2022_06_23

Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

l

l

Έτος 65ο - Aρ. φύλλου 18.281

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

l

l

Tιμή 0,80 €

l

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

http://www.proinoslogos.gr

l

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο Μαν. Κεφαλογιάννης κατήγγειλε στην Ε.Ε. τη νέα ανθελληνική πρόκληση

; ΓΙΑ ΠΟΙΑ…ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΙΛΟΥΝΟΙ«ΤΣΑΜΗΔΕΣ» Αλυτρωτικές εκδηλώσεις μέσα στην Αλβανική Βουλή δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας από μια υπό ένταξη χώρα

ΟΜΟΝΟΙΑ: Υπόλογοι πολιτικοί, κόμματα και διοργανωτές

• Οι νέες προκλήσεις των «Τσάμηδων», με την πλήρη κάλυψη της Αλβανικής Βουλής έρχονται για μια ακόμη φορά να αποδείξουν την αναντιστοιχία λόγων και έργων της Κυβέρνησης Ράμα, αλλά και του Αλβανικού κατεστημένου, που υποδαυλίζουν συστηματικά τις αλυτρωτικές και ανθελ-

Ο Κ. Τασούλας ανακοίνωσε πως η Βουλή θα χρηματοδοτήσει ανασκαφές

Μετά το αρχ. Θέατρο σειρά παίρνει και το βουλευτήριο της Δωδώνης!

Πανηγυρική η εκδήλωση παράδοσης στο κοινό του αποκατεστημένου κάτω διαζώματος • Την επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας του αρχαιολογικού χώρου ζήτησε από το ΥΠ.ΠΟ ο Χρ. Ντακαλέτσης

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ ληνικές εκδηλώσεις τους. Αποκορύφωμα της συστηματικής και διαχρονικής πολιτικής είναι και η εκδήλωση που οργανώθηκε μέσα στο Αλβανικό κοινοβούλιο (με απόφαση των βουλευτών του Ράμα), για τις δήθεν «σκλαβωμένες πατρίδες» και τη «γενοκτονία των «Τσάμηδων» από την Ελλάδα, η οποία έτυχε μάλιστα της επίσημης προβολής από την ιστοσελίδα της Βουλής. ➥ 11η σελ.

Εξαγωγές και προϊόντα έφεραν νέες διακρίσεις για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Τους ανιστόρητους Αλβανικούς ισχυρισμούς για δήθεν «γενοκτονία» των «Τσάμηδων» καταρρίπτει ο Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος θέτει το θέμα με την ιστορική, νομική και πολιτική του διάσταση στην Ε.Ε.

Θα ξεμπλοκάρουν οι χωρικοί σχεδιασμοί

Το Κτηματολόγιο εργαλείο ανάπτυξης για την Ήπειρο!

4 Συνεδρίαση του ΤΕΕ για τα προβλήματα στην περιοχή μας

Στο ¼ μειώθηκαν οι μετανάστες που παραμένουν στις δομές της χώρας Σελ. 12

PEΠOPTAZ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Σελ. 6 Ν. Μηταράκης χθες από την Άρτα:

• Περισσότερο αισιόδοξο μοιάζει το μέλλον για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, τον σημαντικότερο της Ηπείρου και φυσικά για το αρχαίο του Θέα-

• Eργαλείο καίριας σημασίας για την ισχυρή και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας αποτελεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, το οποίο οδηγεί στον πλήρη καθορισμό όλων των ιδιοκτησιών γης, λαμβά-

Κατακόρυφη η άνοδος της θετικότητας την τελευταία εβδομάδα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις παραλίες «καραδοκεί» ο κορωνοϊός

νοντας φυσικά υπόψη εκείνες τις παραμέτρους που αφορούν τις εκτάσεις του Δημοσίου και τις εκτάσεις που έχουν χα➥ 11η σελ.

τρο, στο οποίο τα έργα της αναστήλωσης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς πλέον. Στο πλαίσιο μίας πανηγυρικής εκδήλωσης το βράδυ της Τρίτης παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη παραδόθηκε επί-

Τιμή από τον Δήμο Πωγωνίου στον αείμνηστο πολιτικό…

Το όνομα του Αντώνη Φούσα θα έχει η πλατεία της Ρεπετίστας

4 Σε κλίμα συγκίνησης το οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης

4 Στα ύψη και χθες τα κρούσματα (10.528 πανελλαδικά - 172 στην Ήπειρο)

• Η ανοδική τάση που παρατηρείται το τελευταίο δεκαήμερο των κρουσμάτων κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε και με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 10.528 νέα κρούσματα που ναι μεν είναι κατά 2.000 λιγότερα σε σχέση με την Τρίτη, ωστόσο η συγκεκριμένη ημέρα κατά «παράδοση» είναι υπερφορτωμένη και με κρούσματα που επιβεβαιώνονται α- ➥ 11η σελ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αερολογία βγήκε μπροστά από την ΑΕΡΙΟ-λογία! ➤ Γράφει ο ΚΩΝ/ΝΟΣ Χ. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

l Περισσότερο από ένα μήνα έχουν που κυκλοφόρησαν σωρευτικά ειδήσεις, για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου στην Ήπειρο. Ήταν μια είδηση καθησυχαστική, και αντίλογος για τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα στην ενεργειακή κρίση και στις συνέπειες που θα έχουν αυτά τα «καλούδια της Φύσης» στο έλλειμμα ενέργειας που έχει η πατρίδα μας. Την καλή είδηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μας, για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε παλιές γεωτρήσεις. Συ- ➥7η σελ.

• Σε «Πλατεία Αντωνίου Γρ. Φούσα» θα μετονομαστεί η Κεντρική Πλατεία Ρεπετίστας, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ➥ 4η σελ.

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Πολλά τα κενά σε όλες τις θέσεις

Με μυστικότητα οι μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΣ Γιάννινα

➦ Αβεβαιότητα για τον Ντομίνγκεθ - αναζητείται μέσος με εμπειρία

• Στην αναζήτηση ενός κεντρικού χαφ βρίσκονται οι άνθρωποι του ΠΑΣ Γιάννινα καθώς πλησιάζει χρονικά η έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ενώ οι μεταγραφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι οι γνωστές 4 με τους Ρομέρο, Κιάκο, Σταματελόπουλο και Τσάβο. Μπορεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας του ΠΑΣ Γιάννινα να βρίσκεται η πώληση του αρχηγού Γιάννη Κάργα στον ➥ 11η σελ.

Aριστερά η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στην αρχαία Δωδώνη. Δίπλα οι Κ. Τασούλας και Λ. Μενδώνη προσέρχονται στον αρχαιολογικό χώρο… σημα σε χρήση το κάτω διάζωμα του μνημείου, ενώ η έκπληξη ήρθε από τον Γιαννιώτη Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα που ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των ανασκαφών στο βουλευτήριο. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης διατύπωσε συγκεκριμένα αιτήματα προς ➥ 11η σελ.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ: Υπογράφηκε η απόφαση για την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας • Στη σελίδα 6

Ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δωδώνης Νικ. Λώλος…

Δεχόταν παρεμβάσεις και πιέσεις στο έργο του και ανεξαρτητοποιήθηκε! 2 Τι αναφέρει σε έγγραφη δήλωσή του

• Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δωδώνης, ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Λώλος δηλώνει την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη «Ενότητα Προοπτικής». Αναφέρει σχετικά: «Σήμερα στις 6 Ιουνίου 2022 υποβάλλω την παραίτησή μου από την Παράταξη «Ενότητα Προοπτικής» και δηλώνω ότι παραμένω ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος έως την λήξη της θητείας του δημοτικού συμβουλίου. »Καταρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο για την τιμή ➥ 11η σελ.

Τίτλοι… τέλους από Ιούλιο για την ρήτρα αναπροσαρμογής σελ.6

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Η πίστη δεν είναι «εμπόριο» και οι άγιοι δεν είναι... εμπόρευμα! ➤ Tου π. ΗΛΙΑ ΜΑΚΟΥ

l Ορισμένοι ισχυρίζονται, και μάλιστα με βεβαιότητα (!), ότι η πίστη στο Χριστό έχει γίνει "εμπόριο" και οι άγιοι ουκ ολίγες φορές προβάλλονται και "χρησιμοποιούνται" σαν "εμπόρευμα"... Μια τέτοια εντύπωση, παρά το γεγονός ότι δεν λείπουν οι αφορμές για να δημιουργηθεί, δεν πρέπει να γενικεύεται αφοριστικά και φυσικά δεν έχει σχέση με το πνεύμα και το νόημα και το περιεχόμενο και την ουσία της Εκκλησίας, που είναι ακλόνητη αξία και πραγματικότητα ως πνευματικός θεσμός, ανεξάρτητα από την ποιότητα των ατόμων, που ➥3η σελ.


Σελ. 2η

4 Eκδηλώσεις 4 Γεγονότα

Ιδρύεται Μητρώο με αναγνωρισμένα ξένα ΑΕΙ

Τι αλλάζει στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών από εξωτερικό

• Αλλάζει η διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το εξωτερικό με τον νέο Νόμο Πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας, ενώ όπως είναι γνωστό, η διαδικασία αυτοματοποιείται και δεν θα περνάει πλέον μέσα από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Έτσι προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό θα καταστήσει την αναγνώριση πτυχίων των υποψηφίων αυτόματη, καθώς όποιος απόφοιτος ζητήσει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, θα ελέγχεται άμεσα. Η νέα διαδικασία που προβλέπεται όμως έχει διάφορα στάδια και εισάγει νέες μεθόδους λειτουργίας του Οργανισμού σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας του. Συγκεκριμένα ιδρύεται Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών, στο οποίο και θα τηρείται κατάλογος αξιολογητών κατά επιστημονικό κλάδο. Για να γραφτεί κάποιος στο Μητρώο αυτό θα πρέπει να έχει

πτυχίο ή δίπλωμα ελληνικού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένου πτυχίου από το εξωτερικό που να καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της θέσης ή συναφές με αυτό γνωστικό αντικείμενο, επιστημονική εξειδίκευση στον επιστημονικό κλάδο της θέσης (που αποδεικνύεται με τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών) και άριστη ή πολύ καλή γνώση τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας. Για την εγγραφή στο Μητρώο βέβαια θα προηγείται δημόσια πρόσκληση από την πλευρά του ΔΟΑΤΑΠ η οποία δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Η επιλογή των αξιολογητών αυτών, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Οργανισμού, θα γίνεται με βάση τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων, με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση του προέδρου του.

Πλύσιμο υπόγειων κάδων στην Ηγουμενίτσα

• Σε πλύσιμο των υπόγειων κάδων απορριμμάτων της Ηγουμενίτσας θα προβεί σήμερα, Πέμπτη η Υπηρεσία Καθαριότητας του γειτονικού Δήμου. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία του πλυσίματος παρακαλούνται οι πολίτες να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους κοντά στους υπόγειους κάδους. Πιο συγκεκριμένα, θα πλυθούν οι κάδοι στην οδό Σελλών, στη Λαϊκή Αγορά, στη συμβολή των οδών Κύπρου και Μιχαλά, στη συμβολή των οδών Κύπρου και Δαγκλή και επί της παραλιακής οδού, έναντι της Παιδικής Χαράς και στα σημεία κοντά στα καταστήματα εστίασης.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ «Π.Λ.»

O Πρόεδρος ΔΕΥΑΙ για το νερό που πίνουμε στα Γιάννενα…

l Σε χθεσινό σχόλιο της στήλης «Διαδόσεις» σχετικά με την ποιότητα του νερού που πίνουμε στα Γιάννενα απαντάει με επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα: «Κύριε Διευθυντά, στο σημερινό (σ.σ. χθεσινό), 22/6/2022, φύλλο της εγκρίτου εφημερίδος σας, και στη στήλη "διαδόσεις...", δημοσιεύεται σχόλιο συντάκτου σας με την υπογραφή "Θ." και τίτλο "Γιατί μας αγνοούν;" στο οποίο κατηγορείται η ΔΕΥΑΙ ότι δεν ενημερώνει το κοινό "εάν το νερό της ύδρευσης είναι καλής ποιότητας για να το πίνουμε". Κατ' αρχήν θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το νερό των Ιωαννίνων είναι αρίστης ποιότητος και αυτό πιστοποιείται όχι μόνον από τις μηνιαίες χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις της ΔΕΥΑΙ αλλά και από τους αντίστοιχους ελέγχους της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου. Επιπλέον, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, από διετίας και πλέον, τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ, deyai.gr/περιβάλλον και είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Οι υπεύθυνοι λοιπόν (χωρίς τα εισαγωγικά) και ξέρουν τι νερό σερβίρουν και δεν αδιαφορούν για την ενημέρωση του κοινού. Τέλος, η ανησυχία, στην οποία αναφέρεται ο συντάκτης σας, δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται αφού και αδικαιολόγητη είναι και δεν διατυπώθηκε ποτέ προς τη ΔΕΥΑΙ. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Με εκτίμηση Άρης Μπαρτζώκας Πρόεδρος ΔΕΥΑΙ»

ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΜΠΑΓΙΑΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ MD, PhD, MRCP Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Warwick • Σακχαρώδης Διαβήτης • Θυρεοειδοπάθεια Όζοι θυρεοειδούς

• Διαταραχές Παραθυρεοειδών & Ασβεστίου • Διαταραχές Υπόφυσης & Επινεφριδίων • Οστεοπόρωση

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

• Παχυσαρκία • Διαταραχές εμμήνου ρύσεως & ήβης • Πολυκυστικές ωοθήκες & Δασυτριχισμός • Ενδοκρινολογία & Σακχαρώδης Διαβήτης κυήσεως • Δυσλιπιδαιμία

Ναπολέοντος Ζέρβα 22, 2ος όροφος, Ιωάννινα Email: christosbagias@gmail.com Τηλ: 26510 65784 & 6945398113

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σύμφωνα με τον Γ. Γεωργαντά

Ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα

• Την ανάγκη να στραφεί η Ελλάδα σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα που σε κάθε του βήμα θα στηρίζεται η παραγωγή και ο πραγματικός παραγωγός, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία παρουσιάστηκε έρευνα της Ernst & Young και της Τραπέζας Πειραιώς για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας. Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε από τα κόμματα να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να λυθούν χρόνιες παθογένειες. «Πρέπει να κοιτάξουμε τον αγρότη στα μάτια και να πούμε αλήθειες, και να διορθώσουμε όλοι μαζί τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», είπε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Στηρίζοντας την παραγωγή και τον πραγματικό παραγωγό, στη-

ρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή». Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε επίσης ότι στο νέο μοντέλο λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην αναγκαία για τη χώρα παραγωγή και στην επιβαλλόμενη από την ΕΕ «πράσινη μετάβαση» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει επισιτιστικό πρόβλημα, ωστόσο σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του κινδύνου πρέπει να γίνει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όταν ένα πρόβλημα γίνεται παγκόσμιο επιδρά σε όλους.

Συνεδριάζουν Περιφερειακό και Επιτροπή Περιβάλλοντος

• Με πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου και ώρα 14.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία. Μεταξύ άλλων, θα γίνει συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα της ΑΕΝ Πρέβεζας. Την ίδια ημέρα και ώρα 11 π.μ. συνεδριάζει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας με εννέα θέματα ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ άλλων, καλείται να γνωμοδοτήσει επί του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του Νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης Ηπείρου.

Θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα

Δακτυλιώσεις πελαργών σε Γιάννενα - Παρακάλαμο

ναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν.

Πρόταση με προϋπολογισμό 228.245 ευρώ υπέβαλλε ο Δήμος Πωγωνίου

Σύγχρονος εξοπλισμός μέσω ΕΣΠΑ για το πρ. Παρθεναγωγείο Δελβινακίου

• Ένα βήμα πιο κοντά στην παράδοση ενός σύγχρονου πολυχώρου γνώσης και πολιτισμού στο Δελβινάκι βρίσκεται ο Δήμος Πωγωνίου με την έγκριση της νέας πρότασης για την προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για το πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο. Η πρόταση με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου» προϋπολογισμού 228.245,56 ευρώ, αφορά την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού ώστε το εμβληματικό κτίριο να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο και χώρος παραγωγής γνώσης και διακρατικών ανταλλαγών με την γείτονα χώρα. Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικό-

KOINΩNIKA

Γνωστoπoίηση γάμου Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΥΧΟΣ του Δημητρίου και της Βασιλικής, το γένος Κίτσου, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα και η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΚΑΣΗ του Νικολάου και της Ευδοκίας, το γένος Τσακίρη, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στην Θεσσαλονίκη.

Την ερχόμενη Δευτέρα

• Δακτυλιώσεις λευκών πελαργών θα πραγματοποιήσει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου την Πέμπτη, 23 Ιουνίου στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και την Παρασκευή, 24 Ιουνίου στον Παρακάλαμο. Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της α-

4 Eκδηλώσεις 4 Γεγονότα

τητα και Καινοτομία 2014-2020» μέσω του οποίου ολοκληρώνεται η κατασκευή του κυρίως έργου της πράξης για την ανακαίνιση του κτιρίου, αρχικού προϋπολογισμού μελέτης 1.265.602,00€. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το πρώην Αρρεναγωγείο - Παρθεναγωγείο Δελβινακίου είναι κτισμένο το 1875 με κάτοψη σε σχήμα "Ε", η οποία συμβόλιζε τη λέξη "Ελευθερία" και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια - δείγμα Ηπειρώτικης Αρχιτεκτονικής. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χαρακτηρίζεται από την επιβλητικότητά του και την "αυστηρή" συμμετρία του, τόσο ως προς την κάτοψη όσο κι ως προς την όψη του. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα με πλακόστρωτη αυλή σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Σήμερα η ονοματοδοσία του

Ένα πάρκο με το όνομα του Τάκη Μουσαφίρη

• Tο όνομα του συμπατριώτη μας μεγάλου μουσικοσυνθέτη Τάκη Μουσαφίρη θα δοθεί στο πάρκο που βρίσκεται επί της οδού Σουλίου, απέναντι από την οδό Καραολή και Δημητρίου. Η τελετή ονοματοδοσίας θα γίνει από τον Δήμο Ιωαννιτών σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ..

Την Κυριακή, στην Ε.Η.Μ.

Μουσικοχορευτική βραδιά από το Λύκειο Ελληνίδων

• Μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα «Ο μισεμός είναι καημός...» θα κάνει το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων την ερχόμενη Κυριακή, 26 Ιουνίου και ώρα 20.30 στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ… Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Επετειακή εκδήλωση

«Μνήμες σε χαρτί» στη Νέα Σελεύκεια

• Eκδήλωση με τίτλο «Μνήμες σε χαρτί», που σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, ώρα 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Selefkos Palace» στην Νέα Σελεύκεια. Θα εκτεθούν φωτογραφίες που έχουν συγκεντρωθεί από προσωπικά αρχεία κατοίκων του χωριού και αφορούν την περίοδο από τα πρώτα χρόνια της μετεγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Σελεύκεια, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, ενώ η συγγραφέας Αργυρώ Μαργαρίτη θα παρουσιάσει το ρόλο της Μικρασιάτισσας γυναίκας και το

χρονικό του ξεριζωμού. Παράλληλα, θα προσφερθούν κεράσματα και παραδοσιακά γλυκίσματα με άρωμα Μικράς Ασίας.

Θα γίνει από τον Σύλλογο Αποφοίτων Ζωσιμαίας

Εκδήλωση μνήμης για τον Σάκη Δάλλα

• Η μνήμη του αείμνηστου προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Σάκη Δάλλα θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Στο πλαίσιό της θα παρουσιαστεί επίσης το βιβλίο του Σ. Δάλλα «Πρότυπα Σχολεία και Ζωσιμαία Σχολή» που εκδόθηκε από τον Σύλλογο και το οποίο θα διανεμηθεί δωρεάν μετά το πέρας της. Ομιλητές θα είναι οι Απόστολος Κατσίκης, ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μιχάλης Σπέγγος, συγγραφέας. Θα προβληθεί παράλληλα βίντεο του Λάζαρου Σακελλαρίου σχετικό με το βιβλίο, ενώ μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας.

Μουσικοχορευτική παράσταση στις 26 Ιουνίου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

• Μουσικοχορευτική παράσταση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει την Κυριακή, 26 Ιουνίου και ώρα 8:30 μ.μ. το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Συμμετέχουν τα τμήματα παραδοσιακών χορών των φορέων: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου (με συμμετοχή και της χορωδίας), Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, Σύλλογος Μικρασιατών Νεοκαισάρειας

Ιωαννίνων και Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Καππαδόκων Κόνιτσας «Οι Ρίζες». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με συγκέντρωση των συγκροτημάτων στην κυρά Φροσύνη και παρέλαση στις 20:10 προς την πλατεία Μαβίλη. Επιμέλεια - συντονισμός εκδήλωσης: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης (δάσκαλου χορού ΠΚΔΙ - εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής).


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 3η

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ε ΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

διαδόσεις... Ξέρει τι κάνει!

