Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 57ο - Aρ. φύλλου 16.207

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G G

Tιμή 0,60 €

G

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παρά τις διευκολύνσεις, τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 13 δισ. ευρώ

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΗΥΦΕΣΗΘΑ…ΘΕΡΙΕΥΕΙ!

 Τα επιδόματα ανεργίας ή τα 5μηνα απασχόλησης

διαιωνίζουν το πρόβλημα, αντί να το επιλύσουν…

Q Έτσι θα κάνουν ανάπτυξη οι Κυβερνώντες; • Την ώρα που ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους ξένους επενδυτές, λέγοντάς τους μάλιστα ότι τους «στρώνουμε κόκκινο χαλί», την ίδια ώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις βαλτώνουν, βυθίζοντας την οικονομία μας στην ύφεση και δημιουργώντας ένα όχι και τόσο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε πλήρη λειτουργία η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου σελ. 5

Η Ήπειρος κάνει το πρώτο… βήμα για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού ° Στις «Διαδρομές» συμμετέχουν οι Δήμοι Ιωαννιτών, Πωγωνίου

και Μετσόβου • Τριήμερο Φεστιβάλ από αύριο στο Καλπάκι

• Πολλές μορφές τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν στην Ήπειρο, αφού πολλά είναι και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες ειδικών κατηγοριών.

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Πώς λοιπόν να είναι φιλικό για τους ξένους επενδυτές, όταν για τους Έλληνες είναι εχθρικό; Έχουν άραγε αναρωτηθεί οι ταγοί της Κυβέρνησης, που αντί

Μέσω του έργου «PIL.TOUR» που υλοποιείται μαζί με την Ιταλία

Την κατιούσα, δυστυχώς, ακολουθούν και πολλές παραγωγικές επενδύσεις στην Ήπειρο. Πού όμως θα οδηγήσει αυτή η πορεία την οικονομία μας και πότε θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες; μόνο διευκολύνσεων προς τις επιχειρήσεις -συχνά εξαγγέλλουν επιμήκυνση δανείων, Κώδικες Δεοντολογίας, ρυθμίσεις στην αποπληρωμή οφειλών- να δώσουν κίνητρα για πραγματική ανάπτυξη;

Παράταση ζωής… Από την πλευρά τους βέβαια οι τράπεζες, βλέποντας την τραγική κατά- ¯ 15η σελ.

PEΠOPTAZ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ Εκτός του αγροτουρισμού, του αθλητικού, του ορεινού, του πολιτιστικού κ.λ.π., το πεδίο του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού είναι σήμερα «παρθένο» και μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους προς όφελος της τοπικής

Στην Ανεξαρτησίας και στην Παύλου Μελά

«Βροχή» οι πυροβολισμοί έξω από δυο καταστήματα

Έρημη και… μόνη χθες η Λαϊκή Αγορά Αγ. Μαρίνας

® Μόνο υλικές οι ζημιές, σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας

 Άδειοι πάγκοι σε παρατημένο χώρο, θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα

ΦΩTO «Π.Λ.»

Πλούσια σε θρησκευτικά μνημεία είναι η Ήπειρος και μέσω του Φεστιβάλ που ξεκινά αύριο στο Καλπάκι μπορούν να προβληθούν ευρέως. Στην ένθετη φωτό οι Κ. Καψάλης και Μ. Στρατσιάνη… ντινές εκκλησίες, σπάνιας ομορφιάς ξωκλήσια και ιστορικά μοναστήρια. Εξάλλου και οι ¯ 15η σελ.

οικονομίας και κυρίως των περιοχών που διαθέτουν σημαντικά μνημεία αυτού του είδους, όπως βυζα-

Ανοιχτή «πληγή» ακόμα για την πόλη

Τα Γιάννενα τίμησαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

® Β. ΕΥΤΑΞΑ: Κάποιοι προσβάλλουν σήμερα τον αγώνα κατά του Ναζισμού… ΦΩTO «Π.Λ.»

Την ώρα που αλλάζουν το… πυροβολημένο τζάμι στην οδό Ανεξαρτησίας.

ΦΩTO «Π.Λ.»

• Χθες, ώρα 11 το πρωί: Αυτή την εικόνα της απόλυτης ερημιάς αντίκρισε όποιος βρέθηκε στην Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας, που δυστυχώς δεν θύμιζε σε τίποτε τις παλιές καλές εποχές, όταν γινόταν το αδιαχώρητο, λόγω των χαμηλών τιμών αλλά και της καλής ποιότητας των προϊόντων. Τώρα, οι άδειοι πάγκοι σε συν-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ:

Tου Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ

® σελ. 9

δυασμό με τον παρατημένο χώρο και τον μουντό καιρό, δείχνουν πως μέρα με την μέρα ¯ 15η σελ.

Ο Χειμώνας έδειξε

• Οι πυροβολισμοί που έπεσαν χθες τα ξημερώματα στο κέντρο της πόλης αναστάτωσαν τους κατοίκους και τις Αστυνομικές Αρχές, που προσπαθούν να διαλευκάνουν την περίεργη αυτή υπόθεχθες τα «δόντια» του ση. Κι αυτό γιατί άγνωστοι άνοιξαν «πυρ» σ’ ένα ψητοπωλείο στην αρχή της Ανεξαρτησίας, ¯ 15η σελ.

Στα «λευκά» ντύθηκαν τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων

° Χωρίς προβλήματα οι συγκοινωνίες • Υποχωρούν τα φαινόμενα

• Για τα καλά έδειξε τα «δόντια» του ο Χειμώνας χθες στο Νομό Ιωαννίνων, καθώς από τις πρώτες πρωϊνές ώρες χιόνιζε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ στις υπόλοιπες επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες και έβρεχε κατά διαστήματα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ενδοτικότητα της Ελλάδος αποθρασύνει τους Τούρκους! ® Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ*

G Στα απομνημονεύματά του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπογράμμιζε: «Δεν φοβήθηκα τον Δράμαλη και τους 30.000 στρατιώτες του, φοβήθηκα όμως τους προσκυνημένους... φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Η Ελλάδα η κοιτίδα του πολιτισμού και του φωτός που μεγαλούργησε διά μέσου των αιώνων, πολλά χρόνια τώρα, ¯ 6η σελ.

Στα λευκά έχουν ντυθεί όλες οι ορεινές περιοχές, πλην της Λάκκας Σουλίου, ενώ τα χιόνια έκαναν την επίσκεψή τους και σε περιοχές με χαμηλό σχετικό υψό- ¯ 15η σελ.

Δικαιώθηκε η αθλήτρια από την Πρέβεζα

Αθώα η Αθ. Τσουμελέκα για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σελ. 16

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Ανακοινώθηκε χθες η πρόσληψη του νέου προπονητή

Με Γιάννη Πετράκη θα δώσει τη «μάχη» ο ΠΑΣ Γιάννινα ® Αποκτήθηκε ο Ρουμάνος Κίτου, ακολουθεί και ο Αρίας

• Με τον Γιάννη Πετράκη στον πάγκο του θα δώσει τη μάχη στη συνέχεια του πρωταθλήματος της Super League o ΠΑΣ Γιάννινα. Η προεξοφλούμενη, σχεδόν από την ημέρα αποχώρησης του Σάκη Τσιώλη συνεργασία με τον Ρεθυμνιώτη προπονητή, ανακοινώθηκε επίσημα χθες το πρωί και μάλιστα το μεσημέρι έγινε η πρώτη προπόνηση υπό τις οδηγίες του. Μαζί με τον Γιάννη Πετράκη, προ- ¯ 15η σελ.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι: Β. Ευταξά, Αλ. Καχριμάνης και Μ. Ελισάφ. • Μια «πληγή» που ακόμα δεν έχει κλείσει κι ας έχουν περάσει κάπου 70 χρόνια, άφησε στα Γιάννενα ο βίαιος εκτοπισμός των Εβραίων της πόλης στα ναζιστικά στρατόπεδα, απ’ όπου ελάχιστοι επέστρεψαν πίσω. Εξάλλου, η εδώ Ισραηλιτική Κοινότητα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ιστό των Ιωαννίνων απ’ ¯ 14η σελ.

Αναδρομές

Η ιστορική πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία… ® Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

G Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία καθόλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ακόμη και στις αρχές του 21ου, αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων, τα οποία απείλησαν ακόμη και την υπόστασή της. Θλιβερά γεγονότα, διώξεις, κατατρεγμοί, φυλακίσεις, θάνατοι, αποσχηματισμοί, εξορίες ιερέων, με αποκορύφωμα την κατάργηση της ¯ 14η σελ.

Λεπτομέρειες στη σελ. 6


Σελ. 2η

 Eκδηλώσεις Γεγονότα «Πράσινο φως» από την Ε.Δ.Α. της Περιφέρειας

Προς υπογραφή η σύμβαση για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Θετική γνώμη και για άλλα τέσσερα έργα

• Ένα βήμα πριν την υπογραφή βρίσκεται πλέον η σύμβαση κατασκευής της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη (με ορισμένες προϋποθέσεις), για το σχέδιο και η υπογραφή αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, που περιλαμβάνει κατασκευή επτά ισόγειων κατοικιών και ενός κοινοχρήστου χώρου συνολικού εμβαδού 1810 τετραγωνικών μέτρων. Οι κατοικίες θα είναι ανεξάρτητες, ενώ ο περιβάλλον χώρος προβλέπεται να διαμορφωθεί για να μπορούν οι ένοικοι να ασκούν υπαίθριες δραστηριότητες, να αθλούνται και γενικά να αποτελεί τόπο αναψυχής. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Με άλλες αποφάσεις της Ε.Δ.Α. που υπογράφτηκαν από τον Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη, παρέχεται η σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης για τα έργα: "Τοπικές Δράσεις Ενίσχυσης Τουρισμού, Περιβάλλοντος και

Πρωτογενούς Τομέα" (υπό προϋποθέσεις), προϋπολογισμού 405.000 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Α.Σ. Νέοι Ορίζοντες) "Ανάπλαση πεζοδρόμων και κλιμάκων στο κέντρο της πόλης της Ηγουμενίτσας", προϋπολογισμού 274.922 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Δήμος Ηγουμενίτσας) "Σχέδιο για την Απασχόληση προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας του Δήμου Πάργας" (υπό προϋποθέσεις), προϋπολογισμού 333.000 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Αναπτυξιακή Σύμπραξη "Π.ΑΡ.Γ.Α. (Πληροφόρηση - Αρωγή - Γνώση Απασχόληση)". "Προμήθεια εξοπλισμού για τον Παιδικό Σταθμό στη Δ.Κ. Πέτα" (πακέτο Γ' "Έπιπλα"), προϋπολογισμού 12.293 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Δήμος Νικολάου Σκουφά). Επίσης, με έγγραφο προς το Δήμο Ζηρού εκφράζεται η αρνητική γνώμη της Ε.Δ.Α. της Περιφέρειας για το έργο "Προμήθεια εξοπλισμού για τα Τμήματα Ένταξης των σχολείων του Δήμου Ζηρού", προϋπολογισμού 118.663 ευρώ.

«Απαγορευμένη» για τα αυτοκίνητα

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση της Ζυγομάλλη • Από χθες και μέχρι την 30η Απριλίου η οδός Ζυγομάλλη στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, είναι κλειστή για τα αυτοκίνητα. Με απόφαση που υπέγραψε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης, στο

διάστημα αυτό απαγορεύεται η κυκλοφορία, αλλά και η στάθμευση των οχημάτων. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αποφασίστηκαν λόγω υλοποίησης του έργου ανάπλασης και πεζοδρομήσεων κεντρικών οδών της πόλης.

ΜΙΧ. ΚΑΣΣΗΣ: Αν δεν φεύγει μόνη της η Τρόικα να τη διώξει η κυβέρνηση • Ο Γιαννιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, μιλώντας στον ΑΝΤ-1 ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει νέα μέτρα, ενώ τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει η Τρόικα από την Ελλάδα. «Η Τρόικα ας φροντίσει να κλείσει τα θέματα που είναι ανοιχτά. Και κάποια στιγμή εν τέλει να αποφασίσουν να φύγουν. Και αν δεν αποφασίσουν να φύγουν από μόνοι τους, να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τους διώξει. Δεν χρειαζόμαστε άλλο πλέον την τρόικα. Νομίζω ότι τα πράγματα πήραν το δρόμο τους…» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Έως 10 Φεβρουαρίου η αναγγελία ύπαρξης κοινωφελών περιουσιών • Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου έχουν χρονικό περιθώριο οι διοικητές και διαχειριστές (εκκαθαριστές, εκτελεστές, Ιεροί Ναοί, σύλλογοι, σωματεία, Ο.Τ.Α. κλπ.) κοινωφελών περιουσιών και οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών να αναγγείλουν την ύπαρξη των παραπάνω περιουσιών στην αρμόδια αρχή. • Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα

Συνελήφθη 48χρονος με χασίς • Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4,3 γραμμάρια χασίς.

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 29 Iανουαρίου 2014

του υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr, Ενότητα: Αποφάσεις & Εγκύκλιοι, Υποενότητα: Υπ. Οικονομικών).

Σεμινάριο μπουζουκιού από τον Μανώλη Πάππο • Σεμινάριο μπουζουκιού με κόστος συμμετοχής 20 ευρώ, θα κάνει αύριο στην αίθουσα του αρχοντικού Πυρσινέλλα (Παπάζογλου 5) ο μουσικός Μανώλης Πάππος. Την ανακοίνωση εξέδωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών. Ώρα έναρξης 5 μ.μ.. • Πληροφορίες - εγγραφές στο τηλέφωνο 6976-768706.

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Την Παρασκευή, στο Πνευμ. Κέντρο

Παρουσιάζεται η μουσική παράδοση των Σουλιωτών

 Mέσα από ένα νέο CD σε επιμέλεια Παν. Τζόκα

• Eκδήλωση με θέμα την μουσική παράδοση των Σουλιωτών με τίτλο «Εις Σούλι… Να φέρω την λύραν μου με σας να ψάλλω» θα λάβει χώρα μεθαύριο, Παρασκευή και ώρα 8:30 μ.μ. στην αίθουσα «B. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων. Την διοργανώνουν το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Ζήση, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση του δίσκου ακτίνας (cd) που εξέδωσε το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Ζήση με τη συμπαράσταση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης, αποτέλεσμα ενδελεχούς μακροχρόνιας ερευνητικής εργασίας του ερευνητή και παραγωγού μουσικών προγραμμάτων της ΕΡΤ Παναγιώτη Τζόκα. Στο cd παρουσιάζονται τα μουσικά ακούσματα που αφορούν στο Σούλι και στους αγώνες των αδούλωτων Σουλιωτών, όπως κα-

ταγράφηκαν από τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της ορχήστρας του Νίκου Φιλιππίδη, συνεπικουρούμενη από τους ερμηνευτές Σάββα Σιάτρα, Κώστα Λεοντίδη, Κώστα Τζίμα, Γιώργο Πατσιούρα και Ηλιάνα Τζόκα, οι οποίοι και θα ερμηνεύσουν ζωντανά το έργο επί σκηνής. Στην εκδήλωση θα χορέψουν τα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ρωμανού και του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Π. Ζήση, που εδρεύει στο Χαλάνδρι Αττικής. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Παναγιώτη Τζόκα και την αφήγηση θα κάνει ο Γιώργος Τζέρμπος.

***

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την πώληση του εν λόγω cd κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατεθούν για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αποφάσισαν ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνή προβολή τους

Στον αγώνα για προσέλκυση τουριστών και τα Γεωπάρκα

• Πρωτοβουλίες για την προβολή τους, αξιοποιώντας μάλιστα την ευκαιρία που τους δίνεται με την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνουν τα Ελληνικά Γεωπάρκα, ανάμεσα στα οποία είναι και του Βίκου – Αώου. Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Εθνικού Φόρουμ και αποφασίστηκε όπως τα Ελληνικά Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα να συμμετάσχουν και φέτος στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου ITB 2014, για να συνεργαστούν με τον ΕΟΤ για την προβολή των δυνατοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, γεωτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού που προσφέρουν στον επισκέπτη τα ελληνικά γεωπάρκα, καθώς και τις δυνατότητες εκπαίδευσης και πληροφόρησης για το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, αποφασίστηκε σε συντονισμό με το σχεδιασμό δράσης της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, να κατατεθεί από κοινού πρόταση στο ΥΠΕΚΑ για την οργάνωση εκδήλωσης στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στην Αθήνα, ώστε να προβληθούν τα Ελληνικά Γεωπάρκα, τα τοπικά προϊόντα των περιοχών και να τεθεί η βάση για την ενεργοποίηση

KOINΩNIKA

Γνωστoπoιήσεις γάμων Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΟΝΤΗΣ του Χρήστου και της Παρασκευής, το γένος Μάκη, που γεννήθηκε στα Ιωάννινα και κατοικεί στη Γερμανία και η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΚΟΥ του Ευαγγέλου και της Αναστασίας, το γένος Λούση, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Γερμανία, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στη Γερμανία. Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ του Ανδρέα και της Ελένης - Ασπασίας, το γένος Ροζή, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα και η ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΗ του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής, το γένος Τζαρούχη, που γεννήθηκε στα Ιωάννινα και κατοικεί στην Ανατολή Ιωαννίνων, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στα Ιωάννινα.

Με στόχο τη δημιουργία δικτύου παρεχομένων υπηρεσιών

Συνάντηση κοινωνικών φορέων οργάνωσε ο ΟΚΠΑΠΑ Δ. Ιωαννιτών • Συνάντηση των κοινωνικών φορέων του Νομού Ιωαννίνων, οργάνωσε ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών, με σκοπό – πέραν του… προεκλογικούόπως είπε στην εισήγησή του ο Πρόεδρός του κ. Φίλιππος Τσουμάνης, να δημιουργηθεί μια ουσιαστική και μόνιμη συνεργασία, ένα δίκτυο δηλαδή παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη του εγχειρήματος της Περιφέρειας, που είχε οδηγήσει σε πρώτο στάδιο στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η εισήγηση του κ. Τσουμάνη σε θεωρητικό επίπεδο

περιλάμβανε τα πάντα: Συμπληρωματικότητα δράσεων, από κοινού επίλυση προβλημάτων, ενίσχυση διαπραγματευτικής ικανότηταςάμβλυνση διακρίσεων που υφίστανται οι ευπαθείς ομάδες, διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης. Ανέφερε δε ότι Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός δικτύου της τοπικής κοινωνίας, για παροχή καλύτερων και ουσιαστικότερων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο σχεδιασμός του κ. Τσουμάνη, περιλαμβάνει δεκάδες δράσεις, σε σημείο τέτοιο, που με τα σημερινά δεδομένα να είναι αμφίβολη η υλοποίηση και ελάχιστων εξ αυτών.

Αύριο στο «Du Lac»

Συνεστίαση των Ρόταρυ με ομιλητή τον Κ. Τριανταφυλλάκη της σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2004, σχετικά με την προστασία της Γεωλογικής κληρονομιάς. Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κα Α. Τζιτζικώστα, οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Ελλάδας, του Γεωπάρκου Λέσβου (Ν. Ζούρος), του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη (Χ. Φασουλάς), του Γεωπάρκου ΧελμούΒουραϊκου (M. Καμηλάρη) και του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου (Κ. Παπαηλίας, Χ. Παπαϊωάννου και Π. Πάσχος), η Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας Ε. Θεοδοσίου, εκπρόσωποι του ΙΓΜΕΜ (πρώην ΙΓΜΕ), Δρ. Ε. Μωραΐτη και Γ. Βουγιουκαλάκης.

Προληπτική σπιρομέτρηση των αθλητών του Ν.Ο. Παμβώτιδας • Μετρήσεις της Αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) όλων των αθλητών του σε συνεργασία με τον ιδιώτη πνευμονολόγο Δημήτριο Λέκκο πραγματοποίησε ο Ναυτικός Όμιλος Παμβώτιδος, ο οποίος με ανακοίνωσή του ευχαριστεί τον γιατρό για την επιστημονική υποστήριξη και την πολύτιμη βοήθειά του. «Σε τέτοιες δύσκολες εποχές, η ευγενική χορηγία του παραπάνω ιατρού είναι παράδειγμα προς μίμηση», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τα ιατρεία των νευρολόγων Ανδρέα Γ. Μίχου και Σοφίας Γ. Τσούλη, μεταφέρθηκαν στην οδό Δαγκλή αριθ. 7, 1ος όροφος και λειτουργούν με την επωνυμία: ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλέφωνα επικοινωνίας Σταθερά: 26510-76636 και 26510-73310 Κινητά: Σοφία Γ. Τσούλη 6972-895823 Ανδρέας Γ. Μίχος 6946-120208

• Ο οικονομολόγος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης θα είναι ομιλητής αύριο, Πέμπτη στην συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Ιωαννίνων που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Du Lac» (ώρα 9:15 μ.μ.). Ο κ. Τριανταφυλλάκης θα μιλήσει με θέμα «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει» βασισμένο στο βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο. Τιμή δείπνου 15 ευρώ. • Περισσότερες πληροφορίες στους κ.κ. Βασίλη Παπαγιάννη, Πρόεδρο 6974-228002 και Αλέξη Δρούγκα, Γραμματέα 6944-588291.

Στη Λευκάδα την Κυριακή ο Ορειβατικός Ιωαννίνων • Στη Λευκάδα εξορμά την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Η διαδρομή που προγραμματίστηκε είναι: Πόρος - Παναγιά Κάστρο (790μ) - Συγκρότημα - Αρχαία Αγρέπαυλης – Πόρος (Β’ Κατηγορίας με ώρες πορείας 5-6). Αρχηγοί θα είναι οι: Σταύρου Σωτήρης, Νάκος Δημή-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ» Τηλ. 26510-38212

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Ευχαριστούμε όλους όσους διέθεσαν χρηματικά ποσά για τους σκοπούς της «Φλόγας»: - Σε μνήμη Αθανάσιου Λέφα, τις οικ. Μιχάλη και Λουκίας Παπακώστα, Γεωργίου και Ιφιγένειας Λέφα, Αλέξη και Γιούλης Λέφα, Νικολάου και Ευανθίας Καρρά.

τρης, Καρβέλης Χρήστος, Μωραΐτης Μήτσος. Δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό γιατί τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η αναχώρηση θα γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 7 το πρωί. • Πληροφορίες στα Γραφεία του Συλλόγου, Σμύρνης 15, καθημερινά 7-9 μ.μ. Τηλ & fax.: 2651022138.

ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΜΝΗΜΗ – Στη μνήμη του Δημητρίου Παρλαπά, η οικ. Βασιλείου Βενέτη, η οικ. Ηλία Λεύκοβιτς και η οικ. Αναστασίου Παπανικολάου και στη μνήμη του Γεωργίου Κούτρα, η κ. Μαίρη Γελέκη, προσέφεραν οικονομική ενίσχυση για τις ανάγκες της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων Η Τ.Δ.Ε. εκφράζει θερμές ευχαριστίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το ιατρείο του Χειρούργου Ουρολόγου

Ζήκου Λιάμη μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση επί της οδού Κοραή 10-12 στον 1ο όροφο Τηλ. ιατρείου: 26510-39210 - Τηλ. οικίας: 26510-39478 Κιν.: 6937-222900


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 3η

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΠPOΣKHNIO-ΠAPAΣKHNIO

διαδόσεις... Η... τελευταία επιθυμία!

 Τι ήταν εκείνο που ήθελες να κάνεις και δεν το έκανες, ρωτήθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος από τον Γιάννη Πρετεντέρη στη συνέντευξη των πέντε «καμπαλιέρος» την περασμένη Δευτέρα το βράδυ. «Δυστυχώς δεν κατάφερα να ενώσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις κάτω από την ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», είπε με παράπονο ο κ. Φίλιος και λίγο έλειψε να τον πάρουν τα κλάματα και μαζί μ’ αυτόν και τον Μπουτάρη με τον Καμίνη! Δεν ήταν στα οράματα του κ. Φίλιου να αλλάξει λάμπες και να κλείσει λακούβες στην πόλη και στα εγκαταλειμμένα Δημοτικά Διαμερίσματα!

Το γουέστερν...

 Δεν ήταν συνέντευξη αυτό που παίχτηκε στο «Mega» αλλά μια ταινία γουέστερν από τα παλιά, που ο καθένας μπορεί να βάλει ό,τι τίτλο θέλει «και οι πέντε ήταν ορφανοί», «οι πέντε μοναχικοί καβαλλάρηδες», «έτσι, χωρίς όραμα», «Από δω πάνε οι άλλοι», «Μάνα γιατί μας γέννησες», «Άτιμη κοινωνία», «Σκληροί για να πεθάνουν», «Η ληστεία του τρένου», «Οι λήσταρχοι και οι άλλοι», «Τα λεφτά που κάνουν φτέρα». Δ.Τ.

Συγκροτημένος και σεμνός… Όχι, δεν είναι ...μαϊντανός στα τηλεοπτικά κανάλια ο Γιαννιώτης πολιτευτής της Ν.Δ. και διακεκριμένος χειρουργός Φίλιππος Σιάκας, αφού είναι ένας άνθρωπος όχι τόσο των λόγων, αλλά κυρίως των έργων! Προχθές το μεσημέρι συμμετείχε σε πολιτικό πάνελ εκπομπής της Βίλιαν Στασινού στον τηλεοπτικό σταθμό ΒΗΜΑ και ξεχώρισε για το συγκροτημένο λόγο και τις ξεκάθαρες απόψεις που εξέφρασε, τοποθετούμενος τόσο σε θέματα που αφορούν τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και σε ζητήματα γενικότερα για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας σήμερα! Τους έχουμε ανάγκη τέτοιους σεμνούς και σοβαρούς πολιτικούς στον τόπο μας… Κ.Α.

Σε επιτροπή μαγειρικής!

 Γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της μαγειρικής ο Παύλος Αλεξάνδρου, τις συνταγές του οποίου δημοσιεύει κάθε Σάββατο ο «Π.Λ.» σε ειδική στήλη. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε αυτές τις μέρες από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή των διαγωνισμών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής του 7ου Φόρουμ Γαστρονομίας που διοργανώνει τον Φεβρουάριο στην Αθήνα! Χρόνια στο… κουρμπέτι ο κ. Αλεξάνδρου, κουβαλάει μια πολύτιμη εμπειρία που λίγοι μάγειρες στην χώρα μας διαθέτουν! Και ως μέλος της συγκεκριμένης κριτικής επιτροπής είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει πολλά… Κ.Α.

Ας ξεκινήσει από τα απλά…

 Να γίνει επιμήκυνση του σχολικού έτους, αλλά ο Υπουργός πριν "κόψει" τις Πασχαλινές διακοπές - που αποτελούν και πλήγμα για την ύπαιθρο και γενικά την Περιφέρεια- ας φροντίσει για τα απλά: Να καταργήσει τις αργίες εντός της σχολικής περιόδου, για συνελεύσεις εκπαιδευτικών, θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.α.. Ας κάνει την αρχή από αύριο: Αλήθεια τι εξυπηρετεί η αργία για τους τρεις Ιεράρχες; Σχολική γιορτή κατ’ έθιμο που την κατάργησαν, ενώ θα έπρεπε την ίδια μέρα να οργανώνονται εκδηλώσεις εντός σχολείου, εκκλησιασμός κλπ. Ν.

Δεν είναι θυσία…

 Αναφέρονται στα πάθη του ελληνικού λαού και τα χαρακτηρίζουν ως θυσίες. Μα, αυτές οι πρακτικές που επιβλήθηκαν ακούσια στο λαό δεν είναι θυσίες. Η θυσία είναι εκούσια πράξη. Είναι μια επιλογή που έχει και ηρωικές προεκτάσεις. Αυτό που ζει σήμερα ο Έλληνας του επιβλήθηκε χωρίς να τον ρωτήσουν και, το χειρότερο, χωρίς να έχουν καμία επιφύλαξη αν και γνώριζαν ότι θα του προκαλούσαν μεγάλη ζημιά. Μήπως ακούσατε εσείς έστω και μια ελληνική οικογένεια να καλοδέχτηκε τις θυσίες; Γι’ αυτό, όσοι χαρακτηρίζουν «θυσία» τα δεινά του ελληνικού λαού ας είναι πιο προσεκτικοί γιατί μας εξοργίζουν. Το να σου επιβάλουν μέτρα που δεν ανταποκρίνονται σε όσα προβλέπονται από το Σύνταγμά σου αυτό είναι πέρα για πέρα ανήθικο και δεν έχει σχέση με τη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

Προβληματικό το μνημόνιο;

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθυνόμενη στους Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλο χαρακτηρίζει προβληματικό το μνημόνιο, αφού δεν συμβαδίζει με το Σύνταγμα της χώρας, και ρωτάει τη γνώμη τους! Και εκείνοι τι απάντησαν; Δεν το μάθαμε. Κάποια στιγμή θα κληθούν όλοι τους να απαντήσουν και στο πώς φθάσαμε εδώ αλλά και αν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο και δεν έγινε. Απαντήσεις σαφείς και συγκεκριμένες δεν ακούσαμε από καμία πτέρυγα της Βουλής. Μονομερώς επέβαλαν τις συνταγές τους, τις αποδέχθηκαν χωρίς αντιρρήσεις οι δικοί μας και τώρα, ακόμη κι αν γίνει κριτική στην όλη κατάσταση, δεν θα φέρουν πίσω τη ζωή μας. Αυτή πήρε άλλη πορεία και ήταν μία από τις αιτίες που δημιουργήθηκε έντονος αρνητισμός για την Ευρώπη αφού δεν μας προστάτευσε αλλά ταυτίστηκε με τις αποφάσεις του ΔΝΤ.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις!..

