Page 1

s w e N a t c e Proj t e s i t u stöu

ö y t n u Pu hti

asiakasle :n y O a t c e Proj

Kesä

2013 sa

meros Tässä nu

Ligna-messut pullistelivat uutuuksia

s. 3-4 Pipu lähes tuplasi paloittelukapasiteetin

s. 6 Domus tehostaa ikkunakarmien profilointia Leadermacilla

s. 7 Pitkästä rakentaminen ei enää kannata

s. 7 Uutuuksia sahaukseen

s. 5 Valokiilassa Lignan peruskonevalikoima

s. 5


2

Kesä 2013

Pääkirjoitus

Saksan messut takana, kesä edessä

L

ignan messut toukokuun alussa kuvasivat hyvin puuntyöstöalan käynnissä olevaa muutosta. Uudet innovaatiot eivät liity pelkästään kapasiteetin tai nopeuden kasvattamiseen, vaan paremminkin joustavan tuotannon keskeisiin haasteisiin. Pienten sarjakokojen tehokas valmistaminen on aiemmin ollut vaikeaa, ja joustavaa automaatiota on pidetty kalliina. Koska kaikki teistä eivät päässeet tänä vuonna messuille, halusimme lähestyä Teitä lehden välityksellä ja kertoa alan suurimpien messujen tärkeimmistä innovaatioista ja uutuuksista. Toivomme lehden sisällön herättävän uusia ajatuksia ja ideoita. Tulemme enemmän kuin mielellämme tapaamaan Teitä ja kertomaan siitä, miten päämiehemme ja heidän asiakkaansa muualla Euroopassa ovat ratkaisseet ongelmia ja kehittäneet toimintaansa.

Suunnitteluun ja valmistukseen liittyvän tiedonhallinnan merkitys lisääntyy koko ajan. Tämän lisäksi koneiden käytön helppous korostuu, jotta samat henkilöt voivat käyttää joustavasti useita eri koneita ilman erikoiskoulutusta. Niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa on nähtävissä, että ne yritykset, jotka uskaltavat katsoa eteenpäin, kehittää uutta ja uudistua, menestyvät parhaiten myös viime vuosina. Yleensä tämä edellyttää

riskinottoa, mutta harva yritys on rakentanut tulevaisuuden menestystään vain pitämällä kiinni menneisyydestä ja toivomalla parasta.

seuraavan vastauksen: “Vähemmän rautaa ja puuta - enemmän aivoja!”. Tähän on hyvä lopettaa ja toivottaa Teille kaikille aurinkoista kesää!

Me voimme menestyä vain mikäli tärkeimmät yhteistyökumppanimme, eli Te, hyvät Asiakkaat, menestytte. Siksi me Projectassa katsomme eteenpäin ja haluamme myös uudistua, jotta voimme tarjota teille laajempaa osaamista ja uusia ajatuksia koneteknologian lisäksi. Haluamme tarjota Teille apuamme, sekä alamme johtavien päämiesten huippuosaamista jo siinä vaiheessa, kun Te suunnittelette tulevaisuutta ja toimintaanne. Kysyessäni palautetta yhdeltä tärkeältä asiakkaaltamme ja alamme edelläkävijältä, sain

Palveluksessanne, Markus Tasala 040 - 737 0243

PROJECTA SERVICE CENTER TARJOAA:

KESÄHUOLLOT KAIKKIIN KONEISIIN! Katso lisätiedot ja huoltoerittely osoitteessa: www.projecta.fi/sc

ALTENDORF-tarkistuspyörösahan määräaikaishuolto

570€ BRANDT-reunalistoituskoneen (1200-1400 sarjat) määräaikaishuolto

Ota yhteyttä: Huoltotilaukset 020 771 3333 huolto@projecta.fi

Varaosapalvelu 020 771 3302 varaosat@projecta.fi

890€

Päivystys 020 771 3301 ark 16.00-20.00 la 12.00 - 16.00 (hinta: 1 €/min)

www.projecta.fi

PROJECTA NEWS Puuntyöstöuutiset Projecta Oy:n asiakaslehti

Päätoimittaja Tomi Laakso tomi.laakso@projecta.fi p. 020 771 3314

Paino Painotalo Painola Jousitie 2 20760 Piispanristi

Taitto Erkka Nevala erkka.nevala@projecta.fi p. 020 771 3356

Jakelu Asiakaslehden osoitelähteenä on Projecta Oy:n asiakasrekisteri. Tilaukset, osoitteen muutokset ja postituslistalta poistot osoitteeseen: News@projecta.fi

Painosmäärä 3000 kpl. Julkaisija Projecta Oy Lukkosepänkatu 14 20320 Turku p. 020 771 30


3

Kesä 2013

LIGNA-messut pullistelivat uutuuksia uusia näkökulmia joustavaan tuotantoon puusepänteollisuudessa. Asiakkaiden yksilölliset vaatimukset edellyttävät joustavuutta tuotannolta jo varastosta alkaen. Tuotantoon voidaan yhdistää esimerkiksi etiketöinnin ja pinkkauksen “Domino-System”-konseptilla varustettu saha tai nestauskone. Hiomakoneet, CNC-työstökeskukset, listoituskoneet palautuskuljettimineen sekä patentoitu nollasaumauksen laserTec-menetelmä tai puusepänteollisuudelle suunnattu BRANDT airTec-menetelmä huolehtivat työkappaleiden täydellisestä työstöstä.

