Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

Έτος 56ο - Aρ. φύλλου 15.975

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

 

Tιμή 0,60 €Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

http://www.proinoslogos.gremail:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ «Π.Λ.» ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟ (σελ. 7-8-9-10)

ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!

 Λαμπρός ο εορτασμός των 100 χρόνων Απελευθέρωσης της πόλης, κάτω όμως από εξαιρετικά κρίσιμες οικονομικές συνθήκες…

 Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων • Σε μια από τις πιο κρίσιμες και δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της βρίσκει την Ήπειρο, αλλά και την χώρα ολόκληρη, η σημερινή 100η επέτειος Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

ΦΩTO «Π.Λ.»

Ένωση Πολιτών προς Κ. Παπούλια

Να τηρηθεί η Συνταγματική Τάξη για τα Εθνικά Κληροδοτήματα στη σελιδα

2

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ Παρουσία πλήθους κόσμου και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια έγινε χθες στο Πνευματικό Κέντρο η ομιλία του ποιητή Μιχ. Γκανά, με θέμα «Λόγος πολυφωνικός για τα Γιάννενα τα ελεύθερα, τα γυάλινα και τα μαλαματένια».

σουν σε ήρεμα και γαλήνια νερά ανάπτυξης.

Πισωγύρισμα… Εκατό χρόνια μετά την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς, ότι έχει γίνει ένα πισωγύρισμα σε πολλά τα επίπεδα. Και τώρα είναι που η νέα γενιά καλείται να …πάρει στις πλάτες της την ανόρθωση της περιοχής και την

Εθνική ανάγκη να μην ερημώσουν οι ακριτικές περιοχές της Ηπείρου

 Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Κερασοβιτών Πωγωνίου

Με εξετάσεις οι εισαγωγές μαθητών στα Πειραματικά σχολεία στη σελιδα

16

Ειρηνικές οι πορείες Εργατικού Κέντρου - ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στα Γιάννινα • Τι ανέφεραν στον «Π.Λ.» οι Ν. Φασούλης (ΕΚΙ), Χρ. Γρίβας (ΑΔΕΔΥ) και Γ. Νταλαμάγκας (Εμπορ. Σύλλογος)

PEΠOPTAZ

Έχουν ήδη δεχθεί πλήγματα από καταργήσεις υπηρεσιών κ.α.

• Μεγαλύτερη όσο ποτέ είναι η ανάγκη να μην ερημώσουν εντελώς οι ακριτικές και ορεινές περιοχές της Ηπείρου, που έχουν ήδη υποστεί πολλά και σημαντικά πλήγματα, με τις καταργήσεις υπηρεσιών, στρατιωτικών και αστυνομικών μονάδων. Περιοχές και χωριά σε Πωγώνι, Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, καθώς και σε άλλους

Ν’ αλλάξει η «συνταγή» για να επιστρέψει ξανά η ελπίδα!

• H «συνταγή» της αυστηρής λιτότητας, της υπερφορολόγησης και των περικοπών που ακολουθείται σήμερα είναι λαθεμένη, ό-

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Τα φετινά «Ελευθέρια», για τα οποία οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγαλειώδη παρέλαση (11:45 π.μ.) στο κέντρο των Ιωαννίνων, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, πρέπει να αποτελέσουν σταθμό στο νέο ξεκίνημα που εναγωνίως ψάχνει η Ήπειρος. Βυθισμένη στην κρίση, με τα προβλήματα να την έχουν «ζώσει» η περιοχή μας αναζητά τους τρόπους αυτούς που θα την οδηγή-

Άνεργοι, συνταξιούχοι και άλλοι φορείς ζήτησαν χθες…

μετάβασή της στη νέα εποχή. «Είναι ένα έργο 15η σελ.

πως εξάλλου παραδέχονται δημόσια πια και οι εταίροι και δανειστές μας. Πρέπει λοιπόν η συγκεκριμένη πολιτική να αλλάξει άμεσα, για να επιστρέψει η ελπίδα στην κοινωνία και εν τέλει να σωθεί η χώρα μας. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα

Από τις μεγαλύτερες μειώσεις Πανελλαδικά

Έως και 35% έπεσαν οι τιμές των ακινήτων στην Ήπειρο!..

 Τι δείχνουν στοιχεία για κάθε Νομό της περιοχής μας

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή κόσμου στο συλλαλητήριο Εργατ. Κέντρου και ΑΔΕΔΥ χθες στα Γιάννινα… των χθεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα στα Γιάννινα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Οι δύο πορείες που διορ- 15η σελ.

Ρυθμίσεις υπέρ των ανέργων στο Ν/Σ του Υπ. Εργασίας σελ. 5η

Πλημμύρισαν από τα νερά…

• Μπορεί οι μειώσεις τιμών στα ακίνητα σε όλη την Ήπειρο να είναι σημαντικά μειωμένες, αυτό όμως δεν μεταφράζεται και σε αύ-

Καιρός να δοθεί οριστική λύση στους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Ελληνικού!

PEΠOPTAZ

 Σύσκεψη χθες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ξηση των αγοραπωλησιών, ιδίως στις μεγάλες πόλεις της περιοχής μας. Για την ακρίβεια, οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν πάρει την κατιούσα, προβληματίζοντας ιδιαίτερα τους ανθρώπους του κλάδου.

ΦΩTO «Π.Λ.»

Και αυτό, γιατί τα εισοδήματα των πολιτών έχουν… κατακρημνιστεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι ελκυστικές τιμές, στις οποίες προσφέρονται 16η σελ.

Βγήκε… είδηση σε συνάντηση στο Υπ. Παιδείας

Νομούς της Ηπείρου βιώνουν έντονα τις επιπτώσεις της ερήμωσης. Η εγκληματικότητα έχει «χτυπήσει… κόκκινο» και οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι –ηλικιωμένοι ως επί το πλείστον- ζουν με τον φόβο, ακόμη και μέσα στα ίδια τα σπίτια τους. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα περιστατικά, όπου άγνωστοι έχουν εισβάλλει 15η σελ.

100 χρόνια ελευθερίας

Η συμβολή της Ηπειρωτικής Ευποιΐας στην Απελευθέρωση της Ελλάδας... Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, φιλόλογος-συγγραφέας

 Συμπληρώνονται εφέτος εκατό ολόκληρα χρόνια από τους ένδοξους και νικηφόρους αγώνες του 1912 – 1913, τότε που τα παιδιά της Ελλάδος έχυναν το αίμα τους και έσπερναν τα κόκκαλά τους στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου, έβαζαν τα θεμέλια και άνοιγαν παραπέρα τις προοπτικές για μια καινούρια πατρίδα, όπως την είχαν οραματισθεί οι αθάνατοι πρόγονοι του 1821. Είναι και αυτοί οι αγώνες εμψυχωμένοι απ’ τη Μεγάλη Ιδέα που, πεντακόσια ολόκληρα χρόνια, θέρμαινε τις ψυχές των 10η σελ.

Θα παραμείνει στην Ηγουμενίτσα το Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας;

Τι ζητά για το σχέδιο «Αθηνά» η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ

• «Για το Τμήμα ΙχθυοκομίαςΑλιείας θα εξετασθεί θετικά η παραμονή του στην Ηγουμενίτσα, είτε ως Τμήμα, είτε ως κατεύθυνση του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής». Αυτή ήταν η… είδηση που βγήκε από την συνάντηση φορέων της Θεσπρωτίας και του ΤΕΙ Ηπείρου

με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο, με αφορμή τις αλλαγές που προτείνονται, μέσω του σχεδίου «Αθηνά» για το ΤΕΙ και ειδικά για τμήματα που εδρεύουν στην Ηγουμενίτσα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο βουλευτής Ν.Δ. Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, ο Αντιπερι 14η σελ.

Ο Γιαννιώτης αρχιτέκτονας Γ. Μπέλλος γράφει στον «Π.Λ.»:

Απαραίτητο είναι σήμερα το «κούρεμα» όλων των δανείων!

 Τι αναφέρει και τι προτείνει σε επιστολή του

• Την άποψη, ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία και η οικονομία, είναι το «κούρεμα» κάθε μορφής δανείου, ανεξάρτητα από το εάν εξυπηρετείται ή όχι, εκφράζει με επιστολή του στον «Π.Λ.» ο γνωστός Γιαννιώτης αρχιτέκτονας κ.

Γιάννης Μπέλλος. Με αφορμή κύριο θέμα του «Π.Λ.», με τίτλο «Λύσεις τώρα για δάνεια και χρέη» ο κ. Μπέλλος εκθέτει τις απόψεις του πάνω στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις πολιτών-Τραπεζών, ενώ επισημαίνει, ότι όσο 5η σελ.

• Όλο και μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να ξεπεραστούν, επιτέλους, τα προβλήματα που μαστίζουν δυο από τους τέσσερις ΧΥΤΑ της Ηπείρου, αυτούς σε

Ελληνικό και Καρβουνάρι (Θεσπρωτία) που πλημμυρίζουν διαρκώς από νερά. Χθες το πρωί έγινε μια ακόμη σύσκεψη για το μέλ- 2η σελ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Η πατρίδα να μείνει αντρόπιαστη στην ψυχή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού (ανοιχτή επιστολή στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας)

 Του ΜΙΧ. ΧΡ. ΠΑΝΤΟΥΛΑ, φιλολόγου, τ. βουλευτή Ιωαννίνων

 Σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 2013, που γιορτάζουμε την εκατοστή επέτειο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ της πόλης των Ιωαννίνων και του μεγαλύτερου τμήματος της μείζονος Ηπείρου από τον οθωμανικό ζυγό πέντε αιώνων, θεώρησα πρέπον να μιλήσω δημόσια για τη λάθος απόφαση της μητέρας πατρίδας σε βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού κι απ’’ ότι έμαθα με προέκταση στον Ελληνισμό της Πόλης, της Τενέδου και της Ίμβρου. Τα μεγάλα μυαλά της διοικητικής και πολιτικής γραφειοκρατίας των Αθηνών βρήκαν το φάρμακο να χτυπηθεί στη ρίζα της η οικονομική κρίση, που μαστίζει την Ελλάδα. Και τούτο θα συμβεί αν παύσει να χορηγείται το μικρό χρηματικό βοήθημα στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, που η ίδια η ελληνική πολιτεία, για προφανείς λόγους, είχε καθιερώσει πριν από μερικά χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι η ασυνέπεια αυτή, που αν δεν προσέξουμε μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία με δική μας αποκλειστικά ευθύνη, στο τέλος θα αποτραπεί. Όσοι σοφίστηκαν όλα 14η σελ.


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

 Eκδηλώσεις Γεγονότα Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων προς Κ. Παπούλια:

Να τηρηθεί η Συνταγματική τάξη για τα Εθνικά Κληροδοτήματα

• Την ανάγκη να αποκατασταθεί η Συνταγματική τάξη και η Νομιμότητα στα Γιάννινα, ως προς τα Εθνικά Κληροδοτήματα, ζητά η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων, με ανοιχτή της επιστολή (υπογράφεται από τον Πρόεδρό της κ. Σπύρο Εργολάβο), προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Μεταξύ άλλων τονίζει: «Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση προς Εσάς, τον τηρητή και θεματοφύλακα του Συντάγματος και των νόμων που συμφωνούν με αυτό, με αφορμή μάλιστα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό, να ασκήσετε τα εκ του Συντάγματος απορρέοντα δικαιώματά σας, και να ζητήσετε από την πολιτική ηγεσία της Χώρας, η οποία ορκίστηκε ενώπιον σας "να τηρεί το Σύνταγμα και τους

νόμους που συμφωνούν με αυτό", και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας στα Γιάννινα. Αυτή θα είναι η καλύτερη απόδοση τιμής προς τους ήρωες του 1912 – 13, ο ενδεδειγμένος σε-

βασμός στη μνήμη και στη βούληση των μεγάλων Εθνικών μας Ευεργετών, και, κάτω από τις τραγικές συνθήκες που περνάει η Πατρίδα μας, μια μεγάλη προσφορά στην ίδια τη Δημοκρατία».

Ερώτηση Χρ. Μαντά για Νοσοκομείο Φιλιατών και ΤΕΠ Ηγουμενίτσας • Ερώτηση για τα θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο Φιλιατών και το Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Μεταξύ άλλων ζητά να πληροφορηθεί για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του ΤΕΠ και της νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες εξοπλισμού τους και τι προβλέπεται για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού.

Την Τρίτη στους Αγίους Σαράντα

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Π.Ε. Άρτας για το Αλιευτικό Καταφύγιο Κορωνησίας:

Με εκδηλώσεις την Κυριακή

• Το έργο του Αλιευτικού Καταφυγίου Κορωνησίας είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας του πρώην Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και έχει δημοπρατηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2011. Η μελέτη εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο του καθηγητή ΕΜΠ κ. Κ. Ι. Μουτζούρη (νυν Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής), ενώ η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, απαντώντας σε έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Άρτας, είναι αρνητική στο ενδεχόμενο τροποποίησης της μελέτης. Αυτό αναφέρει σε γενικές γραμμές σε χθεσινή της ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, απαντώντας σε αίτημα του Αλιευτικού Συλλόγου Δήμου Αρταίων, για την τροποποίηση της μελέτης επέκτασης του λιμενοβραχίονα του Καταφυγίου.

• Τα 100 χρόνια απ’ την απελευθέρωσή της γιορτάζει την ερχόμενη Κυριακή η ακριτική Κόνιτσα και ο Δήμος διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων που θα καλύψουν ολόκληρη τη χρονιά. Την Κυριακή και ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, ενώ στις 11:15 π.μ. η χορωδία της Μητροπόλεως Κονίτσης θα ερμηνεύσει τραγούδια της Απελευθέρωσης. Στις 11:30 π.μ. στο Δημαρχείο Κόνιτσας θα μιλήσει ο Λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Αναστασόπουλος με θέμα «Η Κόνιτσα στο Ελληνικό Κρά-

Αλλαγή της μελέτης, σημαίνει απένταξη του έργου από το ΕΠΑΛ

Η Π.Ε. επισημαίνει ακόμη ότι πιθανή αλλαγή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, ενδεχομένως να επισύρει απόφαση απένταξης του έργου. «Αν υπάρξουν επιστημονικά δεδομένα – στοιχεία χωρίς διοικητικά προβλήματα, είμαστε σε θέση να συνηγορήσουμε υπέρ της τροποποίησης της μελέτης του έργου», αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, στην οποία προστίθεται ότι «η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου είναι ένα έργο αναπτυξιακό σε καιρούς πολύ δύσκολους».

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή του

Παιδικός σταθμός στους Χαλκιάδες Άρτας • Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη για την ανέγερση παιδικού σταθμού στην Τ.Κ. Χαλκιάδων της Δ.Ε. Φιλοθέης του Δήμου Αρταίων, με δημόσια επιλέξιμη δαπάνη 1.665.710 ευρώ. Το κτήριο θα είναι εμβαδού 561,25 m2 με ημιυπαίθριους

χώρους που θα φθάνουν τα 776 m². Θα είναι δυναμικότητας 40 παιδιών και θα περιλαμβάνει επιπλέον χώρους απασχόλησης με επιμέρους δραστηριότητες (εστίαση, παιχνίδι, οπτικοακουστικά μέσα, ημιυπαίθριους χώρους) κλπ. Στον εξωτερικό χώρο, θα κατασκευαστεί μικρό θεατράκι, πλατεία και παιδική χαρά.

Εναρκτήρια Συνάντηση του προγράμματος “IntActPlan”

Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για όρη της Θεσπρωτίας

• Η 2η Πιλοτική Συνεδρίαση της Διασυνοριακής Επιτροπής του προγράμματος: “IntActPlan”: «Ολοκληρωμένες Δράσεις για την ενίσχυση της Εξωστρέφειας των ΜΜΕ της Διασυνοριακής Περιοχής και την δημιουργία Ευκαιριών Διείσδυσης σε Νέες Αγορές», που υλοποιείται στο πλαίσιο του IPA Διασυνοριακού προγράμματος “GREECE-ALBANIA 2007-2013”, θα πραγματοποιηθεί στους Αγίους Σαράντα (Αλβανία) στις 26 Φεβρουαρίου απογευματινή ώρα. Εταίροι του προγράμματος είναι οι εξής: Επιμελητήριο Θεσπρωτίας (Επικεφαλής εταίρος), το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Αυλώνας και το Κέντρο Επιχείρησης & Καινοτομίας Ηπείρου (BIC Ηπείρου).

• Με έγγραφο του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού), διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του Υποέργου «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών, Φαρμακοβούνι, Μεγάλη Ράχη, συνολικού προϋπολογισμού 180. 492, 22 ευρώ.

Τρεις ακόμη διαμαρτυρίες για την πρόσκληση στη «Χρυσή Αυγή» • Άλλοι τρεις φορείς με ανακοινώσεις εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την πρόσκληση που στάλθηκε -βάσει του επίσημου πρωτοκόλλου- προς τη «Χρυσή Αυγή» για να εκπροσωπηθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

AΠΩΛΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ • Προσήλθε σήμερα (20-09-2012) και ώρα 11.30 στο Αστυνομικό Τμήμα Κήπων Ιωαννίνων ο ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ Παντελής του Ιωσήφ και της Μαρίας, γεν. 27-01-1955 στην Ασφάκα Ιωαννίνων, κάτοικος ομοίως και υπέβαλε υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία απώλεσε σε άγνωστο τόπο και χρόνο, την άδεια κυκλοφορίας του υπ’ αριθμ. Α.Μ. 50273 αγροτικού μηχανήματος, ιδιοκτησίας του αποβιώσαντος πατρός του ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ Ιωασήφ του Παντελή, η οποία δεν παρακρατείται από καμία Δημόσια Αρχή της Ελλάδος ή της Ε.Ε. Εκδόθηκαν αναζητήσεις.

Η Περιφερειακή Παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», συντάσσεται με την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποστηρίζει «ότι οι καταναγκασμοί του πρωτοκόλλου μπορούν να ξεπεραστούν με πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου». Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων καταδικάζει την πρόσκληση «και την αναμενόμενη επίσκεψη του Μιχαλολιάκου στα Ελευθέρια της πόλης» και καταδικάζει «κάθε κίνηση σκοταδισμού και φασιστικής εμπάθειας». Τέλος την ανάκληση της πρόσκλησης ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Ιωαννίνων.

Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας • Με 44 θέματα στην Ημερήσια Διάταξή της συνεδριάζει αύριο, ώρα 10 π.μ. η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σπυριδούλα Καραδήμα - Καππά Ιατρός Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Θεραπευτικές και αισθητικές εφαρμογές Laser (ευρυαγγείες, αποτρίχωση) Δέχεται: Πρωί: Καθημερινά, πλην Σαβ., 10.00 - 13.30 Απόγευμα: Τρ. - Πεμ. - Παρ., 18.00-20.30 Δευτ. - Τετ., μόνο με ραντεβού Καπλάνη 5 (1ος όροφος), 45444 Ιωάννινα Τηλ. / Fax: 26510-27318 - Κιν.: 6981-027322 email: spykaradima@gmail.com

Επίσκεψη στο Δήμαρχο Ζηρού

Μειώσεις στα δημοτικά τέλη ζήτησαν οι Τρίτεκνοι Πρέβεζας

• Tον Δήμαρχο Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Πρέβεζας (φωτό), οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα των τριτέκνων οικογενειών που δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας τόσο της λιτότητας αλλά και των προγραμ-

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ – Η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» ευχαριστεί θερμά τους φίλους της κας Βιλελμίνης Πρόκου για τη χρηματική προσφορά που κατέθεσαν εις μνήμη Ελευθερίας Τσέτση.

Η Κόνιτσα γιορτάζει 100 χρόνια απ’ την Απελευθέρωσή της

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών & Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Διεύθυνση Διοικητικού - Τμήμα ΔΕΠ Αριθμ. Πρωτ.: 7758 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Στο ΦΕΚ 73/28-1-13 (τ. Γ’) δημοσιεύτηκε η αριθμ. 1672/23-10-2012 Προκήρυξη πλήρωσης της παρακάτω θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως εξής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (Τηλ. Γραμματ. 26510-07924 και 07210) ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ - Μία (1) θέση Καθηγητή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Αναισθησιολογία». Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 1-4-2013 Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα τυπικά προσόντα να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής στα τηλέφωνα 26510-07924 και 07210) (Διεύθυνση: Παν/πολη Ιωαννίνων - 45110). Ιωάννινα 1-2-2013 Ο Πρύτανης ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

λείου Ιωαννίνων, ενώ στη 1 μ.μ. στο Κέντρο Παιδ. Μέριμνας της Κόνιτσας θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης βιβλίων της Βιβλιοθήκης Κόνιτσας και του Πολ/κού Συλλόγου Καστάνιανης.

Διάκριση για τον επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Χρ. Γκόγκο • Σημαντική διάκριση απέσπασε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Χρήστος Γκόγκος. Συγκεκριμένα συμμετείχε σε ερευνητική ομάδα, η οποία κατέλαβε την 1η θέση στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Χρονοπρογραμματισμού Νοσηλευτικού Προσωπικού (2010) και τη 2η θέση στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Χρονοπρογραμματισμού Εξετάσεων Πανεπιστημίων (2008), σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας

και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Ο Θεσμός της Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Στην ομάδα εκτός από το κ. Χρήστο Γκόγκο, συμμετείχαν ερευνητές από το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το ΤΕΙ Ηπείρου, με ανακοίνωσή του, συγχαίρει τον κ. Γκόγκο για την σκληρή του προσπάθεια, του εύχεται συνέχεια των επιτυχιών του και δεσμεύεται ότι θα κάνει πάντοτε ότι είναι δυνατό για την ενίσχυση παρόμοιων προσπαθειών προώθησης της Αριστείας στο Ίδρυμα.

Τη Δευτέρα στα «Παλιά Σφαγεία»

Ημερίδα για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας • Το Δ.Σ του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του Δήμου Ιωαννιτών και η Διεύθυνση Παιδικής Προστασίας και Προσχολικής Αγωγής, οργανώνουν ημερίδα στον «Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλιά Σφαγεία» την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου και ώρα 6 μ.μ., με θέμα: Αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και προβλήματα παιδιών προσχολικής ηλικίας. Θα μιλήσουν: η κ. Βάσω Παπαδιώτη-Αθανασίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο κ. Νίκος Τζιάκης, Παιδοψυχίατρος, υπεύθυνος Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Καιρός να δοθεί οριστική λύση στους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Ελληνικού! λον των δυο έργων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, υπό τον Γ.Γ. Ηλία Θεοδωρίδη. Αποφασίστηκε ως προσωρινό μέτρο να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση και των δύο ΧΥΤΑ (Καρβουναρίου – Ελληνικού) με την ενίσχυση των δρομολογίων των βυτιοφόρων προκειμένου να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες λυμάτων. Ταυτόχρονα, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για την κατάθεση των απαιτούμενων μελετών για επανορθωτικά – διορθωτικά μέτρα και τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα αναμένονται και συγκεκριμένες προτάσεις για να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί η οριστική λύση του προβλήματος. από 1η σελ.

μάτων της πολιτείας. Τέλος, επιδόθηκε επιστολή για έκπτωση στις τρίτεκνες οικογένειες στα Τέλη ύδρευσης και Φωτισμού και στους παιδικούς σταθμούς. Ο κ. Γιολδάσης τόνισε ότι θα εξετάσει τα θέματα και έδωσε εντολή να παραχωρηθεί χώρος στο ΚΕΠ Φιλιππιάδας όπου θα λειτουργήσει το παράρτημα Τριτέκνων Ν. Πρέβεζας ώστε να εξυπηρετηθούν οι Τρίτεκνοι της ευρύτερης περιοχής.

τος: Πραγματικότητες και συμβολισμοί». Θα ακολουθήσει προβολή οπτικού υλικού, στις 12 μ. θα γίνει μουσική εκδήλωση με την ορχήστρα πνευστών του Μουσικού Σχο-

Κίνδυνος… Να σημειωθεί, ότι ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι κινδυνεύει να υπερχειλίσει λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ στο Ελληνικό το αντίστοιχο πρόβλημα είναι μικρότερης έκτασης. «Σήμερα λόγω της ανεπάρκειας των μελετών σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καλούμαστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα» ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υποστήριξε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας με επικεφαλής την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη παρακολουθούν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Διαπιστώνου-

με πως οι μελέτες που είχαν γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο για την κατασκευή των ΧΥΤΑ δεν είχαν λάβει υπόψη τους τις κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σαν και αυτό στο Καρβουνάρι» είπε. Το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Πάργας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 2ης διαχειριστικής ενότητας Θανάσης Λιόλιος, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και σημείωσε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με βυτία που μεταφέρουν τα λύματα σε βιολογικούς. Αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 1ης διαχειριστικής ενότητας Θωμάς Μπέγκας είπε πως η χρήση των βυτιοφόρων δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς με την κατάσταση που επικρατεί στους ΧΥΤΑ από τη συγκέντρωση νερών δυσχεραίνει τις εργασίες διάθεσης των απορριμμάτων. Το «παρών» στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, έδωσαν και η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάνννη και η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη.

Την Τετάρτη στο «OLYMPIC»

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Περιβάλλοντος • Την Τετάρτη, ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «OLYMPIC» η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, κατά την οποία θα γίνει και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΠPOΣKHNIO-ΠAPAΣKHNIO

διαδόσεις...

® Aπό τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ

Μήνυμα αφύπνισης!..

Σκηνικό όπως το 1913!

 Μοιάζει λίγο… απόκοσμο το ΦΩTO «Π.Λ.» σκηνικό της διπλανής φωτογραφίας και πώς να μην είναι! Πρόκειται για την αναπαράσταση της παράδοσης των οχυρών Μπιζανίου που για πρώτη φορά πραγματοποίησε προχθές το πρωί η 8η Μεραρχία! Λίγο το χιόνι στο Μπιζάνι, λίγο η ομίχλη και παίρνει κανείς μια ιδέα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν πριν από έναν αιώνα οι μάχες για την απελευθέρωση της πόλης μας… Κ.Α.

Ξεχωριστή «νότα»!..

 Αντίστοιχο σκηνικό με εκείνο του 2013 στήθηκε χθες και στο Εμίν Αγά, όπου έγινε αναπαΦΩTO «Π.Λ.» ράσταση της πρότασης του Εσάτ Πασά για παράδοση των Ιωαννίνων! Την πολύ ωραία αναπαράσταση διοργάνωσε η 8η Μεραρχία με τη βοήθεια των «Αθεράπευτων», οι οποίοι ανέλαβαν τους κεντρικούς ρόλους και τα πήγαν θαυμάσια! Η συγκεκριμένη εκδήλωση πράγματι έδωσε μία ξεχωριστή «νότα» στους εορτασμούς για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων! Κ.Α.

Ντοκιμαντέρ στην ΕΤ1!.. Αφιερωμένο στα 100 χρόνια απ’ την απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλει απόψε, στις 8 το βράδυ η ΕΤ1. Τίτλος του «Γιάννενα του στοχασμού και των θρύλων». Το ντοκιμαντέρ διατρέχει την ιστορία της πόλης μας, από τα βυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας, με κεντρική αναφορά στις επιχειρήσεις της απελευθέρωσης. Για τα γεγονότα εκείνης της εποχής μιλούν πανεπιστημιακοί, μελετητές, αλλά και προσωπικότητες των Ιωαννίνων που εκτός των άλλων καταθέτουν και προσωπικές μαρτυρίες! Όσοι πιστοί της ιστορίας λοιπόν μην το χάσετε… Κ.Α.

Όλα πήγαν καλά!..

 Ούτε γάτα, ούτε ζημιά τελικά! Ο Γιαννιώτης βουλευτής επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, κατέθεσε χθες το στεφάνι του (φωτό) στο Μνημείο Μπιζανομάχων, όπως εξάλλου και οι υπόλοιποι επίσημοι και πρόβλημα δεν υπήρξε κανένα! Διαψεύστηκαν λοιπόν όσοι ανέμεναν… έκτροπα και φασαρίες ή τέλος πάντων πόνταραν σ’ αυτά! Α.

Σελ. 3η

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

 Μήνυμα αφύπνισης έστειλαν στους Έλληνες οι νέοι της Ισπανίας! Με το video που κυκλοφόρησαν αναγνωρίζουν τη συμβολή της Ελλάδας στον πολιτισμό. Αναφέρουν ρίζες ελληνικών λέξεων που μπήκαν στις δικές τους γλώσσες! Αυτά πρέπει να τα ακούσουμε εμείς που πολεμήσαμε αυτή τη γλώσσα και μειώσαμε το λεξιλόγιο της νέας γενιάς με τα προγράμματα εκπαίδευσης ανεκπαίδευτων νεοελλήνων! Το ένα μετά το άλλο φθάνουν τα μηνύματα στην Ελλάδα ωσάν να θέλουν να μας ξυπνήσουν ώστε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Και αυτό δεν είναι σωβινισμός! Είναι η πραγματικότητα που είναι γνωστή στα πέρατα της γης, πλην ελληνικού εδάφους.

Περισσότερα ελληνικά...

 Περισσότερα ελληνικά γνωρίζουν οι ανά τον κόσμο φιλέλληνες παρά οι Έλληνες που κατοικούν στην Ελλάδα! Αυτό γιατί δεν προβλημάτισε ποτέ το Υπουργείο της Παιδείας που συνέχιζε να προσφέρει μεταρρυθμίσεις αγραμματοσύνης; Κι αφού εμείς κοιμόμαστε, το CNN διανέμει παγκοσμίως προγράμματα ηλεκτρονικής εκμάθησης της γλώσσας μας αρχίζοντας από τους αγγλόφωνους και τους ισπανόφωνους ενώ στα δημοτικά σχολεία της Αγγλίας εισάγονται τα αρχαία ελληνικά! Ο πρόεδρος της «Apple» ανακοίνωσε ότι η κοινωνία χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισάγει καινούργιες ιδέες και να προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ’ όσες ο άνθρωπος μπορούσε μέχρι τώρα να ανακαλύψει! Αναφέρεται στην ελληνική γλώσσα.

Τι φιλολόγους στέλνουν!

 Οι Άγγλοι επιχειρηματίες επιτρέπουν στα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργάνωσης και διαχείρισης επιχειρήσεων! Οδηγήθηκαν σ’ αυτή τη διαπίστωση Βρετανοί ειδικοί επειδή συμπεραίνουν ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες! Λέτε αυτά ήθελαν να αποφύγουν οι πολιτικές ελίτ της Ελλάδας όταν ενέκριναν τη μείωση των ωρών διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής στα δημόσια σχολεία και διέθεταν στους μαθητές ακαταλαβίστικα βιβλία; Όταν το πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια αναλαμβάνει την αποθησαύριση του πλούτου της ιστορικής μας γλώσσας ας αναλογιστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια τι είδους φιλολόγους στέλνουν στα σχολεία για να τη διδάξουν.

Νοηματική γλώσσα...

ΦΩTO «Π.Λ.»

Πλατεία Μίνωος Μάτσα…

 Παρουσία του Κάρολου Παπούλια έγινε χθες το μεσημέρι η ονοματοδοσία της μικρής πλατείας του Κάστρου η οποία πήρε το όνομα του Μίνωα Μάτσα. Παρών στην τελετή και ο Μάκης Μά-

 Επιστήμονες Πληροφορικής διαπιστώνουν ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται μόνο την Ελληνική ως νοηματική γλώσσα ενώ χαρακτηρίζουν τις άλλες ως σημειολογικές. Επίσης τη χαρακτηρίζουν ως γλώσσα μη οριακή που σημαίνει ότι σ’ αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι’ αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες βρίσκουν τις νοηματικές εκφράσεις που χρειάζονται μόνο στην Ελληνική γλώσσα και χωρίς αυτές η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει. Ισπανοί και όχι Έλληνες Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη γλώσσα της Ε.Ε με το σκεπτικό ότι «το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική γλώσσα είναι σαν να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα»… Θεανώ Βλάχου

ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!..

G Ο Ροταριανός Όμιλος Ιωαννίνων, στα πλαίσια του εορτασμού των σαράντα χρόνων από την ίδρυση και δράση του, αλλά κυρίως στα πλαίσια των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, κάλεσε τον πρώην Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Αναστάσιο Παπασταύρο σε μια πανηγυρική συνεστίαση να μιλήσει με σχετικό θέμα. Ο κ. Παπασταύρος δεν είναι μόνο ένας διακεκριμένος αρχιτέκτων με μεγάλες καλλιτεχνικές ευαισθησίες, είναι και ένας βαθύς μελετητής όσον αφορά στην Πόλη αυτή καθ’ εαυτή σε όλη της την διαδρομή από την εποχή προ του Αλή Πασά και εντεύθεν. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα εκπληκτικά λευκώματα - κοσμήματα, τα οποία ο ίδιος έχει επιμεληθεί και εκδώσει και τα οποία τόσο ευμενή σχόλια έχουν αποσπάσει. Έτσι λοιπόν, όσοι τυχεροί παρευρεθήκαμε στην πανηγυρική συνεστίαση του Ρ.Ο.Ι. της 14.2.2013 παρακολουθήσαμε την πιο ωραία και εμπεριστατωμένη ανάλυση των ημερών εκείνων της δόξας των Ελληνικών στρατευμάτων και των πανηγυρισμών των κατοίκων της πόλης, ύστερα από πέντε αιώνες τουρκικής σκλαβιάς! Ήταν τόσο μεθοδική και εμπεριστατωμένη η ανάλυση του πρώην Δημάρχου μας, συνοδευόμενη από εκτενή παρουσίαση, καλλιτεχνικών πινάκων, σκαριφημάτων, σχεδίων αλλά και φωτογραφιών της εποχής εκείνης, που προβλήθηκαν στην οθόνη, ώστε μας άφησε όλους άφωνους. Ο κ. Παπασταύρος δεν ασχολήθηκε μόνο με τα σχέδια του ηρωικού Ελληνικού Στρατού και τις μάχες που γίνονταν με τους λυσσωδώς αμυνομένους και καλά οχυρωμένους Τούρκους, οι οποίοι ευτυχώς ήταν ...πειναλέοι. Ασχολήθηκε επίσης και με τους ενθουσιωδώς προστρέξαντες Έλληνες και ξένους ανωνύμους και επωνύμους εθελοντές, όπως ο Γαριβάλδης, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Σπηρομήλιος, ο Τσικλητήρας και τα περίφημα σώματα των Κρητικών, πολλοί από τους οποίους έπεσαν ηρωικώς στις μάχες εκείνες, που τελικά μας χάρισαν την περιπόθητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Ασχολήθηκε ακόμα και με τον απόηχο στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο της «πτώσης» των Γιαννίνων, όπως έγραψαν οι ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Τότε προέκυψε και το τραγούδι του ποιητή μας Γεωργίου Σουρή «ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ», για το οποίο δεν κατάλαβα αυτά που διάβασα αυτές τις μέρες περί «ενοχλήσεως» των Τούρκων!