 Βγαίνει πρώτη η Ιρλανδία από το μνημόνιο και ακολουθεί η Πορτογαλία που μπήκαν μετά από μας στα σχέδια στοχοποίησης των λαών τους. Μόνο που στην Πορτογαλία όποιο μέτρο κρίθηκε από τα δικαστήριά τους αντισυνταγματικό ακυρώθηκε. Όπως και να το κάνουμε, όταν επιβάλλονται στους λαούς μέτρα που αντιβαίνουν στο εθνικό δίκαιο είναι απαράδεκτα αφού έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Εξ άλλου, ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους, που λένε ότι βαραίνει την Ελλάδα, προέρχεται από το πάρτυ στον τομέα της υγείας, των εξοπλισμών και των δημοσίων έργων στο οποίο δεν ήταν καλεσμένος ο λαός που σήμερα τον υποχρεώνουν να πληρώσει αυτή τη δυσβάσταχτη φορολογία, ενώ αποφεύγουν να πάρουν πίσω χρήματα από αυτούς που τα καταχράστηκαν.

Δεν το έκανε

 Τώρα που θα κληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνοι που διαχειρίζονται σήμερα τα οικονομικά μας για να απαντήσουν με σαφήνεια για τον τρόπο που υλοποιήθηκε το μνημόνιο θα μάθουμε αν υπήρχε και άλλος δρόμος και ποιος ήταν! Το ότι δεν συμμετείχαν Σαμαράς και Στουρνάρας στις πρώτες συνεννοήσεις με την Τρόικα και στις πρώτες δεσμεύσεις της χώρας μας αυτό δεν τους απαλλάσσει πλήρως από τις μεγάλες ευθύνες. Εξ άλλου ο Σαμαράς δεν τήρησε την προεκλογική του δέσμευση για μία και μόνη εξεταστική επιτροπή, αυτή που θα έδινε εξηγήσεις για το πώς φθάσαμε εδώ. Η μετέπειτα σιωπή του για τα στοιχεία που έδωσε τότε η ΕΛΣΤΑΤ και που χαρακτηρίστηκαν παραποιημένα προκειμένου να διογκωθεί το Ελληνικό χρέος δεν του δίνει συγχωροχάρτι. Ό,τι μας υποσχέθηκε πρέπει να το τηρήσει. Αυτό θα κρίνει και την αξιοπιστία του… Θεανώ Βλάχου

Απ’ την κούνια στην πολιτική!

 Άλλος είχε πατέρα πολιτικό κι άλλος θείο! Άλλος ήταν εκπρόσωπος τρίτης γενιάς πολιτικών κι άλλος ξεπήδησε από το πουθενά και έγινε και αρχηγός κόμματος. Άλλος πάλι μπορεί και να κόλλησε σαν τη βδέλλα δί-

πλα σε ισχυρό πολιτικό για να δράξει κάθε ευκαιρία! Θα μου πείτε ότι κανένας τους δεν διορίστηκε. Τους ψήφιζε ο λαός. Δίκιο έχουν! Ο λαός ας πρόσεχε! Όμως άνθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ, που τα βρήκαν όλα έτοιμα με ποια κριτήρια τους επέλεγε ο λαός; Δεν έπρεπε να δώσουν πρώτα δείγμα επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας; Αν δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρα πώς να αποδώσουν έργο στη διακυβέρνηση μιας χώρας; Θ.

...οι διαδοσίες

® Aπό τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ

ΤΑΚΗΣ ΠΑΡΛΑΠΑΣ…

G Μολονότι φοιτήσαμε, σε διαφορετικές τάξεις, στην γεραρά Ζωσιμαία Σχολή, εν τούτοις η γνωριμία μας άρχισε στην Φοιτητική Εστία Τοσίτσα της Κάτω Κηφισιάς. Κατείχαμε τα δύο από τα τρία «δωμάτια με μπαλκόνι» του τρίτου ορόφου και προνομιακά είχαμε και το κλειδί από το «δωμάτιο – αναρρωτήριο», στον νεροχύτη του οποίου πλέναμε εκ περιτροπής τα εσώρουχά μας προς αποφυγήν… «περιττών εξόδων»! Πήραμε το πτυχίο ταυτόχρονα, αλλά εκείνος είχε υπηρετήσει ήδη στο στρατό και έτσι προηγήθηκε στη λήψη της ειδικότητας. Στην Φοιτητική Εστία ήταν το «πειραχτήρι» όλων και ως εκ τούτου ο πλέον αγαπητός. Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποκαλύψει «κρυφούς έρωτες» των άλλων μια και ο δικός του, ακόμα από τότε με την Πόπη ήταν πολύ ή λίγο γνωστός, μολονότι τα ραντεβού του προσπαθούσε να τα καλύψει… δραπετεύοντας από την Εστία από το παραπόρτι του παρεκκλησίου του Αγ. Σπυρίδωνα. Έμπαινε στο δωμάτιό μου για… άγρα πληροφοριών όταν έλειπα, πηδώντας από το μπαλκόνι του στο δικό μου. Ξανασυναντηθήκαμε στα Γιάννινα όταν εγκαταστάθηκα μόνιμα, ενώ εκείνος λειτουργούσε την μικρή οφθαλμολογική του Κλινική στο γνωστό όμορφο κηπόσπιτο του Γ. Καππά, πατέρα της Πόπης. Η επανασύνδεσή μας ήταν άμεση και οικογενειακή μια και πολύ γρήγορα παντρεύτηκα και μπήκα στην μεγάλη παρέα (πέραν των σαράντα ατόμων) με την οποία διασκεδάζαμε στις ταβέρνες της εποχής και στα σπίτια μας, τις λιγοστές ελεύθερες ώρες μας. Οι συναντήσεις στο σπίτι των Παρλαπά ήταν πάντα προσεγμένες και άφηναν εποχή. Η φιλία μας όλα τα πενήντα χρόνια που ακολούθησαν έμεινε αδιατάραχτη και χωρίς το παραμικρό συννεφάκι στις σχέσεις μας. Ο Τάκης Παρλαπάς αποτελούσε πάντα ένα εκλεκτό μέλος της Γιαννιώτικης κοινωνίας. Συνεργαστήκαμε επιστημονικά, αλλά και συνδικαλιστικά, όταν εκείνος μετά τον Τιμολέοντα Τζαλονίκο, διετέλεσε για δύο τριετείς θητείες Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Είμαστε επίσης μαζί στον Ροταριανό Όμιλο Ιωαννίνων για πολλά χρόνια, προσφέροντας και υπηρετώντας. Από τους πρώτους εντάχτηκε στον Σύλλογο των αποφοίτων της Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα για την απότιση φόρου τιμής στον Ευεργέτη και στον πρωτεργάτη και ιδρυτή της, Βαρώνο Μιχ. Τοσίτσα και Ευ. Αβέρωφ αντίστοιχα. Υπηρέτησε επίσης στα κοινά της πόλης μας από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου. Η πραότητα και η εντιμότητά του υπήρξαν παντού η σφραγίδα, την οποία άφησε, όπως επίσης και η διάθεση της προσφοράς στους φίλους και τους συμπολίτες. Με αυτόν τον φιλικό δεσμό δεν ήταν δυνατό να παραμείνω μακριά και ασυγκίνητος από τις τελευταίες μακρές περιπέτειες της υγείας του, τις οποίες εκείνος υπέμεινε με καρτερία. Τώρα αναπαύεται εν ειρήνη στην ηπειρωτική γη, την οποία τόσο αγάπησε και υπηρέτησε. Καλό δρόμο φίλε μου Τάκη στο τελευταίο από τα πολλά ταξίδια, που αγαπούσες και πραγματοποίησες στη ζωή σου. Η μνήμη σου θα είναι αιώνια.

Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΛΠΙΔΑ!..

G Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών στις 11 π.μ. της Κυριακής 26-1-2014 ήταν κατάμεστη. Αιτία, η βράβευση των αριστούχων μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας, της πόλης των «αρμάτων, των γροσίων και των γραμμάτων», από τον Δήμο Ιωαννιτών. Σ’ αυτή την πόλη, λοιπόν, αλλά πιστεύω και στις άλλες πόλεις της πατρίδας μας, εξακολουθεί να υπάρχει η ΕΛΠΙΔΑ σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο κι αν συμβαίνουν τελευταία όλα αυτά τα τραγικά που μας πικραίνουν και μας ανησυχούν. Διαβάζοντας στον «Π.Λ.» τον κατάλογο των βραβευμένων έμεινα έκπληκτος με τα «σκαστά εικοσάρια», αλλά και τα τόσα πολλά εικοσάρια κατά μάθημα, που υποκρύπτονται κάτω από τα… μη σκαστά. Δεν μπορεί κανείς παρά να συγκινηθεί στο έπακρο αναλογιζόμενος τον κόπο αυτών των αγνών παιδιών και όχι μόνο, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Φ. Φίλιος. Υπάρχουν και οι… «αφανείς ήρωες» οι γονείς των μαθητών και προ παντός οι δάσκαλοί τους. Όλοι τους αξίζουν τα ολόθερμα συγχαρητήριά μας για την σκληρή δουλειά τους, αλλά ακόμα και οι μη βραβευθέντες άριστοι για κάποια μόρια παρακάτω. Νάναι καλά και να αριστεύουν. Παρεμπιπτόντως είχα να παρευρεθώ σε τέτοια εκδήλωση από την εποχή των βραβεύσεων των θυγατέρων μου. Τώρα ήταν η σειρά του πρώτου εγγονούλη να παραλάβει την… σκυτάλη. Οι ευχές μου τον συνοδεύουν παντού και πάντα. Γι - Πας


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 29 Iανουαρίου 2014

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

Θα τον καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή

Κώδικας Δεοντολογίας τραπεζών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ® Τι προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει…

Κ

ώδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες όσον αφορά τους δανειολήπτες που έχουν δυσκολία στην αποπληρωμή των οφειλών τους θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά σε ερώτηση της Βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη. Όπως σημειώνει ο Υφυπουργός στον Κώδικα Δεοντολογίας θα προσδιορίζονται οι όροι «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» ώστε με βάση

αυτούς να γίνονται αναδιαρθρώσεις δανείων. Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν θα εκδώσει οδηγίες

Σε ανασφάλιστους και άπορους τα χρήματα που επιστρέφουν από μίζες 

Σε ειδικό λογαριασμό τα πρώτα 17,7 εκατ. ευρώ

• Για την κάλυψη χειρουργείων ανασφάλιστων ασθενών, την παροχή στέγης σε άπορους φοιτητές και τη διάθεση υπολογιστών με ειδικά προγράμματα Braille για την εκπαίδευση τυφλών μαθητών θα διατεθούν τα πρώτα χρήματα (17,7 εκατ. ευρώ) που προέρχονται από μίζες και έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Υπουργών Υγείας και Παιδείας, Άδ. Γεωργιάδη και Κ. Αρβανιτόπουλου και του αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Βάσει της απόφασης αυτής, το ποσό των 17,7 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τη δήμευση ή την επιστροφή ποσών που σχετίζονται με παρανόμως χορηγηθείσες προμήθειες εξοπλιστικών ή άλλων προγραμμάτων θα διατεθεί σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε τα 13,2 εκατ. ευρώ να διατεθούν στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη του κόστους χειρουργικών επεμβάσεων ανασφάλιστων πολιτών. Τα υπόλοιπα 4,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Παιδεία για την κάλυψη δαπανών στέγασης 3.000 φοιτητών με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών σε τυφλούς μαθητές.

προς τους δικαστές για τα «κόκκινα» δάνεια. Ο κ. Σκορδάς επισημαίνει ότι έως 31 Δεκεμβρίου 2014 πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών και Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα είναι «το μόνο υπό σύσταση όργανο επιλαμβανόμενο θεμάτων διαχείρισης ιδιωτικού χρέους». Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα περιλαμβάνει τα αποδεκτά έξοδα διαβίωσης, που θα καθοριστούν σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να λαμβάνονται υπόψη από τις τράπεζες, οι οποίες θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη κατά των οφειλετών. Επίσης θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, τις διαδικασίες αξιολόγησης της δυνατότητας αποπληρωμής, δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα, όρους επικοινωνίας μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειστών, και σε αυτές θα αξιοποιούνται οι ορισμοί του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», των οποίων θα γίνεται χρήση κατά τη λήψη αποφάσεων των τραπεζών με παροχή λύσεων/αναδιαρθρώσεων δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής. Η Μ. Χρυσοβελώνη υπενθύμιζε στην ερώτησή της ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος έχει ζητήσει να υπάρξει ένα πλαίσιο ορισμών όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργάσιμοι δανειολήπτες» ως καθοδήγηση προς το Δικαστικό Σώμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Αύξηση 1,1% στο ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης • Κατά 1,1% αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε ετήσια βάση το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης, έναντι αύξησης 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Η ανακοίνωση της ΕΚΤ σημειώνει ότι η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1% στο τρίτο τρίμηνο έναντι 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν η αύξηση του ετήσιου ρυθμού της ακαθάριστης αποταμίευσης των νοικοκυριών κατά 3,1% από -2,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Το ποσοστό αποταμίευσης των

Σε ισχύ σε δύο χρόνια

Νέα οδηγία του Ecofin για τα ενυπόθηκα δάνεια • Απόφαση για την εφαρμογή δράσεων προς την κατεύθυνση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων, στεγαστικών και καταναλωτικών, έλαβε χθες το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ Ecofin. Όπως ανακοινώθηκε, η νέα κοινοτική οδηγία θα επιφέρει εκτός των άλλων ενίσχυση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ σε δύο χρόνια από σήμερα. Η νέα οδηγία ορίζει ότι ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του μια περίοδο επτά ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει τη δυνατότητα μελέτης της σύμβασης που καλείται να υπογράψει για να λάβει τα δάνεια. Επιπλέον, μετά την υπογραφή της σύμβασης θα έχει στη διάθεσή του τον ίδιο αριθμό ημερών για την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι αγοραστές ακινήτων θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πραγματικό κόστος που ενέχει μια υποθήκη και ότι θα προστατεύονται καταλλήλως στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο. Παράλληλα, η νομοθεσία θα προστατεύει εν μέρει τους αγοραστές και από τις διακυμάνσεις της αγοράς που διογκώνουν τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν.

νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 13%. Για λόγους σύγκρισης, ήταν 13,2% το τρίτο τρίμηνο του 2012. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης των νοικοκυριών

παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στο 0,8% από 0,7% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σταθερός διατηρήθηκε και ο ρυθμός αύξησης των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων τους στο 1,8%.

Όσον αφορά τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, το καθαρό εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα -που αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές με τα τρέχοντα κέρδη τους– αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ είχε μειωθεί 1,1% στο προηγούμενο. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των επιχειρήσεων αυτών μειώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όσο περίπου και στο δεύτερο τρίμηνο (2,2%). Το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 64,7% (από 65,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2012), ενώ το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησε στο 102,5% από 104,4% ένα χρόνο πριν.

Συγκέντρωσε πάνω από 52.000 ευρώ

Η ΙΚΕΑ στηρίζει το έργο της UNICEF • Φέτος στην ΙΚΕΑ στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν πάνω από 52.000 ευρώ για τη στήριξη προγραμμάτων εκπαίδευσης παιδιών σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για κάθε λούτρινο παιχνίδι που πωλείται στα καταστήματα ΙΚΕΑ κατά τη διάρκεια της ενέργειας, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το ΙΚΕΑ Foundation δωρίζει 1€ στη UΝICEF για την εκπαίδευση των παιδιών. Παγκοσμίως η ΙΚΕΑ, κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 10,1 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2003 η ενέργεια «Λούτρινα παιχνίδια για την εκπαίδευση» έχει βοηθήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά, μέσα από 90 προγράμματα σε 46 διαφορετικές χώρες.

Μεγάλη απάτη με επικίνδυνες αναπάντητες κλήσεις στα κινητάΣε ποιους αριθμούς δεν πρέπει να απαντήσετε

• Ένα νέο κόλπο για να κερδίζουν χρήματα, φουσκώνοντας τους λογαριασμούς των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν εφεύρει οι επιτήδειοι. Τους τελευταίους μήνες, μεγάλος αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σχεδόν όλων των εταιρειών στην Ελλάδα έχει δεχθεί αναπάντητες κλήσεις ή κάποιο SMS από κάποιον άγνωστο αριθμό του εξωτερικού. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών, τρεις είναι οι ομάδες αριθμών του εξωτερικού από τους οποίους έχουν δεχθεί αναπάντητες κλήσεις έλληνες συνδρομητές. Οι περισσότερες κλήσεις έχουν γίνει από τους αριθμούς +375602605281, +37127913091 και +3598920111, καθώς και από

άλλους αριθμούς που αρχίζουν από +375 ή +371 ή +359. Το συνηθέστερο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», είναι οι αναπάντητες κλήσεις να γίνονται τις νυχτερινές ώρες, όταν ο ανυποψίαστος χρήστης κοιμάται ή έχει το τηλέφωνό του κλειστό. Μόλις ο χρήστης δει στο κινητό του την αναπάντητη κλήση, η πρώτη του κίνηση είναι να καλέσει για να δει ποιος τον έχει ζητήσει. Έτσι πέφτει στην παγίδα, αφού οι αριθμοί αυτοί συνήθως είναι εξαιρετικά υψηλής χρέωσης και λίγα δευτερόλεπτα κλήσης αρκούν για να τον χρεώσουν από 10 έως 25 ευρώ. Το +375 είναι ο διεθνής κωδικός της Λευκορωσίας, το +371 είναι ο κωδικός για τη Λετονία, ενώ το +359 είναι από τη γειτονική Βουλγαρία.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Τετάρτη 29 Iανουαρίου 2014

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

Από την Γεν. Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Σε πλήρη λειτουργία η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου ® Δυνατότητα πληρωμής του με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα

Σ

ε πλήρη λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά την διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας (Σεπτέμβριος 2013 -Ιανουάριος 2014) έχουν εκδοθεί 100.000 ηλεκτρονικά παράβολα και έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη 52.000 παράβολα στις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.

ου 2014 θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για την πληρωμή του e-παραβόλου και ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει άμεσα το ηλεκτρονικό παράβολο στον Φορέα. Μετά την επιτυχημένη πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής με παράβολα του υπουργείου «Υποδομών, ΜεΣτις επόμενες ημέρες θα εντα- ταφορών και Δικτύων» πλέον στην χθούν παράβολα και από άλλους εφαρμογή «e-Παράβολο» εντάσσοφορείς του Δημοσίου, ενώ από την νται και φορείς που υπάγονται στα πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρί- υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού, Εξωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ακόμη, μέσω του «e-Παράβολο» θα καταβάλλονται παράβολα και για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Ανώτατο Συμβού• Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη ενδέχεται να επιβραδύλιο Επιλογής Προσωπικού, νουν την ανάπτυξη των οικονομικών, εκτιμά η διευθύνουσα σύμβουλος του το Ταμείο Επικουρικής Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Ασφάλισης και Πρόνοιας Η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στις ΒρυξέλΑπασχολουμένων στα Σώλες, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ματα Ασφαλείας και την ΓεΒίβλου του Ταμείου, ανέφερε τρεις νική Γραμματεία Ενημέρωτρόπους με τους οποίους μπορεί να σης και Επικοινωνίας. επιτευχθεί η δημιουργία θέσεων εργαΓια την χορήγηση ηλεκτροσίας σε μια αγορά όπου πάνω από 20 νικού παραβόλου οι ενδιαεκατ. άνθρωποι αναζητούν δουλειά. φερόμενοι μπορούν να επιΟ βασικότερος τρόπος για τη δημισκέπτονται το διαδικτυακό ουργία θέσεων εργασίας σύμφωνα με τόπο της Γενικής Γραμματην Κριστίν Λαγκάρντ είναι ένα «έγκαιτείας Πληροφοριακών Συρο και αποτελεσματικό σύστημα» το στημάτων (www.gsis.gr) οποίο θα επιβλέπει το τραπεζικό σύεπιλέγοντας από τις «Υπηστημα και που θα διασφαλίσει ότι δεν ρεσίες προς Πολίτες ή θα υπάρξει ξανά μετάδοση της κρίσης. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να Υπηρεσίες προς Επιχειρήκαταβληθούν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί το χρέος τόσεις» τη σχετική εφαρμογή σο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε όμως ότι κάτι τέτοιο «e-Παράβολο». Τα e-παράείναι αρκετά δύσκολο καθώς «η αποταμίευση θα αποτυπωθεί στη ζήτηση». βολα είναι διαθέσιμα για Ο τρίτος τρόπος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η αναμόρφωση κατάθεση στον αντίστοιχο της αγοράς εργασίας μέσω της τόνωσης της τεχνολογίας, την ενίσχυση της εκφορέα δύο εργάσιμες ημέπαίδευσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα «δίχτυα ασφαλείας» για τους ρες μετά την πληρωμή ανέργους δεν θα απομακρυνθούν. τους.

Η ανεργία «φρενάρει» την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στην αγορά

Με πτώση 1,94% έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο ® Στις 1.136,97 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

• Με μεγάλες απώλειες, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 1.150 μονάδων, παρά την αρχική ανοδική αντίδραση. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.136,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση 22,46 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,94%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στα 79,64 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 30 εκατ. τεμάχια. Ανοδικά κινήθηκαν 40 μετοχές, 102 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,85%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε απώλειες 1,70% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε πτώση

0,88%. Μικτή ήταν η εικόνα στις μετοχές των τραπεζών, με τη μετοχή της Εθνικής να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να κλείνει με πτώση 5,23%, η Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητη στα 1,66 ευρώ, στο –1,84% έκλεισε η Eurobank, ενώ με άνοδο 0,31% έκλεισε η Alpha Bank. Αρχικά το Χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά έως τα επίπεδα των 1.176,04 μονάδων όταν σημείωνε κέρδη έως και 1,43%, τα οποία εξανεμίσθηκαν στη συνέχεια και η αγορά έκλεισε τελικά με σημαντικές απώλειες. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών πτωτικών συνεδριάσεων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες 7,06%.

11 και 12 Φεβρουαρίου

Το BIC ΗΠΕΙΡΟΥ στην 20η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Ισραήλ • Σε συνέχεια των επιχειρηματικών συναντήσεων Β2Β που διοργάνωσε το Κέντρο Επιχείρησης & Καινοτομίας Ηπείρου (BIC ΗΠΕΙΡΟΥ) τον περασμένο Μάρτιο στα Γιάννενα, στα πλαίσια του συχρηματοδοτούμενου έργου TPNM "Τουριστική Προβολή σε νέες αγορές" (IPA Greece-Albania Cross Border programme), και μιας σειράς άλλων δράσεων προετοιμασίας, οι εταίροι του έργου θα συμμετέχουν στην 20η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IMTM 2014 (International Mediterranean Tourism Market) Tel Aviv Ισραήλ στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, με σκοπό να αναδείξουν ως κοινό τουριστικό προϊόν την Ήπειρο, την Κέρκυρα και την Αυλώνα Αλβανίας. Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Επιχείρησης & Καινοτομίας Ηπείρου (BIC ΗΠΕΙΡΟΥ) αναφέρει ότι δέχεται υποδείξεις για πιθανούς τρόπους – ιδέες –προτάσεις –προωθητικό υλικό έως τις 5/2/2014, για την πλη-

ρέστερη παρουσίαση της περιοχής μας, όπως προσφορές για ταξίδια ή πακέτα διακοπών τα οποία θα συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα του έργου (corale.eu & tpnm.eu.), η οποία και θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της Έκθεσης. Η κύρια ιδέα είναι: "TPNM project: Why visit, how to travel,

about us and offers". (Για πληροφορίες: BIC ΗΠΕΙΡΟΥ, κα Κωνσταντίνα Οικονόμου τηλ. 26510-44447,57).

ΤτΕ: Αύξηση 12,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις 

Πλεόνασμα 50 εκατ. στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Νοέμβριο • Πλεόνασμα ύψους 50 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Νοέμβριο του 2013, με βάση τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (χωρίς τα πλήρη στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες) αυξήθηκαν κατά 12,8% και διαμορφώθηκαν στα 191 εκατ. ευρώ, ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές παρουσίασαν αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ ή 16,2% και ανήλθαν στα 141 εκατ. ευρώ. Επίσης, αύξηση παρουσίασαν τόσο οι αφίξεις όσο και η μέση ανά ταξίδι δαπάνη, κατά 10,8% και 1,8% αντιστοίχως. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 3,7% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και συνέβαλαν κατά 8,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 201, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 10.137 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.523 εκατ. ευρώ ή κατά 17,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1.530 εκατ. ευρώ ή 14,9% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012, ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές παρουσίασαν αύξηση κατά 7 εκατ. ευρώ ή 0,4%. H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων κατά 15,3% και στην αύξηση της μέσης ανά ταξίδι δαπάνης κατά 1,3%.


Σελ. 6η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πίτες - Χοροί - Συνεστιάσεις... Το «Χατζηκώστα»

• Την βασιλόπιτα για τη νέα χρονιά θα κόψει το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» σήμερα, Τετάρτη και ώρα 12:30 μ.μ.. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νοσοκομείου.

Οι Παλιοί Γιαννιώτες

• Την πίτα του για τον καινούριο χρόνο θα κόψει ο Σύλλογος Παλιών Γιαννιωτών σήμερα, Τετάρτη και ώρα 7:30 μ.μ. στο κέντρο «Λιθαρίτσια». Η εκδήλωση περιλαμβάνει φαγητό και ζωντανή μουσική.

Ο Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων

• Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα θα κόψει το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε εκδήλωση που θα γίνει στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων σήμερα, Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ..

Οι Φοιτήσαντες Πωγωνιανής

• Μεθαύριο, Παρασκευή και ώρα 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο Λύκειο Πωγωνιανής. Η εκδήλωση θα γίνει, όπως πάντα, στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής, με τους Καθηγητές, τους Μαθητές και τα Παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου». Πληροφορίες: Δολιώτης Αντώνιος, τηλ.: 2651021324.

Οι Απόστρατοι Χωροφυλακής

• Η Ένωση Αποστράτων Χωροφυλακής Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Ιωαννίνων και η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών θα κόψουν σε κοινή εκδήλωση την πίτα τους για τη νέα χρονιά. Η εκδήλωση θα γίνει μεθαύριο, Παρασκευή και ώρα 6:30 μ.μ. στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων.

Ο Σύλλογος Κουτσελιού

• Το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου και ώρα 6:30 μ.μ. o Μορφωτικός Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Κουτσελιου θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του στην αίθουσα Συνελεύσεων του Κοινοτικού Καταστήματος Κουτσελιού. Θα γίνει επίσης απονομή τιμητικών επαίνων στους εθελοντές αιμοδότες τους γεννηθέντες από το 1966 έως το 1975 και σ’ αυτούς που αιμοδότησαν για πρώτη φορά.

Ο Σύλλογος Γηροκοµείου

• Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής Γηροκομείου θα κόψει την βασιλόπιτά του την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στο Ζαχαροπλαστείο «Μάντζιος» (οδός Μαυρογιάννη 32).

Ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου

• Ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στα γραφεία του. Την ίδια μέρα, θα τιμήσει μέλη του Συλλόγου για τη διαχρονική και πολύπλευρη υποστήριξη και προσφορά τους στο Σύλλογο Τα εν λόγω μέλη κατ’ αλφαβητική σειρά είναι: Εμμανουήλ Κατσαράκης, Εμμανουήλ Μαλανδράκης, Γεώργιος Μαρκάκης, Ιωάννης Ρουσσάκης, Θάλεια Συμινελάκη και (ο αείμνηστος) Ευάγγελος Λαμπράκης.

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων

• Ο ετήσιος χορός των πολυτέκνων και η κοπή της πίτας του Συλλόγου τους θα γίνουν την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου και ώρα 2 μ.μ. στο κέντρο «Καρβούνης» στην Ελεούσα. Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ.

Ο Σύλλογος Ανθρακίτη

• Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθρακίτη Ζαγορίου «Ο Μεθόδιος» την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ.. Η εκδήλωση θα γίνει στο καφενείο του χωριού.