BRANDT airTec-menetelmä mahdollistaa lähes laser-tasoisen listoituslaadun huomattavasti alhaisemmalla investoinnilla.

H

annoverin LIGNA-messut ovat perinteisesti puualan tärkein uuden teknologian näyttämö. Tämän vuotiset messut olivat kutistuneet muutamalla messuhallilla edelliskertaan verrattuna, mutta edelleen esillä oli valtavan laaja kattaus eri valmistajien tuotteita ja ratkaisuja puutuoteteollisuuteen. Uutuuksiaan olivat esittelemässä kaikki alan johtavat kone- ja laitevalmistajat. Mikä mielenkiintoisinta, messuilla nähtiin monia uutuuksia, joilla voidaan parantaa suomalaisen puutuoteteollisuuden tehokkuutta ja kilpailukykyä. Messujen suurin näytteilleasettaja oli tänäkin vuonna saksalainen Homag-ryhmä. sarjakoko 1 tuotannoksi. Homag-ryhmä tarjoaa koneita ja ohjelmistoja pienemmälle sekä suuremmalle kapasiteetille, joten tekniikka on saatavissa niin PK-sektorille kuin suuriin teollisuusprojekteihin.

Yksittäiset koneet voidaan linkittää toisiinsa ja niistä voidaan muodostaa joustavia tuotantosoluja, joilla yritys pystyy nopeasti reagoimaan muuttuviin vaatimuksiin. Saumattomasti yhteensopivat ohjelmistot ovat tässä ratkaisevassa asemassa. Tulevaisuuden puusepälle 3D-tilasuunnittelu on keskeinen osa myyntineuvotteluja, tuotantoa ja toimitusta. woodCAD|CAM on 3D-suunnittelun työkalu, joka mahdollistaa tuotantotietojen automaattisen luonnin.

Helppokäyttöisyyttä powerTouchilla

Homag esitteli kymmeniä patentoituja uutuuksia HOMAG-ryhmän yli 6 5000 m2 osastoilla messuvieraat pääsivät tutustumaan innovaatioiden maailmaan: esillä oli lukuisia patenttihaun alla olevia uutuuksia, tulevaisuuden työstötekniikkaa sekä uusia työstöyksikköratkaisuja. Yksi merkittävimmistä uudistuksista oli Homagin kehittämä uusi patentoitu jyrsinkaran moottori, jossa on entistä parempi vääntö ja suorituskyky. Legendaarisessa Innovation Centerissä Homag esitteli 20 uutta työstöyksikköä. Laaja ratkaisuvalikoima kattaa kaiken varastointijärjestelmistä paloitteluun ja nestaukseen, mitallistamiseen ja listoitukseen

sekä varastokeräilyyn ja lajitteluun, unohtamatta poraustyöstöä, kokoonpanoa, heloitusta ja paketointia.

Eräs merkittävimmistä uutuuksista oli uusi powerTouch–teknologia, joka yhdistää lukuisat eri laitteet ja toiminnot yhden helpon käyttöliittymän taakse. Suurelta kosketusnäytöltä voidaan ohjata kaikkia Homag-ryhmän koneita.Tämä yksinkertaistaa ja nopeuttaa koneiden käyttöä sekä käyttäjien koulutusta.

Sarjakoko 1 tulevaisuuden tehokas ja joustava tuotanto. Yhtenä suurimpana panostusalueena Homagryhmällä on ollut jo vuosia sarjakoko 1. Ideana on tuottaa joustavasti suurella kapasiteetilla kalustekomponentteja, joiden mitat, värit ja materiaalit voivat olla yksilöllisiä toinen toisensa jälkeen. Avainasemassa ovat ohjelmistot, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen tuotannon hallinnan, ja jotka nitovat yksittäiset koneet yhdeksi suureksi tuotantosoluksi - eli

Kaikki koneet käyttöön yhdellä kosketuksella! Miltä näyttää tulevaisuuden puusepänverstas? Jokaisesta verstaasta löytyy parannuskohteita. HOMAG-ryhmän PRACTIVE-ohjelma avaa

WoodCAD|CAM mahdollistaa automaattisen tuotetiedon tuonnin suoraan suunnittelusta työstökoneille! Muut ohjelmistotuotteet tukevat työstöprosessia monessa vaiheessa; esim. woodWOP CNC-koneiden ohjelmoinnissa tai CutRite leikkauskaavan optimoinnissa. IT-suunnittelu tukee linjakäytössä olevien koneiden tuotannonohjausta kokonaisvaltaisesti: työstörata määritellään etukäteen, työ jaetaan eri työstövaiheisiin, optimoidaan ja kohdistetaan oikealle pinkalle.Tarvittavat työstötiedot välitetään sen jälkeen kaikille koneille. Viivakoodin tai RFID:n avulla osat voidaan tunnistaa automaattisesti, huomioida vaihtoehtoiset työstöradat tai poistaa virheelliset kappaleet. Ohjelmistomoduuli MMR (Machine Monitoring & Reporting) kerää kaikki tuotantotiedot, jotta nämä voidaan arvioida keskitetysti suunnittelutoimistossa CNC-työstöä entistä tehokkaammin ja taloudellisemmin Homag-ryhmä esitteli lukuisia uutuuksia CNC-työstöön. Eräs keskeisimmistä oli maailman ensiesittelyn Lignassa saanut Homag BMG 311-työstökeskus. Weeke ja Homag ovat olleet etulinjassa kehittämässä portaalirakenteisia CNC-koneita. BMG-sarjan työstökeskukset tarjoavat hyvän näkyvyyden ja helpon pääsyn työstöyksiköille, mahdollistavat suuren työstöalueen (jopa 7575 mm / 3025 mm) ja ne voidaan varustaa yksilöllisesti eri työstöpäillä ja listoitusyksiköillä asiakkaan toiveiden mukaan.


