Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 56ο - Aρ. φύλλου 16.048

G

Tιμή 0,60 €

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

G

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο σκοπός και τα μέσα…

 Το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας είναι η έξοδό της από την κρίση. Το γεγονός αυτό επιβάλλει στους κυβερνώντες τη διαμόρφωση του σκοπού, δηλαδή που θέλουμε να φτάσουμε. Ενός σκοπού που να εκφράζει αν όχι το σύνολο, αλλά την πλειοψηφία των πολιτών. Με βάση τον επιδιωκόμενο σκοπό πρέπει να καθοριστούν και τα μέσα προσέγγισής του. Το απόφθεγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν εκφράζει μια δημοκρατική πολιτεία, γιατί δεν είναι κάθε σκοπός τόσο υψηλός, ώστε να δικαιολογεί τη χρήση οποιουδήποτε μέσου. Οι αυθαιρεσίες που εμφιλοχωρούν στις ενέργειες των πολιτικών αποφεύγονται με την αυστηρή τήρηση των θεσπισμένων νόμων. Το πρόβλημα στη χώρα μας επικεντρώνεται, αφενός στην έλλειψη διαύγειας όσον αφορά στο σκοπό και αφε-

® Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ* πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων τέρου στη νομιμότητα των μέσων. Για να γίνω πιο σαφής. Η έξοδος από την κρίση πρέπει να βρει τη χώρα μας εκπαιδευμένη, με λειτουργικούς θεσμούς, με αφομοίωση των νέων τεχνολογιών, με δημόσιο ορθολογισμό και με ενσωμάτωση του μέτρου σε όλες τις εκφάνσεις της.

Οι δημοσκοπήσεις και τα περί ανασχηματισμού οδηγούν...

Στους σχεδιασμούς που μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν φαίνεται πουθενά η ένταξη της παραγωγής νέας γνώσης στο μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Η στρατηγική ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης έπρεπε να βασιστεί στη συμμετοχή της στην αφομοίωση της νέας πραγματικότητας και την παραγωγή ταλέντου που έχει ανάγκη η χώρα. Εκείνο που συμβαίνει είναι μια ακατανόητη μόχλευση χωρίς στόχο και που νεκρώνει προσπάθειες και αποπροσανατολίζει ακαδημαϊκές μονάδες αιχμής. Κατά την άποψή μου, ο σκοπός πάσχει τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη κριτική του από την αντιπολίτευση. Οι πολίτες γνωρίζουν λίγα για το σκοπό, αλλά βιώνουν με δραματικό τρόπο τα μέσα. Προκαταβολικά θέλω ¯ 15η σελ.

Μπαίνει τη Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής

Σε μεγάλη κινητικότητα Στο Ν/Σ και οι δανειολήπτες που τα κόμματα στην Ήπειρο έχουν καθυστερημένες δόσεις

 Εκλογές αύριο στο ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων • Ποιοι είναι υποψήφιοι Προετοιμάζεται για συνέδριο η τοπική Νέα Δημοκρατία • Κινητικότητα επικρατεί στα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων στην Ήπειρο, αφού η περίοδος θεωρείται κομβική, ειδικά για αυτά που μετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση.

Ενστάσεις από το ΤΕΙ Ηπείρου για τις αλλαγές του Σχεδίου «Αθηνά» σελ. 2

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στόχος των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις αυριανές εκλογές είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή...

Αύριο, στο ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων εκλέγουν νέο Γραμματέα, με τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί να έχουν αρκετό ενδιαφέρον, ενώ κινητικότητα επικρατεί και στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία την επόμενη Κυρια-

Κόκκινο από τον ΟΛΗΓ για δεξαμενές στην Πλαταριά

«Σήριαλ» τα περί αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην Θεσπρωτία ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Μακριά από τις ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας

• Το σήριαλ με τη χωροθέτηση δεξαμενών πετρελαιοειδών για την εξυπηρέτηση του λιμένος Ηγουμενίτσας, συνεχίστηκε και χθες. Μετά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί για τη θέση «Γωνιά», χθες «αποκλείστηκε» και η δεύτερη εναλλακτική λύση, της Πλαταριάς. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΗΓ Α.Ε. απέρριψε αίτημα για εγκατάσταση πλωτών δεξαμενών στην περιοχή, με την αιτιολογία ότι

• Καλοκαιρινό… δώρο ετοιμάζεται να κάνει η Κυβέρνηση στους χιλιάδες δανειολήπτες, που καθημερινά «στενάζουν» για την αποπληρωμή των δόσεων.

PEΠOPTAZ

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Με τις συζητήσεις για ενδεχόμενο ανασχηματισμό να «φουντώνουν» και με πολλούς να τον τοποθετούν μετά το συνέδριο της Ν.Δ. (28-30 Ιουνίου), το πολιτικό… θερμόμετρο μεταξύ των στελεχών των κομμάτων έχει πιάσει «κόκκινο», ενώ οι συνεχείς δημοσκοπήσεις, αλλά και το ενδεχόμενο που φέρνουν κάποιοι για πρόωρες εκλογές, δημιουργούν αναβρασμό.

° Προϋπόθεση να μην έχει γίνει καταγγελία της δανειακής σύμβασης

δεν προβλέπεται στο χωροταξικό σχέδιο. Νωρίτερα την αντίθεση του Δημοτικού Συμβου¯ 15η σελ.

κή, 16 Ιουνίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανά- ¯ 15η σελ.

Μεθαύριο Δευτέρα μπαίνει στην ολομέλεια της Βουλής το σχετικό Νομοσχέδιο, που χθες εγκρίθηκε από τη σχετική επιτροπή και πλέον, με την ψήφισή του, ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι πληρώνουν, έστω και με μικρή καθυστέρηση, τις δόσεις τους, κάτι που ουσιαστικά πρόκειται να είναι μια μικρή επιβράβευση για τις προσπάθειες που κάνουν. Από την άλλη πλευρά, το σχετικό Νομοσχέδιο, που θεωρείται σαν μια συνέχεια του «Νόμου Κατσέ-

Πολλοί οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ήπειρο, αλλά…

Ανάγκη για παραγωγικές επενδύσεις και όχι επιχειρήσεις του …αέρα!

® Χρειάζεται στόχευση και καθοδήγηση από την Πολιτεία

• «Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει…». Αυτό φαίνεται πως είναι το ρητό που «οδηγεί» τους περισσότερους στο δρόμο της αυτοαπασχόλησης, η οποία στην Ελλάδα κερδίζει διαρκώς έδαφος, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας παρατηρείται το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ «Π.Λ.» Επιστολές αναγνωστών

• Στη σελίδα 9

μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων σε όλη την Ε.Ε. (32% στην Ελλάδα έναντι 15% στην Ένωση). Πρόκειται για ένα στοιχείο, που έγινε γνωστό χθες και έχει εγείρει πολλές συζητήσεις, αφού με δεδομένο, ότι βρισκόμαστε μεσούσης μιας εξαιρετικά δύσκολης, αλλά και κρίσιμης περιόδου, φαίνεται πως οι περισσότεροι ζητούν να δουλέψουν για τον ίδιο τους τον εαυτό, καθώς έτσι, προφανώς, νομίζουν ότι θα είναι καλύ- ¯ 15η σελ.

Προβληματισμός από φήμες για ελλείψεις στο φάκελο της άδειας

Στην …αναμονή ο ΠΑΣ Γιάννινα για την «ετυμηγορία» της ΟΥΕΦΑ

® Στάσιμο παραμένει και το θέμα προπονητή

• «Μαύρα σύννεφα» σκιάζουν το Ευρωπαϊκό όνειρο των οπαδών του ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς οι πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα, σχετικά με τον ξαφνικό έλεγχο που πραγματοποιεί

λη», συναντά αρκετές αντιδράσεις, καθώς όπως υποστηρίζουν φορείς, προστατεύει περισσότερο τις τράπεζες, παρά τους δανειολήπτες.

Οι δόσεις… Πάντως, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυ- ¯ 4η σελ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013

Ύφεση 5,6% για την ελληνική οικονομία σελ. 4η

Εικόνα διάλυσης εμφανίζουν τα περισσότερα

Στην τύχη τους αφέθηκαν τα πάρκα των Ιωαννίνων

 Μη παρκάρετε στα Λιθαρίτσια, λέει η Δημ. Αρχή

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.»

Σχόλια και αναλύσεις από την αθλητική επικαιρότητα

Χρειάζονται ρυθμίσεις πραγματικής διευκόλυνσης και όχι ημίμετρα για τους δανειολήπτες, ώστε κάπως να ανακουφιστούν...

για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ, κάθε άλλο αισιόδοξες είναι. Σύμφωνα μάλιστα με όσα διαρρέονται από πηγές της Ελληνικής Ποδο- ¯ 15η σελ.

• Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι λίγοι χώροι αναψυχής και πρασίνου στα Γιάννινα, καθώς η εγκατάλειψή τους από τη Δημοτική Αρχή είναι πρωτοφανής. Παιδικές χαρές και πάρκα, όπως στο Άλσος, στον Κουραμπά, στο Μώλο και βέβαια στα Λιθαρίτσια έχουν αφεθεί στην τύχη τους και βέβαια στις …ορέξεις των ασυνείδητων, που, πετούν ανεξέλεγκτα σκουπίδια ή παρκάρουν, σπάζοντας πεζοδρόμια κ.α.

κατασκευές. Χαρακτηριστική της… διάθεσης που έχει η Δημοτική Αρχή για να ασχοληθεί με το ¯ 15η σελ.

Ευθυμογράφημα

Λοιπόν, τα’ μαθες τα νέα Δημητράκη; Γράφει η ΤΖΕΝΝΥ Π. ΣΙΑΜΑΛΕΚΑ

 Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια διάχυτη ανακούφιση στις Ελληνίδες μαμάδες. Κι αυτό διότι η τρέχουσα επικαιρότητα έδωσε λύση σ’ ένα παλιό και μακροχρόνιο πρόβλημα. Πώς καταφέρνεις δηλαδή το βλαστάρι σου, να φάει το φαγητό του, που είναι μεν θρεπτικό (βλ. Σπανακόρυζο) αλλά άνοστο, για τα γούστα του κάθε Δημητράκη. - Έλα Δημητράκη μου, έλα, παρακαλούσαν ανέκαθεν οι μαμάδες, έλα άνοιξε το στοματάκι σου… - Ζε σέλω! - Έλα μια μπουκιά για τον πατερούλη, που μας φέρνει ¯ 14η σελ.


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

 Eκδηλώσεις Γεγονότα Διατυπώνονται μέσω της Συνέλευσής του

Ενστάσεις από το ΤΕΙ Ηπείρου για τις αλλαγές του Σχεδίου «Αθηνά» ® «Κακώς το τμήμα Ιχθυοκομίας πάει στο Μεσολόγγι…»

• Ενστάσεις διατυπώνει η Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου όσον αφορά τις αλλαγές που επιφέρει στο ίδρυμα το Σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας. Η Συνέλευση, μεταξύ άλλων, τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της ότι τα ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια πάνω στα οποία θα βασίζονταν η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης «υποχώρησαν άτακτα και εξανεμίστηκαν, μπροστά στα τοπικιστικά και μικροκομματικά συμφέροντα»!

Το τμήμα Ιχθυοκομίας Σύμφωνα με την Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου κακώς το τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας της Ηγουμενίτσας συγχωνεύθηκε με αντίστοιχο Τμήμα στο Μεσολόγγι. Κι αυτό γιατί επρόκειτο για «ένα δυνατό τμήμα με άριστο ανθρώπινο δυναμικό, με άρτιες εργαστηριακές υποδομές και προοπτικές στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα». Η απόφαση αυτή θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στις υδατοκαλλιέργειες στην Ήπειρο, σημειώνει το ΤΕΙ.

Παράλληλα, η Συνέλευση του ΤΕΙ προσάπτει στο Υπουργείο Παιδείας μεροληπτικά κίνητρα στην περίπτωση της απειλής για κατάργηση του τμήματός μας Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ύστερα από άμεση κινητοποίηση τοπικών φορέων και της Διοίκησής του.

Όχι στην υποστελέχωση Τέλος διατυπώνει την αντίθεσή της «στην διαφαινόμενη πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και διακριτικής μεταχείρισης των ΤΕΙ, που διαχρονικά εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας μέχρι σήμερα», γιατί, όπως αναφέρει, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων και θα απειλήσει την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.

Από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Πρόθεση συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση της Κολωνίας • Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων / Enterprise Europe Network-Hellas, με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι προτίθεται να υποστηρίξει τις Επιχειρήσεις-Μέλη του που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην «Διεθνή Έκθεση Anuga 2013» της Κολωνίας, Γερμανία, μιας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στον κόσμο, που θα διε-

ξαχθεί στο χρονικό διάστημα 5-9 Οκτωβρίου. • Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην έκθεση πρέπει να επικοινωνήσουν το συντομότερο δυνατό με το Enterprise Europe Network του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων (κα Άννα Ζέρβα, τηλέφωνο: 2651076589, fax: 26510-25179, e-mail: enterprise-europe@cci-ioannina.gr).

Διάθεση τροφίμων σε Ιδρύματα από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης • Συνεχίζεται η διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης σε Ιδρύματα και Κοινωνικούς Φορείς της περιοχής από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου. Η νέα διανομή ειδών διατροφής – τα οποία συγκεντρώθηκαν από συνεισφορές πολιτών στα καλάθια που έχουν τοποθετηθεί σε super market του ΑΒ Βασιλόπουλος- έγινε στην Ιερά Μονή Δουραχάνης, στο Οικοτροφείο «Νέα Αρχή» της

Tact Hellas και στο Γηροκομείο Κόνιτσας «Η Θεοτόκος». Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, με ανακοίνωσή της εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους εκείνους που στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας έμπρακτα το σεβασμό και την αγάπη τους σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ • Η πρόεδρος του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Εμπορικής Σχολής Ηπείρου, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για την επιτυχία της εκδρομής μας το Σάββατο 25 Μαΐου 2013, σε Βουλιαράτες - Αργυρόκαστρο - Αγ. Σαράντα και Βουθρωτό: τον κ. Ν. Υφαντή, καθηγητή Φιλόλογο και Συγγραφέα, επίσης όλα τα μέλη του Συνδέσμου, καθώς και τους αγαπητούς μας φίλους για την συμμετοχή τους, τον Αρχηγό και Ταμία του Συνδέσμου κ. Ιωάν. Πετούση, τον Σ. Καννή επί των Δημοσίων Σχέσεων, για όλη την οργάνωση, την κ. Θ. Σακελλαρίου, την Αντιπρόεδρό μου πάντα πρόθυμη και σωστή στις επιλογές του Συνδέσμου και την Γραμματέα μου κ. Χ. Παπαγεωργίου - Μαρκή πάντα με ένα μολύβι και χαρτί στο χέρι, για τα πρακτικά του Συμβουλίου. Τέλος θα κλείσω με την σεμνή εκδήλωση, στους ήρωες Έλληνες του Πολέμου του 1940. Το συγκινητικό χειροκρότημα, την κατάθεση στεφάνου, τραγουδώντας όλοι μαζί, φίλοι και μέλη τον Εθνικό μας Ύμνο, στο νεκροταφείο στο χωριό Βουλιαράτες. Επίσης τιμή που οφείλουμε να δείχνουμε σ’ αυτούς που δώσανε την ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Εύχομαι στα μέλη του Συνδέσμου μας στο Δ.Σ. και στους φίλους μας, καλό καλοκαίρι και γρήγορο αντάμωμα. Με εκτίμηση Η Πρόεδρος Φαίδρα Βαζαλούκα - Ζαχαρέα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ • Οι φίλοι του Συνδέσμου Αποφοίτων Εμπορικής Σχολής Ηπείρου θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το Δ.Σ. και ιδιαίτερα την πρόεδρο κα Φαίδρα Ζαχαρέα για την ευκαιρία που τους δόθηκε να ταξιδέψουν παρέα, να μοιραστούν στιγμές και να αποκτήσουν όλοι μαζί νέες εμπειρίες σε ένα θερμό και φιλικό περιβάλλον. Ευχαριστούμε και πάλι για την υπέροχη παρέα και την ξενάγηση. Αναμένουμε την επόμενή σας εκδήλωση. Οι φίλοι του Συνδέσμου Απόστολος & Καλλιρρόη Λιόλη

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Μίλτος Μπούκας:

Οδηγίες για τη… μετά Φ. Φίλιου εποχή • Από συνοδοιπόρος του κ. Φ. Φίλιου, έχει μετατραπεί σε δεινό κατήγορό του. Ο λόγος για τον κ. Μίλτο Μπούκα, που εξαπολύει νέα δριμύτατη επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής, «προεξοφλώντας» μάλιστα το τέλος της, καθώς όπως αναφέρει «η μετά Φίλιου εποχή πρέπει να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής, την προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας». Αφορμή για την νέα επίθεση, αποτελεί η διάνοιξη αγροτικού δρόμου εντός της Παμβώτιδας σε Ειδική Ζώνη Προστασίας. «Η ιδιοκτησιακή αντίληψη και νεοπλουτίστικη νοοτροπία καθιέρωσης ενός αστικού θαλάσσιου αθλήματος, χάριν της “Mαρκησίας” θα προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στο οικοδόμημα των χειμερινών ανακτόρων... Καταπατώνται βάναυσα θεμελιώδεις αρχές αειφορίας και υγιούς διαβίωσης, καθόσο η ακεραιότητα, διατήρηση και πρόληψη βλάβης αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας», σημειώνει (και) με δόση ειρωνείας ο κ. Μπούκας.

Ανοιχτή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννινα • Ανοιχτή συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Ιωαννίνων μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ. στα «Λιθαρίτσια». Σ’ αυτήν θα παρουσιαστούν οι θέσεις του κόμματος στο δρόμο προς το συνέδριό του. Θα λάβουν μέρος οι Πάνος Λάμπρος και Αλέκος Καλύβης, μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Νέα Διοίκηση στην Ένωση Μηχανικών Δημ. Υπαλλήλων • Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μηχανικών Δημ. Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας και η σύνθεσή της είναι η εξής: Πρόεδρος Μάνος Πατεράκης, Αντιπρόεδρος – Ταμίας Μιχάλης Μπόττης, Γεν. Γραμματέας Ελένη Μαλάτου και Σύμβουλοι Παύλος Αλεξίου, Γιώργος Μισηρλής, Βάσω Αμπελογιάννη και Παύλος Λιλής.

KOINΩNIKA

Γνωστoπoίηση γάμου Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο Dhimiter Ajdini του SULO και της MARJANA, το γένος TAFILI, που γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο και κατοικεί στα Ιωάννινα και η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του Κωνσταντίνου και της Νικολέτας, το γένος Ταφίλη, που γεννήθηκε στα Φάρσαλα Λαρίσης και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Δημαρχείο Περάματος.

