Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

Έτος 62ο - Aρ. φύλλου 17.613

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

Tιμή 0,60 €Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

http://www.proinoslogos.gremail:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παρέμβαση της ΕΣΕΕ (κορυφαίου φορέα Εμπορίου) προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΝΑΓΙΑΠΟΙΑΜΕΤΡΑ«ΔΙΨΑ»ΗΑΓΟΡΑ! Ζητείται η κατάργηση αναχρονιστικών φορολογικών διατάξεων Η τύχη του άξονα απασχόλησε τη συνάντηση Κ. Καραμανλή - θεσμών και σύγχρονα εργαλεία ελέγχου των εισοδημάτων Ορθολογικά διόδια και λειτουργία Το «φιλί της ζωής» περιμένουν και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Ηπείρου…

νέων σταθμών στην Εγνατία Οδό!

• Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισµού για το 2020, δηµιουργεί κατά γενική εκτίµηση θετικό κλίµα στην οικονοµία, το οποίο ενισχύεται και από τη χθεσινή κατακόρυφη πτώση του επιτο-

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους διπλασίασε κι έριξε το… μπαλάκι στους επόμενους, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών • Επιμένουν οι εργαζόμενοι ότι η παραχώρησή της είναι λάθος • Υβριδικό σύστημα από το 2020 στην Ολυμπία Οδό

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ κίου του δεκαετούς οµολόγου στο 1,5% από 3.9% που ήταν το περασµένο Μάρτιο. Οι δύο σηµαντικές εξελίξεις «χαιρετίζονται» µε ικανοποίηση από την αγορά, που εξακολουθεί όµως να ζητά και να προτείνει µια σειρά πρόσθετων µέτρων, ώστε να αναπτυχθεί η οικονοµία και η επιχειρηµατικότητα. Τη λίστα µε τα µέτρα, τα περιλαµβάνει ο κορυφαίος συνδικαλιστικός φορέας του Εµπορίου, η Ελληνική Συνοµοσπονδία Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας (ΕΣΕΕ) σε επιστο-

Η αγορά παίρνει μια ανάσα από το νέο Προϋπολογισμό, αλλά η έξοδος από την κρίση απαιτεί και πρόσθετα μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος, εκτιμά η ΕΣΕΕ… λή της προς τον Υπουργό Οικονοµικών Χρήστο Σταϊκούρα, κάνοντας µάλιστα λόγο για «φορο-λογική µεταρρύθµιση». Οι προτά 11η σελ.

Με αφορμή την πανελλήνια συνάντηση ΚΤΕΛ

Επίθεση Δημητρίου κατά Γκίκα με το Επιμελητήριο… στη μέση!

 «Πειραγμένος» ο Πρόεδρός του επειδή δεν... προσκλήθηκε

• Η πρόσφατη γενική συνέλευση των ΚΤΕΛ της χώρας στα Γιάννενα άναψε ξανά το… φυτίλι της κόντρας ανάµεσα στις παρατάξεις του Επιµελητηρίου Ιωαννίνων, εκείνη του νυν Προέδρου του ∆ηµήτρη ∆ηµητρίου και αυτή του Προέδρου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρη Γκίκα, που έχει τον ρόλο της µείζονος αντιπολίτευσης στο Επιµελητήριο. Ο κ. ∆ηµητρίου, µε αφορµή το γεγονός ότι δεν... προ- 2η σελ.

Ένας Ηπειρώτης στο «τιμόνι»

Ο Κων. Τσουτσοπλίδης Επικεφαλής του Γραφείου της Ε.Ε. στην Ελλάδα • Ο συ-

μπατριώτης μας Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης με καταγωγή από το Μέτσοβο αναλαμβάνει Eπικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊ- 11η σελ.

Εξαίρεση της φέτας από τους δασμούς των ΗΠΑ ζητά η Ελλάδα σελ.12

• Αναµφίβολα, σπουδαίο ρόλο έχει παίξει η Εγνατία Οδός, ως ο πρώτος αυτοκινητόδροµος που διασχίζει την Ήπειρο, στην άρση της γεωγραφικής αποµόνωσης της περιοχής, που κανείς δε µπορεί να παραγνωρίσει.

PEΠOPTAZ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ Τα τελευταία χρόνια όµως οι συζητήσεις σχετικά µε την παραχώρηση του άξονα σε ιδιώτες και για την αύξηση των διοδίων προκαλούν ανησυχία στους Ηπειρώτες, ειδικά σε όλους εκείνους που τον χρησιµοποιούν σε τακτική βάση.

Στην Ευρ. Επιτροπή το θέμα από τον Μ. Κεφαλογιάννη

Επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τσίπουρο και τσικουδιά Βεβαίωση από την Περιφέρεια Ηπείρου για την έκδοση άδειας…

• Πέντε µέρες αποµένουν (14 Οκτωβρίου) µέχρι να ξεκινήσει η αποσταγµατική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 13 ∆εκεµβρίου και οι αµπελοκαλλιεργητές έχουν ξεκινήσει τις δια-

 Επιμένουν οι βενζινοπώλες στη μείωση φορολογίας…

• Την ερχόµενη Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρµανσης και οι καταναλωτές αγωνιούν για το που θα διαµορφωθεί η τιµή του. Η Οµοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) µε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τα µέχρι τώρα στοιχεία, η τιµή εκκίνησης θα είναι περί τα 9,5 – 10 λεπτά 12η σελ.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ

Η ειρηνική παράδοση των Ιωαννίνων στους Οθωμανούς... Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

 Είναι γνωστή η ημέρα που απελευθερώθηκαν τα Γιάννενα από τους Τούρκους, η 21η Φεβρουαρίου 1913. Είναι άγνωστη, όμως, στους πολλούς η ημέρα της υποδουλώσεως της πρωτεύουσας της Ηπείρου. Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Στις 29 Μαρτίου 1430 η Θεσσαλονίκη κυριεύτηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εύκολα ανέτρεψαν την ανίσχυρη άμυνα της βενετικής φρουράς. Τα τουρκικά στρατεύματα λεηλάτησαν την πόλη και εξαν 7η σελ.

∆υστυχώς, δροµολογηµένες καταστάσεις δύσκολα αλλάζουν κι αυτό ισχύει και για την Εγνατία. Όπως επιβεβαίωσε ο Υπουργός Υποδοµών Κώστας Αχ. Καραµανλής, θα υπάρξει αύξηση στα διόδια, η οποία ωστόσο θα είναι ορθολογική, ενώ θα λειτουργήσουν και νέοι σταθµοί. Όσο για την παραχώρηση, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το αν θα συνεχιστεί ο νυν διαγωνι 11η σελ.

Και τηλεφωνικά οι διακανονισμοί οφειλών στη ΔΕΗ • Στη σελίδα 6

Επικίνδυνα ανησυχητικό το πρόβλημα στα Γιάννενα

Οι ΟΤΑ ας αναλάβουν επιτέλους σοβαρά τη διαχείριση των αδέσποτων

Χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών:

Με προκαταβολή και σε πιο πολλούς το επίδομα θέρμανσης

Θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές διοδίων της Εγνατίας, οι οποίες όμως θα είναι ορθολογικές, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής…

δικασίες για την έκδοση άδειας, έτσι ώστε να στηθούν τα πατροπαράδοτα ρακοκάζανα στα ορεινά κυρίως χωριά της Ηπείρου. Στο µεταξύ, η φετινή περίοδος απόσταξης τσίπουρου 4η σελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ:

Tου Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ

 σελ. 7

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Αντίπαλο για φιλικό ψάχνει ο ΠΑΣ Γιάννινα

Προς νέα αναβολή το πρωτάθλημα της SL2 Αύριο η οριστική απόφαση

• Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το πρωτάθληµα της Super League 2 και, όπως όλα δείχνουν, ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει αγωνιστική δράση για τον ΠΑΣ Γιάννινα και τις υπόλοιπες οµάδες της νεοσύστατης κατηγορίας. Η διαφωνία που έχει προκύψει µε την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά 11η σελ.

 Τι αναφέρει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ηπείρου

• Στο τεράστιο και σταθερά διαιωνιζόµενο πρόβληµα, που υπάρχει και στην περιοχή µας µε την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, αναφέρεται το Παράρτηµα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, καλώντας τις νέες ∆ιοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάθε εµπλεκόµενο, στην πιστή εφαρµογή της νοµοθεσίας. Στα Γιάννενα το θέµα των αδέσποτων έχει λάβει α- 11η σελ.

75χρονος στη Μικρή Γότιστα καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του σελ. 12η

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Περήφανα γηρατειά… Του ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

 Την 1η Οκτωβρίου «εορτάστηκε» και στη χώρα μας η Διεθνής Ημέρα Ηλικιωμένων, μια παγκόσμια πρωτοβουλία που προφανή σκοπό έχει την προβολή της ανάγκης για μέριμνα που πρέπει να επιδεικνύεται στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Στην Ελλάδα, η ανάγκη αυτή καθίσταται πλέον αδήριτη -καθώς σπάμε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στη γήρανση πληθυσμού- όχι μόνον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, αλλά και της ραγδαίας μείωσης των νέων ηλικιών. Δυστυχώς, τα πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη δημογραφική κατάσταση της χώρας επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια. Για μια ακόμη χρονιά, το 2018, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 33.857. Δηλαδή, 4η σελ.


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Τους πρωτοετείς καλωσόρισε ο Δήμαρχος

Περί τους 5.000 οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Άρτα

 Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου ζητά Χρ. Τσιρογιάννης

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Επιτυχημένη η πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής

Ένα ημερήσιο Ηπειρωτικό γλέντι στήθηκε στο κέντρο της Αθήνας

KOINΩNIKA

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ • Θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή μας Ξανθίππη Ευαγ. Δερέκα που επάξια εξελέγη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Της ευχόμαστε και εις ανώτερα! Στους αγαπητούς φίλους, γονείς της, Ευάγγελο και Μαίρη ευχόμαστε να την χαίρονται και να την καμαρώνουν. Πάνος - Ρέα

Συγκέντρωση σήμερα στην Κεντρική Πλατεία

• Τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστήµιου Ιωαννίνων υποδέχτηκε και καλωσόρισε το πρωί της ∆ευτέρας ο ∆ήµαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, στο αµφιθέατρο του Πανεπιστηµίου, στους Κωστακιούς Άρτας στο πλαίσιο της εκδήλωσης υποδοχής πρωτοετών φοιτητών από το Ανώτατο πλέον Εκπαιδευτικό Ίδρυµα που εδρεύει στην Άρτα. Ο ∆ήµαρχος Αρταίων, αφού ευχήθηκε καλή φοιτητική ζωή και καλή διαµονή στην πόλη τόνισε ότι θεωρεί τους φοιτητές, οι οποίοι πλέον φτάνουν τις 5.000, ως πρεσβευτές της Άρτας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κ. Τσιρογιάννης στάθηκε στην σηµασία και στην δυναµική του Ανώτατου Ιδρύµατος, ενώ αναφέρθηκε στην συνεργασία του Πανεπιστηµίου µε το ∆ήµο Αρταίων, η οποία όπως τόνισε, έχει κοινό παρονοµαστή την ανάπτυξη της περιοχής. «Βασικός µας στόχος είναι να αξιοποιήσουµε τη δυναµική του προς όφελος της πόλης και των πολιτών, και κοπιάσαµε πολύ για αυτό, για αυτό και στοχεύουµε σε µια πολύ-

πλευρη συνεργασία, µέσα από ένα συγκεκριµένο πλαίσιο», τόνισε ο ∆ήµαρχος. Σύµφωνα µε τον ίδιο αυτό µεταξύ άλλων, θα αφορά: Την σύνταξη εδαφολογικών Χαρτών στο ∆ήµο Αρταίων. Την δηµιουργία Κέντρου Καινοτοµίας για την Αγροτική Ανάπτυξη. Την από κοινού συµµετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράµµατα. Την δηµιουργία του «Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα. Την πιστοποίηση των ακτινιδίων της Άρτας. Το Σήµα τοπικής παραδοσιακής Κουζίνας µε την συνεργασία των επιχειρήσεων εστίασης. Την Έκθεση ανθοκοµίας στο Παραλίµνιο Πάρκο. Μελέτες για την αισθητική αναβάθµιση των κοινόχρηστων χώρων του ∆ήµου Αρταίων. Αµέσως µετά, ο κ. Τσιρογιάννης συναντήθηκε και µε τον Πρόεδρο του Συµβουλίου ένταξης του ΤΕΙ Ηπείρου σε Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, Αναστάσιο Τσίνα.

Την πρόσληψή τους αποφασίζει το Δημ. Συμβούλιο

Με συμβασιούχους η κάλυψη των κενών στην καθαριότητα • Με 17 θέµατα στην ηµερήσια διάταξη θα συνεδριάσει την ερχόµενη Παρασκευή, ώρα 2 µ.µ., το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Ιωαννίνων. Μεταξύ άλλων, το σώµα θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για την καθαριότητα, τοµέας ο οποίος, µετά το «ναυάγιο» της πρότασης της ∆ηµοτικής Αρχής για ανάθεση του έργου σε ιδιώτη όσον αφορά στις ∆ηµοτικές Ενότητες, θα ενισχυθεί πλέον µε προσλήψεις συµβασιούχων τόσο οκτάµηνης όσο και δίµηνης διάρκειας.

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό

• Κυκλοφοριακές ρυθµίσεις θα ισχύσουν το διήµερο 14 και 15 Οκτωβρίου σε τµήµατα της Εγνατίας Οδού εντός των ορίων του Νοµού Ιωαννίνων λόγω εκτέλεσης εργασιών που αφορούν λήψη δοκιµίων του οδοστρώµατος. Στα σηµεία αυτά θα υπάρχει κατάλληλη οδική σήµανση.

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αρ./ΗΜ.: 8481/8-10-2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ∆ΙΑΚΟΠΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες της ∆Ε∆∆ΗΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύµατος την Πέµπτη 10-10-2019 ως εξής:

Α) Από ώρα 8:00 πµ έως 10:30 πµ στις περιοχές: Όρια Ιωαννίνων-Ανατολής στις οδούς Παπαναστασίου (από το ύψος της καφετέριας Bruno έως πρατήριο κρεάτων «Βέργος»), Θαλή, Ερµή, Θουρίων, Γκούρας, Κατίνας Παξινού, Ιπποκράτους, Οπλαρχηγού Παλάσκα, Πλουτάρχου, Μαρασλή και πάροδοι αυτών. Β) Από ώρα 11:00 πµ έως 13:00 µµ στις περιοχές: Όρια Ιωαννίνων-Ανατολής στις οδούς Παπαναστασίου (από Πρατήριο κρεάτων «Βέργος» έως Πέτρινο Κτίριο ΟΤΕ), 3ης Σεπτεµβρίου, Εµµανουήλ Παππά, Πάροδος 3η Παµβώτιδος, Οπλαρχηγού Παλάσκα, Ηφαίστου, Βαπτιστής, Αθηνάς, Χίου, Κατίνας Παξινού, Αώου, Εθν. Ανεξαρτησίας, Κατράκη, Νηρηίδων, Αγ. Ιωάννη και παρόδους αυτών.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύµα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ∆ΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύµα. Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόµα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχηµάτων. Ζητάµε την κατανόηση των καταναλωτών µας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές. Από τη ∆Ε∆∆ΗΕ Α.Ε.

• Με επιτυχία πραγµατοποιήθηκε το ηµερήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι της Πανηπειρωτικής στο κέντρο της Αθήνας, στο Πεδίο του Άρεως, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά, αναβιώνοντας παλαιά συνήθεια των Ηπειρωτών σε προάστια της Αθήνας. Το πανηγύρι στήθηκε σ' ένα από τα πιο κεντρικά σηµεία της πρωτεύουσας κερδίζοντας τις εντυπώσεις και κάνοντας Αθηναίους, τουρίστες και αλλοδαπούς να στρέψουν, έστω και για λίγο το βλέµµα τους, προς το Ηπειρώτικο ξεφάντωµα. Οι απόδηµοι Ηπειρώτες, µε τις Αδελφότητες και τις Οµοσπονδίες τους, αντάµωσαν, γλέντησαν και χόρεψαν. Και κατατέθηκε η ιδέα του χρόνου να υπάρξει και καζάνι! Ηπειρώτες µουσικοί και τραγουδιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα της Πανηπειρωτικής, όλοι τους εθελοντικά. Από το µεσηµέρι µέχρι το βράδυ οι κοµπανίες των Θοδω-

Τέλος η κλήρωση για τους σημαιοφόρους

• Με επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας σε όλα τα δηµοτικά σχολεία της χώρας, τους καλεί να µην προβούν σε ψηφοφορία για την ανάδειξη των σηµαιοφόρων για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, καθώς το θεσµικό πλαίσιο θα αλλάξει και ο σηµαιοφόρος θα βγαίνει βάσει της επίδοσής του.

Στο δρόμο βγαίνει το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

ρή Γεωργόπουλου και Πέτρου Χαλκιά, ο Ναπολέων ∆άµος συνοδεύοντας τους Σάββα Σιάτρα και Παγώνα Αθανασίου, ο Τάσος Μαγκλάρας και οι «Λαλητάδες» µετέφεραν τη γνήσια ηπειρώτικη πανδαισία, που παρακίνησε τους Ηπειρώτες σε χορό. Αν και το Ηπειρώτικο τραγούδι άργησε πολύ, σε σχέση µε άλλα δηµοτικά ακούσµατα, να λάβει την αναγνώριση που του αξίζει, περιφρουρηµένο από την οροσειρά της Πίνδου και σε συνδυασµό µε κοινωνικούς συσχετισµούς, πλέον θεωρείται πολιτιστικός θησαυρός. Και στην εκδήλωση της Αθήνας, όπως στα κανονικά ηπειρώτικα γλέντια, αυτό που λέµε πανηγύρι στο χωριό, υπήρχε ένα τελετουργικό: Το πρώτο τραγούδι ήταν µοιρολόι. Έτσι συµβαίνει πάντοτε. Αφιερωµένο είτε σε νεκρό, είτε σε ξενιτεµένο, αφού και η έννοια της ξενιτιάς στην Ήπειρο είχε χαρακτηριστικά θανάτου. Η ξενιτιά, το µαζικό της φαινόµενο, έδενε και δένει τον τόπο µε το µαράζι του αποχωρισµού. Ευτυχώς, που στα σηµεία της αποδηµίας, δεν ξεχνιέται η πατρίδα, η Ήπειρος. Η. Μ.

Θα γίνει το Σαββατοκύριακο

Η 8η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας στο Ζάππειο

• Το ερχόµενο Σαββατοκύριακο θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο η 8η συνδιάσκεψη της Παγκόσµιας Βλάχικης Αµφικτιονίας. Οι εργασίες της θα ξεκινήσουν το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 µε τα εγκαίνια έκθεσης του Ιδρύµατος Ε. Αβέρωφ µε θέµα «Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900». Θα ακολουθήσουν χαιρετισµοί επισήµων και αντιπροσωπειών συλλόγων του εξωτερικού µελών της Αµφικτιονίας, ενώ στις 19.00 θα µιλήσει ο Πρόεδρός της Μιχάλης Μαγειρίας µε θέµα «Παγκόσµια Βλαχική Αµφικτιονία, το

παρόν και το µέλλον στον 21ο αιώνα». Η συνδιάσκεψη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή µε παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών των Βλάχων από διάφορες περιοχές και µε Βλάχικους χορούς.

Επίθεση Δημητρίου κατά Γκίκα με το Επιμελητήριο… στη μέση!

σκλήθηκε στην επίσηµη εκδήλωση των ΚΤΕΛ, καταφέρεται ειρωνικά, χωρίς να το κατονοµάζει, κατά του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, βάζοντας όµως ανεπίτρεπτα µπροστά το Επιµελητήριο, θεσµό του οποίου µέλος είναι το ΚΤΕΛ. Με άλλα λόγια, ο ∆. ∆ηµητρίου γενικεύει την προσωπική του κόντρα µε τον Γρηγ. Γκίκα, εκµεταλλευόµενος τον θεσµικό του ρόλο, αφού ως γνωστόν τα Επιµελητήρια αποτελούν σύµβουλο της Πολιτείας. Φτάνει µάλιστα στο σηµείο να κάνει λόγο για «αποκλεισµό του Επιµελητηρίου» από την επίσηµη εκδήλωση των ΚΤΕΛ, κάτι που προφανώς δε ισχύει για τον φορέα... ως όλον, αλλά σίγουρα είναι πραγµατικότητα για τον ίδιο τον Πρόεδρό του, αν λάβει κανείς υπόψη τη σκληρή προσωπική του κόντρα µε τον Γρηγόρη Γκίκα, ο οποίος εξάλλου κατήγγειλε πέρυσι τη ∆ιοίκηση του Επιµελητηρίου για οικονοµικά θέµατα... από 1η σελ.

Η ανακοίνωση

«Το Επιµελητήριο Ιωαννίνων ως θεσµός αλλά και ο Πρόεδρος του κος ∆ηµήτρης ∆ηµητρίου, δεν πάσχουν από καλέσµατα και προσκλήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση. Χωρίς να κατονοµάζει τον κ. Γκίκα και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, ο κ. ∆ηµητρίου σηµειώνει χαρακτηριστικά: «Κάποιοι µάλλον φορώντας την κοµµατική τους φανέλα και ευρισκόµενοι µόνιµα στη θέση της αντιπολίτευσης, πανικοβληµένοι, θεωρούν ότι ο αποκλεισµός του Επιµελητηρίου από την επίσηµη εκδήλωση που οι ίδιοι οργάνωσαν θα τους έδινε την δυνατότητα να µονοπωλήσουν στο «πόντιουµ»! Ο ∆. ∆ηµητρίου καταλήγει τονίζοντας τα εξής: «Όσο και αν προσπαθήσουν να υποβαθµίσουν το Επιµελητήριο στο οποίο είναι µέλη του και µάλιστα µε «τιµολόγιο χοντρικής» µετά από απόφαση της ∆ιοίκησης, θα συνεχίσει την αναπτυξιακή του στρατηγική και θα αναδεικνύει τα µεγάλα ζητήµατα που απασχολούν το σύνολο των επιχειρηµατιών που εκπροσωπεί και επιζητούν λύσεις. Όσο και αν λειτουργήσουν µε αποκλεισµούς και ιδεοληψίες, θα µας χωρίζουν τα πραγµατικά καθηµερινά µας χιλιόµετρα στην επιχειρηµατικότητα και όχι αυτά που καταγράφει απλά ο ταχογράφος τους»!

• Tην άµεση ανάκληση της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου µε την οποία καταλύεται το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘEΑ απαιτεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτηµένων Ατόµων Ηπείρου, το οποίο διοργανώνει σήµερα, Τετάρτη και ώρα 12 µ. διαµαρτυρία στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων. Την κινητοποίηση του ΚΕΘEΑ Ήπειρος στηρίζει το Νοµαρχιακό Τµήµα Ιωαννίνων της Α∆Ε∆Υ καλώντας τα µέλη του και τα διοικητικά συµβούλια των συλλόγων των εργαζοµένων να συµµετάσχουν σ’ αυτήν. Τη στήριξή του στο ΚΕΘΕΑ εκφρά-

ζει και ο Σύλλογος Εργαζοµένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων κάνοντας λόγο για πλήρη υπονόµευση του έργου του ΚΕΘΕΑ.

Το Σάββατο στις 6.30 μ.μ.

Επετειακή εκδήλωση για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας

• Επετειακή εκδήλωση για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας θα πραγµατοποιηθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 6.30 µ.µ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του ∆ηµοτικού Συµβουλίου στο ∆ηµαρχείο Φιλιππιάδας. Η οµιλία για το ιστορικό της απελευθέρωσης θα γίνει από τον δηµοσιογράφο Βασίλη Παππά, ενώ τα µέλη του Ωδείου «Αµφίων»

Φιλιππιάδας θα τραγουδήσουν για την πατρίδα, τη µάνα και την ξενιτιά.

Από το ΚΕΠ Υγείας Ηγουμενίτσας

Ενημερωτική εκστρατεία για τα εμβόλια των ενηλίκων

• Το ΚΕΠ Υγείας του ∆ήµου Ηγουµενίτσας και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας στο πλαίσιο της προαγωγής της υγείας και επενδύοντας στην πρόληψη, θα πραγµατοποιήσουν ενηµερωτική εκστρατεία µε οµιλίες για την χρησιµότητα των εµβολίων της Εποχικής Γρίπης, του Έρπητα Ζωστήρα και του Πνευµονιόκοκκου στους ενήλικες. Οι προγραµµατισµένες οµιλίες είναι: Αύριο, Πέµπτη και ώρα 10 π.µ. στο ΚΑΠΗ Πλαταριάς Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 5 µ.µ. στην αίθουσα συνεδριά-

σεων του παλιού ∆ηµαρχείου Παραποτάµου ∆ευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 9:30 π.µ. στο ΚΑΠΗ Συβότων

Οι Γονείς του 27ου Δημοτικού για τα παιδιά των προσφύγων

• «Έχουµε υποχρέωση ως κοινωνία να µεριµνούµε ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη γνώση και τη µόρφωση. Να έχουν ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον που θα τα βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν και να ενταχθούν µε όσο το δυνατόν καλύτερους όρους στην κοινωνία µας», τονίζει το ∆.Σ. του Συλλόγου Γονέων 27ου ∆ηµοτικού Σχολείου Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του µε θέµα την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και συµπληρώνει: «Η µόρφωση και η αλληλεγγύη είναι τα βασικά µέσα που θα οδηγήσουν τους λαούς σε µια ειρηνική και ανθρώπινη συµβίωση».

