Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 57ο - Aρ. φύλλου 16.288

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

G

Tιμή 0,60 €

G

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

Επειγόντως μέτρα, μπας και σωθούν όσοι ακόμη… αναπνέουν

«ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ»ΟΙΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ!

 Οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία και Τράπεζες,

αναγκάζουν καθημερινά πολλούς επιχειρηματίες να βάλουν «λουκέτο», η αγορά συρρικνώνεται και η ανεργία καλπάζει

• Τρέχει και δεν φθάνει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, στην προσπάθειά του να συγκεντρωθούν χρήματα στα κρατικά ταμεία, καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να περνά δύσκολες μέρες και μάλλον φαίνεται ότι θέλει ακόμη πολύ χρόνο για να… ορθοποδήσει!

Δεν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια

Πώς θα γίνεται η νοσηλεία ανασφάλιστων στα νοσοκομεία σελ. 16

Γεν. Πρόξενος της Αλβανίας πρ. Πρόεδρος της «Ομόνοιας»!

° Γ. ΓΙΑΝΝΗΣ: Προτεραιότητά μας η συνεργασία με την Ήπειρο... • Ο Γιάννης Γιάννης (φωτό), από το Κρυονέρι της Δρόπολης Αργυροκάστρου, είναι, εδώ και λίγες ημέρες ο νέος Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στα Γιάννενα. (Σημ. «Π.Λ.»: Ας σημειωθεί ότι ο κ.

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Αυτό βέβαια δεν πρέπει να προκαλεί στους ειδήμονες καμία έκπληξη, αφού καλά γνωρίζουν ότι η κύρια πηγή της, ο ιδιωτικός τομέας, έχει στερέψει εδώ και πολύ καιρό! Οι συνέπειες είναι εμφανείς κυρίως στους μικρομεσαίους, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει» από τους απανωτούς φόρους, τα χαρά-

Ανέλαβε πριν λίγες μέρες στα Γιάννενα...

PEΠOPTAZ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ

τσια, τα δάνεια, τις εισφορές και τα λοιπά έξοδα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγούν σε μαρασμό.

Αλαλούμ! Κι ενώ οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης θα έπρεπε να κινούνται προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης αυτής της δυσάρεστης κατάστασης, αντίθε-

Επιστολή προς τον Υπ. Εργασίας

τα παρατηρείται μια αδικαιολόγητη χρονοτριβή και σε αρκετές περιπτώσεις ένα ¯ 15η σελ.

Στόχος του ΤΕΕ να συμβάλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου

® Συστάθηκε μετά έξι μήνες η νέα Διοικούσα Επιτροπή

PEΠOPTAZ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Συναγερμός και πάλι στην Πυροσβεστική

• Επί ποδός και σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε για μία ακόμη φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, όταν χθες ένα τροχαίο ατύχημα στην περιοχή μεταξύ Μπάφρας και Κατσικά, θα μπορούσε να γίνει εφιάλτης αν το εύφλεκτο φορτίο του ενός από τα δύο εμπλεκόμενα οχήματα ενεργοποιούνταν! Λίγο μετά τις 12 ¯ 15η σελ.

κοινωνικές δομές, που λειτουργούν και στα Γιάννενα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ στην επιστολή του σχετικά με την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 20142020, τονίζει ότι «στο 4ο κεφάλαιο των Εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (σελ.15) με τίτλο «4. Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Απασχόληση» δεν συμπεριλαμβάνει αναφορά στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και ¯ 15η σελ.

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Δεν ευθύνονται οι κυνηγοί για την αύξηση των φιδιών στην ύπαιθρο… Διευκρινίσεις της Ε’ Κυνηγ. Ομοσπονδίας Ηπείρου, με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ του «Π.Λ.»

G Οι κυνηγοί της Ηπείρου όχι μόνο δεν εξολοθρεύουν αρπακτικά πουλιά, τα οποία τρώνε φίδια, ποντίκια κλπ., αλλά αντίθετα, τα προστατεύουν κιόλας μέσω του σώματος της Θηροφυλακής που έχουν ιδρύσει, άρα δεν ευθύνονται έμμεσα για την αύξηση του πληθυσμού των φιδιών στην ύπαιθρο. Αυτό τονίζει η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου ως απάντηση σε πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξένησε ο «Π.Λ.», σχετικά με την αυξημένη παρουσία φιδιών το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα και την Θεσπρωτία. Η Ομοσπονδία, αφού παρουσιάζει το ¯ 14η σελ.

Ο νέος Γενικός Πρόξενος δήλωσε στον «Π.Λ.» τα εξής: «Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή για μένα, ως άτομο, αλλά και ως μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το γεγονός πως ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο υπουργός Εξωτερικών Μουσάτι με επέλεξαν στη θέση του Γε- ¯ 15η σελ.

Όπως τόνισε χθες ο Χρ. Παπαβρανούσης

 Θα περάσουν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας;

• Την έντονη ανησυχία τους για πιθανό «λουκέτο» στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ εκφράζουν με επιστολή τους προς το Υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις πολύ σημαντικές

Τιμή για μένα

Γιάννης, παλαιότερα υπήρξε από τα κορυφαία στελέχη της Βορειοηπειρωτικής Οργάνωσης «Ομόνοια» και μάλιστα για ένα διάστημα Πρόεδρός της!). Ο κ. Γιάννης, αντικατέστησε τον (επίσης ελληνικής καταγωγής) αποχωρήσαντα στις 7 Νοεμβρίου 2013 Ιωάννη Ντάκο.

Ανησυχούν γονείς και εργαζόμενοι για πιθανό λουκέτο στα ΚΔΑΠ!

Και νέο ατύχημα με φορτίο που μετέφερε υγραέριο

Από εξαμήνου και πλέον, καθήκοντα Γενικού Προξένου εκτελούσε ο νυν Πρόξενος κ. Ανδρέας Κάσος, ο οποίος έδωσε «δείγματα γραφής» των εξαιρετικών διπλωματικών του προσόντων και ικανοτήτων.

• Ουσιαστικό ρόλο στο συντονισμό, την κινητοποίηση και την στήριξη του τεχνικού κόσμου της Ηπείρου, που λόγω της κρίσης διανύει μία πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά μέλη του να αγωνιούν ακόμα και για την επιβίωσή τους, καλείται να παίξει μέσα στην επόμενη τριετία η νέα Διοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου που συστάθηκε τελικά, αφού μεσολάβησε περίπου μισός χρόνος από τις εκλογές των μηχανικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ:

Tου Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ

® σελ. 9

Πρόεδρος στο Τεχνικό Επιμελητήριο παραμένει ο Χρίστος Παπαβρανούσης, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου χθες (φωτό), σκιαγράφησε τις υποχρεώ- ¯ 6η σελ.

ΘΕΣΗ

Οι Βορειοηπειρώτες νοιώθουν προδομένοι!.. • Ο διορισμός του Γιάννη Γιάννη, ενός κορυφαίου και ιστορικού στελέχους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στη θέση «κλειδί» για την Αλβανία, που είναι αυτή του του Γενικού Προξένου στα Γιάννενα, προκαλεί σοβαρούς τριγμούς- και δικαιολογημένα- στην ενότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Και βεβαίως το γεγονός αυτό δεν εντάσσεται στο πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης της Ελληνικής Μει-

Με δυο πανελλήνια συνέδρια…

Η «καρδιά» της Ιατρικής Επιστήμης χτυπά από σήμερα στα Γιάννενα!

® Κορυφαίοι επιστήμονες ανάμεσα στους ομιλητές…

• Κορυφαίοι επιστήμονες της Ιατρικής Κοινότητας θα βρεθούν επί τριήμερο στα Γιάννενα για να συμμετάσχουν σε δυο μείζονος σημασίας πανελλήνια συνέδρια, που στόχο έχουν να δώσουν νέα

Ελεύθερος Λόγος

Αποστολή διάσωσης για τραυματισμένο ζαρκάδι...

® Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΓΟΥΛΑ

G Τρίτη 27 Μαΐου λίγο πριν το μεσημέρι, ανηφορίζω στο Ζαγόρι και στο Βραδέτο, με στόχο κάποια καλύτερη φωτογραφία. Και ήμουν πολύ τυχερός μιας και βρέθηκα μπροστά σε νερόφιδα, χελώνες, γεράκια, τρυγόνια, λαγούς. Η πιο άτυχη στιγμή όμως ήταν όταν διαπίστωσα ότι το ζώο στην άκρη του δρόμου που «τινάζονταν» ήταν ένα πανέμορφο ζαρκάδι. Αρσενικό, νομίζω τριών ετών, αν οι γνώσεις μου είναι σωστές (μήκος και είδος κεράτων) να «κλωτσά» τον αέρα. Ακαριαία σταμάτησα δεξιά και έτρεξα κοντά του. Ομολογώ ότι πρώτα το φωτογράφησα και βιντεοσκόπησα αλλά η επόμενη ¯ 8η σελ.

δεδομένα στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Το ένα, το οποίο ¯ 15η σελ.

ονότητας, για ισότιμη συμμετοχή στις δομές του Αλβανικού κράτους. Ούτε και ασφαλώς ο Γιάννης Γιάννης είναι διπλωμάτης καριέρας. Αντίθετα, πρόκειται, όπως φαίνεται, για μια επιλογή που έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας της ηγεσίας της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και του ΚΕΑΔ με την Κυβέρνηση Έντι Ράμα, βάσει της οποίας στε- ¯ 15η σελ.

Συνελήφθη στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας

35χρονος Αλβανός κατηγορείται για βιασμό νεαρής στους Φιλιάτες

• Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα οδηγηθεί ένας 35χρονος Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας μετά από ένταλμα του Ανακριτή για βιασμό και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ο 35χρονος κατηγορείται για τον βιασμό και την ¯ 15η σελ.

ΓΝΩΜEΣ

Ο μεγάλος απών... ® Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, Φιλόλογος-Συγγραφέας

G Ένα πρόσφατο αφιέρωμα του παλαίμαχου δημοσιογράφου Βίκτωρα Νέτα στον κορυφαίο εκπρόσωπο του Ελληνικού Χρονογραφήματος Παύλο Παλαιολόγο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από το θάνατό του, υπήρξε η αφορμή να γυρίσω –σε τούτα τα δίσεχτα χρόνια που ζούμε– πίσω, σε χρόνια περασμένα και να νιώσω, ανατρέχοντας ¯ 14η σελ.

Λεπτομέρειες στη σελ. 6


Σελ. 2η

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Οι δάσκαλοι χθες δεν πίστευαν στα μάτια τους

Βάνδαλοι «χτύπησαν» το Δημοτ. Σχολείο Κόνιτσας

® Προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εποπτικό υλικό και στον εξοπλισμό • Αναστατώθηκε όλη η Κόνιτσα χθες το πρωί, όταν ανοίγοντας το Δημοτικό Σχολείο για να ξεκινήσει η σχολική μέρα, οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν μπροστά σε ένα άσχημο θέαμα. Νυχτερινές ώρες άγνωστοι μπήκαν σε αίθουσες και προκάλεσαν καταστροφές στο εποπτικό υλικό και στον εξοπλισμό. Οι δάσκαλοι που πήγαν χθες το πρωί στο σχολείο, ήρθαν αντιμέτωποι με μία εικόνα που δεν πίστευαν στα μάτια τους. Θρανία αναποδογυρισμένα, βιβλία πεταμένα, υπολογιστές στο πάτωμα ήταν η κατάσταση στην οποία άφησαν το σχολείο οι άγνωστοι εισβολείς, ενώ η μεγαλύτερη ζημιά προκλήθηκε από την ενέργεια των βάνδαλων να ανοίξουν μία βρύση και να αφήσουν ένα λάστιχο να τρέχει. Το σχολείο δε λειτούργησε χθες ενώ την υπόθεση ερευνά η Αστυνομία.

Δηλώσεις Δημάρχου • Για μια ενέργεια που δείχνει μένος έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κό-

νιτσας Παναγιώτης Γαργάλας. «Δεν είναι τόσο μεγάλες οι ζημιές, αλλά η ενέργεια που μας εκπλήσσει. Δε μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση, δεν υπάρχει καμία λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι ανάλογο περιστατικό στην ήσυχη κοινωνία της Κόνιτσας δεν έχει ξανασυμβεί. Τις Αρχές της Κόνιτσας προβληματίζει όχι τόσο η ζημιά που προκλήθηκε στο εκπαιδευτικό υλικό, όσο ο συμβολισμός της πράξης… ΒΙΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

Θα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Με προσοχή η οδήγηση σήμερα στην Εγνατία • Την προσοχή των οδηγών που πρόκειται να κινηθούν σήμερα μέσω της Εγνατίας Οδού, συνιστά η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», καθώς αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρο το μήκος της. Αύριο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. «Παρακαλούνται οι οδηγοί να εί-

ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο και να μειώνουν κατάλληλα και όπου απαιτείται από τις καιρικές συνθήκες την ταχύτητα των οχημάτων», αναφέρουν οι οδηγίες της Α.Ε., η οποία προσθέτει ότι για πληροφορίες για όσους κινούνται εντός Εγνατίας Οδού, δίνονται από τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 1077.

Από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ι. Παπαδημητρίου

«Όχι» στη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο • Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταφοράς νερού στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από τις πηγές Αμαράντου, εκφράζει με δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου.

Από σήμερα έως την Κυριακή

Πανελλήνιο πρωτάθλημα κυπρίνου στην Παμβώτιδα • Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης εγκρίθηκε η διεξαγωγή του 2ου αγώνα του 6ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αλιείας Κυπρίνου στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων από σήμερα Παρασκευή έως μεθαύριο Κυριακή.

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Συγκεκριμένα με αφορμή την δημοσιοποίηση προς διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ο κ. Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι «πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, που προβλέπει την κατασκευή αγωγού 80 χιλιομέτρων και βεβαίως τα συνοδευτικά έργα, την οδοποιία και την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων». Ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει ακόμη ότι η μεταφορά προβλέπεται να γίνει σε μια περιοχή πλούσια σε υδάτινα αποθέματα, καθώς γειτνιάζει με την υπόγεια φυσική δεξαμενή του Μιτσικελίου και επιτίθεται κατά των εταιριών εμφιάλωσης «που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν αλματωδώς τις αντλούμενες ποσότητες και τα κέρδη τους».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αρ./Ημερ.: 86/29.5.14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, την Κυριακή 01-06-2014 ως εξής: Α) Από ώρα 07:45 π.μ. έως 08:15 π.μ. και από ώρα 12:15 μ.μ. έως 12:45 μ.μ.: Επιχειρήσεις και οι οικίες αριστερά και δεξιά της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών από το ύψος του PRAKTIKER στην έξοδο προς Αθήνα, περιοχή Κατσικάς έως ΚΤΕΟ Κατσικάς και λύκειο Κατσικάς, Μπάφρα, Νεοκαισάρεια, Κολονιάτι, επιχείρηση Καψιώχα και CEZARIA, Μπιζάνι, Μολυβαδιά, επιχείρηση ΜΙΝΕΡΒΑ και Μπετόν Τζίμας στο Επισκοπικό, ΒΙΟΖΩΗΣ Α.Ε. Β) Από ώρα 07:45 π.μ. έως 12:45 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Αβγό, Κρυφοβό, Ραβένια, Μυροδάφνη, Πεστά, Βαρλαάμ, Αγ. Τριάδα, Σκλίβανη, Τέροβο, Χάνι Τερόβου, Ραψαίοι, οικ. Πέντε Πηγάδια Κλεισούρας, Πέρδικα, Μελιά, Βουλιάστα, Μουσιωτίτσα, Θεριακήσι, Αγ.Κυριακή, Κοπάνη, Βαριάδες, Πεντόλακκος, Αχλαδέα, Γεωργάνοι, Δερβίζιανα, Σμυρτιά, Λίππα, Άρδοση, Μπεστιά, Οικ.Μουκοβίνα, Λιβιάχοβο, Αγ.Ανδρέας, Ζωτικό, Σιστρούνι, Ρωμανό, Παλαιοχώρι Μπότσαρη, Αλεποχώρι Μπότσαρη. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές. Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Με στόχο την επιτάχυνση των εργασιών

Επίσκεψη Περιφερειάρχη στον αναδασμό Χρυσοβίτσας • Να εκμεταλλευτεί το καλοκαίρι, ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες στον αναδασμό Χρυσοβίτσας, επιδιώκει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει αναλάβει με δικούς της πόρους και μέσα να τον ολοκληρώσει και να τον παραδώσει στους αγρότες. Την περιοχή επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Δημήτρη Σιώλο (φωτό) ο οποίος συναντήθηκε με καλλιερ-

γητές αλλά και το Τοπογραφικό συνεργείο το οποίο ήδη εργάζεται για τη σήμανση των ιδιοκτησιών και έδωσε κατευθύνσεις για τις εργασίες που πρέπει να προωθηθούν άμεσα.

Μέχρι 10 μ.μ. η λειτουργία τους τις Κυριακές

«Τουριστικό» ωράριο για τα καταστήματα Πρέβεζας • Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας τις Κυριακές του καλοκαιριού μέχρι και τις 10 μ.μ., ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βαγγέλης Βαγενάς, για την επέκταση του ωραρίου έχουν εκφράσει τις απόψεις τους, είτε θετικές, είτε αρνητικές φορείς και συνδικαλιστικά σωματεία της Πρέβεζας. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Ν. Κάτσιος, υπογράμμισε ότι η απόφαση βοηθά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Με αφορμή δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση υπέρ «απλής και ανόθευτης αναλογικής» • «Αν θέλουμε να εξυγιανθεί ο πολιτικός βίος της χώρας και τα πολιτικά κόμματα να είναι πολιτικά και ηθικά νομιμοποιημένα πρέπει άμεσα – με πρωτοβουλία των κομμάτων που ανήκουν στην αριστερά- να ψηφιστεί από τη Βουλή η απλή και ανόθευτη αναλογική, για να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία των εδρών που καταλαμβάνει ένα κόμμα στη Βουλή, με τα ποσοστά των ψήφων που του δίνει ο λαός», αναφέρει σε

ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφει ο Σπύρος Εργολάβος, η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Ιωαννίνων. Η ανακοίνωση της Α.Δ.Κ.Ι. έγινε με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι με βάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, «αν είχαμε σήμερα εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες και η Ν.Δ. 69».

Ολομέλεια την Δευτέρα για την «Ενότητα Πολιτών» • Ανοιχτή συνεδρίαση στο ξενοδοχείο «Epirus Palace» θα πραγματοποιήσει η παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα – Κοινωνία Πολιτών» την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιουνίου και ώρα 8:30 μ.μ.. Στο πλαίσιό της θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, θα καθορισθούν οι γενικές κατευθύνσεις λειτουργίας της παράταξης και θα συζητηθεί ο σχεδιασμός της επόμενης πενταετίας.

Αύριο και μεθαύριο

Γ. Νταλάρα και Χ. Αλεξίου τραγουδούν οι «Αθεράπευτοι» • Η Μουσική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «οι Αθεράπευτοι» ολοκληρώνοντας τα φετινά μουσικά της σεργιάνια, παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στους αξεπέραστους ερμηνευτές Γιώργο Νταλάρα και Χαρούλα Αλεξίου αύριο Σάββατο (9:30 μ.μ.) και μεθαύριο Κυριακή (8:30 μ.μ.), στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα, με γενική είσοδο 5 ευρώ. Στο πρώτο μέρος, 20 από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδήσουν οι Κώστας Μαργώνης, Αντώνης Βαράκας, Παναγιώτης Σιόγκας και Δημήτρης Παππάς. Στο δεύτερο μέρος, 20 από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η Χαρούλα Αλεξίου θα τραγουδήσουν οι Βαρβάρα Βαρά-

κα, Χριστίνα Δάλλα, Αγγελική Φάτσιου και Κατερίνα Τσολίγκα. Παίζουν: Παναγιώτης Σιόγκας (μπουζούκι), Αντώνης Βαράκας (μπαγλαμάς), Κώστας Μαργώνης (τρομπέτα), Σαράντης Δράμαλης (πιάνο και τρομπέτα), Δημήτρης Παππάς (κιθάρα), Θωμάς Μεντής (μπάσο) και Μιχαήλ Παππάς (ντραμς). Μαζί τους η χορωδιακή συντροφιά «Τραγουδάμε για ν’ αγαπιόμαστε». Η μουσική επιμέλεια είναι των Δημήτρη Παππά – Παναγιώτη Σιόγκα.

KOINΩNIKA

Να ζήσει και να ευτυχήσει… • Ένα υγιέστατο, χαριτωμένο κοριτσάκι έφεραν στον κόσμο ο συμπολίτης μας πολιτικός μηχανικός Γιώργος Τσέβης και η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Χρύσα Χατζηκυριακίδη. Οι νεαροί γονείς έμπλεοι χαράς από τον ερχομό του πρώτου τους μωρού, κάνουν ήδη όνειρα και σχέδια για το μέλλον του. Αλλά και οι ευτυχείς παππούδες και γιαγιάδες Παντελής και Φρειδερίκη Τσέβη, Νίκος και Μέλπω Χατζηκυριακίδη καμαρώνουν την γλυκύτατη εγγονή τους, δεχόμενοι ευχές από συγγενείς και φίλους. Και από εμάς: «να ζήσει η νεογέννητη και να είναι πάντα γερή, δυνατή και τυχερή σ’ όλη της τη ζωή»! Οι φίλοι τους στον «Π.Λ.»

Ο Στεφ. Μάντζιος ευχαριστεί, και οριοθετεί την εκ νέου παρουσία του στο Δημοτ. Συμβούλιο • Νιώθω βαθειά υποχρέωση και δημόσια θερμά να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου που με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν και πάλι Δημοτικό Σύμβουλο Ιωαννίνων. Υπόσχομαι ότι και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο Γιαννιώτικος λαός έταξε την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνοντας εποικοδομητικές προτάσεις αλλά και αυστηρό έλεγχο σε κάθε πιθανή «εκτροπή». Επίσης, θ’ αγωνισθώ προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυση των καυτών προβλημάτων του Δήμου και ιδιαίτερα αυτών που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, τα οποία, επιτέλους, πρέπει κάποτε να τύχουν ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών για σύγκλιση και ισόρροπη ανάπτυξη με τον ιστό της πόλης. Σας ευχαριστώ και πάλι διαβεβαιώνοντάς σας ότι θα βρίσκομαι πάντα κοντά σας. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΡ. ΜΑΝΤΖΙΟΣ

Ευχαριστήριο Ν. Κάτσιου • Με γραπτή του δήλωση ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νικόλας Κάτσιος, ευχαριστεί τους Θεσπρωτούς συμπολίτες του που τον ανέδειξαν για δεύτερη φορά πρώτο περιφερειακό σύμβουλο.

Εκδήλωση στις 4 Ιουνίου

Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων • Eνημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» θα πραγματοποιήσει το Γραφείο Διασύνδεσης της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας την Τετάρτη, 4 Ιουνίου και ώρα 9 π.μ. στην Αίθουσα Λόγου & Τέχνης, με κύριο σκοπό την προβολή και παρουσίαση των προσφερόμενων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Πανεπιστημίου. Στόχος της Ημερίδας είναι η ακριβέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση τόσο των φοιτητών και των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσο και του ευρύτερου κοινού σε θέματα που

σχετίζονται με τις εκπαιδευτικές δυνατότητες και προοπτικές στο ίδρυμα. Η παρουσίαση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων θα γίνει από τους Προέδρους ή τους Διευθυντές των εν λόγω προγραμμάτων και θα περιλαμβάνει ολιγόλεπτη αναλυτική παρουσίαση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. • Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική δ/νση: career@uoi.gr. To έντυπο της δήλωσης υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης (http://gd.uoi.gr) και της Δομής Απασχόλησης Σταδιοδρομίας (http://dasta.uoi.gr).

Στο Πανεπ. Ιωαννίνων

Από τη Δευτέρα αιτήσεις για τις φοιτητικές κατοικίες • Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί), που επιθυμούν να μείνουν σε δωμάτιο των φοιτητικών κατοικιών (1 Σεπτεμβρίου 2014 - 30 Ιουνίου 2015), καλούνται να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά από την ερχόμενη Δευτέρα έως τις 30 Ιουνίου, στο αρμόδιο Τμήμα Πρόνοιας της Δ/νσης Φοιτητικής Μέριμνας (ισό-

γειο Α’ κατοικιών). • Για περισσότερες πληροφορίες και παραλαβή εντύπου αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο Τμήμα Πρόνοιας της Δ/νσης Φοιτητικής Μέριμνας (Τηλέφωνα: 265100 5466-5467-5371) καθώς και στο δικτυακό τόπο www.uoi.gr, επιλέγοντας τη διαδρομή: Φοίτηση-Φοιτητική Μέριμνα-Διαμονή.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ • Στις 2 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, ώρα 8.15’ μ.μ., η Ενορία της Αγ. Μαρίνης οργανώνει εκδήλωση, με θέμα:

Παραδοσιακά Τραγούδια για την Φύση και την Αγάπη Μετέχει χορωδία Γιαννιωτισσών Κυριών. Διευθύνει η Γ. Καρβούνη. Συνοδεύουν λαϊκά όργανα. Προλογίζει η Μαίρη Μ. Κωστή. Η εκδήλωση θα λάβη χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (Αίθ. Βασ. Πυρσινέλλα). Η παρουσία σας θα είναι τιμή και χαρά για μας.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 3η

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

διαδόσεις... Οι αφίσες… στη θέση τους!

 Οι εκλογές πάει, πέρασαν, ανήκουν πλέον στην ιστορία, όμως οι προεκλογικές αφίσες του ΚΚΕ, με τις οποίες καλούσε τους ψηφοφόρους να το κάνουν ισχυρό, παραμένουν αναρτημένες σε κολώνες, τοίχους, κάδους πολλών δρόμων στα Γιάννενα (φωτό). Κανονικά το ίδιο το κόμμα πρέπει να βάλει τους ανθρώπους του να τις μαζέψουν, όπως τους έστειλε να τις βάλουν. Αυτό δεν το’ ΦΩTO «Π.Λ.» χουν κάνει ακόμα. Μήπως λοιπόν να ασχοληθεί ο Δήμος με το θέμα; Εξάλλου, δεν είναι μόνο αυτές. Πολλές αφίσες πολυκαιρίζουν ανά την πόλη! Κ.Α.

Εμπόδια στην Ιθάκη!..

 Είκοσι χρόνια «μετράει» η ανασκαφή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ιθάκη, στον χώρο όπου όλα δείχνουν ότι βρισκόταν το περίφημο ανάκτορο του Οδυσσέα, όμως και πάλι ορθώνονται εμπόδια για τη συνέχισή της! Πρόσφατα ομάδα του Πανεπιστημίου έκανε πλήρη τοπογραφική μελέτη για την περίφραξη του χώρου, όπου οι αρχαιολόγοι Λίτσα Κοντορλή και Θανάσης Παπαδόπουλος έχουν εντοπίσει σπουδαία ευρήματα, όμως η υλοποίηση του έργου «πάγωσε» με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν κονδύλια!

Το ανάκτορο θα προβάλλει…

 Στο μεταξύ, ο χώρος της «Σχολής Ομήρου» στην Ιθάκη όπου γίνονται ανασκαφές επί τόσα χρόνια, παραμένει στο έλεος τουριστών και αρχαιοκαπήλων (φωτό), όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», ενώ με την περίφραξη θα ασφαλιζόταν και το Κ.Α.Σ., μετά την παρουσίαση του χώρου, θα έδινε άδεια για συνέχιση των ανασκαφών! Ας πάρει το Πανεπιστήμιο λίγο πιο… ζεστά το θέμα της ανασκαφής στην Ιθάκη. Δικό του έργο είναι και, όταν έρθουν στο φως καινούρια ευρήματα για το ανάκτορο του Οδυσσέα, η προβολή του θα είναι διεθνής. Τι πιο σημαντικό τώρα πιο γιορτάζει τα 50 του χρόνια! Θα επανέλθουμε… Κ.Α.

Κινδυνεύει η έδρα του!

