Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

Έτος 61ο - Aρ. φύλλου 17.268

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

Tιμή 0,60 €Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

http://www.proinoslogos.gremail:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Με κατάλληλη προβολή και αξιοποίηση θα εκτοξεύσουν την επισκεψιμότητα

ΜΝΗΜΕΙΑ -ΦΥΣΗ«ΑΤΟΥ»ΓΙΑ ΤΗΝΗΠΕΙΡΟ! Καινοτόμα προγράμματα, όπως οι «Πολιτιστικές Διαδρομές Όπως τις διατύπωσε η Ακαδημαϊκή Κοινότητα στα Γιάννενα … στα Αρχαία Θέατρα» και το «Epirus Trail» θα συμβάλλουν «Πλήθος» οι ενστάσεις πάνω στη στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού

συγχώνευση Πανεπιστήμιου - ΤΕΙ

• Αν και διανύουμε δύσκολες εποχές, με την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό πολίτες, αλλά και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Τουρισμός είναι ο μοναδικός ίσως κλάδος σήμερα, που θα μπο-

Τι επισήμαναν τμήματα, σχολές και σύλλογοι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου

• Προβληµατισµό, επιφυλακτικότητα, ενστάσεις και αντιπροτάσεις διατυπώνει η Ακαδηµαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, έναντι του σχεδίου νό-

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ ρούσε να… αναστήσει την οικονομία. Σ’ αυτή την φάση, η Ήπειρος όχι μόνο δεν θα πρέπει να λείπει, αλλά οφείλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στον τουριστικό «χάρτη» της χώρας. Και μπορεί στον αμιγώς καλοκαιρινό τουρισμό να μην είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τα… με-

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες σήμερα στον Υπ. Εσωτερικών σελ. 12

PEΠOPTAZ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Με επίκεντρο τα αρχαία µας µνηµεία, αλλά και την απαράµιλλη οµορφιά της Ηπειρωτικής φύσης, Περιφέρεια και ∆ήµοι δίνουν πλέον έµφαση στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισµού γαθήρια του είδους (ελληνικά νησιά και άλλα παραλιακά θέρετρα), έχει όμως άλλα κρυφά «χαρτιά» που εάν τα… παίξει σωστά σύντομα θα δει οφέλη τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και σε ό,τι αφορά στην προβολή της.

Σήμερα, μέσω του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω»

Μάθημα… εθελοντισμού για 350 μαθητές στα Γιάννενα!

 Παρεμβάσεις θα γίνουν στο κέντρο της πόλης, το Κάστρο και σε δύο σχολεία

• Η παιδεία και ιδίως η καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης στους πολίτες από µικρή ηλικία,

µεγάλων πόλεων όπως τα Γιάννενα. Από αυτή τη σκοπιά δράσεις µε εκπαιδευτικό και εθελοντικό χαρακτήρα όπως το «Νοιάζοµαι και ∆ρω» που υλοποιείται σήµερα και στην πόλη µας αποκτούν ιδιαίτερη σηµασία, ειδικά µάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σ’ αυτήν 4η σελ.

Εναλλακτικός τουρισμός… Με επίκεντρο την απαράμιλλη ομορφιά της Ηπειρωτικής φύσης και τον πλούσιο 11η σελ.

Νέα… επιτυχία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Χάθηκαν 5,2 εκ. ευρώ για την προώθηση της φέτας σε Ευρώπη και Αμερική!

 Καρατομήθηκε το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ευθύνες στον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης επιρρίπτουν Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ

• Μείζον πολιτικό ζήτηµα προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου, να «καρατοµήσει» το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΕΛΓΟ – ∆ΗΜΗΤΡΑ, το οποίο έχασε τις προθεσµίες σύναψης σύµβασης (13 Μαΐου 2018) για το Κοινοτικό Πρόγραµµα Προώθησης της φέτας.

Από περιπολούντες αστυνομικούς στα Γιάννενα µε στόχο τη µετατροπή τους σε άτοµα ενεργά και ευαισθητοποιηµένα σχετικά µε την προστασία του αστικού περιβάλλοντος είναι η µόνη απάντηση στην όλο και πιο έντονη αισθητική υποβάθµιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ:

Tου Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ

 σελ.

7

Στα… πράσα πιάστηκε 24χρονος που «ρουφούσε» βενζίνη από Ι.Χ. 53χρονος καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης

• Τα ακριβά καύσιµα που «καίνε» τελευταία τις τσέπες των καταναλωτών ήταν αυτό που ώθησε έναν 24χρονο στα Γιάννενα να κλέψει βενζίνη από σταθµευµένο όχηµα, ή απλώς ήταν µια παραβατική πράξη που καταγράφηκε, όπως τόσες άλλες καθηµερινά στο αστυνοµικό δελτίο; Βέβαια, κανείς δεν ξέρει τι ώθησε τον νεαρό να προ- 11η σελ.

Δ ιαπιστώσεις...

Το χρήμα, αυτός ο μεγάλος φονιάς! Γράφει η ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ

 Είναι παγκόσµια, δυστυχώς και βεβαιωµένη αλήθεια απ’ το χρόνο, ότι ο άνθρωπος προκειµένου να κερδίσει χρήµατα, µπορεί, δύναται, να ξεπεράσει και τη µεγαλύτερη θηριωδία και να µας συγχωρούν τα θηρία όταν τα συγκρίνουµε µε αυτή τη συνοµοταξία. Εκατοµµύρια ανθρώπων έχουν πεθάνει για το χρήµα! Το χρήµα δεν είναι πλέον Αξία αλλά Υπεραξία για την οποία ο άνθρωπος παύει να είναι άνθρωπος. Φυσικά «δεν κοµίζουµε γλαύκα» µε τα παραπάνω λόγια και είναι σ’ όλους µας 7η σελ.

µου για τη συνένωση του ιδρύµατος µε το ΤΕΙ Ηπείρου που έχει θέσει σε διαδικασία διαβούλευσης το υπουργείο Παιδείας. ∆εν υπάρχει τµήµα, σχολή ή άλλος συλλογικός φορέας του Πανεπιστηµίου, όπως ο Σύλλογος µελών ∆ΕΠ ή εκείνος του ∆ιοικητικού Προσωπικού που να µην εκφράζουν περισσότερο ή λιγότερο σηµαντικές αν-

τιρρήσεις για διάφορες παραµέτρους του νοµοσχεδίου, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο πολυσέλιδο έγγραφο που έδωσε χθες στη δηµοσιότητα το ίδρυµα, στο οποίο παρατίθενται οι επισηµάνσεις που έγιναν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Πρώτα τα όργανα

Πρώτη και βασική αντίρρηση εί-

ναι αυτή της Συγκλήτου για τη διατύπωση στο υπό διαβού- 11η σελ.

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές σε Πανεπ. Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου σελ. 2

Με την ανοχή των υπηρεσιών του Δήμου…

Και τα μνημεία γίνονται στόχος των βανδάλων στα Γιάννενα

Με την απόφαση του Υπουργού, δεν αντιµετωπίζεται το πρόβληµα που προκλήθηκε, καθώς χάνονται οριστικά τα εγκεκριµένα 5,2 εκ. ευρώ κοινοτικής συµµετοχής για την προώθηση της φέτας ως Προστατευόµενο Ονοµασίας Προέλευσης Προϊόντος (Π.Ο.Π.) 11η σελ.

Σύµφωνα µε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Εποικοδομητικόςοδιάλογος μετην ΑλβανίαγιατηνοριοθέτησητηςΑ.Ο.Ζ. • Στη σελίδα 12

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Για την εμφάνισή του στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό

Βραβείο - υποθήκη για το μέλλον στον Αλεξ. Νικολιά

 Τη νέα χρονιά θα δείξουμε τι αξίζουμε, δήλωσε ο ποδοσφαιριστής

• Η τελευταία βράβευση της φετινής χρονιάς έγινε χθες στο ΠΕΑΚΙ όπου ο γυµναστής του ΠΑΣ Βασίλης Αλεξίου παρέδωσε το βραβείο του πολυτιµότερου παίκτη στον Αλέξανδρο Νικολιά για την αναµέτρηση της 30ης αγωνιστικής µε τον Ολυµπιακό. «Πιστεύω τη νέα χρονιά ότι θα είµαστε λίγο πιο τυχεροί και θα µπορέσουµε να δείξουµε αυ- 11η σελ.

Οι ενστάσεις και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στη Σύγκλητο του Πανεπ. Ιωαννίνων για τη συγχώνευση µε το ΤΕΙ ήταν πολλές. Κανείς δεν ξέρει όµως αν θα ληφθούν υπόψη...

 Γεμάτη αφίσες και συνθήματα η διατηρητέα πύλη του αρχοντικού Ιωαννίδη

• ∆εν έχουν τέλος τα φαινόµενα βανδαλισµού, ιδίως σε κεντρικά σηµεία των Ιωαννίνων, εξαιτίας των οποίων η πόλη υποβαθµίζεται αισθητικά, ενώ οι επισκέπτες της αποκοµίζουν αρνητικές εντυπώσεις, σε µία περίοδο µάλιστα που οι τοπικοί φορείς εντείνουν τις προσπάθειές τους για προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό. Οι κάθε είδους βάνδαλοι δεν περιορίζονται µόνο στη διακόσµηση τοίχων και προσόψεων πολυκατοικιών και άλλων ιδιωτικών κτιρίων, αλλά φροντίζουν να αµαυ- 11η σελ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Η δημογραφική κρίση και πώς να την αντιμετωπίσουμε! Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

 Αντιµετωπίζουµε µία διπλή, εθνική και ευρωπαϊκή, κρίση, σε ό,τι αφορά το δηµογραφικό. Μελέτες που έγιναν στην Ε.Ε. το 2007 δείχνουν ότι η δηµογραφική δυναµική ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν το ξέσπασµα της οικονοµικής κρίσης το 2008-2009. Η Ε.Ε. δεν έχει κοινή πολιτική για το ∆ηµογραφικό και την Οικογένεια, απλά δηµιουργεί ένα θετικό περιβάλλον στο οποίο τα κράτη µέλη µπορούν να αξιοποιήσουν οικονοµικές 7η σελ.


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Από 7 π.μ. έως 7 μ.μ. η ψηφοφορία

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές σε Πανεπ. Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου Στην αύξηση του ποσοστού της ποντάρει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

• Στις κάλπες προσέρχονται σήµερα οι φοιτητές στα τριτοβάθµια ιδρύµατα όλης της χώρας, µε σκοπό να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στους φοιτητικούς συλλόγους. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ στις περισσότερες σχολές, µιας και ανάλογα µε τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, υπάρχει πάντα διαφοροποίηση. Στο παρελθόν, οι φοιτητικές εκλογές µονοπωλούσαν το ενδιαφέρον της νεολαίας και οι παρατάξεις ήταν άρρηκτα συνδεδεµένες µε τους κοµµατικούς τους φορείς. Στα αµφιθέατρα εκπρόσωποι των κοµµάτων έβγαζαν οµιλίες και παρακινούσαν τους φοιτητές να ψηφίσουν τις αντίστοιχες παρατάξεις, µε τα πολιτικά µηνύµατα που έβγαιναν από την κάλπη να διαδραµατίζουν το δικό τους ρόλο. Πλέον, σε µια περίοδο πολιτικής απαξίωσης όπου οι περισσότεροι νέοι δεν ασχολούνται ενεργά µε τα κοινά, το κλίµα είναι πιο υποτονικό. Παρόλα αυτά οι συσχετισµοί που προκύπτουν έχουν τη δική τους σηµασία, µε το κυρίαρχο ζητούµενο να αποτελεί η συµµετοχή των φοιτητών στις κάλπες.

Στο Πανεπ. Ιωαννίνων

Πέρυσι στο Πανεπ. Ιωαννίνων η συµµετοχή σχετικά και µε τη προπέρσινη χρονιά υπήρξε ικανοποιητική, µιας και 2.225 φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες. Η φοιτητική παράταξη της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ που πρόσκειται στη Νέα ∆ηµοκρατία ευελπιστεί σε άνοδο του ποσοστού της (46, 1% - 981 ψήφοι το 2017) και στο να αναδειχθεί πρώτη δύναµη σε σχολές όπου πέρυσι εξελέγησαν τόσο η Πανσπουδαστική Κ.Σ όσο και άλλα αριστερά σχήµατα (Χηµικό, Νηπιαγωγών, Φυσικό κ.ά).

Την Παρασκευή

Διακοπές ρεύματος σε χωριά των Ιωαννίνων

• Για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ∆Ε∆∆ΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύµατος µεθαύριο, Παρασκευή από τις 8:30 π.µ. έως τις 11:30 π.µ. στις παρακάτω περιοχές: Λεπτοκαρυά, Ραβενή, Χαραυγή, Καλλιθέα Φιλιατών και οικισµοί Αγ. Μαρίνας, Αγ. Παρασκευής και Αγ. Βαρβάρας. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύµα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.

Να ανεβάσει τα ποσοστά της επιχειρεί και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ενώ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος µπόλικα και διασπασµένα είναι τα σχήµατα που πρόσκεινται σε αριστερές εξωκοινοβουλευτικές δυνάµεις (Πορεία, ΕΑΑΚ, Αριστερή Ενότητα, Σπουδαστική Σοσιαλιστική Πάλη, Αγωνιστικές Κινήσεις). Για δεύτερη χρονιά ψηφοδέλτιο κατεβάζει σε ορισµένες σχολές (Ιστορικό, Φιλολογία) το ΜΠΛΟΚΟ, παράταξη που πλαισιώνεται από µέλη που ανήκουν κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, µε ελάχιστη πάντως απήχηση. Αξίζει να σηµειωθεί, ότι η ΠΑΣΠ, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ δεν αναµένεται να έχει ούτε φέτος εκπροσώπηση σε καµία Σχολή του Πανεπιστηµίου και του ΤΕΙ Ιωαννίνων.

Στο ΤΕΙ

Στο ΤΕΙ Ηπείρου (Ιωάννινα) τα πράγµατα µοιάζουν πιο ξεκάθαρα, µε την αυτοδυναµία της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ να αποτελεί εφικτό στόχο, ενώ οι υπόλοιπες δυο παρατάξεις που κατεβάζουν ψηφοδέλτιο είναι η Πανσπουδαστική και οι Αγωνιστικές Κινήσεις.

Συλλογή τροφίμων στο Κεφαλόβρυσο

• Εκδήλωση για συλλογή τροφίµων διοργανώνει την ερχόµενη ∆ευτέρα, από τις 8 π.µ. στην Πλατεία Κεφαλοβρύσου το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του ∆ήµου Πωγωνίου.

Η εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων με θέμα την αγάπη για τα παιδιά μας

• «Αλήθεια, ξέρουµε ν΄ αγαπάµε τα παιδιά µας;» ήταν το θέµα της οµιλίας του φιλολόγου και συγγραφέα Ευάγγελο Τσιρώνη στην εκδήλωση που οργάνωσε τη ∆ευτέρα ο Σύλλογος Πολύτεκνων Γονέων και Οικογενειών Ν. Ιωαννίνων. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε κατ΄ αρχήν στη σπουδαιότητα της Αγάπης γενικά για τον Άνθρωπο και ιδιαίτερα για το παιδί.

Φωτογραφική έκθεση

Τα βυρσοδεψεία της Άμφισσας στον Πολυχώρο «Χατζή»

• Τη φωτογραφική έκθεση µε τίτλο «Χάρµαινα, τα βυρσοδεψεία της Άµφισσας» παρουσιάζει ο Άρης Πιπέλιας έως τις 19 Μαΐου, στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «∆. Χατζής». Ώρες λειτουργίας: 11 έως 2 το πρωί και 6-9 το απόγευµα. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πνευµατικού Κέντρου ∆ήµου Ιωαννιτών. Η φηµισµένη Χάρµαινα είναι η συνοικία της Άµφισσας στην οποία επί πολλούς αιώνες ήταν συγκεντρωµένα όλα τα εργαστήρια που ασχολούνταν µε την κατεργασία του δέρµατος (Ταµπάκικα ή Ταµπακαριά). ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΣ ΕΦΕ∆ΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ NΠ∆∆ Αρ. Πρωτ.: 71

ANAKOINΩΣH

Ο Σύνδεσµος Εφέδρων Αξιωµατικών Νοµού Ιωαννίνων, συµµετέχει στην εκδήλωση πού διοργανώνει η Ανωτάτη Πανελλήνια Οµοσπονδία Εφέδρων Αξιωµατικών (Α.Π.Ο.Ε.Α.) την Τρίτη 29 Μαΐου 2018, ώρα 19:00, στο Πολεµικό Μουσείο Αθηνών, µε θέµα: "Τό µήνυµα της Αλώσεως: Μνήµη ή Λήθη της Ιστορίας Σήµερα;" Οµιλία από τον Οµότιµο Καθηγητή του Πανεπιστηµίου Αθηνών κ. Γρηγόριο Φ. Κωσταρά, µε προσκεκληµένους την Πολιτειακή, Πολιτική και Θρησκευτική Ηγεσία της Χώρας. Για το σκοπό αυτό θα δροµολογηθεί Λεωφορείο. Αναχώρηση από Ιωάννινα (Ακαδηµία) την Τρίτη 29.5.2018, ώρα 07:30. Επιστροφή αυθηµερόν µετά το πέρας της εκδήλωσης από το Πολεµικό Μουσείο Αθηνών και ώρα 21:00. Κόστος ανά άτοµο µε επιστροφή 25 ευρώ. Καλούνται οι συνάδελφοι και οι φίλοι των Εφέδρων Αξιωµατικών να δηλώσουν συµµετοχή µέχρι την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στα τηλέφωνα 6944 127 543 (Πρόεδρος Οδυσσέας Κιτσάκης) και 6932 521 094 (Γεν. Γραµµατέας Ιωάννης Χασιώτης). Ιωάννινα, 10 Μαΐου 2018 Ο Πρόεδρος: Οδυσσέας Κιτσάκης, Εφ. Ανθλγός (ΠΒ) Ο Γεν. Γραµµατέας: Ιωάννης Χασιώτης, Εφ. Ανθλγός (ΦΠΖ)

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Ξεκινάει την Παρασκευή

Οφθαλμολογική συνάντηση για δύο ημέρες στα Γιάννενα

• Eπιστηµονική συνάντηση µε τίτλο «Οφθαλµολογικοί διάλογοι – Προοπτικές και λύσεις», η οποία διοργανώνεται από το Κολλέγιο Ελλήνων Οφθαλµιάτρων, µε την επιστηµονική υποστήριξη της Οφθαλµολογικής Μονάδας Ηµερήσιας Νοσηλείας «Κέντρο Όρασης Ηπείρου» και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων θα λάβει χώρα στα Γιάννενα το διήµερο 18 και 19 Μαΐου. Σ’ αυτήν θα συµµετάσχουν οφθαλµίατροι απ’ όλη τη χώρα. Oι εργασίες της επιστηµονικής συνάντησης θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο «Epirus Palace» την ερχόµενη Παρασκευή, ώρες 14:00 –

20:30 και το Σάββατο, 19 Μαΐου, ώρες 09:00 – 21:00. Η συµµετοχή και η παρακολούθηση της επιστηµονικής συνάντησης είναι δωρεάν, ενώ η παρακολούθηση θα µοριοδοτηθεί µε 12 µόρια Συνεχιζόµενης Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία

Τα Μουσεία της Ηπείρου (δια) δικτυώνονται

 Οι προγραμματιζόμενες δράσεις στα Γιάννενα

• Η διαδικτυακή συνεργασία των τεσσάρων Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου, (Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουµενίτσας και Πρέβεζας), εγκαινιάζεται µεθαύριο, Παρασκευή, στο πλαίσιο του εορτασµού της ∆ιεθνούς Ηµέρας Μουσείων 2018. Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Τα Μουσεία της Ηπείρου (δια) δικτυώνονται», η δράση αποσκοπεί στη δηµιουργία ενός άτυπου δικτύου των τεσσάρων αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου, µε την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε επίπεδο προβολής, µε τη δηµιουργία κόµβων ενηµέρωσης και παράλληλων εκδηλώσεων σε κάθε Μουσείο. Οι προγραµµατιζόµενες δράσεις είναι οι εξής: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Προβολή οπτικοαστικού υλικού των Αρχαιολογικών Μουσείων Ηγουµενίτσας, Άρτας και Νικόπολης. Χρήση του Συστήµατος Αυτόµατης Ξενάγησης στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Ο επισκέπτης µε τη χρήση συσκευών αυτόµατης ξενάγησης (tablets) αποκτά πρόσβαση σε 70 επιλεγµένα αντικείµενα των θεµατικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Οι συσκευές αυτόµατης ξενάγησης διατίθενται στους επισκέπτες στην είσοδο του Μουσείου. Χρήση της ψηφιακής εφαρµογής, µε τίτλο: “Οι περιπέτειες του Μολοσσίδη: Το ταξίδι του Τιµόδαµου”. Η εφαρµογή απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών και είναι σχεδιασµένη για οθόνη αφής. Είναι δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) και διατίθεται δωρεάν, µέσω του διαδικτυακού τόπου www.amio.gr του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, για τα λειτουργικά συστήµατα φορητών συσκευών: Android 4.2 και iOS 7.

 Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Φωτο-µατιές στο Μουσείο". Η έκθεση, η οποία γίνεται σε συνεργασία µε οµάδες ερασιτεχνών φωτογράφων των Ιωαννίνων (Φωτογραφική Οµάδα Ιωαννίνων, Φωτογραφικός Σύλλογος Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Φωτογραφιστές Φωτόραση – Λέσχη ∆ηµιουργικής Φωτογραφίας), θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της διασύνδεσης του Μουσείου µε την τοπική κοινωνία. Αρχαιολογικός Χώρος Εσωτερικής Ακρόπολης Κάστρου Ιωαννίνων Στο χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ) θα πραγµατοποιηθεί σε συνεργασία µε το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύµατος Οµίλου Πειραιώς, παιχνίδι χαµένου θησαυρού, µε τίτλο: Ιτς Καλέ: κρυµµένοι µύθοι και ιστορίες, το οποίο θα απευθύνεται σε σχολικές οµάδες Γυµνασίου και Λυκείου. Οι µαθητές, µε τη βοήθεια ψηφιακής εφαρµογής θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και στις συλλογές των µουσείων, και θα µετέχουν σε δραστηριότητες, µέσα από τις οποίες θα ανακαλύψουν ιστορίες και µύθους, που κρύβονται πίσω από τα κτήρια και τα εκθέµατα. Ώρα έναρξης των δράσεων: 9 π.µ. Η συµµετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαιτείται η δήλωση συµµετοχής. Μεθαύριο, Παρασκευή η είσοδος στα Μουσεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κοινό τραπέζι και γλέντι στο πανηγύρι της Πωγωνιανής • Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πωγωνιανής, σε συνεργασία και με τους άλλους τοπικούς φορείς (Φιλ/κό Σύλλογο, Δήμο, κλπ.), ανακοινώνει ότι το κοινό τραπέζι και το γλέντι για το πανηγύρι του χωριού μας θα γίνει το μεσημέρι (μετά τη Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία) της Κυριακής 20 Μαΐου 2018. Καλούμε όλους τους χωριανούς και φίλους και τους παλιούς μαθητές του Γυμνασίου Πωγωνιανής να παραβρεθούν στην ωραία αυτή παραδοσιακή εκδήλωση. ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΣ ΕΦΕ∆ΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ NΠ∆∆ Αρ. Πρωτ.: 70

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύνδεσµος Εφέδρων Αξιωµατικών Νοµού Ιωαννίνων, στα πλαίσια της ενηµέρωσης των πολιτών για την Εφεδρεία, την Εθνοφυλακή, τους Εφέδρους Αξιωµατικούς και τον ρόλο τους στο αµυντικό δόγµα της χώρας µας, διοργανώνει Εκδήλωση στο Μέτσοβο Ιωαννίνων, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ώρα 19:30, στην αίθουσα της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής Μετσόβου (Κεντρική Πλατεία). Οµιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσµου Εφέδρων Αξιωµατικών Νοµού Ιωαννίνων (Σ.Ε.Α.Ν.Ι.) κ. Οδυσσέας Κιτσάκης, Πολιτικός Επιστήµονας. Παρακαλούµε να τιµήσετε µε την παρουσία σας την εκδήλωση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Ιωάννινα, 9 Μαΐου 2018 Για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο Ο Πρόεδρος: Οδυσσέας Κιτσάκης, Εφ. Ανθλγός (ΠΒ) Ο Γεν. Γραµµατέας: Ιωάννης Χασιώτης, Εφ. Ανθλγός (ΦΠΖ) Ο Έφορος Εκδηλώσεων: Βασίλειος Τσουτσοπλίδης, Εφ. Ανθλγός (ΠΖ)

KOINΩNIKA

Γνωστoπoιήσεις γάμων Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., ότι ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΙΤΣΑΡΑΣ του Δημητρίου και της Ελένης, το γένος Ευαγγελογιώργου, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑ του Παντελή και της Αικατερίνης, το γένος Πανούση, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στα Ιωάννινα. Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., ότι ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΟΣ του Χαραλάμπους και της Αθηνάς, το γένος Τζέτη, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα και η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΓΚΙΝΗ του Γεωργίου και της Βαρβάρας, το γένος Γεωργαρέλη, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στα Ιωάννινα. Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΠΡΙΝΟΥΛΑΣ του Χριστόδουλου και της Αθηνάς, το γένος Λώλη, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα και η ΑΛΕΞΙΑ ΤΣΙΟΤΑ του Απόστολου και της Βασιλικής, το γένος Κατωπόδη, που γεννήθηκε στον Κατσικά Παμβώτιδας Ιωαννίνων και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Δημαρχείο Ιωαννίνων. Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο SPARTAK MEMAJ του BARJAM και της FARO, το γένος ABNTI, που γεννήθηκε και κατοικεί στους Αγίους Σαράντα και η ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ του Σάββα και της Δωροθέας, το γένος Μπιμπίρη, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στους Αγίους Σαράντα Αλβανίας.

