Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 61ο - Aρ. φύλλου 17.309

G

Tιμή 0,60 €

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

G

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Και από τις νέες αντιφατικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

«ΓΚΡΙΖΟΤΟΠΙΟ»ΣΤΟΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ! Μίλησε και αυτός για σύνορα, αλλά εννοούσε τον… καθαρισμό πυραμίδων από βάτα! Άμεση ενημέρωση για τις «εν κρυπτώ» συζητήσεις ζητά η Ν.Δ.

• Σε πλήρη σύγχυση, απόρροια της αποσύνθεσης που εµφανίζει, βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αυτό πλέον διαπιστώνεται όχι µόνο από τις αντιφατικές δηλώσεις των ΤσίπραΚαµµένου, αλλά και τις ανεπίτρεπτες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού σε ανοικτά µείζονα εθνικά θέµατα, όπως συνέβη τα τελευταία 24ωρα για το Ελληνοαλβανικό.

Ενταφιάστηκαν στους Βουλιαράτες τα οστά 100 Ελλήνων στρατιωτών

Ο… καθαρισμός των πυραμίδων (!), ανάγεται σε κορυφαίο ζήτημα «συμφωνίας» με την Αλβανία κατά Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας νέα ερωτηματικά για τη σοβαρότητα με την οποία κινούνται Τσίπρας και Κοτζιάς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Θα έχει επαφές και με το ΤΕΙ Ηπείρου

Στα Γιάννενα σήμερα ο Υπ. Παιδείας για την Σύνοδο των Πρυτάνεων

 Γ. ΚΑΨΑΛΗΣ: Ρεαλιστικές και ουσιαστικές οι προτάσεις μας…

• Σε κλίμα συγκίνησης ενταφιάστηκαν στους Βουλιαράτες, τα οστά των πρώτων 100 Ελλήνων στρατιωτών που εκτάφησαν πρόσφατα ¯ 11η σελ.

Ο «Κλεισθένης» δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης! Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ (ΚΕΔΕ): Επικράτησε η λογική της εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων • Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ (ΕΝΠΕ): Το Ν/Σ συγκρούεται με την πραγματικότητα…

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

Μετά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν που έκανε λόγο σε διευθετήσεις συνόρων Ελλάδος - Αλβανίας, τις οποίες «διόρθωσε» µετά την κατακραυγή, ήλθε η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει από τις Βρυξέλλες, ότι οι δύο εκκρεµότητες που αποµένουν είναι το ζήτηµα του εµπολέµου και των ¯ 11η σελ.

Αν και πέρασε στη Βουλή με 150 ψήφους κι έγινε Νόμος του Κράτους…

• Με ενδιαφέρον αναµένεται η σηµερινή παρουσία του Υπουργού Παιδείας στα Γιάννενα, για να συµµετάσχει στις εργασίες της 88ης Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγµατοποιούνται στο ξενοδοχείο «Du Lac». Σύµφωνα µε ανακοίνωση από το γραφείο του ¯ 12η σελ.

Μέσω του Interreg Ελλάδος – Αλβανίας

Προχωρά το Εκθετήριο οινικών προϊόντων και το Μουσείο Ευεργετών στο Δήμο Ζίτσας

 ΜΙΧ. ΠΛΙΑΚΟΣ: Αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό τους χρηματοδοτικούς πόρους που μας παρέχονται

• Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δηµιουργία του Εθνικού Μουσείου Ευεργετών στην Τ.Κ. Γραµµένου, αλλά και του εκθετηρίου οινικών προϊόντων στην Τ. Κ. Ζίτσας, µέσω του διασυ- ¯ 2η σελ.

Αναδρομές

Οι απόδημοι Πωγωνήσιοι και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Κων/πολης (Η συμβολή τους στην ίδρυσή του)

® Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡ. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ, Φιλόλογος – Ερευνητής

G Ο Ηπειρωτικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως (ΗΦΣΚ) ιδρύθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1872 ύστερα από πολυετείς συζητήσεις για την αναγκαιότητά του, ιδιαιτέρως στα θέματα εκπαίδευσης, μεταξύ των ομογενών Ηπειρωτών της Πόλης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν επιφανείς Πωγωνήσιοι όπως ο μητροπολίτης Δέρκων Νεόφυτος από τις Δρυμάδες και ο Ηροκλής Βασιάδης από το Δελβινάκι. Πρώτιστος σκοπός ¯ 7η σελ.

• Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν των αυτοδιοικητικών της χώρας, ο «Κλεισθένης» έγινε Νόµος του Κράτους, αφού πέρασε στη Βουλή το σχετικό Νοµοσχέδιο, µε 150 ψήφους υπέρ και 123 κατά. Τα άρθρα 28 και 56 που καθιε-

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ ρώνουν την απλή αναλογική στις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν µε 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά, η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε µε 149 ψήφους έναντι 122, ενώ µε ευρύτατη πλειοψηφία πέρασε η κατάτµηση των εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθηνών και Αττικής (241 ψήφους υπέρ και 31 κατά).

Είκοσι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν εκτός κέντρου Ιωαννίνων στη σελιδα

2

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξάγεται στην Παμβώτιδα

Τα Γιάννενα έτοιμα ξανά και για διεθνείς κωπηλατικούς αγώνες!

 Εντυπωσιασμένος ο Πρόεδρος ΕΚΟΦΝΣ από τις παρεμβάσεις στη Λιμνοπούλα

• Με έναν καλό συντονισµό εκ µέρους των εµπλεκόµενων φορέων, διάθεση για συνεργασία και δουλειά µπορούν τα Γιάννενα ως πόλη να κάνουν… θαύµατα σε

πολλούς τοµείς, ανάµεσα στους οποίους και σ’ αυτόν του αθλητικού τουρισµού. Αυτό αποδεικνύεται από τις παρεµβάσεις που έγι- ¯ 11η σελ.

Προπόνηση και μετά αναχώρηση…

Μικρή αλλαγή πλάνων στο πρόγραμμα της Κυριακής για τον ΠΑΣ

 Σήμερα ανακοινώνεται η αποστολή που θα ταξιδέψει στο Καρπενήσι

• Τελικά οι χθεσινές προπονήσεις (πρωινή-απογευµατινή), δεν ήταν οι τελευταίες επί γιαννιώτικου εδάφους πριν την αναχώρηση της οµάδας για το Καρπενήσι

όπου θα πραγµατοποιηθεί το βασικό στάδιο προετοιµασίας, όπως έγραφε χθες ο «Π.Λ.» µιας και υπήρξε µια µικρή τροποποίηση του προγράµ- ¯ 11η σελ.

Το πρωί της Δευτέρας σ’ όλα τα περίπτερα

Τον Μάιο του 2019 θα πραγµατοποιηθούν οι δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές, µε τους αυτοδιοικητικούς να επιµένουν ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία…

Αυτό σηµαίνει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγµατοποιηθούν µε απλή αναλογική τον Μάιο του 2019 µαζί µε τις ευρωεκλογές.

Νοµοσχέδιο «έκτρωµα»!

Για νοµοσχέδιο «έκτρωµα» που δεν έχει κανένα ανα- ¯ 11η σελ.

Δράσειςύψους6,7 εκ.ευρώγια καινοτόμεςεπιχειρήσειςχρηματοδοτεί τοΠΕΠΗπείρου σελ. 6

Κατηγορηματικός ο Στ. Καλογιάννης

Πλήγμα για την Ήπειρο αν ο Ε65 «βγει» στο Κηπουρειό Γρεβενών

 Ζητά να εξηγήσει το Υπ. Υποδομών την επιλογή της συγκεκριμένης χάραξης

• Σε καµία περίπτωση οι Ηπειρώτες δεν πρέπει να δεχθούµε µοιρολατρικά την πρόταση του υπουργείου Υποδοµών για το «κούµπωµα» του Ε65 µε την Εγνατία Οδό στο ύψος του Κηπουρειού Γρεβενών αντί της Παναγιάς Τρικάλων, καθώς έτσι το ταξίδι µας προς τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα θα µακρύνει κατά 30 χιλιόµετρα ενώ θα πληρώνουµε και έξτρα διόδια.

Αυτό επισηµαίνει ο πρ. αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδοµών Σταύρος Καλογιάννης σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» µε αφορµή πρόσφατo ¯ 6η σελ.

ΓΝΩΜΕΣ

Προτεραιότητα στους λαθρομετανάστες!..

® Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

G ΕΧΟΥΜΕ µπλέξει και µάλιστα άσχηµα. Για την κυβέρνηση λέµε, την εµµονή της να καταργήσει σχεδόν τα σύνορα για να έρχονται κατά χιλιάδες οι λαθροµετανάστες και τη συµφωνία της µε τη Γερµανία να πάρει η χώρα µας όσους δεν θέλει η Μέρκελ. Αν κάποιους τους ενοχλεί ο όρος και τους θέλουν πρόσφυγες ή σκέτο µετανάστες, δεν θα τους χαλάσουµε το χατίρι για την οικονοµία της συζήτησης, διατηρώντας πλήθος επιφυλάξεων. ∆ΕΙΤΕ για ποιούς λόγους ενιστάµεθα. Μόλις προχτές ¯ 7η σελ.

ΜΑΖΙ Έγκυρες περιγραφές και αναφορές για όλα τα ΣΠΟΡ

Μια ξεχωριστή εβδομαδιαία εφημερίδα με όλα τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου και όσα αναμένονται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα

 Συνέντευξη του Βασίλη Αλεξίου, προπονητή φυσικής κατάστασης του ΠΑΣ Ξεκινάνε σιγά-σιγά την προετοιμασία οι ομάδες της Α’ ερασιτεχνικής Όλη η αθλητική κίνηση του Σαββατοκύριακου


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

 Eκδηλώσεις Γεγονότα Σε καλό κλίμα η συνάντηση

Με τον Αρχηγό ΕΛΑΣ Κ. Τσουβάλα τα είπαν στελέχη της Ε.Α.Υ.Ι.

• Με τον Αρχηγό του σώµατος της Ελληνικής Αστυνοµίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Ένωσης Αστυνοµικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων παρουσία του Επιτελάρχη, Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραµαλάκη, του Προϊστάµενου Κλά-

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου

Είκοσι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν εκτός κέντρου Ιωαννίνων

• Στον προγραµµατισµό του Πνευµατικού Κέντρου για την τρέχουσα θερινή περίοδο αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρός του Κων. Γκόγκος. Όπως είπε, εκτός αυτών που γίνονται στο κέντρο της πόλης, σε συνεργασία µε πολιτιστικούς συλλόγους και τοπικούς φορείς ετοιµάστηκε ένα πρόγραµµα που περιλαµβάνει περισσότερες από 20 διαφορετικές εκδηλώσεις, (µουσικές παραγωγές, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις για παιδιά κλπ.) οι οποίες θα πραγµατοποιηθούν σε γειτονιές και κοινότητες του ∆ήµου.

Εκδηλώσεις στον Πλάτανο

δου ∆ιοικητικής Υποστήριξης & Ανθρώπινου ∆υναµικού, Υποστρατήγου Ανδρέα ∆ασκαλάκη και του Προϊστάµενου Οικονοµοτεχνικής Υποστήριξης & Πληροφορικής, Υποστρατήγου Παναγιώτη Ντζιοβάρα. Κατά την συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίµα, τέθηκαν ζητήµατα που αφορούν το αστυνοµικό προσωπικό της ∆ιεύθυνσης Ιωαννίνων και την ανάγκη στήριξης της αποστολής του, την εύρυθµη λειτουργία των υπηρεσιών µε στόχο την θωράκιση του έννοµου αγαθού της ασφάλειας του πολίτη, καθώς και ζητήµατα ευρύτερου Αστυνοµικού ενδιαφέροντος όπως το επίδοµα παραµεθορίων περιοχών, υλικοτεχνικός εξοπλισµός κ.α. Ο κ. Τσουβάλας δεσµεύτηκε από την πλευρά του ότι θα εξετάσει τα ζητήµατα αυτά που τελούν υπό την αρµοδιότητα του Αρχηγείου και σε εύλογο χρονικό διάστηµα θα υπάρξει σχετική ενηµέρωση.

Την ερχόμενη Δευτέρα η παράδοση

Δύο πυροσβεστικά οχήματα δωρεά σε Δήμους της Αλβανίας

• Η τελετή παράδοσης δύο πυροσβεστικών οχηµάτων, καθώς και του αντίστοιχου εξοπλισµού τους, τα οποία δωρίζει το Πυροσβεστικό Σώµα της χώρας µας στους ∆ήµους Φοινικαίων και ∆ρόπολης της Αλβανίας θα γίνει µεθαύριο, ∆ευτέρα, ώρα 11.00, στην έδρα της Περιφερειακής Πυροσβεστικής ∆ιοίκησης Ηπείρου στα Γιάννενα (Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 18), Η συγκεκριµένη δωρεά εγκρίθηκε από τον αναπλ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και

αποβλέπει στην ενίσχυση των υπηρεσιών πυρόσβεσης των ∆ήµων Φοινικαίων και ∆ρόπολης. Η τελετή θα πραγµατοποιηθεί παρουσία του Υπαρχηγού Υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώµατος Αντιστρατήγου ΠΣ ∆ηµοσθένη Αναγνωστάκη.

Νέες παραστάσεις στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων

Η «Ιοκάστη» επιστρέφει και ξαναστρώνει το τραπέζι!

• Ήταν( υπέροχο το δείπνο που σέρβιρε η Ιοκάστη (Παπαδάµου) στο σπίτι της. Κατ’ απαίτηση λοιπόν των συνδαιτηµόνων και φυσικά των θεατών που είχαν την τύχη να απολαύσουν τις πρώτες εκείνες παραστάσεις στο Θέατρο Έκφραση, η ηρωίδα του επιτυχηµένου έργου του Άκη ∆ήµου ετοιµάζεται να ξαναστρώσει τραπέζι! Για µερικές βραδιές ακόµα θα σερβίρει τα υπέροχα εδέσµατά της, δηλαδή σασπένς, ανατροπές, χιούµορ και φυσικά άφθονο γέλιο! Οι νέες παραστάσεις του «Απόψε τρώµε στης Ιοκάστης» θα δοθούν για οκτώ βραδιές, από τις 19 έως τις 26 Ιουλίου µε ώρα έναρξης τις 21.30 σε έναν χώρο διαφορετικό, στο προαύλιο της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων (Απολλωνίας 15 - κάθετη της ∆ωδώνης). Μάλιστα, µέρος των εσόδων τους θα διατεθούν για τις ανάγκες του Ιδρύµατος!

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Χρήστος Χρήστου. Σκηνικά - Κοστούµια: Γιάννης Κράβαρης. Μουσική επιµέλεια: Πέτρος Χριστακόπουλος. Κινησιολογία: Φανή Σκεντέρη. Παίζουν οι: Γεωργία ∆ιακοπούλου, Γιάννης Παπαγεωργίου, Χρήστος Χρήστου, Μίνα Παππά, Γιάννης Κράβαρης, Πέτρος Χριστακόπουλος, Μαρία Ευσταθοπούλου, Λίτσα Σαρακατσάνου. * Τα εισιτήρια κοστίζουν 8 ευρώ στην προπώληση και 10 (κανονικό) & 8 (ανέργων, φοιτητικό, µαθητικό, άνω των 65) ευρώ στο ταµείο. Προπώληση γίνεται στο tickets ioannina (κιόσκι κεντρικής πλατείας)

Συναυλία στις 25 Ιουλίου

Γ. Νταλάρας - Εστουδιαντίνα στο λιμάνι της Αμφιλοχίας

• Μια µοναδική συναυλία θα δώσει ο Γιώργος Νταλάρας µε την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, µε την οποία συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια και δύο πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες, τον τραγουδοποιό Θοδωρή Κοτονιά και την Βιολέτα Ίκαρη, την Τετάρτη, 25 Ιουλίου, ώρα 9:30 µ.µ. στο λιµάνι της Αµφιλοχίας. * Η προπώληση εισιτηρίων για τα Γιάννενα γίνεται στο Ticketsioannina (κιόσκι κεντρικής πλατείας). Μέχρι και αύριο, Κυριακή τα εισιτήρια προπωλούνται 13 ευρώ. Η γενική είσοδος είναι 15 ευρώ.

Στη συνέχεια η κ. Χαρά ∆ούκα, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πλάτανος» αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα πραγµατοποιηθούν 16 έως 18 Ιουλίου από τον σύλλογο, σε συνεργασία µε το Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Ιωαννιτών και µε τη συµµετοχή του Συλλόγου Ρεµπετόφιλων Ιωαννίνων, στην πλατεία του Πλατάνου και περιλαµβάνουν: 16 Ιουλίου, 21:00: Λαϊκή βραδιά «Της Ζωής µας τα Τραγούδια» µε τον Νίκο Παπαδιώτη 17 Ιουλίου, 21:30: Σκηνή Καραγκιόζη-«Το Χουνέρι του Καραγκιόζη» µε τον Γιώργο Γεωργούλη 18 Ιουλίου, 21:00: Ρεµπέτικη βραδιά µε τους Ρεµπετόφιλους Ιωαννίνων Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Συναυλία Χρ. Θηβαίου – Μαρίας Παπαγεωργίου

Ο Πρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου, έκανε ειδική αναφορά στη συναυλία του Χρήστου Θηβαίου και Μαρία Παπαγεωργίου (Πέµπτη 19 Ιουλίου στο Πάρκο Πυρσινέλλα), λέγοντας ότι αναµένεται να χαρίσουν µοναδικές στιγµές (αναλυτικά στη σελ. 5).

Παραγωγή από Ιταλία

Τέλος ο κ. Γκόγκος αναφέρθηκε και στην παραγωγή από την Ιταλία που θα παρουσιασθεί στις 20 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του πολυχώρου «∆ηµ. Χατζής», τονίζοντας ότι πρόκειται για µια ξεχωριστή συνεργασία µε το Centro di Lingua e Cultura Ellinica, την Περιφέρεια Καλαβρίας και την Ακαδηµία Καλών Τεχνών του Reggio Calabria, αλλά και µε το Σύνδεσµο Ελληνοϊταλικής Φιλίας Ιωαννίνων. Η παράσταση PENELOPE είναι ένας θεατρικός µονόλογος µε την Teresa Timpano που ερµηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιταλική γλώσσα µε ταυτόχρονη προβολή υπέρτιτλων. Η παράσταση -µε ελεύθερη είσοδο- είναι βασισµένη σε κείµενα του Οµήρου, του Οβίδιου και του Άτγουντ, ενώ η δραµατουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία είναι του Matteo Tarasco.

Ξεκίνησε η λειτουργία του

Τομέας του ΕΚΑΒ στο Βουργαρέλι Άρτας

• Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Τοµέα του ΕΚΑΒ στο Βουργαρέλι Άρτας. Συγκεκριµένα, παρουσία του ∆ηµάρχου Κεντρικών Τζουµέρκων Μαρ. Γαρνέλη, του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ Μ. Μυλωνά και του ∆ιευθυντή

του ΕΚΑΒ Ηπείρου Β. Παπαδιώτη, εγκαινιάστηκε ο Τοµέας του ΕΚΑΒ ο οποίος έχει έδρα το Κέντρο Υγείας στο Βουργαρέλι. Η στελέχωση του Τοµέα ξεκινάει ήδη µε έξι άτοµα προσωπικό (διασώστες και οδηγούς) του Κέντρου Υγείας, ενώ θα λειτουργεί καλύπτοντας την περιοχή σε 24ωρη βάση.

Συνάντηση εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης

• Η αναγκαιότητα ισότιµης συνύπαρξης και συνεργασίας των δοµών αντιµετώπισης των εξαρτήσεων, µέσω της επίλυσης του θεσµικού προβλήµατος των Κέντρων Πρόληψης, µε την ίδρυση ενός ενιαίου και διακριτού φορέα Πρόληψης,

και την επίλυση του θεσµικού προβλήµατος του 18 ΑΝΩ, µε την µετατροπή του σε ενιαίο και διακριτό φορέα τονίστηκε στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι εργαζόµενοι στα Κέντρα Πρόληψης στα ΚΕΘΕΑ και στο πρόγραµµα 18 ΑΝΩ.

Τη Δευτέρα, λόγω εργασιών του ΣΥΔΛΙ

Διακοπή υδροδότησης στην Μεταμόρφωση

• Μεθαύριο, ∆ευτέρα θα γίνει διακοπή λειτουργίας δικτύου για

Πανηγύρι στους Ραφταναίους

• Πανηγύρι στην πλατεία των Ραφταναίων του ∆ήµου Βορείων Τζουµέρκων θα πραγµατοποιηθεί την Πέµπτη, 19 Ιουλίου, παραµονή του εορτασµού του Προφήτη Ηλία. Στο κλαρίνο θα είναι ο ∆ιαµάντης Γιώργος και στο τραγούδι οι Πόγιας Σταύρος και Σκλουπιώτης Θανάσης.

τη σύνδεση αγωγού από το ΣΥ∆ΛΙ προς τη Μεταµόρφωση (Καρυές) του ∆ήµου Ζίτσας για την ενίσχυση και βελτίωση της υδροδότησης. Για το λόγο αυτό θα πραγµατοποιηθεί διακοπή τροφοδοσίας των δεξαµενών του οικισµού Μεταµόρφωσης από 10.00 έως 13.00. Στη Μεταµόρφωση (Καρυές) ∆ήµου Ζίτσας υπάρχει πιθανότητα να εµφανιστεί µείωση πίεσης στην υδροδότηση των κατοίκων ή και διακοπή υδροδότησης. Η αποκατάσταση της λειτουργίας θα πραγµατοποιηθεί άµεσα µετά το πέρας των εργασιών.

KOINΩNIKA

Γνωστoπoίηση γάμου Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., ότι ο ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Ηρακλή και της Στυλιανής, το γένος Αδαμίδου, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη και η ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ του Κώστα και της Χρυσούλας, το γένος Οικονόμου, που γεννήθηκε στους Αγ. Σαράντα Αλβανίας και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στον Προφήτη Ηλία.

Τριήμερες εκδηλώσεις

Πανηγυρίζει ο Ναός της Αγίας Μαρίνας

• Πανηγυρίζει την ερχόµενη Τρίτη, 17 Ιουλίου ο Ναός της Αγίας Μαρίνας και στο πλαίσιο αυτό θα πραγµατοποιηθούν τριήµερες εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριµένα, αύριο, Κυριακή, ώρα 7 µ.µ. θα τελεστούν Εσπερινός – Ιερό Ευχέλαιο. Μεθαύριο, ∆ευτέρα, ώρα 12 µ. θα γίνει Αγιασµό, ενώ στις 8 µ.µ. θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός µετά Αρτοκλασίας και εν συνεχεία θα γίνει Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνα Στις 11 µ.µ. θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία

(Όρθρος – Θεία Λειτουργία). Τέλος, την Τρίτη, 17 Ιουλίου, ανήµερα της εορτής, και ώρα 7 π.µ. θα τελεστούν Όρθρος και Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στις 8 µ.µ. θα γίνουν Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στην Αγία Μαρίνα.

Εκδήλωση μνήμης αύριο στη Μπάφρα από το Δήμο Ζίτσας ® Τιμά δυο δημότες του που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων

• Με την καθιερωµένη τελετή στον τόπο εκτέλεσης, στην Τοπική Κοινότητα Μπάφρας ∆ήµου Ιωαννιτών, ο ∆ήµος Ζίτσας τιµά τη µνήµη δύο δηµοτών του που πριν από 70 χρόνια είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από το Στρατοδικείο. Αύριο το πρωί (11 π.µ.) ο ∆ήµος Ζίτσας και η ∆ηµοτική Κοινότητα Ελεούσας θα τελέσουν επιµνηµόσυνη δέηση στη µνήµη των κατοίκων της Ελεούσας, Γεωργίου Λώλα και Στέφανου Πανταζή, που το καλοκαίρι του 1946 είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί σε θάνατο από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, στο µνηµείο που έχει φιλοτεχνηθεί στον τόπο της εκτέλεσης µεταξύ Μπάφρας και Κουτσελιού.

Προχωρά το Εκθετήριο οινικών προϊόντων και το Μουσείο Ευεργετών στο Δήμο Ζίτσας

νοριακού προγράµµατος Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020. Όπως έγινε χθες γνωστό εντάχθηκαν µε απόφαση του αναπλ. Υπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, ως προς το σκέλος της κάλυψης της Εθνικής Συµµετοχής του διασυνοριακού Προγράµµατος, τα έργα µε τα ακρωνύµια «Cultural Lands» και «Wincome», µε επικεφαλής εταίρο το ∆ήµο Ζίτσας. Με την απόφαση αυτή σηµατοδοτείται και επισήµως πλέον η έναρξη των εν λόγω έργων καθώς στο αµέσως επόµενο διάστηµα θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες υλοποίησης των παραδοτέων τους. ¯ από 1η σελ.