= Ξέρει πώς πορεύεται ο Μιχάλης Πλιάκος, στον Δήμο του οποίου λειτουργεί η δομή φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών «Αγία Ελένη». Είχε από καιρό στραμμένο το βλέμμα στα κονδύλια που δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για ανταποδοτικά έργα στους ΟΤΑ οι οποίοι φιλοξενούν δομές. Το Κολυμβητήριο που θα φτιάξει ο Δήμος Ζίτσας με κάποια από αυτά τα χρήματα είναι πολύ σπουδαίο έργο σε μία περιοχή που δεν της… περισσεύουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Μην ξεχνάμε ότι το μόνο δημόσιο Κολυμβητήριο στα Γιάννενα σήμερα είναι εκείνο της Λιμνοπούλας, το οποίο δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες της πόλης. Το νέο Κολυμβητήριο θα έχει πισίνα μήκους 25 μέτρων, ιδανική δηλαδή για κάθε χρήση. Αναμφίβολα, είναι επιτυχία αυτή για τον κ. Πλιάκο… Κ.Α.

Όλα αλλάζουν!

= Κάθε μέρα που περνάει γίνεται περισσότερο αποδεκτό από την πλειοψηφία των σκεπτόμενων πολιτών ότι όλα αλλάζουν στην Ελλάδα σε θέματα οργάνωσης και διευκολύνσεων των πολιτών… Μακάρι να μην παρεμβάλλονταν τόσα εμπόδια και να κυλούσε ομαλά ο μετασχηματισμός. Ήδη η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός κάνει ευκολότερη την καθημερινότητά μας. Το «θαύμα Πιερρακάκη «λάδωσε» την κρατική μηχανή και δουλεύει τώρα με άλλους ρυθμούς… Τον κάλεσαν και στην Κύπρο για να τους δώσει τα φώτα του. Και για όλα αυτά η «λαλίστατη» αντιπολίτευση δεν έχει να πει ούτε ένα καλό λόγο… Σχόλιο ΚΑΝΕΝΑ! Βρίσκουν μόνο τα αρνητικά ή τα μετατρέπουν σε αρνητικά για να έχουν κάτι να λένε… Μεγάλο κατάντημα!

Υποψήφιος... έτοιμος από καιρό!

= Την αποφασή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 γνωστοποίησε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ioannina Tv», ο Παντελής Κολόκας. Ο νυν Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ ανέφερε ότι έχει αφιερωθεί εδώ και καιρό στη συγκρότηση μίας δυναμικής και οργανωμένης ομάδας που θα διεκδικήσει τον Δήμο Ιωαννιτών, υπογραμμίζοντας πώς στην αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να υπάρχουν κομματικά «στεγανά», αλλά η κουλτούρα των συνεργασιών. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην υπενθυμίσει ότι το έπραξε ο ίδιος αυτό το 2014 και λοιδωρήθηκε, όπως είπε, από κάποιους που σήμερα κάνουν το ίδιο! Για να δούμε λοιπόν αν προχωρήσει αυτή η προσπάθεια και καταφέρει ο κ. Κολόκας να συμπληρώσει τελικά τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές! Ν.Γ.

Όσα δε φτάνει η αλεπού…

= «Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα! «Τιμή μου απάντησε εκείνος»! Δεν κατάλαβε ότι η σύγκριση αφορούσε τις υπαναχωρήσεις του Ανδρέα! «Έξω οι βάσεις του θανάτου και «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», δήλωνε τότε και τα υπηρέτησε και τα δύο και τώρα ο Αλέξης νόμισε ότι ήταν προς όφελός του η σύγκριση! Και οι «υπογραφές» του Αλέξη «σβήστηκαν» μία - μία και τα υπηρέτησε ΟΛΑ και μάλιστα με μεγάλο ζήλο… Θ.

Με οδοφωτισμό... = Θα γίνει άμεσα αναβάθμιση του οδοφωτισμού δύο γνωστών παραλιών της Πέρδικας. Πρόκειται για το Καραβοστάσι και τον Αρίλλα. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 49.600 ευρώ. Είναι δύο πανέμορφες παραλίες, που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, κάποιοι μάλιστα κατασκηνώνουν και στις περιοχές αυτές, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες. Οποιαδήποτε παρέμβαση αναβάθμισής τους είναι λοιπόν προς τη σωστή κατεύθυνση. H.M.

Εν μέσω εμποδίων…

= Κάθε τόσο ξεφυτρώνουν και νέα εμπόδια που δυσκολεύουν το έργο της κυβέρνησης… Ο εκσυγχρονισμός μας προσφέρεται εν μέσω εμποδίων. Και αν δεν είχαν τόσο οργανωμένες τις παρεμβάσεις τους τα πράγματα δεν ξέρω που θα βρισκόταν σήμερα και αν θα κλαίγαμε τη μοίρα μας κάτω από ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Κάθε μέρα εκσυγχρονίζονται κρατικές δομές που μέχρι χθες ήταν ανενεργές και τόσο στις προνοιακές υπηρεσίες οι ανακατατάξεις γίνονται με ρυθμούς που μας εκπλήσσουν όσο και σε πολλές άλλες υπηρεσίες, όπως στα ασφαλιστικά ταμεία, που βρισκόταν σε …αγρανάπαυση, ενώ ξοδεύονταν πόροι για την υποτιθέμενη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά και τις αμοιβές των υπαλλήλων που υποτίθεται ότι …δούλευαν σ’ αυτές!

Γαϊδουρινή υπομονή…

= Όποιος πολίτης χρειάστηκε να ζητήσει τις υπηρεσίες κρατικών δομών έφτυνε αίμα, που λέμε, μέχρι να αποπερατώσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να κάνει τη δουλειά του… Πόσοι περιγράφουν αυτά που τράβηξαν όταν τα έβαλαν με το θεριό της εν Ελλάδι γραφειοκρατίας. Οι επαγγελματίες που έφυγαν από τη χώρα μας ξέρουν πολύ καλά τι τράβηξαν μέχρι να πάρουν την απόφαση να στήσουν αλλού τη δουλειά τους. Και είναι αισιόδοξο το μήνυμα, που περιέργως δεν έγινε γνωστό στην αντιπολίτευση, ώστε να το σχολιάσει θετικά, για τους μεγάλους επενδυτές που επιλέγουν τη χώρα μας για να στήσουν τις δουλειές τους προς όφελος και της οικονομίας μας και της προσφοράς θέσεων εργασίας και μάλιστα για εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση.

Έχουν κλειστά μάτια;

= Τίποτε καλό δεν υλοποίησε αυτή η κυβέρνηση; Όλα λάθος τα κάνει; Για να γίνει πιστευτός ο λόγος της όποιας αντιπολίτευσης θα πρέπει να μπορούν να σχολιάζουν αντικειμενικά το έργο της κυβέρνησης και για το θετικό έργο να λένε τον καλό λόγο και για το όποιο αρνητικό να έχουν αντίλογο που να εξηγεί το πόσο καλύτερα θα γινόταν τα πράγματα αν ακολουθούσαμε το δικό τους μοντέλο. Αλλά η στείρα άρνηση δεν τους προσφέρει τίποτε, γι’ αυτό και οι πολίτες στέκονται με σκεπτικισμό απέναντί τους και δεν αξιολογούν θετικά τις παρεμβάσεις τους… Κάτι διαφορετικό φαίνεται να επιλέγουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και καλό θα ήταν γι’ αυτούς να μην αναπολούν μνήμες του παρελθόντος με τις εφαρμοσμένες πρακτικές του παλαιού ΠΑΣΟΚ… Δεν τους κάνει καλό!

Θεανώ Βλάχου

Πλήρης εγκατάλειψη…

= Στο τέρμα της οδού Δωδώνης υπάρχει η διαχωριστική νησίδα που η πρώην αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, υπεύθυνη τότε του πρασίνου, είχε ομορφύνει βάζοντας πολύχρωμες τριανταφυλΦΩTO APXEIOY

λιές! Ρίξτε μια ματιά σήμερα! Πλήρης εγκατάλειψη! Τα αγριόχορτα έκρυψαν τις τριανταφυλλιές και κανένας δεν νοιάστηκε… Κρίμα! Ας προσέχουμε όταν επιλέγουμε δημοτικούς συμβούλους. Τουλάχιστον να ανταμείβουμε εκείνους που αγωνίζονται για μια καλύτερη πόλη… Το χρειαζόμαστε! ΜΑΤ

Στο «μάτι του κυκλώνα»!

= Μια εξαιρετική και έντιμη επιστήμονας, με μεγάλη γνώση και πολύ ήθος, η δικαστική παθολογοανατόμος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αντιγόνη Μητσέλου, βρέθηκε αναίτια στο "μάτι του κυκλώνα", με αφορμή την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, λόγω της ιστολογικής έκθεσής της για ένα από αυτά. Έκανε και στη συγκεκριμένη περίπτωση το καθήκον της με τον καλύτερο τρόπο και με ευσυνειδησία, αλλά δεν ήταν αυτή αρμόδια να αποφανθεί περί του τρόπου του θανάτου. Πέραν αυτού, ως άνθρωπος και ως ιατρός η κ. Μητσέλου έχει υπευθυνότητα, συναίσθηση και ανθρωπιά. ...οι διαδοσίες Η.Μ.

Η πίστη δεν είναι «εμπόριο» και οι άγιοι δεν είναι... εμπόρευμα! ➥ από 1η σελ. αποτελούν το αν-

της.

θρώπινο δυναμικό

➤ Tου π. ΗΛΙΑ ΜΑΚΟΥ

χρήσιμο εργαλείο ενίσχυσης συνανθρώπων σε έκτακτες και ανασφαλείς καταστάσεις. Ας συνειδητοποιήσουμε κύρια και πρώτιστα όλοι εμείς, που θέλουμε να εμφανιζόμαστε στα λόγια ως Ορθόδοξοι, ότι η αληθινή πίστη δεν έχει σχέση με τα κάθε είδους συμφέροντά μας, αλλά με τα φτερουγίσματα της ψυχής μας προς τα άνω. Ας μην έ-

Σε περιπτώσεις που, τυχόν, παρατηρείται «εμπορευματοποίηση» της Ορθοδοξίας, ας μην κάνουμε το λάθος να συνδέσουμε λανθασμένα τις αξίες της πίστης, που μας τονώνουν και μας αναγεννούν ψυχικά, και τις μορφές των αγίων, που μας παρακινούν προς το καλό, με τις εσφαλμένες πρακτικές φαινομενικά θρησκευόμενων προσώπων, που εμφανίζουν αδυναμίες και πάθη. Κάποιοι κληρικοί, αλλά και λαϊκά μέλη της Εκκλησίας, κάνουμε ενδεχομένως ενέργειες, που δικαιολογούν, αδικαιολόγητα, την κακή αυτή αίσθηση, και σκανδαλίζουμε Η πίστη μπορεί να υποδείξει τις λύσεις γινόμενοι "χριστέμποκαι να βρει τα μέσα για την αντιμετώπιση ροι"! Και δίνουμε, όσοι της πολλαπλής και πολυσήμαντης τραγιτο δίνουμε, το λυπηρό κότητας της εποχής μας... και βλάσφημο μήνυμα ότι η Εκκλησία είναι "μαγαζί γωνία". Είναι, κατά τη γνώμη μας πάντα, χουμε την αφέλεια να πιστεύουμε στο αθέμιτο και αφύσικο να γίνεται (αν και μονόφθαλμο και μονόπλευρο κοίταγόπου γίνεται) προσπάθεια να στηθεί μα της πραγματικότητας, που εμείς εμμονικά μια αδιαφανής εισπρακτική δημιουργούμε. Η πίστη, όταν δεν μετατρέπεται μηχανή με "εκμετάλλευση" παλαιών και σύγχρονων αγίων, συνεχείς δι- από τους εκφραστές της σε υλικοκεσκοφορίες, αμοιβή σε κηδείες, μνη- ντρικό σύστημα, αλλά αναδεικνύεται μόσυνα, τρισάγια, γάμους, βαπτίσεις η πνευματικοκεντρική της διάσταση, και άλλα τινά (εφευρίσκονται και μη- μπορεί να υποδείξει τις λύσεις και να χανεύονται διάφοροι προσχηματικοί βρει τα μέσα για την αντιμετώπιση τρόποι για περισσότερα έσοδα στ' ό- της πολλαπλής και πολυσήμαντης τραγικότητας της εποχής μας. Η επίνομα της πίστης!). Άνθρωποι της Εκκλησίας λέγο- τευξη αυτού του σκοπού απαιτεί προνται και είναι όσοι προσπαθούν να σπάθεια δημιουργικής πνοής, με την ζήσουν σύμφωνα με τις εκκλησιαστι- αξιοποίηση των θετικών μας στοιχείκές αξίες και όχι όσοι επιδιώκουν εκ- ων κόντρα στα αρνητικά μας στοικλησιαστικά εισοδήματα… Είναι, βέ- χεία. Προϋποθέτει δυναμική και όχι βαια, θεμιτό και φυσιολογικό, όποιος πιστός θέλει με δική του πρωτοβου- στατική και μίζερη αντιμετώπιση και λία και διάθεση, χωρίς καμία προτρο- μορφοποίηση της κατάστασης, ώστε πή και πίεση από κανέναν, που δεν να μην είναι αμαυρωμένη η εικόνα είναι σε καμία περίπτωση επιτρεπτή, μας και δυσδιάκριτη. Έτσι, τόσο στην προσωπική μας να προσφέρει τον οβολό του. Όχι, φυσικά, για τον παπά, αυ- ζωή, όσο και στη ζωή της κοινωνίας τός πληρώνεται ως δημόσιος λει- μας και της ανθρωπότητας θα βλέτουργός, αλλά για το ναό ή τα μονα- πουμε σημάδια ανάκαμψης και αναστήρια, προκειμένου να εξασφαλί- ζωογόνησης και αναγέννησης και αλσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά λαγής. Ό,τι μας θλίβει και μας ταπεινώκαι να αναπτύξουν κοινωνικό έργο, που τόσο χρειάζεται στην εποχή μας, νει, δεν πρέπει να μας απελπίζει, αρκεί να προφυλάξουμε ή να ξαναβρούμε έντιμη, βέβαια, διαχείριση. Άλλωστε, με τα χρήματα των πι- με μέσα μας τον πόθο της αγνότητας, στών και χτίστηκαν και συντηρούνται που δείχνει το ποιοι οφείλουμε να είοι ναοί και τα μοναστήρια. Και με αυ- μαστε. Και αυτό είναι μια στάση ζωής, τά προσφέρεται από ιερείς και μονα- που είναι δυνατό να βοηθήσει σε όλο χούς στήριξη σε φτωχούς και άπο- το φάσμα της καθημερινής ζωής, αλρους, που σε μερικές περιπτώσεις, λά και να εγγυηθεί την άνθηση του ανθρώπου. είναι εκτεταμένη. Με την εσωτερική μας ανάταση Αν και δεν θεωρούμε ότι η φιλανθρωπία δίνει μόνιμες και κατάλληλες και ανάσταση έχουμε ελπίδα να υλύσεις στις ανάγκες των ανθρώπων, περβούμε το χάος, που μας κυκλώθα έπρεπε να υπάρχουν οι συνθήκες, νει, και να επανέλθουμε από το χάώστε τα άτομα να μπορούν να ζουν σμα (κενό) σε στέρεο έδαφος, από αξιοπρεπώς από τη διασφαλισμένη την αταξία σε τάξη, από τα αδιέξοδα εργασία τους, ωστόσο, όπως είναι στη διέξοδο, από τα ερείπια στην αδομημένη η κοινωνία μας, αποτελεί ναστήλωση.


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

αν ψάχνετε για... Το πρόγραμμα της τηλεόρασης ΣΗΜΕΡΑ

ΕΡΤ1

05:00 ...ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ 09:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 09:15 ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ 12:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 13:00 ΔΕΣ & ΒΡΕΣ 14:00 ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ 15:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 16:00 ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4 18:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 19:00 ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ 20:00 ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ 21:00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 22:00 Η ΤΟΥΡΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ 23:00 ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ 00:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 00:05 ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ 00:40 PEAKY BLINDERS 02:45 ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ 03:40 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ 04:00 ΔΕΣ & ΒΡΕΣ

ANT1

06:00 Καλημέρα Ελλάδα 09:50 Το Πρωινό 13:00 Ant1 News 13:50 Ant1 News - Δελτίο Στη Νοηματική Γλώσσα 14:00 Κωνσταντίνου Και Ελένης (Ε) 15:00 Rouk Zouk 16:00 Superstore 16:30 Το Καφέ Της Χαράς (Ε) 17:30 5x5 18:45 Ant1 News - Κεντρικό Δελτίο 20:00 Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος; 21:00 Velvet 22:30 Άγριες Μέλισσες 00:00 Σύζυγος Για Ενοικίαση 02:00 Vice Specials 03:00 Επιθυμίες (Ε) 04:00 Μπρούσκο (Ε) 05:00 Και Οι Παντρεμένοι Έχουν Ψυχή (Ε)

STAR

06:00 House 07:00 Elif 08:00 Τρία Μίλια (Ε) 09:00 Breakfast@Star 12:00 Αλήθειες Με Τη Ζήνα 14:00 Ντετέκτιβ Μονκ 15:00 Star News 15:45 Ειδήσεις Στη Νοηματική Γλώσσα 16:00 Shopping Star 17:30 Τρία Μίλια 18:40 Τροχός Της Τύχης 19:45 Star News 21:00 Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε 23:30 Οι 100 00:45 Φλεγόμενη Γη 03:00 12 Χρόνια Σκλάβος

ALPHA

06:45 Οικογενειακές Ιστορίες (Ε) 07:45 Happy Day Στον Alpha 10:00 Super Κατερίνα 13:00 Το Σόι Σου, IV (Ε) 14:00 Δελτίο Ειδήσεων 14:50 Τ-Live

16:35 Δελτίο Ειδήσεων Στη Νοηματική Γλώσσα 16:45 Οικογενειακές Ιστορίες 17:45 Deal 18:50 Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 20:00 Μην Αρχίζεις Τη Μουρμούρα, IX (Ε) 21:00 Σασμός 22:40 Total Blackout 00:00 Αυτοψία 01:30 Parker 04:00 Η Εξαφάνιση, II (Ε) 04:45 Θυρίδα Τηλεπώλησης

ΣΚΑΪ

06:00 Σήμερα 10:00 Αταίριαστοι 11:30 Love It 14:00 Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων 15:00 Καλό Μεσημεράκι 17:00 Δελτίο Στη Νοηματική 17:10 Happy Traveller (Ε) 18:00 Κάτι Ξαναψήνεται (Ε) 19:50 Βραδινό Δελτίο Ειδήσεων 21:00 Survivor 00:45 Αγκαλιάστε Την Ουκρανία 02:45 Γυναίκες Δολοφόνοι 03:30 Κάτι Ξαναψήνεται (Ε) 04:45 Καλό Μεσημεράκι (Ε)

OPEN

06:00 Ώρα Ελλάδος 09:50 Ποιος Είναι Πρωινιάτικα; 13:00 Open News 14:00 Μέρα Μεσημέρι Με Τη Μάριον 16:15 Θυρίδα Τηλεπώλησης 16:30 Ο Ουρανοκατέβατος 17:30 Open News Στη Νοηματική 17:40 Ο Ουρανοκατέβατος 18:45 Open News 20:00 Private Eyes 21:00 Speed Racer 23:45 Ανοιχτά 01:15 Criminal Minds 02:00 Extra Mall 03:00 Criminal Minds 04:15 Μέρα Μεσημέρι Με Τη Μάριον (Ε)

MEGA

05:00 Κοινωνία Ώρα Μega 08:15 Mega Καλημέρα 10:50 Πάμε Δανάη 12:45 Mega Γεγονότα 13:30 Ελένη 15:50 Δελτίο Νοηματικής 16:00 Live News 18:30 The Chase 19:45 Μega Γεγονότα 20:55 Δελτίο Καιρού 21:00 Η Γη Της Ελιάς 23:20 Night Out 00:10 Στο Γηροκομείο 01:50 Faith Under Fire 03:50 Όταν Ο Χάρης Χώρισε Τη Μαίρη

αν ψάχνετε για...

