Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 56ο - Aρ. φύλλου 16.184

G

Tιμή 0,60 €

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

G

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Μέρες Χριστουγέννων και καιρός είναι οι κυβερνώντες να προχωρήσουν σε… ανακωχή

ΑΝΤΙΔΩΡΩΝ…ΦΟΡΟΙΚΑΙΧΑΡΑΤΣΙΑ!

 Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς της Εφορίας το αυστηρότερο ποινολόγιο… Τα πρώτα ραβασάκια με κατασχετήρια φθάνουν και στα Γιάννενα • Με τον εφιάλτη της Εφορίας, των προστίμων και των οφειλών, θα γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα πολλοί Έλληνες, αφού η Κυβέρνηση, αν και απομένουν λίγες μόνο μέρες από τις γιορτές, εξακολουθεί

Αποδείξεις και το 2014 θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι

σελ. 5

Και «επίσημο» τώρα το ρήγμα στην παράταξη του Φιλ. Φίλιου! ° Ο Αντιδήμαρχός του Θωμάς Μπέγκας εκδήλωσε

την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος • Σε δεινή πολιτικά θέση βρίσκεται ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος μετά και την δημόσια ανακοίνωση της πρόθεσης του Αντιδημάρχου του Θωμά Μπέγκα να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Μαΐου.

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ να… βομβαρδίζει τους φορολογούμενους με φόρους, χαράτσια και απειλές κατασχέσεων, ρίχνοντας στο ναδίρ την ήδη βαριά ψυχολογία τους! Συζητήσεις επί συζητήσεων γίνονται αυτές τις μέρες στην Βουλή για πλειστηριασμούς, φόρους ακινήτων κ.α., για το ποιοι εξαιρούνται και πώς θα αποπληρώνονται οι οφειλές, ενώ αξιωματούχοι του Υπουργείου

Γεγονός η πολυδιάσπαση της Δημοτ. Αρχής Ιωαννίνων

Προειδοποιητική επιστολή προς όλους όσοι χρωστούν, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μπαίνοντας στις ρυθμίσεις που «τρέχουν», θα στέλνει η Εφορία προτού κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης….

Οικονομικών επιστρατεύουν μέχρι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να προαναγγείλουν μέτρα ή και να απειλήσουν (!) όσους δεν θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Και είναι πράγματι εξοργιστικό ότι και στην περιοχή των

Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου

Στην… εκκίνηση το πιλοτικό πρόγραμμα για τα Αρχαία Θέατρα

 Συνδυάζει τουρισμό, πολιτισμό, υποδομές, τοπικά προϊόντα • «Σάρκα και οστά» παίρνει το πρώτο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα για την πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, που προεντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς χθες δημοσιοποιήθηκαν δύο προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων. Πρόκειται για δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 37,3 εκ. ευρώ, οι οποίες στοχεύ- ¯ 16η σελ.

Ιωαννίνων ήδη έχουν αρχίσει να φθάνουν τα πρώτα ραβασάκια της Εφορίας με τα κατασχετήρια για οφειλές προς το Δημόσιο! Όπως και να ¯ 15η σελ.

Αρωγός στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο παράρτημα της Πωγωνιανής

° Θα συμβάλει για την ενεργειακή κάλυψη του Οικοτροφείου και την παραχώρηση αγροτικής γης • Δίπλα στην «Κιβωτό του Κόσμου», του Μη Κερδοσκοπικού αυτού Οργανισμού για παιδιά που ιδρύθηκε στον Κολωνό της Αθήνας το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου και που σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει παράρτημα στην ακριτική Πωγωνιανή, δηλώνει ότι θα σταθεί η βου- ¯ 15η σελ.

Κι αυτή τη Δευτέρα όπως και κάθε Δευτέρα πρωί

η ξεχωριστή εβδομαδιαία εφημερίδα

ΒIΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ Η πρόσφατη ολομέλεια της παράταξης του δημάρχου δεν του... βγήκε ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά, και με τεχνάσματα τώρα προσπαθεί να κρατηθεί ως ο αδιαφιλονίκητος ηγήτωρ. Μάλιστα πολλοί

Εντάθηκε λόγω κρύου στα Γιάννενα

Με… παρέα την αιθαλομίχλη θα κάνουμε Χριστούγεννα!

® ΑΡ. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Δεν φαίνονται βροχές ή άνεμοι για να τη διαλύσουν…

• Στο δρόμο που … χάραξε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, κινήθηκε και το πρώην στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές της «Χρυσής Αυγής» Ιά- ¯ 15η σελ.

σχολίαζαν ποικιλοτρόπως τις παραγγελίες για δημοσκοπήσεις-σωσίβιο, που σύντομα θα αποδειχτεί ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός. Μέσα στις εξελίξεις των επομένων ημερών φαίνεται ότι θα βαθύνει το ρήγμα στο ε- ¯ 15η σελ.

Με την (ημιτελή ακόμη) οδό Βογιάννου ο Φ. Φίλιος επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα… σελ. 2η

«Όταν ξυπνήσουμε ως λαός θα’ρθουν καλύτερες μέρες…»

® Μιλάει για την κρίση στη χώρα μας σήμερα, το

παραδοσιακό Ηπειρώτικο τραγούδι αλλά και το νέο του CD Όπως όλα δείχνουν, μάλιστα, οι Γιαννιώτες θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα… παρέα με την αιθαλομίχλη, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας ευνοούν την δημιουργία της στην ατμόσφαιρα πάνω απ’ το Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Π.Λ.» ο Άρης Μπαρτζώκας, αναπλ. Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπι- ¯ 15η σελ.

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Στη Δευτεριάτικη εντός έδρας αναμέτρηση με τον Άρη

ΝΙΚΗ ΓΙΑ «ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ» ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΣ ® Πάλι εκτός ο Τσάβεζ • Δύσκολα ο Μιχαήλ • Επανέρχονται Λίλα, Κοροβέσης

• Μετά τις «ομορφιές» του Αρετόπουλου την Τετάρτη στο «Γ. Καραϊσκάκης», χρόνος για... δάκρυα δεν υπάρχει στον ΠΑΣ Γιάννινα αφού μεθαύριο αντιμετωπίζει τον Άρη (7.30 μ.μ. N/S 1)

Ο Θ. Μπέγκας δημόσια και εγγράφως δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου...

O ταλαντούχος Ηπειρώτης ερμηνευτής ΔΗΜ. ΥΦΑΝΤΗΣ στον «Π.Λ.»

• Eντονότερο από κάθε άλλη φορά ήταν τις τελευταίες νύχτες το φαινόμενο της αιθαλομίχλης πάνω απ’ το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας έκανε να… πάρουν φωτιά τα τζάκια και οι σόμπες εντός κι εκτός πόλης!

Ο Ι. Μπίμπος στο δρόμο του Μιχάλη Λιάπη!

Η Άννα Ασημακοπούλου δηλώνει…

PEΠOPTAZ

στο «Ζωσιμάδες». Οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη με «παράσημο» την εξαιρετική τους εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό, θέλουν να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώ- ¯ 15η σελ.

• «Όταν οι Έλληνες ξυπνήσουμε ως λαός, βάλουμε στην άκρη το δικό μας μικρό προσωπικό συμφέρον και βρούμε εμπνευ-

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ σμένους ηγέτες να μας οδηγήσουν, τότε θα έρθουν ξανά καλύτερες μέρες», τονίζει στον «Π.Λ.» ο Δημήτρης Υφαντής.

Απαλλαγήαπότοφόροακινήτωνγια τους ιδιοκτήτεςπουδενεισπράττουνενοίκια

σελ. 4

Με αφορμή την σημερινή επίσημη παρουσίαση στον Πολυχώρο Αγορά της νέας δισκογραφικής του δουλειάς, της «Κρασομηλιάς», ο ταλαντούχος Ηπειρώτης ερμηνευτής και μουσικός μι- ¯ 9η σελ.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ

Η απελευθέρωση της Χειμάρρας...

® Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

G Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα του 1940 και ο Ελληνικός Στρατός στην παράλια ζώνη του μετώπου, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, φαινόταν πως είχε καθηλωθεί στο μουσουλμανικό χωριό Μπόρσι, λίγα χιλιόμετρα πριν από την Χειμάρρα. Οι Ιταλοί είχαν οχυρώσει και είχαν καταστήσει σχεδόν απόρθητο το βουνό που είναι πάνω από το χωριό Κηπαρό. Ο ορεινός αυτός όγκος έστεκε σαν τείχος μπροστά στις ελληνικές δυνάμεις και εμπόδιζε την προέλασή τους. Οι ελ- ¯ 14η σελ.

Σχόλια και αναλύσεις απ’ όλη την αθλητική επικαιρότητα και τη δραστηριότητα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Θα τον βρείτε σ’ όλα τα περίπτερα και τα πρακτορεία εφημερίδων

Κόψτε αυτό το κουπόνι και ελάτε στην εταιρία εργάσιμες ημέρες και ώρες, στην Ελεούσα Ιωαννίνων

Περισσότερα στη σελ. 6


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Επικοινωνιακή «φιέστα» στη σκιά της εσωπαραταξιακής κρίσης

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN Με την υλοποίηση έργου μέσω του Interreg

Με την (ημιτελή ακόμη) οδό Βογιάννου Με δορυφόρο θα εντοπίζονται πυρκαγιές, σεισμοί κ.α. ο Φ. Φίλιος επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα…

• Να αλλάξει την ατζέντα που διαμορφώνεται ιδιαίτερα αρνητικά για τη Δημοτική Αρχή, μετά τα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό, αρχής γενομένης με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τη συνέχεια που δόθηκε στην Ολομέλεια της παράταξης και τη δήλωση υποψηφιότητας του νυν Αντιδημάρχου του, Θωμά Μπέγκα, επιχείρησε χθες ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, επισκεπτόμενος τα έργα στην οδό Βογιάννου. Ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς, έδωσαν «πανηγυρικό τόνο» στην επίσκεψη και παρουσίαση του έργου, το οποίο ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί και η παράδοσή του θα γίνει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Παραδέχτηκαν ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση για την οποία όμως

βρήκαν τους... φταίχτες, που είναι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ που δεν ολοκλήρωσαν τα δίκτυά τους. Με την ευκαιρία ο Δήμαρχος απάντησε και στις επικρίσεις πολιτών, τόσο για την οδό Βογιάννου, όσο και για την Κενάν Μεσαρέ, αναφέροντας ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδι-

κασίες. Κανείς, είπε, είτε από την πολιτική ηγεσία, είτε από τον υπηρεσιακό μηχανισμό δεν παραβίασε τη νομοθεσία. Ο κ. Μασσαλάς, ανέφερε ότι η Βογιάννου είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας που δίνει ανάσα στην περιοχή.

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο • Με 17 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ.. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να εγκριθεί η χορήγηση της αξίας του γάλακτος σε χρήμα στους δικαιούχους υπαλλήλους

Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά • Στα Γιάννενα συνελήφθησαν δύο ημεδαποί ηλικίας 33 χρόνων, γιατί σε έρευνα που έγινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ενός εκ των δύο και στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ηρωίνης, έξι γραμμάρια χασίς και ένα ναρκωτικό δισκίο.

του Δήμου, καθώς και η διάθεση πίστωσης για την έκδοση καταλόγου – οδηγού της Δημοτικής Πινακοθήκης με τις συλλογές της, ενώ θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις αναπτυξιακές επιχειρήσεις του Δήμου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

• Έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ. στα «Λιθαρίτσια» προκειμένου να συζητηθεί η διαθεσιμότητα στην οποία οδηγούνται 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι.

Αποχωρεί ο Γ. Τσατσαρώνης από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πιο δύσκολα αντιμετωπίζεται, αν εκλείψουν εκείνοι, οι οποίοι μας θυμίζουν ότι πρέπει να ενεργούμε ως άνθρωποι και όχι ως κάτοχοι της εξ αποκαλύψεως αλήθειας»!

Ομιλία Αθ. Σουσόπουλου αύριο στην Αγία Μαρίνα • Ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Σουσόπουλος, Προϊστάμενος του Ναού της του Θεού Σοφίας Ανατολής θα μιλήσει αύριο, Κυριακή μετά τον Εσπερινό (ώρα έναρξης 5 μ.μ.) στο Ναό της Αγίας Μαρίνας. Θέμα της ομιλίας του, «Προπάτορες και Θεοπάτορες».

Ο «Αστερισμός» της ΕΠΡΟΨΥΗ ευχαριστεί τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του • Σειρά χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων διοργάνωσε η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Οικοτροφείο «Αστερισμός» της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σ’ αυτές, συμμετείχαν: το ΚΑΠΗ Σεισμοπλήκτων με τους χοροδιδασκάλους κ. Ράπτη

BAR

• Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Κόνιτσα οι εργασίες της δεύτερης συνάντησης της Επιτροπής Εποπτείας (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Έργου Καινοτόμες δράσεις δορυφορικής παρακολούθησης των περιβαλλοντικών φυσικών πόρων της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδος με ακρωνύμιο – Αλβανίας SSMNatuRe. Το παρόν στις συναντήσεις έδωσαν εκτός από το Δήμο Κόνιτσας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Αναπτυξιακή της Αυλώνας, η Περιφέρεια Αργυροκάστρου η Ένωση Βιολόγων Αλβανίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας, η Δασική Υπηρεσία Κόνιτσας, το 583 Τάγμα Πεζικού και η Αστυνομική Υπηρεσία. Μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του συστήματος λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων, είναι η αποστολή ειδοποιήσεων κινητής τηλεφωνίας (sms) αλλά και e-mail σε περίπτωση που ανιχνευθεί έντονο καιρικό φαινόμενο, σεισμός ή πυρκαγιά στην περιοχή ενδιαφέροντος.

και κ. Γκαρτζονίκα, ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων (Χ.Ο.Ι.) με τους χοροδιδασκάλους κα. Παπαδοπούλου και κ. Μπαζούκα και το μουσικό συγκρότημα που αποτελούνταν από τους μουσικούς κ. Γκογκάκη Πέτρο, κ. Τσαχτήρα Γιάννη. Οι ένοικοι και το προσωπικό τους ευχαριστούν θερμά για την συμβολή τους.

Parenthesis ...ανοίξαμε και σας περιμένουμε...

Ανεξαρτησίας 39 • Τηλ. 6946-757083

ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ • Την Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, εορτή της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού, δεν δέχονται επισκέψεις: - Ο κ. Χρήστος Τσέτσης - Ο κ. Χρήστος Ν. Ιωάννου, δικηγόρος - τ. βουλευτής • Την Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, δεν δέχεται επισκέψεις: - Ο κ. Εμμανουήλ Σάλτας, ιατρός

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Όπως είπε ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Π. Γαργάλας σύντομα ο Δήμος θα εγκαταστήσει το εν λόγω σύστημα, ενώ από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Απ. Ραπακούσης, δήλωσε πως με αυτό, θα δίνεται η δυνατότητα μέσω κατάλληλης επεξεργασίας να έχουμε πρόγνωση για ακραία φαινόμενα που μπορεί να επηρεάσουν το φυσικό περιβάλλον. Η επόμενη συνάντηση του έργου προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στο Αργυρόκαστρο στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2014. Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 75% και υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013.

Πανελλήνια εβδομάδα εκπαίδευσης και πρόληψης…

Οι Γιαννιώτες ενημερώθηκαν από το ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών ΦΩTO «Π.Λ.»

Ο Σύλλογος ΟΤΑ συζητά για τη διαθεσιμότητα

Λόγω συνταξιοδότησης

• Αποχωρεί ο Γιώργος Τσατσαρώνης, λόγω συνταξιοδότησης, από τη θέση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και σε χθεσινή του ανακοίνωση εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τα στελέχη της Διεύθυνσης, τους σχολικούς συμβούλους, τους Διευθυντές, τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων και όλους τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους συνεργάστηκε από τη θέση αυτή. Ο κ. Τσατσαρώνης ευχαριστεί επίσης όσους του άσκησαν κριτική, σημειώνοντας με νόημα ότι «λειτούργησαν ως ανάχωμα στην οίηση της εξουσίας, μικρόβιο που δύσκολα ανιχνεύεται και το οποίο

® Στην Κόνιτσα έγινε η παρουσίαση του προγράμματος

KOINΩNIKA

• Μέσα στον πόνο και τη θλίψη μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» για την φροντίδα και την ιατρική περίθαλψη που πρόσφεραν τόσα χρόνια στον αγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα Γεώργιο Λαδιά. Επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γ.Ν. όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες. Η οικογένεια Αμαλίας Λαδιά Από 28 έως 31 Δεκεμβρίου

Φεστιβάλ για «Το Μέτσοβο των γεύσεων και της παράδοσης» • Φεστιβάλ με τίτλο «Το Μέτσοβο των γεύσεων και της παράδοσης-Tempting streets» διοργανώνει ο Δήμος Μετσόβου από το Σάββατο, 28 έως την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, με στόχο την προώθηση και την προβολή του τομέα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορευματοποίησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Έργου «TemptingStreets» στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος, θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία του Μετσόβου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα παρουσιαστούν έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων, μουσικά δρώμενα, ημερίδα

ενημέρωσης σχετικά με τα τοπικά προιόντα (Infoday) καθώς και ποικίλες εκδηλώσεις • Όσοι παραγωγοί τοπικών προϊόντων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τα προϊόντα τους στο Φεστιβάλ καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο τηλ.: 6945-151560, υπόψιν κ. Στέργιου Ταλάρη.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή έγινε στο Κέντρο «Σκυτάλη» • Με το σύνθημα «Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ζωή» το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.K.A.B.) διοργανώνει «Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης», δίνοντας το «παρών» στα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Στα Γιάννενα η σχετική εκδήλω-

ση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία (φωτό) και στόχος της ήταν η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη των ατυχημάτων και τραυματισμών, η παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών, αλλά και η ανάδειξη του πολύπλευρου κοινωνικού έργου του ΕΚΑΒ.

Χριστουγεννιάτικη εορτή στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας Ανατολής • Αύριο, Κυριακή και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα τελετών της του Θεού Σοφίας Ανατολής, θα γίνει Χριστουγεννιάτικη εορτή για να ζήσουμε μαζί στη Βηθλεέμ το βαθύτερο νόημα του ερχομού του Θεού στη γη μας! Ελάτε για να γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα, με ύμνους, τραγούδια, απαγγελίες, χριστουγεννιάτικα σκετς, προβολές και επίκαιρες σκέψεις. Θα διανεμηθούν εικόνες με το Σπήλαιο της Γέννησης του Χριστού και το Αστέρι της Φάτνης. Θα δοθούν δώρα - βιβλία για τα παιδιά και γλυκίσματα σε όλους. Με αγάπη Χριστού Η Ενορία της του Θεού Σοφίας Ανατολής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το ιατρείο της νευρολόγου ιατρού Σοφίας Γ. Τσούλη, στην οδό Χαρ. Τρικούπη 2, έκλεισε στις 17-12-2013 λόγω μεταφοράς σε νέο χώρο. Το ιατρείο θα επαναλειτουργήσει στις 7 Ιανουαρίου 2014, στη νέα διεύθυνση Δαγκλή 7, 1ος όροφος με την επωνυμία: ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ Σοφία Γ. Τσούλη και Ανδρέας Γ. Μίχος Τα τηλέφωνα επικοινωνίας θα παραμείνουν τα ίδια. Για επείγον περιστατικό παρακαλώ καλέστε στο κινητό: 6972895823. Ευχαριστούμε πολύ! Καλές Γιορτές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το ιατρείο του νευρολόγου ιατρού Ανδρέα Γ. Μίχου, στην οδό Κοραή 10-12 έκλεισε στις 17-12-2013 λόγω μεταφοράς σε νέο χώρο. Το ιατρείο θα επαναλειτουργήσει στις 7 Ιανουαρίου 2014, στη νέα διεύθυνση Δαγκλή 7, 1ος όροφος με την επωνυμία: ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ Σοφία Γ. Τσούλη και Ανδρέας Γ. Μίχος Τα τηλέφωνα επικοινωνίας θα παραμείνουν τα ίδια. Για επείγον περιστατικό παρακαλώ καλέστε στο κινητό: 6946120208. Ευχαριστούμε πολύ! Καλές Γιορτές

• Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Κέντρου Ημέρας «Σκυτάλη» της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου και οι υπεύθυνοι του Κέντρου σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν ευχαριστίες προς τους μουσικούς Μαρία Γκάτζου (φωνή), Χρυσοβαλάντη Καζαντζή (βιολί) και Κώστα Μπέλο (λαούτο) που συνέβαλαν αφιλοκερδώς με τις μικρασιάτικες μελωδίες στη δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας. Στη γιορτή συμμετείχε και η Ψυχιατρική

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ – Η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή και τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων ευχαριστούμε θερμότατα τα Εκπαιδευτήρια «ΟΛΓΑ ΝΤΟΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ», που για μια ακόμη χρονιά διοργάνωσαν χριστουγεννιάτικο bazaar στο σχολείο τους με υπέροχες δημιουργίες των μαθητών τους, και σκοπό την ενίσχυση του έργου μας. Για την Τοπική Διοικούσα Επιτροπή Η Πρόεδρος Νατάσα Μπέγκα

Κλινική και ο Ψυχιατρικός Τομέας του Γ.Ν. «Γ. Χατζηκώστα» • Το Κέντρο Ημέρας «Σκυτάλη» βρίσκεται στο τέρμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (Καρδαμίτσια) και παρέχει (δωρεάν) Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στους πολίτες (τηλ. επικ. 26510-71818).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΣ Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αγοράς Ιωαννίνων, εκθέτει σε πλειοδοτική δημοπρασία την ενοικίαση: 1. ενός καταστήματος εμβαδού 53,84 μ2, που ευρίσκεται στην οδό Μελανίδη 6. Το κατώτατο όριο προσφοράς (μηνιαίο μίσθωμα) ορίζεται στα 300,00 ευρώ. Εγγύηση συμμετοχής 600,00 ευρώ. Η δημοπρασία θα διενεργηθεί στα Γραφεία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αγοράς Ιωαννίνων την 12η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 10η πρωινή. Πληροφορίες παρέχονται από τα τηλέφωνα 26510 26279 - 27659. Ιωάννινα, 20 Δεκεμβρίου 2013 Ο Πρόεδρος † Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Ευχαριστούν τη «Δωδώνη» για την προσφορά της… • Η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», με ανακοίνωσή της ευχαριστεί θερμά την Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» για την ευγενική προσφορά της και την επίσκεψη του Αντιπρόεδρου του Δ.Σ. Ι. Βιτάλη στη Στέγη.

Ο Οδοντίατρος ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΟΝΤΗ ο οποίος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΘΗΝΩΝ τα τελευταία 22 ΧΡΟΝΙΑ και θα επισκέπτεται τα Ιωάννινα στα πλαίσια της εφαρμογής ONE DAY CLINIC σε όλα τα περιστατικά εμφυτευμάτων. ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ! Τηλέφωνο ιατρείου 26510-35204 Μόνο με ραντεβού


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

Σελ. 3η

διαδόσεις... Όμβρια στη Βρυσούλα…

 Κάποτε υπήρχε αποστραγγιστικός αγωγός έξω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο στις Εργατικές της Βρυσούλας που έστελνε τα όμβρια σε τάφρο. Με την οικοδόμηση της περιοχής έκλεισαν οι αποστραγγιστικοί τάφροι και, καθώς δεν έγινε νέο δίκτυο ομβρίων, όταν βρέχει τώρα πλημμυρίζουν οδοί όπως η Ρόζας Ιμβριώτη που έχει και το κύριο πρόβλημα, ενώ οι μαθητές… περνούν μέσα από λίμνη πηγαίνοντας για μάθημα! Αυτή την περίοδο ωστόσο με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ γίνεται δίκτυο ομβρίων, όμως ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε πάλι το… θαύμα του!

Άφησαν δρόμους εκτός!..

 Αντί να εντάξουν και τους δρόμους που πλημμυρίζουν στο έργο, φτιάχνουν αγωγούς σε νέα κομμάτια των Εργατικών Βρυσούλας και ακατοίκητα ακόμα, ενώ ορισμένα παλιά που κατοικούνται απ’ τη δεκαετία του ‘70 τα άφησαν εκτός! Διαμαρτύρονται λοιπόν οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής και τονίζουν ότι ο Δήμος αδιαφορεί τελείως για την ποιότητα ζωής τους, παραβλέποντας προφανώς το γεγονός ότι εκείνοι πληρώνουν δημοτικά τέλη εδώ και δεκαετίες! Δίκιο έχουν οι άνθρωποι και οι αρμόδιοι για το έργο ας φτάσουν το δίκτυο ομβρίων σ’ όλους τους δρόμους όπου είναι αναγκαίο!.. Κ.Α.

Ο... φτωχούλης του Θεού! Ο άνθρωπος που βρέθηκε σε... απόγνωση μετά την κρίση και που του έκοψαν το ΕΚΑΣ που έπαιρνε ως υπουργός, αναγκάστηκε να μη παραστεί στο δικαστήριο γιατί είχε προγραμματίσει να περάσει τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη Μαλαισία που έχει σήμερα 30 βαθμούς θερμοκρασία. Τι να έκανε; Ξεπάγιασε στην Ελλάδα με το ακριβό πετρέλαιο και τους φόρους πολυτελείας που πήγαν να του επιβάλουν! Έτσι κατέθεσε τις πινακίδες, έβαλε πλαστές και έκανε βόλτες στην Αθήνα! Όσο για το σκάφος του που το δήλωνε ως... φορτηγό για να γλιτώνει του φόρους, δεν ξέρουμε πού το έχει αγκυροβολημένο. Πάντως ολοκλήρωσε το βιβλίο του «για ένα νέο ήθος»! Ελπίζουμε να μας καλέσει όταν το παρουσιάσει… Θ.

Μία από τα ίδια!..

 Ρωτάνε συχνά τον κ. Τσίπρα τι θα κάνει με το ΝΑΤΟ! Αλλά εκείνος δεν απάντησε ακόμη! Όμως, αν μιμείται όλες τις αερολογίες του Ανδρέα Παπανδρέου όπως αυτές για το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, που ήταν τότε το ίδιο συνδικάτο αλλά στη συνέχεια τα υπηρέτησε και τα δύο με μεγάλη ευλάβεια, τόσο βγάζουν σπυράκια οι σκεπτόμενοι Έλληνες. Όσο για τα στελέχη του που έχουν τις επενδύσεις τους στις «κακές» αγορές, ή παίρνουν 1.000.000 από ασφαλιστικά προγράμματα της τράπεζας στην οποία δούλευαν και την οποία ξελάσπωσε ο ελληνικός λαός απ’ το υστέρημά του, όταν έπεσε έξω και χρειάστηκε ανακεφαλαιοποίηση, εμείς τι να πούμε! Αυτοί θα αναλάβουν τα οικονομικά και της Ελλάδας όταν θα γίνουν κυβέρνηση! ΜΑΤ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ

Ο... κομματάνθρωπος!

 Ευδοκίμησε πολύ στον τόπο μας αυτό το είδος του πολίτη! Στο κέντρο των ενδιαφερόντων του το κόμμα. Συσπειρωμένοι οπαδοί στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο νόμιζαν ότι συμμετείχαν στο σχεδιασμό μιας άλλης πολιτικής που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να γίνουν όλα καλύτερα. Μας βομβάρδιζαν με συνθήματα όπως «Αλλαγή» ή «για ακόμη καλύτερες μέρες»! Όποιος δεν μοιραζόταν τις δικές τους απόψεις ήταν εχθρός! Κι όταν έφθαναν στο δια ταύτα, άνθρακες ο θησαυρός. Η εξουσία στην πράξη έφθειρε και διέφθειρε τους πρωτεργάτες των ποθούμενων αλλαγών. Για τους ιδεολόγους η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Οι άλλοι, όμως, οι ωφελιμιστές, νέμονταν τα καλοδεχούμενα προνόμια…

Μίλησε στην καρδιά τους!..