Ικανοποίηση Μιχ. Πλιάκου

Την ικανοποίησή του καθώς τα δύο έργα του ∆ήµου Ζίτσας είναι από τα πρώτα που εντάσσονται στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων εκφράζει ο ∆ήµαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. Αναφερόµενος δε, στις προτεραιότητες που θέτει ο ∆ήµος υπογραµµίζει: «Όλες µας οι προσπάθειες και ενέργειες πιστεύω πως καταδεικνύουν ότι για µας ο πρωτογενής τοµέας µε έµφαση στην αµπελουργία, καθώς και ο τοµέας του πολιτισµού αποτελούν θύλακες αισιοδοξίας για να βγούµε από την κρίση. Με στοχευµένες δράσεις και συντονισµένη προσπάθεια κατορθώνουµε να αξιοποιήσουµε στο µέγιστο δυνατό τους χρηµατοδοτικούς πόρους που µας παρέχονται για να υλοποιήσουµε καινοτόµες δράσεις µε µοναδικό στόχο τη βελτίωση του εισοδήµατος των δηµοτών και την ενίσχυση της προβολής της πολιτιστικής κληρονοµιάς του τόπου».

Τα έργα

Tο «Cultural Lands» για το ∆ήµο Ζίτσας, περιλαµβάνει κυρίως έργα υποδοµής (65% του Προϋπολογισµού) τα οποία αφορούν στην διαµόρφωση του ιστορικού κτιρίου της Καπλάνειου Σχολής σε Μουσείο Ευεργετών και στη ψηφιακή καταλογράφηση ιστορικών κειµένων και βιβλίων που διασώθηκαν και διατέθηκαν από το Σύνδεσµο Αποφοίτων Ζωσιµαίας Σχολής Ιωαννίνων. Γενι-

κότερα, το έργο αποσκοπεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών διάσωσηςανάδειξης και προώθησης στοιχείων πολιτιστικής κληρονοµιάς, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και περαιτέρω προώθηση του θεµατικού τουρισµού στη περιοχή παρέµβασης του, που είναι οι ∆ήµοι Ζίτσας ως Επικεφαλής Εταίρος και Μετσόβου καθώς και η Περιφέρεια Αργυροκάστρου από την πλευρά της Αλβανίας.

Το «Wincome», µεταξύ άλλων περιλαµβάνει εγκατάσταση προκατασκευασµένου κτιρίου 80 τ.µ., στην Τ.Κ. Ζίτσας, που θα χρησιµοποιηθεί ως εκθετήριο κρασιού και αγροτικών προϊόντων µε στόχο την προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής στο ευρύ κοινό αλλά και τους επισκέπτες. Επίσης, θα δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δηµιουργία «Εθνικού ∆ικτύου Κρασιών» µεταξύ οινοπαραγωγών ∆ήµων και άλλων φορέων του κλάδου. Θα υλοποιήσει δράσεις που αφορούν στην ταυτοποίηση του γενετικού προφίλ των ποικιλιών αµπέλων της Αµπελουργικής Ζώνης Ζίτσας καθώς και της ανάλυσης της γενετικής παραλλακτικότητας αυτών και τη σύνδεσή της µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Να σηµειωθεί ότι µε την υλοποίηση των συγκεκριµένων δράσεων θα αναδειχθούν για πρώτη φορά και κυρίως θα πιστοποιηθούν τα εγγενή τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και της ανώτερης ποιότητας των ποικιλιών αµπέλου που αυτά διαµορφώνουν. Το “WINCOME” υλοποιείται από τη πλευρά της Ελλάδα, από τον ∆ήµο Ζίτσας που είναι και ο Επικεφαλής Εταίρος του έργου, το ∆ήµο Αµυνταίου, την «Αµύνταιον Οίνος» και από τη πλευρά της Αλβανίας από την Περιφέρεια Κορυτσάς και την Regional Center for Development and Cooperation (RCDC).


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

διαδόσεις...

Άλλες οι βουλές του λαού…

Η κυβέρνηση σιωπά!

 Κανένα διάβημα από την κυβέρνησή μας για τις προκλήσεις της Αλβανίας σε βάρος μας. Δεν ενοχλήθηκε ούτε με την απαίτησή της να μη λέγεται Βόρειος ’Ηπειρος το κομμάτι που έκοψαν από την Ελλάδα ούτε για την προσπάθεια να εμποδίσουν την εκταφή των νεκρών Ελλήνων. Μόνο ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έφερε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε ερώτημα στη Βουλή. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την προενταξιακή της πορεία επαναφέροντας το θέμα της άρσης του εμπολέμου. Όσο για το θέμα της ΑΟΖ στα διαπόντια νησιά δεν γίνεται κουβέντα. Σκέψου και να διεκδικούσαμε να πάνε τα σύνορα εκεί που ήταν αρχικά και να ενωθεί ολόκληρη η Ήπειρος. Κι ας μην ξεχνάμε την υποστήριξη του ελληνικού λαού, μετά το 1990 προς το λαό της Αλβανίας… Αυτό το αναγνώρισαν ή το θεωρούν υποχρέωσή μας; Θ.

Προχειρότητα…

 Η φιλοξενία κατασκήνωσης στο Πάρκο Πυρσινέλλα στο πλαίσιο του ArtWave Festival έμοιαζε αρχικά με καλή ιδέα, όμως, όπως εύστοχα επισημαίνουν και οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», οι αναγκαίες υποδομές για κάτι τέτοιο είναι τελείως πρόχειρες. Τι έκανε

δηλαδή το Πνευματικό Κέντρο; Έβαλε δύο ντουζιέρες και δύο νιπτήρες που παίρνουν νερό με λάστιχα, ενώ τοποθέτησε και μερικές χημικές τουαλέτες, οι οποίες μάλιστα μπήκαν φάτσα – κάρτα στην είσοδο! Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει έρθει για κατασκήνωση πολύς κόσμος…

Σελ. 3η

Α.

Γιατί ο διαχωρισμός;

 Την ανάγκη να υπάρξει ένα μοντέλο… διαχωρισμού των αποδήμων συμπατριωτών μας ως προς το δικαίωμα ψήφου τόνισε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον «Κλεισθένη». Όπως είπε, άλλο οι Έλληνες που έφυγαν την τελευταία οκταετία κι άλλο εκείνοι που μετανάστευσαν τη δεκαετία του ’60 (!), ενώ παρέπεμψε στην Αγγλία που δίνει δικαίωμα ψήφου σ’ όσους έχουν έως μία δωδεκαετία στο εξωτερικό! Να τον πληροφορήσουμε λοιπόν από τη στήλη ότι υπάρχουν απόδημοι με 20 και 30 χρόνια στο εξωτερικό που και συχνά επιστρέφουν στην πατρίδα τους, όπως ας πούμε, τώρα το καλοκαίρι και γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα! Αν ψάξει στην Πρέβεζα αυτή την περίοδο θα βρει κάμποσους τέτοιους. Αυτοί γιατί να μην ψηφίζουν; K.A.

Ορθό το αίτημα… Ορθώς ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης έθεσε προχθές στην Υπουργό Πολιτισμού αίτημα που αφορά στην ανάπλαση των εισόδων των Τοπικών Κοινοτήτων Μαντείου και Δωδώνης που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Δε μπορεί να μιλάμε για ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και για να φτάσει κανείς σ’ αυτό περνά σήμερα δίπλα σε χωριά όπου αντικρίζει εικόνες μιας «άλλης» Ελλάδας! Μια περιποίηση λοιπόν γενικότερα χρειάζεται στην κοιλάδα της Δωδώνης. Και απορούμε γιατί το ΚΑΣ δεν ενέκρινε τη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος. Πού είναι το κακό; Κ.Α.

Γεμάτη αρχαιότητες…

 Γεμάτη αρχαιότητες είναι η θάλασσα από τα Σύβοτα μέχρι τους Αγίους Σαράντα και την Αυλώνα! Εν τούτοις, ούτε εξερευνήσεις έχουν γίνει, ούτε μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων υπάρχει, με αποτέλεσμα μεγάλα κομμάτια από τον πλούτο αυτό να πέφτει στα χέρια αρχαιοκαπήλων. Μάλιστα, πρόσφατα αρχαιολόγοι απ' όλο τον κόσμο,

που πήραν μέρος σε συνέδριο υποβρύχιας αρχαιολογίας, έκαναν έκκληση για την προστασία εκατοντάδων ευρημάτων από την αρχαιοελληνική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, που παραμένουν στον βυθό της θάλασσας της Αδριατικής και ειδικά στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 22 ναυάγια, καθώς και εκατοντάδες αμφορείς, από τη Θεσπρωτία έως τον κόλπο της Αυλώνας. Η. Μ.

 Νομίζουμε ότι επιλέγουμε την κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις! Πότε συνέβη αυτό στην Ελλάδα; Μάλλον ποτέ! Αλλά μη νομίσουμε ότι αυτό είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η κινητικότητα των κεφαλαίων και η παγκοσμιοποίηση των κεφαλαιούχων και των υπόλοιπων αγορών καθιστούν αδύνατο να αποφασίζει μια χώρα ποια θα είναι η οικονομική πολιτική της χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις αντιδράσεις των αγορών! Θα χτυπούσε τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές υπόσχονταν προεκλογικά ο Τσίπρας. Και τι έγινε τελικά; Τον χόρεψαν εκείνον στο ταψί και το ήπιε με το ζουμί του. Είμαστε δυστυχώς αφελείς πιστεύοντας ότι ετούτη ή εκείνη η κυβέρνηση θα αψηφήσει τις εντολές των αγορών και θα ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική. Όλα είναι υπό τον έλεγχό τους…

Σιγά μη μας αφήσουν!

 Πανηγυρίζουν τώρα γιατί τελειώνουν τα μνημόνια! Τι ακριβώς πετύχαμε; Θα γίνουμε αυτάρκεις και θα νοικοκυρέψουμε τον οίκο μας; Θα λειτουργεί η χώρα και θα ζει ο πληθυσμός της χωρίς νέα δάνεια; Και οι αγορές τι θα κάνουν; Θα φτωχύνουν; Είμαστε μακριά νυχτωμένοι. Αυτές θα είναι εδώ, η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται και μάλιστα θα τις παρακαλάει να της δώσουν δάνεια με το μικρότερο επιτόκιο, που δυστυχώς δεν θα είναι τόσο μικρό, και το δημόσιο χρέος θα διογκώνεται κι άλλο με τα καινούργια δάνεια ενώ το ήδη υπέρογκο χρέος θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται μετά από μια δεκαετία! Κι όταν συμψηφιστούν παλαιό και νέο χρέος τότε αυτοί που θα ζουν θα τραβάνε τα μαλλιά τους. Αφού καταφέραμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον των νεωτέρων είμαστε για νόμπελ.

Με το διάβασμα ταξιδεύω σ’ όλο τον κόσμο!..

I Φίλοι µου αγαπηµένοι, ζιώ ακόµα και σας γράφω πάλι. Μεγάλο πράµα ο άνθρωπος. ∆εν το βάζει κάτω µε τίποτας. ∆εν βλέπω δεν ακούω δεν µπορώ να περπατήσω και κάνω σχέδια για το µέλλον! Σχεδιάζω σε ποιον να πρωτοπλέξω και τι χρώµατα και τι σχέδιο. Από την ώρα που θάρθω στο καθιστικό µου ανοίγω την τηλεόραση και κλείνει τελευταία, όταν σηκώνοµαι και πιάνω το πι µου. Αφού τελειώσω µε τις δουλειές του µπάνιου και γείρω στο κρεβάτι µου θέλω και κάποιες σελίδες διάβασµα! Και τι διάβασµα! Επανάληψη στης αγγλίδας Ρόζαµουντ Πίλτσερ. Ταξιδεύω από την Αγγλία, τη νότιο και φτάνω στη Σκωτία τη βόρειο Ζω στα σπίτια τους τα παγωµένα, πάω στους καταρράχτες της, χορεύω παραδοσιακούς σκωτσέζικους χορούς αλλά σκωτσέζικα να µιλάω δεν θα µάθω δεν µε

Ξέρουν τι κάνουν!..

 Οι αγορές είναι πολύ μπροστά και τα έχουν όλα υπό έλεγχο! Στη Βολιβία και τη Ν. Αφρική η «θεραπεία» προετοιμάστηκε με μεγάλη μυστικότητα και μόνο μια μικρή ομάδα γνώριζε ότι βρισκόταν υπό επεξεργασία ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα που ήταν πολύ διαφορετικό από τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί την προεκλογική περίοδο. Σας θυμίζει κάτι; «Λεφτά υπάρχουν» φώναζε ο Γιώργος Παπανδρέου για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και να εφαρμόσει αυτά που προετοιμάζονταν παρασκηνιακά. Ήδη ο ίδιος είχε μιλήσει με τον Στρος Καν και προετοιμαζόταν η παράδοση της Ελλάδας στας αγκάλας του ΔΝΤ! Σε συνθήκες δημοκρατίας το Αφρικανικό Κογκρέσο κράτησε μυστική από το λαό την επεξεργασία του νέου οικονομικού προγράμματος… Mε απόλυτη μυστικότητα ο Γιώργος!

Ίδιες πρακτικές…

 Και οι πρακτικές εφαρμογής είναι οι ίδιες. Περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις, ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου και πιο χαλαρούς ελέγχους στη ροή των κεφαλαίων. Και στην Ελλάδα αφού απελευθερώθηκε η κίνηση κεφαλαίων μετά επέβαλαν σ’ εκείνους που τα έβγαζαν δύσκολα πέρα τα capital controls για να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των μη προνομιούχων. Και αποδείχθηκε ότι οι νεοφώτιστοι δείχνουν μεγαλύτερο ζήλο στην εφαρμογή του «προγράμματος» επειδή θέλουν να είναι ευχάριστοι σ’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Και εκείνοι δεν πειράζουν τίποτε από τα προνόμια των κυβερνώντων…

Θεανώ Βλάχου

Γιατί τόση ενόχληση;

 Όταν ο Άδωνης ή ο Βορίδης δίνουν συνέντευξη ακολουθεί η λασπολογία… Τους χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς. Γιατί; Τι έχουν να τους καταλογίσουν; Αλλά φαίνεται ότι ενοχλούνται που είναι καλά «διαβασμένοι». Αν μας έλεγαν ποια αντιδημοκρατική πρακτική τους καταλογίζουν θα μπορούσαμε να τη συγκρίνουμε με αυτές των «γουναράδικων», των Εξαρχείων ή του Ρουβίκωνα! Αυτές είναι «δημοκρατικές»; Εκτός κι αν ενοχλούνται από τις δυνατότητες διαλόγου που έχουν και οι δύο και επειδή δεν μπορούν να τις αντικρούσουν καταφεύγουν στη λασπολογία. Βλέπεις, τα επιχειρήματα και των δύο δεν απαντώνται εύκολα. Και κάποιοι υποδέχονται με αγκαλιές και φιλιά τον Κουφοντίνα που δηλώνει αμετανόητος! Αυτός έχει τη δυνατότητα να πάει στο σπίτι του, τα θύματά του πού βρίσκονται; Σκέψου πώς νιώθουν οι οικογένειες των δολοφονημένων… ΜΑΤ

...οι διαδοσίες

παίρνει η ώρα. Ίσως φτάσω και στον Β. Πόλο. ∆εν τους λείπει τίποτα κι εκεί. Πετρέλαιο έχουν και σκας από τη ζέστα στις εγκαταστάσεις τους. Τον Νότιο Πόλο, λέει, δεν τον βρήκαν ακόµα Ας είναι κι η Ανταρκτική, τώρα πράγµατα βλέπεις και πρώτ’ απ’ όλα τους καψαρούς τους πιγκουΐνους και την βλάστηση της Ανταρκτικής, κι όταν τον βρουν τον Ν. Πόλο, θέλω να ζιώ για να το δω στο γυαλί της συντροφιάς των χρόνων µου. Μου κακοφαίνεται που δεν έκανε καιρό να βγω στην αυλή µου να πιώ τον καφούλη µου, παρέα µε την κοπέλα που µε ταχταρίζει και να ρωτάω για τούτο και για κείνο. Να βλέπω τα σύγνεφα να κυνηγιούνται από Βορρά προς Νότο και να περιµένω αέρηδες! Να τα βλέπω από ∆υτικά και να περιµένω βροχές, όπως κι από Νότο. Αφήστε τη λάσπη που χορτάσαµαν από τη Β. Αφρική, τη γειτόνισσα τη ρουφιάνα Ευτυχώς ησύχασα για λίγο από το γάβγισµα του σπιθαµαίου σκύλου του γείτονα που µας έρχεται για γαµπρός στη Ριρίκα µας. Κι έχουµε και τον φόβο µη τον ξαντερίσει ο τζιοµπανόσκυλος ο Άργος. Θα πω στην Χαρά, την κοπέλα που µε φροντίζει, να µου δώσει τον ασήκωτο Άτλαντά µου, να σεργιανίσω τον κόσµο και την γη την οικουµένη. Από τους πόλους να γυρίσω στις Γκαµήλες και στη Μεζαριά που µας χωρίζει Καπέσοβο – Βραδέτο. Να ξαναγνατέψω το Σελάτο και τις δασωµένες πλαγιές της Μπάγιας! Να µαζέψω τίλιο στην ποταµιά και να το στεγνώσουµε στον ίσκιο και να το βάλουµε σε πάνινη σακούλα, για θεραπευτικό από κρύωµα... Να ξαναγίνω ανήλικο κοπελάκι να σέρνοµαι πίσω από την Κυραµανούλα µου στο αµπέλι που µοχθούσε για το βλοηµένο το κρασί µε τα χίλια βάσανά του ώσπου νάρθει στο ποτήρι µας... Να καρτερέσω τα γιδοπρόβατα να τα φέρει ο γιδάρης και τα γελάδια ο γελαδάρης – µεγάλα γεγονότα γι’ αντάµωµα των χωριανών... στην Παναγία – την εκκλησία στο έµπα του χωριού... να πάω µε την κυραµάνα ν’ αρµέξουµε και να χαϊδεύω τις γίδες και τις προβατίνες. Κι οι κότες νάχουν κουρνιάσει από ώρες. Να γυρίσουµε στο σπίτι και να φάµε την τρίφτα γάλα µε ξερό ζυµωτό ψωµάκι. Να ξαπλώσουµε στα γιατάκια µας και ν’ ακούµε όλους τους θορύβους της νύχτας ώσπου να µας πάρει ο ύπνος. Να βλέπουµε το φεγγάρι σ’ όλες τις φάσεις του και να γνωρίζουµε όλα τ’ αλυχτίσµατα των σκυλιών, από την κορφή του χωριού ως τη Βρυσοπούλα κι ως τ’ Αλώνια. Πώς να πλήξω τότε παιδιά µου και φίλοι µου; Να σας καλορωτήσω τώρα... Θα πάτε διακοπές; Να τις χαρείτε! Έτσι πήγαινα κι εγώ τον καψαρό τον νοικοκύρη µου... έβριζε στην αρχή «πού µε πας βρεεε...» αλλά ύστερα του άρεζε... Γεια σας παιδιά µου!

email: koula.xatzigianni@yahoo.gr


Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

Σελ. 4η

«ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ»

Tι είναι η πατρίδα μας... Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΚΟΛΙΑΚΗΣ

• Προ ηµερών διάβασα στον ηµερήσιο Τύπο, για ένα νέο εύρηµα, που ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Ολυµπία. Είναι ένας κεραµικός οπτόλιθος που πάνω του είναι γραµµένο ένα µικρό κοµµάτι της «Οδύσσειας» του Οµήρου. Το κοµµάτι αυτό ήταν λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης. Και βεβαίως µου έκανε εντύπωση το εύρηµα αυτό, όµως αν κανείς ψάξει στην επιφάνεια της γης ή ότι φτάνει το γυνί του καλλιεργητή, θα βρει πάµπολλα παρόµοια κεραµικά όστρακα. Αυτό συµβαίνει σ’ ολόκληρη τη σηµερινή Ελλάδα. Λέγω τούτο, γιατί το ίδιο συµβαίνει και στην Βόρεια Ήπειρο και στο ελληνικό κοµ-

µάτι των Σκοπίων π.χ. το Μοναστήριον στον Αίνο της Βουλγαρίας και σ’ όλη την Ιωνία και την Κύπρο. Η ελληνική γη κρατάει µέσα της ολόκληρη, αλώβητη και ακραιφνή την ιστορία της πατρίδας µας. Μας διδάσκει η µάνα γη, ιστορία και γεωγραφία, κάνει αυτό που δεν κάνουν τα σχολεία µας σήµερα. Είτε είναι πρώτης, δεύτερης και τρίτης βαθµίδας. Ευτυχώς που στα σπλάχνα της κρατάει και τον πολιτισµό µας, γιατί διαφορετικά θα µας είχαν αφανίσει και το απαράµιλλο τούτο στοιχείο που ταυτοποιεί την ύπαρξή µας και µας κάνει ξεχωριστούς. Λυπούµαι βαθύτατα που τα παιδιά µας δε διδάσκονται πλέον το µάθηµα της πατριδογνωσίας: «Λυπούµαι και για την κατάντια αυτών που µας διοικούν σήµερα. Χαίροµαι όµως, χαρά µεγάλη, πηγαία που βρίσκονται πολλοί ξένοι ανά την υφήλιο που θαυµάζουν κι επαινούν τη χώρα µας και ακόµη που τιµούν τους προγόνους µας. Από το διαδίκτυο µεταφέρω τον ιδιαίτερο τρόπο που µια Ελβετίδα καθηγήτρια επέλεξε να µας τιµήσει. Να τι έγραψε: «... ∆εν αγαπώ τους Έλληνες, γιατί πάντα τους έβρισκα µπροστά µου. Έχω γονείς εκπαιδευτικούς, από τα πρώτα µαθητικά µου χρόνια αισθάνθηκα προσβεβληµένη απ’ όσα στα Μαθηµατικά µου είπε ο δάσκαλός µου, γιατί δεν άκουσα παρά για κάποιον Θαλή, για κάποιον Ευκλείδη, αρχαίους Έλληνες µαθηµατικούς που κανείς µέχρι σήµερα δεν ξεπέρασε τα θεωρήµατα και τα πορίσµατά τους. Τα ίδια άκουσα και στο µάθηµα της Φυσικής κι εδώ πρώτοι οι Έλληνες πειραµατίστηκαν µε το νερό και βρήκαν τη δύναµη της άνωσης των αντικειµένων µέσα σ’ αυτό. Από τους καθηγητές της Φιλολογίας άκουσα πως πρώτοι οι Έλληνες σοφοί κατανόησαν τον λόγο και δόσαν νόηµα στις προτάσεις και συνέθεσαν αυτόν σε πλήρη σύνταξη. Συνέταξαν, παρατηρούσαν τα ουράνια σώµατα, της Αστροφυσικής. Ανάπτυξαν την Αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τόσα πολλά που ο νους µου δεν τα χώρεσε... Ένοιωσα έτσι χωρίς να καταλάβω πως εγώ µία Ελβετίδα δεν είµαι τίποτε µπροστά στους Έλληνες. Ένοιωσα προσβεβληµένη, µικρή, ταπεινή... Γι’ αυτό δεν αγαπώ τους Έλληνες...». Εσείς αγαπητά µου παιδιά Ελληνόπουλα µου πώς νοιώθετε; Αλήθεια σας ρωτώ. Τι είναι λοιπόν η πατρίδα µας; Μην είναι όπως ο ποιητής έγραψε, τα ψηλά βουνά; Μην είναι οι κάµποι της µε τα χωριά; Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι και κάθε θάλασσα, κάθε στεριά;.. Και καταλήγει το ποίηµά του. Όλα πατρίδα µας κι αυτά κι εκείνα και κάτι που έχουµε µέσ’ την καρδιά και λάµπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίδα και κράζει µέσα µας. Εµπρός παιδιά. Είναι η πατρίδα µας η γενέτειρα των Γραµµάτων, των Τεχνών και του πολιτισµού. Ακόµη είναι η µάνα της ∆ηµοκρατίας και των Επιστηµών.

