Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 60ο - Aρ. φύλλου 16.961

G

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

Tιμή 0,60 €

G

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση, τόσο χειροτερεύει η οικονομία

ΣΚΛΗΡΑΜΕΤΡΑΧΩΡΙΣ…ΜΕΤΡΟ! Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Η καθυστέρηση γεννά μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό… Έκθεση-καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έκκληση από τον κόσμο της αγοράς να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Διαφθορά και πολιτικές παρεμβάσεις

«χειραγωγούν» την Αλβανική Δικαιοσύνη

• Την ώρα που όλοι ανεξαιρέτως συνηγορούν στο ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει ήδη από… χθες – κανονικά εδώ κι ένα χρόνο - απ΄ ό,τι όλα δείχνουν, δυστυχώς, δεν φαίνεται αυτό να συμβαίνει ούτε στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Πρώτη προτεραιότητα για ένταξη στην Ε.Ε. η μεταρρύθμισή της, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων • Κατά τον πλέον επίσημο τρόπο και από ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιβεβαιώνεται το όργιο αυθαιρεσιών της Αλβανικής Κυβέρνησης κατά των δικαιωμάτων

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Όλες οι τοποθετήσεις των ξένων αξιωματούχων, μπορεί να εκθειάζουν την προσπάθεια της χώρας μας, όμως όταν έρχονται στο… δια ταύτα, ανακαλύπτουν ότι χρειάζεται και κάτι ακόμη! Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Γάλλου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί λίγο πριν αναχωρήσει χθες από τη χώρα μας, όπου είχε επαφές με Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση: «το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους

ε ν Τ ΥΠΩΣ

Προς επιδείνωση της κρίσης…

® Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,

Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. ® στη σελιδα

3

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα, αναπόφευκτα επηρεάζει το σύνολο της αγοράς, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομία… για μια συμφωνία» και ζήτησε «λίγη ακόμα προσπάθεια από όλες τις πλευρές»! Αναφερόμενος στο ΔΝΤ το χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο που πρέπει να είναι παρών καθώς «η παρουσία του αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα».

Δεν το αντιλαμβάνεται; Από την πλευρά της η Κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει καταλάβει πως όσο συνεχίζεται αυτή η καθυστέρηση, τόσο περισσότερο θα αποδυναμώνεται η

Οδυνηρές εκπλήξεις στο Νομό Ιωαννίνων…

Οι δασικοί χάρτες «εξαφανίζουν» αγροκτήματα, αλλά και κατοικίες!

® Θεατής το Υπουργείο Περιβάλλοντος • Που μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες • Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων στο Νομό Ιωαννίνων, έρχονται αντιμέτωποι με την οδυνηρή πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

• Στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας για διάφορα εργασιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν έσπευσε χθες να… συμπαρασταθεί ή το ορθότερο να «καπελώσει» με ανακοί- ¯ 11η σελ.

Ψηφίστηκε χθες η συμφωνία με τον Καναδά

«Ορφανή» από προέλευση μένει η ελληνική φέτα

 Πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία • «Σε πέντε

χρόνια θα δούμε», λέει ο Β. Αποστόλου

• «Πέρασε» τελικά χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εμπορική συμφωνία CETA της Ε.Ε. με τον Καναδά, με την οποία ουσιαστικά η φέτα, προϊόν κατεξοχήν ελληνικής προέλευσης και παραγωγής εξαιρείται από τη λίστα των προστατευόμενων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ. Οι συνέπειες της απόφασης αυτής για την ελληνική κτηνοτρο-

Κρούσματα απάτης με προγράμματα του ΕΣΠΑ • Στη σελίδα 6

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ

Μια ζωή αφιερωμένη στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών… ® Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

G Πριν λίγα χρόνια διαβάσαμε με έκπληξη σε έγκυρο περιοδικό: «Πώς εσώθηκαν τα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης». Η Γλασκώβη είναι πόλη της Σκοτίας. Στο Πανεπιστήμιό της λειτουργούσε από το 1704 η έδρα των Αρχαίων Ελληνικών. Η έδρα αυτή καταργήθηκε το 2001. Ο καθηγητής Ντάγκλας Μακ Ντάουελ που συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγα χρόνια ήταν κλασικός μελετητής των αρχαίων Ελλήνων ρητόρων και του αρχαίου Ελληνικού δικαίου. Ήταν εκδό- ¯ 7η σελ.

Στην Ελεούσα θα έχει βάση το Τμήμα Άμεσης Δράσης • Στη σελίδα 2

® Το ΥΠ.ΠΟ επέστρεψε στην Εφορεία Ιωαννίνων την Προγρ/κή Σύμβαση φία και φυσικά τους παραγωγούς φέτας της Ηπείρου που αποτελούν ένα δυναμικό τμήμα της, θα είναι ιδιαίτερα αρνητι- ¯ 11η σελ.

® Απροστάτευτοι οι «διήμεροι» αποσταγματοποιοί!

• Ξανά στην επικαιρότητα το τσίπουρο και η τσικουδιά, αυτή τη φορά όμως, λόγω της παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα δυο αυτά προϊόντα. Όπως αναφέρει στη σχετική χθεσινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε., πρέπει να ¯ 11η σελ.

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Χθες βραβεύτηκε ο Λ. Κούτρης, σήμερα ο Π. Κόντε

«Συλλογή» βραβείων για τους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα Γενική είσοδος 10 ευρώ για το παιχνίδι με την Κέρκυρα

• «Ρουτίνα» έχουν γίνει οι βραβεύσεις ποδοσφαιριστών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για τις εμφανίσεις τους ή και για τα καλύτερα γκολ του πρωταθλήματος. Χθες βραβεύτηκε ο Λεονάρντο Κούτρης για την εμφάνισή του με τον Ολυμπιακό, ενώ ¯ 12η σελ.

νη, η διαφθορά, η μακρά διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και οι πολιτικές παρεμβάσεις στις έρευνες και τις δικαστικές υποθέσεις»! Οι παρατηρήσεις αυτές συνδέονται ευθέως και με το όργιο καταπάτησης των περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και της Ορθόδοξης εκκλησίας, το οποίο στηρίζεται σε πλαστά δικαιολογητικά και προκατασκευ- ¯ 11η σελ.

Μπήκαν οι υπογραφές για το «Σπίτι του Δεσπότη»!

Ο ΕΦΚ σε τσίπουρο - τσικουδιά στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Όσο προχωρά η ενημέρωση των κατοίκων, νέες τραγελαφικές καταστάσεις έρχονται στο «φως», που θέτουν ακόμη πιο επιτακτική την αναγκαιότητα για την απόσυρσή τους. Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες προέρχονται από όλες τις περιοχές (των προκαποδοστριακών Ο.Τ.Α. που σήμερα α- ¯ 11η σελ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαιώνει απόλυτα τους Βορειοηπειρώτες που καταγγέλλουν ως διάτρητες αποφάσεις δικαστηρίων υπέρ Αλβανών καταπατητών...

Δρομολογείται η αποκατάστασή του

Αύξηση του φόρου ζητά η Κομισιόν…

φλας

Ποιόν «δουλεύουν» οι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ;

διαπραγματευτική της θέση, αφού στο τέλος ή θα αναγκαστεί να υπογράψει 100 ¯ 11η σελ.

της Ελληνικής Μειονότητας και ιδίως για την αρπαγή των περιουσιών της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην έκθεση Προόδου για την Αλβανία, επισημαίνει ότι σοβαρά ζητήματα για την αξιολόγηση της αίτησής της για ένταξη στην Ε.Ε., αποτελούν «η επιλεκτική δικαιοσύ-

• Tο Αρχοντικό του Χουσεΐν Μπέη (γνωστό ως «Σπίτι του Δεσπότη»), μοναδικό Μνημείο Γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, θα σωθεί, ευτυχώς, από κατάρρευση!

PEΠOPTAZ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ Χάρις στην αποτελεσματική παρέμβαση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέ-

κου Καχριμάνη, δρομολογήθηκε η αποκατάσταση-ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου της οδού Πινδάρου.

Προγραμματική Σύμβαση Η υπογραφείσα από τους ανωτέρω Προγραμματική Σύμβαση, αφού εγκρίθηκε από την ¯ 4η σελ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλλαγή ρότας μπας και σωθεί η χώρα!…

® Του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ, Καθηγητή Παθολογίας – Αιματολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων

G Ο Πλάτωνας είπε ότι η θέα της ασχήμιας δημιουργεί κάτι άσχημο στην ψυχή. Ο Υung, μέγας ψυχίατρος, σ’ ένα βιβλίο του, «Το αρχέτυπο του ολοκληρωτισμού», γράφει ότι ο Γερμανικός λαός παρ’ όλα τα προτερήματα που έχει, πάσχει από αίσθημα κατωτερότητας και υστερία, έτοιμος να ακολουθήσει έναν ηγέτη όπως ο Χίτλερ σε έργα που κατέστρεψαν τον κόσμο, όπως σήμερα η Γερμανία καταστρέφει την Ε.Ε.. Επίσης, γράφει ότι η Γερμανία πρόδωσε την Ευρώπη ¯ 4η σελ.


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Ο Δήμος Ζίτσας παραχωρεί το παλαιό Δημαρχείο

Στην Ελεούσα θα έχει βάση το Τμήμα Άμεσης Δράσης

® ΜΙΧ. ΠΛΙΑΚΟΣ: Καλύτερη η αστυνόμευση σε λεκανοπέδιο – ΒΙΠΕ… • Στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου στην Ελεούσα θα στεγαστεί η Άμεση Δράση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, υπηρεσία που ιδρύεται με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την «Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία Περιφερειακών Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας», το οποίο υπέγραψε ήδη ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το «πράσινο φως» για την παραχώρηση του κτιρίου έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας. Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης για μία τουλάχιστον δεκαετία, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, τμήματος του παλαιού Δημαρχείου στην Ελεούσα όπου θα στεγαστεί το νεοϊδρυθέν Τμήμα.

Ο Μιχάλης Πλιάκος Την ικανοποίησή του για την αποκέντρωση των αστυνομικών υπηρεσιών εκφράζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως με το Τμήμα Άμεσης Δράσης που συστήνεται στην περιοχή μας, ενισχύεται η αστυνόμευση της περιοχής και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Να σημειωθεί πως το σημερι-

νό αποτέλεσμα είναι προϊόν των συναντήσεων και συζητήσεων που είχε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης πριν από ένα χρόνο περίπου, με τους Δημάρχους της Ηπείρου. «Μας δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιήσουμε το πάγιο αίτημα των πολιτών για καλύτερη αστυνόμευση του λεκανοπεδίου και της Βιομηχανικής Περιοχής», αναφέρει ο κ. Πλιάκος και ευχαριστεί για ακόμη μία φορά τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημ. Αναγνωστάκη, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Κων/νο Τσουβάλα, το Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Υποστράτηγο Κων/νο Σκούμα και τον Αστυνομικό Δ/ντη Ιωαννίνων Ιωάννη Βασιλάκο για την αγαστή συνεργασία προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να στεγαστεί το Τμήμα Άμεσης Δράσης στην Ελεούσα.

Παράσταση με Παπακωνσταντίνου - Αντωνοπούλου

«Εννέα και Πέντε» στο Πνευμ. Κέντρο Ιωαννίνων

• Η µουσική παράσταση µε τίτλο «Εννέα και Πέντε» των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Παντελή Βούλγαρη και Οδυσσέα Ιωάννου, στην οποία συµµετέχει και η γνωστή ερµηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου θα παρουσιαστεί από την Παρασκευή 3 έως την Κυριακή, 5 Μαρτίου στο Πνευµατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Συµµετέχουν οι µουσικοί Drums – κρουστά: Στέφανος ∆ηµητρίου, Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης, Βιολί – τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη, Κιθάρες –πνευστά: Γιάννης Αυγέρης.

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Με «γαϊτανάκι» κ.α. στην Κεντρική Πλατεία

«Πρεμιέρα» αποκριάτικων εκδηλώσεων την Κυριακή

• Με τη συμμετοχή δεκαπέντε Πολιτιστικών Συλλόγων, αρχίζουν την Κυριακή οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Η έναρξή τους γίνεται στις 1.30 το μεσημέρι της Κυριακής, στην Κεντρική Πλατεία, όπου μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές από συλλόγους του Δήμου θα ανταμώσουν για να πλέξουν χορεύοντας το γαϊτανάκι παρέα με την γκαμήλα, τους κουδουνάτους και άλλα γιαννιώτικα έθιμα της Αποκριάς. Την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου, στις γειτονιές των Ιωαννίνων οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα ανάψουν τις παραδοσιακές τζαμάλες (συνολικά 64 στα όρια του Δήμου), στις οποίες θα προσφέρονται δωρεάν κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ φασολάδα. Την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών καλεί τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της πόλης να γιορτάσουν τα Κούλουμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης, από τις 12 το μεσημέρι με νηστήσιμα εδέσματα, μουσική και χορό.

Αύριο, στις 10 π.μ.

Ενημερωτική εκδήλωση για θέματα υγείας στην Άρτα • Εκδήλωση με θέμα «Αγωγή Υγείας για την Σύγχρονη Γυναίκα» θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, αύριο, Παρασκευή και ώρα 10 το πρωί στο ξενοδοχείο «ΚΡΟΝΟΣ». Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία θα αναπτυχθούν από ειδικούς σημαντικά θέματα όπως «Οικογενειακός προγραμματισμός και αντισύλληψη», «Καρκίνος τραχήλου μήτρας-HPV Εμβόλιο, «Ενδοσκοπικές τεχνικές

στην αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων», «Πρόληψη καρκίνου του μαστού», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν δωρεάν κλινικές εξετάσεις (μαστολογικός έλεγχος και μέτρηση σακχάρου) στον ίδιο χώρο. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και οι «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι - Εθελοντές κατά του καρκίνου του μαστού». • Ραντεβού για τις εξετάσεις μπορούν να κλειστούν τηλεφωνικά στο τηλ: 26813-62286.

Στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι οι Στρατιωτικοί Ηπείρου

* Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ στην πλατεία, 17 ευρώ στον εξώστη, 15 ευρώ φοιτητικά, ανέργων, συνταξιούχων. Προπώληση γίνεται στον Πολυχώρο Αγορά, στο Κατάστηµα Γερµανός και Public και ηλεκτρονικά στο viva.gr.

Από το αστυνοµικό δελτίο

Άλλος με χασίς κι άλλος με ηρωίνη • Δύο συσκευασίες με 43,5 γραμμάρια χασίς βρέθηκαν στην κατοχή ενός 37χρονου στο Καναλάκι Πρέβεζας από άνδρες της τοπικής Δίωξης, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Άλλος ένας 37χρονος συνελήφθη στην Άρτα επειδή αστυνομικοί της Δίωξης βρήκαν στην κατοχή του μία συσκευασία με 2,5 γραμμάρια ηρωίνης, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Εξαπάτησε Ουκρανέζα για πώληση μηχανής Ι.Χ. • Μια 46χρονη Ουκρανέζα εξαπάτησε 47χρονος αποσπώντας της χρήματα για δήθεν πώληση μεταχειρισμένης μηχανής αυτοκινήτου. Το θύμα επικοινώνησε με τον δράστη τηλεφωνικά πριν λίγο καιρό κι αυτός κατάφερε να την πείσει να καταθέσει χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς όμως τελικά να πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία της μηχανής που είχαν συμφωνήσει. Τελικά, από την έρευνα της Αστυνομίας αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του και σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

MΑΡΙΑ ΧΡ. ΚΑΝΑΡΗ Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), μετεκπαιδευθείσα στο King’s College Hospital, Λονδίνο • • • • •

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

Οπτική τομογραφία συνοχής (o.c.t.) Οπτικά πεδία Παρακολούθηση παθήσεων βυθού Παρακολούθηση γλαυκώματος Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.30 και 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού Χαριλάου Τρικούπη 6, 1ος όροφος, γραφείο 8 Τηλέφωνο και FAX: 26510-26647, κινητό: 6937-686907 email: kanarimaria@gmail.com

• Στην Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα, θα συμμετάσχει και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου. Όσοι επιθυμούν να μεταβούν

στην Αθήνα, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και μεθαύριο Σάββατο στα τηλέφωνα: Γεώργιος Θεοδώρου (Πρόεδρος) 6937-7453787 και Παναγιώτης Στρατσιάνης (Γενικός Γραμματέας) 6936-563126.

Εξηγήσεις ζητούν εργαζόμενοι στα S/M Kαρυπίδης

Σε ποιόν μισθώθηκε το κτίριο της «Ένωσης»; • Εξηγήσεις από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Ένωση», για τον νέο μισθωτή των εγκαταστάσεων του πρώην σούπερ μάρκετ Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη), ζητούν με ανακοίνωσή τους Εργαζόμενες - Εργαζόμενοι στα καταστήματα Ιωαννίνων των S/M Καρυπίδης. «Η προκλητική στάση του “Καρυπίδης” να έρθει στα καταστήματα του Καλπακίου και να πάρει το εμπόρευμα και η προσπάθεια να κάνει το ίδιο στο κατάστημα στα

Γιάννενα, ενώ δεν έχει κάνει καμιά προσπάθεια να μας πληρώσει δεν θα μείνει αναπάντητη», σημειώνουν για να προσθέσουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να ανοίξει κανένα μαγαζί χωρίς τους ίδιους. Ταυτόχρονα ζητούν από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη για τις 43 οικογένειες που εργάζονταν στα τρία καταστήματα και από την «Ένωση» να βάλει ως όρο για την επινοικίαση των κτιρίων της, την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας.

Την ερχόμενη Κυριακή

Συνέλευση και εκλογές στην Ένωση για το Νεανικό Διαβήτη • Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει η Πανηπειρωτική Ένωση για το Νεανικό Διαβήτη την ερχόμενη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ. στα γραφεία της (Δημητρίου Χατζή 63 – Αμπελόκηποι). Σε περίπτωση μη απαρτίας η επαναληπτική συνέλευση θα γίνει

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας • Σήμερα, Πέμπτη και ώρα 9.30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με συνολικά 59 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ άλλων, θα γίνει έγκριση υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας με θέμα «Προμήθεια καθισμάτων για το εθνικό στάδιο οι ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ με ΦΠΑ, καθώς και απευθείας ανάθεσης υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων.

την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ.. στον ίδιο χώρο. Στο πλαίσιό της θα γίνουν απολογισμός δραστηριοτήτων του Δ.Σ., οικονομικός απολογισμός και εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Μετά τη Συνέλευση θα κοπεί και η βασιλόπιτα του Συλλόγου. * Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου και τηλεφωνικά στα 26510-08276 ή 26510-73634.

Συνέλευση για το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος • Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο «Olympic». Στο πλαίσιό της θα γίνουν οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός, ενώ θα κοπεί και η πίτα του Συλλόγου.

Θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο

Εκδηλώσεις μνήμης για τις Γυναίκες των Τσεριτσάνων • Τις «Άντρισσες Γυναίκες των Τσεριτσάνων» που έβαλαν την δική τους σφραγίδα στον αγώνα για την ελευθερία, θα τιμήσει και φέτος ο Δήμος Δωδώνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο, και διοργανώνονται από τον Δήμο Δωδώνης, την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσεριτσάνων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει Δοξολογία στον Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων (12.00), ομιλία από την κ. Μαρούλα Παπαευσταθίου - Τσάγκα, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων, Διδάκτορα Ιστορίας (12.20) και κατάθε-

ση στεφάνων στο Ηρώο Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων (12.30).

Η Βάια Λιάμη «πρεσβευτής» της Σλοβακίας

Διάκριση μαθήτριας των ΓΕΝΕΣΙΣ στο 12ο Συνέδριο Εφήβων του ΟΗΕ • Με την κατάκτηση μιας ακόμη διάκρισης συνοδεύτηκε η συμμετοχή της αντιπροσωπείας των μαθητών Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ στο 12ο Συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών των Εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, η μαθήτρια της Α’ τάξης Λυκείου Βάια Λιάμη, με τις εργασίες που εκπόνησε με την ιδιότητας της Πρεσβευτού της Σλοβακίας για τη διαχείριση των συνόρων στην Ε.Ε. και το Brexit, κατέκτησε Εύφημο Μνεία ανάμεσα σε 28 διαγωνιζόμενους μαθητές. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή της αντιπροσωπείας των μαθητών του Λυ-

κείου των ΓΕΝΕΣΙΣ στο 12ο ACMUN, τους έδωσε τη δυνατότητα να προβληματιστούν για τα επίκαιρα κρίσιμα ζήτημα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, να εργαστούν συνθετικά προκειμένου να προετοιμάσουν έγκαιρα τις εργασίες τους, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στις ψηφιακές τεχνολογίες και να αποκτήσουν ευχέρεια λόγου στην αγγλική γλώσσα.

