Page 1

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. - ΔΕΥΤΕΡΑ 24 Δεκεμβρίου 2012 - Αρ. φύλλου 503 - Τιμή 0,80

ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

 Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΚΚΟΣ

r) (Πηγή: www.serressport.g

 Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισαν οι «κυανόλευκοι» απ’ τον γηπεδούχο Πανσερραϊκό

 «Μαγική εικόνα» το τελικό 2-0 σκορ - Νικλητσιώτης, Ίλιτς τα γκολ των φιλοξενούμενων. Έχασαν οι ομάδες Βόλλεϋ και Χάντμπωλ

 Αποτελέσματα και βαθμολογίες των τοπικών πρωταθλημάτων

Φωτορεπορτάζ απ’ τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, σελ. 8, 9, 10

ΤΑΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΤΗΣΕΛΠΙΔΑΣ!

 Κάτι αρχίζει να κινείται στην οικονομία, μετά την εκταμίευση

της δόσης • Πιο λιτό, αλλά πλήρες και φέτος το γιορτινό τραπέζι

… «Ζεστάθηκε» τις τελευταίες ημέρες η αγορά και στα Γιάννινα… • Χρειάστηκε να φτάσουμε κυριολεκτικά στο «κατώφλι» των Χριστουγέννων για να μπουν τελικά τα Γιάννινα αλλά και ολόκληρη η Ήπειρος σε εορταστικούς ρυθμούς!

• Μία εβδομάδα έμεινε πριν μας αποχαιρετίσει το 2012 και οι δυνάμεις της Αστυνομίας στην Ήπειρο εξακολουθούν να συμπληρώνουν τον μακρύ κατά-

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Στο ευρώ θέλει τη χώρα η πλειοψηφία των Ελλήνων στη σελιδα

16

 Εξάρθρωσαν στην Ήπειρο σπείρα διαρρηκτών, διακινητές

λαθρομεταναστών, εμπόρους χασίς, πλαστογράφους ευρώ κ.ά.

PEΠOPTAZ Το Σαββατοκύριακο που πέρασε σηματοδότησε ουσιαστικά και με αρκετή καθυστέρηση, την έναρξη της φετινής επίσημης Χριστουγεννιάτικης περιόδου, αφού όλο το προηγούμενο διά-

Εγκληματικά κυκλώματα στο «δόκανο» των Αστυνομικών

Ανάμεσα στα άλλα η Αστυνομία εξάρθρωσε σπείρα διαρρηκτών που είχε γίνει ο... φόβος και ο τρόμος σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩTO «Π.Λ.»

Με βελτιωμένη κάπως την ψυχολογία οι Γιαννιώτες βγήκαν τις τελευταίες μέρες στα μαγαζιά για τα γιορτινά τους ψώνια… στημα ελάχιστα πράγματα, τόσο στην αγορά, όσο και γενικότερα στην πόλη έδειχναν ότι πλησιάζουν γιορτές. Εξάλλου, ο στολισμός στα Γιάν- 15η σελ.

Τα Γιάννινα κινούνται σε… ρυθμούς γιορτινούς

 Πληθώρα εκδηλώσεων στην πόλη ενόψει Χριστουγέννων

• Σε… ρυθμούς Χριστουγέννων κινούνται τα Γιάννινα εδώ και ένα περίπου τριήμερο, χάρη στις ποικίλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες γωνιές της πόλης, βοηθώντας να δημιουργηθεί μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα σ’ αυτήν. Το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις αυτές δημιούργησαν μία άκρως εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα, ο κα- 2η σελ.

ΦΩTO «Π.Λ.»

Παρεμβάσεις...

Το στοίχημα της εξωστρέφειας πρέπει τώρα να το κερδίσουμε… Της ΕΥΗΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

 Όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος τελευταία για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο πρωτογενής τομέας, στην έξοδο της Ελλάδας από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που την πλήττει βάναυσα. Το ακούμε αυτό συχνά από αναλυτές, από πολιτικούς, από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από δημοσιογράφους, από τους ίδιους τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Ίσως λοιπόν για πρώτη φορά, όλοι βρίσκονται σε μια κοινή γραμμή, αφού κάνουν την ίδια διαπίστωση. Εάν πράγματι και ως χώρα το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό, είναι σίγουρο ότι θα βγούμε κερδισμένοι. Δεν αρκούν όμως οι διαπιστώσεις. Είναι καιρός να περάσουμε σε πράξεις. Να δοθεί δηλαδή η ευκαιρία, κυρίως στον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα ν’ αναπτυχθεί, να γίνει 15η σελ.

λογο των φετινών επιτευγμάτων τους με νέες σημαντικές επιτυχίες, καταφέρνοντας διαρκώς χτυπήματα σε εγκληματικά κυκλώματα και σπείρες που δρουν στην περιοχή μας.

Ξεκινά σήμερα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Επικίνδυνο το «νέφος» που εκλύουν τζάκια και ξυλόσομπες • Σήμερα ξεκινάει επιτέλους από το Υπουργείο Οικονομικών η καταβολή στους δικαιούχους του περίφημου επιδόματος θέρμανσης! Μίας ενίσχυσης που θα επιτρέψει σε χιλιάδες οικογένειες ανά την Ελλάδα και φυσικά στην περιοχή μας να προμηθευτούν πετρέλαιο σε μια στιγμή που τα μισά νοικοκυριά έχουν μπει στην… κατάψυξη, ενώ τα υπόλοιπα μισά προσπαθούν

Άνοιξε τις πύλες του το Χιονοδρομικό Ανήλιου σελ. 2η

… άμυνα Η Εγνατία οργανώνει… για ακραία καιρικά φαινόμενα!

 Χιονοφράχτες, κουβέρτες και τρόφιμα σε δύσκολα σημεία της

να ζεσταθούν με τζάκια και σόμπες, προκαλώντας μία πρωτόγνωρη μορφή μόλυν- 15η σελ.

Θα αφήσουν χωρίς σύνταξη χιλιάδες Βορειοηπειρώτες;

Στη Βουλή έφερε το θέμα ο Γ. Μιχελάκης

• Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι αυτή την περίοδο περίπου 18.000 ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. Αιτία το γεγονός ότι κινδυνεύουν να χάσουν την σύνταξη των 330 ευρώ την οποία παίρνουν σήμερα, εξαιτίας του ανασχεδιασμού

Και αυτή τη φορά η «σοδειά» των Αρχών είναι ιδιαίτερα πλούσια. Περιλαμβάνει την σύλληψη μελών οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα, την εξιχνίαση υπόθεσης κυ- 15η σελ.

των προϋποθέσεων που θα ισχύουν σύντομα για την σύνταξη ανασφαλίστων Ελλήνων πολιτών! Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, στο εξής προϋπόθεση για την απόδοση της κατώτερης αυτής σύνταξης θα είναι η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα 20 χρόνια πριν 16η σελ.

Θερμές ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά Λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς την επόμενη εβδομάδα δεν θα κυκλοφορήσει ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ». Θα είναι και πάλι κανονικά κοντά σας το πρωί της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου 2013.

• Καθώς βαδίζουμε προς την «καρδιά» του χειμώνα και επειδή η εμπειρία του παρελθόντος είναι… πικρή η Εγνατία Οδός οργανώνει την… άμυνά της απέναντι σε ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορούν να μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη λει-

τουργία του άξονα και ταλαιπωρία σ’ όσους τον χρη- 15η σελ.

ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Τα Χριστούγεννα φέρνουν ελπίδα για καλύτερο μέλλον Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

 Η ενσάρκωση του Θείου Λόγου είναι η είδηση των ημερών. Η παρουσία του ενσαρκωμένου Θεού για τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου γιορτάζεται από τους χριστιανούς μέσα σε κλίμα ανασφάλειας και γενικευμένης αβεβαιότητας. Για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, τη συνεχιζόμενη καταβύθιση, την αντίδραση και την αγανάκτηση, μόνη διέξοδος απομένει η ελπίδα. Γιορτάζουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου, σημαίνει ότι πιστεύουμε, αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε, για ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύουμε ότι το μήνυμα της αγάπης που εκπορεύεται από την ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ θα θριαμβεύσει στον ταραγμένο κόσμο. Οι 11η σελ.


Σελ. 2η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

γ

ν εγονότωγεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις ειδήσεις γεγονό ν παλμό τωνειδήσεις στογεγονότα Διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές

Αναπολώντας τα παλιά

Το Χιονοδρομικό Ανήλιου άνοιξε για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ

βατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts και δύο χιονοστρωτήρες.

Ψήφισμα… κατόπιν εορτής

Η Πανηπ/κή εγκαλεί τον Μπερίσα για τις ανθελληνικές του δηλώσεις Μετά την σκληρή στάση που τήρησε ο Δ. Αβραμόπουλος έναντι του Αλβανού Πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα για τις πρόσφατες εθνικιστικές του δηλώσεις και αφού σύσσωμοι αυτοδιοικητικοί φορείς και οργανώσεις αποδήμων Ηπειρωτών καταδίκασαν τις αλυτρωτικές βλέψεις της Αλβανίας, θυμήθηκε και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος να καταγγείλει τις δηλώσεις Μπερίσα και κάθε εθνικιστικού Αλβανικού κύκλου! Με ομόφωνη απόφασή του λοιπόν το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. καλεί όλους τους Ηπειρώτες, τους Βορειοηπειρώτες και τους Αλβανούς «να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές,

έτσι ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην ανόρθωση του τόπου μας με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον». Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα της Πανηπειρωτικής, «εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη φιλία και τη συνεργασία με τον Αλβανικό λαό, Γιατί εμείς οι Ηπειρώτες έχουμε συγγενείς στην Αλβανία, την Εθνική Ελληνική μειονότητα.. Και με τις άλλες εθνότητες της Αλβανίας, με το λαό της δε μας χωρίζει τίποτε. Γιατί έχουμε επίγνωση ότι και τα συμφέροντα του αλβανικού λαού δεν υπηρετούνται με τον εθνικισμό, με την αρπαγή για λογαριασμό άλλων συμφερόντων, αλλά από την ειρηνική συνεργασία».

Αιτήσεις καθηγητών για διορισμό στη Δ/θμια • Αιτήσεις καλούνται να υποβάλλουν έως τις 28 Δεκεμβρίου οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ έτους 2008 των κλάδων / ειδικοτήτων ΠΕ04.02 και ΠΕ12.04 για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείοων Δ.Ε. κατά το σχολικό έτος 2012 – 13. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους ίδιους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων (Ανεξαρτησίας 146Α και Φιλικής Εταιρείας), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. ¯ από 1η σελ.

λός γενικά καιρός, συνέβαλε στο να βγει μαζικά ο κόσμος έξω, ανατρέποντας την υποτονική έως τώρα εικόνα που παρουσίαζε το κέντρο των Ιωαννίνων και φυσικά η ντόπια αγορά.

Παράλληλα, δίπλα στις πίστες και το πάρκινγκ υπάρχει ένα γραφικό πετρόχτιστο σαλέ, σε δυο επίπεδα, με δυο τζάκια και απεριόριστη θέα στις πίστες, τα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν καφέδες και ροφήματα, ελαφριά σνακ και πίτες, αλλά και τοπικό τσίπουρο με παραδοσιακούς μεζέδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου υπάρχει κατάστημα ενοικίασης σύγχρονου εξοπλισμού σκι και snowboard, έλκηθρα για τους μικρούς επισκέπτες, καθώς και σχολή εκμάθησης σκι. Η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται μέσω της Eγνατίας οδού (έξοδος Ανήλιο).

• Ο ΠΑΣ Γιάννινα της περιόδου 1971-72 μετά την άφιξη των Αργεντινών, σε αναμνηστικό ενσταντανέ. Από αριστερά όρθιοι: Θόδωρος Κολοβός (Ράκιας) μασέρ (†) - Γιώργος Σιόντης Γιάννης Μπέκας (†) - Βασίλης Μάντζιος - Νίκος Φίλιος - Άλκης Μάντος - Τάκης Γραμμενιάτης. Καθήμενοι: Βαγγέλης Παπαδόπουλος - Πέτρος Γκιώκας - Εδουάρδος Κοντογιωργάκης - Κώστας Οικονομίδης - Αλφρέδος Γκλασμάνης. Χαρακτηριστική η έπαρση των παικτών. (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΡΧΕΙΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΚΚΟΣ)

Παράσταση της Ταμίλλας Κουλίεβα

Ο μυθικός «Αλαντίν» έρχεται στο Πνευμ. Κέντρο Ιωαννίνων

• Η θεατρική μουσική παράσταση «Αλαντίν», βασισμένη στα παραμύθια της Ανατολής «Χίλιες και μια Νύχτες» θα παρουσιαστεί το Σάββατο, 5 Ιανουαρίου και ώρα 6:15 μ.μ. στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλα» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων. Τη μαγευτική εκδοχή της ιστορίας αυτής σκηνοθετεί η καταξιωμένη ηθοποιός Ταμίλλα Κουλίεβα, ενώ η μετάφραση και διασκευή είναι του επίσης γνωστού ηθοποιού Φώτη Σπύρου. Τα σκηνικά – κοστούμια είναι των Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα και Ράνιας Υφαντίδου, η χορογραφία της Μαριάνθης Ψωματάκη, η μουσική επιμέλεια του Παναγιώτη Αργυριάδη, η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Οικονόμου και οι φωτισμοί του Γιώργου Ζήγκα. Παίζουν οι ηθοποιοί Βαγγέλης Δαλλές, Σεβαστή Δονσούζη, Κωνσταντίνος Κοτρό-

Τα Γιάννινα κινούνται σε… ρυθμούς γιορτινούς!

KOINΩNIKA ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ • Aύριο, Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου, εορτή της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού, δεν δέχονται επισκέψεις: - Ο κ. Χρήστος Γεωργίου, ιατρός - Ο κ. Χρήστος Τσέτσης - Ο κ. Χρήστος Ν. Ιωάννου, δικηγόρος - τ. βουλευτής - Ο κ. Χρίστος Μάνθος, οπτικός • Την Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου, εορτή του Στεφάνου πρωτομάρτ., δεν δέχεται επισκέψεις: - Ο κ. Στέφανος Μάντζιος, πρ. δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων

Παρουσιάζονται από σήμερα

Τα «Απειρωτάν» του Κ. Ρόκου στα Κοσμήματα «Νέσσης» τσιος, Στέλλα Κοπάνου, Έλενα Παντελίδου, Περικλής Σταύρου και Θεοδόσης Φυλακτός. • Εισιτήρια προπωλούνται στο Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Μιχ. Αγγέλου 6). Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ. Τιμή προπώλησης, εισιτήρια για άνεργους, πολύτεκνους και φοιτητικά 10 ευρώ.

Κίνηση στη «Λιμνούπολη» Πολλούς Γιαννιώτες και κυρίως μικρά και μεγαλύτερα παιδιά προσελκύει και η «Λιμνούπολη», το Χρι-

• Τα δύο μικρογλυπτά που φιλοτέχνησε ο γνωστός Ηπειρώτης γλύπτης Κυριάκος Ρόκος, τιμώντας τα 100 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της Ηπείρου και σαν ακόμη μια ανάμνηση για τις ερχόμενες γενιές θα παρουσιαστούν αρχής γενομένης από σήμερα, Δευτέρα στο κοσμηματοπωλείο «Νέσσης» (Αβέρωφ 6Α, τηλ.: 26510-27585). Και τα δύο μικρογλυπτά φέρουν τον τίτλο «Απειρωτάν».

Ζωντάνεψε η Λαϊκή!

Συναυλία με ύμνους Κορυφαία ίσως εκδήλωση του Σαββατοκύριακου ήταν η συναυλία που έδωσαν οι Ενοριακές Νεανικές Συνάξεις Περιβλέπτου στην Κεντρική Πλατεία. Η πολυμελής Χορωδία τους και

Μία ακόμη εκδήλωση που ξεχώρισε ήταν εκείνη που διοργάνωσε το Σάββατο η Γιαννιώτικη ομάδα «ένωση μαστόρων στοάς μαραμένου» ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Για τις δημοσιεύσεις σας ΦΩTO «Π.Λ.»

ΦΩTO «Π.Λ.»

ΦΩTO «Π.Λ.»

η Ορχήστρα που την συνόδευε υπό την καθοδήγηση των δασκάλων μουσικής της Ενορίας επί δύο περίπου ώρες ερμήνευσαν αποκλειστικά παραδοσιακά κάλαντα και Χριστουγεννιάτικους ύμνους απ’ όλη την Ελλάδα. Την εντυπωσιακή συναυλία που φιλοξενήθηκε σε ειδική εξέδρα, παρακολούθησαν εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι Γιαννιώτες.

στη Λαϊκή Αγορά του Αγίου Νικολάου, η οποία ζωντάνεψε ξανά για μία ολόκληρη ημέρα! Μέλη της ομάδας έστησαν καζάνια όπου μαγείρεψαν ζεστές σούπες, τις οποίες πρόσφεραν στους περαστικούς. Παράλληλα, στο χώρο της Λαϊκής πραγματοποιήθηκε και μία σειρά από πολιτιστικά δρώμενα που περιλάμβαναν εικαστικές εγκαταστάσεις, μουσική, ζωγραφική, αγιογραφία κ.λ.π.. Κατά τα άλλα, η Αγορά που συγκεντρώνει ελάχιστους παραγωγούς πλέον, λειτούργησε κανονικά.

Ωδείο και Εικ. Εργαστήρι

Η «Μέριμνα»… Στον ίδιο χώρο το Σάββατο φιλοξενούμενα παιδιά και προσωπικό της «Μέριμνας» είχαν στήσει τα δικά τους εορταστικά περίπτερα, απ’ τα

Την δική τους εορταστική νότα έδωσαν επί ένα διήμερο στην πόλη και τα παιδιά του Δημο-

ΦΩTO «Π.Λ.»

ΦΩTO «Π.Λ.»

οποία πρόσφεραν στους πολίτες χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα στολίδια, κουραμπιέδες και μελομακάρονα!

τικού Ωδείου που βγήκαν σε πεζοδρόμους και έπαιξαν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ενώ οι μαθητές του Εικαστικού Εργαστηρίου Ιωαννίνων έστησαν στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Χριστουγεννιάτικη αγορά με δικές τους δημιουργίες.

στουγεννιάτικο χωριό που έχει στηθεί στα Λιθαρίτσια. Καθημερινά απ’ το πρωί και ως τις πρώτες βραδινές ώρες την επισκέπτονται εκατοντάδες οικογένειες αλλά και πολλές παρέες. Οι μικροί επισκέπτες κάνουν τρενάκι, μπαίνουν στα συγκρουόμενα και φωτογραφίζονται με τον «Αη Βασίλη», ενώ οι πιο μεγάλοι περιδιαβαίνουν τα σπιτάκια στα οποία πωλούνται είδη δώρων, στολίδια και γλυκά ή κάνουν βόλτες στο παγοδρόμιο.

Η υπόλοιπη Ήπειρος • Λιτή η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση φέτος και στην γειτονική Άρτα. Ο Δήμος φρόντισε να φωταγωγήσει την κεντρική Πλατεία της πόλης, στην οποία στήθηκαν και ορισμένα εορταστικά σπιτάκια. Στην υπόλοιπη Άρτα ο στολισμός είναι πολύ περιορισμένος! • Επίκεντρο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων φέτος στην Ηγουμενίτσα είναι ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης, τα καταστήματα του οποίου διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά εκδηλώσεις, όπως διαγωνισμό μελομακάρονου και συναυλία με γιορτινή μουσική. Στον πεζόδρομο υπάρχει και το σπιτάκι του Αη Βασίλη, όπου τα παιδιά μπορούν να φωτογραφίζονται μαζί του. • Το απόγευμα του Σαββάτου από το Δήμο Πρέβεζας φωταγωγήθηκε ένα μικρό χριστουγεννιάτικο χωριό, στην Πλατεία Ανδρούτσου, με σκοπό να προσφέρει στην γειτονική πόλη άρωμα εορτών. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και το «Σπίτι της Αγάπης» για τους πολίτες που χρήζουν στήριξης. Εκεί τα παιδιά μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και παιχνίδια.

τώρα

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ «ΠΡΩΪΝΟΥ ΛΟΓΟΥ»Ανακοινώσεις, Κοινωνικά, Επιστολές, Αγγελίες, Διαφημίσεις και όποια άλλη δημοσίευση επιθυμούν οι αναγνώστες μας να δημοσιοποιηθεί μέσω των στηλών του «ΠΡΩΪΝOΥ ΛOΓOΥ της Δευτέρας», μπορούν τώρα να την καταθέτουν και το Σαββατοκύριακο. Tα γραφεία Διαχείρισης – Δημοσιεύσεων θα είναι ανοιχτά: • Tο Σάββατο από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. • Tην Kυριακή από 12 μ. έως 5 μ.μ. KAI ME THΛEΦΩNO – FAX – E-MAIL Μπορούν ακόμη οι ενδιαφερόμενοι, αφού πρώτα τηλεφωνήσουν στο 26510-25677 να στείλουν τις δημοσιεύσεις τους (τις παραπάνω ώρες) για να δημοσιευθούν στο φύλλο της Δευτέρας: ® στο FAX: 26510-30350 ® στο E-MAIL: info@proinoslogos.gr ® ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: 26510-25677

τις καθημερινές

• Καθώς το χιόνι γέμισε τις πίστες, το περασμένο Σάββατο άνοιξε τις πύλες του στους φίλους των χειμερινών σπορ όπως το σκι και το σκέιτμπορντ το ολοκαίνουριο Χιονοδρομικό Κέντρο στο Ανήλιο Μετσόβου. Το Anilio ski resort διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα διθέσιο ανα-

• ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1971-1972

Tα γραφεία Διαχείρισης-Δημοσιεύσεων του

«Π.Λ.» είναι ανοιχτά καθημερινά από 8.30 π.μ.

- 3 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ.

Πληροφορίες: Tηλ. 26510-25677


Σελ. 3η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Κ Α Ι Ρ Ο σκόπιο ⌦ Ήρθαν τα Χριστούγεννα, έρχεται και η Πρωτοχρονιά! Αφού περάσαμε την τελευταία ημέρα του κόσμου με επιτυχία και το… κοντέρ ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι, πλέον με άλλον αέρα ετοιμαζόμαστε και εδώ στην Ήπειρο για τα Χριστούγεννα. ⌦ Με χαλαρή διάθεση, αλλά ποτέ σαχλή, ας επιχειρήσουμε να κάνουμε μια… μαντεψιά του τι θα μας συμβεί το 2013. ⌦ Έχουμε και λέμε λοιπόν: Οι γενικές προβλέψεις των άστρων (λέμε τώρα), προοιωνίζουν μια χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη για όλους, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Μια χρονιά που και το κάθε ευρώ θα μετράει και που θα κριθεί το μέλλον της χώρας. ⌦ Όχι το μέλλον της στο ευρώ. Αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε, κρίθηκε. Εκτός βέβαια και αν οι «σοφοί» που μας κυβερνούν έχουν άλλη άποψη.

0

0

και μια σταθερότητα στο εργασιακό περιβάλλον.

0

⌦ Η χώρα χρειάζεται ελπίδα. Χρειάζεται κάτι να την ωθήσει, στο να κάνει μια ακόμη υπέρβαση. Και όταν λέμε χώρα, εννοούμε τους πάντες. Εμάς, τον διπλανό, τον καθένα μας. ⌦ Πώς μπορούμε να βρούμε αυτή την ελπίδα; Δημιουργώντας την! ⌦ Θα πει κανείς, ότι μιλάμε πολιτικά. Πράγματι, τέτοιες εκφράσεις είναι πολιτικές και ίσως ξύλινες, αλλά τώρα, πιο επίκαιρες από ποτέ. Χρειαζόμαστε να πιστέψουμε σε κάτι. Και το 2013 πρέπει να το δημιουργήσουμε αυτό το κάτι, εάν βεβαίως δεν το βρούμε. ⌦ Τι θα είναι αυτό; Θα είναι μια επιτυχία, μια έξτρα βοήθεια (όχι δάνειο), μια οικονομική «ανάσα» στα νοικοκυριά, που αγκομαχούν για να τα φέρουν βόλτα; Ό, τι και αν είναι οφείλουμε να το καλοδεχτούμε.

νται. ⌦ Μήπως όλοι μας έχουμε χάσει τα αυτονόητα και στη μάχη για να τα βρούμε χάσαμε την πυξίδα μας; Απλές ερωτήσεις κάνουμε. Οι απαντήσεις, όμως είναι πολύπλοκες. Και αυτό είναι το κακό…

⌦ Εντάξει, θα πει κανείς, Χριστούγεννα ήρθαν, για ελπίδες μιλάμε… Τι πρωτότυπο; Μήπως όμως η ελπίδα που ψάχνουμε υπάρχει σε αυτό το… πρωτότυπο. Ή και στο ξενέρωτο, που πολλοί ισχυρίζο-

⌦ Πάντως, ο καζαμίας του 2013 θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Ξέχωρα από το τι ελπίζουμε εμείς, ότι θα φέρει, ποιες κρυφές επιδιώξεις και πόθοι μας θέλουμε να εκπληρωθούν, πέρα από οτιδήποτε μας

0

0

0

0

0

0

0

0

0

⌦ Γιατί, φθάσαμε σε ένα σημείο να λέμε «ας υπάρχει δουλειά και όλα τ’ άλλα τα βρίσκουμε». Μήπως τελικά αυτό είναι το κακό; Μήπως όλα αυτά τα χρόνια είχαμε συνδέσει την ευημερία με τα χρήματα και ψάχναμε να κερδίσουμε αφειδώς δραχμές και μετέπειτα ευρώ, χωρίς να δίνουμε σημασία στα αυτονόητα; ⌦ Και ποια είναι αυτά: πρώτο και καλύτερο να έχει κάποιος δουλειά. Να μπορεί να βγάλει τις υποχρεώσεις του. Αλλά προσοχή, όχι τις υποχρεώσεις που του καλλιέργησε η επίπλαστη ευημερία. ⌦ Γιατί, υποχρέωση είναι και η απλή πληρωμή του ενοικίου, υποχρέωση όμως και η αποπληρωμή των δυοτριών- τεσσάρων δανείων που πήρε κάποιος, γιατί απλώς και μόνο του είχαν εγκριθεί, χωρίς να ξέρει το γιατί!