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/7/2018 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ ΚΩΝ/ΝΑ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΜΠΟΥΣΒΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Μάρκου Μπότσαρη 4 (Ταχυδρομείο), τηλ. 25655 • ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, Πλατεία Ομήρου 12, τηλ. 66909 • ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 28ης Οκτωβρίου 59β, τηλ. 39988 • 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Σπύρου Λάμπρου 27, τηλ. 27870 ΚΥΡΙΑΚΗ 15/7/2018 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΔΟΥΒΑΝΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, Αβέρωφ 36β, τηλ. 64250 • ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24β, τηλ. 27678 • 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΓΚΑΤΖΙΑΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Μιχαήλ Αγγέλου 2, τηλ. 22848 ΔΕΥΤΕΡΑ 16/7/2018 8 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΜΠΡΑΧΑΝΤΙΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, 3ης Σεπτεμβρίου 23α, Ανατολή, τηλ. 42722 • ΣΕΚΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ-ΣΕΒΑΣΤΗ, Κενάν Μεσσαρέ & Ευριπίδου, τηλ. 40370 • ΣΑΛΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Κάνιγγος 4, τηλ. 27681 • 6 το απόγευμα έως 8 το πρωί: ΜΠΟΥΡΑΤΖΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, Χατζή Πελερέν 10, τηλ. 31161

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6%

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ζωή τους. Και επίσης µε τις ευχές Για να αλλάξουµε τον άνθρωτους να εκδηλώσει τα παραπάνω πο πρέπει σωστά να τον αναθρέχαρίσµατα (µε τον λόγο και την ψουµε εξ απαλών ονύχων, ώστε σκέψη τους, που θα γίνουν εγγραπρωτίστως να είναι υγιής, ευτυχιφές στην µνήµη των κυττάρων σµένος και εύρωστος κι έπειτα να του)! στραφεί προς τις αξίες, τα ιδανικά Αν το παιδί είναι ελεύθερο από εγκαι τον πνευµατικό τρόπο ζωής. γραφές µέσα του άγχους και αγωΠώς όµως οι γονείς να αναστήσουν νίας, λύπης, και κακίας κ.λπ. ελαττέτοια υγιή, χαρούµενα και ωραία τώµατα που µαυρίζουν την ζωή µας παιδιά στο σώµα και στο πνεύµα Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΡΗ* και έχουν όλα την πρώτη αρχή τους που θα γίνουν µεγαλώνοντας άξιοι προπαντός σε εγγραφές στην κυτταρική µνήµη του εµβρύου αλλά έχει δεάνθρωποι; χθεί την αγάπη τους και τη γαλήνη της ζωής τους, τότε καθώς απορροφάει Από πότε να αρχίσουν την ανατροφή τους; - 9 µήνες πριν από τη γέννηση, απαντάει ο Σωκράτης. Και έτσι έ- το κάθε τι σαν σφουγγάρι, θα είναι ανοικτός µέσα του ο δρόµος της συµπάθειας, της καλοσύνης, της αγάπης και της χαράς, ακόµη και της δηµιουργίας χει επαληθεύσει και η σύγχρονη επιστήµη. και της άσκησης ταλέντων και ιδιοφυίας. Μετά την γένΤότε λένε οι ειδήµονες, διαµορφώνεται ο χαρακτήρας του ως παιδιού νηση είναι αργά! και ως ενηλίκου. Αν η µητέρα έγκυος τρέφεται ακατάλληλα, το παιδί, που καΤο παιδί που γενταπίνει γουλιές από το αµνιακό υγρό, εµποτισµένο µε τις γεύσεις της διανιέται είναι ήδη 9 τροφής της, θα συνηθίσει και θα προτιµάει αργότερα τις ίδιες τροφές, Το ίµηνών! διο ακριβώς συµβαίνει και µε τις συναισθηµατικές και νοητικές τροφές που η Αλήθεια, κάθε µητέρα µέσα από τον τρόπο της ζωής της εγγράφει µέσα του, ως συνήθειες ζευγάρι επιθυµεί να ζωής, αλλά και το κάπνισµα, καφεΐνη, οινόπνευµα κλπ, για το γεγονός ότι αναστήσει παιδιά υτόσο συχνά το παιδί είναι ανεπιθύµητο, ή είναι ανεπιθύµητο το φύλο του, γιή, έξυπνα και µε Πώς να αγαπήσει τον εαυτόν του και τον συνάνθρωπο µε τέτοιες κρυφές χαρίσµατα. Αλλά πληγές; δεν γνωρίζει τι να Πρώτοι οι ψυχίατροι και γυναικολόγοι ανακάλυψαν την µεγάλη επίδραση κάνει. της ζωής της εγκύου σ’όλες τις ηλικίες και η βιολογία επαλήθευσε τις έρευνες Το µήνυµα της µε τον νέο κλάδο της Επιγενετικής. σύγχρονης ΕπιστήΗ Επιγενετική, από τους πιο δραστήριους τοµείς της επιστηµονικής έµης πρέπει όλοι να το µάθουν και προπαντός οι πολιτικοί, και οι εκπαιδευτικοί: αυτοί θα ενη- ρευνας, έρχεται να σαρώσει το δόγµα της απόλυτης κυριαρχίας του DNA ή της γενετικής νοµοτέλειας. Ο νέος κανόνας που έφερε είναι µερώσουν τους νέους, τα ζευγάρια, τους µέλλοντες γονείς ότι: Το περιβάλλον καθορίζει την σωµατική και ψυχοπνευµατική Θεµέλια Υγείας και Χαρισµάτων θέτουν στον άνθρωπο οι εννέα µήποιότητα του ανθρώπου, όχι τα γονίδια. νες της ενδοµήτριας ζωής. Και το πρώτο περιβάλλον κάθε ανθρώπου είναι οι εννέα µήνες της Στους 9 µήνες της εγκυµοσύνης, από την σύλληψη έως την γέννηση, δοµείται στα θεµέλιά του ο άνθρωπος, στο σώµα, τον χαρακτήρα κυήσεως. Ανάλογα µε την ποιότητα, τα µηνύµατα αυτού του πρώτου περιβάλλοκαι τον ψυχισµό του. Τα κύτταρα έχουν µνήµη. Τότε µάνα και πατέρας µπορούν να εγγράψουν στην κυτταρική µνήµη ντος τα όµοια γονίδια θα ενεργοποιηθούν. Αν η µητέρα ζει θετικά και αρµοτου παιδιού τους, τις αξίες του ανώτερου ανθρώπου: αυτοπεποίθηση, σο- νικά, οι θετικές ιδιότητες των γονιδίων θα εκφρασθούν, δηλ. θα ενεργοποιηφία, καλοσύνη, αγάπη του εαυτού και του άλλου, ανιδιοτέλεια, αλήθεια, δηµι- θούν και οι αρνητικές θα µείνουν σιωπηρές. Ενώ θετικά έως χαρισµατικά σχέδια των γονιδίων δεν θα έχουν την δυνατότητα να εκφρασθούν, αν είναι ουργική δράση και να του χαρίσουν γερό υγιή οργανισµό. Πώς; µέσα από την αγάπη Μητέρας και Πατέρα για το παιδί και µε- αρνητικά τα βιώµατα του µητρικού περιβάλλοντος, αλλά θα εκφρασθούν οι ταξύ τους, από την σύλληψή του, και την υγιεινή, ήρεµη και χαρούµενη αρνητικές ιδιότητες. Η αγωγή του ανθρώπου λοιπόν ξεκινά από την σύλληψη! Αιτήσεις στο ΕΑΠ μέχρι 20 Αυγούστου Οι εννέα µήνες της ενδοµήτριας ζωής αποτελούν θεµέλια φυσικής και ψυχικής υγείας.

Κ οινωνικά Θ έματα

Η αγωγή του ανθρώπου ξεκινά από την σύλληψη!

Οκτώ Προγράμματα Σπουδών e-learning από τη Σχολή Θετικών Επιστημών

• Οκτώ σύντοµα Προγράµµατα (ΣΠΣ) Σπουδών προσφέρει η Σχολή Θετικών Επιστηµών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου. Τα προγράµµατα θα ξεκιινήσουν τον Οκτώβριο του 2018 και απευθύνονται σε επιστήµονες που επιθυµούν να τα παρακολουθήσουν σε σύγχρονα επιστηµονικά αντικείµενα που καλύπτει η Σχολή. Τα Προγράµµατα έχουν τη µορφή e-learning και θα διαρκούν από 10 έως 32 εβδοµάδες. Επιπλέον, εντάσσονται στο 5ο, 6ο και 7ο του Ευρωπαϊκού

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. Άμεση Δράση: 100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: 199 Δασοπυρόσβεση: 191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: 80111 Eξωτερικά ιατρεία: 80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): 99.111 Eξωτ. ιατρεία: 99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: 166 ΙΚΑ (Ραντεβού) 184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: 7793777 Bλάβες: ΔEH: 1050 OTE: 13888 ΔEYAI: 54500 EΛΠA: 49695 και 10400 HELLAS SERVICE 1057 EXPRESS SERVICE 1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN 1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) 31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) 11888

* Η Ιωάννα Μαρή, είναι επίτ. Σύµβουλος Επικρατείας, ψυχολόγος, Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» και συνεργάτες.

Ειδικός έλεγχος για ασθενείς στην Ουρολογική Π.Π.Γ.Ν.Ι.

Πλαισίου Προσόντων (EQF), τα οποία οδηγούν σε Πιστοποιητικό Προπτυχιακής & Μεταπτυχιακής Επιµόρφωσης του Ε.Α.Π. * Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν αίτηση συµµετοχής στο πρόγραµµα µέχρι 20/08/18 ή µέχρι συµπλήρωσης του αριθµού των θέσεων αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

• Ουροδυναµικό Σύστηµα Laborie λειτουργεί στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ουροδυναµικός έλεγχος απαιτείται κατά τη διερεύνηση µεγάλου αριθµού παθήσεων του ουροποιητικού συστήµατος. Είναι η εξέταση που ενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχει δυσκολία ούρησης ή έντονη συχνουρία – νυ-

κτουρία µε ή χωρίς ακράτεια ούρων. Επιπλέον, η συγκεκριµένη εξέταση είναι απαραίτητη σε νευρολογικούς ασθενείς και απαιτείται για να καθορισθεί η φύση και η βαρύτητα του ουρολογικού προβλήµατος, ο κίνδυνος επιπλοκών και η κατάλληλη θεραπεία. • Οι ασθενείς µπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στη Γραµµατεία της Ουρολογικής Κλινικής, κα. Μπρίκου, τηλ.: 26510 – 99665.

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400

ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248

Θέατρο της Εταιρείας των Ηπειρωτικών Μελετών (19-10-1965). Από αριστερά: Βούλα Γκορίτσα, Βασίλης Μάργαρης, Λιλή Βερτοδούλου, Γιώργος Ευαγγελίδης, Αγγέλα Ηγουμένου, Γιώργος Ευθυμίου, Ντίνος Γκάνιος, Νίκος Βλέτσας, Κούλα Μάτη, Νίκος Γκέκας. Καθιστός ο Μίλτος Τσίρκας από την παράσταση οι «Φοιτητές» του Ξενόπουλου. (Aπό το λεύκωμα του Απόστολου Βερτόδουλου «Τα Γιάννινα στο χώρο και στο χρόνο»)

σήμερα

«AEGEAN» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-23201

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA

Δευτέρα έως Κυριακή: 8.55’ και 20.15’ Τρίτη (μόνο 20.15’) - Σάββατο (μόνο 8.55’)

Ανατολή: 6.14’ Δύση: 20.48’ Σελήνη 2 ημ.

IΩANNINA-AΘHNA

Δευτέρα έως Κυριακή: 10.25’ και 21.45’ Τρίτη (μόνο 21.45’) - Σάββατο (μόνο 10.25’)

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ • ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ 2 • Ο ΑΝΤ-ΜΑΝ ΚΑΙ Η ΣΦΗΚΑ • ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ 2: ΑΔΗΣ • ΒΑΛΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΕΡΑΤΑ 3: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

14

ΕΤΟΣ: 2018 Μήνας: 7ος Εβδ.: 28

ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

Νικοδήμου Αγιορείτου, Ακύλα Αποστόλου, Ιωσήφ Θεσ/νίκης

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 14-7-1789

– Πέφτει η Βαστίλη, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης. (Εθνική εορτή της Γαλλίας).

14-7-1919

– Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, κατά τον εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκ. Πόλεμο.

14-7-1992

– Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Παλαιοκρασά, από τη «17 Νοέμβρη».

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 14 Ιουλίου 1993 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25 χρόνια πριν

 Καλογιάννης κατά Μητσοτάκη, Παλαιοκρασσά κ.α. Τους τα λέει… χύμα! «Πόντιος Πιλάτος ο πρωθυπουργός και ύποπτη συμπεριφορά στο θέμα της Εκκλησίας». Μετά τον αποκλεισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αυξάνεται ραγδαία η κίνηση στην Ηγουμενίτσα. Να αυξηθεί το προσωπικό στο Τελωνείο. Διαμαρτυρία οικοδόμων Ζαγορίου. «Οι Αλβανοί μας πήραν τις δουλειές». Τους προτιμούν για να μη πληρώνουν ΙΚΑ. Αλβανός στην Ηγουμενίτσα. Τραυμάτισε αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν. Αθλητισμός. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Παρελθόν Σκούτας και Ζώης.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Έρχεται μαζί με τον Γ. Παπαδόπουλο

H Nατάσα Θεοδωρίδου στο υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ

• H Νατάσα Θεοδωρίδου, η σύγχρονη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, µε την καθαρή λαϊκή φωνή της, τις µεγάλες επιτυχίες που έχει ερµηνεύσει και την δωρική της σκηνική παρουσία έρχεται στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ. για µία µοναδική συναυλία την Τρίτη, 17 Ιουλίου. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο «Π.Λ.». Μαζί της θα είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ένας από τους πιο πετυχηµένους ερµηνευτές και δηµιουργούς της γενιάς του, που µε την µελωδική του φωνή και τις επιτυχίες του, πλαισιώνει την Νατάσα Θεοδωρίδου και χαρίζουν στο κοινό τους ένα µοναδικό διασκεδαστικό live party. Ώρα έναρξης 21.30.

* Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο κατάστηµα Public, στο Ticketservices και στο Tickets Ioannina.

Μια μοναδική συναυλία στις 19 Ιουλίου

Χρ. Θηβαίος - Μ. Παπαγεωργίου έρχονται στο Πάρκο Πυρσινέλλα

• Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος συναντά τη Μαρία Παπαγεωργίου, την πιο ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, σε ένα πραγµατικά κοινό πρόγραµµα µε σκηνές από το παρελθόν και το µέλλον της προσωπικής τους διαδροµής, στο Its Kale Festival Ioannina. Η συναυλία θα γίνει την Πέµπτη, 19 Ιουλίου, ώρα 9:30 µ.µ. στο Πάρκο Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο σαλόνι). Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι οι επί χρόνια συνεργάτες τους Μάξιµος ∆ράκος - πιάνο, Σταύρος Ρουµελιώτης - κιθάρες, Καλλίστρατος ∆ρακόπουλος τύµπανα, Ντίνος Μάνος - κοντραµπάσο. • Γενική είσοδος 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης, Κουµπλοµάτης, Χαρτέξ, στο κιόσκι της πλα-

«Πολιτιστικό Καλοκαίρι» από τον Δήμο Ηγουμενίτσας

• Πληθώρα εκδηλώσεων περιλαµβάνει το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» του ∆ήµου Ηγουµενίτσας για την ερχόµενη εβδοµάδα. Πιο αναλυτικά, το πρόγραµµα έχει ως εξής: Mεθαύριο, ∆ευτέρα λαϊκή βραδιά από τοπικά µουσικά σχήµατα, στα Πλατάνια Ηγουµενίτσας ώρα 21:00, µε ελεύθερη είσοδο. Τρίτη, 17 Ιουλίου παρουσίαση οργάνων Φιλαρµονικής και µίνι συναυλία των µαθητών, στα Πλατάνια Ηγουµενίτσας ώρα 21:00, µε ελεύθερη είσοδο. Τετάρτη, 18 Ιουλίου δηµοτική βραδιά-Χορευτικό αντάµωµα προς τιµν του Μάκη Κιάµου, στα Πλατάνια Ηγουµενίτσας ώρα 21:00, µε ελεύθερη είσοδο. Πέµπτη, 19 Ιουλίου βραδιά Ροκ από τοπικά µουσικά σχήµατα. Παράλληλα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορπιώνας διοργανώνει µουσικοχορευτική εκδήλωση, στον προαύλιο χώρο του δηµοτικού σχολείου Σκορπιώνας, ώρα 21:00, µε ελεύθερη είσοδο. Παρασκευή, 20 Ιουλίου συνάντηση Φιλαρµονικών ΣκριπέρουΠνευµατικό Κέντρο Αγ. Σαράντα, στα Πλατάνια Ηγουµενίτσας, ώρα

τείας, στο Public και στο ταµείο του Πνευµατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ώρες 11 π.µ. – 1 µ.µ. και 6 – 9 µ.µ., καθώς και ηλεκτρονικά στο www. ticketservices.gr.

Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες» στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης

Οι συντελεστές

Πρωταγωνιστούν οι Μάκης Παπαδηµητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόµου, Νάντια Κοντογεώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Παπαγεωργίου. Μουσική Νίκος Κυπουργός. Ενδυµατολόγος Άγγελος Μέντης. Σκηνογράφος Μαγδαληνή Αυγερινού. Χορογραφίες Σεσίλ Μικρούτσικου. Μουσική διδασκαλία Αναστάσης Σαρακατσάνος. Μουσικοί επί σκηνής Σοφία Κακουλίδου, Αναστάσης Σαρακατσάνος.

Η συνέντευξη Τύπου

21:00, µε ελεύθερη είσοδο. Σάββατο, 21 Ιουλίου συναυλία Φιλαρµονικής Π.ΑΠ.Π.ΠΟ ∆ήµου Ηγουµενίτσας, στα Πλατάνια ώρα 21:00, µε ελεύθερη είσοδο και η Θεατρική Αναγέννηση παρουσιάζει την παιδική παράσταση Ραπουσέλ στον προαύλιο χώρο της πρώην µαθητικής εστίας, ώρα 21:00. Κυριακή, 22 Ιουλίου συναυλία µε έντεχνο -λαϊκό και παραδοσιακό πρόγραµµα από το Πρότυπο Ωδείο Ηγουµενίτσας, στα Πλατάνια, ώρα 21:00, µε ελεύθερη είσοδο.

Το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών θα γίνει στην Κόνιτσα

• Το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών θα λάβει χώρα σήµερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή, στην Κεντρική Πλατεία της Κόνιτσας. ∆ιοργανωτής είναι ο ∆ήµος Κόνιτσας σε συνδιοργάνωση µε τους Πολιτιστικούς Φορείς της Κόνιτσας, το Λαογραφικό Όµιλο «Ντόπιοι» Μαστοροχωρίων και Κόνιτσας, τον Χορευτικό Όµιλο Κόνιτσας και τον Χορευτικό Σύλλογο «Στα βήµατα της Παράδοσης». Στο Φεστιβάλ συµµετέχουν 15 Πολιτιστικοί και Χορευτικοί Σύλλογοι απ' όλη την Ελλάδα µε τη συνοδεία καταξιωµένων µουσικών από δύο µουσικά σχήµατα την κάθε βραδυά. Ώρα έναρξης 8.30 µ.µ.. Μετά τις χορευτικές παραστάσεις θα ακολουθήσουν γλέντια, το Σάββατο µε Χάλκινα και Κρητική Λύρα και την Κυριακή µε την ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη.

Κι άλλη παράσταση σήμερα

• Μια από τις σηµαντικότερες κωµωδίες του Αριστοφάνη, οι «Θεσµοφοριάζουσες», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και µετάφραση Παντελή Μπουκάλα, παρουσιάζεται στην αρχαία ∆ωδώνη και σήµερα, Σάββατο, ώρα 21.30. Πρόκειται για µία συµπαραγωγή των ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Κρήτης και της Α. Μ. Τέχνη Χώρος, σε συνεργασία µε το Ελληνικό Φεστιβάλ. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου ∆ράµατος που διοργανώνει το ∆ΗΠΕΘΕ. Χορηγός επικοινωνίας της παράστασης είναι ο «Π.Λ.».

Σήμερα και αύριο

Ξεκινάει σήμερα το φεστιβάλ Βοβούσας

• Πολλές οι εκδηλώσεις που λαµβάνουν χώρα αυτές τις ηµέρες στα χωριά του ∆ήµου Ζαγορίου. Από σήµερα και έως το Σάββατο, 21 Ιουλίου η Βοβούσα φιλοξενεί το καθιερωµένο Φεστιβάλ της µε πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων. Σύνθηµά του «πάρτε τα βουνά προσωπικά». Την Τρίτη, 17 Ιουλίου θα γίνει στο ∆εµάτι εκδήλωση για τους τρεις πεσόντες Κρήτες εθελοντές του 1912 µε ηµερήσιο πανηγύρι στην

Ποιες εκδηλώσεις έρχονται

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου (φωτό) η Πρόεδρος του ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου και ο Πρόεδρος του ∆ΗΠΕΘΕ Κρήτης Νάσος Αθανασόπουλος, µίλησαν για τη σηµασία της συνεργασίας των

δυο ∆ηµοτικών Θεάτρων, ενώ για τη σπουδαιότητα των συµπαραγωγών, σε µια δύσκολη εποχή, µίλησε ο σκηνοθέτης του έργου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στην προσέγγιση της κωµωδίας του Αριστοφάνη και στους σπουδαίους συνεργάτες του, ηθοποιούς και συντελεστές. Στο έργο, αλλά και στους ρόλους τους, αναφέρθηκαν µε τη σειρά τους οι ηθοποιοί Μάκης Παπαδηµητρίου, Νάντια Κοντογεώργη και Άνδρη Θεοδότου, ενώ απεύθυναν και κάλεσµα προς το κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση. • Τιµές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 12 ευρώ (µειωµένο). Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα γραφεία του ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα), 08.30 – 14.00, στο Κιόσκι στην Κεντρική Πλατεία (12.00 – 15.00 και 19.00-21.30) και στο: https://www.viva.gr/tickets/theater/greekfestival/thesmoforiazousestou-aristofani/.

Αύριο το πρωί

Οι Κυνηγοί Δελβινακίου καθαρίζουν την Εθνική

• Καθαριότητα στην Εθνική Οδό Καλπακίου – Κακαβιάς θα κάνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος ∆ελβινακίου – Πωγωνίου αύριο, Κυριακή, από ώρα 07:00, έπειτα από αίτηµα της Γενικής του Συνέλευσης για περισσότερες φιλοθηραµατικές δράσεις. Καλεί λοιπόν τα µέλη του και όχι µόνο να συµµετέχουν ενεργά σε αυτή τη προσπάθεια που έχει απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα της πανίδας.

Εκδηλώσεις και πανηγύρια στα χωριά του Πωγωνίου

Αγία Μαρίνα και το βράδυ στην πλατεία του χωριού. Τέλος, την Παρασκευή, 20 Ιουλίου θα γίνει παραδοσιακό πανηγύρι στο Ηλιοχώρι.

• Πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγµατοποιούνται αυτή την περίοδο στα χωριά του ∆ήµου Πωγωνίου. Το πρόγραµµα των επόµενων ηµερών περιλαµβάνει σήµερα, Σάββατο παραδοσιακό βραδινό γλέντι στην Ιεροµνήµη, ενώ ηµερήσιο και βραδυνό πανηγύρι θα γίνει στην Αγία Μαρίνα στις 17 Ιουλίου. Στις 20 του µήνα θα ακολουθήσουν παραδοσιακά πανηγύρια σε Κεφαλόβρυσο, Μαυροβούνι, Τεριάχι και Φαράγγι.

Εκδηλώσεις για παιδιά από τη Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

• Συνεχίζονται την ερχόµενη εβδοµάδα από τη Βιβλιοθήκη Κόνιτσας οι θερινές εκδηλώσεις και δράσεις για παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόµενη Τρίτη, 17 Ιουλίου, ώρες 11.00 – 13.00, θα γίνει βόλτα στην πόλη και καταγραφή συµπεριφορών. Για παιδιά 7 – 12 ετών. Την Πέµπτη, 19 Ιουλίου, ώρες 11.00 – 13.00 θα ακολουθήσει µια έρευνα για τους ανθρώπους της πόλης. Για παιδιά 7 – 12 ετών. Την Παρασκευή, 20 Ιουλίου, ώρες 11.00 – 13.00, θα ακολουθήσει αφιέρωµα στους ήρωες της λογοτεχνίας που παρατηρούν τα πάντα. Για παιδιά 7 – 12 ετών.

Έκθεση εικαστικών στο ισόγειο των ΓΑΚ

XOΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»

• Έκθεση Εικαστικών µε θέµα «Restless Waters» φιλοξενούν τα ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ηπείρου, στα πλαίσια του Art Wave Festival. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουλίου και παραµένει ανοιχτή καθηµερινά από 8.00 π.µ. έως 1.30 µ.µ.

ΑΛΦΑ ΤΕΧΝΙΚΗ - Daikin Master Dealer Κεντρικός Αντιπρόσωπος Ελλάδας Δωδώνης 65-67, Ιωάννινα Τηλ. 26510-44000, 26510-44300


Σελ. 6η

Τις χρηματοδοτεί το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Δυο νέες προσκλήσεις για καινοτόμες επιχειρήσεις

 Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

ύο νέες προσκλήσεις, µε συνολική δηµόσια δαπάνη 6,715 εκ. ευρώ, για την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας και της καινοτοµίας σε επιχειρήσεις της Ηπείρου δόθηκαν στη δηµοσιότητα από την Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. Πρόκειται για την πρόσκληση 60 «Ενίσχυση υφιστάµενων Μ.Μ.Ε. για την ανάπτυξη καινοτόµων προϊόντων και υπηρεσιών» και την πρόσκληση 61 «Υποστηρικτικοί Μηχανισµοί για την προώθηση της καινοτοµίας στην τοπική επιχειρηµατικότητα».