Εκδηλώσεις αύριο το πρωί

«Γνωρί…ζουμε την Παμβώτιδα» μαζί με το Φορέα Διαχείρισης

Συνεχίζοντας, γράφει ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης κατά μιας σπάνιας πανίδας και της υποβάθμισης των περιβαλλοντικών μας αξιών» και ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Ηπείρου, «να επανασχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αναγκαίες δράσεις αναστροφής της φθίνουσας πορείας του λιμναίου οικοσυστήματος και να δρομολογήσουν την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης».

Μουσική εκδήλωση από το «Ιστορικό Σούλι» • Μουσική εκδήλωση με τα χορευτικά του τμήματα θα κάνει ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλιωτών «Το Ιστορικό Σούλι» την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ., στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Τίτλος της εκδήλωσης «Στο Σούλι βγαίνει ο Αυγερινός». Η είσοδος είναι 5 ευρώ.

Επιτυχημένη η εκδήλωση για το Ραδοβίζι • Εκδήλωση με θέμα «Το Ηρωϊκό Ραδοβίζι στο χθες και στο σήμερα», πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Την πρωτοβουλία είχε η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας με την αρωγή του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ο καταγόμενος από την Άρτα, μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι φορέων και αποδημικών οργανώσεων, βουλευτές κ.α.

Ο «Π.Λ.» δίνει δυο προσκλήσεις για την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»

• Την παράσταση η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυµάτων» θα παρουσιάσει µεθαύριο ευτέρα στο υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ (8.30 µ.µ.), το Καλλιτεχνικό Σωµατείο «Οι Αθεράπευτοι». Ο «Π.Λ.» θα κληρώσει δυο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Πάρτε τηλέφωνο στα γραφεία του «Π.Λ.» (26510-25677) µεθαύριο Δευτέρα, ώρες 9 π.µ. έως 12 µ. ή στείλτε ως τις 12 µ., e-mail στο info@proinoslogos.gr µε όνοµα και τηλέφωνο, για να µπείτε στην κλήρωση για τις δυο προσκλήσεις.

• Δραστηριότητες με τίτλο «γνωρί…ζουμε την Παμβώτιδα», διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας αύριο, Κυριακή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάστηκε πρόσφατα. Στις 11 π.μ. θα γίνει αναχώρηση των συμμετεχόντων από το Μώλο με καραβάκι και ενημέρωση για το οικοσύστημα της λίμνης. Στις 11:30 π.μ. θα γίνει αποβίβαση στο Νησί και ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Παμβώτιδας και μέχρι τη 1 μ.μ. θα διεξαχθούν παράλληλες εκδηλώσεις για παιδιά (περιβαλλοντικά παιχνίδια, ψάρεμα με καλάμι και παρατήρηση πουλιών με τηλε-

Την Τετάρτη, στο 7ο Δημοτικό

Ενημέρωση για υγιεινή διατροφή και άσκηση στην παιδική ηλικία

• Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «η υπερφαγία και η υποκινητικότητα ως παράγοντας εμφάνισης της παχυσαρκίας στον αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό» θα γίνει την Τετάρτη, 12 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων (Πλατεία Ομήρου). Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση για την υγιεινή διατροφή, τη συμβολή της φυσικής δραστηριότητας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Δευτέρα, 10-6-2013, από ώρα 09:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. στις περιοχές: Ασπραγγέλων, Άνω και Κάτω Πεδινών, Μονοδενδρίου, Βίτσας, Ελαφότοπου, Δίλοφου, Κουκουλίου, Κήπων, Νεγάδων, Φραγκάδων, Λεπτοκαρυάς, Καπεσόβου, Βραδέτου, Τσεπελόβου και Σκαμνελίου, Ελάτης, Δικόρυφου, Μανασσή, Καλουτά, Ανθρακίτη. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές. Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τις ιδιαιτερότητες της άσκησης στην παιδική ηλικία. Θα μιλήσουν η Μάρθα Κώστα, Διαιτολόγος – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, ο Σπύρος Κάμτσιος, Δρ. Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, ο Χρόνης Δρούγιας, Χειρούργος Ορθοπεδικός – Αθλίατρος και ο Αλέξανδρος Θεοδώρου, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Εκδήλωση στις 14 Ιουνίου

Η Λένα Μαντά φέρνει το νέο βιβλίο της στα Γιάννινα • Η συγγραφέας των best seller Λένα Μαντά θα βρεθεί στα Γιάννινα την Παρασκευή, 14 Ιουνίου, ώρα 8 μ.μ., προκειμένου να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο «Με λένε Ντάτα». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπει-

ρωτικών Μελετών ( Παρασκευοπούλου 4), με διοργανωτές το Bιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΕΞ και τις Εκδόσεις «Ψυχογιός». Η δημοφιλής συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Το Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ καθαρίζει αύριο μια Μονή

• Την Τετάρτη, παραμονή της Αναλήψεως, ώρα 6.30 το απόγευμα στο Τέρροβο θα τελεστεί η ακολουθία της απόδοσης του «Χριστός Ανέστη». Λεωφορεία θα αναχωρήσουν, στις 5 το απόγευμα, μπροστά από την Ακαδημία, στην Πλατεία Δωδώνης. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, στα τηλέφωνα 2651077555 και 26510-49616.

• Εκδήλωση για την Ημέρα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει το Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ Ιωαννίνων μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Μεγάλου Γαρδικίου. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Κυριακή, στον προαύλιο χώρο της Μονής Εικονισμάτων. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου της Μονής.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αρ./ΗΜ.: 234/7 ΙΟΥΝ. 2013

σκόπιο). Από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ. θα γίνει επαναλαμβανόμενη προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την αλιεία στην αίθουσα του κοινοτικού γραφείου της Νήσου. Τέλος, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης Παμβώτιδας.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, εκθέτει σε πλειοδοτική δημοπρασία την ενοικίαση: 1. ενός διαμερίσματος Β1 (2ου ορόφου) εμβαδού 76,30 μ2, που ευρίσκεται Κ. Καραγιάννη 14. Το κατώτατο όριο προσφοράς (μηνιαίο μίσθωμα) ορίζεται στα 280,00 ευρώ. Εγγύηση συμμετοχής 560,00 ευρώ. Η δημοπρασία θα διενεργηθεί στα Γραφεία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων την 17η Ιουνίου 2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10η πρωινή. Πληροφορίες παρέχονται από το τηλέφωνο 26510-26279. Ιωάννινα, 7 Ιουνίου 2013 Ο Πρόεδρος † Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Απόδοση του «Χριστός Ανέστη» στον Αγ. Ιωάννη Τερρόβου

Θερινό ωράριο από Δευτέρα στην Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη • Με θερινό ωράριο θα λειτουργεί η Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων από μεθαύριο, Δευτέρα. Το ωράριό της θα είναι ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή, 8 π.μ. με 2:30 μ.μ.. Σάββατο ώρες 9 π.μ. με 1 μ.μ.. Η Βιβλιοθήκη θα μείνει κλειστή, όπως κάθε χρόνο, για το κοινό από τις 5 έως τις 31 Αυγούστου, προκειμένου να γίνουν έλεγχος για φθορά υλικού, τακτοποίηση, καθαρισμός και απολύμανση του υλικού και του χώρου της.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ – Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία - Παράρτημα Ιωαννίνων, ευχαριστεί για το χρηματικό ποσό που προσέφερε την οικογ. κ. Γεωργίου Θεοδ. Γεωργιάδη, στη μνήμη Νικολάου Γεωργιάδη. Το Δ.Σ. της Ε.Α.Ε.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

Σελ. 3η

διαδόσεις... Άρωμα… εκλογών!

Να βρουν άλλες λύσεις!

 Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει αναπάντητα ο Αλέκος Καχριμάνης όσα του καταλόγισε προχθές ο Βαγγέλης Αργύρης. Χθες ο Περιφερειάρχης αντεπιτέθηκε εναντίον του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος. Τόπος Να Ζεις». Πάντως, αν παρατηρήσει κανείς καλά όσα ανέφεραν αυτές τις μέρες οι δύο άνδρες θα διαπιστώσει πως άρχισε να… μυρίζει άρωμα εκλογών! Είναι ωστόσο νωρίς να πει με σιγουριά ότι Καχριμάνης – Αργύρης θα βρεθούν ξανά αντίπαλοι στις κάλπες για την Περιφέρεια! Οψόμεθα… Κ.Α.

 Όσοι ανέλαβαν την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις εξ ονόματός μας πρέπει να καταλάβουν τι συμβαίνει στα σπίτια, στους δρόμους, στα μαγαζιά, στην καθημερινότητά μας. Μας επιβάλλουν σκληρότατα μέτρα και εκβιαστικά μας ζητάνε να πληρώσουμε επί πλέον φόρο για το σπίτι που μένουμε. Ακόμη και η Ιταλία, με το τεράστιο χρέος, εξαίρεσε την πρώτη κατοικία από τη φορολόγηση! Και οι δικοί μας πολιτικοί εμμένουν στις εύκολες λύσεις, ενώ συνεχίζουν να κάνουν ότι δεν βλέπουν τις τεράστιες περιουσίες που προστατεύονται μέσα στις OFFSHORE. Τελικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτές δεν τις καταργούν. Καθένας να φορολογείται αναλογικά και δίκαια. Οι κρυμμένοι θησαυροί είναι καιρός να αποκαλυφθούν…

«Φτωχή» η παράσταση!..

 Υποχρεώνουν με αυταρχισμό τους συνεπείς φορολογούμενους να πληρώνουν τα μισά τους χρήματα σε φόρους. Δηλαδή αρμυροπληρώνουν τις υπηρεσίες που έχει υποχρέωση να τους προσφέρει το κράτος. Κι επειδή δηλώνουν ανίκανοι να τους φορολογήσουν όλους, υπερφορτώνουν στους γνωστούς φορολογούμενους όλα τα βάρη. Αναθέσαμε στο κράτος να οργανώσει τις υπηρεσίες του ώστε να μας εξυπηρετεί, αλλά αυτοί που αναλαμβάνουν με τη θέλησή τους την ευθύνη της οργάνωσης ακόμη ψάχνονται. Αδυνατούν να βάλουν τον κρατικό μηχανισμό να δουλέψει. Όλες οι ενέργειές τους καταλήγουν στο να περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το σύστημα. Τόση προσπάθεια, τόσα έξοδα και τόσος χρόνος καταλήγουν πάντα σε αποτυχία…

 Σπουδαίο έργο, χωρίς αμφιβολία, «Το αμάρτημα της Μητρός μου» του Βιζυινού που αποφάσισε να ανεβάζει αυτό το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων! Παρόλα αυτά, απ’ την χθεσινή πρώτη ανακοίνωση του Θεάτρου προκύπτει ότι η παράσταση που είναι η 100η επαγγελματική του ΔΗΠΕΘΕ θα είναι μάλλον… φτωχή! Δύο μόλις ηθοποιοί κι ελάχιστοι (μόλις τρεις) οι συντελεστές της, με το σκηνοθέτη να επιμελείται επίσης το σκηνικό και τους φωτισμούς! Δεν έπρεπε να είναι κάτι πιο πανηγυρικό φέτος που, συν τοις άλλοις, το ΔΗΠΕΘΕ γιορτάζει τα 30 χρόνια του; Εκτός κι η φτώχεια που έχει πέσει δεν επιτρέπει πολλά – πολλά! Κ.Α.

Να κλείνει η μπάρα!..

 Δεν φτάνει που μπαίνουν στο πάρκο των «Λιθαριτσίων» και παρκάρουν στους διαδρόμους του, κάποιοι συμπολίτες μας οδηγοί έχουν το… θράσος να διαμαρτύρονται στο Δήμο όταν βρίσκουν κλήσεις στο παρμπρίζ! Βέβαια, δεν φταίνε μόνο αυτοί. Γιατί ο Δήμος δεν

Άλλοι «στέγνωσαν» κι εκείνοι...

Πιο πολύ μπέρδεμα...

 Περιγράφουν με αποτροπιασμό το τερατούργημα που δημιούργησαν και το οποίο ονόμασαν κρατικό μηχανισμό αλλά στον εαυτό τους δεν αποδίδουν συγκεκριμένες ευθύνες! Λες και κάποιοι εξωγήινοι πέρασαν από τον τόπο μας και έσπειραν την καταστροφή, ενώ κάθε καινούργια κυβέρνηση ανασκουμπώνονταν δήθεν για να διορθώσει τα κακώς κείμενα που παρέμεναν αδιόρθωτα. Στις προεκλογικές περιόδους λαλίστατη η αντιπολίτευση είχε πάντα και έχει και τώρα προτάσεις για όλα. Κι όταν καλούνται να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους τότε αποφεύγουν να διορθώσουν οτιδήποτε. Επανειλημμένα διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας, αφού καμία κυβέρνηση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και καμία δεν οργάνωσε αυτό που λέμε κράτος. Απλά, με την υπερπαραγωγή νόμων, περιέπλεκαν ακόμη περισσότερο το σύστημα…

Οι φοροδιαφεύγοντες ζουν!..

κλείνει την μπάρα στην είσοδο του Πάρκου και να φροντίζει να μένει αυτή κλειστή μόνιμα; Όταν ο οδηγός βλέπει ελεύθερη είσοδο δεν τον νοιάζει αν είναι πάρκο, παιδική χαρά ή οτιδήποτε άλλο! Κλειστή λοιπόν η μπάρα και δεν θα υπάρξει ξανά πρόβλημα! Κ.Α.

Άλλαξαν τα πράγματα!

 Δραματικές συνθήκες, με καθυστερήσεις δεδουλευμένων, μειώσεις αποδοχών και απολύσεις βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εγχώριες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, πως τον τελευταίο μήνα οι εργαζόμενοι σε δύο πολύ μεγάλες εταιρίες του χώρου προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Συνθήκες, βέβαια, που δεν υπάρχουν στην «Δωδώνη», όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να φυτέψουν τον… σπόρο τους! Πλέον, άπαντες πρέπει να αντιληφθούν, ότι το κρατικοσυνεταιριστικό πνεύμα που ίσχυε μέχρι πρότινος έχει παρέλθει. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν όλοι αυτό, τόσο το καλύτερο… Μιχ. Π.

Τα μοντελάκια...

 Τα ρούχα των Ευρωπαίων ράβουν στο Μπαγκλαντές εκείνοι που δουλεύουν για 18 ώρες την ημέρα και παίρνουν 20 δολάρια το μήνα! Το θέμα έγινε γνωστό από την κατάρρευση εργοστασίου που είχε τρεις ορόφους παραπάνω και τεράστιο βάρος από τα μηχανήματα που εγκατέστησαν εκεί. Χάθηκαν τόσες ζωές! Μήπως πρέπει να πάρουν θέση οι καταναλωτές που καμαρώνουν στον καθρέφτη για τα ωραία και φθηνά ρούχα; Σήμερα το πρόβλημα είναι εκεί, αύριο θα έρθει εδώ. Όλος ο κόσμος μια γειτονιά... Θ.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΓΥΡΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ Η Ενορία Αγ. Μαρίνης οργανώνει ημερήσια προσκυνηματική και ψυχαγωγική εκδρομή: Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 17 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα Αναχώρηση 7 π.μ. ακριβώς, από τον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Τιμή 13 Ευρώ

Δηλώσεις στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης

 Κι ενώ οι κυβερνήσεις φορτώνουν τα φορολογικά βάρη στα γνωστά υποζύγια, εκείνοι που φοροδιαφεύγουν έχουν την απαίτηση να απολαμβάνουν ισότιμα τις κρατικές παροχές που αφορούν στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια και σε ό,τι άλλο προσφέρει το κράτος. Οι φοροδιαφεύγοντες ζουν σε βάρος μας αλλά έχουν τις ίδιες και ίσως και περισσότερες απαιτήσεις από το κράτος. Και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που εκείνοι που δεν δηλώνουν τα έσοδά τους απολαμβάνουν μεγαλύτερης προστασίας από το κράτος. Πόσες φορές στεγάστηκαν φοιτητές στις εστίες λόγω …χαμηλού εισοδήματος των γονέων ή δόθηκαν επιδόματα ή εκδόθηκαν ακόμη και βιβλιάρια απορίας! Και στους γνωστούς φορολογούμενους φόρτωσαν και πάλι όλο το βάρος της παρούσας κρίσης. Τους άλλους ακόμη τους ψάχνουν… Θεανώ Βλάχου

Πώς θα φέρει τουρίστες;

 Μετά την επικοινωνία με τους Τούρκους τώρα έφθασε στη Γερμανία ο Δήμαρχος για να πείσει τους τουρίστες να έρθουν στα Γιάννενα! Πώς θα τους φέρει, δεν ξέρουμε! Μήπως μέσω Αθηνών; Ξέρει πόσο θα τους κοστίσει ένα επιπλέον αεροπορικό εισιτήριο για να φθάσουν στα Γιάννενα; Ακόμη και στο Άκτιο να έρθουν χρειάζονται μεγάλη εκστρατεία για να έρθουν εδώ. Πρώτα τους εξασφαλίζεις οικονομικό και γρήγορο τρόπο για να φθάσουν στην πόλη σου και μετά τους καλείς! Στη νότια Πελοπόννησο πηγαίνουν τώρα και διεθνείς πτήσεις! Στα Γιάννενα φθάνεις με ΟΤΟΣΤΟΠ! Μπορεί να σου παίρνει μεγαλύτερο χρόνο αλλά γνωρίζεις και την ύπαιθρο χώρα… ...οι διαδοσίες ΜΑΤ