Γίνεται Χριστούγεννα χωρίς χιόνι; Στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, όπως για παράδειγμα το Μέτσοβο, μάλλον όχι! Πολλές οι όμορφες εικόνες σαν την παραπάνω, με τα μικρά παιδιά να το απολαμβάνουν παίζοντας ξέγνοιαστα, χωρίς σκοτούρες και άγχη. Το απαιτεί η ηλικία και οι γιορτινές μέρες. Καλά Χριστούγεννα σε όλους – μικρούς και μεγάλους - και Καλή Χρονιά!

0

0

0

απασχολεί, ο καζαμίας του νέου έτους κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ψυχή του καθενός. ⌦ Αναμένουμε λοιπόν, νέο φορολογικό, από τις αρχές – αρχές του έτους. Αναμένουμε νέες δόσεις, για να συμπληρωθεί το δάνειο – μαμούθ, περιμένουμε να πέσουν λεφτά στην αγορά για ανάπτυξη. ⌦ Περιμένουμε τους μικρομεσαίους να λένε, «επιτέλους με πλήρωσε το Κράτος και έχω να κινηθώ». Ενδόμυχα ίσως και να αναμένουμε μια μικρή βοήθεια από το ίδιο το Κράτος προς όλους, ίσως όμως

⌦ Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι μια: να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση ή κάτι άλλο τελοσπάντων, που να ορίζει, ότι οι μισθοί θα είναι μεγαλύτεροι από τις απλές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης ενός ανθρώπου ή μιας οικογένειας. ⌦ Δηλαδή, εάν ένα νοικοκυριό θέλει π.χ. 1500 ευρώ το μήνα για να ζήσει αξιοπρεπώς, οι μισθοί δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από αυτό το όριο. Ίσως έτσι, να μπορέσουν να βρουν δουλειά και οι δυο γονείς και να μην έχουν την απαίτηση να πληρώνονται αδρά ή να μην περιμένουν, ότι από τη δουλειά τους θα μπορέσουν να αγοράσουν εξοχικό ή πολλά νέα γκάτζετ κ.α. ⌦ Μόνο έτσι, θα μπορέσει να γίνει σωστός προγραμματισμός και να κινηθεί η αγορά. Γιατί δεν σκέφτονται αυτό, ή κάτι ανάλογο οι Κυβερνώντες. ⌦ Και αν δεν μπορούν να το κάνουν, ας το ζητήσουν από τον Άγιο Βασίλη. Ποιος ξέρει, τα θαύματα καμιά φορά γίνονται!

 ο ΚΑΙΡΟσκόπος

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας «Οι δυο λαοί (Έλληνες και Αλβανοί) πρέπει να αγωνιστούν μαζί, να προχωρήσουν προς το καλύτερο…» Η προτροπή αυτή από έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή τους στην εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης των δυο λαών, αποκτά μεγάλη αξία, στους… ύποπτους καιρούς που ζούμε

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, Πρόεδρος Δημοκρατίας «Στις μεγάλες δοκιμασίες βγαίνουν νικητές όσοι δεν φοβούνται, όσοι έχουν τη δύναμη να αγωνιστούν αδιάκοπα και να μετατρέψουν, όπως οι Έλληνες του εξωτερικού, την κρίση σε ευκαιρία…» Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να πάρουμε παράδειγμα τους ομογενείς μας στο εξωτερικό, που όπου και αν πήγαν, κατάφεραν να διαπρέψουν

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, Πρωθυπουργός «Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες - «ανασχηματισμός» και «πρόωρες εκλογές» - να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας…» Θα ήταν λάθος μια τέτοια κίνηση αυτή την χρονική στιγμή, που δείχνει η Ελλάδα ότι βρίσκει σιγά σιγά τον βηματισμό της…

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τον πολιτισμό, την φύση, τον τουριστικό τομέα και να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό…» Αρκεί όμως το… τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας να μην βάζει εμπόδια σε ότι καινούργιο πάει να γίνει…

MICHAEL O’ NEIL, Πρόεδρος «Δωδώνης» «Θέλουμε η ΔΩΔΩΝΗ να συνεχίζει ν’ αποτελεί το έμβλημα της Ηπείρου…» Το ίδιο επιθυμεί και ολόκληρη η Ηπειρωτική κοινωνία…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ, Βουλευτής Ν.Δ. Θεσπρωτίας «Χρειάζονται επενδύσεις για να «ξεκλειδώσει» η ανάπτυξη και άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, για να διασφαλιστεί η ανοχή και η αντοχή της κοινωνίας…» Και κυρίως ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας…

ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ, Ισπανός ηθοποιός «Οι Έλληνες θα δώσουν στον κόσμο ένα μάθημα αλληλεγγύης, βοηθώντας αυτούς που περισσότερο έχουν ανάγκη…» Η οικονομική κρίση έχει ενώσει Ισπανούς και Έλληνες, τους δυο λαούς που πλήττονται περισσότερο σήμερα από αυτή.

Με το ασημένιο μετάλλιο της πόλης τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών τους δυο Γιαννιώτες κωπηλάτες αθλητές Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα, που δόξασαν την Ήπειρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Στην φωτογραφία με τον Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Σωτ. Στάμο, ο οποίος για χρόνια στέκεται αρωγός στις προσπάθειες όλων των αθλητών και των προπονητών. Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους!


Σελ. 4η

∆ευτέρα 24 ∆εκεμβρίου 2012

OIKONOMIA... AΓOPA... EΠIXEIPHΣEIΣ

η καταβολή ΟΓΑ: Την Πέμπτη α το τρίτο παιδί γι ς το μα ό ιδ επ υ το τον θα καταβληθεί από

τη 27 ∆εκεμβρίου ίτεκνες και στις Την ερχόμενη Πέμπ λίσεων (ΟΓΑ) στις τρ ιδί, που δεν φα Ασ ών γικ ωρ Γε Οργανισμό το τρίτο πα ειες το επίδομα για ε αρχικά προγραμμαπολύτεκνες οικογέν είχ ως όπ υ, ρίο ∆εκεμβ μού, καταβλήθηκε στις 17 ίκησης του Οργανισ ανακοίνωση της ∆ιο ται χε με έρ α αν ων ς μφ το Σύ μα ί. ιδό θε τισ ηρωμές του επ πλ τις για νη πά δα η συνολική .992 ευρώ. στο ποσό των 3.874

αξιούχων Απογραφή συντ εκεμβρίου ΟΑΕΕ μέχρι 31 ∆ υς οι συνταξιού-

ξή το να παίρνουν τη σύντα ι τη ∆ευτέρα 31 ∆εχρ Για να συνεχίσουν μέ ύν ει να απογραφο ΤΑ χοι του ΟΑΕΕ, πρέπ νοι στην τράπεζα ή στο κατάστημα ΕΛ με χό ερ οσ πρ κεμβρίου, ται. νται από αυαπ' όπου πληρώνον όμη και όσοι εξαιρού λόγω υγείακ ΕΕ ΟΑ ο ε ωσ οίν Όπως ανακ προσέλθουν ειδή αδυνατούν να ότή τη διαδικασία επ ουσιοδοτημένο εκπρ εξ με ύν φο ρα ογ απ ύ. να μο ν νισ ου γα είλ Ορ ας κλπ, οφ ήματα του υς περιφερειακά τμ πο τό τά κα α στ , πο σω

ος πήραν τα Παράταση για ένα έτ ων ίδας Ηλικιωμέν Κέντρα Φροντ έντρα Ημερήσιας ραμμάτων για τα «Κ

ν Προγ υσης Την παράταση τω τα «Κέντρα ∆ιημέρε ένων» (ΚΗΦΗ) και ωμ ωσαν ο οίν ακ αν , 13 .20 Φροντίδας Ηλικι .12 τίδας» μέχρι τις 31 ός και Ημερήσιας Φρον Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Υφυπουργ ν ικώ ερ Υπουργός Εσωτ με ναγιωτόπουλος. 1.521 ηλικιωμένους Εργασίας Νίκος Πα εξυπηρετούν σήμερα χονται σε 276. Τα 43 ΦΗ Οι 68 δομές ΚΗ έρ ώ οι εργαζόμενοι αν ομα με αναπηρίες και μεγάλη επιτυχία, εν άτ εξυπηρετούν 1176 ης υσ Κέντρα ∆ιημέρε . υς νο με γαζό απασχολούν 460 ερ

πιθυμεί Ένας στους δύο ε ρικό εργασία στο εξωτε ιεργασία στο εξωτερ

ε γαζόμενους θα ήθελ ου τεται του αντικειμέν Ένας στους δύο ερ άπ ν δε υ ασχόληση πο Ελλάco ec Ad ς τη ς κό, ακόμη και για απ να αποτελέσματα έρευ του, σύμφωνα με τα σε δείγμα 400 ατόδας. που διεξήχθη online , να ική ευ έρ ν τη με α συγκεκριμένη χρον Σύμφων ότι δεν εργάζεται τη με σχέι ντα ζο γά ερ % μων, το 39% δήλωσε 48 ξύ το υπόλοιπο 61%, το περίοδο, ενώ, από απασχόλησης. Μετα % με σχέση μερικής ανέφεραν ότι τη συ13 ι ση πλήρους κα %) σχεδόν οι μισοί (49 γασία στο εξωτερικό. των ερωτηθέντων, ερ περίοδο αναζητούν ική ον γκεκριμένη χρ

η Βουτιά στη ζήτησ ού ιατρικού εξοπλισμ οπλισμού, λόγω

Κ

ατά 187 άτομα αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕ∆ στην Ήπειρο το Νοέμβριο και συνολικά ανήλθαν σε 24.883 από 24.696 τον Οκτώβριο. Πανελλαδικά, παρουσιάστηκε αύξηση κατά 9,86% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και κατά 1,09% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν τον Νοέμβριο στους 786.236 (από 777.768 τον Οκτώβριο), εκ των οποίων οι 329.946 ήταν άνδρες (ποσοστό 41,97%) και οι 456.290 γυναίκες (ποσοστό 58,03%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων τον Νοέμβριο του 2012 κατέγραψε αύξηση κατά 16,81% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους εμφανίζεται μειωμένο κατά 0,54%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεί-

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Στις 24.883 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Ήπειρο το Νοέμβριο >>> 187 περισσότεροι από τον Οκτώβριο…

ωση να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (-4,07%). Αυξημένος κατά 36.008 άτομα (ποσοστό 20,17%) σε σχέση με Οκτώβριο εμφανίζεται ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, ο οποίος ανήλθε τον Νοέμβριο σε

Από σήμερα σε λειτουργία η εφαρμογή

Πληροφορίες από το site του ΙΚΑ για την θεμελίωση σύνταξης • Μέσω διαδικτύου θα μπορούν να ενημερώνονται από σήμερα ∆ευτέρα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το πότε θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Από σήμερα λοιπόν θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ηλεκτρονικό εργαλείο «Οδηγός Θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού ∆ικαιώματος», που θα είναι ενημερωμένο με τις νέες συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν. 4093/2012. Επίσης, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΙΚΑ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ιδρύματος ότι είναι σε εξέλιξη εργα-

σίες βελτίωσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του τομέα συντάξεων προς την κατεύθυνση της σύνδεσης όλων των εργαλείων με τα στοιχεία (αποδοχές και ημέρες ασφάλισης) που τηρούνται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για κάθε ασφαλισμένο. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο οδηγός θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα συνδεθεί με την ηλεκτρονική αίτηση για σύνταξη και την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης.

Αύξηση 11,9% των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία • Αύξηση 11,9% παρουσίασε ο Γενικός ∆είκτης Νέων Παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 16,2% που σημειώθηκε την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκύπτει πως η άνοδος οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών ως εξής: α. Στη μείωση του ∆είκτη Νέ-

ων Παραγγελιών Εγχώριας Αγοράς κατά 4,1%. β. Στην αύξηση του ∆είκτη Νέων Παραγγελιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 21,6%.

Αύξηση τζίρου κατά 17,3% Εν τω μεταξύ, Ο Γενικός ∆είκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του Οκτωβρίου 2012 παρουσίασε αύξηση κατά 17,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ∆είκτη του Οκτωβρίου 2011.

ρικού εξ ει δεχτεί η αγορά ιατ παΜεγάλο πλήγμα έχ με αποτέλεσμα να , ίας ονομικής συγκυρ οικ . ς 11 ού 20 εν σμ το ς δυ ς ση τη ζήτη ρω υποχώρηση της ΣΤΑΤ, ρατηρείται περαιτέ υ γνωστοποίησε η ΕΛ ικό πο εία οιχ στ με α ων υλ ό μφ σύ μικ νο α, ειο τερ υγ ικό Ειδ νες για του έτους οι δαπά ενώ η υπο, ,5% 27 τά το πρώτο τρίμηνο κα α ακ 82%, για φάρμ %, παρά την αύσυρρικνώθηκαν κατά στήρια άγγιξε το 46 ρα τιδ αν είά μικ χη α χώρηση στ μόσιες υπηρεσίες υγ σης ασθενών στις δη ευ έλ οσ πρ ς τη ση ξη . ας λόγω της ύφεσης

info@kaltherma.com

214.573 άτομα. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 68,24% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 22,18% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 5,60% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 2,04% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 1,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,31% είναι λοιποί επιδοτούμενοι. Τα σκήπτρα στην ανεργία έχει η ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών, στην οποία αναλογεί το 64,02% των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,84% και στην ηλι-

κιακή ομάδα άνω των 55 ετών το 10,14%. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων άνεργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιστοιχεί το 47,66%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,47%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,72% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση το 1,15%. Το 92,14% των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν Έλληνες υπήκοοι, το 6,04% υπήκοοι τρίτων χωρών και το 1,81% υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενημέρωση για οφειλές - προθεσμίες με νέες λειτουργίες στο TAXISnet • Με νέες, «προσωποποιημένες» λειτουργίες εμπλουτίζει τη διαδικτυακή υπηρεσία TAXISnet η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Οι νέες λειτουργίες, οι οποίες ενεργοποιούνται τη ∆ευτέρα με τον τίτλο «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση», θα προβάλλουν μεταξύ άλλων τις ατομικές οφειλές που δεν έχει ρυθμίσει ο φορολογούμενος και τις λήξεις προθεσμιών. Αναλυτικά, οι χρήστες του TAXISnet μπορούν να εμφανίσουν στην οθόνη του υπολογιστή τους: Τις βεβαιωμένες στις ∆ΟΥ ατομικές οφειλές που βρίσκονται εκτός ρύθμισης. Το Προσωπικό Φορολογικό

Ημερολόγιο με τη λήξη των προθεσμιών για το εισόδημα, το ΦΠΑ, τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τους παρακρατούμενους φόρους, τα τέλη και τους ειδικούς φόρους Τα στοιχεία μητρώου Φυσικών και Νομικών Προσώπων καθώς και τα στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Eurostat: Χαμηλόμισθος ένας στους έξι στην Ε.Ε. • Χαμηλόμισθος ήταν ένας στους έξι απασχολούμενους στην Ε.Ε., δηλαδή ποσοστό 17%, το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ως χαμηλόμισθοι ορίζονται οι εργαζόμενοι με μισθό ίσο ή κατώτερο των δύο τρίτων του μέσου εθνικού ακαθάριστου ωρομισθίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό χαμηλόμισθων κατέχουν οι γυναίκες με 21,2%, έναντι 13,3% στους άνδρες. Σημειώνεται ότι σε όλα τα κράτη-μέλη, πλην της Βουλγαρίας, τα ποσοστά των χαμηλόμισθων γυναικών είναι υψηλότερα από εκείνα των ανδρών. Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων γυναικών καταγράφονται στην Κύπρο (31,5%), στην Εσθονία (30%), στη Λιθουανία (29,5%), στη Γερμανία και στη Λετονία (28,7%) και στη Βρετανία (27,6%), ενώ τα χαμηλότερα πο-

σοστά καταγράφονται στη Σουηδία (3%), στη Γαλλία και στη Φινλανδία (8%) και στη ∆ανία (9,8%). Εξάλλου, το 29% των χαμηλόμισθων στην Ε.Ε. έχουν λάβει πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 19,3% δευτεροβάθμια και το 6% τριτοβάθμια. Πάνω από τους μισούς εργαζομένους χαμηλής εκπαίδευσης είναι χαμηλόμισθοι στη Γερμανία (54,6%) και στη Σλοβακία (51,5%). Επίσης, το 31% των χαμηλόμισθων στην Ε.Ε. είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και το 16% αορίστου χρόνου. Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καταγράφονται στην Ολλανδία (48%), στην Πολωνία (42,5%), στη Γερμανία (38%), στη Βουλγαρία (37%) και στην Ουγγαρία και στη Μ. Βρετανία (36,4%). Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται αριθμοί για την κατάσταση στην Ελλάδα.


Σελ. 5η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ς α λ Φ

στα ΓΕΓΟΝΟΤΑ που έρχονται...

Ανακοινώθηκε από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων

Το πρόγραμμα Ακολουθιών το Άγιο Δωδεκαήμερο • Ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στους ναούς της πόλης κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο. Αυτό έχει ως εξής: Σήμερα, Δευτέρα: Προεόρτια Χριστουγέννων. Όρθρος, Μεγάλαι ώραι, Εσπερινός και Θεία Λειτουργία Μ. Βασιλείου. Ώρα έναρξης 7.00 π.μ. Αύριο, Τρίτη: Η Γέννηση του Χριστού. Όρθρος – Θεία Λειτουργία. Ώρα έναρξης 5.00 π.μ. Μεθαύριο Τετάρτη: Σύναξις της Θεοτόκου. Όρθρος – Θεία Λειτουργία. Ώρα έναρξης 7.30 π.μ. Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου: Πρωτομάρτυρος Στεφάνου. Όρθρος – Θεία Λειτουργία. Ώρα έναρξης 7.30 π.μ. Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου: Σάββατο, Μετά την Χριστού Γέννηση. Όρθρος – Θεία Λειτουργία. Ώρα έναρξης 7.30 π.μ.. Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου: Κυριακή, Μετά την Χριστού Γέννηση. Όρθρος – Θεία Λειτουργία. Ώρα έναρξης 7.30 π.μ..

 Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου: Απόδοση Εορτής Χριστουγέννων. Όρθρος – Θεία Λειτουργία. Ώρα έναρξης 7.30 π.μ.. Τρίτη, 1 Ιανουαρίου: Η κατά σάρκα περιτομή του Χριστού. Βασιλείου Καισαρείας. Θεία Λειτουργία Μ. Βασιλείου, ώρα έναρξης 7.30 π.μ.. - Δοξολογία για το νέο έτος 10.30 π.μ. Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου: Προεόρτια Θεοφανείων. Όρθρος – Μεγάλαι ώραι, ώρα έναρξης 7.30 π.μ. Σάββατο, 5 Ιανουαρίου: Σάββατο προ των Φώτων. ΌρθροςΘεία Λειτουργία - Αγιασμός Υδάτων, ώρα έναρξης 7.30 π.μ. Κυριακή, 6 Ιανουαρίου: Τα Άγια Θεοφάνεια- Όρθρος Θεία Λειτουργία, ώρα έναρξης 7.30 π.μ..Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ώρα 10.00 π.μ. - Μετάβαση στη Λίμνη για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, ώρα 11.00 π.μ.. Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου: Σύναξις του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Όρθρος – Θεία Λειτουργία, ώρα έναρξης 7.30 π.μ.

Στην Παραμυθιά

Παρουσίαση βιβλίου του Αλέξανδρου Νίκα • Το βιβλίο του Αλέξανδρου Νίκα με τίτλο «Κάθε 29 του Φλεβάρη» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίτσι» στην Παραμυθιά, από τον Δήμο Σουλίου. Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Κατερίνα Μαρέτα και για τον συγγραφέα ο δικηγόρος Κώστας Γεωργίου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν μέλη της ΘΕΑΤΟ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο αντιδήμαρχος Σουλίου Γιώργος Πανταζής.

Σήμερα, ώρα έναρξης 11 μ.μ.

Ρεβεγιόν με Δ. Υφαντή στον Πολυχώρο Αγορά • Μια εναλλακτική πρόταση στη Γιαννιώτικη διασκέδαση για τα βράδια της Παρασκευής προσφέρει ο Δημήτρης Υφαντής στη Μουσική Σκηνή του Πολυχώρου Αγορά. Έχοντας στο πλάι του τους ίδιους ξεχωριστούς συνεργάτες πραγματοποιεί ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι μέσα από ήχους και μουσικές της Ελλάδας. Εκτάκτως ο δημοφιλής τραγουδοποιός θα εμφανιστεί στον Πολυχώρο και σήμερα, Δευτέρα, Παραμονή των Χριστουγέννων. Ώρα έναρξης 11 μ.μ..

Με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες

Η «Λιμνούπουλη» γιορτάζει στο πάρκο Λιθαρίτσια • Στο Πάρκο Λιθαρίτσια φιλοξενείται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», που γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής. Το Χριστουγεννιάτικο πάρκο διαθέτει: Σπίτι του Άι Βασίλη με ταχυδρομείο Βόρειου Πόλου Φάτνη και Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Στεγασμένο Χώρο για Χριστουγεννιάτικα Δρώμενα όπως μουσικές χορευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εξοπλισμένο με τον ανάλογο ηχητικό σύστημα Εορταστικό φωτισμό και στολισμό που θα καλύπτει όλο το πάρκο. Παγοδρόμιο η πίστα του οποίου α είναι τουλάχιστον 300 τ.μ.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στα Γιάννινα • Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, έχει ως εξής. Σήμερα, Δευτέρα, παραμονή Χριστουγέννων, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι. Την ημέρα των Χριστουγέννων, αύριο Τρίτη, και μεθαύριο Τετάρτη, τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά. Την Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 28, τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο, 29 Δε-

κεμβρίου θα μείνουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 3:30 το μεσημέρι, την Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, ενώ κλειστά θα παραμείνουν την Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου, Τρίτη και Τετάρτη 1 και 2 Ιανουαρίου 2013. Από τις 3 Ιανουαρίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

Το εορταστικό ωράριο κουρείων - κομμωτηρίων και συνάδει πλήρως με τις απαιτούμενες προδιαγραφές λειτουργίας ασφάλειας που προβλέπονται. Carousel Bunjee Τραμπολίνο Πίστα με συγκρουόμενα Ξύλινα σπιτάκια διαστάσεων για την λειτουργία χριστουγεννιάτικης αγοράς. Η είσοδος στο θεματικό πάρκο είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών για άπορους συμπολίτες • Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών διατροφής, ατομικής υγιεινής και χαρτικών από την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διάθεσή τους σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Η παράδοση των ειδών γίνεται στο γραφείο 128.

Το εορταστικό ωράριο των κομμωτηρίων έχει ως εξής: • Σήμερα, Δευτέρα, 8.30 π.μ. - 4 μ.μ. • Πέμπτη, 27 και Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 8:30 π.μ. με 2 μ.μ. και 5 με 9 μ.μ.. • Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 8:30 π.μ. με 3.30 μ.μ.

• Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, 8.30 π.μ. - 3 μ.μ. Στις 25, 26 Δεκεμβρίου καθώς και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης η Συντεχνία τους κάνει γνωστό ότι δεν υφίσταται δώρο Χριστουγέννων.

Πότε θα λειτουργήσουν Αρχ/κό Μουσείο - Δωδώνη • Κλειστά θα παραμείνουν για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης ανήμερα των Χριστουγέννων, την Τετάρτη, 26 και την Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου, καθώς και ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Τις υπόλοιπες

ημέρες μουσείο και Δωδώνη θα λειτουργούν ώρες 9 π.μ. με 4 μ.μ., ενώ ανοιχτοί θα είναι την Κυριακή των Φώτων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η έκθεση «Μύρτις» θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.


