Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

Έτος 57ο - Aρ. φύλλου 16.273

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

Tιμή 0,60 €Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

http://www.proinoslogos.gremail:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Αν και ο Πρωθυπουργός τόνισε χθες ότι το «πιο κάτω» τελείωσε…

ΞΕΦΡΕΝΗΗΑΝΕΡΓΙΑΣΤΗΝΗΠΕΙΡΟ!Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έως και τον Φεβρουάριο είναι απογοητευτικά ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: 550.000 άνεργοι θα βρουν δουλειά έως το 2018… • Μπορεί χθες ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., να είπε ότι τα «δύσκολα πέρασαν» και ότι α-

• Μόνιμο πρόβλημα για την Ήπειρο έχει καταστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος παρανόμων μέσω των ελληνο – αλβανικών συνόρων, όπως επανειλημμένα έχουν επισημάνει φορείς και ακριτικοί Δήμοι, ζητώντας επιτακτικά τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία.

πό εδώ και στο εξής οι θυσίες των Ελλήνων θα φανεί ότι έπιασαν τόπο, δυστυχώς τα μαντάτα για την περιοχή μας εξακολουθούν να μην είναι ακόμη καλά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΕΣΗ

• Για πρώτη, ίσως, φορά οι απόψεις των Γιαννιωτών συγκλίνουν, με σκοπό να ζητήσουν από τον Αρχιεπίσκοπο να τοποθετήσει πνευματικό ηγέτη στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, έναν κληρικό που έχει την αποδοχή των φορέων, του πνευματικού κόσμου, και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων! Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος έχει τα δικά του σχέδια… Μαθαίνουμε ότι τον πλησίασαν πολλοί για να δώσουν καλή μαρτυρία για τον Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Αργυρό, Δ/ντή 15η σελ.

στον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ Η Ήπειρος εξακολουθεί να κρατάει πανελλαδικά τα… σκήπτρα στην ανεργία, περιμένοντας να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ότι σιγά σιγά θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για όλους... Ο λόγος για την ανεργία, τον μεγαλύτερο «εχθρό» της οικονομίας, η οποία τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο συνέχιζε την ανοδική της πορεία, αν και σε πανελλαδικό επίπεδο υπήρχε μια σταθεροποίηση. Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε τα στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο, με την Ήπειρο και 15η σελ.

Σπ. Εργολάβος - Φρ. Πούρλης τονίζουν:

Πρότυπο Σχολείο δεν μπορεί να είναι άλλο από την Ζωσιμαία!

 Με επιστολή - καταπέλτη προς τον Υπ. Παιδείας ζητούν ανάκληση της απόφασης για στέγασή του στην Ανατολή Ιωαννίνων και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας Κων/νο Αρβανιτόπουλο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα 6η σελ.

Υπογράφονται οι συμβάσεις για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο Ποια τα οφέλη για την περιοχή μας και το Κράτος

• Τέλος στην αναμονή και την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Μαΐου, υπογράφονται οι συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, τους οποίους ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Περι-

Ακόμη 40 εκατ. στρέμματα στις βοσκήσιμες εκτάσεις!

 Ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης «υιοθέτησε» πρόταση Αλ. Καχριμάνη • Με στόχο την αύξηση της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής, που αποτελεί – τουλάχιστον θεωρητικά – ένα από τα βαριά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, περίπου 40 εκατ. στρέμματα, πρόκειται να προστεθούν στις βοσκήσιμες εκτάσεις πανελλαδι-

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ

Η μάνα, το ιερότερο πρόσωπο και για τον πιο σκληρό ηγέτη! Το παράδειγμα του Ρωμαίου στρατηγού Κοριολανού

 Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

 Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα της Μητέρας. Και αυτό για να τιμηθεί το ιερότερο πρόσωπο για κάθε άνθρωπο στον κόσμο. Και τονίζεται κάθε φορά η αστείρευτη αγάπη για τα παιδιά της και οι θυσίες που μπορεί να κάμει γι’’ αυτά. Υπάρχει και μία άλλη πλευρά του θέματος: Η παράκληση της μητέρας εξευμενίζει τον σκληρόκαρδο ηγέτη γιο της. Η αρχή αυτή, η πλευρά αυτή επαληθεύεται στο πρόσωπο ενός Ρωμαίου 6η σελ.

Για να αντιμετωπιστεί η «μάστιγα» αυτή, απαιτείται, όπως τονίζει ο υποψ. ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μουσουρούλης, καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από πλευράς της ΕΕ, ούτως

Την Τετάρτη 14 Μαΐου, παρουσία του Πρωθυπουργού

Για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής

• Η ταύτιση του υπό ίδρυση στα Γιάννενα Πρότυπου Σχολείου με το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής είναι ένα θέμα που αφορά όλη την πόλη των Ιωαννίνων, την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά και αποτελεί απόδοση οφειλόμενης τιμής στη μνήμη των Εθνικών Ευεργετών αδελφών Ζωσιμά. Αυτό επισημαίνουν με κατηγορηματικό τρόπο η Ένωση Πολιτών

«Ανάγκη η αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας…»

 Μιλάει στον «Π.Λ.» για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., ενώ δηλώνει ότι δεν έγινε πολιτικός για την «καρέκλα»

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

Δεσπότης με ψήφο κλήρου και λαού!

Ο υποψ. ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης τονίζει

κά, καθώς εντάσσονται πλέον σε αυτές και δασικές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση. Σχετική τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο 15η σελ.

Πυκνώνουν οι επισκέψεις υποψ. ευρωβουλευτών στα Γιάννενα σελ. 2η

Υποψήφιοι και παρατάξεις επιταχύνουν τον αγώνα τους

 Αυξάνονται τα παράπονα για τη Δημ. Αρχή Ιωαννίνων • Απόσυρση υποψηφιότητας στο Πωγώνι

βάλλοντος Γιάννης Μανιάτης για την εξέλιξη της διαδικασίας, μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Έως 100 εκατ. βαρέλια! Ως γνωστόν, η σύμβαση για τη χερσαία περιοχή των 15η σελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ:

Tου Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ

 σελ. 9

 Πώς διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα στις 14 Σχολές… • Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε και φέτος η ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, με την αποχή να κυμαίνεται γύρω στο 50%. Στο Ανώτατο Ίδρυμα των Ιωαννίνων από τις 14 Σχολές η ΔΑΠ επικράτησε σε 8 (Ιατρική, ΦΠΨ, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, Επιστήμης

σελ. 4

Γιάννενα, ο πρ. Υπουργός και πρ. πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ, εξηγεί πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη σε περιφέρειες που υστερούν όπως η 9η σελ.

Λιγοστεύει ο χρόνος για τις κάλπες…

Και πάλι πρώτη δύναμη η ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Στην κορυφή των εντάξεων η Ήπειρος στο πρόγραμμα Ενίσχυσης ΜμΕ

ώστε να μην επωμίζονται όλο το φορτίο λίγες χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας των συνόρων, ειδικά σε περιοχές όπως η Ήπειρος, για να μην πέφτει όλο το βάρος στην ελληνική αστυνομία. Κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος! Μιλώντας στον «Π.Λ.» με αφορμή την επίσκεψή του σήμερα στα

• Επιταχύνουν τις προεκλογικές τους δραστηριότητες οι υποψήφιοι στους Δήμους και την Περιφέρεια, καθώς ο χρόνος για την εκλογική αναμέτρηση της 18ης Μαΐου είναι πλέον ελάχιστος. Το θετικό είναι ότι οι τόνοι εξακολουθούν να παραμένουν σε γενικές γραμμές ήπιοι, αν και χθες είχαμε την αποχώρηση με καταγγελία του υποψηφίου Δημάρχου Πωγωνίου Δ. Κανακάκη ο οποίος είχε καταθέσει συνδυασμό

στο Πρωτοδικείο. Κατά τα άλλα η μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται στο Δήμο Ιωαννιτών, καθώς εκτός του Νίκου Γκόντα που θεωρείται 15η σελ.

ΓΝΩΜEΣ

Ο εκλιπών Μητροπολίτης και το χρέος της Πολιτείας... Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, Φιλόλογος-Συγγραφέας

 Δεν ανήκει ο συντάκτης αυτού του άρθρου σ’’ αυτούς που "ειώθασι τον απιόντα επαινείν". Και αυτό γιατί, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, συχνά οι έπαινοι ξεφεύγουν από τα όρια του μέτρου, κινούνται στη σφαίρα της υπερβολής και έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Ούτε πάλι 14η σελ.

Υλικών, Παιδαγωγικό Δημοτ. Εκπαίδευσης, Μαθηματικό, Οικονομικό και Πληροφορική). Η ΠΑΣΠ επικράτησε σε τρεις Σχολές (Ιστορικό Αρχαιολογικό, Χημικό και Φιλολογι- 16η σελ.

Λεπτομέρειες στη σελ. 6


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Το κυνήγι του σταυρού τους φέρνει στην περιφέρεια…

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες

«Σάρκα και οστά» αποκτά το Μουσείο Αργυροτεχνίας

Πυκνώνουν οι επισκέψεις υποψ. ευρωβουλευτών στα Γιάννενα • Συνεχίζονται και πυκνώνουν οι επισκέψεις των υποψηφίων ευρωβουλευτών στην Ήπειρο, καθώς το κυνήγι του σταυρού τους αναγκάζει σε περιοδείες και συναντήσεις ανά περιφέρεια. Στα Γιάννενα βρέθηκε χθες η υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία Νατάσα Ράγιου, η οποία ζήτησε από τους ψηφοφόρους να σηκωθούν από τον καναπέ και να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Για την ίδια, η Ευρωβουλή αποτελεί πρόκληση, για να υψώσει τη φωνή της και να διεκδικήσει ότι περισσότερο θα μπορέσει για τη χώρα της.

Η Μαρ. Κοππά Την δυσκολία της μάχης των Ευρωεκλογών, αλλά και τη σημασία της για την καθημερινότητα των Ελλήνων εξήρε η Μαριλένα Κοππά, υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., που επισκέφτηκε τα Γιάννενα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κ. Κοππά επεσήμανε πως «δεν συζητιέται το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών, το ότι μέρος των αποφάσεων που κρίνουν τη ζωή μας, λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και παίζει ρόλο το ποιες δυνάμεις θα πάνε. Ποιοί άνθρωποι θα πάνε. Υπάρχει η Ευρώπη της κ. Μέρκελ και μια προοδευτική Ευρώπη. Εμείς είμαστε με την προοδευτική Ευρώπη», είπε. Εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και χαρακτήρισε εσωτερική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ τις αντιδράσεις για την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην παρουσία του βιβλίου της… Μας ενώνει φιλία, με βοήθησε να μπω στην πολιτική, ήταν η δήλωσή της.

Εύσημα στην «Κιβωτό» Η κ. Κοππά είναι Ηπειρώτισσα,

με καταγωγή από την Πωγωνιανή, για την οποία ανέφερε πως η εγκατάλειψη και η ερήμωση της περιοχής, μας ραγίζει την καρδιά. «Πρέπει να συζητήσουμε για αυτή την περιοχή διεξοδικά», είπε και εξήρε το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου» και του Πατέρα Αντωνίου.

Ο Δημ. Κοσμάς Την πεποίθηση ότι η συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. στις εκλογές θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία εξέφρασε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Κοσμάς, που βρέθηκε στα Γιάννενα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Κοσμάς υπογράμμισε πως «μέσα από τις θέσεις μας συντασσόμαστε με τους ευρωσκεπτικιστές. Λέμε ναι στην Ευρώπη, αλλά με ίσες ευκαιρίες για όλους τους εταίρους».

Οι νέες αφίξεις… Επίσκεψη στα Γιάννενα θα πραγματοποιήσουν σήμερα Παρασκευή οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμης Κοτσιφάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και Δημήτρης Βαρνάβας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ο κ. Βαρνάβας θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και ο Κοτσιφάκης θα συναντηθεί με τους απολυμένους - διαθέσιμους εκπαιδευτικούς. Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσουν σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι υγειονομικοί του ΣΥΡΙΖΑ στο «Θυμωμένο Πορτραίτο» με θέμα: «Οι επιπτώσεις των μνημονίων στην υγεία και την εκπαίδευση και οι ευρωπαϊκές πολιτικές». ΒΙΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

Ανοιχτή εκδήλωση σήμερα της «κοινωνίας αξιών» • Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ευρωψηφοδελτίου, καθώς και οι θέσεις της κίνησης «κοινωνία αξιών» θα παρουσιαστούν από αντιπροσωπεία στελεχών της σε ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση των μελών και φίλων του κόμματος στα Γιάννενα σήμερα, Παρασκευή, ώρα 8.30 μ.μ., στην καφετέρια «Macanudo» (Γαριβάλδη 20). Σημειώνεται ότι επικεφαλής της «κοινωνίας αξιών» είναι ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντάς.

Κάλεσμα για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές • Με ανακοίνωσή του για τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης» το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου, υπογραμμίζει ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι αναμφίβολα συνδεδεμένο και με το δικό μας μέλλον. «Ας είμαστε παρόντες στα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης και ας διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον που οραματιζόμαστε με τη συμμετοχή μας στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου».

Φ. Φίλιος: Κάνουμε… έργα στα περιφερειακά διαμερίσματα! • Στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης που κάνει λόγο περί εγκατάλειψης των περιφερειακών δημοτικών διαμερισμάτων επιχείρησε να απαντήσει χθες ο Φίλιππας Φίλιος κατηγορώντας την για… απουσία προτάσεων! Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, «η αλήθεια είναι ότι στα δημοτικά διαμερίσματα εκτελούνται έργα προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι έργα υποδομών με χρήματα που εμείς διασφαλίσαμε».

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

 Επίσκεψη και δηλώσεις Φιλ. Φίλιου

• Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων, στο δυτικό προμαχώνα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ (φωτό). Το Μουσείο κατασκευάζει ο Πολιτιστικός Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο προγραμματικής σύναψης που έχει συνάψει με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Ιωαννιτών. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 7,2 εκατομμυρίων ευρώ και θα αποτελέσει ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή. Το βασικό του αντικείμενο αφορά στη διαμόρφωση του μουσειακού κελύφους και την υλοποίηση και εγκατάσταση της μόνιμης έκθεσης και των συμπληρωματικών βοηθητικών χώρων και υπηρεσιών, καθώς και τις ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας για το έργο. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα έχει ως κύριο στόχο να παρου-

σιάσει την τεχνολογία της αργυροτεχνίας μέσα από τη διαχρονική διάστασή της και να περιγράψει το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Τον χώρο όπου γίνεται το Μουσείο επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο επιβλέπων αρχιτέκτονας Χρίστος Παπαβρανούσης παρουσίασε την πορεία της εντυπωσιακής παρέμβασης και ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας που αναδεικνύει ένα σημαντικό μνημείο αλλά και μία τέχνη συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης.

Τους κύριους άξονες του προγράμματός του παρουσίασε ο υποψ. δήμαρχος Α. Μπαρτζώκας Ποιες είναι οι άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις της παράταξης «Γιάννενα Τώρα»

• Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα Τώρα» το βράδυ της Τετάρτης στον Συνεδριακό Χώρο του ξενοδοχείου «Du Lac». Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε συνοπτικά στους κύριους άξονες του προγράμματος της παράταξης και παρουσίασε το ψηφοδέλτιό της. «Κάθε Δήμαρχος οφείλει να έχει τρεις άξονες στο πρόγραμμά του», τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας. «Τα έργα που θα υλοποιήσει άμεσα, τα έργα που θα υλοποιήσει μέσα στην πενταετία της θητείας του και, τέλος, τα έργα που χρειάζονται πολλά χρόνια για την υλοποίησή τους και για τα οποία οφείλει να θέσει τα οικονομικά και τεχνικά θεμέλια και να ορίσει ένα σαφές πρόγραμμα υλοποίησης», τόνισε μεταξύ άλλων. Οι άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις της παράταξης, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα είναι: Οικονομικός έλεγχος σε όλες τις δομές του Δήμου και δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Αποκατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων της πόλης. Ευπρεπισμός των εισόδων της. Οι περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου θα παρέχονται και από το διαδίκτυο.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ιωάννινα, 2014 Στα πλαίσια του σεμιναρίου «Εισαγωγή στις Ψυχοθεραπευτικές και Ψυχοδιαγνωστικές Μεθόδους», έχω την τιμή να σας προσκαλέσω στη διάλεξη του κ. Ιωάννη Κ. Τσέγκου με θέμα:

«Στα Γρανάζια της Ψυχοθεραπείας» Η διάλεξη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 10 Μαΐου 2014 και ώρα 9.30 - 11.00 π.μ. στο Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Ηπείρου (ΚΕΠΑΒΙ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, Ιωάννινα). Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γεωργία Μοιροπούλου Ψυχίατρος - Ψυχαναλύτρια Ομάδας - Θεραπεύτρια Οικογένειας Σ. Χαραλάμπη 1 & Μαυρομιχάλη, 11472 Αθήνα, Τηλ. 210-6447533 - www.opc.gr

 Καταγραφή, αξιολόγηση και παρέμβαση στα προβλήματα των περιφερειακών οικισμών του Δήμου μας. Καταγραφή όλων των ακινήτων του Δήμου με τα στοιχεία τους και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Άμεσος καθαρισμός δημο-

σίων χώρων και κτηρίων από κάθε είδους ρύπανση Δημιουργία Γραφείου Επιχειρηματικότητας για πρωτοβάθμια εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και νέων. Σωστή εφαρμογή της λειτουργίας της ανακύκλωσης. • Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πιθανή προτροπή των ψηφοφόρων της παράταξης για υπερψήφιση συγκεκριμένου συνδυασμού στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ο κ. Μπαρτζώκας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι μία από τις δύο παρατάξεις της δεύτερης Κυριακής θα είναι η «Γιάννενα Τώρα» [...] Ευθέως δηλώνω ότι δεν θα υποστηρίξουμε και δεν θα συνεργαστούμε με καμία παράταξη...».

Θεία Λειτουργία από το Λύκειο Ελληνίδων • Θεία λειτουργία με αρτοκλασία θα τελέσει το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων μεθαύριο, Κυριακή, το πρωί, στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, συμμετέχοντας στην ετήσια Παγκόσμια Ημέρα για τη Μητέρα.

ΔΩΡΕΑ – Η οικογένεια Λιανού Δημητρίου κατέθεσε χρηματικό ποσό στο Παράρτημα Α.Μ.Ε.Α. Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος» εις μνήμη Μαρίνας Μπουρνάκα. Η Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου εκφράζει τις ευχαριστίες της.

KOINΩNIKA

Γνωστoπoιήσεις γάμων Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., ότι ο ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ του Σωτηρίου και της Αικατερίνης, το γένος Σταυρίδη, που γεννήθηκε στο Χολαργό Αττικής και κατοικεί στη Γερμανία και η ΝΑΤΑΛΙΑ ΣΚΟΡΔΟΥ του Στεφάνου και της Καλλιρρόης, το γένος Πολυμεροπούλου, που γεννήθηκε στα Ιωάννινα και κατοικεί στη Γερμανία, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Αρχιμανδρειό Ιωαννίνων. Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ του Γεωργίου και της Κρασίτσας, το γένος Γκελέκα, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα και η ΕΙΡΗΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ του Δημητρίου και της Λεμονιάς, το γένος Χήρα, που γεννήθηκε στα Ιωάννινα και κατοικεί στο Κομπότι Άρτας, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Δημαρχείο Δωδώνης. Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΑΛΕΞΙΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ του Βασιλείου και της Γεωργίας, το γένος Νάκου, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα και η ΧΡΥΣΑ ΓΙΩΤΙΤΣΑ του Κων/νου και της Κων/νας, το γένος Πουρίκη, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Δημαρχείο Ιωαννίνων. Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΡΠΕΛΑΣ του Χρήστου και της Ουρανίας, το γένος Γκούβα, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Γερμανία και η ΡΕΪΤΣΕΛ - ΝΙΚΟΛ ΧΙΛΛ του Κέβιν Ράι Χιλλ και της Ντενίζ Ρόμπιν Χιλλ, που γεννήθηκε στην Ιντιάνα Αμερικής και κατοικεί στη Γερμανία, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στη Γερμανία.

Πραγματοποιήθηκε στα Άνω Πεδινά

Επιτυχημένο το συνέδριο για τα «Πάρκα χωρίς σύνορα» • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο με θέμα την «Πρόληψη και Προστασία της Περιοχής - Ενίσχυση του εθελοντισμού», στα πλαίσια του Έργου «ΠΑΡΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» (PARKS WITHOUT BORDERS) που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007 2013». Το Συνέδριο διεξήχθη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Πεδινών Ζαγορίου και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας, θίγοντας ευαίσθητα ζητήματα σχετικά με την ενεργοποίηση των τοπικών πληθυσμών που περιλαμβάνονται στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου όσον αφορά την πρόληψη από φυσικούς κινδύνους και την βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό, μέσω της δικτύωσης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την ενίσχυση της ενερ-

γού συμμετοχής εθελοντικών οργανώσεων σε δράσεις και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος Στην εκδήλωση παρευρέθησαν συμμετέχοντες από διάφορους οικισμούς του Δήμου Ζαγορίου πέραν των Άνω Πεδινών, όπως η Βοβούσα, το Πάπιγκο, οι Ασπράγγελοι, η Λάιστα, η Ελάτη και άλλοι, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Ζαγορίου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων Legambiente di Corfu και Legambiente di Puglia, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ιωαννίνων, δασαρχείων της περιοχής, και πολλοί άλλοι. Σημειώθηκε εντυπωσιακή διάθεση του κοινού για διάλογο τόσο με τους εισηγητές, όσο και με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξεκινούν από αύριο

Αιτήσεις για εγγραφή στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων • Αύριο, Σάββατο ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή μαθητών στην Α’ Τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και η προθεσμία θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται είτε

στο Μουσικό Σχολείου (Κων/πόλεως 1), είτε στα Δημοτικά Σχολεία στα οποία φοιτούν οι μαθητές, ανεξαρτήτως της προηγούμενης δήλωσής τους σε οποιοδήποτε Γυμνάσιο. Πληροφορίες στο τηλ.: 26510 – 65457.

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση βάσει του Κεφαλαίου Δ’, άρθρου 12 του Καταστατικού του με θέμα: α) Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του 2013. Ως ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης ορίζεται η 13η Μαΐου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.00 στις αίθουσες του Λυκείου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο και με το αυτό θέμα. Η Πρόεδρος: Πιπίτσα Δούνια Η Γραμματέας: Τερέζα Ζάρρα

Το Σάββατο 17 Μαΐου

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗΝ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ • Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πωγωνιανής, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς διοργανώνει το κοινό τραπέζι, με παραδοσιακή ορχήστρα, για το πανηγύρι του χωριού το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Μαΐου και καλεί τους χωριανούς και φίλους στην ωραία αυτή παραδοσιακή εκδήλωση.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 3η

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

διαδόσεις... Αγωνίζεται για το Ζαγόρι!

 Η Ελένη Οικονομίδου – Δούβλη, δεν χρειάζεται συστάσεις. Γεννήθηκε στον Ελαφότοπο, υπηρέτησε ως δασκάλα σε σχολεία της περιοχής, έχει ασχοληθεί με την λογοτεχνία και λαογραφία του Ζαγορίου, θητεύει στο Δ.Σ. του Πολ/κού Συνδέσμου Ζαγορισίων. Μέσα από κάθε δραστηριότητά της, ακόμα και μέσω των άρθρων της στον «Π.Λ.», αγωνίζεται δεκαετίες τώρα για τον τόπο της. Εξάλλου, ζει μόνιμα στα Άνω Πεδινά! Τώρα λοιπόν κατεβαίνει υποψ. δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Λεων. Τσουμάνη, για να προσφέρει κι από ένα άλλο «μετερίζι», αυτοδιοικητικό! Μπορεί να το κάνει, είναι σίγουρο. Οι συνδημότες της λοιπόν ας προσέξουν σοβαρά την υποψηφιότητά της! Κ.Α.

Ξέρει τι λέει!..

 Ο Βασίλης Βλέτσας («Ανεξάρτητη Δημ. Πρωτοπορία») δεν είναι από εκείνους τους υποψηφίους που πρέπει να φτάσουν οι εκλογές για να… βγει στην πόλη και τα χωριά να δει την κατάσταση! Γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και γι’ αυτό εξάλλου, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, αν και στην αντιπολίτευση του Δήμου, έκανε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις και προτάσεις για θέματα του Δήμου Ιωαννιτών, μέσω άρθρων του και όχι μόνο. Χθες, μιλώντας στο Δημοτ. Ραδιόφωνο είπε και το πιο ουσιαστικό: Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι το πιο σημαντικό «στοίχημα» μιας Δημοτικής Αρχής! Τέτοιους ανθρώπους τους χρειαζόμαστε στη διαχείριση των κοινών μας… Κ.Α.

Περίεργη κατάσταση…

 Δηλώνουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα εμφανιστούν στη δημόσια τηλεόραση, ως αντίδραση για το κλείσιμο της ΕΡΤ! Από την άλλη καταγγέλλουν τα διαπλεκόμενα των άλλων ΜΜΕ, αλλά δεν χάνουν ευκαιρία να προβάλλονται μέσα απ’ αυτά. Ας ρωτήσουμε όμως για να λύσουμε μια απορία μας: Εκπέμπει από τα Γιάννενα ο Ρ/Σ της πρώην ΕΡΤ; Γιατί ακούμε τη φωνή ενός δημοσιογράφου να εκφράζει με πάθος τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ! Σε ποιον ανήκει αυτή η συχνότητα και ποιος πληρώνει για τη λειτουργία της; Αν είναι ιδιωτικός σταθμός ας το δηλώσουν! Αν είναι συνεταιριστικός, πάλι θα θέλαμε να το ξέρουμε. Αν όμως πληρώνεται από τους φορολογούμενους, ας φροντίσουν να ακούγονται όλες οι φωνές. Να μη κάνουν αυτά που καταγγέλλουν για τους άλλους. Βλέπεις, η δημοκρατία θέλει κότσια. ΜΑΤ

Στα χωριά δεν πάνε!

 Καλύτεροι διαφημιστές του έργου του Ν. Γκόντα είναι ο Φ. Φίλιος με τον Θ. Μπέγκα, που εγκαινιάζουν τα έργα της χρυσής οκταετίας του. Γυροφέρνουν όλη την ημέρα στα Γιάννενα και θαυμάζουν τα πλακάκια με τα οποία έστρωσαν τους πεζόδρομους! Δεν τολμούν όμως να βγουν στα χωριά του νέου Δήμου να εγκαινιάσουν κάτι, διότι εκεί δεν έφτασαν ποτέ, ούτε ένα μέτρο σωλήνας ύδρευσης, ούτε μια λάμπα, έστω από το Μπαγκλαντές, ούτε ένα καρότσι αμμοχάλικο. Εκεί, στις 18 θα... θερίσουν ό,τι έσπειραν τα 3,5 τελευταία χρόνια!.. Τ.

Πανελλήνια διάκριση!

 Μια Ηπειρώτισσα, η Παναγιώτα Κατσουλάρη (φωτό αριστερά, δίπλα της η σύζυγος του αείμνηστου Αντώνη Σαμαράκη) από την Βούλιστα Παναγιά της Πρέβεζας, ήταν μεταξύ των βραβευθέντων του φετινού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Αντώνης Σαμαράκης»! Από τα 419 διηγήματα από έξι χώρες που ήταν υποψήφια, βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό τα 22, μεταξύ των οποίων και το διήγημα της Π. Κατσουλάρη «Στο βάθος της σπηλιάς». Η λογοτέχνης είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ως πηγή έμπνευσης για το διήγημά της είχε τα καλοκαίρια στο χωριό της, αναδεικνύοντας έτσι τον τόπο, τα έθιμα και τα πανηγύρια του. Να λοιπόν που η Ήπειρος παράγει ακόμα αξιόλογους ανθρώπους του πνεύματος! ...οι διαδοσίες Κ.Α.

Η δική μας μετεκπαίδευση…

 Η κρίση είχε και τα καλά της. Το σοκ που μας προκάλεσε μας ανάγκασε να ψάχνουμε για να μάθουμε ώστε να καταλάβουμε και εμείς οι απλοί πολίτες πώς σχεδιάζονται όλα αυτά, πώς εφαρμόζονται και πόσο μέσα στις αποφάσεις τους συμπεριλαμβάνεται και ο άνθρωπος! Γιατί πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που μελετούν τους αριθμούς αδιαφορούν για το πιο σημαντικό. Κι αυτό είναι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους στη συνοχή της κοινωνίας. Βέβαια, είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο μέσα απ’ τα γραφεία τους να αντιληφθούν ποια είναι η πραγματική κατάσταση και ούτε μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει να μην έχεις τους πόρους για να επιβιώσεις με αξιοπρέπεια, να μη βρίσκεις δουλειά ή να μη μπορείς να κρατήσεις ανοιχτή την επιχείρησή σου…

Προχωράμε στα βαθιά!