Πρόσκληση «Ενίσχυση υφιστάµενων Μ.Μ.Ε. για την ανάπτυξη καινοτόµων προϊόντων και υπηρεσιών» Η συνολική δηµόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 4.615.000 ευρώ. Η δράση αφορά την ενίσχυση υφιστάµενων ΜΜΕ για αρχικές επενδύσεις ή για νέα οικονοµική δραστηριότητα, καθώς και ενίσχυση λειτουργικών δαπανών, αµοιβών υποστηρικτικών υπηρεσιών και δαπανών προβολής και δικτύωσης, ώστε να υιοθετήσουν νέες ή ουσιωδώς βελτιωµένες µεθόδους παραγωγής και λειτουργίας, καθώς και να αναπτύξουν και εισάγουν στην αγορά νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Η δράση είναι σχεδιασµένη µε βάση την εγκεκριµένη Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης και αφορά αποκλειστικά την υποστήριξη επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητα στους τέσσερις τοµείς προτεραιότητας της Στρατηγικής, δηλαδή την αγροδιατροφή, τη βιοµηχανία της εµπειρίας, τη νεανική επιχειρηµατικότητα και τις ΤΠΕ, καθώς και την υγεία/ευεξία. Η υποβολή προτάσεων για την παρούσα πρόσκλη-

ση ξεκίνησε και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεµβρίου και ώρα 15:00. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να ενηµερωθούν σχετικά µε την πρόσκληση στην ιστοσελίδα της Ε.Υ.∆. http://peproe.gr/10-el/op2020/calls/644-inv-60 ή να υποβάλλουν τα ερωτήµατά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ipiros@mou.gr. Πρόσκληση « Υποστηρικτικοί Μηχανισµοί για την προώθηση της καινοτοµίας στην τοπική επιχειρηµατικότητα» Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της ίδρυσης ή αναβάθµισης της λειτουργίας συνεργατικών σχηµατισµών καινοτοµίας για την προώθηση της καινοτοµίας στην τοπική επιχειρηµατικότητα. Η συνολική ∆ηµόσια ∆απάνη των δράσεων της παρούσας πρόσκλησης, ανέρχεται σε 2.100.000 ευρώ. ∆ικαιούχοι της πρόσκλησης είναι: Νοµικές οντότητες, υφιστάµενες ή υπό σύσταση, επιφορτισµένες µε τη διαχείριση των υποστηρικτικών µηχανισµών. Οι παρεχόµενες υπηρεσίες των συνεργατικών σχηµατισµών καινοτοµίας θα πρέπει να περιλαµβάνουν ενδεικτικά: • Ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών µεταξύ ερευνητικών φορέων - οργανισµών και τοπικών επιχειρήσεων. • Εκπόνηση µελετών σκοπιµότητας για σχέδια ανάπτυξης νέων προϊόντων, υπηρεσιών ή διεργασιών. • Σχεδιασµό, εφαρµογή και αξιολόγηση σχεδίων πειραµατικής ανάπτυξης για νέα προϊόντα, υπηρεσίες ή διεργασίες. • Παροχή συµβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τοµέα της καινοτοµίας. Η υποβολή προτάσεων για την παρούσα πρόσκληση ξεκίνησε και ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεµβρίου και ώρα 15:00. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να ενηµερωθούν σχετικά µε την πρόσκληση στην ιστοσελίδα της Ε.Υ.∆. http://peproe.gr/10-el/op2020/calls/645-prosklisiypostiriktikoi-mixanismoi-gia-tin-proothisi-tis-kainotomias-stin-topiki-epixeirimatikotita ή να υποβάλλουν τα ερωτήµατά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ipiros@mou.gr.

Από 21 έως 24 Νοεμβρίου…

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στην Διεθνή Έκθεση ΤιράνωνΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 31 Ιουλίου

• Στην 25η ∆ιεθνή Έκθεση Τιράνων, η οποία θα πραγµατοποιηθεί από τις 21 έως 24 Νοεµβρίου, θα συµµετάσχει το Επιµελητήριο Ιωαννίνων. Η έκθεση διοργανώνεται στο Μέγαρο Συνεδρίων στα Τίρανα από τον Όµιλο Klik Ekspo Group, και φέτος θα έχει το Λογότυπο του UFI- Παγκόσµιος Οργανισµός Βιοµηχανίας των Εκθέσεων, µε έδρα το Παρίσι. Πάνω από 350 εκθέτες από διάφορα µέρη θα πάρουν µέρος σε αυτή την Έκθεση. Το Επιµελητήριο πέραν της παρουσίας του θα διαθέσει

χώρο περιπτέρου δωρεάν στις Επιχειρήσεις-Μέλη του που θα συµµετάσχουν. Χώρο ειδικά διαµορφωµένο για κάθε Επιχείρηση-Μέλος. Το κόστος του περιπτέρου θα καλύψει το Επιµελητήριο Ιωαννίνων, για τα Μέλη του που θα δηλώσουν τη συµµετοχή τους µέχρι τις 31 Ιουλίου. * ∆ηλώσεις συµµετοχής – πληροφορίες: κα Άννα Ζέρβα. Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό στις 21 έως 24 Νοεµβρίου και από τις 10 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.

Νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ έως 30 Ιουλίου

Έρχονται αλλαγές στον «οικογενειακό γιατρό»

 Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι πέραν του υποχρεωτικού 4ωρου

• Την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε τροποποίηση της σύµβασης του ΕΟΠΥΥ µε τους γενικούς γιατρούς, τους παθολόγους και τους παιδιάτρους ανακοίνωσε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε µε την Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) παρουσία του αναπλ. Γενικού Γραµµατέα για την ΠΦΥ, Σταµάτη Βαρδαρού και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Τάκη Γεωργακόπουλου.

Μέχρι τις 10 Αυγούστου το πρόγραμμα για σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών

• Μέχρι τις 10 Αυγούστου θα µπορούν να κατατίθενται οι φάκελοι για ένταξη στο Μέτρο 9 «Σύσταση Οµάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 -2020, µετά από απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων. Αίτηση για ένταση στο µέτρο µπορούν να υποβάλλουν οι νέες οµάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί επίσηµα σύµφωνα µε την υπ' αριθ. 397/18235/2017 ΥΑ (Β΄ 601), όπως ισχύει, µετά τη δηµοσίευση του ν.4384/2016 και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜµΕ) όπως αυτές ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής (2003/361/ΕΚ) (Παράρτηµα Ι) µε σκοπό σύµφωνο µε την παρ. 1 του άρθρου 27 του Καν. 1305/2013. Ο συνολικός προϋπολογισµός του Μέτρου ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, µε κάθε νέο συλλογικό σχήµα να λαµβάνει χρηµατοδότηση µέχρι και τις 100.000 ευρώ ετησίως. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, οι δυνητικοί δικαιούχοι πέραν της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών υποχρεούνται να υποβάλουν επιχειρηµατικό σχέδιο διάρκειας 5 ετών, το οποίο θα περιλαµβάνει σαφείς και µετρήσιµους στόχους µε περιγραφή των ενεργειών για την επίτευξή τους. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www. ependyseis.gr/mis

Πλήγμα για την Ήπειρο αν ο Ε65 «βγει» στο Κηπουρειό Γρεβενών

σχετικό σχόλιο της στήλης «∆ιαδόσεις». Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο άξονας παραµένει ακόµα «τυφλός».

 από 1η σελ.

Η επιστολή

Ο κ. Καλογιάννης στην επιστολή του αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για την υπόθεση κατασκευής του Ε65, αυτοκινητόδροµου ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και για την Ήπειρο: «Στο προχθεσινό φύλλο (11/7) του «Πρωινού Λόγου», στη στήλη «∆ιαδόσεις», δηµοσιεύεται σχόλιο του συνεργάτη σας Κ.Α. µε τίτλο «Καλά νέα για τον Ε65!» που αναφέρεται σε προχθεσινές δηλώσεις του αν. Υπουργού Οικονοµίας στα Τρίκαλα, σύµφωνα µε τις οποίες: «στο νότιο τµήµα του Ε65 (Λαµία – Ξυνιάδα) όπου να ’ναι εγκαθίσταται εργολάβος και αµέσως µετά θα δροµολογηθούν οι διαδικασίες για το βόρειο τµήµα του άξονα». Αναρωτιέται κανείς, σε ποιες διαδικασίες αναφέρεται ο Υπουργός. Η τροποποιηµένη σύµβαση παραχώρησης του Ε65, που κυρώθηκε από τη Βουλή το 2013, προβλέπει ολοκλήρωση του αυτοκινητόδροµου εντός τριετίας. Πέρυσι το φθινόπωρο, στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Θεσσαλίας, ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την έναρξη των εργασιών στο νότιο και βόρειο τµήµα του Ε65 εντός του 2017! Όµως διανύουµε τον Ιούλιο 2018, κανένα έργο δεν έχει καν ξεκινήσει, αλλά ανακοινώνονται, κατά καιρούς, αόριστες εξαγγελίες για αυτόν τον πολύ σηµαντικό οδικό άξονα. Οι κυβερνώντες µας κοροϊδεύουν ασύστολα. Επιχειρούν, µε χονδροειδή ψέµατα και ασαφή χρονοδιαγράµµατα, να κρύψουν την ανεπάρκειά τους. Μάταια όµως Κλείνει το σχόλιό του ο συνεργάτης σας αναφέροντας: «ο Ε65 θα «κουµπώσει» λίγο πιο ψηλά µε την Εγνατία απ’ ότι θα θέλαµε ως περιοχή, δηλαδή στο Κηπουρειό Γρεβενών, αλλά τι να κάνουµε». Κύριε ∆ιευθυντά, δεν θα «κουµπώσει» απλώς λίγο πιο ψηλά µε την Εγνατία ο Ε65. Τριάντα ολό-

Σε ό,τι αφορά τη νέα σύµβαση του ΕΟΠΥΥ µε τους ιδιώτες γιατρούς, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε αναπροσαρµογές µε στόχο το

κληρα χιλιόµετρα µεγαλύτερη απόσταση θα είναι υποχρεωµένοι να διανύουν, µε την λύση του Υπ. Υποδοµών, όσοι θα χρησιµοποιούν τον Ε65 όταν ολοκληρωθεί, από την επόµενη Κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Θα καταβάλουν δε, επιπλέον, δύο ευρώ για τα πρόσθετα διόδια. ∆εν οφείλει επιτέλους το Υπουργείο να εξηγήσει, µε συγκεκριµένα στοιχεία (τεχνικά, οικονοµικά, επιπτώσεων στο περιβάλλον), τους λόγους για τους οποίους προκρίνει το Κηπουρειό Γρεβενών αντί της Παναγιάς Τρικάλων; Σε ό,τι µας αφορά ως Ηπειρώτες, δεν πρέπει να δεχτούµε µοιρολατρικά ό,τι προτείνει αυτή η ανίκανη Κυβέρνηση. Πόσω µάλλον όταν έχουµε καταθέσει απολύτως τεκµηριωµένες προτάσεις. Χρέος µας είναι η προστασία του ∆ηµοσίου Συµφέροντος, όχι άλλων».

σύστηµα να είναι πιο λειτουργικό και πιο «ελκυστικό» για τους ελευθεροεπαγγελµατίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συµβάσεις µέχρι τις 30 Ιουλίου προκειµένου να συµβληθούν µε τον Οργανισµό. Πιο συγκεκριµένα αποφασίστηκε: • Αµοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόµενου 4ωρου ηµερησίως. • Άρση του περιορισµού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις µέρες του 5µερου µε την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδοµαδιαίως. • Στις συµβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν συµπεριλαµβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις • Οι επισκέψεις που θα πραγµατοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ηµερησίως.

ΕΛΓΑ: Παράταση έως 31 Αυγούστου για τις ασφαλιστικές εισφορές 2017

• Παράταση έως τις 31 Αυγούστου για την εµπρόθεσµη καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2017 αποφάσισε το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Οργανισµού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Όπως τονίζει ο ΕΛΓΑ, όσοι δεν έχουν καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά τους για το 2017 θα πρέπει να το πράξουν µέχρι το τέλος Αυγούστου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα µπορέσουν να αποζηµιωθούν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ: ΖΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Αριθμ. Πρωτ.: 8830

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ∆ήµος Ζίτσας Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση µε τίτλο «Προµήθεια Γραφικής Ύλης και Λοιπά Υλικά Γραφείου - Εντύπων και Υλικών Μηχανογράφησης και Πολλαπλών Εκτυπώσεων», µε προϋπολογισµό 41.000,00 € (συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α. 24%), που ήταν προγραµµατισµένη για τις 09.07.2018 και αναβλήθηκε, λόγω έλλειψης απαρτίας της επιτροπής του διαγωνισµού, µε απουσία 1 τακτικού και 3 αναπληρωµατικών µελών (λόγω σοβαρών οικογενειακών και προσωπικών προβληµάτων), θα διεξαχθεί στις 20.07.2018, ηµέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 π.µ., στο ∆ηµοτικό Κατάστηµα του ∆ήµου Ζίτσας Ιωαννίνων, µε τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Υπενθυµίζουµε ότι τα τεύχη δηµοπράτησης, καθώς και τις διευκρινήσεις που τα συνοδεύουν, θα τα βρείτε αναρτηµένα στην ιστοσελίδα του ∆ήµου (www.zitsa.gr). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2653360051, 2653360007 (Ζώης Γαλατάς, Αικατερίνη Καραµούτσιου), Fax επικοινωνίας: 2651062794. Σχετ.: 1) 7812/22.06.2018 ∆ιακήρυξη του ∆ήµου Ζίτσας. 2) 225/11.07.2018 Απόφαση Ο.Ε. του ∆ήµου Ζίτσας.

Ο ∆ήµαρχος Μιχαήλ Πλιάκος

Ελεούσα 13-7-2018

KATAΣTHMA: Xρ. Kατσάρη 29

EPΓ. XPΩMATΩN: ΣΩKPATH Σ. MΠANTIA EΔPA: BAΣIΛIKH IΩANNINΩN THΛ.: (26510) 34309 - 52097 - FAX: 52540


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

9. ∆ολόν: Εξάρχου Β. Παναγ. (ιδρυτου ΗΦΣΚ υπήρξε η τικό µέλος), Τσίµος Παναγιώτης (ιδιάδοση της δηµοτιδρυτικό µέλος), Τσίµος ∆. Χρήστος (ικής εκπαίδευσης στην Ήπειρο και δρυτικό µέλος), Γεωργίου Π. Κώνµέσω αυτής η ηθική και διανοητική στας, ∆ηµοτσάτος Νικόλαος, Εξάρδιάπλαση και µόρφωση της νέας γεχου ∆. Παναγιώτης, Ζάγκος Ιωάννης, νιάς (άρθρο 1). Ζέρβας Κωνσταντίνος, Θάνος Β.Κ., Στον κατάλογο των ιδρυτικών Θάνος Ν.Κ., Καρακώστας Ιωάννης, µελών του ΗΦΣΚ, που ουδέποτε Καρακώστας Ματθαίος, Κίτσιος Γεδιεκδίκησαν θέση στο ∆.Σ., διακρίνει ώργιος, Κολοκοτρώνης Κώστας, κανείς εξέχουσες µορφές Ηπειρωτών (Η συμβολή τους στην ίδρυσή του) Κουτσός Παναγιώτης, Κώνστα Χρήόπως οι: Ιωάννης Γ. Γεννάδιος (γιος του Γεωργίου Γενναδίου, διπλωµά Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡ. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ, Φιλόλογος – Ερευνητής στος και αδελφοί, Λαζούνας Α.Αθ., Μάϊκας Ιωάννης, Μανιώτης Ιωάννης, της µε καταγωγή της οικογένειας από Μάρκου Παναγιώτης, Μιτσκάρης τα ∆ολιανά), Κων. Καραθεοδωρής (µέγιστος µαθηµατικός και φίλος του Άλµπερτ Αϊνστάιν µε καταγωγή της οι- Σταύρος, Μούστος Μαργαρίτης, Μπάκουλας Χρήστος (δωρητής), Μπούκουκογένειας από το Αργυρόκαστρο), Βασ. Κουρεµένος (αρχιτέκτων, ζωγράφος, ρης Σπύρος, Οικονόµου Ι. Κωνστ., Οικονόµου Ι. Χρήστος, Παναγιώτη Ιωάνγλύπτης και ακαδηµαϊκός από τους Βουλιαράτες ∆ερόπολης Αργυροκά- νης, Ράφτης Ι. Βασίλειος, Στόλης ∆. Ιωάννης. 10. ∆ρυµάδες: Μητροπολίτης ∆έρκων Νεόφυτος (ιδρυτικό µέλος, α’ στρου), Γ. Νούλης (σπουδαίος ιατρός από την Πογδόριανη / Παρακάλαµος), Κων. Σούρλας και ∆ηµ. Κίγκος (βουλευτές του Βιλαετίου των Ιωαννίνων στην Πρόεδρος, δωρητής και επίτιµος πρόεδρος), Βασιλείου Χαρίσης, Θέµης Κ. Αθανάσιος, Κίρκου Ιωάννης, Λιάφου Κωνσταντ., Νάτζη Χ. Κωνστ., Τσίµος πρώτη οθωµανική βουλή) κ.α. Στα επίτιµα µέλη του ΗΦΣΚ ξεχωρίζουν οι προσωπικότητες του Κων. Βασίλειος, Χάστα Αθαν. 11. Ζάβροχον: Μετσιλόνης Γεώργιος, Μπότσιου Α. ∆ηµήτριος, ΠλιάτσιΑσωπίου (καθηγητής και για τρεις θητείες πρύτανης του πανεπιστηµίου Αθηνών, µέγας φιλόλογος από το Γραµµένο Ιωαννίνων) και του Βορειοηπειρωτι- κα Αθανάσιος, Συνου ∆. Βασίλειος. 12. Ζαραβίνα: Κωνσταντίνου Νικόλαος, Ντούπης Νικόλαος, Σταµατίου κής καταγωγής πρ. Οικουµενικού Πατριάρχη Γρηγορίου ΣΤ’ (1836-1840 και 1867-1871), απόφοιτου της σχολής στη Μονή ∆ρυάνου ∆ερόπολης Αργυρο- Παναγιώτης. 13. Καστάνιανη: Λάµπρος Γ. Ι. (ιδρυτικό µέλος), Οικονοµίδης Π. (ιδρυκάστρου. Στον πίνακα, τέλος, των µεγάλων ευεργετών του συλλόγου συµπεριλήφθηκαν από την πρώτη στιγµή οι Ηπειρώτες Χρηστάκης Ζωγράφος τικό µέλος), Βασιλείου Π.Στ., Ζαραλίκος Αθ., Κατζιλάρης Χρ., Κωνσταντίνου (πρώτος Επίτιµος Πρόεδρος από το Κεστοράτι Λούντζης Αργυροκάστρου) Χρ., Λάµπρου Αθανάσιος, Μήνης Γεώργιος, Μπίλης ∆ηµήτριος, Μπότσιου Κωνσταντίνος, Μπούρας Κ. Θεόδ., Οικονόµος παπα∆ηµήτριος, Παναγιώτου και Κων. Ζάππας (Κάτω Λάµποβο Ρίζας Αργυροκάστρου). Αναγνώστης, Παπαγιάννη Ιωάν., Σεϊµένης Β., Τσουλάρης Γεώργιος, Τσούτσης Αθανάσιος. 14. Κεράσοβον: ∆ηµητρίου Αναστάσιος (ιδρυτικό µέλος και δωρητής), Βασιλείου Γεώργιος, Κωνσταντίνου ∆ήµος, Κωνσταντίνου Χρήστος, Λιάγκος Σταύρος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Τσασίλας Στ. ∆ηµήτριος. 15. Λάβδανη: ∆ηµητρίου Στ. (ιδρυτικό µέλος), Βασιλείου Νικόλαος, ∆ηµητρίου Γεώργιος, ∆ηµητρίου Ιωάννης, Κωνσταντίνου Ευάγγελος, Χρήστου Σταυρ. 16. Λαχανόκαστρο (Ωραιόκαστρο): Ζάννης Χρ. Ματθαίος, Ζωγράφος Στέφος, Ρούκας Αλέξιος. 17. Μαυρόγερος: Ψάλτης Αδαµ. Νικόλαος. 18. Μέβδεζα (Παλαιόπυργος): Βασιλειάδης Γεώργιος (ιδρυτικό µέλος), Στην συνεδρίαση, τέλος, των ιδρυτικών µελών (24 Ιουνίου 1872), κατά την οποία επικυρώθηκε ο Κανονισµός λειτουργίας και εκλέχθηκε το ∆.Σ., στο Βασιλειάδης Ματθαίος, Βασιλειάδης Χρήστος, Γκόγκολου Σ. Παναγ., Ζήσου αξίωµα του προέδρου και στη µία από τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων α- Νικόλαος, Ζήσου Πολυχρόνης, Κωνσταντίνου ∆ηµήτριος, Κωνσταντίνου Νιναδείχθηκαν οι Πωγωνήσιος µητροπολίτης ∆έρκων Νεόφυτος και Ηροκλής κόλαος. 19. Μί(ε)γγουλη (Περιστέρι): Σπυρίδων ή Σπυρίδωνος Βασίλειος (ιδρυΒασιάδης, αντιστοίχως. Οι εκ Πωγωνίου ορµώµενοι µητροπολίτης ∆έρκων Νεόφυτος (∆ρυµάδες), Ηροκλής Βασιάδης (∆ελβινάκι), Αναστάσιος ∆ηµητρί- τικό µέλος), Γεωργίου Πέτρος, Γεωργίου Σάββας, Καραβέλης ∆ηµήτριος, Μάου (Κεράσοβο) και Μπάκουλας Χρήστος (∆ολό), σύµφωνα µε τα προβλεπό- ντζου Αναγνώστης, Μηλιώνης Β. Γεώργιος, Νάνου Κέντρος, Νίκης Ι. Ιωάνµενα στο άρθρο 9 του Κανονισµού, ανακηρύχθηκαν δωρητές του ΗΦΣΚ. Ο νης, Ντάφλος Π., Σέµπενος Ι. ∆ηµήτριος, Σπυρίδων Βασίλειος, Τάφιλλος Μήµητροπολίτης ∆έρκων Νεόφυτος ονοµάσθηκε Επίτιµος Πρόεδρος του τζη, Φωτίου Γεώργιος. 20. Πολίτζανη (Πολίτσανη): Αθανασίου Νικόλαος, Αθανασίου ΝικόλαΗΦΣΚ, παµψηφεί, κατά τις εργασίες της πρώτης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης (20 Μαΐου 1873) µετά την οικειοθελή παραίτησή του από τη θέση του Προέ- ος, Αλεξίου Νικόλαος, Β. Κωνσταντίνος, Γιάντζης Αναστάσιος, Κυριακού ∆ηµήτριος, Κωνσταντίνος Αρχιµανδρίτης, Οικονοµίδης ∆ηµ., Σάββα Χρήστος. δρου. 21. Ποντικάτες: Γκίκας ∆. (ιδρυτικό µέλος), ∆ηµητρίου Χριστόδουλος, Με βάση τα έως τώρα γνωστά στοιχεία σε σύνολο 114 ιδρυτικών µελών οι 30 από αυτούς κατάγονταν από τα παρακάτω 18 χωριά του Πωγωνίου της Μήσσιος Π. Κωνσταντίνος, Παπαχρήστου Αναστ., Ράπτης Αθ. Ιωάννης, Ζέρµος Χαρίσης, Χαρίσης Ιωάννης, Χρήστο Σπύρος. ενιαίας, τότε, Ηπείρου: 22. Ροµπάτες (Μερόπη): Ζωΐδης ∆. (ιδρυτικό µέλος), Βέτσης Γεώργιος, 1. Αλιζότ Τσιφλίκ (Γεροπλάτανος): Τσιότσιος Χρ. Βρανιάδης Α. Σπυρίδων, ∆ηµητριάδης Κωνσταντίνος, ∆ιαµαντίδης Κωνστα2. Βήσσανη: Γεωργάκης Ν., Ιλαρίδης ∆.Α. 3. Βοµπλόν (Σταυροδρόµι): Νικολάου Φώτιος (ενδεχοµένως να κατάγε- ντίνος, Ζήσης Γεώργιος, Κωστούλας ∆ηµήτριος, Νασέτα Ιωαν. Γεώργιος, Ροµπατινός ∆. Σπύρος, Σιάκα Κ. ∆ηµήτριος, Τζιάτου Β. Παναγιώτης. ται από την Τσιάτιστα). 23. Ρουψιά: Ζώνιας Απ. (ιδρυτικό µέλος), Ζώνιος Α. Βασίλειος. 4. ∆ελβινακίου: Βασιάδης Ηροκλής, Βασιλειάδης Γ., ∆ουρδούφης Ν., Κι24. Σταυροσκιάδιον: Αλέξης Γ. Ιωάννης, Βασιλείου Αθανάσιος, Γεωργίτσούλης Χρ., Κούλ(ι)ας Ι., Κωνσταντινίδης Μ. 5. ∆ολόν: Εξάρχου Β.Π. (ενδεχοµένως να κατάγεται από Ρουµπάτες / ου Πέτρος, Γκόνος Παναγιώτης, Γκόνου Θωµάς, Νικολάου Παντελής, Σιλιχτάρης Αθανάσιος, Στρατόπουλος Γ. Αναγνώστης, Χαραλαµπίζας Ζ. ΧρήΜερόπη), Τσίµος Π., Τσίµος ∆.Χ. στος, Χαραλαµπίζας Ιωάννης. 6. ∆ρυµάδες: Μητροπολίτης ∆έρκων Νεόφυτος. 25. Σχωριάδες: Γιαννόπουλος Χ. Χαράλ. (ιδρυτικό µέλος), Χρήστος Κα7. Καστάνιανη: Λάµπρος Γ.Ι., Οικονοµίδης Π. λυβίτης – ιερεύς (ιδρυτικό µέλος), Αποστόλου Ν. Κωνσταντίνος, Καλυβό8. Κεράσοβον: ∆ηµητρίου Α. (ενδεχοµένως να κατάγεται από Τεριάχι). πουλος Α. ∆ηµ., Καραγιάννης Ιωάννης, Κασόλη Ι. Γεώργιος, Κούσης Γεώρ9. Λάβδανη: ∆ηµητρίου Στ. γιος, Κωνσταντίνου Αθανα., Λίτου Ιωάννης, Χατζόπουλος Ν. Κων., Χατζό10. Μέβδεζα (Παλαιόπυργος): Βασιλειάδης Γ. πουλος Χρ. 11. Μί(ε)γγουλη (Περιστέρι): Σπυρίδων ή Σπυρίδωνος Β. 26. Σωπίκιον (Σωπική): ∆ηµητρίου Π. Ευθ., Οικονοµίδης Αθαν., Οικο12. Ποντικάτες: Γκίκας ∆. νοµίδης Χρ. Μ. 13. Ραβένια, Άνω και Κάτω: Κοζιανόπουλος Γ. 27. Τεριάχιον: Γαλίτσης Χρ. (ιδρυτικό µέλος), Κόκκινος Παναγιώτης (ι14. Ροµπάτες (Μερόπη): Ζωΐδης ∆. δρυτικό µέλος), Γαλίτσης ∆ηµήτριος, Γαλίτσης Σ. Βασίλειος, Γιώτης Β. 15. Ρουψιά: Ζώνιας Απ. Αργύρ., Γκαλίτσας ∆ηµ., ∆ηµητρίου Αθανάσιος, Κατζής ∆ηµήτριος, Κουλού16. Σχωριάδες: Γιαννόπουλος Χ. Χαραλ., Καλυβίτης Χρήστος – ιερεύς. ρης Ματθ., Λιόλη Γεώργιος, Λιόλη Ιωάννης, Λίτου Χρήστος, Σταύρου Παπ. 17. Τεριάχι: Γαλίτσης Χρ., Κόκκινος Π. Γεώργιος, Τρίτος Γ. Κωνσταντίνος. 18. Τσαραπλανά (Βασιλικό): Μεντσικώφ Β., Παπαδόπουλος ∆.Κ. 28. Τσαραπλανά (Βασιλικό): Μεντσικώφ Βασίλειος (ιδρυτικό µέλος), Επιπλέον, οι Μέρτζιαρης ∆. (∆ελβινάκι) και Ψεύδης Β. Μιχαήλ (Βήσσανη) ενώ µε απόφαση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης (12-11-1872) ανακη- Παπαδόπουλος ∆. Κ. (ιδρυτικό µέλος), Αναστασίου Βασίλειος, Βαγγέλης ρύχθηκαν ιδρυτικά µέλη του ΗΦΣΚ, εντούτοις δεν µνηµονεύονται –µε αυτή (Λάµπρου) Σταύρος, Βασιλείου Απόστολος, Ζάρου Ν. Χρήστος, Κούγια Χρ. την ιδιότητα- στους αντίστοιχους καταλόγους, οι οποίοι δηµοσιεύτηκαν στις Γιάννης, Λιάγκουρας Παναγιώτης, Τσιµπόπουλος Ν. Κ. 29. Τσιάτιστα: Νικολάου Χριστόδουλος. δύο πρώτες επετηρίδες του ΗΦΣΚ, άγνωστο για ποιο λόγο. 30. Φραστανά (Κάτω Μερόπη): Αθανασίου Βασίλειος, Γκριτσανάς ∆ηΤα τακτικά µέλη του ΗΦΣΚ κατανέµονται ως εξής σε 31 χωριά του Πωµήτριος, Κωνσταντίνου Γεώργιος, Λιόλιος Κώτζη Α., Μήτσος Α. Χρήστος. γωνίου της ενιαίας, τότε, Ηπείρου, σύνολο 312 φυσικά πρόσωπα: 31. Χλωµόν: Αθανασίου ∆ηµήτριος, Βασιλείου Γεώργιος, Βαζούκας Ιω1. Αλιζότ Τσιφλίκ (Γεροπλάτανος): Τσιότσιος Χρ. (ιδρυτικό µέλος), Γκόνγκολης Χρήστος, ∆ασοκίδης Βασίλειος, Ρενόπουλος Π. ∆ηµήτριος, Ρεσ- άννης, ∆ηµητριάδης Αθανάσιος, Ζαφείρης Χαρ. Αθανάσιος, Ζαφείρης Νικόλαος, Ζαφειρόπουλος Ευθ., Ζαφειρόπουλος Σπύρος, Ζώτος Παναγιώτης, σόπουλος Π. Αναστάσιος, Ταλιούρας Α. Μιχαήλ, Τσιότζος ∆ηµήτριος. Καδίνας Παναγιώτης, Κοτζίλας Στ. Αθανάσιος, Λάµπρος Χ. ∆., Μάντζης Γε2. Αργυροχώριον: Αναστασίου Χαράλαµπος. 3. Αρίνιστα (Κτίσµατα): Ιωάννου Γεωργάκης, Νικολάου Σπύρος, Χατζή ώργιος, Μάντζης Ιωάννης, Μπεζάνης Κυρίτσης ∆ηµήτριος, Μπελιά Χρ. Σταύρος, Μπιζούκας Παναγιώτης, Μπόλου Κ. Αθανάσιος, Μπόλου Χαραλ. ΑθαΧαράλαµπος. 4. Βήσσανη: Γεωργάκης Ν. (ιδρυτικό µέλος), Ιλαρίδης ∆.Α. (ιδρυτικό µέ- νάσιος, Νικολαΐδης Γεώργιος, Πάντου Π. Αθανάσιος, Πάντος Παναγιώτης, λος), Βασιάδης Γεώργιος, Βασιάδης Ευθύµιος, Ζωτόπουλος Κωνσταντίνος, Παπά Ιωάννου Κωνσταντίνος, Ρέµουλας Π. Νικόλαος, Ρέσπος Αθανάσιος, Καλαµίδας Ν., Καλτσονίδης Χρ. Αθ., Κόντη Γεώργ., Παπίνγγος Παναγιώτης, Ρέτζιος Γεώργιος, Ρέτζιος Ζήσος, Ρέτζιος Νικόλαος, Ρέτσου ∆ηµήτριος, ΣούΤέρβας Θωµάς, Τσακαλίδης Κωνστ., Φίλου Χρήστος, Ψεύδης Β. Μιχαήλ (ι- µπαλης Χ. Βασίλειος, Σούµπαλης Χ. Ζήκος, Σούµπαλης Παναγιώτης, Στράτος Μιχαήλ, Τάγαρης Παναγιώτης, Τσαφέρης Βασίλειος. δρυτικό µέλος;). 5. Βοµπλόν (Σταυροδρόµι): Νικολάου Φώτιος (ιδρυτικό µέλος), ΒασιΣτο σηµερινό ∆ήµο Πωγωνίου ανήκουν και οι τοπικές κοινότητες ∆ολιαλείου Απόστολος, Βασιλείου Ζήσου Αναστάσιος, Βασίδη Αθ. Φώτιος, Γεωργίου Κωνσταντίνος, Ζήσου Γεώργιος, Παναγιώτου Νικόλαος, Παππά Αναγ. νών, Σιταριάς, Ραβενίων (Άνω και Κάτω) και Παρακαλάµου. Τα τακτικά µέλη του ΗΦΣΚ από αυτά τα χωριά κατανέµονται ως εξής: Χαραλ. 1. ∆ολιανά: Ιωάννης Γ. Γεννάδιος. 6. Βοστίνα (Πωγωνιανή): Βαγγέλη Χατζής, Γεωργίου Παναγιώτης, ∆ή2. Μόσαρ (Σιταριά): Οικονόµου Κωνστ. µος Π. Χρ., ∆ούκας Παναγιώτης, Ζαφείρης Παναγιώτης, Ιµέρ Μπράχου, Κα3. Ραβένια (Άνω και Κάτω): Κοζιανόπουλος Γ. (ιδρυτικό µέλος), ∆ήµου τσαβέλης Σταύρος, Κυρούσης Ευθύµιος, Μανιώτης Αναστάσιος, Μανιώτης Γεώργιος, Μανιώτης Γ.∆., Παππάς Θ. Σταύρος, Παρασχόπουλος Χ. Νικόλα- Κ. Γεώργιος. 4. Πογδόριανη (Παρακάλαµος): Γραφίδης Ιωάννης, Γεώργ. Νούλης, ος, Σίτου Αθανάσιος, Τόµος Κ. Αθανάσιος, Τόµου Ζωή, Χρήστου Παναγιώτης. 7. ∆ελβινάκιον: Βασιάδης Ηροκλής (ιδρυτικό µέλος και δωρητής), Βασι- Χρήστος Νούλης, Ηγούµενος Σωσίνου Φιλόθεος. Το αυτό ισχύει και για την τοπική κοινότητα Αγίας Μαρίνας, η οποία λειάδης Γ. (ιδρυτικό µέλος), ∆ουρδούφης Νικόλαος (ιδρυτικό µέλος), Κιτσούλης Χρ. (ιδρυτικό µέλος), Κούλ(ι)ας Ι. (ιδρυτικό µέλος), Κωνσταντινίδης Μ. (ι- προέρχεται από το µητρικό χωριό Κοσοβίτσα, που σήµερα ανήκει στην Άνω δρυτικό µέλος), Αλεξίου Π. Ευστράτιος, Βασιάδης Ευστράτιος, Γκιόχας Θω- ∆ερόπολη Αργυροκάστρου. Τα τακτικά µέλη, που προέρχονται από αυτό το µάς, Γκόβελας Κωνστ., Γκόρας ∆ηµήτριος, ∆όστης Ιωάννης, Ιακωβίδης Αδα- χωριό, είναι τα παρακάτω: Αντωνίου Λάµπρου Σπύρος, Γεωργίου ∆ηµήµάντιος, Ιακώβου Ιωάννης, Ιωάννου Απόστολος, Κούµαρης Νικ., Καρατσά- τριος, Ευαγγέλου Πέτρος, Ζαχάρης Ευδ. Βασίλειος, Ζαχαριάδης Φ. Ευαγγέτσου Ι. Μιχαήλ, Κιτσούλης Χρήστος, Κύρου Ε. Κυριάκος, Λάµπρου Γ. Ιωάν- λης, Ντάκας Αθ. Σπυρίδων, Ντούµη Βασ., Ντούµης Γ. Ζήσος, Ντούµης Χ. νης, Μάνγκα Ν. Πέτρος, Μάνγκα Χρ. Κωνσταντίνος, Μανωλάκης Ν.Ι., Μερ- Σταύρος, Πάντος Γ. Σταύρος, Πάντος ∆. Στέφανος, Φιλίππου ∆ηµήτριος. Στα µελη του ΗΦΣΚ θα πρέπει να συµπεριληφθούν, επίσης, οι τότε κοιτσιάρης Χρ. ∆ηµήτριος (ιδρυτικό µέλος;), Μερτσιάρης Κώνστας, Μούτζου Παναγιώτης, Μούτσιος Αθανάσιος, Μπασαγεώργος Π. Νικόλαος, Μπάσιος Ιω- νότητες ∆ελβινακίου, ∆ρυµάδων, Ζαραβίνας (σήµ. Λίµνη), Ποντικάτων και άννης, Μπίµπας ∆ηµήτριος, Μπουσιάκης Σταύρος, Μπέσιουρας Μπασια Ξηρόβαλτου Πωγωνίου, οι οποίες ακολούθησαν διαδικασία ξεχωριστή σε Κώστας, Μωραϊτόπουλος Μιλτιάδης, Ντόβας ∆. Νικόλαος, Νύγιος Νικόλαος, σχέση µε τα φυσικά πρόσωπα. Τέλος, τα εκ Πωγωνίου καταγόµενα τακτικά Σούλας Λ. Βασίλειος, Τζαγούλη ∆ηµήτριος, Τόκο ∆ηµήτριος, Τσικόνας Γε- µέλη του ΗΦΣΚ διέµειναν σε εβδοµήντα, περίπου, συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και σε περιοχές εκτός αυτής όπως η Νικοµήδεια, η Ραιδεστός, η ώργιος, Τσικόνας Νικόλαος, Τσίµος Σταύρος, Ψωµάς Παναγιώτης. Χρυσούπολη, η Χαλκηδόνα, η Πρίγκηπος, η Χάλκη και αλλού. 8. ∆ηµόκορη: Λόντου Π. Ιωάννης. από 1η σελ.