 Όταν κυβερνούσε η λεγόμενη συντηρητική παράταξη ούτε κομματικές οργανώσεις έφτιαξε, ούτε ασχολήθηκε κανένας με αναλύσεις που να αφορούν στην ιδεολογία τους. Οι πολίτες την ψήφιζαν επειδή παραδοσιακά ανήκαν σε αυτό το χώρο αλλά και γιατί ο βουλευτής τους έλυνε προβλήματα που δεν ήταν σε θέση να τα λύσουν μόνοι τους. Κι έπειτα ήρθε ο κομιστής της «Αλλαγής»! Χρησιμοποίησε θελκτικές έννοιες περί συμμετοχικής δημοκρατίας όπως «ο λαός στην εξουσία» και έπεισε τους πολίτες ότι ήρθε η ώρα τους να έχουν λόγο στις αποφάσεις! Η συνθηματολογία από τα μπαλκόνια δεν είχε σχέση με τις εφαρμογές στην πράξη. Κι όσοι ήλπισαν ότι θα τα άλλαζαν όλα, έπεσαν απ’ τα σύννεφα. Οι ιδεολόγοι αποχώρησαν από τα κομματικά μετερίζια για να μη συμμετέχουν στις εκτροπές της εξουσίας…

Τζιάκια θέλαμαν όλοι για να δείξουμε πως είμαστε από ...τζιάκι! I Χαλασιά μας και φουρτούνα μας... πως ξεφτίσαμαν σαν κάτοικοι της ΨωροΚώσταινας!.. Για το χαμό!.. Για φτύσιμο... για κακό σκουζμό... Μαρές, φυτά γίνκαμαν; Αλζμουνήσαμαν πώς ανάβει η φωτιά; Τους πανάρχαιους κανόνες της; Τι ρεσιτάλ πυρκαγιών είναι τούτα; Τζιάκια θέλαμαν όλοι... να δείξουμε πως είμαστε από τζιάκι!.. Πώς μαρές κουβαλιούνται στους ορόφους όλα αυτά τα ξύλα που καταπίνει ένα τζιάκι; Άιντε και κατάφερες να τα κουβαλήσεις και να κάνεις τη στοίβα σου σε μια βεράντα... παρακάτω; Το άναμα το ξέρουμε; Μας έδειξαν οι κατασκευαστές πώς λειτουργεί; Εδώ... δεν ξέρουν κι οι ίδιοι, κι ιτς μη νομίζετε πως λέω μπανταλωμάρες... Το καθάρισμα το αντέχετε; Με τι τ’ ανάβετε; Αφήνετε και το οινόπνευμα εκεί δίπλα; Αμ’ κάπως έτσι τζιαμαλιάζουμε παιδάκια μου εδώ και πολλά χρόνια... Τότε που άρχισε η άνοδος του βιοτικού μας επιπέδου - η ρουφιάνα... Τότε λέω... κυρία που εγεννήθη εις κονάκιον προσήλιον κι αεράτον, έκανε και τζιάκι στην μονοκατοικία την εδώ! Ήμαν, για καφέ πουρνίσιο, καλεσμένη... φτάνοντας, ακούω

Ούτε ένα βήμα...

 Το κεντρικό σύνθημα «για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας» δεν είχε καμία εφαρμογή στην πράξη. Ουδέποτε περιγράφηκαν τα στάδια εφαρμογής του και ουδέποτε προχώρησαν στην υλοποίηση των μπαλκονάτων εξαγγελιών! Το τι έγινε στην Ελλάδα τα χρόνια της «Αλλαγής» είναι τώρα γνωστό. Αργήσαμε να το συνειδητοποιήσουμε! Χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να παραδεχθούν ακόμη και τα φανατικά μέλη αυτού του χώρου ότι άλλα άκουσαν, σε άλλα πίστεψαν και αλλιώς κατέληξε η πολυπόθητη «Αλλαγή»! Όσο για τη συντηρητική παράταξη, δημιούργησε κι εκείνη κομματικές οργανώσεις μίλησε και για ιδεολογία αντιγράφοντας τους αντιπάλους της τόσο στην κομματική οργάνωση όσο και στη διαχείριση της εξουσίας.

Σε νέες περιπέτειες!..

 Παλαιοί συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού που ξεβολεύτηκαν μετά την κρίση, αλλά και νεότεροι πολίτες εντάσσονται πάλι με φανατισμό σε ένα τρίτο χώρο που υπόσχεται να φέρει την Άνοιξη! Όλοι αυτοί νιώθουν ανασφαλείς χωρίς την κομματική εξάρτηση. Τους απωθεί η ιδέα του ελεύθερου πολίτη που διαθέτει κριτική σκέψη. Επιμένουν στις διαχωριστικές γραμμές που κρατούν διασπασμένους τους πολίτες για να τους ελέγχουν καλύτερα. Κάποιοι ίσως ελπίζουν ότι βρήκαν αυτό που περίμεναν! Βλέπεις, οι δημαγωγικές εξαγγελίες ηχούν ευχάριστα. Κι όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης των υπεσχημένων δεν θα έχει σημασία αν τους υπενθυμίσουμε ότι στάθηκαν για μια φορά ακόμη ευκολόπιστοι και ότι τους χρησιμοποίησαν… Τελικά, οι εμπειρίες του παρελθόντος φαίνεται ότι δεν διδάσκουν! Μας περιμένουν τα χειρότερα… Θεανώ Βλάχου

Με μέτρο το κινητό!..

 Καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες που δεχόμαστε από πολίτες για την ανεξέλεγκτη χρήση κινητού τηλεφώνου, ακόμη και την ώρα που δεν πρέπει, αφού ένα δευτερόλεπτο απόσπασης της προσοχής από το κινητό μπορεί να αποβεί μοιραία. Συχνά είναι τα παράπονα των επιβατών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κυρίως αστικών, ότι κάποιοι οδηγοί μιλούν στο κινητό την ώρα που κουμαντάρουν το αυτοκίνητο, μεταφέροντας επιβάτες. Ακόμη και για σχολικούς αστυνομικούς που ρυθμίζουν την κυκλοφορία έξω από μεγάλα σχολικά συγκροτήματα όπως η Ακαδημία, δεχτήκαμε αναφορές ότι παράλληλα με το δύσκολο έργο τους μιλάνε στο τηλέφωνο! Δεν λέμε ότι ξεχνιούνται με τις ώρες, ούτε θέλουμε να πιστεύουμε ότι αφήνουν τη δουλειά τους για να μιλήσουν, λέμε όμως ότι και η χρήση του τηλεφώνου θα πρέπει να γίνεται με όρια και μόνο σε ανάγκη… ...οι διαδοσίες Β. Στ.

σκουξίματα... «βουήθεια, φουτιά... φουτιά...». Η πόρτα ήταν ανοιχτή... μόλις είχε φτάσει άλλη καλεσμένη... κι έσβησε τη φουτιά!.. Η φρέσκια αρχόντισσα της πόλης μας... μπουμπούνισε το μπουκάλι το οινόπνευμα κι άναψε σπίρτο και τόριξε στα ξύλα ...και κρατούσε ακόμα το μπουκάλι... κι ύστερα έσκουξε όταν της άναψε στα χέρια. Πρόλαβε η φιληνάδα που είχε μπει πριν από μένα και της άρπαξε το μπουκάλι και το πέταξε από το παραθύρι... κι ύστερα είχαμαν τη βλάχα βλαχοπούλα... χωρίς ματόκλαδα, για κάμποσο!.. Μήπως η πολύπαθη Παιδεία μας, μπορούσε ν’ απλωθεί και σε ταπεινότερα μαθήματα, αλλά αφάνταστα χρήσιμα στο δημοτικό; Ψύλλους στ’ άχυρα χαλεύω η ζουρλή. Εδώ, χαλάει ο κόσμους, όπου νάναι... Ψάχνω - σας ορκίζουμαι - να βρω κι εγώ κάτι να κάνω... να τα κονομήσω... Δεν καταδέχομαι να περάσω σα μπανταλή, από τούτη τη ζωή, χωρίς να κάνω μια απάτη για κονόμα... Τ’ είν’ ετούτα που ακούμε από την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια ως τότε που μας κλείνουν απ’ τη νύστα. Ξέρω πως θα το πείτε... «Δεν έχς δ’λεια να κάνς κυρά-Κούλα; Στο γυαλί βιδώνεσαι απ’ το πουρνό;..». Έχω και παραέχω δ’λειές... αλλά τις κάνω με την οθόνη παρέα... και τις πατάτες, μπροστά στο γυαλί, τις καθαρίζω... Νάχετε τν’ ιφκή μ’ Μ.Μ.Ε. για τα χορταστικά προγράμματα ενημέρωσης που μας σερβίρετε... Πώς διάβαινε η ζωούλα μας τότε; Χωρίς να μαθαίνουμε... την ίδια στιγμή... τόσα σημεία και τέρατα; Δεν έμεινε κανένας από κείνους που ζητωκραυγάζαμαν τα ζώα εμείς - που να μη χωθεί ολόβολος στα σκατά; Ποιος μωρές, τους έδωσε αυτό το δικαίωμα; Εμείς τα ζώα, οι ψηφοφόροι, βέβαια. Η μ.....α που τους δέρνει βγάζει μάτι... κι εμείς τους σηκώνουμε στα χέργια - τα ζώα εμείς. Αυτοί, μπράβο τους, καλά κάνουν και κάνουν ό,τι θέλουν και το φτύσε κι άλλο είναι τίποτα. Καλόπαιδο, που γιορτάζουμε μαζί... η μπαταρία γεμίζει και στον οβορό σου... όσο να πιεις ένα καφούλι!.. Καλόπαιδα που νομίζετε πως μας έχετε στο τζεπάκι για σεμνά... Το πολύ Κύριε ελέησον θα μας βαρέσει στο μηλίγγι και θα κόψουμε πολλές από τις μάσες σας... που ψηφίζετε νυχτιάτικα... με άδεια έδρανα... Διαβάζεται καθόλου ιστορία; Προσέξτε τις πινακίδες! email: koula.xatzigianni@yahoo.gr


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

Από την Δ/νση Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός

Συστάσεις προς επιχειρήσεις και Τη Δευτέρα η καταβολή των καταναλωτές ενόψει Χριστουγέννων οικογενειακών επιδομάτων ΟΓΑ 

Μ

® Και η σύνταξη Ιανουαρίου σε 715.042 συνταξιούχους

εθαύριο Δευτέρα θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ τα νέα οικογενειακά επιδόματα -το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών- σε 655.833 δικαιούχους. Το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 184.996.299,06 ευρώ. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται: όσοι έχουν λάβει ήδη τις τρεις δόσεις και θα τους καταβληθεί και η τέταρτη δόση. εκείνοι στους οποίους δεν είχε καταβληθεί καμία δόση και οι οποίοι θα λάβουν συνολικά και τις τέσσερις δόσεις. 120.931 άτομα που έκαναν έγκαιρα τις απαραίτητες διορθώσεις ηλεκτρονικά και έχουν καταχωρηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα, στα οποία θα καταβληθούν τα ποσά που τους αναλογούν.

Από την Εφορία οι ειδοποιήσεις και τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα • Σε αλλαγές των ρυθμίσεων για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το

asfalisinet.gr, μέσα από τις διασταυρώσεις που θα γίνονται από το σύστημα ΤΑΧΙS και την βάση δεδομένων των ασφαλιστικών εταιριών τα πρόστιμα θα κοινοποιούνται στις Εφορίες και οι οποίες θα αναλαμβάνουν τόσο την ειδοποίηση όσο και την πληρωμή των σχετικών προστίμων που θα βεβαιώνονται ως φόροι.

χε ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Το ποσό θα καταβληθεί εφ’ άπαξ και αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιώθηκαν με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και μέχρι την κατάργηση του επιδόματος (1-11-2012 ή 1-1-2013, ανάλογα με το επίδομα). Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 1.253.889 ευρώ.

***

• Επίσης τη Δευτέρα θα γίνει η πληρωμή των παλαιών οικογενειακών επιδομάτων και η οποία αφορά σε 1.077 δικαιούχους (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα σε τρίτεκνες οικογένειες εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ και ισόβιες συντάξεις). Η πληρωμή αυτή αφορά σε άτομα των οποίων οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν την κατάργηση των επιδομάτων και δεν εί-

Και η καταβολή σύνταξης Την ίδια μέρα, μεθαύριο θα καταβληθεί σε 715.042 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. η σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου 2014, με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων. Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2014 ανέρχεται στο ποσό των 321.383.446,23 ευρώ.

Παράταση των αναπηρικών συντάξεων που εκκρεμούν στα ΚΕΠΑ • Την παράταση των συντάξεων για όσους οι υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) εισηγήθηκε το Υπουργείο Εργασίας, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ως κατεπείγουσα και ως τέτοια την έκανε δεκτή η Επιτροπή. Τη ρύθμιση υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος και ενημέρωσε ότι η προσωρινή αυτή τακτοποίηση του θέματος έχει χρονικό ορίζοντα την 28η Φεβρουαρίου του 2014 και δεν θα χρειαστεί καμία περαιτέρω παράταση, αφού το 2014 θα είναι η χρονιά της απόλυτης εξομάλυνσης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Μέχρι τα τέλη του 2014 θα παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στην εστίαση • Στην παράταση της υπαγωγής της εστίασης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 προχώρησε η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «δεδομένου ότι η πιλοτική εφαρμογή του

O Πρόεδρος, η Διοικητική Επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Προσωπικό του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων σ α ς ε ύ χ ε τ α ι :

συντελεστή αυτού από 1.8.13 μέχρι σήμερα δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση των εσόδων του δημοσίου, προτείνεται η διατήρησή του στο μέλλον». Όπως τονίζεται οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στον τομέα και της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά, καθώς και του περαιτέρω περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Καθημερινοί οι έλεγχοι στην αγορά

• Ανακοίνωση για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς, κατά την εορταστική περίοδο εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου (την υπογράφει ο Γεν Δ/ντής Ευ. Βαγενάς). Πάντως, όπως τονίζεται, μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ειδικότερα ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς: Την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις. Την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) – ενδείξεις. Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων. Την έκδοση νόμιμων παραστατικών στοιχείων. Την ελλιπή στάθμιση-ζύγιση Την διάθεση ορισμένων ειδών σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές σε χώρους κυλικείων Νοσοκομείων, αεροδρομίων, υπεραστικών λεωφορείων κ.α. Επί των διαπιστούμενων παραβάσεων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και εφόσον προβλέπεται, αποστέλλονται οι υποθέσεις και στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Οι καταναλωτές… Ο καλός καταναλωτής πριν επιλέξει οποιοδήποτε προϊόν, θα πρέπει μεταξύ άλλων, να: Διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά του που πρέπει ν’ αναγράφονται αναλυτικά στη συσκευασία. Λαμβάνει υπόψη του την ημερομηνία λήξης. Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση «CE» που τίθεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών. Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαίθρια. Είναι φτιαγμένα συνήθως από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους.

Για τα κρέατα • Ειδικότερα τα νωπά κρέατα (χοιρινά - αρνιά - γαλοπούλες) Έχουν επισημάνσεις που δη-

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΤΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Διοικούσας Επιτροπής Συνταξιούχων ΟΤΕ Ιωαννίνων εύχεται στα μέλη του και τις οικογένειές τους χρόνια πολλά, με υγεία και ευτυχία το νέο έτος. Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος: Δημ. Μάργαρης Ο Γεν. Γραμματέας: Αθανάσιος Ντάρας

Καλές Γιορτές δημιουργικό και παραγωγικό το 2014

Η γνωστή ΤΑΒΕΡΝΑ

«ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ» στο Κουτσελιό Ιωαννίνων σας εύχεται

Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος Ανοικτά όλες τις μέρες των εορτών Για ρεζερβέ τηλ.: 26510-55051

λώνουν τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα αφού ο κτηνίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος για τον κρεοσκοπικό έλεγχο, όσο και την προέλευση αυτών (εγχώριο ή εισαγωγής με ακριβή την χώρα προέ-

πά κρέατα τρίτων χωρών. Οι νωπές γαλοπούλες είναι απεντερωμένες με πόδια και κεφάλι πλην του τύπου 67% που εφόσον κυκλοφορεί πρέπει να είναι χωρίς πόδια και κεφάλι. Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις (χώρα προέλευσης, βάρος, ημερομηνία ανάλωσης κ.α.).

Συστάσεις

λευσης ). Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές να μην αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα. Το χρώμα σφραγίδας είναι λαμπρό κυανό (που κλίνει προς το πράσινο) Ε133 για νωπά κρέατα, αμνοερίφια γάλακτος και μη, από ζώα χωρών Ε.Ε συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της χώρας μας και ολογράφως την χώρα προέλευσης και καστανού χρώματος που κλίνει προς το κόκκινο Ε155 για νω-

Ενόψει των εορτών το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να: Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις αγορές του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, χωρίς άγχος και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή. Να κάνει έρευνα στην αγορά ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα. Να μην ξεχνά σε όλες τις αγορές του να ζητά την νόμιμη απόδειξη γιατί η παράβαση βαρύνει και τους ίδιους.

***

• Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι τα τμήματα Εμπορίου & Τουρισμού των Δ/νσεων Ανάπτυξης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων σε κρεοπωλεία, εργαστήρια και επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής, Σούπερ Μάρκετ, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κ.α. καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις χημικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Απαλλαγή από το φόρο ακινήτων για τους ιδιοκτήτες που δεν εισπράττουν ενοίκια • Ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δίνει απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Σύμφωνα με αυτήν, όσοι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους δεν εισπράττουν τα ενοίκια, παίρνουν απαλλαγή από το φόρο. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα καταγγείλουν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Οικονομικών το μισθωτήριο συμβόλαιο, ενώ όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που καταγγείλουν το συμβόλαιο, θα χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα μισθώματα. Η καταγγελία του συμβολαίου θα γίνεται μέσω της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Υποβολής Μισθωτηρίων Ενοικίασης, στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώνουν τα στοιχεία τους αλλά και τα στοιχεία των ενοικιαστών.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

Πρόταση στο τραπέζι από το Υπ. Εργασίας

Κόβεται (;) το ΕΚΑΣ για τους δικαιούχους κάτω των 65 ετών

® Εισοδηματικά κριτήρια και στα προνοιακά επιδόματα

«Μ

αχαίρι» και στο ΕΚΑΣ βάζει η κυβέρνηση από την Πρωτοχρονιά. Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας, προαναγγέλλει ότι θα θεσπισθούν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας, η κυβέρνηση έχει ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση να κοπεί το ΕΚΑΣ σε όλους τους δικαιούχους, που είναι κάτω των 65 ετών, δηλαδή χαμηλοσυνταξιούχους και ανάπηρους. Πάντως, δε θεωρείται δεδομένο ότι η πρόταση της κυβέρνησης

μένη περίοδο η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να περάσει άλλη μια “εσωτερική” κρίση.

Προνοιακά επιδόματα

θα περάσει, αφού ήδη έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων. Όχι μόνο από οργανώσεις συνταξιούχων και αναπήρων, αλλά και από βουλευτές και τη συγκεκρι-

Όπως δήλωσε ο Χ. Θεοχάρης

Αποδείξεις και το 2014 θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι • Αμετάβλητο θα παραμείνει και το 2014 το σύστημα συλλογής αποδείξεων, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και έως 10.500 ευρώ. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 και θα προέλθουν από προτάσεις αρμόδιας επιτροπής που θα συσταθεί. • Αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί από το 25% των υπόχρεων, δηλαδή περίπου 1,4 εκατομμύριο φορολογούμενους. Εν τω μεταξύ, πάνω από 70.000 αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία το 2013, με τους ιδιοκτήτες τους να παραδίδουν τις πινακίδες στις εφορίες. ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Α.Ε

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Από την ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Α.Ε. διατίθεται για εκμίσθωση στο χώρο του κτιριακού συγκροτήματος του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων, επί της οδού Αρχ. Μακαρίου 11, κατάστημα ισόγειο αποτελούμενο από στεγασμένο χώρο συνολικής επιφάνειας 130 τ.μ. (προχώλ, κεντρική αίθουσα, w.c.). Αποκλείονται ρητά οι επιχειρήσεις καφέ, εστιατορίου και συναφών δραστηριοτήτων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσκομίσουν: Περιγραφή επιχειρηματικής δραστηριότητας Προτεινόμενο μίσθιο Εξασφαλίσεις Η πρόσκληση είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 26510 27650 – 27660 – 6972001575 κος Κυριαζής Ευάγγελος. Με τιμή, Χορέβας Σωτήριος Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Α.Ε.

Καλές Γιορτές & Χρόνια πολλά!

• Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε 786 περιπτώσεις κληρονόμοι εισέπρατταν παράνομα τα επιδόματα θανόντων. Ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο, τα σχετικά στοιχεία έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και άμεση αναστολή των καταβολών. Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων προέκυψε για 10.500 επιδόματα εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ.

Αρνητικό το κλίμα στην χθεσινή συνεδρίαση

Με απώλειες 2,74% έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑ ® Στις 1.123,86 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

• Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να επανέρχεται σε πτωτική πορεία, μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.123,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,74%. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 207,61 εκατ. ευρώ, λόγω και της διακίνησης σημαντικών πακέτων μετοχών ενόψει του κλεισίματος του έτους. Ο δείκτης υψηλής

Πραγματοποιήθηκε στην Άρτα

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα τοπικά προϊόντα • Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε προχθές το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την προβολή, προώθηση και δημιουργία επώνυμων αγροτικών προϊόντων (brade name)

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Ανάδοχοι για έργα αποκατάστασης

• Αποφάσεις για έργα αποκατάστασης έλαβε στην χθεσινή συνεδρίασή της η Οικονομικής Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκαν τα πρακτικά των Επιτροπών Διαγωνισμών και αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι για τα έργα: «Αποκατάσταση περιοχής Μύτικα Πρέβεζας», προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, με ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση Ρεμπής Παν. - Μπόκιας Γεώργιος & ΣΙΑ Ε.Ε. «Αποκατάσταση – καθαρισμός υδραυλάκων – τάφρων και κεντρικών διωρύγων Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, με ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση Λάμπρος Κουτσος ΕΔΕ «Αποκατάσταση γηροκομείου Κόνιτσας – προμήθεια κουφωμάτων και τζαμιών ενεργειακού τύπου», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, με ανάδοχο τον Τζιάλλα Κωνσταντίνο & ΣΙΑ Ε.Ε. «Αποκατάσταση βιντεοκαμερών και συντήρηση αυτών στους ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ», προϋπολογισμού 7.000 ευρώ, με ανάδοχο τον Νικόλαο Μελά ΕΔΕ. • Επίσης, από την Ο.Ε. εγκρίθηκε ο ορισμός νέας ημερομηνίας δημοπράτησης του έργου «Αποκατάσταση οδού Χρυσοβίτσας – οροπέδιο Πολιτσών», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, στις 15 Ιανουαρίου 2014.

κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,25%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σωληνουργεία Κορίνθου (+3,73%), της Coca Cola HBC (+2,90%), της Jumbo (+0,91%) και της Εθνικής (+0,73%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-8,00%), του ΟΠΑΠ (7,38%), της ΔΕΗ (-6,94%), της Τιτάν (-5,65%), της ΕΧΑΕ (-5,63%) και του ΟΤΕ (-5,27%). Ανοδικά κινήθηκαν 47 μετοχές, 101 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας με την υποστήριξη των εταιρειών “Northwest Strategic Management” και "Αγρεπιχειρείν". Το σεμινάριο με τίτλο “Πώς να δημιουργήσετε την δική σας ανταγωνιστική μάρκα αγροτικού προϊόντος – Τα στάδια από την ιδέα στο τελικό προϊόν”, διήρκησε 8 ώρες και συμμετείχαν παραγωγοί -τυποποιητές εσπεριδοειδών, λαδιού, μελιού και γλυκών του κουταλιού, υπάλληλοι ή μέλη των ΔΣ των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Άρτας, γεωπόνοι, άνεργοι και φοιτητές. Ο Εισηγητής του σεμιναρίου Κώστας Μπαλάφας (φωτό), -MSc in Marketing ΟΠΑ (Senior Brand Manager FMCG FrieslandCampina, Vivartia, Chipita / Ιδρυτής και Γενικός διευθυντής Olive Vision)- ανα-

φέρθηκε μεταξύ άλλων, σε βασικές έννοιες και τεχνικές προβολής και διαφήμισης, οργάνωσης και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, στα εργαλεία χρηματοδότησης (επιδοτήσεις - δανεισμός) και πως κάποιος μπορεί να τα αξιοποιήσει, στη νομοθεσία και τις διαδικασίες αδειών και πιστοποιήσεων και τα κανάλια διανομής, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Μπαλάφας στην εκπόνηση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου. Όπως είπε αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένα σωστό ξεκίνημα.


Σελ. 6η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

ΣXOΛIA ΣTO EYAΓΓEΛIO THΣ KYPIAKHΣ (Ματθαίου α’ 1-25)

Κυριακή πρό της Γεννήσεως του Χριστού Eπιμέλεια: EΛEYΘEPIOΣ MEΛIOΣ • Η Εκκλησία μας κάθε χρόνο πανηγυρίζει την γέννηση του Χριστού μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και αγαλλιάσεως. Ενώ ο Χριστός γεννήθηκε για να σώσει τον άνθρωπο από την φθορά και να τον χαροποιήσει, οι άνθρωποι καθημερινά φθείρονται και καταστρέφουν τους άλλους . Η Ευαγγελική περικοπή μας φανερώνει την αποδοχή από το Χριστό όλων των ανθρώπων, ώστε να πραγματοποιήσει όπως και έγινε την ανακεφαλαίωση της ανθρώπινης φύσεως. Η Παναγία είναι το πλήρωμα του χρόνου όπου με την καθαρότητα της προς το Θεό φανέρωσε τον καθαρό και ακέραιο άνθρωπο. Με την αγνότητα και την σωφροσύνη έτρεψε σε φυγή κάθε αμαρτία. Η γέννηση του Χριστού σηματοδοτεί την λύτρωση του κάθε ανθρώπου και της αποκαταστάσεως της κοινωνίας του με το Θεό. Για τον Χριστό κάθε άνθρωπος έχει πολύτιμη και ανεκτίμητη αξία. Γι’ αυτό και δεν έχουμε δικαίωμα να απορρίπτουμε τους ανθρώπους. Δύσκολα κοιτάμε οι άνθρωποι την δική μας ηθική και πνευματική κατάσταση. Από τότε που γεννήθηκε ο Χριστός έχουν περάσει δύο χιλιετίες.. Η κακία και οι άδικες πράξεις των αν-

θρώπων δεν έχουν λείψει. Αυτό όμως οφείλεται στον άνθρωπο και όχι στον Θεό. Ο Χριστός μας καλεί στην κοινωνία μαζί του, αλλά εξαρτάται από την δική μας προαίρεση αν θα τον εντάξουμε στη ζωή μας. Η γέννηση του Χριστού δεν σημαίνει αναγκαστική επικράτηση του καλού, αλλά δυνατότητα αλλαγής και να μεταβληθεί ριζικά. Να παύσει να βλέπει τον συνάνθρωπο σαν εχθρό αλλά να τον βλέπει σαν αδελφό για τον οποίο επίσης γεννήθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Υιός του Θεού. Με την άσπορο γέννηση του Χριστού διακόπτεται η κυριαρχία της αμαρτίας μέσα από την συνέχεια της κληρονομικότητας του ανθρωπίνου γένους. Το μυστήριο της ενσαρκώσεως αποτελεί το θεμέλιο και το επίκεντρο της θεολογίας, που συνιστά την προϋπόθεση της σωτηρίας των ανθρώπων. Πέραν από την αναγνώριση της ανθρωπολογικής σπουδαιότητας και πέραν από την εορταστική ατμόσφαιρα, εκείνο που χρειάζεται για την φανέρωση των συνεπειών της γεννήσεως του Χριστού, είναι το προσωπικό γονάτισμα του καθενός μπροστά στη φάτνη και πραγματική αφοσίωση στον γεννηθέντα Σωτήρα.

Το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα Σε ισχύ τέθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων το εορταστικό ωράριο καταστημάτων που θα ισχύσει μέχρι και την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014. • Σήμερα, Σάββατο: 9:00 – 15:30. • Αύριο, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου: 11:00 – 15:30. • Μεθαύριο, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου: 9:00 – 14:30 και 17:30 – 21:00. • Τρίτη 24 Δεκεμβρίου: 9:00 – 17:00 • Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου και Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου: ΚΛΕΙΣΤΑ. • Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου: 9:00 – 14:30 και 17:30 – 21:00. • Σάββατο 28 Δεκεμβρίου: 9:00 – 15:30. • Κυριακή 29 Δεκεμβρίου: 11:00 – 15:30. • Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου: 9:00 – 14:30 και 17:30 – 21:00. • Τρίτη 31 Δεκεμβρίου: 9:00 – 17:00 • Τετάρτη 1 Ιανουαρίου και Τετάρτη 2 Ιανουαρίου: ΚΛΕΙΣΤΑ. Από 3 Ιανουαρίου 2014 το ωράριο επανέρχεται στο κανονικό.