Η Σχολή «Carierra»

• Εκδήλωση για την κοπή της πίτας της για τη νέα χρονιά θα πραγματοποιήσει η Σχολή «Carierra» του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή Ιωαννίνων την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου και ώρα 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Οlympic».

Στα μέσα Φεβρουαρίου η «Πίτα του Ηπειρώτη» • Στις 16 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η μεγάλη ετήσια εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας η «Πίτα του Ηπειρώτη». Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Γιώργος Δόσης,

¯ από 1η σελ. νιώθει ακατασίγα-

στα την καυτή αναπνοή του τουρκικού επεκτατισμού, πότε με τη μορφή των νεοΟθωμανών και πότε των Κεμαλικών. Η απειλή αυτή των γειτόνων μας με την όχι πρωτόγνωρη βουλιμία τους κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, είναι αδιάλειπτη και αδιάλλακτη, είναι ποικιλόμορφη και έχει στρατηγική. Η επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας δεν ορρωδούν προ ουδενός και η κατευναστική πολιτική μας τροφοδοτεί και ανατροφοδοτεί το θράσος της. Η σύγκριση της ελληνικής με την τουρκική διπλωματία είναι καταλυτική. Η Τουρκία στοχεύει την προπαγανδιστική της δεινότητα στο εξωτερικό, είναι στρατηγικός εταίρος και των Η.Π.Α. και της Ρωσίας και η χώρα μας απαρασάλευτα προσηλωμένη στο γκαλοπιστάν... ακάθεκτη στην κατρακύλα του ενδοτισμού που αποτελεί διαχρονική παθογένειά της. Τέτοιες συμπεριφορές υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας μας στην αρπακτική και ακόρεστη βουλιμία ξένων συμφερόντων και οι υπεύθυνοι θα εισπράξουν επιεικώς ιστορική απαξία... Η εφημερίδα «Αυριανή», από τις 7-9-1995 έγραφε: «Δημοψήφισμα για τα εθνικά μας θέματα: «Κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς ο λαός τα θεωρεί όλα και όλους ΞΟΦΛΗΜΕΝΟΥΣ...» (η υπογράμμιση δική μου). Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως κ. Μπ. Αρίντς, με θράσος χιλίων πιθήκων, τον Απρίλιο του 2011 είχε απαξιώσει στην πόλη Ούρφα τους Έλληνες και τη χώρα μας με την κατάπτυστη δήλωσή του: «Σε λίγο θα ανοίξουν μαντίλι για να ζητιανεύουν». Η Εφημερίδα «Το Παρόν» 174-2011, για την ταπεινωτική συμπεριφορά του Αρίντς, με τίτλο: «Μας πήραν στο ψιλό» μεταξύ των άλλων έγραφε: «...θα περίμενε κανείς ότι η Αθήνα θα ξυπνούσε από το απατηλό όνειρο και θα αντιλαμβανόταν ότι η επίσημη Τουρκία έχει πάρει στο ψιλό την ελληνική πολιτική ηγεσία... Ο τρόπος αντιμετώπισης της Ελλάδος από την Τουρκία και η συχνή και μόνιμη χλιαρή αντίδραση της Αθή-

Α ΠΟΨΕΙΣ Η ενδοτικότητα της Ελλάδος αποθρασύνει τους Τούρκους!

® Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ*

νας προκαλούν ηττοπάθεια στον ελληνικό λαό. Εκτός αν είναι μέρος γενικότερου σχεδίου να νιώθει ο λαός μας πως η Ελλάδα είναι αδύναμη οικονομικά και στρατιωτικά. Έτσι επιβάλλονται πιο εύκολα μεσοβέζικες λύσεις».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου... Ενδοτικότητα και οικονομική κοινωνιοκτόνα εξαθλίωση, αποτελούν το μάννα εξ ουρανού για την τουρκική πολιτική ηγεσία. Ο κ. Αρίντς, δεν ώκνισε να βγάλει το ανθελληνικό άχτι του, μεθερμηνευόμενο σε αβυσσαλέο μίσος εμφυτευμένο στο DNA τους, εμφολεύει στα σωθικά τους από το λίκνο της νηπιακής αθωότητος ως τον τάφο της αδυσώπητης διαδρομής. Τον Ναό της Αγίας Σοφίας ο κ. Αρίντς οραματίσθηκε να τον μετατρέψει σε τουρκικό τέμενος για τις συνάξεις των μουσουλμάνων πιστών. Πρόκειται για τον Ναό της Υπάτης Σοφίας, του Ένσαρκου Λόγου του Θεού που

Έγινε ένα ξεχωριστό αντάμωμα με…

Παραδοσιακή μουσική και τραγούδι στο Δίλοφο • Tους «Τσακάλωφ» συνάντησαν οι «Φίλοι του Τρίστενου» την Κυριακή στην κεντρική Πλατεία του Δίλοφου στο Ζαγόρι, με παραδοσιακή μουσική και τραγούδι!

ντρικού Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διλόφου κ. Βαρζώκα και πλήθος χωριανών αλλά και επισκεπτών από τις γύρω περιοχές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι, με ξενάγηση σε παραδοσιακό σπίτι του χωριού, όπου οι «Φίλοι του Τρίστενου» είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη Ζαγορίσια αρχιτεκτονική και πολλά από τα αυθεντικά παλιά έπιπλα και αντικείμενα που χρονολογούνται εδώ και τρεις γενεές. Στο τέλος, προσφέρθηκε παραδοσιακό τσίπουρο με πολλούς μεζέδες και όλοι αναχώρησαν για την πλατεία όπου ξεκίνησε η μουσική και το τραγούδι. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κε-

Η Πρόεδρος του «Τσακάλωφ» Ασπασία Ζέρβα χαιρέτησε με ικανοποίηση το μουσικό αυτό αντάμωμα, τονίζοντας ότι όλα ξεκινούν και βασίζονται στην παράδοση, την οποία πρέπει να διατηρήσουμε για να την παραδώσουμε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές, ενώ ευχήθηκε να υπάρξουν ανάλογες εκδηλώσεις στο Δίλοφο, για να τονωθεί η ανάπτυξη και το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων.

Γεν. Γραμματέας ΠΣΕ, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού, Ιπποκράτης Κατσένης, Πρώην Γ. Γραμματέας, Κώστας Μπατσής, χοροδιδάσκαλος, Μαρίνα Τζάκου και Ελένη Ντάσιου, Μέλη Δ.Σ. ΠΣΕ.

Διάλεξη Γεώργιου Νάκου με θέμα την αιθαλομίχλη • Διάλεξη με ομιλητή τον καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιο Νάκο, διοργανώνει η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, σήμερα, Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της ΕΗΜ και θα έχει ως θέμα: «Η αιθαλομίχλη και οι επιπτώσεις στην υγεία». Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

αποτελεί μέρος της εθνικής μας παράδοσης, προκαλώντας έτσι το θρησκευτικό συναίσθημα των εκατομμυρίων ανά την υφήλιο Χριστιανών, τον τηλαυγή φάρο που καταυγάζει τη Χριστιανοσύνη. Σε εκθεσιακό χώρο για χαλιά,

Γενική συνέλευση και εκλογές για τον Ο.Φ.Π.Ι. • Την ετήσια γενική και εκλογική του συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων σήμερα, Τετάρτη και ώρα 6 μ.μ. στο Καφέ «Σκαραβαίος» (Δωδώνης 25). Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει έκθεση πεπραγμένων του 2013, οικονομικό απολογισμό, έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής και εκλογή νέου Δ.Σ.. Στις διαδικασίες συμμετέχουν τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη.

πλησίον του Ναού, με ειρωνεία δείχνοντάς τη «λυπημένη» όπως την χαρακτήρισε Αγία Σοφία είπε «να χαμογελάσει ξανά», όταν κατά την γνώμη του μετατραπεί σε τέμενος. Πρόκειται για κορύφωση θρασύτατου κυνισμού... Η ιστορία του Ναού της Αγίας Σοφίας είναι γνωστή, λόγω χώρου θα αναφερθώ συνοπτικά. Θεμελιώθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Ύστερα από δύο πυρπολήσεις, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ αποφάσισε την εκ θεμελίων κατασκευή του. Άναυδος ο Ιουστινιανός από την υπεροχή του από τον Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ, αναφώνησε το περίφημο και ιστορικό «νενίκηκά σε Σολομών». Στο ίδιο μοτίβο με τον κ. Αρίντς, ομοθυμαδόν, για το καλό της πατρίδας τους χωρίς αλληθωρίσματα... και ο ΥΠΕΞ κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, με την όντως ακαταμάχητη διπλωματική του δεινότητα. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή του για το μετερίζι αυτό. Με το γατίσιο βλέμμα και την οφιοειδή γλώσσα του κατά τις τετ α τετ αντιπαραθέσεις του, αποσβολώνει τους συνομιλητές του και κερδίζει το σκορ, όχι μόνο στις εντυπώσεις αλλά και στην ουσία πειθαναγκάζοντάς τους στην αμηχανία. Προτάσσει πάντα το συμφέρον της πατρίδας και όχι την πολιτική του επιβίωση. Τον Μάιο του 2010, στην Οξφόρδη είχε εκφρασθεί απαξιωτικά για την Ελλάδα: «Να βοηθήσουμε τη φτωχή αυτή χώρα». Προ μηνός περίπου αυθαδίασε, κουνώντας το δάκτυλό του... κατηγόρησε την χώρα μας ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιλήσμων ότι ένα τζαμί στη Θράκη αντιστοιχεί σε 400 μουσουλμάνους και στην Τουρκία η αναλογία είναι ένα τζαμί προς 876 κατοίκους. Εύλογα αναρωτιέμαι: Από που η Τουρκία αντλεί το δικαίωμα της προστασίας όλων των μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα; Ο Αλέξης Παπαχελάς, στις 13-5-2007 στο «Παρόν» είχε δηλώσει: «...όποιος ονειρεύεται έναν μεγάλο συμβιβασμό πρέπει να επισκεφθεί τον ψυχίατρο της ιστορίας, στον οποίο προσέφυγαν πολλοί Έλληνες ηγέτες που θέλησαν να τα βρουν με την Τουρκία...». Η ίδια εφημερίδα στις 5-62012 έγραφε: «Έφοδος» της

Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, καθώς πλέον βάζει πόδι με τον πιο επίσημο τρόπο στην ελληνική ΑΟΖ, υπό την πλήρη αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης που για μια ακόμη φορά παρακολουθεί ως απλός θεατής την Άγκυρα να δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο αλλά και στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάθε φωνή προσκρούει εις ώτα μη ακουόντων, όλα για τον λουφέ της εξουσίας... Στην ίδια εφημερίδα 15-122013 ο Γ. Λεονταρίτης, που χρησιμοποιεί την ατσάλινη πένα που ματώνει έγραφε: «...Έχουμε, όμως, και τον «ραγιαδισμό» του κ. Βενιζέλου απέναντι στους Τούρκους. Εμβρόντητος διάβασα το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το «Παρόν» της 1ης Δεκεμβρίου 2013, ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαίτησε, ώστε στο περιβόητο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, να μην υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο ζήτημα των γενοκτονιών, δηλαδή για τις γενοκτονίες σε βάρος Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων. Ο υπουργός Εξωτερικών – τονίζεται στο ρεπορτάζ – θεωρεί «αναγκαίο» να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά γι’ αυτές τις τραγωδίες, προκειμένου να μην... διαταραχθούν οι σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία. Ακολουθεί, δηλαδή, την ανεκδιήγητη «γραμμή Ρεπούση». Πλανάται ο κ. Βενιζέλος εάν νομίζει ότι με αυτήν την πολιτική του οσφυοκάμπτου και της νοοτροπίας «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», θα μείνουν ομαλές οι σχέσεις μας με τους μεμέτηδες. Η στάση του προσβάλλει το εθνικό φιλότιμο, όχι μόνον εκείνων που έχουν ρίζες από τις αλησμόνητες (και όχι χαμένες) πατρίδες, αλλά και κάθε Έλληνα που δεν έχει απωλέσει το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας...». Η Τουρκία στην κατευναστική πολιτική μας όχι μόνο δεν κάνει βήμα πίσω στις παράνομες και αυθαίρετες διεκδικήσεις της κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, αλλά αντιθέτως κλιμακώνει περαιτέρω την αδιαλλαξία της και επιχειρεί νέα μείζονος κλίμακος τετελεσμένα γεγονότα. Ωμό και αμείλικτο το ερώτημα: Πού ερείδεται ο κ. Βενιζέλος, διατεινόμενος επιτακτικά μάλιστα την άξια θαυμασμού σύμπνοια μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, στο βωμό της οποίας επαισχύντως διαγράφει την ελληνική ιστορία που είναι γραμμένη στην φλούδα της συνειδήσεως του λαού μας; Ο αείμνηστος Ηλίας Τσιριμώκος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενώσεως, έλεγε: «Η ανιστόρησις των γεγονότων που συνετάραξαν τον κόσμον δεν είναι χρήσιμη μόνον ως ιστορική γνώσις, αλλά και ως εξοπλισμός πολιτικής, ιστορικής και ηθικής διά το μέλλον...». Ο κ. Βενιζέλος έχει κάθε δικαίωμα να απαρνηθεί την ελληνική ιστορία, όμως δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει τις απόψεις του και στον ελληνικό λαό και αν δεν γνωρίζει ας πληροφορηθεί ότι: Η Τουρκία επιβάλλει και στα αρμενικά σχολεία την προβολή ντοκιμαντέρ με τις σφαγές που διέπραξαν οι Αρμένιοι κατά των Τούρκων αμάχων. Και η Ελλάδα καταλόγισε στον Κολοκοτρώνη γενοκτονία και μετέφρασε την σφαγή της Σμύρνης σε συνωστισμό. Πώς θα αναδείξουμε τη γυναικεία γενναιότητα, πώς θα θυμίσουμε ότι οι γυναίκες δεν φοβούνται τον πόνο και το θάνατο αλλά την ατίμωση, αν απαλειφθούν ο χορός του Ζαλόγγου ή η μάχη του Διρού, όπου οι Μανιάτισσες κατέσφαξαν με τα δρεπάνια τους κατακτητές; * Ο κ. Λεωνίδας Σ. Νικόπουλος είναι Ταξίαρχος ε.α. Ελ. Αστυνομίας, τ. Ειδικός συνεργάτης Γ.Γ. Υπουργείου Εθν. Παιδείας & Θρησκευμάτων, Συγγραφέας.

«Μια τεράστια έκρηξη» στο θέατρο Πολυθέαμα • Το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου «Μια τεράστια έκρηξη» παρουσιάζεται στο Πολυθέαμα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9:15 μ.μ. Πρόκειται για μία σύγχρονη κωμωδία με καταιγιστικό ρυθμό και πολλές εκπλήξεις. Η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Γκόγκου, τα σκηνικά και κουστούμια της Μαρίας Κατσούρα, η μουσική του Γιώργου Παπαθανασίου, οι φωτογραφίες του Χρήστου Γκλίβα. Παίζουν οι ηθοποιοί Θοδωρής Γκόγκος, Στέλλα Κατσαρού, Αγγελική Μιχαλοπούλου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ και 5 ευρώ για φοιτητές και ανέργους.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Στους ρυθμούς της ζωντανής μουσικής...

Ο Μανώλης Πάππος στο Θυµωµένο Πορτραίτο

G Ο Μανώλης Πάππος, συνθέτης, κορυφαίος σολίστας του μπουζουκιού αλλά και τραγουδιστής θα εμφανιστεί για μία και μοναδική Βραδιά στο Θυμωμένο Πορτραίτο σήμερα, Τετάρτη. Παρέα με το Ντίνο Μπουζιάνη στην κιθάρα, τον Περικλή Μπουλουχτσή στο μπάσο, το Στράτο Σουβαντζή στο τραγούδι και άλλους καλεσμένους, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μελωδίες και παλιά αγαπημένα τραγούδια αλλά και τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία. Ώρα έναρξης 10 μ.μ..

///

Ο Πασχάλης αύριο στο µπαρ Rasim

G O αειθαλής Πασχάλης παίρνει σειρά αύριο, Πέμπτη για μία ζωντανή εμφάνιση στο Rasim της οδού Γαριβάλδη, στο πλαίσιο των vintage nights που αυτό παρουσιάζει. Ώρα έναρξης 10:30 μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

///

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης στον Πολυχώρο Αγορά

G Μια μοναδική συναυλία στη Μουσική Σκηνή του Πολυχώρου Αγορά θα δώσει ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Μιχάλης Τζουγανάκης την ερχόμενη Παρασκευή. Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων θ’ ακουστούν τραγούδια από την δισκογραφία του αλλά και ανέκδοτα κομμάτια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα, μεταξύ των οποίων το «Βαθύ ποτάμι», το οποίο ακούγεται στην τηλεοπτική σειρά «Μπρούσκο». Επίσης θ’ ακουστούν μουσικές αγαπημένων τραγουδοποιών και συνθετών. Προσέλευση κοινού 10 μ.μ.. Η είσοδος είναι 12 ευρώ και η προπώληση, το φοιτητικό και το μαθητικό 10 ευρώ. Προπώληση γίνεται στο Μουσικό Καφενείο του Πολυχώρου και στο κατάστημα Γερμανός (Ν. Ζέρβα 2).

///

Η Julie Massino στο Καφέ Καπλάνειο

G Ένα μοναδικό live που το… χρωστάει από καιρό, θα δώσει η εκπληκτική ερμηνεύτρια Julie Massino στο καφέ Καπλάνειο το ερχόμενο Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου. Την βραδιά διοργανώνει το Καπλάνειο μαζί με το «Ioannina School of Music». Ώρα έναρξης 10:30 μ.μ..

///

∆ύο µουσικές βραδιές στο Υπερωκεάνειο

G Άλλη μία ζωντανή εμφάνιση στο Υπερωκεάνειο θα κάνουν μεθαύριο, Παρασκευή και το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, ο Παντελής Στόικος και η μπάντα «Απ’ όληων 7», ερμηνεύοντας αγαπημένα κομμάτια με έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κυκλοφορεί το νέο CD της Αντιγόνης Κατσούρη Κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία το τρίτο CD της Αντιγόνης Κατσούρη, με τίτλο «ΡΑΝΤΕΒΟΥ», σε συνεργασία με τον Λάκη Παπαδόπουλο (Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ) και την δισκογραφική εταιρεία Final Touch & Cobalt (πρώην Universal). Ένα "ραντεβού" μελωδίας και συναισθημάτων, αρμονίας και αντίθεσης, με δύο μοναδικές και ιδιαίτερες φωνές σε δώδεκα τραγούδια - διαμάντια του διαχρονικού γαλλικού τραγουδιού, ποικίλων ηχοχρωμάτων και διαθέσεων, σπουδαίων συνθετών όπως ο Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Gilbert Becaud, Christophe, Burt Bacharach, Francoise Hardy κλπ., αλλά και ο μοναδικός μας Μάνος Χατζιδάκις. Μπαλάντες, swing, rock n'roll, μελωδία, ρυθμός και ανατρεπτικότητα, σε εξαιρετικές επιλογές τραγουδιών των 60's, που ζωντανεύουν και πάλι μέσα από τις μοναδικές ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών! Παράλληλα κυκλοφορούν στα δισκοπωλεία και οι άλλες δύο αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές της Αντιγόνης, με τίτλους "Ουράνιο Τόξο" και "Ένα Χαμόγελο για το Αύριο".

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού)

Iωάννινα, Πινδάρου 4 Τηλ.: 26510 26560 κιν.: 6972897763

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... Αύριο (6.45 μ.μ.)

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τιμά τους Τρεις Ιεράρχες • Την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση των Ελληνικών Γραμμάτων θα πραγματοποιήσει και φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, δηλαδή την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου (ώρα 6:45 μ.μ.). Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου. Θα ανοίξει με τον χαιρετισμό του Πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ενώ ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Μάριος-Αθανάσιος Μαρσέλος θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα «Η Συμβολή του Βυ-

ζαντίου στην ανάπτυξη της Φαρμακοθεραπείας». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Χρυσούλα Μπαϊρακτάρη-Μαρούλη. Τέλος, θα τιμηθούν τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που αφυπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. • Στις 6:15 μ.μ. το πανεπιστημιακό λεωφορείο με αφετηρία την Περιφέρεια (κτήριο πρώην Νομαρχίας) θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη, για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παραστούν στην εορταστική εκδήλωση.

Σήμερα (8 μ.μ.)

Αφιέρωμα στα Γιάννενα για τον καλλιτέχνη Νίκο Χουλιαρά • Ένα αφιέρωμα στον ζωγράφο, πεζογράφο και συνθέτη Νίκο Χουλιαρά θα παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων. Στην βραδιά του αφιερώματος θα μιλήσουν o ποιητής Μιχάλης Γκανάς, καθώς και η Αρετή Αδαμοπούλου, επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μουσικά, θα συμμετάσχουν η Πόπη Αστεριάδη με τον Γιώργο Σαλβάνο στο πιάνο, ερμηνεύοντας τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μεγάλη διαδρομή • Ο Νίκος Χουλιαράς, γεννήθηκε στα Γιάννενα, σπούδασε γλυπτική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ παράλληλα με την ζωγραφική ασχολήθηκε με την λογοτεχνία. Έγραψε ποίηση, διηγήματα και μυθιστορήματα και ασχολήθηκε και με τη μουσική γράφοντας στίχους και μελωδίες. Φιλοτέχνησε ακόμη εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων ενώ υπήρξε ο πρώτος που διασκεύασε παλιούς ηπειρώτικους δημοτικούς σκοπούς.

Παραμύθια μετά μουσικής φιλοξενεί το Χασουμέρ • Παραμυθοταξιδέματα με βραδιές αφήγησης Λαϊκών Παραμυθιών για μεγάλα παιδιά με συνοδεία μουσικής θα φιλοξενήσει το Χασουμέρ (Αλ. Διάκου 10) και σήμερα, Τετάρτη. Αφηγούνται οι Γιάννα Κούλα, Δώρα Τάτση και Μαρία Μαχαίρα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ..

Ομιλία Νίκου Υφαντή στον Πνευματικό Φάρο • Ομιλία θα δοθεί σήμερα, Τετάρτη και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του σωματείου «Πνευματικός Φάρος» Ιωαννίνων (Ι. Καβάσιλα 6, πλησίον ΙΚΑ). Θα μιλήσει o κ. Νικόλαος Υφαντής, Φιλόλογος - τ. Λυκειάρχης με θέμα «Το βαθύτερο νόημα της εορτής των Τριών Ιεραρχών».

Αύριο και την Παρασκευή

Χοροθεατρική παράσταση στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» • Η χοροθεατρική παράσταση της Ελεονώρας Ηλία «Ο Γλάρος», που είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ, θα παρουσιαστεί αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή και ώρα 9 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΑΣΠΡΟΥ∆ΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς στην Αμερική τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδοοφθαλμολογίας & Στραβισμού Χειρουργική δραστηριότητα

• καταρράκτης • Στραβισµός (παιδιών και ενηλίκων) • Παιδοοφθαλµολογία • Παθήσεις βλεφάρων - δακρυϊκών πόρων - οφθαλµικού κόγχου • γλαύκωµα

Θεραπεία ειδικών παθήσεων

• αµβλυωπία • διπλωπία • αµφιβληστροειδοπάθεια των προώρων νεογνών • παθήσεις οπτικού νεύρου • θυρεοειδική οφθαλµοπάθεια

Δ/νση Ιατρείου: Πυρσινέλλα 4, 2ος όροφος - e-mail: asproudisi@yahoo.gr Ραντεβού στο τηλέφωνο: 690 8571773

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΧΡΟΝΗΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ • Λειτουργικός έλεγχος πνευμόνων (σπιρομέτρηση, μέτρηση διαχυτικής ικανότητας πνευμόνων) • Παρακολούθηση βρογχικού άσθματος (μέτρηση εκπνεόμενου NO-FeNO-με NIOX) • Ανάλυση αερίων αίματος • Νυχτερινή οξυμετρία • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Προεγχειρητικός έλεγχος Φ. Τζαβέλλα 2 και 28ης Οκτωβρίου (γωνία) Β’ όροφος Τηλ. 2651307055, κιν. 6944277037 - Email: christoschronis@hotmail.gr Δέχεται καθημερινά: 9.00-13:30 πρωί και 18:00-20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

Σελ. 7η

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΟΔΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗ 7,1ος όροφος, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, Στο σημερινό ρευστό και ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στο οποίο συντελούνται βίαιες ανατροπές στις αξίες, στον τρόπο ζωής και στους θεσμούς κοινωνικής οργάνωσης, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη αυτοοργάνωσης και ανάδειξης αξιόπιστων και εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η λεηλασία των εισοδημάτων από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, οδήγησαν στην κατάρρευση των κοινωνικών δομών και στην απαξίωση των λειτουργιών που εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που σήμερα την αποτελούν, κατασκεύασαν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με κριτήρια καθαρά κομματικά, προκειμένου να χειραγωγήσουν τους Δήμους, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ευαγγελίζονταν την «μεταρρύθμιση», τον εκσυγχρονισμό, το νοικοκύρεμα και τη διαφάνεια στους δήμους ώστε να σταματήσει η σπατάλη πολύτιμων οικονομιών πόρων. Προωθούσαν αλλαγές στη δομή και το εκλογικό σύστημα, αλλά για μια ακόμη φορά, αδιαφορώντας για την διαλαλούμενη εκ μέρους των αναβάθμιση της δομής και του ρόλου των δήμων, επανέκαμψαν και πάλι στις παλαιοκομματικές αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν τους δήμους ωσάν να είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Η Αυτο-διοίκηση στις αγκάλες της Ετερο-διοίκησης. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντί ν' αποτελέσει καταφύγιο και ανάχωμα για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και της κοινωνίας, συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του ιμάντα κυβερνητικών εντολών. Έχει μεταλλαχτεί σε θλιβερό εκφραστή και απολογητή των μνημονιακών πολιτικών, οι δε επικεφαλής δημοτικοί άρχοντες έχουν επιδοθεί, για μια ακόμη φορά, σε άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, προκειμένου να γίνουν αρεστοί και υποτακτικοί σε εξωθεσμικά κέντρα. Απόδειξη αυτών είναι η στάση και η συμπεριφορά ορισμένων δημοτικών αρχόντων του Δήμου μας, οι οποίοι και κωφεύουν και αδιαφορούν και στρουθοκαμηλίζουν απέναντι στην καταστροφική θύελλα που έχει ενσκήψει. Υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες και τώρα αδιαφορώντας για τις δεσμεύσεις των και για τα προβλήματα του Δήμου, κινούνται στα όρια του κακού και του χειρότερου. Η εγκατάλειψη είναι πλέον φανερή. Οι διατελέσαντες Δήμαρχοι αφού «είπαν ό,τι είχαν να πουν και αφού έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν κατά την μακρόχρονη θητεία τους», αυτοαναγορεύονται και πάλι ως οι μελλοντικοί σωτήρες, που θα σώσουν τους συμπολίτες μας από τις επιπτώσεις των δικών τους ενεργειών. Διαγκωνίζονται με πάθος μεταξύ τους για το ποιος από τους δυο προκάλεσε το μεγαλύτερο έλλειμμα στον Δήμο μας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι προκάλεσαν το μέγιστο πλεόνασμα υποκρισίας , αναξιοπιστίας και αδιαφορίας για τα προβλήματα της κοινωνίας μας. Ο Δήμος μας, ιδιαίτερα σήμερα είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στα πλαίσια ενός καταστροφικού μνημονίου και ως εκ τούτου καλείται να διαδραματίσει το δικό του αποφασιστικό ρόλο με νέες ιεραρχήσεις, με νέες παρεμβατικές πρωτοβουλίες και με νέους στόχους, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις όποιες απώλειες και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις υπάρχουσες δυνατότητες. Σε αυτή την στόχευση το όραμά μας εστιάζεται σε μια συστράτευση όλων των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και οικονομικών δυνάμεων, καθώς και των προσωπικοτήτων της πόλης για την ΑΝΟΡΘΩΣΗ του ΔΗΜΟΥ και της ΠΟΛΗΣ μας. Για έναν Δήμο ανοιχτό στους πολίτες και τους φορείς, έναν Δήμο αισθητικά και πολιτισμικά αναβαθμισμένο, όπου ο πολίτης δεν θα είναι ούτε ξένος στην πόλη του, αλλά ούτε και αποξενωμένος από την πόλη του, γιατί η πόλη δεν είναι μόνο τα κτίρια. Είναι οι άνθρωποι, είναι ο χώρος όπου συναθροίζονται η ατομική και η κοινωνική ζωή. Η πόλη τέλος δεν είναι ένας «προβληματικός ανθρωποβιότοπος». Για τους λόγους αυτούς ο Δήμος μας πρέπει ν' αποτελέσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στην κοινωνία και ένα «ανοιχτό βιβλίο» στα χέρια του πολίτη. Οφείλει να καταστήσει τον δημότη κοινωνό μιας νέας πραγματικότητας, που αν συνεχιστεί όπως την έχουν σχεδιάσει ξενοκίνητα κέντρα αποφάσεων θα τον οδηγήσει σε ένα ζοφερό αύριο. Αν για λίγο αναστοχαστούμε και ανασυγκροτήσουμε τη σκέψη μας, θα διαπιστώσουμε ότι η πόλη μας έχει μια στρατηγική και γεωπολιτική θέση που διευκολύνει τη διείσδυση στα Βαλκάνια και όχι μόνον. Έχει ένα Πανεπιστήμιο που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί αποτελεσματικά, έχει δυνατότητες ανάδειξης και ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς και την αξιοποίηση και προβολή της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, έχει αδελφοποιηθεί με άλλους Δήμους ξένων χωρών και δεν αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα προς όφελος της πόλης. Το δόγμα «σκέψου συνολικά - δράσε τοπικά» προσανατολίζει τα βήματά μας. Υπό τις παρούσες συνθήκες η τοπική μας δράση στοχεύει άμεσα: • Στην ουσιαστική φροντίδα για τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας στις συνοικίες και τα χωριά. • Στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου για την εξασφάλιση πόρων, αρχίζοντας από την περικοπή κατά 50% των μισθών Δημάρχου, Αντιδημάρχων και Προέδρων Δημοτικών Επιχειρήσεων. • Στην αναζήτηση φορέων και μορφών χρηματοδότησης δημοτικών έργων κοινωφελούς και ανταποδοτικού χαρακτήρα, πέραν των συνηθισμένων δανειακού χαρακτήρα και κεντρικών επιδοτήσεων. • Στην εφαρμογή νέων μορφών κοινωνικής πολιτικής και στη διαμόρφωση ενός «μοντέλου κοινωνικού πλουραλισμού» με τη συμμετοχή πολλαπλών κοινωνικών συντελεστών και με παράλληλη βελτίωση των υπαρχουσών δομών. • Στην εκδήλωση ιδιαίτερης ευαισθησίας για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τη λίμνη μας. • Στην πολιτιστική αναζωογόνηση με την συμμετοχή όλων των φορέων του πολιτισμού. • Στην ενεργό συμμετοχή της Νεολαίας για την εκδίπλωση των πρωτοβουλιών της μέσα σ' ένα αυτο- διαχειριζόμενο περιβάλλον. • Στην ουσιαστική συμμετοχή των φορέων της πόλης μας μέσα από τον θεσμό της «Συνέλευσης των Φορέων της Πόλης» για την συνάρθρωση των στόχων και των δυνατοτήτων σ' ένα μεσο- μακροπρόθεσμο όραμα. • Στην αποκατάσταση του κύρους του Δήμου και στον αναπροσανατολισμό των άμεσων στόχων του στην κατεύθυνση άμεσης επίλυσης καθημερινών προβλημάτων. • Στην ανάθεση αρμοδιοτήτων Προέδρων δημοτικών Επιχειρήσεων και σε Συμβούλους της μειοψηφίας. • Στην ανάδειξη και προβολή των Ευεργετών της πόλης και της Ηπείρου και στην απόδοση τιμητικών διακρίσεων σε όσους προβάλλουν και συντελούν στην καταξίωση της πόλης και στην προώθηση των συμφερόντων της. • Στη συσπείρωση του ανθρώπων του πνεύματος, των καλλιτεχνών, των επιστημόνων κ.λ.π, που συνδέονται με την πόλη μας και ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σ' αυτή την πορεία καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες να περπατήσουμε μαζί γιατί οι τύχες του Δήμου είναι στα χέρια όλων. ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ, ΗΡΘΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Σ' αυτή την περπατησιά είμαστε σίγουροι πως θα συναντήσουμε ομάδες και συμπολίτες που και αυτοί πιστεύουν πως η ενασχόληση με τα προβλήματα του Δήμου είναι τιμή και όχι επάγγελμα. Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΦΡΟΣΩ ΜΠΟΓΚΑ ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΙΑΝΑ ΒΕΛΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΚΙΤΣΙΟΥ


Σελ. 8η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Έκαναν μια όμορφη εκδήλωση στα «Λιθαρίτσια»

Πίτα, ευχές και γλέντι από τους Αποφοίτους Εμπορικής Σχολής • Μια ζεστή και χαρούμενη συγκέντρωση πραγματοποίησαν πρόσφατα στα «Λιθαρίτσια» οι απόφοιτοι της Γεραράς Εμπορικής Σχολής Ηπείρου, με αφορμή την έλευση του νέου χρόνου. Η Πρόεδρος Φαίδρα Βαζαλούκα – Ζαχαρέα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου απηύθυναν ένα θερμότατο χαιρετισμό προς τα μέλη και τους φίλους του σωματείου και ευχήθηκαν καλή χρονιά σε όλους και

Ο Γιώργος Βράνος εκθέτει τα έργα του στο Πνευματικό Κέντρο

Η Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ. σε συνάντηση στρατιωτικών στη Λάρισα

• Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Horizon Gouttes» του Γιώργου Βράνου, φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου έως την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου. Ο Γιώργος Βράνος γεννήθηκε στα Γιάννενα. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την ζωγραφική. Το 2005 συμμετείχε σε έκθεση με τίτλο «Προσωπογραφίες» μαζί με τον Βαγγέλη Κύρκο στον χώρο του «Θυμωμένου Πορτραίτου». Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την τεχνοτροπία του dripping (στάζοντας). Το κοινό μπορεί να θαυμάσει τα έργα του τις ώρες 11:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. και 6:00 μ.μ.- 9:00 μ.μ.

μετείχε στην εκδήλωση και κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Εμπορικής διένειμε επίσης δωρεάν κατά την συνεστίαση το

• Στη συνάντηση των Περιφερειακών Ενώσεων Στρατιωτικών η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Στρατιωτικών

Περιφέρειας Ηπείρου. Σ’ αυτήν συζητήθηκαν το θέμα της δικαίωσης των Στρατιωτικών από το ΣτΕ καθώς και οι διαδικασίες για την Ομοσπονδία.

Στις Σχολές Γονέων Ιωαννίνων

Νέος κύκλος σεμιναρίων Οικογενειακής Ψυχολογίας

«Από τη Γη στη Σελήνη»

Συνεχίζονται οι προβολές κάθε βδομάδα στο Πολυθέαμα

στον καθένα χωριστά. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας, με τυχερό του φλουριού τον κ. Απόστολο Λιόλη, φίλο και υποστηρικτή του Συλλόγου, ο οποίος πήρε ως δώρο ένα μίξερ, προσφορά του επιχειρηματία Βασίλη Παπαγεωργίου, διευθυντή των ομώνυμων σούπερ μάρκετ της πόλης μας και αποφοίτου της Εμπορικής Σχολής. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο παλιός καθηγητής της Εμπορικής Θωμάς Μπαϊρακτάρης, στον οποίο οι πρώην μαθητές του ευχήθηκαν να είναι πάντα γερός και να διατηρεί την οξυδέρκεια πνεύματος που τον διακρίνει! Το γλέντι ξεκίνησε με πολλή ζωντάνια, χορό και τραγούδι, υπό τους ήχους κομπανίας που συμ-

πέμπτο τεύχος του περιοδικού «Δεσμός» που εκδίδει, με χορηγούς τους κ.κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, Κούλα Παπακοσμά – Αγγελίδη, Κων/νο Φώτου, Γρηγόρη Καλογερόπουλο (Παρίσι), Χριστόφορο Ευθυμιάδη (ΗΠΑ) και Δανάη Νάτση (ΗΠΑ).

Εισαγωγές σε ΑΕΙ με την κατηγορία αθλητών • Ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την κατηγορία των αθλητών. Αυτά έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: results.it.minedu.gov.gr. Oι εγγραφές των εισαγομένων γίνονται μέχρι την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου.

πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο ΔΟΛΙΩΤΗΣ Α. ΧΑΡΗΣ ΙΑΤΡΟΣ βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-64141 • Κιν.: 6974 427559 • Email: biotest@in.com Συμβεβλημένος με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλα τα ταμεία

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΤΕΤΑΡΤΗ 29/1/2014 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Σαμουήλ 43, τηλ. 31726 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΘΕΜΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Χαριλάου Τρικούπη 4, τηλ. 39221 ΚΟΣΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑ’ Φεβρουαρίου 186, τηλ. 76676 ΚΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Βαλαωρίτου 33, τηλ. 36976 ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 1, τηλ. 38350 ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24Β, τηλ. 27678 ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 ΜΠΟΥΚΟΣ ΖΗΣΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Αγίας Μαρίνας 64 & Χρ. Κατσαρη, τηλ. 35586 ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 37, τηλ. 35304 ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Πλατεία Ομήρου 12, τηλ. 66909 Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Β. -ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ Κ., Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 ΤΣΑΚΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ, Καρδαμήτσια, τηλ. 28215 ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Νιάρχου & Δήλου 1, τηλ. 2651002414

 Κ.Τ.Ε.Ο. Τηλ. επικοινωνίας (ραντεβού) 93333. 

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

• Ένας νέος κύκλος σεμιναρίων με θέματα Οικογενειακής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής Γονέων ξεκινά στα γραφεία των Σχολών Γονέων Ιωαννίνων (28ης Οκτωβρίου 19). Τα σεμινάρια απευθύνονται σε γονείς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να διευρύνει τις γνώσεις του σε θέματα Οικογενειακής Ψυχολογίας, όπως είναι οι οικογενειακές σχέσεις και η συμπεριφορά παιδιών και εφήβων. Θα

• Συνεχίζονται στο Πολυθέαμα οι προβολές της πρώτης ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους με τίτλο «Από τη Γη στη Σελήνη». Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία του Άγγελου Σπάρταλη, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ιουλίου Βερν (Jules Verne, "De la Terre à la Lune", 1865) και προβάλλεται στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος κάθε Δευτέρα και Τρίτη για όλο το μήνα Φεβρουάριο. Ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.. Διάρκεια 87 λεπτά. Γενική είσοδος 5 ευρώ.

Εξετάσεις για άδεια μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων • Από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώθηκε πως οι εξετάσεις για την ανανέωση και την απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών θα πραγματοποιηθούν:

Έκθεση στο Ιτς Καλέ για την Ιπποκρατική Ιατρική • Παρατείνεται μέχρι τις 30 Μαρτίου η έκθεση με θέμα την «Ιπποκρατική Ιατρική διά μέσου των αιώνων» που παρουσιάζεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο. Την έκθεση διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής, η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. 

Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . . .199 Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: .80111 Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . . .80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . . .99.111 Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . . .99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . . .166 ΙΚΑ (Ραντεβού) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . . .7793777 Bλάβες: ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050 OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888 ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500 EΛΠA: . . . . . . . . . . .49695 - 49643 και 10400 HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . . .1057 EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . . .1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . . .31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . . .11888

πραγματοποιούνται το δεύτερο Σάββατο κάθε μήνα, ώρες 10 π.μ. με 1 μ.μ.. Κάθε σεμινάριο κοστίζει 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμαίνεται από 6 έως 10 άτομα. * Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα σεμινάρια στο τηλ.: 6938 900 415, καθημερινά από τις 2 έως τις 3 μ.μ., ή να δηλώσουν συμμετοχή στην διεύθυνση: broumou_mina@hotmail.gr.

 Αύριο, Πέμπτη και ώρα 10 π.μ. για την απόκτηση νέων αδειών Μεθαύριο, Παρασκευή και ώρα 10 π.μ. για την ανανέωση των αδειών. *** Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Διακοπή κυκλοφορίας σε κόμβο της οδού Παπανδρέου •Μέχρι και σήμερα, Τετάρτη απαγορεύεται η κίνηση και η στάθμευση οχημάτων, στον κόμβο της οδού Παπανδρέου με την οδό Πατριάρχου Ευαγγελίδη και Κουντουριώτη, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Δήμο. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες αποχέτευσης, στο πλαίσιο του έργου που αφορά την «επέκταση, αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό αποχετευτικού συστήματος παραλίμνιας ζώνης».

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC AIR» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-26218 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA Δευτέρα-Πέμπτη-Παρασκ. 10.40 π.μ. & 19.30 μ.μ. Τρίτη-Τετάρτη-Σάββατο 10.40 π.μ. Κυριακή 19.30 μ.μ. IΩANNINA-AΘHNA Δευτέρα-Πέμπτη-Παρασκ. 12.10 μ.μ. & 21.00 μ.μ. Τρίτη-Τετάρτη-Σάββατο 12.10 μ.μ. Κυριακή 21.00 μ.μ.

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ • ΤΖΑΚ ΡΑΪΑΝ: ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ • ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ • ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ • ΠΕΜΠΤΗ & 12 • 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΟΣ • ΜΠΕΛ & ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΔΥΟ ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ • ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΪΝ

• Δεκαετία του ‘40. Βαρκάρης αρμενίζει στην Παμβώτιδα μέσα στην πρωινή καταχνιά. Στο βάθος διακρίνονται το Ασλάν Τζαμί και η «Κυρά-Φροσύνη»... (Από το λεύκωμα «Ιωάννινα. Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη», έκδοση του Ριζαρείου ιδρύματος)

σήμερα Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η Ανατολή: 07.32’ Δύση: 17.45’ Σελήνη 28 ημ.

29

ΕΤΟΣ: 2014 Μήνας: 1ος Εβδ.: 5

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Υ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

† Ανακομιδή λειψάνων Ιγνατίου του Θεοφόρου ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

29-1-1870

– Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αλήθεια» ότι το 1869 είναι έτος εισαγωγής στην Ελλάδα του ποδηλάτου.

29-1-1900

– Η Ιφιγένεια Συγγρού δωρίζει στο ελληνικό Δημόσιο 13 εκατ. δραχμές για τη σκυρόστρωση των κυριότερων δρόμων της Αθήνας.

29-1-1941

– Φεύγει από τη ζωή ο Ιωάννης Μεταξάς, που κυβέρνησε δικτατορικά την Ελλάδα από το 1936 έως το 1941.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 29 Ιανουαρίου 1989 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25

χρόνια πριν

 Μαρτυρίες «φωτιά» ανθρώπων του Γ. Κοσκωτά. Χαριστική βολή. Για Μένιο και Ανδρέα που έπαιρναν «λεφτά με το τσουβάλι». «Τροφοτοξίνωση, μάλλον αλλαντίαση»… Η χαβούζα ήταν ο φονιάς των γλάρων της λίμνης. Τα πρώτα αποτελέσματα του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου. Στη Νομαρχία. Ιωαννίνων. Συζήτηση χωρίς αποφάσεις για το διδακτηριακό πρόβλημα. Απλή επανάληψη προτάσεων. Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Οι καθηγητές καταγγέλλουν πρόκληση του νομάρχη. Αθλητικά. Με προβλήματα ο ΠΑΣ στην Κόρινθο. Γριπιασμένοι Κεραμιδάς και Παπαϊωάννου.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ!.. Τον ένα μετά τον άλλο υποψήφιο για Περιφέρεια και Δήμους καίνε οι ειδικοί πολιτικοί αναλυτές που γυροβολιάζουν ανά τα καφέ της πόλης και ενώ τρώνε πόρτες, εκείνοι επιμένουν παριστάνοντας τους σπουδαίους.

ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ...

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με την άρνηση του Τρ. Αλμπάνη για υποψήφιος Περιφερειάρχης και ετούτη η εβδομάδα άνοιξε μ’ έναν Μπαλάφα του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως έκλεισε αμέσως, αφού κι εκείνος αρνήθηκε να βάλει το... κεφάλι στη λαιμητόμο!

 Με τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

 ΤΟ ΧΡΕΟΣ...

«Μόνο το 5% του χρέους της χώρας μας είναι απεχθές, άρα το 95% υφίσταται και πρέπει να πληρωθεί»! Γ. Σταθάκης, ΣΥΡΙΖΑ...

που. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί μπόλικοι νεοδημοκράτες, πολλοί παραπάνω απ’ ότι αναμένονταν κι απ’ ότι επιτρέπουν οι καιροί κι άκουσαν έναν άλλο λόγο πολιτικό και πατριωτικό που είχαν καιρό ν’ ακούσουν...

 ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΩΝΕΣ! «Η χώρα χρειάζεται ισοσκελισμένο ισολογισμό, περιστολή ελλειμμάτων και πρωτογενές πλεόνασμα». Γιάννης Μηλιός, ΣΥΡΙΖΑ. Από μικρό, τρελό και σύγχρονο Συριζαίο μαθαίνεις την αλήθεια...

 ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ...

Ποια είναι τελικά η διαφορά από αυτά που λέει η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που βιάζεται να κυβερνήσει τη χώρα; Δηλαδή οι Έλληνες θέλουν ν’ αλλάξουν πρωθυπουργό ή ν’ αλλάξουν το σύστημα που τους έχει φέρει σ’ αυτή την κατάσταση;

 ΟΙ ΠΟΝΤΟΙ...

Όσο αρχίζει ο λαός να δείχνει το δρόμο για κάτι άλλο από το σήμερα κι όσο ο Τσίπρας κερδίζει δημοσκοπικά πόντους τόσο άρχισαν ν’ ακούγονται αλήθειες από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθειες που δεν αλλάζουν τίποτα απ’ όσα σήμερα συμβαίνουν στη χώρα μας.

 ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ...

Τέτοιες σκέψεις και τέτοιες αλήθειες κάνουν τους Στουρναραίους να... ξεσαλώνουν και να στριμώχνουν κι άλλο τον Έλληνα που θ’ αλλάξει ρότα και, πιστεύει δεν πιστεύει, θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο την Χ.Α., διότι είναι η μόνη δύναμη που τους κάνει να ξεθυμώνουν και να εκδικούνται το ισχύον σύστημα που δεν λέει να χαλαρώσει τα μέτρα.

 ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ...

Σ’ ένα μισάωρο ο κ. Βορίδης προσπάθησε να μιλήσει στην ψυχή του Έλληνα αποφεύγοντας τις κορώνες του τύπου «ο Θεός επέλεξε εμάς για να σώσει την Ελλάδα»! Είπε αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε και τον τρόπο που θα ξεσκαλώσει η χώρα από τα δύσκολα. Συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή.

ΤΙ ΕΙΔΕ Ο ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ! • Έργα, έργα, έργα παντού. Γι’ αυτά μίλησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης που βρέθηκε στην Αιτωλοακαρνανία και διεπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι η Β.Δ. Ελλάδα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Μέχρι το 2016 όλα τα έργα Ιόνια οδός, Αμβρακία, Άκτιο, Λευκάδα - Πρέβεζα - Αμφιλοχία θα έχουν ολοκληρωθεί και εμείς οι Βόρειοι θα φτάνουμε στο Αντίρριο από όποιον δρόμο θέλουμε, ενώ 4.000 Έλληνες (του Πακιστάν) θα βρουν δουλειά. Εν τω μεταξύ, η Αμβρακία οδός και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού, αλλά οι ανάδοχοι έχουν άλλες απόψεις για το πώς ολοκληρώνεται ένα μεγάλο έργο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την εργολαβία και από κει και πέρα ό,τι βρέξει! Τρανό παράδειγμα το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων που όλο τελειώνει κι όλο ατέλειωτο είναι...

 Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ...

Το 67% των Ελλήνων φέρεται να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τηρήσει τις υποσχέσεις του, αν ποτέ γίνει κυβέρνηση και το 58% θέλει συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ! Αυτά λένε οι δημο(σ)κόποι, αυτά σας μεταφέρω. Οι εθνικοί εργολάβοι έπιασαν εργολαβικά δουλειά και θέλουν να ενώσουν τις δύο μεγάλες παρατάξεις για να αποροκανίσουν ό,τι έμεινε αν έμεινε.

Εκείνοι που είχαν την τιμητική τους ήταν τα χαϊδεμένα και καλοθρεμένα καλοταϊσμένα παιδιά του συνδικαλισμού, που σε καιρούς ευημερίας ανεβοκατέβαζαν διακόπτες στη ΔΕΗ, έκλειναν εργοστάσια, δρόμους και λιμάνια για να καταλήξουν στις αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ, ν’ αποτελειώσουν το έργο της καταστροφής της χώρας, είπε χαρακτηριστικά.

Περαστικός από τα Γιάννινα ο Μάκης Βορίδης, έκανε μια στάση στο «GRAND SERAI» και έριξε μια πολιτική ομιλία της μισής ώρας περί-

Ανάλογη ομιλία πραγματοποίησε και στην Ηγουμενίτσα ο κ. Βορίδης για την οποία αποκλειστικά είχε κληθεί από την ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας.

 ΣΤΑΣΗ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!..

Σελ. 9η

Τετάρτη 29 Iανουαρίου 2014

 ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ...

Κίτσος Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διεύθυνση ιατρείου: Ακαδημίας 10, Ιωάννινα Ημέρες και ώρες για τηλεφωνικό ραντεβού: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: 6.00 - 8.00 μ.μ. Τηλ. ιατρείου: 26510-67656, κιν.: 6976817311 e-mail: gKitsos@cc.uoi.gr

Σύγχρονη ιαγνωστική ΤΜΗΜΑ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ • ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΤΜΗΜΑ: ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ • TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615, Fax: 26510-20614 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr • www.epirusdiagnosis.gr

ΤΑ ΟΧΙ!.. Δύο όχι έχει πάρει μέχρι τώρα η επιτροπή ανεύρεσης συμπορευόμενων της Ενότητας Πολιτών. Πρώτα οι ΑΝ.ΕΛ. και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ. και στις δύο περιπτώσεις οι δύο απέναντι πλευρές συμφώνησαν με την Ενότητα Πολιτών ότι διαφωνούν οριζόντια και καθέτως! Απλά στα Ιωάννινα αντικατέστησε τον Σίμο Κεδίκογλου που είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν μπορούσε να παραστεί. Αυτές τις ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν τις γνωρίζει από πριν ο κάθε Κεδίκογλου όταν αποδέχεται την πρόσκληση;

 Ο Ν. ΖΕΡΒΑΣ...

Στην Ηγουμενίτσα ο Μ. Βορίδης εκτός των άλλων έκανε ειδική αναφορά στο Ναπολέοντα Ζέρβα με ό,τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια αναφορά στην συγκεκριμένη περιοχή. Σπάνια σημερινοί πολιτικοί της από «δω» μεριάς κάνουν αναφορά στον Ν. Ζέρβα, μη τυχόν και... κακοχαρακτηριστούν, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην «άλλη» μεριά να ηρωοποιεί τη δράση και τις πράξεις του αποκηρυγμένου και δολοφονημένου από το ΚΚΕ Άρη Βελουχιώτη!

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ...

Θεωρείσαι αναχρονιστικός σήμερα αν κάνεις δύο βήματα πίσω στην ιστορία και θυμηθείς τις αντάρτικες ομάδες του Ν. Ζέρβα, του Δημ. Ψαρρού και είσαι πάντα επίκαιρος και προοδευτικός όταν μιλάς για τον Άρη Βελουχιώτη που έδινε ραντεβού στα γουναράδικα, όπως κάνουν οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως ο Χριστόδουλος Ξηρός!

 ΟΙ ΕΥΧΕΣ...

Με ευχολόγια δεν χτίζονται ανώγεια και κατώγεια. Ακόμη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο σχεδόν έδωσε την ευχή του για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ύστερα από αίτημα που υπέβαλλε ο Πρύτανης κ. Τρ. Αλμπάνης. Πέντε χρόνια πάει κι έρχεται η υπόσχεση και το Υπουργείο Παιδείας δεν... πολυκατάλαβε και το έφτιαξε στην Κοζάνη! Τελικά η Ήπειρος έχει βουλευτές ή είμαστε ορφανά, οπότε να μαζέψουμε το νου μας;

 ΑΠΟΥΣΑ!..

Απούσα από την εκδήλωση της Ν.Δ. στην Ήπειρο η Νεοδημοκράτισσα Ευταξά της Αποκεντρωμένης, προφανώς στα πλαίσια της τήρησης της ισορροπίας μεταξύ των δυνάμεων που συγκροτούν την κυβέρνηση. Όχι πως έγινε αντιληπτή η απουσία της αλλά δεν μπορεί να καλείται ο απλός Νεοδημοκράτης να συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση, έστω και δια της παρουσίας και να «διακόπτουν» τα στελέχη που διόρισε ο ίδιος ο Σαμαράς. Να τις βράσει ο κάθε δεξιός τέτοιου είδους ισορροπίες που με τέτοια μυαλά σε λίγο δεν θα έχουν καμία αξία.

 Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ...

Δεν ήταν και τόσο Αγιάννης εκείνος που «ξέχασε» να πληρώσει το 30ευρο κρέας σε Σούπερ - Μάρκετ

της πόλης μας ούτε έκανε καμιά καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία ουδέποτε κυνήγησε το δράστη, με πληροφόρησε φίλος που διάβασε όσα έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα. Κάθε διάψευση δεκτή...

 Η ΑΦΟΡΜΗ...

Όμως, το γεγονός της «κλοπής» ήταν απλά μία αφορμή για να ασχοληθεί η στήλη γενικά με τη συμπεριφορά των S/M προς τους καταναλωτές, στους οποίους ορισμένοι συμπεριφέρονται βάρβαρα με τις τιμές και τα προϊόντα που διαθέτουν. Έγραφα για τις τιμές σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια της Άρτας, που, ενώ οι παραγωγοί τα πουλάνε 3-10 λεπτά, στα S/M ξεπερνούν αυτή την εποχή και το 1 ευρώ!

 ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ!..

Σε μερικά S/M τα φρούτα που διαθέτουν είναι πολύ χειρότερα από κείνα που πετούν οι λαϊκατζήδες στο τέλος της ημέρας. Χώρια άλλα τρόφιμα που κύριος οίδεν τι περιέχουν στη σύστασή τους. Πάνω από 80 επιχειρήσεις τροφίμων ανά την επικράτεια βρέθηκαν σκάρτες στα προϊόντα που διαθέτουν. Και δεν μιλώ για τα αλλαντικά επωνύμων εταιριών που σε τακτά διαστήματα βρίσκονται αλλοιωμένα ή με περίεργη σύσταση...

 ΜΑΖΙ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ!

Στο επίκεντρο βρέθηκε η Ήπειρος με κάποιους συνεταιρισμούς της τις προηγούμενες μέρες. Πήραν, λέει, δύο συνεταιρισμοί τέσσερα εκατομμύρια επιδοτήσεις για να φτιάξουν υποδομές για την συντήρηση των προϊόντων τους κι εκείνοι τα έκαναν αέρα κοπανιστό! Τ’ αποκαλυπτήρια έκανε το ΣΔΟΕ και το θέμα έπαιξε σ’ όλα τα ΜΜΕ όλης της χώρας. Χωρίς να κατονομάζονται οι δύο συνεταιρισμοί, βάζοντας όλη την Ήπειρο στο τσουβάλι της λαμογιάς...

 Η ΦΗΜΗ...

Θεωρώντας το συνεταιριστικό κίνημα θιγόμενο, ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης τα έβαλε με όλους όσους άφησαν την κακή φήμη να πλανάται αποκαλύπτοντας ότι οι δύο συνεταιρισμοί κατοικοεδρεύουν στην Πρέβεζα, η οποία ουδέποτε είδε τέτοιου είδους επένδυση. Έτσι, λύθηκε και το μυστήριο για τους παράνομους συνεταιρισμούς και την καταγωγή τους, λές και οι υπόλοιποι ανά την χώρα είναι σε καλύτερη μοίρα!