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Τηλ. 26510 23333

ΠΕΜΠΤΗ 23/6/2022 8 το πρωί έως 9 το βράδυ:

ΚΑΚΟΣΙΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Θ. Πασχίδη 40 – Αμπελόκηποι, τηλ. 20110 9 το βράδυ έως 8 το πρωί: ΖΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, Κ. Φρόντζου 4, τηλ. 30443

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 • ISSN: 2654-0509 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Tιμή Φύλλου 0,80 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 200,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 230,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 350,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6%

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΡΓΟ: «Κατασκευή νέου κυλικείου - Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα”» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 800.000,00 € ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Αυτοχρηματοδότηση

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα” διακηρύσσει Διεθνή Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την ανάθεση με Σύμβαση Παραχώρησης της εκτέλεσης του έργου "Κατασκευή νέου κυλικείου - Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα” ενδεικτικής κατά τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας δαπάνης οχτακοσίων χιλιάδων ευρώ (800.000,00 €), με Φ.Π.Α. 24%, με αντάλλαγμα το δικαίωμα εκμετάλλευσής του για 20 έτη καταβάλλοντας στον Παραχωρούντα αρχικό τίμημα και Ετήσιο τίμημα, σύμφωνα με το Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147 Α / 8-8-16), όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4782/21,το Ν. 4413/2016 (ΦΕΚ 148 Α / 8-8-16) και τους όρους της Διακήρυξης, ήτοι: Τη σύνταξη της μελέτης εφαρμογής και την κατασκευή του έργου, όπως περιγράφεται αναλυτικά, µε ολική αυτοχρηματοδότηση, µε σκοπό την οικονομική αξιοποίηση του ακινήτου ιδιοκτησίας του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα”, µέσω της δημιουργίας κτιρίου υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικείου) και διαμόρφωσης - ανάπλασης της εισόδου και ακάλυπτου χώρου µε σκοπό τη δημιουργία στοιχείων ασφαλούς οδεύσεως κινήσεων οχημάτων, πεζών (ασθενών, συνοδών, προσωπικού του νοσοκομείου), πεζών ΑΜΕΑ, κ.λπ. Έναντι του συνόλου του αντικειµένου παροχής, χορηγείται αντί άλλου ανταλλάγµατος στον ανάδοχο, το δικαίωµα πλήρους εκµετάλλευσης των εγκαταστάσεων του κυλικείου που θα κατασκευαστεί και των εκµεταλλεύσεων που τυχόν θα αναπτυχθούν σε αυτό, καθώς και του αναλογούντα σε αυτό ακάλυπτου χώρου επί του οικοπέδου, εκτός της διαμόρφωσης του λοιπού περιβάλλοντα χώρου, δηλ. του θυρωρείου, του κυκλοφοριακού κόμβου, του πεζοδρομίου, και του ακάλυπτου του οικοπέδου που προορίζεται για τη δηµιουργία οδεύσεων κινήσεων οχημάτων, πεζών (ασθενών, συνοδών, προσωπικού του νοσοκομείου), πεζών ΑΜΕΑ, κ.λπ., για χρονική περίοδο είκοσι (20) ετών, αρχομένη από την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου διοικητικής παραλαβής για χρήση (παράδοση για εκμετάλλευση) του Έργου, η οποία θα γίνει μέσα σε τριάντα (30) μέρες από την έκδοση της βεβαίωσης περαίωσης της Α΄ Φάσης του έργου και µε ελάχιστη καταβολή στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα” ετήσιου εγγυημένου μισθώματος για τη χρήση των εγκαταστάσεων του κυλικείου, το ύψος του οποίου θα προτείνει µε την προσφορά του ο «Διαγωνιζόμενος» και δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερο από 53.000,00€ ή από το 3,5% του καθαρού κύκλου εργασιών του κυλικείου, καθώς και αντισταθμιστικού χρηματικού ανταλλάγματος ύψους δεκαπέντε χιλιάδες (15.000,00) €, το οποίο θα καταβληθεί στον Κύριο του Έργου κατά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης. Κατά την χρονική περίοδο αυτή δεν θα δημιουργηθεί άλλο κυλικείο ή άλλες συναφείς εγκαταστάσεις τόσο εντός του κελύφους του Νοσοκομείου όσο και στον αύλειο χώρο αυτού. Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΣΗΔΗΣ). Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η τεσσαρακοστή τρίτη (43η) ημέρα από την ημερομηνία αποστολής της Προκήρυξης στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι η 29/07/2022,ημέρα Παρασκευή και το αργότερο έως τις 12:00 το μεσημέρι. Στο διαγωνισμό δικαιούνται να συµµετάσχουν οποιαδήποτε φυσικά ή νοµικά πρόσωπα ή οµάδες αυτών µε έδρα σε κράτος µέλος-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή κράτους-µέλους που έχει συμβληθεί στη Συμφωνία Δημοσίων Συβάσεων του Παγκ. Οργ. Εµπορίου ή έχει συνάψει διμερή συμφωνία µε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης συβάσεων και που έχουν την κεντρική τους διοίκηση ή την κύρια εγκατάσταση τους ή την καταστατική έδρα τους στο εσωτερικό της Ένωσης ή του ΕΟΧ ή κάποιου από τα ανωτέρω κράτη εφόσον η δραστηριότητα τους παρουσιάζει ουσιαστικό και συνεχή δεσµό µε την οικονομία ενός κράτους - µέλους, εφόσον καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις της διακήρυξης. Ο «Υποψήφιος» υποχρεούται να χρησιμοποιήσει Γραφεία Μελετών και εργοληπτικές εταιρείες που θα διαθέτουν εμπειρία ανάλογη µε τα έργα που θα αναλάβουν βάσει της τάξης πτυχίων στις κατηγορίες µελετών ή έργων που απαιτούνται. Για τη διασφάλιση της υλοποίησης της μελέτης, της κατασκευής, της λειτουργίας και της συντήρησης του «Έργου» από κατάλληλα νομικά (ή φυσικά) πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι ως άνω υποψήφιοι θα συμπράττουν ή θα εξασφαλίσουν την υποχρεωτική συµµετοχή επιχειρήσεων των παρακάτω παραγράφων ως ακολούθως: α. Εργοληπτικές Επιχειρήσεις. α1. Μεμονωμένες Ελληνικές Εργοληπτικές Επιχειρήσεις Δημοσίων Έργων εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ, κάτοχοι εργοληπτικών πτυχίων 1ης τάξης και άνω στην κατηγορία Οικοδομικά Έργα και Α2 και άνω στην κατηγορία Ηλεκτρομηχανολογικών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. α2. Μεμονωμένες Αλλοδαπές Εργοληπτικές Επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί σύμφωνα με την νομοθεσία κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), ή κράτους - μέλους που έχει συμβληθεί στη Συμφωνία Δημοσίων Συμβάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή έχει συνάψει διμερή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης συμβάσεων. β. Ελληνικά ή αλλοδαπά γραφεία μελετών. β1. Τα Ελληνικά Μελετητικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελετητών της ΓΕΜ και να είναι κάτοχοι των παρακάτω πτυχίων: 1. Α’ Τάξης και άνω για την κατηγορία Αρχιτεκτονικών Μελετών (κατ.6). 2. Α’ Τάξης και άνω για την κατηγορία Στατικών Μελετών (κατ 8). 3. Α΄ Τάξης και άνω για την κατηγορία Η/Μ Μελετών (κατ. 9). β2. Μελετητικά γραφεία υπηκόων κρατών μελών της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή Κοινοπραξίες αυτών, με προσόντα αντίστοιχα των Ελληνικών Μελετητικών Γραφείων που αναφέρονται παραπάνω (β1). Η κάθε επιχείρηση από τις ανωτέρω µπορεί να συνεργαστεί µε ένα µόνο υποψήφιο είτε ως µέλος του υποψήφιου είτε ως συνεργαζόμενη επιχείρηση επί ποινή αποκλεισµού συνολικά του υποψηφίου. γ. Ελληνικούς ή αλλοδαπούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, που θα αναλάβουν την κάλυψη της χρηματοδότησης του «Έργου». Η συνολική προθεσμία περάτωσης της κατασκευής του «Έργου» ορίζεται σε τετρακόσιες (400) ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της Σύμβασης. Για τη συμμετοχή στη δημοπρασία οι διαγωνιζόμενοι καταθέτουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής προς το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα”, που θα αφορά το συγκεκριμένο έργο, για ποσό δέκα έξι χιλιάδων (16.000,00) ευρώ. Η εγγύηση συμμετοχής πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για τριάντα (30) ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς. (οι υποβαλλόμενες προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους Διαγωνιζόμενους για διάστημα δώδεκα (12) μηνών από την επόμενη της Ημερομηνίας Υποβολής Προσφορών) Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στην ιστοσελίδα της Αναθέτουσας Αρχής. Στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής (www.gni-hatzikosta.gr) αναρτάται σχετική ενημέρωση με αναφορά στον συστημικό αριθμό διαγωνισμού και διασύνδεση στον ανωτέρω ψηφιακό χώρο του «ΕΣΗΔΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ». Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα να λάβουν γνώση των εγγράφων της Σύμβασης στα γραφεία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ΄΄Γ. Χατζηκώστα΄΄, οδός Λεωφόρος Μακρυγιάννη, πληροφορίες: Κύρκος Κωνσταντίνος τηλ.: 26513-66663. Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί” της πύλης www.promitheus.gov.gr. Κάθε είδους επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του «ΟΠΣ - Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ». Ιωάννινα 22/06/2022 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ

Μονή Σουμελά θα πάει η Αδελφότητα Ποντίων

• Mονοήμερη εκδρομή στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο θα πάει η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου την Κυριακή, 10 Ιουλίου. Η αναχώρηση θα γίνει από τα γραφεία του συλλόγου (Κερασούντος 13, στην Ανατολή). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948-596429 Κολυζώη Ανδρονίκη (Νινέττα) (Πρόεδρος), 6939-642382 Μωυσιάδου Σιμέλα (Γραμματέας). Κρατήσεις θα γίνονται μέχρι αύριο, Παρασκευή. Το κόστος της εκδρομής θα ανέρχεται στα 12 ευρώ.

Από σήμερα στο Πανεπ. Ιωαννίνων

Ευρωπαϊκό συνέδριο για τα φυτοφάρμακα και τους περιβαλλοντικούς μικρορύπους

• Το «11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα τα Φυτοφάρμακα και τους συναφείς οργανικούς μικρορύπους στο περιβάλλον» θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, Πέμπτη έως την Κυριακή, 26 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας». Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Α.) του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Ιωαννίνων, την Ιnternational Association of Environmental Analytical Chemistry (IAEAC), την European-Mediterranean Association for Environmental Education Assessment and Protection (ENEAP), την Gruppo di Ricerca Italiano Fitofarmaci e Ambiente (GRIFA) και την Εθνική Ερευνητική Υποδομή για τον Ενδελεχή Χαρακτηρισμό των Τροφίμων (Foodomics-GR). Στα πλαίσια του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν σημαντικοί ομιλητές που θα ταξιδέψουν στα Γιάννενα προκειμένου να παρευρεθούν και να παρουσιάσουν τα θέ-

ματα που περιλαμβάνει η ατζέντα του επιστημονικού προγράμματος με σκοπό την πλήρη ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σε καίρια ζητήματα που αφορούν στα Φυτοφάρμακα και στους συναφείς οργανικούς μικρορύπους στο περιβάλλον. Η επίσημη Τελετή Έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ώρα 9:30 π.μ. Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του συνεδρίου θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα, και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Ιουνίου με την απονομή βραβείων σε επιλεγμένες ερευνητικές εργασίες. Εγγραφές θα γίνονται δεκτές και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου. •Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: https://pesticides2022.gr/.

Την ερχόμενη Δευτέρα

Διάλεξη στην ΕΗΜ του Γεωργίου Αράγη

• Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της διάλεξη του κριτικού λογοτεχνίας, Γεωργίου Αράγη, με τίτλο «Ο αυτοβιογραφικός λόγος στις Διαστάσεις του χωροχρόνου του Σωτήρη Βαρνάβα». Θα απευθύνουν χαιρετισμό: Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής, κ. Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ηπείρου, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ανδρέας Κατσούρης. Συντονίστρια: Καθηγήτρια, κ. Κατερίνη Λιάμπη.

Το όνομα του Αντώνη Φούσα θα έχει η πλατεία της Ρεπετίστας

Πωγωνίου. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρός του Χρήστος Γκόγκος, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημερίδας του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, χωρίς τον εμπνευστή του, πρ. Υπουργό Αντ. Φούσα, έκδηλη τη συγκινησιακή φόρτιση αλλά και οι αναφορές στο έργο-παρακαταθήκη που άφησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο χωριό του, στο Δήμο Πωγωνίου, στην Ήπειρο, στη χώρα. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στους «Μελάδες» που οραματίστηκε και σθεναρά πάλεψε για τη δημιουργία τους ο αείμνηστος πολιτικός, στη σκιά του πλατάνου που ο ίδιος φύτεψε. Ο Σύλλογος Γυναικών Πωγωνίου σε συνεργασία με τον Δήμο μερίμνησε για την παραμικρή λεπτομέρεια της εκδήλωσης, η οποία έγινε παρουσία της συζύγου του Αντ. Φούσα Ελένης και του γιου του Κωνσταντίνου (δικηγόρου) αλλά και πλήθους χωριανών και φίλων από το Δήμο Πωγωνίου.

➥ από 1η σελ.

Σε συγκινησιακό κλίμα...

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης (φωτό 1η σελ.) χαρακτήρισε «αναπλήρωτο το κενό του Αντώνη Φούσα» και συμπλήρωσε: «Μας λείπει ο Αντώνης. Το Οδοιπορικό που εμπνεύστηκε και έθεσε σε εφαρμογή εδώ και δεκαπέντε χρόνια, συνεχίζεται σήμερα με τον καθηγητή, τον Στέφανο, που είναι πάντα δίπλα στα χωριά μας και συμβάλει στην επιστροφή μας στην κανονικότητα». Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρ. Γκόγκος ανέφερε ότι το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης αποτελεί έναν πραγματικό μαραθώνιο υγείας, σε μία εποχή που έχουμε ανάγκη τη συμβολή των επιστημόνων, ενώ ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος τόνισε πώς περάσαμε συμπληγάδες αλλά η ιστορία δεν τελείωσε εννοώντας την πανδημία. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, Δ. Φλώρος ανέφερε μεταξύ άλλων για τον Αντώνη Φούσα ότι υ-

πήρξε ακέραιος και ευθύς χαρακτήρας, με ήθος, θάρρος, συνέπεια, εντιμότητα, ειλικρίνεια και αγωνιστικότητα. Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Κλέανδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε αισθητή την απουσία του Αντ. Φούσα, ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νούλα Χαρίση ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην επιτυχία της ημερίδας.

Άλλοι χαιρετισμοί...

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Π. Τσιμογιάννης και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Βελλαϊτών Σωκράτης Μπαλάφας. Στο ακροατήριο της ημερίδας, η οποία υπήρξε αφιερωμένη στη γιορτή των πατεράδων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδ. Πότσης, οι Αντιδήμαρχοι Θ. Φωτίου και Αν. Γιούνης, ο Γ.Γ. του Δήμου Πωγωνίου Στ. Βιρβίλης, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπ. Υφαντής, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, κάτοικοι του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

TTT

Την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν οι Χαρ. Γώγος, Διευθυντής Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General («Post Covid εποχή»), o Γ. Σαρόγλου, ομ. Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής-Λοιμωξιολόγος στο Metropolitan Hospital, η δρ. Έφ. Μάρκου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, η Σ. Τασολάμπρου, Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος, η Λ. Τάτση, Συντονίστρια 2ης ΤΟΜΥ, η Ευθ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος – Πρόεδρος της Ένωσης Αλλεργιολόγων και Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας, ο Χρ. Χαρίτος Ορθοπεδικός, η Αθ. Ζαχαρή Ψυχίατρος, ο Κ. Τσαγκλής Δικηγόρος και ο Στ. Σταύρου Πολιτικός επιστήμωνMsc.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Ένα μοναδικό μουσικό διήμερο

Παρηγορήτισσα και Νικόπολη πλημμύρισαν μελωδίες Ελλήνων και Ιταλών μουσουργών

• Ένα διήμερο μουσικών εκδηλώσεων με έργα Ελλήνων και Ιταλών μουσουργών, το οποίο είχε στόχο την ανάδειξη της διαπολιτισμικής παράδοσης των περιοχών της Άρτας και της Απουλίας παρουσίασε το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα. Την πρώτη ημέρα, στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας, και τη δεύτερη στον εμβληματικό χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου της Νικόπολης, η νεοσύστατη Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών παρουσίασαν έργα Ελλήνων και Ιταλών Μουσουργών σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση. Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής του ΕΓΕΠ, ο οποίος αναφέρθη-

κε στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκεται η προβολή και αξιοποίηση της παράδοσης και των σημαντικότερων πολιτιστικών μνημείων των περιοχών της Άρτας και της Απουλίας, μέσω εκπαιδευτικών θεατρικών και μουσικών δράσεων καθώς και εικαστικών τεχνών. Οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος, στον χαιρετισμό τους τόνισαν τη σημαντικότητα της σύμπραξης μεταξύ του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ενώ ο Αθανάσιος Τρικούπης, Αναπληρωτής καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της λειτουργίας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Τμήματος, η οποία συστάθηκε κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με την υποστήριξη του έργου HERMES.

Σήμερα, στην Ε.Η.Μ.

Μία συναυλία… όπως παλιά από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου

• Τέσσερα χρόνια μετά τις κοινές εμφανίσεις με τον Σωκράτη, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου επανέρχεται στα καλοκαιρινά μουσικά δρώμενα με τη λαχτάρα, οι μουσικές και τα τραγούδια, να μας υψώσουν πάνω απ’ τις κακοτοπιές, το μούδιασμα να παραχωρήσει τη θέση του στην ευφροσύνη, η νύχτα να γίνει πιο εύκολη κι η μέρα πιο ευοίωνη. Ο αγαπημένος μουσικοσυνθέτης θα εμφανιστεί στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ. σήμερα, Πέμπτη (ώρα έναρξης 21.00). Θα τον συνοδεύσουν επί σκηνής οι μουσικοί Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, λαούτο, τραγούδι, Κωνσταντίνος Πιστιόλης: κλαρίνο, γκάϊντα, καβάλ, hang drum, τραγούδι, Γιάννης Λίταινας: κιθάρα, λαούτο, τραγούδι, Γιώργος Αγγελάκης: τρομπόνι, ακορντεόν, Νίκος Δημηνάκης: Σαξόφωνα, φλάουτο, didgeri-

Σελ. 5η

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

doo, πλήκτρα, beatbox, Απόστολος Γιάγκος: πλήκτρα, Λεωνίδας Κυρίδης: ηλεκτρικό μπάσο και Φοίβος Άνθης: τύμπανα. • Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/37zwdLx, Ticketsioannina και Πολυχώρος Αγορά.

Σήμερα (8.30 μ.μ.)

Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής»

• Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνουν ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου, σήμερα, Πέμπτη και ώρα 8.30 μ.μ., στον Εκθεσιακό Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζή». Συμμετέχουν ο Ορφέας Γούλιας και ο Οδυσσέας Γούλιας, σπουδαστές της Σχολής Αρμονίου-Ακορντεόν του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, στην τάξη της Μερόπης Παπανικολάου.

Αύριο, στις 9 μ.μ.

Συναυλία του Μοντέρνου Τμήματος του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

• Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει αύριο, Παρασκευή και ώρα 9 μ.μ., συναυλία του Μοντέρνου Τμήματος του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Θα ερμηνευτούν τραγούδια από όλο το φάσμα της Pop και της Rock μουσικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής».

Συναυλία στην Ανατολή από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων

• Μια ξεχωριστή βραδιά παρουσιάζουν μεθαύριο, Σάββατο και ώρα 8:30 μ.μ., στην Ανατολή, στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, η Νεανική Ορχήστρα Do-Re-Mi, η Μαθητική Χορωδία και η Junior Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Θα ακουστούν αγαπημένες μελωδίες από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Ένα μουσικό ταξίδι σε όλον τον κόσμο. Διεύθυνση Νεανικής Ορχήστρας Do-Re-Mi, Ενορχηστρώσεις: Γεράσιμος Λώλης. Διεύθυνση και Διδασκαλία χορωδιών: Κωνσταντίνα Μήλια. Στο πιάνο συνοδεύει η Πένυ Λιαροστάθη.

Μέχρι τις 4 Ιουλίου οι αιτήσεις

«Χορικό: Η πόλις μου» το θέμα του φετινού Θερινού Μαντείου

• «Χορικό: Η πόλις μου» είναι το θέμα του φετινού προγράμματος Θερινό Μαντείο που θα διεξαγάγει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το διάστημα 14 έως 24 Ιουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του υπουργείου Πολιτισμού. Το ΔΗΠΕΘΕ διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το Θερινό Μαντείο ενισχύοντας το θεσμό που αποσκοπεί να προσφέρει στις συμμετέχουσες/οντες ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάνω στο αρχαίο δράμα. Οι σπουδάστριες/ες θα έχουν την ευκαιρία μέσω των εργαστηρίων να έρθουν σε επαφή με τη χρήση του αρχαίου λόγου ερευνώντας παράλληλα τη μουσικότητα και την κίνηση που ενέχει η ποιητικότητα των αρχαίων χορικών. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε υπαίθριους χώρους της πόλης των Ιωαννίνων, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιφάνεια την πρωταρχική φύση του αρχαίου δράματος, την άμεση σύνδεση της τραγωδίας με την πόλη. Η φετινή θεματική θα κινηθεί γύρω από τα ερωτήματα που θέτει η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Τον βασικό κορμό των εργαστηρίων θα στελεχώσουν η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο ηθοποιός / περφόρμερ Δημήτρης Βάρκας, ο σκηνοθέτης Χάρης Πεχλιβανίδης, η χορογράφος / χορεύτρια Κική Μπάκα και η μουσικός / μέλος του πολυφωνικού συνόλου Πλειάδες, Γεωργία Τέντα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν θεατρoπαιδαγωγικά εργαστήρια με στόχο να φέρουν σε μια πρώτη επαφή το παιδί με το μεγαλείο του αρχαίου δράματος. Επίσης εργαστήρια φωνητικής και κίνησης θα προσφερθούν για τους ερασιτέχνες της πόλης ενώ το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα συμμετέχει με ειδικό σεμινάριο απευθυνόμενο αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς. • Οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στον σύνδεσμο: https://forms.gle/755UCu3akdssARa17 μέχρι την Δευτέρα, 4 Ιουλίου. Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα. Κόστος Συμμετοχής: 50 ευρώ.

Το Σάββατο, στο υπ. Θέατρο Ε.Η.Μ.

«Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις…» από τη Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών

• Έπειτα από δύο χρόνια αποχής η Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών επιστρέφει στη δράση και παρουσιάζει το ερχόμενο Σάββατο και ώρα 9 μ.μ. στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ., τη μαύρη κωμωδία «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις… Παρασκευή» των Ρήγα - Αποστόλου, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Βασιλείου. Η Ελένη και η Γιάννα καταφθάνουν από την Αθήνα, στο πατρικό τους σπίτι στους Ραφταναίους, για την κηδεία του πατέρα τους. Εκεί θα ανακαλύψουν διάφορα μυστικά και θα μπλεχτούν άθελά τους σε μια σειρά, από ατυχέστατα γεγονότα. Παίζουν οι: Μάκης Παπαδόπουλος, Δάφνη Καίσαρη, Βερόνικα Μπουρνάκα, Κώστας Κούρτης, Λαμπρινή Παπαγιάννη, Σπυριδούλα Μπουρνάκα, Χάρης Νικολάου, Πόπη Κοτζαμάνη, Θοδωρής Καραδήμας, Θάνος Φώτης, Σπύρος Χαρίσης και Δώρα Φώτου. Γενική είσοδος: 7 ευρώ. Παιδιά μέχρι 12 ετών: Δωρεάν.

Μέχρι και αύριο η υποβολή αιτήσεων…

Μεταπτυχιακές σπουδές στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας

• Οι Σχολές Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, με συντονισμό και διοικητική υποστήριξη από τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών– Μηχανικών Γεωπληροφορικής, λειτουργούν για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023, τη 2η κατεύθυνση του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», με αντικείμενο το «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών». Στην κατεύθυνση αυτή ενθαρρύνεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψηφίους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές οι οποίοι κατάγονται ή αγαπούν τις ορεινές περιοχές και επιθυμούν, αξιοποιώντας τις μεταπτυχιακές σπουδές τους, να συμβάλουν επαγγελματικά, ερευνητικά και κοινωνικά στην ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους και στο ξαναζωντάνεμα της Ελληνι-

κής υπαίθρου. Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν διεξοδικά στη διεύθυνση: http://mountains.ntua.gr/ Περισσότερα στοιχεία για τη φυσιογνωμία, τη φιλοσοφία, τους στόχους, το αντικείμενο, τη δομή και τη λειτουργία του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων, τις απαιτήσεις και σχετικά ενδεικτικά κείμενα των διδασκόντων του Προγράμματος, οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν στη διεύθυνση: http://environ.survey.ntua.gr/ Οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υποψηφιότητας, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ έως και αύριο, Παρασκευή. Πληροφορίες: Γραφείο Στήριξης ΔΠΜΣ. Τηλ.: (0030) 210 772 2776, Fax: (0030) 210 772 2776, Email: envdev@central.ntua.gr Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας. Τηλ.: (0030) 265 602 9040, Fax: (0030) 265 602 9046, Email: mkofinas@arch.ntua.gr

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

= Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. = Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. = Επαγγελματικός προσανατολισμός. = Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Κιν.: 6972897763

Κινηματογράφος

Τι νέο «παίζει» στο ODEON…

• Δύο ολοκαίνουριες ταινίες προβάλλονται από σήμερα, Πέμπτη στον Κινηματογράφο ODEON του Παραλίμνιου Ψυχαγωγικού Πάρκου Ιωαννίνων. Ξεχωρίζει φυσικά το βιογραφικό φιλμ «Elvis», αφιερωμένο στη ζωή του βασιλιά του ροκ εν ρολ. Ακολουθεί σύντομη παρουσίασή τους:

• Elvis

Η ταινία εξερευνά τη ζωή και τη μουσική του Έλβις Πρίσλεϊ (Μπάτλερ), μέσα από το πρίσμα της περίπλοκης σχέσης του με τον αινιγματικό μάνατζέρ του, συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ (Χανκς). Η ιστορία εμβαθύνει στην πολύπλοκη δυναμική μεταξύ του Πρίσλεϊ και του Πάρκερ, των οποίων η σχέση μετρά πάνω από 20 χρόνια, από την ανάδειξη του Πρίσλεϊ μέχρι την εκτίναξη της φήμης του, με φόντο το εξελισσόμενο πολιτιστικό τοπίο και την "απώλεια της αθωότητας" στην Αμερική. Στο επίκεντρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς ανθρώπους στη ζωή του Έλβις, η Πρισίλα Πρίσλεϊ (Ολίβια ΝτεΤζόντζ). Σκηνοθεσία: Μπαζ Λούρμαν. Πρωταγωνιστές: Όστιν Μπάτλερ, Τομ Χανκς, Ολίβια ΝτεΤζόντζ, Έλεν Τόμσον, Ρίτσαρντ Ρόξμπουργκ. Κατηγορία: Δραματική

• The Black Phone / Νεκρό Τηλέφωνο

Το τηλέφωνο είναι νεκρό. Και χτυπάει. Ο Φίνεϊ, ένα ντροπαλό αλλά έξυπνο 13χρονο αγόρι, απάγεται από έναν σαδιστή δολοφόνο και παγιδεύεται σε ένα κλειδωμένο υπόγειο όπου οι κραυγές δεν ακούγονται πουθενά. Όταν ένα αποσυνδεδεμένο τηλέφωνο στον τοίχο αρχίζει να χτυπά, ο Φίνεϊ ανακαλύπτει ότι μπορεί να ακούσει τις φωνές των προηγούμενων θυμάτων του δολοφόνου. Οι νεκροί όμως θέλουν να βεβαιωθούν ότι αυτό που τους συνέβη δεν θα συμβεί και στον μικρό ήρωα. Σκηνοθεσία: Σκοτ Ντέρικσον. Πρωταγωνιστές: Μέισον Τέιμς, Μάντελεν ΜακΓκρο, Τζέρεμι Ντέιβις, Τζέιμς Ράνσον και ο Ίθαν Χοκ. Κατηγορία: Τρόμου

Σήμερα (19.30)

Ταξίδι στο διάστημα από τη «Μωβ Κουκουβάγια»

• Μία μαγική ξενάγηση σε αστέρια και πλανήτες για παιδιά θα γίνει σήμερα, Πέμπτη και ώρα 19.30 στο βιλιοπωλείο «Μωβ Κουκουβάγια». Μέσα από την κάσκα του αστροναύτη και τα μάτια της φαντασίας θα ξεκινήσουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των αστεριών και των πλανητών. Θα εκτοξευτούμε με τον πύραυλο μας στο άγνωστο και θα γνωρίσουμε παράξενα εξωγήινα πλάσματα. Θα εξερευνήσουμε τις συνθήκες στο φεγγάρι και θα ζήσουμε πολλές ακόμα διαπλανητικές περιπέτειες. "Αναχώρηση" από την βεράντα της «Μωβ Κουκουβάγιας». Στο πρώτο μέρος της δράσης τα παιδιά συζητούν για το διάστημα και μαθαίνουν τους πλανήτες με την εκπαιδευτικό Αλεξία Φώτου. Στο δεύτερο μέρος θα γίνουν εργαστήρι χειροτεχνίας, θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητική σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου από την παιδαγωγό Σέβη Ευθυμίου. Για παιδιά ηλικίας πέντε ετών και πάνω. Είσοδος ελεύθερη.

Ξεκινά 26 Ιουνίου το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων

Κυριακάτικοι περίπατοι στην πόλη των Ιωαννίνων

• Με γνώριμες αλλά και νέες διαδρομές απολαυστικών κυριακάτικων περιπάτων συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών. Γιαννιώτισσες και Γιαννιώτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πλούσια ιστορία και την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης, μέσω χαλαρών ψυχαγωγικών περιηγήσεων στα σπουδαιότερα μνημεία, μουσεία και φυσικά αξιοθέατά της. Να μάθουν, με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών, χωρίς κουραστικές διηγήσεις και αφηγήσεις, σημαντικές πτυχές για αποφάσεις και τη δράση προσώπων που επηρέασαν την εξέλιξη της ιστορίας στον τόπο μας. Το πρόγραμμα για την Κυριακή, 26 Ιουνίου, προβλέπει ένα διεισδυτικό «ταξίδι» στο χώρο και το χρόνο του ιστορικού κέντρου (Οικία Πυρσινέλλα-Παπαζόγλειο-Καμπέρειο-Παλαιά Αγορά-Λόρδου Βύρωνος και Ανεξαρτησίας-Στοά ΛούληΧάνι Βρόσγου-Άγιος Νικόλαος Αγοράς-Τουρκοπάλουκο ή Επτάμπουλο-Εβραϊκή συνοικία-ΣυναγωγήΣπίτι του Καλού Πασά-Δημοτικό Μουσείο και Ακρόπολη Ιτς Καλέ). Την Κυριακή, 3 Ιουλίου, θα

πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο χωριό των Λιγκιάδων, όπου θα γίνει γεωγραφική και ιστορική ξενάγηση με θέα το Λεκανοπέδιο και θα ακολουθήσει περιήγηση στην Καστρίτσα. Οι ξεναγήσεις θα διαρκούν περίπου 3 ώρες. Η εκκίνηση των περιπάτων θα γίνεται στις 11 το πρωί από το Γραφείο του Τμήματος Τουρισμού του δήμου (Μ. Μπότσαρη & Μουλαϊμίδη), ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη της τελευταίας εβδομάδας πριν την κάθε διαδρομή. Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του email tourismioannina@gmail.com (με την αναγραφή του ονοματεπωνύμου και τηλεφωνικού αριθμού επικοινωνίας) ή αυτοπροσώπως, από Δευτέρα έως και Πέμπτη στο Τμήμα Τουρισμού. • Περισσότερες πληροφορίες, στον τηλεφωνικό αριθμό: 26510 37017.


Σελ. 6η

Επιπλέον ενίσχυση αποδοχών θα φέρει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ε

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Οι συνταξιούχοι τελούν εν αναμονή για αυξήσεις και αναδρομικά 2,5 δις ευρώ

πιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ θα μοιρασθούν στους συνταξιούχους το 2023, ενώ αναμένεται τα αναδρομικά από τη απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των δώρων και τις μειώσεις των επικουτα ρικών συντάξεων οποία αναλογούν στην περίοδο από Ιούνιο 2015 έως Μάιου 2016. Οι πρώτες εκτιμήσεις για προσχέδιο του προϋπολογισμού «δείχνουν» επιπλέον ποσό 420 εκατομμυρίων ευρώ για τις αυξήσεις των συντάξεων του νέου έτους και 280 εκατομμυρίων από τη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους. Όπως αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», τα ακριβή στοιχεία θα «κλειδώσουν» το φθινόπωρο όταν θα ξεκαθαρίσει και το ενδεχόμενο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, δηλαδή κατά πόσο θα γίνουν τους επόμενους μήνες ή εντός του επομένου έτους.

Η αύξηση θα δοθεί μόνο σε όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Αντιθέτως εάν ελάμβαναν υψηλότερο ποσό σύνταξης, από αυτή που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους δεν θα πάρουν αύξηση. Η σύνταξη – μετά τον επανυπολογισμό – συνέχισε να καταβάλλεται, ως είχε.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν», αύξηση στις συντάξεις, γύρω στο 5% με 6%, αναλόγως με την εξέλιξη του τιμαρίθμου και της αύξησης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%).

Τρία βραβεία στα Made in Greece 2022

Εξαγωγές και προϊόντα έφεραν νέες διακρίσεις για τη ΔΩΔΩΝΗ

• Τρεις διακρίσεις απέσπασε η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ στα βραβεία - θεσμό για την ελληνική επιχειρηματικότητα, Made in Greece Awards, σε μία λαμπρή τελετή η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Η εταιρεία έλαβε χρυσό βραβείο στην Κατηγορία «Εξαγωγική Αριστεία» για την εξαιρετική εξαγωγική της δραστηριότητα, αποδεικνύοντας στην πράξη την εξέλιξη της όλα αυτά τα χρόνια, αποτελώντας περήφανο πρεσβευτή της ελληνικής διατροφής και των ελληνικών προϊόντων σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως. Επιπλέον, διακρίθηκε με δύο ασημένια βραβεία στην κατηγορία «Επώνυμο Καταναλωτικό Προϊόν» για την πασίγνωστη Φέτα Π.Ο.Π ΔΩΔΩΝΗ και στην κατηγορία «Καινοτόμο Καταναλωτικό Προϊόν» για τα νέα ΔΩΔΩΝΗ Plant’d, το οποίο διακρίθηκε για την πρωτοτυπία της καινοτομίας του σύγκριση με ανταγωνιστικά προϊόντα της κατηγορίας. Σημειώνεται πως η γαλακτοβιομηχανία μετράει περισσότερες από 60 εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις και βραβεία από το 2015 μέχρι σήμερα, που επιβραβεύουν την αφοσίωσή της στην παραγωγή εξαίρετης ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων, την δυναμική επιχειρηματική της ανάπτυξη, αλλά και την επιτυχημένη επικοινωνιακή της στρατηγική.

Ο Μηχ. Παναγιωτάκης

Σε δήλωσή του για τις νέες βραβεύσεις, ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, τόνισε πως «πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της αέναης προσπάθειας μας, αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την τριπλή διάκριση που αποσπάσαμε ενώ δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε το έργο μας τιμώντας αυτές τις διακρίσεις. Θα συνεχίσουμε να παράγουμε 100% ελληνικά, αγνά προϊόντα με κύριο μέλημα την άριστη ποιότητα και μοναδική γεύση, που μας κάνει να ξεχωρίζουμε τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών & Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Διεύθυνση Διοικητικού - Τμήμα ΔΕΠ Αριθμ. Πρωτ.: 19972 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Στο ΦΕΚ 1439/17-06-2022 (τ. Γ') δημοσιεύτηκε η αριθμ. 14640/06-04-2022 Προκήρυξη πλήρωσης (εξέλιξη) της παρακάτω θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως εξής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (Τηλ. Γραμματείας: 26510-07190) -Μία (1) θέση ΔΕΠ στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Διαφορική Γεωμετρία». Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 22-082022. Κωδικός ΑΠΕΛΛΑ: ΑΡΡ28078 Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα τυπικά προσόντα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υποψηφιότητας και όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΠΕΛΛΑ» (https://apella.minedu.gov.gr) όπως αναφέρονται στο ΦΕΚ δημοσίευσης της προκήρυξης. Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Μαθηματικών στο τηλέφωνο 26510-07190 (Διεύθυνση: Παν/πολη Ιωαννίνων-451 10). Ιωάννινα 20-06-2022 Ο Πρύτανης ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

Αυξημένο ποσό σύνταξης θα έχουν οι συνταξιούχοι και εξαιτίας της κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία έχει ήδη καταργηθεί για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά θα καταργηθεί το 2023 και για τους συνταξιούχους αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση του τελικού ποσού από 25 ευρώ έως 125 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Και αναδρομικά

Πέραν αυτών, σε αναμονή βρίσκονται οι συνταξιούχοι για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα). Η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει το γεγονός ότι η απόφαση θα είναι θετική για τις συνταξιουχικές οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ και εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους αποπληρωμής των αναδρομικών όπως είναι οι δόσεις, ώστε να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό. Η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγεί αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Αναμένεται να «ελαφρύνουν» σημαντικά οι λογαριασμοί ρεύματος

Τίτλοι… τέλους από Ιούλιο για την ρήτρα αναπροσαρμογής

• Στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των λογαριασμών ρεύματος προχωρά τελικά η κυβέρνηση και συγκεκριμένα αμέσως με την εφαρμογή του μηχανισμού παρέμβασης των τιμών (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά) από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά την ψήφιση των διατάξεων που αφορούν στην επιβολή ανώτατων εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που πουλάνε στους προμηθευτές μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας θα προχωρήσει και στη θέσπιση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η ρύθμιση για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά έχει συμπερι-

• Επιχειρηματική πρόκληση αποτέλεσε για τη Γιαννιώτικη εταιρία NextCom το Eco mobility ως ανάγκη για πιο «καθαρές» πόλεις με ανθρώπινο χαρακτήρα και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Αυτή εκφράσθηκε μέσα από την δημιουργία της Biro Hellas, που είναι κοινοπραξία μεταξύ της NextCom και της Ιταλικής Estrima η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Κάπως έτσι προέκυψε το Birò, ένα διαφορετικό, μικρό ηλεκτρικό όχημα, «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των μεγάλων αστικών κέντρων που βασίζεται στην ευελιξία, την ευκολία χρήσης και την οικονομία που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση. Με ιδιαίτερο design και μέγεθος μόλις 1,47 μ., το νέο τετράτροχο, έχοντας σημειώσει μεγάλη επιτυχία σε Άμστερνταμ, Μιλάνο και Ρώμη, έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά αστικά κέντρα και τα στενά σοκάκια των γραφικών νησιών. Το Birò, που έχει ισχύ 3,3 kW και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 60 km/h, είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις (Birò και Birò Big), που διαθέτουν σύστημα κίνησης με δύο ηλεκτροκινητήρες χωρίς ψήκτρες (brushless 48V), ενώ χάρη στη «remove» μπαταρία του, η φόρτιση γί-

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2022

Το Δ.Σ. με την αρ. 20/22.06.2022 απόφασή του, καλεί τα μέλη σε σύγκληση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 30.6.2022 ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:30 στο χώρο της αίθουσας Βασιλείου Πυρσινέλλα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών (Αγίας Μαρίνας αρ. 55). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απαρτία, η Γ.Σ. θα διεξαχθεί στις 7.7.2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:30 στον ίδιο χώρο. Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρχει απαρτία, η Γ.Σ. θα διεξαχθεί στις 14.7.2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:30 στον ίδιο χώρο. Θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έγκριση εγγραφής και διαγραφής μελών. 2. Υποβολή έκθεσης πεπραγμένων - απολογισμού του Δ.Σ. για το έτος 2021. 3. Ανάγνωση ισολογισμού και οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2021. Έγκριση οικονομικών καταστάσεων και πεπραγμένων του Δ.Σ. για τη χρήση 1/1/- 31/12/2021. 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις, τα πεπραγμένα και τη διαχείριση των υποθέσεων της Τράπεζας για τη χρήση του έτους 2021. 5. Ανάγνωση έκθεσης του Ορκωτού Ελεγκτή. Έγκριση και απαλλαγή του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη. 6. Ανάγνωση του προϋπολογισμού έτους 2022. Έγκριση αυτού. 7. Ορισμός Ορκωτού Ελεγκτή για το έτος 2022 και καθορισμός αμοιβής του. 8. α.Προσδιορισμός τιμής διάθεσης συνεταιριστικής μερίδας. β.Προσδιορισμός τιμής εξαγοράς συνεταιριστικής μερίδας. γ.Απόφαση συνέχισης ενίσχυσης των κεφαλαίων της Τράπεζας. δ.Παροχή εξουσιοδότησης από τη Γ.Σ. προς το Δ.Σ. για τον επακριβή καθορισμό των υπό στοιχεία «α» και «β» τιμών της συνεταιριστικής μερίδας, καθώς και για τη διάρκεια ισχύος των ως άνω τιμών και τυχόν παρατάσεων της ισχύος αυτών. 9. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Δ.Σ. για τυχόν συμμετοχή της Τράπεζας σε εταιρίες και Ν.Π. 10. Έγκριση αποδοχών/αποζημιώσεων των μελών του Δ.Σ. 11. Έγκριση Κανονισμού Προσωπικού & Εργασίας 2022-2023. 12. Ανακοινώσεις. 13. Διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας για τα με αριθμό 3, 4, 5 και 6 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σημείωση: Το δικαίωμα της συμμετοχής και ψήφου στη Γ.Σ., για μέλη που έχουν άνω των 20 συνεταιριστικών μερίδων, μπορεί να ασκηθεί με εξουσιοδότηση μέσω αντιπροσώπου, ο οποίος πρέπει να είναι μέλος της Τράπεζας. Εξουσιοδοτήσεις διατίθενται στα Καταστήματα της Τράπεζας και στην ιστοσελίδα αυτής www.epirusbank.com και πρέπει να φέρουν θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή, ή μέσω gov.gr, ή από Διευθυντή Καταστήματος της Τράπεζας. Πρόεδρος Δ.Σ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης

Για το Δ.Σ.

O Γραμματέας Δ.Σ. Εμμανουήλ Χατζάκης

ληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Το κείμενο βρίσκεται και συζητιέται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Ιουνίου.

Με υπουργική απόφαση

Αμέσως μετά, όπως αναφέρουν

πηγές, ο υπουργός θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα τροποποιήσει τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και θα αναστείλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 1η Ιουνίου του 2023. Το «πάγωμα» της ρήτρας έρχεται ως απόρροια της εφαρμογής του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ορισμός πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες που πουλάνε σε συνδυασμό με τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση και έλεγχο των τιμών της κιλοβατώρας. Άρα η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως εξηγούν πηγές, ουσιαστικά καθίσταται ανενεργή.

Έρχεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη

Birò, ένα μικρό ηλεκτρικό όχημα δημιούργημα της NextCom

νεται εύκολη υπόθεση στο σπίτι ή στο γραφείο. Ο ιδρυτής της NextCom, Μάριος Κιτσαράς, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη συνεργασία αυτή, δήλωσε ότι η εταιρία του με τον πιο έμπρακτο τρόπο δίνει «σάρκα και οστά» στο όραμα για ένα μέλλον στο οποίο η ηλεκτροκίνηση θα φέρει την πολυπόθητη αναβάθμιση ζωής στα αστικά κέντρα. Τα πρώτα Birò αναμένονται στην Ελλάδα πριν το τέλος του καλοκαιριού, ε-

νόψει των εγκαινίων του πρώτου καταστήματος Birò στην Αθήνα στην περιοχή του Κολωνακίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ - ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 66322

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Διακήρυξης Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Προκηρύσσει ηλεκτρονικό διαγωνισμό, κάτω των ορίων, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά μόνο βάσει της τιμής για την προμήθεια: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΕΡΚΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΤΣΙΚΑ», συνολικής προϋπολογισθείσης αξίας με Φ.Π.Α. 44.987,20€ που θα βαρύνει τον Κ.Α.Ε. 15.7132.013 του προϋπολογισμού οικ. έτους 2022, όπως αναλυτικά περιγράφεται στον κατωτέρω πίνακα.

