Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 62ο - Aρ. φύλλου 17.635 G Tιμή 0,60 €

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

G

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Πλημμύρες, κατολισθήσεις, ζημιές σε σπίτια, διακοπές ρεύματος…

ΕΡΜΑΙΟΤΗΣΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣΗΗΠΕΙΡΟΣ! Πρωτοφανή ύψη βροχής έπεσαν μέσα σε ένα διήμερο Απέραντος σκουπιδότοπος η χώρα μας… σε Γιάννενα, Πρέβεζα, Παραμυθιά κ.α.

Προσοχή (!) και νέα επιδείνωση καιρού προβλέπει η ΕΜΥ G Mπορεί οι δύο πρώτοι µήνες του φθινοπώρου, ο Σεπτέµβριος και ο Οκτώβριος, να ήταν άνυδροι σε γενικές γραµµές, ο Νοέµβριος όµως µπήκε µε… φόρα και δικαιώνει έµπρακτα τη φήµη του ως ο πιο βροχερός µήνας του έτους!

Η αξιοποίηση των απορριμμάτων θα φέρει έσοδα στους Δήμους! Και πάνω απ’ όλα θα προστατευθούν Υγεία και Περιβάλλον Ακόμη και τα βαριά αντικείμενα έχουν την… αξία τους! Η επαναχρησιμοποίηση ογκωδών αντικειμένων (ηλεκτρικές, συσκευές, έπιπλα κ.α.), καθώς και η ανακύκλωση των υλικών που περιέχουν, μπορούν να δημιουργήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας…

PEΠOPTAZ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ Μάλιστα, οι βροχοπτώσεις σ’ όλη την Ήπειρο το περασµένο διήµερο ήταν πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια και σε συνδυασµό µε τους ισχυρούς κατά τόπους ανέµους, προκάλεσαν πολλά προβλήµατα τόσο στο οδικό δίκτυο και στις τέσσερις Περιφερεια-

Διαπιστώσεις

Ο Κ. Τασούλας κοσμεί με την παρουσία του την ελληνική Βουλή…

® Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΔΟΥΛΟΥ, ιατρού

G Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην πρόσφατη εµπνευσµένη οµιλία του στη Βουλή, όπου κήρυξε την έναρξη εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αναφέρει: «Τώρα που γίναµε αυτό που θαυµάζαµε, πόσοι άραγε θαυµά- ¯ 11η σελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ «Π.Λ.» Επιστολές αναγνωστών

• Στη σελίδα 7

Κατολισθήσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Ηπείρου προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία….

κές Ενότητες, µε κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων κλπ. όσο και µέσα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπου καταγράφηκαν πολλά πληµµυρικά φαινόµενα, ενώ χάθηκαν ακόµα και… στέγες σπιτιών! Τα συνεργεία Πολιτικής Προ-

Επί τάπητος η διασύνδεση του Δήμου με το Πανεπιστήμιο σελ. 2

στασίας της Περιφέρειας και των ∆ήµων της Ηπείρου δούλεψαν ακατάπαυστα για να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα ¯ 11η σελ.

Σε φόρουμ που έγινε στα Γιάννενα G Έχει ακόµη πολύ δρόµο να

διανύσει η Ελλάδα για να φτάσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο θέµα της ορθής διαχείρι-

Στις κάλπες προσέρχονται 125 αντιπρόσωποι Δήμων

Αύριο εκλέγεται το νέο Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου

® Χρ. Ντακαλέτσης ή Ι. Λώλος επικρατέστεροι για την Προεδρία…

G Αύριο στις 6 το απόγευµα πραγµατοποιείται η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Ηπείρου για την εκλογή των

µελών του νέου ∆ιοικητικού Συµβουλίου. Στη συνέλευση θα λάβουν µέ-

σης των απορριµµάτων, που όχι µόνο βοηθά στην προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος,

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

αλλά αποφέρει έσοδα στους ∆ήµους, τα οποία ανταποδοτικά επιστρέφουν στους πολίτες. Και µπορεί εδώ στην Ήπειρο σε γενικές γραµµές η κατάσταση να είναι σαφώς καλύτερη, να έχουν κλείσει οι χωµατερές και ¯ 11η σελ.

Ομιλία Σπ. Κωνσταντόπουλου για την διαχείριση απορριμμάτων • Παρέμβαση στο 11ο συνέδριο OTS Forum 2019 που έλαβε χώρα στα Γιάννενα έκανε ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νομού Ιωαννίνων, πολιτικός μηχανικός Σπύρος Κωνσταντό- ¯ 11η σελ.

Ευκαιρία προβληματισμού το Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Προτεραιότητα στη φύλαξη των κειμηλίων και μετά στην ανάπτυξη του τουρισμού

Εκδήλωση τη Δευτέρα στο Πνευμ. Κέντρο

Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες «επιστρέφουν» στα Γιάννενα!

® Για να μη γίνονται ξεναγήσεις σε ρημαγμένα μοναστήρια

® Μ. ΕΛΙΣΑΦ: Οι Σχολές μας συνέβαλαν στην Επανάσταση του ‘21…

G Στην ιδιαίτερη πατρίδα τους «επιστρέφουν» οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες, οι οποίοι πέρα από τα σπουδαία οικοδοµήµατα και ιδρύµατα µε τα οποία στόλισαν την Αθήνα, ίδρυσαν προεπαναστατικά στα Γιάννενα ορισµένα από τα σηµαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύµατα της χώρας, τα οποία µε τη σειρά τους συντέλεσαν στη διάδοση του ∆ιαφωτισµού. ¯ 11η σελ.

ρος 125 µέλη, τα οποία κατά δήµο κατανέµονται ως εξής: Ιωαννιτών 37, Άρτας 15 Πρέβεζας 11, Ηγουµενίτσας 9, Ζίτσας 6, Ζηρού 5, ¯ 12η σελ.

Από τους Γ. Αμυρά- Μ. Κεφάλα

Στη Βουλή οι συχνές και πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης σελ. 12

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.»

ΓΝΩΜEΣ

Θλιβερή η ομολογία ότι χάθηκε ο έλεγχος!

® Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

G ΘΑ αρκούσαν μόνο αυτές οι λίγες λέξεις για να περιγράψουν την κατάσταση: "Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν ποιό είναι το... πρόβλημα"! Θα μπορούσε να αφορά οτιδήποτε συμβαίνει παντού στον κόσμο, αλλά αναφερόμαστε στη χώρα μας που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, που ακούει στο όνομα "λαθρομετανάστες" ή παράνομοι μετανάστες ή... παράτυποι, όπως επιμένουν οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως "προοδευτικοί"! ΕΧΟΥΜΕ ασχοληθεί πολλές φορές με το ζέον θέμα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται και προει¯4η σελ.

Το π ρωί της ∆ευτέρας σ’ όλα τα π ερίπ τερα

Δεύτερη εκτός έδρας επιτυχία στο πρωτάθλημα

Νικηφόρο (0-1) το πέρασμα του ΠΑΣ Γιάννινα από τα Χανιά 

Ο Καρτάλης στο 59’ το γκολ που έκρινε τη «μάχη»

G Τη δεύτερη του νίκη στο πρωτάθληµα πανηγύρισε χτες το απόγευµα στα Περιβόλια Χανίων ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε µε 0-1 των Χανίων στο πρώτο χρονικά παιχνίδι της 4ης ¯ 11η σελ.

Μια ξεχωριστή εβδοµαδιαία εφηµερίδα µε όλα τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου και όσα αναµένονται να γίνουν την ερχόµενη εβδοµάδα

G Σε άλλες εποχές και µόνο στο άκουσµα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, διοργανώνει συνέδριο για θρησκευτικό τουρισµό, θα εί-

χαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Βλέπετε όλοι εκείνοι που υπηρέτησαν µε αυταπάρνηση, θυσίες και µαρτυρίες την ¯ 2η σελ.

Παρεμβάσεις...

Για το θεαθήναι η επιστολή Μάξιμου;

(«Σεβ. Άγιε Ιωαννίνων, αν δεν έχετε το θάρρος να ομολογήσετε πρώτος την αλήθεια εσείς γιατί το ζητάτε αυτό από άλλους;»)

® Του ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ, επικοινωνιολόγου

G Σ’ ένα αποκαλυπτικό άρθρο του στην ιστοσελίδα «Εξάψαλμος», ο έμπειρος περί τα εκκλησιαστικά επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας (επί του μακαριστού Χριστοδούλου υπεύθυνος Τύπου της Αρχιεπισκοπής), με αφορμή τη δίκη της 19ης Νοεμβρίου στο τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων για την πολύκροτη υπόθεση κλοπής ιερών κειμηλίων, αναφέρεται στο θέμα και με αφορμή την επιστολή Μάξιμου προς τις εφημερίδες «Πρωινός Λόγος» Ιωαννίνων και «Ορθόδοξος Τύπους» των Αθηνών, γράφει, μεταξύ άλλων: -«…Συγκεκριμένα οι ιστορικές εφημερίδες «Πρωινός Λόγος» των Ιωαννίνων και «Ορθόδοξος Τύπος»- γνωστός τοις πάσι ¯ 3η σελ.

Έγκυρες περιγραφές και αναφορές για όλα τα ΣΠΟΡ Σχόλια και αναλύσεις από την πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα Η δύσκολη αποστολή της Ανατολής στην Κέρκυρα με τον Θιναλιακό Ρεπορτάζ από την υπόλοιπη αθλητική επικαιρότητα


Σελ. 2η

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Σε συνάντηση εκπροσώπων των δύο φορέων τέθηκε…

Επί τάπητος η διασύνδεση του Δήμου με το Πανεπιστήμιο

• H δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων του ∆ήµου Ιωαννιτών µε επικεφαλής τον Αντιδήµαρχο Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης και Εφαρµογών Έξυπνης Πόλης Γιάννη Λυκογιώργο µε τον Αντιπρύτανη Οικονοµικών, Προγραµµατισµού και Ανάπτυξης Σταύρο Νικολόπουλο και τους συνεργάτες του έγινε στο πλαίσιο ανάπτυξης και εδραίωσης µιας διαρκούς συνεργασίας µε το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων. Ο Αντιπρύτανης στο πλαίσιο της ∆.Ε.Θ. είχε παρουσιάσει τον στρατηγικό σχεδιασµό σε θέµατα Ψηφιακού Μετασχηµατισµού του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, εξειδίκευσε την παρουσίασή του προσαρµοσµένη στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του ∆ήµου Ιωαννιτών. Η συ-

ζήτηση κινήθηκε γύρω από τρεις βασικούς θεµατικούς άξονες. Τη συνέργεια των δύο φορέων στις διαδικασίες που άπτονται της Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης. Τις δράσεις που απαιτεί η ουσιαστική ένταξη και ενσωµάτωση του φοιτητικού πληθυσµού στην πόλη µας και την µελλοντική συνεργασία στην από κοινού συµµετοχή Πανεπιστηµίου και ∆ήµου σε χρηµατοδοτούµενα Ευρωπαϊκά Προγράµµατα.

Παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

Ο Πρόεδρος ΟΚΠΑΠΑ για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

• Με τους εργαζόµενους του Προγράµµατος «Βοήθεια στο Σπίτι» όλων των ∆ηµοτικών Ενοτήτων του ∆ήµου Ιωαννιτών συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος του Οργανισµού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του ∆ήµου Ιωαννιτών ∆ηµήτριος Πάνου και η ∆ιευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης Σοφία Τζιοβάρα. Στην συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε έγινε ενηµέρωση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εργαζόµενες στους ωφελούµενους καθώς και για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν καθηµερινά. Από την

µεριά του ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ σηµείωσε ότι θα επιλυθούν τα όποια προβλήµατα αντιµετωπίζουν και αναφέρθηκε στην πολυετή προσφορά και στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται, µέσω του προγράµµατος, στους ωφελούµενους συνδηµότες µας.

Η Μερόπη Τζούφη για τις καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ

• Βολές κατά την Κυβέρνησης µε αφορµή την κατάργηση τµηµάτων ΤΕΙ εξαπέλυσε η πρ. υφυπουργός και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Όπως αναφέρει, µεταξύ άλλων, «η Κυβέρνηση τιµωρεί για µια ακόµη φορά τη δηµόσια εκπαίδευση. Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραµµάτων επαγγελµατικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νοµικής Σχολής στην Πάτρα, την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των µαθητών στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, ανακοίνω-

σε την αναστολή λειτουργίας 38 νέων πανεπιστηµιακών Τµηµάτων. Μεταξύ αυτών, τα τρία ανήκουν στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και είναι το Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα), το Επιστηµών Τροφίµων & ∆ιατροφής (Άρτα) και Μετάφρασης & ∆ιερµηνείας (Ηγουµενίτσα). ∆ίχως κανένα διάλογο µε την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, η Νέα ∆ηµοκρατία αγνοεί την ελληνική περιφέρεια και τα περιφερειακά πανεπιστήµια».

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για τα πανεπ/κά τμήματα

• Σοβαρό πλήγµα στη ∆ηµόσια Παιδεία» χαρακτηρίζει η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση για αναστολή λειτουργίας νέων Πανεπιστηµιακών τµηµάτων και στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων. Όπως επισηµαίνει, «πολιτικά κόµµατα, Αυτοδιοί-

κηση, εκπαιδευτική κοινότητα, θεσµικοί φορείς, φοιτητές, µαθητές και γονείς καλούµαστε να προχωρήσουµε άµεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν την συρρίκνωση του Πανεπιστηµίου µας».

Κριτική ΚΚΕ για τα 37 πανεπιστημιακά τμήματα

• ∆ιµέτωπη κριτική κατά ΣΥΡΙΖΑ και Ν.∆. ασκεί το ΚΚΕ για την αναστολή λειτουργίας 37 νέων πανεπιστηµιακών τµηµάτων. Καταλήγοντας τονίζει: «Το Κοµµουνιστικό Κόµµα Ελλάδας εξαρχής αντιτάχθηκε στην ίδρυση και διασπορά Τµηµάτων µε γνώµονα την εµπορική τους αξία, την πέρασή τους στην αγορά. Αντιτάχθηκε στα κλεισίµατα και συγχωνεύσεις Τµηµάτων που είχαν ως αποτέλεσµα να πληρώνουν για άλλη µια φορά το µάρµαρο των σχεδιασµών των βιοµηχάνων και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Η µόνη λύση είναι µια πραγµατικά Ενιαία Ανώτατη

Την Τετάρτη η συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου

• Την ερχόµενη Τετάρτη στις 6 το απόγευµα θα συνεδριάσει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Ιωαννίνων.

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστηµιακό Τµήµα, µέσα από αναβαθµισµένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειµενικά καθορισµένο επιστηµονικό αντικείµενο, σε συνδυασµό µε τις διευρυµένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Κι ερώτηση για το Πολυδύναµο

Τρεις βουλευτές του ΚΚΕ (Ν. Παπαναστάσης, Ν. Καραθανασόπουλος και Γ. Λαµπρούλης) κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή µε θέµα τη λειτουργία του Πολυδύναµου Κέντρου «Χατζηκώστα». Υποστηρίζουν, µεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία της Μονάδας µε τον συγκεκριµένο χαρακτήρα, είναι φανερά υπονοµευµένη και είναι ανοικτή η αλλαγή χρήσης του κτιρίου σε δύο χρόνια που λήγει η συµβατική υποχρέωση και εφόσον δεν καλυφθούν οι ανάγκες σε σταθερή χρηµατοδότηση και µόνιµο προσωπικό.

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Τον ορισμό του ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Ανεξάρτητος Εκτιμητής για το στρατόπεδο «Παπακώστα»

• Επισπεύδει η Περιφέρεια τις διαδικασίες για την παραχώρηση έκτασης από το στρατόπεδο «Παπακώστα» της Άρτας για την ανέγερση ∆ιοικητηρίου. Χθες η Οικονοµική Επιτροπή ενέκρινε πίστωση για την αµοιβή ανεξάρτητου εκτιµητή ο οποίος θα προχωρήσει στον υπολογισµό της µισθωτικής αξίας του ακινήτου, βάσει του θεσµού της επιφάνειας τµήµατος. Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριµάνης, για την παραχώρηση θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθήθηκε και για το στρατόπεδο του Αγ. Ανδρέα της

Πρέβεζας, για το οποίο οι µελέτες για την κατασκευή του ∆ιοικητηρίου της Π.Ε. είναι σε προχωρηµένο στάδιο. Ο Περιφερειάρχης, είπε ακόµη, πως στη συνάντηση που είχε µε τον Υφ. Εθνικής Άµυνας κ. Στεφανή, αλλά και µε τη ∆ιοίκηση του ΤΕΘΑ, συζητήθηκαν και τα πιθανά ενδεχόµενα αξιοποίησης και άλλων παλαιών στρατοπέδων.

Τελέστηκε το μνημόσυνο για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες

• Ηµέρα µνήµης για τους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες η χθεσινή και στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων τελέστηκε το καθιερωµένο µνηµόσυνο, παρουσία του ∆ηµάρχου Μ. Ελισάφ, της Αντιπεριφερειάρχη Αγνής Νάκου, αντιπροσωπείας µαθητών και ελάχιστου κόσµου. Το γεγονός αυτό στηλίτευσε από του βήµατος ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης π. Θωµάς Ανδρέου, λέγοντας πως τη µέρα αυτή θα έπρεπε να ήταν γεµάτη η Μητρόπολη. Ευχαρίστησε τον ∆ήµαρχο για την παρουσία του, ενώ δικαιολόγησε την απουσία του Μητροπολίτη κ. Μάξιµου, αναφέροντας πως βρίσκεται στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους8

Στα γραφεία της Τράπεζας

Αιμοδοσία έκανε ο Σύλλογος εργαζομένων Συνεταιριστικής

Ζητούν επίδομα αφερεγγυότητας

• Την καταβολή του επιδόµατος αφερεγγυότητας, ζητούν εκ νέου οι πρώην εργαζόµενοι στη Μεταλλοβιοµηχανία SPIDER µε επιστολή τους προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.

νακοίνωση, οι εργαζόµενοι της Τράπεζας γνωρίζουν ότι το αίµα είναι ένα δώρο ανεκτίµητης αξίας που κάθε µέρα σώζει στην κυριολεξία τις ζωές συνανθρώπων µας. Ακόµα και το καλύτερα εκπαιδευµένο ιατρικό προσωπικό, µε τον πιο προηγµένο ιατρικό εξοπλισµό µπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, στην περίπτωση που ένας ασθενής χρειαστεί αίµα. Το αίµα µπορεί να προέλθει µόνο από ένα άλλο ανθρώπινο οργανισµό... δεν υπάρχει υποκατάστατο.

Ο «Πλάτανος» εκδράμει στην επαρχία Κόνιτσας

• Hµερήσια εκδροµή στην επαρχία Κόνιτσας θα πραγµατοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πλάτανος» την Κυριακή, 17 Νοεµβρίου. Οι περιηγητές θα µεταβούν στην Μονή Μολυβδοσκέπαστου, που είναι αφιερωµένη στην Κοίµηση της Θεοτόκου. Επόµενη στάση το

Γνωστoπoίηση γάμου Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΜΙΧΑΛΗΣ (MIXALIS) ΑΣΙΤΣ (ASIC) του Κόστα (Kosta) και της Γιασμίνα (Jasmina), το γένος Αλίτσιτς (Alicic), που γεννήθηκε και κατοικεί στη Σερβία και η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΙΩΤΑΚΗ του Αθανασίου και της Παρασκευής, το γένος Πάνου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στη Σερβία.

Χθες στην Μητρόπολη Ιωαννίνων

• Με επιτυχία πραγµατοποιήθηκε στα γραφεία της Τράπεζας Ηπείρου η πρώτη εθελοντική αιµοδοσία του συλλόγου εργαζοµένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου σε συνεργασία µε το αρµόδιο τµήµα αιµοδοσίας του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου. Όπως αναφέρεται σε σχετική α-

KOINΩNIKA

Μπουραζάνι και τελευταίος σταθµός η Κόνιτσα, χτισµένη στους πρόποδες του Σµόλικα, δίπλα στον ποταµό Αώο. Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 π.µ. από τον Απόστολο Παύλο (Άλσος). Τιµή 8 ευρώ. Πληροφορίες – δηλώσεις συµµετοχής στο τηλ.: 6975361326.

Εκδήλωση για το Erasmus+ στο Γυμνάσιο Περάματος

• Την Τρίτη, ώρα 9 π.µ. στο Γυµνάσιο Περάµατος, θα γίνει το επίσηµο καλωσόρισµα των Ευρωπαίων καθηγητών και µαθητών που θα φιλοξενήσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράµµατος Erasmus+. H εκδήλωση θα γίνει στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου «Άννα Πετροχείλου».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ • Η Διοίκηση, η Διεύθυνση και οι ηλικιωμένοι του Γηροκομείου Ζωσιμάδων Ιωαννίνων καθώς και του παραρτήματος αυτού «Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας», ευχαριστούν θερμά τα μέλη της εθελοντικής ομάδα των «PAGURISTAS» και την θεατρική ομάδα του Δήμου Ζίτσας, για την ενίσχυση του Ιδρύματος με τρόφιμα και είδη καθαριότητας, καθώς και για την υπέροχη θεατρική παράσταση.

Αύριο, στο Αρχιμανδρειό

Λειτουργία και μνημόσυνο για τον Ερυθρό Σταυρό

• Αύριο, Κυριακή θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Κοιµ. Θεοτόκου Αρχιµανδρειού, Θεία Λειτουργία για τα µέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς επίσης και Μνηµόσυνο υπέρ των κεκοιµηµένων εθελοντών, µελών του Ερυθρού Σταυρού.

Στο Δημαρχείο Ιωαννίνων (από 9 π.μ. – 2 μ.μ.)

Ενημέρωση τη Δευτέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη

• Ενηµέρωση – δράση για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, διοργανώνει µεθαύριο, ∆ευτέρα (από 9 π.µ. έως 2 µ.µ.) στο ∆ηµαρχείο Ιωαννίνων (Πλατεία ∆ηµοκρατίας 5),η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας Κέντρου Ιωαννίνων. Τίτλος της δράσης «Ενηµερώσου και µέτρησε το σάκχαρό σου». Είσοδος ελεύθερη.