Η Περιφέρεια απεγκλώβισε Γρεβενιώτες κυνηγούς

• Με παρέµβαση της Περιφέρειας Ηπείρου απεγκλωβίστηκαν Γρεβενιώτες κυνηγοί, οι οποίοι την περασµένη Κυριακή «κόλλησαν» στη θέση Επτάβρυσο Αρµάτων του ∆ήµου Κόνιτσας εξαιτίας κατολίσθησης. Για τον λόγο αυτό, ο περιφερειακός σύµβουλος Π.Ε. Γρεβενών Λάµπρος Χατζηζήσης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριµάνη.

Με τον Υφυπ. Αθλητισμού συναντήθηκε ο Ι. Λώλος

• Τον Υφυπουργό Αθλητισµού Λευτέρη Αυγενάκη συνάντησε χθες ο ∆ήµαρχος Ηγουµενίτσας Ι. Λώλος. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές ένταξης νέων έργων για την αναβάθµιση αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και τη δηµιουργία νέων αθλητικών υποδοµών στον ∆ήµο Ηγουµενίτσας.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΠPOΣKHNIO-ΠAPAΣKHNIO

διαδόσεις... Δε μπορούν μόνοι τους…

 Όση καλή προαίρεση κι αν έχει η Δημοτική αρχή για να… ξεβρωμίσει αυτή η πόλη είναι αδύνατο να το καταφέρει αν δεν κινητοποιήσει τους πολίτες κάνοντας αρχή από οργανώσεις όπως οι Παγουρίστας, οι σύλλογοι της κάθε γειτονιάς, οι πρόσκοποι, οι οδηγοί, η ΧΕΝ, οι εκκλησιαστικές οργανώσεις ακόμη και όλα τα σχολεία. Για να περάσει το μήνυμα σε κάθε σπίτι και σε κάθε γειτονιά χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια ακόμη και από τα ΜΜΕ. Κι αν όλα αυτά αποτύχουν υπάρχουν και τα πρόστιμα για κάθε πολίτη που δεν σέβεται την πόλη του που δεν σέβεται το γείτονά του… Πάντως, μόνες τους οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν θα πετύχουν όση προσπάθεια κι αν κάνουν! Θ.

Γιαννιώτες στην ΟΝΝΕΔ!

 Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα, όπου Πρόεδρος της Οργάνωσης εξελέγη ο μοναδικός υποψήφιος Παύλος Μαρινάκης, έχοντας την αποδοχή του 87% των 2.111 συνέδρων! Παράλληλα, στην Κεντρική Επιτροπή εξελέγησαν δυο Γιαννιώτες. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Θανάσης Μωρόγιαννης (φωτό) και ο Δαπίτης Φάνης Πασχάλης. Στο συνέδριο συμμετείχαν αρκετοί Γιαννιώτες αλλά και φοιτητές της ΔΑΠ από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, περισσότεροι μάλιστα από το 2016, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών». Ν.Γ.

Και… αναπληρωματικοί!

 Δεν φτάνουν τα τακτικά μέλη στα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων και Οργανισμών σε μεγάλους Δήμους όπως αυτός των Ιωαννιτών, ορίζονται και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη και μακραίνουν, χωρίς ουσιαστικό λόγο, οι σχετικοί κατάλογοι! Ας πάρουμε για παράδειγμα το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Σ’ αυτό υπάρχει Δ.Σ. με εννέα τακτικά μέλη και ένα δεύτερο με ισάριθμα αναπληρωματικά. Δηλαδή, αν συμβεί κάτι με τον Αντιπρόεδρο, υπάρχει αναπληρωματικός να πάει στη θέση του, λες και δε θα μπορούσε να αναπληρωθεί με κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.. Το ίδιο ισχύει και για δημόσιους φορείς, όπως ας πούμε, το ΠΕΑΚΙ που επίσης έχει Διοικούσα με τακτικά και ένα σωρό αναπληρωματικά μέλη! Κ.Α.

Άνοιξε ο «Λάμποβος»… Σπουδαία υπόθεση ο «Λάμποβος» για την Παραμυθιά και γενικότερα για τον Δήμο Σουλίου, ο οποίος βάζει στα ταμεία του ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό από τη διοργάνωσή του. Γι’ αυτό και τον διαφημίζει κατάλληλα, με φυλλάδιά του να διανέμονται σε χιλιάδες οδηγούς μέσω του σταθμού διοδίων της Τύριας! Έξυπνη κίνηση αυτή. Μιλάμε για το παλιότερο παζάρι της Ηπείρου που άνοιξε τις πύλες του το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα συνεχίσει ως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Η στήλη εντόπισε στο παζάρι και τον αεικίνητο νέο Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος υποδέχονταν εγκάρδια τους επισκέπτες και συζητούσε με τους εμπόρους. Καλή επιτυχία λοιπόν στον «Λάμποβο»!.. Κ.Α.

Και στην Άρτα!..

 Και η Άρτα μπαίνει στο «στόχαστρο» των μουσαφιραίων που άλλοι τους λένε πρόσφυγες κι άλλοι μετανάστες. Και η Άρτα θα πρέπει να ετοιμάζεται για υποδοχή και διαβίωση με αλλοδαπής προέλευσης κόσμο, κάτι που μέχρι τώρα στερούνταν. Η ασυλία που εξασφάλιζαν λόγω της προστάτιδας… αγίας Όλγας έληξε μετά την λήξη της εξουσίας στην οποία έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο. καιρός είναι να δούμε την Όλγα να βγάζει «φετφάδες» ενάντια στην σημερινή «ανάλγητη» κυβέρνηση που στέλνει μουσαφιραίους στον τόπο της! Την έχουμε ικανή να το κάνει αν ρίξει κανείς μία ματιά στο καταχέριασμα που ρίχνει στην κυβέρνηση των 90 ημερών. Γ.Γ.

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. ( Δ έχ ε τ α ι μ ε ρ α ντ ε β ού ) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Κιν.: 6972897763

Σελ. 3η

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Λόγια του αέρα…

 Οι νέες δηλώσεις του Τσίπρα είναι για γέλια! Εκχωρεί τις ευθύνες οργάνωσης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ «στους απλούς, λαϊκούς ανθρώπους» λέγοντάς τους να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους»! Δηλαδή πώς να τον πάρουν; Μήπως εννοεί ότι δεν φτούρισε στα χέρια των Παπαδημούλη, Ευκλείδη, Σταθάκη και λοιπών καθώς και στα χέρια της κυρίας που πρόσφερε στον Τσίπρα λίγη ξεκούραση στο κότερό της πριν εκφωνήσει εκείνο τον ιστορικό λόγο από την Ιθάκη «περί αποδέσμευσής μας από τα μνημόνια κατόπιν των δικών του ενεργειών»; Αν απλά τον Αύγουστο τελείωνε η δανειοδότηση δεν είχε σημασία για εκείνον. Ως έξοδο από τα μνημόνια την παρουσίασε και από τότε δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει το ίδιο τροπάρι. Το ότι οι επιτηρητές πάνε κι έρχονται κάνει ότι δεν το ξέρει…

Αυτή πώς χάθηκε;

 Χρειάζεται απολογισμός σε βάθος, δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία. Και εμείς δεν καταλάβαμε για ποιον χτυπάει η καμπάνα! Αυτή πότε την έχασαν και γιατί; Να εννοεί τα ψέματα και τις διαρκείς υπαναχωρήσεις του αρχηγού τους που δεν έδειξε καμία συνέπεια σε όλη την πολιτική του διαδρομή; Γιατί δεν τα συζητούν ανοιχτά όλα αυτά αλλά καταφεύγουν σε δηλώσεις που αφήνουν μόνο υπονοούμενα; Κάποιοι μίλησαν για αμήχανο Τσίπρα και αντιπολιτευτική ένδεια αλλά και για καλή κριτική αλλά φτωχή αυτοκριτική. Λέτε να είδαν και να απόειδαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αρχηγός τους δεν αρέσκεται στην αυτοκριτική και ούτε θα μιλήσει για τις δικές του ευθύνες που δεν είναι μόνο πολλές αλλά είναι και πολύ σοβαρές…

Βρίσκονται σε αμηχανία!

 Τελικά τι συμβαίνει με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Μπερδεύτηκαν με τις ενσωματώσεις και τις συνεργασίες στον πολιτικό τους χώρο με στελέχη άλλων ιδεολογιών, που είδαν φως και μπήκαν λόγω ιδιοτελών κινήτρων, και τώρα αλλοίωσαν το ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει και πώς να προχωρήσει; Από τη μια προσπαθούν να κρατήσουν εσωκομματικές ισορροπίες και από την άλλη βρίσκονται σε μεγάλη αμηχανία. Άλλα λένε οι μεν και άλλα οι άλλοι. Οι διαθέσεις τους είναι αντιφατικές και πολλοί φοβούνται την πλήρη πασοκοποίησή τους που θα αποτρέψει την αποκατάσταση σαφούς φυσιογνωμίας. Βλέπεις, τους εγκατέλειψε και ο Καμμένος που θα τους μάθαινε να γράφουν και με το αριστερό και με το δεξί! Κι ενώ πήραν στους κόλπους τους τους δεξιούς του Καμμένου τώρα ψάχνονται…

Θα δυσκολέψουν…

 Έτσι που τα έκαναν έτσι θα πορευτούν! Για να κρατήσουν την εξουσία αναμίχθηκαν οι λεγόμενοι αριστεροί με τους ολιγότερο αριστερούς αλλά και με τους δεξιούς τύπου Κουίκ, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου, κλπ. και έτσι τα πράγματα δυσκόλεψαν σ’ αυτό το χώρο. Τελικά τι θα κάνουν οι Βούτσης, Φίλης και Σκουρλέτης; Θα ανεχθούν να συγκατοικούν με όλους αυτούς και να μιλάνε για ιδεολογικό στίγμα; Οι 53 με μπροστάρη τον πάμπλουτο Ευκλείδη τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν και ποιο ιδεολογικό στίγμα θα εκπέμψουν, αν ισχυρίζονται ακόμη ότι έχουν ιδεολογία; Και αν ο Τσίπρας επιλέξει κάτι ριζικά διαφορετικό πόσοι θα τον ακολουθήσουν και πόσοι θα τον εγκαταλείψουν; Μεγάλο το πρόβλημά τους…

Θεανώ Βλάχου

Ήταν φλου…

 Έτσι αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για το Νόμο Κατρούγκαλου τον οποίο αποδόμησε! Δεν στηριζόταν, είπε, σε αναλογιστικές μελέτες! Φώναζαν τότε οι ειδικοί ότι δεν μπορείς να συντάσσεις τέτοιο νόμο χωρίς να κάνεις πρώτα αναλογιστικές μελέτες! Αλλά ποιος τους άκουγε… Είχε άλλες ασχολίες ο υπουργός περισσότερο ενδιαφέρουσες. Όπως το να επιλέγει γραβάτες και μαντηλάκια… Και τώρα όσοι την πλήρωσαν ψάχνουν για ...οι διαδοσίες τη δικαίωσή τους! ΜΑΤ

ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

OSTEO-PHYSIO-LAB

Αντιµετωπίζονται άµεσα µε µόνο 2 ή 3 επισκέψεις χρόνια προβλήµατα µε την µέση και τον αυχένα, κήλες µεσοσπονδυλίου δίσκου, οξεία οσφυαλγία, αρθρίτιδες και προβλήµατα ώµων και γονάτων ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 9:00-14:00 και 18:00-21:00 (Δευτέρα-Παρασκευή) ΙΩΑΝΝΙΝΑ, Δ/νση Λαμπρίδου 9 (περιοχή Λούτσα) τηλ. 26510-42288, κιν. 6944-296190

® Με τη ματιά του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ

ΤΟ… ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ!

G Σχεδόν σε όλα τα παλαιότερα αστυνομικά δελτία και σε κάθε παράνομη πράξη, υπήρχε συμμετοχή αλβανού. Δεν γνωρίζω γιατί, αλλά εδώ και κάμποσους μήνες και επί ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, η εθνικότητα των συμμετεχόντων στις παράνομες πράξεις, πολλές από τις οποίες εξαιρετικά σοβαρές, φόνοι, ληστείες, βιαιοπραγίες, κλπ., εξαλείφτηκε από τα αστυνομικά δελτία και αντικαταστάθηκε με την λέξη… «αλλοδαπός»! Υποθέτω ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του τότε υπουργού των εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά για την… επίλυση και του «αλβανικού ζητήματος», μετά την «τακτοποίηση» του… σκοπιανού. Είναι δε «αλβανικό ζήτημα» κατά τους «Προοδευτικούς» ένα σύνολο θεμάτων που ενοχλούν τους γείτονές μας όπως: Η ύπαρξη αναγνωρισμένης διεθνώς και πολυπληθούς ελληνικής μειονότητας στην περιοχή που οι ίδιοι της μειονότητας και πολλοί Έλληνες αποκαλούν Βόρεια Ήπειρο, επειδή κάποτε αποσπάστηκε βίαια από την Ήπειρο. Τα διασκορπισμένα οστά Ελλήνων μαχητών που κυνηγούσαν τους Ιταλούς, που τους επετέθηκαν μαζί με τους Αλβανούς, στην παραπάνω περιοχή το 1940-41 και για τα οποία οστά κάποιοι ευαίσθητοι Έλληνες ενδιαφέρθηκαν τελευταία να συλλεγούν και να ανεγερθούν «ταφικά μνημεία», όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιμονή του Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας να διατηρήσει, αναστυλώσει και λειτουργήσει όλες τις υπάρχουσες Ορθόδοξες εκκλησίες και να ανεγείρει καινούργιες. Η επιμονή του Ελληνικού κράτους να μην επιτρέπει στους λιγοστούς απογόνους των εγκληματιών και προδοτών συνεργατών των Γερμανών, που ζούσαν στην Θεσπρωτία, να επισκεφτούν τις περιοχές που έζησαν οι «πρόγονοί» τους και εγκλημάτησαν σε βάρος των Ελλήνων. Δικάστηκαν ερήμην, επειδή, έχοντας χεσμένη την Ελληνική φωλιά τους, αναχώρησαν έντρομοι αυτοβούλως στην Αλβανία, καταδικάστηκαν ως προδότες και δολοφόνοι εγκληματίες πολέμου που ήταν και οι Ελληνικές περιουσίες τους δημεύτηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Τώρα μία ομάδα τεμπελχανάδων αποκαλούμενοι «Τσάμηδες», θέλουν να «επιστρέψουν» στην Ελλάδα και να… ξαναπάρουν τις ανύπαρκτες πια περιουσίες των εγκληματιών «προγόνων» τους. Τόσο θράσος! Υπάρχουν και άλλα, που είχε υπ’ όψη του ο κ. Κοτζιάς να «επιλύσει», αλλά ως μη σοβαρά, όπως και τα προηγούμενα, δεν πρόκειται να αναφερθούν. Οι Διεθνείς κανόνες, στους οποίους η Ελλάδα είναι προσηλωμένη, τα έχουν επιλύσει! Όταν, μετά το τυρανικό καθεστώς Χότζα, άνοιξαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, μαζί με τους Έλληνες της μειονότητας, που είχαν υποφέρει τα πάνδεινα από αυτό το καθεστώς, ξεχύθηκαν στην Ελλάδα και μυριάδες πεινώντες ρακένδυτοι Αλβανοί. Όσοι ήταν νοικοκυραίοι και φίλεργοι είτε γύρισαν με λεφτά στην Αλβανία, είτε εγκαταστάθηκαν νόμιμα στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι όμως διαπράττοντας παντός είδους εγκληματικές πράξεις μπαινοβγαίνουν με την ανοχή του επίσημου Αλβανικού Κράτους στην Ελλάδα, συμμετέχουν σε παρανομίες και εγκλήματα και πολλοί από αυτούς διαβιούν στις Ελληνικές φυλακές. Το «σπορ» με το οποίο τα τελευταία χρόνια ασχολούνται, και πάλι με την ανοχή του επίσημου Αλβανικού Κράτους, οι πλείστοι των Αλβανών είναι οι χασισοφυτείες και η εμπορία του προσοδοφόρου προϊόντος αυτών των φυτειών. Δεν χρειάζονται στοιχεία γι’ αυτές τις σοβαρές κατηγορίες. Τα γεγονότα που παρουσιάζονται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας είναι οι πιο αδιάψευστοι μάρτυρες σε ευρύτατη κλίμακα μάλιστα και εμφανέστατα. Υπάρχει τελικά και ένα… «ανέκδοτο»: Η Αλβανική κυβέρνηση ζητάει εργάτες για τα… «νόμιμα» έργα μέσα στην Αλβανία! Αυτή η Αλβανική κυβέρνηση υπογράφει το αίτημα για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Είναι δυνατό η Ελλάδα να συναινέσει σε αυτό το αίτημα; Αυτό ρωτάω και εγώ!

ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΑΝΤΟΥ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ!

G Περπατώντας παλιότερα στις Γερμανικές πόλεις και στο Βερολίνο ιδιαίτερα, σου έκανε εντύπωση η παροιμιώδης καθαριότητα, όπου κι αν περπατούσες και άκουγες αφηγήσεις ότι… αν κάποιος πετάξει στο δρόμο ένα ληγμένο εισιτήριο μέσου μεταφοράς ή άλλο άχρηστο χαρτάκι ή ακόμα και γόπα τσιγάρου, υπήρχε πιθανότητα κάποιος σε λίγο να του χτυπήσει την πλάτη και πέρα από την αυστηρή παρατήρηση, να του επιβάλει και τσουχτερό πρόστιμο! Είναι αλήθεια ότι εμένα δεν μου έτυχε, ίσως επειδή ήμουν και είμαι προσεκτικός, αλλά τώρα πλέον εκείνες οι… καλές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό δεν οφείλεται στους γηγενείς. Οφείλεται στην πληθώρα των μεταναστών και επισκεπτών πάσης φυλής και χρώματος, οι οποίοι ανενόχλητοι πετούν, όχι μόνο χαρτάκια και γόπες, αλλά και ολόκληρα πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών και μπύρας. Δεν λέω ότι γίνεται… το έλα να δεις, αλλά εκείνη η παροιμιώδης καθαριότητα των δρόμων και κάθε είδους μερών αναψυχής και αναπαύσεως έχει εκλείψει, όπως επίσης υπάρχουν και τα περίφημα… δείγματα «γραφής» των ανεγκέφαλων παντού, όπου τους περνάει από το χέρι είτε μέσα στα «μέσα συγκοινωνία» (σπανιώτερα) είτε και έξω από αυτά. Όπως αντιλαμβάνεστε κάπως έτσι γίνεται και… χωρίς να το καταλάβει κανένας, ξεπηδούν τα ξενοφοβικά κόμματα σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, τα οποία στην αρχή δημιουργούσαν απορίες με τα… εκλόγιμα ποσοστά τους και τώρα ήδη είναι το υπ’ αρ. ένα πρόβλημα των κυβερνήσεων και των λεγομένων κομμάτων εξουσίας. Είναι επομένως πέραν πάσης αμφιβολίας επιτακτική η διδαχή των πάσης φύσεως προσφύγων ή μεταναστών ότι θα πρέπει να συμμορφώνονται απολύτως στους νόμους και τις συνήθειες της χώρας που τους φιλοξενεί, διότι η επιβολή και σ’ αυτούς αυτών των νόμων δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ρατσισμός! Γι - Πας


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τσίπουρο και τσικουδιά

ξεκινά µέσα σ’ ένα αβέβαιο περιβάλλον για το τι «µέλλει γενέσθαι», καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τη φορολογία, η οποία σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο θα πρέπει να εξισωθεί µε τα άλλα αλκοολούχα ποτά, κάτι που σηµαίνει τεράστια οικονοµική επιβάρυνση, απαγορευτική για τους µικρούς παραγωγούς! Ήδη, ο Υπουργός Οικονοµικών µε επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τη χορήγηση προθεσµίας για τη συµµόρφωση της ελληνικής νοµοθεσίας µέχρι το τέλος της επόµενης αποσταγµατικής περιόδου, δηλαδή µέχρι το 31 Αυγούστου 2021.

κουδιά. Οι συµβάσεις αυτές έχουν συναφθεί µε δεδοµένο τον ισχύοντα µειωµένο κατά 50% συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης έναντι του κανονικού συντελεστή που θα κληθούν να καταβάλουν σε περίπτωση άµεσης συµµόρφωσης µε την απόφαση του ∆ικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε αποτέλεσµα να αντιµετωπίσουν σοβαρές οικονοµικές δυσχέρειες, ακόµα και κίνδυνο να διακόψουν την επιχειρηµατική τους δραστηριότητα οριστικά µε ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση σε οικονοµικά ευάλωτες περιοχές που ήδη έχουν πληγεί από την οικονοµική κρίση».

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας &

¯ από 1η σελ.

Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής της Ν.∆. Μανώλης Κεφαλογιάννης µε ερώτησή του στην Ευρ. Επιτροπή ζητά µέτρα για την προστασία και την ανάπτυξη του παραδοσιακού κλάδου της τσικουδιάς και του τσίπουρου. Όπως µεταξύ άλλων, αναφέρει «η τσικουδιά, το τσίπουρο και το ούζο αποτελούν εµβληµατικά προϊόντα της χώρας µου. Με πρόσφατη απόφασή του το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο έκρινε ότι η θέσπιση από την Ελλάδα µειωµένου ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50% στο τσίπουρο και στην τσικουδιά αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ζητά την άµεση συµµόρφωσή της. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 30.000 µικροί αµβυκούχοι και διήµεροι αποσταγµατοποιοί που έχουν άδεια απόσταξης, στη µεγάλη τους πλειοψηφία µικροί αµπελοκαλλιεργητές και η άµεση εφαρµογή της συγκεκριµένης απόφασης θα τους οδηγήσει πιθανότατα σε οικονοµικό µαρασµό…».

Αδυναμία άμεσης συμμόρφωσης

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής αναφέρεται στην επιστολή του Έλληνα Υπουργού Οικονοµικών, τονίζοντας ότι «υπάρχει σαφής αδυναµία άµεσης συµµόρφωσης, τόσο εν µέσω της τρέχουσας αποστακτικής περιόδου όσο και κατά τη διάρκεια της επόµενης, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν ήδη συναφθεί οι σχετικές συµβάσεις για τις πρώτες ύλες στέµφυλα- που αγοράζουν οι συστηµατικοί αποσταγµατοποιοί και τις οποίες στη συνέχεια αποστάζουν για να παράγουν το τσίπουρο ή την τσι-

Προσκυνηματική εκδρομή του Συλλόγου Πολυτέκνων

• Τριήµερη προσκυνηµατική εκδροµή σε θρησκευτικούς χώρους των Π.Ε Βοιωτίας, Ευβοίας, και Πιερίας θα πραγµατοποιήσει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Ιωαννίνων από 18 έως 20 Οκτωβρίου. ∆ηλώσεις συµµετοχής µέχρι 1010-2019. • Πληροφορίες στο γραφείο του Συλλόγου Χαρ. Τρικούπη 10, τηλ.: 26510-26332.

Προσκόμιση βεβαίωσης

Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για τη λειτουργία αµβύκων µικρών αποσταγµατοποιών. Προκειµένου να εκδοθεί άδεια απόσταξης από το Τελωνείο Ιωαννίνων απαιτείται η προσκόµιση από τους αµπελοκαλλιεργητές βεβαίωσης από την αρµόδια ∆νση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου – ΠΕ Ιωαννίνων για την ιδιότητα του παραγωγού, των αµπελώνων (αµπέλια - κληµαταριές) και την ποσότητα σταφυλιών που παρήχθησαν για όσες εκµεταλλεύσεις βρίσκονται καταχωρηµένες στο Αµπελουργικό Μητρώο. Η σχετική βεβαίωση θα εκδίδεται µέχρι το πέρας της καταλυτικής ηµεροµηνίας (13 ∆εκεµβρίου 2019) από το γραφείο 114 στο ∆ιοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για όσους παραγωγούς βρίσκονται καταχωρηµένοι στη βάση δεδοµένων του Αµπελουργικού Μητρώου. Για τα αµπελοτεµάχια µεγαλύτερα του 1,0 στρ., προκειµένου να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση, απαιτείται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή από τους ίδιους τους παραγωγούς δήλωση συγκοµιδής σταφυλιών για το 2019 µέσω της ιστοσελίδας http://e-services.minagric.gr του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται στην ∆/νση Αγροτικής Οικονοµίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (γραφείο 114) ή στο τηλέφωνο: 2651 0 87114. Οι άδειες από το Τελωνείο Ιωαννίνων θα εκδίδονται καθηµερινά από τις 8.30 π.µ. έως 2 µ.µ. το µεσηµέρι, µε εξαίρεση τις δύο τελευταίες ηµέρες του Οκτωβρίου και Νοεµβρίου που θα εκδίδονται έως τις 10 το πρωί.