Το εορταστικό ωράριο κουρείων – κομμωτηρίων • Ανακοινώθηκε το ωράριο κουρείων και κομμωτηρίων στα Γιάννενα μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Σήμερα, Σάββατο θα λειτουργήσουν από 8.30 π. μ. μέχρι 3.30 μ. μ. και αύριο, Κυριακή από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 3.00 μ.μ.. Μεθαύριο, Δευτέρα θα λειτουργήσουν πρωϊ και απόγευμα, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ.. Θα ανοίξουν και πάλι την Παρασκευή με πρωινό και απογευματινό

ωράριο και το Σάββατο από 8.30 π.μ. μέχρι 3.30 μ.μ. Την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου θα είναι κλειστά, τη Δευτέρα 30 θα είναι ανοικτά πρωϊ και απόγευμα και την παραμονή της πρωτοχρονιάς θα λειτουργήσουν από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 4.30 μ.μ.. Θα μείνουν κλειστά και τη δεύτερη ημέρα του νέου έτους και θα επανέλθουν στο κανονικό ωράριο από την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Σήμερα και αύριο

Από την Ένωση Συντακτών

Μουσικό επετειακό αφιέρωμα από τους «Αθεράπευτους» • Η Μουσική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «οι Αθεράπευτοι» συνεχίζει τα μουσικά της σεργιάνια, αυτή τη φορά με ένα επετειακό αφιέρωμα στα 7 χρόνια της μουσικής συντροφιάς «Τραγουδάμε για ν’ αγαπιόμαστε». Το αφιέρωμα συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο στις 9:30 μ.μ. και αύριο, Κυριακή, στις 8 μ.μ., στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα, με γενική είσοδο 4 ευρώ. Θα παρουσιαστούν 30 τραγούδια – σταθμοί, που αγαπήθηκαν (από σμυρναίικα του Παναγιώτη Τούντα μέχρι σύγχρονα των αδερφών Κατσιμίχα), σε μουσική επιμέλεια Δημήτρη Παππά και Παναγιώτη Σιόγκα. Παίζουν και τραγουδούν: Δημήτρης Παππάς (κιθάρα και κρουστά), Παναγιώτης Σιόγκας (μπουζούκι και κιθάρα), Αντώνης Βαράκας, Κώστας Μαργώνης (τρομπέτα), Σαράντης Δράμαλης (πιάνο και τρομπέτα), Θωμάς Μεντής (μπάσο), Μιχαήλ Παππάς (ντραμς), Κατερίνα Τσολίγκα, Αγγελική Φάτσιου, Χριστίνα Δάλλα, Σοφία Μαριά και η χορωδιακή συντροφιά «Τραγουδάμε για ν’ αγαπιόμαστε».

Η έκθεση της Φωτομετρίας στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου • Ο ξενώνας «Ανέμη» στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου, είναι η πέμπτη στάση της περιοδεύουσας έκθεσης των εικοσιπέντε καλύτερων φωτογραφιών του πανελλήνιου διαγωνισμού «Photometria Awards 2013» με θέμα «Change?/Αλλαγή;». Η έκθεση θα ξεκινήσει σήμερα, Σάββατο και θα διαρκέσει ως τις 8 Ιανουαρίου.

Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας στο Πολ/κό Κέντρο Πρέβεζας • Ο Δήμος Πρέβεζας, το Δημοτικό Ωδείο "Σπύρος Δήμας", το Θέατρο Μπολσόι και η εταιρεία Pathé θα παρουσιάσουν σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση την «Ωραία Κοιμωμένη», μπαλέτο από το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας σε χορογραφία των Marius Petipa και Yuri Grigorovich και μουσική από τον Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Η μετάδοση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή και ώρα 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ

Ένα ξεχωριστό σηµείο χαλάρωσης…

Ανανεωµένες υπηρεσίες από το GRAND SERAI WELLNESS SPA • Επαναλειτούργησε το GRAND SERAI WELLNESS SPA, ένα ξεχωριστό σημείο χαλάρωσης που προσφέρει στον επισκέπτη αλλά και τον κάτοικο των Ιωαννίνων αξέχαστες στιγμές αναζωογόνησης και ευ-ζην. Το GRAND SERAI SPA καλεί όλους να παραδοθούν σ’ ένα αναζωογονητικό μασάζ, να χαλαρώσουν με υδροθεραπεία ή να αφεθούν στην φροντίδα των έμπειρων θεραπευτών του. Για όσους αισθάνονται ενεργητικοί υπάρχει επίσης εξοπλισμένο Γυμναστήριο.

(και 5 ευρώ για μαθητές και φοιτητές). Περισσότερες πληροφορίες από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας στο τηλ.: 2682025320.

σείο Ηγουμενίτσας των δύο παράλληλων εκθέσεων που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο. Πρόκειται για τις εκθέσεις με τίτλο «Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην ιβηρική χερσόνησο» και «Φώκαια 19131920. Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ».

Ο Stefan Stern στο Καφέ Καπλάνειο

• Ο τραγουδιστής των Big Sleep, Stefan Stern θα εμφανιστεί ζωντανά για μία και μοναδική βραδιά στο cafe Καπλάνειο σήμερα, Σάββατο, στα πλαίσια του alternative 90's rock fest που θα γίνει επί διήμερο στον ίδιο χώρο. Ώρα έναρξης της συναυλίας 10:30 μ.μ.. EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αρ. πρωτ.: 78271/9348

ANAKOINΩΣH

➤ Αναλυτικότερα, οι επι-

Καλές Γιορτές & Χρόνια Πολλά

σκέπτες του SPA μπορούν να απολαύσουν εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα θαλασσοθεραπείας, θεραπείες - φροντίδες Elemis, θεραπείες - φροντίδες Thalgo, θεραπείες - φροντίδες Σώματος, θεραπείες - φροντίδες Προσώπου, μασάζ, Cleopatra Bath, χαμάμ, κομμωτήριο, μανικιούρ – πεντικιούρ, μακιγιάζ, αποτρίχωση και γυμναστήριο.

GRAND SERAI - ΞΕΝΙΑ Λεωφ. Δωδώνης 33 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-90550

• Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των επαγγελματιών δημοσιογράφων, μελών της, στα Γιάννενα διοργανώνει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) αύριο, Κυριακή ώρα 11 π.μ.. Η γιορτή θα γίνει στην ΕΡΑ Ιωαννίνων (στον πεζό-

δρομο της Παπαδοπούλου), παρέα με τους εργαζόμενους της ΕΡΑ που συνεχίζουν να εκπέμπουν πρόγραμμα και τις οικογένειές τους. Η Βίκυ Βάββα θα πει ένα παραμύθι στους μικρούς προσκεκλημένους, αλλά και στους ακροατές των 102.1 FM.

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια διοργανώνει η «Σβούρα» • Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για τα παιδιά διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Σβούρα» και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής: Σήμερα, Σάββατο, ώρα 12 μ. ανοικτή εκδήλωση από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του παιδιού στους πεζόδρομους Μουλαϊμίδου, Παπαδοπούλου και Κα-

πλάνη. Μεθαύριο, Δευτέρα, ώρα 6 μ.μ. εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. Τι μπορεί να συμβεί στο εργαστήριο των ξωτικών όταν ανακατέψουμε τη φαντασία με τη ζύμη; Για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ.:26510-37187, απογευματινές ώρες.

...από το ΚΔΑΠ «Αερόστατο» • Τα γιορτινά εργαστήρια συνεχίζονται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Αερόστατο». Συγκεκριμένα, μεθαύριο, Δευτέρα, ώρα 6 μ.μ. θα ακολουθήσει διαδραστικό εργαστήρι

παραμυθιού με θέμα μια μαγική νύχτα… τα παραμύθια ζωντάνεψαν (για παιδιά από Μεγάλα Νήπια και άνω). • Απαραίτητες οι κρατήσεις θέσεων στο τηλ.: 26510-74644, απογευματινές ώρες.

...και από τη «Ρόδα»

Παράταση για τις εκθέσεις στο Μουσείο Ηγουμενίτσας

• Έως την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014 παρατείνεται τελικά η φιλοξενία στο Αρχαιολογικό Μου-

Γιορτή για τα παιδιά των δημοσιογράφων

Από το Δασαρχείο Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι με την αριθ. 76643/9163/6-12-2013 πράξη χαρακτηρισμού της προϊσταμένης του Δασαρχείου Ιωαννίνων που στάλθηκε στο Δήμο Ζίτσας για δημοσίευση, από την έκταση συνολικού εμβαδού 7,00 στρ., που βρίσκεται στην περιφέρεια της Τ.Κ. Καλοχωρίου του Δήμου Ζίτσας χαρακτηρίστηκε α) Το τμήμα Ε1 εμβαδού 2.990,93 τ.μ. ως έκταση η οποία αποτελεί δάσος, κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 998/79 και της παρ. 1ε & 2γ του άρθρου 4 του Ν. 998/79 και β) Το τμήμα Ε2 συνολικού εμβαδού 4.000,07 τ.μ. ως έκταση η οποία δεν αποτελεί δάσος ή δασική, διότι υπάγεται στις εξαιρέσεις του Ν. 998/79, σύμφωνα με την παρ. 6 εδάφιο α’ του άρθρου 3 του νόμου αυτού. Ιωάννινα 9-12-2013 Η Προϊσταμένη του Δασαρχείου Φωτεινή Κούτλα Δασολόγος με Β’ βαθμό

• Ανοιχτά Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά 6-12 ετών θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα και το ΚΔΑΠ «Ρόδα», σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, ώρα 11 π.μ. «Πού πάει ο καιρός που φεύ-

γει;». Ένα πρωτότυπο εργαστήρι με θέμα το χρόνο που περιλαμβάνει παιχνίδια, παραμύθια, κατασκευές και φιλοσοφική συζήτηση • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 26510 – 68565, καθημερινά, ώρες 3 με 9 μ.μ..

Γιορτινές εκδηλώσεις

Από το Εργ. Κέντρο Ιωαννίνων

• Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τους εργαζόμενους, άνεργους και τα παιδιά τους διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Κυριακή και ώρα 10 π.μ. και περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού, δημιουργικές κατασκευές και μικρές εκπλήξεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Από τα ∆ωδωναία Εκπαιδευτήρια

• Την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή τους θα πραγματοποιήσουν τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια αύριο, Κυριακή και ώρα 8 μ.μ. στο συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την σχετική πρόσκληση υπογράφουν ο Διευθυντής του Λυκείου Κων/νος Μπολονέζος και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ιωάννης Πουλόπουλος.

Από το Σύλλογο Πλατάνου

• Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά θα διοργανώσει αύριο, Κυριακή και ώρα 12 μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Πλάτανος». Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία του Πλατάνου. Τα μέλη του Συλλόγου θα στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα γευτούν παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά και θα μοιράσουν δώρα στους μικρούς φίλους.

Από το ∆ηµοτικό Σχολείο Ανατολής

• Γιορτινή εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής σε συνεργασία με την «Εθνική Ασφαλιστική», η οποία θα γίνει αύριο, Κυριακή, ώρα 7 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ της Λιμνοπούλας.

Πίτα κόβει ο Σύνδεσµος Ηπειρωτών Ζωγράφου

• Την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου και ώρα 10:45 π.μ. θα κόψει την πίτα του για τη νέα χρονιά ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Δήμου Ζωγράφου. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου και στο πλαίσιό της θα τιμηθούν Ηπειρώτες για την προσφορά τους προς το Σύνδεσμο και την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Καφετέρια - Ψησταριά

«Ο ΔΡΙΣΚΟΣ»

Ανοίξαµε και σας περιµένουµε υπό νέα ∆ιεύθυνση

12ο χλμ. παλιάς Ε.Ο. Γιορτές ς έ Ιωαννίνων Μετσόβου αλ Τηλ.: 6984-674137, 6940-528803 Κ ESPRESSO IPANEMA 100% ARABICA


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 7η

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Γιορτινές εκδηλώσεις από το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων • Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, δράσεις των ΚΔΑΠ και δρώμενα σε δημόσιους χώρους από Σχολές του Πνευμ. Κέντρου. Αναλυτικά, θα γίνουν οι ακόλουθες εκδηλώσεις: Σήμερα, Σάββατο, ώρα 12 μ. ανοικτή εκδήλωση από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Παιδιού σε πεζόδρομους Μουλαϊμίδου, Παπαδοπούλου & Καπλάνη. Σήμερα, Σάββατο, ώρες 12 μ. έως 1 μ.μ. Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την τάξη σαξoφώνων και κλαρινέτων του καθηγητή του Δημ. Ωδείου Άγ. Αντώνογλου στην Κεντ. Πλατεία Ανατολής.

 Σήμερα, Σάββατο, ώρες 1 έως 2:30 μ.μ. δρώμενα από τη Σχολή Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού του Πνευματικού Κέντρου στους πεζόδρομους της πόλης (Ταχυδρομείο, Λόρδου Βύρωνος, Καλάρη). Σήμερα, Σάββατο, ώρα 6:30 μ.μ. και Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, στις 12 μ. παράσταση του «Σιμιγδαλένιου στο Καμπέρειο Θέατρο από τη Νεανική - Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων. Σήμερα, Σάββατο, ώρα 8:30 μ.μ. συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου, την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Cantus» στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζ.Π.Α.. Διεύθυνση Χορωδιών: Κων/να Μήλια. Μουσική Διεύθυνση: Φοίβος Παπαδόπουλος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας • Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, με την ευγενική συμπαράσταση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαν-

νιτών και ντόπιων Καλλιτεχνών, διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις αφιερωμένες στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν στη ζωή τους προσφέροντας πολλά στην κοινωνία μας και σήμερα φιλοξενούνται

με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό, στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας. Το πρόγραμμά τους για τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής: • Αύριο, Κυριακή, ώρα 12 μ. η Παιδική Χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων θα τραγουδήσει Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα. • Μεθαύριο, Δευτέρα, ώρες 11 π.μ. με 1 μ.μ. η παραδοσιακή ορχήστρα του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Ιωαννίνων θα παρουσιάσει πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών του τόπου μας. • Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, ώρα 11 π.μ. η Φιλαρμονική του Δήμου, θα παίξει Κάλαντα και διάφορες μελωδίες Χριστιανικού περιεχομένου.

Σήμερα, ώρα 11 π.μ.

Στολίζει χριστουγεννιάτικο δένδρο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ® Και ξεναγήσεις στην έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ»

• Η ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, οργανώνουν σήμερα, Σάββατο, ώρα 11 π.μ. εορταστική εκδήλωση για το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δένδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση, οι μικροί φίλοι του Μουσείου, θα κατασκευάσουν οι ίδιοι τα στολίδια του δέντρου, σχεδιάζοντας φυτά και ζώα από τις

θεματικές συλλογές του μουσείου, επιστρατεύοντας χιούμορ και φαντασία. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό στην έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ» η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

BAΣΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. του Παραρτήματος της Βασιλικής Ενώσεως, εύχονται, σε όλα τα μέλη, τους φίλους αλλά και όλους τους Χριστιανούς Έλληνες όπου Γης

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και για το Νέο Έτος 2014 να είναι το πιο ευτυχέστερο και ανώδυνο για τους Έλληνες και το Χριστιανικό μας Έθνος. Το Δ.Σ. του Παραρτήματος Ιωαννίνων της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

Οι θρησκευτικές ακολουθίες στους ναούς των Ιωαννίνων • Το πρόγραμμα των ακολουθιών του εορταστικού δωδεκαημέρου στους Ναούς των Ιωαννίνων ανακοίνωσε η Μητρόπολη και αυτό έχει ως εξής: Αύριο, Κυριακή, ώρα 7:30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ιωάννου Χρυσοστόμου. Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, ώρα 7 π.μ., Όρθρος και Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου. Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, ώρα 5 π.μ., η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου. Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ιωάννου Χρυσοστόμου.

 Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, ώρα 7:30 π.μ., Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ι. Χρυσοστόμου. Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, ώρα 7:30 π.μ., Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ι. Χρυσοστόμου. Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, ώρα 7:30 π.μ., Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ι. Χρυσοστόμου. Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, ώρα 7:30 π.μ., Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ι. Χρυσοστόμου. Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, ώρα 7:30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία, Ι. Χρυσοστόμου.

Σήμερα στην Κεντρική Πλατεία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή των Νεανικών Συνάξεων Περιβλέπτου • Χριστουγεννιάτικη γιορτή θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Σάββατο, ώρα 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, τα παιδιά των Νεανικών Συνάξεων της Ενορίας Περιβλέπτου και της Μ.Κ.Ε. «Μέριμνα». Θα τραγουδήσουν κάλαντα από όλη την Ελλάδα, θα φτιάξουν χριστουγεννιάτικα γλυκά και στολίδια και θα συγκεντρώσουν φάρμακα και τρόφιμα για απόρους.

Από τους «Paranormal Activities»

Αγγλικό θέατρο για τα παιδιά σήμερα στα «Λιθαρίτσια» • Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τα μικρά Γιαννιωτόπουλα έχει ετοιμάσει ο αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος Ιωαννίνων «Paranormal Activities» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για τα φετινά Χριστούγεννα. Σε συνεργασία με το English Theatre Club of Athens, φέρνει στα «Λιθαρίτσια» σήμερα, Σάββατο και ώρα 7 μ.μ. την αγγλική θεατρική παράσταση για παιδιά «The Circus». To English Theatre Club ξεκίνησε το 1990 ως Θεατρικό Εργαστήρι όπου τα παιδιά μαθαίνουν την Αγγλική Γλώσσα μέσω θεάτρου (English through Drama). Τα έργα είναι γραμμένα από τους συντελεστές του English Theatre Club και αρκετά έχουν εκδοθεί από τον οίκο «New Editions». Ο θίασος αποτελείται από Άγγλους και Έλληνες ηθοποιούς και εκπαιδευτικούς που έχουν πείρα στο παιδικό θέατρο. • Επιπλέον πληροφορίες για το English Theatre Club υπάρχουν στην ιστοσελίδα: www.EnglishTheatreClub.com.

Αύριο (από τις 6.30 π.μ.)

Ολοήμερο δρώμενο στη Λαϊκή Αγορά Αγ. Νικολάου • Ολοήμερο δρώμενο με τίτλο «ο Γαργαντούας και ο Πανταγκρυέλ στη Λαϊκή Αγορά» θα γίνει αύριο, Κυριακή, στον στεγασμένο χώρο της λαϊκής αγοράς Αγίου Νικολάου Αγοράς (Ανεξαρτησίας 80). Το δρώμενο θα περιλαμβάνει μαραθώνιο ανάγνωσης και αφήγησης των δύο βιβλίων του Φρανσουά Ραμπελαί, από τους συντελεστές της ομάδας «ε.μα.στο.μα» αλλά και το κοινό, ενώ ταυτόχρονα η συλλογική κουζίνα cantinsky project θα μαγειρεύει επί τόπου και θα προσφέρει εδέσματα σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ομάδα «ε.μα.στο.μα», υπό την αιγίδα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Οι πόρτες της λαϊκής αγοράς ανοίγουν στις 6:30 π.μ. και το δρώμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 μ.μ..

Ανακοίνωσε ότι διατηρεί ίδιες τις τιμές

Τρία ευρώ την ημέρα το πάρκινγκ στον «Σταθμό» της κεντρ. πλατείας • Έξι μήνες συμπληρώθηκαν από τότε που ο Σταθμός Αυτοκινήτων Ιωαννίνων, το υπόγειο πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, εγκαινίασε μία νέα τιμολογιακή πολιτική, προσφέροντας σε όλους τους οδηγούς που κινούνται στην πόλη, ευκολία, ασφάλεια και οικονομία στη στάθμευση. Καθημερινά όλο και περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούν τον Σταθμό για την εξυπηρέτησή τους. Έτσι γίνεται ολοφάνερη η ανάγκη για ένα υπερσύγχρονο και άκρως λειτουργικό χώρο στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Ο Σταθμός, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί όλους τους Γιαννιώτες και κάνει γνωστό ότι θα διατηρήσει την ίδια τιμολογιακή πολιτική και τους επόμενους μήνες με 3 ευρώ για όσες ώρες εντός της ίδιας ημέρας παραμείνουν.

Ταινία κινουμένων σχεδίων προβάλλει το Πολυθέαμα • Η πρώτη Ελληνική κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους με τίτλο «Από τη Γη στη Σελήνη» φιλοξενείται στο Πολυθέαμα. Η ταινία προβάλλεται στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος έως και την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου (εκτός της Τρίτης, 24 Δεκεμβρίου) στις 5:30 και στις 7:30 μ.μ.. Η ταινία σε σκηνοθεσία του Άγγελου Σπάρταλη, είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ιουλίου Βερν (Jules Verne, "De la Terre à la Lune", 1865). Διάρκεια 87 λεπτά. Γενική είσοδος 5 ευρώ.


Σελ. 8η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

Ενόψει των Χριστουγέννων

Μια ζεστή γιορτή έγινε στον Σύλλογο «Ο Απόστολος Παύλος» ® Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ,

Επιτ. Γεν. Δ/ντή - Καθηγητή Παιδαγωγικών • Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στην Αίθουσα Ομιλιών του Συλλόγου «Ο Απόστολος Παύλος» (Βαλαωρίτου 13, Ιωάννινα), πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, που γίνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο στον Σύλλογο. Η Γιορτή αυτή έγινε για να χαρούν όλοι και κυρίως τα παιδιά την Γέννηση του Χριστού, που βιώνεται ιδιαίτερα από αυτά, διότι προσεγγίζουν λόγω της παιδικότητάς τους περισσότερο την υπερφυσική Γέννηση του Θείου Βρέφους. να χαρούν όλοι όλο το Άγιο Δωδεκαήμερο με τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τον εκκλησιασμό στις φωτοστολισμένες Εκκλησίες, με τα γιορτινά τους, με την θεία κοινωνία, με την άδολη καρδιά τους ταπεινά και χαρούμενα, όπως περιγράφει στα αριστουργηματικά ηθογραφικά διηγήματα την συμμετοχή στις γιορτές των απλών ανθρώπων ο άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αλλά και άλλοι θαυμάζοντες τα εορταζόμενα γεγονότα των ημερών. Είναι και ομολογία πίστεως στον Γεννηθέντα Χριστό. Όπως ήταν φυσικό λόγω και του επιτελούμενου ιεραποστολικού έργου στον Σύλλογο, παρακολούθησαν, όπως το κάνουν και στις ομιλίες και σε άλλες εκδηλώσεις και πολύ περισσότερο στις εορταστικές, το πρόγραμμα, πλήθος γονέων, παππούδων και γιαγιάδων και βέβαια των παιδιών μικρών και μεγαλύτερων. Το πρόγραμμα ήταν καλομελετημένο και προσαρμοσμένο στις Εορτές των ημερών και παρουσιάστηκε με το παρακάτω περιεχόμενο: Χριστός γεννάται (καταβασία) - Εισαγωγή - Ήταν μια νύχτα (τραγούδι) - Στη φάτνη

της καρδιάς σου (ποίημα) - Οι ποιμένες γονατίζουν (τραγούδι) Πρώτα Χριστούγεννα (ποίημα) Προσκυνηταί στη Φάτνη (ταμπλώ) - Έλα στη Φάτνη μας (τραγούδι) Φως ιλαρόν (ποίημα) - Ποιο νάναι αυτό το μικρό παιδί (τραγούδι) Τα Χριστούγεννα του μπάρμπα Πανώφ (σκετς) - Καλά Χριστούγεννα (πεζό) - Κάλαντα (κοριτσιών) - Χριστούγεννα πρωτόγεννα - Κάλαντα (αγοριών) - Κλείσιμο - Η Γέννησίς Σου (απολυτίκιο). Όπως ήταν αναμενόμενο, ύστερα από την επιμελημένη προετοιμασία από τους υπεύθυνους του εορτασμού, η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία, που αποδείχτηκε από την συμμετοχή και από την συγκίνηση και τον ενθουσιασμό κατά την παρακολούθηση του προγράμματος. Και όπως ήταν φυσικό, περισσότερο ενθουσιάστηκαν τα παιδιά, μάλιστα όσα έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, αγόρια και κορίτσια. Άλλωστε, η γιορτή έγινε κυρίως για τα παιδιά, που τα ευλόγησε ο Χριστός. Αξίζουν ευχαριστίες και έπαινος πρώτα στα παιδιά και στους υπεύθυνους του εορτασμού. Και θερμή προσευχή στον Γεννηθέντα Χριστό να ευλογεί το έργο του Συλλόγου και την δεινοπαθούσα Πατρίδα μας.

Εγκαίνια για το Θεατρ. Εργαστήρι «Έκφραση» • Τα εγκαίνια του Θεατρικού Εργαστηρίου « Έκφραση» (Κουντουριώτη 54, θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Σάββατο και ώρα 11.30 π.μ. Θα παρουσιαστούν χριστουγεννιάτικα δρώμενα από όλα τα τμήματα του εργαστηρίου και θα ακολουθήσει χριστουγεννιάτικο πάρτι.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Αύριο, στην Κεντρ. Πλατεία

Για δεύτερο μήνα

• Εκδήλωση για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης διοργανώνει αύριο, Κυριακή στην Κεντρική Πλατεία ο ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να ενισχύσει το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης. Ζητούνται τρόφιμα, είδη υγιεινής, ρούχα, παπούτσια και παιδικά παιχνίδια. Η συγκέντρωση τροφίμων (μη ευπαθών προϊόντων για τα οποία δεν χρειάζεται ψυγείο) θα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

• Συνεχίζονται για δεύτερο μήνα οι παραστάσεις του έργου του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Σιμιγδαλένιος» που παρουσιάζει η Παιδική-Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο «Καμπέρειο» Θέατρο. Το έργο παίζεται από Τρίτη έως Παρασκευή, ώρες 9.15 και 11.15 π.μ. για να δοθεί η δυνατότητα να το παρακολουθήσουν σε ώρες μαθημάτων τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Ηπείρου και Λευκάδας.

Συνεχίζονται στο Καμπέρειο οι παραστάσεις με «Σιμιγδαλένιο»

Ο Δήμος Ιωαννιτών συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης

Εν τω μεταξύ και σήμερα, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών θα συγκεντρώσουν και θα παραδώσουν φρούτα και λαχανικά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Σήμερα και αύριο

Και για ενήλικες

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης από την Αδελφότητα Μεγ. Περιστερίου • Εκδηλώσεις συνεισφοράς και αλληλεγγύης διοργανώνει ο Χορευτικός Όμιλος της Αδελφότητας Μεγάλου Περιστερίου. Έτσι, σήμερα, Σάββατο και ώρα 12 μ. θα πραγματοποιήσει Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τίτλο «Κάνε μια ευχή πρόσφερε και εσύ» στην πλατεία Χατζή, στους Αμπελόκηπους, καλώντας τα παιδιά να στολίσουν δέντρα, να γράψουν ευχές και να χαρίσουν κάποιο από τα παιχνίδια τους ή τα παραμύθια τους (σε καλή κατάσταση) τα οποία θα προσφερθούν στις παιδιατρικές κλινι-

Εκτός από τις παραστάσεις για τα σχολεία θα δοθούν και δύο παραστάσεις για το κοινό σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή,. Η αυριανή παράσταση του αρχίσει στις 6.30 μ.μ. και της Κυριακής στις 12 μ. με γενική είσοδο 10 ευρώ. Με αυτές τις παραστάσεις

κές των Νοσοκομείων Δουρούτης και «Χατζηκώστα». Θα προσφερθούν γλυκίσματα και θα συμμετάσχει η Jazz ορχήστρα του Μουσικού Γυμνασίου Ιωαννίνων. Αύριο, Κυριακή και ώρες 12 μ. με 3:30 μ.μ. θα κάνει εκδήλωση με τίτλο «Χορεύουμε και προσφέρουμε». Θα είναι ένας μαραθώνιος χορού σε ρυθμούς Ζούμπα, latin, dance κ.α. στο κλειστό γυμναστήριο του Λυκείου Ζωσιμαίας. Είσοδος 3 ευρώ. Τα έσοδα θα προσφερθούν στο ορφανοτροφείο της Ι.Μ. Δουραχάνης.