Προτεραιότητα στη φύλαξη των κειμηλίων και μετά στην ανάπτυξη του τουρισμού

¯ από 1η σελ. Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, δεν διανοούντο ότι τα «ιερά και τα όσια» θα µπορούσαν να γίνουν αντικείµενο εµπορευµατοποίησης. Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν και οι σηµερινοί «πνευµατικοί» ηγέτες της πατρίδας µας, εκτίµησαν πως πρέπει να αξιοποιηθούν οι θρησκευτικοί µας θησαυροί προς όφελος (πνευµατικό αλλά κυρίως οικονοµικό) της Εκκλησίας. Κι έτσι άρχισαν σταδιακά να οργανώνουν τον θρησκευτικό τουρισµό, να έχουν ιδρύσει ξεχωριστή υπηρεσία στην Αρχιεπισκοπή και από χθες να διοργανώνεται στην Ήπειρο το ∆΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηµατικών Περιηγήσεων. Παρά τις όποιες ενστάσεις ή επιφυλάξεις µπορεί να έχει κάποιος,- όχι για τη χρησιµότητα του προσκυνηµατικού τουρισµού, αλλά για την ανάδειξη της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων ως «φορέων» περιηγήσεων- υπάρχει µια πραγµατικότητα την οποία δεν µπορεί κανείς να αγνοεί. Αναφερόµαστε στο οξύτατο πρόβληµα της φύλαξης και της διάσωσης των θρησκευτικών κειµηλίων, ζήτηµα που είναι άκρως επίκαιρο µε την επικείµενη δίκη στα Ιωάννινα για την «αφαίµαξη» µονών και ναών, µε την εµπλοκή σύµφωνα µε το κατηγορητήριο δυστυχώς και κληρικών. Κατά γενική εκτίµηση, σεβαστός αριθµός κειµηλίων ναών και µονών της Ηπείρου, έχουν «εξαφανιστεί». Συχνότατα το Αστυνοµικό ∆ελτίο αναφέρει νέα κρούσµατα ιεροσυλιών, ιδίως σε ακριτικά και αποµακρυσµένα χωριά, εκεί άλλωστε που βρίσκονται και τα περισσότερα εκκλησιαστικά µνηµεία. Η ερηµιά και η εγκατάλειψη διευκολύνουν το έργο των δραστών, η αφέλεια πολλές φορές κληρικών ή και επιτρόπων τους παρέχει ενηµέρωση και οι κρατικές υπηρεσίες είτε είναι απούσες, είτε αδυνατούν να διαλευκάνουν τις υποθέσεις. Κάπως έτσι φτάσαµε στο σηµερινό σηµείο, να έχουν εξαφανιστεί πολ-

λά κειµήλια (εικόνες κλπ) αρχαιολογικής αξίας από τα µοναστήρια µας που θα ήθελαν να θαυµάσουν οι επισκέπτες τους. Με το σκεπτικό αυτό, οι Μητροπολίτες µας ίσως θα έπρεπε πρώτα να διοργανώσουν ένα συνέδριο για την αποτελεσµατική φύλαξη ναών και µοναστηριών, αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν εκ µέρους τους για την επιστροφή των κλεµµένων στους χώρους που ανήκουν. ∆ιαφορετικά αν η σηµερινή κατάσταση συνεχιστεί, οι προσκυνητές θα αντικρίζουν «γυµνούς» τοίχους και απλά θα περιορίζονται να ακούν τις εξιστορήσεις κληρικών και ξεναγών για την ιστορία των

κλοπών και των ιεροσυλιών. Θρησκευτικός - προσκυνηµατικός τουρισµός µπορεί να αναπτυχθεί εφόσον τα κειµήλια βρίσκονται στη θέση τους, εκεί που τα τοποθέτησαν οι δωρητές τους. Η δηµιουργία κειµηλιαρχείου που προωθείται στην Κόνιτσα, η αποτυχηµένη προσπάθεια που είχε γίνει στο παρελθόν στα Γιάννενα, µπορεί να συµβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, αλλά άλλη είναι η χάρη των κειµηλίων στο φυσικό τους χώρο. Ελπίζουµε πως το Συνέδριο δεν θα µείνει µόνο στο κεφάλαιο «τζίρος», αλλά να αποτελέσει εφαλτήριο για τη διάσωση των θρησκευτικών κειµηλίων και την επιστροφή όσων έχουν κλαπεί και είτε έχουν φυγαδευτεί, είτε βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. *** Το ∆΄ Συνέδριο ξεκίνησε χθες από την Πρέβεζα (φωτό), συνεχίστηκε το βράδυ στην Άρτα. Σήµερα οι συµµετέχοντες έρχονται στα Γιάννενα και το κλείσιµο των εργασιών θα γίνει αύριο στην Άρτα.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 3η

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

Π ΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

διαδόσεις... Υποκριτές…

Τμήματα στα… χαρτιά!

 Μία διευκρίνιση για τα τρία τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία δεν καταργούνται οριστικά, όπως θέλουν ορισμένοι να λένε, αλλά η λειτουργία τους θα επαναξεταστεί από το υπ. Παιδείας. Τα τμήματα αυτά, όπως ανέφερε χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δεν έχουν ξεκινήσει, δεν διαθέτουν προσωπικό και υποδομές. Απλά υπήρξε ένας σχεδιασμός από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για τη θεσμοθέτησή τους. Η επανεξέτασή του μέλλοντός τους δίνει «ανάσα» και στη Σύγκλητο, η οποία διαφορετικά έπρεπε ως τις 30 Απριλίου να επωμιστεί το βάρος της απόφασης για το αν θα έπρεπε να λειτουργήσουν ή όχι τη στιγμή που δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις! Κ .Α.

Χρήσιμες παρεμβάσεις…

 Πολλά μπορεί να αλλάξει κανείς συχνά με απλές παρεμβάσεις που δεν έχουν και μεγάλο κόστος. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της Κόνιτσας όπου ο Δήμος έκανε τις προηγούμενες ημέρες διαγραμμίσεις στην κεντρική οδό της ακριτικής κωμόπολης (φωτο), έφτιαξε διαβάσεις πεζών και τοποθέτησε πινακίδες σήμανσης με χιλιομετρικές αποστάσεις πάνω σε σημεία που βοηθούν όσους επισκέπτες επιθυμούν να γνωρίσουν τη γύρω περιοχή! Ό,τι γίνεται είναι καλό και μακάρι η νέα Δημοτική Αρχή της Κόνιτσας να συνεχίσει έτσι… Κ .Α.

Αποκαλύπτονται με τη βροχή!

 Πολλές οι κακοτεχνίες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης των Ιωαννίνων, οι οποίες… βγαίνουν στην επιφάνεια όταν εκδηλώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις. Μια τέτοια λοιπόν – και δεν είναι η μόνη - παρατηρείται και έξω από την Ακαδημία, καθώς λιμνάζουν νερά, με τους πεζούς να δυσανασχετούν όταν περνούν από το σημείο. Και μια ακόμη επισήμανση: πρόβλημα δημιουργείται αυτή την περίοδο και με τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα και κολλάνε στο έδαφος, με αποτέλεσμα πολλοί πεζοί να γλιστράνε, κινδυνεύοντας να τραυματιστούν. Τώρα, εάν η στήλη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να βγουν να μαζέψουν με ειδικό μηχάνημα τα φύλλα, θα θεωρηθεί… υπερβολική; Το επισημαίνει και το λόγο έχει η Δημοτική Αρχή… Ε.

Πάει το παρμπρίζ… Έπεσε λάμπα από κολόνα στην Ηγουμενίτσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και διέλυσε το παρμπρίζ του! Στην οδό Κύπρου συνέβη το περιστατικό. Απρόοπτα γίνονται, δυστυχώς. Μάλιστα, ο κρότος από την πτώση του λαμπτήρα πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου ήταν τόσο δυνατός, που αρχικά, όσοι τον άκουσαν, νόμισαν ότι πρόκειται για τρακάρισμα. Καλό είναι, αν και πού να φανταστεί κανείς πως μπορεί να προκύψει ζημιά στα καλά καθούμενα, να σταθμεύουμε τα αυτοκίνητα, όταν υπάρχει η δυνατότητα, σε σημεία όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει κάτι πάνω τους. Η. Μ.

Χριστόδουλος Γ. Μποροδήμος Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός Ειδικευθείς στη Σουηδία, Τ. Επιμελητής Α’ Παν. Νοσοκομείου Örebro, Σουηδία Μετεκπαιδευθείς στο Columbia Hospital, Νέα Υόρκη

 Οφθαλµοπλαστική (βλεφαροπλαστική, αφαίρεση µορφωµάτων) OCT-angio Οπτικά πεδία Αναίµακτη βλεφαροπλαστική Plexr Αισθητική οφθαλµολογία Ανανέωση ∆ιπλωµάτων Οδήγησης. Σύµβαση µε Μηχανολογικό Λεωφ. Δωδώνης 9, Ιωάννινα τηλ: 26510-65340 • www.borodimos.gr Ώρες λειτουργίας 09:00-21:00 (κατόπιν ραντεβού)

 Η παγκόσμια κοινότητα υποκρίνεται! Παρακολουθεί απαθής τις μετακινήσεις των πληθυσμών που ψάχνουν στον ήλιο μοίρα. Μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στο έλεος του θεού. Βλέπεις τα εκατομμύρια των ανηλίκων να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης, παρακολουθείς τους βομβαρδισμούς των αμάχων, βλέπεις να εξαφανίζονται οργανωμένες κοινωνίες ενώ άλλοι βασανίζονται από την πείνα και τις στερήσεις. Οι ανταγωνισμοί των εξοπλισμών μας παγώνουν το αίμα! Είναι σίγουρο ότι κάνουν κουμάντο όσοι έχουν το πάνω χέρι στις πωλήσεις εξοπλιστικών συστημάτων που ανταγωνίζονται ποια χώρα θα πουλήσει περισσότερα όπλα. Και ο άνθρωπος βρίσκεται στο έλεος των συμφερόντων… Όσο για τους ισχυρούς παριστάνουν τους ανήξερους ενώ μπορούν να σταματήσουν το κακό…

Μας τρομάζει!..

 Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας δεν στέλνει αισιόδοξα μηνύματα. Στις καθημερινές ειδήσεις μόνο αισιοδοξία δεν παίρνεις. Φόνοι, δυστυχήματα, κλοπές, επιθέσεις, καταστροφές περιουσιών, βιασμοί, ναρκωτικά και μπούλινγκ στα σχολεία, ακόμη και στην Α/θμια εκπαίδευση και για να συμπληρωθεί η εικόνα της απαισιοδοξίας οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τόσο από τα νησιά όσο και από τον Έβρο δείχνει ότι η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Τα νησιά του Αιγαίου βούλιαξαν στην κυριολεξία και αν ακόμη προσπαθούν οι αρμόδιοι να αποσυμφορήσουν την κατάσταση, οι νέες αφίξεις ανατρέπουν κάθε σχεδιασμό. Έτσι, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα οι κάτοικοι ζουν εφιαλτικές καταστάσεις…

Για το θεαθήναι η επιστολή Μάξιμου;

(«Σεβ. Άγιε Ιωαννίνων, αν δεν έχετε το θάρρος να ομολογήσετε πρώτος την αλήθεια εσείς γιατί το ζητάτε αυτό από άλλους;»)

® Του ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ, επικοινωνιολόγου

για την µαχητική του αρθρογραφία- έκαναν το λάθος να δείξουν ενδιαφέρον για το θέµα αυτό που δεν είναι ασήµαντο – παρ´ ότι κατεβλήθησαν από κάποιους µεγάλες προσπάθειες να συγκαλυφθεί!! Έκαναν το λάθος να γράψουν ότι αναµένεται η δίκη µε ενδιαφέρον και ότι ο Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιµος που θα παραστεί στην δίκη ως µάρτυρας θα πεί αυτά που ξέρει ή θα τα αποκρύψει; (Σ.Σ. Ζητώ συγνώµη αν δεν αποδίδω επακριβώς µε τον συλλογισµό αυτό, το ρεπορτάζ των εφηµερίδων αλλά δεν είχα δεί τότε αυτά που έγραφαν και τώρα αυτά που καταγράφω ¯ από 1η σελ.

∆ηλαδή και έτσι να ήταν όπως τα περιγράφει στην επιστολή που απέστειλε ο Σεβ. Ιωαννίνων, θα ερχόταν οι δύο εφηµερίδες να καταθέσουν και να δώσουν τις πληροφορίες που έχουν αν έχουν; Για το λεγόµενο «δηµοσιογραφικό απόρρητο», αυτό που σεβάστηκε ακόµη και ο Χίτλερ της αγαπηµένης χώρας του Σεβ. Ιωαννίνων, έχει ακούσει κάτι; Αποδέχεται την ύπαρξή του στον πολιτισµένο κόσµο µας; Αν ναί, γιατί προέβη σε µία τέτοια ενέργεια, να αποστείλει επιστολή για το θεαθήναι προς αποπροσανατολισµό της κοινής γνώµης από την ουσία του θέµατος, παρά για να διευκο-

Σχέδιο αποσταθεροποίησης...

 Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τη δεκάχρονη οικονομική κρίση, μας βάζει σε σκέψεις που μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να προσφέρουν στον ελληνικό λαό. Είναι σχέδιο οργανωμένο σε βάρος της χώρας μας ώστε να μην ανασάνει για να μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση όσοι έχουν συμφέροντα ή κρύβονται οργανωμένα σχέδια αποσταθεροποίησης ώστε πιο εύκολα να βάλουν χέρι οι ενδιαφερόμενοι στον υπόγειο πλούτο της Ελλάδας; Η εικόνα δεν είναι καλή. Λες και κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα σχέδια και την προετοιμασία της νέας κυβέρνησης για να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και θέλουν να τα ανατρέψουν για τους δικούς τους λόγους. Πάντως η εικόνα του αποσυντονισμού κάτι κρύβει… Θα το μάθουμε σύντομα.

Αυτοί που βρίσκονται;

 Νέο νόμο για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων! Δείχνει όμως απίθανο να μπορέσει η κυβέρνηση να τον εφαρμόσει. Ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν στη χώρα ξένοι υπήκοοι που φθάνουν παράνομα στη χώρα από τον Έβρο και σκορπίζουν ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό με άγνωστη κατοικία προσθέτοντας πάμπολλα προβλήματα στο σύστημα υγείας, αφού κάθε τόσο ακούμε για ατυχήματα που γίνονται προκειμένου να τους μεταφέρουν από τη Θράκη και να τους εγκαταλείψουν στη Μακεδονία ή να τους διακινήσουν στην υπόλοιπη χώρα με άγνωστο τόπο διαμονής. Υπάρχει περίπτωση να γνωρίζουμε πόσοι ξένοι υπήκοοι διαβιούν σήμερα στην Ελλάδα;

Θεανώ Βλάχου

Τώρα ανησύχησαν;

 Τόσα χρόνια οι πιστοί του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγαν να κακοκαρδίσουν την Μέρκελ ζητώντας της να κάνει το χρέος της απέναντι στην Ελλάδα. Πέρασε όμως ο μήνας του μέλιτος και 34 βουλευτές, για να δείξουν ότι δεν εφησυχάζουν, ερωτούν τη σημερινή κυβέρνηση τι έκανε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων! Θα τους ακούει ο Μανώλης Γλέζος και θα φρίττει! Τον άφησαν μόνο του να παλεύει στην Ευρώπη μέχρι που απογοητεύθηκε και αποχώρησε από την ενεργό δράση… Έτσι το θέμα δεν ξανασυζητήθηκε σε όλη την υπόλοιπη θητεία τους και τώρα που ανέλαβαν άλλοι καταθέτουν ερωτήσεις για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους!

«Αφήστε τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους να κάνουν το καθήκον τους και αν δεν θέλετε να κάνουν αυθαίρετες ερμηνείες ή να γράφουν υπερβολές ενημερώστε τους κατ´ιδίαν και ζητείστε τους να σεβαστούν το off the record...» τα αντλώ λαµβάνοντας πληροφόρηση από την Επιστολή που απέστειλε ο Σεβ. Ιωαννίνων στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων). Και αυτό οι εφηµερίδες το παρουσίασαν µε πηχυαίους τίτλους! Η ενέργεια αυτή ενόχλησε τον Σεβ. Ιωαννίνων και σε µία κίνηση υπερβολής αλλά και για να αποδείξει, προφανώς στον Αρχιεπίσκοπο την προσήλωσή του στη γραµµή ουδετερότητας που πρέπει να κρατήσει ως Μητρόπολη που διεπράχθησαν οι κακουργηµατικές αυτές πράξεις (ο Μακαριώτατος ως γνωστόν, προστατεύει τον Αρχιµ. Φιλόθεο ∆έδε) απέστειλε επιστολή προς τον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων και του ζητεί να καλέσει ως µάρτυρες και τους διευθυντές των δύο εφηµερίδων, διότι για να δηµοσιεύουν τοιούτου επιπέδου ρεπορτάζ επί του θέµατος, σηµαίνει ότι έχουν πληροφόρηση και γι’ αυτό να πάνε να την καταθέσουν. Και πώς τους το γράφει αυτό; «Εµπρός µαρτυρήσατε Εντιµώτατοι», τους λέγει µε περίσσευµα θράσους ο Σεβ. Ιωαννίνων. Προσέξτε! ∆εν τους λέει ελάτε να καταθέσετε ο,τι γνωρίζετε αλλά µαρτυρήσατε!

λύνει τα γεγονότα; Σεβασµιώτατε και λοιποί αναγνώστες το θέµα είναι σοβαρό. Πρόκειται για ανεκτίµητα κειµήλια της πολιτισµικής µας κληρονοµιάς -αυτής που αµφισβητείται σήµερα και επιδιώκεται η αλλοτρίωση και αλλοίωσή της- τα οποία εκλάπησαν και άλλαξαν χέρια. Οι ένοχοι πρέπει να τιµωρηθούν παραδειγµατικά. Ο εν λόγω εµπλεκόµενος κληρικός να είναι έτοιµος να δεχθεί την όποια ετυµηγορία. Και όσοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τέτοια εγκλήµατα, είναι το ίδιο ένοχοι µε τους πραγµατικούς ενόχους. Αφήστε τις εφηµερίδες και τους δηµοσιογράφους να κάνουν το καθήκον τους και αν δεν θέλετε να κάνουν αυθαίρετες ερµηνείες ή να γράφουν υπερβολές ενηµερώστε τους κατ´ιδίαν και ζητείστε τους να σεβαστούν το off the record. Είναι προτιµότερο αυτό, από το να προβαίνετε σε δηµοσιοποιήσεις επιστολών που το λιγότερο προκαλούν την θυµηδία µας. ∆εν θα παραξενευτώ αν ζητήσετε τώρα, µε νέα επιστολή να κληθώ να «µαρτυρήσω» και εγώ!».

ΜΑ Τ

Επί το έργον…

 Κάποτε, δήλωσε ο Ερντογάν, ότι δεν είναι ανάγκη να κάνουν πόλεμο με την Ελλάδα, αρκεί να της στείλουν ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους και λύνουν το πρόβλημά τους. Και τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει τη ζωή και των Ελλήνων και των Κυπρίων. Ανασκουμπώθηκε και κάνει ό,τι του κατέβει για να δείξει ότι έχει και δύναμη και είναι αποφασισμένος. Μέχρι και απόφαση δικαστηρίου πέτυχε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί! Θα μου πείτε ότι θα αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα και η ΟΥΝΕΣΚΟ αφού ο Ναός είναι ένα από τα παγκόσμια διατηρητέα μνημεία και δύσκολα θα κάνουν προκλητικές παρεμβάσεις… Εξ άλλου τα έσοδα που έχει η Τουρκία από την επισκεψιμότητα του μνημείου είναι τεράστια! Θ.

...οι διαδοσίες

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Κιν.: 6972897763


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

«ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ»

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

Το νέο βιβλίο της Ελ. Σκούρτη-Παπαδάκη

Επισκέψιμα αύριο (από 11 π.μ. έως 5 μ.μ.)

® Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΚΟΛΙΑΚΗΣ

G Μεγάλο πρόβληµα δηµιουργείται από τα αδέσποτα ζώα, κυρίως από τα σκυλιά. Λιγότερα κυκλοφορούν στην Πλατεία της πόλης µας, τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν εκλείπουν διάφορα άλλα σηµεία, εκεί όπου υπάρχει τροφή γι’ αυτά, δηλαδή όπου υπάρχουν καταστήµατα σίτισης. Πληροφορούµαστε από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης για επιθέσεις σκύλων σε οικείους τους, δηλαδή σε άτοµα που τα συντηρούν και τα λατρεύουν. Τον µήνα που µας πέρασε είχαµε δύο θανάτους. Αδιανόητος είναι ο θάνατος του νηπίου, που το κατασπάραξε ο οικόσιτος σκύλος της οικογένειας. Εύλογο γεννάται το ερώτηµα ποιος έχει την ευθύνη για τα αδέσποτα; Ο ∆ήµος; Το Τµήµα Τάξης και Προστασίας των Πολιτών της Αστυνοµίας; Ή µήπως η τοπική Εισαγγελία; Κάποιος θα πρέπει να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτηµα. Επιπλέον, κάτι πρέπει να γίνει µε τα αδέσποτα. Αν διαβεί κανείς από την Πλατεία τις πρώτες πρωινές ώρες θα διαπιστώσει τα απόβλητα των ζώων αυτών πάνω στα πεζοδρόµια και όχι µόνο. Τέλος, παρακαλώ τους νοµικούς της πόλης µας, να ανατρέξουν στους νόµους και τους κώδικες και ας µπουν στον κόπο να ενηµερώσουν την διεύθυνση της εφηµερίδας µας. Προσωπικά θα τους είµαι ευγνώµων. Ενώ έλεγα εδώ να κλείσω το θέµα, µου ήρθε µια ιδέα; Αν µέσω της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας γινόταν στείρωση των ζώων αυτών, σε 5 έως 8 χρόνια δεν θα είχαµε αδέσποτα. Αυτό βέβαια δε γνωρίζω αν είναι νόµιµο. Αν δηλαδή έχουν το δικαίωµα οι άνθρωποι να επεµβαίνουν στη φυσική αναπαραγωγή των ζώων.

ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Μεγάλο πρόβληµα δηµιουργείται από τον γρήγορο πολλαπλασιασµό των «αγριόχοιρων», έτσι για να µη παρεξηγηθώ. Το είδος αυτό του θηράµατος έχει γίνει βραχνάς για την καλλιέργεια

των αγροτών, αλλά και των κτηνοτρόφων. Για όσους δε γνωρίζουν, θα πρέπει να σηµειώσω εδώ ότι κανείς δε µπορεί να καλλιεργήσει τα χωράφια του, κανείς δε µπορεί να έχει τα χορτολίβαδα καθαρά για τα αιγοπρόβατά του. Η επέλαση κατά οµάδες των αγριόχοιρων, είναι εντελώς καταστροφική. Έχουν εξοικειωθεί τόσο πολύ µε τον τόπο, αλλά και µε τον κόσµο, που µπαίνουν µέσα στις αυλές των σπιτιών. Πέραν τούτου, τα συναντάς και στους δρόµους. Φανταστείτε ένα οδηγό αυτοκινήτου να οδηγεί νύχτα σε επαρχιακό δρόµο. Υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεταχτεί από το παρακείµενο χωράφι ένα κοπάδι αγριόχοιρων. Πολλοί οδηγοί της υπαίθρου, αντιµετώπισαν τέτοιες καταστάσεις.

Υγιαίνετε

αν ψάχνετε για...

 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ

Τηλ. 26510 23333

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11/2019

8 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΜΗΤΡΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Στ. Νιάρχου 3, τηλ. 67031 ΜΗΤΣΗ – ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, Γ. Κύργιου 9, τηλ. 36925 ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΑ’ Φεβρουαρίου 109Α, τηλ. 31814 6 το απόγευμα έως 8 το πρωί: ΜΑΝΤΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Παύλου Μελά 26 (ΙΚΑ), τηλ. 72127

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/11/2019

8 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Σπ. Λάμπρου 27, τηλ. 27870 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 28ης Οκτωβρίου 59Β, τηλ. 39988 8 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα έως 8 το πρωί: ΚΟΣΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΚΑ’ Φεβρουαρίου 186, τηλ. 76676

∆ΕΥΤΕΡΑ 11/11/2019

8 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΜΑΝΤΖΑΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Μακρυγιάννη 33 (Νοσ. «Χατζηκώστα»), τηλ. 30311 ΜΑΡΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Μεγ. Αλεξάνδρου 12, τηλ. 70415 ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ, 28ης Οκτωβρίου 32Γ, τηλ. 34311 6 το απόγευμα έως 8 το πρωί: ΓΙΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ναπ. Ζέρβα 1, τηλ. 38350

Κτήμα Γκλίναβος και ZOINOS γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

• Αύριο, Κυριακή τα οινοποιεία των ∆ρόµων του Κρασιού της Ελλάδας, συµµετέχουν µαζί µε εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ηµέρα Οινοτουρισµού Στον εορτασµό της συµµετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας µας. ZOINOS WINERY και Κτήµα Γκλίναβος συµµετέχουν στην γιορτή και κάνουν γνωστό ότι αύριο από τις 11 π.µ. έως τις 5 µ.µ. τα οινο-

δοποιούσαµε για τις επιπτώσεις. ∆υστυχώς κάθε φορά, ορισµένοι µας έλεγαν ότι υπερβάλλουµε κι άλλοι αλογίστως µας µέµφονταν για "ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική". Ήταν όµως ορατά τα σηµάδια της επερχόµενης θύελλας, που θα έπληττε την Ελλάδα και τους ήδη εξουθενωµένους από την κρίση πολίτες της. ΤΩΡΑ; Πριν από τρεις ηµέρες ο... πολλά βαρύς υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, προέβη στη δηµόσια παραδοχή ότι «πλέον το πρόβληµα, κυρίως στα νησιά, είναι έξω και πέρα από κάθε έλεγχο», ενηµερώνοντας τους Ευρωπαίους εταίρους µας! Ναι, και; Το αίτηµα να "επωµισθούν" κι εκείνοι το βάρος ενός αριθµού αλλοδαπών, δε βρήκε ευήκοα ώτα. Αντιθέτως αποφάσισαν να "στεγανοποιήσουν" ακόµη καλύτερα τα σύνορά τους! ΤΟΣΗ... "αλληλεγγύη" δεν αντέχεται πια! Το ζήτηµα όµως δεν είναι τι κάνουν τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εµείς. Οι οποίοι βλέπουµε ότι οδηγούµαστε σε αδιέξοδο και συνεχίζουµε -οι ηγέτες µας δηλαδή- να παριστάνουµε τη στρουθοκάµηλο. Και αντί να σφραγίσουµε κι εµείς τα σύνορά µας όπως κάνουν όλοι, διαχέουµε το πρόβληµα σε όλη την Επικράτεια, µοιράζοντας εδώ κι εκεί τους αλλοδαπούς, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και µάλιστα µεγιστοποιώντας τις συνέπειες! ΑΥΤΕΣ βεβαίως θα καταστούν

Άμεση Δράση: 100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: 199 Δασοπυρόσβεση: 191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: 80111 Eξωτερικά ιατρεία: 80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): 99.111 Eξωτ. ιατρεία: 99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: 166 ΙΚΑ (Ραντεβού) 184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: 7793777 Bλάβες: ΔEH: 1050 OTE: 13888 ΔEYAI: 54500 EΛΠA: 49695 και 10400 HELLAS SERVICE 1057 EXPRESS SERVICE 1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN 1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) 31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) 11888

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC – AEGEAN AIRWAYS» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-23201 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA

Πρωινή πτήση, καθημερινά: 10.00 Βραδινή πτήση, καθημερινά (εκτός Τρίτης και Σαββάτου): 19.30 IΩANNINA-AΘHNA

Πρωινή πτήση, καθημερινά: 11.40 Βραδινή πτήση, καθημερινά (εκτός Τρίτης και Σαββάτου): 21.10 «SKY EXPRESS»

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 • ISSN: 2654-0509 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr

IΩANNINA-AΘHNA

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6%

Γ ΝΩΜΕΣ θλιβερή η ομολογία ότι χάθηκε ο έλεγχος!

® Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

Αντί να σφραγίσουμε κι εμείς τα σύνορά μας όπως κάνουν όλοι, διαχέουμε το πρόβλημα σε όλη την Επικράτεια, μοιράζοντας εδώ κι εκεί τους αλλοδαπούς... σαφέστερες σε λίγο καιρό, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για να αντιµετωπισθούν ή εν πάση περιπτώσει πολύ δυσκολότερο. Φυσικά πιο δυσχερής έως ανέφικτη θα είναι η ενσωµάτωση στην κοινωνία µας των αλλοδαπών και η αφοµοίωσή τους. Η σύγκρουση των δύο "κόσµων" θα είναι αναπόφευκτη και σφοδρή. Αρκεί να ληφθεί υπόψη τούτο το απλοϊκό: οι Ροµά ζουν στη χώρα εδώ και αιώνες

και ακόµη δεν επιτεύχθηκε αυτή η περίφηµη ενσωµάτωση - αφοµοίωση τους! Πως θα γίνει µε τα εκατοµµύρια των αλλοδαπών; ΚΑΙ ενώ όλα αυτά κι ακόµη περισσότερα είναι γνωστά στην κυβέρνηση, σε όλο το πολιτικό προσωπικό, δε φαίνεται να αντιδρούν αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης. Άλλοι επιδίδονται σε αφορισµούς, άλλοι (του ΣΥΡΙΖΑ και του

ΚΚΕ) µας καλούν να µην ...κάνουµε χρήση χοιρινών και αλκοόλ και µας βλέπουν οι µουσουλµάνοι λαθροµετανάστες και... προκαλούνται(!) κι άλλοι εν γένει Αριστεριστές, επιµένουν στην πολιτική των "ανοιχτών συνόρων", µάλλον δε της κατάργησής τους κι όσοι θέλουν να έρχονται! ΥΠΑΡΧΕΙ όµως κι άλλο, µέγα θέµα. Οι περίφηµες Μ.Κ.Ο! Οι οποίες συµπεριφέρονται ως το κράτος µας να τους ανήκει, ως τσιφλικούχοι! Αποφασίζουν ερήµην όλων και διατάσσουν! Χειρίζονται ανεξέλεγκτα άγνωστο πόσα χρήµατα, µεταφέρουν αλλοδαπούς όπου και όποτε θέλουν! Συµµετέχουν σε συσκέψεις µε τους εκπροσώπους των Αρχών και των φορέων, επιβάλλοντας τις απόψεις τους, όποιες κι αν είναι αυτές, ακόµη και βλακώδεις! ∆υστυχώς όµως δεν αποφασίζει κανείς να τις στείλει στον αγύριστο, κάτι που πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση! ΤΕΤΟΙΑ φαινόµενα παρατηρούνται και στην Ήπειρο. Μόλις προ διηµέρου ο ∆ήµαρχος της Κόνιτσας κ. Εξάρχου, κατήγγειλε τις ΜΚΟ ότι µεταφέρουν στην ακριτική περιοχή αλλοδαπούς, ερήµην της ∆ηµοτικής Αρχής, κάνοντας συµφωνίες µε ξενοδόχους! Το ίδιο φυσικά γίνεται στα Γιάννινα και σε άλλες πόλεις, για να αυξάνεται επικίνδυνα ο αριθµός των αλλοδαπών που θα πρέπει να βρίσκεται στην περιφέρεια. Που όµως δεν αντέχει άλλους, ούτε τις αυθαιρεσίες των ΜΚΟ και της κυβέρνησης, που µάλλον... "έχασε την µπάλα" σε αυτό το θέµα!

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 8011128288 και 2152156510 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA

Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

• Το νέο βιβλίο της Ελένης Σκούρτη – Παπαδάκη µε τίτλο «Αόρατες ιστορίες» θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα, την πόλη όπου διαδραµατίζονται οι ιστορίες αυτές. Η εκδήλωση θα γίνει τη ∆ευτέρα, 18 Νοεµβρίου, ώρα 7 µ.µ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ν. Ζέρβα 28 – 30, στοά Σάρκα). Θα µιλήσει ο φιλόλογος, πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας, ενώ αποσπάσµατα θα διαβάσει η συγγραφέας. Θα συντονίσει η Καλλιόπη Γκιώκα – Πεταλά.

ποιεία θα είναι επισκέψιµα, προσφέροντας στο οινόφιλο κοινό την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους τους. Η είσοδος είναι δωρεάν.

¯ από 1η σελ.

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. 

Οι «Αόρατες ιστορίες» έρχονται στα Γιάννενα

Πρωινή πτήση, καθημερινά (εκτός Κυριακής): 11.00 Κυριακή: 17.00 Πρωινή πτήση, καθημερινά (εκτός Κυριακής): 12.35 Κυριακή: 18.35

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ  ΣΙΝΕΜΑ

Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83104 • ΔΟΚΤΩΡ ΥΠΝΟΣ • ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ 2 • ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ • Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΤΑΜΣ • ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ • ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ • ZOMBIELAND: ΔΙΠΛΗ ΒΟΛΗ • MΑLEFICENT: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ • JOKER • ΓΕΤΙ: O ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ

• 22 Ιουλίου 1991. Ο τότε Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επισκέπτεται το ακριτικό και ιστορικό χωριό της Μουργκάνας, Λεια Θεσπρωτίας. Μαζί του και ο νεαρός γιος του, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τριάντα περίπου χρόνια µετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός πλέον, εξέφρασε την επιθυµία να επισκεφθεί και πάλι το χωριό Λεια που είναι σκαρφαλωµένο ψηλά στο «διχασµένο βουνό» της Μουργκάνας. Στην φωτογραφία διακρίνεται η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού, Μαρίκα, ο Νίκος Γκατζογιάννης, η κόρη του Μαρίνα Γκέιτζ και ο επίσης Λιεώτης, Αντώνης Βενέτης.

(Αρχείο Α.Β.)

σήμερα ΣΑΒΒΑΤΟ Ανατολή: 6.59’ Δύση: 17.19’ Σελήνη 13 ημ.

9

ΕΤΟΣ: 2019 Μήνας: 11ος Εβδ.: 45

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

† Ονησιφόρου μάρτυρος, Θεοκτίστης οσίας, Νεκταρίου Αιγίνης ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 9-11-1919

– Φορολογική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εισάγεται η φορολογία του προσωπικού εισοδήματος.

9-11-1931

– Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, έργο του ευαγγελιστή Λουκά, επιστρέφει στην Αθήνα από την Τραπεζούντα του Πόντου.

9-11-1989

– Ανοίγουν τα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας για τους πολίτες της, έπειτα από δεκαετίες. Το Τείχος του Βερολίνου γκρεμίζεται.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 9 Νοεμβρίου 1994

25 χρόνια πριν

(Η πρώτη σελίδα σε τίτλους) Για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα στα δικαστήρια. Πάρτε αμέσως μέτρα! Τι προτείνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι του Νομού. Απ’ το Ίδρυμα Λάτση σε Βορειοηπειρωτοπούλες. Πλήρης επαγγελματική αποκατάσταση. Κατάρτιση στις Σχολές Πωγωνιανής. Μετά από περικοπή των κονδυλίων. Σταματά η ανέγερση του κτιρίου ΔΕΗ Ιωαννίνων. Κινητοποιήσεις αρχίζουν οι υπάλληλοι. Όχι και ηλεκτρονικό τζόγο μέσα στο Κάστρο! 227 κάτοικοι υπογράφουν διαμαρτυρία – καταγγελία. Ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Μισό αιώνα δεμένο με την ιστορία της πόλης. Αναμορφώθηκε τώρα σε σύγχρονη τράπεζα.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Μαραθώνιος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Το Soundtrope Festival στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

• Το Πολιτιστικό Ίδρυµα Οµίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συµµετέχει µε σειρά δράσεων στον µαραθώνιο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Soundtrope Festival, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Στο πλαίσιο της ειδικής ενότητας Hand in Hand, που περιλαµβάνει εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις από καλλιτέχνες µε ειδικές ανάγκες αλλά και εκθέσεις φωτογραφίας από άτοµα µε οπτική αναπηρία, πραγµατοποιούνται στο Μουσείο τα ακόλουθα: Έκθεση φωτογραφίας από φωτογράφους µε οπτική αναπηρία Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει τη δύναµη της δηµιουργικότητας από φωτογράφους δίχως την κυριαρχία µιας βασικής αίσθησης, της όρασης. Εγκαίνια: Αύριο Κυριακή στις 6 µ.µ. ∆ιάρκεια έκθεσης: 6 έως 23 Νοεµβρίου, καθηµερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00. Ειδικές µουσικές performances Αύριο, Κυριακή και την Κυριακή 17 Νοεµβρίου, στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης, πραγµατοποιούνται ειδικές µουσικές performances µε καλλιτέχνες;έκπληξη (ώρα 6 µ.µ.). Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Εικαστικό εργαστήρι και έκθεση. Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεµβρίου (ώρα 11 π.µ.) παιδιά µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τη θεατρική οµάδα του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, συµπράττουν µε εικαστικούς και δηµιουργούν εικαστικά έργα µε πολλαπλά µέσα και τεχνικές. Στη συνέχεια, τα εικαστικά έργα των παιδιών από το εργαστήρι εκτίθενται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου. ∆ιάρκεια έκθεσης: 24 Νοεµβρίου έως 2 ∆εκεµβρίου, καθηµερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00. Η συµµετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. •Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 26510 64065.

Ημερίδα σήμερα στο Πανεπιστήμιο

Η γραπτή απόδοση της βλαχικής γλώσσας

• Hµερίδα µε τίτλο «Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης. Η περίπτωση της βλαχικής γλώσσας» θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων σήµερα, Σάββατο, ώρες 9.30-19.00. Στόχος της ηµερίδας, την οποία διοργανώνει το Τµήµα Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων σε συνεργασία µε την Επιστηµονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισµού των Βλάχων, είναι η ανάδειξη ποικίλων παραµέτρων αναφορικά µε την γραπτή απόδοση της βλάχικης γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης θα παρουσιαστούν επιστηµονικές ανακοινώσεις που καλύπτουν δύο βασικούς άξονες που αντιστοιχούν στις δύο συνεδρίες της ηµερίδας. Στην πρώτη συνεδρία (9.30-12.00) θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που εστιάζουν στο σύγχρονο επιστηµονικό κεκτηµένο αναφορικά µε την τυποποίηση της γραπτής µορφής προφορικών/µειονοτικών/περιφερειακών γλωσσών στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χώρο. Στη δεύτερη συνεδρία (15.00-19.00) θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που αφορούν στις ποικίλες παραµέτρους του συνολικού ζητήµατος της γραπτής απόδοσης της βλάχικης γλώσσας και θα παρουσιαστούν οι παλαιότερες και νεότερες προσπάθειες γραπτής απόδοσής της.

Αύριο και τη Δευτέρα

«Μαζί ποτέ» προβάλει το σωματείο Εξαύδα

• Το «Μαζί ποτέ» (Head on, Γερµανία, Τουρκία, 2004), του Φατίχ Ακίν είναι η πέµπτη ταινία του αφιερώµατος στον Ευρωπαϊκό Κινηµατογράφο που παρουσιάζει το Καλλιτεχνικό Σωµατείο Εξαύδα. Σενάριο: Φατίχ Ακίν. Φωτογραφία: Ράινελ Κλάουσµαν. Μοντάζ: Αντριου Μπερντ. Μουσική: Αλεξάντερ Χάκε, Μασέο Πάρκερ. Πρωταγωνιστούν: Μπιρόλ Ουνέλ, Σιµπέλ Κεκιλί, Κατρίν Στρίµπεκ, Γκούβεν Κιράκ. Οι προβολές θα γίνουν αύριο, Κυρια-

κή και µεθαύριο, ∆ευτέρα, ώρα 20.15, στην αίθουσα της Εξαύδας (Κουντουριώτη 31). Οικονοµική ενίσχυση 2 ευρώ.

«Σκουλαρίκια origami»

Δημιουργικό εργαστήρι στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

• ∆ηµιουργικό εργαστήρι για ενήλικες µε θέµα «Σκουλαρίκια origami» θα λάβει χώρα αύριο, Κυριακή, ώρες 11.00 – 14.00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Οι συµµετέχοντες, µε την καθοδήγηση του εικαστικού Χρήστου Κόλια, θα κατασκευάσουν περίτεχνα σκουλαρίκια από ανακυκλώσιµα υλικά, αξιοποιώντας την παραδοσιακή γιαπωνέζικη τεχνική origami. Η συµµετοχή στο εργαστήρι και τα υλικά είναι δωρεάν. Λόγω του περιορισµένου αριθµού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. • Περισσότερες πληροφορίες στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, τηλ.: 26510 64065 (καθηµερινά, 10:00-17:00).

Με την Συντεχνία Κουρέων – Κομμωτών Ιωαννίνων

Τριήμερη εκδρομή στα Λουτρά Πόζαρ

• Τριήµερη εκδροµή (από 7 έως 9 ∆εκεµβρίου) διοργανώνει η Συντεχνία Κουρέων – Κοµµωτών Ιωαννίνων στα Λουτρά Πόζαρ στο Λουτράκι Αριδαίας. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο, 7 ∆εκεµβρίου (4 µ.µ.) από την Ακαδηµία. Τιµή συµµετοχής 80 ευ-

ρώ (περιλαµβάνει δυο διανυκτερεύσεις µε πρωινό και ένα δείπνο µε µουσική). Τα µέλη της Συντεχνίας θα τύχουν έκπτωσης. Οι θέσεις θα εξασφαλιστούν µε την καταβολή των χρηµάτων. • Πληροφορίες: 6974604437 & 26510 36166 (Νίκος Καλαµπόκης).

Αύριο, στο Θέατρο στοάς Ορφέα

«Τα… ρούχα του Βασιλιά» από τους Αθεράπευτους

• Το διαχρονικής αξίας έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά», σε σκηνοθεσία – µουσική ∆ηµήτρη Παππά και σκηνικά – κοστούµια Γιωργίνας Παπαγεωργίου θα παρουσιάσει η Παιδική Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωµατείου οι Αθεράπευτοι αύριο, Κυριακή, ώρα 11:30 π.µ., στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα. Ερµηνεύουν οι: Παναγιώτης Μακρής (Βασιλιάς), Φωτεινή Ευαγγέλου (Βασίλισσα), Κατερίνα Παπλιάκου (Καµαριέρα), Βαρβάρα Βαράκα (Ανιψούλα), Βύρων Παπαϊωάννου (Κρούκυ), Σωτήρης Παπαϊωάννου (Φούλυ) και ο ∆ηµήτρης Παππάς (Γελωτοποιός), παί-

ζοντας ζωντανά τη µουσική του έργου επί σκηνής. Γενική είσοδος 6 ευρώ. Τηλέφωνα (για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων): 6981981067 ή 6981981058.

Στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής»

Μουσικό αναλόγιο για τον «έρωτα του ποιητή»

• Μουσικό αναλόγιο µε τίτλο DICHTERLIEBE (Ο έρωτας του ποιητή) θα παρουσιαστεί σήµερα, Σάββατο και ώρα 8:30 µ.µ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «∆. Χατζής». Πρόκειται για ποιήµατα του Heinrich Heine σε ποίηση του Robert Schumann. Σολίστ: Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο (και µεταγραφή του έργου). Συνοδεία πιάνου: Γεωργία Αναστάση. Φιλολογική επιµέλεια – µετάφραση - ανάγνωση: Βικτωρία Καπλάνη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στο Θέατρο Έκφραση, σε σκηνοθεσία Γ. Διακοπούλου

Συνέχεια παραστάσεων για τους «Δύο Θεούς»

• Για δεύτερη εβδοµάδα παρουσιάζεται στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14) το έργο του Λένου Χρηστίδη «∆ύο Θεοί», που απέσπασε το βραβείο Κάρολος Κουν το 1999 ως το καλύτερο θεατρικό έργο και γέµισε τις αθηναϊκές αίθουσες. Πρόκειται για µία ιδιαίτερα απολαυστική παράσταση η οποία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γεωργίας ∆ιακοπούλου και µε ένα θίασο έµπειρων ηθοποιών και συντελεστών, µε πρωτότυπη µουσική. Οι επόµενες παραστάσεις θα δοθούν σήµερα, Σάββατο, ώρα 21.15 και αύριο Κυριακή, ώρα 20.00.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γεωργία ∆ιακοπούλου. Σκηνικά - Κοστούµια: Γιάννης Κράβαρης. Πρωτότυπη µουσική και µουσική επιµέλεια: ∆ηµήτρης Βεριώνης. Βοηθός Σκηνοθέτη και τεχνική επιµέλεια: Γιάννης Παπαγεωργίου. Σχεδιασµός φωτισµών: Χρήστος Χρήστου. Χειριστής πολυµέσων: Γιώργος Μακρυγιάννης. Γραφιστική επιµέλεια: Αντώνης Χρήστου. Φωτογράφιση αφίσας: Κωστής Εµµανουηλίδης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννυ Ζώη, Λίτσα Σαρακατσάνου, Γεωργία ∆ιακοπούλου, Μαρία Ευσταθοπούλου, Γιάννης Παπαγεωργίου. Φωνές τηλεπαρουσιαστή/τριών: Χρήστος Χρήστου, Νατάσα Τσαµπά, Σέβη Ευθυµίου. • Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ & 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65). Περισσότερες

Σήμερα (6 μ.μ.)

Γιορτή τσίπουρου στη Δωδωνούπολη

• Γιορτή τσίπουρου διοργανώνει το ∆.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου ∆ωδωνούπολης µε µεζέδες από τις γυναίκες του συλλόγου και; ντόπια γίδα βραστή. Η εκδήλωση θα γίνει σήµερα, Σάββατο, στο νέο ∆ηµαρχείο στη ∆ωδωνούπολη από τις 6 µ.µ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χειμερινό ωράριο στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

• Χειµερινό ωράριο λειτουργίας της Ζωσιµαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων ισχύει για το κοινό. Πιο αναλυτικά, το ωράριο της Βιβλιοθήκης έχει ως εξής: ∆ευτέρα και Τετάρτη, ώρες 12.30 19.30. Τρίτη, Πέµπτη και Παρασκευή, ώρες 08.00 - 14.30. Σάββατο, ώρες 09.00 - 13.00.

πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα: 26515-54505 | 6907500710. Προπώληση εισιτηρίων στο ταµείο του Θεάτρου και στο sherlock coffee maker.

Θα γίνει στις 18 Νοεμβρίου

Εκδήλωση στα Γιάννενα για τον Γιώργο Σεφέρη • «Ο συγγραφέας και πολιτικός Γεώργιος Σεφέρης» είναι το θέµα εκδήλωσης που θα γίνει τη ∆ευτέρα, 18 Νοεµβρίου, ώρα 20.30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «∆ηµ. Χατζής». Με αφορµή την έκδοση του βιβλίου του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, «Ο διάλογος Γιώργου Σεφέρη – Ευάγγελου Αβέρωφ, οι Συµφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου» (εκδόσεις Πατάκη) και του βιβλίου του Γιώργου Σεφέρη «Μέρες Θ΄» (εκδόσεις Ίκαρος), ο συγγραφέας συζητά µε την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Αθηνά Βογιατζόγλου για τη συγγραφική και την πολιτική διάσταση της προσωπικό-

τητας του Γιώργου Σεφέρη. Είσοδος ελεύθερη.

Από 15 έως 17 Νοεμβρίου

Τριήμερο συνέδριο Παθολογίας Τραχήλου στα Γιάννενα • Σεµινάριο – Συνέδριο Παθολογίας Τράχηλου θα πραγµατοποιηθεί στα Γιάννενα και το ξενοδοχείο «Du Lac» από 15 έως 17 Νοεµβρίου. Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγµατοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεµβρίου στις 8.30 µ.µ. και είναι αφιερωµένη στην µνήµη των Καθηγητών Κυτταρολογίας Πέτρου Καρακίτσου και Βασιλικής Μαλάµου-Μήτση. Το απόγευµα του Σαββάτου 16 Νοεµβρίου από τις 18.30 στο πλαίσιο του Σεµιναρίου – Συνεδρίου θα πραγµατοποιηθεί εκδήλωση που είναι ανοικτή για το κοινό, κατά την διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί η εξατοµικευµένη διαχείριση στην παθολογία τραχήλου και τα τρέχοντα HeCPA πρωτόκολλα , ενώ στις 19.30 θα ακολουθήσουν οµιλίες για τα νεότερα δεδοµένα στον εµβολιασµό αλλά και η Α’γενής έναντι της Β’γενούς πρόληψης στην τραχηλική καρκινογένεση µετά τον ΗPV εµβολιασµό στην Ελλάδα από το 2008 µέχρι και σήµερα.

Συνέλευση - εκλογές στο Σύλλογο Απανταχού Μεγαλογοτιστινών

• Γενική τακτική συνέλευση µε θέµατα απολογισµό, λογοδοσία του ∆ιοικητικού Συµβουλίου και αρχαιρεσίες για εκλογή νέου θα πραγµατοποιήσει ο Σύλλογος Απανταχού Μεγαλογοτιστινών «Ένωσις – Πρόοδος». Η συνέλευση θα γίνει σήµερα Σάββατο, και ώρα 18:30 στο χώρο του κοινοτικού γραφείου, στη Μεγάλη Γότιστα. Σε περίπτωση µη απαρτίας, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί µία εβδοµάδα µετά, δηλαδή το Σάβ-

βατο, 16 Νοεµβρίου στον ίδιο χώρο και κατά την ίδια ώρα.