Σελ. 7η

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

Α ΝΑΔΡΟΜΕΣ

Οι απόδημοι Πωγωνήσιοι και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Κων/πολης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι Τσεριτσανιώτες ζητάμε πίσω το γνήσιο όνομά μας!

 Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΚΑΛΗ

 Ικανοποίηση επικρατεί στους Τσεριτσανιώτες για την απόφαση του ∆ήµου ∆ωδώνης να θέσει ξανά στο Συµβούλιο τοπωνυµίων του ΥΠΕΣ το θέµα της επαναφοράς του µόνου αποδεκτού ονόµατος «Τσερίτσανα» για το χωριό τους και την κατάργηση του παρατσουκλιού Πλατάνια µε το οποίο εµφανίζεται µόνο στα χαρτιά σήµερα. Αν και αυτή η ενέργεια απέχει πολύ από την τελική απόφαση, που θα παρθεί στο ΥΠΕΣ, εν τούτοις είναι θετικό -αλλ' όχι αρκετό- βήµα µέχρι την ικανοποίηση του αιτήµατος. Παράλληλα µε αυτή την απόφαση, θα θέλαµε ο ∆ήµος µας να αποφασίσει να χρησιµοποιεί του λοιπού πρώτα το όνοµα Τσερίτσανα και σε παρένθεση το Πλατάνια. Εκ προοιµίου, ευχαριστούµε όσους συµβάλλουν στην ικανοποίηση του αιτήµατος µε την διαπαραταξιακώς οµόφωνη απόφαση του ∆.Σ. ∆ωδώνης και του ∆ηµάρχου Χρήστου Ντακαλέτση, που ενισχύεται και από τη βαρύτητα της συµµετοχής του Ελλογιµότατου Πρύτανη του Πανεπιστηµίου µας κ. Καψάλη στην προσπάθεια που άρχισε. Αυτή η διαπαραταξιακώς οµόφωνη απόφαση του ∆.Σ. µας δίνει το δικαίωµα να απευθυνθούµε προς ΟΛΟΥΣ τους Βουλευτές του Νοµού µας και πολύ περισσότερο στους συµπολιτευόµενους απ' αυτούς (Χρ. Μαντά, Θ. Στέφο, Μ. Τζούφη, Ι. Καραγιάννη και Κ. Τασούλα) και να τους ζητήσουµε όχι µόνο τη δηµόσια στήριξη του αιτήµατος των Τσεριτσανιωτών, αλλά και την παρέµβασή τους στο ΥΠΕΣ υπέρ της ικανοποιήσεως του δικαίου αυτού αιτήµατος, την οποία και περιµένουµε να ακούσουµε και να δούµε. Είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητο να στερεί η πολιτεία σε µας το όνοµά µας -ακόµη κι αν είναι ελληνοποιηµένο- και να επιτρέπει τη χρήση του καθαρά ελληνικού όρου Μακεδονία στο γειτονικό κράτος. Η ικανοποίηση του αιτήµατος από το ΥΠΕΣ θα αποδείξει ότι κάτι άλλαξε στον τρόπο που σκέπτεται η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση από τότε, που χωρίς κανένα λόγο υποχρέωσαν ένα χωριό να διαγράψει την ιστορία του και την παράδοσή του µε τη δικαιολογία ότι το όνοµα είναι ξενικό! Ήταν τόση η εξ αγνοίας προχειρότητα µε την οποία τότε επέλεγαν τα µετονοµαστέα χωριά, ώστε µέχρι σήµερα το αναµφισβητήτου σλαβικής προέλευσης όνοµα Λίπα του διπλανού χωριού δεν το πείραξαν και καλώς έπραξαν. Έπαυσαν να είναι Βούλγαροι οι γείτονες έχοντας πρωτεύουσα µε ελληνικό όνοµα Σόφια; Και ποιο κράτος δεν έχει στην επικράτειά του χωριά ή πόλεις µε ξενικής προέλευσης ονόµατα; H Mασσαλία είναι λιγότερο γαλλική σήµερα επειδή έχει όνοµα ελληνικό; Και γιατί δεν κινδυνεύει η ακεραιότητα της Ελλάδας από το ξενικό όνοµα του Καστελορίζου ή της Σαντορίνης ή του Μετσόβου ή της Κόνιτσας; Και για να τελειώνουµε: Εµείς οι Τσεριτσανιώτες ζητάµε ανυποχώρητα το αυτονόητο: Να χρησιµοποιούµε κανονικά και µε τον νόµο το όνοµα του χωριού µας Τσερίτσανα. ∆ε ζητάµε χρήµατα, που δεν υπάρχουν. Το όνοµά µας ζητάµε. Την ψυχή µας.

Γ Ν ΩΜΕΣ Προτεραιότητα στους λαθρομετανάστες!..

 Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

δηµοσιεύτηκε ότι στην πόλη των Ιωαννίνων εντοπίστηκαν, σε µία πρώτη καταγραφή, περί τους τριάντα άστεγοι συµπολίτες, προφανώς δε και πεινασµένοι! Ο αριθµός είναι µεγάλος και ποιός ξέρει πόσοι άλλοι είναι που δεν εντοπίστηκαν. Για αυτούς φαίνεται πως δεν υπάρχει καµία µέριµνα, είτε από τον ∆ήµο και την Περιφέρεια, είτε από την Πολιτεία εν γένει. από 1η σελ.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, δεν υπάρχει ( λαθρο)µετανάστης που να κοιµάται στο δρόµο, ούτε για δείγµα! Βρίσκονται στις δοµές που ετοιµάστηκαν, σε ξενοδοχεία και σε διαµερίσµατα. Υπολογίζεται ότι στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, περί τα 1.500 άτοµα έχουν στεγαστεί εκτός των δοµών. Αυτοί οι άνθρωποι (και των δοµών) εισπράττουν από 400 ευρώ τον µήνα ο καθένας τους, τους χορηγείται προπληρωµένη κάρτα 90 ευρώ τον µήνα ή και περισσότερα, για αγορές τροφίµων κλπ. ειδών, εισιτήρια για τα µέσα µαζικής µεταφοράς, βιβλιάριο νοσηλείας, πληρωµένα ενοίκιο, ∆ΕΗ, νερό. ΜΕ µία τέτοια πενταµελή οικογένεια ζει στην ίδια πολυκατοικία ένας συµπολίτης, όπως φυσικά και άλλοι. Όταν ήταν σε εξέλιξη τα µεγάλα οδικά έργα, αµείβονταν καλά. Εργάζονταν πολλές ώρες, αλλά έπαιρνε µέχρι και 1.500 ευρώ τον µήνα. Με άλλα 1.000 ευρώ η σύζυγός του ως καθαρίστρια σε ξενοδοχείο, έκριναν ότι µπορούσαν να πάρουν ένα δάνειο για την αγορά ενός διαµερίσµατος. Με τα δύο παιδιά τους ζούσαν αξιοπρεπώς, µέχρι που ενέσκηψε η οικονοµική κρίση και ανατράπηκαν οι υπολογισµοί και η ζωή τους. ΑΝΕΡΓΟΣ πια ο συµπολίτης, όπως και πλείστοι όσοι, κάνει που

και που όποιες δουλειές βρίσκει στα πενηνταπέντε του χρόνια, βγάζοντας 500 - 600 ευρώ τον µήνα και µε άλλα τόσα αµείβεται πλέον και η σύζυγός του. Το δάνειο τρέχει µαζί µε τη δόση των 600 ευρώ τον µήνα, τα παιδιά µεγάλωσαν και σπουδάζουν. Πώς θα τα καταφέρει µε τα 500 ευρώ που αποµένουν; Τι να πρωτοπληρώσει; Βρίσκεται σε απόγνωση και τον πιάνει το παράπονο βλέποντας την οικογένεια των (λαθρο) µεταναστών στο διπλανό διαµέρισµα να ζει πλουσιοπάροχα. ΜΑΚΑΡΙ να ζουν όλοι όσοι έρχονται εδώ καλά, µας έλεγε, αλλά για µας ποιός θα νοιαστεί; ∆εν µπορούσαµε να βρούµε επιχείρηµα που να άντεχε στο αµείλικτο και δραµατικό του ερώτηµα. Τι να του πούµε, να πάει στα συσσίτια της γειτονικής ενορίας; Πηγαίνει και ντρέπεται. Το πρόβληµα των παιδιών και της επιβίωσης όµως δεν λύνεται κι αυτό, όλα αυτού του είδους, θα πολλαπλασιαστούν µε τον ερχοµό εκατό και πλέον χιλιάδων "προσφύγων" από τη Γερµανία, πέραν αυτών που καθηµερινώς αποβιβάζονται στα νησιά. ΤΟ επόµενο βήµα είναι η κυβέρνηση να τους ...Ελληνοποιήσει, να τους δώσει ιθαγένεια και το δικαίωµα να ψηφίζουν, µε τους Έλληνες να περνούν στο περιθώριο. Αυτό ήδη συµβαίνει και θα το νοιώσουµε πιο πολύ κι εδώ στην Ήπειρο, αφού σχεδιάζεται να εγκαταστήσουν και άλλους λαθροµετανάστες, διότι οι "αρµόδιοι" εκτιµούν ότι είναι λίγοι όσους έχουµε και επειδή ουδείς Ηπειρώτης διαµαρτύρεται για τον ...εποικισµό! Για την εξουσία και όσους κάνουν τέτοιους σχεδιασµούς, είµαστε χειραγωγήσιµοι... ΕΝΤΑΞΕΙ, να τους καλοδεχτούµε! Αλλά είναι εξοργιστικό να απαιτούν να µη διαµαρτυρόµαστε για την δική µας κατάντια αφενός και τον χαρακτηρισµό ως ...ξενοφοβικών και φασιστών αφετέρου, όσων έχουν διαφορετική άποψη για την συµβίωση µε αλλοδαπούς και εκφράζουν φόβους για την αυξανόµενη εγκληµατικότητα. Αυτό το παραµύθι πρέπει να σταµατήσει. Γιατί κάποια ηµέρα θα ξεσηκωθούν οι γηγενείς, απαιτώντας... ίση µεταχείριση και τότε;


Σελ. 8η

 ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριώνλεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ, MD, PhD, FEBVS Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Δωδώνης 18, 45332, Ιωάννινα Τηλ. Γραμματείας: 698 7088004 www.matsagkas.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

 ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Eιδικευθείς στο Αντικαρκινικό νοσοκοµείο Αθηνών ο «Άγιος Σάββας» και µετεκπαιδευθείς στo Robert Bosch Hospital στη Στουτγκάρδη Γερµανίας, µε εξειδίκευση σε ασθενείς ΙΦΝΕ (νόσο Crohn και Ελκώδη κολίτιδα). ∆ιαγνωστικός έλεγχος και θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήµατος. Οι ενδοσκοπήσεις (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση) διενεργούνται µε µέθη και µόνο το πρωί. Τα απογεύµατα ο ιατρός δέχεται (πλην Τετάρτης) τις επισκέψεις του µόνο κατόπιν ραντεβού. Ώρες λειτουργίας ιατρείου 9-13 π.µ. και 6-8 µ.µ. ∆ιεύθυνση ιατρείου: Ρόζας Ιµβριώτη 30, 45221, Βρυσούλα Ιωαννίνων. Tηλ.: 26510-72600. Για το ραντεβού σας καλέστε τα απογεύµατα στο 6936-499176. E-mail: pkaterinis@hotmail.com Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος

ΜΠΟΥΜΠΑΣ Θ. ΑΛΕΞΙΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ Γαστροσκοπήσεις - Κολονοσκοπήσεις με διενέργεια καταστολής και αφαίρεση πολυπόδων Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Δέχεται καθημερινά: 8.30-13.30 πρωί και 17.3020.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος ορ. Τηλ. 2651073103, κιν. 6974043397, email: boumpas74@g mail.com

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@ hotmail.com

ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ Ιατρός Ενδοκρινολόγος

Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Σύμβαση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790. Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-ΤετάρτηΠαρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

 ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Σύγχρονη ιαγνωστική

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

EΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΑΚΤΙΝΟ∆ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ • Μ.Ο.Π. - ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr fax: 26510-20614 www.epirusdiagnosis.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:30-13:30 - Απογ.: 18:00-21:00 - Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

 ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ AΡΕΤΗ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Εφαρμογές Laser microdermabrasion - χημικά peeling

Tο ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή, 1ος όροφος Τηλ.: 26510-23137, κιν.: 6973-533242 email: aretiganiatsa@gmail.com

ΜΑΡΙΑ Π. ΜΗΛΙΩΝΗ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κλινική Κοσμητική Δερματολογία Εφαρμογές Laser Μιχ. Αγγέλου 27, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-77071, κινητό: 6947053144 email: milionmar@yahoo.com

Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Αποτρίχωση - Κηλίδες • Ευρυαγγείες - Αιμαγγειώματα • MicrolaserPeel - Θεραπεία ουλών • Φωτοδυναμική θεραπεία ακμής • Σύσφιξη - Ανόρθωση (skinTyte) • Μεσοθεραπεία • Ψηφιακή δερματοσκόπηση σπίλων • Botox - Εμφυτεύματα Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 26510-33169 • κιν. 6944-220873. ww.charrychavel.gr, email: charrychavel@ gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

 ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ

Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 IΩANNINA Tηλ..: 26510-76975 Kιν: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 2651075633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@ otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

 ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΖΩΗ Κ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Ενδοκρινολόγος Κεντρική Πλατεία & Γούναρη 2, Ιωάννινα (απέναντι από το Ρολόι) Τηλ.: 2651 403767 | κιν.: 6932 371788 e-mail: zoig@pliroforiki.com

 ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔΕΧΕΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

 ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα - Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 2651031016-κιν.: 6945-594292-οικίας: 26510-75328