 Τόσους νόμους ψήφισαν οι εκπρόσωποί μας στην Ελλάδα. Τόσους πολλούς που τελικά δημιούργησαν ένα δαιδαλώδες σύστημα πολυνομίας, το οποίο γέννησε και τη γραφειοκρατία! Κι όμως, αυτοί οι νόμοι δεν κρίθηκαν επαρκείς ώστε να τους επιβάλουν κατά την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων. Κι αν δεν ήταν επαρκές το Ελληνικό Δίκαιο, ας εφάρμοζαν τουλάχιστον τους νόμους των άλλων χωρών της Ηπειρωτικής Ευρώπης που ρυθμίζουν τις σχέσεις δανειστή και οφειλέτη και που είναι πάντοτε υπέρ του οφειλέτη, επειδή αυτός είναι το αδύναμο μέρος μιας δανειακής σύμβασης. Γιατί έπρεπε να ψάξουν τόσο βόρεια και να επιλέξουν το Αγγλικό Δίκαιο δεν το ξέρουμε! Θέλουμε όμως να το μάθουμε αφού αφορά άμεσα και εμάς και τις νεότερες γενιές…

Λογικές αποικιοκρατίας...

 Ακούμε ότι στο Αγγλικό Δίκαιο επικράτησε η αποικιακή νοοτροπία της αυτοκρατορίας που ήταν πάντοτε υπέρ του ισχυρού δανειστή και σε βάρος του φτωχού οφειλέτη! Σιγά να μη σκέφτονταν οι Αγγλοι τον αδύναμο άποικο! Όμως, με ποιο σκεπτικό δέχθηκαν σήμερα οι δικοί μας την εφαρμογή του Δικαίου μιας χώρας που δεν είναι ούτε μέλος της ΟΝΕ και λειτουργεί με το δικό της εθνικό νόμισμα; Κι αφού όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και η Γερμανία, συμβαδίζουν με το δίκαιο υπέρ του οφειλέτη γιατί δέχθηκε η Ελλάδα αυτούς τους όρους; Κάποιοι της το επέβαλαν ή ήταν μέσα στις επιδιώξεις της; Έχουν πολλές πρωτότυπες ιδέες οι πολιτικοί μας οι οποίες δυσχεραίνουν τη ζωή των Ελλήνων αλλά όχι και να παίρνουν αποφάσεις που ευνοούν τους δανειστές μας…

Να μας ενημερώσουν!..

 Όσοι αποφάσισαν να βάλουν τις υπογραφές τους δεσμεύοντας και πάλι τη χώρας μας οφείλουν να μας εξηγήσουν τι θα συμβεί όταν θα έρθει η ώρα της αποπληρωμής αυτών των χρεών! Γιατί όλοι αυτοί που μας εκπροσωπούν δεν μπορούν να λειτουργούν αυθαίρετα. Εφόσον είναι δικοί μας εκπρόσωποι, είναι υποχρεωμένοι να μας εξηγήσουν πολύ καθαρά τι θα σημαίνουν για τα παιδιά μας αυτές οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν. Αυτοί σήμερα είναι στην εξουσία και αύριο θα είναι απλοί πολίτες. Η χώρα όμως πρέπει να έχει συνέχεια και, αν δεσμεύουν σήμερα τη χώρα με τους κανόνες του Αγγλικού Δικαίου, θα είναι από δύσκολο μέχρι αδύνατο να ζητήσει η Ελλάδα τη μείωση του χρέους. … Θεανώ Βλάχου

Με γνώση και πείρα... Όταν οι γνώσεις συνδυάζονται με την πείρα και την εργατικότητα, όταν το ήθος συνδυάζεται με την σύνεση και τον ορθολογισμό, όταν η ευγένεια και η εσωτερική ηρεμία συνδυάζονται με την προσφορά, τότε ασφαλώς βιογραφείται η προσωπικότητα του ιδανικού δημοτικού άρχοντα. Και η κοινωνία του διευρυμένου ήδη Δήμου των Ιωαννιτών είναι σε θέση να εκτιμήσει και να διακρίνει τα ψυχικά χαρίσματα και τις αρμοδίως πιστοποιημένες και αξιολογημένες γνώσεις και ικανότητες, από τα «ψευδεπίγραφα προσόντα», τα οποία αφειδώς προβάλλονται. Η θητεία του Γιάννη Πεδιαδιτάκη, τόσο ως δημοσίου λειτουργού, ο οποίος επαξίως κατέλαβε την θέση του Γενικού Δ/ντή Υπουργείου Οικονομικών, όσο και ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέδειξε την αξιοσύνη του και του προσέδωσε τον τίτλο του άξιου εκφραστή της τοπικής κοινωνίας μας. Η αγάπη του για τα κοινά και η ψυχική του διάθεση για προσφορά τον έφεραν και πάλι στον συνδυασμό του Νίκου Γκόντα. Η κοινωνία μας είναι βέβαιο ότι θα τον εντάξει στην θέση η οποία του ανήκει και του αξίζει. Δ.Κ.Ρ.

® Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΥΡΑ

Υπερβολές

 Δεν είναι η μόνη φορά που σε προεκλογικές περιόδους, δεκάδες χρόνια τώρα, οι πολιτικοί μας, καταλαμβανόμενοι από τον οίστρο των επαγγελιών, συμπεριλαμβάνουν στις δηλώσεις τους και μελλοντικά τους σχέδια για ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου στην Ήπειρο. Στο παρελθόν μάλιστα υπήρξαν τόσο έντονες οι υποσχέσεις τους, που έκαναν αρκετούς αφελείς να πιστεύουν, ότι δεν είναι μακριά ο χρόνος που θα ακούσουν και το σφύριγμα του τραίνου. Κάποια παρόμοια, έστω σε παραλλαγμένη βάση, ακούγονται κι αυτή την περίοδο, που κατά σύμπτωση είναι προεκλογική. Ακόμη και στην περίπτωση που οι αναφορές τους θα είχαν μεγαλύτερη δόση σοβαρότητας, έχουν ήδη τόσο πολύ διαλαληθεί, ώστε κινδυνεύουν περισσότερο να διακωμωδηθούν, παρά να γίνουν πιστευτές. Θυμίζουν δε την περιβόητη εκείνη «εκτροπή» του Αχελώου, που ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου φρόντιζε να την επαναφέρει στην επικαιρότητα σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Αθηναϊκή απώλεια

 Ο Γρηγόρης Βαλιανάτος απέσυρε την υποψηφιότητά του από τη διεκδίκηση της Δημαρχίας της Αθήνας, γιατί θεώρησε «σημαδεμένο τον προεκλογικό αγώνα». Τώρα, αν ο κ. Βαλιανάτος διαπίστωσε ότι τα σημάδια στον προεκλογικό αγώνα των άλλων υποψηφίων Δημάρχων διαφέρουν από τα δικά του - και συμφωνούμε κι εμείς σ’ αυτό - δεν βρίσκουμε, γιατί το πράγμα είναι μεμπτό.

Δει δη παιδείας

 Η άρνηση μερικών καθηγητών να καλύψουν το χαμένο χρόνο των μαθημάτων από τις καταλήψεις των σχολείων με σύντμηση των πασχαλινών διακοπών και ο προγραμματισμός της ΟΛΜΕ για απεργία δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν θετικές ενέργειες. Εξ άλλου και η πλειονότητα των ιδίων των καθηγητών δεν την ενέκρινε και προσήλθε στα σχολεία. Οι καταλήψεις των σχολείων, υποκινούμενες συνήθως από κύκλους αμελών μαθητών, με σκοπό την απώλεια μαθημάτων, παρά τη διεκδίκηση δικαίων αιτημάτων, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει κάποτε να εκλείψει. Όταν μάλιστα, ως συνήθως, συνοδεύεται και από υλικές καταστροφές εντός του σχολείου, τότε γίνεται ακόμη χειρότερο. Στην εξάλειψή του συνεπώς, παράλληλα προς το κράτος, πρέπει να συμβάλουν και οι ίδιοι οι καθηγητές.

Πριν αποσυνάγωγους ποιήσουσιν

 Δεν γνωρίζουμε, αν μέχρι να δημοσιευθούν αυτές οι γραμμές, η Χρυσή Αυγή θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές. Αυτό θα το χειρισθεί η Δικαιοσύνη. Ωστόσο, στην περίπτωση του αποκλεισμού της δεν θα παύσει να διαχέεται η υπόνοια κάποιων μεθοδεύσεων και κομματικών σκοπιμοτήτων, που καθόλου δεν αποκλείεται να φέρουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Είτε είναι είτε όχι αρεστό, η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή - όσοι κόπτονται, ας άνοιγαν γρηγορότερα τα μάτια τους - με νόμιμο τρόπο και με την ψήφο αξιόλογης μερίδας του ελληνικού λαού. Αυτός συνεπώς είναι ο μόνος αρμόδιος να αποβάλει, όσους διέπραξαν αξιόποινες πράξεις ή ακόμη και να την εξοβελίσει παντελώς από τον πολιτικό βίο της χώρας. Καμμιά σκοπιμότητα δεν δικαιούται να αποκλείσει τον πατέρα του Γιώργου Φουντούλη, ενός από τους δυο δολοφονηθέντες χρυσαυγίτες από την υποψηφιότητά του στην Ευρωβουλή, χάριν της μνήμης του παιδιού του. Για εμάς, τόσο ο Φουντούλης κι ο Καπελώνης, όσο κι ο Φύσας, είναι τρία αδικοχαμένα Ελληνόπουλα, θύματα της μισαλλοδοξίας των πολιτικάντηδων. Ας αφεθεί λοιπόν το θέμα αποκλειστικά στην κρίση του ελληνικού λαού, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Όσοι τυχόν βιαστούν να αποδώσουν μεροληπτική θέση στα γραφόμενα, ας ανατρέξουν πρώτα σ’ εκείνα του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου (Ελεύθερος Τύπος 4/5/14), που ασφαλώς δεν είναι Χρυσαυγίτης. gyrastak@otenet.gr


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

Νέα υπηρεσία σχεδιάζει το Υπ. Οικονομικών

Ηλεκτρονικό «μάτι» για τη διαχείριση των οφειλών προς το Δημόσιο ® Τι θα περιλαμβάνει η εφαρμογή…

Η

λεκτρονική υπηρεσία για την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του έργου είναι η ελληνική φορολογική διοίκηση να αναπτύξει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία για τη διαχείριση των ληξιπροθέσμων οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθεί άμεσα την επίλυση σημαντικού τμήματος αυτών. Αν και ο διαγωνισμός για το σχετικό έργο που είχε προκηρυχτεί στις 20 Δεκεμβρίου 2013 κηρύχτηκε προχθές άγονος, η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών έκρινε επιβεβλημένη την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού χωρίς αλλαγές των τεχνικών προδιαγραφών, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα. Η εφαρμογή που θα ενταχθεί λειτουργικά στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2014. Το συνολικό έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 170.000 ευρώ. Η εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη τόσο από τους εσωτερικούς χρήστες της ΓΓΔΕ όσο και από εξωτερικούς χρήστες (ΔΟΥ), καθώς και από τους πολίτες, ενώ θα αντλεί στοιχεία από συστήματα της ΓΓΠΣ

(Taxis, ICIS κ.λπ.), καθώς και από εξωτερικές πηγές. Συνοπτικά η εφαρμογή θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη διαχείριση χαρτοφυλακίου ληξιπροθέσμων οφειλών, υποστήριξη εξατομικευμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας για υπόθεση ληξιπροθέσμων οφειλών (outbound calls), σύστημα αυτόματης ροής εργασιών με εξάντληση όλων των μέσων εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρακολούθηση της ανταπόκρισης των οφειλετών (πόσες φορές εστάλη ειδοποίηση, εάν ανταποκρίθηκαν ή όχι κ.λπ.) και ενημέρωση για το κλείσιμο της οφειλής. Τέλος, το ηλεκτρονικό σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης νομικών ενεργειών με πλήρη αυτοματοποίηση της παρακολούθησης και διεκπεραίωσης. Ενδει-

Αμετάβλητο στο 0,25% το επιτόκιο της ΕΚΤ

• Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες αμετάβλητο στο 0,25% το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο, παρά την σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ παραμένουν αμετάβλητα και εξακολουθούν να διαμορφώνονται για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος στο επίπεδο του 0,25%, για πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,75% και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,00%.

Πάντα κοντά στον πολίτη!

κτικά οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Έρευνα Ακίνητης Περιουσίας. Μη χορήγηση ΑΦΕ. Παραγγελία κατάσχεσης. Φάκελος κατάσχεσης. Κατάσχεση στα χέρια τρίτων. Υποθήκη. Υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης. Υποβολή αίτησης αμοιβαίας συνδρομής για την είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών. Προσφυγή. Ανακοπή. Έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού. Αναγγελία σε πλειστηριασμό.

Αποφασιστικό βήμα ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων

Online παρακολούθηση 1.000 δεξαμενών ενεργειακών προϊόντων • Αποφασιστικό βήμα στη μάχη ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων έκανε η Κυβέρνηση εκδίδοντας Κοινή Υπουργική Απόφαση που καλύπτει όλες τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης των εισροών-εκροών στις δεξαμενές των φορολογικών αποθηκών και των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων. Σύμφωνα με ανακοίνωση με την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών ικανοποιείται μία πάγια απαίτηση της κοινωνίας καθώς και

Στην κορυφή των εντάξεων η Ήπειρος στο πρόγραμμα Ενίσχυσης ΜμΕ • Ιδιαίτερα θετικά εξελίσσεται η πορεία προγράμματος του για την Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τις πρώτες τέσσερις αποφάσεις ένταξης και έγκρισης χρηματοδότησης των έργων για δυνητικά εντασσόμενα έργα που υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα για όλη την Ελλάδα έχουν ενταχθεί 1.589 έργα με συνολική δημόσια δαπάνη 130.835.976,52 ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι στην πρώτη θέση δημόσιας δαπάνης με 22.134.076,02 ευρώ και στη δεύτερη από πλευράς έργων με 229 έργα. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των εντάξεων, προσθέτοντας ότι δικαιώνεται η προσπάθεια που κατέβαλλε η Περιφερειακή Αρχή για την προώθηση των διαδικασιών. «Με την υλοποίηση των σχεδίων, δημιουργούνται προϋποθέσεις για τόνωση της επιχειρηματικότητας και ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας, προς όφελος και των εργαζόμενων», υπογράμμισε. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία για εγκρίσεις χρηματοδότησης είναι σε εξέλιξη.

«Ας συμφωνήσουμε σε αυτά που μας ενώνουν, αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο όλα τα υπόλοιπα. Μας ενώνει η Ήπειρος, ο τόπος που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας...»

των εμπλεκόμενων μερών στη διακίνηση των καυσίμων. Η απόφαση περιγράφει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, λειτουργίας, καταγραφής και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής των δεδομένων, καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, το είδος και το περιεχόμενο των στοιχείων που παρέχονται από το σύστημα αυτό. Πρόκειται δε για την έναρξη υλοποίησης ενός τεράστιου έργου που καλύπτει πανελλαδικά ένα σύνολο περίπου 1.000 δεξαμενών τελικών ενεργειακών προϊόντων.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των συστημάτων αυτών, προβλέπεται ότι κατά το πρώτο έτος εφαρμογής θα πρέπει να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών και να αποστέλλουν τα δεδομένα τους (σε κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών) στο 40% του συνόλου των δεξαμενών κυριότητας κάθε εγκεκριμένου αποθηκευτή και κάθε διαχειριστή αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. Το υπόλοιπο ποσοστό των δεξαμενών θα πρέπει να συμμορφωθούν έως το τέλος του δευτέρου έτους εφαρμογής. Ειδικά στην περίπτωση δεξαμενών που ήδη έχουν εγκατεστημένα τέτοια συστήματα οφείλουν πέραν από τη συμμόρφωσή τους στις απαιτήσεις της υπουργική απόφασης, να συνδεθούν και να αποστέλλουν τα δεδομένα τους εντός δύο μηνών από την έκδοσή της.

Μικρή αύξηση 1,4% των εξαγωγών τον Μάρτιο • Πενταπλάσια ήταν η αύξηση των εισαγωγών, έναντι των εξαγωγών τον Μάρτιο σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων κατά το μήνα Μάρτιο 2014 ανήλθε στο ποσό των 3,97 δισ. ευρώ, έναντι 3,70 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 7%. Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων κατά το δωδεκάμηνο Απριλίου 2013 - Μαρτίου 2014 παρουσίασε μείωση 3,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Απριλίου 2012 Μαρτίου 2013. Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών κατά το μήνα

Μάρτιο 2014 ανήλθε στο ποσό των 2,15 δισ. ευρώ, έναντι 2,12 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4%. Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών κατά το δωδεκάμηνο Απριλίου 2013 - Μαρτίου 2014 παρουσίασε μείωση 2,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Απριλίου 2012 Μαρτίου 2013.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση

Εγκαινιάστηκε το νέο κατάστημα της Τράπεζας Ηπείρου στο Λούρο ® Κ. ΖΩΝΙΔΗΣ: Η ανοδική πορεία της οφείλεται κυρίως στην

εμπιστοσύνη και αγάπη που δείχνουν οι χιλιάδες Ηπειρώτες…

Μ

ε κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου στον Λούρο Πρεβέζης. Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε με θέρμη στο κάλεσμά της αποδεικνύοντας εμπράκτως τόσο την στήριξή του στην προσπάθεια της Τράπεζας για ανάπτυξη και εξέλιξη όσο και την ανάγκη παρουσίας της μοναδικής Ηπειρώτικης Τράπεζας και σε μικρότερες αστικές και αγροτικές περιοχές. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο νυν Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαΐλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιαμμάς, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πρέβεζας κ.κ. Κλάπας Μιλτιάδης και Παππάς Δημήτρης, καθώς και αρκετοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου δια του Προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Ζωνίδη καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας πως στόχος του παρόντος καταστήματος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του Λούρου και της ευρύτερης περιοχής. Με την ομιλία του παρουσίασε τη σταθερά ανοδική πορεία της Τράπεζας μέσα από αντίξοες οικονομικές

συνθήκες ενώ παράλληλα επισήμανε ότι: «η ανοδική πορεία της οφείλεται στη συνετή και χρηστή Διοίκηση, στην άοκνη προσπάθεια των στελεχών της και στην άμεση και φιλική εξυπηρέτηση του προσωπικού της. Αλλά πάνω από όλα οφείλεται στην εμπιστοσύνη και την αγάπη που έχουν προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου οι χιλιάδες Ηπειρώτες», καλώντας τους παράλληλα να συνεχίσουν την ενίσχυσή της κάνοντας πράξη το όνειρο της ανάπτυξης. Σε ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής κ. Βασίλειος Τσουκανέλης τόνισε τη συνεχή και απρόσκοπτη παρουσία της Τράπεζας στο πλευρό των πελατών - Συνεταίρων της με την ταυτόχρονη ανταπόκριση και εκείνων. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «παρέχουμε όλη την γκάμα των τραπεζικών προϊόντων και μέσα σε μόνο τρεις μήνες τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: 165 κάτοικοι της περιοχής σας είναι ήδη πελάτες μας και οι καταθέσεις ξεπέρασαν ήδη το 1.500.000 ευρώ. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αν όλοι οι Ηπειρώτες βοηθήσουμε». Η Διοίκηση της Τράπεζας ευχαρίστησε όλους τους Ηπειρώτες για τη στήριξή τους ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε για την παρουσία και τον ενεργό της ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου.

Αρνητικό το κλίμα χθες στις αγορές

Με πτώση 0,53% έκλεισε Χρηματιστήριο ® Στις 1.224,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

• Σε πτωτική τροχιά επανήλθε χθες η χρηματιστηριακή αγορά μετά τη προχθεσινή ανάκαμψη, με τις τιμές των μετοχών να κλείνουν με ήπια πτώση. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Εθνικής και του ΟΤΕ. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.224,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,53%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 124,27 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,51%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,31%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank Properties (+3,80%), της Motor Oil (+3,07%), της Τιτάν (+1,94%), της Jumbo (+1,94%)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Μεγάλη μείωση των επιδομάτων ανεργίας • Την κατακόρυφη μείωση στον αριθμό των επιδοτούμενων ανέργων αλλά και την αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Μάρτιο. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί βεβαίως το γεγονός ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα περίπου κατά 8.000 άτομα. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 105.694 άτομα, όταν στο τέλος Φεβρουαρίου ήταν 157.921 άτομα. Μείωση καταγράφηκε όχι μόνο στον αριθμό των επιδομάτων που εισπράττουν οι εποχικοί υπάλληλοι - κάτι άλλωστε που είναι φυσιολογικό να συμ-

Την τελευταία δόση του επιδόματος θέρμανσης πληρώνει το Δημόσιο • Στην καταβολή της έκτης και τελευταίας δόσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ύψους 14 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει σήμερα, Παρασκευή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 124,5 χιλιάδων δικαιούχων που είχαν καταθέσει αίτηση στο Taxis έως και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, δηλαδή έως τις 30 Απριλίου 2014. Με τη δόση που θα πιστωθεί σήμερα το συνολικό ποσό που χορηγήθηκε εφέτος για τη θέρμανση των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 155 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 180 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί ως διαθέσιμες πιστώσεις.

Στηρίζουμε τον Άρη

Μπαρτζώκα...

 Για την ευθύτητα των λόγων του Για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του Για τις αρχές του, την εντιμότητά του Για το ανεξάρτητο και αδέσμευτο της παρατάξεώς του από επιχειρηματικά συμφέροντα και κομματικές εξαρτήσεις

Υποψήφιος Δήμαρχος ΑΡΗΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Ο Άρης Μπαρτζώκας έχει τη δυνατότητα και θα αγωνισθεί...

 Για έναν σωστό και σύγχρονο τρόπο διοίκησης του Δήμου Για ν’ αποκτήσουν η πόλη και τα τοπικά διαμερίσματα ένα όμορφο και ανθρώπινο περιβάλλον Για την ανάπτυξη και ανάδειξη των Γιαννίνων σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη αντάξια της ιστορίας της Για επίλυση των προβλημάτων με συνεννόηση και συνεργασία στο Δημοτικό Συμβούλιο αντί καυγάδων και αλληλοκατηγοριών των κομματικών παρατάξεων

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων

Αριστείδης Σωτηριάδης Συνταξιούχος Έμπορος, Επίτ. Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, πρώην Πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηπείρου

και της Alpha Bank (+1,16%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-5,45%), της Εθνικής (-5,15%), της Σωληνουργεία Κορίνθου (-3,98%), του ΟΛΠ (-3,59%), της Frigoglass (-3,41%), της ΔΕΗ(-2,73%) της Τέρνα Ενεργειακή (-2,73%) και των ΕΛΠΕ(-2,10%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (+3,67%), της Ακίνητης Περιουσίας (+3,60%), της Τεχνολογίας (+1,83%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,37%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-5,45%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,19%) και της Υγείας (-1,51%). Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, 76 πτωτικά και 28 παρέμειναν σταθερές.

βαίνει από τον Μάρτιο και μετά δεδομένου ότι ανοίγει σιγά-σιγά η τουριστική περίοδος - αλλά και στον αριθμό των υπόλοιπων υπαλλήλων. Ειδικότερα: Οι εποχικοί δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν από τα 46.939 άτομα στα 14.365 άτομα. Οι άνεργοι που δεν ανήκουν στην κατηγορία των εποχικών και εξακολουθούν να εισπράττουν επίδομα περιορίστηκαν τον Μάρτιο σε 91.329 άτομα

όταν στο τέλος Φεβρουαρίου ήταν 110.982 άτομα. Μετά και τη μείωση του Μαρτίου, η αναλογία των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας ως προς το σύνολο των ανέργων, μειώθηκε ακόμη περισσότερο στο 10% από 15% που ήταν τον Φεβρουάριο. Πάντως, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων κινήθηκε πτωτικά. Διαμορφώθηκαν στο 1.054.626 από 1.062.717 τον Φεβρουάριο.

ΠΑΠΠΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (ΜΑΤΙΝΑ) ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ) ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ ΤΗΛ.: 6942579042 email: pappastamatia&gmail.com

Τα 25 εκατ. ευρώ που παρέμειναν αδιάθετα θα δοθούν ως επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2014-2015, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα διατηρηθεί το υφιστάμενο σύστημα.

ΟΤΕ: Στα 55,8 εκ. ευρώ τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου • Στα 963,7 εκατ. διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο με την κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 55,8 εκατ. ευρώ. Ανθεκτική η κερδοφορία EBITDA Ομίλου στα 331 εκατ. ευρώ ενώ ενισχύθηκαν τα EBITDA στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας (περιθώριο 38,8%).


Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σελ. 6η ¯ από 1η σελ.

στρατηγού, του Γάιου Γναίου Μάρκιου, ο οποίος επονομάστηκε Κοριολανός. Ο Γάιος Γναίος Μάρκιος ήταν Ρωμαίος στρατηγός του 5ου π.Χ. αιώνα. Ήταν ανδρείος, ευγενής, εγκρατής, δίκαιος, αλλά ισχυρόγνωμος και του άρεσαν οι πόλεμοι. Άλλωστε αφορμή συχνών πολέμων έδιναν οι Ουόλσκοι. Οι Ουόλσκοι ήταν γειτονικός λαός των Ρωμαίων. Αρχαία ιταλική φυλή αγνώστου προελεύσεως. Επολέμησαν με μανία εναντίον των Ρωμαίων από το 500 π.Χ. μέχρι το 300 π.Χ. περίπου, μέχρις ότου σιγά – σιγά υποτάχτηκαν στους Ρωμαίους και εκλατινίστηκαν. Στον πόλεμο που έγινε το 493 π.Χ. ο στρατηγός Γάιος Γναίος Μάρκιος κατέλαβε την πόλη των Ουόλσκων Κοριόλη. Το γεγονός αυτό ενθουσίασε τους Ρωμαίους, οι οποίοι για την νίκη του αυτή τον επωνόμασαν Κοριολανό. Η υπεροψία του, όμως, ως πατρικίου προκάλεσε το μίσος του λαού εναντίον του. Το 490 π.Χ. καταδικάστηκε σε εξορία. Αγανακτισμένος από την αγνωμοσύνη του λαού, που ελησμόνησε τις τόσες ευεργεσίες του ο Κοριολανός κατέφυγε στους Ουόλσκους, τους οποίους τόσες φορές είχε νικήσει άλλοτε και τους εξήγειρε τώρα εναντίον της πατρίδας του και ανέλαβε μάλιστα ο ίδιος την αρχηγία τους. Μάταια η Ρωμαϊκή Σύγκλητος αγωνίστηκε στέλνοντας πρεσβείες να αναχαιτίσει την ορμή του, κατευνάζοντας την οργή του εναντίον της Ρώμης. Τότε η αδελφή του Κοριολανού Ποπλικόλα Βαλερία, αφού πήρε μαζί της την μητέρα του Βετουρία, την οποία υπεραγαπούσε ο Κοριολανός, την σύζυγό του Βολουμνία και τα παιδιά του, πήγαν στο εχθρικό στρατόπεδο και συνάντησαν τον Κοριολανό. Οι παρακλήσεις της μητέρας του Βετουρίας έκαμψαν τον εξαγριωμένο ήρωα και είπε στην μητέρα του: «Νενίκηκας νίκην ευτυχή τη πατρίδι, εμοί δε ολεθρίαν»… [=Ενίκησες (μητέρα) νίκη ευτυχή για την πατρίδα, αλλά για μένα καταστροφική]. Η φωνή της μάνας έχει τέτοια επίδραση στην ψυχή του παιδιού της που την ημερεύει, όσες άγριες διαθέσεις και να έχει… Ο Κοριολανός, μετά από αυτό, διέλυσε αμέσως το στράτευμα των Ουόλσκων, οι οποίοι εκδικούμενοι τον εφόνευσαν. Αυτό προέβλεψε όταν είπε στη μητέρα του ότι η νίκη της αυτή θα είναι καταστροφική για τον ίδιο «…εμοί δε ολεθρίαν». Το θέμα αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς λογοτέχνες, ποιητές, πεζογράφους, μουσικούς, κλπ.