Ο τολμηρός Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης ggtolmiros@hotmail.com

Δ ΙΑΛΟΓΟΙ

Για τα αδέσποτα σκυλιά στο κέντρο των Ιωαννίνων... Του ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΜΠΡΗ*

• Με αφορμή την δημοσίευση (30/11) των προβληματισμών του συμπολίτη μας Κων/νου Ζήκου που διαμένει στην οδό Γούναρη σχετικά με τα αδέσποτα της περιοχής, θα θέλαμε να λάβετε υπ' όψιν και την παρούσα επιστολή που συντάχθηκε από την Ομάδα Προστασίας Αδέσποτων Ιωαννίνων. Η κατάσταση με τα αδέσποτα της πλατείας είναι γνωστή σε πολλούς ανθρώπους και αν θέλαμε να την περιγράψουμε από μια καθαρά αντικειμενική σκοπιά τα πράγματα έχουν ως εξής: Ζούνε και κινούνται στον χώρο του κέντρου περίπου 10 σκυλιά. Είναι όλα στειρωμένα, εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και δεν απειλούν την ανθρώπινη υγεία, αντιθέτως ζεσταίνουν την ανθρώπινη καρδιά! Κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως όλοι γνωρίζουμε σκυλιά κοιμούνται, ξαπλώνουν απολαμβάνουν τον ήλιο και την ζωή. Δεν ενοχλούν τους διερχόμενους και θα ήταν αστείο να θεωρούσαμε ότι αποτελεί ενόχληση 1 ή 2 βήματα παράκαμψης για κάποιον που θα τα συναντήσει. Κατά την διάρκεια της νύχτας όπως είναι επίσης γνωστό σε όλους, όλα μα όλα τα σκυλιά περιφέρονται, κινούνται, τρέχουν και δεν μένουν σε μια περιοχή. Δεν είναι όπως στην περίπτωση δεμένου σκύλου που γαβγίζει κάτω από κάποιο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος γαβγίζει ευρισκόμενος στο ίδιο σημείο και κυρίως επειδή είναι δεμένος. Τα αδέσποτα του κέντρου είναι ελεύθερα, την ημέρα κοιμούνται και τη νύχτα κάνουν βόλτες σε μια ακτίνα που θεωρούμε δύσκολο να τρομάξουν και να ξαφνιάσουν, ειδικά τους κατοίκους της Γούναρη... Η φασαρία που επικρατεί στο κέντρο καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας από αυτοκίνητα, μηχανές, σκουπιδιάρες, κ.ο.κ είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη και απορούμε πώς κάποιος με υπερευαίσθητη ακοή ανέχεται όλα τα παραπάνω αλλά ενοχλείται ειδικά από τα ζώα! Διαβάσαμε ακόμα μία περιγραφή που προς στιγμήν μας πήγε πίσω στην... Εποχή των Δεινοσαύρων, αφού λέχθηκε ότι μετά τη δύση του ηλίου τα σκυλιά γίνονται ''ο φόβος και ο τρόμος των περαστικών'' και ότι ξεκινούν κυνομαχίες. θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η υπερβολή δεν ήταν ηθελημένη γιατί είναι επίσης γνωστό σε όλους πόσο ήσυχα, φιλικά, μαλθακά θα λέγαμε είναι τα συγκεκριμένα σκυλιά! Φιλικά προς νέους, γέρους, παιδιά. Προς όλους ανεξαιρέτως! Η κίνηση της Πρέβεζας επικροτήθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα αποτελούσε επίτευγμα και για τον Νομό μας! Εμείς βέβαια δεν θέλουμε να αναγκάσουμε κανέναν να βοηθά τα ζώα. Απαιτούμε από όλους όμως να μην τα βλάπτουν. Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι τα σκυλιά αυτά δεν είναι έρμαια του καθενός. Γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα φροντίζουν, τα αγαπάνε και ευτυχώς υπάρχουν πλέον και αυστηροί νόμοι του κράτους που τα προστατεύουν από τους επιτήδειους. Επειδή εκφράστηκε και η ανησυχία για κάποιο ατυχές περιστατικό στο μέλλον (δηλ επίθεση σε άνθρωπο): αυτά τα ατυχή περιστατικά είναι σπάνια και τα ζώα της περιοχής δεν έχουν δείξει κανένα τέτοιο δείγμα. Η πιθανότητα είναι μηδαμινή. Σε αντίθεση με αυτό που δυστυχώς έχει γίνει ρουτίνα, δηλ. τα καθημερινά αμέτρητα περιστατικά βίας, κακοποίησης, θανάτωσης που κάνει ο άνθρωπος απέναντι στα ζώα. Κλείνοντας να σας υπενθυμίσουμε πως ετούτη την εποχή της κρίσης, καλύτερα να συγκεντρωθούμε όλοι σε ό,τι είναι αγαθό και προάγει τον πολιτισμό. Ακόμη και η γνώμη του καθενός θα έπρεπε να μετράει εφόσον έχει κάποια τέτοια κατεύθυνση, αλλιώς συνεχίζουμε να διαιωνίζουμε νοοτροπίες που μας υποβαθμίζουν σαν συλλογικότητα. Για ένα καλύτερο μέλλον, την ευζωία όλων των πλασμάτων, ανθρώπων και ζώων και την αρμονική τους συνύπαρξη. Υ.Γ. προς τον αγαπητό συμπολίτη: Τα σκυλιά βρίσκονται εκεί που είναι βάσει νόμου και καλώς βρίσκονται. Παρ' όλα αυτά θα θέλαμε να μας πείτε εάν έχετε εντέλει κάποιες άλλες προτάσεις. Υποδεικνύετε κάτι συγκεκριμένο στο πλαίσιο πάντα των νόμων και της ηθικής; Γιατί υπάρχουν και κάποιες ενέργειες που αποτελούν ποινικό αδίκημα, χρήζουν φυλάκισης, χρηματικού προστίμου άνω του 1 ευρώ και πρέπει να τα το γνωρίζει όλος ο κόσμος αυτό! «Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα» Μαχάτμα Γκάντι * Ο Σωτήρης Λάμπρης είναι μέλος της Ομάδας Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων.

Dr., Dr. Θωμάς Σ. Ράπης MD, PhD, PhD Γναθοπροσωπικός Χειρουργός Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου τ. Συντονιστής Διευθυντής Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Εξειδικευθείς στην Χειρουργική Ογκολογία και Επανορθωτική Χειρουργική της Κεφαλής και του Τραχήλου

Τηλ.: 6974-929764

Λεωφ. Δωδώνης 20-22, 2ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-49510 - Κιν.: 6945-854441 • E-mail: th-rapis@otenet.gr, th.rapis@gmail.com

Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Ο Οδοντίατρος ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΟΝΤΗ ο οποίος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΘΗΝΩΝ τα τελευταία 22 ΧΡΟΝΙΑ και θα επισκέπτεται τα Ιωάννινα στα πλαίσια της εφαρμογής ONE DAY CLINIC σε όλα τα περιστατικά εμφυτευμάτων. ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ! Τηλέφωνο ιατρείου 26510-35204 Μόνο με ραντεβού


Σελ. 10η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημί-

ου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριών-λεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER.Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 - Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

Q ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Δ. ΑΛΥΜΑΡΑ

Διερεύνηση και αντιμετώπιση: παθολογικών τιμών γενικής αίματος (αιματοκρίτη, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων) • διαταραχών πήξης αίματος • λεμφαδενοπάθειας και σπληνομεγαλίας. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 9.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.30-20.30. Απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, 1ος όροφος. Τηλ. Ιατρείου: 26510 34700 - κινητό: 6948 574225

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού, Τηλ.: 6974-929764

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SpiRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓεΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRipLEX ΑΓΓεΙΩΝ • YΠεΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων 28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Επ. Καθηγητής του Πανεπ. Ιωαννίνων Μιχ. Αγγέλου 20 - Τηλ.: 26510-83639 Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Dr.OYPANIA ZΩH - TOΛH

ΔiΔAKTΩp iATpiKHΣ ΣXOΛHΣ ΠANεΠΙΣΤΗMiOY ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Γρ. Σακκά 7, Ιωάννινα. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Tηλ/Fax: 2651 0 32902 - E-mail: ozoi@otenet.gr

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος ειδικευθείσα στην ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. εκπαίδευση στην Μονάδα ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790 Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου & Φ. Τζαβέλλα 2. Tηλ. iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Αναπληρωτής Kαθηγητής Πανεπιστημίου iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. επ. Ακτινολογικού εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:3013:30 - Απογεύματα: 18:00-21:00 – εξυπηρέτηση επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 iΩANNiNA THΛ.: 26510-76975 Kινητό: 6932-490211

Α.Μ.Ι.Σ.Ι. 2293. Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

Q ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔεΧεΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με εΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D.

τ. Ιατρός Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 2651033169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

email: ktsampoulas@hotmail.com

Υπέρηχοι Καρδιάς - Triplex - Δοκιμασία Κόπωσης Holter ρυθμού - Holter πίεσης - Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Δέχεται καθημερινά από 9 - 13.30 και από 17.30 - 20.30. Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16 - 1ος όροφ. - Τηλ. Ιατρείου: 26510 72200 κιν. 6944 624190

Q ΓΕΝ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 10:30-12:30 και 6 - 8:30. iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. iατρείου: 26510-78068 - Oικίας: 26510-23437

ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ τ. Καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΥΠεΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ TRipLEX ΑΓΓεΙΩΝ • Συμβεβλημένος με εΟΠΥΥ ΩΡεΣ ΛεΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡεΙΟΥ Πρωί: Καθημερινά πλην Σαββάτου, 9.00-13.00 Απόγευμα: Τρίτη-Πέμπτη, 18.00-20.00 Δωδώνης 50, 45 332 Ιωάννινα 3ος όροφος τηλ. 26514-02506 και (κινητό) 6937-589048

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

• Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-τεστ παπανικολάου • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου- NST • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Γυναικολογική ενδοκρινολογία • εφηβική Γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Γυναικολογικές παθήσεις • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία. Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@yahoo. com. Από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.3013.30 και 17.30-21.00. Το Σάββατο πρωί με ραντεβού.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

Dr.ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): ΔευτέραΤετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστη-

μίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην επεμβατική αντιμετώπιση αρρυθμιών. Έλεγχος/Προγραμματισμός βηματοδοτών και απινιδωτών. Υπέρηχοι καρδιάς, Δοκιμασία κόπωσης, Holter Ρυθμού και Πίεσης, Event Recorder. Συμβ. ΥΠΕΘΑ. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και από 17:0020:00, Σάββατο 08:00-12:00. επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ/Fax 2651022448, Κιν. 6949798270

ΖΩΝΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος Σύγχρονο Καρδιολογικό Ιατρείο Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος Υπέρηχος καρδιάς (TRipLEX) • Δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμετο τάπητα • HOLTER ρυθμού 24 ωρών • ΗΟLTER πίεσης 24/48 ωρών • Μελέτη – Θεραπεία Υπέρτασης Μελέτη Λιπιδαιμικού προφίλ – Καρδιαγγειακού κινδύνου • Δυνατότητα κατ’ οίκον υπερήχου καρδιάς (TRipLEX) 28ης Οκτωβρίου 21 Ιωάννινα, 1ος όροφος, Τηλ. 2651021775 / 6977689955 mail: zoniosg@gmail.com • web: zonioskardiologos.gr Ώρες λειτουργίας 08.00 με 14.00 και 17.30 με 21.00 Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας

Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 2ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 κιν.: 6945-594292 - οικίας: 26510-57706

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, ελβετία εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, ελβετία τ. επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, iωάννινα. Συμβεβλημένος με εΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 - 1ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.0021.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00 - 13:00. Τηλέφωνο & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942988549. Συμβεβλημένος με εΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑεε, εΤΑΑ)

ΜΙΧΑΛΗΣ Λ. ΤΑΤΣΗΣ

Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος Καθημερινά 08:00-13:30 και 18:00-20:00 (εκτός Τετάρτης) Σάββατο με ραντεβού 28ης Οκτωβρίου 34 1ος όροφος τηλ/φαξ: 26510-73091 κιν: 6974825872

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Ιατρός Νευρολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Έμμισθος Επιστ. Συνεργάτης Πανεπιστημιακών Νευρολογικών Κλινικών Freiburg και Ulm Γερμανίας Εξωτερικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Εξειδικευμένος στην Κλινική Νευροφυσιολογία, Νευρο-ωτολογία και Νευρο-οφθαλμολογία Πλήρες Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο Εξειδικευμένο Ιατρείο Νευροεκφυλιστικών νόσων, Επιληψιών και Πολλαπλής σκλήρυνσης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 και ΣΤΑΔΙΟΥ Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651025486, 2651065238, 6944435777. e-mail: grigoriosnasios@gmail.com

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κινητό: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 2651074470, Κινητό: 6973-691599

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ώρες λειτουργίας του ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 09.30-13.30 και 18.00-21.00 (εκτός απογεύματος Τετάρτης) 28ης Οκτωβρίου 17α (2ος όροφος), Ιωάννινα Τηλ. & fax: 26510-77933, κιν.: 6945545430

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. Συμβεβλημένη με ε.Ο.Π.Υ.Υ. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947819083

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά (Δευτ. - Παρ.): 10.30-13.30 και 18.00-20.00. Τετάρτη μόνο με ραντεβού Τηλ. Ιατρείου: 2651-400679, κιν.: 6972-205889

Q ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΚΗΣ

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9-14. Απόγευμα μόνο με ραντεβού. Τηλ. Ιατρείου: 2651033577 Κινητό: 6998-436282 - email: spgakis@mail.com Κοραή 10-12 - Ιωάννινα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ΓΚΡΙΜΟΤΣΗ

•Λεύκανση με το σύστημα ZOOM 2 (USA) •Ψηφιακή ακτινογραφία • Αισθητική οδοντιατρική Ιατρείο: Δαγκλή 7 (Δίπλα από ΑΤε). Τηλ.: 26510 29328 - Κιν.: 6972 900853

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΕΝΤΖΟΣ

Κοραή 8, 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-39618 - 39817 - κιν.: 697 4959732

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαίδευση στο University Hospital Al. Manzoni – Lecco – italy • Πελματογράφος για ανάλυση βάδισης και παθήσεις κάτω άκρων. Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 και 17:3020:30 εκτός Τετάρτης απόγευμα. Χαριλάου Τρικούπη 4. Ιωάννινα. Τηλ/Fax:2651401131. Κιν:6974398839. Email:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΣΙΜΑΡΗΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή πρωί: 08.30-14.00, απόγευμα: 18.00-21.00. Μεσημέρι (14.00-18.00), Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κοραή 4, Ιωάννινα (2ος όροφος), τηλ. 26513-06196, κιν.: 6974-143145, email: dimitris.tsimaris@gmail.com

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 13.30 και 18.00 - 21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:00-21:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΣΥΛΑΚΟΣ

Δέχεται καθημερινά: 09:00 - 13:30 και 17.00 - 20.00, εκτός Τετάρτης απογεύματος 17.00 19.00. Κοραή 8 (3ος όροφος) - Τηλ.- Fax: 26510-75276 - Kιν. 6934 300303. e-mail: anasylakos@yahoo.gr

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Παπάζογλου 3 (1ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

Ειδικός Ιατρός Εσωτερικής Παθολογίας πρ. Επικ. Ιατρός Α’ Παθ/κής Κλ. ΠΓΝΙ

ΗΛΙΑΣ Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δέχεται καθημερινά: Πρωί 9.00 π.μ. - 1.30 μ.μ. Απόγευμα 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. εκτός Τετάρτης απογεύματος (μόνο ραντεβού) Συμβεβλημένος με ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑεε(ΤεΒε), ΔεΗ, ΟΤε. Δ/νση: Σακελλαρίου 1-3 (Πλ. Πάργης) 3ος όροφος • Τηλ. Ιατρείου: 26510-74477, κιν. 6937 309908

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 265130051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΑΚΗΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 14.00 και 5.30 - 8.30, Σάββατο πρωί με ραντεβού. • Βαλαωρίτου 12 (μεταξύ Άλσους και Λυκείου Ζωσιμαίας) - Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27116, κιν.: 6946-468778 • email: akisoikono@yahoo.gr

ΠΑΠΠΑΣ Η. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοπνευμολογία - Σπιρομετρία Ι. Γούναρη 3 (απέναντι από το ρολόι), Τ.Κ. 45444, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25545, 6976-436489 • www.thanospappas.gr • thanospapp@ gmail.com

ΜΑΡΙΑ Ε. ΦΙΝΤΖΟΥ-ΖΙΩΓΑ Παιδίατρος εξειδικευθείσα στη Νεογνολογία

Μιχαήλ Αγγέλου 15, 4ος όροφος Ιωάννινα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 13:30 πρωί, 18:00 - 20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού. Τηλ./Fax: 2651551194, κινητό: 6975-784104 • email: mfintzou@gmail/com

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων, Οικογένειας Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία, Αποκατάσταση Ψυχικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων που εκδηλώνονται με διαταραχές στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην ένταξη στο σχολείο – αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. λόγου, μάθησης, αυτισμός κ.ά.) – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα – σοβαρά γεγονότα ζωής (π.χ. διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου κ.ά) – προβλήματα σχέσεων – δυσκολίες του γονέα στην άσκηση του ρόλου του – ατομική, ομαδική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων Υπεύθυνοι Παιδοψυχίατροι: Χαριτίδου Σ. Ευμορφίλη – Καρατζένης Ε. Δημήτρης Δέχονται με ραντεβού: 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα. Tηλ. 2651026590, 2651025029 κιν. 6946615985, 6972034331. E-mail: eumorfili@yahoo.com, dimkaratzenis@yahoo.com

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος • Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391 email: panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.00. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Σύγχρονο Νευρολογικό Ιατρείο ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ-ΦΩΤΟΥ

Υπ. Διδάκτωρ της Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων-Μετεκπαιδευθείσα στην Πανεπιστημιακή Νευρολ. Κλινική του pitié-Salpêtrière, Παρίσι - εξειδίκευση στις διαταραχές μνήμης, νόσο Αλτσχάιμερ (άνοια) και Πάρκινσον plus - Διερεύνηση και παρακολούθηση Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, εγκεφαλικών και επιληψίας - Μυογράφημα-εγκεφαλογράφημα - Λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου (γνωσιακά δυναμικά) - Διακρανιακός ερεθισμός για διαταραχές μνήμης, ημικρανία, νευροπαθητικό πόνο Χαρ. Τρικούπη 13Α, Ιωάννινα, τηλ.2651078009 κιν.6974-208438. Δέχεται: Δευτ ως Παρ. 9.00-1.30 / Δευ-Τρ-Πέμ-Παρ. 6.00-8.30

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΘ. ΝΙΚΑΣ

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με εΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑεε, εΤΑΑ) Καθημερινά: 7.30 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χαριλάου Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

NIKOΣ Γ. TΣOMΠIKOΣ

Xαρ. Tρικούπη 6 Tηλ: iατρείου 22.657 Oικίας: 74.186 ΣYMBEBΛHMENΟΣ ME OΛA TA TAMEiA

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία Χαριλάου Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 2651030500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 18.00-21.00. Σάββατο πρωί: ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ • Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καθημερινά: Πρωί 09:00 - 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΤΖΙΝΑ Δ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, Αέρια αίματος, Προεγχειρητική εκτίμηση ασθενούς, Μελέτη ύπνου. Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00. Δωδώνης 24, 2ος όροφος. Τηλ. 26510-03978, Κιν.: 6944-528253 e-mail:gchristidi@yahoo.gr


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 11η

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΥΓΕΙΑ Σ

τη σύγχρονη κοινωνία η γυναίκα κουράστηκε πολύ για να διεκδικήσει το χώρο της στην εργασία και την κοινωνία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει τις προτεραιότητές της και να καθυστερήσει την προσπάθειά της να δημιουργήσει οικογένεια. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, όταν επιτυγχάνονται οι στόχοι της νέας γυναίκας και αρχίζει να σκέφτεται την οικογένεια, διαπιστώνει ότι αυτό δεν είναι εφικτό λόγω πρόωρης εμμηνόπαυσης ή πρόδρομης πρόωρης εμμηνόπαυσης. Πρόωρη εμμηνόπαυση (ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) είναι η διακοπή της αναπαραγωγικής λειτουργίας πριν από την ηλικία των 40 ετών. H νέα γυναίκα με πρόωρη εμμηνόπαυση αντιμετωπίζει δύο ιδιαίτερα τραυματικά θέματα κατά το χρονικό διάστημα της διάγνωσης της νόσου: από τη μία πλευρά έχει τα συμπτώματα της απώλειας των ορμονών της ωοθήκης (εξάψεις, νυχτερινοί ιδρώτες, ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία) και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι πιθανότητες για γονιμότητα στο μέλλον είναι εξαιρετικά μικρές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά την εμφάνιση κατάθλιψης. εκτός από τη στειρότητα, οι νέες γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται κυρίως με την μακροχρόνια έλλειψη των ορμονών της ωοθήκης, όπως είναι ο αυξημένος κίνδυνος για οστεοπόρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα. Φυσιολογικά η εμμηνόπαυση παρατηρείται στην ηλικία των 50 ετών και αποτελεί μία μη αναστρέψιμη κατάσταση. Αν και τα κλινικά συμπτώματα και σημεία είναι παρόμοια στην φυσιολογική εμμηνόπαυση και την πρόωρη εμμηνόπαυση, εν τούτοις οι διαφορές ανάμεσα στις δύο καταστάσεις είναι πολλές και ουσιαστικές. Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική κατάσταση στη ζωή μιας γυναίκας, καθώς κατά το χρονικό διάστημα της κλιμακτηρίου η γυναίκα προετοιμάζεται ψυχολογικά για την επερχόμενη εμμηνόπαυση. Αντίθετα, οι νέες γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είναι εντελώς απροετοίμαστες για μια τέτοια διάγνωση, η οποία προδικάζει το «τέλος της αναπαραγωγικής τους ικανότητας» και την αρχή βασανιστικών συμπτωμάτων, όπως είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινοί ιδρώτες, η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και η κατάθλιψη. Πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να παρατηρηθεί ξαφνικά (συνήθως δεν βρίσκεται η αιτία για αυτό) και χωρίς να έχει συμβεί σε άλλο μέλος της οικογένειας, να εμφανιστεί σε γυναίκες που έχουν και άλλα μέλη στην οικογένεια με το ίδιο πρόβλημα (υπάρχει γενετική βάση) ή μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία (καταστροφή της ωοθηκικής εφεδρείας). Υπάρχει θεραπεία για την υπογονιμότητα; Η πρόωρη εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από διαλείπουσα ωοθηκική λειτουργία στις μισές τουλάχιστον περιπτώσεις και μπορεί να υπάρξουν εγκυμοσύνες μετά την εμφάνιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει συχνά. ενώ για παράδειγμα, σε ζευγάρια με φυσιολογική γονιμότητα, η πιθανότητα να έχουν εγκυμοσύνη είναι 20% περίπου ανά μήνα, στις γυναίκες με πρόωρη

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Dr. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΨΥΧΟΣ

Ρευματολόγος Ακαδημίας 10 Ιωάννινα Τηλ. ιατρείου: 26510-67267 FAX: 26510-67665, κιν.: 6932-267273 e-mail: drpsyhos@otenet.gr

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τ. Διευθύντρια εΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavrentzou@yahoo.com

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26 (έναντι βιβλιοπωλείου “Δωδώνη”) 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - iΩANNiNA Δέχεται με ραντεβού

AΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Ψυχίατρος M.Sc. • ειδικευθείσα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών • M.Sc. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων • Τέως επιμελήτρια Ψ.Ν. Κέρκυρας Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Δωδώνης 20-22, Ιωάννινα, 1ος όροφος Τηλ.-Fax: 26510-66003, Kιν.: 6977-708955 e-mail: athanasiapan@yahoo.gr

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavan gelis@htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΚΑΠΙΝΑΚΗΣ, ΜD, MPH, PhD

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων επιστημονικά άρτια διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των ψυχικών διαταραχών. εξειδίκευση στις ανθεκτικές περιπτώσεις, βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Χαριλάου Τρικούπη 28, 2ος όροφος. Τηλ. για ραντεβού: 6944-413495, 2651 305912. email: p.skapinakis@gmail.com

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D.

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30 Απογεύματα με ραντεβού Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 Τηλ. - Fax: 26510-22322 - κιν.: 6977579557. e-mail: mtsatsani@gmail.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔεΧεΤΑΙ Με ΡΑΝΤεΒΟΥ • Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ

επεμβάσεις με υπερήχους - (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30. 28ης Οκτωβρίου 21 - 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 - Κινητό: 6932521398

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Το άγχος της σύγχρονης Ελληνίδας… ® Της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΟΥ*

εμμηνόπαυση η πιθανότητα αυτή είναι 5-10% συνολικά. Πριν την εμφάνιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες αυτές έχουν φυσιολογική γονιμότητα. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία η οποία να μπορεί να αποκαταστήσει την αναπαραγωγική λειτουργία και επομένως να αποκαταστήσει την γονιμότητα στις νέες αυτές γυναίκες. Η μόνη λύση που υπάρχει είναι η δωρεά ωαρίων και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Γίνονται διάφορες προσπάθειες με πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με γοναδοτροπίνες, με χορήγηση ανδρογόνων ή γλυκοκορτικοειδών, χωρίς όμως αποδεδειγμένα οφέλη. Υπάρχει θεραπεία για τα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης; Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών της πρόωρης εμμηνόπαυσης μπορεί και πρέπει να γίνει με υποκατάσταση των ορμονών της ωοθήκης. Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης σε νέες γυναίκες θα πρέπει να είναι μακροχρόνια, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης. Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, όπως εφαρμόζεται σήμερα, έχει δημιουργηθεί για γυναίκες που εμφανίζουν φυσιολογική εμμηνόπαυση σε ηλικία περίπου 50 ετών. Οι ορμόνες της ωοθήκης παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του σκελετού και η πρώιμη απώλειά τους οδηγεί σε ταχεία οστική

Dr. ΝΑΥΣΙΚΑ Β. ΖΙΑΒΡΑ-ΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείσα στο Charing Cross Hospital imperial College του Λονδίνου • Ν. Δοσίου 8, Ιωάννινα - Τηλ.: (26510) 73528 - Κινητό: 6974 498585 - e-mail: nziavra@ioa.teiep.gr

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ. Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:00 - 14:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 - 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 2651037747, κινητό 6945-296606

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ. ΠΑΝΟΥ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. Χατζηκώστα • Δέχεται καθημερινά: πρωί 9.0013.30, απόγευμα 18.00-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού) Μ. Αγγέλου 15 (εντός στοάς) 3ος όροφος Τηλ./Φax: 26510-38300, κιν.: 6945-773674 e-mail: panoukaterina@gmail.com url: www.panoukaterina.gr

Dr ΝΟΥΣΙΑ Ε. ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΟΦΙΑ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» Χαριλάου Τρικούπη 13 - Ιωάννινα • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 13.30, & 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα: με ραντεβού για ειδικές διαγνωστικές και χειρουργικές πράξεις • Τηλ.-Fax: 26510-25696, κινητό 6946-460318 • email: csenousia@ yahoo.gr.

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΖΑΜΠΙΡΑ ΧΡ. ΜΕΛΙΝΑ, MSc, pGDip

Πτυχιούχος ΑεΙ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LONDON METROpOLiTAN UNiVERSiTY). Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διατροφολογία και ειδική στον ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Διαθέτει τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗΣ και ΑξΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. Αναλαμβάνει παιδική και ενήλικη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, καθώς και δίαιτες για κάθε περίπτωση. Βλαχλείδη 5, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-71119.

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φ. ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ, M.Sc (Med.Sc)

Πτυχιούχος ΑεΙ • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή • Πανεπιστήμιο Γλασκώβης – Σκωτία. Member of Nutrition Society UK. Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. εξεΤΑΣΗ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ • ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗ • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛεΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙεΣ • εΓΚΥΜΟΣΥΝΗ • ΘΗΛΑΣΜΟΣ • ΠΑΘΗΣεΙΣ. Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 έως 17.00. Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Σάββατο με ραντεβού. Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ. 26510-20210 και κιν. 6941-585838. Σε ειδικές περιπτώσεις επισκέψεις κατ’ οίκον, www.diaitologos.gr.