Το Σάββατο, 9 Ιουνίου, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ

Οι ΠΥΞ – ΛΑΞ στα Γιάννενα για μια μοναδική συναυλία

• Οι Πυξ Λαξ επιστρέφουν για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους, δίνοντας µια µοναδική συναυλία και στα Γιάννενα, το Σάββατο, 9 Ιουνίου, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ (εισιτήρια 15 ευρώ προπώληση, 17 ευρώ ταµείο). Εκτός από τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάµπη Στόκα, η µπάντα θα απαρτίζεται από µουσικούς που βρέθηκαν από την αρχή δίπλα στο συγκρότηµα: τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα), τον Γιώργο Γιαννόπουλο (τύµπανα) και τον Νίκο Γιαννάτο (µπάσο). Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει και γίνεται στα εξής ση-

µεία: Indian Rock CAFÉ (Ανεξαρτησίας 14, 2651 073190), ∆ίκτυο καταστηµάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ και www.tickethouse.gr • Για τις online αγορές καθώς και αυτές από τα καταστήµατα ΓΕΡΜΑΝΟΣ / COSMOTE υπάρχει 10% επιβάρυνση.

Ομιλία στην Άρτα για το Μουσείο Αργυροτεχνίας

• Oµιλία µε τίτλο «Με αφορµή το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα» θα δώσει ο Αρχιτέκτονας µηχανικός, Οµότιµος Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Κίζης σήµερα, Τετάρτη και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευµατικού Κέντρου της Μητροπόλεως Άρτας «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος». Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου οµιλιών Βραδιές Τετάρτης που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Αύριο (18.30)

Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο για το Ολοκαύτωμα • Διάλεξη με θέμα «Από την απουσία στη μνήμη: η αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος στον δημόσιο χώρο σε Ευρώπη και ΗΠΑ», θα δώσει ο ιστορικός της τέχνης Αλέξανδρος Τενεκετζής (διδάσκοντος Παν/μιου Ιωαννίνων και ΕΑΠ) αύριο, Πέμπτη, ώρα 18.30.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ» Τηλ. 26510-38212

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Ευχαριστούμε όλους όσους διέθεσαν χρηματικά ποσά για τους σκοπούς της «Φλόγας»: - Σε μνήμη Ναπολέοντος Τσιάρα, τις οικ. Χρίστου Τέζα και Παύλου Στασινού. - Σε μνήμη Αθανασίου Βασιλείου, την κ. Ελευθερία Σταύρου. - Σε μνήμη Μαρίας Παππά, την κ. Νίκη Παπαγεωργίου. - Σε μνήμη Παρασκευής Ντούσκου, την οικ. Αυγής Ντάσιου.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, α’ όροφος) και είναι ανοιχτή και στο ευρύ κοινό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ – Η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» ευχαριστεί θερμά τις οικογένειες Μιχάλη Χρυσοχόου και Κωνσταντίνου Μπαϊράμογλου, για την χρηματική προσφορά που κατέθεσαν εις μνήμη Παναγιούλας Χρυσοχόου.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

διαδόσεις... Προθερμαίνονται οι υποψήφιοι...

 Προθερμαίνονται οι υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές. Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν να εκτιμούν ότι πρόκειται να επισπευστούν κι άρχισαν να εντείνουν τις κινήσεις τους. Στα Γιάννενα ο Στέφανος Φούσας δήλωσε δημόσια ότι το σκέφτεται να είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Νίκος Γκόλας - Θανάσης Μανταλόβας, οι δύο αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων, το σκέφτονται για υποψηφιότητα με το Κίνημα Αλλαγής επίσης στο Ν. Ιωαννίνων. Στην Άρτα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χρήστος Μέγας επίσης φέρεται να έχει αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις, καθώς ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος επίσης με το Κίνημα της Αλλαγής. Αυτά ως αρχή, γιατί υπάρχουν και άλλα ονόματα που άρχισαν να ακούγονται στα πολιτικά στέκια, τα οποία και θα αυξάνονται όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Ν.

Στην ... απέξω η Κυβέρνηση!

 Σωστές οι επισημάνσεις του Παραρτήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για την κατάρρευση της αιγοπροβατοτροφίας. Καλές και οι νουθεσίες προς τους κτηνοτρόφους για τη διαφήμιση της φέτας κλπ. Όμως συγκεκριμένες προτάσεις - αιτήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο και συνολικά προς την Κυβέρνηση για την προστασία της φέτας και τον έλεγχο των εισαγωγών δεν περιλαμβάνονται στο έγγραφό του. Παίζει μήπως ρόλο ότι η υπογράφουσα Αντιπρόεδρος Ηλιάνα Τσολιού ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ή το πήραν απόφαση ότι με τη σημερινή Κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και μεταφέρουν το βάρος (λέμε τώρα) στους κτηνοτρόφους; Πάσα εξήγηση δεκτή… Α.

Θέλουν καθαρισμό!

 Αρκετές μέρες πέρασαν από την έντονη χαλαζόπτωση η οποία κατέβασε αρκετό χώμα και χαλίκι στους κεντρικούς δρόμους της γειτονιάς του Νεοχωρόπουλου. Αυτά τα φερτά υλικά δεν καθαρίστηκαν ακόμα από τις υπηρεσίες του Δήμου και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια επικινδυνότητα για τους διερχόμενους οδηγούς, καθώς οι δρόμοι εμφανίζουν ολισθηρότητα, όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής. Ας δει λοιπόν ο Δήμος τι μπορεί να κάνει και ας πράξει ανάλογα… Κ.Α.

Όλα θέμα παιδείας!

 To χόρτο πατημένο απ’ τους πεζούς στη νησίδα μπροστά στην πιάτσα των ταξί εκεί, έξω από την κεντρική πύλη του Κάστρου και στη μέση της ένα φρεάτιο του Δήμου χωρίς καπάκι που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Τη φωτογραφία έστειλε στη στήλη φίλος αναγνώστης. Προφανώς, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα ώσπου να υλοποιηθεί η πρόσφατη έκκληση της Αντιδημάρχου Ελένης Βασιλείου για προστασία των δημοσίων χώρων. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους πολίτες αλλά και για τον ίδιο τον Δήμο. Γιατί χρειάζονται δύο πλευρές για τη διαφύλαξη και αναβάθμιση της φυσιογνωμίας των χώρων στους οποίους όλοι κινούμαστε καθημερινά! Εντέλει, όλα είναι θέμα παιδείας!.. Κ.Α.

Εν Ελλάδι αγκυλώσεις…

 Αγωνίζονται οι μαθητές άλλων χωρών να διατηρήσουν στα σχολεία τους τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας! Aνακάλυψαν τον πλούτο της και την προτιμούν από τη διδασκαλία άλλων σύγχρονων μαθημάτων. Και στην Ελλάδα τι κάνουν; Υπουργείο και πολλοί εκπαιδευτικοί τάσσονται εναντίον της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών επειδή τη θεωρούν νεκρή γλώσσα! Και για όσο τη διδάσκουν, τα εγχειρίδια που χρησιμοποιούν είναι για κλάματα… Ο πλούτος σε νοήματα αυτής της γλώσσας δεν συγκρίνεται με καμία άλλη γλώσσα. Στην Αγγλία άρχισαν να τη διδάσκουν και στα Δημοτικά σχολεία… Ακόμη και ο Μάρξ ήξερε να διαβάζει αρχαία ελληνικά! Τα ελληνόπουλα ας περιορίσουν το λεξιλόγιό τους. Αυτό δεν ενδιαφέρει το υπουργείο της Ελληνικής Παιδείας…. Όσο λιγότερα ξέρουν τόσο πιο εύκολα ελέγχονται και καθοδηγούνται! Θ.

Σελ. 3η

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΠPOΣKHNIO-ΠAPAΣKHNIO

Εδώ θα είναι όλοι!

 Χαράς ευαγγέλια! Το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τελειώνει τον Αύγουστο! Και μετά πώς θα ζήσουμε χωρίς βαρβάρους πάνω απ το κεφάλι μας; Μην ανησυχείτε. Εδώ θα είναι όλοι τους. Από τώρα συζητούν για την μετά τον Αύγουστο εποχή. Δεν υποχρέωσαν την πάλαι ποτέ αντιμνημονιακή κυβέρνηση να υπογράψει την άνευ όρων δέσμευση της δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων για εκατό χρόνια; Έχουν το σκοπό τους. Θα αρπάξουν ό,τι μπορούν από τη …γη της επαγγελίας και όταν αποχωρήσουν δεν θα παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον για τους άρπαγες. Θα τα έχουν πάρει όλα. Λέει τώρα το ΔΝΤ ότι δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθάει να αποκτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Όχι άλλη υποστήριξη! Μας φθάνει αυτή που μας έδωσαν…

Οι αρχές τους…

 Διαλαλεί ο γνωστός Τόμσεν ότι θα κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για μας «σύμφωνα με τις αρχές τους». Αυτές οι αρχές μας τρομάζουν. Γιατί από όπου κι αν πέρασαν οι λαοί δεινοπάθησαν. Ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν πλούτο στο υπέδαφός τους. Βέβαια, αποφεύγει να κάνει αυτοκριτική και να μας εξηγήσει γιατί απέτυχαν μετά από εννέα χρόνια σφιχτού εναγκαλισμού να φέρουν στα ίσια την ελληνική οικονομία. Και τώρα, για να ολοκληρώσουν το …θεάρεστο έργο τους απαιτούν να εφαρμοστεί γρηγορότερα η μείωση του αφορολόγητου που ξέρουμε ποιες επιβαρύνσεις θα επιφέρει σε μας και πόσους πρόσθετους φόρους θα μας αρπάξουν. Και το χειρότερο για μας είναι ότι το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί δεν συμφωνούν ούτε στα πλεονάσματα…

Μια στο καρφί…

 Άλλοι απαιτούν από μας να έχουμε μεγάλα πλεονάσματα και το ΔΝΤ λέει τώρα ότι είναι αδύνατο να πετύχουμε πλεονάσματα βιώσιμα πάνω από 1,5% μετά το 2023! Ετούτοι σχεδιάζουν να μας επιτηρούν για πολλές γενιές Ελλήνων μέχρι που να μη μείνει κανένας στον τόπο του. Απλά θα αντικαταστήσουν τον πληθυσμό με πολίτες άλλων χωρών που θα αμείβονται αντί πινακίου φακής εξυπηρετώντας τα ποικίλα συμφέροντα που θα καταλάβουν στεριά και θάλασσα προκειμένου να βγάλουν το κάτι τι και από αυτή τη συμφορά. Πάντως, η Αθήνα τα αποδέχθηκε και τα υπέγραψε όλα. Ακόμη και τα υψηλά πλεονάσματα! Από πού θα τα κόβουν; Από τον δύσμοιρο λαό. Στα δικά τους κεκτημένα δε βάζουν χέρι. Δεν καταλαβαίνουν πως προκαλούν το λαό με την καλοπέρασή τους;

Στέλνει μηνύματα!

 Ο Τόμσεν λέει ότι η πρόσβαση στις αγορές θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ποιες θεωρεί μεταρρυθμίσεις; Εκείνος ξέρει. Πάντως για το μεγάλο αριθμό των βουλευτών και το κόστος των προνομίων τους καθώς και για τη συντήρηση της κεντρικής κυβέρνησης δεν λέει ούτε μία κουβέντα. Μόνο την πτώχευση του λαού έβαλαν στο στόχαστρό τους. Και επανέρχεται το ΔΝΤ στην επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Βλέπεις, χωρίς εμάς δε μπορούν να ζήσουν. Το ‘βαλαν σκοπό να μην αφήσουν όρθια πέτρα στην Ελλάδα. Και βιάζονται να προλάβουν τις ημερομηνίες ώστε προτού να τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα να έχουν βάλει πόδι στην Ελλάδα…

Θεανώ Βλάχου

Τι έγινε με τη FRAPORT;

 Η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη από τη σύμβαση που υπέγραψε με τη FRAPORT να κάνει με δικά της έξοδα διάφορα έργα στα αεροδρόμια που της πούλησε; Όσο για τα πρόσθετα έργα που έκρινε η εταιρεία ότι είναι αναγκαία δεν τα έκανε με δικά της έξοδα αλλά με επιδοτήσεις από προγράμματα της Ε.Ε! Ακούσαμε ότι τα χρήματα αυτά προοριζόταν για τη χώρα μας για να κάνει τα έργα που εκείνη προγραμμάτιζε. Και δεν της έφθασε το αρχικό ποσό αλλά πήρε και συμπλήρωμα… Τα ελληνικά υπουργεία τι ακριβώς έκαναν; Απλά παρακολουθούσαν σαν απλοί θεατές ενώ θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να κατευθυνθούν σε αντιπλημμυρικά ή άλλα έργα; Ας μας ενημερώσει κάποιος. ...οι διαδοσίες ΜΑΤ

® Aπό τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ

Η ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΙ... ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ!

G Εδώ και λίγα χρόνια έλειψε η... «αναστολή», για να μην την χαρακτηρίσω όπως πρέπει, των ατόμων με την ιδιαιτερότητα ή «κουσούρι» της ομοφυλοφιλίας και αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τόσο περιορισμένη όσο γενικά πιστεύονταν. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους ορθώς πορευομένους ότι το «λάθος» της δημιουργίας βρίσκεται με την πλευρά των φυσιολογικών, των «κατά φύσιν», όπως καθιερώθηκε να αποκαλούνται επιστημονικά οι φυσιολογικοί, σε αντίθεση με το «παρά φύσιν» και την ίδια την σεξουαλική τους ιδιαιτερότητα, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, των μη φυσιολογικών! Υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες του ανθρωπίνου οργανισμού, είτε οφθαλμοφανείς οργανικές, είτε αφανείς μη οργανικές, τις οποίες το μοναδικό λογικό ον της πλάσης, ο άνθρωπος θα πρέπει να σέβεται και να θεραπεύει κατά το δυνατόν, αλλά οπωσδήποτε να τους συμπαραστέκεται. Η εποχή του σκληρού «Καιάδα» των Σπαρτιατών παρήλθεν ανεπιστρεπτί και ούτε στη διάνοια του σύγχρονου ανθρώπου δεν είναι δυνατό να περάσει μια τέτοια ιδέα. Εδώ που τα λέμε δεν ήταν μόνο οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες αλλά και οι ακόμα πιο σύγχρονοι ναζιστές του Χίτλερ, οι οποίοι προσπάθησαν με την «τελική λύση» να εφαρμόσουν όχι μόνο στους Ιουδαίους τέτοιες πρακτικές, μη συμβιβαζόμενες με την πραγματική φύση του ανθρώπου. Τώρα τελευταία όμως οι... απελευθερωθέντες από τις ανύπαρκτες «ενοχές» τους, αλλά όντας ευάριθμοι, διαθέτοντες αυτήν την κυρίως σεξουαλική ιδιαιτερότητα της ομοφυλοφιλίας... ξεσάλωσαν κατά το κοινώς λεγόμενο και ζητούν όλο και περισσότερες παροχές στην ιδιαιτερότητά τους! Εκμεταλλευόμενοι τις πραγματικές κατακτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, που με την θέσπιση κανόνων και νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξαφάνισαν τις διακρίσεις μεταξύ φυλών, θρησκευμάτων, φύλου και αναπηριών, προσπαθούν να επιτύχουν πράγματα απολύτως παράλογα κατά την άποψη πολλών και δική μου. Προσωπικά δεν έχω αντίθετη άποψη για το «σύμφωνο συμβίωσης» το οποίο λύνει όντως πραγματικά προβλήματα. Ζητούν εκείνοι τον «επίσημο γάμο» με... νυφικά και γαμπριάτικα. Toν θεωρώ... καρναβάλι κυριολεκτικά. Στην εκκλησία όμως γιατί; Γιατί φέρνουν σε δύσκολη θέση τους λειτουργούς της και εννοώ τους υπεύθυνους, οι οποίοι για να τους κάνουν το... «χατήρι» έρχονται σε σύγκρουση όχι μόνο με τα γραπτά κείμενα των θρησκειών, αλλά συγκρούονται με τον ίδιο τον Δημιουργό, τον Θεό; Μπορεί μεν οι αιτούντες να είναι ή να παριστάνουν τον άθεο, αυτό όμως θα πρέπει να τους αποτρέπει να τον πλησιάζουν... πλαγίως. Κι ερχόμαστε τώρα στο ...μεγάλο επίτευγμα των τελευταίων ημερών στην Βουλή των Ελλήνων, η οποία ψήφισε με... καθαρά εκλογικά κριτήρια, τα οποία κατά την προσωπική μου άποψη παρέσυραν τους βουλευτές, όπως και σε άλλες Βουλές, μεγαλύτερες αλήθεια, σε ένα σημαντικό ολίσθημα. Στην ψήφιση Νόμου, που να επιτρέπει την «υιοθεσία» από «ομόφυλα ζευγάρια», άνδρες ή γυναίκες. Ένα «πλήρες κράξιμο» δηλαδή, επειδή αυτά τα ζευγάρια θέλουν να αυτοαποκαλούνται «φυσιολογικά». Είναι γνωστό ότι σε πολλά «φυσιολογικά» ζευγάρια δεινοπαθούν όχι μόνο υιοθετημένα παιδιά, αλλά πολλές φορές και τα ίδια τους εξ αίματος παιδιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος «Νόμος» θα υποχρεώσει με το ζόρι, εφόσον σε αυτή την ηλικία δεν αντιλαμβάνεται, ένα παιδί, να μεγαλώσει «παρά φύσιν»! Τι θα έκανε ο ψηφίσας βουλευτής, εάν ύστερα από χρόνια ένα τέτοιο παιδί του ζητούσε το λόγο;

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ;

G Δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται οι Έλληνες διαιτητές ή και οι διοικήσεις των ομάδων, όταν ορθώς για τον φετινό τελικό του Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Ελλάδας αποφασίστηκε η διαιτήτευσή του από ξένους. Κατ’ αρχήν φτάσαμε σε αυτήν την πραγματικά θλιβερή για την Ελλάδα απόφαση, ύστερα από όσα συνέβηκαν στον αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ίδιων ομάδων στην Θεσσαλονίκη, για τα οποία την κύρια ευθύνη φέρνει ο διαιτητής και οι θεσμικά παρατηρούντες και ελέγχοντες αυτόν, κατά την διάρκεια του αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο διεξάγονται και τα πρωταθλήματα στις άλλες χώρες, όπου επίσης υπάρχουν αθέλητα ή ακόμα και πιθανά ηθελημένα διαιτητικά σφάλματα. Εδώ δυστυχώς αυτά τα τελευταία τείνουν να αποτελούν τον κανόνα. Τι συνέβη, λοιπόν, στον προαναφερθέντα αγώνα; Υπήρξε ένα αποτέλεσμα σε βάρος μίας ομάδας στο τελευταίο λεπτό, ύστερα από... «κολοτούμπα» του διαιτητή! Κατά τη διάρκεια της «κολοτούμπας» ο Πρόεδρος της μιας ομάδας συμπεριφέρθηκε απολύτως ανεπίτρεπτα και η άλλη το εκμεταλλεύθηκε και αρνήθηκε την επάνοδό της για το τελευταίο, ή τελευταία λεπτά... υπολογίζοντας σε ευνοϊκές γι’ αυτήν αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, αντίθετες με το αποτέλεσμα, όπως και έγινε. Αντί επομένως οι διαιτητές να δώσουν οι ίδιοι την λύση μέσα στο γήπεδο, ως ώφειλαν, άφησαν την αθλητική δικαιοσύνη να αποφασίσει με βάση την συμπεριφορά του παρεκτραπέντος Προέδρου. Για τον αγώνα αποφασίζουν οι διαιτητές και για την συμπεριφορά του Προέδρου η αθλητική δικαιοσύνη, η οποία και ασφαλώς θα έπρεπε να τον τιμωρήσει παραδειγματικά. Αντ’ αυτού τιμωρήθηκε η ομάδα κατά τρόπο αλλοπρόσαλο και γι’ αυτό ευθύνεται ο διαιτητής και οι συνάδελφοί του. Ορθώς επομένως κλήθηκαν οι ξένοι. Γι - Πας

• Συστήματα Πληροφορικής • Επισκευές Η/Υ-Κινητών • Συστήματα παρακολούθησης-CCTV • Δίκτυα • Αξεσουάρ, Αναλώσιμα, Εμπόριο Η/Υ

Φώτος Γεώργιος

Τηλ.: 26510-26090 - 6947681564 email: techroom@outlook.com.gr Νικοπόλεως 47 (Διασταύρωση Ανατολής Κατσικάς), Ιωάννινα


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

σημειωματα Γιώργης Ανδρεαδάκης

Απ’ τα καράβια ως την ποίηση!