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!..

G Ο Γιάννης Μπράτης, ξεκινώντας από την Χωροφυλακή, έγινε ο πιο διακεκριμένος και ευαίσθητος φωτορεπόρτερ των Γιαννίνων των τελευταίων ετών. Η επτανησιακή του καλλιτεχνική ευαισθησία, ως καταγομένου από το Κεντρί Ζακύνθου, τον ώθησε να αποθανατίζει ό,τι ωραίο υπάρχει στην περιοχή μας, όπως π.χ. τα «πέτρινα γιοφύρια» και τον κατέστησε έναν σπουδαίο παράγοντα για την διατήρηση της μνήμης κάθε ωραίου - αλλά και μη ωραίου - του οποίου αξίζει να διατηρηθεί η μνήμη.

Πορείες και παλμός...

ΦΩTO «Π.Λ.»

τσας, συνιδρυτής και πρόεδρος σήμερα της δισκογραφικής εταιρείας ΜΙΝΩΣ – ΕΜΙ και γιος του τιμηθέντος Γιαννιώτη (στη φωτό ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρόεδρο παρουσία του Φίλιππα Φίλιου). Όσο για τους Καστρινούς που ήθελαν άλλο όνομα στην πλατεία, αυτοί περιορίστηκαν απλώς στην ανάρτηση πανό (ένθετη φωτό) με το αίτημά τους… Κ.Α.

 Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες οι συζητήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων στις πορείες και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Έτσι έγινε και χθες στα Γιάννινα, όπου αρκετοί κάτοικοι διαφωνούσαν για το εάν ο κόσμος που έδωσε το «παρών» ήταν πολύς, λίγος ή κατώτερος του αναμενόμενου. Το βέβαιο είΦΩTO «Π.Λ.» ναι ότι δεν υπήρχε ο… παλμός και η ένταση που θα περίμενε κανείς. Ίσως αυτό να μην λέει και τίποτε, αλλά μπορεί να λέει και πολλά, ιδίως εάν σκεφθεί κανείς, ότι στη γειτονική Βουλγαρία έπεσε η Κυβέρνηση, λόγω των αντιδράσεων για τα μέτρα λιτότητας! Μιχ. Π.

Έτσι, ανασκαλίζοντας το αρχείο του, βρήκε την μνήμη σε ασπρόμαυρο τα πρώτα χρόνια, και σε έγχρωμο τα υπόλοιπα από το 1975 μέχρι σήμερα, των επισήμων που επισκέπτονταν την πόλη μας για να τιμήσουν και να τιμηθούν στην επέτειο της απελευθερώσεώς της. Πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 13.2.2013 στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» και το ενδιαφέρον της δεν έγκειται μόνο στην μνήμη της συγκεκριμένης ημερομηνίας αυτής καθ’ εαυτής. Αποτυπώνονται, ως αιώνια μνήμη τους οι εικόνες πολλών αειμνήστων όπως: Του Μιχ. Στασινόπουλου, του Κων/νου Τσάτσου, του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, του Κων/νου Καραμανλή, του Ευαγγέλου Αβέρωφ, του Κώστα Φρόντζου, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γιώργου Γεννηματά, του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, του Κώστα Μπέγκα και πολλών άλλων αειμνήστων και ζώντων που τίμησαν με την παρουσία τους τα «Ελευθέρια» των Γιαννίνων. Απευθύνω ένα θερμό εύγε στον φίλο μου Γιάννη λέγοντας ...και εις άλλα με υγείαν! Γι - Πας

...οι διαδοσίες

ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΗ GARDEN-MALL πος ΜπίμΕγκαταστάσεις και συντηρήσεις πρασίνου Φυτώρια - Δεντροφυτεύσεις - Κλαδεύσεις

ς ΜπίμποΜελέτες - Αρδευτικά - Ανθοκομικά Λιπάσματα - Σπορικά -Λαχανικά Επιστήμη - Τέχνη - Εμπειρία

ς ΜπίμποΚατευθύνει - Δίνει λύσεις Με εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα Δ/νση

- Φυτώρια: Άνω Λαψίστα - Κατάστημα: Έναντι Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» Τηλ.: 26510 61703, 6974 057503


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 • Επιχορηγήσεις • Εκπόνηση μελετών • Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΖΥΓΟΜΑΛΗ 21, ΤΗΛ. 26510 71004 - FAX 26510 71008 ΑΘΗΝΑ: Β.ΣΟΦΙΑΣ & ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 5, ΤΗΛ. 213.0354467 - FAX. 213.0354469

Ηλεκτρονικός έλεγχος στα καύσιμα

Θετικοί οι βενζινοπώλες στην επιδότηση των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών

® Κλείνουν τα «παράθυρα» για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή

Θ

ετική στην προοπτική επιδότησης της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια, δηλώνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, με αφορμή σχετικές πληροφορίες. «Η επιδότηση αυτή θα έχει οφέλη, για τα δημόσια έσοδα, για την προστασία των καταναλωτών και για την προστασία των βενζινοπω-

λών από παραβατικές καταστάσεις, κυρίως λαθρεμπορίας. Εφόσον τα συστήματα εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια, τα αποτελέσματα θα είναι και ανταποδοτικά ως προς την επιδότηση για το κράτος και αναπτυξιακά για την οικονομία», προσθέτει η Ομοσπονδία. Τα συστήματα εισροών-εκροών έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου του όγκου των καυσίμων που διακινούνται στην αγορά, κλείνοντας έτσι τα «παράθυρα» για το Ζητά διασταύρωση στοιχείων λαθρεμπόριο και τη φοροδια-

Επιστολή Βρούτση στα Ταμεία για τις συντάξεις 

για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

• Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προς όλους τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων. Στην επιστολή, ο υπουργός ζητεί να επισπεύσουν τη διασταύρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων τους, καθώς και να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων, εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

φυγή. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα εγκατασταθούν στα πρατήρια και στη συνέχεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων.

Ο Αντ. Μπέζας τόνισε στη Βουλή:

Πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθούν οι ακρότητες

 «Αν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, μπορούμε να ζητήσουμε αλλαγές σε όσα δε λειτουργούν…» • «Η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής διαδικασία, δεν είναι στιγμιαία. Αν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, μπορούμε και πρέπει να ζητήσουμε αλλαγές σε όσα δε λειτουργούν και σε όσα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονταν». Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ., Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013-2016.

Α. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

Ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών και επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ

• Την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών και επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, αναφερόμενη στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση επενδυ-

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Αριθ. Πρωτ: 15813/870

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 1) Ο Δήμος Ιωαννιτών προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΟΥΖΑΚΑΙΩΝ», προϋπολογισμού 654.000,00 €. Το έργο ανήκει αποκλειστικά στην κατηγορία ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ, με προϋπολογισμό 526.129,36 (δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη της αναθεώρησης και του Φ.Π.Α.). 2) Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη που έχει συνταχθεί σύμφωνα με υπόδειγμα, μελέτη έργου, το έντυπο προσφοράς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία) από την έδρα της υπηρεσίας Κωλέττη 14, Ιωάννινα, μέχρι την 7η Μαρτίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:30μ.μ. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο υπόδειγμα διακήρυξης τύπου «Β». Για την παραλαβή των τευχών και του εντύπου προσφοράς οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν την απόδειξη κατάθεσης ποσού 20,00 € υπέρ του Δήμου Ιωαννιτών από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών, Καπλάνη 11 όροφος 1ος (ώρες λειτουργίας: 9:00 π.μ. - έως 13:30 μ.μ). Επίσης ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναλάβει με δική του δαπάνη και επιμέλεια την αναπαραγωγή των τευχών. Τέλος οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά στην ηλ. Διεύθυνση του δήμου: www.ioannina.gr, καθώς και στο τηλέφωνο 26510-83881, FAX επικοινωνίας 26510-83882, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία Χρήστος Καραγιαννίδης. 3) Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 12η Μαρτίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. (λήξη παραλαβής προσφορών) και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3669/2008. Για τυχόν επαναληπτική Δημοπρασία θα γίνει ενημέρωση με τηλεομοιότυπο και νέα δημοσίευση. 4) Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί: 4.1 Μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις: α. Εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον ανήκουν στην 1η, 2η & 3η τάξη εντός και εκτός Νομού για έργα κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ. β. Προερχόμενες από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ) ή της Σ.Δ.Σ. του Π.Ο.Ε., όπου τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες σε αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου ΜΕΕΠ. γ. Προερχόμενες από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ) ή της Σ.Δ.Σ. του Π.Ο.Ε., όπου δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει, παρόμοια ποιοτικά και ποσοτικά έργα με το δημοπρατούμενο. 4.2 Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει με ποσοστό συμμετοχής όχι μικρότερο από 25%. Κάθε εργοληπτική επιχείρηση θα συμμετέχει μεμονωμένα ή σε ένα μόνο κοινοπρακτικό σχήμα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για την συμμετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για την κατασκευή Δημοσίων Έργων. 5) Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 10.523,00 Ευρώ (ποσοστό 2% του προϋπολογισμού μελέτης) και ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών και τριάντα ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι έξι μήνες. Σε περίπτωση που το προσφερόμενο ποσοστό έκπτωσης του αναδόχου είναι μεγαλύτερο του ορίου 12%, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση, ο ανάδοχος υποχρεούται να προσκομίσει επιπλέον, πρόσθετη εγγύηση καλής εκτέλεσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.3669/08 (Κ.Δ.Ε.). 6) Το έργο χρηματοδοτείται από: 1) το επιλέξιμο ποσό από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ 2007 -2013 / ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» και 2) το μη επιλέξιμο ποσό από τον Δήμο Ιωαννιτών. Προκαταβολή δε θα χορηγηθεί. 7) Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών. 8) Ο Διαγωνισμός και η κατασκευή του έργου διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3669/2008 «Κύρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημόσιων έργων», του Ν. 1418/84 «Δημόσια έργα και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων», του Ν.3263/2004 «Μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης Δημοσίων έργων και άλλες διατάξεις», του Ν. 2052/92, του Ν. 2229/94 «Τροποποίηση και συμπλήρωση του Ν. 1418/84 και άλλες διατάξεις» του Ν. 2940/2001, του Ν. 2338/95, του Ν. 2372/96, τα Π.Δ. 472/85,609/85, 171/87, 286/94, 368/94, 402/96 και οι εγκύκλιοι και κανονιστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν ή εκδίδονται σε εξουσιοδότησή τους καθώς και κάθε άλλη σχετική διάταξη που ισχύει σήμερα. Ιωάννινα 20-2-2013 Ο Δήμαρχος Φίλιππος Α. Φίλιος

τικών προτάσεων από το Νομό Ιωαννίνων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε η βουλευτής Ιωαννίνων κ. Άννα Ασημακοπούλου, με αφορμή την παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 20132016». Χαρακτηριστικά, είπε πως «οι Έλληνες πολίτες κάνουν πρωτοφανείς θυσίες, αναγνωρίζουν τη δημοσιονομική προσπάθεια της κυβέρνησης, κάνουν υπομονή αλλά δικαίως απαιτούν, ταυτόχρονα με τη δη-

λύνσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είτε προς την Εφορία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε προς τις Τράπεζες».

«Να πέσουν οι τόνοι…»

Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «η περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, δεν λύνει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, όταν υπάρχει ακόμη αβάσταχτη γραφειοκρατία και υψηλό ενεργειακό κόστος. Βασική αρχή μιας επιτυχημένης φορολογικής πολιτικής, είναι να παίρνεις λίγα από πολλούς και να συμμετέχουν όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Η φοροδοτική ικανότητα των περισσότερων πολιτών έχει πλέον εξαντληθεί και οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερων διευκο-

• Σε άλλο σημείο ο κ. Μπέζας ανέφερε ακόμη ότι «το δικαίωμα της απεργίας και της διαμαρτυρίας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα στις δημοκρατίες. Όπως και η δημόσια λογοδοσία είναι υποχρέωση. Και ο ακτιβισμός είναι ανεκτός, μέσα βέβαια σε συγκεκριμένα όρια. Όμως σήμερα, εκείνο που προέχει, είναι η ομαλότητα, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η συγκράτηση της ανεργίας και της ύφεσης »Για αυτό, πρέπει να πέσουν οι τόνοι, στο Κοινοβούλιο, στις τηλεοράσεις, παντού, και να αποφευχθούν οι ακρότητες. Όταν δίνουμε την εικόνα μιας χώρας σε ανεξέλεγκτη ένταση, η οικονομία δεν θα «σηκώσει κεφάλι» και φυσικά, κανείς επενδυτής, δεν θα επενδύσει σ’ αυτήν για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Ύψους 50 εκατ. ευρώ μοσιονομική εξυγίανση, να επισπευτούν μέτρα και δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Τέλος, η βουλευτής τόνισε πως «μαζί με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου χρειάζεται «επικαιροποίηση» άμεσα των ρυθμών με τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες που αφορούν στην ανάπτυξη, στο ΕΣΠΑ, στην ενίσχυση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠPOΣKΛHΣH EKΔHΛΩΣHΣ ENΔIAΦEPONTOΣ Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην υπ’ αριθμ. 486/13-2-2013 συνεδρίασή του, αποφάσισε να προσλάβει για το ακαδ. έτους 2012–2013 διδάσκοντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. 407/80 με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με αποδοχές ανάλογες με τα προσόντα του διδάσκοντα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του γνωστικού αντικειμένου:

«Προσχολική Παιδαγωγική».

Για την πλήρωση της θέσης απαιτείται σημαντική επαγγελματική εμπειρία στην επίβλεψη των πρακτικών ασκήσεων φοιτητών στο Νηπιαγωγείο. Τεκμηριωμένη ικανότητα εκτέλεσης ερευνητικού έργου στον τομέα της διασφάλισης και εφαρμογής κατάλληλων προσεγγίσεων σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις της προσχολικής αγωγής. Συναφή προς το αντικείμενο της θέσης επιστημονική δραστηριότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης ερευνητικών έργων. Οι ενδιαφερόμενοι να είναι κάτοχοι των από το αρθ. 14 του Ν. 1268/82 προβλεπομένων προσόντων. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορούν να υποβληθούν μέχρι 8 Μαρτίου 2013. Επίσης θα συνυποβληθούν: 1. Βιογραφικό Σημείωμα (1 σε έντυπο μορφή και 22 σε Ηλεκτρονική μορφή). 2. Αντίγραφο πτυχίων και τίτλων σπουδών (σε περίπτωση που προέρχονται από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής απαιτείται και αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ). 3. Αναλυτικό υπόμνημα για τα επιστημονικά δημοσιεύματα (1 σε έντυπο μορφή και 22 σε Ηλεκτρονική μορφή) και επιστημονικά δημοσιεύματα (1 σε έντυπο μορφή και 22 σε Ηλεκτρονική μορφή). 4. Πιστοποιητικό του αρμόδιου Δημάρχου ή Προέδρου Kοινότητας, στο οποίο θα αναγράφεται ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης της Eλληνικής Iθαγένειας. Προκειμένου για πολίτες κρατών-μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης, πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχει ο υποψήφιος. 5. Πιστοποιητικό Yγείας και Φυσικής καταλληλότητας από Πρωτοβάθμια Yγειονομική Eπιτροπή. 6. Πιστοποιητικό τύπου A' του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου. (αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία μας). Τα δικαιολογητικά με στοιχεία 4, 5 και 6 θα κατατεθούν από τους υποψηφίους το αργότερο μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής διαδικασίας εκλογής. 7. Η αναγκαία για το διορισμό «καταφατική ή αρνητική δήλωση της αρμόδιας υπηρεσίας Ποινικού Μητρώου» (αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία μας). Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να μην υπέχουν χρηματική υποχρέωση για αυτές ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές κατά το χρόνο έκδοσης της πρυτανικής πράξης διορισμού τους. Με υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/86 οι υποψήφιοι που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή δεν έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές κατά το χρόνο υποβολής της υποψηφιότητάς τους, δεσμεύονται ότι θα προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά πριν την έκδοση της πρυτανικής πράξης διορισμού τους. Tο κώλυμα της μη εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν ισχύει για πολίτες κράτους-μέλους της Eυρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δεν προβλέπεται όμοιο κώλυμα διορισμού. Oι ανωτέρω πολίτες οφείλουν να υποβάλλουν, εκτός των πιο πάνω δικαιολογητικών και πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Eλληνικού A.E.I. ή απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή πιστοποιητικό ελληνομάθειας Δ' επιπέδου από το Kέντρο Eλληνικής Γλώσσας, από το οποίο θα αποδεικνύεται η πλήρης γνώση και άνετη χρήση της Eλληνικής γλώσσας. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Tμήματος (Tηλ.: 26510-07189, 07188) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Παν/μίου Ιωαννίνων: www.uoi.gr/gr.profopp/index.html Ιωάννινα, 13 Φεβρουαρίου 2013 Ο Πρόεδρος του Τμήματος Βασίλειος Κούτρας

Έγκριση 467 επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού

• Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των υποψήφιων επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Τουρισμού, χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ). Ειδικότερα, με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα «εναλλακτικός τουρισμός» για χρηματοδότηση 467 επενδυτικών σχεδίων, με συνολικό προϋπολογισμό 50.062.364,07 ευρώ, ενώ η κρατική ενίσχυση ανέρχεται σε 25.031.182,35 ευρώ. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις είναι τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις πλωτών μεταφορών, κ.ά., οι οποίες δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην παροχή εναλλακτικών μορφών τουρισμού. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠPOΣKΛHΣH EKΔHΛΩΣHΣ ENΔIAΦEPONTOΣ Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην υπ’ αριθμ. 486/13-2-2013 συνεδρίασή του, αποφάσισε να προσλάβει για το ακαδ. έτους 2012–2013 διδάσκοντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. 407/80 με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με αποδοχές ανάλογες με τα προσόντα του διδάσκοντα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του γνωστικού αντικειμένου:

«Αγωγή Υγείας».

Για την πλήρωση της θέσης απαιτείται σημαντική εμπειρία σε προγράμματα εκπαίδευσης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο. Οι ενδιαφερόμενοι να είναι κάτοχοι των από το αρθ. 14 του Ν. 1268/82 προβλεπομένων προσόντων. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορούν να υποβληθούν μέχρι 8 Μαρτίου 2013. Επίσης θα συνυποβληθούν: 1. Βιογραφικό Σημείωμα (1 σε έντυπο μορφή και 22 σε Ηλεκτρονική μορφή). 2. Αντίγραφο πτυχίων και τίτλων σπουδών (σε περίπτωση που προέρχονται από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής απαιτείται και αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ). 3. Αναλυτικό υπόμνημα για τα επιστημονικά δημοσιεύματα (1 σε έντυπο μορφή και 22 σε Ηλεκτρονική μορφή) και επιστημονικά δημοσιεύματα (1 σε έντυπο μορφή και 22 σε Ηλεκτρονική μορφή). 4. Πιστοποιητικό του αρμόδιου Δημάρχου ή Προέδρου Kοινότητας, στο οποίο θα αναγράφεται ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης της Eλληνικής Iθαγένειας. Προκειμένου για πολίτες κρατών-μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης, πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχει ο υποψήφιος. 5. Πιστοποιητικό Yγείας και Φυσικής καταλληλότητας από Πρωτοβάθμια Yγειονομική Eπιτροπή. 6. Πιστοποιητικό τύπου A' του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου. (αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία μας). Τα δικαιολογητικά με στοιχεία 4, 5 και 6 θα κατατεθούν από τους υποψηφίους το αργότερο μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής διαδικασίας εκλογής. 7. Η αναγκαία για το διορισμό «καταφατική ή αρνητική δήλωση της αρμόδιας υπηρεσίας Ποινικού Μητρώου» (αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία μας). Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να μην υπέχουν χρηματική υποχρέωση για αυτές ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές κατά το χρόνο έκδοσης της πρυτανικής πράξης διορισμού τους. Με υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/86 οι υποψήφιοι που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή δεν έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές κατά το χρόνο υποβολής της υποψηφιότητάς τους, δεσμεύονται ότι θα προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά πριν την έκδοση της πρυτανικής πράξης διορισμού τους. Tο κώλυμα της μη εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν ισχύει για πολίτες κράτους-μέλους της Eυρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δεν προβλέπεται όμοιο κώλυμα διορισμού. Oι ανωτέρω πολίτες οφείλουν να υποβάλλουν, εκτός των πιο πάνω δικαιολογητικών και πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Eλληνικού A.E.I. ή απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή πιστοποιητικό ελληνομάθειας Δ' επιπέδου από το Kέντρο Eλληνικής Γλώσσας, από το οποίο θα αποδεικνύεται η πλήρης γνώση και άνετη χρήση της Eλληνικής γλώσσας. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Tμήματος (Tηλ.: 26510-07189, 07188) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Παν/μίου Ιωαννίνων: www.uoi.gr/gr.profopp/index.html Ιωάννινα, 13 Φεβρουαρίου 2013 Ο Πρόεδρος του Τμήματος Βασίλειος Κούτρας


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

• Επιχορηγήσεις • Εκπόνηση μελετών • Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΖΥΓΟΜΑΛΗ 21, ΤΗΛ. 26510 71004 - FAX 26510 71008 ΑΘΗΝΑ: Β.ΣΟΦΙΑΣ & ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 5, ΤΗΛ. 213.0354467 - FAX. 213.0354469

Εντός των ημερών έρχεται στη Βουλή

Ρυθμίσεις υπέρ των ανέργων στο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας

® Στο στόχαστρο και οι παραβατικές συμπεριφορές

Μ

έτρα προστασίας υπέρ των ανασφάλιστων ανέργων, ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εξέτασης των αναπηρικών συντάξεων, την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, την ισχυροποίηση της Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αλλά και βαριές κυρώσεις για υπαλλήλους των ασφαλιστικών φορέων που εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές, προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο «σκούπα» 76 άρθρων του Υπουργείου Εργασίας, που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή. Με το σχέδιο νόμου παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έληξε στις 31/12/2012. Ακόμη, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα μητρώα του Οργανισμού. Συνιστάται επίσης στον ΟΑΕΔ, ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων για τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και ειδικός λογαριασμός για την υλοποίηση προ-

γραμμάτων των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που καταργήθηκαν. Λαμβάνεται μέριμνα για τη σύντμηση του χρόνου αναμονής για την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων. Εισάγονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών που «χρεώνουν» τα ασφαλιστικά Ταμεία με παράνομες χορηγήσεις συντάξεων, επιδομάτων και παροχών υγείας. Επιβάλλεται η δήλωση στα κατά τόπους ληξιαρχεία των Δήμων, όλων των οικογενειακών μεταβολών που επέρχονται στους ασφαλισμένους αλλά και τους συνταξιούχους. Η παράλειψη δήλωσης ληξιαρχικών γεγονότων επισύρει πρόστιμα έως και 300 ευρώ. Σοβαρές είναι οι κυρώσεις για τους επίορκους υπαλλήλους. Υπάλληλος που προβαίνει σε παράνομη πράξη ή παράλειψη από την οποία δύναται να προκληθεί

Από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 2 Μαρτίου

Ενημερωτική εκδήλωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

• Εκδήλωση με θέμα: «Προϊόντα αγροδιατροφικού τομέα και τρόποι καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου HIDDEN – MED PROGRAMME. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai (έναρξη 10 πμ – λήξη 5 μ.μ). Το έργο“Hidden” το οποίο συντονίζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου (Επικεφαλής Εταίρος σε διακρατικό σχήμα) στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης «συμμαχίας» φορέων και επιχειρήσεων που θα συνεργαστούν με στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Μεσογείου μέσω της «ήπιας» καινοτομίας. Τι δυνατότητες δίνει το έργο; Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πληροφορεί τους επιχειρηματίες για νέες ιδέες και εργαλεία για τις καινοτόμες μεθόδους οργάνωσης των επιχειρήσεών τους, ανοίγει νέους δρόμους για την κοστολόγηση και την προώθηση των προϊόντων τους. Η ήπια καινοτομία δύναται να γίνει «όπλο» και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ήπειρο. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για τους επιχειρηματίες του κλάδου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αποστέλλοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο fax 26510 34054 ή στο e-mail ptaipir@otenet.gr (τηλ. επικοινωνίας: 2651034054). H πρόσκληση καθώς και η αίτηση συμμετοχής είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα: www.php.gov.gr.

βλάβη στο ασφαλιστικό σύστημα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Στην περίπτωση που η ανωτέρω πράξη αποδίδεται σε αμέλεια του υπαλλήλου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διά-

ταξη. Για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, προβλέπεται η ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορεί να προβαίνει στη διενέργεια ελέγχων ολόκληρο το 24ωρο. Ακόμη αυξάνεται το εργόσημο, μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30%. Προβλέπεται επίσης, η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε αγρότες με οφειλές έως 4.000 ευρώ προς τον ΟΓΑ. Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησής του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης. ¯ από 1η σελ.

πιο γρήγορα γίνει ένα γενικό «κούρεμα» των δανείων, «τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας». Παράλληλα, προτείνει, αντί για λύσεις στα δάνεια, να υπάρξει άμεσα… σεισάχθεια για όλους (!), δηλαδή να διαγραφούν τα χρέη, για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και οι πολίτες που στενάζουν οικονομικά από τα βάρη.

Η επιστολή Αναλυτικά ο κ. Μπέλλος αναφέρει στην επιστολή του: Αγαπητέ κ. Διευθυντά, Όσον αφορά το πρωτοσέλιδο του Πρωινού Λόγου της 18-2-2013 με τίτλο «Λύσεις τώρα για δάνεια και χρέη» και υπότιτλο «Πολίτες και επιχειρήσεις περιμένουν να γίνουν πράξη οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξαγγέλλουν κατά καιρούς τα Υπουργεία» θα ήθελα να παρατηρήσω τα παρακάτω: 1. Oι κατά καιρούς εξαγγελλόμενες (ρύθμιση Σκορδά) και μη εισέτι νομοθετηθείσες, ρυθμίσεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκές, δεδομένου ότι δεν ελαφρύνουν τον δανειολήπτη, αλλά ετεροχρονίζουν την αποπληρωμή του σε μεταγενέστερο χρόνο και εις ολόκληρο το ποσό του δανείου. Επίσης, η μειωμένη δόση (λόγω χαμηλού επιτοκίου 1,5%) για μία διετία δεν αλλάζει την δυνατότητα του δανειολήπτη να ανταποκριθεί, αφού πλέον η ανεργία και η ύφεση

Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά

Με μικρά κέρδη 0,12% έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο ® Στις 1.039,49 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

• Χωρίς αξιόλογες μεταβολές κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις, κυρίως στις τράπεζες. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 1.039,49 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,9 εκατ. ευρώ περίπου. Ενδοσυνεδριακά, η αγορά ανήλθε έως τις 1.049,05 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,13% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε υψηλότερα κατά 0,45%. Σε επίπεδο κλαδικών δεικτών παρατηρούνται μει-

κτά πρόσημα. Τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες Μέσων Ενημέρωσης (15,72%) και οι Τράπεζες, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στους κλάδους Ακίνητης Περιουσίας (1,28%) και Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (-0,82%). Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (+6,96%), της Intralot (+4,00%) και του ΟΛΠ (+3,05%). Από τις 169 μετοχές που διακινήθηκαν, 80 έκλεισαν σε θετικό έδαφος, 63 σε αρνητικό, ενώ 26 παρέμειναν αμετάβλητες.

Νέα παράταση από το Υπ. Οικονομικών

Μέχρι τις 30 Ιουνίου η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 • Παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) 2013, παρέσχε το Υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Αν και η σχετική προθεσμία εξέπνευσε κανονικά στις 15 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης Ε9 δεν έχει ακόμη τεθεί σε παραγωγική λειτουργία, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο Οικονομικών στο να χορηγήσει τετράμηνη παρά-

ταση. Η απόφαση προβλέπει πως οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και ότι η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 30η Ιουνίου 2013. Ακόμη προβλέπεται πως για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ. Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

Ο Γιαννιώτης αρχιτέκτονας Γ. Μπέλλος γράφει στον «Π.Λ.»:

Απαραίτητο είναι σήμερα το «κούρεμα» όλων των δανείων! έχουν συντρίψει όλα τα εισοδήματα, όλων των Ελλήνων, μηδέ των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων εξαιρουμένων, που κάποτε εθεωρούντο και ήταν πιο εύρωστοι οικονομικά. Άλλωστε, τα επιτόκια πολλών εκ των δανείων αυτών (οι δανειολήπτες των οποίων μπορεί να κάνουν εν τέλει χρήση της ρύθμισης) είναι εξαιρετικά χαμηλά μεταξύ (2 και 3%) και έτσι, η επί διετία μείωση θα είναι απειροελάχιστη. 2. Ακόμα και αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν, λόγω των αναγκαίων σωρευτικά προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται, παρά ελάχιστους. 3. Για τα επιχειρηματικά δάνεια ουδεμία ρύθμιση βαίνει, ούτε έχει εξαγγελθεί, προς υλοποίηση. 4. Οι πραγματοποιούμενες και πολυδιαφημιζόμενες ρυθμίσεις από μέρους των Τραπεζών (οίκοθεν) για πάσης μορφής δάνεια, ουδέν αλλάζουν, απλά μεταθέτουν στο μέλλον την αποπληρωμή τους, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα με πρόσθετα έξοδα τους δανειολήπτες για νέες προσημειώσεις (όπου υπάρχει ακόμα δυνατότητα για 1η, 2η και 3η εγγραφή), έξοδα ρύθμισης, νομικού και τεχνικού ελέγχου, ελέγχου ακίνητης περιουσίας κ.λ.π. 5. Αυτό που χρειάζεται σήμερα και όχι αύριο, η κοινωνία και η οικονομία, είναι το «κούρεμα» κάθε μορφής δανείου ανεξάρτητα του αν εξυ-

πηρετείται ή όχι. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό από τους εν υπνώσει τελούντες πολιτικούς και Τραπεζίτες, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας. Άλλωστε, αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί. Έτσι, οι Τράπεζες θα πάρουν τις ζημιές τους (είτε προβούν σε κούρεμα κατ’ ευθείαν στους δανειολήπτες, είτε εκπλειστηριάσουν τα προσημειωμένα ακίνητα στο 50% ή και λιγότερο της αξίας τους, είτε, ως φημολογείται,

πωληθούν σε ξένα fund στο 10-30% της αξίας τους) θα τις συμψηφίσουν με κέρδη μελλοντικών χρήσεων και θα χαράξουν καινούργια και υγιή πορεία. Εν τω μεταξύ, μια καινούργια και ελπιδοφόρα μέρα θα ξημερώσει για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Αγαπητέ Βασίλη, Αν ήταν να επιλέξεις κάποιο πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας σου, που να αποτυπώνει την πραγματικότητα και το δέον γενέσθαι και παράλληλα να εκπληρώνεται και το κατά Καζαντζάκη αναλογούν χρέος του «Πρωινού Λόγου» προς την κοινωνία και τον τόπο, αυτός νομίζω πως θα έπρεπε να είναι «Σεισάχθεια για Όλους, ΤΩΡΑ». Με εκτίμηση Γιάννης Μπέλλος, Αρχιτέκτων

Διεθνής Εταιρία Ταχυμεταφορών αναζητεί συνεργάτη – αντιπρόσωπο με έδρα τα Γιάννενα για την εξυπηρέτηση του νομού Ιωαννίνων Θα ληφθούν υπόψη: - Εμπειρία στον χώρο των μεταφορών/ταχυμεταφορών - Υπάρχουσα εγκατάσταση/κατάστημα

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 2310-802209, 6936522969

ΚΕΡΔΙΣΤΕ Τα καταστήματα οπτικών «ΜΑΤΙ

ΜΑΤΙ» σας γνωστοποιούν τη δυνατότητα να επιλέξετε:

G Μεγάλη ποικιλία νέων μοντέλων σκελετών οράσεως μόνο με 25 ευρώ G 1 ζεύγος φακών επαφής + 1 υγρό μόνο 12 ευρώ*

επιπλέον -2 ευρώ με την επιστροφή της παλαιάς φιάλης του υγρού

G Γυαλιά ηλίου μόνο με 40 ευρώ (Νέα Μοντέλα) G ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΟΡΑΣΕΩΣ ΔΩΡΟ

Τα καταστήματα «ΜΑΤΙ ΜΑΤΙ» εγγυώνται την αυθεντικότητα των γυαλιών ηλίου και οράσεως και βεβαιώνουν την τήρηση των προδιαγραφών που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα οπτικά είδη από τον εκάστοτε κατασκευαστή. Σας υπενθυμίζουν τέλος ότι γίνονται δεκτές συνταγές από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ κ.λ.π.) -10 ευρώ επιπλέον σε γυαλιά ηλίου και οράσεως με αυτό το κουπόνι (ισχύει μέχρι 28/2/2013). 28ης Οκτωβρίου 31 Ιωάννινα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας Τηλ. 2651030023 Με εκτίμηση Παπαπαναγιώτου Παναγιώτης * Ισχύει για τα υγρά φακών seeclear, monogreen


Σελ. 6η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Παράλληλες εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση ∆ύο ιστορικές εκθέσεις στη Λέσχη Αξιωµατικών

Η 8η Μεραρχία παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Οι ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13», καθώς και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η απελευθέρωση της Ηπείρου 1912-13». Οι εκθέσεις φιλοξενούνται μέχρι την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων. Τα έργα που παρουσιάζονται στις εκθέσεις προέρχονται από τη συλλογή του Γ’ Σώματος Στρατού, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Στρατιωτικό Μουσείο Α’ Βαλκανικού Πολέμου «Χάνι Εμίν Αγά» (Ιωάννινα), το Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά (Σέρρες), τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης –Ιωαννίνων, τη συλλογή πινάκων Β. Νικόλτσιου, το διαγωνισμό των μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών και από ιδιωτικές συλλογές. Το κοινό μπορεί να τις επισκέπτεται ελεύθερα, ώρες 9 π.μ. με 1 μ.μ. και 6 με 8:30 μ.μ..