αν ψάχνετε για...

 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Τηλ. 26510 23333

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/10/2019

8 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΚΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Βαλαωρίτου 33, τηλ. 36976 ΚΥΡΟΥΣΗ ΦΑΝΗ, Μολοσσών 8 (Λακκώματα), τηλ. 41355 ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑ’ Φεβρουαρίου 5, τηλ. 27089 6 το απόγευμα έως 8 το πρωί: ΜΗΤΡΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Σταύρου Νιάρχου 3, τηλ. 67031

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 • ISSN: 2654-0509 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6%

Ε ΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... Ξεκινούν σήμερα

Περήφανα γηρατειά… ¯ από 1η σελ. ενώ γεν-

® Του ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

νήθηκαν 86.440, «έφυγαν» από τον µάταιο τούτο κόσµο 120.297 και παράλληλα µειώθηκαν και οι γάµοι κατά 5,4%. ∆εν κοµίζω, πλέον, γλαύκα εις Αθήνας επισηµαίνοντας ότι το δηµογραφικό είναι το σηµαντικότερο πρόβληµα της χώρας. Το βλέΣτις μέρες μας, ο σεβασμός στην τρίτη πουµε και το διαπιστώηλικία πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστινουµε, άλλωστε, όλοι κές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισής της... καθηµερινά, ακόµη και όσοι µέχρι πρόσφατα έκλειναν τα µάτια µπροστά στο πρόβληµα, οχυρωµένοι στις ξεπερασµένες, απαρχαιωµένες ιδεοληψίες τους. Ενώπιόν µας έχουµε ένα θηριώδες πρόβληµα µε πολλές διαστάσεις, που αν δεν το λύσουµε η ίδια η Ελλάδα ως διακριτή οντότητα κινδυνεύει να µετατραπεί σε… ιστορικό κειµήλιο. Προτάσεις για να βάλουµε το νερό στο αυλάκι υπάρχουν, και είναι αρκούντως επεξεργασµένες από σοβαρούς επιστήµονες και σηµαντικούς φορείς. Άλλωστε, όλες αυτές ακούστηκαν και καταγράφηκαν µε επίσηµο τρόπο κατά τις εργασίες της ∆ιακοµµατικής Επιτροπής της Βουλής για το ∆ηµογραφικό, στην οποία είχα το προνόµιο και την ευθύνη να βάλω κι εγώ το λιθαράκι µου ως αντιπρόεδρος. Ωστόσο, εκτός από τις προτεινόµενες λύσεις για την αύξηση των γεννήσεων, την επιστροφή των ξενιτεµένων νέων, τη στήριξη της οικογένειας και των πολυτέκνων, η ∆ιακοµµατική Επιτροπή είχε προτάσεις και για την τρίτη ηλικία. Συγκεκριµένα, ένας από τους έξι άξονες που είχα την τιµή να εισηγηθώ ήταν τα µέτρα προώθησης της ενεργού, υγιούς γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Στις µέρες µας, ο σεβασµός στην τρίτη ηλικία πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο αντιµετώπισής της. Πέραν της αναµόρφωσης του συνταξιοδοτικού και την εξασφάλιση της βιωσιµότητας του ασφαλιστικού µας συστήµατος είναι αναγκαία η προώθηση της υγιούς γήρανσης του πληθυσµού, µε προληπτική ιατρική και προαγωγή υγείας µε έµφαση στις µεγαλύτερες ηλικίες και τα χρόνια νοσήµατα. Απαντώντας θετικά στις προκλήσεις των καιρών οφείλουµε να επενδύσουµε στο ανθρώπινο κεφάλαιο µε προγράµµατα κατάρτισης, όπως για τη χρήση νέων τεχνολογιών των ατόµων άνω των 55 ετών, ώστε να παραµένουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η ψηφιακή κατάρτιση των ηλικιωµένων είναι αναγκαία ώστε να είναι σε θέση να κάνουν βασικές καθηµερινές δουλειές, όπως πληρωµές λογαριασµών, µεταφορές χρηµάτων, αλλά και να ενηµερώνονται και να ψυχαγωγούνται. Είναι γεγονός ότι η ψηφιακή ενασχόληση αποδεδειγµένα µειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης και άνοιας, δύο µεγάλων προβληµάτων της τρίτης ηλικίας. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι και τα, άλλοτε αποκαλούµενα, «περήφανα γηρατειά» βίωσαν στο πετσί τους την δεκαετή οικονοµική κρίση, µε πολλαπλές συνέπειες στο επίπεδο της ζωής τους. Σήµερα, που η αισιοδοξία σταδιακά επανακάµπτει οφείλουµε να καλύψουµε το χαµένο έδαφος και σε αυτό το πεδίο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι βέβαιο ότι έχει λάβει τα ορθά µηνύµατα, που ελπίζουµε σταδιακά να µετουσιωθούν σε µέτρα στήριξης της δηµογραφικής ανάκαµψης αλλά και της τρίτης ηλικίας. * Ο Μάξιµος Χαρακόπουλος είναι πρόεδρος της ∆ιαρκούς Επιτροπής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, ∆ηµόσιας Τάξης και ∆ικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας ∆ηµοκρατίας.

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. Άμεση Δράση: 100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: 199 Δασοπυρόσβεση: 191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: 80111 Eξωτερικά ιατρεία: 80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): 99.111 Eξωτ. ιατρεία: 99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: 166 ΙΚΑ (Ραντεβού) 184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: 7793777 Bλάβες: ΔEH: 1050 OTE: 13888 ΔEYAI: 54500 EΛΠA: 49695 και 10400 HELLAS SERVICE 1057 EXPRESS SERVICE 1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN 1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) 31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) 11888

Εκδηλώσεις και στα Γιάννενα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης

• Εκδηλώσεις εορτασµού της Ευρωπαϊκής Ηµέρας Συντήρησης διοργανώνει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων από σήµερα και έως τις 13 Οκτωβρίου. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της συµβολής της συντήρησης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς και η γνωριµία του κοινού µε την αθέατη πλευρά του επαγγέλµατος του συντηρητή. Στον Αρχαιολογικό Χώρο ∆ωδώνης (σήµερα και αύριο, 10:0013:00): «Περιήγηση στα έργα συντήρησης». Οργανωµένες περιηγήσεις στα έργα συντήρησης που εκτελούνται στον αρχαιολογικό χώρο της ∆ωδώνης. Θα γίνει ενηµέρωση από τους συντηρητές του έργου για τη µεθοδολογία των εκτελούµενων επεµβάσεων συντήρησης, µε δυνατότητα παρακολούθησης ορισµένων από αυτές σε πραγµατικό χρόνο. Περιηγήσεις για σχολεία στις 9/10, 10:00-11:30 και 11:30-13:00, Γενικό κοινό 10/10 10:00, 11:00, 12:00. Για τις δράσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συµµετοχής στο τηλέφωνο 26510 01063. Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Αρχαιολογικό Μουσείο και Βυζαντινό Μουσείο (9-16 Οκτωβρίου): «Προβολή εργασιών συντήρησης». Προβολή των επεµβάσεων συντήρησης µε τη βοήθεια εποπτικού υλικού, στις σκεπαστές, εξωτερικές εισόδους του Βυζαντινού και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα παρουσιαστούν έργα που έχουν συντη-

ρηθεί στα δύο εργαστήρια, µε περιγραφή των επεµβάσεων συντήρησης, οι οποίες θα συνοδεύονται από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Σκοπός της δράσης είναι αφενός η πρώτη επαφή των επισκεπτών µε το επάγγελµα του συντηρητή και αφετέρου η κατανόηση ότι τα έργα πριν εκτεθούν έχουν δεχθεί την αντίστοιχη «φροντίδα» και προστασία. Βυζαντινό Μουσείο, Ακρόπολη Ιτς Καλέ (13 Οκτωβρίου, 11:00-12:00, 12:00-13:00): «Μια µέρα µε τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων». Εκπαιδευτικό πρόγραµµα που απευθύνεται σε οικογένειες µε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών µε σκοπό να γνωρίσουν τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά το επάγγελµα του συντηρητή. Η δράση θα πραγµατοποιηθεί σε οµάδες των 20 ατόµων. Απαραίτητη είναι η δήλωση συµµετοχής στο τηλέφωνο 26510-01063 Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Για εργασίες κλαδέματος

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλίμνιο περιοχή

• Εργασίες κλαδέµατος και περιποίησης των δέντρων στην παραλίµνιο θα ξεκινήσουν από σήµερα, Τετάρτη. Οι εργασίες θα εκτελεστούν από το Τµήµα Πρασίνου του ∆ήµου. Προκειµένου να εξελιχθούν απρόσκοπτα έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και από τις 8 το πρωί ως τη 1 το µεσηµέρι θα

τεθούν σε εφαρµογή κυκλοφοριακές ρυθµίσεις. Συγκεκριµένα θα απαγορεύεται η στάση και η στάθµευση όλων των οχηµάτων καθώς και η κυκλοφορία περιοδικά επί της ∆ιονυσίου Φιλοσόφου, από την συµβολή της µε την οδό Κωνσταντίνου Καραµανλή έως και την συµβολή της µε την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «AEGEAN» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-23201 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο: 9.00 & 19.40 Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή: 9.00 & 19:55

• 1959-60. Μια παρέα από τη Λούτσα, µετά από γλέντι, βρέθηκε στο Παλλάδιο µπροστά στο

ταµείο του κινηµατογράφου σε µια αναµνηστική φωτογραφία. ∆ιακρίνονται: Νικολάτος Σ., Μπίζος Σ., Παπαγιάννης Ν., Κορτζής Αγ., Κωλέτη Α., Καξιρή Κ., Κουλαφάτης Χ., ∆άφνος ∆., Νικολάτου Αφ., Τσούφη Ελ., Καξιρής Αρτ., Κωλέτης Τ., Νέσσης Ν., Ζαφηρίδης Σ., Νικολάτου Φ. και Κορτζής Γ.

(Αρχείο Γ.Ι.Κ.)

σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ

IΩANNINA-AΘHNA

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο: 10.30 & 21.10 Τετάρτη, Κυριακή: 10.30 & 21.25 Παρασκευή: 11.25 & 21.25 «SKY EXPRESS» Τηλ. επικοινωνίας:

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ

8011128288 και 2152156510

Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83104 • JOKER • RAMBO: TO ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΙΜΑ • ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ 2 • ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ • ANGRY BIRDS: Η ΤΑΙΝΙΑ 2 • Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΠΕΣΕ • METALLICA – S & M2 • ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΙΛΟΣ

Ανατολή: 7.28’ Δύση: 18.57’ Σελήνη 11 ημ.

9

ΕΤΟΣ: 2019 Μήνας: 10ος Εβδ.: 41

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

† Ιακώβου αποστόλου του Αλφαίου, Ανδρονίκου και Αθανασίας, Αβραάμ δικαίου

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 9-10-325 π.Χ.

– Ο Νέαρχος, αρχηγός του στόλου του Μεγ. Αλεξάνδρου, καταπλέει στη Σαγγάδα των Ινδιών και τη μετονομάζει σε Λιμένα Αλεξάνδρου.

9-10-1931

– Η κυβέρνηση Βενιζέλου περικόπτει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

9-10-1940

– Γεννιέται ο Τζον Λένον, βρετανός μουσικός, μέλος του θρυλικού συγκροτήματος των Beatles.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 9 Οκτωβρίου 1994

25 χρόνια πριν

(Η πρώτη σελίδα σε τίτλους) Ο υπουργός Οικονομικών μιλάει αποκλειστικά στον «Π.Λ.». Απειλή η φοροδιαφυγή. «Αν δεν περιορισθεί, δεν ξέρω πού μπορεί να φθάσει…». Ο Γεν. Δ/ντής της «Άνοιξης» τονίζει: «Σε καμία περίπτωση δεν ψηφίζουμε Ανδρέα…». Ικανοποιημένος από την περιοδεία του στην Ήπειρο. Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Στην τελική ευθεία η μάχη των υποψηφίων. Πού περιοδεύουν οι επικεφαλής των συνδυασμών Ιωαννίνων. Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας. Το έργο περιλαμβάνει μία υποθαλάσσια σήραγγα μήκους 1.000 μ.. Έφεραν παράνομα 2.000 κιλά ψάρια από Αλβανία. Συνελήφθησαν στην Άρτα δύο έμποροι από τον Πειραιά κι ένας Αλβανός.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Σε τελετή το Σάββατο

Πτυχία, προαγωγές, διακρίσεις απονέμει ο Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων

• Πτυχία, προαγωγές και τιµητικές διακρίσεις θα απονείµει στους εθελοντές Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαµαρειτών το Περιφερειακό Τµήµα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε τελετή που θα γίνει το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα «Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων» της Ζωσιµαίας Παιδαγωγικής Ακαδηµίας. Το πρόγραµµα της τελετής θα ξεκινήσει µε χαιρετισµό του Προέδρου του Περιφερειακού Τµήµατος Κων/νου Ντακαλέτση και του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. ∆ρ. Αντώνη Αυγερινού.

Στο Πνευματικό Κέντρο, 16 Σεπτεμβρίου

Εκδήλωση για την Πρόληψη Καρδιαγγειακού Κινδύνου

• Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στα Γιάννενα, την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου και ώρα 7 µ.µ., στο Πνευµατικό Κέντρο ∆ήµου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου. Πρόκειται για µια ακόµα πρωτοβουλία της ΕΚΕ για την πλήρη και έγκυρη ενηµέρωση των πολιτών για τα Καρδιοαγγειακά Νοσήµατα και την πρόληψη υγείας, µε οµιλητές επιστήµονες και ανθρώπους από τον χώρο του αθλητισµού και της γαστρονοµίας. To πρόγραµµα της εκδήλωσης είναι το εξής: Προεδρείο: Ιωάννης Κανακάκης, Αντιπρόεδρος ΕΚΕ, ∆ιευθυντής Καρδιολογίας, Στέφανος Φούσας, τέως Πρόεδρος ΕΚΕ, Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιωάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας. Οµιλητές: Εµπειρία από ασθενείς - η ιατρική άποψη: Ιωάννης ΓουδέβενοςΧριστίνα Χρυσοχόου.

Η αξία της Μεσογειακής διατροφής: Αργυρώ Μπαρµπαρίγου. Πώς να ακολουθήσετε µια υγιεινή διατροφή για την καρδιά σας: Γρηγόρης Ρίσβας. Άσκηση και υγιεινή ζωή: Πώς µπορούµε να τη βάλουµε στην καθηµερινότητά µας: Έφη Άλπου. Η δύναµη της θέλησης: Αντώνης Γ. Τσαπατάκης. Η ψυχολογία του καπνιστή: Πέτρος Σκαπινάκης. Οι οµιλητές θα εξηγήσουν µε εύληπτο τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν από την πρόληψη υγείας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Ζέτα ∆ούκα και θα χαιρετίσει ο ∆ήµαρχος Ιωαννιτών, Καθηγητής Παθολογίας Μωυσής Ελισάφ.

Από 18 έως 20 Οκτωβρίου

Σεμινάριο αιματολογίας θα γίνει στα Γιάννενα

• Η Αιµατολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και το Αιµατολογικό Τµήµα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστηµίου Πατρών σε συνεργασία µε την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, διοργανώνουν το 8ο Σεµινάριο Αιµατολογίας µε θέµα: «Από το κλινικοεργαστηριακό εύρηµα στην αιµατολογική διάγνωση και θεραπεία» το οποίο θα πραγµατοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Serai, από 18 έως 20 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (την υπογράφουν ο Α. Συµεωνίδης ∆ιευθυντής Αιµατολογικού Τµήµατος Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Πατρών και η Ε. Χατζηµιχαήλ Επίκουρη Καθηγήτρια Αιµατολογίας Πανεπ. Ιωαννίνων) το σεµινάριο αυτό έχει καθιερωθεί σε ετήσια βάση, σαν ευκαιρία επικοινωνίας και εκπαίδευσης όλων που ασκούν τη µάχιµη ιατρική στον άξονα της ∆υτικής Ελλάδας. Ο στόχος του Σεµιναρί-

«Η Καλλιθέα» πάει τριήμερο σε Μονεμβασιά - Μυστρά • Tριήµερη εκδροµή σε Γύθειο, Μονεµβασιά και Κάστρα Μυστρά θα πραγµατοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Καλλιθέα» Ιωαννίνων από 26 έως 28 Οκτωβρίου. Η τιµή είναι 155 ευρώ µε ηµιδιατροφή (προκαταβολή 75 ευρώ). • ∆ηλώσεις συµµετοχής µέχρι 18 Οκτωβρίου στα τηλ.: 6977672787, 6946-992950 και 2651023067.

Σελ. 5η

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ου είναι να βελτιωθεί η επικοινωνία των γιατρών της Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Φροντίδας, αλλά και των συναδέλφων µε άλλη ειδικότητα, που υποδέχονται πρώτοι τον ασθενή µε παθολογικό κλινικό ή/και εργαστηριακό εύρηµα, µε τα Ειδικά Τριτοβάθµια Αιµατολογικά Κέντρα - Κλινικές, που οριστικοποιούν τη διάγνωση και παρέχουν θεραπεία στον αιµατολογικό ασθενή. Στο φετινό Σεµινάριο θα γίνει συζήτηση για σπάνια νοσήµατα στην Αιµατολογία, για την Ιατρική Ακριβείας, θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στα πλαίσια της Συµβουλευτικής Αιµατολογίας και θα αναλυθεί η γενική αίµατος και οι εξετάσεις αιµόστασης. Επιπλέον, θα γίνει ενηµέρωση για τις τρέχουσες θεραπευτικές εξελίξεις στο χώρο της Αιµατολογίας από δεδοµένα κλινικών δοκιµών, ενώ καταξιωµένοι Αιµατολόγοι θα µοιραστούν τον τρόπο θεραπευτικής προσέγγισης των πιο συχνών αιµατολογικών νεοπλασιών. ∆ύο στρογγυλά τραπέζια είναι αφιερωµένα στη συνεργασία των Αιµατολόγων µε άλλες ειδικότητες, ένα στρογγυλό τραπέζι είναι αφιερωµένο στη θροµβοφιλία και στην θρόµβωση, ενώ κλείνοντας θα αναφερθούµε στα δικαιώµατα και την ψυχολογική υποστήριξη του αιµατολογικού ασθενή και στο ρόλο του εθελοντή αιµοδότη.

Χριστόδουλος Γ. Μποροδήμος Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός Ειδικευθείς στη Σουηδία, Τ. Επιμελητής Α’ Παν. Νοσοκομείου Örebro, Σουηδία Μετεκπαιδευθείς στο Columbia Hospital, Νέα Υόρκη

 Οφθαλµοπλαστική (βλεφαροπλαστική, αφαίρεση µορφωµάτων) OCT-angio Οπτικά πεδία Αναίµακτη βλεφαροπλαστική Plexr Αισθητική οφθαλµολογία Ανανέωση ∆ιπλωµάτων Οδήγησης. Σύµβαση µε Μηχανολογικό Λεωφ. Δωδώνης 9, Ιωάννινα τηλ: 26510-65340 • www.borodimos.gr Ώρες λειτουργίας 09:00-21:00 (κατόπιν ραντεβού)

Θα γίνει στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής»

Η Ψυχιατρική περίθαλψη θέμα ημερίδας σήμερα στα Γιάννενα

• Ηµερίδα µε θέµα «Ψυχιατρική Περίθαλψη: Καταπολεµώντας την Αποµόνωση και τον Κατακερµατισµό στην Ψύχωση, στην Επιλόχεια Κατάθλιψη και στις ∆οµές Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» διοργανώνει σήµερα, Τετάρτη (5 έως 9.30 µ.µ.) στον Πολυχώρο ∆ηµήτρης Χατζής (παλαιά Σφαγεία) η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασµού της Παγκόσµιας Ηµέρας Ψυχικής Υγείας. Η Ψυχική νόσος συνιστά µια σύνθετη οντότητα που συχνά οδηγεί σε αποµόνωση και εσωτερικό κατακερµατισµό και που απαιτεί σύνθετη και πολυπαραγοντική αντιµετώπιση και φροντίδα. Η ηµερίδα απευθύνεται πρωτίστως στο ευρύτερο κοινό, στην κοινότητα, αλλά φυσικά και σε όλους τους επαγγελµατίες ψυχικής υγείας

και στους εµπλεκόµενους φορείς και σκοπό έχει την ενηµέρωση της κοινότητας για τους εφικτούς τρόπους θεραπευτικής προσέγγισης της ψυχικής νόσου µέσω της συνεργατικής φροντίδας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ψυχιατρικής Κλινικής, ∆ιευθυντής της οποίας είναι ο καθηγητής Θωµάς Υφαντής η ηµερίδα στόχο έχει την ενηµέρωση, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη συζήτηση και επικοινωνία µεταξύ των επαγγελµατιών ψυχικής υγείας, τους εµπλεκόµενους φορείς και το κοινό και, κυρίως, την αναζήτηση κοινών τόπων συνοµιλίας ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η δηµιουργία ενός συνεκτικού ιστού παροχής ψυχιατρικής περίθαλψης στο πνεύµα της κοινοτικής ψυχιατρικής, ενός ιστού που θα αντιπαρατίθεται στην αποµόνωση και τον κατακερµατισµό της ψυχικής νόσου.

Με τίτλο «επιλέγω να ζω»

Διήμερο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας από την ΕΨΕΠ στα Γιάννενα

• Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέµβασης – Ε.Ψ.Ε.Π., µε αφορµή τον φετινό εορτασµό της 10ης Οκτωβρίου ως Παγκόσµιας Ηµέρας Ψυχικής Υγείας, διοργανώνει το 9ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας, µε τίτλο «επιλέγω να ζω», προωθώντας το µήνυµα του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ) που σχετίζεται µε την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονικότητας. Το Φεστιβάλ θα πραγµατοποιηθεί το διήµερο Πέµπτης και Παρασκευής, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «∆ηµήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). Αναλυτικά, το πρόγραµµα περιλαµβάνει: Αύριο, Πέµπτη και ώρα 5:30 µ.µ., Επιστηµονική Ηµερίδα µε θέµα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη της Αυτοκτονικότητας», στην οποία θα συµµετάσχουν ως εισηγητές έγκριτοι επιστήµονες και θα χορηγηθεί στους ενδιαφερόµενους βεβαίωση παρακολούθησης. Μεθαύριο, Παρασκευή και ώ-

Νέα παιδική παράσταση στο Καμπέρειο

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

• Το αριστούργηµα του Μενέλαου Λουντέµη «Ένα παιδί µετράει τ' άστρα», που έχει «µαγέψει» γενιές και γενιές, ανεβαίνει αυτό τον χειµώνα από την Παιδική Σκηνή του ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο «Καµπέρειο Θέατρο». Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 4 Νοεµβρίου και θα συνεχιστούν ως τις 20 ∆εκεµβρίου. Το βιβλίο περιγράφει τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να µορφωθεί, να πάει στο σχολείο και τελικά να επιβιώσει. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ∆ΗΠΕΘΕ, το εµβληµατικό αυτό έργο είναι ένας ύµνος για το σχολείο, το βιβλίο και το δάσκαλο και παρουσιάζει την ηθογραφία µιας άλλης εποχής. Η ελληνική επαρχία και οι άνθρωποί της, τα παιδικά όνειρα και τα πρώτα αθώα ερωτικά σκιρτήµατα, ο αγώνας για µια επιβίωση διαφορετική από τη συνηθισµένη, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που µιλούν κατευθείαν στην καρδιά του θεατή.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου. Θεατρική ∆ιασκευή: Γιάννης Ρήγας. Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ. Πρωτότυπη µουσική: Κλέων Αντω-

νίου. Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού. Φωτισµοί: Richard Antony Λούκας. Τους ρόλους του έργου ερµηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδηµητρίου, Χρήστος Τσιώτας. • Για τον έγκαιρο προγραµµατισµό των παραστάσεων οι διευθυντές των δηµοτικών και γυµνασίων µπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 26510-25670 (Πληροφορίες – κρατήσεις).

Από τους Αθεράπευτους

Πέντε ακόμα βραδιές με «Τα κόκκινα φανάρια»

ρα 9:15 µ.µ., Θεατρική Παράσταση «Κασσάνδρα. Σπουδή µνήµης στη βία», από τον «Θέατρο των Ορίων» και το «Politheatro, Performing Arts», στην οποία θα γίνεται ταυτόχρονη διερµηνεία στην Ελληνική Νοηµατική Γλώσσα Το διήµερο θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας µε τίτλο: «Παρόντες» από το Οικοτροφείο «Αίολος» και την «ΦωτΟΑρτ».