• Κληρικός ήθλε να γίνει ο Γιώργης Ανδρεαδάκης, από το Πυθαγόριο της Σάµου, αλλά τον κέρδισε η θάλασσα λόγω οικονοµικής ανάγκης. Αργοπέθαινε ο πατέρας της φαµίλιας? Η δική του γη ήθελε φρόντισµα, έστω από γυναικίσια χέρια? Αυτά τα χέρια όµως της µάνας έπρεπε να φροντίζουν τον άρρωστο πατέρα και τα µικρότερα αδέρφια. Ο Γιώργης ξεκίνησε από µούτσος στα εµπορικά καράβια κι ο µεγαλύτερος αδερφός του έπιασε να δουλεύει στη ∆ραπετσώνα. Ο Γιώργης ταξίδεψε για δέκα χρόνια ως αξιωµατικός γέφυρας. Από το 1972 ζει και εργάζεται στον Πειραιά, όπου και ασχολείται µε τα ναυτιλιακά. Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές «Ειρηνικός εν πλω» και «Εν αντιµονή» µε παλιά και νέα του ποιήµατα. Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Κι ύστερα ανθίσαµε στους αρµακάδες». Ό,τι γράφει ο Γιώργης Ανδρεαδάκης στάζει λυρισµό, στάζει µέλι, µοσκοβολάει! Γιώργη µου, νοιώθω περήφανη που σ’ έχω ανιψιό «εξ αγχιστείας». Νάσαι γερός!.. KOYΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

Θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής Οδ. Σέλιου στο Ίδρυμα Γκανή

• «Τόποι ψυχής» είναι ο τίτλος έκθεσης ζωγραφικής του Οδυσσέα Σέλιου που παρουσιάζεται στο Ίδρυµα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» (Σούτσου 26), έως τις 30 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: ∆ευτέρα έως Παρασκευή: 9 π.µ. έως 2 µ.µ. «*Οι εικόνες που αντικρίζει ο θεατής στα έργα του είναι οικείες και γνώριµες, τοπία της Ηπείρου, απόψεις των Ιωαννίνων. Το βλέµµα όµως του δηµιουργού τις µεταφράζει σε καλλιτεχνικές εικόνες πολύ προσωπικές. Ο Σέλιος επανερµηνεύει µε τη ζωγραφική του τοπία αγαπηµένα και γνωστά και τα χρωµατίζει µε τη δυναµική, εκφραστική, αισιόδοξη πινελιά του. Στις δηµιουργίες του δεν θα δούµε µια ακόµη εκδοχή Στον «Τεχνοχώρο»

Έκθεση της εικαστικού Ρουμπίνας Σαρελάκου-Ρόκου

• Τη νέα ατοµική έκθεση της γνωστής εικαστικού Ρουµπίνας Σαρελάκου – Ρόκου, µε τίτλο «∆ιάλογος µε την φύση» (Ζωγραφική – Χαρακτική – Κόσµηµα), παρουσιάζει στα Γιάννενα η αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» (Ζυγοµάλλη 16). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Μαϊου.

Ελαιοχρωµατισµοί παντός τύπου ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆ΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τηλ.: 6972-309725

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΑΣΟΣ Τηλ.: 6945-868858 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

αν ψάχνετε για...

 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Hμερίδα για τα έργα διαχείρισης ενέργειας

Τηλ. 26510 23333

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/5/2018

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΖΥΓΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ, Ζωσιμαδών 1, τηλ. 25485 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ ΚΩΝ/ΝΑ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΜΑΚΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Νιάρχου & Δήλου 1 (πρ. Πανεπιστημίου), τηλ. 26510-02414 • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δωδώνης 45-47, τηλ. 49296 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπ. Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • Σ/Φ ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝ. – ΓΙΟΥΝΗΣ ΔΗΜ., Ναπ. Ζέρβα 1, τηλ. 38350 • Σ/Φ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠ. – ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛ., Πλατεία Πάργης 3, τηλ. 23212

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6%

θα συµµετέχουν µαθητές από 19 σχολεία απ’ όλο το Νοµό Ιωαννίνων!

 από 1η σελ.

 Θα συμμετέχει ο Υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας

• «Χρηµατοδοτήσεις έργων διαχείρισης ενέργειας – νέες προοπτικές» είναι ο τίτλος ηµερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου. Η ηµερίδα θα γίνει σήµερα, Τετάρτη, ώρα 11.30 π.µ. στο ξενοδοχείο «Du Lac». Θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριµάνης, ο Υφυπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από τους Νικόλαο Μαντζούφα, Ειδικό Γραµµατέα Σ∆ΙΤ, Γιώργο ∆ανιόλο, τ. Πρόεδρο Ελληνικού Σωµατείου για την Ολοκληρωµένη ∆ιαχείρι-

Για κοινωνική συνείδηση%

ση Εγκαταστάσεων, Γιώργο Παϊσίδη, Πρόεδρο Ελληνικής Επιτροπής Φωτισµού, Domenic De Bechi, Contact Manager, Joseph Tang, Urban Planner και Κων/νο Παπαπολύζο, ∆ιευθύνοντα Σύµβουλο της ΤREK Development. Την ηµερίδα θα συντονίσει η δηµοσιογράφος Βάσω Σκουλίκα.

Δράση στις 19 Μαΐου

Μια νύχτα για παιδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

• ∆ράση µε τίτλο «Μια νύχτα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας» θα λάβει χώρα το Σάββατο, 19 Μαΐου από το Πολιτιστικό Ίδρυµα του Οµίλου Πειραιώς και σε συνεργασία µε το Κ∆ΑΠ «Ρόδα», στο πλαίσιο του εορτασµού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων. Η δράση, γνωστή ως museum

Εκδρομή πολυτέκνων στους Αγίους Τόπους

της Παµβώτιδας ή των παραδοσιακών οικισµών της Αλβανίας, αλλά τοπία βαθιά ριζωµένα στην ψυχή του, που µετουσιώνονται σε εκφραστικά, ευφάνταστα έργα τέχνης».

Μάθημα… εθελοντισμού για 350 μαθητές στα Γιάννενα!

Σήμερα στο «Du Lac»

• Εξαήµερη εκδροµή - προσκύνηµα στους Αγίους Τόπους προγραµµατίζει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Ν. Ιωαννίνων από 5 έως 10 Ιουνίου. Στην εκδροµή µπορούν να συµµετέχουν πολύτεκνοι και φίλοι των πολυτέκνων. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει σχεδόν όλα τα προσκυνήµατα και σηµατοδοτεί έντονες εντυπώσεις και αναµνήσεις θρησκευτικού χαρακτήρα. • ∆ηλώσεις συµµετοχής και αναλυτικά το πρόγραµµα στο γραφείο του Συλλόγου Χαρ. Τρικούπη 10 τηλ. 26510-26332 και στο PAMVOTIS TRAVEL Ναπ.. Ζέρβα 7-9 τηλ. 26510-34774.

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. Άμεση Δράση: 100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: 199 Δασοπυρόσβεση: 191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: 80111 Eξωτερικά ιατρεία: 80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): 99.111 Eξωτ. ιατρεία: 99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: 166 ΙΚΑ (Ραντεβού) 184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: 7793777 Bλάβες: ΔEH: 1050 OTE: 13888 ΔEYAI: 54500 EΛΠA: 49695 και 10400 HELLAS SERVICE 1057 EXPRESS SERVICE 1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN 1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) 31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) 11888

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400

ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 •ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ • ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ • REVENGE • ΒΗΡΥΤΟΣ • ΘΑΡΡΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ • THE NUT JOB 2: NUTTY BY NATURE • ΚΟΚΟΜΠΛΟΚΟ

∆ράσεις σε τρία σηµεία

Οι δραστηριότητες του προγράµµατος «Νοιάζοµαι και δρω» θα εξελιχθούν σήµερα από τις 9.15 π.µ. έως τη 1 µ.µ. σε τρία σηµεία της πόλης. Συγκεκριµένα, στο κέντρο των Ιωαννίνων µε την υποστήριξη της Τροχαίας Ιωαννίνων

Τα 19 σχολεία

Οι συµµετέχοντες µαθητές προέρχονται από τα εξής σχολεία: Νηπιαγωγείο Κληµατιάς Ιωαννίνων, 5ο Νηπιαγωγείο, 9ο ∆ηµοτικό σχολείο ∆ιαπολιτισµικής εκπαίδευσης, 2ο Ειδικό Σχολείο Ιωαννίνων, 2ο Πειραµατικό ∆ηµοτικό Σχολείο, 6θεσιο ∆ηµοτικό Σχολείο Παρακαλάµου, Ολιγοθέσιο Ολοήµερο ∆ηµοτικό Σχολείο Κληµατιάς, ∆ηµοτικό Σχολείο Σταυρακίου, 5ο Γυµνάσιο Ιωαννίνων, Γυµνάσιο Παρακαλάµου, Ειδικό Επαγγελµατικό Γυµνάσιο - Λύκειο Ιωαννίνων, Γυµνάσιο Ελεούσας, Γενικό Λύκειο Ελεούσας, 9ο ΓΕΛ Καρδαµιτσίων, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, Σχολείο ∆εύτερης Ευκαιρίας καθώς και Κιβωτό του Κόσµου και ΕΛΕΠΑΠ. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο σε Πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν στην ιστοσελίδα του προγράµµατος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.noiazomaikai drw.gr.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 επισκέφτηκε διάφορες περιοχές της Ακριτικής Ελλάδος ο τώρα υπερεκατοντούτης, γνωστός Αμερικανός ηθοποιός, πρωταγωνιστής σε φιλμ γουέστερν Κερκ Ντάγκλας. Στη φωτογραφία, φαίνεται ενώ μοιράζει κουτιά περιέχοντα είδη του προγράμματος Αμερικανικής βοηθείας σε παιδιά Δημοτικού Σχολείου της παραμεθορίου. Δίπλα του, μόλις φαίνεται ο δάσκαλος, ενώ παρακολουθούν κάτοικοι του χωριού. Η φωτογραφία είναι του ειδησεογραφικού πρακτορείου U.S.I.S. (Αρχείο Γεωργίου Φαρμάκη)

σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ Ανατολή: 6.14’ Δύση: 20.29’ Σελήνη 1 ημ.

IΩANNINA-AΘHNA

Δευτέρα έως Κυριακή: 10.25’ και 21.45’ Τρίτη (μόνο 21.45’) - Σάββατο (μόνο 10.25’)

Το πρόγραµµα υλοποιείται σε ένα δίκτυο περισσότερων από 250 σχολείων σε όλη την Ελλάδα τα οποία συντονίζουν τις δράσεις τους, ανταλλάσσουν τα αποτελέσµατά τους και οργανώνονται ανά οµάδες σχολείων από ειδικούς συντονιστές. Αν και στο Νοµό µας αναλογούν πληθυσµιακά τρία σχολεία, η επιτυχηµένη υλοποίηση του προγράµµατος τις προηγούµενες χρονιές, έχει επιτρέψει την συµµετοχή τελικά 19 σχολείων! Σήµερα, λοιπόν, περισσότεροι από 350 µαθητές συνολικά, 50 εκπαιδευτικοί και πάνω από 50 εθελοντές θα συµµετάσχουν στη δράση µε τίτλο «Αν ο εθελοντισµός ήταν παιχνίδι θα ήταν? θησαυρός», η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί ως καλή πρακτική, υπόδειγµα για όλες τις περιφέρειες, σε σχετικά πανελλήνιας εµβέλειας συνέδρια στην Αθήνα.

σία µε τους φορείς: Anima, ΆρσιςΚοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Europe Direct, Κέντρο Ελληνικής Νοηµατικής Γλώσσας «Τούνελ της σιωπής», Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Κιβωτό του Κόσµου, Paguristas, Πανελλήνιο ∆ίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Σύνδεσµο Τυφλών Ηπείρου, Φοιτητική Οµάδα Εθελοντών Αιµοδοτών, Φορέα ∆ιαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Φορέα ∆ιαχείρισης της Λίµνης και Χ.Ε.Ν.

Αναπολώντας τα παλιά…

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA

Πάνω από 350 µαθητές

sleepover, απευθύνεται σε παιδιά ∆’-Ε’-ΣΤ’ ∆ηµοτικού και στοχεύει στην εξοικείωσή τους µε τον µουσειακό χώρο. Τα παιδιά κατά την παραµονή τους στο Μουσείο θα πάρουν µέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θα ψυχαγωγηθούν µε διάφορα παιχνίδια και θα παρακολουθήσουν προβολή παιδικής ταινίας, βιώνοντας, ταυτόχρονα, µια σπάνια εµπειρία. Κατά τη διάρκεια της παραµονής τους θα προσφερθεί δείπνο και πρωινό. Ώρα προσέλευσης: 19:00. Τα παιδιά θα αναχωρήσουν από το Μουσείο την Κυριακή, 20 Μαΐου, ώρα 10:00, συνοδευµένα από γονέα ή κηδεµόνα. Η συµµετοχή στο sleepover είναι δωρεάν. * Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ.: 26510 64065, καθηµερινά, εκτός Τρίτης, ώρες 10:00-18:00.

«AEGEAN» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-23201

Δευτέρα έως Κυριακή: 8.55’ και 20.15’ Τρίτη (μόνο 20.15’) - Σάββατο (μόνο 8.55’)

Για τρίτη συνεχόµενη χρονιά λαµβάνει χώρα στα Γιάννενα το εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Νοιάζοµαι και ∆ρω», το οποίο είναι µία ολοκληρωµένη δράση, εγκεκριµένη από το υπουργείο Παιδείας που υλοποιείται υπό το γενικό συντονισµό του Μη κερδοσκοπικού Σωµατείου «∆εσµός» και του Ιδρύµατος Λαµπράκη. Έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους µαθητές στα προβλήµατα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις οι οποίες θα συµβάλουν στην άµβλυνσή τους. Απώτερος σκοπός του εγχειρήµατος είναι, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, «η καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνείδησης των µαθητών, ώστε να σκέφτονται και να δρουν ως ενεργοί πολίτες στις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν στο κοινωνικό περιβάλλον».

και του ∆ήµου Ιωαννιτών, στην Ακρόπολη του Κάστρου υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς και στους χώρους του 9ου ∆ηµοτικού Σχολείου ∆ιαπολιτισµικής Εκπαίδευσης και του 2ου Ειδικού ∆ηµοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο σχεδιασµός και η υλοποίηση προέκυψαν µετά από πολύµηνη συνεργα-

16

ΕΤΟΣ: 2018 Μήνας: 5ος Εβδ.: 20

ΜΑΪΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

Θεοδώρου ηγιασμένου, Γεωργίου Μυτιλήνης

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 16-5-1651 – Οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β’ και πετούν τη σορό του στη θάλασσα.

16-5-1929 – Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονομή των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ.

16-5-1994 – Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά συναλλάγματος, με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννη Μπούτου.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 16 Μαΐου 1993 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25 χρόνια πριν

 Mετά τη φωτοσήμανση του αεροδρομίου πρέπει να προγραμματισθούν και… Νυχτερινές πτήσεις. Μόνο έκτακτα δρομολόγια μπορεί να κάνει η εταιρία SEEA. Αντώνης Σαμαράς: Να αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα ή εκλογές. Αν δέχεται παράδοση του ονόματος Μακεδονία στους Σκοπιανούς. Στο Νοσοκομείο της Κόνιτσας. Θέμα ημερών η έγκριση οργανισμού. Ο δήμαρχος κ. Χατζηεφραιμίδης στον υπουργό υγείας. «Νέα Πορεία». 50 εκατ. έχασε η ΔΕΤΑΙ από ύποπτες παραλείψεις. Έγγραφο του Γ. Κωνσταντόπουλου προς τον Δήμο. Πρωτοπόρος στην αρχιτεκτονική. Εκδήλωση στη μνήμη του Γ. Παρλαπά. Έγινε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Ολοκληρώθηκε η επίσκεψή τους

Εκπρόσωποι Δήμων της Πορτογαλίας στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

• Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εκπροσώπων ∆ήµων από την προστατευόµενη περιοχή Μαγικών Βουνών της Πορτογαλίας συνοδευόµενων από τον αντιπρόεδρο του Europarc (Πανευρωπαϊκή Οµοσπονδία Προστατευόµενων Περιοχών) Paolo Castro, η οποία έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ηµέρας Πάρκων 2018, µε θέµα «Περιβάλλον και Πολιτιστική Κληρονοµιά: Πολιτισµός είναι στη Φύση µας». Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουµέρκων, κοιλ. Αχελώου, Μετεώρων και Αγράφων, οι εκπρόσωποι των ∆ήµων είχαν την ευκαιρία να συµµετάσχουν σε προγραµµατισµένες, από το Φορέα, τεχνικές συναντήσεις µε σκοπό την ανταλλαγή εµπειριών σε ζητήµατα ενεργοποίησης της τοπι-

κής κοινωνίας µέσω πολιτιστικών δράσεων. Οι επισκέψεις τους έγιναν, µεταξύ άλλων, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης», στον Φορέα ∆ιαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουµέρκων στα Πράµαντα, στο Μουσείο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρεία Τζουµέρκων στα Άγναντα κ.α..

Για δύο παραστάσεις

«Τι Ζούμε;» του Λ. Φισφή στο Πνευματικό Κέντρο

• «Τι Ζούµε;» είναι ο τίτλος της πρώτης επιθεώρησης που υπογράφει και συν-σκηνοθετεί ο γνωστός ηθοποιός Λάµπρος Φισφής µε τον πολυτάλαντο Γιάννη Σαρακατσάνη, η οποία αποτελεί µια ωδή στην καθηµερινότητα, µέσα από ήρωες της διπλανής πόρτας. Η παράσταση θα δοθεί µεθαύριο, Παρασκευή, ώρες 7 και 9.30 µ.µ. στο Πνευµατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ο Λ. Φισφής καταφέρνει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ εκείνες τις µικρές λεπτοµέρειες της καθηµερινής ζωής που όλοι αγαπάµε να µισούµε (ή και αντίστροφα). Τους ρόλους της παράστασης ερµηνεύουν οι: Γιώργος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, ∆ηµήτρης

Μακαλιάς, Αλεξάνδρας Ούστα, Ζήσης Ρούµπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάµπρος Φισφής, Ειρήνη Ψυχράµη. Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη. Κουστούµια: Καραπούλιου Μαρία. * Τα εισιτήρια κοστίζουν 13 ευρώ στην προπώληση και 16 ευρώ στο ταµείο. Προπώληση γίνεται στα ταµεία του Πνευµ. Κέντρου και στο www.viva.gr.

«Ο Θοδωρής» φτιάχνει βαλίτσες για το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσ/νίκης!

Οι συντελεστές

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Χρήστος Χρήστου και Γεωργία ∆ιακοπούλου, τη µουσική ο Σπύ-

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

• Εκδηλώσεις «Μνήµης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισµού», διοργανώνουν στα Γιάννενα ο ∆ήµος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών - Σπουδαστών Ιωαννίνων. Το πρόγραµµα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Σήµερα, Τετάρτη (ώρα 8.30 µ.µ.) στο Πνευµατικό Κέντρο ∆.Κ. Ανατολής θα πραγµατοποιηθεί παρουσίαση, µε θέµα «Η Γενοκτονία των Ποντίων - 353.000 νεκροί... Ζητούν δικαίωση!!» από την Αικατερίνη Μπάκα, Φιλόλογο, Εκπαιδευτικό ∆/θµιας Εκπαίδευσης 2ου Γυµνασίου Ιωαννίνων, ∆ρ Φιλοσοφίας Παν/µιου Ιωαννίνων. Μεθαύριο, Παρασκευή, ώρα 10.30 π.µ. θα υπάρχει στην Περιφέρεια Ηπείρου περίπτερο διανοµής ενηµερωτικού υλικού από τα µέλη της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών - Σπουδαστών Ιωαννίνων. Το Σάββατο, 19 Μαΐου και πάλι στο Πνευµατικό Κέντρο ∆.Κ. Ανατολής (ώρα 8.30 µ.µ.) θα γίνει παρουσίαση κειµένων - µαρτυριών, µονόπρακτο από την Θεατρική Οµάδα της Αδελφότητας Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου, και τραγούδι από τη χορωδία της Αδελφότητας Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου «ΑΝΑΣΠΑΛΤΟΣ ΠΑΤΡΙ∆Α» µε τη

µαέστρο Γωγώ Καρβούνη. Παρουσίαση - συντονισµός από τους: Γιώτα Φλώρου, Μίλτο Γήτα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή, 20 Μαΐου µε Θεία λειτουργία - δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Ανατολής (10 π.µ.), θα ακολουθήσει (10.45 π.µ.) Επιµνηµόσυνη δέηση - Καταθέσεις στεφάνων στο Μνηµείο «Αλησµόνητων Πατρίδων» (Οδός Ιωαννίνων, Ανατολή), ενώ η κεντρική οµιλία θα γίνει στις 11.30 π.µ., στο Πνευµατικό Κέντρο ∆.Κ. Ανατολής από τη συγγραφέα, Θεοδώρα Ιωαννίδου, µε τίτλο: «Η θυσία του Ποντιακού Ελληνισµού». Την οµιλία θα συντονίσει ο δηµοσιογράφος Γεώργιος Γκόντζος. Επίσης θα ακολουθήσει δεξίωση µε ποντιακά εδέσµατα από τα µέλη και φίλους των συλλόγων.

***

∆ηλώσεις συµµετοχής για καταθέσεις στεφάνων στα τηλέφωνα: Περιφέρεια Ηπείρου: 26510 87202 ∆ήµος Ιωαννιτών: 26513 61110

Με εκδήλωση την Παρασκευή

Θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο από την Έκφραση

• Έχοντας διαγράψει µια επιτυχηµένη πορεία την περασµένη χειµερινή σεζόν στα Γιάννενα και το Θέατρο Έκφραση, ο «Θοδωρής ετών 33 µ.Χ.», η υπαρξιακή νεανική κωµωδία των Γ. Ριζόπουλου και Θ. Μπαλωµένου ετοιµάζεται να ταξιδέψει τώρα και στη Θεσσαλονίκη παρέα µε& όλες τις περιπέτειες και τα αδιέξοδα που ταλαιπωρούν τον πρωταγωνιστή του έργου! Αφορµή είναι το πρώτο Φεστιβάλ Κωµωδίας της συµπρωτεύουσας στο οποίο θα συµµετέχει το Θέατρο Έκφραση µαζί µε πάνω από 40 ακόµη καταξιωµένες και ανερχόµενες οµάδες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ο «Θοδωρής ετών 33 µ.Χ.» θα ανέβει για µία και µοναδική βραδιά το Σάββατο, 19 Μαΐου, ώρα 22.00, στο Κέντρο Πολιτισµού – Θέατρο «Αλέξανδρος». Τα εισιτήρια κοστίζουν 8 ευρώ στην προπώληση και 10 ευρώ στο ταµείο. Προπώληση γίνεται στο www.viva.gr.

Παρουσίαση βιβλίου

Ξεκινούν από σήμερα

Το Δ.Ι.Ε.Κ Ιωαννίνων στηρίζει την «Μονάδα Προστασίας Παιδιού»

• Εκδήλωση για την οικονοµική ενίσχυση της «Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων» (Κέντρου Παιδικής Μέριµνας) διοργανώνει το Τµήµα Ραδιοφωνικών παραγωγών, του ∆.Ι.Ε.Κ Ιωαννίνων την ερχόµενη Παρασκευή (µετά τις 9 µ.µ.) στον χώρο του Bar Route 66 (Στοά Λιάµπεη). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το Bar Route 66, όχι µόνο θα φιλοξενήσει πρόθυµα, αλλά και θα στηρίξει ενεργά την εκδήλωση προσφέροντας 1 ευρώ από κάθε ποτό που θα καταναλωθεί εκείνο το βράδυ για την ενίσχυση της Μονάδας Προστασίας. Στον χώρο θα τοποθετηθούν δυο ασφαλισµένα από τους υπευθύνους του Κέντρου µικρά κουτιά, στα

οποία ο καθένας θα µπορεί να συνεισφέρει το ποσό της αρεσκείας και της οικονοµικής του δυνατότητας.

• Το λογοτεχνικό αριστούργηµα της Ινές Κανιατί «Η Τρελοβγενιώ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Κονταξή, θα ερµηνεύσει η Κατερίνα Τσολίγκα µαζί µε τους: Θανάση Σιαµαλέκα, Αλέξανδρο Ντάκη και Γιώργο Καραγιάννη στις 18, 19, 20, 25, 26 & 27 Μαΐου, ώρα 21.30 στο Πολυθέατρο. Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές άνω των 12 ετών. Γενική είσοδος 7 ευρώ. Τηλέφωνα κρατήσεων: 6984-894189 & 26510-22995.