Σελ. 6η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Χρήσιμα... ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΔEYTEPA 24/12 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Εθνικής Αντιστάσεως 19, Καρδαμήτσια, τηλ. 25155 • ΤΣΑΚΟΥΜΗ ΜΑΡΙΑ, Δωδώνης 52 & Αρύβα 1, τηλ. 45996, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Σαμουήλ 43, τηλ. 31726 • ΣΤΥΛΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, Λεωφ. Γράμμου 51, τηλ. 72448 • ΘΕΜΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Χαρ. Τρικούπη 4, τηλ. 39221 • ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Νιάρχου & Δήλου 1, τηλ. 02414 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329

ΤΗΛΕΦΩΝΑ S.O.S. Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100

Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . .166

Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . .199

Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . .7793777

Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . .191

Bλάβες:

Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: 80111

ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050

Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . .80444

OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888

Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . .99.111

ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500

Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . .99504-99505

EΛΠA: . . . . . . . . . .26510-94125 και 10400

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24β, τηλ. 27678 • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δωδώνης 45-47, τηλ. 49296, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΣΕΚΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣΕΒΑΣΤΗ, Κενάν Μεσσαρέ & Ευριπίδου γωνία, τηλ. 40370

HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1057 EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . .1158 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . .31600, 6946-333335

ΠEMΠTH 27/12 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΖΩΝΙΟΥ - ΠΑΠΠΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, Κ. Φρόντζου 4, τηλ. 30443 • ΖΙΑΚΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ, Φιλίππου Β’ 46 Νέα Ζωή, τηλ. 73206, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δωδώνης 45-47, τηλ. 49296

ΠAPAΣKEYH 28/12 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΜΠΟΒΙΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καλλάρη 27, τηλ. 35088 • ΖΗΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, Σουλίου 34, τηλ. 66590 , 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Εθν. Αντιστάσεως 19 Καρδαμίτσια, τηλ. 25155

ΣABBATO 29/12 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Κουγκίου & Μπιζανίου γωνία, τηλ. 22100 • KAΛΙΑΜΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Λεωφόρος Γράμμου 34, τηλ. 20567, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24Β, τηλ. 27678 • ΜΠΡΑΧΑΝΤΙΝΗΣ ΙΑΣΩΝ, Σταυρακίου 8 & Ελευθερίας, τηλ. 03516 • ΦΙΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ρ. Φεραίου 5 & Ανεξαρτησίας, τηλ. 34966 • ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αβέρωφ 26, τηλ. 35887 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330

KYPIAKH 30/12 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΘΕΟΔΩΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, Π. Μαυρογιάννη 58, τηλ. 79570 • ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΜΟΥΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Γερακάρη 1 & Σακελλαρίου, τηλ. 79106

ΣΙΝΕΜΑ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΕΡΑΤΑ • ΑΝ • TΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ • H XAΡΑΥΓΗ (2) • CLOUD ATLAS • ΡΑΛΦ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΙΣΤΑ • ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ • ΧΟΜΠΙΤ: ΕΝΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΤΑΞΙΔΙ • FEELGOOD • ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΜΥ 2

• H Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, συμμετέχοντας στον κύκλο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100αστά «Ελευθέρια Ιωαννίνων», οργανώνει στον χώρο της,

Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . .11888

• ΦΕΡΥ ΜΠOOΥΤ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ «OLYMPIC AIR»

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: Δευτέρα έως Σάββατο Κυριακή

HΓOYMENITΣA - KEPKYPA (Tηλ.26650 22235)

AEPOΔPOMIO: (26510) 26.218

AΘHNA-IΩANNINA 12:55-19:15 8:35

IΩANNINA-AΘHNA 14:25-20:45 14:25-22:05

• ΚΤΕΛ (Παπανδρέου 45)

Eκδοτήρια Aθηνών: 26286, Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσας - Kακαβιάς - Πωγωνίου: 26211 ΠΑΤΡΩΝ - ΑΓΡΙΝΙΟΥ -ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ: 25014

Αρχοντικό Μίσιου – Ασωπίου 9 στα Γιάννινα, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αρχοντικό Μίσιου –

TETAPTH 26/12 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑ’ Φεβρουαρίου 5, τηλ. 27089 • ΠΑΠΠΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, Θ. Πασχίδη & Βάρναλη γωνία, τηλ. 70110, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΒΑΚΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δωδώνης 2, τηλ. 23658 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Νιάρχου & Δήλου 1, τηλ. 02414

Έκθεση φωτογραφίας «Αρχοντικό Μίσιου – το χθες»

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ •

TPITH 25/12

κι... αχρείαστα

Από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχν. Έργων Ηπείρου

ΜΟΥΣΕΙΑ • Aρχαιολογικό Mουσείο Iωαννίνων: 25ης Mαρτίου 6, τηλ. 2651001050 & 26510-01051, ιστοσελίδα: www.amio.gr (Προϊστορική έως και ρωμαϊκή εποχή από το χώρο της Hπείρου). Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9 π.μ. έως 4 μ.μ.. Τις Κυριακές είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Τις Δευτέρες κλειστά. • Bυζαντινό Mουσείο Iωαννίνων: Kάστρο Iωαννίνων, τηλ. 26510-39580 (Παλαιοχριστιανική έως μεταβυζαντινή περίοδος). Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8 π.μ. - 5 μ.μ. Τις Δευτέρες κλειστά. • Δημοτικό Eθνογραφικό Mουσείο Iωαννίνων Aλεξάνδρου Nούτσου: Tζαμί Aσλάν πασά - Kάστρο, τηλ. 26510-26356. (Ελληνικής, τουρκική και εβραϊκή κοινότητα). Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8.30 π.μ. - 4.30 μ.μ. • Λαογραφικό Mουσείο «Kώστας Φρόντζος»: Mιχαήλ Aγγέλου 42, τηλ. 20515 - 23566 - 25233. (Eκθέματα του λαϊκού πολιτισμού της Hπείρου). Δευτέρα έως Παρασκευή από 9 π.μ έως 2 μ.μ. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα από 5.30 έως 8 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή κλειστό. • Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας: Πανηπειρωτικό Στάδιο, Ανατολή, τηλ. 6946-333678 και 6955-333022. Δευτέρα έως Τετάρτη, 5-7.30 μ.μ. και Σάββατο 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. • Mουσείο Eθνικής Aντίστασης ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ «Ναπολέων Ζέρβας»: Ακαδημίας 5 - Τηλ. 26510-32040 και 45332. • Πινακοθήκη Eταιρείας Hπειρωτικών Mελετών: Παρασκευοπούλου 4, τηλ. 25233 - 25497. (Γκραβούρες, αγιογραφίες, έργα σύγχρονων Eλλήνων καλλιτεχνών).

• Aρχαιολογικός χώρος Δωδώνης: Ανοικτός καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.. Τις Κυριακές είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες στο τηλ. 26510-82287. • Mουσείο Eλληνικής Iστορίας Παύλου Bρέλλη: Mπιζάνι, τηλ. 92128. (Kέρινες μορφές από την ελληνική ιστορία αλλά και συμβολικά έργα του ίδιου του καλλιτέχνη). Καθημερινά 9.30 π.μ. - 5 μ.μ. • Mουσείο Mαρίας και Σπύρου Mαλαφούρη (Eρνάνη): στο κτίριο του Tμήματος ΦΠΨ στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων. (Tριάντα δύο πίνακες ζωγραφικής και εκατοντάδες χαρακτικά καθώς και προσωπικά αντικείμενα γνωστών προσωπικοτήτων της νεώτερης ιστορίας μας). • Πινακοθήκη Eυάγγελου Aβέρωφ: Mέτσοβο, τηλ. (26560) 41210. (Συλλογή έργων Eλλήνων 19ου και 20ου αιώνα. Συλλογή γλυπτών και χαρακτικών). Ωράριο λειτουργίας: 10 π.μ. - 4 μ.μ.. Τρίτη κλειστά. • Δημοτική Πινακοθήκη: Κοραή, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη 8.30 π.μ. - 3 μ.μ., Τετάρτη-Παρασκευή 8.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο-Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ. Δευτέρα κλειστή. Τηλ. 75131. • Μουσείο Συγχρ. Τέχνης Θ. Παπαγιάννης: Ελληνικό Ιωαννίνων, Τηλ. 26510-89220. Ώρες λειτουργίας: 9.30 π.μ. - 3 μ.μ. καθημερινά, πλην Δευτέρας. • Πανηπειρωτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Λαογραφίας, Μάζι Κόνιτσας. Ανοιχτό καθημερινά, τηλ. πληροφοριών: 26550 - 61225 & 26510 - 22044.

• Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών: Ανοικτό καθημερινά 9 π.μ. - 6 μ.μ., τηλ. 82319, 82063, 82061. • Λαογραφικό Μουσείο Ανθοχωρίου - Μετσόβου: Ανοικτό καθημερινά κατόπιν συνεννοήσεως τηλ.: 2651032512 - 2656071247. • Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο: Μονοδένδρι Ζαγορίου. Ανοικτά κάθε μέρα 9 π.μ. έως 4 μ.μ. Τηλ.: 26530 71573. • Κέντρο Ενημέρωσης για τη Φύση και τον Πολιτισμό στο Ζαγόρι: Μικρό Πάπιγκο Ζαγορίου με ευθύνη του WWF-ΕΛΛΑΣ. Aνοικτό καθημερινά εκτός Τετάρτης. Δευτ.-Τρ.-Πέμ-Κυρ: 10.30-18.00, Παρ.-Σαβ.:11.00-15.00 & 16.00 - 19.00. • Λαογραφικό Μουσείο Συρράκου ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ. Επισκέψεις κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 6944442446 κ. Αργύρης • Λαογραφικό Μουσείο Συρράκου «Ερμηνεία Φωτιάδου»: Επισκέψεις: Ανοιχτό Σάββατο-Κυριακή & Ιούλιο Αύγουστο πρωί - απόγευμα. Πληροφορίες: κ. Γείτονα 6977-717733 • Νεοελληνικό - Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Κεφαλοχωρίου Μαστοροχωρίων Κόνιτσας. Τηλ. 26550-81274 και 6982-302759.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ Ανοιχτό καθημερινά (Σαββατοκύριακα και αργίες) 9 π.μ. με 7 μ.μ.. Η είσοδος των επισκεπτών στο Σπήλαιο γίνεται κάθε 15 λεπτά. Τηλ. 26510 8152181650.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Tηλ. 38656 - 26379. Bιβλιοθήκη Mαρίας και Σπύρου Mαλαφούρη (Eρνάνη), στο κτίριο του τμήματος ΦΠΨ στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 98635. • Bιβλιοθήκη Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου, με βιβλία ιατρικού περιεχομένου. Tηλ. 99522. Aνοιχτή σε όλους, δανειστική μόνο για το προσωπικό του νοσοκομείου. Διαθέτει φωτοτυπικό μηχάνημα και σύνδεση με το ιντερνέτ • Πανεπιστήμιο Iωαννίνων. Όλες οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου είναι ανοιχτές για το κοινό, όχι όμως δανειστικές για όσους δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. • Κέντρο Πληροφόρησης Νέων. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Πληροφοριακό υλικό για σπουδές, εύρεση εργασίας, Ευρωπαϊκά προγράμματα σύνδεση με Ευρωπαϊκές τράπεζες πληροφοριών, δωρεάν χρήση internet. Αγίας Μαρίνας 55. Καθημερινά 9:30 - 14:00, Απόγευμα: Δευτέρα και Τετάρτη 19:00 - 21:00. •

ΤΑ ΑΣΤΡΑ

Φώτου Τζαβέλλα 11β - ΙΩΑΝΝΙΝΑ 45333 Διαφημίσεις - Λογιστήριο: Τηλ.: 26510 25677 Σύνταξη: 26510 33791 - FAX: 26510 30350 ΚΩΔΙΚΟΣ: 6769

••• http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr ••• Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Διεύθυνση Αθλητικού: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΚΚΟΣ Ειδικός Συνεργάτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Νομ. Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ B. ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ ••• Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ ••• Γρ.Αθηνών: Καρόλου 24 Πλ. Καραϊσκάκη 10437, Τηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 ΕΚΤΥΠΩΣΗ OFFSET: TYΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ, Ε.Π.Ε. Υπεύθυνος: ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ - Πέραμα Ιωαννίνων Τηλ. 26510 81750

Τιμή Φύλλου: 0,80€ ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Ιδιωτών: 40,00 € Τραπεζών, Οργανισμών, Δήμων, Κοινοτήτων και Νομ. Προσώπων: 50,00 € Εξωτερικού: 80,00 €, Αμερικής: $100,00

Στη Δημοτική Πινακοθήκη

Συνεχίζεται η έκθεση με τις τοιχογραφίες του Αρχοντικού Πλακίδα • Συνεχίζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων, η έκθεση τοιχογραφιών του «Αρχοντικού Πλακίδα», που

νολο των τοίχων του. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσα από αυτό το σπάνιο απόθεμα της τέ-

διοργανώνεται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και την Αδελφότητα Κουκουλιωτών «Ευγένιος Πλακίδας». Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτήν παρουσιάζεται μέρος των αποτοιχισθέντων το 2004 τοιχογραφιών του Αρχοντικού Πλακίδα από το Κουκούλι Ζαγορίου. Πρόκειται για έργα διακοσμητικής ζωγραφικής τα οποία κοσμούσαν το σύ-

χνης της ζωγραφικής, την πλούσια θεματογραφία από στυλιζαρισμένα φυτικά διακοσμητικά, με μπαρόκ, ροκοκό και νεοκλασσικά μοτίβα, που φιλοξενεί το Ζαγορίσιο τοπίο, μέσα στα αρχοντόσπιτά του. • Η έκθεση λειτουργεί ως εξής: Τρίτη – Πέμπτη 8 π.μ. με 3 μ.μ., Τετάρτη – Παρασκευή 8 π.μ. με 9 μ.μ., Σάββατο – Κυριακή 10 π.μ. με 1 μ.μ. και 6 με 9 μ.μ.. Δευτέρα θα είναι κλειστή για το κοινό.

Ιδρύθηκε παράρτημα του Φιλανθρωπικού Σωματείου

• Ε.Η.Μ. (Bιβλιοθήκη Eταιρείας Hπειρωτικών Mελετών), Παρασκευοπούλου 4 (μη δανειστική). Tηλ. 24190 25233. Δευτέρα έως Παρασκευή: 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 - 8.30 μ.μ. • Zωσιμαία Δημόσια Bιβλιοθήκη, Mάρκου Mπότσαρη και Eλευθερίου Bενιζέλου, τηλ. 25591, δανειστική, με φωτοτυπικό και τοπικό Tύπο. Δευτέρα έως Παρασκευή ώρες 8 π.μ. - 2.30 μ.μ. και Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ. • X.E.N. Παιδική Bιβλιοθήκη, Σεισμόπληκτα, τηλ. 24453, δανειστική. Σάββατο - Κυριακή ώρες 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. • Kέντρο Πληροφόρησης για τη Γαλλία, στο Παράρτημα Iωαννίνων του Γαλλικού Iνστιτούτου. Πληροφοριακό υλικό για σπουδές, διοίκηση, πολιτιστικά, ευρωπαϊκές συνεργασίες. Χατζηπελλερέν & Καλούδη 21. Tηλ. 25293. • Hλεκτρονική Bιβλιοθήκη Πολυμέσων, στο Kαμπέρειο, Παπαδοπούλου 11. Hλεκτρονική Bιβλιοθήκη που ξεκινά με αρκετούς τίτλους πολυμέσων (multimedia). Προσφέρει ακόμα βάσεις δεδομένων, σύνδεση με το Iντερνέτ.

Έτος 11ο • Aρ. Φύλλου 503 • ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 • Τιμή: 0,80 €

το χθες». Η Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Η. παρουσιάζει στην «κρεββάτα» του Αρχοντικού, ένα ξεχωριστό οπτικό ταξίδι, μέσα από τα μάτια «φωτογράφων» και ερασιτεχνών, που το επισκέφθηκαν κατά το παρελθόν, όταν κατοικούνταν από την οικογένεια Μίσιου. Οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων από διάφορα φωτογραφικά αρχεία - πηγές, για να δημιουργήσουν την άγνωστη μεγάλη φωτογραφία του «Αρχοντικού Μίσιου – του χθες». • Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως και τον Φεβρουάριο. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 13.00.

ΚΡΙΟΣ Αγαπημένες ασχολίες που είχατε καιρό να κάνετε έρχονται αυτές τις μέρες για να σας θυμίσουν ότι πρέπει ν ασχοληθείτε λιγάκι με τον εαυτό σας. Τα αισθηματικά συνεχίζουν να είναι ευνοϊκά για σας τους αδέσμευτους. ΤΑΥΡΟΣ Διαφωνίες στον χώρο της οικογένειας ρίχνουν την ψυχολογία σας. Αλλά και τα αισθηματικά σας δεν δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, αφού από το πουθενά εμφανίζονται προβλήματα. Τα επαγγελματικά σας γίνονται το καταφύγιο, όπου η σκληρή δουλειά σας βοηθάει να ξεχαστείτε. ΔΙΔΥΜΟΙ Μην συμμετέχετε σε συζητήσεις που σκοπό έχουν να σας αποπροσανατολίσουν. Οι αδέσμευτοι δέχεστε το ασφυκτικό φλερτάρισμα ενός προσώπου που σας κυνηγάει καιρό και περιμένει να ενδώσετε. ΚΑΡΚΙΝΟΣ Είστε ευτυχισμένοι και αυτό δεν κρύβεται. Κάνετε χαρούμενους τους ανθρώπους γύρω σας με την δική σας ευτυχία. Πολύ ρομαντισμός υπάρχει στη ζωή σας, κυρίως για σας τους αδέσμευτους. Στα επαγγελματικά έχετε βάλει τα πάντα σε μια σειρά, οπότε δεν σας τρομάζει ότι κι αν προκύψει ΛΕΩΝ Κάνετε μια σημαντική προσπάθεια αυτό το διάστημα, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν το νέο έτος. Είστε πολύ ευαίσθητοι σε ότι έχει να κάνει με τα αισθηματικά σας. Καλό θα ήταν να μοιραστείτε αυτά που νιώθετε με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει. ΠΑΡΘΕΝΟΣ Μια ευχάριστη συνάντηση με φίλους και συγγενείς προσθέτει μια άλλη νότα στην καθημερινότητά σας. Αφήστε και τους άλλους να πάρουν κάποιες πρωτοβουλίες. Μην είστε συγκεντρωτικοί.

ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Πολλές ευκαιρίες για σας τους αδέσμευτους να βρείτε ταίρι για τις γιορτές. ΖΥΓΟΣ Στα μέσα της εβδομάδας μείνετε συγκεντρωμένοι στον μεγάλο στόχο που θέσατε πρόσφατα. Δεν αξίζει κανείς περισσότερο από σας στον επαγγελματικό σας χώρο. Μην αφήσετε εξωτερικούς παράγοντες να επηρεάσουν το ήρεμο κλίμα της σχέσης σας. ΣΚΟΡΠΙΟΣ Ένα νέο πρόσωπο μπαίνει στη ζωή σας αυτό το διάστημα. Δείξτε προσοχή στον τρόπο που του φέρεστε, γιατί αυτό το άτομο μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή σας. Στα επαγγελματικά, κρατήστε την ψυχραιμία σας. ΤΟΞΟΤΗΣ Ένα μικρό ταξίδι θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά στο πνεύμα των ημερών και θα σας χαλαρώσει αρκετά. Τα αισθηματικά σας πηγαίνουν εξαιρετικά καλά αλλά σας βασανίζει μια μικρή αμφιβολία. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Οι αδέσμευτοι επικεντρώστε το ενδιαφέρον και την προσοχή σας στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει. Θα το εκτιμήσει δεόντως. Ένα όχι και τόσο εργατικός συνεργάτης θα προσπαθήσει να σας φορτώσει με επιπλέον δουλειά. ΥΔΡΟΧΟΟΣ Μικρές, ρομαντικές στιγμές, σας γεμίζουν ευτυχία αυτή την εβδομάδα. Αποκτήστε θετικό πνεύμα και αφήστε την ευτυχία να σας κατακλύσει. Ο ανταγωνισμός στα επαγγελματικά γίνεται σκληρός, οι ρυθμοί ανεβαίνουν αλλά αυτό μάλλον σας εξάπτει το ενδιαφέρον παρά σας τρομοκρατεί. ΙΧΘΕΙΣ Χρειάζεστε χρόνο για ανανέωση, γιατί έχετε κουραστεί υπερβολικά στη δουλειά αυτό το διάστημα. Ο αυξημένος φόρτος εργασίας έχει επηρεάσει και τα αισθηματικά σας, αφού ο χρόνος που αφιερώνετε στο ταίρι σας είναι ελάχιστος.

«ΑΡΤΟΣ - ΔΡΑΣΗ» τώρα και στα Γιάννινα

• Παράρτημα στα Ιωάννινα ίδρυσε το Πανελλήνιο Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ», το οποίο από το 1998 δραστηριοποιείται στους τομείς της σίτισης, της ανθρώπινης υποστήριξης και διάδοσης του εθελοντισμού. Πέρυσι μάλιστα για την εθελοντική του προσφορά βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Με ανακοίνωσή του καλεί συμπολίτες να ενταχθούν ενεργά στο Σωματείο και όσους το επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού. Επίσης ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορούν να συμβάλλουν οι εθελοντές, είναι στην καταγραφή οικογενειών

Κοπή πίτας στο Μαντείο Δωδώνης • Την ημέρα των Θεοφανείων, δηλαδή την Κυριακή, 6 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Μαντείου Δωδώνης η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και η βράβευση των πρωτοετών νεοεισερχόμενων φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Την εκδήλωση διοργανώνει η Αδελφότητα Μαντείου.

που έχουν ανάγκες. Για κάθε πληροφορία, διευκρίνιση ή επιθυμία για προσφορά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 6945 773 421 (Κα. Έφη Θεοδωροπούλου - Κουρσούμη) ή στο 6937 115 500 (Κος. Χριστόδουλος Πετρινός) και στο e-mail: artosdrasi.ioa@gmail.com με την επισήμανση: «Για το Σωματείο “ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ”. Για χορηγίες και προσφορές με τον Πρόεδρο του Σωματείου, κ. Λάζαρο Παπαγεωργίου (τηλ.: 6944 344450, 210 8810822, email: artosdrasi@rei.gr). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας http://artosdrasi.rei.gr. Για καταθέσεις χρημάτων: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: IBAN No: GR 810 110 116 00000 11629608776, SWIFT CODE: ETHNGRAA


Σελ. 7η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

E ντός

κι

Πόροι μέσω Interreg για την άρδευση στον κάμπο της Άρτας • Ένα έργο που θα συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση του νερού και θα μειώσει σημαντικά το κόστος για άρδευση τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε αυτό του αστικού πρασίνου εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg IV «Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013» και που στην περιοχή της Ηπείρου αφορά την Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας. Πρόκειται για την πρόταση που είχε υποβάλει ως επικεφαλής εταίρος το ΤΕΙ Ηπείρου / Τμήμα Ανθοκομίας - Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του Interreg IV με τίτλο: «Efficient Irrigation Management Tools for Agricultural Cultivations and Urban Landscapes (IRMA)» και στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.398.874,50 ευρώ πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Να σημειωθεί πως στην πρόταση περιλαμβάνεται μελέτη που καταλήγει ότι με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς η αναμενόμενη ωφέλεια σε κόστος νερού άρδευσης από την υλοποίηση του «IRMA» αναμένεται, μόνο για την περιοχή της Άρτας να είναι της τάξης του ενός εκατ. ευρώ ανά έτος.

Αναπτύσσεται σε όλη την Ήπειρο η πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» • Υλοποιείται σταδιακά στο σύνολο της Ηπείρου η πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» που αναπτύσσεται σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με επαγγελματικούς και εμπορικούς φορείς της περιοχής. Η πρωτοβουλία στοχεύει, μέσα από την παροχή συγκεκριμένων προσφορών σε προϊόντα και υπηρεσίες, να ενισχύσει τόσο τους επαγγελματίες των τοπικών αγορών στις Περιφερειακές Ενότητες, όσο και τους καταναλωτές. «Πρόκειται για μια πρόταση της τοπικής αγοράς. Είναι μια κοινωνική προσφορά, είναι κάτι που βοηθάει στην κοινωνική αλληλεγγύη, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα. Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες βοηθούν και τον επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο, αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας», σημείωσε, σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης. Κάλεσμα στους καταναλωτές να υποστηρίξουν την τοπική αγορά, αξιοποιώντας την πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» απηύθυνε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Οδυσσέας Πότσης. Ακόμη, τόνισε πως για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την πρωτοβουλία λειτουργούν οι ιστοσελίδες www.epirustoday.gr, www.epirusfriendlyshopping.gr και www.epirusfriendlyshopping.com, ενώ προβάλλεται ειδικό τηλεοπτικό σποτ.