Προσφορές υποβάλλονται για τη συνολική προκηρυχθείσα ποσότητα. Κωδικός NUTS: EL 543 Το προς προμήθεια είδος κατατάσσεται στον ακόλουθο κωδικό του Κοινού Λεξιλογίου δημοσίων συμβάσεων (CPV): 37535280-3 - ΚΕΡΚΙΔΕΣ (Κωδικολόγιο CPV 2008). Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος, με ημερομηνία έναρξης 28/06/2022 και καταληκτική ημερομηνία 12/07/2022 και ώρα 15:00 μ.μ. σε ηλεκτρονικό φάκελο σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον ν.4412/2016, ιδίως στα άρθρα 36 και 37 και στην κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 5 του άρθρου 36 του ν.4412/2016 εκδοθείσα υπ΄αριθμ. 64233/08.06.2021 (Β΄2453/ 09.06.2021) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα «Ρυθμίσεις τεχνικών ζητημάτων που αφορούν την ανάθεση των Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών και Υπηρεσιών με χρήση των επιμέρους εργαλείων και διαδικασιών του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ)», όπως ισχύει. Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών γίνεται μετά την παρέλευση τριών (3) εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών και περί ώρα 11.00 π.μ. Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης, κατατίθεται από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς (προσφέροντες), εγγυητική επιστολή συμμετοχής, που θα καλύπτει το δύο (2) τοις εκατό (%) της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης χωρίς τον Φ.Π.Α., για το σύνολο της ποσότητας εκάστου Τμήματος ή για το σύνολο των ποσοτήτων όλων των Τμημάτων, που επιθυμεί να συμμετάσχει κάθε οικονομικός φορέας. Η περίληψη της διακήρυξης θα δημοσιευτεί σε δύο (2) ημερήσιες τοπικές εφημερίδες, μια (1) εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr) και στον Ιστότοπο του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ www.diavgeia.gov.gr. και ολόκληρη η διακήρυξη & προκήρυξη του διαγωνισμού θα αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ. Οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους διαγωνιζομένους για διάστημα δώδεκα (12) μηνών από την επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών. Για κάθε πληροφορία σχετικά με τους όρους της Διακήρυξης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Δήμο Ιωαννιτών, και συγκεκριμένα στην Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών/ Τμήμα Προμηθειών, Καπλάνη 7 (3ος όροφος) στο τηλ. 26513 61332 Αγγελική Μπασούνα. ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 22-06-2022 Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΒΑΒΒΑΣ


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

νέχισε ο συμπατριώτης μας βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής κύριος Κώστας Τασούλας, ο οποίος μίλησε για παλιές γεωτρήσεις που «ταπώθηκαν» και τώρα αποκαλύπτονται και θεωρούνται πλούσιες σε υδρογονάνθρακες και σωτήριες για το ενεργειακό μας έλλειμμα! Τις ειδήσεις «επιβεβαίωσε» «πετρελαιάς», ενήμερος στο θέμα ➤ Γράφει ο ΚΩΝ/ΝΟΣ Χ. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ και κοντά στο τιμ που θα επιχειρήσει («ξεκίνησαν οι προεργασίες»!). Ακούστηκε ακόμη και η πρόβλεψη, ότι σει με πολλές ενέργειες να πείσει την κώμενες γιγάντιες ποσότητες των θα αρχίσουν γρήγορα οι διαδικασίες Πολιτεία να προχωρήσει σε έρευνες, κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, και έρευνες, αφήνοντας διάχυτη και με κάποια διάχυτη αδόκιμη φημολο- φυσικό ήταν να θεωρηθούν οι ανετην προσδοκία να έχουμε σε δυο γία, ότι στη γειτονική Αλβανία που μογεννήτριες της περιοχής, περιττή χρόνια, άντληση και διάθεση (πώ- βρέθηκε πετρέλαιο, αυτό συνηγο- και άσκοπη και ασήμαντη ενεργειληση!) αερίου και πετρελαίου και ρούσε στην ιδέα να συνέβαινε το ίδιο ακή επένδυση, Αποφεύγοντας μάλισυνοδά άνοδο του ΑΕΠ! και στη Λάβδανη, όπου υπήρχαν και στα και την τεράστια καταστροφή του Οι ειδήσεις ενισχύθηκαν με επάλ- οι ενδείξεις της πισσασφάλτου. Η περιβάλλοντος με τις εγκατεστημέληλες ανακοινώσεις του ειδικού επι- φημολογία αυτή δεν έχει παύσει ακό- νες ανεμογεννήτριες στο επιχώριο στήμονα Αντωνίου Φώσκολου, επίτι- μη και τώρα να κυκλοφορεί. βουνό Κασιδιάρη. μου καθηγητή του Πολυτεχνείου ΚρήΓια όσα πληθωρικά και πολύ Δεν πέρασε όμως ένας μήνας και της, σύμφωνα με τις οποίες χαρακτη- πειστικά, και τόσο επιστημονικά, η «συντεταγμένη αερολογία» των ρίζει «ευχάριστη εξέλιξη» τις πρό- και από επίσημα χείλη ανακοινώ- ανεμογεννητριών, πέρασε στην... «ασφατες ανακοινώσεις του Πρωθυ- θηκαν, με τη σκέψη μάλιστα ότι τα α- ντεπίθεση», και επειγόντως πέρασε πουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ποθέματα κάλυπταν τις εθνικές ενερ- από το περιφερειακό συμβούλιο συτην έναρξη των ερευνών από την Ή- γειακές ανάγκες και ενίσχυαν το νοπτική απόφαση εγκρίσεως τοπειρο», καθώς όπως εξήγησε, «κο- Κρατικό Ταμείο, έγιναν μια διάχυτη ποθετήσεως νέων ανεμογεννηντά στο Δελβινάκι έχει εντοπιστεί ελπιδοφόρα ΑΕΡΙΟ-λογία, αλλά και τριών στον Κασιδιάρη 3 και Κασικοίτασμα φυσικού αερίου δυναμι- με πολλές αμφισβητήσεις και αμφι- διάρη 4 με κάλυψη και της Λάβδακότητας 2,5 τρις μ3 αερίου αλλά και βολίες, για κάτι τόσο γιγάντιο και τό- νης του Πωγωνίου (περιοχή Δελβιυδρογονανθράκων εκτιμώμενης σο εύκολο. Κάτι τέτοιο πέρασε και νακίου), με πλήρη αποδοχή των όποσότητας 60 εκατομμυρίων βαρε- στο δικό μου λογισμό, για να με οδη- ρων των ενδιαφερομένων και, χωρίς λιών»! Σε άλλη του δήλωση ο ειδικός γήσει στην διατύπωση εκείνου του ακόμη μια δέσμευση για την τύχη των επιστήμων Αντώνιος Φώσκολος πρό- «Αχ Δελβινάκι μου, ξαναπέρασες λειψάνων των ανεμογεννητριών, μετά σθεσε ότι «Τα Ελληνικά κοιτάσματα υ- μια τέτοια προσδοκία κατακόρυ- τα 20 χρόνια του προβλεπόμενου δρογονανθράκων μπορούν να σώ- φης ανάπτυξης και με τα περίφη- «θανάτου», κάτι που προβλέπεται σουν τη χώρα μας και την Ευρώπη». μα φωσφάτα»! στη Δανία και συζητείται πολύ στη Το ανάγνωσμα αυτής της «ΑΕΤώρα, μπορώ όχι μόνο να το ε- Γαλλία. Μάλιστα, στο πρακτικό εμφαΡΙΟ-λογίας» για την Ήπειρο έχει παναλάβω αλλά και να το συμπλη- νίζεται ως νέα απόφαση (ΚΑΣΙΔΙΑπλέον όνομα, έχει κυΡΗΣ 3 και ΚΑΣΙΔΙΑβικά αερίου τρις μ3, ΡΗΣ 4), ενώ η απόφαακολουθείται από βαση της ΔΙΕΥΡΥΜΕρέλια πετρελαίου σε ΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ εκατομμύρια, που κάΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟνει πέρα την απειλή ΝΙΑΣ- ΗΠΕΙΡΟΥ ήταν της «κλιματικής αλγια επέκταση ΚΑΣΙλαγής»! Πρόβλεψη αΔΙΑΡΗ 1 και 2. προσδόκητη και γρήΣτο πρακτικό δεν γορη, με την προσδοκαταγράφεται ούτε μία κία μάλιστα να έχουμε προσθήκη ή αφαίρεσε δυο χρόνια, άση, μια ελάχιστη τροντληση και διάθεση ποποίηση των όρων (πώληση!) αερίου και των ενδιαφερομένων. πετρελαίου. Και δεν αναφέρεται Η Ήπειρος βομποιος Φορέας θα εβαρδίζεται από ελπιλέγχει υπεύθυνα στο δοφόρες ανακοινώμέλλον όλους αυτούς Το προηγούμενο των φωσφάτων, φαίνεται σεις. Η Ηπειροσωτήρια τους όρους των επεμότι επαναλαμβάνεται, τα τρις μ3 αερίου και «ΑΕΡΙΟ-λογία» γέμισε βάσεων στο Φυσικό τα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ίσως ταπολλές σελίδες του τοπεριβάλλον, στη βιοπωθούν ξανά, ή δεν θα ανοίξουν καθόλου... πικού Τύπου και βέβαια ποικιλότητα, στην ορενθουσίασε και χαρονιθοπανίδα, στη ροή ποίησε τους κατοίκους των υδάτων κ.λπ., και των τόπων στους οποίους είχαν γίνει ρώσω «Αχ Πωγώνι μου, ξαναπέ- ποιος θα διαχειριστεί οικονομικά την έρευνες και γεωτρήσεις οι οποίες εί- ρασες και συ μια τέτοια προσδο- τύχη των υλοτομιών των δένδρων χαν «ταπωθεί». κία κατακόρυφης ανάπτυξης με τα και των μπάζων των εκβραχισμών. Η περίπτωση του Δελβινακίου, περίφημα, φωσφάτα»! Να προστεθεί ακόμη μόνο ότι, την οποία, τόσο εντυπωσιακά παραΝαι, ήταν τότε που ήρθε η είδη- δεν υπάρχει μια επιβεβαίωση της θέτει ο ειδικός επιστήμονας Αντώνιος ση από την απομονωμένη Αλβανία, διατυπωμένης άποψης σε επιστολή Φώσκολος, με αποθέματα 2,5 τρις ότι οι Αλβανοί σκάβουν στην άλλη απάντηση του Δήμου Πωγωνίου μ3 αερίου και 60 εκατομμύρια βα- πλαγιά του συνοριακού βουνού του (στην περιοχή του οποίου τοποθερέλια πετρελαίου, ήταν αναπόφευ- Πωγωνίου, Μακρύκαμπος - Μπου- τούνται οι νέες ανεμογεννήτριες) ότι: κτο, να συνεγείρει ευχάριστα, ιδιαίτε- ράτο (ακουγόταν και οι εκρήξεις από «εν κατακλείδι επισημαίνουμε ότι για ρα, τους κάτοικους της περιοχής και τις εργασίες) και «βγάζουν» λίπα- κάθε επένδυση ή έργο που πρόκειται όλου του Πωγωνίου. σμα! Τα φωσφάτα! Όραμα για λι- να γίνει στην περιοχή μας, θα προηΉταν γνωστές από παλιά οι έ- πάσματα για τις καλλιέργειες! Κάτι γηθεί ενημέρωση-διαβούλευση-συρευνες στην περιοχή Δελβινακίου και που τελικά, έμεινε και έσβησε σαν ζήτηση με την τοπική κοινωνία αντιστην κοιλάδα του Μουχτάρη (κάτω μεγάλος μύθος! σταθμίζοντας τα θετικά και αρνητικά Πωγωνίου). Από πολύ παλιά μάλιΓια την τόση πλούσια ΑΕΡΙΟ-λο- και λαμβάνοντας την απόφαση με στα, τοπικά, στο χωριό Λάβδανη, υ- γία, που σε προηγούμενο σημείωμά γνώμονα το καλό του Δήμου» (επιπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν μου, την τοποθέτησα απέναντι στην στολή 16-6-2021). επιφανειακά, ενδείξεις πισσασφάλ- πληθωρική αερολογία των ανεμοΤέτοια στοιχεία έγγραφα της κοιτου. Από προπολεμικά δε ο καταγό- γεννητριών της ελάχιστης ενερ- νωνικής συναίνεσης ή αποφάσεις μενος από τη Λάβδανη, δημοσιογρά- γειακής συνεισφοράς, την χρυσο- Δημοτικών Συμβουλίων, δεν καταφος Κων/νος Νάκος είχε προσπαθή- φόρο ΑΕΡΙΟ-λογία, με τις προσδο- γράφονται και δεν περιλαμβάνονται στο πρακτικό της απόφασης της Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτά είναι βέβαια θέμα αρμοδίων οργάνων, που δεν κατονομάζονται, και όχι μιας δημοσιογραφικής ενημερότητας. Οι «ευεργετούμενοι» Δήμοι από την «επένδυση» δεν δηλοποίησαν επίσημα και ενθουσιαστικά την βαθειά ικανοποίησή τους για την απόφαση. Τελικά με την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου η αερολογία (των ανεμογεννητριών) υπερίσχυσε της ΑΕΡΙΟ-λογίας των τόσο επίσημων ανακοινώσεων, μιας πολλαπλός διαφημισθείσας ελπιδοφόρας απόφασης και επένδυσης. Το προηγούμενο των φωσφάτων, φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται, τα τρις μ3 αερίου και τα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ίσως ταπωθούν ξανά, ή δεν θα ανοίξουν ➥ από 1η σελ.

Σελ. 7η

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Α ΠΟΨΕΙΣ

Άλλο η ενσωμάτωση!

➤ Από τον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Η αερολογία βγήκε μπροστά από την ΑΕΡΙΟ-λογία!

Υπήρχε ανησυχία…

✒ Θυμηθήκαμε προχθές, με αφορμή την άφιξη

στα Γιάννενα της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη, τις συναντή-

✒ Μιλάμε για εργασιακή ένταξη και όχι

για πλήρη ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία γιατί αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέρα από τη διαφορετική θρησκεία, μας χωρίζει ένα πολιτισμικό… χάος. Δύσκολα να γεφυρωθεί αυτό, τουλάχιστον στις παρούσες γενιές!

Το Φεστιβάλ Δωδώνης…

✒ Πάμε τώρα και στα του πολιτισμού, αγαπη-

μένο θέμα της στήλης. Συγκεκριμένα στο 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο άνοιξε πανηγυρικά προχθές βράδυ στο αρχαίο Θέατρο παρουσία του Κώστα Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού και με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης…

Kορυφαίος θεσμός!

✒ Χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει το Φεστιβάλ, δι-

σεις που είχε και τις δηλώσεις της, την ανησυχία που επικρατούσε πριν μερικά χρόνια στην περιοχή μας με αφορμή την ίδρυση camp για πρόσφυγες και μετανάστες.

Εξομαλύνθηκε…

✒ Ήταν βέβαια πολύς ο κόσμος που ήρθε εδώ

και έπρεπε να βολευτεί και πολλά τα προβλήματα που προέκυπταν στην πορεία. Ξεπεράστηκαν όμως σιγά – σιγά και φτάσαμε στο σήμερα που η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σημαντικά. Ήδη, εξάλλου, ο αριθμός των φιλοξενούμενων στις δομές μειώθηκε σχεδόν στο μισό σε σχέση με την εποχή της άφιξής τους.

ευρύνει τους ορίζοντες και τις δράσεις του, καθιερώνεται στη συνείδηση του κόσμου και, αν ο Δήμος Δωδώνης συνεχίσει με το ίδιο πείσμα και την ίδια επιμονή την προσπάθεια, σε μερικά χρόνια θα έχει μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς σε πανελλήνιο επίπεδο. Τι παραπάνω έχει δηλαδή η Επίδαυρος;

Δε θα αγνοήσει…

✒ Ο Δήμος Δωδώνης κατάφερε να τραβήξει τα

φώτα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο και ειδικά στο αρχαίο Θέατρο, η αναστήλωση του

Ώρα… πληρωμής!

✒ Οι δομές του Κατσικά, της «Αγίας Ελένης»

(φωτό) και της Φιλιππιάδας υπάρχουν όμως, λειτουργούν κανονικά και να που ήρθε η στιγμή να αποκομίσει η περιοχή μας ανταποδοτικά έργα και γενικότερα οφέλη από τη φιλοξενία όλων αυτών των ξεριζωμένων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στον παραγωγικό ιστό.

Πρώτα εκπαίδευση…

✒ Φυσικά, θα χρειαστεί εκπαίδευση πρώτα, κυ-

ρίως η εκμάθηση της γλώσσας μας, για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, νέοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους, να βρουν δουλειές και να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι τις οικογένειές τους σε μία περίοδο που στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εργατικό δυναμικό.

Ας είναι καλά…

✒ Από αυτή την άποψη, οι προχθεσινές ανακοι-

νώσεις της Υφυπουργού Μετανάστευσης περί υλοποίησης προγραμμάτων γλωσσομάθειας,

οποίου συνεχίζεται. Και όταν ασχολούνται πολλοί με κάτι, η Πολιτεία δεν μπορεί να το… αγνοήσει, αλλά υποχρεωτικά θα ανταποκριθεί στα αιτήματα να συμβάλλει στην ανάδειξή του. Αυτό είναι νόμος!

Μεγάλο βήμα…

✒ Οι ανασκαφές για την ανάδειξη του βουλευτη-

ρίου που ανακοίνωσε προχθές ο Κώστας Τασούλας είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στη Δωδώνη. Αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Ανάκαμψης και για τη συνέχεια της αναστήλωσης του κοίλου του Θεάτρου, η εικόνα θα είναι ιδανική! kagoris@proinoslogos.gr

Ξεχωριστό σχολείο…

πρακτικής άσκησης και εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας. Ας είναι καλά βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα δώσουν πνοή…

✒ Για φαντάσου εκατοντάδες νέοι άνθρωποι

στην Ήπειρο να κατευθυνθούν στον αγροτικό τομέα, τον τουριστικό, τον κατασκευαστικό κλάδο, τη μεταποίηση κλπ. Θα δώσουν νέα πνοή σε πεδία που δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες. Αρκεί να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους όπως και κάθε άλλου εργαζομένου!

καθόλου. Οι ενθουσιώδεις δηλώσεις μπαίνουν στην προεκλογική επικοινωνιολογία. Αχ Δελβινάκι, Αχ Πωγώνι, όνειρο ήταν η χρυσοφόρα ΑΕΡΙΟλογία. Έσβησε, πριν ανάψει μια έστω λάμπα φωτισμού με το νέο πετρέλαιο! Υ.Γ.: Κάποιος καιροσκόπος που παρακολουθεί τον καιρό με τα δελτία της μετεωρολογικής Υπηρεσίας και

ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Ν. ΝΤΑΚΟΥΜΗΣ Γ’ Σεπτεμβρίου 73, Ανατολή Ιωαννίνων

26510 – 47750, 48575 (Γ. Διαμάντης 6971-903009 – Ν. Ντακούμης 6937-305600)

ΦΩTO «Π.Λ.»

✒ Ξεχωριστό σχολείο είναι το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, το οποίο εδώ και μία δεκαπενταετία περίπου λειτουργεί ως διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Φοιτούν σ’ αυτό παιδιά πολύ διαφορετικής προέλευσης, με καταγωγή από την Αλβανία και τη Ρουμανία μέχρι τη Συρία και το Ιράν. «Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και μαθαίνουμε να ζούμε μαζί», διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του σχολείου. Σπουδαίο πράγμα αυτό…

τις προβλέψεις του Μετεό, σημειώνει ότι παρατηρεί συνεχώς τελευταία ότι, ο Αίολος ο «θεός των ανέμων», στην περιοχή, σημειώνει αερολογικά, πολλές άπνοιες και Μποφόρ ισχύος ανέμου 1 η 2, απαράγωγο για τις ανεμογεννήτριες. NATURA NON FACIT SALTUS έλεγαν οι Λατίνοι, μετά την Αρχαιοελληνική φιλοσοφική αντίληψη για τη ΦΥΣΗ και την Ύβρι των ασεβών. Μια άλλη άποψη για την Κλιματική Αλλαγή, της Κλιματικής Κρίσης, της Ενεργειακής Κρίσης, της ΑΕ-

ΡΙΟλογίας, της Άπνοιας, της αερολογίας! Από τις τελευταίες ειδήσεις της ενεργειακής κρίσης που όλο και φουντώνει μετά τους νέους περιορισμούς της ροής του Ρωσικού αερίου, άρχισε να συζητιέται και η εισαγωγή δελτίου αερίου στην Ευρώπη. Η Γερμανία καταφεύγει στον άνθρακα για να μειώσει την κατανάλωση αερίου. Και στη Βουλή ο κ. Σκρέκας, Υπουργός ενέργειας, βεβαίωνε ότι αυξάνονται τα ντεπόζιτα... ΑΕΡΙΟΥ! Για το Δελβινάκι δεν είπε κάτι.