 Πονοκέφαλο σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους προκαλεί η «καραμπόλα» που ενδέχεται να γίνει με τις έδρες στο Δήμο Ιωαννιτών. Αν τελικά η παράταξη του Λ. Νάτση πάρει έδρα στην Δημοτ. Ενότητα Μπιζανίου, τότε εκτός Δημοτικού Συμβούλιου θα μείνει ο Αχιλλέας Σίντος, ένα απ’ τα πιο αξιόλογα στελέχη της παράταξης του Ν. Γκόντα! Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» ενδέχεται λοιπόν να χάσει έδρα στο Μπιζάνι και να πάρει στα Γιάννενα, ωστόσο η απώλεια του κ. Σίντου θα παραμείνει. Οψόμεθα… Κ.Α.

Είναι… γκαντέμης;

 Μήπως είναι γκαντέμης ο Γιώργος Παπανδρέου; Τα φαινόμενα δείχνουν ότι όπου πατάει το πόδι του σπέρνει την καταστροφή! Τον κάναμε πρωθυπουργό της κρίσης και χειρίστηκε το πρόβλημα με τέτοιο τρόπο που θα τον θυμούνται πολλές γενιές «διεφθαρμένων» Ελλήνων! Το κόμμα του πατέρα του έπεσε σε πολύ χαμηλά ποσοστά κι ας είναι η πρώτη φορά που απαλλάχτηκαν από τις πρακτικές του παρελθόντος! Η Σοσιαλιστική Διεθνής εξαφανίστηκε από προσώπου γης! Τελευταία εμφανίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Κοππά με σκοπό να την υποστηρίξει και πήρε στο λαιμό του και την προστατευόμενή του και τον Κουβέλη που πόζαρε δίπλα του! Ακόμη και η ΔΗΜΑΡ εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη! Εμείς τι να σκεφτούμε; ΜΑΤ

Προκάλεσαν ασφυξία!

 Κάθισαν πολλές φορές στο ίδιο τραπέζι οι ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να βρουν λύσεις στο πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας! Και τι κατάφεραν μέχρι σήμερα; Η επιτυχία τους είναι μόνο μία. Στραγγάλισαν τις τοπικές οικονομίες αφού πρώτα τους στέρησαν το οξυγόνο και μετά τις αποτελείωσαν. Οι επιχειρήσεις στις χώρες που μεταδόθηκε η κρίση έκλεισαν, οι άνεργοι αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο, τα κράτη έχασαν πόρους αφού οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτα σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους και οι άνεργοι που, όσο είχαν δουλειά ήταν και φορολογούμενοι πολίτες και στήριζαν τα ασφαλιστικά ταμεία, έπαψαν να δίνουν τη φορολογική συνδρομή τους στο κράτος. Αυτοί, απλά έγιναν επαίτες περιμένοντας στήριξη απ’ το ταμείο ανεργίας.

Βλέπουν μόνο νούμερα!..

 Όσο ο στόχος τους είναι να πιάνουν κάποια νούμερα και δεν βλέπουν τι γίνεται μέσα στις κοινωνίες, θα αποτυγχάνουν. Μπορεί να προσέγγισαν το στόχο αλλά η συνταγή τους είναι αποτυχημένη. Κι όσο επιμένουν να μοιράζουν άδικα το βάρος της φορολόγησης απλά θα πνίγουν κάθε διάθεση για οικονομικά ανοίγματα του ιδιωτικού τομέα, που είναι ο κύριος παράγων δημιουργίας θέσεων εργασίας. Κι έτσι τίποτε δεν θα κινείται. Κι αν επιμείνουν, θα δημιουργήσουν τελικά ένα απέραντο… νεκροταφείο. Όσο για το πλεόνασμα και αυτό μπορούν να το αυξήσουν αν κόψουν κι άλλους πόρους απ’ την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, ακόμη και την Ασφάλεια και αν αυξήσουν τους φόρους. Σίγουρη και δοκιμασμένη μέθοδος!

Περιμέναμε ελπίζοντας…

 Με το σήμερα και το αύριο πέρασαν στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια! Η κατάσταση αντί να καλυτερεύει χειροτέρευε. Μόνη επιτυχία ο καθημερινός βομβαρδισμός από τη Γ.Γ Εσόδων που επιβάλλει φόρους. Έχασαν το μέτρο. Δεν ξέρουν τι ζητάνε και από ποιους τα ζητάνε. Λες και ζουν σε άλλη χώρα, λες και αυτά αφορούν κάποιους άλλους, άγνωστους πολίτες. Το ξέρουν ότι η κοινωνία έπαθε ασφυξία και η οικονομία έπαψε προ καιρού να κινείται. Η φοροεπιδρομή προκάλεσε όχι μόνο μειώσεις στα εισοδήματα αλλά και μη αναστρέψιμες στρεβλώσεις, ενώ η οικονομία στραγγαλίστηκε χωρίς να μπορεί να ξεκινήσει τη νέα πορεία της στο ορατό μέλλον! Όσο για εμάς; Απλά μετράμε τους ανέργους!

Επίτηδες ή κατά λάθος;

 Η φοροεπιδρομή τους δεν έχει τελειωμό! Επέβαλαν φόρους ακόμη και στις… αναπνοές μας. Κι ενώ δεν μείωσαν ούτε το ΦΠΑ, ούτε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ούτε κατάργησαν τις έκτακτες εισφορές και τις εισφορές αλληλεγγύης, αποφεύγουν τους ελέγχους στις μεγάλες πηγές πλούτου που θα τους έφερναν πολλά έσοδα Σκέψου ότι από τις 10.000 Offshore κατάφεραν να ελέγξουν μόνο τις 34! Το ξέρουν ότι μέσα σ’ αυτές κρύβεται μεγάλος αφορολόγητος πλούτος αλλά καθυστερούν τους ελέγχους. Γιατί το κάνουν; Εκείνοι ξέρουν. Προστατεύουν κάποιους «κολλητούς» ή βρίσκονται και οι ίδιοι μέσα στους φοροδιαφεύγοντες; Κάτι ακούστηκε για τις ΜΚΟ και μετά πάλι σιωπή. Οι «λίστες» έπαψαν να τους ενδιαφέρουν! Ψάχνουν για φόρους μόνο στα δικά μας πενιχρά εισοδήματα. Αυτά που πάντα στήριζαν το φορολογικό σύστημα της χώρας... Θεανώ Βλάχου

Τα ευγενή ταμεία…

 Απ’ το ταμείο νομικών πήρε κάποτε τα αποθεματικά ο Σημίτης για να κάνει τα μαγειρέματά του και να μας βάλει στην ΟΝΕ! Τα έδωσε ή δεν τα έδωσε πίσω εμείς δεν το ξέρουμε… Μας προβλημάτισε η δήλωση μιας δικηγόρου όταν ένας πολίτης διαμαρτυρόταν επειδή το δικό του ταμείο του οφείλει νοσήλια για τον τοκετό της γυναίκας του από το 2012! Το δικό μας ταμείο, το ΤΥΔΕ , είπε, δεν έκανε ακόμη την εκκαθάριση των νοσηλίων από το 2010! Μάλλον θα πανηγυρίζουν και οι δικηγόροι που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ και έλυσαν πολλά από τα προβλήματά τους. Όσο για τις παλαιές οφειλές, νομικοί είναι, ας τις διεκδικήσουν μέσω των δρόμων που γνωρίζουν πολύ καλά. ...οι διαδοσίες Θ.

® Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΥΡΑ

Μετεκλογικά (1)

 Στο εκλογικό κέντρο που ψηφίσαμε, μας έδωσαν 38 ψηφοδέλτια. Περιλαμβάνονται 1.232 υποψήφιοι, εκ των οποίων 784 άντρες, 439 γυναίκες και 9 αδιευκρινίστου φύλου, λόγω του ξενικού ονοματεπωνύμου τους. Οι συνδυασμοί που εξάντλησαν τον αριθμό των υποψηφίων (42) ήταν 18. Με τους λιγότερους υποψήφιους ήταν 2 με 14, 1 με 18, 1 με 6 και 1 με 2 (Κόμμα Λευκό), που όμως κατόρθωσε να συγκεντρώσει 8.876 ψήφους. Οι άλλης εθνικότητας υποψήφιοι ήταν 25 (2,03%) επί του συνόλου των υποψηφίων και επί πλέον μία Roma στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Το όνομα ενός απ’ αυτούς ήταν Νόιγκραντς Μπερτ-Αντρέ-Τιλ-Έρικ του Καρλ Γιοχάνες και μίας Οπλάγια Γκουθάλεθ ντε λα Βέγκα Πέδρο του Πέδρου. Μη μας πείτε πως δεν μπορείτε να τα αποστηθίσετε;

 Δεν κρύβουν την ανησυχία τους τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» για την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής. Όμως είναι καιρός να αντιληφθούν ότι οι μέχρι τώρα τακτικές τους, των φυλακίσεων των βουλευτών της, των οικονομικών περικοπών μισθών τους και επιχορηγήσεων του κόμματός της, των δικαστικών διώξεων του συνόλου των βουλευτών της, της φίμωσής τους από τα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα όργισαν τη λαϊκή της βάση, την συσπείρωσαν και την διεύρυναν. Πριν συνεπώς η Κυβέρνηση επιμείνει στη συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης τακτικής, ας φροντίσει πρώτα να περιορίσει την ανεργία, να ξαποστείλει τους λαθρομετανάστες, να καταστείλει την εγκληματικότητα, να πολεμήσει την διαφθορά, να εξελληνίσει τις έννοιες των εθνικών μας αξιών και θεσμών. Η όποια μεθόδευση αποκλεισμού κομμάτων, της απαρέσκειας των «δημοκρατικών κομμάτων» δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη βία των αποκλεισμένων, στην παράνομη δράση τους, στη στάση και γιατί όχι στην ανωμαλία. Δύο από τα προτερήματά του - εξ άλλου δεν είναι τα μόνα - ήταν ότι δεν έλεγε ποτέ ψέματα στον κόσμο και δεν κλειδαμπαρωνόταν στο γραφείο του, σαν κάποιους άλλους, που έπρεπε να επικοινωνήσεις μέσω των γραμματέων τους. Πώς να μην τον ανταμείψουν οι Ηπειρώτες; Περιττεύει να γράψουμε ότι αναφερόμαστε στον Αλέκο Καχριμάνη.

 Παρά τα προλεγόμενα της Κοινής Γνώμης, η ανανέωση την οποία υποτίθεται πως επιθυμούσε η ίδια δεν ήταν η αναμενόμενη. Πλην κάποιων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι που θρονιάστηκαν στις πρώτες θέσεις σ’ όλα τα ψηφοδέλτια του Δήμου, ήταν από τους παλιούς. Εξαιρείται βέβαια εκείνο του Άρη Μπαρτζώκα, που ήταν εξ ολοκλήρου καινούργιο, κι όσοι περισσότεροι αν εκλέγονταν, τόσο και πιο βέβαιη θα ήταν η ανανέωση.

 Ο πολύς εγωισμός είναι βλαβερός, όταν ασχολείται κανείς με τα κοινά. Κάπως έτσι την έπαθε παλιός στο κουρμπέτι, υποψήφιος τώρα του Γκόντα, που άλλη σειρά περίμενε και έξω του νυμφώνος βρέθηκε τελικά. Ονόματα δεν λέμε κι ούτε την ευθύνη αναλαμβάνουμε, αν κάποιος σ’ αυτές τις γραμμές αναγνωρίσει τον εαυτό του. Τελικά Δήμαρχος στα Γιάννενα αναδείχθηκε ο κ. Θ. Μπέγκας με 56,64%, παρ’ ότι στον πρώτο γύρο είχε επικρατήσει ο Γκόντας. Οι Γιαννιώτες έστειλαν μήνυμα εσωκομματικά στον Φίλιο, διά της κάλπης στον Γκόντα, πως δεν ήθελαν άλλο παλιούς. Βέβαια, ο κ. Μπέγκας δεν είναι εντελώς καινούργιος. Αυτό το δικαιούται αδιαμφισβήτητα ο Α. Μπαρτζώκας, που όμως τον άφησαν να περιμένει για την άλλη φορά. Πάντως, στην εκλογή του κ. Μπέγκα ο κομματικός παράγοντας είχε αποφασιστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

 Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός λόγος που δεν εκλέχτηκε ο κ. Γκόντας. Οι δηλώσεις όμως του Σαμαρά υπέρ του, κατά την εδώ επίσκεψή του, σε μια καθαρά κομματική συγκέντρωση, και μάλιστα σε ώρες που ο κ. Γκόντας ζητούσε υπερκομματική υποστήριξη και τηρούσε κατά το δυνατόν ανεξάρτητη στάση θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Ζημιά έκαναν περισσότερο παρά ωφέλησαν.

 Δήμαρχος στη Ζίτσα τελικά ο Μιχ. Πλιάκος, που επικράτησε με 54,5%, με αντίπαλο τον Β. Γαρδίκο, διάδοχο του Δ. Ρογκότη. Τρεις υπήρξαν οι παράγοντες επιτυχίας του: - Το συγκροτημένο της προσωπικότητάς του, ενισχυμένης με την πείρα που απέκτησε κατά τη θητεία του κοντά στον Καχριμάνη. - Η αποκομματικοποίηση των ψηφοφόρων του Βούζα στο δεύτερο γύρο. - Και ο πατερναλισμός για τον Γαρδίκο του αποχωρήσαντος δημάρχου Ρογκότη, που εξέλαβε τη θητεία του τόσο επιτυχή, ώστε να νομίζει πως δικαιούται φεύγοντας, να ορίσει και διάδοχο! Στον κ. Πλιάκο η στήλη του εύχεται καλή πορεία.

 Έχει τις ιδιορρυθμίες του ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος και πάλι της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά όμως στις ψήφους της Χρυσής Αυγής, υπήρξε αξιοπρεπής. «Δεν θέλω χρυσαυγίτικους ψήφους», δήλωσε ευθαρσώς, παρ’ ότι η Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο 10.000 ψήφους. gyrastak@otenet.gr


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Αποφάσεις για έργα οδικών και αγροτικών υποδομών • Αποφάσεις για έργα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες έλαβε στην χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για σημαντικά οδικά έργα, όπως η διανομαρχιακή οδική σύνδεση Άρτας - Ευρυτανίας, η ανακατασκευή της γέφυρας Άννινου, αποκαταστάσεις ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο, αλλά και παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση αγροτών, προστασίας του περιβάλλοντος, κ.ά. Αναλυτικά:

Έργα Περιφερειακής εμβέλειας

 Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση διανομαρχιακού δρόμου Άρτας – Ευρυτανίας (τμήμα Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη Δήμου Τετραφυλλίας – Α’ φάση)», προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ. Ανάδειξε τον ανάδοχο του έργου «Ανακατασκευή Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου στο ύψος της γέφυρας Αννίνου», προϋπολογισμού 470.000 ευρώ. Ανάδοχος η Ε.Ε. "Β. Γκαρτζώνης & ΣΙΑ". Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου: «Διαγραμμίσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Έργα Π.Ε. Άρτας Αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τα έργα: Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος Δημήτριος Τζικέρας. Εγκατάσταση εξοπλισμού αντλιοστασίου στράγγισης στην περιοχή Συκιών Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 17.150 ευρώ. Ανάδοχος Δημήτριος Καλαντζής. Αντικατάσταση θυρίδων δικτύου άρδευσης πεδιάδας Άρτας, προϋπολογισμού 10.000 ευρώ. Ανάδοχος Δ. ΣΙΩΖΟΣ Ο.Ε. Δημοπρατήσεις: «Συντήρηση – αποκατάσταση επαρχιακού δρόμου Καμπής – Αμμοτόπου 1500 μέτρων (εντός οικισμού Καμπής)» προϋπολογισμού 140.000 ευρώ. «Προμήθεια πλέγματος για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου Τσουκαλιό, αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας», προϋπολογισμού 11.103 ευρώ. «Προμήθεια πινακίδων σήμανσης ΚΟΚ μετά στύλων», προϋπολογισμού 5.000 ευρώ «Προμήθεια υλικών για την κατασκευή στεγάστρου εγκαταστάσεων της ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

Έργα Π.Ε. Ιωαννίνων Αναδείχτηκαν ανάδοχοι για έργα: «Αποκατάσταση Πασχαλείου Σχολής Καπεσόβου», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Αλεξ. Τσώρος. «Αποκατάσταση επαρχιακών οδών προς Νεγάδες, Δίκορφο και Ασπραγγέλους», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ανάδοχος η "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.". «Αποκατάσταση οδού προς Πληκάτι», προϋπολογισμού 65.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Ντάφλης Γεώργιος. Εγκρίθηκε η προμήθεια υλικών για την «Αποκατάσταση ομβροδεξαμενής κοινότητας Κάτω Μερόπης (Προμήθεια υλικών)», προϋπολογισμού 14.000 ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι. Τέλος, εγκρίθηκαν δαπάνες για τη μετατόπιση τμημάτων δικτύου της ΔΕΗ λόγω εκτέλεσης εργασιών στο έργο «Βελτίωση – Τροποποίηση 13ης Επ. Οδού Ν. Ιωαννίνων (Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας Ζωοδόχος – Γραμμένο – Βαγενήτι – Πολύλοφος – Λύγγος) που

Για την επόμενη πενταετία

ΕΛΓΑ: Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την αντιχαλαζική προστασία • Με αφορμή ανακοινώσεις φορέων και δημοσιεύματα σχετικά με την υλοποίηση εκ μέρους του ΕΛΓΑ του προγράμματος της προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι με εναέρια μέσα, διευκρινίζονται τα εξής: Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έχει αποφασίσει τη συνέχιση του προγράμματος και για την επόμενη πενταετία με συνολικό κόστος περίπου 17 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί. Η σύμβαση είναι έτοιμη και έχει αποσταλεί από τις 14 Μαΐου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο αφού έτσι προβλέπεται από το Νόμο για συμβάσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος για λόγους διαφάνειας, τήρησης της νομιμότητας και χρηστής διαχείρισης των δημόσιων πόρων. Η σύμβαση θα υπογραφεί αμέσως μετά τον αναγκαίο έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει ενημερωθεί από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Διορθωτική υποχώρηση των μετοχών

Με πτώση 1,14% έκλεισε χθες το ΧΑ ® Στις 1.206,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

αφορά περιοχές στα Πετράλωνα και το Γραμμένο. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των εξής έργων: «Συντήρηση οδού από εθνική οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων προς Σίτσαινα», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. «Αποκατάσταση 19ης επαρχιακής οδού προς Πολύδωρο», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. «Αποκατάσταση οδού προς Ψήνα», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

Έργα Π.Ε. Πρέβεζας Επαναδημοπρατούνται τα παρακάτω έργα, επειδή απέβησαν άγονοι οι πρώτοι διαγωνισμοί: «Συντήρηση κόμβου Φράξυλα και τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. «Ασφαλτόστρωση Δημοτικής οδού στο Κανάλι», προϋπολογισμού 35.000 ευρώ. «Αποκατάσταση οδού στην Τ.Κ. Μιχαλιτσίου», προϋπολογισμού 90.000 ευρώ. Αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τα έργα: «Επισκευή γηπέδου Καναλίου», προϋπολογισμού 37.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Ζιώβας Κων. Σπυρίδων. «Αντιπλημμυρικά έργα σε ρέματα – χείμαρρους και στραγγιστικές τάφρους στην Π.Ε. Πρέβεζας που απορρέουν στον ποταμό Λούρο» προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Νικόλαος Κασσαβός.

Έργα Π.Ε. Θεσπρωτίας

 Εγκρίθηκε δαπάνη για την ηλεκτροδότηση εγκατάστασης – ηλεκτροβάνας – του έργου «Αρδευτικό έργο Μαργαριτίου Ν. Θεσπρωτίας – Β’ φάση». Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση οδού από Μορφάτι έως Μεσοβούνι ΤΚ Σπαθαραίων», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. Εγκρίθηκαν οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη αναδόχου για «τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας με παγίδες τύπου Mcphail στους ελαιώνες στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2014 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 20.182,41 ευρώ και για τον «Δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2014 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 97.032,91 ευρώ.

Άλλες αποφάσεις

 Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας για το έργο «Κατασκευή Λιμενικού – Αλιευτικού Καταφυγίου Παντοκράτορα Πρέβεζας», αναδόχου «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΤΕ», μέχρι την 24-08-2014, με τον Περιφερειάρχη να ανακοινώνει ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει πρόσθετες εργασίες που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη, ώστε να γίνει ένα απόλυτα σύγχρονο καταφύγιο. Η Ο.Ε. έδωσε παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου "Τύρια - Σιστρούνι", για το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε πίστωση 2.500.000 ευρώ για το τρέχον έτος. Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, στις τροποποιήσεις της μελέτης οδοποιίας που έγιναν εξαιτίας του προηγούμενου λόγου και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που υπήρξαν στο παρελθόν. Εγκρίθηκε το Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ιωαννίνων για το υπόλοιπο του σχολικού έτους 2013-2014 και το σχολικό έτος 2014-2015, από το οποίο ανάδοχοι αναδείχτηκαν το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και 43 ακόμη μεταφορείς. Εγκρίθηκε το Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Άρτας για το υπόλοιπο του σχολικού έτους 2013-2014 και το σχολικό έτος 20142015,από το οποίο ανάδοχοι αναδείχτηκαν το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας, ενώ για τα τμήματα 4-113 λόγω μη κατάθεσης προσφορών θα ακολουθήσει νέα διαδικασία.

Τρεις ακόμη νέες υπηρεσίες στα ΚΕΠ • Τρεις νέες υπηρεσίες παρέχουν στους πολίτες τα ΚΕΠ από τις 27 Μαΐου. Ειδικότερα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα: - να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ - να λάβουν βεβαίωση αποδοχών συντάξεων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ - να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας αρμοδιότητας ΟΓΑ και διανομή των αντίστοιχων δελτίων, μέσω ενιαίου ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης.

• Διορθωτική υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση μέρους των υψηλών κερδών που σημειώθηκαν στις επτά προηγούμενες συνεδριάσεις, στη

διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε αθροιστικά κέρδη 14,40%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.206,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,14%. Η αξία

των συναλλαγών ανήλθε στα 233,00 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,44%. Ανοδικά κινήθηκαν 59 μετοχές, 67 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.

Για ανταλλαγή καινοτόμων εμπειριών...

Διακρατικές συναντήσεις για την γυναικεία επιχειρηματικότητα

® Η τρίτη πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία...

• Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κωνστάντζα (Γερμανία) η 3η διακρατική συνάντηση των εταίρων του έργου BUSINESS WOMEN που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Leonardo – Εκπαιδευτικές Συμπράξεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από οκτώ χώρες: Γραφείο Απασχόλησης του Ajaccio – Κορσική (Γαλλία), ως επικεφαλής φορέας. Pro Gestion Partner – Γουαδελούπη (Γαλλία). Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης του Kocaell II (Τουρκία). Περιφερειακό Κέντρο Ενημέρωσης του Trevisov (Σλοβακία). Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (Ελλάδα). ΜETER Silesia spool S.R.O. (Τσεχία). Srachendienst Konstanz (Γερμανία). Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Sommorrostro (Ισπανία). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το έργο BUSINESS WOMEN στοχεύει στην ανάπτυξη των Μικρο Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΠΜΕ) στον τομέα της χειροτεχνίας, του τουρισμού και του εμπορίου, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα αυτών των επιχειρήσεων και κυρίως των επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες, μέσα σε ένα δυσχερές οικονομικά περιβάλλον. Οι Εταίροι του προγράμματος

ΟΓΑ: Τη Δευτέρα η καταβολή συντάξεων • Την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουνίου θα λάβουν οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) τη σύνταξη για τον μήνα Ιούνιο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΓΑ, η καταβολή αφορά 706.237 συνταξιούχους, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 318 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της σύνταξης γίνεται είτε μέσω πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου ή μέσω των αντίστοιχων λογαριασμών των ΕΛΤΑ.

Κέρδη 81,3 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο για τη ΔΕΗ • Τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το α’ τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε 81,3 εκατ. έναντι 49,4 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας βελτίωση 64,57%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 55,4 εκατ. (21,8%) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2013 και ανήλθαν σε 309,4 εκατ. έναντι 254 εκατ.

εργάζονται σε διαφορετικές περιοχές και γεωγραφικούς χώρους. Όμως όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα: Πώς να δράσει κανείς αποτελεσματικά ώστε οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις να εκσυγχρονίζονται και να είναι ανταγωνιστικές; Οι Διακρατικές συναντήσεις εργασίας δίνουν την ευκαιρία να συναντηθούν γυναίκες επιχειρηματίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ανταλλαγών και καλών πρακτικών από χώρες ή περιοχές της σύμπραξης, κυρίως δε ανταλλαγών καινοτόμων εμπειριών. Στις συναντήσεις συμμετέχουν

μέλη της ομάδας έργου του προγράμματος καθώς και γυναίκες – μέλη της Λέσχης Γυναικών Επιχειρηματιών. Το έργο έχει διετή διάρκεια και λήγει τον Ιούνιο του 2015, ενώ κατά τη διάρκειά του προγραμματίζονται επτά διακρατικές συναντήσεις για όλους τους εταίρους. Η συνάντηση στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2015.

ΙΚΑ: Ηλεκτρονικά από Δευτέρα το ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης

• Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) θα ξεκινήσει να αναρτάται από τις 2 Ιουνίου το ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης των δικαιούχων, προκειμένου να καταργηθεί σταδιακά η ταχυδρομική του αποστολή. Από την ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) και τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ θα μπορούν να ενημερώνονται από την επομένη της ημερομηνίας που πιστώθηκε η σύνταξη καθώς και το ποσό, από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr). Οι συνταξιούχοι πρέπει απλώς να εισέλθουν στην ειδική εφαρμογή της ιστοσελίδας του Ιδρύματος (www.ika.gr) στις ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ» και να καταχωρίσουν τον Αριθμό Μητρώου ΙΚΑΕΤΑΜ και τον Αριθμό Μητρώου ΔΙΑΣ.

Στοιχεία για τα επιδικασθέντα φορολογικά έσοδαΚαθυστερήσεις στην εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων Χαμηλές επιδόσεις και στην είσπραξη προστίμων

• Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στην εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια όλης της χώρας. Ωστόσο και στις περιπτώσεις που υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, οι επιδόσεις στην είσπραξη των προστίμων είναι ιδιαιτέρως χαμηλές και συγκεκριμένα τα ποσά που έχουν εισπραχθεί ανέρχονται μόλις στο 5,25% επί των επιδικασθέντων. Ειδικότερα, στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τα επιδικασθέντα ποσά φορολογικών εσόδων και τα εισπραχθέντα μέχρι στιγμής έσοδα από το Δημόσιο καταδεικνύουν ότι οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας ανέρχονταν σε 109.418, εκ των οποίων οι 98.353 βρίσκονται στο Πρωτοδικείο, για 9.811 έχουν ασκηθεί εφέσεις και 1.254 βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από το σύνολο των 109.418 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα Taxisnet υπάρχουν για 32.319 υποθέσεις (για τις υπόλοιπες δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία). Από αυτές οι 27.736 υποθέσεις είναι αξίας έως 150.000 ευρώ εκάστη και αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 607,5 εκατ. ευρώ, οι 1.937 υποθέσεις είναι αξίας έως 300.000 ευρώ εκάστη και αντιστοιχούν σε φόρο 412,1 εκατ. ευρώ, οι 1.745 υποθέσεις είναι αξίας άνω των 300.000 ευρώ και αντιστοιχούν σε φόρο 909,9εκατ. ευρώ, ενώ 901 υποθέσεις είναι αξίας άνω των 1.000.000 ευρώ και αντιστοιχούν σε φόρο 5,7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σε χαμηλά επίπεδα παραμένει το ποσοστό είσπραξης φορολογικών οφειλών, ακόμα και αυτών που έχουν επιδικασθεί από τα διοικητικά δικαστήρια. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια μέσω των αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία, το ποσό είσπραξης των προστίμων που έχουν τελεσιδικήσει στα δικαστήρια ανέρχεται μόλις στο 5,25% επί των επιδικασθέντων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το επιδικασθέν ποσό από τις φορολογικές υποθέσεις ανέρχεται στα 14,81 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί μόλις 778 εκατ. ευρώ.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σελ. 5η


Σελ. 6η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Ανοιχτή εκδήλωση στα Γιάννενα

Η ελληνική οικογένεια στη δίνη της κρίσης • Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Η ελληνική οικογένεια στη δίνη της κρίσης. Κλυδωνισμοί, μεταμορφώσεις, προοπτικές» θα γίνει σήμερα, Παρασκευή και ώρα 6:30 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα του ΚΕΠΑΒΙ (Αρχ. Μακαρίου 11). Παράλληλα, αύριο, Σάββατο, ώρες 10 π.μ. με 1 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» θα διεξαχθεί εργαστήριο για επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας με θέμα «Η Ψυχοθεραπεία στην εποχή των μαγικών εικόνων». Εισηγήτρια θα είναι η Ψυχολόγος Χάρις Κατάκη, ενώ τον συντονισμό του βιωματικού μέρους έχει η οικογενειακή θεραπεύτρια Ειρήνη Ρέππα. Συμμετέχει η επιστημονική υπεύθυνη του ΚΕΣΥΕΚ Βάσω Παπαδιώτη – Αθα-

νασίου. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης (ΚΕΣΥΕΚ), το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων και ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ορκωμοσίες αποφοίτων του ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα • Oρκωμοσίες αποφοίτων του ΤΕΙ Ηπείρου θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στην Αίθουσα Θεάτρου «Πέλος και Αλέκα Κατσέλη» της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στα Γιάνεννα. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Νοσηλευτικής θα ορκιστούν σήμερα, Παρα-

σκευή και ώρα 11 π.μ., ενώ εκείνοι του Τμήματος Λογοθεραπείας την Παρασκευή, 6 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ.. Tα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου συγχαίρουν τους πτυχιούχους των τμημάτων για τον αγώνα τους και τους εύχονται μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

Από το Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ

Kαθαρισμός χώρου γύρω από τη Μονή Στούπαινας • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ Ν. Ιωαννίνων, συνεχίζοντας την προσφορά του, συμμετέχει για μία ακόμη φορά στην αντιπυρική προστασία του περιβάλλοντα χώρου της Ιεράς Μονής Στούπαινας του Δ.Δ. Περιβλέπτου, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή και ώρα 10 π.μ..