4

Kesä 2013

käsittelykuluja, varastotilan tarvetta ja virheiden määrää tuotannossa. Automaattivarastot voidaan yhdistää myös esimerkiksi CNCtyöstökoneen syöttämiseen. Hiontaa ilman kosketusta!

BMG 311 on varustettuna liimausyksiköllä ja 5-akselisella jyrsinkaralla.

” Useiden reikien yhtäaikainen poraus on todella nopeaa, ja vakiovarusteena on mm. edistyksellinen työkappaleenkiinnitysjärjestelmä ilman aseteaikoja! ”

Weeken uutuudet BHC-912 -paloittelukeskus sekä pora- ja jyrsinkone ABH 100 Tehoa kokoonpanoon

Homagin KFL 620 mitallistamis- ja listoituskoneella tuki- ja koristelistan listoitus toteutetaan kaksipuoleisesti. Laitteessa käytetään supportEdge-menetelmää yhdessä läpisyötössä kahdella liimausyksiköllä. Tämä menetelmä on kaksi kertaa nopeampi kuin perinteinen menetelmä, jossa tuki- ja koristelista listoitetaan eri työvaiheissa.

Homagin osastolla oli maailman ensiesittelyssä Bütferingin uutuuskone, joka tuo hiontaan täysin uuden ulottuvuuden: työkappaleiden kopiointi on nyt mahdollista ilman kosketusta! Lisäksi messuilla esiteltiin uusittu magneettinen talla MPS 2.0 Yhdessä nämä innovaatiot luovat uuden standardin hionnan huippulaadulle.

Messu-uutuutena esiteltiin myös LIGMATECHIN kasauspuristin MDE 120. Uusi ohjaus- ja käyttöteknologia mahdollistaa runkojen hellävaraisen kokoonpanon puristamalla. Työkappaleiden kopiointi on nyt mahdollista ilman kosketusta! KFL 620:n syöttönopeus on jopa 50 m/min.

WEEKEN kuumin CNC-uutuus on puolestaan BHX 200-työstökeskus. Kompakti ja tehokas kone on BHX-050 työstökeskuksen järeämpi isoveli. Alle viiden neliön tilaan mahtuvaa ”pikkunäppärää” 050-sarjalaista myytiin esittelynsä jälkeen yli 1500 kpl alle kolmessa vuodessa. 200-sarjan BHX noudattaa samaa filosofiaa, mutta on huomattavasti tehokkaampi ja monipuolisempi. Koneen ominaisuuksia ovat mm. poraus, pystytyöstö ja tapinlyönti. Useiden reikien yhtäaikainen poraus on todella nopeaa, ja vakiovarusteena on edistyksellinen työkappaleenkiinnitysjärjestelmä ilman aseteaikoja!

Uuden sukupolven vertikaalinen työstökeskus BHX-200 on varustettu kahdella nopealla porausyksiköllä ja yhteensä 34 työkalulla. Muita mielenkiintoisia uutuuksia Weekeltä olivat mm. WEEKE BHC-912 -paloittelukeskus sekä pora- ja jyrsinkone ABH 100. BHC-912 hyödyntää nestaustekniikkaa levynpaloitteluun. Järjestelmä on parhaimmillaan 10001500 kappaleen kapasiteetissa per työvuoro. Työkappaleiden tarkka jyrsintä ja nopea erottelu takaa nopean materiaalivirran, ja yhdistettynä automaattivarastoon ja listoitukseen se on markkinoiden tehokkain paloittelukeskus. ABH 100 puolestaan mahdollistaa joustavan työstön kuudelta sivulta ja on täydellisesti integroitavissa tuotannon linjakäyttöön. Lisäksi sen patentoitu pikakiinnitysjärjestelmä takaa nopean, turvallisen ja vakaan työkappaleen käsittelyn kaikenlaisessa työstössä.

Uusi puristusteknologia säästää myös merkittävästi energiaa ja käyttökustannuksia. Jopa 30 % energiasäästöä ecoPlus-ratkaisuilla

Brandt esitteli puolestaan uuden 1120 FC –reunalistoituskoneen puusepänteollisuuden tarpeisiin. Täydelliset käyttöominaisuudet takaavat saumausjyrsinyksikkö, kahden moottorin katkaisuyksikkö virheettömään katkaisuun sekä jyrsinyksikkö, joka on helposti säädettävissä pyöristys-, viiste- tai tasausjyrsin -työstöä varten. Lisäksi koneessa on muotojyrsinyksikkö sekä kaksi tilavarausta erittäin joustavaan viimeistelyyn.

