Page 1

WIJKCENTRUM PET PAVILJOEN

ROBSON

Het PET paviljoen wil een plek zijn waar ruimte is voor ontmoeting en waar innovatie wordt gestimuleerd. Kunst, architectuur, onderwijs, ruimtelijke ontwikkeling, en natuureducatie ontmoeten elkaar.

Het Robson is een platform voor creativiteit en ondernemerschap. Deze voormalige pyjamafabriek heeft een nieuwe culturele bestemming gekregen met 9 verschillende ondernemingen, stichting Vierkwart met 13 ateliers, een expositieruimte en een werkplaats.

MOESTUINIEREN op initiatief van ecocentrum emma en veel vrijwilligers uit de wijk is hier een stadsmoestuin ontstaan.

De unieke gastvrije ruimte ontvangt belangstellenden zoals buurtbewoners, kunstenaars, studenten, scholieren, moestuinierders, politici, etc. Het PET paviljoen is te gebruiken voor uiteenlopende activiteiten. Meer informatie op onze website:

GENERATIETUIN speciaal voor oudere buurtbewoners en kinderen zijn er vierkante moestuinbakken gemaakt, waarvan er vijf op poten staan.

www.petpaviljoen.nl

de generatietuin is een initiatief groen & wel. HORSTLANDEN VELDKAMP gebruik door de wijk voor verschillende doeleinden.

GENERATIETUIN / MOESTUINIEREN de moestuinders maken ook gebruik van het paviljoen.

HUISKAMER VAN DE BUURT het paviljoen is vrij toegankelijk; wo, vr, za, 13:00–17:00 do 13:00 – 15:00

RIBW BRUNCH elke laatste zondag van de maand. georganiseerd door de ribw.

HUISWERKCLUB studenten begeleiden kinderen uit de wijk met het maken van huiswerk.

DAGDEELGEBRUIK diverse bijeenkomsten zoals een voorlichting over zonne-energie.

KUNST BOVEN HET MAAIVELD galerie met wisselende exposities en daaraan gekoppeld events.

EDUCATIE verschillende gebruikers waaronder het aki artechlab, saxion hogeschool en universiteit twente.

HONDEN RENVELD

PET PAVILJOEN

Dit jonge initiatief is uniek vanwege de diversiteit en de vele mogelijkheden die het platform biedt. Het Robson creëert ruimte voor samenwerking en innovatie, waarbij iedereen meebouwt aan een levendige cultuur in Enschede. ROBSON broekstra en van loon beeldbouw www.beeldbouw.nl geluid erbij www.geluiderbij.nl joyce leer ontwerpster www.joycevanheek.nl liezette gerrits www.liezettegerrits.nl architectuurbureau ~ project.dwg www.projectdwg.com stichting vierkwart www.vierkwart.com

NATUURLIJK SPELEN

PET PAVILJOEN

de pilaren met metalen huisjes fuseren de wereld tussen natuur en huiselijkheid. de wingerd die het beeld in 5 jaar overwoekerd is gebaseerd op de tijdelijke aard van het pauzelandschap.

- stichting vierkwart BLEK

ERST

ROBSONPARK

RAA T

Het PET Paviljoen in Enschede is een tijdelijk gebouw van 6 bij 30 meter gerealiseerd en beheert door LOOS.FM Tijdelijke Monumenten, een samenwerkingsverband tussen architect Michiel de Wit en beeldend kunstenaar Filip Jonker. Het paviljoen informeert over duurzaamheid en milieuproblematiek en is voorzienend ten behoeve van de wijk en het wijkpark.


DUURZAAMHEID

PAUZELANDSCHAP

KUNST BOVEN HET MAAIVELD

LOCATIE

Alle huishoudens in Nederland gooien samen per jaar ruim 5 miljard kilo afval weg. Per persoon is dat ongeveer 350 kilo per jaar. De overheid verwacht dat in 2015 drie keer zoveel afval verwerkt moet worden als nu. Dat betekent dus ruim 1000 kilo per persoon per jaar.

Het PET Paviljoen is gebouwd in een pauzelandschap nabij het centrum van de stad. Een pauzelandschap is een gebied, in dit geval een oud fabrieksterrein, waar met kleine tijdelijke ingrepen en activiteiten een oplossing wordt geboden voor leegstaand in de stad. Deze initiatieven komen veelal vanuit de lokale bevolking.

Stichting Kunst Boven Het Maaiveld is een initiatief van Chantal Uylen, Dick ten Kate en Michiel de Wit.

wijkcentrum pet-paviljoen blekerstraat 103 7513 dt enschede 06 241 866 01

Een groot gedeelte van dit afval wordt gered van de verbrandingsoven en wordt ingezameld. Deze ingezamelde flesjes worden tot balen van 100x100x80 cm geperst. Hierdoor zijn ze geconcentreerd en hanteerbaar. Ons afval is handel en wordt verkocht aan landen als China en India om daar als grondstof te worden gebruikt. Elke maand vertrekken er schepen volgepakt met containers met daarin geperste balen PET-flesjes uit Rotterdam om twee maanden later in China te worden vermalen. Het paviljoen van PET-balen doorbreekt deze cirkel en laat zien dat men de PET zelf als grondstof kan gebruiken, niet het daaruit voort gekomen halffabrikaat.

In de wijk Horstlanden-Veldkamp hebben deze initiatieven geleid tot een nieuw wijkpark waar ruimte is voor onder andere moestuinieren, educatie en cultuur. Het PET paviljoen speelt als “huiskamer van de buurt” een centrale rol in deze activiteiten.

Wij staan voor het gegeven dat kunst midden in de samenleving staat en het gesprek/interactie met de toeschouwer nodig heeft om te kunnen functioneren. Dit betekent niet het te isoleren tot instituten maar het in een sociale context te plaatsen. Wij willen dit op de volgende wijze realiseren. Stichting Kunst Boven Het Maaiveld laat de expositieruimte gelijktijdig een sociale ontmoetingsplek zijn. De thematiek van de kunst vraagt om een reactie wat automatisch een gesprek, mening of maatschappelijk debat op gang brengt.

www.petpaviljoen.nl www.facebook.com/petpaviljoen www.projectdwg.com mede mogelijk gemaakt door

Bezoek www.kunstbovenhetmaaiveld.nl voor meer informatie.

VORMGEVING: Architectuurbureau Project.DWG - Michiel de Wit, Martijn Giebels FOTOGRAFIE: Marco van der Ruit, André Boone, Paul Clason en Cyril Wermers

Profile for projectdwg

Flyer PET-Paviljoen Enschede  

Het PET Paviljoen in Enschede is een tijdelijk gebouw van 6 bij 30 meter gerealiseerd en beheert door LOOS.FM Tijdelijke Monumenten, een sam...

Flyer PET-Paviljoen Enschede  

Het PET Paviljoen in Enschede is een tijdelijk gebouw van 6 bij 30 meter gerealiseerd en beheert door LOOS.FM Tijdelijke Monumenten, een sam...

Advertisement