E κτός I ωαννίνων... Έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει τον χειμώνα η Εγνατία Οδός

• Σε μήκος περίπου 6,8 χιλιομέτρων εκτείνονται οι φορητοί χιονοφράκτες, που έχει τοποθετήσει κατά μήκος της Εγνατίας Οδού η φερώνυμη εταιρεία, προκειμένου να προστατέψει το οδικό δίκτυο από έντονα καιρικά φαινόμενα, κατά τη χειμερινή περίοδο. Παράλληλα, η εταιρεία προμηθεύτηκε από το 2008 εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης, από κουβέρτες και θερμοφόρες μέχρι πρόχειρα γεύματα, σε μια προσπάθεια κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών οδηγών και επιβατών, σε περίπτωση ακινητοποίησης οχημάτων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με όσα είπαν στο ΑΜΠΕ αρμόδια στελέχη της Εγνατία Οδού ΑΕ πρόσφατα τοποθετήθηκαν χιονοφράχτες στο οδικό υποτμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Καλαμιάς μέχρι εκείνον των Κοίλων, καθώς και σε τμήμα της περιοχής Γαλάνι, μήκους τριών και δύο χιλιομέτρων αντίστοιχα. Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, αν και οι χιονοφράκτες θεωρείται ότι προσφέρουν σημαντική ελάφρυνση στα φαινόμενα συγκέντρωσης χιονιού επί των οδών σε περιπτώσεις χιονοθύελλας, ωστόσο δεν εξαλείφουν το πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τα αναλώσιμα που διατίθενται στους οδηγούς σε περίπτωση ακινητοποίησης οχημάτων, συνολικά είναι διαθέσιμα 500 τεμάχια από κάθε είδος υλικών, κατανεμημένα γεωγραφικά στα κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας (ΚΕΚ) Δωδώνης και Ανηλίου, καθώς στα κέντρα διαχείρισης αυτοκινητοδρόμου (ΚΔΑ) Γρεβενών, Δερβενίου, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. Η Εγνατία Οδός ΑΕ, θα διανέμει φυλλάδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο την ενημέρωση των χρηστών της οδού για το πώς πρέπει να αντιδρούν στα έντονα καιρικά φαινόμενα (τα φυλλάδια είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα της Εγνατίας Οδού, www.egnatia.eu ). Στη διάθεση των χρηστών βρίσκεται καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου και ο τηλεφωνικός αριθμός 1077, τον οποίο οι οδηγοί μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση από το κινητό τους για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη ή και για πληροφόρηση χρειάζονται.

Μηνύματα ελπίδας με τις κάρτες της «Φλόγας» • Mηνύματα αγάπης και ελπίδας στέλνουν μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα μαζί με τα παιδιά του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», με τις ζωγραφιές τους στις ευχετήριες κάρτες 2013 της «Φλόγας». Οι κάρτες προσφέρονται σε δεσμίδες των 10, με αντίτιμο τα 7 ευρώ. Για πληροφορίες και παραγγελίες οι ενδιαφερόμενοι στα Γιάννινα μπορούν να απευθύνονται στην διεύθυνση Ν. Μπότσαρη 2Α και στο τηλ.: 26510 – 34533 και 26510 – 92823.

Η παραχώρηση χερσαίας ζώνης του λιμένα Πρέβεζας στο επίκεντρο αντιπαράθεσης… • Εντείνεται η αντιπαράθεση για το θέμα της παραχώρησης χερσαίας ζώνης του λιμένα Πρέβεζας σε εταιρεία που έχει μισθώσει την μαρίνα Πρέβεζας. Όπως αναφέρει η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Γιαμάς χαρακτήρισε ως απόλυτα νόμιμες όλες τις διαδικασίες για το θέμα. Για μέγα σκάνδαλο, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης παραχώρησης έκαναν λόγο ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Πάνος Μπούκουρας, ο εκπρόσωπος ιδιοκτητών ερασιτεχνικών σκαφών Παναγιώτης Κλοντζάρης και ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι κ.κ Μπούκουρας, Κλοντζάρης και Κλάπας μίλησαν για δόλο, απόκρυψη πραγματικών στοιχείων και παράνομες αποφάσεις του λιμενικού ταμείου με στόχο να παραχωρήσουν το λιμάνι σε ιδιώτη, και επέρριψαν ευθύνες και στη Δημοτική Αρχή.

Σύνδεση Ράχης με την Επ. Οδό Άρτας - Σαλαώρας • Με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. του Δήμου Αρταίων ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να εκχωρηθεί το δικαίωμα παρέμβασης στον Δήμο Αρταίων για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση και κατασκευή της οδού που συνδέει την Τοπική Κοινότητα Ράχης με την Επαρχιακή οδό Άρτας Σαλαώρας», προϋπολογισμού περίπου 1.200.000 ευρώ στα πλαίσια του Ε.Π. “ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013”. Η προγραμματική σύμβαση αυτή είναι αναγκαία διότι το έργο αυτό χωροθετείται σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο κόμβος θα τροποποιηθεί (σε τύπου σταυρού) έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση της οδού που καταλήγει στην Τ.Κ. Ράχης με την Επαρχιακή οδό.

Χρήση νέων τεχνολογιών από υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων • Ο Δήμος Αρταίων αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό των δομών και των διαδικασιών του, προχώρησε στην τοποθέτηση GPS σε οχήματα της υπηρεσίας καθαριότητας και της τεχνικής υπηρεσίας. Κάνοντας χρήση της εξελιγμένης αυτής τεχνολογίας επιτυγχάνεται πλήρης παρακολούθηση των δρομολογίων των οχημάτων αλλά και σαφή και αναλυτική εικόνα της κατανάλωσης και της ποιότητας του καυσίμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί καινοτομία, καθώς ο Δήμος Αρταίων είναι από τους πρώτους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, που εφαρμόζει τέτοια συστήματα για την διασφάλιση της περιουσίας του και τον αυτοματισμό των ελέγχων των εργασιών.


Σελ. 8η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Εύκολα ο ΠΑΣ 2-0 τον Πανσερραϊκό

ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΔΙΑ...ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ

 Νικλητσιώτης - Ίλιτς τα γκολ

της νίκης των «κυανολεύκων»

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΚΚΟΣ • Περίπατο στο ...κρύο έκανε χθες βράδυ στο Δημοτικό γήπεδο Σερρών, ο ΠΑΣ Γιάννινα. Σωστά κοντρολαρισμένοι για τις απαιτήσεις του αγώνα ρεβάνς με τον Πανσερραϊκό, οι φιλοξενούμενοι ήταν τρεις... σκάλες καλύτεροι απ’ τα «Σερραϊκά Λιοντάρια» που δεν ...δάγκωναν ούτε με ...σφαίρες. Το τελικό 2-0 (1-0) αδικεί την γιαννιώτικη ομάδα που έχασε σημαντικές ευκαιρίες και δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για ένα καραμπινάτο πέναλτι που δεν καταλόγισε σε βάρος του Πανσερραϊκού ο διαιτητής Αμπαρκιόλης. Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο, οι παίκτες του ΠΑΣΑ έπαιξαν στο μεγαλύτερο μέρος του ματς μονότερμα την ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου που μάταια προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Η νίκη - πρόκριση του ΠΑΣ ήταν απόλυτα δίκαιη και υπήρξε καρπός της ανωτερότητάς του και στα δύο ματς.

         

ΚΕΡΔΙΣΕ το δικαστήριο με τον ΠΑΣ ο πρώην παίκτης του Κώστας Παγώνης για οφειλές (περίπου) 15.000 ευρώ. Ο δικηγόρος του παίκτη Κίμωνας Ευαγγελάτος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπε ότι θα κάνει κατάπτωση Εγγυητικής Επιστολής του ΠΑΣ στην ΕΕΑ για να εισπράξει τα οφειλόμενα χρήματα ο πελάτης του. ΜΑΘΑΜΕ γιατί ο Ηλίας Κάμπας «καίγεται» να αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ ο Φωστήρας στο Κύπελλο. ΥΠΑΡΧΕΙ οφειλή 85.000 ευρώ απ’ τον Ηλυσιακό (σφραγισμένες επιταγές κ.λπ.) και ακολουθείται η δικαστική οδός. ΜΕ την Μπόλτον συζητάει ο Χρήστος Πατσατζόγλου περιμένοντας την απόφαση της προσφυγής για τα οφειλόμενα. ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ότι θα ...βρέξει χρήμα οι πάντες γύρω απ’ τον ΠΑΣ. ΘΑ ήθελε ο Χρηστοβασίλης να δώσει από τώρα τον Ντε Βιτσέντι, αφού θα γλυτώσει τα οφειλόμενα (γύρω στις 40.000 ευρώ), ενώ θα εισπράξει και ...πανωπροίκι. ΔΥΣΚΟΛΑ θα μείνει το καλοκαίρι και ο Καρίμ Φέγκρους που λήγει το συμβόλαιό του. ΚΙ άλλος παίκτης του ΠΑΣ (βασικός) συζητάει με ομάδα και ενδέχεται να υπογράψει από τώρα. ΜΕΤΑ τους ποδοσφαιριστές, προπονητές κ.λπ. προβλήματα θα υπάρξουν και απ’ τους πρώην συνεταίρους. ΜΙΛΑΜΕ για πολύ μεγάλα φέσια... ΣΤΟ Hotel «FILIPPOS XENIA» διανυκτέρευσε στις Σέρρες η αποστολή του ΠΑΣ. ΜΕΤΑ το παιχνίδι των Σερρών Ίλιτς, Ντε Βιτσέντι, Κεϊτά πήγαν στις πατρίδες τους. ΓΙΑ τον Αργεντινό τα μεταγραφικά σενάρια φουντώνουν ολοένα περισσότερο. ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ για καταβολή χρημάτων σήμερα δόθηκαν στους παίκτες του ΠΑΣ αφού τους τελευταίους μήνες βλέπουν τα ευρώ με ...κυάλια. ΓΙΑ να ...ζεσταθούν οι φίλοι του Πανσερραϊκού στην κερκίδα πανηγύριζαν τα γκολ του ΠΑΣ. ΔΕΚΑ επτά χιλιάρικα θα «τσεπώσει» ο ΠΑΣ απ’ τη διοργανώτρια για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. ΕΝΑΝΤΙΟΝ της παλιάς του ομάδος έπαιξε ο Αλέξης Μιχαήλ που «έδωσε τα χέρια» για ανανέωση, αλλά δεν έπεσαν (ακόμα) υπογραφές. ΚΟΠΗΚΑΝ 269!!! εισιτήρια στον χθεσινό αγώνα των Σερρών. Ο ΕΝΝΕΝΗΚΟΣΤΟΣ... ΠΡΩΤΟΣ

Γράφαμε μετά τον πρώτο αγώνα όταν ο σοβαρός ΠΑΣ δεν θάχει πρόβλημα στις Σέρρες κα η εξέλιξη του ματς μας δικαίωσε απόλυτα.

Ορεξάτοι οι παίκτες Δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους παίκτες του Πανσερραϊκού να σκεφθούν αισιόδοξα οι φιλοξενούμενοι. Τους πήραν ...φαλάγγι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και το καθαρό 2-0 σκορ έχει αντανάκλαση στη διαφορά προσωπικότητας και δυνατοτήτων των δύο αντιπάλων. Ντε Βιτσέντι, Νικλητσιώτης, Τσουκαλάς, Οικονόμου, Μιχαήλ, ήταν καλύτεροι απ’ τους φιλοξενούΦώτο από το χθεσινοβραδινό παιχνίδι Πανσερραϊκού - ΠΑΣ Γιάννινα 0-2. μενους, χωρίς να υστερήσουν οι (Πηγή: www.serressport.gr) υπόλοιποι. Τίποτα ουσιαστικό δεν προέκυψε απ’ τις δυνατότητες της Σερραϊκής ομάδος. «Έπνιξε» το πεντακάθαρο πέναλτι σε βάρος των γηπεδούχων ο διαιτηΗ 4η φάση (διπλά ματς) τής Αποστόλης Αμπάρκιολης (Μακεδονίας) που είχε βοηθούς τους ΛεωνίΣτις 9-10-16-17/1/2013 και 23-24-30-31/1/2013: Λεβαδειακός - Κέρκυρα, δα Βασιλειάδη και Δημήτρη Μποζατίδη (Μακεδονίας). Ολυμπιακός - Καβάλα, Παναθηναϊκός - Πλατανιάς, Απόλλων Αθ. - Πανθρα-

Τα αποτελέσματα της Γ’ φάσης

Παναθηναϊκός - Προοδευτική Νίκη Β. - Πανθρακικός Πανιώνιος - Φωστήρας Παναχαϊκή - Ολυμπιακός Κέρκυρα - Τύρναβος Θρασύβουλος - Βέροια Πιερικός - Λεβαδειακός ΑΕΚ - Καβάλα Αστέρας Τρ. - Λάρισα Απόλλων Αθ., - ΟΦΗ Ατρόμητος Αθ. - Ολυμπιακός Β. 2-2, 1-1 ΠΑΟΚ - Αιγινιακός Αναγέννηση Κ. - Πλατανιάς Ξάνθη - Εθνικός Γαζ. Πανσερραϊκός - ΠΑΣ Άρης Θ. - Καλλιθέα

κικός, Ολυμπιακός Β. - Αστέρας Τρ., Βέροια - Ξάνθη, ΠΑΣ Γιάννινα - Φωστήρες, Καλλιθέα - ΠΑΟΚ.

4-0, 2-1, 1-1, 0-2, 2-1, 0-1 1-1 (Διεκ.), 0-2 0-0, 2-0 0-2, 0-0 0-5, 0-2 0-1, 0-0 4-1, 0-0 2-0 (παρ.), 0-1 2-1, 3-1 0-1, 1-3 1-1 κ.δ. - παρ. (5-4 πεν.) 1-1 0-2, 0-1 2-1, 1-3.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΟΙ

H BAΘMOΛOΓIA TΩN ΠAIKTΩN ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (Μ. Γρηγορίου): Κουτζαβασίλης 5 - Τοντόροφ 4 (69’ Γιαννόπουλος) - Μπριλάκης 4 - Καρακώστας 4 (59’ Παντελιάδης) Καρασαλίδης 4 - Παρασκευαΐδης 4 - Ανάκογλου 5 - Κιάσσος 5 - Κόντος 4 - Τσούτσης 5 (56’ Δ. Τριανταφύλλου 5) - Σερέκας 4. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ. Χριστόπουλος): Ταμπάσης 6 - Λίλα 6 - Μιχαήλ 6 - Οικονόμου 6 - Τζημόπουλος 6 - Πάντος 6 (67’ Ντάσιος) - Τσουκαλάς 5 Γεωργίου 6 (70’ Βίλα) - Νικλητσιώτης - Ντε Βιτσέντι 7 (81’ Ιωάννου) Ίλιτς 6.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ 11’ Ανατροπή Νικλητσιώτη δεν καταλογίζεται το πεντακάθαρο πέναλτι. 17’ Ο Ντε Βιτσέντι χάνει μοναδική ευκαιρία για γκολ. 30’ Δυνατό σουτ Κόντου έξω απ’ την περιοχή μπλοκάρει σταθερά ο Ταμπάσης. 35’ Ντε Βιτσέντι - Νικλητσιώτης, μπάσιμο από αριστερά, σουτ η μπάλα βρίσκει τον Καρακώστα και 0-1 για τον ΠΑΣ. 37’ Κίτρινη στον Πάντο. 52’ Ίλιτς - Λίλα σουτ φεύγει ελάχιστα άουτ. 56’ Ντε Βιτσέντι - Ίλιτς προ του Κουτζαβασίλη «τσιμπάει» τη μπάλα και 0-2 για τον ΠΑΣ. 68’ Εξαιρετικό φάουλ του Ντάσιου, αποκρούει εντυπωσιακά ο Κουτζαβασίλης.

Μ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (Πανσερραϊκός): «Για μας ο θεσμός του Κυπέλλου έλαβε τέλος. Αντιμετωπίσαμε μία από τις πλέον φορμαρισμένες ομάδες της Super League, όπως είναι αυτή τη στιγμή ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν καλύτερος και δίκαια προχώρησε στον επόμενο γύρο. Εμείς ποτέ δεν μπήκαμε στο παιχνίδι και δεν είχαμε ευκαιρίες για γκολ. Ο ΠΑΣ θα μπορούσε να προηγηθεί πολύ νωρίτερα και να κερδίσει με μεγαλύτερο σκορ. Θα προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε στην περίοδο των διακοπών και να συνεχίσουμε τη δύσκολη προσπάθειά μας για τη συνέχεια του πρωταθλήματος». Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΣ Γιάννινα): «Εξ αρχής είχαμε αρκετά δύσκολο έργο απέναντι σε μία ομάδα σαν τον Πανσερραϊκό. Οι παίχτες μου έδειξαν σοβαρότητα σε όλη τη διάρκεια και έβγαλαν ένταση στον αγωνιστικό χώρο. Ο Πανσερραϊκός είναι μία δυνατή ομάδα στην έδρα του με πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και έχει βλέψεις στην κατηγορία που αγωνίζεται». Σ.Σ.: Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τον Αλέξη Μιχαήλ δεν θέλησε να απαντήσει.

ΤΟΠΙΚΟ EPAΣITEXNIKΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 Επιμέλεια: ΑΡΗΣ ΛΕΚΚΟΣ

• «Πρωταθλητής χειμώνα» αναδείχθηκε ο ΑΟ Πεδινής αφού με τη νίκη επί του ΠΑΟ Κρύας έπιασε κορυφή στον βαθμολογικό πίνακα της Α’ Κατηγορίας. Ισόπαλη χωρίς γκολ τελείωσε και η ενδιαφέρουσα αναμέτρηση του ΑΟ Ανατολής με το φιλόδοξο Βελισσάριο. Σε απόσταση αναπνοής (33 έναντι 32) βρίσκεται ο Πίνδος Κόνιτσας μετά την πολύτιμη νίκη στο Ροδοτόπι. Μετά την δεκαπενθήμερη ανάπαυλα η συνέχεια προμηνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΦΩTO «Π.Λ.»

Πήρε το ντέρμπι η Πεδινή • Ο ΑΟ Πεδινής πήρε 2-0 (0-0) το ντέρμπι με τον ΠΑΟ Κρύας στο φινάλε του α’ γύρου. Έγινε ένα δυνατό ματς με πολλά χαρακτηριστικά μιας κρίσιμης αναμέτρησης και αρκετές φάσεις μπροστά απ’ τις δύο εστίες.

Ο Α.Ο. Πεδινής ύστερα από εξαιρετική πορεία στα τελευταία παιχνίδια, κατάφερε να κερδίσει το Σαββατιάτικο ντέρμπι και να αναδειχτεί «Πρωταθλητής χειμώνα».

Παρά το δριμύτατο ψύχος αρκετοί φίλαθλοι βρέθηκαν στο παιχνίδι. Οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα στο 52’ όταν σε σέντρα του Κοκκιάδη ο Μπόλος πέτυχε το 1-0. Οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την εξέλιξη της φάσης, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε παίκτης στο έδαφος. Το τελικό 2-0 διαμόρφωσε στο 70’ ο Οικονόμου. Από ένα δοκάρι είχαν οι δύο ομάδες. Η Πεδινή με τον Κοκκιάδη στο 21’ και η Κρύα με τον Τσολάκο στο 64’. Μοιραίος παίκτης της Κρύας ο Β. Παπαδόπουλος. Στο 72’ ο διαιτητής Α. Κατσικογιάννης απέβαλε τον Α. Μπαμπούλια για εξύβριση φιλάθλου. ΠΕΔΙΝΗ (Γ. Μωραΐτης): Ζαραβέλας - Τσερμεντσέλης - Μπαλαντάνης - Παππάς - Δέρβας - Κωτσίνας (90’ Ντέλλας) - Σταμούλης (88’ Τσάνης) - Οικονόμου - Χατζηχρήστου Μπόλος - Κοκκιάδης (83’ Παργινός). ΚΡΥΑ (Ν. Κύργιος): Βάσιος - Ο.

Δούβλης - Διαμαντόπουλος - Α. Μπαμπούλιας (71’ Χριστογούλας) Οικονόμου Π. Λαδιάς - Πάκος (87’ Φιλίππου) - Ντέτσικας (22’ λ. τρ. Δήμος) - Παπαδόπουλος - Κατσίφας Τσολάκος. Α. Λ.

Α' KATHΓOPIA (17η Αγωνιστική) Πεδινή - Κρύα 2-0 Ατρόμητος - Κόντσικα 3-1 Κάστρο - Μικρασιάτες 0-1 Ανατολή - Βελισσάριο 0-0 Ροδοτόπι - Πίνδος Κ. 0-1 Χαροκόπι - Ραφταναίοι 3-1 Λαψίστα - Βουνοπλαγιά 3-2 Κατσικά - Μουσιωτίτσα 2-1 • Ρεπό: Προοδευτική Περάματος H BAΘMOΛOΓIA (σε 17 ματς) 1) Πεδινή 27-20 33 2) ΠΑΟ Κρύας 32-11 33

3) Πίνδος Κ. 4) Ανατολή* 5) Βελισσάριο 6) Λαψίστα 7) Μουσιωτίτσα 8) Χαροκόπι 9) Κατσικά 10) Μικρασιάτες 11) ΠΑΣ Κάστρου 12) Ατρόμητος 13) Κόντσικα 14) Βουνοπλαγιά 15) Ροδοτόπι 16) Πέραμα 17) Ραφταναίοι * Έχει δύο μηδενισμούς

24-15 30-24 19-9 25-20 17-13 24-23 20-23 14-15 16-27 19-25 21-23 24-29 16-27 14-24 12-36

32 29 27 26 24 23 22 21 20 19 18 17 13 12 5

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18η - 5 & 6/1/2013): Πεδινή - Πέραμα, Κρύα - Κατσικά, Κόντσικα - Κάστρο, Μικρασιάτες - Ροδοτόπι, Βελισσάριο - Χαροκόπι, Πίνδος Κ. - Λαψίστα, Ραφταναίοι - Βουνοπλαγιά, Μουσιωτίτσα - Ανατολή • Ρεπό: ΠΑΣ Ατρόμητος


Σελ. 9η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Το πλήρες πρόγραμμα της SUPER LEAGUE (Β’ ΓΥΡΟΣ)

B' KATHΓOPIA A' OMIΛOΣ (17η Αγωνιστική) Αμφιθέα - Πρωτόπαπα Ελεούσα - Περίβλεπτος Δαβάκης - Αγ. Μαρίνα Περιστέρι - Ασβεστοχώρι Πανφρουριακός - Καλπάκι Ζωοδόχος - Σταυράκι Αγρ. Αστέρας - Νησί Καμποχώρια - Αμπελόκηποι Πωγωνάτος - Κόνιτσα H BAΘMOΛOΓIA (σε 17 ματς) 1) Ελεούσα 58-7 2) Καλπάκι 57-15 3) Περίβλεπτος 37-18 4) Αγρ. Αστέρας 35-22 5) Ζωοδόχος 34-14 6) Ασβεστοχώρι 35-31 7) Αμφιθέα 22-31 8) Δαβάκης 31-31 9) Αγ. Μαρίνα 35-24 10) Πρωτόπαπα 31-31 11) Πωγωνάτος 31-24 12) Σταυράκι 31-32 13) ΠΑΟ Κόνιτσας 18-33 14) Αμπελόκηποι 32-38 15) Πανφρουριακός 31-39 16) Αετός Νήσου 25-42 17) Περιστέρι 15-48 18) Καμποχώρια 13-89

2-3 0-0 1-0 1-3 0-2 4-0 4-1 2-8 1-3

45 42 36 34 32 30 25 25 23 23 22 21 19 18 15 14 10 0

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18η - 5 & 6/1/2013): Ελεούσα Αμφιθέα, Πρωτόπαπα - Περιστέρι, Ασβεστοχώρι - Πανφρουριακός, Περίβλεπτος - Δαβάκης, Αγ. Μαρίνα Ζωοδόχος, Καλπάκι - Αγρ. Αστέρας, Σταυράκι - Καμποχώρια, Νησί - Πωγωνάτος, Αμπελόκηποι - Κόνιτσα.

Β' KATHΓOPIA Β' OMIΛOΣ (17η Αγωνιστική) Δαφνούλα - Μαβίλης Πλατανιά - Μέτσοβο Συρράκο - Καστρίτσα Σερβιανά - Ηλιόκαλη Κουτσελιό - Αμπελιά Χρυσοβίτσα - Λογγάδες Βαρυάδες - Κοσμηρά Επισκοπικό - Ρωμανό Χουλιαράδες - Αετοράχη

5-0 2-1 1-2 3-2 4-0 1-3 4-6 3-2 3-0

H BAΘMOΛOΓIA (σε 17 ματς) 1) Χουλιαράδες 40-7 2) Κουτσελιό 50-19 3) Σερβιανά 39-15 4) Δαφνούλα 39-16 5) Μέτσοβο 51-23 6) Λογγάδες 34-13 7) Αμπελιά 23-18 8) Πλατανιά 25-24 9) Καστρίτσα 32-30 10) Κοσμηρά 38-30 11) Επισκοπικό 29-35 12) Αετοράχη 20-34 13) Μαβίλης 26-42 14) Βαρυάδες 26-41 15) Ηλιόκαλη 16-29 16) Συρράκο 18-26 17) Ρωμανό 20-62 18) Χρυσοβίτσα 10-74

41 39 38 36 33 33 27 27 26 23 21 20 19 17 12 12 9 4

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18η - 5 & 6/1/2013): Ηλιόκαλη Συρράκο, Μαβίλης - Μέτσοβο, Αμπελιά - Χρυσοβίτσα, Καστρίτσα Χουλιαράδες, Κουτσελιό - Σερβιανά, Λογγάδες - Βαρυάδες, Αετοράχη Επισκοπικό, Κοσμηρά - Δαφνούλα, Ρωμανό - Πλατανιά.