απώλεια, οστεοπόρωση και προδιάθεση για οστεοπορωτικά κατάγματα. Έχουμε βρει ότι περίπου τα 2/3 των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση παρουσιάζουν οστεοπενία κατά το χρόνο διάγνωσης της νόσου, που είναι κατά μέσο όρο τα 32 χρόνια. επίσης, διαπιστώσαμε ότι εκτός από την έλλειψη των οιστρογόνων της ωοθήκης, παρατηρείται και έλλειψη ανδρογόνων η οποία μπορεί να συμβάλει στη μεγάλη οστική απώλεια, καθώς χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων συσχετίζονται με οστική απώλεια σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Ακόμη, βρήκαμε ότι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία είναι πιο έντονη στις γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων. Στο εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ κάναμε μία μεγάλη μελέτη σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός θεραπείας. Ψάξαμε να βρούμε αν θα πρέπει να δίνουμε στις νέες γυναίκες μόνο οιστρογόνα ή και ανδρογόνα. Χρησιμοποιήσαμε ερευνητικό φάρμακο και λάβαμε ειδική έγκριση γι’ αυτό από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η χορήγηση αυτού του σκευάσματος δε βελτίωσε σημαντικά την οστική πυκνότητα και τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών αυτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μας, που είναι υπό δημοσίευση, η κλασική θεραπεία με οιστρογόνα είναι αρκετή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και η προσθήκη ανδρογόνου δεν προσφέρει επιπλέον όφελος. Το εύρημα αυτό προκαλεί εντύπωση, καθώς μελέτη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με εμμηνόπαυση και μείωση των ανδρογόνων τους έδειξε βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας με διαδερμική χορήγηση ανδρογόνου. Όπως δημοσιεύουμε αυτό το μήνα στο περιοδικό «Menopause», η χορήγηση αυτού του σκευάσματος δε βελτίωσε ούτε την ποιότητα ζωής και την ψυχολογική διάθεση των νέων γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση, οι οποίες βιώνουν τη διάγνωση της πρόωρης εμμηνόπαυσης ως «απώλεια αγαπημένου προσώπου». Συνεπώς, φαίνεται ότι η αποκατάσταση της ορμονικής δυσλειτουργίας που συμβαίνει σε νέες γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση βοηθάει σημαντικά μεν, καθώς θεραπεύει τα βασανιστικά συμπτώματα των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων, δεν επιλύει όμως τα σημαντικά προβλήματα της κατάθλιψης και της ποιότητας της ζωής που φαίνεται να οφείλονται στο στρες της διάγνωσης και του αισθήματος της απώλειας της γονιμότητας. * Η κ. Σοφία Καλανταρίδου είναι Καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας και Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - εφηβική Διατροφή • εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα - Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488 - e-mail: evipetridi@hotmail.com

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

Q ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ MSc

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στην Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και στην Ιπποθεραπεία στο BadWildungen Γερμανίας • Απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις ΚΝΣ, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυικές παθήσεις αλλά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, τύφλωση – κώφωση. εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τηλ. 6936-892931

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

εκπαιδευθείσα στο pECS Γνώστης ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6944-558596

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης • Πρόληψη-Διάγνωση-Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου-Ομιλίας-επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Αρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSc

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας • ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤεΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

• ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOc DEcOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής ενέργειας Θεραπεία Laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CpM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία • Ώρες λειτουργίας: 8.30-14.30 • Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα Καλούτσιανης). Τηλ.:26510-24111, 6976493035

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΑΜΑΝΗΣ

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΤΟΛΗ - ΑΛΕΞΙΟΥ

Eιδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής και Ομιλίας. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων Πυρσινέλλα 21, τηλ. γραφείου 2651020720, κινητό 6944-728974

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLp

Λογοθεραπεία - εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 2651067320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία σπονδυλικής στήλης (μέθοδος McKENZiE) Δέχεται καθημερινά από 9.00-13.00 και 17.30-21.30 (Σάββατο με ραντεβού). Μανάρη 5 (3ος όροφος) - πάνω από το Άλσος. Τηλ. 26510-33377, Κινητό: 6944-467572

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Δ/νση: Γερακάρη 2 (πλατ. Πάργης). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα. Σάββατο πρωί κατόπιν ραντεβού. Tηλ. Φυσικ/ρίου: 2651077304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚOΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert. MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος / αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων, μέθοδος McKENZiE. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9-13.30 και 17.3021.00 (Σάββατο με ραντεβού), 28ης Οκτωβρίου 45, 1ος όροφος. Τηλ. 26510-38355 & κιν. 6932-158566 www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CpM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝεΟ). DEEP OSCILLATION (ΝεΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία /

Laser / Υπέρηχοι • εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο pNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. - Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Φυσικοθεραπευτής - Καθ. Φυσικής Αγωγής Υπερσύγχρονο φυσικοθεραπευτικό κέντρο

Αντιμετωπίζονται άμεσα μυοσκελετικά προβλήματα και αποκατάσταση μεταχειρουργικών καταστάσεων: Όπως: Ολική αρθροπλαστική γόνατος - ισχύου • στροφέων ώμου • πρόσθιος χιαστός μηνίσκος • κατάγματα - διαστρέμματα - μεταταρσαλγίες (διόρθωση στάση σώματος κατόπιν ειδικών πάτων) • προβλήματα μέσης - αυχένα • επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες - περιαρθρίτιδες • θλάσεις • ημικρανίες • όλες οι νευρολογικές παθήσεις Θεραπείες κατ’ οίκον - Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Καθημερινά: 9-1 και 5-9. Λαμπρίδου 9, ισόγειο. Τηλ.: 26510-42288 - email: pplateioannina@yahoo.gr

BAΣ. XATZHEΦPAIMIΔHΣ

KENTPO ΦYΣIKOΘEPAΠEIAΣKINHΣIOΘEPAΠEIAΣ ΦYΣIKOΘEPAΠEYTHΣ

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Σόφιας. Δέχεται καθημερινά: πρωί 9-1.30, απόγευμα 5.30-9, Δωδώνης 5 - Ισόγειο - Tηλ.: 26510-72220 και 6937-597332

Q ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΠΠΑ Χ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ειδ. Αναλυτική κ’ Συστημική Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού, Χ. Τρικούπη 10, 1ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας 6986-701233

ΒΙΚΥ ΜΠΑΟΥΡΔΑ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc Υπ. Διδάκτωρ Πανεπ/μίου Ιωαννίνων • Aτομική συμβουλευτική σε παιδιά, εφή-

βους, ενήλικες • Συμβουλευτική σε οικογένειες γονείς και ζευγάρια • Διάγνωση και διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών • Οργάνωση και λειτουργία ομάδων Σχολών Γονέων 28ης Οκτωβρίου 17, Ιωάννινα (εντός στοάς, έναντι ΟΤε) Τηλ.: 6977-257640 και 26511-17750

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤε) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938-900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr

ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

Σύμβουλος ζευγαριών - Συντονίστρια - εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων (εξελικτικό Σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Διαταραχές Άγχους, Πουλίτσα 3 κ’ Κουγκίου (πίσω από τα Δικαστήρια). Τηλ.: 6974-022088 e-mail: mercytime@gmail.com Δέχεται με ραντεβού


Σελ. 12η

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941-461026 και 26510-45584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΟΙΚ/12779 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στα Σύβοτα Λευκάδας: α) Οικόπεδο 3.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο, βλέπει θάλασσα και απέχει 120 μ. από τη θάλασσα. Έχει νερό και ρεύμα. β) 11 στρέμματα (4.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο) 800 μέτρα από θάλασσα. Βλέπει θάλασσα και γ) 4 στρέμματα άρτιο οικοδομίσιμο βλέπει θάλασσα και απέχει 300 μ. Πληρ. τηλ. 26510-79450 και 6972647712. ΟΙΚ/13140 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων οικόπεδο 2.400 τ.μ., έτοιμο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 6979332679. ΟΙΚ/13144

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο στην Ελεούσα Ιωαννίνων (θέση Μύτικα) 2,5 στρέμματα, τιμή ευκαιρίας.

ΠΛΗΡ. ΤΗΛ.: 6942-240540

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 29 Iανουαρίου 2014

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Κατσικά Ιωαννίνων, 430 τ.μ., με Σ.Δ. 0,6. Πληρ. τηλ. 6932-411406. ΟΙΚ/13181 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.700 τ.μ. περίπου, άρτιο και οικοδομήσιμο, με παλιό πέτρινο σπίτι 68 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο στον οικισμό Μολυβαδιά Σερβιανών Δήμου Δωδώνης. Πληρ. τηλ. 210-6026370 και 6977-478519. ΟΙΚ/13183

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 26510-66243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956-423686. ΑΚ/12894 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) Νεόδμητο τριάρι οροφοδιαμέρισμα Α’ ορόφου στα Καρδαμίτσια με πάρκινγκ, αποθήκη, ανεξάρτητο λεβητοστάσιο, αυλή αποκλειστικής χρήσης, χωρίς κοινόχρηστα και β) Μεζονέτα (υπό κατασκευή) γω-

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ στο κέντρο της πόλης, λόγω αναχώρησης.

ΠΛΗΡ. ΤΗΛ.: 6942-279736

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

Πωλούνται ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – STUDIOS

κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

27,5 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της οδού Ευεργετών περιοχή Αρχιμανδρειού - Ζωσιμαίας και 38 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

νιακή τριών επιπέδων 170 τ.μ. συμπεριλαμβανομένου του υπογείου, στα Καρδαμίτσια σε οικόπεδο αποκλειστικής χρήσης 200 τ.μ. Πληρ. 26510 71631 και 6944 736944. ΑΚ/13147

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι. β) Κατάστημα 240 τ.μ. με πατάρι 100 τ.μ., που μπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11, στο Τζαμί Καλούτσιανης. γ) Κατάστημα 50 τ.μ. στην οδό Δημ. Χατζή 73. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 2651051629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) ισόγειο διαμέρισμα τεσσάρι χωρίς κοινόχρηστα, αυτόνομη θέρμανση στη Νέα Ζωή. β) Διαμέρισμα τριάρι 87 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ στην πυλωτή με πλήρη αυτονομία θέρμανσης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ.: 26510-75515 6944-424110. ΕΝ/12374 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ.: 26510-28050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 404704, 26510 - 32626, 26510 27334. ΕΝ/12456

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο, στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50 τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα. Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ. 6944-783076. ΕΝ/12886 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κεντρικό κατάστημα νεόκτιστο επί τις οδού Αβέρωφ 20 (πρώην ελληνική τράπεζα) 110 τ.μ. ισόγειο και 110 τ.μ. υπόγειο φωτισμένο, άπαντα με κλιματισμό και ιδιωτικό χώρο επί της οδού Αβέρωφ 40 τ.μ. Tηλ. 6944-297472. ΕΝ/12995 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρό μαγαζάκι στην Σιώζιου Κυπρίου 9 (ιστορικό κέντρο της πόλης). Πληρ. τηλ. 6932-797464. ΕΝ/12999 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 80 τ.μ. Ακαδημίας 3 (κέντρο), 1ος όροφος, 2 κρεββατοκάμαρες, λιβιγκρουμ, χωριστή κουζίνα, μπάνιο, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 26510-25665 και 6940557317. ΕΝ/13000 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο κέντρο. Τηλ. ιδιοκτήτη 6945897799. ΕΝ/13006 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο δυάρια ισόγεια, σε νεόκτιστη οικοδομή, με αυλή και χώρο στάθμευσης, αυτονομία θέρμανσης, στην περιοχή Φιλοθέη, δίπλα από την Ίωνος Δραγούμη και κάτω από το Γ.Ν. «Χατζηκώστα». Πληρ. τηλ. 6948073022. ΕΝ/13012

ENOIKIAZETAI γκαρσονιέρα 35 τ.μ. επί της οδού Μ. Μπότσαρη 13

ENOIKIAZETAI

Τηλ. 26510-71167

στο κέντρο της πόλης οδός Αβέρωφ 10, διαμέρισμα 90 τ.μ., κατάλληλο και για Γραφεία. Πληρ. τηλ.: 6944-294404

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 1) ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, 35 Μ2 ΚΑΙ 45 Μ2 2) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 300 Μ2 ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6944-297472

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 95 τ.μ. στον πρώτο όροφο με αυτονομία θέρμανσης, boiler, αυλή, στα Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6974 068431. ΕΝ/13062 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι 40 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510-71310 και 6936-743756. ΕΝ/13077 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα τριάρι, ΚΑ’ Φεβρουαρίου 158 και σε φοιτητές -τριες. Πληρ. τηλ. 26510-78334 και 6984-924911. ΕΝ/13103 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στον ΚΑΤΣΙΚΑ α) διαμέρισμα 80 τ.μ. με αυλή 40 τ.μ., στον 2ο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, χωρίς κοινόχρηστα, με κλειστό γκαράζ και β) γκαρσονιέρα 40 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6945-791078. ΕΝ/13120 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) Διαμέρισμα 90 τ.μ., διαμπερές, 2ος όροφος, μεγάλες βεράντες, αυτονομία θέρμανσης, πάρκινγκ και αποχέτευση με καινούργια θερμομονωτικά κουφώματα, παρκέ πατώματα, φρεσκοβαμμένο και β) Διαμέρισμα ισόγειο 90 τ.μ., αυτονομία θέρμανσης, θερμομονωτικά κουφώματα, πάρκινγκ και αποχέτευση, οδός ρήγα Φεραίου 30 Καρδαμίτσια, 600 μ. από το «Χατζηκώστα». Πληρ. 26510-75538 και 6948-699465. ΕΝ/13141

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγειο γωνιακό κεντρικό κατάστημα ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ σε κομβικό σημείο με πρόσοψη 15 μέτρων σε τέσσερις δρόμους, επί των οδών Σπύρου Λάμπρου και Χρήστου Πάτση στην Πλατεία Πάργης. Ενδείκνυται κυρίως για εταιρίες ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού ως και εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων (κέλυφος), παραϊατρικές, κινητής τηλεφωνίας, διαφημιστικές ως και ειδών ευρείας κατανάλωσης. (ισόγειο 50 τ.μ., πατάρι 25 τ.μ., υπόγειο 35 τ.μ.)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ 5άρι διαμέρισμα 118 τ.μ., 2ου ορόφου, Πουτέτση 12 (κέντρο), με πάρκινγκ, αποθήκη, κεντρική θέρμανση, κατάλληλο και για ιατρείο ή γραφείο. Άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6970-813448 και 2651024843. ΕΝ/13143 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διομισάρι 46 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο, με αυτονομία θέρμανσης και ΧΩΡΙΣ κοινόχρηστα Μεγ. Αλεξάνδρου 97. Πληρ. τηλ. 26510-23055 και 6946-486555. ΕΝ/13152 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ γκαρσονιέρα και δυάρι στην Σουλίου 23α και Καραολή Δημητρίου γωνία, με A/C, καινούργια. Τηλ. 6944 332726, 6949 738650. ΕΝ/13161 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στην ΕΛΕΟΥΣΑ επαγγελματική στέγη 150 τ.μ., ύψος 5 μέτρα και προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 26510 61216 και 62580. ΕΝ/13162 ENOIKIAZETAI Διαμέρισμα 42 τμ (Σπ. Λάμπρου 60), πλήρως εξοπλισμένο και καλαίσθητα επιπλωμένο, με κεντρική θέρμανση, περιστοιχίζεται από κήπο και δεν έχει κοινόχρηστα. Θα είναι ελεύθερο στο τέλος Φεβρουαρίου. Πληρ. 6976-927756. EN/13171 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στη Δροσιά, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510-46121 και 6973-547865. ΕΝ/13182

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ η επιχείρηση "ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ" στην οδό Στ.Νιάρχου 1, στα Ιωάννινα. Η επιχείρηση είναι εν ενεργεία, με πλήρη εξοπλισμό, έτοιμο πελατολόγιο και τζίρο. Λειτουργεί σε χώρο 200μ2 με αυλή 60μ2. Τηλέφωνο επικοινωνίας:

6948-300348 ENOIKIAZETAI γραφείο 30 τ.μ. στην οδό Πυρσινέλλα 5, 3ος όροφος, με αιρκοντίσιον, WC με προθάλαμο, κατάλληλο και για συστέγαση. Πληρ. τηλ.: 26510-91864

6948-081589

Πληρ. τηλ.: 6981-130040 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα κεντρικό, νεόκτιστο, επί της οδού Αβέρωφ, επιφάνειας 110 τ.μ. με υπόγειο φωτισμένο 110 τ.μ. Πληρ. τηλ.: 6944-297472

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα στην οδό Ιεράρχου Γερβασίου 49, συνέχεια της Μητροπόλεως (εκκλησίας). Ισόγειο 230 τ.μ., πατάρι 110 τ.μ., υπόγειο 84 τ.μ. (σύνολο 424 τ.μ.). Χώρος έμπροσθεν καταστήματος 90 τ.μ. (αποκλειστικά ιδιωτικός).

Πληρ. τηλ. 26510-23459 και 6942-050690

ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΡΓΑΡΗ Τεχνολόγος Τροφίμων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Συστημάτων: Ποιότητας ISO 9001 Ασφάλειας τροφίμων HACCP - ISO 22000 Περιβάλλον 14001 Υγιεινή και Ασφάλεια Εργαζομένων OHSAS 18001 Μέλος του ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δια Βίου Μάθησης)

Δ/νση: Ικάρου 9, 45221, Ιωάννινα τηλ.: 26510-40665 κιν: 6982-154252 e-mail: eleana.margari@gmail.com

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ! ΑΓΟΡΑ - ΕΝΕΧΥΡΟ ΧΡΥΣΩΝ & ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΛΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ (Με κρατική άδεια) Πληροφορίες κ. Βασίλης Πλατεία Δημοκρατίας και Γούναρη 2 (Έναντι ρολογιού) Τηλ. 6987-554105 και 2651-402097


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 66 τ.μ., κεντρικά στην οδό Σπύρου Λάμπρου 11, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6977-417412. ΕΝ/13188 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Γραφεία-Ιατρεία με αυτονομία θέρμανσης, Χαρ. Τρικούπη 14. Πληρ. 26510 23007, 6932 033119. ΕΝ/13191 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οροφοδιαμέρισμα 100 τ.μ. στην οδό Χρήστου Αδαμίδου (πάροδος Μεγ. Αλεξάνδρου) στον 1ο όροφο σε δυόροφη οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση, boiler, τζάκι, δύο λουτρά και αποθήκη εντός του διαμερίσματος. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 6946-285823. ΕΝ/13189 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα σε νεόκτιστη οικοδομή, στην περιοχή Πλ. Ομήρου, οδός Αγίων Σαράντα, στον 1ο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, λίγα κοινόχρηστα, ευάερη, ευήλια. Τηλ. 6946-143100 κ. Βάσω, ώρες 3-8 μ.μ. ΕΝ/13196

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ κοντά στο κέντρο της πόλης, πρόσφατα ανακαινισμένο, με εσωτερικό χώρο 110 τ.μ. και εξωτερικό κλειστό χώρο 55 τ.μ. Μόνο σοβαρές προτάσεις. - ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ και νάυλον κατεβατά.

Τηλ. επικοινωνίας: 6986-731841

Σελ. 13η

Τετάρτη 29 Iανουαρίου 2014

ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα, ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Πληρ. 6941468400. ΖΗΤ/13172 ΖΗΤΕΙΤΑΙ από εταιρία εμπορίου (εισαγωγών-εξαγωγών) για θέση υπαλλήλου γραφείου, άνδρας με άριστη γνώση Αγγλικής γλώσσας (πτυχίο Proficiency) και κατά προτίμηση δεύτερης γλώσσας (Ιταλικά) με πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων ή πτυχίο οικονομικών, απόφοιτος πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Παρακαλώ να σταλεί βιογραφικό στο email salvini@salvini.gr. ΖΗΤ/13173 ΖΗΤΕΙΤΑΙ φαρμακοποιός για συστέγαση σε φαρμακείο των Ιωαννίνων με σύγχρονο εξοπλισμό και σταθερό ύψος πωλήσεων. Λεπτομέρεις σε αυτοπρόσωπη συνάντηση. Τηλ. 6947-726123. ΖΗΤ/13178

Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΖΗΤΕΙΤΑΙ πιτσαδόρος - μάγειρας για κεντρική πιτσαρία. Πληρ. τηλ. 6939-318611. ΖΗΤ/13184 ΖΗΤΕΙΤΑΙ γυναίκα για εργασία σε καφέ - ουζερί, στην περιοχή Σεισμοπλήκτων (μπουφέ - σέρβις). Πληρ. τηλ. 6940-622038. ΖΗΤ/13186 ΕΤΑΙΡΙΑ ανταλλακτικών αυτοκινήτου, ζητεί νέο έως 20 ετών, με όρεξη για δουλειά, τελειόφοιτο λυκείου, κάτοχο διπλώματος αυτοκινήτου και μηχανής. Τηλ. επικ. 26410-46512. ΖΗΤ/13190 ΑΠΟ μικροβιολογικό εργαστήριο ζητείται βοηθός μικροβιολόγου ή νοσηλεύτρια, με άριστη γνώση αιμοληψιών και κάτοχος διπλώματος οδήγησης. Προϋπηρεσία επιθυμητή. Αποστείλατε βιογραφικό στο e-mail: Ioannina. microbiology@gmail.com. ΖΗΤ/13194 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων ζητά εργασία σε μικροβιολογικό εργαστήριο ή άλλο ιατρείο, κάτοχος ECDL, κάρτας ανεργίας και πτυχίο Αγγλικής γλώσσας. Πληρ. τηλ. 6982-911643. ΖΗΤ/13197 ΖΗΤΕΙΤΑΙ μάγειρας από τσιπουράδικο - μεζεδοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Ώρες επικοινωνίας 3-6 μ.μ., τηλ. 6977-231294. ΖΗΤ/13198

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!! Με αγορά ή ενέχυρο χρυσών, ασημένιων κοσμημάτων, νομισμάτων, λιρών και άλλων πολύτιμων. Φύλαξη με ασφάλεια σε τραπεζική θυρίδα (με κρατική άδεια). Ξεχασμένα χρυσαφικά στο συρτάρι; Εκμεταλλευτείτε το άμεσα. Πληρ. κ. Βασίλης, 6987-554105 και 2651402097. ΔΙΑ/12043 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944415047. ΔΙΑ/12792 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση video club με πλήρη εξοπλισμό και έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 6978877093. ΔΙΑ/12928 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση Κομμωτήριο λόγω συνταξιοδότησης, στο κέντρο. Σταθερή μόνιμη πελατεία. Πληρ. 26510-34217, 6936950444. ΔΙΑ/13168

ΦΥΣΙΚΟΣ με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Φυσικής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ. 6974759754

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

6 ημέρες

575 ευρώ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΡΩΜΗ ΠΡΑΓΑ

4 ημέρες 4 ημέρες 6 ημέρες

από 119 ευρώ από 205 ευρώ 345 ευρώ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ φαρμακοποιός για συστέγαση σε φαρμακείο των Ιωαννίνων με σύγχρονο εξοπλισμό και σταθερό ύψος πωλήσεων. Λεπτομέρεις σε αυτοπρόσωπη συνάντηση. Τηλ. 6947-726123. ΔΙΑ/13177 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΧΥΡΟ στην πόλη των Τρικάλων. Πληρ. τηλ. 2431029085. ΔΙΑ/13187 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κρεοπωλείο στο κέντρο της πόλης, με εξασφαλισμένη πελατεία. Πληρ. τηλ. 6944751987. ΔΙΑ/13199

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ.: 695-6994367. ΜΑΘ/12318 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ με μεταπτυχιακές σπουδές και εμπειρία, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ και φοιτητές. Παρέχεται δωρεάν έντυπο υλικό. Πληρ. τηλ. 6936 212675. ΜΑΘ/13158

Δασκάλα (αριστούχος

απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης & κάτοχος Proficiency) παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού όλων των επιπέδων, κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών εναλλακτικά, με συνέπεια, εργατικότητα & υπευθυνότητα. Τιμές οικονομικής κρίσης!

Τηλέφωνο: 6974-387500

ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ με μεγάλη εμπειρία σε εκπαίδευση, βιομηχανική παραγωγή, διαχείριση έργου και διασφάλιση ποιότητας, παραδίδει μαθήματα ΧΗΜΕΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. Πληρ. 6972-085205. ΜΑΘ/13192 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικής Φιλολογίας με εικοσαετή φροντιστηριακή εμπειρία παραδίδει μαθήματα Αγγλικών με τα πιο σύγχρονα μέσα διδασκαλίας. Προετοιμασία για πτυχία Lower, Advanced, Proficiency. Πληρ. 6947750258. ΜΑΘ/13193 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Παιδαγωγικού και κάτοχος διπλώματος πιάνου παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού και αναλαμβάνει τη φύλαξη μικρών παιδιών. Πληρ. τηλ. 6977-745227. ΜΑΘ/13195

ΠΩΛΕΙΤΑΙ POLO CLASSIC. Τιμή κρίσης. Πληρ. τηλ. 6942-508746. ΑΥΤ/13185

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6976-076669

Καθηγήτρια Αγγλικών με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509

ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

28ης Οκτωβρίου 17Α - απέναντι από τον ΟΤΕ (εντός Στοάς)

Οικοδομικές άδειες Μελέτες Επιβλέψεις

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΩΚ. ΜΠΑΝΤΙΑ πολιτικός μηχανικός τ.ε. κιν. 6979-228982

Τοπογραφικές αποτυπώσεις Οριοθετήσεις Χαρτογραφήσεις

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΩΚ. ΜΠΑΝΤΙΑ τοπογράφος μηχανικός τ.ε. κιν. 6979-228981

Δ/νση: Χρ. Κατσάρη 29 Ιωάννινα και Βασιλική Ιωαννίνων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ες τ ο ο ιτ υχί ν δυ ις επ Για τ ΤΤΟ έγινα Τ1 ΑΝ Ο στο Λ πές στον μ εκπο

ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Για τα ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr


Σελ. 14η

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ

ΤΑΚΗΣ ΠΑΡΛΑΠΑΣ • Γνήσιος τύπος Ηπειρώτη, με έκδηλα τα στοιχεία της Ζαγορίσιας δραστηριότητας και της Γιαννιώτικης αρχοντιάς, έφυγε από κοντά μας ο Τάκης Παρλαπάς, ύστερα από μια πολύχρονη χαρούμενη και ευτυχισμένη ζωή, και από μια σύντομη, αλλά οδυνηρή, πρόσφατη περιπέτεια. Ήταν γνωστό το όνομά του σε ολόκληρη την Ήπειρο. Άκουγες Ηπειρώτη που είχε κάποιο πρόβλημα με τα μάτια να σου εκμυστηρεύεται ότι θα πάει στα Γιάννινα να τον εξετάσει, και να του πει τι πρέπει να κάνει, ο οφθαλμίατρος Τάκης Παρλαπάς. Δεν ήταν τυχαία η φήμη του. Την είχε κερδίσει επάξια, ύστερα από μια λαμπρή εκπαιδευτική και επιστημονική σταδιοδρομία, και μια μακροχρόνια, και συνεπή, επαγγελματική δραστηριότητα. Τα πρώτα νάματα της παιδείας τρέφουν το νου και την ψυχή του, καθώς είχε την τύχη να φοιτήσει στη γεραρά τότε Ζωσιμαία Σχολή. Μια Σχολή με μακροχρόνια και πλούσια ιστορία, που της είχε εξασφαλίσει το χαρακτηρισμό του "μουσαίου λαμπτήρα" που έδιωχνε, το σκοτάδι της σκλαβιάς απ’ τις ψυχές των παιδιών της Ηπείρου, στα δίσεχτα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το έργο όμως της Σχολής συνεχίζεται σε αμείωτο βαθμό και μετά την απελευθέρωση, με λαμπρούς Γυμνασιάρχες, το Χρίστο Σούλη και το Γεώργιο Παπανικολάου, που είχαν καταστήσει τη Ζωσιμαία "Πρότυπον Γυμνάσιον" και εξασφάλιζαν στους απόφοιτους τη δυνατότητα να διαπρέπουν σε όλους τους κλάδους της επιστήμης. Από αυτή τη Ζωσιμαία αποφοί-

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 29 Iανουαρίου 2014

τησε ο Τάκης Παρλαπάς και απέκτησε έτσι όλα τα προσόντα για να ικανοποιήσει τη σφοδρή του επιθυμία να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" απέκτησε την ειδικότητα του οφθαλμολόγου ιατρού. Στην Αθήνα είχε όλα τα φόντα για να εξασφαλίσει μια λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία. Πάνω όμως από τη σταδιοδρομία στην Αθήνα, στάθηκε η αγάπη του για την Ήπειρο που τον οδήγησε στην απόφαση να εγκατασταθεί στα Γιάννινα και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στους συμπατριώτες. Υπηρεσίες όχι στα πλαίσια ενός προσοδοφόρου επαγγέλματος, αλλά μιας ύψιστης επιστημονικής και κοινωνικής λειτουργίας. Δεν είδε ο Τάκης Παρλαπάς την ιατρική ως επάγγελμα και εδώ ακριβώς βρίσκεται η αξία της αναγνωρισμένης από όλους προσφοράς του. Ούτε πάλι περιόρισε αυτή την προσφορά του στους τέσσερις τοίχους του ιατρείου του. Είχε συνειδητοποιήσει απ’ την αρχή ότι η υγεία – και μάλιστα αυτή που σχετίζεται με τα πιο πολύτιμα όργανα του ανθρώπου, τα μάτια – δεν είναι ένα αγαθό το οποίο προσφέρει στο ιατρείο του ο ειδικευμένος γιατρός. Δεν είναι, άλλωστε, αυτός ο αποκλειστικός σκοπός του επιστήμονα. Αυτός, εκτός από τις ικανότητες που του είναι απαραίτητες για να ασκεί σωστά και αποτελεσματικά για το κοινωνικό σύνολο, την επιστήμη του, πρέπει κάθε φορά να διαθέτει το ιδιαίτερο ψυχικό σθένος, και μαζί μ’ αυτό το ανάλογο συναίσθημα της ευθύνης, ώστε να είναι σε θέση να σηκώνει το κοινωνικό βάρος της επιστήμης, και όταν αυτή η επιστήμη είναι η ιατρική, τότε να φτάνει ως εκείνο το σημείο που ορίζει ο όρκος του Ιπποκράτη

Τα Γιάννενα τίμησαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων ¯ από 1η σελ.