Ο Αντ. Φούσας συγχαίρει για την Πολυτεχνική Σχολή • Συγχαρητήρια επιστολή με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απέστειλε στον Πρύτανη Γ. Καψάλη ο πρ. Υπουργός Αντώνης Φούσας. «Ήταν ένα αίτημα που εκκρεμούσε από χρόνια και πολλοί από εμάς το είχαμε διεκδικήσει με κάθε τρόπο και είναι, ασφαλώς, ευτύχημα ότι λύθηκε, έστω και τώρα και πάντως επί τη δικής σας πρυτανείας και χάρις και στις δικές σας προσπάθειες και όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας», τονίζει στην επιστολή του.

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ για την Πολυτεχνική Σχολή:

Προέχει η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας • «Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί επιδίωξη πολυετή, συνεπώς δικαίωση για όλους όσους αγωνίστηκαν για αυτή. Αυτή τη στιγμή προέχει η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους και τους φοιτούντες στο τμήμα Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών, καθώς η διασύνδεση με την αγορά εργασίας είναι ο στόχος κάθε σύγχρονου πανεπιστημιακού ιδρύματος». Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Αναπληρωτής Γραμματέας Χρήστος Χρηστίδης. Η Ν.Ε. σημειώνει επίσης ότι «ανοίγει ο δρόμος για την προσθήκη νέων τμημάτων ή/και μεταπτυχιακών προγραμμάτων».

Την ερχόμενη Κυριακή

Στα Οχυρά του Μπιζανίου ο Ορειβατικός Σύλλογος • Πορεία στα Οχυρά Μπιζανίου θα κάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου. Η πρώτη διαδρομή θα είναι Μουσείο Βρέλλη Οχυρά Μπιζανίου - Πανόραμα (Α’ Κατηγορία), διάρκειας πέντε ωρών.

ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΜΝΗΜΗ – Στη μνήμη Αλίκης Εμμανουηλίδου, η οικογένεια Αχιλλέα Εμμανουηλίδη, η οικογένεια Κωστή Εμμανουηλίδη και η οικογένεια Πέτρου Ξενικού, προσέφεραν οικονομική ενίσχυση για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Η Τ.Δ.Ε. εκφράζει θερμές ευχαριστίες

Αρχηγός Καρακώστας Χρήστος. Η δεύτερη θα είναι Μουσείο Βρέλλη - Οχυρά Μπιζανίου - Κωστήτσι - Πανόραμα (Β’ Κατηγορία), διάρκειας έξι ωρών. Αρχηγός: Μωραΐτης Δημήτριος. Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 π.μ. από την έξοδο του parking της κεντρικής πλατείας. • Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά, 7 με 9 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 26510 - 22138.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

διαδόσεις... Έργο Δημητρίου...

 Πρέπει να ήταν η τέταρτη, αν δεν κάνουμε λάθος, χειροτονία νέου κληρικού τους τελευταίους μήνες αποφοίτου της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, αυτή που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Εράτυρα Κοζάνης. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες χειροτονίες, στις Μητροπόλεις Κέρκυρας, Πωγωνιανής και Κονίτσης (το Νοέμβριο) και Άρτας (τέλος Ιανουαρίου), που αν μη τι άλλο δείχνουν και το σπουδαίο πνευματικό έργο που έχει επιτελεστεί επί ημερών που τη Σχολή διηύθυνε ο νυν Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος Αργυρός. Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι και το γεγονός, ότι σε δύο από τις παραπάνω χειροτονίες, ήταν και ο ίδιος παρών. Μακάρι να συνεχίσει να παράγει άξιους ιερείς η Βελλά, τους οποίους έχει ανάγκη σήμερα η Εκκλησία. Ν.

Το γεγονός!.. Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής είναι γεγονός και πιστώνεται στη σημερινή Πρυτανική Αρχή, επί της οποίας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες. Προσπάθειες πολλών ετών, πολλών ανθρώπων καρποφόρησαν επιτέλους και νάτο τώρα το Πανεπιστήμιο Ηπείρου να έχει μία σχολή την οποία δικαιούνταν, αν αναλογιστεί κανείς ότι Ηπειρώτες έκτισαν Πολυτεχνείο (το Μετσόβιο) στην Αθήνα όταν η Ήπειρος ήταν σκλαβωμένη. Γ.Γ.

Έδωσε τον δικό του αγώνα!

 Αν και δεν είναι Πανεπιστημιακός, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, είναι αλήθεια ότι ήταν ένας από εκείνους που ιδιαίτερα πάσχισε για να ιδρυθεί η Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κι αυτό σε αντίθεση με άλλους Συριζαίους συναδέλφους του που - αν και πανεπιστημιακοί - υπήρξαν απλοί θεατές του σοβαρότατου αυτού θέματος! Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί στον κ. Στέφο, όπως και η διακριτική στάση που τηρεί, για άλλες παρεμβάσεις του, οι οποίες αφορούν ζητήματα του Νομού. Δίκαια λοιπόν ο Πρύτανης σε συνάντησή τους, τον ευχαρίστησε για την στήριξή του. Β.

Εγκαταλειμμένα Ι.Χ.!

 Έχει ξαναασχοληθεί η στήλη με τα εγκαταλειμμένα Ι.Χ. που συναντά κανείς περπατώντας στην πόλη. Ακόμα και μέσα στο δημοτικό πάρκιγκ στα «Λιθαρίτσια» υπάρχουν εδώ και καιρό οχήματα τα οποία φέρουν ειδοποίηση απομάκρυνσης. Δεν ξέρουμε αν γι’ αυτά έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών προκειμένου να τα πάρουν για ανακύκλωση, πάντως, όπως επισημαίνουν οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», βρίσκονται στην ίδια θέση μήνες ολόκληρους, ενώ την ίδια στιγμή, σε ώρες αιχμής δεν χωρούν τα Ι.Χ. στο πάρκιγκ και κάποιοι οδηγοί αναγκάζονται να παρκάρουν και στην ευθεία τα δικά τους αυτοκίνητα. Ας κάνουν λοιπόν έναν έλεγχο από τον Δήμο κι ας πράξουν ανάλογα… Κ.Α.

Σελ. 3η

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τους λείπει η εξουσία…

 Την κυβέρνηση πήραμε αλλά δεν κατέχουμε την εξουσία, αναφώνησε ο βαθιά προβληματιζόμενος κ. Πολάκης! Και για να μη νιώθει έντονη την έλλειψή της ανασκουμπώθηκαν οι οπαδοί του παλιού ΠΑΣΟΚ και σημερινοί «κολλητοί» του ΣΥΡΙΖΑ, ως πιο έμπειροι σε τέτοιες μεθοδεύσεις και αποφάσισαν να διορίζουν όπου μπορούν στην κρατική μηχανή τα δικά τους παιδιά! Μετά δραστηριοποιήθηκαν ώστε κανένας προϊστάμενος υπηρεσίας να μην ανήκει σε άλλο κόμμα. Έτσι και ο Πολάκης θα νιώσει ασφαλής και πολλοί άλλοι. Θα μου πεις τα ίδια δεν έκαναν και οι «άλλοι»; Έλα όμως που εμείς ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ για να τα κάνουν «αλλιώς»! Μία ακόμη κομματικοποίηση του κράτους δεν την αντέχουμε. Και εκείνη η αξιοκρατία πάλι μπαίνει στα αζήτητα…

Νιώθουν ικανοποίηση;

 Καυχιούνται κάποιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόρισε χιλιάδες στο Δημόσιο! Μπράβο παιδιά! Αν αυτό έγινε πράγματι τότε κάτι δεν πάει καλά. Αυτό ήταν το ζητούμενο; Να τρυπώσουν στο Δημόσιο εκείνοι που πήραν κομματική ταυτότητα; Όμως για δουλειά ψάχνουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες αλλά δεν βρίσκουν και αυτό ξέρουμε γιατί συμβαίνει. Αφού ο ιδιωτικός τομέας βάλλεται από παντού και οι θέσεις εργασίας διαρκώς μειώνονται κι ας μετανάστευσαν πάνω από 500.000 νέοι επιστήμονες τότε το πρόβλημα απλά αλλάζει μορφή. Περισσότερα χρήματα για μισθούς στο Δημόσιο, που είναι εδώ και χρόνια ο μεγάλος ασθενής της Ελλάδας. Μακάρι οι διορισμοί να αφορούσαν γιατρούς και νοσηλευτές που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Μεγάλη απώλεια…

 Έχουν δύο χρόνια στην εξουσία και ακόμη συζητούν για τους διορισμούς προσωπικού για τα νοσοκομεία! Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και οι συνέπειες τραγικές. Και το χειρότερο, η χώρα ξόδεψε για να τους σπουδάσει και να τους δώσει ειδικότητα αλλά αποφεύγει να τους διορίσει ή τους δίνει μισθούς πείνας! Αλήθεια πρέπει να διαθέτουμε πολλαπλάσια χρήματα για καθέναν από τους 300 αντιπροσώπους μας στη Βουλή, ενώ για τους γιατρούς τσιγκουνευόμαστε; Με πόσα χρήματα αμείβεται ένας χειρουργός που δουλεύει σκληρά ώρες ατελείωτες; Και ο γιατρός που δουλεύει μέρα - νύχτα κάνοντας και τις εφημερίες, ποια ανταμοιβή έχει; Να λοιπόν γιατί οι ξένοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος και επιλέγουν τους καλύτερους για να δουλέψουν σε άλλα κράτη…

Ο λαϊκισμός… περισσεύει!

 Με αφορμή τις εκλογές που θα γίνουν αυτή τη χρονιά σε χώρες της Ε.Ε. γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για λαϊκιστικές πρακτικές που έχουν στο επίκεντρό τους τη στάση των υποψηφίων για το ελληνικό πρόβλημα. Θα μου πεις μήπως και η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε την εξουσία με τέτοιες πρακτικές; Τι απ’ όσα υπόσχονταν προεκλογικά τα έκαναν πράξη; ΤΙΠΟΤΕ! Όσα ακούγονταν εύηχα πριν από το 2015 έμειναν υποσχέσεις χωρίς περιεχόμενο. Και αυτή η ασθένεια δεν θα εξαφανιστεί ποτέ; Το ένα κόμμα θα διαδέχεται το άλλο στην εξουσία, θα τρώγονται δημόσια για τα μάτια του κόσμου, θα κάνουν ρουσφέτια ο ένας στον άλλο και ο λαός θα περιμένει τη δίκαιη κατανομή των εσόδων του κράτους… Θεανώ Βλάχου

Κάποιοι καλοπερνάνε…

 Μετά τους μισθούς των 20.000 το μήνα των στελεχών του ΑΔΜΗΕ, είδε το φως της δημοσιότητας η κατάσταση στον οργανισμό υπεράσπισης των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών! Πέντε εκατομμύρια ο ετήσιος απολογισμός του οργανισμού, δύο εκατομμύρια οι αποδοχές των μελών της διοίκησης! Αυτά είναι καλά κρυμμένα μυστικά και δεν φθάνουν στ’ αυτιά καμίας τρόικας! Όσο για τα κονδύλια που ξόδευαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ τι έγινε μ’ αυτά; Εξακολουθούν να περνάνε κάποιοι ζωή χαρισάμενη; Και ο πολλά υποσχόμενος συνδικαλιστής της ΔΕΗ πού εξαφανίστηκε και γιατί; Θ.

Πολύ μπερδεμένα…

 Κάποιος νόμος για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΑΕΙ που έχουν διδακτορικά και μετά για την απευθείας …αναβάθμισή τους ως επίκουρων καθηγητών χωρίς σύγκριση είχε προκαλέσει αρκετά σχόλια, ιδιαίτερα γιατί ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους ήταν και η σύζυγος του πρωθυπουργού που ενδιαφερόταν για το Πολυτεχνείο. Κατηγορήθηκε, ίσως άδικα, ότι ο νόμος ήταν φωτογραφικός για εκείνη! Ακούσαμε ότι τον είχαν «παγώσει» λόγω αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά τώρα ο Γαβρόγλου θα τον επαναφέρει. Για να δούμε τι θα δούμε ακόμη… ...οι διαδοσίες ΜΑΤ

ε ν Τ ΥΠΩΣ Προς επιδείνωση της κρίσης… ® Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,

Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

• Η κυβέρνηση Τσίπρα δυσκολεύεται να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράµµατος – µνηµονίου η οποία µε βάση το αρχικό χρονοδιάγραµµα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016. Τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν τους «σαµποτέρ» για την επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασης στο ∆ΝΤ, στον Σόιµπλε, στο Eurogroup, στην ηγεσία της Ν∆ ή στους ευρωβουλευτές της Ν∆. Αν κρίνουµε από τα αποτελέσµατα των τελευταίων δηµοσκοπήσεων ο επικοινωνιακός αντιπερισπασµός ελάχιστους ξεγελάει. Οι περισσότεροι συµπολίτες µας αποδίδουν τις ευθύνες για την επιδείνωση της οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης εκεί που πραγµατικά ανήκουν, στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Ανησυχητικά μηνύματα

Περισσότερο από το 80% των πολιτών θεωρούν, µε βάση τα αποτελέσµατα των δηµοσκοπήσεων, ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Το 60% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεµβρίου 2015 διαχωρίζουν σήµερα τη θέση τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται µε δηµοσκοπική κατάρρευση εφόσον στις έρευνες της κοινής γνώµης καταγράφει ποσοστά τα οποία σε ορισµένες περιπτώσεις κινούνται στο µισό των ποσοστών της Ν∆. Η πολιτική αδυναµία της κυβέρνησης συντηρεί την εκκρεµότητα της δεύτερης αξιολόγησης µε αποτέλεσµα να παρατηρούνται αρνητικές εξελίξεις στην πραγµατική οικονοµία. Τους τελευταίους µήνες έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος σταδιακής µείωσης των τραπεζικών καταθέσεων. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα γίνει πρακτικά αδύνατη η αύξηση της χρηµατοδότησης του παραγωγικού ιδιωτικού τοµέα της οικονοµίας ενώ θα δεχτούν µεγαλύτερες πιέσεις και οι τράπεζες. Το τέταρτο τρίµηνο του 2016 παρατηρήθηκε µείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε σχέση µε το τρίτο τρίµηνο. Τα στοιχεία µπορεί να αναθεωρηθούν, σε πρώτη φάση πάντως δείχνουν ότι η οικονοµία δυσκολεύεται εξαιτίας του κλίµατος αστάθειας που δηµιουργεί η αδυναµία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσµατικά το τρίτο πρόγραµµα – µνηµόνιο. Προειδοποίηση για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στο άµεσο µέλλον µπορεί να θεωρηθεί και η σηµαντική αύξηση των επιτοκίων των διετών, τριετών και δεκαετών οµολόγων του ελληνικού ∆ηµοσίου, στις διεθνείς αγορές.

Η τακτική της κυβέρνησης

Η επιδείνωση της οικονοµικής και της κοινωνικής κρίσης δεν ευαισθητοποιεί τους κυβερνητικούς αρµόδιους οι οποίοι προσπαθούν να παρατείνουν την παραµονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ανεξάρτητα από το οικονοµικό και το κοινωνικό κόστος. Βασική επιδίωξή τους είναι να αποδώσουν τις δικές τους ευθύνες σε κάποιους άλλους ώστε να περιορίσουν το πολιτικό κόστος της διαφαινόµενης οικονοµικής αποτυχίας. Εάν η κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράµµατος – µνηµονίου, τον Φεβρουάριο του 2016, τα µέτρα θα ήταν λιγότερο επώδυνα και θα εξασφάλιζαν πολύ καλύτερο οικονοµικό αποτέλεσµα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές αντιµετωπίζουν τη µεγάλη καθυστέρηση σαν αποτέλεσµα της έλλειψης αξιοπιστίας και αποτελεσµατικότητας της κυβέρνησης Τσίπρα. Επειδή πιέζονται πολιτικά από τις δυνάµεις της σκληρής και της άκρας ∆εξιάς που ζητούν την έξοδο των χωρών τους από τη χρηµατοδότηση του ελληνικού προγράµµατος προσπαθούν να καλυφθούν πολιτικά σκληραίνοντας τη στάση τους και ζητώντας περισσότερα µέτρα, ορισµένα από τα οποία προληπτικού χαρακτήρα, από την ελληνική πλευρά. Προσπαθούν να πείσουν τους επικριτές τους ότι τελικά θα δηµιουργηθούν τα αναγκαία πρωτογενή δηµοσιονοµικά πλεονάσµατα και πως η Ελλάδα θα πληρώσει, σε βάθος χρόνου, το χρέος της χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούµενοι πολίτες των πιστωτριών χωρών. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και το οικονοµικό επιτελείο έχουν χάσει τον έλεγχο των οικονοµικών εξελίξεων και περιορίζονται προς το παρόν στην κατασκευή ενός άλλοθι για τη διαφαινόµενη αποτυχία τους. Έχουν να επιλέξουν µεταξύ του κλεισίµατος της δεύτερης αξιολόγησης µε πολύ σκληρούς όρους που οφείλονται στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και της χρεοκοπίας του ελληνικού ∆ηµοσίου τον Ιούλιο του 2017 εξαιτίας της αδυναµίας εκπλήρωσης των τοκοχρεολυτικών του υποχρεώσεων που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Το µικρότερο κακό είναι το κλείσιµο της αξιολόγησης µε πολύ σκληρούς όρους. Θα αποτρέψει τη χρεοκοπία του ελληνικού ∆ηµοσίου στο άµεσο µέλλον και την αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη. ∆εν θα λύσει όµως το πρόβληµα της οικονοµικής πολιτικής που κινείται σε λάθος κατεύθυνση και µεγαλώνει τα προβλήµατα και τις δυσλειτουργίες. Επιπλέον η µεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιµο της δεύτερης αξιολόγησης κάνει πολύ δύσκολη την ολοκλήρωση του τρίτου προγράµµατος – µνηµονίου τον Αύγουστο του 2018 και αυξάνει τις πιθανότητες για παράταση του τρίτου µνηµονίου ή και το αναγκαστικό πέρασµα σε ένα τέταρτο µνηµόνιο.


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Κινηματογράφος

Tι νέο παίζει στο ODEON…

Τρεις νέες ταινίες έρχονται από σήµερα στο ODEON του Παραλίµνιου Ψυχαγωγικού Πάρκου µε το κοινωνικό φιλµ του Ούγκο Γκελέν «Όλα αρχίζουν αύριο» να ξεχωρίζει. Ακολουθεί σύντοµη παρουσίασή τους:

• ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ (A CURE FOR WELLNESS)

Ο βραβευµένος µε Όσκαρ σκηνοθέτης, Γκορ Βερµπίνσκι («The Ring: Σήµα Κινδύνου»), δηµιουργεί µία συναρπαστική και προκλητική ταινία, που ερευνά την αληθινή έννοια της ευεξίας και τις παγίδες που κρύβουν η φιλαργυρία και η εµµονή για δύναµη. Από τον οραµατιστή σκηνοθέτη, Γκορ Βερµπίνσκι, το «Αντίδοτο στην Ευεξία», είναι ένα ανατριχιαστικό και σοκαριστικό ψυχολογικό θρίλερ. Ο Ντέιν Ντεχάαν υποδύεται τον Λόκχαρτ, έναν φιλόδοξο χρηµατιστή της Wall Street, ο οποίος στέλνεται από την εταιρία του σε ένα αποµονωµένο θεραπευτικό σπα στις Άλπεις. Ο Λόκχαρτ έχει µία αποστολή: πρέπει να πείσει τον ιευθύνοντα Σύµβουλο της εταιρίας, τον Πέµπροκ (Χάρι Γκρένερ), που βρίσκεται ως ασθενής στο σπα, κι έχει δηλώσει στο προσωπικό της εταιρίας του ότι δεν έχει καµία πρόθεση να γυρίσει στη Νέα Υόρκη, να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ο Λόκχαρτ φτάνει στο ήσυχο σανατόριο, όπου οι ασθενείς υποτίθεται ότι λαµβάνουν µία θαυµατουργή θεραπεία. Στην πραγµατικότητα όµως, αυτοί φαίνεται ότι αρρωσταίνουν ακόµη περισσότερο… Σκηνοθεσία: Γκορ Βερµπίνσκι Πρωταγωνιστούν: Ντέιν Ντεχάαν, Τζέισον Άιζακς, Μία Γκοθ, Χάρι Γκρένερ, Σίλια Ίµρι, Άντριαν Σίλερ Κατηγορία: Θρίλερ

• ΟΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ (DEMAIN TOUT COMMENCE)

Κόλστον, Άσλι Ουότερς Κατηγορία: Κοινωνική

Η ανάλαφρη, χωρίς καµία έγνοια, ζωή του Σάµιουελ (Οµάρ Σι), ανατρέπεται όταν µια µέρα ξαφνικά µια γυναίκα εµφανίζεται στην πόρτα του µε ένα µωρό που ουρλιάζει. Η γυναίκα ενηµερώνει τον Σάµιουελ ότι το παιδί είναι δικό του κι εξαφανίζεται. Στην προσπάθειά του να βρει τη µητέρα του µωρού, ο πρωταγωνιστής µετακοµίζει στο Λονδίνο, όπου και καταλήγει να µεγαλώνει τη µικρή Γκλόρια µόνος του. Άραγε, πόσες ανατροπές του κρύβει ακόµη η ζωή; Σκηνοθεσία: Ούγκο Γκελέν Πρωταγωνιστούν: Οµάρ Σι, Κλεµάνς Ποεζί, Αντουάν Μπερτράντ, Γκλόρια