Σελ. 8η

w ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβώναρτηριών-λεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 - Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ, MD, PhD, FEBVS Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δωδώνης 18, 45332, Ιωάννινα Τηλ. Γραμματείας: 698 7088004 www.matsagkas.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

w ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων w ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

w ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ – ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΩΔΥΝΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ Με δυνατότητα αφαίρεσης πολυπόδων πεπτικού Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 8.30 π.μ. με 17.00 μ.μ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 1ο χλμ. Δημ. Οδού Κατσικάς – Μπάφρας (ΕΝΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ) (ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥ) Επικοινωνία στα: 26510-94800, 26510-73103, 6974-043397 Email: boumpas74@gmail.com

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην Ηλεκτροφυσιολογία - Αρρυθμιολογία. Triplex καρδιάς/αορτής, Δοκιμασία κόπωσης, Holter-Ρυθμού, Loop/Event Recorder, 24h καταγραφή πίεσης. Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κόπωσης (CPET) για αθλητές. Συμβ. ΥΠΕΘΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και 17:00-20:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ.: 2651022448, Κιν.: 6949798270, email: sgkaniatsas@gmail.com

ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944-654048, e-mail: paplos@ hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

Σύγχρονη Διαγνωστική

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ • Μ.Ο.Π. - ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8.30 π.μ. - 13.30 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr fax: 26510-20614 www.epirusdiagnosis.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική

Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand

Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργα-

στηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗ-

ΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕ-

ΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟ-

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS.

Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 26510-22911, Κιν: 6972-698154 Δέχεται:

πρωί 9:30-13:30 - απογ. Δευτέρα - Τρίτη Πέμπτη: 18:00-21:00 - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΙΟΚΑΣΤΗ ΓΚΟΓΚΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ • Triplex αγγείων

• Ελαστογραφία

• Υπερηχογράφημα κοιλίας, θυρεο-

ειδούς, τραχήλου, μαλακών μορίων, οσχέου,

μαστού, βρεφών-παίδων

• FNA θυρεοειδούς αδένα

• Υπερηχογράφημα κατ’ οίκον

• Εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών

Μιχ. Αγγέλου 48 (έναντι 4ου Γυμνασίου), ισόγειο

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 κιν.: 6972-926687 - email: c.tasolamprou@gmail.com

w ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Χ. Β. ΧΑΡΙΣΗΣ

Μαστολόγος - Γενικός Χειρουργός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Διεύθυνση: Δαγκλή 1, 45444. Μόνο με ραντεβού. Τηλ. 6944479177, 2651071133 (εργάσιμες ώρες) harissis.har@gmail.com https://harissis.wixsite.com/mastos FB: Χαρ. Χαρίσης

w ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

w ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΖΩΗ Κ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Ενδοκρινολόγος Κεντρική Πλατεία & Γούναρη 2, Ιωάννινα (απέναντι από το Ρολόι) Τηλ.: 2651 403767 | κιν.: 6932 371788 e-mail: zoig@pliroforiki.com

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 2651065130, κιν.: 6974-890765

w ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Τηλ. Ιατρείου: 2651607434, κινητό: 6944772708 Email: iokastigko@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή πρωί

08.30-13.30, Δευτέρα και Τρίτη απόγευμα

17.30-19.30 και Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα κατόπιν ραντεβού. Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Δευτέρα πρωί 09.30-13.30 ιατρείο

στην Κόνιτσα (Πλατεία) - τηλ. 2655024418

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ-ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ - ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Δωδώνης 75, 45221, Ιωάννινα Τηλ.: 26510-28497 / fax: 26510 74001 www.iasi-ioannina.gr / info@iasi-ioannina.gr

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:0016:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 www.kardiologosioannina.gr, e-mail: loreta.kalantzi@gmail.com

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός Eιδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Eπιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Υπέρηχος καρδιάς με μελέτη 2D speckle-tracking • Ασύρματη δοκιμασία κόπωσης με χρήση κυλιόμενου τάπητα • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος • Holter ρυθμού - Holter πίεσης • Ρύθμιση - Αντιμετώπιση Αρτηριακής πίεσης / Δυσλιπιδαιμίας / Καρδιακής Ανεπάρκειας / Βαλβιδοπαθειών / Στεφανιαίας Νόσου / Αρρυθμιών • Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος κατ’ οίκον URL: www.kolios-kardiologos.gr e-mail: drkoliosmarios@gmail.com Σύμβαση με ΥΕΘΑ • Τηλ.: 6944776210 ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Λ. Δωδώνης 24 - 2ος όροφος (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai), Τηλ.: 26510-42003, Δευτέρα ως Πέμπτη ΜΕΤΣΟΒΟ: Ιατροπούλου 2 (έναντι ΑΒ Βασιλόπουλου) Τηλ.: 26560-29124, Παρασκευή

ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Τέως Επιμελητής Καρδιολογικού τμήματος ΓΝ Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» Τέως Διευθυντής Καρδιολογικού τμήματος Mouwasat, Dammam, Saudi Arabia. Μετεκπαιδευθείς στο King's College Hospital, London και Centro Cardiologico Monzino, Milan. Πιστοποίηση στην Διαθωρακική και Διοισοφάγειο Υπερηχοκαρδιογραφία της European Association of CardioVascular Imaging -Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος -Holter ρυθμού (έως 14 ημέρες) - Holter πίεσης -Πλήρες διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογάφημα (2 διαστάσεων, 3 διαστάσεων, strain, contrast, stress echo). Δέχεται καθημερινά 9:00-14:30. Παρασκευές 9:0016:00. Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα 17:30-20:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κατόπιν συνεννόησης. 8ης Μεραρχίας 5-7, Ιωάννινα – Ριζάρειος Πολιτεία (είσοδος και από Μαρ. Κοτοπούλη 62) Τηλ. 26510-39477, 6944-635966. E-mail: dpatsouras@yahoo.gr

w ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016κιν.: 6945-594292-οικίας: 26510-75328

w ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΒΙΒΗ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ΔΕΥΤ - ΠΑΡ : 7:30 π.μ. -14:00 μ.μ. & 18:00 - 21:00 μ.μ. ΣΑΒΒΑΤΟ: 8:00 μ.μ. – 13:00 μ.μ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX : 26510-70800 e-mail :info@aimodiagnosi-ioa.gr

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ΔΟΜΠΟΛΗ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ΔΕΥΤ - ΠΑΡ: 7:30 π.μ. - 15:00 μ.μ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX: 26510-40584 e-mail: doboli@aimodiagnosi-ioa.gr ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ www.aimodiagnosi-ioa.gr

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΧΑΡΗΣ

Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος Αιματολογικό, Μικροβιολογικό, Βιοχημικό, Γενετική, Ορμονολογικό, Εξειδίκευση Ανδρική Υπογονιμότητα Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510-64141, 6974-427559 hardol@yahoo.com

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317, email: lampros_lolas@yahoo.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00 Μοριακός έλεγχος covid-19, άμεσο αποτέλεσμα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

w ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ UROLOGY ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Χειρουργός Ουρολόγος - Ειδικευθείς στην Ελβετία, Διδάκτορας των Παν/μίων Βέρνης και Ιωαννίνων, Fellow of European Board of Urology (FEBU) Τηλ. 6986-633208

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Καθηγητής Ουρολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τηλ. 6974-159000 Δαγκλή 1, 45444, Κτήριο Α, 3ος όροφος τηλ. 26510-30605 email: uro.giannakis@gmail.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 13.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

ΤΖΟΥΜΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Χειρουργός Ουρολόγος • Ώρες λειτουργίας: Δέχεται πρωί: καθημερινά 09:00-13:30, απόγευμα: Δευτέρα και Πέμπτη 18:00-20:30. Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, 45444, Ιωάννινα (έναντι ξενοδοχείου «Παλλάδιον»). Τηλέφωνα: Ιατρείου 26510-64363, οικίας 26510-20013, κιν. 6976-659779, e-mail: ptzoumis72@yahoo.gr

w ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 2651070870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 8.00 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

ΧΡΗΣΤΑΚΗ - ΤΖΟΥΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος Καθημερινά: 08:00-13:30 και 18:00-20:00 (εκτός Δευτέρας και Τετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ (Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΙΚΑ). Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, τηλ. / fax: 26510-71077, κιν.: 6944-989836, e-mail: biolab9@otenet.gr

w ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ

Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921

Γρηγόριος Νάσιος

Νευρολόγος, MD, PhD Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

• Ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη νευρολογικών παθήσεων • Εξειδικευμένα ιατρεία μνήμης, πολλαπλής σκλήρυνσης και κεφαλαλγίας • Σύγχρονο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο • Υπηρεσίες νευροαποκατάστασης Μιχαηλίδη 6 & Σταδίου, Ιωάννινα Τηλ.: 26510 25486 info@nasios.gr www.nasios.gr

w ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083. www.nephrology-koliousi.gr

w ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 2651030500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙKH ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ Χρυσάνθη Σταγκογιάννη MD; Ευαγγελία Σταγκογιάννη MD

• Οφθαλμολογικός και Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος • LASER Πρεσβυωπίας, Μυωπίας, Υπερμετρωπίας Αστιγματισμού, Καψουλοτομίας και Ιριδοτομίας • Χειρουργική αντιμετώπιση Καταρράκτη, Γλαυκώματος, Κερατόκωνου, Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς, Ωχράς Κηλίδας, Βλεφαροπλαστική και BOTOX • Ο.C.T., Φλουοροαγγειογραφία, Υπερηχογραφίας, Οπτικά Πεδία, Τοπογραφία 3ο Χιλ. Ε.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΘΗΝΩΝ (Περιοχή Γιαννιώτικο Σαλόνι) ΤΗΛ. 2651040744 - 2651002639 Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00π.μ.-08:00 μ.μ.

w ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 9 π.μ. 2.30 μ.μ. - Απόγευμα: 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. To Iατρείο είναι κλειστό κάθε Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945399755


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 9η

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

MΑΡΙΑ ΧΡ. ΚΑΝΑΡΗ

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), μετεκπαιδευθείσα στο King’s College Hospital, Λονδίνο • Οπτική τομογραφία συνοχής (o.c.t.) • Οπτικά πεδία • Παρακολούθηση παθήσεων βυθού • Παρακολούθηση γλαυκώματος • Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.30 και 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού Χαριλάου Τρικούπη 6, 1ος όροφος, γραφείο 8 Τηλέφωνο και FAX: 26510-26647, κινητό: 6937-686907 email: kanarimaria@gmail.com

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00 Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

w ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 26510-30051 κιν. 6944856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΧΑΡΟΥΛΑ ΣΙΑΦΑΚΑ - ΤΣΙΡΒΕ Παιδίατρος

ψία Σπίλων (ελιές) και Δερματικών Όγκων-δερματικές κύστεις, λιπώματα, θηλώματα, υπερκερατώσεις, κ.ά.) • Αισθητική Χειρουργική (Πρόσωπο, Μαστός, Κορμός, Άνω & Κάτω Άκρα) • Επανορθωτική Χειρουργική (Ογκολογική Χειρουργική Δέρματος -μελάνωμα, καρκίνοι του δέρματος-, Έγκαυμα, Ουλές, Τραύματα, Κατακλίσεις) • Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή • Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Dysport, Υαλουρονικό οξύ, Μεσοθεραπεία, Νήματα, Peeling) • Laser Αποτρίχωση, Κρυολιπόλυση • Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων και Δερματικών Όγκων

Δ/νση: Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα, τηλ. 2651 607063 κιν. 694 8278810 email: info@gp-plasticsurgery.gr, Website: www.gp-plasticsurgery.gr Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Παιδονευρολόγος - Παιδοαναπτυξιολόγος

Εξειδικευθείσα στο Bristol Royal Hospital for Children, Ηνωμένο Βασίλειο Μέλος του British Paediatric Neurology Association (BPNA), European Paediatric Neurology Association (EPNS) Δωδώνης 9, Ιωάννινα, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, τηλ.: 26510-72657, 6936952100 e-mail: siafakac@gmail.com

w ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ

Παιδοψυχίατρος

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων

28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού

w ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD, PhD

Επιμελητής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομ. Metropolitan, Αθήνα Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία

• Τμήμα Μικροεπεμβάσεων (Αφαίρεση & Βιο-

w ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

w ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavre ntzou@yahoo.com

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

ΓΚΙΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ στο Mclin Dent Oral Surgery Eastman Dental Institute UCL (Λονδίνο) Δέχεται με ραντεβού

Κουγκίου 25 - Ιωάννινα τηλ. 26516-07475 - 6942484280 email: gogosster@gmail.com

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός Ειδικευθείς στη Σουηδία, Τ. Επιμελητής Α’ Παν. Νοσοκομείου Örebro, Σουηδία Μετεκπαιδευθείς στο Columbia Hospital, Νέα Υόρκη

8 Οφθαλμοπλαστική (βλεφαροπλαστική, αφαίρεση μορφωμάτων) 8 OCT-angio 8 Οπτικά πεδία 8 Αναίμακτη βλεφαροπλαστική 8 Plexr 8 Αισθητική οφθαλμολογία 8 Ανανέωση Διπλωμάτων Οδήγησης. Σύμβαση με Μηχανολογικό Λεωφ. Δωδώνης 9, Ιωάννινα τηλ: 26510-65340 • www.borodimos.gr Ώρες λειτουργίας 09:00-21:00 (κατόπιν ραντεβού)

Νικόλαος Πλαχούρας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι.

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων

Χριστόδουλος Γ. Μποροδήμος

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

• Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211,

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 2651027270 • email:pappavangelis@hotmail.com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 - κιν.: 6977579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

w ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7

Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

w ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, PhD, CCC-SLP Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Υπεύθυνη Θεραπευτικής Ομάδας Λογοποίησης - Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ειδικής Αγωγής, Ψυχολογικής Υποστήριξης, Συμβουλευτικής Γονέων • Ειδική Θεραπεύτρια Παιδιών και Ενηλίκων σε Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας και Σίτισης - Κατάποσης • Πιστοποιημένο Μέλος του Αμερικάνικου Συλλόγου Λογοθεραπευτών Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών Δέχεται με ραντεβού. Μαρ. Κοτοπούλη 1 (& Βορείου Ηπείρου) - Τηλ. 26510-32467, www.virvidaki.gr

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

w ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred. MDT, NDT/BOBATH

• Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath) • Πιστοποιημένο κέντρο θεραπείας κρουστικών κυμάτων EMS SHOCKWAVE

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:30-13:30 & 18:3020:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - μειωτική - ανόρθωση μαστών - γυναικομαστία, αποκατάσταση μαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση μηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία, δερμοαπόξεση • Εφαρμογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση με Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 2651020.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 68.30 απόγευμα. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ

w ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δωδώνης 9, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

w ΠΟΔΟΛΟΓΟΙ

ΠΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΙΟΥΛΙΑ

BSc Podology-Podiatry • Αντιμετώπιση κάλων • Ονυχοκρύπτωση • Ονυχομυκητιάσεις • Υπερκερατώσεις • Ονυχογρύπωση • Αθλητικό πόδι • Διαβητικό πόδι • Περιποίηση άκρων • Ορθοτεχνική ονύχων Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος όροφος, 45444 Ιωάννινα Τηλ.: 26510-71688 - 6955-139520 email: info@medicalstep.gr www.medicalstep.gr

Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.00-13.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος όροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.physioepirus.gr

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα. Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού Γερακάρη 2 (πλ. Πάργης). Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ • K-LASER • SHOCKWAVE (κρουστικός υπέρηχος) • FISIOWARM (θεραπεία TECAR) • ΥΠΕΡΗΧΟΙ • ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ • PNF (μέθοδο για αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων) • FANGO-MASSAGE • MEDICAL HOT STONE • KINESIO TAPE ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 8.15 – 14.00 & 16.00 – 21.00 ΤΡΙΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.15 – 16.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία – ισόγειο) τηλ. 26510-72120 – κιν. 6947-456737 leotsepas@gmail.com

ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ Επεμβάσεις με υπερήχους (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30 28ης Οκτωβρίου 21 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 Κινητό: 6932-521398


Σελ. 10η

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 243 τ.μ. περιφραγμένο και με εγκατάσταση νερού, με ελεύθερο χώρο πέριξ, στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Πληρ. τηλ. 6944-687554 ΟΙΚ/14395 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στην Ηλιόκαλη Ιωαννίνων: α) Οικόπεδο 1.700 τ.μ. στο κέντρο του χωριού και β) Οικόπεδο 1.050 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, με δύο κατοικίες. Πληρ. τηλ. 6977-454923. ΟΙΚ/14506 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο 1568,94 τμ στη θέση Αμπέλια Σταυρακίου Ιωαννίνων με αριθμό τεμαχίου 398. Πληρ. 6932297527 ΟΙΚ/14580 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ δύο γειτονικά οικόπεδα μέσα στο χωριό ΜΑΡΜΑΡΑ, κοντά στην εκκλησία του χωριού, επιφάνειας 845 τμ και δόμηση 400 τμ το καθένα. Τιμή 40.000 και 45.000 ευρώ το γωνιακό (με τρεις δρόμους) πληρ. τηλ. 6945-410111 και 2651045327. ΟΙΚ/14602

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαμπερής ημιτελής μονοκατοικία στην περιοχή Σεισμοπλήκτων Ιωαννίνων, συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., σε οικόπεδο 400 τ.μ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατίσματα τελειωμένα μέσα - έξω, εξωτερικά χρώματα, παράθυρα PVC (ρολά υπάρχουν μη τοποθετημένα). Αποτελείται από: Υπόγειο υπερυψωμένο με διαμέρισμα 50 τ.μ., 2 υπνοδ., κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, θέση πάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητοστάσιο. 1ο όροφο με 3 γκαρσονιέρες (27 τ.μ., 37 τ.μ., 40 τ.μ.). 2ο όροφο με διαμέρισμα 106 τ.μ. Σκεπή τελειωμένη. Αναμονές για 3ο όροφο. Δύο εισόδους. Αποχετευτικό. Μεσίτες αποκλείονται. Πληρ. sbougias@T-ONLINE.DE τηλ. 6932292503 ώρες 11.00 - 13.00 ΑΚ/14378

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 42 τ.μ. Αβέρωφ 17 Ιωάννινα, δίπλα στην τράπεζα ALPHA BANK. Διαθέτει WC, αυλή και ωφέλιμο ύψος περίπου 4.5 μέτρα. Πληροφορίες: τηλ. 6949-347914, 6944750400 EN/14601 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οικόπεδο 193,68 τ.μ. γωνιακό στο όριο μεταξύ Πανεπιστημιούπολης έναντι οπίσθιας πύλη ΠΑΓΝΙ. Ιδανική περιοχή εμπορικής ανάπτυξης

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

για φαρμακείο, SUPER MARKET, Ψησταριά, FAST FOOD. πληροφορίες 6977-614484 ώρες 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00. ΕΝ/14605 ENOIKIAZONTAI: 1) Κατάστημα 110 τ.μ. (ενιαίος χώρος χωρίς κολώνες) επί της οδού Θωμά Πασχίδη 58 στους Αμπελόκηπους, πλησίον S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ. 2) Κατάστημα 36 τ.μ. επί της οδού Πασχίδη 58 (διπλανό με το ανωτέρω κατάστημα). Πληροφορίες τηλ. 6945-853598 και 6976-552881 ΕΝ/14608

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ με μεγάλη εμπειρία αναλαμβάνει πάσης φύσεως εργασίες κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997-424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/ 13723 ΖΗΤΕΙΤΑΙ πωλητής/πωλήτρια πλήρους απασχόλησης για κατάστημα επίπλων. Απαραίτητη σχετική εμπειρία γνώση σχεδισμού προγράμματος και Αγγλικών. Αποστολή βιογραφικών στο email: eepiplon@gmail.com ΖΗΤ/14490 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία με επαγγελματική εμπειρία στη φύλαξη παιδιών, για την καθημερινή φύλαξη και απασχόληση παιδιών ηλικίας 15 μηνών και 4 ετών. Περιοχή Ανατολή. Απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή συστάσεων. Τηλ. Επικοινωνίας: 6946811882 ΖΗΤ/14598 ΖΗΤΕΙΤΑΙ άτομο για μεταφορά επίπλων, 5ωρη εργασία. Πληρ. τηλ. 2651021281. ΖΗΤ/14600 Ζητείται κύριος γεροδεμένος για να βοηθάει ανάπηρο κύριο τα Σαββατοκύριακα ώρες 13.00 με 21.00, περιοχή Τσιφλικόπουλο. Ημερομίσθιο 35 ευρώ. Τηλ επικοινωνίας: 6947713051 ΖΗΤ/14607 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ζευγάρι ή μεμονωμένα άτομα για κουζίνα σε ελληνικό εστιατόριο στην Γερμανία. Ασφάλεια, διαμονή, διατροφή, μισθός ικανοποιητικός. Πληρ. τηλ. 00306974-416131 κ. Ηλίας. ΖΗΤ/14609 ΖΗΤΕΙΤΑΙ υπάλληλος για ρεσεψιόν για πλήρη απασχόληση σε ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα συνεχούς λειτουργίας με όρεξη, θέληση και μεράκι. Απαραίτητη άριστη γνώση Αγγλικών και Η/Υ. Αποστολή βιογραφικών με φωτό. Email: info@theatrohotel.com. ZHT/14610

Μάθετε περισσότερα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

για το ALS και πως

Παλαιά πέτρινη κατοικία 60 τ.μ. (σε οικόπεδο 320 μ. ) επί της οδού Παπαναστασίου 57, περιοχή Βρυσούλα, 100 μέτρα μετά το S/M Τασούλα. Συντελεστής Δόμησης Οικοπέδου 0,8. Έχει ρεύμα και νερό. Τιμή: 75.000 ευρώ Τηλέφωνο: 6945221452

μπορείτε να βοηθήσετε

ENOIKIAZETAI ισόγειο δυάρι 50 τ.μ. στην οδό Ολύτσικας 13 - Φιλοθέη Ιωαννίνων (πάνω από το σουπερ μάρκετ "OLA") ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ. ΤΗΛ: 6948-073022

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 1.000 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή Σεισμοπλήκτων - Κάτω Νεοχωρόπουλου. Συντ. Δόμησης 0.5 (600 μ. από την πλατεία Σεισμοπλήκτων). Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6942-651168

στην διεύθυνση:

www.spiros-als.gr

ΤΟ PIAZZA αναζητά άτομα για κρέπες, σάντουιτς, κλπ. Θα προτιμηθούν άτομα με εμπειρία σε χώρο εστίασης ή άτομα με όρεξη να μάθουν κάτι καινούργιο και να απασχοληθούν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας με μια δεμένη ομάδα. Θα προσφερθεί πλήρης εκπαίδευση. Το ωράριο είναι βραδινό. Τηλ: 6970-379332 ΖΗΤ/14611

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικών με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές. Πληρ. 26510 30509, 6947-418115 ΜΑΘ/14555

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Κρεοπωλείου σε λειτουργία στο κέντρο της πόλης με σταθερή πελατεία λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6973003014 ΔΙΑ/14585 ΠΩΛΕΙΤΑΙ υγιής επιχείρηση εστίασης (εστιατόριο) στην πόλη της Άρτας με σταθερή πελατεία. Πληρ. Τηλ. 26810 24444 ώρες 11:00 π.μ. - 17:00 μ.μ. ΔΙΑ/14589 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ εμπορευματοκιβώτια (containers) 12 μέτρων. Η Εταιρεία μας διαθέτει προς πώληση σε άριστη κατάταση έξι (6) εμπορευματοκιβώτια φορτίου 40 HC (12) μέτρων), βρίσκο-

νται στα Ιωάννινα και είναι κατάλληλα για αποθηκευτικές χρήσεις εργαλείων και διαφόρων αντικειμένων. Υπεύθυνος επικοινωνίας: Κωστούλας Πέτρος τηλ. 306988695235. Email: petroskostoulas1@gmail.com ΔΙΑ/14603

ΠΩΛΕΙΤΑΙ από ιδιώτη SKODA OCTAVIA 5, 1800 CC mod 2009, 5θυρο, 40.000 km, αγρατσούνιστο, άριστη κατάσταση. Πληροφορίες: 6944-925444 ώρες: 10.00 - 14.00 και 18.00 - 22.00 ΑΥΤ/14606

Ο Οδοντίατρος κ. Ευάγγελος Γκόγκας, μετεκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στην Εμφυτευματολογία και Διδάκτορας του Πανεπ. Ιωαννίνων αναζητά βοηθό οδοντίατρου για πρωινή απασχόληση. Δεν είναι απαραίτητη η προϋπηρεσία. Τηλ. Επικοινωνίας: 26510 35204 (για ραντεβού παράδοσης βιογραφικού).