Έκθεση φωτογραφίας από την ΕΡΑ στα Παλιά Σφαγεία

Έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του συμπατριώτη μας, κορυφαίου φωτογράφου, Πέτρου Πουλίδη παρουσιάζει στα Παλαιά Σφαγεία ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ιωαννίνων της ΕΡΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 28 Φεβρουαρίου (ώρες λειτουργίας καθημερινά 11 π.μ. με 1 μ.μ. και 6 με 8 μ.μ.). Παράλληλα, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 11 π.μ. με 1 μ.μ. γίνονται στον ίδιο χώρο προβολές ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ, με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων µε το φακό του Γιάννη Μπράτη

Την 9η ατομική του έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει ο γνωστός φωτογράφος των Ιωαννίνων και επί χρόνια συνεργάτης του «Π.Λ.» Γιάννης Μπράτης, με διοργανωτή την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών. Τίτλος της έκθεσης είναι «Από τον επίσημο εορτασμό της 21ης Φεβρουαρίου (1975-2012), με τον φακό του Γιάννη Μπράτη». Η έκθεση γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού των 100 ετών από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων και φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο της ΕΗΜ «Κώστας Φρόντζος» (Μιχ. Αγγέλου 42). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι, ενώ Δευτέρα και Τετάρτη η έκθεση θα λειτουργεί και από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα.

Οι Ηπειρώτες του Πειραιά τιµούν την Απελευθέρωση

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ηπείρου θα πραγματοποιήσει ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς την ερχόμενη Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, στις 10 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στο Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς και στις 11:15 π.μ. θα γίνει εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα του Μεγάρου του ΟΛΠ με αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα του 1912 – 13.

Κυκλοφορούν σήμερα

Πλήθος κόσμου στο Πνευμ. Κέντρο

• Με την έκδοση της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων «100 Χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων» γιορτάζουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μαζί με την πόλη μας την πολυσήμαντη αυτή επέτειο. Τα γραμματόσημα θα κυκλοφορήσουν σήμερα, Πέμπτη, ημέρα της επετείου των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα με τη σειρά, τα ΕΛΤΑ εκδίδουν και κυκλοφορούν την ίδια ημέρα Ειδικό Αναμνηστικό Φάκελο με Γραμματόσημο και Μετάλλιο που έχει παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς και φέρει ένθετο το επετειακό μετάλλιο το οποίο εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ και κατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει συλλεκτικό Λεύκωμα Πολυτελείας με τίτλο «Εκ θριάμβου δικαίωσις - 100 χρόνια από την

• Οι συναυλίες που δίνει στα Γιάννινα η Χορωδία Γιαννιωτισσών Κυριών της Αγίας Μαρίνας αποτελούν πάντα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας. Κι αυτό όχι μόνο επειδή οι εκδηλώσεις αυτές προσελκύουν εκατοντάδες κόσμου, αλλά κι επειδή η ποιότητά τους είναι υψηλής στάθμης.

Τα ΕΛΤΑ τιμούν με ειδικές εκδόσεις την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Ανοιχτά σήμερα Το Κεντρικό Ταχυδρομικό Κατάστημα Ιωαννίνων (Μ. Μπότσαρη 1) θα λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση σήμερα, Πέμπτη, ημέρα της επετείου, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να αποκτήσουν τα συλλεκτικά φιλοτελικά αντικείμενα που επιθυμούν με την επετειακή σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας.

 Κυριακή, 3 Μαρτίου, ώρα 6:30 μ.μ. ο Αιμίλιος Νέος θα προβάλλει φωτογραφίες του χθες και του σήμερα μέσα από τον φωτογραφικό του φακό. Κυριακή, 10 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ. ο Γιαννιώτης Δάσκαλος Νικόλαος Τσιτοφώτος θα ερμηνεύσει δημοτικά τραγούδια που εκφράζουν συναισθηματικά και ψυχικά φορτία, πόνους και χαρές μέσα στην ευκολομνημόνευτη ποίηση. Τετάρτη, 13 Μαρτίου η πολυγραφότατη κ. Λίτσα Ψαραύτη θα επισκεφθεί το Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας και θα συνομιλήσει με τους φιλοξενούμενούς του. Κυριακή, 17 Μαρτίου, ώρα 12 μ. ο Γιαννιώτης Γιώργος Μακρίδης θα αναβιώσει Αποκριάτικα έθιμα από τα Παλαιά Γιάννενα.

Νέους και βετεράνους αθλητές

Ο Σύλλογος Δρομέων συγχαίρει όσους συμμετείχαν στο «Μπιζάνιο Δρόμο» πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο ΔΟΛΙΩΤΗΣ Α. ΧΑΡΗΣ ΙΑΤΡΟΣ βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-64141 • Κιν.: 6974 427559 • Email: biotest@in.com Συμβεβλημένος με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλα τα ταμεία

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΠΕΜΠΤΗ 21/2/2013 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Σαμουήλ 43, τηλ. 31726 ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ-ΜΠΟΥΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Γρηγορίου Σακκά 11, τηλ. 22012 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΤΣΑΚΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ, Καρδαμήτσια, τηλ. 28215

 Κ.Τ.Ε.Ο. Τηλ. επικοινωνίας (ραντεβού) 93333. 

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ειδικός συνεργάτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ - Μ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

• Με συνολικά 67 μέλη του συμμετείχε ο Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων στον φετινό «Μπιζάνιο Δρόμο» και στους παράλληλους αγώνες των σχολείων και συνέβαλλε στην επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος συγχαίρει όλους τους δρομείς του που έλαβαν μέρος στο «Μπιζάνιο» και τους αθλητές του που πρώτευσαν στις κατηγορίες τους. Συγκεκριμένα, πρωτιές πέτυχαν οι: Γραμμενιάτη Νικολίνα - Ρόζα (1η στην Κατηγορία 55-64), Νάτσιας Ηλίας (3ος στην Κατηγορία 45-54) και Σιδηροπούλου Ελπίδα (3η στην Κατηγορία 35-44). Στους νικητές της κατηγορίας ανδρών κάτω των 35 περιλαμβάνονται οι Δοβανάς Κωνσταντίνος, Τσώλης Βασίλειος και Τσίπης Άρης. Στις νικήτριες της κατηγορίας γυναικών κάτω των 35 περιλαμβάνονται και οι Φώτη Στέλλα, Κοντογιάννη Βασιλική και Τζιμογιάννη Μαρία. Ο Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή του κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους βετεράνους αθλητές της πόλης μας, που τίμησαν τον αγώνα με την παρουσία τους και τερμάτισαν μαζί. Πρόκειται για τους Δρούγια Χρόνη της ομάδας «Αθλητές για τα Δικαιώματα των Ζώων», Παπαδόπουλο Νικόλαο της ομάδας Apollonio Running Club και Ευαγγέλου Πέτρο της

Γενική Συνέλευση των Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. • Την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου και ώρα 10 π.μ. στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Ν. Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί η τελική γενική συνέλευση του, με θέματα τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης για το 2013.

απ’ το κοινό. Συναυλία της Χορωδίας Αγίας Μαρίνας χωρίς τη Μαίρη Κωστή δεν γίνεται! Η δραστήρια συγγραφέας, λαογράφος και τακτική συνεργάτιδα του «Π.Λ.» αφού ευχαρίστησε το κοινό που κατέκλυσε την μεγάλη αίθουσα του Πνευμ. Κέντρου, έκανε την παρουσίαση του

Απελευθέρωση των Ιωαννίνων», στο οποίο περιγράφεται και αναδεικνύεται η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και οι επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή της Ηπείρου, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας • Συνεχίζονται από το Δήμο Ιωαννιτών οι αφιερωμένες στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν καθημερινά στα παιδιά και τα εγγόνια τους εκδηλώσεις, οι οποίες φιλοξενούνται στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής: Σήμερα, Πέμπτη, ώρα 1 μ.μ., ο Γιάννης Σταύρου θα τραγουδήσει για τα 100 χρόνια Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, ώρα 6 μ.μ. η διακεκριμένη καλλιτέχνης Αντιγόνη Κατσούρη θα παρουσιάσει ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από την προσωπική δισκογραφική δουλειά της.

Μάγεψε η Χορωδία Αγ. Μαρίνας με παλιά Γιαννιώτικα τραγούδια

ομάδας του Α.Ο. Ποσειδώνα, στον 62χρονο μαραθωνοδρόμο Χρόνη Δημήτριο, που ήλθε 1ος στην κατηγορία 55-64, στον 55χρονο υπερμαραθωνοδρόμο και Σπαρταθλητή Παπαμιχαήλ Ιωάννη, που κατετάγη 3ος στην κατηγορία 55-64, στον γηραιότερο αθλητή του αγώνα, τον 69χρονο Κωστούλα Ιωάννη που τερμάτισε σε χρόνο 1:07:45, στον διοργανωτή του ορεινού αγώνα του Ξηρολίβαδου «Τρέξιμο στο Χιόνι», Κουκουτέγο Αντώνιο και στον διοργανωτή του ορεινού αγώνα υπεραπόστασης Rodopi Ultra Race 100 μιλίων, Κατσάνο Χρήστο.

ΦΩTO «Π.Λ.»

Αυτό λοιπόν συνέβη και το βράδυ της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων! Ένα πυκνό ακροατήριο απόλαυσε επί μιάμιση ώρα περίπου παλιά Γιαννιώτικα τραγούδια, τα οποία απέδωσαν με μοναδική μαεστρία οι 56 κυρίες της Χορωδίας Αγίας Μαρίνας, υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Καρβούνη. «Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ», «Γκιουλ Μπαξέ», «Βασιλική προστάζει», «Στα Γιάννενα, στον Κουραμπά», ήταν ορισμένα από τα παραδοσιακά άσματα που περιλάμβανε το πρόγραμμα της συναυλίας, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας. Την εντυπωσιακή Χορωδία συνόδευσαν οι έξι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, που απαρτίζουν την Δημοτική Παραδοσιακή Ορχήστρα του και μαζί με τις 56 κυρίες καταχειροκροτήθηκαν

μουσικού προγράμματος. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα της εποχής προ της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία «εκ των έσω» γι’ αυτήν απ’ τα μέλη του Ηπειρωτικού Κομιτάτου. Η κ. Κωστή μίλησε επίσης για την Κυρά – Φροσύνη και το τραγικό της τέλος, καθώς και για τη διαδρομή της ζωής και την μεγάλη προσφορά μιας άλλης σημαντικής Γιαννιώτισσας της εποχής εκείνης, της Κυρα – Βασιλικής. Παρόντες στην συναυλία της Χορωδίας Αγίας Μαρίνας ο Πρωτοπρεσβύτερος του φερώνυμου Ναού π. Δημήτριος Αναγνώστου, που άνοιξε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ, ο Διευθυντής της Σχολής Βελλάς Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός κ.α.. ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Αναγορεύεται αύριο

Νομπελίστας, επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

• Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει, αύριο, Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή κ. Harald zur Hausen, κατόχου του Βραβείου Nobel Φυσιολογίας – Ιατρικής, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.

Ο Καθηγητής κ. Harald zur Hausen είναι κάτοχος του βραβείου Nobel Φυσιολογίας - Ιατρικής το 2008 για την ανακάλυψη του ρόλου των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Την τελετή θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Ναπ. Ζέρβα 2 Τηλ.: 26510 26560 κιν.: 6972897763

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΛΟΥΤΣΑ» της συνοικίας ΛΟΥΤΣΑΣ του Δήμου Ιωαννιτών Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της συνοικίας ΛΟΥΤΣΑΣ του Δ. Ιωαννιτών, παρουσιάζει το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 20.30 στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών την θεατρική – μουσικοχορευτική εκδήλωση «Εις τ’ αρδιά πάντοτες εγλεντούσαμεν», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων. «Με οδηγό τη λαϊκή μας παράδοση επιχειρείται μια πρωτότυπη ανάγνωση της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης και των αγώνων των ελλήνων για ανεξαρτησία. Οι σκηνές της παράστασης μας μιλούν για τις αξίες που καθόρισαν τους αγώνες των Ελλήνων και αφορούν την ελπίδα για ελευθερία και την απογοήτευση, τη θυσία και την προδοσία, τον φίλο και τον εχθρό, την πίστη και την αλλαξοπιστία, τις έριδες και το μόνοιασμα, το «εγώ» και το «εμείς». Ο λαϊκός λόγος, τα ιστορικά – κλέφτικα τραγούδια και η χορευτική τους απόδοση, ξεδιπλώνουν τον ηρωισμό των αγωνιστών, τις επιταγές και τις προσδοκίες ενός λαού που πορεύτηκε με τα κατορθώματα τους. Οι σκηνές και τα νοήματά τους δεν ανακαλούν απλά τη μνήμη μιας επανάστασης, αλλά συνδέουν τις έννοιες με τις συμβολικές χορευτικές αναπαραστάσεις δίνοντας αφορμή για διδαχή, αναστοχασμό αλλά και ψυχαγωγία». Η εκδήλωση οργανώθηκε και παρουσιάζεται από τους χορευτές και τις χορεύτριες του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Λούτσα”, τραγουδούν η Κεχαγιόγλου Χρυσούλα, η Κατερίνα Κωνσταντίνου, η Ελένη Μπούτσικου, ο Γιώργος Πατσούρας και η χορωδία του Συλλόγου, παίζουν οι μουσικοί Αλέξανδρος Λιοκάτης (κλαρίνο), Φώτης Καραμπάς (βιολί), Γιάννης Λίτος (ακορντεόν), Φώτης Παπαζήκος (λαούτο), και Πουλχερία Τσαβδάρη (κρουστά) και συμμετέχουν ερασιτέχνης καραγκιοζοπαίκτης και ο Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων. Σενάριο – καλλιτεχνική επιμέλεια – διδασκαλία χορών, Βασίλης Ράπτης. Συνδιοργάνωση Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Τιμή εισιτηρίου 5 €


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Αφιέρωμα

Σελ. 7η

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

100 χρόνια ελεύθερα Γιάννινα

Η πολιορκία του Μπιζανίου και η τελική εκπόρθησή του... ® Επιμέλεια: ΚΩΣΤΑΣ Π. ΖΑΚΚΑΣ,

Υποχρέωση όλων σήμερα να γνωρίζουμε την ιστορία μας!* ® Του ΧΑΡΗ ΛΕΟΝΤΑΡΗ,

πρ. Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων

Μ

ία από τις ωραιότερες σελίδες της ιστορίας του ελληνοτουρκικού πολέμου 1912 – 1913, ήταν η πολιορκία και η εκπόρθηση του Μπιζανίου*, για την οποία απαιτούνταν υπομονή, αντοχή και ηρωϊσμός, που ανέβασαν τον ελληνικό στρατό στη συνείδηση του κόσμου, ως του μεγαλύτερου και γενναιότερου στρατού την εποχή κείνη. Η στρατιωτική ιστορία των λαών της γης δεν παρουσίαζε, μέχρι τότε, ανάλογη επιχείρηση, τόσο δύσκολη, με τέτοιες συνθήκες και με τόσους κινδύνους, γι’ αυτούς που την επιχειρούσαν.

Τα οχυρά του Μπιζανίου. Ύστερα από σειρά μαχών λοιπόν, τις οποίες έδωσε ο ελληνικός στρατός στα πέντε Πηγάδια και το Γκρίμποβο, το κύριο σώμα του στρατού έφθασε μπροστά από τους λόφους του Μπιζανίου, που «προστάτευαν» τα Γιάννινα από τη νότια πλευρά. Σημειωτέον ότι, η γεωγραφική θέση της λοφοσειράς αυτής είναι τέτοια, ώστε η κατάληψη των Ιωαννίνων να είναι αδύνατη χωρίς προηγούμενη εκπόρθηση του Μπιζανίου. Γνωρίζοντας αυτό οι Τούρκοι, είχαν συγκεντρώσει προ πολλού όλη τους την προσοχή στο Μπιζάνι. Γερμανοί Μηχανικοί είχαν εφαρμόσει εκεί όλες τις τελευταίες τελειοποιήσεις της οχυρωματικής τέχνης, τέτοιας, ώστε το Μπιζάνι να θεωρείται απόρθητο. Τηλεβόλα βαρύτατα και πολυάριθμα καλύπτονταν από τις πτυχές του εδάφους, το δε πεζικό κρύβονταν σε τέλεια οχυρώματα, ύψους αναστήματος ανθρώπου, από τα οποία οι πεζοί μπορούσαν να πυροβολούν όρθιοι και ανενόχλητοι. Θαύμα επιστήμης ήταν η οχύρωση των σημείων, όπου υπήρχαν πυροβόλα. Αποθήκες τέλειες, καλυπτόμενες υπό το έδαφος, χρησίμευαν για την αποθήκευση των πυρομαχικών. Εξ άλλου, ο δρόμος προς τα Ιωάννινα ελεύθερος, επέτρεπε την άφιξη επικουριών, τον επισιτισμό και την προμήθεια πυρομαχικών. Αν σε όλα αυτά, προστεθεί ότι, η φρουρά του Μπιζανίου αποτελούνταν από τριάντα χιλιάδες άνδρες, υπό τον γενναίο Εσάτ πασσά, ενισχυμένη και με μεγάλο αριθμό Τουρκοαλβανών του Τζαβή πασσά και ότι η πολιορκία γίνονταν στο μέσο δρυμύτατου χειμώνα, θα αναγνωρισθεί ότι, σπάνια ίσως στρατός στον κόσμο, τον καιρό εκείνο, έκανε μια τόσο δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση. Η πολιορκία του Μπιζανίου, με τέτοιες συνθήκες, άρχισε την 29η Νοεμβρίου με ορμητική έφοδο, με «εφόπλου λόγχη» του ελληνικού στρατού, που ανάγκασε τους Τούρκους ν’ αφήσουν τις προχωρημένες θέσεις τους και να καταφύγουν στο κυρίως Μπιζάνι. Ο στρατός μας, με ανυπέρβλητες θυσίες, προέβαινε καθημερινά σε περίσφιγξη του Μπιζανίου, με τρομερή αντίσταση των Τούρκων και μεγάλη… εχθρότητα του καιρού. Το χιόνι και τα κρυοπαγήματα διαδέχονταν το ένα τον άλλο! Μέχρι την 7η Ιανουαρίου συνεχίζονταν η πολιορκία. Στο

μεταξύ, ο Στρατηγός Σαπουντζάκης, λόγω ορίου ηλικίας, αποχώρησε από την ηγεσία του στρατεύματος και την γενική αρχηγία του στρατού μας στην Ήπειρο αναλάμβανε ο τότε Διάδοχος του Θρόνου, Κωνσταντίνος, ο οποίος έσπευδε προς το Μπιζάνι, μεταφέροντας εκεί και νέες δυνάμεις από τον στρατό της Μακεδονίας. Ο Διάδοχος, λοιπόν, αφού έφθασε απέναντι από το τρομερό Φρούριο, αποφάσισε ν’ αλλάξει το πολιορκητικό σχέδιο, διέταξε δε, γενική έφοδο κατά του οχυρού περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Πράγματι, τη νύχτα της

19ης Φεβρουαρίου άρχισε γενικός κανονιοβολισμός εναντίον των τουρκικών θέσεων. Τα οχυρώματα του Μπιζανίου, αρχικά δεν απάντησαν, έπειτα όμως άρχισαν και αυτά να βάλουν. Αλλά, το εύστοχο πυρ των ελληνικών δυνάμεων, ανάγκασε τα περισσότερα από αυτά να σιγήσουν. Ταυτόχρονα, ισχυρές ελληνικές δυνάμεις πεζικού συγκεντρώθηκαν στο αριστερό του στρατού μας, επί της γραμμής Μανωλιάσσας – Αγίου Νικολάου, σε τρεις φάλαγγες, υπό την διοίκηση του Υποστράτηγου Μοσχόπουλου. Την 20η Φεβρουαρίου, το δεξιό και το κέντρο της ελληνικής παράταξης έκαναν τέτοιες κινήσεις, ώστε να παραπλανηθεί ο εχθρός για το σημείο στο οποίο θα γίνονταν η γενική επίθεση. Ενώ δε, ο εχθρός συγκέντρωνε την προσοχή του προς το δεξιό, στο αριστερό έγινε ορμητικότερη αιφνιδιαστική επίθεση. Η κίνηση αυτή έγινε με θαυμαστή ακρίβεια. Το πρωί καταλαμβάνονταν με αιφνιδιασμό η Τσούκα, με πολλά πυροβόλα όπλα – λάφυρα. Μετά τρίωρη, επίσης, ορμητική επίθεση καταλαμβάνονταν και η Μανωλιάσσα, με εξ (6) πυροβόλα και ολόκληρο τάγμα πολυβόλων. Ταυτόχρονα, η κεντρική φάλαγγα καταλάμβανε τον Άγιο Νικόλαο με δέκα ταχυβόλα και πολυάριθμα άλλα πολεμικά εφόδια. Ήδη, η θέση του εχθρού έγινε πλέον δυσχερής. Ο Εσάτ πασσάς κατέβαλε τις τελευταίες του προσπάθειες, αλλά οι στρατός του έχανε πλέον το θάρρος του. Ήδη, από τις 11ης πρωϊνής της 20ης Φεβρουαρίου πολυάριθμα τμήματα στρατού άρχισαν να κατεβαίνουν από την Μανωλιάσσα και τον Άγιο Νικόλαο, σε αταξία, προς την πεδιάδα. Σε άλλο δε σημείο, προς τη Ραψίστα (σημερινή Πεδινή), έγινε αντιληπτή προσπάθεια των Τούρκων να ανασυνταχθούν. Αλλά, το ορειβατικό πυροβολικό του στρατού μας τους αντιλήφθηκε, έβαλε εναντίον τους και τους διέλυσε. Άλλη μια προσπάθεια, λοιπόν, των Τούρκων για αντίσταση, εκμηδενίζονταν. Στις 2 μ.μ. άρχισε πλέον καταφανώς η φυγή των Τούρκων προς τα Ιωάννινα. Μέχρι το απόγευμα εξακολούθησε η φυγή και η καταδίωξη από το πυροβολικό μας. Μερικά τουρκικά σώματα που έσπευσαν για να αναχαιτίσουν τους φυγάδες, συγκρούσθηκαν μεταξύ τους και οι νεκροί και τραυματίες, από τη σύγκρουση αυτή, ήταν πολυάριθμοι. Στο μεταξύ, δύο άλλες ελληνικές Μεραρχίες του ελληνι-

κού στρατού προχώρησαν από διάφορα άλλα σημεία και κατελάμβαναν την μία μετά την άλλη τις θέσεις Δρίσκο, Κοντοβράκι, Χρυσοβίτσα, Λιάππι και Δεμάτι, περισφίγγοντας διαρκώς τον εχθρό. Τη νύχτα διατάχθηκε μικρή ανάπαυση, για να επαναληφθεί η επίθεση τα ξημερώματα. Αλλά στο μεταξύ ο Εσάτ πασσάς κατάλαβε ότι κάθε αντίσταση θα ήταν μάταια και, αφού έκανε σύσκεψη με τους αξιωματικούς του, αποφάσισε πλέον την παράδοση της πόλης. Για το σκοπό αυτό, ζήτησε την επέμβαση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο οποίος αμέσως έσπευσε ν’ αποστείλει τον Πρωτοσύγγελό του, για να συνοδεύσει την αντιπροσωπεία, την οποία ο στρατηγός θα έστελνε προς τον νικητή. Περί την 2α πρωϊνή ώρα οι Τούρκοι αξιωματικοί Ρεσσή πασσάς και Ταλάα βέης, συνοδευόμενοι από τον Πρωτοσύγγελο, παρουσιάσθηκαν στις προφυλακές του Αβγού, από εκεί δε, δικός μας Αξιωματικός, τους οδήγησε στο ελληνικό στρατηγείο, στο Χάνι του Εμίν Αγά, με αυτοκίνητο. Οι Τούρκοι Αξιωματικοί, αφού παρουσιάστηκαν στον Διάδοχο, του επέδωσαν επιστολή του Εσσάτ με την οποία δήλωνε ότι αποφάσισε να παραδοθεί «άνευ όρων», με την βεβαιότητα ότι η ζωή, η τιμή και η περιουσία των Οθωμανών θα ήταν εξασφαλισμένες. Ο Διάδοχος δέχθηκε φιλόφρονα την αποστολή, υποσχέθηκε ότι κανένας Τούρκος θα πάθει το παραμικρό και όρισε, κάθε σώμα να υψώνει λευκή σημαία και να παραδίνεται. Πραγματικά, άρχισε αμέσως η παράδοση και η 21η Φεβρουαρίου που ανέτειλε, βρήκε το τρομερό Μπιζάνι να καλύπτεται από ελληνικές σημαίες. Οι Τούρκοι που παραδόθηκαν, ανήλθαν σε 33.000, εκτός από μικρό τμήμα που διέφυγε προς βορρά. Επίσης, καταλήφθηκαν 108 τηλεβόλα, από τα οποία 35 τοπομαχικά μεγάλης ισχύος, τα δε υπόλοιπα πεδινά και ορειβατικά. Ακόμα, βρέθηκε «κολοσσιαία» ποσότητα πυρομαχικών κ.τ.λ. * Βλ. Κωνσταντίνου Φ. Σκόκου, Εθνικόν Ημερολόγιον, Αθήνα 1914.

πρ. Δημοτ. Συμβούλου Ιωαννίνων

H

τοπική ιστορία κάθε περιοχής της ελληνικής γης αποτελεί κι ένα σημείο αναφοράς της φυλετικής μας πορείας μέσα στον ιστορικό χρόνο και στο γεωγραφικό χώρο, όπου φύτρωσε, δημιούργησε και συνεχίζει την παρουσία του ο ελληνισμός. Πολλές φορές στη μακρόχρονη ιστορία οι Έλληνες δοκίμασαν περιπέτειες με κάθε περιεχόμενο που απείλησαν ακόμα και την φυσική τους συνέχεια. Όμως, ο ελληνισμός είχε πάντα τις πηγές για να ξεδιψάει και να συνεχίζει τη διαδρομή του, σφραγίζοντας τον χρόνο με δράσεις ξεχωριστές και ανεξίτηλες. Και αυτό οφείλεται πρώτα και κύρια στο γεγονός ότι οι Έλληνες διακατέχονται μόνιμα από το πάθος να υπηρετούν συλλογικά αξίες και έννοιες που σηματοδοτούν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Γιατί ουσιαστικά ο ελληνισμός στην παγκόσμια ιστορία έχει περιβληθεί από το στοιχείο της οικουμενικότητας σε περιεχόμενο και σε ιδέες. Αναμφισβήτητα έδειξαν έμπρακτα ότι είχαν πάντα υψηλό αίσθημα ευθύνης στην ολοκλήρωση της αποστολής τους που δεν ήταν άλλο από το να αγωνίζονται με τον ορθό λόγο, τη δημοκρατική οργάνωση και με διάθεση προσφοράς για ανώτερες μορφές κοινωνικής και πνευματικής ολοκλήρωσης. Βεβαίως, η ιστορία μάς δείχνει ότι σε περιόδους εθνικών περιπετειών η εξέλιξη του ελληνισμού δεν ήταν ευθύγραμμη και δημιουργική σε πολλούς τομείς. Αλλά το όλο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας στα σίγουρα υπήρξε ο ένας από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε επίπεδο πνευματικού, φιλοσοφικού και πολιτικού πολιτισμού. Επομένως, το να γνωρίζουμε την ιστορία μας, εθνική και τοπική, αποτελεί ανάγκη και υποχρέωση όλων μας. Καθότι μέσα από την ιστορική γνώση του παρελθόντος η φυλή μας καλλιεργεί την ιστορική της συνείδηση, ενισχύει το συλλογικό της στίγμα και μπορεί να συμπορεύεται με τους άλλους λαούς ειρηνικά και ισότιμα. Ο ιστορικός Θουκιδίδης, ο θεμελιωτής της επιστημονικής ιστορίας, διαβλέποντας την αιώνια χρησιμότητα της γνώσης του παρελθόντος εύστοχα επισημαίνει για την ιστορία: «Κτήμα τε ες αεί μάλλον ή αγώνισμα εις το παραχρήμα

ΑΘΑΝ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Ένας µεγάλος αγωνιστής της Aπελευθέρωσης…

ακούειν ξύγκειται». Ανεπαίσθητα, λοιπόν, για πολλούς η ιστορική μας κληρονομιά σταθερά παρεμβαίνει με τους δικούς της νόμους και προσδιορίζει τη συλλογική μας στάση σε κοινούς στόχους και της πατρίδας και του ευρύτερου χώρου του κόσμου. Γιατί τελικά η ιστορία των λαών υπερβαίνει ταυτόχρονα τα γεωγραφικά όρια και τα φυλετικά σύνορα, όταν αυτή ορίζεται από αξίες και ιδέες πανανθρώπινες. Άλλωστε, «η ιστορία δεν κοιμάται στα μουσεία, αλλά συμπορεύεται με τον κόσμο, τον ζωντανό κόσμο με

To Kαρακόλι (τουρκικό φυλάκιο) στην κορυφή του χωριού Σαδοβίτσα (το παλιό όνομα των Μαρμάρων). σάρκα και οστά, ο οποίος βαδίζοντας στο χρόνο δημιουργεί ιστορία, ακόμα και αν δεν γνωρίζει ότι το κάνει», όπως τονίζει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, Ουρουγουανός συγγραφέας. Και όση αξία έχει η εθνική μας ιστορία για το ελληνικό γένος, ανάλογη είναι και η σημασία της γνώσης της τοπικής μας ιστορίας. Αφού δεν υπάρχει μέρος της ελληνικής γης που να μην εκπέμπει μηνύματα σε μας από το παρελθόν, σε μας που πίνουμε από την ίδια πηγή με τους προγόνους, που αναπνέουμε τον ίδιο αέρα μ' αυτούς και πατάμε στις ίδιες πέτρες. Άρα έχει ιδιαίτερη αξία η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με το παρελθόν μας εδώ στην πατρική γη είτε ως ερευνητές της τοπικής ιστορίας είτε ως απλοί αναγνώστες. Ο ίδιος προσωπικά, αποδεχόμενος την ηθική υποχρέωση της μνήμης των προγόνων, του παρελθόντος και γενικά της τοπικής ιστορίας, επιχείρησα σε βιβλίο μου να διερευνήσω τον ρόλο της Σαδοβίτσας (Μάρμαρα σήμερα) στην προετοιμασία και κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της Ηπείρου (1906-1913). Και εί-

για τον Ελληνικό Στρατό, ακόμα και από ομογενείς του Τουρκικού Στρατού (Νικολάκη Εφέντη κ.α.). Ανεκτίμητη είναι η προσφορά του και στον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου (1914), όπως στον Ιερό Λόχο Ιωαννίνων ως συμβούλου στην Κυβέρνηση Ζωγρά® Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ φου της Α.Η., στα πεδία των μαχών, καθώς και στην οργάνωση, • Στους Ήρωες αγωνιστές του 2012 – 13, που λειτουργία και οικονομική ενίσχυση της Επιμελητείας πάλεψαν σκληρά και με αίσθημα αυταπάρνησης, Ιωαννίνων, της Α.Η. κ.λ.π.. χρωστούν τα Γιάννινα και η Ήπειρος την απελευθέΜε το ίδιο πνεύμα και ανάλογα με τις δυνάμεις του ρωσή τους απ’ τον τουρκικό ζυγό, πριν από έναν αικαι τις εκάστοτε συνθήκες εργάστηκε και σ’ όλους ώνα ακριβώς. τους μετέπειτα αγώνες της Πατρίδος, όπως για τη Ένας απ’ τους ανθρώπους αυτούς που αγωνίστησυμφιλίωση κατά τον επάρατο Διχασμό, καν για την ελευθερία είναι ο Αθανάσιος για την περαιτέρω εξέλιξη του ΒορειοηΔ. Τσεκούρας. Ασχολούμενοι σήμερα με πειρωτικού Αγώνος, στην Εθνική Αντίστατη δράση και προσφορά του, αποτίουμε ση κατά την Κατοχή, στο Κυπριακό κ.λ.π.. φόρο τιμής ουσιαστικά σ’ όλους τους Διαθέτων, τέλος, ευγενώς και αφειδώς αφανείς πρωταγωνιστές της ηρωικής τις οικονομίες του ιδρώτος του ανεδείχθη εκείνης εποχής. διακεκριμένος ευεργέτης της Πατρίδος, Ο Αθανάσιος Τσεκούρας ήταν γόνος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων κ.α.. ιστορικής Σουλιώτικης οικογένειας που Εξέδωσε το αφηγηματικό βιβλίο του με διέθεσε στο βωμό της πατρίδος πολλά τίτλο «Από του 98ου Υψώματος» (1979) μέλη της. Γεννήθηκε στα σκλαβωμένα και ενίσχυσε οικονομικά μαζί με τα παιδιά ακόμη τότε Γιάννινα το 1883. Ανήσυχο, του και την εκτύπωση του «Αρχείου Αθαν. ανυπότακτο, φιλελεύθερο και φιλάνθρωπο πνεύμα, Τσεκούρα» από τον γράφοντα. από μικρός ακόμα, μόλις κατάλαβε τον εαυτό του δεν Ο Αθανάσιος Τσεκούρας είναι ένα πολύτιμο εθνιανέχετο τη σκλαβιά και την αδικία. Σ’ αυτό τον βοήθηκό κεφάλαιο της ένδοξης Γενιάς του 1912 – 14. Η προσε και το σπίτι και ο δάσκαλός του. σφορά του αναγνωρίσθηκε με πληθώρα ηθικών αμοιΤην εθνική του προσφορά άρχισε από τον ατυχή βών και αναδείχθηκε Άξιος της Πατρίδος. πόλεμο του 1897 και συνέχισε κατά της απειλητικής Ρουμανικής προπαγάνδας (1902 και εξής). Συμμετείχε ενεργώς στον Μακεδονικό Κομιτάτο κατά των Βουλγάρων και, προπάντων, στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ηπείρου και δη από το πιο επικίνδυνο μετερίζι, «μέσα δηλαδή από τα τείχη» του εχθρού, στις Μυστικές Υπηρεσίες. Ως μέλος του Ηπειρωτικού Κομιτάτου οργάνωσε τον 7ο Κύκλο της πόλεως των Ιωαννίνων και συνέβαλε στη μύηση και τον εξοπλισμό και άλλων συμπατριωτών. Με την τόλμη και την εφευρετικότητα που τον διέκρινε, πλησίαζε και αποσπούσε πολύτιμα μυστικά

μαι βέβαιος ότι με το ιστορικό υλικό που επεξεργάστηκα με βάση τις υπάρχουσες πηγές, αλλά και κουβεντιάζοντας με τις «πέτρες», πρόσφερα μια μικρή συμβολή ώστε να κατανοήσουμε την ευθύνη μας για το μέλλον, γνωρίζοντας τι έπραξαν οι πρόγονοι μας για τις μελλοντικές γενιές μας. Και θεωρώ πολύ σημαντικό να εφαρμόζουμε την προτροπή και την επισήμανση του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι: «Οι ιστορικές μνήμες είναι

Πρώτος ύψωσε στα Γιάννινα τη Γαλανόλευκη

Ο Αθανάσιος Τσεκούρας υπήρξε ο πρώτος που ύψωσε την Ελληνική Σημαία στα Γιάννινα μετά την τελική ήττα των Τούρκων απ’ τον Στρατό μας, πριν ακόμα εισέλθει αυτός στην πόλη! Καθώς είχε τα κλειδιά του Ρολογιού που είχαν στήσει οι Τούρκοι στην Κεντρική Πλατεία, ανέβηκε ψηλά, στο μπαλκόνι του κι έβαλε την Γαλανόλευκη να κυματίζει. Το ίδιο έκανε και στο Κάστρο, πάνω απ’ την κεντρική του Πύλη.