Γ' KATHΓOPIA Α' OMIΛOΣ (Εξ αναβολής) ΑΠΟΕΛ - Κεφαλόβρυσο 2-0 Πανζαγορισιακός-Μπισδουνάκι 8-1 H BAΘMOΛOΓIA (σε 9 ματς) 1) Πετσάλι 19-10 2) Καρυές 25-11 3) Πανζαγορισιακός 32-12 4) Ανάργυροι 23-11 5) Ζίτσα 24-9

22 20 19 18 17

6) Κεφαλόβρυσο 7) Μάρμαρα 8) ΑΕ Γιάννενα 9) ΑΠΟΕΛ 10) Βοτονόσι 11) Καρίτσα 12) Μπισδουνάκι

23-16 21-19 12-17 18-16 8-25 12-29 6-48

15 13 11 10 4 4 0

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (10η - 5 & 6/1/2013): Καρίτσα Μπισδουνάκι, Μάρμαρα - Καρυές, Ζίτσα - Ανάργυροι, ΑΕ Γιάννενα Βοτονόσι, Πετσάλι - Κεφαλόβρυσο, Πανζαγορισιακός - ΑΠΟΕΛ

ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ • Με ήττες σε γυναίκες και άνδρες αποχαιρέτησαν το 2012 οι ομάδες Χάντμπωλ του ΑΟ Ιωαννίνων στο πρωτάθλημα της Α2. Στο κλειστό της Λιμνοπούλας το Σάββατο οι άνδρες έχασαν 31-27 (13-10) απ’ τον Φαίακα Κέρκυρας. Τα δεκάλεπτα: 3-3, 8-9, 10-13 (ημιχρ.) 15-19, 18-23, 27-31. Η σύνθεση του ΑΟΙ (Τικμανίδης): Ζαμπαλάς 6 - Γότσης 3 - Σιούλας - Τζούκας 4 - Κολιούλης - Γεωργίου 10 - Σίμος - Άρτας - Κόκκας 2 - Γ. Χριστοδούλου 2 - Μελλος - Τόπης. Στο κλειστό του Αμύνταιου τα κορίτσια ηττήθηκαν 27-20 (11-7) απ’ τον Φιλώτα Φλώρινας σε εξ αναβολής αγώνα. Τα δεκάλεπτα: 6-3, 9-6, 11-7 (ημιχρ.) 16-10, 22-14,27-20. Η σύνθεση του ΑΟΙ (Καραμπίνας): Βλαχοπούλου - Ιωάννου 1 - Τζίμα - Τσάγκα 4 - Μητκάνη 5 - Ζαμπαλά - Κυριαζή 3 Εφαπλωματά - Λέκκα - Μπλίζου 7 - Λιάκου.

Γ' KATHΓOPIA Β' OMIΛOΣ (Εξ αναβολής) Μαντείο - Θεριακήσι

0-5

H BAΘMOΛOΓIA (σε 9 ματς) 1) Ολυμπιακός Β. 31-11 2) Πεντέλη 26-7 3) Θεριακήσι 18-6 4) Μουζακαίοι 27-13 5) Ελπίδες 20-13

22 21 19 16 15

6) Μηλιά 7) ΠΑΟ Ιωαν. 8) Πράμαντα 9) Πήγασος 10) Μαντείο 11) Σιστρούνι 12) Μπιζάνι

11-9 15 13-11 15 16-22 10 13-24 9 12-23 5 11-34 3 6-31 1

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (10η - 5 & 6/1/2013): Μουζακαίοι Μπιζάνι, Πήγασος - Θεριακήσι, Σιστρούνι - Ελπίδες, Μαντείο - Πράμαντα, Μηλιά - ΠΑΟ Ιωαν. - Ολυμπιακός Β. - Πεντέλη.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ Β’ ΚΛΕΙΣΤΟ • Ενόψει του αγώνα Βετεράνων Μικτής Ιωαννίνων - Εθνικής Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα Κώστας Αναστασίου και ο Σάκης Τζαλαλής τόνισαν ιδιαίτερα την αναγκαιότητα κατασκευής ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου. Χωρίς να παραβλέπει κανένας τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, αμφότεροι είπαν ότι υπό προθέσεις είναι εφικτή η κατασκευή του Β’ κλειστού γυμναστηρίου. Σχετικές εισηγήσεις θα γίνουν στον αρμόδιο Υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη που θα κοουτσάρει την Εθνική Βετεράνων και θα τιμηθεί ανάλογα.

ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΙΩΑΝ. • Έχασε στην Αλεξανδρούπολη απ’ την τοπική Νίκη 3-0 σετ (25-16, 25-16, 25-14) η γυναικεία ομάδα βόλλεϋ του Ηρακλή Ιωαννίνων για το πρωτάθλημα της Α2. Η γιαννιώτικη ομάδα έπαιξε με σημαντικές απουσίες και δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα. Η σύνθεση: (Κ. Ζιώγος): Κακκαβά - Ζαβογιάννης - Χ’’γιαννάκου - Ασημακίδου - Χαμπηλομάτη Φασούλη - Αδάμου. Ο Ηρακλής ελπίζει να ανταποκριθεί καλύτερα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της καινούργιας χρονιάς.


Σελ. 10η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠ’ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ Α’ ΓΥΡΟΥ » Με το «φακό» της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΠΠΑ

Η είσοδος των δύο ομάδων με φόντο την κερκίδα των φίλων του ΠΑΟΚ

Ο σκόρερ του ΠΑΟΚ (δύο γκολ) Δ. Σαλπιγγίδης με τον Φώτη Γεωργίου

Ο διαιτητής Παππάς, οι βοηθοί και οι αρχηγοί Α. Μιχαήλ - Δ. Σαλπιγγίδης

Ο Γιώργος Δώνης καθοδηγεί τους παίκτες του ΠΑΟΚ

Συνωστισμός μπροστά απ’ την εστία του Χακόμπο

Μπράνα Ίλιτς και Γιώργος Φωτάκης διεκδικούν τη μπάλα

Τόμας Ντε Βιτσέντι και Δημήτρης Σαλπιγγίδης

την ομάδα -1) παιχνίδι για (3 ο όρ φ κη νι το γμιότυπο απ’ ύουσας Ένα ακόμη στι της συμπρωτε

Ο Κοροβέσης προσπαθεί να υπερφαλαγγίσει τον Λάζαρ

Ο Ανδρέας Παππάς έχει σφυρίξει το τέλος της αναμέτρησης


Σελ. 11η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

στην Hπειρωτική παράδοση Ο Βλάχος της την παρακολουθούσε ορθός απ’ το παράθυρο του ιατρείου!.. OΟM...Γράφει η ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ - ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

Σταμάτησε παγωμένη η Νίνα… κ ο υ β ε ν τ ι ά ζ ο υ ν • «Πατέρααα…» φώναξε από πέρα, ο Χρηστάκης, κι έτρεξε να «Άλλη φορά, να μην αφήσεις το ώσπου να τα πάρει ο περάσει απέναντι… Ήταν η ώρα παιδί να κάνει μπάνιο στη γούρ- μεσημεριάτικος καπου γυρνούσε η Νίνα, από την να…». Τον κοίταξε απορημένη η Νί- λοκαιρινός ύπνος… κουνιάδα της την Αννέτα… Ήταν να κι εκείνος συνέχισε… «Πώς τα Το ζευγάρι μας έκατσε να φάει, κι ο η ώρα, που τόσα χρόνια τώρα γι- κατάφερες και του φόρτωσες το Ιπποκράτης… δεν άνοιξε το στόμα νόταν αυτή η δουλειά… Πήγαινε η παιδί μου;..». Η Νίνα, νόμισε πως του να καταπιεί ούτε μπουκιά!.. Κάποια στιγμή σηκώθηκε όρΑννέτα στο πατρικό της… κατά τις θα πέθαινε και δεν μπόρεσε να δέκα κι έπιναν καφέ με τους γονι- βγάλει άχνα πάλι, μόνο τον κοίταζε θιος και κοίταξε κάτω στο μεσοχώούς της, τους παππούδες και τη παγωμένη… κι αγριεμένη μαζί… ρι… Ο Ρόδιος, ήταν ακόμα εκεί!.. Σε Και συνέχισε όλο κακία, ο Ρόδιος… λίγο είδαν και τον νούνο, να κατηΝίνα… Φεύγοντας, έπαιρνε τα παι- «Είδα το σημάδι στην κοιλιά του… φορίζει για το δικό του σπίτι, που διά… τα μεγάλα, δηλαδή τον Χρή- ευτυχώς δεν ήταν η γυναίκα μου στο ισόγειο ήταν και το ιατρείο. Η Νίνα, καρτερούσε τρομαγμέστο και την Λευκή και φέτος έπαιρ- μπροστά… το ίδιο έχω κι εγώ από νε και τον Δημήτρη, τον Τακούλη, τη γέννα μου… μη τον ξαναφήσεις νη, να ξεσπάσει η μπόρα… το καταλάβαινε… Τόσα χρόνια μαζί με τούπου τον φώναζαν… σαν τον παπ- να παίξει με το νερό…». Η Νίνα, κατάφερε να ξεκινήσει, τον τον λεβεντάνθρωπο, δεν τον είπού του τον Γιαννιώτη… Φεύγοντας η Αννέτα, κατέβαινε μα γύρισε πάλι πίσω και του λέει… χε ξαναδεί έτσι!.. «Πες μου τώρα τι σου είως το ιατρείο και η Νίνα, πε…» γυρίζει και την ρωτά όπως έκανε χρόνια κι ήταν ένας αγνώριστος τώρα… Ιπποκράτης… «Τίποτα…» Στις αρχές θυμάκατάφερε να πει… «Τίποστε ανέβαινε ο Ιπποτα;.. Θα μου τα πει ο κράτης κι έπαιρνε κι ίδιος…» και κάνει να βγει ό,τι τους τοίμαζε για από την πόρτα… Ορμάει πρώιψ’, η Νίνα… η Νίν και μπαίνει μπροστά Κι όταν… δεν στην πόρτα… «Όχι, δεν ήταν ετοιμόγεννη, θα πας κάτω… όχι… κατέβαινε η Νίνα, μη…». πουρνίσια, και τους Της δίνει μια σπρωξιά και πήγαινε την… πρώετην πετάει στο μπάσι… ψή τους… όλο και ανοίγει την πόρτα και ρίκάτι νόστιμο ή γλυκό χνεται τον κατήφορο… Η και την καρτερούσαν Νίνα, κατάφερε να φτάτα παλικάρια του ιασει στο παράθυρο κι είδε τρείου… τον Ρόδιο να σηκώνεται Γυρνούσε στο από το Μεσοχώρι και με σπίτι η Νίνα, συμμάκάποιον άλλο, να τραβά ζευε το νοικοκυριό για τον κάτω Μαχαλά… της, κανόνιζε για φαΐ Κόσιευε ο Χρήστος, σκούζοντας… πατέρααα… Είδε και τον Ιπποκράτη του λόχου τους, έδινα μπαίνει στο ιατρείο… νε οδηγίες στην κυΆνοιγε τα χέρια ο Κράτης και τον δέχονταν στην και δεν ήξερε τι θα ακορά Διαμαντούλα, αγκαλιά του!.. Τον λάτρευε τον Ιπποκράτη ο λουθούσε!.. που την βοηθούσε Χρηστάκης… που δεν ήθελε να τον φωνάζουν… Ό,τι ακολούθησε ήταν το πρωί στο νοικοκυΧρηστάκη! «Χρήστο με λεν…» τους έλεγε όταν από τ’ άγραφα… Ο καηριό… και κατά τη μία μένος ο γιατρός ο Λυ–κι όχι κάθε μέρατον φώναζαν… χαϊδευτικά!.. κούργος δεν είχε δει ποροβόλαγε απέναντι τέ του τον αναδεχτό του από το ιατρείο, προς το μεσοχώρι με τα μεγάλα εκατό- «Είσαι… νήπιο… κι είναι γίγαντας… σ’ αυτό το χάλι… νόμισε πως κάτι χρονα πλατάνια κι έπαιρνε το σοκά- και τον λατρεύω…» και τραβάει τον έπαθε κάποιο παιδί… η Νίνα μήπως; «Τ’είναι ωρέ;.. Τι έπαθες;.. Τι Τακούλη να φύγουν… κι για τον Κάτω Μαχαλά… Ο Ιπποκράτης είχε φύγει από κατέφκις; Τι γίνκι;..». Από το παράθυρο του ιατρείου, Το λιοντάρι μας έτρεμε ολόορθός, με τα χέρια στις τζιέπες και το παράθυρο σαν την είδε να ξεκιτα πόδια ανοιχτά, σαν νάταν στις νά κι όταν μπήκε στο ιατρείο, εκεί- κορμο με τις γροθιές σφιγμένες… ράχες στο κοπάδι… την παρακο- νος έκανε πως κάτι συμμάζευε… κατάφερε να βγάλει λαλιά… «Του πιδί… δεν είνι θ’κόμ;… Θέλ’ να μ’ λουθούσε ο βλάχος της… και την και ξεκίνησαν για το σπίτι… Ακολουθούσε κι ο νουνός που του πάρ’…». Νόμισε πως θα τούρκαρτερούσε να γυρίσει με τα παιδιά και τότε κόσιευε ο Χρήστος, έτρωγε με τους γονιούς του και τον θει νταμπλάς του νουνού του καημένου… «Ποιος μωρέ, ποιο πιδί;..». σκούζοντας… πατέρααα… Άνοιγε αδερφό και την νύφη του, πάνω… Έφτασαν στο σπίτι που ήταν Αλλ’ αντ’ άλλων ξεστόμισε το λιοτα χέρια ο Κράτης και τον δέχονταν ακριβώς πάνω από το ιατρείο, στην ντάρι τ’ όμορφο… «Βάρεσα τ’ Νίστην αγκαλιά του!.. Τον λάτρευε τον Ιπποκράτη ο ήμερη ράχη, που παλιά ήταν αμπέ- να… την πέταξα πέρα… μη Χρηστάκης… που δεν ήθελε να τον λι και τώρα ήταν πλαγιά με το σπίτι τ’σκότωσα;..». Τρελάθηκε ο δόλιος ο νούνος… φωνάζουν… Χρηστάκη! «Χρήστο με στην κορφή… Κουβέντα δεν της είπε ο Ιππο- Τον έβαλε να κάτσει κάτω, τον ξάλεν…» τους έλεγε όταν τον φώνακράτης… ούτε στο ιατρείο, ούτε πλωσε στο ιατρικό κρεβάτι… και ζαν… χαϊδευτικά!.. Εκείνη τη μέρα, ο Ιπποκράτης στο ανέβασμα, ούτε σαν έφτασαν!.. του πάτησε την γνωστή μας πια… Παγωμένη ήταν ακόμα η Νίνα… ηρεμιστική ένεση… και κόντευε να στέκονταν σαν το θηρίο στο κλουβί του, μέσα απ’ το παράθυρο… Ποτέ, Ποτέ δεν τον είχε δει έτσι, το λεβέ- ζουρλαθεί από την αγωνία του για ως τώρα, ο αντίχριστος ο… Τάσης ντη της… κατάλαβε πως είχε δει τη το τι έγινε κι είδε τέτοιο χάλι από δίο Ρόδιος, δεν είχε κάτσει στο μεσο- σκηνή στο μεσοχώρι… περίμενε μετρο βλάχο!.. Περίμενε ώσπου ήρθε η Αλεξάχώρι… τέτοια ώρα, που γυρνούσε η την πρώτη φουρτούνα στο γάμο Νίνα με τα παιδιά… Πλησιάζοντας της κι έκλαιγε η ψυχή της που πι- ντρα η νοσοκόμα και της τον εμπιστεύτηκε κοιμισμένο… κι ανέβηκε η Νίνα, και κρατώντας απ’ το χερά- κράθηκε ο λεβεντάνθρωπός της… Έβαλε να ταΐσει τα παιδιά, κι στο σπίτι… κι τον Τακούλη… σηκώθηκε από Συνεχίζεται την καρέκλα που καθόταν, ο Τά- ύστερα ξάπλωσαν όλα στον οντά σης… κι έκανε ένα βήμα μπροστά… στα γιατάκια τους κι άρχισαν να emai: koulaxatzigianni@yahoo.gr

KATAΣTHMA: Xρ. Kατσάρη 29

EPΓ. XPΩMATΩN: ΣΩKPATH Σ. MΠANTIA EΔPA: BAΣIΛIKH IΩANNINΩN THΛ.: (26510) 34309 - 52097 - FAX: 52540

Χρόνια Πολλά

Τ ΩΝ Η ΜΕΡΩΝ

Τα Χριστούγεννα φέρνουν ελπίδα για καλύτερο μέλλον!.. Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, ανήσυχοι, δυσαρεστημένοι, από την οικονομική κατάσταση και τις αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους. Η «Άγια Μέρα» που θα ξημερώσει μαζί με τη Γέννηση του «Θείου Βρέφους» μας υπενθυμίζει ότι ανατέλλει μια άλλη χρονιά. Ο χρόνος που μεσολαβεί είναι χρόνος απολογισμού. Η απελπισία για το διαφαινόμενο γκρίζο μέλλον μας παρακινεί να κάνουμε την υπέρβαση και στα αδιέξοδα και στην απελπισία να αντιτάξουμε την αισιοδοξία. «Δεύτε ίδωμεν, πιστοί, που εγεννήθη ο Χριστός». Να ακολουθήσουμε και εμείς «ένθα οδεύει ο Αστήρ» και μαζί με τους μάγους της Ανατολής, τους αγγέλους που δοξολογούν τον νεογέννητο Θεό και με τους «αγραυλούντες Ποιμένες να προσκυνήσουμε τον Ιησού, πηγή της απόλυτης αγάπης. Χριστούγεννα! Η πιο μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, η γιορτή που σκόρπισε τα σκοτάδια της αμάθειας και του μίσους και έφερε το φως. Με τον ερχομό του ο Χριστός άλλαξε την πορεία της Ιστορίας και την τύχη του κόσμου και απάλυνε την οδύνη της ύπαρξής μας με το πιο δραστικό βάλσαμο: την αγάπη. Δυστυχώς, οι τοπικοί πόλεμοι συνεχίζονται, η πείνα και η φτώχεια μαστίζει όλο και περισσότερους. Σ’ αυτόν τον συγχυσμένο και σαστισμένο κόσμο καλούμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, όχι εθιμικά, αλλά ουσιαστικά. Στις μέρες μας η πλαστή ευημερία και ο τεχνολογικός πολιτισμός μας απομάκρυνε από την απλή, την πραγματική χριστιανική ζωή. Αργά, αλλά σταθερά, πήραμε τον κατήφορο και χάσαμε και τον εαυτό μας και τις ρίζες μας. Μέσα στον σημερινό κλονιζόμενο κόσμο, ο Ιησούς Χριστός είναι ο πρώτος που μίλησε με απλά λόγια σε απλούς και αγράμματους ανθρώπους, σε μια ταραγμένη χρονική περίοδο, που επιζητούσε μια νέα κοινωνία, μια κοινωνία με αλήθεια και αγάπη. Σήμερα, στις δύσκολες μέρες που περνούμε, έχουμε απόλυτη ανάγκη από ψυχική ηρεμία και ανά από 1η σελ.

φεγγοβολούν, τα καλικαντζαράκια και τις ατέλειωτες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Και βέβαια τα παιδιά να βγαίνουν στους δρόμους τις χρονιάρες μέρες και να μας λένε τα κάλαντα: «Καλήν ημέρα άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη Θεία Γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας» και «Οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει η Κτήσις όλη». Ας χαρούμε αυτές τις μέρες τις κατανυκτικές και ευφρόσυνες τους βυζαντινούς ύμνους στις εκκλησίες. Ο θερμός λόγος των υμνογράφων και η παρακολούθηση των μελωδικών τροπαρίων, έχουν μέσα τους σπέρματα βαθιάς θρησκευτικότητας, είναι κάτι που φέρνει πολύ κοντά τους ανθρώπους, τους γεμίζει με χαρά, αισιοδοξία και προσδοκία, μ’ ένα λόγο φέρνει τη φάτνη της Γέννησης στις καρδιές των ανθρώπων. Οι ψάλτες ψάλλουν τους μελωδικούς ύμνους: «Σήμερον ο άναρχος άρχεται και ο λόγος σαρκούται αι Ας χαρούμε αυτές τις μέρες τις κατανυκτικές δυνάμεις των ουρανών και ευφρόσυνες τους βυζαντινούς ύμνους στις αγάλλονται και η γη συν ανθρώποις ευφραίνεεκκλησίες. Ο θερμός λόγος των υμνογράφων ται. Ημείς δε ακαταπαύφέρνει πολύ κοντά τους ανθρώπους, τους γε- στως βοώμεν Δόξα εν μίζει με χαρά, αισιοδοξία και προσδοκία… Υψίστοις Θεώ...». Οι εκκλησίες με τ’ ού και να ζήσουμε τη νύχτα των αναμμένα κεριά στα μανουάλια δημιουργούν κάποιο μυστήριο και καΧριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα ακτινοβο- τάνυξη. Στη μικρή εικόνα της γένλούν τρυφερότητα και ελπίδα. Μό- νησης στο προσκυνητάρι σαν να νο που μαζί με τα χριστουγεννιάτι- ζωντανεύει η φτωχή καλύβα της κα έθιμα, την παραδοσιακή γαλο- Βηθλεέμ με τα ζωντανά που ζέσταιπούλα και το Χριστόψωμο, ναν με τα χνώτα τους τον μικρό Χριχρειάζεται κάποια αυτοσυγκέντρω- στό. Προς τον ιερό χώρο της Βηση, αυτοκριτική και κάποιος στοχασμός, στους δύσκολους καιρούς θλεέμ, το λίκνο της χριστιανοσύνης, να στραφούν οι σκέψεις μας που περνούμε. Η καθημερινή ζωή μας είναι για να αντλήσουμε το μήνυμα της συναρτημένη με την είδηση της σωτηρίας, της αγάπης και της ειρήέλευσης του Θεανθρώπου και για νης. Να ακούσουμε τους αγγέλους το λόγο αυτό ο λαός μας πιστεύει να ψάλλουν μέσα στη νύχτα των ότι η μέρα των Χριστουγέννων είναι θαυμάτων «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ μέρα μαγική με καλούς οιωνούς για και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευτο μέλλον. Με χαρά ξαναθυμούμα- δοκία» και να ψάλλουμε κι εμείς με στε τις Χριστουγεννιάτικες προε- τη σειρά μας «Χριστός γεννάται δοτοιμασίες, τα χρώματα, τους αναμ- ξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαμένους φούρνους, τα τζάκια να ντήσατε, Χριστός επί γης υψώθητε».

παυση, αλλά και ανάταση που μας προσφέρει μόνο το πέρασμα του Ιησού από τη φτωχική φάτνη. «Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα και τοις καθημένοις εν σκότει και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς». Οι προφητικοί αυτοί λόγοι μας οδηγούν, στην αστροφώτιστη πορεία των μάγων, στην ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ, όπου αναπολούμε το Μυστήριο της Γεννήσεως του Υιού του Θεού. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας παροτρύνει να «διέλθωμεν έως Βηθλεέμ και ίδωμεν το γεγονός ό ο Κύριος εγνώρισεν ημίν». Μας καλεί να βιώσουμε στις Άγιες αυτές Ημέρες το γεγονός της σάρκωσης του Θε-


Σελ. 12η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ THΛ. 26510 25677 THΛ. 26510 25677 ΕΛΕΟΥΣΑ θέση Αμπέλια. Πωλούνται: α) έκταση δύο στρεμμάτων, 500 μέτρα από το παλιό Δημοτικό Σχολείο, β) θέση Βακούφικα οικόπεδο 652 τ.μ. απέναντι από το νέο Δημαρχείο (200 μ. από την είσοδο). Πληρ. τηλ.: 26510-61752, κιν.: 6936-643458. ΟΙΚ/12442 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941-461026 και 26510-45584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων στην περιοχή Παπίργια Κουτσελιού. Πληρ. τηλ. 26510-55648 και 6945190853. ΟΙΚ/12698 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.700 τ.μ. περίπου, άρτιο και οικοδομήσιμο, με παλιό πέτρινο σπίτι 68 τ.μ. σε κεντρικό δρόμο στον οικισμό ΜΟΛΥΒΑΔΙΑ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ Δήμου Δωδώνης. Πληρ. τηλ. 6977-478519 και 210-6026370. ΟΙΚ/12749 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972769665. ΟΙΚ/12779 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ τρία (3) οικόπεδα στα Καρδαμίτσια 600, 740 και 580 τ.μ. αντίστοιχα, άρτα και οικοδομήσιμα με σ.δ. 0,5. Πληρ. τηλ. 6945 354363. ΟΙΚ/12788 ΠΕΔΙΝΗ Ιωαννίνων. ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγρόκτημα 3.500 τ.μ. σε προνομιακή θέση, περιφραγμένο, πολλά δέντρα, αγροτική αποθήκη, κοινοτικό νερό, μεταξύ Πεδινής - Αμπελιάς, μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. 6974-016647. ΟΙΚ/12806

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα 174 τ.μ. περίπου με υπόγειο και πατάρι, Ανεξαρτησίας 14 Πληροφ. τηλ.