• Ανοικτή θα είναι η Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη μεθαύριο, Δευτέρα, από τις 12:30 έως τις 7:30 μ.μ., προκειμένου να στολιστεί η Ελατοχώρα με τις ευχές μικρών και μεγάλων φίλων της.

ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΑΣΠΡΟΥ∆ΗΣ

ΤΜΗΜΑ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς στην Αμερική τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδοοφθαλμολογίας & Στραβισμού

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ • ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χειρουργική δραστηριότητα

• καταρράκτης • Στραβισµός (παιδιών και ενηλίκων) • Παιδοοφθαλµολογία • Παθήσεις βλεφάρων - δακρυϊκών πόρων - οφθαλµικού κόγχου • γλαύκωµα

ΤΜΗΜΑ: ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ • TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615, Fax: 26510-20614

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/12/2013 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΒΕΡΜΠΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Ζωσιμαδών 18 (Γυαλί Καφενέ), τηλ. 24925 • 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Νιάρχου & Δήλου 1, τηλ. 02414 • ΓΚΑΤΖΙΑΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Μιχαήλ Αγγέλου 2, τηλ. 22848 • ΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Ν. Παπαδοπούλου 13 (Καμπέρειο), τηλ. 20977 • ΖΑΡΚΑΔΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΝΑ, Θωμά Πασχίδη 40 – Αμπελόκηποι, τηλ. 20110 • ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24Β, τηλ. 27678 • ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Πλατεία Πάργης 3, τηλ. 23212 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • ΡΕΝΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Δαγκλή 5, τηλ. 31434 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ - ΜΠΟΥΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Γρηγορίου Σακκά 11, τηλ. 22012 ΚΥΡΙΑΚΗ 22/12/2013 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πλατεία Τζαβέλα 1 (Τζαμί Καλούτσιανης), τηλ. 22100 • 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δωδώνης 4547, τηλ. 49296 • ΖΗΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, Σουλίου 34, τηλ. 66590 ∆ΕΥΤΕΡΑ 23/12/2013 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΚΑΚΟΣΙΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Θωμά Πασχίδη 40 – Αμπελόκηποι, τηλ. 20110 • 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΒΑΚΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δωδώνης 2, τηλ. 23658 • ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αβέρωφ 26, τηλ. 35887 • ΓΚΑΡΑΛΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, 28ης Οκτωβρίου 21, τηλ. 21721 • ΒΕΡΜΠΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Ζωσιμαδών 18 (Γυαλί Καφενέ), τηλ. 24925 • ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 1, τηλ. 38350 • ΘΕΜΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Χαριλάου Τρικούπη 4, τηλ. 39221 • ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24Β, τηλ. 27678 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΡΕΝΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Δαγκλή 5, τηλ. 31434 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Νιάρχου κ’ Δήλου 1, τηλ. 02414

 Κ.Τ.Ε.Ο. Τηλ. επικοινωνίας (ραντεβού) 93333. 

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

Θεραπεία ειδικών παθήσεων

• αµβλυωπία • διπλωπία • αµφιβληστροειδοπάθεια των προώρων νεογνών • παθήσεις οπτικού νεύρου • θυρεοειδική οφθαλµοπάθεια

Δ/νση Ιατρείου: Πυρσινέλλα 4, 2ος όροφος - e-mail: asproudisi@yahoo.gr Ραντεβού στο τηλέφωνο: 690 8571773

e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr • www.epirusdiagnosis.gr

Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . . .199 Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: .80111 Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . . .80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . . .99.111 Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . . .99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . . .166 ΙΚΑ (Ραντεβού) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . . .7793777 Bλάβες: ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050 OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888 ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500 EΛΠA: . . . . . . . . . . .49695 - 49643 και 10400 HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . . .1057 EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . . .1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . . .31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . . .11888

Οι συντελεστές Συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής: Σκηνοθεσία Γιάννης Αναστασάκης, σκηνικά-κοστούμια Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική Βαγγέλης Μπουλουχτσής, φωτισμοί Βαγγέλης Νέτης, βοηθός σκηνοθέτη Χριστόδουλος Κωτσίνας και βοηθός σκηνογράφου Ελένη Καΐκα.

Η Ελατοχώρα των ευχών στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Σύγχρονη ∆ιαγνωστική

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. 

θα ολοκληρωθούν οι θεατρικές παραγωγές του Δημοτικού Θεάτρου για το 2013.

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 25014 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC AIR» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-26218 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA Δευτέρα-Πέμπτη-Παρασκ. 10.40 π.μ. & 19.30 μ.μ. Τρίτη-Τετάρτη-Σάββατο 10.40 π.μ. Κυριακή 19.30 μ.μ. IΩANNINA-AΘHNA Δευτέρα-Πέμπτη-Παρασκ. 12.10 μ.μ. & 21.00 μ.μ. Τρίτη-Τετάρτη-Σάββατο 12.10 μ.μ. Κυριακή 21.00 μ.μ.

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • JUSTIN BIEBER’S BELIEVE (από 25/12) • ΧΟΜΠΙΤ: Η ΕΡΗΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΙΣΤΗ • Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ WALL STREET • ΒΡΕΧΕΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ 2 • ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ • LAST VEGΑS • ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ • 47RONIN (από 25/12) • ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ • H KΡΥΦΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΙ (από 25/12) • EΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 2

• 1961. Ζευγάρι επισκεπτών θαυμάζει τη θέα της Παμβώτιδας και του Ίτς Καλέ από τον χώρο του Ασλάν Τζαμί στο Κάστρο (σημερινό Δημοτικό Μουσείο)... (Aπό το λεύκωμα «Ιωάννινα. Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη» του Ριζαρείου ιδρύματος)

σήμερα Σ Α Β Β Α Τ Ο Ανατολή: 07.37’ Δύση: 17.09’ Σελήνη 19 ημ.

21

ΕΤΟΣ: 2013 Μήνας: 12ος Εβδ.: 51

Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

† Ιουλιανής και των συν αυτή 500 Μαρτ., Θεμιστοκλέους μ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

21-12-1818

– Γεννιέται η Αμαλία, η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας.

21-12-1925

– Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν».

21-12-1952

– Η Ελένη Σκούρα ορίζεται υποψήφια του Ελληνικού Συναγερμού (Αλέξανδρος Παπάγος) και θα γίνει η πρώτη ελληνίδα βουλευτής.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 21 Δεκεμβρίου 1988 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25

χρόνια πριν

 Μητσοτάκης – Φλωράκης – Στεφανόπουλος – Κύρκος. Όλοι κατά Ανδρέα. Ζητούν κοινή συνάντηση μαζί του και άμεσες εκλογές. Εξαιτίας της αποτυχημένης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Οξύτατο πρόβλημα στέγης στην Ήπειρο. Ομιλία του κ. Θεόδ. Γεωργιάδη στο Δημ. Συμβούλιο. Σε Άρτα και Πρέβεζα. Τρεις νεαροί τραυματίες σε τροχαία. Ο ένας οδηγούσε μοτό χωρίς κράνος, ο άλλος φορτηγό χωρίς δίπλωμα. Ελ. Καλογιάννης – Ηλ. Βεζδρεβάνης. Έκφραση φασισμού ο διωγμός κατά της «Ελευθερίας». Ερώτησης προς αρμόδιους υπουργούς. Έξι χωριά του Νομού ακόμη αποκλεισμένα. Με αλυσίδες η συγκοινωνία σε Κατάρα και Βίγλα.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Ε ΠΙΣΤΗΜΗ

&

Τ ΕΧΝΗ

Θεοφάνης Αγγελίδης: Ανοίγοντας νέο δρόμο στην καλλιτεχνική δημιουργία...

° Από την πάνα του ξυδιού έφτιαξε καμβά ζωγραφικής

® Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΩΖΟΥ, συντ/χου Εκπαιδευτικού

• Οι εφευρέσεις αρχίζουν από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη. Ο πρωτόγονος άνθρωπος, από τη στιγμή που πέταξε την πέτρα για να χτυπήσει ένα ζώο, ή να ρίξει έναν καρπό, ή να αμυνθεί με το ρόπαλο κατά των αγρίων ζώων είχε κάνει μια σπουδαία εφεύρεση. Με τις εφευρέσεις επινοούμε μεθόδους εργασίας και δημιουργούμε αντικείμενα που δεν υπήρχαν. Αυτές αποτελούν πάντοτε την πρόοδο στον τεχνικό τομέα και κάνουν πιο ξεκούραστη και πιο αποδοτική την εργασία του ανθρώπου. Η τεχνολογία διευρύνει τα όρια του εφικτού. Χάρη σ' αυτή χτίζουμε κτήρια, τα οποία δε θα μπορούσαμε να χτίσουμε πριν. Τα έργα του Καλατράβα στην Αθήνα, πριν τους ολυμπιακούς αγώνες, δε θα είχαν σχεδιαστεί, αν δεν είχαν επινοηθεί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματά του και βελτιώνει την κατάστασή του. Οι εφευρέσεις διαφέρουν από τις ανακαλύψεις σε τούτο: οι μεν πρώτες δημιουργούν αντικείμενα που ανοίγουν νέους δρόμους για την απόσπαση από τη φύση απαραίτητων αγαθών, οι δε ανακαλύψεις, αντίθετα, είναι διαπιστώσεις πραγμάτων που υπήρχαν, αλλά μας ήταν άγνωστα. Όλες σχεδόν οι εφευρέσεις στηρίζονται στις ανακαλύψεις και αυτό φέρνει συχνά σύγχυση στον προσδιορισμό της έννοιας εφεύρεση, γιατί μοιάζουν σαν δυο αλλάδερφες με διαφορετικό πρόσωπο και ίδιο DΝΑ. Σήμερα οι ανακαλύψεις και οι εφευρέσεις είναι περισσότερες. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση γνώσεων και στη διάθεση τελειότερων εργαλείων ερεύνης. Ας μη λησμονάμε ότι η παρατήρηση προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα. Επομένως, όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα στηρίζονται στην παρατήρηση και επαληθεύονται από την έρευνα.

Ευεργέτες... Πιστεύω ότι οι εφευρέτες είναι οι ευεργέτες της ανθρωπότητας. Αυτοί είναι που άλλαξαν την όψη του κόσμου. Χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε πρόοδος. Χωρίς .την ανακάλυψη της φωτιάς δε θα υπήρχε πολιτισμός και ο άνθρωπος ακόμη και σήμερα θα ζούσε στα σπήλαια, χωρίς την ανακάλυψη της πενικιλίνης χιλιάδες άνθρωποι θα πέθαιναν κάθε χρόνο και χωρίς τις ανακαλύψεις του τροχού, του ηλεκτρισμού, του αεροπλάνου, της ατομικής ενέργειας, του διαστημό-

Σελ. 9η

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

πλοιου... ο άνθρωπος θα ζούσε ακόμη στην παλαιολιθική εποχή. Αν η τεχνολογία είναι τόσο απαραίτητη όσο το οξυγόνο, η ανακάλυψη είναι η πηγή της τέχνης και της επιστήμης, είναι το διαισθητικό μυαλό του επιστήμονα, το θείο

δώρο και η λογική. Αν η τεχνολογία είναι το σεντούκι και οι ερωτήσεις το κλειδί, η ανακάλυψη είναι η οικοδομή της επιστήμης και παραμένει προσηλωμένη στην όλο και πιο βαθιά κατάκτηση της γνώσης.

Από το ξύδι στην τέχνη! Αν όλα τα λουλούδια ανθίζουν εύκολα, οι εφευρέτες φυτρώνουν δύσκολα, είναι σπάνιοι. Ένας από αυτούς τους σπάνιους, που φύτρωσε μέσα από την κοινωνική ξεραΐλα, είναι και ο κ. Θεοφάνης Αγγελίδης, του οποίου το μυαλό είναι ανοιχτό παρόμοια με το ανοιχτό αλεξίπτωτο, προορισμένο να ακτινογραφεί, να σκέπτεται και να περνάει από το κόσκινο της λογικής και την παραμικρή λεπτομέρεια, και με την οξυδέρκεια που τον διακρίνει να διεισδύει στα βάθη του αγνώστου, να ανακαλύπτει τα μυστικά της φύσης και να τα φέρνει στο φως. Ένα από αυτά τα μυστικά της φύσης, κρυμμένο με επιμέλεια από καταβολής κόσμου στην πάνα του ξιδιού, είναι η μεμβράνη, την οποία ανακάλυψε ο κ. Θεοφάνης Αγγελίδης. Παρατήρησε προσεκτικά ότι, αν η πάνα του ξιδιού εκτεθεί στον ήλιο, μεταβάλλεται σε μεμβράνη, επιφάνεια κατάλληλη για ζωγραφική, πάνω στην οποία ζωγράφισε ο ίδιος. Είναι καλαίσθητη και ανθεκτική και πιστεύω πώς σύντομα θα χρησιμοποιηθεί στη ζωγραφική και πιθανόν και σε άλλες εφαρμογές. Η ανακάλυψη του κ. Θεοφάνη Αγγελίδη δεν είναι εφήμερη, έχει πυκνότητα, βάθος και διάρκεια. Ο ίδιος έχει μέσα του την ασίγαστη φλόγα της προσφοράς που του ζεσταίνει τις πνευματικές του ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα, τον κάνει να προσπαθεί και να αγωνίζονται συνεχώς για την πρόοδο, για το ποιοτικό ανέβασμα της ζωής, της τέχνης και της επιστήμης, πράγμα που του ανεβάζει ψηλά τον πήχυ της εκτιμήσεως και τον καθιστά σεβαστό και αξιαγάπη¯ 14η σελ.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. ( Δέ χ ε τ α ι μ ε ρ α ν τε β ο ύ ) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Τηλ.: 26510 26560 κιν.: 6972897763

¯ από 1η σελ.

λάει για την ανάγκη μιας… νοητικής εξέγερσης των πολιτών, για την κρίση που διέρχεται το ελληνικό «πεντάγραμμο», αλλά και για τη φιλοδοξία του να βγάλει προς τα έξω το ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα της Ηπείρου.

Η συνέντευξη • Δημήτρη, μετά από πόσα χρόνια έρχεται η «Kρασομηλιά», ο νέος δίσκος σου; -Η «Κρασομηλιά» είναι ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Έχουν μεσολαβήσει βέβαια άλλοι τέσσερις δίσκοι με το Τρίφωνο. Συνολικά έχω κάνει επτά CD… • Τώρα που το Τρίφωνο δεν υφίσταται πλέον, πώς νιώθεις ως σόλο καλλιτέχνης; Σου λείπει η ομαδική δουλειά ή οι ορίζοντες χωρίς παρέα είναι πιο διευρυμένοι; -Το Τρίφωνο σταμάτησε απότομα, καθώς χάσαμε ένα μέλος μας, το Γιώργο. Είναι πολύ ωραίο και πολύ σημαντικό πράγμα να είσαι μέλος μιας ομάδας, γιατί εισπράττεις τη δύναμή της, έρχεσαι αντιμέτωπος με τα ελαττώματά σου, μαθαίνεις απ’ τους άλλους. Εμένα με βοήθησε πολύ και ως τραγουδιστή και ως μουσικό. Ωστόσο και το να είσαι μόνος έχει τη χάρη του. Εγώ παίρνω τώρα όλο το βάρος της ευθύνης πάνω μου, δεν μοιράζομαι την επιτυχία ή την αποτυχία με κάποιον. Όλα πια αφορούν μόνο εμένα. Αυτό που τουλάχιστον απολαμβάνω με την δική μου ορχήστρα είναι το παραδοσιακό «χρώμα» που δεν μπορούσαμε να το έχουμε με το Τρίφωνο γιατί είχαμε κάνει μια πιο ροκ μπάντα. Εγώ κυρίως ήμουν το παραδοσιακό

O ταλαντούχος Ηπειρώτης ερμηνευτής ΔΗΜ. ΥΦΑΝΤΗΣ στον «Π.Λ.»

«Όταν ξυπνήσουμε ως λαός θα’ ρθουν καλύτερες μέρες…» σε μια καλή παραγωγή; -Εκ των προτέρων ξέρεις πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις πίσω τα λεφτά σου! Εγώ ως τραγουδοποιός μπορεί να εισπράξω μέσα από την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα όταν παίζω τα τραγούδια μου, ο στιχουργός κι ο συνθέτης όμως δεν κερδίζουν πλέον τίποτα σχεδόν απ’ τα δικαιώματα των τραγουδιών τους. Ο δίσκος πάλι είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνηθεί, αφού δεν υπάρχουν δισκάδικα και εκπομπές, ενώ οι καλλιτέχνες προσπαθώντας να βγάλουν τα χρήματα της παραγωγής υποκύπτουν στον πειρασμό να δίνουν τις δουλειές τους σε εφημερίδες και περιοδικά. • Οι κρατικοί ραδιοσταθμοί έκαναν τη διαφορά πάντως όταν λειτουργούσαν, έτσι δεν είναι; -Το κλείσιμο της ΕΡΑ κυριολεκτικά μας… έκοψε τα πόδια! Έπαιζε ένα τραγούδι το δίκτυό της και ακούγονταν σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Τώρα πρέπει να πας στο κάθε ραδιόφωνο κάθε μικρής πόλης και να ζητήσεις από διευθυντές και υπευθύνους που δεν γνωρίζουν και δεν αγαπούν το αντικείμενο να παίξουν ένα τραγούδι σου. Υπάρχει φυσικά οι και το playlist που κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Πού είναι αυτοί οι παραγωγοί εμπνευσμένοι να τρέξουν, να αναδείξουν και να κάνουν πράγματα, πού είναι το Ραδιόφωνο που βγαίνει έξω στον κόσμο… Στην ΕΡΑ γινόταν άλλη δουλειά. στοιχείο στο συγκρότημα, όμως στις μετακινήσεις μας δεν μπορούσαμε να έχουμε ένα – δύο παραδοσιακά όργανα, όπως θα ήθελα. • Τώρα που είσαι μόνος γυρνάς σε πιο παραδοσιακό ύφος, έτσι δεν είναι; -Τώρα πλέον ο ήχος είναι ο δικός μου, δηλαδή παραδοσιακά όργανα παιγμένα όμως με τον σημερινό τρόπο. Βλέπεις, η μουσική και οι μουσικοί συνεχώς εξελίσσονται. Αλλιώς το κλαρίνο θα παίξει σήμερα, αλλιώς έπαιζε πριν 30 χρόνια. Με την ορχήστρα μου έχουμε τα δικά μας ακούσματα, όμως ακομπλεξάριστα παίζουμε κι άλλα πράγματα, από τη Θράκη κ.λ.π... Να φανταστείς, εγώ στην ορχήστρα μας παίζω λαούτο, ούτι και πνευστά, έχουμε όμως και κανονάκι, κλαρίνο, φλογέρα, κρουστά και πιάνο. Μ’ αυτά τα όργανα παίζουμε Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, ερμηνεύουμε όμως και λαϊκά τραγούδια… • Η «Κρασομηλιά» έχει καινούριες συνθέσεις δικές σου; -Το νέο CD περιέχει 13 καινούρια τραγούδια. Από τότε που γύρισα ξανά στα Γιάννενα έγραψα πάνω από 30 νέα κομμάτια, καθίσαμε τα ακούσαμε παρέα με φίλους και μαζί διαλέξαμε τα τραγούδια του νέου δίσκου. Όλος έγινε σε φιλικό επίπεδο. Οι φίλοι μου διάλεξαν τα τραγούδια, οι φίλοι μου οι μουσικοί έπαιξαν αφιλοκερδώς. Έχει δουλέψει πολύς κόσμος γι’ αυτό το CD. • Έχεις μάλιστα και σημαντικές συμμετοχές μέσα σ’ αυτό… -Ναι, έχω τον Γρηγόρη το Γκλιούμη απ’ τα Υπόγεια Ρεύματα με τον οποίο είμαστε απ’ το ίδιο χωριό, τη Βροντισμένη, το Γιάννη Κότσιρα και τον Παντελή Θαλασσινό.

Η κρίση στη μουσική • Σε μια εποχή κρίσης όπου η δισκογραφία… αργοπεθαίνει, πόσο ρίσκο είναι να επενδύεις

• Τα Δημοτικά Ραδιόφωνα δεν σώζουν κάπως την κατάσταση; -Τα Δημοτικά Ραδιόφωνα έχουν τεράστια διαφορά σ’ αυτό που παίζουν με τους υπόλοιπους περιφερειακούς σταθμούς, ωστόσο, αν κρίνω τουλάχιστον απ’ το δικό μας Δημοτ. Ραδιόφωνο, μπορώ να πω ότι θέλει πάρα πολλή δουλειά για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να γίνει ανταγωνιστικό μουσικά. Εγώ έχω… φάει πόρτα παλιότερα, αφού σε πρότασή μου να γίνουν χορηγοί επικοινωνίας σε συναυλία που διοργάνωσα στο χωριό δεν πήρα καν απάντηση! Πού είναι αυτοί οι παραγωγοί οι εμπνευσμένοι να τρέξουν, να αναδείξουν και να κάνουν πράγματα, πού είναι το Ραδιόφωνο που βγαίνει έξω στον κόσμο… Στην ΕΡΑ γινόταν άλλη δουλειά. • Αφού μιλήσαμε για το Δημοτικό Ραδιόφωνο, πες μου τη γνώμη σου και για το Πνευματικό Κέντρο στο Δήμο Ιωαννιτών… -Το Πνευματικό Κέντρο, τόσο η κ. Στρατσιάνη όσο και ο κ. Ελισάφ, κάνουν πραγματικά μια πάρα πολύ αξιόλογη προσπάθεια στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Οφείλω να τους πω και δημόσια ένα μεγάλο μπράβο και να υποσχεθώ πως όπου μπορώ να βοηθήσω κι εγώ με τις δικές μου δυνάμεις, θα είμαι δίπλα τους. • Δημήτρη… νερό στο κρασί σου βάζεις για να τα βγάλεις πέρα στις μέρες μας; -Bάζω… νερό στο κρασί μου αλλά πώς! Μπορεί να υποχωρήσω σε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως, για παράδειγμα, στο να μην υπάρχει μόνιτορ για όλους ή να λείπουν οι γερανοί. Θα παίξω έστω με λιγότερες τέτοιες «ανέσεις». Όμως δε θα πάω σ’ ένα μαγαζί για να παίξω ζεϊμπέκικα ή χορευτικά. Εγώ κάνω το πρόγραμμά μου έτσι, αν σ’ αρέσει έλα να μ’ ακούσεις. Καλλιτεχνικά δεν κάνω υποχωρήσεις, είναι ντροπή μετά από τόσα χρόνια στο χώρο…

Ζωή στην επαρχία • Εσύ ζούσες στην Αθήνα και επέστρεψες πρόσφατα στα

NIKOΣ Γ. TΣOMΠIKOΣ MIKPOBIOΛOΓOΣ Xαρ. Tρικούπη 6

Tηλ: Iατρείου 22.657 Oικίας: 74.186

ΣYMBEBΛHMENΟΣ ME OΛA TA TAMEIA

Γιάννενα και στο χωριό σου. Τι σε οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση; -Επέστρεψα στα Γιάννενα μόνο και μόνο για να μπορώ να απολαμβάνω την ηρεμία και την ποιότητα ζωής που προσφέρει μια πόλη μικρότερη απ’ την Αθήνα, όμως καλλιτεχνικά η έδρα μου είναι ακόμα εκεί. • Δεν είναι πιο δύσκολο να κουμαντάρεις από δω την καριέρα σου; -Είναι πιο δύσκολο γιατί πρέπει να μετακινούμαι συνέχεια, αλλά η επιστροφή μου ήταν μία

συνετή επιλογή που την σκεφτόμουν χρόνια. Εξάλλου, υπάρχουν κι άλλοι καλλιτέχνες με μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από μένα, όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας κλπ. που ζουν εκτός κέντρου. • Ωστόσο, στην επαρχία μπορείς να κάνεις αυτά που έκανες στην Αθήνα; -Όχι φυσικά! Αν πέρυσι, για παράδειγμα, εμφανιζόμουν στην Αθήνα αντί για τα Γιάννενα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για μένα. Ο κόσμος εκεί είναι πιο… ψιλιασμένος γι’ αυτό που πάει να ακούσει. Στην περιφέρεια έρχονται κάποιοι να σ’ ακούσουν επειδή δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο το Σαββατόβραδο! Εδώ το κοινό είναι πιο περιορισμένο, τα πράγματα πιο… νωθρά και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να γίνουν επαγγελματίες και να έχουν και τις απαιτήσεις ενός επαγγελματία. Σε ό,τι έχει να κάνει τουλάχιστον με τη δική μου τη δουλειά το 90% όσων ασχολούνται δυστυχώς είναι ερασιτέχνες.

Μπουζούκια και διασκέδαση • Εσύ στα μπουκούζια πηγαίνεις ως πελάτης; -Εδώ που τα λέμε, δεν έχουμε και πολλά μπουζουξίδικα στα Γιάννενα! Πριν φύγω για Αθήνα ήταν επτά, πέρυσι δεν υπήρχε ούτε ένα, φέτος κάτι υπάρχει… Τέλος, πάντων, θα πήγαινα σ’ ένα μπουζουξίδικο όπου ξέρω ότι υπάρχει ένας μαέστρος με άποψη ενορχηστρωτικά, όπου αυτοί που τραγουδάνε έχουν φωνή, όπου υπάρχει ένας ήχος αξιοπρεπής, φώτα σωστά, καλός εξαερισμός και σέρβις. Υποκλίνομαι στο ταλέντο ορισμένων τραγουδιστών που δουλεύουν σε μπουζούκια, όμως σαφέστατα εναντιώνομαι στο ρεπερτόριό τους. Δε θα ήθελα ο ήχος της Ελλάδας μετά από μερικά χρόνια να είναι αυτός… • Μουσική διασκέδαση τελικά τι είναι για σένα; -Κακώς η διασκέδαση είναι συνυφασμένη με το χορό και με τη νοοτροπία του να ανεβούμε στο τραπέζι. Μπορείς να περάσεις καλά καθισμένος στην καρέκλα ή το σκαμπό σου, να ακούσεις και να τραγουδήσεις. Όταν, βέβαια, υπάρχει κέφι και διάθεση, καλός είναι ο χορός. Κι εμείς στο πρόγραμμά μας καμιά φορά

τραβάμε τα τραπέζια, χορεύουμε με Ηπειρώτικα και φεύγουμε όλοι ευχαριστημένοι! • Η κρίση πόσο έχει αλλάξει την μουσική σήμερα στην Ελλάδα; -Κοίταξε, ο κόσμος έχει φτάσει να απαξιώνει πάρα πολύ τη μουσική. Δηλαδή σε πολλούς φαίνεται παράλογο να πληρώσουν ένα εισιτήριο για να δουν μια συναυλία. Οι ίδιοι οι μουσικοί πάλι έχουν αναγκαστεί να ρίξουν πάρα πολύ τα μεροκάματά τους, οπότε σήμερα πια δεν υπάρχει μουσικός που να ζει μόνο απ’ αυτή τη δουλειά! Παλιότερα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Για τους αμιγώς τραγουδιστές είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού για να επιβιώσουν θα πρέπει να… ρίξουν πολύ κρασί στο νερό τους! • Ο κόσμος έχει επίσης αλλάξει με την κρίση τα τελευταία χρόνια, έτσι δεν είναι; -Έτσι είναι. Παλιότερα μπορούσες να κερδίσεις τον κόσμο στο πρώτο εικοσάλεπτο, τα πράγματα ήταν πιο άμεσα. Τώρα πρέπει να κάνεις διπλάσια προσπάθεια γι’ αυτό. Να τον κάνεις να ξεχαστεί, να τον «ζεστάνεις» για να ανταποκριθεί. Μια πετυχημένη μουσική παράσταση είναι αυτή που αλλάζει την ψυχολογία του ακροατή και τον κάνει να φεύγει άλλος άνθρωπος από εκείνον που πήγε σ’ αυτήν. • Από πού αντλείς την έμπνευση για τα τραγούδια που γράφεις; -Aπ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας, απ’ τους ανθρώπους που αγαπάω… Και ξέρεις, ένα τραγούδι είναι επιτυχημένο όταν ο ακροατής βλέπει τον εαυτό του μέσα σ’ αυτό. Δηλαδή, μερικές φορές γράφω αυτά που θα ήθελε ο κόσμος να πει αλλά δεν μπορεί να το κάνει.