Ε ΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ Η μάνα, το ιερότερο πρόσωπο και για τον πιο σκληρό ηγέτη! Το παράδειγμα του Ρωμαίου στρατηγού Κοριολανού

® Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

Όλοι αυτοί εμπνεύστηκαν και έγραψε ο καθένας κάτι από τη ζωή του μεγάλου Ρωμαίου στρατηγού… Ξεχωρίζει, όμως, από όλα η τραγωδία που έγραψε ο Σαίξπηρ με τον τίτλο «Κοριολανός». Ο Σαίξπηρ στηρίχτηκε στις πληροφορίες του Πλουτάρχου και τη λαμπρή «Εισαγωγή» του Μπετόβεν.

Ο Σαίξπηρ (1564-1616) έγραψε την τραγωδία «Κοριολανός» βασιζόμενος σε ιστορικά γεγονότα. Θα ιδούμε μια σκηνή από το κείμενο του Σαίξπηρ: Οι τρεις γυναίκες, η μητέρα του Κοριολανού Βετουρία, η σύζυγος του Βολουμνία και η αδελφή του Βαλερία είναι γονατιστές μπροστά του και τον θερμοπαρακαλούν. Ο Κοριολανός δεν απάντησε σε όσα του είπαν οι τρεις γυναίκες. Και τότε, η σύζυγός του η Βολουμνία είπε: «Γυναίκες γονατίστε να τον ντροπιάσουμε. Για το όνομα Κοριολανός δείχνει περισσότερη υπερηφάνεια παρά οίκτο για τις παρακλήσεις μας. Ας γονατίσουμε για να δώσουμε ένα τέλος και ύστερα να γυρίσουμε στη Ρώμη να πεθάνουμε μαζί με τους γειτόνους μας». Ο Κοριολανός έριξε μια ματιά στις γονατισμένες γυναίκες, ύστερα προχώρησε και έπιασε αμίλητος το χέρι της μητέρας του Βετουρίας λέγοντας: «Ω μητέρα μου, τι έκανες; Κύτταξε, ανοίγουν οι ουρανοί και οι θεοί κυττάζουν κάτω και γελούνε μ’ αυτή την τερατώδη σκηνή. Μητέρα μου, κέρδισες μια νίκη εύκολη για τη

Ρώμη, αλλά πίστεψέ με, για το παιδί σου αυτή η νίκη θα είναι καταστροφή αν όχι ο θάνατός του. Μα ας γίνει ό,τι γίνει». Έπειτα στράφηκε προς τον Αμφίδιο, τον στρατηγό των Ουόλσκων: «Αμφίδιε, αδυνατώντας να κάνω πόλεμο, θα κλείσω ωφέλιμη ειρήνη. Πες μου, φίλε Αμφίδιε, αν βρισκόσουνα εσύ στη θέση μου θα άκουγες λιγότερο τη μητέρα σου;». Και ο Ουόλσκος στρατηγός απάντησε: «Μα κι εγώ κατασυγκινήθηκα». Ο Κοριολανός τότε του είπε: «Πες μου, όμως, φίλε, τι είδους ειρήνη θέλεις να γίνει; Γιατί εγώ μια φορά δεν θα ξαναπάω στη Ρώμη, θα έρθω μαζί σας και σε παρακαλώ να με βοηθήσεις σ’ αυτό το ζήτημα». Ο Αμφίδιος έδειχνε πως συμφωνούσε, ωστόσο, από μέσα του είπε: Χαίρομαι που βρέθηκες σε τέτοια θέση που να μη μπορείς να συμβιβάσεις τον οίκτο με την τιμή, ωστόσο, εγώ απ’ αυτό θα κυττάξω να βγάλω το κέρδος μου… Και υπογείως ο Αμφίδιος οργάνωσε ολόκληρη συνωμοσία. Και, όταν βρέθηκαν όλοι μαζί εφώναξαν: «Σκοτώστε τον! Σκοτώστε τον! Σκοτώστε τον!». Και πριν ο Κοριολανός προλάβει να αμυνθεί ο Αμφίδιος με τους συνωμότες του ορμούν και τον χτυ-

πούν με τα σπαθιά τους. Ο Κοριολανός έπεσε αιμόφυρτος. Ο Αμφίδιος πηδάει ξαφνικά και πατάει θριαμβευτικά επάνω στο πτώμα του… Μια βαρειά καταθλιπτική σιωπή απλώθηκε ξαφνικά πάνω από τον τόπο του δράματος. Όλοι και αυτοί ακόμη οι συνωμότες, κύτταζαν το καταματωμένο σώμα του θρυλικού στρατηγού (Κοριολανού) που κοίτονταν κατάχαμα, ένας θλιβερός άψυχος σωρός και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Τότε ακούστηκε η τρεμάμενη φωνή του Αμφίδιου που έλεγε: Τώρα πέρασε ο θυμός μου και αισθάνομαι λύπη. Τρεις από τους καλούς πολεμιστές ας με βοηθήσουν να σηκώσουμε το πτώμα. Χαμηλώστε τα δόρατά σας και χτυπείστε πένθιμα τα τύμπανα. Αν και στην πόλη αυτή έκανε πολλές γυναίκες χήρες και στέρησε από πολλούς τα παιδιά τους, που ακόμα κλαίνε, ωστόσο, αφήνει μια ένδοξη φήμη. Βοηθείστε. Ο Αμφίδιος έσκυψε πρώτος και με τη βοήθεια τριών πολεμιστών σήκωσαν το πτώμα. Ύστερα ενώ οι σάλπιγγες και τα τύμπανα χτυπούσαν ένα πένθιμο εμβατήριο προχώρησαν φέροντας το πτώμα του Κοριολανού στην τελευταία του κατοικία… Οι πρόκριτοι και οι γέροντες του διοικητικού συμβουλίου με βαρειά βήματα και δακρυσμένα μάτια ακολούθησαν σιωπηλοί, θαρρείς και κήδευαν ένα μεγάλο δικό τους ήρωα και όχι έναν ξένο». Ο Άγγλος ποιητής Τόμας Έλιοτ (1888-1966) έγραψε ποίημα μεγάλο με τον τίτλο «Κοριολανός», που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο επιγράφεται: «Θριαμβευτική πορεία» και το δεύτερο: «Δυσκολίες πολιτευομένου». Ο Πλούταρχος έγραψε τους παράλληλους βίους: «Αλκιβιάδης – Κοριολανός».

Την Κυριακή, στην Ανατολή

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων • Μεθαύριο, Κυριακή πραγματοποιούνται στην Ανατολή οι εκδηλώσεις «Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού». Στις 10 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και θα ακολουθήσει ομιλία από τον δημοσιογράφο (και συνεργάτη του Π.Λ.) Γιάννη Κεϊσογλου. Θα ακολουθήσει (10.45 π.μ.) κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων» και απαγγελία από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Νικόλαο Σφαι-

Πρότυπο Σχολείο δεν μπορεί να είναι άλλο από την Ζωσιμαία! ¯ από 1η σελ.

ως «ασχήμια» σε βάρος της πόλης μας και των Ζωσιμάδων την απόφαση του Υπουργείου να εγκαταστήσει το Πρότυπο Σχολείο σε αχρησιμοποίητο σχολικό κτίριο της Ανατολής. Οι δύο φορείς ζητούν ανάκληση της απόφασης αλλά και άμεση εκκαθάριση του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά, προκειμένου μέρος των εσόδων του να διατίθεται για τις ανάγκες του Πρότυπου εκπαιδευτηρίου.

Ζωσιμαία και Γιάννενα «Η Ζωσιμαία Σχολή συνδέθηκε επί ολόκληρες δεκαετίες, τόσο πολύ με την πόλη μας, ώστε, όταν έλεγε κανείς Γιάννινα, εννοούσε πάντοτε τη Ζωσιμαία και όταν έλεγε Ζωσιμαία, η σκέψη του ερχόταν στα Γιάννινα. Πανελλήνια η απήχησή της», τονίζουν στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας οι Πρόεδροι της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων Σπύρος Εργολάβος και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Φρίξος Πούρλης, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην ιστορία της Σχολής και στην εκπαιδευτική προσφορά της στον τόπο μας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «αυτό το "Μουσαίο λαμπτήρα" των Ζωσιμάδων σεβάστηκε το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος και σε ένδειξη αυτού του σεβασμού, διέθεσε τα απαραίτητα χρήματα για να ανεγερθεί ένα σύγχρονο κτίριο, στο οποίο, από το 1957, λειτουργεί το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, καθώς επίσης ανακήρυξε τη Ζωσιμαία Σχολή ως "Πρότυπον Γυμνάσιον" και ως τέτοιο λειτούργησε επί ολόκληρες δεκαετίες. Και έρχεται το Υπουργείο Παιδείας, ύστερα από όλα αυτά, διαγράφει όλη αυτή τη λαμπρή παράδοση της Σχολής και της πόλης και ορίζει το νέο Πρότυπο Λύκειο να στεγαστεί, όχι στο ιστορικό κτίριο της Ζωσιμαίας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και λειτουργεί επί δεκαετίες ως Ζωσιμαία Σχολή, αλλά σε ένα εγκαταλειμμένο και συνεπώς ακατάλληλο κτίριο έξω και μακριά απ’ την πόλη».

«Δεν είναι θέμα καθηγητών…»

ρόπουλο με θέμα: «Η σφαγή των νηπίων της Σάντας».

Δύο μουσικές βραδιές στο Δημοτικό Ωδείο • Δύο βραδιές μουσικής με σπουδαστές του προγραμματίζει το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, αύριο, Σάββατο και ώρα 6.30 μ.μ. θα δοθεί ρεσιτάλ βιολιού με τον Αλέξανδρο Δήμου (μαθητής της τάξης του Γερ. Λώλη). Το πρόγραμμα περιλαμβά-

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης αναφερόμενοι στην αιτιολογία που προβλήθηκε για την στέγαση του Πρότυπου Σχολείου στην Ανατολή, δηλαδή στο γεγονός ότι οι διδάσκοντες του Λυκείου της Ζωσιμαίας δεν έδωσαν συγκατάθεση να γίνει αυτή Πρό-

τυπο εκπαιδευτήριο, είναι κατηγορηματικοί. Υπογραμμίζουν ότι «δεν είναι θέμα που μπορεί να εξαρτηθεί από τις βουλήσεις των σημερινών διδασκόντων στο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, ούτε θέμα λανθασμένης διατύπωσης ενός νόμου που προβλέπει τυχόν τη συγκατάθεσή τους. Είναι θέμα που αφορά την πόλη ολόκληρη, την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά, τη μακροχρόνια προσφορά της γεραράς Ζωσιμαίας Σχολής προς την πόλη και προς ολόκληρο το Έθνος. Είναι όμως, μαζί μ’ αυτά, και πάνω από αυτά, θέμα απόδοσης της οφειλόμενης τιμής και του σεβασμού της μνήμης και της ιερής βούλησης των μεγάλων Εθνικών μας Ευεργετών, των Ζωσιμάδων»!

«Ασχήμια» η απόφαση! Στην επιστολή τους οι δύο Πρόεδροι χαρακτηρίζουν ως «ασχήμια» σε βάρος της ιστορίας των Ιωαννίνων και των Ευεργετών της την απόφαση του Υπουργείου για την χωροθέτηση του Πρότυπου Σχολείου στην Ανατολή, συμπληρώνοντας ότι «αυτή την "ασχήμια" –πολιτική και ηθική– εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αποδεχτούμε σεβόμενοι τη μακροχρόνια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, τη συμβολή σ’ αυτή της Ζωσιμαίας Σχολής και, πάνω απ’ όλα, την ιερή βούληση των Ζωσιμάδων».

Ζητούν ανάκληση Ζητούν λοιπόν από τον Υπουργό να ανακαλέσει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση και να ορίσει με νέα διορθωτική απόφαση, το νέο Πρότυπο – Πειραματικό Λύκειο Ιωαννίνων, να στεγαστεί στο ιστορικό κτίριο της Ζωσιμαίας Σχολής. Παράλληλα, τον καλούν να διατάξει την άμεση εκκαθάριση του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά, και να ορίσει με νέα απόφασή του το 32,50% των εσόδων του Κληροδοτήματος να διατίθεται για τις ανάγκες του νέου Προτύπου Λυκείου, ώστε να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί πραγματικά ως πρότυπο. Τέλος, καλούν τους πέντε βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, με κοινό υπόμνημά τους προς τον Υπουργό Παιδείας να ζητήσουν την ικανοποίηση του βασικού αυτού αιτήματος, που, όπως επισημαίνουν, είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Γιαννιώτικου Λαού. ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

νει έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Σαρασσάτε και Σιμπέλιους. Την ερχόμενη Κυριακή και ώρα 6 μ.μ. οι σπουδαστές κιθάρας της τάξης του Ι. Μάνου θα ερμηνεύσουν έργα γνωστών συνθετών. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων (Μπιζανίου 2) και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ–ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD Ιατρός Παθολογοανατόμος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας - Ιστολογική εξέταση - Ταχεία βιοψία - Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος - Μριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα - τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) κινητό: 6944730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Νικόλαος Πλαχούρας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι. Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 7η

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Θα διεξαχθεί και φέτος στα Γιάννενα

Αύριο, στο Πανεπ. Νοσοκομείο

Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας για Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την Φαρμακευτική Αγωγή σε Καρδιαγγειακούς Ασθενείς νέους Ηπειρώτες του εξωτερικού • Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας για νεαρές και νεαρούς Ηπειρώτες του εξωτερικού θα διεξαχθεί για έβδομη συνεχή χρονιά

στα Γιάννενα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το Πρόγραμμα, διάρκειας ενός μηνός, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» α-

πό 1 έως 26 Ιουλίου και σε αυτό μπορούν να πάρουν μέρος ομογενείς ηπειρωτικής καταγωγής ηλικίας από 18 έως 32 ετών. Το πρό-

γραμμα συμπεριλαμβάνει, πέραν της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, διαλέξεις που αφορούν τον πολιτισμό, τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, την ιστορική πορεία κ.λπ., μουσική και χορό, επισκέψεις σε μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώρους ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κ.λπ.

Παράσταση στο Καμπέρειο του Γεν. Λυκείου Κατσικά • Θεατρική παράσταση με το έργο «Εσωτερικαί Ειδήσεις» θα ανεβάσει η ομάδα του Γενικού Λυκείου Κατσικά την Δευτέρα 12 και την Τρίτη, 13 Μαΐου στο Καμπέρειο Θέατρο. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 8 μ.μ..

Εκδηλώσεις για την λήξη του Β’ Παγκ. Πολέμου • Εκδηλώσεις για την ημέρας λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου σήμερα, Παρασκευή. Συγκεκριμένα, θα γίνουν δοξολογία (10:30 π.μ.) στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασί-

Εκδήλωση στο Δελβινάκι για την Αυτονομία • Τα 100 χρόνια από την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου θα εορταστούν σε εκδήλωση που θα γίνει μεθαύριο, Κυριακή, το πρωί, στο Δελβινάκι. Ομιλητής θα είναι ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας.

ου, κατάθεση στεφάνων (11 π.μ.) στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στην κεντρική πλατεία και σημαιοστολισμός και φωταγώγηση των δημοσίων καταστημάτων την ημέρα και το βράδυ της εορτής.

Προσυνεδριακή συνάντηση Προσχολικής Παιδαγωγικής • Διεθνής Προσυνεδριακή Συνάντηση Προσχολικής Παιδαγωγικής με θέμα «Μετασχηματική παιδαγωγική και μάθηση στην παιδική ηλικία», πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, ώρα 5 μ.μ. στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

• Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «Ρύθμιση Φαρμακευτικής Αγωγής σε Καρδιαγγειακούς Ασθενείς» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Το σεμινάριο αποτελεί το 3ο για το έτος 2014 από μία σειρά σεμιναρίων του προγράμματος «Ιωάννινα Καρδιαγγειακή Εκπαίδευση» του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιστημονικά Υπεύθυνος του Σεμιναρίου είναι ο κ. Λάμπρος Μιχάλης, Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η συμμετοχή στις εργασίες του Σεμιναρίου είναι δωρεάν.

Η παρακολούθηση του Σεμιναρίου βεβαιώνεται με Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, το οποίο θα δοθεί από τη Γραμματεία με το πέρας του Σεμιναρίου. Η Γραμματεία θα λειτουργεί έξω από το χώρο του Αμφιθεάτρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (1ο Υπόγειο) κατά τις ώρες διεξαγωγής του Σεμιναρίου. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει αυστηρά να δηλώσουν την παρουσία τους στη Γραμματεία πριν την έναρξη του Σεμιναρίου. • Για περισσότερες πληροφορίες και για το επιστημονικό πρόγραμμα όλων των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για το έτος 2014 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.cardiovascular.gr.

Σήμερα, από τον ΣΕΛΛΕ

Ενημερωτική ομιλία για τις αναπτυξιακές διαταραχές λόγου • Ενημερωτική ομιλία με θέμα «Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας» θα δοθεί σήμερα, Παρασκευή και ώρα 6:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου στη Στοά Σαρκά. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης που υλοποιεί ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) με αφορμή την Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας, η οποία γιορτάζεται στις 11 Μαΐου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Παρουσίαση βιβλίου στο Public Ιωαννίνων • Το βιβλίο της Ειρήνης Αρκέτ με τίτλο «Το Πιθανό» θα παρουσιαστεί σήμερα, Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ. στο κατάστημα Public Ιωαννίνων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Θωμάς Υφαντής, Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκος Αναγνώστου, Φιλόλογος και Βασίλης Κούτρας, Καθηγητής Αγωγής Υγείας Παν/μίου Ιωαννίνων.

Σήμερα, στη Ζ.Π.Α.

«Παραμύθι» χωρίς όνομα» από το Γυμνάσιο Περάματος • Το γνωστό έργο της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα» σε παράσταση θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Περάματος σήμερα, Παρασκευή και ώρα 8:30 μ.μ. στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Ακαδημίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η συγγραφέας Λ. Τσιρίδου στη Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων • Για το βιβλίο της «Τέλος Παρτίδας» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ιβίσκος» η συγγραφέας Λιάνα Τσιρίδου θα κουβεντιάσει σήμερα, Παρασκευή και ώρα 7:30

μ.μ. με την ομάδα βιβλίου, τα μέλη και τις φίλες της Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων. Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο της Χ.Ε.Ν. (Κουγκίου 9) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την ερχόμενη Κυριακή

Επιστημονική Συνάντηση για την Τέχνη στο Ελληνικό • Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο «Τέχνεργα – Έργα Τέχνης: Διάλογοι», θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Κυριακή και ώρα 10:30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ελληνικού Ιωαννίνων από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδ. Παπαγιάννης» και τον Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Συνάντηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και αποβλέπει να δημιουργήσει ένα βήμα διαλόγου και προβληματισμού ανάμεσα σε επιστήμονες ενός φάσματος ειδικοτήτων, όπως αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, κοινωνιολόγοι, και εικαστικούς-δημιουργούς και κριτικούς τέχνης, οι οποίοι από διαφορετικά σημεία αφετηρίας και μέσα από ποικίλα μεθοδολογικά ερ-

γαλεία και τρόπους θα διερευνήσουν ζητήματα προσέγγισης, νοηματοδότησης και ερμηνείας του υλικού πολιτισμού διαχρονικά. Θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Νούτσος, Ελένη Κοτζαμποπούλου, Ανδρέας Βλαχόπουλος, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Αγγελική Πανάτση, Ελένη Μάργαρη και Χρήστος Μεράντζας. Θα ακολουθήσει το μεσημέρι μουσική εκδήλωση με έντεχνο ελληνικό τραγούδι, ενώ το απόγευμα θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο «Θεοδ. Παπαγιάννης».

Νέα θεατρική παράσταση

«Καληνύχτα ντε...» μέχρι την Κυριακή στο Καμπέρειο • Συνεχίζεται ο δεύτερος κύκλος παραστάσεων στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Β’ Θεατρική Άνοιξη» που οργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Έτσι, το φεστιβάλ φιλοξενεί τις παραστάσεις του έργου «Καληνύχτα ντε….» που είναι διασκευή του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη» και του θεατρικού έργου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου. Οι παραστάσεις δίνονται στο Καμπέρειο έως μεθαύριο, Κυριακή, με ώρα έναρξης τις 9 μ.μ.. Η σκηνοθεσία είναι της Μάνιας Παπαδημητρίου, τα σκηνικά-κοστούμια της Άρτεμις Θεοδωρίδη, η μουσική της Μαρίνας Χρονοπούλου και η επιμέλεια κίνησης της Μαρίνας Τσίγκα. Παίζουν οι ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» Άρης

Αγάθος, Κώστας Ανδρικόπουλος, Γιάννης Ασκάρογλου, Ιουλία Γεωργίου, Μιχαήλ Δουκάκης, Χριστιάνα Δρόσου, Καίτη Ιωαννίδου, Έκτορας Λιάτσος, Υρώ Μακρή, Ειρήνη Τσιριγώτη. • Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ, φοιτητικό, ανέργων 7 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται σε Rock Shop (Πουτέτση 1α), Iris (Γρηγορίου Σακκά 20), Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11), Πρόκος (Κ. Κατσαδήμα 7).

Έκθεση φωτογραφίας του Χρ. Κόλλια στο «Parenthesis» • Σήμερα, Παρασκευή και ώρα 10 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Bar «Parenthesis» (Ανεξαρτησίας 39) ατομική έκθεση φωτογραφίας του εικαστικού Χρήστου Κόλλια. Μέσω ψηφιακής επεξεργασίας και σύνθεσης πρωτότυπων φωτογραφιών ο καλλιτέχνης δημιουργεί απόκοσμα, σκοτεινά πορτραίτα και διαστρεβλωμένες πραγματικότητες.


Σελ. 8η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Στιγμιότυπα Ιχνηλάτες της μελωδίας του φωτός ® Από τη ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΙΟΥΡΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Συνεχίζονται οι εγγραφές δρομέων

Θα διεξαχθεί την Κυριακή

Ο χρόνος μετράει…αντίστροφα για την εκκίνηση του «Run Greece Ιωάννινα»

Πανελλήνιος Aγώνας Κατάβασης Βουνού με ποδήλατο στα Γιάννενα

• Πανέτοιμα είναι τα Γιάννενα για τους αγώνες Δρόμου 5 και 10 χλμ. του ΣΕΓΑΣ, που θα διεξαχθούν μεθαύριο, Κυριακή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Run Greece σε συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και με την υποστήριξη της WIND.

Ηλιακές καταιγίδες εκρήξεων στα αυλάκια των ουράνιων θόλων της απεραντοσύνης. Ψηφίδες των θησαυρών του κόσµου στα µονοπάτια των περιπατητών του ονείρου µε τα βέλη του φωτός στο βλέµµα του εφήµερου.

(Βασισµένο σε φωτογραφία της Θεοδώρας Γεωργάκη)

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία.

® Εντυπωσιακό θέαμα σε μία πίστα με υψηλό βαθμό δυσκολίας

* Οι εγγραφές στους αγώνες «Run Greece Ιωαννίνων» συνεχίζονται είτε μέσω της ιστοσελίδας www.run-greece.gr είτε με τη συμπλήρωση της σχετικής έντυπης αίτησης από το Κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου (Γραφείο 143, ισόγειο Τηλ: 26510 87143). Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους από την Κλειστή Αίθουσα του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων "Ζωσιμάδες" (Κέντρο Εγγραφών) το Σάββατο 10 Μαΐου 2014 και ώρες 10.00 – 20.00. Τις ίδιες ώρες στο Κέντρο Εγγραφών θα γίνονται και οι τελευταίες εγγραφές δρομέων.

• Μοναδικό θέαμα και εκτίναξη της… αδρεναλίνης στα ύψη υπόσχονται στους θεατές οι διοργανωτές του αγώνα Κατάβασης Βουνού με ποδήλατο (Ioannina Supertrail Mountainbike Downhill) για το Πανελλήνιο Κύπελλο, ο οποίος θα διεξαχθεί στα Γιάννενα μεθαύριο, Κυριακή. Τον εντυπωσιακό αυτό αγώνα φέρνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας ο Σύλλογος «Paranornal Activities», ο οποίος έχει δημιουργήσει για τις ανάγκες του μία από τις καλύτερες πίστες του είδους στην Ελλάδα, όπως είχε ψηφιστεί πέρυσι, ιδιαίτερα θεαματική, με υψηλό βαθμό δυσκολίας για τους συμμετέχοντες αθλητές. Ο αγώνας θα έχει αφετηρία το Δρίσκο. Η εκκίνηση των προκριματικών θα δοθεί στις 11 π.μ. και του τελικού στις 2:30 μ.μ.. Να σημειωθεί εδώ ότι το άθλημα της Κατάβασης βουνού με ποδήλατο εντάσσεται στην κατηγορία των «extreme sports», άξιος εκφραστής των οποίων στην περιοχή μας είναι οι «Paranormal Activities Ioannina»! * Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο www.downhill.gr και στη σελίδα facebook του διοργανωτή «Paranormal Activities Ioannina».

O Σύλλογος Δρομέων για τον αγώνα Run Greece

Πορεία για το ποδήλατο την Κυριακή στα Γιάννενα

• Κάλεσμα στα μέλη του που δεν θα συμμετάσχουν στον αγώνα Run Greece Ιωάννινα ο οποίος θα διεξαχθεί στα Γιάννενα μεθαύριο, Κυριακή, να δηλώσουν συμμετοχή για εθελοντισμό, ώστε για μία ακόμη φορά να βοηθήσουν με την εμπειρία τους στην άρτια διεξαγωγή του αγώνα, απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων. Αποδέκτες επικοινωνίας για την δήλωση εθελοντισμού είναι οι Γιώργος Δεμερτζής (6980499050) και Αλέξης Ανδρούτσος (6936762859) και στο e-mail του Συλλόγου: sydromioanninon@gmailcom.

• Ποδηλατοπορεία στο κέντρο των Ιωαννίνων θα γίνει μεθαύριο, Κυριακή, από τον Όμιλο Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων, με αίτημα την προώθηση του ποδηλάτου και τον

(Δέχεται με ραντεβού)

περιορισμό του αυτοκινήτου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της 7ης πανελλήνιας ποδηλατοπορείας που θα γίνει σε 43 πόλεις της χώρας μας. Οι ποδηλάτες θα συγκεντρωθούν στην Κεντρική Πλατεία και θα ξεκινήσουν τη διαδρομή τους μέσα στα Γιάννενα στις 5 μ.μ..

Iωάννινα, Πινδάρου 4 Τηλ.: 26510 26560 κιν.: 6972897763

αν ψάχνετε για...

πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο ΔΟΛΙΩΤΗΣ Α. ΧΑΡΗΣ

Το πρόγραμμα της τηλεόρασης

ΙΑΤΡΟΣ βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος

ΝΕΡΙΤ

06:00 Έξι με δέκα 10:00 Εκλογές 2014 12:00 Ταξιδεύοντας στα πέρατα του κόσμου 13:00 Επί - μένουμε Ελλάδα 15:00 Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός - Δελτίο στη Νοηματική 16:15 Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα 16:30 Στο δάσκαλό μας με αγάπη 18:00 Ειδήσεις - Αθλητικά Καιρός 19:15 Coast Australia 20:15 Μετάξι 1ος κύκλος 21:10 Ο Δρ. Τ και οι γυναίκες 23:15 Τα στέκια 00:15 Ειδήσεις - Αθλητικά Καιρός

MEGA

ALPHA

07:00 Η λέσχη του Μίκυ 07:30 Σοφία, η πριγκίπισσα 07:55 Η μπουτίκ της Μίνι 08:00 Happy Day στον Alpha 10:15 Shop TV 11:00 Θυρίδα Τηλεπώλησης 11:15 Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ 12:00 Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 13:00 Ελένη 16:00 Δέστε τους 17:35 Δελτίο ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα 17:45 Άκου τι είπαν 18:30 Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 20:00 Κάτι ψήνεται 21:00 Ράκος Νο 14... και πρώτος μπουνάκιας 23:15 Φως στο τούνελ

STAR

06:45 Κοινωνία ώρα Mega 10:00 Πρωινό mou 13:10 Η ώρα η καλή 14:00 Μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων 15:00 Δέκα λεπτά κήρυγμα 16:30 Ματιές στα γεγονότα 16:40 Η πολυκατοικία - 3ος κύκλος 17:40 Στο παρά πέντε 18:50 Πενήντα - πενήντα - 1ος κύκλος 20:00 Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 21:15 Κλεμμένα όνειρα - 3ος κύκλος 22:25 Κλεμμένα όνειρα 3ος κύκλος 23:30 Ευρωεκλογές 2014 - Η ώρα της κάλπης 00:50 Τελευταία γεγονότα

06:15 Trauma - 1ος Κύκλος 07:15 Beyblade: Metal Fusion 07:45 Γούντι ο τρυποκάρυδος 08:15 Φώτης - Μαρία live 10:00 Live U 13:00 Μελέτησέ το 14:45 Φώτης - Μαρία live 16:30 Ειδήσεις STAR 16:45 Μίλα 18:40 Akarsu: Η προδοσία - 3ος κύκλος 19:45 Ειδήσεις STAR 21:00 Person of Interest - 1ος Κύκλος 22:00 Φόνος στο Λευκό οίκο 00:15 Το άγγιγμα του δολοφόνου

06:00 Τα φιλαράκια 07:00 Πρωινό ΑΝΤ1 10:00 Το Πρωινό 12:50 Με αγάπη 13:00 Ant1 news 13:30 TV Quiz 13:40 Άκρως οικογενειακόν 14:50 TV Quiz - 15:00 Κωνσταντίνου και Ελένης 16:00 TV Quiz -16:10 Το καφέ της Χαράς 17:40 ΑΝΤ1 News - Δελτίο στη Νοηματική Γλώσσα 17:50 Βαλς με 12 Θεούς 18:50 Μπρούσκο 20:00 Ant1 news 21:15 The voice 01:00 Η Γερμανού ξανάρχεται

06:00 Πρώτη γραμμή 10:00 Σκάι τώρα 11:45 Έρρωσο... να είσαι γερός 12:00 Magazino 13:00 eXceL!ent 14:00 America's next top model 15:00 Το κάστρο του Τακέσι 16:00 Βιολέτα - 1ος κύκλος 17:00 Chef στον αέρα 17:50 Δελτίο στη Νοηματική 18:00 ΣΚΑΪ στις 6 20:00 Hawaii Five-0 - 3ος κύκλος 21:00 Τα νέα του ΣΚΑΪ 22:15 CSI: NY - 9ος κύκλος 23:15 Blue Bloods

ANT1

ΣΚΑΙ

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/5/2014 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΖΑΡΑΧΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ, Κεντρ. Πλατεία 2, τηλ. 30729 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΣΤΥΛΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, Λεωφ. Γράμμου 51, τηλ. 72448

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-64141 • Κιν.: 6974 427559 • Email: biotest@in.com Συμβεβλημένος με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλα τα ταμεία

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. 

Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . . .199 Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: .80111 Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . . .80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . . .99.111 Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . . .99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . . .166 ΙΚΑ (Ραντεβού) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . . .7793777 Bλάβες: ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050 OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888 ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500 EΛΠA: . . . . . . . . . . .49695 - 49643 και 10400 HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . . .1057 EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . . .1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . . .31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . . .11888

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 25014 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC AIR» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-26218 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκ.-Κυριακή 12.45 π.μ. & 19.55 μ.μ. Τρίτη-Σάββατο 12.45 π.μ.

IΩANNINA-AΘHNA Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκ.-Κυριακή

Συγκέντρωση δασκάλων με τον Επιθεωρητή τους ανάμεσα στους δύο ιερείς, έξω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο Ζίτσας (σημερινό Πνευματικό Κέντρο). Διακρίνονται οι Ζιτσαίοι δάσκαλοι: 1. Δημήτριος Γουδίνος, 2. Χάιδω Κοντογιάννη, 3. Νικόλαος Φωλίδης, 4. Αγγελική Φωλίδη, 5. Χρήστος Κράβαρης. (Από το βιβλίο του Δημήτριου Γύρα «Ζίτσα. Γλωσσάρι και ιστορικά, κοινωνικά, λαογραφικά στοιχεία»)

σήμερα Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η Ανατολή: 05.21’ Δύση: 19.23’ Σελήνη 11 ημ.

Μ Α Ϊ Ο Υ

14.15 μ.μ. & 21.30 μ.μ.

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ 

Τρίτη-Σάββατο 14.15 μ.μ.

Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • Η ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ & ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ • THE AMAZING SPIDERMAN 2 • ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ • H ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ • ΕΝΑΣ ΣΚΙΟΥΡΟΣ ΣΟΥΠΕΡ-ΗΡΩΑΣ • Η ΑΛΛΗ ΓΥΝΑΙΚΑ • ΡΙΟ 2 • ΖΟΥΛΟΥ

9

ΕΤΟΣ: 2014 Μήνας: 5ος Εβδ.: 19

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

Χριστοφόρου μάρτυρος, Ησαΐου προφήτου

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

9-5-328

– Ο διάκονος Αθανάσιος, μετέπειτα Άγιος Αθανάσιος, εκλέγεται Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

9-5-1948

– Ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ φτάνει στη Θεσ/νίκη για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη.

9-5-2009

– Φεύγει από τη ζωή ο Ευγένιος Σπαθάρης, καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 9 Μαΐου 1989 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25

χρόνια πριν

 Αποστομωτική δήλωση Δοξιάδη για το Νοσοκομείο Δουρούτης. Πώς μια μέρα έγινε 5 χρόνια! Απάντηση και από τη Ν.Δ. στα ψέματα του ΠΑΣΟΚ. Από έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης. Προβληματίζει η λειτουργία των σχολείων της πόλης. Η Δημ. Αρχή καταγγέλλει κυβέρνηση και Νομαρχία. Αύξηση… 24 δρχ. τη μέρα σε μισθωτούς – συνταξιούχους! 1% η ΑΤΑ από 1η Μαΐου. Τους συνέλαβαν για κλοπή μελισσών στο Νεοχωρόπουλο. Τις είχαν φορτώσει σε Ι.Χ. φορτηγό. Πού θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για ΑΕΙ – ΤΕΙ. Τα εξεταστικά κέντρα Ν. Ιωαννίνων.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

μένα, είναι βέβαιο ότι θα τον επισημάνει. «Κρούετε και ανοιγήσεται ημίν...» λοιπόν!

 ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

Και τώρα στα δικά μας και τα επίγεια. Η Ήπειρος μπήκε στο χάρτη των ενισχύσεων και αναμένονται επενδύσεις σε καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Από πρώτη Ιουλίου ξεκινάει η νέα περίοδος ΕΣΠΑ που θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Όσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν και κυρίως όσοι πιστεύετε σε θαύματα και νεκραναστάσεις!

 Με τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

 Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ...

Σκέτη απόλαυση είναι πολλές φορές οι διάλογοι που γίνονται στη Βουλή. Πιο απολαυστικός ήταν εκείνος του Μ. Κασσή με την «επιδοματούχο» Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ηρεμήστι, ηρεμήστι, ηρεμήστι, έλεγε και ξανάλεγε ο Μ. Κασσής και γίνονταν θεριό ανήμερο η άλλη!

 ΕΠΙΔΟΜΑ... ΑΝΗΛΙΚΟΥ!

Άμα θέλεις, ανέβα και στα έδρανα της Βουλής. Εγώ δεν παίρνω πίσω όσα είπα για το επίδομα ανήλικου τέκνου που έπαιρνε η μάνα σου μέχρι πρότινος, της έλεγε ο Μιχάλης και η Ζωή γίνονταν... τουρκάλα από τον θυμό της.

 ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ...

Εσείς έχετε να εισπράξετε από τα κλεμμένα των κυβερνήσεών σας, του κάνει γυριστή η Ζωή και... πήρε φωτιά το πελεκούδι. Είδε κι αποείδε ο Μ. Κασσής και ζητούσε την εξ’ ουρανού βοήθεια ανακράζοντας τρις: Έλεος Θεέ μου - έλεος Θεέ μου έλεος Θεέ μου!

 ΤΙ ΕΠΑΘΕΣ ΜΙΧΑΛΗ;

Κάτι συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό στο Μιχάλη Κασσή που τα έχει βάλει γενικά με το κόμμα του. Τις προάλλες έστελνε... στην ευχή της Παναγίας τον Γ. Παπανδρέου που έδειχνε σημάδια συνεργασίας με την ΔΗΜΑΡ. Προχθές άρχισε να φωνάζει «ωχ Θεέ μου», επικαλούμενος την εξ’ ύψους βοήθεια! Τελικά, βουλευτής είναι αυτός ή άνθρωπος του Θεού και της Παναγίας;

 Η ΧΗΡΕΙΑ...

Έγραψα για Θεό και μου ήλθε στο μυαλό η «χηρεία» που τραβάει η Μητρόπολη Ιωαννίνων και που, απ’ ότι έχει πει ο Αρχιεπίσκοπος, «λευκός καπνός» θα βγει κατά Σεπτέμβριο μεριά. Επειδή άρχισαν να κυκλοφορούν κάτι φήμες για «αγιοποίηση» ενός προσώπου της περιοχής που έχει απασχολήσει πολλάκις τα εγκώσμια και κυρίως ποικιλοτρόπως, συστήνουμε στην Ιερά Σύνοδο να μη τολμήσει και κάνει κανένα τέτοιο αστείο, γιατί εδώ θα γίνει του... αρχιμανδρίτη το κάγκελο! Είπα κι

ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ!.. Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ κινούνται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» κι αυτό έχει πολλές αναλύσεις. Πρώτα - πρώτα η «ομάδα» είναι δεμένη και το απολαμβάνει κι ύστερα οι ίδιοι οι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι είναι όλη η ομάδα μια γροθιά χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις. Στο «τιμόνι» της παράταξης ο Νίκος Γκόντας και στο τιμόνι του λεωφορείου ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Γκίκας!

Σελ. 9η

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ελάλησα κι αμαρτίαν ουκ έχω...

 Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ...

Πρέπει να λειτουργήσει κι εδώ η Θεία δίκη, για να χρησιμοποιούμε εκφράσεις σχετικές με το αντικείμενο. Υπάρχουν καμιά 400αριά υποψήφιοι δεσποτάδες ανά την επικράτεια και μπορεί η Ιερά Σύνοδος να επιλέξει τον καλύτερο για να ποιμάνει το Γιαννιώτικο ποίμνιο. Δεν είναι όποια - όποια η Μητρόπολη Ιωαννίνων για να επιλέξουν πρόσωπο που ο πρότερος βίος του να είναι σκαν-

 Η ΛΑΣΠΗ...

Πολλή «λάσπη» το τελευταίο διάστημα με αφορμή την λυματολάσπη! Κάποιοι ρίχνουν την λάσπη στον ανεμιστήρα κι... όποιον πάρει ο χάρος! Πολύς θόρυβος για την αξιοποίηση της λυματολάσπης, διότι περί τέτοιας πρόκειται, λες και έχουν πάθει ομαδική παράκρουση και δεν γνωρίζουν ότι η λυματολάσπη είναι η λάσπη από τα δικά μας σπίτια. Όλοι όσοι φωνάζουν, προεκλογικά, κατοικούν στην πόλη της οποίας ο βιολογικός καθαρισμός δέχεται όλα τα λύμματα και φυσικά

ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ... Το τι ακούει κανείς αυτό τον καιρό από τους κατοίκους των ξεχασμένων περιοχών και του Δήμου μας δεν λέγεται και δεν γράφεται. Αλήθεια, τα 3,5 τελευταία χρόνια ούτε μια λάμπα, ούτε μια λακκούβα, ούτε ένα μέτρο υδροσωλήνα δεν μπόρεσαν ν’ αλλάξουν οι πολλά ράπτοντες και κόπτοντες μεγαλοσχήμονες της κάτω πλατείας;

ΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ; Αλήθεια, ήθελα νάξερα τι πάνε και λένε στους κατοίκους αυτών των ξεχασμένων χωριών που απέχουν μόνο λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης όσοι δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους σ’ αυτά μετά τον Οκτώβριο του 2010;

ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ... Δεν μπορεί να είναι συνεννοημένοι όλοι οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι όλων των πρώην Κοινοτήτων του πρ. Δήμου Παμβώτιδας και να λένε τα ίδια πράγματα. Ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που μας έβαλαν στον «Καλλικράτη» και μας άφησαν στο έλεος της κάθε μπόρας, λένε όλοι μ’ ένα στόμα και δείχνουν στοχευμένα κατά το κέντρο της πόλης! δαλώδης και να μην έχει καμία σχέση με το ιεραποστολικό έργο.

 Η ΚΡΑΥΓΗ...

Απλά η στήλη κάνει επισημάνσεις για να μη βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να κράξει κι όχι να ανακράξει τον επικείμενο νέο «Άγιο» Ιωαννίνων...

 ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ...

Επομένως, κάποια ονόματα που διέρρευσαν ότι θα ηγηθούν της Γιαννιώτικης χηρευουσας Μητρόπολης καμία σχέση δεν θα πρέπει να έχουν με την πραγματικότητα. Μάλιστα, για ένα απ’ αυτά έχει προσωπική άποψη ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει πάρει αντίθετη θέση στην αξιοποίησή του. Και ο μακαριστός Θεόκλητος εξάλλου από κάποιο σημείο και μετά ήταν αντίθετος σε κάθε τέτοια «αξιοποίηση», κρατώντας όμως τους τύπους...

 ΚΡΟΥΕΤΕ...

Δεν θα κάνει η στήλη υπόδειξη προσώπου για την Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν κι έχει άποψη για τις ικανότητες ενός τέτοιου (το όνομα του ικανού αναφέρθηκε χθες στον «Π.Λ.») που υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τον Λόγο του Θεού και διακονεί για πολλά χρόνια στην περιοχή μας, αποφεύγοντας τις ακρότητες και τις τυμπανοκρουσίες για το έργο που επιτελεί. Αν θελήσει ο Αρχιεπίσκοπος να αλλάξει τα δεδο-

την λυματολάσπη. Προς τι λοιπόν ο λασποπόλεμος;

 ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ...

Έκρυβε 1,7 εκατ. εισόδημα κι έκανε αίτηση για το βοήθημα των 500 ευρώ! Το αποκάλυψε ο Χάρης Θεοχάρης προχθές που επισκέφθηκε τα Γιάννενα καλεσμένος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Μιλάμε για πολύ Ελληναράς ο «φτωχούλης» που όμως συγχρόνως έπιασε... κόκκινο στο βλακόμετρο! Δεν ήταν ο μόνος που έχει κάνει τέτοια ανόητη πράξη...

 Ο ΑΝΟΗΤΟΣ...

Ο ανόητος πολιτικός γυρολόγος καλό είναι να περιοριστεί στα... τριάκοντα αργύρια και ν’ αφήσει τα κουτοπόνηρα περί συμφωνίας άνωθεν! Ο εξευτελισμός και ο διασυρμός έχει και τα όριά του, που, αν τα ξεπεράσει κανείς, φτάνει στην σχιζοφρένεια που είναι ανίατος. Το ότι το «κοπάδι» του χάφτει ανοησίες δεν σημαίνει ότι είναι όλοι το ίδιο!

Ο τολμηρός Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης ggtolmiros@hotmail.com

Ο υποψ. ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης τονίζει

«Ανάγκη η αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας…» από 1η σελ.

δική μας, με «εργαλείο» τους πόρους που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το σκοπό αυτό, μιλάει για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και δηλώνει σίγουρος ότι η Ν.Δ., που αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, θα κερδίσει τις ευρωεκλογές.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

σα. Εάν δεν καταφέρω να εκλεγώ θα δουλέψω και θα βοηθήσω τη χώρα μου με άλλο τρόπο. Δεν γεννήθηκα και δεν ζω για την «καρέκλα». Μπορώ να δουλέψω σκληρά και να προσφέρω ακόμα και εκτός πολιτικής. • Και αν εκλεγείτε, σε ποιον τομέα θα επιδιώξετε να εργαστείτε ως ευρωβουλευτής; -Ξέρετε, στο παρελθόν θήτευσα πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ και γνωρίζω το αντικείμενο. Αν εκλεγώ, θα επιδιώξω να ενταχθώ στην Επιτροπή για την Οικονομική και Νομι-

εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Συμμετείχα στο Συμβούλιο της ΕΕ ως Υπουργός. Και ήμουν για δύο χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα κάνω αυτά που πρέπει να γίνουν για το καλό της χώρας και της Ένωσης, επειδή γνωρίζω την ΕΕ εκ των έσω αλλά και απέναντι.

• Κύριε Μουσουρούλη, πώς Ελλάδα και Ε.Ε. νομίζετε ότι θα τα πάει η Νέα • Τελικά, γιατί η Ελλάδα Δημοκρατία στις επικείμενες πρέπει να ανήκει στην ΕΕ; ευρωεκλογές; -Γιατί εκτός ΕΕ δεν θα είχαμε -Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο τα οικονομικά προγράμματα που μπορεί και πρέπει να κερδίσει τις έδωσαν στη χώρα εκατοεκλογές, αλλά θα τις ντάδες εκατομμυρίων ευκερδίσει. Γιατί καταφέρώ, την οδήγησαν σε ανάραμε να αποκαταστήπτυξη τις προηγούμενες σουμε την αξιοπιστία δεκαετίες, χρηματοδότητης χώρας. Κάναμε σαν τα μεγάλα έργα της σταθερά βήματα εξόχώρας και συγκράτησαν δου από την κρίση. Επιτην Ελλάδα όταν έφτασε τύχαμε πρωτογενές στο χείλος του γκρεμού τα πλεόνασμα και ανοίξαπροηγούμενα χρόνια. με τον δρόμο για την οΟικονομικά προγράμματα, ριστική λύση στο πρόόπως το ΕΣΠΑ, που βοήβλημα του δημοσίου θησα προσωπικά στην χρέους. Η χώρα βγήκε συγγραφή τους και στη στις αγορές για πρώτη σχετική διαπραγμάτευση, φορά από το 2010. Η υαλλά και το Κοινοτικό Πλαίποδοχή του 5ετούς ελΘα πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματισιο Στήριξης, οι Κοινοτικές ληνικού ομολόγου ξεπέκούς τρόπους προστασίας των συνόρων για να Πρωτοβουλίες και το Ταρασε κάθε προσδοκία. μην πέφτει όλο το βάρος στην ελληνική αστυμείο Συνοχής. Για να σας Ζητήσαμε 2,5 δισεκανομία, τονίζει στον «Π.Λ.» ο υποψ. ευρωβουδώσω ένα παράδειγμα, οι τομμύρια, μας προσέφελευτής Κώστας Μουσουρούλης... συνολικοί χρηματοδοτικοί ραν πάνω από 20, με επόροι του Γ΄ Κοινοτικού πιτόκιο κάτω από 5%. Πλαισίου Στήριξης και του • Καλά όλα τα παραπάνω, σματική Πολιτική, στην Επιτροπή Ταμείου Συνοχής ανέρχονται σε Μεταφορών και Τουρισμού και αλλά δεν εγγυώνται με σιγουριά 48,30 δις ευρώ, ενώ στη νέα προτο αποτέλεσμα της κάλπης στις στην Επιτροπή Περιφερειακής γραμματική περίοδο αναμένεται Ανάπτυξης, από τις οποίες θεω25 Μαΐου… να μας δώσουν άλλα 20 δις. Ευ-Εγώ πάντως δεν μπορώ να ρώ ότι χάρη στις αρμοδιότητες ρώ. Η Ιόνια οδός, για παράδειγπου έχουν και στους τομείς στους φανταστώ τη χώρα μου να κυμα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα βερνάται από ένα συνονθύλευμα οποίους επικεντρώνονται, θα στην περιοχή σας έχει συγχρημαμπορέσω να επηρεάσω όσο το ανθρώπων, που δεν μπορούν να τοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή εκφέρουν μια σταθερή άποψη και δυνατόν περισσότερο για τη θέση Ένωση. Ελλάδας στην Ευρώπη. Και της που αδυνατούν να παρουσιά• Δεν είναι όμως μόνο οι κοισουν μια ολοκληρωμένη πρόταση βοηθώντας την Ελλάδα να αναστα προβλήματα που καλούμα- πτυχθεί, θα αναπτυχθεί μαζί της νοτικοί πόροι που διοχετεύονται στε να επιλύσουμε καθημερινά. και η περιφέρεια. Γιατί το δένδρο στη χώρα μας το μόνο όφελος αΔεν μπορούμε να πιστεύουμε δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πό την συμμετοχή στην ΕΕ… -Και βέβαια δεν είναι μόνο οι στον άκρατο λαϊκισμό του διλλή- το δάσος. κοινοτικοί πόροι. Ευρώπη σημαίματος «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Περί ανάπτυξης... νει διασφάλιση της Ειρήνης και Το ζήτημα είναι πώς βγάζεις τη • Δηλαδή πώς ακριβώς θα της Δημοκρατίας. Σημαίνει στήριχώρα από τα μνημόνια χωρίς να τη ρίξεις στο γκρεμό. Και τη χώρα γίνει πράξη αυτή η περιβόητη ξη στα εθνικά μας ζητήματα. Γιατί εκτός ΕΕ δεν θα ανήκαμε στο θα τη βγάλουμε από τα μνημόνια περιφερειακή ανάπτυξη; -Μέσω της περιφερειακής της «κλαμπ των αναπτυγμένων χωεμείς. Η δική μας παράταξη και ο πολιτικής, η ΕΕ μεταφέρει πόρους ρών» και θα ήμασταν σε απομόΑντώνης Σαμαράς. Η Νέα Δημοκρατία θα κερδί- από τις πλουσιότερες στις φτω- νωση, αλλά και σε διαρκή κίνδυσει πρώτα από όλα για το καλό χότερες περιφέρειες. Στόχος εί- νο. Θα γυρνούσαμε 40 χρόνια πίτου τόπου. Και κάτι ακόμα. Στις ναι ο εκσυγχρονισμός των ανα- σω. Εμείς με ηγέτη τον Κωνστα25 Μαΐου ψηφίζουμε όχι μόνο για πτυξιακά καθυστερημένων περι- ντίνο Καραμανλή βάλαμε την την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά φερειών, έτσι ώστε να μπορέ- Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογέκαι για το μέλλον της Ευρώπης. σουν να φθάσουν το επίπεδο των νεια και με ηγέτη τον Αντώνη ΣαΓιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι υπολοίπων περιφερειών της μαρά την κρατήσαμε στους κόλδύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ένωσης. Ο στόχος είναι η περι- πους της την ώρα που κινδύνευε Και χρειαζόμαστε τα κατάλληλα φερειακή πολιτική να συνάδει να καταρρεύσει. άτομα για να κρατήσουν σταθερό πλήρως με τη λεγόμενη ατζέντα Για τα σύνορα της Λισαβόνας για την προώθηση το τιμόνι. της ανάπτυξης και τη δημιουργία • Πάμε και στα της Ηπείρου. • Ας πάρουμε πρώτα το αρθέσεων απασχόλησης, επιδιώκο- Ποια είναι η άποψή σας για το νητικό αποτέλεσμα: Πώς θα ποντας τρία βασικά σημεία: 1) Να πρόβλημα της μαζικής εισόδου ρευθείτε αν δεν εκλεγείτε ευρωγίνουν οι χώρες και οι περιφέρει- παρανόμων από τα ελληνο – αλβουλευτής; ες ελκυστικότερες για επενδύσεις βανικά σύνορα και τι μπορεί να -Όπως έχω δηλώσει επανειμέσω της βελτίωσης της προσβα- γίνει για την αντιμετώπιση του; λημμένως, δεν είμαι «επαγγελμασιμότητας, της παροχής υπηρε-Το πρόβλημα της παράνομης τίας πολιτικός». Δεν ξεκίνησα από σιών υψηλού επιπέδου και της μετανάστευσης είναι πραγματικά πολιτικό «τζάκι», δεν έγινα πολιτιδιατήρησης του περιβαλλοντικού πολύ μεγάλο. Ειδικά όταν πρόκεικός επειδή ήμουν διάσημος, ούτε δυναμικού τους, 2) να προωθη- ται για εγκληματίες και παρανογεννήθηκα με αυτοσκοπό να γίθούν η καινοτομία, η επιχειρημα- μούντες. Μπορώ να σας διαβενω. Έγινα πολιτικός για να βοητικότητα και η οικονομία της γνώ- βαιώσω ότι είναι από τις πρώτες θήσω τη χώρα μου με τις γνώσεις σης μέσω της ανάπτυξης των τε- προτεραιότητες της κυβέρνησης μου και την εμπειρία που απέκτηχνολογιών πληροφοριών και επι- Σαμαρά. Είναι όμως και μια από κοινωνιών και 3) να δημιουργη- τις βασικές προτεραιότητες του θούν περισσότερες και καλύτερες Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέσεις εργασίας μέσω της προ- στο οποίο θα ενταχθώ εφόσον εσέλκυσης περισσοτέρων ατόμων κλεγώ. Όπως αναφέρεται και στην απασχόληση, της καλύτερης στους βασικούς στόχους του ΕΛΚ, προσαρμοστικότητας των εργα- θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαζομένων και της αύξησης των ε- χείριση των μεταναστευτικών ροπενδύσεων στο ανθρώπινο δυνα- ών, ούτως ώστε να μην επωμίζομικό. νται όλο το φορτίο λίγες χώρες ό• Έχετε πάντως εμπειρία α- πως η Ελλάδα και να υπάρχει αλπό Ευρώπη, κάτι που αποτελεί ληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Θα σημαντικό προσόν για έναν υ- πρέπει επίσης να βρούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους προποψήφιο ευρωβουλευτή… -Έχω εργασθεί 17 χρόνια στασίας των συνόρων για να μην στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πέφτει όλο το βάρος στην ελληνιΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήμουν κή αστυνομία.


Σελ. 10η

 ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου

Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριών-λεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER.Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 2651028497 - Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

 ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Δ. ΑΛΥΜΑΡΑ

Διερεύνηση και αντιμετώπιση: παθολογικών τιμών γενικής αίματος (αιματοκρίτη, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων) • διαταραχών πήξης αίματος • λεμφαδενοπάθειας και σπληνομεγαλίας. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 9.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.30-20.30. Απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, 1ος όροφος. Τηλ. Ιατρείου: 26510 34700 - κινητό: 6948 574225

 ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SPIRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • YΠΕΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 69 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

 ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Επ. Καθηγητής του Πανεπ. Ιωαννίνων Μιχ. Αγγέλου 20 - Τηλ.: 26510-83639 Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Dr.OYPANIA ZΩH - TOΛH

ΔIΔAKTΩP IATPIKHΣ ΣXOΛHΣ ΠANΕΠΙΣΤΗMIOY ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Γρ. Σακκά 7, Ιωάννινα. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Tηλ/Fax: 2651 0 32902 - E-mail: ozoi@otenet.gr

 ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790 Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου & Φ. Τζαβέλλα 2. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Αναπληρωτής Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:3013:30 - Απογεύματα: 18:00-21:00 – Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Δ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος, M.S.C Διαβήτης • Θυρεοειδής • Παχυσαρκία • Οστεοπόρωση • Υπόφυση • Επινεφρίδια • Εμμηνόπαυση • Λιπίδια • Γυναικολογική & Αναπαραγωγική ενδοκρινολογία

Ναπολέοντος Ζέρβα 1 (1ος όροφος, γραφείο 8), Ιωάννινα, ΤΚ 45332. Τηλ./FAX: 26510-77854, Κινητό: 6987343334

 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστη-

 ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

μίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην επεμβατική αντιμετώπιση αρρυθμιών. Έλεγχος/Προγραμματισμός βηματοδοτών και απινιδωτών. Υπέρηχοι καρδιάς, Δοκιμασία κόπωσης, Holter Ρυθμού και Πίεσης, Event Recorder. Συμβ. ΥΠΕΘΑ. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και από 17:0020:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ/Fax 2651022448, Κιν. 6949798270

AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

ΖΩΝΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 IΩANNINA THΛ.: 26510-76975 Kινητό: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων 28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

 ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔΕΧΕΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

 ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

• Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-τεστ παπανικολάου • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου- NST • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Γυναικολογική ενδοκρινολογία • Εφηβική Γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Γυναικολογικές παθήσεις • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία. Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@yahoo. com. Από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.3013.30 και 17.30-21.00. Το Σάββατο πρωί με ραντεβού.

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Επισκέψεις κατ’ οίκον Ώρες ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 13.30 και 18.00 - 20.30. Τετάρτη απόγευμα κλειστό. Σάββατο με ραντεβού • Χαριλάου Τρικούπη 2, 3ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-21448 • κιν.: 6976 561804 e-mail: dandimi19@gmail.com

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 2651033169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Α.Μ.Ι.Σ.Ι. 2293. Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

ΔΑΝΑΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ, MD

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

email: ktsampoulas@hotmail.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D.

