Page 1

VERBOUW-AANBOUW


Voor de SEV [Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting] hebben wij meegewerkt aan het zgn. emptynest project. Hiervoor hebben wij onderzoek verricht naar het meer levensloopbestendig maken van de bestaande particuliere woningvoorraad.

TCTubantia 1 oktober 2011

Woonbehoeftes kunnen veranderen door ruimtegebrek of een veranderende gezinssamenstelling. Mede doordat de woonomgeving als ‘thuis’ aanvoelt kiezen veel particulieren voor het aanpassen van de bestaande woning.

Een aanbouw kan meer zijn dan een aangeplakte doos. Zorgvuldige aandacht voor de aansluitingen aan de bestaande woning maakt het resultaat een logisch en eenduidig verhaal. Tevens liggen er kansen in het verweven van nieuwe aan bestaande ruimten: er ontstaat een meer ruimtelijk interieur en een totaal andere woonbeleving. Op de volgende pagina’s belichten wij enkele projecten.

VERBOUW-AANBOUW


Deze voormalige schoolmeesterswoning heeft een uitbreiding aan de achterzijde gekregen. Hier is een royale leefkeuken gesitueerd.

enorme lichte, ruimtelijke en hoge lounge/ leefkeuken maken met de werking van het interieur de ruimte ruimtelijk en prettig leefbaar.

Ondanks de afwijkende verschijningsvorm zijn, middels zorgvuldige aansluitingen, de kwaliteiten van de schoolmeesterswoning behouden gebleven. De nieuw toegevoegde leefkeuken sluit aan op de wensen en eisen van deze tijd. De

Door de uitbreiding is niet alleen het vloeroppervlakte vergroot, ook de ruimtelijke beleving is toegenomen. Het binnen vloeit middels een buiten / binnenhaard en veranda over in het bosachtige buiten.

.WAL LEEFKEUKEN


Bestaand

Bestaand

Nieuw

Nieuw


Deze opdrachtgevers waren erg betrokken bij het ontwerpproces en hadden al het nodige voorwerk verricht. Wij hebben de opdrachtgevers meerdere inzichten gegeven. Door deze samenwerking kreeg het eindresultaat een meerwaarde; een op maat gesneden ruimtelijkheid voor de opdrachtgevers.

Bij deze verbouwing is de begane grond weer onderdeel van de leefruimte geworden. Voor de verbouwing diende de ruimte als berging, nu is het een riante woonkamer met directe verbinding met de tuin. Hierdoor is een ruime eengezinswoning ontstaan. Door de verschillende ruimtes te creĂŤren door scheidende meubels, ontstaat een moderne flexibiliteit waarbij openheid en geslotenheid samen gaan.

.KEI ROYALE WOONBELEVING


Bestaand

Nieuw


Omdat de indeling van de bestaande woning niet praktisch was, met driehoekige erkers en schuinen binnenwanden, is besloten om de begane grond volledig opnieuw in te delen. Door de schuine wanden uit de indeling te verwijderen ontstaat een logische en ruimtelijke indeling.

De verschijningsvorm van de noeste uitbouw in cortenstaal reageert op de bestaande bouw. Door veel aandacht te besteden aan de aansluitingen ontstaat een noeste, maar ook natuurlijke overgang van bestaande woning naar de naastliggende houtwal. Door de noeste uitbouw wordt de nieuwe woonkamer uitgebreid in vloeroppervlakte en hoogte. De extra hoogte zorgt voor een verrassende ruimtelijkheid. Binnen

zijn de contouren van de voormalige buitengevel binnenste buiten gekeerd. Door het toevoegen van een extra trap ontstaat een doorlopende routing en extra verbinding met de verdieping.

.PIT MONUMENTALE AANBOUW


TCTubantia 1 oktober 2011


Bestaand

Nieuw


Bestaand

In het buitengebied van Enschede staat een verdwaalde 2 onder 1 kapper. De nieuwe aanbouw zorgt voor een mooie overgang en betere relatie tussen de bestaande woning en het buitengebied. Middels zorgvuldige aansluitdetails is de aanbouw verankerd aan de bestaande woning. De “eigen” toepassing van het materiaal (vergrijzend hout) is dienend

Nieuw

naar de omgeving. Door een volume op de hoek voor de woning te plaatsen, ontstaan er vier nieuwe gevels. De flexibiliteit voor het toetreden van het daglicht zorgt voor een ruimtelijke effect. Door de wijds georiënteerde uitzichten, ontstaat een prettige en aangename leefruimte. Met de toevoeging van een openhaard ontstaat een eigen en ontspannen ruimte.

.R&M ICOON ALS AANBOUW


PROJECT.DWG architectuur Franklinstraat 15 7533 CE Enschede 053 4341645 www.projectdwg.com info@projectdwg.com

VERBOUW-AANBOUW  

Overzicht van verschillende ver-aanbouw projecten van Project.DWG.

Advertisement