• Την παράσταση «Η παραµυθού της σελήνης», µια διασκευή από το οµώνυµο παραµύθι της Βάγιας Παπαποστόλου, θα παρουσιάσει η οµάδα παιδικού θεάτρου του συλλόγου «Φτου και Βγαίνω» από τα Γιάννενα στα πλαίσια του 1ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Παραµυθιού µε τίτλο «H Aγάπη Eνώνει», το οποίο θα γίνει στο θέατρο Παραµυθίας στον Κεραµεικό. Οι παραστάσεις θα δοθούν το ερχόµενο Σάββατο, ώρες 12.00 και 17.30. Μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια των παραστάσεων στην Αθήνα, θα διατεθούν από το θέατρο Παραµυθίας και την θεατρική οµάδα «Φτου και Βγαίνω» στην Κιβωτό του Κόσµου.

Τα Γιάννενα θα φιλοξενήσουν το Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας

• Στα Γιάννενα και συγκεκριµένα στο Ξενοδοχείο Grand Serai θα πραγµατοποιηθεί από µεθαύριο, Παρασκευή έως την Κυριακή, 20 Μαΐου, το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας από τον Πανελλήνιο Επιστηµονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.). Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου, θα πραγµατοποιηθεί µεθαλύριο, Παρασκευή και ώρα 8.30 µ.µ. στο ξενοδοχείο «Grand Serai».

Παράλληλες δράσεις

Παράλληλα, στο πλαίσιό του θα λάβουν χώρα οι εξής κοινωνικές δράσεις, υπό την αιγίδα του συλλόγου των ατόµων µε επιληψία: Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας: Θεατρική παράσταση: «Κρίση είναι, θα περάσει», σήµερα, Τετάρτη και ώρα 7:30 µ.µ., αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» Ζωσιµαίας Παιδαγωγικής Ακαδηµίας. Είσοδος ελεύθερη. Τρέχουµε για την Επιληψία, στο Run Greece Ιωάννινα, Κυριακή, 20 Μαΐου και ώρα 11:30 π.µ., Πλα-

τεία «Πύρρου». Οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, ζωγραφίζουν για την Επιληψία – Ξενοδοχείο «Grand Serai». Ελεύθερη είσοδος για τους επισκέπτες, στην έκθεση που θα λειτουργεί σε ειδικό χώρο του Ξενοδοχείου.

• Mετά την πρώτη τους περιοδεία παρουσιάζοντας τον νέο δίσκο τους "Starets" ο Μάριος Κατσάνος και οι Mystic Libraries επιστρέφουν στα Γιάννενα για ένα δυνατό live µε πολλές εκπλήξεις και αυτή την φoρά και µε τους δύο κιθαρίστες της µπάντας. Η συναυλία θα δοθεί στο Rocka Rolla το Σάββατο, 19 Μαΐου, ώρα 10 µ.µ.. Οι Mystic Libraries είναι οι: Aδάµ Σωτηρόπουλος – κιθάρα, Κώστας ∆ηµητρίου Τύµπανα, Θανάσης Μαγιόπουλος – κιθάρα,

Βραδιές με μουσική

Η Φιλαρμονική πάει σε γειτονιές της πόλης

• Μουσικές βραδιές στο κοινό και στους επισκέπτες της πόλης µας θα παρουσιάσει η Φιλαρµονική του ∆ήµου Ιωαννιτών, η οποία θα ταξιδέψει και φέτος σε γειτονιές. Το αρχικό πρόγραµµα εµφανίσεων έχει ως εξής: Αύριο, Πέµπτη, Πλατεία Μαβίλη, Πλατεία Χατζή 24/5, Άλσος Ιωαννίνων 31/5, Πέραµα 7/6, Κατσικάς 14/6, Νησί Ιωαννίνων 20/6, Ανατολή 28/6. Ώρα έναρξης 8:30 µ.µ.. Τη µουσική διεύθυνση έχει ο µαέστρος ∆ηµήτρης Αµπατζής.

Χρήστος Λαδόπουλος – µπάσο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αγρυπνία απόψε στην Ι.Μ. Σωσίνου

• Αγρυπνία, όπως κάθε χρόνο, θα τελεστεί απόψε στην Ιερά Μονή Σωσίνου (Παρακάλαµος) για την εορτή της Αναλήψεως που η Εκκλησία εορτάζει την Πέµπτη. Η αγρυπνία θα αρχίσει στις 9 και θα τελειώσει λίγο µετά τα µεσάνυχτα.

Για το τελευταίο «Χριστός Ανέστη»

Εκκλησιασμός σήμερα στον Ναό Αγ. Ιωάννη Τερρόβου

Σήμερα (7 μ.μ.)

Εκλογές στο Σύλλογο Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αλτσχάιμερ • Η προσωρινή Διοίκηση του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Νόσο Alzheimer και Συναφείς Διαταραχές (Συ.Σ.Φ.Α.Ν.Α.Συ.Δ.) Νομού Ιωαννίνων», προσκαλεί τα τακτικά μέλη (ιδρυτικά και ενδιαφερόμενα νέα) στην 1η Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη και ώρα 7:00 το απόγευμα, στην Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου

Από 18 έως 20 Μαΐου, στο ξενοδοχείο «Grand Serai»

Μ. Κατσάνος - Mystic Libraries έρχονται για live στα Γιάννενα

Η «Φτου και Βγαίνω» πάει στο Πανελ. Φεστιβάλ Παραμυθιού

Η «τρελοβγενιώ» για έξι παραστάσεις στο Πολυθέατρο

• Το νέο µυθιστόρηµα της Νόρας Πυλόρωφ µε τίτλο «Συνένοχοι» θα παρουσιαστεί σήµερα, Τετάρτη, ώρα 20.00 στην αίθουσα Plaza του ξενοδοχείου Olympic (Μελανίδη 2), µε οµιλήτριες τις Λένα Γιωβάννη - Γκίκα, φιλόλογο, Αρετή Στασινού, δηµοσιογράφο και Σταυρούλα Χαϊδεµενάκου, φιλόλογο - γραµµατέα της XEN Ιωαννίνων. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί µουσικά µε την ∆άφνη Πουρναρά στο πιάνο. Θα προλογίσει η Πόπη Στεφανίδη, Πρόεδρος της XEN Ιωαννίνων.

Το ερχόμενο Σάββατο

Θα ανεβάσει παράσταση

ρος Γραµµένος, τα σκηνικά ο Γιάννης Κράβαρης και τα κοστούµια η Μαριαλέννα Ζωγάκη. Οι χορογραφίες είναι των Φανής Σκεντέρη και Άνιας Ντοτσένκο, οι κοµµώσεις της Ματίνας Αναγνώστου το video mapping του Κωστή Εµµανουηλίδη, η φωτογράφιση – τρέιλερ του Μενέλαου Συκοβέλη, τα γραφιστικά του Αντώνη Χρήστου. Χειριστής ήχου και φωτισµού ο Θανάσης Λανάρης. Πρωταγωνιστούν οι Ναταλία Μίγδου, Χρήστος Χρήστου και Πέτρος Χριστακόπουλος.

Οι «Συνένοχοι» της Νόρας Πυλόρωφ

της Περιφέρειας Ηπείρου, Ν. Ζέρβα 28-30, 2ος Όροφος (Στοά Σάρκα), με μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου και της 1ης Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου. Πρόσθετες πληροφορίες δίδονται από τον κ. Κωνσταντίνο Κούλα, μέλος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου (τηλ. 6978-447499).

• Εκκλησιασµός, για το τελευταίο φετινό «Χριστός Ανέστη», στον Ιερό Ναό του Νεοµάρτυρα Ιωάννη στο Τέρροβο, θα πραγµατοποιηθεί σήµερα, Τετάρτη, ώρα 6.30 µ.µ.. Για όσους επιθυµούν να µεταβούν στο Τέρροβο, θα δροµολογηθεί δωρεάν λεωφορείο το οποίο θα αναχωρήσει µπροστά από την Ακαδηµία στις 5 το απόγευµα. Κρατήσεις θέσεων στα

τηλέφωνα 26510 77555 κ. Ντούσκος και 26510 49656 κ. Αγγελόπουλος, το αργότερο µέχρι το απόγευµα της Τρίτης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι. Ν. Κοίµησης της Θεοτόκου Τερρόβου και η Επιτροπή του Ι. Ν. του Νεοµάρτυρα Αγίου Ιωάννη µαζί µε τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Οι συνταξιούχοι δάσκαλοι θα περιηγηθούν στο Σούλι

• Στο Σούλι θα περιηγηθεί ο Σύνδεσµος Συνταξιούχων ∆ασκάλων, την Τετάρτη, 23 Μαΐου. ∆ιαδροµή: Παραµυθιά (καφές) Σούλι (κατάθεση στεφάνου) – Γλυκή (φαγητό) – Αµµουδιά (καφές) – Νεκροµαντείο – Γιάννενα. Αναχώρηση από Ακαδηµία, 8 π.µ. µε το Πρακτορείο «Παµβώτις».

∆ηλώσεις στα τηλέφωνα: 697-9630034 και 694-5777139.


Σελ. 6η

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης

Περί 80.000 ΑΦΜ αφορά η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Π

 Ανοίγει τις επόμενες μέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα

ερίπου 80.000 ΑΦΜ αφορά η νέα ρύθµιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, που εξήγγειλε την περασµένη εβδοµάδα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων, σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε ο αρµόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθµό «Στο Κόκκινο». «Ξεκινάµε µε τους αγρότες (φυσικά και µόνο πρόσωπα) που στις 31 ∆εκεµβρίου 2017 είχαν ληξιπρόθεσµα προς τον εκκαθαριστή τουλάχιστον κατά 30 ηµέρες», είπε µεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου και συνέχισε «αυτοί µπορούν να υποβάλουν το αίτηµά τους στην ηλεκτρονική

πλατφόρµα, που ξεκινάει την λειτουργία της τις επόµενες ηµέρες στην γραµµατεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους». Μεταξύ άλλων, η διαδικασία θα περιλαµβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερηµερίας καθώς και διαγραφή προστίµων και προσαυξήσεων του δηµοσίου. Όσοι µπουν στη ρύθµιση θα µπορούν να επιλέξουν ανάµεσα στην εξόφληση του εναποµείναντος οφειλόµενου ποσού µέσα σε 3 µήνες, που σε αυτή την περίπτωση η διαγραφή του κεφαλαίου θα αγγίξει το 60% ή την αποπληρωµή µέσα σε 120 µήνες (10 χρόνια) µε την διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση θα ανέρχεται στο 40%.

Παρουσιάστηκε στο ΤΕΙ Ηπείρου το πρόγραμμα LIFE AGROMINE

 Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Αγροτ. Ανάπτυξης Β. Μέγα • Στην εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: Παρουσίαση του έργου LIFE AGROMINE: Δράσεις, Στόχοι και Αναμενόμενα Οφέλη, η οποία πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Θεάτρου Πέλλος και Αλέκα Κατσέλη στο ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα βρέθηκε η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Βάσω Μέγα. Στον χαιρετισμό της η κ. Μέγα τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία που έχουν τέτοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να οικοδομηθούν ισχυρές συνεργασίες. «Ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά κι εγώ προσωπικά ως αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τον πρωτογενή τομέα είμαστε πάντα θετικοί να εγκαινιάσουμε νέες συνεργασίες με την ακαδημαϊκή κοινότητα σε ζητήματα που αφορούν τόσο τη ζωική όσο και τη φυτική παραγωγή, γνωρίζοντας το αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό που διαθέτει η περιοχή μας. Έχουμε ήδη διοργανώσει μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο “Κήποι Κουζίνας” και ευελπιστώ ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μέγα. Το έργο LIFE AGROMINE αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας διαχείρισης εδαφών και αποβλήτων πλούσιων σε Ni. Το έργο αναφέρεται σε μια οικολογικά αποδεκτή εναλλακτική μέθοδο εξόρυξης του νικελίου, που θα μπορούσε να προσφέρει λύση απέναντι στις κλασικές μεθόδους, καθώς και την παροχή βιομάζας για την τοπική παρα-

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

γωγή ενέργειας. Στην Ελλάδα το έργο υλοποιείται σ’ έναν αγρό 3 στρεμμάτων σε σερπεντινικό υπόβαθρο (μέση τιμή ολικής εδαφικής συγκέντρωσης νικελίου 2347 mg kg-1) στην περιοχή του οικισμού Κουτσούφλιανη, σε μικρή απόσταση από το χωριό Παναγία (Δήμος Καλαμπάκας, Νομός Τρικάλων), στα όρια Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας. Τα φυτικά είδη που

καλλιεργούνται είναι: Alyssum murale, Bornmuellera tymphaea και Leptoplax emarginata, τα οποία είναι είδη της ελληνικής χλωρίδας, υπερσυσωρευτές του νικελίου.

Από την Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια

Ενημερωτικές Ημερίδες σε όλη την Ήπειρο για το «Ηλεκτρονικό επιχειρείν» και την καινοτομία

• Ενηµερωτικές ηµερίδες για την Επιχειρηµατικότητα και την Καινοτοµία στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Ήπειρος 2014-2020 διοργανώνονται στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου σε συνεργασία της Περιφέρειας και των Επιµελητηρίων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας. Στο πλαίσιο των ενηµερωτικών ηµερίδων, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 θα παρουσιάσουν αναλυτικά τη νέα πρόσκληση «Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business)», καθώς και τις προσκλήσεις (που βρίσκονται σε στάδιο προδηµοσίευσης) «Ενίσχυση υφιστάµενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόµων προϊόντων και υπηρεσιών» και «Υποστηρικτικοί Μηχανισµοί για την προώθηση της καινοτοµίας στην τοπική επιχειρηµατικότητα». Το πρόγραµµα των ηµερίδων έχει ως εξής: • Σήµερα, Τετάρτη και ώρα 7:30 µ.µ., στην αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου του Επιµελητηρίου Θεσπρωτίας (Αγ. Αποστόλων 55, Ηγουµενίτσα) • Την Τετάρτη, 23 Μαΐου και ώρα 7 µ.µ., στο ξενοδοχείο Du Lac, Ιωάννινα • Την ∆ευτέρα, 4 Ιουνίου και ώρα 7 µ.µ. στο Συνεδριακό Κέντρου του Επιµελητηρίου Άρτας (Κ. Αιτωλού & Ν. Πριοβόλου – 2ος όροφος) • Την Τετάρτη, 6 Ιουνίου και ώρα 7.30 µ.µ. στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιµελητηρίου Πρέβεζας (∆ωδώνης 47, Πρέβεζα)

Όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ

Σημαντική πηγή για τον τουρισμό η τρίτη ηλικία

 Οι επισκέπτες άνω των 65 ξόδεψαν 2 δισ. ευρώ το 2016 στην Ελλάδα

• Σηµαντική πηγή ταξιδιωτικών εισπράξεων αναδεικνύεται για τη χώρα µας η αγορά τουριστών τρίτης ηλικίας (65+), καθώς το 2016 δαπάνησαν στις διακοπές τους στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από µελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) µε θέµα: «Προφίλ εισερχόµενου τουρισµού 3ης ηλικίας για διακοπές στην Ευρώπη». Η µελέτη βασίζεται σε στοιχεία της IPK International, εταιρείας µε εξειδίκευση στην έρευνα της ταξιδιωτικής συµπεριφοράς των τουριστών. Οι τουρίστες 3ης ηλικίας µε προορισµό την Ελλάδα, πραγµατοποίησαν 1,7 εκατ. ταξίδια (ποσοστό 6,1% επί του συνόλου των ταξιδιών στη χώρα µε τη κρουαζιέρα) και 16,5 εκατ. διανυκτερεύσεις (ποσοστό 8,5% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων στη χώρα µε την κρουαζιέρα). Το 93% των επισκεπτών, το 93% των διανυκτερεύσεων και το 76% της δαπάνης προέρχονταν από ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το 7% των

διανυκτερεύσεων και το 24% της δαπάνης από µη ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα αποτέλεσε τον 7ο δηµοφιλέστερο προορισµό για τις ευρωπαϊκές αγορές και τον 10ο δηµοφιλέστερο για τις µη ευρωπαϊκές, µε µερίδια αγοράς 5% και 4% αντίστοιχα. Οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές της Ελλάδας ήταν το Ηνωµένο Βασίλειο (404 χιλ.) η Γερµανία (336 χιλ.) και η Γαλλία (238 χιλ.). Στις εκτός Ευρώπης αγορές, οι ΗΠΑ κα-

λύπτουν το 49% των µη ευρωπαϊκών ταξιδιών, το 58% των διανυκτερεύσεων και το 43% της δαπάνης. Οι τουρίστες τρίτης ηλικίας που επισκέφθηκαν ευρωπαϊκούς προορισµούς για διακοπές το 2016, ανήλθαν σε 35,9 εκατ. και πραγµατοποίησαν 344,8 εκατ. διανυκτερεύσεις, ενώ δαπάνησαν περίπου 41 δισ. ευρώ. Η µέση δαπάνη ανά ταξίδι, ανήλθε σε 1.142 ευρώ και η µέση δαπάνη ανά ηµέρα σε 119 ευρώ.

ΣΕΠΕ: 65 εκ. ευρώ οι ετήσιες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές από το ψηφιακό τέλος • Για σοβαρές συνέπειες στην αγορά από το ψηφιακό τέλος, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας σημειώνοντας ότι οι επιβαρύνσεις στους Έλληνες καταναλωτές θα ξεπεράσουν τα 65 εκατ. τον χρόνο. Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας προς ψήφιση στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση του αρ. 18 Ν. 2121/1993 με την παρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 4481/2017 περί “εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή”, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ), εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει. Όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο “ψηφιακό” τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών & Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Διεύθυνση Διοικητικού - Τμήμα ΔΕΠ Αριθμ. Πρωτ.: 14733 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Στο ΦΕΚ 444/25-4-2018 (τ. Γ’) δημοσιεύτηκε η αριθμ. 464/16-1-2018 Προκήρυξη πλήρωσης της παρακάτω θέσης ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως εξής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ (Τηλ. Γραμματ. 26510-07265 και 07277) - Μία (1) κενή θέση ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Οργανικη Χημεία και Φυσικοχημικές εφαρμογές Βιοδραστικών Υπερμοριακών Ενώσεων». Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 04-07-2018. Κωδικός ΑΠΕΛΛΑ: ΑΡΡ5850 Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα τυπικά προσόντα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υποψηφιότητας και όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΠΕΛΛΑ» (https://apella.minedu.gov.gr) και στη συνέχεια να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το φάκελο της υποψηφιότητάς τους, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ δημοσίευσης της προκήρυξης. Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών στα τηλέφωνα 26510-07265 και 07277 (Διεύθυνση: Παν/πολη Ιωαννίνων - 45110). Ιωάννινα 3-5-2018 Ο Πρύτανης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέ-

βη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συ-

σκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Όπως τόνισαν και σε έκτακτη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ, είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες και τα νοικοκυριά, σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Και κάνει μία ύστατη έκκληση ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η κοινή λογική και το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

στον Άγνωστο Στρατιώτη και καταδίκαζε σε θάνατο τους ΣαµαροΒενιζέλους που κι εκείνοι έβαζαν τότε χέρι άγριο στις συντάξεις. Ήταν τότε που όλα τα έσφαζαν, όλα τα µαχαίρωναν και µάντρωσαν ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ για να γίνει κυβέρνηση ο κάθε Κατρούγκαλος µε τα µαντηλάκια και τα ψιλοτάκουνα και ο Καρανίκας!

 Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ...

 Με τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

 ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ Ν.∆... ΟΜΑΛΑ...

Από τις εσωκοµµατικές εκλογές στη Ν.∆. κρατούµε την προσέλευση των µελών στις κάλπες σε πανελλήνιο και σε τοπικό επίπεδο. Περί τις 150.000 Νεοδηµοκράτες προσήλθαν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα και απ’ αυτούς οι 1.500 περίπου ήταν στο Νοµό Ιωαννίνων σε σύνολο 2.150 περίπου που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

 ΑΝΑΝΕΩΣΗ!

Για ανανέωση του κοµµατικού στελεχιακού δυναµικού µίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που τον έκανε να πάρει θάρρος και να ζητήσει για µια ακόµη φορά εθνικές εκλογές. Πήρε θάρρος ο Κυριάκος από την ανανέωση και κτύπησε για µία ακόµη φορά το καµπανάκι των εκλογών, εις ώτα όµως µη ακουόντων.

 ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ...

Ένα µήνα κράτησε η εκλογική διαδικασία στη Ν.∆. και ήταν αρκετός χρόνος για να βγουν και «µαχαίρια» σε κάποιες περιπτώσεις. Από την προηγούµενη Κυριακή το βράδυ τα µαχαίρια στα θηκάρια και τώρα δουλειά. Τι δουλειά; Λέµε τώρα, σε δουλειά να βρίσκονται...

 Η ΠΡΩΤΙΑ...

Με 15 ψήφους διαφορά στα Γιάννενα χτύπησε πρωτιά ο Θόδωρος Τζαρούχης έναντι του συνυποψηφίου του Κώστα Ζιάβρα, ενώ την πρωτιά για σύνεδρος στα επόµενα συνέδρια της Ν.∆. την κτύπησε ο Σάκης Βλέτσας, κάτι που του ανοίγει την όρεξη για άλλους δρόµους! Κατά τ’ άλλα, τα πράγµατα εξελίχθηκαν οµαλά και χωρίς εκπλήξεις και παρατράγουδα...

 ΟΙ «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ»...

Από τα παραλειπόµενα των εσωκοµµατικών εκλογών να σηµειωθούν οι παρουσίες και συµµετοχές αρκετών «ξενιτεµένων» προηγούµενων εκλογών οι οποίοι µάλιστα εξελέγησαν και στα κοµµατικά όργανα αποκτώντας αξιώµατα καθοδηγητών. Μεγάλη «µάνα» µε µεγάλη αγκαλιά η Ν.∆. που δέχεται τα απολολώτα πρόβατα! Άλλωστε, ήταν και η γιορτή της µάνας την περασµένη Κυριακή!

 ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ!..

Νίκησε η ∆ηµοκρατία, σχολίασαν «κύκλοι» της Πειραιώς µετά το πέρας των εκλογών για να µειώσει την πίκρα των χαµένων απ’ αυτή την εσωκοµµατική εκλογική µάχη. Μια νίκη της ∆ηµοκρατίας, η οποία όµως πρέπει να έχει κι ένα αντίκρυσµα όταν έλθειε η ώρα των εθνικών εκλογών. Τότε που ο σηµερινός κοµµατικός µηχανισµός θα κληθεί να συνεισφέρει για να επιτευχθεί το ποθητό που είναι η νίκη της Ν.∆.

 Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ...

Από αυτές τις εκλογές κρατά κανείς την προσέλευση των µελών στις κάλπες, κάτι που σε τέτοιες εποχές δεν είναι και πολύ συνηθισµένο. Αν ρίξει κανείς µια µατιά σε άλλα κόµµατα, θα αντιληφθεί την τεράστια διαφορά που υπάρχει µε τη Ν.∆. η οποία, αν µη τι άλλο, σ’ αυτό το επίπεδο πρωτοπορεί. Κάπου 1.500 άτοµα προσήλθαν στο Νοµό Ιωαννίνων και κάτι ανάλογο έγινε και στην Πρέβεζα. Όλα τα όργανα πλέον είναι αιρετά και αυτά τα όργανα θα έχουν τον οργανωτικό ρόλο και στο συνέδριο του κόµµατος που θα γίνει και στις εκλογές, ευρωεκλογές, εθνικές, αυτοδιοικητικές.

Μ

Σελ. 7η

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Στους άλλους Νοµούς της Ηπείρου επανεξελέγησαν οι ίδιοι πρόεδροι ΝΟ∆Ε. Πρόκειται για τους Λάµπρου στην Θεσπρωτία, Σκανδάλη στην Άρτα και Ν. Τζίµα στην Πρέβεζα, ο οποίος επικράτησε άλλων δύο αντιπάλων µεταξύ αυτών και µίας γυναίκας. Σε όλη την Ήπειρο όλα κύλησαν οµαλα, ενώ σηµαντική ήταν η αύξηση της συµµετοχής µελών στην εκλογική διαδικασία.

 ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑΤΙΚΑ!