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 10:30-12:30 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 26510-78068 - Oικίας: 26510-23437

ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ τ. Καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ Πρωί: Καθημερινά πλην Σαββάτου, 9.00-13.00 Απόγευμα: Τρίτη-Πέμπτη, 18.00-20.00 Δωδώνης 50, 45 332 Ιωάννινα 3ος όροφος τηλ. 26514-02506 και (κινητό) 6937-589048

Υπέρηχοι Καρδιάς - Triplex - Δοκιμασία Κόπωσης Holter ρυθμού - Holter πίεσης - Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Δέχεται καθημερινά από 9 - 13.30 και από 17.30 - 20.30. Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16 - 1ος όροφ. - Τηλ. Ιατρείου: 26510 72200 κιν. 6944 624190

 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Dr.ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

Ειδικός Καρδιολόγος Σύγχρονο Καρδιολογικό Ιατρείο Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος Υπέρηχος καρδιάς (TRIPLEX) • Δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμετο τάπητα • HOLTER ρυθμού 24 ωρών • ΗΟLTER πίεσης 24/48 ωρών • Μελέτη – Θεραπεία Υπέρτασης • Μελέτη Λιπιδαιμικού προφίλ – Καρδιαγγειακού κινδύνου • Δυνατότητα κατ’ οίκον υπερήχου καρδιάς (TRIPLEX) • 28ης Οκτωβρίου 21 Ιωάννινα, 1ος όροφος, Τηλ. 26510-21775 / 6977689955 mail: zoniosg@gmail.com • web: zonioskardiologos.gr Ώρες λειτουργίας 08.00 με 14.00 και 17.30 με 21.00 Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού

τ. Ιατρός Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας

Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 2ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 κιν.: 6945-594292 - οικίας: 26510-57706

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 - 1ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.0021.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00 - 13:00. Τηλέφωνο & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΜΙΧΑΛΗΣ Λ. ΤΑΤΣΗΣ

Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος Καθημερινά 08:00-13:30 και 18:00-20:00 (εκτός Τετάρτης) Σάββατο με ραντεβού 28ης Οκτωβρίου 34 1ος όροφος τηλ/φαξ: 26510-73091 κιν: 6974825872 Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ

NIKOΣ Γ. TΣOMΠIKOΣ

Xαρ. Tρικούπη 6 Tηλ: Iατρείου 22.657 Oικίας: 74.186 ΣYMBEBΛHMENΟΣ ME OΛA TA TAMEIA

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 7.30 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

Σύγχρονη ∆ιαγνωστική ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ • ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ • ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ • TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. και Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615

 ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Σύγχρονο Νευρολογικό Ιατρείο ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ-ΦΩΤΟΥ

Υπ. Διδάκτωρ της Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων-Μετεκπαιδευθείσα στην Πανεπιστημιακή Νευρολ. Κλινική του Pitié-Salpêtrière, Παρίσι - εξειδίκευση στις διαταραχές μνήμης, νόσο Αλτσχάιμερ (άνοια) και Πάρκινσον plus - Διερεύνηση και παρακολούθηση Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, εγκεφαλικών και επιληψίας - Μυογράφημα-εγκεφαλογράφημα - Λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου (γνωσιακά δυναμικά) - Διακρανιακός ερεθισμός για διαταραχές μνήμης, ημικρανία, νευροπαθητικό πόνο Χαρ. Τρικούπη 13Α, Ιωάννινα, τηλ.2651078009 κιν.6974-208438. Δέχεται: Δευτ ως Παρ. 9.00-1.30 / Δευ-Τρ-Πέμ-Παρ. 6.00-8.30

ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ οδός Δαγκλή αρ. 7 - 1ος όροφος.

Στο Κέντρο μας λειτουργεί καθημερινά:

 Εξειδικευμένο ιατρείο: • Πάρκινσον και παρεμφερών εξωπυραμιδικών νοσημάτων με δυνατότητα διακρανιακού υπέρηχου στελέχους εγκεφάλου, sniffin test και ανάλυσης τρόμου. • Ρύθμισης και παρακολούθησης βηματοδοτών εγκεφάλου καθώς και αντλιών Apogo. • Σκλήρυνσης κατά πλάκας • Άνοιας • Αγγειακών εγκεφαλικών • Περιφερικού νευρικού συστήματος • Ρύθμισης παραγόντων κινδύνου • Προγραμματισμού αποκατάστασης και πρόληψης. Πιστοποιημένο ιατρείο θεραπείας χρόνιου πόνου για Αυχεναλγία-Κεφαλαλγία-Ημικρανία-Οσφυαλγία-ΙσχυαλγίαΜεθερπητικό άλγος και νευροπαθητικούς πόνους. Ιατρικός Βελονισμός (πιστοποίηση ΙΑΝ). Μεσοθεραπεία (πιστοποίηση DGM). Botox (νευρολογικές παθήσεις). Πλήρες νευρολογικό εργαστήριο: • Ηλεκτρομυογράφημα • Εγκεφαλογράφημα • Προκλητά δυναμικά • Διακρανιακό Triplex αγγείων εγκεφάλου και καρωτίδων (ΦΕΚ: Α’ 168/2/10/2003) • Υπέρηχοι εγκεφάλου-περιφερικών νεύρων-αγγείων οφθαλμού και οπτικού νεύρου. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι: ΣΟΦΙΑ Γ. ΤΣΟΥΛΗ, PhD - Νευρολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, τ. Επιμελήτρια Νευρολογικής Κλινικής ΠΠΓΝΙ. Κιν.: 6972895823 ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΜΙΧΟΣ - Νευρολόγος. τ. Επιμελητής Κλινικής Parkinson και Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Κολωνία Γερμανίας • Ειδικευθείς στις Νευρολογικές Ακαδημαϊκές Κλινικές Freiburg kαι Ηeidelberg, Γερμανίας. Κιν.: 6946120208 Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη και Παρασκευή: 09.00 - 17.00. Τρίτη και Πέμπτη 09.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλείσθε να κλείνετε ραντεβού στα τηλ.: 26510-73310 και 26510-76636. Υπάρχει σύμβαση με όλες τις Ιδιωτικές Ασφάλειες για ΔΩΡΕΑΝ Παροχή Υπηρεσιών.

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Ιατρός Νευρολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Έμμισθος Επιστ. Συνεργάτης Πανεπιστημιακών Νευρολογικών Κλινικών Freiburg και Ulm Γερμανίας Εξωτερικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Εξειδικευμένος στην Κλινική Νευροφυσιολογία, Νευρο-ωτολογία και Νευρο-οφθαλμολογία Πλήρες Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο Εξειδικευμένο Ιατρείο Νευροεκφυλιστικών νόσων, Επιληψιών και Πολλαπλής σκλήρυνσης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 και ΣΤΑΔΙΟΥ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651025486, 2651065238, 6944435777. e-mail: grigoriosnasios@gmail.com

 ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. Συμβεβλημένη με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083

 ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά (Δευτ. - Παρ.): 10.30-13.30 και 18.00-20.00. Τετάρτη μόνο με ραντεβού Τηλ. Ιατρείου: 2651-400679, κιν.: 6972-205889

 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΚΗΣ

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9-14. Απόγευμα μόνο με ραντεβού. Τηλ. Ιατρείου: 2651033577 • Κινητό: 6998-436282 - email: spgakis@mail.com • Κοραή 10-12 - Ιωάννινα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ΓΚΡΙΜΟΤΣΗ

•Λεύκανση με το σύστημα ZOOM 2 (USA) •Ψηφιακή ακτινογραφία • Αισθητική οδοντιατρική Ιατρείο: Δαγκλή 7 (Δίπλα από ΑΤΕ). Τηλ.: 26510 29328 - Κιν.: 6972 900853

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΕΝΤΖΟΣ

Κοραή 8, 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-39618 - 39817 - κιν.: 697 4959732

 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαίδευση στο University Hospital Al. Manzoni – Lecco – Italy • Πελματογράφος για ανάλυση βάδισης και παθήσεις κάτω άκρων. Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 και 17:30-20:30 εκτός Τετάρτης απόγευμα. Χαριλάου Τρικούπη 4. Ιωάννινα. Τηλ/Fax:2651401131. Κιν:6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στη Βρετανία (Gwent, Oxford) Μουλαϊμίδου 5 (πεζόδρομος δίπλα στον ΟΤΕ) Πρωί 9-2, απόγευμα με ραντεβού, εκτός Τετάρτης τηλ: 26513 01654 κιν: 6973 745 742

 ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 13.30 και 18.00 21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 2651039210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΣΥΛΑΚΟΣ

Δέχεται καθημερινά: 09:00 - 13:30 και 17.00 - 20.00, εκτός Τετάρτης απογεύματος 17.00 19.00. Κοραή 8 (3ος όροφος) - Τηλ.- Fax: 26510-75276 - Kιν. 6934 300303. e-mail: anasylakos@yahoo.gr

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942-056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 18.00-21.00. Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

 ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κινητό: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 2651074470, Κινητό: 6973-691599

 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΑΚΗΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 5.30 8.30, Σάββατο πρωί με ραντεβού. • Βαλαωρίτου 12 (μεταξύ Άλσους και Λυκείου Ζωσιμαίας) - Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27116, κιν.: 6946-468778 • email: akisoikono@yahoo.gr

ΠΑΠΠΑΣ Η. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοπνευμολογία - Σπιρομετρία Ι. Γούναρη 3 (απέναντι από το ρολόι), Τ.Κ. 45444, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25545, 6976-436489 • www.thanospappas.gr • thanospapp@ gmail.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΠΤΗ-ΔΕΛΗΜΗΤΡΟΥ

Πτυχιούχος Παν. Πατρών. Ειδικευθείσα στο Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας: Εργάσιμες ημέρες 8.00-13.00 κ’ 17.00-20.00 - Τετάρτη μόνον 8.00-13.00. Κύργιου 2 (2ος Όροφος, πάνω από την Εθνική Τράπεζα) περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης. Τηλ. 2651072602 και 6979674754, email: raptidim@gmail.com, http://www.raptidimitra.gr

ΜΑΡΙΑ Ε. ΦΙΝΤΖΟΥ-ΖΙΩΓΑ

Παιδίατρος εξειδικευθείσα στη Νεογνολογία Μιχαήλ Αγγέλου 15, 4ος όροφος - Ιωάννινα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 13:30 πρωί, 18:00 20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα & Σάββατο με ραντεβού. Τηλ./Fax: 26515-51194, κινητό: 6975-784104 • email: mfintzou@gmail/com

 ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων, Οικογένειας Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία, Αποκατάσταση Ψυχικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων που εκδηλώνονται με διαταραχές στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην ένταξη στο σχολείο – αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. λόγου, μάθησης, αυτισμός κ.ά.) – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα – σοβαρά γεγονότα ζωής (π.χ. διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου κ.ά) – προβλήματα σχέσεων – δυσκολίες του γονέα στην άσκηση του ρόλου του – ατομική, ομαδική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων Υπεύθυνοι Παιδοψυχίατροι: Χαριτίδου Σ. Ευμορφίλη Καρατζένης Ε. Δημήτρης Δέχονται με ραντεβού: 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα. Tηλ. 2651026590, 2651025029 κιν. 6946615985, 6972034331. E-mail: eumorfili@yahoo.com, dimkaratzenis@yahoo.com

 ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391 email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 11η

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Φ ΙΛΟΣΟΦΙΚΑ

Διαχρονικές και πάνσοφες θέσεις και νουθεσίες

«Ο Θεός μας προίκισε με δύο χέρια. Ας τα χρησιμοποιήσουμε, όταν και όσο πρέπει: με το’να να πιάνουμε το χέρι του Δημιουργού, ψηλά και με τ’ άλλο το χέρι του αδύνατου και του καταφρονημένου συνανθρώπου μας χαμηλά». Μο-Τι Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟΥΚΑ «Τό’να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο» μας θυμίζει μια ρήση του θυμόσοφου λαού. Κι ο ανώνυμος στοχαστής προσθέτει: «Με της ντροπής, της ευγένειας, του ορθού ή σφαλερού. τό’να χέρι να σκουπίζουμε τα δάκρυά μας  και με τ’ άλλο, τα δάκρυα τ’ Αυτές  οι  «τέσσερις  αρχές»,  κατάλληλα  καλλιεργούμενες, άλλου, τ’ αδελφού μας». αναπτύσσονται αντίστοιχα στις τέσσερις βασικές αρετές: Χωρίς τις παραπάνω θέσεις, μεστές περιεχομένου, ευλαβείας κι ανθρωπιά, δικαιοσύνη, ευγένεια, σοφία». ανθρωπιάς, ο άνθρωπος θα βυθίζεται όλο και περισσότερο, μέσα στο Μένκιος (Μενγκ-Τσε) αρρωστημένο «Εγώ» και θ’ απομακρύνεται από το Μεγάλος Κινέζος φιλόσοφος, που συνέβαλε αυγιέστατο, ευγενικό και ανθρώπινο «Εμείς», που είποφασιστικά στην ανάπτυξη κι επικράτηση του ναι η πεμπτουσία της ανθρώπινης κοινωνίας. κομφουκιανισμού, επηρεάζοντας έτσι βαθιά τον πολιτισμό της Κίνας και γενικότερα της Ανατολικής Μο-Τι (5ος π.Χ. αιώνας): Κινέζος φιλόσοφος, Ασίας. Από τους Κινέζους τιμάτε ως «δεύτερος», αλτρουιστής, ειρηνιστής, προφήτης της παγκόμετά τον Κομφούκιο (551-479), μεγάλος αναμορσμιας αγάπης και συναδέλφωσης των λαών. «Αγαφωτής και ώριμος σοφός, ενώ από ορισμένους Δυπούσε όλους τους ανθρώπους και με μεγάλη ευχατικούς θεωρείται ως «ο απόστολος Παύλος» του ρίστηση θα έκοβε το σώμα του κομμάτια, απ’ το κεκομφουκιανισμού. φάλι  ως  τα  πέλματα,  για  το  καλό  της  ανθρωπότητας», λέει ο Μένκιος-Μενγκ Τσε (390-305 π.Χ.), με γάλος Κινέζος δάσκαλος, φιλόσοφος και οδηγός «Ο άνθρωπος, είναι εκ φύσεως κακός. Το καζωής. λό, είναι τεχνητό. Από την ημέρα, που θα γίνει ικα νός να ενεργεί, πολλαπλασιάζονται οι φιλονικίες και «Οι φιλόσοφοι, πρέπει να γίνουν βασιλείς ή τουοι  απάτες,  εξαφανίζεται  η  αφιλοκέρδεια  ή  η  τάση λάχιστον  οι  βασιλείς  αυτού  του  κόσμου  να  γίνουν για τη συναλλαγή. Τον κατέχει ο φθόνος» («η ζήλεια φιλόσοφοι. - φθόνος, μικρόψυχη, κακόχαρη και με φριχτή ό• Ο καλός μονάρχης δεν πολεμάει τις άλλες χώρες - υπάρχουν άρχοντες που λένε: Κατορθώνω να Η αρετή, είναι αρμονία της ψυχής ψη, θα συντροφεύει τους άθλιους ανθρώπους», Ησίοδος) και η κακή θέληση. Τον κατέχει το πάθος οδηγώ τα στρατεύματα, ξέρω να κερδίζω τις μάχες. με τον εαυτό της και το Θεό». για την ηδονή, που δίνουν τ’ αφτιά και τα μάτια και Πυθαγόρας Αυτοί  είναι  μεγάλοι  εγκληματίες.  Δεν  υπήρξε  ποτέ η  οποία  τον  οδηγεί  στην  αγάπη  της  μουσικής  και καλός πόλεμος («Ο πόλεμος είναι ένας νόμος αίματης  ομορφιάς.  Από  τότε,  που  θα  γίνει  ικανός  να  ετος  και  θηριωδίας,  ένα  νόσημα  κοινωνικο-πολιτικό, αλλά και το αποτέλεσμα της ανθρώπινης ατέλειας, δηλ. της αδυναμίας νεργεί, πολλαπλασιάζονται η λαγνεία και η αναρχία κι εξαφανίζεται η των ανθρώπων να λειτουργούν με κριτήριο τη σωφροσύνη», Θουκυδί- ευθύτητα και η ευπρέπεια. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι, αν δώσουμε ελεύδης). Γι’ αυτό ο καλός μονάρχης πρέπει να θεωρεί μεγάλο και κοινό ε- θερη διέξοδο στις φυσικές κλίσεις του ανθρώπου, θα καταλήξουμε στις χθρό τη φτώχεια, γιατί αυτή, μαζί με την άγνοια, γεννούν το έγκλημα διαμάχες και την κλοπή, θα παραβιάζονται τα πιο στοιχειώδη καθήκοκαι την αναρχία (σοφές  θέσεις  από  ένα  μεγάλο  διανοητή.  Φαίνεται, ντα και θ’ ακολουθήσει μία σύγχυση, που θα μας φέρει σε κατάσταση πως είχε συλάββει την έννοια της άγνοιας, που είναι η νύχτα του νου, αγριότητας  («Ο άνθρωπος, αν μεν διαπαιδαγωγηθεί ορθώς, γίνεται το πιο ευγενικό και ήρεμο πλάσμα, αν όμως δε λάβει αρκετή και καμια νύχτα δίχως άστρα και φεγγάρι και η μάνα όλων των κακών). •  Κάθε άνθρωπος έχει έμφυτα τα αισθήματα της συμπάθειας, τάλληλη μόρφωση, γίνεται το πιο άγριο θηρίο της φύσης» Πλάτων).

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καθημερινά: Πρωί 09:00 - 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΤΖΙΝΑ Δ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, Αέρια αίματος, Προεγχειρητική εκτίμηση ασθενούς, Μελέτη ύπνου. Δέχεται καθημερινά: 9.00 17.00. Δωδώνης 24, 2ος όροφος. Τηλ. 26510-03978, Κιν.: 6944-528253 email:gchristidi@yahoo.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΧΡΟΝΗΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Λειτουργικός έλεγχος πνευμόνων (σπιρομέτρηση, μέτρηση διαχυτικής ικανότητας πνευμόνων) • Παρακολούθηση βρογχικού άσθματος (μέτρηση εκπνεόμενου NO-FeNO-με NIOX) • Ανάλυση αερίων αίματος • Νυχτερινή οξυμετρία • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Προεγχειρητικός έλεγχος Φ. Τζαβέλλα 2 και 28ης Οκτωβρίου (γωνία) Β’ όροφος Τηλ. 2651307055, κιν. 6944277037 Email: christoschronis@hotmail.gr Δέχεται καθημερινά: 9.00-13:30 πρωί και 18:00-20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

 ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Dr. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΨΥΧΟΣ

Ρευματολόγος Ακαδημίας 10 Ιωάννινα Τηλ. ιατρείου: 26510-67267 FAX: 26510-67665, κιν.: 6932-267273 e-mail: drpsyhos@otenet.gr

 ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavrentzou@yahoo.com

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26 (έναντι βιβλιοπωλείου “Δωδώνη”) 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA Δέχεται με ραντεβού

AΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Ψυχίατρος M.Sc. • Ειδικευθείσα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών • M.Sc. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων • Τέως Επιμελήτρια Ψ.Ν. Κέρκυρας Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Δωδώνης 20-22, Ιωάννινα, 1ος όροφος Τηλ.-Fax: 26510-66003, Kιν.: 6977-708955 e-mail: athanasiapan@yahoo.gr

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavan gelis@htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΚΑΠΙΝΑΚΗΣ, ΜD, MPH, PhD

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Επιστημονικά άρτια διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των ψυχικών διαταραχών. Εξειδίκευση στις ανθεκτικές περιπτώσεις, βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Χαριλάου Τρικούπη 28, 2ος όροφος. Τηλ. για ραντεβού: 6944-413495, 2651 305912. email: p.skapinakis@gmail.com

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D.

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30 Απογεύματα με ραντεβού Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 Τηλ. - Fax: 26510-22322 - κιν.: 6977579557. e-mail: mtsatsani@gmail.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ • Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

 ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ

Επεμβάσεις με υπερήχους - (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30. 28ης Οκτωβρίου 21 - 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 - Κινητό: 6932-521398

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

Dr. ΝΑΥΣΙΚΑ Β. ΖΙΑΒΡΑ-ΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείσα στο Charing Cross Hospital Imperial College του Λονδίνου • Ν. Δοσίου 8, Ιωάννινα - Τηλ.: (26510) 73528 - Κινητό: 6974 498585 - e-mail: nziavra@ioa.teiep.gr

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ. Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:00 - 14:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 - 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 2651037747, κινητό 6945-296606

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ. ΠΑΝΟΥ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. Χατζηκώστα • Δέχεται καθημερινά: πρωί 9.0013.30, απόγευμα 18.00-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού) Μ. Αγγέλου 15 (εντός στοάς) 3ος όροφος Τηλ./Φax: 26510-38300, κιν.: 6945-773674 e-mail: panoukaterina@gmail.com url: www.panoukaterina.gr

Dr ΝΟΥΣΙΑ Ε. ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΟΦΙΑ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» Χαριλάου Τρικούπη 13 - Ιωάννινα • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 13.30, & 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα: με ραντεβού για ειδικές διαγνωστικές και χειρουργικές πράξεις • Τηλ.-Fax: 26510-25696, κινητό 6946-460318 • email: csenousia@ yahoo.gr.

 ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΖΑΜΠΙΡΑ ΧΡ. ΜΕΛΙΝΑ, MSc, PGDip

Πτυχιούχος ΑΕΙ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LONDON METROPOLITAN UNIVERSITY). Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διατροφολογία και ειδική στον ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Διαθέτει τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗΣ και ΑξΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. Αναλαμβάνει παιδική και ενήλικη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, καθώς και δίαιτες για κάθε περίπτωση. Βλαχλείδη 5, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-71119.

Χρειάζεται, λοιπόν η επιρροή του παιδαγωγού και του νομοθέτη, για να εξασφαλιστεί ένα σύστημα αρμονίας και δικαίου. Με τον τρόπο αυτό θα προκαλέσουμε  τη  γέννηση  των  αισθημάτων  αυταπάρνησης,  της  αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού των κανόνων, της καλής συμπεριφοράς, που θα μας οδηγήσουν στην ορθή κοινωνική τάξη.  Οι άρχοντες της αρχαιότητας, που ήταν σοφοί και γνώριζαν, ότι είναι εκ φύσεως κακός (Σενέκας: «Οι άνθρωποι, είναι εκ φύσεως κακοί και αδύναμοι και θα μείνουν εσαεί ως τοιούτοι». Βιλ. Ράιχ: «Ο άνθρωπος είναι ένα τεράστιο άθλιο ζώο. Είναι κτηνώδης κάτω απ’ τη μάσκα της  κοινωνικότητας  και  της  φιλίας»)  έκτισαν  τα  θεμέλια  της  χρηστής κοινωνίας και του δικαίου δημοσιεύοντας νόμους και διαταγές, με τον σκοπό να επανορθώσουν και να μετριάσουν τις φυσικές κλίσεις... ώστε όλοι να συμβάλουν στην επικράτηση της λογικής και της χρηστής διοίκησης». Χσιούν-Τσε Φίλες και φίλοι, ο Χσιούν-Τσε (305-235 π.Χ.) πέρασε στην ιστορία των μεγάλων αναμορφωτών της ανθρώπινης ζωής, ως ο σοφός ρεαλιστής. Ήταν σύγχρονος του Μένκιου, επηρέασε αποτελεσματικά τον πολιτισμό της Κίνας και νόμιζε αντίθετα με τον Μένκιο, ότι, ο άνθρωπος, είναι, εκ φύσεως, κακός, δηλαδή δεν είναι ενάρετος εκ γενετής, αλλά γίνεται μόνο με τους θεσμούς και την παιδεία. Πρέπει όμως να τονίσουμε, ότι και οι δύο Κινέζοι φιλόσοφοι είχαν ένα σπουδαίο κοινό σημείο: η καλλιέργεια της παιδείας επιδρά αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, που πολλά έχει να προσφέρει στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. «Η παιδεία, είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ’ αυτή υπάρχουν πολλά θεάματα κι ακούσματα. • Η παιδεία, σαν μια έφορη χώρα, δίνει όλα τ’ αγαθά». (Σωκράτης) «Η παιδεία, όλους τους εξημερώνει. Είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους» (Πλάτων) Φίλες και φίλοι, πρέπει να προκαλούμε το μυαλό μας να μείνει αιχμηρό, οξύ, δραστήριο και προπαντός αισιόδοξο, μακριά από άνοια (είναι από τις πιο μεγάλες αρρώστιες της εποχής μας, όχι μόνο στους γέρους, αλλά, δυστυχώς και στα βλαστάρια της ζωής, τους νέους), αδράνεια, κατάθλιψη κι αρνητική στάση στη ζωή. Έτσι θ’ αποφύγουμε πολλούς σκοπέλους μ’ απρόβλεπτα και πολλές φορές οδυνηρά αποτελέσματα. Νουθεσία του μεγάλου Μπουσκάλια: «Οφείλουμε ο ένας στον άλλον τη μεταβίβαση γνώσεων απ’ το παρελθόν. Είναι ένας αμοιβαίος δεσμός, απ’ τον οποίο αποκτούμε τη γνώση και τη δύναμη, για ν’ αντιμετωπίσουμε το μέλλον!».

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φ. ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ, M.Sc (Med.Sc)

Πτυχιούχος ΑΕΙ • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή • Πανεπιστήμιο Γλασκώβης – Σκωτία. Member of Nutrition Society UK. Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. ΕξΕΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ • ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ • ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ • ΘΗΛΑΣΜΟΣ • ΠΑΘΗΣΕΙΣ. Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 έως 17.00. Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Σάββατο με ραντεβού. Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ. 26510-20210 και κιν. 6941585838. Σε ειδικές περιπτώσεις επισκέψεις κατ’ οίκον, www.diaitologos.gr.

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα - Τηλ. & Fax: 2651076211, Κιν.: 6984-046488 - e-mail: evipetridi@hotmail.com

 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 2651067320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

Εκπαιδευθείσα στο PECS Γνώστης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • Εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6944-558596

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης • Πρόληψη-Διάγνωση-Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου-ΟμιλίαςΕπικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Αρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, Εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • Εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 69550278606955869393

 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΤΟΛΗ - ΑΛΕΞΙΟΥ

Eιδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής και Ομιλίας. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων Πυρσινέλλα 21, τηλ. γραφείου 2651020720, κινητό 6944-728974

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας • Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

ΦΥΣΙΚOΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert. MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος / αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων, μέθοδος McKENZIE. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9-13.30 και 17.3021.00 (Σάββατο με ραντεβού), 28ης Οκτωβρίου 45, 1ος όροφος. Τηλ. 26510-38355 & κιν. 6932-158566 www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 2651022338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία / Laser

/ Υπέρηχοι • Εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο PNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • Ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Φυσικοθεραπευτής - Καθ. Φυσικής Αγωγής Υπερσύγχρονο φυσικοθεραπευτικό κέντρο

Αντιμετωπίζονται άμεσα μυοσκελετικά προβλήματα και αποκατάσταση μεταχειρουργικών καταστάσεων: Όπως: Ολική αρθροπλαστική γόνατος - ισχύου • στροφέων ώμου • πρόσθιος χιαστός μηνίσκος • κατάγματα - διαστρέμματα - μεταταρσαλγίες (διόρθωση στάση σώματος κατόπιν ειδικών πάτων) • προβλήματα μέσης - αυχένα • επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες - περιαρθρίτιδες • θλάσεις • ημικρανίες • όλες οι νευρολογικές παθήσεις Θεραπείες κατ’ οίκον - Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Καθημερινά: 9-1 και 5-9. Λαμπρίδου 9, ισόγειο. Τηλ.: 26510-42288 - email: pplateioannina@yahoo.gr

BAΣ. XATZHEΦPAIMIΔHΣ

KENTPO ΦYΣIKOΘEPAΠEIAΣKINHΣIOΘEPAΠEIAΣ ΦYΣIKOΘEPAΠEYTHΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ MSc

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στην Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και στην Ιπποθεραπεία στο BadWildungen Γερμανίας • Απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις ΚΝΣ, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυικές παθήσεις αλλά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, τύφλωση – κώφωση. Εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τηλ. 6936-892931

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Σόφιας. Δέχεται καθημερινά: πρωί 9-1.30, απόγευμα 5.30-9, Δωδώνης 5 - Ισόγειο - Tηλ.: 26510-72220 και 6937-597332

 ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSC

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOC DECOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής Ενέργειας Θεραπεία Laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CPM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία • Ώρες λειτουργίας: 8.30-14.30 • Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα Καλούτσιανης). Τηλ.:26510-24111, 6976493035

 ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΠΠΑ Χ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ειδ. Αναλυτική κ’ Συστημική Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού, Χ. Τρικούπη 10, 1ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας 6986-701233

ΒΙΚΥ ΜΠΑΟΥΡΔΑ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc Υπ. Διδάκτωρ Πανεπ/μίου Ιωαννίνων • Aτομική συμβουλευτική σε παιδιά, εφή-

βους, ενήλικες • Συμβουλευτική σε οικογένειες - γονείς και ζευγάρια • Διάγνωση και διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών • Οργάνωση και λειτουργία ομάδων Σχολών Γονέων. 28ης Οκτωβρίου 17, Ιωάννινα (εντός στοάς, έναντι ΟΤΕ). Τηλ.: 6977-257640 και 26511-17750

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤΕ) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr, www.minabroumou.gr

ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

Σύμβουλος ζευγαριών - Συντονίστρια - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων (Εξελικτικό Σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Διαταραχές Άγχους, Πουλίτσα 3 κ’ Κουγκίου (πίσω από τα Δικαστήρια). Τηλ.: 6974-022088 e-mail: mercytime@gmail. com. Δέχεται με ραντεβού.