σημαντικές για την συγκρότηση της ατομικής και συλλογικής συνείδησης». Δεν αμφιβάλλω ότι το μέλλον μας ακουμπάει πάντα στο παρελθόν διά του παρόντος. Γενεσιουργό κίνητρο για να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε η επιθυμία παιδιών των Μαρμάρων τον Αύγουστο του 2008, τα οποία μου ζήτησαν να τα «ξεναγήσω» στα «τούρκικα χαλάσματα» που υπάρχουν στις γύρω από το χωριό βουνοκορφές. Κάτι είχαν διαβάσει σε άλλο βιβλίο μου, κάτι είχαν ακούσει από τους παππούδες, αλλά ποτέ δεν είχαν δει από κοντά αυτά τα τούρκικα οχυρά. Έτσι ο απογευματινός περίπατος μαζί τους στα «χαλάσματα» ξύπνησε μέσα μου μια εσωτερική υποχρέωση να μάθω και εγώ περισσότερα και να σώσω ό,τι είχε απομείνει από τα γεγονότα του 1912-13 που διαδραματίστηκαν και στην Σαδοβίτσα με πρωτεργάτες και από το χωριό μας. Τα τούρκικα οχυρά, στοιχειωμένα από το χρόνο και την λησμοσύνη, στη Σαδοβίτσα βρίσκονται ακόμη στη θέση τους και επιμένουν να μας θυμίζουν την τουρκοκρατία, τις εθνικές περιπέτειες, αλλά και τον ηρωικό απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού κράτους και των Ηπειρωτών του 1912-13. Εκεί σ' αυτές τις οχυρώσεις ο ένας λαός, οι Τούρκοι, να θέλουν με πείσμα και με βία να διαφεντεύουν τον ξένο τόπο και ο άλλος, οι Έλληνες, να μάχονται ηρωικά για την ελευθερία και την πατρίδα τους. Οι πρώτοι, όπως τους προστάζουν οι πασάδες και οι αγάδες, ενώ οι δεύτεροι, όπως η ιστορία της φυλής τους τούς ορίζει. Εμείς σήμερα σ' αυτά τα τούρκικα χαλάσματα μπορούμε να θαυμάσουμε τη λεβεντιά, την αυτοθυσία και την αξιοπρέπεια των προγόνων μας. Αντικρύζοντας από κοντά τα χορταριασμένα οχυρά και ψηλαφώντας τις μαυρισμένες πέτρες από το χρόνο νιώθουμε να συνομιλούμε με το παρελθόν και ξυπνάμε μέσα μας τη συνείδηση της συνέχειας και την συλλογικής ευθύνης. Είναι αξίωμα στην επιστήμη της Ιστορίας ότι κάθε λαός, όταν αποκόβεται από τις ρίζες του ιστορικού παρελθόντος, βρίσκεται σε κατάσταση ορφάνιας και απώλειας ουσιαστικών και δημιουργικών δυνάμεων. Όπως εύστοχα παρατηρεί σύγχρονος ιστορικός: «Το σήμερα έρχεται από το χθες και το μέλλον αναδύεται από το παρελθόν. Ένα παρελθόν που δεν πρέπει να καταδικάζει σε ακινησία το παρόν, αλλά να το βοηθά να αλλάζει πεποιθήσεις και να ανανεώνεται». * Από το βιβλίο του Χάρη Λεοντάρη «Η Σαδοβίτσα στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων.


Σελ. 8η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στην 100η Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

Τα πήραμε τα Γιάννινα...

® Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΗΛ. ΛΕΤΤΑ

Π

έρασαν 100 χρόνια από την Άγια εκείνη μέρα της 21ης Φεβρουαρίου 1913, που τα πανέμορφα Γιάννινα ελευθερώθηκαν από την πικρή σκλαβιά των 482 ετών από τους Τούρκους. Την ημέρα αυτή όλοι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων θα τραγουδήσουν χαρούμενοι το τραγούδι: «Τα πήραμε τα Γιάννινα, μάτια πολλά το λένε, μάτια πολλά το λένε όπου λαλούν και κλαίνε». 21 Φεβρουαρίου 1913. Ημέρα χαράς και αγαλλίασης. Οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες θα γεμίσουν και φέτος τις Εκκλησίες για να ευχαριστήσουν τον Παντοδύναμο Θεό για τη μεγάλη Νίκη. Στα μπαλκόνια των σπιτιών και των Δημοσίων καταστημάτων θα κυματίσει περήφανα η γαλανόλευκη, όπως σε κάθε Εθνική Γιορτή.

έτσι τη 13η Τούρκικη Μεραρχία να φύγει προς τα εκεί. Στη συνέχεια, οι νέοι αετοί του Βυζαντίου, καταλαμβάνουν καίριες θέσεις, ενώ το πυροβολικό μας βομβαρδίζει συνεχώς τα τούρκικα πυροβολεία του Καστριού, του Προφήτη Ηλία και της Τσούκας. Παράλληλα και ταυτόχρονα η 2η ελληνική φάλαγγα κινήθηκε διά μέσουτης Μανωλιάσσας και καταδίωξε τον εχθρό. Οι Τούρκοι πανικόβλητοι τρέπονται σε φυγή, ενώ ο Στρατός μας με το Στρατηγό Βελισσάριο, καταλαμβάνουν την κοιλάδα της Δωδώνης και φθάνουν στον Άγιο Νικόλαο. Συνεχίζοντας την προέλαση, μπαίνουν στην Πεδινή και καταλαμβάνουν τους λόφους του Αγίου Ιωάννη. Έκοψαν τα τηλεφωνικά

Όλοι οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες, πανηγυρίζοντας και τραγουδώντας: «Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε, μάτια πολλά το λένε όπου γελούν και κλαίνε». Στην Κεντρική Πλατεία θα συρρεύσουν και πάλι όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας, για να χειροκροτήσουν και να καμαρώσουν όλους εκείνους που θα παρελάσουν και ξεχωριστά τους σημερινούς φρουρούς της πατρίδας μας, τα στατευμένα νιάτα. Ενώ όλοι μας θα παρακολουθούμε αυτούς που παρελαύνουν, με τη φαντασία μας, θα ταξιδέψουμε στα μακρινά εκείνα χρόνια της πολιορκίας των Γιαννίνων, από τα Ελληνικά Στρατεύματα, για ν’ ακούσουμε στα βάθη της ψυχής μας, τις βροντές των κανονιών, που έρχονται, από το απόρθητο φρούριο του Μπιζανίου. Για την κατάληψη του Μπιζανίου χρειάστηκαν σκληροί αγώνες και μεγάλες θυσίες παλικαριών, γιατί ήταν σχεδιασμένο από Γερμανούς τεχνικούς. Οι Ελληνικές δυνάμεις ήταν λιγοστές, γιατί ένα μεγάλο τμήμα τους, ήταν ακόμη στη Μακεδονία, για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα ταύτα, ο στρατός μας με Αρχιστράτηγο τον τότε Διάδοχο Κων/νο και με αξιόλογους Στρατηγούς (Βελισσάριο, Ιατρίδη) προχωρούν προς τα Γιάννινα. Αφού ελευθέρωσαν την Πρέβεζα (21/10/1812), τη Φιλιππιάδα (12/10/12) φθάνουν στο Εμίν Αγά όπου στήνουν το Στρατηγείο. Εκεί έρχεται ο Μεγάλος Έλληνας Πολιτικός, ο Πρωθυπουργός μας Ελευθέριος Βενιζέλος (16-2-1913) με ακόλουθο τον ανθυπολοχαγό Ιωάννη Μεταξά, που είχε σπουδάσει την τέχνη του πολέμου στη Γερμανία και άλλους αξιωματικούς. Όλοι μαζί κατάρτισαν το τελικό σχέδιο επίθεσης. Στο μεταξύ, φθάνουν ενισχύσεις από τη Βόρεια Ελλάδα, αφού είχαν ελευθερώσει τη νύφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη. Αμέσως οι ελληνικές δυνάμεις, άρχισαν να βομβαρδίζουν καίριους στόχους του εχθρού και να επιτίθενται ηρωικά εναντίον των Τούρκων. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα και οι απώλειες των δυνάμεών μας μεγάλες. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, τα χιόνια και οι καταιγίδες δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ τα παλικάρια μας. Μπροστά στο δεύτερο αυτό εχθρό, το φοβερό χειμώνα, οι λεβέντες μας δε δειλιάζουν. Στέκονται όρθιοι, σα νέοι Μαραθωνομάχοι και καταβάλλουν υπεράνθρωπες δυνάμεις για να φθάσουν στον τελικό τους σκοπό. Ο Στρατηλάτης Κων/νος εμψυχώνει με όλες του τις δυνάμεις τα παλικάρια του. Ενώ η πολιορκία των Γιαννίνων συνεχίζεται, ένα τμήμα Στρατού μας κατορθώνει να ελευθερώσει τη Β. Ήπειρο, εμποδίζοντας

καλώδια, με τα οποία επικοινωνούσαν οι τουρκικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στρατός να περικυκλωθεί απ’ όλα τα σημεία. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Εσάτ Πασιάς αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει το μοιραίο. Δεν μπορεί πλέον να κρατήσει σκλαβωμένα τα Γιάννινα. Γι’ αυτό, έντρομος ζητάει τη μεσολάβηση του Μητροπολίτη Γερβάσιου και των Προξένων. Είναι ολοφάνερο ότι άρχισαν οι αχτίνες του ήλιου να φωτίζουν τα μαύρα Γιάννινα και η Ελευθερία να καλπάζει ατρόμητη. Ο αρχηγός του Τούρκικου στρατού με τη μεσολάβηση των Αρχών, αποφασίζει να παραδοθεί στα χέρια του Ελληνικού Στρατού «άνευ όρων». Το χάραγμα της 21ης Φεβρουαρίου, ο τούρκος Πασάς, μαζί με το επιτελείο του, περιμένουν το Στρατηλάτη Κων/νο και τους Στρατηγούς του, για να παραδώ-

σουν τα κλειδιά της Πόλης. Και πράγματι. Παρέδωσε στον Αρχιστράτηγό μας τα κλειδιά και το ξίφος του. Έτσι το πολυθρύλητο Μπιζάνι έπεσε στα χέρια του Στρατού μας και η πόλη μας ελευθερώθηκε. 33.000 αξιωματικοί και στρατιώτες Τούρκοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ο Κων/νος τους άφησε ελεύθερους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Έτσι γνωρίζουν οι Έλληνες να συμπεριφέρονται στους νικημένους. Αυτό θα πει λεβεντιά και ελληνικός πολιτισμός. Η χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης, φτερούγισε προς όλες τις κατευθύνσεις. Όλοι οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες, πανηγυρίζοντας και τραγουδώντας: «Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε, μάτια πολλά το λένε όπου γελούν και κλαίνε». Τα Γιάννινα ελευθερώθηκαν. Ο νέος αετός του Βυζαντίου φθάνει στο ναό του Αγίου Αθανασίου για τη μεγάλη Δοξολογία. Την ίδια ώρα ακούονται από χιλιάδες στόματα Γιαννιωτών: «Άνοιξε στράτα διάπλατα και στράτα μυρωμένη – και έρχεται η λευτερία Κυρά με τ’ άνθη στολισμένη», ενώ το τραγούδι των Γιαννιωτισσών συνεχίζεται χαρούμενα: «Το λεν πουλιά των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου – που τάσκιαζε η παγωνιά κι ανατριχίλα φόβου». 21 Φεβρουαρίου 1913. Γεμάτες οι εκκλησίες από μικρούς και μεγάλους, για να γιορτάσουν το ένδοξο γεγονός. Το τουρκικό τζαμί χαμήλωσε τον μέχρι χθες περήφανο μιναρέ του για να σχηματίσει τον ουράνιο θόλο κάποιας χριστιανικής Εκκλησίας. Το μισοφέγγαρο, αντικατέστησε η Πανσέληνος, τη λύπη η χαρά, το θάνατο η αθανασία και την ανυπόφορη σκλαβιά τόσων αιώνων η Ελευθερία. Μετά το ξέφρενο πανηγύρι, όλοι οι επίσημοι και χιλιάδες κάτοικοι ήρθαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να τιμήσουν τους αθάνατους νεκρούς του Μπιζανίου και να ψάλουν όλοι τους τον «Εθνικό μας Ύμνο» και το «Αιωνία η μνήμη». Τελειώνοντας την κάποια περιληπτική εξιστόρηση της λαμπρής μας Επετείου, δεν μπορώ να ξεχάσω τα λόγια του ήρωα Λορέντζου Μαβίλη, λοχαγού των Γαριβαλδινών, την ώρα που ξεψυχούσε: «ποτέ δεν περίμενα ότι θα πεθάνω για την Ελλάδα. Αυτό είναι για μένα η μεγαλύτερη τιμή» (8-11-1912).

Οι Αρσακειάδες και ο εορτασμός της πτώσης του Μπιζανίου…

 Του Β.Μ. ΒΑΚΑΛΗ

• «Αι Αρσακειάδες κρατούσαι μικράς Ελληνικάς Σημαίας, ζητωκραυγάζουν από των εξωστών και των παραθύρων του παλλεύκου κτιρίου των [στην Αθήνα] ψάλλουσαι εθνικά άσματα και μειγνύουσαι τον παρθενικόν ενθουσιασμόν των προς τον συγκινούντα την οδόν Σταδίου χειμαρρώδη αλαλλαγμόν του πλήθους». Έτσι περιγράφει το 1913 ο Δημοσιογράφος Χ. Χουρμούζιος στην κυπριακή εφημερίδα «ΣΑΛΠΙΞ», τον τρόπο υποδοχής της είδησης της πτώσης του Μπιζανίου απ' τις μαθήτριες του αρχαιοτέρου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Οι Αρσακειάδες έδιναν τον δικό τους τόνο στον πανηγυρισμό, στον οποίο κυριαρχούσαν φωνές και δάκρυα χαράς, ενθουσιασμός, χειροκροτήματα, πυροβολισμοί, επιφωνήματα και ιαχές υπερηφανείας. Αυτά τότε. Γιατί φέτος, στα εκατόχρονα της Λευτεριάς μας, τα Αρσάκεια Ιωαννίνων συμμετέχουν στον εορτασμό με δράση για μάθηση, που αποτυπώνεται στο καλαίσθητο επιτραπέζιο ημερολόγιο του σχολείου και περιέχει: Αναζήτηση ιστορικού υλικού στη Ζωσιμαία βιβλιοθήκη, επίσκεψη στο στρατηγείο πολέμου, δημιουργία λογοτεχνικών κειμένων και πορτραίτων απελευθερωτών, συζήτηση για την προσφορά των Γυναικών των Τσεριτσάνων - και όχι μόνον - στον αγώνα, γνωριμία με ιστορικούς και ζωγράφους της εποχής κλπ. Τρόπος εορτασμού, δηλαδή, που τονώνει το εθνικό φρόνημα Αρσακειάδων και Αρσακειέων και ξεφεύγει απ’ τα τετριμένα, που κουράζουν τους μαθητές και τους αφήνουν ακατάρτιστους και αδιάφορους μπροστά στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Γι’ αυτό και αξίζει ο δίκαιος έπαινος και στη Συντονίστρια κ. Κορρέ και στο προσωπικό που μόχθησε K. Kούρκουλου, Σ. Αρβανίτη, Α. Λούτσου, Χ. Στρατσιάνη, Δ. Χατζοπούλου, Ε. Κοντογιάννη, Σ. Πέτσιο, Β. Βάλλα, Ι. Λιάτσου, Ε.. Τσεκμερέ, Κ. Καραβασίλη, Ε. Μαμακή, Ν. Πέτρου, Ε. Μουντράκη, Δ. Ζιαμπίρη, Μ. Τσέλεπου. Με το μόχθο τους προσφέρουν παιδεία ως αντίδοτο στην επικίνδυνη α-παιδεία της εποχής μας.

Ένα «Πολεμικόν Διήγημα» από την εποχή της Απελευθέρωσης...

 Ο Χιώτης Μπιζανομάχος Αλ. Καμπανέλλας περιγράφει τα γεγονότα όπως τα έζησε ο ίδιος ® Επιμέλεια: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΥΡΓΑΡΗΣ, Φιλόλογος

ε την ευκαιρία τής συµπλήρωσης, το Φεβρουάριο 2013, ενός ακριβώς αιώνα από τις νικηφόρες πολεµικές επιχειρήσεις τού ελληνικού στρατού, την απελευθέρωση και ενσωµάτωση τής Ηπείρου στον εθνικό κορµό, σας αποστέλλω το «Πολεµικόν διήγηµα» τού Αλεξάνδρου Καµπανέλλα. Ο Αλέξανδρος Καµπανέλλας, όπως και πολλοί άλλοι Χιώτες και Αιγαιοπελαγίτες, έλαβε µέρος στις πολεµικές επιχειρήσεις κατάληψης τού Μπιζανίου και της ευρύτερης περιοχής τής Ηπείρου κατά τον Α΄Βαλκανικό πόλεµο. Στο συγκεκριµένο κείµενό του, που δηµοσιεύθηκε µε την υπογραφή του στην εφηµερίδα «ΝΕΑ ΧΙΟΣ» εκείνης τής εποχής (5 Ιανουαρίου 1914), παρέχονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για περιοχές τών Ιωαννίνων αλλά και τής ευρύτερης περιοχής τής Ηπείρου. ∆ιακρίνεται ο πατριωτικός παλµός και αγνός πατριωτισµός τού χρονογράφου, ο οποίος πατριωτισµός υπήρξε η κινητήριος δύναµη εκείνης τής γενιάς για την επιτυχή έκβαση τής ∆εύτερης Μεγάλης Εξόρµησης (Βαλκανικών Πολέµων 1912-13). Κάνει ο ίδιος ειρωνικό σχόλιο για στρατιώτες που έτυχαν ήπιας µεταχείρισης χωρίς να διακινδυνεύσουν, χωρίς να ταλαιπωρηθούν και χωρίς γενικά να αρθούν στο ύψος τής εθνικής ευθύνης που απαιτούσε εκείνη η στιγµή. Οµιλεί για αισχροκερδείς και εκµεταλλευτικές προς τους στρατευµένους συµπεριφορές ορισµένων εµπόρων. Αναφέρεται επίσης στις εξαιρετικά δυσχερείς και αντίξοες συνθήκες διεξαγωγής τών πολεµικών επιχειρήσεων, τις οφειλόµενες όχι µόνο στο δύσβατο τού ηπειρωτικού εδάφους αλλά και στην παγωνιά και στο δριµύτατο ψύχος τού ηπειρωτικού χώρου. Τέλος, την Πρωτοχρονιά τού 1914, δηλαδή έναν ακριβώς χρόνο ύστερα από τα πολεµικά γεγονότα τής Πρωτοχρονιάς τού 1913 στην Ήπειρο, µε διάθεση µελαγχολίας και θλίψης, αναπολεί τους σκοτωµένους συµπολεµιστές του! Ο χρονογράφος κρίνεται άτοµο οξυδερκές, διεισδυτικό και επαρκούς, για τα τότε κοινωνικά δεδοµένα, µορφώσεως, εφόσον ο περιγραφικός του λόγος µπορεί να συλλαµβάνει το ουσιώδες και η εκφραστική του ευχέρεια είναι ικανοποιητική. Ωστόσο, παρατηρούνται σε αρκετά σηµεία και σφάλµατα ορθογραφίας και σύνταξης. Το κείµενο τού Μπιζανοµάχου Αλ. Καµπανέλλα συνιστά γνήσια και αυθεντική ιστορική πηγή. Και ως τέτοιο πρέπει να αξιοποιηθεί.

τα οποία εφυλάσσοντο υπό πολυκεφάλου τέρατος. Ίνα γευθή τις τα µήλα εκείνα ώφειλε να η πολύ αποφασιστικός αψηφών την ζωήν. Οµάδες εξ ηµετέρων εξεστράτευον προς τα χωρία εκείνα και ήνοιγον πολλάκις τοφέκι κατά των Τούρκων των έναντι, οίτινες επυροβόλουν κατ’ αυτών. Και µέχρι της τελείας εκλείψεως τών καρπών εξηκολούθει ο κλεπτοπόλεµος εκείνος χωρίς να έχωµεν θύµατα εκτός τριών ή τεσσάρων πληγωµένων εκ της παρατόλµου εκείνης ορέξεώς των. Τα περισσότερα χωρία εκ των ευρισκοµένων εις τους πρόποδας τών βουνών τών περιβαλλόντων την ωραίαν εκείνην πεδιάδα ήσαν κεκαυµένα και ληστευµένα παρά των Τουρκαλβανών τής περιφερείας εκείνης Τσάµηδων επιλεγοµένων. Οι δυστυχείς κάτοικοι επί τη προσεγγίσει µας ήρχοντο εις προϋπάντησίν µας ηµίγυµνοι και πολλοί εξ αυτών µάς εζήτουν ολίγον άρτον. Η γραµµή την οποίαν κατείχον οι αντάρται έχοντες εκδιώξη τους Τσάµηδες έφθανε ακριβώς µέχρι της αριστεράς όχθης τού Αχέροντος και ολίγον πέραν τού τελείως κατεστραµµένου χωρίου Νεµίτσα. Υπό τον µέγα τού χωρίου τούτου [….]ώνα κατηυλίσθη το Σύνταγµά µας, αναλαβόντος πρώτου τού λόχου µας τας προφυλακάς. Παραµονή τού νέου έτους 1913. Επί τριηµέρου βρέχει κρουνηδόν. Ματαίως προσπαθούµεν να ανάψωµεν ολίγην πυράν εκ κλάδων τών ελαιών, να δυνηθώµεν και στεγνώσωµεν τα κάθυγρα ενδύµατά µας, διότι οι πλείστοι εστερούµεθα αντισκήνων. Ζητεί έκαστος ηµών να προφυλαχθή υπό τινά καµπύλον κορµόν ελαίας πλην επί µαταίω. Εκοιµήθηµεν επί τρεις νύκτας µέσα εις ταις λά-

[Εφηµερίδα «Νέα Χίος», 5 Ιανουαρίου 1914, (Αρχείο Βιβλιοθήκης Χίου Ο ΚΟΡΑΗΣ)] Ίνα καταστή στενωτέρα η πολιορκία τής πολυθρηλλήτου πόλεως τών Ιωαννίνων, ο κατέχων την οποίαν στρατός ετροφοδοτείτο ακόµη εκ Γουµενίτσης και Αγίων Σαράντα, το ηµέτερον σύνταγµα ευρισκόµενον προ του Μπιζανίου εις την πρώτην γραµµήν τού πυρός, διετάχθη να βαδίση ίνα καταλάβη και κρατήση γραµµήν την υπό σώµατος ηµετέρων ανταρτών κατεχοµένην επί των οχθών τού Αχέροντος ποταµού, δια του οποίου ο Χάρων µεταφέρει τα ψυχάς τών θνησκόντων εις τον Άδην. Μετά πορείαν δεκαεξάωρον αφικόµεθα από της γραµµής τού πυρός εις την πόλιν τής Φιλιππιάδος. Νόµιζέ τις ότι µόνον υπό στρατού κατοικείται. Χιλιάδες στρατιωτών πηγαινοέρχονται. Οι µεν πληγωµένοι, οι δε εξηντληµένοι εκ της ταλαιπωρίας και του ψύχους, άλλοι ηµιθανείς εκ της κοπώσεως, ασθενείς εκ κρυοπαγηµάτων, βρογχίτιδος, περιπνευµονίας, πλευρίτιδος, επί αυτοκινήτων, αµαξών και κάρρων, αλλά και πεζή πλείστοι ακµαίοι και ζωηροί έτοιµοι δια το πεδίον τών µαχών µε όλην την θέλησιν και τον ενθουσιασµόν και αποφασιστικότητα τής φυλής. Μεταξύ αυτών όµως διακρίνει κανείς ευκόλως και τους απαραιτήτως αναγκαίους κουραµπιέδες τούς απεσπασµένους εις διαφόρους υπηρεσίας δήθεν, δια τους οποίους τόσον καλοκαγάθως εµερίµνα η εν Αθήναις Μαµά. Άπασα η πόλις έχει µεταβληθή εις έν απέραντον νοσοκοµείον. Ερυθροί Σταυροί πάσης υπηκοότητος διακρίνονται πανταχόσε. Εκατοντάδες δε νοσοκόµων παντός γένους συντρέχουσι τους πάσχοντας. Έµποροι εις παραπήγµατα εκ του προχείρου κατεσκευασµένα µε τιµάς λίαν υπερτιµηµένας πωλώσι πάντα τα είδη. Αλλ’ η µεγαλητέρα κατανάλωσις γίνεται εις τα φρούτα, τα γλυκίσµατα και το γιαούρτι. Εκ Φιλιππιάδος φθάνοµεν εις Λούρον, οπόθεν εγκαταλείποµεν την αµαξιτήν οδόν και εισερχόµεθα εις κοιλάδα ήν διαβάντες ανεχόµεθα επί διαφόρων βουνών φθάνοντες επί τέλους εις Καννελάκη. ∆ιερχόµεθα εις µικράν απόστασιν από του Αθανάτου εκείνου Βράχου από του οποίου αι Σουλιώτισσαι χορεύουσαι έρριπτον επ’ αυτού, λίαν αποτόµου, τα τέκνα και είτα έπιπτον µετά τόσης γενναιοψυχίας αι ίδιαι ίνα µη ευρεθώσιν εν µέσω των αγρίων τεράτων, των Αλβανών. Ο ουρανός ήτο µελαγχολικός επιτείνων ούτω την ψυχικήν µας εκείνην κατάστασιν, ότε ανελογιζόµεθα µετά γενναιοψυχίας και περιφρονήσεως τού θανάτου συµβάµατα εκείνα τα οποία ουχ ήττον ενεψύχουν και ενεκαρδίωνον ηµάς γεννώντα εν ηµίν πλειοτέραν αποφασιστικότητα προς το ιερόν ηµών καθήκον εν τη εκπληρώσει του οποίου αι ψυχαί τών ηρωίδων εκείνων θα εσκίρτων εκ χαράς εν τω τάφω. Τα βελάσµατα τών αρνίων νεογεννήτων ήρχοντο εξ άλλου να τονώσωσιν ηµάς, υποµιµνήσκοντα από καιρού εις καιρόν ότι η άνοιξις δεν ήτο και πολύ µακράν, διότι είχοµεν πλέον τροµερά απαυδίσει εκ του δρυµυτάτου ψύχους και των ανυποφόρων τού Μπιζανίου νυκτών. Από το Κανελλάκι κατερχόµεθα εις την πεδιάδα τού Φαναρίου ή µάλλον της Παραµυθιάς την οποίαν αρδεύει ο Αχέρων ποταµός. Η πεδιάς αύτη εν σχήµατι διττής καρδίας λίαν καρποφόρος παρέσχεν ηµίν αρκετά πορτοκάλια και λεµόνια αλλ’ όχι ακόπως. ∆ιότι οι κήποι ευρίσκοντο εις το µέσον σχεδόν της πεδιάδος εις ζώνην δηλαδή αµφισβητουµένην. Ήσαν τω όντι χρυσά µήλα τών εσπερίδων,

σπαις ως οι χοίροι και χείρον τούτων. Ο άρτος µας σήµερον λόγω της διηµέρου αποστάσεως εκ του Λούρου, όπου η επιµελητεία, του ανωµάλου τών οδών και των αδιακόπων ραγδαιοτάτων βροχών, περιορίσθη εις µίαν µόνην γαλέταν ηµερησίως. Πάλιν καλά. Από της πρωίας το πυροβολικόν µας, αποτελούµενον εκ τεσσάρων καπνιζόντων παλαιών πυροβόλων τύπου Κρυπ, προσπαθεί να εκτοπίση τους Τούρκους εκ των θέσεων αυτών τών εκείθεν τού Αχέροντος ποταµού παρά τας κλιτείς τού όρους Προφήτου Ηλίου το οποίον επέπρωτο να µου αφήση τελείως αλησµονήτους ωραίας και µυριάκις άλλας απευκταίας αναµνήσεις. Μυρίζει η πυρίτις ο πρώτος λόχος τού Τάγµατός µας αποτελούµενος εξ ευζώνων διατάσσεται να προελάση δι’ επίθεσιν µετατραπείσαν εις εφ’ όπλου λόγχην αργότερον. Τούτον ακολουθεί ο ηµέτερος δεύτερος λόχος και ούτω καθ’ εξής. Ύστερον από την τριήµερον διαµονήν έχοµεν µίαν απολαυστικήν διάβασιν τού Αχέροντος ποταµού, το ύδωρ τού οποίου έφθανεν ολίγον τι κάτω των µαστών, ην ακολουθεί η τροχάδην επίθεσις µε εφ’ όπλου λόγχην, ήτις και φέρει ως αποτέλεσµα την κατάληψιν τού πρώτου λόφου τού ύπερθεν τού χωρίου Γλυκύ ευρισκοµένου. Ενύκτωσε. Οι καταρράκται τού ουρανού ανοίγουσιν, εν ω εξ άλλου ο καιρός από νότου µεταστρέφεται εις βορράν. Και ηµείς βεβρεγµένοι µέχρι µυελού οστέων µε το όπλον ανά χείρας, άυπνοι καθ’ όλην την απαισίαν εκείνην νύκτα και βρεχόµενοι έτι, των πλείστων συστρατιωτών µας µη εχόντων ενδύµατα άλλα στεγνά, τρέµοντες ωσάν να ετινασσόµεθα υπό αδιακόπου ηλεκτρικού ρεύµατος ισχυράς δυνάµεως και πολλών volt, επυροβολούµεν κατά διαστήµατα, ίνα τηρώµεν τον ολίγον απέχοντα εχθρόν εν επιφυλλακή και είµεθα έτοιµοι εν περιπτώσει νυκτερινής επιθέσεως αυτού. Η τροµερά ιδίως δια το µήκος αυτής νυξ εκείνη της πρωτοχρονιάς τού 1913 έληξε τέλος. Περί την µεσηµβρίαν αντικαθιστώµεθα ηµιθανείς και παράλυτοι εκ της νάρκης τού ψύχους. Ζωηρά πυρά µάς επαναδίδει τας αισθήσεις στεγνώσασα και τα ενδύµατά µας. Πώς εκερδίσαµεν την νύκτα εκείνην καµµίαν βρογχίτιδα, ή περιπνευµονίαν ή πλευρίτιδα ή ρευµατισµούς θαύµα θαυµάτων. Περί την εσπέραν παρά την πυράν ενθυµήθηµεν τον Άι Βασίλη και ετραγουδήσαµεν. Τις όµως περιέµενεν ότι πρόσωπα προσφιλή από τον κύκλον µας εκείνον δεν θα έψαλλον και εφέτος προς χάριν τού Αγίου και δεν θα ηδυνάµεθα να τοις υποµνήσωµεν τα µεγαλεία εκείνα. Ω! Θεού πεπρωµένον! Την πρώτην µας εκείνην επίθεσιν ηκολούθησε και δευτέρα και τρίτη. Ταύτας δε σειρά αποκρούσεων τών Τσάµηδων, οίτινες διαπερώσι την σφαίραν δι’ αυτού τού δακτυλιδίου επιζητούντων να καταλάβωσι το Λούρον ήτοι να διακόψωσι την µεταξύ Πρεβέζης και του πολιορκούντος τα Ιωάννινα Ελλην. στρατού συγκοινωνίαν. Αι επιτυχίαι, η ανδρεία, η αποφασιστικότης τών ανδρών τού Συντάγµατός µας διαδραµατίσαντος υπέροχον ρόλον κατά την πολιορκίαν τών Ιωαννίνων προυκάλεσαν την «Βασιλικήν ευαρέσκειαν» δια τας µάχας τής Τσαµουριάς τας οποίας το ηµέτερον Σύνταγµα διεξήγαγεν. Αλ. Καµπανέλλας

Μ

Πολεµικόν διήγηµα

«Ο πρώτος λόχος τού Τάγματός μας αποτελούμενος εξ ευζώνων διατάσσεται να προελάση δι’ επίθεσιν μετατραπείσαν εις εφ’ όπλου λόγχην αργότερον...»

(Έγινε πιστή µεταγραφή τού χρονογραφήµατος από την Εφηµερίδα τής εποχής «Νέα Χίος». Τηρήθηκε επακριβώς η ορθογραφία και στίξη τού συντάκτη).


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Σελ. 9η

Αφιέρωμα στην 100η Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

Η δράση της Αεροπορίας την εποχή των Βαλκανικών πολέμων…

Έδεσαν το στόμα των σκυλιών για να μην τους καταλάβουν οι Τούρκοι!