Huippuluokan höyläyslaatua ilman hiontaa Leadermacin uusi uPower-höyläkone tuottaa erittäin korkealaatuisen höyläysjäljen, jota ei tarvitse enää hioa höyläyksen jälkeen. uPower-höyläkoneessa on mm. karakiinnitys HSK-istukalla, digitaalinäytöt karan asemalle ja käyttäjäystävällinen ohjaus. Myös höylän räätälöintiin on lukuisia vaihtoehtoja.

Miten säästät energiaa, aikaa, materiaalia ja henkilöstökuluja, mutta samalla nostat tuottavuutta ja säästät kustannuksia? Tämän sinulle mahdollistavat HOMAG-ryhmän ecoPlus-teknologiaratkaisut. Tyypillinen puutuoteteollisuuden yritys pystyy vähentämään kulutustaan jopa 30 prosenttia ja säästämään vuositasolla useita tuhansia euroja, jos se luottaa varastojärjestelmissä, sahoissa ja reunalistoituskoneissa sekä työstökeskuksissa ja hiomakoneissa ecoPlus-ratkaisuihin. Tämä onnistuu käyttämällä uusinta ohjausteknologiaa, älykkäitä standby-toimintoja, tehokkaita purunpoistoratkaisuja sekä vähentämällä paineilmankulutusta. Tänään HOMAG-ryhmän koneet tuottavat samoilla resursseilla huomattavasti enemmän. ecoPlus-koneiden tuottavuus on noussut viime vuosina jopa 25 prosenttia!

Brandtin uutuusmalli 1120 FC Moderneilla varastojärjestelmillä kannattavuutta tuotantoon Bargstedtin modernit linjakäyttöön soveltuvat varastokeräilymenetelmät tuovat uuden ulottuvuuden teollisen levykalustevalmistuksen tehokkuuteen.TFL 411mahdollistaa jopa 16 m tartuntaulottuvuuden ja jopa 100 m liikeradat varastossa. Varaston avulla työstökoneiden maksimaalinen kapasiteetti saadaan hyödynnettyä. Levyt kuljetetaan 180m/min nopeudella, aina oikeille koneille ja juuri oikeaan aikaan.

WoodEyessa nyt myös röntgen Ruotsalainen WoodEye on lisännyt maailman edistyksellisimpään kameranäköjärjestelmään vielä yhden uuden ulottuvuuden. Viidennen sukupolven laitteeseen on nyt mahdollista lisätä röntgen, mikä tekee laaduntarkkailusta entistä tehokkaampaa, tarkempaa ja kannattavampaa.

Uutuuksia listoitukseen Viime Ligna-messuilla Homag esitteli nollasauman reunalistoitukseen patentoidulla laserTec-menetelmällä. Nyt puusepänteollisuudelle on kehitetty uusi airTec-menetelmä, joka mahdollistaa lähes lasertasoisen listoituslaadun huomattavasti alhaisemmalla investoinnilla. airTecin ansiosta huippulistoituslaadun valmistaminen on kannattavaa myös pienemmillä tuotantomäärillä.

” Automaattivarastot nostavat paloittelun tehokkuutta jopa 45%. Investointi on kannattava myös pienissä tuotantomäärissä ”

Holzman ja Bargstedin saha-varastoyhdistelmät tuovat teollisen kappaleenkäsittelyn tehokkuuden myös puusepänverstaiden ulottuville. Automaattivarastot nostavat paloittelun tehokkuutta jopa 45%. Investointi on kannattava myös pienissä tuotantomäärissä, alkaen 30 levyn päivätuotannosta. Automaattinen varasto ja levynkäsittely vähentävät

Markkinoiden tehokkain maalausrobotti Saksalainen Venjakob liittyi Projectan tuoteperheeseen ja oli myös vahvasti esillä Lignassa esittelemässä uutuuksiaan. Esimerkkinä oli markkinoiden tehokkain VEN SPRAY VARIO maalausrobotti. Tomi Laakso


5

Kesä 2013

messu-kampanja

Uutuuksia sahaukseen - niin suureen kuin pieneenkin tarpeeseen Weinman esitteli osastollaan WBS-140 suurnopeussahan, joka soveltuu erinomaisesti ristikkovalmistajille sekä elementtien valmistukseen. Kone on yhden operaattorin käytettävissä, ja helpon käytön takaa kosketusnäyttö, jossa on käyttäjäystävällinen käyttöliittymä. Suurnopeusautomaattisaha on kehitetty katkaisu- ja loveamistöihin puutalojen ja kattotuolien valmistukseen. Kone on erityisen kiinnostava rakennuspuusepänteollisuuden yrityksille, jotka tarvitsevat katkaisutehon lisäksi myös muita työstöominaisuuksia. Sahan 8-paikkainen työkalunvaihtaja sekä 5-akselisen työstötekniikan käyttö mahdollistavat joustavat työstötavat eri työkappaleiden työstämiseen. NC-ohjatut tarttujat (2 kpl) ja laadukas asemointijärjestelmä sekä tarkkuuslineaarijohteet takaavat erittäin tarkan työstön. Leikkuuoptimoinnin hyötyaste on 98%, ja interpoloivat merkinnät ja tekstitykset onnistuvat ongelmitta. Lisäksi automaattisahassa on nykyaikainen turvallisuuskonsepti, joka varmistaa koneen käyttäjän täydellisen käyttöturvallisuuden.