μηνύματα στην κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «από τον τόπο καταγωγής μου, τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το Μάρτιο του 1943 η πρώτη αποστολή Ελλήνων Εβραίων στα κολαστήρια του Άουσβιτς. Ακολούθησαν άλλοι 67.151 από διαφορετικά σημεία της χώρας, μεταξύ αυτών και τα Γιάννινα όπου η ΦΩTO «Π.Λ.» Ισραηλιτική κοινότητα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ιστό της πόλης, που συγκεντρώθηκαν για να εξοντωθούν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Το μεγάλο αυτό δράμα εκείνης της γενιάς που μας συγκλόνισε και συνεχίζει να μας συγκινεί οφείλουμε να το διατηρήσουμε όπως ανέφερε η Γενική Γραμμα- αναλλοίωτο στη μνήμη μας». τέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Και πολιτικό μήνυμα… Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά προχθές το βράδυ, στο Η κ. Ευταξά έστειλε κι ένα πολιπλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε τικό μήνυμα στο πλαίσιο της ομιστην κατάμεστη από κόσμο μεγά- λίας της, τονίζοντας πως «η Ελλάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέ- δα πολέμησε σκληρά το Ναζισμό! ντρου Ιωαννίνων. Και αναλογικά «πλήρωσε» βαρύ Την εκδήλωση διοργάνωσε η φόρο αίματος γι’ αυτή της την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργα- αντίσταση καθώς είχε από τα πεσία με την Ισραηλιτική Κοινότητα ρισσότερα θύματα σε ολόκληρη Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ και την τότε κατεχόμενη Ευρώπη. Αυτή Εσθήρ Γκανή, και το Πνευματικό την απαράμιλλη αντίσταση, αυτή Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Χαι- την ηθική και πολιτική νίκη ολόκληρέτισαν ο Περιφερειάρχης Αλέ- ρου του Ελληνικού λαού, την προκος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του σβάλλουν βάναυσα και την αμαυΠνευματ. Κέντρου Μωυσής Ελι- ρώνουν σήμερα οι ελάχιστες φωσάφ, ενώ στο χρονικό του Ολο- νές που προσπαθούν να αναβιώκαυτώματος των Εβραίων ανα- σουν το νεοναζισμό και τον ρατσιφέρθηκε ο συγγραφέας Σταύρος σμό». Ζουμπουλάκης (φωτό) που ήταν Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η και κεντρικός ομιλητής. Στο πλαί- Γ.Γ., «ορισμένοι εκμεταλλευόμενοι σιο της εκδήλωσης προβλήθηκε την κρίση, την μεγάλη ανεργία που ταινία με σχετικό θέμα και σολί- υπάρχει, την κατάρρευση των στες ερμήνευσαν μουσική δωματί- αξιών και των προσδοκιών που σαου. ρώνει ολόκληρα κοινωνικά στρώματα, προσπαθούν να βρουν πρόΗ Βίκυ Ευταξά σφορο έδαφος για να σπείρουν τη Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Βίκυ διχόνοια και τη μισαλλοδοξία. Γι’ Ευταξά στο χαιρετισμό που απηύ- αυτό σήμερα περισσότερο από κάθυνε μεταξύ άλλων υπογράμμισε θε άλλη φορά οφείλουμε να έχουπως τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλ- με το νου και τα μάτια μας ανοιλουν στο να διατηρηθεί αναλλοίω- χτά». ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ τη η μνήμη και στέλνουν ηχηρά όπου βίαια αποσπάστηκαν! Οι Γιαννιώτες Εβραίοι ήταν ένα μέρος μόνο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος που έλαβε χώρα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με θύτη τη ναζιστική Γερμανία. Ο αριθμός τους πανελλαδικά ανήλθε σε πάνω από 67.000 ψυχές,

Oι Μικρές Αγγελίες στον «ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ»

αποδίδουν

για τους γιατρούς: "Να έχουν την τιμή να χρησιμοποιούν τη γνώση τους για το καλό της ανθρωπότητας". Αυτό ακριβώς έκανε ο Τάκης Παρλαπάς. Ένιωσε τον ειδικό ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσει ως επιστήμονας, και έδειξε έτσι ξεχωριστό ενδιαφέρον για θέματα που ενδιέφεραν τους πολλούς. Είχε αρχίσει σιγά – σιγά και στη χώρα μας να γίνεται απ’ όλους κατανοητό πως είχε περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που η επιστήμη ενδιαφερόταν μόνο για τα δικά της προβλήματα, ότι ο γιατρός δεν μπορεί να αδιαφορήσει για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη, για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, για το ξεχαρβάλωμα των μηχανισμών της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας. Από αυτές τις αρχές εμφορούμενος, χωρίς να παραμελήσει, ούτε στο ελάχιστο, το κυρίως επιστημονικό του έργο, ρίχτηκε στον κοινωνικό στίβο της πόλης μας, αγκάλιασε από διάφορες θέσεις τα προβλήματά της και προθυμοποιήθηκε, όχι χωρίς κόπο και χωρίς θυσίες, να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους. Έτσι τον βρίσκουμε Πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Πρόεδρο της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου και, για πολλά χρόνια, δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων. Πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες για την αναβάθμιση της Ιατρικής επιστήμης στην πόλη μας, με κορύφωση την ίδρυση της Ιατρι¯ από 1η σελ.

κής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτό τον Τάκη Παρλαπά είχα την τύχη να γνωρίσω απ’ τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής μου, το 1964, στα Γιάννινα. Μια γνωριμία που σφυρηλατήθηκε στα πλαίσια της αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης η οποία, το 1998, κατέληξε στην απόφαση, μαζί με άλλους συμπολίτες μας, να ιδρύσουμε την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ιωαννίνων, και να προσφέρουμε, ως δημοτικοί σύμβουλοι, τις υπηρεσίες στην πόλη μας. Ήταν μια συνεργασία που θα μου μείνει αξέχαστη και θα διατηρήσει, για πάντα, στη μνήμη μου, την προσωπικότητα του Τάκη Παρλαπά. Εκεί διαπίστωσα, από κοντά, την ανιδιοτέλειά του, την αρχοντιά του, τη ζωηρή επιθυμία του για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αποτελέσαμε, εκείνη την τετραετία στο Δήμο, μια "ήρεμη δύναμη" που είχε ένα και μοναδικό στόχο: το συμφέρον της πόλης. Σ’ αυτόν τον πλούσιο επιστημονικό και κοινωνικό του αγώνα, στην πλούσια κοινωνική του δράση, που του χάριζε όμορφες στιγμές στη ζωή του στάθηκε θερμός συμπαραστάτης και βοηθός η σύζυγός του Πόπη. Συμπαραστάτης στα όμορφα, αλλά και στα δύσκολα, όπως ήταν τα τελευταία, της ζωής του. Όσοι είχαμε την τύχη και τη χαρά να τον γνωρίσουμε από κοντά και να συνεργαστούμε μαζί του, θα τον διατηρούμε για πάντα ζωντανό στη μνήμη μας.

Σπύρος Εργολάβος

Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Ο Βαθύτατα συγκινημένοι, ευχαριστούμε ολόψυχα τους συγγενείς, τους φίλους και την κοινωνία της πόλης μας, που με κάθε τρόπο συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας για την απώλεια του λατρευτού μας συζύγου, αδελφού και θείου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΡΛΑΠΑ

Η σύζυγος: Πόπη Παρλαπά Οι αδελφές: Τζουλιάνα Παρλαπά, Λιλή Μιχαλάκη Τα ανήψια.

Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας αδελφής και θείας

ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΜΙΧΟΥ

Τα αδέλφια Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΟΜΠΟΛΗ 35 (ΕΝΑΝΤΙ ΕΦΟΡΙΑΣ) ΤΗΛ.: 26510-33122 κιν.: 6934-200248 Γραφείο

τελετών

και μνημοσύνων ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑ

Δ. Πατατούκου 9

Τηλ. 26510-38148 - Κινητό: 6977-430460 Fax: 26510-28836 EΞYΠHPETHΣH

OΛO

TO

24ΩPO

ραρχία διοικούσε την Εκκλησία από θρησκείας, σημάδετο 1951, ενώ είχε διακόψει κάθε επαψαν στον 20ο αιώνα φή με τις άλλες ορθόδοξες εκκλητην πορεία της Ορθοδοξίας στη γεισίες. τονική και συγγενική μας χώρα. Με το διάταγμα του 1949 κρατικοΔεν αμφισβητείται ότι το φάσμα ποιήθηκε όλη η περιουσία της Εκκλητων Ελληνοαλβανικών σχέσεων περσίας. Το 1966 πέθανε ο Παΐσιος και νάει μέσα από την ιστορία της Ορθόνέος Αρχιεπίσκοπος αναγορεύτηκε ο δοξης Εκκλησίας στην Αλβανία. Μεαπό Αργυροκάστρου Δαμιανός. τά την εδραίωση του αλβανικού κράτους, μετά δηλ. το 1920, ακραίοι ® Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ Το 1967 κατά το Ε’ Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος διακηρύαλβανικοί εθνικιστικοί κύκλοι δημιουργούσαν κατάσταση εις βάρος της Ορθόδοξης χείου. Πριν από τον Χρύσανθο το Πατριαρχείο χτηκε ότι η αλβανία είναι «το πρώτο αθεϊστικό Εκκλησίας και με κάθε τρόπο επεδίωκαν τον αφα- έστειλε τους Επισκόπους Μιλητουπόλεως Ιερό- κράτος στον κόσμο». Το νέο Σύνταγμα του 1976 θεο και Συνάδων Χριστόφορο, αλβανικής καταγω- απαγόρευσε κάθε εκδήλωση λατρείας. Ακολούθηνισμό της. Το 1926 το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέ- γής με αναγνωριστική αποστολή. Οι Επίσκοποι σε κατάσχεση των εκκλησιαστικών περιουσιών, στειλε στην Αλβανία ως Έξαρχο τον Μητροπολίτη αυτοί προσχώρησαν στην αλβανορθόδοξη κίνηση αποσχηματισμός των ιερέων, φυλακίσεις και διωγΤραπεζούντος Χρύσανθο, με σκοπό να διερευνή- και αποδέχτηκαν να γίνουν Μητροπολίτες, ο μεν μοί, μετατροπή των ναών σε κέντρα πολιτιστικά ή σει την καχυποψία των Αλβανών, οι οποίοι στρέ- Ιερόθεος Κορυτσάς, ο δε Χριστόφορος Βερετίου σε αποθήκες με αποκορύφωμα την αντιθρησκευτική προπαγάνδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, φονταν κατά της Ελλάδος. Αυτή την καχυποψία (Βελεγράδων). Ο Χρύσανθος επέτυχε συμφωνία, η οποία πε- επειδή αρνήθηκε να εγκρίνει την καταστροφή που την ενίσχυαν ακραία εθνικιστικά στοιχεία, τα οποία υπέθεταν ότι η εξάρτηση της Εκκλησίας ριελάμβανε τα εξής: α) Η Ορθόδοξη Αλβανική γινόταν εις βάρος της Εκκλησίας, συνελήφθη και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μπορούσε να Εκκλησία περιελάμβανε τις Μητροπόλεις: Τιρά- φυλακίστηκε το 1967. Πέθανε στη φυλακή το 1973 αποβεί εις βάρος του νεοσύστατου κράτους. Το νων, Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Βερατίου και σε ηλικία 80 ετών. Όμως, η πίστη στην Ορθοδοξία, παρόλους κλίμα το επέτεινε και το γεγονός της υπαγωγής Δυρραχίου. α) Ο Μητροπολίτης Τιράνων θα είναι του βόρειου Ηπειρωτικού τμήματος στο αλβανικό ο Αρχιεπίσκοπος. γ) Για τη γλώσσα της λατρείας τους κατατρεγμούς, τις φυλακίσεις, τις εκτοπίσεις, τους θανάτους, δεν έσβησε. Αυτή την σκοκράτος. Γνώριζαν οι Αλβανοί ότι η Ελλάδα δεν θα εξακολουθήσει το ισχύον καθεστώς. Ο Γολγοθάς της Ορθο- τεινή περίοδο για την Εκκλησία παρουσιάστηκε επρόκειτο να παραιτηθεί δόξου Εκκλησίας της και πάλι, όπως επί Τουρκοκρατίας, το φαινόμενο των δικαιωμάτων της επί Αλβανίας συνεχίστηκε των κρυπτοχριστιανών. Πολλοί ιερείς που είχαν της Βορείου Ηπείρου. για χρόνια πολλά. Η συμ- αποσχηματιστεί τελούσαν τη θεία λειτουργία στα Αποτέλεσμα όλων αυτών φωνία που έχει επιτευ- σπίτια τους με κίνδυνο της ζωής τους. Ιερά σκεύη, των διεργασιών υπήρξε η χθεί άρχισε να βάλλεται εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλία τα είχαν κρύψει σε διακοπή των σχέσεων από Αλβανούς εθνικι- μυστικά μέρη. Οι κρατικές αρχές είχαν κατασχέτης Αλβανίας με το Οικοστές. Το Πατριαρχείο σει τα πάντα από τους ναούς και τα μοναστήρια. νουμενικό Πατριαρχείο. συνέταξε σχετικό πρωΤέλος του 1989 και αρχές του 1990 το κομΣτην εξέλιξη αυτή τόκολλο, το οποίο προέ- μουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία κατέρρευσε. πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε βλεπε ο πρώτος Αρχιεπί- Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρέθηκε μπροστά σε η άφιξη στην Κορυτσά σκοπος να μην εκλεγεί μια διαλυμένη Εκκλησία και φρόντισε για την ανατου Φαν Νόλι. Ο Φαν Νόαπό τους υποψηφίους σύνταξή της. Τον Ιανουάριο του 1991 όρισε Παλι ασχολήθηκε με την ποπου θα πρότεινε η αλβα- τριαρχικό Έξαρχο τον Επίσκοπο Ανδρούσης Αναλιτική. Σπούδασε στην νική κυβέρνηση. Το αλ- στάσιο Γιαννουλάτο, με σκοπό να εργαστεί για Αθήνα και διετέλεσε και βανικό υπουργικό Συμ- την ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ενθρονίδάσκαλος σε ελληνικά βούλιο κατεψήφισε το της Αλβανίας και των επανευαγγελισμό των Χριστηκε στις 2 Αυγούστου 1992 και επιδόσχολεία της Αιγύπτου. πρωτόκολλο. στιανών. Μετέβη στην Αμερική από θηκε με ζήλο και αυταπάρνηση στην εκ Η κατάσταση επιβαρύνοΣτις 24 Ιουνίου 1992 η Πατριαρχική Σύνοδος την οποία επέστρεψε θεμελίων ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου νταν και από τις παρεμ- εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης αλβαστην αλβανία και αυτοχειΕκκλησίας της Αλβανίας... βάσεις των εκκλησιαστι- νίας τον Αναστάσιο και συγχρόνως εκπλήρω τις ροτονήθηκε Αρχιεπίσκοκών αρχών της Σερβίας τρεις Μητροπολιτικές έδρες με την εκλογή των πος. Ως επικεφαλής των Αλβανών εθνικιστικών έδρασε εναντίον του ελλη- και κυρίως της Ρουμανίας, που επιθυμούσαν να Αρχιμανδριτών: Χριστοδούλου Μουστάκα Μητρονορθόδοξου στοιχείου. Το 1921 έγινε πρωθυ- εγκαταστήσουν δικούς τους επισκόπους. Οι Σέρ- πολίτης Κορυτσάς, Αλέξανδρο Καλπακίδη Αργυπουργός, αλλά παραιτήθηκε το 1923. Η προσπά- βοι επέβαλαν δικούς τους επισκόπους σε όλες τις ροκάστρου και Ιγνατίου Τριάντη Βερατίου. Ο Πρόθεια που κατέβαλε να εισαγάγει την αλβανική Μητροπόλεις, τις οποίες ενέκρινε και το αλβανικό εδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα δήλωσε στην γλώσσα στη θεία λατρεία απέτυχε, γιατί ο αλβανι- κράτος. Όλους αυτούς καθώς και τον Βασίλη, κα- πατριαρχική αντιπροσωπεία που τον επισκέφτηκε (4-7-1992) ότι αποδέχεται ως Αρχιεπίσκοπο Αλβακός λαός είχε συνηθίσει να ακούει στις εκκλησίες θήρεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το 1929 επετεύχθη νέα συμφωνία με το Οι- νίας τον Έλληνα Αναστάσιο, όχι όμως και τους άλτην ελληνική γλώσσα. Το 1922 ανακηρύχτηκε αντικανονικά Αυτοκέ- κουμενικό Πατριαρχείο. Σύμφωνα με αυτή τοπο- λους τρεις Μητροπολίτες. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ενθρονίστηκε φαλη, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας με θετήθηκε Μητροπολίτης Κορυτσάς ο Αγιορείτης απόφαση του Εκκλησιαστικού Συνεδρίου που συ- Ευλόγιος Κουρίλας και Αργυροκάστρου ο Παντε- στις 2 Αυγούστου 1992 και επιδόθηκε με ζήλο και νεκλήθη στο Μπεράτι. Στο Εκκλησιαστικό αυτό λεήμων Κοτόκος. Η νέα εκκλησιαστική κατάσταση αυταπάρνηση στην εκ θεμελίων ανασυγκρότηση Συνέδριο συμμετείχαν και αντιπρόσωποι διορι- δεν πρόλαβε να παγιωθεί γιατί κηρύχτηκε ο Β’ Πα- της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ίδρυσε Ιερατική Σχοσμένοι από την αλβανική κυβέρνηση. Η συμμετο- γκόσμιος Πόλεμος. Η Εκκλησία σχεδόν αποδεκα- λή, από την οποία αποφοιτούν ιερείς, συγκάλεσε χή σε Συνέδριο με αντιπροσώπους από τις ελλη- τίστηκε. Οι Μητροπολίτες Κορυτσάς και Αργυρο- κληρικο-λαϊκές Συνελεύσεις για διοικητικά θέμακάστρου εκπατρίστηκαν. Η πολιτική αλλαγή στην τα. Ανήγειρε νέους ναούς και επισκεύασε ερειπωνόφωνες περιοχές είχε απαγορευτεί. Αρχηγός της Αυτοκέφαλης Αλβανικής Εκκλη- Αλβανία μετά το τέλος του πολέμου και η εγκαθί- μένους, οργάνωσε εκκλησιαστικό τυπογραφείο, σίας ανακηρύχτηκε από το Συνέδριο ο έγγαμος ιε- δρυση του μαρξιστικού καθεστώτος υπό τον μετέφρασε στην αλβανική γλώσσα λειτουργικά βιρέας Ατ. Βασίλης, ο οποίος πλαισιώθηκε από Εμβέρ Χότζα κατάφερε καίριο πλήγμα κατά της βλία και ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση. Αυτά και πολλά άλλα πραγματοποιήθηκαν από το μηδέν 8/μελές Συμβούλιο. Ο λαός αντέδρασε για το εκ- Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Η αλβανική κυβέρνηση επεχείρησε να υπα- με λίγα αφοσιωμένα στελέχη με πολύ κόπο και κλησιαστικό αυτό πραξικόπημα. Οι λαϊκές αντιδράσεις αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με γάγει την εκκλησία υπό την δικαιοδοσία της Μό- πολλές αντιδράσεις εκ μέρους αλβανικών εθνικισχας. Ο μέχρι τότε Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Χρι- στικών κύκλων. βίαια μέσα. Σήμερα υπάρχει έντονη αναγεννητική προΌπως γράφαμε παραπάνω, το 1926 ορίστηκε στόφορος, φυλακίστηκε και πέθανε στη φυλακή. από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Έξαρχος ο Μη- Το 1949 το καθεστώς αναγόρευσε Αρχιεπίσκοπο σπάθεια στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος. Η συμβο- Τιράνων τον μέχρι τότε επίσκοπο Κορυτσάς η οποία οφείλεται στις προσπάθειες του Αρχιεπιλή του, μετά την άφιξή του στην Αλβανία υπήρξε Παΐσιο Βοντίτσα. Ο Βοντίτσα χειροτόνησε Μητρο- σκόπου Αναστασίου, ο οποίος διατηρεί λεπτές σημαντική. Χάρη στις διαπραγματευτικές του ικα- πολίτη Κορυτσάς τον Έλληνα Φώτιο Ντούση, ισορροπίες. Έχει αγκαλιάσει όλους τους Ορθόδονότητες ανασυγκροτήθηκε κανονικά η Εκκλησία Αργυροκάστρου τον Δαμιανό Κοκονέση και Βελε- ξους: Έλληνες, Βλαχόφωνους, Σλάβους και Αλβακαι εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματα του Πατριαρ- γράδων τον Δανιήλ Τσούλη. Η νέα αντικανονική Ιε- νούς, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αναδρομές

Η ιστορική πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία…


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... K H Δ E I A Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά, αδελφή και θεία

ΟΛΓΑ χα ΚΩΝ/ΝΟΥ ΛΑΖΟΥ Ετών 92 - Από Πύργο Κονίτσης Κατοίκου Ιωαννίνων Θανούσα, κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11 π.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων εκ της οικίας μας Πετροτσοπούλου 2 Ιωάννινα Τα παιδιά: Χρήστος Λάζος, Ευθυμία Λάζου & Βασίλειος Τζιάλλας Τα εγγόνια: Αντιγόνη Τζιάλλα κ’ Παναγιώτης Βρέτας, Γεώργιος Τζιάλλας Η δισέγγονη: Όλγα Τα αδέλφια: Λευκοθέα Οικονόμου, Γεωργία Τσαρτσάλη, Ευανθία Βαρδάκη Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων ΚΑΖΑΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛ. - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΝΤ., KA’ Φεβρουαρίου 81 & 90 Iωάννινα, τηλ. 26510-20336, κιν. 6977-400472, 6972-097029

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων, 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β. ΡΙΖΟΥ Από Ηλιόραχη Κονίτσης

Τα παιδιά: Αλίκη - Αδαμάντιος Μελισσόβας, Παναγιώτα κ’ Ευάγγελος Παππάς, Μαριάνθη κ’ Παναγιώτης Ζώνιος, Φωτεινή κ’ Νικόλαος Εξάρχου Τα εγγόνια: Βάϊος, Βασίλειος, Ελένη, Νικόλαος, Γεώργιος, Ευάγγελος, Γεώργιος, Ιάσωνας Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Η ΔEKATH ΠΕΜΠΤΗ ΣEΛIΔA Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !... ¯ από 1η σελ.

σταση, στην οποία βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αλλά και νοικοκυριά, προσφέρουν άπειρες διευκολύνσεις σε δανειολήπτες, ώστε να συνεχίσουν την καταβολή -μικρών έστω - δόσεων και τα δάνεια να φαίνονται εξυπηρετούμενα. Διακανονισμοί έχουν γίνει για συνολικές τραπεζικές απαιτήσεις 40 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εντούτοις, τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν το τελευταίο 12μηνο κατά 13 δισ. ευρώ! Και αυτά όσο η οικονομία μας θα παραμένει σε ύφεση, θα συνεχίσουν να διογκώνονται! Προς το παρόν οι τράπεζες φροντίζουν πρωτίστως να διατηρήσουν «εν ζωή», όσο το δυνατόν περισσότερες δανειακές συμβάσεις, προσφέροντας ποικίλες διευκολύνσεις στους δανειολήπτες (επιμήκυνση δανείων, μικρότερες δόσεις, αναχρηματοδοτήσεις κλπ). Με άλλα λόγια αυτό που τους παρέχεται είναι μια παράταση ζωής, χωρίς όμως να διακρίνονται σημάδια ότι το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης, περνάει επιτέλους σε φάση υλοποίησης.

μοντέλου της οικονομίας μας, με στροφή στην παραγωγή, ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό μένει μόνο στα λόγια. Όλοι έχουν καταλάβει το πόσο σημαντικό είναι, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια πάει να γίνει, σύντομα εγκαταλείπεται, είτε λόγω σοβαρών γραφειοκρατικών εμποδίων, είτε λόγω δυσβάστακτων φορολογικών μέτρων, είτε λόγω παγώματος ρευστότητας. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι περισσότερες επιχειρήσεις να καθίστανται μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα να βάζουν λουκέτο και να προστίθενται ολοένα και νέοι άνεργοι, σε ένα μακρύ κατάλογο που τέλος δεν έχει. Έρχεται λοιπόν πάλι η Κυβέρνηση, που αντί να βρει ριζικές και καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσει την ανεργία δίνοντας ευκαιρίες στους νέους - στο πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας - παρέχει βραχυπρόθεσμα προγράμματα - «ασπιρίνη» ή κάποια επιδόματα, με αποτέλεσμα να… σπρώχνει απλά τον καιρό, διαιωνίζοντας όμως έτσι έναν εκ του αποτελέσματος φαύλο κύκλο.

Στροφή στην παραγωγή…

Κι εδώ εγείρεται το ερώτημα: Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην αγο-

Μιλάμε για ανάγκη αλλαγής

Με το Ν. Ζήκο -εκτός απροόπτου- επικεφαλής κατέρχεται η «Αριστερή Παρέμβαση» και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης, στην υποψηφιότητα Ν. Ζήκου δεν υπήρξε καμία διαφωνία. Στο επόμενο διάστημα η παράταξη θα προχωρήσει σε συσκέψεις ανά νομούς προκειμένου να εμπλουτιστεί η διακήρυξη και η διαδικασία θα καταλήξει σε νέα πανηπειρωτική γενική συνέλευση σε ένα μήνα περίπου.

«Βροχή» οι πυροβολισμοί έξω από δυο καταστήματα ¯ από 1η σελ.

αλλά και σ’ ένα κατάστημα με τέντες στην οδό Παύλου Μέλα, κοντά στο ΙΚΑ. Στα σημεία έσπευσε κλιμάκιο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για να ερευνήσει τους χώρους, όπου και βρήκε κάλυκες από ένα 38άρι περίστροφο. Ο στόχος ήταν οι τζαμαρίες και ευτυχώς, λόγω και της ώρας που έγινε η επίθεση, δεν υπήρξαν θύματα. Η Αστυνομία από εκείνη την ώρα άρχισε να ερευνά με μεγάλη προσοχή, όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο

για να βρει στοιχεία που θα την οδηγήσει στους δράστες. Μέχρι στιγμής πάντως, αν και πρόκειται για μυστηριώδη υπόθεση, διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα και οι έρευνες στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση, ενώ εξετάζεται προσεκτικά κάθε πληροφορία από μαρτυρίες κατοίκων, κάποιες από τις οποίες μάλιστα έκαναν λόγο για ένα λευκό αυτοκίνητο, μέσα από το οποίο έπεσαν οι πυροβολισμοί. Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται και υλικό από κάμερες, ωστόσο είναι άγνωστο κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να φωτίσει την υπόθεση.

Έρημη και… μόνη χθες η Λαϊκή Αγορά Αγ. Μαρίνας ¯ από 1η σελ.

δυστυχώς, σβήνει η κεντρική Λαϊκή Αγορά της πόλης.

Οι λόγοι… Οι λόγοι που συνθέτουν αυτή την εικόνα δεν είναι άγνωστοι. Η γενικότερη αναδουλειά που επικρατεί σε όλη την αγορά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την Λαϊκή, αφού οι καταναλωτές καταφεύγουν είτε στις υπερπροσφορές ακόμη και στα οπωροκηπευτικά που κάνουν τα μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ, είτε ακόμη χειρότερα στους πλανόδιους παραγωγούς «μαϊμού» που πωλούν αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα και που στο τέλος καταλήγουν να τα πληρώνουν και πιο ακριβά. Επανειλημμένα οι νόμιμοι παραγωγοί έχουν εκθέσει το πρόβλημα, ωστόσο αυτοί δεν πτοούνται και συνεχίζουν να κάνουν την ζημιά στους πραγματικούς παραγωγούς.

Τι έκανε ο Δήμος; Αρχές Δεκεμβρίου, πριν περίπου ενάμιση μηνά, ο Δήμος Ιωαννιτών, προχώρησε στη δέσμευση ότι

θα παρθούν πρωτοβουλίες για καλύτερη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Αγίας Μαρίνας. Αλήθεια τι έκανε μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα για ν’ αλλάξει η εικόνα της; Απ’ ότι δείχνει και η φωτογραφία, αυτό παρέμεινε μια ακόμη εξαγγελία. Κατά τ’ άλλα δημιούργησαν ένα δίκτυο Λαϊκών Αγορών σε διάφορες γειτονιές της πόλης που λειτουργούν μια φορά την εβδομάδα – που κι αυτές όμως έχουν τα κακά τους χάλια - απαξιώνοντας εντελώς την κεντρική Λαϊκή Αγορά των Ιωαννίνων. Πάντως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας διαβεβαίωνε πριν ενάμιση μήνα για την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να αλλάξει τα πράγματα στην αγορά της Αγίας Μαρίνας ώστε αυτή όπως έλεγε «να εξυπηρετεί καλύτερα τους παραγωγούς που μετέχουν αλλά κυρίως τους καταναλωτές που την επισκέπτονται καθημερινά. Αυτό αποτελεί δέσμευση και προς την κατεύθυνση αυτή οι πρωτοβουλίες μας θα είναι άμεσες». Όπως όμως αποδεικνύεται, ήταν λόγια του αέρα…

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, Η ΥΦΕΣΗ ΘΑ…ΘΕΡΙΕΥΕΙ!

Ποια ανάπτυξη θέλουν;

Στα «λευκά» ντύθηκαν τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων ¯ από 1η σελ.