Για τον λόγο αυτό καλεί τα μέλη, τους φίλους και όλους τους συμπολίτες σε μία διαφορετική από αυτό που ξέρουμε έως σήμερα εκδήλωση σε συνεργασία με τον σύλλογο του χωριού. Την σχετική πρόσκληση υπογράφουν ο Πρόεδρος του Πολ/κού Κέντρου ΟΤΕ Σπύρος Κατσάρης και η Γραμματέας Ρούλα Σιώκα.

Διοργανώνεται από την Χ.Ε.Ν.

Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στο Ιτς Καλέ • Η Χ.Ε.Ν Ιωαννίνων (εθελοντική οργάνωση γυναικών) στα πλαίσια της ημέρας Μουσείων διοργανώνει, σήμερα, Παρασκευή, το «Περπατώντας στην πόλη ανακαλύπτουμε την ιστορία της», ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στο Ιτς Καλέ την εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την 8η Εφορεία Βυ-

ζαντινών Αρχαιοτήτων, το τμήμα Πλαστικών Τεχνών κ. Επιστημών της τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Ρόδα» του Πνευματικού κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Η πραγματοποίηση του προγράμματος θα γίνει με την συμμετοχή του 18ο Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.

Από σήμερα έως την Κυριακή

Σήμερα (7 μ.μ.)

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων • Τα 50 του χρόνια συμπληρώνει φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα γιορτάσει την σημαντική αυτή επέτειο από την ίδρυσή του με μία πανηγυρική επίσημη εκδήλωση η οποία θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών «Γ. Μυλωνάς». Θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος Παναγιώτης Σουκάκος, ο Πρόεδρος της Συνόδου Ελλήνων Πρυτάνεων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ενώ θα μιλήσει ο ομότ. Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεοφάνης Κακριδής. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί γραμματόσημο που εκδόθηκε για την επέτειο των 50 χρόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα επιδοθούν τιμητικές πλακέτες στη Μητρόπο-

λη και το Δήμο Ιωαννιτών και θα ακολουθήσει συναυλία με το Κουαρτέτο εγχόρδων της ορχήστρας

δωματίου Contra Tempo. Το πρωί της ίδιας ημέρας (9 π.μ.) θα γίνει Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τους ευεργέτες και διδασκάλους της πόλης και τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στο Ναό Αγίου Γεωργίου της Μονής Περιστεράς Δουρούτης.

Παραδοσιακή βραδιά από τη Χορευτική Ομάδα Π.Ι. • Παραδοσιακή βραδιά με χορούς, μουσική και τραγούδια διοργανώνει η Χορευτική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Σάββατο και ώρα 9 μ.μ. στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής» (Β' συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών). Συμμετέχουν το Φωνητικό Σύνολο της Χορωδίας του Π.Τ.Δ.Ε., το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και φοιτητές από το εξωτερικό που παρακολουθούν το 22ο Πρόγραμμα του Ι.Κ.Υ. «Ελληνική Γλώσσα & Πολιτισμός», το οποίο υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θα λάβουν μέρος οι μουσικοί Παπαγεωργίου Βασίλης – Κλαρίνο, Παπαδημητρίου Νίκος – Γκάιντα, Παπουτσής Αλέξανδρος - Λύρα Δράμας, Κρουστά, Τραγούδι, Διαμάντης Γιάννης – Λαούτο, Καραμπάς Φώτης – Βιολί, Γιάννης Λίτος – Ακορντεόν, Νούσης Βαγγέλης – Τραγούδι, Παπακώστας Χρήστος – Νταχαρέ και Παπαναστασίου Διαμαντής – Κρουστά. Θα ακολουθήσει γλέντι, στο Κυλικείο του Β' συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών.

Εκδήλωση αύριο

Το… ταξίδι του ξεκινά επίσημα ο Οσελότος • Το ταξίδι του στον συναρπαστικό κόσμο του βιβλίου, της ανάγνωσης, της συγγραφής και της έκδοσης ξεκινάει επίσημα το βιβλιοπωλείο του Οσελότου, το οποίο γιορτάζει για το γεγονός αυτό με εκδήλωση που θα γίνει αύριο, Σάββατο, από τις 6 έως τις 10 μ.μ.. Θα παραβρεθούν οι συγγραφείς Νεφέλη Πόπη Ζάνη («Το τανγκό της ψυχής μου», «Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι»), Χρήστος Λαμπρούδης («Και οι

θεοί συγκινούνται», «Όταν το φως ερωτεύτηκε τη φωτιά») και Αλέξανδρος Σχισμένος («Comix Ergo Sum», «Η ανθρώπινη τρικυμία») για συζήτηση και υπογραφή των βιβλίων τους και η Βίκυ Βάββα για εμψύχωση της παιδικής γωνιάς που θα λειτουργεί στο χώρο του Οσελότου, με αφήγηση παραμυθιού, δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο: «Φτιάξε το δικό σου βιβλίο» και εκπλήξεις για τους μικρούς μας αναγνώστες!

Στόχος του ΤΕΕ να συμβάλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου ¯ από 1η σελ.

σεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το ΤΕΕ τιμώντας τον θεσμικό του ρόλο ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και της κοινωνίας.

Ο ρόλος του ΤΕΕ Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προσπάθειά του είναι να κινητοποιήσει το σύνολο του τεχνικού κόσμου, να επεξεργαστεί προτάσεις, να διατυπώσει την κριτική του και να συμβάλλει με κάθε μέσο στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την διατύπωση αναπτυξιακών πολιτικών, στον σχεδιασμό και προγραμματισμό της υλοποίησης των μικρών, μεγάλων και καινοτόμων δράσεων και έργων που απαιτεί η περιοχή μας για να βγει από την απομόνωση και την καθυστέρηση». Ο κ. Παπαβρανούσης αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλες ευθύνες που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο, κάνοντας λόγο για στήριξη όλων των διοικητικών επιπέδων, Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης, Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων, για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των μηχανικών στο ΤΕΕ με ουσιαστική συμμετοχή τους στην λειτουργία του, στηρίζοντας ταυτόχρονα την επαγγελματική, επιστημονική και ηθική υπόσταση των μηχανικών και ιδιαίτερα των νέων, με συνεχή προσπάθεια επιμόρφωσης και ενημέρωσης πάνω στις επιστημονικές εξελίξεις και για την κατοχύρωση του κύρους με την πιστο-

ποίηση των δεξιοτήτων και γνώσεων των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου.

Η νέα Διοικούσα Επιτροπή Χρειάστηκε μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων στους κόλπους του ΤΕΕ Ηπείρου ώσπου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να καταλήξουν προχθές, έξι μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, στην εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής. Τα καινούρια της μέλη εξέλεξε αντιπροσωπεία που προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Σωτήρης Τριαντάφυλλος, αντιπρόεδρος ο Γιώργος Σμύρης και γραμματέας ο Ιωάννης Καζάκος. Το Προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής αποτελούν οι Χρίστος Παπαβρανούσης (Πρόεδρος – Αρχιτέκτων Μηχανικός), Αλέξανδρος Λάμπρου (Αντιπρόεδρος Πολιτ. Μηχανικός) και Παύλος Βάγγης (Γραμματέας – Ηλεκτρ. Μηχανικός). Μέλη της εξελέγησαν από την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ οι: Βασιλική Αμπελογιάννη (Ηλεκτρονικός Μηχανικός), Ευάγγελος Γράβος (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Αλέξανδρος Λάμπρου (Πολιτικός Μηχανικός), Ιωάννης Λυκοτραφίτης (Πολιτικός Μηχανικός), Αναστάσιος Νάστος (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Ιωάννης Τσίγκρος (Πολιτικός Μηχανικός) και Κωνσταντία Τσιότα (Μηχανολόγος Μηχανικός).

Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για το Σούλι • Τριήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της Ελευθερίας, οργανώνεται και φέτος από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Σουλίου. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα με τον Ποδηλατικό αγώνα στην Παραμυθιά. Αύριο, Σάββατο, ώρα 8 μ.μ. στο Δημαρχείο Σουλίου, θα γίνει συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και περιδιάβαση των χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές και θα ακολουθήσουν στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα συλ-

λόγων του Δήμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μεθαύριο, Κυριακή, από 7 π.μ. μέχρι και τις 12 μ. στον Ιστορικό χώρο του Σουλίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, Δοξολογία, εκφώνηση πανηγυρικού, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, επιμνημόσυνη δέηση κ.α.

Στο Καμπέρειο, το Σαβ/κο

«Η αυλή των θαυμάτων» από τη Θεατρική Ομάδα Ζίτσας • Το αριστούργημα του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η αυλή των θαυμάτων» θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα Δήμου Ζίτσας «Επί Σκηνής» σε συμεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων αύριο, Σάββατο και μεθαύριο, Κυριακή, ώρα 9 μ.μ. στο Καμπέρειο Θέατρο. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθεί στο Ίδρυμα «Στέγη Αυτιστικών Ελένη Γύρα» στη Ζίτσα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Μαιδάτση, Ράνια Καρακώστα, Άρης Σπυρόπουλος, Πέτρος Ζαφείρης, Αγγέλα Παπαγιάννη, Μύριαμ Τζίμα, Τριανταφυλλιά Οικονόμου, Παναγιώτης Σιώνης, Παναγιώτης Κυρίτσης, Τζένη Παναγιωτοπούλου, Βασιλική Πανταζή, Θανάσης Κουρής, Βασίλης Χρήστου, Δημήτρης Κάλλος και Δημήτρης Γκόλας.

Οι συντελεστές Σκηνοθεσία Νίκος Σφαιρόπουλος, Σκηνικά Τάκης Μανδέ-

λης, Επιμέλεια κουστουμιών Τάκης Μανδέλης και Τζένη Παναγιωτοπούλου, Μουσική Μενέλαος Συκοβέλης, Φωτισμοί Νίκος Βόσιος, Βοηθός σκηνοθέτη Βασιλική Πανταζή, Κατασκευή Σκηνικών Λευτέρης Γαρδίκος, Άκης Μάστακας.

Στην Ζ.Π.Α., από την Ενορία Περιβλέπτου

Βραδιά μουσικής δωματίου για τον Κοσμά τον Αιτωλό • Βραδιά μουσικής δωματίου με το Σύνολο «ThessQuintet» διοργανώνει η Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου μεθαύριο, Κυριακή και ώρα 9 μ.μ. στα πλαίσια του εορτασμού των 300 χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Η βραδιά θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Στον ίδιο χώρο θα γίνει και έκθεση φωτογραφίας του φιλολόγου, ερευνητή και πρ. βουλευτή Μιχαήλ Χρ. Παντούλα με θέμα «Κοσμάς ο Αιτωλός, Η Εικόνιση της Μορφής».


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 7η

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Τις πόρτες του θα ανοίξει το «Κατώγι Αβέρωφ» • Το οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ» στο Μέτσοβο θα ανοίξει τις πόρτες του στους φίλους του κρασιού αύριο, Σάββατο και μεθαύριο, Κυριακή, από τις 11 π.μ. ως τις 6 μ.μ. Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης με τίτλο «Ανοιχτές Πόρτες» θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στα κελάρια του Οινοποιείου και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα κρασιά της εταιρίας, συνοδεία τοπικών τυριών και αλλαντικών που προσφέρουν το Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα και η εταιρεία «Metsovita» αντίστοιχα. Παράλληλα, το μουσικό σύνολο Jazz Quartet θα πλαισιώνει την εκδήλωση με jazz μουσική.

...το Οινοποιείο «ΖΟΙΝΟΣ» «Ανοιχτές πόρτες» θα έχει την ερχόμενη Κυριακή, 1 Ιουνίου και το Οινοποιείο της εταιρείας «ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε.» στη Ζίτσα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης των οινοποιείων-μελών των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας. Το Οινοποιείο της «ΖΟΙΝΟΣ» θα είναι ανοικτό ώρες 11 π.μ. με 6 μ.μ., προσφέροντας στους επισκέπτες ξενάγηση, δοκιμές κρασιών, μουσική και παράλληλες εκδηλώσεις – εκπλήξεις.

...και το Κτήμα Γκλίναβος Το Κτήμα Γκλίναβος για ακόμη μια χρονιά συμμετέχει στις «Ανοιχτές Πόρτες 2014» που διοργανώνουν αύριο, Σάββατο και μεθαύριο, Κυριακή, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι οινοπαραγωγοί – μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» οι οποίοι ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» και περιμένει όλους τους φίλους του κρασιού στο οινοποιείο του Κτήματος, στη Ζίτσα, να δοκιμάσουν τα υπέροχα κρασιά του και να πάρουν μια γεύση από το μοναδικό τοπίο που το περιβάλλει. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ρεμπέτικο τραγούδι απόψε στο Χασ’ουμέρ • Mε Ρεμπέτικο τραγούδι θα αποχαιρετίσει το Χασ’ουμέρ την φετινή χειμερινή σεζόν απόψε το βράδυ. Η βραδιά περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, τσίπουρο, κρασί και ξεχωριστούς μεζέδες. Παίζουν οι μουσικοί Χρήστος Σιάννας (μπουζούκι - τραγούδι), Σταματία Δόση (τραγούδι) και Δάμων Ρουτσάκος (κιθάρα - τραγούδι). Ώρα έναρξης 10:30 μ.μ.. Θα ακολουθήσουν στο Χασ’ ουμέρ καλοκαιρινές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα με τίτλο «Τραπεζάκια έξω – μέσα».

Πλούσιο το τριήμερο, με διεθνείς συμμετοχές

«Αυλαία» ανοίγει σήμερα για το 12ο Preveza Jazz Festival • Σήμερα ανοίγει η «αυλαία» στην Πρέβεζα του 12oυ Preveza Jazz Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί έως και την ερχόμενη Κυριακή στην γειτονική μας πόλη. Η συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αλλά και για πρώτη φορά από την Τουρκία και το Ισραήλ δίνει το διεθνές στίγμα του Φεστιβάλ. Αν προστεθούν σε αυτές και οι ελληνικές συμμετοχές με το Diminuita Swing Trio, το σχήμα Disharmony του εκπληκτικού δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Μιχάλη Παούρη αλλά και των ελπιδοφόρων μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας , τότε μιλάμε για ένα ποικίλο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον καλλιτεχνικό τριήμερο. Η διοργάνωση είναι του Δήμου Πρέβεζας και της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα των πολιτιστικών τμημάτων των Πρεσβειών Ισραήλ, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και Τουρκίας.

Το πρόγραμμα Σήμερα, Παρασκευή το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, το οποίο συμμετέχει σ’ αυτό για δεύτερη χρονιά. Παράλληλα, θα παίξει το Diminuita Swing Trio (Eλλάδα). Το σχήμα αποτελούν

οι: Γιώργος Παπαδογιάννης (κιθάρα),Έφη Σαράντη (κιθάρα) και Κώστας Πατσιώτης (κοντραμπάσο). Αύριο, Σάββατο, σειρά θα πάρουν οι Rembrandt Frerichs Trio (Ολλανδία), οι Νilufer Verdi & Ferhat Oz (Tουρκία) και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μιχάλης Παούρης με το σχήμα του, τους Disharmony (Ελλάδα). Τέλος, μεθαύριο, Κυριακή θα παίξουν στην Πρέβεζα οι Reis / Demuth / Wiltgen, τρεις από τους πιο ανερχόμενους τζαζ μουσικούς του Λουξεμβούργου και οι Tamuz Nissim quartet (Ισραήλ).

Πολιτιστικό Διήμερο από 50 Νηπιαγωγεία και Δημ. Σχολεία • Συνεχίζεται σήμερα το πολιτιστικό διήμερο που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον πολυχώρο Δημήτρης Χατζής (παλαιά Σφαγεία). Σήμερα θα παρουσιάσουν θεατρικά και μουσικοκινητικά δρώμενα πάνω από εξακόσιοι/ες μαθητές/ τριες και δεκάδες εκπαιδευτικοί από πενήντα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Η πανηγυρική εκδήλωση του διημέρου θα είναι η συναυλία – αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι από

τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ώρα 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δημήτρης Χατζής (Παλιά σφαγεία). Πριν το μουσικό αφιέρωμα η Αντικαρκινική Εταιρεία θα βραβεύσει έργα μαθητών/τριών από το διαγωνισμό ζωγραφικής σε θέματα υγείας. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί έκθεση μαθητικών δημιουργιών που είναι επισκέψιμη από 9:00 έως 13:00 και 18:00 έως 21:00.

Τελευταίες παραστάσεις

«Ολόκληρος ο Σαίξπηρ» στο εργαστήρι «Έκφραση» • Τελευταίες δύο παραστάσεις θα δοθούν στο θεατρικό εργαστήρι «Έκφραση», σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο, ώρα 9:30 μ.μ. με την κωμωδία «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» στο νέο θεατρικό της χώρο στην οδό Κουντουριώτη 54. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Χρήστου Χρήστου, σκηνικά του Γιάννη Κράβαρη, κοστούμια της Μίνας Παππά, επιμέλεια κίνησης της Φανής Σκεντέρη και φωτισμούς του Κώστα Ζούκα. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Γκοργκούλης, Λίτσα Σαρακατσάνου, Πέτρος Χριστακόπουλος και Χρήστος Χρήστου. Είσοδος 8 και 6 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6979139705.

Ανεβάζουν παράσταση

«Φον Δημητράκης» του Ψαθά από τους μαθητές της Κόνιτσας • Ημέρα Σχολικού Θεάτρου διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι μαθητές του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την παράσταση «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά. Οι παραστάσεις θα δοθούν αύριο, Σάββατο, ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας και την Τετάρτη, 4 Ιουνίου, ώρα 7:30 μ.μ. στο Καμπέρειο Θέατρο. Υπεύθυ-

νος υλοποίησης της δράσης είναι ο κ. Νικόλαος Τζοβάρας.

Μουσικό αφιέρωμα αύριο στους Pink Floyd • Ένα μουσικό αφιέρωμα στους θρυλικούς Pink Floyd θα παρουσιάσουν αύριο, Σάββατο στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων οι Deans Live. Ώρα έναρξης 9:30 μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Σελ. 8η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Στιγμιότυπα Κύκλοι του πελάγους

® Από τη ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΙΟΥΡΗ

Ε λεύθερος Λ όγος

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... Την Πέμπτη 5 Ιουνίου

Αποστολή διάσωσης για τραυματισμένο ζαρκάδι...

Ημερίδα στα Γιάννενα για την «Κιβωτό του Κόσμου»

® Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΓΟΥΛΑ

¯ από 1η σελ.

γρήγορη κίνηση ήταν να ειδοποιήσω κάποιον αρμόδιο. Το Δασαρχείο ήρθε πρώτο στο μυαλό μου και πήρα την ολοήμερη γραμμή του (26510-88080). Κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός και τους ευχαριστώ. Και γω στάθηκα δίπλα στο πληγωμένο, από τροχαίο, ζαρκάδι.

Τ’ ανεµόδατα κύµατα χτυπούν ιριδίζοντας τη δίνη τους στις αµµουδιές της αλµύρας. Πικρή η γεύση της υποµονής στις θύελλες των καιρών περιµένοντας το επόµενο κύµα... Ο ήλιος αντιµάχεται τη σκοτεινιά στους κύκλους του φευγιού και της γένεσης. Αφροί, ανθοί του πελάγους προσµένοντας τη σχεδία.

(Βασισµένο σε φωτογραφία της Θεοδώρας Γεωργάκη)

Αιτήσεις στους Π. Σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας • Από την Δευτέρα, 2 Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις για εγγραφές νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη, 31 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία του

Π.Α.Κ.Π.ΠΟ (παλιό Δημαρχείο1ος όροφος, οδός Ελευθερίας 7) καθημερινά για να παραλάβουν το έντυπο αίτησης για εγγραφή, το έντυπο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και τον πίνακα μοριοδότησης.

αν ψάχνετε για... Το πρόγραμμα της τηλεόρασης

ΝΕΡΙΤ

ALPHA

06:00 Έξι Δέκα 10:00 Ντοκιμαντέρ 11:00 Ντοκιμαντέρ 12:00 Ταξιδεύοντας στα πέρατα του κόσμου Επ.3 Φιλιππίνες 13:00 Επί μένουμε Ελλάδα 15:00 Ειδήσεις - Αθλητικά Καιρός - Δελτίο στη Νοηματική 16:15 Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα 16:30 Ο λουστράκος 18:00 Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός 19:15 Joanna Lumley: The Quest of Noah’s Ark 20:15 Μετάξι 21:15 Οι κληρονόμοι - 2ος κύκλος 22:15 Οδηγός ευτυχίας 00:00 Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

06:00 Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ 07:00 Η λέσχη του Μίκυ 07:30 Σοφία, η πριγκίπισσα 07:55 Η μπουτίκ της Μίνι 08:00 Happy Day στον Alpha 10:15 Shop TV 11:00 Θυρίδα Τηλεπώλησης 11:15 Σοφία, η πριγκίπισσα 11:55 Η μπουτίκ της Μίνι 12:00 Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 13:00 Ελένη 16:00 Δέστε τους 17:35 Δελτίο ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα 17:45 Άκου τι είπαν 18:30 Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 20:00 Κάτι ψήνεται 21:00 Ο γλυκοψεύτης 23:15 Φως στο τούνελ

06:45 Κοινωνία ώρα Mega 10:00 Πρωινό mou 13:10 Η ώρα η καλή 14:00 Μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων 15:00 Δέκα λεπτά κήρυγμα 16:30 Ματιές στα γεγονότα 16:40 Η πολυκατοικία - 3ος κύκλος 17:40 Στο παρά πέντε 18:50 Ευτυχισμένοι μαζί 20:00 Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 21:15 Κλεμμένα όνειρα 23:30 Golden Barista 00:00 The way back

06:15 Royal pains 07:15 Beyblade: Metal Fusion 07:45 Γούντι ο τρυποκάρυδος 08:15 Φώτης - Μαρία live 10:00 Live U 13:00 Μελέτησέ το 14:45 Φώτης - Μαρία live 16:30 Ειδήσεις STAR 16:45 Μίλα 18:40 Akarsu: Η προδοσία - 3ος κύκλος 19:45 Ειδήσεις STAR 21:00 Person of Interest - 1ος Κύκλος 22:00 Abduction 00:15 Scream 4

MEGA

ANT1

06:00 Τα φιλαράκια 07:00 Πρωινό ΑΝΤ1 10:00 Το Πρωινό 12:50 Με αγάπη 13:00 Ant1 news 13:30 TV Quiz - Μέρος Α’ 13:40 Άκρως οικογενειακόν 14:50 TV Quiz - Μέρος Β’ 15:00 Κωνσταντίνου και Ελένης 16:00 TV Quiz 16:10 Το καφέ της Χαράς 17:40 ΑΝΤ1 News - Δελτίο στη Νοηματική Γλώσσα 17:50 Βαλς με 12 Θεούς 18:50 Μπρούσκο 20:00 Ant1 news 21:15 Karadayi 23:15 Η Γερμανού ξανάρχεται 00:30 Οι αδελφοί Μπλούμ

STAR

ΣΚΑΙ

06:00 Πρώτη γραμμή 10:00 Σκάι τώρα 11:45 Έρρωσο... να είσαι γερός 12:00 Magazino 13:00 eXceL!ent 14:00 America's next top model 15:00 Το κάστρο του Τακέσι 16:00 Βιολέτα - 1ος κύκλος 17:00 Chef στον αέρα 17:50 Δελτίο στη Νοηματική 18:00 ΣΚΑΪ στις 6 20:00 Hawaii Five-0 - 3ος κύκλος 21:00 Τα νέα του ΣΚΑΪ 22:15 CSI: Las Vegas - 12ος Κύκλος 23:15 Blue Bloods - 3ος κύκλος 00:15 Οι Βοργίες - 2ος κύκλος

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/5/2014 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ - ΜΠΟΥΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Γρηγορίου Σακκά 11, τηλ. 22012 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΖΑΡΑΧΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ, Κεντρική Πλατεία 2, τηλ. 30729

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

Στην αρχή το νόμισα νεκρό. Αλλά το απότομο τίναγμά του και το όρθωμα μου έδωσε να καταλάβω ότι ίσως ξεπέρασε το σοκ και θα τρέξει να κρυφτεί στην βλάστηση. Αλλά, δεν συνέβη τίποτε, απλά στάθηκε όρθιο. Η ανάσα του βαριά (όχι ταχύπνοια) και χωρίς ήχους. Κατηφόρισα στο διπλανό ρέμα να γεμίσω δυο-τρία μικρά μπότια νερό και σαν του έβρεξα το στόμα έγλειψε και ήπιε λίγο. Τα τηλέφωνα των υπηρεσιών έδιναν και έπαιρναν. Δασαρχείο, Θηροφυλακή, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ζητούσαν να μάθουν το ακριβές σημείο. Έδινα το στίγμα μου και παράλληλα πρόσεχα στην σκιά το ζαρκάδι. Κάποιοι φίλοι περαστικοί άδρα-

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. 

Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . . .199 Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: .80111 Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . . .80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . . .99.111 Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . . .99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . . .166 ΙΚΑ (Ραντεβού) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . . .7793777 Bλάβες: ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050 OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888 ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500 EΛΠA: . . . . . . . . . . .49695 - 49643 και 10400 HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . . .1057 EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . . .1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . . .31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . . .11888

• Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος VERSO, η Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνει ημερίδα με θέμα «ένα ταξίδι στον κόσμο του εθελοντισμού» την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Du Lac». Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνει η συντονίστρια του έργου VERSO κ. Ελένη Καλαμπόκα και στην συνέχεια ο κ. Σπύρος Νάκος Κοινωνικός Επιστήμονας Ε.Ε., ειδικός εμπειρογνώμονας, Μέλος της Ομάδας «Ευρώπη» θα μιλήσει για τον εθελοντισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση: τρέχουσα κατάσταση και εργαλεία. Ακόμη θα παρουσιαστούν οργανώσεις, οι οποίες με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Η κ. Ελένη Γαζή, θα παρουσιάσει την «ΕΛΙΞ», η κ. Μαρία Βαφέα θα παρουσιάσει την εθελοντική οργάνωση Χριστιανική Ένωση Νεανίδων (ΧΕΝ), ο καθηγητής του Πανεπ. Ιωαννίνων κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος θα μιλήσει για τις δραστηριότητες της τοπικής Λέσχης Λάιονς Ιωαννίνων «Σελλοί» και τέλος τις δραστηριότητες του οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου» θα παρουσιάσει η κ. Ανδριανή Θεοδωρακοπούλου, Δ/ντρια του παραρτήματος στην Πωγωνιανή. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του έργου VERSO Οδυσσέας Πότσης.