 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Καρδιολόγος. Εξειδικευμένος στις νεώτερες υπερηχογραφικές τεχνικές • Υπέρηχοι triplex καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Ηolter ρυθμού Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία. Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 - 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: ΔευτέραΠαρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα - τηλ.: 26510-65145 κιν.: 6972-926687 - email: c.tasolamprou@gmail.com

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ µε ανανεωµένο το προσωπικό της και µε µόνιµη και σταθερή την συνεργασία των Ιατρών Ακτινοδιαγνωστών, κ.κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου και ∆ιονυσίου Τολιόπουλου, υπό την διεύθυνση του κ. Βασιλείου Παπακώστα, συνεχίζει το 15 ετές ήδη έργο της, διενεργώντας όλες τις κλασσικές και εξειδικευµένες εφαρµογές (Cardiac MR, enterography, MRCP, spectroscopy, multiparametric prostate, liver iron and fat deposition, diffusion, perfusion). Συµβάσεις µε τον ΕΟΠΠΥ και όλα τα Ταµεία και τις ασφαλιστικές Εταιρίες. Eιδικές τιµές για ανασφάλιστους και άπορους. ΠΛΑΤΕΙΑ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ 1, 45445 τηλ. 26510 75275 φαξ 2651075285 e-mail: mri-epi@otenet.gr

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ-ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ - ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ∆ωδώνης 75, 45221, Ιωάννινα Τηλ.: 26510-28497 / fax: 26510 74001 www.iasi-ioannina.gr / info@iasi-ioannina.gr

 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην Ηλεκτροφυσιολογία- Αρρυθμιολογία. Triplex καρδιάς/αορτής, Δοκιμασία κόπωσης, Holter-Ρυθμού, Loop/Event Recorder, 24h καταγραφή πίεσης. Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κόπωσης (CPET) για αθλητές. Συμβ. ΥΠΕΘΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και 17:0020:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ.: 2651022448, Κιν.: 6949798270 email: sgkaniatsas@gmail.com

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083. www.nephrologykoliousi.gr

 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΝΟΥΣΙΑΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός τ. Επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικών Κλινικών MSE/KSK, Sörmland, Σουηδίας Μετεκπαιδευθείς στην Τραυματολογία, Παν/κό Νοσοκομείο Karolinska, Στοκχόλμη

• Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις • Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου, Γόνατος • Επανορθωτική Χειρουργική Ώμου, Ισχίου, Γόνατος • Κατάγματα Παίδων & Ενηλίκων • Χειρουργική Άκρας Χειρός Α. Ζίνη 12 (Πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας), Ιωάννινα Τηλ.: 26510-73775 / Κιν.: 6942 788517 e-mail: nousiasdim@gmail.com

ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΙΣΤΑΝΗΣ MD, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιμελητής Νοσοκομ. Μetropolitan, Αθήνα Ιατρός ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Λέκτορας Ορθοπαιδικής (Ιατρική Σχολή, Ευρω-

παϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) Ροµποτική Αρθροπλαστική Γόνατος - Ισχίου Εξειδίκευση στην ∆ιαδερµική Χειρουργική Άκρου Ποδός – Πελµατογράφηµα & Ανάλυση βάδισης Αθλητικές Κακώσεις – Αρθροσκοπική Χειρουργική Γόνατος Τ. Επιµελητής Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Alfred Health, Μελβούρνη, Αυστραλία ∆ιεύθυνση: ∆ωδώνης 9, Ιωάννινα - 2ος Όροφος, τηλ. 26514 02467 / Κιν. 6974 811343 / email: ristanis@gmail.com. ∆εχεται καθηµερινά κατόπιν ραντεβού

 ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 2651039222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:00-21:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΒΙΒΗ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ : 7:30 π.µ. -14:00 µ.µ. & 18:00 - 21:00 µ.µ. ΣΑΒΒΑΤΟ: 8:00 µ.µ. – 13:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX : 26510-70800 e-mail :info@aimodiagnosi-ioa.gr

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ∆ΟΜΠΟΛΗ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ: 7:30 π.µ. - 15:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX: 26510-40584 e-mail: doboli@aimodiagnosi-ioa.gr ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ www.aimodiagnosi-ioa.gr

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 www.kardiologos-ioannina.gr, e-mail: loreta.kalantzi@gmail.com

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 2651070870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ειδικός Καρδιολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός Eιδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος • Υπέρηχος καρδιάς με μελέτη 2D speckle-tracking • Δοκιμασία κόπωσης με χρήση κυλιόμενου τάπητα • Καρδιομεταβολικός έλεγχος και προληπτική καρδιολογία • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος -Σύμβαση με ΥΕΘΑ Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 09:00 - 14:00 (κατόπιν ραντεβού), 17:30 - 21:30 (κάθε απόγευμα), Σάββατο 09:00 13:00 (κατόπιν ραντεβού) Δωδώνης 24 - 2ος όροφος • Τηλ.: 6944776210 - 26510-42003 Fax: 26510-42003 • e-mail: drkoliosmarios@gmail.com URL: www.kolios-kardiologos.gr

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 8.00 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΜΕΛΑΔΙΝΗΣ

ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ MD, PhD

Καρδιολόγος, πρώην επικουρικός επιμελητής του Γ.Ν.Ι «Γ.Χατζηκώστα» • Υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Holter ρυθμού (καταγραφή έως και 7 ημέρες) • Ρύθμιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος Ώρες λειτουργίας ιατρείου: ∆ευτέρα-Τρίτη-Πέµπτη πρωί: 09:00-14:00, απόγευµα: 18:00-21:00, Τετάρτη πρωί-απόγευµα: µε ραντεβού, Παρασκευή 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο), Σάββατο µε ραντεβού. Καπλάνη 5, Ιωάννινα (3ος όροφος) Τηλ. 2651311875, Κιν. 6948207023 • e-mail: meladinisvas@gmail.com

 ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

 ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ

Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921

Ιατρός Νευρολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Με έμμισθη μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Freiburg και Ulm Γερμανίας - Ολοκληρωμένη διερεύνηση και πρωτοβάθμια περίθαλψη νευρολογικών νοσημάτων - Σύγχρονο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο (Natus, USA) Μιχαηλίδη 6 και Σταδίου, Ιωάννινα τηλέφωνο: 2651025486 κινητό: 6944435777 e.mail: grigoriosnasios@gmail.com • website: www.nasios.gr

ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δέχεται: καθημερινά 09:00-13:30 και 18:0021:00. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: Στοά ορφέα - Κτίριο Γ’ - 2ος όροφος (δίπλα από το μέγαρο της Αστυνομίας). Τηλ. / Fax: 26510-79888, κιν. 6938-497497

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 2651030500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΤΖΟΥΤΖΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δ. Πατατούκα 16, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, τηλ: 2651032835, κιν: 6972429276. Δέχεται καθημερινά: 08:30–13:30 πρωί και 18:00– 21:00 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 9η

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

MΑΡΙΑ ΧΡ. ΚΑΝΑΡΗ Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), μετεκπαιδευθείσα στο King’s College Hospital, Λονδίνο • • • • •

Οπτική τομογραφία συνοχής (o.c.t.) Οπτικά πεδία Παρακολούθηση παθήσεων βυθού Παρακολούθηση γλαυκώματος Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.30 και 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού

Νικόλαος Πλαχούρας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι.

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον

Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ

Χαριλάου Τρικούπη 6, 1ος όροφος, γραφείο 8 Τηλέφωνο και FAX: 26510-26647, κινητό: 6937-686907 email: kanarimaria@gmail.com Day Clinic ΜΙΚΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ

3ο χλμ. Ε.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ. 2651040744 - 2651002639

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 π.μ. - 08:30 μ.μ.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Χρυσάνθη Σταγκογιάννη MD; Ευαγγελία Σταγκογιάννη MD Οφθαλμολογικός και Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος LASER Πρεσβυωπίας, Μυωπίας, Υπερμετρωπίας Αστιγματισμού, Καψουλοτομίας και Ιριδοτομίας Χειρουργική αντιμετώπιση Καταρράκτη, Γλαυκώματος, Κερατόκωνου, Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς, Ωχράς Κηλίδας, Βλεφαροπλαστική και BOTOX Ο.C.T., Φλουοροαγγειογραφία, Υπερηχογραφίας, Οπτικά Πεδία, Τοπογραφία

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού Γερακάρη 2 (πλ. Πάργης). Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ––ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD Ιστολογική και Μοριακή Διάγνωση

Ιατρός Παθολογοανατόμος • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας • Ιστολογική εξέταση • Ταχεία βιοψία • Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος • Μοριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) • κινητό: 6944-730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com

 ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ειδικευμένος στους υπερήχους κοιλίας Δέχεται Δευτέρα-Παρασκευή πρωί 9 π.μ. 1.30 μ.μ. Απόγευμα 6-8.30 (εκτός Τετάρτης). Δ/νση: Μουλαϊμίδη 5 (Δίπλα στον ΟΤΕ) Τηλ. Ιατρείου: 26510-71292 - κιν.: 6945-553647

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 2651074470, Κιν: 6973-691599

 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

 ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΟΥΡΑΝΙΑ Γ. ΔΑΚΑ

Παιδοψυχίατρος Μ.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Δ.Π.Θ. • Εκπαιδευθείσα στην Οικογενειακή Θεραπεία Δέχεται με ραντεβού Δωδώνης 20-22 Ιωάννινα 45332 Τηλ.: 26510-45342, κιν.: 6946-429345

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙ∆ΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 πρωί και 18.00-20.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΚΑΤΣΙΟΥΡΑ

28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029

Ζυγομάλλη 10-12, 3ος όροφος, Ιωάννινα. Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Τηλ.-Fax: 26510-47763, Kιν.: 6946-611554 e-mail: papatheodoroujenny@gmail.com

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού

 ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD Πλαστικός Χειρουργός

Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές του Ομίλου Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία Αισθητική & Επανορθωτική Χειρουργική, Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Υαλουρονικό οξύ / Peeling / Μεσοθεραπεία), Τμήμα Μικροεπεμβάσεως (Αφαίρεση & Βιοψία Σπίλων (ελιές) & Όγκων Δέρματος), Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων & Όγκων Δέρματος Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα Κιν.: 694 827 8810 - 2651607063

 ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Καθημερινά: Πρωί 09:00 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

 ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙA∆ΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

 ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavre ntzou@ yahoo.com

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Ψυχίατρος M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Πανεπ. Ιωαννίνων

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavangelis @htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 κιν.: 6977-579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ Παιδοψυχίατρος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

 ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7

• Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή, Ψυχολ.Υποστήριξη, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μώκας Αναστάσιος, Λογοθεραπευτής. Γούσης Βασίλης, Εργοθεραπευτής. Ιωάννινα, Γεωρ.Παπανδρέου 18, 26513-10319 Ηγουμενίτσα, Παρ. Ολύμπου 9, 26650-21186 - www.kivotosexelixis.gr

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Μουσικοθεραπεία - Ψυχολογική υποστήριξη και Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP

 ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου. Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

• Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Μαρ. Κοτοπούλη 1 (Αμπελόκηποι) • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:30-13:30 & 18:30-20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, email: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 - 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 2651037747, κινητό 6945-296606 www.ekontogiannis.gr

 ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΘΑΛΕΙΑ Π. ΚΑΤΣΙΟΥ

ΠΑΙ∆ΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Α.Π. Θ. Ειδική Παιδαγωγός Μ.Ed.

Φώτου Τζαβέλλα 2, Ιωάννινα Τηλ. 26510-33576 - Κιν. 6978980235 e-mail: thalia.katsiou@gmail.com

 ΠΟΔΟΛΟΓΟΙ

ΠΟ∆ΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΙΟΥΛΙΑ BSc Podology-Podiatry

• Αντιμετώπιση κάλων • Ονυχοκρύπτωση • Ονυχομυκητιάσεις • Υπερκερατώσεις • Ονυχογρύπωση • Αθλητικό πόδι • Διαβητικό πόδι • Περιποίηση άκρων • Ορθοτεχνική ονύχων Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος όροφος, 45444 Ιωάννινα Τηλ.: 26510-71688 - 6955-139520 email: info@medicalstep.gr - www.medicalstep.gr

 ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred.MDT, NDT/BOBATH • Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath). Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.00-13.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος οροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 26510-67320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 - 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα. Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΚΙΟΡΠΕ ΧΑΡΑ Μ.Sc

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίας και Μαθησιακών Δυσκολιών. Μεταπτυχιακές σπουδές σε Μαθησιακές Δυσκολίες - Δυσλεξία. Διδάσκουσα Τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ). Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Βελισσαρίου 23 (Κιάφα). Τηλ. 26510-40730, κιν.: 6948-574249

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

Εκπαιδευθείσα στο PECS. Γνώστης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • Εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6986180630

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

• Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία • Υπέρηχοι • LASER • SHOCKWAVE (κρουστικός υπέρηχος) • Νευρο-αποκατάσταση (αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων με την μέθοδο PNF) • Μυoχαλαρωτικά μασάζ • FANGO MASSAGE • MEDICAL HOT STONE • KINESIO TAPE • Θεραπείες κατ’ οίκον ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 08.30 – 14.00 ΚΑΙ 17.00 – 21.00 ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.30 – 16.00 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία –ισόγειο) Τηλ. – Fax. 26510-72120 – κιν. 6947456737 – leotsepas@hol.gr


Σελ. 10η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) 15 στρεµ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόµουρσα, β) 6 στρεµ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόµουρσα, γ) 21 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Μπηστηργιά, δ) 11 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Ασπρόχωµα, ε) 1 στρεµ. οικόπεδο µε 50 τ.µ. πέτρινη αποθήκη και στ) 3 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Μαράτσιο. Όλα στο ∆ηµοτικό ∆ιαµέρισµα ∆ολιανών του ∆ήµου Πωγωνίου. Πληρ. τηλ. 26530-41357 και 6944-710357. ΟΙΚ/13954 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγρόκτηµα 3 στρεµµάτων, στο Πέραµα Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6942-508746. ΟΙΚ/14106 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωράφι 9,5 στρεµµάτων στη Ζίτσα, επί του δρόµου Ζίτσας Λιγοψάς, κοντά στα Πηγάδια. Πληρ. τηλ. 26580-22350. ΟΙΚ/14167 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στην Πέρδικα Θεσπρωτίας οικόπεδο εντός σχεδίου, 450 τ.µ., µε θέα το Ιόνιο. Πληρ. τηλ. 6977-404881. ΟΙΚ/14171 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1½ στρεµ. στην περιοχή Ολυµπιάδα Μαρµάρων, µε δυνατότητα να κτιστεί κτίσµα 700 τ.µ. µε µέγιστο κόστος 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.: 6940-596427. ΟΙΚ/14180

ΠΩΛΕΙΤΑΙ µεζονέτα παραθαλάσσια στον Οικισµό των γιατρών στο Κανάλι Πρέβεζας σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ.: 6956-423686. ΑΚ/14036 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαµπερής ηµιτελής µονοκατοικία στην περιοχή

ENOIKIAZETAI γωνιακό κατάστημα επί της οδού Κύργιου, αρ. 5, στα Ιωάννινα (πιάτσα ταξί). Εμβαδόν 120 τ.μ., με 160 τ.μ. υπόγειο - 2 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο Δυνατότητα χρήσης παταριού (καθαρό ύψος 5.30 μ.). Αρίστη κατάσταση. (Πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Σοβαρές προτάσεις. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.: 6942-651168 (εργασ. ώρες)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μέσα σε οικόπεδο 5,5 στρεμ. στην Αμφιθέα με θέα την πόλη των Ιωαννίνων. Τιμή ευκαιρίας, συζητήσιμη. Μόνο ΣΟΒΑΡΕΣ προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6943-890144 και 26510-33108

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ΚΑΦΕ - ΟΥΖΕΡΙ στο Κουτσελιό. Πλήρως εξοπλισμένο.

Πληρ. τηλ. 6944-784610

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

τρεις γκαρσονιέρες (studio) στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, 27 τ.μ., με αυτονομία θέρμανσης, διπλά τζάμια, μεγάλα μπαλκόνια, parking και λίγα κοινόχρηστα. Πληροφορίες τηλ. 6947-221309

Σεισµοπλήκτων Ιωαννίνων, συνολικού εµβαδού 320 τ.µ., σε οικόπεδο 400 τ.µ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατίσµατα τελειωµένα µέσα - έξω, εξωτερικά χρώµατα, παράθυρα PVC (ρολά υπάρχουν µη τοποθετηµένα). Αποτελείται από: Υπόγειο υπερυψωµένο µε διαµέρισµα 50 τ.µ., 2 υπνοδ., κουζίνα, σαλόνι, µπάνιο, θέση πάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητοστάσιο. 1ο όροφο µε 3 γκαρσονιέρες (27 τ.µ., 37 τ.µ., 40 τ.µ.). 2ο όροφο µε διαµέρισµα 106 τ.µ. Σκεπή τελειωµένη. Αναµονές για 3ο όροφο. ∆ύο εισόδους. Αποχετευτικό. Μεσίτες αποκλείονται. Τιµή συζητήσιµη. Πληρ. sbougias@T-ONLINE.DE ΑΚ/14136 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γκαρσονιέρα 36,6 τ.µ., µε σκεπαστή βεράντα 8Χ4 και όλη την πλάκα που είναι 150 τ.µ. στρωµένη µε πλακάκια γρανίτη, χωρίς κοινόχρηστα και αποθήκη µε µεγάλη κοινόχρηστη αυλή και κοινόχρηστος κήπος στη Νέα Ζωή, Κ. Χαρισιάδη 17, Ιωάννινα. Πληρ. τηλ. 6948128232. ΑΚ/14159

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Κατάστηµα 240 τ.µ. µε πατάρι 100 τ.µ., που µπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11, στο Τζαµί Καλούτσιανης. β) Κατάστηµα 50 τ.µ. στην οδό ∆ηµ. Χατζή 73. Πληρ. 26510-29105, 26510-51629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στη ∆ροσιά γκαρσονιέρα 45 τ.µ. µε αυτονοµία θέρµανσης και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510-46121, κιν.: 6973547865. ΕΝ/14147 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγειο κατάστηµα στο κέντρο της πόλης, 133 τ.µ. µε πατάρι 52 τ.µ. και υπόγειο 66 τ.µ. Το κατάστηµα είναι εξοπλισµένο,

ENOIKIAZETAI 2ος όροφος στο κέντρο της πόλης (ΑΛΣΟΣ), 2.000 τ.μ., για επαγγελματική στέγη ή και αποθήκη. Υπάρχει δυνατότητα να χωριστεί και στα δύο. Πληρ. τηλ.: 6947-902939

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

στο Ωραιόκαστρο Πωγωνίου Ιωαννίνων παραδοσιακή οικία, κεραμοσκεπής, ισόγειο και 1ος όροφος 90 τ.μ. Διαθέτει στο ισόγειο καθιστικό δωμάτιο με τζάκι, κουζίνα, λουτρό, αποθήκη. Στον 1ο όροφο, 2 κρεβατοκάμαρες, χωλ, βεράντα 10 τ.μ. Είναι επιπλωμένη, συν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, ηλ. κουζίνα, πλυντήριο, τηλεόραση και κ.θ. καλοριφέρ). Οικόπεδο 700 τ.μ. με καρποφόρα και καλωπιστικά δένδρα – κληματαριά. Σε όμορφο χωριό με πολύ πράσινο και πολλά νερά. Πληρ. 6937-771018, τηλ. 6946-466300, 6972014749 και 26510-40151. Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

λόγω της προηγούµενης λειτουργίας του ως χώρος εστίασης. Πληρ. τηλ. 26510-77255, καθηµερινά 10:00 - 16:00. ΕΝ/14150 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Πουτέτση 12 (κέντρο) διαµέρισµα 120 τ.µ., διαµπερές, 2ος όροφος (προτελευταίος), 2 WC, αποθήκη, πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6943-800867, 6970-813448 και 26510-24843. ΕΝ/14151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι διαµέρισµα 54 τ.µ., 2ου ορόφου, στον οικισµό Άµµου Ιωαννίνων. Αυτονοµία, µπόιλερ, AC, ευήλιο, διαµπερές, υπαίθριο πάρκινγκ, αστικό λεωφορείο στα 50 µέτρα. Πληρ. τηλ. 6940719949. ΕΝ/14160 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ 4άρι διαµέρισµα, Πουτέτση 12 (κέντρο), 2ος όροφος, 104,5 τ.µ. διαµπερές, 2ο WC, αποθήκη, αποθήκη στο υπόγειο και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ.: 6943800867, 6970-813448 και 2651024843. ΕΝ/14164 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστηµα 55 τ.µ. ψηλοτάβανο, µε υπόγειο 55 τ.µ. και 25 τ.µ. πατάρι, Ανεξαρτησίας 152, πλατεία Γυαλί Καφενέ. Πληρ. τηλ. 26510-26915 και 6945-471853. ΕΝ/14168 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) ηµι-ισόγειο δυάρι, µε µία κρεβατοκάµαρα, κήπο και A/C, β) γκαρσονιέρες ισογείου, µε A/C, βεράντα µε φυτά και γ) δίχωρη γκαρσονιέρα 50 τ.µ., 1ου ορόφου, στην οδό Σουλίου και Καραολή & ∆ηµητρίου. Πληρ. τηλ. 6949-738650 και 6944-332726. ΕΝ/14173 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ σοφίτα δίχωρο διαµέρισµα, σε ιδιόκτητη οικοδοµή στην περιοχή Πεντέλη, µε σαλόνι, κουζίνα, ξεχωριστό δωµάτιο, βεράντα και καινούργιο κλιµατισµό. ΧΩΡΙΣ κοινόχρηστα, µε αυτονοµία θέρµανσης - πετρέλαιο. Ιδανικό για φοιτητές. Τιµή συζητήσιµη. Πληρ. τηλ. 6983-470276. ΕΝ/14174 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα δίχωρη 40 τ.µ. στο κέντρο, επί της οδού

ΖΗΤΕΙΤΑΙ άτομο για φροντίδα ξενώνα 8 δωματίων στα Ζαγοροχώρια (συμμετοχή στο καθάρισμα, στα πρωινά και στην υποδοχή). Προϋπηρεσία καμαριέρας/η ή υπεύθυνης/ου ξενοδοχειακού χώρου απαραίτητη. Αγγλικά και δίπλωμα οδήγησης θεωρούνται σημαντικά πλεονεκτήματα. Δίμηνη απασχόληση (10 Ιουλίου – 10 Σεπτεμβρίου) με δυνατότητα παράτασης. E-mail για αποστολή βιογραφικού: yscord@otenet.gr Τηλ. επικοινωνίας 6932 492 100

Χατζή Πελλερέν, πλήρως πρόσφατα ανακαινισµένη, ένα υπνοδωµάτιο, χωλ, κουζίνα, WC, µε κέλυφος θερµοµόνωσης, θερµοηχοµονωτικά κουφώµατα MOTIF, τριπλά τζάµια, θωρακισµένη πόρτα εισόδου. ∆ύο κλιµατιστικά και νυχτερινό τιµολόγιο ∆ΕΗ. (Μεσίτες αποκλείονται). Πληρ. τηλ.: 26510-75787 και 6945139500. ΕΝ/14176 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαµέρισµα διαµπερές, στον 2ο όροφο, επί της Γ. Καλούδη, µε αυτονοµία θέρµανσης και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ.: 6937316756. ΕΝ/14179

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ µε µεγάλη εµπειρία αναλαµβάνει πάσης φύσεως εργασίες κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997-424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/ 13723 ΕΛΛΗΝΙ∆Α κυρία, πεπειραµένη µε πολύ καλές συστάσεις αναλαµβάνει την φύλαξη µικρών παιδιών. Πληρ. τηλ. 6938-980908. ΖΗΤ/13981 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για καθαριότητες σε ξενοδοχείο του Ζαγορίου. Προσφέρεται διαµονή, σίτιση, µισθός και ασφάλιση. Πληρ. τηλ. 6971619300. ΖΗΤ/14177 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για εργασία σε ανθοπωλείο. Πληρ. τηλ.: 6945792871. ΖΗΤ/14178

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ σε λειτουργία. ΜΟΝΟ σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947435844. ∆ΙΑ/14065 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση Μαγειρείου σε κεντρικό σηµείο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. επικοινωνίας: 6938-463525. ∆ΙΑ/14077 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΤΑΧΙ στην πόλη των Ιωαννίνων, ολόκληρη ή και µισή, µε ή χωρίς αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 6989-900579. ∆ΙΑ/14153 ΠΩΛΕΙΤΑΙ καφενείο επί της Ν. Ζέρβα 2 (έναντι ∆ικαστηρίων) 1ος ορ.,

Από τεχνικό γραφείο με εξειδίκευση στη μελέτη - κατασκευή οικοδομικών έργων, ζητείται υπάλληλος με εργασιακή εμπειρία εργοταξίου & γραφείου και με άριστη γνώση AutoCAD. Πληρ. τηλ.: 26510-26350, 6977-607099 mail: georgetsellas@tee.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ειδική παιδαγωγός, με τουλάχιστον 5ετή εμπειρία στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, για συνεργασία με γραφείο λογοθεραπείας-ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα. Αποστολή βιογραφικών στο email: eleannav@yahoo.com

ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ για εργασία πλήρους απασχόλησης σε Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών στην περιοχή της Κόνιτσας & της Πωγωνιανής Ιωαννίνων. Η προϋπηρεσία θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν. Αποστολή βιογραφικών στο email: kivotospogoniani@gmail.com

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα επί της Λεωφ. Δωδώνης, κοντά σε Τράπεζες, Σχολεία και Στάσεις Αστικών Λεωφορείων ΙΣΟΓΕΙΟ 127 τ.μ. καινούργιο, με 3 WC, 2 και 1 για ΑμεΑ, σύγχρονο και κατάλληλο για: ιατρείο όλων των ειδικοτήτων (δυνατότητα για 2 ειδικότητες), φαρμακείο, φυσικοθεραπευτήριο, λογοθεραπευτήριο. Γραφείο (όλων των κατηγοριών) Λογιστικό, Τεχνικό Εταιριών, Μεσιτικό, κλπ. Ινστιτούτο, φωτογραφείο, πωλήσεις παγωτού και πάγου, εμπορικό όλων των κατηγοριών, S/M, κλπ. ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ. Άνετη πρόσβαση και πολύ μεγάλη κυκλοφορία συμπολιτών (προϋπόθεση για ανάπτυξη οποιουδήποτε παλαιού ή νέου επαγγέλματος).