διάδρομο του Εμίν Αγά. Οι πτήσεις πάνω από το ηπειρωτικό μέτωπο συνεχίστηκαν χωρίς απώλειες ως τις 21 Φεβρουαρίου 1913 που καταλήφθηκαν τα Γιάννενα από τον ελληνικό στρατό. Κατά τις πτήσεις αυτές διακρίθηκε ο υπολοχαγός-αεροπόρος Μιχ. Μουτούσης που μαζί με τους συνα° Μια άγνωστη πτυχή απ’ τον πόλεμο του 1912-13 δέλφους του, Ανθυπίλαρχο Χρ. Αδαμίδη και τον ® Του ΘΩΜΑ Κ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ, Προέδρου Δ.Σ. ΑΕΡ.Α.Κ.Η. Ελληνορρώσο εθελοντή αεροπόρο Σακώφ, όχι ® Του ΓΙΑΝΝΗ Β. ΔΕΒΕΛΕΓΚΑ • Στις αρχές του αιώνα, και πιο συγκεκριμέ- μόνο πυξίδα καιυψόμετρο, δεμένο στον άξονα μόνο αναγνώριζαν τις θέσεις και τις κινήσεις των • Επέβλεπα την κατασκευή κά με το κεφάλι. Ύστερα, πήρε να από το 1908 και μετά, η Ελλάδα ήταν έτοιμη του ποδωστηρίου, χωρίς άλλα όργανα αεροναυ- Τούρκων και τους έριχναν χειροβομβίδες, αλλά μια μικρής γέφυρας το 1994, κο- μια βαθιά ανάσα και συνέχισε: να δεχτεί και να αξιοποιήσει την πρόοδο στον τιλίας ή επικοινωνίας. Τα κενά κάλυπτε ο χειρι- πετώντας πάνω από τα Γιάννενα έριχνε εφημερί«Αυτή τη φορά όμως πήραν τα ντά στο εκκλησάκι του Αγίου τομέα της αεροπλοίας που είχε ήδη γίνει σε άλ- στής με την πείρα και την αντίληψή του. Επίσης δες και δέματα με τρόφιμα στους Έλληνες κατοίΚωνσταντίνου στο Χάνι του Εμίν μέτρα τους. Ήμουν μικρό παιδάκι λα Ευρωπαϊκά κράτη. Η κυβερνητική μέριμνα δεν διέθεταν οπλισμό, πλην του περιστρόφου του κους της πολιορκημένης πόλης που είχαν αρχίσει Αγά. Δίπλα στο Στρατηγείο. Κα- τότε και ρώτησα τη μάνα μου, γιασυνετέλεσε στο να προέλθει από τις τάξεις του χειριστή και μερικών χειροβομβίδων, τις οποίες να θερίζονται από την πείνα. Στις 24 Ιανουαρίου 1913 πραγματοποιήθηκε τακαλόκαιρο. Πιο πέρα μερικά τί δένει με πανιά το στόμα του σκύστρατού μια ομάδα ικανών αεροπόρων που αυτός πετούσε με το χέρι κατεβαίνοντας χαμηλά. γεροντάκια, παρακολουθούσαν λου μας; Δε θυμάμαι τώρα πώς Η αδυναμία των αεροπλάνων αυτών να αντα- ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της πολεμιεπέβαλαν την αεροπορία ως όπλο, ενώ η ανάμάλλον αδιάφορα από ένα ανά- τον λέγαμε τον κακομοίρη. Καλό πτυξη του νέου όπλου στους Βαλκανικούς με ποκριθούν στις απαιτήσεις του πολέμου οδήγη- κής αεροπορίας, που τονίστηκε από τον ελληνικό χωμα τις εργασίες, για να σκοτώ- σκυλί. Το καλύτερο. την παράλληλη αξιοθαύμαστη επίδοση των σαν στην παραγγελία νέων τελειότερων αερο- και τον ξένο τύπο της εποχής. Ένα ελληνικό πρώτων Ελλήνων αεροπόρων προκάλεσε τη θε- πλάνων Maurice Farman που μπορούσαν να φέ- υδροπλάνο αποθαλασσώθηκε από τον κόλπο του Μούδρου της Λήμνου και πέταξε πάνω από τη ρουν και παρατηρητή. τική αντιμετώπιση του λαού. Το πρωί της 5ης Οκτωβρίου 1912, πρώτης ναυτική βάση του τουρκικού στόλου στο Ναγαρά Οι πρώτες προσπάθειες πτήσης έγιναν από το Λεωνίδα Αρνιώτη, θεατρικό επιχειρηματία, ημέρας του πολέμου, ο Υπολοχαγός Καμπέρος των Δαρδανελίων. Πιλότος του υδροπλάνου ήταν γνωστό για την εκκεντρικότητα του χαρακτήρα πήρε διαταγή να πετάξει πάνω από το μέτωπο και ο υπολοχαγός Μ. Μουτούσης, ο οποίος είχε ανατου, ο οποίος με το αεροπλάνο του τύπου Bleriot, να δώσει πληροφορίες για τις κινήσεις και τις δυ- κληθεί από το Ηπειρωτικό Μέτωπο το Δεκέμβριο του 1912 για να προσφέρει τις υπηρεσίες 30 HP, προσπάθησε να απογειωθεί, του στη Ναυτική Αεροπορία, και παρατηρητην άνοιξη του 1908, αρχικά από την τής ο Σημαιοφόρος Αριστ. Μωραΐτίνης, που περιοχή του Τατοΐου και στη συνέχεια σε ένα πρόχειρο σκαρίφημα σημείωσε το είαπό άλλες περιοχές, χωρίς όμως επιδος και το όνομα των τουρκικών πολεμικών τυχία. Έφτασε σε ύψος δέκα μέτρων πλοίων. Το χαμήλωμα του υδροπλάνου πάκαι στη συνέχεια κατέπεσε, με συνένω από τα εχθρικά πλοία προκάλεσε τα πυπεια το αεροσκάφος να υποστεί σοβαρά των Τούρκων, ενώ ταυτόχρονα ο Μωρές ζημιές. Τελικά μετά από συνεχείς ραΐτίνης κατά τους τέσσερις γύρους πάνω αποτυχίες ο Αρνιώτης εγκατέλειψε την από την εχθρική βάση έριξε όλες του τις προσπάθειά του, η οποία όμως αποτεχειροβομβίδες πάνω στα τουρκικά πλοία. λεί την πρώτη εμφάνιση αεροπλάνου Αυτή ήταν η πρώτη παγκοσμίως αποστολή -Εσύ να πας για ύπνο. Είναι αρσουν την ώρα. Ένοιωθα κι εγώ και την πρώτη προσπάθεια πτήσεως ναυτικής συνεργασίας. Μετά την αναγνώρικουρασμένος εκείνο το πρωί μες γά, μου αποκρίθηκε αυστηρά η μαστην Ελλάδα. ση και το βομβαρδισμό το υδροπλάνο κέρστο λιοπύρι κι έτσι άφησα για λί- καρίτισσα. Τον επόμενο χρόνο ο Ρώσος αεδισε ύψος και στράφηκε προς τη Λήμνο Μετά από καιρό, έμαθα απ’ γο τη δουλειά και πλησίασα διαροπόρος Ουτόσκιν ήταν ο πρώτος αεπροσπαθώντας να εντοπίσει το αντιτορπιλιτον θείο τον Κοσμά, τον αδερφό κριτικά προς το μέρος τους. ροπόρος που πέταξε στην Ελλάδα, με -Αξιωματικός του Μηχανικού της μάνας μου, ότι ήταν διαταγή το αεροπλάνο του τύπου Farman, 50 Οι αεροπόροι Δημ. Καμπέρος (αριστερά) και Μ. Μουτούσης δια- κό Βέλος που το συνόδευε. Όταν πλησίασε το πλοίο σταμάτησε ο κινηείσαι; Με ρώτησε γαργαλώντας με του στρατού, να δέσουν οι κάτοικοι κρίθηκαν κατά την προσπάθεια κατάληψης των Ιωαννίνων... ίππων. Απογειώθηκε από το Παλαιό τήρας του υδροπλάνου το οποίο προσθατην γκλίτσα του το χώμα, ο παπ- το στόμα των σκυλιών, για να μην Φάληρο και πέταξε για δέκα λεπτά πάπούς με το παχύ μουστάκι και τα ακουστούν τα αλυχτά τους, ώστε νω από την περιοχή προκαλώντας τα βλέμματα νάμεις του εχθρού κατά μήκος της οδού Ελασσό- λασσώθηκε σε μικρή απόσταση από το αντιτορπιχοντρά γυαλιά, που κάθονταν ξέ- να περάσει το τάγμα χωρίς να θαυμασμού των θεατών. Ο Ουτόσκιν έκανε και νας – Σαρανταπόρου. Απογειώθηκε από τη Λάρι- λικό. Η απόσταση που είχε διανύσει συνολικά ξετους πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι χωρα από τους υπόλοιπους. δεύτερη πτήση με συνεπιβάτη τον έλληνα οπλαρ- σα και αφού έκανε αναγνώριση ολόκληρης της περνούσε τα 250 χιλιόμετρα, επίτευγμα πολύ Αφού σταμάτησαν να με επι- και βαρέσει συναγερμός. Έτσι χηγό Κων. Μάνο, αντί χρηματικής αμοιβής, ο παραμεθόριας περιοχής προσγείωσε το αερο- σημαντικό για την εποχή. Κατά το Β’ βαλκανικό θεωρούν από πάνω μέχρι κάτω τους πιάσανε οι Έλληνες στον οποίος αποτέλεσε τον πρώτο Έλληνα επιβάτη αε- πλάνο στον Τύρναβο, από όπου υπέβαλε την ανα- πόλεμο, που ξέσπασε στις 16 Ιουνίου 1913 μετακαι αντίστροφα και ξανά και ματα ύπνο και μπήκαν στα Γιάννενα χαφορά του. Ο ίδιος περιέγραψε την πρώτη του αυ- ξύ Βουλγαρίας και των τέως συμμάχων της Ελλάροπλάνου. ράματα». πάλι, άρχισε η αφήγηση: Στα τέλη Ιανουαρίου 1912 έφτασε στην Αθή- τή πτήση πάνω από το μέτωπο, που είναι και η δας, Σερβίας και Μαυροβουνίου δε σημειώθηκε Το γεγονός αυτό δεν το είχα «Που λες παιδάκι μου, απ’ εδώ να με το αεροπλάνο του τύπου Nieuport, 50 ίπ- πρώτη στον κόσμο πτήση κατά τη διάρκεια ενός καμιά αεροπορική δράση από ελληνικής πλευράς που βλέπεις, και μου έδειξε ορθώ- διαβάσει, ούτε το βρήκα αργότερα πων, ο Εμμ. Αργυρόπουλος, έχοντας παρακολου- τακτικού πολέμου (οι Ιταλοί είχαν πραγματοποιή- γιατί τα λίγα ελληνικά αεροπλάνα που είχαν χρηνοντας την γκλίτσα του προς την σε κάποιο σύγγραμμα της ιστοσει πτήσεις στη Λιβύη κατά τον ιταλο-τουρκικό σιμοποιηθεί εντατικά κατά τον Α’ Βαλκανικό είχαν θήσει μαθήματα αεροπλοΐας στη Γαλλία. απέναντι πλαγιά, ξεκίνησε ο Βελισ- ρίας. Ούτε καν της στρατιωτικής. Ο δεύτερος Έλληνας ιδιώτης που πέταξε πά- πόλεμο του 1911, αλλά όχι πάνω από οργανωμέ- υποστεί σημαντικές φθορές είχαν ακινητοποιηθεί σαρίου την επίθεση. Δεν ήταν η Δεν καταγράφηκε… νω από την Αθήνα ήταν ο Αλ. Καραμανλάκης με νο μέτωπο γιατί οι Τούρκοι έκαναν ανταρτοπόλε- στο έδαφος από έλλειψη ανταλλακτικών και μη αποτελεσματική συντήρηση. Έτσι κλείνει η ηρωιΔίπλα σε όσα συγκλονιστικά πρώτη φορά. Απ’ εδώ ξεκινούσαν αεροσκάφος Bleriot, 50 ίππων, στις 17-7-1912. μο και κρύβονταν στην έρημο). πάντα πριν φέξει, πολλές φορές, ακολούθησαν εκείνη την ένδοξη Οι πτήσεις των τεσσάρων Ελλήνων αεροπό- κή περίοδος της αεροπορίας, των πρωτοπόρων Στις 19-8-1912 απογειώθηκε από το Ζωολογικό αλλά τους πρόδιναν τα σκυλιά απ’ ημέρα, η ιστορία αυτή δεν ήταν κήπο του Π. Φαλήρου και πέταξε πάνω από τη ρων πάνω από τη Μακεδονία συνεχίστηκαν χωρίς πιλότων που εκτελούσαν πολεμικές πτήσεις στο τα γύρω χωριά με τα αλυχτά τους, παρά μια μικρή λεπτομέρεια, που Βουλιαγμένη, τον Πειραιά, το Τατόι και την Αίγι- απώλειες ως τις 26 Οκτωβρίου 1912, ημέρα κατα- Μπιζάνι, τη Μακεδονία και τα Δαρδανέλια. Όπως τους παίρνανε χαμπάρι οι Τούρκοι την πήρε μαζί του ο χρόνος. Μια να, φτάνοντας σε πρωτοφανή ύψη για την εποχή λήψεως της Θεσσαλονίκης από τα ελληνικά είπε ο Αντισυνταγματάρχης-Αεροπόρος Denain και δεν μπορούσαν να περάσουν από τις τόσες μικρές λεπτομέρειες (3.050μ). Βασική φιλοδοξία του Καραμανλάκη στρατεύματα. Επειδή μετά τη μάχη του Σαραντα- (Γάλλος Διοικητής της Συμμαχικής Πολεμικής Αεπου χρειάστηκε να συμβούν εκείνη προς τα Γιάννενα». ήταν όμως να πετάξει πάνω από την ιδιαίτερη πα- πόρου, στα σύνορα, η προέλαση του Ελληνικού ροπορίας στη Μακεδονία κατά το 1918) οι αεροΓύρισε στο πλάι και κοίταξε τη νύχτα, για να λευτερωθούν τα τρίδα του, το Ρίο. Στις 29-8-1912 απογειώθηκε Στρατού στη Μακεδονία ήταν ραγδαία, το ελληνι- πόροι εκείνοι έπρεπε να θεωρούνται είδωλα αυτους άλλους παππούδες, που τον Γιάννενα και να ντυθούν στα γαλααπό το Π. Φάληρο με κατεύθυνση προς το Ρίο, κό σμήνος μεταστάθμευσε στις 15 Οκτωβρίου κο- ταπαρνήσεως και αυτοθυσίας γιατί τα αεροπλάνα τους ήταν «σκοτώστρες». επιβεβαίωσαν, γνέφοντας ομαδι- νόλευκα. όμως το αεροπλάνο του κατέπεσε στη θαλάσσια ντά στην Κοζάνη, από όπου άρπεριοχή του χωριού Λυγιά, προκαλώντας το θά- χισε πτήσεις πάνω από το νατό του από πνιγμό. Ο Καραμανλάκης αποτελεί Βέρμιο και την πεδιάδα της τον πρώτο Έλληνα νεκρό στο βωμό της Αεροπο- Θεσσαλονίκης. Στον Πειραιά προστέθηρικής ιδέας. Παράλληλα με τους ιδιώτες αεροπόρους ο Στρατός στα τέλη του 1911 απέστειλε στη κε στη δύναμη του σμήνους Γαλλία, στην αεροπορική σχολή του Henry και ο Γάλλος λοχαγός-αεροΑπό το αρχείο του ΚΩΣΤΑ ΚΟΚΚΑ Farman, για εκπαίδευση αεροπόρου τρεις αξιω- πόρος Barres που ορίστηκε ματικούς (Καμπέρο, Μουτούση, Αδαμίδη), τους από το ελληνικό Υπουργείο οποίους ακολούθησαν άλλοι τρεις στις αρχές του Στρατιωτικών διοικητής του. 1912 (Παπαλουκάς, Δράκος, Νοταράς). Την άνοι- Λίγες μέρες μετά την εγκαξη του 1912 ο Καμπέρος επέστρεψε στην Ελλάδα τάστασή του στην Πρέβεζα, για να λάβει μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, έχο- στην περιοχή Νικόπολη, ο ντας ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών. Καμπέρος ζήτησε μετάθεση Μαζί του ήρθαν στην Ελλάδα (διαλυμένα σε κιβώ- για το πυροβολικό γιατί διατια) και τα δύο πρώτα Henry Farman που είχαν φώνησε με τον Barres για το παραγγελθεί στη Γαλλία, τα οποία συναρμολογή- χώρο εγκατάστασης της μιθηκαν σε χώρο στο Π. Φάληρο από τον ίδιο τον κρής αεροπορικής βάσης, την οποία ο Καμπέρος ήθελε Καμπέρο και το Γάλλο Αρχιμηχανικό Σοβώ. Στις 13 Μαΐου 1912 ο Καμπέρος πέταξε για πιο κοντά στο μέτωπο, στη πρώτη φορά από την περιοχή του Π. Φαλήρου, με θέση Πέντε Πηγάδια μεταξύ πλήθος κόσμου να τον παρακολουθεί ζητωκραυ- Ιωαννίνων και Πρέβεζας, γάζοντας. Τις επόμενες μέρες (14 με 19 Μαΐου ώστε να έχουν περισσότερο 1912) συμμετείχε σε στρατιωτικά γυμνάσια με συ- χρόνο πάνω από τα τουρκικά νεχείς πτήσεις, προκαλώντας τον ενθουσιασμό οχυρά του Μπιζανίου και να Κάθε πέτρα και ταμπούρι του Ελληνικού Στρατού... του πλήθους και της στρατιωτικής και πολιτικής κάνουν παρατηρήσεις βολής ηγεσίας, εκτελώντας θεαματικούς ελιγμούς και πυροβολικού. Μετά την ανααποστολές κατοπτεύσεως των «εχθρικών στρα- χώρηση του Καμπέρου, βλέτευμάτων» . Στις 27 Μαΐου 1912 ο πρωθυπουργός ποντας ο Γάλλος αεροπόρος Ελ. Βενιζέλος βάπτισε τα πρώτα τέσσερα στρα- ότι τα καύσιμα μόλις επαρΚαπετάνισσα από το Πόποβο Ο Βορειοηπειρώτης οπλαρχηΟ Τζων Κώτιωτικά αεροπλάνα στην περιοχή του Π. Φαλή- κούσαν για πτήση μερικών Παραμυθιάς. Ο σκοτωμός του γός Θύμιος Λώλης που το στας από το Λια λεπτών πάνω από το μέτωρου, μέσα σε κλίμα εθνικού ενθουσιασμού. άντρα της την έκανε θεριό. 1912-13 συνεργάστηκε με τον Φιλιατών συμΠαράλληλα, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουρ- πο, δημιούργησε ένα βοηθηκαπετάν Κρομμύδα. Έτρεχε με τους πρώτους μπρομετείχε ενεργά γίας Αεροπορίας Ναυτικής Συνεργασίας. Με επι- τικό αεροδρόμιο σε ένα χωστά φωνάζοντας «σκυλιά θα στον αγώνα για μονή του Καμπέρου το Υπουργείο Στρατιωτικών ράφι κοντά στο ελληνικό πάρω πίσω το αίμα μου». την επελευθέέδωσε την άδεια να μετατραπεί το πρώτο στρα- στρατηγείο στο Εμίν Αγά, ρωση... τιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο. Η μετατροπή όπου γινόταν ανεφοδιασμός έγινε από τον ίδιο τον Καμπέρο με τη βοήθεια αν- των αεροπλάνων σε καύσιμα δρών του Μηχανικού και την επίβλεψη του Γάλ- και χειροβομβίδες. Το «αεροδρόμιο» αυτό περιβαλλόλου αερομηχανικού Σοβώ. Με τις πρώτες πτήσεις του Αργυρόπουλου ταν από ψηλά υψώματα, είχε και του Καμπέρου την άνοιξη του 1912 ο Βενιζέ- μπροστά του μια βαθιά χαλος ήταν πεπεισμένος ότι το αεροπλάνο μπορού- ράδρα και επηρεαζόταν λόσε να εξελιχθεί σε αξιόλογο πολεμικό μέσο και ει- γω υψομέτρου από τις καιριδικότερα όπλο των αδυνάτων. Η προσπάθεια ορ- κές συνθήκες, προκαλώντας γάνωσης των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας μεγάλες δυσκολίες στους όμως διακόπηκε από την είσοδο της Ελλάδας Έλληνες πιλότους.. Κάτω από τις συνθήκες στους Βαλκανικούς Πολέμους. Λίγες μέρες πριν Ο Εσάτ την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου τέσσερα αυτές άρχισαν στις 5 ΔεκεμΠασάς, τεελληνικά αεροπλάνα τύπου Henry Farman εγκα- βρίου 1912 οι πτήσεις των λευταίος ταστάθηκαν σε έναν αγρό κοντά στη Λάρισα με ελληνικών αεροπλάνων. Η Τούρκος αποστολή να παρέχουν πληροφορίες στο Ελληνι- πρώτη αποστολή πραγματοδιοικητής κό Γενικό Στρατηγείο που είχε αναπτυχθεί στην ποιήθηκε από τον Μ. Μουτων Ιωαντούση, ο οποίος απογειώθηίδια περιοχή. νίνων. Τα αεροπλάνα Farman, χωρίς άτρακτο και κε από την Πρέβεζα, πέταξε με τον κινητήρα πίσω από το κάθισμα του πιλό- πάνω από τα οχυρά του ΜπιΔοξολογία επί τη απελευθερώσει των ΙωανΟ γενναίος οπλαρχηγός της του, μπορούσαν να ανέβουν σε ύψος 1500 μέ- ζανίου και τα Γιάννενα, ρίνίνων (1914) στο Τέμενος Ναμάζ - Γκιαχ. Ηπείρου Καπετάν Κρομμύδας τρων, πράγμα όμως σπάνιο καθώς οι πιλότοι ήταν χνοντας αυτοσχέδιες βόμΙερουργεί ο Μουφτής Φουάτ. στα ελευθερωμένα Γιάννινα. εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και διέθεταν βες, και προσγειώθηκε στο

Πρόσωπα της Απελευθέρωσης...


Σελ. 10η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στην 100η Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ¯ από 1η σελ.

ραγιάδων και διατράνωνε την ελπίδα και την πίστη πως οι αγαπημένες τους χαμένες πατρίδες αργά ή γρήγορα θα γίνονταν Ελληνικές. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, στα δίσεχτα χρόνια της πικρής σκλαβιάς, είχαν ενστερνισθεί αυτή τη Μεγάλη Ιδέα και είχαν συλλάβει το διπλό νόημά της. Είδαν τη Μεγάλη Ιδέα όχι μόνο ως απελευθέρωση και αύξηση του εθνικού εδάφους, αλλά ταυτόχρονα ως ευημερία και πρόοδο του κοινωνικού συνόλου, ως ανύψωση και κατοχύρωση του βιοτικού, πνευματικού και ηθικού επιπέδου του λαού. Ανάμεσα σ’ αυτά τα εκλεκτά τέκνα του λαού μας προβάλλουν διαχρονικά, με τη ζωή τους, τη δράση τους και την εθνική προσφορά τους, ως φωτεινά παραδείγματα, οι μεγάλοι Εθνικοί Ευεργέτες και Δάσκαλοι του Γένους. Και όταν κάνουμε λόγο για Εθνικούς Ευεργέτες, εννοούμε βασικά τους Ηπειρώτες Ευεργέτες. Λαμπροί και δημιουργικοί Ηπειρώτες πήραν, στα δίσεχτα χρόνια της σκλαβιάς, το δρόμο προς την ξενιτιά. Γρήγορα ξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, τη Ρωσία, ακόμα και τις Ινδίες. Ποτέ δε λησμόνησαν τα προς την πατρίδα τους καθήκοντα. Δεν υπάρχει τομέας της Εθνικής μας ζωής και δράσης που να μην απόλαυσε, άφθονα μάλιστα, τα αγαθά της Ηπειρωτικής Ευποιΐας. Ορισμένα απ’ αυτά τα πιο εκλεκτά τέκνα της Ηπειρωτικής γης, αναδείχτηκαν πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές της κοινωνικής ζωής και συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της πατρίδας μας και στην εδραίωση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Ανάμεσα σ’ αυτούς οι Ζωσιμάδες. Σκορπισμένοι οι Ζωσιμάδες μακριά απ’ την πατρίδα, ένιωθαν τον πόνο των ομοεθνών τους, που ζούσαν στην πικρή σκλαβιά, και τον έκαναν δικό τους πόνο. Η πολύπλευρη αγαθοεργός δράση κορυφώνεται στο χώρο της παιδείας. Γενναιόδωρη η διάθεση χρημάτων για την πνευματική αναγέννηση του Έθνους, που γιγάντωσε το αγωνιστικό πνεύμα, τροφοδότησε τον τιτάνειο αγώνα και οδήγησε στην ανάταση του Γένους.

Η συμβολή της Ηπειρωτικής Ευποιΐας στην Απελευθέρωση της Ελλάδας... Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, φιλόλογος-συγγραφέας

Γνωστών συγγραφέων έργα εκδόθηκαν με δικές τους δαπάνες. Ο μεγαλύτερος Δάσκαλος του Γένους, ο Αδαμάντιος Κοραής, σύνδεσε το όνομά του με τους Ζωσιμάδες. Εξ ονόματος της Ζωσιμαίας Αδελφότητας ο Νικόλαος Ζωσιμάς, με τη διαθήκη του, άφησε τεράστια ποσά για φιλανθρωπικά

Ορισμένα απ’ τα πιο εκλεκτά τέκνα της Ηπειρωτικής γης, αναδείχτηκαν πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές της κοινωνικής ζωής και συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της πατρίδας μας... ιδρύματα στα Γιάννινα, με επίκεντρο τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Λαμπρό τους δημιούργημα η περίφημη Ζωσιμαία Σχολή, η οποία, στα δίσεχτα χρόνια της σκλαβιάς, είχε αποβεί, κατά το Γυμνασιάρχη Πανταζή, "Μουσαίος Λαμπτήρ" που σκόρπιζε το σκοτάδι απ’ τις ψυχές των παιδιών της Ηπείρου. Απ’ τα Γιάννινα, επίσης, όπου γεννήθηκε, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ο Γεώργιος Σταύρου. Τα πρώτα στοιχειώδη γράμματα ο Γεώργιος Σταύρου τα διδάχτηκε στα Γιάννινα. Ένιωσε την ανάγκη, κατά την εφηβική του ηλικία, να μεταβεί στη Βιέννη, όπου βρισκόταν εμπορευόμενος ο πατέρας του και αναλαμβάνει το εμπορικό γραφείο του πατέρα του, που είχε συσταθεί

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA – Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

ΜΕΘΕΞΗ - Πρότυπο Κέντρο Εργοθεραπείας Λογοθεραπείας Μαθησιακών δυσκολιών ψυχολογικής υποστήριξης ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ Τηλ.: 6941-509757

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΑΪΝΗ

Τηλ.: 6941-476855, Νέα Ζωή, Μέλανδρα Τηλ.-Fax: 26510-25508 - Κιν.: 6941-474677

Q ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ MSc

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στην Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και στην Ιπποθεραπεία στο BadWildungen Γερμανίας • Απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις ΚΝΣ, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυικές παθήσεις αλλά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, τύφλωση – κώφωση. Εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τηλ. 6936-892931

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP

στην πρωτεύουσα των Αψβούργων από το 1790. Στη Βιέννη γνωρίζεται με τον Καποδίστρια που μεταβαίνει από την Κέρκυρα στην Πετρούπολη για να αναλάβει υπηρεσία στο ρωσικό διπλωματικό σώμα. Η γνωριμία αυτή με τον Καποδίστρια είχε σαν αποτέλεσμα να επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προετοιμασία του Αγώνα της Ανεξαρτη-

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας • Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών

σίας που ήδη είχε αρχίσει. Το 1824, εγκαταλείπει τις ανθηρές εμπορικές και τραπεζικές ασχολίες στη Βιέννη, και μέσω Ιταλίας, έρχεται στην Ελλάδα και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην επαναστημένη πατρίδα του. Στην εποχή του Καποδίστρια διαδραματίζει, από διάφορες θέσεις, αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας μας. Το 1841 ιδρύει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας την οποία αναδεικνύει σε ένα από τα τελειότερα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης. Πατρίδα φημισμένων επιχειρηματιών και μεγάλων εθνικών ευεργετών το Μέτσοβο. Ανάμεσά τους ο γνωστός επιχειρηματίας και μεγάλος εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ. Πνεύμα ανήσυχο όμως και δημιουργικό, όπως ήταν, καθώς μάλιστα η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Ήπειρος, στέναζε ακόμα κάτω από τον τουρκικό ζυγό και τη φτώχια, προτίμησε να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες του Αιγυπτιακού Ελληνισμού, αλλά και ολόκληρης της Αιγύπτου. Οι ευεργεσίες του Αβέρωφ γρήγορα επεκτείνονται και στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Αθήνα, τη νέα πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, προς την οποία είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους και οι

άλλοι Ηπειρώτες Ευεργέτες. Ενισχύει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και δωρίζει, σ’ αυτό την περίφημη ναυαρχίδα των Βαλκανικών πολέμων, το "Θωρηκτό Αβέρωφ", που με ψυχή το ναύαρχο Κουντουριώτη έγραψε σελίδες δόξας και έσωσε, σε κρίσιμες στιγμές, την Ελλάδα. Αναλαμβάνει τις δαπάνες για την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου τελέστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 1896, ανεγείρει τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, προσφέρει το απαραίτητο ποσό για την αποπεράτωση του κτιρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλαν αποφασιστικά οι συμπατριώτες του ευεργέτες Νικόλαος Στουρνάρης και Μιχαήλ Τοσίτσας. Στα ίδια χνάρια βάδισαν όλοι οι μεγάλοι Ηπειρώτες Ευεργέτες. Όμως η μεγάλη επανάσταση του ’21 πρόσφερε ωραίες, αλλά μάταιες, ελπίδες για την απελευθέρωση του αλύτρωτου Ελληνισμού. Σχηματίστηκε τότε ένα κρατίδιο που έζησε, επί ένα περίπου αιώνα, προδομένο και ταπεινωμένο από εμφύλιους σπαραγμούς και εξεγέρσεις, από σκληρές ταπεινώσεις και απογοητεύσεις, με κορύφωση τη μαύρη εκείνη σελίδα της ήττας και της ντροπής του 1897. Τότε ακριβώς ξύπνησαν μέσα στις ψυχές των αγνών Ελλήνων οι φωνές των πατέρων μας και άρχισε, απ’ το ένα ως το άλλο άκρο της ελληνικής γης, η εθνική αφύπνιση. Ένωσαν το Έθνος, ύψωσαν το φρόνημά του και προετοίμασαν το έδαφος για τους ηρωικούς αγώνες του 1912 – 13, καθόλα αντάξιους προς το έπος του ’21. Σε όλη αυτή την αναγεννητική προσπάθεια, σημαντική υπήρξε η προσφορά των μεγάλων μας Ευεργετών. Οι θυσίες των ηρώων και η προσφορά των Ευεργετών μας επιβάλλουν την υποχρέωση να θέσουμε στον εαυτό μας μερικά αμείλικτα ερωτήματα. Είναι η πατρίδα που φτιάξαμε, όπως την ονειρεύτηκαν οι πατέρες μας, πολιτεία λευτεριάς και δικαιοσύνης, κράτος του νόμου και της αρετής; Και πώς μπορούμε να δώσουμε θετική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, όταν αναλογιστούμε την τραγική κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται η χώρα μας, και όταν ακόμα σήμερα στα Γιάννινα, εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου, εξακολουθούν ακόμα στον τομέα της διοίκησης και της διαχείρισης των τεράστιων περιουσιών που άφησαν οι Ευεργέτες μας στο Γιαννιώτικο Λαό, δεν ισχύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της Ελεύθερης Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά τα φιρμάνια του σουλτάνου που διατηρήθηκαν σε ισχύ με φασιστικά διατάγματα των τριών δικτατορικών καθεστώτων.

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978-777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ.26510-67320, κιν.6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

Εκπαιδευθείσα στο PECS Γνώστης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • Εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6944-558596

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΤΟΛΗ - ΑΛΕΞΙΟΥ

Eιδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής και Ομιλίας. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων. Πυρσινέλλα 21, τηλ. γραφείου 2651020720, κινητό 6944-728974

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης

• Πρόληψη-Διάγνωση-Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου-Ομιλίας-Επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Αρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, Εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • Εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. Συνεργασία με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

Απόφοιτος ΤΕΙ Ηπείρου. Αναλαμβάνει: αξιολόγηση και αποκατάσταση ατόμων με διαταραχές λόγουγλώσσας όπως αρθρωτικά, δυσλεξια, μαθησιακές δυσκολίες, τραυλισμός, νοητική υστέρηση και άλλα, όπως και διάφορα σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον. Τηλ. 6978-188864

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSc

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOc DEcOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής Ενέργειας Θεραπεία Laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μα-

Το υπόμνημα του Χρίστου Ι. Σούλη και η ελληνικότητα της Β. Ηπείρου… ® Ο Ηπειρώτης εκπαιδευτικός μέσα από το βιβλίο του Απ. Παπαθεοδώρου

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων και τα 99 χρόνια από την ανακήρυξη της αυτονομίας στην Βόρεια Ήπειρο, αναδημοσιεύουμε σήμερα μια κριτική βιβλίου του κ. Απ. Παπαθεοδώρου που αφορά τον Ηπειρώτη φιλόλογο εκπαιδευτικό Χρίστο Ι. Σούλη. Πρόκειται για έναν βαθύτατα μορφωμένο άνθρωπο, πραγματικό πατριώτη, ο οποίος με τις γνώσεις και τις πληροφορίες του «έσωσε την Ήπειρο από την προσάρτηση στην Aλβανία». Για το βιβλίο του κ. Παπαθεοδώρου «Xρίστος I. Σούλης. Tο “Tσάμικο” και το Bορειοηπειρωτικό», έγραψε στον «Π.Λ.» στις 30 Μαΐου 2002 ο τακτικός συνεργάτης μας κ. Αθανάσιος Δέμος, στη στήλη «Ηπειρωτικό Βιβλίο». Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, αναδημοσιεύουμε την κριτική του βιβλίου του κ. Παπαθεοδώρου, που αφορά τον Χρίστο Σούλη. Έγραφε τότε ο κ. Δέμος: Σε δεκάδες αριθμούνται τα βιβλία του κ. Παπαθεοδώρου. Tα περισσότερα αναφέρονται στην Ήπειρο και τους αγώνες των Hπειρωτών για την ανάκτηση της ελευθερίας, αλλά και τη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας. Iδιαίτερη αδυναμία εκδηλώνει για την αδούλωτη B. Ήπειρο, στην οποία πολλά έργα του και δεκάδες άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, είναι αφιερωμένα. Στο τελευταίο αυτό βιβλίο - Aφιέρωμά του γίνεται ένας υπέροχος συνδυασμός: Tιμά και γεραίρει έναν εξαίρετο παιδαγωγό και άριστο Hπειρώτη φιλόλογο και παλαιό Γυμνασιάρχη (με όλη τη βαρύτητα του τίτλου της εποχής εκείνης) Xρίστου Σούλη, Ο Χρίστος Σούλης με τις αλλά και υπενθυμίζει το χρέος των σημερινών ταγών μας (αλλά και όλων μας) στα δύο πληροφορίες του έσωσε την θέματα που προβάλλουν επιτακτικά σήμε- Ήπειρο απ’ την προσάρτηση στην Αλβανία... ρα: Tο θέμα της B. Hπείρου και την απειλή εκ μέρους των Tσάμηδων. Στον πρόλογό του ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει: «Στην κατοχή ο εξαίρετος εκείνος Έλληνας παιδαγωγός, ο οποίος, μέσα από την δημιουργική παιδαγωγική αυστηρότητά του και την ακαταμάχητη φλόγα για την πατρίδα, και δη, την ενιαία Ήπειρο, ανεδείχθη ο αδιαμφισβήτητος τολμηρός και ανυποχώρητος πατριώτης, ιδιαίτερα από ένα τουλάχιστον κείμενό του, «H Eθνολογική κατάστασις της Hπείρου», με τις πολλαπλές αξιοποιήσεις του οποίου «έσωσε την Ήπειρον από την προσάρτησίν της εις την Aλβανίαν», καθ' ομολογίαν Iταλού τότε αξιωματούχου. Eιδικά για το θέμα αυτό ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει: «Aπό την Iταλική Kυβέρνηση στάλθηκαν τότε στην Ήπειρο, για να εξετάσουν το εθνολογικό ζήτημα, ο Λαουρέντζι, καθηγητής της Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Pώμης και ο Διευθυντής της (Iταλικής) Aρχαιολογικής Σχολής στην Aθήνα και κόμης Kαράτσολο. Mόλις έφθασαν στα Γιάννενα, κατά σύσταση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Aθηνών, Kεραμοπούλου, κάλεσαν τον Xρίστο Σούλη στο Στρατηγείο και ζήτησαν πληροφορίες, παρόντος και του Στρατηγού Nτελαμπόνα, για την Eθνολογική σύσταση της Hπείρου, και, ιδιαίτερα, για τους Aλβανούς και για τους Kουτσοβλάχους. O αείμνηστος Xρ. Σούλης τους έδωσε μερικές πρόχειρες πληροφορίες και τους παρακάλεσε για μικρή πίστωση χρόνου, προκειμένου να υποβάλει υπόμνημα με επίσημες στατιστικές, τις οποίες είχε κάνει πάνω στο ζήτημα αυτό. Σε λίγο χρονικό διάστημα ο Xρ. Σούλης κατάρτισε με επιστημονική ακρίβεια και αντικειμενικότητα το υπόμνημα. Oι Iταλοί, βέβαια, δεν αρκέστηκαν στο υπόμνημα. Προχώρησαν με βάση το υπόμνημα, σε επιτόπια έρευνα και εξακρίβωσαν όσα ο Xρ. Σούλης περιείχε στο υπόμνημα. Tους έκαναν, μάλιστα, τόση εντύπωση τα ακαταμάχητα επιχειρήματα, ώστε ο Iταλός αξιωματικός, που παρέλαβε το υπόμνημα, είπε, ύστερα από λίγο χρόνο, στο δικηγόρο Mιχ. Λάππα που το είχε μεταφράσει στα Γαλλικά τα παρακάτω: «Tο υπόμνημα του Xρ. Σούλη έσωσε την Ήπειρο από την προσάρτηση στην Aλβανία». Παρόμοιο υπόμνημα υπεβλήθη το 1944 στις Γερμανικές αρχές, με αποτέλεσμα να μετριασθούν αισθητά οι Aλβανικές πιέσεις σε βάρος του Eλληνικού στοιχείου στην Tσαμουριά. Tο 1946 (Iούλιος-Oκτώβριος) συνήλθε στο Παρίσι το Συνέδριο της Eιρήνης. Tο υπόμνημα αυτό του Xρ. Σούλη έπαιξε βασικό ρόλο στην αναγνώριση της ελληνικότητας της B. Hπείρου. Πλην, όμως, τα συμφέροντα των ισχυρών της Eυρώπης δεν επέτρεψαν την ένωσή της με την Eλλάδα. Παραπέμφθηκε τότε στο Συμβούλιο των Yπουργών Eξωτερικών των 4 δυνάμεων. H ελληνικότητά της επιβεβαιώθηκε και με το υπόμνημα του Xρίστου Σούλη...

κροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CPM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία. • Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα Καλούτσιανης). Τηλ.:2651024111,6976493035

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΑΜΑΝΗΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία σπονδυλικής στήλης (μέθοδος McKENZIE) Δέχεται καθημερινά από 9.00-13.00 και 17.30-21.30 (Σάββατο με ραντεβού). Μανάρη 5 (3ος όροφος) - πάνω από το Άλσος. Τηλ. 26510-33377, Κινητό: 6944-467572

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Διεύθυνση: Γερακάρη 2 (πλατ. Πάργης). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα. Σάββατο πρωί κατόπιν ραντεβού. Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚOΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert. MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος / αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων, μέθοδος McKENZIE. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9-13.30 και 17.3021.00 (Σάββατο με ραντεβού), 28ης Οκτωβρίου 45, 1ος όροφος. Τηλ. 26510-38355 & κιν. 6932-158566 www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM,

POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία /

Laser / Υπέρηχοι • Εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο PNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • Ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. - Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Φυσικοθεραπευτής - Καθ. Φυσικής Αγωγής Υπερσύγχρονο φυσικοθεραπευτικό κέντρο

Αντιμετωπίζονται άμεσα μυοσκελετικά προβλήματα και αποκατάσταση μεταχειρουργικών καταστάσεων: Όπως: Ολική αρθροπλαστική γόνατος - ισχύου • στροφέων ώμου • πρόσθιος χιαστός - μηνίσκος • κατάγματα - διαστρέμματα - μεταταρσαλγίες (διόρθωση στάση σώματος κατόπιν ειδικών πάτων) • προβλήματα μέσης - αυχένα • επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες - περιαρθρίτιδες • θλάσεις • ημικρανίες • όλες οι νευρολογικές παθήσεις Θεραπείες κατ’ οίκον - Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Καθημερινά: 9-1 και 5-9. Λαμπρίδου 9, ισόγειο. Τηλ.: 26510-42288 - email: pplateioannina@yahoo.gr

BAΣ. XATZHEΦPAIMIΔHΣ

KENTPO ΦYΣIKOΘEPAΠEIAΣKINHΣIOΘEPAΠEIAΣ ΦYΣIKOΘEPAΠEYTHΣ

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Σόφιας. Δέχεται καθημερινά: πρωί 9-1.30, απόγευμα 5.30-9, Δωδώνης 5 - Ισόγειο - Tηλ.: 26510-72220 και 6937597332


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

Q ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Δ. ΑΛΥΜΑΡΑ

Διερεύνηση και αντιμετώπιση: παθολογικών τιμών γενικής αίματος (αιματοκρίτη, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων) • διαταραχών πήξης αίματος • λεμφαδενοπάθειας και σπληνομεγαλίας. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 9.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.30-20.30. Απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, 1ος όροφος. Τηλ. Ιατρείου: 26510 34700 - κινητό: 6948 574225

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού, Τηλ.: 6974-929764

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων Q ΓΕΝ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Q ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΒΑ

Ιατρός - Οδοντίατρος Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργός Κοραή 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. ιατρ.: 26510-33443, Κιν.: 6948-527379 e-mail: s.tsova@gmail.com

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ Dr.OYPANIA ZΩH - TOΛH

ΔIΔAKTΩP IATPIKHΣ ΣXOΛHΣ ΠANΕΠΙΣΤΗMIOY ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Γρηγορίου Σακκά 7, Ιωάννινα. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Tηλ/Fax: 2651 0 32902 - E-mail: ozoi@otenet.gr

Dr.ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 10:30-12:30 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 26510-78068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 26510-33169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός ΣαΚυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ • ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SPIRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • YΠΕΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 - Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου & Φ. Τζαβέλλα 2. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Αναπληρωτής Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-ΤετάρτηΠαρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Ι. ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Καθημερινά από 9-12 και 6-9 το βράδυ. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού • 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή, 1ος όροφος, τηλ.: 26510-20344, κιν.: 6974-190171 (πάνω

από την COMPUTER PRACTICA)

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

Υπέρηχοι Καρδιάς - Triplex - Δοκιμασία Κόπωσης - Holter ρυθμού - Holter πίεσης - Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Δέχεται καθημερινά από 9 - 13.30 και από 17.30 20.30. Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16 - 1ος όροφ. Τηλ. Ιατρείου: 26510 72200 κιν. 6944 624190

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Α.Μ.Ι.Σ.Ι. 2293 Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D. ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας ) – Triplex αγγείων ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται καθημερινά 9:30-13:30 - Απογεύματα Δευτέρας και Πέμπτης 18:00-21:00 - Υπόλοιπες μέρες κατόπιν τηλ. ραντεβού – Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 IΩANNINA THΛ.: 26510-76975 Kινητό: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων 28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946500405, e-mail: chzois@otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) - Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) - Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Το απόγευμα Δευτέρας και το πρωΐ Τρίτης και Πέμπτης κατόπιν ραντεβού. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

Σελ. 11η

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα - Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 2ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 - κιν.: 6945 - 594292 - οικίας: 26510-57706

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

EPΓAΣTHPIO: Aιματολογικό - Bιοχημικό, Mικροβιολογικό - Oρμονολογικό. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. Συμβεβλημένη με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά (Δευτ. - Παρ.): 10.30-13.30 και 18.00-20.00. Τετάρτη μόνο με ραντεβού Τηλ. Ιατρείου: 2651-400679, κιν.: 6972-205889

Q ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ΓΚΡΙΜΟΤΣΗ

•Λεύκανση με το σύστημα ZOOM 2 (USA) •Ψηφιακή ακτινογραφία • Αισθητική οδοντιατρική Ιατρείο: Δαγκλή 7 (Δίπλα από ΑΤΕ). Τηλ.: 26510 29328 - Κιν.: 6972 900853

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ DDS, MSc

Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος - Χειρ. Οδοντίατρος Ειδικευθείς στο Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ Σουηδίας, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (EFP). Απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών. Δέχεται με ραντεβού: Κάνιγγος 16, 1ος όροφος, 45444, Ιωάννινα. Τηλ: 26510 23395, Fax: 26510 76680, κιν:6948537671, email: georgios.papanikolaou@hotmail.com

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΕΝΤΖΟΣ

Κοραή 8, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510-39618 - 39817 - κιν.: 697 4959732

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαίδευση στο University Hospital Al. Manzoni – Lecco – Italy • Πελματογράφος για ανάλυση βάδισης και παθήσεις κάτω άκρων. Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 και 17:30-20:30 εκτός Τετάρτης απόγευμα. Χαριλάου Τρικούπη 4. Ιωάννινα. Τηλ/Fax:2651401131. Κιν:6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 13.30 και 18.00 21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urologyioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

28ης Oκτωβρίου 32 - 1ος όροφος (πρώην Kλινική Δογορίτη). Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:00-21:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΣΥΛΑΚΟΣ

Δέχεται καθημερινά: 09:00 - 13:30 και 17.00 20.00, εκτός Τετάρτης απογεύματος 17.00 - 19.00 Κοραή 8 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ.- Fax: 2651075276 - Kιν. 6934 300303 e-mail: anasylakos@yahoo.gr

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Παπάζογλου 3 (1ος όροφος) 453 32 - IΩANNINA. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942-056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΜΙΧΑΗΛ-ΗΛΙΑΣ Ν. ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΣ

Χειρουργική προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, πτερύγια), Laser αμφιβληστροειδή, Οπτικά πεδία, Παχυμετρία Κερατοειδούς, Παιδιατρικός εξοπλισμός, Ψηφιακή απεικόνιση βυθού. Δέχεται καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή από τις 09.00-14.00 και 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα - Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 6 (δίπλα στον ΟΤΕ) 3ος όροφος, Ιωάννινα. • Τηλ. 26510-65060, κιν.: 6944-654377.

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 1ος όροφος Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.00 - 21.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00 - 13:00. Τηλέφωνο & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942-988549

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Ιατρείο και το Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο λειτουργούν με ραντεβού • ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26510-25486, 26510-65238, 6944-435777

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 26510-74470, Κινητό: 6973-691599

ΗΛΙΑΣ Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δέχεται καθημερινά: Πρωί 9.00 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. εκτός Τετάρτης απογεύματος (μόνο ραντεβού) Συμβεβλημένος με ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ), ΔΕΗ, ΟΤΕ. Δ/νση: Σακελλαρίου 1-3 (Πλ. Πάργης) 3ος όροφος • Τηλ. Ιατρείου: 26510-74477, κιν. 6937 309908

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΑΚΗΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 14.00 και 5.30 - 8.30, Σάββατο πρωί με ραντεβού. • Βαλαωρίτου 12 (μεταξύ Άλσους και Λυκείου Ζωσιμαίας) - Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27116, κιν.: 6946-468778 • email: akisoikono@yahoo.gr

ΠΑΠΠΑΣ Η. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοπνευμολογία - Σπιρομετρία Ι. Γούναρη 3 (απέναντι από το ρολόι), Τ.Κ. 45444, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25545, 6976-436489 • www.thanospappas.gr • thanospapp@ gmail.com

ΜΑΡΙΑ Ε. ΦΙΝΤΖΟΥ-ΖΙΩΓΑ

Παιδίατρος εξειδικευθείσα στη Νεογνολογία Μιχαήλ Αγγέλου 15, 4ος όροφος - Ιωάννινα Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 13:30 πρωί, 17:30 - 20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού. Τηλ./Fax: 26515-51194, κινητό: 6975-784104 • email: mfintzou@gmail/com

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιστημονικός Συνεργάτης Γ’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, 45332 Τηλ./Fax: 26510-25029, Κιν.: 6972-034331 e-mail: dimkaratzenis@yahoo.com Δέχεται με ραντεβού

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος • Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391 email: panzois@yahoo.gr Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.00. Απόγευμα 18.00-21.00. Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ • Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καθημερινά: Πρωί 09:00 - 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Βλαχλείδη 9 – Ιωάννινα. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΤΖΙΝΑ Δ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, Αέρια αίματος, Προεγχειρητική εκτίμηση ασθενούς, Μελέτη ύπνου Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00. Δωδώνης 24, 2ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-03978, Κιν.: 6944-528253 e-mail:gchristidi@yahoo.gr

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 2651039002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κινητό: 6945-399755

Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία Χαριλάου Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 08.30 13.30 και 18.00 - 21.00. Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΣOYZANA ΠOΛITOΠOYΛOY - ΜΠΕΓΚΑ

Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Το ιατρείο λειτουργεί: ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00 - 13.00 & 18.00 - 20.30 (τα απογεύματα: Δευτέρας και Τετάρτης κλειστό) Τηλ. επικ. (fax.) 26510 35102 - Kιν: 6942-860182

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, Ιωάννινα, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavrentzou@yahoo.com

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26 (έναντι βιβλιοπωλείου “Δωδώνη”) 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA Δέχεται με ραντεβού

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος), Ιωάννινα • Τηλ. 2651027270 • email:pappavangelis@htomail.com • Δέχεται με ραντεβού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ • Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901.

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ

Επεμβάσεις με υπερήχους - (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30. 28ης Οκτωβρίου 21 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 - Κινητό: 6932-521398

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

Dr. ΝΑΥΣΙΚΑ Β. ΖΙΑΒΡΑ-ΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετεκπαιδευθείσα στο Charing Cross Hospital - Imperial College του Λονδίνου • Ν. Δοσίου 8, Ιωάννινα - Τηλ.: (26510) 73528 - Κινητό: 6974 498585 - e-mail: nziavra@ioa.teiep.gr

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ. Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι•Εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:00 - 14:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 26510-37747, κινητό 6945-296606

Dr ΝΟΥΣΙΑ Ε. ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΟΦΙΑ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» Χαριλάου Τρικούπη 13 - Ιωάννινα • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 - 13.30, & 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα: με ραντεβού για ειδικές διαγνωστικές και χειρουργικές πράξεις • Τηλ.Fax: 26510-25696, κινητό 6946-460318 • email: csenousia@yahoo.gr.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ N. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:0014:00 & 17:30-20:30, Τετάρτη & Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Δωδώνης 24, Ιωάννινα. Τηλ., Φαξ: 2651003991, Κιν.: 6944533787, e-mail: info@ppapanikolaou.gr

Q ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΠΠΑ Χ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ειδ. Αναλυτική κ’ Συστημική Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού, Χ. Τρικούπη 10, 1ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας 6986-701233

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤΕ) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938-900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr

ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

Σύμβουλος ζευγαριών - Συντονίστρια - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων (Εξελικτικό Σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Διαταραχές Άγχους, Πουλίτσα 3 κ’ Κουγκίου (πίσω από τα Δικαστήρια). Τηλ.: 6974-022088 e-mail: mercytime@gmail.com Δέχεται με ραντεβού

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΣΑΒΒΑΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Προγράμματα Διατροφής για Παχυσαρκία. Παθολογικές καταστάσεις (Αναιμίες - Υπέρταση - Διαβήτης - Ανορεξία), Υπερλιπιδαιμίες. Αθλητές. Εγκυμοσύνη. Διαθέτει μηχάνημα λιπομέτρησης. ΔευτΠαρ.: 9:30-3:00 και 6:00-8:30. Τετάρτη απόγευμα κλειστά. Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 49, 1ος όροφος. Τηλ. 26510 34534, Κιν.: 6936 952163, Email: georgiousavvas@gmail.com

ΖΑΜΠΙΡΑ ΧΡ. ΜΕΛΙΝΑ, MSc, PGDip

Πτυχιούχος ΑΕΙ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LONDON METROPOLITAN UNIVERSITY). Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διατροφολογία και ειδική στον ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Διαθέτει τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗΣ και ΑξΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. Αναλαμβάνει παιδική και ενήλικη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, καθώς και δίαιτες για κάθε περίπτωση. Βλαχλείδη 5, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-71119.

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φ. ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ, M.Sc (Med.Sc)

Πτυχιούχος ΑΕΙ • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή • Πανεπιστήμιο Γλασκώβης – Σκωτία. Member of Nutrition Society UK. Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. ΕξΕΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ • ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ • ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ • ΘΗΛΑΣΜΟΣ • ΠΑΘΗΣΕΙΣ. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:30 – 13:30 και 17:00 – 20:00. Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ. 2651020210 και κιν. 6941-585838. Σε ειδικές περιπτώσεις επισκέψεις κατ’ οίκον, www.diaitologos.gr.

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα - Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488 - e-mail: evipetridi@hotmail.com


Σελ. 12η

ΕΛΕΟΥΣΑ θέση Αμπέλια. Πωλούνται: α) έκταση δύο στρεμμάτων, 500 μέτρα από το παλιό Δημοτικό Σχολείο, β) θέση Βακούφικα οικόπεδο 652 τ.μ. απέναντι από το νέο Δημαρχείο (200 μ. από την είσοδο). Πληρ. τηλ.: 2651061752, κιν.: 6936-643458. ΟΙΚ/12442 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941-461026 και 26510-45584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.700 τ.μ. περίπου, άρτιο και οικοδομήσιμο, με παλιό πέτρινο σπίτι 68 τ.μ. σε κεντρικό δρόμο στον οικισμό ΜΟΛΥΒΑΔΙΑ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ Δήμου Δωδώνης. Πληρ. τηλ. 6977-478519 και 210-6026370. ΟΙΚ/12749 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΟΙΚ/12779 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο 10 στρεμ. στην Κόντσικα, ιδανικό για φωτοβολταϊκά, κοντά στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 6946-524798. ΟΙΚ/12831 Στα ΣΥΒΟΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ πωλούνται 11 στρεμ. με θέα το Ιόνιο. 800 μέτρα από το λιμάνι των Συβότων. Από αυτά τα 4,5 στρεμ. είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 26510-79450 και 6972-647712. ΟΙΚ/12833 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Νεοκαισάρεια, εντός σχεδίου, ανάμεσα από τις οικίες των κ. Παππά (Έπιπλα Παππάς) και ιατρού Χρ. Μπακάλη και β) Κτήμα 5.300 τ.μ. με αποθήκη 300 τ.μ. λίγο πάνω από την ΕΛΕΠΑΠ. Πληρ. τηλ. 26510-93221. ΟΙΚ/12856 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 3 οικόπεδα, 600, 750 και 600 τ.μ. αντίστοιχα, στα Καρδαμίτσια, άρτια και οικοδομήσιμα. Πληρ. τηλ. 6945-354363. ΟΙΚ/12864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με Σ.Δ. 0,4, οδός Αρσ. Γεροντικού (δίπλα από τον ΟΤΕ, πίσω από την εκκλησία της Περιβλέπτου) Τιμή: 45.000 Ευρώ Πληρ. τηλ. 6937281162

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ τρεις ανεξάρτητες μεζονέτες, υπό κατασκευή, στα Καρδαμίτσια, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο (πρώην μεταφορική Λακιώτη), 110 τ.μ. έκαστη, με οικόπεδο 200 τ.μ. έκαστη. Πληρ. τηλ.: 6977-398023 και 26510-68020 κ. Βασίλη Φ. Γκαρτζονίκα. ΑΚ/12524 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 26510-66243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 2ου ορόφου τριόροφης πολυκατοικίας 114 τ.μ. σε κεντρικό σημείο στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων με ωραία θέα και περιμετρικά μπαλκόνια, γωνιακό, διαμπερές, ηλιόλουστο. Αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, μεγάλη ξεχωριστή κουζίνα, λουτρό. Διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα, μεγάλης περιεκτικότητας νερού, πόρτα εισόδου ασφαλείας και κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας. Κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Τιμή λογική-προσιτή. Πληρ. 6944 664225. ΑΚ/12826 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΑΝΤΑΛΛΑΣΕΤΑΙ. Μέσα στη Λαμία πωλείται διαμέρισμα τριάρι 78 τ.μ. 2ου ορόφου ή ανταλλάσεται με αντίστοιχο στα Γιάννενα. Τηλ. 210 9591464, 6972 188083, κ. Ντάγκας. ΑΚ/12846

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα 174 τ.μ. περίπου με υπόγειο και πατάρι, Ανεξαρτησίας 14 Πληροφ. τηλ.

6951-818176

27,5 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της οδού Ευεργετών περιοχή Αρχιμανδρειού - Ζωσιμαίας και 38 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διώροφη οικοδομή σπίτι μαγαζί στο Ροδοτόπι, με 600 τ.μ. οικόπεδο. Είναι γωνιακό, με απεριόριστη θέα, πάνω στο δρόμο (αποθήκη - γκάρσονιέρα). Πληρ. τηλ. 6942612751. ΑΚ/12852 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επαγγελματική στέγη, Ισόγειο κατάστημα 46 τ.μ., ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου, Κέντρο, Ιωάννινα. Είναι μισθωμένο ως επαγγελματική στέγη με ενοίκιο 200 Ευρώ το μήνα, με την δυνατότητα αναπροσαρμογής σε 22 μήνες. Το κατάστημα διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι και καινούργια πρόσοψη. Τιμή 53.000 Ευρώ. Παρακαλώ σοβαρές προτάσεις. Πληρ. στα τηλ. 210-6722959 και 6979-671397 κ. Χρήστος. ΑΚ/12871

ENOIKIAZONTAI: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι, β) Δυάρι καινούργιο 60 τ.μ., με πλήρη αυτονομία θέρμανσης, στην οδό Νάξου (Παρ. Δωδώνης). Πληρ. τηλ. 26510-29105, 26510-51629 και 6946285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) ισόγειο διαμέρισμα τεσσάρι χωρίς κοινόχρηστα, αυτόνομη θέρμανση στη Νέα Ζωή. β) Διαμέρισμα τριάρι 87 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ στην πυλωτή με πλήρη αυτονομία θέρμανσης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ.: 26510-75515 6944-424110. ΕΝ/12374 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πλ. τηλ.: 26510-28050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληροφορίες τηλ.: 6943 - 404704, 26510 - 32626, 26510 - 27334. ΕΝ/12456

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ.

κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Βιομηχανικό κτίριο με έτοιμους χώρους γραφείων μεταλλικής κατασκευής εμβαδού 1815,00 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων στον Κόμβο Εγνατίας.

κτήμα 5 στρεμ. απέναντι από το Πανεπιστήμιο, γωνιακό πλησίον του parking Αστικών Λεωφορείων.

Κατάλληλο για πολλές χρήσεις

Πληρ. τηλ.: 26510-91864

Πληρ. τηλ. 26510-35311

6948-394199

6948-081589 ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε.

Πωλούνται ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – STUDIOS

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

 Πολυτελείς μονοκατοικίες στην Αγία Σοφία με θέα τη λίμνη Μεζονέτες και διαμερίσματα στην Ανατολή Κεντρικά διαμερίσματα Διαμερίσματα και καταστήματα στο ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΟΠΛ. ΠΟΥΤΕΤΣΗ 12 Τηλ: 26510-32210 Fax: 26510-33210 E-mail: sales@cosmotechniki.co.hol.gr

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 350 τ.μ. στη Θ. Πασχίδη - Αμπελόκηπους. Πληρ. τηλ.: 6945-239886. ΕΝ/12472 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κοντά στη Ζωσιμαία, στην οδό Βλαχάβα 26 (Καραβατιά), διαμπερές ηλιόλουστο οροφοδιαμέρισμα, 2ου ορόφου, 85 τ.μ. Πληρ. τηλ. 26510-72985 και 6934-402996. ΕΝ/12541 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΥΞ διαμέρισμα 85 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία, με αυτόνομη θέρμανση και κήπο στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων. Πληρ. 26510-92971. ΕΝ/12721 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 145 τ.μ. επί της οδού Κενάν Μεσσαρέ 24, Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΕΝ/12778 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ιατρείο επί της 28ης Οκτωβρίου, 54 τ.μ., στον 1ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα, βλέπει σε πλατεία. Τηλ. 6945 553653. ΕΝ/12786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 110 τ.μ. διαμπερές, 2ος όροφος, μεγάλες βεράντες, αυτονομί αθέρμανσης, πάρκινγκ και αποχέτευση. Ρήγα Φεραίου 39 - Καρδαμήτσια, 600 μέτρα από το «Χατζηκώστα». Πληρ. 26510 75538, 6948 699465. ΕΝ/12794 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τεσσάρι στην Δροσιά, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, ενεργειακό τζάκι και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. 26510 46121, 6973 547865. ΕΝ/12795 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 88 τ.μ. διαμπερές 3ος όροφος, οδός Π. Μαυρογιάννη (κοντά στο Γηροκομείο), 2 κρεβ/ρες, κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία, WC, μπάνιο, αυτονομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 26510-28177 και 6978-220424. ΕΝ/12797 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ α) Γκαρσονιέρα και β) Διαμέρισμα 4 δωματίων (3 υπνοδωμάτια - σαλόνι - κουζίνα - λουτρό -WC και μικρή αποθήκη), στην οδό Δεσπ. Ηπείρου 14 - Γιάννενα, στον 3ο όροφο, κατάλληλο για οικογένεια και φυσικά για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 2651028595 και 6977-753874. ΕΝ/12808

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 4αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 111,50 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη 19 τ.μ επί της παρόδου Καστρισόϊα πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

ΠΩΛΕΙΤΑΙ • Διαμέρισμα ισόγειο 52 τ.μ. Ν. Πανούση 14 Ιωάννινα, λόγω μετανάστευσης. Πληρ. στο τηλ. 26510-99342, μετά τις 25 Ιανουαρίου

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 3αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 82 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ.: 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Μονοκατοικία νεόδμητη έτοιμη προς κατοίκηση 80 μ2 επί ορόφου με: - ιδιωτικό καυστήρα - ιδιωτικό ρεύμα και νερό - τζάκι, κουζινοϋποδοχή, 2 δωμάτια και 2 WC - αποθήκη και κλειστό πάρκινγκ στο ισόγειο - ελεύθερο χώρο περιμετρικά Πληροφορίες: Τεχνικό Γραφείο Σ. Κωνσταντόπουλος τηλ. 6944-297472

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Τσιριγώτη 19, με ισόγειο 25 τ.μ. και υπόγειο 35 τ.μ., επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα, σε νεόδμητη οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση και τουαλέτα στο ισόγειο. Πληρ. τηλ. 6977-896981 και 26510-72043. ΕΝ/12809 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ σύγχρονος επαγγελματικός χώρος 600 τ.μ. σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων, ασφαλτοστρωμένο, στα Κάτω Μάρμαρα, δίπλα στην Βλαχόστρατα. Πληρ. τηλ. 26510-44425. ΕΝ/12816 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι στον 3ο όροφο με αυτονομία θέρμανσης, τζάκι, στην πλατεία Ομήρου. Τηλ. 6944 274761. ΕΝ/12820 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τεσσάρι διαμέρισμα στα Καρδαμήτσια, 3η πάροδος 25ης Μαρτίου με αυτόνομη θέρμανση και πάρκινγκ. Χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. 6958-043064. ΕΝ/12821 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 2ου ορόφου με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό επί της οδό Σουλίου 23Α. Πληρ. τηλ. 6949 738650, 6944 332726. ΕΝ/12824 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. Καραϊσκάκη 2, περιοχή Άλσος. Πληρ. τηλ. 26510-20546 και 6946-371324. ΕΝ/12830 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ φούρνος πλήρως εξοπλισμένος και ανακαινισμένος προσφάτως, στα Ιωάννινα. Πληρ. τηλ. 6979-707425. ΕΝ/12836 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 95 τ.μ. στον πρώτο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, boiler, αυλή, στα Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6974-068431. ΕΝ/12840 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι διαμέρισμα, με αυτόνομη θέρμανση, 8ης Μεραρχίας 2. Πληρ. τηλ. 26510-32605 και 6946-812667. ΕΝ/12842 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλωμένη 30 τ.μ. με αυτονομία θέρμανσης και χωρίς κοινόχρηστα στην Ανατολή. Πληρ. 6936-877882. ΕΝ/12843 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, Πλατεία Πάργης, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 2651021372. ΕΝ/12848 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα 100 τ.μ. 3ος όροφος, 3 υπνοδωμάτια, 2 WC, σαλόνι, κουζίνα, τζάκι, αυτονομία θέρμανσης, μπόιλερ, ηλιακός θερμοσίφωνας. Πληρ. τηλ. 6939-515140. ΕΝ/12849

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλωμένη Μεγάλου Αλεξάνδρου 68. Πληρ. τηλ. 26510-33108

6939-882491

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διαμπερές, 1ου ορόφου 74 τ.μ., επί της πλατείας Νότη Μπότσαρη 5 (βλέπει πλατεία), παραπλεύρως Ξεν. «Παλλάδιον», πρώην Οδοντιατρείο.

Τηλ. 26510-25306 και 26510-70772 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ενοικιάζεται κατάστημα 80 τ.μ. και 80 τ.μ. αυλή, μπροστά στο καινούργιο λιμάνι, στην παραλία, με θέα τη θάλασσα, κατάλληλο για εστιατόριο - καφετέρια, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πληρ. τηλ. 6974590191 και 6974-191451. ΕΝ/12850 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ, Αμβρακίας 46 Μέλανδρα, 1ο χλμ. από Νοσ. Χατζηκώστα, πλησίον Περιφερειακής οδού: α) Οροφοδιαμέρισμα 130 τ.μ. με θερμομόνωση-θερμοπρόσοψη, ενεργειακό τζάκι, 3 υπνοδωμάτια, εντοιχιζόμενη κουζίνα, μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, μπάνιο, WC, αποθήκη στο υπόγειο, θέσεις πάρκινγκ, νεόδμητο με μπαλκόνια 70 τ.μ., ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ και β) κατάστημα 130 τ.μ., νεόδμητο, με WC, θέσεις πάρκινγκ και περιβάλλοντα χώρο. Πληρ. 6944 340975 κ. Χρήστος και 6944 948168. ΕΝ/12853 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι 45 τ.μ., Κουγκίου 12, πλήρως ανακαινισμένο με κεντρική θέρμανση. Τηλ. 26510 76853 και 6977 430955. ΕΝ/12854 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι, σε καινούργια πολυκατοικία, Σουλίου 23, στον 1ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ και τρία μπαλκόνια. Διαθέτει Parking. Πληρ. 6 μ.μ. - 11 μ.μ. στα τηλ. 26510-31063 και 6947964647. ΕΝ/12858 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι ηλιόλουστο σε άριστη κατάσταση, πρώτου ορόφου, στο κέντρο της πόλης κοντά σε στάση λεωφορείου, για φοιτητές. Περιοχή ΠΛΑΤΑΝΟΣ. Πληρ. τηλ. 26510 76279, 6942 895800. ΕΝ/12859 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα νεόδμητο, 85 τ.μ., α’ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και boiler, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, ξεχωριστή κουζίνα, με αποθήκη 12 τ.μ. και parking, Κιάφα, Ιωάννινα. Τηλ. 6948-468632. ΕΝ/12862 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δυάρι και τριάρι στα Καρδαμίτσια, Φιλ. Εταιρείας 41, 300 μέτρα μετά το S/M «Μασούτης», με αυτονομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 26510-74062 και 26510-29047. ΕΝ/12863

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

τουριστική επιχείρηση (camping Naytilos) στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, έκτασης 40 στρεμμάτων, επί της παραλίας, χωρητικότητας 113 θέσεων με εστιατόριο, mini market, bar, πισίνα, πλήρως εξοπλισμένα. Απαραίτητη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και η εμπειρία στην άσκηση ίδιας δραστηριότητας. Πληροφορίες καθημερινά στο τηλ. 26510-22291 εργάσιμες ημέρες και ώρες μέχρι 28/2/2013.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

τεσσάρι διαμέρισμα 1ος όροφος στο κέντρο της πόλης (κοντά στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ) με πάρκινγκ, κατάλληλο και για 2-3 φοιτητές -τριες και για οικογένεια. Τιμή ενοικίου πολύ προσιτή. Πληρ. τηλ. 6933-000477

κατάστημα 100 τ.μ. περίπου, με πατάρι 60 τ.μ., γωνιακό, επί της οδού Δωδώνης 14 και Ελένης Ζωγράφου 1, έναντι Ξενοδοχείου GRAND SERAIXENIA (πρώην κατάστημα επίπλων «ΒΑΡΑΓΚΗΣ»).

νάυλον κατεβατά με αυτόματα μοτέρ εξωτερικού χώρου, κατάλληλα για Καφέ, καθώς και συσκευές θέρμανσης υγραερίου.

Τηλ. επικ. 6945-392113

Πληρ. τηλ. 6986-731841

26510-45706 ώρες 18.00-20.00

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

ΠΡΟΒΟΛΗ Α.Ε.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ με κλειστό γκαράζ και βοηθητικούς χώρους ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Πολιτικός Μηχανικός ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΚΡΗΤΗΣ 17, ΙΩΑΝΝΙΝΑ τηλ. 2651041041, 2651043991 κιν. 6977981678, 6947565462


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο δυάρια στον 3ο όροφο πολυκατοικίας καινούργια 52 τ.μ. το καθένα με αποθήκες και χώρο στάθμευσης στην οδό Βηλαρά 34Α έναντι S/M Παπαγεωργίου. Πληρ. τηλ. 26510-23202, κιν. 6944266092. ΕΝ/12870

ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ Marketing στην πόλη των Ιωαννίνων ζητά νέους/ες έως 30 ετών, για απασχόληση και παράλληλη εκπαίδευση στους παρακάτω τομείς: Διαχείριση διαφημιστικής καμπάνιας - Συντονισμός ομάδων Αντιπροσώπευση μεγάλων πελατών. Εάν είσαι άμεσα διαθέσιμος στείλε μας το βιογραφικό σου στο mail: career@abdgroup.gr. ΖΗΤ/12783 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Νοσηλευτικής - Βρεφονηπιοκομίας αναλαμβάνει τη φύλαξη νηπίων και ηλικιωμένων ατόμων. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6945-475353 και 6944-873126. ΖΗΤ/12817 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 4 αστέρων στo Μέτσοβο ζητάει να προσλάβει υπάλληλο / υπεύθυνο Front Desk & Guest Relations. Απαραίτητα προσόντα: • Απόφοιτος/η τουριστικής-ξενοδοχειακής σχολής • Τριετή ξενοδοχειακή προϋπηρεσία • Πολύ καλή γνώση Αγγλικής και γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας • Πολύ καλή γνώση Η/Υ • Επικοινωνιακές και οργανωτικές ικανότητες. Αποστολή βιογραφικών: Email: admin@katogihotel.gr. Συστάσεις Απαραίτητες. ΖΗΤ/12839

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

ανακαινισμένο διαμέρισμα δυάρι, 1ου ορόφου, επιπλωμένο ή μη, στην Καραβατιά. Τηλ. 6936-694848

ΖΗΤΕΙΤΑΙ πωλήτρια από σοβαρό κατάστημα της πόλης μας.