ξαν την ευκαιρία για μια φωτογραφία με το ζαρκάδι. Και οι αλλοδαποί επισκέπτες (από την Γαλλία) απαθανάτιζαν το άτυχο, όπως αποδείχθηκε ζώο. Και είχα και μια πρόταση, να κάνω τα στραβά μάτια για να γίνει... φιλετάκια! Δεν ενέδωσα και έκατσα δίπλα του περίπου για τρεις ώρες ώσπου να φτάσει η Θηροφυλακή.

Στο ζαρκάδι δέσαμε και καλύψαμε τα μάτια για να ηρεμήσει και οι θηροφύλακες θα το οδηγούσαν στο Κτηνιατρείο της πόλης για τα περαιτέρω. Πρώτη φορά στην ζωή μου, και στα 25 χρόνια που ανηφοροκατηφορίζω στο Ζαγόρι, μου δόθηκε η ευκαιρία να «ζήσω» δίπλα σε αυτό το ζώο. Όταν αργότερα με ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να επιζήσει και πρέπει να θανατωθεί, λυπήθηκα πάρα πολύ. Μου είπαν μάλιστα ότι θα πλειοδοτηθεί για ενίσχυση της Θηροφυλακής αλλά τους πρότεινα να δοθεί στα συσσίτια της πόλης. Ούτε αυτό γινόταν, μου είπαν. Ζήτησα να μάθω την απόφαση, με έγγραφο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας μέσω του Φορέα του Πάρκου. Όσο για τον οδηγό του οχήματος που είχε την ατυχή «συνάντηση» με το ζαρκάδι, αφενός μακάρι να μην έχει μεγάλη ζημιά, αφετέρου όμως έπρεπε να κάνει ότι και γω. Κλείνω με τα συγχαρητήριά μου στις υπηρεσίες για την ετοιμότητά τους και την αμεσότητα.

Συγκέντρωση ειδών Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας (από Δευτέρα, 2 έως Παρασκευή, 6 Ιουνίου, ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ.) θα «τρέχει» προσφορά αγάπης για την «Κιβωτό του Κόσμου» της Πωγωνιανής. Στην παρούσα φάση, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, υπάρχει ανάγκη για καλοκαιρινά ρούχα για ηλικίες 5,5 έως 18 ετών για αγό-

ρια και για κορίτσια, είδη προσωπικής υγιεινής (π.χ. αφρόλουτρα, σαμπουάν, κτλ.) καθώς επίσης και απορρυπαντικά γενικής χρήσης. Επίσης είναι ευπρόσδεκτα παιχνίδια για παιδιά.

Ο χώρος συγκέντρωσης των ειδών θα είναι στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου που εδρεύει στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα 2830 στον 2ο όροφο - τηλέφωνο επικοινωνίας 2651034054, Ελένη Καλαμπόκα, Συντονίστρια του Έργου VERSO.

Προσφορές αγάπης Οποιαδήποτε προσφορά είναι αποδεκτή με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις στην ακριτική Πωγωνιανή (τηλ. 2657031251) ή με κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς με όνομα δικαιούχου «Κιβωτός του Κόσμου». Τραπεζικός Λογαριασμός: EUROBANK: 0026 0178 870100 872073 / ΙΒΑΝ: GR37 0260 1780 0008 7010 0872 073, SWIFT / BIC: EFGBGRAA (για εξωτερικό) και ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 032595 870 / ΙΒΑΝ: GR38 0172 0230 0050 2303 2595 870. Αριθμοί Τηλεβοήθειας: Ενισχύστε τους σκοπούς της «Κιβωτού» καλώντας τους παρακάτω αριθμούς 14849 2,46€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. 54232 2,46€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. 901 11 170 170 3,67€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ – μόνο εντός δικτύου ΟΤΕ).

Έκκληση προς καθηγητές να προσφέρουν αίμα • Μεγάλη ανάγκη για αίμα υπάρχει, το οποίο θα δοθεί σε γονέα μαθητή, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Απευθυνόμενη σε καθηγητές η ΕΛΜΕ σημειώνει ότι όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει αίμα μπορεί να επικοινωνήσει για περισσότερες πληροφορίες με τον Διευθυντή του 11ου Γυμνασίου κ. Ξεν. Γάκιο, στο τηλ.: 2651078725.

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 25014 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC AIR» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-26218 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκ.-Κυριακή 12.45 π.μ. & 19.55 μ.μ. Τρίτη-Σάββατο 12.45 π.μ.

IΩANNINA-AΘHNA Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκ.-Κυριακή

Μαθητές της Α’ Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής επί τη λήξει του σχολικού έτους 1911-1912, μπροστά στην είσοδο του σχολείου τους... (Αρχείο Ιωάννη Γ. Κιτσολάμπρου)

σήμερα Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η Ανατολή: 05.05’ Δύση: 19.40’ Σελήνη 2 ημ.

Μ Α Ϊ Ο Υ

14.15 μ.μ. & 21.30 μ.μ.

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ 

Τρίτη-Σάββατο 14.15 μ.μ.

Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • ΕΝΑΣ ΣΚΙΟΥΡΟΣ ΣΟΥΠΕΡ-ΗΡΩΑΣ • MALEFICENT • ΡΙΟ 2 • Χ-ΜΕΝ-ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΟΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ • ΖΑΜΠΙΖΙΑ: ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ • BRICK MANSIONS • GODZILLA

30

ΕΤΟΣ: 2014 Μήνας: 5ος Εβδ.: 22

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

Ισαακίου ηγουμένου μονής Δαλμάτων, Βαρλαάμ οσίου

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

30-5-1917

– Ο Αλέξανδρος Α' ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος, μετά την παραίτηση του πατέρα του Κωνσταντίνου.

30-5-1926

– Γεννιέται ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός Θανάσης Βέγγος.

30-5-1990

– Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα γίνεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και διαρκεί 5,5 ώρες.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 30 Μαΐου 1989 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25

χρόνια πριν

 Απέσυραν στο παρά 5 την υποψηφιότητα Τόμπρα. Στροφή πανικού. Οι ανταρσίες απείλησαν το ΠΑΣΟΚ με άμεση διάλυση. «Η Ν.Δ. του Κώστα Μητσοτάκη εγγυάται το μέλλον». Γ. Αβέρωφ: Το αύριο πρέπει να μας απασχολεί… Πολυσήμαντος ο χθεσινός λόγος του. Α.Δ.Κ.Μ. Ιωαννίνων: Φορτώνουν στους μηχανικούς τις ρεμούλες της κυβέρνησης. Και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Διαμαρτυρόμενοι για τον κυβερνητικό εμπαιγμό. Οι αγρότες απέκλεισαν από παντού την Πρέβεζα. Πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα. Η σύνοδος των πρυτάνεων όλων των ΑΕΙ της χώρας.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

 Με τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

 Η ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ...

 ΤΑ ΛΑΘΗ...

Και μετά τις εκλογές τις «σιγά μην καθήσει ο Έλληνας να πάθει πλήξη», η σεναριολογία για ανασχηματισμό της Κυβέρνησης έχει αρχίσει για τα καλά και τα ονόματα με τα οποία θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση πάνε κι έρχονται.

Η ΔΗΜΑΡ τα τελευταία χρόνια έκανε απανωτά τα λάθη και το μπες - βγες σε κυβερνητικό σχήμα την έφερε στα πρόθυρα της διάλυσης. Ένα - ένα τα στελέχη της και μιλάμε για τους βουλευτές που είναι οι μόνοι που της απέμειναν, χαράζουν ξεχωριστή τακτική για ξεχωριστή πορεία. Αποτέλεσμα, αυτές τις μέρες να μην αντιλαμβάνεται η αριστερά τι της λέει και τι της κάνει η... αριστερά!

 Η ΔΙΑΛΥΣΗ... Πρώτα - πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με κάποια κομματίδια που δεν έκαναν την διαφορά όπως υπολόγιζαν. Πρώτη η ΔΗΜΑΡ δείχνει το δρόμο της διάλυσής της αφού με 1,5% δεν έχει κανένα πολιτικό μέλλον.

ΕΝΑ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»... Ένα ευχαριστήριο μήνυμα, που όφειλε προς τους Γιαννιώτες, έστειλε ο Ν. Γκόντας και άρχισαν τα... παλιά της συγχωρεμένης τα «πρασινοπούλια». Τι θέλει να πει «ο ποιητής», αναρωτιώντουσαν κι άρχισαν τις περισπούδαστες και ανόητες αναλύσεις. Ο Ν. Γκόντας μίλησε απλά και ξεκάθαρα, περιγράφοντας τα αισθήματά του απέναντι σε όλους τους συμπολίτες που τον εμπιστεύτηκαν την πρωτιά στην πρώτη Κυριακή και το 43% στην δεύτερη και υποσχέθηκε ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη με την παρουσία του στα πράγματα που αφορούν τα Γιάννενα. Όσον αφορά τα «γραμμάτια και τις συναλλαγματικές» που ανέφερε, δεν είπε κάτι που δεν το έχει ξαναπεί. Προς τι λοιπόν η ενόχληση και οι απορίες των ενοχλουμένων;

Σελ. 9η

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

 ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ!.. Με την δύναμη των 14 Βουλευτών που διαθέτει στην Ελληνική Βουλή η ΔΗΜΑΡ μπορεί να γίνει ο ρυθμιστής σε ενδεχόμενο εκλογών, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον επόμενο Φεβρουάριο. Ενδεχομένως αυτοί οι 14 Βουλευτές να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας κι αυτός μπορεί να είναι ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης!

 Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ... Έχουμε παράδοση να εκλέγουμε Πρόεδρο «αποτυχημένους» πολιτικούς. Το έχουμε πράξει στην περίπτωση του Κωστή Στεφανόπουλου, που όταν διέλυσε τη ΔΙΑΝΑ με την βοήθεια και της τότε ΠΟΛΑΝ εξελέγη Πρόεδρος Δημοκρατίας για μια δεκαετία και ακολούθησε ο δικός μας Κάρολος Παπούλιας, που, όταν έχασε την βουλευτική έδρα στα Γιάννενα, προτάθηκε από τον Κώστα Καραμανλή για το ύπατο αξίωμα στο οποίο βρίσκεται ακόμη και οσονούπω το τερματίζει, με επιτυχία ή όχι, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα το αποφασίσουν.

ΟΙ ΑΝ.ΕΛ...

Α ΠΟΨΕΙΣ

Αλλαγές είπαμε στο πολιτικό σκηνικό και λίγο έλειψε να ξεχάσουμε τι έγινε στους ΑΝ.ΕΛ. Ο πρώτος που εξωπέταξε ο Π. Καμμένος ήταν ο Δ/ντής του και γνωστός στους παροικούντες στα Γιάννενα κ. Κ. Χαραλαμπόπουλος εκ μεταγραφής από Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2012. Προφανώς κάποιος έπρεπε να φταίξει για το μισοάδειασμα των ΑΝ.ΕΛ., οπότε ο κ. Χαραλαμπόπουλος ήταν ο πρώτος. Σιγά όμως μη χαθεί ο Κώστας, ο οποίος έχει παντού μόνο φίλους κι ούτε έναν εχθρό.

Προστασία και ανάδειξη της παραλίμνιας ζώνης Παμβώτιδας

ΚΑΚΟ ΧΩΡΙΟ... Κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Έτσι κατάντησαν τώρα και οι ΑΝ.ΕΛ., που μπορεί να μην έφτασαν στα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ, αλλά τα προβλήματα δεν παύουν να δημιουργούνται μετά το 3,4% που πήρε το κόμμα στις Ευρωεκλογές. Με τέτοιο ποσοστό δεν μπορεί να ελπίζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μελλοντική συνεργασία, όπως φαίνονταν μέχρι τώρα. Επομένως, η δύναμη των ΑΝ.ΕΛ. δεν είναι κακή για τους ίδιους αλλά για τους ενδεχόμενους μελλοντικούς συνεταίρους...

 ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ! Προσέξτε τώρα: Οι δεξιοί πρωθυπουργοί, οι εν γένει πολιτικοί δεν είναι μπαγκαμπόντηδες και μπαγάσηδες. Άμα υποσχεθούν κάτι το κάνουν. Και στην περίπτωση του Στεφανόπουλου και στην περίπτωση του Παπούλια κράτησαν τον λόγο τους. Ενώ οι αριστεροσοσιαλιστές τύπου Ανδρέα Παπανδρέου στην περίπτωση του Κων/νου Καραμανλή αποδείχτηκαν επίορκοι!

 Η ΜΠΑΜΠΕΣΙΑ!..

Ποιος δεν θυμάται εκείνη την ενάτη του Μαρτίου του 1985 όπου ο Εθνάρχης μπαμπέσικα και με τις κουτοπονηριές του Μένιου «εξεδιώχθη» από το Προεδρικό Μέγαρο για να αντικατασταθεί από τον Σαρτζετάκη που για 5 χρόνια είχαν να παίζουν οι επιθεωρήσεις των Αθηνών...

 ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ... Επανέρχομαι λοιπόν στην περίπτωση Κουβέλη, που, όσο πιο αποτυχημένος μπορεί ν’ αποδείχτηκε για το κόμμα του, τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα σημάδια μέχρι αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει σκορπίσει στα... πουλιά της κλώσσας, όπως έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

 ΝΑΤΟΣ, ΠΕΤΙΕΤΑΙ!

Μέσα στην γενικότερη τούρλα νάτος πετιέται και ο Γιωργάκης να αποκτά λόγο πολιτικό και να κάνει

πολιτικές προτάσεις! Αφού έκαψε την ΔΗΜΑΡ με όσα υποστήριξε προεκλογικά για τα περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑΣ - ΔΗΜΑΡ, τώρα προτείνει συνεργασία ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ! Τι έβαλε με το νου του αυτό το παιδί;

 ΣΤΗΝ... ΕΝΤΑΤΙΚΗ! Εκεί στο Μαξίμου το πήραν το μήνυμα και το έχουν βάλει στην «εντατική» και προσπαθούν για την ερμηνεία του ή την ανάταξή του! Είναι σε βαρειά κατάσταση το μήνυμα και θέλει άμεσες χειρουργικές ενέργειες, λένε μερικοί, ενώ οι πιο ειδικοί δεν ανησυχούν, είτε γιατί ξέρουν κάτι είτε επειδή δεν το αντιλαμβάνονται!

 ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ!.. Θα κάνουμε ανασχηματισμό εγχείρηση, λένε οι κυβερνητικοί εταίροι αλλά δεν βιαζόμαστε. Ας έχουν κατά νου μη συμβεί ότι συνέβη στην περίπτωση του ασθενούς που, ενώ η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε!

 ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ... Μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μάθαμε ότι σκέφτεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ανθρώπινα όσους δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους. Σκέφτονται να κάνουν ρυθμίσεις των χρεών μέχρι 72 δόσεις, μπας και μαζέψουν κανένα ευρώ, διότι από έσοδα... πάπαλα τους προηγούμενους μήνες.

 ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ... Και δεν μου λέτε, ρε λεβέντες του οικονομικού επιτελείου, έπρεπε να γίνει ό,τι έγινε για να σκεφτείτε τα αυτονόητα; Εδώ ο κοσμάκης βογγάει από τα βάρη κι εσείς απαιτείτε να μη βγάζει κιχ! Έστω και τώρα ας παρθεί μια απόφαση από την Κυβέρνηση για ελαφρύνσεις, γιατί με γοναστισμένους Έλληνες το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα άκρα. Απλά τώρα είμαστε στις δοκιμές!

 ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ... Κάτι κουρασμένα παλικάρια ζητούν επιγόντως διακοπές μετά τον εκλογικό κάματο! Τι να πει κι ο λαός που είχε την φαεινή ιδέα να τους δώσει αυτό το δικαίωμα, ο οποίος την έννοια «διακοπές» την έχει διαγράψει από τον νου και το λεξιλόγιό του...

 Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ!.. Η «Ανθρωπιά» ήταν το θέμα στο οποίο διαγωνίστηκαν οι νέοι μας εφέτος στις Πανελλαδικές. Βατό, είπαν, το θέμα στην ανάπτυξη αλλά στην πράξη πόσο δυσκολοεύρετη είναι! Σ’ αυτή την «ανθρωπιά» ελπίζουν σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο οι κοινωνίες αλλά που την ακούν και δεν την βλέπουν! Κάποιες «νησίδες» ξεχωρίζουν κι αυτές από την «ανθρωπιά» μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων. Ανθρωπιά από την εξουσία γενικώς κανείς να μην υπολογίζει, διότι ανθρωπιά κι εξουσία καμία σχέση μεταξύ τους! Καλή τύχη παιδιά κι από σας περιμένει η ανθρωπότητα να διδάξετε στην πράξη τα ανθρωπιστικά αισθήματα...

Ο τολμηρός Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης ggtolmiros@hotmail.com

 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΝΑΚΑ

• Αν και το τοπίο, ως έννοια, ταυτίστηκε αρχικά με το φυσικό περιβάλλον, από το 2000 η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο - και η πρόσφατη κύρωσή της (Ν.3828/2010) – αναδεικνύει την ανάγκη για μια νέα περισσότερο ολοκληρωμένη θεώρησή του. Στο Κεφάλαιο 1 του Ν.3828/2010 αναφέρεται: «Κεφάλαιο 1, Γενικές διατάξεις , Άρθρο 1. Ορισμοί α. «Τοπίο» σημαίνει μία περιοχή, όπως γίνεται αντιληπτή από ανθρώπους, του οποίου ο χαρακτήρας είναι το αποτέλεσμα της δράσης και αλληλεπίδρασης των φυσικών και/ ή ανθρώπινων παραγόντων. β. «Πολιτική τοπίων» σημαίνει μια έκφραση από τις αρμόδιες αρχές γενικών αρχών, στρατηγικών και οδηγιών, που επιτρέπουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία αποσκοπούν στην προστασία, διαχείριση και σχεδιασμό των τοπίων. γ. «Στόχοι ποιότητας τοπίων» σημαίνει, για ένα συγκεκριμένο τοπίο, τη διαμόρφωση από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές των προσδοκιών του κοινού όσον αφορά στα χαρακτηριστικά των τοπίων και του περιβάλλοντός τους. δ. «Προστασία τοπίων» σημαίνει δράσεις για να συντηρηθούν και να διατηρηθούν τα σημαντικά ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τοπίου, που δικαιολογούνται από την αξία του ως κληρονομιάς, η οποία πηγάζει από τη φυσική του διαμόρφωση και/ ή από την ανθρώπινη δραστηριότητα. ε. «Διαχείριση τοπίων» σημαίνει δράση, από την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, για να διασφαλιστεί η σε τακτική βάση συντήρηση ενός τοπίου, ώστε να κατευθύνονται και να εναρμονίζονται μεταβολές που προξενούνται από κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες. στ. «Σχεδιασμός τοπίων» σημαίνει δυναμική δράση με μακροπρόθεσμη προοπτική, για να ενισχύονται, αποκαθίστανται ή να δημιουργούνται τοπία». Σήμερα το τοπίο αποτιμάται ως το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την ατομική και κοινωνική ευημερία και συνιστά πόρο που ευνοεί την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντικός είναι και ο εμπλουτισμός της έννοιας του τοπίου. Το τοπίο παύει να ταυτίζεται μονομερώς με τις περιοχές προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ή υψηλής αισθητικής αξίας. Αναφέρεται και σε υποβαθμισμένες περιοχές ή απορριμματικά τοπία που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης ή αποκατάστασης, καθώς και σε «καθημερινά» πολιτισμικά τοπία. Το τοπίο δεν αναφέρεται μόνο σε φυσικές περιοχές ή παραδοσιακούς οικισμούς αλλά και σε αστικές περιοχές, βιομηχανικά σύνολα, μικρότερες ή μεγαλύτερες χωρικές ενότητες της υπαίθρου ή της πόλης. Η προσέγγιση εδράζεται στην κατανόηση και προσέγγιση της πόλης και του τοπίου όχι ω ς «πραγμάτων», αλλά ως «αποτελεσμάτων διαδικασιών» που συμπυκνώνονται στους όρους «αστικοποίηση» και «πολιτισμικό τοπίο» στο σύγχρονο πλαίσιο αστικότητας και πιέσεων που υφίστανται οι φυσικοί αποδέκτες (Χατζημιχάλης κ.ά 2010). Τα χωρικά φαινόμενα κατά μήκος της αστικής, προαστιακής, περιαστικής και φυσικής ακτογραμμής δεν διερευνώνται ως πράγματα ή παγιωμένες καταστάσεις, αλλά ως αποτελέσματα συνεχιζόμενων διαδικασιών υπό διαρκή διαμόρφωση. Το μέχρι πρόσφατα κυρίαρχο ενδιαφέρον του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση των «θαλασσίων λιμναίων και υδάτινων εν γένει μετώπων» των πόλεων ως αξιόλογου χαρακτηριστικού τους επαναπροσδιορίζεται υπό την γενική – παγκόσμια συνθήκη της διάχυτης αστικοποίησης και της «παραλιοποίησης» της ανάπτυξης στις υδάτινες λεκάνες Από τον εντοπισμένο αστικό ανασχεδιασμό τμημάτων παραθαλάσσιων και παραλίμνιων περιοχών των πόλεων (πρώην λιμενικών εγκαταστάσεων, κρηπιδωμάτων, ζωνών αναψυχής) και την εισαγωγή νέων χρήσεων στη ζωή της πόλης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον, αφενός στη μεγάλης κλίμακας ολοκληρωμένη διαχείριση, εκτεταμένων παράκτιων ζωνών, αφετέρου στον τοπιακό πολεοδομικό σχεδιασμό που ενημερώνει ή προσανατολίζει τα χωροταξικά σχέδια με κατάλληλες χωρικές παρεμβάσεις. Η προστασία του τοπίου, των ακτών και των ειδικών περιοχών φυσικού κάλλους αλλά και ειδικότερα η αποκατάσταση της σχέσης της πόλης των Ιωαννίνων με την Παμβώτιδα λίμνη αποτελούν βασικούς στόχους του ΡΣ Ιωαννίνων. Το υπό επικαιροποίηση ΡΣ έχει ως γενικό στόχο τη θεώρηση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ως αναντικατάστατου οικολογικού, πολιτιστικού και κοινωνικού αποθέματος, καθώς και την προστασία της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που συνιστούν αναπτυξιακά πλεονεκτήματα και σημαντική υπηρεσία για το σύνολο της κοινωνίας. Γενικά, το τοπίο αντιμετωπίζεται πλέον ως πόρος περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, όπως φαίνεται τόσο από την αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) όσο και από τα υπό θεσμοθέτηση Ρυθμιστικά Σχέδια (ΡΣ). Ένα παράδειγμα θα βοηθήσει στην κατανόηση καλύτερα. Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ΓΠΣ του πρώην Δήμου Παμβώτιδας το κεφάλαιο Π.2.9.1 Μεταφορικό Δίκτυο – Κυκλοφορία προδιαγράφει: • «Γενικά επιδιώκεται η αποσυμφόρηση του τοπικού δικτύου ώστε να υπάρξει μελλοντικά η δυνατότητα δημιουργίας αξόνων πεζοπορίας και ποδηλατοκίνησης. • Προτείνεται η δημιουργία μικρής αποβάθρας που θα επιτρέψει την προσέγγιση με πλοιάρια στον Κατσικά και τους Λογγάδες, με στόχο την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών / τουριστών και την εναλλακτική προσέγγιση άλλων σημαντικών πόλων έλξης του Δήμου (Αρχαιολογικός τεκμηριωμένος Χώρος Καστρίτσας, παραλίμνιοι οικότοποι, πόλοι Γεωργικής Σχολής και ειδικού τουρισμού)». Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη ολοκληρωμένης και δυναμικής αναγνώρισης, διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης του τοπίου, ιδιαίτερα στην «ευάλωτη» παραλίμνια ζώνη της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων. Η παραλίμνια ζώνη αποτελεί πολύπλοκο δυναμικό υποσύστημα, κατά μήκος της οποίας συνυπάρχουν σημαντικά οικοσυστήματα με περιοχές γεωφυσικής, αισθητικής, πολιτισμικής και οικονομικής αξίας και συγκεντρώσεις πληθυσμού και δραστηριοτήτων. Οι πιέσεις που ασκούνται οδηγούν σε συγκρούσεις χρήσεων γης και υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων προκαλώντας υποβάθμιση και αλλοίωση του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ανεπάρκεια των μηχανισμών ρύθμισης των χρήσεων γης και ελέγχου ευρέως φάσματος περιβαλλοντικών επιπτώσεων – και επί του τοπίου, αλλά και από την αδυναμία των αρμόδιων φορέων σχεδιασμού αναφορικά με την ίδια την οριοθέτηση και αναγνώριση ολόκληρης της υπαρκτής ποικιλίας των τοπίων. Η ολοκληρωμένη διαχείριση του τοπίου μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση του ρόλου και της εικόνας των Ιωαννίνων στο διεθνές περιβάλλον και στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την υποστήριξη διαφορετικών μορφών τουρισμού - διεθνούς, εθνικού αλλά και ημερήσιου για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ιωαννίνων- συσχετισμένων με τους φυσικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς πόρους και ταυτότητες της περιοχής.


Σελ. 10η

 ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιω-

αννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριών-λεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER.Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 2651028497 - Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

 ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Δ. ΑΛΥΜΑΡΑ

Διερεύνηση και αντιμετώπιση: παθολογικών τιμών γενικής αίματος (αιματοκρίτη, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων) • διαταραχών πήξης αίματος • λεμφαδενοπάθειας και σπληνομεγαλίας. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 9.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.30-20.30. Απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, 1ος όροφος. Τηλ. Ιατρείου: 26510 34700 - κινητό: 6948 574225

 ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SPIRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • YΠΕΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 IΩANNINA THΛ.: 26510-76975 Kινητό: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων 28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΔΑΝΑΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ, MD

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Επισκέψεις κατ’ οίκον Ανανέωση διπλώματος οδήγησης Ώρες ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 13.30 και 18.00 - 20.30. Τετάρτη απόγευμα κλειστό. Σάββατο με ραντεβού • Χαριλάου Τρικούπη 2, 3ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-21448 • κιν.: 6976 561804 e-mail: dandimi19@gmail.com

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

 ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, MD, PhD

Γενικός Χειρουργός. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιστημονικός υπεύθυνος Γενικής Χειρουργικής στο πολυϊατρείο Ίαση • Παθήσεις πεπτικού • Παθήσεις μαστού - θυρεοειδούς - πρωκτικής χώρας (αιμορροϊδες, ραγάδες, συρίγγια, αποστήματα κ.α.) • Βιοψίες δέρματος - μαστού - λεμφαδένων • Τραύματα - εγκαύματα • Επεμβάσεις με τοπική αναισθησία (κύστη κόκκυγα, αφαίρεση σπίλων κ.α.) Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 και 18:00-21:00 Δωδώνης 75, Ιωάννινα - τηλ: 2651028497 κιν: 6942964111 - www.iasi-ioannina.gr

 ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Επ. Καθηγητής του Πανεπ. Ιωαννίνων Μιχ. Αγγέλου 20 - Τηλ.: 26510-83639 Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Dr.OYPANIA ZΩH - TOΛH

Σύγχρονη ∆ιαγνωστική ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ • ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ • ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ • TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. και Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ-τ. Καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ Πρωί: Καθημερινά πλην Σαββάτου, 9.00-13.00 Απόγευμα: Τρίτη-Πέμπτη, 18.00-20.00 Δωδώνης 50, 45 332 Ιωάννινα 3ος όροφος τηλ. 26514-02506 και (κινητό) 6937-589048

email: ktsampoulas@hotmail.com ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:30-13:30 - Απογ.: 18:00-21:00 - Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΔIΔAKTΩP IATPIKHΣ ΣXOΛHΣ ΠANΕΠΙΣΤΗMIOY ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Γρ. Σακκά 7, Ιωάννινα. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Tηλ/Fax: 2651 0 32902 - E-mail: ozoi@otenet.gr

Dr.ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 10:30-12:30 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 26510-78068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 2651033169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

 ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790 Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου & Φ. Τζαβέλλα 2. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Αναπληρωτής Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Δ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος, M.S.C Διαβήτης • Θυρεοειδής • Παχυσαρκία • Οστεοπόρωση • Υπόφυση • Επινεφρίδια • Εμμηνόπαυση • Λιπίδια • Γυναικολογική & Αναπαραγωγική ενδοκρινολογία

Ναπολέοντος Ζέρβα 1 (1ος όροφος, γραφείο 8), Ιωάννινα, ΤΚ 45332. Τηλ./FAX: 26510-77854, Κινητό: 6987343334

 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην επεμβατική αντιμετώπιση αρρυθμιών. Έλεγχος/Προγραμματισμός βηματοδοτών και απινιδωτών. Υπέρηχοι καρδιάς, Δοκιμασία κόπωσης, Holter Ρυθμού και Πίεσης, Event Recorder. Συμβ. ΥΠΕΘΑ. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και από 17:0020:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ/Fax 2651022448, Κιν. 6949798270

ΖΩΝΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος Σύγχρονο Καρδιολογικό Ιατρείο Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος Υπέρηχος καρδιάς (TRIPLEX) • Δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμετο τάπητα • HOLTER ρυθμού 24 ωρών • ΗΟLTER πίεσης 24/48 ωρών • Μελέτη – Θεραπεία Υπέρτασης • Μελέτη Λιπιδαιμικού προφίλ – Καρδιαγγειακού κινδύνου • Δυνατότητα κατ’ οίκον υπερήχου καρδιάς (TRIPLEX) • 28ης Οκτωβρίου 21 Ιωάννινα, 1ος όροφος, Τηλ. 26510-21775 / 6977689955 mail: zoniosg@gmail.com • web: zonioskardiologos.gr Ώρες λειτουργίας 08.00 με 14.00 και 17.30 με 21.00 Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

Υπέρηχοι Καρδιάς - Triplex - Δοκιμασία Κόπωσης Holter ρυθμού - Holter πίεσης - Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Δέχεται καθημερινά από 9 - 13.30 και από 17.30 - 20.30. Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16 - 1ος όροφ. - Τηλ. Ιατρείου: 26510 72200 κιν. 6944 624190

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Α.Μ.Ι.Σ.Ι. 2293. Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

 ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔΕΧΕΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

 ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D.