• JOHN WICK ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (JOHN WICK CHAPTER 2)

Ο θρυλικός John Wick έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αναγκάζεται όµως να επιστρέψει. Ένας παλιός του εχθρός δίνει ένα τεράστιο ποσό προκειµένου ο John Wick να πεθάνει. Το «συµβόλαιο θανάτου» είναι διεθνές και πληρωµένοι εκτελεστές από όλο τον κόσµο τον αναζητούν. Ο John όµως δεν είναι ένας εύκολος στόχος… Σκηνοθεσία: Τσαντ Σταχέλσκι Πρωταγωνιστούν: Κιάνου Ριβς, Ρούµπι Ρόουζ, Μπρίτζετ Μοϊνάχαν Κατηγορία: ράσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Φεστιβάλ με… άρωμα παράδοσης στο Πνευμ. Κέντρο

Τα παιδιά παρουσιάζουν χορούς και τραγούδια

• Παιδικό φεστιβάλ µε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια αφιερωµένο «στους ήρωες... στους µάρτυρες» διοργανώνει το Τµήµα Παρα-

δοσιακών Χορών του Πνευµατικού Κέντρου Ιωαννίνων µεθαύριο, Σάββατο, ώρα 6 µ.µ., στο Πνευµατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Καλλιτεχνική επιµέλεια Ηλίας Γκαρτζονίκας, Βασίλης Ράπτης, Νικόλαος Νούσιας, Eκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής. Η πρωτοβουλία έχει ως σκοπό τη θεσµοθέτηση θεµατικών εκδηλώσεων που θα ενισχύσουν τη διατήρηση της πλούσιας µουσικοχορευτικής παράδοσης και θα προβάλλουν την πόλη, τον ρόλο του Πνευµατικού Κέντρου και τη συνεργασία του µε τους

πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στο φεστιβάλ συµµετέχουν τα

παιδικά τµήµατα των εξής συλλόγων: Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων, Σύνδεσµος Ζαγορισίων Ιωαννίνων, Σύνδεσµος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Πατριωτικός σύνδεσµος Καλαρρυτών «Η Πίνδος», Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά, Πολιτιστικός Σύλλογος Περάµατος «Το Σπήλαιο», Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου, Τµήµα Παραδοσιακών Χορών Πνευµατικού Κέντρου µε τα τµήµατα ∆ηµοτικού και Γυµνασίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

A ΠΟΨΕΙΣ Αλλαγή ρότας μπας και σωθεί η χώρα!…

® Του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ, Καθηγητή Παθολογίας – Αιματολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων

¯ από 1η σελ. και τον πολιτισµό

της. Σύντροφε Αλέξη, είµαστε και οι δύο από την Άρτα. Εσύ από το Αθαµάνιο, που είχε βασιλιά τον Αθάµα ή Αθάµαντα, ο οποίος ήρθε από την Βοιωτία τιµωρηµένος από την Ήρα µε τρέλα επειδή σκότωσε το γιο του. Εγώ από το Κοµπότι, την πατρίδα του µεγαλύτερου Έλληνα επαναστά-

Έχουµε βουνά χωρίς υλοτοµία, πεδιάδες χωρίς σωστή καλλιέργεια, θάλασσα όπου το τσιµέντο φθάνει στην παραλία. Ο Αµβρακικός κόλπος έπρεπε να ήταν το µεγαλύτερο ιχθυοτροφείο και να τροφοδοτεί όλη την Ευρώπη. Τους συνεταιρισµούς τους διέλυσε το ΠΑΣΟΚ. Γιατροί µε 50 χρόνια υπηρεσία λαµβάνουν σύνταξη 650 ευρώ το µήνα.

O Δημήτρης Υφαντής στον Πολυχώρο Αγορά

αν ψάχνετε για...

 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΠΕΜΠΤΗ 16/2/2017

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΜΠΟΥΣΒΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Μάρκου Μπότσαρη 4 (Ταχυδρομείο), τηλ. 25655 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Ν. Παπαδοπούλου 13 (Καμπέρειο), τηλ. 20977

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6% EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

«Solo Flamenco» στο Πνευματικό Κέντρο

• Μουσικοχορευτική παράσταση µε το Ισπανικό flamenco στο επίκεντρο, θα δοθεί αύριο, Παρασκευή, ώρα 21.00 στο Πνευµατικό Κέντρο Ιωαννίνων. «Solo Flamenco» είναι ο τίτλος της και συµµετέχουν οι: Αργυρώ Τσάπου, Σοφία Κιορπέ, και η Γιαννιώτισσα Αλεξία Θεοδώρου στο χορό, Yota Baron στο τραγούδι, Πάνος Καρτίµπελης στην κιθάρα, Γιάννης Παπαγιαννούλης στο cajon και Ανδριάν Μπαρίλε στο µπαντονεον. Είσοδος 6 ευρώ. Στο πλαίσιο της παράστασης θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για το Κέντρο Προσφύγων του Κατσικά. * Εισιτήρια προπωλούνται στο κατάστηµα Ίρις, στο Πνευµατικό Κέντρο Ιωαννίνων και στα βιβλιοπωλεία

Αναγνώστης, Κουµπλοµάτης και Χαρτέξ.

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Έως τις 28 Φεβρουαρίου παρατείνεται ο διαγωνισμός φωτογραφίας

• Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του κοινού στο διαγωνισµό φωτογραφίας µε θέµα «Χιονισµένα Γιάννενα», γι’ αυτό και όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του ∆ήµου έκρινε σκόπιµο η προθεσµία υποβολής των φωτογραφιών να παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Για τη διευκόλυνση των συµµετεχόντων και προκειµένου να αποσυµφορηθεί το email info@travelioannina.com από το µεγάλο όγκο του αποστελλόµενου φωτογραφικού υλικού, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλλουν εναλλακτικά τις φωτογραφίες τους µέσω του tourismioannina@gmail.com. Υπενθυµίζεται ότι οι 5 καλύτερες φωτογραφίες θα τυπωθούν και θα εκτεθούν σε επιλεγµένο σηµείο στην αίθουσα του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Ιωαννιτών στο ∆ηµαρχιακό Μέγαρο και οι δηµιουργοί τους θα βραβευτούν από το δήµαρχο Ιωαννιτών, Θωµά Μπέγκα σε συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. Επίσης, µία φωτογραφία από τον κάθε συµµετέχοντα στο διαγωνισµό θα αναρτηθεί, σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Γραφείου τουριστικής προβολής του δήµου Ιωαννιτών http://www. travelioannina.com/, µε τα πλήρη στοιχεία του δηµιουργού. Η κριτική επιτροπή είναι τριµελής και αποτελείται από τους καταξιωµένους φωτογράφους Χάρη Μπινώλη, Χάρη Ρουσόπουλο και Αιµίλιο Νέο.

Διαγωνισμός «Καγκουρό» στα Αρσάκεια Ιωαννίνων • Τα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων είναι και φέτος εξεταστικό κέντρο για τον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό», για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Ο Διαγωνισμός «Καγκουρό» είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός διασκεδαστικός διαγωνισμός στον κόσμο, με συμμετοχή 6,5 εκατομμυ-

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου

• Την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων γιορτάζει ο Πολυχώρος Αγορά παρέα µε τον ∆ηµήτρη Υφαντή, τη ∆ευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, στη Μουσική Σκηνή του. Στη συναυλία συµµετέχουν οι µουσικοί Νίκος Τάσσης στο κλαρίνο, Στέφανος Μπόγδος στα έγχορδα και Γεωργία Βακάλη στα κρουστά-τραγούδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ελάχιστη κατανάλωση 10 ευρώ. Τηλ. Κρατήσεων: 26510-79855.

Παράσταση με μουσική και χορό

ρίων μαθητών από 70 χώρες. Φέτος, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο, 18 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων, στο τηλ.: 2651052055, ώρες 9:00 - 15:00.

Από το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων

Έχουμε την πλουσιότερη, προικισμένη από τη φύση και τους αρχαίους προγόνους χώρα του κόσμου, χωρίς όμως τάξη, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, με άφθαστη γραφειοκρατία και πελατειακές σχέσεις που ακόμα κυριαρχούν. τη, του Νικόλαου Σκουφά. Εσύ 40 χρονών έγινες πρωθυπουργός, σε ψηφίσαµε γιατί πιστέψαµε ότι κάτι θα άλλαζες. Εγώ έφυγα από το Πανεπιστήµιο Αθηνών και πήγα στην Άρτα 35 χρονών ∆ιευθυντής της Παθολογικής Κλινικής. Λένε ότι η µεγαλοφυΐα συνοδεύει την τρέλα. Εσύ, τρελός, φαντάστηκες ότι θα σώσεις την Ελλάδα. Εγώ, τρελός, φαντάστηκα πως θα γιατρέψω µε δύο αγροτικούς ιατρούς τους Αρτινούς. ∆υστυχώς, Αλέξη, δύο χρόνια στην εξουσία και κατάφερες πάρα πολύ λίγα. ∆υστυχώς, απέδειξες πως αποτελείς κι εσύ συνέχεια της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ. Πήγα, ας πούµε, στην Εφορία για ένα απλό χαρτί και αναγκάστηκα να επισκεφτώ 16 γραφεία. Έλεος! Πάσχουµε από γραφειοκρατία, αδιαφορία, τεµπελιά. Θεωρούµε το ∆ηµόσιο εχθρό. Οι διορισµοί γίνονται από τους πολιτικούς και δυστυχώς η κατάσταση παραµένει ίδια. Τα παιδιά µας, 500.000 περίπου, φύγανε στο εξωτερικό, τα καλύτερα µυαλά. Θα σβήσουµε σαν κράτος, θα επιζήσουµε σαν έθνος όπως λέγει κι ο Χρήστος Γιανναράς που συµφωνούµε για την εθελοδουλία των Ελλήνων. Έχουµε την πλουσιότερη, προικισµένη από τη φύση και τους αρχαίους προγόνους χώρα του κόσµου, χωρίς όµως τάξη, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραµµα, µε άφθαστη γραφειοκρατία και πελατειακές σχέσεις που ακόµα κυριαρχούν.

Έλεος, κ. Τσίπρα. Είσαι νέος, δυνατός, διώξε τους κόλακες, πιάσε το τσαπί, το πηλοφόρι, το µυστρί, πιάσε το δρεπάνι, το σφυρί, το αλέτρι, τα βουνά και τις θάλασσες, βοήθησε να αναστηθεί η χώρα. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν από τα χειρότερα του Ελληνικού έθνους. ∆ώσε το καλό παράδειγµα. Το µόνο ίδρυµα που εργάζεται και προσφέρει είναι το Ίδρυµα Νιάρχου, το οποίο δεν είναι δηµόσιο. Πρόσεχε µην πουλήσετε τα έργα που έφτιαξε, Λυρική σκηνή, Εθνική βιβλιοθήκη κλπ. και κακώς τα δώρισε στο κράτος. Είχα προτείνει για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας τον πρόεδρο του Ιδρύµατος, ο οποίος πρόσφατα έγραψε άρθρο στην εφηµερίδα «Καθηµερινή» µε θέµα την ανάπτυξη. Γιατί δεν τον αξιοποιείτε µε κάποιο τρόπο. Κάντε τον ας πούµε υπουργό Εργασίας. Τέτοιους ανθρώπους έχει ανάγκη η χώρα για να πάει µπροστά. Ο Αριστοτέλης γράφει ότι η µεσαία τάξη είναι απαραίτητη για µία πόλη γιατί διατηρεί την ισορροπία µεταξύ της ανώτερης τάξης των πλούσιων και των φτωχών. ∆υστυχώς, η µέση τάξη της Ελλάδας διαλύθηκε και οδεύει προς την καταστροφή. Στην αρχαία Αθήνα είχαν τον εξοστρακισµό, έδιωχναν από την πόλη όσους θεωρούσαν επικίνδυνους και τους αφαιρούσαν τα πολιτικά δικαιώµατα. Πάρτε κι εσείς το θάρρος να κάνετε δικούς σας «εξοστρακισµούς». Θα δείτε τα αποτελέσµατα:

Ένα ακόμη σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών • Άλλο ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Πρώτες Βοήθειες για τον πολίτη» θα υλοποιήσει το ΕΚΑΒ - Παράρτημα Ιωαννίνων την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου στο κτίριο διοίκησής του «Χατζηκώστα 1, δίπλα στο ναό Αγ. Νικολάου Αγοράς). Όσοι πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Τμήμα Νοσηλευτικών Υπηρεσιών (κ. Δημήτριο Κήττα) είτε αυτοπροσώπως είτε διά τηλεφώνου στο: 26510 – 54363 και 54350, μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Μπήκαν οι υπογραφές για το «Σπίτι του Δεσπότη»!

Υπουργό Λυδία Κονιόρδου και υπεγράφη από την Γενική Γραµµατέα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, επεστράφη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αρµόδια Υπηρεσία για την υλοποίηση της Σύµβασης. Για το χρονίζον αυτό θέµα, ο «Π.Λ.» ασχολήθηκε κατ’ επανάληψη, προειδοποιώντας τους αρµόδιους –κυρίως την Μητρόπολη Ιωαννίνων στην οποία ανήκει (στα Αγαθοεργά Καταστήµατα) το κτίριο– ότι επίκειται η κατάρρευση του Μνηµείου.

¯ από 1η σελ.

Έργο 300 χιλ. ευρώ

Το έργο –υποστήλωση, αντιστήριξη εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου και άλλες εργασίες– είναι προϋπολογισµού 300 χιλ. ευρώ και χρηµατοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου. Αυτές, βέβαια, είναι οι βασικές εργασίες. Οι φθορές του Μνηµείου είναι µεγάλης έκτασης και για την ολοκλήρωση των εργασιών θα απαιτηθούν πολλαπλάσια χρηµατικά ποσά. Οπωσδήποτε θα βρεθούν αφού υπάρχουν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατά-

σταση ιστορικών Μνηµείων...

Είχε απορριφθεί πρόταση

Πρέπει να υπογραµµισθεί ότι, προ 12ετίας –το 2005– ο αείµνηστος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, υπέβαλε αίτηµα µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά –και σχετικό προϋπολογισµό– στην τότε Περιφέρεια Ηπείρου, για την αποκατάσταση – ανάδειξη του ιστορικού Μνηµείου, το οποίο απερρίφθη. Στο σχετικό έγγραφο (αριθ. Πρωτ. 2706/18.4.2005, την απόρριψη του αιτήµατος έκανε ο τότε Γενικός Γραµµατέας της Περιφέρειας Ηπείρου ∆ηµ. Πανοζάχος, γράφει, µεταξύ άλλων, τα εξής: «Έχει εξαντληθεί ο διαθέσιµος προϋπολογισµός της πρόσκλησης µε την ένταξη πράξεων που προηγούνταν της συγκεκριµένης πρότασης. Ο τελικός δικαιούχος µπορεί να επανέλθει υποβάλλοντας αίτηµα στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας ΠΕΠ Ηπείρου 2000-2006 για υποβολή προτάσεως στο Μέτρο 3.3, οπότε οι προτάσεις θα αξιολογηθούν εξ αρχής». ∆εν έγινε γνωστό εάν υπήρξε περαιτέρω σχετική ενέργεια.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Εορταστική εκδήλωση

«Το γαϊτανάκι της Φιλίας» στην Πλατεία Ιωαννίνων • Εορταστική εκδήλωση με θέμα «Το γαϊτανάκι της Φιλίας» θα πραγματοποιήσουν μεθαύριο, Σάββατο, ώρα 12 μ. στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων η Tact Hellas, το οικοτροφείο ενηλίκων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Νέα Αρχή» και το μη κερδοσκοπικό σωματείο Best Buddies Ελλάδας. Θα χορέψουν το χορευτικό τμήμα εφήβων του Λαογραφικού Οργανισμού Καλαρρύτες, ο χορευτικός σύλλογος «Αυγερινός» και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά. Τα χορευτικά πλαισιώνουν οι μουσικοί Μιχόπουλος Μιχάλης (τραγούδι), Έξαρχος Μπάμπης (κλαρίνο) και Λώλης Χρήστος (κρουστά).

Παραστάσεις με πολύ γέλιο

«Εδώ γελάνε… Αριστοφανικά» από τους «Αθεράπευτους»

• Το καρναβάλι έρχεται και «οι Αθεράπευτοι» ετοιµάζουν µια ξεχωριστή παράσταση, µε διάφορα αποσπάσµατα από τις Αριστοφανικές κωµωδίες και τίτλο «Εδώ γελάνε Αριστοφανικά!». Η παράσταση θα δοθεί αύριο, Παρασκευή, µεθαύριο Σάββατο και την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα (ώρα έναρξης 9 µ.µ.). Περιλαµβάνει αποσπάσµατα από κωµωδίες του Αριστοφάνη, είναι σε σκηνοθεσία του ∆ηµήτρη Παππά και συµµετέχουν 25 και πλέον ηθοποιοί του Σωµατεί-

ου. Γενική είσοδος 7 ευρώ (προπώληση 5 ευρώ). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6981981067 και 6981-981058.

Στην τελική ευθεία για το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας

• Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιµασίες για το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας το οποίο θα λάβει χώρα το ερχόµενο Σάββατο, ώρα 7 µ.µ. από την πλατεία Κιλκίς. Από το 1982, επί 36 συνεχή χρόνια, οι γυναίκες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το καρναβάλι, να οργανώνουν τη µεγάλη καρναβαλική παρέλαση και να δίνουν κάθε χρόνο τον αποκριάτικο τόνο στην πόλη της Άρτας. Το φετινό καρναβάλι θα ξεκινήσει µε την οµάδα «KrotalArta», µια δηµιουργία του καθηγητή µουσικής του Κεντρικού Ωδείου Άρτας, Γιώργου Γεωργίου. Συµµετέχουν µουσικοί ηλικίας από 8 έως και πάνω από 30 ετών. Μετά την παρέλαση τα γκρουπ θα ξεφαντώσουν µέχρι τελικής πτώσεως στο «Βυζάντιο», στην κεντρική πλατεία της Άρτας.

Το ερχόμενο Σάββατο

«Κόκκινος Χορός» από το Κομιτάτο Πρέβεζας

• Με µια παράσταση για ενήλικες και ένα δηµιουργικό εργαστήρι για παιδιά θα γιορτάσει τις Απόκριες το Πολιτιστικό Ίδρυµα Οµίλου Πειραιώς στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Έτσι, την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, ώρα 17:00 παρουσιάζεται η παράσταση αφήγησης, αποκλειστικά για ενήλικες, µε τίτλο «Θα πέσουν οι µάσκες;». Μια παράσταση, εµπνευσµένη από το έργο της ∆όµνας Σαµίου «Τα αποκριάτικα», µε ιστορίες, σκωπτικά παραµύθια, ευτράπελες διηγήσεις και παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια, µε τη Μαρία Μαχαίρα στην αφήγηση και τον Αντώνη Καρασταµάτη στη µουσική.

Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, ώρες 11:00 - 12:00 και 12:00 13:00 παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών, θα αναβιώσουν το έθιµο της ΚυράΣαρακοστής. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ηµερολόγιο φτιαγµένο από ζυµάρι, που µετρά τις εβδοµάδες

της Σαρακοστής ξεκινώντας από την Καθαρά ∆ευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο. Έχει τη µορφή γυναίκας µε επτά πόδια που συµβολίζουν τις ισάριθµες εβδοµάδες νηστείας µέχρι το Πάσχα. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να µάθουν την ιστορία του εθίµου, που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, να πλάσουν και διακοσµήσουν την Κυρά-Σαρακοστή, αλλά και να τραγουδήσουν το τραγούδι της. Φεύγοντας µπορούν να την πάρουν σπίτι τους για ψήσιµο. Απαραίτητη η δήλωση συµµετοχής. * Η συµµετοχή στις δράσεις είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο Μουσείο, τηλ.: 2651064065, καθηµερινά, 10:0017:00, εκτός Τρίτης.

Το ερχόμενο Σάββατο (11 π.μ.)

Αποκριάτικος παιδικός χορός από την Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου

• Μετά τον επιτυχηµένο περσινό αποκριάτικο χορό αλλά και την φετινή εντυπωσιακή εκδήλωση Πρωτοχρονιάτικης κοπής πίτας,

το ∆.Σ. της Ένωσης θέλοντας να δώσει συνέχεια στις εκδηλώσεις του, αποφάσισε παµψηφεί να πραγµατοποιήσει και φέτος Αποκριάτικο Παιδικό Χορό για τα οικονοµικά τακτοποιηµένα µέλη

του για το έτος 2017. Έτσι, µεθαύριο, Σάββατο και ώρα 11 π.µ. στον παιδότοπο CAROUSEL στα Καρδαµίτσια Ιωαννίνων, τα παιδιά θα έχουν την χαρά να δουν από κοντά τον Μάγο Καπελά - Ταχυδακτυλουργό και τα µαγικά του κόλπα. Επίσης Face painting για τους µικρούς µας φίλους µε γιορτινά θέµατα στο εορταστικό κλίµα των ηµερών. Κόστος συµµετοχής ανά συνοδό 3€ (καφές - αναψυκτικό) και 2€ τα παιδιά (παιδικό γεύµα + χυµός). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπόλοιπο πόσο που αναλογεί καθώς και το κόστος των δραστηριοτήτων θα το καλύψει η Ένωση από το ταµείο της. ∆ηλώσεις συµµετοχής µέχρι και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Πίτες...Χοροί...Πίτες...Χοροί Οι Συνταξιούχοι ΟΤΕ

ζα, πραγµατοποιείται αποκριάτικη βραδιά και στον «Κόκκινο Χορό» αναµένεται να λάβουν µέρος εκατοντάδες Καρναβαλιστές.