Varastoerä F45 Pack III tarkistuspyörösahoja edulliseen tarjoushintaan! Ota yhteyttä: Kristian Kosonen 020 771 3327 kristian.kosonen@projecta.fi

System TM esitteli osastollaan uuden version Opti-Kap 5000 -sarjan optimoivista katkaisusahoista. Suureen katkaisukapasiteettiin tarkoitettu saha on silminnähden uskomattoman nopea! Uuden version kapasiteetti onkin kasvanut 40% markkinoilla aikaisemmin tarjolla oleviin katkaisusahoihin verrattuna. Uudella versiolla monilla sahauslinjoilla voidaan siirtyä 2-3:sta sahasta 1-2 sahan käytöön! Laite ei ole aiempaa kalliimpi, joten investoinnin kanautomaatnattavuus ja takaisinmaksuaika paranee näin Huipputehokkaiden tisten tuotantoyksiköiden lisäksi merkittävästi. messuilla oli mahdollista tutustua puuntyöstön perusasioihin. Esillä oli nimittäin laaja valikoima myös puusepän peruskoneita.

Valokiilassa Lignan peruskonevalikoima

Houfek on oikohöylien markkinajohtaja Suomessa. Hannoverin messuilla tśekkiläinen konevalmistaja esitteli uuden R530 oikohöylän.

WBS 140 lisää taloteollisuuden kapasiteettia ja alentaa valmistuskuluja Maailman johtava tarkistuspyörösahavalmistaja Altendrof esitteli koko mallistoaan Lignassa. Vuonna 1906 Wilhelm Altendorf keksi maailman ensimmäisen tarkistuspyörösahan, ja nyt yli 100 vuotta ja 130 000 toimitettua sahaa myöhemmin legenda jatkaa kehityksen suunnannäyttäjänä. Käyttäjiä on pitkälti yli 120 000 ympäri maailmaa. Messuilla Altendorf esitteli uudistetun sahayksikön, jossa terän kallistaminen on mahdollista molempiin suuntiin. Lisäksi Altendorf WA80 –mallit voidaan jatkossa varustaa entistä monipuolisemmin.

Kahteen suuntaan toimiva pääterän kallistus tarkentaa vaikeiden kappaleiden sahausta.

Salvador esitteli Lignassa uudistuneen SuperPush 200 työntävän katkaisusahan, läpisyöttöisiä sahoja sekä automaattisen kul- R. Beckin katkaisusahoihin on nyt uutuutena masahan. Uutuutena Salvador tuo mark- saatavissa erittäin helppokäyttöinen katkaisukinoille uudet Classic 40 ja Classic 50 kat- vaste digitaalinäytöllä. kaisusahat. Sahat ovat vankkarakenteisia ja luotettavia koneita perustarpeisiin.

Tunnetusti laadukkaiden ja kestävien vannesahojen valmistaja Stenner toi uutuutena markkinoille kokonaan uudentyyppisen syöttökonseptin vaakavannesahaan. Uutuus tuo erityisesti viistehalkaisuun merkittäviä parannuksia.

Hofmannin osastolla esiteltiin markkinoiden ainoat valurautarunkoiset taso- ja oikohöyläkoneet. Ne ovat erittäin kestäviä koneita niin oppilaitosten kuin puusepänverstaidenkin käyttöön.

Houfekin tasohöyläkoneen uusittu rakenne takaa häiriöttömän toiminnan ja tarkan työstöjäljen.

Robland esitteli uutuutena pienen cnc-koneen levyn jyrsintään ja poraukseen. Kone soveltuu erityisesti pienille keittiövalmistajille sekä oppilaitoskäyttöön.


6

Kesä 2013

” Hallissa on vierekkäin kaksi eri valmistajan CNC-konetta, joista toinen on saksalainen Weeke. Koneissa on eroa kuin yöllä ja päivällä ja ei ole kahta kysymystä siitä, kumpi on parempi. ”

Pipu lähes tuplasi paloittelukapasiteettinsa

P

ipu Ky on Lempäälässä sijaitseva vanerin myyntiin ja jatkojalostukseen keskittynyt puualan yritys. Pipu myy vuodessa yli 3500 m3 vaneria sekä pelkkänä levynä että sahattuna aihioiksi tai työstettynä asiakkaan toivomiksi komponenteiksi tai tuotekokonaisuuksiksi. Lisäksi Pipu valmistaa vuosittain yli 3000 vaneripakkausta, pienistä 10 litran laatikoista aina 50 m3 vanerikontteihin. Nykyisissä vuonna 2006 valmistuneissa tiloissa Pipulla on käytössä tehokas ja moderni konekanta, mm. levysahauskeskus, 2 isoa levysirkkeliä, 2 CNC-työstökeskusta sekä lukuisia muita pienempiä koneita. Alkukeväästä Pipulle asennettiin uusi automaattinen Holzma HPL 380 levynpaloittelusaha pinnoitettujen tai pinnoittamattomien puulevyjen mittatarkkaan ja repimättömään sahaukseen. Kone on luokkansa nopein paloittelusaha, ja se on varustettu mm. energiaa säästävällä ecoPlus teknologialla, automaattisella levynsyötöllä ja nykyaikaisella teollisuuskäyttöön suunnitellulla PowerControl -ohjauksella. Levypinot lasketaan trukilla sahan vieressä olevalle kuljettimelle. Kuljetin siirtää levypinkat koneen asemoitavaksi koneen takapöydälle, joka on varustettu laadukkailla rullakiskoilla ja kahdella integroidulla oikaisuyksiköllä. Sivuoikaisulaitteet oikaisevat mate-