Στην Ε.Η.Μ., 12 Οκτωβρίου

Ενημερωτική εκδήλωση για την Ογκολογική Φροντίδα

• Eσπερίδα ανοιχτή στο κοινό µε θέµα «Ενηµερωτική εκδήλωση για τη βελτίωση της Ογκολογικής Φροντίδας και Αποκατάστασης» θα λάβει χώρα το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου και ώρες 6 – 9 µ.µ. στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Την εσπερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Ασθενών µε Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Β.∆. Ελλάδας «Είµαστε Μαζί!» υπό την αιγίδα της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Η εκδήλωση είναι µια ευκαιρία για ενηµέρωση για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρµας διαλόγου All.CanGreece, τους σκοπούς της, τις δράσεις αλλά και για το πώς η τοπική κοινωνία της Β.∆ Ελλάδας µπορεί να συµµετάσχει στην πλατφόρµα και στο δηµόσιο διάλογο αλλά και να κάνει συγκεκριµένες προτάσεις για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης στην περιοχή. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει πα-

...Πάμε θέατρο;

• Για άλλες πέντε παραστάσεις θα παρουσιάσουν οι Αθεράπευτοι το έργο του Αλέκου Γαλανού «Τα κόκκινα φανάρια», µετά την θερµή υποδοχή που του επιφύλαξε το κοινό. Θα δοθούν από σήµερα, Τετάρτη και έως την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, καθηµερινά στις 9:30 µ.µ., στο Θέατρο της στοάς Ορφέα. Σκηνοθεσία – µουσική: ∆ηµήτρης Παππάς. Σκηνογραφία – ενδυµατολογία: Γιωργίνα Παπαγεωργίου. Κατασκευή σκηνικού: Σπύρος Μπίζιος. Ήχος – φως: Κώστας Καραδένδρος. Φωτογραφία: Σοφία Κοτσώνη. Ερµηνεύουν οι: Βαρβάρα Βαράκα, Φωτεινή Ευαγγέλου, Ισιδώρα Μιχαλιώδη, Αγγελική Κουτσοθανάση, Εύη Τσαβουρέλου, Ευθυµία Μούζη, Βάσια Τασούλη, ∆ηµήτρης Παππάς, Περι-

κλής Λιάρος, Παναγιώτης Μακρής, Χρήστος Τσολίγκας, Γιάννης Κουµουλίδης, Κώστας Καραδένδρος και σε διάφορους άλλους ρόλους είναι οι: Λευτέρης Βανούσης, Γιώργος Μπολονέζος, Σοφία Στεφανοπούλου, Φανή Κοτίνη, Κωνσταντίνος Ρώσσης, Μαρία Μπέλλου, Νικόλας Αναστασιάδης, Βύρων Παπαϊωάννου, Σωτήρης Παπαϊωάννου, Λίνα Μίγκα, Βάσω Παναγή, Λευτέρης Μαλλιωτάκης, Άγγελος Πεζοδρόµος, Νίκη Παπανικολάου, Νίκος ΑγγέλουΚώνστας, Έλενα Αναστασάκη, Όλγα Ευαγγέλου, Ελένη Μαύρου, Ευγενία Γενητσαρίδου, ∆ηµήτρης Σµπόνιας και Βασίλης Λέκκας. • Γενική είσοδος 8 ευρώ ή 6 ευρώ (προπώληση στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης και ΧΑΡΤΕΞ).

Σήμερα η πρεμιέρα

Επιστρέφει ο «Caveman» στο Θέατρο έκφραση

ρουσίαση της πλατφόρµας Αll.Can Greece, της διεθνούς πλατφόρµας All.Can, παρουσίαση των αποτελεσµάτων της Ελληνικής έρευνας All.Can για τις απόψεις των ασθενών για την διάγνωση, θεραπεία και αποκατάστασή τους, για την ανθρωπιστική παιδεία στην ιατρική εκπαίδευση, από διακεκριµένους επιστήµονες και µέλη της All.Can Greece.

Ενημέρωση από 5η και 6η ΤΟΜΥ για τον Μητρικό Θηλασμό

• Ενηµέρωση σχετικά µε τη δράση για την δηµιουργία σηµείων φιλικών για τον µητρικό θηλασµό, έγινε σε συνάντηση που είχε το Σωµατείο Καφέ µπαρ Κέντρων ∆ιασκέδασης και συναφών επαγγελµάτων µε την 5η και 6η Τ.ΟΜ.Υ. Ιωαννίνων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωµατείου, η 5η και 6η Τ.ΟΜ.Υ. Ιωαννίνων είναι στην διάθεση όλων των γονέων και µπορεί να ενηµερώσει σχετικά κάθε ενδιαφερόµενη για τον θηλασµό: Πρόσωπα και τηλέφωνα ενηµέρωσης και επικοινωνίας 5η Τ.ΟΜ.Υ. Ιωαννίνων Κιτσάτη Ναταλία - Μπράχου Βασιλική Παύλου Μελά 34, 454 44 Ιωάννινα Tηλ: 26510-59658, Email: tomyampelokipi@1545.syzefxis.gov.gr

• Από σήµερα, Τετάρτη, επιστρέφει ο θρυλικός «Caveman» στη σκηνή του Θεάτρου Έκφραση για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων. Συνολικά ο «Caveman» θα παρουσιαστεί για οκτώ βραδιές, από σήµερα και κάθε Τετάρτη στις 19:00 και Πέµπτη στις 21:00, χαρίζοντας ξανά άφθονο γέλιο σε µία stand-up κωµωδία η οποία έχει θέµα της την αιώνια µάχη των δύο φύλων.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γεράσιµος Γεννατάς. Μουσική: Σπύρος Γραµµένος. Σκηνικά – Κοστούµια: Γιάννης Κράβαρης. Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου. Στο ρόλο του caveman είναι ο Xρήστος Χρήστου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητικό,ανέργων, ΑΜΕΑ). Κάθε Τετάρτη (λαϊκή απογευµατινή) µε γενική είσοδο 7 ευρώ. Προπώληση στο viva.gr και στο ταµείο του θεάτρου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 26515-54505 και 6907-500710.


Σελ. 6η

∆ΕΗ: Και τηλεφωνικά από χθες οι διακανονισμοί οφειλών

Για να κάνουν οι οφειλέτες «μια νέα αρχή»

T

® Χαμηλότερες προκαταβολές προβλέπει το νέο σύστημα…

η δυνατότητα να διακανονίσουν τις οφειλές τους προς τη ∆ΕΗ τηλεφωνικά έχουν από χθες οι πελάτες της επιχείρησης, καλώντας στο 11770. Υπενθυµίζεται πως η Επιχείρηση δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες «να κάνουν µια νέα αρχή», δηµιουργώντας προϋποθέσεις για µείωση των ληξιπρόθεσµων οφειλών που φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Το νέο σύστηµα προβλέπει χαµηλότερες προκαταβολές σε σχέση µε ό,τι προβλεπόταν έως σήµερα: δεν θα υπερβαίνουν το 20% ή εναλλακτικά το 30% (αν επιλεγούν περισσότερες δόσεις) έναντι 40-50% έως σήµερα. Η διαδικασία έγκρισης είναι αυτοµατοποιηµένη και θα γίνεται άµεσα στα καταστήµατα της ∆ΕΗ µε την υποβολή της αίτησης. Ο πελάτης χρειάζεται να προσκοµίσει µόνο τον τελευταίο λογαριασµό του, την αστυνοµική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Ο οφειλέτης πλέον µπορεί εύκολα και γρήγορα από το σπίτι του να υπολογίσει την προκαταβολή και τη µηνιαία δόση του.

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθµισης είναι η εµπρόθεσµη εξόφληση των δόσεων και των νέων λογαριασµών που θα εκδοθούν στη συνέχεια. Οι πελάτες που είναι ενταγµένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο και όσοι είναι ενταγµένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, θα µπορούν να ρυθµίσουν την οφειλή τους, όπως και σήµερα, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του Κώδικα Προµήθειας. Όσοι πελάτες δεν έχουν πλέον σύµβαση µε τη ∆ΕΗ, αναφέρει η Επιχείρηση, αλλά έχουν ανεξόφλητους λογαριασµούς ρεύµατος, θα µπορούν να υποβάλουν αίτηµα για εξατοµικευµένη ρύθµιση, ανάλογα µε το ύψος της οφειλής και τις οικονοµικές τους δυνατότητες.

Από το Οικονομικό Επιμελητήριο

Σεμινάριο για εργασιακά θέματα στα Γιάννενα

• Το 6ο Περιφερειακό Τµήµα Ηπείρου του Οικονοµικού Επιµελητηρίου της Ελλάδας σε συνέχιση του προγράµµατος για τη διαρκή ενηµέρωση των Μελών του και των Λογιστών Φοροτεχνικών διοργανώνει επιµορφωτικό σεµινάριο στα Γιάννενα µε θέµα: «Εργασιακά θέµατα – Γενική Ενηµέρωση – Τελευταίες Εξελίξεις». Εισηγητής ο κ. Λιάζος Παλαιολόγος. Το σεµινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου (9:30 π.µ. – 1:30 µ.µ.) στο ξενοδοχείο Φρόντζου Πολιτεία.

Υπεβλήθηκαν 722.109 αιτήσεις

Οφειλές ύψους 7,1 δισ. μπήκαν στις 120 δόσεις

® Ικανοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών

• Θετικός εκτιµάται ο απολογισµός της κυβερνητικής νοµοθετικής πρωτοβουλίας αναφορικά µε τη ρύθµιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσµες οφειλές στην εφορία, καθώς οι πολίτες έσπευσαν µαζικά να υπαχθούν σε αυτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπέβαλαν αιτήσεις ρύθµισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Από αυτές, 217.276 αιτήσεις είναι ακόµη εκκρεµείς. Συνεπώς, 1 στους 3 οφειλέτες πολίτες έχει υπαχθεί στη ρύθµιση, έχοντας ληξιπρόθεσµες οφειλές ποσού µεγαλύτερου των 1.500 ευρώ, σύµφωνα µε το υπουργείο Οικονοµικών. «Η επιτυχία αυτή καθίσταται α-

κόµα µεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε µικροοφειλέτες µε χρέος έως 500 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθµιση, καθώς και σε οφειλέτες µε χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονοµικών.

Να προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Creta Farms ζητούν οι εργαζόμενοι

• Έκκληση στις πιστώτριες τράπεζες «να ξεµπλοκάρουν άµεσα τις πιστώσεις που αφορούν αγορές πρώτων υλών και µισθοδοσία προσωπικού, ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγική λειτουργία της εταιρείας Creta Farms, καθώς και την τάχιστη ολοκλήρωση του ελέγχου για τη νόµιµη εκπροσώπηση της εταιρείας, προκειµένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εισόδου νέου επενδυτή», απευθύνουν οι εργαζόµενοι της κρητικής αλλαντοβιοµηχανίας. Επίσης, ζητούν από τους βασικούς µετόχους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διευκολύνουν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

Κατηγορηματικός ο Υφυπουργός Ν. Μηταράκης:

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μείωσης των συντάξεων

® «Στόχος της Κυβέρνησης η συμμόρφωση με το ΣτΕ…»

• Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να ανησυχούν, δεν υπάρχει καµία περίπτωση µείωσης των συντάξεων τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας αρµόδιος για θέµατα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, συµπληρώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συµµόρφωση µε το ΣτΕ, «καλύπτοντας τις αδικίες, οι οποίες έχουν γίνει σε βάρος συγκεκριµένων οµάδων». «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουµε πως υπάρχουν πέντε αποφάσεις του Συµβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), από τις οποίες έχουν βγει στη δηµοσιότητα κάποιες περιλήψεις. ∆εν έχουµε ακόµα τελική εικόνα της απόφασης. Αναφέρεται µέσα πως η βάση υπολογισµού των συντάξεων στις 31.12.2014 είναι συνταγµατική και θα πρέπει να δούµε τι σηµαίνει αυτό στην πράξη για τα τελευταία έτη» δήλωσε ο κ. Μηταράκης µιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, από τη δηµοσίευση της απόφασης δηµιουργούνται θέµατα για τις επικουρικές συντάξεις, αυτές που κόπηκαν οριζόντια µε το

πλαφόν των 1.300 ευρώ που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέµατα για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελµατιών, θέµατα για τα ποσοστά αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης. «Για όλα αυτά τα ζητήµατα η κυβέρνηση πρέπει να νοµοθετήσει άµεσα µε ένα νέο ασφαλιστικό, ευθυγραµµισµένο στις επιταγές του ΣτΕ. Η απόφαση του ΣτΕ θα µας επιτρέψει να διαµορφώσουµε το µέλλον του ασφαλιστικού συστήµατος µε αρχές δικαιοσύνης και βιωσιµότητας» διευκρίνισε. Αναφορικά µε τα αναδροµικά, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι είναι δεδοµένο ότι θα δοθούν, χωρίς να τεθεί σε καµία περίπτωση εν αµφιβόλω η σταθερότητα του δηµοσιονοµικού και ασφαλιστικού χώρου.

Σε τριψήφιο αριθμό οι καταγγελίες για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού

Σε ανακοίνωσή τους µεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «οι εργαζόµενοι της Κρέτα Φαρµ επέλεξαν όλο αυτό το διάστηµα της κρίσης που ταλανίζει την εταιρεία και απειλεί το εργασιακό τους µέλλον να κρατήσουν στάση ευθύνης επιδεικνύοντας σοβαρότητα και νηφαλιότητα προκειµένου να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης. ∆εν συµβαίνει το ίδιο, όµως, µε τους υπόλοιπους συντελεστές του έργου αυτού και αναφερόµαστε τόσο στους βασικούς µετόχους, όσο και στις πιστώτριες τράπεζες. Οι βασικοί µέτοχοι έχουν επιδοθεί σε µία ανηλεή µονοµαχία επικράτησης σε µία εταιρεία που πλέον δεν τους ανήκει και δυναµιτίζουν τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου" παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να λαµβάνουν αποφάσεις και να δίνουν λύσεις».

Υπ. Εργασίας: 12 εκατ. για παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες

• Εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 12 εκατ. ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισµού εξόδων του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων οικονοµικού έτους 2019, προκειµένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισµός Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της δαπάνης για παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες. Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «∆ιαύγεια».

Νέα πληρωμή ΟΠΕΚΕΠΕ συνολικού ύψους 1,6 εκατ.

• Το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο Οργανισµός Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Εγγυήσεων Προσανατολισµού και εγγυήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν σε αγροτικές επιδοτήσεις. Συγκεκριµένα, από τις 4/10/2019 έως τις 7/10/2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 529 δικαιούχους το συνολικό ποσό των 1.636.570,75 ευρώ. Η πληρωµή αφορά, µεταξύ άλλων, στη βελτίωση για την παραγωγή και εµπορία µελιού αλλά και την αναδιάρθρωση των αµπελώνων.

• Με κλήση σε τριψήφιο αριθµό θα µπορούν οι πολίτες να καταγγείλουν παραβάτες του αντικαπνιστικού νόµου, σύµφωνα µε τον Υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Θα υπάρξει τριψήφιο νούµερο που θα µπορείς να καλέσεις τη δηµοτική αστυνοµία ή την αστυνοµία, που θα δίνει πρόστιµο στον ιδιώτη και υπερδεκαπλάσιο πρόστιµο στον καταστηµατάρχη», δήλωσε ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθµό ΣΚΑΪ. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «ο αντικαπνιστικός νόµος θα εφαρµοστεί» µε τη συµβολή και της Ελληνικής

Αστυνοµίας ή του Λιµενικού σε περιοχές κοντά στη θάλασσα. «Θα σεβαστούµε τα δικαιώµατα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουµε και τα δικαιώµατα των µη καπνιστών, το δικαίωµα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών, που είναι µια αδικία και µάστιγα στη χώρα» επισήµανε.

Έως 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες»

® Υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.pothen.gr

• Την Πέµπτη 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσµία για την υποβολή πόθεν έσχες, όπως ενηµερώνει η Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας. Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την 31η Ιουλίου, ηλεκτρονικά στο www.pothen.gr, συνεχίζεται υπό την επίβλεψη της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, η οποία συστάθηκε µε τον νόµο 4622/2019 (ΦΕΚ 133/7-82019), και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.

Οι δηλώσεις των υπόχρεων µε ιδιότητα αρµοδιότητας του κατηργηµένου Γραφείου ΓΕ∆∆, υποβάλλονται και ελέγχονται από την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας. Από την 1η Νοεµβρίου 2019 η εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης, θα επιτρέπεται µόνο µετά την πληρωµή ηλεκτρονικού παραβόλου, ενώ η µη εκπλήρωση της υποχρέωσης µέχρι και την 30η ∆εκεµβρίου 2019, επιφέρει και ποινικές κυρώσεις.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

 Με τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

 Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΒΕΛΗ

Πρώτη φορά επισκέφτηκε τα νοσοκοµεία της περιοχής ΥΠΕάρχης και εδώ που τα λέµε, τάραξε κάποια νερά κυρίως ΣΥΡΙΖΑϊκής προέλευσης και κατεύθυνσης. Να τα χαµόγελα µέχρι τ’ αυτιά των προέδρων από την συνάντηση µε τον κ. Καρβέλη από την Πάτρα που αντικατέστησε τον Νικολόπουλο, ο οποίος Ελέω ΣΥΡΙΖΑ είχε «µεταναστεύσει» για 4 χρόνια από Γιάννινα στην Πάτρα κι’ από κει έλυνε κι έδενε στο χώρο της υγείας στην Β∆ Ελλάδα.

 ΠΗΓΕ ΠΑΝΤΟΥ!

Ήλθε στα Γιάννινα ο κ. Καρβέλης, στέλεχος της Ν∆ και επισκέφθηκε τα δύο νοσοκοµεία, το ΙΚΑ και τις ΤΟΜΥ. Τα τελευταία ούτε που πήρε χαµπάρι κανείς πως και γιατί δηµιουργήθηκαν και αν θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν έστω κι αν εσχάτως άρχισαν τις προµήθεις υλικού. Όταν τα Κ.Υ δεινοπαθούν σ’ όλη την Ήπειρο, τα ΤΟΜΥ µάλλον ήταν ένα πυροτέχνηµα της προηγούµενης κυβέρνησης.

 ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ...

Ο κ. Καρβέλης συναντήθηκε µε τις διοικήσεις των νοσοκοµείων και άκουσε και είδε πρόσωπα και πράγµατα. Εκεί που ο ενθουσιασµός περίσσευε ήταν στο Χ/κώστα όπου όλο το σύστηµα ΣΥΡΙΖΑ έπεσε πάνω του να τον πείσει πόσο τεράστιος είναι ο Β. Καρβούνης και πρέπει να µείνει να ολοκληρώσει το έργο του.

 ΤΟ ΚΕΛΕΠΟΥΡΙ ΤΟΥΣ!

Όλα τα καλά του «Χ/κώστα» και του... Αγίου Καρβούνη διαφήµιζαν οι διοικούντες και διοικούσες το Νοσοκοµείο για να µην χάσουν το κελεπούρι τους που ενώ έφτιαξε πάρκιγκ χωρίς φωτισµό, ξέχασαν να πουν ότι η Καρδιολογική του Νοσοκοµείου έχει υποστεί... έµφραγµα. Ο ίδιος ο Καρβέλης πιστεύω να πήρε µιά γεύση του πως λειτουργεί το σύστηµα υγείας και στην Ήπειρο!

 ΕΠΑΘΕ... ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ!

Παρεπιπτόντως, να σας µεταφέρω από εδώ τον ενθουσιασµό που έπαθε ο Βουλευτής Ν∆ Λευκάδας από την λειτουργία των Νοσοκοµείων στα Γιάννινα. Μία επίσκεψή του σ’ ένα συγγενή έφτανε για να διαπιστώσει την άρτια λειτουργία στο χώρο της υγείας και κυρίως την µεγάλη προσφορά των διοικήσεων και για να το πιστοποιήσει αυτό, ποστάρισε φωτογραφίες µε τους διοικητές στο διαδίκτυο. Τελικά, εµείς είµαστε αχάριστοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τζάµπα κάναµε αγώνα να τον διώξουµε και να φέρουµε τους διάφορους Καββαδίες στην εξουσία!

 Η ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ...

Κολυµβήθρα του Σιλωάµ η πάνω Πλατεία στην οποία τρέχουν να βαπτιστούν οι εταίροι ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛΙΤΕΣ, είτε για να µπουν στο γκουβέρνο είτε για να κρατήσουν τις θέσεις τους. Μεγαλόψυχος ο Αλέκος Καχριµάνης, ο οποίος ανοίγει αγκαλιές και δεν χαλάει χατήρια σε µετανοηµένες και µετανοιωµένους που τρέχουν να δηλώσουν υποταγή – συγχώρηση για να συνεχίσουν να εφαρµόζουν τον ΣΥΡΙΖΑϊσµό και τις προσταγές του Πανούλη που επί 41/2 χρόνια ήταν ο θεµατοφύλακας των Ελληνικών συµφερόντων και προπάντων του πατριωτισµού.

 ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ...

Μόλις τα ποντίκια είδαν ότι το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ πάει για φούντο µε τις εκλογές του Μαΐου έτρεξαν να βρουν ξηρά να σωθούν! Αυτό βρήκε

Σελ. 7η

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

και βρίσκει εφαρµογή στην περίπτωση την σηµερινή όπου τα ποντίκια καταφέρνουν όχι µόνο να βρίσκουν καταφύγιο, αλλά να βρίσκουν και θαλπωρή στους ευκολόπιστους «δεξιούς», τους οποίους απεχθάνονταν µέχρι πρόσφατα.

 ΑΜΝΗΣΙΑ...

Οµαδική αµνησία ή οµαδική παράκρουση από την Ν∆ και τους ιθύνοντας, δεν ξέρω! Μην δούν δικό τους και βάλουν πλάτη. Ψαχνουν ακόµη και κάτι ληγµένους του παλιού ΠΑΣΟΚ και τους βάζουν στην πρώτη γραµµή κι άσε τους άλλους να... κου-

ρες! Όλα αυτά τα κακά, κατά τον κ. Μπάρκα, συνέβησαν µετά την αποµάκρυνση της κυβέρνησής του από την εξουσία και του ιδίου από το Υπουργείο Εργασίας όπου το υπηρέτησε ως Οκταµηνίτης! Ήλθε η Ν∆ και έφερε την... καταστροφή στο χώρο της Παιδείας της Πρέβεζας ενώ επί εποχής τους οι εκπαιδευτικοί ήταν µία χαρά. Αλήθεια, ποιός τον έβαλε να κάνει τέτοια ερώτηση αυτό το παιδί που όταν στερούνται από καλεσµένους τα κανάλια τον καλούν για να δώσει τα φώτα του επί παντός επιστητού;

 ΜΠΑΡΚΑΣ – ΜΑΡΕΒΑ 0 – 1!

Να σηµειώσω εδώ ότι ο κ. Μπάρκας πρίν από κάµποσο καιρό τα είχε ρίξει στη Μαρέβα την οποία κατηγόρησε ότι ανέλαβε την ενδυµασία της Λυρικής Σκηνής και αναρωτιόνταν αν αυτό έγινε µε διαγωνισµό και αν το ίδιο θα γίνει και στο Εθνικό Θέατρο! Η απάντηση ήλθε από την ίδια την Μαρέβα: «πρόκειται περί χορηγίας µας η οποία εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ»! Τελικά ο Μπάρκας µόνο Βαξεβάνη και «Αυγή» διαβάζει ή περιορίζεται στα τρολ των 0,60 λεπτών;

 ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ...

Θεσπρωτίας το ανάγνωσµα µε συνέχεια από την υπόθεση των

ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ...

∆εξιό διαµέρισµα στην αριστερή πολυκατοικία ετοιµάζουν τα ορφανά των ΑΝΕΛ που είναι ή δεν είναι στην Ελληνική Βουλή. Αυτό ακούγεται το τελευταίο διάστηµα και τα φώτα πέφτουν σε Κουΐκ, Κουντουρά, Κόκαλη κλπ. Τώρα τι σόϊ διαµέρισµα είναι αυτό όπου εδώ και µήνες κατοικούν κουκουβάγιες και νυχτερίδες, ένας Κουΐκ το ξέρει!

ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΕΚΛΕΙΣΕ!

Καλά τα διαµερίσµατα, αλλά από ενοίκους... πάπαλα! Σαν τα πουλιά της κλώσσας έγιναν τα ΑΝΕΛόπαιδα µετά την απόφαση του Πάνου να κλείσει το δικό του µαγαζί, αφού ποιός να πληρώσει τα ενοίκια. ∆έστε τι έγινε στον τόπο µας όπου κάποια ορφανά βρήκαν και στέγη και γήπεδο να παίζουν! Κανόνισε δε και η Ν∆ για την «στέγαση» αυτών των ορφανών. ρεύονται! Αυτή την στιγµή κάνουµε επισηµάνσεις για να προλάβουµε τα χειρότερα. Στο µέλλον άλλα θα λέµε.

 ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Άµα βρούµε λεφτά θα ολοκληρώσουµε τον δρόµο Γιάννινα – Κακαβιά και τον Ε65. Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Κ. Καραµανλή του Γ’ που βρέθηκε πρόσφατα στα Γιάννινα! Πότε και που και πως θα βρεθούν αυτά τα χρήµατα είναι το ερώτηµα που φυσικά δεν είναι και τόσο απλό να απαντηθεί. Πάντως, ο δικός µας Στ. Καλογιάννης βρήκε την ευκαιρία να θυµηθεί που άφησε τα έργα επί εποχής του. Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Έπρεπε να ξέρει ο κ. Καραµανλής οτι θα ερωτηθεί για αυτούς τους άξονες κι’ έπρεπε να έχει µία απάντηση.

 ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ!..

Βγαίνει που λέτε, ο τεράστιος πολιτικός άντρας εκ Φιλιππιάδος, Πρεβέζης ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ Κώστας Μπάρκας και «πλακώνει» τον Υπουργό Υγείας Κικίλια που διόρισε τον κουµπάρο που τον στεφάνωσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Έτσι αβασάνιστα και για να πει κάτι τράβηξε µία καταγγελία κατά του Υπουργού που διορίζει ακόµη και κουµπάρους στο ΚΕΛΠΝΟ που έχει χαρακτηριστεί και αµαρτωλό από τους ίδιους τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ.

 ΜΠΑΡΚΑΣ – ΚΙΚΙΛΙΑΣ 0-1!

Έλα όµως που κατά τον Κικίλια ο νέος Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι ο κουµπάρος που του άλλαξε στέφανα όπως γράφει ο Μπάρκας και τραβάει ένα ξεγυρισµένο κείµενο χαρακτηρίζοντας τον Βουλευτή ένα τρολ των 0,60 λεπτών! Τον έτρωγε η πλάτη τον Κωστάκη και έδωσε την ευκαιρία στον Κικίλια να τον ξύσει! Με τις υγείες του!

 Η ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ...

Μόλις έλυσε το πρόβληµα του ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Μπάρκας αποφάσισε να ασχοληθεί µε την υποστελέχωση του χώρου της εκπαίδευσης στο Νοµό Πρέβεζας. Η σηµερινή κυβέρνηση υποβάλλει σε κοπιώδη εργασία τους εκπαιδευτικούς που πολλές φορές δουλεύουν µέχρι τις βραδινές ώ-

Ελληνοποιηµένων και των Ελληνοποιήσιµων. Χάθηκε ο φάκελος µε τα στοιχεία πολλών ατόµων και άντε να ψάξουν να βρουν τα στοιχεία του φακέλου, ψάχνουν να επιρρίψουν ευθύνες σ’ εκείνους που τα κρατούσαν µε το πρόσχηµα της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων. Όταν όµως κρεµούν κάποιοι στα µανταλάκια εκείνους που προστάτευαν και προστατεύουν το δηµόσιο συµφέρον δεν φέρνει κανείς την ευθύνη. Μάλιστα, κάποιοι ντόπιοι, συνδικαλιστές, ενώ επί χρόνια έκαναν µούγγα, τώρα έχουν µετετραπεί σε δηµόσιους κατήγορους!

 Η ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...

Τι περιείχε ο φάκελλος είναι το ερώτηµα για να βρεθούν οι «κλέφτες» και να δούµε για ποιό λόγο εκλάπη. Αν το ψάξει η δικαιοσύνη σε βάθος κι αν η σηµερινή ηγεσία του υπουργείου θέλει να µάθει πως γίνονταν το πλιάτσικο µέσω των χορηγιών ΑΜΚΑ, τότε θα αποδειχτεί περίτρανα ποιοί είναι αυτοί οι απλοχέρηδες που έκαναν του κεφαλιού τους ζηµιώνοντας το κράτος πολλά εκατοµµύρια ευρώ!

 ΟΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ...

Σε µια εκδήλωση στους Αγ. Σαράντα στην Αλβανία υπήρχαν προσκεκληµένοι πολλοί παράγοντες, αυτοδιοικητικοί και µή, από την Ελλάδα και κυρίως από την Θεσπρωτία. Σ’ αυτή την εκδήλωση παρατηρήθηκε ένα ανεπανάληπτο γεγονός που κάποιοι αναρωτήθηκαν γι’ αυτό που έβλεπαν. Ένας αυτοδιοικητικός συγκέντρωνε τις µεγαλύτερες αγκαλιές και τα περισσότερα χειροφιλήµατα από τους κατοίκους της περιοχής! Όταν ρωτήθηκαν µερικοί, τότε ειπώθηκε ότι το εν λόγω πρόσωπο ήταν τόσο φιλότιµο που φρόντιζε για την έκδοση ΑΜΚΑ! Ήταν περίοδος προεκλογική του 2019!

 ΑΛΒΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΑΜΚΑ!

Την πιο Θερµή αγκαλιά την έκανε ένας κουστουµάτος που παρεκίνησε το πιο έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών. Το ερώτηµα ποιός είναι πλανώνταν στην παρέα µέχρι που οι µυηµένοι αποκάλυψαν ότι ήταν γιατρός διευθυντής κλινικής του Νοσοκοµείου Αγ. Σαράντα, ο οποίος είχε αποκτήσει ΑΜΚΑ! Γιατρός, ∆/ντής νοσοκοµείου απόκτησε ΑΜΚΑ για να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην Ελληνική υγεία και στα Ελληνικά φάρµακα! Μάθανε ότι π....στε και πλακώσανε κι οι Αλβανοί!

Ο τολμηρός Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης ggtolmiros@hotmail.com

δραπόδισαν πάρα πολλούς κατοίκους. Ο Σουλτάνος Μουράτ Β’ ξαφνιάστηκε κυριολεκτικά, όταν αντίκρισε τη µεγάλη καταστροφή της Θεσσαλονίκης και ύστερα από λίγους µήνες απέστειλε µέρος του στρατού του υπό τον Σινάν Πασά να κατακτήσει την Ήπειρο και πρώτα απ’ όλα να κυριεύσει τα Γιάννενα. Την ταραχώδη εκείνη εποχή κυ Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ βερνούσαν την Ήπειρο οι ευγενείς της ιταλικής Φλωρεντινής οικογένει- µε το καλόν και µηδέν πλανηθήτε και είναι σήµερα η Περιφέρεια Ηπείρου, ας των Τόκκων, που ήταν Κόµητες ακούσετε των Φράγκων τα λόγια ότι ήταν το µοναστήρι της Αγίας Παρατης Κεφαλλονιάς. τίποτε δεν σας θέλουν ωφελήσει, σκευής. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, µεΟ Μουράτ, προτού εκστρατεύσει πλην θέλουν σας χαλάσει, καθώς ε- τά από λίγα χρόνια, το µοναστήρι ο Σινάν, έστειλε επιστολή στους χάλασαν και τους Θεσσαλονικαίους. αυτό έγινε τζαµί. Το τζαµί αυτό γκρεΓιαννιώτες. Την επιστολή αυτή διέΚαι ένεκεν τούτου οµνύω σας µίστηκε το 1930 για να κτιστεί το κτίσωσε ο Πουκεβίλ, όπως αναφέρει ο εις τον Θεόν του Ουρανού και της ριο της τότε Νοµαρχίας. Κων. Άµαντος. Στην επιστολή γρά- γης και τον προφήτην Μωάµεθ Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο οριφει: «Μουράτ Β’, Βασιλεύς Ανατο- και τις τα επτά µουσάφια και εις σµός του Σινάν Πασά έσωσε την πόλής και ∆ύσεως, προς τους Ιωαν- τους εκατόν εικοσιτέσσερες χιλιά- λη και εξασφάλισε πολύτιµα προνόνίτας. δες προφήτας του Θεού και εις µια στους Γιαννιώτες. Εκδόθηκαν και Εβεβαιώθητε ακριβώς από τας την ψυχήν µου και εις την κεφα- άλλοι αχτναµέδες διασαφηστικοί και νίκας και εµού και των προγόνων λήν µου και εις το σπαθί µου ο- συµπληρωµατικοί του ορισµού του µου, ότι ο Θεός δεν έβαλε εις το βα- πού ζώνοµαι, ότι να µην έχετε κα- 1430. Φυσικά, κατά διαστήµατα διάσίλειόν µου σύνορα και µε την νένα φόβον, µήτε αιχµαλωτισµόν, φοροι τοπικοί διοικητές παραβίαζαν βοήθειάν του υπέταξα όλην την µήτε πιασµόν παιδίων, µήτε εκκλη- ορισµένα από αυτά. Αλλά, σε γενιΑνατολήν και αυτήν σχεδόν την σίας να χαλάσωµεν, µήτε µισγάδι κές γραµµές για τα Γιάννενα ήταν ευ∆ύσιν, ότι έξω από τα νοϊκά. βουνά σας όλοι µε εΤα προνόµια αυτά ήταν προσκύνησαν. τα ακόλουθα: 1) Κάθε Σας παρακαλώ, στρατιωτικός να έχει όλοιπόν, πριν δοκιµάσεπως πρώτα τα κτήµατά τε τα ολέθρια του πολέτου και να εισπράττει µου τέλη, πριν ιδήτε το από τους κολλήγους αίµα πολλών αναιτίων τους φόρους, µε την υχυνόµενον αδίκως, να ποχρέωση να εκστραµε παραχωρήσητε την τεύει σε κάθε πρόσκληπόλιν σας, αν θέλετε να ση της οθωµανικής κυαποφύγετε τον αφανιβέρνησης, όπως έκανε σµόν αυτής και όσα άλκαι επί προηγούµενων λα απειθείς και σκληροκυβερνήσεων. 2) Κάθε τράχηλοι έπαθαν, καταπολίτης να εισπράττει κοπέντες από το σπαθί τα έσοδα από τα κτήµου, και πωληθέντες αΆποψη του κάστρου των Ιωαννίνων… µατά του, δίνοντας µόπό τους στρατιώτας µου νον ένα χρυσό νόµισµα αιχµάλωτοι εις Ανατολήν (=παιδοµάζωµα) να ποιήσωµεν, αλ- το χρόνο. 3) Οι κάτοικοι θα κατοικαι ∆ύσιν. λά οι εκκλησίες σας να σηµαίνουν κούν όπως πρώτα µέσα στο φρούΣας υπόσχοµαι, αν µε προ- καθώς έχουν συνήθειαν. Ο Μητρο- ριο και θα έχουν τη φροντίδα της διασκυνήσετε, πίστεις ενόρκους, ε- πολίτης να έχει την κρίσιν την ρω- τήρησης και της ασφάλειας του γώ µεν να µη σας εβγάζω ποτέ α- µαϊκήν και όλα του τα εκκλησιαστικά φρουρίου. 4) Τους φόρους για το πό το κάστρο σας, εσείς δε να µη δικαιώµατα. Οι άρχοντες όσοι έχουν κράτος θα τους εισπράττουν οι Καφανήτε επίβουλοι και απειθείς της τιµάρια, πάλιν να τα έχουν. Τα γονι- στρινοί και θα τους παραδίδουν βασιλείας µου. Προσέξατε µήπως κά τους, τα υποστατικά τους και τα στον επίτροπο της Κυβέρνησης, όαποβάλλοντες το ζήτηµά µου δεν πράγµατά τους όλα να τα έχουν, χω- ταν θα πηγαίνει να τους παραλάβει. έχετε πλέον ουδέ καιρόν να µετα- ρίς τινος λόγου, και άλλα είτι (=οποι- 5) Θα εξασκούν µε πλήρη ελευθερία νοήσετε». αδήποτε) ζητήµατα θέλετε ζητήσει τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, όΟι Γιαννιώτες ταράχτηκαν από να σας τα δώσωµεν. Ειδέ και σταθή- πως και πρώτα. την αυστηρή αυτή προειδοποίηση τε πεισµατικά και δεν προσκυνήσετε Επί πλέον: α) Έχουν δικαίωµα και απειλή του Σουλτάνου, ο οποίος µε το καλόν, να ηξεύρετε ότι, ώσπερ να µαθαίνουν, όπως και προηγουακολούθως διέταξε το στρατηγό του εδιαγουµίσαµεν την Θεσσαλονί- µένως τα γράµµατα (σηµείωση: γι’ Καρά-Σινάν πασά να βαδίσει µε ι- κην, και εχαλάσαµεν, τας εκκλη- αυτό και λειτουργούσαν Σχολές στα σχυρές δυνάµεις στρατού µέσω σίας και ερηµώσαµεν και αφανί- Γιάννενα). Β) Να οπλοφορούν. Γ) Θεσσαλίας προς τα Γιάννενα. Πριν σαµεν τα πάντα, ούτω θέλοµεν Να εκλέγουν τους δικαστές που ήθεφθάσει, όµως, στα Γιάννενα, έστειλε χαλάσει και εσάς και τα πράγµατά λαν οι ίδιοι. ∆) Να φυλάγουν οι ίδιοι και αυτός στους Καστρινούς (=Γιαν- σας και το κρίµα να το γυρεύση ο το κάστρο τους και να πυροβολούν νιώτες του Κάστρου) και ιδιαίτερα Θεός από σας». σε ορισµένες περιπτώσεις και ε) Να στο Μητροπολίτη των Ιωαννίνων και Μπροστά στην απειλή της κατα- φορούν προσωπίδες τις ηµέρες της τους προύχοντες της πόλης την α- στροφής και του εξανδραποδισµού αποκριάς. κόλουθη διακήρυξη – ορισµό: Όπως αναφέρθηκε και πιο πάοι Γιαννιώτες άρχισαν να διαπραγ«Ορισµός όνπερ έστειλε ο Σινάν µατεύονται την αναίµακτη παράδο- νω, παρά το γεγονός ότι παραβιάΠασάς ο του Σουλτάνου Μουράτ Β’ ση και υποταγή της πόλης. Έπειτα, στηκαν αρκετές φορές σε µερικά σηβεζύρης εις τα Ιωάννινα. η καταστροφή της Θεσσαλονίκης ή- µεία, τα προνόµια αυτά στο σύνολό Της κεφαλής των κεφαλάδων και ταν ο αψευδέστερος µάρτυρας των τους ωφέλησαν αρκετά την πόλη, η αυθέντου πάσης ∆ύσεως, του Σινάν απειλών του Τούρκου σερασκέρη οποία σηµείωσε κάποια ανάπτυξη, πασιά ορισµός και χαιρετισµός εις (=αρχιστρατήγου). συγκριτικά µε άλλες περιοχές. τον Πανιερώτατον Μητροπολίτην Αυτό κράτησε µέχρι το 1612, όΠριν γίνει, όµως, αυτό δηλ. η Ιωαννίνων και εις τους εντιµοτάτους παράδοση ζήτησαν να επικυρω- ταν έληξε η επανάσταση του Μητροάρχοντες, τον τε καπετάνον Στρατη- θούν οι υποχρεώσεις του Σινάν µε πολίτη Λαρίσης ∆ιονυσίου του Φιλογόπουλον και τον υιόν του καπετά- σουλτανικό φιρµάνι. Έτσι, οι Γιαν- σόφου, που άρχισε το Σεπτέµβριο νου τον κυρ Παύλον και εις τον πρω- νιώτες ήρθαν στα περίχωρα της του 1611. Ο ∆ιονύσιος έµεινε γνωτοστράτορα τον Μπουήσαβον και εις Θεσσαλονίκης και πήραν από τον στός ως ∆ιονύσιος ο Σκυλόσοφος, τον Πρωτοσικριτή τον Στανίτζη και Σουλτάνο Μουράτ το «χάτι σερίφ» γιατί έτσι τον ονόµασαν οι Τούρκοι εις τους λοιπούς άρχοντες των Ιωαν- (=ιερό διάταγµα), χάρη στο οποίο χλευαστικά τις συνέπειες της επανάνίνων, µικρούς τε και µεγάλους. στασης εκείνης, πλήρωσαν κυρίως δεν καταστράφηκε η πόλη. Να ηξεύρετε ότι µας έστειλεν ο Η συνθήκη υπογράφηκε στο οι κάτοικοι των Ιωαννίνων. µέγας αυθέντης να παραλάβωµεν Κλειδί της Μακεδονίας και τα ΓιάννεΠρώτη ενέργεια των Τούρκων ήτου ∆ούκα τον τόπον τον κάστρη να άνοιξαν τις πύλες τους, για να ταν να διώξουν όλους τους Γιαννιώτου. Και ωρισέν µας γουν ούτως: ότι µπουν οι τούρκοι την 9 Οκτωβρίου τες από µέσα από το κάστρο. Σκόρόποιον κάστρον και χώρα προσκυ- 1430. Το «χάτι σερίφ» του Σουλτά- πισαν στη γύρω περιοχή και από τόνήση µε το καλόν, να µηδέν έχει κα- νου επιβεβαίωνε τα προνόµια των τε άρχισε να χτίζεται συστηµατικά η νένα φόβον, ούτε κακόν, ούτε κουρ- Γιαννιωτών. Μόνος ο ορισµός του εκτός του κάστρου πόλη. Παράλλησεµόν αλλ’ ούτε κανένα χαλασµόν. Σινάν υπήρχε το ενδεχόµενο να πα- λα καταργήθηκαν όλα τα παραπάνω Και οποίου κάστρου και χώρα δεν ραβιαστεί. προνόµια και η πόλη γνώρισε το πιπροσκυνήσουσιν, ώρισεν να τα Την εποχή εκείνη, η πόλη πε- κρό σκοτάδι της σκλαβιάς, που κράκαταλύσω και να τα χαλάσω εκ ριορίζονταν µόνον µέσα στο Κά- τησε µέχρι την 21η Φεβρουαρίου θεµελίων, ώσπερ εποίησα και την στρο. Όλη η έκταση έξω ήταν εξοχή 1913, που λευτερώθηκαν τα ΓιάννεΘεσσαλονίκην. ∆ιά τούτο γράφω και διάσπαρτες αγροικίες στο σηµε- να, ύστερα από 483 χρόνια δουλείας και λέγω σας ότι να προσκυνήσετε ρινό χώρο της πόλης. Στη θέση που συνολικά από 1η σελ.

Ε ΠΕΤΕΙΑΚΟ

Η ειρηνική παράδοση των Ιωαννίνων στους Οθωμανούς...


Σελ. 8η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριώνλεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ, MD, PhD, FEBVS Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δωδώνης 18, 45332, Ιωάννινα Τηλ. Γραμματείας: 698 7088004 www.matsagkas.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ Γαστροσκοπήσεις - Κολονοσκοπήσεις με διενέργεια καταστολής, χρήση διοξειδίου και αντλίας νερού. Αφαίρεση πολυπόδων Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Δέχεται καθημερινά: 8.30-13.30 πρωί και 17.3020.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος ορ. Τηλ. 2651073103, κιν. 6974043397, email: boumpas74@g mail.com ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@ hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ EΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΑΚΤΙΝΟ∆ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ • Μ.Ο.Π. - ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr fax: 26510-20614 www.epirusdiagnosis.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972-698154 Δέχεται: πρωί 9:30-13:30 - απογ. Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη: 18:00-21:00 www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΙΟΚΑΣΤΗ ΓΚΟΓΚΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

• Triplex αγγείων • Ελαστογραφία • Υπερηχογράφημα κοιλίας, θυρεοειδούς, τραχήλου, μαλακών μορίων, οσχέου, μαστού, βρεφών-παίδων • FNA θυρεοειδούς αδένα • Υπερηχογράφημα κατ’ οίκον • Εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών

Μιχ. Αγγέλου 48 (έναντι 4ου Γυμνασίου), ισόγειο Τηλ. Ιατρείου: 2651607434, κινητό: 6944772708 Email: iokastigko@gmail.com Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή πρωί 08.30-13.30, Δευτέρα και Τρίτη απόγευμα 17.3019.30 και Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα κατόπιν ραντεβού. Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Δευτέρα πρωί 09.30-13.30 ιατρείο στην Κόνιτσα (Πλατεία)- τηλ. 2655024418

ΜΑΡΙΑ Π. ΜΗΛΙΩΝΗ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κλινική Κοσμητική Δερματολογία Εφαρμογές Laser Μιχ. Αγγέλου 27, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-77071, κινητό: 6947053144 email: milionmar@yahoo.com

Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Αποτρίχωση - Κηλίδες • Ευρυαγγείες - Αιμαγγειώματα • MicrolaserPeel - Θεραπεία ουλών • Φωτοδυναμική θεραπεία ακμής • Σύσφιξη - Ανόρθωση (skinTyte) • Μεσοθεραπεία • Ψηφιακή δερματοσκόπηση σπίλων • Botox - Εμφυτεύματα Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 26510-33169 • κιν. 6944-220873. ww.charrychavel.gr, email: charrychavel@ gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΖΩΗ Κ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Ενδοκρινολόγος Κεντρική Πλατεία & Γούναρη 2, Ιωάννινα (απέναντι από το Ρολόι) Τηλ.: 2651 403767 | κιν.: 6932 371788 e-mail: zoig@pliroforiki.com

ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ Ιατρός Ενδοκρινολόγος

Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Σύμβαση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 2651026790. Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-ΤετάρτηΠαρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα - Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 2651031016-κιν.: 6945-594292-οικίας: 26510-75328

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Σύγχρονη ιαγνωστική

Q ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΜΠΟΥΜΠΑΣ Θ. ΑΛΕΞΙΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: ΔευτέραΠαρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα - τηλ.: 26510-65145 κιν.: 6972-926687 - email: c.tasolamprou@gmail.com

Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ µε ανανεωµένο το προσωπικό της και µε µόνιµη και σταθερή την συνεργασία των Ιατρών Ακτινοδιαγνωστών, κ.κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου και ∆ιονυσίου Τολιόπουλου, υπό την διεύθυνση του κ. Βασιλείου Παπακώστα, συνεχίζει το 15 ετές ήδη έργο της, διενεργώντας όλες τις κλασσικές και εξειδικευµένες εφαρµογές (Cardiac MR, enterography, MRCP, spectroscopy, multiparametric prostate, liver iron and fat deposition, diffusion, perfusion). Συµβάσεις µε τον ΕΟΠΠΥ και όλα τα Ταµεία και τις ασφαλιστικές Εταιρίες. Eιδικές τιµές για ανασφάλιστους και άπορους. ΠΛΑΤΕΙΑ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ 1, 45445 τηλ. 26510 75275 φαξ 2651075285 e-mail: mri-epi@otenet.gr

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ-ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ - ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ∆ωδώνης 75, 45221, Ιωάννινα Τηλ.: 26510-28497 / fax: 26510 74001 www.iasi-ioannina.gr / info@iasi-ioannina.gr

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην Ηλεκτροφυσιολογία - Αρρυθμιολογία. Triplex καρδιάς/αορτής, Δοκιμασία κόπωσης, Holter-Ρυθμού, Loop/Event Recorder, 24h καταγραφή πίεσης. Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κόπωσης (CPET) για αθλητές. Συμβ. ΥΠΕΘΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και 17:00-20:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ.: 2651022448, Κιν.: 6949798270, email: sgkaniatsas@gmail.com

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 www.kardiologosioannina.gr, e-mail: loreta.kalantzi@gmail.com

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός Eιδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Eπιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Υπέρηχος καρδιάς με μελέτη 2D speckle-tracking • Ασύρματη δοκιμασία κόπωσης με χρήση κυλιόμενου τάπητα • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος • Holter ρυθμού - Holter πίεσης • Ρύθμιση - Αντιμετώπιση Αρτηριακής πίεσης / Δυσλιπιδαιμίας / Καρδιακής Ανεπάρκειας / Βαλβιδοπαθειών / Στεφανιαίας Νόσου / Αρρυθμιών • Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος κατ’ οίκον URL: www.kolios-kardiologos.gr e-mail: drkoliosmarios@gmail.com Σύμβαση με ΥΕΘΑ • Τηλ.: 6944776210 ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Λ. Δωδώνης 24 - 2ος όροφος (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai), Τηλ.: 26510-42003, Δευτέρα ως Πέμπτη ΜΕΤΣΟΒΟ: Ιατροπούλου 2 (έναντι ΑΒ Βασιλόπουλου) Τηλ.: 26560-29124, Παρασκευή

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΜΕΛΑΔΙΝΗΣ

Καρδιολόγος, πρώην επικουρικός επιμελητής του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα», με εξειδίκευση στις νεότερες τεχνικές υπερήχων • Υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Holter ρυθμού (καταγραφή έως και 7 ημέρες) • Ρύθμιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος Ώρες λειτουργίας ιατρείου: ∆ευτέρα-Τρίτη-Πέµπτη πρωί: 09:00-14:00, απόγευµα: 18:00-21:00, Τετάρτη πρωί: 09:0014:00, απόγευµα: µε ραντεβού, Παρασκευή 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο), Σάββατο µε ραντεβού. Καπλάνη 5, Ιωάννινα (3ος όροφος) Τηλ. 26513-11875, Κιν. 6948-207023, e-mail: meladinisvas@gmail.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Καρδιολόγος. Εξειδικευμένος στις νεώτερες υπερηχογραφικές τεχνικές • Υπέρηχοι triplex καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Ηolter ρυθμού • Ηolter πίεσης Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843 e-mail: dimitris.doukas@hotmail.gr www.kardiologos-ntoukas.gr

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία. Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 - 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΒΙΒΗ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ : 7:30 π.µ. -14:00 µ.µ. & 18:00 - 21:00 µ.µ. ΣΑΒΒΑΤΟ: 8:00 µ.µ. – 13:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX : 26510-70800 e-mail :info@aimodiagnosi-ioa.gr

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ∆ΟΜΠΟΛΗ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ: 7:30 π.µ. - 15:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX: 26510-40584 e-mail: doboli@aimodiagnosi-ioa.gr ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ www.aimodiagnosi-ioa.gr

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083. www.nephrologykoliousi.gr

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΝΟΥΣΙΑΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός τ. Επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικών Κλινικών MSE/KSK, Sörmland, Σουηδίας Μετεκπαιδευθείς στην Τραυματολογία, Παν/κό Νοσοκομείο Karolinska, Στοκχόλμη • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις • Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου, Γόνατος • Επανορθωτική Χειρουργική Ώμου, Ισχίου, Γόνατος • Κατάγματα Παίδων & Ενηλίκων • Χειρουργική Άκρας Χειρός Α. Ζίνη 12 (Πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας), Ιωάννινα Τηλ.: 26510-73775 / Κιν.: 6942 788517 e-mail: nousiasdim@gmail.com

ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΙΣΤΑΝΗΣ MD, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιμελητής Νοσοκομ. Μetropolitan, Αθήνα Ιατρός ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Λέκτορας Ορθοπαιδικής (Ιατρική Σχολή, Ευρω-

παϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) Ροµποτική Αρθροπλαστική Γόνατος - Ισχίου Εξειδίκευση στην ∆ιαδερµική Χειρουργική Άκρου Ποδός – Πελµατογράφηµα & Ανάλυση βάδισης Αθλητικές Κακώσεις – Αρθροσκοπική Χειρουργική Γόνατος Τ. Επιµελητής Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Alfred Health, Μελβούρνη, Αυστραλία ∆ιεύθυνση: ∆ωδώνης 9, Ιωάννινα - 2ος Όροφος, τηλ. 26514 02467 / Κιν. 6974 811343 / email: ristanis@gmail.com. ∆εχεται καθηµερινά κατόπιν ραντεβού

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 2651039222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:00-21:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΤΖΟΥΜΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 2651070870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 8.00 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

Χειρουργός Ουρολόγος • Ώρες λειτουργίας: Δέχεται πρωί: καθημερινά 09:00-13:30, απόγευμα: Δευτέρα και Πέμπτη 18:00-20:30. Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, 45444, Ιωάννινα (έναντι ξενοδοχείου «Παλλάδιον»). Τηλέφωνα: Ιατρείου 26510-64363, οικίας 26510-20013, κιν. 6976-659779, e-mail: ptzoumis72@yahoo.gr

ΧΡΗΣΤΑΚΗ - ΤΖΟΥΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος Καθημερινά: 08:00-13:30 και 18:00-20:00 (εκτός Δευτέρας και Τετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ (Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΙΚΑ). Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, τηλ. / fax: 26510-71077, κιν.: 6944-989836, e-mail: biolab9@otenet.gr

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921

ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ MD, PhD

Ιατρός Νευρολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Με έμμισθη μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Freiburg και Ulm Γερμανίας - Ολοκληρωμένη διερεύνηση και πρωτοβάθμια περίθαλψη νευρολογικών νοσημάτων - Σύγχρονο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο (Natus, USA) Μιχαηλίδη 6 και Σταδίου, Ιωάννινα τηλέφωνο: 2651025486 κινητό: 6944435777 e.mail: grigoriosnasios@gmail.com • website: www.nasios.gr

ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δέχεται: καθημερινά 09:00-13:30 και 18:00-21:00. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: Στοά ορφέα - Κτίριο Γ’ - 2ος όροφος (δίπλα από το μέγαρο της Αστυνομίας). Τηλ. / Fax: 26510-79888, κιν. 6938-497497

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 2651030500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

MΑΡΙΑ ΧΡ. ΚΑΝΑΡΗ

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), μετεκπαιδευθείσα στο King’s College Hospital, Λονδίνο • • • • •

Οπτική τομογραφία συνοχής (o.c.t.) Οπτικά πεδία Παρακολούθηση παθήσεων βυθού Παρακολούθηση γλαυκώματος Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.30 και 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού Χαριλάου Τρικούπη 6, 1ος όροφος, γραφείο 8 Τηλέφωνο και FAX: 26510-26647, κινητό: 6937-686907 email: kanarimaria@gmail.com

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 πρωί και 18.00-20.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙKH Ι∆ΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑ∆Α ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ Χρυσάνθη Σταγκογιάννη MD; Ευαγγελία Σταγκογιάννη MD

• Οφθαλµολογικός και Παιδοοφθαλµολογικός έλεγχος • LASER Πρεσβυωπίας, Μυωπίας, Υπερµετρωπίας Αστιγµατισµού, Καψουλοτοµίας και Ιριδοτοµίας • Χειρουργική αντιµετώπιση Καταρράκτη, Γλαυκώµατος, Κερατόκωνου, Παθήσεων Αµφιβληστροειδούς, Ωχράς Κηλίδας, Βλεφαροπλαστική και BOTOX • Ο.C.T., Φλουοροαγγειογραφία, Υπερηχογραφίας, Οπτικά Πεδία, Τοπογραφία 3ο Χιλ. Ε.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΘΗΝΩΝ (Περιοχή Γιαννιώτικο Σαλόνι) ΤΗΛ. 2651040744 - 2651002639 Ωράριο Λειτουργίας: ∆ευτέρα - Παρασκευή 09:00π.µ.-08:00 µ.µ.

ΤΖΟΥΤΖΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δ. Πατατούκα 16, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, τηλ: 2651032835, κιν: 6972429276. Δέχεται καθημερινά: 08:30–13:30 πρωί και 18:00–21:00 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού.

Q ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ––ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD

Ιστολογική και Μοριακή Διάγνωση

Ιατρός Παθολογοανατόμος • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας • Ιστολογική εξέταση • Ταχεία βιοψία • Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος • Μοριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) • κινητό: 6944-730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ειδικευμένος στους υπερήχους κοιλίας Δέχεται Δευτέρα-Παρασκευή πρωί 9 π.μ. 1.30 μ.μ. Απόγευμα 6-8.30 (εκτός Τετάρτης). Δ/νση: Μουλαϊμίδη 5 (Δίπλα στον ΟΤΕ) Τηλ. Ιατρείου: 26510-71292 - κιν.: 6945-553647

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 9 π.μ. - 2.30 μ.μ. - Απόγευμα: 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. To Iατρείο είναι κλειστό κάθε Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945-399755

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ Παιδοψυχίατρος

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙ∆ΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού

Q ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD, PhD Επιμελητής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομ. Metropolitan, Αθήνα Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία • Τμήμα Μικροεπεμβάσεων (Αφαίρεση & Βιοψία Σπίλων (ελιές) και Δερματικών Όγκων-δερματικές κύστεις, λιπώματα, θηλώματα, υπερκερατώσεις, κ.ά.) • Αισθητική Χειρουργική (Πρόσωπο, Μαστός, Κορμός, Άνω & Κάτω Άκρα) • Επανορθωτική Χειρουργική (Ογκολογική Χειρουργική Δέρματος -μελάνωμα, καρκίνοι του δέρματος-, Έγκαυμα, Ουλές, Τραύματα, Κατακλίσεις) • Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή • Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Dysport, Υαλουρονικό οξύ, Μεσοθεραπεία, Νήματα, Peeling) • Laser Αποτρίχωση, Κρυολιπόλυση • Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων και Δερματικών Όγκων

Δ/νση: Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα, τηλ. 2651 607063 κιν. 694 8278810 email: info@gp-plasticsurgery.gr, Website: www.gp-plasticsurgery.gr Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ • Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Καθημερινά: Πρωί 09:00 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9.

e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι. Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων

Νικόλαος Πλαχούρας

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Σελ. 9η

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙA∆ΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavre ntzou@yahoo.com

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavangelis @htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 κιν.: 6977-579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:30-13:30 & 18:30-20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7

• Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή, Ψυχολ.Υποστήριξη, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μώκας Αναστάσιος, Λογοθεραπευτής. Γούσης Βασίλης, Εργοθεραπευτής. Ιωάννινα, Γεωρ.Παπανδρέου 18, 26513-10319 Ηγουμενίτσα, Παρ. Ολύμπου 9, 26650-21186 www.kivotosexelixis.gr

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό - Μουσικοθεραπεία - Ψυχολογική υποστήριξη και Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου. Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 - www.ergotherapia-ioannina.gr

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας

• Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Μαρ. Κοτοπούλη 1 (Αμπελόκηποι) • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978-777297 • e-mail: info@virvidaki.gr

ΚΙΟΡΠΕ ΧΑΡΑ Μ.Sc Λογοθεραπεύτρια Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας - Σίτισης και Μαθησιακών Δυσκολιών. Μεταπτυχιακές σπουδές σε Μαθησιακές Δυσκολίες - Δυσλεξία. Διδάσκουσα Τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ). Έδρα Ιωάννινα: Βελισσαρίου 23 (Κιάφα) Παράρτημα: Καλπάκι Ιωαννίνων Τηλ. 26510-40730, κιν.: 6948-574249 email:kiorpehara@gmail.com

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού Γερακάρη 2 (πλ. Πάργης). Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

Q ΠΟΔΟΛΟΓΟΙ

ΠΟ∆ΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΙΟΥΛΙΑ

BSc Podology-Podiatry • Αντιμετώπιση κάλων • Ονυχοκρύπτωση • Ονυχομυκητιάσεις • Υπερκερατώσεις • Ονυχογρύπωση • Αθλητικό πόδι • Διαβητικό πόδι • Περιποίηση άκρων • Ορθοτεχνική ονύχων Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος όροφος, 45444 Ιωάννινα Τηλ.: 26510-71688 - 6955-139520 email: info@medicalstep.gr www.medicalstep.gr

Κέντρο Οστεοπαθητικής και Φυσικοθεραπευτικής Αποκατάστασης Υπεύθυνος: ΧΗΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Pt, DO Απόφοιτος Φυσικοθεραπευτικής και Οστεοπαθητικός (Οsteopathie Schule Deutschland) • Είδη µάλαξης: αθλητική, ολιστική, shiatsu, rejuvans Sauna, solarium, πελµατογραφία Αγίου Ιωάννη 2, Ανατολή, Ιωαννίνων Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 9-1 και 5-9 Τηλ.: 26510-85855, κιν.: 6977-808477

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred. MDT, NDT/BOBATH

• Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath). Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.0013.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος όροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 - 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα. Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

• Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία • Υπέρηχοι • LASER • SHOCKWAVE (κρουστικός υπέρηχος) • Νευρο-αποκατάσταση (αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων με την μέθοδο PNF) • Μυoχαλαρωτικά μασάζ • FANGO MASSAGE • MEDICAL HOT STONE • KINESIO TAPE • Θεραπείες κατ’ οίκον ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 08.30 – 14.00 ΚΑΙ 17.00 – 21.00 ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.30 – 16.00 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία –ισόγειο) Τηλ. – Fax. 26510-72120 – κιν. 6947456737 – leotsepas@hol.gr


Σελ. 10η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: 1) 15 στρεµ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόµουρσα, 2) 21 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Μπηστηργιά, 3) 1 στρεµ οικόπεδο µε 50 τµ πέτρινη αποθήκη, 4) 3 στρεµ αγρός ξερικός στη θέση Μαράτσιο, 5) 5 στερµ ξερικά θέση Άγιος Ιωάννης, 6) 3 στρεµ ξερικά θέση προσήλια, 7) 4 στρεµ θέση Κούτσι, 8) 2.5 στρεµ αµπέλι, στο Ασπρόχωµα µε 300 κλήµατα, 9) Άδεια απόσταξης όλα στο ∆ήµ. ∆ιαµέρισµα ∆ολιανών του ∆ήµου Πωγωνίου. Πληρ. τηλ 2653041357, 6944-710357 ΟΙΚ/13954 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στον Βασιλικό Ηγουµενίτσας, επί της Εγνατίας, εννέα χιλιόµετρα από την Ηγουµενίτσα, οικόπεδο 500 τ.µ., άµεσα οικοδοµήσιµο µέχρι δύο ορόφους, 0.60 συντελεστή δόµησης, µε δύο ελεύθερες πλευρές και πρόσοψη στην πλατεία, περιφραγµένο, απολύτως επίπεδο, µε ρεύµα και νερό. Τιµή λογική. Πληρ. τηλ. 6945-023225. ΟΙΚ/14217 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο χωριό Μελιγγοί Ιωαννίνων, εκτάσεως 4.170 τ.µ., εντός σχεδίου. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, εφάπτεται στον κεντρικό δρόµο και υπάρχουν µέσα καρυδιές. Κυρίως κατάλληλο για επαγγελµατική χρήση. Ακριβώς έξω από το οικόπεδο υπάρχει φυσική πηγή µε τρεχούµενο νερό προς κοινή χρήση. Απόσταση από Εγνατία οδό 5 λεπτά. Τιµή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-760420. ΟΙΚ/14241 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 223,72 τ.µ. στα Σύβοτα Θεσπρωτίας σε καλή θέση στο κέντρο του χωριού µε µέγιστη δοµική επιφάνεια 160 τ.µ. πάνω στο δρόµο µε φάτσα 9 µέτρων. Τηλ. επικοινωνίας. 00306976571826 και 00436505320441. Οικ. 14336 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγρόκτηµα 5 στρεµµάτων µε οικοδοµή (κατοικία έτοιµη 219µ2 - Υπόγειο 219µ2) στον κόµβο Εγνατίας Κουτσελιού. Πληρ. τηλ. 26510-555951, 6944-794434 ΟΙΚ/14366 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1750 τ.µ. δίπλα στην Ε.Ο. Φιλιππιάδας - Ιωαννίνων στην Παναγιά (εντός οικισµού) Πληρ. τηλ. 6933222388 ΟΙΚ/14367

ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ Οικόπεδο επί της οδού Απολωνίας, άρτιο και εντός σχεδίου πόλεως εμβαδού 996 τ.μ. ή όσο καταμετρηθεί κατά την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων! Πληροφορίες: Ιωάννης Γ. Κιτσολάμπρος τηλ. 6946-390206

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 1.000 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή Σεισμοπλήκτων - Κάτω Νεοχωρόπουλου. Συντ. Δόμησης 0.5 (600 μ. από την πλατεία Σεισμοπλήκτων). Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6942-651168

ΠΩΛΕΙΤΑΙ η Ταβέρνα ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ στην Ανατολή, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6956-546463 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο 15,751 τ.μ. στη θέση Δράμιες Περιφέρειας Ροδοτοπίου, ποτιστικό με αγροτικό δρόμο, κατάλληλο για οποιαδήποτε καλλιέργεια ή για κτηνοτροφική ή πτηνοτροφική Μονάδα. Πληρ. τηλ.: 6944-336762

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 243 τ.µ. περιφραγµένο και µε εγκατάσταση νερού, µε ελεύθερο χώρο πέριξ, στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Πληρ. τηλ. 6944-687554 ΟΙΚ/14369 ΠΩΛΕΙΤΑΙ πρώην αγρός ξερικός 6 στρέµµατα εκτός σχεδίου πόλεως οικοδοµείται, σε καλή τοποθεσία (περιοχή Συβότων), από την θάλασσα κάθετη απόσταση 800 µέτρα, µε τα πόδια 15 λεπτά από την παραλία (δίπλα στο γήπεδο). Πληρ. 00306976571826 και 00436505320441 ΟΙΚ/14372

ΠΩΛΕΙΤΑΙ µεζονέτα παραθαλάσσια στον Οικισµό των γιατρών στο Κανάλι Πρέβεζας σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ.: 6956-423686. ΑΚ/14036 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατοικία 80 τ.µ., µε αυλή και οικόπεδο 360 τ.µ. (άρτιο και οικοδοµήσιµο) στον οικισµό ΚΑΡΑ∆ΗΜΑ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-147340. ΑΚ/14183 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στην Ανατολή οροφοδιαµέρισµα 2ου ορόφου 4άρι πολυτελούς κατασκευής µε αυτόνοµη θέρµανση µε δικό του λέβητα και δεξαµενή 600 λίτρων, µπόϊλερ και αποθήκη 5 τ.µ. εντός του διαµερίσµατος. Τιµή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936-998130 ΑΚ/14368 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτίριο 1000 τ.µ. µε ύψος 6 µέτρα σε 2.5 στρέµµατα οικόπεδο κάτω από το αεροδρόµιο, δίπλα από βιολογικό ∆ωδώνης, πρώην µαρµαράδικο, για αποθήκες ή άλλη χρήση. Πληρ. 6932234304 ΑΚ/14376

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστηµα - γραφείο 40 τ.µ., σε άψογη κατάσταση, στην οδό Κ. Κρυστάλλη 6 (πλησίον ξενοδοχείου «Μητρόπολις», δίπλα στην οδό Αβέρωφ), χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6932-735959. ΕΝ/14280 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο Νεοχωρόπουλο δυάρι ισογείου 70 µ2, 200µ. από σχολές θετικών επιστηµών Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. ∆ύο υπνοδωµάτια, πλήρες µπάνιο, καθιστικό κουζίνα, µικρή αποθήκη εντός, κήπος. Πολύ φωτεινό. Άριστη θερµοµόνωση ηχοµόνωση, αυτονοµία θέρµανσης, νυχτερινό τιµ. ρεύµατος, µε ηλ. κουζίνα/απορροφητήρα. Χωρίς κοινόχρηστα. Λεωφορεία Πανεπιστηµίου / Νοσοκοµείου ανά 10 λεπτά. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6942-685529 ΕΝ/14361 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγειο κατάστηµα 45 τ.µ. µε προαύλιο χώρο στην περιοχή Βοτανικού (έναντι ∆ηµ. Σχολείου), ιδανικό για φαρµακείο, φροντιστήριο, κοµµωτήριο, ινστιτούτο αισθητικής, κλπ. Πληρ. τηλ. 6933-084761. ΕΝ/14370 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλωµέ-

ENOIKIAZETAI Για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟ Διαμέρισμα 72 τ.μ. στον 1ο όροφο νέας οικοδομής στην Δημολ. Πατατούκα 16 και τέρμα Μεγάλου Αλεξάνδου. Στην ίδια πολ/κία υπάρχουν 3 ΙΑΤΡΕΙΑ και άλλα 3 στη διπλανή. Πληρ. τηλ.: 6944909562

ENOIKIAZETAI γωνιακό κατάστημα επί της οδού Κύργιου, αρ. 5, στα Ιωάννινα (πιάτσα ταξί). Εμβαδόν 120 τ.μ., με 160 τ.μ. υπόγειο - 2 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο Δυνατότητα χρήσης παταριού (καθαρό ύψος 5.30 μ.). Αρίστη κατάσταση. (Πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Σοβαρές προτάσεις. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.: 6942-651168 (εργασ. ώρες)

νη στο κέντρο των Ιωαννίνων. Πληρ. 6977-670265 ΕΝ/14379

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ µε µεγάλη εµπειρία αναλαµβάνει πάσης φύσεως εργασίες κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997-424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/ 13723 ΑΠΟΦΟΙΤΗ Τµήµατος Προσχολικής Αγωγής, µε πολυετή εµπειρία, αναλαµβάνει υπεύθυνα τη φύλαξη καθώς και την δηµιουργική απασχόληση παιδιών (νεογνών έως 5 ετών) στο χώρο σας. Περιοχή Ιωαννίνων, ευέλικτα ωράρια, τιµή συζητήσιµη. Τηλ. επικοινωνίας 6985824174. ΖΗΤ/14226 ΖΗΤΕΙΤΑΙ πωλητής/πωλήτρια για κατάστηµα επίπλων. Απαραίτητη σχετική εµπειρία. Γνώση Αγγλικής Γλώσσας και Η/Υ. Αποστολή βιογραφικών στην Ταχυδροµική Θυρίδα 38. ΖΗΤ/14312 ΖΗΤΕΙΤΑΙ νέος για ντελίβερι σε ψησταριά στην Πεδινή Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6973-244307 κ. Βαγγέλης ΖΗΤ/14342 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ιατροί δερµατολόγοι, απόφοιτοι ΤΕΙ Αισθητικής και µασέρ - φυσικοθεραπευτές για εργασία σε κέντρο οµορφιάς στα Ιωάννινα. Προσόντα: Ευγένεια και σεβασµός, επαγγελµατισµός κι επικοινωνιακή συµπεριφορά, γνώση αγγλικών και Η/Y, η προϋπηρεσία στον χειρισµό µηχανηµάτων λέιζερ αποτρίχωσης καθώς και οι εξειδικευµένες γνώσεις στους συναφείς µε την αισθητική κλάδους, θα αξιολογηθούν θετικά. Προσφέρονται: Θέσεις ηµιαπασχόλησης και πλήρους εργασιακού ωραρίου, δυνατότητες µισθολογικής εξέλιξης καθώς και µετεκπαίδευσης µέσω σεµιναρίων, σεβασµός προς τον εργαζόµενο κι ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Αποστολή βιογραφικών σηµειωµάτων (CV): career@naharbeauty.com ΖΗΤ/14360 ZHTEITAI κυρία ελληνίδα, ως οικιακή βοηθός εσωτερική ή εξωτερική για συνταξιούχο στρατιωτικό 46 ετών µε µερική κινητική αναπηρία (οργάνωση νοικοκυριού, µαγείρεµα, βοήθεια κίνησης του ασθενούς). Πληρ. 6977-614484 ώρες

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Βοηθός Υδραυλικού Θερμουδραυλικού Από τεχνική ετειρία Για μόνιμη εργασία στην περιοχή των Ιωαννίνων Τηλ. επικοινωνίας: 6972-707110 Email: info@vlachas-ate.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ (απολύτως μετρητοίς) παλιά στρατιωτικά είδη (μετάλλια, παράσημα, στολές, ξίφη-ξιφολόγχες, κράνη και διάφορα άλλα στρατιωτικά αντικείμενα), καθώς και παλιές παραδοσιακές φορεσιές. Με ένα τηλέφωνο έρχομαι στο χώρο σας. Αν λοιπόν έχετε μέσα στα μπαούλα σας τέτοια αντικείμενα και σας ενδιαφέρει να τα δώσετε μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε! Τηλ. επικοινωνίας: 6942-066501 - κ. Ξενοφών

10.00 -2.30 και 7.00 - 9.00 µ.µ. καθηµερινά. ΖΗΤ/14373 ΖΗΤΕΙΤΑΙ προσωπικό για λάντζα - µπουφές σε εστιατόριο στη Βίτσα Ζαγορίου. Μόνιµη εργασία - πλήρες ωράριο. Τηλ. επικοινωνίας 26530-71550 ΖΗΤ/14374

Πωλείται επιχείρηση υγειονοµικού ενδιαφέροντος στην Πέρδικα Θεσπρωτίας στο κέντρο της αγοράς. Μόνο σοβαρές προτάσεις παρακαλώ και η τιµή όχι από το τηλέφωνο. Πληρ. τηλ. 6907-381252 ∆ΙΑ/14375 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια και καζάνι απόσταξης για τσίπουρο. Πληρ. 6974-035137 ∆ΙΑ/14377

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φυσικός, απόφοιτος ΑΠΘ, παραδίδει ιδιαίτερα µαθήµατα σε µαθητές Γυµνασίου - Λυκείου. Τιµές προσιτές. ∆ίνονται σηµειώσεις. Πληρ. τηλ. 6944502113. ΜΑΘ/14246 ΒΙΟΛΟΓΟΣ µε µεταπτυχιακό και φροντιστηριακή πείρα παραδίδει µαθήµατα Βιολογίας όλων των επιπέδων και προετοιµάζει υποψηφίους ΑΕΙ. Πληρ. τηλ. 6944-339642 ΜΑΘ/14311 Ι∆ΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ, την τρίτη γλώσσα παγκοσµίως! ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, µε πολυετή εµπειρία στη διδασκαλία της ισπανικής, αναλαµβάνει µαθητές ∆ηµοτικού - Γυµνασίου - Λυ-

Το Γραφείο Πωλήσεων της INTERAMERICAN στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ αναζητά 4* νέους συνεργάτες για την στελέχωση ενός νέου τµήµατος ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: Πτυχίο Ανώτατης ή Ανώτερης Σχολής • Καλές οργανωτικές και επικοινωνιακές ικανότητες • Γνώση Αγγλικών και Η/Υ. ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ: 1. Πάγιες Αμοιβές 2. Bonus βάσει παραγωγικότητας 3. Ομαδική ασφάλιση υγείας 4. Συνεχή εκπαίδευση (Ελλάδα & Εξωτερικό) 5. Μηνιαία επιδότηση 400 ευρώ 6. Δυνατότητα ένταξης στο επικουρικό ταμεία ασφάλισης της εταιρίας Τ.Ε.Α. 7. Ταξίδια (εκπαιδευτικά & αναψυχής) Είδος Εργασίας: Πλήρης απασχόληση Αποστολή βιογραφικού: seca512@interamerican.gr

Κέντρο Ξένων Γλωσσών της πόλης ζητάει καθηγητή/τρια ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ. Πληροφορίες στο 6975-323831 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση (καφενείο) επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου 12 με όλο τον εξοπλισμό της. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6978170694.