Αποκριάτικος χορός για παιδιά από τη ΡΟΔΑ

• Αποκριάτικο χορό στο Κέντρο «Θάνος» στην Αµφιθέα µε τη συµµετοχή λαϊκοδηµοτικής ορχήστρας θα πραγµατοποιήσει το Περιφερειακό Τµήµα Ιωαννίνων του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών Οµίλου ΟΤΕ σήµερα, Τσικνοπέµπτη. ∆ηλώσεις συµµετοχής στα µέλη του ∆.Σ. και στο τηλέφωνο του Συλλόγου: 26510 – 29682.

Ο Ορειβατικός Ιωαννίνων

• Αποκριάτικη εκδήλωση θα πραγµατοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων σήµερα, Τσικνοπέµπτη, στο Hotel – Restaurant «Cezaria», στη Νεοκαισάρεια και καλεί φίλους και µέλη του να παραβρεθούν.

Οι Πολιτικοί Συνταξιούχοι

• Την ετήσια γενική του συνέλευση θα πραγµατοποιήσει ο Σύνδεσµος Πολιτικών Συνταξιούχων Π.Ε. Ιωαννίνων την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, ώρα 11.30 π.µ. στο ξενοδοχείο «Παλλάδιον», όπου θα κόψει και την πίτα του για τη νέα χρονιά. Στο πλαίσιο της συνέλευσης θα γίνουν απολογισµός και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων του Συνδέσµου.

• Παιδικό αποκριάτικο χορό με θέμα «Μ' ένα πιόνι κι ένα ζάρι στον χορό των παιχνιδιών» διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΡΟΔΑ. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, ώρα 5 μ.μ., στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Η Αδελφότητα Αγναντιτών

Αύριο θα γίνει το πρώτο

Αποκριάτικα εργαστήρια για παιδιά από τη «Σβούρα»

• Με εργαστήρια καλωσορίζει τις Απόκριες το Κέντρο ∆ηµιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά «Σβούρα». Έτσι, αύριο, Παρασκευή και ώρα 17:00 θα γίνει εργαστήρι µε θέµα «Καλώς το καρναβάλι µε τους τρελούς χορούς». Είναι για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Την Πέµπτη, 23 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 θα ακολουθήσει εργαστήρι µε θέµα «Το µαγικό ξόρκι». Περιπέτεια, παιχνίδι και µαγικές στιγµές περιµένουν τους µικρούς πρωταγωνιστές. Για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Την Παρασκευή, 24 Φεβρου-

Γιορτάζοντας τις Απόκριες στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Και για τα παιδιά…

Θα λάβει χώρα το Σάββατο

• Έντονο είναι το άρωµα της Αποκριάς, µετά τον: σεισµό που έγινε από το Καρναβαλικό Κοµιτάτο Πρέβεζας, στον «Λευκό χορό» του περασµένου Σαββάτου στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» µε τη συµµετοχή εκατοντάδων Καρναβαλιστών. Το ερχόµενο Σάββατο από τις 10 µ.µ. και µετά στο «Άρωµα» στην Πρέβε-

Παράσταση για μεγάλους και δράση για παιδιά

• Η Αδελφότητα Αγναντιτών Ιωαννίνων θα πραγµατοποιήσει τον ετήσιο αποκριάτικο χορό της την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου και ώρα 1 µ.µ. στο κέντρο «Αλλού γι αλλού» (Γαριβάλδη 29).Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974-364003 (Ν. Καραµάνης), 6947-070190 (Αγγ. Γούλας).

Το 2ο ηµ. Σχολείο Ελεούσας

• Αποκριάτικη γιορτή µε πλούσιο µπουφέ για παιδιά, γονείς και κηδεµόνων, χορό, µουσική και αναψυκτικά θα πραγµατοποιήσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Ελεούσας την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, ώρα 12.30 µ.µ. στην αίθουσα γυµναστικής του σχολείου.

Ο Σύλλογος Αγροεφοδίων

αρίου και ώρα 17:00 θα γίνει εργαστήρι µε θέµα «Όλοι µε βλέπουν να γελώ:». Για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. ∆ηλώσεις συµµετοχής στο τηλ.: 26510-37187. Είσοδος ελεύθερη.

• Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστηµάτων Αγροεφοδίων Νοµού Ιωαννίνων θα πραγµατοποιήσουν εκδήλωση για την κοπή της πίτας του την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της «Φρόντζου Πολιτείας» (Λόφος Αγίας Τριάδος).

Η ΑΚΕ Καθηγητών

• Tην πίτα της για τη νέα χρονιά θα κόψει η ∆ΑΚΕ Καθηγητών Ιωαννίνων την ∆ευτέρα, 20 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30 στο Πάρκο του Ναυτικού Οµίλου και καλεί τα µέλη και τους φίλους της να παραβρεθούν. Τιµή κάρτας 15 ευρώ (φαγητό και ποτό).

Το ερχόμενο Σάββατο

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών • Μεθαύριο, Σάββατο και ώρα 11 π.μ., στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, που βρίσκεται στο χώρο του νεκροταφείου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών στους αγώνες του έθνους μας. Στην τελετή έχουν κληθεί να παραστούν οι τοπικές Θρησκευτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές.

Αύριο, στο Ι.Β.Ε.

Εκδήλωση για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου • Εκδήλωση για την 103η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (1914) οργανώνει αύριο, Παρασκευή (με ώρα έναρξης 6.50 μ.μ.) το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών (Ι.Β.Ε.) στα γραφεία του Κουγκίου 1A , 6ος όροφος (κοντά στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων). Θα μιλήσουν η Ιωάννα Ζώτου - Ρέντζου, δικηγόρος, αντιπρόεδρος του ΙΒΕ, με θέμα «Σύντομη ιστορική αναδρομή στον Αυτονομιακό Αγώνα των Βορειηπειρωτών (1914)» και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Καψάλης με θέμα: Οι συλλογές Δημοτικών Τραγουδιών της Βορείου Ηπείρου». Θα ακολουθήσει το κόψιμο της βασιλόπιτας.

Το Σάββατο στο Πνευμ. Κέντρο

Παραδοσιακοί χοροί για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων • Στο πλαίσιο του εορτασμού της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει μεθαύριο, Σάββατο (με ώρα έναρξης 6 μ.μ.) στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων «Β. Πυρσινέλλας», παιδικό φεστιβάλ με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια αφιερωμένο «στους ήρωες... στους μάρτυρες». Συμμετέχουν τα παιδικά τμήματα των συλλόγων: Λύκειο Ελληνίδων

Ιωαννίνων, Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων, Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Πατριωτικός σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η Πίνδος», Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά, Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος «Το Σπήλαιο», Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου, Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών με τα τμήματα Δημοτικού και Γυμνασίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Με θέμα το «Τοπίο»

Έξι καλλιτέχνες εκθέτουν έργα στον «Τεχνοχώρο»

• Έκθεση χαρακτικής και ζωγραφικής έξι σύγχρονων εικαστικών δηµιουργών µε θέµα τo «Τοπίο», πεδίο και περιβάλλον έκφρασης των αναζητήσεών τους σχετικά µε τις φανερές και µη πλευρές του εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00 στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» (Ζυγοµάλλη 16). Έργα τους θα εκθέσουν οι Αλέξανδρος Βέργης, Βασίλης Βούλγαρης, Αναστασία Γκινάκη, ∆ώρα Κένταρχου, Σπύρος Κολυβάς και Κώστας Μηνάς. Επιµέλεια έκθεσης Μαρία Μελέντη, ιστορικός τέχνης. Η διάρκειά της θα είναι ως τις 18 Μαρτίου.

Την Κυριακή ο ετήσιος χορός

Σαράντα χρόνια ζωής γιορτάζει φέτος ο Σύλλογος Προσηλιωτών • Ιδιαίτερο τόνο θα έχει η φετινή χοροεσπερίδα του Συλλόγου Προσηλιωτών Ιωαννίνων «Η Αγία Παρασκευή». Σαράντα χρόνια ζωής του Συλλόγου συμπληρώθηκαν από τον Δεκέμβριο του 1976 και οι Προσηλιώτες θα το γιορτάσουν με το παραπάνω φέτος. Στο πρόσωπο όλων των πρ. Προέδρων θα τιμηθούν όλοι όσοι δημιούργησαν και στήριξαν το Σύλλογο τόσες δεκαετίες. Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, από τις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός στο κέντρο εκδηλώσεων «ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ» στην Ελεούσα, με την ορχήστρα του Χρήστου Ντούλια και τον Κώστα Γεροδήμο στο τραγούδι. Ο χορός ελεύθερος, ενώ παρέχεται και πλήρες γεύμα και απεριόριστο ποτό με 10 ευρώ.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά των Ιωαννίνων • Για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής: Α) Αύριο, Παρασκευή και από ώρα 8:30 π.μ. έως 10 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Τμήμα Κρυφοβού πέριξ μαρμαράδικο Βρυώνη, Μυροδάφνη, Πεστά, Βαρλαάμ, Αγ. Τριάδα, Σκλίβανη, Τέροβο, Χάνι Τερόβου, Ραψαίοι, οικ. Πέντε Πηγάδια Κλεισούρας, Πέρδικα, Μελιά, Βουλιάστα, Μουσιωτίτσα, Θεριακήσι, Κοπάνη, Βαριάδες, Πεντόλακκος, Αχλαδέα, Γεωργάνοι, Δερβίζιανα, Σμυρτιά, Λίππα, Άρδοση, Μπεστιά, Λιβιάχοβο, Ζωτικό, Σιστρούνι, Ρωμανό, Παλαιοχώρι Μπότσαρη, Αλεποχώρι Μπότσαρη. Β) Μεθαύριο, Σάββατο και από ώρα 10 π.μ. έως 12 μ. στην περιοχή: Νήσος Ιωαννίνων. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.


Σελ. 6η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Ανοδικά (1,2%) κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ® Αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων

Μ

ε θετικό πρόσημο, 1,2% άρχισε το 2017 για τον πληθωρισμό, μετά από 45 μήνες συνεχούς μείωσης και μηδενική μεταβολή τον περασμένο Δεκέμβριο. Ώθηση στον πληθωρισμό έδωσε κυρίως η άνοδος των τιμών στα είδη διατροφής, στα αλκοολούχα ποτά, στη στέγαση, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες και στην εστίαση. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,2% τον Ιανουάριο εφέτος από μηδενική μεταβολή τον Δεκέμβριο 2016 και έναντι μείωσης 0,7%, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο 2016. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές: Από τις αυξήσεις των δεικτών: Κατά 1,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και στον καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο ψωμί και δημητριακά, κρέατα γενικά, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά και στα αποξηραμένα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς. Κατά 2,5% της ομάδας

«Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα. Κατά 3,6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως

Στο ΣτΕ προσφεύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο για το Ασφαλιστικό ® «Το μέτρο οδηγεί και στο διαχωρισμό των επιστημόνων σε δύο ταχύτητες…»

• Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να προσφύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος κατά του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μιλά για αντισυνταγματικό νόμο, καταγγέλλοντας δήμευση-αφαίμαξη εισοδήματος, διαχωρισμό των επιστημόνων σε δύο ταχύτητες και έλλειψη αναλογιστικών μελετών πριν την εφαρμογή των μέτρων. Η απόφαση για προσφυγή ελήφθη από την Κεντρική Διοίκηση του φορέα, κατόπιν γνωμοδότησης έμπειρων νομικών, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος «θεωρεί ότι το συγκεκρι-

Δηλώσεις Βασ. Κορκίδη:

Το κόστος των POS τροχοπέδη στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

• Την ανάγκη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών, που αφορούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή επισημάνσεις του Επιμελητηρίου προς τις επιχειρήσεις-μέλη του σχετικά με την πρόσφατη εγκύκλιο της γενικής γραμματείας Εμπορίου που αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., δήλωσε σχετικά: «…οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν την εκτίμηση πως, αφενός η δυναμική του "πλαστικού χρήματος" είναι πολλαπλάσια, αφετέρου μία συγκροτημένη κυβερνητική πολιτική για τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορού-

Ετοιμάζεται ρύθμιση για 73.000 δάνεια του ΟΕΚ • Κούρεμα οφειλών και νέο διακανονισμό με δόσεις που ξεπερνούν ακόμη και τις 250, σχεδιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για πάνω από 73.000 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έχουν οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η νέα ρύθμιση αφορά μόνο στα δάνεια που έχουν δοθεί από τα ίδια κεφάλαια του Οργανισμού και όχι τα τραπεζικά. Η νέα ρύθμιση που εξετάζει το υπουργείο θα αφορά τόσο τους ενήμερους, όσο και τους μη ενήμερους οφειλέτες και σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει αύξηση του αριθμού των δόσεων, ώστε η οφειλή να μπορεί πλέον να αποπληρωθεί σε περισσότερες από 250 δόσεις, αλλά και κούρεμα της συνολικής οφειλής προς τον ΟΕΚ.

των τιμών στον ηλεκτρισμό. Κατά 4,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), οδικές μεταφορές επιβατών και στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Κατά 2,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες. Κατά 1,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία.

Καταγγέλλει δήμευση – αφαίμαξη εισοδήματος

σε να μειώσει εν μέρει το υφεσιακό αποτέλεσμα των δυσβάσταχτων φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς μία ετήσια αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών της τάξης του 10%, προσθέτει περίπου 0,2%, κατά μέσο όρο, στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του Α.Ε.Π. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε επανειλημμένως εκφράσει το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για "χαλάρωση" των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών, που αφορούν στις σχετικές συναλλαγές μας. Ομολογουμένως, οι χρεώσεις από τις τράπεζες είναι υπερβολικές, συνεχώς πληθαίνουν και πολλές φορές το κόστος της χρέωσης αποτελεί τροχοπέδη για τη μαζικοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. »Ακόμη, εφιστώ την προσοχή

Την προσοχή των επενδυτών εφιστά το Υπ. Οικονομικών

Κρούσματα απάτης με προγράμματα του ΕΣΠΑ

• Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν κρούσματα απάτης από επιτήδειους που αποσπούν χρήματα, υποσχόμενοι την ένταξη

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αριθ. πρωτ.: τ.τ.12026/568

ANAKOINΩΣH

O πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανακοινώνει και Προσκαλεί Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α’), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθ. 7 της υπ’αριθ. οικ. 167563/ΕΥΠΕ/19-04-13 απόφασης (ΦΕΚ 964Β/2013) και άρθ. 6 της υπ’αριθ. οικ. 1649/45 (ΦΕΚ 45Β/2014) ΚΥΑ, τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας), να λάβουν γνώση, επί του περιεχομένου του φακέλου που αφορά στην τροποποίηση της υπ. αρ. 141156/25-07-2005 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου (κατηγορία Α1, ομάδα 1η, α/α 01): «Ιόνια Οδός: τμήματα Κουβαράς (βόρ. Παράκαμψη Αγρινίου) - Κομπότι (νότ. παράκαμψη Άρτας) και Φιλιππιάδα (βόρ. παράκαμψη Άρτας) -Ιωάννινα (Ελεούσα)» (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση: (i) των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή Πέρδικας Ιωαννίνων και (ii) τον οριστικό σχεδιασμό στα οδικά τμήματα από Χ.Θ. 152+446 έως Χ.Θ. 162+354 και από Χ.Θ. 178+500 έως Χ.Θ. 182+665 του αυτοκινητόδρομου της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η ΕΥΔΕ / Ε.Π.Κ. & Δ.Ε. Αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι η Γενική Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο (Πλατεία Πύρρου 1 Ιωάννινα ), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες). Η παρούσα Ανακοίνωση-Πρόσκληση να δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» την 16-02-2017. Η παρούσα ανακοίνωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου στη διαδρομή: www. php.gov.gr / Ενημέρωση / Νέα-Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις. Ιωάννινα 14-2-2017 Ο Πρόεδρος Π.Σ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΑΝΑΣ

σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ. Καλεί, μάλιστα, τους ενδιαφερόμενους να αποφεύγουν κάθε συναλλαγή με άτομα που εμφανίζονται ως συνεργαζόμενοι του Υπουργείου και ζητούν προκαταβολικά αμοιβή για υποβολή αιτήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Με τη νέα απλοποιημένη διαδικασία ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να αιτηθούν ηλεκτρονικά την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα δίχως οικονομική επιβάρυνση. Παράλληλα, μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, εξασφαλίζεται η γρήγορη, ανώνυμη και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων.

Διπλό ραβασάκι για 300.000 ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ

• Τις αποδοχές τους να εξανεμίζονται θα δουν 300.000 επιστήμονες- αφού μια καινούργια παρτίδα ειδοποιητηρίων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κρύβει αναδρομικό χαράτσι 4% ως 11% από εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, οι οποίες δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί. στους συναδέλφους μου, να επιλέΌπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύγουν παρόχους πληρωμών και μηπος», η έκπληξη που είδαν στις ειχανημάτων POS από την ελληνική σφορές τους οι αυτοαπασχολούμεαγορά και να μην πιστεύουν τους νοι ελεύθεροι επαγγελματίες του καλοθελητές και τους επιτηδείους ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι που τους δελεάζουν να απευθυνκαι φαρμακοποιοί) δεν προοιωνίζεται θούν σε ξένες Τράπεζες για εκκαελαφρύνσεις, αλλά επιβαρύνσεις που θα έρθουν αναδρομικά από θάριση των ηλεκτρονικών συναλλα1ης/1/2017, καθώς τα ειδοποιητήριά τους που άρχισαν να αναρτώνται γών τους εκτός της χώρας, καθώς στον ΕΦΚΑ δεν έχουν το σύνολο των εισφορών, αλλά μόνον την εισφοοι πρακτικές αυτές παρακάμπτουν ρά κύριας σύνταξης 20%, την εισφορά ασθένειας 6,95% και τα 10 ευρώ τα "capital controls" και άρα είναι εισφορά για τον κλάδο ανεργίας. παράνομες, φέρνοντας τις επιχειΑπό αυτά λείπουν το 7% για όσους έχουν επικουρική ασφάλιση και ρήσεις αντιμέτωπες με εξοντωτικά το 4% για εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι για τους μηχανικούς και δικηγόπρόστιμα…». ρους που έχουν και τις δύο εισφορές δεν έχει χρεωθεί ένα ποσοστό εισφορών 11%, ενώ για τους γιατρούς που έχουν μόνο εφάπαξ δεν έχει χρεωθεί το 4%. Οι εισφορές αυτές θα χρεωθούν με ξεχωριστό «ραβασάκι» που ® Και τη δυνατότητα καταβολής τους σε 12 μηνιαίες δόσεις είτε θα σταλεί τον επόμενο μήνα από • Την παράταση της προθε- ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα τον ΕΦΚΑ είτε θα έρθουν ως ξεχωσμίας καταβολής ασφαλιστικών με το νόμο 4387/2016, παρακαλού- ριστό ειδοποιητήριο από το υπερεισφορών του 2016 και τη δυνα- με όπως προβλεφθεί η δυνατότητα ταμείο επικουρικής ασφάλισης και τότητα καταβολής τους σε 12 μη- καταβολής των ως άνω ασφαλιστι- εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στο νιαίες δόσεις, χωρίς επιβάρυνση κών εισφορών σε τουλάχιστον 12 οποίο υπήχθησαν όλοι οι επιμέγια τους ασφαλισμένους ζητά με ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς ρους τομείς επικουρικής και εφάεπιστολή του προς τον Υφυπουρ- πρόσθετη επιβάρυνση για τους παξ που λειτουργούσαν μέχρι τις 31/12/2016. γό Εργασίας και Κοινωνικής ασφαλισμένους».