Το μέλλον... • Τι ονειρεύεσαι για την καλλιτεχνική σου συνέχεια; -Στόχος μου αυτή την περίοδο είναι να κάνω γνωστά τα νέα τραγούδια μου, να βγάλω την «Κρασομηλιά» και το Ηπειρώτικο ιδίωμα πιο έξω. Με κολακεύει πάρα πολύ το γεγονός ότι πηγαίνω στη Μύκονο, την Κρήτη, στο Διδυμότειχο και βλέπω ότι ξέρουν και αγαπούν το «Καίγομαι και σιγολιώνω» ή άλλα Ηπειρώτικα τραγούδια. Θέλω λοιπόν όσο μπορώ να κάνω πιο γνωστό το Ηπειρώτικο ιδίωμα, όπως αντίστοιχα κάνουν οι Κρητικοί με τις δικές τους μουσικές μέσω των Χαίνηδων, του Χαρούλη κλπ.. • Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας; Θ’ αλλάξει κάτι προς το καλύτερο; -Δεν το βλέπω σύντομα. Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα πονέσουμε και πρέπει, εδώ που τα λέμε, να πονέσουμε για να πληρώσουμε τον ωχαδερφισμό που μας διακατείχε τόσα χρόνια, για το γεγονός ότι μας ένοιαζε μόνο για τον εαυτό μας. Ακόμα, εξάλλου, δεν έχουν διορθωθεί πολλές παθογένειες του συστήματός μας και παρόλα αυτά κάνουμε την… πάπια! Όταν λοιπόν ξυπνήσουμε, βάλουμε στην άκρη το δικό μας μικρό προσωπικό συμφέρον και βρούμε εμπνευσμένους ηγέτες να μας οδηγήσουν, τότε θα έρθουν ξανά καλύτερες μέρες. Έχουμε ανάγκη πάντως ως λαός από μια νοητική εξέγερση για να αλλάξει το σύστημα…

πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο ΔΟΛΙΩΤΗΣ Α. ΧΑΡΗΣ ΙΑΤΡΟΣ βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-64141 • Κιν.: 6974 427559 • Email: biotest@in.com Συμβεβλημένος με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλα τα ταμεία


Σελ. 10η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου

Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριών-λεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER.Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 - Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

Q ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Δ. ΑΛΥΜΑΡΑ

Διερεύνηση και αντιμετώπιση: παθολογικών τιμών γενικής αίματος (αιματοκρίτη, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων) • διαταραχών πήξης αίματος • λεμφαδενοπάθειας και σπληνομεγαλίας. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 9.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.30-20.30. Απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, 1ος όροφος. Τηλ. Ιατρείου: 26510 34700 - κινητό: 6948 574225

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού, Τηλ.: 6974-929764

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SpiRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓεΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRipLEX ΑΓΓεΙΩΝ • YΠεΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων 28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

Q ΓΕΝ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Επ. Καθηγητής του Πανεπ. Ιωαννίνων Μιχ. Αγγέλου 20 - Τηλ.: 26510-83639 Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Dr.OYPANIA ZΩH - TOΛH

ΔiΔAKTΩp iATpiKHΣ ΣXOΛHΣ ΠANεΠΙΣΤΗMiOY ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Γρ. Σακκά 7, Ιωάννινα. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Tηλ/Fax: 2651 0 32902 - E-mail: ozoi@otenet.gr

Dr.ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 10:30-12:30 και 6 - 8:30. iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. iατρείου: 26510-78068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 2651033169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος ειδικευθείσα στην ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. εκπαίδευση στην Μονάδα ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790 Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου & Φ. Τζαβέλλα 2. Tηλ. iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Αναπληρωτής Kαθηγητής Πανεπιστημίου iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ τ. Καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΥΠεΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ TRipLEX ΑΓΓεΙΩΝ • Συμβεβλημένος με εΟΠΥΥ ΩΡεΣ ΛεΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡεΙΟΥ Πρωί: Καθημερινά πλην Σαββάτου, 9.00-13.00 Απόγευμα: Τρίτη-Πέμπτη, 18.00-20.00 Δωδώνης 50, 45 332 Ιωάννινα 3ος όροφος τηλ. 26514-02506 και (κινητό) 6937-589048

email: ktsampoulas@hotmail.com

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. επ. Ακτινολογικού εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:3013:30 - Απογεύματα: 18:00-21:00 – εξυπηρέτηση επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 iΩANNiNA THΛ.: 26510-76975 Kινητό: 6932-490211

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): ΔευτέραΤετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην επεμβατική αντιμετώπιση αρρυθμιών. Έλεγχος/Προγραμματισμός βηματοδοτών και απινιδωτών. Υπέρηχοι καρδιάς, Δοκιμασία κόπωσης, Holter Ρυθμού και Πίεσης, Event Recorder. Συμβ. ΥΠΕΘΑ. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και από 17:0020:00, Σάββατο 08:00-12:00. επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ/Fax 2651022448, Κιν. 6949798270

ΖΩΝΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος Σύγχρονο Καρδιολογικό Ιατρείο Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος Υπέρηχος καρδιάς (TRipLEX) • Δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμετο τάπητα • HOLTER ρυθμού 24 ωρών • ΗΟLTER πίεσης 24/48 ωρών • Μελέτη – Θεραπεία Υπέρτασης Μελέτη Λιπιδαιμικού προφίλ – Καρδιαγγειακού κινδύνου • Δυνατότητα κατ’ οίκον υπερήχου καρδιάς (TRipLEX) 28ης Οκτωβρίου 21 Ιωάννινα, 1ος όροφος, Τηλ. 2651021775 / 6977689955 mail: zoniosg@gmail.com • web: zonioskardiologos.gr Ώρες λειτουργίας 08.00 με 14.00 και 17.30 με 21.00 Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

Υπέρηχοι Καρδιάς - Triplex - Δοκιμασία Κόπωσης Holter ρυθμού - Holter πίεσης - Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Δέχεται καθημερινά από 9 - 13.30 και από 17.30 - 20.30. Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16 - 1ος όροφ. - Τηλ. Ιατρείου: 26510 72200 κιν. 6944 624190

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Α.Μ.Ι.Σ.Ι. 2293. Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

ΘΩΜΑΣ ΠΟΤΣΗΣ

Ειδικός Καρδιολόγος Υπέρηχοι καρδιάς (triplex), Δοκιμασία κόπωσης, Holter ρυθμού & πίεσης, Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Παπάζογλου 4 (1ος όροφος). Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:30-14:00, απόγευμα 17:30-21:00. Σάββατο 9.00 - 12.00. Τηλ: 2651076980, 6974075208

Q ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔεΧεΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με εΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D.

τ. Ιατρός Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-τεστ παπανικολάου • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου- NST • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Γυναικολογική ενδοκρινολογία • εφηβική Γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Γυναικολογικές παθήσεις • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία. Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 26510-38110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@yahoo.com. Από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30-13.30 και 17.30-21.00. Το Σάββατο πρωί με ραντεβού.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 2ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 κιν.: 6945-594292 - οικίας: 26510-57706

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, ελβετία εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, ελβετία τ. επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 - 26790 Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

EPΓAΣTHPIO: Aιματολογικό - Bιοχημικό, Mικροβιολογικό - Oρμονολογικό. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, iωάννινα. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 - 1ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.00-21.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00 - 13:00. Τηλέφωνο & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942988549. Συμβεβλημένος με εΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑεε, εΤΑΑ)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με εΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑεε, εΤΑΑ) Καθημερινά: 7.30 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Ιατρός Νευρολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Έμμισθος Επιστ. Συνεργάτης Πανεπιστημιακών Νευρολογικών Κλινικών Freiburg και Ulm Γερμανίας Εξωτερικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Εξειδικευμένος στην Κλινική Νευροφυσιολογία, Νευρο-ωτολογία και Νευρο-οφθαλμολογία Πλήρες Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο Εξειδικευμένο Ιατρείο Νευροεκφυλιστικών νόσων, Επιληψιών και Πολλαπλής σκλήρυνσης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 και ΣΤΑΔΙΟΥ Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651025486, 2651065238, 6944435777. e-mail: grigoriosnasios@gmail.com

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 13:30 και 17:30 - 20:00. Συμβεβλημένη με ε.Ο.Π.Υ.Υ. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά (Δευτ. - Παρ.): 10.30-13.30 και 18.00-20.00. Τετάρτη μόνο με ραντεβού Τηλ. Ιατρείου: 2651-400679, κιν.: 6972-205889

Q ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΚΗΣ

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9-14. Απόγευμα μόνο με ραντεβού. Τηλ. Ιατρείου: 26510-33577 Τηλ. Σπιτιού: 26510-34002. Κιν.: 6998-436282 email: spgakis@mail.com. Κοραή 10-12 - Ιωάννινα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ΓΚΡΙΜΟΤΣΗ

•Λεύκανση με το σύστημα ZOOM 2 (USA) •Ψηφιακή ακτινογραφία • Αισθητική οδοντιατρική Ιατρείο: Δαγκλή 7 (Δίπλα από ΑΤε). Τηλ.: 26510 29328 - Κιν.: 6972 900853

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΕΝΤΖΟΣ

Κοραή 8, 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-39618 - 39817 - κιν.: 697 4959732

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαίδευση στο University Hospital Al. Manzoni – Lecco – italy • Πελματογράφος για ανάλυση βάδισης και παθήσεις κάτω άκρων. Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 και 17:30-20:30 εκτός Τετάρτης απόγευμα. Χαριλάου Τρικούπη 4. Ιωάννινα. Τηλ/Fax:2651401131. Κιν:6974398839. Email:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΣΙΜΑΡΗΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή πρωί: 08.30-14.00, απόγευμα: 18.00-21.00. Μεσημέρι (14.00-18.00), Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κοραή 4, Ιωάννινα (2ος όροφος), τηλ. 26513-06196, κιν.: 6974-143145, e-mail: dimitris.tsimaris@gmail.com

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 13.30 και 18.00 - 21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

28ης Oκτωβρίου 32 - 1ος όροφος (πρώην Kλινική Δογορίτη). Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:00-21:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΣΥΛΑΚΟΣ

Δέχεται καθημερινά: 09:00 - 13:30 και 17.00 20.00, εκτός Τετάρτης απογεύματος 17.00 - 19.00. Κοραή 8 (3ος όροφος) - Τηλ.- Fax: 26510-75276 Kιν. 6934 300303. e-mail: anasylakos@yahoo.gr

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Παπάζογλου 3 (1ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942-056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΜΙΧΑΗΛ-ΗΛΙΑΣ Ν. ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΣ

Χειρουργική προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, πτερύγια), Laser αμφιβληστροειδή, Οπτικά πεδία, Παχυμετρία Κερατοειδούς, Παιδιατρικός εξοπλισμός, Ψηφιακή απεικόνιση βυθού. Δέχεται καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή από τις 09.00-14.00 και 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα - Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 6 (δίπλα στον ΟΤΕ) 3ος όροφος, Ιωάννινα. • Τηλ. 26510-65060, κιν.: 6944-654377.

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χαριλάου Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973691311

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κινητό: 6945399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 26510-74470, Κινητό: 6973-691599

ΖΩΗ Κ. ΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τέως Επικ. Επιμελήτρια Β’ Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ

Δέχεται καθημερινά: πρωί 9:00-13:30 (Παρασκευή 11:00-14:00), απόγευμα 18:0020:30 (εκτός απόγευμα Τετάρτης). Δ/νση: Αγίας Μαρίνας και ευριπίδη Σούρλα 12 (Παράπλευρα της Αγροτικής Τράπεζας Καλούτσιανης, ισόγειο). Τηλ /Fax: 2651038188, Κιν: 6946080505, email: zoimitrog@gmail.com

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΘ. ΝΙΚΑΣ

Ειδικός Ιατρός Εσωτερικής Παθολογίας πρ. Επικ. Ιατρός Α’ Παθ/κής Κλ. ΠΓΝΙ

Ώρες λειτουργίας του ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 09.30-13.30 και 18.00-21.00 (εκτός απογεύματος Τετάρτης) 28ης Οκτωβρίου 17α (2ος όροφος), Ιωάννινα Τηλ. & fax: 26510-77933, κιν.: 6945545430

ΗΛΙΑΣ Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δέχεται καθημερινά: Πρωί 9.00 π.μ. - 1.30 μ.μ. Απόγευμα 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. εκτός Τετάρτης απογεύματος (μόνο ραντεβού) Συμβεβλημένος με ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑεε(ΤεΒε), ΔεΗ, ΟΤε. Δ/νση: Σακελλαρίου 1-3 (Πλ. Πάργης) 3ος όροφος • Τηλ. Ιατρείου: 26510-74477, κιν. 6937 309908

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΑΚΗΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 5.30 - 8.30, Σάββατο πρωί με ραντεβού. • Βαλαωρίτου 12 (μεταξύ Άλσους και Λυκείου Ζωσιμαίας) - Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27116, κιν.: 6946-468778 • email: akisoikono@yahoo.gr

ΠΑΠΠΑΣ Η. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοπνευμολογία - Σπιρομετρία Ι. Γούναρη 3 (απέναντι από το ρολόι), Τ.Κ. 45444, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25545, 6976-436489 • www.thanospappas.gr • thanospapp@ gmail.com

ΜΑΡΙΑ Ε. ΦΙΝΤΖΟΥ-ΖΙΩΓΑ

Παιδίατρος εξειδικευθείσα στη Νεογνολογία

Μιχαήλ Αγγέλου 15, 4ος όροφος - Ιωάννινα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 13:30 πρωί, 18:00 20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού. Τηλ./Fax: 26515-51194, κινητό: 6975-784104 • email: mfintzou@gmail/com

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων, Οικογένειας Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία, Αποκατάσταση Ψυχικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων που εκδηλώνονται με διαταραχές στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην ένταξη στο σχολείο – αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. λόγου, μάθησης, αυτισμός κ.ά.) – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα – σοβαρά γεγονότα ζωής (π.χ. διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου κ.ά) – προβλήματα σχέσεων – δυσκολίες του γονέα στην άσκηση του ρόλου του – ατομική, ομαδική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων Υπεύθυνοι Παιδοψυχίατροι: Χαριτίδου Σ. Ευμορφίλη – Καρατζένης Ε. Δημήτρης Δέχονται με ραντεβού: 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα. Tηλ. 2651026590, 2651025029 κιν. 6946615985, 6972034331. E-mail: eumorfili@yahoo.com, dimkaratzenis@yahoo.com

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος • Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391 email: panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.00. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Σύγχρονο Νευρολογικό Ιατρείο ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ-ΦΩΤΟΥ

Υπ. Διδάκτωρ της Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων-Μετεκπαιδευθείσα στην Πανεπιστημιακή Νευρολ. Κλινική του pitié-Salpêtrière, Παρίσι - εξειδίκευση στις διαταραχές μνήμης, νόσο Αλτσχάιμερ (άνοια) και Πάρκινσον plus - Διερεύνηση και παρακολούθηση Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, εγκεφαλικών και επιληψίας - Μυογράφημα-εγκεφαλογράφημα - Λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου (γνωσιακά δυναμικά) - Διακρανιακός ερεθισμός για διαταραχές μνήμης, ημικρανία, νευροπαθητικό πόνο Χαρ. Τρικούπη 13Α, Ιωάννινα, τηλ.2651078009 κιν.6974-208438. Δέχεται: Δευτ ως Παρ. 9.00-1.30 / Δευ-Τρ-Πέμ-Παρ. 6.00-8.30

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία Χαριλάου Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.0013.30 & 18.00-21.00. Σάββατο πρωί: ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ • Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καθημερινά: Πρωί 09:00 - 13:30, Απόγευμα 18:00 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΤΖΙΝΑ Δ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, Αέρια αίματος, Προεγχειρητική εκτίμηση ασθενούς, Μελέτη ύπνου. Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00. Δωδώνης 24, 2ος όροφος. Τηλ. 26510-03978, Κιν.: 6944-528253 e-mail:gchristidi@yahoo.gr


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ • Ένα καταπληκτικό ημερολόγιο για το 2014 εξέδωσε το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» αφιερωμένο σε σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες της περιοχής μας που σφράγισαν τα καλλιτεχνικά δρώμενα και την εικαστική ζωή της ακριτικής περιοχής μας τον αιώνα που πέρασε, όπως αναφέρει στο προλογικό σημείωμα ο δραστήριος Πρόεδρος του Ιδρύματος, διακεκριμένος δικηγόρος της πόλης μας κ. Ναπολέων Μάργαρης.

Ο Πρόεδρος του μικρού αυτού πνευματικού φάρου των Ιωαννίνων αλλά με μεγάλη ακτινοβολία με τις πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες και την συνεχώς εμπλουτιζόμενη αξιόλογη βιβλιοθήκη, έχοντας αρκετές γνώσεις κι ευαισθησία στα εικαστικά, φέτος θεώρησε χρέος να τιμήσει, μέσα από το ημερολόγιο, καλλιτέχνες της περιοχής μας που δε ζουν σήμερα, οι οποίοι σε δύσκολους και-

Σελ. 11η

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

Ημερολόγιο 2014 ® Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΟΜΠΟΤΗ

ρούς δημιούργησαν και δίδαξαν αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές. Έργα τους δε βρίσκονται σε πινακοθήκες της ελλάδας και του εξωτερικού. Η ακριτική Ήπειρος ποτέ δεν υστερούσε ούτε και σήμερα υστερεί και σ’ αυτόν τον τομέα όπως τούτο μαρτυρείται από τις πολιτιστικές εστίες της περιοχής μας που δημιούργησαν ο καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. Θεόδ. Παπαγιάννης στο ελληνικό Ιωαννίνων, η Έφη Μαλάμου –κόρη του Κ. Μαλάμου- στη Ζίτσα Ιωαννίνων, η οικογένεια Ι. Κολέφα στο ακριτικό Σταυροσκιάδι Πωγωνίου, ο Π. Βρέλλης (μουσείο κέρινων ομοιωμάτων) στο Μπιζάνι. επίσης στην ε.Η.Μ. έργα του Απ. Πανταζή κοσμούν τη μόνιμη πινακοθήκη, στους Χιονιάδες (μουσείο ζωγράφων και αγιογράφων), στο Καπέσοβο, κλπ. Στο ημερολόγιο υπάρχουν

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τ. Διευθύντρια εΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavrentzou@yahoo.com

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26 (έναντι βιβλιοπωλείου “Δωδώνη”) 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - iΩANNiNA Δέχεται με ραντεβού

AΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΩΣΤΟΥΛΑ Ψυχίατρος M.Sc. • ειδικευθείσα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών • M.Sc. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων • Τέως επιμελήτρια Ψ.Ν. Κέρκυρας Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Δωδώνης 20-22, Ιωάννινα, 1ος όροφος Τηλ.-Fax: 26510-66003, Kιν.: 6977-708955 e-mail: athanasiapan@yahoo.gr

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavan gelis@htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΚΑΠΙΝΑΚΗΣ, ΜD, MPH, PhD

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων επιστημονικά άρτια διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των ψυχικών διαταραχών. εξειδίκευση στις ανθεκτικές περιπτώσεις, βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Χαριλάου Τρικούπη 28, 2ος όροφος. Τηλ. για ραντεβού: 6944-413495, 2651 305912. email: p.skapinakis@gmail.com

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D.

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30 Απογεύματα με ραντεβού Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 Τηλ. - Fax: 26510-22322 - κιν.: 6977579557. e-mail: mtsatsani@gmail.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔεΧεΤΑΙ Με ΡΑΝΤεΒΟΥ • Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ

επεμβάσεις με υπερήχους - (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30. 28ης Οκτωβρίου 21 - 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 - Κινητό: 6932-521398

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

Dr. ΝΑΥΣΙΚΑ Β. ΖΙΑΒΡΑ-ΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείσα στο Charing Cross Hospital imperial College του Λονδίνου • Ν. Δοσίου 8, Ιωάννινα - Τηλ.: (26510) 73528 - Κινητό: 6974 498585 - e-mail: nziavra@ioa.teiep.gr

αντιπροσωπευτικά έργα των καλλιτεχνών: Γ. Καζάκου, Κ. Μαλάμου, Χρ. Δαγκλή, Κ. Μεσαρέ, Α. Μαρούφωφ, Θέμου Μάιπα, Π. Βρέλλη, Αρτ. Μανέκα, ε. Μπότσιου, Κ. Οικονόμου, Α. Πανταζή, Β. Καζάκου, Ι. Κολέφα και Κ. Αρμενόπουλου. Οι δημιουργίες των μεγάλων αυτών καλλιτεχνών και σπουδαίων ταλέντων αντιπροσωπεύουν όλα τα εικαστικά ρεύματα. Ο κάτοχος του ημερολογίου αυτού είναι ευτυχής, γιατί με τα αντιπροσωπευτικά έργα του καθενός ταλαντούχου εικαστικού, έχει στο χώρο του μια πολύ όμορφη, σημαντική πινακοθήκη. Γι’ αυτό το καλλιτεχνικό και συνάμα συλλεκτικό ημερολόγιο του Ιδρύματος «Ιωσήφ και εσθήρ Γκανή» -μας έχει συνηθίσει άλλωστε με τα προηγούμενα- αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στον πρόεδρο κ. Ναπ. Μάργαρη όσο και στο υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ενθαρρύνει τέτοιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες του προέδρου, ούτως ώστε το φιλότεχνο κοινό των Ιωαννίνων να έρθει σε άμεση επαφή με τους σπουδαίους καλλιτέχνες κι αξιόλογους δημιουργούς του τόπου μας.

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ. Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:00 - 14:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 - 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 2651037747, κινητό 6945-296606

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ. ΠΑΝΟΥ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. Χατζηκώστα • Δέχεται καθημερινά: πρωί 9.0013.30, απόγευμα 18.00-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού) Μ. Αγγέλου 15 (εντός στοάς) 3ος όροφος Τηλ./Φax: 26510-38300, κιν.: 6945-773674 e-mail: panoukaterina@gmail.com url: www.panoukaterina.gr

Dr ΝΟΥΣΙΑ Ε. ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΟΦΙΑ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» Χαριλάου Τρικούπη 13 - Ιωάννινα • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 13.30, & 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα: με ραντεβού για ειδικές διαγνωστικές και χειρουργικές πράξεις • Τηλ.-Fax: 26510-25696, κινητό 6946-460318 • email: csenousia@ yahoo.gr.

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΣΑΒΒΑΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Προγράμματα Διατροφής για Παχυσαρκία. Παθολογικές καταστάσεις (Αναιμίες - Υπέρταση - Διαβήτης - Ανορεξία), Υπερλιπιδαιμίες. Αθλητές. εγκυμοσύνη. Διαθέτει μηχάνημα λιπομέτρησης. Δευτ-Παρ.: 9:30-3:00 και 6:00-8:30. Τετάρτη απόγευμα κλειστά. Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 49, 1ος όροφος. Τηλ. 26510 34534, Κιν.: 6936 952163, Email: georgiousavvas@gmail.com

ΖΑΜΠΙΡΑ ΧΡ. ΜΕΛΙΝΑ, MSc, pGDip

Πτυχιούχος ΑεΙ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LONDON METROpOLiTAN UNiVERSiTY). Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διατροφολογία και ειδική στον ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Διαθέτει τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗΣ και ΑξΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. Αναλαμβάνει παιδική και ενήλικη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, καθώς και δίαιτες για κάθε περίπτωση. Βλαχλείδη 5, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-71119.

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φ. ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ, M.Sc (Med.Sc)

Πτυχιούχος ΑεΙ • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή • Πανεπιστήμιο Γλασκώβης – Σκωτία. Member of Nutrition Society UK. Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. εξεΤΑΣΗ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ • ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗ • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛεΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙεΣ • εΓΚΥΜΟΣΥΝΗ • ΘΗΛΑΣΜΟΣ • ΠΑΘΗΣεΙΣ. Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 έως 17.00. Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Σάββατο με ραντεβού. Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ. 26510-20210 και κιν. 6941-585838. Σε ειδικές περιπτώσεις επισκέψεις κατ’ οίκον, www.diaitologos.gr.

ΚΟΣΜΟΣ

& Ο

• Το βιβλιοτετράδιο αυτό απευθύνεται σε παιδιά τριών και τεσσάρων ετών. Είναι φτιαγμένο σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Αναλυτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για το Νηπιαγωγείο και στόχο του έχει να εξοικειώσει το παιδί με τις έννοιες και τις δεξιότητες που μπορεί να κατακτήσει σε αυτή την ηλικία.

ΤΟΥ

Χαρά Κατσαρή (φύλλα εργασίας)

Η μάγισσα Τσαπατσούλα στον παιδικό σταθμό (Εκδόσεις «Διάπλαση») ένα εύχρηστο βοήθημα για εκπαιδευτικούς της συγκεκριμένης βαθμίδας ή για τους γονείς που θέλουν να δώσουν στο παιδί τους ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι. Παρέα με τη μάγισσα Τσαπατσούλα, που όλα τα μπερδεύει και όλα τα κάνει λάθος, το παιδί θα διασκεδάσει και ταυτόχρονα θα έχει την ευκαιρία: • να αναπτύξει τις δεξιότητές του

• να αναπτύξει τη λεπτή κινητικότητα και το συντονισμό χεριού-ματιού • να γνωρίσει καλύτερα το περιβάλλον • να αναπτύξει τη λογική και την κριτική του σκέψη • να εξελίξει τη δημιουργικότητά του. Παράλληλα, προωθείται η επικοινωνία με τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες που προτείνονται.