τ. Ιατρός Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών

• Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-τεστ παπανικολάου • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου- NST • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Γυναικολογική ενδοκρινολογία • Εφηβική Γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Γυναικολογικές παθήσεις • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία. Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@yahoo. com. Από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.3013.30 και 17.30-21.00. Το Σάββατο πρωί με ραντεβού.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας

Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 2ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 κιν.: 6945-594292 - οικίας: 26510-57706

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 - 1ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.0021.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00 - 13:00. Τηλέφωνο & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΜΙΧΑΛΗΣ Λ. ΤΑΤΣΗΣ

Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος Καθημερινά 08:00-13:30 και 18:00-20:00 (εκτός Τετάρτης) Σάββατο με ραντεβού 28ης Οκτωβρίου 34, 1ος όρ. τηλ/φαξ: 2651073091 κιν: 6974825872 Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ

NIKOΣ Γ. TΣOMΠIKOΣ

Xαρ. Tρικούπη 6 Tηλ: Iατρείου 22.657 Oικίας: 74.186 ΣYMBEBΛHMENΟΣ ME OΛA TA TAMEIA

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 7.30 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

 ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Σύγχρονο Νευρολογικό Ιατρείο ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ-ΦΩΤΟΥ

Υπ. Διδάκτωρ της Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων-Μετεκπαιδευθείσα στην Πανεπιστημιακή Νευρολ. Κλινική του Pitié-Salpêtrière, Παρίσι - εξειδίκευση στις διαταραχές μνήμης, νόσο Αλτσχάιμερ (άνοια) και Πάρκινσον plus - Διερεύνηση και παρακολούθηση Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, εγκεφαλικών και επιληψίας - Μυογράφημα-εγκεφαλογράφημα - Λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου (γνωσιακά δυναμικά) - Διακρανιακός ερεθισμός για διαταραχές μνήμης, ημικρανία, νευροπαθητικό πόνο Χαρ. Τρικούπη 13Α, Ιωάννινα, τηλ.2651078009 κιν.6974-208438. Δέχεται: Δευτ ως Παρ. 9.00-1.30 / Δευ-Τρ-Πέμ-Παρ. 6.00-8.30

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 2651039210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΣΥΛΑΚΟΣ

Λόγω συμμετοχής του ιατρού στις επεμβάσεις ρομποτικής ουρολογικής χειρουργικής - DA VINCI που διεξάγονται στην Α’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών το πρόγραμμα λειτουργίας του ιατρείου έως και το τέλος Ιουλίου 2014 διαμορφώνεται ως εξής: Πέμπτη - Παρασκευή 09:00 - 13:30 και 17.00 20.00, Σάββατο κατόπιν ραντεβού. Τις υπόλοιπες μέρες καλέστε στο 6934-300303. Διεύθυνση: Αδ. Κοραή 8 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ.: 26510-75276. e-mail: anasylakos@yahoo.gr

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942-056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ οδός Δαγκλή αρ. 7 - 1ος όροφος.

Στο Κέντρο μας λειτουργεί καθημερινά:

 Εξειδικευμένο ιατρείο: • Πάρκινσον και παρεμφερών εξωπυραμιδικών νοσημάτων με δυνατότητα διακρανιακού υπέρηχου στελέχους εγκεφάλου, sniffin test και ανάλυσης τρόμου. • Ρύθμισης και παρακολούθησης βηματοδοτών εγκεφάλου καθώς και αντλιών Apogo. • Σκλήρυνσης κατά πλάκας • Άνοιας • Αγγειακών εγκεφαλικών • Περιφερικού νευρικού συστήματος • Ρύθμισης παραγόντων κινδύνου • Προγραμματισμού αποκατάστασης και πρόληψης. Πιστοποιημένο ιατρείο θεραπείας χρόνιου πόνου για Αυχεναλγία-Κεφαλαλγία-Ημικρανία-Οσφυαλγία-ΙσχυαλγίαΜεθερπητικό άλγος και νευροπαθητικούς πόνους. Ιατρικός Βελονισμός (πιστοποίηση ΙΑΝ). Μεσοθεραπεία (πιστοποίηση DGM). Botox (νευρολογικές παθήσεις). Πλήρες νευρολογικό εργαστήριο: • Ηλεκτρομυογράφημα • Εγκεφαλογράφημα • Προκλητά δυναμικά • Διακρανιακό Triplex αγγείων εγκεφάλου και καρωτίδων (ΦΕΚ: Α’ 168/2/10/2003) • Υπέρηχοι εγκεφάλου-περιφερικών νεύρων-αγγείων οφθαλμού και οπτικού νεύρου. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι: ΣΟΦΙΑ Γ. ΤΣΟΥΛΗ, PhD - Νευρολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, τ. Επιμελήτρια Νευρολογικής Κλινικής ΠΠΓΝΙ. Κιν.: 6972895823 ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΜΙΧΟΣ - Νευρολόγος. τ. Επιμελητής Κλινικής Parkinson και Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Κολωνία Γερμανίας • Ειδικευθείς στις Νευρολογικές Ακαδημαϊκές Κλινικές Freiburg kαι Ηeidelberg, Γερμανίας. Κιν.: 6946120208 Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη και Παρασκευή: 09.00 - 17.00. Τρίτη και Πέμπτη 09.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλείσθε να κλείνετε ραντεβού στα τηλ.: 26510-73310 και 26510-76636. Υπάρχει σύμβαση με όλες τις Ιδιωτικές Ασφάλειες για ΔΩΡΕΑΝ Παροχή Υπηρεσιών.

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Ιατρός Νευρολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Έμμισθος Επιστ. Συνεργάτης Πανεπιστημιακών Νευρολογικών Κλινικών Freiburg και Ulm Γερμανίας Εξωτερικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Εξειδικευμένος στην Κλινική Νευροφυσιολογία, Νευρο-ωτολογία και Νευρο-οφθαλμολογία Πλήρες Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο Εξειδικευμένο Ιατρείο Νευροεκφυλιστικών νόσων, Επιληψιών και Πολλαπλής σκλήρυνσης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 και ΣΤΑΔΙΟΥ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651025486, 2651065238, 6944435777. e-mail: grigoriosnasios@gmail.com

 ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. Συμβεβλημένη με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083

 ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά (Δευτ. - Παρ.): 10.30-13.30 και 18.00-20.00. Τετάρτη μόνο με ραντεβού Τηλ. Ιατρείου: 2651-400679, κιν.: 6972-205889

 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΚΗΣ

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9-14. Απόγευμα μόνο με ραντεβού. Τηλ. Ιατρείου: 2651033577 • Κινητό: 6998-436282 - email: spgakis@mail.com • Κοραή 10-12 - Ιωάννινα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ΓΚΡΙΜΟΤΣΗ

•Λεύκανση με το σύστημα ZOOM 2 (USA) •Ψηφιακή ακτινογραφία • Αισθητική οδοντιατρική Ιατρείο: Δαγκλή 7 (Δίπλα από ΑΤΕ). Τηλ.: 26510 29328 - Κιν.: 6972 900853

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΕΝΤΖΟΣ

Κοραή 8, 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-39618 - 39817 - κιν.: 697 4959732

 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαίδευση στο University Hospital Al. Manzoni – Lecco – Italy • Πελματογράφος για ανάλυση βάδισης και παθήσεις κάτω άκρων. Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 και 17:30-20:30 εκτός Τετάρτης απόγευμα. Χαριλάου Τρικούπη 4. Ιωάννινα. Τηλ/Fax:2651401131. Κιν:6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στη Βρετανία (Gwent, Oxford) Μουλαϊμίδου 5 (πεζόδρομος δίπλα στον ΟΤΕ) Πρωί 9-2, απόγευμα με ραντεβού, εκτός Τετάρτης τηλ: 26513 01654 κιν: 6973 745 742

 ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 13.30 και 18.00 21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urologyioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 18.00-21.00. Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

 ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κινητό: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 2651074470, Κινητό: 6973-691599

 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΑΚΗΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 5.30 8.30, Σάββατο πρωί με ραντεβού. • Βαλαωρίτου 12 (μεταξύ Άλσους και Λυκείου Ζωσιμαίας) - Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27116, κιν.: 6946-468778 • email: akisoikono@yahoo.gr

ΠΑΠΠΑΣ Η. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοπνευμολογία - Σπιρομετρία Ι. Γούναρη 3 (απέναντι από το ρολόι), Τ.Κ. 45444, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25545, 6976-436489 • www.thanospappas.gr • thanospapp@ gmail.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΠΤΗ-ΔΕΛΗΜΗΤΡΟΥ

Πτυχιούχος Παν. Πατρών. Ειδικευθείσα στο Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας: Εργάσιμες ημέρες 8.00-13.00 κ’ 17.00-20.00 - Τετάρτη μόνον 8.00-13.00. Κύργιου 2 (2ος Όροφος, πάνω από την Εθνική Τράπεζα) περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης. Τηλ. 2651072602 και 6979674754, email: raptidim@gmail.com, http://www.raptidimitra.gr

ΜΑΡΙΑ Ε. ΦΙΝΤΖΟΥ-ΖΙΩΓΑ

Παιδίατρος εξειδικευθείσα στη Νεογνολογία Μιχαήλ Αγγέλου 15, 4ος όροφος - Ιωάννινα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 13:30 πρωί, 18:00 20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα & Σάββατο με ραντεβού. Τηλ./Fax: 26515-51194, κινητό: 6975-784104 • email: mfintzou@gmail/com

 ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων, Οικογένειας Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία, Αποκατάσταση Ψυχικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων που εκδηλώνονται με διαταραχές στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην ένταξη στο σχολείο – αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. λόγου, μάθησης, αυτισμός κ.ά.) – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα – σοβαρά γεγονότα ζωής (π.χ. διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου κ.ά) – προβλήματα σχέσεων – δυσκολίες του γονέα στην άσκηση του ρόλου του – ατομική, ομαδική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων Υπεύθυνοι Παιδοψυχίατροι: Χαριτίδου Σ. Ευμορφίλη Καρατζένης Ε. Δημήτρης Δέχονται με ραντεβού: 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα. Tηλ. 2651026590, 2651025029 κιν. 6946615985, 6972034331. E-mail: eumorfili@yahoo.com, dimkaratzenis@yahoo.com


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 11η

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

, του δέντρου της ζωής. Μπορεί «Όλοι είμαστε κλαδιά ενός δέντρου α από κάποια άλλα, όμως όλα έτα περισσότερα να είναι μακρύτερ του ενός και μοναδικού Θεού». ιά παιδ στε χουν κοινή ρίζα. Όλοι είμα (Επίκτητος)

Διαχρονικές πάνσοφες ρήσεις και νουθεσίες

Φ ΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ύμνοι προς την αγάπη

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟΥΚΑ

και με τη γνώση αυτή να γίνεις κομμάτι της καρδιάς της Α’ Απόστ. Παύλος (10-67 μ.Χ.) «...Η αγάπη μακροθυμεί, αγαθοποιεί. Η αγάπη δεν φθονεί δεν αυ- ζωής σου». θαδιάζει, δεν επαίρεται, δεν ασχημονεί, δεν ζητεί τα εαυτής, δεν παΔ’ Γκιμπράν (1883-1931) ροξύνεται, δεν διαλογίζεται το κακόν. Η αγάπη δεν χαίρει εις την κα«Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την, μ’ όλο που τα μονοπάτια κίαν, συγχαίρει την αλήθειαν. Πάντα ανέχεται, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει... Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει... Τώρα δε μένει της, είναι τραχιά κι απότομα. Κι όταν σου μιλήσει, πίστεψέ την, μ’ όλο πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μεγαλυτέρα δε τούτων, είναι η α- που η φωνή της μπορεί να διασκορπίσει τα όνειρά σου σαν βοριά που ερημώνει τον κήπο... γάπη...». • Η αγάπη σε παραδίνει στην ιερή φωτιά Απόσπασμα απ’ τη μνημειώδη Α’ επιστολή της, για να γίνεις ιερό ψωμί, για του Θεού το του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, άγιο δείπνο... προς Κορινθίους... • Η αγάπη δεν έχει καμία άλλη επιθυμία, εκτός απ’ την εκπλήρωσή της. Αλλά, αν αγαΒ’ Βούδας (6ος - 5ος π.Χ. αιώνας) πάς, κι είναι ανάγκη να έχεις επιθυμίες, ας «Η αγάπη, είναι επικοινωνία. είναι αυτές οι επιθυμίες σου: • Η αγάπη αγγίζει, χαϊδεύει. • Να λιώσεις και να γίνεις σαν το τρε• Η αγάπη γαληνεύει το μίσος. χούμενο ρυάκι, που κελαρύζει το τραγούδι • Αγάπη σημαίνει να λαχταράμε, μ’ όλη του στη νύχτα. μας τη δύναμη το καλό και την ευδαιμονία ό• Να γνωρίσεις τον πόνο της πολύ μελων των όντων, ακόμα και των εχθρών μας. γάλης τρυφερότητας. Να πληγωθείς απ’ την • Γίνεσθε άλλος άνθρωπος, όταν έχετε ειίδια σου τη γνώση της αγάπης. Και να μασέλθει στο βασίλειο της αγάπης. Αλλά τούτο τώσεις πρόθυμα και χαρούμενα. δεν είναι, παρά ένα σκαλοπάτι, προς το βασί• Να ξυπνάς την αυγή με καρδιά έτοιμη λειο της Θεότητας, όπου είσθε αγάπη σεις ο ίνα πετάξει και να προσφέρεις ευχαριστίες, διος». για μια ακόμα μέρα αγάπης. Απόσπασμα απ’ την πρώτη του ομιλία στο Πρέπει ν’ αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο ή να • Να αναπαύεσαι το μεσημέρι και να Μπενάρες της Ινδίας. πεθάνουμε μαζί. Η μοίρα μας είναι κοινή πάνω στοχάζεσαι την έκσταση της αγάπης. στον ψεύτικο κι εφήμερο τούτο κόσμο. • Να γυρίζεις σπίτι το σούρουπο μ’ ευΓ’ Σπινόζα (1632-1677) γνωμοσύνη στην καρδιά. Κι ύστερα να κοι«Η αγάπη, είναι το τραγούδι των αγγέλων... μάσαι με μια προσευχή, για την αγάπη που έ• Όταν αγαπάς βρίσκεσαι μέσα στην καρδιά του Θεού. • Η αγάπη δε δίνει τίποτα, παρά μόνο τον εαυτό της και δεν παίρ- χεις στην καρδιά σου και μ’ ένα τραγούδι δοξαστικό στα χείλη σου...». Ωραία ποιητική παρουσίαση της βασίλισσας των αρετών, ΑΓΑΠΗ, νει τίποτα, παρά μόνο τον εαυτό της... • Αφήστε την αγάπη να είναι σαν μια κινούμενη θάλασσα στις ακτές από έναν μεγάλο διανοητή. Η παρουσίαση είναι απόσπασμα απ’ τ’ ανεπανάληπτα έργα του συγγραφέα «Ο προφήτης - Ο κήπος του προτης ψυχής σας. • Η αγάπη θα σε κάνει να γνωρίσεις τα μυστικά της καρδιάς σου φήτη», ένας κήπος παραδείσιος κατάμεστος με «Άνθη Σοφίας». Θυμίζουμε: το συνολικό έργο του Χαλίλ Γκιμπράν συνδυάζει το μυστικιστι-

 ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391 email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καθημερινά: Πρωί 09:00 - 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΤΖΙΝΑ Δ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, Αέρια αίματος, Προεγχειρητική εκτίμηση ασθενούς, Μελέτη ύπνου. Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00. Δωδώνης 24, 2ος όροφος. Τηλ. 26510-03978, Κιν.: 6944-528253 e-mail:gchristidi@yahoo.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΧΡΟΝΗΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Λειτουργικός έλεγχος πνευμόνων (σπιρομέτρηση, μέτρηση διαχυτικής ικανότητας πνευμόνων) • Παρακολούθηση βρογχικού άσθματος (μέτρηση εκπνεόμενου NO-FeNO-με NIOX) • Ανάλυση αερίων αίματος • Νυχτερινή οξυμετρία • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Προεγχειρητικός έλεγχος Φ. Τζαβέλλα 2 και 28ης Οκτωβρίου (γωνία) Β’ όροφος Τηλ. 2651307055, κιν. 6944277037 Email: christoschronis@hotmail.gr Δέχεται καθημερινά: 9.00-13:30 πρωί και 18:00-20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

 ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Dr. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΨΥΧΟΣ

Ρευματολόγος Ακαδημίας 10 Ιωάννινα Τηλ. ιατρείου: 26510-67267 FAX: 26510-67665, κιν.: 6932-267273 e-mail: drpsyhos@otenet.gr

 ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavrentzou@yahoo.com

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26 (έναντι βιβλιοπωλείου “Δωδώνη”) 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA Δέχεται με ραντεβού

AΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Ψυχίατρος M.Sc. • Ειδικευθείσα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών • M.Sc. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων • Τέως Επιμελήτρια Ψ.Ν. Κέρκυρας Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Δωδώνης 20-22, Ιωάννινα, 1ος όροφος Τηλ.-Fax: 26510-66003, Kιν.: 6977-708955 e-mail: athanasiapan@yahoo.gr

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΚΑΤΣΙΟΥΡΑ

Ψυχίατρος M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ζυγομάλλη 10-12, 3ος όροφος, Ιωάννινα. Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Τηλ.-Fax: 26510-47763, Kιν.: 6946611554 e-mail: papatheodoroujenny@gmail.com

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavan gelis@htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΚΑΠΙΝΑΚΗΣ, ΜD, MPH, PhD

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Επιστημονικά άρτια διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των ψυχικών διαταραχών. Εξειδίκευση στις ανθεκτικές περιπτώσεις, βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Χαριλάου Τρικούπη 28, 2ος όροφος. Τηλ. για ραντεβού: 6944-413495, 2651 305912. email: p.skapinakis@gmail.com

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D.

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30 Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 2651022322 - κιν.: 6977-579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ • Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

 ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

Dr. ΝΑΥΣΙΚΑ Β. ΖΙΑΒΡΑ-ΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείσα στο Charing Cross Hospital Imperial College του Λονδίνου • Ν. Δοσίου 8, Ιωάννινα - Τηλ.: (26510) 73528 - Κινητό: 6974 498585 - e-mail: nziavra@ioa.teiep.gr

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ. Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:00 - 14:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 26510-37747, κινητό 6945-296606

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ. ΠΑΝΟΥ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. Χατζηκώστα • Δέχεται καθημερινά: πρωί 9.0013.30, απόγευμα 18.00-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού) Μ. Αγγέλου 15 (εντός στοάς) 3ος όροφος. Τηλ./Φax: 26510-38300, κιν.: 6945-773674 e-mail: panoukaterina@gmail.com url: www.panoukaterina.gr

Dr ΝΟΥΣΙΑ Ε. ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΟΦΙΑ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» Χαριλάου Τρικούπη 13 - Ιωάννινα • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 13.30, & 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα: με ραντεβού για ειδικές διαγνωστικές και χειρουργικές πράξεις • Τηλ.-Fax: 26510-25696, κινητό 6946-460318 • email: csenousia@ yahoo.gr.

κό ρομαντισμό με την επιθυμία της κοινωνικής αλλαγής. Είναι έργο με διαχρονική σοφία. Ε’ Μάρτιν Γκραίη (; - ;) «Η αγάπη μπορεί να μεταμορφώσει μια ξερή γη σπαρμένη πέτρες σε χώμα μαλακό και γόνιμο. • Όπου λείπει η αγάπη γεννιέται ο φόβος και η πλήξη. • Η ζωή δεν κερδίζεται, παρά μονάχα σαν αγαπάς. Κι αυτό, γιατί ζωή δίχως αγάπη δεν είναι τίποτε. • Αγάπη σημαίνει να δίνεις στον άλλο σιγουριά και να παίρνεις απ’ αυτόν σιγουριά. • Καθένας από μας περιμένει την αγάπη. Πρέπει να ελπίζεις στην αγάπη. • Μάθε να δέχεσαι τον άλλο όπως είναι. • Μάθε να χαίρεσαι με την ευτυχία του. • Αγάπησέ τον όπως είναι: με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του, με την ασκήμια του και την ομορφιά του. Να ποιες είναι οι προϋποθέσεις της αγάπης, της ομόνοιας. Γιατί η αγάπη, είναι αρετή της επιείκειας, της συγγνώμης και του σεβασμού προς τον άλλο». Φίλες και φίλοι, «Αγαπάτε αλλήλους». Αυτά τα λόγια ειπώθηκαν από τον Ιησού Χριστό, περίπου δυο χιλιάδες χρόνια πριν. Παρά την έντονη προτροπή αυτής της εντολής, πολλοί από μας κατάφεραν να την αγνοήσουν όλ’ αυτά τα χρόνια. Όλοι υποτίθεται ότι τη σεβόμαστε, αλλά ελάχιστοι περιμένουν από κάποιους να την εφαρμόσουν. Στην εποχή μας βασιλεύει το κτήνος που κρύβουμε μέσα μας. Ζούμε μια πρωτοφανή αγριότητα, η οποία παρουσιάζεται με ποικίλες μορφές δουλείας με επικρατέστερη εκείνη «της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», που απαξιώνει την ατομική προσωπικότητα, την ίδια τη ζωή μας. Σήμερα, η ανάγκη υλοποίησης της νουθεσίας του Χριστού γίνεται πάλι πολύ επιτακτική. Νομίζω, ότι θα πρέπει ν’ αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο ή να πεθάνουμε μαζί. Η μοίρα μας είναι κοινή πάνω στον ψεύτικο κι εφήμερο τούτο κόσμο. Γιατί, στις συγχύσεις και τις καταπιέσεις στην καθημερινή ανθρώπινη ζωή, η αγάπη είναι απαραίτητη δημιουργική δύναμη για οποιαδήποτε αλλαγή, καλή ή κακή. Επειδή δίνει νέο δυναμισμό στη σημασία του ανθρώπου, που τόσο πολύ λείπει απ’ τις σημερινές σύγχρονες κοινωνίες - πολιτισμένες τις λένε πολλοί, ενώ στην πραγματικότητα είναι ζούγκλες άγριων θηρίων - κι ανοίγει νέους δρόμους με μια ξεχωριστή φιλοσοφία αντιμετώπισης των πραγμάτων στην καθημερινή ροή της ζωής. «Η αγάπη, προς τους ανθρώπους, είναι καθήκον, αφού είμαστε όλοι τέκνα του ενός Θεού». Επίκτητος

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων

 ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΖΑΜΠΙΡΑ ΧΡ. ΜΕΛΙΝΑ, MSc, PGDip

Πτυχιούχος ΑΕΙ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LONDON METROPOLITAN UNIVERSITY). Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διατροφολογία και ειδική στον ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Διαθέτει τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗΣ και ΑξΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. Αναλαμβάνει παιδική και ενήλικη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, καθώς και δίαιτες για κάθε περίπτωση. Βλαχλείδη 5, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-71119.

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φ. ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ, M.Sc (Med.Sc)

Πτυχιούχος ΑΕΙ • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή • Πανεπιστήμιο Γλασκώβης – Σκωτία. Member of Nutrition Society UK. Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. ΕξΕΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ • ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ • ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ • ΘΗΛΑΣΜΟΣ • ΠΑΘΗΣΕΙΣ. Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 έως 17.00. Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Σάββατο με ραντεβού. Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ. 26510-20210 και κιν. 6941-585838. Σε ειδικές περιπτώσεις επισκέψεις κατ’ οίκον, www.diaitologos.gr.

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα - Τηλ. & Fax: 2651076211, Κιν.: 6984-046488 - e-mail: evipetridi@hotmail.com

 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας • Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 2651067320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

Εκπαιδευθείσα στο PECS Γνώστης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • Εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6944-558596

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης • Πρόληψη-Διάγνωση-Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου-Ομιλίας-Επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Αρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, Εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • Εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ MSc

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στην Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και στην Ιπποθεραπεία στο BadWildungen Γερμανίας • Απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις ΚΝΣ, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυικές παθήσεις αλλά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, τύφλωση – κώφωση. Εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τηλ. 6936-892931

 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΤΟΛΗ - ΑΛΕΞΙΟΥ

Eιδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής και Ομιλίας. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων Πυρσινέλλα 21, τηλ. γραφείου 2651020720, κινητό 6944-728974

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚOΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert. MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος / αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων, μέθοδος McKENZIE. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9-13.30 και 17.3021.00 (Σάββατο με ραντεβού), 28ης Οκτωβρίου 45, 1ος όροφος. Τηλ. 26510-38355 & κιν. 6932-158566 www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 2651022338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία / Laser

/ Υπέρηχοι • Εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο PNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • Ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Φυσικοθεραπευτής - Καθ. Φυσικής Αγωγής Υπερσύγχρονο φυσικοθεραπευτικό κέντρο

Αντιμετωπίζονται άμεσα μυοσκελετικά προβλήματα και αποκατάσταση μεταχειρουργικών καταστάσεων: Όπως: Ολική αρθροπλαστική γόνατος - ισχύου • στροφέων ώμου • πρόσθιος χιαστός μηνίσκος • κατάγματα - διαστρέμματα - μεταταρσαλγίες (διόρθωση στάση σώματος κατόπιν ειδικών πάτων) • προβλήματα μέσης - αυχένα • επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες - περιαρθρίτιδες • θλάσεις • ημικρανίες • όλες οι νευρολογικές παθήσεις Θεραπείες κατ’ οίκον - Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Καθημερινά: 9-1 και 5-9. Λαμπρίδου 9, ισόγειο. Τηλ.: 26510-42288 - email: pplateioannina@yahoo.gr

 ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CPM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία • Ώρες λειτουργίας: 8.30-14.30 • Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα Καλούτσιανης). Τηλ.:26510-24111, 6976493035

ΛΑΠΠΑ Χ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

 ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSC

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOC DECOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής Ενέργειας Θεραπεία Laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.)