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, 40νθήμερο μνημόσυνο 2η λειτουργία 10:00 π.μ. - 11:00 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΘΩΜΑ ΙΩΑΝ. ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

ΕΤΩΝ 105 Από Φλαμπουράρι Ζαγορίου Ιωαννίνων Καθηγητή Θεολογίας & Βυζαντινής Μουσικής Η σύζυγος: Αθηνά Τα παιδιά: Χρυσούλα & Δημοσθένης, Ελένη & Βασίλης Τα εγγόνια: Θωμάς & Xiaofei, Αχιλλέας, Δημήτρης, Γιάννης Τα αδέλφια, τα ανήψια, οι λοιποί συγγενείς

Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων ΚΑΖΑΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛ. - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΝΤ., KA’ Φεβρουαρίου 81 & 90 Iωάννινα, τηλ. 26510-20336, κιν. 6977-400472, 6972-097029

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων στη β’ λειτουργία 10:00 - 11:00, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας

ΑΛΚΗ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΑΚΡΗ ΕΜΠΟΡΟΥ

Τα παιδιά: Πάρη & Ντίνος Συγκούνα, Μενέλαος Μακρής Τα εγγόνια: Στέφανος, Άλκης Η νύφη: Μαίρη Οι λοιποί συγγενείς

Γραφεία Tελετών KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ Η εταιρία «ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ» η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των εμφιαλωμένων νερών, ζητεί για άμεση πρόσληψη εργαζόμενους με δυνατότητα εργασίας σε βάρδιες, για εποχιακή εργασία στις εγκαταστάσεις της στα Ιωάννινα: • χειριστές κλαρκ • άνδρες και γυναίκες ανειδίκευτους καθώς και • Χειριστές Μηχανημάτων και Τεχνικούς με Δυνατότητα Εργασίας σε Βάρδιες και Απαραίτητα προσόντα: Απόφοιτος ΑΕΙ και ΤΕΙ ηλεκτρομηχανολογικής κατεύθυνσης καθώς και Μηχανοτεχνίτες, Ηλεκτρολόγους, Υδραυλικούς ή Θερμαστές για τη στελέχωση των τμημάτων παραγωγής και συντήρησης. Προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση θα εκτιμηθεί. Πληροφορίες στο τηλ 2651061843 Αποστολή Βιογραφικών στο e-mail: hr@zagoriwater.gr

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

μάγειρες και γυναίκες για εργασία σε κουζίνα εργαστηρίου catering. Τηλέφωνο: 2651041821 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΚΟΝΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ). ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26570 31005-6. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ Ε-MAIL: kivotoskonitsas@gmail.com.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Μάρμαρα - Γρανίτες Είδη διακόσμησης μνημείων

Βασίλης Γκάλγκος Γ. Παπανδρέου 75 (πλησίον ΚΤΕΛ) www.marmaragalgos.gr • Πληρωμές με όλες τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Τηλ.: 26510-35725 & 6973-057750


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

➤ Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Εκείνοι που Έφυγαν

Στέφανος Μάντζιος

• Αγαπητέ πρόεδρε του 4ου ΚΑΠΗ Στέφανε Μάντζιο ο Θεός σε κάλεσε κοντά του ημέρα Κυριακή κι’ εμείς ευρισκόμενοι σε διάφορες εκκλησίες, ανάψαμε ένα κερί και χύσαμε ένα δάκρυ για τον αποχωρισμό σου που τόσο θα μας λείψεις. Όμως εμείς δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ γιατί τόσα χρόνια που ζήσαμε μαζί ήταν γεμάτα δραστηριότητες και ευχάριστες στιγμές. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα γλέντια στο Διογένη, στο Παλλάδιο, στο Cezaria, στο ΚΑΠΗ με τις πρωτοχρονιάτικες πίτες, τις γιορτές της μητέρας, της γυναίκας, της τρίτης ηλικίας, τις Απόκριες, ή τα όμορφα ταξίδια στη Σόφια, στη Ρουμανία, στην Κύπρο, στη Ζάκυνθο, στη Σαντορίνη, ή τους χορούς και τα τραγούδια με την όμορφη χορωδία, κι όλα αυτά χάρη στη δραστηριότητά σου, που ήσουν πάντοτε υπερασπιστής της παράδοσης. Ευχόμαστε ο Θεός να σε κατατάξει στο πιο όμορφο μέρος του παραδείσου, εκεί όπου το φως του δεν δύει ποτέ και οι ψυχές αγάλλονται τη δόξα του. Για μας η παρουσία σου θα μας λείψει αλλά πίστεψέ μας, θα ζεις μέσα στις καρδιές μας. Μιχάλης Τραϊκάπης Μέλος 4ου ΚΑΠΗ

Η Κυβέρνηση εξετάζει τις οικονομικές δυνατότητες

Προς ένα νέο έκτακτο επίδομα καλοκαιριού ύψους 200 ευρώ

• Απαντήσεις για το ενδεχόμενο να δοθεί νέο έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το καλοκαίρι, στο μοντέλο που μοιράστηκε το «Δώρο Πάσχα» τον περασμένο Απρίλιο, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που κυκλοφορούν ήδη από τον Μάιο, ο κ. Οικονόμου δεν απέκλεισε την πιθανότητα τελικά να ξαναδοθούν χρήματα στους πιο ευάλωτους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Αυτές οι κατηγορίες ενισχύθηκαν τις ημέρες του Πάσχα. Το σύνολο της κοινωνίας και οι πιο ευάλωτοι και η μεσαία τάξη είναι στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Εάν τα έσοδα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού το επιτρέψει, εδώ είμαστε

πό αυξημένα τεστ που γίνονται πάντα μετά το Σαββατοκύριακο. Η έξαρση της πανδημίας επιβεβαιώνεται επίσης και τον αυξανόμενο αριθμό των νέων εισαγωγών, οι οποίες την τελευταία ημέρα αναφοράς ανήλθαν σε 169, ήτοι αυξημένες κατά 26,12% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144, όταν πριν λίγες ημέρες ο Μ.Ο. ήταν κάτω από 100. Το παρήγορο προς το παρόν, είναι ότι χθες οι νέοι θάνατοι περιορίστηκαν σε 9, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 94. Οι επαναλοιμώξεις υπολογίζονται σε 1.631. Η αυξητική τάση «διαπερνά» και την Ήπειρο στην οποία χθες ανακοινώθηκαν 172 κρούσματα, τα οποία κατανέμονται στις Π.Ε. Ιωαννίνων 71, Πρέβεζας 45, Θεσπρωτίας 30, Άρτας 26.

Έξαρση στις παραλίες

Η έξαρση της πανδημίας της τρέχουσας περιόδου προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις τουριστικές, παραθαλάσσιες, περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ την περασμένη εβδο-

για να το εξετάσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η νέα επιταγή ακρίβειας που εξετάζεται να χορηγηθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά στα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθήθηκε το Πάσχα. Το «παράθυρο» έχει αφήσει ήδη ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και, εάν εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, τότε τα χρήματα θα μοιραστούν στους δικαιούχους μέσα στον Ιούλιο.

μάδα η θετικότητα παρουσίασε ανοδική τάση σε πολλές περιοχές της χώρας, η μεγάλη όμως «έκρηξη» παρατηρήθηκε σε νησιά και άλλα τουριστικά παραθαλάσσια θέρετρα, μηδέ εξαιρουμένης της Ηπείρου. Η μεγαλύτερη θετικότητα καταγράφηκε στη Μύκονο 50,89%, ενώ ακολούθησαν η Πάρος με 23,81%, η Τήνος με 16,73%, η Ρόδος με 16,66%, κ.α. Πολύ μεγάλη είναι επίσης η θετικότητα και στα γειτονικά νησιά της Κέρκυρας (12,12%) και της Λευκάδας (10,91%).

«Ανεβαίνει» η Πρέβεζα

Στην Ήπειρο η μεγαλύτερη θετικότητα διαπιστώθηκε στην Πρέβεζα, με το ποσοστό να ανήλθε στο 9,1%, το οποίο σταδιακά ανεβαίνει από τις αρχές του μήνα και συνδέεται ευθέως με την τουριστική περίοδο. Θυμίζουμε ότι την 1η Ιουνίου το ποσοστό ήταν 5,2%, στις 15 Ιουνίου «ανέβηκε» στο 7,68% και χθες ανακοινώθηκε 7,68%. Μικρότερη είναι η άνοδος στις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Στη Θεσπρωτία χθες ανακοινώθηκε 5,25% (στις 15 Ιουνίου ήταν 2,68%), στην Άρτα 5,23% (από 3,44%) και στα Γιάννενα 3,9% (από 3,31%).

Δεχόταν παρεμβάσεις και πιέσεις στο έργο του και ανεξαρτητοποιήθηκε!

που μου έκανε να με ορίσει Αντιδήμαρχο, με ευθύνη την δημοτική ενότητα του Αγίου Δημητρίου, και να εκφράσω την λύπη μου και την δυσαρέσκειά μου, επειδή δεχόμουν παρεμβάσεις και πιέσεις στο έργο μου σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα αιτήματα και προβλήματα δημοτών να παραμένουν άλυτα! »Επίσης να ευχαριστήσω τους Προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Δωδώνης για την

➥ από 1η σελ.

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA Η Αλβανία όπως δείχνουν και οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών σε συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους στους οποίους επιχειρούν να θέσουν τις «Τσάμικες αξιώσεις», ακολουθεί κατά «βήμα» την τακτική του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αν και επιθυμεί την ένταξή στην Ε.Ε., κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, δεν διστάζει να παραποιεί πραγματικά ιστορικά γεγονότα, αλλά και να «διαγράφει» αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Οι τελευταίες Αλβανικές προκλήσεις, δεν έμειναν όμως αναπάντητες. Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος μάλιστα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε - Αλβανίας Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζητά εξηγήσεις και κυρίως απάντηση στο εύλογο ερώτημα για το πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει μια προς ένταξη χώρα να πραγματοποιεί εκδηλώσεις κατά μιας χώρας ➥ από 1η σελ.

το ΥΠ.ΠΟ, ενώ με αφορμή την έναρξη του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης, τόνισε πως στόχος είναι να μετατραπεί σε διοργάνωση με πανεθνικό χαρακτήρα. Η απόδοση στο κοινό του πρώτου τμήματος του κοίλου στο αρχαίο Θέατρο Δωδώνης ολοκληρώθηκε με μία μοναδική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βοστώνης. ➥ από 1η σελ.

συνεργασία τους και να γνωρίζουν ότι θα είμαι στην διάθεσή τους για το καλό του Δήμου μας. Δηλώνω ότι θα είμαι παρών στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών του Δήμου Δωδώνης, με ευθύνη και συνέπεια».

TTT

Την παραπάνω δήλωση ανεξαρτητοποίησης ο κ. Λώλος κοινοποίησε και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Αυτοδιοίκησης).

Mε κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε προχθές βράδυ το αναστηλωτικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, χάρη στο οποίο αποδόθηκε πλέον στο κοινό το κάτω διάζωμά του, όπου ολοκληρώθηκαν και οι εννέα κερκίδες. Πρόκειται για ένα έργο που μετράει ήδη σχεδόν δύο δεκαετίες. Κι ενώ οι εργασίες μεταφέρονται πλέον στο μεσαίο διάζωμα, ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής έκρυβε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση για το μέλλον γενικότερα του αρχαιολογικού χώρου. Όπως έκανε γνωστό ο Κώστας Τασούλας από το βήμα της ορχήστρας, η Βουλή των Ελλήνων και το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεργαστούν, με τον πρώτο φορέα να χρηματοδοτεί τις ανασκαφές στο περίφημο βουλευτήριο, το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως του αρχαίου Θεάτρου! Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα του ιερού της Δωδώνης με μνημειακή μορφή, το οποίο είχε διοικητικό - πολιτικό χαρακτήρα, καθώς σ’ αυτό συγκεντρώνονταν οι βουλευτές, δηλαδή οι εκπρόσωποι των εθνών της Ηπείρου. Χαριτολογώντας, μάλιστα, ο κ. Τασούλας σημείωσε πως οι Ηπειρώτες κάποια στιγμή έπαψαν να αναθέτουν τη λύση των προβλημάτων τους στον… Δία και έφτιαξαν τη Βουλή τους για να τα αντιμετωπίζουν συλλογικά!

Ο Δήμος Δωδώνης

Στο μέλλον και τις προοπτικές του αρχαιολογικού χώρου και ειδικά του αρχαίου Θεάτρου εστιάζει σε δήλωσή του, με αφορμή την προχθεσινή εκδήλωση ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Όπως αναφέρει, «η προοπτική ολοκλήρωσης τα αμέσως επόμενα χρόνια, του έργου της αποκατάστασης και της απόδοσης του συνόλου του ωφέλιμου χώρου του Θεάτρου σε χρήση, εγγυώνται το μεγάλωμα του Φεστιβάλ Δωδώνης και την εμπέδωσή του ως διοργάνωσης με πανεθνικό χαρακτήρα, προοπτική που μας φορτώνει με μεγάλη ευθύνη, ως Δήμο». Στο μεταξύ, κατά το χαιρετισμό του στην προχθεσινή εκδήλωση, ο κ. Ντακαλέτσης επανέφερε και τα πάγια αιτήματα του Δήμου Δωδώνης για τον αρχαιολογικό χώρο και για την αποδοτικότερη λειτουργία του,

O Kαιρός σήμερα Προβλέπεται ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

ΓΙΑ ΠΟΙΑ…ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ «ΤΣΑΜΗΔΕΣ»;

μέλους της Ε.Ε. για υποτιθέμενες «σκλαβωμένες πατρίδες» εντός του κοινοβουλίου και εάν αυτές οι εκδηλώσεις συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ

Έντονη είναι και η αντίδραση της «ΟΝΟΜΟΙΑΣ» η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση χαρακτηρίζει τις προχθεσινές εκδηλώσεις ως «εκδηλώσεις εκδηλώσεις φανατισμού, ανθελληνισμού, καλλιέργειας διεθνοτικού μίσους». «Υπόλογοι -συνεχίζει- είναι τόσο οι διοργανωτές, πολιτικά σχήματα και οργανώσεις δημοσίως γνωστά από που παρακινούνται και χρηματοδοτούνται, αλλά ταυτόχρονα και οι ιθύνοντες φορείς του Κοινοβουλίου. Η παραχώρηση της Αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής της Αλβανίας καθώς και οι αναρ-

Μετά το αρχ. Θέατρο σειρά παίρνει και το βουλευτήριο της Δωδώνης!

Η έκπληξη από Κ. Τασούλα!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις παραλίες «καραδοκεί» ο κορωνοϊός

➥ από 1η σελ.

Σελ. 11η

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το πρώτο από αυτά τα αιτήματα είναι η επανεξέταση του καθεστώτος της Α΄ Ζώνης απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και της δυνατότητας επαναφοράς της χρήσης γης στην προ του 1992 θεσμοθέτηση. Το θέμα αυτό, όπως είπε, θεωρείται από τη δημοτική αρχή του Δήμου Δωδώνης ως ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω προβολή και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ένταξής του, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα, επαναδιατύπωσε το αίτημα του Δήμου Δωδώνης για την ίδρυση ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί μέρος της Συλλογής Καραπάνου. Η κ. Μενδώνη απάντησε πως θα εξετάσει τη διαθεσιμότητα και την καταλληλότητα των ευρημάτων της συγκεκριμένης Συλλογής. Η Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και στο αίτημα να ανασταλεί η σε εξέλιξη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του τουριστικού περιπτέρου και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων εντός του αρχαιολογικού χώρου, φερόμενης ιδιοκτησίας της Ε.Η.Μ.. Ο Δήμος Δωδώνης προτίθεται να αγοράσει τη συγκεκριμένη έκταση, προκειμένου να την αξιοποιήσει.

«Εμπειρία ζωής…»!

Με συγκινητικά λόγια αναφέρθηκε ο θρυλικός μαέστρος και διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βοστώνης Benjamin Zander στην εμπειρία που βίωσαε η αμερικανική αποστολή κατά τη συναυλία τους στην αρχαία Δωδώνη. «Είναι σπουδαίο αυτά τα νέα παιδιά, οι μουσικοί της ορχήστρας που διαβιούν καθημερινά στην περιοχή της Βοστώνης κι έχουν απόλυτη ανάγκη την επαφή με την έννοια της δημοκρατίας, να βρίσκονται στην Ελλάδα, στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία και να αποδίδουν την τέχνη τους στο κοινό της Δωδώνης», είπε χαρακτηριστικά και προς το κλείσιμο της εκδήλωσης αναγνώρισε πως το κοινό της Δωδώνης υπήρξε συγκινητικά ήσυχο, τονίζοντας ότι, «μετέτρεψε τη συναυλία σε μια εμπειρία ζωής που δε θα ξεχάσουμε όσο ζούμε».

Oι παρουσίες

Το «παρών» στην πρεμιέρα του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης πλην του Προέδρου της Βουλής και της Υπουργού Πολιτισμού, έδωσαν επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κων/νος Δούβαλης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βασίλης Μουσελίμης. Σύσσωμη υπήρξε η εκπροσώπηση και των χορηγών του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Από τη βιομηχανία «ΒΙΚΟΣ» παρέστησαν ο Κων/νος Σεπετάς, από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, οι Κων/νος Ζωνίδης, Ιωάννης Βουγιούκας και Βασίλης Τσουκανέλης, από την Energean οι Μιχάλης Παπαγεωργίου και Πέτρος Κατσουλίδης και από την Cosmote ο Στέφανος Σιάννης.

τήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στο όνομα της, μάλλον μαρτυρούν την απόσταση μεταξύ ρητορικής περί των δυνατοτήτων ανάπτυξης των διακρατικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και δεύτερων σκέψεων που εμπνέονται από τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία». Καταλήγοντας η «ΟΜΟΝΟΙΑ» επισημαίνει: «Τόσο το συγκεκριμένο παραλήρημα όσα και σχεδιάζονται να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες προφανώς είναι η χειρότερη υπηρεσία στις ανάγκες που πραγματικά έχει η περιοχή, η Αλβανική κοινωνία που προσδοκά τον εξευρωπαϊσμό και χειραφέτηση του δημοσίου βίου. Τα πραγματικά αισθήματα του Ελληνικού λαού, του συνόλου του Ελληνισμού είναι γνωστά πλέον στον κάθε πολίτη και οικογένεια της Αλβανίας που είναι σε καθημερινή επικοινωνία και που συμβάλει στην βελτίωση του οικονομικού, μορφωτικού κι εκπαιδευτικού επιπέδου τους. Όποιος περί του αντιθέτου ισχυρίζεται καπηλεύεται την ιστορία και αρνείται την πραγματικότητα».