Dr., Dr. Θωμάς Σ. Ράπης MD, PhD, PhD Στις σελίδες του παρουσιάζονται ποικίλα θέματα, όπως: χρώματα, σχήματα, προμαθηματικές έννοιες, ταξινομήσεις, σειροθετήσεις, αντιστοιχίες, ασκήσεις λογικής, αριθμοί, καθώς και πληροφορίες για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Μαζί με τα άλλα δύο βιβλία που το ακολουθούν, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στα προνήπια και Η μάγισσα Τσαπατσούλα στο Νηπιαγωγείο, μπορεί να αποτελέσει

Γναθοπροσωπικός Χειρουργός Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου τ. Συντονιστής Διευθυντής Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων

Εξειδικευθείς στην Χειρουργική Ογκολογία και Επανορθωτική Χειρουργική της Κεφαλής και του Τραχήλου

Λεωφ. Δωδώνης 20-22, 2ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-49510 - Κιν.: 6945-854441 • E-mail: th-rapis@otenet.gr, th.rapis@gmail.com

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - εφηβική Διατροφή • εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα - Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488 - e-mail: evipetridi@hotmail.com

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

Q ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ MSc

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στην Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και στην Ιπποθεραπεία στο BadWildungen Γερμανίας • Απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις ΚΝΣ, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυικές παθήσεις αλλά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, τύφλωση – κώφωση. εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τηλ. 6936-892931

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

εκπαιδευθείσα στο pECS Γνώστης ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6944-558596

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης • Πρόληψη-Διάγνωση-Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου-Ομιλίας-επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Αρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSc

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας • ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤεΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

• ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOc DEcOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής ενέργειας Θεραπεία Laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CpM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία • Ώρες λειτουργίας: 8.30-14.30 • Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα Καλούτσιανης). Τηλ.:26510-24111, 6976493035

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΑΜΑΝΗΣ

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΤΟΛΗ - ΑΛΕΞΙΟΥ

Eιδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής και Ομιλίας. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων Πυρσινέλλα 21, τηλ. γραφείου 2651020720, κινητό 6944-728974

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLp

Λογοθεραπεία - εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 2651067320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία σπονδυλικής στήλης (μέθοδος McKENZiE) Δέχεται καθημερινά από 9.00-13.00 και 17.30-21.30 (Σάββατο με ραντεβού). Μανάρη 5 (3ος όροφος) - πάνω από το Άλσος. Τηλ. 26510-33377, Κινητό: 6944-467572

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Δ/νση: Γερακάρη 2 (πλατ. Πάργης). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα. Σάββατο πρωί κατόπιν ραντεβού. Tηλ. Φυσικ/ρίου: 2651077304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚOΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert. MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος / αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων, μέθοδος McKENZiE. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9-13.30 και 17.3021.00 (Σάββατο με ραντεβού), 28ης Οκτωβρίου 45, 1ος όροφος. Τηλ. 26510-38355 & κιν. 6932-158566 www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CpM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝεΟ). DEEP OSCILLATION (ΝεΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία /

Laser / Υπέρηχοι • εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο pNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. - Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Φυσικοθεραπευτής - Καθ. Φυσικής Αγωγής Υπερσύγχρονο φυσικοθεραπευτικό κέντρο

Αντιμετωπίζονται άμεσα μυοσκελετικά προβλήματα και αποκατάσταση μεταχειρουργικών καταστάσεων: Όπως: Ολική αρθροπλαστική γόνατος - ισχύου • στροφέων ώμου • πρόσθιος χιαστός μηνίσκος • κατάγματα - διαστρέμματα - μεταταρσαλγίες (διόρθωση στάση σώματος κατόπιν ειδικών πάτων) • προβλήματα μέσης - αυχένα • επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες - περιαρθρίτιδες • θλάσεις • ημικρανίες • όλες οι νευρολογικές παθήσεις Θεραπείες κατ’ οίκον - Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Καθημερινά: 9-1 και 5-9. Λαμπρίδου 9, ισόγειο. Τηλ.: 26510-42288 - email: pplateioannina@yahoo.gr

BAΣ. XATZHEΦPAIMIΔHΣ

KENTPO ΦYΣIKOΘEPAΠEIAΣKINHΣIOΘEPAΠEIAΣ ΦYΣIKOΘEPAΠEYTHΣ

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Σόφιας. Δέχεται καθημερινά: πρωί 9-1.30, απόγευμα 5.30-9, Δωδώνης 5 - Ισόγειο - Tηλ.: 26510-72220 και 6937-597332

Q ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΠΠΑ Χ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ειδ. Αναλυτική κ’ Συστημική ΠαιδιώνΕφήβων-Ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού, Χ. Τρικούπη 10, 1ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας 6986-701233

ΒΙΚΥ ΜΠΑΟΥΡΔΑ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc Υπ. Διδάκτωρ Πανεπ/μίου Ιωαννίνων • Aτομική συμβουλευτική σε παιδιά, εφή-

βους, ενήλικες • Συμβουλευτική σε οικογένειες γονείς και ζευγάρια • Διάγνωση και διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών • Οργάνωση και λειτουργία ομάδων Σχολών Γονέων 28ης Οκτωβρίου 17, Ιωάννινα (εντός στοάς, έναντι ΟΤε) Τηλ.: 6977-257640 και 26511-17750

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤε) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938-900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr

ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

Σύμβουλος ζευγαριών - Συντονίστρια - εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων (εξελικτικό Σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Διαταραχές Άγχους, Πουλίτσα 3 κ’ Κουγκίου (πίσω από τα Δικαστήρια). Τηλ.: 6974-022088 e-mail: mercytime@gmail.com Δέχεται με ραντεβού


Σελ. 12η

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941-461026 και 26510-45584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972769665. ΟΙΚ/12779 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στα Σύβοτα Λευκάδας: α) Οικόπεδο 3.800 τ.μ. άρτιο και οι-

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

ισόγειο γωνιακό κεντρικό κατάστημα ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ σε κομβικό σημείο με πρόσοψη 15 μέτρων σε τέσσερις δρόμους, επί των οδών Σπύρου Λάμπρου και Χρήστου Πάτση στην Πλατεία Πάργης. Ενδείκνυται κυρίως για εταιρίες ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού ως και εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων (κέλυφος), παραϊατρικές, κινητής τηλεφωνίας, διαφημιστικές ως και ειδών ευρείας κατανάλωσης. (ισόγειο 50 τ.μ., πατάρι 25 τ.μ., υπόγειο 35 τ.μ.)

Πληρ. τηλ.: 6981-130040

κοδομίσιμο, βλέπει θάλασσα και απέχει 120 μ. από τη θάλασσα. Έχει νερό και ρεύμα. β) 11 στρέμματα (4.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο) 800 μέτρα από θάλασσα. Βλέπει θάλασσα και γ) 4 στρέμματα άρτιο οικοδομίσιμο βλέπει θάλασσα και απέχει 300 μ. Πληρ. τηλ. 26510-79450 και 6972-647712. ΟΙΚ/13140 ΠΕΔΙΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Πωλείται αγρόκτημα 3.500 τ.μ. σε προνομιακή θέση 500 μέτρα από την Εγνατία οδό. Περίφραξη, ανεοφράκτης κοιν. νερό, αποθήκη και πολλά δέντρα. ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληρ. τηλ. 6974016647. ΟΙΚ/13142 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων οικόπεδο 2.400 τ.μ., έτοιμο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 6979-332679. ΟΙΚ/13144

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 26510-66243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956-423686. ΑΚ/12894 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα καινούργια ετοιμοπαράδοτη, 109 τ.μ. συν 60 τ.μ. ημιυπόγειο σε 200 μέτρα οικόπεδο, εντελώς ανεξάρτητη, στα Καρδαμίτσια, κοντά στο Δημοτικό. Πληρ. τηλ. 6977-398023 και 26510-68020. ΑΚ/12909

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

Πωλούνται ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – STUDIOS 27,5 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της οδού Ευεργετών περιοχή Αρχιμανδρειού - Ζωσιμαίας και 38 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

ημιτελές διαμέρισμα 130 τ.μ. διαμπερές με πανοραμική θέα στην περιοχή Ανατολής.

Πληρ. τηλ.: 6974-724540

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

κτήμα 8,5 στρεμμάτων πίσω από την EXPRESS SERVICE, 150 μέτρα από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού. Πληροφορίες τηλ.

6945-151866

ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Πωλείται ισόγειο κατάστημα 45 τ.μ., ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου 31, Κέντρο, Ιωάννινα. Διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι καινούργια πρόσοψη και δύο εισόδους. Δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως κατοικία. Τιμή: 38.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979671397. ΑΚ/12982 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ακίνητο 90 τ.μ., μονοκατοικία, στην οδό Κουρεμένου 4 στα Ιωάννινα. Πληρ. τηλ. 26510-55007 και 6977-784151. ΑΚ/12991 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) Νεόδμητο τριάρι οροφοδιαμέρισμα Α’ ορόφου στα Καρδαμίτσια με πάρκινγκ, αποθήκη, ανεξάρτητο λεβητοστάσιο, αυλή αποκλειστικής χρήσης, χωρίς κοινόχρηστα και β) Μεζονέτα (υπό κατασκευή) γωνιακή τριών επιπέδων 170 τ.μ. συμπεριλαμβανομένου του υπογείου, στα Καρδαμίτσια σε οικόπεδο αποκλειστικής χρήσης 200 τ.μ. Πληρ. 26510 71631 και 6944 736944. ΑΚ/13147

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι. β) Κατάστημα 240 τ.μ. με πατάρι 100 τ.μ., που μπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11,

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α) ΨΥΓΕΙΟ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΔΙΦΥΛΛΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ & β) ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ, ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΠΛΗΡ. ΤΗΛ.: 6945-430740

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

στο Τζαμί Καλούτσιανης. γ) Κατάστημα 50 τ.μ. στην οδό Δημ. Χατζή 73. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 2651051629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) ισόγειο διαμέρισμα τεσσάρι χωρίς κοινόχρηστα, αυτόνομη θέρμανση στη Νέα Ζωή. β) Διαμέρισμα τριάρι 87 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ στην πυλωτή με πλήρη αυτονομία θέρμανσης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ.: 2651075515 - 6944-424110. ΕΝ/12374 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ.: 26510-28050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 - 404704, 26510 32626, 26510 - 27334. ΕΝ/12456 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 145 τ.μ. επί της οδού Κενάν Μεσσαρέ 24, Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΕΝ/12778 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο, στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50 τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα. Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ. 6944-783076. ΕΝ/12886

ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ

ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΖΗΤΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 55-65 τ.μ. στην πόλη (κατά προτίμηση περιοχή “Ζευγάρια”). Τηλ. 6972 246067 κ. Βασίλης. ΖΗΤ/12934 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κεντρικό κατάστημα νεόκτιστο επί τις οδού Αβέρωφ 20 (πρώην ελληνική τράπεζα) 110 τ.μ. ισόγειο και 110 τ.μ. υπόγειο φωτισμένο, άπαντα με κλιματισμό και ιδιωτικό χώρο επί της οδού Αβέρωφ 40 τ.μ. Tηλ. 6944-297472. ΕΝ/12995 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρό μαγαζάκι στην Σιώζιου Κυπρίου 9 (ιστορικό κέντρο της πόλης). Πληρ. τηλ. 6932-797464. ΕΝ/12999 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 80 τ.μ. Ακαδημίας 3 (κέντρο), 1ος όροφος, 2 κρεββατοκάμαρες, λιβιγκρουμ, χωριστή κουζίνα, μπάνιο, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 26510-25665 και 6940-557317. ΕΝ/13000 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο κέντρο. Τηλ. ιδιοκτήτη 6945-897799. ΕΝ/13006 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο δυάρια ισόγεια, σε νεόκτιστη οικοδομή, με αυλή και χώρο στάθμευσης, αυτονομία θέρμανσης, στην περιοχή Φιλοθέη, δίπλα από την Ίωνος Δραγούμη και κάτω από το Γ.Ν. «Χατζηκώστα». Πληρ. τηλ. 6948-073022. ΕΝ/13012 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ γκαρσονιέρα δίχωρη και σοφίτα δυάρι, με αυτονομία θέρμανσης, στις αρχές Αμπελοκήπων, πίσω από το 3ο Λύκειο. Πληρ. τηλ. 6939-628635. ΕΝ/13037

επιπλωμένη, οδός Μεγ. Αλεξάνδρου 68.

ENOIKIAZETAI

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Πληρ. τηλ. 6939882491

2651033108

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

διώροφη οικοδομή (σπίτι - μαγαζί) στο Ροδοτόπι με 600 τ.μ. οικόπεδο. Είναι γωνιακό με απεριόριστη θέα πάνω στο δρόμο (αποθήκη - γκαρσονιέρα). Πληρ. τηλ. 6942-612751

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 1) ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, 35 Μ2 ΚΑΙ 45 Μ2 2) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 300 Μ2 ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6944-297472

γραφείο 49 τ.μ. στον 2ο όροφο στην οδό Κωλέττη 3 (όπισθεν Δημαρχείου). Πληρ. τηλ.: 6947-470345

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ η επιχείρηση "ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ" στην οδό Στ.Νιάρχου 1, στα Ιωάννινα. Η επιχείρηση είναι εν ενεργεία, με πλήρη εξοπλισμό, έτοιμο πελατολόγιο και τζίρο. Λειτουργεί σε χώρο 200μ2 με αυλή 60μ2. Τηλέφωνο επικοινωνίας:

6948-300348

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση ΨΙΛΙΚΑ-ΤΣΙΓΑΡΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, σε λειτουργία, οδός Παπαναστασίου 32, Βρυσούλα Ιωαννίνων, λόγω συνταξιοδότησης.

ΠΛΗΡ. 6932656297 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα κεντρικό, νεόκτιστο, επί της οδού Αβέρωφ, επιφάνειας 110 τ.μ. με υπόγειο φωτισμένο 110 τ.μ. Πληρ. τηλ.: 6944-297472

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 95 τ.μ. στον πρώτο όροφο με αυτονομία θέρμανσης, boiler, αυλή, στα Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6974 068431. ΕΝ/13062 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι 40 τ.μ. στους Αμπελόκηπους ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ. Πληρ. τηλ. 26510-71310 και 6936743756. ΕΝ/13077 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα τριάρι, ΚΑ’ Φεβρουαρίου 158 και σε φοιτητές -τριες. Πληρ. τηλ. 26510-78334 και 6984-924911. ΕΝ/13103 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στον ΚΑΤΣΙΚΑ α) διαμέρισμα 80 τ.μ. με αυλή 40 τ.μ., στον 2ο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, χωρίς κοινόχρηστα, με κλειστό γκαράζ και β) γκαρσονιέρα 40 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6945-791078. ΕΝ/13120 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα τριάρι (σαλόνι, τραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα, κουζίνα και μπάνιο) με τζάκι, αυτονομία θέρμανσης και πάρκινγκ, στα Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6972408779. ΕΝ/13124

ENOIKIAZETAI γραφείο 30 τ.μ. στην οδό Πυρσινέλλα 5, 3ος όροφος, με αιρκοντίσιον, WC με προθάλαμο, κατάλληλο και για συστέγαση. Πληρ. τηλ.: 26510-91864

6948-081589

ENOIKIAZETAI

γκαρσονιέρα 35 τ.μ. επί της οδού Μ. Μπότσαρη 13 Τηλ. 26510-71167

ENOIKIAZETAI κατάστημα επιφανείας 277,19 τμ στην Λεωφόρο Δωδώνης 147 με αποκλειστική χρήση εμπρόσθιου ακάλυπτου χώρου 60 τμ, κατάλληλο για κάθε επαγγελματική χρήση. Τηλ. επικοινωνίας: 6948-300348

ENOIKIAZETAI στο κέντρο της πόλης οδός Αβέρωφ 10, διαμέρισμα 90 τ.μ., κατάλληλο και για Γραφεία. Πληρ. τηλ.: 6944-294404

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα στην οδό Ιεράρχου Γερβασίου 49, συνέχεια της Μητροπόλεως (εκκλησίας). Ισόγειο 230 τ.μ., πατάρι 110 τ.μ., υπόγειο 84 τ.μ. (σύνολο 424 τ.μ.). Χώρος έμπροσθεν καταστήματος 90 τ.μ. (αποκλειστικά ιδιωτικός).

Πληρ. τηλ. 26510-23459 και 6942-050690

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ! ΑΓΟΡΑ - ΕΝΕΧΥΡΟ ΧΡΥΣΩΝ & ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΛΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ (Με κρατική άδεια) Πληροφορίες κ. Βασίλης Πλατεία Δημοκρατίας και Γούναρη 2 (Έναντι ρολογιού) Τηλ. 6987-554105 και 2651-402097


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα δυάρι 45 τ.μ., καινούργιο, επί της Κονίτσης 7 (Αγία Μαρίνα), αυτόνομη θέρμανση, πάρκινγκ, μπαλκόνι, στον 2ο όροφο. Πληρ. κ. Κώστα, τηλ. 26510-20755. ΕΝ/13131 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 76 τ.μ. 4ος όροφος, με θέση πάρκινγκ, Γυν. Πίνδου 16. Τιμή ενοικίου 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6946-999938. ΕΝ/13138 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) Διαμέρισμα 90 τ.μ., διαμπερές, 2ος όροφος, μεγάλες βεράντες, αυτονομία θέρμανσης, πάρκινγκ και αποχέτευση με καινούργια θερμομονωτικά κουφώματα, παρκέ πατώματα, φρεσκοβαμμένο και β) Διαμέρισμα ισόγειο 90 τ.μ., αυτονομία θέρμανσης, θερμομονωτικά κουφώματα, πάρκινγκ και αποχέτευση, οδός ρήγα Φεραίου 30 Καρδαμίτσια, 600 μ. από το «Χατζηκώστα». Πληρ. 26510-75538 και 6948-699465. ΕΝ/13141 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ 5άρι διαμέρισμα 118 τ.μ., 2ου ορόφου, Πουτέτση 12 (κέντρο), με πάρκινγκ, αποθήκη, κεντρική θέρμανση, κατάλληλο και για ιατρείο ή γραφείο. Άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6970-813448 και 2651024843. ΕΝ/13143 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) τριάρι διαμέρισμα με αυτονομία θέρμανσης, β) κατάστημα - αποθήκη, Λουκή Ακρίτα (πίσω από το S/M ΜΑΣΟΥΤΗΣ, Γ. Παπανδρέου), 300 μέτρα από το ΚΤΕΛ. Πληρ. τηλ. 6937-268751. ΕΝ/13149 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διομισάρι 46 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο, με αυτονομία θέρμανσης και ΧΩΡΙΣ κοινόχρηστα Μεγ. Αλεξάνδρου 97. Πληρ. τηλ. 2651023055 και 6946-486555. ΕΝ/13152

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ DIMSTEL ζητά Γραφίστα -τρια για 4ωρη απασχόληση. Προϋπηρεσία απαραίτητη. Αποστολή βιογραφικών στο hr@dimstel.gr

Σελ. 13η

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 28 τ.μ. νεόκτιστη, αυτονομία θέρμανσης. Βρίσκεται 100 μέτρα από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Πληρ. τηλ. 26510-79823 και 6909-082218. ΕΝ/13156 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ γκαρσονιέρα και δυάρι στην Σουλίου 23α και Καραολή Δημητρίου γωνία, με A/C, καινούργια. Τηλ. 6944 332726, 6949 738650. ΕΝ/13161 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στην ΕΛΕΟΥΣΑ επαγγελματική στέγη 150 τ.μ., ύψος 5 μέτρα και προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 26510 61216 και 62580. ΕΝ/13162 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι στον 2ο όροφο, απέναντι από το JUMBO, ηλιόλουστο, με αυτονομία θέρμανσης, χωρίς κοινόχρηστα, τηλ. 26510 41814, 6946 090600, 6974 748017. ΕΝ/13163 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ 3άρι, 66 τ.μ., κεντρικά στην οδό Σπύρου Λάμπρου 11, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6977 417412. ΕΝ/13164 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στις Εργατικές Κατοικίες Σταυρακίου οικία 70 τ.μ., με αυτονομία θέρμανσης, πάρκινγκ και κήπο, σε πολύ λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 26510-37614. ΕΝ/13166

ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά εργασία ως οικιακή βοηθός ή για καθαρισμό γραφείων. Πληρ. τηλ. 6942869702. ΖΗΤ/13106 ΚΥΡΙΑ ζητά εργασία σε κουζίνα εστιατορίου (λάντζα) ή στην καθαριότητα. Πληρ. τηλ. 6978255306. ΖΗΤ/13109

Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ψήστης - τυλιχτής με εμπειρία, για ψητοπωλείο. Πληρ. στο τηλ. 6956-546463. ΖΗΤ/13148 ΖΗΤΕΙΤΑΙ καμαριέρα για ξενοδοχείο στο Ζαγόρι για μόνιμη πλήρη ή μερική απασχόληση. Προσφέρεται μισθός, διαμονή και σίτιση. Τηλ. επικοινωνίας 26530 71040. ΖΗΤ/13150 ΖΗΤΕΙΤΑΙ από Λογιστικό Γραφείο άτομο για μισθοδοσία επιχειρήσεων. Απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ και σχετική προϋπηρεσία. Τηλ. επικ. 6937403090. ΖΗΤ/13157 ΖΗΤΕΙΤΑΙ γραφίστας/α από διαφημιστικό γραφείο, στο κέντρο της πόλης. Βιογραφικό στο email: advertisingioannina@gmail.com. ΖΗΤ/13159 ΤΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ Anastassios προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες ομορφιάς, ικανοποιώντας και τις πιο απαιτητικές επιθυμίες των πελατών του. Δύναμή μας είναι η πολύχρονη εμπειρία, οι ταλαντούχοι συνεργάτες μας, τα επώνυμα επαγγελματικά προϊόντα & η συνεχής τεχνική και καλλιτεχνική εκπαίδευση. Μέσα στα πλαίσια ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της καλλιτεχνικής μας ομάδας, αναζητάμε τους συνεργάτες του αύριο, κορίτσια & αγόρια, με εμπειρία στην κομμωτική τέχνη και δίψα για δουλειά και συνεχή εξέλιξη. Για πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο 26510-20111. ΖΗΤ/13160

Η ΑΛΥΣΙΔΑ καταστημάτων λευκών ειδών ΑΝΕΜΟΣ ζητά πωλήτρια για το κατάστημά της στα Ιωάννινα. Επιθυμητή η προϋπηρεσία και εμπειρία σε ανάλογο είδος. Αποστείλετε βιογραφικό υπόψιν κ. Φ. Χανίδη. Φαξ: 210 2848935. ΖΗΤ/13165

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!! Με αγορά ή ενέχυρο χρυσών, ασημένιων κοσμημάτων, νομισμάτων, λιρών και άλλων πολύτιμων. Φύλαξη με ασφάλεια σε τραπεζική θυρίδα (με κρατική άδεια). Ξεχασμένα χρυσαφικά στο συρτάρι; Εκμεταλλευτείτε το άμεσα. Πληρ. κ. Βασίλης, 6987-554105 και 2651-402097. ΔΙΑ/12043 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944-415047. ΔΙΑ/12792 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση video club με πλήρη εξοπλισμό και έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 6978-877093. ΔΙΑ/12928 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση Cafe-Bar 110 τ.μ. και εξωτερικός στεγασμένος χώρος 50 τ.μ. με πλήρη εξοπλισμό κουζίνας, πρόσφατα ανακαινισμένο. Σταθερή πελατεία. Πληρ. τηλ. 6986731841. ΔΙΑ/13127

Πρωτοποριακή υπηρεσία επόμενης ημέρας από τα Ιωάννινα Η DHL Express, ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ταχυμεταφορών, με 35 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα επεκτείνεται ιδρύοντας νέο υποκατάστημα στα Γιάννενα. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες σας, προσφέρει την πρωτοποριακή υπηρεσία της επόμενης ημέρας των εξερχόμενων αποστολών σας προς ένα τεράστιο δίκτυο που ξεπερνά τις 220 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με την μοναδική υπηρεσία της επόμενης ημέρας η DHL φέρνει πλέον τα Γιάννενα πολύ κοντά με τις αγορές της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Η υπεύθυνη της DHL Express στα Ιωάννινα, κ. Π. Οικονομίδη και οι συνεργάτες της θα χαρούν να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες και να σας εξυπηρετήσουν πάντα με την εγγύηση της παγκόσμιας δύναμης της DHL.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κηροζίνη θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο με πρόσθετα βελτιωτικά καύσης, σε συσκευασία των 18 λίτρων. Τιμή δοχείου 17 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6948-660736. ΔΙΑ/13153

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ.: 695-6994367. ΜΑΘ/12318 ΦΥΣΙΚΟΣ με πολυετή εμπειρία και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διδακτική της Φυσικής, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τηλ. 6974-759754. ΜΑΘ/13111 ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΗ του τμήματος Μαθηματικού Ιωαννίνων, παραδίδει ιδιαίτερα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και σε φοιτητές κλάδου θετικών επιστημών. Προσιτές τιμές. Τηλ. 6984111128. ΜΑΘ/13122 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικών απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον. Τιμές προσιτές. Υπεύθυνη και μεθοδική δουλειά και ΔΩΡΕΑΝ παροχή εκπαιδευτικού υλικού. Πληρ. τηλ. 6948632314. ΜΑΘ/13134 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ με μεταπτυχιακές σπουδές και εμπειρία, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ και φοιτη-

Καθηγήτρια Αγγλικών με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509

τές. Παρέχεται δωρεάν έντυπο υλικό. Πληρ. τηλ. 6936 212675. ΜΑΘ/13158

ΑΠΟ γραφείο συνοικεσίων - γνωριμιών ζητάμε κοπέλες και κυρίες σοβαρές, καλού χαρακτήρα, εμφανίσιμες, δεκτές ηλικίας από 30 έως 40 ετών, για γνωριμίες με κυρίους σοβαρούς, εμφανίσιμους, καλού χαρακτήρα, οικονομικά ανεξάρτητους, για σοβαρή σχέση με σκοπό το γάμο. Γραφείο συνοικεσίων γνωριμιών (αρ. πρωτ. 6748) τηλ. 6949-931175, 28213-03545, ώρες 9 π.μ. - 9 μ.μ. ΓΝ/13154 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ 40 ετών ψηλός οικονομικά ανεξάρτητος ελεύθερος, ζητά κοπέλα εμφανίσιμη ευγενική καλού χαρακτήρα. 40χρονος με δικιά του σχολή οδηγών ελεύθερος, ζητά κοπέλα από 35-39 ετών, και άλλα μέλη του γραφείου μας ζητούν για γάμο, φιλική σχέση. Γραφείο γνωριμιών - συνοικεσίων (αρ. πρωτ. 6748) τηλ. 28213-03545, 6949-931175. ΓΝ/13155 ΚΥΡΙΟΣ 67 ετών, χήρος, συνταξιούχος με σύνταξη πολύ ικανοποιητική, αναζητεί κυρία, από 47 έως 55 ετών, με σκοπό συγκατοίκηση ή συμβίωση. Πληρ. τηλ. 6936539576. ΓΝ/13167

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6976-076669

ΦΥΣΙΚΟΣ με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Φυσικής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ. 6974759754

Διεύθυνση: Χατζηπελερέν 10Α, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25044, 6977-427745

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 4 ημέρες - 22/12 595 ευρώ ΝΤΟΥΜΠΑΪ 6 ημέρες 575 ευρώ ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ-ΕΛΣΙΝΚΙ 21/12 - 7 ημέρες 1.790 ευρώ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 22/12 - 8 ημέρες 1.395 ευρώ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΡΩΜΗ ΠΡΑΓΑ

4 ημέρες 4 ημέρες 6 ημέρες

από 119 ευρώ από 205 ευρώ 345 ευρώ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

28ης Οκτωβρίου 17Α - απέναντι από τον ΟΤΕ (εντός Στοάς)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ες τ ο ο ιτ υχί ν δυ ις επ Για τ ΤΤΟ έγινα Τ1 ΑΝ Ο στο Λ πές στον μ εκπο

ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Για τα ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr


Σελ. 14η ¯ από 1η σελ.

ληνικές επιθέσεις είχαν αποβεί άκαρπες. Τα Ιταλικά πολυβόλα χάρη στην ευνοϊκή θέση που κατείχαν, θέριζαν τα πάντα μπροστά τους. Τότε παρουσίασαν στον διοικητή μια λεβέντισσα Κηπαριώτισσα που είχε έλθει κρυφά από το Κηπαρό και ζητούσε να τον δει. «Μπορώ να σας περάσω από ένα μονοπάτι πίσω από τις γραμμές των Ιταλών», του λέει. Ο διοικητής την κοίταξε στην αρχή με καχυποψία, μπορεί να είναι παγίδα, σκέφτηκε. Όμως κάτι μέσα του, του έλεγε πως μπορούσε να εμπιστευθεί την γυναίκα αυτή. Διέταξε τότε μια διμοιρία να ετοιμαστεί και όταν πέσει το σκοτάδι να ακολουθήσει την γυναίκα.

Ε ΠΙΣΤΗΜΗ

Ε ΠΕΤΕΙΑΚΟ Η απελευθέρωση της Χειμάρρας...

® Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

Στην αρχή οι στρατιώτες με την γυναίκα μπροστά, κατευθύνθηκαν μέσα από τον πυκνό ελαιώνα προς την παραλία όπου η απόκρημνη ακτογραμμή εμπόδιζε την ορατότητα των Ιταλών. Έτσι βαδίζοντας ακροβολιζόμενοι συνέχεια παρα-

&

Τ ΕΧΝΗ

Θεοφάνης Αγγελίδης: Ανοίγοντας νέο δρόμο στην καλλιτεχνική δημιουργία...

° Από την πάνα του ξυδιού έφτιαξε καμβά ζωγραφικής

® Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΩΖΟΥ, συντ/χου Εκπαιδευτικού

¯ από 9η σελ.

το στην κοινωνία. Ο κ. Θεοφάνης Αγγελίδης κατάγεται από τα Κούρεντα Ιωαννίνων και είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός — ζωγράφος. Είναι πνευματώδης, μορφωμένος, καλλιεργημένος, ευγενής. Οι σπόροι της ευγένειάς του εμφυτεύτηκαν από την οικογένειά του και βλάστησαν στο σχολείο. Τον διακρίνει η νηφάλια σκέψη, η έντονη πνευματική ανησυχία, ο ορθός λόγος και η αντικειμενική κρίση.

