Page 1

COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVERSCHAP


werkvelden waarin project.dwg zich begeeft: 1. wonen particulier 2. cultuur en exposities 3. aan- verbouw 4. utiliteit en prijsvragen

3

1

2

4

“BOUWEN IS EEN ROEPING VERVULLEN, DIE DE MENSCHEID TOT DIENST KAN ZIJN” -J.B. VAN LOGHEM Door gebruik te maken van productietechnieken staat de architect Van Loghem [1881-1940] aan het begin van de sociale woningbouw. Volgens het idealisme van Van Loghem en generatiegenoten als Le Corbusier, M. Stam en J.J.P. Oud moest de seriematigheid de miserabele toestand van de huisvesting van de arbeiders uit de wereld helpen. Voorgaande is geëvolueerd tot de zogenaamde Vinex wijken, met beperkte individuele ontwerpvrijheid en gedicteerd door projectontwikkelaars. Ook door het

poëzieloze en eentonige karakter heeft het er alle schijn van dat de Vinex wijken reeds verleden tijd zijn.

ma’s, met een eigen uitstraling. Meer diversiteit, minder eentonigheid, brengt de poëzie terug in de woonomgeving.

Door de sterk veranderende en meer individuele maatschappij is de vraag naar meer ontwerpvrijheid en eigen inspraak toegenomen. Dit in combinatie met de financiële voordelen van het seriematig bouwen heeft geleidt tot het collectief particulier opdrachtgeverschap.

In deze uitgave wordt aandacht besteedt aan de mogelijkheden van het collectief particulier opdrachtgeverschap. Binnen het ‘Ik bouw betaalbaar’ programma te Almere hebben wij een hele reeks woningen mogen realiseren. Vervolgens wordt aandacht besteedt aan een paar kleinschalige cpo projecten in het plan Roombeek te Enschede.

Niet de ontwikkelaar, maar de particulieren zelf bepalen hoe ze gaan wonen. Dit resulteert in specifieke woonprogram-

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ©DWG auteursrecht berust bij project.dwg


HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS, ALMERE Om de huizenmarkt voor starters toegankelijk te houden, is in Almere het concept ‘ik bouw betaalbaar Almere’, kortweg IBBA, ontwikkeld. Door een sociale koopregeling worden particuliere opdrachtgevers, die hun woning niet volledig zelf kunnen financieren, financieel bijgestaan. De gemeente staat financieel garant, en misschien nog belangrijker, heeft het initiatief genomen het proces te organiseren. Binnen een Vinex verkaveling mag de opdrachtgever zijn eigen kavel uitzoeken. Door middel van een bouwenveloppe wordt samenhang tussen de verschillende plannen gecreëerd. Daarbinnen overheerst de vrijheid om een specifieke en eigen woning te realiseren. In samenwerking met Aannemings- en Afbouwbedrijf Haafkes hebben wij inmiddels ruim 70 woningen ontworpen. Door elke opgave opnieuw te formuleren, krijgt de individuele opdrachtgever een eigen plattegrond. Hierdoor komt het los van de standaard Vinex plattegrond. Deze oorspronkelijkheid wordt ook vertaald in de unieke gevels; deze zijn bedacht als twee door elkaar verweven metselwerk patronen. De opdrachtgever bepaald zijn eigen kleur en dus identiteit. Door onder andere gebruik te maken van verhoogde plafonds, split levels, vides en ruime trapgaten ontstaat een ruimtelijke en architectonische kwaliteit.

IBBA fase 1: In deze fase hebben wij 23 woningen gerealiseerd die inmiddels opgeleverd zijn.

HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS


Kenmerkend aan de eerste 23 woningen zijn de verhoogde plafonds, met de daaraan gekoppelde bovenlichten. Extra toetredend dag- en zonlicht maakt de interieurbeleving ruimtelijker en ‘luchtiger’. Voorgaande, in samenhang met het verweven metselwerkpatroon, zorgt ervoor dat de woningen vanaf de straat duidelijk herkenbaar en samenhangend zijn. De woningen krijgen hierdoor meer body en karakter.

De eerste reeks woningen hebben een wat bredere beukmaat van 6 meter. Het voordeel hiervan is dat aan de voorgevelzijde een goede leefruimte te realiseren is. De verdiepingen zijn hier veelal slaapverdiepingen, functioneel van opzet met in ieder geval twee royale slaapkamers en een badkamer. De tweede verdieping is royaal en bedoeld als loungeruimte, gekoppeld aan een dakterras of een ander type kap.

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ©DWG auteursrecht berust bij project.dwg


De tweede reeks heeft een meer gebruikelijke beukmaat van 5,4 meter. Dit betekend dat de keuken veelal aan de voorzijde wordt gesitueerd. De leefruimte is hierdoor automatisch meer op de tuin georiĂŤnteerd. Toch is er een enorme variatie ontstaan in kapvormen, positie van dakterrassen en metselwerkpatronen.

HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS


KEUKENBLOK MAAKT PLEKKEN Uitgesproken interieur met een eetplek voor en een zitkamer achter; de keuken als serviceblok is hier centraal gepositioneerd. Op de verdieping bevindt zich een slaapkamer in hotelachtige sferen; met walk in closet en gekoppeld aan een privaat dakterras.

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ŠDWG auteursrecht berust bij project.dwg


Bijzonder zijn de hoekkavels. Hier worden de zijgevels optimaal benut door hier extra vensters en in sommige gevallen de entree te positioneren. De woonplattegrond is meer verrassend en wijkt af van de standaard rijtypologie; door de driezijdige oriĂŤntatie ontstaat een ruimtelijke beleving totaal anders dan die van een doorzonwoning.

HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS


WONEN IN EEN LOFT Deze diepere twee laagse woning heeft een vide aan de achterzijde. Hierdoor ontstaat een royale en loft-achtige woonbeleving. Het centraal geplaatste keukenblok maakt logische woon- en eetplekken voor en achter. De verdieping is meer functioneel ingedeeld met twee slaapkamers en een badkamer. Boven het trappenhuis is een te openen dakraam gemaakt die toegang verschaft tot het enorme daklandschap.

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ŠDWG auteursrecht berust bij project.dwg


kavelsplitsing

De compacte hoekwoningen van kavel 420 zijn met nog minder budget gerealiseerd. Ondanks de smalle beukmaat van slechts 4,4 meter zijn er wel verhoogde plafonds toegepast. De verdieping is functioneel ingedeeld met 2 slaapkamers en een badkamer. De vrij indeelbare loungeverdieping grenst aan een dakterras.

HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS


Qua gevelbeeld zijn er zowel ingetogen als uitbundige composities ontstaan. Doordat de opdrachtgevers hun eigen stenen selecteren, ontstaan eigentijdse en unieke gevelbeelden. Samen met de bovenlichten, of hoge verticale ramen, krijgen de woningen extra body. De interne ruimtelijke beleving die hierdoor ontstaat, vergroot het woongenot en de leefbaarheid.

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ŠDWG auteursrecht berust bij project.dwg


Door de trap niet in de entree, maar in de woonruimte te plaatsen ontstaat er extra ruimtelijkheid; bovendien treedt er extra daglicht binnen via het trappenhuis binnen.

HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS


WOKKELWONINGEN De wokkelwoningen zijn de meest uitgesproken en bijzondere woningen. Hier zijn twee woningen letterlijk door elkaar gevlochten. Er ontstaat een bijzondere routing door de woning, wat een lichte desoriëntatie verzorgd. De verschillende zichtlijnen en oriëntatie geven het gevoel van een vrijstaande woning. Ondanks de verworvenheid is de privacy van de afzonderlijke woningen gegarandeerd. Dit komt door een doordachte en juiste positionering van de gevelopeningen.

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ©DWG auteursrecht berust bij project.dwg


LAAG1

1. VERKAVELING

LAAG2

BEGANEGROND - LEVEN

2. STANDAARD TYPOLOGIE

LAAG3

3. CONCEPT

4. OPBOUW

VERDIEPING 1 - SLAPEN

VERDIEPING 2 - LOUNGE/DAKLANDSCHAP

HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS


Kenmerkend aan de eerste 23 woningen waren wel de verhoogde plafonds, met de daaraan gekoppelde bovenlichten. Bij de daaropvolgende reeks woningen is nog meer variatie ontstaan. De meest opvallende, en onderscheidende zijn wel de split-level woningen.

IBBA fases 2+3: In deze twee fases hebben wij over 3 locaties verspreidt 22 woningen gerealiseerd.

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ŠDWG auteursrecht berust bij project.dwg


HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS


Ook de woningen zonder split level zijn divers en uitgesproken; met name de woonplattegronden zijn royaal en ruimtelijk van opzet. Opvallend is dat hier veel hoekkavels door ons zijn gerealiseerd. Door zijgevels inventief te benutten is het mogelijk huizen te maken die afwijkend zijn van de ‘standaard VINEX typologie’. De verschijning wordt hierdoor meer expressief, maar met name de beleving van binnenuit verbijzonderen deze woningen.

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ©DWG auteursrecht berust bij project.dwg


FLOW Door trappen juist niet boven elkaar te plaatsen is de loungeruimte met daaraan gekoppeld het dakterras in één flow te bereiken. Door het trapgat breder te maken ontstaat er een vide. Deze draagt bij aan de ruimtelijkheid; bovendien wordt er extra lichtinval verkregen van bovenaf. beganegrond open trap met vide in de leefruimte.

verdieping_1 badkamer via walkthrough closset vanuit master bedroom bereikbaar.

verdieping_2 loungeruimte met dakterras in één doorgaande flow bereikbaar.

HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS


SPLIT-LEVEL WONINGEN Doordat hier de plafonds ruim 3,5 m hoog zijn, wat ook in de gevelbeelden wordt benadrukt, is de verschijningsvorm nogal afwijkend. Door de verspringende verdiepingen ontstaan doorkijken en daglicht dat diep de woning binnentreedt.

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ŠDWG auteursrecht berust bij project.dwg


MAQUETTE FOTO”S

Opvallend aan veel ontwerpen in deze reeks is wel de routing. Door trappen veelal niet boven elkaar te plaatsen zijn de dakterrassen in één beweging bereikbaar, en zullen daarom meer worden gebruikt. Deze ruimtelijke flow zorgt voor een meer avontuurlijke verbinding tussen de verschillende ruimtes. Door deze routing te benadrukken met daglicht en vides, ontstaan aangenaam gekoppelde en leefbare ruimtes. Door elke opdracht weer van de bottomup te benaderen, ontstaan unieke en passende ontwerpen. Het gewenste programma, variërend van licht tot zwaar, kan hierdoor optimaal in de woning worden gerealiseerd.

HAUTE COUTURE VOOR CONFECTIEPRIJS


IBBA fases 4+5: In deze twee fases hebben wij over 2 locaties verspreidt 25 woningen gerealiseerd.

PROJECT.DWG 2

www.projectdwg.com ŠDWG auteursrecht berust bij project.dwg

collectief particulier opdrachtgeverschap_Almere  

Hoofdstuk uit de uitgave 'collectief particulier opdrachtgeversschap' door Project.DWG

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you