Ειδ. Αναλυτική κ’ Συστημική Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού, Χ. Τρικούπη 10, 1ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας 6986-701233

ΒΙΚΥ ΜΠΑΟΥΡΔΑ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc Υπ. Διδάκτωρ Πανεπ/μίου Ιωαννίνων • Aτομική συμβουλευτική σε παιδιά, εφή-

βους, ενήλικες • Συμβουλευτική σε οικογένειες - γονείς και ζευγάρια • Διάγνωση και διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών • Οργάνωση και λειτουργία ομάδων Σχολών Γονέων. 28ης Οκτωβρίου 17, Ιωάννινα (εντός στοάς, έναντι ΟΤΕ). Τηλ.: 6977-257640 και 26511-17750

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤΕ) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr, www.minabroumou.gr

ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

Σύμβουλος ζευγαριών - Συντονίστρια - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων (Εξελικτικό Σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Διαταραχές Άγχους, Πουλίτσα 3 κ’ Κουγκίου (πίσω από τα Δικαστήρια). Τηλ.: 6974-022088 e-mail: mercytime@gmail. com. Δέχεται με ραντεβού.


Σελ. 12η

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΟΙΚ/12779 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στα Σύβοτα Λευκάδας: α) Οικόπεδο 3.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο, βλέπει θάλασσα και απέχει 120 μ. από τη θάλασσα. Έχει νερό και ρεύμα. β) 11 στρέμματα (4.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο) 800 μέτρα από θάλασσα. Βλέπει θάλασσα και γ) 4 στρέμματα άρτιο οικοδομίσιμο βλέπει θάλασσα και απέχει 300 μ. Πληρ. τηλ. 26510-79450 και 6972-647712. ΟΙΚ/13140 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων οικόπεδο 2.400 τ.μ., έτοιμο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 6979-332679. ΟΙΚ/13144 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Κατσικά Ιωαννίνων, 430 τ.μ., με Σ.Δ. 0,6. Πληρ. τηλ. 6932411406. ΟΙΚ/13181 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) 3 στρ. χωράφι στον κάμπο Κουτσελιού (Παπύρια) καλλιεργήσιμο. β) Οικόπεδο επίπεδο 5 στρ. στον κεντρικό δρόμο Καραδήμας, κατάλληλο για πτηνοτροφική κτηνοτροφική μονάδα. Πληρ. τηλ. 6945-190853 και 6974-747378. ΟΙΚ/13244

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 1) ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, 35 Μ2 ΚΑΙ 45 Μ2 2) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 300 Μ2 ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6944-297472

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

• Οικόπεδο 400 μ. στη Ν. Ζωή Ιωαννίνων, σε τιμή ευκαιρίας • Οικόπεδο 400 μ. στην Ανατολή Ιωαννίνων με οικοδομική άδεια, σε τιμή ευκαιρίας • Οικόπεδο 500 μ. στην Κατσικά Ιωαννίνων, έναντι Γαλακτοκομικής Σχολής, σε τιμή ευκαιρίας

Πληρ. τηλ.: 6932 233860

6945 935343

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) αγροτεμάχιο 2 στρεμ. ποτιστικά απέναντι από τα σφαγεία της «Πίνδος», β) αγροτεμάχιο 8 στρεμ. ποτιστικά μεταξύ Κάτω Λαψίστας και Νεοχωρίου και γ) αγροτεμάχιο 1.300 τ.μ. ποτιστικά περιοχή Μπάλες Νεοχωρίου. Πληρ. τηλ. 26510-57540,ώρες πρωί 8.009.00 και βράδυ 20.00 έως 21.00. ΟΙΚ/13245 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ποτιστικό χωράφι 800 τ.μ. στον κάμπο της Λαψίστας. Πληρ. τηλ. 6977-969782 και 26510-87311. ΟΙΚ/13266 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.700 τ.μ. περίπου, άρτιο και οικοδομήσιμο, με παλιό πέτρινο σπίτι 68 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο στον οικισμό Μολυβαδιά Σερβιανών Δήμου Δωδώνης. Πληρ. τηλ. 210-6026370 και 6977-478519. ΟΙΚ/13277

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 26510-66243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956423686. ΑΚ/12894

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ διαμερίσματα δύο δωματίων, στα Σύβοτα, 62 τ.μ. επιπλωμένα κοντά στη θάλασσα, για χρονικά διαστήματα 2, 3, 4, 5 & 12 μηνών. Τιμές προσιτές!

Πληρ. στα τηλ.: 26650-93491 - 6973288528

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Στην Ελεούσα Ιωαννίνων α) αγροτεμάχιο (θέση Μύτικα) 2,5 στρέμματα και β) δύο αγροτεμάχια στον κάμπο της Ελεούσας 4,6 στρέμ. και 2,2 στρέμ. σε τιμή ευκαιρίας Πληρ. τηλ. 6942 - 240540

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ κοντά στο κέντρο της πόλης, πρόσφατα ανακαινισμένο, με εσωτερικό χώρο 110 τ.μ. και εξωτερικό κλειστό χώρο 55 τ.μ. Μόνο σοβαρές προτάσεις.

Τηλ. επικοινωνίας: 6986-731841 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ νεόδμητα (ετοιμοπαράδοτα) διαμερίσματα στο κέντρο (1η πάροδος Νεοφ. Δούκα) 100 τ.μ. στον τρίτο όροφο και 100 τ.μ. μεζονέτα στον 4ο & 5ο όροφο με αποθήκη και parking. Πληρ. τηλ. 6936-643440 και 6936-643443. ΑΚ/13236 ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Πωλείται ισόγειο κατάστημα 44 τ.μ. ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου 31 (κέντρο), Ιωάννινα. Διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι, καινούργια πρόσοψη και δύο εισόδους. Δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως κατοικία. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979 671397. ΑΚ/13238 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαμπερής ημιτελής μονοκατοικία στην περιοχή Σεισμοπλήκτων Ιωαννίνων, συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., σε οικόπεδο 400 τ.μ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατίσματα τελειωμένα μέσα - έξω, εξωτερικά χρώματα, παράθυρα PVC (ρολά υπάρχουν μη τοποθετημένα). Αποτελείται από: Υπόγειο υπερυψωμένο με διαμέρισμα 50 τ.μ., 2 υπνοδ., κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, θέση πάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητοστάσιο. 1ο όροφο με 3 γκαρσονιέρες (27 τ.μ., 37 τ.μ., 40 τ.μ.). 2ο όροφο με διαμέρισμα 106 τ.μ. Σκεπή τελειωμένη. Αναμονές για 3ο όροφο. Δύο εισόδους. Αποχετευτικό. ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΠΟ-ΚΛΕΙΟΝΤΑΙ. Τιμή 500.000 ευρώ. Πληρ. sbougias@T-ONLINE.DE ΑΚ/13259

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ επί της Σπύρου Λάμπρου 11 -κέντρο- Ιωάννινα, διαμερίσματα ανακαινισμένα σε καλή κατάσταση: α) Τριάρι 66 τ.μ. στα 54.000 ευρώ και β) Δυάρι 46 τ.μ. στα 38.000 ευρώ με άφθονο parking. Πληρ. τηλ. 6977417412 και 6974-891833. ΑΚ/13263 ΕΛΛΗΝΟΑΫΣΤΡΑΛΟΣ ξεπουλάει σε μονοκατοικία το ισόγειο, που αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, 2 μπάνια, μεγάλο γκαράζ, κήπο, καθώς και μεγάλη αποθήκη 75 τ.μ. Επίσης μία γκαρσονιέρα στο επάνω πάτωμα μαζί με τον αέρα που είναι 100 τ.μ. καθαρό. Όποιος το δει ΠΡΩΤΟΣ θα είναι ο τυχερός. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Κ. Χαρισιάδη 17 Νέα Ζωή. Πληρ. τηλ. 6940620992. ΑΚ/13272

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

γραφείο 30 τ.μ. στην οδό Πυρσινέλλα 5, 3ος όροφος, με αιρκοντίσιον, WC με προθάλαμο, κατάλληλο και για συστέγαση. Πληρ. τηλ.: 26510-91864

κατάστημα στην οδό Ιεράρχου Γερβασίου 49, συνέχεια της Μητροπόλεως (εκκλησίας). Ισόγειο 230 τ.μ., πατάρι 110 τ.μ., υπόγειο 84 τ.μ. (σύνολο 424 τ.μ.). Χώρος έμπροσθεν καταστήματος 90 τ.μ. (αποκλειστικά ιδιωτικός).

Πληρ. τηλ. 26510-23459 και 6942-050690

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ η επιχείρηση "ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ" στην οδό Στ.Νιάρχου 1, στα Ιωάννινα. Η επιχείρηση είναι εν ενεργεία, με πλήρη εξοπλισμό, έτοιμο πελατολόγιο και τζίρο. Λειτουργεί σε χώρο 200μ2 με αυλή 60μ2. Τηλέφωνο επικοινωνίας:

6948-300348

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα κεντρικό, νεόκτιστο, επί της οδού Αβέρωφ, επιφάνειας 110 τ.μ. με υπόγειο φωτισμένο 110 τ.μ. Πληρ. τηλ.: 6944-297472

Χαρίζω εμβολιασμένα κουταβάκια ράτσας για φάρμα ή και οικογένεια. Πληρ. τηλ.: 6939-882491 26510-81428

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι. β) Κατάστημα 240 τ.μ. με πατάρι 100 τ.μ., που μπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11, στο Τζαμί Καλούτσιανης. γ) Κατάστημα 50 τ.μ. στην οδό Δημ. Χατζή 73. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 26510-51629 και 6946285823. EN/52

ENOIKIAZETAI

6948-081589

ENOIKIAZETAI επαγγελματική στέγη 99 τ.μ. στον 2ο όροφο κτιρίου της Κεντρικής Πλατείας (Πλατ. Δημοκρατίας 9), πλήρως ελεύθερη προς την πλατεία, το πάρκο και τη λίμνη, αλλά και διαμπερής προς πίσω άνετο ακάλυπτο χώρο. Πληρ. τηλ.: 26510-25733

6973-920039

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr

➢ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις ακινήτων) ➢ Βεβαίωση Μηχανικού (για μεταβίβαση, αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή ακινήτου) ➢ Νομιμοποίηση αυθαιρέτων Ν.4178/2013 ➢ Μελέτη – Κατασκευή - Επίβλεψη Ιδιωτικών Έργων ➢ Κατασκευές οικοδομών-αντιπαροχές ➢ Ανακαινίσεις ➢ Τοπογραφικά Διαγράμματα ➢ Σύνταξη απαραιτήτων Τεχνικών Μελετών (οικοδομική άδεια κτλ) για την ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ.: 26510-28050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 404704, 26510 - 32626, 26510 27334. ΕΝ/12456 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο, στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50 τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα. Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ. 6944783076. ΕΝ/12886 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κεντρικό κατάστημα νεόκτιστο επί τις οδού Αβέρωφ 20 (πρώην ελληνική τράπεζα) 110 τ.μ. ισόγειο και 110 τ.μ. υπόγειο φωτισμένο, άπαντα με κλιματισμό και ιδιωτικό χώρο επί της οδού Αβέρωφ 40 τ.μ. Tηλ. 6944-297472. ΕΝ/12995 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρό μαγαζάκι στην Σιώζιου Κυπρίου 9 (ιστορικό κέντρο της πόλης). Πληρ. τηλ. 6932797464. ΕΝ/12999 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο κέντρο. Τηλ. ιδιοκτήτη 6945-897799. ΕΝ/13006 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο δυάρια ισόγεια, σε νεόκτιστη οικοδομή, με αυλή και χώρο στάθμευσης, αυτονομία θέρμανσης, στην περιοχή Φιλοθέη, δίπλα από την Ίωνος Δραγούμη και κάτω από το Γ.Ν. «Χατζηκώστα». Πληρ. τηλ. 6948-073022. ΕΝ/13012 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι 40 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510-71310 και 6936-743756. ΕΝ/13077

ENOIKIAZETAI

Δυάρι διαμέρισμα, ημιεπιπλωμένο στην περιοχή Καραβατιάς, στον 1ο όροφο. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.: 6936-694848.

ENOIKIAZETAI στο κέντρο της πόλης οδός Αβέρωφ 10, διαμέρισμα 90 τ.μ., κατάλληλο και για Γραφεία. Πληρ. τηλ.: 6944-294404

ENOIKIAZETAI

οροφοδιαμέρισμα 90 τ.μ. με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και ελεύθερο χώρο στάθμευσης, στην περιοχή Φιλοθέη Ιωαννίνων, Ολύτσικας 14, άνωθεν Super Market OLA και κάτω από το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Πληρ. τηλ.: 6948-073022

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στον ΚΑΤΣΙΚΑ α) διαμέρισμα 80 τ.μ. με αυλή 40 τ.μ., στον 2ο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, χωρίς κοινόχρηστα, με κλειστό γκαράζ και β) γκαρσονιέρα 40 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6945-791078. ΕΝ/13120 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διομισάρι 46 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο, μονόροφης μονοκατοικίας, με αυτονομία θέρμανσης, αυλή και αποθήκη, ΧΩΡΙΣ κοινόχρηστα Μεγ. Αλεξάνδρου 97. Πληρ. τηλ. 26510-23055, 6946-486555 ΕΝ/13152 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στο κέντρο της πόλης στην οδό Σουλίου 23α και Καραολή Δημητρίου 15, γωνία: α) δυάρι 70 τ.μ., καινούργιο, δύο ξεχωριστά δωμάτια με A/C και χωρίς κοινόχρηστα, προσφέρεται και για φοιτητές για συγκατοίκηση, β) δύο γκαρσονιέρες κανούργιες με A/C, η μία με 0τζάκι. Τηλ. 6944 332726, 6949 738650. ΕΝ/13161 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οροφοδιαμέρισμα 100 τ.μ. στην οδό Χρήστου Αδαμίδου (πάροδος Μεγ. Αλεξάνδρου) στον 1ο όροφο σε δυόροφη οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση, boiler, τζάκι, δύο λουτρά και αποθήκη εντός του διαμερίσματος. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 6946-285823, 2651051629. ΕΝ/13189 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Γραφεία - Ιατρεία με αυτονομία θέρμανσης, Χαρ. Τρικούπη 14. Πληρ. τηλ. 26510-23007, 6932-033119. ΕΝ/13191

Το κομμωτήριο Anastassios προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες ομορφιάς, ικανοποιώντας και τις πιο απαιτητικές επιθυμίες των πελατών του. Δύναμή μας είναι η πολύχρονη εμπειρία, οι ταλαντούχοι συνεργάτες μας, τα επώνυμα επαγγελματικά προϊόντα & η συνεχής τεχνική και καλλιτεχνική εκπαίδευση. Μέσα στα πλαίσια ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της καλλιτεχνικής μας ομάδας, αναζητάμε τους συνεργάτες του αύριο, κορίτσια & αγόρια, με εμπειρία στην κομμωτική τέχνη και στην αισθητική μανικιούρ – πεντικιούρ, με όρεξη για δουλειά και συνεχή εξέλιξη. Πληρ. τηλ.: 26510-20111 ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων

ΑΝΑΖΗΤΑ Πωλητή χονδρικής για ανάπτυξη δικτύου. Τυχόν προϋπηρεσία θα συνεκτιμηθεί. Αποστείλατε βιογραφικά στο: biografika@outlook.com.gr

ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

χειριστής οικοδομικού γερανού με άδεια, για εργασία σε εργοτάξιο στα Ιωάννινα. Email για αποστολή βιογραφικού: p.tsigris@ yahoo.gr, τηλ. 6947-320114 κ. Τσιγκρής.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 130 τ.μ., 2ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, αποθήκη, θέση πάρκινγκ. Τζαβέλλα 7 (κέντρο). Πληρ. τηλ. 26510-32300 και 6944-611113. ΕΝ/13210 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρή γκαρσονιέρα (δώμα) στην οδό Κουγκίου 1. Πληρ. τηλ. 26510-25445. ΕΝ/13224 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα στην οδό Σταδίου 9, στο κέντρο, με ανακαινισμένη κουζίνα. Πληρ. τηλ. 26510-77385. ΕΝ/13233 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ γκαρσονιέρες μερικώς επιπλωμένες με αυτονομία θέρμανσης έναντι JUMBO στην οδό Στ. Νιάρχου. Πληρ. τηλ. 6936-643443 και 6936-643440. ΕΝ/13237 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μεγάλο δυάρι διαμέρισμα 60 τ.μ. 4ου ορόφου, με αυτονομία θέρμανσης και θέση πάρκινγκ, Δημ. Χατζή 23 Αμπελόκηποι. Πληρ. τηλ. 6936-230490. ΕΝ/13241 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα μεγάλο, στο χωριό Κρύα με οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 26510-71143. ΕΝ/13242 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση στα Σεισμόπληκτα και στον πρώτο όροφο. Πληρ. 6973 288528, 6979 300158, 26510 37729. ΕΝ/13249 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Μεζονέτα 90 τ.μ. (με σοφίτα) στην Ελεούσα, 3 κρεβατοκάμαρες, 2 WC, μεγάλα μπαλκόνια με θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510 63620 και 6945 489030. ΕΝ/13251 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 32 τ.μ., 2ος όροφος, ανακαινισμένη, στην οδό Μελ. Γεωγράφου 17. Πληρ. τηλ.: 26513-03822. ΕΝ/13255

Ζητείται κοπέλα 25-30 ετών για εργασία γραφείου. Κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γνώση αγγλικών και Η/Υ απαραίτητα. Αποστολή βιογραφικού στο e-mail: hr@dimstel.gr

ΦΥΣΙΚΟΣ με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Φυσικής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ. 6974759754

Καθηγήτρια Αγγλικών με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509 Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6976-076669

Σελ. 13η

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΙΩΑΝΝΙΝΑ σε νεόδμητη εξαιρετικής κατασκευής οικοδομή σε κεντρικότατο σημείο επί της λεωφόρου Δωδώνης ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ένα γραφείο προβολής (41 τ.μ.), με εξοπλισμένο κουζινάκι, WC και με σύγχρονα τεχνολογικά χαρακτηριστικά (κλιματισμό, συναγερμό, εντολές «έξυπνου σπιτιού», δορυφορική κεραία, πυρανίχνευση). Πληρ. τηλ. 6944-451464. ΕΝ/13260 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα 84 τ.μ. στον 2ο όροφο πολυκατοικίας με αυτόνομη θέρμανση, με τζάκι, πάρκινγκ στην πυλωτή και αποθήκη. Βρίσκεται στην οδό Παναγιώτη Μαρνέλη (πρώην Σαμουήλ 33-35) στο κέντρο της πόλης Ιωαννίνων (πλησίον Σταδίου). Πληρ. 26510-47094 και 2682052469. ΕΝ/13268 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλωμένη 30 τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, στην περιοχή Ανατολής. Πληρ. τηλ. 6946-983522. ΕΝ/13274

ΖΗΤΕΙΤΑΙ πιτσαδόρος - μάγειρας για κεντρική πιτσαρία. Πληρ. τηλ. 6939318611. ΖΗΤ/13184

Η καφετέρια «ΣΥΝΟΔΟΣ» ζητάει κοπέλες για εργασία, απογευματινές - βραδινές ώρες, για θέση μπουφέ. Πληροφορίες εντός του καταστήματος ή στο τηλ. 26510-27415.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΙ 18-25 ΕΤΩΝ, ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ -ΕΣ / BARMAN / GROOM / ΚΑΜΑΡΙΕΡΕΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ ΦΑΞ: 26510 92595 ή ΣΤΟ EMAIL: secretariat@epiruspalace.gr

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Παιδαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί με εμπειρία, για Σπίτι φιλοξενίας παιδιών στην Πωγωνιανή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν το βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pogoniani1@gmail.com.

Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

Ανώνυμη εταιρεία με σημαντική δραστηριότητα στην εμπορία και την παροχή υπηρεσιών ζητά για τις εγκαταστάσεις της στα Ιωάννινα Υπάλληλο γραφείου Κύρια καθήκοντα Διαχείριση καθημερινής επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των πελατών • Τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών • Τιμολόγηση • Προετοιμασία προσφορών • Διαχείριση παραγγελιών • Διαχείριση αλληλογραφίας • Διαρκής επικοινωνία με την αποθήκη Προφίλ υποψηφίου Εμπειρία τουλάχιστον ενός (1) έτους σε αντίστοιχη θέση • Πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ • Γνώσεις ERP συστήματος • Πολύ καλή γνώση Αγγλικών • Πολύ καλή γνώση MS Office Δεξιότητες υποψηφίου Οργανωτικότητα και μεθοδικότητα • Ευχέρεια στη γραπτή και προφορική επικοινωνία • Αναλυτική σκέψη • Ικανότητα τέλεσης πολλαπλών εργασιών • Ηλικία 24 – 35 ετών • Κάτοχος άδειας οδήγησης Προσφέρουμε Άριστο εργασιακό περιβάλλον • Συνεχή εκπαίδευση • Προοπτικές εξέλιξης

Αποστολή βιογραφικών: papazisis_k@hotmail.com

ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά εργασία ως οικιακή βοηθός ή να φροντίζει ηλικιωμένα άτομα. Πληρ. τηλ. 6946-359511. ΖΗΤ/13218 ΚΥΡΙΑ ζητά να εργαστεί για τη φύλαξη ηλικιωμένων. Πληρ. τηλ. 6949-519273. 6941-468400, ΖΗΤ/13226 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ για εργασία την θερινή περίοδο σερβιτόροι με προϋπηρεσία και ψήστες - μάγειροι στην Παραλία της Λούτσας Πρέβεζας. Πληρ. τηλ. 6973-665191, ώρες επικ. 9.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00. ΖΗΤ/13247 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ζευγάρι για εργασία σε ρεστωράντ στη Γερμανία, είκοσι λεπτά από Ζυρίχη. Πληρ. κ. Τάκης στο 004977423178. ΖΗΤ/13250 ΑΠΟ γνωστό κατάστημα Γυναικείων Ρούχων στα Ιωάννινα, ζητείται κοπέλα για μερική απασχόληση. Αποστολή βιογραφικών στο Fax 210 9927632. ΖΗΤ/13254 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για εργασία σε ΨΗΣΤΑΡΙΑ, να γνωρίζει πολύ καλά και τύλιγμα πίτας. Πληρ. τηλ.: 6938645139. ΖΗΤ/13256 ΖΗΤΕΙΤΑΙ εμφανήσιμη κοπέλα έως 30 ετών για εργασία σε ΚΑΦΕ FAST FOOD απογευματινές ώρες. Απαραίτητη προϋπόθεση κάρτα ανεργίας. Προσφέρονται: Βασικός μισθός και ασφάλιση. Πληρ. τηλ. 6936-156280. ΖΗΤ/13261

ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα με εμπειρία στον ΚΑΦΕ για πλήρη απασχόληση. Πληρ. τηλ. 6951-736213. ΖΗΤ/13269 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Βοηθός Λογιστή με γνώση καταχώρισης βιβλίων Β’ και Γ’ κατηγορίας. Αποστολή βιογραφικών (απαραίτητη η φωτογραφία) στο career@auditae.gr (Κωδ. θέσης Λ1). Τηλ.: 26510 83180 - 83181, Fax: 26510-83182. ΖΗΤ/13270 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Λογιστής - Οικονομικός Σύμβουλος με γνώση τήρησης βιβλίων Β’ και Γ’ κατηγορίας και χρήσης προγραμμάτων ERP. Απαραίτητη προϋπηρεσία άνω των 3 ετών. Αποστολή βιογραφικών (απαραίτητη η φωτογραφία) στο career@auditae.gr (Κωδ. θέσης ΦΣ1). Τηλ.: 26510 83180 - 83181, Fax: 2651083182. ΖΗΤ/13271 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα νεαρής ηλικίας για εργασία στο BAR και την ΚΟΥΖΙΝΑ Ελληνικού Εστιατορίου στο ΜΟΝΑΧΟ. Πληρ. τηλ. 0049 8942079090. ΖΗΤ/13275 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία σε ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ. Πληρ. τηλ. 6930-102430. ΖΗΤ/13276

ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944-415047. ΔΙΑ/12792

πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο ΔΟΛΙΩΤΗΣ Α. ΧΑΡΗΣ ΙΑΤΡΟΣ βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-64141 • Κιν.: 6974 427559 • Email: biotest@in.com Συμβεβλημένος με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλα τα ταμεία

Dr., Dr. Θωμάς Σ. Ράπης MD, PhD, PhD Γναθοπροσωπικός Χειρουργός Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου τ. Συντονιστής Διευθυντής Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων Χειρουργική Ογκολογία και Επανορθωτική Χειρ/κή Κεφαλής και Τραχήλου • Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική Προσώπου • Κρανιο-Γναθο-προσωπικό Τραύμα • Τραχηλοπροσωπικές λοιμώξεις • Συγγενείς Ανωμαλίες (Σχιστίες) • Δερματοχειρουργική

• Νεοπλάσματα Σιελογόνων Αδένων • Ορθογναθική Χειρουργική (Οστεοτομίες) • Χειρουργική του Θυρεοειδούς αδένα • Στοματική Χειρουργική • Θεραπεία Προσωπαλγιών και Νευραλγίας Τριδύμου νεύρου •Διάγνωση και θεραπεία λεμφαδένων τραχηλικών πεδίων

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση video club με πλήρη εξοπλισμό και έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 6978-877093. ΔΙΑ/12928 ΠΩΛΕΙΤΑΙ εξοπλισμός Μίνι - Μάρκετ (ψυγεία - ράφια - πινακίδα κ.λ.π.). Πληρ. τηλ. 6930-131566, κ. Μανώλη. ΔΙΑ/13221 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ με υψηλές πωλήσεις και καινούργιο εξοπλισμό. Πληρ. 6947 726123. ΔΙΑ/13248 ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΔΑΝΕΙΑ για όλους από Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Τράπεζες 5.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και άνω. Στεγαστικά - επισκευαστικά, προσωπικά, επιχειρηματικά, αγροτικά επιχειρείν, βιομηχανικά για ξενοδοχειακές μονάδες, ναυτιλιακά και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα. Πανελλαδικά. www.finanzgroup.gr, 2117802565. info@finanzgroup.gr. ΔΙΑ/13262 ΠΩΛΕΙΤΑΙ προκατασκευασμένος μεταφερόμενος οικίσκος 25 τ.μ. (κατασκευής 2010) στην περιοχή Πρέβεζας, 1 υπνοδωμάτιο με ντουλάπα, καθιστικό / κουζίνα με ντουλάπια, μπάνιο με ηλ. θερμοσίφωνα, εγκατάσταση και σώματα καλοριφέρ. Τιμή 6.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936-420564. ΔΙΑ/13264

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6946555019. ΜΑΘ/12318 ΣΟΥΗΔΙΚΑ απαραίτητα για νέους που ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Σουηδία. Ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στη Σουηδία: Βρεφοκόμων, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτών, Μαθηματικών, Φυσικών, Πληροφορικάριων, Μηχανικών, Γιατρών. Πληρ. στο τηλ. 6947-669482. ΜΑΘ/13258

ΠΩΛΕΙΤΑΙ POLO CLASSIC. Τιμή κρίσης. Πληρ. τηλ. 6942-508746. ΑΥΤ/13185 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUBARU FORESTER μοντέλο 2006 από ιδιώτη σε άριστη κατάσταση. Δεκτός οποιοσδήποτε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6948-500104. ΑΥΤ/13273

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Τηλ.: 26510 26560 κιν.: 6972897763

Κίτσος Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διεύθυνση ιατρείου: Ακαδημίας 10, Ιωάννινα Ημέρες και ώρες για τηλεφωνικό ραντεβού: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: 6.00 - 8.00 μ.μ. Τηλ. ιατρείου: 26510-67656, κιν.: 6976817311 e-mail: gKitsos@cc.uoi.gr

Λεωφ. Δωδώνης 20-22, 2ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-49510 - Κιν.: 6945-854441 • E-mail: th-rapis@otenet.gr, th.rapis@gmail.com

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Νικόλαος Πλαχούρας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι. Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ–ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD Ιατρός Παθολογοανατόμος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας - Ιστολογική εξέταση - Ταχεία βιοψία - Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος - Μοριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα - τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) κινητό: 6944730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com


Σελ. 14η ¯ από 1η σελ.

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

κούς, πρυτάνεις, λογοτέχνες, φιλοσόφους. Τουλάχιστον όμως να τους νιώθουν δίπλα τους οι ανώνυμες μάζες. Να ξέρης ότι παίζουν κι αυτοί μονά – ζυγά τα συμφέροντά τους". Διαπιστώνοντας την απουσία πολιτικών ηγετών "με τη στόφα του μεγάστις εκλογές του 1950, με πολύ ® Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, λου" πόνο θα γράψει σε χρονογράφημά Φιλόλογος-Συγγραφέας του με τίτλο "μας έλειψε ο ένας": "Η ψυχρή σοβαρότης των πολιτών ναι η συγκομιδή του. ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της προεκλοΈτσι εξηγούνται οι απόψεις του, με τις οποί- γικής μας κινήσεως. Και αναζητούσαμε την πηες, στηλιτεύει το πολυδιαφημισμένο "δαιμόνιο γή της ψυχρότητας. Πού το αποδίδετε; Η αστάτης φυλής". θεια των προσανατολισμών μας είναι ο ένας λό"Άκουσα – γράφει – για το δαιμόνιο της φυ- γος. Ψάχνουμε να βρούμε το δρόμο μας. Το λής και γνώρισα φορείς του δαιμονίου αυτού αντί όμως της άρνησης στη βάση του. Οι αρχηεκείνους που άλλες κοινωνίες τους θεωρούν γοί των κομμάτων δεν μπόρεσαν ή δε θέλησαν καρκινώματα. Ό,τι είδα να ονομάζουν δαιμόνιο να γίνουν φορείς και πομποί νέων ιδανικών. Δε δεν ήταν το πνεύμα, μας έδωσαν τη θέση. Μας έδωσαν την άρνηση. δεν ήταν η επιμονή Λόγια όσα θέλετε: κοινωνική δικαιοσύνη, ευνοστη δουλειά, δεν ήταν μία, ισότης, εξυγίανση, δικαία κατανομή των το σύστημα, ούτε η αγαθών, και η σπάταλη εκείνη διάθεση της προπροσπάθεια του ερευ- θέσεως "ανά": ανασυγκρότηση, ανοικοδόμηση, νητή, ούτε η αφοσίωση ανάπλαση... Από τους ηγέτες που πήραν μέρος του σοφού. Το "δαιμό- στο προχτεσινό ματς δεν έγινε κανείς ο απονιο" το βλέπουμε εκεί κρυσταλλωτής των ανησυχιών της γενεάς του. ακριβώς που έπρεπε Έλειψε ο ένας που να ρίξη στην ανθρωπονα δούμε σημεία πα- θάλασσα το σύνθημα που θα ήταν το απόσταγρακμής: στο εύκολο μα των διάχυτων σήμερα ιδανικών μας. Για τέκέρδος, στη μικρή τοια όμως συνθήματα, που γίνονται δημιουργοί προσπάθεια, στην καταστάσεων, χρειάζεται η δυνατή προσωπικόάκοπη επιτυχία, στην της, ο ηγέτης με τη στόφα του μεγάλου. Αυτός άνοδο του ενός εις βά- μας έλειψε. Γι’ αυτό και τόσο άτονες ήταν οι ρος των άλλων, στην προεκλογικές μας μέρες". απάτη που δεν εμπίΈνας "μεγάλος απών" ο ίδιος από τη ζωή πτει στον ποινικό νόμο. μας, κάνει, συχνά μάλιστα, στα χρονογραφήματά Πλήρης σύγχυση εννοιών. Λένε ικανός κι του για τους άλλους "μεγάλους απόντες" που εννοούν τον καταφερτζή, λένε έξυπνος κι εννο- διαπιστώνει σε καίριους τομείς της ζωής μας, ούν τον καπάτσο. Η ευφυΐα κάτω από τον ουρα- όπως είναι, σε μια κοινωνία, ο πολιτικός και ο νό μας συμπίπτει πάντα με τον απατεωνισμό. πνευματικός τομέας. Ίσως τώρα οι ίδιες "απουΔαιμόνιοι όλοι όσοι έπρεπε να βρίσκονται στα σίες", με αυτές που διαπιστώνει ο Παλαιολόγος, περιθώρια της κοινωνικής ζωής". να διαφαίνονται κάπως και στο δικό μας ορίζοντα. Οργισμένος από τη στάση της πνευματικής Αυτό όμως το αφήνω στον αναγνώστη να το κρίηγεσίας απέναντι στη δικτατορία, δε θα διστάσει, νει. το 1973, διαρκούσης της δικτατορίας να επισημάνει με χρονογράφημά του, τους "Ηγέτες που λείπουν". "Ζητείται – γράφει – η πνευματική ηγεσία. Σε καιρούς πολιτικά δύσκολους μάταια ψάχνετε να βρή Διευκρινίσεις της Ε’ Κυνηγ. Ομοσπονδίας Ηπείρου, τε το "πιστεύω" αυτών που διεκδιμε αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ του «Π.Λ.» κούν θέση πνευματιέργο της τοπικής δη και για τα οποία δεν υπάρχει το κού οδηγού. Υπάρ¯ από 1 σελ. Θηροφυλακής, παραμικρό ενδιαφέρον από τους χουν οι λίγοι που αναφέρεται με νόημα και στη πρό- κυνηγούς εκτός από την προσταέχουν εκδηλωθή. Μέσφατη σύλληψη από τους άνδρες σία τους για την οποία έχουμε νουν οι πολλοί. Ποιο της οικολόγων, οι οποίοι μετέφε- φροντίσει ιδρύοντας το σώμα της Θεό προσκυνούνε; ραν σε κλούβες και ήταν έτοιμοι να Θηροφυλακής Ας μη βλέπουμε Θα θέλαμε να σας πληροφοαπελευθερώσουν φίδια στη φύση! στην πρώτη γραμμή ρήσουμε λοιπόν για το έργο της του πυρός ακαδημαϊΗ επιστολή θηροφυλακής των Κυνηγετικών Αναλυτικά, η Ε’ Κ.Ο.Η. στην Οργανώσεων. Πρόκειται για ένα επιστολή της προς τον «Π.Λ.» επι- σώμα αναγνωρισμένο από το ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ σημαίνει τα ακόλουθα χαρακτη- Ελληνικό Κράτος με ανακριτικά ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ριστικά: καθήκοντα και πλήρως ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αγαπητοί κύριοι, εξοπλισμένο με τα πιο Α.Π.: 4134 Σε πρωτοσέλιδο σύγχρονα μέσα. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ δημοσίευμά σας στο Το σώμα της ΘηροφυΑΔΑ: ΒΙΙ7ΟΡΙΞ-ΓΕΒ φύλλο της εφημερίλακής, χρηματοδοτούδας σας στις 16 μενο αποκλειστικά από Μαΐου 2014 διαβάσατους κυνηγούς και χω1. Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων προκηρύσσει ανοιχτή δημοπρασία για την ανάθεση του με ένα άρθρο σχετικά ρίς καμιά απολύτως έργου: «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων σε τμήμα της οδού Κοσμά με την αύξηση του κρατική ή άλλου είΑιτωλού στα Καρδαμίτσια». Το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών αποχέπληθυσμού των φιδους επιχορήγηση, είτευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή κάτω Νεοχωρόπουλο της πόλης των Ιωανδιών. Συγκεκριμένα το άρθρο σας ναι παρόν στην ύπαιθρο 24 ώρες νίνων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι: 125.000,00 € συμπεριλαμβανομένου με τίτλο «Γέμισε… φίδια η ύπαι- την ημέρα και κάθε μέρα για να του ΦΠΑ. θρος σε Γιάννενα και Θεσπρωτία» αποτρέπει ασυνειδήτους να προ2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωτο οποίο φέρει την υπογραφή του βαίνουν σε παράνομες πράξεις εις νισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κλπ.) από την έδρα της υπηρεσίας πρώην Δημαρχείο Κατσικά, διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή και Λορέντζου Μαβίλη Η.Μ., αναφέρεται ως παράδειγμα βάρος του οικοσυστήματος. μέχρι τις 19/06/2014 καταβάλλοντας το ποσόν αναπαραγωγής τους 10 ευρώ, πλέότι μια από τις αιτίες αύξησης του Αυτό το αποδεικνύουμε με έρον ΦΠΑ, εκτός αν αναλάβουν την αναπαραγωγή των τευχών με δική τους δαπάνη πληθυσμού των φιδιών είναι το γε- γα καθώς κάθε χρόνο διενεργούκαι επιμέλεια. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο υπόγονός ότι οι κυνηγοί έχουν εξολο- νται περίπου 6.000 έλεγχοι και δειγμα τύπου Β. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 26510-02879, FAX επικοινωνίας θρεύσει τους αετούς και τα γερά- υποβάλλονται περίπου 150 μηνύ26510-54547 αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία, Σωτηριάδης Νικόλαος. κια, που τρώνε τα φίδια, τα ποντί- σεις. 3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 24/06/2014 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 πμ. κια κλπ, επομένως είναι λογικό να Εν κατακλείδι δεν συμμεριστή(λήξη επίδοσης προσφοράς) με ανοιχτή δημοπρασία και το σύστημα υποβολής αυξάνονται τα φίδια αφού δεν κατε με τους αναγνώστες σας, σε προσφορών είναι συμπλήρωση της προσφοράς επί μέρους ποσοστού έκπτωσης έχουν πλέον φυσικούς εχθρούς. κατά ομάδες τιμών της Υπηρεσίας και με έλεγχο ομαλότητας των επί μέρους ποπρωτοσέλιδο άρθρο με το ίδιο ενσοστών του (αρ. 6 Ν. 3669/08). Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι διαφέρον, την σύλληψη ʺ οικολό4. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί: α) μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις ειδήμονες που επικαλείται ο αρ- γων – ακτιβιστών ʺ από τη Θηροεγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ, που καλύπτουν τις κατηγορίες και τάξεις του έργου, θρογράφος και μένουμε έκπληκτοι φυλακή των Κυνηγετικών Οργανώήτοι στις κατηγορίες Α2, 1η και 2η (εντός νομού και σε γειτονικό) τάξη για έργα από το γεγονός ότι δεν έκανε καν σεων, οι οποίοι μετέφεραν με το ΙΧ κατηγορίας Υδραυλικών. τον κόπο να διασταυρώσει τις πη- αυτοκίνητό τους φίδια μέσα σε ειβ. Προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού γές του. δικές κλούβες και τα οποία ήταν Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυΕπίσης στο ίδιο άρθρο όσοι έτοιμοι να απελευθερώσουν στη τούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μηυποστηρίζουν ότι το φαινόμενο φύση. τρώου Μ.Ε.Ε.Π. δεν οφείλεται στο ότι ενδεχομέγ. Προερχόμενες από ως ανωτέρω β’ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι *** κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελένως οικολογικές οργανώσεις Σ.Σ.: Ο «Π.Λ.» σε καμία περίσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. εμπλούτισαν το περιβάλλον με φί- πτωση δεν επιδίωξε μέσω του ρεδ. Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων των παραπάνω περιπτώσεων α, β δια, βαφτίζονται ειδικοί και διαχω- πορτάζ για την αύξηση του πληθυκαι γ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους, υπό τους όρους του άρθρου 16 ρίζονται σαφώς από τους …ειδή- σμού των φιδιών στην ύπαιθρο να παρ. 10 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ) (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο μονες. ρίξει την ευθύνη για το γεγονός ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποΑγαπητοί κύριοι, μας προκαλεί στους Ηπειρώτες κυνηγούς, τους σοστό όχι μικρότερο του 25% της καλούμενης κατηγορίας. μεγάλη λύπη το γεγονός ότι χωρίς οποίους τιμά και σέβεται. Όσον ε. Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, για την κάλυψη των διαφόρων κακαμιά απολύτως επιστημονική τεκ- αφορά τη δράση της Τοπικής Θητηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του μηρίωση και χωρίς να παρουσιάζο- ροφυλακής, η εφημερίδα μας δεν Ν. 3669/08. Κατηγορία εργασιών με ποσοστό κάτω του 10% του έργου (χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ) εφόσον δεν καλείται στη δημοπρασία, αθροίζεται στον προϋνται ούτε καν τα ελάχιστα στοιχεία παραλείπει να την προβάλλει τακτιπολογισμό της μεγαλύτερης κατηγορίας. που να αποδεικνύουν τη δημοσιο- κά και με κάθε αφορμή σε πρωτοστ. Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στην τάξη Α1 του γραφική φερεγγυότητα του αρ- σέλιδα ρεπορτάζ, καθώς την θεωΜ.Ε.Ε.Π. για έργα κατηγορίας Υδραυλικών, με τις προϋποθέσεις της παρ. 10 του θρογράφου αλλά και του κειμένου ρεί ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο, άρθρου 16 του ΚΔΕ (αναβάθμιση ορίου λόγω κοινοπραξίας). που δημοσιεύθηκε στην εφημερί- εκτός απ’ τους κυνηγούς υπάρχουν 5. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστοδα σας, συκοφαντείτε με το χειρό- και οι λαθροκυνηγοί, οι οποίοι συλής ύψους 1.972,00 ΕΥΡΩ και ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες και 30 μέρες μετά την τερο τρόπο μια δραστηριότητα η χνά δεν διστάζουν να σκοτώνουν, ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 6 μήοποία είναι καθόλα νόμιμη και συ- εκτός των άλλων και αρπακτικά νες. νταγματικά κατοχυρωμένη, καθώς πουλιά, έστω κι αν αυτά δεν τρώγο6. Το έργο χρηματοδοτείται από την ΔΕΥΑΙ. Προκαταβολή δεν θα χορηγηθεί. 7. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ. και 20.000 ανθρώπους που ασκούν νται! Σε «κυνηγούς» αυτού του είτην δραστηριότητα της θήρας δους αναφερόταν κατ’ ουσίαν το Ιωάννινα 16 / 05 / 2014 στην περιοχή μας. Επίσης θα θέ- ρεπορτάζ και όχι στη μεγάλη πλειΓια την Δ.Ε.Υ.Α.Ι. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. λαμε να σας πληροφορήσουμε ότι οψηφία των ευσυνείδητων κυνηΦΙΛΙΠΠΟΣ Α. ΦΙΛΙΟΣ τα αρπακτικά που αναφέρετε στο γών, οι οποίοι συμμορφώνονται με ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ άρθρο σας είναι μη θηρεύσιμα εί- νόμους και κανόνες.

σε γνωστά κείμενά του – τι σημαίνει, για το δημόσιο βίο της χώρας, να υπάρχει μια μεγάλη απουσία, να υπάρχει, σε κάθε καίριο τομέα, ένας μεγάλος απών. Μεγάλος απών είναι για τη δημοσιογραφία και για το χρονογράφημα ειδικότερα, ο Παύλος Παλαιολόγος. Είχε αναγάγει τη δημοσιοσε γνήσιο δημόσιο γραφία λειτούργημα, σε πραγματική τέταρτη εξουσία, καθώς θεωρούσε "την ελευθεροτυπία το άλφα και το ωμέγα της δημοσιογραφίας: "Η είδηση, το γεγονός της ημέρας ή η ατμόσφαιρα της εποχής θα γίνουν τα νήματα με τα οποία θα κεντήσης τη φράση σου. Πορεία μέσα σε ωρισμένα περιθώρια. Όταν τα ξεπεράσης, δεν δημοσιογραφείς, μυθογραφείς. Εγχείρημα από τα πιο δύσκολα, να μείνης μέσα στις απαιτήσεις του επαγγέλματος χωρίς να παραιτηθής από τη ζεστασιά του γραπτού λόγου". Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει "χέρια παστρικά". Βαθιά μέσα του και αταλάντευτη αυτή η πίστη του. Το είχε διακηρύξει δημόσια, σε μια εκδήλωση προς τιμή του, λίγα χρόνια πριν από το θάνατό του. "Ξέρω – είπε – ότι το πρωινό που σας σερβίρω, πλούσιο δεν είναι. Είναι, όμως γραμμένο με χέρια παστρικά πολλές οι αστοχίες, οι πλάνες, οι αδεξιότητες Ούτε μια όμως γραμμή με βρώμικα χέρια". Αυτό "το πρωινό" που μας "σέρβιρε" κάθε μέρα ήταν το χρονογράφημά του. Ήταν για μας, εκείνη την εποχή, ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα εξυψώσεως της πνευματικής στάθμης του λαού, γραμμένο από άνθρωπο με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, και με πνευματική και ηθική αντοχή που προϋποθέτει η καθημερινή συγγραφή. Και δίπλα στο Χρονογράφημα του Παλαιολόγου, οι ζουμερές επιφυλλίδες του Παπανούτσου, του Τερζάκη, του Παναγιωτόπουλου και μιας ολόκληρης ομάδας από παιδαγωγούς, φιλοσόφους, ερευνητές και κριτικούς, που με την πλούσια παραγωγή τους είχαν και την εκλεκτή πελατεία τους. Αισθητή η απουσία τους σήμερα. Το λόγο δε αυτής της απουσίας τον εξηγεί σε ένα Χρονογράφημά του ο Παλαιολόγος. Ζούμε στην εποχή της μετριότητας, και μάλιστα σε καίριους τομείς. Μετριότητα που την έχουν αναγάγει οι επιτήδειοι σε αρετή, επικαλούμενοι μάλιστα την παρεξηγημένη μορφή του "αρχαίου μέτρου". Αυτή τη μετριότητα στηλιτεύει ο Παλαιολόγος: "Παν μέτρον άριστον", γράφει. Μεγάλη η πλάνη. Απορώ πώς μπορούν και το λένε. Πού είδαν να αριστεύει το μέτρο; Ό,τι μεγάλο υπάρχει στη Γη είναι έξω από το μέτρο. Οργώνοντας με το μέτρο, μέτρια έργα θα θερίσεις. Και να είσαι ευχαριστημένος, γιατί ο κανόνας θέλει να θερίζεις μικρά και ασήμαντα. Εδώ μοχθεί κανείς πέρα από το μέτρο, και πάλι μετριότατη εί-

Γ ΝΩΜΕΣ

Ο μεγάλος απών...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Δ ΙΑΛΟΓΟΙ

Δεν ευθύνονται οι κυνηγοί για την αύξηση των φιδιών στην ύπαιθρο… η

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ χας ΑΝΤ. ΤΑΞΙΑΡΧΗ Συνταξιούχας ΙΚΑ Από Δελβινάκι Πωγωνίου - Κατοίκου Ιωαννίνων Τα παιδιά: Μαρία Ταξιάρχη, Δέσποινα και Γεώργιος Ιωάννου, Γεώργιος και Όλγα Ταξιάρχη Τα εγγόνια: Παναγιώτης, Ελένη, Γιάννης, Παύλος Τα αδέλφια - Τα ανήψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας μητέρας & γιαγιάς

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Γ. ΣΟΥΨΑΝΑ Τα παιδιά: Νικόλαος & Αγγελική, Περικλής & Κική Τα εγγόνια: Κατερίνα - Γεώργιος Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφείο Tελετών: ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Δομπόλη 35 (έναντι Εφορίας) Ιωάννινα, τηλ.: 26510-33122 κιν.: 6934-200248.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής Ιωαννίνων, 40ήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, υιού, αδελφού και θείου

ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΟΛΑΚΟΥ

Αντιστράτηγου Ελληνικής Αστυνομίας ε.α. Από Τύρια Κρανέας Πρέβεζας Κάτοικο Ανατολής Ιωαννίνων Η σύζυγος: Φλωρένια Τα παιδιά: Λαμπρινή - Χρήστος - Βάιος Η μητέρα: Λαμπρινή χα Χρήστου Τσολάκου Η πεθερά: Θεοδώρα χα Βάϊκου Βασιλείου Τα αδέλφια: Ευαγγελινή κ’ Ευθύμιος Κάλιοσης, Παναγιώτα κ’ Θωμάς Ζιώγας, Θεοδώρα κ’ Γεώργιος Γαβριήλ, Σταύρος κ’ Ναταλία Τσολάκου, Κωνσταντίνα κ’ Δονάτος Μαρτίνης Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής, ξαδέλφης και θείας

ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΤΣΙΛΙΚΗ - ΠΑΠΟΥΛΙΑ Τα παιδιά: Σεβαστή Τσιλίκη - Νίκος Καραμελίδης, Χαρίκλεια Τσιλίκη χήρα Αθανασίου Λέφα, Παναγιώτης & Καλλιόπη Τσιλίκη Η αδελφή: Αλεξάνδρα Κ. Μπάη Τα εγγόνια: Αλέξιος & Δήμητρα Αθ. Λέφα, Μέλη & Αλέξανδρος Καραμελίδης, Δημήτρης & Δήμητρα Παν. Τσιλίκη Τα ξαδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφείο Tελετών και Mνημοσύνων ΣΠ. ΣOYKOBEΛOΣ, Aνεξαρτησίας 90, τηλ. Γραφείου: 26510-27134, Oικίας: 26510-49754 - Kιν.: 6932-277511 και 6944-166815, Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων, ετήσιο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, γαμπρού, αδελφού, παππού και θείου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΖΗΝΑ

Έμπορου Η σύζυγος: Χαρίκλεια Τα παιδιά: Βασιλική Ζήνα, Νικόλαος & Ελευθερία Ζήνα Η πεθερά: Μαρίνα Βακατσά Τα αδέλφια: Φερενίκη & Ναπολέων Ψαρράς, Κων/νος Βακατσάς, Ευάγγελος Βακατσάς Οι εγγονούλες - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μπάφρας Ιωαννίνων ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Συνταξιούχου Εκπαιδευτικού Η σύζυγος: Κική Τα παιδιά: Χριστίνα & Σωτήρης, Αθνάσιος & Δήμητρα Τα αδέλφια: Κων/νος, Θεόφιλος & Παρθένα Γεωργιάδη, Ιωάννης & Κατερίνα Γεωργιάδη Τα εγγόνια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας.

Γραφείο

τελετών

και μνημοσύνων ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑ

Δ. Πατατούκου 9

Τηλ. 26510-38148 - Κινητό: 6977-430460 Fax: 26510-28836 EΞYΠHPETHΣH OΛO TO 24ΩPO


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Στα 120 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος της διαφθοράς στην Ε.Ε. • Στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ φθάνει το κόστος της διαφθοράς στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Ηθική, δεοντολογία και καταπολέμηση της διαφθοράς», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε

από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα το κόστος της διαφοράς φθάνει τα 560 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τέσσερις στους πέντε κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών χαρακτηρίζουν τη διαφθορά και το «μαύρο χρήμα», ως μείζον πρόβλημα, που αφαιρεί δημόσιους πόρους.

Η «καρδιά» της Ιατρικής Επιστήμης χτυπά από σήμερα στα Γιάννενα! ¯ από 1η σελ.

διοργανώνεται από το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, αφορά σύγχρονες παθήσεις καρδιάς και το δεύτερο την Πυρηνική Ιατρική! Και οι δυο εκδηλώσεις, που είναι ανοικτές για το κοινό, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο γιατρών και πανεπιστημιακών, αλλά και απλού κόσμου που θα σπεύσει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Ιατρική Επιστήμη.

Το Κολλέγιο Καρδιολογίας Έτσι λοιπόν το 10ο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Epirus Palace» από σήμερα, Παρασκευή μέχρι μεθαύριο Κυριακή. Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ώρα 8 μ.μ.. Σ’ αυτήν θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, και ο πρ. δήμαρχος Ιωαννίνων Τάσος Παπασταύρος με θέμα «Απόστολος Αρσάκης: o ευεργέτης ιατρός». Επίσης, θα τιμηθούν μέλη της ΕΛΕΠΑΠ. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν σήμερα 9 π.μ. με εισηγήσεις πολύ γνωστών επιστημόνων, όπως των: Β. Μπιστόλα, Κ. Λέτσα, Θ. Κωλέττη, Ν. Δαγρέ, Μ. Εφραιμίδη, Ε. Σημαντηράκη, Δ. Λευθεριώτη, Ε. Καρτσαγκούλη, Π. Φλεβάρη, Ι. Ρασσιά, Αθ. Μανώλης, Δ. Κρεμαστινό, Στεφ. Φούσα, Γ. Χαλικιά, Β. Βούδρη, Ι. Κακίση, Ι. Λεκάκη, Δ. Αγγουρά, Γ. Φιλιππάτο, Δ. Νίκα, Ι. Παρίση κ.α.. Όπως επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Λεκάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπ. Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, οι παρουσιάσεις θα γίνουν από ομιλητές που σε μεγάλο ποσοστό έχουν σημαντική συμβολή στη πρόοδο της Καρδιολογίας. Θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες συντονισμένες αντιπαραθέσεις που αφορούν, αφ' ενός μεν την φαρμακευτική ή την επεμβατική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, και αφετέρου τη θεραπεία του

καρδιακού επανασυγχρονισμού στη καρδιακή ανεπάρκεια. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν ακόμη τις αρρυθμίες, τον σακχαρώδη διαβήτη, την καρδιαγγειακή νόσο, τις μυοκαρδιοπάθειες, τις βαλβιδοπάθειες, την προληπτική καρδιολογία, τα προβλήματα και τις προοπτικές των νέων καρδιολόγων.

Η Πυρηνική Ιατρική Στο μεταξύ, Πανελλήνιο Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στα Γιάννενα από σήμερα, Παρασκευή έως μεθαύριο, Κυριακή. Το συνέδριο, 12ο κατά σειρά, με θέμα «Η Πυρηνική Ιατρική στην Κλινική Πράξη», διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής & Μοριακής Απεικόνισης και οι εργασίες του θα φιλοξενηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο A & M Texas, της Αμερικής και Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Δημήτρης Νανόπουλος, (με καταγωγή από την Σέλτση της Βορείου Ηπείρου, παλαιότερα υποψήφιος για Νόμπελ) θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου με θέμα: «Ηχώ από την Αρχή του Σύμπαντος». Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ώρα 6 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», (Πανεπιστημιούπολη) και είναι ανοικτή για το κοινό. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Ανδρέας Φωτόπουλος. * Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://www.nmi.gr/.

Και νέο ατύχημα με φορτίο που μετέφερε υγραέριο ¯ από 1η σελ.

το μεσημέρι, φορτηγό με ρυμουλκούμενο βυτίο μεταφοράς υγραερίου συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο στην επαρχιακή οδό Κατσικά-Μπάφρας, εντός κατοικημένης περιοχής. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ωστόσο προέκυψε κίνδυνος για όλους όσοι βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, καθώς υπήρξε διαρροή υγραερίου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και χάρη στις ενέργειες των πυροσβεστών κατάφεραν να ψύξουν το υγραέριο περιορίζοντας τη διαρροή, μέχρι να φτάσει στο σημείο άλλο βυτίο της εταιρείας και να γίνει με ασφάλεια

η μετάγγιση του υγραερίου. Σε συναγερμό για διαρροή υγραερίου από φορτηγό – βυτίο τέθηκε ξανά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, με τον κίνδυνο αυτή τη φορά να είναι ακόμη μεγαλύτερος σε σχέση με το περιστατικό κοντά στο Χάνι Τερόβου, καθώς το βυτίο ήταν πλήρες φορτίου. Ο δρόμος παρέμεινε για αρκετή ώρα κλειστός σε ακτίνα 200 μέτρων για λόγους ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση το ευτύχημα ήταν ότι δεν έγινε ανάφλεξη του υλικού αποφεύγοντας έτσι μία τραγωδία που θα μπορούσε να υπάρξει κάτω από άλλη τροπή του συμβάντος. ΒΙΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

35χρονος Αλβανός κατηγορείται για βιασμό νεαρής στους Φιλιάτες ¯ από 1η σελ.

βάναυση κακοποίηση νεαρής γυναίκας στους Φιλιάτες, η οποία πριν δυο εβδομάδες είχε βρεθεί σε λιπόθυμη κατάσταση σε αγροτικό δρόμο και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Το ιστορικό Η κοπέλα είχε βρεθεί πριν δεκαπέντε μέρες περίπου, σε αγροτικό δρόμο της περιοχής αιμόφυρτη και είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Από την αστυ-

Σελ. 15η

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

νομία είχε συλληφθεί αρχικά ένας 58χρονος, όμως στην συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την κακοποίηση της αλλοδαπής που ζούσε στην περιοχή. Η έρευνα συνεχίστηκε και με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί εκδόθηκε από τον ανακριτή Θεσπρωτίας ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός 35χρονου Αλβανού. Ο 35χρονος εντοπίστηκε το προχθές μεσημέρι στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας. Β. Στ.

Η ΔEKATH ΠΕΜΠΤΗ ΣEΛIΔA Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !... ¯ από 1η σελ.