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στα Γιάννενα όλα ήταν υποδειγµατικά στην διαδικασία της διεξαγωγής των εκλογών. Η ΝΕΦΕ, της οποίας την

Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι αλλά και η υπόλοιπη Ελληνική κοινωνία, η οποία ζει από τις συντάξεις των παππούδων και των γιαγιάδων! Αυτή ήταν η επανάσταση που θα έκανε η αριστερά µε το γνωστό δεκανίκι των ΑΝΕΛ του Πάνου Καµµένου που έβαζε στα τέσσερα τους πρώην «συµµαχητές»! Αυτή την απόγνωση βγήκε να διασκεδάσει ο Πετρόπουλος που κάποτε δήλωνε ότι βγαίνουν οι καταστηµατάρχες στους δρόµους και του... φιλάνε το χέρι για τα χαράτσια στα ασφαλιστικά ταµεία!

 ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ!

Όπως πρώτη το είχε προαναγγείλει η στήλη, ο κ. Αλµπάνης θα είναι τελικά ένας ακόµη υποψήφιος που θα λάβει µέρος στις Πρυτανικές εκλογές, µετά τους κ.κ. Πέτσιο και Γεωργίου που ήδη έχουν γνωστοποιήσει τις δικές τους υποψηφιότητες. Ο κ. Αλµπάνης κάνει λόγο για ανασχεδιασµό των όσων προωθεί το

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...

Να το δούµε κι αυτό και να δώσουµε τα ρέστα µας. Ο περιβόητος «αµαρτωλός» Μαρτίνης του Ερυθρού Σταυρού προτίθεται να επιστρέψει στη διοίκηση µέσω εκλογών που θα διεξαχθούν στις 3 Ιουνίου. Το γνωστοποίησε προχθές και µετά το αλαλούµ που επικράτησε µετά την κατάργηση της διορισµένης µέχρι τώρα διοίκησης µε τα Παραρτήµατά της σ’ ολόκληρη τη χώρα.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ∆ΕΝ ΕΓΙΝΑΝ!

Η µέχρι πρότινος διορισµένη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού είχε σαν έργο της την διεξαγωγή εκλογών για να αναδειχθούν νέα διοικητικά συµβούλια σ’ όλη τη χώρα, κάτι που δεν έγινε και που επί µία τετραετία σχεδόν λειτουργούσε εκεί και ως έτυχεν. Μετά από προσφυγές προηγούµενων µελών εκδόθηκε δικαστική απόφαση που καταργούσε το σύστηµα Αυγερινού επαναφέροντας τις προ αυτού διοικήσεις για να διεξάγουν τις εκλογές! Αυτή η απόφαση έβαλε µπουρλότο σε όλη την Ελλάδα και στα Ιωάννινα όπου οι διοικούντες αρνούνται να παραδώσουν τα ηνία εκφράζοντας την επιθυµία να οδηγήσουν εκείνοι το Παράρτηµα σε εκλογές!

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ...

Παλιοί, παλιότεροι και νέοι του Ερυθρού βρίσκονται σε αναστάτωση για µια υπόθεση που µέσα της εµπεριέχεται ο εθελοντισµός! Τόση φασαρία, τέτοια εµπόλεµη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια για την εθελοντική προσφορά! Πού να υπήρχαν και οικονοµικά οφέλη, τι άλλο θα βλέπαµε σ’ ένα φορέα που τα τελευταία χρόνια µπήκε στο µάτι του κυκλώνα για διάφορους λόγους. ∆υστυχώς, ο Ερυθρός Σταυρός συνδέεται µε οικονοµικά σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων, µε τον γνωστό Μαρτίνη να είναι στο επίκεντρο αυτών των σκανδάλων και να έχει το θράσος να εκφράζει την επιθυµία επανόδου του!

ευθύνη είχε ο εκπαιδευτικός Φίλιππος Ευαγγέλου, έδωσε µαθήµατα οργάνωσης και καλό είναι να παραδειγµατιστούν κι άλλοι στο µέλλον, για ν’ αποφεύγονται τα αλαλούµ και τα παρατράγουδα. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλη την οµάδα για το άψογον της διαδικασίας.

 ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ!

Το οµολόγησε δηµόσια και µάλιστα εντελώς κυνικά ότι η «σφαγή» των συνταξιούχων θα γίνει στο τέλος του έτους. Μιλάµε για τον Υπουργό Πετρόπουλο που εντελώς και χωρίς ντροπή βγήκε στην τηλεόραση και ανέλυσε διεξοδικά το τι θα συµβεί στις συντάξεις των Ελλήνων που είναι κοντά στα 2,8 εκατ. εκφράζοντας τον... αµέριστο πόνο του!

 ΟΙ ΦΗΜΕΣ...

Μέχρι τώρα διέψευδαν κάθε φήµη που κυκλοφορούσε περί µιας ακόµη µείωσης των συντάξεων µε πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα που ό,τι ακούγονταν ήταν... φούµαρα της αντιπολίτευσης! Προχθές βγήκε ο Πετρόπουλος και διέψευσε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος µε την σειρά του διέψευσε για µια ακόµη φορά και σ’ ένα ακόµη ζήτηµα τον εαυτό του!

Υπουργείο Παιδείας για την συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ που τόσο πολύ έχει αναστατώσει την πανεπιστηµιακή κοινότητα το τελευταίο διάστηµα. Εκείνο όµως που δεν µας λέει είναι πώς θα γίνει αυτό όταν είναι γνωστό ότι ο σύντροφος Γαβρόγλου έχει πάρει τις αποφάσεις του! ∆εν ήταν ακαδηµαϊκά τα κριτήρια συνένωσης ΑΕΙ-ΤΕΙ λέει ο κ. Αλµπάνης! Αλήθεια, πότε το κατάλαβε αυτό;

 Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ...

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και µάλιστα υποψήφιός του στις εκλογές του 2015, πώς επέτρεψε και ως Αντιπρύτανης να γίνουν ανοσιουργήµατα στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων µε την ίδρυση ή κατάργηση σχολών που τόση µεγάλη αναστάτωση επέφεραν; Συµµετείχε ή όχι στην επιτροπή διαβούλευσης που επεξεργάστηκε το σχέδιο νόµου που αφορούσε το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων; Αν δεν συµµετείχε, τότε ποιοι συµµετείχαν και είπαν σε όλα ναι, που είναι η αγαπηµένη συνήθεια των σηµερινών κυβερνώντων; Και κάτι τελευταίο: Ποια είναι η σχέση του σήµερα µε το άλλο µισό στην «διακυβέρνηση» του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων; Ας απαντηθούν αυτά τα ερωτήµατα για να περάσουµε στα επόµενα...

 ΤΑ ΛΑΪΚΑ ∆ΙΚΑΣΤΗΡΙΑ... ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ... Όλο αυτό το τουρλουµπούκι που

έχει η χώρα µας για κυβέρνηση ήταν το ίδιο που έκανε λαϊκά δικαστήρια

ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 Προγράμματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης Κάλυψη Επαγγελματικών Ευθυνών Ασφαλιστικές Καλύψεις Υγείας Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων Ασφαλίσεις Κατοικιών

Ν. Δοσίου 8 - Ιωάννινα τηλ.: 26510-20505 - email: info@asfaleiesioannou.gr

Επ’ ουδενί λόγο δεν πρόκειται να δεχθούµε συµφωνία µε τα Σκόπια αν δεν αλλάξουν το Σύνταγµά τους οι Σκοπιανοί στο οποίο συµπεριλαµβάνονται οι αλυτρωτικές σκέψεις! Τα είπε από το Σκρα ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος πουλώντας... φύκια σ’ έναν τόπο δοξασµένο και φούµαρα στους Μακεδόνες. Την ίδια στιγµή από την άλλη µεριά η Κυβέρνηση όπου νάναι στηµένη στα τέσσερα υπογράφει συµφωνία µε τον Ζάεφ! Τι θα κάνει ο Πρόεδρος; Θα παραιτηθεί;

Ο τολμηρός

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης ggtolmiros@hotmail.com

ε την τελευταία ρύθµιση που έγραψαν οι εφηµερίδες για την συνταξιοδότηση των ελεύθερων επαγγελµατιών ανεξαρτήτου ηλικίας νοµίζω ότι το κράτος προσφέρει πολλά σε ανθρώπους που έχουν την σωµατική και πνευµατική ικανότητα να συνεχίσουν την από πολλών ετών εργασία τους και να µην πετιούνται σαν… στηµένες λεµονόκου Του ΚΩΝ/ΝΟΥ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ πες στην σύνταξη περιµένοντας πότε θα φύγουν από αυτόν τον κόσµο, πότε θα πάρουν σειρά στα γραφεία τελετών, µη µου να ερωτάται ο καθένας που έχει από τα οποία στην Αθήνα όπως γράψανε οι εφηµε- συµπληρώσει τα συντάξιµα χρόνια εάν επιθυµεί να πάρει σύνταξη ή να παραρίδες, µόνο τα µισά είναι νόµιµα. Εξάλλου, παράλογη είναι κι η υποχρεωτική συντα- µείνει εργαζόµενος, έστω και µερικής ξιοδότηση για ανθρώπους που είναι σε θέση να δουλεύ- απασχόλησης. Οι γιατροί στα 67 χρόνια τους, ουν και να προσφέρουν στην κοινωνία και το κράτος. Έχουν σήµερα αλλάξει κατά πολύ τα δεδοµένα κι η ηλι- φεύγουν υποχρεωτικά από τις δηµόσιες θέσεις σε ηλικία κία δεν συµβαδίζει µε τα χρόνια, αλλά µε τη φυσική κα- που πολλοί µπορούν να προσφέρουν, έστω και σαν τάσταση και την πνευµατική ικανότητα του ανθρώπου. συµβουλή µε την εµπειρία που έχουν. Ακόµα, άσχηµο είΕίναι άνθρωποι 80 ετών που δουλεύουν καλύτερα από ναι που οι οµότιµοι καθηγητές δεν επιτρέπεται να κάνουν αυτούς των 30 - 50 χρονών. Είναι αµαρτία να βγαίνει µαθήµατα στους φοιτητές. Ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης εργάζονταν στην σύνταξη ένας άνθρωπος 55 χρονών που δυστυχώς συµβαίνει συχνά στον τόπο µας. Έπρεπε κατά την γνώ- και µετέδιδαν γνώση µέχρι τα βαθιά τους γεράµατα. Γιατί να πηγαίνει χαµένη η γνώση του καθηγητή από την ηλικία των 67 χρόνων κι έχουν τον καηµό ότι δεν µπορούν να δώσουν στους φοιτητές; Το ίδιο συµβαίνει και σε άλλους κλάδους. Υπάρχουν υπάλληλοι του ΟΤΕ που παίρνουν σύνταξη µε 15 χρόνια υπηρεσίας. Εποµένως, συνταξιοδοτούνται για 60 χρόνια. Πολλοί δεν θέλουν να δουλεύουν και θέλουν να φεύγουν µε σύνταξη το γρηγορότερο. Άλλοι υπάλληλοι κι επαγγελµατίες θέλουν να εργάζονται όσο τους κρατάει το µυαλό και το σώµα και να δηµιουργούν. Οι µεγάλοι ζωγράφοι, συγγραφείς, ποιητές κ.λ.π. δηµιουργούν µέχρι το τέλος της ζωής τους, όπως είπε ο ακαδηµαϊκός επιστήµονας µεγάλου κύρους κ. Νανόπουλος. Γιατί λοιπόν το κράτος δεν κρατά αυτούς που θέλουν να δουλέψουν; Ακόµα θα πρότεινα οι στρατιωτικοί κι άλλοι εργαζόµενοι που αναγκάστηκαν να βγουν στην Παράλογη είναι η υποχρεωτική συνταξιοδότησύνταξη στα 50 ή 60 χρόνια τους, να εργάζονται στο ση για ανθρώπους που είναι σε θέση να δουλεύουν υπουργείο Άµυνας που χρειάζονται εµπειρία και µυαλό. και να προσφέρουν στην κοινωνία και το κράτος... e-mail: kbouran@hotmail.com

Α ΠΟΨΕΙΣ

Υπάρχουν ηλικιωμένοι που μπορούν να εργάζονται…

ευκαιρίες, να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν τα κοινωνικά δικαιώµατα που επηρεάζουν θετικά τη δηµογραφική δυναµική. Αυτό σηµαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να µας λύσουν οι Βρυξέλλες το πρόβληµα και πως θα πρέπει να κινηθούµε µε τις δικές µας δυνάµεις, αξιοποιώντας, στο µέτρο του δυνατού, και το καλό παράδειγµα άλλων κρατών µελών -χαρα Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κτηριστική η περίπτωση της Γαλλίας- όπου η κατάλληλη κοινωνική γησαν σε µεγάλη επιδείνωση της συ- και της δηµογραφικής γήρανσης, επολιτική συµβάλλει στην αντιµετώπι- γκριτικής θέσης της πατρίδας µας ξαιτίας των µεγάλων οικονοµικών ση του δηµογραφικού. στην Ε.Ε., ακόµη και στο δηµογρα- δυσκολιών που αντιµετωπίζει το µεΜε το ξέσπασµα της οικονοµι- φικό. γαλύτερο µέρος του πληθυσµού. κής κρίσης άλλαξαν οι προ• Τρίτον, ενισχύθηκε στην τεραιότητες στην Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώσταµάτησε ουσιαστικά και ρες, από την Πορτογαλία µέχρι η αναζήτηση µιας κοινής την Βουλγαρία, την Ρουµανία δηµογραφικής ή οικογενεικαι την Πολωνία, η ανισότητα ακής πολιτικής. Τώρα που ευκαιριών στην Ε.Ε., µε αποτέτα άλλα κράτη µέλη έχουν λεσµα να αυξάνεται η µετανάαφήσει πίσω τους, εδώ και στευση από τις λιγότερο αναπέντε χρόνια, την οικονοµιπτυγµένες στις περισσότερο ακή κρίση, επανέρχεται στο ναπτυγµένες χώρες και περιοπροσκήνιο η συζήτηση για χές της Ε.Ε. την κοινωνική Ευρώπη και • Τέταρτον, η οικογένεια µετατα κοινωνικά δικαιώµατα, τράπηκε σε φορολογικό στόχο αλλά δεν πρέπει να περιµέχαρακτηριστικά παραδείγµατα η νουµε κάτι πολύ συγκεκριυπερφορολόγηση και απαξίωση Η οικονομική κρίση και οι διαστάσεις που µένο. Ο ευρωπαϊκός προϋτων ακινήτων και η υπερφοροπήρε στην Ελλάδα οδήγησαν σε μεγάλη επιπολογισµός είναι πολύ πελόγηση του οικογενειακού εισοδείνωση της συγκριτικής θέσης της πατρίδας ριορισµένος, 1% του Ακαδήµατος- µε αποτέλεσµα να δημας στην Ε.Ε., ακόμη και στο δημογραφικό... θάριστου Εγχώριου Προϊόµιουργούνται νέα αντικίνητρα ντος της Ε.Ε., και δεν µποστη δηµιουργία οικογένειας. ρεί να στηρίξει εξαιρετικά δαπανηρές • Πέµπτον, έχει επικρατήσει µία • Πρώτον, εκδηλώθηκε το λεγόκοινωνικές πολιτικές. Μπορεί όµως µενο brain drain, δηλαδή οι καλύτε- νοοτροπία που κάνει πιο δύσκολη να προκύψουν κοινοί στόχοι και κα- ρα εκπαιδευµένοι και πιο ανταγωνι- την επιλογή των νέων υπέρ της οινόνες, που θα µας βοηθήσουν να κι- στικοί νέοι µας αναζητούν καλύτερη κογένειας και της οικογενειακής κανηθούµε στη σωστή κατεύθυνση. θηµερινότητας. Είναι προφανές ότι η τύχη στο εξωτερικό. Η οικονοµική κρίση και οι δια• ∆εύτερον, ενισχύθηκε η τάση ανάπτυξη της οικογένειας πρέπει να στάσεις που πήρε στην Ελλάδα οδή- της υπογεννητικότητας, εποµένως στηριχτεί, µεταξύ των άλλων, σε ένα καλό εκπαιδευτικό σύστηµα, στον σεβασµό του δηµόσιου χώρου, στην γειτονιά, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στον έλεγχο της παραβατικότητας και της εγκληµατικότητας. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες έχουµε υποχρέωση να προχωρήσουµε στην επεξεργασία και εφαρµογή ολοκληρωµένης πολιτικής υπέρ της οικογένειας και για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού προβλήµατος. Εάν δεν κινηθούµε σε αυ Γράφει η ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ τή την κατεύθυνση θα αντιµετωπίσουµε ανυπέρβλητα προβλήµατα αγνωστά και αποδεδειγµένα, απλώς τα επαναλαµβάνοµε από 1 σελ. πό την κατάρρευση του ασφαλιστιπρος επίρρωση του τελευταίου παραδείγµατος, των τελευκού-συνταξιοδοτικού συστήµατος ταίων φονιάδων! Αυτών δηλαδή που σκότωναν αδίστακτα τους καρκινιµέχρι την πλήρη ανατροπή του συκούς ασθενείς στερώντας τους τα φάρµακά τους για να τα πουλήσουν και σχετισµού δυνάµεων εις βάρος της να βγάλουν χρήµατα! Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας. Και µην πει κανείς ότι έχουν κάποια δικαιολογία ή ότι δικαιούνται συΠρέπει να κινηθούµε σε τρεις άνηγορίας και ανοχής κοινωνικής αυτοί οι άνθρωποι. Προσωπικά πιστεύω ξονες. Πρώτον, στη βελτίωση της οιπως αυτοί δεν δικαιούνται ούτε καν κονοµικής κατάστασης και στην πατης οικογενείας τους τη συγχώρεση ροχή οικονοµικών και φορολογικών και την αγάπη. Γιατί εδώ πρόκειται κινήτρων. ∆εύτερον, στην ενεργογια εν ψυχρώ και εκ προµελέτης δοποίηση της κυβέρνησης και της πελοφονία. ριφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκη∆εν ήξεραν αυτοί οι άνθρωποι πως σης. Τρίτον, στη διαπαιδαγώγηση οδηγούν στο θάνατο τον ασθενή ότης κοινωνίας και την ενίσχυση της ταν του στερούν τα φάρµακά του και συνοχής της. τις συγκεκριµένες δόσεις που έπρεΘα χρειαστεί συστηµατικός επε να παίρνει ενώ δίνει µάχη για τη θνικός διάλογος που µπορεί να πάζωή του; Αυτό τι άλλο είναι από δολοφονία; Τι άλλο όνοµα µπορεί να δώρει 6, 12, ή 18 µήνες για να φτάσουσει κανείς σε ένα τέτοιο ανοσιούργηµα και πώς αλλιώς µπορεί να χαραµε στη σωστή στρατηγική και αυτή κτηρίσει αυτόν τον άνθρωπο εκτός από φονιά; για να δώσει αποτελέσµατα πρέπει Βαρύς πρέπει να πέσει ο πέλεκυς της ∆ικαιοσύνης απάνω τους και όνα µας δεσµεύει για τα επόµενα 30χι µόνο για να µην βρει µιµητές το ανοσιούργηµά τους, αλλά και για να ι40 χρόνια, ανεξάρτητα από τον εκανοποιηθεί και το κοινό περί ∆ικαίου αίσθηµα, που έχει, δυστυχώς, στη κλογικό κύκλο και πολιτικές ανακαΧώρα µας πάρα πολλές φορές τρωθεί και αυτό! τατάξεις. από 1η σελ.

Ε ΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Η δημογραφική κρίση και πώς να την αντιμετωπίσουμε!

Δ ΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Το χρήμα, αυτός ο μεγάλος φονιάς! η


Σελ. 8η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριώνλεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ, MD, PhD, FEBVS Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Δωδώνης 18, 45332, Ιωάννινα Τηλ. Γραμματείας: 698 7088004 www.matsagkas.g

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SPIRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • YΠΕΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 - Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Eιδικευθείς στο Αντικαρκινικό νοσοκοµείο Αθηνών ο «Άγιος Σάββας» και µετεκπαιδευθείς στo Robert Bosch Hospital στη Στουτγκάρδη Γερµανίας, µε εξειδίκευση σε ασθενείς ΙΦΝΕ (νόσο Crohn και Ελκώδη κολίτιδα). ∆ιαγνωστικός έλεγχος και θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήµατος. Οι ενδοσκοπήσεις (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση) διενεργούνται µε µέθη και µόνο το πρωί. Τα απογεύµατα ο ιατρός δέχεται (πλην Τετάρτης) τις επισκέψεις του µόνο κατόπιν ραντεβού. Ώρες λειτουργίας ιατρείου 9-13 π.µ. και 6-8 µ.µ. ∆ιεύθυνση ιατρείου: Ρόζας Ιµβριώτη 30, 45221, Βρυσούλα Ιωαννίνων. Για το ραντεβού σας καλέστε τα απογεύµατα στο 6936-499176. E-mail: pkaterinis@hotmail.com Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος

ΜΠΟΥΜΠΑΣ Θ. ΑΛΕΞΙΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ Γαστροσκοπήσεις - Κολονοσκοπήσεις με διενέργεια καταστολής και αφαίρεση πολυπόδων Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Δέχεται καθημερινά: 8.30-13.30 πρωί και 17.3020.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος ορ. Τηλ. 2651073103, κιν. 6974043397, email: boumpas74@g mail.com

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@ hotmail.com

ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ Ιατρός Ενδοκρινολόγος

Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Σύμβαση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790. Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

ΜΠΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος (Ενδοκρινολογία-Μεταβολισμός-Διαβήτης)

21ης Φεβρουαρίου 200 - Ιωάννινα - 2ος όροφος. Στάση αστικού «Σταµατάκη». ∆έχεται µε ραντεβού. Ωρες Λειτουργίας: (∆ΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ) 9.00-16.00 και (ΤΕΤΑΡΤΗ) 10.0017.00. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ΣΑΒΒΑΤΟ το ιατρείο δεν λειτουργεί. Τηλ. επικοινωνίας για ραντεβού: 2651022524 (Ιατρείο) 6972557831 (Κινητό). email: spiros@bitsis.gr webpage: spiros.bitsis.gr

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-ΤετάρτηΠαρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: ΔευτέραΠαρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα - τηλ.: 26510-65145 κιν.: 6972-926687 - email: c.tasolamprou@gmail.com

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ

Σύγχρονη ιαγνωστική

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

EΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΑΚΤΙΝΟ∆ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr www.epirusdiagnosis.gr

AΡΕΤΗ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Εφαρμογές Laser microdermabrasion - χημικά peeling

Tο ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή, 1ος όροφος Τηλ.: 26510-23137, κιν.: 6973-533242 email: aretiganiatsa@gmail.com

ΜΑΡΙΑ Π. ΜΗΛΙΩΝΗ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κλινική Κοσμητική Δερματολογία Εφαρμογές Laser Μιχ. Αγγέλου 27, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-77071, κινητό: 6947053144 email: milionmar@yahoo.com

Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Αποτρίχωση - Κηλίδες • Ευρυαγγείες - Αιμαγγειώματα • MicrolaserPeel - Θεραπεία ουλών • Φωτοδυναμική θεραπεία ακμής • Σύσφιξη - Ανόρθωση (skinTyte) • Μεσοθεραπεία • Ψηφιακή δερματοσκόπηση σπίλων • Botox - Εμφυτεύματα Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 26510-33169 • κιν. 6944-220873. ww.charrychavel.gr, email: charrychavel@ gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Καρδιολόγος. Εξειδικευμένος στις νεώτερες υπερηχογραφικές τεχνικές • Υπέρηχοι triplex καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Ηolter ρυθμού Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

Q ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔΕΧΕΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα - Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 2651031016-κιν.: 6945-594292-οικίας: 26510-75328

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία. Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 - 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ-ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ - ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ∆ωδώνης 75, 45221, Ιωάννινα Τηλ.: 26510-28497 / fax: 26510 74001 www.iasi-ioannina.gr / info@iasi-ioannina.gr

