Page 5

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

Απαραίτητα κλειδάριθμος και ΙΒΑΝ

Στις 26 Μαΐου η πληρωμή εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων

Τ

 Διαφορετική φέτος η διαδικασία…

ον κωδικό τους στο Taxisnet (κλειδάριθμο) και το διεθνή αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) θα πρέπει να γνωρίζουν οι 50.000 έφοροι, δικαστικοί αντιπρόσωποι και γραμματείς εφορευτικών επιτροπών που μετέχουν στις εκλογές, προκειμένου να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Η πληρωμή συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ θα γίνει στους δικαιούχους τη Δευτέρα 26 Μαΐου. Η διαδικασία που ακολουθείται φέτος είναι διαφορετική σε σχέση με τις άλλες χρονιές όταν και η πληρωμή γινόταν από τις εφορίες. Φέτος τα Yπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών

Σχεδόν 50.000 κατοικίες κατέσχεσαν το 2013 οι ισπανικές τράπεζες! • Οι ισπανικές τράπεζες κατέσχεσαν σχεδόν 50.000 κατοικίες το 2013, 11,1% περισσότερες απ' όσες το 2012, καθώς οι υπερχρεωμένοι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Τράπεζα της Ισπανίας. Στη χώρα αυτή που επλήγη διπλά το 2008 από την οικονομική κρίση και το σκάσιμο της φούσκας στην αγορά ακινήτων της, η κεντρική τράπεζα άρχισε πέρυσι να δημοσιεύει στατιστικές για τις κατασχέσεις κατοικιών βασιζόμενη αρχικά σε μια δική της έρευνα μεταξύ των τραπεζών, πριν τις υποχρεώσει να της ανακοινώνουν τακτικά αυτά τα δεδομένα. Οι τράπεζες, οι οποίες έλαβαν το 2012 ευρωπαϊκή βοήθεια άνω των 40 δισ. ευρώ, κατάσχεσαν 49.694 κατοικίες το 2013. Η μεγάλη πλειονότητα (38.961) ήταν πρώτες κατοικίες, σε αντίθεση με τις δευτερεύουσες κατοικίες ή εκείνες που προορίζονται για ενοικίαση.

Έως το Σεπτέμβριο του 2019

Συντονισμός κεντρικών τραπεζών για τις συναλλαγές σε χρυσό • Συμφωνία για τον συντονισμό των συναλλαγών τους σε χρυσό έως το Σεπτέμβριο του 2019 συνομολόγησαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει να ισχύει από

τις 27 Σεπτεμβρίου 2014 και θα αναθεωρηθεί μετά από πέντε χρόνια. Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας συνίστανται στα εξής:  Ο χρυσός παραμένει σημαντικό στοιχείο των παγκόσμιων νομισματικών αποθεμάτων.  Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις συναλλαγές χρυσού έτσι ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις στην αγορά. Επιπλέον,  Οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι προ το παρόν, δεν έχουν σχέδια να πουλήσουν σημαντικές ποσότητες χρυσού. Τη συμφωνία υπογράφουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , όλες οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας και η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας . Στα 1.293,30 δολάρια ανά ουγγιά διαμορφωνόταν χθεςη τιμή του χρυσού με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τις προοπτικές της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο

διαχώρισαν σε δύο κατηγόριες τους διενεργούντες τις εκλογές:  Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται 10.000 έφοροι και δικαστικοί αντιπρόσωποι που κινήθηκαν εκτός νομού για να μετέχουν στις εκλογές οι οποίοι και προπληρώθηκαν τα οδοιπορικά και την εκλογική τους αποζημίωση μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.  Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται 50.000 περίπου έφοροι, δικαστικοί αντιπρόσωποι και γραμματείς που δεν κινήθηκαν εκτός νομού για να μετέχουν στις εκλογές και οι οποίοι θα πληρωθούν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με μια διαδικασία που γίνεται σε τρία βήματα.

Μείωση βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,15% θα προτείνει ο οικονομολόγος Π. Πρετ • Τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15% από το σημερινό 0,25%, θα προτείνει στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής ευρωτράπεζας Πέτερ Πρετ σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Επίσης αναμένεται να προτείνει τη διαμόρφωση για πρώτη φορά αρνητικού επιτοκίου στις καταθέσεις των τραπεζών που δέχεται η ΕΚΤ, ανέφερε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, χωρίς να επικαλείται πηγές.

Αρνητικά ξεκίνησε η εβδομάδα στις αγορές…

Με πτώση 1,99% έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο  Στις 1.066,54 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

• Με νέες ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην χθεσινή συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίσθηκε από υψηλή μεταβλητότητα. Αρχικά η αγορά αντέδρασε έντονα ανοδικά στον απόηχο των προχθεσινών εκλογών με τους επενδυτές να «βλέπουν» αποφυγή πολιτικών αναταράξεων μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει κέρδη που έφθασαν το 3,50%. Στη συνέχεια όμως εμφανίσθηκαν και πάλι οι πωλητές οδηγώντας την αγορά σε πτώση, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση και στα χαμη-

λότερα επίπεδα από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.066,54 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,99%. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου 2013 (1.033,23 μονάδες). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 310,16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,69%. Ανοδικά κινήθηκαν 49 μετοχές, 70 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Ο ΠΦΣ καταγγέλλει αυξήσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα • Αυξήσεις έως και 40% στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει την πώλησή τους εκτός φαρμακείων καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. «Φαίνεται πως το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου, αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Όχι όμως αυτά που υπόσχονταν το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά ακριβώς το αντίθετα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΠΦΣ. Σε μια καταγραφή των περιπτώσεων ο ΠΦΣ διαπιστώνει ότι «ήδη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας αύξησε την τιμή κατά 32% σε πασίγνωστο αναλγητικό. Το ίδιο ποσοστό αύξησης έγινε και σε γνωστό αποσυμφορητικό». «Δυστυχώς τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις δήθεν «συντεχνιακές» θέσεις των φαρμακοποιών που φώναζαν ότι το φάρμακο δεν είναι κοινό καταναλωτικό αγαθό και ότι οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε. Ελπίζουμε να μην θεωρηθεί και πάλι υπεύθυνο το … καρτέλ των φαρμακοποιών για τις αυξήσεις στις τιμές» σχολιάζει ο σύλλογος.

20 05 2014  

newspapers

20 05 2014  

newspapers

Advertisement