πραγματικό αλαλούμ. Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό ότι σχεδόν κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχεδιασμοί ή ακόμη και εγκύκλιοι με αποφάσεις που αφορούν τους μικρομεσαίους, για δήθεν διευκόλυνσή τους… Χαρακτηριστικό της ελληνικής νοοτροπίας που δείχνει την προχειρότητα στην δημόσια διοίκηση είναι όταν από τα διάφορα υπουργεία σπεύδουν να ανακοινώσουν θετικές αποφάσεις για τους φορολογουμένους (π.χ. ρυθμίσεις οφειλών, δάνεια κ.α.), με αποτέλεσμα μετά από λίγο αυτές ή ν’ αλλάζουν ή να μην υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. «Είδηση» στην Ελλάδα αποτελεί δυστυχώς η υπογραφή μιας απόφασης, όχι η εφαρμογή της!

Η αγορά στενάζει! Και μέσα σ’ όλα αυτά η αγορά στενάζει και η ανεργία αυξάνεται, αφού πολλοί επαγγελματίες αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο και να απολύσουν τους εργαζομένους, τους οποίους δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά ούτε και να είναι εντάξει με την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τις τράπεζες. Από την άλλη ρευστότητα ούτε για δείγμα, οι στρόφιγγες έχουν κλείσει ερμητικά, παρά τα όσα λέγονται ότι ανοίγουν οι κάνουλες και θα δοθούν χρήματα στους μικρομεσαίους. Πότε θα γίνει αυτό; Είναι αργά όταν ήδη θα έχει μπει το λουκέτο. Πάντως, όπως έγραφε χθες ο «Π.Λ.» και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς

«ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ» ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ! επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 487 εκατ. ευρώ!

Από τα σχέδια στην πράξη! Και μια παρατήρηση από Γιαννιώτη μικρομεσαίο επιχειρηματία, που βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση και έχει κουραστεί να ακούει μόνο λόγια: «τις γενικότητες περί φορολογικών ελαφρύνσεων και αντιμετώπισης των αδικιών ας τις αφήσουν στην άκρη. Όταν θα υπάρχουν πραγματικές ειδήσεις, ας τις ανακοινώσουν για να ξέρουμε και εμείς οι πολίτες. Το «θα εστιάσουμε και πρόθεσή μας είναι» που έλεγε και προχθές ο Υφυπ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε συνέδριο για την φορολογία των επιχειρήσεων και των Ι.Χ. μόνο εντυπώσεις προκαλούν, αφού επί της ουσίας είναι μια από τα ίδια! Δεν αλλάζουν κάτι οι εξαγγελίες όταν μένουν για πολύ καιρό εξαγγελίες. Αντίθετα εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους».

Μπλέξαμε με τις ρυθμίσεις… Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες οι πολίτες έχουν μπερδευτεί με τις ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανακοινώνονται από διάφορες κατευθύνσεις, χωρίς να γνωρίζουν στο τέλος τι θα ισχύσει. Χθες με εξαιρετικά επείγουσα (!) εγκύκλιο του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, δίνεται στους εργοδότες οφειλέτες η δυνατότητα να επανενταχθούν στο καθεστώς προσωρι-

Ανησυχούν γονείς και εργαζόμενοι για πιθανό λουκέτο στα ΚΔΑΠ! ¯ από 1η σελ.

Επαγγελματικής ζωής» αλλά ούτε και των συγκεκριμένων Δομών ονομαστικά, κάτι το οποίο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γονείς και στους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα θέτονται μερικά ερωτήματα σχετικά με τις Κοινωνικές Δομές των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ». Στην επιστολή τους μάλιστα ρωτούν, μεταξύ άλλων τον υπουργό εάν: Έχει προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση για την διασφάλιση όλων των θέσεων – και της σχέσης – εργασίας των εργαζομένων στις Δομές; Ισχύει ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος της «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί) (πάντα

μέσω του «ΣΕΣ 2014-2020») θα περάσει στην δικαιοδοσία των Περιφερειών, όπως τους είχε δηλώσει ο κ. Κεγκέρογλου τον περασμένο Γενάρη; Υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για το διάστημα μεταξύ της λήξης της φετινής περιόδου (31 Αυγούστου 2014) και της ολοκληρωμένης ένταξής μας στη νέα προγραμματική περίοδο (μέσα 2015); Υπάρχει πρόβλεψη σύνταξης νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης από τον φορέα διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που φθάνουν στους Δήμους για τα Κ.Δ.Α.Π. – και την κάθε Κοινωνική Δομή – θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες;

Γεν. Πρόξενος της Αλβανίας πρ. Πρόεδρος της «Ομόνοιας»! ¯ από 1η σελ.

νικού Προξένου της Αλβανίας στα Γιάννενα». Και πρόσθεσε: «Εγώ και όλο το προσωπικό του Προξενείου, πέραν της εξυπηρέτησης των όποιων αναγκών των αλβανών πολιτών που ζουν στην Περιφέρεια Ηπείρου, επιδιώκουμε αφενός τη σύσφιξη των ήδη καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που παρατηρείται με την νέα κυβέρνηση Ράμα και αφετέρου την προώθηση της οικονομικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Ιωαννίνων και τη Νότια Αλβανία, την Περιφέρεια Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα». Καταλήγοντας ο κ. Γιάννης Γιάννης είπε: «Αν και οι καταστάσεις δεν είναι και οι πλέον ευνοϊκές, οφείλουμε να ανοίξουμε νέους διαύλους επικοινωνίας, να βρούμε τρόπους προώθησης της επιχειρηματικότητας, των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών».

Βιογραφικά στοιχεία Γεννήθηκε το 1959. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή (Γλωσσολογικό Τμήμα) του Αριστ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1986). 1987: Διδάσκων στην Έδρα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. 1991-1992: Βουλευτής στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας

και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. 2010-2012: Προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου «Ε. Τσαμπέο» Αργυροκάστρου. 2010-2013: Μέλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚQΖ). Εξέδωσε τα εξής εγχειρίδια για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας: • Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία (2010) • Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία (2011) • Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία (2012) Πολλά είναι τα δημοσιεύματά του σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά. Πολλές επίσης είναι οι εισηγήσεις του σε ντόπια και διεθνή συνέδρια. Με την γυναίκα του Ανθούλα απέκτησαν μια κόρη και ένα γιο.

O Kαιρός σήμερα Βροχερός, με θερμοκρασία από 11 έως 13 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς δυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 2 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες βελτίωση με αρκετά συννεφιασμένο ουρανό.

νού διακανονισμού, που ίσχυε πριν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» των 38 μηνιαίων δόσεων ή της πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων( 2013) και να αποφύγουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε διακανονισμό πριν από το 2013 και εξυπηρετούσαν τους όρους του διακανονισμού αλλά στη συνέχεια υπήχθησαν υποχρεωτικά στους όρους της ρύθμισης νέας αρχής κατά τις διατάξεις του ν.4152/2013, παρέχεται η δυνατότητα, για λόγους χρηστής διοίκησης, «να επανενταχθούν στο προϊσχύον καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος».

Μέχρι 150 δόσεις! Οι οφειλέτες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούν να εγκαταλείψουν τις ρυθμίσεις με τις λίγες δόσεις και να επιστρέψουν στον καθεστώς προσωρινού διακανονισμού που προέβλεπε την καταβολή των τρεχουσών εισφορών συν το 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 150 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή, έδινε το δικαίωμα της αποπληρωμής σε 80 μηνιαίες δόσεις οι οποίες σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούσαν να φθάσουν τις 150 μηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση είναι, να καταβάλουν το σύνολο των απαιτητών δόσεων και των απαιτητών τρεχουσών εισφορών μαζί με τα πρόσθετα τέλη, ενώ θα ληφθούν υπόψη τα καταβληθέντα ποσά, και οι περιπτώσεις των οφειλετών που προέβησαν σε έναντι καταβολές. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται, ότι ισχύει η ανατολή της λήψης αναγκαστικών και λοιπών

μέτρων είσπραξης σε βάρος περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, έως 30 - 6 - 17, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, πριν από την θεσμοθέτηση της ρύθμισης της «νέας αρχής». Ας σημειωθεί ότι οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ ξεπερνούν σήμερα τα 5 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες φθάνουν τις 400.000.

Οι εισφορές στον ΟΑΕΕ Οι ληξιπρόθεσμες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Χθες ο Υφυπ. Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου έκανε γνωστό ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία μετατρέπεται ο τρόπος καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ και οι υπόχρεοι θα πρέπει να τις καταβάλλουν κάθε μήνα, αντί για το δίμηνο που ισχύει σήμερα. Όπως ανέφερε μιλώντας χθες στη Βουλή ο υφυπουργός, αυτή η απόφαση «διευκολύνει την καλύτερη διαχείριση από την πλευρά των επιχειρηματιών». Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ακόμη ότι ίσως και την επόμενη εβδομάδα (και πάλι δεν ήταν σίγουρος!) να υπογραφεί από το Υπουργείο Οικονομικών και η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που έχουν οφειλές κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013, εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τις 12.000 ευρώ, θα μπορούν να θεωρήσουν το βιβλιάριο ασθενείας και για τους ίδιους και για τα μέλη των οικογενειών τους, τους έμμεσα ασφαλισμένους, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Η υπουργική απόφαση αφορά όσους δεν έχουν καταφέρει να μπουν στη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Οι Βορειοηπειρώτες νοιώθουν προδομένοι!.. ¯ από 1η σελ.

λέχη της Μειονότητας τοποθετήθηκαν σε κυβερνητικά αξιώματα, ενώ ο Πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Ντούλες προωθήθηκε στο αξίωμα του Αντιπροέδρου της Βουλής! Η περίπτωση Γιάννη Γιάννη είναι όμως ξεχωριστή από όλες τις άλλες: Από το 1990 και μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου που παραιτήθηκε για να «αφοσιωθεί» απερίσπαστος στην προώθηση της Αλβανικής εξωτερικής πολιτικής, διατέλεσε διαδοχικά βουλευτής, Πρόεδρος, Γεν. Γραμματέας της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ». Της οργάνωσης που στόχο είχε και εξακολουθεί να έχει τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. Με το διορισμό του όμως ως Γενικού Προξένου, όλα αυτά «διαγράφονται»: Στο Προξενείο θα χρειαστεί να κινηθεί σε αντίθετη φορά, καθώς πρέπει να υπερασπίζεται και να προωθεί την επίσημη Αλβανική πολιτική, που στην Ήπειρο, πέραν των άλλων, έχει και άλλες σοβαρές εθνικές παραμέτρους. Η Αλβανική Κυβέρνηση, βρήκε ίσως το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να ασκήσει την πολιτική της. Η Ελληνική Μειονότητα όμως; Τα στελέχη της, που δεν εμπλέκονται σε «αλισβερίσια» για την εξασφάλιση κρατικών θέσεων, έχουν μείνει εδώ και μήνες – από όταν έγινε γνωστή η επιλογή Γ. Γιάννη - αποσβολωμένα, καθώς διαπιστώνουν ότι επιφανή στελέχη για προσωπικά οφέλη, διαγράφουν τους αγώνες τους, το παρελθόν τους, την ιστορία και τα συμφέροντα εν γένει της Ελληνικής Μειονότητας. Το ερώτημα που θέτουν οι ανά τον κόσμο Βορειοηπειρώτες, είναι τι θα κάνει άραγε ο Γιάννης Γιάννης, όταν θα κληθεί να χειριστεί για λογαριασμό της Αλβανικής Κυβέρνησης και ζητήματα που αφορούν αιτήματα της Μειονότητας, τα οποία και ο ίδιος ως κορυφαίο στέλεχος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», επί χρόνια, συνυπόγραφε; Ποια άραγε θα είναι τώρα η στάση του; Θα σταθεί στο πλευρό τους ή θα εκφράσει τη σκληρή Αλβανική πολιτική; Αν κρίνει κανείς ότι, για να ανα-

λάβει τα καθήκοντά του ως Γενικός Πρόξενος στα Γιάννενα, παραιτήθηκε από Γενικός Γραμματέας της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», δείχνει προς τα πού θα κινηθεί. Το μόνο που απομένει να διαπιστωθεί είναι αν- και έχοντας άμεση γνώση των εσωτερικών της Οργάνωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας- στραφεί στο τέλος και εναντίον της! Κανείς φυσικά δεν προδικάζει τίποτε. Προς το παρόν, εκείνο για το οποίο δεν χωρά αμφισβήτηση είναι ότι ένα κορυφαίο στέλεχος, που μέχρι πρόσφατα εκπροσωπούσε την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και αγωνιζόταν για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, πέρασε στο αντίθετο «στρατόπεδο», επιφορτισθείς να εκφράζει και να υπερασπίζεται το Αλβανικό κατεστημένο. Σήμερα οι κατηγορίες που εκτοξευόταν μέχρι και πρόσφατα, για στελέχη της Μειονότητας που αναλάμβαναν αξιώματα σε προηγούμενες αλβανικές κυβερνήσεις, χωρίς τη συγκατάθεση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», για «προδοσία», «μειοδοσία» κλπ., επανέρχονται εντονότερες ανάμεσα στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Ο απλός και άδολος Βορειοηπειρώτης, ο πατριώτης, διακατέχεται από πικρία και αγανάκτηση. Νοιώθει προδομένος από εκείνους που για χρόνια τον καλούσαν στο μετερίζι διεκδίκησης των δικαιωμάτων του, για να διαπιστώσει τελικά ότι στην πρώτη ευκαιρία που τους δόθηκε, ανέβηκαν στο τρένο της εξουσίας, σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό για να την υπηρετήσουν. Δικαίωμά τους. Αρκεί να μην χρησιμοποιούν την Ελληνική Μειονότητα, αρκεί να μην αποδειχθούν μοιραίοι για τα δικαιώματά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Αυτό ισχύει πρωτίστως και για τον Γιάννη Γιάννη, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει ότι ανέλαβε δυσβάσταχτο φορτίο ως εκπρόσωπος των Αλβανικών συμφερόντων στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Και για αυτόν η ιστορία θα είναι αμείλικτη. «Π.Λ.»


Σελ. 16η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Δεν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια

Πώς θα γίνεται η νοσηλεία ανασφάλιστων στα νοσοκομεία

® ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εντός στόχων οι προϋπολογισμοί των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων

• Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί μέχρι σήμερα, Παρασκευή. Χθες στην τακτική σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με το σύνολο των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλη της χώρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι κάθε ανασφάλιστος κάτοικος της χώρας, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης, θα μπορεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Προϋπόθεση θα είναι να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει σχετικό παραπεμπτικό για νοσηλεία από γιατρό του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο στη συνέχεια θα εγκρίνεται από τριμελή επιτροπή, που θα συγκροτείται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα του ΕΣΥ με τη συμμετοχή του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Ιδρύματος και δύο γιατρούς ειδικότητας. Οι υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ θα καταγράφουν το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών και

θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν κρίνεται απαραίτητο. Ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «μία αδικία, την οποία προκάλεσε η βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, αδικία η οποία τώρα διορθώνεται, καθώς δεν τιμά την Ελλάδα του 21ου αιώνα να υπάρχει μία μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας, η οποία να νιώθει αποκλεισμένη από τις υπηρεσίες υγείας».

Εντός στόχων τα νοσοκομεία Ο υπουργός σημείωσε ότι όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται εντός στόχων του προϋπολογισμού τους μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε στους διοικητές ότι παρά τα όσα ακούγονται, η πολιτική του Υπουργείου Υγείας θα συνεχιστεί, με τελικό στόχο τη βελτίωση της περίθαλψης όλων των πολιτών.

Τον Απρίλιο

Στα 4,325 δισ. ευρώ ανήλθαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές • Νέα αύξηση κατέγραψαν τον Απρίλιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους) και ανήλθαν σε 4,325 δισ. ευρώ, έναντι 3,562 δισ. ευρώ το Μάρτιο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την παρακολούθηση των επιδόσεων της φορολογικής διοίκησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που αφορούν τους ελέγχους: Για τους ελέγχους των εμβασμάτων εξωτερικού από τους 751 που έχουν προγραμματιστεί έχουν ολοκληρωθεί οι 48.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένει πάντως σημαντική επιτάχυνση στην ολοκλήρωση τόσο των ελέγχων αυτών όσο και των υπόλοιπων κατηγοριών από το Μάιο. Για τους ελέγχους των off shore από τους 159 που έχουν προγραμματισθεί έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις στους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 5,7 εκατ. ευρώ Για τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου σε εξέλιξη βρίσκονται 397 έλεγχοι, έχουν ολοκληρωθεί 64 και έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα 19,1 εκατ. ευρώ.

Από το αστυνοµικό δελτίο Το τελευταίο 24ωρο στα Γιάννενα

Τέσσερις συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο • Εντείνεται η «εκστρατεία» εντοπισμού και σύλληψης οφειλετών προς το Δημόσιο. Το τελευταίο 24ωρο στα Γιάννενα έγιναν τέσσερις συλλήψεις για χρέη που στο σύνολό τους φθάνουν τις 900.000 ευρώ. Η αρχή έγινε με τη σύλληψη 45χρονου ο οποίος χρωστά το ποσό των 72.829 ευρώ για να ακολουθήσουν οι συλλήψεις 53χρονου για οφειλές ύψους 316.617 ευρώ, 44χρονου για 297.920 ευρώ και 62χρονης για 212.407 ευρώ.

Συνελήφθη 41χρονος για παρεμπόριο • Προϊόντα παρεμπορίου όπως γυαλιά, αρώματα κλπ. είχε στην κατοχή του με στόχο την πώληση ένας 41χρονος ο οποίος συνελήφθη στην Πρέβεζα. Τα αντικείμενα κατασχέθηκαν και θα καταστραφούν, ενώ σε βάρος του δράστη βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο.

Απασχολούσε Αλβανό σε οικοδομική μάντρα • Έναν 41χρονος Αλβανό απασχολούσε παράνομα αλλά με αμοιβή σε μάντρα οικοδομικών υλικών στην Φιλιππιάδα ο 69χρονος ιδιοκτήτης της ο οποίος και συνελήφθη μαζί με τον εργάτη. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δεν πλήρωνε τους εργαζομένους του • Καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πρέβεζας με ποινή φυλάκισης τριών μηνών και 10 ημερών για μη καταβολή αποδοχών εργαζομένων εκκρεμούσε σε βάρος ενός 46χρονου ο οποίος συνελήφθη στην Πρέβεζα.

Χρωστούσε φυλακή για σωματική βλάβη • Καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης δύο μηνών του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας για την κατηγορία της πρόκλησης επικίνδυνης βλάβης εκκρεμούσε σε βάρος ενός 52χρονου στην Άρτα ο οποίος και συνελήφθη.

Χρειάζεται μια κάποια προετοιμασία…

Σαμαράς – Βενιζέλος συμφώνησαν ότι επίκειται ανασχηματισμός

® Και συζήτησαν για την διαδοχή στην ΤτΕ, και τα μηνύματα των εκλογών • Ο επικείμενος ανασχηματισμός, αλλά και η αναδιαμόρφωση της προγραμματικής συμφωνίας τέθηκε επί τάπητος στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο. Από τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προέκυψε ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι θέμα 24ώρων, αλλά, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να ληφθούν υπόψη «υποχρεώσεις της χώρας», όπως το επόμενο Eurogroup και η ελληνική προεδρία της ΕΕ. «Χρειάζεται μία προετοιμασία, δεν θα γίνει σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά με όρους πολιτικούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα της διαδοχής στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο έχει συνδεθεί με την παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ως προς την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σε αυτήν την πρώτη συνάντηση των δύο

ανδρών μετά τις κάλπες του Μαΐου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «έγινε μία συστηματική συζήτηση» τόσο για το αποτέλεσμα όσο και για τα μηνύματα της κάλπης. «Τα μηνύματα που στέλνουν οι

πολίτες τα καταλαβαίνουμε και τα νοιώθουμε» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε αυτά και στις ανάγκες των πολιτών. Πρώτη προτεραιότητα παραμένει όπως συμπλήρωσε- να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και σταθερότητα η έξοδος της χώρας από την κρίση. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης λόγω υποχρεώσεων.

Με βολές κατά Π. Καμμένου

Ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ ο Β. Καπερνάρος • Με έναν βουλευτή λιγότερο έμειναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς ο βουλευτής Α' Αθηναίων Βασίλης Καπερνάρος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του. Ο κ. Καπερνάρος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Ο Βασίλης Καπερνάρος εξέφρασε το παράπονο ότι δεν βρήκε στήριξη από κανέναν, ούτε από το κόμμα ούτε από συναδέλφους του βουλευτές, ούτε από τον κ. Καμμένο, στον οποίο καταλόγισε ότι «δεν

έκανε ούτε μια κοινή εμφάνιση μαζί του». Εκτίμησε ότι «επί δύο χρόνια δεν δώσαμε το πολιτικό μας στίγμα», ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να πάει στη Νέα Δημοκρατία». Επίσης ο κ. Καπερνάρος επέρριψε ευθύνες στον κ. Καμμένο για το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ρίξει κανείς ευθύνες στη βάση της πυραμίδας, αλλά στην κορυφή».

AΘΛHTIKA Θα γίνει την Κυριακή 15 Ιουνίου

Η τρίτη Εντουροβόλτα στην Τύρια Ιωαννίνων • Ένα «Tough Enough Enduro» έρχεται για τρίτη φορά την Κυριακή, 15 Ιουνίου (ώρα εκκίνησης 10:30 π.μ.) στα απαιτητικά μονοπάτια της Τύριας Ιωαννίνων δοκιμάζοντας τα όρια οδηγού και μοτοσυκλέτας. Τον αγώνα διοργανώνει ο Σύλλογος «Paranormal Activities Ioannina» και από τη διοργάνωση έχει τεθεί το όριο των 100 συμμετοχών για την ομαλή διεξαγωγή της εντουροβόλτας, θέτοντας πρωταρχικό σκοπό την ευχαρίστηση των αναβατών που θα λάβουν μέρος αλλά και τον καλύτερο έλεγχο της εκδήλωσης από θέμα ασφάλειας. Η εξασφάλιση της συμμετοχής των αναβατών γίνεται συμπληρώνοντας την φόρμα που υπάρχει στο Facebook, στον σύνδεσμο «Paranormal activities Ioannina» αφού πρώτα έχει κατατεθεί το ποσό των 15 ευρώ ως αντίτιμο συμμετοχής.

Στο Σύλλογο Δρομέων Ιωαννίνων

Δηλώσεις συμμετοχής για τον Μαραθώνιο Αθήνας • Ο Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του ενημερώνει τα μέλη του για την πραγματοποίηση τριήμερης εκδρομής στην Αθήνα 7 με 9 Νοεμβρίου, ώστε να συμμετάσχει στον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας «Ο Αυθεντικός». Ο Σύλλογος έχει ήδη προκρατήσει θέσεις συμμετοχής, και για τα τρία αγωνίσματα, και θα προβεί σε Ομαδική εγγραφή, μέσω της Ομοσπονδίας. Καλεί λοιπόν τα μέλη του να δηλώσουν την συμμετοχή τους (αγώνας - εκδρομή), μέχρι την Πέμπτη, 10 Ιουλίου. Αποδέκτες επικοινωνίας της δήλωσης συμμετοχής στα τηλ.: α) 6980499050 (Δεμερτζής Γιώργος) β) 6936-762859 (Ανδρούτσος Αλέξης) καθώς και sτο e-mail του Sυλλόγου (sydromioanninon@gmail.com).

Στο πλευρό τους ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

«Φρένο» στις ελληνοποιήσεις αυγών ζητούν οι αυγοπαραγωγοί • Την επέκταση της πιστοποίησης των αυγών με επιπλέον σήματα, πέραν αυτών που ισχύουν σήμερα, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να ελεγχθεί η διακίνηση αυγών και ιδιαίτερα ενδεχόμενες «ελληνοποιήσεις» αυγών που προέρχονται από γειτονικές ή άλλες χώρες, ζήτησαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη, εκπρόσωποι της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνάντησης, ζήτησαν, πέραν των σημάτων «Βιολογικά» και «Φρέσκα» η πιστοποίηση να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων του κλάδου, όπως είναι τα αυγά Εκτροφής Ελευθέρας Βοσκής. Στην κατεύθυνση, δε, αποτελεσματικότερου ελέγχου της αγοράς και για την προστασία της εγχώριας παραγωγής, ζήτησαν να περιλαμβάνει και τα αυγά το σύστημα

«Άρτεμις» με το οποίο ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ελέγχει το γάλα και το κρέας. Ο κ. Τσαυτάρης εξέφρασε την υποστήριξη του υπουργείου προς τον κλάδο, κάτι που, όπως επισήμανε, έγινε στο παρελθόν, τόσο με το πρόγραμμα των κρατικών ενισχύσεων de minimis που επεκτάθηκε και στην πτηνοτροφία, όσο και με τη ρύθμιση των δανείων των πτηνοτρόφων, ιδιαίτερα αυτών που είχαν πληγεί στο παρελθόν από τα προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών.

Προσλήψεις 77 υπαλλήλων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ® Και σε εποπτευόμενους φορείς

• Στη πρόσληψη 77 υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ για το 2014 θα προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες θα καλύψουν κενά τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες, όσο και στους εποπτευόμενους φορείς. Ήδη στο ΦΕΚ Β' 1219/14-5-2014 δημοσιεύθηκε η απόφαση κατανομής προσωπικού των 46 συνολικά διοριστέων του ΑΣΕΠ (43 για το ΥΠΑΑΤ και 3 για τον ΕΦΕΤ) των αριθ. 1Κ/2008, 8Κ/2008 και 1Κ/2009 προκηρύξεων και έχουν κληθεί να υποβάλλουν δικαιολογητικά διορισμού για το ΥΠΑΑΤ: 15 γεωπόνοι, 10 κτηνίατροι, 3 χημικοί, 4 ΠΕ διοικητικοί, 3 ΠΕ οικονομικοί, 2 ΠΕ πληροφορικής, 4 τεχνολόγοι γεωπονίας και 2 τεχνολόγοι δημόσιας υγείας και κτηνιατρικών εργαστηρίων. Οι υπόλοιπες 31 θέσεις θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ εντός του 2014.

Έως 20 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα Ολοήμερα Σχολεία • Τον προγραμματισμό λειτουργίας των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), καθώς επίσης και των Δημοτικών που δεν εντάσσονται στα ΕΑΕΠ και των νηπιαγωγείων ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Οι Διευθύνσεις των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, μπορούν να πραγματοποιήσουν έως τις 13 Ιουνίου ενημερωτικές συναντήσεις με τους συλλόγους γονέων/κηδεμόνων. Οι γονείς που επιθυμούν να πα-

ρακολουθήσουν τα παιδιά τους το ολοήμερο πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι και τις 20 Ιουνίου αίτηση - δήλωση. Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής, μετά τις 20 Ιουνίου, απαιτείται η γραπτή έγκριση του οικείου Διευθυντή Π.Ε. Για την εγγραφή των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα προϋπόθεση είναι η εργασιακή κατάσταση των γονέων/κηδεμόνων. Προς τούτο προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας ή ανεργίας.

50χρονος αλλοδαπός στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθη για μεταφορά 20 παράνομων μεταναστών • Ένας διακινητής και είκοσι παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στη πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε Φ/Γ όχημα με επικα-

θήμενο, διαπιστώθηκε ότι ο 50χρονος αλλοδαπός οδηγός του, μετέφερε εντός του φορτίου (γκρουπάζ) τους μετανάστες, οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Ενώ το taxis «σέρνεται»…

Χ. Θεοχάρης: Δεν δίνεται παράταση για το Ε9 • Δεν θα δοθεί καμία παράταση, πέραν της 31ης Μαΐου, για την υποβολή των δηλώσεων Ε9, ξεκαθάρισε χθες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. «Δεν θα δώσουμε παράταση για το Ε9. Οι πολίτες πρέπει να ασχοληθούν από το Σάββατο με τις δηλώσεις Ε1», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Ο Β. Ράπανος Πρόεδρος στην Alpha Bank • Έπειτα από την, ιστορικής σημασίας για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, αποχώρηση του Γιάννη Κωστόπουλου, νέος, μη εκτελεστικός, πρόεδρος της Alpha Bank αναλαμβάνει ο Βασίλης Ράπανος.

Ωστόσο χθες η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων γινόταν με σημαντικά προβλήματα. Το Taxis βρίσκεται στα όριά του και καθυστερεί σημαντικά, προκαλώντας καθυστερήσεις και εκνευρισμό στους χιλιάδες φορολογούμενους που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις Ε9 και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο σήμερα.

30 05 2014  

newspapers,articles