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην Ηλεκτροφυσιολογία- Αρρυθμιολογία. Triplex καρδιάς/αορτής, Δοκιμασία κόπωσης, Holter-Ρυθμού, Loop/Event Recorder, 24h καταγραφή πίεσης. Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κόπωσης (CPET) για αθλητές. Συμβ. ΥΠΕΘΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και 17:0020:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ.: 2651022448, Κιν.: 6949798270 email: sgkaniatsas@gmail.com

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΒΙΒΗ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ : 7:30 π.µ. -14:00 µ.µ. & 18:00 - 21:00 µ.µ. ΣΑΒΒΑΤΟ: 8:00 µ.µ. – 13:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX : 26510-70800 e-mail :info@aimodiagnosi-ioa.gr

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ∆ΟΜΠΟΛΗ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ: 7:30 π.µ. - 15:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX: 26510-40584 e-mail: doboli@aimodiagnosi-ioa.gr

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 2651070870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΜΕΛΑΔΙΝΗΣ

ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ MD, PhD

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946500405, e-mail: chzois@ otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

ΖΩΗ Κ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Ενδοκρινολόγος Κεντρική Πλατεία & Γούναρη 2, Ιωάννινα (απέναντι από το Ρολόι) Τηλ.: 2651 403767 | κιν.: 6932 371788 e-mail: zoig@pliroforiki.com

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 09:15 - 13:30 και Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, και Παρασκευή απόγευμα: 17:30 - 20:30. Τηλ. Ιατρείου: 2651400679, κιν.: 6972-205889

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΝΟΥΣΙΑΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός τ. Επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικών Κλινικών MSE/KSK, Sörmland, Σουηδίας Μετεκπαιδευθείς στην Τραυματολογία, Παν/κό Νοσοκομείο Karolinska, Στοκχόλμη

• Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις • Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου, Γόνατος • Επανορθωτική Χειρουργική Ώμου, Ισχίου, Γόνατος • Κατάγματα Παίδων & Ενηλίκων • Χειρουργική Άκρας Χειρός Α. Ζίνη 12 (Πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας), Ιωάννινα Τηλ.: 26510-73775 / Κιν.: 6942 788517 e-mail: nousiasdim@gmail.com

ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΙΣΤΑΝΗΣ MD, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιμελητής Νοσοκομ. Μetropolitan, Αθήνα Ιατρός ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Λέκτορας Ορθοπαιδικής (Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό

Πανεπιστήμιο Κύπρου) Ροµποτική Αρθροπλαστική Γόνατος - Ισχίου Εξειδίκευση στην ∆ιαδερµική Χειρουργική Άκρου Ποδός – Πελµατογράφηµα & Ανάλυση βάδισης Αθλητικές Κακώσεις – Αρθροσκοπική Χειρουργική Γόνατος Τ. Επιµελητής Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Alfred Health, Μελβούρνη, Αυστραλία ∆ιεύθυνση: ∆ωδώνης 9, Ιωάννινα - 2ος Όροφος, τηλ. 26514 02467 / Κιν. 6974 811343 / email: ristanis@gmail.com. ∆εχεται καθηµερινά κατόπιν ραντεβού

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 2651039222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 2651039210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:30-13:30 - Απογ.: 18:00-21:00 - Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 IΩANNINA Tηλ..: 26510-76975 Kιν: 6932-490211

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 www.kardiologosioannina.gr, e-mail: loreta.kalantzi@gmail.com

Καρδιολόγος, πρώην επικουρικός επιμελητής του Γ.Ν.Ι «Γ.Χατζηκώστα» • Υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Holter ρυθμού (καταγραφή έως και 7 ημέρες) • Ρύθμιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος Ώρες λειτουργίας ιατρείου: ∆ευτέρα-Τρίτη-Πέµπτη πρωί: 09:00-14:00, απόγευµα: 18:00-21:00, Τετάρτη πρωί-απόγευµα: µε ραντεβού, Παρασκευή 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο), Σάββατο µε ραντεβού. Καπλάνη 5, Ιωάννινα (3ος όροφος) Τηλ. 2651311875, Κιν. 6948207023 • e-mail: meladinisvas@gmail.com

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083. www.nephrology-koliousi.gr

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ www.aimodiagnosi-ioa.gr

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 8.00 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Ειδικός Καρδιολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός Eιδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος • Υπέρηχος καρδιάς με μελέτη 2D speckle-tracking • Δοκιμασία κόπωσης με χρήση κυλιόμενου τάπητα • Καρδιομεταβολικός έλεγχος και προληπτική καρδιολογία • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος -Σύμβαση με ΥΕΘΑ Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 09:00 - 14:00 (κατόπιν ραντεβού), 17:30 - 21:30 (κάθε απόγευμα), Σάββατο 09:00 13:00 (κατόπιν ραντεβού) Δωδώνης 24 - 2ος όροφος • Τηλ.: 6944776210 - 26510-42003 Fax: 26510-42003 • e-mail: drkoliosmarios@gmail.com URL: www.kolios-kardiologos.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ µε ανανεωµένο το προσωπικό της και µε µόνιµη και σταθερή την συνεργασία των Ιατρών Ακτινοδιαγνωστών, κ.κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου και ∆ιονυσίου Τολιόπουλου, υπό την διεύθυνση του κ. Βασιλείου Παπακώστα, συνεχίζει το 15 ετές ήδη έργο της, διενεργώντας όλες τις κλασσικές και εξειδικευµένες εφαρµογές (Cardiac MR, enterography, MRCP, spectroscopy, multiparametric prostate, liver iron and fat deposition, diffusion, perfusion). Συµβάσεις µε τον ΕΟΠΠΥ και όλα τα Ταµεία και τις ασφαλιστικές Εταιρίες. Eιδικές τιµές για ανασφάλιστους και άπορους. ΠΛΑΤΕΙΑ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ 1, 45445 τηλ. 26510 75275 φαξ 2651075285 e-mail: mri-epi@otenet.gr

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ

Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921

Ιατρός Νευρολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Με έμμισθη μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Freiburg και Ulm Γερμανίας - Ολοκληρωμένη διερεύνηση και πρωτοβάθμια περίθαλψη νευρολογικών νοσημάτων - Σύγχρονο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο (Natus, USA) Μιχαηλίδη 6 και Σταδίου, Ιωάννινα τηλέφωνο: 2651025486 κινητό: 6944435777 e.mail: grigoriosnasios@gmail.com • website: www.nasios.gr

ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δέχεται: καθημερινά 09:00-13:30 και 18:0021:00. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: Στοά ορφέα Κτίριο Γ’ - 2ος όροφος (δίπλα από το μέγαρο της Αστυνομίας). Τηλ. / Fax: 26510-79888, κιν. 6938497497

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.0013.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΤΖΟΥΤΖΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δ. Πατατούκα 16, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, τηλ: 2651032835, κιν: 6972429276. Δέχεται καθημερινά: 08:30–13:30 πρωί και 18:00–21:00 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 9η

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

MΑΡΙΑ ΧΡ. ΚΑΝΑΡΗ Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), μετεκπαιδευθείσα στο King’s College Hospital, Λονδίνο • • • • •

Οπτική τομογραφία συνοχής (o.c.t.) Οπτικά πεδία Παρακολούθηση παθήσεων βυθού Παρακολούθηση γλαυκώματος Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.30 και 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού Χαριλάου Τρικούπη 6, 1ος όροφος, γραφείο 8 Τηλέφωνο και FAX: 26510-26647, κινητό: 6937-686907 email: kanarimaria@gmail.com

Νικόλαος Πλαχούρας

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

Μελίνα Κων. Ζάκκα

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι. Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

(Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Κιν.: 6972897763

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού Γερακάρη 2 (πλ. Πάργης). Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων Q ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ––ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD Ιστολογική και Μοριακή Διάγνωση

Ιατρός Παθολογοανατόμος • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας • Ιστολογική εξέταση • Ταχεία βιοψία • Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος • Μοριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) • κινητό: 6944-730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ειδικευμένος στους υπερήχους κοιλίας Δέχεται Δευτέρα-Παρασκευή πρωί 9 π.μ. 1.30 μ.μ. Απόγευμα 6-8.30 (εκτός Τετάρτης). Δ/νση: Μουλαϊμίδη 5 (Δίπλα στον ΟΤΕ) Τηλ. Ιατρείου: 26510-71292 - κιν.: 6945-553647

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 2651074470, Κιν: 6973-691599

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΟΥΡΑΝΙΑ Γ. ΔΑΚΑ

Παιδοψυχίατρος Μ.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Δ.Π.Θ. • Εκπαιδευθείσα στην Οικογενειακή Θεραπεία Δέχεται με ραντεβού Δωδώνης 20-22 Ιωάννινα 45332 Τηλ.: 26510-45342, κιν.: 6946-429345

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙ∆ΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 πρωί και 18.00-20.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΚΑΤΣΙΟΥΡΑ

28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029

Ζυγομάλλη 10-12, 3ος όροφος, Ιωάννινα. Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Τηλ.-Fax: 26510-47763, Kιν.: 6946-611554 e-mail: papatheodoroujenny@gmail.com

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού

Q ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD Πλαστικός Χειρουργός

Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές του Ομίλου Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία Αισθητική & Επανορθωτική Χειρουργική, Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Υαλουρονικό οξύ / Peeling / Μεσοθεραπεία), Τμήμα Μικροεπεμβάσεως (Αφαίρεση & Βιοψία Σπίλων (ελιές) & Όγκων Δέρματος), Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων & Όγκων Δέρματος Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα Κιν.: 694 827 8810 - 2651607063

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Καθημερινά: Πρωί 09:00 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙA∆ΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavre ntzou@ yahoo.com

Παιδοψυχίατρος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Ψυχίατρος M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Πανεπ. Ιωαννίνων

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavangelis @htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 κιν.: 6977-579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:30-13:30 & 18:30-20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, email: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 - 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 2651037747, κινητό 6945-296606 www.ekontogiannis.gr

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

ΚΙΟΡΠΕ ΧΑΡΑ Μ.Sc

Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίας και Μαθησιακών Δυσκολιών. Μεταπτυχιακές σπουδές σε Μαθησιακές Δυσκολίες Δυσλεξία. Διδάσκουσα Τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ). Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Βελισσαρίου 23 (Κιάφα). Τηλ. 26510-40730, κιν.: 6948-574249

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

Εκπαιδευθείσα στο PECS. Γνώστης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • Εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6986180630

• Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred.MDT, NDT/BOBATH • Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath). Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.00-13.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος οροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.mckenziemdt.org

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή, Ψυχολ.Υποστήριξη, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μώκας Αναστάσιος, Λογοθεραπευτής. Γούσης Βασίλης, Εργοθεραπευτής. Ιωάννινα, Γεωρ.Παπανδρέου 18, 2651310319 Ηγουμενίτσα, Παρ. Ολύμπου 9, 26650-21186 - www.kivotosexelixis.gr

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Μουσικοθεραπεία - Ψυχολογική υποστήριξη και Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου. Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 - www.ergotherapia-ioannina.gr

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας

• Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Μαρ. Κοτοπούλη 1 (Αμπελόκηποι) • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978-777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 2651067320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής Ενέργειας Θεραπεία Laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CPM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία • Ώρες λειτουργίας: 8.30-14.30 • Δ/νση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Τράπεζα Πειραιώς Καλούτσιανης). Τηλ.: 2651024111, 6976493035

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΘΑΛΕΙΑ Π. ΚΑΤΣΙΟΥ

ΠΑΙ∆ΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Α.Π. Θ. - Ειδική Παιδαγωγός Μ.Ed.

Φώτου Τζαβέλλα 2, Ιωάννινα Τηλ. 26510-33576 - Κιν. 6978980235 e-mail: thalia.katsiou@gmail.com

Q ΠΟΔΟΛΟΓΟΙ

ΠΟ∆ΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΙΟΥΛΙΑ BSc Podology-Podiatry

• Αντιμετώπιση κάλων • Ονυχοκρύπτωση • Ονυχομυκητιάσεις • Υπερκερατώσεις • Ονυχογρύπωση • Αθλητικό πόδι • Διαβητικό πόδι • Περιποίηση άκρων • Ορθοτεχνική ονύχων Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος όροφος, 45444 Ιωάννινα Τηλ.: 26510-71688 - 6955-139520 email: info@medicalstep.gr www.medicalstep.gr

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSC

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ • ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOC DECOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 - 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

• Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία • Υπέρηχοι • LASER • SHOCKWAVE (κρουστικός υπέρηχος) • Νευρο-αποκατάσταση (αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων με την μέθοδο PNF) • Μυoχαλαρωτικά μασάζ • FANGO MASSAGE • MEDICAL HOT STONE • KINESIO TAPE • Θεραπείες κατ’ οίκον ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 08.30 – 14.00 ΚΑΙ 17.00 – 21.00 ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.30 – 16.00 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία –ισόγειο) Τηλ. – Fax. 26510-72120 – κιν. 6947456737 – leotsepas@hol.gr


Σελ. 10η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) 15 στρεµ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόµουρσα, β) 6 στρεµ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόµουρσα, γ) 21 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Μπηστηργιά, δ) 11 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Ασπρόχωµα, ε) 1 στρεµ. οικόπεδο µε 50 τ.µ. πέτρινη αποθήκη και στ) 3 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Μαράτσιο. Όλα στο ∆ηµοτικό ∆ιαµέρισµα ∆ολιανών του ∆ήµου Πωγωνίου. Πληρ. τηλ. 26530-41357 και 6944710357. ΟΙΚ/13954 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγρόκτηµα 3 στρεµµάτων, στο Πέραµα Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6942-508746. ΟΙΚ/14106 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήµα, στο χωριό Στεφάνι Λούρου, κατεύθυνση προς Άρτα όπισθεν εκκλησιάς Αγ. Βαρβάρα, 50 µέτρα από την Εθνική Πρέβεζας - Άρτας, 14 στρέµµατα (Αρδευτικό), έχει µέσα: λεµονιές, πορτοκαλιές, διάφορα οπωροκηπευτικά δένδρα, τετραγωνισµένο, κατάλληλο για κάθε είδους επιχείρηση. Κτήµα παραγωγικότατο ότι και αν χρειασθεί. Σοβαρές προτάσεις. Τιµή 60.000. Πληρ. τηλ.: 690.72.19.277, 690.72.19.173. ΟΙΚ/ 14110 ΠΩΛΕΙΤΑΙ έκταση 10.500 στρεµµάτων κοντά στον οικισµό Βουνοπλαγιάς, πλησίον της «Πράσινης Γωνιάς». Τιµή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ.: 6944554184. ΟΙΚ/14111

ΠΩΛΕΙΤΑΙ µεζονέτα παραθαλάσσια στον Οικισµό των γιατρών στο Κανά-

λι Πρέβεζας σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ.: 6956-423686. ΑΚ/14036 ΠΩΛΕΙΤΑΙ µονοκατοικία παλαιάς κατασκευής, 50 τ.µ. περίπου, στα Σεισµόπληκτα στα Ιωάννινα, σε οικόπεδο 285 τ.µ. Πληρ. τηλ. 6984-949660. ΑΚ/14131 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαµπερής ηµιτελής µονοκατοικία στην περιοχή Σεισµοπλήκτων Ιωαννίνων, συνολικού εµβαδού 320 τ.µ., σε οικόπεδο 400 τ.µ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατίσµατα τελειωµένα µέσα - έξω, εξωτερικά χρώµατα, παράθυρα PVC (ρολά υπάρχουν µη τοποθετηµένα). Αποτελείται από: Υπόγειο υπερυψωµένο µε διαµέρισµα 50 τ.µ., 2 υπνοδ., κουζίνα, σαλόνι, µπάνιο, θέση πάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητοστάσιο. 1ο όροφο µε 3 γκαρσονιέρες (27 τ.µ., 37 τ.µ., 40 τ.µ.). 2ο όροφο µε διαµέρισµα 106 τ.µ. Σκεπή τελειωµένη. Αναµονές για 3ο όροφο. ∆ύο εισόδους. Αποχετευτικό. Μεσίτες αποκλείονται. Τιµή 440.000 ευρώ. Πληρ. s-bougias@T-ONLINE.DE ΑΚ/14136

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Κατάστηµα 240 τ.µ. µε πατάρι 100 τ.µ., που µπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11, στο Τζαµί Καλούτσιανης. β) Κατάστηµα 50 τ.µ. στην οδό ∆ηµ. Χατζή 73. Πληρ. 26510-29105, 2651051629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ 85 τ.µ., 1ος όρ., επί της οδού Χαρ. Τρικούπη 3. Πληρ. τηλ.: 25655 και 6939-352935. ΕΝ/13765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα επί της Λεωφ. Δωδώνης, κοντά σε Τράπεζες, Σχολεία και Στάσεις Αστικών Λεωφορείων ΙΣΟΓΕΙΟ 127 τ.μ. καινούργιο, με 3 WC, 2 και 1 για ΑμεΑ, σύγχρονο και κατάλληλο για: ιατρείο όλων των ειδικοτήτων (δυνατότητα για 2 ειδικότητες), φαρμακείο, φυσικοθεραπευτήριο, λογοθεραπευτήριο. Γραφείο (όλων των κατηγοριών) Λογιστικό, Τεχνικό Εταιριών, Μεσιτικό, κλπ. Ινστιτούτο, φωτογραφείο, πωλήσεις παγωτού και πάγου, εμπορικό όλων των κατηγοριών, S/M, κλπ. ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ. Άνετη πρόσβαση και πολύ μεγάλη κυκλοφορία συμπολιτών (προϋπόθεση για ανάπτυξη οποιουδήποτε παλαιού ή νέου επαγγέλματος).

Πληρ. τηλ. 6939-768124

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ΚΑΦΕ - ΟΥΖΕΡΙ στο Κουτσελιό. Πλήρως εξοπλισμένο.

Πληρ. τηλ. 6944-784610

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

μονοκατοικία διώροφη 136 τ.μ., με υπόγειο και βοηθητικούς χώρους 98 τ.μ., έτος αποπεράτωσης 2000, με αυτόνομη θέρμανση ανά όροφο και ενεργειακό τζάκι, μαρμάρινα και ξύλινα δάπεδα, σε οικόπεδο 3.000 τ.μ. με βελανιδιές, στο Μεγάλο Γαρδίκι Ιωαννίνων, 12 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, στους πρόποδες του λόφου Καστρί της Αρχαίας Πασσαρώνος.

Πληρ. τηλ. 6934-447157 & 6937-422327

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

τρεις γκαρσονιέρες (studio) στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, 27 τ.μ., με αυτονομία θέρμανσης, διπλά τζάμια, μεγάλα μπαλκόνια, parking και λίγα κοινόχρηστα. Πληροφορίες τηλ. 6947-221309

Από τεχνικό γραφείο με εξειδίκευση στη μελέτη - κατασκευή οικοδομικών έργων, ζητείται υπάλληλος με εργασιακή εμπειρία εργοταξίου & γραφείου και με άριστη γνώση AutoCAD. Πληρ. τηλ.: 26510-26350, 6977-607099 mail: georgetsellas@tee.gr

ENOIKIAZETAI Γκαρσονιέρα επιπλωμένη Μεγ. Αλεξάνδρου 68 Πληρ. τηλ.: 26510-33108 κιν.: 6986-942880 6931-234950

Χαρίζονται γατάκια Πληρ. τηλ. 26510-41123 Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΣΤΑ Ιωάννινα ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ χωράφια 76 στρέµµατα. Από αυτά τα 51 στρεµ. είναι ξερικά και βρίσκονται στα Κάτω Πεδινά, τα υπόλοιπα 25 στρεµ. βρίσκονται στο ΚΑΛΠΑΚΙ και συµπεριλαµβάνουν χωράφι ποτιστικό 6,5 στρεµ. Πληρ. τηλ. 210-2632469. ΕΝ/14124 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαµέρισµα, 3ου ορόφου, επί της οδού Σπ. Λάµπρου 7, πλήρως ανακαινισµένο, µε αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6948-423085 και 6945-791078. ΕΝ/14139 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα - δυάρι για φοιτητές -τριες, στην περιοχή Αγίας Αικατερίνης στα Ιωάννινα. Πληρ. τηλ. 6955-406986. ΕΝ/14144 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι διαµέρισµα 50 τ.µ., Λεωφ. ∆ηµοκρατίας 80 Αµπελόκηποι. Πληρ. τηλ. 6948-146567. ΕΝ/14146 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στη ∆ροσιά γκαρσονιέρα 45 τ.µ. µε αυτονοµία θέρµανσης και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510-46121, κιν.: 6973547865. ΕΝ/14147 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγειο κατάστηµα στο κέντρο της πόλης, 133 τ.µ. µε πατάρι 52 τ.µ. και υπόγειο 66 τ.µ. Το κατάστηµα είναι εξοπλισµένο, λόγω της προηγούµενης λειτουργίας του ως χώρος εστίασης. Πληρ. τηλ. 26510-77255, καθηµερινά 10:00 16:00. ΕΝ/14150 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Πουτέτση 12 (κέντρο) διαµέρισµα 120 τ.µ., διαµπερές, 2ος όροφος (προτελευταίος), 2 WC, αποθήκη, πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6943-800867, 6970-813448 και 26510-24843. ΕΝ/14151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ οροφοδιαµέρισµα 94 τ.µ. προσφάτως ανακαινισµένο, µε: πάρκινγκ, αποθήκη, ατοµική θέρµανση (2 δωµάτια, χωλ, κουζίνα, µπάνιο, σαλοτραπεζαρία), σε κεντρική θέση πλησίον Πλατείας Πάργης και Πλατείας Οµήρου, µε ασανσέρ και λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6938-884715, κ. Αλέκος. ΕΝ/14154

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ µε µεγάλη εµπειρία αναλαµβάνει πάσης φύσεως εργασίες

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6976-076669

κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997-424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/ 13723 ΕΛΛΗΝΙ∆Α κυρία, πεπειραµένη µε πολύ καλές συστάσεις αναλαµβάνει την φύλαξη µικρών παιδιών. Πληρ. τηλ. 6938-980908. ΖΗΤ/13981 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ζευγάρια ή µεµονωµένα άτοµα για εργασία σε κουζίνα για ελληνικά εστιατόρια στη Γερµανία. ∆ιαµονή-διατροφή εξασφαλισµένα και δωρεάν ασφάλιση. Πληρ. τηλ. 6998406542. ΖΗΤ/14140 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία (µπουφέ - service) στο καφέ MORBIDO, επί της Αρχ. Μακαρίου. Πληρ. τηλ. 26510-73700. ΖΗΤ/14152 Η DRIVE AE, εταιρία ενοικιάσεων αυτοκινήτων, αναζητά άτοµα για εργασία στο κατάστηµα των Ιωαννίνων. Απαραίτητα προσόντα: Άριστη γνώση αγγλικών και δίπλωµα οδήγησης. Προσφέρονται: Ικανοποιητικός Μισθός, ασφάλιση & bonus. Αποστολή βιογραφικών: info@drive-hellas.gr. ΖΗΤ/14155 Η ΕΤΑΙΡΙΑ «Ασλάνης ΑΕ» αναζητά προσωπικό για την κάλυψη των θέσεων: 1) Οδηγός – πωλητής. 2) Βοηθός οδηγού. 3) Εργάτης Αποθήκης. 4) Υπάλληλος Γραφείου. Αποστολή βιογραφικών: info@aslanisae.gr (απαραίτητη η αναφορά της θέσης). Τηλ. επικοινωνίας: 26510-57144 (εσωτερικό 2). ΖΗΤ/14156 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ συνεργάτες αποκλειστικής απασχόλησης στην επαρχία, µε ΙΧ, για το τρίµηνο Σεπτεµβρίου - Νοεµβρίου 2018. Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να έχουν ευχάριστη προσωπικότητα, άνεση στην επικοινωνία και διάθεση να ολοκληρώσουν το έργο τους. Σχετική εµπειρία σε πωλήσεις θα εκτιµηθεί.Για το τρίµηνο, παρέχεται αµοιβή 3.500 ευρώ (σταθερός µισθός, ασφάλιση και µπόνους), συν έξοδα κίνησης και µπόνους στόχου. Οι ενδιαφερόµενοι αποστείλατε Βιογραφικά ilminfomail@gmail.com µε ένδειξη στο Θέµα: Βιογραφικό Επαρχίας / Ονοµατεπώνυµο. Όλες οι αιτήσεις θα απαντηθούν. ΖΗΤ/14157

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με διδακτική πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου Τιμές προσιτές. Τηλ. 6 9 7 1 - 8 0 8 5 0 1

ZHTOYNTAI

Από την εταιρία ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΕΠΕ µε έδρα τα Ιωάννινα ζητούνται: Α) Βοηθός λογιστή για πλήρη απασχόληση. Απαιτείται εµπειρία τουλάχιστον δύο ετών σε απλογραφικά βιβλία και γνώση των προγραµµάτων ΕΣΟ∆Α ΕΞΟ∆Α της Epsilonet ή ΑΤLANTIS (ΕΣΟ∆Α ΕΞΟ∆Α) ή άλλου επώνυµου προγράµµατος. Η γνώση σε θέµατα διπλογραφικών βιβλίων και µισθοδοσίας θα συνεκτιµηθεί. Β) Λογιστής-ρια µε εµπειρία τουλάχιστον πέντε ετών σε απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία πτυχιούχος ΤΕΙ ή ΑΕΙ Αποστολή βιογραφικών που να συνοδεύεται από φωτογραφία στο mail: loumis1@hotmail.com έως 19/05/2018.