Μαθήματα… ιστορίας

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην ερώτησή του αναφέρεται και στα ιστορικά γεγονότα και αλλά και σε διεθνείς αποφάσεις που δικαίωσαν την Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση των συνεργατών των ναζιστικών στρατευμάτων. Συγκεκριμένα και αφού χαρακτηρίζει την εκδήλωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα «σε απίστευτη πρόκληση κατά της Ελλάδας», ενημερώνει την Επιτροπή και επισημαίνει: «Στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής βουλής αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σήμερα, 78η επέτειος της γενοκτονίας των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη βουλή όπου τονίστηκε η επίλυση του

ζητήματος των Τσάμηδων. Η 27η Ιουνίου αναγνωρίστηκε το 1994 από το κοινοβούλιο ως ημέρα γενοκτονίας και μνήμης των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες». Ενώ σε πανό που υπήρχαν εντός της αίθουσας του αλβανικού κοινοβουλίου που έγραφαν «78 χρόνια γενοκτονία» και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παιδιά και νέοι απήγγειλαν αλυτρωτικά ποιήματα για δήθεν «σκλαβωμένες πατρίδες» καλλιεργώντας το μισελληνισμό. Για την ιστορία οι Τσάμηδες ήταν αλβανικό φύλο στην περιοχή της Ηπείρου που κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάστηκαν στενά με τις δυνάμεις κατοχής σχηματίζοντας ένοπλα τμήματα που έδρασαν στο πλευρό των ναζιστικών στρατευμάτων κατά του ελληνικού πληθυσμού και επιχείρησαν με μεθόδους εθνοκάθαρσης να αφανίσουν τον ελληνικό πληθυσμό της Θεσπρωτίας. Μετά την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας η συντριπτική πλειοψηφία των Τσάμηδων επέλεξε να ακολουθήσει μαζικά τα γερμανικά στρατεύματα προς τη γειτονική Αλβανία. Μετά την απελευθέρωση το Ειδικό ∆ικαστήριο ∆ωσίλογων των Ιωαννίνων εκδίκασε και εξέδωσε μέχρι το 1948 1.700 και πλέον καταδικαστικές αποφάσεις για τα εγκλήματα των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία. Ως συνέπεια των αποφάσεων αυτών, και με αποφάσεις του ελληνικού κράτους, από τους καταδικασθέντες αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και η περιουσία τους δημεύτηκε. Οι κατά καιρούς προσπάθειες των Τσάμηδων να διεκδικήσουν τις δημευθείσες περιουσίες τους, με προσφυγές ακόμη και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα λόγω της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομολογίας για τους δωσίλογους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Το Κτηματολόγιο εργαλείο ανάπτυξης για την Ήπειρο!

ρακτηριστεί ως δασικές. Αυτό τονίστηκε σε ανοιχτή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου, με θέμα τα προβλήματα που ανέκυψαν, μετά την πρόσφατη ανάρτηση κτηματολογικών δεδομένων στην περιοχή μας.

➥ από 1η σελ.

Όλες οι παράμετροι

Όπως επισημάνθηκε, με τον καθορισμό των ορίων των ιδιοκτησιών μέσω του Κτηματολογίου είναι εύκολη πλέον η επεξεργασία των γεωγραφικών δεδομένων, ώστε να προχωρήσουν παράλληλα και όλοι οι χωρικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει αισθητά. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι ενέργειες που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα σε όλες τις περιοχές της Ηπείρου, σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και στη συνέχεια έγινε αναφορά στο πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία των ενστάσεων που θα ακολουθήσουν.

Ιδιαίτερα συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν τη σύνδεση του Κτηματολογίου με τη δασική νομοθεσία. Από την πλευρά των μελών του ΤΕΕ – Τμήμα Ηπείρου διατυπώθηκαν, τέλος, διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με θέματα που έχουν ανακύψει και στα οποία δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις.

TTT

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Προϊστάμενος του τμήματος Επίβλεψης του Εθνικού Κτηματολογίου Γεώργιος Πρίφτης μαζί με την επιβλέπουσα της σύμβασης του Έργου κ. Συρίγου, οι επικεφαλής της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο της Κτηματογράφησης τμημάτων της περιοχής μας, του «Κ/Ξ Γραφείο Δοξιάδη Α.Ε. – ΠΡΙΣΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΤΕ – Δ. Βέργος – Π. Στήνιος» κ.κ. Σακαρέλου, Τσαϊλας και Τζίφα, καθώς και μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο.

Με μυστικότητα οι μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΑΟΚ, θέμα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά εντός των προσεχών ημερών, ωστόσο οι διοικούντες των Γιαννιωτών «τρέχουν» κι άλλα μεταγραφικά ζητήματα καθώς υπάρχουν πολλά κενά στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη αποχωρήσει από την ομάδα οι Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Καραγιάννης, Σιόντης, Μπρένερ, Οικονομόπουλος, αλλά και οι επιλογές του Μεταξά Σνάιντερ και Στάνκο, ενώ στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται και οι Γκαρντάφσκι και Ντομίνγκεθ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, από το περσινό ρόστερ που είχε 26 παίκτες όταν έφυγαν τα αδέρφια Τριάδη, μένουν μόλις 15 παίκτες. Σε αυτούς προστέθηκε ο νεαρός Πήλιος που επέστρεψε από τον επιτυχημένο δανεισμό του στον Ηρακλή, ενώ μαζί με τα 4 μεταγραφικά αποκτήματα ο αριθμός των παικτών του ρόστερ ανεβαίνει στους 20. Είναι αυτονόητο ότι θα γίνουν κι άλλες μεταγραφές σε θέσεις που «πονάει» ο ΠΑΣ Γιάννινα.

➥ από 1η σελ.

Μία από αυτές τις θέσεις είναι και αυτή του κεντρικού επιτελικού μέσου, ιδίως από τη στιγμή που ο Ντομίνγκεθ δεν φαίνεται να δέχεται την πρόταση για νέο συμβόλαιο αν δεν πάρει κάποια οφειλόμενα που υπάρχουν. Οι άνθρωποι του ΠΑΣ Γιάννινα εξετάζουν αρκετές περιπτώσεις, όμως οι δύο είναι αυτές που έχουν προκριθεί. Πρόκειται για 28χρονο Ισπανό χαφ που έχει αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες της χώρας του, κυρίως της δεύτερης κατηγορίας, ενώ στο προσκήνιο έχει έρθει και η περίπτωση ενός νεαρού Αργεντινού χαφ με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, ο οποίος δεν έχει παίξει εκτός της χώρας του μέχρι στιγμής. Στον ΠΑΣ Γιάννινα ψάχνουν εδώ και χρόνια ένα «λαβράκι» τύπου Ντε Βινσέντι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί. Ο πρόσφατος δανεισμός του Μπρένερ από την Μπελγκράνο δεν στέφθηκε από επιτυχία, γι αυτό και στον ΠΑΣ είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναζήτησή τους στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Στο ¼ μειώθηκαν οι μετανάστες που παραμένουν στις δομές της χώρας

Όπως δήλωσε χθες από την Άρτα ο Ν. Μηταράκης

‰ Στην Ήπειρο φιλοξενούνται ακόμη 1129 άτομα

• Μεγάλη είναι η μείωση των μεταναστών/προσφύγων που παραμένουν σε δομές της χώρας περιμένοντας να εκδοθούν οι αποφάσεις για άσυλο, όπως δήλωσε χθες από την Άρτα ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος επισκέφτηκε το νομό επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Συγκεκριμένα όπως είπε από 92.000 που ήταν το 2019 όταν ανέλαβε την Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία σήμερα έχουν μειωθεί στους 22.000, ενώ στην Ήπειρο από 3900 σε 1129. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις πολλές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα τρία χρόνια η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι το πρόσημο είναι «θετικό». Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κων. Τσουβάλας ανέφερε ότι στόχος της Πολιτείας είναι να υπάρχει ασφάλειας για όλους και ασφάλεια παντού. Τόνισε ότι διαπίστωσε καλή οργάνωση στην Αστυνομική Διεύ-

θυνση Άρτας, ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια σε ανθρώπινο υλικό, καθώς ο αριθμός των νέων αστυνομικών θα ανέλθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο συνολικά σε 6.000, σε οχήματα και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Στο Κυβερνητικό κλιμάκιο μετείχε επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και η βουλευτής Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου. Τα μέλη του Κλιμακίου επισκέφθηκαν παραγωγικές μονάδες και δήμους, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νομαρχιακή συνέλευση της Ν.Δ. με την προεδρία του Υφυπουργού Γιώργου Αμυρά.

Τι μισθοί προβλέπονται για κάθε ειδικότητα

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ: Υπογράφηκε η απόφαση για την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας

• Στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, μετά την σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, προχώρησε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.

Οι ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (https://www.omed.gr/el/taxonomy/te rm/56) οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα ε-

πιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου διαμορφώνονται ως εξής: Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ. Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ. Μπάρμαν 761,64 ευρώ. Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.)

Νέα αύξηση έως 15% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

• Σε νέα, δεύτερη αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων των επιβατών για το 2022 προχώρησαν από χθες στις περισσότερες γραμμές οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της ακτοπλοΐας, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων έχει εκτινάξει τη λειτουργική δαπάνη ενός πλοίου στο 70%. Ένα επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά χρειάζεται περίπου 33 τόνους καύσιμα την ημέρα για την εκτέλεση του συγκεκριμένου δρομολογίου. Σήμερα, ο τόνος πετρελαίου του καυσίμου «VLSFO», που είναι χαμηλής

περιεκτικότητας σε θείο και χρησιμοποιείται σε πλοία που δεν έχουν τοποθετήσει scrubbers, άγγιξε τα 1.264 δολάρια τον τόνο από 480 δολ. που ήταν πέρυσι. Έτσι, ένα πλοίο στη συγκεκριμένη γραμμή θα χρειαστεί μόνο για καύσιμα στο κάθε δρομολόγιο 41.250 ευρώ, από 15.840 ευρώ που χρειάζονταν πριν από ένα χρόνο περίπου. Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κινούνται μεσοσταθμικά από 5% έως 10%, ενώ σημειώνεται ότι η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει τον Απρίλιο και έφθανε μεσοσταθμικά το 10 με 12%.

Συνάντηση Μ. Κεφάλα με στελέχη της Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων

Τέθηκαν επί τάπητος οι προοπτικές και τα προβλήματα του τουριστικού κλάδου

• Τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, αλλά και τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο ο κλάδος, όσο και οι επιχειρήσεις συζήτησε η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της εθνικής και της τοπικής οικονομίας και η Κυβέρνηση της Ν.Δ υλοποίησε, ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας, δράσεις και πρωτοβουλίες ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος και στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννενα, όπως ήταν η διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ, που «ταξίδεψε» σε όλον τον πλανήτη τα μοναδικού φυσικού κάλλους τοπία της Ηπειρωτικής φύσης. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αποπληρωμή των voucher για τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των στελεχών της Ένωσης Ξενοδόχων, με την κ. Κεφά-

λα να δεσμεύεται για την άμεση προώθηση των αιτημάτων τους στα συναρμόδια υπουργεία, για την επίλυσή τους. Ιδιαίτερης σημασίας ωστόσο για την ενίσχυση των προοπτικών της λειτουργίας των επιχειρήσεων, επομένως και για τις προοπτικές του τουρισμού στην περιοχή, είναι, όπως αναφέρθηκε, η προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως η δυνατότητα παροχής και χρήσης του φυσικού αερίου, αλλά και η υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, που πρόκειται σύντομα να ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση. Στη συνάντηση με την κα Κεφάλα παρόντες ήταν για την Ένωση Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Στάθης Σιούτης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Σπύρος Σουρέλης και ο Β’ Αντιπρόεδρος Λευτέρης Ζαρκάδας.

Προσλήψεις προσωπικού στον ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας

πάρνηση να αντιμετωπίσουν, κατά μέσο όρο διακόσια περιστατικά το μήνα, σε μία εκτεταμένη περιοχή που περιλαμβάνει δεκάδες ορεινά και δυσπρόσιτα χωριά, ενώ σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας μπορεί οι βλάβες να φτάσουν και τις σαράντα την ημέρα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων. Ο κ. Κάτσης ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων της Θεσπρωτίας μέσω της άμεσης στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ στην Ηγουμενίτσα με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Άκης Σκέρτσος: Θα αντικατασταθεί άμεσα…

Βανδάλισαν το μνημείο των θυμάτων της Marfin

Μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις…

Ήπια πτώση (0,50%) χθες στο Χρηματιστήριο • Ήπιες πτωτικές τάσεις σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, εν μέσω σημαντικής υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών, με τον τζίρο να κινείται και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα. Η αγορά υποχώρησε μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 3,12%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 836,48 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,50%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 829,77 μονάδες (-1,30%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 52,07 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.889.301 μετοχές.

6

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 836,48 μ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,01%. Ανοδικά κινήθηκαν 55 μετοχές, 62 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

• Με ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν αντιμέτωποι όσοι πέρασαν τις προηγούμενες δύο ημέρες από την οδό Σταδίου, στο ύψος όπου βρίσκεται η μαρμάρινη πλάκα για τα θύματα της τραγωδίας της Marfin. Άγνωστοι είχαν σπάσει ένα κομμάτι της πλάκας. Τα θραύσματα παρέμεναν στο πεζοδρόμιο. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στο Facebook, γνωστοποίησε ότι η αναμνηστική πλάκα θα αντικατασταθεί άμεσα και -αν χρειαστεί- αυτό θα «γίνεται ακόμα και καθημερινά». Η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου έ-

Πρωτάθλημα Υποδομών Κ 16 - Κ 14

Άτλας και ΠΑΣ Γιάννινα αναδείχθηκαν πρωταθλητές

Ο Μ. Κάτσης ζητάει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος…

• Τις μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό στον ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας, οι οποίες απειλούν την εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων της Θεσπρωτίας επισημαίνει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Το πρακτορείο του ΔΕΔΔΗΕ στην Ηγουμενίτσα αριθμεί μόλις οχτώ άτομα μόνιμο προσωπικό, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποκατάσταση των βλαβών και τη συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν με αυτα-

AΘΛHTIKA

χει ως εξής: «Η αναμνηστική πλάκα στη μνήμη της Αγγελικής, της Παρασκευής και του Επαμεινώνδα θα αντικατασταθεί άμεσα. Είναι γνωστή, άλλωστε, η ευαισθησία της Πολιτείας στο θέμα αυτό. Αν χρειαστεί θα γίνεται ακόμη και καθημερινά. Κάθε μέρα και μια τελετή μνήμης. Γιατί τελικά η μνήμη είναι που πονάει τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Τη μνήμη θέλουν να σβήσουν. Και η μνήμη είναι που κρατάει εμάς τους υπόλοιπους από το να δείξουμε ξανά ανοχή σε τέτοια φριχτά εγκλήματα κατά της ζωής αλλά και κατά της ειρηνικής και δημοκρατικής συνύπαρξης».

• Τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν στο γήπεδο του Ασβεστοχωρίου οι τελικοί του πρωταθλήματος υποδομών της ΕΠΣΗΠ στις ηλικίες Κ16 και Κ 14. Στην Κ 16 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Άτλας νικώντας στον τελικό με 3-0 τους Τίγρεις με γκολ που πέτυχαν οι Τσιγαράς (5’ και 85’) και Έξαρχος (75’). Την 3η θέση κατέλαβε ο Αστέρας Ιωαννίνων επικρατώντας 0-1 της Ανατολής με γκολ του Καλαμπόκη στο 48΄. Στην Κ 14 την κατάκτηση του πρωταθλήματος πανηγύρισε ο ΠΑΣ Γιάννινα όπου σε ένα συγκλονιστικό τελικό νίκησε 2-1 τον Αστέρα Ιωαννίνων. Τα γκολ για τον ΠΑΣ σημείωσε

ο Κλήμης (5’ και 44΄) ενώ για τον Αστέρα στο 49’ ο Ντεκουμές. Την 3η θέση πήραν οι Ελπίδες όπου στα πέναλτι (0-0 κ.δ.) επικράτησαν 2-4 του Άτλα. Για την ομάδα των Ελπίδων ευστόχησαν οι Τσες, Γκόγκας Φ., Φούκης Ν., και Βέργος. Για τον Άτλα ευστόχησαν οι Ευαγγελής και Ράπτης ενώ αστόχησαν οι Οικονόμου και Βαγγελής.

Αθλήτρια του Α.Σ. Άτρωτος Ιωαννίνων

Μάχη – πρόκληση για τη Χαρά Δημητρούλα

• Τον καλύτερό της εαυτό θα δώσει η Χαρά Δημητρούλα του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων που θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Κυριακή με την Ιωάννα Κουτσογεώργου σε μία μάχη υποταγής στα πλαίσια του «Submissionism 14». Η αναμέτρηση είναι No-Gi στην flyweight κατηγορία και η Δημητρούλα αναμένεται να εντυπωσιάσει το κοινό, αφού έχει καταφέρει να είναι στην πρώτη κατηγορία στα μαθητικά αθλήματα. Εξάλλου, έχει αγωνιστεί στο παρελθόν πολλές φορές εκτός συνόρων και εκτός Ευρώπης όπως Κίνα, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία ε-

νώ έχει καταφέρει μεγάλες νίκες μέσα στην Άγκυρα υπερασπιζόμενη την ελληνική σημαία.

ΤΡΕΞΙΜΟ

Διακρίσεις δρομέων του Σ.Δ.Ι. σε διάφορους αποστάσεων

• Πλούσιο αγωνιστικά ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο για τους δρομείς του Σ.Δ. Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο χωριό Σωτήρα του Δήμου Δρόπολης της Β. Ηπείρου το «Mourgana Mountain Run». Ο σύλλογος συμμετείχε στους αγώνες της διοργάνωσης με οκτώ μέλη του από τα οποία διακρίθηκε στον αγώνα των 5 χλμ. ο Οδυσσέας Κουκέσης, ο οποίος κατέλαβε την δεύτερη θέση στην γενική κατηγορία. Επίσης αναμνηστικά έπαθλα δόθηκαν στον Νικόλαο Χαρίση και τον Αναστάσιο Καντζέλη ως τους μεγαλύτερους ηλικιακά συμμετέχοντες. Μία ημέρα μετά πραγματοποιήθηκαν στην Νεάπολη Κοζάνης οι αγώνες «Voio Race», όπου από τον σύλλογο διακρίθηκε ο Οδυσσέας Κουκέσης. Στα εντός της Ηπείρου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «1ο Pamvotis View Trail» στα πλαίσια του οποίου διεξήχθησαν δύο αγώνες ορεινών διαδρομών (8 και 21 χλμ). Από πλευράς Σ.Δ.Ι. στα 8 χλμ.

διακρίθηκαν στους Άνδρες οι Ιωάννης Εδεσσαίος (2ος στην γενική κατηγορία), Γεώργιος Γκόγκος (2ος στην ηλικιακή κατηγορία 1634), Ηλίας Νάτσιας (1ος στην ηλικιακή κατηγορία 50+), Ευάγγελος Τσίμαρης (2ος στην ηλικιακή κατηγορία 50+), Θεόδωρος Αρλέτος (3ος στην ηλικιακή κατηγορία 50+) και Χρήστος Γιωτάκης (3ος στην ηλικιακή κατηγορία 35-49). Στις Γυναίκες διακρίθηκαν οι Μαρίνα Οικονόμου (2η στην ηλικιακή κατηγορία 35-49), Αρετή Αγγέλη (1η στην ηλικιακή κατηγορία 50+), Έφη Τζίμα (2η στην ηλικιακή κατηγορία 50+) και Μαρία Πεπόνη (3η στην ηλικιακή κατηγορία 16-34). Στα 21 χλμ. στους Άνδρες ξεχώρισαν οι Δημήτριος Ανδρούτσος (2ος στην ηλικιακή κατηγορία 50+) και Ευάγγελος Μπαλατσός (2ος στην ηλικιακή κατηγορία 35 – 49) και στις Γυναίκες οι Άσπα Γκόγκου (2η στην γενική κατηγορία), Λαμπρινή Ντούτση (1η στην ηλικιακή κατηγορία 50+) και Ειρήνη Βαρτζιώτη (3η στην ηλικιακή κατηγορία 35 – 49).

Κλειστά στο κοινό λόγω ΤΕΦΑΑ Κολυμβητήριο και «Ζωσιμάδες»

• Σήμερα και στις 28 Ιουνίου θα παραμείνει τελικά κλειστό για το κοινό το Κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας λόγω τροποποίησης του προγράμματος των υποψηφίων στις Πανελλαδικές για τα ΤΕΦΑΑ. Όσο για το Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδες», αυτό θα είναι κλειστό για το κοινό από τις 15 έως και τις 28 Ιουνίου. Το ΠΕΑΚΙ σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει πως τις παραπάνω ημερομηνίες και ώρες 07.00 μέχρι 15.00, καθημερινά εκτός Σαββάτου οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις του θα χρησιμοποιούνται για την πρακτική δοκιμασία υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ.