Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 56ο - Aρ. φύλλου 16.027

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

G

Tιμή 0,60 €

G

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ηπειρωτόπουλα έχουν ήδη επιστρέψει και δραστηριοποιούνται στην πατρώα γη…

ΣΤΡΟΦΗΠΟΛΛΩΝΝΕΩΝΣΤΗΝΠΑΡΑΓΩΓΗ!

 Συνεχώς δημιουργούνται καινοτόμες κτηνοτροφικές

μονάδες, φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ έδαφος κερδίζουν αμπελουργία και μελισσοκομία

• Μόνο ενθαρρυντική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την εικόνα νέων ανθρώπων να παίρνουν την μεγάλη απόφαση και να δραστηριοποιούνται στην πατρώα γη.

Ανοίγει αύριο τις πύλες της η «Πανηπειρωτική 2013» ® στη σελιδα

2

Συνεχίζεται ξέφρενη η πορεία της ανεργίας (28,7%) στην Ήπειρο

° Δεν καθησυχάζει η δήλωση του Υπ. Οικονομικών περί μείωσης το 2014 • Συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της η ανεργία στην Ήπειρο, μια περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ελλάδα, αν και τώρα όλοι αναμένουν σημάδια βελτίωσης, με τις

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Μπορεί και πριν από δυο – τρία χρόνια, που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην χώρα μας να γινόταν λόγος για επιστροφή των νέων στην παραγωγή, αυτό όμως έμενε απλώς σε θεωρητικό επίπεδο. Σήμερα πλέον έχουμε περάσει στην πράξη και βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από αυτή την εξέλιξη. Βέβαια τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της υπαίθρου είναι ακόμη τεράστια και θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν πεδίο δράσης από νέους κυρίως

Κράτησε τα… πρωτεία και τον Φεβρουάριο

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

Σημαντικό κομμάτι στην προτίμηση των νέων παραγωγών κερδίζει τελευταία και ο τομέας της μελισσοκομίας ανθρώπους, που ούτως ή άλλως έχουν μεγάλη ανάγκη και από δουλειά.

Πολλά τα παραδείγματα Τα παραδείγματα νέων ανθρώπων στην Ήπειρο που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να δραστηριοποιηθούν στα χωριά τους ουκ ολίγα. Και βέβαια δεν γίνεται μόνο λόγος για περιοχές κατεξοχήν τουριστικές, παραθαλάσσιες ή ορεινές (παράλια Ηπεί-

Οι ομορφιές του ταξιδεύουν κι εκτός Ηπείρου…

Το Ζαγόρι πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους φυσιολάτρες Ειδικό αφιέρωμα του ΑΠΕ για την περιοχή

ρου, Ζαγόρι ή Μέτσοβο), στις οποίες ήδη πολλοί απόδημοι έχουν γυρίσει και έ- ¯ 15η σελ.

διάφορες δράσεις που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση, την επανέναρξη των μεγάλων οδικών αξόνων, αλλά και τον τουρισμό στα παραθαλάσσια μέρη της Ηπείρου. Όσον αφορά τις ορεινές κυρίως περιοχές - όπως αναφέρεται και στις διπλανές στήλες του σημερινού κυρίου θέματος - είναι

Σήμερα η ΟΛΜΕ καταλήγει στην τελική της απόφαση

Παρατείνεται η αγωνία για την απεργία των καθηγητών

® Ανοιχτό το θέμα επιστράτευσης αφήνει το Υπ. Παιδείας • Παράταση μέχρι σήμερα το μεσημέρι πήρε η αγωνία των μαθητών για την τελική απόφαση των καθηγητών περί κήρυξης ή μη απεργίας την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλί-

ου της ΟΛΜΕ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, ωστόσο εξαιτίας των έντονων αντιθέσεων που υπήρξαν η λήψη της απόφασης μετατέθηκε για σήμερα σε νέα συνεδρίαση. Η απόφαση περί απεργίας πρέπει να θεωρείται ¯ 15η σελ.

Πώς θα επιτευχθεί μείωση της ανεργίας από το 2014 – όπως υποστηρίζει ο Υπ. Οικονομικών – εάν δεν ανοίξουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας;

παρήγορο το γεγονός ότι πολλοί νέοι τελευταία δραστηριοποιούνται ενεργά και τις περισσότερες φορές επιτυχημένα με τον πρωτογενή τομέα.

° Τι αναφέρει στον «Π.Λ.» ο υπεύθυνος του Εργοταξίου Λ. Δοβανάς • Εκτός Ηπείρου «ταξιδεύουν» όλο και πιο συχνά οι ομορ-

Παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή από τη νέα χρονιά ® στη σελιδα

2

φιές του Ζαγορίου, καθιστώντας την περιοχή αυτή ως έναν από τους κύριους πόλους έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Το τελευταίο αφιέρωμα έρχεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο που μιλά για τα «μυστικά των βράχων» στο Ζαγόρι, το οποίο δικαίως αναδεικνύεται και ως το αγαπημένο ορμητήριο κάθε γνήσιου φυσιολάτρη. Καταφέρνει ¯ 14η σελ.

Εύθυμα & σοβαρά...

• Ένας μήνας συμπληρώθηκε ήδη απ’ την επίσημη έναρξη της ανακύκλωσης στα Γιάννινα, με την τοποθέτηση 300 περίπου κάδων ανά την πόλη και τα αποτελέσματα δεν είναι μέχρι στιγμής όσο ικανοποιητικά ανέμενε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το «Run Greece» προβάλλει τα Γιάννινα πανελληνίως!

® Μέρος των εσόδων του θα διατεθεί στην ΕΛΕΠΑΠ, τονίστηκε χθες

G Ο Βασίλης ο Αναστάσης και ο Μενέλαος. Ήσαν και οι τρεις τους φίλοι, συνταξιούχοι, συνάδελφοι και παιδιά του Ιπποκράτη. Ο Βασίλης, μεγαλογιατρός από παλιά αρχοντική Γιαννιώτικη οικογένεια με μεγάλη οικονομική επιφάνεια σε ακίνητα. Η ρίζα του οικογενειακού του δένδρου ήταν από το Μεγαλοχώρι της Βορείου Ηπείρου. Ο Μενέλαος και ο Αναστάσης φτωχογιατροί. Ο πρώτος Γιαννιώτης, η καταγωγή του δεύτερου από τα Κουρεντοχώρια. Και οι δύο τους στα γεράματα κατάφεραν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι. Στα νιάτα τους που θάπρεπε να κάμουν λεφτά «πα- ¯ 14η σελ.

PEΠOPTAZ • Εκτός απ’ την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας και άλλων σημαντικών για τον σύγχρονο άνθρωπο αξιών, οι μεγάλες διοργανώσεις μαζικού α-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ:

Tου Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ

® σελ. 9

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ θλητισμού δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την τουριστική προβολή των περιοχών που τις φιλοξενούν, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση των Μαραθωνίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Από αυτή την άποψη ιδιαίτερη σημασία για τα Γιάννινα αποκτά η συμμετοχή στον πανελλήνιο αγώνα δρόμου «Run Greece» του ΣΕΓΑΣ, που, με την υποστήριξη της εταιρείας ¯ 15η σελ.

Δ ιαπιστώσεις... Είναι γεγονός ότι πολλοί Γιαννιώτες α- ¯ 15η σελ.

Οι τρεις φίλοι…

® Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότη- ¯ 15η σελ.

Στις 19 Μαΐου ο μεγάλος αγώνας δρόμου

Ακόμα δεν ικανοποιούν τα αποτελέσματά της

Με ενημέρωση θα «περπατήσει» η ανακύκλωση στα Γιάννινα!

«Πρωταθλήτρια»

Γεωργία και Κτηνοτροφία οι πυλώνες της ανάπτυξης! ® Του ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

® Θυσιάζουμε πολλά, όχι

όμως και την ελπίδα!..

G Πέρασαν ήδη τρία χρόνια από την ώρα εκείνη που η Ελλάδα μπήκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης και οι Έλληνες άρχισαν να δοκιμάζονται σκληρά... Αυτά τα τρία χρόνια οι πολιτικοί μας υπόσχονταν ότι κάθε χρονιά θα είναι η τελευταία της κρίσης ¯ 14η σελ.

G Από την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ έχουν εισρεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη του αγροτικού τομέα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Η ελληνική περιφέρεια αναμφίβολα άλλαξε. Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία η διαχείριση αυτών των χρημάτων δεν είχε την προσδοκούμενη αποτελεσματικότητα. Στην υπερτριακονταετή πια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αναδείχθηκαν δύο βασικές «πληγές» της αγροτικής μας οικονομίας: Πρώτη πληγή, η παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών που έχει σαν αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Πρόστιμα, που μέχρι σήμερα καταβάλει ο ¯ 9η σελ.


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Ευοδώθηκαν οι προσπάθειες του πατέρα Αντώνιου

Παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή από τη νέα χρονιά

® Θα φιλοξενηθούν στις πρώην σχολές Λάτση

• Σάρκα και οστά φαίνεται πως λαμβάνει η επίπονη προσπάθεια του πατέρα Αντώνιου να φθάσει το ανθρωπιστικό έργο της «Κιβωτού του Κόσμου» μέχρι την ακριτική Πωγωνιανή. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και η οποία με την αμέριστη συμβολή της Δημοτικής Αρχής Πωγωνίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή. Αυτές τις μέρες ο πατήρ Αντώνιος βρίσκεται ήδη με 50 παιδιά στην περιοχή και σήμερα, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον δήμαρχο Κ. Καψάλη στις 12 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Πωγωνιανής, αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα η συμφωνία για λειτουργία παραρτήματος της «Κιβωτού του Κόσμου» στο χωριό, ενώ ας σημειωθεί ότι συζητείται και η προοπτική λειτουργίας Γεωργικής Σχολής.

Ο πατέρας Αντώνιος μάλιστα μιλώντας στο ΣΚΑΙ την Τετάρτη τόνισε ότι ο βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να συνδυάσει την παιδεία με την απασχόληση. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο για το θέμα, είπε ότι θα αξιοποιηθούν οι πρώην σχολές Λάτση και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη σχολική χρονιά, 50 παιδάκια από όλη την Ελλάδα θα είναι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου της Κιβωτού, που θα λειτουργήσει εκεί. Όπως τόνισε η προσπάθεια θα στηριχτεί και στον εθελοντισμό των λιγοστών κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή μελλοντικά θα παραχωρήσει ένα μεγάλο χώρο, όπου οι μαθητές της Γεωργικής Σχολής θα κάνουν πρακτική άσκηση.

Απόφοιτοι Φοιτητ. Εστίας Τοσίτσα:

Χρέος της Πολιτείας η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννινα ® Τι τονίζουν σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας

• Η υλοποίηση της απόφασης για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί ελάχιστο χρέος της Πολιτείας προς την Ήπειρο και ιδιαίτερα τα Γιάννινα επισημαίνει ο Σύλλογος Αποφοίτων Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κων/νο Αρβανιτόπουλο, συμπαρατασσόμενος μ’ αυτό τον τρόπο με το καθολικό Πανηπειρωτικό αίτημα για την Σχολή. «Η ίδρυσή της θα ολοκληρώσει το ήδη καταξιωμένο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αφ’ ενός και αφ’ ετέρου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής με εξασφαλισμένη την οικονομική του βιωσιμότητα στα πλαίσια της αποκέντρωσης της παιδείας που επιβάλλεται», τονίζει ο Σύλλογος Αποφοίτων Εστίας Τοσί-

τσα στην επιστολή του (υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ίωνα Πάσχο και το Γραμματέα Λ. Φωτίου). Παράλληλα, υπενθυμίζει στον Υπουργό ότι η εικόνα σήμερα της Αθήνας θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς την Ακαδημία, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ζάππειο, το Αστεροσκοπίο, το Παναθηναϊκό Στάδιο και τα υπόλοιπα έργα που της πρόσφεραν οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες.

Δε θα περάσουν απ’ το… παράθυρο αλλαγές για το Πανεπ. Ιωαννίνων

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων, εύχεται στους συναδέλφους και φίλους «Το φως της αναστάσεως να γεμίσει τη ζωή τους»

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Εγκαίνια στις 8 μ.μ.

KOINΩNIKA

Ανοίγει αύριο τις πύλες της η «Πανηπειρωτική 2013» • Αύριο, Σάββατο ανοίγει τις πύλες της στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ε.Α.Ν.Κ.Ι. στη Λιμνοπούλα η φετινή Διεθνής Έκθεση «Πανηπειρωτική 2013». Η Έκθεση διοργανώνεται από την εταιρία «Κύκλος» και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν αύριο, ώρα 8 μ.μ. από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη.

Ώρες λειτουργίας • Η «Πανηπειρωτική» θα λειτουργήσει την Κυριακή 10 π.μ. με 2 μ.μ. και 5 με 10:30 μ.μ.. Εν συνεχεία θα είναι ανοιχτή ως εξής: Δευτέρα – Παρασκευή 5 με 10:30 μ.μ.. Σάββατο – Κυριακή 10 π.μ. με 2 μ.μ. και 5 με 10:30 μ.μ..

Στο «Grand Serai», 17 Μαΐου

Συνέδριο για την ήπια καινοτομία από την Περιφέρεια Ηπείρου • Συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την ήπια καινοτομία στην περιοχή MED για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου την Παρασκευή, 17 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Grand Serai». Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Hidden Innovation Initiatives for SMEs», του οποίου ηγείται η Περιφέρεια Ηπείρου με εταίρους από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου συνεργασίας, πληροφορεί τους επιχειρηματίες για νέες ιδέες και εργαλεία καθώς και

για καινοτόμες μεθόδους οργάνωσης των επιχειρήσεών τους, ενώ ανοίγει νέους δρόμους για την προώθηση των προϊόντων τους. Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει με ομιλία ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ευρωπαϊκές πολιτικές καινοτομίας και καλές πρακτικές μέσα από τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο κλείσιμο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα του έργου από την συντονίστριά του κ. Ελένη Καλαμπόκα και τους εκπροσώπους των εταίρων του.

Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή ενστάσεων

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης

Ο Μιχάλης Κασσής τονίζει ότι…

• Απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλη Κασσή, σχετικά με τις τελικές προβλέψεις του Σχεδίου Αθηνά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Στην απάντησή του ο Υπουργός δεν διευκρινίζει τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα υπό εξέταση από το ΣτΕ Προεδρικά διατάγματα και παραπέμπει σε ενημέρωση κατόπιν της υπογραφής του Προέ-

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

δρου της Δημοκρατίας. Με αφορμή την απάντηση του κ. Αρβανιτόπουλου, ο κ. Κασσής δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περάσουν από «το παράθυρο» αλλαγές που μειώνουν το κύρος και την εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουν αιτηθεί οι Πανεπιστημιακές Αρχές και στα οποία τελικά είχε συμφωνήσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας». Ο Γιαννιώτης βουλευτής σημειώνει στη δήλωσή του ότι «η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει άμεσα να ενημερώσει και εγγράφως το Πανεπιστήμιο για το περιεχόμενο των προωθούμενων ΠΔ για να μη βρεθούμε προ δυσεπίλυτων εκπλήξεων που σίγουρα δε θα μείνουν αναπάντητες».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ

• Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Ιωαννίνων, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε χθες τη διαδικασία επιλογής για τις Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ιωαννίνων, Αραβαντικού 5α αλλά και από την ιστοσελίδα www.socialioannina.gr. Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, από ώρες 10-12 μ.

Συζήτηση της ΔΗΜΑΡ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές • Συζήτηση για την πορεία της Αυτοδιοίκησης και το περιεχόμενο των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, στους Δήμους και την Περιφέρεια, οργανώνει για την ερχόμενη Δευτέρα ώρα 8 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας, στη στοά Σάρκα, η Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς. Καλεσμένος είναι ο βουλευτής Ευβοίας και π. Δημάρχος Χαλκίδας Δημήτρης Αναγνωστάκης, υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η Δημοκρατική Αριστερά, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει, υπερασπίζεται μια Αυτοδιοίκηση μακριά από στενούς κομματικούς εναγκαλισμούς, γι αυτό και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε αυτούς

Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων:

Να κατοχυρωθεί η αργία της Κυριακής για τα εμπορικά • Με κοινή τους ανακοίνωση τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Αγρινίου, Θεσπρωτίας, Κερκύρας, Λευκάδας και Άρτας, τάσσονται κατά της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας για τα εμπορικά καταστήματα. Τα σωματεία ζητούν να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας, να μην αυξηθεί το ωράριο εργασίας, να επαναφερθεί η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κ.α.

Γνωστoπoίηση γάμου Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., ότι ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΗΣ του Λάμπρου και της Ρεβέκκας, το γένος Κολοβέα, που γεννήθηκε και κατοικεί στο Βερολίνο και η ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΙΟΥΡΗ του Νικολάου και της Χρυσούλας, το γένος Κολόκα, που γεννήθηκε στα Ιωάννινα και κατοικεί στο Βερολίνο, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στα Ιωάννινα.

Χθες στα Γιάννινα…

Γιορτάστηκε η Επέτειος λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

® Διαμαρτυρία για την κατάργηση της εκδήλωσης στο Χ. Δελβινάκι • Υποτονικός – όπως είθισται δυστυχώς- ήταν χθες ο εορτασμός της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα Γιάννινα. Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικόλα Κάτσιο και ο Δήμος Ιωαννιτών από τον Αντιδήμαρχο κ. Δ. Κατηρτζίδη. VII Mεραρχία, Αστυνομία και Πυροσβεστική εκπροσωπήθηκαν από ανώτερους αξιωματικούς, ενώ το «παρών» έδωσαν ελάχιστοι εκπρόσωποι των εφεδροπολεμικών οργανώσεων και πολίτες. Σημειώνεται ότι ο εορτασμός για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προβλέπεται να γίνεται στις έδρες των νομών και έτσι μετά από αρκετά χρόνια, χθες δεν πραγμα-

τοποιήθηκε η εκδήλωση που είχε ξεκινήσει επί ημερών του πρώην δημάρχου Δελβινακίου Θ. Μποζιάρη στο Χάνι Δελβινάκι. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου κ. Γιάννη Ντόντη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης έγινε αυθαίρετα και σιωπηρά. «Με ποια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καταργήθηκε ο καθιερωμένος εορτασμός της 9ης Μαϊου στο Χάνι Δελβινάκι;» αναρωτιέται ο κ. Ντόντης, που συνεχίζοντας αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση, αλλά «υπάρχει μόνο η αντίληψη του αποφασίζομεν και διατάσσομεν του Δημάρχου και των αρμόδιων συνεργατών του».

Την ερχόμενη Δευτέρα

«Χάρολντ και Μωντ» από το Λύκειο Κατσικά

• Την παράσταση «Χάρολντ και Μωντ» θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του Λυκείου Κατσικά την ερχόμενη Δευτέρα στο Καμπέρειο Θέατρο Ιωαννίνων. Η παράσταση θα ξεκινήσει ώρα 7:30 μ.μ.. Τους ρόλους του έργου ερμη-

νεύουν οι μαθητές: Ρόμπερτ Μπάρτρικ – Κρανάς, Αντιγόνη Χρηστιά, Νικολίν Μαντεργκόνα, Σοφία Μπλέτσου, Αθηνά – Ραφαέλα Γκεσούλη, Σωτήρης Δασκάλου, Παναγιώτης Πάντος, Έρρικα Τσίκου, Κων/να Πρέντζα και Κων/να Τσίκου.

που υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν το θεσμό να συνδιαμορφώσουμε μαζί τις θέσεις μας στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις.

Ρεσιτάλ πιάνου με την Τατ. Παπαγεωργίου

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

• Ρεσιτάλ πιάνου με την Τατιάνα Παπαγεωργίου διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, την Τρίτη 14 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζ.Π.Α.. Η γνωστή πιανίστρια θα ερμηνεύσει έργα Φρ. Σοπέν, Σ. Ραχμάνινωφ, Α. Σκριάμπιν και Μ. Θεοδωράκη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

• Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με σχετική απόφαση. Η προθεσμία κανονικά έληγε σήμερα Παρασκευή, αλλά κρίθηκε αναγκαία η παράταση λόγω τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάστηκαν κατά την on line υποβολή της αίτησης. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό έως τις 12 μετά το μεσημέρι.

Την Κυριακή του Θωμά

Πανηγυρίζει ο Ναός του Αγ. Νικολάου Κοπάνων • Ο Ναός του Αγίου Νικολάου Κοπάνων πανηγυρίζει την ερχόμενη Κυριακή του Θωμά. Έτσι, αύριο, Σάββατο, παραμονή της εορτής και ώρα 7 μ.μ. θα ψαλλεί στο Ναό Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία. Ανήμερα, την Κυριακή, ώρα 7 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος και θα ακολουθήσει Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στις 7 μ.μ. θα γίνει Ιερά Παράκληση στον Απόστολο Θωμά.

τ. Καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ Δωδώνης 50, 45 332 Ιωάννινα 3ος όροφος τηλ. 26514-02506 και (κινητό) 6937-589048 email: ktsampoulas@hotmail.com

Το Parking της Στοάς Σάρκα άνοιξε και λειτουργεί με νέα διεύθυνση

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ Πρωί: Καθημερινά πλην Σαββάτου, 9.00-13.00 Απόγευμα: Τρίτη-Πέμπτη, 18.00-20.00

ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ • Την Κυριακή 12 Μαΐου του Θωμά, δεν δέχεται επισκέψεις: - Ο κ. Θωμάς Παναγιωτίδης, Δ/ντής ΕΤΕ

Εγκαινιάζεται την Τρίτη

Έκθεση στο Ίλιο της Αθήνας καλλιτεχνών απ’ τα Κούρεντα • Έκθεση με έργα συγχωριανών καλλιτεχνών θα παρουσιάσει η Αδελφότητα Κουρέντων «Ο Άγιος Γεώργιος» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη» (Αγίου Φαναρίου 99). Τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Τρίτη, 14 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. και θα διαρκέσει ως τις 18 Μαΐου. Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Θεοφάνης Αγγελί-

Συνεργασία ΕΚΑ «Δωδώνη» με «Δωδωναία» Εκπαιδ/ρια • Συνεργασία με τα «Δωδωναία Εκπαιδευτήρια» εγκαινιάζει η Ένωση Κλασικού Αθλητισμού «Δωδώνη». Στο πλαίσιό της τα Εκπαιδευτήρια θα προσφέρουν αποκλειστικά σε αθλητές του Συλλόγου εκπτώσεις στα δίδακτρα και δύο υποτροφίες για μαθητές της Α’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου.

δης, Μιχάλης Αγγελίδης, Δημήτρης Δημητρίου, Βασιλική Ζιάκα, Μαρία Ζιάκα, Ταξιάρχης Μερμίρης, Κων/να Σιάσκα και Ελπινίκη Τζέρπου – Σταμάτη.

Την Τρίτη, στη Ζ.Π.Α.

Ενημερωτική Ημερίδα για το έργο CAVE • Ενημερωτική ημερίδα για το έργο CAVE πραγματοποιεί το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, την Τρίτη, 14 Μαΐου, ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα Αρχ. Σπυρίδωνος. Η είσοδος είναι ελεύθερη. • Χάθηκε το βράδυ της Ανάστασης στην Πλατανούσα Ιωαννίνων σκυλάκι (τσιουάουα) χρώματος καφέ ανοιχτόχρωμο με λευκό στο λαιμό ονόματος «Ρώσυ». Πληρ. τηλ. 6945-037500

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ Το ιατρείο του Καρδιολόγου ΝΤΑΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ μεταφέρθηκε στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 2, στον 2ο όροφο. Τηλ.: 26510-38009, κιν. 6936-509495


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 3η

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

διαδόσεις... Οι άξονες θα κρίνουν…

 Αν δεχθούμε ότι το «κούρεμα» των έργων στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι μια κάποια λύση με την οποία σε δύο χρόνια θα λάβει τέλος το «σίριαλ» της επέκτασής του, μεγάλο «στοίχημα» για τον Γιαννιώτη αναπλ. Υπουργό Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη είναι πλέον οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες, Ιόνια Οδός και Ε65, απ’ την υλοποίηση των οποίων θα κριθεί τελικά η… υστεροφημία του! Συμπέρασμα για την ολοκλήρωσή τους δεν βγάζει κανείς απ’ την προχθεσινή απάντησή του σε ψήφισμα της ΠΕΔ Ηπείρου. Ειδικά για το τμήμα του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό, το μόνο που είπε ο κ. Καλογιάννης είναι ότι υπάρχει εκκρεμότητα στο ΣτΕ! Αυτά πάντως είναι θέματα που «καίνε» τους Ηπειρώτες, οι οποίοι θα ήθελαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οψόμεθα… Κ.Α.

Επιτάφιος στην Αγ. Βαρβάρα!..

 Ποιος είπε ότι ωραίους Επιταφίους κάνουν μόνο οι πόλεις τη Μεγάλη Παρασκευή; Και σε χωριά της περιοχής μας συναντά κανείς πολύ όμορφα στολισμένους τους Επιταφίους, οποίους επιμελούνται με πολύ μεράκι οι επίτροποι των εκκλησιών και οι λιγοστοί κάτοικοι. Ιδού και ως απόδειξη μια φωτογραφία απ’ την περιφορά του εντυπωσιακού Επιταφίου στην ορεινή Αγία Βαρβάρα της Κόνιτσας, που μας έστειλε φίλος αναγνώστης! Άνετα θα συναγωνίζονταν τη Μεγάλη Παρασκευή εκείνους των εκκλησιών στα Γιάννινα, έτσι δεν είναι; Κ.Α.

Ούτε στάσεις, ούτε δρομολόγια!

 Ξένοι τουρίστες έφθασαν στο Κουρμανιό (φωτό) αναζητώντας τρόπο να πάνε στο Πέραμα! Ρωτούσαν τους περαστικούς αλλά δεν ήξεραν να τους καθοδηγήσουν! Ούτε χάρτης με τις συγκοινωνίες, ούτε δρομολόγια, ούτε αριθμοί λεωφορείων και σε πολλές περιπτώσεις ούτε ενδεικτικές πινακίδες για το πού βρίσκονται οι στάσεις! Ας πάνε οι δικοί μας για… μετεκπαίδευση στα Τρίκαλα! Μπορεί να μάθουν πώς οργανώνονται οι αστικές συγκοινωνίες ώστε να εξυπηρετούν τους ξένους αλλά να ελκύουν και τους ντόπιους! Μέχρι τότε ας έχουμε υπομονή… Θ.

Τα σφαγεία θα λειτουργήσουν!

 Αποφασισμένος να λειτουργήσει ξανά τα δύο σφαγεία στο Κεφαλόβρυσο είναι ο Δήμος Πωγωνίου. Δεν θα το κάνει όμως ο ίδιος, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά έξοδα (6.500 ευρώ το μήνα), όπως ανέφερε χθες ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης στο Δημοτ. Ραδιόφωνο και την Αγνή Βραβορίτου, αλλά θα τα δώσει σε ιδιώτες. Προχθές άκαρπη απέβη η δεύτερη δημοπρασία και τα σφαγεία θα παραχωρηθούν με απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με τον κ. Καψάλη! Μάλιστα, ο Δήμος Πωγωνίου σχεδιάζει να μην ζητήσει ενοίκιο απ’ τον ανάδοχο, υπό τον όρο εκείνος να κάνει σ’ αυτά τις επεμβάσεις που απαιτούνται για να λειτουργούν άψογα! Πολύ καλά το σκέφτηκαν!.. Κ.Α.

Πού χάθηκαν τα λεφτά;

 Μάζευαν χρήματα οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να παίρνουν επίδομα ανεργίας όταν βάζουν λουκέτα! Και αφού μάζεψαν 130.000.000 Ευρώ, τα έβαλαν σε ειδικό λογαριασμό! Και όταν τα χρειάστηκαν έψαξαν αλλά δεν τα βρήκαν! Ο υπουργός που ρωτήθηκε είπε ότι υπάρχουν 20 εκ.! Τα άλλα έκαναν φτερά; Ούτε επίδομα ανεργίας πήραν ούτε χρήματα για κοινωνικό τουρισμό βρήκαν. Οι ίδιοι θα φέρουν τα επάνω κάτω για να τα βρουν. Ας ελπίσουμε όποιοι έβαλαν χέρι στα χρήματά τους να τα δώσουν αμέσως για το σκοπό που μαζεύτηκαν. ΜΑΤ

Σπυριδούλα Καραδήμα - Καππά Ιατρός Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Θεραπευτικές και αισθητικές εφαρμογές Laser (ευρυαγγείες, αποτρίχωση) Δέχεται: Πρωί: Καθημερινά, πλην Σαβ., 10.00 - 13.30 Απόγευμα: Τρ. - Πεμ. - Παρ., 18.00-20.30 Δευτ. - Τετ., μόνο με ραντεβού Καπλάνη 5 (1ος όροφος), 45444 Ιωάννινα Τηλ. / Fax: 26510-27318 - Κιν.: 6981-027322 email: spykaradima@gmail.com

Πλάγιες υποδείξεις!..

 Τα κρατικά κανάλια επαναφέρουν πολύ συχνά στην επικαιρότητα πτυχές από το έργο της ανόρθωσης της Ελλάδας στη δεκαετία του 1950! Γιατί αναδεικνύουν τώρα και με τόση επιμονή το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Μήπως θέλουν να υποδείξουν στους σημερινούς πολιτικούς τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε στα πόδια της η μεταπολεμική Ελλάδα; Γιατί, όπως και να το κάνουμε απ’ τη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα ανακατεύτηκε τόσο το προσωπικό συμφέρον, με τη διαφθορά, την πολυνομία -που έφερε τη γραφειοκρατία- αλλά και την ανικανότητα των σύγχρονων πολιτικών, που όσο και αν προσπαθούν τώρα να τα αλλάξουν όλα αυτό φαντάζει ακατόρθωτο…

Για μια καλύτερη Ελλάδα

 Στη μεταπολεμική δεκαετία βρέθηκε ένας πολιτικός με δυνατή προσωπικότητα που ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Είχε την αίσθηση του χρέους και βάδιζε πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο. Είχε όραμα για την πατρίδα του. Δεν ανέλαβε τη διακυβέρνηση για να αυξήσει τα πλούτη του και για να ζει μέσα στη χλιδή. Απ’ τα χαράματα ήταν επάνω, καταπάνω στο έργο που ανέλαβε να κάνει. Ήλεγχε τους πάντες. Δεν χρησιμοποίησε τους «δικούς του» αλλά έδωσε την ευκαιρία σε κάθε ικανό Έλληνα να προσφέρει αυτό που ήξερε να κάνει καλά. Και μέσα από την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου πέτυχε να βάλει σε τροχιά ανάπτυξης τη ρημαγμένη πατρίδα Έκανε και λάθη. Μπορεί να πιέστηκε και από ξένα κέντρα. Όμως στην Ελλάδα εκείνης της εποχής πραγματοποιήθηκε ένα θαύμα

Τότε υπήρχε σχέδιο!

 Καθώς ξετυλίγονται στην οθόνη μας τα γεγονότα της δεκαετίας του 1950 το νιώθουμε ότι τότε υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός. Υπήρχε όραμα. Εκπονήθηκε εθνικό στρατηγικό πλαίσιο με σκοπό την ανόρθωση της πατρίδας. Τίποτε δεν γινόταν τυχαία και κανένας καλόπιστος Έλληνας δεν μπορεί να απορρίψει τη σημασία εκείνου του σχεδίου δράσης. Σήμερα που απομακρυνθήκαμε από την εθνική παραγωγή και που εισάγουμε ακόμη και προϊόντα που θα μπορούσαν να παράγονται εδώ, νιώθουμε την ανάγκη να κρατηθούμε από κάπου επαινώντας το έργο εκείνης της εποχής. Τότε που τα τεύτλα έδιναν ψωμί σε χιλιάδες οικογένειες καλλιεργητών και εργαζομένων στα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης. Οι γεωπόνοι ήταν δίπλα στους αγρότες και όχι στα γραφεία και τα έσοδα για το κράτος μόνο απ’ αυτή τη δραστηριότητα θα τα ζηλεύαμε σήμερα…

Υπάρχει σήμερα όραμα;

 Υπάρχει σήμερα όραμα ή τυχαία γίνονται όλα; Μπορεί οι «αρμόδιοι» να μην είναι σε θέση να βγάλουν προς τα έξω τα σχέδιά τους αλλά εμείς, μέχρι στιγμής, δεν νιώθουμε ότι ξέρουν πού βαδίζουν αν και έχουν καθήκον να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα στα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό οι ίδιοι μας οδήγησαν με τις πολιτικές τους. Δημιούργησαν ένα δαιδαλώδες σύστημα το οποίο δεν μπορούν ούτε να το ελέγξουν ούτε να το στρέψουν σε νέα τροχιά. Αντιστέκεται το ίδιο το σύστημα στην αναδιοργάνωσή του και η πολυσυζητημένη επανίδρυση του κράτους έγινε ανέκδοτο για τους πικραμένους πολίτες! Και ο Έλληνας επιχειρηματίας που μεγαλουργεί στην ξενιτιά εδώ εμποδίζεται από το σοβιετικού τύπου περιβάλλον που ακόμη αντιστέκεται στον εκσυγχρονισμό. Θεανώ Βλάχου

Να ρυθμίσουν τα φώτα!

 Αναμμένα έως αργά κάθε πρωί μένουν τα φώτα στην Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε χθες στη στήλη κάτοικος του συγκεκριμένου δρόμου, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός. Ας δουν το θέμα από το Δήμο κι ας ρυθμίσουν τις κολώνες ώστε να σβήνουν τα φώτα νωρίτερα για να μην ξοδεύουμε τσάμπα ρεύμα! Δεν είναι εποχές για τέτοια… ...οι διαδοσίες Κ.Α.

® Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΥΡΑ Γιατί στην περίοδο των πανελλαδικών;

 Απεργία προετοιμάζουν οι καθηγητές Μ.Ε. κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Κύρια διαμαρτυρία τους η αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας κατά δύο ώρες την εβδομάδα. Πρωτοστατεί η ΔΑΚΕ, που είναι και η πρώτη δύναμη στους καθηγητές. Δεν ξέρουμε, πόση ανταπόκριση στην κοινωνία βρίσκει η κύρια αιτία της απεργίας τους. Είναι σίγουρο όμως πως αυτή είναι αρνητική, ακόμη κι αν έχουν δίκιο, στο ότι επιλέγεται η περίοδος των πανελλαδικών για πραγματοποίηση της απεργίας, αφού αποβαίνει εις βάρος των μαθητών, που είναι δικά τους πνευματικά παιδιά κι εκείνοι πνευματικοί γονείς τους κι έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουν.

Χωρίς καμμιά περίσκεψη

 Κι εκεί που οι τραπεζικές καταθέσεις πάνε δειλά – δειλά να σημειώσουν κάποια ανοδική πορεία, κάποιες κυκλοφορούσες, από όχι άσχετες πηγές διαδόσεις, περί κουρέματός τους, επί το απλούστερο περί φορολογήσεώς τους ή και δυνατότητας κατασχέσεώς τους, κάνουν τους καταθέτες επιφυλακτικούς να εμπιστευθούν τις όποιες οικονομίες τους στις Τράπεζες. Και δεν πρόκειται για οικονομίες μεγαλοκαρχαριών. Αυτοί ήδη έχουν φροντίσει να τις φυγαδεύσουν σε άλλους φορολογικά παραδεισένιους τόπους. Κι όσοι δεν το έκαμαν θα σπεύσουν να το κάμουν τώρα. Πρόκειται για οικονομίες μικροκαταθετών, που προέρχονται από νόμιμες πηγές, που ήδη φορολογήθηκαν. Κι όταν οι λόγοι αυτών των διαδόσεων προέρχονται από αντιπολιτευτικές διαθέσεις, αποδεικνύεται ότι η ανευθυνότητα δεν έχει εκλείψει από τους πολιτικούς μας.

Σταυρωτήδες

 Η χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει τη νοοτροπία των ανθρώπων του που διαχειρίζονταν τα οικονομικά του κόμματος. Σπατάλη, οικειοποίηση, αναπόδεικτες δαπάνες, προκλητικά έξοδα κλπ., είναι τα χαρακτηριστικά που διέκριναν την πολιτεία τους. Δυστυχώς είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που με την ίδια νοοτροπία και με την ανικανότητά τους ως κύριο «προσόν», διαχειρίστηκαν, με τον ίδιο τρόπο, και τα οικονομικά του κράτους, για να το οδηγήσουν κι αυτό στη χρεοκοπία. Κι ακόμη και σήμερα ο πρωθιεράρχης αυτών των επιτευγμάτων Τζέφρι Παπανδρέου απειλεί το ΠΑΣΟΚ με διάλυση –η αντίστροφη μέτρηση για τη ρήξη με τον Βενιζέλο ξεκίνησεκαι κατ’ επέκταση την πτώση της τριαρχικής σημερινής κυβερνήσεως, που παρά και τις δικές της παλινωδίες, αποτελεί προς το παρόν αναγκαίο κακό.

Ποίαν άλλην χρείαν μαρτυριών έχομεν;

 Δεν είναι τα μοναδικά. Τρία όμως παραδείγματα μαρτυρούν, πόσο οι κυβερνώντες τον ελληνικό λαό υποβαθμίζουν το νοητικό του επίπεδο: - Αντί να χτυπήσουν στη ρίζα του το λάδωμα, που έγινε εθνικό σπορ, ονόμασαν το φακελλάκι με προεξάρχον εκείνο των γιατρών «υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης». Με άλλα λόγια το νομιμοποίησαν. Τώρα, πόσο η ευγνωμοσύνη είναι το κίνητρο, που κάνει τον πολίτη να πληρώνει κάτω από το χέρι τον νοσοκομειακό μεγαλογιατρό, τον εφοριακό, τον τελώνη και τον όποιο δημόσιο «λειτουργό», είναι κάτι, που μόνο οι πολιτικοί μας το αντιλαμβάνονται έτσι. - Αντί να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους παράγοντες των Τραπεζών, που χορηγούσαν ασυστόλως ακάλυπτα δάνεια εκατομμυρίων προς μεγαλοκαρχαρίες, αλλά και στα αφερέγγυα πολιτικά κόμματα, καθώς εκείνη ετοιμαζόταν να τους «τσιμπήσει», έσπευσαν να ψηφίσουν νόμο, που τους παρέδιδε στην κοινωνία άσπιλους και αμόλυντους. - Αντί να απαλλάξουν τον κόσμο να πληρώνει το λεγόμενο «χαράτσι», κάτι που το είχαν υποσχεθεί ως απόλυτα προσωρινό, του άλλαξαν το όνομα και συνεχίζουν το τροπάρι τους. Για να χρυσώσουν το χάπι το μείωσαν λίγο. gyrastak@otenet.gr


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 • Επιχορηγήσεις • Εκπόνηση μελετών • Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΖΥΓΟΜΑΛΗ 21, ΤΗΛ. 26510 71004 - FAX 26510 71008 ΑΘΗΝΑ: Β.ΣΟΦΙΑΣ & ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 5, ΤΗΛ. 213.0354467 - FAX. 213.0354469

Μειώνονται τα εμπόδια στην οικονομία

Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Το 72% των επαγγελμάτων έχει απελευθερωθεί

Το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ

Κατά 11,5% μειώθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων

 Σε βαθιά ύφεση η αγορά ακινήτων

® Στον «πάγο» η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Η

μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελμάτων δεν υπόκειται πλέον σε κανέναν περιορισμό, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, με θέμα την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. «Έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι 72% του συνόλου των επαγγελμάτων είναι πλέον «πλήρως απελευθερωμένο». Ενδεικτικά ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στους συμβολαιογράφους, στα ταξί, στους αναλογιστές, στους ορκωτούς εκτιμητές,

1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν», επισήμανε. Όπως είπε, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 15%, αν στην Ελλάδα η απελευθέρωση είχε φθάσει στο επίπεδο των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Στον «πάγο» η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στους γεωτεχνικούς, κ.ά. «Απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά» δήλωσε. «Για πρώτη φορά από το

Alpha Bank:

Σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας… • Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας δίνουν στην ελληνική οικονομία την ικανότητα προσαρμογής τώρα, την περίοδο της βαθιάς ύφεσης, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων στο άμεσο μέλλον, όταν υπάρξει ανάπτυξη, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, σε έρευνα τους με θέμα «Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ως μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας». Όπως αναφέρεται στην έρευνα, γενικά, είναι ακόμη νωρίς να αδράξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία τους καρπούς της δραστικής μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, καθώς ο τελευταίος από τους νόμους για την αγορά εργασίας τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Νοέμβριο του 2012. Εντούτοις, ο κύβος ερρίφθη, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ακόμη πως είναι γεγονός ότι η αυξημένη ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη συμβάλλει στη συγκράτηση της αυξητικής πορείας της ανεργίας. Ωστόσο, η ταχεία αυξητική πορεία της ανεργίας προσδιορίζεται, ακόμη, αφενός από το μεγάλο ύψος της μη παραγωγικής απασχόλησης που υπήρχε πριν από την κρίση (λόγω των σημαντικών στρεβλώσεων που χαρακτήριζαν την αγορά εργασίας) και, επίσης, από τη συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση στην οικονομία, αφού η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ ανήλθε στο -6,0% ακόμη και το 4ο τρίμηνο του 2012.

Στο μεταξύ στον «πάγο» βάζει προς το παρόν ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή», αποδίδοντας τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση στα έσοδα, τα οποία είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους». Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα». Ταυτόχρονα, ουσιαστικά απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων».

Ο Κ. Χατζηδάκης Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ύπαρξη του παρατηρητηρίου και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμα ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή με ρυθμίσεις για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τη λειτουργία της αγοράς καυσίμων κ.τλ.

• Μείωση της τάξεως του 11,5% σημείωσαν οι τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2013, καθώς η αγορά ακινήτων παραμένει σε τροχιά βαθιάς ύφεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο σύνολο του 2012, οι τιμές υποχώρησαν κατά 11,7%, έναντι 5,5% το 2011. Η μείωση των τιμών το α’ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 ήταν 10,8% για τα «νέα» διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 11,9% για τα «παλαιά» (άνω των 5 ετών). Για το σύνολο του 2012 ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών των «νέων» διαμερισμάτων ανήλθε στο 12% (2011: -5%), έναντι 11,5% των «παλαιών» (2011: -5,8%). Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2013 ήταν μειωμένες κατά 12,6% στην Αθήνα, 8,2% στη Θεσσαλονίκη, 11% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Δείκτες εκτιμήσεων συναλλαγών Οι εκτιμήσεις-συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιοδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) έφθασαν το

α’ τρίμηνο του 2013 τις 5.000, έναντι 10.500 το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2012, οι συναλλαγές ήταν μειωμένες κατά 24,5%.

Σε ολόκληρο το 2012 ο αριθμός των εκτιμήσεων αυτών έφθασε τις 29.600 (αναθεωρημένα στοιχεία), καταγράφοντας σημαντική μείωση, κατά 30,9%, έναντι του προηγούμενου έτους (2011: 42.800). Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι εκτιμήσεις - συναλλαγές (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν το α’ τρίμηνο του 2013 μειωμένος κατά 26,2%, ενώ ολόκληρο το 2012 ο όγκος που αφορούσαν οι εκτιμήσεις συναλλαγές με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 30,1%.

Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτιρίων προωθεί το ΥΠΕΚΑ

• Στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτιρίων προχωρά το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου μέσα σε μία δεκαετία να δημιουργηθεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δεχθούν την ηλεκτρονική καταγραφή, καθώς με τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν πριν το 1983. Σύμφωνα με «Τα Νέα», το ίδιο ισχύει και για τη νομιμοποίηση όλων των πολεοδομικών παραβάσεων μέχρι 40% στην κάλυψη και μέχρι 20% στο ύψος -σε σχέση με όσα προβλέπονται από την οικοδομική άδεια- στα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν από το 1983 έως το 2011. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και όλοι οι παράνομα κλεισμένοι ημιυπαίθριοι χώροι. Οι περίπου 750.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους -που έχουν ενταχθεί στους προηγούμενους νόμους για την τακτοποίησή τους- εάν δεν ενταχθούν στο μέτρο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας δεν θα μπορούν να νομιμοποιήσουν τους κλεισμένους χώρους, αλλά θα παραμείνουν στο καθεστώς της τακτοποίησης για 40 χρόνια.

Υπ. Οικονομικών:

«Ευχής έργο» η διπλή δόση από την ΤρόικαΑνοικτό ενδεχόμενο για τα 7,5 δισ. ευρώ

• Με τη φράση «θα ήταν ευχής έργο» σχολίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τα

Μείωση 4,6% στα έσοδα από τον τουρισμό το 2012 

Και πτώση 5,5% στις αφίξεις

• Πτώση της τάξεως του 4,6% σημείωσαν το 2012 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, ενώ οι αφίξεις υποχώρησαν κατά 5,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ετήσια στοιχεία, το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο το 2012 παρουσίασε πλεόνασμα 8.181,1 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 57 εκατ. ευρώ ή 0,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 480 εκατ. ευρώ ή 4,6% σε σχέση με τη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 423 εκατ. ευρώ ή 18,7%. Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2012 έναντι του 2011 ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των αφίξεων ταξιδιωτών κατά 5,5%, ενώ αντίθετα η μέση κατά ταξίδι δαπάνη αυξήθηκε κατά 1% ή 7 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 646 ευρώ. Η αύξηση της δαπάνης ανά ταξίδι είναι αποτέλεσμα της αύξησης κατά 2,2% της δαπάνης ανά διανυκτέρευση (2012: 71 ευρώ, 2011: 70 ευρώ), ενώ αντίθετα μικρή μείωση παρουσίασε η μέση διάρκεια παραμονής που διαμορφώθηκε στις 9,1 διανυκτερεύσεις το 2012 από 9,2 διανυκτερεύσεις το 2011. Σαν αποτέλεσμα της μείωσης των αφίξεων, και παρόλο που η μέση διάρκεια παραμονής δε μεταβλήθηκε ουσιαστικά, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων το 2012 μειώθηκε κατά 6,7%.

σενάρια για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, για την εκταμίευση διπλής δόσης, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ (4,2 + 3,3 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου). Ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα «έχει εξεταστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε επίσημο τομέα». Πρόσθεσε δε, ότι «θα ήταν ευχής έργο. Το Eurogroup δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις άλλων κρατών- μελών». Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση της έγκρισης της «διπλής

δόσης», το πιθανότερο είναι να αποδεσμευτούν σταδιακά τα ποσά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Ερωτηθείς για την εξόφληση των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Μαΐου, ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν» και επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα με την έγκριση ή μη της «διπλής δόσης», οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν τον Ιούνιο για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

• Επιχορηγήσεις • Εκπόνηση μελετών • Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΖΥΓΟΜΑΛΗ 21, ΤΗΛ. 26510 71004 - FAX 26510 71008 ΑΘΗΝΑ: Β.ΣΟΦΙΑΣ & ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 5, ΤΗΛ. 213.0354467 - FAX. 213.0354469

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ

Σε υψηλό 3,5 ετών το οικονομικό κλίμα

®

Μικρή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Π

εραιτέρω βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο, με τον σχετικό δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών. Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο καταδεικνύει ότι ορισμένοι από τους ευνοϊκούς παράγοντες που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τείνουν να παγιωθούν, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή σταθεροποίηση των δυνάμεων αναστροφής των πτωτικών τάσεων του παρελθόντος. Έτσι, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 89,2 μονάδες από 88,1 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο, φθάνοντας στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 3,5 ετών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η νέα βελτίωση εκπορεύεται κυρίως από τις προσδοκίες που δημιούργησε η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων στον τομέα των κατασκευών δημόσιων έργων αλλά και από τη ρευ-

στοποίηση αποθεμάτων στη Βιομηχανία. Αναλυτικότερα: στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να βελτιώνονται αλλά και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ελαφρά. στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους παραμένουν αμετάβλητες, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να βελτιώνονται ήπια.

Στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Αύξηση 21,8% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον ΑπρίλιοΠτώση 8,8% παρατηρήθηκε στο τετράμηνο

• Αύξηση παρουσίασαν τον Απρίλιο οι πωλήσεις αυτοκινήτων, ωστόσο από τις αρχές του έτους, η αγορά εξακολουθεί να κινείται με αρνητικό πρόσημο, καθώς η καταναλωτική ζήτηση έχει «βουλιάξει» λόγω της ύφεσης αλλά και της υψηλής φορολόγησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον

Απρίλιο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 7.248 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας αύξηση 21,8% ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2012 (στα επιβατηγά η αύξηση είναι 19,8%). Μείωση 52,7% είχε παρουσιαστεί τoν Απρίλιο 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (στα επιβατηγά είχε καταγραφεί πτώση

55,6%). Το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 26.685 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 8,8% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (στα επιβατηγά, η πτώση ανέρχεται σε 11%). Μείωση 37,4% είχε παρουσιαστεί το πρώτο τετράμηνο 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011 (στα επιβατηγά, ήταν 38,1%). Εξάλλου, η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 cc) τον Απρίλιο ανήλθε σε 3.279 μοτοσικλέτες, έναντι 3.239 μοτοσικλετών τον αντίστοιχο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 1,2%. Μείωση 25,5% είχε παρουσιαστεί τον Απρίλιο 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Η κυκλοφορία των νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 cc), στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, διαμορφώθηκε σε 8.699 μοτοσικλέτες, έναντι 8.951 το 2012, παρουσιάζοντας μείωση 2,8%. Μείωση 34,8% είχε παρουσιαστεί το α’ τετράμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011.

 στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις δεν μεταβάλλονται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα αυξάνονται οριακά και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων κερδίζουν ελαφρά έδαφος. στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα καταγράφουν σημαντική άνοδο. στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού δεν μεταβάλλονται, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, όπως συμβαίνει και με τις ήδη υποτονικές προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο. Τέλος, οι εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνονται ήπια.

• Συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη κατά 0,4% αναμένουν για το τρέχον έτος 53 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΚΤ, οι οποίοι αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω. Σε αντίστοιχη έρευνα πριν από τρεις μήνες, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μηδενική ανάπτυξη για τη νομισματική ένωση. Οι εν λόγω εκτιμήσεις ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα, πέραν της πρόσφατης μείωσης του βασικού της επιτοκίου. Οι αναλυτές προχώρησαν, επίσης, σε ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω για τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης το 2014, στο 1% από 1,1%. Παράλληλα, η πρόβλεψη για την ανεργία αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, στο 12,3% από 12,1%. Αντίθετα, οι αναλυτές αναμένουν ο πληθωρισμός να κυμανθεί λίγο χαμηλότερα το 2013 στο 1,7% από 1,8% που προέβλεπαν πριν από τρεις μήνες. Στο μηνιαίο δελτίο, όπου παρουσιάσθηκαν και τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «θα παρακολουθεί πολύ στενά» όλα τα οικονομικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας μία φράση, με την οποία υποδήλωνε το τελευταίο διάστημα την πρόθεση ανάληψης περαιτέρω δράσης.

ΜΑΤΙ» σας γνωστοποιούν τη δυνατότητα να επιλέξετε:

G 1 ζεύγος φακών επαφής + 1 υγρό μόνο με 12 ευρώ*

επιπλέον -2 ευρώ με την επιστροφή της παλαιάς φιάλης του υγρού

G Γυαλιά ηλίου μόνο με 55 ευρώ G Παιδικά γυαλιά ηλίου μόνο με 35 ευρώ

Τα καταστήματα «ΜΑΤΙ ΜΑΤΙ» εγγυώνται την αυθεντικότητα των γυαλιών ηλίου και οράσεως και βεβαιώνουν την τήρηση των προδιαγραφών που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα οπτικά είδη από τον εκάστοτε κατασκευαστή. Σας υπενθυμίζουν τέλος ότι γίνονται δεκτές συνταγές από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ κ.λ.π.) -10 ευρώ επιπλέον σε γυαλιά ηλίου και οράσεως με αυτό το κουπόνι (ισχύει μέχρι 20/5/2013). 28ης Οκτωβρίου 31 Ιωάννινα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας Τηλ. 2651030023 Με εκτίμηση Παπαπαναγιώτου Παναγιώτης * Ισχύει για τα υγρά φακών seeclear, monogreen

Με κέρδη 2,21% έκλεισε το Χρηματιστήριο ® Στις 1.066,29 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

• Υψηλά κέρδη σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,21% στις 1.066,29 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 104,3 εκατ. ευρώ περίπου. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,38% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε υψηλότερα κατά 2,42%. Σε επίπεδο κλαδικών δεικτών, τα υψηλότερα κέρ-

δη κατέγραψαν οι δείκτες Τραπεζών (+9,22%) και Τροφίμων και Ποτών (+6,17%). Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες σημείωσε ο δείκτης Ακίνητης Περιουσίας (-2,16%). Στον FTSE25, οδηγός της ανόδου παρέμεινε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+12,14% (+12,14%) και ακολούθησε η Eurobank (+10,16%) και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+7,69% (+7,69%). Από τις 185 μετοχές που διακινήθηκαν, 106 έκλεισαν ανοδικά, 57 πτωτικά και 22 παρέμειναν αμετάβλητες.

Η Moody's εκτιμά ότι υπάρχει…

Αυξανόμενη στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα • Θετικά έκρινε η Moody's τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και την ιδιωτικοποιήσεων, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγησή της για τη χώρα εξαιτίας των αβέβαιων προοπτικών της οικονομίας.

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του ΑΕΠ 0,4% «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

ΚΕΡΔΙΣΤΕ!!! Τα καταστήματα οπτικών «ΜΑΤΙ

Θετικό κλίμα και χθες στην αγορά

H άνετη έγκριση του (πολυ-)νομοσχεδίου στις 28 Απριλίου από κος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρι168 βουλευτές είναι θετικό στοικνωθεί κατά 5,3% φέτος. χείο, γιατί αντανακλά «την αυξανόμενη στήριξη στο Αγωγή κατά της Ελλάδας από πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε η αναλύτρια της Moody's Αλπόνα Μπανέρ- τράπεζα της Σλοβακίας λόγω PSI τζι, σύμφωνα με το • Αγωγή κατά της Ελλάδας κατέθεσε Reuters. Η ψήφιση δείχνει η σλοβακική τράπεζα Postova Banka, λόακόμα «την ενισχυμένη γω της αναγκαστικής ανταλλαγής κρατιαποφασιστικότητα της κυ- κών ελληνικών ομολόγων (PSI) που πραγβέρνησης συνασπισμού να ματοποιήθηκε πέρυσι. υλοποιήσει τους στόχους Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόσο η του προγράμματος», πρό- ίδια η τράπεζα όσο και ο μέτοχός της σθεσε. Istrokapital SE κατέθεσαν μήνυση κατά Θετικά αναφέρθηκε η της χώρας μας στο Διεθνές Κέντρο για αναλύτρια και για την ιδιω- την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών, με τικοποίηση του ΟΠΑΠ. το επιχείρημα ότι με το PSI, η Ελλάδα παΗ Moody's διατήρησε, ραβίασε τις διεθνείς συνθήκες. πάντως, αμετάβλητη την Η τράπεζα αναφέρει πως θεωρεί ότι αξιολόγηση «C» για την οι ενέργειες της Ελλάδας παραβίασαν διΕλλάδα, εξαιτίας της αβε- μερείς επενδυτικές συνθήκες μεταξύ της βαιότητας για τις προοπτι- Σλοβακίας και της Ελλάδας και της Κύκές της οικονομίας. Ο οί- πρου και της Ελλάδας.


Σελ. 6η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Αύριο, στη Ζ.Π.Α.

Έκθεση της Μαντ. Παπαϊωάννου

Βραδιά μουσικής δωματίου με αφιέρωμα στη Σμύρνη • Συναυλία μουσικής δωματίου για βιολί, φωνή και πιάνο παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών αύριο, Σάββατο και ώρα 9 μ.μ., στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Συμμετέχουν οι: Ανδρέας Χανιώτης (βιολί), Σπύρος Σουλαδάκης (πιάνο) και η υψίφωνος Μαριλένα Στριφτόμπολα. Θα ερμηνευτούν έργα Ελλήνων Μικρασιατών συνθετών, όπως Μ. Καλομοίρης

(Σμύρνη), Α. Κουνάδης (Κωνσταντινούπολη), Γ. Κωνσταντινίδης (Σμύρνη) και Μ. Θεοδωράκης (Αϊβαλί) καθώς και Ιταλών συνθετών (Τζ. Μπ. Περγκολέζι, Τ. Α. Βιτάλι, Γκ. Πουνιάνι - Φ. Κράισλερ). H συναυλία είναι μια νύξη στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είχε κάποτε η Σμύρνη, με την αξιόλογη, πλην όμως παραθεωρημένη ελληνική δημιουργία, αλλά και την έντονη, μεταξύ άλλων, Ιταλική πολιτισμική παρουσία. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Tα εξεταστικά κέντρα για το Κρατ. Πισ/κό Γλωσσομάθειας • Τα εξεταστικά κέντρα στην πόλη μας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, οι εξετάσεις για το οποίο θα γίνουν στις 11 και 12 Μαΐου, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι για Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά θα εξεταστούν στο 1ο ΓΕΛ, ενώ εκείνοι των Γερμανικών και Ιταλικών στο 5ο ΓΕΛ Ιωαννίνων. Περισσότερες πληροφορίες στη Δευτεροβάθμια, τηλ.: 26510 – 54425.

Την Κυριακή

Στη Βασιλίτσα θα ανέβει ο Ορειβατικός Σύλλογος • Ανάβαση στη Βασιλίτσα (2249 μ.) θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων μεθαύριο, Κυριακή. Η ανάβαση περιλαμβάνει δύο πορείες που θα φτάσουν στην κορυφή. Πορεία Α': Εκκίνηση από χιονοδρομικό κέντρο (1750 μ.), διάρκεια 6 ώρες. Αρχηγός: Κατερίνα Νασίκα. Πορεία Β' (8 ώρες): Εκκίνηση από Σμίξη Γρεβενών (1250 μ.). Αρχηγός: Άρης Μπαρτζώκας. Η αναχώρηση θα γίνει ώρα 7 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας και η διαδρομή θα επανεκτιμηθεί επί τόπου. Εξοπλισμός: ορειβατικά παπούτσια, αντιανεμικό-

αδιάβροχο, μπατόν, γκέτες, ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων. • Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα Γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου (Σμύρνης 15) καθημερινά 7 με 9 μ.μ., τηλ.: 26510 22138

Αφορά φιλάθλους της ομάδας

Διαγωνισμός βίντεο για την έξοδο του ΠΑΣ στην Ευρώπη • Την έμπνευση των φιλάθλων του ΠΑΣ Γιάννινα ζητά η ομάδα ενόψει της εξόδου του στην Ευρώπη. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους βίντεο και να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό του Youtube με θέμα «ο ΠΑΣ στην Ευρώπη». «Μοιραστείτε μαζί μας πώς αισθάνεστε την ιστορική αυτή στιγμή για την ομάδα, πώς την φαντάζεστε ή οτιδήποτε που να σχετίζεται», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να

στείλουν το βίντεο που θα ετοιμάσουν είτε με email (έως 10MB) είτε με link από youtube στο pasevropi@pasgiannina.gr. Αυτό θα ανέβει μαζί με όλα τα υπόλοιπα στο youtube της ομάδας και στη σελίδα της στο facebook. Το βίντεο που θα έχει τα περισσότερα likes μέχρι και την Παρασκευή 1 Ιουνίου θα έχει συμβολικό δώρο ένα εισιτήριο διαρκείας της επόμενης σεζόν • Περισσότερες πληροφορίες στο Γραφείο τύπου του ΠΑΣ Γιάννινα, Π.Ε.Α.Κ.Ι., Ανατολή Ιωαννίνων.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ • Ήρθε η ώρα να δείξουμε όλοι οι φίλαθλοι του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, για μια ακόμη φορά, πόσο αγαπάμε την ομάδα μας, επιβραβεύοντας και με αυτόν τον τρόπο την φετινή μεγάλη προσπάθεια. Ας στηρίξουμε μέχρι το τέλος αυτή την υπέροχη πορεία που μας έκανε όλους υπερήφανους. Το Τμήμα Διαχείρισης Εισιτηρίων της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ανακοινώνει ότι ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για τους αγώνες Play Off. Η τιμή του εισιτηρίου διαρκείας είναι 40,00 € για όλες τις θύρες. Επίσης κάνουμε γνωστό ότι η τιμή εισιτηρίου αγώνα θα τιμάται στα 20,00 € γενική είσοδος. Τα σημεία όπου μπορούν οι φίλαθλοι να προμηθευτούν τα εισιτήρια διαρκείας είναι: Γραφεία Π.Α.Ε. (Πανηπειρωτικό Στάδιο - τηλέφωνο επικοινωνίας 26510-70340) Τετάρτη έως Παρασκευή από τις 10:00 έως 20:00 Σάββατο από τις 10:00 έως 14:00 Μ. Δευτέρα έως Μ. Τετάρτη από τις 10:00 έως 20:00 Μ. Πέμπτη από τις 10:00 έως 17:00 Blue Vayeros: (Φ. Τζαβέλλα 17 - τηλ. επικοινωνίας 26510-78103)

ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΡΓΑΡΗ Τεχνολόγος Τροφίμων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Συστημάτων: Ποιότητας ISO 9001 Ασφάλειας τροφίμων HACCP - ISO 22000 Περιβάλλον 14001 Υγιεινή και Ασφάλεια Εργαζομένων OHSAS 18001 Μέλος του ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δια Βίου Μάθησης)

Δ/νση: Ικάρου 9, 45221, Ιωάννινα τηλ.: 26510-40665 κιν: 6982-154252 e-mail: eleana.margari@gmail.com

«Αναμνήσεις διαδρομών» στο Αρχ/κό Μουσείο Νικόπολης • Έκθεση ζωγραφικής - ψηφιδωτού της Μαντώς Παπαϊωάννου με τίτλο «Αναμνήσεις διαδρομών» θα φιλοξενηθεί τις επόμενες ημέρες στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν αύριο, Σάββατο και ώρα 8:30 μ.μ. και εντάσσονται στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) ο οποίος για το έτος

2013 κινείται στον θεματικό άξονα: «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή. Τα έργα της Μαντούς Παπαϊωάννου, τοποθετημένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, μπορούν να παραπέμψουν νοητικά στον χώρο της αρχαίας Νικόπολης αλλά και την τέχνη του ψηφιδωτού μέσα από τη ματιά ενός σύγχρονου δημιουργού.

Την Τετάρτη 15 Μαΐου

Εκδήλωση – αφιέρωμα στην ποιήτρια Νόνη Σταματέλου • Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση της Νόνης Σταματέλου θα γίνει την Τετάρτη, 15 Μαΐου, ώρα 8:30 μ.μ., από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλαιά Σφαγεία, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί επίσης η δεύτερη ποιητική της συλλογή της με τίτλο «Σε πύρινη τροχιά». Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου. Θα μιλήσουν οι: Μαρία Στρατσάνη, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Διευθύντρια Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Παξινός, φιλόλογος και Σοφία Βλάχου, ζωγράφος. Ποιήματα θα διαβάσουν η Νόνη

Σταματέλου και η μαθήτρια Βανέσα Φώτη. Στο πιάνο θα συνοδεύσει η Άννα Λώλη (μαθήτρια).

Ποια είναι • Η Νόνη Σταματέλου γεννήθηκε στις Τσουκαλάδες Λευκάδας. Είναι απόφοιτη της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ζει στα Γιάννινα και διδάσκει στο 7ο Λύκειο της πόλης μας. Είναι ποιήτρια με δυναμική εικονοπλασία και σύγχρονο λόγο. Η θάλασσα και τα παιδικά της βιώματα καθορίζουν σταθερά την ποίησή της. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

Έκθεση στη Δημοτ. Πινακοθήκη

Τα Γιάννινα ενός αιώνα μέσα από φωτογραφίες • «Ιωάννινα 1913 – 2013. Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζουν το Ριζάρειο Ίδρυμα και ο Δήμος Ιωαννιτών στην Δημοτική Πινακοθήκη. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες των: Απόστολου Βερτόδουλου, Κώστα Ζήση, Λίλας Ζώτου, Άγγελου Καλογερίδη, Γιάννη Κόντου, Βασίλη Κουτσαβέλη, Γιώργου Μάκκα, Σπύρου Μελετζή, Κώστα Μπαλάφα, Ελένης Μουζακίτη, Βούλας Παπαϊωάννου, Άννας Παπούλια, Δημήτρη Χαρισιάδη, Fred Boissonas, Robert McCabe και Nelly’s. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων Αρ. Πρωτ.: οικ. 38565/1776 ΑΔΑ: ΒΕΝΗΩΕΩ-ΑΨΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Από το Δήμο Ιωαννιτών – Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης – Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων, ανακοινώνονται τα εξής: 1) Με την αριθμ. 71333/14837/28-11-2012 απόφαση του κ. Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός αδειών υπαίθριου στάσιμου εμπορίου ο οποίος και προσδιορίστηκε σε 15 θέσεις για το έτος 2013. 2) Με την αριθμ. 169/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, καθορίστηκαν οι θέσεις Στάσιμου Υπαίθριου Εμπορίου για το έτος 2013 της Δ.Ε. Ιωαννίνων ως εξής: i. 5 θέσεις στην Πλατεία Μαβίλη ii. 2 θέσεις στην Σκυλοσόφου (καραβάκια) iii. 1 θέση στην πλατεία Πύρρου iv. 1 θέση στην ακτή Μιαούλη v. 1 θέση στην πλ. Ανδρέα Παπανδρέου (έμπροσθεν Δημαρχείου) vi. 2 θέσεις σε ιδιωτικό χώρο για Ψυχαγωγικό, Καλλιτεχνικό ή Εκπαιδευτικό Αντικείμενο (π.χ. λούνα-παρκ, πίστες αυτοκινητιδίων, τσίρκο και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες) vii. 2 θέσεις σε ιδιωτικό χώρο για καντίνες viii. 1 θέση για καντίνα στον κόμβο Σταυρακίου (απέναντι από την κεντρική Λαχαναγορά) 3) Στις θέσεις στάσιμου υπαίθριου εμπορίου επιτρέπεται να διατίθενται προς κατανάλωση τα παρακάτω είδη: i) Κάστανα – καλαμπόκια ii) Ζαχαρώδη προϊόντα, παραδοσιακός χαλβάς, ποπ κορν iii) Προϊόντα τα οποία επιτρέπεται να πωλούνται από καντίνες 4) Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την επόμενη της δημοσίευσης της παρούσας σε δύο (2) τοπικές εφημερίδες, προκειμένου να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις τους μετά των προς τούτο απαραίτητων και προβλεπόμενων δικαιολογητικών, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων (Μ. Μπότσαρη αριθμ. 17 – 1ος όροφος) και να λάβουν την άδεια υπαίθριου στάσιμου εμπορίου στο Δήμο Ιωαννιτών. Η παρούσα ανακοίνωση – νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος, να δημοσιευτεί σε δύο (2) τοπικές εφημερίδες για τρεις (3) ημέρες. Ιωάννινα 7 Μαΐου 2013 Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΟΛΑΣ

Στους ρυθμούς της ζωντανής μουσικής...

Βραδιές ρεµπέτικου ξανά στο Χασ’ ουµέρ

• Για δύο ακόμη εβδομάδες συνεχίζονται οι ρεμπέτικες βραδιές της Παρασκευής και του Σαββάτου στο Χασ’ ουμέρ. Εμφανίζονται οι: Σταματία Δόση (τραγούδι), Χρήστος Σιάνας (μπουζούκι – τραγούδι) και Δάμωνας Ρουτσάκος (κιθάρα – τραγούδι). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

///

Οι Rotting Christ παίζουν αύριο στο Boxx Live

• Το σκληρό ελληνικό γκρουπ των Rotting Christ θα παίξει ζωντανά αύριο, Σάββατο στο Boxx Live Stage, όπου θα παρουσιάσουν κομμάτια από το νέο τους CD «Κατά τον δαίμονα εαυτού». Ώρα έναρξης 9 μ.μ.. Η είσοδος έχει 10 ευρώ και 7 ευρώ για τα μέλη των Ioannina Rock/Metal Fans. Προπώληση γίνεται στα Ναυτάκια και το Rock Shop.

Με τίτλο «9 πλατείες»

Έκθεση στο Πνευμ. Κέντρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων

• Έκθεση με τίτλο: «9 πλατείες» διοργανώνουν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στον Εκθεσιακό Χώρο του Πνευμα-

τικού Κέντρου από 17-31 Μαΐου. Τα νεότερα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών εκπόνησαν τις μελέτες για εννέα πλατείες πρώην περιφερειακών δήμων του λεκανοπεδίου, ως μία συνεισφορά στο διάλογο για το δημόσιο χώρο. Ώρες λειτουργίας: 11.0013.00 και 18.0021.00.

Ο «Γαλιλαίος» έρχεται για δύο παραστάσεις • Θα παρουσιαστεί και στα Γιάννινα η θεατρική παράσταση «Γαλιλαίος» με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, που περιοδεύει ανά την Ελλάδα. Οι παραστάσεις του έργου θα δοθούν την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη, 16 Μαΐου στην Αίθουσα «Αρχιεπ. Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ (γενική είσοδος). Προπώληση εισιτηρίων στο Rock Shop (Βλαχλείδη 1α), στο κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 20) και στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11) και Ελευθερουδάκης (Κ. Κατσαδήμα 7).

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα

Συνεχίζονται τα σεμινάρια Γραμματικής και Ορθογραφίας • Συνεχίζονται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων τα «Μικρά Σεμινάρια Γραμματικής και Ορθογραφίας» που προσφέρει σε φοιτητές του. Το επόμενο θα γίνει την Δευτέρα, 13 Μαΐου, ώρες 4 με 6 μ.μ.

στο Αμφιθέατρο του Παιδ/κού Τμήματος. Θα διδάξουν οι Σταμάτης Μερσινιάς, επίκ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Νίκη Ζούκη, μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων. Το προεδρείο θα απαρτίζουν οι Μαρία Μαστροπαύλου και Ελευθερία Παπανικολάου.

από τις 12:00


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 7η

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Αυτό το Σαββατοκύριακο

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στα Γιάννινα για Συντονιστές Ομάδων Σχολών Γονέων

• «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Συντονιστών Ομάδων Σχολών Γονέων Συναισθηματικής Αγωγής» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο και μεθαύριο, Κυριακή, στα γραφεία των Σχολών Γονέων (28ης Οκτωβρίου 19, έναντι ΟΤΕ). Η διάρκειά του είναι 10 ώρες και αύριο θα γίνει από τις 4 μέχρι τις 8 μ.μ. ενώ την Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους,

παιδοψυχιάτρους, ψυχοπαιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς) που ενδιαφέρονται να συντονίσουν ομάδες Σχολών Γονέων που εστιάζουν στη Συναισθηματική Αγωγή των παιδιών. Το κόστος συμμετοχής είναι 100 ευρώ. • Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας ένα βιογραφικό τους σημείωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vaspap2@otenet.gr ή με fax στο: 210-7647872.

Αύριο και την Κυριακή

Η «Αναφορά» του Κάφκα στο Θέατρο Πολυθέαμα • Την θεατρική ομάδα Roswitha στο δραματοποιημένο μονόλογο βασισμένο στο διήγημα του Φρανς Κάφκα «Αναφορά» φιλοξενεί το Πολυθέαμα για δύο μόνο παραστάσεις αύριο, Σάββατο και μεθαύριο, Κυριακή, ώρα 9.15 μ.μ.. Η σκηνοθεσία είναι της Δανάης Σπηλιώτη και τα σκηνικά της Χριστίνας Αγγελοπούλου. Παίζει ο Θοδωρής Σκυφτούλης. Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ και 5 ευρώ για φοιτητές και ανέργους.

Κυριακές στο πανί Νοτόριους του Χίτσκοκ στα Παλιά Σφαγεία • Την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Νοτόριους» (Notorious, ΗΠΑ, 1946, 101 λεπτά) ΘΑ προβάλλουν οι Κυριακές στο πανί, μεθαύριο, Κυριακή και ώρα 9 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία. Η προβολή της ταινίας γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου «Μια αναφορά στο Φιλμ Νουάρ». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αύριο (8 μ.μ.)

Συναυλία στην Πρέβεζα με έργα Σπ. Ευαγγέλου • Συναυλία με έργα του Πρεβεζάνου δημιουργού Σπύρου Ευαγγέλου θα δοθεί αύριο, Σάββατο και ώρα 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Όαση» του Δήμου Πρέβεζας, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της πόλης, η Περιηγητική Λέσχη και η Φιλαρμονική «Ορφεύς».

Διαθέσιμη θέση φαρμακείου παραμένει στη Δ.Ε. Ανατολής • Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνει, ότι λόγω μη αποδοχής Άδειας Ίδρυσης Φαρμακείου στην Δ.Ε. Ανατολής του Δήμου Ιωαννιτών, η θέση παραμένει διαθέσιμη.

Ομιλία Αθ. Ζυγούρη στη Ζ.Π.Α. για τα Γιάννενα • O αρχιτέκτονας Αθανάσιος Ζυγούρης θα μιλήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας με θέμα «Γιάννενα: η πόλη, η κατοικία. 100 χρόνια εξέλιξης. Απ’ το μαντζάτο στη μαιζονέτα». Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, το ΤΕΕ Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Στις 28 Μαΐου θα γίνουν οι εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών • Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων ραδιοερασιτεχνών Α’ περιόδου θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου και ώρα 9 π.μ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Ιωαννίνων μέχρι τις 20 Μαΐου. Οι εξετάσεις θα είναι με ηλεκτρονικό τρόπο.

Την ερχόμενη Κυριακή

Επιμορφωτικό σεμινάριο από το Οικονομικό Επιμελητήριο

• Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο διάρκειας πέντε ωρών με θέμα «Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων» θα διεξάγει το Περιφεριακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου την ερχόμενη Κυριακή και ώρες 9 π.μ. με 2 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εισηγητής θα εί-

ναι ο κ. Χρ. Γιαννόπουλος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη του Επιμελητηρίου που είναι οικονομικά τακτοποιημένα για όλο το έτος και οι Λογιστές που η επαγγελματική τους ταυτότητα είναι σε ισχύ. • Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι σήμερα, Παρασκευή στη διεύθυνση Ν. Ζέρβα 28-30, ώρες 9 π.μ. με 1 μ.μ..

Στο ΤΕΙ Άρτας η εναρκτήρια συνάντηση

Έργο εξοικονόμησης νερού για την άρδευση

• Την Πέμπτη, 16 Μαΐου, από ώρα 5.30 μ.μ. έως 7 μ.μ. στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικoύ Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνάντηση του έργου για την εξοικονόμηση νερού για άρδευση στον κάμπο της Άρτας, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ETCP Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.398.874,50€ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και θα διαρκέσει δύο έτη. Συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο επ. καθηγητής του τμ. Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΤΕΙ Ηπείρου δρ. Ι. Τσιρογιάννης.

Kάλεσμα Δήμου προς ιδιοκτήτες ακινήτων

Ελέγξτε τα τετραγωνικά μέτρα για να κάνουμε τις διορθώσεις

• Κάλεσμα απευθύνει ο Δήμος Ιωαννιτών με ανακοίνωσή του προς όλους τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων να ελέγξουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ώστε να διαπιστώσουν αν αναγράφονται τα σωστά στοιχεία σχετικά με τα

Αύριο (10.30 π.μ.)

Εορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος στο Στρατόπεδο «Κατσιμήτρου» • Ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Γεώργιος, προστάτης του Στρατού Ξηράς, θα εορταστεί με επίσημες εκδηλώσεις που διοργανώνει η 8η Μεραρχία αύριο, Σάββατο και ώρα 10:30 π.μ., στο Στρατόπεδο «Κατσιμήτρου», στο Πέραμα. Στον εορτασμό έχουν προσκληθεί να παραστούν οι θρησκευτικές, πολιτικές και τοπικές Αρχές του Νομού. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εκδήλωση της Κατσαρείου με χορωδιακούς ύμνους • Εκδήλωση διοργανώνει η Κατσάρειος Σχολή Βυζαντινής Μουσικής την Κυριακή, 19 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία. Αυτή περιλαμβάνει ομιλία του ομοτ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόριου Στάθη και ύμνους από τη χορωδία της Σχολής, με το χοράρχη Ι. Γιώτη.

Ομιλία στη Ζ.Π.Α. για τα Γιάννινα του 19ου αιώνα • «Τα Γιάννενα στον 19ο αιώνα από τις μαρτυρίες των Προξένων Αγγλίας και Γαλλίας» είναι το θέμα την ομιλίας που θα κάνει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παπαγεωργίου την Δευτέρα, 27 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

Η Αντικαρκινική παραδίδει αποτελέσματα μαστογραφιών • Τις μαστογραφίες που διενήργησε τον περασμένο Φεβρουάριο η κινητή μονάδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας η οποία είχε επισκεφθεί τα Γιάννινα μπορούν να παραλάβουν οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στην εξέταση. Η παραλαβή των μαστογραφιών γίνεται από τα γραφεία του παραρτήματος Ιωαννίνων της Ε.Α.Ε. (Γ. Παπανδρέου 2, πίσω απ’ το παλιό Χατζηκώστα») ως εξής: Δευτέρα 13 έως Πέμπτη, 16 Μαΐου, ώρες 10 π.μ. με 12 μ. και 6 με 8 μ.μ..

τετραγωνικά μέτρα, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης ακινήτων τους. Σε περίπτωση λάθους θα πρέπει, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν άμεσα (το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου) στο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου (Καπλάνη 7, τηλ. Επικοινωνίας: 26513 - 61322) προκειμένου να γίνει η διόρθωση και η σωστή χρέωσή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσκομίσουν αντίγραφο λογαριασμού της ΔΕΗ, συμβόλαιο ακινήτου, οικοδομική άδεια και Ε9.

Την Τρίτη, στο Πολυθέαμα

Πολιτιστική εκδήλωση του 9ου ΓΕΛ Καρδαμιτσίων • Ανοιχτή εκδήλωση που συνδυάζει κινούμενο σχέδιο, κινηματογραφική ταινία και θεατρική παράσταση οργανώνει το 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων στο Πολυθέαμα την ερχόμενη Τρίτη και ώρα 7 μ.μ. Θα παρουσιαστούν: 1. Σειρά ταινιών «animation» μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές της Γ’ τάξης με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Γιώτη Σοφίας, με θέμα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας και τρόποι αντιμετώπισής τους. 2. Κινηματογραφική ταινία μεσαίου μήκους με τίτλο «Τα πάντα ρει» η οποία πραγματεύεται την κατάσταση στον χώρο της εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Πρωταγωνιστές είναι μαθητές της Β’ τάξης σε σενάριο που έγραψαν οι ίδιοι και το οποίο βασίζεται σε συνεντεύξεις που πήραν από επαγγελματίες της πόλης στo

πλαίσιo ερευνητικής εργασίας. Την γενική επιμέλεια του project είχαν οι καθηγήτριες κ. Γιώτη Σοφία και κ. Παυλίδη Ελευθερία. 3. Θεατρική παράσταση με αποσπάσματα θεατρικών έργων των Ιονέσκο, Κοκτώ, Μουρσελά, αυτοσχεδιασμούς, καθώς και χιουμοριστικά κείμενα της Έλενας Ακρίτα. Πρωταγωνιστούν οι μαθητές της Β’ τάξης, έχοντας συντονίστριες καθηγήτριες τις κ. Τσίρκα Αγνή και κ. Στέφου Σταθούλα και την καθοριστική βοήθεια της κ. Κούλα Γιάννας.

Η «Ελένη» του Ευρυπίδη από το Γυμνάσιο Περάματος • Η Θεατρική ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου Περάματος παρουσιάζει την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 8.30 μ.μ. στα Παλιά Σφαγεία την τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Γιορτάζει ο Πολιούχος της

Η Παραμυθιά τιμά τη Μνήμη του Αγίου Δονάτου • Ο Πολιούχος Παραμυθιάς Άγιος Δονάτος, Επίσκοπος Ευροίας εορτάζει την Κυριακή και ο φερώνυμος Μητροπολιτικός Ναός πανηγυρίζει με ακολουθίες. Έτσι, αύριο, Σάββατο και ώρα 7 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ. αρτοκλασίας και θείου κυρήγματος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου. Μετά τον Εσπερινό θα γίνει η λιτάνευση της Εικόνας και των Λειψάνων του Αγίου Δονάτου. Ανήμερα της εορτής, μεθαύριο, Κυριακή, το πρωί, θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη, χοροστατούντος του κ. Τίτου.

Θεία Λειτουργία στη Μονή Σωσίνου • Στην Ιερά Μονή Σωσίνου στον Παρακάλαμο, τελούνται ιερές Ακολουθίες μέσα στην εορταστική περίοδο που διανύουμε. Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή του Θωμά θα τελεστεί στη Μονή Θεία Λειτουργία.


Σελ. 8η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ραδιοφωνικά

Β ε λ λ ά, η Μεγάλη Μάνα... (3) ® Του ΚΩΣΤΑ ΚΙΓΚΑ

• Στο προηγούμενο αναφερθήκαμε στην «ιδανική λίστα» μαθημάτων και δεξιοτήτων και στην ποικιλία των «στίβων» για τον προσωπικό αγώνα του τυπικού Βελλαϊτη. Αυτό με το οποίο θα επεδίωκε τον «αέρα κορυφής». Η κατάκτηση όμως αυτή δεν εσήμαινε το τέλος της πορείας, αφού ο έσχατος στόχος, η Ο λ ο κ λ ή ρ ω σ η, δεν είναι αυτάρεσκος θαυμασμός ενός «βαλσαμωμένου» Α Ρ Ι Σ Τ Α. Η Ολοκλήρωση υλοποιείται μόνο με πορεία «καθοδική» -στα παιδιά, στον κόσμοπορεία «μεταδοτική», δημιουργική.

Τα «Γράμματα» ως «μετάγγιση» Έμφορτος, λοιπόν, στα «υψηλά» πλέον, έπρεπε κι αυτός τώρα να περάσει στην κάθοδο του «δούναι», της «απόσταξης», της προσφοράς, της πράξης, της ηθικής, να αποθέσει το «φορτίο» του (ορθότερα: να το μεταγγίσει κατάλληλα μετουσιωμένο) για να αισθανθεί τη λυτρωτική ανακούφιση της εκτέλεσης του «δέοντος». Δι-δάσκαλος γαρ. Πώς αλλιώς;

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Βιωματικό σεμινάριο μελισσοκομίας ξεκινά στο Δήμο Πωγωνίου

Επιτυχημένη εκδήλωση στην Αθήνα

Παρουσιάστηκαν τα «Ανάλεκτα» για την Καστάνιανη Πωγωνίου • Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του Β’ Τόμου του βιβλίου για την Καστάνιανη Πωγωνίου, που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού στην Αθήνα. Σε μια κατάμεστη από χωριανούς αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βιβλίο «Περί Καστάνιανης Πωγωνίου Ιωαννίνων – Θησαυρίσματα και Ανάλεκτα». Η παρουσίασή του έγινε από τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, τον Αθαν. Μποζιάρη, πρ. Δήμαρχο Δελβινακίου και την Κων/να Μπότσιου, Αναπλ. καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου

• Βιωματικό σεμινάριο μελισσοκομίας, διάρκειας 40 ωρών, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Πωγωνίου από αύριο, Σάββατο έως τις 15 Ιουνίου στο Μελισσοκομείο του Κ. Σιχλιμίρη στην Τοπική Κοινότητα Νεγράδων. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων (θα ξεκινούν στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρώνονται στις 8.30 το βράδυ), έχει ως εξής: Αύριο, Σάββατο: Γνωριμία συμμετεχόντων, Η μέλισσα σαν άτομο και σαν υπεροργανισμός, Εαρινή ανάπτυξη μελισσών, Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 18 Μαΐου: Εαρινή ανάπτυξη μελισσών, Σχηματισμός παραφυάδων (εφαρμογή στο πεδίο), Μέγιστη και βέλτιστη παραγωγή, Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 25 Μαΐου: Τεχνικές συλλογής γύρης και βασιλικού πολτού (εφαρμογή στο πεδίο), Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 1 Ιουνίου: Παραγωγή βασιλισσών, Βασικές αρχές κληρονομικότητας και επιλογής γενετικού υλικού, Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 8 Ιουνίου: Κυψελίδια σύζευξης, Τι είναι και σε τι εξυπηρετούν, Ποιές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν, Ποιές οι απαιτήσεις τους (εφαρμογή στο πεδίο), Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 15 Ιουνίου: Γενικά θέματα μελισσοκομίας, Τροφοδοτήσεις-αντιμετώπιση ασθενειών-μεταφορά μελισσών, Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων, δεξίωση. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να φέρουν μελισσοκομική ενδυμασία (μάσκα). • Δηλώσεις Συμμετοχής: Στον Δήμο Πωγωνίου: κ. Σοφία Πασαμιχάλη: 2653360112 και Κ. Σιχλιμίρης: 6972547536.

Πελοποννήσου. Την εκδήλωση συντόνισε η Μαίρη Τσορτέκη. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Καστάνιανης απένειμε τιμητική πλακέτα στον χωριανό Ευάγγελο Θ. Πριώνη, για την πολιτιστική του προσφορά στην Καστάνιανη αλλά και σ’ όλη την Ήπειρο. Ο Σύλλογος προσέφερε σε όλους καφέ, χυμούς και το πατροπαράδοτο Καστανιανίτικο κέρασμα από πίτες και τοπικό τσίπουρο, καθώς και από ένα αναμνηστικό επετειακό δώρο για την συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή του.

Στο Δήμο Ζίτσας Και η μεγάλη αυτή «πορεία ζωής» άρχιζε με την τελετουργία (δεν είναι βαριά η λέξη) του Πρώτου Βαπτίσματος. Και είχε το «βάπτισμα» αυτό μιαν εσωτερική πάλη που μπορεί να συμπιεζόταν η έκφρασή της, αλλά υπήρχε, όπως περίπου η «δοκιμασία» των εφήβων για την κοινωνική τους ωρίμανση σε αρχαίες κοινωνίες. Ένα «βάπτισμα» - διπλή λυτρωτική Μεταμόρφωση: Μεταμόρφωση του ιδίου –καταρχήντου «δοκιμαζόμενου Διδασκάλου» εξωτερική και εσωτερική. Η διαδικασία της: Στο τελευταίο έτος ,αυτός που τα προηγούμενα χρόνια δεν ενοχλούνταν –καίτοι έφηβος- από την κατά κανόνα ατημέλητη ή -ακριβέστερα- «προδρομική» εμφάνισή του («Και ποιος ή κυρίως π ο ι α θα μας δει εδώ πέρα;), τώρα έπρεπε όλοι οι της τελευταίας τάξης, οι «Δάσκαλοι», με τη σειρά τους έκαστος -κι’ αυτός- να υποστούν τη «δοκιμασία» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- της πρώτης τους Διδασκαλίας στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, που διαβιούσαν κι αυτά –τα περισσότερα- εκεί μέσα στη Βελλά. Με το πρώτο του κοστούμι -«επίσημο» κατά τα απαιτούμενα- τώρα ο «δάσκαλος» -ο «Κύριος» της ημέρας εκείνης- και με την προσεχτικά διαλεγμένη γραβάτα με τον άγνωστο (ή πάντως δύσκολο) κόμπο της έ π ρ ε π ε –ξεχωρίζοντας έτσι και από το υπόλοιπο πλήθος των «συναδέλφων» του— υπό την παρακολούθηση πάντα του αρμόδιου και έμπειρου καθηγητή της Διδακτικής, να κατακτήσει τον τίτλο του άξιου παιδαγωγού. Τώρα, σ’ αυτό το 45λεπτο της δοκιμασίας έπρεπε, ως άρχων της τάξης, της αίθουσας, να αποστάξει τα διαβάσματα και τα ακούσματα έξη χρόνων σε κατάλληλη διδακτική «μεταλαβιά» και μάλιστα μέσα σε ένα κλίμα σοβαρότητας δέουσας -και δύσκολης κάποτε- την οποία επίσης όφειλε να δημιουργήσει. Και να διατηρήσει… Δύσκολο πολύ το έργο της «πρώτης φοράς», αλλά έπρεπε να το κερδίσει. Δεν είναι ένας απλός τεχνίτης που έχει να κατεργασθεί ξύλο ή μάρμαρο, ούτε μέταλλο ψυχρό μηχανής. Έχει παιδιά. Έχει ψυχές ψυχούλες- πολυδιπλωμένες μπορεί, άλλες στο δισταγμό και άλλες στο φόβο τον παιδικό. Παιδάκια, άλλα αμίλητα επειδή ήταν ασυνήθιστα σε κόσμο πολύ, όπως και άλλα, επειδή προέρχονταν από οικογένειες που για ποικίλους λόγους ατύχησαν και βίωναν, πιθανότατα, μικρά ή και μεγαλύτερα δράματα. (Καταφυγή, και «μάνα», Χαίρε!) Όλα όμως αυτά τα φοβισμένα μεν, αγνά δε -όπως του κόσμου όλου τα παιδιά- προσέβλεπαν με δέος στον νέο τους «Κύριο». Και, «Κύριος» τη μεγάλη αυτή συγκεκριμένη μέρα ήταν ο καθένας τελειόφοιτος Βελλαΐτης με τη σειρά και έπρεπε αυτήν την τεράστια έννοια «Κύριος», να τη γεμίσει, να την ξεχειλίσει με το περίσσευμα του εαυτού του. Και προπαντός όχι με τις γνώσεις του τόσο όσο με τη ζεστασιά της αγάπης και του χαμόγελου. Το ήξερε καλά αυτό ο Βελλαΐτης. Χρόνια ασκούνταν μυστικά, καθώς ο χρόνος τον «προήγε» και τον οδηγούσε σ’ αυτό. Και τον κέρδιζε τελικά τον Μεγάλο Αγώνα. Τώρα, τον κόσμο τον έβλεπε από άλλη σκοπιά. Ωρίμαζε απότομα και γινόταν πιο υπεύθυνος. «Κύριος»! Φίλοι μου. Η λέξη αυτή δικαιούται, κάποτε, ολόκληρο το περιεχόμενό της. Και καθαρό. Όπως τώρα… (συνεχίζεται)

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/5/2013 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Χαριλάου Τρικούπη 5, τηλ. 40038 ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Σαμουήλ 43, τηλ. 31726 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 47, τηλ. 83777

 Κ.Τ.Ε.Ο. Τηλ. επικοινωνίας (ραντεβού) 93333. 

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ειδικός συνεργάτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ - Μ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

Νέα όργανα εκλέγει ο ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ. Ιωαννίνων

Αιτήσεις για διανομή τροφίμων σε απόρους • Ξεκίνησε στο Δήμο Ζίτσας η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για το πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους της Ε.Ε. 2013. Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά (αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και άδεια διαμονής σε ισχύ μόνο για αλλοδαπούς

• Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία θα κάνει ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα Δημ. Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων.

τρίτων χωρών) υποβάλλονται στα ΚΕΠ των Δ.Ε. Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών, Πασσαρώνος και στο Νέο Δημαρχείο Ελεούσας μέχρι 31 Μαΐου, καθημερινά, ώρες 9 π.μ. με 2 μ.μ… Πληροφορίες στα τηλ.: 26510 – 61308 / 26533-60000 (κ. Μαρκούλα).

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΑΣΠΡΟΥΗΣ

Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς στην Αμερική Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδοοφθαλμολογίας & Στραβισμού Χειρουργική δραστηριότητα

• καταρράκτης • Στραβισµός (παιδιών και ενηλίκων) • Παιδοοφθαλµολογία • Παθήσεις βλεφάρων - δακρυϊκών πόρων - οφθαλµικού κόγχου • γλαύκωµα

Τηλ.: 6974-929764

Θεραπεία ειδικών παθήσεων

• αµβλυωπία • διπλωπία • αµφιβληστροειδοπάθεια των προώρων νεογνών • παθήσεις οπτικού νεύρου • θυρεοειδική οφθαλµοπάθεια

NIKOΣ Γ. TΣOMΠIKOΣ MIKPOBIOΛOΓOΣ Xαρ. Tρικούπη 6

Δ/νση Ιατρείου: Πυρσινέλλα 4, 2ος όροφος e-mail: asproudisi@yahoo.gr Ραντεβού στο τηλέφωνο: 690 8571773

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. 

Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . . .199 Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: .80111 Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . . .80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . . .99.111 Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . . .99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . . .166 ΙΚΑ (Ραντεβού) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . . .7793777 Bλάβες: ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050 OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888 ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500 EΛΠA: . . . . . . . . . . .49695 - 49643 και 10400 HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . . .1057 EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . . .1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . . .31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . . .11888

Οι εκλογές θα γίνουν την Πέμπτη, 23 Μαΐου, ώρες 2 με 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Δωδώνης 75, ισόγειο). Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων γίνεται με αίτηση προς την Εφορευτική Επιτροπή σήμερα, Παρασκευή, ώρες 8 με 9 μ.μ..

Tηλ: Iατρείου 22.657 Oικίας: 74.186

ΣYMBEBΛHMENΟΣ ME OΛA TA TAMEIA

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC AIR» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-26218 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA Δευτέρα έως Κυριακή 12 μ. Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή -Κυριακή 6.45 μ.μ. IΩANNINA-AΘHNA Δευτέρα έως Κυριακή 1.30 μ.μ. Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή -Κυριακή 8.15 μ.μ.

• Ιούνιος του 1955. Ο Λέανδρος Μίσιος και η σύζυγός του Χαρίκλεια υποδέχονται στο περίφημο αρχοντικό τους στα Γιάννινα το τότε βασιλικό ζεύγος Φρειδερίκης και Παύλου... Στο αρχοντικό Μίσιου εκτός από βασιλείς φιλοξενήθηκε το 1928 και ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. (Από το βιβλίο «Ο Οίκος των Μισιαίων», έκδοση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου)

σήμερα Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η Ανατολή: 05.19’ Δύση: 19.24’ Νέα Σελήνη

10

Μ Α Ϊ Ο Υ

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ 

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

 ΣΙΝΕΜΑ 

10-5-1329

Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • THE CALL • GREAT EXPECTATIONS • IRON MAN 3 • ΟΙ ΚΡΟΥΝΤΣ • EVIL DEAD

ΕΤΟΣ: 2013 Μήνας: 5ος Εβδ.: 19

† Ζωοδόχου Πηγής. Σίμωνος αποστ. Ζηλωτού ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

– Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ', κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων του Ορχάν, ηττάται στη μάχη του Πελεκάνου.

10-5-1902

– Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό νεφρό.

10-5-1956

– Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 10 Μαΐου 1988 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25

χρόνια πριν

 Ξαφνικά, για να καλύψουν τα τεράστια ελλείμματα. Μπαράζ αυξήσεων. ΔΕΗ: 6%, OTE:7%, ELTA:14%, Ολυμπιακή: 9,3%, ΟΣΕ: 15%, ΝΕΡΟ: 12%. Άλλαξαν τον τρόπο υπολογισμού τους και… Μειώνουν τις συντάξιμες αποδοχές δημ. υπαλλήλων! Διάσπαση στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Φίλιος: Αποχωρήσαμε γιατί δεν δίνουν λεφτά… Δηλώσεις του δημάρχου στον «Π.Λ.». Για τον εορτασμό 15 χρόνων του Ομίλου. Τριήμερες εκδηλώσεις Ροταριανών στα Γιάννενα. Κριτική. Μια μαθητική θεατρική παράσταση. Τα «Μάγια της πεταλούδας» έκαναν το θαύμα τους!


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 9η

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Δ ΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ… Μεταξύ των υπό αξιοποίηση φιλέτων του Δημοσίου και τα Ξενία! Θυμηθείτε τον ορυμαγδό στην πόλη μας από τους πάσης φύσεως προοδευτικούς που έστηναν μπλόκα και οδοφράγματα για να μη γκρεμιστεί το δημιούργημα του Κωνσταντινίδη, όπως έλεγαν, που όμως ήταν του Βώκου.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!.. Με τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΙΝΕΙ! Απουσιάσαμε για μια εβδομάδα και σήμερα επανακάμπτουμε να συνεχίσουμε από κει που είχαμε μείνει! Αλήθεια, που είχαμε μείνει;

ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!..

Πέρασε κι αυτή η πασχαλιά, ήλθε ξανά η Ανάσταση του Κυρίου και οι Έλληνες συνεχίζουν τον Γολγοθά τους. Είναι μακρύς ο δρόμος για να φτάσουν στην Ιθάκη τους, αν και δεν πρόκειται να φτάσουν ποτέ σ’ αυτή.

 ΟΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ…

Αρκετοί ήταν οι επισκέπτες οι Πασχαλινοί στην Επαρχία εφέτος. Περισσότεροι από πέρισυ, λένε οι «ειδικοί» και δίνουν τις ανάλογες εξηγήσεις, όπως το ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν σήκωναν αξιοπρεπές Πάσχα λόγω ισχνού βαλαντίου. Έτσι τριτοξάδελφα και κουμπάροι παλαιότερων εποχών ξαναγνωρίστηκαν στην φετινή Πασχαλιά!

 Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ…

Γιόμησαν, λέει, και τα νησιά από Έλληνες τουρίστες που τόριξαν νωρίς-νωρίς στον τουρισμό. Μύκονος, Ρόδος, Κέρκυρα είχαν την τιμητική τους από φτωχούς (;) Έλληνες που τόριξαν έξω υιοθετώντας την άποψη «η φτώχεια θέλει καλοπέραση».

 ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΕΣ…

Μέχρι και δύο Πρωτομαγιές γιορτάσαμε εφέτος. Μια την Μ. Τετάρτη και μία την περασμένη Τρίτη 7 Μαΐου! Ας γιορτάζαμε και

τον… Δεκαπενταύγουστο να έκλεινε μια εβδομάδα αργία! Όχι που θα αφήσουμε τους Τροϊκανούς να μας κάνουν τον κάργα. Θα τους τρελάνουμε εμείς μια ώρα αρχήτερα!

 Ο ΟΓΑ…

Ιστορίες για τρέλα γράφτηκαν εν καιρώ τροϊκανής δυναστείας και στον περιβόητο και πολύπαθο ΟΓΑ, όπου οι επιτήδειοι ουδέποτε έπαψαν να κάνουν αυτό που ήξεραν καλά από παλιά. Μιλάμε για τον Κοινωνικό Τουρισμό που σε σποσοστό 70% γίνονταν σπέκουλα και οι καταλειμματίες εισέπρατταν χωρίς ποτέ οι ΟΓΑτζήδες να απολαύσουν την φιλοξενία τους.

 ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ…

Οι έλεγχοι που έγιναν τον πεΦεβρουάριο-Μάρτιο ρασμένο έδειξαν μια παραβατικότητα της τάξεως του 70% και τώρα οι παραβάτες απειλούνται με διακοπή της συνεργασίας και φυσικά με επιστροφή των επιδοτήσεων. Από την παραβατικότητα δεν έμεινε πίσω και η περιοχή μας που μπήκε στο στόχαστρο του ελέγχου κι έβγαλε… λαβράκια βουνίσια!

 Η ΣΥΣΤΑΣΗ…

Ο Ιησούς κατέβηκε, λοιδορήθηκε για να σώσει τον άνθρωπο, δηλαδή όλους εμάς, είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλιας και μας συνέστησε θάρρος, υπομονή κι ελπίδα για ν’ αντιμετωπίσουμε τα δικά μας πάθη. Σταυρική θανάτωσή μας περιμένει, αγαπητέ μας Πρόεδρε, για ν’ αναφωνήσουμε «τετέλεσται»!

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ… Είχε γίνει μια μελέτη επί αλησμόνητου Δ. Πανοζάχου για αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη και έκτοτε ούτε που ακούσαμε, ούτε μάθαμε τι έγινε. Σκελετοί κτηρίων χάσκουν περιμένοντας το ενδιαφέρον τίνος άραγε; Τουλάχιστον για λόγους σεβασμού θα έπρεπε να γίνει κάτι προτού πέσουν και τα ντουβάρια που έχουν απομείνει…

Ωστόσο, το «τετέλεσται» βρίσκει εφαρμογή στο Δήμο Αρταίων όπου η Δημοτική Αρχή του Γ. Παπαλέξη γίνεται ελάσσων μειοψηφία μετά τις αποχωρήσεις ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων. Απλά στον παπα-Αλέξη απομένει να κάνει ότι έκανε ο καλόγερος Σαμουήλ, στο Κούγκι, δηλαδή να βάλει φωτιά στο μπαρούτι, γιατί μπαρούτι μυρίζει ο Δήμος Αρταίων και ν’ ανατιναχθεί μετά των άλλων φίλων!

 ΤΟ ΠΕΤΡΟΒΟΛΗΜΑ…

Την Κική Δημουλά την ανακάλυψε ο Ελληνικός Τύπος και η Ελληνική Κοινωνία από τις προχθεσινές «ρατσιστικές» δηλώσεις της για τους πολλούς μετανάστες που έχει η Κυψέλη. Μέχρι τότε κανείς δεν διάβασε ούτε ένα από τα έργα της κ. Δημουλά που την φέρουν ως υποψήφια για βραβεία Νόμπελ!

 Η… ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

Την «έντυσαν» Χρυσαυγίτισσα την Δημουλά και την περιέφεραν μεταξύ ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου οι «σύντροφοι» της και γλυτώνει δεν γλυτώνει την… πυρά η γυναίκα! Έκανε λόγο για υψηλά ποσοστά μεταναστών στην Κυψέλη και άκουσε τον αναβαλόμενο. Αναγκάστηκε η ίδια ν’ αποκηρύξει μετά βδε-

Του ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

θυνση αυτή, λάβαμε μέτρα τόσο για την ενίσχυση της ρευστότητας των κτηνοτρόφων με την ενεργοποίηση των κρατικών ενισχύσεων de minimis, όσο και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. Απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ ρυθμίζουμε και το πρόβλημα των προσωρινών σταυλικών εγκαταστάσεων προχωρώντας στη νομιμοποίησή τους υπό προϋποθέσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον. Εργαζόμαστε για την καθετοποίηση της πρωτογενούς μας παραγωγής, έτσι ώστε, η πρόσθετη αξία του αγροτοδιατροφικού προϊόντος να παραμένει στον τόπο μας, να την καρπώνονται οι Έλληνες παραγωγοί. Στην κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα διευκολύνει τη ρευστότητα του κτηνοτρόφου που θα θελήσει να στήσει το δικό του τυροκομείο ή του αμπελουργού που επιθυμεί να εμφιαλώνει σε δικό του οινοποιείο το ποιοτικό του κρασί. Την ίδια ώρα, βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού μας τομέα, η προώθηση των ποιοτικών, ασφαλών προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές. Αξιοποιούμε στο έπακρο τα εργαλεία προβολής και προώθησης των προϊόντων μας, που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ. Δεν επιδιώκουμε ένα απλό πέρασμα από αυτές τις αγορές. Αντιθέτως, θέλουμε να καταστήσουμε την ελληνική διατροφική παράδοση ένα πολιτισμικό αγαθό προς εξαγωγή. Τα πρώτα δείγΣτο παρελθόν βρεθήκαμε σε δυσχερέστερη θέματα της αναση. Η γεωργία και η κτηνοτροφία συνέβαλαν τότε στροφής του καθοριστικά στην ανόρθωση της οικονομίας. Αν τα αρνητικού κλίμακαταφέραμε τότε, θα τα καταφέρουμε και σήμερα. τος είναι εμφανή. Το έλλειμμα Ως προς την πρώτη, προσπα- του εμπορικού ισοζυγίου αγροτιθούμε να διευθετήσουμε με το λι- κών μας προϊόντων μειώνεται. Σύμγότερο οδυνηρό τρόπο τις εκκρε- φωνα με τα μέχρις στιγμής στοιμότητες του παρελθόντος στο ευ- χεία, το 2012 σε σύγκριση με το ρωπαϊκό δικαστήριο, ενώ είμαστε 2011 η μείωση των εισαγωγών κααποφασισμένοι να μην κληροδο- τά 3% και η παράλληλη αύξηση τήσουμε αμαρτίες στους επόμε- των εξαγωγών κατά 15,2% είχε σαν νους με προσωρινά ευχάριστες αποτέλεσμα τη δραστική συρρίαποφάσεις που, όμως, γίνονται κνωση του ελλείμματος κατά μπούμερανγκ για τη χώρα και 44,9%. Από σχεδόν 2 δις περιορίτους ίδιους τους αγρότες. Άλλω- στηκε περίπου στο μισό, στο 1,078 στε, τις νοοτροπίες «δώσε τώρα δις ευρώ και τούτο κυρίως λόγω κάτι για να γίνεις ευχάριστος και της αύξησης των εξαγωγών μας σε μέχρι να έρθει ο λογαριασμός βλέ- φρούτα και λαχανικά. Αναμφίβολα έχουμε μπροστά πουμε» τις πληρώνουμε σήμερα μας πολύ δρόμο. Αλλά είμαστε ακριβά. Ως προς τη δεύτερη πληγή, αποφασισμένοι να τον διανύσουμε. την ανατροπή του αρνητικού εμπο- Η ελληνική ύπαιθρος προσφέρει ρικού ισοζυγίου των αγροτικών ευκαιρίες. Δεν μας πτοούν οι δυμας προϊόντων, με επιμονή και της σκολίες. Στο παρελθόν βρεθήκαμε Ελλάδας διαμορφώνεται σε επίπε- σε δυσχερέστερη θέση. Η γεωργία δο ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία στη και η κτηνοτροφία συνέβαλαν τότε νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) καθοριστικά στην ανόρθωση της δίνοντας τη δυνατότητα στα κρά- οικονομίας. Αν τα καταφέραμε τότη μέλη να αυξήσουν τη συνδεδε- τε, θα τα καταφέρουμε και σήμεμένη με την παραγωγή επιδότη- ρα. ση. * Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος Ταυτόχρονα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία στηρίζουμε την ελλη- είναι Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτινική κτηνοτροφία. Προς την κατεύκής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

κρατικός προϋπο από 1 σελ. λογισμός, επιμερίδηλαδή, ζονται, στις πλάτες των φορολογουμένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέποντας την επί χρόνια αδυναμία συμμόρφωσης αξιώνει, πλέον, την ανάκτηση της όποιας ωφέλειας από τους ίδιους τους δικαιούχους αγρότες. Χαρακτηριστική περίπτωση η εκκρεμότητα με το λεγόμενο πακέτο Χατζηγάκη. Δεύτερη πληγή, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων που κατά μέγα λόγο οφείλεται α) στις στρεβλώσεις που δημιούργησαν οι επιδοτήσεις των αγροτών ανεξαρτήτως του αν παράγουν και β) στην ανισομέρεια ανάμεσα στην γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή του πρωτογενούς μας τομέα. Η δραματική συρρίκνωση της κτηνοτροφίας, διαμορφώνοντας μια σχέση 30% κτηνοτροφικό έναντι 70% αγροτικού προϊόντος, οδήγησε σε σημαντική εξάρτηση της χώρας σε ζωοκομικά προϊόντα. Πρακτικά, τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα που έρχονταν στη χώρα με τη μορφή της ενιαίας ενίσχυσης για τους αγρότες –οι γνωστές αγροτικές επιδοτήσεις- ύψους 2,2 δις ευρώ ετησίως, ουσιαστικά επέστρεφαν στις βόρειες χώρες για τις εισαγωγές κυρίως κόκκινου κρέατος. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αγωνιζόμαστε να θεραπεύσουμε αυτές τις δυο πληγές. η

Τώρα δεν βλέπω να ανοίγει μύτη, ούτε να ενδιαφέρεται κανείς για τέτοιου είδους δημιουργήματα, διότι απλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι επενδυτές, όπως έγινε με τον Κ. Μήτση στο δικό μας ΞΕΝΙΑ. Τώρα αν δοθούν κι αν βρεθούν επιχειρηματίες θα τα παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι…

 ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ!..

Γεωργία και Κτηνοτροφία οι πυλώνες της ανάπτυξης!

λυγμίας κάθε «ρατσιστική» διάθεσή της και πάλι δεν κατάφερε να το σώσει. Η ρετσινιά είχε πέσει πάνω της και στα 82της γίνεται προσπάθεια αποκαθήλωσής της!

 ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ…

Όχι δεν ήταν 200.000 ευρώ το κόστος του ταξιδιού του Γιωργάκη στην Κόστα-Ρίκα αλλά ένα μηδενικό λιγότερο, δηλαδή 20.000 ευρώ! Πώς μαζεύτηκαν τόσα μηδενικά μαζί στο ίδιο ταξίδι, αγνώστου προσφοράς είναι απορίας άξιον, ακόμα και για την φυλή των πρασίνων που μόνη της βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια της.

 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ!

Στην Κίνα για δουλειές ο πρωθυπουργός με υπουργούς κι επιχειρηματίες να τον ακολουθούν. Το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας θα ορίζεται από τους Κινέζους, αν τελικά μας εμπιστευτούν τις επενδύσεις τους…

 Η «ΟΡΦΑΝΙΑ»…

Χάσαμε τον Γιώργακη, χάνουμε και την Σοσιαλιστική Διεθνή και να δούμε με τι θα παίζει τώρα το παιδί. Χάνουμε τώρα και τους Γερμανούς του Λαλιώτη από το Ελ. Βενιζέλος και πώς θ’ αντέξουμε τόση… ορφάνια;

 ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ…

Επιστροφή στην μοναξιά αναζήτησε αυτές τις άγιες ημέρες ο Αλέξης του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφοντας στα παλιά ή κάνοντας δοκιμή στα μελλούμενα. Το είπε και ο Γιάννης Ντερμπετέρης. Το έχασε το τρένο ο Αλέξης, είπε και ο νους του μπορεί να ταξιδεύει σ’ επιστροφή του Γιώργαρου στην Ελλάδα επειδή τον τρώει η ξενητειά!

 ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ!

Για μεγάλα φαγοπότια εν μέσω κρίσης κατηγορούνται αρκετοί Δήμοι της χώρας από το Ελεγκτικό Συνέδριο που έκανε ελέγχους για τα έτη 2011, 2012, 2013. Στα Γιάννινα και στην Άρτα κάποιοι Δήμαρχοι αγόρασαν πολυτελέστατα τζίπ για την μετακίνηση υπαλλήλων, ενώ σε κάποιους άλλους Δήμους στη Νότια Ελλάδα ξόδευαν πούρα για τις δημόσιες σχέσεις! Σε κάποιους άλλους Δήμους της Β. Ελλάδας η τακτική των αναθέσεων ήταν εκτός ημερησίας διάταξης. Στα νοσοκομεία ξόδευαν χρήματα για δημόσιες σχέσεις χωρίς τιμολογήσεις. Με αυτά και με άλλα δεν βλέπω την Τρόικα να φεύγει για τα επόμενα διακόσια χρόνια…

 Η ΤΡΥΠΑ…

Η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ολοένα γίνεται και πιο μεγάλη και πιο χαώδης. Ετοιμάζεται να κάνει επίθεση στον Βενιζέλο ο καπετάν-Καρχιμάκης της ομάδας των 75 που είναι καμιά δεκαριά. Η κραυγή «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» όλο και πιο συχνά ακούγεται από τους Βενιζελικούς, για να πάρουν την απάντηση από τους εχθρούς «μαζί τα φάγαμε». Κακό χωριό τα λίγα σπίτια τελικά.

Ο τολμηρός

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης ggtolmiros@hotmail.com

CITROEN - PEUGEOT

ΑΦΟΙ ΣΚΟΡΔΑ SERVICE

ΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚ

8ο χλμ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΚΟΝΙΤΣΑΣ Τηλ.-Fax: 26510-61166, 62913, κιν.: 6974-583633


Σελ. 10η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

Q ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Δ. ΑΛΥΜΑΡΑ

Διερεύνηση και αντιμετώπιση: παθολογικών τιμών γενικής αίματος (αιματοκρίτη, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων) • διαταραχών πήξης αίματος • λεμφαδενοπάθειας και σπληνομεγαλίας. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 9.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.30-20.30. Απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, 1ος όροφος. Τηλ. Ιατρείου: 26510 34700 - κινητό: 6948 574225

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού, Τηλ.: 6974-929764

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (Spiral CT) ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓεΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤriplEX ΑΓΓεΙΩΝ • YΠεΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 - Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FaX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων Q ΓΕΝ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Q ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΒΑ

Ιατρός - Οδοντίατρος Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργός Κοραή 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. ιατρ.: 26510-33443, Κιν.: 6948-527379 e-mail: s.tsova@gmail.com

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ Dr.OYPANIA ZΩH - TOΛH

ΔiΔaKTΩp iaTpiKHΣ ΣXOΛHΣ ΠaNεΠΙΣΤΗMiOY ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Γρηγορίου Σακκά 7, Ιωάννινα. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Tηλ/Fax: 2651 0 32902 - E-mail: ozoi@otenet.gr

Dr.ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 10:30-12:30 και 6 - 8:30. iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. iατρείου: 26510-78068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 26510-33169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου & Φ. Τζαβέλλα 2. Tηλ. iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Αναπληρωτής Kαθηγητής Πανεπιστημίου iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 2651030265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-ΤετάρτηΠαρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Ι. ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Καθημερινά από 9-12 και 6-9 το βράδυ. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού • 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή, 1ος όροφος, τηλ.: 26510-20344, κιν.: 6974-190171 (πάνω

από την COMpUTEr praCTiCa)

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. επ. Ακτινολογικού εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας ) – Triplex αγγείων ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:3013:30 - Απογεύματα: 18:00-21:00 – εξυπηρέτηση επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 iΩaNNiNa THΛ.: 26510-76975 Kινητό: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων 28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) - Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) - Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Το απόγευμα Δευτέρας και το πρωΐ Τρίτης και Πέμπτης κατόπιν ραντεβού. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Υπέρηχοι Καρδιάς - Triplex - Δοκιμασία Κόπωσης - Holter ρυθμού - Holter πίεσης - Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Δέχεται καθημερινά από 9 - 13.30 και από 17.30 20.30. Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16 - 1ος όροφ. Τηλ. Ιατρείου: 26510 72200 κιν. 6944 624190

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Α.Μ.Ι.Σ.Ι. 2293. Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D.

τ. Ιατρός Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-τεστ παπανικολάου • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνουNST • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Γυναικολογική ενδοκρινολογία • εφηβική Γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Γυναικολογικές παθήσεις • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία. Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 26510-38110, κιν.: 6944-147758 • email: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Δευτέρα και Τετάρτη 8.30-13.30 και 17.30-21.00. Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 8.30-13.30. Σάββατο με ραντεβού.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 2ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 - κιν.: 6945 - 594292 - οικίας: 26510-57706

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

EPΓAΣTHPIO: aιματολογικό - Bιοχημικό, Mικροβιολογικό - Oρμονολογικό. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία aγ. aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XaTZH), aμπελόκηποι, iωάννινα. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 1ος όροφος Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.00 - 21.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, Αέρια αίματος, Προεγχειρητική εκτίμηση ασθενούς, Μελέτη ύπνου. Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00. Δωδώνης 24, 2ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651003978, Κιν.: 6944-528253 email:gchristidi@yahoo.gr

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Ιατρείο και το Νευροφυσιολογικό εργαστήριο λειτουργούν με ραντεβού • ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26510-25486, 26510-65238, 6944-435777

Πρότυπο Νευρολογικό Ιατρείο ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΜΙΧΟΣ

Ιατρός Νευρολόγος τ. Επιμελητής Κλινικής Πάρκινσον και Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, Κολωνία Γερμανίας • ειδικευθείς στις Νευρολογικές Ακαδημαϊκές Κλινικές των Πανεπιστημίων Freiburg και Ηeidelberg Γερμανίας • Πλήρες ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο: Νευρομυογράφημα - εγκεφαλογράφημα - Προκλητά δυναμικά • Νευρολογικός υπέρηχος (210/2003 ΦεΚ Α’ 168): Περιφερικά νεύρα - παρέγχυμα εγκεφάλου - διακρανιακό ΤriplEX αγγείων εγκεφάλου - Πρόληψη και παρακολούθηση εγκεφαλικού • Μελέτη και παρακολούθηση Πάρκινσον • Κεφαλαλγία - Αυχεναλγία - Ισχιαλγία - Νευροπαθητικός πόνος • Ιατρικός Βελονισμός. Διεύθυνση: Κοραή 10, Ιωάννινα. Ώρες ιατρείου: Καθημερινά 0900’-13.30’ και 18.00’-21.00’. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλείστε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά: Σταθερό: 26510-76636 - Κινητό: 6946-120208. Email: andreasmichos.am@gmail.com

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOlTEr πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. Συμβεβλημένη με ε.Ο.Π.Υ.Υ. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά (Δευτ. - Παρ.): 10.30-13.30 και 18.00-20.00. Τετάρτη μόνο με ραντεβού Τηλ. Ιατρείου: 2651-400679, κιν.: 6972-205889

Q ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ΓΚΡΙΜΟΤΣΗ •Λεύκανση με το σύστημα ZOOM 2 (USa) •Ψηφιακή ακτινογραφία • Αισθητική οδοντιατρική Ιατρείο: Δαγκλή 7 (Δίπλα από ΑΤε). Τηλ.: 26510 29328 - Κιν.: 6972 900853

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΕΝΤΖΟΣ

Κοραή 8, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510-39618 - 39817 - κιν.: 697 4959732

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαίδευση στο University Hospital al. Manzoni – lecco – italy • Πελματογράφος για ανάλυση βάδισης και παθήσεις κάτω άκρων. Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 και 17:30-20:30 εκτός Τετάρτης απόγευμα. Χαριλάου Τρικούπη 4. Ιωάννινα. Τηλ/Fax:2651401131. Κιν:6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 13.30 και 18.00 21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urologyioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

28ης Oκτωβρίου 32 - 1ος όροφος (πρώην Kλινική Δογορίτη). Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:00-21:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΣΥΛΑΚΟΣ

Δέχεται καθημερινά: 09:00 - 13:30 και 17.00 20.00, εκτός Τετάρτης απογεύματος 17.00 19.00. Κοραή 8 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ.Fax: 26510-75276 - Kιν. 6934 300303. e-mail: anasylakos@yahoo.gr

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Παπάζογλου 3 (1ος όροφος) 453 32 iΩaNNiNa. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942-056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΜΙΧΑΗΛ-ΗΛΙΑΣ Ν. ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΣ

Χειρουργική προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, πτερύγια), laser αμφιβληστροειδή, Οπτικά πεδία, Παχυμετρία Κερατοειδούς, Παιδιατρικός εξοπλισμός, Ψηφιακή απεικόνιση βυθού. Δέχεται καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή από τις 09.00-14.00 και 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα - Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 6 (δίπλα στον ΟΤΕ) 3ος όροφος, Ιωάννινα. • Τηλ. 26510-65060, κιν.: 6944-654377.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ — ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ • Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καθημερινά: Πρωί 09:00 - 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Βλαχλείδη 9 – Ιωάννινα. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΤΖΙΝΑ Δ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00 - 13:00. Τηλέφωνο & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942-988549

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία Χαριλάου Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00 13.30 και 18.00 - 21.00. Σάββατο πρωί: ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΣOYZANA ΠOΛITOΠOYΛOY - ΜΠΕΓΚΑ

Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Το ιατρείο λειτουργεί: ΔεΥΤεΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚεΥΗ 9.00 - 13.00 & 18.00 - 20.30 (τα απογεύματα: Δευτέρας και Τετάρτης κλειστό) Τηλ. επικ. (fax.) 26510 35102 - Kιν: 6942-860182

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τ. Διευθύντρια εΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, Ιωάννινα, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavrentzou@yahoo.com

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κινητό: 6945-399755

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 26510-74470, Κινητό: 6973-691599

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΘ. ΝΙΚΑΣ

Ειδικός Ιατρός Εσωτερικής Παθολογίας πρ. Επικ. Ιατρός Α’ Παθ/κής Κλ. ΠΓΝΙ Ώρες λειτουργίας του ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 09.30-13.30 και 18.00-21.00 (εκτός απογεύματος Τετάρτης) 28ης Οκτωβρίου 17α (2ος όροφος), 45332 Ιωάννινα Τηλ. & fax: 26510-77933, κιν.: 6945545430 e-mail: spathanikas@otenet.gr

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26 (έναντι βιβλιοπωλείου “Δωδώνη”) 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - iΩaNNiNa Δέχεται με ραντεβού ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος), Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavangelis@htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔεΧεΤΑΙ Με ΡΑΝΤεΒΟΥ • Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901.

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΗΛΙΑΣ Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY

Δέχεται καθημερινά: Πρωί 9.00 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. εκτός Τετάρτης απογεύματος (μόνο ραντεβού) Συμβεβλημένος με ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑεε(ΤεΒε), ΔεΗ, ΟΤε. Δ/νση: Σακελλαρίου 1-3 (Πλ. Πάργης) 3ος όροφος • Τηλ. Ιατρείου: 26510-74477, κιν. 6937 309908

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΑΚΗΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 5.30 - 8.30, Σάββατο πρωί με ραντεβού. • Βαλαωρίτου 12 (μεταξύ Άλσους και Λυκείου Ζωσιμαίας) - Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27116, κιν.: 6946-468778 • email: akisoikono@yahoo.gr

ΠΑΠΠΑΣ Η. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοπνευμολογία - Σπιρομετρία Ι. Γούναρη 3 (απέναντι από το ρολόι), Τ.Κ. 45444, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25545, 6976-436489 • www.thanospappas.gr • thanospapp@ gmail.com

ΜΑΡΙΑ Ε. ΦΙΝΤΖΟΥ-ΖΙΩΓΑ

Παιδίατρος εξειδικευθείσα στη Νεογνολογία Μιχαήλ Αγγέλου 15, 4ος όροφος - Ιωάννινα Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 13:30 πρωί, 17:30 - 20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού. Τηλ./Fax: 26515-51194, κινητό: 6975-784104 • email: mfintzou@gmail/com

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων, Οικογένειας Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία, Αποκατάσταση Ψυχικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων που εκδηλώνονται με διαταραχές στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην ένταξη στο σχολείο – αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. λόγου, μάθησης, αυτισμός κ.ά.) – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα – σοβαρά γεγονότα ζωής (π.χ. διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου κ.ά) – προβλήματα σχέσεων – δυσκολίες του γονέα στην άσκηση του ρόλου του – ατομική, ομαδική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων Υπεύθυνοι Παιδοψυχίατροι: Χαριτίδου Σ. Ευμορφίλη – Καρατζένης Ε. Δημήτρης Δέχονται με ραντεβού: 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα. Tηλ. 2651026590, 2651025029 κιν. 6946615985, 6972034331. E-mail: eumorfili@yahoo.com, dimkaratzenis@yahoo.com

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος • Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391 email: panzois@yahoo.gr Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.00. Απόγευμα 18.00-21.00. Σάββατο πρωί με ραντεβού

επεμβάσεις με υπερήχους - (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30. 28ης Οκτωβρίου 21 - 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 - Κινητό: 6932521398

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

Dr. ΝΑΥΣΙΚΑ Β. ΖΙΑΒΡΑΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείσα στο Charing Cross Hospital imperial College του Λονδίνου • Ν. Δοσίου 8, Ιωάννινα - Τηλ.: (26510) 73528 - Κινητό: 6974 498585 - e-mail: nziavra@ioa.teiep.gr

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ. Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου armand - Trousseau, Παρίσι•εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:00 - 14:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 26510-37747, κινητό 6945296606

Dr ΝΟΥΣΙΑ Ε. ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΟΦΙΑ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» Χαριλάου Τρικούπη 13 - Ιωάννινα • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 13.30, & 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα: με ραντεβού για ειδικές διαγνωστικές και χειρουργικές πράξεις • Τηλ.-Fax: 26510-25696, κινητό 6946-460318 • email: csenousia@yahoo.gr.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ N. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00 & 17:30-20:30, Τετάρτη & Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Δωδώνης 24, Ιωάννινα. Τηλ., Φαξ: 2651003991, Κιν.: 6944533787, e-mail: info@ppapanikolaou.gr

Q ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΠΠΑ Χ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ειδ. Αναλυτική κ’ Συστημική Παιδιών-ΕφήβωνΕνηλίκων Δέχεται με ραντεβού, Χ. Τρικούπη 10, 1ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας 6986-701233

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤε) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938-900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr

ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

Σύμβουλος ζευγαριών - Συντονίστρια - εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων (εξελικτικό Σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Διαταραχές Άγχους, Πουλίτσα 3 κ’ Κουγκίου (πίσω από τα Δικαστήρια). Τηλ.: 6974-022088 e-mail: mercytime@gmail.com Δέχεται με ραντεβού


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ Ερανισµάτων συνέχεια

Α) ΠΑΘΟΣ:

Ο αγέρας που σβήνει την αλήθεια. «Τα πάθη δεν ξεριζώνονται, γι’ αυτό, είναι ανάγκη, ο καθένας να τα ικανοποιεί µέσα στα όρια της αρετής». Φιλήµων

«Όπως τα σύννεφα σκοτεινιάζουν τον ήλιο, έτσι και τα πάθη σκοτεινιάζουν το λογικό». Πλούταρχος

«Οι άνθρωποι συγγενεύουν µεταξύ τους περισσότερο µε τα πάθη τους, παρά µε τις αρετές τους». Σωκράτης

«Τα πάθη, είναι κάρβουνο στη φωτιά της λογικής. Η λογική, είναι το νερό στη φωτιά των παθών». Ησίοδος «Ένας ζωολογικός κήπος είναι ο άνθρωπος µε τα πάθη του στα κλουβιά, που άλλα ταΐζει φανερά κι άλΕπίκουρος λα κρυφά».

Μέσα στην ψυχή µας, είναι φωλιασµένα το Λογικό, το Πάθος και η όρεξή µας, όπως το Καλό και το Κακό. Γι’ αυτό, πολλές φορές, η ψυχή µας γίνεται πεδίο µάχης, όπου το λογικό µας και η κρίση µας δίνουν σκληρή µάχη ενάντια στο πάθος και την όρεξή µας. Το λογικό – λογική σκέψη, είναι µια ισχυρή δύναµη, που ελέγχει και περιορίζει τη µανία του Πάθους, σε λογικά και πειθαρχηµένα επίπεδα. Τουναντίον, αν επικρατήσει το πάθος και ιδίως το λεγόµενο «αχαλίνωτο», τότε η ζωή, µας επιφυλάσσει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, µέχρι καταστροφικές. Τ’ ανθρώπινα πάθη παρουσιάζονται µε διάφορες µορφές µέσα στον κοινωνικό στίβο (παθολογική αγάπη: για το ποτό, τις ωραίες γυναίκες, τη χαρτοπαιξία, τη χρήση ναρκωτικών,κλπ.). Όλα τα πάθη, αν δεν χαλιναγω-

Σελ. 11η

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 γηθούν, καταλήγουν σ’ ένα χαρακτηριστικό γνώρισµα: θολώνουν το µυαλό, τυφλώνουν και σκοτώνουν τον ψυχισµό του ανθρώπου… Μακάρι να µπορούµε να ελευθερωθούµε απ’ τη δουλία του πάθους µας, για να γίνουµε, έως ένα βαθµό, κύριοι της ζωής µας…

Β) ΠΑΙ∆ΕΙΑ:

Φ ΙΛΟΣΟΦΙΚΑ Φώτα από τον προγονικό πολιτισμό

B B B

(Ερανίσματα Νο 6)

Το στολίδι των ανθρώπων. «Οι νέοι να διαπαιδαγωγούνται στο πνεύµα που επιτάσσουν τα ήθη της πόλης και οι νόµοι». Πυθαγόρας

® Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟΥΚΑ

καλύς το βιολί είναι το πω α, ει ήθ αλ ι να ηνική γλώσσα, «Αν εί γανα, τότε, η Ελλ όρ ά ικ υσ μο τα ’ τερο απ εως». ανθρώπινης σκέψ Έλεν Κέλλερ είναι το βιολί της

«Της παιδείας, αι µεν ρίζαι είναι πικραί, οι δε καρποί γλυκείς». Αριστοτέλης

«Η παιδεία, είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ’ αυτή υπάρχουν πολλά θεάµατα κι ακούσµατα της ψυχής». Σωκράτης

νεπιστήµιο», όπως σοφά λέει ο λαός µας. Κατά τον Αριστοτέλη, κάθε άνθρωπος µε γνώσεις και παιδεία γενικά, πρέπει να είναι καλά ενηµερωµένος πάνω σ’ όλους τους κοι-

«Η παιδεία, είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους». Πλάτων «καλύτερα να είναι κανείς ζητιάνος, παρά αµόρφωτος» ∆ηµοσθένης

«Συνέπεια της κακής παιδείας, είναι να εκλαµβάνεται η απειθαρχία και η ασυδοσία σα δηµοκρατική ελευθερία… ιδιαίτερα, οι ψυχές των νέων, έχουν µεγάλη ανάγκη από ισχυρή ηθική µόρφωση, οφειλόµενη στην άσκηση των χρηστών ηθών και σε προσπάθειες που φέρνουν κάποια ευχαρίστηση». Ισοκράτης

Όλοι γνωρίζουµε, ότι κύριος σκοπός της παιδείας –µε την ευρεία έννοια της λέξης- είναι η τελειοποίηση της προσωπικότητας του ατόµου, γι’ αυτό πρέπει να δίνουµε µεγάλη σηµασία στους κανόνες µάθησης, της καλής συµπεριφοράς, στη διαγωγή και στη συγκρατηµένη ευπρέπεια, µιας κι όλ’ αυτά, είναι, κατά γενική οµολογία, δείγµατα

«Ένας ζωολογικός κήπος είναι ο άνθρωπος με τα πάθη του στα κλουβιά, που άλλα ταΐζει φανερά κι άλλα κρυφά». Επίκουρος

του χαρακτήρα και της διαγωγής του καθενός µας κι εποµένως παίζουν εξαιρετικό ρόλο όχι µόνο στις σχέσεις µας µεταξύ των άλλων ανθρώπων, αλλά και στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της ίδιας της πνευµατικής µας υπόστασης. Οι µεγαλύτεροι – καλύτεροι δάσκαλοι της παιδείας, είναι κατά σειρά: η οικογένεια, το σχολείο, η κοινωνία και η βιοπάλη, «το λαϊκό πα-

νωνικούς τοµείς και της γνώσης, αλλά και να ξέρει συνάµα να µεταδίδει αυτή µέσα στον ευρύ κοινωνικό περίγυρο. B B B

Γ) ΠΟΛΕΜΟΣ:

Μια αλητήρια επιχείρηση. «Στον πόλεµο, για όλους η τύχη είναι κοινή και πολλές φορές ο σφαγέας σφάζεται». Όµηρος

«Οι αιτίες του πολέµου, είναι το χρυσάφι και η απόκτηση κτηµάτων». Πίνδαρος

«∆εν είναι φρόνιµος αυτός που χαίρεται ανθρώπους να σκοτώνει». Πλάτων

«Ο πόλεµος, είναι νόσηµα κοινωνικό – πολιτικό, αλλά και το αποτέλεσµα της ανθρώπινης ατέλειας, δηλαδή της αδυναµίας των ανθρώπων να λειτουργούν µε κριτήριο τη σωφροσύνη». Θουκυδίδης

Ο πόλεµος, είναι ο νόµος του αίµατος και της καταστροφής, που επιβάλλεται απ’ τους πολιτικούς και τους οικονοµικούς τυχοδιώκτες, οι οποίοι εκεί βρίσκουν το άνοµο κι απάνθρωπο καταφύγιό τους. Είναι, ο πόλεµος, µια αλητήρια επιχείρηση και µεγάλη παλιανθρωπιά, που σκορπάει γύρω της τη βία, τον όλεθρο και προπαντός, τη θυσία ανθρώπινων ζωών. Κι όλ’ αυτά στο βωµό των κάθε λογής συµφερόντων και σωβινιστικών σκοπών τους. Αγαπητοί αναγνώστες, ο κόσµος µας µπορεί να γίνει ασφαλέστερος, όχι µε την απειλή ενός ολοκαυτώµατος, αλλά µέσα απ’ ένα βαθύ σεβασµό, για την ανθρώπινη προσωπικότητα και τη ζωή, που ασφαλώς πηγάζει απ’ τη δύναµη της αγάπης κι όχι απ’ τη βία η

οποία φέρνει µόνο βία…

«Η αγάπη, προς τους ανθρώπους, είναι καθήκον επιτακτικό, αφού είµαστε όλοι παιδιά του ενός Θεού» (Επίκτητος, στωικός φιλόσοφος έζησε από το 55 ως το 135). B B B

«Καταραµένος να είναι ο πολιτισµός, αν χρειάζεται, για τη συντήρησή του, να καταβροχθίζει ανθρώΝτοστογιέφσκι πους».

Συµπερασµατικά: Όποια κι αν είναι τα αίτια του πολέµου πρέπει να τα ξεριζώσουµε και στη θέση τους να βάλουµε τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση των λαών. Η ανθρωπότητα δεν έχει περιθώρια άλλων πολέµων. ∆εν έχει καµία σηµασία αν οι πόλεµοι παλιότερα φορούσαν τον µανδύα της ιδεολογικής σύγκρουσης ή στο µέλλον θα φορούν τον µανδύα της πολιτισµικής σύγκρουσης. Όποιος κι αν είναι ο µανδύας (και οι πολιτικό – οικονοµικές ηγεσίες ξέρουν να τον επιλέγουν κατάλληλα κάθε φορά) κρύβει πάντα το ίδιο µεγάλο κακό: τον πόλεµο.

«Ποτέ πια πόλεµος»!

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Ναπ. Ζέρβα 2 Τηλ.: 26510 26560 κιν.: 6972897763

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο ΔΟΛΙΩΤΗΣ Α. ΧΑΡΗΣ ΙΑΤΡΟΣ βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-64141 • Κιν.: 6974 427559 • Email: biotest@in.com Συμβεβλημένος με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλα τα ταμεία

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΣΑΒΒΑΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Προγράμματα Διατροφής για Παχυσαρκία. Παθολογικές καταστάσεις (Αναιμίες - Υπέρταση - Διαβήτης - Ανορεξία), Υπερλιπιδαιμίες. Αθλητές. εγκυμοσύνη. Διαθέτει μηχάνημα λιπομέτρησης. Δευτ-Παρ.: 9:30-3:00 και 6:00-8:30. Τετάρτη απόγευμα κλειστά. Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 49, 1ος όροφος. Τηλ. 26510 34534, Κιν.: 6936 952163, Email: georgiousavvas@gmail.com

ΖΑΜΠΙΡΑ ΧΡ. ΜΕΛΙΝΑ, MSc, pGDip

Πτυχιούχος ΑεΙ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (lONDON METrOpOliTaN UNiVErSiTY). Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διατροφολογία και ειδική στον ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Διαθέτει τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗΣ και ΑξΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. Αναλαμβάνει παιδική και ενήλικη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, καθώς και δίαιτες για κάθε περίπτωση. Βλαχλείδη 5, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-71119.

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φ. ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ, M.Sc (Med.Sc)

Πτυχιούχος ΑεΙ • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή • Πανεπιστήμιο Γλασκώβης – Σκωτία. Member of Nutrition Society UK. Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. εξεΤΑΣΗ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ • ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗ • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛεΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙεΣ • εΓΚΥΜΟΣΥΝΗ • ΘΗΛΑΣΜΟΣ • ΠΑΘΗΣεΙΣ. Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 έως 17.00. Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Σάββατο με ραντεβού. Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ. 26510-20210 και κιν. 6941-585838. Σε ειδικές περιπτώσεις επισκέψεις κατ’ οίκον, www.diaitologos.gr.

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική εφηβική Διατροφή • εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα - Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488 - e-mail: evipetridi@hotmail.com

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

– Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

ΜΕΘΕΞΗ - Πρότυπο Κέντρο Εργοθεραπείας Λογοθεραπείας Μαθησιακών δυσκολιών ψυχολογικής υποστήριξης ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ Τηλ.: 6941-509757

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΑΪΝΗ

Τηλ.: 6941-476855, Νέα Ζωή, Μέλανδρα Τηλ.-Fax: 26510-25508 - Κιν.: 6941-474677

Q ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ MSc

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στην Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και στην Ιπποθεραπεία στο BadWildungen Γερμανίας • Απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις ΚΝΣ, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυικές παθήσεις αλλά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, τύφλωση – κώφωση. εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τηλ. 6936-892931

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-Slp

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας • ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.a.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤεΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες

ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MrCSlT,

επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University london ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 26510-67320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

εκπαιδευθείσα στο pECS Γνώστης ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6944558596

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΤΟΛΗ - ΑΛΕΞΙΟΥ

Eιδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής και Ομιλίας. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων. Πυρσινέλλα 21, τηλ. γραφείου 2651020720, κινητό 6944-728974

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

Απόφοιτος ΤεΙ Ηπείρου. Αναλαμβάνει: αξιολόγηση και αποκατάσταση ατόμων με διαταραχές λόγου-γλώσσας όπως αρθρωτικά, δυσλεξια, μαθησιακές δυσκολίες, τραυλισμός, νοητική υστέρηση και άλλα, όπως και διάφορα σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον. Τηλ. 6978-188864

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης

• Πρόληψη-Διάγνωση-Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου-Ομιλίας-επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Αρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSc

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ • ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOc DEcOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής ενέργειας Θεραπεία laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CpM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία. • Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα Καλούτσιανης). Τηλ.:2651024111, 6976493035

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΑΜΑΝΗΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία σπονδυλικής στήλης (μέθοδος McKENZiE) Δέχεται καθημερινά από 9.00-13.00 και 17.30-21.30 (Σάββατο με ραντεβού). Μανάρη 5 (3ος όροφος) - πάνω από το Άλσος. Τηλ. 26510-33377, Κινητό: 6944-467572

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital aγγλίας Διεύθυνση: Γερακάρη 2 (πλατ. Πάργης). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα. Σάββατο πρωί κατόπιν ραντεβού. Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚOΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert. MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος / αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων, μέθοδος McKENZiE. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9-13.30 και 17.3021.00 (Σάββατο με ραντεβού), 28ης Οκτωβρίου 45, 1ος όροφος. Τηλ. 26510-38355 & κιν. 6932-158566 www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CpM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝεΟ). DEEP OSCILLATION (ΝεΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία /

laser / Υπέρηχοι • εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο pNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. - Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Φυσικοθεραπευτής - Καθ. Φυσικής Αγωγής Υπερσύγχρονο φυσικοθεραπευτικό κέντρο

Αντιμετωπίζονται άμεσα μυοσκελετικά προβλήματα και αποκατάσταση μεταχειρουργικών καταστάσεων: Όπως: Ολική αρθροπλαστική γόνατος - ισχύου • στροφέων ώμου • πρόσθιος χιαστός - μηνίσκος • κατάγματα - διαστρέμματα - μεταταρσαλγίες (διόρθωση στάση σώματος κατόπιν ειδικών πάτων) • προβλήματα μέσης - αυχένα • επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες - περιαρθρίτιδες • θλάσεις • ημικρανίες • όλες οι νευρολογικές παθήσεις Θεραπείες κατ’ οίκον - Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Καθημερινά: 9-1 και 5-9. Λαμπρίδου 9, ισόγειο. Τηλ.: 26510-42288 - email: pplateioannina@yahoo.gr

BAΣ. XATZHEΦPAIMIΔHΣ

KENTPO ΦYΣIKOΘEPAΠEIAΣKINHΣIOΘEPAΠEIAΣ ΦYΣIKOΘEPAΠEYTHΣ

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Σόφιας. Δέχεται καθημερινά: πρωί 9-1.30, απόγευμα 5.30-9, Δωδώνης 5 - Ισόγειο - Tηλ.: 26510-72220 και 6937597332


Σελ. 12η

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941-461026 και 26510-45584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΟΙΚ/12779 Στα ΣΥΒΟΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ πωλούνται 11 στρεμ. με θέα το Ιόνιο. 800 μέτρα από το λιμάνι των Συβότων. Από αυτά τα 4,5 στρεμ. είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 26510-79450 και 6972647712. ΟΙΚ/12833 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Νεοκαισάρεια, εντός σχεδίου, ανάμεσα από τις οικίες των κ. Παππά (Έπιπλα Παππάς) και ιατρού Χρ. Μπακάλη και β) Κτήμα 5.300 τ.μ. με αποθήκη 300 τ.μ. λίγο πάνω από την ΕΛΕΠΑΠ. Πληρ. τηλ. 2651093221. ΟΙΚ/12856 ΠΕΔΙΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Πωλείται αγρόκτημα 3.500 τ.μ. σε προνομιακή θέση 500 μέτρα από την

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

κτήμα 8,5 στρεμμάτων πίσω από την EXPRESS SERVICE, 150 μέτρα από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού. Πληροφορίες τηλ.

6945-151866

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

Εγνατία Οδό. Περίφραξη, ανεμοφράκτης, κοιν. νερό, αποθήκη και πολλά δένδρα. ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληρ. τηλ. 6974016647. ΟΙΚ/12874 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο νέο οικισμό Άγιο Νικόλαο Ελεούσας, 1074 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, περιφραγμένο, εφαπτομενο σε δρόμο. Τηλ. 6945 899734. ΟΙΚ/12892 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο Κανάλι Πρέβεζας εντός οικισμού 600 τ.μ., δόμηση 240 τ.μ. Πληρ. τηλ. 26820-27862, 6989-594975 (κ. Βαγγέλης) και 6934-663933 (κ. Βασίλης). ΟΙΚ/12912 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α)οικόπεδο 5 στρεμ. με μικρή κατοικήσιμη οικία, στάβλο καθώς και 50 πρόβατα. β) οικόπεδο στα Φλάμπουρα Πρεβέζης 2 στρεμ. με κατοικήσιμη οικία και πολλά οπωροφόρα δένδρα. Πληρ. 26510 76640, 6947926490. ΟΙΚ/12917 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) 3 στρέμματα χωράφι στον κάμπο Κουτσελιού (Παπύρια) καλλιεργήσιμο. β) Οικόπεδο επίπεδο 5 στρ. στον κεντρικό δρόμο Καραδήμας, σε καλή τοποθεσία, κατάλληλο για πτηνοτροφική - κτηνοτροφική μονάδα. Πληρ. τηλ. 6945 190853 και 6974 - 747378. ΟΙΚ.12921 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα, απέναντι από την θάλασσα στη θέση «Πλατάνια, κοντά στο πάρκο, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 26650-22185. ΟΙΚ/12922

27,5 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της οδού Ευεργετών περιοχή Αρχιμανδρειού - Ζωσιμαίας και 38 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 26510-66243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 46 τ.μ., ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου 31, Κέντρο, Ιωάννινα. Διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι καινούργια πρόσοψη και δύο εισόδους. Δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως κατοικία. Πληρ. στα τηλ. 210-6722959 και 6979-671397 κ. Χρήστος. ΑΚ/12871 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956-423686. ΑΚ/12894 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα καινούργια ετοιμοπαράδοτη, 109 τ.μ. συν 60 τ.μ. ημιυπόγειο σε 200 μέτρα οικόπεδο, εντελώς ανεξάρτητη, στα Καρδαμίτσια, κοντά στο Δημοτικό. Πληρ. τηλ. 6977-398023 και 26510-68020. ΑΚ/12909 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων διαμέρισμα 2ου ορόφου, με τρία υπνοδωμάτια, σαλόνι, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, επιφάνειας 114 τ.μ. Είναι φωτεινότατο, με ωραίο προσανατολισμό, διαμπερές, με πρόσοψη στην οδό Θ. Πασχίδη 1, σε άριστη κατάσταση, με καλή διαρρύθμιση και

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Δυάρι κεντρικό

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυά-

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα 5 στρεμ. απέναντι από το Πανεπιστήμιο, γωνιακό πλησίον του parking Αστικών Λεωφορείων.

στην περιοχή Κουραμπά. Αυτόνομη θέρμανση σε καινούργια οικοδομή με διπλά τζάμια

Πληρ. τηλ.: 26510 22243

6948-081589

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση στο κέντρο της πόλης, λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 6944-414578

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πληρ. τηλ.: 26510-91864

Βιομηχανικό κτίριο με έτοιμους χώρους γραφείων μεταλλικής κατασκευής εμβαδού 1815,00 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων στον Κόμβο Εγνατίας. Κατάλληλο για πολλές χρήσεις

Πληρ. τηλ. 26510-35311

6948-394199

Πωλούνται ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – STUDIOS

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2013

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

 Πολυτελείς μονοκατοικίες στην Αγία Σοφία με θέα τη λίμνη Μεζονέτες και διαμερίσματα στην Ανατολή Κεντρικά διαμερίσματα Διαμερίσματα και καταστήματα στο ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΟΠΛ. ΠΟΥΤΕΤΣΗ 12 Τηλ: 26510-32210 Fax: 26510-33210 E-mail: sales@cosmotechniki.co.hol.gr

οικόπεδο 4.175 τ.μ. στο χωριό Μελιγγοί Ιωαννίνων. Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου, άρτιο, οικοδομήσιμο, με συντελεστή δόμησης 0,8. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο και απέχει 5 λεπτά από την Εγνατία οδό και 2 λεπτά από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Δίπλα ακριβώς υπάρχει φυσική πηγή με νερό. Το οικόπεδο είναι κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. Τηλ.: 6932-760420

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

περιμετρικά μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6944-664225. ΑΚ/12932 ΑΝΤΑΛΛΑΣΩ γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στην Αθήνα, περιοχή Άγιος Παντελεήμων Αχαρνών, 6ος όροφος, με οικόπεδο κατά προτίμηση στις περιοχές Κατσικά, Πεδινή, Αμπελιά, Ανατολή. Μόνο ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληρ. κα Άννα, τηλ. 6945773543 AK/12935. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 50 τ.μ., 5ος όροφος, οδός Θωμά Οικονόμου 14, Νέο Ψυχικό, Αθήνα. Πληρ. 6940 906410. ΑΚ/12936

ENOIKIAZONTAI: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι, β) Δυάρι καινούργιο 60 τ.μ., με πλήρη αυτονομία θέρμανσης, στην οδό Νάξου (Παρ. Δωδώνης). Πληρ. τηλ. 2651029105, 26510-51629 και 6946285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) ισόγειο διαμέρισμα τεσσάρι χωρίς κοινόχρηστα, αυτόνομη θέρμανση στη Νέα Ζωή. β) Διαμέρισμα τριάρι 87 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ στην πυλωτή με πλήρη αυτονομία θέρμανσης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ.: 2651075515 - 6944-424110. ΕΝ/12374 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πλ. τηλ.: 2651028050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 - 404704, 26510 - 32626, 26510 - 27334. ΕΝ/12456 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 350 τ.μ. στη Θ. Πασχίδη - Αμπελόκηπους. Πληρ. τηλ.: 6945-239886. ΕΝ/12472

Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

1) ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, 35 Μ2 ΚΑΙ 45 Μ2 2) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 300 Μ2 ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6944-297472

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα 174 τ.μ. περίπου με υπόγειο και πατάρι, Ανεξαρτησίας 14 Πληροφ. τηλ.

6951-818176

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 3αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 82 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ.: 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κοντά στη Ζωσιμαία, στην οδό Βλαχάβα 26 (Καραβατιά), διαμπερές ηλιόλουστο οροφοδιαμέρισμα, 2ου ορόφου, 85 τ.μ. Πληρ. τηλ. 26510-72985 και 6934-402996. ΕΝ/12541 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΥΞ διαμέρισμα 85 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία, με αυτόνομη θέρμανση και κήπο στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων. Πληρ. 26510-92971. ΕΝ/12721 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 145 τ.μ. επί της οδού Κενάν Μεσσαρέ 24, Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΕΝ/12778 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ιατρείο επί της 28ης Οκτωβρίου, 54 τ.μ., στον 1ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα, βλέπει σε πλατεία. Τηλ. 6945 553653. ΕΝ/12786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τεσσάρι διαμέρισμα στα Καρδαμήτσια, 3η πάροδος 25ης Μαρτίου με αυτόνομη θέρμανση και πάρκινγκ. Χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. 6958043064. ΕΝ/12821 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 2ου ορόφου με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό επί της οδό Σουλίου 23Α. Πληρ. τηλ. 6949 738650, 6944 332726. ΕΝ/12824 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 95 τ.μ. στον πρώτο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, boiler, αυλή, στα Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6974068431. ΕΝ/12840 ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ενοικιάζεται κατάστημα 80 τ.μ. και 80 τ.μ. αυλή, μπροστά στο καινούργιο λιμάνι, στην παραλία, με θέα τη θάλασσα, κατάλληλο για εστιατόριο καφετέρια, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πληρ. τηλ. 6974590191 και 6974-191451. ΕΝ/12850 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 80 τ.μ.,

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 4αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 111,50 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη 19 τ.μ επί της παρόδου Καστρισόϊα πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου (μη κερδοσκοπικό σωματείο), ζητά στέγη εντός της πόλεως, 30 έως 60 μ2, έναντι συμβολικού τιμήματος, με την υποχρέωση του να το παραδώσει εντός 1 μηνός, εφ’ όσον ο ιδιοκτήτης το χρειαστεί. Πληρ. κ. Φρίγκας κιν.: 6948-406392 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση FAST FOOD - ΚΑΦΕ Billis CORNER. Τηλ. 6944-148728

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ νάυλον κατεβατά με αυτόματα μοτέρ εξωτερικού χώρου, κατάλληλα για Καφέ, καθώς και συσκευές θέρμανσης υγραερίου. Πληρ. τηλ. 6986-731841

πρόσφατα ανακαινισμένο, ηλιόλουστο, διαμπερές, στον 1ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, οδός Γκραμπάλας και Θωμαΐδου (έναντι Ηλεκτραγορά). Πληρ. τηλ. 26510-27187 (ώρες καταστημάτων, από 9.00 - 13.00 και 17.00 - 19.00). ΕΝ/12873 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) Τριάρι, 1ος όροφος, άνετο, διαμπερές, με πάρκινγκ και β) Τριάρι, 2ος όροφος, διαμπερές, με πάρκινγκ, στο κέντρο της πόλης Γ. Καλούδη 8Β’. Πληρ. τηλ. 26650-22358, 6934-189063 και 26510-70157. ΕΝ/12881 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματική στέγη σε νεόδμητη οικοδομή σε κεντρικό σημείο επί της Λ. Δωδώνης, ένα γραφείο προβολής (32 τ.μ.) με εξοπλισμένο κουζινάκι, WC και με σύγχρονα τεχνολογικά χαρακτηριστικά (κλιματισμό, συναγερμό «εντολές έξυπνου σπιτιού» δορυφορική κεραία, πυρανίχνευση). Πληρ. τηλ. 6944-451464, ώρες 10:00 2:00 μεσημέρι. ΕΝ/12884 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο, στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50 τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα. Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ. 6944-783076. ΕΝ/12886 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 33 τ.μ. ανεξάρτητο, με πατάρι, Σουλίου 47. Πληρ. τηλ. 6980-174387 και 26510-66501. ΕΝ/12903 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, Πλ. Πάργης, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 2651021372. ΕΝ/12904 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι ημιυπόγειο

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Ιεράρχου Γερβασίου 49, συνέχεια της Μητροπόλεως (εκκλησίας). Ισόγειο 230 τ.μ., πατάρι 110 τ.μ., υπόγειο 84 τ.μ. (σύνολο 424 τ.μ.). Χώρος έμπροσθεν καταστήματος 90 τ.μ. (αποκλειστικά ιδιωτικός).

Πληρ. τηλ. 26510-23459 και 6942-050690

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

ανακαινισμένο διαμέρισμα δυάρι, 1ου ορόφου, επιπλωμένο ή μη, στην Καραβατιά. Τηλ. 6936-694848

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

τεσσάρι διαμέρισμα 1ος όροφος στο κέντρο της πόλης (κοντά στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ) με πάρκινγκ, κατάλληλο και για 2-3 φοιτητές -τριες και για οικογένεια. Τιμή ενοικίου πολύ προσιτή. Πληρ. τηλ. 6933-000477

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα 100 τ.μ. περίπου, με πατάρι 60 τ.μ., γωνιακό, επί της οδού Δωδώνης 14 και Ελένης Ζωγράφου 1, έναντι Ξενοδοχείου GRAND SERAIXENIA (πρώην κατάστημα επίπλων «ΒΑΡΑΓΚΗΣ»). Τηλ. επικ. 6945-392113

26510-45706 ώρες 18.00-20.00

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διαμπερές, 1ου ορόφου 74 τ.μ., επί της πλατείας Νότη Μπότσαρη 5 (βλέπει πλατεία), παραπλεύρως Ξεν. «Παλλάδιον», πρώην Οδοντιατρείο.

Τηλ. 26510-25306 και 26510-70772


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

(λίγο υπόγειο) στα Καρδαμίτσια - οδός Τσακάλωφ και Γλαύκης αρ. 2, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και σε χαμηλή τιμή. Πληροφ. 6977-753874. ΕΝ/12913 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διαμπερές 4άρι (3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο), απέναντι από το ΙΚΑ. Διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα, τέντες, μεγάλα μπαλκόνια. Πλήρως ανακαινισμένο, με διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 6936-503975. ΕΝ/12916 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγεια γκαρσονιέρα, 30 τ.μ., επιπλωμένη, με ξεχωριστή είσοδο, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλη αυλή, πάρκινγκ, θέρμανση κεντρική, κατάλληλη και για ηλικιωμένους, έναντι ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Τηλ. 26510-20388 και 6972-502681. ΕΝ/12918 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο τριάρια στην Κρύα. Πληρ. τηλ. 2651071143 και 6932-777955. ΕΝ/12920 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ καινούργιο διαμέρισμα με 3 κρεβατοκάμαρες, ενιαίο χώρο σαλόνι - τραπεζαρία, κουζίνα με ηλεκτρικές συσκευές (εστία κουζίνας - φούρνος, πλυντήριο πιάτων), τζάκι, αυτονομία θέρμανσης και πάρκινγκ, περιοχή Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6972-408779. ΕΝ/12927 ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΖΗΤΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 55-65 τ.μ. στην πόλη (κατά προτίμηση περιοχή “Ζευγάρια”). Τηλ. 6972 246067 κ. Βασίλης. ΖΗΤ/12934

Από ψησταριά ζητούνται: 1) Κοπέλα έως 30 ετών για σερβίρισμα και προετοιμασία. 2) Κοπέλα για τα ρεπό έως 35 ετών. 3) Νεαρός με εμπειρία και δικό του μηχανάκι για κατ’ οίκον διανομές. Ώρες εργασίας απογευματινές και βραδινές.

Πληρ. τηλ. 6936-900818

Σελ. 13η

Πέμπτη 10 Μαΐου 2013

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι 70 τ.μ. στον 1ο όροφο πολυκατοικίας, 8ης Μεραρχίας 19, Αμπελόκηποι με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6942 488750. ΕΝ/12937

ΟΜΙΛΟΣ εταιρειών στο κέντρο των Ιωαννίνων δίνει την ευκαιρία σε νέους /ες να συμβάλλουν στην στελέχωση τμημάτων επικοινωνίας & διαφήμισης Η άμεση διαθεσιμότητα θα θεωρηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πτυχίο ΑΕΙ / ΤΕΙ / ΙΕΚ επιθυμητό, όχι απαραίτητο. Aποστολή βιογραφικού στο e-mail: f_group@hotmail.gr. Για ένα άμεσο ραντεβού καλέστε στο 2651028175. ΖΗΤ/12783 ΕΜΠΕΙΡΟΣ λουστραδόρος για κάθε είδος έπιπλα ζητά εργασία ή συνεργασία. Πληρ. τηλ. 2410237868 και 6946-033817. ΖΗΤ/12902 ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά να εργα-

στεί στη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Τηλ. 6996-092582. ΖΗΤ/12911 Η Σύγχρονη Διαγνωστική στην Άρτα (Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο), ζητά συνεργασία για πλήρη και μόνιμη απασχόληση στις παρακάτω ειδικότητες: • Ιατρός - Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης • Τεχνολόγος - Χειριστής Ιατρικών Μηχανημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του εργαστηρίου μας είτε μέσω e-mail (tsironis@artadiagnosis. gr) είτε στα τηλέφωνα: 2681028740 και 6974-436808. ΖΗΤ/12923 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ δύο άτομα για κουζίνα (1 άνδρας - 1 γυναίκα) έως 29 ετών, με κάρτα ανεργίας. Προϋπηρεσία επιθυμητή. Πληρ. τηλ. 6977-086915. ΖΗΤ/12926 ΖΗΤΕΙΤΑΙ πωλητής ή πωλήτρια από εταιρία τροφίμων, για την περιοχή της Ηπείρου. Πληρ. τηλ. 26510-57264. ΖΗΤ/12930

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Προσωπικό Υγειονομικού Ενδιαφέροντος για κατάστημα (Ψησταριά-Μεζεδοπωλείο) στη θέση Μάτσικα, περιοχή Μώλου

Τηλ. 6984 632177

6981 246202

Μεγάλη Τραπεζοασφαλιστική Εταιρία

ζητά 3 άτομα για το τμήμα πωλήσεων Eξασφαλισμένες πολύ καλές αμοιβές, καθώς και δυνατότητες εξέλιξης. Απαραίτητο βιογραφικό και απολυτήριο Λυκείου. Προαιρετικά πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ και Υπολογιστών. Ηλικία άνω των 25. Υπεύθ. επικ/νίας κα Βρακότα Μαρία email: mariabrakota@gmail.com Τηλ. Γραμματείας: 6972-329432

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!! Με αγορά ή ενέχυρο χρυσών, ασημένιων κοσμημάτων, νομισμάτων, λιρών και άλλων πολύτιμων. Φύλαξη με ασφάλεια σε τραπεζική θυρίδα (με κρατική άδεια). Ξεχασμένα χρυσαφικά στο συρτάρι; Εκμε-

Έμπειρος σερβιτόρος 25 ετών ζητά εργασία στα Γιάννινα, Κέρκυρα και Λευκάδα. Πληρ. τηλ.: 26510-81428

6939-882491

ταλλευτείτε το άμεσα. Πληρ. κ. Βασίλης, 6987-554105 και 2651402097. ΔΙΑ/12043 ΕΠΕΝΔΥΣΗ σε ακίνητο, πωλείται στο κέντρο της πόλης, 150 τ.μ. με σ.δ. 2,4. Πληρ. τηλ.: 6944348574. ΔΙΑ/12385 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό καφέ σε λειτουργία με μόνιμη πελατεία, πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ.: 6943555659. ΔΙΑ/12481 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μικροφωνική εντελώς καινούργια σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 6945-681003. ΔΙΑ/12752 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944415047. ΔΙΑ/12792 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ΦΟΥΡΝΟΣ σε λειτουργία, με εξασφαλισμένη πελατεία, περιοχή Αμπελοκήπων. Πληρ. τηλ. 6934-985050. ΔΙΑ/12924 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση μαζικής εστίασης, κατάλληλη για καφέ εστιατόριο - μεζεδοπωλείο - αίθουσα εκδηλώσεων, με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό της για την αίθουσα και τον χώρο παρασκευής, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Ώρες επικοινωνίας 13:00 - 16:00 και 20:00 - 23:00, τηλ. 6977-231294. ΔΙΑ/12925

ΠΩΛΕΙΤΑΙ (λόγω συνταξιοδότησης) επιχείρηση ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ στο κέντρο, σε λειτουργία με εξασφαλισμένη πελατεία. ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Τηλ.: 6949-667735

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr Το γραφείο μας αναλαμβάνει:

 Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις ακινήτων) Βεβαίωση Μηχανικού (για μεταβίβαση, αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή ακινήτου) Νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλης χωρίς οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής Ν.4014/11 Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη Ιδιωτικών Έργων Κατασκευές οικοδομών - αντιπαροχές Ανακαινίσεις - Αναπαλαιώσεις Ιστορικού κέντρου Τοπογραφικά Διαγράμματα

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ.: 6956994367. ΜΑΘ/12318 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ κλασικής ειδίκευσης (αρχαία, λατινικά) με εμπειρία, καταρτισμένη σε θέματα ειδικής αγωγής (μαθησιακές δυσκολίες) και με μεταπτυχιακό τίτλο στη νεοελληνική γλώσσα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6981-120326. ΑΠΟΦΟΙΤΗ μαθηματικός του Πανεπ. Ιωαννίνων με εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και

ΦΥΣΙΚΟΣ με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Φυσικής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ. 6974759754

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση video club με πλήρη εξοπλισμό και έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 6978877093. ΔΙΑ/12928 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση CAFE πλήρως εξοπλισμένη, στη Στοά «ΛΙΑΜΠΕΗ» 17. Πληρ. τηλ. 6973396961. ΔΙΑ/12929 ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ελαιοχρωματισμούς παντός τύπου (τεχνοτροπίες), Φώτου Βασίλης, 3ης Σεπτεμβρίου, Βρυσούλα Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6977-995769. ΔΙΑ/12933 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ πωλείται στα Ιωάννινα, με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 6937 301766. ΔΙΑ/12938

ΚΕΑ, Πέρα Μεριά (Ψιλή Άμμος), σε παραθαλάσσιο οικόπεδο 1000 τ.μ., ημιτελής μεζονέτα 130 τ.μ., 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, τζάκι. Απαιτούνται 75.000 ευρώ για ολοκλήρωση. Τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι και αυθαίρετη δόμηση τιμή 325.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6978 777299

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ! ΑΓΟΡΑ - ΕΝΕΧΥΡΟ ΧΡΥΣΩΝ & ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΛΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ (Με κρατική άδεια) Πληροφορίες κ. Βασίλης Πλατεία Δημοκρατίας και Γούναρη 2 (Έναντι ρολογιού) Τηλ. 6987-554105 και 2651-402097

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ες το ο ιτυχί ν δυ ις επ Για τ ΤΤΟ έγινα Τ1 ΑΝ Ο στο Λ πές στον μ εκπο

ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Για τα ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr

ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6982-071375. ΜΑΘ/12684 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με πολυετή πείρα παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου. Τηλ. 6948-200398. ΜΑΘ/12760 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ παραδίδει Μαθηματικά και Φυσική σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές ιδιαίτερα προστές. Πληρ. 6949 738650, 6944 332726. ΜΑΘ/12825 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικής Γλώσσας αναλαμβάνει την προετοιμασία υποψηφίων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών. Επίσης παραδίδει μαθήματα όλων των επιπέδων σε προσιτές τιμές. Τηλ. επικοιν. 6974-154692. ΜΑΘ/12914

ΠΩΛΕΙΤΑΙ KIA SORENTO Premium TOD 3.298 cc 241 HP, μοντ. 1/08, άριστη κατάσταση, μπλε μολυβί χρώμα, 36.000 χλμ. 5θυρο, υδρ. τιμόνι, ABS, αερόσακοι οδηγού-συνοδηγού, ηλ. παράθυρα-καθρέπτες, ηλ. ηλιοροφή, κλιματισμός 2 ζωνών, immobilizer, GPS, καταλυτικό, βενζίνη, service αντιπροσωπείας. Τιμή 13.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6978-777299. ΑΥΤ/12502

ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ πτυχιούχος Πανεπιστημίων, πρώην δικηγόρος, με ψυχικά και ηθικά χαρίσματα, ζητά για σύντροφό του κυρία ανάλογων αρχών, εμφανίσιμη, ηλικίας 65 έως 75 ετών. Τ.Θ. 1273 Τ.Κ. 45221. ΓΝ/12528 ΣΑΡΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ εμφανίσιμος, απόφοιτος ΑΕΙ, 1,77 ύψος, με μόνιμη δουλειά στο δημόσιο, ζητά γνωριμία με κοπέλα. Τηλ. 6970-842314 και 26510-83259. ΓΝ/12832

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ φιλόλογος

με πολυετή φροντιστηριακή

με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Τιμές χαμηλές και συζητήσιμες.

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα

Πληροφ. τηλ.: 6950-047614

μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509

Ιδιαίτερα ποιότητας: τιμές λογικές απόλυτα προσαρμοσμένες στην παρούσα οικονομική κατάσταση

Καθηγητής με 25ετή φροντιστηριακή πείρα & συγγραφέας 18 φροντιστηριακών βιβλίων για την Α’, Β’, Γ’ Λυκείου διδάσκει αρχαία & λατινικά για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Τμήματα: Μονομελή, διμελή και τριμελή. Τηλ.: 6975-629421 & 26510-68324


Σελ. 14η ¯ από 1η σελ.

και συνδυάζει το έξοχο φυσικό περιβάλλον με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο στα πολυάριθμα χωριά του, τα οποία «προστατεύει» η πυργωτή οροσειρά της Τύμφης.

Οι ομορφιές του ταξιδεύουν κι εκτός Ηπείρου...

Το Ζαγόρι πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους φυσιολάτρες

Οι πύργοι της Αστράκας Τις νύχτες ή τα πρωινά – αναφέρει το αφιέρωμα - το βλέμμα αναζητά τον επιβλητικό όγκο των πύργων της Αστράκας, που τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου.

οι ντόπιοι. Βουτιές μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει και στην περιοχή «Μπάλτα Ντι Στρίγκα» στο Ηλιοχώρι, στη φυσική πισίνα που σχηματίζεται από το νερό τριών καταρρακτών, που αποτελούν αξιοθέατο του Ζαγορίου.

Σκάλα Βραδέτου

Η θέα των απόρθητων βράχινων πύργων, των κάθετων αυτών ορθοπλαγιών, από την περιοχή της Αρίστης και κυρίως του Πάπιγκου, προκαλεί δέος και συναισθήματα, ακόμη και σε όσους έχουν γεννηθεί εκεί. Θα το νιώσει ο επισκέπτης περπατώντας το δειλινό στο Μικρό ή στο Μεγάλο Πάπιγκο, την ώρα που οι πύργοι της Αστράκας «βάφονται» πορτοκαλί. Για παιχνίδια με τις λείες γλιστερές πέτρες και τις περιδινήσεις του ελεύθερου και ορμητικού νερού, για «γλυπτική» πάνω σε λευκούς βράχους, αλλά και πέτρινα «τείχη», η πρόταση είναι μια επίσκεψη στις οβίρες ή κολυμπήθρες, όπως τις λένε

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η Σκάλα Βραδέτου χαρακτηρίζεται ως το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου, βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο. Η σκάλα Βραδέτου είναι φτιαγμένη με καλοζυγισμένη ξερολιθιά από εξαίρετους τεχνίτες, οι οποίοι σε μήκος 1,5 χλμ. διαμόρφωσαν 1.120 φαρδιά λιθόστρωτα σκαλοπάτια, καλύπτοντας ελικοειδώς μια υψομετρική διαφορά 250 μέτρων. Κάθε στροφή της είναι μελετημένη, ώστε να στρίβει ένα μουλάρι που κουβαλούσε στο σαμάρι του, δοκάρι μήκους έξι μέτρων. Γι' αυτό και κανένα από τα σπίΤο Καπέσοβο τια στο Βραδέτο, δεν έχει πλάτος μεγα-

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ - ΑΠΟΘΗΚΗΣ Α.Π. 38780/3711

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ: Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» για τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Προκηρύσσει ανοικτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» για τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. συνολικής προϋπολογισθείσης αξίας 218.000,00 μετά του ΦΠΑ. Αναλυτικά τα προς προμήθεια είδη είναι τα εξής:

και ότι η ανάπτυξη θα ξεκινούσε σύντομα. Κάθε φορά εξήγγειλαν ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα και οι πολίτες θα μπορούσαν να πάρουν μια ανάσα.

///

Κάθε φορά όμως διαπίστωναν όλοι ότι αυτά ήταν… λόγια του αέρα! Και νέα μέτρα έπαιρναν και πολύ σκληρά ήταν, αφού έφεραν στα όρια της εξαθλίωσης πολλούς συνανθρώπους μας. Αυτά τα τρία χρόνια πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως μικρές, αυτές που λέμε οικογενειακού χαρακτήρα, έκλεισαν, επειδή οι ιδιοκτήτες επιχειρηματίες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

///

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού στην ισόγεια αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Κατάστημα Δήμου Ιωαννιτών (Πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου 5) και κατόπιν κανονικής προθεσμίας. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Ιωαννιτών την 31-05-2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 9η – 10η πρωινή κατά την οποία λήγει η προθεσμία παραλαβής προσφορών και αρχίζει η διαδικασία αποσφράγισης. Ισχύουν το ΠΔ 60/2007, ο Ν.2286/95, η Υπ. Απόφαση 11398/93 περί ΕΚΠΟΤΑ και οι λοιπές διατάξεις όπως αναφέρονται στην αναλυτική διακήρυξη. Η ισχύς της σύμβασης αρχίζει από την υπογραφή της σύμβασης και έχει διάρκεια ενός (1) έτους από την υπογραφή της. Η σύμβαση μπορεί να παραταθεί μέχρι την ανάδειξη νέου προμηθευτή και την υπογραφή της σύμβασης, ύστερα από συμφωνία των συμβαλλομένων μερών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κατά τον χρόνο της παράτασης υπέρβαση ποσοτήτων όπως αυτές αναφέρονται μονοσήμαντα στα άρθρα 1 & 17 της αναλυτικής διακήρυξης. Τα απαραίτητα να υποβληθούν δικαιολογητικά αναφέρονται στην αναλυτική διακήρυξη. Κάθε προσφορά συνοδεύεται υποχρεωτικά από εγγύηση συμμετοχής υπέρ του συμμετέχοντος για ποσό που θα καλύπτει το 5% της συνολικής προϋπολογισθείσης δαπάνης του πακέτου ή των πακέτων για τα οποία υποβάλλεται προσφορά. Η προσφορά των ενδιαφερομένων δεσμεύει αυτούς για διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού. Το σύνολο της αναλυτικής διακήρυξης μετά των παραρτημάτων παρέχεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.ioannina.gr). Όσοι επιθυμούν να παραλάβουν αντίγραφα των τευχών δημοπράτησης σε έντυπη μορφή μπορούν να ζητηθούν από το ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ – ΑΠΟΘΗΚΗΣ αφού καταβληθεί παράβολο 20€ Πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από το ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ - ΑΠΟΘΗΚΗΣ του Δήμου Ιωαννιτών (Καπλάνη 7 - αρμόδιοι ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΥ τηλ. 26513 - 61390) ή ηλεκτρονικά Email: sarakatsanou@ioannina.gr. Ιωάννινα 8-5-2013 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Α. ΦΙΛΙΟΣ

Δεν πουλούσαν προϊόντα που παρήγαγαν, ο κόσμος δεν είχε ¯ από 1η σελ.

Υπαίθριο λαογραφικό μουσείο αποτελεί στον Γυφτόκαμπο, η «Σαρακατσάνικη στάνη».

Στους Κήπους

Στο Κουκούλι Στην είσοδο του χωριού Κουκούλι, μια πινακίδα θα οδηγήσει τους επισκέπτες στο Μουσείο Κώστα Λαζαρίδη, όπου μια συλλογή από σπάνια φυτά που ευ-

gkeisoglou@yahoo.gr ¯ από 1η σελ.

Η «Σαρακατσάνικη στάνη»

Στους Κήπους, αναφέρει το ΑΠΕ, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη. Εκεί, θα θαυμάσει 40.000 εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής του Ζαγορίου. Μερικά από τα εκθέματα είναι σκεύη νοικοκυριού, είδη λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες βασιλέων, διάφορες γκραβούρες, σαλόνι του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα.

από τον Γιάννη Κεΐσογλου

///

Οι ποσότητες και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α της αναλυτικής διακήρυξης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορά για ένα ή περισσότερα πακέτα, για τη συνολική όμως προκηρυχθείσα ποσότητα κάθε πακέτου, όπως περιγράφεται μονοσήμαντα στο Παράρτημα Α’ της αναλυτικής Διακήρυξης. Απόρριψη ενός ή περισσοτέρων ειδών ενός πακέτου επιφέρει αυτόματα την απόρριψη της προσφοράς ολόκληρου του πακέτου. Ο «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ιωαννιτών» διατηρεί το δικαίωμα να αυξάνουν την ποσότητα των προς προμήθεια υλικών κατά ποσότητα 30% με αντίστοιχη αύξηση της προϋπολογισθείσας δαπάνης με τον προμηθευτή χωρίς καμία αντίρρηση του προμηθευτή με τους ίδιους όρους (δικαίωμα προαίρεσης). Η αύξηση της προϋπολογισθείσας δαπάνης με το δικαίωμα προαίρεσης για το κάθε πακέτο ανέρχεται:

λύτερο από αυτή τη διάσταση. Τα σκαλοπάτια έχουν δύο είδη πέτρας, λευκή στις άκρες για τους ανθρώπους και μαύρη στη μέση για τα ζώα, ώστε να μην γλιστρούν τα πέταλα. Επίσης, όποια σημεία της σκάλας βρίσκονται σύρριζα στον γκρεμό, έχουν ενισχυμένο στηθαίο.

δοκιμούν στα βράχια και τα φαράγγια του Βίκου, στεγάζεται στο σπίτι του συλλέκτη. Τα φυτά αυτά συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών βοτανολόγων και επιστημόνων, ενώ είχαν ρόλο και στην καθημερινότητα των κατοίκων του Ζαγορίου. Αυτόν τον φυτικό κόσμο χρησιμοποιούσαν και οι εμπειρικοί γιατροί της περιοχής, οι βικογιατροί, τον 18ο, τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

χρήματα να τα αγοράσει γιατί ο μισθός του μειώθηκε πολύ και αντίθετα, οι φόροι αυξήθηκαν όπως και οι τιμές των προϊόντων.

///

Επίσης αυξήθηκαν οι τιμές στην πρώτη ύλη παρασκευής των αγαθών και καταλήξαμε ο κόσμος να μην μπορεί να αγοράσει ούτε γάλα για τα παιδιά του και να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

στην εργασία, στην παραγωγική διαδικασία. Στέρησαν έτσι και το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στην εργασία, κάτι που η πολιτεία και το κράτος δικαίου έπρεπε να προστατεύουν.

να αντισταθούν η κοινωνία, οι πολίτες και ιδίως οι νέοι άνθρωποι, που οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σηκωθούν και από τον καναπέ και από τα λάπτοπ!

Όχι όμως μόνο αυτό δεν έκανε η πολιτεία, αλλά φρόντισε με τις δέσμες μέτρων που πήρε να αναγκάσει ακόμη και μεγάλες βιομηχανίες να απολύσουν εργαζομένους, αφού είδαν ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού.

Το άγχος που μετέδωσαν στον κόσμο είναι σκληρή τιμωρία η οποία δεν αρμόζει στους Έλληνες. Το φόβο και την ανασφάλεια επίσης δεν τα δικαιούται ο κόσμος. Όπως και την διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και το διαχωρισμό σε ανέργους και εργαζομένους, ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα.

///

///

Το κακό είναι μεγαλύτερο, διότι μαζί με τη στέρηση της δουλειάς και του φαγητού επιχειρήθηκε να στερηθεί και το δικαίωμα στο όνειρο, την αισιοδοξία και την ελπίδα…

///

Παράλληλα, κλείνοντας αυτές οι επιχειρήσεις άφησαν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δουλειά. Έμειναν άνεργοι, άλλοι λίγο πριν βγουν στη σύνταξη και άλλοι που μόλις είχαν μπει

ραθέριζαν» δωρεάν επ’ αόριστον σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά. Αυτό όμως δεν ήταν εμπόδιο για τον Βασίλη, που ανήκε σε άλλο πολιτικό χώρο, να είναι φίλοι κάνοντας όλοι μαζί τον καθημερινό τους περίπατο. Συνάντηση με αφετηρία το κέντρο «Όαση». Από κει οι τρεις φίλοι και συνάδελφοι διασχίζαν την Ναπ. Ζέρβα, πήγαιναν αριστερά μέσα από την Περίβλεπτο, γυρνώντας από Βελισσαρίου, Κουραμπά, με κατάληξη από εκεί που ξεκινήσαν. Ο Μενέλαος είχε χάσει τη μάνα του χωρίς να μπορέσει να παραστεί στην κηδεία της για τους πιο πάνω λόγους. Επιστρέφοντας την βρήκε στο κασελάκι. Γι’ αυτό μέρα παρά μέρα περνώντας μέσα από την Περίβλεπτο και ζητώντας την άδεια της παρέας του έμπαινε στο οστεοφυλάκιο που ήταν ακριβώς δεξιά από την κεντρική είσοδο και άναβε ένα κεράκι στη μνήμη της. Το οστεοφυλάκιο σήμερα μαζί με το νεκροταφείο έχουν μεταφερθεί σε άλλο χώρο. Το εκκλησάκι που φιλοξενούσε τα κασελάκια με τα οστά των νεκρών σήμερα είναι αφιερωμένο στον Ισαπόστολο και Εθνομάρτυρα Πάτερ Κοσμά. Ο Βασίλης με τον Αναστάση προχωρούσαν και τον περίμεναν – όπως πάντα – καθήμενοι στο στρογγυλό πεζούλι του μεγάλου πλάτανου. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ο Μενέλαος άργησε να εμφανιστεί. Αυτό άρχισε να τους ανησυχεί. Έπρεπε να πάει κάποιος να δει τι συμβαίνει. Μήπως από συγκίνηση και την αγάπη που έτρεφε στη μάνα του έπαθε κάτι; Ο Αναστάσης έτρεξε πρώτος. Φτάνοντας έξω από την είσοδο του Οστεοφυλακίου άκουσε κουβέντα. Σίγουρος πλέον ότι ο Μενέλαος με κάποιον συζητά. Μπαίνει μέσα, κοιτάζει από δω και από εκεί, αλλά, δεν βλέπει δέυτερο πρόσωπο. Τον ρωτά λοιπόν ο Αναστάσης με ποιον συζητά. Ο Μενέλαος δεν σήκωσε κεφάλι. Δεν είχε βρει τη μάνα του και ήταν αρκετά στενοχωρημένος. Την είχαν πάρει από εκεί. «Τη μάνα μου, Αναστάση, δεν τη βρήκα. Πάει η μάνα μου για λίπασμα στα χωράφια». Είχε μάθει ο Μενέλαος παλιότερα, πως από το οστεοφυλάκιο τα οστά

Σε μία έκταση 16 στρεμμάτων, μέσα σε δάσος κωνοφόρων, η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου έστησε μια παραδοσιακή σαρακατσάνικη στάνη, πιστό αντίγραφο του παραδοσιακού οικισμού. Αποτελείται από αχυρένια στρογγυλά κονάκια με όλον τον οικιακό εξοπλισμό τους, όπου αναβιώνει η νομαδική ζωή και αναδεικνύεται ο πολιτισμός των Σαρακατσαναίων.

///

Ευχή όλων είναι να μην το πετύχει κανείς αυτό και φυσικά

///

///

Οι εκβιασμοί περί πτώχευσης της χώρας αν δεν υπογραφούν τα μνημόνια μπορεί να πέρασαν από τα κοινοβούλια δεν πέρασαν όμως στις συνειδήσεις των πολιτών…

///

Ας σκεφτούμε εμείς λοιπόν τι χώρα θέλουμε να παραδώσουμε στα νέα παιδιά και ας αποφασίσουμε να το κάνουμε αυτό πριν να είναι αργά.

κήπους και αρκετό πράσινο. Σήμερα όλα αυτά τάφαγε το μπετόν αρμέ, το τσιμέντο, με στημένες πολυκατοικίες. Ο Αναστάσης παρηγορώντας τον πως όλοι μας την ίδια μοίρα θάχουμε, τον τράβηξε έξω από το εκκλησάκι συνεχίζοντας την καθιερωμένη πορεία. Από εκείνη τη Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ στιγμή ο Μενέλαος δεν άνοιξε στόμα, δεν σήκωσε κεφάλι. μετά από λίγα χρόνια – ελλείψει χώρου – τα φορΠερνώντας τη Βελισσαρίου κατέβηκαν τώνανε σε φορτηγό και από εκεί αλέθονταν και στον Κουραμπά με κατεύθυνση το κέντρο «Όασκορπίζονταν στα χωράφια. ση». Το γκαρσόνι που γνώριζε και την ώρα ακόΟ Αναστάσης φρόντισε να τον καθησυχάσει μα της αφίξεώς τους, μόλις τους αντίκρυσε ετοίλέγοντάς του πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα, μασε το τραπέζι με τα καθιερωμένα ουζάκια και αλλά, είναι λάθος εκλεκτό μεζέ. Καθόταν πάντα στο ίδιο τραπέζι, ενημερωμένος. Στη γι’ αυτό φρόντιζε το γκαρσόνι από νωρίς βάζοσυνέχεια τον ρωτά: ντας τις καρέκλες μπρούμυτα να μην πιαστεί «Καλά, τι έλεγες, από άλλους πελάτες. Αυτή τη φορά ήπιαν κάτι με ποιον συζητού- παραπάνω κατ’ απαίτηση του Μενέλαου, μπας σες»; Με ποιον συ- και κάνει κέφι από το βλογημένο οινόπνευμα, γιατί, δεν ευφραίνει καρδίαν μόνο ο οίνος, αλλά και το ουζάκι. Κάθε μέρα οι τρεις Το γκαρσόνι που είδε τον Μενέλαο χωρίς φίλοι έκαναν παρέα όρεξη, ρώτησε τι συμβαίνει. Αφού τον ενημέρωσαν πως έχουν τα πράγματα, εκείνος τον περίπατό τους πήρε αμέσως τηλέφωνο στον φίλο του νεστα Γιάννενα… ωκόρο της Περιβλέπτου και ενημερώθηκε για την τύχη των οστών της μάνας του Μεζητούσα; Να με νέλαου, ότι το κασελάκι έχει μεταφερθεί στο καιποιον συζητούσα, νούργιο οστεοφυλάκιο. Αναστάση. ΨάχνοΑπό εκείνη την ώρα ο Μενέλαος αφού ευντας, ψάχνοντας να χαρίστησε το γκαρσόνι για την εξυπηρέτηση, βρω τη μάνα μου ρούφηξε κάμποσα ουζάκια και έκαμε κέφι, λύθηβρήκα τον φίλο μας κε η γλώσσα του και γυρνώντας στον Αναστάση τον Κώστα. Τον Κώ- του λέει: «Έχεις δίκαιο Αναστάση πως όλοι μας στα εγώ τον άφησα μια χαρά και τώρα τον βρή- την ίδια μοίρα θάχουμε». κα στο κασελάκι. Ο Κώστας είχε πεθάνει όταν (Τυχόν ομοιότητα σε πρόσωπα είναι εντελώς και οι δυο τους «παραθέριζαν». Και τι του έλε- συμπτωματική). γες; Να, του έλεγα, Κωστάκη μου, εδώ είσαι εσύ; Εσένα δεν σε χώραγαν τα Γιάννινα όλα και σε χώρεσε αυτό το μικρό το κασελάκι; Ο Κώστας, παλιός τους φίλος, παιδί της «Θέμιδος», είχε αδυναμία στην απόκτηση ακινήτων. Είχε πολλά σπίτια και σε καλή κατάσταση – για την εποχή εκείνη – με μεγάλους

Εύθυμα & σοβαρά...

Οι τρεις φίλοι… ®


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... K H Δ E I A Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, παππού και αδελφό

ΠΑΥΛΟ ΧΡ. ΔΑΒΩΝΗ

Ετών 92 Συν/χο Δάσκαλο - Από Κοσμηρά Θανόντα, κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 και ώρα 4:30 μ.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων, εκ της οικίας μας: Ανδρονίκου Παλαιολόγου 37 (εντός Κάστρου). Η σύζυγος: Βασιλική Τα παιδιά: Γιούλα και Γεώργιος Τσαπαρλής, Ρένα και Γιάννης Μπάτσος Τα εγγόνια: Ιάσωνας, Βάσια, Παύλος, Χριστίνα Η αδελφή: Αγγελική Παπαγεωργίου. Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην Αίθουσα Τελετών του Ιερού Ναού Περιβλέπτου Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (Μπιζντουνάκι) Ιωαννίνων 40/νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΚΩΝ/ΝΟΥ ΝΙΚ. ΚΥΡΓΙΟΥ Συν/χο Εμπόρου Από Ζίτσα, κατοίκου Μπιζντουνάκι Ιωαννίνων Η σύζυγος: Ελένη Αναστασιάδη Κύργιου Τα παιδιά: Δήμητρα Κύργιου, Νατάσα και Νικόλαος Κύργιος Τα εγγόνια: Λέων Κύργιος, Αλεξάνδρα Κύργιου Τα αδέλφια: Ευαγγελία χήρα Θεοδ. Μπακάλη, Τηλέμαχος και Ουρανία Αναστασιάδη, Κων/νος Αναστασιάδης, Παύλος Αναστασιάδης, Θεοδώρα Αναστασιάδη, Νικόλαος Αναστασιάδης. Τα ανήψια. Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην Αίθουσα Τελετών της Εκκλησίας Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: ΠETPOY KOKOPH κ’ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΚΟΚΟΡΗ, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά δύο Ελλήνων

Εξιχνιάστηκε ο θάνατος των τριών Αφγανών • Εξιχνιάστηκε η μυστηριώδης υπόθεση με το θάνατο τριών Αφγανών, οι οποίοι το Φεβρουάριο του 2012, είχαν εντοπιστεί νεκροί στο 52ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας. Τότε, ο ιατροδικαστής είχε διαπιστώσει ότι ο θάνατός τους επήλθε από ασφυξία και οι αστυνομικές έρευνες στράφηκαν, από την πρώτη στιγμή, στην κα-

τεύθυνση οι άτυχοι μετανάστες να άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στην καμπίνα κάποιου φορτηγού, το οποίο τους μετέφερε παράνομα. Χθες εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για δύο Έλληνες (για τον οδηγό και τον συνοδηγό νταλίκας), αφού Αστυνομία και Εισαγγελία της Θεσπρωτίας αξιοποίησαν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Παρατείνεται η αγωνία για την απεργία των καθηγητών ¯ από 1η σελ.

σχεδόν βέβαιη, με βάση και τη στάση που κράτησαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις και αυτό παρά τις αποστάσεις που λαμβάνουν κόμματα, φορείς εκπαίδευσης και φυσικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μαθητές. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση δήλωσε ότι «βρισκόμασταν πολύ κοντά στο να καταλήξουμε σε απεργιακή πρόταση για 24ωρη απεργία στις 17/5 και πενθήμερη επαναλαμβανόμενη από 20/5». Ο ίδιος μίλησε ακόμη για αντεγκλήσεις μεταξύ του ΠΑΜΕ και της ΔΑΚΕ ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) πιο νηφάλιοι θα προχωρήσουμε». Κύριο αίτημα των καθηγητών είναι να μην αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, αλλά και να μην μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη χρονιά. Ζητούν επίσης από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για τις αναγκαστικές μεταθέσεις καθηγητών. Η κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων θεωρείται “αιτία πολέμου” από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, με τον Υπουργό κ. Κων. Αρβανιτόπουλο να διαμηνύει ότι «η

O Kαιρός σήμερα Προβλέπονται νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς.

Σελ. 15η

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αναφορά που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών. Μια τέτοια εξέλιξη, φαίνεται να εξετάζουν και οι καθηγητές, με τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Παπαχρήστο να δηλώνει μάλιστα χθες ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιστρέψουν στα σχολεία κοιτάζοντας στα μάτια τους συναδέλφους τους. Εκτός όμως του Υπουργείου, την αντίθεσή τους στην κήρυξη απεργίας μέσα στις εξετάσεις, εξέφρασαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι τα προβλήματα και οι αδυναμίες που υπάρχουν στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές. Παράλληλα έχει ζητήσει από τον Υπουργό την ανάκληση του Σχεδίου Π.Δ. για τις μεταθέσεις. Επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών θεωρεί η ΔΗΜΑΡ την πρόταση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και ζητεί από τους καθηγητές να έρθουν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστούν στις εύλογες, όπως λέει, ανησυχίες τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόλησή τους το οριζόντιο μέτρο της αύξησης των ωρών διδασκαλίας. Τέλος αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε καθώς η Ν.Δ. επικρίνει στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι ενθαρρύνουν τις κινητοποιήσεις των καθηγητών την ώρα των εξετάσεων.

Η ΔEKATH ΠΕΜΠΤΗ ΣEΛIΔA Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !... ¯ από 1η σελ.

χουν επενδύσει. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι πλέον σχεδόν σε όλο το Νομό Ιωαννίνων έχουν ξεκινήσει μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις που κυρίως έχουν να κάνουν με αγροτοκτηνοτροφία, μελισσοκομία, τυποποίηση τοπικών προϊόντων (αρωματικά φυτά, τσάι, μαρμελάδες, γλυκά κ.α.) ή ακόμη και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο Πωγώνι Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή του Πωγωνίου. Μεγάλο μέρος του κάμπου στο Ορεινό Ξηρόβαλτο έχει ήδη καλλιεργηθεί, ενώ νέοι αγρότες στην ίδια περιοχή ασχολούνται με την κτηνοτροφία, παίρνοντας την απόφαση να συνεχίσουν και πολλές φορές να επεκτείνουν τα κοπάδια των γονιών ή των παππούδων τους, με σύγχρονα μέσα και εγκαταστάσεις. Σημαντικό κομμάτι στην προτίμηση των νέων παραγωγών κερδίζει και ο τομέας της μελισσοκομίας, αφού η παρθένα φύση του ορεινού κυρίως Νομού Ιωαννίνων μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα και το αγνό μέλι να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της περιοχή μας. Το ίδιο ισχύει και για την αμπελουργία, η οποία αναπτύσσεται γοργά τελευταία σε όλο το Νομό. Χαρακτηριστική περίπτωση στην Πωγωνιανή, όπου απόδημος εξ Αθηνών ανανέωσε παλιούς αμπελώνες, ενώ άλλος συστηματικά ασχολείται με την καλλιέργεια όσπριων. Άλλη περίπτωση στο γειτονικό Δολό των λίγων μόνιμων κα-

ΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ! τοίκων, όπου τελευταία από νέο αγρότη έγινε και μια σημαντική επένδυση σε μονάδα φωτοβολταϊκών των 100 ΚW.

Άνοιξε ο δρόμος… Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις νέων ανθρώπων που από τα λόγια πέρασαν στην πράξη και βρίσκονται πολύ κοντά στο να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους. Κανείς δεν λέει ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι εύκολη υπόθεση και ότι έτσι θα λύσουν οι νέοι άνεργοι το πρόβλη-

Συνεχίζεται ξέφρενη η πορεία της ανεργίας (28,7%) στην Ήπειρο ¯ από 1η σελ.

τα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν τον μήνα Φεβρουάριο η Ήπειρος εξακολουθεί να κρατάει τα… πρωτεία στην ανεργία με ποσοστό 28,7% (ελαφρώς μειωμένο συγκριτικά με τον Ιανουάριο που είχε διαμορφωθεί στο 29%). Την πρώτη θέση αυτή τη φορά μοιράζεται με την Αττική και Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα. Ο πανελλαδικός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 27% ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο που ήταν 26,7%.

Πάνω από 1,3 εκ. οι άνεργοι! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 245.021 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2012

Το «Run Greece» προβάλλει τα Γιάννινα πανελληνίως! ¯ από 1η σελ.

WIND και σε συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα απλωθεί σε πέντε πόλεις ανά την Ελλάδα με σημείο εκκίνησης την Ηπειρωτική πρωτεύουσα, στις 19 Μαΐου. Μάλιστα, εκτενή αποσπάσματα του αγώνα από τα Γιάννινα θα προβληθούν την ημέρα διεξαγωγής του σε εθνική εμβέλεια από την τηλεόραση της ΕΡΤ!

Για καλό σκοπό! Εκτός από την προβολή της πόλης μας το «Run Greece» θα έχει και μία ακόμη σημαντική αποστολή. Να στηρίξει το πολύτιμο κοινωνικό έργο της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, όπως έγινε γνωστό χθες στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, όπου παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα και οι σκοποί της σημαντικής αυτής αθλητικής διοργάνωσης.

Η συνέντευξη τύπου Παίρνοντας χθες το λόγο ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε ότι το «Run Greece» είναι μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία την οποία στηρίζει ο Δήμος καθώς προάγει τον μαζικό αθλητισμό αλλά και τον στοχευμένο τουρισμό. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς η διαδρομή απλώνεται σε καίρια σημεία της πόλης, τα οποία θα αναδειχθούν μέσα από την παρουσία των αθλητών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας. Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου που επίσης συμμετέχει στη διοργάνωση Παντελής Κολόκας αναφέρθηκε στις αξίες και τα ιδανικά του αθλητισμού, υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας αποτελεί σύμβολο συμμετοχής και ευκαιρία να δείξουμε ότι αυτή η πόλη έχει ζωή και καθαρές αξίες που απορρέουν από καθαρή και τίμια προσπάθεια». Μεγάλος χορηγός του αγώνα δρόμου «Run Greece» και στα Γιάννινα είναι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND. Τα οφέλη για τις πόλεις που θα τον φιλοξενήσουν είναι πολλαπλά, υπογράμμισε χθες ο Διευθυντής εταιρικών σχέσεων Γιώργος Τσαπρούνης, προσθέτοντας πως ο συγκεκριμένος αγώνας θα αποτελέσει ευκαιρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Ιωαννίνων να ζήσουν την πόλη με έναν δια-

μά τους. Αντίθετα απαιτείται πολύ προσωπική δουλειά, υπομονή και επιμονή. Και φυσικά αγάπη για την φύση και τα ζώα. Οι νέοι της Ηπείρου πάντως έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να επιτύχουν. Αυτό φάνηκε εξάλλου και μέσα από την πολύ καλή και χρήσιμη τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές» (στο MEGA) του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη που την Κυριακή του Πάσχα ήταν αφιερωμένη στις νέες Ηπειρώτισσες που δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία, την αργυροχρυσοχοΐα, τις τοπικές επι-

φορετικό τρόπο. «Στηρίζουμε αυτή την ευκαιρία ανάπτυξης και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή κάνοντάς την ταυτόσημη με την προσφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι η εταιρία αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των τριών ευρώ για κάθε δρομέα που θα συμμετέχει στο «Run Greece» προκειμένου να ενισχύσει το έργο της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Ο ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή και τη συνεργασία κι άλλων φορέων ξεκινά έναν μεγάλο αθλητικό θεσμό, σημείωσε από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Θανάσης Ράπτης, προσθέτοντας πως «θέλουμε ο θεσμός αυτός να ριζώσει, να μεγαλώσει και να αναδείξει τις πόλεις που τον αγκαλιάζουν». Στην ευθύνη που επωμίζεται η περιοχή μας και κυρίως ο τοπικός ΣΕΓΑΣ για την επιτυχή διοργάνωση του αγώνα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηπείρου Κώστας Μάμαλης, δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πάνε όλα καλά. Τέλος, λαμβάνοντας το λόγο η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων Νατάσα Μπέγκα σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι η ΕΛΕΠΑΠ επιβιώνει χάρη στην αγάπη και τη στήριξη της κοινωνίας. Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα» και ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη στο δύσκολο έργο της Εταιρείας. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς τους Γιαννιώτες να τρέξουν στον αγώνα, γιατί έτσι τρέχουν και για την ΕΛΕΠΑΠ.

Οι εγγραφές Ο αγώνας δρόμου «Run Greece» θα διεξαχθεί στα Γιάννινα την Κυριακή, 19 Μαΐου. Περιλαμβάνει διαδρομές 5 και 10 χιλιομέτρων, καθώς και αγώνα για παιδιά. Μέχρι στιγμής οι εγγραφές έχουν φτάσει τις 400, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως πολύ ενθαρρυντικό απ’ τους διοργανωτές. Η έντυπη αίτηση συμμετοχής στο «Run Greece» παρέχεται στην ΕΑΣ Ηπείρου, στην Περιφέρεια (γραφείο 215), στο Δήμο Ιωαννιτών, στο Πανηπειρωτικό Στάδιο και στο Κεντρικό Περίπτερο της WIND στην Κεντρική Πλατεία. H συμμετοχή έχει συνδρομή 5 ευρώ για τους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων.

(+22,8%) και κατά 11.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013 (+0,9%) και ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα. Πρωτιά στην ανεργία έχει η ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών με τον δείκτη να έχει «σκαρφαλώσει» στο 64,2%! Ακολουθεί η ομάδα 25-34 με 36,2% και η 35 - 44 με 23,7%.Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στις γυναίκες, όπου αυξήθηκε σε 31% από 25,7% ένα χρόνο νωρίτερα. Στους άνδρες αυξήθηκε σε 24,1% από 19%. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 270.766 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (7,1%) και κατά 28.650 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013 (-0,8%) και διαμορφώθηκαν σε 3.568.186 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 2.287 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (+0,1%) και κατά 5.300 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013 (+0,2%).

«Στις αγορές τέλη του 2014»! Κι ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκαλούν πονοκέφαλο και αυξάνουν την αγωνία χιλιάδων νέων ανθρώπων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, χθες ο Υπουργός

χειρήσεις κ.α. και οι οποίες αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για τους υπόλοιπους νέους ανθρώπους, που η σημερινή οικονομική κατάσταση τους έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και αγωνία για το μέλλον τους.

B B B

Η Ηπειρωτική ύπαιθρος έχει… ανοίξει την αγκαλιά της και περιμένει υπομονετικά όλους όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σ’ αυτή. Και εάν γίνουν όλα σωστά και μελετημένα είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους θα είναι τεράστια. Οικονομικών Ι. Στουρνάρας προέβλεψε ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας από το 2014, καθώς και επιστροφή στις αγορές από τα τέλη της ίδιας χρονιάς!

Πρόγραμμα απασχόλησης Στο μεταξύ πρόγραμμα που αφορά στην υλοποίηση δράσης για 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού παρουσιάστηκε χθες από την Υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση και τον υφυπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο. Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων, ηλικίας έως 29 ετών, στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης που έχει τίτλο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας ως 29 ετών» ανέρχεται στο ποσό των 39 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δράση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2014.

Με ενημέρωση θα «περπατήσει» η ανακύκλωση στα Γιάννινα! νακυκλώνουν πλέον σε καθημερινή βάση υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, μία ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα πολιτών μοιάζει να… αγνοεί επιδεικτικά τους χαρακτηριστικούς μπλε κάδους που υπάρχουν παντού στο κέντρο και σε πολλές γειτονιές, επιμένοντας να ρίχνουν τα σκουπίδια τους στους συμβατικούς! Ακόμη χειρότερα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν τις ετικέτες των κάδων ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να αποθέτουν σ’ αυτούς αντί ανακυκλώσιμων υλικών όλα τα απορρίμματά τους, όπως διαπιστώνει κανείς αν ενδεικτικά ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό ορισμένων μπλε κάδων ανά την πόλη. ¯ από 1η σελ.

Υπαρκτό πρόβλημα Το πρόβλημα παραδέχθηκε μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Δοβανάς, υπεύθυνος του εργοταξίου του Δήμου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί πολίτες πετούν συμβατικά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης ή τους αγνοούν και τελικά αυτοί μένουν άδειοι, ενώ αρκετοί άλλοι εξακολουθούν να αφήνουν σακούλες απορριμμάτων έξω από τους κάδους, παρά το γεγονός ότι τα καπάκια τους είναι ανοιχτά και θα μπορούσαν να τα ρίξουν μέσα.

Η ανακύκλωση γυαλιού Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στον τομέα της ανακύκλωσης έχει να κάνει με τις «καμπάνες», όπως αποκαλούνται οι μεγάλοι κωδωνόσχημοι κάδοι που προορίζονται για την συλλογή γυαλιού και έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία των Ιωαννίνων, εκεί δηλαδή όπου συγκεντρώνονται επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες,

αίθουσες δεξιώσεων. Οι ποσότητες που αποθέτονται στους εν λόγω κάδους δεν είναι οι αναμενόμενες, σύμφωνα με τον κ. Δοβανά. Προφανώς η ενημέρωση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για την ανακύκλωση γυαλιού δεν είναι επαρκής, ενώ συχνά γίνονται και λάθη. Για παράδειγμα, αν προσέξει κανείς θα δει, ειδικά στην Παραλίμνιο, σακούλες με γυάλινα μπουκάλια αλλά και πλαστικά τοποθετημένες σε συμβατικούς κάδους, αντί εκείνων της ανακύκλωσης!

Ελλιπής ενημέρωση Τίθεται λοιπόν εδώ ένα σημαντικό θέμα όσον αφορά την ενημέρωση των Γιαννιωτών, αφού μπορεί ορισμένοι να ξέρουν αλλά να μην θέλουν για κάποιο λόγο (αδιαφορία ή… βαρεμάρα) να κάνουν ανακύκλωση, όμως πολλοί δεν γνωρίζουν καν πώς να την εφαρμόσουν. Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος να εντείνει την ενημερωτική εκστρατεία για την ανακύκλωση, ώστε τα αποτελέσματά της να βελτιωθούν. Βέβαια, έχουν ήδη μοιραστεί κάποιες ειδικές σακούλες και φυλλάδια, ωστόσο αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμα σ’ όλα τα νοικοκυριά της πόλης. Παράλληλα, σημαντική διαδικασία είναι και η ανακατανομή των μπλε κάδων που κάνει αυτή την περίοδο ο Δήμος, ώστε να αξιοποιηθούν αυτοί καλύτερα.

Απαιτείται εκστρατεία Όπως και να’ χει, χρειάζεται να κινητοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι αρμόδιοι για την ανακύκλωση και με τη βοήθεια φυσικά των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης να πληροφορήσουν πιο αναλυτικά πολίτες και επιχειρήσεις για τα ουσιαστικά και πολλαπλά οφέλη που έχει η συγκεκριμένη διαδικασία για την ίδια την πόλη μας και τους κατοίκους της.


Σελ. 16η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Στα χρόνια της Ηγεσίας Γ. Παπανδρέου:

Από 12,3 σε 135 εκ. ευρώ εκτινάχτηκαν τα χρέη του ΠΑΣΟΚ! • Άφωνα έμειναν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από την παρουσίαση των στοιχείων για τη "μαύρη τρύπα" στα οικονομικά, που έκανε χθες ο γενικός διευθυντής του Κινήματος Νίκος Σαλαγιάννης. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου άκουσε με έκπληξη ότι το χρέος του ΠΑΣΟΚ το 2003 ήταν 12,3 εκατ. ευρώ και σήμερα 135 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης ότι την εποχή

που πρόεδρος ήταν ο Κώστας Σημίτης, οι εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ ήταν 88 και από το 2003 έως σήμερα έφτασαν τους 168. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Σαλαγιάννης, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται μετακινήσεις ψηφοφόρων που κόστισαν 53 εκατ. ευρώ μέσα σε μία πενταετία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του enikos.gr πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση του ΠΑΣΟΚ για επιστροφή στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη.

Αναμένουν οι Κινέζοι από την επίσκεψη Σαμαρά

Ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

• Με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως και άλλους αξιωματούχους της χώρας, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσημη επίσκεψη, που θα πραγματοποιήσει στο Πεκίνο από τις 15 έως 19 Μαΐου. Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή, υπογράμμισε, ενημερώνοντας χθες τους δημοσιογράφους, ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, Du Qiwen. Ο διπλωμάτης τόνισε ότι είναι μια από τις πρώτες επισκέψεις δυτικού ηγέτη στο Πεκίνο, μετά την ανάληψη, τον περασμένο Μάρτιο,

των καθηκόντων της νέας κινεζικής ηγεσίας, γεγονός που, όπως είπε, αντανακλά ακριβώς αυτή τη μεγάλη σημασία, αλλά και το αίσθημα φιλίας μεταξύ του κινεζικού λαού και του ελληνικού, αίσθημα που στηρίζεται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη. Ο Κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα να δώσει η επίσκεψη Σαμαρά «φρέσκια» ώθηση στις διμερείς σχέσεις και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως στους τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσει στην Κίνα μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, που θα έχουν συνομιλίες με αντίστοιχους Κινέζους επιχειρηματίες.

AΘΛ HTIKA Για το παιχνίδι PLAY OFF της Τετάρτης

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

• Από χθες κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για το πρώτο παιχνίδι PLAY OFF της ερχόμενης Τετάρτης (5 μ.μ.) ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Αστέρα Τρίπολης. Γενική είσοδος είναι 20 ευρώ (για όλες τις θύρες), ενώ η τιμή

ΠΑΟ-ΞΑΝΘΗ 3-0 • Στο χθεσινοβραδινό μπαράζ για την 6η θέση της βαθμολογίας της Super league o Παναθηναϊκός κέρδισε με σκορ 3-0 (δύο γκολ ο Ζέκα, ένα ο Φιγκερόα) την Ξάνθη.

των διαρκείας (για τα τρία ματς) είναι 40 ευρώ. Τα εισιτήρια διατίθενται απ’ τα γνωστά σημεία πώλησης.

Η χθεσινή προπόνηση Κανονικά συνεχίστηκε χθες το πρωί η προπόνηση των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα, με τη συμμετοχή όλων. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινή προπόνηση (10.30 π.μ.), ενώ το μεσημέρι (1 μ.μ.) ο Γιάννης Χριστόπουλος θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ενόψει των PLAY OFF στην αίθουσα «Γ. Λαγούδης» του Εθνικού σταδίου.

Υπ. Εσωτερικών, Τουρισμού και Περιφέρειες

Εξετάζονται κοινές δράσεις για την προώθηση του τουρισμού

• Ο συντονισμός των δράσεων σε Περιφερειακό Επίπεδο για την προώθηση του τουρισμού, ενόψει της φετινής περιόδου, ήταν το θέμα της χθεσινής συνάντησης των Περιφερειαρχών με τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη και Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΝΠΕ, ο Πρόεδρος της και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ι. Σγουρός, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Υπουργών για στενή συνεργασία, κυρίως για το θέμα της τουριστικής προβολής με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οι Περιφερειάρχες παράλληλα έθεσαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές περιοχές και έχουν σχέση με τη συνολική εικόνα που θα αποκομίσει το μεγάλο - όπως αναμένεται - κύμα τουριστών. Ο κ. Σγουρός, υπογράμμισε την ανάγκη να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους για να αποκομίσει η χώρα μας το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Ο Υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνάντηση τόνισε ότι «είναι αναγκαίος ο απόλυτος συντονισμός και

η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Τουρισμού για την εφαρμογή ενιαίας τουριστικής στρατηγικής από τις Περιφέρειες αλλά και τους Δήμους ώστε να υπάρξει ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη». Από την πλευρά της η κ. Κεφαλογιάννη, κάλεσε τους περιφερει-

άρχες να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση του εθνικού branding επισημαίνοντας ότι «στον τομέα της επικοινωνίας, είναι επιβεβλημένη η χάραξη μιας ευρύτερης, συνεκτικής στρατηγικής η οποία θα προβάλλει ισόρροπα και με σεβασμό τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας, αλλά και την Ελλάδα στο σύνολο της». Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος του υπουργείου είναι στο επόμενο χρονικό διάστημα να καθοριστούν σε κάθε περιφέρεια οι κατάλληλες δράσεις και προγράμματα που θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών της χώρας.

Ενώ ο πρ. Υπουργός απειλεί με αποκαλύψεις…

Την Τρίτη η συνέχεια της δίκης Τσοχατζόπουλου • Διεκόπη για την Τρίτη στις 9 το πρωί η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τα εξοπλιστικά προγράμματα, για την οποία δικάζονται και άλλοι 18 κατηγορούμενοι. Οι εισαγγελείς της έδρας εισηγήθηκαν την απόρριψη και των επτά βασικών ενστάσεων της υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων η εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας. Πέραν της διαδικασίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο διάλειμμα της δίκης, άφησε αιχμές για τους πολιτικούς που τον διαδέχθηκαν στο υπουργείο Άμυνας. Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός εκδήλωσε την πρόθεσή του να μιλήσει «για όλα». Όπως

ανέφερε: «Εδώ πρέπει να έρθουν όλοι. Να υπάρξει έλεγχος, εξεταστική επιτροπή για το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ και των υπουργών που ήταν μετά υπουργοί μέχρι τέλους. Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα. Το σκάνδαλο που υπάρχει στη Βουλή ποιο είναι; Έφεραν μία συγκεκριμένη σύμβαση. Η σύμβαση για τον Σκαραμαγκά όπου η ελληνική κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ συμφωνούν και αναθέτουν το συγκεκριμένο έργο στα ναυπηγεία, σε συμπαραγωγή με τους Γερμανούς. Αυτό είναι το ζητούμενο». Από το εδώλιο των κατηγορουμένων απουσίασε χθες η Βίκυ Σταμάτη, λόγω ασθενείας, σύμφωνα με τον συνήγορό της Αλ.Κούγια. Η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου έχει ζητήσει να υποβληθεί σήμερα σε εξετάσεις και να εισαχθεί σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ο ΡΟΥΣΣΟΣ - ΜΠΕΚΕΡΤΖΗΣ «ΣΦΥΡΙΖΕΙ» ΣΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ - ΘΕΣΠΡΩΤΟΥ • Ο Ρούσσος - Μπεκερτζής (Πρέβεζας) θα διευθύνει το Κυριακάτικο (5 μ.μ.) παιχνίδι μπαράζ του ΠΕΑΚΙ ανάμεσα σε Βελισσάριο Θεσπρωτό για άνοδο στη Γ’ Εθνική Κατηγορία. Βοηθοί θάναι οι Ηλίας Κων/νου

και Παύλος Φραγκούλης (Πρέβεζας) ενώ παρατηρητής ορίστηκε ο Κώστας Τζούβανος (Άρτας). • Το ματς ΑΟ Φλαμουλίου Τρικάλων - ΟΦ Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας (4 μ.μ.) θα διαιτητεύσει ο Κρητικός (Θεσσαλίας).

Θετικά κλείνει για τον ΑΓΣΙ η περίοδος • Επιτυχημένη χαρακτηρίζει την αγωνιστική περίοδο που φτάνει στο τέλος της, το τμήμα Βόλλευ το ΑΓΣΙ, καθώς όπως σημειώνει επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι κατά τη φετινή περίοδο λειτούργησαν οι Ακαδημίες του, η ανδρική ομάδα έκανε αξιοπρεπή πορεία στην Α2 Εθνική κατηγορία, καταλαμβάνοντας την 7η θέση, ενώ η γυναικεία κατέλαβε την πρώτη θέση και μάλιστα αήττητη στο πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΔΕ, παίρνοντας το εισιτήριο που τη νέα αγωνιστική περίοδο οδηγεί στην Α2 Εθνική κατηγορία. Ο ΑΓΣΙ ευχαριστεί επίσης τους χορηγούς της ομάδας, που είναι οι: Diamond Forum, NOTRED φωτοβολταϊκά, Ζαχαροπλαστεία Ν. Τριανταφύλλου, VW-AUDI- Γ. Καψιώχας, DREAM STROM, Φροντίδα Ακοής ΙΩΑΝΝΟΥ.

Αποτελέσματα για το Εργασιακό Τουρνουά • Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη οι αγώνες της δεύτερης αγωνιστικής του Εργασιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου 2013. Στον Α’ Όμιλο Δικηγόροι – Δάσκαλοι ήρθαν 1 – 1, ενώ οι Τραπεζικοί νίκησαν 2 – 1 τους Εργαζόμενους Δ. Ιωαννιτών. Στον Β’ Όμιλο οι Καθηγητές έχασαν 1 – 3 απ’ τους Μηχανικούς, ενώ οι Αστυνομικού κέρδισαν 4 – 0 τον Π.Σ.Ι. «Πίνδος». Τέλος, στον Γ’ Όμιλο οι Γιατροί νίκησαν 2 – 0 τους Πυροσβέστες και οι Οικοδόμοι 4 – 1 τα Ραδιοταξί Ιωαννίνων. Η τρίτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 15 Μαΐου.

Ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ προς τις τοπικές αγορές

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων

• Σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και εκπροσώπων από περίπου 70 Δήμους -μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων- που έχουν αιτηθεί και λάβει χρηματοδότηση προκειμένου να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Η συνολική οφειλή των Δήμων προς τις τοπικές αγορές είναι πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Ήδη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει τα αιτήματα χρηματοδότησης 167 Δήμων προς το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έχουν εγκριθεί και έχει αρχίσει να προχωρά η υλοποίησή τους. Παράλληλα, επεξεργάζεται τα στοιχεία άλλων 10 Δήμων που έχουν αιτηθεί

χρηματοδότησης. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών κατέγραψαν τα αιτήματα, τις δυσκολίες και τις προτάσεις των εκπροσώπων των 70 περίπου Δήμων ώστε να διευκολύνουν, όπου μπορούν, τις διαδικασίες για επίσπευση της απορροφητικότητας. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των δύο υπουργείων και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με τους ΟΤΑ.

Δόθηκε τελικά χθες από το Υπ. Ανάπτυξης

Παράταση ως 16 Μαΐου για υποβολή αιτήσεων στο ΕΣΠΑ από τις ΜμΕ • Ολιγοήμερη παράταση δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στην καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, ΕμπορίουΥπηρεσιών», τού ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη, 16 Μαΐου, και ώρα 17.00, η καταλη-

κτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μόνο για όσους υποψηφίους θα έχουν ανοίξει κωδικό στο Πληροφοριακό Σύστημα μέχρι τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, δηλαδή σήμερα Παρασκευή, 10 Μαΐου, ώρα 17.00. Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει η καταληκτική προθεσμία φυσικής υποβολής των φακέλων, η οποία παραμένει η 20η Μαΐου, έτσι ώστε να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση των προτάσεων.

Από το αστυνοµικό δελτίο

Συνελήφθη φυγόποινος • Χθες τις πρώτες πρωινές ώρες συνελήφθη στα Ιωάννινα, 32χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση φυλάκισης ενός έτους και δύο μηνών δικαστηρίου του Ναυπλίου, για παράβαση του Ν. «Περί Ναρκωτικών».

Σύλληψη για ναρκωτικά • Χθες το πρωί στα Σεισμόπληκτα Ιωαννίνων, συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του και σε έρευνα που έγινε σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ γραμμάρια ηρωίνης, 3,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 11 δισκία φαρμάκου, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.

ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕ... Με τον ΑΡΗ ΛΕΚΚΟ • Έστω και με καθυστέρηση σχεδόν 20 ετών, μια απ’ τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) μορφές του Ελληνικού αθλητισμού, ο Νίκος Γκάλης, πήρε τη θέση που του άξιζε στο «πάνθεον» της αναγνώρισης για την ανεπανάληπτη προσφορά του στην αθλητική διαπαιδαγώγηση ενός ολόκληρου λαού. Ο ένας και μοναδικός «γκάνκστερ» του εγχώριου και Ευρωπαϊκού μπάσκετ, τιμήθηκε σαν... αυτοκράτορας στη σπουδαία εκδήλωση που έγινε την Τρίτη στο... πρώην πλέον, «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» της συμπρωτεύουσας. Το θρυλικό «Παλέ ντε σπορ» θα φέρει από τώρα και στο εξής το ονοματεπώνυμο του απόλυτου Έλληνα μπασκετμπολίστα και το «NICK GALIS HALL» θα φιλοξενεί τους άσους του μέλλοντος, στις προσπάθειές τους να μοιάσουν στο κορυφαίο ίνδαλμα μιας ολόκληρης εποχής. Δεν υπήρξε άνθρωπος, νομίζουμε, που δεν... ανατρίχιασε σύγκορμος τη στιγμή που ο «ΝΙΚ» εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο, μέσα σε πρωτοφανή αποθέωση από 6.000 φίλαθλους του Άρη για την τελευταία του «παράσταση», έστω κι αν φορούσε το μαύρο κουστούμι του. Παίρνοντας τη μπάλα για λίγες τρίπλες, κάθε φορά που η «πορτοκαλί θεά» έβρισκε το

παρκέ, ξύπναγαν αξέχαστες αναμνήσεις απ’ όλα εκείνα τα βράδυα που ο Νίκος Γκάλης και η παρέα του, καθήλωναν τους πάντες μπροστά σε μια τηλεόραση, μαγεμένοι κυριολεκτικά απ’ τα απίστευτα «κόλπα» του «λευκού Μάικλ Τζόρνταν» όπως πολύ εύστοχα τον είχε χαρακτηρίσει η ιταλική εφημερίδα «Γκαζέτα Ντελο Σπορ».

Φυσικά πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Θεσ/νίκη για να τιμήσουν με τη σειρά τους, τον Έλληνα υπεραθλητή που τα έβαλε με τα... θηρία βγαίνοντας σχεδόν πάντα νικητής... Παλιοί συμπαίκτες, παράγοντες του Άρη, αντίπαλοι που... δεινοπάθησαν προσπαθώντας να τον αναχαιτίσουν και απλός κόσμος που θέλησε να τον ευχαριστήσει για όλες τις χαρές που τους χάρισε, ήταν όλοι εκεί, όρθιοι να χειροκροτάνε ασταμάτητα... «Ιερά Τοτέμ» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως ο Ντίνο Ράτζα, ο Ντορόν Τζάμσι, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο

Τζόρντι Βιγιακάμπα, ο Ρισάρ Ντακουρί, κ.α., έδωσαν το παρών, δείχνοντας την καθολική εκτίμηση που υπάρχει για το πρόσωπο του Γκάλη κι εκτός «συνόρων». Ο ίδιος φανερά συγκινημένος απ’ τη λατρεία που εισέπραξε, δήλωσε πως «αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή, δεν υπάρχει άλλη», παραφράζοντας τη μυθική του «ατάκα» μετά το νικηφόρο προημιτελικό με την Ιταλία στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Τότε είχε ρωτηθεί «αν αυτή η επιτυχία αποτελεί τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του», για να απαντήσει το ιστορικό... «είναι, μέχρι το επόμενο παιχνίδι...», προϊδεάζοντας όλη την Ευρώπη για τον θρίαμβο που θα επακολουθούσε. Άπειρος κόσμος εκμεταλλεύτηκε την «κότα με τα χρυσά αυγά» που έφερε η παρουσία του Γκάλη στη χώρα μας. Δυστυχώς ανέντιμα του έδειξαν κάποιοι τόσο την έξοδο απ’ τον Άρη το 1992, όσο και απ’ τον ΠΑΟ το 1994, οδηγώντας τον στην πρόωρη απόσυρσή του απ’ την ενεργό δράση. Παρά την... τραγική αργοπορία, η ευαισθητοποίηση κάποιων αρχών αλλά κυρίως η επιτακτική λαϊκή απαίτηση, έδωσαν την ευκαιρία ν’ αποκατασταθεί ένα μέγιστο σφάλμα με την προχθεσινή μεγαλειώδη εκδήλωση. Πλέον το όνομα του Νίκου Γκάλη έχει γραφτεί και επίσημα, με ΟΛΟΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στην Ελληνική αθλητική ιστορία... Κι όπως τόνισε ο ίδιος... «ευτυχώς που υπάρχει η τεχνολογία για να μπορέσει να δει και να καταλάβει η μικρή μου κόρη, ποιος ήταν ο πατέρας της...».

proinoslogos10_05_2013  

newspapers

Advertisement