Παράταση στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του 2016 ζητούν οι δικηγόροι

Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλο ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Β. Αλεξανδρής. Ο κ. Αλεξανδρής ζητεί την επίσπευση της παράτασης της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2017, όπως κατά πάγια τακτική συνέβαινε επί σειρά ετών. Όπως αναφέρεται στην επίμαχη επιστολή «λόγω της υποχρέωσης ταυτόχρονης καταβολής, τόσο των εισφορών του παρελθόντος έτους, όσο και των τρεχουσών

Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Πρόσθετα μέτρα σε τράπεζες που δεν μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια • Δεσμευτικές υποχρεώσεις μπορεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μία τράπεζα εάν θεωρήσει ότι δεν μειώνει αρκετά γρήγορα τον όγκο των «κόκκινων» δανείων της, δήλωσε η αξιωματούχος της ΕΚΤ που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην Ευρωζώνη. «Εάν η αξιολόγηση των εποπτικών Αρχών, που στηρίζεται σε μέτρα σύγκρισης, διαπιστώσει ότι ορισμένες στρατηγικές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι

μένο μέτρο είναι αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας». Επιπλέον «το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί και στο διαχωρισμό των επιστημόνων σε δύο ταχύτητες, από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνο-

νται όλοι στις μεταβατικές διατάξεις για τα πέντε πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου, κατά τα οποία προβλέπονται εκπτώσεις, που φτάνουν μέχρι και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών, ανάλογα με το εισόδημα». Ωστόσο και ως προς αυτό το θέμα το ΟΕΕ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ουσιαστικά κοροϊδεύει τους νέους επιστήμονες σχετικά με το θέμα των εκπτώσεων, αφού τους τα ζητάει πίσω εντόκως». Το γεγονός, δε, ότι ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση τα εισοδήματα του 2015, αποτελεί από μόνο του στρέβλωση, τονίζεται ακόμη.

αρκετά φιλόδοξες ή ότι δεν εφαρμόζονται κατάλληλα, θα εξετάσουμε πρόσθετα μέτρα κατά περίπτωση», δήλωσε η Σάρον Ντόνερι, επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για τον καθορισμό των νέων κατευθυντήριων γραμμών για τα NPL. «Έχουμε ήδη διαθέσιμα τα νομικά εργαλεία, αν χρειασθεί, για παράδειγμα οι προσδοκίες μπορούν να μετατραπούν σε δεσμευτικές υποχρεώσεις και να εφαρμοσθούν στο πλαίσιο της Εποπτικής Διαδικασίας Ελέγχου και Αξιολόγησης», πρόσθεσε.

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Ε.Α.Α.Σ.)-Ν.Π.Δ.Δ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΙΣΘΩΣΗΣ - ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, που εδρεύει στα Ιωάννινα, οδός Ν. Παπαδοπούλου, αριθ. 8, Τ.Κ. 45444 Προκηρύσσει Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό με κλειστές ενσφράγιστες προσφορές Μίσθωσης - Εκμετάλλευσης του Κυλικείου του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ επιφάνειας περίπου 78,73 τ.μ., εξοπλισμένο με τα βασικά είδη λειτουργίας κυλικείου. Η διάρκεια της Μίσθωσης - Εκμετάλλευσης ορίζεται για δύο (2) χρόνια, με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα επτακόσια (700,00€) ευρώ. Οι λογαριασμοί ύδατοςΔΕΗ και κοινοχρήστων θα πληρώνονται αποκλειστικά από την ΕΑΑΣ. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στην έδρα του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ (οδός Ν. Παπαδοπούλου, αριθ. 8, Ιωάννινα) την 7 Μαρτίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:30 π.μ. ενώπιον επιτροπής διαγωνισμού και παρουσία τυχόν ενδιαφερομένων. Τα έξοδα δημοσίευσης του διαγωνισμού βαρύνουν το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Οι νόμιμες κρατήσεις, τέλη χαρτοσήμου και τέλη της Συμβάσεως επιβαρύνουν τον Μισθωτή. Η Ε.Α.Α.Σ. δεν υποχρεούται στην εγκατάσταση του Μισθωτή. Ο Μισθωτής δεν υποχρεούται σε μείωση του μισθώματος από της κατακυρώσεως της μισθώσεως και εφεξής. Στην προσφορά θα αναγράφεται ότι ο προσφέρων έλαβε γνώση των Όρων της διακηρύξεως του Διαγωνισμού, τους οποίους και αποδέχεται πλήρως και ανεπιφυλάκτως. Ο προσφέρων οφείλει να συνυποβάλλει, σε ξεχωριστό φάκελο, και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρ. 6 των Όρων της διακηρύξεως του Διαγωνισμού. Ο Μισθωτής υποχρεούται να διατηρεί την κατοχή του μισθίου, τις υπέρ αυτού δουλείες, τα όρια αυτού και εν γένει το μίσθιον σε καλή κατάσταση, να προστατεύει αυτό κατά πάσης καταπατήσεως, δια των προσηκουσών αγωγών, οι οποίες εκχωρούνται σ' αυτόν δια της Συμβάσεως, άλλως ευθύνεται σε αποζημίωση. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί κατά τις διατάξεις του Π.Δ. 715/1979 Τμήμα III ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' και τις διατάξεις του Ν.Δ. 1171/72 που διέπει την Ε.Α.Α.Σ. Η Ε.Α.Α.Σ. έχει το δικαίωμα της μονομερούς λύσεως της Συμβάσεως, όταν καταστεί σ' αυτήν αναγκαία η ιδιόχρηση του μισθίου. Πληροφορίες στο τηλ. 26510-27144, όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες (10:00 π.μ. - 12:00 μ.). Ιωάννινα 7 Φεβρουαρίου 2017 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Κωστούλας Δημήτριος Αντιστράτηγος ε.α.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ ¯ από 1η σελ.

Σελ. 7η

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

της και μεταφραστής του Δημοσθένη και του Αριστοφάνη. Ήταν δάσκαλος επί τριάντα χρόνια εκατοντάδων φοιτητών από την έδρα των Αρχαίων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Σκοτίας. Ήταν άνθρωπος μετρημένος. Σπανίως αιφνιδίαζε το ακροατήριό του, όταν διάβαζε τους «Σφήκες» του Αριστοφάνη, ενσαρκώνοντας ρόλους και αποκαλύπτοντας το υποκριτικό του ταλέντο. εποχή που η γοητεία των αρχαίων Την έκπληξη επιφύλαξε μετά ελληνικών είχε αρχίσει να θαμπώτον θάνατό του. Πεθαίνοντας τον νει με ραγδαίους ρυθμούς στη Ιανουάριο του 2010 σε ηλικία 78 Βρετανική Κοινωνία και στη Μέση ετών, άφησε διαθήκη με την Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα οποία κληροδοτούσε το χαρτο- ήταν ορατά στην Τριτοβάθμια εκφυλάκιο των μετοχών του στο παίδευση: Οι 35 φοιτητές αρχαίων Πανεπιστήμιο με τον όρο την ελληνικών του Πανεπιστημίου της αναβίωση της έδρας των Αρχαί- Γλασκώβης το 1968 είχαν κατραων Ελληνικών. Φαίνεται πως τον κυλήσει στους 8 το 1971. έθλιβε το γεγονός ότι η ιστορική Τότε άρχισε η δράση του ελέδρα, η οποία λειτουργούσε από ληνιστή Μακ Ντάουελ. το 1704, καταργήθηκε μετά την συνταξιοδότησή του το 2001. Η εκτίμηση των μετοχών άφησε άφωνη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο κληρονομούσε 2,4 εκατομμύρια στερλίνες, αποτέλεσμα σοφών επενδύσεων του Άγγλου καθηγητή, για τις οποίες κανείς δεν είχε ιδέα. «Είναι το μεγαλύτερο κληροδότημα στην ιστορία του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης από την ίδρυσή του το 1451» δήλωσε στο «Βήμα» ο καθηγητής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών Μάθιου Φοξ. Το Πανεπιστήμιο προκήρυξε την θέση αναζητώντας «κάποιον δυναμικό επιστήμονα, ο οποίος θα είναι έτοιμος να επενδύσει στο μέλλον των ελΟ Ντάγκλας Μακ Ντάουελ, ο ληνικών στην Γλασκώβη», όπου οποίος κληροδότησε στο Πανεπιστήτα αρχαία ελληνικά διδάσκονται από το 1581. μιο της Γλασκώβης 2,4 εκατ. στερλίΗ εντυπωσιακή χειρονομία νες με τον όρο την αναβίωση της του Ντάγκλας Μακ Ντάουελ έδρας των Αρχαίων Ελληνικών!.. δημιουργεί μία εξαιρετικά αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον των ελληνικών σπουδών, Ο Μακ Ντάουελ ανέλαβε δράστην συνομιλία με τους δημοσιο- ση με ριζοσπαστικές αλλαγές στο γράφους όμως, ο καθηγητής Φοξ παραδοσιακό πρόγραμμα διδααπεκάλυψε ότι ήταν το τελευταίο σκαλίας. Το 1972 καθιέρωσε ένα επεισόδιο μιας μακράς ιστορίας γενικό μάθημα εισαγωγής στον μεθοδικών ενεργειών του αποβιώ- αρχαιοελληνικό πολιτισμό διδάσαντος καθηγητή Ντάουελ για τη σκοντας μέσα σε ένα εξάμηνο διατήρηση των ελληνικών σπου- ιστορία, φιλοσοφία, τέχνη και αρδών στη Σκοτία. χαίους Έλληνες συγγραφείς σε Γεννημένος στο Λονδίνο το μετάφραση. 1931, ο Μακ Ντάουελ σπούδασε Άνοιξε την όρεξη πολλών φοιστο περίφημο Μπάλιολ Κόλετζ τητών που επιθυμούσαν να συνετης Οξφόρδης και δίδαξε για τέσ- χίσουν. Το 1974 προσφέρθηκε σερα χρόνια αρχάια ελληνικά δεύτερο μάθημα. Το 1993 το τμήστη Μέση Εκπαίδευση και ακο- μα είχε τόσους φοιτητές, ώστε λούθως στο Πανεπιστήμιο του το Πανεπιστήμιο θέσπισε τετραΜάντσεστερ προτού μετακινηθεί ετείς σπουδές πτυχίου αρχαίας στη Γλασκώβη το 1971. Ήταν η

Ε ΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ

® Από τον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Μια ζωή αφιερωμένη στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών…

πολυχώρος απασχόλησης παιδιών

N. Zέρβα 5 - 45332 / Τ. 26513-06130 / F. 26513-06130 e-mail: info@i-mikropolis.gr/www.i-mikropolis.gr

® Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ ελληνικής φιλολογίας. Εκτός Πανεπιστημίου ο Μακ Ντάουελ φρόντισε να συντηρήσει τις υποδομές στα σχολεία και στην κοινωνία, ώστε το ενδιαφέρον να μην ατονήσει ξανά. Χωρίς να απαξιώσει τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στην μέση εκπαίδευση, εγκαινίασε ένα πανεπιστημιακό μάθημα εκμάθησης της γλώσσας από το μηδέν και παράλληλα θεσμοθέτησε δύο εβδομάδες δωρεάν θερινών μαθημάτων της αρχαίας ελληνικής, όπου δίδασκε και ο ίδιος. Δραστηριοποιήθηκε ως μέλος και Πρόεδρος του Κέντρου Κλασικιστών Σκοτίας και της Σκοτο-Ελληνικής Εταιρίας στη Γλασκώβη και φρόντισε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης και των Βρετανών για τον Αρχαίο Ελληνισμό. Όπως αναφέρει ειδικός ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου της Ακαδημίας Αθηνών και παλαιός διδακτορικός φοιτητής του Μακ Ντάουελ: «Κατόρθωσε να συσπειρώσει ένα δυναμικό που χρειαζόταν συσπείρωση και να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για τις αρχαιοελληνικές σπουδές αλλάζοντας εστίαση». Ευγενής και ευπροσήγορος αλλά ταυτόχρονα κλειστός και λιγομίλητος ήταν ο άνθρωπος των έργων, που συνδύαζε την επιστημοσύνη με την κοινή λογική. «Ήρεμη δύναμη» τον αποκαλεί ο Δήμος Σπαθάρας, λέκτωρ στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο τελευταίος διδακτορικός φοιτητής του. Τον περιγράφει ως «άνθρωπο σεμνό, που δεν μιλούσε για τον εαυτό του και κοκκίνιζε, όταν μιλούσαν οι άλλοι γι’ αυτόν». Εξασφάλισε πολλές υποτροφίες σε φοιτητές για να σπουδάσουν αρχαία ελληνικά και ήταν ένας «καταπληκτικός και διακριτικός επιβλέπων με ευρεία εποπτεία του αντικειμένου του, ο οποίος με το επιστημονικό του έργο έφερε ξανά στην επιφάνεια την μελέτη του αθηναϊκού δικαίου». Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, «της κρισιμότερης ως τώρα στη Βρετανία για την επιβίωση των κλασικών σπουδών», όπως εκτιμά ο Μάθιου Φοξ, καθώς η χρησιμοκεντρική θατσερική παιδεία υποβάθμισε πολύ την διδασκαλία των ασκόπων, όπως πίστευαν, κλασικών σπουδών, ο Μακ Ντάουελ συνετέλεσε στην ενοποίηση των ιστορικών τμημάτων των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου σε ένα Τμήμα Κλασικών Σπουδών το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1988 με πρώτο διευθυντή τον ίδιο. Πέτυχε να προσελκύσει προς την Αρχαία Ελλάδα όσους είχαν εκδηλώσει αποκλειστική προτίμηση στον ρωμαϊκό κόσμο, με αποτέλεσμα οι εγγεγραμμένοι φοιτητές να αυξηθούν πάλι και ο αριθμός των πτυχιούχων του νέου τμήματος να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο... «Οι ελληνικές σπουδές διατηρούν ζωντανό το πνεύμα μας». Σήμερα περίπου 200 φοιτητές παρακολουθούν κάθε χρόνο το μονοετές μάθημα Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το ενδιαφέρον παραμένει σταθερό. «Είναι θέμα πολιτισμικό» εκτιμά ο Καθηγητής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών Μάθιου Φοξ. «Οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι οι ελληνικές σπουδές δεν είναι χάσιμο χρόνου ή πολυτέλεια αλλά διευρύνουν τους ορίζοντες, καλλιεργούν την αντίληψη, διατηρούν ζωντανό το πνεύμα μας». Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ανυπολόγιστη, πολύ μεγάλη η συμβολή του φιλολόγου Ντάγκλας Μακ Ντάουελ. Με διαθήκη του μίλησε στις απειλητικές για τον Ελληνισμό αγορές την γλώσσα που καταλαβαίνουν, εκείνη του χρήματος. Προτού ρίξει το τελευταίο του χαρτί, όμως, είχε διαμορφώσει, με μία σειρά στρατηγικές κινήσεις, συνθήκες που εξασφάλιζαν ότι τα χρήματά του θα πιάσουν τόπο. Πηγή: «ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ»

Στο Δικαστικό…

 Δε χρειάζεται όμως να πάει κανείς

μακριά για να διαπιστώσει ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί στη χώρα μας. Μια βόλτα απ’ το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων αρκεί. Περάστε ένα πρωί και μπείτε στις αίθουσες όπου γίνονται δίκες. Θα δείτε, θα ακούσετε και θα μάθετε πολλά…

Υπάρχουν ακόμα θεσμοί!

 Υπάρχουν τελικά θεσμοί που λειτουργούν

στην Ελλάδα και επιτελούν το καθήκον τους στο ακέραιο. Κορυφαίος όλων η Δικαιοσύνη με το «Δ» κεφαλαίο φυσικά! Το απέδειξε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα.

Δικαστικές αποφάσεις…

 Αρχικά ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου να

μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ αξιωματικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Γενναία πράξη αυτή και απολύτως εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό δίκαιο…

Να βρεθούν χρήματα…

 Πάμε τώρα στο «μέτωπο» των αυτοκινητό-

δρομων. Όσον αφορά στον Ε65, η στήλη θεωρεί πως το βασικό θέμα είναι να βρεθούν τα χρήματα για την κατασκευή του και όχι το πού ακριβώς θα «κουμπώσει» με την Εγνατία Οδό!

Πολλά εκατομμύρια…

 Σύμφωνα με τη μελέτη που θέλει τη σύνδεση

Όχι στην Πρόεδρο!..

 Έπειτα ήρθε η άρνηση του ανώτατου Δικα-

στηρίου της χώρας να δεχθεί την πρόταση της προέδρου του Βασιλικής Θάνου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων! Ως πότε δηλαδή να μένουν στα έδρανα…

Για τις εφημερίδες…

 Πριν λίγες μέρες, τέλος, με απόφασή της η

των δύο αξόνων στο Κηπουριό Γρεβενών, το συγκεκριμένο τμήμα μήκους 33 χιλιομέτρων θα κοστίσει 315 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό, όχι αστεία…

Αρκεί να γίνει…

 Αν εξασφαλιστούν τα χρήματα αυτά μέσω

τραπεζικών δανείων, συμμετοχής απ’ το ελληνικό Δημόσιο και την Ε.Ε., τότε το βόρειο τμήμα του Ε65 θα γίνει και ανεξαρτήτως του πού ακριβώς θα... βγει στην Εγνατία, για μας εδώ στην Ήπειρο θα είναι σπουδαίο γεγονός.

Πρόεδρος Πρωτοδικών αποδέσμευσε έναν απ’ τους λογαριασμούς του ΔΟΛ αποκλειστικά και μόνο για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα έκδοσης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα».

«Ανάσα» ζωής!

 Μπορεί να μην συμφωνεί κανείς με τη «γραμ-

μή» ή τις θέσεις των δύο ιστορικών εφημερίδων, όμως η ύπαρξή τους ενισχύει τον πλουραλισμό στην ενημέρωση και θα ήταν πλήγμα να κλείσουν. Άσε που έτσι διατηρείται η ελπίδα και των τραπεζών να πάρουν πίσω τα χρήματά τους!

Ε, όχι και πασαρέλα!

 Πάει, τα ‘χουμε ισοπεδώσει όλα σ’ αυτόν εδώ τον πλανήτη! Άκου ήθελε η Gucci να κάνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη! Από πού κι ως πού…

Ακόμα καλύτερα…

 Φυσικά, αν κριθεί πιο συμφέρουσα οικο-

νομικά η πρόταση του Σταύρου Καλογιάννη για χάραξη που θα φέρει τον άξονα στο ύψος της Παναγιάς, ακόμα καλύτερα! Σ’ αυτή την περίπτωση μιλάμε για απόσταση μειωμένη κατά 30 χιλιόμετρα περίπου. Υπομονή και θα δούμε…

Αντίστροφη μέτρηση!

 Όσο για την Ιόνια, να πού σύντομα έρχε-

ται η παράδοση και νέου τμήματος, ενώ τα τέλη Μαρτίου όπου προγραμματίζεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία το σύνολο σχεδόν του αυτοκινητόδρομου είναι πια πολύ κοντά.

Πάνε τα αεροπλάνα!..

 Με το που θα παραδοθεί η Ιόνια, η αερο-

Ορθώς το ΚΑΣ απέρριψε το αίτημα της εταιρίας. Αρκετά δεινά έχει υποστεί τόσους αιώνες τώρα ο ιερός βράχος, δεν χρειάζεται να παίξει και το ρόλο πασαρέλας!

πορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Αθήνα τίθεται σε κίνδυνο, για οικονομικούς λόγους. Εκτός φυσικά κι αν η «Aegean» αναπροσαρμόσει τις τιμές της για να μην χάσει επιβάτες. Καλό το μονοπώλιο, αλλά…

kagoris@proinoslogos.gr


Σελ. 8η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριώνλεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 - Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SPIRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • YΠΕΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 - Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος

Μετεκπαιδευθείς εις Robert Bosch Hospital, Stuttgart, Germany, με εξειδίκευση στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα). Ενδοσκοπήσεις (Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση με μέθη), διαγνωστικός έλεγχος και θεραπεία παθήσεων πεπτικού συστήματος. Ώρες Λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα-Παρασκευή 8 π.μ.-8 μ.μ., Σάββατο κατόπιν ραντεβού. Διεύθυνση: Ρόζας Ιμβριώτη 30, Βρυσούλα, Ιωάννινα. Τηλ.: 2651072600, Κιν.:6936499176 email: pkaterinis@hotmail.com

ΜΠΟΥΜΠΑΣ Θ. ΑΛΕΞΙΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: ΔευτέραΠαρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, MD, MSc, PhD

EΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΑΚΤΙΝΟ∆ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr www.epirusdiagnosis.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 26510-22911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:3013:30 - Απογ.: 18:00-21:00 - Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ

Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 IΩANNINA Tηλ..: 26510-76975 Kιν: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@ otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974890765

Q ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Γενικός Χειρουργός. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μaster Χειρουργικής ΉπατοςΧολής-Παγκρέατος, Επιστημονικός υπεύθυνος Γενικής Χειρουργικής στο πολυϊατρείο Ίαση • Παθήσεις πεπτικού • Παθήσεις μαστού - θυρεοειδούς - πρωκτικής χώρας (αιμορροϊδες, ραγάδες, συρίγγια, αποστήματα κ.α.) • Βιοψίες δέρματος - μαστού - λεμφαδένων • Τραύματα εγκαύματα • Επεμβάσεις με τοπική αναισθησία (κύστη κόκκυγα, αφαίρεση σπίλων κ.α.) • LASER αιμορροίδων • LASER κύστης κόκκυγα • LASER Συριγγίων Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 και 18:00-21:00 Δωδώνης 75, Ιωάννινα - τηλ: 2651028497 κιν: 6942964111 - www.gkgeorgiou.gr

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ AΡΕΤΗ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Εφαρμογές Laser - microdermabrasion χημικά peeling Ωράριο λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα-Παρασκευή 8.30-13.30 και 17.30-20.00, Σάββατο με ραντεβού 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή, 1ος όροφος Τηλ.: 26510-23137, κιν.: 6973-533242 email: aretiganiatsa@gmail.com

ΜΑΡΙΑ Π. ΜΗΛΙΩΝΗ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κλινική Κοσμητική Δερματολογία Εφαρμογές Laser Μιχ. Αγγέλου 27, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-77071, κινητό: 6947053144 email: milionmar@yahoo.com

Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 2651033169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@ gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ Ιατρός Ενδοκρινολόγος

Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Σύμβαση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790. Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 6972590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 - 1ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.00-21.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ.-14.00 μ.μ. Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 2651070870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

NIKOΣ Γ. TΣOMΠIKOΣ

Xαρ. Tρικούπη 6. Tηλ: Iατρείου 22.657 Oικίας: 74.186 ΣYMBEBΛHMENΟΣ ME OΛA TA TAMEIA

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 7.30 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην Ηλεκτροφυσιολογία- Αρρυθμιολογία. Triplex καρδιάς/αορτής, Δοκιμασία κόπωσης, Holter-Ρυθμού, Loop/Event Recorder, 24h καταγραφή πίεσης. Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κόπωσης (CPET) για αθλητές. Συμβ. ΥΠΕΘΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και 17:0020:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ.: 2651022448, Κιν.: 6949798270 email: sgkaniatsas@gmail.com

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 www.kardiologosioannina.gr, e-mail: loreta.kalantzi@gmail.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Καρδιολόγος. Εξειδικευμένος στις νεώτερες υπερηχογραφικές τεχνικές • Υπέρηχοι triplex καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Ηolter ρυθμού Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

Q ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔΕΧΕΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα - Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 - κιν.: 6945-594292 - οικίας: 26510-75328

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία. Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Δέχεται καθημερινά: 8.30-13.30 πρωί και 17.3020.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος ορ. Τηλ. 2651073103, κιν. 6974043397, email: boumpas74@g mail.com

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Σύγχρονη ιαγνωστική

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.0013.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ

ΤΖΟΥΤΖΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Q ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΙ

Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921 Ιατρός Νευρολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έμμισθος Επιστ. Συνεργάτης Πανεπιστημιακών Νευρολογικών Κλινικών Freiburg και Ulm Γερμανίας. Εξωτερικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Εξειδικευμένος στην Κλινική Νευροφυσιολογία, Νευρο-ωτολογία και Νευρο-οφθαλμολογία - Πλήρες Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο - Εξειδικευμένο Ιατρείο Νευροεκφυλιστικών νόσων, Επιληψιών και Πολλαπλής σκλήρυνσης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 και ΣΤΑΔΙΟΥ. Τηλ.: 2651025486, 2651065238, 6944435777. e-mail: grigoriosnasios@ gmail.com

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083. www.nephrology-koliousi.gr

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 09:15 - 13:30 και Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, και Παρασκευή απόγευμα: 17:30 - 20:30. Τηλ. Ιατρείου: 2651400679, κιν.: 6972-205889

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΝΟΥΣΙΑΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός τ. Επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικών Κλινικών MSE/KSK, Sörmland, Σουηδίας Μετεκπαιδευθείς στην Τραυματολογία, Παν/κό Νοσοκομείο Karolinska, Στοκχόλμη • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις • Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου, Γόνατος • Επανορθωτική Χειρουργική Ώμου, Ισχίου, Γόνατος • Κατάγματα Παίδων & Ενηλίκων • Χειρουργική Άκρας Χειρός Α. Ζίνη 12 (Πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας), Ιωάννινα Τηλ.: 26510-73775 / Κιν.: 6942 788517 e-mail: nousiasdim@gmail.com

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΠ. ΡΙΣΤΑΝΗΣ MD, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιμελητής Νοσοκομ. Μetropolitan, Αθήνα Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν. Ιωαννίνων

Εξειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Άκρου Ποδός (κότσια, γαμψοδακτυλία, μεταταρσαλγία, άκανθα πτέρνας, παθήσεις Αχιλλείου, ποδοκνημικής κ.ά.) Πελματογράφημα & Ανάλυση βάδισης & Αθλητικές Κακώσεις - Αρθροσκοπική Χειρουργική Γόνατος Τ. Επιμελητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Alfred Health, Μελβούρνη, Αυστραλία Διεύθυνση: Δωδώνης 9, Ιωάννινα, Β’ Κτίριο - 2ος Όροφος, τηλ. 26514 02467 / Κιν. 6974 811343 / email: ristanis@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας Ιατρείου: Δευτ-Παρ: 10:00-14:00 & 18:00-20:30. Τετάρτη & Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 2651039222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 2651039210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δ. Πατατούκα 16, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, τηλ: 2651032835, κιν: 6972429276. Δέχεται καθημερινά: 08:30–13:30 πρωί και 18:00–21:00 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού.

ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ––ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD Ιστολογική και Μοριακή Διάγνωση

Ιατρός Παθολογοανατόμος • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας • Ιστολογική εξέταση • Ταχεία βιοψία • Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος • Μοριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα - τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) • κινητό: 6944-730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ειδικευμένος στους υπερήχους κοιλίας Δέχεται Δευτέρα-Παρασκευή πρωί 9 π.μ. - 1.30 μ.μ. Απόγευμα 6-8.30 (εκτός Τετάρτης) Δ/νση: Μουλαϊμίδη 5 (Δίπλα στον ΟΤΕ) Τηλ. Ιατρείου: 26510-71292 - κιν.: 6945-553647

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 26510-74470, Κιν: 6973-691599

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΟΥΡΑΝΙΑ Γ. ΔΑΚΑ

Παιδοψυχίατρος Μ.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Δ.Π.Θ. • Εκπαιδευθείσα στην Οικογενειακή Θεραπεία

Δέχεται με ραντεβού Δωδώνης 20-22 Ιωάννινα 45332 Τηλ.: 26510-45342, κιν.: 6946-429345

XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ Παιδοψυχίατρος

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙ∆ΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού

Q ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD Πλαστικός Χειρουργός

Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές του Ομίλου Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία Αισθητική & Επανορθωτική Χειρουργική, Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Υαλουρονικό οξύ / Peeling / Μεσοθεραπεία), Τμήμα Μικροεπεμβάσεως (Αφαίρεση & Βιοψία Σπίλων (ελιές) & Όγκων Δέρματος), Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων & Όγκων Δέρματος Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα Κιν.: 694 827 8810 - 2651607063

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 9η

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Σύγχρονο Νευρολογικό Ιατρείο

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

Νικόλαος Πλαχούρας

Υποψήφια διδάκτωρ της Νευρολογικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στο τμήμα Αλτσχάιμερ και διαταραχών μνήμης στη Νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Pitié - Salpêtrière, Παρίσι.

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι.

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

Σύγχρονο νευρολογικό ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο με εγκεφαλογράφο, μυογράφο,νευρογράφο και προκλητά δυναμικά για την ορθή διάγνωση. Μακρυγιάννη 16 (πλησίον Χατζηκώστα), Ιωάννινα Τηλ. 26510-78009 και 6974408978 Η ιατρός δέχεται μόνο με ραντεβού

Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ

ΖΩΗ Κ. ΓΙΩΤΑΚΗ Ενδοκρινολόγος

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιατρείο: Κεντρική Πλατεία & Γούναρη 2, Ιωάννινα (απέναντι από το Ρολόι) Τηλ.: 2651 403767 | κιν.: 6932 371788 e-mail: zoig@pliroforiki.com

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Μελίνα Κων. Ζάκκα

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού)

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 πρωί και 18.00-20.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

Iωάννινα, Πινδάρου 4 Κιν.: 6972897763

Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

ΜΠΕΡΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσ/νίκης

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ιατρείο: Αραβαντινού 18 ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Τ.Κ. 45444 Τηλ.: 6974-929764

Οικία: Γ. Παπανδρέου 46 ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ.: 26510-36543 e-mail: kbouran@hotmail.com

Δέχεται: Δευτέρα – Τρίτη στα Ιωάννινα (Χ. Τρικούπη 15) Τετάρτη – Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσ/νίκης)

Δέχεται μόνο με ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Καθημερινά: Πρωί 09:00 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙA∆ΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavangelis @htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 - κιν.: 6977579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Dr. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΨΥΧΟΣ

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ρευματολόγος Ακαδημίας 10 Ιωάννινα Τηλ. ιατρείου: 26510-67267 FAX: 26510-67665, κιν.: 6932-267273 e-mail: drpsyhos@otenet.gr

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, email: evlavre ntzou@ yahoo.com

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΚΑΤΣΙΟΥΡΑ

Ψυχίατρος M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Πανεπ. Ιωαννίνων

Ζυγομάλλη 10-12, 3ος όροφος, Ιωάννινα. Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Τηλ.-Fax: 26510-47763, Kιν.: 6946611554 e-mail: papatheodoroujenny@gmail.com

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:0014:00 & 17:30-20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 - 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 26510-37747, κινητό 6945-296606 www.e-kontogiannis.gr

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@ hotmail.com

ΜΑΙΡΗ ΝΑΥΡΟΖΟΓΛΟΥ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BsC ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 6, Β' ΟΡΟΦΟΣ. Κινητό: 6987882823. e-mail:dmnavroz@gmail.com Προγράμματα διατροφής για: Παιδιά, Εφήβους, Ενήλικες, Ηλικιωμένους • Εγκυμοσύνη & Θηλασμό • Αθλητές • Παθολογικές καταστάσεις • Διατροφικές Διαταραχές • Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κ.α. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: Σωματομετρία • Ανάλυση Σύστασης Σώματος – Λιπομέτρηση • Εκτίμηση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή, Ψυχολ.Υποστήριξη, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιότητων Ιωάννινα: Γ. Παπανδρέου 18, 26513-10319 Ηγουμενίτσα: Παρ. Ολύμπου 9, 26650-21186 www.kivotosexelixis.gr

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Μουσικοθεραπεία - Ψυχολογική υποστήριξη και Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου. Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

Q ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ σ

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΣΤΑΚΑ

Κοινωνική Λειτουργός Συμβουλευτική Υποστήριξη

Τηλ.: 694 768 8668 email: imastaka@yahoo.gr skype: irini.mastaka

Δέχεται με τηλεφωνικό ραντεβού στα τηλ. 26510-37788 & 6977-703704 Email: drberis@otenet.gr

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας

• Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978-777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 2651067320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΚΙΟΡΠΕ ΧΑΡΑ Μ.Sc

Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίας και Μαθησιακών Δυσκολιών. Μεταπτυχιακές σπουδές σε Μαθησιακές Δυσκολίες - Δυσλεξία. Διδάσκουσα Τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ). Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Βελισσαρίου 23 (Κιάφα). Τηλ. 26510-40730, κιν.: 6948-574249

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

Εκπαιδευθείσα στο PECS. Γνώστης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

• Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • Εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6986180630

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης

• Πρόληψη - Διάγνωση - Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Άρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, Εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα) • Εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

Q ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΖΟΒΑΡΑΣ

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Ειδ. στη Συστημική - Οικογενειακή Συμβουλευτική Συμβουλευτική Ατόμων, Ζευγαριών, Οικογενειών, Εφήβων, Ομάδων και συμβουλευτική εξ αποστάσεως (Skype). Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαικής Εταιρείας Συμβουλευτικής Πλ. Δημοκρατίας 5 & Γούναρη 2 (έναντι Ρολογιού3ος όροφος) - Iωάννινα. Τηλ για ραντεβού στο 6945-369593 • τηλ γραφείου 2651400623. email: alexistzovaras@gmail.com facebook: Αλέξης Τζοβάρας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSC

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOC DECOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής Ενέργειας Θεραπεία Laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CPM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία • Ώρες λειτουργίας: 8.30-14.30 • Δ/νση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Τράπεζα Πειραιώς Καλούτσιανης). Τηλ.: 26510-24111, 6976493035

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred.MDT, NDT/BOBATH • Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath). Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.00-13.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος οροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 - 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία / Laser / Υπέρηχοι • Εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο PNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • Ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. - Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737


Σελ. 10η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 6944-710357 κ. Νίκος. ΟΙΚ/13954 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στα Σύβοτα Λευκάδας: α) Οικόπεδο 3.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, βλέπει θάλασσα και απέχει 120 μ. από τη θάλασσα. Έχει νερό και ρεύμα. β) 11 στρέμματα (4.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο) 800 μέτρα από θάλασσα. Βλέπει θάλασσα και γ) 4 στρέμματα άρτιο οικοδομήσιμο βλέπει θάλασσα και απέχει 300 μ. Πληρ. τηλ. 26510-79450 και 6972-647712. ΟΙΚ/13140 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1700 τ.μ. περίπου, άρτιο και οικοδομήσιμο, με παλιό πέτρινο σπίτι 68 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο στον Οικισμό Μολυβαδιά Σερβιανών Δήμου Δωδώνης. Πληρ. τηλ.: 2229770415 και 6976-972356. ΟΙΚ/13885 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα στην είσοδο του εμπορευματικού κέντρου Γκρίκας, 35 στρέμματα με 40 ελαιόδενδρα. Η τιμή συνεννοήσιμη. Πληρ. τηλ. 2666028403. ΟΙΚ/13904 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) Αγρός ξερικός 21 στρεμ. και β) Οικόπεδο 3 στρεμ. σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Καλπακίου. Πληρ. τηλ. 26530-41357 και

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Διαμέρισμα 37 τ.μ. με δύο χώρους, στον Γ’ όροφο, Βάρναλη 29, στους Αμπελόκηπους. Είναι διαμπερές με θέα προς το δάσος και τη λίμνη. Έχει αυτονομία θέρμανσης. Είναι επιπλωμένο, έχει μεγάλες βεράντες και θέση στάθμευσης. Έτος κατασκευής 2005.

Πληρ. τηλ. 6976-927756 (ώρες: 10-12 και 5-7)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αρτοποιείο σε λειτουργία στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6948-865283

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Φαρμακείο εν λειτουργία, με εξασφαλισμένη πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6937-200761

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΠΑΡ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρική ισόγεια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη ή και χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ.: 6956-423686 και 2651075432. ΑΚ/13812 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα στα Ιωάννινα, Φώτη Τζαβέλλα 27-29 (δίπλα από το γήπεδο Ζωσιμάδες) ισόγειο 36 τ.μ. με πατάρι 18 τ.μ. και υπόγειο 36 τ.μ. Τιμή χαμηλή. Καλή επενδυτική ευκαιρία. Επικοινωνία τηλ. 6974-099500. ΑΚ/13856

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Κατάστημα 240 τ.μ. με πατάρι 100 τ.μ., που μπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11, στο Τζαμί Καλούτσιανης. β) Κατάστημα 50 τ.μ. στην οδό Δημ. Χατζή 73. Πληρ. 26510-29105, 26510-51629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ.: 2651028050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 80 τ.μ., με 40 τ.μ. πατάρι και 50 τ.μ. υπόγειο, Αγίας Μαρίνας 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στη Λαϊκή Αγορά, κα-

ΠΩΛΕΙΤΑΙ καθρέφτης διαστάσεων 2,20 επί 1,10 μέτρα, σε άριστη κατάσταση, κατάλληλος για κατάστημα. Τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 26510–36999, ώρες 8 π.μ. με 3.30 μ.μ..

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εστιατόριο - Μεζεδοπωλείο επί της Δωδώνης σε λειτουργία, με εξασφαλισμένη πελατεία. Πληρ. τηλ. 6977-235944

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Περίπτερο σε κεντρικό σημείο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-348188

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Πληρ. 6946757083

Γκαρσονιέρα 29 τ.μ. επί της οδού Γ. Παπανδρέου 44, δευτέρου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, air condition και θερμομόνωση-υγρομόνωση. Έτος κατασκευής 2004. Τηλ. Επικοινωνίας:

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. β. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. γ. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

Εμπορική Εταιρία ζητά νεαρό άτομο για μόνιμη απασχόληση με τεχνικές γνώσεις συνεργείου αυτοκινήτων, για την επισκευή μικρομηχανημάτων. Τηλ. επικοινωνίας:

Πλήρως εξοπλισμένο

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε.

τάλληλο και για γραφείο. Πληρ. τηλ. 6974-718390. ΕΝ/13487 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ 85 τ.μ., 1ος όρ., επί της οδού Χαρ. Τρικούπη 3. Πληρ. τηλ.: 2651046207 και 6939-352935. ΕΝ/13765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρό μαγαζάκι στο ιστορικό κέντρο της πόλης (οδός Σιώζιου Κυπρίου 9). Πληρ. τηλ.: 6932797464. ΕΝ/13906 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στα Σεισμόπληκτα, σε καλή κατάσταση, χωρίς κοινόχρηστα και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 26653-00850 και 6973288528. ΕΝ/13911 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στους Αμπελοκήπους, γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 40 τ.μ., με χωριστή κουζίνα και βεράντες σε άριστη κατάσταση. Αυτονομία θέρμανσης. Μ. Κοτοπούλη 82-84. Πλ. τηλ.: 6977-634813. ΕΝ/13938 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο στην οδό Παπανδρέου, δίπλα στα ΚΤΕΛ, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ.: 6975836807. ΕΝ/13949 ΣΤΑ Ιωάννινα ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ χωράφια 76 στρέμματα. Από αυτά τα 51 στρεμ. είναι ξερικά και βρίσκονται στα Κάτω Πεδινά, τα υπόλοιπα 25 στρεμ. βρίσκονται στο ΚΑΛΠΑΚΙ και συμπεριλαμβάνουν χωράφι ποτιστικό 6,5 στρεμ. Πληρ. τηλ. 2102632469. ΕΝ/13951 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δίχωρη γκαρσονιέρα 33 τ.μ. στην οδό Σπ. Μπαλτατζή 24, περιοχή Κιάφα, πλήρως ανακαινισμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Διαθέσιμη από 1-3-2017. Πληρ. τηλ. 6934-707890 και 26510-85314. ΕΝ/13956

6972834626

Η εταιρία DIMSTEL ζητάει βιογραφικά για την παρακάτω θέση εργασίας: • γυναίκα γαζώτρια με εμπειρία. Αποστολή βιογραφικών στο hr@dimstel.gr ή στο φαξ 26510-03133.

6932-428212

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κεντρικό οροφοδιαμέρισμα (3 υπνοδωμάτια, σαλόνι - τραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο, WC) με αυτονομία θέρμανσης και μπόιλερ. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-389498. ΕΝ/13957

ΖΗΤΕΙΤΑΙ έμπειρος Φυσικοθεραπευτής -τρια, για εργασία στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6947-949079. ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ με μεγάλη εμπειρία αναλαμβάνει πάσης φύσεως εργασίες κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997-424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/13723 ΖΗΤΕΙΤΑΙ άτομο να αναλάβει υπεύθυνα το τμήμα πωλήσεων σε επιχείρηση επίπλων. Απαραίτητη η γνώση της Αγγλικής γλώσσας, επιθυμητή η γνώση σχεδίου, προσμετρήσιμο προσόν η προϋπηρεσία στις πωλήσεις. Αποστολή βιογραφικού σημειώματος Τ.Θ. 38. ΖΗΤ/13842

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ξυλουργικά μηχανήματα (κορδέλα 80άρα, πλάνη 40άρα, πλάκα, σβούρα, πρέσα). Πλ. τηλ. 6980595851. ΔΙΑ/13737 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μικρό ΚΑΦΕ με χαμηλό ενοίκιο σε κεντρικό πεζόδρομο. Τιμή 10.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972-817570. ΔΙΑ/13950 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τριφύλλι 4.000 δέματα, 3ης, 4ης και 5ης κοψιάς, άριστης ποιότητας, από παραγωγό στην περιοχή Ματαράγκα Καρδίτσας. Δυνατότητα τμηματικής διάθεσης και παράδοσης στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6979-677477. ΔΙΑ/13953 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ κάρβουνα μπρικέτα σε ποσότητα συσκευασία 10κιλη στα 5,50 ευρώ το κιβώτιο και κάρβουνα ΚΟΥΒΑΣ 15κιλη συσκευασία στα 7 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-950160. ΔΙΑ/13958

Τελούμε την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου (Αγοράς) Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΙΑΛΙΑΜΑΝΗ Συν/χου Δικηγόρου Η σύζυγος: Αικατερίνη Τα παιδιά: Πέτρος, Σωτήριος, Αφροδίτη Τα αδέλφια: Γεώργιος & Ευτυχία Τσιαλιαμάνη, Χαρίκλεια χήρα Θεοδοσίου Τσιαλιαμάνη, Ελένη & Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Σπύρος & Σοφία Τσιαλιαμάνη, Δήμητρα & Γεώργιος Διαμαντόπουλος Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφείο Tελετών και Mνημοσύνων ΣΠ. ΣOYKOBEΛOΣ, Aνεξαρτησίας 90, τηλ. Γραφείου: 26510-27134, Oικίας: 26510-49754 - Kιν.: 6932-277511 και 6944-166815, Iωάννινα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Τελούμε την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, 40νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΘΕΟΧΑΡΗ (ΧΑΡΗ) ΜΠΑΝΤΑΒΕΛΗ

Βαφέα Αυτοκινήτων Η σύζυγος: Βασιλική Τα παιδιά: Νικόλαος & Ελισάβετ Μπανταβέλη, Ευάγγελος & Φανή Μπανταβέλη Τα εγγόνια: Βασιλική, Δημήτρης, Θεοχάρης Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Τελούμε την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, 40νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας μητέρας, γιαγιάς, προγιαγιάς και αδελφής

ΛΕΥΚΟΘΕΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Από Πυρσόγιαννη Τα παιδιά: Αλεξάνδρα και Γεράσιμος Βατσκαλής Τα εγγόνια: Βασίλειος και Αγγελική Βατσκαλή, Έφη και Ευάγγελος Ευαγγέλου Τα δισέγγονα: Αλέξανδρος, Ορέστης, Γεώργιος Η αδελφή: Αναστασία Σκούρα • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας.