Σελ. 12η

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941461026 και 26510-45584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΟΙΚ/12779 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στα Σύβοτα Λευκάδας: α) Οικόπεδο 3.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο, βλέπει θάλασσα και απέχει 120 μ. από τη θάλασσα. Έχει νερό και ρεύμα. β) 11 στρέμματα (4.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο) 800 μέτρα από θάλασσα. Βλέπει θάλασσα και γ) 4 στρέμματα άρτιο οι-

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

• Οικόπεδο 400 μ. στη Ν. Ζωή Ιωαννίνων, σε τιμή ευκαιρίας • Οικόπεδο 400 μ. στην Ανατολή Ιωαννίνων με οικοδομική άδεια, σε τιμή ευκαιρίας • Οικόπεδο 500 μ. στην Κατσικά Ιωαννίνων, έναντι Γαλακτοκομικής Σχολής, σε τιμή ευκαιρίας Πληρ. τηλ.: 6932 233860

6945 935343

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 1) ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, 35 Μ2 ΚΑΙ 45 Μ2 2) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 300 Μ2 ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6944-297472

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Στην Ελεούσα Ιωαννίνων α) αγροτεμάχιο (θέση Μύτικα) 2,5 στρέμματα και β) δύο αγροτεμάχια στον κάμπο της Ελεούσας 4,6 στρέμ. και 2,2 στρέμ. σε τιμή ευκαιρίας Πληρ. τηλ. 6942 - 240540

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

κοδομίσιμο βλέπει θάλασσα και απέχει 300 μ. Πληρ. τηλ. 26510-79450 και 6972-647712. ΟΙΚ/13140 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Κατσικά Ιωαννίνων, 430 τ.μ., με Σ.Δ. 0,6. Πληρ. τηλ. 6932-411406. ΟΙΚ/13181 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) 3 στρ. χωράφι στον κάμπο Κουτσελιού (Παπύρια) καλλιεργήσιμο. β) Οικόπεδο επίπεδο 5 στρ. στον κεντρικό δρόμο Καραδήμας, κατάλληλο για πτηνοτροφική κτηνοτροφική μονάδα. Πληρ. τηλ. 6945-190853 και 6974-747378. ΟΙΚ/13244 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) αγροτεμάχιο 2 στρεμ. ποτιστικά απέναντι από τα σφαγεία της «Πίνδος», β) αγροτεμάχιο 8 στρεμ. ποτιστικά μεταξύ Κάτω Λαψίστας και Νεοχωρίου και γ) αγροτεμάχιο 1.300 τ.μ. ποτιστικά περιοχή Μπάλες Νεοχωρίου. Πληρ. τηλ. 26510-57540,ώρες πρωί 8.009.00 και βράδυ 20.00 έως 21.00. ΟΙΚ/13245

ENOIKIAZETAI γραφείο 30 τ.μ. στην οδό Πυρσινέλλα 5, 3ος όροφος, με αιρκοντίσιον, WC με προθάλαμο, κατάλληλο και για συστέγαση. Πληρ. τηλ.: 26510-91864

6948-081589

ΠΩΛΕΙΤΑΙ η επιχείρηση cafe-bar «MARCHITO» στη Στοά Μαραμένου επί της Ανεξαρτησίας

Τηλ. επικοινωνίας: 6945171899, 6947267535 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα κεντρικό, νεόκτιστο, επί της οδού Αβέρωφ, επιφάνειας 110 τ.μ. με υπόγειο φωτισμένο 110 τ.μ. Πληρ. τηλ.: 6944-297472

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ κοντά στο κέντρο της πόλης, πρόσφατα ανακαινισμένο, με εσωτερικό χώρο 110 τ.μ. και εξωτερικό κλειστό χώρο 55 τ.μ. Μόνο σοβαρές προτάσεις.

Τηλ. επικοινωνίας: 6986-731841 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 26510-66243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956423686. ΑΚ/12894 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ νεόδμητα (ετοιμοπαράδοτα) διαμερίσματα στο κέντρο (1η πάροδος Νεοφ. Δούκα) 100 τ.μ. στον τρίτο όροφο και 100 τ.μ. μεζονέτα στον 4ο & 5ο όροφο με αποθήκη και parking. Πληρ. τηλ. 6936643440 και 6936-643443. ΑΚ/13236 ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Πωλείται ισόγειο κατάστημα 44 τ.μ. ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου 31 (κέντρο), Ιωάννινα. Διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι, καινούργια πρόσοψη και δύο εισόδους. Δυνατότητα να

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

χρησιμοποιηθεί και ως κατοικία. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979 671397. ΑΚ/13238 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαμπερής ημιτελής μονοκατοικία στην περιοχή Σεισμοπλήκτων Ιωαννίνων, συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., σε οικόπεδο 400 τ.μ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατίσματα τελειωμένα μέσα - έξω, εξωτερικά χρώματα, παράθυρα PVC (ρολά υπάρχουν μη τοποθετημένα). Αποτελείται από: Υπόγειο υπερυψωμένο με διαμέρισμα 50 τ.μ., 2 υπνοδ., κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, θέση πάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητοστάσιο. 1ο όροφο με 3 γκαρσονιέρες (27 τ.μ., 37 τ.μ., 40 τ.μ.). 2ο όροφο με διαμέρισμα 106 τ.μ. Σκεπή τελειωμένη. Αναμονές για 3ο όροφο. Δύο εισόδους. Αποχετευτικό. ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΠΟ-ΚΛΕΙΟΝΤΑΙ. Τιμή 500.000 ευρώ. Πληρ. s-bougias@TONLINE.DE ΑΚ/13259 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ επί της Σπύρου Λάμπρου 11 -κέντρο- Ιωάννινα, διαμερίσματα ανακαινισμένα σε καλή κατάσταση: α) Τριάρι 66 τ.μ. στα 51.000 ευρώ και β) Δυάρι 46 τ.μ. στα 38.000 ευρώ με άφθονο parking. Πληρ. τηλ. 6977-417412 και 6974891833. ΑΚ/13263

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

η επιχείρηση "ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ" στην οδό Στ.Νιάρχου 1, στα Ιωάννινα. Η επιχείρηση είναι εν ενεργεία, με πλήρη εξοπλισμό, έτοιμο πελατολόγιο και τζίρο. Λειτουργεί σε χώρο 200μ2 με αυλή 60μ2.

διαμερίσματα δύο δωματίων, στα Σύβοτα, 62 τ.μ. επιπλωμένα κοντά στη θάλασσα, για χρονικά διαστήματα 2, 3, 4, 5 & 12 μηνών. Τιμές προσιτές!

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

6948-300348

Πληρ. στα τηλ.: 26650-93491 - 6973288528

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ENOIKIAZETAI

στο κέντρο της πόλης οδός Αβέρωφ 10, διαμέρισμα 90 τ.μ., κατάλληλο και για Γραφεία. Πληρ. τηλ.: 6944-294404

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ στο κέντρο της πόλης, λόγω αναχώρησης. ΠΛΗΡ. ΤΗΛ.: 6942-279736

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

6 ημέρες

575 ευρώ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΡΩΜΗ ΠΡΑΓΑ

4 ημέρες 4 ημέρες 6 ημέρες

από 119 ευρώ από 205 ευρώ 345 ευρώ

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι. β) Κατάστημα 240 τ.μ. με πατάρι 100 τ.μ., που μπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11, στο Τζαμί Καλούτσιανης. γ) Κατάστημα 50 τ.μ. στην οδό Δημ. Χατζή 73. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 2651051629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ.: 26510-28050, κιν.: 6974718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 404704, 26510 - 32626, 26510 27334. ΕΝ/12456 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο, στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50 τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα. Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ. 6944-783076. ΕΝ/12886

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα στην οδό Ιεράρχου Γερβασίου 49, συνέχεια της Μητροπόλεως (εκκλησίας). Ισόγειο 230 τ.μ., πατάρι 110 τ.μ., υπόγειο 84 τ.μ. (σύνολο 424 τ.μ.). Χώρος έμπροσθεν καταστήματος 90 τ.μ. (αποκλειστικά ιδιωτικός).

Πληρ. τηλ. 26510-23459 και 6942-050690

ENOIKIAZETAI οροφοδιαμέρισμα 90 τ.μ. με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και ελεύθερο χώρο στάθμευσης, στην περιοχή Φιλοθέη Ιωαννίνων, Ολύτσικας 14, άνωθεν Super Market OLA και κάτω από το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Πληρ. τηλ.: 6948-073022

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κεντρικό κατάστημα νεόκτιστο επί τις οδού Αβέρωφ 20 (πρώην ελληνική τράπεζα) 110 τ.μ. ισόγειο και 110 τ.μ. υπόγειο φωτισμένο, άπαντα με κλιματισμό και ιδιωτικό χώρο επί της οδού Αβέρωφ 40 τ.μ. Tηλ. 6944-297472. ΕΝ/12995 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρό μαγαζάκι στην Σιώζιου Κυπρίου 9 (ιστορικό κέντρο της πόλης). Πληρ. τηλ. 6932797464. ΕΝ/12999 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο κέντρο. Τηλ. ιδιοκτήτη 6945-897799. ΕΝ/13006 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο δυάρια ισόγεια, σε νεόκτιστη οικοδομή, με αυλή και χώρο στάθμευσης, αυτονομία θέρμανσης, στην περιοχή Φιλοθέη, δίπλα από την Ίωνος Δραγούμη και κάτω από το Γ.Ν. «Χατζηκώστα». Πληρ. τηλ. 6948-073022. ΕΝ/13012 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι 40 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510-71310 και 6936743756. ΕΝ/13077 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στον ΚΑΤΣΙΚΑ α) διαμέρισμα 80 τ.μ. με αυλή 40 τ.μ., στον 2ο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, χωρίς κοινόχρηστα, με κλειστό γκαράζ και β) γκαρσονιέρα 40 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6945-791078. ΕΝ/13120 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διομισάρι 46 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο, μονόροφης μονοκατοικίας, με αυτονομία θέρμανσης, αυλή και αποθήκη, ΧΩΡΙΣ κοινόχρηστα Μεγ. Αλεξάνδρου 97. Πληρ. τηλ. 26510-23055, 6946486555 ΕΝ/13152

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

 Οικονομοτεχνικές Μελέτες Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων

ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Θ. ΛΩΛΑ 28ης Οκτωβρίου 17Α - απέναντι από τον ΟΤΕ (εντός Στοάς)

Οικονομολόγος, MSc

Φ. Τζαβέλλα 3, Ιωάννινα κιν.: 6942-520060, e-mail: evlo@hotmail.gr


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στο κέντρο της πόλης στην οδό Σουλίου 23α και Καραολή Δημητρίου 15, γωνία: α) δυάρι 70 τ.μ., καινούργιο, δύο ξεχωριστά δωμάτια με A/C και χωρίς κοινόχρηστα, προσφέρεται και για φοιτητές για συγκατοίκηση, β) δύο γκαρσονιέρες κανούργιες με A/C, η μία με 0τζάκι. Τηλ. 6944 332726, 6949 738650. ΕΝ/13161 ENOIKIAZETAI τριάρι 66 τ.μ., κεντρικά στην οδό Σπύρου Λάμπρου 11, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ τηλ. 6974891833. ΕΝ/13188 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οροφοδιαμέρισμα 100 τ.μ. στην οδό Χρήστου Αδαμίδου (πάροδος Μεγ. Αλεξάνδρου) στον 1ο όροφο σε δυόροφη οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση, boiler, τζάκι, δύο λουτρά και αποθήκη εντός του διαμερίσματος. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 6946-285823, 2651051629. ΕΝ/13189 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Γραφεία - Ιατρεία με αυτονομία θέρμανσης, Χαρ. Τρικούπη 14. Πληρ. τηλ. 26510-23007, 6932-033119. ΕΝ/13191

ENOIKIAZETAI επαγγελματική στέγη 99 τ.μ. στον 2ο όροφο κτιρίου της Κεντρικής Πλατείας (Πλατ. Δημοκρατίας 9), πλήρως ελεύθερη προς την πλατεία, το πάρκο και τη λίμνη, αλλά και διαμπερής προς πίσω άνετο ακάλυπτο χώρο. Πληρ. τηλ.: 26510-25733

6973-920039

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 130 τ.μ., 2ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, αποθήκη, θέση πάρκινγκ. Τζαβέλλα 7 (κέντρο). Πληρ. τηλ. 26510-32300 και 6944611113. ΕΝ/13210 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 50 τ.μ., στον πρώτο όροφο, καινούργιας κατασκευής, με αυτονομία θέρμανσης, βεράντα, αποχέτευση, ιδιόκτητη αποθήκη στο υπόγειο της πολυκατοικίας, επί της οδού Μακρυγιάννη 48 (πριν το Νοσοκομείο Χατζηκώστα). Πληρ. τηλ. 6972-232820 και 6972339158. ΕΝ/13216 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρή γκαρσονιέρα (δώμα) στην οδό Κουγκίου 1. Πληρ. τηλ. 26510-25445. ΕΝ/13224 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα στην οδό Σταδίου 9, στο κέντρο, με ανακαινισμένη κουζίνα. Πληρ. τηλ. 26510-77385. ΕΝ/13233 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ γκαρσονιέρες μερικώς επιπλωμένες με αυτονομία θέρμανσης έναντι JUMBO στην οδό Στ. Νιάρχου. Πληρ. τηλ. 6936-643443 και 6936-643440. ΕΝ/13237 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μεγάλο δυάρι διαμέρισμα 60 τ.μ. 4ου ορόφου, με αυτονομία θέρμανσης και θέση πάρκινγκ, Δημ. Χατζή 23 Αμπελόκηποι. Πληρ. τηλ. 6936-230490. ΕΝ/13241 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα μεγάλο, στο χωριό Κρύα με οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 26510-71143. ΕΝ/13242 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση στα Σεισμόπληκτα και στον πρώτο όροφο. Πληρ. 6973 288528, 6979 300158, 26510 37729. ΕΝ/13249

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Το κομμωτήριο Anastassios προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες ομορφιάς, ικανοποιώντας και τις πιο απαιτητικές επιθυμίες των πελατών του. Δύναμή μας είναι η πολύχρονη εμπειρία, οι ταλαντούχοι συνεργάτες μας, τα επώνυμα επαγγελματικά προϊόντα & η συνεχής τεχνική και καλλιτεχνική εκπαίδευση. Μέσα στα πλαίσια ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της καλλιτεχνικής μας ομάδας, αναζητάμε τους συνεργάτες του αύριο, κορίτσια & αγόρια, με εμπειρία στην κομμωτική τέχνη και στην αισθητική μανικιούρ – πεντικιούρ, με όρεξη για δουλειά και συνεχή εξέλιξη. Πληρ. τηλ.: 26510-20111

Χαρίζω εμβολιασμένα κουταβάκια ράτσας για φάρμα ή και οικογένεια. Πληρ. τηλ.: 6939-882491 26510-81428

Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

Σελ. 13η

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΝΕΟΙ 18-25 ΕΤΩΝ, ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ -ΕΣ / BARMAN / GROOM / ΚΑΜΑΡΙΕΡΕΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ ΦΑΞ: 26510 92595 ή ΣΤΟ EMAIL: secretariat@epiruspalace.gr

ΦΥΣΙΚΟΣ

με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Φυσικής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ. 6974759754

Καθηγήτρια Αγγλικών με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509 Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6976-076669

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Μεζονέτα 90 τ.μ. (με σοφίτα) στην Ελεούσα, 3 κρεβατοκάμαρες, 2 WC, μεγάλα μπαλκόνια με θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510 63620 και 6945 489030. ΕΝ/13251 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 32 τ.μ., 2ος όροφος, ανακαινισμένη, στην οδό Μελ. Γεωγράφου 17. Πληρ. τηλ.: 26513-03822. ΕΝ/13255 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 75 τ.μ., περιοχή Ανατολής, απέναντι από το S/M ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, με τζάκι, αυτονομία θέρμανσης και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.: 6974-107992. ΕΝ/13257 ΙΩΑΝΝΙΝΑ σε νεόδμητη εξαιρετικής κατασκευής οικοδομή σε κεντρικότατο σημείο επί της λεωφόρου Δωδώνης ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ένα γραφείο προβολής (41 τ.μ.), με εξοπλισμένο κουζινάκι, WC και με σύγχρονα τεχνολογικά χαρακτηριστικά (κλιματισμό, συναγερμό, εντολές «έξυπνου σπιτιού», δορυφορική κεραία, πυρανίχνευση). Πληρ. τηλ. 6944-451464. ΕΝ/13260 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι διαμέρισμα στην περιοχή Καραβατιάς, στον 1ο όροφο. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.: 6936-694848.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ψήστης - τυλιχτής με εμπειρία, για ψητοπωλείο. Πληρ. στο τηλ. 6956-546463. ΖΗΤ/13148

ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων

ΑΝΑΖΗΤΑ Πωλητή χονδρικής για ανάπτυξη δικτύου. Τυχόν προϋπηρεσία θα συνεκτιμηθεί. Αποστείλατε βιογραφικά στο: biografika@outlook.com.gr

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Παιδαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί με εμπειρία, για Σπίτι φιλοξενίας παιδιών στην Πωγωνιανή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν το βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pogoniani1@gmail.com.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ πιτσαδόρος - μάγειρας για κεντρική πιτσαρία. Πληρ. τηλ. 6939318611. ΖΗΤ/13184 ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά εργασία ως οικιακή βοηθός ή να φροντίζει ηλικιωμένα άτομα. Πληρ. τηλ. 6946359511. ΖΗΤ/13218 ΚΥΡΙΑ ζητά να εργαστεί για τη φύλαξη ηλικιωμένων. Πληρ. τηλ. 6941-468400, 6949-519273. ΖΗΤ/13226 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ για εργασία την θερινή περίοδο σερβιτόροι με προϋπηρεσία και ψήστες - μάγειροι στην Παραλία της Λούτσας Πρέβεζας. Πληρ. τηλ. 6973-665191, ώρες επικ. 9.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00. ΖΗΤ/13247 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ζευγάρι για εργασία σε ρεστωράντ στη Γερμανία, είκοσι λεπτά από Ζυρίχη. Πληρ. κ. Τάκης στο 004977423178. ΖΗΤ/13250 ΖΗΤΕΙΤΑΙ σερβιτόρα έως 30 ετών με εμπειρία για ΟΥΖΕΡΙ-ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ στο κέντρο της πόλης. Ώρες επικοινωνίας 15:00-17:00 στο τηλ. 6977231294. ΖΗΤ/13252 ΑΠΟ γνωστό κατάστημα Γυναικείων Ρούχων στα Ιωάννινα, ζητείται κοπέλα για μερική απασχόληση. Αποστολή βιογραφικών στο Fax 210 9927632. ΖΗΤ/13254 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για εργασία σε ΨΗΣΤΑΡΙΑ, να γνωρίζει πολύ καλά και τύλιγμα πίτας. Πληρ. τηλ.: 6938645139. ΖΗΤ/13256

ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

χειριστής οικοδομικού γερανού με άδεια, για εργασία σε εργοτάξιο στα Ιωάννινα. Email για αποστολή βιογραφικού: p.tsigris@ yahoo.gr, τηλ. 6947-320114 κ. Τσιγκρής.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ εμφανήσιμη κοπέλα έως 30 ετών για εργασία σε ΚΑΦΕ FAST FOOD απογευματινές ώρες. Απαραίτητη προϋπόθεση κάρτα ανεργίας. Προσφέρονται: Βασικός μισθός και ασφάλιση. Πληρ. τηλ. 6936-156280. ΖΗΤ/13261 ΖΗΤΕΙΤΑΙ έμπειρος ψήστης από το νεοταβερνείο ΚΑΡΑΒΑΤΙΑ, για ψήσιμο σε κάρβουνα. Πληρ. τηλ. 6977365334. ΖΗΤ/13265

ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944-415047. ΔΙΑ/12792 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση video club με πλήρη εξοπλισμό και έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 6978-877093. ΔΙΑ/12928 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση Μίνι - Μάρκετ, σε πολύ καλή περιοχή. Πλήρως εξοπλισμένο, όλα σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 26510-71991 και 6930-131566, κ. Μανώλη. ΔΙΑ/13221 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ με υψηλές πωλήσεις και καινούργιο εξοπλισμό. Πληρ. 6947 726123. ΔΙΑ/13248 ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΔΑΝΕΙΑ για όλους από Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Τράπεζες 5.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και άνω. Στεγαστικά - επισκευαστικά, προσωπικά, επιχειρηματικά, αγροτικά επιχειρείν, βιομηχανικά για ξενοδοχειακές μονάδες, ναυτιλιακά και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα. Πανελλαδικά. www.finanzgroup.gr, 2117802565. info@finanzgroup.gr. ΔΙΑ/13262

ΠΩΛΕΙΤΑΙ προκατασκευασμένος μεταφερόμενος οικίσκος 25 τ.μ. (κατασκευής 2010) στην περιοχή Πρέβεζας, 1 υπνοδωμάτιο με ντουλάπα, καθιστικό / κουζίνα με ντουλάπια, μπάνιο με ηλ. θερμοσίφωνα, εγκατάσταση και σώματα καλοριφέρ. Τιμή 6.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936420564. ΔΙΑ/13264

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6946-555019. ΜΑΘ/12318 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Παιδαγωγικού και κάτοχος διπλώματος πιάνου παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού και αναλαμβάνει τη φύλαξη μικρών παιδιών. Πληρ. τηλ. 6977-745227. ΜΑΘ/13195 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ πιάνου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6972-713912. ΜΑΘ/13207 ΣΟΥΗΔΙΚΑ απαραίτητα για νέους που ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Σουηδία. Ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στη Σουηδία: Βρεφοκόμων, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτών, Μαθηματικών, Φυσικών, Πληροφορικάριων, Μηχανικών, Γιατρών. Πληρ. στο τηλ. 6947-669482. ΜΑΘ/13258

ΠΩΛΕΙΤΑΙ POLO CLASSIC. Τιμή κρίσης. Πληρ. τηλ. 6942-508746. ΑΥΤ/13185

Ζ ητ ο ύντ αι

ΠΩΛΗΤΡΙΕΣ

Με επιθυμητή εμπειρία στις πωλήσεις, ευχάριστη προσωπικότητα, γνώση Αγγλικών, έως 30 ετών, για το κατάστημα Παρουσίαση. Αποστολή βιογραφικών, με φωτογραφία απαραίτητη, στο e-mail: sg@sarafidisgroup.gr - Φαξ: 26510 73716 - Τηλ. επικοινωνίας 2651073716

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr

➢ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις ακινήτων) ➢ Βεβαίωση Μηχανικού (για μεταβίβαση, αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή ακινήτου) ➢ Νομιμοποίηση αυθαιρέτων Ν.4178/2013 ➢ Μελέτη – Κατασκευή - Επίβλεψη Ιδιωτικών Έργων ➢ Κατασκευές οικοδομών-αντιπαροχές ➢ Ανακαινίσεις ➢ Τοπογραφικά Διαγράμματα ➢ Σύνταξη απαραιτήτων Τεχνικών Μελετών (οικοδομική άδεια κτλ) για την ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Ηλεκτροκίνητο scooter (χωρίς βενζίνη-οικολογικό), χωρίς δίπλωμα, χωρίς άδεια, χωρίς ασφάλεια, χωρίς τέλη κυκλοφορίας, βάρος 39 κιλά, μέγιστη ταχύτητα 30 km/h, αυτονομία 34-40 km. Τιμή 450 ευρώ. Πληροφορίες τηλ: 6947810227

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ες το ο ιτυχί ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ν δυ ς επ Για τι ΤΤΟ έγινα Τ1 Ν Α Ο Λ ν Για τα στο στο μπές εκπο ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr


Σελ. 14η ¯ από 1η σελ.

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

κής – κεντρικής και τοπικής – ηγεανήκει στους οπασίας. Και δε φτάνει αυτό. Σε χρεοκοδούς του δόγματος πία οδηγήθηκαν τα Αγαθοεργά της "ο αποθανών δεδικαίωται". Και τούΜητρόπολης. Πάνω από 11,5 εκατο γιατί ο θάνατος, ως φυσιολογικό τομ. ΕΥΡΩ το χρέος τους, όπως ανατέρμα της αρχής που ονομάζεται κοίνωσε ο πρώην εφοροεπίτροπος ζωή, επισφραγίζει απλώς "τα έργα και για λίγες ακόμα μέρες δήμαρχος και τις ημέρες" του αποθανόντος, Φίλιππας Φίλιος, χρέος που θα πέαπό τα οποία εξαρτάται η "δικαίωσει κι αυτό στις πλάτες του Γιαννιώσή" του ή μη, η καταξίωση ή η απατικου λαού. Καμιά όμως επίσημη ξίωσή του. αντίδραση. Σημεία των καιρών! "Έργα και ημέρες" που καθίστα® Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, Φιλόλογος-Συγγραφέας Ακολουθώντας τον αιώνιο νόμο της νται λίαν αξιοπρόσεχτα και ενδιαφέγένεσης και της φθοράς – αυτόν που ροντα για τους πολίτες, όταν αυτά θα ακολουθήσουμε όλοι - "απεδήμησε εις Κύσχετίζονται με υψηλά δημόσια αξιώματα και ριον" ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος Σεμε προκλητικά, αντισυνταγματικά και παράνοτάκης. μα, προνόμια, που εξασφαλίζουν στον κρινόΉδη, με ψηφίσματα, άρθρα και ανακοινώμενο ανεξέλεγκτη διαχείριση τεράστιων περισεις, διατυπώθηκαν οι πρώτες θέσεις . Και τι δε ουσιών που ανήκουν στο λαό, χωρίς "η μελαγγράφτηκε στον αθηναϊκό και στον τοπικό Τύπο χολική δημοκρατία" μας να του δίνει το από ανθρώπους άσχετους με τα συμβαίνοντα δικαίωμα για στοιχειώδη, έστω, έλεγχο αυτής στη Μητρόπολη Ιωαννίνων: της διαχείρισης. Υπήρξε, διαβάσαμε, η αριστερά του Κυρίου Δεν ανήκει επίσης στους οπαδούς του στην Ιερά Σύνοδο. Ως "επιχείρημα η στάση του δόγματος "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύστο θέμα των ταυτοτήτων επί Χριστόδουλου". εται". Αυτή η τακτική καταδεικνύει δειλία, καιΚαμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η στάση ροσκοπισμό, σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια. Άλλα αυτή του εκλιπόντα μητροπολίτη υπήρξε "συείναι τα νάματα του πνευματικού και ηθικού ναλλαγματική χωρίς αντίκρυσμα". Οι συναλπολιτισμού με τα οποία μας πότισε η κλασική Το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος ανέλαγματικές με αντίκρυσμα ήταν "η ακροδεξιά αρχαιότητα. Αυτά τα νάματα περιέχονται στη λαβε, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, Τοποτηρητου Κυρίου". Αυτή ήταν σχετική με τη διοίκηση φράση που ο Θουκυδίδης βάζει στο στόμα του τής στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, αυτό, για να και διαχείριση πλούσιων Κληροδοτημάτων απ’ τη Θεμιστοκλή, διωκόμενου από τους Αθηναίους, Μητρόπολη με φιρμάνια του σουλτάνου και αντικαι απευθυνόμενου προς το βασιλέα των Μο- είμαστε ειλικρινείς, μας εμβάλλει σε προβληματισμούς και ανησυχίες. Μακάρι οι ανησυχίες συνταγματικά διατάγματα καθεστώτων, όχι λοσσών Άδμητο, με τούτη τη χαρακτηριστική μας να μην επαληθευθούν... απλώς ακροδεξιών, αλλά φασιστικών, όπως ήταν φράση: (Α, Β6) τα καθεστώτα του Παγκάλου, του Μεταξά και "Γενναίον εστί τους ομοίους από του ίσου τιμωρείσθαι". Η "γενναιότητα" και η ευγένεια, και διαχείριση αυτών των Κληροδοτημάτων, αντί- της χούντας. Τέτοια καθεστώτα διαχρονικά εξυλοιπόν, βρίσκεται στο γεγονός να μπορείς – και θετα με τη ρητή και ιερή βούληση των Ευεργετών πηρέτησαν – και εξυπηρετούνταν από αυτά – οι μητροπολίτες Ιωαννίνων: Εμείς δεν σπεύδουμε να θέλεις – να αποφεύγεις το "μη κρίνετε ίνα μη μας. να διατυπώσουμε, πρόωρα, τις δικές μας αντι – κριθήτε", αλλά το "κρίνετε ίνα κριθήτε" αρκεί, βέΑναπόφευκτη, λοιπόν, η ρήξη, η σύγκρουση. βαια, η κριτική αυτή να ασκείται κατά τρόπο αντιΟι δικές μας θέσεις ξεκάθαρες, διατυπωμέ- θέσεις. Περιμένουμε από την επίσημη Πολιτεία, αυκειμενικό και απροκατάληπτο, με βάση συγκεκρι- νες σε άπλετο φως ("οι τα φαύλα πράσσοντες μιμένα περιστατικά, να γίνεται στο χρόνο τον πρέ- σούσι το φως"), με βάση τους θεσμούς του Πολι- τήν έστω τη χρεοκοπημένη θεσμικά και οικονομιποντα, ώστε να εξασφαλίζεται "το ίσον", και να τεύματός μας και τη βούληση των Ευεργετών κά, με τη μέχρι τώρα ακροδεξιά πολιτική της να διατάξει εξονυχιστικό έλεγχο – οικονομικό και ασκείται στα πλαίσια της διαλεκτικής σκέψης, μας. που εκφράζεται διαδοχικά με τη διατύπωση θέΣε άλλο μήκος κύματος οι αντι – θέσεις του διαχειριστικό – στα Ιδρύματα που διαχειρίστηκε σεων, αντι – θέσεων, ώστε να οδηγούμαστε στη μητροπολίτη και των οργάνων του. Καθολική η μέχρι σήμερα ο εκλιπών μητροπολίτης. Από τον σύνθεση. αναγνώριση και η επιβράβευση των θέσεών μας έλεγχο αυτό θα κριθεί ή όχι "η δικαίωσή" του. Αν η Πολιτεία και οι μέχρι τώρα "άνωθεν παΜε αυτό το πνεύμα, ως πολίτες ελεύθεροι και από όλα τα Θεσμικά Όργανα της Πολιτείας. Υψηυπεύθυνοι, πιστοί στη συνταγματική επιταγή του λό το δίχτυ προστασίας των αντι – θέσεων του ρεμβάσεις" δεν προχωρήσουν στην εκπλήρωση άρθρου 120 του ισχύοντος Συντάγματος, που θε- μητροπολίτη από "άνωθεν παρεμβάσεις" και το αυτού του χρέους, τότε το χρέος αυτό πέφτει σ’ ωρεί "το σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νό- γνωστό, ανά τους Έλληνες, παρασκήνιο. Θλιβερή εμάς τους πολίτες. Άλλωστε, αν ισχύουν όλα όσα μους που συμφωνούν με αυτό, ως θεμελιώδη η κατάσταση της πολιτικής και πολιτειακής μας αυτές τις μέρες ειπώθηκαν για τον εκλιπόντα μηυποχρέωση όλων των Ελλήνων", αντιμετωπίσα- ηγεσίας. Αρνούνταν και αρνούνται επίμονα να τροπολίτη, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Αντίμε, επί τριάντα χρόνια τώρα, τον εκλιπόντα μη- εφαρμόσουν και στην πόλη μας αυτό που κατά θετα πρέπει να επιδιώξουν – μαζί μ’ εμάς – να τροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο Σετάκη, καθώς, την αναρρίχησή τους στα υψηλά αξιώματα, ορκί- λάμψει πλήρως η αλήθεια, ώστε απ’ αυτή να αναγκαστικά βρεθήκαμε αντιμέτωποι για λόγους στηκαν, δηλαδή το Σύνταγμα και τους νόμους κριθεί "η δικαίωσή" του. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος – πακαθαρά πολιτικούς, κοινωνικούς και ηθικούς. που συμφωνούν με αυτό. Εμείς είχαμε θέσει ως στόχο την αποκατάσταση Έλλειψη εποπτείας και ελέγχου στη διοίκηση ρά τα ειωθότα – ανέλαβε, μέχρι τον ερχόμενο της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας και διαχείριση των Κληροδοτημάτων από τη Μη- Οκτώβριο, Τοποτηρητής στη Μητρόπολη Ιωαννίστην πόλη μας, σε ό,τι σχετίζεται με τα Παλαιά τρόπολη. Δεν ήταν λίγες οι αυθαιρεσίες και οι πα- νων, αυτό, για να είμαστε ειλικρινείς, μας εμβάλΚληροδοτήματα Ιωαννίνων και τις Σχολικές περι- ρατυπίες που διαπιστώσαμε. Τις καταγγείλαμε λει σε προβληματισμούς και ανησυχίες. Μακάρι ουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληρο- ευθαρσώς, και με πλήρη διαφάνεια, στα αρμόδια οι ανησυχίες μας να μην επαληθευθούν και να δοτήματα, ο μητροπολίτης, όπως και οι προκάτο- όργανα και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Δια- λάμψει η αλήθεια, κατά τη γραφή: "Γνώσεσθε" χοί του, είχε ως επιδίωξη να διατηρήσει τα προ- τάχθηκαν οικονομικοί και διαχειριστικοί έλεγχοι, "την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς". κλητικά προνόμια που απέρρεαν από τα φιρμάνια που μέχρι σήμερα όμως δεν πραγματοποιήθηκαν. Αν όμως αναλαμβάνει Τοποτηρητής αντίθετα με του σουλτάνου και τα αντισυνταγματικά διατάγ- Συνέπεια; Χρήματα των Ευεργετών μας κατευθύ- τους εκκλησιαστικούς κανόνες και με τους νόματα των τριών φασιστικών καθεστώτων (Παγκά- νονταν σε άλλες κατευθύνσεις από αυτές όριζαν μους για να καλύψει τυχόν αυθαιρεσίες και παραλου, Μεταξά, χούντας), την ανεξέλεγκτη διοίκηση οι διαθήκες τους. Πλήρης όμως η αδιαφορία των νομίες – πράγμα που δε θέλουμε να το πιστέψουαρμόδιων ελεγκτικών με – τότε η ζημιά που θα προκαλέσει και μάλιστα οργάνων και της πολιτι- προς πολλές κατευθύνσεις θα είναι μεγάλη. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Την ερχόμενη Κυριακή ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Π.: 3433

Γ ΝΩΜΕΣ

Ο εκλιπών Μητροπολίτης και το χρέος της Πολιτείας...

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΒΙΦΓΟΡΙΞ-ΓΙΧ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 1. Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων προκηρύσσει ανοιχτή δημοπρασία για την ανάθεση του έργου: «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε τμήμα της οδού Καραϊωάννου στη Νέα Ζωή». Το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων σε τμήμα της οδού Καραιωάννου στην περιοχή Νέα Ζωή της πόλης των Ιωαννίνων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι: 132.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λπ.) από την έδρα της υπηρεσίας πρώην Δημαρχείο Κατσικά, διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή και Λορέντζου Μαβίλη μέχρι τις 29/05/2014 καταβάλλοντας το ποσόν αναπαραγωγής τους 10 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, εκτός αν αναλάβουν την αναπαραγωγή των τευχών με δική τους δαπάνη και επιμέλεια. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο υπόδειγμα τύπου Β. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 26510-02879, FAX επικοινωνίας 26510-54547 αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία, Σωτηριάδης Νικόλαος. 3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 03/06/2014 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 πμ. (λήξη επίδοσης προσφοράς) με ανοιχτή δημοπρασία και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι συμπλήρωση της προσφοράς επί μέρους ποσοστού έκπτωσης κατά ομάδες τιμών της Υπηρεσίας και με έλεγχο ομαλότητας των επί μέρους ποσοστών του (αρ. 6 Ν. 3669/08). 4. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί α) μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ, που καλύπτουν τις κατηγορίες και τάξεις του έργου, ήτοι στις κατηγορίες Α2, 1η, 2η (εντός νομού και σε γειτονικό) τάξη για έργα κατηγορίας ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ. β. Προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π. γ. Προερχόμενες από ως ανωτέρω β’ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. δ. Κοινοπραξίες Εργοληπτικών . Επιχειρήσεων των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ εγγεγραμμένες στην τάξη Α1 του ΜΕΕΠ για έργα κατηγορίας υδραυλικών, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 10 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ) (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό όχι μικρότερο του 25% της καλούμενης κατηγορίας. ε. Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων. για την κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08. Κατηγορία εργασιών με ποσοστό κάτω του 10% του έργου (χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ) εφόσον δεν καλείται στη δημοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης κατηγορίας. 5. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 2082,00 ΕΥΡΩ και ισχύ τουλάχιστον 9 μήνες και 30 μέρες μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 6 μήνες. 6. Το έργο χρηματοδοτείται από την ΔΕΥΑΙ. Προκαταβολή δεν θα χορηγηθεί. 7. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ. Ιωάννινα 29 / 04 / 2014 Για την Δ.Ε.Υ.Α.Ι. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ Α. ΦΙΛΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Διακοπή ρεύματος σε χωριά του Νομού

• Για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, μεθαύριο, Κυριακή ως εξής: Α) Από ώρα 8 π.μ. έως 8:30 π.μ. και από ώρα 12:30 έως 1 μ.μ.: Επιχειρήσεις και οι οικίες αριστερά και δεξιά της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών από το ύψος του PRAKTIKER στην έξοδο προς Αθήνα, περιοχή Κατσικάς έως ΚΤΕΟ Κατσικάς και λύκειο Κατσικάς, Νεοκαισάρεια, Κολονιάτι, επιχείρηση Καψιώχα και CEZARIA, Μπιζάνι, Μολυβαδιά, επιχείρηση ΜΙΝΕΡΒΑ και Μπετόν Τζίμας στο Επισκοπικό, Αβγό, Κρυφοβό, Ραβένια, Μυροδάφνη, Πεστά, Βαρλαάμ, Αγ. Τριάδα, Σκλίβανη, Τέροβο, Χάνι Τερόβου, Ραψαίοι, οικ. Πέντε Πηγάδια Κλεισούρας, Πέρδικα, Μελιά, Βουλιάστα, Μουσιωτίτσα, Θεριακήσι, Κοπάνη, Βαριάδες, Πεντόλακκος, Αχλαδέα, Γεωργάνοι, Δερβίζιανα, Σμυρτιά, Λίππα, Άρδοση, Μπεστιά, Λιβιάχοβο, Ζωτικό, Σιστρούνι, Ρωμανό, Παλαιοχώρι Μπότσαρη, Αλεποχώρι Μπότσαρη. Β) Από ώρα 8 π.μ. έως 1 μ.μ. στην Μπάφρα. Γ) Από ώρα 9:30 π.μ. έως 10:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Τμήμα Ελεούσας, Άνω Λαψίστα, Φυτώριο Λαψίστας, Κρανούλα, Λυκόστομο, Περίβλεπτος, Ασφάκα, Μεταμόρφωση, Επιχειρήσεις Σιώπη, Χήτος, ΗΒΕ ΑΕ. Δ) Από ώρα 10 π.μ. έως 12 μ. στις παρακάτω περιοχές: Λευκοθέα, τμήμα Κληματιάς, Κοκκινόχωμα, Δελβινακόπουλο, Παλιουρή, Σουλόπουλο, Ραϊκο, Δεσποτικό, Γρανιτσοπούλα, Ριζό, Φωτεινό, Αετόπετρα, Λάβδανη, Βρίστοβο, Αγ. Μαρίνα, Καλοχώρι, Εκκλησοχώρι, Βουτσαρά, Κούρεντα, Γιουργάνιστα, Χίνκα, Λάλιζα, Γκρίμποβο, Βρυσούλα, Πολύδωρο, Ραδοβίζι, Σενίκο, Κερασέα, Βροσύνα, Ζάλογγο, Δοβλά, Βερενίκη, Φτέρη, Λεπτοκαρυά, Ραβενή, Χαραυγή, Καλλιθέα Φιλιατών. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, μόλις πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο του Νικολάου Μπουκουβάλα, γιου του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου του Μεταποιητικού Τμήματος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Χρήστου Μπουκουβάλα, συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα το κάτωθι,

ΨΗΦΙΣΜΑ 1. Να παραστούν σύσσωμα τα Μέλη της Διοικητικής Επιτροπής στην νεκρώσιμη ακολουθία. 2. Να κατατεθεί στέφανος. 3. Να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 4. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον Ημερήσιο Τύπο των Ιωαννίνων. Για την Διοικητική Επιτροπή Ο Πρόεδρος Δρ. Δημήτριος Δημητρίου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ Το Δ.Σ. της ΟΕΒΕ Ιωαννίνων μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Νικολάου Μπουκουβάλα, γιου του Γραμματέα της Ομοσπονδίας, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε τα παρακάτω: 1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. 2. Να παρευρεθεί σύσσωμο στην κηδεία του. 3. Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του. Ιωάννινα, 8-5-2014 Ο Πρόεδρος Σωτήριος Χορέβας

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε αύριο, Σάββατο, 10 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό περιβλέπτου Ιωαννίνων, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ το γένος Μαντζίλα Ο σύζυγος: Οδυσσέας Παπαγεωργίου Ο υιός: Δημήτριος Παπαγεωργίου Τα εγγόνια: Οδυσσέας, Ανδρέας Τα αδέλφια: Μιχαήλ & Φόνη Νούτσου, Σπυρίδων & Αικατερίνη Μαντζίλα, Σόλων & Άννα Μαντζίλα, Θεοχάρης Παπαγεωργίου, Σταυρούλα & Δήμος Βάσιου, Ελευθερία Δρόσου, Θεοδώρα Παπαγεωργίου Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μαρμάρων, ετήσιο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού και αδελφού

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΑΝΟΥ

Συντ/χου Αξιωματικού Ε.Σ. Από Μάρμαρα Ιωαννίνων Η σύζυγος: Αγγελική Τα παιδιά: Νικόλαος & Ασπασία Νάνου, Θεοδώρα & Κων/νος Παπανικολάου Τα εγγόνια - Τα αδέλφια Οι λοιποί συγγενείς Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, ετήσιο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΑΜΠΑΚΗ Από Πύργο Κονίτσης Η σύζυγος: Βασιλική Τα παιδιά: Βασίλειος & Κωνσταντίνα Ταμπάκη, Αφροδίτη & Δημήτριος Μήτταρης Τα εγγόνια: Πασχάλης Ταμπάκης, Νικόλαος Μήτταρης, Αχιλλέας Μήταρης, Βασιλική Μήτταρη Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Χ. ΜΑΚΡΗ Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας μητέρας, γιαγιάς, προγιαγιάς, αδελφής κ’ θείας

ΕΛΕΝΗΣ χας ΣΤΕΡΓ. ΠΛΑΧΟΥΡΑ Από Μηλέα Μετσόβου Ιωαννίνων Τα παιδιά: Αναστάσιος Πλαχούρης, Σταματία κ’ Μιχαήλ Φούφας, Τριανταφυλλιά Κούτλα, Φανή κ’ Βασίλειος Γουνόπουλος, Ζωή Πλαχούρα κ’ Δημήτριος Παυλίδης Τα εγγόνια - Τα δισέγγονα Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων ΚΑΖΑΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛ. - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΝΤ., KA’ Φεβρουαρίου 81 & 90 Iωάννινα, τηλ. 26510-20336, κιν. 6977-400472, 6972097029

Εκ Πεστών Ιωαννίνων Η σύζυγος: Ωραιοζήλη Τα παιδιά: Χαρίλαος & Σωτηρία Μακρή, Αναστάσιος & Παναγιώτα Μακρή Τα εγγόνια: Ωραιοζήλη - Κωνσταντίνος - Ωραιοζήλη Η πεθερά: Αγγελική Σ. Δογορίτη Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφείο Tελετών & Mνημοσύνων & Ανθοπωλείο ΔΟΓΟΡΙΤΗ, Παπαφίλου 6Α, Iωάννινα, τηλ. Γραφείου: 36900, Οικίας 85598, κινητά: 6944-692438, 6948-542954.

Oι Μικρές Αγγελίες στον «ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ»

αποδίδουν


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

 Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... K H Δ E I A Τον λατρευτό μας γιο, αδελφό, φίλο, εγγονό, ανιψιό, ξάδελφο και φίλο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Ετών 30 - Μηχανολόγο - Μηχανικό Κάτοικο Ιωαννίνων Από Κορύτιανη Κατσανοχωρίων Θανόντα, κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 και ώρα 2 μ.μ., εκ της οικίας μας οδός Πάφου 19 Σεισμόπληκτα Ιωαννίνων, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων Οι γονείς: Χρήστος κ’ Μαρία Μπουκουβάλα Η αδελφή: Μαρίνα Μπουκουβάλα Η φίλη του: Σοφία Ο παππούς Οι θείοι - Τα ξαδέλφια Οι φίλοι - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. • Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στον Αντικαρκινικό Σύλλογο «Φλόγα» Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). Τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

ΘΕΣΗ Δεσπότης με ψήφο κλήρου και λαού! από 1η σελ.

της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς. Σε άλλους είπε ότι θα μεταθέσει στα Γιάννενα έναν Ηπειρώτη, άλλοι λένε ότι σκοπεύει να στείλει εδώ τον πρωτοσύγκελό του και επειδή συναντάει δυσκολίες απ’ τους εκλέκτορες, έχει στο νου του κάποιον άλλον της δικής του προτίμησης! Ευτυχώς που δεν τους λέει ότι θα αποφασίσει το… άγιο πνεύμα! Δεν έχουν δικαίωμα οι Γιαννιώτες να επιλέξουν τον πνευματικό τους ηγέτη; Να, που χρειάζεται να υπάρχει η ψήφος και του λαού! Κρίμα γι’ αυτόν τον Αρχιεπίσκοπο, που νομίζαμε ότι έδωσε καλά δείγματα γραφής! Είναι καλύτερα τα «μαγειρέματα» ανάμεσα στους ιεράρχες, παρά να γίνει σεβαστή η θέληση ενός ποιμνίου, που για πολλά χρόνια ήταν εντελώς αποξενωμένο από την ηγεσία της τοπικής εκκλησίας; Με αυτές τις λογικές, προσωπικότητες όπως ο Αλβανίας Αναστάσιος και άλλοι αξιόλογοι κληρικοί δεν χώρεσαν ποτέ σε μία Μητρόπολη της Ελλαδικής Εκκλησίας… Και μετά απορούν γιατί ο λαός δεν έχει καμία πνευματική σχέση με τους ιεράρχες που του επιβάλλουν εκείνοι, οι οποίοι ελέγχουν τις ψήφους της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου…

Ακόμη 40 εκατ. στρέμματα στις βοσκήσιμες εκτάσεις! από 1η σελ.

για τις λαϊκές αγορές αλλάζει τον ορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων προβλέποντας ότι σε αυτές εντάσσονται και περιοχές «με βλάστηση ποώδη, φρυγανική ή ξυλώδη με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή ακόμη και μεικτή». Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στηρίχθηκε σε προτάσεις που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης. Μάλιστα χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθαν. Τσαυτάρης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο τους Φιλιάτες, Περιφερειάρχη, από τον οποίο ζήτησε την υποβολή τυχόν παρατηρήσεων για πρόσθετες ρυθμίσεις.

Ψηφιακός χάρτης Κάθε χρόνο για τις βοσκήσιμες εκτάσεις θα συντάσσεται πανελλαδικά ένας ψηφιακός χάρτης μέσω συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων (GIS), ενώ με απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καθορίζονται τα κριτήρια για την κατάταξη των βοσκήσιμων ακινήτων σε ζώνες χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής βοσκοϊκανότητας και τα στρέμματα που αναλογούν σε κάθε ζωική μονάδα. Όσο για τη διάθεση των βοσκοτόπων στους δικαιούχους, θα γίνεται από τα συλλογικά όργανα των κτηνοτρόφων και τις περιφέρειες. Το μίσθωμα θα καταβάλλεται στον Δήμο και θα αποδίδεται υποχρεωτικά για την κατασκευή έργων υποδομής στους βοσκοτόπους και τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων.

Σύνταξη Σχεδίων Σχετικά με τους φόβους περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι η ρύθμιση μπορεί να ανοίξει παράθυρο σε καταπατητές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι για μεν τις αναδασωτέες εκτά-

O Kαιρός σήμερα Ασθενής βροχόπτωση, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς δυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ.

Σελ. 15η

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

σεις λόγω πυρκαγιάς θα απαγορεύεται η βόσκηση για τα πρόβατα το λιγότερο επί 5 χρόνια από την ημέρα της φωτιάς, ενώ για τα κατσίκια 7 χρόνια. Για τις αναδασωτέες εκτάσεις λόγω πυρκαγιάς στις οποίες έχει επέλθει πλήρης αναγέννηση θα επιτρέπεται η βόσκηση μόνο κατόπιν βεβαίωσης του δασάρχη ότι δεν κινδυνεύει το συγκεκριμένο οικοσύστημα, ενώ για τις δασικές εκτάσεις θα πρέπει να προηγηθεί σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων. Τα σχέδια αυτά θα λαμβάνουν υπόψη τη λεγόμενη «βοσκοϊκανότητα» κάθε περιοχής ξεχωριστά, δηλαδή πόσα ζώα αντέχει για να βοσκήσουν ανάλογα με τη βλάστηση που διαθέτει (αριθμός δέντρων, είδος, κ.λπ.). Η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων θα γίνεται για μεν τις ιδιωτικές εκτάσεις από τους ιδιοκτήτες τους, για δε τις δημόσιες, που είναι και η πλειονότητα των βοσκοτόπων, από τις κτηνοτροφικές οργανώσεις ή τις περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, με την αλλαγή του ορισμού τους οι βοσκότοποι αναμένεται να αυξηθούν από τα περίπου 11 εκατ. στρέμματα στα 55 εκατ.

Η νέα ΚΑΠ Η τροπολογία προβλέπει ότι η χρήση βοσκής εντός εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία θα μπορεί να ασκείται ελεύθερα εφόσον «δεν παρεμποδίζεται η φυσική εξέλιξη και ανάπτυξη». «Η αλλαγή του ορισμού αποσκοπεί στην ένταξη περισσότερων επιλέξιμων εκτάσεων προς επιδότηση από τη νέα ΚΑΠ προκειμένου να αυξηθεί η κτηνοτροφική παραγωγή (κρέας, γάλα) αλλά και να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους αφού θα έχουν πρόσβαση σε φυσική ζωοτροφή», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης. Κι αυτό καθώς με τη νέα ΚΑΠ που τίθεται σε ισχύ από το 2015 και μετά, καταργείται το σημερινό καθεστώς βάσει του οποίου ο κτηνοτρόφος που ασκεί ελεύθερη κτηνοτροφία (όχι σταβλισμένη) εισπράττει ειδική ενίσχυση ανάλογα με το ζωικό του κεφάλαιο. Από του χρόνου οι ενισχύσεις θα δίνονται με βάση την έκταση των βοσκοτόπων. Ανάλογα δηλαδή με τα στρέμματα της βοσκήσιμης έκτασης που χρησιμοποιεί και δηλώνει ο κτηνοτρόφος, θα εισπράττει και την ενίσχυση.

Η ΔEKATH ΠΕΜΠΤΗ ΣEΛIΔA Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !... από 1η σελ.

την Δυτική Μακεδονία να κρατούν τα… σκήπτρα πανελλαδικά, με το απογοητευτικό ποσοστό των 29,6%, αυξημένο κατά 0,7% συγκριτικά με τον Ιανουάριο (28,9%).

Από εδώ και στο εξής… Βέβαια, ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να διευκρινίσει χθες ότι η αλλαγή κλίματος θα φανεί από εδώ και στο εξής, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι τώρα υπάρχει σταθεροποίηση της οικονομίας, ότι όλα δείχνουν πια πως τελείωσε το «πιο κάτω» και αρχίζει το «μόνο προς τα πάνω» από εδώ και μπρος, καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει: ότι σιγά – σιγά, θα έχουμε ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερο εισόδημα, περισσότερες ευκαιρίες για όλους». Μάλιστα προέβλεψε ότι μέχρι το 2018 η ανεργία θα έχει

ΞΕΦΡΕΝΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! μειωθεί κατά 10 μονάδες και πλέον, ότι δηλαδή πάνω από 550.000 άνεργοι θα έχουν βρει δουλειά!

Να γίνουν άμεσα πράξη! Πράγματι, οι προβλέψεις του Πρωθυπουργού είναι πολύ αισιόδοξες και δίνουν το στίγμα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, ότι κάτι άρχισε ν’ αλλάζει. Η κατάσταση όμως στον εργασιακό τομέα είναι τόσο δύσκολη και τεταμένη, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως είναι η Ήπειρος, που πολλές φορές οι νέοι άνθρωποι είναι δύσπιστοι σε τέτοιου είδους εξαγγελίες. Εάν δεν ανοίξουν θέσεις εργασίας και μάλιστα σύντομα, οι πολίτες δικαιολογημένα θα εξακολουθούν να διατυμπανί-

ζουν το γνωστό πλέον ότι στην Ελλάδα ευημερούν μόνο οι αριθμοί! Βέβαια στην χθεσινή τοποθέτησή του ο Αντ. Σαμαράς πάνω σ’ αυτό το ζήτημα έσπευσε να τονίσει ότι «πράγματι σήμερα ξεκίνησαν να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά όταν αναλαμβάναμε πριν δυο χρόνια, δεν ευημερούσαν ούτε οι αριθμοί»!

Τα στοιχεία από την «ΕΡΓΑΝΗ» Στο μεταξύ χθες το Υπουργείο Εργασίας έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία του πληροσυστήματος φοριακού «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Απρίλιο, που μετρά τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Το γεγονός ότι είναι θετικά, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ό-

τι όντως η ανεργία μπαίνει σε φάση αποκλιμάκωσης. Για την περιοχή μας μένει βέβαια αυτό να αποτυπωθεί και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο. Όσον αφορά την Ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης» το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι θετικό κατά 506 θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Απρίλιο ανήλθαν σε 2.483 και οι αποχωρήσεις σε 1.977, από τις οποίες οι 1.111 ήταν οικειοθελείς, οι 299 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι 567 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, μόνο η Άρτα εμφάνισε αρνητικό ισοζύγιο με 76 θέσεις εργασίας.

Υποψήφιοι και παρατάξεις επιταχύνουν τον αγώνα τους από 1η σελ.

σίγουρο ότι είναι ο ένας εκ των δύο που θα περάσει στο β’ γύρο των εκλογών, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά με τις παρατάξεις των Θ. Μπέγκα και Λ. Νάτση να δίνουν «μάχη» για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Ρυθμιστές του αποτελέσματος, είναι οι παρατάξεις των Άρη Μπαρτζώκα (που εμφανίζει ανοδικές τάσεις), αλλά και του Στ. Σκοπούλη, καθώς οι άλλοι δύο υποψήφιοι της Αριστεράς (Λαϊκή Συσπείρωση και ΑΡΠΗ), έχουν λίγο – πολύ προβλέψιμο εκλογικό σώμα.

Ξανά ο Φ. Φίλιος… Ο προβληματισμός που υπάρχει στις παρατάξεις και ιδιαίτερα σε αυτή του Θ. Μπέγκα, είναι έκδηλος και επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δημάρχου Φ. Φίλιου. Χθες προέβη σε μια ακόμη «επικοινωνιακή φιέστα», φτάνοντας να προβάλλει σχεδόν ως έργο της Δημοτικής Αρχής το Μουσείο Αργυροτεχνίας που δημιουργείται από τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Ο νυν Δήμαρχος, αλλά και ο διάδοχός του στην ηγεσία της «Ενότητας Πολιτών Θ. Μπέγκας, έρχονται όμως καθημερινά αντιμέτωποι με τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες κατοίκων για την εγκατάλειψη ολόκληρων γειτονιών και χωριών από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Στη μακρά λίστα προστέθηκαν χθες το Νησί ακόμη και η Φιλαρμονική του Δήμου (όπως αναφέρεται στη συνέχεια). Σαφώς ενοχλημένος ο Δήμαρχος, ούτε λίγο – ούτε πολύ, απέδωσε τα παράπονα σε λογική «μικροεξυπηρετήσεων», ενώ ο φιλοδοξών να τον διαδεχθεί Θωμάς Μπέγκας, παρά τις πολυσέλιδες ανακοινώσεις και δηλώσεις του περί παντός επιστητού, δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση για τα όσα καταλογίζουν οι δημότες στη Δημοτική Αρχή που εκπροσωπεί και ο ίδιος. Ακολουθεί η προεκλογική κίνηση και οι τοποθετήσεις των υποψηφίων:

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

 Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Την παντελή εγκατάλειψη της Νήσου, από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή των Φ. Φίλιου – Θ. Μπέγκα, είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ο υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Γκόντας και οι υποψήφιοι σύμβουλοί του που την επισκέφτηκαν το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως τονίστηκε πολλοί επαγγελματίες εγκαταλείπουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ μεγάλο εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα από τις τεχνικές αστοχίες της σύνδεσης του αποχετευτικού δίκτυο με τον βιολογικό καθαρισμό. Αποδέκτης παράπονων για πλήρη απαξίωσή της μπάντας, έγινε ο Ν. Γκόντας και από στελέχη της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών. Χθες ο Ν. Γκόντας, με ομάδα ιατρών – υποψηφίων συμβούλων επισκέφθηκε το ΚΕΘΕΑ, όπου ενημερώθηκε για το έργο του από τον υπεύθυνο της μονάδας κ. Παπαχρήστο. Ο κ. Γκόντας συνεχάρη τα στελέχη για το έργο τους και τους υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθειά του. Ο Ν. Γκόντας στο πλαίσιο των περιοδειών του επισκέφτηκε το 3ο ΚΑΠΗ, τη λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας, ενώ είχε συνάντηση και με την υποψήφια ευρωβουλευτή με το «Ποτάμι» Άννα Ευφραιμίδου- Παπασταύρου. Η Ενότητα Πολιτών Το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων επισκέφτηκε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Σε συνάντηση

που είχε με τον Αερολιμενάρχη, δήλωσε ότι ένας πλήρης και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τον τουρισμό έχει ως βάση το αεροδρόμιο, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδιωχθεί η γρήγορη ολοκλήρωση των έργων.