Σελ. 6η

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Το 78,5% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο

Σ

 Η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών ο κύριος λόγος χρήσης του

χεδόν οκτώ στα δέκα νοικοκυριά (ποσοστό 78,5%) έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους, σύµφωνα µε την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από νοικοκυριά και άτοµα. Από τα αποτελέσµατα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει, µεταξύ άλλων ότι: Ευρυζωνική σύνδεση χρησιµοποιεί το 78,1% του συνόλου των νοικοκυριών της Χώρας µε ένα, τουλάχιστον, µέλος ηλικίας 16 – 74 ετών, παρουσιάζοντας αύξηση 2,6%, σε σχέση µε τα στοιχεία του έτους 2018, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 76,1%

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

 Οι κυριότεροι λόγοι µη πρόσβασης στο διαδίκτυο από την κατοικία παραµένουν, διαχρονικά, οι ίδιοι και είναι: α) η έλλειψη δεξιοτήτων (67,3%), β) η µη χρησιµότητα των πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις πληροφορίες αυτές (22,5%) και γ) το πολύ υψηλό κόστος του εξοπλισµού (15,0%).

Η απόφαση αφορά απομακρυσμένες περιοχές

Χωρίς κόστος η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας όπου η Πειραιώς δεν έχει παρουσία

• Να επεκτείνει πανελλαδικά την απορρόφηση του κόστους ανάληψης µετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών για όλους τους πελάτες της που συναλλάσσονται σε αποµακρυσµένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και δεν καλύπτονται από το δικό της δίκτυο αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνέχεια της δέσµευσής της να επανεξετάσει την τιµολογιακή πολιτική της. Σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωσή της, οι πελάτες της δεν θα έχουν οποιαδήποτε επιβάρυνση κατά την ανάληψη µετρητών µέσω Αυτόµατων Ταµειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ) τρίτων Τραπεζών σε αποµονωµένες περιοχές όπου η Τράπεζα δεν έχει παρουσία. Το κόστος ανάληψης στις περιπτώσεις αυτές θα απορροφάται εξολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυµίζει ότι οι αναλήψεις µετρητών παρέχονται ανέξοδα για τους πελάτες της Τράπεζας από το εκτενές πανελλαδικό δίκτυό της, που απαριθµεί συνολικά 1.910 ΑΤΜ, µε πολύ µεγάλη γεωγραφική διασπορά.

 Περισσότεροι από 7 στους 10 (75,7%) ηλικίας 16 – 74 ετών έκαναν χρήση διαδικτύου κατά το Α’ τρίµηνο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 4,8%, σε σχέση µε τα στοιχεία του έτους 2018, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 72,2%. Χρήση του διαδικτύου σε τακτική βάση, δηλαδή, τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα, πραγµατοποιείται από το 97,4% όσων χρησιµοποίησαν το διαδίκτυο το Α’ τρίµηνο του 2019. Περισσότερες από δύο φορές στη διάρκεια της ηµέρας χρησιµοποίησε το διαδίκτυο το 87,8% των τακτικών χρηστών. 8 στους 10 (83,4%), από όσους χρησιµοποίησαν το διαδίκτυο το Α’ τρίµηνο του 2019, συνδέθηκαν στο διαδίκτυο εν κινήσει (εκτός κατοικίας και χώρου εργασίας), από φορητή συσκευή, παρουσιάζοντας αύξηση 9,0%, σε σχέση µε τα στοιχεία του Α’ τριµήνου του έτους 2018, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 76,5%. Από όσους συνδέθηκαν στο διαδίκτυο, εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους, µε κινητή συσκευή, το 94,6% χρησιµοποίησε κινητό ή smart phone, το 33,1% φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, το 20,2% tablet και το 1,6% άλλη συσκευή (π.χ. media player, φορητή κονσόλα παιχνιδιών, ηλεκτρονικό αναγνώστη, smart ρολόι). Αναφορικά µε τους λόγους χρήσης του διαδικτύου, το 2019 η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών είναι ο πρώτος κατά σειρά λόγος χρήσης του διαδικτύου µε ποσοστό 88,3%, ακολουθεί το διάβασµα online ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφηµερίδες, περιοδικά: 87,7%, η αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών µηνυµάτων: 77,9%, η συµµετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat κ.λπ.): 74,9% κ.α.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Παρεμβάσεις και έργα και στις τέσσερις Π.Ε. της Ηπείρου

• Η Οικονοµική Επιτροπή στην χθεσινή της συνεδρίαση έλαβε αποφάσεις για έργα και παρεµβάσεις που αφορούν και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου. Πρόκειται για έργα που αφορούν τη βελτίωση/αναβάθµιση των οδικών υποδοµών, έργα πρόσβασης προς γεωργικές εκµεταλλεύσεις, αλλά και για άλλες υποδοµές στον αγροτικό τοµέα. Αναλυτικά: Η Ο.Ε. κατακύρωσε τους διαγωνισµούς των παρακάτω έργων: Π.Ε. Άρτας «Αποκατάσταση βατότητας οδού από το Κοµµένο Άρτας έως το ιστορικό σηµείο Μηδέν στο δέλτα του ποταµού Αράχθου», προϋπολογισµού € 192.000. Ανάδοχος ΤΕΧΝΟ∆ΟΜΗ Α.Τ.Ε. «Συντήρηση – αποκατάσταση επαρχιακού πεδινού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισµού 270.000 €. Ανάδοχος ∆ηµήτριος Φούκας. «Μεταφορά νερού από τον Άραχθο προς τον αύλακα άρδευσης περιοχής Περάνθης Λουτροτόπου Κοµµένου», προϋπολογισµού 120.000 €. Ανάδοχος Λάµπρος Ε. Γεωργούλας. «Αποκατάσταση συνδετήριας οδού πρόσβασης παραγωγικών µονάδων µε επαρχιακό οδικό δίκτυο στην Τ.Κ. Νεοχωρίου ∆ήµου Νικολάου Σκουφά», προϋπολογισµού 100.000 €. Ανάδοχος ∆ηµήτριος Φούκας. Π.Ε. Θεσπρωτίας «Αποκατάσταση βατότητας προς παραγωγικές µονάδες στην περιοχή Φασκοµηλιάς και Ελευθερίου Θεσπρωτίας», προϋπολογισµού 74.000 €. Ανάδοχος ΛΙΑΝΟΣ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. «Αποκατάσταση βατότητας οδού από Ξηρόλοφο προς Σκάνδαλο Θεσπρωτίας µετά από υπερχείλιση παρακείµενου ρέµατος», προϋπολογισµού 100.000 €. Ανάδοχος ΑΡΙΑ∆ΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε. Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου προς Αετοµηλίτσα», προϋπολογισµού 74.400 €. Ανάδοχος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε. «Αποκατάσταση βατότητας οδού από την συµβολή της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης έως Αγία Παρασκευή Κόνιτσας», προϋπολογισµού 74.400,00 € Ανάδοχος ΝΤΑΦΛΗΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

 «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού από Μεσοβούνι – Αρίστη – Πάπιγκο - Μικρό Πάπιγκο», προϋπολογισµού 250.000 €. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ. «Άµεση αποκατάσταση επαρχιακής οδού Μετσόβου-Ανθοχωρίου», προϋπολογισµού 50.000 €. Ανάδοχος Ιωάννης Κων. Σταύρου. Επίσης κατακυρώθηκαν οι διαγωνισµοί για: «Εργασίες αντικατάστασης κατεστραµµένων ιστών οδοφωτισµού στο ΕΟ∆ αρµοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου έτους 2019», προϋπολογισµού 72.000 €. Ανάδοχος ∆ηµήτριος Λαγός. Προµήθεια και µεταφορά άπλυτου αλατιού οδικών δικτύων (χύµα) προκειµένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού ∆ικτύου αρµοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, για τις χειµερινές περιόδους 2019-2020 και 20202021, συνολικού προϋπολογισµού 611.072 €. Ανάδοχος η ΑΛΑΤΙ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ. Προσωρινοί ανάδοχοι έργων Από την Οικονοµική Επιτροπή αναδείχτηκαν επίσης προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα: «Αποκατάσταση οδού Αχλαδέα - Ανάληψη – Κάτω Λίππα» Ιωαν-

νίνων, προϋπολογισµού 74.000 €. Ανάδοχος ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΦΑΗΣ. «Προµήθεια προκατασκευασµένου οικίσκου για τις ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης», προϋπολογισµού € 74.400. Ανάδοχος Κ.ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. «Συντήρηση – αποκατάσταση επαρχιακού ορεινού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισµού € 150.000.Ανάδοχος ∆ηµήτριος Φούκας. Μελέτη αναδασµού Ελαίας – Φοινικίου Φιλιατών» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προεκτιµώµενης αµοιβής 150.000 €. Ανάδοχος ∆.ΜΗΤΡΟΥΠ.ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ Ε.Ε. ∆ηµοπρατήσεις νέων έργων Τέλος εγκρίθηκε η δηµοπράτηση των έργων: «Ασφαλτόστρωση οδικού τµήµατος στο ∆.∆. Χόχλας του ∆ήµου Πάργας» προϋπολογισµού € 120.000. «Ηλεκτροφωτισµός της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας στους κόµβους της περιοχής Νεοκαισάρειας» προϋπολογισµού 126.700 €. «Αποκατάσταση βατότητας στην οδό πρόσβασης προς Μαυρολάγκαδο από την πλευρά του Μεγάλου Περιστερίου», προϋπολογισµού 74.400 €. «Αποκατάσταση οδού πρόσβασης σε παραγωγικές µονάδες στο ∆ήµο Πωγωνίου», προϋπολογισµού 74.400 €. «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις Τ.Κ. Κλειδωνιάς – Αετόπετρας», µέσω προγραµµατικής σύµβασης µε το ∆ήµο Κόνιτσας», προϋπολογισµού 288.000 €.

Ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί καθυστερεί ο διαγωνισμός για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης;

• Με ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, µεταξύ αυτών και ο βουλευτής Πρέβεζας Κ. Μπάρκας, ζητούν να απαντηθεί, πού οφείλεται η στασιµότητα στην διαδικασία προκήρυξης του εισαγωγικού διαγωνισµού της ΚΖ' εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Και καταλήγοντας επισηµαίνουν: «χιλιάδες συµπολίτες µας αναµένουν µε αγωνία την εκκίνηση της

σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας και ότι η προσέλκυση νέων και επαρκώς καταρτισµένων στελεχών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αναβάθµιση της δηµόσιας διοίκησης».


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ Αριθ. Πρωτ.:19192/07.11.2019

Σελ. 7η

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

E ΠΙΣΤΟΛΕΣ Έργο: Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ζίτσας Χρηματοδότηση: Πιστώσεις Υπουργείου Εσωτερικών, Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» Προϋπολογισμός: 800.000,00€ CPV: 45233123-7

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ του έργου: «Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ζίτσας»

1. Ο ∆ήµος Ζίτσας διακηρύσσει την µε ανοικτή διαδικασία επιλογή αναδόχου για την ανάθεση του έργου: «Βελτίωση Αγροτικών ∆ρόµων ∆ήµου Ζίτσας». 2. Το έργο µε τίτλο: «Βελτίωση Αγροτικών ∆ρόµων ∆ήµου Ζίτσας» συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) κατηγορία Ο∆ΟΠΟΙΙΑΣ, µε προϋπολογισµό 645.161,29€. 3. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να βρουν τα συµβατικά τεύχη του διαγωνισµού στον ειδικό δηµόσια προσβάσιµο χώρο «ηλεκτρονικοί διαγωνισµοί» της πύλης www.promitheus.gov.gr και στην ιστοσελίδα του ∆ήµου Ζίτσας www.zitsa.gov.gr. 4. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριµένο υπόδειγµα (κάτω των ορίων) της ΕΑΑΣΗΣΥ. Καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής προσφορών στο σύστηµα: 25/11/2019 και ώρα 10:00 π.µ. Η Ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις: 29/11/2019 και ώρα 10:00 π.µ η οποία θα διενεργηθεί από την Επιτροπή ∆ιαγωνισµού. 5. Το έντυπο οικονοµικής προσφοράς, που θα συµπληρωθεί από τους διαγωνιζόµενους παράγεται από την ειδική ηλεκτρονική φόρµα του υποσυστήµατος. Η οικονοµική προσφορά των διαγωνιζοµένων θα συνταχθεί και θα υποβληθεί µε το σύστηµα των επί µέρους ποσοστών έκπτωσης, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 95 παρ. 2(α) του Ν.4412/2016. 6. Κριτήριο για την ανάθεση της σύµβασης είναι η πλέον συµφέρουσα από οικονοµική άποψη προσφορά µόνο βάσει τιµής (χαµηλότερη τιµή). 7. Κάθε υποβαλλόµενη προσφορά δεσµεύει τον συµµετέχοντα στο διαγωνισµό για διάστηµα εννέα (9) µηνών, από την ηµεροµηνία λήξης της προθεσµίας υποβολής των προσφορών. 8. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόµενους ηλεκτρονικά, µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ σε ηλεκτρονικό φάκελο του υποσυστήµατος. Για τη συµµετοχή στην παρούσα διαδικασία οι ενδιαφερόµενοι οικονοµικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούµενη από πιστοποιηµένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστηµα (ΕΣΗ∆ΗΣ – ∆ιαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr) ακολουθώντας τη διαδικασία εγγραφής. 9. Αν για λόγους ανωτέρας βίας ή για τεχνικούς λόγους δεν διενεργηθεί η αποσφράγιση κατά την ορισθείσα ηµέρα ή αν µέχρι τη µέρα αυτή δεν έχει υποβληθεί καµία προσφορά, η αποσφράγιση και η καταληκτική ηµεροµηνία αντίστοιχα µετατίθενται σε οποιαδήποτε άλλη ηµέρα, µε απόφαση της αναθέτουσας αρχής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται ηλεκτρονικά στους προσφέροντες, πέντε (5) τουλάχιστον εργάσιµες ηµέρες πριν τη νέα ηµεροµηνία, και αναρτάται στο ΚΗΜ∆ΗΣ, στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής, εφόσον διαθέτει, καθώς και στον ελεύθερα προσβάσιµο χώρο του ΕΣΗ∆ΗΣ. Αν και στη νέα αυτή ηµεροµηνία δεν καταστεί δυνατή η αποσφράγιση των προσφορών ή δεν υποβληθούν προσφορές, µπορεί να ορισθεί και νέα ηµεροµηνία. 10. Η επιλογή του Αναδόχου, θα γίνει σύµφωνα µε «ανοιχτή διαδικασία» του άρθρου 27 του Ν.4412/2016 υπό τις προϋποθέσεις του νόµου αυτού. 12.1 Στο διαγωνισµό δικαιούνται να συµµετάσχουν: Φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία Ο∆ΟΠΟΙΙΑΣ και που είναι εγκατεστηµένα σε: Α) σε κράτος – µέλος της Ένωσης, Β) σε κράτος – µέλος του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου(Ε.Ο.Χ) Γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Σ∆Σ, στο βαθµό που η υπο ανάθεση δηµόσια σύµβαση καλύπτεται από τα Παραρτήµατα 1,2,4 και 5 και τις γενικές σηµειώσεις του σχετικού µε την Ένωση Προσαρτήµατος Ι της ως άνω Συµφωνίας, καθώς και ∆) σε τρίτες χώρες που δεν εµπίπτουν στην περίπτωση γ’ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διµερείς ή πολυµερείς συµφωνίες µε την Ένωση σε θέµατα διαδικασιών ανάθεσης δηµοσίων συµβάσεων. 12.2 Οικονοµικός φορέας συµµετέχει είτε µεµονωµένα είτε ως µέλος ένωσης. 12.3 Οι ενώσεις οικονοµικών φορέων συµµετέχουν υπό τους όρους των παρ 2,3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ 1(ε) και 3 (β) του άρθρου 76 του Ν 4412/2016. ∆εν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριµένη νοµική µορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νοµική της µορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και µοναδικού φορολογικού µητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). 13 Λόγοι αποκλεισµού. Σύµφωνα µε το άρθρο 73 του 4412/2016 και το άρθρο 22 της ∆ιακήρυξης. 14. ∆ικαιολογητικά απόδειξης καταλληλότητας για την άσκηση της επαγγελµατικής δραστηριότητας του άρθρου 22.Β της διακήρυξης: Όσον αφορά την καταλληλότητα για την άσκηση της επαγγελµατικής δραστηριότητας, οι προσφέροντες που είναι εγκατεστηµένοι στην Ελλάδα υποβάλλουν βεβαίωση εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ. 1η τάξη και άνω για έργα κατηγορίας Ο∆ΟΠΟΙΙΑΣ, όπως αυτά ισχύον κατά τα οριζόµενα στο Π.∆. 71/2019, ιδίως κατά τη µεταβατική περίοδο εφαρµογής του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων ∆ηµοσίων Έργων (ΜΗ.Ε.Ε.∆.Ε.) άρθρο 65. Οι προσφέροντες που είναι εγκατεστηµένοι σε λοιπά κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκοµίζουν τις δηλώσεις και πιστοποιητικά που περιγράφονται στο Παράρτηµα XI του Προσαρτήµατος Α του ν. 4412/2016. Οι προσφέροντες που είναι εγκατεστηµένοι σε κράτος µέλος του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (Ε.Ο.Χ) ή σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Σ∆Σ, στο βαθµό που η υπό ανάθεση δηµόσια σύµβαση καλύπτεται από τα Παραρτήµατα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σηµειώσεις του σχετικού µε την Ένωση Προσαρτήµατος I της ως άνω Συµφωνίας, ή σε τρίτες χώρες που δεν εµπίπτουν στην προηγούµενη περίπτωση και έχουν συνάψει διµερείς ή πολυµερείς συµφωνίες µε την Ένωση σε θέµατα διαδικασιών ανάθεσης δηµοσίων συµβάσεων, προσκοµίζουν πιστοποιητικό αντίστοιχου επαγγελµατικού ή εµπορικού µητρώου. Στην περίπτωση που χώρα δεν τηρεί τέτοιο µητρώο, το έγγραφο ή το πιστοποιητικό µπορεί να αντικαθίσταται από ένορκη βεβαίωση ή, στα κράτη – µέλη ή στις χώρες όπου δεν προβλέπεται ένορκη βεβαίωση, από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφεροµένου ενώπιον αρµόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής, συµβολαιογράφου ή αρµόδιου επαγγελµατικού ή εµπορικού οργανισµού της χώρας καταγωγής ή της χώρας όπου είναι εγκατεστηµένος ο οικονοµικός φορέας ότι δεν τηρείται τέτοιο µητρώο και ότι ασκεί τη δραστηριότητα του άρθρου 21 της διακήρυξης όπως αυτό ισχύει κατά τα οριζόµενα στο Π.∆. 71/2019 και σύµφωνα µε τις µεταβατικές διατάξεις του άρθρου 65 του Π.∆. 71/2019. 15. Η συνολική προθεσµία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δώδεκα (12) µήνες, από την ηµεροµηνία υπογραφής και πρωτοκόλλησης της σύµβασης. 16. Για τη συµµετοχή στο διαγωνισµό απαιτείται η κατάθεση από τους συµµετέχοντες οικονοµικούς φορείς, κατά τους όρους της παρ. 1α) του άρθρου 72 του ν. 4412/2016, εγγυητικής επιστολής συµµετοχής που ανέρχεται στο ποσό των (12.903,23€), χρόνου ισχύος εννέα (9) µηνών και τριάντα ηµερών από την ηµεροµηνία λήξης της προθεσµίας υποβολής των προσφορών. 17. Το έργο χρηµατοδοτείται από Πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών – Πρόγραµµα ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ Ι µε τίτλο: «Βελτίωση Αγροτικών ∆ρόµων ∆ήµου Ζίτσας». 18. Το έργο περιλαµβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραµµα και στον προϋπολογισµό του ∆ήµου Ζίτσας του έτους 2019, µε την ένδειξη: Κ.Α. 64.7323.903 µε τίτλο «Βελτίωση Αγροτικών ∆ρόµων ∆ήµου Ζίτσας». Το έργο υπόκειται στις κρατήσεις που προβλέπονται για τα έργα αυτά, περιλαµβανοµένης της κράτησης ύψους 0,07% υπέρ των λειτουργικών αναγκών της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Συµβάσεων, σύµφωνα µε το άρθρο 4 παρ 3 ν. 4013/2011, της κράτησης ύψους 0,06% υπέρ των λειτουργικών αναγκών της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, σύµφωνα µε το άρθρο 350 παρ. 3 του ν. 4412/2016, καθώς και της κράτησης 6%0, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 53 παρ. 7 περ. θ' του ν. 4412/2016 και της υπ' αριθµ. ∆ΝΣγ/οικ.42217/ΦΝ466/12.6.2017 απόφασης του Υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών (Β' 2235) και της κράτησης 2,5%0, σύµφωνα µε την υπ’ αριθµ. ∆ΝΣβ/51667/ΦΝ466/04.07.2019 Απόφαση του Υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών (Β’ 2780). 19. Προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής στον Ανάδοχο σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 150 του Ν. 4412/2016. 20. Το αποτέλεσµα της δηµοπρασίας θα εγκριθεί από την Αναθέτουσα Αρχή που είναι ο ∆ήµος Ζίτσας µε το αρµόδιο όργανο του, την Οικονοµική Επιτροπή. Ελεούσα, 07/11/2019 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΙΤΣΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΛΙΑΚΟΣ

Η «παρέλαση»… Κύριε Διευθυντά,

Οι πολίτες κάθε χώρας – κράτους οφείλουν να γνωρίζουν κάποιες «σταθερές» γύρω από την καθηµερινότητα που κινούνται και υπάρχουν. Είναι υποχρεωµένοι όλοι οι κάτοικοι κάθε χώρας να γνωρίζουν ότι υπάρχουν αρχές και κανόνες στις οποίες στηρίζεται διαχρονικά η επιβίωση του λαού. Οι οργανωµένες κοινωνίες εξασφαλίζουν µερικά βασικά αγαθά για το λαό, όπως είναι η Εθνική Ασφάλεια, η Παιδεία, η Υγεία, οι Συγκοινωνίες, η Επικοινωνία, κλπ. και ότι αυτά επιτυγχάνονται από ανθρώπους µε γνώση, µε θέληση, µε θυσίες και ότι τίποτε δεν προέρχεται από παρθενογέννηση, ούτε έρχονται ουρανοκατέβατα!..

Αυτές τις αξίες και διάφορα ιδανικά ο κάθε άνθρωπος τα αποκτά κατ’ αρχήν µέσα στην οικογένειά του, στη συνέχεια τα επαυξάνει στις διάφορες βαθµίδες εκπαίδευσης από τις οποίες διέρχεται –από το Νηπ/γείο µέχρι και το Πανεπιστήµιο- αλλά και στην πορεία της ζωής. Οφείλει κάθε πολίτης να προστατεύει, να αγωνίζεται γι’ αυτά και προπαντός να σέβεται τα ιδανικά της χώρας του και τους προγόνους του και ακόµη πρέπει να έχει υπόψιν του ότι λαός που δεν τιµά την ιστορία του έρχεται το τέλος του ως Έθνος. Πρέπει ν’ αποδίδει τιµή και σεβασµό σ’ εκείνους που εξασφάλιζαν κι εξασφαλίζουν όλες τις βασικές συνθήκες και προϋποθέσεις µέσα στις οποίες ζούµε και κινούµαστε. Ένας τρόπος µε τον οποίο αποδίδουµε τον προσήκοντα σεβασµό και τιµή είναι και οι παρελάσεις στις διάφορες ιστορικές επετείους, ενώπιον των οποίων στεκόµαστε µε ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασµό. ∆υστυχώς στις 28/10 παρακολουθήσαµε εκείνο το έκτρωµα µερικών κοριστιών, στο οποίο οφείλουµε να σταθούµε µε ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα και πάνω απ’ όλα εκείνα τα κορίτσια πρέπει να εξεταστούν από ειδικούς επιστήµονες για να διαπιστωθεί επιστηµονικά η ψυχοπνευµατική τους κατάσταση και ύστερα, αν χρειαστεί, να παρθούν τα οποιασδήποτε µορφής µέτρα. Σε µια ∆ηµοκρατία οι διαφωνούντες πολίτες έχουν πάρα πολλούς τρόπους και µέσα να επιδιώκουν την αλλαγή νόµων, ηθών, εθίµων, χωρίς να προκαλούν την κοινή γνώµη, χωρίς να γίνονται περίγελοι, να προσπαθούν η γνώµη τους, τα πιστεύω τους να γίνονται αποδεκτά από την πλειοψηφία των πολιτών, οπότε υποχρεωτικά καθιερώνεται ο επιδιωκόµενος σκοπός ως δεδοµένο και πάντα ο καθένας να έχει υπόψιν του, ότι κράτη, έθνη, οικογένειες χωρίς αρχές, ιδανικά ή πρότυπα δεν µπορεί να υπάρχουν, αυτοκαταστρέφονται. Παραδείγµατα λαών που αφανίστηκαν υπάρχουν αµέτρητα σ’ ολόκληρη τη γη, γιατί φαίνεται ότι δεν ακολούθησαν σωστό δρόµο, δεν στηρίχτηκαν σε ιδανικά και ιδέες. Ευχαριστώ Ευαγ. Κατσάνος Ιωάννινα

@ @ @

Κρίμα, Έλληνες, κρίμα! Κύριε Διευθυντά,

Η πολιτική ηγεσία της χώρας µας, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες, που περνά η πατρίδα µας, µου θυµίζει το παλιό ανέκδοτο: «Ένας σύζυγος υποπτεύονταν την γυναίκα του ότι τον απατά. Κατέφυγε σ’ ένα ιδιωτικό γραφείο ερευνών να την παρακολουθεί και να τον ενηµερώνει κάθε φορά που έχει κάποιο νέο. Την πρώτη εβδοµάδα, ο ιδιωτικός αστυνοµικός του ανέφερε: Η κυρία συναντήθηκε µ’ ένα νεαρό στην πλατεία Αµερικής, αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν κι έφυγαν χαρούµενοι προς το κέντρο της Αθήνας.

ΣΤΟΝ «Π.Λ.»

O Κων/νος Κωστούλας και τα ιστορικά του άρθρα

Κύριε Διευθυντά,

• ∆ια της παρούσης µου, θέλω να ευχαριστήσω θερµά και να συγχαρώ τον αγαπητό Κώστα Κωστούλα, συνταξιούχο του ΟΤΕ, ιστορικό λογοτέχνη και συνεργάτη της εφηµερίδας σας. Ο Κων. Χρ. Κωστούλας είναι Πωγωνήσιος ιστορικός ερευνητής, πολυγραφότατος και άλλοτε εκδότης της εφηµερίδας «Φωνή του Πωγωνίου», έχει εκδόσει πολλά ιστορικά και λαογραφικά βιβλία κι έχει κάνει πολλές δηµοσιεύσεις. Με τα δηµοσιευµένα επετειακά του άρθρα στην εφηµερίδα σας (26 – 27 Οκτωβρίου και 4 Νοεµβρίου 2019) µε σαφήνεια, γλαφυρότητα και µε τεκµηριωµένα πολεµικά γεγονότα, αναφέρεται στον πόλεµο του 1940-41 στο Πωγώνι και κυρίως στη δράση του «Ανεξάρτητου Τάγµατος ∆ελβινακίου» κατά τις πρώτες µέρες του πολέµου, µε διηγήσεις, επιστολές και αναφορές των τότε πολεµιστών, όλων Πωγωνήσιων, για την ιστορική µακρινή ηρωική εποχή. Αγαπητέ µου Κώστα, να’ σαι πάντα καλά και να γράφεις, για να θυµούνται οι παλιότεροι όπως ακριβώς τα ζήσαµε εµείς και να µαθαίνουν οι νεότεροι.

Μετά τιµής Σωκράτης Μ. Οικονόµου Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Πωγωνήσιος

@ @ @ @

Ήθελαν να δείξουν κάτι… Κύριε Διευθυντά,

Παρακολουθώντας την τηλεόραση µετά τον Εορτασµό της Εθνικής µας εορτής της 28ης Οκτωβρίου, µου έκανε µεγάλη εντύπωση το σχόλιο που έγινε για την παρέλαση ενός γκρουπ κοριτσιών, µικρού αριθµού βέβαια, ασυνήθιστο και για πολλούς όχι τιµητικό, σε µία τέτοια Εθνική Επέτειο, χωρίς να σκεφθεί κάποιος πως µε τον τρόπο αυτό το πιό πάνω γκρουπ ήθελε ν’ αποδείξει ότι η σηµερινή νεολαία είναι αντάξια του Κ. Κατσίφα και ότι για το Σύµβολο της πατρίδας µας θα πολεµούσαν µε τον δικό τους τρόπο, χρησιµοποιώντας κάθε τι που θα µπορούσε να δώσει αντίδραση. Το γκρουπ που τόσο πολύ σχολιάζεται έδωσε ενώπιον των Αρχών όρκο ότι ο Κ. Κατσίφας είναι το πρότυπό τους. Αν κάποιος παρατηρούσε τις κινήσεις που έκαναν, θα έβλεπε ότι η κάθε κοπέλα αντιδρούσε µε τον δικό της τρόπο, άλλη χρησιµοποιούσε τα χέρια, άλλη τα πόδια µε κλωτσιά, ακόµη και τρικλοποδιά, τον λαιµό κ.λ.π. δίνοντας όρκο ότι και σε περίπτωση αναπηρίας οι υποψήφιες µάνες θα µεγάλωναν τα παιδιά τους µε πολύ υψηλά ιδανικά. Τα σφάλµα των κοριτσιών που αποτελούσε το γκρουπ ήταν ένα: Έπρεπε να προηγηθεί ένα πλακάτ που θ’ αποδείκνυε την πρόθεσή τους για το εγχείρηµά τους, προς αποφυγή αντεθνικών σχολίων. Παιδιά είναι, ίσως πιο προχωρηµένα από εµάς. Ας µας συγχωρήσουν που τα παρεξηγήσαµε. Η Ελλάδα ποτέ δεν ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

@ @ @ @

Μετά τιµής Άννα Ευγ. Χούσου Κόνιτσα

Όλοι μας αγκάλιασαν… Κύριε Διευθυντά,

- Αυτό το ξέρω, απάντησε ο σύζυγος. Τι έγινε παρακάτω; Ο αστυνοµικός συνέχισε την έρευνα. Το ζευγάρι συναντήθηκε στην πλατεία Βάθης. Φιλήθηκαν και αγκαλιά πήγαν σ’ ένα ξενοδοχείο. Πήραν τα κλειδιά από τον υπάλληλο και ανέβηκαν στον τρίτο όροφο. Μπήκαν στο δωµάτιο 35 κι έφυγαν µετά από τρεις ώρες! -Κι αυτό το ξέρω! Απάντησε ο σύζυγος! Και* µάθε τι έγινε παρακάτω; Συνέχισε την έρευνα! Έπειτα από δέκα µέρες ήρθε και άλλη αναφορά! Στο σαλόνι του ξενοδοχείου φιλήθηκαν κι αγκαλιά ανέβηκαν στο δωµάτιο 35, όπως πάντα. Από την κλειδαρότρυπα τους είδα να αφαιρούν τα ρούχα τους κι ολόγυµνοι να ξαπλώνουν στο κρεβάτι και να σκεπάζονται µε το σεντόνι! -Κι αυτό το ξέρω! Παρακάτω; Τι έγινε; Τελικά τρελάθηκε ο αστυνοµικός»! ∆υστυχώς, έτσι ακριβώς, η πολιτική ελίτ κι όλοι οι ταγοί της χώρας, αντιµετωπίζουν τον αιώνιο εχθρό του έθνους, την Νέα Οθωµανική Τουρκία του Ερντογάν! Αλωνίζει στο Αιγαίο µε τα πλοία του, πετά πάνω από τα νησιά µας µε τα αεροπλάνα του, παραβιάζει τον εναέριο χώρο της πατρίδας. Προκαλεί χυδαία! Κι εµείς; ∆ηλώνουµε ότι: Πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο! Εισέρχεται στην ΑΟΖ της Κύπρου, απειλεί µε εισβολή στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία κι αρχίζει τις γεωτρήσεις! Κι εµείς; ∆ηλώνουµε ότι: Πρέπει να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό κεκτηµένο! Στέλνει εκατοντάδες πρόσφυγες και µετανάστες κάθε µέρα στα νησιά του Αιγαίου. Κι εµείς; Τους µετακινούµε στην ενδοχώρα, χωρίς υποδοµές και χωρίς να ενηµερώνουµε τις τοπικές κοινωνίες. Τελικά η πολιτική ελίτ κάνει πως δεν βλέπει τη βαρβαρότητα που έρχεται κι απειλεί την ύπαρξη του Έθνους. Κι αποκοιµίζει τους Έλληνες µε αυταπάτες! Κρίµα, Έλληνες, κρίµα* Μετά τιµής Γεώργιος Ι. Σαΐνης, δάσκαλος

Είµαι µια ελληνόψυχη Ελληνίδα από ηρωικό σπίτι, παππούδες δεν εγνώρισα, πατέρα δεν εφώναξα, το 1912 – 1914 υπηρέτησε ως υπαξιωµατικός στον Ελληνικό Στρατό. Το 1921 – 1922 βρέθηκε στη Μικρά Ασία διότι στις φλέβες του κυκλοφορούσε το γνήσιο ελληνικό αίµα των προπαππούδων του που έχουν γράψει λαµπρές σελίδες της ιστορίας µας. Το 1933 -1935 ήταν από τους πρώτους που έλαβε µέρος στην κίνηση για τη λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων στην αυτόχθονη ελληνική Μει-

ονότητα τα οποία είχε απαγορεύσει η κυβέρνηση του Ζώγκου. Απ’ τη µεγάλη διαδήλωση των δασκάλων και όλου του µειονοτικού λαού σαν αποτέλεσµα της αποχής και των διαµαρτυριών στα διεθνή φόρα τα Σχολεία ξανάνοιξαν. Έχω πολλά να γράψω αλλά δεν µπορώ είµαι άρρωστη, 84 χρονών. Το 1990 άνοιξαν τα σύνορα και ήρθαµε στην πατρίδα µας, είδαµε µια άσπρη µέρα. Η πατρίδα µας περίµενε, ο λαός µας αγκάλιασε, η εκκλησία µας βοήθησε. Ο Παπαχριστόδουλος µας έφερνε τα πάντα, ο Νίκος Υφαντής και πολλοί άλλοι... Τους ευχαριστούµε όλους. Συγχαρητήρια επίσης στους γιατρούς του Κέντρου Υγείας ∆ελβινακίου και συγκεκριµένα στον Ορθοπεδικό κ. Αριστοµένη Τσοβίλη που µε βοήθησε να περπατήσω καθώς είχα πρόβληµα µε τα πόδια µου. Ευχαριστώ και το Πανεπιστήµιο που βγάζει καλούς επιστήµονες.

Σας ευχαριστώ όλους Ευγενία Χούτα Χρυσόδουλη Πωγωνίου


Σελ. 8η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριώνλεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ, MD, PhD, FEBVS Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δωδώνης 18, 45332, Ιωάννινα Τηλ. Γραμματείας: 698 7088004 www.matsagkas.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ • Αξονική τομογραφία • Μαγνητική τομογραφία άκρων (ανοικτού τύπου) • Υπέρηχοι οργάνων • Triplex αγγείων • Μαστογραφία Υπεύθυνη γιατρός: ΓΕΙΤΟΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731 e-mail: diagnosh@otenet.gr

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΙΟΚΑΣΤΗ ΓΚΟΓΚΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

• Triplex αγγείων • Ελαστογραφία • Υπερηχογράφημα κοιλίας, θυρεοειδούς, τραχήλου, μαλακών μορίων, οσχέου, μαστού, βρεφών-παίδων • FNA θυρεοειδούς αδένα • Υπερηχογράφημα κατ’ οίκον • Εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών

Μιχ. Αγγέλου 48 (έναντι 4ου Γυμνασίου), ισόγειο Τηλ. Ιατρείου: 2651607434, κινητό: 6944772708 Email: iokastigko@gmail.com Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή πρωί 08.30-13.30, Δευτέρα και Τρίτη απόγευμα 17.3019.30 και Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα κατόπιν ραντεβού. Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Δευτέρα πρωί 09.30-13.30 ιατρείο στην Κόνιτσα (Πλατεία)- τηλ. 2655024418

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@ hotmail.com

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟ∆ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ • Μ.Ο.Π. - ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr fax: 26510-20614 www.epirusdiagnosis.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972-698154 Δέχεται: πρωί 9:30-13:30 απογ. Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη: 18:00-21:00 www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-ΤετάρτηΠαρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ ΜΑΡΙΑ Π. ΜΗΛΙΩΝΗ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κλινική Κοσμητική Δερματολογία Εφαρμογές Laser Μιχ. Αγγέλου 27, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-77071, κινητό: 6947053144 email: milionmar@yahoo.com

Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Αποτρίχωση - Κηλίδες • Ευρυαγγείες - Αιμαγγειώματα • MicrolaserPeel - Θεραπεία ουλών • Φωτοδυναμική θεραπεία ακμής • Σύσφιξη - Ανόρθωση (skinTyte) • Μεσοθεραπεία • Ψηφιακή δερματοσκόπηση σπίλων • Botox - Εμφυτεύματα Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 26510-33169 • κιν. 6944-220873. ww.charrychavel.gr, email: charrychavel@ gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΖΩΗ Κ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Ενδοκρινολόγος Κεντρική Πλατεία & Γούναρη 2, Ιωάννινα (απέναντι από το Ρολόι) Τηλ.: 2651 403767 | κιν.: 6932 371788 e-mail: zoig@pliroforiki.com

ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ Ιατρός Ενδοκρινολόγος

Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Σύμβαση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 2651026790. Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Καρδιολόγος. Εξειδικευμένος στις νεώτερες υπερηχογραφικές τεχνικές • Υπέρηχοι triplex καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Ηolter ρυθμού • Ηolter πίεσης Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843 e-mail: dimitris.doukas@hotmail.gr www.kardiologos-ntoukas.gr

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα - Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 2651031016-κιν.: 6945-594292-οικίας: 26510-75328

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

EΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ Γαστροσκοπήσεις - Κολονοσκοπήσεις με διενέργεια καταστολής, χρήση διοξειδίου και αντλίας νερού. Αφαίρεση πολυπόδων Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Δέχεται καθημερινά: 8.30-13.30 πρωί και 17.3020.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος ορ. Τηλ. 2651073103, κιν. 6974043397, email: boumpas74@g mail.com

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: ΔευτέραΠαρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα - τηλ.: 26510-65145 κιν.: 6972-926687 - email: c.tasolamprou@gmail.com

Σύγχρονη ιαγνωστική

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

ΜΠΟΥΜΠΑΣ Θ. ΑΛΕΞΙΟΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ µε ανανεωµένο το ιατρικό προσωπικό της και µε πρόσφατα αναβαθµισµένες τις δυνατότητες του Μαγνητικού Τοµογράφου της, διενεργεί όλες τις συµβατικές και προηγµένες τεχνικές Απεικόνισης στο λιγότερο δυνατό χρόνο εξέτασης για τον ασθενή και µε την διαγνωστικά ασφαλέστερη προσέγγιση του προβλήµατος. Βασίλειος Π. Παπακώστας Γιάννης Παπαγεωργίου ∆ιονύσης Τολιόπουλος Βάνα Μούκα Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Πλατεία ∆. Χατζή 1, 45445 Ιωάννινα τηλ. 26510-75275, Fax 26510-75285 www.magnitiki-tomografia.gr e-mail: mri-epi@otenet.gr

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία. Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 - 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ-ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ - ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ∆ωδώνης 75, 45221, Ιωάννινα Τηλ.: 26510-28497 / fax: 26510 74001 www.iasi-ioannina.gr / info@iasi-ioannina.gr

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην Ηλεκτροφυσιολογία - Αρρυθμιολογία. Triplex καρδιάς/αορτής, Δοκιμασία κόπωσης, Holter-Ρυθμού, Loop/Event Recorder, 24h καταγραφή πίεσης. Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κόπωσης (CPET) για αθλητές. Συμβ. ΥΠΕΘΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και 17:00-20:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ.: 2651022448, Κιν.: 6949798270, email: sgkaniatsas@gmail.com

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 www.kardiologosioannina.gr, e-mail: loreta.kalantzi@gmail.com

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός Eιδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Eπιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Υπέρηχος καρδιάς με μελέτη 2D speckle-tracking • Ασύρματη δοκιμασία κόπωσης με χρήση κυλιόμενου τάπητα • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος • Holter ρυθμού - Holter πίεσης • Ρύθμιση - Αντιμετώπιση Αρτηριακής πίεσης / Δυσλιπιδαιμίας / Καρδιακής Ανεπάρκειας / Βαλβιδοπαθειών / Στεφανιαίας Νόσου / Αρρυθμιών • Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος κατ’ οίκον URL: www.kolios-kardiologos.gr e-mail: drkoliosmarios@gmail.com Σύμβαση με ΥΕΘΑ • Τηλ.: 6944776210 ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Λ. Δωδώνης 24 - 2ος όροφος (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai), Τηλ.: 26510-42003, Δευτέρα ως Πέμπτη ΜΕΤΣΟΒΟ: Ιατροπούλου 2 (έναντι ΑΒ Βασιλόπουλου) Τηλ.: 26560-29124, Παρασκευή

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΜΕΛΑΔΙΝΗΣ

Καρδιολόγος, πρώην επικουρικός επιμελητής του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα», με εξειδίκευση στις νεότερες τεχνικές υπερήχων • Υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Holter ρυθμού (καταγραφή έως και 7 ημέρες) • Ρύθμιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος Ώρες λειτουργίας ιατρείου: ∆ευτέρα-Τρίτη-Πέµπτη πρωί: 09:00-14:00, απόγευµα: 18:00-21:00, Τετάρτη πρωί: 09:0014:00, απόγευµα: µε ραντεβού, Παρασκευή 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο), Σάββατο µε ραντεβού. Καπλάνη 5, Ιωάννινα (3ος όροφος) Τηλ. 26513-11875, Κιν. 6948-207023, e-mail: meladinisvas@gmail.com

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΒΙΒΗ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ : 7:30 π.µ. -14:00 µ.µ. & 18:00 - 21:00 µ.µ. ΣΑΒΒΑΤΟ: 8:00 µ.µ. – 13:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX : 26510-70800 e-mail :info@aimodiagnosi-ioa.gr

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ∆ΟΜΠΟΛΗ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ: 7:30 π.µ. - 15:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX: 26510-40584 e-mail: doboli@aimodiagnosi-ioa.gr ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ www.aimodiagnosi-ioa.gr

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ MD, PhD

Ιατρός Νευρολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Με έμμισθη μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Freiburg και Ulm Γερμανίας - Ολοκληρωμένη διερεύνηση και πρωτοβάθμια περίθαλψη νευρολογικών νοσημάτων - Σύγχρονο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο (Natus, USA) Μιχαηλίδη 6 και Σταδίου, Ιωάννινα τηλέφωνο: 2651025486 κινητό: 6944435777 e.mail: grigoriosnasios@gmail.com • website: www.nasios.gr

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083. www.nephrologykoliousi.gr

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΝΟΥΣΙΑΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός τ. Επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικών Κλινικών MSE/KSK, Sörmland, Σουηδίας Μετεκπαιδευθείς στην Τραυματολογία, Παν/κό Νοσοκομείο Karolinska, Στοκχόλμη

• Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις • Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου, Γόνατος • Επανορθωτική Χειρουργική Ώμου, Ισχίου, Γόνατος • Κατάγματα Παίδων & Ενηλίκων • Χειρουργική Άκρας Χειρός Α. Ζίνη 12 (Πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας), Ιωάννινα Τηλ.: 26510-73775 / Κιν.: 6942 788517 e-mail: nousiasdim@gmail.com

ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΙΣΤΑΝΗΣ MD, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιμελητής Νοσοκομ. Μetropolitan, Αθήνα Ιατρός ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Λέκτορας Ορθοπαιδικής (Ιατρική Σχολή, Ευρω-

παϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) Ροµποτική Αρθροπλαστική Γόνατος - Ισχίου Εξειδίκευση στην ∆ιαδερµική Χειρουργική Άκρου Ποδός – Πελµατογράφηµα & Ανάλυση βάδισης Αθλητικές Κακώσεις – Αρθροσκοπική Χειρουργική Γόνατος Τ. Επιµελητής Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Alfred Health, Μελβούρνη, Αυστραλία ∆ιεύθυνση: ∆ωδώνης 9, Ιωάννινα - 2ος Όροφος, τηλ. 26514 02467 / Κιν. 6974 811343 / email: ristanis@gmail.com. ∆εχεται καθηµερινά κατόπιν ραντεβού

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 2651039222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:00-21:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

ΤΖΟΥΜΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Χειρουργός Ουρολόγος • Ώρες λειτουργίας: Δέχεται πρωί: καθημερινά 09:00-13:30, απόγευμα: Δευτέρα και Πέμπτη 18:00-20:30. Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, 45444, Ιωάννινα (έναντι ξενοδοχείου «Παλλάδιον»). Τηλέφωνα: Ιατρείου 26510-64363, οικίας 26510-20013, κιν. 6976-659779, e-mail: ptzoumis72@yahoo.gr

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 2651070870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 8.00 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

ΧΡΗΣΤΑΚΗ - ΤΖΟΥΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος Καθημερινά: 08:00-13:30 και 18:00-20:00 (εκτός Δευτέρας και Τετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ (Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΙΚΑ). Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, τηλ. / fax: 26510-71077, κιν.: 6944-989836, e-mail: biolab9@otenet.gr

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921

ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δέχεται: καθημερινά 09:00-13:30 και 18:00-21:00. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: Στοά ορφέα - Κτίριο Γ’ - 2ος όροφος (δίπλα από το μέγαρο της Αστυνομίας). Τηλ. / Fax: 26510-79888, κιν. 6938-497497

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 2651030500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

MΑΡΙΑ ΧΡ. ΚΑΝΑΡΗ

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), μετεκπαιδευθείσα στο King’s College Hospital, Λονδίνο • • • • •

Οπτική τομογραφία συνοχής (o.c.t.) Οπτικά πεδία Παρακολούθηση παθήσεων βυθού Παρακολούθηση γλαυκώματος Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.30 και 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού Χαριλάου Τρικούπη 6, 1ος όροφος, γραφείο 8 Τηλέφωνο και FAX: 26510-26647, κινητό: 6937-686907 email: kanarimaria@gmail.com

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 πρωί και 18.00-20.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙKH Ι∆ΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑ∆Α ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ Χρυσάνθη Σταγκογιάννη MD; Ευαγγελία Σταγκογιάννη MD

• Οφθαλµολογικός και Παιδοοφθαλµολογικός έλεγχος • LASER Πρεσβυωπίας, Μυωπίας, Υπερµετρωπίας Αστιγµατισµού, Καψουλοτοµίας και Ιριδοτοµίας • Χειρουργική αντιµετώπιση Καταρράκτη, Γλαυκώµατος, Κερατόκωνου, Παθήσεων Αµφιβληστροειδούς, Ωχράς Κηλίδας, Βλεφαροπλαστική και BOTOX • Ο.C.T., Φλουοροαγγειογραφία, Υπερηχογραφίας, Οπτικά Πεδία, Τοπογραφία 3ο Χιλ. Ε.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΘΗΝΩΝ (Περιοχή Γιαννιώτικο Σαλόνι) ΤΗΛ. 2651040744 - 2651002639 Ωράριο Λειτουργίας: ∆ευτέρα - Παρασκευή 09:00π.µ.-08:00 µ.µ.

ΤΖΟΥΤΖΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δ. Πατατούκα 16, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, τηλ: 2651032835, κιν: 6972429276. Δέχεται καθημερινά: 08:30–13:30 πρωί και 18:00–21:00 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού.