(ώρες 08:30 - 14:30) Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ του Universite de Paris 1 Pantheon - Sorbonne παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικών. Τιμές προσιτές. Τηλ. επικοινωνίας 6941-643167. ΜΑΘ/13828 ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ μαθήματα παραδοσιακού κλαρίνου. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6946-333639. ΜΑΘ/13829 ΒΙΟΛΟΓΟΣ με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα Βιολογίας όλων των επιπέδων και προετοιμάζει υποψηφίους ΑΕΙ. Πληρ. τηλ. 6944-339642. ΜΑΘ/13854

Η εταιρία Β. Καραμπίνας Α.Ε., με έδρα στη Πεδινή Ιωαννίνων, δραστηριοποιείται στο χώρο της πτηνοτροφίας και κτηνοτροφίας και ζητά να προσλάβει ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ για εργασία σε μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της εταιρίας σε όλη την Ελλάδα. Απαραίτητα προσόντα: • Αντίστοιχο δίπλωμα ΤΕΙ/ΙΕΚ • Δίπλωμα οδήγησης • Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις Γνώση αγγλικών και αντίστοιχη εμπειρία θα εκτιμηθούν ιδιαιτέρως. Πληροφορίες τηλ. 26510-93638 κα. Γιούλα Αποστολή βιογραφικών: με email στο info@vkarabinas-sa.gr ή στο fax 26510-92961

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Τελούμε την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς

ΑΝΝΑΣ ΡΕΚΑΤΣΙΝΑ του Βασιλείου Ετών 74 Ο σύζυγος: Νικόλαος Τα παιδιά Τα εγγόνια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Δασκάλα αριστούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού. Πολυετή πείρα - Συνέπεια - Υπευθυνότητα.

Τηλ. 6974-387500

με Δικηγορικό Γραφείο επαγγελματίας/ες (λογιστής, δικηγόρος, μηχανικός κ.λ.π.) Στο κέντρο της πόλης (Δωδώνης 31), με 2 WC, 150 τ.μ. Δυνατότητα διαχωρισμού χώρων Τιμή 1/2 ενοικίου 200 ευρώ

Πληρ. 2651029813-6937281162 Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου, στην Πωγωνιανή, έχει μεγάλη ανάγκη από εθελοντές εκπαιδευτικούς - πτυχιούχους σχολών - φοιτητές, για βοήθεια στην καθημερινή μελέτη των παιδιών της. Η Κιβωτός του Κόσμου - Ηπείρου, θεωρεί πολύ σημαντικό το κομμάτι της εκπαίδευσης των παιδιών που μεγαλώνουν στο Σπίτι στην ορεινή και ακριτική Πωγωνιανή και για το λόγο αυτό ζητάει εθελοντές (Μαθηματικούς, Φιλόλογους, Φυσικούς, Χημικούς, Δασκάλους) για να βοηθήσουν στην καθημερινή τους μελέτη. Οι ώρες της καθημερινής μελέτης είναι Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 17:00 έως 19.00, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της μεταφοράς τους. Όσοι επιθυμούν ανιδιοτελώς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες, στο τηλέφωνο 26570-31005-6 ή μπορούν να αποστείλουν email: kivotospogoniani@gmail.com

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΤΑΛΙΚΩΝ Καθηγήτρια ιταλικών με 6ετή παραμονή στην Ιταλία και πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα ιταλικής γλώσσας σε πολύ προσιτές τιμές. Τηλέφωνο επικοινωνίας:

6946-226848

ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ

1ο χιλ. Δημ. Οδού Κατσικά Μπάφρα (μετά το κρατικό ΚΤΕΟ) • Διαγνωστικές εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ Γαστροσκόπιση, Κολονοσκόπιση, Υπέρηχοι, Triplex καρδιάς, Holter πιέσεως, Υπέρηχοι άνω - κάτω κοιλίας, μαστού, θυρεοειδούς, κλπ., Triplex αγγείων και σπιρομέτρηση κλπ.

Τμήματα που λειτουργούν: Τμήμα • • • • • • • •

Επιστημονικά Υπεύθυνος

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤ/ΛΟΓΙΚΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

(συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ)

• ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ

Γιώτης Νικόλαος Κοτρογιάννης Ιάσων Μπούμπας Αλέξης Λιάμης Ζήκος Μπογιόπουλος Ανδρέας Παππάς Νικόλαος Γεωργιάδης Αθανάσιος Ακρίβη Μαρία Κατσαράκης Νίκος

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 26510 94800 - 94555

(ΥΠΕΡΗΧΟΙ - TRIPLEX)

www.iatriki-ipirou.gr


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Πρυτανεία Γενική ∆ιεύθυνση ∆ιοικητικών Υπηρεσιών & Ακαδηµαϊκών Υποθέσεων ∆ιεύθυνση ∆ιεθνών & ∆ηµοσίων Σχέσεων

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Πρυτανικό Συµβούλιο του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων µόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του αφυπηρετήσαντα Επίκουρου Καθηγητή του Τµήµατος Ιατρικής

ΑΝ∆ΡΕΑ ∆ΟΝΟΥ

Συνήλθε και αφού άκουσε τον Πρύτανη του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα, το ακαδηµαϊκό του ήθος, καθώς και την προσφορά του εκλιπόντος στο Τµήµα Ιατρικής, αποφάσισε τα εξής: • Να παραστεί εκπρόσωπος της Πρυτανείας στην εξόδιο ακολουθία. • Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του. • Να αναρτηθεί την ηµέρα της κηδείας µεσίστια η σηµαία του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. • Να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος. • Να επιδοθεί το παρόν ψήφισµα στην οικογένεια του εκλιπόντος. • Να δηµοσιευθεί το παρόν ψήφισµα στον τοπικό ηµερήσιο τύπο και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ιωάννινα, 14 Φεβρουαρίου 2017 Από την Πρυτανεία του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων

Οι δασικοί χάρτες «εξαφανίζουν» αγροκτήματα, αλλά και κατοικίες! ¯ από 1η σελ.

νήκουν στους νέους δήμους, με εξαίρεση τις Τ.Κ. Ανατολής και Κατσικά), που επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκαν οι χάρτες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις μέχρι χθες διαπιστώσεις που έχουν γίνει, προκύπτουν περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις οικισμοί, αλλά και κτήματα στα οποία είναι κτισμένα με νόμιμες άδειες κατοικίες. Καθολικός είναι ο χαρακτηρισμός ως δασικών, εκτάσεων που καλλιεργούνταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια, όπως π.χ. τα αμπέλια στην περιοχή Καρίτσας- Ζίτσας, αλλά και άλλων τα οποία καλύπτονται από σκιές δένδρων, καθώς οι μελετητές έλαβαν στοιχεία από τους δορυφόρους και όχι με επιτόπιες επισκέψεις. Το ζήτημα απασχολεί και την Κυβέρνηση, στην οποία ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο «τάσεις». Τη μια εκπροσωπεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, που φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ως προς τις αγροτικές καλλιέργειες και τις επιπτώσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών. Η δεύτερη εκφράζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία επιμένει στην εφαρμογή των δασικών χαρτών ως έχουν. Μάλιστα ο νυν Υπουργός κ. Φαμέλος- ο οποίος ουσιαστικά παρέλαβε το έργο από τον προκάτοχό του κ. Τσιρώνη που σήμερα έχει μετακινηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςσε πρόσφατες δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει χρήσιμο εργαλείο του δασικούς χάρτες αποφεύγοντας να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες. Η απάντηση στις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται, είναι να υποβληθούν αντιρρήσεις στις προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που θα

φλας

Ποιόν «δουλεύουν» οι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ; ¯ από 1η σελ.

νωσή της η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ! Μάλλον οι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν ακόμη τον κόσμο, καλώντας «τους αρμόδιους να επιληφθούν των ζητημάτων που επισημαίνουν οι εργαζόμενοι» των εργαζομένων, ωσάν να κυβερνά άλλη πολιτική δύναμη και όχι το κόμμα τους. Αν απαιτείται «αξιοκρατική, περισσότερο αποτελεσματική και με ανθρώπινο πρόσωπο Δημόσια Διοίκηση κ.λπ.», όπως παραδέχεται η Ν.Ε. στην ανακοίνωσή της, υπόλογοι και υπεύθυνοι είναι οι «σύντροφοί» της Υπουργοί και Υφυπουργοί, που λαμβάνουν αποφάσεις και αφήνουν να συντηρείται μια κατάσταση που τελικά λειτουργεί σε βάρος των πολιτών. Αντί λοιπόν ευχών και παραινέσεων, ας βγει και να ζητήσει ευθύνες με … ονόματα και διευθύνσεις. Καιρός πάντως η κοροϊδία να λάβει τέλος.

Σελ. 11η

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

έχει σημαντικό κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα αναίτια για όσους υπάρχουν χονδροειδή λάθη στους δασικούς χάρτες.

Διεύθυνση… παραπόνων Προς … διευκόλυνση των πολιτών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, με χθεσινή της ανακοίνωση, ενημερώνει για το που μπορούν να δουν τους χάρτες και για το πότε και που θα υποβάλλονται αντιρρήσεις, χωρίς φυσικά να αναφέρει το παραμικρό επί της ουσίας και επί των λαθών που διαπιστώνονται. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, έχει συσταθεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ Π.Ε Ιωαννίνων), που βρίσκεται επί της Μαρ. Κοτοπούλη 62, Τ.Κ 45445, τηλέφωνα επικοινωνίας 2651088030 έως 2651088044, τηλεομοιοτυπία 2651088049, δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ddioa@apdhp-dm.gov.gr, τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 08:0016:00, καθ' όλη τη διάρκεια της υποβολής αντιρρήσεων. Οι ανωτέρω δασικοί χάρτες είναι προσβάσιμοι για τους πολίτες στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε https://www. ktimanet.gr/CitizenWebApp/ Entrance_Page.aspx και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (www.apdhp-dm.gov.gr). Η υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη ξεκινά την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 και λήγει την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017. Επισημαίνεται ότι η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας.

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA ¯ από 1η σελ.

φορές πιο δυσβάστακτα μέτρα ή στη χειρότερη περίπτωση θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο επικίνδυνες ατραπούς, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια περί Grexit. Ήδη, η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση έχει οδηγήσει τους δανειστές να θέτουν εκβιαστικά διλήμματα και να πιέζουν για νέα μέτρα, εκμεταλλευόμενοι βεβαίως την αδυναμία που έχει επιδείξει όλο αυτό το χαμένο διάστημα το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

Δεν συμφωνούν μεταξύ τους! Όσο πλησιάζει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τόσο πληθαίνουν εκείνοι που δεν βλέπουν στον ορίζοντα την πολυπόθητη συμφωνία, για την οποία η αγορά έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένα, το ίδιο και η Αντιπολίτευση. «Η αξιολόγηση δεν «κλείνει» ό-

ασμένες δικαστικές αποφάσεις, που «βγάζουν μάτι», όπως έχει καταγγελθεί πολλές φορές από οργανώσεις και σωματεία των Βορειοηπειρωτών. Ενδεικτικό επίσης του κλίματος για την Αλβανία που υπάρχει στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι το γεγονός ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε με 546 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 62 αποχές.

Διάτρητο σύστημα Στην Έκθεση, αναφέρεται ότι οι προτεραιότητες που είχαν τεθεί για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. ήταν πέντε: Μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος και δημόσιας διοίκησης, καταπολέμηση της διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μεταρρύθμιση του Δικαστικού συστήματος ήταν πρώτης προτεραιότητας και όπως επισημαίνεται, απαιτούνται περί τις 40 νομοθετικές πράξεις για να καλυφθούν οι αδυναμίες του, όπως η πολιτικοποίηση, η διαφθορά, η περιορισμένη λογοδοσία και οι αναποτελεσματικοί μηχανισμοί εποπτείας. Επισημάνσεις που περιγράφουν το σημερινό διάτρητο, από παρεμβάσεις και πολιτικές σκοπιμότητες δικαστικό σύστημα, που εξηγεί απόλυτα τα όσα συμβαίνουν στο μεγαλύτερο τμήμα της Αλβανίας, με έξαρση στην παραθαλάσσια ζώνη της Χειμάρας με τους επιχειρηματίες- φίλους του Ράμα να «αλωνίζουν» και να «αρπάζουν» εκτάσεις για τουριστικές επενδύσεις, όπως επίσης και σε περιοχές των Αγίων Σαράντα κ.α., που έχουν καταπατηθεί χιλιάδες στρέμματα γης με πλαστά «ταπιά». Επίσης «εξηγούν» και την πρόσφατη σύλληψη και καταδίκη για «διαφθορά» του Έλληνα πρώην Υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρρα, του μόνου που έχει καταδικαστεί με τέτοια κατηγορία, όταν στην Αλβανία υπάρχουν καταγγελίες για πλήθος άλλων πολιτικών για πολύ μεγαλύτερα ποσά και μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του Αλβανικού Δημο-

Ο ΕΦΚ σε τσίπουρο - τσικουδιά στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ¯ από 1η σελ.

εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, εκτός εάν ισχύουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις». Ωστόσο, συνεχίζει η Επιτροπή, στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία παρέκκλιση όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά τσίπουρο ή τσικουδιά, για τα οποία σήμερα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (50%), καθώς και εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής (γύρω στο 6%) όταν παράγονται από μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.

Μένουν απροστάτευτοι! Σύμφωνα με την Κομισιόν, εφαρμόζοντας αυτούς τους μειωμένους συντελεστές, η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε., δεδομένου ότι ευνοεί την εγχώρια παραγωγή αυτών των αλκοολούχων ποτών. Η Επιτροπή τονίζει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙΣ…ΜΕΤΡΟ! χι γιατί δεν συμφωνούν μεταξύ τους οι δανειστές μας (ΔΝΤ και ΕΕ), αλλά γιατί η Κυβέρνηση μέσα στους κόλπους της δεν συμφωνεί με τον εαυτό της! Άλλοι θέλουν εκλογές τώρα, άλλοι αργότερα, και άλλοι θέλουν να καθυστερήσουν τα πράγματα μήπως και μετά τις γερμανικές εκλογές υπάρξουν ευοίωνες συνθήκες». Αυτό σχολίασε ο Γιαννιώτης βουλευτής, πρ. Υπουργός Κώστας Τασούλας, αναφερόμενος στο θέμα των ημερών, που είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, για να προσθέσει ότι «όλα αυτά καταλήγουν στο να ζητούν οι δανειστές μας ολοένα και περισσότερα μέτρα, γιατί η χρονική καθυστέρηση γεννά όλο και μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό. Ποιος πληρώνει το κόστος του ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να χαράξει μια σταθερή και συνεπή στρατηγική; Ο ελληνικός λαός και η χώρα με νέο μνη-

Διαφθορά και πολιτικές παρεμβάσεις «χειραγωγούν» την Αλβανική Δικαιοσύνη ¯ από 1η σελ.

αρχή που απαγορεύει την εσωτερική φορολογία, η οποία συνεπάγεται έμμεση προστασία των εγχώριων προϊόντων ή επιβολή στα προϊόντα άλλων κρατών μελών οιωνδήποτε εσωτερικών φόρων, ανώτερων από εκείνους που επιβαρύνουν ομοειδή εθνικά προϊόντα. Επιπλέον, «αν και μικρά αποστακτήρια μπορούν, υπό ορισμένους όρους, να επωφελούνται από μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 50% του κανονικού εθνικού συντελεστή», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, τονίζει ότι εφαρμόζοντας έναν εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή, το ελληνικό καθεστώς για τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς δεν τηρεί τους όρους αυτούς και υπενθυμίζει ότι ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2015 ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της περί ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά «τσίπουρο» και «τσικουδιά».

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

σίου.

Βασιλεύει η διαφθορά Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο οποίο δίνει έμφαση η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφορά τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, τα οποία χαρακτηρίζει «σημαντικά εμπόδια για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.». «Παρά τα θετικά βήματα, όπως η πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριοδοτών και την καταστροφή των φυτειών κάνναβης, ο αριθμός των τελικών καταδικαστικών αποφάσεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα», διαπιστώνει η Έκθεση, η οποία είναι προφανές ότι δεν έχει «προλάβει» και τα πρόσφατα περιστατικά με την καρατόμηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που είχε καταγγείλει τη στάση Κυβερνητικών στελεχών απέναντι σε καλλιεργητές- εμπόρους ναρκωτικών, αλλά και το «κρυφτούλι» που παίζει για τη σύλληψη του καταζητούμενου ως εγκέφαλου διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τους Αγίους Σαράντα σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Κενά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αιχμές περιέχει η Έκθεση και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα ανανεωμένο νομικό πλαίσιο, του οποίου όμως δεν είναι καλή η εφαρμογή του, ενώ «ως ανοιχτή πληγή» χαρακτηρίζει την πολιτική επιρροή στα μέσα Ενημέρωσης και τη λογοκρισία των δημοσιογράφων. Η Έκθεση του Ε.Κ. προειδοποιεί την Αλβανία ότι πρέπει να πραγματοποιήσει εκλογική μεταρρύθμιση ενόψει των εκλογών του 2017, ενώ περιλαμβάνει και θετική αναφορά για τη… δέσμευσή της να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία, που εξηγεί και τα αλλεπάλληλα ταξίδια Αλβανών κυβερνητικών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες του περασμένου χρόνου στην Αθήνα και τις δηλώσεις τους (άνευ ουσίας στην πραγματικότητα) για τις καλές Ελληνοαλβανικές σχέσεις…

Υπό συνεχή κρίση Συμπερασματικά η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναδεικνύει τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Αλβανία και θέτει στο μικροσκόπιο και υπό συνεχή κρίση τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Ράμα, της οποίας δυσκολεύει την προεκλογική εκστρατεία που ως ένα μεγάλο βαθμό στήριζε σε θετική έκβαση του αιτήματος για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν προεξοφλεί ωστόσο και αλλαγή της πολιτικής του, ειδικά μάλιστα όσο συνεχίζονται οι «εναγκαλισμοί» του με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.

O Kαιρός σήμερα Αίθριος με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς δυτικούς ανέμους έντασης 2 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες αλλαγή με περιορισμένη ορατότητα.

μόνιο, νέες φορολογίες και δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών»! Μάλιστα, κατά τον Κ. Τασούλα οι εκλογές είναι πλέον εθνική ανάγκη, γιατί μόνο έτσι μπορεί η χώρα να απαλλαγεί από την σημερινή Κυβέρνηση.

Έκκληση από την ΕΣΕΕ Στο μεταξύ, νέα έκκληση να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, κάνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία καταγράφει τις τραγικές επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα και που αναπόφευκτα επηρεάζει το σύνολο της αγοράς, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομία! «Το «μέτρο των μέτρων» από τους δανειστές, έχει ξεπεράσει κάθε όριο και φαίνεται να έχει χαθεί τελείως. Αυτό που δεν πρέπει να χαθεί είναι η δυνατότητα να κλείσει η αξιολόγηση. Αντί, λοιπόν, να τσακωνόμαστε για το παρελθόν, ας συνεννοηθούμε προς το παρόν, ώστε να έχουμε επιλογές στο μέλλον, πριν είναι πολύ αργά για όλους μας. Όλοι να ξαναμετρήσουν όλα τα μέτρα και να κλείσουν την αξιολόγηση». Αυτό τονίζει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Συνομο-

σπονδία, επισημαίνοντας τις μεγάλες αποκλίσεις των προβλέψεων της Ε.Ε., έναντι αυτών της έκθεσης του ΔΝΤ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, «η Κομισιόν εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2016, έναντι 0,9% του ΔΝΤ. Προβλέπει πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,7% το 2018, έναντι 1% και 1,5% αντίστοιχα του ΔΝΤ. Επιπλέον, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 0,3% το 2016 και εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως, θα επιταχυνθεί στο 2,7% το 2017 και στο 3,1% το 2018. Σε επίπεδο ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,1% του ΑΕΠ το 2016, ενώ για το 2018 προβλέπεται πλεόνασμα 0,7%. Το χρέος αυξήθηκε στο 179,7% του ΑΕΠ το 2016, ενώ θα υποχωρήσει στο 177,2% το 2017 και 170,6% το 2018. Το ΔΝΤ αντίθετα εκτιμά το χρέος στο 180,8% το 2017».