6951-818176

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στον Κατσικά, κοντά στην Αγία Σοφία, με σ.δ. 0,6. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936-136697. ΟΙΚ/12814

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ τρεις ανεξάρτητες μεζονέτες, υπό κατασκευή, στα Καρδαμίτσια, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο (πρώην μεταφορική Λακιώτη), 110 τ.μ. έκαστη, με οικόπεδο 200 τ.μ. έκαστη. Πληρ. τηλ.: 6977-398023 και 26510-68020 κ. Βασίλη Φ. Γκαρτζονίκα. ΑΚ/12524 ΚΑΡΑΒΑΤΙΑ: σε τριώροφη οικοδομή 6 διαμερισμάτων ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 99 τ.μ., 2ου ορόφου σχεδόν καινούργιο. Έχει 2 υπνοδωμάτια, κουζινοτραπεζαρία, σαλονοτραπεζαρία, αποθήκη. Αυτόνομη θέρμανση, Parking, κέντροαπόκεντρο. Τηλ. 26510-22048, 2106918945, κιν. 6938-438188. ΑΚ/12579 ΠΩΛΕΙΤΑΙ δυάρι 77 τ.μ. ημιυπόγειο με ράμπα στο Κ. Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ. 6947 221309. ΑΚ/12609 ΠΩΛΕΙΤΑΙ 4άρι 96 τ.μ. στην οδό Δεσποτάτου Ηπείρου 14, στον 3ο όροφο. 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό, WC και μικρή αποθήκη. Είναι διαμπερές και είναι κέντρο-απόκεντρο. Πληρ. 6937 255632 και 6937 999127. ΑΚ/12616 Στην ΠΡΕΒΕΖΑ, πωλείται δυάρι 50 τ.μ., ισόγειο υπερυψωμένο, διαμπερές με αυτόνομη θέρμανση σε πολύ καλή κατάσταση στην οδό Κων/νου Κονοφάγου 18. Πληρ. 6973-040970 και 6932367389. ΑΚ/12704

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

κτήμα 8,5 στρεμμάτων πίσω από την EXPRESS SERVICE, 150 μέτρα από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού. Πληροφορίες τηλ.

6945-151866

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα 5 στρεμ. απέναντι από το Πανεπιστήμιο, γωνιακό πλησίον του parking Αστικών Λεωφορείων. Πληρ. τηλ.: 26510-91864

6948-081589

27,5 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της οδού Ευεργετών περιοχή Αρχιμανδρειού - Ζωσιμαίας και 38 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ENOIKIAZONTAI: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι, β) Δυάρι καινούργιο 60 τ.μ., με πλήρη αυτονομία θέρμανσης, στην οδό Νάξου (Παρ. Δωδώνης). Πληρ. τηλ. 26510-29105, 2651051629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στον 3ο όροφο, πλήρως ανακαινισμένο γραφείο 56 τ.μ. με αποθήκη 6 τ.μ. στο υπόγειο επί της 28ης Οκτωβρίου 19, έναντι ΟΤΕ. Θέρμανση κεντρική και ασανσέρ. Πληρ. τηλ.: 26510-44769. ΕΝ/12081

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με Σ.Δ. 0,4, οδός Αρσ. Γεροντικού (δίπλα από τον ΟΤΕ, πίσω από την εκκλησία της Περιβλέπτου) Τιμή: 45.000 Ευρώ Πληρ. τηλ. 6937281162 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Βιομηχανικό κτίριο με έτοιμους χώρους γραφείων μεταλλικής κατασκευής εμβαδού 1815,00 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων στον Κόμβο Εγνατίας. Κατάλληλο για πολλές χρήσεις

Πληρ. τηλ. 26510-35311

6948-394199

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε.

Πωλούνται ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – STUDIOS

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα στην Ηγουμενίτσα 70 τ.μ. διαμπερής 3ος και 4ος όροφος. Πλήρης ανακαίνιση με έτοιμη κουζίνα, σε κεντρικό σημείο της πόλης κοντά στο Ταχυδρομείο. Πληρ. κ. Τσούρης τηλ. 6974-422781. ΑΚ/12757 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 2651066243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επαγγελματική στέγη, Ισόγειο κατάστημα 46 τ.μ., ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου, Ανατολή, Ιωάννινα. Είναι μισθωμένο ως επαγγελματική στέγη με ενοίκιο 200 Ευρώ το μήνα, με την δυνατότητα αναπροσαρμογής σε 22 μήνες. Το κατάστημα διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι και καινούργια πρόσοψη. Τιμή 57.000 Ευρώ. Παρακαλώ σοβαρές προτάσεις. Πληροφορίες στα τηλ. 210-6722959 και 6979-671397 κ. Χρήστος. ΑΚ/12803 ΠΩΛΕΙΤΑΙ παραθαλάσσια μεζονέτα στο Κανάλι Πρέβεζας, δίπλα στον οικισμό των γιατρών, ανεξάρτητη, μέσα σε συγκρότημα (με τακτοποιημένο το ημιυπόγειο 44 τ.μ.). Τηλ. 26510 25190, 6947 183174. ΑΚ/12804

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

 Πολυτελείς μονοκατοικίες στην Αγία Σοφία με θέα τη λίμνη Μεζονέτες και διαμερίσματα στην Ανατολή Κεντρικά διαμερίσματα Διαμερίσματα και καταστήματα στο ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΟΠΛ. ΠΟΥΤΕΤΣΗ 12 Τηλ: 26510-32210 Fax: 26510-33210 E-mail: sales@cosmotechniki.co.hol.gr

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κλειστό γκαράζ εντός προαυλίου χώρου οικοδομής, επί της οδού Χρηστοβασίλη 13. Πληρ. τηλ.: 26510-44769. ΕΝ/12319 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) ισόγειο διαμέρισμα τεσσάρι χωρίς κοινόχρηστα, αυτόνομη θέρμανση στη Νέα Ζωή. β) Διαμέρισμα τριάρι 87 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ στην πυλωτή με πλήρη αυτονομία θέρμανσης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ.: 26510-75515 - 6944-424110. ΕΝ/12374 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πλ. τηλ.: 26510-28050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληροφορίες τηλ.: 6943 - 404704, 26510 - 32626, 26510 - 27334. ΕΝ/12456 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 350 τ.μ. στη Θ. Πασχίδη - Αμπελόκηπους. Πληρ. τηλ.: 6945-239886. ΕΝ/12472 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι άνετο με μεγάλο μπαλκόνι στην πρόσοψη, 2ος όροφος επί της Καποδιστρίου 50 (έναντι Στρατολογίας) με κεντρική θέρμανση, για φοιτήτριες. Πληροφορίες τηλ. 26510 44769. ΕΝ/12498 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κοντά στη Ζωσιμαία, στην οδό Βλαχάβα 26 (Καραβατιά), διαμπερές ηλιόλουστο οροφοδιαμέρισμα, 2ου ορόφου, 85 τ.μ. Πληρ. τηλ. 2651072985 και 6934-402996. ΕΝ/12541 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια επιπλωμένη για όλο το χρόνο στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ.: 6956-423686. ΕΝ/12557 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο μεζονέτες 100 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια η κάθε μία και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου, στο Άνω Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ. 2651041541 και 6980-642810. ΕΝ/12685

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλωμένη Μεγάλου Αλεξάνδρου 68. Πληρ. τηλ. 26510-33108

6939-882491

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στην γωνία 28ης Οκτωβρίου και Φ. Τζαβέλλα, κατάστημα με υπόγειο ευρύχωρο με αυτονομία. Πληρ. τηλ. 26510 24050. ΕΝ/12689 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ γκαρσονιέρες στη Λεωφ. Στ. Νιάρχου, κοντά στο Πανεπιστήμιο, χωρίς κοινόχρηστα, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 26510-91605 (ώρες 10:00 4:00). ΕΝ/12694 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι στην Κρύα, με αυτόνομη θέρμανση, στον 1ο όροφο. Πληρ. τηλ. 6932-777955. ΕΝ/12700 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τεσσάρι διαμέρισμα στον 4ο όροφο στην οδό Μοσχοπόλεως 18, με υπέροχη θέα, κεντρική θέρμανση. Τιμή ενοικίου 320 ευρώ συζητήσιμη. Τηλ. 6975-814152. ΕΝ/12703 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 72 τ.μ. στο Νεοχωρόπουλο, πλησίον Πανεπιστημίου, με αυτόνομη θέρμανση, πάρκινγκ, τζάκι, με ηλεκτρικές συσκευές, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6983-720797. ΕΝ/12712 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 67 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, Καπλάνη 4-6, στον πρώτο όροφο, ένα λεπτό από το Δημαρχείο. Ελεύθερο από 1η Οκτωβρίου. Πληρ. τηλ. 26510-81549. ΕΝ/12715 ΠΕΡΑΜΑ ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα σε οικοδομή οκταετίας, με μεγάλες βεράντες, αυτονομία, οικογενειακό περιβάλλον, στον πρώτο όροφο, στο Πέραμα Στρατηγού Κατσιμήτρου 64, τετρακόσια μέτρα μετά την είσοδο του Σπηλαίου. Ελεύθερο από 10 Οκτωβρίου. Πληρ. τηλ. 26510-81549 κ. Δημήτρης. ΕΝ/12716 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγεια δίχωρη γκαρσονιέρα στην διασταύρωση Βλαχόστρας-Νεοχωροπούλου με αυτονομία θέρμανσης, θέση πάρκιγκ και ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ. Πληρ. 6945343679. ΕΝ/12719

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

τεσσάρι διαμέρισμα 1ος όροφος στο κέντρο της πόλης (κοντά στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ) με πάρκινγκ, κατάλληλο και για 2-3 φοιτητές -τριες και για οικογένεια. Τιμή ενοικίου πολύ προσιτή. Πληρ. τηλ. 6933-000477

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα 100 τ.μ. περίπου, με πατάρι 60 τ.μ., γωνιακό, επί της οδού Δωδώνης 14 και Ελένης Ζωγράφου 1, έναντι Ξενοδοχείου GRAND SERAIXENIA (πρώην κατάστημα επίπλων «ΒΑΡΑΓΚΗΣ»). Τηλ. επικ.

6945-392113 26510-45706

ώρες 18.00-20.00

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Δύο συνεχόμενα ισόγεια καταστήματα, με υπόγειο -και με πλαϊνή είσοδο- με πατάρι, στην οδό Κάνιγγος 2, έναντι Εμπορικής Τράπεζας. Εμβαδόν 60 τ.μ. περίπου. Επίσης ΠΩΛΕΙΤΑΙ (μαζί με τα μαγαζιά ή χωριστά) και το 1/4 του ανωγείου των καταστημάτων, ως και του ακάλυπτου χώρου. Εμβαδόν του γωνιακού οικοπέδου 385 τ.μ. περίπου. Πληρ. τηλ. 6986605660

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 3αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 82 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ.: 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Μονοκατοικία νεόδμητη έτοιμη προς κατοίκηση 80 μ2 επί ορόφου με: - ιδιωτικό καυστήρα - ιδιωτικό ρεύμα και νερό - τζάκι, κουζινοϋποδοχή, 2 δωμάτια και 2 WC - αποθήκη και κλειστό πάρκινγκ στο ισόγειο - ελεύθερο χώρο περιμετρικά Πληροφορίες: Τεχνικό Γραφείο Σ. Κωνσταντόπουλος τηλ. 6944-297472

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 4αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 111,50 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη 19 τ.μ επί της παρόδου Καστρισόϊα πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΥΞ διαμέρισμα 85 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία, με αυτόνομη θέρμανση και κήπο στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων. Πληρ. 2651092971. ΕΝ/12721 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 70 τ.μ. στο κέντρο των Ιωαννίνων (Αρχιμανδρειό). Θέρμανση με θερμοπομπούς. Πληρ. τηλ. 6977-628753. ΕΝ.12751 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γραφείο 40 τ.μ. δίχωρο, 1ος όροφος Στοά Ορφέα (είσοδος από πλατεία, απέναντι από ΟΑΣΗ), με κουζινάκι και WC, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6944-704762. ΕΝ/12753 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ τριάρι 3ου ορόφου, με ηλιακό και χωρίς κοινόχρηστα, Αγίου Κοσμά 66. Πληρ. τηλ. 2651067829, κιν. 6939-027570. ΕΝ/12756 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 90 τ.μ. στον 1ο όροφο στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 49, με σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, σε ενιαίο χώρο, με αυτόνομη θέρμανση, σε ιδιωτική ήσυχη πολυκατοικία. Πληρ. τηλ. 26510-30594, 6973-759350 και 6972-514918. ΕΝ/12767 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οροφοδιαμέρισμα 114 τ.μ. 1ου ορόφου, με αυτονομία θέρμανσης, ηλιακό θερμοσίφωνα και μεγάλα μπαλκόνια, Κλεισούρας 19 και Πετροτσοπούλου γωνία. Τηλ. 26510-77025 και 6932-419519. ΕΝ/12774 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 145 τ.μ. επί της οδού Κενάν Μεσσαρέ 24, Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΕΝ/12778 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα τριάρι διαμπερές, 4ος όροφος, επί της οδού Ν. Ζέρβα 39. Πληρ. τηλ. 6942-933810. ΕΝ.12781 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ιατρείο επί της 28ης Οκτωβρίου, 54 τ.μ., στον 1ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα, βλέπει σε πλατεία. Τηλ. 6945 553653. ΕΝ/12786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυαράκι στα Καρδαμίτσια, Φιλικής Εταιρείας 41, με αυτονομία θέρμανσης. Τηλ. 26510 74062. ΕΝ/12789

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ νάυλον κατεβατά με αυτόματα μοτέρ εξωτερικού χώρου, κατάλληλα για Καφέ, καθώς και συσκευές θέρμανσης υγραερίου. Πληρ. τηλ. 6986-731841

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στην ΑΘΗΝΑ (Παγκράτι, πλατεία Πλαστήρα) 3ος όροφος 100 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα, ιδανικό και για επαγγελματική στέγη. 1ος και 2ος όροφος είναι ιατρεία.

Πληρ. 6942-456100

ΠΡΟΒΟΛΗ Α.Ε.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ με κλειστό γκαράζ και βοηθητικούς χώρους ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Πολιτικός Μηχανικός ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΚΡΗΤΗΣ 17, ΙΩΑΝΝΙΝΑ τηλ. 2651041041, 2651043991 κιν. 6977981678, 6947565462


Σελ. 13η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ THΛ. 26510 25677 THΛ. 26510 25677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τεσσάρι στην ΔΡΟΣΙΑ, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, ενεργειακό τζάκι και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. 26510 46121, 6973 547865. ΕΝ/12795 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 88 τ.μ. διαμπερές 3ος όροφος, με WC και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 26510-28177 και 6978-220424. ΕΝ/12797 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διαμπερές, 1ου ορόφου 74 τ.μ., επί της πλατείας Νότη Μπότσαρη 5 (βλέπει πλατεία), παραπλεύρως Ξεν. «Παλλάδιον», πρώην Οδοντιατρείο. Τηλ. 26510-25306 και 26510-70772. ΕΝ/12801 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα νεόδμητο 85 τ.μ. Α’ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και boiler, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, ξεχωριστή κουζίνα με αποθήκη 12 τ.μ. και parking, επί της Κενάν Μεσαρέ, Κιάφα Ιωαννίνων. Τηλ. 6948-468632. ΕΝ/12802 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα (ενιαίος χώρος κάτω, υπνοδωμάτιο πάνω), νεόκτιστη, αυτονομία θέρμανσης. Βρίσκεται 100 μέτρα από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Τηλ. 26510-79823 και 6977990513. ΕΝ/12807 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στην Δεσπ. Ηπείρου 14 (κέντρο) 3ος όροφος. Τιμή ενοικίου 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-255632. ΕΝ/12808 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Τσιριγώτη 19, με ισόγειο 25 τ.μ. και υπόγειο 35 τ.μ., επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα, σε νεόδμητη οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση και τουαλέτα στο ισόγειο. Πληρ. τηλ. 6977-896981 και 26510-72043. ΕΝ/12809 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ καινούργιο διαμέρισμα με 3 κρεβατοκάμαρες, ενιαίο χώρο σαλόνι - τραπεζαρία, κουζίνα με ηλεκτρικές συσκευές (εστία κουζίνας - φούρνος, πλυντήριο πιάτων), τζάκι, αυτονομία θέρμανσης και πάρκινγκ, περιοχή Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6972-408779. ΕΝ/12813 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ σύγχρονος επαγγελματικός χώρος 600 τ.μ. σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων, ασφαλτοστρωμένο, στα Κάτω Μάρμαρα, δίπλα στην Βλαχόστρατα. Πληρ. τηλ. 2651044425. ΕΝ/12816

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ Βρεφονηπιοκομίας, με προϋπηρεσία στην φύλαξη νηπίων, αναλαμβάνει την φύλαξη παιδιών. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6989456871. ΖΗΤ/12736

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ καινούργια γκαρσονιέρα Φιλιππιάδος 16 με αυτόνομη θέρμανση και μπόιλερ. Πληρ. τηλ. 6972-074708

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816 Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα:

26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ηλεκτρολόγος με βασικές γνώσεις σχεδιασμού σε e-plan και βιομηχανικού σχεδιασμού, από τεχνική εταιρεία στα Ιωάννινα. Τηλ. επικοινωνίας 26510-26369 και 6937-323101. ΖΗΤ/12741 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για λάντζα και μπουφέ σε μεζεδοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6977044399. ΖΗΤ/12762 ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ Marketing στην πόλη των Ιωαννίνων ζητά νέους/ες έως 30 ετών, για απασχόληση και παράλληλη εκπαίδευση στους παρακάτω τομείς: Διαχείριση διαφημιστικής καμπάνιας - Συντονισμός ομάδων - Αντιπροσώπευση μεγάλων πελατών. Εάν είσαι άμεσα διαθέσιμος στείλε μας το βιογραφικό σου στο mail: career@abdgroup.gr. ΖΗΤ/12783 ΕΛΛΗΝΙΔΑ πεπειραμένη ζητά να φροντίζει ηλικιωμένα άτομα και να καθαρίζει σπίτια. Τηλ. 6949-110799. ΖΗΤ/12784 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ψήστης για το εξοχικό κέντρο «Ο ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ». Μισθός και Ασφάλεια (δυνατότητα μεταφοράς). Τηλ. 6947 201118, κα Ελένη. ΖΗΤ/12787 ΚΥΡΙΑ ζητά να εργαστεί ως οικιακή βοηθός ή να φροντίζει ηλικιωμένες κυρίες. Πληρ. τηλ. 26510-77730. ΖΗΤ/12805 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία σε μπουφέ, από 8:00 - 4:00, μισθός ικανοποιητικός, Χρ. Πάτση 3, Πλ. Πάργης. Πληρ. τηλ. 6936-949029. ΖΗΤ/12812 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Νοσηλευτικής - Βρεφονηπιοκομίας αναλαμβάνει τη φύλαξη νηπίων και ηλικιωμένων ατόμων. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6945-475353 και 6944-873126. ΖΗΤ/12817

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!! Με αγορά ή ενέχυρο χρυσών, ασημένιων κοσμημάτων, νομισμάτων, λιρών και άλλων πολύτιμων. Φύλαξη με ασφάλεια σε τραπεζική θυρίδα (με κρατική άδεια). Ξεχασμένα χρυσαφικά στο συρτάρι; Εκμεταλλευτείτε το άμεσα. Πληρ. κ. Βασίλης, 6987554105 και 2651-402097. ΔΙΑ/12043

Κεντρικό Κομμωτήριο ζητά κομμωτή και κομμώτρια για συνεργασία. ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληρ. τηλ. 6944-251944 Μεγάλη Τραπεζοασφαλιστική Εταιρία

ζητά 3 άτομα για το τμήμα πωλήσεων Eξασφαλισμένες πολύ καλές αμοιβές, καθώς και δυνατότητες εξέλιξης. Απαραίτητο βιογραφικό και απολυτήριο Λυκείου. Προαιρετικά πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ και Υπολογιστών. Ηλικία άνω των 25. Υπεύθ. επικ/νίας κα Βρακότα Μαρία email: mariabrakota@gmail.com Τηλ. Γραμματείας: 6972-329432

Από εταιρεία κουφωμάτων

Ζ Η Τ ΕΙ Τ ΑΙ μηχανικός πωλήσεων, απόφοιτος Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι., επικοινωνιακός, για πλήρη απασχόληση στην έκθεσή της στα Ιωάννινα. Απαραίτητη η γνώση ιταλικών, ή και γερμανικών.

Αποστολή βιογραφικών: kataskevastikisgf@yahoo.gr

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr Το γραφείο μας αναλαμβάνει:

 Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις ακινήτων) Βεβαίωση Μηχανικού (για μεταβίβαση, αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή ακινήτου) Νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλης χωρίς οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής Ν.4014/11 Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη Ιδιωτικών Έργων Κατασκευές οικοδομών - αντιπαροχές Ανακαινίσεις - Αναπαλαιώσεις Ιστορικού κέντρου Τοπογραφικά Διαγράμματα

ΕΠΕΝΔΥΣΗ σε ακίνητο, πωλείται στο κέντρο της πόλης, 150 τ.μ. με σ.δ. 2,4. Πληρ. τηλ.: 6944-348574. ΔΙΑ/12385 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό καφέ σε λειτουργία με μόνιμη πελατεία, πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ.: 694-3555659. ΔΙΑ/12481 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μικροφωνική εντελώς καινούργια σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 6945681003. ΔΙΑ/12752 ΑΜΕΣΕΣ επαναφορές προσώπων σε 10 μέρες. 100% επιτυχία. Αποδέσμευση μαγείας και προστασίας, μαγνητισμός χρημάτων, άνοιγμα τύχης, οικογενειακά, επαγγελματικά. Τηλ. 6945-884376. ΔΙΑ/12776 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944-415047. ΔΙΑ/12792 ΔΑΝΕΙΑ άμεσα ανεξάρτητα από Τειρεσία επαγγελματικά, προσωπικά, κάρτες από Ευρωπαϊκές Τράπεζες, χρηματοδοτήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, ρυθμίσεις δανείων για ιδιώτες και επαγγελματίες. Πληρ. τηλ. 6945884376. ΔΙΑ/12800 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγνό πρωτόλαδο Αχαΐας. Γεύση αξέχαστη. Τιμή που θα θυμάστε. Τηλ. 6974-310010. ΔΙΑ/12810 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 40 κομμάτια χρυσές λίρες Αγγλίας. Τιμή 250 ευρώ έκαστη. Πληρ. τηλ. 6946-513780. ΔΙΑ/12811

ΒΡΕΤΑΝΟΣ με 7ετή φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές. ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΡΕΑΝ. Πληρ. τηλεφ.: 26510-71375 και 6946136695. ΜΑΘ/11495 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ.: 695-6994367. ΜΑΘ/12318 ΚΑΤΟΧΟΣ Proficiency των Πανεπιστημίων Cambridge και Michigan, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών σε χαμηλές τιμές. Πρώτο μάθημα ΔΩΡΕΑΝ. Τηλέφωνο επικοιν.: 6974-154692. ΜΑΘ/12556 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ με 15χρονη εμπειρία στην δευτεροβάθμια & τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών για ενδοσχολικές εξετάσεις, μαθηματικούς διαγωνισμούς και πανελλήνιες εξετάσεις. Επίσης, την προετοιμασία φοιτητών για εξετάσεις σε μαθήματα μαθηματικών των ΑΕΙ & ΤΕΙ. Παρέχονται προσωπικές σημειώσεις και μεγάλη συλλογή θεμάτων από εξετάσεις προηγούμενων ετών. Τηλ. επικοινωνίας: 6944-380346. ΜΑΘ/12645

Φοιτήτρια Μαθηματικού Τμήματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΦΥΣΙΚΗΣ & ΧΗΜΕΙΑΣ σε μαθητές Γυμανσίου. Τιμές πολύ προσιτές Πληρ. τηλ.: 6949-101540

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ με μεταπτυχιακό και φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γ Λυκείου, στα μαθήματα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6974-895012. ΜΑΘ/12660 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ κλασικής ειδίκευσης (αρχαία, λατινικά) με εμπειρία, καταρτισμένη σε θέματα ειδικής αγωγής (μαθησιακές δυσκολίες) και με μεταπτυχιακό τίτλο στη νεοελληνική γλώσσα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6981-120326. ΑΠΟΦΟΙΤΗ μαθηματικός του Πανεπ. Ιωαννίνων με εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6982-071375. ΜΑΘ/12684 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Χημείας, με μεταπτυχιακές σπουδές και φροντιστηριακή εμπειρία, παραδίδει μαθήματα χημείας, φυσικής, βιολογίας και μαθηματικών, σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές χαμηλές. Πληρ. τηλ. 6972-906417. ΜΑΘ/12697 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας Ιωαννίνων, αναλαμβάνει φύλαξη παιδιού και ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Τιμές συζητήσιμες. Τηλ. 6945040478, e-mail: itsambala@ yahoo.gr. ΜΑΘ/12709 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ πληροφορικής με MASTER και διδακτική πείρα παραδίδει μαθήματα εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ανεξαρτήτου ηλικίας και αναλαμβάνει προετοιμασία μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου - ΕΠΑΛ καθώς και για ECDL. Τιμές από 6 ευρώ. Πληρ. 6938-850759. ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Οικονομικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με άριστες γνώσεις και διδακτική πείρα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήμτα με 7 ευρώ την ώρα. Πληρ. 6948-573408. ΜΑΘ/12720

Καθηγήτρια Αγγλικών, με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: α) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ με μεταπτυχιακό στο Τμήμα Φυσικής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6987-566412. β) ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με κλασική ειδίκευση και μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, γνώση της γραφής braill, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6946-981017. ΜΑΘ/12726 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ αγγλικών, απόφοιτη του ΑΠΘ με πολυετή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών όλων των επιπέδων, ατομικά έως και δύο ατόμων. Ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες, τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6987-564799. ΜΑΘ/12733 ΕΜΠΕΙΡΗ Καθηγήτρια Χημείας, υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μιου Ιωαννίνων, παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ και Πανεπιστημίου. Παρέχονται δωρεάν σημειώσεις. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6980979245. ΜΑΘ/12731 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας) του Πανεπιστημίου της πόλης μας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 26510-55039, 6979293120. ΜΑΘ/12745 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με πολυετή πείρα παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου. Τηλ. 6948-200398. ΜΑΘ/12760