riaalin ennen asemointia sahauslinjalle. Levyjen poikittaisoikaisu ennen sahausta varmistaa, että pinkassa olevat levyt ovat tarkasti päällekkäin. Automaattinen syöttö sähköhydrauliselta 4-pylväiseltä nostopöydältä ja automaattinen pinkankorkeuden mittaus takaavat maksimaalisen mittatarkkuuden ja kapasiteetin. Panu Pirhosen mukaan kapasiteetti nousi uuden sahan myötä merkittävästi: – Kone on vasta asennettu, joten tarkkoja lukuja ei ole vielä saatavilla, mutta vanhaan kulmasahaan verrattuna ero on huomattava. Tällä sahataan sama määrä kappaleita kolmessa päivässä kuin vanhal-

la viidessä päivässä. Nopeutta tärkeämpi ominaisuus on kuitenkin monipuolisuus. Siinä uusi saha hakkaa vanhan mennen tullen. Myös mittatarkkuus on aivan eri luokkaa. Vanhassa oli aina vähän toleranssia, mutta uudella sahaus on aina mittatarkka.  Pirhosella on kokemusta useammista konemerkeistä ja sitä myötä on muodostunut myös selvä mielipide siitä, mistä koneet kannattaa hankkia. Varsinkin, jos kriteerinä on

käyttövarmuus. – Hallissa on vierekkäin kaksi eri valmistajan CNC-konetta, joista toinen on saksalainen Weeke. Koneissa on eroa kuin yöllä ja päivällä ja ei ole kahta kysymystä siitä, kumpi on parempi. Kun hinta saatiin kohdalleen, oli saman konsernin valmistama Holzma selkeä ykkösvalinta! toteaa Pirhonen. Tomi Laakso

Puualan uudet tarviketarjoukset ovat ilmestyneet! Lue netissä tai tilaa postitse

8 1 3 3 1 7 7 @projecta.fi 02vi0 kkeet tar


7

Kesä 2013

Domus tehostaa ikkunakarmien profilointia Leadermacilla

D

omus on tunnettu ja perinteikäs suomalainen puusepänteollisuuden yritys, joka työllistää yli 250 työntekijää. Tämän päivän Domuksessa perheyrityksen perinteet yhdistyvät moderneihin tuotantoratkaisuihin, uusien innovaatioiden hyödyntämiseen sekä pitkäkestoista kehitystä ja korkeaa laatua tukevaan ajatteluun. Domus rakentaa sukupolvelta toiselle kestäviä tuotteita ympäristöä kunnioittaen. Domusyhtiöiden Loimaan tuotantoyksikkö kattaa ovi- ja ikkunavalmistuksen, ja Korian tehdas keskittyy laajamittaisen kalustevalmistukseen. Viime vuonna Domus hankki uuden höyläkoneen ikkunakarmien profilointilinjalle. –Vanhassa koneessa alkoi ikä tulla jo vastaan, kertoo tehdaspäällikkö Matti Sairanen.

–Lisäksi sen leveys ei enää riittänyt ja asetteen vaihto oli hidasta. Viime syksynä Loimaan tehtaalle asennettiin erittäin nopeaasetteinen ja vankkarakenteinen Leadermac LMC923 Hypermac -höyläkone mitallistamiseen ja profilointiin. Höylän ohjaus tapahtuu käyttäjäystävällisesti 15” kosketusnäytön avulla. Jokaisen kutterin

Pitkästä rakentaminen ei enää kannata

L

apWall Oy valmistaa Pyhännällä sijaitsevassa huippumodernissa tehtaassaan mittatarkkoja puurakennuselementtejä. Yhtiö on onnistunut hyvin nopeasti kasvamaan yhdeksi alan merkittävimmistä toimittajista. Menestyksen resepti on ollut perinteisen käsityövaltaisen elementtivalmistuksen automatisoiminen ja koko suunnittelutuotantoprosessin virtaviivaistaminen. Yhtiön ensimmäiset elementtitoimitukset uudelta tehtaalta käynnistyivät viime vuoden maaliskuussa. – Tuotantokapasiteettia tehtaassa on noin 200 000 m2, mikä vastaa noin 1200 omakotitalon elementtituotantoa. Toimitamme elementtejä LapTi Groupin omien tarpeiden lisäksi muille rakennusliikkeille, rautakauppaketjuille ja talotehtaille. Yhtiön tuotevalikoimaan kuuluvat elementit kerros-, rivija luhtitalorakentamiseen sekä kasvaville päiväkoti- ja hoivakotimarkkinoille, kertoo LapWall Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen. Uusimpana aluevaltauksena mukaan on tullut loma-asuntorakentaminen. Myös vientikaupassa pää on avattu, ja tavoitteena onkin kasvaa merkittäväksi elementti-

toimittajaksi Suomen lisäksi myös koko Pohjois-Euroopassa ja Venäjällä. Tällä hetkellä kapasiteetti on täydessä käytössä, ja suunnitelmissa on laajentaa tuotantoa lähivuosina. Pekkarinen kertoo yrityksen perustamisidean syntyneen tarpeesta saada markkinoille mittatarkkoja ja hinnaltaan kilpailukykyisia elementtejä, joiden avulla rakentamisen työmaa-aikaa pystytään ratkaisevasti lyhentämään. – Teolliselle elementtituotannolle on valtava potentiaali, sillä tuotteistamalla tuotannosta saadaan erittäin kilpailukykyistä. Tuomme uuden toimintatavan, jossa tuotevalikoima standardoidaan tuoteryhmittäin ja asiakas voi valita haluamansa mittaiset tuotteet jopa millimetrin välein.