Q ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ––ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD

Ιστολογική και Μοριακή Διάγνωση

Ιατρός Παθολογοανατόμος • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας • Ιστολογική εξέταση • Ταχεία βιοψία • Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος • Μοριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) • κινητό: 6944-730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ειδικευμένος στους υπερήχους κοιλίας Δέχεται Δευτέρα-Παρασκευή πρωί 9 π.μ. 1.30 μ.μ. Απόγευμα 6-8.30 (εκτός Τετάρτης). Δ/νση: Μουλαϊμίδη 5 (Δίπλα στον ΟΤΕ) Τηλ. Ιατρείου: 26510-71292 - κιν.: 6945-553647

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 9 π.μ. - 2.30 μ.μ. - Απόγευμα: 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. To Iατρείο είναι κλειστό κάθε Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945-399755

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ Παιδοψυχίατρος

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙ∆ΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού

Q ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD, PhD Επιμελητής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομ. Metropolitan, Αθήνα Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία • Τμήμα Μικροεπεμβάσεων (Αφαίρεση & Βιοψία Σπίλων (ελιές) και Δερματικών Όγκων-δερματικές κύστεις, λιπώματα, θηλώματα, υπερκερατώσεις, κ.ά.) • Αισθητική Χειρουργική (Πρόσωπο, Μαστός, Κορμός, Άνω & Κάτω Άκρα) • Επανορθωτική Χειρουργική (Ογκολογική Χειρουργική Δέρματος -μελάνωμα, καρκίνοι του δέρματος-, Έγκαυμα, Ουλές, Τραύματα, Κατακλίσεις) • Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή • Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Dysport, Υαλουρονικό οξύ, Μεσοθεραπεία, Νήματα, Peeling) • Laser Αποτρίχωση, Κρυολιπόλυση • Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων και Δερματικών Όγκων

Δ/νση: Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα, τηλ. 2651 607063 κιν. 694 8278810 email: info@gp-plasticsurgery.gr, Website: www.gp-plasticsurgery.gr Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ • Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Καθημερινά: Πρωί 09:00 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9.

e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι. Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων

Νικόλαος Πλαχούρας

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Σελ. 9η

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙA∆ΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavre ntzou@yahoo.com

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavangelis @htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 κιν.: 6977-579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:30-13:30 & 18:30-20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7

• Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή, Ψυχολ.Υποστήριξη, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μώκας Αναστάσιος, Λογοθεραπευτής. Γούσης Βασίλης, Εργοθεραπευτής. Ιωάννινα, Γεωρ.Παπανδρέου 18, 26513-10319 Ηγουμενίτσα, Παρ. Ολύμπου 9, 26650-21186 www.kivotosexelixis.gr

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό - Μουσικοθεραπεία - Ψυχολογική υποστήριξη και Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου. Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 - www.ergotherapia-ioannina.gr

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας

• Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Μαρ. Κοτοπούλη 1 (Αμπελόκηποι) • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978-777297 • e-mail: info@virvidaki.gr

ΚΙΟΡΠΕ ΧΑΡΑ Μ.Sc Λογοθεραπεύτρια Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας - Σίτισης και Μαθησιακών Δυσκολιών. Μεταπτυχιακές σπουδές σε Μαθησιακές Δυσκολίες - Δυσλεξία. Διδάσκουσα Τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ). Έδρα Ιωάννινα: Βελισσαρίου 23 (Κιάφα) Παράρτημα: Καλπάκι Ιωαννίνων Τηλ. 26510-40730, κιν.: 6948-574249 email:kiorpehara@gmail.com

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού Γερακάρη 2 (πλ. Πάργης). Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

Q ΠΟΔΟΛΟΓΟΙ

ΠΟ∆ΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΙΟΥΛΙΑ

BSc Podology-Podiatry • Αντιμετώπιση κάλων • Ονυχοκρύπτωση • Ονυχομυκητιάσεις • Υπερκερατώσεις • Ονυχογρύπωση • Αθλητικό πόδι • Διαβητικό πόδι • Περιποίηση άκρων • Ορθοτεχνική ονύχων Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος όροφος, 45444 Ιωάννινα Τηλ.: 26510-71688 - 6955-139520 email: info@medicalstep.gr www.medicalstep.gr

Κέντρο Οστεοπαθητικής και Φυσικοθεραπευτικής Αποκατάστασης Υπεύθυνος: ΧΗΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Pt, DO Απόφοιτος Φυσικοθεραπευτικής και Οστεοπαθητικός (Οsteopathie Schule Deutschland) • Είδη µάλαξης: αθλητική, ολιστική, shiatsu, rejuvans Sauna, solarium, πελµατογραφία Αγίου Ιωάννη 2, Ανατολή, Ιωαννίνων Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 9-1 και 5-9 Τηλ.: 26510-85855, κιν.: 6977-808477

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred. MDT, NDT/BOBATH

• Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath). Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.0013.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος όροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 - 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα. Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

• Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία • Υπέρηχοι • LASER • SHOCKWAVE (κρουστικός υπέρηχος) • Νευρο-αποκατάσταση (αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων με την μέθοδο PNF) • Μυoχαλαρωτικά μασάζ • FANGO MASSAGE • MEDICAL HOT STONE • KINESIO TAPE • Θεραπείες κατ’ οίκον ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 08.30 – 14.00 ΚΑΙ 17.00 – 21.00 ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.30 – 16.00 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία –ισόγειο) Τηλ. – Fax. 26510-72120 – κιν. 6947456737 – leotsepas@hol.gr


Σελ. 10η

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: 1) 15 στρεµ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόµουρσα, 2) 21 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Μπηστηργιά, 3) 1 στρεµ οικόπεδο µε 50 τµ πέτρινη αποθήκη, 4) 3 στρεµ αγρός ξερικός στη θέση Μαράτσιο, 5) 5 στερµ ξερικά θέση Άγιος Ιωάννης, 6) 3 στρεµ ξερικά θέση προσήλια, 7) 4 στρεµ θέση Κούτσι, 8) 2.5 στρεµ αµπέλι, στο Ασπρόχωµα µε 300 κλήµατα, 9) Άδεια απόσταξης όλα στο ∆ήµ. ∆ιαµέρισµα ∆ολιανών του ∆ήµου Πωγωνίου. Πληρ. τηλ 2653041357, 6944-710357 ΟΙΚ/13954 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στον Βασιλικό Ηγουµενίτσας, επί της Εγνατίας, εννέα χιλιόµετρα από την Ηγουµενίτσα, οικόπεδο 500 τ.µ., άµεσα οικοδοµήσιµο µέχρι δύο ορόφους, 0.60 συντελεστή δόµησης, µε δύο ελεύθερες πλευρές και πρόσοψη στην πλατεία, περιφραγµένο, απολύτως επίπεδο, µε ρεύµα και νερό. Τιµή λογική. Πληρ. τηλ. 6945-023225. ΟΙΚ/14217 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο χωριό Μελιγγοί Ιωαννίνων, εκτάσεως 4.170 τ.µ., εντός σχεδίου. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, εφάπτεται στον κεντρικό δρόµο και υπάρχουν µέσα καρυδιές. Κυρίως κατάλληλο για επαγγελµατική χρήση. Ακριβώς έξω από το οικόπεδο υπάρχει φυσική πηγή µε τρεχούµενο νερό προς κοινή χρήση. Απόσταση από Εγνατία οδό 5 λεπτά. Τιµή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-760420. ΟΙΚ/14241 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγρόκτηµα 5 στρεµµάτων µε οικοδοµή (κατοικία έτοιµη 219µ2 - Υπόγειο 219µ2) στον κόµβο Εγνατίας Κουτσελιού. Πληρ. τηλ. 26510-555951, 6944-794434 ΟΙΚ/14366 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1750 τ.µ. δίπλα στην Ε.Ο. Φιλιππιάδας - Ιωαννίνων στην Παναγιά (εντός οικισµού) Πληρ. τηλ. 6933222388 ΟΙΚ/14367 ΠΩΛΕΙΤΑΙ πρώην αγρός ξερικός 6 στρέµµατα εκτός σχεδίου πόλεως οικοδοµείται, σε καλή τοποθεσία (περιοχή Συβότων), από την θάλασσα κάθετη απόστα-

ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ Οικόπεδο επί της οδού Απολωνίας, άρτιο και εντός σχεδίου πόλεως εμβαδού 996 τ.μ. ή όσο καταμετρηθεί κατά την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων! Πληροφορίες: Ιωάννης Γ. Κιτσολάμπρος τηλ. 6946-390206

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 1.000 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή Σεισμοπλήκτων - Κάτω Νεοχωρόπουλου. Συντ. Δόμησης 0.5 (600 μ. από την πλατεία Σεισμοπλήκτων). Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6942-651168

ΠΩΛΕΙΤΑΙ η Ταβέρνα ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ στην Ανατολή, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6956-546463 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο 15,751 τ.μ. στη θέση Δράμιες Περιφέρειας Ροδοτοπίου, ποτιστικό με αγροτικό δρόμο, κατάλληλο για οποιαδήποτε καλλιέργεια ή για κτηνοτροφική ή πτηνοτροφική Μονάδα. Πληρ. τηλ.: 6944-336762

ση 800 µέτρα, µε τα πόδια 15 λεπτά από την παραλία (δίπλα στο γήπεδο). Πληρ. 00306976571826 και 00436505320441 ΟΙΚ/14372 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 237 τ.µ. σε εµβαδόν οικοπέδου 300 τ.µ.. Εντός οικισµού στο ∆.∆. Βρυσοχωρίου του ∆ήµου Ζαγορίου. ∆ηλωµένο στο κτηµατολόγιο. Πληρ. κ. Μαργαρίτης Αλέξανδρος τηλ. 6972001355 ΟΙΚ/14388

ΠΩΛΕΙΤΑΙ µεζονέτα παραθαλάσσια στον Οικισµό των γιατρών στο Κανάλι Πρέβεζας σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ.: 6956-423686. ΑΚ/14036 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατοικία 80 τ.µ., µε αυλή και οικόπεδο 360 τ.µ. (άρτιο και οικοδοµήσιµο) στον οικισµό ΚΑΡΑ∆ΗΜΑ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-147340. ΑΚ/14183 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτίριο 1000 τ.µ. µε ύψος 6 µέτρα σε 2.5 στρέµµατα οικόπεδο κάτω από το αεροδρόµιο, δίπλα από βιολογικό ∆ωδώνης, πρώην µαρµαράδικο, για αποθήκες ή άλλη χρήση. Πληρ. 6932234304 ΑΚ/14376 ΠΩΛΕΙΤΑΙ µονοκατοικία στην Κρύα 90 τ.µ. µε αυτονοµία θέρµανσης, υπόγεια αποθήκη 50 τ.µ. περίπου και διπλό γκαράζ. Πληρ. 6957-945867 ΑΚ/14384

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστηµα - γραφείο 40 τ.µ., σε άψογη κατάσταση, στην οδό Κ. Κρυστάλλη 6 (πλησίον ξενοδοχείου «Μητρόπολις», δίπλα στην οδό Αβέρωφ), χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6932-735959. ΕΝ/14280 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο Νεοχωρόπουλο δυάρι ισογείου 70 µ2, 200µ. από σχολές θετικών επιστηµών Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. ∆ύο υπνοδωµάτια, πλήρες µπάνιο, καθιστικό κουζίνα, µικρή αποθήκη εντός, κήπος. Πολύ φωτεινό. Άριστη θερµοµόνωση ηχοµόνωση, αυτονοµία θέρµανσης, νυχτερινό τιµ. ρεύµατος, µε ηλ. κουζίνα/απορροφητήρα. Χωρίς κοινόχρηστα. Λεωφορεία Πανεπιστηµίου / Νοσοκοµείου ανά 10 λεπτά. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6942-685529 ΕΝ/14361 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλωµένη στο κέντρο των Ιωαννίνων. Πληρ. 6977-670265 ΕΝ/14379

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ιατρικός εξοπλισμός ελαφρώς μεταχειρισμένος λόγω μόνιμου διορισμού στο Δημόσιο. Πληροφορίες στο 6946-957722 ENOIKIAZETAI Για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟ Διαμέρισμα 72 τ.μ. στον 1ο όροφο νέας οικοδομής στην Δημολ. Πατατούκα 16 και τέρμα Μεγάλου Αλεξάνδου. Στην ίδια πολ/κία υπάρχουν 3 ΙΑΤΡΕΙΑ και άλλα 3 στη διπλανή. Πληρ. τηλ.: 6944909562

ENOIKIAZETAI γωνιακό κατάστημα επί της οδού Κύργιου, αρ. 5, στα Ιωάννινα (πιάτσα ταξί). Εμβαδόν 120 τ.μ., με 160 τ.μ. υπόγειο - 2 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο Δυνατότητα χρήσης παταριού (καθαρό ύψος 5.30 μ.). Αρίστη κατάσταση. (Πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Σοβαρές προτάσεις. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.: 6942-651168 (εργασ. ώρες)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ κατάστηµα 71 τµ λόγω αλλαγής θέσης τωρινού. Στη θέση αυτή λειτουργεί Φαρµακείο από 50 ετίας (Ολυµπία Θεµελή) σε κεντρικό σηµείο επί της οδού ΚΑ Φεβρουαρίου αριθµ. 5 Ιωάννινα. Τιµή προσιτή και συζητήσιµη. Πληρ. τηλ. 6973964666. Ώρες 10.00 - 14.00 και 20.00 23.00 ΕΝ/14386 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαµέρισµα 4 δωµατίων επί της οδού Γρηγορίου Σακκά και Πυρσινέλλα γωνία δευτέρου ορόφου ανακαινισµένο µε κεντρική θέρµανση. Πληρ. τηλ. 26510-36972, 6944-544407 ΕΝ/14390

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ µε µεγάλη εµπειρία αναλαµβάνει πάσης φύσεως εργασίες κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997-424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/ 13723 ΖΗΤΕΙΤΑΙ πωλητής/πωλήτρια για κατάστηµα επίπλων. Απαραίτητη σχετική εµπειρία. Γνώση Αγγλικής Γλώσσας και Η/Υ. Αποστολή βιογραφικών στην Ταχυδροµική Θυρίδα 38. ΖΗΤ/14312 ZHTEITAI κυρία ελληνίδα, ως οικιακή βοηθός εσωτερική ή εξωτερική για συνταξιούχο στρατιωτικό 46 ετών µε µερική κινητική αναπηρία (οργάνωση νοικοκυριού, µαγείρεµα, βοήθεια κίνησης του ασθενούς). Πληρ. 6977-614484 ώρες 10.00 -2.00 και 7.30 - 9.00 µ.µ. καθηµερινά. ΖΗΤ/14373 ZHTEITAI γυναίκα µαγείρισσα για εργασία σε καφέ - ουζερί µε πλήρη απασχόληση. Απαραίτητη η προϋπηρεσία. Πλ. τηλ. 6945965553 ώρες 10 - 12 π.µ. ΖΗΤ/14381 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για εργασία στους ορόφους (καµαριέρα) στο Krikonis Hotel Σταύρου Νιάρχου 10 Ιωάννινα. Απαραίτητη προϋπηρεσία. Νόµιµες αποδοχές και ασφάλεια. Βιογραφικά στο email:tkrikonis@yahoo.gr ZHT/14387 ΖΗΤΕΙΤΑΙ επιστηµονικός συνεργάτης για τη στελέχωση του Τµήµατος Πωλή-

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ γυναίκες για εργασία σε βιομηχανία τροφίμων στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Πληρ. 26510-57877

σεων Φαρµακευτικής Εταιρίας για την προώθηση και πώληση κτηνιατρικών φαρµακευτικών προϊόντων στην Ήπειρο και Θεσσαλία. Αποστολή βιογραφικών στο email: hr@pethealth.gr ZHT/14389

Πωλείται επιχείρηση υγειονοµικού ενδιαφέροντος στην Πέρδικα Θεσπρωτίας στο κέντρο της αγοράς. Μόνο σοβαρές προτάσεις παρακαλώ και η τιµή όχι από το τηλέφωνο. Πληρ. τηλ. 6907-381252 ∆ΙΑ/14375 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια και καζάνι απόσταξης για τσίπουρο. Πληρ. 6974-035137 ∆ΙΑ/14377 ΠΩΛΕΙΤΑΙ µηχανή HONDA TRANSALP µοντέλο 2003 σε άριστη κατάσταση, χρώµατος ΑΣΗΜΙ µε 18.000 χλµ. Πληρ. τηλ. 6975-524627 ∆ΙΑΦ/14380 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια και καζάνια για τσίπουρο. Πληρ. τηλ. 6980-610414 ∆ΙΑ/14382 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ξηροί καρποί (αµύγδαλο, φουντούκι, καρυδόψιχα και φιστίκι Αιγίνης) µε 5 ευρώ/κιλό µόνο σε ποσότητες. Πωλείται επίσης κρυσταλλική ζάχαρη µε 0,40 ευρώ/κιλό επίσης µόνο σε ποσότητες. Πληροφορίες: 6993794362 ∆ΙΑ/14385

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φυσικός, απόφοιτος ΑΠΘ, παραδίδει ιδιαίτερα µαθήµατα σε µαθητές Γυµνασίου - Λυκείου. Τιµές προσιτές. ∆ίνονται σηµειώσεις. Πληρ. τηλ. 6944502113. ΜΑΘ/14246 ΒΙΟΛΟΓΟΣ µε µεταπτυχιακό και φροντιστηριακή πείρα παραδίδει µαθήµατα Βιολογίας όλων των επιπέδων και προετοιµάζει υποψηφίους ΑΕΙ. Πληρ. τηλ. 6944-339642 ΜΑΘ/14311 ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ του Τµήµατος Φυσικής του Α.Π.Θ. µε εκπαιδευτική εµπειρία παραδίδει µαθήµατα Φυσικής και Μαθηµατικών σε µαθητές Λυκείου και Γυµνασίου, τιµές προσιτές, παρέχεται δωρεάν υποστηρικτικό υλικό. Πλ. τηλ. 6973-745467 ΜΑΘ/14371

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6976-076669

ΑΓΟΡΑΖΩ (απολύτως μετρητοίς) παλιά στρατιωτικά είδη (μετάλλια, παράσημα, στολές, ξίφη-ξιφολόγχες, κράνη και διάφορα άλλα στρατιωτικά αντικείμενα), καθώς και παλιές παραδοσιακές φορεσιές. Με ένα τηλέφωνο έρχομαι στο χώρο σας. Αν λοιπόν έχετε μέσα στα μπαούλα σας τέτοια αντικείμενα και σας ενδιαφέρει να τα δώσετε μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε! Τηλ. επικοινωνίας: 6942-066501 - κ. Ξενοφών

Η ελληνική βιομηχανία στρωμάτων DIMSTEL στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων αναζητά: • Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο µε πτυχίο ΤΕΙ/ΑΕΙ για πλήρη απασχόληση. Προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση θα εκτιµηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο hr@dimstel.gr ή με φαξ στο 26510-03133

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Εξασφαλίστε το μηνιαίο εισόδημα σας, μετά από εκπαίδευση που σας παρέχουμε, σε δεξιότητες πώλησης και προώθησης προϊόντων και με προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης στον χώρο των, Ορθοπεδικών Ειδών και Ιατρικών αναλωσίμων. Γνωστή Εμπορική εταιρία, με έδρα την Θεσσαλονίκη, αναζητά για ελεύθερη συνεργασία, νεαρά άτομα (άνεργους, φοιτητές, μερικώς απασχολούμενους, Ιατρικούς επισκέπτες / Εργολάβους των χώρων Υγείας) από όλη την Ελλάδα, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και την δυναμική τους, εξασφαλίζοντας άμεσο εισόδημα και μελλοντική εξέλιξη ως Επιστημονικοί συνεργάτες, στην γεωγραφική περιοχή της επιλογής τους. Οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στην ηλ/κη δ/νση: cvs.to.hrdep@gmail.com

Τελούµε αύριο Κυριακή 10 Νοεµβρίου 2019, 40ήµερο µνηµόσυνο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της κόρης, αδερφής, εγγονής και ανιψιάς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΕΒΕΛΙΝΑΣ) ΒΡΑΚΟΤΑ

Οι γονείς: Νικόλαος Βρακότας, Αικατερίνη Τσιγαρά Η αδερφή: Βασιλική Βρακότα Οι γιαγιάδες: Παρασκευή Βρακότα, Βασιλική Τσιγαρά Οι θείοι και θείες, οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφείο Τελετών ΝΑΤΣΙΚΟΣ, Λεωφ. Γράµµου 3, Ιωάννινα, τηλ. / fax: 2651074020, κιν.: 6944-132231

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε σήµερα Σάββατο 9 Νοεµβρίου 2019, 40ήµερο µνηµόσυνο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπηµένης µας συζύγου και µητέρας

ΑΣΗΜΙΝΑΣ ∆ΗΜ. ΒΕΛΛΗ Κοινωνική Λειτουργό Εξ Ιωαννίνων

Ο σύζυγος: ∆ηµήτριος Ο υιός: Γεώργιος Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφεία Tελετών και Mνηµοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Κεντρικό Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστηµίου. Τηλ.: 2651071143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861, 6941-443282 (∆ΑΜΙΑΝΟΣ), 6948088870 (ΧΑΡΑ)

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε αύριο Κυριακή 10 Νοεµβρίου 2019, 40ήµερο µνηµόσυνο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Αγοράς) Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπηµένου µας πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΑΣΤ. ΠΑΠΑΣΤΥΛΟΥ

Ανάπηρου πολέµου Από Μηλέα Μετσόβου Κατοίκου Ιωαννίνων Τα παιδιά: Μαρία - Αναστασία Παπαστύλου ∆ηµήτριος - Ζωή Φίλιου Η εγγονή: Μιχαέλα Φίλιου Τα αδέλφια, τα ανήψια, οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφεία Tελετών και Mνηµοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Κεντρικό Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστηµίου. Τηλ.: 2651071143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861, 6941-443282 (∆ΑΜΙΑΝΟΣ), 6948088870 (ΧΑΡΑ)

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε αύριο Κυριακή 10 Νοεµβρίου 2019, στον Ιερό Ναό Κοιµήσεως Θεοτόκου Πεδινής Ιωαννίνων, 40νθήµερο µνηµόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχή του λατρευτού µας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΦΩΤΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Από Πεδινή Ιωαννίνων Η σύζυγος: Βασιλική Τα παιδιά: Βασίλειος και Αναστασία Βασιλείου, Αλεξάνδρα και Γεώργιος Λάλος Τα εγγόνια, τα αδέλφια, τα ανήψια, οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφεία Tελετών KATPAXOYPA, ∆. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε σήµερα Σάββατο 9 Νοεµβρίου, ετήσιο µνηµόσυνο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπηµένης µας θείας.

ΜΑΡΙΚΑΣ ∆ΗΜ. ΚΑΠΠΑ

Εξ Ιωαννίνων Τα ανήψια: ∆ηµήτριος – Αθανασία Στάµου, Αλέξανδρος – Άννα Στάµου, Εριθέλγη – Αντώνιος Λιβανός • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφεία Tελετών και Mνηµοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Κεντρικό Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστηµίου. Τηλ.: 2651071143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861, 6941-443282 (∆ΑΜΙΑΝΟΣ), 6948088870 (ΧΑΡΑ)

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Μάρμαρα - Γρανίτες Είδη διακόσμησης μνημείων

Βασίλης Γκάλγκος Γ. Παπανδρέου 75 (πλησίον ΚΤΕΛ) www.marmaragalgos.gr • Πληρωμές με όλες τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Τηλ.: 26510-35725 & 6973-057750

Το γραφείο μας με έμπειρους συνεργάτες Αρχ/νες, Πολ. Μηχανικούς, Ηλ. Μηχανικούς αναλαμβάνει:

➢ Πλήρη φάκελο και σύνταξη μελετών για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ➢ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις – ενοικιάσεις ακινήτων) ➢ Νομιμοποίηση αυθαιρέτων Ν. 4178/13 ➢ Βεβαίωση Μηχανικού για μεταβίβαση-αγορά-πώληση-γονική παροχή και λοιπών νομίμων ενεργειών ➢ Ανακαινίσεις Κατοικιών - Καταστημάτων ➢ Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη ιδιωτικών έργων ➢ Έκδοση αδειών ιστορικού κέντρου ➢ Πλήρης φάκελος και σύνταξη τεχνικών μελετών προκειμένου για την ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λ.π. ➢ Τοπογραφικές μελέτες


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Έφυγε ο Πρόεδρος της Βασιλικής Ένωσης Ιωαννίνων

Τελευταίο «αντίο» σήμερα στον Γεώργιο Ι. Τόσκα… • Σήμερα, Σάββατο και ώρα 16.00 θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων η κηδεία του Γεώργιου Ι. Τόσκα, ο οποίος έφυγε προχθές σε ηλικίας 85 ετών. Ο μεταστάς ήταν αδελφός του αείμνηστου διακεκριμένου δικηγόρου και αγωνιστή του εθνικού χώρου, Οδυσσέα Ι. Τόσκα. Σύμφωνα με νεκρολογία που υπογράφει ο δημοσιογράφος Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, Πρόεδρος Εθνικής Αντιστάσεως Π.Α.Ο. και Βασιλικής Ενώσεως Ελλάδος, ο Γ. Τόσκας, γεννήθηκε στο Καβαλλάρι Ζαγορίου το 1934. Εκεί φοίτησε τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου, μαζί με τα αδέρφια του, Κωνσταντίνο, Σπύρο και Οδυσσέα. Λόγω του ανταρτοπόλεμου που ξεκίνησε το 1946, και για προφύλαξη από το παιδομάζωμα που έκανε το Κ.Κ.Ε., κατόπιν αίτησης του πατέρα του βρέθηκε μαζί με τον αδερφό του Οδυσσέα στην Παιδόπολη «Αγ. Κωνσταντίνος» Ιωαννίνων. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε

επαγγελματικά με το εμπόριο, ενώ υπήρξε και αρθρογράφος τοπικών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και του «Π.Λ.». Όπως και ο αείμνηστος αδελφός του Οδυσσέας, ήταν υποστηρικτής του Βασιλικού θεσμού και της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στη δημιουργία της ‘’Βασιλικής Ένωσης’’ στα Γιάννενα, ήταν η φιλοξενία του στις παιδοπόλεις και τα αισθήματα που του προκάλεσαν. Με την ιδιότητα του Πρόεδρου Παραρτήματος Ιωαννίνων της Βασιλικής Ενώσεως, συμμετείχε σε όλες τις εθνικές εκδηλώσεις και μνημόσυνα των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων, Χωροφυλακής κλπ., σε Γράμμο, Βίτσι, Κόνιτσα, Νταλαμάνι κ.α..

