Page 1

ACTIVITATS SOBRE LA PEL·LÍCULA

NATALIA CUBA CARLA SANMARTÍN CARLA SELMA ARACELI ASINS RUBEN MARTINEZ


LAS AMISTADES PELIGROSAS

FITXA TÈCNICA Durada: 119 min. Nacionalitat: Regne Unit i EEUU Any: 1988 (Color) Direcció: Stephen FREARS Productora: WARNER BROS. Productor: NORMA HEYMAN i HANK MOONJEAN Guió: CHRISTOPHER HAMPTON (Basat en l’obra de Choderlos de Laclos) Fotografia: P. ROUSSELOT Muntatge: MICK AUDSLEY Música: GEORGE FENTON Dir. Artística: STUART CRAIG I GÉRARD JAMES Vestuari: JAMES ACHESON

SINOPSI ARGUMENTAL França al segle XVIII. La perversa i fascinant Marquesa de Merteuil planeja una venjança per al seu últim amant amb l’ajut del seu vell amic, el Vescomte de Valmont, un seductor tan immoral i depravat com ella. Una virtuosa dona casada, Madame de Tourvel, a la qual Valmont conquesta, es veurà involucrada a les perilloses maquinacions de la marquesa.


QÜESTIONARI DE TREBALL SOBRE LA PEL·LÍCULA 1. Fes una descripció de les característiques dels habitatges més representatius de l’època, com poden ser els salons, les habitacions i el jardí. Les cases al segle XVIII eren d’estil rococó. Aquest estil es caracteritza per una façana simple i senzilla, a diferència dels interiors, on abunda la fantasia i els colors lluminosos, suaus i clars, a més de combinar l’ornamentació

principalment

de

fusta

amb

composicions florals, escenes, màscares grotesques i pintures i incrustacions de pedra junt al mobiliari de banús, que es maquetava de bronze i predominaven les línies corbes, en general tot estava molt recarregat . S’inspiraven en la natura, la mitologia, els cossos nuets, l’art oriental i els temes galants i amorosos. Als salons abundava la porcellana i l’argenteria. Les cases acostumaven a tenir un immens jardí amb una gran varietat de vegetació al voltant i estaven ornamentats amb grans fonts o escultures.

2. Quina dona de les que hi apareixen a la pel·lícula et sembla més moderna, més atrevida, més d’acord a l’esperit de les Llums reflectit a l’expressió Sapere aude? Madame de Merteuil, Madame de Tourvel, Cécile de Volanges, sa mare ...? Justifica la teua resposta. En la nostra opinió la dona que ens sembla més moderna és Madame de Merteuil, perquè aquesta dona és el personatge que al llarg de la pel·lícula imposa, ordena i manipula el que ella vol que es faça. A tots els demés els repercuteix d’una manera o


d’altra perquè tot gira al seu voltant. I finalment és ella la que juga amb els sentiments i les accions del Vescomte i és ella la que ix perdent perquè l’home que al que vol realment, mor.

3. Per què suposa un gran repte per al Vescomte de Valmont seduir a Madame de Tourvel, tal i com li proposa Madame de Merteuil? Al Vescomte de Valmont li suposava un gran repte seduir a Madame de Tourvel perquè era una dona casada, Fidel als seus principis i perquè el vescomte tenia fama de Don Juan i ella no confiava en el. La marquesa, Made de Meteruil, li proposa a Valmont que si aconsegueix seduir-la, aquesta l’obsequiarà amb una nit de plaer amb ella.

4. Madame de Tourvel té una gran conflicte moral. Podríeu identificar-lo? Quin és el seu gran problema? Madame de Tourvel com ja em dit, és una dona casada i el seu home no està amb ella perquè es troba a la guerra. El seu conflicte moral és que acaba enamorant-se del Vescomte de Velmont encara que no vol ser infidel al seu home, acaba sucumbint en la temptació.


5. Diríeu que Madame de Tourvel és una persona “major d’edat” d’acord a l’ètica de Kant? Hi ha algun canvi en aquesta situació al llarg de la pel.lícula? Justifica detingudament la teua resposta utilitzant els teus coneixements. En la nostra opinió, Madame de Tourvel primerament, fa cas a les recomanacions i als consells que li diu la tia del Vescomte. Ella no actua com verdaderament vol pel mal que poden causar els seus actes tant a la seua imatge o el seu honor, com a les persones que l’envolten. Aquesta situació canvia al llarg de la pel·lícula ,ja que, Madame de Tourvel es deixa endur pels encants del Vescomte i pels seus propis sentiments.