tila, toiminnat ja asema esitetään yksityiskohtaisesti näytöllä. Käyttäjä voi helposti valita useita eri asetteita ja säätöjä, sekä seurata tuotantoa. Lisäksi sisäänrakennettuun tietokantaan voidaan tallentaa satoja eri asetteita. Domus valitsi Leadermacin sekä toiminnallisten että taloudellisten kriteerien perusteella. –Leadermacin toimintaperiaate sovel-

tui parhaiten meidän tarpeisiin ja koneen hinta/laatusuhde on erittäin hyvä. Sairasen mukaan laatu onkin parantunut ja tehokkuus kasvanut uuden koneen myötä: – Nopeus on selvästi kasvanut, tavara menee hienosti takeltelematta läpi. Myös pinnan laatu on nyt selvästi parempi.

Tehokkuutta ja tarkkuutta tuotantoon

tamiseen. Tavoitteemme on poistaa tilauskohtaisen suunnittelun tarve kokonaan. Ohjelmisto on helppokäyttöinen, ja sen avulla rakennekuvat sekä työstötiedostot saadaan todella nopeasti. Tiedot siirtyvät suoraan työstökoneelle ja näin elementeistä saadaan erittäin mittatarkkoja, korostaa Pekkarinen. Automaattikoneiden käyttöönottokoulutus kesti pari päivää, ja Jarmo Pekkarinen on siihen erittäin tyytyväinen. Hän kuten yrityksen kaikki muutkin avainhenkilöt opettelivat käyttämään kaikkia linjoja. – Koska tuotteet on mietitty etukäteen valmiiksi, emme laske tarjouksia perinteiseen tapaan. Tilausvaiheessa ei enää tarvitse suunnitella tuotteita alusta alkaen, vaan ne voidaan valmistaa nopeasti ja kustannustehokkaasti. Toimimme autotehtaan tapaan: tietyt moottorivaihtoehdot tiettyihin malleihin ovat mahdollisia, mutta prototuotteita meiltä ei saa, selventää Pekkarinen.

Elementtituotanto on Suomessa ollut – ja on yhä edelleen – hyvin käsityövaltaista. LapWallissa tuotantoa haluttiin automatisoida mahdollisimman pitkälle sekä tehokkuuden että myös liitosten tarkkuuden ja sitä kautta laadun parantamiseksi. LapWall Oy:n tehdas onkin varusteltu nykyaikaisella teknologialla, joka mahdollistaa tehokkaan toimitusketjun hallinnan tilauksen tekemisestä asennukseen saakka. Perusteellisen tarvekartoituksen sekä toimittajavertailun tuloksena tehtaaseen valittiin saksalaisen Weinmann GmbH:n valmistamat koneet ja konetoimittajaksi Projecta Oy. Tuotanto on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä parhaiden ratkaisujen löytämiseksi ja toteuttamiseksi. Puurakenteisen elementin rungon kasaamisen hoitaa automaattinen runkoasema, joka siirtää rungon oikeaan kohtaan ja naulaa osat kiinni toisiinsa. Ylä- ja alapuiden jatkaminen käy kätevästi samalla kun runkoelementtiä valmistetaan. Weinmannin monitoimisilta tekee kasattuun ja levytettyyn elementtiin aukotukset, ulkovuoren asennusviivat, koolauksen paikkamerkinnän, ulkovuoren naulauksen, sahauksen yms. Työt suoritetaan automaattisesti suunnittelusta siirrettyjen elementtikuvien mukaisesti. Erillisiä tulosteita ja asetemittauksia ei tarvita. Työkuvia ja koneen ohjelmia ei tarvitse tehdä useaan kertaan kun kuvat muunnetaan suunnitteluohjelmasta työstökoneen ymmärtämään muotoon automaattisesti. Tuotannon automaatio ja tarkkojen työkuvien siirto parantavat tuotteiden laatua. Aukotukset, naulaukset ja muut työstöt ovat tarkalleen oikeassa paikassa. Inhimillisten virheiden määrä vähenee ja laatu pysyy tasaisena sekä toimitusvarmuus korkeana. Koneet tekevät työtä vakionopeudella, jolloin tuotannon kapasiteetti ja tuottavuus pysyvät korkeana. – Pitkälle tehdasolosuhteissa jalostetut elementit ensisijaisesti parantavat rakennusten laatua, mutta tuovat myös nopeutta raken-

Tomi Laakso

Lapwallin ensimmäinen elementtitoimitus Kuopioon. Toimitukseen kuului yhteensä 43 elementtiä, joista ensimmäisenä päivänä asennettiin 18 kpl. Työmaasta vastaava työnjohtaja Timo Puustinen kommentoi toimitusta seuraavasti: – Runkomitat täsmäsivät elementeissä erinomaisesti, joka onkin mielestäni yksi tärkeimmistä asioista ajatellen asennusta ja työn laatua.