Τελούµε το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, 40ήµερο µνηµόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου (Αγοράς) Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού µας πατέρα, αδελφού και θείου

ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΓΙΩΒΑΝΗ

Ιατρού Γυναικολόγου Ο γιός: Πάνος Γιωβάνης Τα αδέλφια: Λένα Γιωβάνη - Γκίκα, Φίλιππος Γιωβάννης Τα ανήψια, οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφείο Tελετών και Mνηµοσύνων ΣΠ. ΣOYKOBEΛOΣ, Aνεξαρτησίας 90, τηλ. Γραφείου: 26510-27134, Oικίας: 26510-49754 - Kιν.: 6932-277511 και 6944166815, Iωάννινα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019, 40ήµερο µνηµόσυνο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Βελανιδιά Ιωαννίνων,υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού µας συζύγου, πατέρα, παππού, γαµπρού, αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΧ. ΧΑΡΙΤΟΥ

Ετών 58 Από Βελανιδιά Ιωαννίνων Κάτοικος στην Κρύα Ιωαννίνων Η σύζυγος: Αικατερίνη Τα παιδιά: Αναστάσιος Χαρίτος, Ηλίας Χαρίτος και Ευθαλία Τσαµπούρη Σταυρούλα Χαρίτου Η εγγονή: Νικολέτα Τα πεθερικά: Αλέξιος και Ανθούλα Πανταζή Τα αδέλφια, τα ανήψια, οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφεία Tελετών και Mνηµοσύνων ΚΑΖΑΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛ. - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ ΑΝΤ., KA’ Φεβρουαρίου 81 & 90 Iωάννινα, τηλ. 26510-20336, κιν. 6977-400472, 6972-097029

κείου, όπως και ενηλίκους. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ σας στην κατοχύρωση της γλώσσας µε εγκεκριµένα πτυχία (Inicial, Intermedio, Superior, Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσοµάθειας, Ισπανική Φιλολογία) είναι απόλυτα εγγυηµένη. ΤΙΜΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ. Μαθήµατα και µέσω Skype! Τηλ. 6974-886914 ΜΑΘ/14351 Ιδιαίτερα Μαθήµατα Αγγλικών (100% επιτυχία) ΑΓΓΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Αποφύγετε την ταλαιπωρία των λανθασµένων επιλογών που κοστίζουν σε χρόνο και χρήµατα και επηρεάζουν το ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών σας ή το δικό σας! Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών µε πολυετή, πολύπλευρη ΕΜΠΕΙΡΙΑ και αποτελεσµατικότατη, σύγχρονη διδακτική µέθοδο διδάσκει ΑΓΓΛΙΚΑ σε σας ή στα παιδιά σας ώστε να κατακτήσετε ΠΤΥΧΙΑ που σας είναι απαραίτητα. Ατοµικά ή οµαδικά ιδιαίτερα µαθήµατα. ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΤΙΜΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ. Μαθήµατα ΚΑΙ µέσω SKYPE! Τηλ. 6974-

886914 ΜΑΘ/14352 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Μαθηµατικών µε πολυετή εµπειρία, παραδίδει µαθήµατα σε όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου µε έµφαση στην προετοιµασία των Πανελληνίων εξετάσεων. Πληρ. τηλ. 6940239602 ΜΑΘ/14362 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Κλασσικής Φιλολογίας, µε πολυετή φροντιστηριακή εµπειρία, παραδίδει µαθήµατα Αρχαίων και έκθεσης σε µαθητές Γυµνασίου και Λυκείου. Πληρ. τηλ. 6942-250286 ΜΑΘ/14363 ΦΥΣΙΚΟΣ µε ιδιαίτερες γνώσεις φυσικής και εµπειρία, παραδίδει µαθήµατα φυσικής και χηµείας σε όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου. Πληρ. 6947581454 ΜΑΘ/14364 ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ του Τµήµατος Φυσικής του Α.Π.Θ. µε εκπαιδευτική εµπειρία παραδίδει µαθήµατα Φυσικής και Μαθηµατικών σε µαθητές Λυκείου και Γυµνασίου, τιµές προσιτές, παρέχεται δωρεάν υποστηρικτικό υλικό. Πλ. τηλ. 6973-745467 ΜΑΘ/14371

ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΗΣ

Το "Ολύμπιον Περίθαλψη Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Α.Ε.", αναζητά νέο συνεργάτη/συνεργάτιδα, με γνώσεις στο Marketing - Διοίκηση Επιχειρήσεων, για τη στελέχωση του εμπορικού τμήματος της Εταιρείας. Σχετική εμπειρία στις πωλήσεις & στην προώθηση προϊόντων - υπηρεσιών θα εκτιμηθούν. Επαγγελματικές δεξιότητες: Άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες Ικανότητα Οργάνωσης και Προγραμματισμού Ομαδικό πνεύμα συνεργασίας Προσανατολισμός στον πελάτη και στην επίτευξη στόχων Καλεί όσους ενδιαφέρονται να αποστείλουν βιογραφικό με τα στοιχεία επικοινωνίας τους είτε ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική Δ/νση: info@olympionioanninon.gr, είτε στον αριθμό Φαξ: 2651 11 3305. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651 11 3300 /3306 όλες τις ημέρες της εβδομάδος από 07:00 π.μ. έως 23:00μ.μ. Διεύθυνση: Πεδινή Ιωαννίνων.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Μάρμαρα - Γρανίτες Είδη διακόσμησης μνημείων

Βασίλης Γκάλγκος Γ. Παπανδρέου 75 (πλησίον ΚΤΕΛ) www.marmaragalgos.gr • Πληρωμές με όλες τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Τηλ.: 26510-35725 & 6973-057750


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

 Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Εκείνοι που έφυγαν

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΚΟΣ: Ένας άξιος αξιωµατικός της Χωροφυλακής...

• Ένας λεβέντης της εθνικής αντίστασης, ο Ευάγγελος Μάκος, άφησε την προσωρινή ζωή και πήγε εκεί που πηγαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Φίλε µου αγαπηµένε, εύχοµαι ο δρόµος της µη επιστροφής, να σου είναι ανώδυνος και να σε οδηγήσει εκεί που οδηγούνται οι άνθρωποι, οι αναµάρτητοι! Στους αγαπηµένους σου συγγενείς και φίλους, εύχοµαι από τα βάθη της καρδιάς µου, να έχουν ζωή και υγεία για να σε θυµούνται. Εγώ, ο φίλος σου Βασίλης Λέττας, δεν µπορώ να ξεχάσω, ότι ήσουν παλληκάρι του Καπετάν Ζώτου, ότι ήσουν ένας άξιος Αστυνοµικός της Χωροφυλακής, ότι ήσουν ένας σύντροφος αχώριστος και βοηθός του λεβέντη Υπουργού της Νέας ∆ηµοκρατίας, του Ν. Θεσπρωτίας, του αείµνηστου Νίκου Αθανασίου. Αιωνία σου η µνήµη λεβέντη του Πολυδώρου. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΗΛ. ΛΕΤΤΑΣ (συντ/χος δάσκαλος)

Ο Κων. Τσουτσοπλίδης Επικεφαλής του Γραφείου της Ε.Ε. στην Ελλάδα από 1η σελ.

κού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με απόφαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι. Ο Κ. Τσουτσοπλίδης διετέλεσε Eκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου από το 2011 και συντονιστής της θεσμικής προεκλογικής εκστρατείας του ΕΚ στην Ελλάδα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Μαΐου 2019. Επιπλέον υπήρξε στέλεχος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1994, εργάστηκε στο Ecofin κατά την περίοδο της δημιουργίας του ευρώ (1994-1998), στις διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση (1998-2003), στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές (2003-2004) και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (2011). Στην Ελλάδα ήταν Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (2006-2009) και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (20042006). Είναι Διδάκτορας Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ορθολογικά διόδια και λειτουργία νέων σταθμών στην Εγνατία Οδό!

σµός ή θα γίνει καινούριος. Πάντως, οι εργαζόµενοι της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» επιµένουν να µιλούν για λάθος απόφαση. Στο µεταξύ, σε έναν άλλο αυτοκινητόδροµο της χώρας, την Ολυµπία Οδό ετοιµάζονται να θέσουν σε εφαρµογή ένα νέο αναλογικό σύστηµα διοδίων! από 1η σελ.

Αυξήσεις στα διόδια

Η Εγνατία πρέπει να παραχωρηθεί µε όρους λογικούς, διαφανείς και µε ορθολογικότητα όσον αφορά τα διόδια δήλωσε ο Υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών. Κάτι που, όπως είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθµό ALPHA, έθεσε και στη συνάντηση που είχαν µαζί µε τον Υπουργό Οικονοµικών Χρήστο Σταϊκούρα µε τους εκπροσώπους των θεσµών στην Αθήνα. Πιο συγκεκριµένα, αναφερόµενος καταρχήν στο θέµα των διοδίων που «καίει» και την Ήπειρο, ο Κ. Καραµανλής έκανε λόγο για ορθολογικές αυξήσεις. Όπως σηµείωσε χαρακτηριστικά, «ο ίδιος προσωπικά, στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαµε µε τον Υπουργό Οικονοµικών τον κύριο Σταϊκούρα, είπαµε στην τρόικα ότι εµείς θέλουµε η Εγνατία να παραχωρηθεί αλλά πρέπει να γίνει αυτό µε όρους διαφάνειας και όρους οι οποίοι είναι λογικοί και έχουν κάποια ορθολογικότητα. ∆ηλαδή, δεν µπορούµε ξαφνικά σε έναν αυτοκινητόδροµο που έχει τα προβλήµατα που έχει, που έχει να συντηρηθεί πάρα πολλά χρόνια, που δεν έχει ΣΕΑ, να πάµε και να διπλασιάσουµε ξαφνικά το κόστος των διοδίων. Θα βάλουµε τα διόδια, αλλά η αύξηση θα είναι ορθολογική. Και αυτή τη στιγµή βρισκόµαστε σε µία τέτοια διαπραγµάτευση µε το ΤΑΙΠΕ∆ και µε την καινούργια ηγεσία της Εγνατίας Α.Ε.».

Οι νέοι σταθμοί

Μιλώντας για το ενδεχόµενο λειτουργίας νέων σταθµών διοδίων στον αυτοκινητόδροµο ο κ. Καραµανλής δεν έκρυψε την πραγµατικότητα, µε βάση την οποία πρέπει να λειτουργήσουν και νέοι, τους οποίους κατασκεύασε µεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έθεσε όµως σε λειτουργία για ευνόητους λόγους! Σηµειώνεται πως σήµερα υπάρχουν 10 µετωπικοί σταθµοί στον αυτοκινητόδροµο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, «η κυβέρνηση του Σαµαρά το 2012-15 είχε συµφωνήσει µε την τρόικα στη λειτουργία 18 σταθµών διοδίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σελ. 11η

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

σχεδόν τους διπλασίασε και µάλιστα φτάσαµε στο σηµείο να έχουν κατασκευαστεί σταθµοί διοδίων, αλλά παίζαµε το κρυφτούλι µε τους θεσµούς και ενώ τους κατασκευάζαµε, ενώ είχαµε υπογράψει τις ΚΥΑ, τελικά αυτοί ποτέ δεν λειτούργησαν. Και ρίξαµε το µπαλάκι πέντε µέτρα πιο µπροστά στην επόµενη κυβέρνηση»!

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Η παραχώρηση λοιπόν της Εγνατίας παραµένει στον κυβερνητικό σχεδιασµό, αποµένει µόνο να φανεί αν θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισµός που είναι σήµερα στον αέρα ή θα προκηρυχθεί καινούριος. Φυσικά οι εργαζόµενοι της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» εξακολουθούν να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην παραχώρησή της. Όπως τονίζει ο Σύλλογός τους, «είναι στρατηγικό λάθος. ∆εν τεκµηριώνεται ούτε από οικονοµικά στοιχεία ούτε από στοιχεία που έχουν σχέση µε την ποιότητα συντήρησης και λειτουργίας των αυτοκινητοδρόµων». Σύµφωνα µε τον Σύλλογο «η δηµόσια διαχείρισή της εξασφαλίζει διαφάνεια στα έργα και στις δαπάνες συντήρησης και διατηρεί το κόστος των διοδίων σε επίπεδο κοινωνικά αποδεκτό». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, µε τη νέα τιµολογιακή πολιτική τα ετήσια έσοδα διοδίων εκτιµώνται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες διαχείρισης (συντήρηση, λειτουργία, ενέργεια κτλ.), συµπεριλαµβανοµένων πλέον των εργασιών βασικής συντήρησης είναι πολύ χαµηλότερες, άρα το πλεόνασµα από τη διαχείριση της Εγνατίας Οδού θα είναι αρχικά πάνω από 100 εκατ. ευρώ ανά έτος αυξανόµενο σε βάθος χρόνου αντίστοιχα µε την αύξηση της κυκλοφορίας

Υβριδικά διόδια…

Στο µεταξύ, στην Ολυµπία Οδό, αυτοκινητόδροµο που ενδιαφέρει και τους Ηπειρώτες, καθώς τον χρησιµοποιούν ταξιδεύοντας από και προς την Αθήνα, από τη νέα χρονιά αναµένεται να λειτουργήσει το πρώτο υβριδικό σύστηµα διοδίων στη χώρα. Πρόκειται, όπως αναφέρει το «ypodomes.com», για µία «δικαιότερη» χρέωση που απευθύνεται αποκλειστικά στους κατόχους των συσκευών e-pass (ηλεκτρονικός ποµποδέκτης) της Ολυµπίας. Ουσιαστικά οι οδηγοί µε e-pass χρεώνονται κανονικά στο σταθµό διοδίων το αντίτιµο και, αν βγουν νωρίτερα από την οδό, θα επιστρέφεται στο λογαριασµό τους η διαφορά για τα χιλιόµετρα που δεν έκαναν.

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA σεις της, όπως επισηµαίνει, είναι εφαρµόσιµες που δεν θα κοστίσουν δηµοσιονοµικά, αλλά αντίθετα θα ενισχύσουν τα δηµόσια ταµεία. Η συγκεκριµένη επισήµανση έχει ιδιαίτερη πολιτική σηµασία και αναδεικνύει και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχε µια «απέχθεια» προς τις επιχειρήσεις και γενικά για την αγορά, αποφεύγοντας συστηµατικά να λάβει µέτρα τόνωσης της επιχειρηµατικότητας, ακόµη και για άµβλυνση των δυσλειτουργιών που αποδεδειγµένα υπήρχαν και εξακολουθούν βεβαίως να υπάρχουν. Αποτέλεσµα τα µεγάλα «θύµατα» να είναι κατά κύριο λόγο οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 99,6% του συνολικού αριθµού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, συµµετέχουν κατά 19,3% στη διαµόρφωση του ΑΕΠ και απασχολούν το 87% των εργαζοµένων στις επιχειρήσεις. από 1η σελ.

Βαρύ τίμημα για την Ήπειρο

Η ευθύνη αυτή «πολλαπλασιάζεται» στην Ήπειρο, στην οποία κατά την πενταετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιταχύνθηκε η κρίση στην αγορά, εκατοντάδες επιχειρήσεις -στη συντριπτική τους πλειοψηφία µικροµεσαίες- έβαλαν λουκέτο, αν και πολλές από αυτές θα διασώζονταν αν οι αρµόδιοι υπουργοί είχαν το σθένος και την αποφασιστικότητα να λάβουν ουσιαστικά µέτρα στήριξης. Το τίµηµα ήταν τελικά πολύ βαρύ για την ακριτική µας περιοχή, που αν δεν είχαν ολοκληρωθεί και οι µεγάλοι οδικοί άξονες θα µιλούσαµε σήµερα για πλήρη κατάρρευση της επιχειρηµατικότητας.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ

 Επαναφορά του αφορολόγητου αποθεµατικού για επανεπενδυόµενα κεφάλαια. Να µην υπάρχει φορολογική επι-

ΝΑ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ «ΔΙΨΑ» Η ΑΓΟΡΑ!

βάρυνση στη µεταβίβαση οικογενειακής επιχείρησης για λόγους υγείας ή συνταξιοδότησης σε συγγενή Α΄ βαθµού. Εφαρµογή του ήδη προβλεπόµενου «ειδικού επιχειρηµατικού λογαριασµού» µε προστασία και έναντι των κατασχέσεων. Αναθεώρηση του καθολικού χαρακτήρα στην εφαρµογή της αναστολής του ΑΦΜ. Πλήρης κατάργηση των τεκµηρίων διαβίωσης και αντικατάστασή τους από σύγχρονες µεθόδους ηλεκτρονικής διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουµένων. Άµεση διασύνδεση των ταµειακών µηχανών των επιχειρήσεων µε τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων και σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιµολόγησης ανάµεσα στις επιχειρήσεις και µεταξύ επιχειρήσεων – ∆ηµοσίου. Επαναφορά της ισχύος του διοικητικού συµβιβασµού και της διοικητικής επίλυσης των διαφορών.

Δεν κοστίζουν, συμφέρουν…

Την αποτελεσµατικότητα των µέτρων αυτών εξηγεί ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος τονίζει πως για τις βελτιωτικές ρυθµίσεις του φορολογικού συστήµατος «διψά» η αγορά και η υγιής επιχειρηµατικότητα. «Πρόκειται -συµπλήρωσεγια τα µέτρα µε άµεσο και µεσοπρόθεσµο χαρακτήρα που όχι µόνο δεν θα κοστίσουν δηµοσιονοµικά, αλλά θα ενισχύσουν τα δηµόσια έσοδα, σηµατοδοτώντας τη νέα εποχή στις σχέσεις κράτους- επιχειρήσεων. Είναι προτάσεις που στόχο έχουν να απαλλάξουν την επιχειρηµατικότητα από αναχρονιστικά φορολογικά δεσµά, να ενισχύσουν την ρευστότητα και τη βιωσιµό-

Οι ΟΤΑ ας αναλάβουν επιτέλους σοβαρά τη διαχείριση των αδέσποτων

νησυχητικές διαστάσεις, µε αγέλες σκύλων να περιφέρονται στην Πανεπιστηµιούπολη, στην ΒΙΠΕ, στο παραλίµνιο, αλλά και σε διάφορα σηµεία της πόλης, ενώ πολλές φορές ανυποψίαστοι πολίτες έχουν δεχθεί επίθεση! Το πρόβληµα, αν και πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων και συσκέψεων µεταξύ των τοπικών φορέων, µέχρι σήµερα δεν έχει υπάρξει οριστική λύση!

 από 1η σελ.

Υπεύθυνοι οι ΟΤΑ

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ηπείρου σε χθεσινή ανακοίνωσή του (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Θεόδωρος Χόβολος και ο Γραµµατέας Αλέξανδρος Κοντογιάννης) παίρνει θέση, θυµίζοντας ότι σύµφωνα µε το Νόµο η µέριµνα, η περισυλλογή και η γενικότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων έχει ανατεθεί στους ΟΤΑ, επικουρούµενοι από φιλοζωικές ενώσεις, αφού προηγηθεί έγγραφη συµφωνία µε τον αρµόδιο ∆ήµο. Για το σκοπό αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση ιδρύονται ∆ηµοτικά ή ∆ιαδηµοτικά Καταφύγια αδέσποτων ζώων για προσωρινή παραµονή και περίθαλψη, καθώς και ∆ηµοτικά Κτηνιατρεία που θα φροντίζουν για την υγεία των ζώων. Τα περισυλλεγόµενα ζώα υποβάλλονται σε «Κτηνιατρική Εξέταση», «Στείρωση», «Αποπαρασιτισµό», «Αντιλυσσικό εµβολιασµό» και «Ηλεκτρονική Σήµανση» ως αδέσποτα για καταγραφή τους στην ∆ιαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση. Αν όλα πάνε καλά και δεν χρειάζονται άλλες κτηνιατρικής φύσης παρεµβάσεις (θεραπείες, προβλήµατα συµπεριφοράς, κλπ), η τύχη αυτών των ζώων είναι ξεκάθαρη. Είτε υιοθετούνται µε τη ενυπόγραφη «∆ήλωση Υιοθεσίας» και ανατίθενται σε κηδεµόνες, ενηµερώνοντας την Ηλεκτρονική Βάση ∆εδοµένων, είτε (τα ζώα πάνω από πέντε µηνών) επανεντάσσονται άµεσα στο οικείο περιβάλλον απ΄ όπου περισυλλέγησαν, όχι σαν άγνωστα αλλά σαν ταυτοποιηµένα πλέον ζώα.

O Kαιρός σήμερα Προβλέπεται γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί.

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

Βασικές παραλείψεις…

Ωστόσο, όπως σηµειώνει ο Σύλλογος σε ολόκληρη την Ήπειρο, ένα τέτοιο σχήµα δεν λειτουργεί πουθενά εκτός από τον ∆ήµο Ιωαννιτών. Πουθενά αλλού σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου δεν υπάρχει ο βασικός θεσµός του ∆ηµοτικού Κτηνιατρείου που όχι µόνο αποτελεί κλειδί στην εφαρµογή του όποιου προγράµµατος, αλλά και πυλώνας προστασίας της ∆ηµόσιας Υγείας. Κανένας ∆ήµος της Ηπείρου δεν διαθέτει ένα οργανωµένο πρόγραµµα ενηµέρωσης των πολιτών για τα ζώα που είναι έτοιµα προς υιοθεσίας όπως ρητά ορίζει ο Νόµος. Ανύπαρκτες οι ∆ηµοτικές «Πενταµελείς Επιτροπές» για την υλοποίηση του προγράµµατος διαχείρισης των αδέσποτων που να δουλεύουν σύµφωνα µε το πνεύµα και το γράµµα του νόµου.

Οι στειρώσεις

Σχετικά µε το θέµα των στειρώσεων στα αδέσποτα, το Παράρτηµα Ηπείρου δηλώνει ότι: Οι στειρώσεις αν και κοµβικό σηµείο για την µη αναπαραγωγή του προβλήµατος, αποτελούν ένα µικρό µέρος της όλης προσπάθειας απάλειψης του προβλήµατος «Αδέσποτα Ζώα». Το κύριο ζητούµενο είναι να µάθουµε ποια είναι αυτά (!), µέσω της καθολικής σήµανσης των δεσποζόµενων ζώων. Μια βασική νοµική υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, που όµως τα κρατικά θεσµικά όργανα (∆ήµοι, Αστυνοµία, Θηροφυλακή κ.α.) παραβλέπουν συστηµατικά. Αυτή η σοβαρή παράβλεψη αφήνει τεράστιες δυνατότητες ώστε ζώα που είναι δεσποζόµενα να εµφανίζονται σαν αδέσποτα και να επωφελούνται χρηµατικών επιβαρύνσεων, οι οποίες τελικά αποστερούνται από τα πραγµατικά αδέσποτα ζώα. Η στείρωση, ο αποπαρασιτισµός, ο αντιλυσσικός εµβολιασµός και η ηλεκτρονική σήµανση και καταγραφή του αδέσποτου που περισυλλέγεται είναι µια ενιαία διαδικασία, απολύτως κτηνιατρικής φύσης, που γίνεται ∆ΩΡΕΑΝ είτε στα ∆ηµοτικά Κτηνιατρεία, είτε από εθελοντές κτηνιάτρους. Ειδικά η στείρωση που αποτελεί σοβαρή χειρουργική επέµβαση πρέπει να γίνεται σε εγκεκριµένους χώρους που εποπτεύονται από τις κρατικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες της Χειρουργικής πρακτικής και Κτηνιατρικής ∆εοντολογίας.

τητα των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να οπλίσουν τους ελεγκτικούς µηχανισµούς µε τα πιο σύγχρονα εργαλεία ελέγχου των εισοδηµάτων. Με την κατάλληλη προετοιµασία και συνεργασία του οικονοµικού επιτελείου µε τους φορείς της αγοράς και του εµπορίου, κυβέρνηση και επιχειρήσεις µόνο κέρδη µπορούν να περιµένουν από ένα σύγχρονο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστηµα».

Ο λόγος στην Κυβέρνηση

Είναι προφανές πως τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει τώρα η Κυβέρνηση, που πρέπει να αξιολογήσει τις προτάσεις και αναλόγως να προχωρήσει στις κατάλληλες νοµοθετικές ρυθµίσεις. Οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναµονή, καθώς ναι µεν οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες για ανάκαµψη της κατανάλωσης, αλλά χρειάζονται και οι προτεινόµενες ρυθµίσεις.

Εμπόδιο η υπερφορολόγηση

Αν δεν προχωρήσουν αυτές, τότε θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην αύξηση των επενδύσεων που είναι το ζητούµενο και για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Αν αναλογιστεί κανείς πως σύµφωνα µε έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ την τελευταία τριετία 6 στις 10 ΜµΕ δεν πραγµατοποίησε καµίας µορφής επένδυση, τότε αντιλαµβάνεται κανείς και το µέγεθος του προβλήµατος, που δεν αφορά µόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και την αγορά εργασίας. Οι αιτίες της στάσης αναµονής των ΜµΕ είναι η περιορισµένη πρόσβαση σε χρηµατοδότηση, η υπερφορολόγηση και η απουσία κινήτρων. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσµα οι 9 στις 10 επιχειρήσεις να χρηµατοδοτούν τις επενδύσεις τους µε ίδια κεφάλαια, ενώ µόλις το 4,1% τις χρηµατοδοτεί µέσω τραπεζικού δανεισµού.