 «Οι Πολίτες για την Ανατροπή» Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Λάζαρος Νάτσης, συναντήθηκε με το προεδρείο των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, με τους οποίους συζήτησε προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης ο Λ. Νάτσης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών – Εκμεταλλευτών Περιπτέρων Ν. Ιωαννίνων, με τον οποίο συζήτησε τις νέες διατάξεις για τη μίσθωση των περιπτέρων. Το βράδυ της Τετάρτης ο υποψήφιος Δήμαρχος επισκέφθηκε τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λούτσας. Σήμερα η παράταξη του Λ. Νάτση θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της για την κοινωνική πολιτική. Η ΔΡΑΣΥ Κλιμάκιο της ΔΡΑΣΥ, σήμερα το βράδυ (9 μ.μ.) διοργανώνει συντροφικό γλέντι στο Καφενείο του Φάνη στο Ασβεστοχώρι. Χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Στ. Σκοπούλης, επισκέφθηκαν τη Δ.Ο.Υ.. Με ανακοίνωσή της η συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων «Αριστερή Ανασύνθεση», κάνει γνωστό ότι στις εκλογές για το Δήμο Ιωαννιτών, στηρίζει τη ΔΡΑΣΥ και τον επικεφαλής της Στέφανο Σκοπούλη.

 Η Αριστερή Παρέμβαση Σε ανακοίνωσή της η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», αναφέρει ότι την λυπεί βαθύτατα το γεγονός ότι «γνωστοί δημοκράτες, να ανέχονται, στο όνομα του πολιτικαντισμού και του πολιτικού καιροσκοπισμού, να βρίσκονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με ακροδεξιούς και “σοβαρούς” Χρυσαυγίτες».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

 Η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη της Ηπείρου» Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, περιόδευσε χωριά της Κόνιτσας και σε συναντήσεις που είχε με κατοίκους της περιοχής τους ενημέρωσε για την Αρδευτικό έργο του κάμπου Κόνιτσας, αλλά και τον αναδασμό του Αηδονοχωρίου, με την ολοκλήρωση των οποίων θα ενισχυθούν σημαντικά οι αγροτικές υποδομές. Επίσης εξήγγειλε τη δημιουργία, σε συνεργασία με το Δήμο, πρότυπου κέντρου με γνωστικό αντικείμενο τη γεωργία και τον τουρισμό στο αγρόκτημα Αναγνωστοπούλου, καθώς επίσης και τη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης προς τα ιαματικά λουτρά Καβασίλων και Αμαράντου. Η «Ήπειρος Ανατροπής» Η υποψήφια Περιφερειάρχης Όλγα Γεροβασίλη, το βράδυ της Τετάρτης, επισκέφτηκε τα εκλογικά κέντρα υποψηφίων δημάρχων Ιωαννίνων. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν οι παρατάξεις των Θ. Μπέγκα, Λ. Νάτση, Ν. Γκόντα. Χθες κλιμάκιο υποψηφίων της παράταξης επισκέφθηκαν τη Λαϊκή Αγορά Δροσιάς- Πεντέλης, το ίδρυμα «Νεομάρτυς Γεώργιος» και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

 Η Συμμαχία Ηπειρωτών Επίσκεψη στις Φυλακές Σταυρακίου πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γ. Ζάψα, ο οποίος δήλωσε ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς θα πρέπει να συμ-

φωνήσουν και να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στα Γιάννενα. Η Λαϊκή Συσπείρωση Σήμερα η υποψήφια Περιφερειάρχης Όλυ Τσουμάνη θα περιοδεύσει το πρωϊ στην Παραμυθιά, θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας, το Δημαρχείο και καταστήματα. Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει στο Καναλάκι Πρέβεζας.

 Η Αριστερή Παρέμβαση Τις περιοχές Βουτσαρά και Βροσίνα επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νίκος Ζήκος, ο οποίος διαπίστωσε την πλήρη εγκατάλειψή τους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ: • Στο Δήμο Πωγωνίου: Όπως προαναφέραμε την απόσυρσή του από την εκλογική διαδικασία ανακοίνωσε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Κανακάκης. Επικαλείται τον αποκλεισμό του από ΜΜΕ, την παρεμπόδιση της παρουσίασης του προγράμματος και των θέσεων της παράταξής του, ενώ κάνει ακόμη λόγο για απειλές και εκβιασμούς ενάντια στους πολίτες που πλαισιώνουν την παράταξή του. Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Κ. Καψάλης, περιόδευσε σε Άνω Ραβένια, Αγία Μαρίνα, Λάβδανη, όπου έκανε απολογισμό και μίλησε για τους στόχους της νέας πενταετίας. Σήμερα ο Κ. Καψάλης θα επισκεφθεί τη Χρυσόρραχη (7.30 μ.μ.),

Βροντισμένη (8.30 μ.μ.) και Μαζαράκι (9.30 μ.μ.). Αύριο το βράδυ θα μιλήσει σε ετεροδημότες στην Αθήνα. • Στο Δήμο Ζίτσας: Τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, επικεφαλής της παράταξης «Έντιμη Πολιτεία». Άσκησε κριτική στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή και παρουσίασε τους άξονες του προγράμματός του. «Δεσμευόμαστε για ένα Δήμο που θα σέβεται τους δημότες. Που δεν θα τους διαχωρίζει ανάλογα με την εκλογική συμπεριφορά και το κοινωνικό τους προφίλ», υπογράμμισε ακόμη. Ο υποψήφιος Δήμαρχος της Ριζοσπαστικής Ανατροπής Μανώλης Ματσάγκας στο πλαίσιο των περιοδειών του, ενημερώθηκε για τα ζητήματα του Δήμου από το Δήμαρχο Δ. Ρογκότη καθώς και τη ΔΕΥΑΙ, όπου αντάλλαξε απόψεις με τους υπεύθυνους για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Επίσης περιόδευσε σε χωριά, ενώ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εκπονήσει πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο για το Δήμο. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Γαρδίκος συναντήθηκε με εκπροσώπους των Αδελφοτήτων του Δήμου Ζίτσας στην Αθήνα, από τους οποίους ζήτησε να αναπτυχθεί μόνιμη και συνεχής συνεργασία για το καλό του τόπου.

Υπογράφονται οι συμβάσεις για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο από 1η σελ.

Ιωαννίνων θα υπογραφεί με το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM και οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50 - 100 εκατ. βαρέλια. Όσον αφορά για τις άλλες δυο περιοχές ανάδοχος για τον Πατραϊκό Κόλπο (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια) είναι το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC και για το Κατάκολο (εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια) η σύμβαση θα υπογραφεί με το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd.

Οι συμβάσεις Χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα βασικά στοιχεία των συμβάσεων. Έτσι, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο τα έσοδα του Δημοσίου προκύπτουν από: Φορολογία, 20 (κανονική) + 5 (περιφερειακός φόρος) = 25% Μίσθωμα, το οποίο διαμορφώνεται βάσει: του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών και λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής, του συντελεστή εσόδων και εξόδων (R-Factor).

Πιθανά έσοδα… Για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Οι συμβάσεις προβλέπουν ελάχιστο δεσμευτικό πρόγραμμα εργασιών για κάθε χρονική φάση του σταδίου των ερευνών, καθώς και ελάχιστη οικονομική δέσμευση για την εκτέλεση των εργασιών αυτών, από μέρους των Αναδόχων. Η οικο-

νομική αυτή δέσμευση διασφαλίζεται με την έκδοση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου τραπεζικής εγγυητικής επιστολής η οποία διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών και καταπίπτει σε περίπτωση που ο ανάδοχος δεν ικανοποιήσει τις ελάχιστες δεσμευτικές υποχρεώσεις του.

Το ερευνητικό στάδιο Το ερευνητικό στάδιο περιλαμβάνει γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες και μελέτες, καθώς και την εκτέλεση των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων, ενώ διευκρινίζεται ότι η απαιτούμενη επένδυση βαρύνει αποκλειστικά τον ανάδοχο. Κατά το στάδιο των ερευνών, η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που συμφωνείται στις συμβάσεις είναι της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται όμως ότι στην πράξη θα είναι υπερδιπλάσια.

Προστασία Περιβάλλοντος Ακόμη, το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των αυστηρότερων ευρωπαϊκών προδιαγραφών περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κατά την εκτέλεση των πετρελαϊκών εργασιών. Ο ανάδοχος υποχρεούται να τηρεί σαφείς και εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες που καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής, από τον σχεδιασμό, μέχρι την τελική απομάκρυνση μιας εγκατάστασης άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Παράλληλα, συμφωνήθηκε με τους επενδυτές η καταβολή ετησίως συγκεκριμένου ποσού, για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχιακού δυναμικού της χώρας στον τομέα υδρογονανθράκων.


Σελ. 16η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Από το Υπ. Δημόσιας Διοίκησης

Σε δημ. διαβούλευση το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

 Ποια είναι τα βασικά σημεία του νέου συστήματος

• Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το νέο σύστημα έχει αναρτηθεί στο http://www.opengov.gr/minref orm/?p=1464. Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία του νέου συστήματος είναι: Ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Όλα τα στάδια (προφίλ θέσης, κριτήρια αξιολόγησης, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης) θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο. Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλείδες διαφάνειας όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη: α) η συνέντευξη θα είναι δομημένη, δηλαδή θα

αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ Στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές. Προαγωγή της ισότητας μεταξύ των εργαζομένων και απελευθερώνει σημαντικούς ανθρώπινους πόρους, καταργώντας παρωχημένους διοικητικούς περιορισμούς.

Για την επιτυχημένη παρουσία της στην Έκθεση των Βρυξελλών

Ευχαριστίες του Ε.Ο.Τ. προς την Περιφέρεια Ηπείρου • Τις ευχαριστίες της προς την Περιφέρεια Ηπείρου για τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Ε.Ο.Τ. για την προβολή τοπικών προϊόντων και τουριστικών προορισμών στις Βρυξέλλες, εκφράζει με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, η προϊσταμένη του Γραφείου του Οργανισμού για τις Κάτω Χώρες κ. Ελένη Σκαρβέλη. «Η άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και η εξαιρετικά απο-

τελεσματική οργάνωση και προετοιμασία της συμμετοχής σας από το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας μεγιστοποίησε την προσπάθειά μας στην προβολή του ελληνικού τουρισμού, με την παρουσίαση τοπικών προϊόντων και τουριστικών προορισμών της Ηπείρου», υπογραμμίζει ακόμη η κ. Σκαρβέλη, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην όλη προσπάθεια για τον κ. Γιώργο Τάσσο, εκπρόσωπο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

Γυαλιά - καρφιά χθες σε ουζερί στο κέντρο της πόλης

 Ενόχλησε κάποιους η παρουσία του υποψ. Περιφερειάρχη της «Ελληνικής Αυγής» • Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στην Αστυνομία Ιωαννίνων, όταν ειδοποιήθηκε για θερμό επεισόδιο σε καφέ στο κέντρο των Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της Ελληνικής Αυγής Κωνσταντίνος Αναγνώστου. Το «θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, όταν μια ομάδα ατόμων κινήθηκε προς το καφέ – ουζερί στην αρχή της οδού Ναπολέοντος Ζέρβα. Γνωρίζοντας προφανώς την παρουσία του υποψηφίου Περιφερειάρχη, πέταξαν αυγά και γιαούρτια για να υπάρξει ανταπάντηση με πο-

τήρια, τασάκια, αλλά και σκαμπό που εκσφενδονίζονταν στη συνέχεια εκατέρωθεν. Πριν προλάβει να φτάσει η Αστυνομία το επεισόδιο έληξε με μικροτραυματισμούς και περιορισμένες ζημιές, για να ακολουθήσει μεγάλη επιχείρηση στους γύρω δρόμους για τον εντοπισμό των νεαρών που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κράνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν προσαγωγές αρκετών ατόμων και μία σύλληψη, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο μετέβη και ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου, ο οποίος κατέθεσε μήνυση. Β. Στ.

Συγκλονισμένος ο τεχνικός κόσμος…

Σε ηλικία 30 χρόνων «έφυγε» ο Νίκος Χρ. Μπουκουβάλας • Βαρύ πένθος προκάλεσε στον τεχνικό κόσμο, τους συγγενείς και τους φίλους του, η είδηση του θανάτου του 30χρονου Νίκου Μπουκουβάλα, γιου του γνωστού συνδικαλιστή της ΟΕΒΕ Χρήστου Μπουκουβάλα. Η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον νεαρό μηχανολόγο – μηχανικό, ο οποίος στην καλύτερη περίοδο της ζωής του, ήλθε αντιμέτωπος με την ανίατη ασθένεια, την οποία παρά τη σκληρή μάχη που έδωσε δεν κατάφερε να τη νικήσει.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου, με την οικογένειά του να δηλώνει την επιθυμία της, αντί στεφάνων χρήματα να κατατεθούν στον σύλλογο «Φλόγα». Ψηφίσματα εξέδωσαν το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε το Ν.Τ. Ιωαννίνων της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών.

Από το αστυνοµικό δελτίο

Τα αποτελέσματα Τα αποτελέσματα στις 14 Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν ως εξής: Ιστορικό Αρχαιολογικό Ψήφισαν 412: ΔΑΠ 96, ΠΑΣΠ 143, ΠΚΣ 93, ΕΑΑΚ 30, ΛΟΙΠΑ 30. Χημικό Ψήφισαν 99: ΔΑΠ 23, ΠΑΣΠ 52, ΠΚΣ 2, ΕΑΑΚ 14, ΛΟΙΠΑ 5 Ιατρική Ψήφισαν 614: ΔΑΠ 226, ΠΑΣΠ 0, ΠΚΣ 121, ΕΑΑΚ 49, ΑΡΕΝ 43, ΛΟΙΠΑ 156 Επιστημών Τέχνης Ψήφισαν 94: ΔΑΠ 13, ΠΑΣΠ 0, ΠΚΣ 9, ΕΑΑΚ 7, ΑΡΕΝ 61, ΛΟΙΠΑ 4 ΦΠΨ Ψήφισαν 216: ΔΑΠ 104, ΜΑΣ 62, ΕΑΑΚ 26, ΠΑΣΠ 7, ΛΕΥΚΑ 3, ΑΚΥΡΑ 1 Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Ψήφισαν 88: ΔΑΠ 46, ΠΚΣ 37, ΠΑΣΠ 1 Επιστήμης Υλικών Ψήφισαν 106: ΔΑΠ 38, EAAK 34, ΜΑΣ 29, Άκυρα 4, Λευκά 2 Βιολογικών Εφαρμογών Ψήφισαν 188, ΕΑΑΚ 63, ΔΑΠ 47, ΜΑΣ 43, ΑΡΕΝ 5, Αγωνιστικές Κινήσεις 8, ΠΑΣΠ 5, Άκυρα 10, Λευκά 7 Παιδαγωγικό Δημ. Εκπαίδευσης Ψήφισαν 244: ΔΑΠ 124, ΠΚΣ 72, Ε.Α.Α.Κ. 16, Αριστερή Ενότητα 16, Λευκά 4 Μαθηματικό Ψήφισαν 271: ΔΑΠ 174, ΠΑΣΠ 0, ΕΑΑΚ 6, ΠΚΣ 52, ΑΓ.ΚΙΝ. 23, ΔΙΑΦ. 4 Οικονομικό Ψήφισαν 179: ΔΑΠ 95, ΠΑΣΠ 26,

ΕΑΑΚ 4, ΠΚΣ 29, ΑΓ.ΚΙΝ. 18 Πληροφορική Ψήφισαν 166: ΔΑΠ 84, ΠΑΣΠ 10, ΕΑΑΚ 13, ΠΚΣ 33, ΑΡ.ΕΝ. 20 Φυσικό Ψήφισαν 217: ΠΚΣ 78, ΔΑΠ 69, Ε.Α.Α.Κ. 28, Αγ. Κινήσεις 28, ΠΑΣΠ 4, Λευκά 5 Φιλολογικό Ψήφισαν 371: ΠΑΣΠ 144, ΔΑΠ 123, ΠΚΣ 64, Αριστερή Ενότητα 17, Άλλα αριστερά 4, Λευκά 5

Πανελλαδικά Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που και αυτή την χρονιά έδωσαν ξεχωριστά οι φοιτητικές παρατάξεις, η ΔΑΠ διατηρεί τις δυνάμεις της, η ΠΑΣΠ εμφανίζει πτώση, αισθητή άνοδο εμφανίζει η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και περίπου στα ίδια μένουν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡ.ΕΝ) και των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά).

Συγχαρητήρια από Σαμαρά Ως μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση χαρακτήρισε τη νίκη της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του χθες στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ. Όπως τόνισε «το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών είναι να αποτέλεσμα πάρα πολύ σημαντικό. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Ήταν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αλλά και ένα προμήνυμα. Και θέλω να σας πω ότι εγώ ιδιαίτερα είμαι ευχαριστημένος, γιατί το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι η γενική πορεία των νέων, η τάση των νέων, είναι προς την Ανάπτυξη, προς τις ίσες ευκαιρίες για όλους και προς μεταρρυθμίσεις ριζοσπαστικές οι οποίες θα κάνουν επιτέλους την Ελλάδα μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα».

• Να δοθεί τουλάχιστον 15νθημερη παράταση στην λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών ζητά ο Γεωργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» με έγγραφο του Προέδρου του Χριστοδ. Μπαλτογιάννη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το αίτημα διατυπώνεται με δεδομένη την καθυστέρηση στο άνοιγμα της πύλης για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, αλλά παράλληλα και με το ότι η διαδικασία για μεταβίβαση δικαιωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 15 Μαΐου και σε συνδυασμό με το ότι συνέπεσαν και οι εορτές του Πάσχα στην περίοδο υποβολής των αιτήσεων.

AΘΛHTIKA ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣ

Σκόραρε ο Κρητικός με την Εθνική Νέων

Συνελήφθη Αλβανός έμπορος ναρκωτικών

• Ο Τάσος Κρητικός πέτυχε με εκπληκτικό σουτ στο 38’ το μοναδικό τέρμα στην προχθεσινή φιλική αναμέτρηση της Εθνικής Νέων με την αντίστοιχη της Κύπρου. Ο άσσος του ΠΑΣ αγωνίστηκε για 70 λεπτά και μετά αντικαταστά-

• Να βάλει τέλος στις κλοπές μεταλλικών αντικειμένων, που γίνονται κυρίως από περιφερόμενους Ρομά, επιχειρεί να βάλει η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας Ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτό το διήμερο 5 και 6 Μαΐου πραγματοποίησε εκτεταμένους ελέγχους, σε άτομα, οχήματα, αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συλλογή, διαχείριση, επεξεργασία και ανακύκλωση μεταλλικών αντικειμένων. Συνολικά ελέγχθηκαν 475 άτομα, 415 οχήματα και 17 επιχειρήσεις. Συνελήφθησαν δύο άτομα (ένα στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας και το άλλο στην Πρέβεζα), τα οποία λειτουργούσαν επιχειρήσεις επεξεργασίας μετάλλων χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες. Επίσης βεβαιώθηκαν 22 παραβάσεις για ζητήματα Κ.Ο.Κ. και φορολογίας.

• Τριανταπεντάχρονο Αλβανό συνέλαβαν αστυνομικοί στην Περιφερειακή οδό της Άρτας, καθώς σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν στην κατοχή του δύο συσκευασίες με χασίς συνολικού βάρους 8,82 γραμμαρίων. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκε σακούλα με 464 γραμμάρια, μια ακόμη συσκευασία με 3,44 γραμμάρια και δύο κινητά τηλέφωνα.

Εξιχνιάστηκε διάρρηξη σπιτιού στην Πρέβεζα • Ένας 32χρονος και μια 29χρονη ήταν οι δράστες της διάρρηξης σπιτιού που είχε γίνει τον περασμένο μήνα στην Πρέβεζα, από αποθήκη του οποίου έκλεψαν δύο αλυσοπρίονα, διάφορα γερμανικά κλειδιά και ένα κυνηγετικό όπλο. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πρέβεζας, ανακάλυψαν τα κλοπιμαία στο σπίτι τους, στο οποίο βρέθηκε επίσης κρυμμένο σε φωταγωγό ένα κλεμμένο κυνηγετικό όπλο. Έτσι «φορτωμένοι» και με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ παράλληλα ερευνάται τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες διαρρήξεις.

Συνελήφθη 33χρονος τσαντάκιας στην Άρτα • 33χρονο «τσαντάκια» συνέλαβαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ της Άρτας, λίγη ώρα μετά από δύο «επιθέσεις» που είχε διαπράξει. Στην πρώτη περίπτωση έκλεψε γυναικεία τσάντα από προθάλαμο οδοντιατρείου και στη δεύτερη άρπαξε τσάντα από αυτοκίνητο, σπάζοντας το τζάμι του. Οι τσάντες περιείχαν μικρά χρηματικά ποσά και έγγραφα που παραδόθηκαν στις παθούσες, ενώ από την Αστυνομία εξετάζεται το ενδεχόμενο ο νεαρός άνδρας να έχει εμπλακεί και σε άλλες παράνομες πράξεις.

Αγροτικής Ανάπτυξης δεν το χρηματοδότησε από το «Αλ. Μπαλτατζής». Σήμερα οι εργασίες γίνονται με μέσα και πόρους της Περιφέρειας, αλλά για να παραδοθεί απαιτείται η πλήρης συνεργασία των καλλιεργητών και ο συντονισμός με τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Παράταση στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών ζητά η «Ένωση Αγροτών» Ιωαννίνων

• Δύο άτομα ηλικίας 73 και 35 χρόνων συνελήφθησαν στο Κουτσελιό για οφειλές προς το Δημόσιο. Ο πρώτος χρωστά 161 χιλιάδες ευρώ και ο δεύτερος 121 χιλιάδες ευρώ.

• Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, ώρα 1:30 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με μοναδικό θέμα την διάθεση δημοτικών χώρων στα κόμματα, στους συνδυασμούς των υποψηφίων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για την προεκλογική τους προβολή.

κό), η Πανσπουδαστική σε μια (Φυσικό), η ΕΑΑΚ σε μια (Βιολογικών Εφαρμογών) και η ΑΡΕΝ σε μια (Επιστημών Τέχνης).

• Την απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου για τον αναδασμό της Χρυσοβίτσας, σε ερώτηση που είχε καταθέσει, δημοσιοποιεί ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, μετά από 14 χρόνια παραμένει άγνωστο το πότε θα γίνει η παράδοση 1200 στρεμμάτων του αναδασμού, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το κρίσιμο έργο παραπέμπεται και πάλι στις καλένδες». Στην απάντηση της Περιφέρειας, επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από όσα έμειναν ημιτελή από το Γ’ ΚΠΣ και δεν ολοκληρώθηκε αφού το Υπουργείο

Δύο συλλήψεις για οφειλές προς το Δημόσιο

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλη την Ήπειρο

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. οι κλοπές μεταλλικών αντικειμένων

 από 1η σελ.

Απάντηση Περιφέρειας για τον αναδασμό Χρυσοβίτσας

• Μετά το χθεσινό ρεπό που έδωσε στους παίκτες του ο Γιάννης Πετράκης για να ξεκουραστούν, σήμερα υπάρχει επιστροφή στις «επάλξεις». Εκτός από λόγους χαλάρωσης ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός ήθελε να δώσει τις απαραίτητες «ανάσες» και σε κάποιους ποδοσφαιριστές που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών. Οι Ντάσιος, Ακόστα, Κίτσου, Καμπέρης, Νάκος και Ιωάννου ταλαιπωρούνται από ενοχλήσεις και ακολουθούν θεραπεία για να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα στο «παρουσιολόγιο». Υπενθυμίζουμε ότι οι προπονήσεις του ντόπιου συγκροτήματος θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Μαΐου και μετά οι παίκτες θα φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Και πάλι πρώτη δύναμη η ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντά

θηκε απ’ τον Γιούκαρη. Πολλές ομάδες έχουν στη μεταγραφική τους λίστα τον νεαρό επιθετικό και δεν αποκλείεται σύντομα να φθάσουν επίσημες προτάσεις στην διοίκηση των «κυανόλευκων». Το τι θα γίνει βέβαια από κει και μετά εξαρτάται αποκλειστικά απ’ τις προθέσεις του Γ. Χριστοβασίλη.

«Μύλος» στην ΕΠΣΗΠ • Η κόντρα του Προέδρου της ΕΠΣΗΠ Βασίλη Μάντζιου με το «αντίπαλον δέος» της παράταξης Κώστα Βρακά ενόψει των προσεχών εκλογών της 1ης Ιουνίου, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά τις πληροφορίες που θέλουν τον πρώτο να μην δέχεται να υπογράψει τη σχετική προκήρυξη, κάτι που αν συμβεί θα προκαλέσει «χάος» στην όλη διαδικασία. Μέσω δηλώσεών του ο κ. Μάντζιος στο passports.gr εγκαλεί την παράταξη Βρακά να επανέλθει στη νομιμότητα, αφού όπως υποστηρίζει χρησιμοποιούνται «δόλιοι» τρόποι για να κερδίσει την εύνοια των σωματείων της περιοχής, ώστε ν’ ανέλθει στην εξουσία της ΕΠΣΗΠ. Αναμένεται λοιπόν με αγωνία η απάντηση της... αντιπολίτευσης...

Αυτό το Σαββατοκύριακο

Πανελλήνιο τουρνουά πινγκ – πονγκ στο Μέτσοβο • Για 2η χρονιά θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο (10/11 Μαΐου) στο Μέτσοβο μια σημαντική αθλητική διοργάνωση για την περιοχή μας, το Πανελλήνιο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης στις κατηγορίες Παίδων-Κορασίδων και Παμπαίδων-Παγκορασίδων. Οι συμμετοχές έφτασαν τις 121 και για τις 2 κατηγορίες. Ο αριθμός των αθλητών είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός (για 2 κατηγορίες) και ο συναγωνισμός προβλέπεται σε υψηλό επίπεδο. Το πρόγραμμα των αγώνων (θα πραγματοποιηθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο) έχει ως εξής: Αύριο Σάββατο: 9 π.μ. έως 6 μ.μ. Μεθαύριο Κυριακή 9.30 π.μ. έως 3 μ.μ.

Θέλουν θέσεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Αποκαλυπτήρια Μνημείου για Β/τες ήρωες στην Πάτρα

Αγώνες στην Κόνιτσα του Πανελ. Πρωταθλήματος

• Τις παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές του Μαΐου να παρουσιάσουν τις θέσεις και τα προγράμματά τους για μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής καλεί με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ηπείρου.

• Η Ένωση Βορειοηπειρωτών Πάτρας διοργανώνει μεθαύριο, Κυριακή ώρα 11 π.μ. στην πλατεία Βορείου Ηπείρου, εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Ηρώων και των Ευεργετών της Β. Ηπείρου.

• Σήμερα, Παρασκευή, αύριο, Σάββατο και την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί στην Κόνιτσα η ημιτελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων Βόλεϊ. Οι αγώνες συνδιοργανώνονται από τον Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων, την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και τον Δήμο Κόνιτσας. Ο Α.Γ.Σ.Ι. θα παίξει σήμεΡα, ώρα 8 μ.μ. με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, αύριο, ώρα 7 μ.μ. με την Ε.Α. Πατρών και την Κυριακή, ώρα 2 μ.μ. με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

09 05 2014  
09 05 2014  

newspapers,articles

Advertisement