Asunto Oy Masalan Tähti Kirkkonummella on yksi Lapwallin puukerrostalokohteista. – Jarmollekin täytyy nostaa hattua ja koko teidän tiimille, haastava kohde ja näin hyvin onnistuitte, työmaalta kiiteltiin.


8

Kesä 2013

Projecta Jyväskylän Puu & Bioenergiamessuilla

P

rojecta Oy on mukana myös 4.-6.9.2013 järjestettävillä Puu&Bioenergia –messuilla Jyväskylässä. ”Tänä vuonna tulemme osallistumaan messuille täysin uusitulla konseptilla. Osasto löytyy vanhasta tutusta ja hyväksi todetusta paikasta B-hallista. Tällä kertaa tulemme kuitenkin panostamaan enemmän asiakkaidemme viihtymiseen”, kuvailee Projecta Oy:n myyntijohtaja Jari Johansson ensi syksyn Puumessujen suunnitelmia.

Kuusksalu Hannes +372 6030620

Johansson Jari 020 771 3325

Kesseli Matti 020 771 3331

Vieno Pekka 020 771 3270

Tasala Markus 020 771 3347

Karisalmi Te r o 020 771 3354

Piippula Jarmo 020 771 3318

Ristimäki Jyrki 020 771 3337

Ohjelmistot

Käsik Kaido +372 5112497

Tamminen Sebastian 020 771 3303

Myynnin tuki

H e in lo o T iit + 3 7 2 5 1 6 0 5 20

Uusi-Pietilä Lassi 020 771 3307

Tarvikkeet

Oranta Ja n n e 020 771 3334

Alumiinin- ja lasintyöstökoneet

Kosonen K ris t ian 020 771 3327

Projectalaiset toivovat ja odottavat, että puualan ihmiset myös levykalusteteollisuuden puolelta löytävät messut entistä laajemmin niin, että tapahtuma todella kasvaisi kattamaan koko puutuoteteollisuuden kirjon. – Näemme, että tapahtuma on pelkkien kone-esittelyjen sijaan entistä enemmän alan ihmisten ja osaajien tärkeä kohtaamispaikka, Jari Johansson painottaa.

Huolto

Puuntyöstökoneet

Jyväskylän Paviljonki 4.-6.9.2013

kokonaisuuden muodostavat myös Homagryhmän ratkaisut, joista teeman mukaisesti esitellään erityisesti Weinmannin uusinta teknologiaa tehokkaaseen puuelementtien valmistukseen. Uutuuksia ovat markkinoiden nopein katkaisusaha, vaakavannesahauksen uusittu syöttöjärjestelmä sekä konenäköön integroitu luujuuslajittelu.

Paineilmatekniikka

B-319

Staattisuudenpoisto

Tervetuloa osastollemme

Projecta on valinnut messuteemaksi modernit ratkaisut puutalonvalmistukseen sekä laadunvalvontaan. – Lisäksi esittelemme uutta investointikonseptia, joka sisältää rahoituksen, suunnitteluohjelmat, koneet, koulutuksen, asennuksen kiinteällä kuukausihinnalla. Esimerkkinä mainittakoon huonekaluvalmistukseen suunnattu kokonaisuus, joka sisältää täydellisen suunnitteluohjelmiston, paloitteluoptimointiohjelman, paloittelusahan, reunalistoituskoneen, CNC-työstökeskuksen, asennuksen, koulutuksen ja rahoituksen yhteensä alle 3000 eurolla kuukaudessa 72 kk:n maksuajalla, Jari Johansson kertoo. Mutta on mukana jotain perinteistäkin! Messutunnelman takaa totuttuun tapaan päivittäin järjestettävät Projecta-Oktoberfestit! Projectan ständillä vetonaulana on markkinoiden edistyksellisin konenäköjärjestelmä WoodEye5. – Järjestelmä lukee materiaalivirheet ja sen perusteella optimoi puutavaran jatkojalostukseen. Konenäköjärjestelmän ympärillä tarvittavat laitteet ovat myös näyttävästi mukana esityksissämme. Mukana ovat mm. SystemTM:n mekanisoinnit ja katkaisusahat, Leadermacin höylät, Stennerin halkaisusahat, jätepalojen murskaus Reinboldilta sekä purunpoisto, Jari selostaa kokonaisuutta. Laajan

Hellman Niklas 020 771 3311

Katajaniemi Raija 020 771 3328

Huoltotilaukset 020 771 3333 huolto@projecta.fi

Laaks o n e n M at t i

Projecta  Oy

Fränti Toni

Laiho Kai-Markus

Lindholm Kai

Maakeski Mika

Ruusunen Jani

Uusi-Kakkuri Petri

Varaosat

A kkan e n Antti

Urmas Ja r n o

Maasikamäe Andres

Lukkosepänkatu  14,  20320 TURKU

Marko Tõlgo

Puh.  020  771  30

Varaosapalvelu 020 771 3302 varaosat@projecta.fi Iso-Järvenpää Jorma

Kurikka Jari

Fax  020  771  3388

Kytöviita To n i

info@projecta.fi

www.projecta.fi

Projecta News - Kesä 2013  

Puuteollisuusuutiset