Στις Περιφερειακές εκλογές

• Το νυν επικεφαλής της παράταξης Νίκο Ζήκο, πρότειναν να τεθεί εκ νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου της στις προσεχείς εκλογές για την Περιφέρεια Ηπείρου, οι τοπικές επιτροπές Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, της «Αριστερής Παρέμβασης» (ΑΡΠΗ). Η Γενική συνέλευση της παράταξης, έγινε την περασμένη Κυριακή

Σελ. 15η

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

μετρο των Δήμων Πωγωνίου και Κόνιτσας. Το θετικό είναι ότι δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς μέχρι χθες βράδυ όλοι οι δρόμοι ήταν ανοικτοί, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας, να βρίσκονται σε επιφυλακή και να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε περιοχή απαιτήθηκε. Από σήμερα πάντως αναμένεται βελτίωση καιρού ως προς τα φαινόμενα, καθώς αναμένονται μόνο λίγα σύννεφα. Ωστόσο η θερμοκρασία, ειδικά τις νυχτερινές ώρες θα σημειώσει πτώση και θα πέσει κάτω από το 0, περί τους 1 με 2 βαθμούς, στις

ορεινές περιοχές όμως η αίσθηση του ψύχους θα είναι εντονότερη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Παρασκευής, όταν είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν νέες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ειδικά στις περιοχές που επηρεάζονται από ανατολικούς ανέμους. Από το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή προβλέπονται βροχές στα πεδινά με ενίσχυση των ανατολικών ανέμων, ενώ η θερμοκρασία μετά την πρόσκαιρη άνοδο το μεσημέρι του Σαββάτου, θα σημειώσει νέα πτώση.

Με Γιάννη Πετράκη θα δώσει τη «μάχη» ο ΠΑΣ Γιάννινα ¯ από 1η σελ.

σλήφθηκε και προπονητής φυσικής κατάστασης. Είναι ο Βασίλης Αλεξίου, πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα το ποδόσφαιρο και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη μεγιστοποίηση της αθλητικής επίδοσης – απόδοσης καθώς και διπλώματος προπονητή ποδοσφαίρου UEFA A’. Ο κ. Πετράκης σε δήλωσή του, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι κλήθηκε να υπηρετήσει τον ΠΑΣ Γιάννινα. «Πιστεύω πολύ στην ομάδα, τη δυναμική της και τη δουλειά μου. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο». «Τιμή και πρόκληση» χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον ΠΑΣ και ο κ. Βασίλης Αλεξίου.

Δανεικός ο Κίτου

Νέα όμως υπάρχουν στον ΠΑΣ και από το μεταγραφικό μέτωπο. Τρεις ημέρες πριν τη λήξη της χειμερινής περιόδου, η Γιαννιώτικη ΠΑΕ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει δύο τουλάχιστον μεταγραφές. Η πρώτη είναι ο 22χρονος Ρουμάνος Αουρέλιαν Κίτου, που αναμένονταν χθες βράδυ, στα Γιάννενα, μέσω Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Κίτου, παραχωρήθηκε δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν από τη Βαλενσιέν, από την οποία αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Αγωνίζεται και στις τρεις θέσεις της μεσαίας γραμμής, ενώ πέρυσι είχε βγει καλύτερος νέος παίκτης στη Ρουμανία. Θέμα χρόνου, όπως όλα δείχνουν, είναι και η απόκτηση του Ισπανού μέσου Αρίας, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ήταν πιθανό να έφθανε αεροπορικώς χθες βράδυ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα πάντως θα αποσαφηνιστεί πλήρως και το θέμα αυτό.

Ατομικό για «4»

Η προετοιμασία του ΠΑΣ, συ-

νεχίστηκε χθες με την επίβλεψη των Γιάννη Πετράκη, του νέου συνεργάτη του Βασίλη Αλεξίου και του «σταθερού» τιμ Γιώργου Γεωργουλόπουλου – Χρήστου Τσελιόπουλου. Κανονικά προπονήθηκε ο Λίλα, ενώ θεραπεία και ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Τζημόπουλος, Ντάσιος, Βίλα και Σόνγκο.

Γενική είσοδος 10 ευρώ Για το παιχνίδι του Σαββάτου με τον Λεβαδειακό, το οποίο πλέον έχει πάρει τα χαρακτηριστικά «ντέρμπυ», η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, ανακοίνωσε ενιαία τιμή εισιτηρίου, το οποίο για όλες τις θύρες ορίστηκε στα 10 ευρώ. Η διάθεση τους γίνεται στα γραφεία της ΠΑΕ στο Πανηπειρωτικό και στο σύνδεσμο Φιλάθλων “Blue Vayeros”. Το Σάββατο, πριν τον αγώνα εισιτήρια θα διατίθεται από τα εκδοτήρια του Σταδίου.

Ούτε και χθες απόφαση για τους υποβιβασμούς Ούτε και χθες προέκυψε απόφαση για το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν από την Σούπερ Λίγκ και πόσες θα ανέβουν από την Φούτμπωλ Λίγκ. Η δίκη του Διαιτητικού Δικαστηρίου διακόπηκε για τις 4 Φεβρουαρίου, με τον πρόεδρό του, να ζητά εξεύρεση συναινετικής λύσης. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς υπάρχει ήδη πλήρης διάσταση απόψεων. Στη χθεσινή δίκη στην αίθουσα είχαν βρεθεί πολλοί εκπρόσωποι ομάδων και των δύο κατηγοριών. Υπέρ των θέσεων της Σούπερ Λίγκας προσέφυγαν οι ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, Λεβαδειακός, Άρης, ΑΕΛ Καλλονή, Βέροια, Εργοτέλης, Παναιτωλικός και Πλατανιάς. Υπέρ των θέσεων της Football League προσέφυγαν οι ΠΑΕ Ηρακλής, Νίκη Βόλου, Κασσιόπη, Εθνικός Γαζώρου, Αιγινιακός, Αναγέννηση Καρδίτσας και Πανηλειακός.

ρά εργασίας και στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Πώς θα γίνει αυτή η λεγόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας, εάν δεν δίνονται κίνητρα και διευκολύνσεις προς την κατεύθυνση της πραγματικής ανάπτυξης με παραγωγικές επενδύσεις; Γιατί να σταματάμε μόνο στις διευκολύνσεις με τις οφειλές και τα δάνεια και δεν προχωράμε στο άλλο βήμα, δηλαδή στο να μπορούμε επιτέλους να παράγουμε στην χώρα μας, να εξάγουμε και ταυτόχρονα να προσελκύουμε και ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις εργασίας; Ακούσαμε πάλι χθες τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των φορολογικών διοικήσεων στα κράτη μέλη, αλλά και να υπάρξει καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση κυρίως για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Μήπως έφθασε η ώρα από το… «θα πρέπει να γίνει…», να πάμε κατευθείαν στο «έγινε»;

Έχουν άδικο; Έχουν άδικο λοιπόν οι χιλιάδες νέοι Έλληνες επιστήμονες που… δραπετεύουν στο εξωτερικό, μην αντέχοντας την ανεργία, αλλά και τα εμπόδια που ορθώνονται στο να ξεκινήσουν κάτι δικό τους στην χώρα τους; Αν και δεν είναι κάτι καινούργιο, για να… πέφτει κανείς από τα σύννεφα, την θλιβερή αυτή διαπίστωση έκανε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχει μια «αιμορραγία» νέων, ταλαντούχων επιστημόνων, που φεύγουν για το εξωτερικό. «Και εγώ που έχω παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια τη φυγή των επιστημόνων, βλέπω ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ξαναγυρίζει πάλι στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάποιος όμως ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση και σίγουρα δεν είναι οι νέοι που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την χώρα τους για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Είναι οι τωρινοί και όσοι κατά καιρούς κυβέρνησαν αυτή την πολύπαθη χώρα…

Η Ήπειρος κάνει το πρώτο… βήμα για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού τέσσερις Νομοί της Ηπείρου είναι πλούσιοι από άποψη θρησκευτικής κληρονομιάς, γι’ αυτό και κατά καιρούς βλέπουμε να φτάνουν στην περιοχή μας προσκυνητές από όλο τον κόσμο προκειμένου να θαυμάσουν τα εξαιρετικά αυτά μνημεία και τα έργα τέχνης που τα κοσμούν! Είναι όμως αποσπασματική αυτή η ροή επισκεπτών… ¯ από 1η σελ.

Οργανωμένη προσπάθεια Αυτή την περίοδο, λοιπόν, γίνεται για πρώτη φορά ίσως μια πιο οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στο Νομό Ιωαννίνων μέσω του διασυνοριακού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιείται έργο με τίτλο «Διαδρομές Προσκυνηματικού Τουρισμού στα Ιωάννινα και στο Λέτσε» με διακριτικό τίτλο «PILTOUR», στο οποίο εκτός του Δήμου Ιωαννιτών συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Πωγωνίου και Μετσόβου. Κοινός «παρονομαστής» των τριών τοπικών Δήμων αλλά και των αντίστοιχων της Ιταλίας που συμμετέχουν στο έργο (Calimera, Carpignano Salentino και Zollino) ότι διαθέτουν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σε θρησκευτικά μνημεία, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι αξιόλογα μόνον λόγω των καλλιτεχνικών τεχνοτροπιών τους, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και θαύματα στον τομέα της μηχανικής, προσελκύοντας το ενδιαφέρον προσκυνητών από όλο τον κόσμο που συρρέουν σε αυτές τις περιοχές για να τα θαυμάσουν.

Φεστιβάλ στο Καλπάκι Μέσω του έργου «PIL.TOUR» δίνεται στην περιοχή μας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια προβολής των θρησκευτικών της μνημείων, προκειμένου να αυξηθεί η ροή προσκυνητών και να βελτιωθούν οι τουριστικοί μας δείκτες. Πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι το τριήμερο Θεματικό Φεστιβάλ που διοργανώνει τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Πωγωνίου στο Καλπάκι, με ποικίλες εκδηλώσεις στο πρόγραμμά του. Με αφορμή το Φεστιβάλ, στο οποίο αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών η Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Μαρία Στρατσιάνη, θα βρεθούν στο Νομό μας επαγγελματίες του τουρισμού απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι και θα ξεναγηθούν σε σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής! Γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για την προβολή του προσκυνηματικού τουριστικού προϊόντος που διαθέτει. Χθες οι κ.κ. Καψάλης και Στρατσιάνη αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πρόγραμμα του Θεματικού Φεστιβάλ, που έχει ως κύριο θέμα του την τοπική πολιτιστική και θρη-

σκευτική κληρονομία, τονίζοντας πως δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο στην περιοχή μας και επισημαίνοντας ότι τα προσδοκώμενα οφέλη είναι σημαντικά.

Το πρόγραμμα Οι εκδηλώσεις του Θεματικού Φεστιβάλ θα διεξαχθούν αύριο, Πέμπτη και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Φεβρουαρίου. Κύριος χώρος φιλοξενίας τους θα είναι η αίθουσα εκδηλώσεων στο Καλπάκι. Αύριο, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν ιδιαίτερα μνημεία της περιοχής, όπου θα παρευρίσκονται πιστοί από τις Μητροπόλεις Πρεβέζης, Νικοπόλεως, Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας και Ιωαννίνων και διάφοροι σύλλογοι. Μετά από μία στάση στο Δελβινάκι, στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι συμμετέχοντες θα ακούσουν την εκκλησιαστική χορωδία της Μητρόπολης Κονίτσης και θα παρακολουθήσουν τον Εσπερινό. Το Σάββατο, που είναι η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, θα προσέλθουν στην περιοχή επαγγελματίες του τουρισμού (ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξεναγοί, κ.λπ.). Έχουν προσκληθεί επαγγελματίες του τουρισμού από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στα Γιάννενα. Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε θρησκευτικά μνημεία του Πωγωνίου και της ευρύτερης περιοχής και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το πρωτοποριακό εργαστήριο ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειριών πάνω στον εναλλακτικό και θρησκευτικό τουρισμό. Οι δραστηριότητες του Σαββάτου θα ολοκληρωθούν με μουσική παραδοσιακή εκδήλωση στο χώρο εκδηλώσεων του Καλπακίου. Τέλος, την Κυριακή, ημέρα λήξης του Φεστιβάλ Προσκυνηματικού Τουρισμού, οι συμμετέχοντες θα κόψουν την παραδοσιακή βασιλόπιτα, και θα γιορτάσουν με μουσική και χορευτικά συγκροτήματα. Στις τρεις μέρες του θα λειτουργήσουν και δύο εκθέσεις, μία φωτογραφίας και μία τεχνουργημάτων που συνδέονται με την θρησκευτική παράδοση, ενώ το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει γαστρονομικά προϊόντα τοπικών παραγωγών.

Στόχοι του έργου Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του έργου «PIL.TOUR» επιδιώκεται η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των Ιταλών και των Ελλήνων εταίρων, η δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης με βάση την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και η δημιουργία αρχείων βάσεων δεδομένων με πλήρη και λεπτομερή στοιχεία όλων των θρησκευτικών μνημείων και με αναφορά στην ιστορία τους.


Σελ. 16η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 29 Iανουαρίου 2014

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Κατευθείαν μετά τη συνάντηση του με Πούτιν

Κατηγορηματικός ο Υπ. Εσωτερικών

• Στην Κεφαλονιά αναμενόταν χθες βράδυ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πιλότο του πρωθυπουργικού αεροσκάφους να χαράξει πορεία προς το πολύπαθο νησί, ώστε να επιθεωρήσει ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της Κυριακής. Ο κ. Σαμαράς επρόκειτο να διανυκτερεύσει στο νησί του Ιονίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα μετάσχει

• Με κατηγορηματικό τρόπο απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε όσους ζητούν να αλλάξουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου και ο δεύτερος, όπου χρειαστεί, στις 25 Μαΐου, μαζί με τις Ευρωεκλογές. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι δή-

και σε συσκέψεις που γίνονται στο νησί με στόχο την καταγραφή των ζημιών, την όσο το δυνατό ταχύτερη και πληρέστερη παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους αλλά και στην αποκατάσταση των καταστροφών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί του Ιονίου.

Στην Αθήνα με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία

Τιμήθηκε η μνήμη του Χριστόδουλου

• Ιεράρχες και κληρικοί που υπηρέτησαν στο πλευρό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αλλά και δεκάδες απλών πιστών τίμησαν χθες το πρωί τη μνήμη του έξι χρόνια μετά την κοίμησή του. Συλλειτουργοί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ναό των Αγίων Θεοδώρου του Α’ Κοιμητηρίου οι Μητροπολίτες Καισαριανής Δανιήλ, Σερρών Θεολόγος, Σύρου Δωρόθεος και Βελεστίνου Δαμασκηνός, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών. Παρόντες συμπροσευχόμενοι και κληρικοί που υπήρξαν στενοί συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, όπως ο πρωτοσύγκελος

της Αρχιεπισκοπής επί Χριστοδούλου π. Θωμάς Συνοδινός, καθώς και οι διάκονοι του Χριστόδουλου, π. Διονύσιος Κατερίνας, π. Βαρνάβας Θεοχάρης, π. Χριστόδουλος Κατσαντωνόπουλος, π. Νικόλαος Κλάδης, π. Άνθιμος Ρεγγίδης, π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος και ο σημερινός αρχιδιάκονος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος είχε χειροτονηθεί από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Πέρασαν έξι χρόνια χωρίς το Χριστόδουλο αλλά φαίνεται σαν να ήταν χθες. Τόσο έντονη ήταν η προσωπικότητά του, σαν να επιβάλλεται ακόμα και αυτή τη στιγμή στο χρόνο.

Κινητοποιήσεις της Ένωσης Γονέων Μαθητών • Κινητοποιήσεις όρισαν για αύριο, σε πανελλαδικό επίπεδο, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Στις κινητοποιήσεις μετέχει και η Ένωση Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων, η οποία στις 12 το μεσημέρι προγραμμάτισε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια και ακολούθως στο Δημαρχείο. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν: Δωρεάν ένα γεύμα για όλα τα παι-

διά, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους, δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Μαθητών, που έχει τα χαρακτηριστικά κομματικής οργάνωσης, επικρίνεται η κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, αλλά και για τη συζήτηση που άνοιξε για τις «λευκές εβδομάδες».

Αγγλικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή Τούρκων

Κερδήθηκε μάχη για το Ελληνικό γιαούρτι • Απορρίφθηκε από το Αγγλικό Εφετείο η προσφυγή της εταιρείας Chobani σχετικά με την υπόθεση «Greek yoghurt». Το δικαστήριο αρνήθηκε να της επιτρέψει την τροποποίηση των αιτιών της προσφυγής της με την ενσωμάτωση νέων σημείων που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως αναφέρει η ΦΑΓΕ σε σχετική ανακοίνωση. Η Chobani είχε προσπαθήσει να πείσει το Εφετείο ότι πολλά από τα ευρήματα της πρωτόδικης απόφασης ήταν λανθασμένα. Το Εφετείο απέρριψε πάλι τα επιχειρήματα παρατηρώντας μάλιστα για αρκετά από εκείνα τα ευρήματα ότι ήταν πράγματι «ανεπίδεκτα προσβολής». Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ, είναι ότι: Το γιαούρτι που πωλείται ως «Greek yoghurt» στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρασκευά-

ζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον ορό γάλακτος, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα και πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα. Παραμένουν σε ισχύ τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα με διαταγή του δικαστηρίου που απαγορεύουν στην Chobani την πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Greek yoghurt», στραγγιστού γιαουρτιού που παρασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Εφετείο αρνήθηκε να δώσει άδεια στην Chobani να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι το Εφετείο, για να αποφασίσει για το κύριο θέμα της παραπλανητικής παρουσίασης του «Greek yoghurt», είχε εφαρμόσει πάγιες αρχές, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

H κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου Στη χθεσινή κλήρωση (τρίδυμος λαχνός) του Λαϊκού Λαχείου, σημειώθηκε ΕΞΑΠΛΟ TZAK ΠOT. Kληρώθηκαν οι παρακάτω αριθμοί που κερδίζουν αντίστοιχα ποσά:

A’ ΛAXNOΣ TPIΔYMOY MEΓAΛOΣ

ΛAXNOΣ: O αριθμός

19583 της 1ης σειράς, στοιχείο

Γ. YΠOΛOIΠA ΣTOIXEIA: O 19583 της 1ης σειράς, Α+Β+Δ+Ε. B’ ΛAXNOΣ TPIΔYMOY: O 19583 της 2ης σειράς, A–E.

αριθμός στοιχεία αριθμός στοιχεία

Γ’ ΛAXNOΣ TPIΔYMOY: O αριθμός 19583 της 10ης σειράς, στοιχεία A–E. O ίδιος αριθμός (19583) ανεξαρτήτως σειράς κερδίζει από 75.000 ευρώ. O αριθμός 59480 κερδίζει 10.000 ευρώ. O αριθμός 75396 κερδίζει 5.000 ευρώ. Aπό 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί: 2141 7480 11523 14307 24178 28556 30275 35453 42340 46557 49706 55013 62381 66627 71389

• • • •

Δεν αλλάζουν οι ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών μαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντιδρούν και ζητούν ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το μυαλό μου τώρα, εδώ που είμαι, έχει να κάνει με άλλα. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Όλα θα γίνουν κανονικά στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί» δήλωσε στον Βήμα 99,5 από την Κεφαλονιά όπου βρισκόταν.

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης

Σε οκτώ μήνες οι κρατούμενοι θα μπορούν να φορούν «βραχιολάκι» • Σε επτά με οκτώ μήνες θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, το λεγόμενο «βραχιολάκι», όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Προηγουμένως, σε διάστημα 2-3 μηνών από σήμερα, θα εφαρμοστεί πιλοτικά πρόγραμμα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και όταν ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία θα καταστεί εφικτή η συνολική εφαρμογή του στην επικράτεια. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Αθανασίου στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος, το υπουργείο δέχεται καταιγισμό ερωτημάτων από ενδιαφερόμενους για τον χρόνο υλοποίησης του μέτρου. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε υπέρμαχος του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και αισιόδοξος για τα αποτελέσματά του.

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα η δίκη

Ισόβια και 25 χρόνια στον δράστη της κακοποίησης της Μυρτούς • Ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη επέβαλε χθες το δικαστήριο στον 23χρονο Πακιστανό που το καλοκαίρι του 2012 στην Πάρο κακοποίησε άγρια τη 16χρονη πλέον Μυρτώ. Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει ισόβια για τη ληστεία, κάθειρξη 18 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, κάθειρξη 18 ετών για τον βιασμό και κάθειρξη τριών μηνών για την παράνομη εργασία. Η δίκη στo δικαστικό μέγαρο της Σύρου διεξήχθη σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με τη μητέρα της να

εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο δράστης της αποτρόπαιης πράξης δεν χτύπησε απλώς το κορίτσι, δεν ήθελε μόνο να κλέψει το κινητό της, αλλά τη βίασε, και ήθελε και να τη σκοτώσει. Ο 23χρονος δράστης κατά τη διάρκεια της απολογίας του αποδέχθηκε τις κατηγορίες και ζήτησε συγνώμη. Η Μυρτώ, που υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μετά από επτά μήνες νοσηλείας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο της Βοστώνης και πλέον νοσηλεύεται στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus στη Λάρισα.

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στα Τίρανα

Αλβανός ομολόγησε συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση • Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μετά την προφορική κατάθεση ενός Αλβανού ληστή, στις αρχές της γειτονικής χώρας, ότι συμμετείχε σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα. Ο συλληφθείς φέρεται πως δήλωσε ότι είναι ο βομβιστής που τοποθέτησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως που προβληματίζει τις αρχές είναι ότι τη συγκεκριμένη ενέργεια, που είχε σημειωθεί τον

Μάιο του 2010, είχε αναλάβει η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Το κλιμάκιο των ανδρών της αντιτρομοκρατικής αναμένεται να πάρει κατάθεση από τον συλληφθέντα για να διαπιστώσει εάν όντως συμμετείχε στην βομβιστική επίθεση στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης και αν ναι με ποιον ακριβώς τρόπο. Εάν αποδειχτεί ότι ο συγκεκριμένος άνδρας συμμετείχε στην επίθεση αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος ερευνών στην υπόθεση της τρομοκρατίας.

Αλλαγές στο πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ από το Υπ. Υγείας

• Σε τροποποιήσεις του μέτρου του πλαφόν συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ προχώρησε το Υπουργείο Υγείας. Από το πλαφόν, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, εξαιρούνται τα εμβόλια, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους, καθώς και νοσοκομειακοί γιατροί, «ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα

Μετά την απόφαση του ΣτΕ

Δίδυμες σήραγγες στην περιοχή της Κλόκοβας • Την κατασκευή δύο δίδυμων σηράγγων στην περιοχή της Κλόκοβας, στην Ιόνια Οδό, προέκρινε τελικά το υπουργείο Υποδομών. Αιτία, η ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 4628/2013) των περιβαλλοντικών όρων του επίμαχου τμήματος. Οι δύο σήραγγες θα έχουν μήκος 3 χλμ. έκαστη και θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του έργου κατά 100 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει προβλεφθεί στο χρηματοδοτικό κενό της Νέας Οδού και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από την Ε.Ε.

Αθώα η Αθ. Τσουμελέκα για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών Ομόφωνη η απόφαση στο Εφετείο Αθηνών

• Το Εφετείο Αθηνών, ύστερα από πολύωρη διαδικασία και αφού εξετάστηκαν οι φάκελοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF) και της WADA, αθώωσε ομόφωνα τη χρυσή Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Αθανασία Τσουμελέκα, η οποία είχε κατηγορηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών το 2009. Πρέπει να σημειωθεί ότι η IAAF και η WADA, αν και το πρώτο δείγμα της ήταν αρνητικό, έκαναν έπειτα από πολλούς μήνες εξέταση και του δεύτερου δείγματος. Ο έλεγχος είχε γίνει στις 6 Αυγούστου το 2008. Η Ελληνίδα αθλήτρια αναγκάστηκε να ολοκληρώσει την καριέρα της, αλλά πέντε χρόνια μετά απέδειξε πως δεν έκανε ποτέ χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τον Ιανουάριο του 2009 η Αθανασία Τσουμελέκα είχε δηλώσει: «Ενημερώθηκα ότι υπάρχει πρόβλημα με θετικό δείγμα σε έλεγχο που υποβλήθηκα στις 6 Αυγούστου 2008 με την ουσία ερυθροποιητίνη. Δεν θα μπω στην διαδικασία να δικαιολογηθώ, αν και δεν έχω κάνει εν γνώσει μου χρήση αυτής της ουσίας, διότι γνωρίζω και έχω αποδεχτεί προκειμένου να συμμετέχω σε αγώνες ότι είμαι

 Στην τέταρτη θέση «έπεσε» η Ελλάδα

• Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT), η Ιταλία εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στις εμπορικές ανταλλαγές της Αλβανίας με το 37% επί του συνόλου. Η Τουρκία ανέβηκε στη δεύτερη θέση 7,2% του συνολικού εμπορίου. Η Κίνα κατατάσσεται τρίτη με 6,5%, και η Ελλάδα έπεσε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση με 6,2%. Οι ειδικοί λένε ότι "η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι ο κύριος λόγος που οι Αλβανοί έμποροι επιλέγουν άλλες

χώρες". Σύμφωνα με τους ίδιους, η Τουρκία θεωρείται ως μια καλή εναλλακτική λύση. Η Κίνα είναι μια άλλη επιλογή καθώς πριν λίγες ημέρες υπεγράφη νέα οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

απολύτως υπεύθυνη για ό,τι βρίσκεται μέσα στο δείγμα μου. Το γεγονός ότι τα ίδια δείγματα αναλύονται πέραν της μιας φοράς (δηλαδή ανοίγουν και κλείνουν χωρίς την παρουσία μου), όπως το συγκεκριμένο όπου την πρώτη φορά ήταν καθαρό, μου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα για όλη τη διαδικασία. Η ατυχής λοιπόν εμπλοκή μου μετά από μια επιτυχημένη αθλητική χρονιά με πολλούς αγώνες και κοινές και εμφανείς προετοιμασίες με φέρνει στην δυσάρεστη θέση να δώσω εγώ ένα τέλος στον πρωταθλητισμό που τόσο αγαπώ και να μην συνεχίσω μετά το πέρας της επικείμενης τιμωρίας μου. Πραγματικά αδιαφορώ για το αν πάλι μετά από 6 μήνες μου πουν ότι τελικά το δείγμα είναι αρνητικό όπως και την πρώτη φορά. Είμαι πολύ δυσαρεστημένη με την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς σε θέματα ντόπινγκ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΛΛΟ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. Η απογοήτευσή μου είναι μεγάλη. Λυπάμαι γιατί γνωρίζω ότι η παρούσα περιπέτεια στενοχωρεί όλους αυτούς που με πιστεύουν και με αγαπούν και αναλαμβάνω το οποιοδήποτε μερίδιο ευθύνης μου αναλογεί».

AΘΛHTIKA

Μετά την Ιταλία…

Τουρκία και Κίνα, καλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας

καταφυγής εκεί και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης». Ο υπουργός, πάντως, υπερασπίστηκε το μέτρο, λέγοντας ότι «σε γενικές γραμμές είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός». Το πλαφόν ίσχυσε στις αρχές του μήνα, προβλέποντας ότι κάθε γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συνταγογραφεί κάθε μήνα πάνω από το 80% της αξίας των φαρμάκων που είχε χορηγήσει το 2013, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετά προβλήματα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ζητήσει την απόσυρση του μέτρου και καλεί τους γιατρούς «να αδιαφορήσουν για το αστυνομικό μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης - διαγνωστικών εξετάσεων και να συνεχίσουν την άσκηση του λειτουργήματός τους».

Δικαιώθηκε, αν και αργά, η αθλήτρια από την Πρέβεζα

TAE KWON DO

Τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς επισκέπτεται ο Αντ. Σαμαράς

Με απόφαση Αδ. Γεωργιάδη

Με 7 αθλητές ο «Ζήκος» στα Πρωταθλήματα Β. Ελλάδος

• Με 7 επίλεκτους αθλητές θα δώσει το «παρών» ο Γιαννιώτικος σύλλογος «ΖΗΚΟΣ» στο Πρωτάθλημα της Ένωσης Ταεκβοντο Βορείου Ελλάδος Εφήβων - Νεανίδων και Ανδρών - Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό στάδιο του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση είναι: Μόκα Ναταλία, Τζίμας Γιάννης, Κούσκος Σπύρος, Ντασταμάνης Νίκος, Χήρα Φωτεινή, Καλησπεράτης Σπύρος και Τσιανέλη Καλυψώ. Ο προπονητής του συλλόγου κ. Ζήκος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο Πρωτάθλημα ως ένα πολύ καλό τεστ για τους αθλητές ενόψει του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που θα γίνει περίπου σε ένα μήνα.

29 01 2014  

nwespapers,articles

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you