ΠΩΛΕΙΤΑΙ KIA SORENTO Premium TOD 3.298 cc 241 HP, μοντ. 1/08, άριστη κατάσταση, μπλε μολυβί χρώμα, 36.000 χλμ. 5θυρο, υδρ. τιμόνι, ABS, αερόσακοι οδηγού-συνοδηγού, ηλ. παράθυρακαθρέπτες, ηλ. ηλιοροφή, κλιματισμός 2 ζωνών, immobilizer, GPS, καταλυτικό, βενζίνη, service αντιπροσωπείας. Τιμή 13.500 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 6978 777299. ΑΥΤ/12502

ΠΩΛΕΙΤΑΙ JEEP WRANGLER μαύρο, 2400 κυβ., μοντ. 2005, 150 hp, ατρακάριστο, hardtop, full extra, ζάντες, ηχοσύστημα SONY, καινούργιες αναρτήσεις, μπαταρία, ψυγείο, βιβλίο services, αρίστη κατάσταση, τιμή 8.000 συζητήσιμη. Τηλ. 6947-528790. ΑΥΤ/12799 ΠΩΛΕΙΤΑΙ RENAULT CLIO 1200 κυβικά, πεντάθυρο, μεταλλικό, β’ 2005, 67.000 χλμ., πρώτο χέρι αντιπροσωπείας, με κλιματισμό, υδραυλικό τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα, συναγερμό, πολλά extra, φυλασσόμενο σε γκαράζ. Ευκαιρία 3.450 ευρώ. Τηλ. 6937-989280. ΑΥΤ/12815

ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ πτυχιούχος Πανεπιστημίων, πρώην δικηγόρος, με ψυχικά και ηθικά χαρίσματα, ζητά για σύντροφό του κυρία ανάλογων αρχών, εμφανίσιμη, ηλικίας 65 έως 75 ετών. Τ.Θ. 1273 Τ.Κ. 45221. ΓΝ/12528 ΚΥΡΙΟΣ ετών 54, ελεύθερος, μοναχογιός, από καλή οικογένεια, ιδιωτικός υπάλληλος, ζητά σοβαρή γνωριμία με κοπέλα 40 - 45 ετών, με προοπτική το γάμο. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. 6944-398085, κ. Δημήτρης. ΓΝ/12765 ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ πενηντάρης αναζητά γνωριμία με κυρία 35-40 ετών και ό,τι προκύψει. Τηλ. 6946-252770. ΓΝ/12798

ΠΩΛΕΙΤΑΙ WW POLO classic 1.400 κυβικά φουλ έξτρα. Τιμή 1.700 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 6942-508746

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σε άριστη κατάσταση: • Mercedes 1800 κ.κ., χρώμα πράσινο, μοντέλο 1996, με πλήρη εξοπλισμό Τηλ. Επικοινωνίας: 6947-086762 και 6944-297472

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509 Φοιτήτρια του Φυσικού Τμήματος Παν. Ιωαννίνων παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Πληρ. τηλ.: 6980-150125

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ φιλόλογος

με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Τιμές χαμηλές και συζητήσιμες. Πληροφ. τηλ.: 6950-047614

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ! ΑΓΟΡΑ - ΕΝΕΧΥΡΟ ΧΡΥΣΩΝ & ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΛΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ (Με κρατική άδεια) Πληροφορίες κ. Βασίλης Πλατεία Δημοκρατίας και Γούναρη 2 (Έναντι ρολογιού) Τηλ. 6987-554105 και 2651-402097

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ες τ ο ιτυχί ο ν δυ ις επ Για τ ΤΤΟ έγινα Τ1 ΑΝ Ο στο Λ πές στον μ ο εκπ

ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Για τα ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr


Σελ. 14η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τι να προσέξουµε στις γιορτές για να µην πάρουµε κιλά…

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τ

α Χριστούγεννα έφτασαν και µαζί η «απειλή» που λέγεται χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και γλυκά, δίπλες, και ότι περιλαµβάνει και απαιτεί η παράδοσή µας για τις µέρες αυτές. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουµε όσο αφορά τη διατροφή µας ώστε οι διακοπές και οι χαρούµενες αυτές µέρες να µας αφήσουν µόνο ευχάριστες αναµνήσεις και όχι συµπτώµατα δυσπεψίας και παραπάνω κιλά;

Ποιες τροφές να προσέξουµε

 Γαλοπούλα: είναι το βασικό έδεσµα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Αν και τα προηγούµενα χρόνια ήταν ένας τύπος κρέατος που έµπαινε στο τραπέζι µόνο σε αυτή την περίσταση, τώρα αποτελεί µια πολύ συχνή επιλογή του Έλληνα καταναλωτή. Η γαλοπούλα έχει πολύ χαµηλή περιεκτικότητα λίπους, αφού έχει κρέας που γενικά χαρακτηρίζουµε «άσπρο». Έτσι στα 120 γρ γαλοπούλα (ένα µέτριο στήθος) έχουµε µόνο 7 γραµµάρια ζωϊκού λίπους το οποίο αποδίδει 175 θερµίδες. Βέβαια αν επιλέξουµε άλλο κοµµάτι (µε σκούρο κρέας π.χ. από το µπούτι) η περιεκτικότητα του λίπους γίνεται µεγαλύτερη. Τέλος για να «γλιτώσουµε» ακόµα περισσότερες θερµίδες αποφύγετε να την αλείψετε µε βούτυρο ή λάδι, αφαιρέστε το δέρµα (πέτσα) και ψήστε την µέσα σε

ειδική σακούλα ή αλουµινόχαρτο για να κρατήσει την υγρασία της και τους φυσικούς χυµούς της. Γέµιση: επειδή για τους περισσότερους η γέµιση είναι αναπόσπαστο κοµµάτι του χριστουγεννιάτικου γεύµατος δεν είναι ανάγκη να την αποφύγετε. Μπορείτε όµως να κάνετε µικρές παρεµβάσεις ώστε να µειώσετε το θερµιδικό της φορτίο. Έτσι, αποφύγετε να βάλετε κιµά ή αλλαντικά π.χ. λουκάνικα που ανεβάζουν την περιεκτικότητα σε κορεσµένο λίπος και χοληστερίνη. Προσθέστε ρύζι, κάστανα και ξηρούς καρπούς (τα οποία έχουν βέβαια λίπος αλλά όχι κορεσµένο) και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωµα. Έτσι από τις 230 θερµίδες και τα 15 γραµµάρια λίπους ανά 100 γραµµάρια κανονικής γέµισης, µπορούµε να τις µειώσουµε σε 120 µε 7 γραµµάρια λίπους. Πατάτες: Θα ήταν άσκοπο να αποφύγετε τις πατάτες από το βασικό σας γεύµα. Για να τις κάνετε όµως λιγότερο επιβαρυντικές αποφύγετε το µαγείρεµα τους µαζί µε το κρέας, αφού το άµυλο έχει την τάση να ρουφάει σα σφουγγάρι το λίπος. Ψήστε τις ξεχωριστά και επιλέξτε το ελαιόλαδο (µονοακόρεστο λίπος) από το ζωικό λίπος του κρέατος. Έτσι θα τις κάνετε και πιο υγιεινές αλλά και λιγότερο παχυντικές. Κουραµπιέδες: είναι ένα από τα παραδοσιακά

Χρήσιµες οδηγίες

 Μην ξεκινάτε δίαιτα αµέσως πριν τις γιορτές. Οι µέρες δεν είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για να αρχίσει ένα πρόγραµµα αδυνατίσµατος, αφού µετά από λίγες µέρες ακολουθούν τα γεύµατα µε την οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Έτσι, το να υποβάλλουµε τον εαυτό µας σε µια πρόσκαιρη στέρηση, η οποία θα επιτείνει την υπερφαγία µας στις γιορτές, κάνοντας µας πιο επιρρεπείς στους κάθε είδους πειρασµούς δεν είναι µια σωστή πρακτική. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις «παρασπονδίες» σας στα δύο γεύµατα της εορταστικής περιόδου, ακολουθώντας σωστή διατροφή πριν και µετά. Αρχίστε κάθε γεύµα σας µε κατανάλωση µεγάλης ποσότητας σαλατικών και λαχανικών. Αυτό θα σας χορτάσει και θα βοηθήσει στη µικρότερη απορρόφηση του λίπους από τα κρέατα και τα τυριά. Πριν καθίσετε στο τραπέζι πιείτε 1-2 ποτήρια νερό για να περιορίσετε την όρεξη σας Την εποµένη από κάθε γεύµα που θα παρεκκλίνει από τις κανονικές σας διαιτητικές προτιµήσεις περιορίστε το φαγητό σας σε απλές και µάλλον αυστηρές επιλογές (άπαχο κρέας ψητό µε σαλάτα) Ζυγιστείτε στην αρχή της εορταστικής περιόδου και κατ’ εξαίρεση µετράτε το βάρος σας κάθε µέρα Να έχετε ένα γεύµα κάθε µέρα (σε περίπτωση βραδινού γεύµατος πάρτε το µεσηµέρι µόνο µία σαλάτα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι) Εντατικοποιήστε τη φυσική σας δραστηριότητα για να «ισοφαρίσετε» τυχόν διαιτητικές «αµαρτίες»!

γλυκά των γιορτών. Ένας µικρός κουραµπιές (κλασσικό µέγεθος περίπου 40-50 γραµµαρίων) δίνει περίπου 180-200 θερµίδες και 8-10 γραµµάρια λίπους, από τα οποία µέρος είναι κορεσµένο λόγω της προσθήκης του βουτύρου. Μελοµακάρονα: τα µελοµακάρονα είναι ίσως ακόµα πιο παραδοσιακά και από τους κουραµπιέδες.. Ένα µέτριο µελοµακάρονο, χωρίς σοκολάτα (προσθήκη των τελευταίων χρόνων και χαρακτηριστικό στοιχείο της σύγχρονης διατροφής, που γίνεται όλο και πιο βαριά και ανθυγιεινή) αποδίδει περίπου 220 θερµίδες µε µέσο όρο 10 γραµµάρια λίπους. Αν όµως προστεθεί η επικάλυψη της σοκολάτας, αυτό ανεβά-

ζει τόσο τις θερµίδες σε 270 και το λίπος σε20 γραµµάρια. Έτσι, βλέπουµε ότι και τα δύο αυτά παραδοσιακά γλυκά µας δίνουν περίπου τις ίδιες θερµίδες. Η διαφορά τους είναι ότι η ζάχαρη και το κορεσµένο λίπος του κουραµπιέ αντιστοιχεί σε µέλι και ελαιόλαδο για το µελοµακάρονο, που είναι σίγουρα πιο υγιεινές επιλογές. Αλκοόλ: το αλκοόλ συνοδεύει τα γεύµατα µας αυτά και είναι και ένα στοιχείο της κοινωνικότητας µας και της γενικότερα καλής µας διάθεσης. Το αλκοόλ όταν καταναλώνεται µε µέτρο (1-2 ποτηράκια την ηµέρα) από άτοµα χωρίς κάποιο πρόβληµα υγείας, δρα προστατευτικά προς την καρδιά µας και την γενικότερη υγείας µας. Επειδή όµως περιέχει θερµίδες (1 γραµµάριο αλκοόλ δίνει 9 θερµίδες και έτσι ένα ποτηράκι κρασί 150 ml αποδίδει περίπου 80 θερµίδες) ο συνδυασµός του µε την υπερφαγία των ηµερών θα συµβάλει στην αύξηση του σωµατικού µας βάρους, δρώντας λοιπόν κάθε άλλο παρά προστατευτικά για την υγεία µας. Βασιλόπιτα: Η βασιλόπιτα καταναλώνεται µια φορά το χρόνο και έτσι είναι και πάλι άσκοπο να στηρίξουµε την προσπάθεια µας για αποφυγή θερµίδων στην αποφυγή της κατανάλωσης της. Μπορείτε όµως να φάτε ένα µικρό κοµµάτι (αν και αυτό µειώνει την πιθανότητα σας για εύρεση του φλουριού!!).

Η αϋπνία μάς... ανοίγει την όρεξη!

• Αν θέλετε να αποφύγετε τα περιττά κιλά, βεβαιωθείτε ότι κοιµάστε καλά. Μια νέα µελέτη που έγινε σε νεαρούς άνδρες κατέληξε στο συµπέρασµα ότι έπειτα από µια νύχτα µε λιγοστό ύπνο ο οργανισµός ανοίγει µόνος του την όρεξή µας για φαγητό, µε αποτέλεσµα να καταναλώνουµε πρόσθετες θερµίδες ίσες µε αυτές που αντιστοιχούν σε ένα µεγάλο χάµπουργκερ, δίχως να το αντιλαµβανόµαστε. Αρκετές µελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν συσχετίσει τον ανεπαρκή ύπνο µε τον υψηλότερο δείκτη µάζας σώµατος (∆ΜΣ)- έναν δείκτη που συνυπολογίζει το βάρος και το ύψος για να διαπιστωθεί εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Καµία µελέτη, όµως, έως τώρα δεν είχε διερευνήσει τι στ΄ αλήθεια συµβαίνει στις διατροφικές συνήθειες ενός ανθρώπου µε φυσιολογικό βάρος όταν κοιµάται λιγότερο. Για να διερευνήσουν το θέµα, η δρ Λόρεν Μπρόντελ από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστηµών Γεύσης στη Ντιζόν της Γαλλίας και οι συνεργάτες της εξέτασαν τον ύπνο, τη διατροφή και τις καύσεις θερµίδων 12 υγιών νεαρών ανδρών στη

διάρκεια δύο 48ωρων. Το ένα διήµερο χρησιµοποιήθηκε ως περίοδος ελέγχου, στη διάρκεια του οποίου οι εθελοντές έκαναν ό,τι συνήθιζαν, αλλά κατέγραφαν λεπτοµερώς τις ώρες ύπνου, την κατανάλωση φαγητού και τις δραστηριότητές τους. Το δεύτερο διήµερο όλοι κοιµήθηκαν οκτώ ώρες το ένα βράδυ και τέσσερις το άλλο, ενώ οι ερευνητές τούς είπαν να φάνε ό,τι ήθελαν στη διάρκειά του. Την ηµέρα έπειτα από τον λιγοστό ύπνο οι άνδρες κατανάλωσαν κατά µέσον όρο 22% περισσότερες θερµίδες απ΄ ό,τι την ηµέρα µετά τον οκτάωρο ύπνο. Την πρόσθετη ποσότητα φαγητού κατανάλωσαν µε το πρωινό και το βραδινό γεύµα τους, αλλά όχι µε το µεσηµεριανό. Η µέση αύξηση των θερµίδων εκείνη την ηµέρα έφτασε τις 560! Το ερώτηµα είναι γιατί συνέβη αυτό. Οι ερευνητές εκτιµούν ότι ο ανθρώπινος οργανισµός είναι προγραµµατισµένος να τρώει περισσότερο έπειτα από τον λιγοστό ύπνο, επειδή τα θηλαστικά έχουν εξελιχθεί να αποθηκεύουν θερµίδες το καλοκαίρι, όταν οι νύχτες είναι πιο µικρές και το φαγητό άφθονο.


ε

Σελ. 15η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ση ω έρ μ η ν ν τη σ α ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονό ει έχ ν υ …η σ K H Δ E I A Την λατρευτή μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή, θεία, ανιψιά, ξαδέλφη και φίλη

ΑΓΓΕΛΙΚΗ συζ. ΝΙΚ. ΚΑΜΩΝΑ-ΤΣΙΛΗ Ετών 61 Από Βαγενήτι Γραμμενοχωρίων Θανούσα, κηδεύουμε σήμερα Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 3 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βαγενήτι Γραμμενοχωρίων Ο σύζυγος: Νικόλαος Τσίλης Η κόρη: Ευγενία Θεοδωρή Η εγγονή: Φωτεινή Τζάλλα Τα αδέλφια: Κων/νος κ’ Ροδόπη Καμωνά, Χαριτωμένη κ’ Δημήτριος Ζωγράφος Τα ανίψια - Οι θείοι - Τα ξαδέλφια Οι φίλοι - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχτούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: ΠETPOY KOKOPH κ’ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΚΟΚΟΡΗ, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). Tηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Εγκληματικά κυκλώματα στο «δόκανο» των Αστυνομικών από 1η σελ.

κλοφορίας πλαστών χαρτο νομισμά των στην γειτονική Άρτα και Αιτωλοακαρνανία, με την σύλληψη του δράστη, την εξάρθρωση σπείρας διαρρηκτών που είχαν ρημάξει καταστήματα και σπίτια σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, καθώς και τη σύλληψη ενός εμπόρου ναρκωτικών στα Γιάννινα.

Διακινούσαν «λαθραίους» Μέλη οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών ήταν δύο άνδρες, ένας 45χρονος ομοεθνής μας κι ένας 34χρονος Ιρακινός, οι οποίοι συνελήφθησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο Νέο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή και ανδρών της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Μαζί τους συνελήφθησαν και τρεις νεαροί λαθρομετανάστες, δύο Αφγανοί κι ένας Σουδανός. Το όχημα στο οποίο επέβαιναν ο ένας διακινητής και οι «λαθραίοι» εντοπίστηκε επί της Εγνατίας Οδού και οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στάσης στον οδηγό του. Ο 45χρονος άνδρας, αντί να σταματήσει, ανέπτυξε ταχύτητα και τελικά το όχημα ακινητοποιήθηκε κοντά στο Νέο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο οδηγός προωθούσε προς το Λιμάνι τέσσερις λαθρομετανάστες, ένας εκ των οποίων πριν την ακινητοποίηση του οχήματος τράπηκε σε φυγή, διαφεύγοντας τη σύλληψη.

«Εγκέφαλος» ο Ιρακινός Ο 45χρονος διαπιστώθηκε ότι είναι μέλος κυκλώματος, με «εγκέφαλο» και διοργανωτή των λαθρομεταφορών έναν 34χρονο Ιρακινό, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στα Γιάννινα! Το κύκλωμα με διάφορα μέσα μετέφερε τους λαθρομετανάστες από την πόλη των Ιωαννίνων προς την Ηγουμενίτσα, με τελικό προορισμό την Ιταλία, αποκομίζοντας για τις «υπηρεσίες» του αυτές παράνομα περιουσιακά οφέλη. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξετάζονται οι διασυνδέσεις του κυκλώματος, το εύρος της δραστηριότητάς του καθώς και το χρονικό διάστημα που ενέχεται στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Παράλληλα, αναζητούνται και άλλα μέλη της ομάδας.

Στην Ηγουμενίτσα Συνολικά 13 λαθρομετανάστες μετέφερε ένας 41χρονος οδηγός ο οποίος συνελήφθη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οι αλλοδαποί που βρίσκονταν μέσα σε κρύπτη ειδικά διαμορφωμένη στο εσωτερικό του φορτηγού, που οδηγούσε ο 41χρονος, επρόκειτο να διαφύγουν παράνομα από την χώρα μας.

Έδινε πλαστά ευρώ Πλαστά χαρτονομίσματα είχαν εντοπιστεί να κυκλοφορούν πρόσφατα σε περιοχές των Νομών Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Ύστερα από μεθοδική έρευνα που διενήργησαν άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας της

Άρτας προέκυψε ότι δράστης ήταν ένας 48χρονος άνδρας. Αυτός το τελευταίο χρονικό διάστημα σε επτά συνολικά καταστήματα (καφετέριες, βενζινάδικα, παντοπωλείο και κατάστημα ειδών υγιεινής) πραγματοποίησε συναλλαγές μικρής αξίας, δίνοντας ως αντάλλαγμα πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους. Ο πλαστογράφος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Τα πλαστά χαρτονομίσματα, που κατασχέθηκαν, θα αποσταλούν για εξέταση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Σπείρα διαρρηκτών Σπείρα που διέπραττε διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας είχαν συγκροτήσει τρεις Αλβανοί ηλικίας 26, 23 και 25 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η κοινή τους δράση σε έξι μέχρι στιγμής, διαρρήξεις, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν πλήθος κοσμημάτων (δαχτυλίδια, μενταγιόν, αλυσίδες, βραχιόλια, σταυροί, ρολόγια και σκουλαρίκια) καθώς και διάφορα άλλα κλοπιμαία. Η δράση της σπείρας ξεκίνησε, όπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2012, με πεδίο δράσης περιοχές της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Από την Ασφάλεια διερευνάται το ενδεχόμενο συμμετοχής στις διαρρήξεις και άλλων ατόμων καθώς και η ταυτοποίηση της δράσης τους και σε άλλες υποθέσεις διαρρήξεων.

Έμποροι στο… δόκανο! Δύο σημαντικές επιτυχίες είχε αυτές τις ημέρες και η Δίωξη Ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, το Σάββατο συνελήφθη στους Αμπελόκηπους, στα Γιάννινα, ένας 24χρονος Αλβανός, για μεταφορά και εμπορία ποσότητας χασίς. Στην κατοχή του δράση βρέθηκαν δύο δέματα που περιείχαν συνολικά 2 κιλά και 125 γραμμάρια χασίς, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ, ως προερχόμενο από πώληση ναρκωτικών ουσιών και ένα κινητό. Παράλληλα, στη Φιλοθέη της Άρτας, συνελήφθησαν για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών δύο Αφγανοί, ηλικίας 22 και 18 ετών. Αστυνομικός του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, προσποιούμενος τον υποψήφιο αγοραστή, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 22χρονο και συμφώνησε για την αγορά χασίς. Στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης για την παραλαβή των ναρκωτικών, προσήλθαν οι δύο δράστες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε σπιρτόκουτα με χασίς συνολικού βάρους 26,20 γραμμαρίων, το ποσό των 70 ευρώ και τρία κινητά. Επίσης, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων.

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ! νινα είναι φέτος πιο λιτός από κάθε προηγούμενη φορά και το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα που, φτιάχνοντας τις βιτρίνες τους, περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα. Τα καλά νέα, ωστόσο, με την εκταμίευση της δόσης των κάτι παραπάνω από 34 δις ευρώ που έφτασε ήδη στη χώρα μας, οι επιδοτήσεις που άρχισαν να δίνονται στους αγρότες, μαζί με τα χρωστούμενα εφάπαξ σε χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου και διάφορες άλλες θετικές ειδήσεις (έναρξη καταβολής επιδόματος θέρμανσης κ.λ.π.), βοηθούν ήδη στο να αλλάζει σιγά – σιγά προς το καλύτερο η ψυχολογία των καταναλωτών και των επαγγελματιών. Έτσι, λοιπόν, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κίνηση στα μαγαζιά παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένη, γεγονός που κάνει τους εμπόρους να αισιοδοξούν ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα κλείσουν τουλάχιστον κάποιες «τρύπες» στα οικονομικά τους. Όσο για το γιορτινό τραπέζι, αυτό μπορεί να είναι πιο λιτό φέτος, όμως δεν θα λείπει κάτι απ’ τα βασικά Χριστουγεννιάτικα εδέσματα που πάντοτε περιλάμβανε!

από 1η σελ.

Αλλάζει η ψυχολογία Με τα ποσά που ήδη άρχισαν να διοχετεύονται από την Κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν οφειλές του Δημοσίου και υποχρεώσεις προς φορείς, συνταξιούχους και συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, αρχίζει να αλλάζει κάπως η καταρρακωμένη έως πρόσφατα ψυχολογία των πολιτών. Πολύς κόσμος λοιπόν βγήκε επιτέλους απ’ το σπίτι και άρχισε να προετοιμάζεται κάνοντας τα αναγκαία ψώνια για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Έντονη η αλληλεγγύη Μέσα σ’ όλα αυτά συγκινητική είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν ενόψει των γιορτών φορείς, σύλλογοι, επαγγελματικές ομάδες, σχολεία, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες. Πολλές είναι οι εορταγορές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν σε ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα, τρόφιμα, χαρτικά κ.λ.π. συλλέγουν φορείς όπως η περιφέρεια και ο Ερυθρός Σταυρός. Θα πρέπει πάντως να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός των φιλανθρωπικών αυτών δράσεων ώστε να γίνεται μία δίκαιη κατανομή των «καρπών» τους κι εδώ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ήδη κινείται προς αυτή

την κατεύθυνση.

Απ’ όλα στο τραπέζι! Ο Χριστουγεννιάτικος οικογενειακός προϋπολογισμός είναι σφιχτός φέτος σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας δεν θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως αυτός ξέρει. Το γιορτινό τραπέζι θα διαθέτει όλα τα αναγκαία, σε μικρότερες όμως ποσότητες και χωρίς τις σπατάλες του παρελθόντος, που είχαν ως αποτέλεσμα περίπου το 30% των τροφίμων των γιορτών να καταλήγουν στα σκουπίδια! Οι τιμές στα κρέατα, βασικό είδος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, είναι ίδιες με πέρυσι ή και λίγο πιο χαμηλές σε κάποιες περιπτώσεις και οι καταναλωτές δείχνουν σταθερά την προτίμησή τους στο αρνί και το κατσίκι, μόνο που αυτή τη φορά παραγγέλνουν λιγότερα κιλά στο χασάπη!