Αναγκαιότητα οι επενδύσεις

Ο κλάδος των Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων είναι ίσως εκείνος που έχει

τη µεγαλύτερη ανάγκη άµεσων επενδύσεων και φυσικά την θεσµοθέτηση υποστηρικτικών µέτρων. Σύµφωνα µε την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, οι επενδύσεις περιορισµένης κλίµακας ιδίως στους τοµείς της τεχνολογίας και της ψηφιακής ωρίµανσης σε ο,τι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων αναδεικνύουν µεσοπρόθεσµα τον κίνδυνο τεχνολογικής υστέρησης και την αδυναµία µετάβασης σε αναβαθµισµένα και εµπορεύσιµα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι απόψεις για τον προϋπολογισμό

Ο επιχειρηµατικός κόσµος εκφράζεται µε θετικό τρόπο για το προσχέδιο του προϋπολογισµού, καθώς διαπιστώνει ότι αποτυπώνει την αναπτυξιακή πολιτική που προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο σηµερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριµένα ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, σηµείωσε πως «οι προβλέψεις και τα µέτρα που ενσωµατώνονται στο προσχέδιο Προϋπολογισµού για το 2020, µεταφέρουν ένα αισιόδοξο µήνυµα για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας στο επόµενο διάστηµα, αφού περιλαµβάνουν την υλοποίηση των µέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήµα της ∆ΕΘ τον περασµένο Σεπτέµβριο, µε παράλληλες προβλέψεις για την κάλυψη των δηµοσιονοµικών στόχων της χώρας». Ο κ. Μίχαλος, προσθέτει ακόµη, πως «κλειδί για την επίτευξη των δηµοσιονοµικών στόχων» είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης, δήλωσε πως «η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισµού για το 2020 αποτελεί έµπρακτη απόδειξη της δέσµευσης της κυβέρνησης να ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική και συνακόλουθα στήριξης των επιχειρήσεων. Η ελληνική επιχειρηµατικότητα έχει δοκιµαστεί σκληρά την τελευταία δεκαετία στηρίζοντας, σε αντίξοο περιβάλλον, την ελληνική οικονοµία και συµβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση».

Προς νέα αναβολή το πρωτάθλημα της SL2

συµβόλαια είναι δεδοµένη και για τον λόγο αυτό οι οµάδες στο προηγούµενο ∆Σ αποφάσισαν την αναστολή του πρωταθλήµατος για µία τουλάχιστον εβδοµάδα, όπως και έγινε τελικά. Στο µεσοδιάστηµα η Super League 2 είχε ζητήσει µέσω ανακοίνωσης την κατάθεση προσφορών για την τηλεοπτική παραγωγή των αγώνων, κόστος το οποίο αρνείται να αναλάβει η ΕΡΤ και θα επιβαρύνει την διοργανώτρια αρχή, αν και εφόσον υπάρξει τελική συµφωνία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 8 εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά, ενώ ο διαγωνισµός ολοκληρώνεται σήµερα Τετάρτη. Την τελική επιλογή της πιο συµφέρουσας πρότασης θα την κάνει το νέο ∆Σ της Super League 2, το οποίο είναι προγραµµατισµένο για αύριο Πέµπτη στις 14:00 στα γραφεία της στην Αθήνα. Το ∆Σ της Πέµπτης θα είναι και αυτό που θα αποφασίσει οριστικά για τη διεξαγωγή ή µη της 2ης αγωνιστικής το προσεχές Σαββατοκύριακο, όµως όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει νέα αναβολή καθώς τα θετικά νέα που περίµεναν οι οµάδες την εβδοµάδα που διανύουµε δεν έχουν έρθει.

 από 1η σελ.

Επιστροφή Ξύδα στις προπονήσεις

Στις προπονήσεις επέστρεψαν χτες το απόγευµα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα µετά το διήµερο ρεπό που τους δόθηκε από τον Αργύρη Γιαννίκη την Κυριακή και τη ∆ευτέρα. Το ευχάριστο νέο για τον Τρικαλινό προπονητή αφορά την επιστροφή του Ξύδα σε κανονικό ρυθµό προπονήσεων. Ο νεαρός µεσοεπιθετικός ξεπέρασε το διάστρεµµα που τον ταλαιπωρούσε από το φιλικό µε την Κέρκυρα και επανήλθε µαζί µε την υπόλοιπη οµάδα στο κανονικό πρόγραµµα. Το καλό είναι ότι ο Ξύδας έχασε µόνο δύο µατς, το παιχνίδι πρωταθλήµατος µε την Παναχαϊκή και το µατς κυπέλλου στον Ασπρόπυργο. Το χτεσινό πρόγραµµα πρόγραµµα προπόνησης περιελάµβανε ασκήσεις ενδυνάµωσης και αντοχής και στη συνέχεια παιχνίδια κυκλοφορίας σε µικρούς αγωνιστικούς χώ-

ρους, ενώ στο τέλος πραγµατοποιήθηκε και οικογενειακό διπλό.

Ψάχνει για φιλικό ο ΠΑΣ

Η πιθανή νέα αναβολή του πρωταθλήµατος της Super League 2 θα αφήσει τον ΠΑΣ Γιάννινα για ακόµα µία εβδοµάδα χωρίς επίσηµο παιχνίδι και σε αγωνιστική αδράνεια. Για τον λόγο αυτό οι ιθύνοντες της οµάδας ψάχνουν ήδη για φιλικό το Σαββατοκύριακο, σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση αναστολής. Ήδη ο τεχνικός διευθυντής Γιώργος Ντάσιος έχει ξεκινήσει επαφές µε οµάδες για να κλείσει φιλικό, πάντα σε συνεννόηση µε τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη. Μάλιστα, υπάρχει ενδεχόµενο το φιλικό αυτό να είναι µε οµάδα της Super League, καθώς η πρώτη κατηγορία έχει διακοπή αυτό το Σαββατοκύριακο για τους αγώνες των Εθνικών οµάδων για τα προκριµατικά του Euro 2020. ∆εν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόµενο για δύο φιλικά, ένα Παρασκευή κι ένα Κυριακή, όπως είχε γίνει και µε τους Ολυµπιακό Βόλου και Κέρκυρα, αρκεί βέβαια να υπάρξει συµφωνία µεταξύ των οµάδων.

Θέμα με τα έξοδα διαιτησίας

Ενδεικτικό της οικονοµικής κατάστασης που επικρατεί στις περισσότερες οµάδες της Super League 2 είναι και το θέµα που προέκυψε µε την Παναχαϊκή. Η πατρινή οµάδα δεν είχε πληρώσει τα έξοδα διαιτησίας στο πρόσφατο παιχνίδι µε τον ΠΑΣ Γιάννινα, γεγονός που αποδεικνύει τη δεινή της οικονοµική κατάσταση. Σύµφωνα µε τον ΚΑΠ το παιχνίδι δεν έπρεπε να ξεκινήσει. Μάλιστα, στην Παναχαϊκή ασκήθηκε πειθαρχική διώξη από το Πρωτοβάθµιο Μονοµελές Πειθαρχικό Όργανο της ΕΠΟ για τον λόγο αυτό. Η αχαϊκή οµάδα ενηµέρωσε ότι εξόφλησε χτες, έστω και ετεροχρονισµένα, τα έξοδα των διαιτητών στο µατς της πρεµιέρας µε τον ΠΑΣ. Η οµάδα της Ηπείρου θα µπορούσε κάλλιστα να είχε κερδίσει στα χαρτιά το παιχνίδι µε την Παναχαϊκή αν είχε καταθέσει ένσταση εντός 48 ωρών από τη λήξη του παιχνιδιού, όµως δεν ήταν ενήµερη για το θέµα που υπήρξε και το έµαθε εκ των υστέρων από την ΕΠΟ και την πειθαρχική διώξη που ασκήθηκε.


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... 75χρονο στη Μικρή Γότιστα

Θα πιστωθούν σήμερα σε 86.187 ελευθ. επαγγελματίες

• Τραγικό θάνατο βρήκε χθες 75χρονος στη Μικρή Γότιστα, καθώς καταπλακώθηκε από το Ι.Χ. αυτοκίνητό του έξω από την αυλόπορτα οικοπέδου του. Για τον απεγκλωβισµό του χρειάστηκε η επέµβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά όταν αυτός επιτεύχθηκε ο 75χρονος ήταν ήδη νεκρός. Ως προς τα αίτια του δυστυχήµατος διενεργείται προανάκριση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το αυτοκίνητο ήταν σταθµευµένο, αλλά όταν βγήκαν εκτός αυτού ο ίδιος και η σύζυγός του, αυτό άρχι-

• Σήµερα Τετάρτη θα πιστωθούν 100.695.867,69 εκατ. ευρώ στους λογαριασµούς 86.187 ελεύθερων επαγγελµατιών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), πρόκειται για τα ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018. Συνολικά θα επιστραφούν ή θα συµψηφιστούν µε µελλοντικές οφειλές 215.193.494,99 εκατ. ευρώ σε 264.631 ασφαλισµένους, ως αποτέλεσµα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018, µε βάση τα εισοδήµατα του 2017, έναντι των εισοδηµάτων του 2016, που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί. Ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει προς τους

Τον καταπλάκωσε το Ι. Χ. αυτοκίνητό του!

σε να κινείται, ενδεχοµένως να µην είχε δεθεί καλά το χειρόφρενο. Ο 75χρονος προσπάθησε να το σταµατήσει, αλλά δεν τα κατάφερε, καταπλακώθηκε και έχασε τη ζωή του.

Από το αστυνοµικό δελτίο

Μετέφερε με Ι.Χ. έναν μη νόμιμο αλλοδαπό

• Στη διασταύρωση Λίµνης Ιωαννίνων συνελήφθη ένας 36χρονος ηµεδαπός, κατηγορούµενος για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας ενός µη νόµιµου αλλοδαπού. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνοµικού ελέγχου σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο 36χρονος, διαπιστώθηκε ότι µετέφερε στο εσωτερικό της χώρας έναν 27χρονο αλλοδαπό, στερούµενο νόµιµων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ επιπρόσθετα σε βάρος του εκκρεµούσε µέτρο απαγόρευσης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Αλλοδαπός φυγόποινος συνελήφθη στην Κακαβιά

• Στην Κακαβιά συνελήφθη ένας 33χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεµούσαν οι παρακάτω καταδικαστικές αποφάσεις: • απόφαση του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων ∆ωδεκανήσου, σύµφωνα µε την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηµατική ποινή 3.000 ευρώ, για παράβαση της νοµοθεσίας περί Ναρκωτικών • απόφαση του Μονοµελούς Πληµµελειοδικείου Κω, σύµφωνα µε την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 µηνών και χρηµατική ποινή 400 ευρώ, για παράβαση διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στους 15 μήνες αυξάνεται η θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης

• Αυξάνεται η θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης, όπως προκύπτει από το σχετικό Φύλλο της Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Οι αντιρρησίες συνείδησης καλούνται πλέον, να υπηρετήσουν εναλλακτική θητεία, συνολικής διάρκειας 15 µηνών, ενώ 12 µήνες θα υπηρετούν όσοι αντιρρησίες συνείδησης ήταν υπόχρεοι µειωµένης στρατεύσιµης στρατιωτικής υποχρέωσης. Σύµφωνα µε το ΦΕΚ, οι αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία, απολύονται οριστικά µετά τη συµπλήρωση του παρακάτω χρόνου υπηρεσίας: α. ∆εκαπέντε µηνών, όσοι θα ή-

ταν υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιµης στρατιωτικής υποχρέωσης, αν υπηρετούσαν ενόπλως. β. ∆ώδεκα µηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι µειωµένης στρατεύσιµης στρατιωτικής υποχρέωσης εννέα µηνών, αν υπηρετούσαν ενόπλως. γ. Εννέα µηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι µειωµένης στρατεύσιµης στρατιωτικής υποχρέωσης έξι µηνών, αν υπηρετούσαν ενόπλως. δ. Πέντε µηνών, όσοι θα απολύονταν οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων ∆υνάµεων, αν εκπλήρωναν ενόπλως τη στρατεύσιµη στρατιωτική τους υποχρέωση, µετά τη συµπλήρωση χρόνου πραγµατικής στρατιωτικής υπηρεσίας τριών µηνών.

Αρνητικό το κλίμα στην αγορά

Με απώλειες 0,66% έκλεισε χθες το ΧΑ • Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηµατιστηρίου, εν µέσω πτωτικού κλίµατος στις ευρωπαϊκές αγορές. O Γενικός ∆είκτης Τιµών έκλεισε στις 824,06 µονάδες, σηµειώνοντας πτώση 0,66%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,631 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 47.651.870 µετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σηµείωσε πτώση σε ποσοστό 0,51%, ενώ ο δείκτης της µεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,03%.ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 824,06 μ.

Ανοδικά κινήθηκαν 28 µετοχές, 81 πτωτικά και 23 παρέµειναν σταθερές.

ΕΦΚΑ: Εκκαθάριση εισφορών 2018 και επιστροφή 100 εκατ. ευρώ

ασφαλισµένους, οι οποίοι δεν θα δουν επιστροφές στους λογαριασµούς τους πως αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι δεν έχουν συµπληρώσει το i-bank τους. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα, µπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr ->ηλεκτρονικές υπηρεσίες->Aτοµικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας», να το καταχωρήσουν.

ΚΙΝΑΛ: Τέσσερις βασικές αρχές για συναίνεση στην ψήφο των αποδήμων

• Με τέσσερις βασικές αρχές στο θέµα της ψήφου των αποδήµων θα προσέλθει η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής Φώφη Γεννηµατά την Παρασκευή στη συνάντηση µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως τις προσδιόρισε ο γραµµατέας του κινήµατος Μ. Χριστοδουλάκης µιλώντας στον «Αθήνα 9,84»: ∆ικαίωµα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους

να ψηφίζουν-ακόµη και αν δεν µπορούν να ταξιδέψουν. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσµα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσµα γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόηµα η ψήφος τους.

Σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

• Την άµεση σύγκληση της ∆ιαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (µεταξύ των οποίων και η Μ. Τζούφη) µε επικεφαλής τον Τοµεάρχη Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Νίκο Φίλη, µε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα και τον

Πρόεδρο της Επιτροπής Γ. Στύλιο. Όπως επισηµαίνουν οι βουλευτές, η ∆ιαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δεν έχει συνεδριάσει για διάστηµα µεγαλύτερο των δύο µηνών, παρά το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξαγγέλλει και υλοποιεί ρυθµίσεις σε εβδοµαδιαία βάση.

Με προκαταβολή και σε πιο πολλούς το επίδομα θέρμανσης

χαµηλότερη από την τιµή εκκίνησης του 2018 (από 1,145 στο 1,05 € /λ). Ως προς αυτό, οι καταναλωτές θα έχουν µια ωφέλεια περί τα 95-100 ευρώ το χιλιόλιτρο. Ωστόσο, τονίζει, ανεξαρτήτως της διακύµανσης των παραπάνω τιµών, η βαριά φορολογία απλώνει τη σκιά της στο πλέον βασικό µέσο θέρµανσης του πληθυσµού και κάνει τις τιµές απλησίαστες για µεγάλο µέρος των νοικοκυριών. από 1η σελ.

Διευρυμένο επίδομα

Πάντως, η πρώτη θετική είδηση για το θέµα της θέρµανσης ήρθε χθες, δια στόµατος του Υπουργού Οικονοµικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος προανήγγειλε διευρυµένο επίδοµα για τα νοικοκυριά φέτος και µε προκαταβολή! Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι την ερχόµενη εβδοµάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυµένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα µε τη ζώνη. Όπως είπε, την προηγούµενη εβδοµάδα προέκυψε επιπλέον δηµοσιονοµικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιµοποιηθεί για το επίδοµα θέρµανσης.

Τα σενάρια

∆ύο σενάρια εξετάζει το οικονοµικό επιτελείο για αύξηση του επιδόµατος θέρµανσης: Το ένα προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού του επιδόµατος κατά 20%, από το 0,16 στο 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, και το άλλο αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από το 0,16 στο 0,20 ευρώ ανά λίτρο. Σύµφωνα µε τα σενάρια αυτά, οικογένεια µε συνολικό ετήσιο εισόδηµα κάτω των 20.000 ευρώ τόσο κατά το έτος 2017 όσο και κατά το έτος 2018, η οποία κατοικεί σε σπίτι 90 τ.µ. σε περιοχή του νοµού Ιωαννίνων και η οποία έλαβε την προηγούµενη χειµερινή περίοδο επίδοµα θέρµανσης συνολικού ύψους 360 ευρώ: Εάν υιοθετηθεί το σενάριο για αύξηση του βασικού ποσού του επιδόµατος κατά 20%, θα λάβει για τη νέα χειµερινή περίοδο συνολικό ποσό επιδόµατος 432 ευρώ, εάν αποφασιστεί αύξηση του βασικού ποσού επιδόµατος κατά 25%, θα λάβει για τη νέα χειµερινή περίοδο 450 ευρώ.

Μείωση φορολογίας

Την ίδια ώρα, η Οµοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας ζητά µείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρµανσης, προκειµένου να επανέλθει στα επίπεδα προ του 2011. Μάλιστα υποστηρίζει ότι από τότε που οι κυβερνήσεις επέβαλαν αλλεπάλληλες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) συµπαρασύροντας και την αύξηση του ΦΠΑ, όχι µόνο δεν εισπράχθηκαν τα προσδοκώµενα έσοδα του κράτους, αλλά είχαµε σειρά σοβαρών παρενεργειών όπως η καύση υλικών που επιβάρυναν πολλαπλώς το περιβάλλον, η ένταση του παραεµπορίου – λαθρεµπορίου, η µείωση του µεταφορικού έργου, η µείωση της αποδοτικότητας των ενεργοβόρων τοµέων της οικονοµίας, η αύξηση τιµών σε είδη εξαρτώµενα από την κατανάλωση πετρελαίου και το χειρότερο, η υπονόµευση της υγείας των πληθυσµών που αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν θέρµανση.

Το θέμα έθεσε ο Κ. Σκρέκας στην Αμερικανίδα Υφυπ. Εξωτερικών

Εξαίρεση της φέτας από τους δασμούς των ΗΠΑ ζητά η Ελλάδα

 Στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων Anuga ο Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης

• Την εξαίρεση και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, πέραν του ελαιολάδου και των ελιών, από τους νέους δασµούς που ανακοίνωσε η αµερικανική κυβέρνηση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κώστας Σκρέκας από την Αµερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών Μανίσα Σινγκ, στο πλαίσιο των επαφών για το δεύτερο γύρο του Στρατηγικού ∆ιαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που έγιναν τη ∆ευτέρα στην Αθήνα. Σε δηλώσεις που έκανε χθες στον ραδιοφωνικό σταθµό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι στη συνάντησή του µε την Αµερικανίδα Υφυπουργό, έθεσε το θέµα της εξαίρεσης και άλλων προϊόντων, όπως είναι η φέτα και τα ροδάκινα. «Εξηγήσαµε ότι αυτά τα προϊόντα είναι εµβληµατικά για την Ελλάδα, εξηγήσαµε ότι η φέτα ουσιαστικά στηρίζει σχεδόν όλον τον κλάδο αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, ότι είναι ένας δυναµικός κλάδος, όπως επίσης ότι από τα ροδάκινα και τα µεταποιηµένα ροδάκινα ζουν µεγάλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ακριτικές περιοχές της χώρας», σηµείωσε ο Υφυπουργός.

Στην Έκθεση Anuga

Η εξωστρέφεια, τα ζητήµατα του αγροτοδιατροφικού κλάδου και η α-

νάδειξη των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διήµερης επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, στη ∆ιεθνή Έκθεση Τροφίµων και Ποτών, Anuga 2019, στην Κολωνία. Ο κ. Βορίδης είχε την ευκαιρία να συνοµιλήσει µε το σύνολο, σχεδόν, των 300 και πλέον Ελλήνων εκθετών της Έκθεσης και να ακούσει προτάσεις για την περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, να ανταλλάξει απόψεις για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίµατος στον ταχύτατα αναπτυσσόµενο, αγροτοδιατροφικό τοµέα καθώς επίσης και να ενηµερώσει τους εκθέτες για τα νέα οικονοµικοπολιτικά δεδοµένα που διαµορφώνονται στον κλάδο τους. Στο περιθώριο της Έκθεσης, ο Υπουργός συνοµίλησε µε κονσερβοποιούς, µεταποιητές και εκπροσώπους του εµπορικού κόσµου για το επίκαιρο θέµα της επιβολής δασµών από τις ΗΠΑ και δεσµεύτηκε ότι θα θέσει εκ νέου το θέµα στον κ. Πάιατ.

Σε ημερίδα της Ακαδημίας Ντούγιας

«Το Αλφαβητάρι του Μπάσκετ» παρουσιάστηκε από τον Ν. Κεραμέα

• Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ηµερίδα της Ακαδηµίας Ντούγιας «Το Αλφαβητάρι του Μπάσκετ», που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων Λιθαρίτσια, µε καλεσµένο και κεντρικό οµιλητή τον Νίκο Κεραµέα. Γονείς, παιδιά και προπονητές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην αίθουσα προκειµένου να ακούσουν την εισήγηση του Γενικού ∆ιευθυντή Μπάσκετ της ΧΑΝΘ. Το λόγο πήρε πρώτος ο Νίκος Ντούγιας, υπογραµµίζοντας τη σπουδαία δουλειά του 57χρονου coach όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και µερικούς από τους σηµαντικότερους σταθµούς στη µακρόχρονη καριέρα του. Η οµιλία του κ. Κεραµέα κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: Στα παιδιά/αθλητές, στους προπονητές και στους γονείς. Μιλώντας προς τους νεαρούς αθλητές, τόνισε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουν προκειµένου να παίξουν µπάσκετ. Το δεύτερο κεφάλαιο απευθύνονταν προς τους προπονητές. Τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει έ-

νας προπονητής µπάσκετ πρέπει να είναι: η άριστη γνώση του αντικειµένου, η οποία φυσικά έρχεται µέσω της εξέλιξης. Η συζήτηση πήγε και στους γονείς, µε τον πολύπειρο coach να τονίζει ότι πρέπει να ακούν τους προπονητές των παιδιών, να συζητούν µαζί τους, προκειµένου να βρουν λύση σε τυχόν πρόβληµα που µπορεί να ανακύψει, να µην φορτώνουν το παιδί µε άγχος και πίεση και να µην απευθύνονται στους ατζέντηδες, οι οποίοι συνηθίζουν να "µπαίνουν στο παιχνίδι" γύρω στην ηλικία των 15 ετών και µπορούν να "φουσκώσουν" τα µυαλά των γονιών αλλά και των παιδιών.

Την ερχόμενη Κυριακή

Ο Ορειβατικός θ’ ανέβει στα βουνά του Ζαγορίου

• Τρεις πορείες στα βουνά του Ζαγορίου µε αφετηρία το Βρυσοχώρι θα κάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 π.µ. από την έξοδο του πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας. ∆ηλώσεις συµµετοχής καθηµερινά, ώρες 7 – 9 µ.µ., στα γραφεία του Συλλόγου 7. Περισσότερες πληροφορίες στα

τηλ.: 26510 - 22138 και 26511 – 81068.

Ποιοι μαθητές πρώτευσαν στο τουρνουά Σκακιού

• Στα τουρνουά για µαθητές που έλαβαν χώρα στο Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών το περασµένο Σαββατοκύριακο πρώτευσαν οι εξής: Ά ∆ηµοτικού: Βραζέλης Βασίλης (Μαρούτσιο). Β ∆ηµοτικού: 1ος) Πατεράκης Παναγιώτης (Αρσάκειο), 2ος) Τσουρέκας Βασίλης (Κατσικά), 3ος) Μούρας ∆ηµήτρης (5οΒαλάνειο) και Πρέντζας Βασίλης (Μαρούτσιο). Γ ∆ηµοτικού: Βραζέλης Κωνσταντίνος (Μαρούτσιο), Κατσούρας ∆ιονύσης (1ο Ανατολής), Χειµάριος ∆ηµοσθένης (20ο). ∆ δηµοτικού: 1ος) Λέκκος Θάνος (16ο), 2ος) Τζαχρήστας Φάνης (5ο Βαλάνειο), 3ος) Βώττης Μάριος (Όλγας Ντότη Οικονόµου). Ε ∆ηµοτικού: 1ος) Γκανιάτσας Παναγιώτης (18ο), 2ος) Τραϊκάπης Μιχάλης (Μαρούτσιο), 3ος) Παρασκευάκης Μάνος (Πεδινής). Στ ∆ηµοτικού: ∆έζος Βαγγέλης. Γυµνάσια: Τζαχρήστας Γιώργος (1ο Γυµνάσιο), Γιαννοπούλου Άλκηστις (Πρότυπο Ζωσιµαίας), Πάπαρης Ραφαήλ (10ο Γυµνάσιο). Λύκεια: Ντοβώνης Πέτρος (9ο Λύκειο), Ντοβώνης Παναγιώτης (9ο Λύκειο).

Profile for Proinos Logos

2019_10_09  

newspapers,articles

2019_10_09  

newspapers,articles

Advertisement