Αποστείλατε βιογραφικό με φωτό Τ.Θ. 1057 Μεγάλη Τραπεζοασφαλιστική Εταιρία

ζητά 3 άτομα για το τμήμα πωλήσεων Eξασφαλισμένες πολύ καλές αμοιβές, καθώς και δυνατότητες εξέλιξης. Απαραίτητο βιογραφικό και απολυτήριο Λυκείου. Προαιρετικά πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ και Υπολογιστών. Ηλικία άνω των 25. Υπεύθ. επικ/νίας κα Βρακότα Μαρία email: mariabrakota@gmail.com Τηλ. Γραμματείας: 6972-329432

Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα:

26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

Σελ. 13η

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΖΗΤΕΙΤΑΙ άνδρας έως 40 ετών για υπεύθυνος σε κατάστημα αναψυχής, γνωστής αλυσίδας στο κέντρο των Ιωαννίνων, με διοικητικές και επικοινωνιακές ικανότητες, καθώς και πολύ καλή γνώση Η/Υ. Αποστολή βιογραφικών στο cv@theweb.gr. ΖΗΤ/12851 Η ΑΛΥΣΙΔΑ καταστημάτων λευκών ειδών ΑΝΕΜΟΣ ζητά πωλήτρια για το κατάστημά της στα Ιωάννινα. Επιθυμητή η προϋπηρεσία και εμπειρία σε ανάλογο είδος. Αποστείλατε βιογραφικό, υπόψιν κ. Απέργη. Φαξ: 2102848935. ΖΗΤ/12865 ΖΗΤΕΙΤΑΙ υπάλληλος για μόνιμη εργασία σε Λογιστήριο Εταιρίας Α.Ε. ως βοηθός Λογιστού, κατά προτίμηση άνδρας έως 40 ετών, τελειόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ Λογιστών. Προϋπηρεσία θα προτιμηθεί. Λήξη ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων 2/3/2013, στα γραφεία της εταιρίας ΒΙΟΖΩΗΣ ΑΕ, 7ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών. ΖΗΤ/12866

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!! Με αγορά ή ενέχυρο χρυσών, ασημένιων κοσμημάτων, νομισμάτων, λιρών και άλλων πολύτιμων. Φύλαξη με ασφάλεια σε τραπεζική θυρίδα (με κρατική άδεια). Ξεχασμένα χρυσαφικά στο συρτάρι; Εκμεταλλευτείτε το άμεσα. Πληρ. κ. Βασίλης, 6987-554105 και 2651402097. ΔΙΑ/12043

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείριση - Κομμωτήριο, πλήρως εξοπλισμένο, στο κέντρο της πόλης, για λόγους υγείας. Πληρ. τηλ. 6972408779

Άμεσα ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ,

τρία άτομα σοβαρά και δραστήρια για ανεξάρτητη συνεργασία από επιχείρηση, για την οργάνωση του εμπορικού τμήματος. Εκπαίδευση, πλήρης υποστήριξη.

Τηλ. 6981-214145

(ώρες επικ. 9.30 - 15.30)

Από εταιρεία κουφωμάτων

Ζ Η Τ ΕΙ Τ ΑΙ μηχανικός πωλήσεων, απόφοιτος Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι., επικοινωνιακός, για πλήρη απασχόληση στην έκθεσή της στα Ιωάννινα. Απαραίτητη η γνώση ιταλικών, ή και γερμανικών.

Αποστολή βιογραφικών: kataskevastikisgf@yahoo.gr

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ καθαρισμό τζακιών και καμινάδων για την καλή λειτουργία τους και τη δική σας ασφάλεια σ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πληρ. κ. Βασίλης: τηλ. 6973 057750

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr Το γραφείο μας αναλαμβάνει:

 Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις ακινήτων) Βεβαίωση Μηχανικού (για μεταβίβαση, αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή ακινήτου) Νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλης χωρίς οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής Ν.4014/11 Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη Ιδιωτικών Έργων Κατασκευές οικοδομών - αντιπαροχές Ανακαινίσεις - Αναπαλαιώσεις Ιστορικού κέντρου Τοπογραφικά Διαγράμματα

ΕΠΕΝΔΥΣΗ σε ακίνητο, πωλείται στο κέντρο της πόλης, 150 τ.μ. με σ.δ. 2,4. Πληρ. τηλ.: 6944-348574. ΔΙΑ/12385 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό καφέ σε λειτουργία με μόνιμη πελατεία, πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ.: 694-3555659. ΔΙΑ/12481 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μικροφωνική εντελώς καινούργια σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 6945-681003. ΔΙΑ/12752 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944-415047. ΔΙΑ/12792 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τριφύλλι ενσήρωμα σε μεγάλη μπάλα αρίστης ποιότητος. Παράδοση στον τόπο σας. Πληρ. τηλ. 6976-639549. ΔΙΑ/12827 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση Ψιλικά - Εφημερίδες - Τσιγάρα, στην Ανατολή, 3ης Σεπτεμβρίου 28. Πληρ. 26510-47402. ΔΙΑ/12844 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ανταλλάσσεται διαμέρισμα (70 τ.μ., ισόγειο, με αυλή 150 μ. πλήρως ανακαινισμένο, πλήρως εξοπλισμένο, Α’ ΖΩΝΗ, 200 μέτρα από τη θάλασσα), με αντίστοιχη οικία στις γύρω περιοχές (Πλαταριά, Σύβοτα, Πέρδικα, Πάργα, Σαγιάδα). Πληρ. τηλ. 6946-332231. ΔΙΑ/12857 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τσιπουράδικο - μεζεδοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Ώρες επικοινωνίας 1-4 και 8-11, τηλ. 6977-231294. ΔΙΑ/12861 ΑΜΕΣΕΣ επαναφορές προσώπων με 100% επιτυχία, δέσιμο αγάπης - γάμου, άνοιγμα τύχης χρημάτων εργασίας. Πληρ. τηλ. 6945-884376. ΔΙΑ/12867

ΑΝ ΕΙΣΑΙ μόνος - μόνη και σε ενδιαφέρει να κάνεις μια καινούργια αρχή ένα ποιοτικό γάμο δεν χρειάζεται να ψάχνεις πολύ. Στο γραφείο μας θα γνωρίσεις μορφωμένους ευγενικούς ανθρώπους με πολύ ενδιαφέρον για τη ζωή. Πληρ. τηλ. 28210-02420 και 6947-484116. ΔΙΑ/12868

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση στο κέντρο της πόλης, λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 6944-414578

επιχείρηση FAST FOOD - ΚΑΦΕ Billis CORNER. Τηλ. 6944-148728

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ.: 695-6994367. ΜΑΘ/12318 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ κλασικής ειδίκευσης (αρχαία, λατινικά) με εμπειρία, καταρτισμένη σε θέματα ειδικής αγωγής (μαθησιακές δυσκολίες) και με μεταπτυχιακό τίτλο στη νεοελληνική γλώσσα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6981-120326. ΑΠΟΦΟΙΤΗ μαθηματικός του Πανεπ. Ιωαννίνων με εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6982-071375. ΜΑΘ/12684 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ πληροφορικής με MASTER και διδακτική πείρα παραδίδει μαθήματα εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ανεξαρτήτου ηλικίας και αναλαμβάνει προετοιμασία μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου - ΕΠΑΛ καθώς και για ECDL. Τιμές από 6 ευρώ. Πληρ.

Ιδιαίτερα ποιότητας: τιμές λογικές απόλυτα προσαρμοσμένες στην παρούσα οικονομική κατάσταση

Καθηγητής με 25ετή φροντιστηριακή πείρα & συγγραφέας 18 φροντιστηριακών βιβλίων για την Α’, Β’, Γ’ Λυκείου διδάσκει αρχαία & λατινικά για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Τμήματα: Μονομελή, διμελή και τριμελή. Τηλ.: 6975-629421 & 26510-68324

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΟΣΤΟΣ: 1.450 ευρώ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ: 950 ευρώ! ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η/Υ - Gaming σε πολύ καλή κατάσταση. (Επεξεργαστής: Phenom II 6X1900 T (3.20 GHZ) - (Κάρτα Γραφικών: ASUS EAH 6850 Series 1 GB) - (Σκληροί Δίσκοι: Δύο, 1 ΤΒ καθένας Westen Digital) - (Μητρική Κάρτα: GROSSHAIR IV FORMULA ASUS) - (Μνήμη Ραμ: Kingston 8 GB - DOR 2) - (Τροφοδοτικό: APKANGEL 850 WLC) - (Οθόνη: LG 22’ - W2271 TC) - (Πληκτρολόγιο: LOGITECH SAMPLE) - (Κουτί: Thermaitake Kondolt Full Tower) - (Ηχεία: TRUST 2-1) - (λειτουργικό Σύστημα: Windows 7 Home Premium Gr 64 bit).

Τηλ.: 6944-183461

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ! ΑΓΟΡΑ - ΕΝΕΧΥΡΟ ΧΡΥΣΩΝ & ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΛΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ (Με κρατική άδεια) Πληροφορίες κ. Βασίλης Πλατεία Δημοκρατίας και Γούναρη 2 (Έναντι ρολογιού) Τηλ. 6987-554105 και 2651-402097

6938-850759. ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Οικονομικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με άριστες γνώσεις και διδακτική πείρα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήμτα με 7 ευρώ την ώρα. Πληρ. 6948-573408. ΜΑΘ/12720 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ αγγλικών, απόφοιτη του ΑΠΘ με πολυετή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών όλων των επιπέδων, ατομικά έως και δύο ατόμων. Ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες, τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6987-564799. ΜΑΘ/12733 ΕΜΠΕΙΡΗ Καθηγήτρια Χημείας, υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μιου Ιωαννίνων, παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ και Πανεπιστημίου. Παρέχονται δωρεάν σημειώσεις. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6980979245. ΜΑΘ/12731 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας) του Πανεπιστημίου της πόλης μας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 26510-55039, 6979293120. ΜΑΘ/12745 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με πολυετή πείρα παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου. Τηλ. 6948-200398. ΜΑΘ/12760 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ, απόφοιτος του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Πολύ προσιτές τιμές παρέχονται δωρεάν σημειώσεις. Πληρ. τηλ. 6944 502113. ΜΑΘ/ 12819 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ παραδίδει Μαθηματικά και Φυσική σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές ιδιαίτερα προστές. Πληρ. 6949 738650, 6944 332726. ΜΑΘ/12825

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ φιλόλογος

με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Τιμές χαμηλές και συζητήσιμες. Πληροφ. τηλ.: 6950-047614

Καθηγήτρια Αγγλικών, με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509

ΠΩΛΕΙΤΑΙ KIA SORENTO Premium TOD 3.298 cc 241 HP, μοντ. 1/08, άριστη κατάσταση, μπλε μολυβί χρώμα, 36.000 χλμ. 5θυρο, υδρ. τιμόνι, ABS, αερόσακοι οδηγού-συνοδηγού, ηλ. παράθυρακαθρέπτες, ηλ. ηλιοροφή, κλιματισμός 2 ζωνών, immobilizer, GPS, καταλυτικό, βενζίνη, service αντιπροσωπείας. Τιμή 13.500 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 6978777299. ΑΥΤ/12502 ΠΩΛΕΙΤΑΙ RENAULT CLIO 1200 κυβικά, πεντάθυρο, μεταλλικό, β’ 2005, 67.000 χλμ., πρώτο χέρι αντιπροσωπείας, με κλιματισμό, υδραυλικό τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα, συναγερμό, πολλά extra, φυλασσόμενο σε γκαράζ. Ευκαιρία 3.450 ευρώ. Τηλ. 6937-989280. ΑΥΤ/12815

ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ πτυχιούχος Πανεπιστημίων, πρώην δικηγόρος, με ψυχικά και ηθικά χαρίσματα, ζητά για σύντροφό του κυρία ανάλογων αρχών, εμφανίσιμη, ηλικίας 65 έως 75 ετών. Τ.Θ. 1273 Τ.Κ. 45221. ΓΝ/12528 ΣΑΡΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ εμφανίσιμος, απόφοιτος ΑΕΙ, 1,77 ύψος, με μόνιμη δουλειά στο δημόσιο, ζητά γνωριμία με κοπέλα. Τηλ. 6970-842314 και 2651083259. ΓΝ/12832 40χρονος εμφανίσιμος επιχειρηματίας αναζητεί κοπέλα έως 35 ετών. Δικηγόρος 48χρονος, συνταξιούχος χηρευόμενος 58χρονος, δημόσιος υπάλληλος ελεύθερη 42χρονη, δημόσιος υπάλληλος διαζευγμένη, ζητούν γνωριμία για σοβαρή σχέση με σκοπό το γάμο. Πληρ. τηλ. 28210-02420 και 6947-484116. ΓΝ/12869

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου (μη κερδοσκοπικό σωματείο), ζητά στέγη εντός της πόλεως, 30 έως 60 μ2, έναντι συμβολικού τιμήματος, με την υποχρέωση του να το παραδώσει εντός 1 μηνός, εφ’ όσον ο ιδιοκτήτης το χρειαστεί. Πληρ. κ. Φρίγκας κιν.: 6948-406399 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σε άριστη κατάσταση: • Mercedes 1800 κ.κ., χρώμα πράσινο, μοντέλο 1996, με πλήρη εξοπλισμό Τηλ. Επικοινωνίας: 6947-086762 και 6944-297472

Μεγάλη Εταιρία Α.Ε. στα Ιωάννινα ζητάει για την στελέχωση των τμημάτων της: • Γυναίκα, 25-35 ετών για Ημιαπασχόληση ως βοηθός Λογιστηρίου Προσόντα: Απόφοιτη ΙΕΚ ή ΤΕΙ Λογιστικής, Γνώση Αγγλικών, Άριστη Γνώση χρήσης Η/Υ. Η προϋπηρεσία θα θεωρηθεί προσόν. • Γυναίκα, 25-35 ετών, για πλήρη απασχόληση με διακεκομένο ωράριο Προσόντα: Απόφοιτη ΙΕΚ ή ΤΕΙ, Γνώση Αγγλικών, Άριστη Γνώση χρήσης Η/Υ, με ευχέρεια στην επικοινωνία. • Άνδρα, 25-35 ετών για πλήρης απασχόληση στον τομέα των Πωλήσεων Προσόντα: Απόφοιτος ΙΕΚ ή ΤΕΙ, Γνώση Αγγλικών, Άριστη Γνώση χρήσης Η/Υ.

Αποστολή Βιογραφικών: ΤΘ 1024, Ιωάννινα τκ 45110 Παρακαλούμε να σημειωθεί στο βιογραφικό η θέση που ενδιαφέρει τον υποψήφιο συνεργάτη και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ες τ ο ιτυχί ο ν δυ ις επ Για τ ΤΤΟ έγινα Τ1 ΑΝ Ο στο Λ πές στον μ εκπο

ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Για τα ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr


Σελ. 14η

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

¯ από 1η σελ.

δα Ελλάς μού εχορήγησε μια φτωτούτα πρέπει να μάχειά σύνταξη οπλαρχηγού τριακοθουν ότι στην κατησίων πενήντα δραχμών μηνιαίως γορία των ανθρώπων, που έπαιρναν αρκετή μόνον για να χορταίνη έως τώρα το μικρό αυτό βοήθημα, «ντουάνι» (καπνό) το τσιμπούκι είναι οι συμμαθητές του Προέδρου μου. Επειδή στα νειάτα μου και της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παστα γερατιά μου ή αγωνιζόμουν πούλια από το σχολείο της Πωγωστα βουνά ή βρισκόμουν στα νιανής, οι πατριώτες που το Υπουρμπουντρούμια των φυλακών, δεν γείο Εξωτερικών της Ελλάδας τους γκαζάντισα για τα γηρατιά μου. Αυαπένειμε το μετάλλιο του Έθνους τό δεν το λογαριάζω αν και με γιατί στα κολαστήρια των στρατοσφύγγει η ανάγκη της στερήσεως, πέδων συγκέντρωσης του Εμβέρ γιατί αφού δεν πέθανα από τόσα Χότζα κράτησαν αμόλυντη την ελ® Του ΜΙΧ. ΧΡ. ΠΑΝΤΟΥΛΑ, φιλολόγου, βόλια των αρβανιταραίων δεν θα ληνική συνείδηση και ταυτότητα, τ. βουλευτή Ιωαννίνων πεθάνω από ψωμί στην Αθήνα. Αν εκείνοι που σε πείσμα της αλβανιόμως συμβή το τελευταίο, τότε κής εθνικιστικής υστερίας μετέδωασφαλώς προσωπικώς δεν θα πεθάνω σαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την πεντροπιασμένος, γιατί σε άλλους θα ανήκη ρηφάνεια του Έλληνα και οι απόγονοι των το προνόμιο της ντροπής. εθνικών μας ευεργετών από την Κορυτσά, Τελευταίως ήρχισαν μια δυσφημιστικήν εκτην Πρεμετή, το Αργυρόκαστρο, τους Αγ. στρατείαν εναντίον μου -προφανώς όργαναν Σαράντα, τη Χειμάρα που τους κόπους μιας της αλβανικής προπαγάνδας- και κάνουν μια ολόκληρης ζωής τούς στέρησαν από τις οιάτιμον κριτικήν της πολύχρονης αγωνιστικής κογένειές τους και τους κατέθεσαν στο ταμου δράσεως. Εις αυτούς απάντησεν η τιμητιμείο του Έθνους για τη δόξα της νεοσύστακή δι’ εμέ τελευταία αποκήρυξις των Τιράνων. της Ελλάδας. Αν θέλουν πιο ντρίτα απάντηση τους προκαΜου είναι αδύνατο να φανταστώ ότι όσοι λώ παρ’ όλον τον όγκον χωρίς να λογαριάζω παίρνουν τέτοιες αποφάσεις ξεχνούν να συτα 78 μου χρόνια να έρθουν να αναμετρηθούμπεριλάβουν στους λογαριασμούς τους τον με εκεί που αναμετρούνται τα παληκάρια. “πολλαπλασιαστή” του εθνικού ωφέλους και Εκεί θα μάθουν οι συκοφάντες μου τα γιατάτου εθνικού κόστους. Γι’ αυτό και θέλω να κια μου, εκεί θα τους δείξω τις βρύσες πούπιελπίζω -η συνείδησή μου το απαιτεί- η λάθος να νερό, εκεί θα βρίσκονται ακόμη άθαφτοι οι αυτή απόφαση να αναθεωρηθεί τώρα. Κι αν συντρόφοι μου και ίσως κάτω από τα απάτηη πατρίδα το μικρό αυτό χρηματικό βοήθημα τα χιόνια να βρούμε αίμα από τις άμετρες λαθέλει να το κάνει μικρότερο, ας το αποφασίβωματιές μου. σει. Είναι προφανές ότι το θέμα δεν είναι οιΔεν μπορώ να βρω αρχή και τέλος γιατί πενήκονομικό. Αφορά τον πυρήνα της σχέσης ντα χρόνια ιστορία δεν μπορώ να την συμπεεμπιστοσύνης και αξιοπρέπειας της μητροριλάβω σε μια αναφορά μου. Ένα θέλω κυπολιτικής Ελλάδας με τμήματα του οικουμερίως να σου πω, θέλω να σε ιδώ γιατί νομίζω νικού Ελληνισμού, που στην ιστορική τους πως τώρα ήρθατε από την πατρίδα και κάτι διαχρονία διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο ...από την επιστολή του οπλαρχηγού Θύμιου θα μου πείτε. Επειδή άκουσα και πίστεψα ότι στην πνευματική και εθνική ολοκλήρωση του έχεις αισθήματα γνησίου και τιμίου ΧειμαρΓένους. Για δυο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, Λιώλη προς τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνοριώτου, θέλω να σε ιδώ. Μη διστάξης να δεπου στον κάθε Έλληνα φορολογούμενο αντιμοσπονδίας Αμερικής Κων. Δήμα. Επιδόθηκε το χθής έναν αγνόν αγωνιστήν, επειδή έχει το στοιχεί το ποσό των τριών ευρώ το χρόνο, καΜάιο του 1956 με αφορμή την συμμετοχή εκατοντάθλιβερόν προνόμιον να είναι πάμπτωχος. νείς δεν έχει το δικαίωμα να ντροπιάσει την δων Ηπειρωτών της Αμερικής στο πανηπειρωτικό Εκεί που θα πας να προσκυνήσης -όπως έμαΕλλάδα. Συνέδριο της Αθήνας. θα- τα Άγια χώματα της πατρίδος μας, στείλε Και επειδή ο δικός μου λόγος δεν είναι τα χαιρετίσματα στους ζωντανούς και τους τόσο δυνατός, που να μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις, θέλω την ανοιχτή αυτή επιστολή να μου άλλωστε ελάχιστον προς την αγαπημένη μας πεθαμένους από το Θύμιο Λιώλη. Σε χαιρετώ τη συνοδεύσω με ένα συγκλονιστικό ανέκδοτο πατρίδα- γιατί λίγο πολύ ο Θεός και η τύχη έφεΜε πατριωτική Αγάπη κείμενο. Γράφτηκε στα 1956 και εξακολουθεί να ραν την φτωχειά φήμη του ονόματός μου στ’ αυΘύμιο Λιώλης είναι επίκαιρο μέχρι σήμερα. Συντάκτης του ο τιά σας. Είμαι ο οπλαρχηγός του Βούρκου ΘύμιοΟπλαρχηγός Βούρκου Β. Ηπείρου Βορειοηπειρώτης Θύμιος Λιώλης από το Βούρ- Λιώλης, που από τα νειάτα μου μέχρι τα βαθειά κο των Αγ. Σαράντα. Ο συμμαχητής του Παύλου μου γεράματα κράτηΜελά, ο οπλαρχηγός του αγώνα για την απελευ- σα με τιμή το καριοθέρωση της Ηπείρου και της Αυτόνομης Ήπει- φύλι της Λευτεριάς ρου, ο πρωτοπόρος της αντίστασης εναντίον όσο μπορούσα άξια των Ιταλογερμανών κατακτητών. Ο “άγιος” του στον τόπο μας και έχω Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, που η γνώμη αθάνατα και αδιάψευφερειάρχης Θε- οι στην τελευταία τους Σύνοδο εξέ¯ από 1η σελ. του είχε την ίδια απήχηση με τις προφητείες του στα παράσημα τις σπρωτίας Θωμάς φρασαν την διαφωνία τους στο πατρο-Κοσμά του Αιτωλού. Ο νέος Μακρυγιάν- άμετρες λαβωματιές Πιτούλης, ο δήμαρχος Ηγουμενί- προτεινόμενο σχέδιο. νης με την τίμια και καθαρή ψυχή. Την επιστολή στο βασανισμένο μου Σύμφωνα με την Σύνοδο, με αυτό τσας Γιώργος Κάτσινος, ο Πρόεμού την εμπιστεύτηκε, πριν από δύο περίπου κορμί. Όταν ήμουν νέος δρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης «αποδομούνται προγράμματα σπουχρόνια, ο εγγονός του Χρήστος Λιώλης και τον Γλαβάς και οι καθηγητές του Πα- δών και επαγγελματικά δικαιώματα ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό. Έκρινα ωφέλιμο να αλώνιζα τις ράχες και ραρτήματος Ηγουμενίτσας κ.κ. Τσί- που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρότη δημοσιοποιήσω τώρα, με την πεποίθηση ότι τα κορφοβούνια της νας, Γκόγκας, Βλαχόπουλος και νου και με υψηλό κόστος», ενώ «οι το δυνατό μήνυμα που αυτή εκπέμπει θα δρομο- πατρίδος μας ωσάν σταυραεπολλαπλές συγχωνεύσεις και η φαΚανλής. λογήσει θετικές πρωτοβουλίες στο υψηλότερο λεύτερος νερή υποβάθμιση των τίτλων καταπολιτικό επίπεδο για την άμεση αναθεώρηση της τός. Τώρα όμως και Μεγάλη ανάγκη… δεικνύουν την μονομερή κατεύθυνση κυβερνητικής απόφασης, που τη διακρίνει μία μάλιστα ύστερα από Από όλους τονίστηκε ακόμη, η του Σχεδίου «Αθηνά». απίστευτη όσο και επικίνδυνη επιπολαιότητα. τον βάρβαρο ξυλοδαρμό που υπέστην ανάγκη παραμονής του Τμήματος Αναμένουμε… Τι προτείνει… Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών ως Ιδού το κείμενο της ιδιόχειρης επιστολής στις φυλακές Αβέρωφ υπό των ατίμων Ιταέχει, χωρίς αλλαγή του γνωστικού Στην απόφασή της, η Σύνοδος του Θύμιου Λιώλη: λών, ότε το 1941 συλτου αντικειμένου. Η τελική πρόταση των Προέδρων ΤΕΙ όλης της χώρας Προς τον Ύπατον Πρόεδρον της Πανηπει- ληφθείς εις Αθήνας του Υπουργείου είναι η δημιουργία απαιτεί αποσύνδεση της ολοκλήρωρωτικής Συνομοσπονδίας Αμερικής και μετέπειτα μεταΣχολής Διοίκησης και Οικονομίας σης του σχεδίου από τις φετινές ειΑξιότιμον κύριον Κων/ντίνον Δήμαν φερθείς εις Τίρανα, με κατευθύνσεις: Ξένων Γλωσσών σαγωγές εξετάσεις. «Να ενσωματωΕις Αθήνας τσακίστηκα και σωροκαι Διοίκησης Επιχειρήσεων, με τη θούν στο φετινό μηχανογραφικό για βολιάστηκα κυριολεδέσμευση ότι αυτό θα υπάρχει και τους υποψηφίους μόνο οι αλλαγές Παιδί μου στο Μηχανογραφικό Δελτίο. Το ζή- που θα γίνουν αποδεκτές από τις διΣε σένα τον θαυμάσιον και άξιον αγωνιστήν κτικώς σωματικά και τημα για την εισαγωγή φοιτητών οικήσεις των Ιδρυμάτων» ζητά. της ιεράς βορειοηπειρωτικής ιδέας, Σε σένα την ψυχικά. Μη νομίσης από το 1ο και το 5ο επιστημονικό Επίσης, η Σύνοδος προτείνει να πιο μεγάλη ελπίδα της δύσμοιρης Βορειοηπειρω- πως το ρίχνω κάτω, πεδίο θα εξετασθεί, όπως διεμήνυ- ληφθούν υπ’ όψιν του Υπουργείου τικής μας πατρίδος, απευθύνεται ένας παλαίμα- όχι θα κρατηθώ υπεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος. στοιχεία όπως η εφαρμογή κοινά χος αγράμματος και αντρόπιαστος αγωνιστής, ρήφανος για να μη γίΤέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η αποδεκτών ακαδημαϊκών και ανασαν πατέρας για να σου πω πρώτα - πρώτα κα- νω περίγελος των πρόταση του δημάρχου Ηγουμενί- πτυξιακών κριτηρίων στο σύνολο λώς ορίσατε, ως ευλαβής προσκυνητής στην εχθρών της πατρίδος τσας Γιώργου Κάτσινου, ο οποίος της Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς ελεύθερη Ελληνική πατρίδα, αλλά παράλληλα να μας. Σε σένα όμως έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός εξαιρέσεις και διακρίσεις, ενώ στο σου ’μολογήσω και τα βάσανα της μαύρης μου που είσαι ένας αγνός αγωνιστής πρέπει να ακόμη Τμήματος στο παράρτημα …καυτό θέμα των οικονομικών αναξενιτιάς και των γηρατιών μου το κατάντημα. Ηγουμενίτσας, το οποίο θα έχει φέρει ότι η μείωση των κονδυλίων Δεν πρόκειται να σας συστηθώ ούτε να σας σου πω την αλήθεια. Η φτωχειά πατρίσχέση με το Διαμετακομιστικό για λειτουργικών δαπάνες θα δημιαραδιάσω τους αγώνας μου που έκαμα -καθήκον Εμπόριο και τις Συνδυασμένες Με- ουργήσει αδυναμία ακόμη και στην ταφορές. κάλυψη των πάγιων λειτουργικών Η συγκεκριμένη πρόταση μόνο εξόδων. τυχαία δεν είναι, αφού η Ήπειρος, η Ηγουμενίτσα και κυρίως το Λιμάνι Το έκτακτο προσωπικό… της, προορίζονται για μεγάλος κόμΤέλος, με δική της ανακοίνωση, η βος διαμετακομιστικού εμπορίου, Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτάκτου στον οποίο υπολογίζει πολλά η Πο- Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ λιτεία, για την ανάπτυξη κυρίως των αντιτίθεται στα όσα προτείνει το εξαγωγών της χώρας. σχέδιο «Αθηνά» και αναφέρει, ότι «σε περιόδους κρίσης πρέπει να γίΗ Σύνοδος… ΜΠΑΝΣΚΟ 3 ημέρ. 55 € νονται ακριβώς τα αντίθετα βήματα, Στο μεταξύ, αρνητική –όπως ανα- δηλαδή να προάγεται η εκπαίδευση, ΣΟΦΙΑ 3 ημέρ. 99 € μενόταν- ήταν και η στάση των Προ- με την κατάλληλη επάνδρωση μελών έδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας στο ΔΕΠ και κατάλληλη επιχορήγηση για ΚΩΝ/ΠΟΛΗ 4 ημέρ. 89 € σχέδιο «Αθηνά». Μετά τις επίσημες να μπορέσουμε να βγούμε από την ΡΩΜΗ 4 ημέρ. 295 € αντιδράσεις των Πρυτάνεων, σειρά κρίση πιο δυνατοί, με επιστήμονες πήραν οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποί- υψηλού κύρους».

Ε ΠΙΚΑΙΡΟ

Η πατρίδα να μείνει αντρόπιαστη στην ψυχή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού (ανοιχτή επιστολή στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας)

Θα παραμείνει στην Ηγουμενίτσα το Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας;

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΠΑΡΙΣΙ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

4 ημέρ. 5 ημέρ. 6 ημέρ. 5 ημέρ. 6 ημέρ.

360 € 395 € 395 € 625 € 345 €

ΑΚΟΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕ RYNAIR KAI EASYJET

28ης Οκτωβρίου 6 - 1ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ)

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας αδελφής & θείας

ΜΕΡΟΠΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Το γένος Βασιλείου Κοτρώτσιου Οι αδελφές: Πανωραία Φλούδα, Λαμπρινή Κοτρώτσιου - Μπάτση Τα ανίψια: Τηλέμαχος Ευθυμιάδης, Ελένη Γκιζά, Γεώργιος Παππάς, Βασίλης & Γιάννης Φλούδας, Παντελής Μπάτσης Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφείο Tελετών: ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Δομπόλη 35 (έναντι Εφορίας) Ιωάννινα, τηλ.: 26510-33122 κιν.: 6934-200248.

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας μητέρας, γιαγιάς, προγιαγιάς, αδελφής και θείας

ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΝΘΟΥ Τα παιδιά: Αρετή Ντάφη, Μαρία & Κων/νος Οικονόμου Τα εγγόνια: Ελένη & Παναγιώτης Οικονόμου, Μαγδαληνή & Αθανάσιος Παππάς Τα δισέγγονα: Αριστείδης Οικονόμου, Ηλίας Οικονόμου, Ελένη Παππά, Γεώργιος Παππάς Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων, ετήσιο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ Συνταξιούχου Υπαλλήλου Α.Τ.Ε. Η σύζυγος: Νέλλη Κάππη Οι κόρες: Μαρία Σταγκογιάννη, Κατερίνα Σταγκογιάννη Τα αδέλφια: Γρηγόριος & Παρασκευή Κάππη, Αλέξιος Μπατσίλας Τα ανίψια: Ιωάννης & Μαρία Κάππη, Νικόλαος Μπατσίλας, Κων/νος Μπατσίλας Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΙΔΗ

Συν/χου Δασκάλου Από Φραγκάδες Ζαγορίου Η σύζυγος: Βικτωρία Τα παιδιά: Ιππολύτη & Δημοσθένης Βιτετζάκης, Κων/νος & Ευγενία Παπακωστίδη, Αριστούλα Παπακωστίδη Τα εγγόνια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφείο Tελετών και Mνημοσύνων ΣΠ. ΣOYKOBEΛOΣ, Aνεξαρτησίας 90, τηλ. Γραφείου: 26510-27134, Oικίας: 26510-49754 - Kιν.: 6932-277511 και 6944-166815, Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκλίβανης, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΤΗ

Καφεπώλη Από Σκλίβανη Ιωαννίνων Η σύζυγος: Ροδόκλεια Τα παιδιά: Γεώργιος & Μαίρη Γιώτη, Ελένη & Ευάγγελος Παπαγιάννης Τα εγγόνια: Νικόλαος, Κων/νος, Φίλιππος, Δέσποινα Τα αδέλφια: Θεογένης & Δήμητρα Γιώτη, Ελευθέριος & Μαρίτσα Γιώτη, Παναγιώτα Γκόγκου, Ευθυμία Γιώτη, Αλεξάνδρα & Αλέξανδρος Πίσπας, Βασιλική Νικολάου, Ιωάννης Οικονόμου, Χρήστος & Έλενα Οικονόμου Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας συζύγου, μητέρας, κόρης, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗ Ο σύζυγος: Νικόλαος Τα παιδιά: Βασίλειος Κουτσάφτης, Ευσταθία Κουτσάφτη & Γεράσιμος Τζαβέλλας Ο πατέρας: Εμμανουήλ Ανδρέου Η εγγονή: Άννα Τζαβέλλα Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου Πολύλοφου Γραμμενοχωρίων Ιωαννίνων, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΜ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ Συνταξιούχου ΙΚΑ Από Πολύλοφο Γραμμενοχωρίων

Τα παιδιά: Αναστάσιος και Ευγενία Παρασκευά, Κων/να και Αθανάσιος Μητσιώνης, Αρετή και Χρήστος Ταλιούρης Τα εγγόνια: Σταματία, Χαρούλα, Νικόλαος, Χαράλαμπος, Κων/νος, Ευτυχία Τα αδέλφια: Αγγελική και Κων/νος Τσιούρης, Ευάγγελος και Στασινή Πάικα, Ευδοξία και Νικόλαος Ταμβάκος, Ανδρομάχη Πάικα Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: ΠETPOY KOKOPH κ’ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΚΟΚΟΡΗ, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Oι Μικρές Αγγελίες στον «ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ»

αποδίδουν


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

 Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Αντιπροσωπεία της Π.Σ.Ε. στις εορταστικές εκδηλώσεις • Με αντιπροσωπεία που έχει επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ιπποκράτη Μ. Κατσένη, εκπροσωπείται στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων η Πανηπειρωτική

Συνομοσπονδία Ελλάδος. Τη Δευτέρα η Αντιπροσωπεία συμμετείχε στις εκδηλώσεις στην Τσαριτσάνη, την Τρίτη στα οχυρά Μπιζανίου και στον Τύμβο Μπιζανίου καθώς και στις επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες.

ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο για όσους δεν πληρώνουν διόδια • Νόμιμο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το πρόστιμο των 200 ευρώ που επιβάλλεται σε όσους αρνούνται να πληρώσουν τα διόδια ή ανεβάζουν τις μπάρες για να περάσουν «δωρεάν» τα αυτοκίνητα. Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν

την προσφυγή του δημάρχου Ωρωπού Ι. Οικονομάκου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο των 200 ευρώ που του επιβλήθηκε, όταν οδηγώντας αυτοκίνητο του Δήμου Ωρωπού στα διόδια Αφιδνών σήκωσε την μπάρα και πέρασε χωρίς να πληρώσει.

Ν’ αλλάξει η «συνταγή» για να επιστρέψει ξανά η ελπίδα! από 1η σελ.

γανώθηκαν στο κέντρο της πόλης μας (η δεύτερη από το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων) ήταν οι μεγαλύτερες σε όγκο τον τελευταίο χρόνο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η ανταπόκριση εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων κάλυψε απόλυτα τις προσδοκίες των διοργανωτών. Εξάλλου, τουλάχιστον οι εργαζόμενοι δεν έχουν την… πολυτέλεια πια να χάνουν μεροκάματα συμμετέχοντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να «σηκώσουν» άλλες περικοπές εσόδων! Για τον ίδιο λόγο δεν συμμετείχαν στις χθεσινές κινητοποιήσεις οι Γιαννιώτες έμποροι, ενώ περιορισμένη υπήρξε και η συμμετοχή τραπεζικών υπαλλήλων σ’ αυτές.

Σελ. 15η

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

στεγνώσει και την αγορά να υποφέρει, ενώ η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα», ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης. «Θα είμαστε συνέχεια στο δρόμο έως ότου ανατρέψουμε αυτή την πολιτική», σημείωσε με έμφαση. Σχολιάζοντας την συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις, ο κ. Φασούλης είπε πως θα έπρεπε να έχουν κατέβει σ’ αυτές ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας, με την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Ο Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Για τη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρί-

Η ΔEKATH ΠΕΜΠΤΗ ΣEΛIΔA Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !... από 1η σελ.

δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο» τονίζουν συμπολίτες και επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν εκ νέου μεγάλα ιδανικά και πρότυπα, σαν και αυτά που ώθησαν τους τότε πρωταγωνιστές, στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και όλης της Ηπείρου, δίνοντας παράλληλα ένα τελειωτικό χτύπημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Άπαντες, λοιπόν, σήμερα οφείλουν να παραδειγματιστούν από τη στάση γνωστών και αγνώστων προσωπικοτήτων της εποχής, που επέδειξαν θάρρος, αποφασιστικότητα και ανδρεία για να ελευθερωθούν τα Γιάννινα και να ενωθούν με την Ελλάδα.

ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!

ΦΩTO «Π.Λ.»

Οι εκδηλώσεις…

ΦΩTO «Π.Λ.»

Από την εκδήλωση των Ελλήνων Λογοτεχνών που τίμησαν με χρυσό μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών και την 8η Μεραρχία.

Οι εκδηλώσεις για τα 100α Οχυρά Μπιζανίου: Τοπογραφική και ιστορική ενη«Ελευθέρια» των Ιωαννίνων κορυμέρωση από την 8η Μεραρχία… φώνονται σήμερα με την παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων και σχολείων στο κέντρο της πόλης στις 11:45, όπου αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα και αύριο έχει ως εξής: • Σήμερα και ώρα 7 π.μ. οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της 8ης Μεραρχίας. Στις 10.30 π.μ. θα γίνει Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στις 11.05 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων και αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 11:45 θα γίνει η παρέλαση ενώπιον του Καρόλου Παπούλια. Κατά την έναρξη της Δοξολογίας στο Ναό του Αγίου Αθανασίου, θα εκτελεστούν εθιμοτυπικοί χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί στο πάρκο Λιθαρίτσια. ΦΩTO «Π.Λ.» • Στις 7 μ.μ. θα εγκαινιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων έκθεση με τίτλο «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης ΚωνσταντινίΣτα εγκαίνια της έκθεσης του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη δης: ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων». παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. • Στις 9 μ.μ. θα δοθεί συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών, τη χορωδία Αρμονία της Πρέβεζας, τη χορωδία χοροί από συλλότου Λυκείου Ελληνίδων και τη χορωδία του Δημ. Ωδείου. • Αύριο, Παρασκευή, και ώρα 10.30 π.μ. θα γίνει στο γραφείο γους Μανιατών. Δημάρχου η παρουσίαση αναμνηστικών γραμματοσήμων με θέμα Τι έγινε χθες… «Εθνικά Ιστορικά Γεγονότα - 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Χθες, οι εκδηλώΙωαννίνων», από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλ. Φίλιο και τον ειδικό σεις ξεκίνησαν από Σύμβουλο Φιλοτελισμού - ΕΛΤΑ Μωυσή Κωνσταντίνη. • Στις 12 μ. θα γίνει στη θέση «Εικονίσματα» της Τ.Κ. Μανω- το στρατηγείο του λιάσσας εκδήλωση μνήμης και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημεί- Εμίν Αγά, όπου έγινε ου για τους πεσόντες του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών τρισάγιο και κατάθεσωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και τα αποκα- ση στεφάνων στο Στρατηγείο Πολέμου λυπτήρια μνημείου πεσόντων Μανιατών. • Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων θα μιλήσει ο Σα- του 1912 – 13. Ακοράντος Καργάκος, ιστορικός - συγγραφέας με θέμα «Η Συμβολή των λούθησε αναπαράΜανιατών στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Ηπείρου». Θα ακο- σταση της πρόταλουθήσουν προβολή ιστορικής ταινίας, δρώμενα και παραδοσιακοί σης του Εσάτ Πασά για την παράδοση της πόλης των ΙωανΦΩTO «Π.Λ.» νίνων, από την 8η Μεραρχία και το Κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πλατείΚαλλιτεχνικό Σωμα- ας του Κάστρου έγιναν τα αποκαλυπτήρια τείο «Οι Αθεράπευγλυπτού από τον Κ. Παπούλια. φυλακίων, η διαθέσιμη στρατιωτιτοι». από 1η σελ. μέσα σε αυτά για να πάρουν από μετρη- κή δύναμη στο Πωγώνι μειώθηκε Στη συνέχεια τά και άλλα τιμαλφή, μέχρι και… κατά πολύ. «Έτσι τα σύνορά μας έέγινε επιμνημόσυνη γιναν κυριολεκτικά «ξέφραγο αμπέτρόφιμα! δέηση και κατάθεση ανοίγοντας το δρόμο για τη διαστεφάνων στο Ηρώο Η στοιχειώδης ασφάλεια… λι», κίνηση όχι μόνο λαθρομεταναστών Μπιζανομάχων. Χαρακτηριστική της κατάστα- αλλά και κάθε είδους κακοποιών Επίσης, στο σης στην οποία έχουν φθάσει οι που επιδίδονται ανενόχλητοι σε Λόφο της Δουρούτης κάτοικοι πολλών μικρών και ορει- «πλιάτσικο», χωρίς να λογαριάσουέγινε τελετή προς τινών ακριτικών χωριών είναι η επι- με το λαθρεμπόριο και τη διακίνηση μή των «έξι παλληκαστολή της Αδελφότητας Κερασοβι- ναρκωτικών» σημειώνεται. ριών, των πεσόντων τών Πωγωνίου προς το Υπουργείο στο Λόφο της ΔουΗ ανάγκη… Προστασίας του Πολίτη, το δήμαρρούτης», κατά την χο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, Σε έντονο ύφος η Αδελφότητα παραμονή της απετους δημοτικούς συμβούλους Πω- σημειώνει ότι «είναι εθνική ανάγκη λευθέρωσης της πόγωνίου και την Αστυνομική Διεύ- επιτέλους η ελληνική πολιτεία να αλης μας. Ο ΑντιπρύΦΩTO «Π.Λ.» θυνση Ιωαννίνων. σχοληθεί με τα προβλήματα του τανης του ΠανεπιΌπως αναφέρεται (την επιστο- Πωγωνίου και ιδιαίτερα με εκείνο στημίου Ιωαννίνων Από την ξενάγηση στην έκθεση «Η Απελευλή υπογράφουν ο Πρόεδρος Αρι- της ανεξέλεγκτης εγκληματικότηΓιώργος Καψάλης θέρωση των Ιωαννίνων όπως αποτυπώθηστοτέλης Τζαβέλλας και ο Γ.Γ. τας, επανδρώνοντας άμεσα και καεκφώνησε σύντομη κε στον Τύπο της εποχής»… Γιώργος Λιάγκος) δεν υπάρχει α- τά απόλυτη προτεραιότητα τα ομιλία, ενώ μικρά κόμα και η στοιχειώδης ασφάλεια, στρατιωτικά φυλάκια και τα αστυπαιδιά απήγγειλαν ποιήματα. τόσο στο χωριό, στο Κεράσοβο ό- νομικά τμήματα για να προστατευ Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εσο και στα υπόλοιπα παραμεθόρια τεί η ζωή, η τιμή και η περιουσία γκαινίασε την έκθεση του Ηπειρώτη διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη χωριά της ευαίσθητης ακριτικής ε- των κατοίκων του, οι οποίοι εκτός Θεόδωρου Παπαγιάννη, με τίτλο «Το ψωμί», στον εκθεσιακό χώρο παρχίας Πωγωνίου. Η Αδελφότητα του ότι φυλούν κυριολεκτικά Θερτου Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ηπείρου. επικαλείται μια σειρά από συγκε- μοπύλες κατέβαλαν και καταβά Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε το μεσημέρι τα αποκαλυκριμένα περιστατικά με ληστείες λουν ως νομοταγείς πολίτες κάθε πτήρια γλυπτού που φιλοτέχνησε ο Κώστας Βαρώτσος κατά την και διαρρήξεις, γεγονότα που φα- είδους φόρους και χαράτσια». τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας του Κάστρου σε «πλατεία Μίνερώνουν ανάγλυφα το μέγεθος νωος Σ. Μάτσα». του προβλήματος, που θα οδηγήΘα δώσει «ανάσα»… Με επιτυχία έγινε η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννισει με μαθηματική ακρίβεια και Πάντως, είναι γεγονός, ότι πρέτών στο Πνευματικό Κέντρο, όπου μίλησε ο Ηπειρώτης ποιητής Μιστην εθνική αποσταθεροποίηση πει να εξεταστούν πολλές λύσεις χάλης Γκανάς με θέμα «Λόγος πολυφωνικός για τα Γιάννενα τα ετης περιοχής. για την λύση του παραπάνω προλεύθερα, τα γυάλινα και τα μαλαματένια». Το «παρών» έδωσε και ο «Κλείνουν τα μάτια…»! βλήματος. Μια από αυτές, θα ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο δήμαρχος Ιωαναναμφίβολα η ενδεχόμενη δημινίνων Φιλ. Φίλιος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι Ακόμη, καταγγέλλει το γεγο- ουργία της Ειδικής Οικονομικής «σήμερα έχει μεγάλη σημασία να κοιτάξουμε πλέον μπροστά. Η κανός, ότι οι αρμόδιες αρχές «κλεί- Ζώνης στο Πωγώνι, αλλά και αυτή τάσταση στην πατρίδα μας είναι δύσκολη. Η οικονομική κρίση έχει νουν τα μάτια», «κωφεύουν» και του Κέντρου Κράτησης Μετανααγγίξει τον κάθε Έλληνα. Έπληξε τα νοικοκυριά. Άδικα». Τον Πρόεδρο «προσπερνούν» το διαρκώς διο- στών στην Κακαβιά. της Δημοκρατίας προσφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουγκούμενο πρόβλημα της ανεξέλεΜπορεί κάποιοι να αντιδρούν λίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γιωτίτσας. Στη συνέχεια η Φιλαρμονική γκτης εγκληματικότητας. «Περιορί- σε αυτά τα ενδεχόμενα, όμως είναι του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε την όπερα «Ναμπούκο» του Βέρζονται σε κούφια δυστυχώς λόγια βέβαιο, πως έτσι, θα ενισχυθεί η αντι. για την ανάπτυξη της επαρχίας μέ- στυνομική δύναμη και βεβαίως το Τέλος, έγινε ξενάγηση στην έκθεση «H απελευθέρωση των Iωσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, α- Πωγωνι θα γίνει πόλος έλξης πολαννίνων όπως αποτυπώθηκε στον Τύπο της εποχής» από το ιστοδιαφορώντας παντελώς για την τύ- λών ανέργων, ειδικά νέων, που θα ρικό αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, που βρίσκεται στον εκθεσιακό χη των λιγοστών –πλέον- κατοίκων θελήσουν να πιάσουν δουλειά στις χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Εθνική ανάγκη να μην ερημώσουν οι ακριτικές περιοχές της Ηπείρου

ΦΩTO «Π.Λ.»

Η πορεία του ΠΑΜΕ που κατέληξε στην Εφορία. Πάντως, οι πορείες, οι οποίες συνέπεσαν χρονικά με επετειακές εκδηλώσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων, διεξήχθησαν με ειρηνικό τρόπο.

Η πορεία του ΠΑΜΕ Τον… χορό των συλλαλητηρίων άνοιξε χθες το τοπικό ΠΑΜΕ με συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο. Η συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών σ’ αυτήν ήταν αυξημένη. Ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου, με πανό και συνθήματα, η οποία στη συνέχεια διέσχισε κεντρικούς δρόμους της αγοράς και κατέληξε έξω από την Εφορία.

ΕΚΙ - ΑΔΕΔΥ Αρκετά ογκώδες ήταν και το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση του κόσμου έγινε στο κάτω μέρος της οδού Αβέρωφ και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατοϋπαλληλικών σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων, σύλλογοι της πόλης, φοιτητές και αριστερές οργανώσεις. Η πορεία ανέβηκε την Αβέρωφ και κατέληξε έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου και διαλύθηκε ειρηνικά.

Ο Πρόεδρος ΕΚΙ «Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση δεν πάει άλλο. Είναι καταστροφική, έχει ισοπεδώσει τα πάντα, έχει κάνει την οικονομία να

O Kαιρός σήμερα Ασθενής βροχόπτωση θα εκδηλωθεί, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 4 έως 5 βαθμούς Κελσίου και μέτριους ανατολικούς ανέμους ως 4 μποφόρ.

βας. Μιλώντας στον «Π.Λ.», σημείωσε πως «το μήνυμα που στείλαμε ήταν ότι η ακολουθούμενη πολιτική δεν δίνει ελπίδα και διέξοδο στην κοινωνία, άρα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να αλλάξει για να σωθεί η χώρα». Ο κ. Γρίβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι το χθεσινό συλλαλητήριο διεξήχθη αγωνιστικά και ειρηνικά χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. «Η Γιαννιώτικη κοινωνία απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικεί τα αιτήματά της με ειρηνικό τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτά τα μαγαζιά Κανονικά λειτούργησε πάντως η αγορά των Ιωαννίνων χθες, καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος δεν έλαβε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων. Όπως ανέφερε σχετικά στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρός του Γιώργος Νταλαμάγκας, οι εποχές είναι πολύ δύσκολες και οι έμποροι της πόλης μας δεν έχουν την πολυτέλεια να κατεβάζουν ρολά στα μαγαζιά τους ούτε για μία μέρα, γιατί έτσι χάνουν τα 50 ή 100 ευρώ που πιθανώς θα εισέπρατταν, τη στιγμή που οι επιταγές τους σφραγίζονται ακόμα και για ελάχιστα ποσά! «Συμπαραστεκόμαστε στους υπαλλήλους, όμως κι εμείς είμαστε πια σε πολύ δύσκολη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά.

…Και οι τράπεζες Όσον αφορά τις τράπεζες, κλειστά παρέμειναν χθες μόνο τα υποκαταστήματα της Εθνικής, οι υπάλληλοι των οποίων συμμετείχαν στην απεργία. Οι ιδιωτικές τράπεζες λειτούργησαν κανονικά σχεδόν στο σύνολό τους.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι Ελάχιστοι ήταν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι που συμμετείχαν χθες στον συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Κουτσελιού, που έγινε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

της παραμεθόριας επαρχίας μας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων. Να σημειωθεί, ότι το Σώμα Συνοριακής Φύλαξης ενσωματώθηκε στην Αστυνομία και κατέληξε στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι περιπολίες στο Πωγώνι να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Παράλληλα, με τις συνεχείς μειώσεις της στρατιωτικής θητείας και των επανδρωμένων παραμεθόριων

επιχειρήσεις της ΕΟΖ. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα χρειάζονται άμεσες και ολοκληρωμένες λύσεις, για να αποφευχθεί η οριστική ερήμωση της Ηπειρωτικής υπαίθρου. Και είναι βέβαιο, ότι κανείς δεν πρέπει να κωλυσιεργήσει, μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο…Να σημειωθεί, ότι την Τρίτη έγινε στα οχυρά του Μπιζανίου επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία αρκετών πολιτών και αρχών, παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι. Επίσης, έγινε τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση και αναπαράσταση της παράδοσης των οχυρών από την 8η Μεραρχία. Τέλος, το βράδυ της Τρίτης απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Δήμο Ιωαννιτών και στην 8η Μεραρχία Ηπείρου – Κατσιμήτρος από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.


Σελ. 16η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Εντολή Σαμαρά προς Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης:

Επισπεύστε τα μέτρα για τους αγρότες

• Εντολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την υλοποίηση των μέτρων για τους αγρότες, έδωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των επαφών που ξεκίνησε χθες ο Πρωθυπουργός με τις ηγεσίες των Υπουργείων. Η εντολή που πήραν από τον Αντώνη Σαμαρά είναι να επισπεύ-

σουν την υλοποίηση των μέτρων για τους αγρότες αλλά και του πακέτου των μέτρων στο οποίο είχαν καταλήξει. Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΜάξιΧαρακόπουλος, μος εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικό τομέα και λάβαμε οδηγίες για την ταχύτερη επίλυση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων που έχουμε».

Από την Ολομέλεια του ΣτΕ:

Αντισυνταγματική κρίθηκε η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο • Αντισυνταγματική και παράνομη κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν.4024/2011). Σύμφωνα με πληροφορίες οι

σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου.

Έως και 35% έπεσαν οι τιμές των ακινήτων στην Ήπειρο!.. τα περισσότερα ακίνητα (ακόμη και όσα έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια) να μην βρίσκουν ανταπόκριση. Για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αρκεί να σημειωθεί, ότι η Ήπειρος είναι από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση σε όλη τη χώρα στις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο! Ειδικά στα Γιάννινα, από την αρχή της κρίσης η μείωση αγγίζει το 25%, ενώ στα παλιά ακίνητα αγγίζει το 35%. Όπως είναι λογικό, η μικρότερη μείωση έχει συντελεστεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες από άλλες περιοχές! από 1η σελ.

Τα στοιχεία… Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, στα Γιάννινα, εκτός του ιστορικού κέντρου, η κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο είναι στα 1500 ευρώ και η ανώτερη στα 1800. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι από τις πιο φθηνές, σε σύγκριση με τις άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Στην Άρτα, η κατώτερη τιμή είναι τα 2000 ευρώ ανά τετραγωνικό και η ανώτερη τα 3500, στην Ηγουμενίτσα η κατώτερη είναι τα 1500

και η ανώτερη τα 2000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Πρέβεζα η κατώτερη τιμή είναι στα 1400 ευρώ και η ανώτερη στα 1700 ευρώ το τετραγωνικό. Η Ήπειρος δεν ξεφεύγει από το μέσο όρο άλλων περιοχών της χώρας, όπως για παράδειγμα στα Τρίκαλα, όπου η κατώτερη τιμή είναι στα 1400 ευρώ το τετραγωνικό και η ανώτερη στα 1800, όπως ακριβώς και στη Λάρισα.

Μέτρα-ανάσα… Είναι δεδομένο, ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά, όμως με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να έχει «βυθιστεί», η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι η λήψη μέτρων- ανάσα, που θα δώσουν ζωή στην οικοδομή και εν γένει στον κλάδο των ακινήτων. Μόνο τότε, θα αξιοποιηθούν στο έπακρο και οι ευκαιρίες αγοράς ακινήτων που εμφανίζονται στην περιοχή μας. «Όσο και να πέσουν οι τιμές, δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ελεύθερη πτώση των μισθών και των συντάξεων. Αυτό, σε συνάρτηση με τους φόρους δημιουργεί ένα εντελώς αρνητικό κλίμα για την αγορά και μέχρι στιγμής «φως» δεν φαίνεται στην άκρη του τούνελ» εξηγούν κύκλοι της αγοράς ακινήτων.

Οξύνονται τα πνεύματα στο ΠΑΣΟΚ

Με γροθιές και καρεκλιές «προθερμαίνονται» για το Συνέδριο!

 Πρωτοφανή επεισόδια χθες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος • Σοβαρό επεισόδιο με γροθιές και... καρεκλιές μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με αφορμή τις καταγγελίες που υπάρχουν για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Ειδικότερα, κορυφαία μέλη της ΚΟΕΣ, μεταξύ των οποίων, οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Κώστας Πανταζής και Γρηγόρης Φελώνης επιτέθηκαν στους γραμματείς δύο Νομαρχιακών Επιτροπών, κυρίους Αξαρλή και Σωτηρόπουλο όταν εκείνοι υποστήριξαν ότι δρομολογούνται αδιαφανείς διαδικασίες ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι λήγουν την Πέμπτη οι προθεσμίες για να κατατεθούν οι υποψηφιότητες των συνέδρων χωρίς όμως να έχει "βγει" το μέτρο για την εκλογή τους. Τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Φελώνης άρχισε να επιτίθεται φραστικά στα 75 στελέχη που είχαν υπογράψει πριν

μερικές ημέρες κείμενο - παρέμβαση, στο οποίο έκαναν λόγο για «αδιαφανείς μεθοδεύσεις», να πετάξει τα δύο κείμενα που εξέ-

δωσαν προχθές η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Παναγιωτακόπουλου και η ομάδα των δέκα του κ. Καρχιμάκη, λέγοντας πως αυτά είναι πολιτικές αλητείες. Κάπου εκεί η κατάσταση ξέφυγε και ο κ. Αξαρλής γρονθοκόπησε τον κ. Φελώνη. Ο χαμός που ακολούθησε είναι... αντιληπτός, η συνέχεια δόθηκε με καρεκλιές και έπειτα από αρκετή ώρα τα πνεύματα ηρέμησε αφού μπήκαν στη μέση αρκετοί «σύντροφοι» για να τους χωρίσουν.

Αναμένεται επιστολή Βενιζέλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής

Σήμερα, εκτός απρόοπτου, η «επίσημη» επιστροφή Μιχ. Κασσή στο ΠΑΣΟΚ • Προς επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ είναι οι διαγραφέντες βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κασσής, Γιάννης Κουτσούκος και Άντζελα Γκερέκου. Οι βουλευτές είχαν διαγραφεί (μαζί με τους κυρίους Μπόλαρη και Παραστατίδη) μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, στις αρχές Νοεμβρίου του 2012. Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, σήμερα αναμένεται ο κ. Βενιζέλος να ενημερώσει σχετικά με επιστολή του τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την επιστροφή των «4» στην Κ.Ο.

H κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου Στην προχθεσινή κλήρωση (τρίδυμος λαχνός) του Λαϊκού Λαχείου, κληρώθηκαν οι παρακάτω αριθμοί που κερδίζουν αντίστοιχα ποσά:

A’ ΛAXNOΣ TPIΔYMOY MEΓAΛOΣ ΛAXNOΣ: O αριθμός 13143 της 7ης σειράς, στοιχείο Β, κερδίζει 300.000 Eυρώ. YΠOΛOIΠA ΣTOIXEIA: O αριθμός 13143 της 7ης σειράς, στοιχεία Α+Γ+Δ+Ε κερδίζει 80.000 Eυρώ. B’ ΛAXNOΣ TPIΔYMOY: O αριθμός 13143 της 8ης σειράς, στοιχεία A-E, κερδίζει 100.000 Eυρώ.

Γ’ ΛAXNOΣ TPIΔYMOY: O αριθμός 13143 της 6ης σειράς, στοιχεία A-E, κερδίζει 100.000 Eυρώ. O ίδιος αριθμός (13143) ανεξαρτήτως σειράς κερδίζει από 75.000 Eυρώ. O αριθμός 53040 κερδίζει 10.000 Eυρώ. O αριθμός 68956 κερδίζει 5.000 Eυρώ. Aπό 1.000 Eυρώ κερδίζουν οι αριθμοί: 1040 22116 40117 60187

5083 23835 43266 64949

AΘΛ HTIKA

Διακρίσεις του «ΝΗΡΕΑ» • Ένα χρυσό, ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια καθώς και πλασαρίσματα στις οκτάδες πέτυχαν οι μικροί αθλητές των αγωνιστικών κατηγοριών του Νηρέα Ιωαννίνων. Αναλυτικά: Η Εβελίνα Μπομπουγιάννη κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα 800 μ. ελεύθερο, αργυρό στα 400 μ. μικτή ατομική και χάλκινο στα 200 μέτρα ύπτιο της κατηγορίας παγκορασίδων. Ο Αλέξανδρος Κατιρτσίδης κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στα

100 και 200 μ. πεταλούδα και έβδομη θέση στα 100 μ. ελεύθερο της κατηγορίας παμπαίδων. Η Κατερίνα Βλάχου κατέκτησε έβδομη θέση στα 400 μ. μικτή, όγδοη στα 100 μ. πεταλούδα και δέκατη τέταρτη στα 200 μ. ύπτιο κατηγορίας παγκορασίδων Α. Ο Γιώργος Δογορίτης κατέκτησε έβδομη θέση στα 200 μ. πεταλούδα και δέκατη τρίτη στα 100 μ. κατηγορίας παμπαίδων Α. Τέλος, ο Αθανάσιος Σαλούκας κατέκτησε δέκατη θέση στα 100 μ. πρόσθιο κατηγορίας παμπαίδων Β. Προπονητής των αθλητών είναι ο κ. Πέτρος Δογορίτης.

Διαμαρτυρία του ΑΓΣΙ • Με ανακοίνωσή του το τμήμα Βόλεϊ του Α.Γ.Σ.Ι. διαμαρτύρεται για τα έκτροπα που έγιναν στο κλειστό γυμναστήριο Κόνιτσας στο παιχνίδι με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης που διεξήχθη στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος Εφήβων. Ο ΑΓΣΙ κάνει λόγο για προσθαφαιρέσεις στην ομάδα του Ηρακλή που έγιναν με την ανοχή της Ομοσπονδίας, ενώ εκφράζει παράπονα και για τη διαιτησία. «Δεν θα επιτρέψουμε όλοι εμείς μια μικρή ομάδα ανθρώπων να ασελγεί στον περήφανο και ιστορικό σύλλογό μας. Θα μας βρουν απέναντί τους, σε ότι άσχημο επιχειρήσουν στο μέλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση.

7867 29013 48573 75701

17738 35900 55941

Από τη νέα σχολική χρονιά

Με εξετάσεις οι εισαγωγές μαθητών στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια • Μέσω της διεξαγωγής εξετάσεων θα εισάγονται οι μαθητές στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια από το σχολικό έτος 2013-14, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πειραματικό Γυμνάσιο θα αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας, τα μαθηματικά και τη φυσική. Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πειραματικό Λύκειο θα εξετάζονται με την ίδια διαδικασία στην κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας και στα μαθη-

ματικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, για το τεστ δεξιοτήτων δεν θα ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και σε καμία περίπτωση δεν θα ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση. Η εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα - Πειραματικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία θα συνεχίσει να γίνεται με κλήρωση.

Από το αστυνοµικό δελτίο

Τρεις συλλήψεις για κατοχή χασίς • Τρεις συλλήψεις για κατοχή χασίς έγιναν τα τελευταία 24ωρα σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα. Ειδικότερα, στα Γιάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών συνελήφθη 29χρονος έλληνας, καθώς σε έρευνα που έγινε σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε χασίς συνολικού βάρους 40,5 γραμμαρίων. Στην Ηγουμενίτσα συνελήφθη 29χρονος Γεωργιανός από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, καθώς μετά από έλεγχο που έγινε με τη συνδρομή σκύλου, βρέθηκε κρυμμένo σε θήκη στην πόρτα του συνοδηγού συσκευασμένο χασίς «σοκολάτα» βάρους 8,8 γραμμαρίων. Στην Πρέβεζας για κατοχή μικρής ποσότητας χασίς συνελήφθη από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ένας 37χρονος.

Έλληνας μετέφερε δύο λαθρομετανάστες • Ένα ακόμη δρομολόγιο μεταφοράς λαθρομεταναστών προς το εσωτερικό της χώρας, «σταμάτησαν» αστυνομικοί των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα με τη συνεργασία του Β’ τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου και της ΟΠΚΕ, στο 15ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης, συνελήφθη 43χρονος Έλληνας να μεταφέρει με Ι.Χ. αυτοκίνητο, δύο Αλβανούς λαθρομετανάστες ηλικίας 24 και 22 ετών αντίστοιχα. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1030 ευρώ, 1700 λεκ Αλβανίας, ένα δολάριο ΗΠΑ και δύο λέβα Βουλγαρίας. Επίσης κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο που τους μετέφερε.

Τούρκος και Αλβανοί με πλαστά χαρτιά • 43χρονος Τούρκος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, καθώς σε έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε ότι η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης που είχαν εκδοθεί από Βουλγαρικές αρχές ήταν πλαστά. Στα Γιάννινα από αστυνομικούς της Ασφάλειας, συνελήφθησαν δύο Αλβανοί, ηλικίας 26 και 31 χρόνων, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν διαπιστώθηκε ότι κατείχαν πλαστά διαβατήρια Αλβανίας. Επίσης σε βάρος του 26χρονου διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης στην Ελλάδα.

Συνελήφθη φυγόποινος • Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Άρτας συνέλαβαν στον Άγιο Δημήτριο 46χρονο Αλβανό σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 30 ημερών και χρηματική ποινή για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ..

Tου BAΓΓEΛH ΛEKKOY

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ... ΑΛΛΟΙ • Την ώρα που στο Ελληνικό ποδόσφαιρο κυνηγάνε τα ευρώ με το... δίκανο, ο 33χρονος Άγγελος Χαριστέας (φωτό) έγινε δεκτός με τιμές... «ήρωα» στη Σαουδική Αραβία απ’ τους οπαδούς της Αλ Νασρ. Πεντακόσια χιλιαρικάκια θα τσεπώσει απ’ τους Σαουδάραβες ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική μας ομάδα για ένα τρίμηνο παραμονής στους... Βεδουΐνους. Ποσό εξωπραγματικό για τα δεδομένα της εγχώρις αγοράς όπου οι παίκτες (ακόμα και μεγάλων ομάδων) δεν μπορούν να βάλουν... βενζίνη στα μηχανάκια τους για να μπορέσουν να μεταβούν για προπόνηση. Στην ΑΕΚ των... χιλίων (και όχι μόνο) προβλημάτων κάποιος... γαλαντόμος απ’ την Κύπρο, η οποία συγκλονίζεται απ’ τους στημένους αγώνες, θέλει να βάλει 400.000 ευρώ για να διευκολύνει στο μεγάλο ταμειακό πρόβλημα που υφίσταται. Οι παίκτες που ομολογουμένως καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό κάνουν «κρα» για να δουν το... χρώμα του χρήματος. Στον Παναθηναϊκό των «μεγάλων»... αποφάσεων και της ανούσιας προοπτικής η κατάσταση είναι εντελώς ρευστή. Ποιος περίμενε 8 αγωνιστικές πριν το φινάλε ότι οι βάζελοι θα ήταν 31 !!! ολόκλη-

ρους βαθμούς πίσω απ’ τον Ολυμπιακό, πέντε πριν την είσοδο στα PLAY OFF και έξι απ’ τη γραμμή που οδηγεί στην παρακάτω κατηγορία. Στον Παναθηναϊκό έχουν παρθεί μέτρα εντελώς εκτός λογικής και ο «λογαριασμός»... πληρώνεται στους αγωνιστικούς χώρους. ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης θα δώσουν σκληρή «μάχη» για τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Και οι δύο δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, γεγονός μεγάλης σημασίας για τα τρέχοντα του εγχώριου επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Οι Μπακοκαϋμενάκηδες στην ομάδα της Τρίπολης και ο... «τσάρος» Ιβάν Σαββίδης έχουν δημιουργήσει σίγουρες καταστάσεις. Τα ίδια ισχύουν και για τον Ατρόμητο Αθηνών του Γιώργου Σπανού. Από κει και κάτω όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Για τις αδειοδοτήσεις στο καινούργιο πρωτάθλημα θα «κλάψουν μανούλες» αφού η ασυνέπεια σε μεγάλες υποχρεώσεις έχει γίνει «νόμος» τα τελευταία χρόνια. Με τα δεδομένα αυτά η πλειοψηφία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών «ζηλεύει» τον Χαριστέα, τον Τοροσίδη, τον Σαμαρά, τον Κ. Παπαδόπουλο, τον Ταχτσίδη και τους άλλους «ξενητεμένους» συναδέλφους τους που βιώνουν άλλες καταστάσεις, μακριά απ’ την ανέχεια και τη μιζέρια της ψωρωκώσταινας... Δυστυχώς η Ελλάδα κατάντησε χώρα προς αποφυγήν για κάθε επίπεδο και για όλες τις προοπτικές. Κρίμα, πραγματικά, γιατί οι καινούργιες γενιές δεν θάχουν στον ήλιο μοίρα και θα καταλήξουν να εργάζονται για ένα... χαρτζιλίκι. Εκείνη η ρημάδα η... ανάπτυξη ακόμα να... ξεμυτίσει;

proinoslogos21_02_2013  

newspapers

Advertisement