Εγώ γλωσσόφαγα τον ομορφάντρα τον Ερντογκάν!.. I Τα Μου Μου Ε, τα συμπαθώ, τα υπολείπτομαι... και τα σκιάζομαι κάπως!.. Τι κάπως; Τα σκιάζομαι πολύ, κι ούτε θέλω να πω κακιά κουβέντα γι’ αυτά!.. Αλλά, μωρές μανάρια, μωρές πασιόπλα μ’... ν’σάφ’... Ούτε καν βάνω με νου πως ...είστε βαλτοί... Αυτό μόνο μας έλειπε... αλλά, ν’σάφ, ματαλέω... Τόσο κόπος είναι να γραφτεί ένα ολόκληρο μικρό όνομα; Τόσο τόπο θάπιανε ένα ελληνικό όνομα; Για το Ελ ...λέω. Το Ελ. Βενιζέλος, ρε γαμώτο... Πού είναι το αυτό το σκασμένο το Αεροδρόμιο; Στη Λατινική Αμερική; Σας παρακαλώ, εγώ, η βάβω... θερμά... κρατήστε τσιότσιο ακόμα τούτη τη ρουφιάνα τη χώρα ...να την πάρει ο διάολος όσο μπορεί να γίνει... πιο πίσω... Γιατί, θα μας πάρει... δηλ. θα σας πάρει... ή θα τους πάρει τους Έλληνες!.. Δεν την γλυτώνουν, γιατί πολύ μαϊμούδες γίνκαμαν... Δεν μας έφτασαν τα όσα περάσαμαν κάποιοι ζουρλοί - τάχα μας - ιδεολόγοι ...και έχουμε όρεξη για φαγωμάρα άνευ θείου και φωσφόρου... κι έχουμε και σε πρώτο πλάνο στις κουβέντες μας και τα γραπτά μας... ξένες λέξεις, ονόματα, συνθήματα και μαλακίες διάφορες... Δε θέλω να πω περισσότερα... αυτά τ’ αφήνω γι’ άλλ’ φορά, νάχω ψια όρεξη. Τώρα, άλλο με αγκουσεύει... Εγώ, μάτι δεν έχω... ίσιαίσια, χαίρομαι να γένουν - μακάρι και βασ’λιάδις, όσοι τα καταφέρουν!.. Αλλά, να χουρσουζ’λέψω και την Τουρκία; Ναι, παιδάκια μου, εγώ την γρουσούζ’λεψα... εγώ γλωσσόφαγα τον ομορφάντρα τον Ερντογκάν (έτσι τον λεν, μαρές;). Άκουγα, κι έβλεπα την ζούρλια που κουβαλάμε, και την όρεξη που έχουμε για πετροπόλεμο και βρισίδι κι από έδρας κι από άμβωνα ακόμα!.. και ζήλευα που στην Τουρκία... είχαν μυαλό... και κοίταζαν πώς να προβάλουν τη χώρα τους, και πως θα μας έπαιρναν τους τουρίστες (που κατά βάθος δεν ξέρουν πού τους αδειάζουν τα γραφεία... και μη θυμώνετε ίτς...). Τ’ ήταν, μωρέ μάνα μ’, τούτο το κακό; Πώς ανάβουν έτσι τα αίματα; Πώς γένονται Νέρωνες και τα μικρά παιδιά; Πρέπει νάναι στο αίμα του καθενός μας αυτή η αγριάδα; Πώς γένονται στάχτη περιουσίες και όμορφα ή και άσχημα, μωρές, τύραγνα του κοσμάκη; Πώς άναψε έτσι στην κουσιή όλη τούτη η βία που είδαμαν; Στη Συρία, ακόμα, δεν ήρθε η ώρα της κατάπαυσης του πυρός; Ποιοι ρουφιάνοι θα την καταπαύσουν; Ορφάνια και δυστυχία θα φυτρώσει σ’ αυτούς τους τόπους, το ξέρουμε... Κι όσοι είμαστε κάπου αλλού, θα νοιαζόμαστε για: να πάμε στο μεγαλομπακάλικο... να αλλάξουμε τη λάμπα που κάηκε, να ποτίσουμε τις γλάστρες, να κάνουμε ζάπιγκ... να φάμε κάτι νόστιμο σήμερα, να ρίξουμε κάποιο γκόμενο ή γκόμενα (πέφτουν) να τσακωθούμε για τα πολιτικά, αλλά πιο χαλαρά από άλλοτε, αυτό είναι βέβαιο... Κι εστίες πολέμου θ’ ανοίγουν εδώ, εκεί και παραπέρα... κι εκτός από την ορφάνεια και τον οδυρμό θα βγαίνει και παράς για κάποιους άλλους ρουφιάνους!.. Θα πουλήσουν υλικά οικοδομών... ρούχα, τρόφιμα... φέρετρα... Ιτς μη σκιάζεστε, για όλους έχει ο Θεούλης... Τα έζησα, τα είδα!.. Είδα και κάποιο βράδυ, στην βλοημένη την τηλεόραση, γυναίκες, πολλές γυναίκες της ηλικίας μου... να μολογάν για κάποτε!.. Κι αυτό το κάποτε ήταν ...κάπου εβδομήντα χρόνια πίσω... και δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα!.. Και είναι εποχή να κονομήσουν ασύστολα κάποιοι έξυπνοι, γιατί δεν τους έκοψε κανένας τον κύκλο... Βαρεθήκαμαν ν’ ακούμε αναλύσεις της κατάστασης, στείρες. Αγανακτούμε με το ψωμί που μας ταΐζουν!.. Αρκετό είναι το αλεύρι που χρησιμοποιείται; Σιτηρά δεν καλλιεργούμε πια στην Ελλάδα; Μήπως είναι από καουτσούκι; Δεν κόβεται, το καημένο με μαχαίρι!.. email: koula.xatzigianni@yahoo.gr


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013 • Επιχορηγήσεις • Εκπόνηση μελετών • Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΖΥΓΟΜΑΛΗ 21, ΤΗΛ. 26510 71004 - FAX 26510 71008 ΑΘΗΝΑ: Β.ΣΟΦΙΑΣ & ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 5, ΤΗΛ. 213.0354467 - FAX. 213.0354469

Το Μάιο σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Οριακή αύξηση 0,2% στις πωλήσεις αυτοκινήτων ® Πτώση 7,1% στο πεντάμηνο

Ο

ριακή αύξηση 0,2% σημείωσαν οι συνολικές πωλήσεις των αυτοκινήτων, το Μάιο, λόγω της πώλησης επιπλέον 17 επιβατηγών ΙΧ και 12 φορτηγών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 συνεχίσθηκε η πτώση στις πωλήσεις, αν και σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το Μάιο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 6.837 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας αύξηση 0,2% ως

προς τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Μείωση 46,9% είχε παρουσιαστεί τo Μάιο του 2012 σε σχέση με το Μάιο του 2011. Στο διάστημα Ιανουαρίου Μαΐου, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 33.522 αυτοκίνητα (καινού-

Στις 13 Ιουνίου παρουσία του Αθ. Τσαυτάρη

Ημερίδα για την Αγροτική ανάπτυξη στην Κοζάνη • Πρωτοβουλία η 2η κατά σειρά-έχει προηγηθεί η αντίστοιχη ημερίδα στην Ήπειρο- με την οποία θα τεθούν οι βάσεις για την επανεκκίνηση και την ανασυγκρότηση της αγροτικής ανάπτυξης χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης την ημερίδα που οργανώνει στην Κοζάνη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με θέμα: «Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη την Πέμπτη 13 Ιουνίου στην Κοζάνη (Αμφιθέατρο ΖΕΠ) στις 9.30 π.μ. και διοργανώνεται με τη συμβολή και τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Αρ. πρωτ.: 7352 ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» 1. ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΕΔΡΑ: ΚΑΛΠΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 44004, ΚΑΛΠΑΚΙ ΥΠΟΨΗ: κ. Στάμου Χρήστου ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2653 3 60128 ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ (FAX): 2653 3 60125 2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ - ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Όπως στο 1. 3. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Ο ανάδοχος θα εκτελεί τις εργασίες αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πωγωνίου με δική του ευθύνη και δαπάνες σε χώρο νόμιμης διάθεσης ή επεξεργασίας στερεών αστικών απορριμμάτων. 4. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εργολαβική ανάθεση της αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων συγκεκριμένων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πωγωνίου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στη δημοπρασία γίνονται δεκτοί φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και επιχειρήσεις που ασκούν στην Ελλάδα το επάγγελμα του εργολάβου καθαριότητας και διαθέτουν την τεχνική ικανότητα να παρέχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες οι οποίες εκτιμώνται βάσει της τεχνογνωσίας, της αποτελεσματικότητας, της εμπειρίας και της αξιοπιστίας, ώστε να είναι δυνατή η αποκομιδή από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία, όπως αυτά θα υποδειχθούν από τους υπεύθυνους του Δήμου. Ως διάρκεια της σύμβασης ορίζεται το χρονικό διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης και για ένα χρόνο. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε: 190.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 5. ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης σε ακέραιες μονάδες επί τοις εκατό (επί της προϋπολογιζόμενης δαπάνης) και κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη προσφορά (μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης). 6. ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ Οι προσφορές θα αποστέλλονται ή θα υποβάλλονται στο πρωτόκολλο του Δήμου Πωγωνίου μέχρι την προηγούμενη ημέρα του διαγωνισμού ή ενώπιον της επιτροπής διαγωνισμού την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού, ήτοι Τετάρτη 19-06-2013 και ώρα 10:00 π.μ. 7. ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό πρέπει να κατατεθεί από κάθε διαγωνιζόμενο εγγύηση συμμετοχής υπό μορφή εγγυητικής επιστολής τραπέζης, που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή σε χώρα - μέλος της EE (με επίσημη μετάφραση στα Ελληνικά), ύψους 2% επί του προϋπολογισμού της προκήρυξης εκτός ΦΠΑ ήτοι ποσού τριών χιλιάδων τριακοσίων εξήντα δύο ευρώ και ογδόντα τριών λεπτών (3.362,83€). Η εγγυητική επιστολή θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών. 8. ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Η σύμβαση χρηματοδοτείται από Δημοτικούς Πόρους με εγγραφή στο Προϋπολογισμό του Δήμου Πωγωνίου έτους 2013. 9. ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ Οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους προσφέροντες για τέσσερις (4) μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών. 10. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Η ημερομηνία αποστολής της περίληψης της προκήρυξης στις εφημερίδες είναι η 07-06-2013. Καλπάκι, 6-6-2013 Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης

ρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 7,1% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Μείωση 39,5% είχε καταγραφεί το α’ πεντάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011. • Παράλληλα, το Μάιο κυκλοφόρησαν 3.689 νέες μοτοσικλέτες (άνω των 50 cc) έναντι 4.318 τον αντίστοιχο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 14,6%. Μείωση 24,2% είχε καταγραφεί τον Μάιο 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Το α’ πεντάμηνο εφέτος, κυκλοφόρησαν 12.388 νέες μοτοσικλέτες (άνω των 50 cc), έναντι 13.269 το 2012, παρουσιάζοντας μείωση 6,6%. Μείωση 31,7% είχε σημειωθεί το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013

Ύφεση 5,6% για την ελληνική οικονομία

 Αναθεώρησε τα αρχικά στοιχεία η ΕΛΣΤΑΤ

• Στο 5,6% διαμορφώθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2013, έναντι 5,3% που είχε αρχικά ανακοινωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ κατά το α' τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2012, έναντι της μείωσης κατά 5,3% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του α' τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου. Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Ημερίδα επιχειρηματικών συναντήσεων στην Ανκόνα Πρόσκληση για συμμετοχή επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας

• Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της συμμετοχής του στο έργο Cluster Club, προσκαλεί επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου να συμμετάσχουν σε μια ημερίδα επιχειρηματικών συναντήσεων, η οποία διοργανώνεται στην πόλη της Ανκόνα, στις 25 Ιουνίου, στα πλαίσια διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα ανοικτής Θαλάσσης. Η ημερίδα κλειστών επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β, Business-2-Business),αναμένεται να συγκεντρώσει οργανισμούς και επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, οι οποίοι δραστηριοποιούνται είτε επιχειρηματικά είτε ερευνητικά τόσο στο ναυτιλιακό χώρο, όσο και σε συναφείς ή υποστηρικτικούς προς αυτόν τομείς, όπως είναι οι τομείς των υπηρεσιών, της μηχανικής, των πλαστικών κ.α. Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί καλούνται να συμπληρώσουν ένα σύντομο προφίλ της επιχείρησής τους (διατίθενται ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης ¯ από 1η σελ.

ξης Θανάσης Σκορδάς, στη σχετική ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι δανειολήπτες καθυστερούν την καταβολή των δόσεων τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει γίνει καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Υπενθυμίζεται, ότι, μεταξύ άλλων, στο σχετικό Νομοσχέδιο θεσπίζεται πρόγραμμα διευκόλυνσης δανειοληπτών, σύμφωνα με το οποίο ενήμεροι δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια για τα ενυπόθηκα δάνειά τους, υπάγονται σε πρόγραμμα διευκόλυνσης για την εξόφληση των εκκρεμών απαιτήσεων με περίοδο χάριτος μέγιστης διάρκειας 48 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις. Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν, μεταξύ άλλων, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο), άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα.

Τι χορηγείται… Μεταξύ άλλων, χορηγείται περίοδος χάριτος 48 μηνών και άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής

Χάνει 10 δισ. ευρώ ετησίως

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. το λαθρεμπόριο τσιγάρων 

Στις 25 Ιουνίου Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 8,3% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2012. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο

http://www.b2match.eu/anconaclu sterclubevent), στο οποίο περιγράφονται συνοπτικά οι δραστηριότητές τους, καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας. Το προφίλ αυτό θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ημερίδας και θα χρησιμοποιηθεί για την προεπιλογή συναντήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Η δήλωση συμμετοχής και η υποβολή του αντίστοιχου προφίλ είναι δυνατή μέχρι και τις 13 Ιουνίου, ενώ μέχρι τις 18 Ιουνίου θα παρέχεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες προκειμένου να καταρτίσουν το πρόγραμμα των συναντήσεών τους. • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στην ημερίδα καθώς και για την υποβολή της σχετικής φόρμας επικοινωνήστε με τα παρακάτω στελέχη του Δήμου: Ιφιγένεια Κώτσια (τηλ.: 26653 61212, Fax: 26653 61119) Δρ. Ιωάννης Βέρμπης (τηλ.: 26653 63116, Fax: 26650 26067) Email επικοινωνίας: dimos.igoumenitsas@gmail.com

Προωθούνται συγκεκριμένες δράσεις

• Τις προτάσεις της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και προϊόντων καπνού από το οποίο εκτιμάται ότι η Ευρώπη χάνει κάθε χρόνο 10 δισ. ευρώ σε έσοδα, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτήν την περίοδο που έχουν επιβληθεί δρακόντειες μειώσεις δαπανών, η απώλεια αυτή είναι απαράδεκτη. Είναι απαραίτητο να θέσουμε τέλος στις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματιών που τονώνουν την παραοικονομία», δήλωσε ο Επίτροπος φορολογικών υποθέσεων Αλγκίρντας Σέμετα. Μεταξύ άλλων οι Βρυξέλλες εισηγούνται συγκεκριμένες δράσεις σε κρίσιμους τομείς για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού: τη λήψη μέτρων για να βελτιωθεί η ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού, τους ελέγχους και την εφαρμογή πιο αυστηρής νομοθεσίας εκ μέρους των φορολογικών και τελωνειακών αρχών και την επιβολή βαρύτερων ποινών σε όσους επιδίδονται σε λαθρεμπόριο. Η Επιτροπή ελπίζει ότι οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν σε μια συμφωνία με βάση τις προτάσεις της μέ-

Στο Ν/Σ για δανειολήπτες όσοι έχουν καθυστερημένες δόσεις στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού (η σχετική ρύθμιση αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.). Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Οι αντιδράσεις… Βέβαια, δεν λείπουν για όλα τα παραπάνω και οι αντιδράσεις, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι σχετικές ρυθμίσεις δεν ευνοούν, τόσο τους δανειολήπτες, όσο τις Τράπεζες, οι οποίες θέλουν να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους, σε μια περίοδο που οι επισφάλειες -ειδικά στα δάνειαμεγαλώνουν. Σύμφωνα, μάλιστα, με την οικονομική ιστοσελίδα banks2day.gr, ακόμη και 400 ευρώ το μήνα θα καλείται πολύ σύντομα να πληρώνει στην τράπεζα ένας υπερχρεωμένος καταναλωτής, ο οποίος βρίσκεται σε απόλυτη οικονομική αδυναμία. Όπως αναφέρεται, στο σχετικό προς ψήφιση Νομοσχέδιο ορίζεται πως κάθε δανειολήπτης, για να έχει

του 2012. Μείωση κατά 22,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Μείωση κατά 2,6% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 12,4%. Μείωση κατά 7,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 17,8%.

δικαίωμα να ρυθμίσει και να «κουρέψει» τα χρέη του, βάσει του νόμου για τους υπερχρεωμένους, θα πρέπει από τη στιγμή που θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση και μέχρι αυτή να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα (ρύθμιση με δικαστική απόφαση, ή με εξωδικαστικό συμβιβασμό) να πληρώνει στις τράπεζες τουλάχιστον το 10% των μηνιαίων δόσεων που αναλογούν στα χρέη του. «Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα πληρώνει μέχρι να φθάσει στη ρύθμιση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 40 ευρώ για καθεμιά από τις δανειακές συμβάσεις» τονίζεται.

Όχι στα ημίμετρα… Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι μεγάλη η ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, τόσο για αυτούς που είναι στο «κόκκινο», όσο και τους ενήμερους. Άλλωστε και αυτοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, από τη μια στιγμή στην άλλη, μπορούν να βρεθούν σε δεινή θέση. Για αυτό, χρειάζονται ρυθμίσεις πραγματικής ανακούφισης και διευκόλυνσης και όχι ημίμετρα. «Μακάρι το παραπάνω Νομοσχέδιο να λειτουργήσει ευεργετικά και να είναι το τελευταίο…» επισημαίνουν δανειολήπτες. Άδικο έχουν;..

χρι τα τέλη του 2015. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή, είναι η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η

Ρωσία. Η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι ένας από τους βασικούς προορισμούς των παράνομων φορτίων. Μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων παράγονται όμως και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα παράνομα εργοστάσια αυξάνονται. Το 2011 εντοπίστηκαν εννέα τέτοιες καπνοβιομηχανίες που είχαν τη δυνατότητα να παράγουν καθημερινά περισσότερα από 9 εκατομμύρια τσιγάρα.

ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ - ΝΕΡΟΤΡΙΒΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΗΚΟΣ» ΒΟΥΛΙΑΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ Για την εκμίσθωση του Υδρόμυλου και των Εργαστηρίων των Νεροτριβών Το Σωματείο «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΗΚΟΣ», γνωστοποιεί ότι εκτίθεται σε πλειοδοτική δημοπρασία, η εκμίσθωση του Υδρόμυλου και των Εργαστηρίων των Νεροτριβών του ως άνω σωματείου, που βρίσκονται στη θέση «Βυρός» της Κοινότητας Βουλιάστας Ιωαννίνων, με τους κάτωθι όρους: 1) Η δημοπρασία θα γίνει στα Γραφεία του Σωματείου στις 30-62013, ημέρα Κυριακή και ώρα 12.00’ έως 13.30’. Αν η παραπάνω δημοπρασία δεν φέρει αποτελέσματα, θα επαναληφθεί την αμέσως επόμενη Κυριακή και τις ίδιες ώρες. 2. Η διάρκεια της μισθώσεως είναι (δύο) 2 έτη. 3. Ως ελάχιστο μίσθωμα και αφετηρία της δημοπρασίας ορίζεται το ποσό των 2.500,00 ευρώ ετησίως. 4. Κάθε ενδιαφερόμενος, για να λάβει μέρος θα πρέπει να καταθέσει εγγύηση ποσού 500,00 ευρώ. Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης ή τυχόν άλλες πληροφορίες που τυχόν θελήσει κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να απευθυνθεί στον κ. Νικόλαο Ζήκο, τηλ. 6938333439 και 6944-694920. Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΗΚΟΣ Ο Γ. Γραμματέας: ΜΑΡΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

• Επιχορηγήσεις • Εκπόνηση μελετών • Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΖΥΓΟΜΑΛΗ 21, ΤΗΛ. 26510 71004 - FAX 26510 71008 ΑΘΗΝΑ: Β.ΣΟΦΙΑΣ & ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 5, ΤΗΛ. 213.0354467 - FAX. 213.0354469

Παρουσιάστηκε χθες το σύστημα «Ήλιος»

Στα 694,56 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα

® Ταυτοποιούνται για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης

Σ

τοιχεία για τον αριθμό των συνταξιούχων, το ύψος και τις κατηγορίες των συντάξεων και τη συνολική δαπάνη, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατά την παρουσίαση του νέου Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος». Για πρώτη φορά, τόνισε ο υπουργός Γ. Βρούτσης, η χώρα αποκτά πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής καταβαλλόμενης δαπάνης και πλέον γνωρίζουμε κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης με απόλυτη ακρίβεια. Σύμφωνα με τον υπουργό, το στοίχημα για το νοικοκύρεμα και τον οργανωτικό εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος έχει κερδηθεί, έχει διασφαλιστεί η θωράκιση και η περιφρούρηση του ασφαλιστικού συστήματος, οι νόμοι εφαρμό-

ζονται πλήρως και η παραβατικότητα ανήκει στο παρελθόν. Στοιχεία για τον αριθμό των συνταξιούχων, το ύψος και τις κατηγορίες των συντάξεων και τη συνολική δαπάνη, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατά την παρουσίαση του νέου Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος». Μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» ταυτοποιούνται για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και δημιουργείται μία

εγγραφή με το σύνολο των συντάξεων που ο καθένας λαμβάνει. Έτσι για τον Ιούνιο του 2013 ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας υπολογίζεται σε 2.714.034 και το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων γήρατος σε 907,65 ευρώ (προ φόρου κρατήσεων και υγειονομικής περίθαλψης). Συνολικά πληρώθηκαν 4.407.288 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.884.347 ήταν κύριες και 1.517.411 επικουρικές (αναλογία 2:1, δηλ. σε κάθε κύρια αντιστοιχούν 0,53 επικουρικές). Το συνολικό ποσό που κατέβαλαν τα Ταμεία ανήλθε σε 2.281.747.514,08 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη ανήλθε στα 694,56 ευρώ και η μέση επικουρική στα 178,48 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η πλειοψηφία των κυρίων και επικουρικών συντάξεων βρίσκεται στο εύρος 0 - 500 ευρώ και 500 - 1000 ευρώ (ποσοστό περίπου 29% στις κύριες συντάξεις ξεπερνά τα 1.000 ευρώ).

Διοργανώθηκε από το Πανεπ. Ιωαννίνων και το Τεχνολογικό Πάρκο

Ποιες ομάδες απέσπασαν τα βραβεία στον Διαγωνισμό «Οδύσσειες Καινοτομίας 2013»

• Με επιτυχία διοργάνωσαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Διαγωνισμό «Οδύσσειες Καινοτομίας 2013» το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Από τις ομάδες ερευνητών που υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής επιλέχθηκαν οκτώ ομάδες για να παρακολουθήσουν τα εντατικά σεμινάρια επιχειρηματικότητας. Την Τετάρτη, 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου η Τελετή Απονομής των Βραβείων του Διαγωνισμού. Οι ομάδες που απέσπασαν τα βραβεία είναι οι ακόλουθες: 1ο Βραβείο: Απονεμήθηκε στην ομάδα Cozy-Therapy με τους Δημήτρη Γάτσιο, Γεώργιο Ρήγα και Παναγιώτα Μπούγια. Το Cozy-therapy είναι μια καινοτόμα εφαρμογή στον τομέα της συμβουλευτικής ψυχολογίας, η οποία θα υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαδικτυακών συνεδριών ως

Ύψους 1,25 δισ. ευρώ

Την Τρίτη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων • Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, στις 11 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 14η Ιουνίου. Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια.

εναλλακτικό ή ενισχυτικό μέσο της παραδοσιακής μεθόδου ψυχολογικής υποστήριξης. 2ο Βραβείο: Απονεμήθηκε στην ομάδα e-orderNow με τους Πέτρο Μανούση, Βασίλειο Καραβασίλη και Νικόλαο Τζιωρτζιώτη. Το eorderNow φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο παραγγελίας στις μονάδες εστίασης και διασκέδασης. Αντί για το κλασικό έντυπο μενού, ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει ηλεκτρονικά μέσω μίας διαδραστικής εφαρμογής φωτογραφίζοντας/scanning ένα QR code (γραμμοκώδικα) με κινητό τηλέφωνο (smart phone) δίνοντας του τη δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό menu του καταστήματος. 3ο Βραβείο: απονεμήθηκε από κοινού στις ομάδες Appiatric και OpenX. Η ομάδα Appiatric αποτελείται από τον Πέτρο Καρβέλη, τον Χρυσόστομο Στύλιο και την Αργυρώ Παππά. Η Appiatric θα παρέχει υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης με έμφαση στο τομέα της υγείας. Η ομάδα αναπτύσσει ένα λογισμικό μέσω του οποίου ο χρήστης ενός κινητού τηλεφώνου (smart phone) θα έχει τη δυνατότητα μίας έγκαιρης και γρήγορης διάγνωσης σε βλάβες του δέρματος όπως ο καρκίνος. Η ομάδα OpenX αποτελείται από τον Δημοσθένη Ευσταθίου, τον Ευάγγελο Ευαγγέλου και τον Ανδρέα Γκριμπαβιώτη. Η ομάδα διαθέτει δεξιότητες στους τομείς του cloud computing, της επεξεργασίας δεδομένων μεγάλης κλίμακας και του marketing. Σχεδιάζει προϊόντα και υπηρεσίες που θα υποστηρίζουν τους επαγγελματίες στον το-

Με κέρδη 0,39% έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο ® Στις 986,05 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

• Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, παρά τις αρχικές απώλειες, με στηρίγματα από τις μετοχές της Coca Cola, της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ, ενώ με σημαντική πτώση έκλεισαν οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 986,05 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,93%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 965,22 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 1,20%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 2,81%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 8,61%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 47,23 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κε-

φαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,31%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΜΕΤΚΑ (+5,77%), της Folli Follie (+5,61%), της Ελλάκτωρ (+3,77%), της Coca Cola HBC (+3,35%), της ΔΕΗ (+3,21%), της Μυτιληναίος (+3,01%) και του ΟΠΑΠ (+2,19%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (3,89%) και της Εθνικής (-3,39%), στα 4,28 ευρώ, ενώ η τιμή της αύξηση είναι στα 4,29 ευρώ, παρά τις πληροφορίες για κάλυψη του 10% της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Το δικαίωμα της Εθνικής, κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσής του, κατέγραψε μεγάλες απώλειες 98,50%, στα 0,002 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Και η Περιφέρεια Ηπείρου στην Έκθεση Ελληνικών Τουριστικών Προορισμών • Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η 4η Έκθεση Ελληνικών Τουριστικών Προορισμών & Παράδοσης, που διοργανώθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα το χρονικό

διάστημα 3-5 Ιουνίου και στην οποία η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε με δικό της περίπτερο. Στόχος της έκθεσης ήταν η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 16,9% στον τζίρο υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης μέα της υγείας καθώς και τις εταιρίες εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να λαμβάνουν διαχειριστικές αποφάσεις αποτελεσματικότερα και να μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους.

***

• Η πρώτη βραβευθείσα ομάδα Cozy-Therapy θα λάβει χρηματικό έπαθλο το οποίο συγκεντρώθηκε από τους χορηγούς του Διαγωνισμού: ATTICA WEALTH MANAGEMENT, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Επιτροπή Ερευνών Πανεπ. Ιωαννίνων, Επιμελητήριο Άρτας ΑΡΤΑΣ, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεως Α.Ε (ΒΙΚΟΣ), Γκλιναβος Α.Ε. Με ανακοίνωση της η ομάδα του διαγωνισμού «Οδύσσειες Καινοτομίας 2013», αποτελούμενη από τον Καθηγητή Μιχάλη Κοντομηνά, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πρωτοβουλίας, τον Επίκουρο Καθηγητή Γιώργο Γκωλέτση, Αναπληρωτή Επιστημονικό Υπεύθυνο, την Κωνσταντίνα Μπάγκα, Υπεύθυνη του Γραφείου Διαμεσολάβησης Π.Ι. (Συντονίστρια της Πρωτοβουλίας) και την Ελευθερία Βασιώτη Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση και υλοποίηση αυτής της Πρωτοβουλίας Τέλος, η ομάδα ευχαριστεί όλους τους μέντορες - εισηγητές και αξιολογητές και βέβαια τον Πρύτανη του Πανεπ. Ιωαννίνων, Καθηγητή Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη και τον Πρόεδρο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, Καθηγητή Φίλιππο Πομώνη.

VILLA MAGDA Τηλ. – Fax.: 26650-93491 Κινητό: 6973-288528 Στα πανέμορφα Σύβοτα, 150 μ. από τη θάλασσα, σας προσφέρουμε διαμερίσματα 2 δωματίων, κουζίνα, τραπεζαρία, με όλα τα μαγειρικά σκεύη. Έχουν μεγάλες βεράντες, βλέπουν προς τη θάλασσα και ολόκληρη η οικοδομή είναι βουτηγμένη στο πράσινο. Διαθέτει κλιματισμό, τηλεόραση και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα. Το κάθε διαμέρισμα είναι 60 τ.μ. και μπορούν να εξυπηρετήσουν οικογένειες 4-6 ατόμων. Οι τιμές είναι προσιτές για όλους.

Παρά τις αρχικές απώλειες

Προσφορές 1/6 - 30/6 = 25 - 30 ευρώ (ανάλογα με τα άτομα) 1/7 - 15/7 = 35 ευρώ (ανάλογα με τα άτομα) 16/7 - 31/7 = 45 ευρώ (ανάλογα με τα άτομα) 1/8 - 25/8 = 60 - 70 ευρώ (ανάλογα με τα άτομα) 26/8 - 30/9 = 30 ευρώ (ανάλογα με τα άτομα)

• Πτώση 16,9% εμφάνισε ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης το πρώτο τρίμηνο χρήσης του 2013 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2012 και έναντι μείωσης 24,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2012 προς το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης του πρώτου τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του τέταρτου τριμήνου 2012, παρουσίασε μείωση 24,3% έναντι μείωσης 28,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2012.

και η ενημέρωση του πολυπληθούς κοινού των επιβατών του Μετρό για τους τουριστικούς προορισμούς εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών και αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για την Ήπειρο να προβάλλει το θαλάσσιο τουρισμό της, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για υπαίθριες δραστηριότητες στους ορεινούς όγκους της και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η προσέλευση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον για την περιοχή μας ιδιαίτερα έκδηλο. Και σε αυτή την έκθεση, όπως και στις προηγούμενες, η Περιφέρεια Ηπείρου φιλοξένησε δωρεάν επαγγελματίες του τουρισμού που εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον για συμμετοχή.


Σελ. 6η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

ΣXOΛIA ΣTO EYAΓΓEΛIO THΣ KYPIAKHΣ (Ιωάννου θ’ 1-38)

Κυριακή του Τυφλού Eπιμέλεια: EΛEYΘEPIOΣ MEΛIOΣ • Βλέπουμε στην ευαγγελική περικοπή το τυφλό να βάσταζε με υπομονή και καρτερία τον πόνο και την θλίψη της βαρειάς του ασθένειας. Κάτι που αποτελεί παράδειγμα για τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής που είναι πολύ ευαίσθητος στον πόνο, την θλίψη, την αρρώστια και την αδικία. Ο άνθρωπος πρέπει από την μικρή του ηλικία να καταλάβει ότι οι θλίψεις και οι οδύνες δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αμαρτίας και των κακών του επιλογών αλλά είναι και ο δρόμος που οδηγεί πάλι τον άνθρωπο στην γνώση και την κοινωνία με τον Θεό. Όταν προσπαθούμε να εξαλείψουμε την θλίψη και την δυστυχία με εξωτερικές σπασμωδικές επεμβάσεις το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξήσουμε τα εμπόδια στη ζωή μας. Ο τυφλός με την υπομονή του είχε ετοιμασθεί να δεχθεί το θαύμα του Χριστού. Ο Κύριος χρησιμοποιεί πτύσμα (σάλιο) και πηλόν (χώμα). Ήθελε με αυτό τον τρόπο φανερώσει ο Κύριος ότι είναι ο Θεός, που δημιούργησε τους Πρωτοπλάστους. Στέλνει όμως το τυφλό στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ – που σημαίνει απεσταλμένος για να φανεί η πίστη και η ευπείθεια του τυφλού. Συνήθως η κολυμβήθρα του

Σιλωάμ εικονίζει την κολυμβήθρα του Αγίου Βαπτίσματος, που μας κάνει ζωντανά μέλη της Εκκλησίας. Ο τυφλός δεν στηρίχτηκε εγωιστικά στις δυνάμεις του αλλά μέσα από την οδύνη και την θλίψη της τυφλότητας του είχε αγαπήσει τον Χριστό με την καρδιά του. Συνήθως όμως ο άνθρωπος στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις αλλά φθάνει όμως σε ορισμένο σημείο όπου συναντά την αδιαφάνεια της εγωιστικής αυτοϊκανοποιήσεως. Η πρόοδος άφησε τον άνθρωπο στο βάθος της υπάρξεώς του σκληρό και ανάλγητο μπροστά στην ψυχική και υλική τραγωδία των συνανθρώπων του. Αυτό γίνεται φανερό με τις αντιπαραθέσεις, το μίσος και τηςν αλληλοεξόντωση των ανθρώπων σε διάφορες μορφές. Οι ταραχές, η αστάθεια και ο αναβρασμός που επικρατεί στις μέρες μας στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι χαρακτηριστικό αυτού του αδιεξόδου που οδηγήθηκε ο άνθρωπος. Ο Χριστός φανερώνει τον εαυτό του στο καθένα μας. Βασική όμως προϋπόθεση είναι η επίγνωση της πνευματικής μας τυφλότητας. Απαιτείται αδιάκοπος πνευματικός αγώνας για να παραδώσει ο άνθρωπος τον εαυτό του στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Δύο σημαίνοντα πρόσωπα των Ιωαννίνων

Τ. Παπασταύρος και Γ. Κυρούσης τιμήθηκαν από την εφημερίδα «Εξπρές»

 Για το συγγραφικό του έργο ο ένας και για την δουλειά του ο άλλος • Ο διαπρεπής αρχιτέκτονας, τέως Δήμαρχος Ιωαννίνων και συγγραφέας Τάσος Παπασταύρος και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Κυρούσης τιμήθηκαν στη διάρκεια της Διαπεριφερειακής Επιχειρηματικής Συνάντησης που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη στο ξενοδοχείο «Du Lac» η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές» (φωτό). Ο κ. Παπασταύρος βραβεύθηκε για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παραδόσεων και της πολιτισμικής ιστορίας της Ηπείρου μέσα και από το ανεκτίμητο συγγραφικό του έργο. Την τιμητική

Το πρόγραμμα εκδηλώσεών της

Στα Γιάννινα η Πανελ. εκστρατεία για τα οφθαλμολογικά νοσήματα

• Μια σημαντική πρωτοβουλία για την έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα έχει αναλάβει από το τέλος του 2012 η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο. Ο.Ε.).

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της εκστρατείας ενημέρωσης στα Γιάννινα περιλαμβάνει έκθεση

με τίτλο «Eye Create» στο ξενοδοχείο «Du Lac». Επίσης, θα γίνει επιστημονική Ημερίδα για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, με τίτλο «Νεότερες εξελίξεις σε Σοβαρές Οφθαλμολογικές Παθήσεις», σήμερα, Σάββατο, ώρες 9:30 π.μ. με 1:30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Du Lac». Τέλος, θα γίνει και μία ενημερωτική εκδήλωση για το ευρύ κοινό σήμερα, Σάββατο, ώρα 7 μ.μ., και πάλι στο ξενοδοχείο «Du Lac».

Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας διοργανώνει…

Ημερίδα για την ίδρυση και ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού • Ημερίδα με τίτλο «η Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού μέσα από μαρτυρίες» διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας αύριο, Κυριακή, ώρα 9:30 π.μ. η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό. Η Ημερίδα αποσκοπεί στην αποτύπωση των συνθηκών που επικρατούσαν στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα πριν τη δημιουργία των παιδοπόλεων, οι οποίες δημιούργησαν την ανάγκη ίδρυσής τους. Αποσκοπεί επίσης στην αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των παιδιών στην Παιδόπολη Ζηρού, των σχέσεών τους με το προσωπικό και τους δασκάλους καθώς και την πορεία των παιδιών της παιδόπολης μετά την έξοδό τους από αυτή.

Αύριο, Κυριακή

Τέσσερις πορείες από τον Ορειβατικό Σύλλογο • Τέσσερις πορείες οργανώνει αύριο, Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα: Η πρώτη πορεία (Α’ κατηγορίας), διάρκειας 4 ωρών θα γίνει στη διαδρομή Βρυσοχώρι – Νεραϊδοβρύση – Βρυσοχώρι. Αναχώρηση από την Περιφέρεια, ώρα 7 το πρωί. Η δεύτερη (Β’ κατηγορίας), διάρκειας 6 ωρών, θα γίνει στη διαδρομή Βρυσοχώρι – Νεραϊδοβρύση- Λούτσα Κατσάνου – Βρυσοχώρι. Αναχώρηση από την Περιφέ-

ρεια Ηπείρου, στις 6 το πρωί. Η τρίτη (Γ’ κατηγορίας), διάρκειας 9 ωρών, θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Κόνιτσα- Μονή Στομίου – Σιάδι Μύγας – Λούτσα Κατσάνου – Βρυσοχώρι. Ώρα αναχώρησης από την Περιφέρεια στις 7 το πρωί. Η τέταρτη (Δ’ κατηγορίας) διάρκειας 11 ωρών, Κόνιτσα – Μονή Στομίου- Σιάδι Μύγας – Λημέρια των κλεφτών – Λούκι Φονικού- Λούτσα Κατσάνου – Βρυσοχώρι. Ώρα αναχώρησης από την Περιφέρεια, 6 το πρωί.