Ο Διοικητής της ΤτΕ Υπενθυμίζεται ότι στην ανάγκη να κλείσει τώρα η αξιολόγηση αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων για την ενδιάμεση έκθεση της νομισματικής πολιτικής το 2016. «Οι συνθήκες αργότερα θα είναι πολύ χειρότερες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, δεν νοείται μετά τις τόσες προσπάθειες να οδηγηθούμε σε αποτυχία»!

«Ορφανή» από προέλευση μένει η ελληνική φέτα ¯ από 1η σελ.

κές από οικονομική και εμπορική άποψη. Αυτό εφόσον φυσικά η συμφωνία με τον Καναδά ψηφιστεί και από όλα τα εθνικά κοινοβούλια, απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ. Αν λοιπόν η ελληνική Βουλή καταψηφίσει τη συμφωνία μπορεί αυτή να «μπλοκαριστεί» και να επιδιωχθεί καλύτερη μεταχείριση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ.

«Πράσινο φως»… Με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά CETA, στόχος της οποίας είναι να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών. Αν η συμφωνία λάβει έγκριση και από τα εθνικά κοινοβούλια, θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά ήδη από τον ερχόμενο Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. εξασφάλισε την προστασία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά που πωλούνται στην καναδική αγορά. Ωστόσο, η συμφωνία CETA δεν θα άρει τους δασμούς στους τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, των οπτικοακουστικών μέσων και των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και σε μερικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αυγά.

Τι ισχύει για τη φέτα Η CETA, όσον αφορά στο ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, εξασφαλίζει πλήρη προστασία για 15 προϊόντα της χώρας μας (π.χ. ελιές Καλαμάτας, κασέρι, μανούρι, κάποια ελαιόλαδα κ.λ.π.). Ωστόσο, για πέντε συνολικά τυριά, μεταξύ των οποίων και η φέτα προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013 να εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των συγκεκριμένων ονομασιών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς! Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό δεδομένου του γεγονότος ότι στον Καναδά παράγονται τα τελευταία χρόνια πολλά και διάφορα λευκά τυριά που φέρουν την ονομασία «feta».

Επίσης, για τη φέτα απαγορεύεται πλέον η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα. Τελικά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα η Κομισιόν υπέγραψε Δήλωση, με την οποία δεσμεύεται πως μέσα σε πενταετία, όλες οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, θα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας και στον Καναδά.

Σκληρή κριτική Σκληρή κριτική για την ψηφισθείσα συμφωνία άσκησε χθες ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, τονίζοντας πως «η CETA θα μπορούσε να μην έχει έρθει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν οι ελληνικές κυβερνήσεις έκανα το καθήκον τους και υπερασπίζονταν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού». Καλεί δε την ελληνική Βουλή να μην την επικυρώσει.

Απάντηση Αποστόλου Την… παράδοση της ονομασία «φέτα» στους παλιούς Καναδούς παραγωγούς λευκών τυριών παραδέχεται ουσιαστικά και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε δήλωση που έκανε χθες απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση για τη χαμένη μάχη γύρω από το κατεξοχήν ελληνικό αυτό παραδοσιακό προϊόν. «Όταν αποφασιζόταν να παραδοθεί η χρήση του ονόματος εις το διηνεκές, αυτοί που σήμερα ενδιαφέρονται δεν μίλησαν. Εμείς σήμερα έχουμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις διασφαλίσει ότι μετά την μεταβατική περίοδο των πέντε χρόνων ο όρος φέτα δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα λευκό τυρί, ιδιαίτερα στις δύο συγκεκριμένες συμφωνίες, που είναι η συμφωνία με τη Νότιο Αφρική και τον Καναδά», σημειώνει ο Υπουργός. Ποιος όμως είναι σε θέση να προβλέψει σήμερα με ακρίβεια πώς θα έχει εξελιχθεί η Καναδική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε πέντε χρόνια από τώρα και πόσο θα έχει διαδοθεί η παραγωγή λευκών τυριών που θα φέρουν το όνομα «φέτα», ώστε να έχουν καταστεί πια σήμα κατατεθέν των εκεί παραγωγών;


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του πρ. Υπουργού

Α. ΜΠΕΖΑΣ: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης προκαλεί ζημία στην ελληνική οικονομία... ® Τι αναφέρει για ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και Ε-65

• Στο ζήτημα του κλεισίματος της αξιολόγησης αναφέρθηκε εκτενώς ο πρ. υπουργός της Ν.Δ. και π. βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Ότι πεις εσύ» και το δημοσιογράφο Γιώργο Γκόντζο, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. «Η αξιολόγηση πρέπει να καταλήξει. Το να καταλήξει, με έναν τρόπο καλό για την χώρα μας είναι ευθύνη της κυβέρνησης… Η καθυστέρηση προκαλεί ζημία στην Ελληνική Οικονομία… Διακυβεύονται η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις, η λειτουργία των επιχειρήσεων, η ιδιωτική κατανάλωση, και ο λογαριασμός αυξάνει καθώς δεν κλείνει η αξιολόγηση… Αν είχαν γίνει οι κινήσεις πιο γρήγορα δεν θα είχαμε πάει σ’ αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα που έχουν θέσει οι δανειστές…», τόνισε, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό ότι δήθεν διαπραγματεύεται! Για τις επαφές του Πρόεδρου της Ν.Δ. στην Γερμανία και την κριτική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης πήγε για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας μέσα από την παρουσίαση της εναλλακτικής μεταρρυθμιστικής πρότασης της Ν.Δ. και παρουσίασε τις δυσκολίες και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες…».

Για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας Αναφορά έκανε ο πρ. βουλευτής και σε δυο θέματα που αφορούν την Ήπειρο: Για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας ανέφερε πως «δεν υπάρχει στα χαρτιά» παρά το γεγονός πως υπάρχει ένα κτίριο, υπάρχει εξοπλισμός, υπάρχουν διαγωνισμοί σε εξέλιξη. Διευκρίνισε πως από το Υπουργείο Υγείας στο παρελθόν, την περίοδο που διετέλεσε υφυπουργός, είχε επιχειρηθεί η περαιτέρω αναβάθμιση του Νοσοκομείου Φιλιατών με την τροποποίηση του οργανισμού του, η οποία περιελάμβανε την ένταξη του Τμήματος

Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας στο Νοσοκομείο Φιλιατών και τη δημιουργία δυο νέων Μονάδων, Αλτσχάιμερ και ασθενών στο τελικό στάδιο, που δεν υπάρχουν στην Ήπειρο, και γενικά στη Δυτική Ελλάδα, με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο είχε φτάσει στο τελικό στάδιο της υπογραφής. Όπως σημείωσε, δύο χρόνια μετά δεν έχει ακόμη τροποποιηθεί ο Οργανισμός και δεν έχει αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραληφθεί και να λειτουργήσει το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας.

Για τον Ε-65 Για το θέμα της σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το βόρειο τμήμα του άξονα Ε65, στο Κηπουρειό, εξέφρασε την διαφωνία του, («είναι λάθος αυτό που γίνεται») και συμφώνησε ότι πρέπει να εξεταστεί η παρέμβαση και πρόταση του Σταύρου Καλογιάννη, πρώην υφυπουργού της Ν.Δ., για σύνδεση στην Παναγιά. Παράλληλα τόνισε πως η «βέλτιστη λύση» δεν πρέπει να αφορά μόνο στο κόστος κατασκευής και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης («προφανώς αυτό είναι σημαντικό»), αλλά και στην απόληξη του οδικού άξονα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν, εξ ίσου σημαντικά θέματα, όπως το λειτουργικό κόστος του αυτοκινητόδρομου για τους πολίτες και τις μεταφορές, αλλά και η εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της Ηπείρου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Σε 1.285 υπολογίζονται οι παράτυποι μετανάστες τον Ιανουάριο στην Ελλάδα • Σε 1.285 ανέρχονται οι παράτυποι μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας και κρατήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017, ενώ άλλοι 254 επιπλέον συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου ασφάλειας και αστυνόμευσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο αριθμός των

περιστατικών που διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα τον μήνα Ιανουάριο του 2017 και αφορούσε παράνομη είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας, ήταν 47, ενώ άλλα 144 περιστατικά αφορούσαν παράνομη έξοδο παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα, σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ. Τον ίδιο μήνα επίσης συνελήφθησαν συνολικά 18 διακινητές, κατασχέθηκαν 11 σκάφη και 5 οχήματα.

Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων

Με πτώση 1,11% έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο • Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 4,03%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 626,29 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,11%.ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 626,29 μ.

Αρχικά, υποχώρησε έως τις 620,30 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 2,06%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 36,425 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 97.795.090 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,97%. Ανοδικά κινήθηκαν 33 μετοχές, 66 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές.

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ (Πρόεδρος ΚΕΔΕ):

Η Κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα μισθοδοσίας των συμβασιούχων ® «Δεν συντάσσουν τους Νόμους οι Δήμαρχοι…»

• «Δεν συντάσσουν, ούτε ψηφίζουν οι δήμαρχοι τους νόμους» τονίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) απαντώντας σε επικρίσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με τους συμβασιούχους που παραμένουν απλήρωτοι. Όπως είναι γνωστό, οι επίτροποι αρνούνται να εγκρίνουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής που έχουν εκδώσει οι Δήμοι για την καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων, διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει ως αντισυνταγματικό το νόμο με τον οποίο παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση που δημιούργησε το πρόβλημα, ας φροντί-

σει να το λύσει για να μην μείνουν απλήρωτοι οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων». Επίσης, καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να παρουσιάσει τους άξονες της μεταρρύθμισης στη Δημόσια

Διοίκηση, «ώστε να ξεκινήσει επιτέλους ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος, για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της Αυτοδιοίκησης».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ: Παράταση έως 28/2 στην υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης • Με στόχο την διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού επενδυτών που υπέβαλαν αίτηση στα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπλ. Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ενέκριναν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης. Η νέα προθεσμία είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Απογοητευμένοι δήλωσαν οι παραγωγοί

«Ναυάγιο» και στην χθεσινή συνάντηση Κυβέρνησης – αγροτών • Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου και αντιπροσωπείας αγροτών που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα και των Ευζώνων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αποχώρησαν πριν ακόμη τελειώσει η συνάντηση, δηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ και οι αγρότες από τις υπόλοιπες περιο-

χές δήλωσαν απογοητευμένοι. Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι «είχαμε αναλυτική συζήτηση. Οι υπουργοί είχαν προετοιμαστεί και μπορώ να εκτιμήσω ότι τα 2/3 των αιτημάτων είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν για να βρουν λύση. Από την μεριά μου τους τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας…».

Ε.Ε.: 86% της νέας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ το 2016

® Ουραγός η Ελλάδα στις εγκαταστάσεις νέων αιολικών πάρκων • Το 86% της ενέργειας που προστέθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο το περασμένο έτος προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian. Συγκεκριμένα, από τα 24,5 γιγαβάτ που προστέθηκαν σε όλη την Ε.Ε. το 2016, τα 21,1 ήταν από την αιολική, ηλιακή, και υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και τη βιομάζα, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 79% από το 2014. Τα αιολικά πάρκα αντιπροσωπεύουν για πρώτη φορά περισσότερο από το 50%, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΜΚΟ WindEurope. Η Γερμανία εγκατέστησε την περισσότερη νέα αιολική ενέργεια το 2016, ενώ η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία έθεσαν ρεκόρ για νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων. Η Γερμανία διαθέτει ήδη τρεις

φορές περισσότερη αιολική ενέργεια από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., ωστόσο εγκατέστησε το 44% των νέων αιολικών έργων στην Ευρώπη το περασμένο έτος. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες την προηγούμενη δεκαετία ήταν υπεύθυνες για μεγάλο μέρος της αύξησης των νέων αιολικών πάρκων, τώρα είναι πλέον ουραγοί στις νέες εγκαταστάσεις. Εξάλλου, η Πολωνία πέρυσι πέρασε ένα νόμο που περιορίζει την κατασκευή ανεμογεννητριών κοντά σε κτίρια, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα της τοπικής αιολικής βιομηχανίας.

Ένα... τσουβάλι μετάλλια για την ομάδα «Γκορέζης» • Mε συνολικά 118 μετάλλια, εκ των οποίων 33 χρυσά, 38 αργυρά και 47 χάλκινα επέστρεψε η ομάδα Καράτε «Γκορέζης» από το 4ο Κύπελλο «Αντωνία Τσαμουρίδου» που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στη Βέροια. Η ομάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 31 συλλόγους. Προπονητές της είναι οι Παναγιώτης Γκορέζης, Αγγελική Ραπτοπούλου, Δημήτρης Γκορέζης και Λυγερή Γκορέζη.

AΘΛHTIKA Μετά το επιβλητικό 2-5 επί του Πανζαγορισιακού

Σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή το Νησί

• Τους πρωτοπόρους Κρύα και Πωγωνάτο πλησίασε βαθμολογικά ο Αετός Νήσου που επικράτησε χθες με 2-5 του Πανζαγορισιακού στην εξ' αναβολής αναμέτρηση της 17ης αγωνιστικής στον Α’ όμιλο της Maison Β Ερασιτεχνικής καθώς πέρασε μόνος τρίτος με 40 βαθμούς. Η ομάδα τοη Νησιού άνοιξε το σκορ στο 7’ όταν ο Τζιμογιάννης έκανε την κάθετη πάσα στον Λούντζη και αυτός με πλασέ νίκησε τον τερματοφύλακα του Πανζαγορισιακού για το 01. Δύο λεπτά αργότερα οι Νησιώτες πέτυχαν και δεύτερο γκολ με τους πρωταγωνιστές του πρώτου γκολ να αλλάζουν ρόλους. Συγκεκριμένα στο 9' ο Λούντζης βρήκε τον Τζιμογιάννη και αυτός με σουτ έκανε το 0-2. Το καταιγιστικό πρώτο εικοσάλεπτο για τους φιλοξενούμενους περιελάμβανε και δοκάρι του Ελευθερίου στο 13'. Οι Ζαγορίσιοι κατάφεραν να μειώσουν το σκορ στο 31' όταν ο Κανδρέλης πάσαρε στον Φίλιππο Μούτα και αυτός με σουτ έκανε το 1-2. Στην επανάληψη ο Πανζαγορισιακός ήταν καλύτερος και πήρε μέτρα στο γήπεδο πιέζοντας για το γκολ της ισοφάρισης. Η ομάδα του Ζαγορίου κέρδισε πέναλτι στο 68', το οποίο εκτέλεσε ο Ντίβας που νικήθηκε όμως από τον Οικονόμου. Στο 74' όμως ο σπεσιαλίστας Περικλής Μούτας με απευθείας εκτέλεση φάουλ νίκησε τον Οικονόμου και ισοφάρισε σε 2-2. Οι Νησιώτες απάντησαν άμεσα με τρία γκολ σε διάστημα πέντε λεπτών, καθαρίζοντας τη νίκη και το

πολύτιμο τρίποντο. Αρχικά στο 76' ο Κοτσίνας με απευθείας εκτέλεση φάουλ από αρκετά μακριά νίκησε τον Γεράκο και έκανε το 2-3, δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στον Αετό. Στο 78' οι φιλοξενούμενοι βγήκαν γρήγορα στην αντεπίθεση και ο Λούντζης πάσαρε στον Ζαρο-

γιάννη και αυτός με πλασέ έκανε το 2-4. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 81' με σκόρερ και πάλι τον Φίλιππο Ζαγογιάννη που έκανε το 2-5. Διαιτησία: Σιώμος-Γκιζας (Κόττορος - Ηλία) Πανζαγορισιακός (Κώστας): Γεράκος, Νάνος, Μούτας Π., Χρήστου, Παπιγκιώτης (14' λ.τρ. Τσιούρης), Μπασιαδήμας, Ντίβας, Βάντσης, Σταματόπουλος, Μούτας Φ. (80' Τζηρίνης), Κανδρέλης (82' Καραβασίλης). Αετός Νήσου (Λιάλιος): Οικονόμου, Κουβάτης, Βλαχιώτης (83' Ράδης), Νάτσης, Κοτσίνας, Μάτσιας Χ., Βαρζώκας (77' Ευθυμίου), Τζιμογιάννης, Λούντζης, Ελευθερίου (65' Ζαρογιάννης), Ντρίκος. • Στα άλλα εξ αναβολής παιχνίδια σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Μέτσοβο - Δροσοχώρι διακόπηκε στο 89’ λόγω επεισοδίων και ενώ το σκορ ήταν 3-2 υπέρ των γηπεδούχων. Περιστέρι - Ρωμανό 0-3.

«Συλλογή» βραβείων για τους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα ¯ από 1η σελ.

ανακοινώθηκε και η πρωτιά του Πέδρο Κόντε στην ψηφοφορία της Nova για το Best Goal της 20ης αγωνιστικής στη Super League. Το βραβείο στον Λεονάρντο Κούτρη παρέδωσε ο Τάσος Πήλιουρας, με τον ποδοσφαιριστή να αναφέρεται και στο στόχο της ομάδας για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. «Έχουμε – δήλωσε- δέκα αγωνιστικές μέχρι το τέλος, κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο και θα δούμε που βρισκόμαστε. Μακάρι να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται και μακάρι στο τέλος να είμαστε στην πεντάδα». Ο Κούτσης αναφέρθηκε επίσης και στις δυνάμεις που έχουν οι ποδοσφαιριστές, λέγοντας πως: «Έχουμε και την αντοχή λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από τον κ. Αλεξίου, έχουμε και τις οδηγίες του προπονητή μας να μην παρατάμε καμία φάση, όλες τις φάσεις να τις παλεύουμε, έχουμε πάρει πολλούς βαθμούς στο τελευταίο δευτερόλεπτο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό».

Στεναχωρημένοι με το «Χ» Αναφερόμενος στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με τον Πλατανιά, τόνισε ότι:: «Ήταν ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Στο τέλος μας άφησε μια πικρή γεύση διότι ναι μεν προηγηθήκαμε 0-2 σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι, δεν το κρατήσαμε, βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, βρήκαμε τα ψυχικά αποθέματα να ισοφαρίσουμε και στο τελευταίο τέταρτο χάσαμε κλασικές ευκαιρίες για να πάρουμε το παιχνίδι και για αυτό είμαστε στενοχωρημένοι γιατί θα ήταν ένα πολύ σημαντικό τρίποντο».

Από εξτρέμ, μπακ Τέλος ο Λ. Κούτρης αναφέρθηκε και στη δική του «μεταμόρφωση»: «Εγώ – είπε- ξεκίνησα ως εξτρέμ με τον κ. Πετράκη στον Εργοτέλη. Εδώ βρέθηκα στο καινούργιο σύστημα που χρησιμοποίησε η ο-

μάδα στο 3-5-2 ως μπακ-χαφ που είναι πιο βολική θέση γιατί έχεις και άμυνα και επίθεση. Θεωρώ ότι μπορώ να παίξω και τις δύο θέσεις πολύ εύκολα και όπου με χρησιμοποιήσει ο προπονητής θα κάνω αυτό που μπορώ».

Βest Goal του Κόντε Το γκολ της ισοφάρισης με τον Πλατανιά που πέτυχε ο Πέδρο Κόντε, ήρθε πρώτο στην ψηφοφορία της Nova για το Best Goal με 32,68% για το Best Goal της 20ης αγωνιστικής στη Super League. Τη δεύτερη θέση πήρε ο Θανάσης Ανδρούτσος του Ολυμπιακού με 20.65% και την τρίτη ο Μοχάμεντ Μπεν του Πανιωνίου με 12.76%. Η βράβευση του Πέδρο Κόντε θα γίνει σήμερα στις 18:00 στο ΠΕΑΚΙ.

Γενική είσοδος 10 ευρώ με Κέρκυρα Σε κυκλοφορία τέθηκαν τα εισιτήρια του αγώνα ΠΑΣ ΓιάννιναΚέρκυρα που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (17:15) στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων "Οι Ζωσιμάδες", με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα να έχει ορίσει γενική είσοδος 10 ευρώ. Το Τμήμα Διαχείρισης εισιτηρίων της ΠΑΕ στο ΠΕΑΚΙ θα λειτουργεί καθημερινά (από σήμερα έως και την Παρασκευή) από τις 10:00 έως τις 17:00. Εισιτήρια θα διατίθενται επίσης στην μπουτίκ της ομάδας μας, ημέρες και ώρες λειτουργίας καταστημάτων. Τα εκδοτήρια στο ΕΣΙ «Οι Ζωσιμάδες» θα ανοίξουν το Σάββατο στις 11:00 και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι την ώρα έναρξης του αγώνα. Στην ανακοίνωση ενημερώνονται οι φίλαθλοι ότι μπορούν να προμηθεύονται ηλεκτρονικά το εισιτήριο τους από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ (πατώντας https://www.viva.gr/tickets/sports/p as-giannina-eisitiria-agonon-201617/), όπως επίσης και στα καταστήματα Public.

16 02 2017  

newspapers,articles

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you