Τελούµε την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, 40ήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής µας µητέρας, γιαγιάς, προγιαγιάς και θείας

ΑΝΝΑΣ ΒΑΚΑΡΟΥ

Τα παιδιά: Γεώργιος & ∆ήµητρα, Κίµων & Σταυρούλα Τα εγγόνια - Τα δισέγγονα Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφείο Tελετών και Mνηµοσύνων ΣΠ. ΣOYKOBEΛOΣ, Aνεξαρτησίας 90, τηλ. Γραφείου: 26510-27134, Oικίας: 26510-49754 - Kιν.: 6932-277511 και 6944166815, Iωάννινα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Νεοχωρόπουλου, ετήσιο µνηµόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού µας γιου, αδελφού, εγγονού, ανιψιού και εξαδέλφου

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΑΜΠΑΛΑ

Φιλόλογου Από Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων

Οι γονείς: Ευάγγελος & Σταµατία (Ματούλα)Τσαµπαλά Η αδελφή: Γεωργία Τσαµπαλά Η γιαγιά: Ανδρονίκη Γρηγορίου Οι θείοι - Τα εξαδέλφια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας.

Γραφεία Tελετών KATPAXOYPA, ∆. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ σε λειτουργία. ΜΟΝΟ σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-435844. ∆ΙΑ/14065 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση Μαγειρείου σε κεντρικό σηµείο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. επικοινωνίας: 6938-463525. ∆ΙΑ/14077 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ πρόβατα 80 µε δικαιώµατα, περιοχή ∆ήµου ∆ωδώνης. Πληρ. τηλ. 6946-373588. ∆ΙΑ/14142 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ καναπέδες (1,30 Χ 1,15 και 1,77 Χ 0,75), κρεβάτι µασίφ (1,78 Χ 1,00) και βιβλιοθήκη γωνία (καρυδιά) 1,80 Χ 0,60 µε ύψος 2,20. Πληρ. τηλ. 6948-657027. ∆ΙΑ/14149 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΤΑΧΙ στην περιοχή των Ιωαννίνων, µε ή χωρίς αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 6989-900579. ∆ΙΑ/14153

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φυσικός, απόφοιτος ΑΠΘ, παραδίδει ιδιαίτερα µαθήµατα σε µαθητές Γυµνασίου-Λυκείου. Τιµές προσιτές. ∆ίνονται σηµειώσεις. Πληροφορίες τηλ.: 6944-502113. ΜΑΘ/14055 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ µε διδακτική πείρα και κάτοχος Παιδαγωγικής και ∆ιδακτικής Επάρκειας (ΑΣΠΑΙΤΕ), παραδίδει ιδιαίτερα µαθήµατα στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, σε µαθητές Γ’ Λυκείου. Τιµές προσιτές και συζητήσιµες. Πληρ. τηλ. 6942-916287. ΜΑΘ/14135 ΒΙΟΛΟΓΟΣ µε µεταπτυχιακό και φροντιστηριακή πείρα παραδίδει µαθήµατα Βιολογίας όλων των επιπέδων και προετοιµάζει υποψηφίους ΑΕΙ. Πληρ. τηλ. 6944-339642. ΜΑΘ/14148

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

SIOUTAS

Σιούτας Γεώργιος & Υιοι ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ

Τηλ. 2653031236 - Κιν.: 6932 660681 ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr Το γραφείο μας με έμπειρους συνεργάτες Αρχ/νες, Πολ. Μηχανικούς, Ηλ. Μηχανικούς αναλαμβάνει:

➢ Πλήρη φάκελο και σύνταξη μελετών για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ➢ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις – ενοικιάσεις ακινήτων) ➢ Νομιμοποίηση αυθαιρέτων Ν. 4178/13 ➢ Βεβαίωση Μηχανικού για μεταβίβαση-αγορά-πώληση-γονική παροχή και λοιπών νομίμων ενεργειών ➢ Ανακαινίσεις Κατοικιών - Καταστημάτων ➢ Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη ιδιωτικών έργων ➢ Έκδοση αδειών ιστορικού κέντρου ➢ Πλήρης φάκελος και σύνταξη τεχνικών μελετών προκειμένου για την ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λ.π. ➢ Τοπογραφικές μελέτες


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

 Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... KHΔEIA Τον λατρευτό μας αδελφό και θείο

ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΙΔΕΡΗ Ετών 69 Από Κεφαλόβρυσο

Θανόντα, κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 και ώρα 11.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Κεφαλοβρύσου. Τα αδέλφια: Λεωνίδας & Βασιλική Τα ανήψια: Αθηνά Σιδέρη, Ιωάννης κ’ Μαρίνα Τα εγγόνια Οι λοιποί συγγενείς Γραφείο Τελετών: ΝΑΤΣΙΚΟΣ, Λεωφ. Γράμμου 3, Ιωάννινα. Τηλ./fax: 26510-74020, κιν.: 6944-132231

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Τελούμε την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας

AΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΘ. ΒΑΖΑΚΑ

Από Πάπιγκο Ζαγορίου Τα παιδιά: Βασιλική Βαζάκα, Γεώργιος Βαζάκας κ’ Ελένη Κανδρέλη, Ιωάννης Βαζάκας κ’ Ζωή Παπαϊωαννίδου Τα εγγόνια: Θάνος - Αγγελική - Ιωάννα - Ηλιάνα Άγγελος Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). Τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Τελούμε την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΗΣ. ΚΟΛΟΒΟΥ

Συν/χου Εμπόρου Από Ιωάννινα Η σύζυγος: Φρειδερίκη Κολοβού Τα παιδιά: Χρήστος Κολοβός, Νίκος - Αγγελική Κολοβού Τα εγγόνια Ο αδελφός: Μιλτιάδης Κολοβός Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας Αγ. Μαρίνης Ιωαννίνων. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). Τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Στα πράσα πιάστηκε 24χρονος που «ρουφούσε» βενζίνη από Ι.Χ.

 από 1η σελ. βεί σ’ αυτή την ενέργεια, ωστόσο είναι ένα περιστατικό, που τραβάει την προσοχή, καθώς δεν είναι συνηθισµένο. Ο 24χρονος συνελήφθη από περιπολούντες αστυνοµικούς επ’ αυτοφώρω, τη στιγµή που αφαιρούσε βενζίνη από Ι.Χ. Σε βάρος σχηµατίσθηκε δικογραφία για κλοπή, ενώ κατασχέθηκαν ένα µπιτόνι και λάστιχο, ως µέσα αφαίρεσης καυσίµων.

Στην Φιλιππιάδα

Στο συνηθισµένο µέτωπο των ναρκωτικών συνελήφθη ξηµερώµατα στην Εθνική Οδό Άρτας – Φιλιππιάδας (περιοχή Γέφυρα Καλογήρου) ένας 53χρονος ηµεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηµατίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια κάνναβης και διακίνηση ναρκωτικών. Ειδικότερα, µετά από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, οι

αστυνοµικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο δράστης και µετά από έρευνα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, µε τη συνδροµή αστυνοµικού σκύλου, βρέθηκαν κρυµµένες στο θόλο του οχήµατος, δύο συσκευασίες µε ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 3,9 γραµµαρίων.

Και 9 δενδρύλλια

Στη συνέχεια, σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 53χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω: • σε αποθηκευτικό χώρο του σπιτιού, µία συσκευασία µε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 293 γραµµαρίων, • στον προαύλιο χώρο του σπιτιού, 9 δενδρύλλια κάνναβης σε πρώιµη ανάπτυξη, φυτεµένα σε γλάστρες.

Βραβείο - υποθήκη για το µέλλον στον Αλεξ. Νικολιά

τό που αξίζουµε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ποδοσφαιριστής που φέτος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τους τραυµατισµούς. Ταυτόχρονα έστειλε και ένα µήνυµα αισιοδοξίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο: «Όλα – είπε- θα πάνε κατ’ ευχήν. ∆όξα τω Θεώ τώρα είµαι καλά και είναι ένα συν για τον ΠΑΣ ότι έχει ένα έµπειρο γυµναστή

 από 1η σελ.

O Kαιρός σήμερα Αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοδυτικοί, ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Σελ. 11η

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

και αυτό βοηθάει και εµάς να γινόµαστε καλύτεροι». Από την πλευρά του ο γυµναστής του ΠΑΣ Βασίλης Αλεξίου, τόνισε τα εξής: «Με µεγάλη χαρά απονέµουµε το βραβείο της 30ης αγωνιστικής µε τον Ολυµπιακό στον Αλέξανδρο Νικολιά. Ο Αλέξανδρος είναι ένα παιδί που µπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στον ΠΑΣ, ένα παιδί που διακρίνεται για το ήθος του και την αγωνιστικότητα του, ένα παιδί που φέτος δεν µας βοήθησε τόσο όσο περιµέναµε, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η καινούργια χρονιά θα είναι αυτή που θα αναδείξει το πραγµατικό του ταλέντο και θα βοηθήσει τον ΠΑΣ Γιάννινα και κατ΄επέκταση τον εαυτό του στην καταξίωση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτό το βραβείο να είναι η αρχή και η συνέχεια για βραβεύσεις σε όλη του τη ζωή».

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA από 1η σελ.

πολιτιστικό και θρησκευτικό θησαυρό, Περιφέρεια και Δήμοι δίνουν πλέον έμφαση στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί… φλέβα χρυσού για την περιοχή μας! Πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες και μάλιστα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αποτελούν μνημεία και εκκλησίες με την δική τους ξεχωριστή ιστορία, που εάν προβληθούν σωστά, θα εκτοξεύσουν την επισκεψιμότητα στα ύψη!

Οι «πολιτιστικές διαδρομές» Η αρχή έχει γίνει με τις «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», ένα μοναδικό στο είδος του καινοτόμο πρόγραμμα, που θα συνδέει τα πέντε σημαντικότερα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, η εναρκτήρια εκδήλωση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Σωματείου «Διάζωμα», την οποία από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασε» και η Περιφέρεια Ηπείρου. Ποιος λοιπόν επισκέπτης Έλληνας ή ξένος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια ολοκληρωμένη περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της Ηπείρου (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία, Γίτανα), συνδυάζοντάς την και με γνωριμία των μοναδικών αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής;

Και στην Άρτα…

ΜΝΗΜΕΙΑ - ΦΥΣΗ «ΑΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! έργο, δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών σύνδεσης των Αρχαιολογικών Χώρων στην πόλη της Άρτας, προωθεί και ο γειτονικός Δήμος. Πρόκειται για ένα έργο, η μελέτη του οποίου έχει προϋπολογισμό 30.000 ευρώ, όπου αναδεικνύονται τα σημαντικότερα μνημεία της Άρτας, τα οποία ενοποιούνται σε μια διαδρομή, την οποία ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει, είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο, είτε με το αυτοκίνητο. Η διαδρομή αυτή ξεκινά από το Ιστορικό Γιοφύρι, περνά μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεχίζει στη Δυτική Νεκρόπολη, στο Πολυάνδριο, στην Παρηγορήτισσα, στο Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας, στην Αγία Θεοδώρα, στον Άγιο Βασίλειο και καταλήγει στο Κάστρο της πόλης. Να σημειωθεί ότι μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη θα υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Και Δίκτυο Μουσείων Μια αντίστοιχη… διαδρομή θέλουν να ακολουθήσουν και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Νικόπολης), τα οποία αποφάσισαν τη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου Μουσείων, το οποίο θα στηρίζεται στη συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε επίπεδο προβολής. Κοινός στόχος, οι εκθέσεις των τεσσάρων Μουσείων της Ηπείρου να λειτουργούν ως συμ-

«Πλήθος» οι ενστάσεις πάνω στη συγχώνευση Πανεπιστήµιου - ΤΕΙ Ας σημειωθεί ότι ένα ανάλογο

λευση νοµοσχέδιο «χωρίς άλλη διαδικασία και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ισχύουσας διάταξης», καθώς κρίνει ότι οι αποφάσεις των Θεσµικών Οργάνων (Σύγκλητος, Γενικές Συνελεύσεις των τµηµάτων) των αντίστοιχων ιδρυµάτων πρέπει να έχουν, στη διαδικασία αυτή, ουσιαστικό ρόλο και να λαµβάνονται σοβαρά υπόψη. Παράλληλα, επισηµαίνει ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον το πρώτο άρθρο του Σχεδίου Νόµου δεν αντίκειται στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστηµίων και στην ισχύουσα Νοµοθεσία.

 από 1η σελ.

Τι λένε τα Τμήματα

Επιµέρους αντιρρήσεις και ενστάσεις διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου από διάφορα τµήµατα του Πανεπιστηµίου. Πιο αναλυτικά: To Τµήµα Μαθηµατικών τόνισε, µεταξύ άλλων, την απουσία στρατηγικού σχεδιασµού, την έλλειψη µελέτης σκοπιµότητας και βιωσιµότητας για κάθε νέο Τµήµα που ιδρύεται στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, την έλλειψη ακαδηµαϊκών κριτηρίων και την έλλειψη µελέτης ή έστω µνείας σχετικής µε το µέλλον των προτεινόµενων τµηµάτων. Το Ιστορίας και Αρχαιολογίας διαφώνησε µε το περιεχόµενο του Νοµοσχεδίου λόγω της συνοπτικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, λόγω της ελλιπούς επιστηµολογικής του θεµελίωσης, ενώ εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το Κέντρο Ερευνών Ηπείρου. Το Βιολογικών Εφαρµογών εξέφρασε την αντίθεσή του Τµήµατος στο µέγεθος του εγχειρήµατος, στην αξιολόγηση του προσωπικού του ΤΕΙ, καθώς και σε µια σειρά από ζητήµατα που τίθενται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Ερευνών. Το Φυσικό κατέθεσε ισχυρές αντιρρήσεις στο Νοµοσχέδιο επισηµαίνοντας θεσµικά θέµατα και ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε το προσωπικό, τον προϋπολογισµό και τη βιωσιµότητα του όλου εγχειρήµατος. Ο Κοσµήτορας της Σχολής Επιστηµών Υγείας Ιωάννης Γεωργίου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις µεγάλες δυσκολίες των νέων Τµηµάτων να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των νέων πανεπιστηµιακών Προγραµµάτων Σπουδών, λόγω του µικρού αριθµού των µελών ∆ΕΠ και των νέων γνωστικών αντικειµένων που θα χρειαστεί να καλύψουν. Το Τµήµα Φιλολογίας διατύπωσε ενστάσεις για το Κέντρο Ερευνών Ηπείρου και την εξειδίκευση των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

Σπουδών. Η Πολυτεχνική Σχολή πρότεινε το τρίτο Ινστιτούτο του Κ.Ε.ΗΠ. «Επιστήµης Υλικών και Υπολογισµών» να διαχωρισθεί και να δηµιουργηθούν δύο διαφορετικά Ινστιτούτα, Υλικών και Ψηφιακής καινοτοµίας.

Προτάσεις για το ΦΠΨ

Αναφορικά µε το Τµήµα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και το νεοπροτεινόµενο Τµήµα Ψυχολογίας ο Σύγκλητος διατύπωσε την άποψη ότι η πρόταση του υπ. Παιδείας «δεν αντιµετωπίζει το ζήτηµα στην ολότητά του». Ο Κοσµήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής πρότεινε να παραµείνει το Τµήµα ως έχει, ανεξάρτητα από την ίδρυση του νέου Τµήµατος Ψυχολογίας, ενώ διερωτήθηκε για την ένταξη του νέου Τµήµατος Ψυχολογίας σε νέα Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών. Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Φ.Π.Ψ. και η ∆ιευθύντρια του Τοµέα Ψυχολογίας πρότειναν στη θέση του Φ.Π.Ψ. ή να ιδρυθούν τρία διακριτά τµήµατα (Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής), το οποίο θα είναι «γενικό» ή στη θέση του Φ.Π.Ψ. να ιδρυθεί ένα Τµήµα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και ένα Τµήµα Ψυχολογίας!

Άλλα θέματα

Αναφορικά µε τη Σχολή Καλών Τεχνών, η Σύγκλητος έµεινε σταθερή σε προηγούµενη απόφασή της, στην οποία είχε επικυρώσει την πρόταση της Σχολής να παραµείνει µονοτµηµατική µε το Τµήµα Εικαστικών Τεχνών και Επιστηµών της Τέχνης, µε καθαρά εικαστικό προσανατολισµό. Επίσης, επιφύλαξη εκφράστηκε από την Πρόεδρο του Τµήµατος Χηµείας ως προς την ανάπτυξη του Τµήµατος «Επιστηµών Τροφίµων και ∆ιατροφής» της Γεωπονικής Σχολής.

ΔΕΠ και Διοικητικοί

Ο Σύλλογος µελών ∆ΕΠ στάθηκε θετικά στο εγχείρηµα της συγχώνευσης των δύο ιδρυµάτων τονίζοντας πως «θα συντελέσει, σε βάθος χρόνου, στην ανάπτυξη του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, σε συνδυασµό µε το Ερευνητικό Κέντρο που ιδρύεται», ενώ ως αρνητικά σηµεία είδε τον µεγάλο αριθµό νέων Τµηµάτων και τη χωρική πολυδιάσπαση. Ο Σύλλογος ∆ιοικητικού Προσωπικού, τέλος, είχε τελείως άλλη άποψη χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόµου «ως νέο βελούδινο Αθηνά 2», που έχει ως στόχο τη µείωση του κόστους και τη συρρίκνωση της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί στο ελάχιστο η φοιτητική µέριµνα.

πληρωματικοί κόμβοι ενημέρωσης για τον επισκέπτη, οι οποίοι θα τον ταξιδεύουν στις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της Ηπείρου, ενώ παράλληλα θα τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει το ταξίδι του και στα υπόλοιπα Μουσεία του δικτύου.

Ο πεζοπορικός τουρισμός Στον εναλλακτικό τουρισμό όμως συγκαταλέγεται και ο πεζοπορικός, στον οποίο οργανωμένα πλέον ποντάρει η Περιφέρεια Ηπείρου. Σ’ αυτό το πλαίσιο εξάλλου κινείται η πρωτοβουλία του «Epirus Trail», του μεγαλύτερου μονοπατιού της Ελλάδας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για όλους εκείνους, Έλληνες και ξένους που προτιμούν να κάνουν διακοπές κοντά στη φύση! Το Epirus Trail, με μήκος 370 χλμ., είναι το μεγαλύτερο μονοπάτι που κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα. Στην πρώτη του φάση διέρχεται από τις γεωγραφικές ενότητες της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Βορείων Τζουμέρκων ως τα πρώτα χωριά της Άρτας. • Όπως μπορεί να αντιλη-

φθεί κανείς τα περιθώρια ανάδειξης της Ηπείρου είναι όχι απλά μεγάλα, αλλά ανεξάντλητα, αφού δεν έχουμε δώσει ακόμη έμφαση στην προώθηση για παράδειγμα του ιαματικού τουρισμού, που αποτελεί μια άλλη σημαντική «δεξαμενή» επισκεπτών. Μεγάλα περιθώρια υπάρχουν στον αθλητικό τουρισμό, αφού οι κατά καιρούς διοργανώσεις, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά, στέφονται συνήθως από μεγάλη επιτυχία. Όπως και να’ χει πάντως η καλή «πρώτη ύλη» υπάρχει. Αρκεί οι τοπικοί φορείς, αλλά και η κοινωνία γενικότερα να αντιληφθούν πλήρως τον θησαυρό που κρύβει η περιοχή μας. Έναν θησαυρό, που οι ξένοι, οι οποίοι την επισκέπτονται το αντιλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή. Όπως πριν λίγο καιρό ο Αμερικανός πρέσβης Τσέφρι Πάιατ, ο οποίος έμεινε κατενθουσιασμένος από την φυσική ομορφιά της Ηπείρου, αλλά και από τους αρχαίους θησαυρούς μας, εκφράζοντας μάλιστα την απορία πώς και η αρχαία Δωδώνη δεν έχει ενταχθεί ακόμη στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων της UNESCO!..

Και τα µνηµεία γίνονται στόχος των βανδάλων στα Γιάννενα

ρώσουν την εικόνα και αρκετών µνηµείων που στολίζουν µε την παρουσία τους τα Γιάννενα. ∆υστυχώς, στη συγκεκριµένη δραστηριότητα δεν περιλαµβάνονται µόνο νεαροί που εκτονώνουν τη δηµιουργικότητά τους γράφοντας συνθήµατα µε σπρέι, αλλά και όσοι αναλαµβάνουν την προβολή πάσης φύσεως εκδηλώσεων, κολλώντας αφίσες παντού! Είναι εξάλλου η ανοχή της ∆ηµοτικής Αρχής που επιτρέπει να «φουντώνουν» τέτοια φαινόµενα, ενώ η αµέλεια υπηρεσιών του ∆ήµου επιτείνει το πρόβληµα, κάνοντας ακόµα χειρότερα τα πράγµατα.

 από 1η σελ.

Ανέκαθεν «στόχος»

«Θύµα» βανδαλισµών πέφτει διαρκώς, λόγω του κεντρικού σηµείου στο οποίο βρίσκεται, η διατηρητέα είσοδος του αρχοντικού Ιωαννίδη στη συµβολή των οδών Μιχ. Αγγέλου και Χαρ. Τρικούπη, όπως επισηµαίνουν σε πρόσφατη ανάρτησή

τους οι «Σκεπτόµενοι Πολίτες». Όπως γράφουν χαρακτηριστικά, «η µοναδική εναποµείνασα πύλη του παλιού αρχοντικού ήταν στόχος ρύπανσης και βανδαλισµών ανέκαθεν. Τώρα βλέπουµε αφίσες που εµπλέκουν και δηµόσιους φορείς, κολληµένες µε κόλλα πάνω σε ένα µνηµείο Πολιτιστικής κληρονοµιάς που θα έπρεπε να προστατεύουν (∆ήµος Ιωαννιτών, Πνευµατικό Κέντρο). Πιο κει, απ’ τη µια µεριά υπάρχει µια παρατηµένη πινακίδα και... γυµνό τοπίο. Από την άλλη αποχωρητήριο σκύλων. Η υπηρεσία πρασίνου πρέπει να καµαρώνει»! Καταλήγοντας οι «Σκεπτόµενοι» σηµειώνουν µε έµφαση πως «πράγµατα που είναι αυτονόητα και µε τα οποία δεν θα έπρεπε πια να ασχολείται κανένας αφού θα είχαν λυθεί, µας κάνουν να ασχολούµαστε συνεχώς καθώς η πόλη που βρέθηκε ευνοηµένη από φύση και ιστορία δεν µπορεί, από ό,τι δείχνουν τα πράγµατα, να πράξει ούτε τα αυτονόητα».