***

Από την Βασιλική Ένωση Ελλάδος, αντί στεφάνου, θα κατατεθεί συμβολικά στη μνήμη του εκλιπόντος το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ στη Μητρόπολη Ιωαννίνων για τα συσσίτια των απόρων.

Νικηφόρο (0-1) το πέρασμα του ΠΑΣ Γιάννινα από τα Χανιά

αγωνιστικής της Super League 2. ∆ίχως να εντυπωσιάσουν µε το παιχνίδι τους οι Γιαννιώτες πήραν το δεύτερο διπλό της σεζόν, µετά από εκείνο στη Λιβαδειά. Σκόρερ του µοναδικού τέρµατος της αναµέτρησης η "χρυσή" αλλαγή του Γιαννίκη, ο Αλέξανδρος Καρτάλης στο 59'.

¯ από 1η σελ.

Πως έπαιξε ο ΠΑΣ

Ο Αργύρης Γιαννίκης άλλαξε το σύστηµα σε σχέση µε το παιχνίδι µε τον Εργοτέλη και παρέταξε τον ΠΑΣ µε διάταξη 4-4-2, δίνοντας για πρώτη φορά φανέλα βασικού στον νεαρό Λιάσο, ανήµερα µάλιστα της ονοµαστικής του εορτής. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Χουτεσιώτης, δεξί µπακ ο Αποστολόπουλος και αριστερό ο Μπουκουβάλας, ενώ το κεντρικό αµυντικό δίδυµο ήταν οι Σκόνδρας και Παντελάκης. Στα αµυντικά χαφ έπαιξαν οι Κάστρο και Λιάσος, δεξί χαφ ο Νικολιάς και αριστερό ο Νάουµετς, ενώ το επιθετικό δίδυµο αποτελούσαν οι Παµλίδης και Λέο.

Απίθανη ευκαιρία µε Λέο

Το πρώτο τέταρτο της αναµέτρησης κύλησε µε τα Χανιά να προσπαθούν να πάρουν τα ηνία στο χώρο της µεσαίας γραµµής αλλά δεν µπορούσαν να διασπάσουν την άµυνα του ΠΑΣ και να περάσουν την τελική πάσα κυρίως µε αποδέκτη τον Κουσκουνά. Ο ΠΑΣ σταδιακά ισορρόπησε το µατς και στο 21' η ωραία ατοµική ενέργεια του Νικολιά δεν είχε το ανάλογο τελείωµα. Η µεγαλύτερη ευκαιρία για τους Γιαννιώτες χάθηκε στο 23’ όταν ο Μπουκουβάλας τροφοδότησε µε βαθιά µπαλιά τον Λέο, αυτός προσπέρασε τον Ανδρέου, βρέθηκε απέναντι από τον Κουτζαβασίλη, πλάσαρε αλλά η µπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι. Το παιχνίδι κυλούσε µε µονοµαχίες στη µεσαία γραµµή και χωρίς πολλές φάσεις το επόµενο εικοσάλεπτο. Στο 43' ο ΠΑΣ ζευγάρωσε τις αξιόλογες τελικές προσπάθειες ύστερα από µια φανταστική έµπνευση του Νικολιά που βρήκε τη µπάλα µε πολλά φάλτσα αλλά αυτή δεν του έκανε το χατίρι να µπει στα δίχτυα και έτσι το πρώτο µέρος ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ.

Παρθενικό τέρµα του Καρτάλη

Με την έναρξη του δευτέρου ηµιχρόνου, ο Γιαννίκης έριξε στο µατς τον Καρτάλη στη θέση του Νάουµετς, κίνηση από τον πάγκο που έµελλε να κρίνει την αναµέτρηση. Σε αντίθεση µε το πρώτο µέρος, η οµάδα του Γιαννίκη µπήκε δυνατά στην επανάληψη και είχε µια καλή στιγµή στο 50’, όταν ύστερα από άψογο συνδυσµό, ο Μπουκουβάλας πάσαρε στον Νικολιά που έπιασε το σουτ µε τη µπάλα να φεύγει πάνω από

Σελ. 11η

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

τα δοκάρια. Σε θέση οδηγού στο παιχνίδι µπήκε ο ΠΑΣ στο 59’. Ο Αποστολόπουλος έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, ο Ανδρέου προ του Λέο και πριν πασάρει στον Παµλίδη, αποµάκρυνε τη µπάλα σε έναν χώρο που ο Καρτάλης σούταρε µε το αριστερό και έστειλε τη µπάλα στα δίχτυα του Κουτζαβασίλη για το 0-1 µέσω έξαλλων πανηγυρισµών από τους Γιαννιώτες. Ήταν το πρώτο γκολ του Καρτάλη σε επίσηµο παιχνίδι µε τη φανέλα του ΠΑΣ. Ο Α. Γιαννίκης µε την είσοδο του Κρίζµαν στο παιχνίδι αντί του Νικολιά άλλαξε τον σχηµατισµό σε 4-3-3, µε τον Κροάτη επιθετικό στο 71΄ ύστερα από την πάσα του Παµλίδη να µην κάνει το σουτ που δεν ανησύχησε τον κίπερ των Χανίων. Ο Χουτεσιώτης στο 75’ έδιωξε µε δυσκολία το σουτ που επιχείρησε από τον άξονα ο ∆ηµητριάδης, την πρώτη φορά που χρειάστηκε να επέµβει ο τερµατοφύλακας του ΠΑΣ στη χθεσινή αναµέτρηση.

Ανούσια υπεροχή Χανίων

Ο ΠΑΣ µετά το γκολ του Καρτάλη έδωσε χώρο στους Χανιώτες, οι οποίοι ενέτειναν την πιεσή τους , είχαν ένα σουτ µε τον Ναζλίδη στο 82’ µε τον ΠΑΣ παρόλα αυτά να αντέχει, όπως αντανακλαστικά έδειξε και στο 87’. Ο Κάσσος έκανε τη σέντρα, κόντραρε η µπάλα στον Καρτάλη, ο Χουτεσιώτης βγήκε εκτός εστίας και «καθάρισε τη µπουγάδα» ο Σκόνδρας, παραχωρώντας κόρνερ. Μάλιστα, στο τέλος ο ΠΑΣ θα µπορούσε να είχε πετύχει και δεύτερο γκολ όταν ο Λέο βγήκε στην αντεπίθεση από αριστερά και έβγαλε τον Κρίζµαν σε θέση τετ α τετ, όµως το τελείωµα του Κροάτη ήταν κακό και ο Κουτζαβασίλης µπλόκαρε εύκολα. ∆ιαιτησία: Γκάµαρης (Κύριος Γουρνιάς) Χανιά (Αλέκος Βοσνιάδης): Κουτζαβασίλης, Σωτηράκος, Πάνος (65’ ∆ηµητριάδης), Ανδρέου, Κάσσος, Ουνγιαλίδης, Παναγιωτούδης (71’ Αρναρέλλης), Μουµίν, Λεοζίνιο (46’ Ναζλίδης), Βρεττός, Κουσκουνάς. ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Χουτεσιώτης, Αποστολόπουλος, Μπουκουβάλας, Παντελάκης, Σκόνδρας, Κάστρο, Λιάσος, Νικολιάς (64’ λ.τρ Κρίζµαν), Νάουµετς (46’ Καρτάλης), Παµλίδης (78’ Σιόντης), Λέο.

Στις 4 ∆εκεµβρίου η ρεβάνς στη Βέροια

Την Τετάρτη 4 ∆εκεµβρίου στις 19:30 ορίστηκε από την ΕΠΟ η ρεβάνς του αγώνα Βέροια - ΠΑΣ Γιάννινα για την 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.Υπενθυµίζεται ότι στο πρώτο παιχνίδι ο ΠΑΣ είχε επικρατήσει δύσκολα της Βέροιας µε 1-0 χάρη σε γκολ του Παµλίδη στο ξεκίνηµα της επανάληψης.

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA και παραµένουν σε επαγρύπνηση, καθώς οι προβλέψεις των µετεωρολόγων κάνουν λόγο για νέο κύµα κακοκαιρίας µέσα στις επόµενες ώρες. ¯ από 1η σελ.

Έπεσε πολλή βροχή!

Πάρα πολύ νερό έπεσε σε όλη την Ήπειρο τις τελευταίες ηµέρες. Στα Γιάννενα µέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έριξε ποσότητα βροχής που ισοδυναµεί µε εκείνη τριών εβδοµάδων. Συγκεκριµένα, έπεσαν στην πόλη 120 χιλιοστά νερού όταν ο µέσος όρος για το Νοέµβριο ανέρχεται στα 165! Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ήπειρο, τα µεγαλύτερα ύψη βροχής των τελευταίων ηµερών καταγράφηκαν από το δίκτυο µετεωρολογικών σταθµών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Παραµυθιά (122 χιλιοστά), στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου (100 χιλιοστά), στα ∆ερβίζιανα (89 χιλιοστά) και στη Βοβούσα (75 χιλιοστά). Μέσα στο διάστηµα των έντονων φαινοµένων Πυροσβεστική και Αστυνοµία δέχθηκαν εκατοντάδες κλήσεις σ’ όλη την Ήπειρο µε αιτήµατα κυρίως την άντληση υδάτων και την κοπή πεσµένων δέντρων.

Προβλήµατα στο Λεκανοπέδιο

Με ένταση που είχε πολύ καιρό να βιώσει το Λεκανοπέδιο, χτύπησε η κακοκαιρία τα Γιάννενα. Τα καιρικά φαινόµενα άφησαν πίσω τους αρκετές ζηµιές, µε τις σηµαντικότερες να προκαλούνται λόγω του σφοδρού ανέµου σε στέγες σπιτιών στην περιοχή των Καρδαµιτσίων, στην οποία εκτός των συνεργείων της Περιφέρειας, εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και αντίστοιχα του ∆ήµου Ιωαννιτών, παρουσία του ∆ηµάρχου και του αρµόδιου Αντιδηµάρχου. Τις ζηµιές κατέγραφαν από χθες το πρωί οι υπηρεσίες του ∆ήµου. Τα συνεργεία του ∆ήµου και της ∆ΕΥΑΙ παρενέβησαν χθες σε όλη την έκταση του ∆ήµου. Από την ισχυρή βροχόπτωση πληµµύρισε ο παραλίµνιος δρόµος, ενώ έγιναν κατολισθήσεις στην ∆ροσιά και τα Καρδαµίτσια και κατέρρευσε τµήµα τοιχοποιίας στον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ανατολή. Προ-

ΕΡΜΑΙΟ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

βλήµατα επίσης δηµιουργήθηκαν και σε αρκετές σχολικές µονάδες στην πόλη από εισροή υδάτων. Το Εργοτάξιο του ∆ήµου έδωσε προσωρινές λύσεις στα προβλήµατα όπως εξάλλου έκανε και η ∆ΕΥΑΙ. Ο ∆ήµαρχος Μωυσής Ελισάφ, οι Αντιδήµαρχοι και ο Πρόεδρος της ∆ΕΥΑΙ βρέθηκαν από προχθές το βράδυ µέχρι αργά τη νύχτα στα περισσότερα σηµεία όπου δηµιουργήθηκαν προβλήµατα, ενώ νωρίς χθες το πρωί έγινε σύσκεψη για να αποτιµηθεί η κατάσταση και να εξεταστούν µέτρα για την ουσιαστική αντιµετώπιση των προβληµάτων στην Παραλίµνιο.

Καταγραφή ζηµιών

«Είναι υποχρέωσή µας να βρισκόµαστε εκεί όπου υπάρχουν προβλήµατα και δίπλα σε συµπολίτες µας που έχουν υποστεί ζηµιές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο ∆ήµαρχος Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι ήδη οι υπηρεσίες καταγράφουν τις ζηµιές µε προτεραιότητα το σπίτι στα Καρδαµίτσια που η στέγη του παρασύρθηκε από τον αέρα. Ο Μ. Ελισάφ υπογράµµισε ότι υπάρχει ανάγκη η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας να ενισχυθεί και να προσαρµοστεί στα νέα δεδοµένα που φέρνει η κλιµατική αλλαγή, ενώ εξήρε το επίπεδο συνεργασίας του ∆ήµου µε την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως ανακοινώθηκε από τον ∆ήµο, όλες οι υπηρεσίες του καθώς και αυτές της ∆ΕΥΑΙ παραµένουν σε επιφυλακή αφού υπάρχει πρόβλεψη για ισχυρές καταιγίδες και σήµερα το βράδυ.

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Μάχη έδωσαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για την πλήρη αποκατάσταση των προβληµάτων που προκλήθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, των καταιγίδων, των ισχυρών ανέµων και των ανεµοστρόβιλων που προκάλεσαν µέχρι και

Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες «επιστρέφουν» στα Γιάννενα!

Αυτή η Ηπειρωτική ευποιία θα τιµηθεί την ερχόµενη ∆ευτέρα, ώρα 7:30 µ.µ., στο πλαίσιο µίας ιδιαίτερα σηµαντικής εκδήλωσης στην αίθουσα του Πνευµατικού Κέντρου την οποία διοργανώνουν ο ∆ήµος Ιωαννιτών και οι εφηµερίδες «Το Βήµα» και «Τα Νέα». Η εκδήλωση έχει θέµα «Οι Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων – Ο Προεπαναστατικός ∆ιαφωτισµός και ο Ηπειρώτικος Ευεργετισµός». Εκτός των οµιλητών, θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

¯ από 1η σελ.

Ο ∆ήµαρχος Ιωαννίνων

Σηµαντική για την πόλη χαρακτήρισε την εκδήλωση της ∆ευτέρας ο ∆ήµαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε δηλώσεις του, «το στίγµα που πρέπει να δώσει η πόλη µας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι ακριβώς η σηµασία του Ηπειρωτικού διαφωτισµού και η συµβολή του στη εξέγερση και συνακόλουθα στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Αυτή λοιπόν η εκδήλωση θα µας δώσει το έναυσµα γι’ αυτή την εµβάθυνση πάνω στη σηµασία των σχολείων και σχολών της πόλης των Ιωαννίνων για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αλλά και την εξέλιξη του Ελληνικού Κράτους

στη συνέχεια».

To πρόγραµµα

Με στόχο την ανάδειξη της ηπειρώτικης ευποιίας, οι εφηµερίδες «Το Βήµα» και «ΤΑ ΝΕΑ» που διοργανώνουν την εκδήλωση για τις Σχολές των Ιωαννίνων σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Ιωαννιτών, ανατυπώνουν την ιστορική έκδοση του 1930 «Τα Γιάννενα κι’ η Νεοελληνική Αναγέννηση (16481820)», η οποία θα κυκλοφορήσει την Κυριακή, 17 Νοεµβρίου µε την εφηµερίδα «Το Βήµα της Κυριακής». Όσον αφορά στο πρόγραµµα της µεθαυριανής εκδήλωσης, θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και θα ακολουθήσει οµιλία του ∆ηµάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Για τις «Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων» και τον «Προεπαναστατικό ∆ιαφωτισµό και τον Ηπειρωτικό Ευεργετισµό» θα µιλήσουν ο Θεσπρωτός πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Γεώργιος ∆. Καψάλης και η Προϊσταµένη ∆ιεύθυνσης της Ζωσιµαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων Βάγια Οικονοµίδη. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο διευθυντής της εφηµερίδας «Το Βήµα», Αντώνης Καρακούσης. ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Ομιλία Σπ. Κωνσταντόπουλου για την διαχείριση απορριμμάτων ¯ από 1η σελ.

πουλος, αναπτύσσοντας την επιτυχημένη και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα, Πρόεδροι φορέων, επιστήμονες νέων εφαρμο-

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

γών. Βασικός στόχος του ήταν να έρθει σε επαφή το σύνολο των νέων Δημοτικών Αρχών της χώρας, με τις υπάρχουσες πολιτικές και με άμεσα εφαρμόσιμες και λειτουργικές τεχνολογικές λύσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος - έξυπνες πόλεις - Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη - Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στους Δήμους.

πτώσεις δένδρων. Τα καιρικά φαινόµενα του τελευταίου διηµέρου είχαν ως αποτέλεσµα να προκληθεί ολιγόωρη διακοπή της κυκλοφορίας λόγω φερτών υλικών στην επαρχιακή οδό Κόνιτσας - ∆ιστράτου στη θέση «Άρµατα», ενώ σηµειώθηκαν µεγάλη κατολίσθηση στην Εθνικό Οδό Κόνιτσας – Κοζάνης, κοντά στο Γοργοπόταµο, πτώση λίθων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων Άρτας και ειδικότερα στο τµήµα Τέροβο - Κουκλέσι και καταπτώσεις σε πολλά σηµεία του οδικού δικτύου των Τζουµέρκων.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ήπειρο, προβλήµατα προκλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινοµένων στο ορεινό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Άρτας, στο οποίο σηµειώθηκαν καταπτώσεις και κάλυψη τµηµάτων µε φερτά υλικά, ε-

νώ στην Π.Ε. Θεσπρωτίας προκλήθηκαν προβλήµατα από πτώση δένδρου στην Εθνική Οδό Πλαταριάς - Συβότων και πληµµυρικά φαινόµενα στην περιοχή της Σαγιάδας. Τέλος στην περιοχή της Πρέβεζας προκλήθηκαν ζηµιές σε θερµοκήπια και καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο, ιδίως του ∆ήµου Ζηρού. Το ύψος της βροχής στην Πρέβεζα έφτασε τα 114 χιλιοστά και για λίγη ώρα άγγιξε τα 214 χιλιοστά. Με εντολή του ∆ηµάρχου Νίκου Γεωργάκου συγκροτήθηκε επιτροπή από τον ∆ήµο προκειµένου να προχωρήσει στην εκτίµηση και την καταγραφή των µεµονωµένων ζηµιών που αναφέρθηκαν. Με δεδοµένο πως η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύµφωνα µε τις µετεωρολογικές προβλέψεις αναµένονται και νέες έντονες βροχές τις επόµενες ηµέρες η Περιφέρεια συνιστά οι οδηγοί, αλλά και όλοι οι πολίτες να είναι πάντα προσεκτικοί στις µετακινήσεις του.

Η αξιοποίηση των απορριμμάτων θα φέρει έσοδα στους Δήμους!

να έχει τεθεί σε λειτουργία (µε τα όποια προβλήµατα προκύπτουν) το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, ωστόσο σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, ακόµη οι τοπικοί φορείς… ψάχνουν πού θα πάνε τα σκουπίδια! ¯ από 1η σελ.

«Αποκαρδιωτική κατάσταση»!

Μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης πριν λίγο καιρό όταν παρουσίασε τις προτεραιότητές του για τη διαχείριση των αποβλήτων, έκανε λόγο για «αποκαρδιωτική κατάσταση», αφού η Ελλάδα, µε ποσοστό 18,9% κατέχει την 24η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την ανακύκλωση, είναι δεύτερη στην ταφή απορριµµάτων µε 80%, οι παράνοµες χωµατερές ξεπερνούν τις 50, καταγράφεται χαµηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης στερεών απορριµµάτων (έχουν συµβασιοποιηθεί µόλις 230 εκατ. ευρώ από τα 940 εκατ.)…

Τα βαριά αντικείµενα…

Πόσες φορές δεν βλέπουµε έξω από κάδους απορριµµάτων, πολίτες να έχουν αφήσει βαριά αντικείµενα παλιές ηλεκτρικές συσκευές, ή έπιπλα που θέλουν να τα ξεφορτωθούν; Πολύ συχνά και µάλιστα εάν δεν περάσει σε σύντοµο χρονικό διάστηµα η υπηρεσία του ∆ήµου να τα µαζέψει, µένουν στο σηµείο εµποδίζοντας τους πεζούς και µολύνοντας το περιβάλλον. Κι όµως η αποκατάσταση και επαναχρησιµοποίησή τους, καθώς και η ανακύκλωση των υλικών που περιέχουν µπορούν να δηµιουργήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονοµίας, στην οποία δίνει έµφαση η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό όταν κάθε χρόνο παράγονται 19 εκατ. τόνοι από ογκώδη απορρίµµατα, εκ των οποίων το 60% καταλήγει σε χώρους υγειονοµικής ταφής!

Η Μ. Σπυράκη

Ενδιαφέροντα συµπεράσµατα προέκυψαν από εκδήλωση που πραγµατοποίησε η ευρωβουλευτής Ν.∆.-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχε

θέµα: «Η κυκλική οικονοµία στις πόλεις: Πως αξιοποιούµε τα ογκώδη απορρίµµατα» . Στην συνάντηση συµµετείχαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG ENVI), την Μόνιµη Αντιπροσωπεία της Φινλανδίας, δίκτυα πόλεων (ACR+) και φορείς υλοποίησης έργων διαχείρισης απορριµµάτων (URBANREC) και ανακύκλωσης (Paper). Η Μ. Σπυράκη, ως κεντρική οµιλήτρια υπογράµµισε τις ευκαιρίες για οικονοµική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας που δηµιουργεί η σωστή διαχείριση των ογκωδών απορριµµάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονοµίας. Έκανε ειδική αναφορά στην Κυκλική Οικονοµία 2.0, τη νέα πρωτοβουλία που αναµένεται να ανακοινώσει εντός του 2020 η Κοµισιόν, µέσω της οποίας µπορεί να προωθηθεί περαιτέρω η αποκατάσταση και επαναχρησιµοποίηση ογκωδών απορριµµάτων. Παράλληλά, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες για να γεφυρωθεί η απόσταση στη διαχείριση των απορριµµάτων µεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Φινλανδία, όπου όλα τα ογκώδη απορρίµµατα επαναχρησιµοποιούνται ή τα στοιχεία τους ανακυκλώνονται, και συνολικά η ταφή των απορριµµάτων είναι στο 0% και την Ελλάδα, όπου 78% του συνόλου των απορριµµάτων καταλήγουν σε χώρους υγειονοµικής ταφής.

∆υο προτάσεις

Έντονος ήταν ο προβληµατισµός των οµιλητών σχετικά µε το πόσο γρήγορα µπορούν οι πόλεις να εφαρµόσουν τέτοια προγράµµατα, ενώ όλοι συµφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί έµφαση στο ρόλο των καταναλωτών. Ειδικότερα συζητήθηκαν δύο προτάσεις µε ενδιαφέρον: - Να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές, όπως η µείωση του ΦΠΑ σε επαναχρησιµοποιούµενα προϊόντα. -Να εγγυώνται οι κατασκευαστές των ανακυκλωµένων και φιλικών προϊόντων µέσω της πιστοποίησης και επισήµανσης την ποιότητα τους.