Πληρ. τηλ. 6939-768124

Ελαιοχρωµατισµοί παντός τύπου

ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆ΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τηλ.: 6972-309725 ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΑΣΟΣ Τηλ.: 6945-868858 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τελούµε αύριο, Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018, στον Ιερό Ναό Εισόδεια της Θεοτόκου Μελιάς ∆ωδώνης Ιωαννίνων, 40ήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού µας πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ∆ΗΜ. ΚΙΤΣΑΚΗ

Τα παιδιά: ∆ηµήτριος - Αγγελική - Ειρήνη - Αννίτα Η εγγονή: ∆ανάη Τα αδέλφια Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς * Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας

Οίκος Τελετών: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΙΟΣ «ΤΖΕΡΟΣ», Παπαναστασίου 2, Ιωάννινα, τηλ. γραφείου: 26510-20155 - Κινητό: 6973-848186

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε αύριο, Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, 40ήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπηµένου µας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ∆ΗΜ. ΧΑΡΙΣΙΑ∆Η

Συνταξιούχου ∆ασκάλου Από Πουρνιά Κονίτσης - Κατοίκου Ιωαννίνων Η σύζυγος: Αναστασία Τα παιδιά: Αρετή Χαρισιάδη - Κάτσενου & Κωνσταντίνος Κάτσενος Οι εγγονές: Ευτυχία - Αναστασία Τα αδέλφια: Βασίλειος & Γεωργία Χαρισιάδη, Ελένη Ψαρρά, Γιαννούλα χα Φωτίου Χαρισιάδη, Ναυσικά χα Ναπολέοντος Τσιάρα, Παρασκευή χα Νικολάου Τσιάρα Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς * Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας Γραφεία Tελετών και Mνηµοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστηµίου (∆ουρούτη). Τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε αύριο, Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ζίτσας, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού µας συζύγου, πατέρα και παππού

∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΩΝΗ

Συνταξιούχου ∆ασκάλου Από Ζίτσα Η σύζυγος: Ελευθερία Τα παιδιά: Πολυξένη και Χανς, Βασίλειος Καρώνης Τα εγγόνια: Ανδροµέδα, Κων/να, ∆ηµήτρης Οι λοιποί συγγενείς

Γραφεία Tελετών KATPAXOYPA, ∆. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

πολυετούς λειτουργίας µε σταθερή πελατεία, πλήρως εξοπλισµένο, W/C, αποθήκη, πολύ χαµηλά λειτουργικά έξοδα. Τιµή συζητήσιµη. Πωλείται λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό. Πληρ. τηλ. 6948514899. ∆ΙΑ/14162 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ∆ηµοσίου, 62 ετών, εµφανίσιµος, που µένει στα Γιάννενα, ζητά γνωριµία µε κυρία 50-56 ετών, Ελληνίδα, οικονοµικά ανεξάρτητη, υγιή και οπωσδήποτε εµφανίσιµη, µε σκοπό την συµβίωση. Κλήσεις µε απόκρυψη δεν απαντώνται. Πληρ. τηλ. 6943858031. ∆ΙΑ/14175

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φυσικός, απόφοιτος ΑΠΘ, παραδίδει ιδιαίτερα µαθήµα-

τα σε µαθητές Γυµνασίου-Λυκείου. Τιµές προσιτές. ∆ίνονται σηµειώσεις. Πληροφορίες τηλ.: 6944502113. ΜΑΘ/14055 ΒΙΟΛΟΓΟΣ µε µεταπτυχιακό και φροντιστηριακή πείρα παραδίδει µαθήµατα Βιολογίας όλων των επιπέδων και προετοιµάζει υποψηφίους ΑΕΙ. Πληρ. τηλ. 6944-339642. ΜΑΘ/14148

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6976-076669


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Ενταφιάστηκαν στους Βουλιαράτες τα οστά 100 Ελλήνων στρατιωτών ¯ από 1η σελ.

στην περιοχή Ντραγκότι Τεπελενίου. Στο ναΐδριο της Παναγίας εψάλη από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο και ιερείς της Μητροπόλεως η νεκρώσιμη ακολουθία ομαδικά και στα 100 παλληκάρια, που τα οστά τους ήταν καλυμμένα με την ελληνική σημαία, θυμίζοντας τη σημασία της θυσίας τους. Κατόπιν τα οστά κατέληξαν σε τάφους και έτσι το νεκροταφείο είναι πλέον πλήρες. Τα ταλαιπωρημένα, επί 78 ολόκληρα χρόνια παρέμεναν διασκορπισμένα στις χαράδρες και άταφα, οστά των στρατιωτών, που έχυσαν το νεανικό αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας, περιμένουν πλέον την κοινή ανάσταση. Οι καθαρές ψυχές τους, που επί οκτώ σχεδόν δεκαετίες, περιπλανιόνταν στα βουνά της Βορειοηπειρωτικής γης, πλέον ησύχασαν και αναπαύτηκαν. Δεν ήταν εκεί οι συγγενείς των περισσοτέρων, ωστόσο η παρουσία από ελληνικής πλευράς δεν έλειπε. Παραβρέθηκαν η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο πρόξενος Αργυροκάστρου Βασίλειος Τόλιος, ο προέδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της "Ομόνοιας" Βασίλη Κάγιος ο ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Πλωτάρχης Σπυρίδων Σκουρτσίδης, ο συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου των ςερευνών για τον εντοπισμό των οστών Νίκος Κύργος και απλοί Βορειοηπειρώτες. Στο μεταξύ από μαρτυρίες ηλικιωμένων, αλλά και στοιχεία, στην περιοχή της Κλεισούρας, στην κοιλάδα ήταν θαμμένοι Έλληνες και Ιταλοί χωριστά. Από την μια μεριά οι Έλληνες και από το άλλο οι Ιταλοί. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί, έγιναν οι σφοδρότερες μάχες και οι περισσότερες απώλειες και από τα δύο μέρη. Στη θέση Σαϊμόλα, του χωριού Ντραγκότι στα στενά Κλεισούρας, σε χωράφια οι πεσόντες υπολογίζονται σε 420 ή κατ’ άλλους υπολογισμούς σε 720, ενώ μέχρι στιγμής βρέθηκαν 100. Μάλιστα οι Αλβανοί χωρικοί σέβονται τον χώρο, δεν τον καλλιεργούν και τον αποκαλούν “άκαρπη γη”. Κάτω από το γήπεδο στην πόλη της Πρεμετής βρίσκονται τα οστά εκατοντάδων πεσόντων, το ίδιο και κάτω από της εγκαταστάσεις των λεωφορείων της Κορυτσάς. Η Ελλάδα, αν και επιζητούσε την περισυλλογή των νεκρών της, αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό ήταν αδύνατο. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν στην Αλβανία, δεν ευνοούσαν μια τέτοια εξέλιξη. Λόγω της πρόχειρης ταφής σε μικρό βάθος, με την πάροδο των ετών, πολλά οστά βγήκαν στην επιφάνεια και κομματιάστηκαν κατά την άροση των χωραφιών από τα τρακτέρ, ή έγιναν στα βουνά βορά των άγριων ζώων. Τη διαμαρτυρία τους για τη μη κλήση τους στην τελετή εξέφρασε με ανακοίνωσή του η Ένωση Τέκνων, Συγγενών και Πεσόντων κατά τον πόλεμο του 1940. Η. Μ.

Τα Γιάννενα έτοιµα ξανά και για διεθνείς κωπηλατικούς αγώνες!

ναν το προηγούµενο διάστηµα στις κωπηλατικές εγκαταστάσεις της Λιµνοπούλας, οι οποίες είναι αυτή τη στιγµή διεθνών προδιαγραφών όπως εξάλλου θα διαπιστώσουν και οι ιθύνοντες της Παγκόσµιας Κωπηλατικής Οµοσπονδίας (FISA) όταν επισκεφτούν την πόλη µας για να τις ελέγξουν! Οι εγκαταστάσεις ανακαινίστηκαν ώστε να φιλοξενήσουν τη β΄ φάση του φετινού Πανελλήνιου Πρωταθλήµατος Κωπηλασίας που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Παµβώτιδα αλλά και ενόψει διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Νέων του 2019, µε τους εκπροσώπους όλων των συναρµόδιων φορέων να εκφράζουν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσµα.

διοργανώσεις», πρόσθεσε.

Την ικανοποίησή του για τη δουλειά που έχει γίνει στις παρόχθιες εγκαταστάσεις της Λιµνοπούλας ενόψει φιλοξενίας της τελικής φάσης του 84ου Πρωταθλήµατος Κωπηλασίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Οµοσπονδίας (ΕΚΦΟΝΣ) Γιάννης Καρράς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έφτασα στα Γιάννενα χθες (Σ.Σ. προχθές) και µε περίµενε µία πολύ µεγάλη έκπληξη. Είδα το χώρο των κωπηλατικών εγκαταστάσεων ξαναγεννηµένο. Έτσι είχαµε να τον δούµε από το 1991 που είχαν γίνει εδώ οι Μεσογειακοί Αγώνες. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά τον Αλέκο Καχριµάνη, ο οποίος πριν λίγο καιρό υποσχέθηκε ότι θα κάνει πράγµατα και υλοποίησε άµεσα όλα αυτά για τα οποία δεσµεύτηκε. Χάρη στη δική του προσπάθεια ξεκινάµε ένα Πανελλήνιο µε διαφορετικές συνθήκες που µας δίνει το δικαίωµα να µπορούµε πλέον να καλέσουµε την Παγκόσµια Οµοσπονδία να κάνει την επίβλεψη του χώρου όπου θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Νέων του 2019. Μέχρι τώρα ντρεπόµασταν να τους φέρουµε. Αυτό πια έχει αλλάξει»! Ο κ. Καρράς ευχαρίστησε και τον ∆ήµο Ιωαννιτών που επιµελήθηκε την καθαριότητα του χώρου και την περιποίηση του πρασίνου, τονίζοντας πως υπάρχει συνεργασία µε τον ∆ήµαρχο Θωµά Μπέγκα εν όψει διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού, ενώ αναφορά έκανε και στο ΠΕΑΚΙ που επίσης βοηθάει πολύ στην όλη προσπάθεια. «Όλοι µαζί λοιπόν προχωράµε για το Πανευρωπαϊκό του 2019, το οποίο µπορεί να γίνει εφαλτήριο και για άλλες µεγάλες

Ερωτηθείς για τις τιµές που χρεώνουν τα ξενοδοχεία στα Γιάννενα, ο κ. Καρράς επανέλαβε ότι είναι υψηλές κατά 20% περίπου σε σχέση µε πόλεις όπως η Καστοριά. «Αν δείξουµε κακή συµπεριφορά, ειδικά στα οικονοµικά θέµατα, αυτό θα είναι πολύ κακό για το µέλλον», σηµείωσε και πρόσθεσε πως «θα κάνουµε µία εκ νέου συνάντηση µε τους ξενοδόχους και ίσως µπορέσουµε να βρούµε τη χρυσή τοµή για να µην εκτεθούµε προς τα έξω»!

¯ από 1η σελ.

«Ένιωσα έκπληξη…»

Σελ. 11η

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

Περί φύλαξης

Ζητούµενο πάντως παραµένει το τι θα γίνει στον πύργο τερµατισµού, τις κερκίδες και τον περιβάλλοντα χώρο από την ερχόµενη ∆ευτέρα, µετά τη λήξη του Πρωταθλήµατος. Ο Πρόεδρος της Κωπηλατικής Οµοσπονδίας, έθεσε χθες το ζήτηµα της φύλαξης των εγκαταστάσεων ώστε να µην λεηλατηθούν ξανά όπως έγινε στο παρελθόν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το µεγάλο στοίχηµα πλέον για την τοπική κοινωνία είναι να διατηρηθούν οι εγκαταστάσεις. Πρέπει να δούµε τι θα κάνουµε. Την Κυριακή θα τελειώσει το πρωτάθληµα, οι οµάδες θα φύγουν, ο χώρος λοιπόν πρέπει να έχει µία φύλαξη για να µην καταντήσει ξανά όπως ήταν πριν λίγο καιρό».

…Και οι τιµές

Οι υπόλοιποι φορείς

Λαµβάνοντας τον λόγο, ο Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης τόνισε πως µε τις παρεµβάσεις που έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου είναι εµφανής η αλλαγή στις παραλίµνιες εγκαταστάσεις της Λιµνοπούλας. «Είµαστε πάντα δίπλα σε όλα τα σωµατεία και σε όλες τις διοργανώσεις αυτής της πόλης, ειδικά δε όταν µιλάµε για ένα άθληµα µε ιστορία όπως είναι η Κωπηλασία. Οι παρεµβάσεις µας θα είναι πάντα καίριες, στην προσπάθεια να αναδείξουµε και το προϊόν του αθλητικού τουρισµού», σηµείωσε. Αναφέρθηκε δε και στο θέµα της φύλαξης των εγκαταστάσεων, τονίζοντας πως θα συζητηθεί άµεσα προκειµένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση. Ο Αντιδήµαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική αναγέννηση, όπως τη χαρακτήρισε, των δραστηριοτήτων της Κωπηλασίας, ένα άθληµα στο οποίο ο Ν.Ο.Ι. διαχρονικά πρωτεύει. «Είναι µία συλλογική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει µε όλους τους συναρµόδιους φορείς µέσω προγραµµατικών συµβά-

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA συνόρων! Τοποθέτηση που έγινε δηµόσια και γρήγορα πήρε πολύ µεγάλες διαστάσεις. Το Μέγαρο Μαξίµου εξέδωσε ένα δυσνόητο non papers, µε το οποίο αφού πρώτα επιτίθεται σε όσους αναπαρήγαγαν τη δήλωση, δίνει την ερµηνεία ότι η αναφορά Τσίπρα αφορούσε τη συντήρηση των πυραµίδων και τον καθαρισµό των βάτων! ¯ από 1η σελ.

Εκτός πολιτικής λογικής

Τώρα κατά πόσο είναι λογικό και κυρίως διπλωµατικό έξυπνο ένας Πρωθυπουργός σε περίοδο διαπραγµατεύσεων για την υπογραφή συµφωνίας να αναφέρεται, (έστω και λανθασµένα αν δεχθούµε την ανεπίσηµη εξήγηση του πρωθυπουργικού γραφείου), σε θέµα «συνόρων» όταν ήδη µάλιστα µία µέρα πριν είχε ξεσηκωθεί σάλος για ανάλογη τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, είναι θέµα προς συζήτηση. Όπως σχολιάζει το «In.gr», το ξεκαθάρισµα της σύγχυσης που επιχειρεί να κάνει το Μαξίµου αφήνει κενά και πολλά ερωτήµατα. «∆ιότι -προσθέτει- δεν µπορεί ο πρωθυπουργός σε µια σηµαντική συνέντευξη τύπου να αναφέρεται απλά σε ξερόχορτα και πυραµίδες και στη συντήρηση που πρέπει να γίνει. Πρόκειται άλλωστε για ένα θέµα που δεν θα απασχολούσε σε ανώτατο επίπεδο αλλά θα έπρεπε να απασχολεί το Γενικό Επιτελείο που πιθανότατα είναι επιφορτισµένο να κάνει αυτή τη δουλειά η οποία δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια»! Σε κάθε όµως περίπτωση, όλα αυτά θολώνουν ακόµη περισσότερο το τοπίο ως προς τα όσα συζητά η Κυβέρνηση µε την Αλβανία.

Ενηµέρωση ζητά η Ν.∆.

Αργά χθες το απόγευµα η Νέα ∆ηµοκρατία, την οποία το Μέγαρο

«ΓΚΡΙΖΟ ΤΟΠΙΟ» ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ!

Μαξίµου είχε σπεύσει να την κατηγορήσει για τις δηλώσεις Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση προφανώς µην µένοντας ικανοποιηµένη από τις δικαιολογίες ότι η αναφορά στα σύνορα ήταν για τον καθαρισµό των πυραµίδων. Σε αυτή καλείται η Κυβέρνηση να αφήσει τη µυστική διπλωµατία που επέφερε ήδη τεράστια εθνική ζηµιά στο ζήτηµα των Σκοπίων. Συγκεκριµένα η Ν.∆. αναφέρει: «Η µυστική διπλωµατία των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχε ήδη ως αποτέλεσµα την εθνικά επιζήµια συµφωνία µε τα Σκόπια. Έκπληκτοι οι πολίτες µαθαίνουν τώρα ότι µια αντίστοιχη συµφωνία προωθείται και µε την Αλβανία. Καλούµε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να ενηµερώσουν άµεσα τη Βουλή για τι ακριβώς συζητούν εν κρυπτώ µε τα Τίρανα. Αρκετά στοίχισαν στην Ελλάδα οι πάσης φύσεως διαπραγµατεύσεις του κ. Τσίπρα, κρυφές και φανερές».

Ικανοποιηµένος ο Ράµα

Τον προβληµατισµό για το περιεχόµενο της συµφωνίας εντείνουν και οι δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράµα, µετά τη συνάντηση που είχε χθες µε τον Επίτροπο για τη ∆ιεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος δικαιολογήθηκε και για τη δήλωση περί συνόρων, λέγοντας ότι εννοούσε τον καθορισµό της ΑΟΖ. Ο Ράµα, θέλησε να στείλει ένα µήνυµα για την επικείµενη συµφωνία µε την Ελλάδα, κυρίως στο εσωτερικό της Αλβανίας, λέγοντας ότι «όσοι µιλούν για προδοσία τόσο εντός Αλβανίας όσο και στο εξωτερικό θα το µετανιώσουν». Η δήλωση αυτή υποκρύπτει αν µη τι άλλο ότι από την συµφωνία εξυπηρετούνται τα Αλβα-

σεων για την ουσιαστική επαναλειτουργία του στίβου Κωπηλασίας. Είµαστε εδώ, βλέπουµε νέα δεδοµένα σ’ έναν στίβο όπως πραγµατικά τον θέλουµε, µε εγκαταστάσεις που θα δίνουν υλική και άυλη αξία στον τόπο και την οικονοµία µας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τον πιο όµορφο φυσικό υγρό στίβο στη χώρα έκανε λόγο η Χαρά ∆ούκα, µέλος της Επιτροπής ∆ιοίκησης του ΠΕΑΚΙ και συµπλήρωσε: «Με σκοπό την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισµού στην πόλη µας, προσπαθούµε ως ΠΕΑΚΙ να αναβαθµίσουµε τις εγκαταστάσεις µας έτσι ώστε να φέρουµε περισσότερο κόσµο σ’ αυτές αλλά και να είναι σε θέση να φιλοξενούν µεγάλες διοργανώσεις. Βάζοντας τον χλοοτάπητα στο γήπεδο της Λιµνοπούλας είδαµε ότι πολύ περισσότερος κόσµος κατεβαίνει σ’ αυτό. Του χρόνου έρχεται στην πόλη το Πανευρωπαϊκό Κωπηλασίας. Είναι µεγάλη χαρά για µας, το αναµένουµε µε ανυποµονησία και προσπαθούµε να βοηθήσουµε όσο µπορούµε». Τέλος, η Πρόεδρος του Ναυτικού Οµίλου Ιωαννίνων Μάρθα Παλαι-

οπάνου έκανε ειδική µνεία στις καίριες παρεµβάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια στις κωπηλατικές εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ ευχαριστώντας προσωπικά τον Αλέκο Καχριµάνη για την αποτελεσµατικότητά του. Παράλληλα, ευχαρίστησε δηµόσια τον ∆ήµο Ιωαννιτών και τον Θωµά Μπέγκα για τη συνεργασία, αλλά και όλους τους χορηγούς του Πανελληνίου Πρωταθλήµατος για τη στήριξη που προσφέρουν στη διοργάνωση, ενώ έκανε γνωστό ότι αυτές τις ηµέρες διεξάγεται στα Γιάννενα από την ΕΚΦΟΝΣ και κοινόβιο ανάπτυξης αρχαρίων αθλητών.

µατος λόγω… Λαµίας. Ο… συνονόµατος ΠΑΣ Λαµίας, έχει καταλύσει και αυτός στο AVARIS και χρησιµοποιεί τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Για να µην πάει λοιπόν «χαµένη» η Κυριακή, ο Γιάννης Πετράκης προγραµµάτισε ακόµα µια πρωινή προπόνηση στο ΠΕΑΚΙ το πρωί της Κυριακής (σ.σ. υπάρχει προγραµµατισµένο ρεπό σήµερα) και αµέσως µετά η αποστολή θα αναχωρήσει για το Καρπενήσι για να καταλύσει στο ξενοδοχείο AVARIS απ’ όπου οι παίκτες θα µπουν σε αγωνιστικούς ρυθµούς την ∆ευτέρα.

αλλαγή διάταξης, ακόµα και µέσα στη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Η αποστολή για το Καρπενήσι θα ανακοινωθεί σήµερα.

***

Οι αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήµατος Κωπηλασίας ξεκινούν σήµερα (προκριµατικοί) και αύριο (τελικοί) στις 8 π.µ. και θα διαρκέσουν ως το µεσηµέρι. Τη µεγαλύτερη οµάδα στη β΄ φάση (35 αθλητές) κατεβάζει ο Ν.Ο.Ι.. Σηµειώνεται ότι για το διήµερο θα υπάρχει απευθείας µετάδοση των αγώνων (live stream), µέσω της ιστοσελίδας της ΕΚΟΦΝΣ (Kopilasia.gr). ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Μικρή αλλαγή πλάνων στο πρόγραµµα της Κυριακής για τον ΠΑΣ

¯ από 1η σελ.

* * *

Παρόλο τις δυνατές προπονήσεις και τα µικροπροβλήµατα τραυµατισµών, το προπονητικό τιµ είναι σε γενικές γραµµές ευχαριστηµένο από την εικόνα που δείχνουν οι παίκτες σε αυτές τις δυο πρώτες εβδοµάδες προπονήσεων. Σιγά-σιγά στο Καρπενήσι θα αρχίσει και το «µοντάρισµα» της οµάδας µε την διεξαγωγή των φιλικών αγώνων. Σε όσα οικογενειακά διπλά έχουν γίνει µέχρι τώρα στις προπονήσεις του ΠΑΣ, ο Ρεθυµνιώτης τεχνικός δίνει έµφαση στο 4-4-2, σύστηµα το οποίο χρησιµοποίησε και στο δεύτερο µισό της περσινής περιόδου. Στην πορεία θα δουλευτούν και άλλα συστήµατα και διατάξεις, µε απώτερο στόχο η οµάδα να µπορεί να προσαρµοστεί εύκολα σε

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

Κόουτς ο Λίλα

Με χθεσινή ανάρτησή του στο λογαριασµό που διατηρεί στο instangram, ο Αλβανός µέσος του ΠΑΣ Άντι Λίλα, ανακοίνωσε περιχαρής ότι είναι πλέον κάτοχος προπονητής UEFA B. Ο Λίλα, παρακολούθησε το σεµινάριο της σχολής προπονητών και ήδη, απ’ ότι φαίνεται, προγραµµατίζει τα προπονητικά του βήµατα.

Σε καλό δρόµο το ταρτάν

Μια από τις εκκρεµότητες που αποµένουν όσον αφορά το γηπεδικό του ΠΑΣ Γιάννινα, αφορά την επίστρωση του στίβου του «Ζωσιµάδες» µε ταρτάν! Μετά την µικρή ανάπαυλα –κυρίως λόγω καιρού- από τις από τις εργασίες, τις τελευταίες µέρες το συνεργείο την τελευταία εβδοµάδα «φόρτσαρε» και ήδη έχει πέσει πίσω σε όλο τον στίβο, ενώ έχει αρχίσει και η επίστρωση µε άσφαλτο όπου θα τοποθετηθεί το ταρτάν. Η επιτάχυνση των εργασιών, κάνει τους ιθύνοντες να αισιοδοξούν ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραµµα και το γήπεδο θα είναι έτοιµο πριν τον πρώτο επίσηµο αγώνα του ΠΑΣ.

νικά συµφέροντα.

Μόνο ζητάνε…

Το οξύµωρο, είναι όµως ότι τόσο η Αλβανία, όσο και τα Σκόπια, ενώ ενισχύονται οικονοµικά και θεσµικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ετοιµάζεται µάλιστα να τις προσκαλέσει για έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων, αποφεύγουν συστηµατικά να σηκώσουν βάρος από καίρια ζητήµατα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριµένα και οι δύο αρνούνται κατηγορηµατικά να αναλάβουν κάποιο «φορτίο» φιλοξενίας προσφύγων µε διάφορες προφάσεις. Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιµιτρόφ, ήταν πιο… αποκαλυπτικός και «εκβιαστικός»: Για όσο διάστηµα, είπε, η χώρα του δεν είναι µέλος της Ε.Ε. δεν πρόκειται να αναλάβει τέτοιο φορτίο.