Χάθηκαν 5,2 εκ. ευρώ για την προώθηση της φέτας σε Ευρώπη και Αμερική!

στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, πρόγραµµα που είναι άκρως απαραίτητο ειδικά την τρέχουσα περίοδο που ο αθέµιτος ανταγωνισµός έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ήδη τα κόµµατα της Αντιπολίτευσης θέτουν στο κάδρο των ευθυνών, τον ίδιο τον Υπουργό, επισηµαίνοντας παράλληλα, ότι τα µέλη του ∆.Σ., των οποίων χθες ζητήθηκαν οι παραιτήσεις, είναι «επίλεκτα» µέλη του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν τοποθετηθεί από τον κ. Αποστόλου. H Τοµεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων της Νέας ∆ηµοκρατίας Φωτεινή Αραµπατζή, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι η καρατόµηση του ∆.Σ. του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά οµολογία ανικανότητας και αποτυχίας». «Σε µια εποχή – συνεχίζει- που η Ελληνική Αιγοπροβατοτροφία καταρρέει, και που τα διαθέσιµα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι περισσότερο από πολύτιµα, το διορισµένο από τον κ. Υπουργό ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΕΛΓΟ -στο οποίο συµµετείχαν στενοί του συνεργάτες καθώς και ο Γενικός του Γραµµατέας- αποδείχθηκε ανίκανο να διαφυλάξει τα θεµελιώδη εµπορικά δικαιώµατα της χώρας µας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας». Καταλήγοντας η κ. Αραµπατζή «υπενθυµίζει» ότι η Ν.∆. από τις 14 Μαρτίου 2018 είχε προειδοποιήσει για τη διαφαινόµενη αποτυχία, µε σχετική Ερώτησή της στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Αποστόλου για τις καταγγελίες που έκαναν λόγο για µεθοδεύσεις από τη ∆ιοίκηση του Οργανισµού στον συγκεκριµένο διαγωνισµό και είχε ζητήσει µετ’ επιτάσεως από τον κ. Αποστόλου να τις διερευνήσει. από 1η σελ.

Οξύτατη ήταν και η αντίδραση Τοµέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήµατος Αλλαγής. Σε ανακοίνωσή του, µεταξύ άλλων υπογραµµίζει πώς «η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας που διαλαλεί ο κ. Αποστόλου, αποδεικνύεται στην πράξη γράµµα κενό περιεχοµένου. Ή όπως λένε οι αιγοπροβατοτρόφοι στις επανειληµµένες τους εκκλήσεις για προστασία της αγοράς του γάλακτός τους «όταν φύγουν, δεν θα έχουν µείνει, ούτε πρόβατα, ούτε στάνες».

Τι περιλάμβανε τα προγράμματα

Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, τα προγράµµατα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19.10.2017 αφορούσαν στην προώθηση της Φέτας ΠΟΠ: στις αγορές της Γερµανίας, του Ηνωµένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους 2.999. 861,00 € µε ποσοστό χρηµατοδότησης 75% από την ΕΕ των επιλεγµένων δράσεων και στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνολικού κόστους 3.469.470,00 € µε ποσοστό χρηµατοδότησης 85% από την ΕΕ των επιλεγµένων δράσεων. Σκοπός τους η ανάδειξη στις αγορές-στόχους της ποιότητας, της παράδοσης, της µοναδικότητας της ευρωπαϊκής Φέτας ΠΟΠ, ώστε να την καταστήσουν συνειδητή επιλογή των ευρωπαίων καταναλωτών, αυξάνοντας έτσι το µερίδιο αγοράς και τις εξαγωγές. Επίσης, η ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελµατιών και των καταναλωτών για τις ιδιότητες της ευρωπαϊκής Φέτας ΠΟΠ καθώς και για την αυθεντικότητα των ευρωπαϊκών Προστατευόµενων Ενδείξεων (ΠΟΠ-ΠΓΕ).


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες σήμερα στον Υπ. Εσωτερικών

 Επιμένουν στην απόσυρση του Ν/Σ και στην έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση

• Συνάντηση µε τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη θα έχουν τα Προεδρεία ΚΕ∆Ε, ΕΝΠΕ, αντιπροσωπείες των ΠΕ∆, ∆ήµαρχοι και Περιφερειάρχες σήµερα, Τετάρτη και ώρα 1 το µεσηµέρι. Σκοπός της συνάντησης η επίδοση των ψηφισµάτων που έχουν εκδοθεί σχετικά µε το νοµοσχέδιο «Κλεισθένης Ι». Ο Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε Γ. Πατούλης µε επιστολή του προς όλους τους δηµάρχους και τους Προέδρους των ΠΕ∆ τους καλεί να είναι παρόντες στη συνάντηση, προκειµένου η Αυτοδιοίκηση να στείλει ένα ισχυρό µήνυµα. Όπως σηµειώνει χαρακτηριστικά η παρουσία όλων των αιρετών σε αυτήν την ιστορικής σηµασίας διαδικασία είναι απαραίτητη, καθώς έχει ισχυρό ουσιαστικό και συµβολικό χαρακτήρα. «Επιµένουµε στο αίτηµά µας να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος, σε µια βάση όµως ουσίας και περιεχοµένου που θα προωθεί την Αυτοδιοικητική διακυβέρνηση. Σύσσωµη η Αυτοδιοίκηση Ά και Β΄ Βαθµού σε ένα ενιαίο µέτωπο δίνει µια µεγάλη ιστορική µάχη. Η απάντηση µας πρέπει να είναι δυναµική. ∆εν πρέπει να λείψει κανείς…». Το αίτηµα για διάλογο από µηδε-

νική βάση για µια ουσιαστική µεταρρύθµιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις αποφάσεις των ∆ηµοτικών Συµβουλίων των ∆ήµων και των ∆ιοικητικών Συµβουλίων των ΠΕ∆ όλης της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειακών Ενώσεων των ∆ήµων της χώρας τάσσεται υπέρ της απόσυρσης το νοµοσχεδίου και του διαλόγου για την ουσιαστική µετάβαση στην Αυτοδιοικητική ∆ιακυβέρνηση και την αποκέντρωση. Ακόµα και σε ελάχιστες περιπτώσεις που δεν ζητείται η απόσυρση του «Κλεισθένη Ι» τίθεται θέµα για αλλαγές προκειµένου να επιτευχτεί η ενδυνάµωση των θεσµών Τοπικής ∆ηµοκρατίας. Αµέσως µετά τη συνάντηση µε τον υπουργό, θα συνεδριάσει το ∆Σ της ΚΕ∆Ε, για να αποτιµήσει την στάση του υπουργείου και να καθορίσει την στάση αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει.

Κώστας Ζιάβρας:

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους ενωμένους στη Ν.Δ.

• Ευχαριστήρια δήλωση για όσους τον τίµησαν µε την ψήφο τους στις εσωκοµµατικές εκλογές της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς και συγχαρητήρια στον εκλεγέντα Πρόεδρο Θεόδωρο Τζαρούχη και σε όλα τα εκλεγέντα µέλη στις τοπικές οργανώσεις, εξέδωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νοµαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων Κώστας Ζιάβρας. «Η επόµενη µέρα -τονίζει- µας βρίσκει όλους µαζί ενωµένους, µε κοινούς στόχους και οράµατα, έτοιµους να συσπειρώσουµε τις δυνάµεις µας, να ακούσουµε τις ανάγκες και τα προβλήµατα των συνανθρώ-

πων µας, αναζητώντας λύσεις για τη βελτίωση της καθηµερινότητάς τους, και έτοιµους να δώσουµε µε οµοψυχία τη µάχη για την ανάδειξη της Νέας ∆ηµοκρατίας σε πρώτο κόµµα. Μέσα από τη θέση µου στη ΝΟ∆Ε Ιωαννίνων θα εξακολουθήσω να αγωνίζοµαι για το καλό της παράταξης, ανταποκρινόµενος στις προσδοκίες των εκατοντάδων νεοδηµοκρατών που µε υποστήριξαν και συντάχθηκαν µαζί µου σε αυτόν τον ευγενή αγώνα, αλλά και όλων των ψηφοφόρων της Νέας ∆ηµοκρατίας οι οποίοι οραµατίζονται ένα καλύτερο µέλλον για την πατρίδα µας».

Συζήτησε θέματα της ομογένειας

Ο Ι. Λώλος στο Αντάμωμα των Ηπειρωτών Ευρώπης

• Στο Ε’ Αντάµωµα Ηπειρωτών Ευρώπης συµµετείχε ο Πρόεδρος της Π.Ε.∆. Ηπείρου και ∆ήµαρχος Ηγουµενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο οποίος συναντήθηκε µε την Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Οµοσπονδίας Ευρώπης ∆ήµητρα Πέτσα, τον Γενικό Γραµµατέα Θωµά Γκίνη, την Ελληνίδα Πρόξενο στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου, τον ∆ήµαρχο του Βούπερταλ Andreas Mucke, τον Ηπειρώτη ∆ήµαρχο του Σβέρτε ∆ηµήτρη Αξούργο, καθώς και µε εκπροσώπους φορέων των Ελλήνων του εξωτερικού, µε τους οποίους συζητήθηκαν διεξο-

δικά θέµατα, που αφορούν την οµογένεια των Ηπειρωτών της Ευρώπης και τους συλλόγους τους, καθώς και τις συνέργειες που απαιτούνται για την πολύπλευρη αναβάθµιση της Ηπείρου. Στο Αντάµωµα συµµετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιµος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γ. Καραγιάννης, ο ∆ήµαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας κ.α..

Ισχυρές πιέσεις στην χθεσινή συνεδρίαση

Με μεγάλες απώλειες 2,04% έκλεισε το Χρηματιστήριο • Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιµές των µετοχών στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηµατιστηρίου, µε την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 800 µονάδων. Με υψηλές απώλειες έκλεισαν οι µετοχές της Folli Follie, της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank. O Γενικός ∆είκτης Τιµών έκλεισε στις 799,37 µονάδες, σηµειώνοντας πτώση 2,04%. Είναι το χαµηλότερο κλείσιµο από τη συνεδρίαση της 11ης Απριλίου 2018. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 72,124 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 67.228.603ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 799,37 μ.

µετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σηµείωσε πτώση σε ποσοστό 1,66%, ενώ ο δείκτης της µεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,07%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

Εποικοδομητικός ο διάλογος για την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ.

 Άγνωστο όμως τι ακριβώς συζητείται με την Αλβανία…

• Εποικοδοµητικός ήταν και ο δεύτερος γύρος συνοµιλιών µεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των µεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, µετά την συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Το ΥΠΕΞ επισηµαίνει πως υπήρξε θετικό κλίµα συνεργασίας, χωρίς ωστόσο για µια ακόµη φορά να αναφέρεται ούτε καν στις γενικές γραµµές της συµφωνίας που προωθείται προς υπογραφή. Σηµειώνεται ότι η Αλβανία έχει ήδη επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά µίλια, κάτι που πρέπει να συµφωνηθεί το ίδιο και µε την Ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη και σε κάθε άλλη περίπτωση θα θεωρηθεί αδικαιολόγητη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι επαφές µε την Αλβανία αναµένεται να συνεχιστούν µέσα στις επόµενες εβδοµάδες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκτίµησε πως Αθήνα και Τίρανα θα έχουν λύσει πρακτικά το σύνολο των

διαφορών τους έως τα τέλη Μαΐου.

Ενίσχυση της Αλβανικής Βουλής

Εν τω µεταξύ χθες έγινε στα Τίρανα η τελική εκδήλωση για την περάτωση του έργου Twinning, "Περαιτέρω ενίσχυση του Κοινοβουλίου της Αλβανίας στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", µε τη χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του συγκεκριµένου έργου, στο οποίο συµµετείχαν 40 εµπειρογνώµονες από Ελλάδα, Ιταλία, Ρουµανία και Κροατία, ήταν η βελτίωση των ρυθµιστικών και ελεγκτικών µηχανισµών του Κοινοβουλίου της ∆ηµοκρατίας της Αλβανίας ώστε να ενδυναµωθεί η αποτελεσµατική εκπλήρωση των υποχρεώσεων οι οποίες απορρέουν από τη Συµφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε.–Αλβανίας και τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε 24ωρη απεργία στις 30 Μαΐου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

• Την κήρυξη 24ωρης απεργίας µαζί µε τη ΓΣΕΕ ανακοίνωσε για τις 30 Μαΐου η Α∆Ε∆Υ, ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία και την υπερφορολόγηση. Στο µεταξύ, κανένα δροµολόγιο δεν θα εκτελέσουν τα πλοία την Τετάρτη, 30 Μαΐου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Οµοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε να συµµετάσχει στην 24ωρη απεργία. Η απεργία θα ξεκινήσει 00:01 τα ξηµερώµατα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί στις 00:00 τα µεσάνυχτα της ίδιας ηµέρας.

Tην ερχόμενη Κυριακή

Στον Γκορίλα θ’ ανέβει ο Ορειβατικός Σύλλογος

• Στην κορυφή Γκορίλας (1.658 µ.) θ’ ανέβει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή, 20 Μαΐου. Η πρώτη πορεία θα είναι Αρχαία Ελαία - Άγιος Αρσένιος - Κορυφή Γκορίλα Ελευθεροχώρι (Γ Κατηγορία), διάρκειας εννέα ωρών. Αρχηγοί: Μπίνας ∆ηµήτριος, Τσίµαρης Βασίλειος. Η δεύτερη πορεία θα είναι Αρχαία Ελαία - Άγιος Αρσένιος - Πόποβο (Β Κατηγορία), διάρκειας εξήµισι ωρών. Η τρίτη πορεία θα είναι Αρχαία Ελαία - Σταυρός - Πόποβο (Α Κατηγορία), διάρκειας πέντε ω-

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Για να παραδώσουν τα ψηφίσματά τους για τον «Κλεισθένη»

ρών. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 π.µ. από την έξοδο του parking της κεντρικής πλατείας. • ∆ηλώσεις συµµετοχής γίνονται καθηµερινά, ώρες 7 µε 9 µ.µ., στα γραφεία του Συλλόγου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 26510 – 22138.

Ολοκληρώθηκαν πέντε από τα έξι ματς της 9ης αγωνιστικής

• Χωρίς να γίνει το µατς ανάµεσα σε Εµπόρους και Αστυνοµία, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, τα 5 από τα 6 παιχνίδια της 9ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας του Εργασιακού Πρωταθλήµατος Μπάσκετ «Ευγενία Μουτσίκα». Το µατς που αναβλήθηκε είχε οριστεί για το Σάββατο στις 8 το απόγευµα στο ΕΑΝΚΙ, ωστόσο η καταιγίδα εκείνη την ώρα προκάλεσε εκτεταµένη διακοπή ρεύµατος στην περιοχή, µε αποτέλεσµα το

παιχνίδι να µην ξεκινήσει. Το µατς θα οριστεί τις αµέσως επόµενες ηµέρες, ενώ σε ότι αφορά τα άλλα µατς στα αξιοσηµείωτα συγκαταλέγεται η νίκη των ∆ικηγόρων επί του Νιτσιάκου στο ντέρµπι της αγωνιστικής. Τα αποτελέσµατα της 9ης αγωνιστικής ήταν τα εξής: Πυροσβεστική - ∆ωδώνη 65-83, ∆ΣΙ/ Νοµικά Επαγγέλµατα - Όµιλος Νιτσιάκου 85-73, Εστίαση - Εκπαιδευτικοί 57-54 (στην παράταση), Οικονοµολόγοι - Εγνατία Οδός 7687, Ι.ΙΕΚ ∆έλτα - Μηχανικοί 49-63, ΑΕΙ/ΤΕΙ – Πίνδος 20-0 (α.α.). Ρεπό: Επαγγέλµατα Υγείας.

Τουρνουά μπάσκετ 3οn3 και φέτος στην Πρέβεζα

• Τουρνουά µπάσκετ 3οn3 στα γήπεδα µπάσκετ "Στάθης Παρούσης" του ∆ηµοτικού Κολυµβητηρίου Πρέβεζας θα διεξάγει για έβδοµη χρονιά φέτος, το διάστηµα 9 - 15 Ιουλίου, ο Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης «Νικόπολη Πρέβεζας». Το 7ο Τουρνουά Μπάσκετ Σ.Κ. Νικόπολη Πρέβεζας δίνει την ευκαιρία σε µικρούς και µεγάλους λάτρεις του αθλήµατος να περάσουν επτά µέρες γεµάτες µπάσκετ σε ένα από τα µεγαλύτερα µπασκετικά events του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή της ∆υτικής Ελλάδας. • Περισσότερες πληροφορίες στο email: basket3on3preveza@hotmail.gr.

Παρουσιάζεται στην ΖΠΑ το Σάββατο

Walking Football: Μια εκδοχή του κλασσικού ποδοσφαίρου

 Και τουρνουά αγώνων την Παρασκευή στο Γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής»

• Ηµερίδα µε θέµα «Walking Football - Ένας χώρος διά βίου άθλησης», διοργανώνει η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέµβασης – Ε.Ψ.Ε.Π., το Σάββατο, 19 Μαΐου και ώρα 11 π.µ. στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιµαίας Παιδαγωγικής Ακαδηµίας στα Γιάννενα. Η εκδήλωση αποτελεί µία προσπάθεια παρουσίασης του αθλήµατος Walking Football, που είναι ήπια εκδοχή-παραλλαγή του κλασσικού ποδοσφαίρου και απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 50 ετών, µε στόχο την υποστήριξη και την ενίσχυση της διά βίου άθλησης, της κοινωνικοποίησης και της συµµετοχής του ανθρώπου ενδιάµεσης και τρίτης ηλικίας στην κοινωνική ζωή και δράση. Στο πλαίσιο των στόχων της ίδιας εκδήλωσης θα πραγµατοποιηθεί, µεθαύριο, Παρασκευή και ώρα 5:30 µ.µ. στο Γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» της Ε.Π.Σ. Ηπείρου, τουρνουά αγώνων επίδειξης και προβολής του αθλήµατος Walking Football. Συνδιοργανωτές της Ε.Ψ.Ε.Π. είναι η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωµατείων Ηπείρου (Ε.Π.Σ.ΗΠ.) και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία (Ε.Π.Ο.) στο πλαίσιο του Προγράµµατος Grassroots της UEFA, σε συνεργασία µε τον Πανελλήνιο Σύνδεσµο Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) και το Ινστιτούτο ∆ιεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού ∆ικαίου (Ι.∆.Ε.Α.∆.).

Η ηµερίδα διοργανώνεται υπό την Aιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Στις εκδηλώσεις θα συµµετέχουν ενεργά µε εισηγήσεις και παρεµβάσεις τους ο κ. Αντώνης Νικοπολίδης, προπονητής Εθνικής Ελπίδων Ελλάδος U21, ο κ. Μένιος Σακελλαρόπουλος, δηµοσιογράφος - αθλητικογράφος, ο κ. Κωνσταντίνος Βρακάς, Πρόεδρος Ε.Π.Σ. Ηπείρου, ο κ. Περικλής Βασιλάκης, πρώην ∆ιεθνής ∆ιαιτητής Ποδοσφαίρου, περιφερειακός σύµβουλος Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Ανδρέας Μαλάτος, ∆ρ. Αθλητικού ∆ικαίου, Πρόεδρος ∆.Σ. Ι.∆.Ε.Α.∆. και ο κ. Χρόνης ∆ρούγιας, χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αθλητίατρος. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

1 και 2 Ιουνίου στο γήπεδο Α.Ο. Ανατολής

Και ο Θεόδωρος Κάντας στο 1ο ΚΑΜΠ Τερματοφυλάκων

• Με την συµµετοχή του έµπειρου προπονητή τερµατοφυλάκων Θεόδωρου Κάντα θα γίνει το ΚΑΜΠ Τερµατοφυλάκων της σχολής του ∆ηµήτρη Κατερίνη στις 1 και 2 Ιουνίου στα γήπεδα του Α.Ο. Ανατολής. Με την πολύχρονη εµπειρία του σε οµάδες της Super League (Άρης, ∆όξα ∆ράµας, Πανθρακικός, Λάρισα, κ.α.) είναι σίγουρο ότι θα δώσει µια διαφορετική πνοή στο ΚΑΜΠ. Από τα χέρια του έχουν περάσει τερµατοφύλακες υψηλού επιπέδου (∆ιούδης, Πασχα-

λάκης, Αθανασιάδης, Μπόζοβιτς, κ.α.) γνωρίζοντας την ποδοσφαιρική τους καταξίωση. Τελευταία "µεταγραφική του επιτυχία" ένα παιδί απο την ακαδηµιά του στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης Στεργιάκης που µεταγράφηκε στον Ολυµπιακό. Συνεργάτης του µεγάλου Νίκου Σαργκάνη επι 8 συναπτά έτη. • Για πληροφορίες και δηλώσεις συµµετοχής (έως 20/5/2018) οι αθλητές µπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο του Camp κ. ∆ηµήτρη Κατερίνη. Τηλ: 6944-147340, email: plkaterinis@gmail.com.

Σε διεθνή αγώνα στη Ρόδο

Αργυρό μετάλλιο για σκοπευτή του ΑΟ Μπούντο

• Μετά τις πρόσφατες µεγάλες επιτυχίες του ΑΟ ΜΠΟΥΝΤΟ στον Πανελλήνιο Shotgun που έγινε πρόσφατα, µια ακόµη µεγάλη επιτυχία ήρθε να προστεθεί από τον πανελληνιονίκη σκοπευτή του Οµίλου Βαγγέλη Παπαγρηγορίου, ο οποίος συµµετείχε στον µεγάλο διεθνή αγώνα MEDITERRANEAN EXTREME OPEN που έγινε στο σκοπευτήριο της Ρόδου (εκεί που είχε διεξαχθεί και το παγκόσµιο του 2011). Κάνοντας µια πολύ καλή εµφάνιση και έχοντας να ανταγωνιστεί πολλούς Έλληνες και ξένους σκοπευτές κατέλαβε την δεύτερη θέση και το αργυρό µετάλλιο, εκπροσωπώντας πανάξια τον Γιαννιώτικο όµιλο. (Η φωτογραφία από την απονοµή)

Θα διεξαχθεί τον Ιούλιο

«Αγώνας για την Ελευθερία» και φέτος στο Συρράκο

• Ο 2ος Ορεινός Αγώνας Συρράκου (Syrrako Trail Run) µε την ονοµασία «Αγώνας για την Ελευθερία» - «Race to Freedom», ο οποίος έχει και ιστορικό υπόβαθρο θα διεξαχθεί την Κυριακή, 8 Ιουλίου. Η ηµεροµηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης αποτελεί ηµέρα µνήµης για την καταστροφή του Συρράκου και τον βίαιο ξεριζωµό των χιλιάδων κατοίκων του από τις πατρογονικές εστίες, κατά την εξέγερση ενάντια στον Τουρκικό ζυγό τον Ιούλιο του 1821. Ο αγώνας δρόµου θα διεξαχθεί στα µονοπάτια της χαράδρας των Χρούσια και Καλαρρύτικου, µεταξύ των δύο ιστορικών κοινοτήτων Συρράκου και Καλαρρυτών και θα διέρχεται το δάσος της «Πάντζας». Την τεχνική ενηµέρωση του αγώνα, θα κάνει η Συρρακιώτισσα Χρυσή Ολυµπιονίκης και µέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθανασία Τσουµελέκα. Η ίδια θα δώσει και το σύνθηµα της εκκίνησής του. * Οι δηλώσεις συµµετοχής θα γίνονται µέσω της διαδικασίας εγγραφής στην φόρµα: https://docs.google.com/forms/d/1rmyBaR3zhoUzgYp4hs6J_1j_y5e9P50qebCnBGtAyc/edit

16 05 2018  

newspapers,articles

16 05 2018  

newspapers,articles

Advertisement