Γενική Συνέλευση των Πτυχιούχων Ανώτατων Σχολών Εικαστικών Τεχνών • Το Σωματείο Πτυχιούχων Ανώτατων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου, με ανακοίνωσή του (την υπογράφει ο Πρόεδρος της προσωρινής Επιτροπής Μ. Οικονομίδης) καλεί μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, για διενέργεια αρχαιρεσιών προς ανάδειξη Οργάνων Διοίκησης του Φορέα. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων, στην οδό Χρηστοβασίλη 8, έναντι του 4ου Γυμνασίου (Στάδιο Ζωσιμαδών). Σε περίπτωση μη απαρτίας η συγκέντρωση θα επαναληφθεί το επόμενο Σάββατο 15 Ιουνίου, την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.

πλακέτα της εφημερίδας του απένειμαν από κοινού ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο πρέσβης της Σλοβακίας Πέτερ Μίχαλκο. Στο Γιώργο Κυρούση απονεμήθηκε έπαινος μετ’ ευχαριστιών για το ήθος, την συνέπεια και την αξιοπιστία του, επί 36 χρόνια, τιμώντας τα μέσα ενημέρωσης που εργάστηκε, τον επαγγελματικό κλάδο και την πόλη του. Τον έπαινο του απένειμε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Εξπρές» Γιώργος Καλοφωλιάς μαζί με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Βρή.

Ο Τ. Παπασταύρος Ο Τάσος Παπασταύρος γεννήθηκε στα Γιάννενα, φοίτησε στο Μπαλλάνειο Δημοτικό Σχολείο και στη Ζωσιμαία Σχολή, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει γράψει διάφορες μονογραφίες και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και έχει εκθέσει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις. Από φοιτητής ασχολήθηκε με τα κοινά και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φοιτητών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Γενική συνέλευση του Ελληνογαλλικού Συλλόγου • Την καθιερωμένη ετήσια τακτική γενική συνέλευσή του, που θα πραγματοποιήσει ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων μεθαύριο, Δευτέρα, ώρα 7.30 μ.μ. στο καφέ «Plaza» (ξενοδοχείο Olympic). Σ’ αυτήν θα γίνει απολογισμός πεπραγμένων, οικονομικός απολογισμός, προγραμματισμός και προτάσεις για τη νέα χρονιά.

Εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων επίσης εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος (19861990) και δήμαρχος Ιωαννίνων (1998-2002). Ακόμη διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑΠ, του Σώματος Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων, του Συλλόγου Μηχανικών Ιωαννίνων και πρόεδρος της

Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο

Χοροθεατρικό δρώμενο με αφετηρία τον Αισχύλο • Ένα χοροθεατρικό δρώμενο και στρογγυλό τραπέζι με αφετηρία τις Ευμενίδες του Αισχύλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ισόγειο – αίθουσα Α’) στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με θέμα «Φόβος» που διοργανώνει η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8:30 μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διακοπή ρεύματος σήμερα σε Λεκανοπέδιο και χωριά • Για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα, Σάββατο, ως εξής: Από ώρα 9 π.μ. έως 12 μ. στις περιοχές: Σε όλο τον Κατσικά, πέριξ ΒΙΟΜΕΤΑΛ, πτηνοτροφεία Βαρτζιώτη, Μπλάτζου, Λισγάρα, Μάντζιου, Ασβεστοποιίας Τσιότα έως πριν το αεροδρόμιο Κατσικά, τμήμα Μπάφρας, σφαγεία CRECA, Κουτσελιό, Χαροκόπι, Μουζακαίοι, Πετροβούνι, οικισμοί Καραδήμα και Κοντινοί, τμήμα Ηλιόκαλης, Χουλιαράδες, Βαπτιστή, Μιχαλίτσι, Προσήλιο, Παλιοχώρι Συρράκου, Συρράκο, Καλαρρύτες, Σερβιανά, καθώς και στα Κατσανοχώρια έως Καλέντζι και Πηγάδια Καλεντζίου.

Διακοπές και αύριο Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Ηπείρου. Ανάμεσα στα λευκώματα που έχει εκδόσεις είναι τα: «Αλή Πασάς, από λήσταρχος ηγεμόνας», «Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες. Ενα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο», «Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη», «Πύρρος ο Μέγας» κ.λ.π..

Ο Γ. Κυρούσης Σαράντα χρόνια δημοσιογραφίας συμπλήρωσε ο Γιώργος Κυρούσης. Το ξεκίνημα έγινε το 1972 σαν αθλητικογράφος σε ηλικία 19 χρόνων από τον «Εθνικό Αγώνα» Ιωαννίνων. Αμέσως μετά δούλεψε ως αθλητικογράφος του «Ηπειρωτικού Αγώνα», Γρήγορα ανέλαβε ανταποκριτής της «βραδυνής» και της «Φως των Σπόρ». Το 1974 περνά στο πολιτικό πλέον ρεπορταζ, αναλαμβάνει ανταποκριτής Ηπείρου, στα «Νέα» τον «Ταχυδρόμο» και «Το Βήμα» του ΔΟΛ μέχρι αρχές του 2013. Το 1976 αναλαμβάνει αρχισυντάκτης στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» και στη συνέχεια μετά τον θάνατο του εκδότη Ελευθερίου Τζάλλα, αναλαμβάνει διευθυντής της εφημερίδας για περίπου 20 χρόνια. Το 1980 αναλαμβάνει ανταποκριτής της ΕΡΤ, καθώς και του Αθηναϊκου Πρακτορείου Ειδήσεων, όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά και για την Αλβανία και είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που για λογαριασμό της ΕΡΤ βρέθηκε στα Τίρανα μια μέρα μετά τον θάνατο του Εμβέρ Χότζα, μεταδίδοντας τα πρώτα ρεπορτάζ από την γειτονική χώρα, για την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1974 μέχρι την συνταξιοδότησή του προ λίγων μηνών, συνεργάστηκε με 14 εφημερίδες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αρθρογραφώντας καθώς και με τρία περιοδικά που σήμερα δεν κυκλοφορούν. Τα τελευταία 9 χρόνια, ήταν από την ΕΡΤ διαπιστευμένος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για την Β.Δ Ελλάδα και την Αλβανία. Στον συνδικαλισμό των δημοσιογράφων υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ για 9 χρόνια, ενώ πρόσφατα εξελέγη αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΣΥ.

πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο ΔΟΛΙΩΤΗΣ Α. ΧΑΡΗΣ ΙΑΤΡΟΣ βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-64141 • Κιν.: 6974 427559 • Email: biotest@in.com Συμβεβλημένος με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλα τα ταμεία

• Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνουν αύριο, Κυριακή, ως εξής: 1) Από ώρα 7 π.μ. έως 11 π.μ. στις περιοχές: Γαρδίκι, τμήμα Ελεούσας πέριξ του Ι.Ν. Φανερωμένης, Βιομηχανική Περιοχή πέριξ των επιχειρήσεων ΑΚΡΟΓΚΑΖ, ΚΑΡΥΠΙΔΗ, ΜΥΛΟΙ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ, ΔΑΒΟΥΤΗ ΜΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΜΒΑΚΟΓΛΟΥ, ΒΙΟΤΑΛ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΚΑΤΣΟΥΡΑ, ΜΠΕΡΡΗ, ΜΗΛΙΩΤΗ, ΖΑΡΜΠΑΛΑ, ΣΟΡΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΔΟΥΚΟΥ, ΓΟΥΣΗ, LCSC, ΜΕΝΤΗ, ΑΣΛΑΝΗ, ΤΣΑΝΟΥ, ΞΥΛΟΔΟΜΙΚΗ, VERILOG, ΝΙΚΑΣ, ΜΕΚΑΛΗ, ΜΠΟΥΡΗ, ΡΑΠΤΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΧΗΤΟΥ, ΤΖΙΑΛΛΑ, ΤΖΙΜΑ, ALLUEXPERT, ACRATA DIGITAL, ΜΠΟΥΓΙΑ, πτηνοτροφείο και πτηνοσφαγείο ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ, επιχειρήσεις Συρματοπλεκτική, Χαρτοποιΐα Ηπείρου, Ηπειροπάν, Βήτα Τόψης, ΣΔΡΑΛ, ADELCO, Μυτιληναίος, ΘΕΟΜΙΛ, Νούσιας, Ρούντας, Cabigas, πετρογκάζ, SPIDER, Γενική Ανακύκλωσης, PETCOM, Καλατζόγλου, ψυγεία Κουκουτάρη, Οικομπετόν, Γκόντας, Νιτσιάκος, Μπαλαντάνης, ΣΒΕΚΗ, Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ροδοτοπίου «ΠΙΝΔΟΣ», πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κάμπου Λαψίστας, Ζωοδόχος, Ροδοτόπι, Πετράλωνα, όλα τα Γραμενοχώρια, οικισμοί Λυκοστάνη και Σπήλαιο, αντιοστάσιο ΣΥΔΚΛΙ Πετραλώνων και Ασβεστοχωρίου, Περάτη, Κόντσικα, Ασβεστοχώρι, βουστάσιο Ευαγγέλου Φώτιου, Κληματιά, μαρμαράδικο Μπαλτά, Δελβινακόπουλο, Κοκκινόχωμα, Λευκοθέα, Παλιουρή, Σουλόπουλο, Δεσποτικό, Φωτεινό, Αγ. Μαρίνα Πωγωνίου, Άνω και Κάτω Λάβδανη, Καλοχώρι, Εκκλησοχώρι, Βουτσαρά, Κούρεντα, Χίνκα Λάλιζα, Πολύδωρο, Γρανίτσα, Ραδοβίζι, Κερασέα, Σενίκο, Βροσύνα, Γκρίμποβο, Ραβενή, Λεπτοκαρυά, Χαραυγή έως Καλλιθέα Φιλιατών, Άνω και Κάτω Ζάλογγο, Δοβλά, Βερενίκη. 2) Από ώρα 7 π.μ. έως 12 μ. στις περιοχές: Κληματιά, Καρίτσα, Ζίτσα, Μαθητική Εστία Ζίτσας, οινοποιεία Γκλίναβου, Πράσσου, ποιμνιοστάσια Ζυγούρη Στράτου, Μανούση, Κοντογιάννη και πτηνοτροφείο Πλιάκου και Κάμπο Ζίτσας, Σακελλαρικό, Δαφνόφυτο, Λίθινο, Βασιλόπουλο, Καστρί έως και Ιερομνήμη. 3) Από ώρα 8.30 π.μ. έως 10.30 π.μ. στις περιοχές: Ντραμπάτοβα, Ι.Μ. Ντουραχάνης, τμήμα Λογγάδων πέριξ αντλιοστασίων Προφήτη Ηλία και Αγ. Παρασκευής, Μάζια, Κήποι Μάζιας, Κρυόβρυση, συνοικισμούς Κράψης Σταμάτη και Παναγίας Δρίσκου, Παλαιογκορτζιάς, Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Τζώρας έως έξοδο Σήραγγας Δρίσκου.

Tριήμερη εκδρομή των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ • Τριήμερη εκδρομή σε Καβάλα, Θάσο, Ξάνθη, Δράμα και Σέρρες θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ιωαννίνων από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν μεθαύριο, Δευτέρα και θα διαρκέσουν ως τις 18 Ιουνίου. Η συμμετοχή κατ’ άτομο είναι 50 ευρώ. Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Σωματείου (Αραβαντινού 5ε), ώρες 10 με 11 π.μ. και στο τηλ.: 26510 – 36000.

Μονοήμερη στους Παξούς για την Κερκυραϊκή Ένωση • Ημερήσια εκδρομή στους Παξούς θα πραγματοποιήσει η Κερκυραϊκή Ένωση Ιωαννίνων «Ο Άγιος Σπυρίδων» την Κυριακή, 16 Ιουνίου. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7:30 π.μ. από την κεντρική πλατεία, έξω από την Περιφέρεια, με προορισμό τα Σύβοτα. Στη συνέχεια οι εκδρομείς θα ακολουθήσουμε με πλοίο τη διαδρομή Λάκα – Σπηλιές – Αντίπαξοι – Γάιος και η επιστροφή θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πάλι από Σύβοτα. Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλ.: 26510-27955 και 2651027403, μέχρι την Τετάρτη, 12 Ιουνίου.

Μέχρι μεθαύριο, Δευτέρα

Αιτήσεις για εγγραφές στα ΚΔΑΠ Δ. Ιωαννιτών • Έως μεθαύριο, Δευτέρα και από 4 με 9 μ.μ. θα γίνονται αιτήσεις στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών για τα θερινά τμήματα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών, είναι ημερήσιο (8.00-15.00) και χωρίζεται σε δεκαπενθήμερα διαστήματα αρχίζοντας από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου. Πληροφορίες στα ΚΔΑΠ: ΡΟΔΑ, Δωδώνης 35, τηλ. 26510-

68565 ΣΒΟΥΡΑ, Πλατεία Χατζή 19, Αμπελόκηποι, τηλ. 2651037187 ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ, Κατίνας Παξινού 8, Βοτανικός, τηλ. 26510-74644 Ανατολή, Δ. Χριστοφορίδου, τηλ. 26510-66426, Κατσικά, (Κτήριο Γυμνασίου Κατσικά), τηλ. 2651094591, Νεοκαισάρεια, τηλ. 2651091286, Αμφιθέα, τηλ. 2651081996, Περίβλεπτος, τηλ. 2651062388

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Ναπ. Ζέρβα 2 Τηλ.: 26510 26560 κιν.: 6972897763


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 7η

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Θα έχει και συνέχεια το πιλοτικό του πρόγραμμα

Ο Φορέας Βίκου – Αώου ενημέρωσε μαθητές για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Βίτσας • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βίτσα Ζαγορίου το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής και Πολιτισμικής

Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης, που διεξήγαγε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, σε συνεργασία με την IB Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Στο πρόγραμμα που είχε ως θέμα «Βίτσα Ζαγορίου: Διαδρομές στο χώρο και το χρόνο» συμμετείχαν οι Δ’ και ΣΤ’ τάξεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας, οι μαθητές των οποίων. Η διαδρομή είχε ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο της Βίτσας και ακολουθώντας ένα μονοπάτι, στο οποίο γίνονταν επιλεγμένες στάσεις για ενημέρωση, κατέληγε στον Ιερό Ναό Αγίου

Νικολάου, εντός του σύγχρονου οικισμού.

Αρμονία φύσης-ανθρώπου

Εκτενείς αναφορές έγιναν για τα αρχαιολογικά ευρήματα, για τη λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό, για τα μνημεία του χωριού και βέβαια για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με έμφαση στη χλωρίδα, την πανίδα και τη γεωλογία της περιοχής. Τονίσθηκε από τα στελέχη του Φορέα, αλλά και από τους αρχαιολόγους, η ανεπανάληπτη αρμονία και το δέσιμο ανάμεσα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, που χαρακτηρίζει την περιοχή Ζαγορίου και την κάνει μοναδική. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής και πολιτισμικής ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης είχε πιλοτικό χαρακτήρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φορέα και θα αποτελέσει τη βάση για παρόμοιες εκδηλώσεις με τη νέα σχολική χρόνια.

Θα λάβει χώρα σήμερα

«Balkan June Festival» στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ. • Το «Balkan June Festival» θα λάβει χώρα σήμερα, Σάββατο (ώρα 9 μ.μ.) στο Υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ. Αποτελεί το φεστιβάλ του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Βαλκανικής Μουσικής στο οποίο συμ-

μετέχουν συγκροτήματα από την Ελλάδα καθώς κι από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο συνδιοργανώνεται με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Στο Balkan June Festival θα εμ-

φανιστούν οι Χαΐνηδες, το συγκρότημα Taş Plak Kumpanyası με μέλη από Τουρκία, Γαλλία και Ελλάδα) και οι Νείριs από την Ελλάδα, ένα συγκρότημα με συνθέσεις επηρεασμένες από ήχους τζαζ και δρόμους των παραδόσεων της Μεσογείου. Παράλληλα στο χώρο του Θεάτρου της Ε.Η.Μ. θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής της αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Tamara Mladenović. Γενική είσοδος στο χώρο του Φεστιβάλ 5 ευρώ. Προπώληση στο κατάστημα Ίρις, τα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης» και «Ελευθερουδάκης» και στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. • Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.balkanj une.org.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ με όλες τις εταιρίες και τις εταιρίες χαμηλού κόστους (Ryanair - Easy jet – Astra – Niki - Sky) ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΛΟΙΩΝ με όλες τις εταιρίες ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό ΔΙΑΚΟΠΕΣ στην Ελλάδα ενδεικτικές τιμές ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ Χαλκιδική από 13 ευρώ την ημέρα Κέρκυρα από 15 ευρώ την ημέρα Ρόδος από 18 ευρώ την ημέρα Ζάκυνθος από 15 ευρώ την ημέρα

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ 4 - 7 ΗΜΕΡΩΝ από 237 ευρώ

ΕΚΔΡΟΜΕΣ σε Σκανδιναβία - Ρωσία - Άγιοι Τόποι - Κωνστ/πολη - Μαγιόρκα κ.α.

(Ειδικές τιμές για 50 ετών και άνω)

28ης Οκτωβρίου 17Α - απέναντι από τον ΟΤΕ (εντός Στοάς)

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

«Το αμάρτημα της μητρός μου» η 100η θεατρική του παραγωγή Με το έργο του Γ. Βιζυινού θα περιοδεύσει αυτό το καλοκαίρι

• Η παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου», βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, θα είναι η 100η επαγγελματική θεατρική παραγωγή την οποία θα ανεβάτο σει αυτό το καλοκαίρι ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας, που χαρακτηρίστηκε καινοτόμο για την εποχή του, και το οποίο γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, αποτελεί ένα αυτοβιογραφικό οικογενειακό δράμα με κύρια πρόσωπα τον αφηγητή και τη μητέρα του.

Οι συντελεστές Συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής: Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης, μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης, σκηνικός χώρος – φωτισμοί Δήμος Αβδελιώδης, φωτο-

γραφίες Στέλιος Χουστουλάκης. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ρένα Κυπριώτη.

Τι λέει ο σκηνοθέτης Σύμφωνα με τον Δήμο Αβδελιώδη, «ο Γεώργιος Βιζυηνός ζητά την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του. Πρόκειται για μία εξομολόγηση που ενώ θα μπορούσε να μείνει κλειστή και προσωπική, εδώ γίνεται δημόσιος λόγος, που περνώντας από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας γίνεται λόγος λυτρωτικός, εναρμονισμένος με την ευγένεια και τη λεπτότητα του πνεύματός του».