Διαπιστώσεις

Ο Κ. Τασούλας κοσμεί με την παρουσία του την ελληνική Βουλή…

ζουν αυτό που γίναµε; Στο χέρι µας είναι να το επιτύχουµε». Είναι λόγια ενός καλλιεργηµένου ανθρώπου που έχει το «γνώθι σ’ αυτόν» και δίκαια ο Πρωθυπουργός του εµπιστεύτηκε, όχι µόνο µια θέση υπουργού στο υπουργικό συµβούλιο, αλλά του Προέδρου της Βουλής που είναι ο θεµέλιος λίθος του Κοινοβουλευτισµού και της ∆ηµοκρατίας. Και ο Κώστας Τασούλας στην µέχρι τούδε πορεία του στα κοινά, απέδειξε περίτρανα ότι σέβεται τη ∆ηµοκρατία και δεν διακατέχεται από εµπάθειες, άλλωστε το τονίζει στο λόγο του, λέγοντας πως «η αντιπαράθεση αντιπάλων στεριώνει τη ∆ηµοκρατία, η σύγκρουση εχθρών µέσα στο χώρο της είναι η αρχή του τέλους». (∆.ΤΣΑΤΣΟΥ). Και δεν ήταν σχήµα λόγου η απάντηση που έδωσε στον Αλ. Τσίπρα, διαφυλάττοντας έτσι το κύρος του θεσµικού ρόλου του Προέδρου της Βουλής που κατέχει. Κι όλα αυτά µέσα σε τέσσερις µήνες λειτουργίας. Με την πολιτεία του αυτή, µας δίνει το στίγµα του τι θα επακολουθήσει σχετικά µε τη λειτουργία της Βουλής που τα τελευταία χρόνια είχε απωλέσει τον θεσµικό της ρόλο. Τέτοιοι κοινοβουλευτικοί άνδρες, όπως ο Κ. Τασούλας, κοσµούν το Κοινοβούλιο και διαφυλάττουν την ∆ηµοκρατία µας. ¯ από 1η σελ.


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 9 - 10 Νοεμβρίου 2019

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Τοπικές αρχές, άνθρωποι του αθλητισμού και πλήθος κόσμου

Το «τελευταίο αντίο» είπαν χθες στον Περικλή Βασιλάκη

® Κηδεύτηκε στο χωριό του, Νεοχώρι Πρέβεζας

• Στο Νεοχώρι, την ιδιαίτερη πατρίδα του, αναπαύεται από χθες το πρωί ο Περικλής Βασιλάκης. Στο τελευταίο του ταξίδι τον συνόδευσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, παράγοντες του αθλητισµού και ιδιαίτερα της διαιτησίας, ως και πλήθος συγχωριανών ΦΩTO: Pame Preveza και φίλων του. Μεταξύ άλλων παρέστηκαρκίνο, την οποία έχασε κυριολεσαν ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχρι- κτικά όρθιος. µάνης, οι βουλευτές Στέργιος ΓιανΣτη σορό του κατατέθηκαν πολνάκης και Κώστας Μπάρκας, ο Πρό- λά στεφάνια, µεταξύ των οποίων αεδρος του Περιφερειακού Συµβουλί- πό τον Υφυπουργό Αθλητισµού ου Σταύρος Παργανάς, οι Αντιπερι- Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφ. Εθνικής φερειάρχες Πρέβεζας Στράτος Ιωάν- Άµυνας Αλκ. Στεφανή, τον Γ.Γ. νου και Άρτας Βασίλης Ψαθάς, περι- Αθλητισµού Γιώργο Μαυρωτά, την φερειακοί, δηµοτικοί σύµβουλοι κ.α. Αθλητική ∆ιεύθυνση της ΕΡΤ, τον Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Σύνδεσµο Ελλήνων ∆ιαιτητών, την Μητροπολίτης Πρέβεζας κ. Χρυσό- Κεντρική Επιτροπή ∆ιαιτησίας. στοµος µε τον οποίο ο Περικλής ΒαΨήφισµα για τον Περικλή Βασισιλάκης διατηρούσε πνευµατικούς λάκη, ο οποίος στην προηγούµενη και φιλικούς δεσµούς. περίοδο διετέλεσε Περιφερειακός Ο Περικλής Βασιλάκης έφυγε α- Σύµβουλος και Θεµατικός Αντιπεριπό τη ζωή στα 64 χρόνια, ύστερα α- φερειάρχης, εξέδωσε και το Περιφεπό µια διετή περίπου «µάχη» µε τον ρειακό Συµβούλιο Ηπείρου.

«Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή»…

Και το προκάτ και νέο Κλειστό…

• Την προεκλογική ανακίνηση του ζητήµατος της κατασκευής του β΄ Κλειστού Γυµναστηρίου Ιωαννίνων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» που έχει επικεφαλής τον κ. Λάζαρο Νάτση, την έχει εκλάβει ως «πολιτικό και στρατηγικό σχεδιασµό». Με βάση αυτό επικρίνει τη ∆ηµοτική Αρχή για τη σύµφωνη γνώµη της, στην προοπτική µεταφοράς του προκάτ Κλειστού γηπέδου του Ελληνικού στα Γιάννενα. «Ναι σε τουλάχιστον ένα νέο µεγάλο κλειστό Γυµναστήριο στα Γιάννενα. Η ΓΓΑ να προχωρήσει άµεσα την

κατασκευή στο Βοτανικό του Πανηπειρωτικού Κλειστού και αν η Περιφέρεια κρίνει ότι έχει πόρους και µπορεί να λειτουργήσει και 3ο Κλειστό καλοδεχούµενο και το προκάτ Ελληνικού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως ανακοινώθηκε από τον βουλευτή Γ. Αμυρά

Άμεσα η καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

• Άµεσα, θα καταβληθεί το επίδοµα ορεινών και µειονεκτικών γεωργικών περιοχών για το έτος 2018 ακολουθούµενο από τις αιτήσεις που αφορούν το έτος 2019. Τη διαβεβαίωση αυτή δίνει µε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.∆. Γιώργος Αµυράς, ο οποίος προσθέτει ότι οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να προσέλθουν εντός του Νοεµβρίου, στα κατά τόπους ΚΕΠ, ώστε να υποβάλλουν την αίτηση χορήγησης του επιδόµατος από τον ΟΠΕΚΑ. Η απόφαση υπεγράφη από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ∆όµνα Μιχαηλίδου και τα χρήµατα θα δοθούν µέσα στον χρόνο. Συγκεκριµένα, για το επίδοµα, το οποίο δίδεται εφάπαξ ισχύουν τα παρακάτω: 600 ευρώ για τους δικαιούχους των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ 300 ευρώ εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα κυµαίνεται

µεταξύ 3.000 ευρώ και 4.700 ευρώ. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να ανατρέξουν στην Οδηγία 85/148/ΕΟΚ (http://www.bmssa.gr/katalogos-meionektikwn-perioxwn.aspx) για να διαπιστώσουν αν η περιοχή που κατοικούν περιλαµβάνεται στη λίστα των δικαιούχων. «Η στήριξη των οικονοµικά ευπαθών οµάδων, ειδικά περιοχών του νοµού, είναι σηµαντική υπόθεση για τον βουλευτή Γιώργο Αµυρά. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος προτρέπει τους κατοίκους του νοµού να ενηµερωθούν, ώστε να µη χάσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το συγκεκριµένο επίδοµα», τονίζεται σε ανακοίνωση του Πολιτικού του Γραφείου.

Στη Βουλή οι συχνές και πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης

® Έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Ζίτσας

• Τα προβλήµατα ηλεκτροδότησης που προέκυψαν σε περιοχές του Νοµού Ιωαννίνων, επισηµαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές Γιώργος Αµυράς και Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα. Οι δύο βουλευτές κάνουν αναφορά στις εκτεταµένες διακοπές που έγιναν προχθές σε περιοχές των ∆ήµων Ζίτσας, Κόνιτσας και Βουτσαρά, τονίζοντας πως εκτός από συχνές είναι και πολύωρες. Οι βουλευτές ζητούν να µάθουν αν τηρούνται οι προδιαγραφές και οι χρόνοι συντηρήσεων των εγκαταστάσεων ώστε να παρέχονται οι οφειλόµενες ποιοτικές υπηρεσίες στους καταναλωτές. Για το ίδιο θέµα υπήρξε και διαµαρτυρία του ∆ηµάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ζήτησε

Μικρές απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδαςΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 864,69 μ.

ποσοστό 1,52%. Ανοδικά κινήθηκαν 36 µετοχές, 64 πτωτικά και 24 παρέµειναν σταθερές.

τη συµπαράσταση των βουλευτών του Νοµού. Όπως αναφέρει ο ∆ήµαρχος τις τελευταίες ηµέρες γίνονται καθηµερινές πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύµατος σε κοινότητες του ∆ήµου, µε αποτέλεσµα να αντιµετωπίζει δυσκολίες στη λειτουργία και το Κέντρο Υγείας Βουτσαρά. «Η κατάσταση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και από τους αρµόδιους του ∆Ε∆∆ΗΕ δεν υπάρχει καµία διαβεβαίωση για το πότε θα λυθεί το πρόβληµα».

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα

Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ

• Η ∆ιεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας ∆ήµου Ιωαννιτών στα πλαίσια εφαρµογής του προγράµµατος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδροµής για το Ταµείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ FEAD)» έδωσε στη δηµοσιότητα το πρόγραµµα και τα σηµεία όπου θα γίνει η διανοµή τροφίµων (είδη παντοπωλείου): Από 11 έως 13 Νοεµβρίου: Πράµαντα και Καλέντζι ∆ήµου Β. Τζουµέρκων, Αγία Κυριακή και ∆ερβίζιανα ∆ήµου ∆ωδώνης, Ελεούσα ∆ήµου Ζίτσας. Από 12 έως 14 Νοεµβρίου: Μέτσοβο, Μηλιωτάδες ∆ήµου Ζαγορίου, Καλπάκι ∆ήµου Πωγωνίου. Από 13 έως 15 Νοεµβρίου: Κόνιτσα Από 14 έως 16 Νοεµβρίου:

Ανατολή, Κατσικά Από 15 έως 19 Νοεµβρίου: ΚΕΠΑΒΙ ∆ήµου Ιωαννιτών, Ζωγράφειο, Πεδινή Από 18 έως 20 Νοεµβρίου: Ι.Ν. Περιβλέπτου, Πέραµα Από 19 έως 21 Νοεµβρίου: Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων. Παρακαλούνται οι ωφελούµενοι του προγράµµατος Τ.Ε.ΒΑ. όταν προσέρχονται στα σηµεία διανοµής (ύστερα από σχετική ειδοποίηση) για παραλαβή προϊόντων να έχουν µαζί τους το βιβλιάριο κοινωνικής τους ασφάλισης ή άλλο επίσηµο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Α.Μ.Κ.Α. τους και δελτίο αστυνοµικής ταυτότητάς τους. Τα ωράρια λειτουργίας των σηµείων διανοµής θα είναι 10:00 π.µ. – 15:00 µ.µ.

Συμμετείχαν σε 24ωρο πανευρωπαϊκό αγώνα Rally

Γεωργογιάννης – Χαρίσης έκοψαν με πρωτιές το νήμα στην Αλβανία!

• Στον 24ώρο αγώνα Rally που διεξήχθη πρόσφατα στην Αλβανία µε αφετηρία και τερµατισµό την κεντρική πλατεία των Τιράνων συµµετείχαν µε µηχανές ΚΤΜ οι Παναγιώτης Γεωργογιάννης και ∆ηµήτρης Χαρίσης, µέλη της οµάδας Will2Way. Ο αγώνας συγκέντρωσε 100 συµµετοχές από όλη την Ευρώπη µε µοτοσικλέτες, quad και ssv, εκ των οποίων µόνο δύο ήταν ελληνικές. Μετά από 24 ώρες συνεχούς οδήγησης και πάνω από 850 χλµ. µέσα στα αλβανικά βουνά, οι δύο Γιαννιώτες τερµάτισαν στην 10η και 11η θέση της γενικής κατάταξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γεωργογιάννης κατέλαβε την 4η θέση της κατηγορίας του (Μ2) και ο Χαρίσης την 5η (Μ2). Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα οι δύο Γιαννιώτες οδήγησαν έξυπνα, µε τακτική, αποφεύγοντας τα λάθη, είχαν πολύ καλό ρυθµό, ενώ η αλάνθαστη πλοήγησή τους µέσα στα βουνά ήταν άξια αναφοράς από συναθλητές και διοργανωτές!

«Είµαστε περήφανοι…»

Μετά το πέρας του αγώνα οι δύο οδηγοί εµφανώς συγκινηµένοι δήλωσαν µεταξύ άλλων: «Είµαστε πολύ χαρούµενοι που καταφέραµε να τερµατίσουµε. Προετοιµαστήκαµε πολύ σωστά και ακολουθήσαµε πιστά το αρχικό µας πλάνο χωρίς να παρεκκλίνουµε ούτε στιγµή. Βιώσαµε πολλές δύσκολες καταστάσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά κατορθώσαµε να ελέγξουµε τα συναισθήµατά µας και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που µας οδήγησαν στον τερµατισµό. Το µεγαλύτερο κέρδος από τέτοιες διαδικασίες είναι τα συναισθήµατα που βιώνεις και η διαχείρισή τους...»!

Αύριο εκλέγεται το νέο Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου

Πάργας 5, Σουλίου, ∆ωδώνης και Πωγωνίου από 4, Φιλιατών, Κόνιτσας, Μετσόβου, Κεντρικών Τζουµέρκων, Καραϊσκάκη και Βορείων Τζουµέρκων 3 και Ζαγορίου δύο εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο δήµαρχος. Μετά την εκλογή των 21 συµβούλων θα ακολουθήσει – στην πρώτη συνεδρίαση του ∆.Σ.- η κατανοµή των αξιωµάτων, µε τη «µάχη» να γίνεται για την Προεδρία. Μετά την οριστική απόφαση του Νίκου Γκόντα να µην θέσει υποψηφιότητα, οι βασικοί υποψήφιοι είναι ο νυν Πρόεδρος, ∆ήµαρχος Ηγουµενίτσας Γιάννης Λώλος και ο ∆ήµαρχος ∆ωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Αυτό βέβαια µε την προϋπόθεση, ότι το ψηφοδέλτιο που έχουν συγκροτήσει δήµαρχοι και δηµοτικοί σύµβουλοι που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς

¯ από 1η σελ.

Αρνητικό το κλίμα στην αγορά

• Με ήπια πτώση έκλεισε το Χρηµατιστήριο, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδοµάδος. Σε ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος, ενώ οι ρευστοποιήσεις είχαν ως επίκεντρο τις τραπεζικές µετοχές. O Γενικός ∆είκτης Τιµών έκλεισε στις 864,69 µονάδες, σηµειώνοντας πτώση 0,55%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 35,089 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 21.962.122 µετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σηµείωσε πτώση σε ποσοστό 0,68%, ενώ ο δείκτης της µεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε

Από τους Γ. Αμυρά - Μ. Κεφάλα

να κατακτήσει την αυτοδυναµία, κάτι που διαφαίνεται εφικτό σύµφωνα µε στελέχη της πρωτοβάθµιας αυτοδιοίκησης. Το τελευταίο διάστηµα έγινα σειρά διαβουλεύσεων για το νέο Πρόεδρο, στη βάση της λογικής τη νέα περίοδο αυτός να προέρχεται από το Ν. Ιωαννίνων. ∆εν επιτεύχθηκε τελικά συµφωνία κι εκείνο που έχει συµφωνηθεί, είναι να διεκδικήσει την προεδρία εκείνος (Λώλος ή Ντακαλέτσης) που θα εκλεγεί σε καλύτερη σειρά στην αυριανή διαδικασία. Στο άλλο ψηφοδέλτιο που θα διεκδικήσει τη ∆ιοίκηση, έχουν ενταχθεί κυρίως αυτοδιοικητικά στελέχη που βρίσκονται στον πολιτικό χώρο του ΚΙΝΑΛ και άλλα που κινούνται «περιµετρικά» αυτού. Μέχρι χθες βράδυ ακούγονταν ότι θα ηγούνταν της προσπάθειας ένας εκ των Θωµά Μπέγκα και Κώστα Καψάλη (∆ήµου Πωγωνίου).

AΘΛHTIKA Γ’ Εθνική

Επικίνδυνη αποστολή του Α.Ο. Ανατολής στην Κέρκυρα

• Το δεύτερο συνεχόµενο εκτός έδρας παιχνίδι της, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα µε αντίπαλο τον Θιναλιακό θα δώσει ο Α.Ο. Ανατολής αύριο (15:00). Μετά την ισοπαλία στην Πτολεµαΐδα, η οµάδα του Ανέστη Ζώη τρέχει ένα σερί τριών αγωνιστικών αήττητη (2 νίκες, 1 ισοπαλία). Αυτό θέλει να το συνεχίσει και στην Κέρκυρα απέναντι σε µια καλή οµάδα όπως είναι ο Θιναλιακός που βρίσκεται στην τρίτη θέση του βαθ-

µολογικού πίνακα. ∆ιαιτητής θα είναι ο Μάριος Σιντόρης µε βοηθούς τους Γεώργιο Παπαλαζάρου και Ιωάννη Ράπτη από τη Θεσπρωτία.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Αγροτικός Αστ. Άνω Καλαμά - ΠΑΣ Μέτσοβο στην αναμέτρηση της αγωνιστικής

• Στον Παρακάλαµο διεξάγεται το πιο αµφίρροπο- σύµφωνα µε τη βαθµολογική θέση των οµάδων- παιχνίδι της αγωνιστικής, µε τον Αγροτικό Αστέρα να υποδέχεται τον δυνατό φέτος ΠΑΣ Μέτσοβο (τέταρτο στη βαθµολογία). Ο πρωτοπόρος Αγροτικός Καστρίτσας υποδέχεται την Πίνδο Κόνιτσας, ενώ η 3η του βαθµολογικού πίνακα Θύελλα Κατσικάς αγωνίζεται εκτός µε την αναιµική έως τώρα οµάδα της Α.Ε. Μικρασιατών. Αναλυτικά οι αγώνες και οι διαιτητές: Α' κατηγορία Σήµερα Σάββατο 15:00 Κόντσικα-Νησί: Πάνος Ι. (Μωυσιάδης-Θανασιάς), Κράψη-Χουλιαράδες: Μπόσιας (Χατηζπαναγιώτου-Μάντζιος) Αύριο Κυριακή 15:00 Ελεούσα-Θρίαµβος Σερβιανών: Γεωργίου Χ. (Γιώτης-Νίκας), Πέραµα-Κρύα: Μπούµπας (Γεωργίου Β.-Πάνος Σ.), Αγροτικός Αστέρας-Μέτσοβο: Νέος (Ντόντης-Χαρίσης), ΜικρασιάτεςΚατσικά: Τασιούλας (Γκέλης-Ντόντης Σ.), Κοσµηρά-Αγία Μαρίνα: Χριστοφορίδης (∆ιαµάντης-Σιόντης), Καστρίτσα-Κόνιτσα: Ντάρας (Τσάντας-Σπυρογιώτης) Β' κατηγορία Α' όµιλος Σήµερα Σάββατο 15:00 Σταυράκι-Πανζαγορισιακός: Μαγγιώρος (Σιαµέτης-Τασιούλας), Κληµατιά-Πετσάλι: Μπουµπουγιάννης Ξ. (Γκέλης Θ.-Γεωργίου Β.) 17:15 Πεντέλη-Κάστρο: Γεωργίου Χ.(Τσάντας-Χαρίσης) Αύριο Κυριακή 15:00 Κεφαλόβρυσο-Αµφιθέα: Μπουµπουγιάννης Ξ. (Ζαχάκης-Παύλου), ΖωοδόχοςΠωγωνάτος: Σιαµέτης (ΑλεξίουΚάσσος), Βουνοπλαγιά-Ζίτσα: Παπαδηµητρίου (Χάλκης-Μπλέτσας),

Αµπελόκηποι-Νεοχωρόπουλο: Μωυσάδης (∆ιαµάντης-Παπαδόπουλος) 17:15 Ρωµανό-Ροδοτόπι: Κυριαζή (Μπαδήµας-Γατσόµαλος) Β' όµιλος Σήµερα Σάββατο 15:00 Λογγάδες-Κραψήτες Καππαδόκες: ∆ιαµάντης Λ. (Πάνος Σ.-Παπαδηµητρίου), Ραφταναίοι-Κουτσελιό: Νέος (∆ιαµάντης ∆.-Μπαντής) 18:00 ΕλληνικόΑετορράχη: Ντάρας (Ντόντης Θ.Σπυρογιώτης) Αύριο Κυριακή 15:00 Χρυσοβίτσα-ΠΑΣ Πηγών Λούρου: Σιώµος (Ζιάκας-Τσίτος), Ηλιόκαλη-Ολυµπιακός Βοτανικού: Χατζηπαναγιώτου (Πολίτης-Κολιός), ΑσβεστοχώριΠράµαντα: Σίσκας (ΜητρογιάννηςΠαπαιωάννου), Συρράκο-∆ροσοχώρι: Μπαδήµας (Γατσόµαλος-Κυριαζή), Μουσιωτίτσα-Μηλιά: Μαγγιώρος (Μούτσιος-Κατσουλίδου) Γ' κατηγορία Α' όµιλος Αύριο Κυριακή 12:00 Καµποχώρια-Ανάργυροι: Αρβανίτης (Αλεξίου-Νίκας) 15:00 ΠερίβλεπτοςΠ.Α.Ο.Κόνιτσας: Αρβανίτης (ΛιάροςΗλία), Ρίζα-Βελισσάριο: Κολιοφούκας (Παπιγκιώτης-Τσαπραλή) Β' όµιλος Σήµερα Σάββατο 19:30 Επισκοπικό-Βοτονόσι: Κολιοφούκας (Σηπάκη-Πόλίτης) Αύριο Κυριακή 12:00 ΠλατανιάΠεριστέρι: Ζιάκας (Χάλκης-Κάσσος), ∆αφνούλα-Ε.Α.Σ.Μαχητής Ιωαννίνων: Σιώµος (Οικόνοµου-Τσίτος)

ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Με Άρη στη Θεσσαλονίκη οι Κ 17 και Κ 15 του ΠΑΣ Γιάννινα

• Με δύο εκτός έδρας αναµετρήσεις συνεχίζονται τα πρωταθλήµατα για τις οµάδες υποδοµών Κ 17 και Κ 15. Τόσο η Κ 17 όσο και η Κ 15 αγωνίζονται αύριο στη Θεσσαλονίκη µε τις αντίστοιχες οµάδες του Άρη. Ξεκίνηµα θα κάνει στις 12:30 η Κ 17, όπου σε ένα κρίσιµο παιχνίδι για την κατάληψη της δεύτερης θέσης που οδηγεί στο Final Four, θα αντιµετωπίσει τον Άρη. Η οµάδα του Χρήστου Αγγέλη έχει δείξει ότι µπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα και να πάρει ένα θετικό αποτέλεσµα. ∆ιαιτητής θα είναι ο Χριστόφορος Μπουρλούτσκι και βοηθοί του οι Νικόλαος Αρέστης και ∆ηµήτριος Αδραµάνης από την Πέλλα. Λίγο αργότερα στις 15:00 η Κ 15 θα δώσει και αυτή αγώνα µε αντίπαλο τον Άρη. Μετά τη νίκη µε 1-0 επί της Λάρισας ο ΠΑΣ θα προσπαθήσει απέναντι σε µια καλή οµάδα να δείξει ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο και αν µπορέσει να φύγει µε ένα καλό αποτέλεσµα. ∆ιαιτητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Παγώνης και βοηθοί του οι Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και Στυλιανός Κωνσταντινίδης από τη Μακεδονία.

Profile for Proinos Logos

2019_11_09  

newspapers,articles

2019_11_09  

newspapers,articles