Μόνος πρόθυµος ο Τσίπρας!

Βέβαια θα πρέπει να επισηµανθεί ότι οι γείτονες µας, ενθαρρύνονται και από την αρνητική στάση και άλλων χωρών να δεχθούν επαναπροωθήσεις προσφύγων. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος -και µέχρι τώρα ο µοναδικός- που δέχθηκε ασυζητητί το σχετικό αίτηµα της καγκελαρίου της Γερµανίας Άνγκελα Μέρκελ. Για να µη µένει δε καµία αµφιβολία ότι η Ελλάδα, µπορεί να γίνει «αποθήκη ψυχών», µε διαδοχικές τους συνεντεύξεις σε γερµανικά µέσα ενηµέρωσης οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Μετανα-

Ούτε λέξη για τα ναρκωτικά

Η φιλοξενία προσφύγων δεν είναι το µόνο ζήτηµα στο οποίο η Αλβανία αποκλίνει από τις Ευρωπαϊκές αρχές, το ευρωπαϊκό δίκαιο και την κοινή προσπάθεια για επίλυση καίριων θεµάτων που απασχολούν την Ε.Ε.. Χθες σε συνάντηση που είχε ο Ράµα µε τον αρµόδιο επίτροπο για τη ∆ιεύρυνση Γιοχάνες Χαν, από πλευράς του δεύτερου αναφέρθηκε πώς υπάρχει ακόµη αρκετός δρόµος για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.. Ο Ράµα υποσχέθηκε να προχωρήσει τις µεταρρυθµίσεις που απαιτούνται µέσα στους επόµενους 12 µήνες. Για µια ακόµη φορά ωστόσο και οι µεν και δε, κράτησαν «κλειστά τα µάτια» στο τεράστιο πρόβληµα της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών στη γειτονική χώρα, που για πολλούς αποτελούν το βασικό εξαγώγιµο προϊόν, προκαλώντας τεράστια προβλήµατα στη χώρα µας. Αλλά όταν το ζήτηµα αυτό δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συµφωνίας από την Ελληνική Κυβέρνηση, τι µπορεί να περιµένει κανείς από ευρωπαίους και δη φιλοαλβανούς αξιωµατούχους;

Ο «Κλεισθένης» δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης!

πτυξιακό προσανατολισµό και δεν προωθεί καµία µεταρρύθµιση, αλλά επιχειρεί να αλώσει το χώρο της Αυτοδιοίκησης, να την ελέγξει και να την τιθασεύσει, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης ∆ήµων Ελλάδος (ΚΕ∆Ε) Γ. Πατούλης, µε αφορµή την ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλά ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «δεν έλαβε υπόψιν καµία από τις τεκµηριωµένες θέσεις και προτάσεις µας, επιλέγοντας να κάνει διάλογο «κωφών», επιδεικνύοντας µία βαθιά αντιδηµοκρατική συµπεριφορά».

¯ από 1η σελ.

στευτικής Πολιτικής ∆ηµήτρης Βίτσας διαβεβαίωσαν πώς η Ελλάδα έχει την πρόθεση να υπογράψει συµφωνία µε τη Γερµανία – και µάλιστα πριν τα τέλη Ιουλίου- για να επαναπροώθηση προσφύγων. Η προθυµία αυτή, δεν αποκλείεται να συνδέεται και µε τους εκλογικούς σχεδιασµούς του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιχειρήσει να εκµεταλλευτεί κοµµατικά και το παραµικρό «όφελος» που µπορεί να αποκοµίσει από φιλοξενία προσφύγων.

Μικροκοµµατικά συµφέροντα

Ο Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε σχολιάζοντας την ψηφοφορία στη Βουλή επεσήµανε ότι το Νοµοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «δεν απορρίφθηκε µόνο από την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ουσιαστικά και από την πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της χώρας». Και εξαπολύοντας επίθεση προς την Κυβέρνηση σηµειώνει: «Για µια ακόµη φορά επικράτησε η λογική της εξυπηρέτησης µικροκοµµατικών συµφερόντων και σκοπιµοτήτων, χωρίς να ληφθεί υπόψιν το συµφέρον της χώρας. Με ευθύνη του Υπουργού Εσωτερικών «πετάχτηκαν στα σκουπίδια» δύο χρόνια διαλόγου. Χάθηκε η ευκαιρία της επίτευξης ευρύτερων συνθέσεων και συναινέσεων, για την υλοποίηση µιας πραγµατικής µεταρρύθµισης, που έχει ανάγκη η χώρα…».

Και επιστολή στον Αλ. Τσίπρα

Ας σηµειωθεί ότι η ΚΕ∆Ε νωρίτερα έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Αλ. Τσίπρα ζητώντας να αποσυρθεί το Νοµοσχέδιο, προκειµένου να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, µε συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα και agenda που θα περιέχει την αλλαγή του µοντέλου λειτουργίας του Κράτους και το περιεχόµενο της Συνταγµατικής Αναθεώρησης. Όπως υπογραµµίζει η Ένωση, το σχέδιο νόµου δεν δίνει λύσεις στα βασικά προβλήµατα λειτουργίας των ∆ήµων. ∆εν προωθεί την αποκέντρωση. ∆εν ενισχύει οικονοµική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο του κεντρικού κράτους. Η ΚΕ∆Ε χαρακτηρίζει «αλλοπρόσαλλο» το εκλογικό σύστηµα που καθιερώνεται, καθώς «αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δηµοτικών και περιφερειακών συµβουλίων και αλλού το πλειοψηφικό σύστηµα». Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, ανοίγουµε «κερκόπορτα» στις δυνάµεις της διαπλοκής που χρεοκόπησαν τη χώρα µας να ελέγξουν και τα όργανα των ∆ή-

µων και είναι πλέον γνωστό ότι «ένα κράτος, µία κυβέρνηση, ένας ∆ήµος, κρίνονται από την αποτελεσµατικότητά τους. Για να είµαστε, όµως, αποτελεσµατικοί, πρέπει να µπορούµε να διοικήσουµε και να λαµβάνουµε αποφάσεις. Και δεν µπορούµε να λάβουµε καµία απόφαση, χωρίς να µπαίνουµε σε µία διαδικασία διαρκούς συναλλαγής».

«Συγκρούεται µε την πραγµατικότητα»

«Όποιος γνωρίζει την Αυτοδιοίκηση αντιλαµβάνεται ότι η ίδια η ζωή θα οδηγήσει σε αλλαγή του «Κλεισθένη» για τον απλούστατο λόγο ότι συγκρούεται µε την πραγµατικότητα». Αυτό τονίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός κληθείς από δηµοσιογράφους να σχολιάσει την ψήφιση του Νόµου. «Στη Βουλή µπορεί να ήταν αρκετή η ψήφος των «149» και των «150». Στην πράξη, όµως, εκατοµµύρια Έλληνες πολίτες θα αντιληφθούν πλήρως τους επόµενους µήνες τις επιπτώσεις της συγκεκριµένης νοµοθετικής παρέµβασης στη ζωή τους και την καθηµερινότητά τους και η δική τους «ψήφος» θα είναι αρνητική», σηµειώνει ο Κ. Αγοραστός.

Η Νέα ∆ηµοκρατία

Την ίδια ώρα ούτε για τη Νέα ∆ηµοκρατία το νοµοσχέδιο πήρε ψήφο εµπιστοσύνης. «Μέρα µε τη µέρα η κυβέρνηση αυτή φυλλορροεί και παραπαίει. Είναι κοινοβουλευτικά πρωτοφανές, µείζονες αποφάσεις να λαµβάνονται χωρίς τουλάχιστον 151 ψήφους», τονίζει, µεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, για να καταλήξει ότι «η µόνη διέξοδος για τη χώρα είναι οι εθνικές εκλογές».

Ο Ι. Στέφος

Τα κυβερνητικά στελέχη ωστόσο, βλέπουν το Νοµοσχέδιο µε άλλο µάτι. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος πρόκειται για ένα νοµοσχέδιο που εµβαθύνει τη δηµοκρατία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τον Ι. Στέφο «η εµβληµατικότερη καινοτοµία του «Κλεισθένη I» είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογικές αναµετρήσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με το συγκεκριµένο µέτρο από τη µία πλευρά εξασφαλίζεται η εµβάθυνση της δηµοκρατίας και της αντιπροσωπευτικότητας της λαϊκής βούλησης, ενώ, από την άλλη, δηµιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εµπέδωση µιας ‘κουλτούρας’ ευρύτερης συνεργασίας και συµµαχιών».


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 14 - 15 Ιουλίου 2018

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Δώστε το επίδομα παραμεθορίου σε αστυνομικούς και στελέχη των Σ.Α.

• Την άρση της αδικίας όσον αφορά τη χορήγηση του επιδόµατος παραµεθορίου για τους αστυνοµικούς και τα στελέχη των υπόλοιπων Σωµάτων Ασφαλείας στους παραµεθόριους νοµούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Φλώρινας και Κέρκυρας ζητούν µε κοινή ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Ν.∆. Κώστας Τασούλας, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Αντωνίου και Γιάννης Αντωνιάδης. «Είναι απαράδεκτο ένστολοι που υπηρετούν στην ίδια περιοχή και είναι επιφορτι-

σµένοι µε παρεµφερή καθήκοντα να έχουν διαφορετικό µισθολογικό κόστος», αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονοµικών.

Πραγματοποιήθηκε από τα Εργατικά Κέντρα

Συλλαλητήριο στα Γιάννενα κατά των επενδύσεων στην ενέργεια

• Μήνυµα κατά της εκµετάλλευσης διαφόρων πηγών ενέργειας έστειλαν προχθές από το Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο που έλαβε χώρα στα Γιάννενα εργαζόµενοι και κάτοικοι της περιοχής. Στο συλλαλητήριο εκφράστηκε η ανησυχία σε σχεδιασµούς και σε «επενδυτικά σχέδια» στην ευρύτερη περιοχή, όπως τοποθετήσεις ανεµογεννητριών, εξόρυξη υδρογονανθράκων, εγκατάσταση πέντε εργοστασίων στη ΒΙΠΕ για την επεξεργασία βιοµάζας, άνοιγµα το κεφάλαιο «φυσικό αέριο», κριτήριο των οποίων δεν είναι, όπως τονίστηκε, οι εργατικές ανάγκες, αλλά η κερδοφορία των επιχειρηµατικών οµίλων. Κεντρικός οµιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Κώστας Ηλίας, οργανωτικός γραµµατέας του Εργατι-

κού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ χαιρετισµό απηύθυναν ο Γιώργος Μπούργος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, ο Κώστας Παπαγεωργίου, µέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Άρτας, ο Λεωνίδας Λεοντάρης, από την Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων, η Βάσω Αναγνώστου, από την Επιτροπή Φορέων για το Περιβάλλον του ∆ήµου Ζίτσας και η Λίλα Τσάτση από την Επιτροπή Ηπειρωτών ενάντια στις εξορύξεις.

Ανακαλείται από την αγορά συσκευασμένο τυρί

• Ο ΕΦΕΤ ενηµερώθηκε από την εταιρεία «OPTIMA Α.Ε.» σχετικά µε την ανάκληση συσκευασµένου τυριού, καθώς, στο πλαίσιο αυτοελέγχου, διαπιστώθηκε σε αυτό η ύπαρξη του παθογόνου µικροοργανισµού Listeria monocytogenes. Συγκεκριµένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, πρόκειται για το προϊόν «ΜΑΝΟΥΡΙ ΗΠΕΙΡΟΣ», σε συσκευασία των

Έως τέλος Ιουλίου η γ’ δόση για το επίδομα παιδιού • Ξεκίνησε η αντίστροφη µέτρηση για την καταβολή της τρίτης δόσης του επιδόµατος παιδιού. Η καταβολή της δόσης που αφορά στους µήνες Μάιο και Ιούνιο θα πραγµατοποιηθεί στις 25 – 27 Ιουλίου. Πρόκειται για τους δικαιούχους που θα έχουν εκκαθαρισµένη φορολογική δήλωση και θα έχουν υποβάλει αίτηση Α21 µέχρι τις 20 Ιουλίου.

200g, µε ηµεροµηνία λήξης 18.12. 2018, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται για την εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε.» από την «ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε.». Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση της ανωτέρω παρτίδας του εν λόγω προϊόντος, ενώ, από πλευράς ΕΦΕΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προµηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να µην το καταναλώσουν.

Έσπασε το φράγμα των 760 μονάδων

Με κέρδη 1,26% έκλεισε το ΧΑ • Μετά από εννέα συνεδριάσεις παλινδρόµησης πέριξ των 750 µονάδων, το Χρηµατιστήριο Αθηνών κατάφερε χθες ένα «αισιόδοξο», σύµφωνα µε τους αναλυτές, κλείσιµο εβδοµάδας, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση πάνω από τις 760 µονάδες. O Γενικός ∆είκτης Τιµών έκλεισε στις 761,91 µονάδες, σηµειώνοντας άνοδο 1,26%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 30,2 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24,4 εκατ. µετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σηµείωσε κέρδη 1,40%, ενώ οΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 761,91 μ. δείκτης της µεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,22%.Ανοδικά κινήθηκαν 59 µετοχές, πτωτικά 30 και 152 παρέµειναν σταθερές.

Μετά από προσφυγή των Παμμακεδονικών Οργανώσεων

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ τα ασφαλιστικά για τη συμφωνία των Πρεσπών

• Ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας, που συνεδρίασε κεκλεισµένων των θυρών, σε σχηµατισµό Ολοµέλειας συζητήθηκε χθες η αίτηση αναστολής των Παµµακεδονικών Οργανώσεων κατά της συµφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 µεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων. Όπως είναι γνωστό στο Ανώτατο Ακυρωτικό ∆ικαστήριο της χώρας,έχει προσφύγει η Πανελλήνια Οµοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παµµακεδονικές Ενώσεις των αποδήµων Μακεδόνων ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η συµφωνία των Πρεσπών, επειδή, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγµατος, σύµφωνα µε το οποίο, πριν την υπογραφή της συµφωνίας, απαιτείται προηγούµενη ψήφισή του από την Βουλή, µε αυξηµένη µάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαµβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη µε πρόεδρο τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Αθανάσιο Ράντο, οι προσφεύγοντες ανέπτυξαν τη νοµική τους θέση.

Σήμερα (4.30 μ.μ.) στο Τσεπέλοβο

Με τον αγώνα Καπέσοβο-Πάπιγκο ξεκινά η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου

Κοτζιάς: Έχουμε τις ψήφους στη Βουλή

Την βεβαιότητα πως η συµφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την Βουλή, εάν τεθεί σε ψηφοφορία, εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς, µε ψήφους µάλιστα από ΑΝΕΛ και Ποτάµι. Στην συνέντευξη που έδωσε στην FAZ «µέτρησε» τις ψήφους που χρειάζεται για να περάσει η συµφωνία υπολογίζοντας την πλειοψηφία των 151 και όχι των 180, προϋπόθεση δηλαδή που έχουν θέσει οι ΑΝΕΛ! Παράλληλα ο Νίκος Κοτζιάς φαίνεται να? προσπαθεί να τα µαζέψει σε σχέση µε παλιότερες δηλώσεις του, στις οποίες είχε υποστηρίξει πως σε µυστικές δηµοσκοπήσεις ο κόσµος στην πλέιοψηφία του αποδέχεται την συµφωνία. Τώρα αναφέρει πως αυτοί που είναι υπέρ της συµφωνίας είναι 37%, και αυτοί που τάσσονται κατά είναι 55%.

Σε απολογία ο Γ. Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα

• Σε απολογία καλείται ο πρώην υπουργός Άµυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό δικαστικό έλεγχο στο πλαίσιο των ανακριτικών ερευνών για συµβάσεις που αφορούν σε προµήθειες εξοπλιστικών προγραµµάτων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ανακρίτρια κατά της ∆ιαφθοράς Ηλιάνα Ζαµανίκα, η οποία µαζί µε τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, διενεργούν την έρευνα για το

σύνολο των εκκρεµών δικογραφιών µε κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό, έστειλαν ήδη κλήση προς απολογία για τις 25 Ιουλίου 2018, οπότε και ο Γιάννος Παπαντωνίου θα έχει το πρώτο του τετ-α-τετ ως κατηγορούµενος µε τους δύο δικαστικούς λειτουργούς. Το αδίκηµα που ερευνούν οι ανακριτές είναι αυτό της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες (ξέπλυµα µαύρου χρήµατος).

ESM: Εγκρίθηκε επί της αρχής η δόση των 15 δισ. στην Ελλάδα

• Το συµβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταµίευση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαϊ-

κός Μηχανισµός Σταθερότητας. «Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταµίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν το τέλος του προγράµµατος του ESM», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπουργού, ο Κ. Γαβρόγλου σήµερα το πρωί θα συναντηθεί µε την Πρυτανεία του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ στις 5 το απόγευµα θα παραβρεθεί στην συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Στις 7:30 µ.µ. ο Υπουργός θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου. Στο επίκεντρο φυσικά θα βρεθεί η συνένωση του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων µε το ΤΕΙ Ηπείρου, µε τον Υπουργό να επιχειρεί να βρει την «χρυσή» τοµή, αµβλύνοντας τις αντιθέσεις των δυο Ιδρυµάτων, προκειµένου να γίνει οµαλά η διαδικασία.

όσο γίνεται να είναι ενιαίες σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύµατα της χώρας.

Στα Γιάννενα σήµερα ο Υπ. Παιδείας για την Σύνοδο των Πρυτάνεων

¯ από 1η σελ.

Ο Γ. Καψάλης

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης εµφανίστηκε αισιόδοξος και χαρακτήρισε τις προτάσεις της Συγκλήτου ρεαλιστικές και ουσιαστικές, γιατί αναδεικνύουν ζητήµατα που απαιτούν λύσεις για να προχωρήσει το συνολικό εγχείρηµα. Το θέµα συζητήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση και σύµφωνα µε τον κ. Καψάλη υπήρξαν τοποθετήσεις από τα διάφορα πανεπιστήµια, µε το στοιχείο της ακαδηµαϊκότητας και του προσωπικού να έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχο της όλης διαδικασίας από κοινού µε τη θεώρηση ότι οι διαδικασίες αυτές πρέπει

AΘΛHTIKA

5 εκατ. στα ΤΕΙ

Στο µεταξύ, έκτακτη οικονοµική ενίσχυση ύψους 5 εκατ. ευρώ στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα

• Με τον αγώνα Καπέσοβο-Πάπιγκο ξεκινά σήµερα, Σάββατο στις 4:30 µ.µ., στο γήπεδο του Τσεπελόβου, η 20η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου. Στις 6:30 θα ακολουθήσει και δεύτερος αγώνας ανάµεσα στο Σκαµνέλι και το Βρυσοχώρι. Την Κυριακή (6:15 το απόγευµα) παίζουν Τσεπέλοβο και Φραγκάδες. Στο φετινό τουρνουά µετέχουν 9 οµάδες σε τρεις οµίλους και όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Τσεπέλοβο. Στον Α΄ όµιλο µετέχουν το Καπέσοβο, το Πάπιγκο και το Κουκούλι, στον Β΄ Σκαµνέλι, Βρυσοχώρι και Βίτσα και στον Γ΄ Τσεπέλοβο, Φρα-

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Ερώτηση από Κ. Τασούλα και άλλους τρεις της Ν.Δ.:

γκάδες και Ελατοχώρι. Το τουρνουά είναι αφιερωµένο στον «Πανζαγορισιακό» ο οποίος αγωνίζεται στη Β΄ Ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣΗΠ. Στην οµάδα που θα έχει την καλύτερη συµπεριφορά και τις λιγότερες ποινές, θα απονεµηθεί κύπελλο ήθους µε στόχο να εκλείψουν αντιπαλότητες και να επιβραβευθεί η ευγενής άµιλλα.

Επιστρέφουν στα Γιάννενα οι διεθνείς του Καναδά! ®Για τις καλοκαιρινές τους προπονήσεις στη λίμνη

• Τα Γιάννενα έχουν αρχίσει ήδη να µπαίνουν στον διεθνή κωπηλατικό χάρτη. Απόδειξη ότι µετά την επιτυχηµένη φιλοξενία πέρυσι της Εθνικής Οµάδας νέων του Καναδά, φέτος θα έρθει στα Γιάννενα η µεγάλη Εθνική της χώρας (Ανδρών – Γυναικών) µε αποστολή 50 και πλέον αθλητών. Όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής ΚωπηλατιΟµοσπονδίας κής Γιάννης Καρράς, «αυτό που λέµε για τον αθλητικό τουρισµό στα Γιάννενα αρχίζει να υλοποιείται. Εµείς από τη δική µας πλευρά θα προσπαθήσουµε να φέρουµε κι άλλες ξένες οµάδες εδώ. Το ότι αυτός ο χώρος ξαναγίνεται αθλητικός και προσβάσιµος θα µας δώσει ένα επιπλέον ατού για να µπορέσουµε να προβάλλουµε τα Γιάννενα περισσότερο».

Οι εκδηλώσεις του διημέρου

Ολοκληρώνεται το Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 της Πρέβεζας

• Σε εξέλιξη βρίσκεται το Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήµερα µε τους τελικούς αγώνες σε όλες τις κατηγορίες. Παράλληλα, σήµερα, ώρα 11 π.µ. στον χώρο εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «Μαργαρώνα Royal», ο Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης Νικόπολη Πρέβεζας σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού θα διεξάγουν ηµερίδα µε θέµα «Αθλητικός Τουρισµός στην Πρέβεζα: Ευκαιρία και Προοπτικές». Η ηµερίδα πραγµατοποιείται στα πλαίσια της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισµού στην Πρέβεζα και γενικότερα στην Ήπειρο. Κεντρικοί οµιλητές της ηµερίδας θα είναι ο Γενικός Γραµµατέας Αθλη-

τισµού Ιούλιος Συναδινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ενώ την διεύθυνση της ηµερίδας θα έχει ο δηµοσιογράφος Βασίλης Σκουντής. Παρεµβάσεις στην ηµερίδα θα κάνουν φορείς, οργανώσεις και αθλητικά σωµατεία της Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις της εβδοµάδας αθλητισµού 2018 θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή που η Οργανωτική Επιτροπή του «Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας», ο Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης Νικόπολη Πρέβεζας και οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Β. Σκουντή «Είµαστε πια Πρωταθλητές». Η παρουσίαση θα γίνει ώρα 10:30 π.µ. στον χώρο εστίασης «Dolce Al Mare», δίπλα από το ∆ικαστικό Μέγαρο.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής της χώρας, εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας. Ο Υπουργός Κ. Γαβρόγλου, ο Γ.Γ του Υπουργείου Γ. Αγγελόπουλος και ο σύµβουλος του Υπουργού Καθηγητής Παντελής Κυπριανός παρευρέθηκαν προχθές στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ΤΕΙ. Ο κ. Γαβρόγλου ευχαρίστησε τους Πρυτάνεις και τους Αντιπρυτάνεις για την ολόπλευρη στήριξή τους στο εγχείρηµα της συγκρότησης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και εξέθεσε το χρονοδιάγραµµα των συνεργειών µε τα Πανεπιστήµια καθώς και για την επικείµενη συζήτηση στη Βουλή του νοµοσχεδίου για τα Πανεπιστήµια Ιωαννίνων και Ιονίων Νήσων.

Στις 29 Ιουλίου ο Κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού Κόλπου

• Την Κυριακή 29 Ιουλίου θα πραγµατοποιηθεί ο φετινός 14ος Κολυµβητικός ∆ιάπλους Αµβρακικού Κόλπου, ο αγώνας που έχει καταστεί πλέον θεσµός και προβάλλει πανελλαδικά το µοναδικό οικοσύστηµα του Αµβρακικού Κόλπου, αλλά και τη µαγευτική περιοχή της Κορωνησίας. Ο φετινός αγώνας θα πραγµατοποιηθεί στην κλασσική διαδροµή των 11 χιλιοµέτρων από το λιµάνι της Βόνιτσας, µέχρι και την Κορωνησία, µε τις εγγραφές να έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να δηλώσουν συµµετοχή στο email

press@arta.gr µέχρι και την Τετάρτη 25 Ιουλίου, ενώ η προκήρυξη του αγώνα έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ∆ήµου Αρταίων www.arta.gr και στην σελίδα του αγώνα στο Facebook «14ος Κολυµβητικός ∆ιάπλους Αµβρακικού». Έτσι, φέτος παράλληλα µε τον Κολυµβητικό ∆ιάπλου θα πραγµατοποιηθεί αγώνας τριάθλου µε την ονοµασία Koronisia Sprint Triathlon (750 µ. κολύµπι, 5 χιλιόµετρα τρέξιµο, 20 χιλιόµετρα ποδήλατο), ενώ το Σάββατο 28 Ιουλίου θα διοργανωθεί τουρνουά beach soccer, ένα γεγονός που πέρυσι είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

2018_07_14  

newspapers,articles

2018_07_14  

newspapers,articles

Advertisement