Το Politheatro παρουσιάζει τα θεατρικά του εργαστήρια • Το έργο του Ματέι Βίσνιεκ «Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου» από το δεύτερο έτος του θεατρικού του εργαστηρίου θα παρουσιάσει το Politheatro σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή, ώρα 9:30 μ.μ.. Μεθαύριο, Δευτέρα, ώρα 9.30 μ.μ., το πρώτο έτος του θεατρικού εργαστηρίου θα κάνει την παρουσίαση της δουλειάς του κλείνοντας τον ετήσιο κύκλο του. Τη σκηνοθεσία και τη διδασκαλία έκανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόγκος. • Η παρακολούθηση των παρουσιάσεων είναι δωρεάν. ΑπαραίτηΤα «Νάια 2013» από τον τες οι κρατήσεις θέσεων.

ΣΕΓΑΣ στο Εθνικό Στάδιο

• Τους αγώνες Στίβου «Νάϊα 2013» θα διεξάγει η ΕAΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων σήμερα, Σάββατο και ώρα 2:50 μ.μ., παράλληλα με το δ/κό Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών. Στους αγώνες αυτούς θα λάβουν μέρος οι αθλητές και αθλήτριες που ανήκουν στη δύναμη των Σωματείων-Μελών του ΣΕΓΑΣ.

Εκδηλώσεις για παιδιά στο Public • Συνεχίζονται στο Public Ιωαννίνων οι Σαββατιάτικες εκδηλώσεις για παιδιά. Έτσι, σήμερα, Σάββατο, η λουλουδονεράιδα θα αφηγηθεί παραμύθια στα παιδιά. Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 12 μ..

Συνέλευση και εκλογές στη Στέγη Γραμμάτων • Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει η Ηπειρωτική Στέγη Γραμμάτων και τεχνών μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Σωματείου (Ιεράρχου Γερβασίου, 13-15, απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων). Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει απολογισμό, κατάθεση υποψηφιοτήτων και εκλογές νέου Δ.Σ.

Αιμοδοσία από τον Σύλλογο Κουτσελιού • Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιήσει ο Μορφωτικός – Πολιτιστικός – Αιμοδοτικός Σύλλογος Κουτσελιού μεθαύριο, Δευτέρα. Η αιμοδοσία θα γίνει στην αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος του Τ. Δ. Κουτσελιού.

«Ανοιχτή Αγκαλιά» για τα παιδιά του Πωγωνίου • Στο Δήμο Πωγωνίου βρίσκονται οι γιατροί και νοσηλευτές της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», οι οποίοι μέχρι και σήμερα Σάββατο εξετάζουν δωρεάν όλο τον παιδικό πληθυσμό (βρέφη έως και παιδιά της Α’ Γυμνασίου). Ιατρικές εξετάσεις θα διεξαχθούν στο Κεφαλόβρυσο σήμερα, Σάββατο και στο Δελβινάκι αύριο, Κυριακή. Επιπλέον, αύριο, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Παιδότο-

που στο Καλπάκι, προσφορά της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» στα παιδιά του ακριτικού αυτού χωριού, με την υποστήριξη της Cosmote και της Οικογένειας Γ. Δημητριάδου. Εκτός των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων, σε θέματα πρόληψης καθώς και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Οι «Ρεφενέ» παρουσιάζουν…

Η περιοδεία Το «Αμάρτημα της μητρός μου» θα παρουσιαστεί σε καλοκαιρινή περιοδεία στην Ήπειρο και σε καταξιωμένα φεστιβάλ όλης της χώρας. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο, 6 Ιουλίου στο θέατρο Κάστρου της Άρτας και η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει την Τετάρτη, 10 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στα Γιάννινα.

Οι εθελοντές της κάνουν εξετάσεις

«Καλιφόρνια Ντρίμιν» στο Θέατρο Στοάς Ορφέα • Το έργο του Βασίλη Κουτσικονούρη «Καλιφόρνια Ντρίμιν» θα παρουσιάσει το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» σήμερα, Σάββατο και ώρα 9:15 μ.μ. στο Θέατρο των Αθεράπευτων, στη «Στοά Ορφέα».

Η υπόθεση

Το έργο αναφέρεται στη ζωή δύο νεαρών, που ζουν στο μεταίχμιο μεταξύ συμμόρφωσης στο κοινωνικό σύστημα και επανάστασης, αγάπης και συναισθηματικού κενού, παιδικότητας και ενηλικίωσης. Οι νεαροί ήρωες, που στερούνται γλωσσικής παιδείας και γενικότερα μορφωτικών εμπειριών, λατρεύουν τον Τζίμι Χέντριξ και το ροκαμπίλι του ’60. Ο συγγραφέας τους «συλλαμβάνει» τη στιγμή που καταστρώνουν σχέδια για να κατακτήσουν το όνειρό τους, να ζήσουν, δηλαδή, ένα διάστημα στην Καλιφόρνια. • Τιμές εισιτηρίων 7 και 4 ευρώ. Το έργο είναι κατάλληλο από 15 χρονών και άνω.

Άλλη μία παράσταση από Σχολεία της Κόνιτσας • Τις παραστάσεις «Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη και «Το κάτι άλλο» της Κάθριν Κέιβ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Τζοβάρα παρουσιάζουν οι μαθητές του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας και σήμερα, Σάββατο, ώρα 7:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κόνιτσας. Οι παραστάσεις δίνονται στο πλαίσιο της Ημέρας Σχολικού Θεάτρου.


Σελ. 8η Οι εκθέσεις των W. Abranowicz - Ι. Χατζησταύρου παρουσιάζουν…

Μια Ελλάδα με δύο… πρόσωπα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων!

 Ενδιαφέρουσες αντιθέσεις αποτυπώνει ο φακός των δύο φωτογράφων • Τα διαφορετικά πρόσωπα της Ελλάδας παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, όπως τα αποτύπωσε ο φακός δύο σημαντικών φωτογράφων της εποχής μας. Του συμπατριώτη μας Ιάκωβου Χατζησταύρου και του διάσημου Αμερικανού φωτορεπόρτερ William Abranowicz.

λογή «The Greek File» του William Abranowicz παρουσιάζει μια άλλη Ελλάδα, ιδανική, ονειρική. Κυριαρχούν η φύση, η θάλασσα, ο έρωτας, νησιώτικα τοπία, άνθρωποι του καφενείου… Αποτυπώνεται ένας τόπος ακριβώς όπως θέλουμε όλοι μας να τον βλέπουμε! Η συλλογή περιλαμβάνει φωτογραφίες που ο Abranowicz τράβηξε στη χώ-

• Είναι νέος, μόλις 25 ετών, σπουδάζει στην Αγγλία και έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ άκρως επίκαιρο, το «Ελλάδα… είμαι σε δύσκολη θέση», που θα προβληθεί αύριο, Κυριακή (ώρα 8 μ.μ.) στα Παλιά Σφαγεία, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Φωτομετρία. Ο λόγος για τον ιδιαίτερα ταλαντούχο σκηνοθέτη Σεραφείμ Ντούσια, που θα παραβρεθεί και ο ίδιος στην αυριανή προβολή και με αφορμή αυτήν μιλάει στον «Π.Λ.» για το πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι την οικονομική κρίση και το μέλλον της χώρας μας, για την μετανάστευση, αλλά και για τη διαδικασία υλοποίησης του πετυχημένου ντοκιμαντέρ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Η συνέντευξη

ΦΩTO «Π.Λ.»

Από τα προχθεσινά εγκαίνια των δύο εκθέσεων φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη... Οι εκθέσεις, που εγκαινιάστηκαν προχθές βράδυ, βρίσκονται σε αλληλουχία και δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση. Στο ισόγειο το «My Greek View» παρουσιάζει την Ελλάδα του σήμερα, το πρόσωπό της που κανείς μας δεν θέλει να βλέπει. Αποτυπώνεται σε εικόνες ανθρώπων του περιθωρίου (τοξικομανείς, αστέγους, φτωχούς) που ζουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δεν λείπουν στιγμιότυπα από διαδηλώσεις και πορείες.

Άλλο σκηνικό Στον επάνω όροφο της Πινακοθήκης το σκηνικό αλλάζει! Η συλ-

ρα μας την περίοδο απ’ το 1988 έως το 2007.

Τα εγκαίνια Στα προχθεσινά εγκαίνια των δύο εκθέσεων χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, συγχαίροντας τους διοργανωτές της Φωτομετρίας και της Δημοτ. Πινακοθήκης για την παρουσίασή τους, ενώ ιδιαίτερη χαρά για την προβολή της δουλειά τους στα Γιάννινα εξέφρασαν οι δύο καλλιτέχνες. Στο έργο τους αναφέρθηκε αναλυτικά εκπρόσωπος του Φεστιβάλ. ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Εκδηλώσεις για όλους έχει το Φεστιβάλ Φωτομετρία • Εκδηλώσεις για όλους, ακόμη και τους μη μυημένους στην τέχνη της φωτογραφίας, συνοδεύουν το φετινό Φεστιβάλ Φωτομετρία, που διοργανώνεται για 5η συνεχόμενη χρονιά στα Γιάννινα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιούνται εκθέσεις, σεμινάρια και διαγωνισμοί, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής ενασχόλησης μαθητών Δημοτικού με τίτλο «Photometria Schoοlaroid».

Σεμινάρια φωτογραφίας

• Σεμινάρια φωτογραφίας, πρόκειται να γίνουν στις 8 και στις 15-16 Ιουνίου, στο «Photometria Academy». Αναλυτικά: Σήμερα, Σάββατο, ώρες 6 μ.μ. με 8 μ.μ. θα γίνει Σεμινάριο

Φωτογραφίας από τον Παναγιώτη Τσιγκούλη, με θέμα «Βασικές Αρχές Φωτογραφίας». Σήμερα, Σάββατο, ώρες 1.30 με 3.30 μ.μ. θα γίνει Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον Κωνσταντίνο Βάσση, με θέμα «Πανοραμική Φωτογράφιση». Σήμερα, Σάββατο, ώρες 8 με 10 μ.μ. θα γίνει διάλεξη από τον William Abranowicz & τον Ιάκωβο Χατζησταύρου. Την Παρασκευή, 14 Ιουνίου θα γίνει διάλεξη από τον Robert Van Waarden «Φωτογραφίζοντας για την αλλαγή». Το Σάββατο 15 και την Κυριακή, 16 Ιουνίου, ώρες 10 π.μ. με 6 μ.μ. θα γίνει Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον Andre Bakker με θέμα «Βελτιώστε την φωτογραφία σας».

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

Τηλ. 26510 23333

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/6/2013 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΜΠΟΥΣΒΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Μάρκου Μπότσαρη 4 (Ταχυδρομείο), τηλ. 25655 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ - ΤΖΟΥΦΗ ΦΩΤΕΙΝΗ, Σπύρου Λάμπρου 78, τηλ. 21142 • 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΤΖΙΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, Μαρίκας Κοτοπούλη 53 – Αμπελόκηποι, τηλ. 25041 • ΤΣΑΚΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ, Καρδαμήτσια, τηλ. 28215 • ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Νιάρχου & Δήλου 1, τηλ. 02414 • ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, Χρήστου Κατσάρη 27, τηλ. 76377 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24Β, τηλ. 27678 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολεόντος Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ - ΜΠΟΥΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Γρηγορίου Σακκά 11, τηλ. 22012 ΚΥΡΙΑΚΗ 9/6/2013 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Σαμουήλ 43, τηλ. 31726 • ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Βηλαρά 40, τηλ. 28505 • 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΒΑΚΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δωδώνης 2, τηλ. 23658 ∆ΕΥΤΕΡΑ 10/6/2013 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δωδώνης 45-47, τηλ. 49296 • ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Πέτρου Ευαγγελίδη & Τοσίτσα 1 (Μώλος), τηλ. 26953 • 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΖΑΡΚΑΔΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΝΑ, Θωμά Πασχίδη 40 – Αμπελόκηποι, τηλ. 20110 • ΒΕΡΜΠΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Ζωσιμαδών 18 (Γυαλί Καφενέ), τηλ. 24925 • ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αβέρωφ 26, τηλ. 35887 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΚΑΛΙΑΜΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Λεωφόρος Γράμμου 34, τηλ. 20567 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Νιάρχου & Δήλου 1, τηλ. 02414

 Κ.Τ.Ε.Ο. Τηλ. επικοινωνίας (ραντεβού) 93333. 

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ειδικός συνεργάτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ - Μ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

• «Ελλάδα... είμαι σε δύσκολη θέση» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ σου που θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτομετρία. Ακούγεται πολύ επίκαιρος! Τι ακριβώς πραγματεύεται; - To συγκεκριμένο οπτικοακουστικό έργο είχε σκοπό να αγγίξει τη ψυχολογία του Νεοέλληνα. Μέσα από το ντοκιμαντέρ προσπάθησα να καταγράψω τους νέους, αρχικά του εξωτερικού, σχετικά με το πόλεμο που δέχονται για την κατάσταση της χώρας μας όπως και γενικότερα για την επίδραση που έχει αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον που έδειξε ο κόσμος όμως ήταν μεγάλο και γι’ αυτό καταλήξαμε να έχουμε 43 συνεντεύξεις νέων μεταξύ Ελλάδας, Αγγλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, για το πώς βλέπουν αυτοί την οικονομική κρίση και ιδίως την κατάσταση της Ελλάδας. Επίσης, στο ντοκιμαντέρ παίρνουν θέση και οι Nigel Farage, David G. Croft, Λιάνα Κανέλλη, Κάτια Δανδουλάκη, Θάνος Μικρούτσικος, Σία Κοσιώνη, Παύλος Χαικάλης κ.ά., οι οποίοι μιλούν αυθόρμητα για το πώς βλέπουν τους σημερινούς νέους ενώ αναλύουν και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο. • Τελικά τι είναι αυτό που μας έφερε ως χώρα στο σημείο που είμαστε σήμερα; - Δυστυχώς δε γνωρίζω τι οδήγησε τη χώρα μας σε αυτό το σημείο και ούτε ο σκοπός του ντοκιμαντέρ ήταν να δώσει απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση. Αυτό που

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S.

Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . . .199 Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: .80111 Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . . .80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . . .99.111 Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . . .99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . . .166 ΙΚΑ (Ραντεβού) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . . .7793777 Bλάβες: ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050 OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888 ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500 EΛΠA: . . . . . . . . . . .49695 - 49643 και 10400 HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . . .1057 EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . . .1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . . .31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . . .11888

Ο σκηνοθέτης Σεραφείμ Ντούσιας τονίζει:

«Οι νέοι Έλληνες έχουμε την δύναμη και θα τα καταφέρουμε με την κρίση…»

® Mιλάει στον «Π.Λ.» για την Ελλάδα του σήμερα, για τη μετανάστευση αλλά και για το Φεστιβάλ Φωτομετρία, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του

προσπάθησα εγώ προσωπικά μέσα από το έργο μου ήταν να βάλω νέους και επώνυμους, αν θες, όπως τους χαρακτηρίζουμε στην Ελλάδα, στην ίδια κλίμακα χωρίς διακρίσεις, με σκοπό να ακούσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις, ώστε μετά ο νέος να καταλάβει ότι πρώτον δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό που λέγεται «οικονομική κρίση» και ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου που βιώνουν τον ίδιο ψυχολογικό πόλεμο. στον Αναφέρομαι ψυχολογικό πόλεμο γιατί αυτός είναι που μπορεί να καταστρέψει μια χώρα από τη μία μέρα στην άλλη. • Πώς βλέπεις το μέλλον της χώρας μας; Είσαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα; - Ο κάθε νέος βλέπει το μέλλον της χώρας του αισιόδοξα... και αυτό είναι το σωστό. Εγώ ναι μεν βρίσκομαι στην Αγγλία, διότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας δε μπορεί να μου παρέχει την παιδεία πάνω στο αντικείμενο μου, αλλά προφανώς και θα γυρίσω στην Ελλάδα γιατί θέλω και πρέπει να παλέψω για αυτήν και επειδή είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε τα πράγματα. Πιστεύω ότι ο ρόλος της κάθε γενιάς είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη. Εμείς δυστυχώς δε βρήκαμε το έδαφος έτοιμο αλλά θεωρώ ότι οι νέοι Έλληνες έχουμε τη ψυχική δύναμη και θα τα καταφέρουμε. Έπειτα, η αισιοδοξία και τα όνειρα είναι τα τελευταία όπλα που μας έχουν απομείνει. • Όπως εσύ αυτό τον καιρό σπουδάζεις στην Αγγλία και πολλοί άλλοι νέοι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη ή για σπουδές. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα εκεί;

- Στο Λονδίνο που βρίσκομαι, συναντώ συνέχεια Έλληνες σε τέτοιο σημείο, που νομίζω ότι βρίσκομαι σε κάποια πόλη της Ελλάδας! Σίγουρα είναι καλύτερα τα

πράγματα από άποψη επαγγελματικών ευκαιριών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν και εκεί πρόβλημα. Παντού υπάρχει το πρόβλημα, απλά αυτό που λειτουργεί αν θέλεις εδώ καλύτερα είναι ότι αν αξίζεις και δουλεύεις σκληρά, τότε θα προχωρήσεις, αλλιώς δε πρόκειται κανείς να σου προσφέρει δουλειά. Είναι ουσιαστικά κάτι που πρέπει να γίνει και στην Ελλά-

δα, με αφορμή την οικονομική κρίση. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνει ένα καλό ξεσκαρτάρισμα, αν μου επιτρέπεις την έκφραση. • Περιέγραψέ μου με συντομία την διαδικασία που ακολούθησες για την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ... - Η διαδικασία της παραγωγής του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ ήταν μεγάλη, θα έλεγα και πραγματικά θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον Λάκη Λαζόπουλο ο οποίος μας στήριξε από την πρώτη κιόλας στιγμή που του μίλησα. Έπειτα η Αντιδημαρχία Θεσσαλονικής η οποία κάλυψε ένα ποσό των εξόδων που είχαμε, όπως και όλοι οι νέοι και όχι μόνο, που στήριξαν και πίστεψαν σε αυτό μας το εγχείρημα. • Πώς έγινε η προσέγγιση με την «Φωτομετρία»; Τι συντέλεσε στο να συνεργαστείς με το Φεστιβάλ; - Η προσέγγιση έγινε από την πλευρά του Παναγιώτη Παπουτσή. Το θέμα του Φεστιβάλ σχετίζεται εξάλλου άμεσα με τον τίτλο του Ντοκιμαντέρ. Έπειτα, βλέποντας τις πλούσιες δράσεις του Photometria Festival σε συνδυασμό με την ελεύθερη είσοδο που προσφέρει στο κοινό, δεχθήκαμε να συνεργαστούμε…

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC AIR» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-26218 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA Δευτέρα έως Κυριακή 12 μ. Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή -Κυριακή 6.45 μ.μ. IΩANNINA-AΘHNA Δευτέρα έως Κυριακή 1.30 μ.μ. Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή -Κυριακή 8.15 μ.μ.

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ • ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ • Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ • THE HANGOVER 3 • AFTER EARTH

• Δεκαετία του 1960. Μερική άποψη της Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων. Διακρίνονται το καφενείο «Ελλάς» και το ξενοδοχείο «Ίλιον» που σήμερα είναι κλειστό... (Από το τεύχος 202 της «Ηπειρωτικής Εταιρείας»0

σήμερα Σ Α Β Β Α Τ Ο Ανατολή: 05.02’ Δύση: 19.46’ Νέα Σελήνη

8

ΕΤΟΣ: 2013 Μήνας: 6ος Εβδ.: 23

Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

† Ανακομ. λειψ. Θεοδώρου Στρατηλ., Καλλιόπης μάρτ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

8-6-1777

– Ολοκληρώνεται η τείχιση της Αθήνας, που άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς.

8-6-1907

– Ο αναρχικών πεποιθήσεων δάσκαλος Ανδρέας Παπαμικρόπουλος από την Πάτρα επιτίθεται με δυναμίτιδα κατά της Βουλής.

8-6-1939

– Ιδρύονται στην Ελλάδα εξατάξια Γυμνάσια, στη θέση των οκτατάξιων που καταργούνται.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 8 Ιουνίου 1988 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25

χρόνια πριν

 «Πυρά» κατά της κυβέρνησης απ’ όλα τα κόμματα. Γενική καταδίκη. Όλοι επισήμαναν στη Βουλή την τραγική κατάσταση της χώρας. Ο καθηγητής κ. Δ. Λώλης μιλάει στον «Π.Λ.». Υπάρχουν οι επιστήμονες, λείπουν οι πιστώσεις!.. Για την ίδρυση Κέντρου Προγεν. Ελέγχου Ο κ. Λ. Κύρκος τόνισε χθες στα Γιάννενα. Η λιτότητα του ΠΑΣΟΚ δεν έφερε ανάπτυξη… Τι είπε στο Μέτσοβο για τον κ. Αβέρωφ. Προχθές στα Γιάννενα. Ποιοι εκλέχθηκαν στο νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου. Δάνειο 2,5 δις στην Ελλάδα για επαγγελματική εκπαίδευση. Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 9η

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

E ΠΙΣΤΟΛΕΣ «Ακόμα παλεύω στα Σεισμόπληκτα για να μην με ξεσπιτώσουν...» Κύριε Διευθυντά, Γράφω την παρούσα επιστολή για να αναφερθώ για μία ακόμη φορά στο «Γολγοθά» που ανεβαίνω εδώ και 45 περίπου χρόνια, παλεύοντας με το δημόσιο και τις υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας και νυν Περιφέρειας για να μην ξεσπιτωθώ. Η οικογένειά μου ανήκει στους παλαιούς κατοίκους του Μπουνταλά (σημερινά Σεισμόπληκτα) που το 1967 επί χούντας μας έκαναν αναγκαστική απαλλοτρίωση προκειμένου να δώσουν τα οικόπεδά μας σε σεισμοπαθείς των χωριών, με την δήθεν δικαιολογία ότι η περιοχή μας ήταν ακατοίκητη. Τελικά όλες οι απαλλοτριώσεις επί χούντας ανακαλέστηκαν ως άδικες, όμως στα Γιάννενα το βάσανο το δικό μου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η μάχη με τα δικαστήρια και τις υπηρεσίες της σημερινής Περιφέρειας συνεχίζεται, όπως και οι πιέσεις να υπογράψω ότι παραιτούμαι από τις αποφάσεις που με δικαιώνουν για το οικόπεδό μου στα Σεισμόπληκτα, ώστε αυτό να απαλλοτριωθεί. Τόσες αγωγές έγιναν εις βάρος μας από τους δήθεν δικαιούχους για απόδοση τμημάτων των οικοπέδων μας σ’ αυτούς. Τόσα χρόνια παλεύουμε (στη φωτό σχετικό δημοσίευμα του «Π.Λ.» από το... 1994) και ακόμα σήμερα κινδυνεύω να χάσω το σπίτι και τον κήπο μου. Αυτή είναι η δικαιοσύνη… Όσο για τον Περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους άρχοντες, κανείς δεν συμπαραστέκεται. Όλοι είναι εναντίον μου! Ο πατέρας μου υπήρξε θύμα πολέμου. Τα μισά παιδιά του έμειναν στα σύνορα για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Τώρα εμένα προσπαθούν να με ξεσπιτώσουν, παρόλο που το σπιτάκι που έχω και το οικόπεδο είναι δικό μου, της οικογένειάς μου. Τα είχαμε αγορασμένα, όχι καταπατημένα. Ας μας απαντήσουν οι τοπικές Αρχές των Ιωαννίνων, φεύγουν αυτές από τις περιουσίες τους για να φύγω κι εγώ; Το μόνο που ζητάω είναι να με αφήσουν ήσυχη για να μπορέσω να ζήσω ήρεμα στην περιουσία μου. Ευχαριστώ Αποστολική Γεωργίου Κάτοικος Σεισμοπλήκτων

@ @ @

Η Ελληνικότητα των Βλάχων… Κύριε Διευθυντά, Διαβάζοντας τα όσα γράφτηκαν για τον πρόσφατο νόμο του ρουμανικού κράτους, ο οποίος χαρακτηρίζει τους απανταχού Βλάχους Αρουμάνους κλπ. ως Ρουμάνους, μου ήρθε στο νου ένα περιστατικό από την περίοδο της Κατοχής (1941-1944 μ.Χ.), οπόταν η Ρουμανία ήταν δορυφόρος του Άξονος και είχε ευχέρεια κινήσεως και δράσεων. Την εποχή λοιπόν αυτή επί βασιλείας Μιχαήλ η Ρουμανία έστελνε καμιόνια έμφορτα με καλαμπόκι αρίστης ποιότητας, σωστό κεχριμπάρι, ξέσκεπα, τα οποία στάθμευαν απέναντι από τον «Κουραμπά», όπου σε ωραιότατο νεοκλασσικό κτίριο στεγαζόταν το ρουμανικό προξενείο. Τα καμιόνια παρέμεναν εκεί περιμένοντας τους πεινώντες Έλληνες να προσέλθουν και να παραλάβουν όση ποσότητα ήθελαν, αρκεί να πολιτογραφηθούν Ρουμάνοι υπήκοοι. Προς τιμήν των οι Βλάχοι της Ηπείρου έστρεψαν τα νώτα σ’ αυτήν την πρόσκληση και πρόκληση και προτίμησαν να διαμαρτύρεται το στομάχι παρά να αρνηθούν την Ελληνικότητά των! Όλοι; Μα κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις! Και στην προκειμένη περίπτωση εκείνοι που αποδέχθηκαν την πρόσκληση και την πρόκληση ήταν οι κάτοικοι της Αβδέλας, κοιτίδα του καπετάν Διαμάντη, ο οποίος ονειρευόταν να ανακηρυχθεί ηγεμόνας των Βλάχων της Πίνδου, και προφανώς παρακινούσε τους συντοπίτες του να προσέλθουν και να πολιτογραφηθούν Ρουμάνοι υπήκοοι. Την ίδια εκείνη εποχή η πείνα θέριζε τους Έλληνες (ελληνόφωνους και βλαχόφωνους) αλλά η ελληνική συνείδηση και η ελληνικότητα δεν υποχωρούσε προ του φάσματος της πείνας και του αδυσώπητου θανάτου και δεν επέτρεπε την απεμπόληση της ελληνικής ιθαγένειας χάριν προσωρινής ικανοποιήσεως του σκληρού αισθήματος της πείνας. Μία ημέρα πάνω στην καρότσα καμιονιού έμφορτου αραβοσίτου ήταν ένας τρουβάς. Αφύλακτα όπως ήταν τα καμιόνια, μία Τρόικα εφήβων καθώς περνούσαν και είδαν το απροσδόκητο κελεπούρι αποφάσισαν να τον πάρουν νομίζοντας ότι περιέχει αραβόσιτο να τον μοιρασθούν έστω και για προσωρινή ανακούφιση. Ήταν και τα τρία παιδιά τέκνα πολυτέκνων οικογενειών και μετέβησαν στο λόφο του Τσιλίκη, μακριά από τα περίεργα βλέμματα για τη διανομή! Όταν άνοιξαν τον τροβά είδαν με μεγάλη έκπληξη ότι περιείχε Μεσογειακές Δραχμές, νόμισμα που είχαν καθιερώσει οι Ιταλοί κατακτητές για την κατακτημένη Χώρα μας. Όμως η Τρόικα των εφήβων δεν ήταν κλέπτες. Πεινασμένα μέλη πολυμελών οικογενειών και αμ’ έπος, αμ’ έργον επέστρεψαν τον τροβά και τον τοποθέτησαν στο ίδιο σημείο, στο καμιόνι. Η ερώτηση που αδήριτη ανακύπτει είναι: Πώς κατέφθαναν από τη Ρουμανία ως τα Γιάννινα ίσως και σ’ άλλες πόλεις τα οχήματα αυτά και δεν κατάσχονταν καθ’ οδόν από τους αντάρτες, αλλά και πώς τροφοδοτούνταν σε καύσιμα και ενδεχομένως και σ’ ανταλλακτικά; Είναι μία ερώτηση στην οποία μέχρι τώρα δεν δόθηκε απάντηση. Εκτός και αν τροφοδοτούσαν και τους αντάρτες και έτσι αποκτούσαν ελευθερία διελεύσεως. Υ.Γ.: Η Ρουμανία κατ’ έτος χορηγεί περί τις 60 υποτροφίες στους Βλάχους των Βαλκανίων, η Ελλάδα ΜΙΑ! Ευχαριστώ για την φιλοξενία Ιωάννης Γ. Κιτσολάμπρος

ΣΤΟΝ

Δύο πολεμικά αεροσκάφη σαπίζουν παρατημένα στο Αεροδρόμιο!.. Κύριε Διευθυντά, Μέρες τώρα περνώ από το Αεροδρόμιο, κατευθυνόμενος για το Βραδέτο, αλλά σήμερα παρατήρησα την εγκατάλειψη των αεροσκαφών στο χώρο του νέου Αεροδρομίου, μιας και η πινακίδα για απαγόρευση της φωτογράφησης λειτουργούσε αποτρεπτικά για σταθμούς στρατιωτικής προστασίας. Παρακολουθούμε τις εργασίες και την πρόοδο αυτών για την ανέγερση του νέου αερολιμένα και παράλληλα βλέπουμε την αποσάθρωση των δύο αεροσκαφών που η Πολεμική Αεροπορία μας, παραχώρησε προς τέρψη των οφθαλμών των επισκεπτών του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ιωαννίνων. Και πάντα την 8η Νοεμβρίου, ημέρα των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλλων "Μιχαήλ & Γαβριήλ" πλήθος κόσμου "χάζευε" τα παροπλισμένα αεροσκάφη. Όμως το απόσπασμα, ευθύνη του οποίου ήταν η συντήρηση των αεροσκαφών, έφυγε από εκεί και τα χόρτα έπνιξαν τα σκάφη. Η σκουριά είναι εμφανής σε αρκετά σημεία όπως διαπιστώνω και ουδείς ενδιαφέρεται για την συντήρησή των. Αεροσκάφη που κάποτε ίσως τελούσαν πτήσεις αναχαιτίσεως των παραβιάσεων των εναερίων συνόρων μας, τώρα "σαπίζουν" από την άγνοιά μας. Εμφανείς οπές στις ατράκτους, λάστιχα κλαταρισμένα, δεξαμενές καυσίμων παρατημένες, φθαρμένα εθνόσημα και πληγωμένη Εθνική υπερηφάνεια, ανοικτά cockpit και ευελπιστώ όχι πλιατσικολογημένα, στέκουν εκεί, ως το ξεκίνημα ίσως, κάποτε, του νέου αερολιμένα. Κάποιος φορέας πρέπει να μεριμνήσει για την συντήρηση των αεροσκαφών, είτε από πλευράς της Π.Α, είτε από πλευράς της Υ.Π.Α είτε φορείς ιδιωτικοί, όπως η Αερολέσχη Ιωαννίνων ή το ΑΕΡ.Α.Κ.Η Ιωαννίνων. Και μην ξεχνάτε φίλοι συμπολίτες ότι καθημερινά περνούν από κει δεκάδες πολίτες άλλων κρατών, ως επισκέπτες ή τουρίστες (έξοδος - είσοδος περιφερειακής οδού της πόλης των Ιωαννίνων) και σίγουρα το "μάτι" τους κοιτά δεξιά μέσα από τον φράκτη. Ευχαριστώ Χρηστογούλας Στέφανος Βραδέτο Ζαγορίου

Ένας «Γόρδιος δεσμός» με τη σύνταξη μετανάστη… • Ο κ. Νικόλαος Παππάς μετανάστης στην Δ. Γερμανία που επέστρεψε στα Γιάννινα και τον Κατσικά, περιγράφει σε επιστολή του το θέμα που έχει προκύψει με το Συνδυασμό της Γερμανικής και της Ελληνικής ασφαλιστικής Νομοθεσίας, που τον έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και στην κρίση της Δικαιοσύνης. Αναφέρει λοιπόν τα εξής: «Ο ΟΓΑ με απόφαση από το 1999 ορίζει το εξής: Αγρότες που έχουν απασχοληθεί σε χώρα όπου ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. ή σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή Σύμβαση κοινωνικής ασφάλισης, υπάρχουν περιπτώσεις που η συνταξιοδότησή τους από μία από τις παραπάνω χώρες αποτελεί κώλυμα για την χορήγηση της βασικής σύνταξης από τον ΟΓΑ, λόγω αναπηρίας ή γήρατος. Τέτοιο βοήθημα (λέει ο οδηγός ΟΓΑ) λαμβάνουν από Γερμανικό ασφαλιστικό φορέα, από εργατικό ατύχημα, εφ’ όσον είναι μεγαλύτερο αυτό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Έσφαλε ο Νομοθέτης, ως προς τη μη λήψη και της βασικής σύνταξης αναπηρίας ή γήρατος από τον ΟΓΑ. Εγώ γεννήθηκα στις 3-7-1939 στον Κατσικά Ιωαννίνων το δε επάγγελμά μου Αγρότης. Απουσίασα από την Ελλάδα και εργάστηκα στην Δ. Γερμανία για το χρονικό διάστημα 1-9-1966 έως 5-5-1972, κατά το οποίο αν και ασφαλίστηκα στο Γερμανικό φορέα απασχόλησης, μου έχουν επιστραφεί ύστερα από αίτημή μου, οι αντίστοιχες εισφορές από την Δ. Γερμανία το έτος 1977. Στις 24-11-1966 υπέστην εργατικό ατύχημα εκεί στην Γερμανία εξαιτίας του οποίου λαμβάνω μία σύνταξη τραυματία λόγω της μείωης της βιοποριστικής μου ικανότητας, σε ποσοστό αναπηρίας 30%, τα δε χρήματα που λαμβάνω ανέρχονται σήμερα στα 262 ευρώ τον μήνα. Το εργατικό ατύχημα δεν σχετίζεται με άλλη σύνταξη ή ασφάλιση, ή με οποιεσδήποτε άλλες κρατήσεις, το γράφει ο ασφαλιστικός μου φορέας από την Γερμανία, είναι μεμονωμένη περίπτωση, η Nordwesttliche Eisen – und Stahl – Berufsgenossenschaft. Ακόμη δύο Κοινοτικές αποφάσεις, αναφέρουν πως τα εργατικά ατυχήματα δεν σχετίζονται με οποιαδήποτε άλλη σύνταξη ή ασφάλιση. Πρώτη κοινοτική απόφαση είναι το έτος 1991 αριθμ. 5 η δεύτερη το έτος 1993 αριθμ. Απόφ. 325. Στον ΟΓΑ έχω πληρώσει όλες τις οφειλές μου από 1-1-1988 έως 31-12-2000. Η σύνταξη αναπηρίας από τον φορέα μου τον ΟΓΑ άρχισε τον Μάιο του 2000 με 175,57 ευρώ τον μήνα φθάνοντας μέχρι 315-2010 (μαζί με 450 ένσημα ΙΚΑ Ιωαννίνων στα 255,50 ευρώ τον μήνα). Αυτή ήταν η περιβόητη σύνταξή μου από τον φορέα ΟΓΑ. Ένας πράγματι διπλός «Γόρδιος δεσμός» (δεκατρία ολόκληρα χρόνια). Προς το παρόν έχουν κάνει έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που με δικαιώνει. Και πάλι το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων αριθμ. Απόφασης 196/2010 με δικαιώνει. Πάλι ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) με στέλνει μετά από δέκα τρία έτη (13 έτη) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό την αναίρεση της αποφάσεως 196/2010 του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013. Αν είναι δυνατόν να χωρέσει νους ανθρώπου μετά από δύο Δικαστικές αποφάσεις που με δικαιώνουν (η πρώτη απόφ. Αριθμ. 728/1411-2007 Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, η δεύτερη απόφαση αριθ. 196/2010 Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων), να ζητάει ο ΟΓΑ ακόμη την περιπέτειά μου, μάλιστα στα 74 χρόνια της ζωής μου». Σας ευχαριστώ Νικόλαος Θ. Παππάς Κατσικά Ιωαννίνων