Κύτταρο δημιουργίας Μέσα του έχει το κύτταρο της δημιουργίας. Έχει την ικανότητα να παντρεύει τη διαίσθηση με την

οξεία παρατήρηση και την ευαισθησία με το πάθος για την επιστήμη. Και παρά την ανακάλυψή του, δεν επαίρεται, δεν απογειώνεται, δεν κάνει σαν να έχει επιστρέψει από την Αργοναυτική εκστρατεία με το χρυσόμαλλο δέρας, αλλά είναι γήινος, σεμνός, απλός, μετριόφρων. Οι λέξεις είναι μικρές και ανήμπορες να εκφράσουν αυτό που νιώθουμε για σας, κύριε Αγγελίδη. Το μόνο που σας παρακαλούμε είναι να δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήριά μας για την ανακάλυψή σας και παράλληλα να σας ευχηθούμε ολόψυχα να ζήσετε σαν τα ψηλά βουνά και να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο παρόμοιες ενέργειες.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Το Δ.Σ. του Ιδρύματος «Θεόδωρος Ι. Βλέτσας», με την αριθ. Απ. 4/1/24-112013 απόφαση του, αποφάσισε την διάθεση του ποσού τον 1000 Ευρώ για την ενίσχυση οικονομικά αδύνατων κοριτσιών για την αντιμετώπιση δαπανών του γάμου τους, σύμφωνα με την βούληση του διαθέτη και τον Οργανισμό του Ιδρύματος. Προς τον σκοπό αυτό το Δ.Σ. καλεί τις ενδιαφερόμενες που δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση, να υποβάλουν στο ίδρυμα, μέσα σε προθεσμία 45 ημερών από την δημοσίευση ή την τοιχοκόλληση, σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Δικαίωμα οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι υποψήφιες που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) Έχουν ηλικία, από την μικρότερη που επιτρέπουν οι ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις του Α.Κ. την σύναψη έγκυρου γάμου, μέχρι 45 ετών. β) Είναι οικονομικά αδύνατες. γ) Είναι άγαμες, ή έχουν παντρευτεί στο αμέσως προηγούμενα ημερολογιακά ετη από το έτος απονομής της οικονομικής ενίσχυσης. δ) Να είναι γραμμένες στα δημοτολόγια του Δημοτικού Διαμερίσματος - Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων τέως Δήμου Ζίτσας. Οι ενδιαφερόμενες μαζί με την αίτησή τους θα πρεπει να καταθέτουν και τα παρακάτω δικαιολογητικά: 1. Πιστοποιητικό γέννησης, 2. Πιστοποιητικό η βεβαίωση αρμόδιας υπηρεσίας, από την οποία να προκύπτει η οικονομική αδυναμία της ενδιαφερόμενης, 3. Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει ότι είναι άγαμες, ή ληξιαρχική πράξη γάμου από την οποία να προκύπτει ότι ο γάμος τους έγινε εντός των προηγουμένων τριών ετών. 4. Πιστοποιητικό περί εγγραφής τους στα Δημοτολόγια του Δ.Δ. Αναργύρων του Δήμου Πασσαρώνος. Πληροφορίες για τον τόπο και τρόπο υποβολής των δικαιολογητικών παρέχονται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στο τηλέφωνο 26510-38171. Ανάργυροι 10-12-2013 Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αθανάσιος Βλέτσας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2009 Ι. ΕΣΟΔΑ

Α. Μισθώματα Ακινήτων 1. Διαμέρισμα 1ο (28ης Οκτωβρίου Γιάννινα) 2. Διαμέρισμα 2ο (Μενεμένης 3 Αθήνα - κενό) 3. Διαμέρισμα 3ο (Πανόρμου 32 Αθήνα) 4. Διαμέρισμα 4ο, Υπόγειο και Ισόγειο (Μουσών 49) Β. Τόκοι

ΙΙ. ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ

Εγγυήσεις νέων μισθώσεων ΣΥΝΟΛΟ Παρούσης Χρήσης ΥΠΟΛΟΙΠΟ προηγουμένων χρήσεων ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ

26.170,00

000,00 26.274,33 21.820,69 48.095,02

5.520,00 3.910,00 4.680,00 12.060,00 104,33 00,00

του 1940-41 και επιβίωσε μέσα σε σκαμμένα λαγούμια στην πλαγιά του βουνού. Εκεί μέσα στα λαγούμια δημιουργήθηκαν τα πάντα. Κοιτώνες, μαγειρείο, ιατρείο, διοικητήριο, αποθήκες και ότι άλλο χρειαζόταν. Σε ελάχιστη απόσταση στην απέναντι πλαγιά, στο «Μεσημέρι» ήσαν οι Ιταλοί. Μέσα στην νύχτα ακούγονταν και κάποιοι να φωνάζουν προς τους Ιταλούς διάφορα, όπως «Ρε φρατέλι, πάλι μακαρόνια τρώτε». Το μέτωπο αυτό άντεξε την εαρινή επίθεση των Ιταλών και άρχισε να οπισθοχωρεί μόνο μετά την γερμανική επίθεση.

Α. Διοίκησης και διαχείρισης περιουσίας 1. Αποζημίωση Γραμματέα Β. Συντήρηση περιουσίας Γ. Εκτέλεσης σκοπών - όρων Διαθήκης 3β. Επισκευές Εκκλησίας Αναργύρων ΣΥΝΟΛΟ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

Β. ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΞΟΔΑ

1.000,00 1.000,00 00,00

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΡΗΣΗΣ (Για μεταφορά) Ανάργυροι 13-9-2010 Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Βλέτσας

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε αύριο, Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αγοράς Ιωαννίνων ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΛΕΩΝΙΔΑ Γ. ΑΝΤΩΝΑΚΗ

Συντ/χου Δημοσίου Υπαλλήλου τέως Νομαρχιακού Συμβούλου Ν. Ιωαννίνων Η σύζυγος: Αικατερίνη Τα παιδιά: Γιώργος & Σοφία Αντωνάκη Τα εγγόνια: Λεωνίδας & Ανδρέας Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Αγοράς. Γραφείο Tελετών & Mνημοσύνων & Ανθοπωλείο ΔΟΓΟΡΙΤΗ, Παπαφίλου 6Α, Iωάννινα, τηλ. Γραφείου: 36900, Οικίας 85598, κινητά: 6944-692438, 6948-542954.

2.000,00

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ

00,00 1.000,00

48.095,02 2.000,00 46.095,02

19.529,00

143,23 00,00 19.672,23 46.095,02 65.767,25

5.379,00 3.110,00 1.800,00 9.240,00

Β. ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΞΟΔΑ

1.230,00 1.230,00 18,61 1.706,81 2.45 3.519,69

00,00

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΡΗΣΗΣ (Για μεταφορά) Ανάργυροι 8-3-2011 Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Βλέτσας

Τελούμε αύριο, Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 40νθήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού & θείου Ετών 75 Από Κουτσελιό Ιωαννίνων Η σύζυγος: Ελένη Τα παιδιά: Άννα & Σπυρίδων Λέντης, Γεωργία & Γεώργιος Παππάς Τα εγγόνια: Αλέξανδρος, Λάμπρος, Αμαρυλλίς Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε αύριο, Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΑΜΟΥ Συνταξιούχου Έμπορου Η σύζυγος: Μαρία Τα παιδιά: Πέτρος Στάμος, Αικατερίνη Στάμου & Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος Ο εγγονός: Σταύρος Παναγιωτόπουλος Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

ΙΔΡΥΜΑ «ΘΕΟΔΩΡΟΥ Ι. ΒΛΕΤΣΑ» ΕΔΡΑ: Δ.Δ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

ΕΣΟΔΑ

Α. Μισθώματα Ακινήτων 1. Διαμέρισμα 1ο (28ης Οκτωβρίου Γιάννινα) 2. Διαμέρισμα 2ο (Μενεμένης 3 Αθήνα) 3. Διαμέρισμα 3ο (Πανόρμου 32 Αθήνα) 4. Διαμέρισμα 4ο, Υπόγειο και Ισόγειο (Μουσών 49) Β. Τόκοι

ΙΙ. ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ

ΣΥΝΟΛΟ Παρούσης Χρήσης ΥΠΟΛΟΙΠΟ προηγουμένων χρήσεων ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ

Α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

1.720,20 1.799,49 7.707,56 7.707,56

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ

4.187,87

00,00

65.767,25 7.707,56 58.059,69

19.411,00

185,16 00,00 19.596,16 58.059,69 77.655,85

6.269,00 3.880,00 3.000,00 6.262,00

ΕΞΟΔΑ

Α. Διοίκησης και διαχείρισης περιουσίας 1. Αποζημίωση γραμματέα 2. Αποζημίωση λογιστή 3. Γραφική ύλη 4. Έξοδα κίνησης κλπ. μελών Δ.Σ. 5. ΔΕΗ, Ύδρευση, Κοινόχρηστα, κλπ. 6. Δικαστικά και λοιπά έξοδα 7. Φόροι Εισοδήματος 8. Δημοσιεύσεις 9. Λοιπές δαπάνες Β. Συντήρηση περιουσίας Γ. Εκτέλεσης σκοπών - όρων Διαθήκης 2β. Βραβεία καλλίτερου μαθητή /τριας 4α. Ενίσχυση Οικον. αδύνατων κατοίκων Αναργύρων 5α. Διάφοροι κοινωφελ. σκοποί, κλπ. ΣΥΝΟΛΟ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

ΕΞΟΔΑ

2.000,00

1.000,00

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο

Ι. ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

ΕΣΟΔΑ

ΣΥΝΟΛΟ Παρούσης Χρήσης ΥΠΟΛΟΙΠΟ προηγουμένων χρήσεων ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ

Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2011

ΙΔΡΥΜΑ «ΘΕΟΔΩΡΟΥ Ι. ΒΛΕΤΣΑ» ΕΔΡΑ: Δ.Δ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

ΙΙ. ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ

Τα παιδιά: Σωτήριος & Ελένη Μέκαλη, Αναστασία & Κων/νος Αντωνίου Τα εγγόνια: Δήμητρα & Γιώργος Τζοβάρας, Παύλος, Δημήτριος Αντωνίου Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας.

Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων ΚΑΖΑΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛ. - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΝΤ., KA’ Φεβρουαρίου 81 & 90 Iωάννινα, τηλ. 26510-20336, κιν. 6977-400472, 6972-097029

Γραφείο Tελετών και Mνημοσύνων ΣΠ. ΣOYKOBEΛOΣ, Aνεξαρτησίας 90, τηλ. Γραφείου: 26510-27134, Oικίας: 26510-49754 - Kιν.: 6932-277511 και 6944-166815, Iωάννινα.

Α. Μισθώματα Ακινήτων 1. Διαμέρισμα 1ο (28ης Οκτωβρίου Γιάννινα) 2. Διαμέρισμα 2ο (Μενεμένης 3 Αθήνα) 3. Διαμέρισμα 3ο (Πανόρμου 32 Αθήνα) 4. Διαμέρισμα 4ο, Υπόγειο και Ισόγειο (Μουσών 49) Β. Τόκοι

ΕΛΕΝΗΣ ΜΕΚΑΛΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΕΩ. ΚΟΣΜΑ

Συν/χου ΕΛΤΑ Τα παιδιά: Βασίλειος & Κων/να Κοσμά, Παναγιώτης Λάγκας Τα εγγόνια: Δημήτριος, Ευστάθιος, Γλυκερία, Χριστίνα Τα αδέλφια: Αργυρώ & Νικηφόρος Σούλης Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Α. Διοίκησης και διαχείρισης περιουσίας 1. Αποζημίωση γραμματέα 2. Αποζημίωση λογιστή 3. Γραφική ύλη 4. Φόροι Εισοδήματος 5. Λοιπές δαπάνες Β. Συντήρηση περιουσίας Γ. Εκτέλεσης σκοπών - όρων Διαθήκης 4α. Ενίσχυση Οικον. αδύνατων κατοίκων Αναργύρων 5β. Ανέγερση μνημείου υπέρ πατρίδος πεσόντων ΣΥΝΟΛΟ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

ΙΙ. ΕΞΟΔΑ

Συνταξιούχου Δάσκαλου Από Ψήνα Ιωαννίνων Η σύζυγος: Μαργαρίτα Τα παιδιά: Βασίλης κ’ Ζωΐτσα Βόβολη, Ελένη κ’ Πάρης Μπουλάκης Τα εγγόνια: Ναταλία - Αλέξανδρος - Μαργαρίτα - Δημήτρης Τα αδέλφια: Ηλίας κ’ Μαριάννα Βόβολη, Νικόλαος κ’ Κασσιανή Βόβολη, Αρετή Παππά, Ευθύμιος κ’ Ευτυχία Παπανικολάου, Χριστόφορος κ’ Δώρα Παπανικολάου, Νικόλαος Παπανικολάου, Μαρίνα Γιώγου Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο

Τελούμε αύριο, Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

Α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΟΒΟΛΗ

Τελούμε αύριο, Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο

Ι. ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε αύριο, Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού & αδελφού

Γραφείο Tελετών: ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Δομπόλη 35 (έναντι Εφορίας) Ιωάννινα, τηλ.: 26510-33122 κιν.: 6934-200248.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2010

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Ι. ΒΛΕΤΣΑ ΕΔΡΑ: ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΗΜΟΣ ΠΑΣΣΑΡΩΝΟΣ

Α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

λιακά από το Πρωτοπάπι του Κηπαρού, φθάσανε σε ένα σημείο από όπου αρχίσανε να ανεβαίνουν μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι. Κάποια στιγμή φτάσανε ακριβώς πίσω από τις γραμμές των Ιταλών. Μέσα στην σιωπή της νύχτας, ξαφνικά οι Ιταλοί ακούνε μεταλλικούς κρότους πίσω από την πλάτη τους. Ήσαν οι ελληνικές ξιφολόγχες που έμπαιναν στα όπλα. Αμέσως, πριν προλάβουν να αντιδράσουν ακούνε την ιαχή «αέρα» και τους πρώτους πυροβολισμούς. Έντρομοι σήκωσαν τα χέρια, κάποιοι έπεσαν στα γόνατα και ικέτευαν για την ζωή τους. Έτσι έπεσε η γραμμή άμυνας των Ιταλών και άνοιξε ο δρόμος για την Χειμάρρα. Η ατρόμητη Κηπαριώτισσα ονομαζόταν Αναστασία Σάββα. Τα εγγόνια της ζουν και τώρα στο Κηπαρό, κάποιες φορές διηγούνται την ηρωική πράξη της γιαγιάς τους. Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στις 22 Δεκεμβρίου στην Χειμάρρα και γνώρισε αποθεωτική υποδοχή. Οι γαλανόλευκες βγήκαν στα πα-

ράθυρα και στα μπαλκόνια, ο κόσμος ξεχύθηκε για να αγκαλιάσει τους στρατιώτες και για τα τους προσφέρει ότι μπορούσε. Τα Χριστούγεννα του 1940 έμειναν αξέχαστα στους Χειμαρριώτες, Τότε η γραμμή του μετώπου αναπτύχθηκε από τον Σκουταρά, στα βόρεια της Χειμάρρας μέχρι την κορυφή Αυγό των Ακροκεραυνείων. Ταυτόχρονα, άλλες δυνάμεις από το Μπόρσι προωθήθηκαν προς την κοιλάδα του ποταμού Σουσίτσα και εγκατέστησαν το στρατηγείο στο χωριό Κούτσι. Εκεί ψηλά στα Ακροκεραύνεια, στα χιόνια, ο στρατός μας πέρασε όλον τον χειμώνα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΣΜΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Ι. ΒΛΕΤΣΑ ΕΔΡΑ: Τ.Κ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

Ι. ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

Β. ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΞΟΔΑ

1.230,00 615,00 31,83 274,51 50,00 307,50 4.092,33 50,00 62,10 4.000,00

00,00

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΡΗΣΗΣ (Για μεταφορά) Ανάργυροι 21-6-2012 Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Βλέτσας

6.714,27

00,00 2.000,00 1.500,00 500,00 10.714,27 10.714,27 77.655,85 10.714,27 66.941,58


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι με περίσσεια αγάπη μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος μας της απώλειας του Μονάκριβου γιου μας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ Οι γονείς Μάκης και Λούλα Παπακώστα

Ο Ι. Μπίμπος στο δρόμο του Μ. Λιάπη! ¯ από 1η σελ.

σων Μπίμπος, που συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα με την κατηγορία ότι είχε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας στο πολυτελές του αυτοκίνητο. Η σύλληψη του Ιάσονα Μπίμπου – ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη «Χρυσή Αυγή» με δήλωσή του στις 22 Φεβρουαρίου 2013 καταφερόμενος κατά του Γιαννιώτη βουλευτή Επικρατείας Χρήστου Παππά- έγινε μετά από καταγγελία την Πέμπτη το απόγευμα. Από τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το τζιπ που είχε σταθμευμένο κοντά στο κατάστημα του, έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς είχε παραδώσει τις κανονικές το 2012 στην Εφορία. Κατηγορείται για δύο αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και χθες παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο και αφέθηκε ελεύθερος. Ο Ιάσων Μπίμπος έχει στρέψει πάνω του πολλές φορές τα «φώτα της δημοσιότητας». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δεχθεί επίθεση στο κατάστημά του από αντιεξουσιαστές και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου είχε κληθεί για τυχόν αναγνώριση κάποιων εκ των δραστών, είχε χαστουκίσει τρία κορίτσια. Για την πράξη του αυτή καταδικάστηκε σε δωδεκάμηνη φυλάκιση με αναστολή. Ένα χρόνο πριν, το Μάιο του 2012, είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τρία άτομα, ενώ πριν τη «Χρυσή Αυγή» είχε «θητεύσει» και στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΛΑ.Ο.Σ., από τον οποίο επίσης είχε αποχωρήσει με καταγγελίες κατά του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη.

ΝΙΚΗ ΓΙΑ «ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ» ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΣ ¯ από 1η σελ.

σεις τους για τη φετινή χρονιά. Το 2013 ήταν μια χρονιά «γλυκόπικρη» για την ομάδα. «Βγήκε» πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη, όμως λόγω της περίφημης αδειοδότησης δεν συμμετείχε ποτέ στο Europa League. Αν θέλουν οι Γιαννιώτες να πετύχουν το... 2014 ότι τους «στέρησαν» φέτος, η νίκη στη Δευτεριάτικη συνάντηση θεωρείται «μονόδρομος» για τα μελλοντικά τους σχέδια. Στην «αυλαία» του πρώτου γύρου της Super League, αντίπαλος θα είναι ο «πληγωμένος» Άρης, ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος στον «πάτο» της βαθμολογίας. Ο Σάκης Τσιώλης γνωρίζει καλά «πρόσωπα και πράγματα» στην ομάδα της συμπρωτεύουσας μιας και έχει διατελέσει τεχνικός της. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι «κιτρινόμαυροι», αν δεν θέλουμε να’χουμε... Χριστουγεννιάτικα «ντράβαλα»... Οι πρόσφατες αλλαγές τόσο στην προεδρία με την έλευση του Λάμπρου Σκόρδα, όσο και στην τεχνική ηγεσία με την παραίτηση Μιλίνκοβιτς και τον ερχομό του Σούλη Παπαδόπουλου, ίσως προκαλέσουν «ηλεκτροσόκ» μέσα στ’ αποδυτήρια. Ασφαλώς ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι πολύ καλύτερη ομάδα και αν αντιμετωπίσει το ματς με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να φθάσει στο «τρίποντο».

«Νοκ-άουτ» ο Τσάβεζ Νέα θλάση μέσα σε λίγο καιρό για τον Κρίστιαν Τσάβεζ. Το... κακό «τρίτωσε» στον αγώνα με τον Ολυμπιακό κι έτσι ο Αργεντινός δεν θα βρίσκεται στη διάθεση του Σάκη Τσιώλη. Απίθανη θεωρείται και η συμμετοχή του Αλέξη Μιχαήλ. Ο τεχνικός του ΠΑΣ προτιμάει να μην ρισκάρει πιθανή υποτροπή του τραυματισμού του δυναμικού αμυντικού και να τον έχει 100% έτοιμο στο πρώτο παιχνίδι του 2014 με τον Αστέρα Τρίπολης. Απών θα είναι και ο Σίμος Ρουμπουλάκου που αποβλήθηκε την Τετάρτη. Στον αντίποδα επιστρέφουν απ’ τις τιμωρίες τους οι Λίλα - Κοροβέσης, ενώ θέση στο βασικό σχήμα θα πάρει ξανά ο Τόμας Ντε Βινσέντι, ο οποίος δεν αγωνίστηκε κόντρα στον Ολυμπιακό λόγω συμφωνίας μεταξύ των δύο συλλόγων. Πιθανή ενδεκάδα: Βελλίδης, Ντάσιος, Στρούνα, Τζημόπουλος, Κολοβέτσιος, Τσουκαλάς, Λίλα, Βίλα, Κοροβέσης, Ντε Βινσέντι, Ίλιτς.

Αρκετός κόσμος Παρά το εργάσιμο της ημέρας εξαιτίας του εορταστικού ωραρίου, σημαντική προβλέπεται η παρουσία των Γιαννιωτών φιλάθλων. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι οι γνωστές (10 ευρώ η μικρή σκεπαστή, 15 ευρώ η μεγάλη).

«Οξυγόνο» ψάχνει ο Άρης Μέσα σε ...πακτωλό προβλημά-

Σελ. 15η

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

των προετοιμάζονται οι παίκτες του Άρη ενόψει του μεθαυριανού ματς. Η ισοπαλία την Πέμπτη κόντρα στον Αστέρα αποτέλεσε «κύκνειο άσμα» για τον Σέρβο τεχνικό Ζόραν Μιλίνκοβιτς. Ο νέος πρόεδρος των «κιτρινόμαυρων» Λάμπρος Σκόρδας θα «επιστρατεύσει» ξανά τον προπονητή «ειδικών αποστολών» Σούλη Παπαδόπουλο με στόχο να επαναλάβουν το περσινό «θαύμα» της σωτηρίας. Ο... γνωστός Σούλης λοιπόν θα «ντεμπουτάρει» κόντρα στον ΠΑΣ, με «κρυφή ελπίδα» κάποιο θετικό αποτέλεσμα που θ’ αναπτερώσει το ηθικό όλων. «Παρελθόν» για την ομάδα αποτελεί και ο Έλσνερ μετά τους Ουντότζι - Ίμπε. Απ’ την άλλη μάλλον θα «βγει απ’ τον πάγο» ο αμυντικός Ρούμπεν Πουλίδο, ο οποίος δεν είχε καθόλου καλές σχέσεις με τον Μιλίνκοβιτς. Πάντως οι φίλαθλοι του Άρη θα βρίσκονται τη Δευτέρα στο «Ζωσιμάδες», αφού η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα τους προμήθευσε εισιτήρια για τη θύρα 7 του γηπέδου.

Φήμες για Βλαχοδήμο Τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο θέλουν «διακαώς» στον ΠΑΣ Γιάννινα και ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με τον Ολυμπιακό για δανεισμό του τον Γενάρη. Ο παίκτης δεν τα πάει καλά στη Γερμανική Άουγκσμπουργκ και επιθυμεί επιστροφή σ’ ελληνική ομάδα. Παρ’ ότι ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και οι Άρης - Πλατανιάς, ο ΠΑΣ έχει τον «πρώτο λόγο», με «κρυφό χαρτί» τον Νίκο Κοροβέση, ο οποίος αρέσει πολύ στον Ισπανό τεχνικό του Ολυμπιακού Μίτσελ.

Στην «έξοδο» ο Κεϊτά Ο αγώνας κόντρα στον Πανθρακικό, εκτός απροόπτου, ήταν ο τελευταίος για τον Πολ Κεϊτά με τη φανέλα του ΠΑΣ. Ο παίκτης ήδη έχει ενημερωθεί πως δεν υπολογίζεται και βρίσκεται σ’ αναζήτηση ομάδας για να συνεχίσει την καριέρα του.

Διαιτητής ο Σιδηρόπουλος Ο Αναστάσιος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) θα διευθύνει το Δευτεριάτικο παιχνίδι, με βοηθούς τους Φραγκιαδάκη (Δωδεκανήσου) - Χασάν Κούλα (Ξάνθης), τέταρτο τον Κάκο (Κέρκυρας) και παρατηρητή τον Γκρούτση (Κορίνθου).

Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής Σήμερα: 3 μ.μ. ΟΦΗ - Παναιτωλικός (Μάνταλος, N/S 2), 5.15 μ.μ. Ατρόμητος - Πανθρακικός (Γιάχος, N/S 1), 7.30 μ.μ. Απόλλων Σμ. Ολυμπιακός (Βοσκάκης, N/S 2). Αύριο: 3 μ.μ. ΠΑΟΚ - Λεβαδειακός (Θάνος, N/S 2), 5.15 μ.μ. Πλατανιάς - Πανιώνιος (Δημητρόπουλος, N/S 3), Καλλονή - Εργοτέλης (Μήτσιος, N/S 4), Αστέρας Τρ. - Βέροια (Δασκαλόπουλος, N/S 2). 7.30 μ.μ. Παναθηναϊκός - Ξάνθη (Στυλιαράς, N/S 1).

Η ΔEKATH ΠΕΜΠΤΗ ΣEΛIΔA Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !... ¯ από 1η σελ.

’χει, πρόκειται για μια ανάλγητη πολιτική, σε μια περίοδο που χιλιάδες νοικοκυριά ψάχνουν τρόπους για να επιβιώσουν και μάλιστα μέσα σ’ έναν καταιγισμό οικονομικών υποχρεώσεων!

Κάντε… ανακωχή! Και αγανακτισμένοι οι πολίτες ζητούν από την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία της να κάνουν μια… ανακωχή στην φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζουν, έστω και για λίγες μέρες! Να επέλθει η ηρεμία στα νοικοκυριά (όσο αυτό είναι σήμερα εφικτό), να κυλήσει αυτή η περίοδος των εορτών λίγο πιο χαλαρά για όλους, γεγονός που πιθανόν να δώσει και μια «ανάσα» ακόμη στην αγορά που αργοπεθαίνει και περιμένει πώς και πώς τις μέρες αυτές για να κινηθεί. «Δεν φθάνει που η ακρίβεια μας έχει γονατίσει, η τιμή του πετρελαίου παραμένει ακλόνητη και έχουμε παγώσει, Χριστούγεννα έρχονται με τα ψώνια στα αζήτητα, τώρα μας απειλούν κι από πάνω με κατασχέσεις μισθών και άλλα σκληρά εισπρακτικά μέτρα», ανέφερε αγανακτισμένος συμπολίτης στον «Π.Λ.», ο οποίος ψάχνει να βρει τρόπους για να ρυθμίσει τις οφειλές του, οι οποίες συσσωρεύτηκαν, αφού εδώ και δυο χρόνια έχει μείνει άνεργος! Απ’ ότι φαίνεται όμως αυτά είναι… ψιλά γράμματα για τις εισπρακτικές υπηρεσίες του Κράτους, που βλέπουν τους πολίτες μόνο σαν αριθμούς!

Αυστηρό το ποινολόγιο… Αυστηρότερο γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 το ποινολόγιο της Εφορίας, για όσους

ΑΝΤΙ ΔΩΡΩΝ…ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ! έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Η Εφορία θα στέλνει προειδοποιητική επιστολή προς όλους όσοι χρωστούν, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μπαίνοντας στις ρυθμίσεις που «τρέχουν», προτού κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό βέβαια σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι θα ισχύσει στην περίπτωση που η κατάσχεση αφορά ακίνητο. Αν πρόκειται για καταθέσεις, μισθούς ή ενοίκια τότε θα μπορεί να προχωρήσει η κατάσχεση χωρίς καμία προειδοποιητική ενημέρωση! Οι αλλαγές για το ποινολόγιο, που κατατέθηκαν στη Βουλή, μεταξύ άλλων συνοψίζονται στις εξής: Για οφειλές που βεβαιώνονται από το νέο έτος καταργούνται οι μηνιαίες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής 2,5% και τη θέση τους παίρνει η επιβολή μηνιαίων τόκων και προστίμων. Προβλέπεται ότι οφειλή που είναι ληξιπρόθεσμη για διάστημα 2 μηνών θα επιβαρύνεται με υψηλό πρόστιμο 10%. Επιπλέον θα επιβάλλονται και τόκοι που θα καθοριστούν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Για ληξιπρόθεσμες οφειλές ενός έτους το πρόστιμο θα αυξάνεται στο 20% και δύο ετών στο 30%. Με τόκους και πρόστιμα θα επιβαρύνονται και τα έσοδα υπέρ ΟΤΑ, Ειδικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία συνεισπράττονται με τα δημόσια έσοδα από

Και «επίσημο» τώρα το ρήγμα στην παράταξη του Φιλ. Φίλιου! σωτερικό της Δημοτ. Αρχής, καθώς τα κομμάτια του «παζλ» απομακρύνονται και απέλπιδες θεωρούνται πλέον οι προσπάθειες του «στρατηγού» Φίλιου να κρατηθεί στην ηγετική καρέκλα, αρνούμενος να φορέσει τη στολή του στρατιώτη... Οι πιο σκεπτόμενοι της παράταξης, αρνούνται πλέον να συστρατευτούν με τον... «με το ζόρι» Δήμαρχο και οι εξελίξεις στους κόλπους της Δημοτ. Αρχής θα είναι ραγδαίες, πολύ πιο άμεσες ακόμη και από την ημερομηνία που έχει τεθεί από την ίδια... Ηγετική, μετρημένη και με ξεκάθαρη άποψη ήταν προχθές βράδυ η εμφάνιση του Αντιδημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα στο ΗΠΕΙΡΟΣ TV1 και στον Παναγιώτη Μπούρχα. Ο Θωμάς Μπέγκας ξεκαθάρισε τη θέση του, λέγοντας ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος ακόμη και με άλλη παράταξη!.. Ο κ. Μπέγκας αμφισβήτησε την «έρευνα» που βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα, λέγονται ότι δεν θέλει καν να τη σχολιάσει κι ότι καλό θα ήταν να παράγεται έργο και όχι μεθοδεύσεις... Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μπέγκας είχε κάνει πίσω μία φορά στο παρελθόν, όταν του προτάθηκε να ηγηθεί ψηφοδελτίου για τον Δήμο και όσοι ελπίζουν ότι θα το ξανακάνει, μάλλον τρέφουν φρούδες ελπίδες. Όχι μόνο φαίνεται ότι δεν θα κάνει πίσω, αλλά κι αν χρειαστεί θα κάνει άλλη παράταξη. ¯ από 1η σελ.

