__MAIN_TEXT__

Page 1


1

2

3

4

werkvelden waarin project.dwg zich begeeft: 1. wonen particulier 2. cultuur en exposities 3. collectief particulier 4. utiliteit en prijsvragen

“THE HOUSE SHOULD BE WITHDRAWN ON THE OUTSIDE, REVEALING ALL ITS RICHES INSIDE.” -ADOLF LOOS De relatie tussen interieur en exterieur is een terugkomend thema in het werk van architect Adolf Loos. [1870-1933] In de architectuur van project.DWG komt dit thema ook terug. In deze uitgave wordt aandacht besteedt aan de relatie tussen het interieur en het exterieur van enkele huizen op het Roombeek te Enschede. Voorts wordt aandacht besteedt aan enkele bijzondere aan- en verbouwen.

INTERIEUR-EXTERIEUR De architectuur [ het exterieur ] van project.DWG kenmerkt zich veelal als helder en iconografisch vormgegeven objecten. Wij streven ernaar om een tijdloze architectuur te mogen realiseren. De interieurs van de projecten zijn daarentegen veelal verrassend en ruimtelijk van opzet. Door middel van onder andere doorkijken, binnentredend daglicht en verschillende vloerniveau’s ontstaat er

PROJECT.DWG I

een enorme rijkdom aan ruimtelijkheid. Toepassing van pure materialen dragen hier aan bij. Op de volgende pagina’s worden enkele projecten belicht die het voorgaande verduidelijken middels beeldmateriaal. Fotografe Jeannet Stassen heeft deze ruimtelijkheid voor ons vastgelegd.


Het in een grote donkere steen gemetselde huis staat op de rooilijn aan een drukkere doorgaande weg. Om de privacy in de woning te garanderen en ook voldoende daglicht binnen te krijgen is in de straatgevel op de eerste verdieping een groot venster geplaatst. Door middel van een vide komt het daglicht van dit venster ook in de zitkamer op de begane grond. Ondanks het besloten

karakter aan de voorzijde, bezit de achterzijde daarentegen een open karakter. Het binnen vloeit, middels een overdekte buitenruimte, over naar het buiten. De split-level plattegronden maken een besloten zitkamer aan de voorzijde en een extra hoge leefkeuken aan de achterzijde. De trap is het verbindend element in deze woning, en als een meubelstuk vormgegeven. Door de openheid van de

trap ontstaat een open leefomgeving, extra daglicht draagt hieraan bij. Door gebruik te maken van pure materialen als blank eiken en zichtbeton ontstaat een uitgesproken interieur. Doordat het zonlicht dat van alle kanten de woning binnenkomt, komen de materialen tot leven.

.PKL NOESTE BOEKENSTEUN


Naast het zware programma, vier slaapkamers en twee badkamers, was met name de vorm van het perceel de uitdaging bij deze opgave. Omdat het kavel de vorm van een taartpunt heeft, is het huis T-vormig. De ronding van het kavel is landschappelijk weergegeven door zeeweringpalen aan de erfgrens te plaatsen. Deze zorgen tevens voor de nodige beschutting.

De verdraaiing van de woning wordt benadrukt door twee doorgetrokken schijven. Het volume in de ‘oksel’ van de schijven is in stucwerk uitgevoerd en gaat zo een relatie aan met de naburige bebouwing. De trap met, daaraan gekoppeld, een vide en daklicht vormt de spil in dit compacte huis. De centraal liggende leefkeuken staat zowel in verbinding met

.NNN ZEEWERING

de verdiepte zitkamer als de mediahoek. Vanuit deze centraal liggende leefkeuken zijn beide tuinen zichtbaar. De tuindeuren zorgen er tevens voor dat de leefkeuken tot in de tuin verlengd kan worden.


De uitdaging van de opgave zat hem in de fascinatie van de opdrachtgever voor oude industriĂŤle gebouwen. Deze fascinatie is op een kleinere schaal toegepast in de woning. Door middel van de materialisatie, constructieve elementen en detaillering is de rauwheid van het industriĂŤle vertaald in deze woning.

Constructief wordt er in de woning de grenzen opgezocht. Zo wordt de spil van de trap een constructief element die de voorgevel draagt. Hierdoor is een groot hoekraam, zonder kolommen, uitkijkend over de straat ontstaan.

bovenste verdieping onderdeel van de gehele ruimte. Hierdoor wordt de ruimte vergroot en leefbaarder.

De trap is een essentieel onderdeel van de ruimtelijkheid. Door binnentredend daglicht via het trappenhuis ontstaan plezierige ruimtes. Zo is de trap op de

.MON DE SPIL WAAR HET HUIS OM DRAAIT


De ligging van het perceel, met name de hoge rij geschakelde woningen van de Lonnekerspoorlaan, heeft de oriĂŤntatie van de woning bepaald. Door het huis tegen de noordelijke zijgrens te leggen ontstaat er een royale zijtuin. Het dakterras is ook bereikbaar vanuit de tuin; een hoge balustrade en pergola geven extra privacy. Doorlopende materialen, harmonicadeuren en daklichten

maken een verbinding tussen binnen en buiten. Door een goede positionering van de ruimtes, de open verbindingen en het verlaagd leggen van de woonkamer ontstaat een ruime doorlopende leefruimte. Zichtlijnen zorgen ervoor dat er veel daglicht in alle afzonderlijke ruimtes komt. Ondanks de open verbinding, bezitten de ruimtes afzonderlijk ook een gesloten ka-

rakter. Zo kan de werkkamer doormiddel van schuifdeuren worden afgesloten van, of juist bij de keuken worden getrokken. Karakteristiek aan de woning zijn de daklichten. Deze zijn gesitueerd in de keuken, bij de trap en in de grote slaapkamer. Het daklicht in de slaapkamer is ontstaan uit een wens van de opdrachtgevers, die graag onder een sterrenhemel wilde slapen.

.J-R SLAPEN ONDER DE STERRENHEMEL


Op het Roombeek te Enschede, in het verlengde van de Museumlaan en naast het Balengebouw staat huis .ANS. Binnen een huls van twee, door elkaar verweven, metselwerken is een ruimtelijke woonbeleving ontstaan. Verschillende verblijfsplekken met verlaagde vloeren, verhoogde plafonds met bovenlichten dragen bij aan deze ruimtelijkheid. Meest opvallend is de centrale

‘taatskast’ op de begane grond; deze maakt een open of juist gesloten verbinding tussen de galerie en de leefplekken. Om de badkamer te verbijzonderen is een Braziliaans metselverband toegepast. Hierdoor komt het daglicht fraai de ruimte binnen, zonder de privacy aan te tasten. Het besloten dakterras is gericht op de avondzon en kijkt uit over de Museumlaan.

.ANS TAATSKAST


Profile for projectdwg

“The house should be withdrawn on the outside, revealing all its riches inside”  

De relatie tussen interieur en exterieur is een terugkomend thema in het werk van architect Adolf Loos. [1870-1933] In de architectuur van p...

“The house should be withdrawn on the outside, revealing all its riches inside”  

De relatie tussen interieur en exterieur is een terugkomend thema in het werk van architect Adolf Loos. [1870-1933] In de architectuur van p...

Advertisement