6. Creus que són persones autèntiques? De què es serveixen Mme de Merteuil i el Vescomte de Valmont per a disfressar-se davant dels altres? Indica a través de quins elements físics o materials construeixen la seua identitat social. Madame de Merteuil i el Vescomte de Valmont no són persones autèntiques perquè utilitzen el seu atractiu físic, la seua maldat o venjança fent-se servir del seu vocabulari captivador per a guanyar-se a les persones i per poder manipular-les. També fan servir una gran astúcia i elegància per guanyar-se la confiança de la gent.


7. A la pel·lícula es mostren moltes persones que no són com aparenten. Aquesta era una societat on les normes, les convencions, la tradició impedien a les persones ser ells mateixos. Indica què persegueixen cadascun dels personatges principals en la seua vida, quins són els mitjans que usen per aconseguir-los i si realment són feliços. La marquesa de Merteuil, té d’objectiu venjar-se d’un ex amant que es prepara per a casar-se amb Cécile de Volanges, una jove ingènua. La marquesa de Merteuil, demana al Vescomte de Valmont (un dels seus ex amants amb fama de seductor i don Juan) que sedueixca a aquesta jove per a venjar-se. En canvi, Valmont està interessat en conquistar a Madame de Tourvel, una dona casada i molt fidel. Aconsegueix conquistar-la amb perseverança i ella, al principi, és sent molt malament perquè s’adona que esta fallant al seu home. Al final es deixa endur pels seus sentiments. L’estima sense cap remordiment. Aquestos personatges utilitzen la maldat, la innocència i el poder de convicció, per manipular a aquells que volen fer mal. Ningú es feliç, ja que, no tenen el que desitgen. En la pel·lícula, van fent “camí” cap on ells troben la felicitat, però acaben tots malament.


8. L’ètica kantiana proposa que una bona conducta moral és tota aquella acció en la que considerem als altres com un fi en si mateix i no com a un mitjà per aconseguir els nostres propòsits. Valora d’acord a aquest principi ètic les accions de la Marquesa de Merteuil, el Vescomte de Valmont, Cécile de Volanges i el Cavaller Danceny. Creguem que la Marquesa i el Vescomte i Cécile de Volanges (aquesta última, al final) no tenen una conducta moral, perquè utilitzen a altres persones com a objectes, és a dir, els dominen i intenten treure el màxim d’elles, sempre per a un benefici propi, per aconseguir alguna cosa o per voler tenir més poder o respecte. Per altra banda, el Cavaller Danceny pensem que és un ignorant i no sap realment que es el que estan fent amb ell.

9. Una bona acció moral, segons Kant, per ser racional ha de ser universalitzable, és a dir, ha de ser desitjable que tothom la realitzara de igual manera. Consisteix a dir, que el que és bo per a un ha de ser bo per a tothom. Com valoraries d’acord a aquest principi ètic als personatges anteriors. Per a nosaltres, els personatges d’aquesta pel·lícula no tenen una actitud moralment correcta ja que es dediquen a fer sofrir a altres persones únicament per benefici propi.


Creguem també, que tenen una actitud egoista i les accions que fan totes són per a fer mal a algú.

10. La pel·lícula és una crítica a la moral i els costums de l’aristocràcia durant el segle XVIII. Elabora-tu aquesta crítica. Un element molt important és l’escena final de Mme de Merteuil, al desenllaç de Valmont, etc. En la nostra opinió, la pel·lícula “Las amistades peligrosas” ens mostra com era la aristocràcia i com vivien els aristòcrates o el poder del que disposaven per fer i desfer el que pogueren. No diríem que són persones adultes segons l’ètica Kantiana perquè fan el que volen, però no tenen cap pensament en com afectaran els seus actes als demés. Únicament es preocupen per si mateixos i per aconseguir els seus propis objectius i al final els acaba eixint tot malament.

LAS AMISTADES PELIGROSAS  

Fet per: Natalia, Crla, Carla, Ruben i Araceli

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you