Η δήλωση Μπέγκα Σε χθεσινή έγγραφη δήλωσή του ο κ. Μπέγκας, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «χρειάζεται μια αυτοδιοίκηση συμμετοχική, κοινωνικά ευαίσθητη, κανοτόμα στη δράση της και τη λειτουργία, που παρά τις δραματικές μειώσεις των πόρων και τις προσπάθειες θεσμικής υποβάθμισης που υφίσταται μπορεί να αποτελέσει τον εγγυητή της σταθερότητας και ισορροπίας των τοπικών κοινωνιών. »Η κατάθεση στην παράταξή μου «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» του πολιτικού πλαισίου και του οδικού χάρτη για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων και η εκδήλωση στην κοινωνία της πρόθεσής μου να ηγηθώ της προσπάθειας αυτής ως υποψήφιος δήμαρχος, υπηρετεί την αναγκαιότητα συμπόρευσης όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που αγωνίζονται ενάντια στην κατάρρευση του τόπου και οραματίζονται μια

αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος».

«Στα τρία η παράταξη» Στα τρία κομματιασμένη βλέπει την παράταξή του και ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Μάκης Χρυσοστόμου, καθώς εκτός της υποψηφιότητας Μπέγκα, υπάρχουν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μωυσής Ελισάφ και Τάκης Θεμελής, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε τον Φίλιο ούτε τον Μπέγκα!.. Το... Βατερλό που επικρατεί αυτή τη χρονική στιγμή στο εσωτερικό της παράταξης Φίλιου, προσπάθησαν κάποιοι να ανατρέψουν με «στοιχεία» που καταρρίπτονται από τις επίσημες δημοσκοπήσεις, επίσημων δημοσκοπικών εταιριών, γεγονός που δεν θέλησε να παραδεχτεί ο κ. Χρυσοστόμου. Όταν όμως ρητήθηκε για τη διγλωσσία Φίλιου, που ενώ είχε δεσμευτεί για μία θητεία και τώρα ζητά κι άλλη, ο κ. Χρυσοστόμου είπε με ειλικρίνεια «πρώτη φορά είναι;». Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι περίμενε από περισσότερα μέλη της παράταξης να βγουν μπροστά, θέτοντας θέμα ηγεσίας και ξεκαθαρίζοντας τη θέση του είπε ότι θα τοποθετηθεί δημόσια για τις επιλογές του στις 30 του μηνός, οπότε και θα υπάρξει συνέχεια των διαδικασιών.

Περί της έρευνας... Στο μεταξύ, η εγκυρότητα και ο στόχος της δημοσκοπικής έρευνας δεν αποτελεί σημείο τριβής μόνο για την παράταξη Φίλιου, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι στόχος της ήταν να φτιάξει το προφίλ του Δημάρχου, να αποδυναμώσει τους δελφίνους, αλλά και για ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης, που με στοιχεία όπως λένε, αμφισβητούν το αποτέλεσμα της έρευνας.

Στη Δικαιοσύνη!.. Ο ιδιοκτήτης των Ραδιοτηλεοπτικών Επιχειρήσεων Ηπείρου Κων/νος Γεωργούλας, ο τηλεοπτικός σταθμός του οποίου ΗΠΕΙΡΟΣ TV1, φέρεται δεύτερος σε τηλεθέαση στη συγκεκριμένη έρευνα, έχοντας άλλα στοιχεία στα χέρια του από επίσημες πηγές, ανέφερε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ έχει επίσημο έγγραφο στα χέρια του από τον Προϊστάμενο Γραμματείας Ειδικού Προγραμματισμού Έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ότι δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση για διενέργεια έρευνας στην υπηρεσία.

τις Εφορίες. Στην περίπτωση πολλαπλών ληξιπρόθεσμων οφειλών ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη σειρά εξό-

φλησης των οφειλών του, μόνο όταν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση την επιλογή θα κάνει η Φορολογική Διοίκηση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση… • Λίγο πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι το φθινόπωρο το 2013 σχετικά με την οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου- ωστόσο, οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν σε ποσοστό 63% ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι χειρότεροι όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Πάνω από τους μισούς πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα (51%) δήλωσαν ότι αισιοδοξούν γενικότερα για το μέλλον της Ε.Ε., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 49% σε σχέση με την αντίστοιχη εαρινή έρευνα. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσοστό αισιοδοξίας είναι 29%, με τους απαισιόδοξους να αποτελούν την πλειονότητα, με 69%. Για τους Έλληνες, σε εθνικό επίπεδο, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία (65%), και ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (52%), η φορολογία (20%) και το δημόσιο χρέος (15% ). Σε προσωπικό επίπεδο, οι Έλληνες προβληματίζονται κυρίως για τη φορολογία (36%) και στη συνέχεια για την ανεργία (30%), και την οικονομική κατάσταση της χώρας (29%). Όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι Έλληνες πολίτες την θεωρούν «πολύ κακή» σε ποσοστό 98%, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στη σχετική κατάταξη.

Με… παρέα την αιθαλομίχλη θα κάνουμε Χριστούγεννα! στημίου Ιωαννίνων ούτε βροχή αναμένεται να πέσει ως την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα των Χριστουγέννων στην περιοχή μας, ούτε δυνατοί άνεμοι θα φυσήξουν προκειμένου να διαλύσουν την «καταχνιά», η οποία κυριαρχεί ξεκινώντας από τις απογευματινές ώρες κυρίως, στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της μαζικής καύσης ξύλων από χιλιάδες Γιαννιώτικα νοικοκυριά. ¯ από 1η σελ.

Ήλιος και κρύο Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα. Το πρωί θα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες που θα αγγίζουν ως και τους μείον 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεσημέρι ο υδράργυρος θα δείχνει 10 με 12 βαθμούς. Η ξαστεριά τα βράδια και η απουσία ανέμων ευνοεί φυσικά τον σχηματισμό της αιθαλομίχλης!

Νεφώσεις από Δευτέρα Η ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει με τον ίδιο καιρό, όμως το σκηνικό θα διαφοροποιηθεί απ’ το απόγευμα, καθώς θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν πρόκειται να δώσουν βροχή. Συννεφιασμένη θα είναι η Τρίτη, παραμονή των Χριστουγέννων, χωρίς επίσης να έχουμε βροχές. Με τη συννεφιά η ελάχιστη θερμοκρασία στα Γιάννενα θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέγιστη θα πέσει κάτω από τους 10! Αντίστοιχες αναμένονται οι συνθήκες και για την ημέρα των Χριστουγέννων. Η αιθαλομίχλη λοιπόν θα εξακολουθήσει να μας συνοδεύει τα επόμενα γιορτινά βράδια στα Γιάννενα, με την ελπίδα ότι κάτι θ’ αλλάξει στον καιρό για την Πρωτοχρονιά και θ’ απαλλαγούμε για λίγο έστω απ’ αυτήν και τις… βλαβερές της συνέπειες! ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Αρωγός στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο παράρτημα της Πωγωνιανής χρηματοδότησης από Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Οικοτροφείου στην Πωγωνιανή, ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα της ενεργειακής κάλυψης του κτιρίου. -Στην επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών στα εμπλεκόμενα Υπουργεία, για να μεταβιβαστούν διάφορες αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή του Πωγωνίου στην «Κιβωτό του Κόσμου», ώστε να μπορεί να τις κάνει χρήση για την Γεωργική Σχολή Η Άννα Ασημακοπούλου με τον Γραμματέα Κοινωνι- που θέλει να δημιουργήσει εκεί. κών Δικτύων Γ. Σταμάτη και τον πατέρα Αντώνιο. Με την ολοκλήρωση της εκε στους χώρους από τον πατέρα πίσκεψης, η Άννα Ασημακοπούλου, Αντώνιο και τον Σταύρο Παππά, την οποία συνόδευε ο Γραμματέας Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αδελ- Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών φοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πληθυσμιακών Ομάδων της Ν.Δ. Πωγωνίου, οι οποίοι την ενημέρω- Γιώργος Σταμάτης, αφού προσέσαν για την εγκατάσταση 30 παι- φεραν παιχνίδια και βιβλία στα παιδιών στις κτιριακές υποδομές των διά δήλωσε ότι: «ο Πατέρας Αντώπρ. Σχολών Λάτση στην Πωγωνια- νιος με την «Κιβωτό του Κόσμου» νή. δίνουν πραγματική σημασία στις λέξεις προσφορά και αλληλεγγύη. Θα σταθεί αρωγός Τέτοιες προσπάθειες μέσα σε αυτή Η Γιαννιώτισσα βουλευτής δή- τη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας λωσε ότι θα σταθεί αρωγός στον αποτελούν παράδειγμα και έμπνευκαθημερινό και δύσκολο αγώνα ση για όλους μας. Θέλω να δηλώσω της «Κιβωτού», καθώς και ότι θα ότι και ως πολιτικός αλλά και ως συμβάλει τα μέγιστα για την ομαλή πολίτης θα στηρίξω το έργο του λειτουργία του παραρτήματος Πατέρα Αντώνιου, το οποίο αφορά στην Πωγωνιανή και συγκεκριμένα πλέον εκτός των άλλων και το μέλδίνοντας προτεραιότητα: λον της ακριτικής περιοχής του Πω• Στην υποστήριξη εξεύρεσης γωνίου». λευτής Ιωαννίνων και εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Άννα Ασημακοπούλου. Μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού» στην Αθήνα και ξεναγήθη¯ από 1η σελ.


Σελ. 16η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 21 - 22 Δεκεμβρίου 2013

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Αντώνης Σαμαράς από Βρυξέλλες:

Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία, ο Αλέξης Τσίπρας τη χώρα • Τις προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας ανέπτυξε χθες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκ παράλληλου δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η έναρξή της συμπίπτει με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. «Έχουμε επανακτήσει τη χαμένη μας αξιοπιστία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό συνέβη «χάρη στις απίστευτες προσπάθειες του ελληνικού λαού». Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, μετά από ερώτηση που του έγινε: «Με τον κ. Τσίπρα – είπεέχουμε άλλον αντίπαλο. Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία εκείνος έχει τη χώρα. Ίσως είναι δικαίωμά του, αλλά είναι και δικό μου δικαίωμα να είμαι αυστηρός». Αναφερόμενος στο θέμα του πρώην υπουργού, Μ. Λιάπη, ο κ.

Σαμαράς τόνισε ότι «αυτά που μπορεί να συνέβαιναν στο παρελθόν έχουν τελειώσει. Οι πολίτες είναι και αισθάνονται ίσοι απέναντι στον νόμο, για όποιον κι αν μιλάμε. Όποιος καταπατά τον νόμο θα συλλαμβάνεται και θα τιμωρείται. Μπράβο και στους αστυνομικούς που έπραξαν αυτό που έπρεπε». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή -ούτε λόγω του ΠΑΣΟΚ- αφού κανένας δεν θέλει να βλάψει τον τόπο του, προσθέτοντας ότι είναι η τελευταία δύσκολη περίοδος και από εδώ και πέρα ανοίγουμε τα πανιά μας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

«Ιδιότυπη δήμευση της μικρής ιδιοκτησίας…»

Δήλωση Χρ. Μαντά για τους πλειστηριασμούς • «Από την 1 Ιανουαρίου 2014 απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για όλα τα περιουσιακά στοιχεία εφόσον καταργήθηκε το όριο προστασίας για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες, εκτός της πρώτης κατοικίας η οποία συνεχίζει να προστατεύεται για ένα χρόνο ακόμα, αλλά με αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. «Με τον τρόπο αυτό – συνεχίζει- ανοίγει ο δρόμος στο ξεπούλημα του ιδιωτικού και δημόσιου δομημένου και αδόμητου χώρου, αλλά και η δυνατότητα για χρηματι-

στηριακά παιχνίδια. Βρισκόμαστε έτσι μπροστά σε μια νέα πολιτική ιδιότυπης δήμευσης της μικρής ιδιοκτησίας. Ήδη η επιβολή των χαρατσιών και του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έχει καταστήσει αδύνατη τη διατήρηση της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας για τα ασθενέστερα εισοδήματα. Αλλά και τα προσωπικά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΕΤΑ) περνάνε σήμερα στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών) με απαίτηση άμεσης τακτοποίησης ή αλλιώς είσπραξης μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακόμα και πρώτης κατοικίας».

Με τη συμμετοχή και Ηπειρωτών επιχειρηματιών

Ιδρύθηκε Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας • Ομότιμο μέλος και εταιρική ένωση στον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας (ΣΕΑΓΕ), αποτελεί πλέον η Ήπειρος, που στο 2ο Συνέδριο Αγροτουρισμού που έγινε στη Βεργίνα, εκπροσωπήθηκε από προσωρινό διοικητικό συμβούλιο Μιλτιάδη Μπούκα (Ιωάννινα, Ζαγόρι), Ναπολέοντα Ζάγκλη (Καλαρρύτες) και Τρύφωνα Παπαϊωάννου (Τζουμέρκα). Προσωρινός πρόεδρος του ΣΕΑΓΕ Ηπείρου είναι ο κ. Μίλτος Μπούκας, ενώ στο τέλος του Ιανουαρίου θα γίνει Γενική Συνέ-

λευση και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Συνδέσμου σε αυτόν είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι παραδοσιακοί ξενώνες, αγροκτήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία, ελαιουργεία, χώροι μεταποίησης, φούρνοι, τυροκομεία, χώροι πώλησης με τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα, τεχνήματα, χώροι τέχνης και πολιτισμού. Ο ΣΕΑΓΕ θα λάβει μέρος στη μεγαλύτερη έκθεση που θα γίνει στην Ευρώπη (Βερολίνου I.T.Β.).

Στην… εκκίνηση το πιλοτικό πρόγραμμα για τα Αρχαία Θέατρα ουν στην οργάνωση μιας σύγχρονης περιηγητικής διαδρομής, σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου, συνδυάζοντας τουρισμό, πολιτισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα. Η προένταξη αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στην ετήσια συνάντηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι προσκλήσεις που εξέδωσε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας αφορούν τις θεματικές προτεραιότητες: Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς συνολικής δημόσιας δαπάνης 17.000.000 ευρώ Εθνικές οδοί, συνολικής δημόσιας δαπάνης 15.000.000 ευρώ Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στους ειδικούς στόχους του Άξονα Προτεραιότητας και να συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των σχετικών δεικτών παρακολούθησης. ¯ από 1η σελ.

Αναλυτικά, στη θεματική προτεραιότητα "Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς" ως ειδικοί στόχοι τίθενται: η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Περιφέρειας, με σκοπό τη συμβολή των μνημείων στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών η συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, καθώς και ενέργειες προβολής των πολιτιστικών στοιχείων της Περιφέρειας η αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου για τη δημιουργία ενός επώνυμου πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος. Στη θεματική προτεραιότητα "Εθνικές Οδοί" τίθεται ως ειδικός στόχος η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, μνημείο της Unesco, με την παράκαμψη της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Πρέβεζας, που σήμερα διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο και τον διχοτομεί.

Χθες στο κέντρο της Αθήνας

Με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών τις γιορτές • Απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου θα ισχύσει την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων στο εθνικό οδικό δίκτυο. Οι απαγορεύσεις θα ισχύουν από 4.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ., την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013 και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014 για το ρεύμα εξόδου στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου). Την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 και τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014 για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 22:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις: Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ.θ. 145 έως τη χ.θ. 205+800 (κόμβος Ρίου). Αντίστοι-

χες απαγορεύσεις θα ισχύουν και στην Εθνική Οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται: Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δη-

μοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα. Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

Όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους της Τροχαίας

Αρκετές οι παραβάσεις από οδηγούς λεωφορείων • Στοχευμένους ελέγχους σε λεωφορεία (τουριστικά, ΚΤΕΛ, σχολικά) πραγματοποίησαν συνεργεία της Τροχαίας σε όλη την Επικράτεια το διάστημα από 12 έως 18 Δεκεμβρίου. Συνολικά βεβαιώθηκαν 485 παραβάσεις, από τις οποίες 304 αφορούσαν τουριστικά λεωφορεία, 153 του ΚΤΕΛ και 30 σχολικά. Τη «μερίδα του λέοντος» είχαν οι πα-

ραβάσεις για ταχύτητα, καθώς βεβαιώθηκαν 83 σε οδηγούς τουριστικών και 67 σε οδηγούς ΚΤΕΛ. Αξιοσημείωτο ότι 14, τουριστικά, 7 των ΚΤΕΛ και 1 σχολικό δεν είχε ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όπως αναφέρει η Τροχαία, ανάλογες τακτικές ή έκτακτες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον σε όλη τη χώρα με βάση το σχεδιασμό του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων

Μέχρι 11 το πρωί η διανομή δεμάτων από τα φορτοταξί • Μέχρι τις 11 το πρωί θα γίνεται διανομή δεμάτων από τα φορτοταξί στις οδούς 28η Οκτωβρίου, Χαριλάου Τρικούπη, Πυρσινέλλα, Δωδώνης και Αβέρωφ. Η εκφόρτωση θα γίνεται στα σημεία που έχουν οριστεί ήτοι, Hondos Center, πεζόδρομος

Μουλαϊμίδου, Αβέρωφ και στα παρκινγκ που υπάρχουν. Το Σωματείο Φορτοταξί καλεί τα μέλη του, να τηρούν το ωράριο εκφόρτωσης και τα καταστήματα να ανοίγουν στο ωράριό τους, για την παραλαβή των δεμάτων και την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων.

«Πορτοκαλοπόλεμος» στη συγκέντρωση των αγροτών

• Οξύνθηκαν τα πνεύματα χθες στη συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα, μετά την απαγόρευση της διανομής πορτοκαλιών που είχε προγραμματιστεί. Η αστυνομία, στο ύψος της Παλιάς Βουλής, σταμάτησε το φορτηγό με τα πορτοκάλια που κατευθυνόταν στο Σύνταγμα. Μετά από διαπραγματεύσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, τελικά, τα πορτοκάλια ξεφορτώθηκαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη, όπου έφθασαν οι αγρότες και τα κουβάλησαν μέχρι την πλατεία Συντάγματος στους ώμους. Στο σημείο είχαν αναπτυχθεί άνδρες των ΜΑΤ, στους οποίους οι αγρότες πρόσφεραν πορτοκάλια, ωστόσο στη συνέχεια τα αίματα άναψαν, όταν έξω από τη Βουλή, στο ύψος των λουλουδάδικων, οι διαδηλωτές

ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους αστυνομικούς, στους οποίους πέταξαν φρούτα, όταν δεν τους επετράπη να προχωρήσουν προς την είσοδο του κτηρίου. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, με τους Κρητικούς αγρότες να περικυκλώνουν και να επιτίθενται στους άνδρες των ματ με γκλίτσες και τους τελευταίους να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ αποδέκτης αποδοκιμασιών έγινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν αυτός εθεάθη στο περιστύλιο της Βουλής. Στην Αθήνα μετέβησαν χθες περίπου 1.000 αγρότες από την Κρήτη, αλλά και αγρότες από άλλες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έξω από τη Βουλή για τη φορολόγηση των ακινήτων.

AΘΛHTIKA Γ’ Εθνική

ΤΟΝ ΘΕΣΠΡΩΤΟ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Η ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ • Στο τελευταίο παιχνίδι της για το 2013 η Δόξα Κρανούλας φιλοξενεί αύριο (3 μ.μ.) τον δυνατό Θεσπρωτό, επιδιώκοντας τη δεύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Το συγκρότημα του Α. Ζώη θα προσπαθήσει να πιστοποιήσει την καλή αγωνιστική του κατάσταση απέναντι σ’ έναν αντίπαλο που έχει μεν δυνατότητες δυσκολεύεται δε αρκετά μακριά απ’ την έδρα του. Η κατάκτηση των τριών βαθμών θα μπορέσει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα στην ντόπια ομάδα, παρά τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όλοι ελπίζουν ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχουν θετικές διοικητικές εξελίξεις, αφού ο βουλευτής

Μιχάλης Κασσής εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναδραστηριοποίησής του στα κοινά του συλλόγου. Διαιτητής του αυριανού αγώνα ορίστηκε ο Χαράλαμπος Αθανασίου (Άρτας), με βοηθούς τους Γαρδικιώτη - Μπουντούρη του ίδιου συνδέσμου και παρατηρητή τον Κούγκουλο (Τρικάλων). Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής: Πυρσός Γρεβενών - Πρέβεζα (Τρεβλάς), Δόξα Πεντ. - Κοζάνη (Μαστοροδήμος), Κεραυνός Θεσπ. - Κάστωρ (Γκιάφης), Οδυσσέας Κορδ. - Οικονόμος Τσαρ. (Τσαλουχίδης), Καστοριά Λάρισα (Τερετίδης), Τηλυκράτης Λ. - Εθνικός Φιλ. 0-3 α.α., Όλυμπος Κερκ. - Καμπανιακός (Διώτης).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ

ΟΛΟΙ... ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ... • Εκτός απ’ τους «μεγάλους» που θ’ αντιμετωπίσουν τη Δευτέρα τον Άρη και οι ομάδες Κ-17 & Κ-20 του ΠΑΣ θ’ αναμετρηθούν με τις αντίστοιχες των «κιτρινόμαυρων».

Σήμερα στις 2 μ.μ. στο ΠΕΑΚΙ η Κ-20 υποδέχεται τους Θεσ/νικείς και την ίδια ώρα αύριο στο ίδιο γήπεδο είναι σειρά των Κ-17 ν’ αγωνιστούν, σε αναμετρήσεις που προμηνύονται άκρως ενδιαφέρουσες.

ΤΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Με τον ΑΡΗ ΛΕΚΚΟ • Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις του πρώτου γύρου στις τρεις τοπικές - Ερασιτεχνικές Κατηγορίες. Όλες οι ομάδες θα κάνουν ένα «διάλειμμα» τριών εβδομάδων μέχρι την επανέναρξη των πρωταθλημάτων το διήμερο 45 Ιανουαρίου. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που υπάρχουν, γίνονται πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια και στις τρεις Κατηγορίες, κάτι που δείχνει βελτίωση στο αγωνιστικό επίπεδο. Ιδιαίτερα στην πρώτη, η κατάσταση είναι εξαιρετικά αμφίρροπη με πρωτοφανή «συνωστισμό» στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Βελισσάριο, Σερβιανά, Κρύα, Ανατολή, Μικρασιάτες διεκδικούν «επί ίσοις όροις» την πρωτιά με τις διαφορές μεταξύ των ομάδων να θεωρούνται απειροελάχιστες. Η Ανατολή και ο Θρίαμβος έκαναν εκπληκτική εκκίνηση στο πρωτάθλημα, όμως κάποιες ατυχίες έδωσαν την ευκαιρία ανάκαμψης σε Κρύα και Βελισσάριο. Οι «πράσινοι» ανέκτησαν τα πρωτεία περίπου στο μισό του γύρου, αλλά στα τελευταία παιχνίδια έχασαν έδαφος με αποτέλεσμα τα Σερβιανά να τους «πιάσουν» στην πρώτη θέση, κερδίζοντας παράλληλα και τον τίτλο του «πρωταθλητή χειμώνα». Φοβερό «ντεμαράζ» με οκτώ σερί νίκες έχει σημειώσει η ΑΕΜ, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να παλέψει μέχρι τέλους για την κατά-

κτηση της κορυφής. Από και και πέρα αρκετά καλή πορεία πραγματοποιούν Ελεούσα, Πέραμα, Κατσικά δείχνοντας σταθερότητα στη μεγαλύτερη διάρκεια. «Σκαμπανεβάσματα» παρουσιάζουν Κάστρο, Χαροκόπι, Κουτσελιό με θετικές και αρνητικές στιγμές μέχρι τώρα. Ροδοτόπι, Καλπάκι, Κόνιτσα προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ τη μετριότητα και στο τέλος

του πίνακα Κόντσικα, Ατρόμητος, Λαψίστα, πεδινή μάχονται για μια θέση παραμονής στην Κατηγορία. Στην Β’ Ερασιτεχνική, στον πρώτο όμιλο η Αγ. Μαρίνα έχει μετατρέψει σε «περίπατο» την υπόθεση της ανόδου έχοντας ήδη δεκατρείς βαθμούς προβάδισμα απ’ το δεύτερο Ασβεστοχώρι. Ο ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε αξιόλογα αλλά «έμεινε» από δυνάμεις, Πωγωνάτος, Ζωοδόχος, Αμφιθέα, Περίβλεπτος είναι αρκετά ανταγωνιστικοί και από κει και πέρα λίγο - πολύ οι υπόλοιπες ομάδες «βράζουν στο ίδιο καζάνι». «Σκοτωμός» αναμένεται να γίνει για την αποφυγή του υποβιβασμού αφού απ’ τον 12ο μέχρι τον 17ο η διαφορά είναι μόλις πέ-

ντε βαθμοί. Στον δεύτερο όμιλο προβλέπεται «χιτσκοκικός» β’ γύρος, αφού ο πρωτοπόρος Τιτάνας Λογγάδων αισθάνεται έντονα την «ανάσα» των διωκτών του. Επισκοπικό, Μουσιωτίτσα, Χουλιαράδες θα δώσουν «ρέστα» για τον τίτλο και κανένας δεν μπορεί για την ώρα να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Πλατανιά, Μέτσοβο, Δαφνούλα επίσης χαρακτηρίζονται «πρωταγωνιστές» στον όμιλο. Ισοδύναμες εμφανίζονται οι ομάδες στη μέση της βαθμολογίας με τις αποστάσεις που τη χωρίζουν να είναι αναστρέψιμες. Κι εδώ το θέμα της «σωτηρίας» θα κριθεί κατά τα φαινόμενα στα τελευταία παιχνίδια, με όλα τα ενδεχόμενα να χαρακτηρίζονται ανοιχτά. Στην τρίτη Κατηγορία στον πρώτο όμιλο πολύ δυνατός κι αποφασιστικός είναι ο Πανζαγορισιακός με Νησί, Καρυές και Περιστέρι να προσπαθούν ν’ αμφισβητήσουν την «κυριαρχία» του. Στον δεύτερο όμιλο η Μηλιά εκμεταλλεύτηκε το «δώρο» της αφαίρεσης βαθμών απ’ το Δροσοχώρι για τα επεισόδια στο ματς με την Κράψη και πλέον αποτελεί πρώτο φαβορί για την άνοδο. Η συγκεκριμένη Κατηγορία είναι ίσως η πιο «θερμόαιμη» με επεισόδια, διακοπές αγώνων, αντιδικίες φιλάθλων, κλπ. Ελπίζουμε στον δεύτερο γύρο τα πράγματα να ομαλοποιηθούν και ν’ αποφεύγουν παρόμοια περιστατικά... Πάντως οι «λάτρεις» του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου προετοιμάζονται για μια άκρως «γεμάτη» συνέχεια στα «αγαπημένα» τους Πρωταθλήματα...

21 12 2013  

newspapers,articles