Προσέχουν τι ψωνίζουν Πάντως, παρά τον σφιχτό προϋπολογισμό, τα παιδιά θα πάρουν και σ’ αυτές τις γιορτές, με μέτρο όμως, τα καθιερωμένα δώρα και άλλα είδη που παραδοσιακά τους ψωνίζουν οι γονείς τους τέτοια εποχή, όπως ρούχα και παπούτσια. Ωστόσο, οι πολίτες ψάχνουν φέτος καλύτερες τιμές, κάνουν σύγκριση και έπειτα αγοράζουν τα είδη που χρειάζονται, ενώ εκμεταλλεύονται τις προσφορές που πολλά καταστήματα και στην πόλη μας κάνουν αυτή την περίοδο.

«Ζεστάθηκε» η αγορά Η αγορά των Ιωαννίνων πήρε τα πάνω της ουσιαστικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Χθες και το Σάββατο που τα μαγαζιά λειτούργησαν με το καθιερωμένο εορταστικό ωράριο, η κίνηση σ’ αυτά ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με τους καταναλωτές να ψωνίζουν κυρίως δώρα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, γλυκά, ποτά και τρόφιμα. Η άνοδος του τζίρου τις τελευταίες ημέρες, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, δεν μοιάζει ικανή να καλύψει τις ζημιές που υπέστησαν οι έμποροι από την αναδουλειά όλη την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, τους δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν κάποιες «τρύπες» και να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν παραδοσιακά τέτοια εποχή, καθώς ο χρόνος φτάνει στο τέλος του. Παράλληλα, όλοι οι επαγγελματίες του εμπορίου προσδοκούν ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πάρει πάλι μπροστά η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας και θα αποκατασταθεί ξανά η ρευστότητα στην αγορά.

Ξεκινά σήμερα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης! από 1η σελ.

σης της ατμόσφαιρας και του αέρα που α-

ναπνέουμε Από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για το επίδομα θέρμανσης εγκρίθηκαν οι 180.000, ενώ απορρίφθηκαν 40.000 που δεν πληρούσαν τα κριτήρια τα οποία έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 0,28 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου που έχουν προμηθευτεί μέσα στη φετινή σεζόν. Ήδη, περίπου 6,5 εκατ. ευρώ άρχισαν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώτων 50.000 δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα και αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης. Το Υπουργείο έχει θέσει μάλιστα σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή για την καλύτερη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων σχετικά με το επίδομα. Είναι το τηλ.: 210-4803131. Παράλληλα, μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική εφαρμογή: gsis.gr.

Βλαβερή αιθαλομίχλη Μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 30% περίπου, οι πολίτες στράφηκαν σε

πιο φτηνές λύσεις θέρμανσης με πρώτη αυτή του καυσόξυλου, χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες προδιαγραφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν το ευνοούν οι συνθήκες να δημιουργείται πάνω από τις μεγάλες πόλεις το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, εξαιτίας της καύσης σε τζάκια και σόμπες υλικών ανεξέλεγκτης προέλευσης. Η αιθαλομίχλη πυκνώνει όταν επικρατεί άπνοια και «κρύβει» μέσα της μονοξείδιο του άνθρακα και μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αναπνευστικές και καρδιακές βλάβες στους ανθρώπους που τα εισπνέουν!

«Καλή» θέρμανση Ένας καλός τρόπος θέρμανσης που δεν είναι ρυπογόνος θεωρείται από τους ειδικούς ότι είναι αυτός που προσφέρουν τα ενεργειακά τζάκια, τα οποία έχουν καυστήρες υψηλής απόδοσης, ενώ η καύσιμη ύλη τους είναι συνήθως το πέλετ καλής ποιότητας ή τα ξερά ξύλα, τα οποία δεν εκλύουν τόσα βλαβερά σωματίδια όσα τα υγρά καυσόξυλα!

Παρεμβάσεις...

Το στοίχημα της εξωστρέφειας πρέπει τώρα να το κερδίσουμε… από 1η σελ.

ανταγωνιστικός, να πρωταγωνιστήσει στην ελληνική και ξένη αγορά. Πριν δέκα ημέρες στο Μέτσοβο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, πάνω σ’ αυτό ακριβώς το θέμα. Έμπειροι Έλληνες ευρωβουλευτές έδωσαν μια πολύ καθαρή εικόνα για το πώς έχει σήμερα η κατάσταση, τι ισχύει στην Ε.Ε. και πώς μπορεί η χώρα μας μ’ ένα συνολικό σχέδιο, να «εκμεταλλευτεί» τα εργαλεία που παρέχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφού όμως πρώτα αφήσει πίσω της τον… παλιό κακό της εαυτό.

 

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ: Αυτή είναι η μαγική λέξη, που ακόμη, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν μπορεί να την κάνει και πράξη. Οι παραγωγοί μας, μπορεί λόγω άγνοιας, ίσως όμως και φόβου για κάτι το άγνωστο, ίσως ακόμη και λόγω… βολέματος, δεν έχουν καταφέρει να βγουν από τα στενά όρια της περιοχής τους. Με τη νοοτροπία: καλύτερα λιγότερα και σίγουρα – το τελευταίο βέβαια δεν ισχύει πλέον, αφού τώρα στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι σίγουρο – δεν μπορεί να γίνει το μεγάλο… μπαμ! Να βγούμε δηλαδή από το… καβούκι μας, να εξαπλωθούμε, να βρούμε νέες ξένες αγορές. Το μόνο παρήγορο βέβαια σήμερα είναι ότι, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην παραγωγή. Αφήνουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και στρέφονται στη γη. Και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι «φρέσκα» μυαλά, ξεκινούν προσπάθειες με πιο σύγχρονα μέσα και κυρίως με μια άλλη νοοτροπία. Σ’ αυτές τις κινήσεις θα πρέπει να σταθεί δίπλα και η Πολιτεία με όλους τους μηχανισμούς της. Και πρωτίστως να εξαλείψει τα κάθε είδους εμπόδια, συνήθως γραφειοκρατικά που συχνά φρενάρουν και απογοητεύουν τους νέους μας σ’ αυτή τους την προσπάθεια.

 

Το βασικό ερώτημα στην Ελλάδα της κρίσης είναι: Μπορεί η γεωργία και η κτηνοτροφία να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές; Η απάντηση είναι, ΝΑΙ, μπορούν! Είναι δυο τομείς που έχουν μπροστά τους… πεδίο δόξης λαμπρό. Αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι επιδοτήσεις και να μην σπαταληθούν για άλλους σκοπούς, πέραν αυτών που προορίζονται. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Η οικονομική κρίση δεν πλήττει μόνο την χώρα μας, πλήττει σχεδόν το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, όπως και στο παρελθόν, λεφτά με τα… τσουβάλια. Οι υπηρεσίες της Ε.Ε. παρέχουν όλες εκείνες τις πληροφορίες και τις οδηγίες για να επενδυθούν σωστά τα όποια νέα κονδύλια δοθούν στην χώρα μας. Δεν αρκεί όμως αυτό, εάν και οι ελληνικές υπηρεσίες, κυρίως των Περιφερειών δεν κάνουν το ίδιο. Το στοίχημα είναι μεγάλο και θα πρέπει και ως χώρα, αλλά και ως Ήπειρος οπωσδήποτε να το κερδίσουμε. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο… •ekoutsol@proinoslogos.gr

Η Εγνατία οργανώνει… άμυνα για ακραία καιρικά φαινόμενα! σιμοποιούν! «Όπλα» της απέναντι στον καιρό και κυρίως απέναντι στο χιόνι, είναι οι χιονοφράχτες, οι κουβέρτες, οι κονσέρβες και οι... σταφίδες! Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ισχυρών χιονοπτώσεων και εγκλωβισμού διερχόμενων οχημάτων και οδηγών επί πολλές ώρες ή και μερόνυχτα στο οδόστρωμα της αρτηρίας που από την Ηγουμενίτσα φτάνει ως τον Έβρο οδήγησε τους αρμοδίους της «Εγνατία Α.Ε.» στη λήψη μέτρων. Εξάλλου, η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος το χειμώνα, σε όποιον δρόμο κι αν κινείται.

από 1η σελ.

Οι χιονοφράχτες Κυριότερο μέτρο για να αποτραπεί ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου, τον οποίο διασχίζουν δεκάδες χιλιάδες οχήματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, είναι οι χιονοφράχτες που εγκαταστάθηκαν στα σημεία «υψηλού κινδύνου» του δρόμου. Ως υψηλού κινδύνου θεωρούνται τμήματα του δρόμου όπου ο δυνατός άνεμος παρασέρνει μεγάλες ποσότητες χιονιού στο οδόστρωμα, προκαλώντας τα λεγόμενα «ανεμοσούρια», τα οποία περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών και καθηλώνουν τα οχήματα, δημιουργώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», οι χιονοφράχτες είναι ειδικά σχεδιασμένα πλαστικά δίχτυα, τα οποία τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από τον δρόμο και επιτρέπουν να περνάει ο αέρας αλλά εμποδίζουν τη διέλευση του χιονιού που συσσωρεύεται πλέον έξω από αυτόν.

Στο μεταξύ, η «Εγνατία Α.Ε.» μελετάει την εγκατάσταση μόνιμων χιονοφραχτών, όπως και τη φύτευση δέντρων στην άκρη του δρόμου, που θα λειτουργούν ως φυσικά χιονοπετάσματα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας αναχωμάτων.

Κουβέρτες - τρόφιμα Φαινόμενα αποκλεισμού έχουν καταγραφεί κυρίως στον κάμπο της Κοζάνης, όπου τα ανεμοσούρια αποτελούν τον εφιάλτη των οδηγών τον χειμώνα. Έτσι, εκτός από τους χιονοφράχτες οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου φρόντισαν και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εγκλωβισμένοι. Σε εγκαταστάσεις λοιπόν της Εγνατίας πλησίον των σημείων «υψηλού κινδύνου» έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 500 πακέτα με ισοθερμικές κουβέρτες, τρόφιμα όπως κονσέρβες, σταφίδες και νερό, έτσι ώστε να διανεμηθούν εάν χρειαστεί σε τυχόν εγκλωβισμένους οδηγούς και επιβάτες!

Οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι κατά μήκος του άξονα, τον οποίο διασχίζουν καθημερινά και χιλιάδες φορτηγά διεθνών μεταφορών, προβλέπεται η δημιουργία οχτώ Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) από τους οποίους αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένας, στον Πλάτανο Ημαθίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οδηγοί να αντιμετωπίζουν και πρόβλημα ανεφοδιασμού των οχημάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι ένας τέτοιος Σταθμός πρόκειται να λειτουργήσει και στην περιοχή μας, στο ύψος του Μικρού Περιστερίου.


Σελ. 16η

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ύ

λης... γεγονότα ειδήσεις γεγονό ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις εφ γεγονότα ’ όλης της ειδήσεις Η Πανηπειρωτική έψαλε τα κάλαντα στη Βουλή • Στη Βουλή των Ελλήνων έψαλε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, υπό τους ήχους της Ηπειρώτικης κομπανίας του Θεόδωρου Γεωργόπουλου.

Tην χορωδία της ΠΣΕ, συνόδευαν ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΣΕ Κώστας Ζηκόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. Λάμπρος Ψυλιάς, Σπύρος Τζίμας, Χριστόφορος Τζαρτζούλης και Κώστας Γαβριήλ. Η Χορωδία έψαλε τα Κάλαντα στον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρουσία του Α’ Αντιπροέδρου Γιάννη Τραγάκη και των Ηπειρωτών Βουλευτών Αντώνη Μπέζα, Χρήστου Γκόγκα, Άννας Ασημακοπούλου, Γιώργου Στύλιου και Κώστα Τασούλα. Ο κ. Οικονόμου, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέλυσε την ηγετική θέση που έχει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως μοναδική τριτοβάθμια οργάνωση στην παραγωγή πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο.

Ο Αλιευτικός Σύλλογος Άρτας ζητά επισκευές στην Τάφρο Σαλαώρας • Παρεμβάσεις συντήρησης στην Τάφρο Σαλαώρας την οποία χρησιμοποιεί ως αλιευτικό καταφύγιο, ζητάει με έγγραφό του προς την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, το Δήμο Αρταίων και το ΓΟΕΒ της περιοχής ο Αλιευτικός Σύλλογος του Δήμου Άρτας. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σ’’ αυτό, καθημερινά μπαινοβγαίνουν στην τάφρο – αλιευτικό καταφύγιο περί τα διακόσια σκάφη μελών του και ερασιτεχνών αλιέων. Λόγω όμως των συνεχών διελεύσεων αυτοκινήτων έχουν καταστραφεί οι χαλικόδρομοι και σε πολλά σημεία είναι αδύνατη η προσπέλαση εξ αιτίας των βροχοπτώσεων. Έτσι, ο πρόβολος στην εκβολή της Τάφρου χρήζει επισκευής και συντήρησης και πρέπει να δεθούν οι πέτρες μεταξύ τους για να μη παρασύρονται από τα κύματα. Ο Σύλλογος ζητά επίσης να τοποθετηθεί ένας φωτοβολταϊκός φάρος προς αποφυγή ατυχημάτων κατά την διάρκεια της νύκτας και να επισκευαστεί η ξύλινη γέφυρα Σκιοπούλας που έχει πάρει επικίνδυνη κλίση.

Η Π.Ε. Λευκάδας αποπληρώνει το δάνειο για το Διοικητήριό της • Επιταγή ύψους 6.154.000 ευρώ, που αφορά στην πληρωμή του δανείου για το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας (Διοικητήριο) παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπυρίδων Σπύρου, στον εκπρόσωπο του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωαννίνων της Τράπεζας Eurobank, Νίκο Κάντα. Το ποσό αυτό προέρχεται από το Πρόγραμμα «Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία» και με την απόδοσή του στην Τράπεζα μειώνεται κατακόρυφα το υπόλοιπο του δανείου που είχε ληφθεί παλαιότερα από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας, για την κατασκευή του Διοικητηρίου και «πέρασε» ως χρέος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

Ηπειρώτικη παρουσία σε γιορτή Θρακιωτών της Νυρεμβέργης • Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, χρόνια έντονης δράσης και παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ομογένειας γιόρτασε πρόσφατα ο Σύλλογος Θρακιωτών Νυρεμβέργης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος

Νέα δημοσκόπηση της Rass

Στο ευρώ θέλει τη χώρα μας Μετακίνηση εφοριακών ανά τρίμηνο προανήγγειλε ο Γ. Μαυραγάνης η πλειοψηφία των Ελλήνων Kαταλληλότερος πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς

• Προβάδισμα 0,7% έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής». Η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, η Χρυσή Αυγή 9,1%, το ΠΑΣΟΚ 5,7%, η ΔΗΜΑΡ 5%, το ΚΚΕ 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,8%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,4%, η Δημιουργία Ξανά 1,2%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,8%, λευκό-άκυρο το 3,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 12,7%. Σε ποσοστό 49,6%, θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, έναντι 28,8% που συγκεντρώνει ο Αλ. Τσίπρας και 20,6% που δηλώνει κανένας. Το 63,3% δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, πάση θυσία. Το 45% δηλώνει πως για την αντιμετώπιση της κρίσης θα εμπιστευόταν τη σημερινή κυβέρνηση, το 23,75 μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 28,4% καμία κυβέρνηση.

Περί του ΣΥΡΙΖΑ Ακόμη, το 43,7% πιστεύει πως αν ήταν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ήταν χειρότερο, το 32,4% το ίδιο και μόλις το 19,8% καλύτερο. Το 73,8% θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει έναντι 24,7% που πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 47,7% αξιολογεί θετικά το έργο του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, έναντι 47,1% που το αξιολογεί αρνητικά.

Κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση όλων των σχολείων ζητά η ΔΗΜΑΡ «Στοχευμένα θα δώσουμε το επίδομα», λέει ο Ευρ. Στυλιανίδης

• Για «άμεση και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση όλων των σχολείων και των ιδρυμάτων της χώρας» κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη θέρμανση στα σχολεία. Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει πως «η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει με έκτακτη οικονομική ενίσχυση τους δήμους που έχουν πρόβλημα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες». Πρόσφατα, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι τα υπόλοιπα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης θα δοθούν στοχευμένα σε σχολεία που βρίσκονται σε δύσκολες περιοχές. «Φέτος, είχαμε προϋπολογίσει 80 εκατ. ευρώ για τη θέρμανση των σχολείων. Δώσαμε ήδη 60 εκατ., τα οποία επαρκούν για τη λειτουργία των σχολείων μέχρι το πέρας των εορτών. Σχεδιάζουμε να δώσουμε -στοχευμένα- ένα κομμάτι από τα εναπομείναντα 20 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, προκειμένου να καλυφθούν σχολεία, σε δύσκολες περιοχές, για όλο το χειμώνα», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Θα αφήσουν χωρίς σύνταξη χιλιάδες Βορειοηπειρώτες; από 1η σελ.

την υποβολή της αίτησης του συνταξιοδοτού-

μενου! Αν δεν ληφθεί πρόνοια από την ελληνική κυβέρνηση και δεν επανακαθοριστούν τα κριτήρια αυτά, οι συνταξιούχοι Βορειοηπειρώτες θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση, αφού θα χάσουν τη μοναδικό οικονομική παροχή που είχε θεσπίσει γι’ αυτούς το ελληνικό κράτος, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Η ερώτηση Μιχελάκη Το παραπάνω γεγονός έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Όπως αναφέρει σ’ αυτήν, δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας οι Βορειοηπειρώτες, ως ομογενείς και εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, δικαιούνται την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ, που ανέρχεται στα 330 ευρώ. Ο κ. Μιχελάκης τονίζει ότι «οι περίπου 18.000 ομογενείς μας από τη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίοι λαμβάνουν σή-

μερα την ανωτέρω σύνταξη, εκφράζουν την εύλογη και δικαιολογημένη διαμαρτυρία τους προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τον δρομολογούμενο ανασχεδιασμό των προϋποθέσεων για την σύνταξη ανασφαλίστων, κινδυνεύουν να απωλέσουν το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα». Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει, στα πλαίσια του εν λόγω ανασχεδιασμού προβλέπεται ως προϋπόθεση καταβολής της ανωτέρω σύνταξης η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα κατά τα 20 τελευταία έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση. Όμως, καταλήγει ο βουλευτής, «εάν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν το έτος 1998, όταν δηλαδή θεσπίστηκε για πρώτη φορά το επίμαχο δικαίωμα, θα έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας ήδη από το έτος 1978, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το μαζικό κύμα εισόδου των Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα έλαβε χώρα από το 1990 και μετά»!

Ο καιρός... κόσμου. Εκ μέρους του τοπικού Ηπειρωτικού Συλλόγου έλαβε μέρος η κ. Λαμπρινή Κολιοφώτη, ενώ την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης εκπροσώπησε ο υπεύθυνος Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Τσέπης, ο οποίος ευχήθηκε στον Πρόεδρο των Θρακιωτών Νυρεμβέργης να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που επιτελούν για την προβολή της πατρίδας μας, ιδιαίτερα αυτές τις ιστορικές στιγμές.

Θα γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια

Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

στα Γιάννινα Πέμπτη

Παρασκευή

2-13° C 4-13°C 3-12° C 7-11°C 6-11°C Αίθριος ο καιρός καθ’ όλη Mε αρκετές νεφώσεις θα Oι νεφώσεις θα είναι το κύριο Ασθενείς βροχές καθ’ όλη Προβλέπονται πυκνές νεφώτη διάρκεια της ημέρας. Οι κυλήσει η ημέρα των Χριάνεμοι θα πνέουν από ΝΔ στουγέννων. Οι άνεμοι από διευθύνσεις μέτριοι. ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς.

χαρακτηριστικό που από το βρά- τη διάρκεια της ημέρας. Οι σεις που θα γίνουν πιο αραιές δυ θα δώσουν βροχές. Οι άνεμοι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι προς το βράδυ. Οι άνεμοι ΔυτιΝΑ έως τρία Μποφόρ. από Νότιες διευθύνσεις. κοί ασθενείς έως μέτριοι.

• Μετακινήσεις κάθε τρεις μήνες για τους εφοριακούς προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στο Mega. Επίσης, διέψευσε ότι οι καθαιρέσεις 165 διευθυντών, υποδιευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων εφοριών, που προκάλεσαν ενδοκυβερνητική κρίση, ήταν αποτέλεσμα κομματικών επιλογών, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι όποιες μετακινήσεις στο μέλλον θα γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια. Ακόμη, είπε ότι πρώτα θα προχωρήσει η επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που

δεν υπάγονται στο σύστημα και σε δεύτερη φάση θα υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Για τις αποδείξεις Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα των αποδείξεων ξεκαθαρίζοντας ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν και το 2013 την υποχρέωση να συλλέγουν αποδείξεις, ώστε να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο. Το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας μικρότερης του 25% ενδεχομένως να ξεπερνά ακόμη και τον φόρο!

Οι καταγγελίες στον Άρειο Πάγο

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά • Στο στόχαστρο του Αρείου Πάγου μπαίνουν οι καταγγελίες για τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Συγκεκριμένα ο Ι.Τέντες παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών να διενεργήσουν έρευνες, για το εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της έκθεσης σε βάρος ασθενών, λόγω αθέμιτης άρνησης διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στην έννοια της άρνησης, περιλαμβάνεται και η συγκαλυμμένη άρνηση, αυτή της μη παροχής νόμιμης πίστωσης, αλλά και αυτή της τεχνητής έλλει-

ψης φαρμάκων, με οποιονδήποτε τρόπο και αν αυτή γίνεται. Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, η από 17 Νοεμβρίου απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Με την απόφαση επιβάλλεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους ιατρούς με βάση αποκλειστικά τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Από τη νέα χρονιά ξεκινάει…

Φορο – επιδρομή στους ιδιοκτήτες ακινήτων • Απανωτά θα έρχονται από το νέο χρόνο οι «λογαριασμοί» της Εφορίας για τα αναδρομικά χαράτσια του ΦΑΠ των 2010, 2011 και 2012 ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του τρίτου μνημονίου και να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού. Tο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων ενιαίο τέλος ακινήτων, μειωμένα αφορολόγητα και επέκταση των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με τη Real News, έρχονται ανατροπές στη φορολογία ακινήτων με βάση τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που είναι οι εξής: Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για ετήσια μισθώ-

ματα έως 12.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα μισθώματα. Επιβάλλεται φόρος 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων. Καταργούνται μεταξύ άλλων οι φοροαπαλλαγές που προέβλεπαν έκπτωση φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων, αλλά και για τα ενοίκια. Η σημαντικότερη πάντως αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων θα είναι η θέσπιση του ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, ενώ από το νέο σύστημα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το επόμενο έτος 3 δισ. ευρώ.

ΠPΩΪNA ΛOΓIA Τα φετινά Χριστούγεννα ας μείνουμε στην ουσία!.. Εντάξει, αυτό το ξέρουμε όλοι! Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα πιο φτωχικά και λιτά που έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Άλλο όμως αυτό κι άλλο το να συγκρίνεις την σημερινή εποχή με εκείνη της Γερμανικής Κατοχής. Καμία σχέση το σήμερα με το τότε! Άπαντες φτωχύναμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Παρόλα αυτά, ακόμα τα βγάζουμε πέρα, έστω και με δυσκολία. Εμείς οι Γιαννιώτες πάντως και τα ψώνια μας κάνουμε τις τελευταίες ημέρες και δώρα παίρνουμε σ’ όσους γιορτάζουν και τα μεζεδάκια μας τρώμε στις ταβέρνες. Όσο για τον καφέ, αυτός διανύει… ημέρες δόξας στην πόλη μας! Τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξαν στο κέντρο αρκετές νέες καφετέριες, οι οποίες είναι διαρκώς γεμάτες με κόσμο. Απ’ το πρωί ως το βράδυ. Λεφτά λοιπόν μπορεί να μην υπάρχουν για ταξίδια στο εξωτερικό ή για πολλά – πολλά ψώνια και ακριβά δώρα, όπως στο παρελθόν, την έξοδο όμως και τη διασκέδαση οι περισσότεροι από μας δεν τη στερούμαστε με τίποτα. Και καλά κάνουμε! Βγαίνεις, ας πούμε, κατά τις οκτώ το βράδυ και σε πολλά μαγαζιά (μπαράκια, καφετέριες, μεζεδοπωλεία) δεν βρίσκεις ούτε… σκαμπό να κάτσεις! Τόσο πολύ κόσμο έχουν. Ας μην γκρινιάζουμε λοιπόν συνέχεια για το κακό που μας έχει βρει κι ας πάψουμε να κλαίμε τη μοίρα μας. Η ζωή μας όντως άλλαξε τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και πάλι τα καταφέρνουμε. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στα ουσιαστικά. Εξάλλου, στα χρόνια της υπερβολής τα Χριστούγεννα κακώς συνδέθηκαν αποκλειστικά με τρελά… ξεφαντώματα και σπατάλη χρημάτων παντού! Πιο πολύ έχουν να κάνουν με το μάζεμα της οικογένειας στο σπίτι και φυσικά με την καλή παρέα. Αυτά είναι τα πιο πολύτιμα πράγματα και δεν κοστίζουν πολύ. Καλές γιορτές…

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

proinoslogos24_12_2012  

newspapers