«Π.Λ.» Τι λέει η ιστορική έρευνα για το Χορό του Ζαλόγγου... Κύριε Διευθυντά, Μετά από το νέο ''επεισόδιο'' στο ''Εθνοαποδομητικό σήριαλ'' της σεναριογράφου-ψευτοϊστορικού και ψευτοαριστερής ελληνίδας βουλευτού, Μ. Ρεπούση, για το ''μύθο του Ζαλόγγου'', εμείς οι Σουλιώτες έχουμε να καταθέσουμε τη δική μας άποψη, προϊόν ιστορικής έρευνας, για την νεοελληνική αυτή ιστορική τραγωδία, όπως καταγράφηκε και αναφέρθηκε γραπτώς από ξένους, κυρίως, παρατηρητές εκείνης της εποχής. Την πρώτη γραπτή αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου, που συνέβηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1803, τη χρωστάμε στον Πρώσσο περιηγητή και διπλωμάτη, Ιάκωβο Μπαρτόλντυ, που έτυχε την εποχή αυτή να βρίσκεται στα Γιάννινα. Τη δεύτερη γραπτή αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου, τη χρωστάμε στον Άγγλο στρατιωτικό, αρχαιολόγο και περιηγητή Γουλιέλμο Μαρτίνο Ληκ, που υπηρετούσε το 1805 στην αυλή του Αλή Πασά. Την τρίτη γραπτή αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου, το 1815, τη χρωστάμε στο σύντροφο, συναγωνιστή των Σουλιωτών και Φιλικό, Χριστόφορο Περραιβό. Την τέταρτη γραπτή αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου, τη χρωστάμε στο Γάλλο διπλωμάτη και περιηγητή Φραγκίσκο Πουκεβίλ, ο οποίος υπηρέτησε για δέκα χρόνια στην αυλή του Αλή Πασά. Την πέμπτη γραπτή αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου τη χρωστάμε στο Γάλλο ιστορικό, λόγιο και ακαδημαϊκό Κλωντ Φωριέλ. Την έκτη γραπτή αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου τη χρωστάμε στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ο οποίος στο 1823, στιχουργούσε: ''Τες εμάζωξεν στο μέρος, του Ζαλόγγου τ' ακρινόν, της ελευθεριάς ο έρως και τες έμπνευσε χορόν.'' Την έβδομη γραπτή αναφορά τη χρωστάμε στον ιστοριοδίφη Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος, παραθέτει τις συγκλονιστικές μνήμες της θειά-Βαρσάμως, της μοναδικής διασωθείσης κατά το ολοκαύτωμα του Ζαλόγγου. Όπως διαπιστώνει ο καθένας, από τις αναφορές και μόνο των διακεκριμμένων ξένων παρατηρητών, που προέρχονται από τρία διαφορετικά κράτη και μάλιστα σε εμπόλεμη, μεταξύ τους, κατάσταση εν πολλοίς, γίνεται φανερό ότι δεν υπήρχε περίπτωση μεταξύ τους, συνεννόησης, ώστε να δημιουργήσουν από κοινού τον "μύθο του Ζαλόγγου", και να δικαιώνουν την κα Ρεπούση... Όσον αφορά το γνωστό τραγούδι, ''Έχε γεια καημένε κόσμε.'', αυτό φαίνεται να δημιουργήθηκε αργότερα, στις αρχές του 1900, και κανείς δεν επιμένει ότι αυτό τραγουδούσαν οι Σουλιώτισσες, λίγες στιγμές πριν την πτώση τους στο βάραθρο του Ζαλόγγου. Επομένως, ας διαβάσει η κα Ρεπούση τις αναφορές των ξένων (και όχι των "εθνικοφρόνων" Ελλήνων που αρέσκονταν, κατά την ίδια, να δημιουργούν "μύθους"), σχετικά με την αλήθεια για το Χορό του Ζαλόγγου και ας βγάλουν επί τέλους, αυτή και οι άλλοι γνωστοί εθνοαποδομητές, το σκασμό, γύρω από τα εθνικά, ιστορικά μας θέματα... Αρκετά τους ανεχτήκαμε... Σουλιώτης Απόγονος

@ @ @

Η κ. Ρεπούση… ξεπλένει την Ελληνική Ιστορία! Κύριε Διευθυντά, Η κ. Ρεπούση δεν έφθαναν τα όσα ανιστόρητα και ανθελληνικά, που είχε διατυπώσει στην ιστορία της Ε’ Δημοτικού και είχε ακούσει τότε τα εξ’ αμάξης, από όλους τους ιστορικούς και τους πραγματικούς Έλληνες για όλα τα ιστορικά τερατουργήματά της, τόλμησε και πάλι, ως Βουλευτής να αμφισβητήσει τη φοβερή γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας από τους Τούρκους! Ακόμη τόλμησε η ίδια να «ασελγήσει» σε βάρος των ηρωϊκών Σουλιωτισσών που, χορεύοντας, έπεσαν με τα βλαστάρια τους στο γκρεμό του Ζαλόγγου, λέγουσα πως αυτή η πράξη είναι μύθος και δεν αποτελεί ιστορική πραγματικότητα! Δεν είμαι ιστορικός για να της απαντήσω με επιχειρήματα για την ιστορικότητα του γεγονότος, μπορεί όμως να της πω, πως όλοι οι ιστορικοί, ακόμη και ο Περραιβός που ήταν τότε στην Πάργα γράφει για το γεγονός! Αυτή η κυρία νομίζω ότι στερείται ιστορικής επάρκειας αλλά και πατριωτικής συνείδησης! Ντροπιάζει τους Έλληνες ιστορικούς και απορώ, πώς τόσοι πολίτες την εξέλεξαν για αντιπρόσωπό τους στη Βουλή! Έχω την άποψη με τέτοιες ιστορικές αντιλήψεις, καλά θα κάνει να πάει στο… Τούρκικο Κοινοβούλιο και τις όποιες απόψεις της να τις πει στα Τουρκόπουλα και όχι στα Ελληνόπουλα. Το έτος 2007 έγραψα πολλά άρθρα και επιστολές για τα ιστορικά της τερατουργήματα σε πολλές εφημερίδες! Μια επιστολή μου μάλιστα δημοσιεύτηκε στην ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών «Ελεύθερος Τύπος» την 5η Μαρτίου 2007, με επικεφαλίδα: «Η ιστορία της κ. Ρεπούση αποτελεί το… ξέπλημα της Ελληνικής Ιστορίας»! Ήταν ενδεικτική για την ποιότητα και την επιστημονική κατάρτιση της κ. Ρεπούση, τουλάχιστον στην Ελληνική Ιστορία… Μετά τιμής Βασίλειος Ηλ. Λέττας


Σελ. 10η

 ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

 ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Δ. ΑΛΥΜΑΡΑ

Διερεύνηση και αντιμετώπιση: παθολογικών τιμών γενικής αίματος (αιματοκρίτη, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων) • διαταραχών πήξης αίματος • λεμφαδενοπάθειας και σπληνομεγαλίας. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 9.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.30-20.30. Απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, 1ος όροφος. Τηλ. Ιατρείου: 26510 34700 - κινητό: 6948 574225

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού, Τηλ.: 6974-929764

 ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (Spiral CT) ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓεΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤriplEX ΑΓΓεΙΩΝ • YΠεΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 - Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FaX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΒΑ Ιατρός - Οδοντίατρος Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργός Κοραή 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. ιατρ.: 26510-33443, Κιν.: 6948-527379 e-mail: s.tsova@gmail.com

 ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ Dr.OYPANIA ZΩH - TOΛH

ΔiΔaKTΩp iaTpiKHΣ ΣXOΛHΣ ΠaNεΠΙΣΤΗMiOY ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Γρηγορίου Σακκά 7, Ιωάννινα. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Tηλ/Fax: 2651 0 32902 - E-mail: ozoi@otenet.gr

Dr.ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 10:30-12:30 και 6 - 8:30. iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. iατρείου: 26510-78068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 26510-33169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

 ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου & Φ. Τζαβέλλα 2. Tηλ. iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Αναπληρωτής Kαθηγητής Πανεπιστημίου iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 2651030265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-ΤετάρτηΠαρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Ι. ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Καθημερινά από 9-12 και 6-9 το βράδυ. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού • 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή, 1ος όροφος, τηλ.: 26510-20344, κιν.: 6974-190171 (πάνω

από την COMpUTEr praCTiCa)

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

Υπέρηχοι Καρδιάς - Triplex - Δοκιμασία Κόπωσης - Holter ρυθμού - Holter πίεσης - Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Δέχεται καθημερινά από 9 - 13.30 και από 17.30 20.30. Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16 - 1ος όροφ. Τηλ. Ιατρείου: 26510 72200 κιν. 6944 624190

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. επ. Ακτινολογικού εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας ) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:30-13:30 - Απογεύματα: 18:00-21:00 – εξυπηρέτηση επειγόντων Περιστατικών www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

 ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 iΩaNNiNa THΛ.: 26510-76975 Kινητό: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων 28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, email: chzois@otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

 ΓΕΝ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

Α.Μ.Ι.Σ.Ι. 2293. Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

 ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D.

τ. Ιατρός Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-τεστ παπανικολάου • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου- NST • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Γυναικολογική ενδοκρινολογία • εφηβική Γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Γυναικολογικές παθήσεις • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία. Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 26510-38110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Δευτέρα και Τετάρτη 8.30-13.30 και 17.30-21.00. Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 8.30-13.30. Σάββατο με ραντεβού.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα - Σάββατο πρωί με ραντεβού. iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 2ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 - κιν.: 6945 - 594292 οικίας: 26510-57706

 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

EPΓAΣTHPIO: aιματολογικό - Bιοχημικό, Mικροβιολογικό - Oρμονολογικό. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία aγ. aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XaTZH), aμπελόκηποι, iωάννινα. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 1ος όροφος Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.14.00 μ.μ., απόγευμα 18.00 - 21.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00 - 13:00. Τηλέφωνο & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942-988549

 ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Ιατρείο και το Νευροφυσιολογικό εργαστήριο λειτουργούν με ραντεβού • ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26510-25486, 26510-65238, 6944-435777

 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΜΙΧΑΗΛ-ΗΛΙΑΣ Ν. ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΣ

Χειρουργική προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, πτερύγια), laser αμφιβληστροειδή, Οπτικά πεδία, Παχυμετρία Κερατοειδούς, Παιδιατρικός εξοπλισμός, Ψηφιακή απεικόνιση βυθού. Δέχεται καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή από τις 09.00-14.00 και 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα - Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 6 (δίπλα στον ΟΤΕ) 3ος όροφος, Ιωάννινα. • Τηλ. 26510-65060, κιν.: 6944-654377.

Πρότυπο Νευρολογικό Ιατρείο ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΜΙΧΟΣ

Ιατρός Νευρολόγος τ. Επιμελητής Κλινικής Πάρκινσον και Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, Κολωνία Γερμανίας • ειδικευθείς στις Νευρολογικές Ακαδημαϊκές Κλινικές των Πανεπιστημίων Freiburg και Ηeidelberg Γερμανίας • Πλήρες ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο: Νευρομυογράφημα - εγκεφαλογράφημα - Προκλητά δυναμικά • Νευρολογικός υπέρηχος (210/2003 ΦεΚ Α’ 168): Περιφερικά νεύρα - παρέγχυμα εγκεφάλου - διακρανιακό ΤriplEX αγγείων εγκεφάλου - Πρόληψη και παρακολούθηση εγκεφαλικού • Μελέτη και παρακολούθηση Πάρκινσον • Κεφαλαλγία - Αυχεναλγία - Ισχιαλγία - Νευροπαθητικός πόνος • Ιατρικός Βελονισμός. Διεύθυνση: Κοραή 10, Ιωάννινα. Ώρες ιατρείου: Καθημερινά 0900’-13.30’ και 18.00’-21.00’. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλείστε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά: Σταθερό: 26510-76636 - Κινητό: 6946-120208. Email: andreasmichos.am@gmail.com

 ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOlTEr πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 20:00. Συμβεβλημένη με ε.Ο.Π.Υ.Υ. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083

 ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά (Δευτ. - Παρ.): 10.3013.30 και 18.00-20.00. Τετάρτη μόνο με ραντεβού Τηλ. Ιατρείου: 2651-400679, κιν.: 6972-205889

 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ΓΚΡΙΜΟΤΣΗ •Λεύκανση με το σύστημα ZOOM 2 (USa) •Ψηφιακή ακτινογραφία • Αισθητική οδοντιατρική Ιατρείο: Δαγκλή 7 (Δίπλα από ΑΤε). Τηλ.: 26510 29328 - Κιν.: 6972 900853

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΕΝΤΖΟΣ

Κοραή 8, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510-39618 - 39817 - κιν.: 697 4959732

 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Χαρ. Τρικούπη 17 (2ος όροφος) Καθημερινά 9.00 - 13.30 και 18.00 - 20.30 (Τετάρτη με ραντεβού) ΜΕΤΣΟΒΟ: Αβέρωφ Μιχαήλ Τοσίτσα 30 Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη και Σάββατο 9.0014.00. Τηλ.: 2651-305821 - κιν.: 6944-383616

ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαίδευση στο University Hospital al. Manzoni – lecco – italy • Πελματογράφος για ανάλυση βάδισης και παθήσεις κάτω άκρων. Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 και 17:30-20:30 εκτός Τετάρτης απόγευμα. Χαριλάου Τρικούπη 4. Ιωάννινα. Τηλ/Fax:2651401131. Κιν:6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΣΙΜΑΡΗΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή πρωί: 08.30-14.00, απόγευμα: 18.00-21.00. Μεσημέρι (14.00-18.00), Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κοραή 4, Ιωάννινα (2ος όροφος), τηλ. 26513-06196, κιν.: 6974143145, e-mail: dimitris.tsimaris@gmail.com

 ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 13.30 και 18.00 21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urologyioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

28ης Oκτωβρίου 32 - 1ος όροφος (πρώην Kλινική Δογορίτη). Τηλ: Ιατρείο: 2651039210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΣΥΛΑΚΟΣ

Δέχεται καθημερινά: 09:00 - 13:30 και 17.00 - 20.00, εκτός Τετάρτης απογεύματος 17.00 - 19.00. Κοραή 8 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ.- Fax: 26510-75276 - Kιν. 6934 300303. e-mail: anasylakos@yahoo.gr

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Παπάζογλου 3 (1ος όροφος) 453 32 iΩaNNiNa. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942-056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

 ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος • Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391 email: panzois@yahoo.gr Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.00. Απόγευμα 18.00-21.00. Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ • Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καθημερινά: Πρωί 09:00 - 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9 – Ιωάννινα. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΤΖΙΝΑ Δ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία Χαριλάου Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00 13.30 και 18.00 - 21.00. Σάββατο πρωί: ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΣOYZANA ΠOΛITOΠOYΛOY - ΜΠΕΓΚΑ

Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Το ιατρείο λειτουργεί: ΔεΥΤεΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚεΥΗ 9.00 - 13.00 & 18.00 - 20.30 (τα απογεύματα: Δευτέρας και Τετάρτης κλειστό) Τηλ. επικ. (fax.) 26510 35102 - Kιν: 6942-860182

 ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κινητό: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 26510-74470, Κινητό: 6973-691599

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΘ. ΝΙΚΑΣ

Ειδικός Ιατρός Εσωτερικής Παθολογίας πρ. Επικ. Ιατρός Α’ Παθ/κής Κλ. ΠΓΝΙ Ώρες λειτουργίας του ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 09.30-13.30 και 18.00-21.00 (εκτός απογεύματος Τετάρτης) 28ης Οκτωβρίου 17α (2ος όροφος), 45332 Ιωάννινα Τηλ. & fax: 26510-77933, κιν.: 6945545430 e-mail: spathanikas@otenet.gr

ΗΛΙΑΣ Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δέχεται καθημερινά: Πρωί 9.00 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. εκτός Τετάρτης απογεύματος (μόνο ραντεβού) Συμβεβλημένος με ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑεε(ΤεΒε), ΔεΗ, ΟΤε. Δ/νση: Σακελλαρίου 1-3 (Πλ. Πάργης) 3ος όροφος • Τηλ. Ιατρείου: 26510-74477, κιν. 6937 309908

 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΑΚΗΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 5.30 - 8.30, Σάββατο πρωί με ραντεβού. • Βαλαωρίτου 12 (μεταξύ Άλσους και Λυκείου Ζωσιμαίας) - Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27116, κιν.: 6946-468778 • email: akisoikono@yahoo.gr

ΠΑΠΠΑΣ Η. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοπνευμολογία - Σπιρομετρία Ι. Γούναρη 3 (απέναντι από το ρολόι), Τ.Κ. 45444, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25545, 6976-436489 • www.thanospappas.gr • thanospapp@ gmail.com

ΜΑΡΙΑ Ε. ΦΙΝΤΖΟΥ-ΖΙΩΓΑ

Παιδίατρος εξειδικευθείσα στη Νεογνολογία Μιχαήλ Αγγέλου 15, 4ος όροφος - Ιωάννινα Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 13:30 πρωί, 17:30 - 20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού. Τηλ./Fax: 26515-51194, κινητό: 6975-784104 • email: mfintzou@gmail/com

 ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων, Οικογένειας Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία, Αποκατάσταση Ψυχικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων που εκδηλώνονται με διαταραχές στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην ένταξη στο σχολείο – αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. λόγου, μάθησης, αυτισμός κ.ά.) – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα – σοβαρά γεγονότα ζωής (π.χ. διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου κ.ά) – προβλήματα σχέσεων – δυσκολίες του γονέα στην άσκηση του ρόλου του – ατομική, ομαδική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων Υπεύθυνοι Παιδοψυχίατροι: Χαριτίδου Σ. Ευμορφίλη – Καρατζένης Ε. Δημήτρης Δέχονται με ραντεβού: 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα. Tηλ. 2651026590, 2651025029 κιν. 6946615985, 6972034331. E-mail: eumorfili@yahoo.com, dimkaratzenis@yahoo.com

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, Αέρια αίματος, Προεγχειρητική εκτίμηση ασθενούς, Μελέτη ύπνου. Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00. Δωδώνης 24, 2ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-03978, Κιν.: 6944-528253 e-mail:gchristidi@yahoo.gr

 ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

 ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τ. Διευθύντρια εΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, Ιωάννινα, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavrentzou@yahoo.com

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26 (έναντι βιβλιοπωλείου “Δωδώνη”) 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - iΩaNNiNa Δέχεται με ραντεβού

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος), Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavan gelis@htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔεΧεΤΑΙ Με ΡΑΝΤεΒΟΥ • Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901.

 ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ

επεμβάσεις με υπερήχους - (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 20.30. 28ης Οκτωβρίου 21 - 1ος όροφος ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 - Κινητό: 6932-521398

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

Dr. ΝΑΥΣΙΚΑ Β. ΖΙΑΒΡΑΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείσα στο Charing Cross Hospital - imperial College του Λονδίνου • Ν. Δοσίου 8, Ιωάννινα - Τηλ.: (26510) 73528 - Κινητό: 6974 - 498585 - e-mail: nziavra@ioa.teiep.gr

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΩΝ. Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου armand - Trousseau, Παρίσι•εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:00 - 14:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 26510-37747, κινητό 6945296606

Dr ΝΟΥΣΙΑ Ε. ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΟΦΙΑ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» Χαριλάου Τρικούπη 13 - Ιωάννινα • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 13.30, & 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα: με ραντεβού για ειδικές διαγνωστικές και χειρουργικές πράξεις • Τηλ.-Fax: 26510-25696, κινητό 6946-460318 • email: csenousia@ yahoo.gr.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ N. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00 & 17:30-20:30, Τετάρτη & Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Δωδώνης 24, Ιωάννινα. Τηλ., Φαξ: 2651003991, Κιν.: 6944533787, e-mail: info@ppapanikolaou.gr


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ • Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγορεύτηκε την περασμένη Τετάρτη ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου και των Θεσμών του Πανεπιστημίου Pantheon Assas - PARIS 2 της Γαλλίας ο Μichel Humbert. Μετά τις προσφωνήσεις από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντ. Αλμπάνη και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.

PEΠOPTAZ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ Γεώργιο Χ. Νάκο, μίλησε ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Ιωάννης Τζαμτζής, ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του τιμώμενου και εξήρε το ιδιαίτερα σημαντικό και πολύτιμο έργο του.

Όγδοη ατομική έκθεση...

Έγινε η τελετή αναγόρευσής του

Ο Μ. Ηumbert επίτ. διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 Την προσωπικότητα και το έργο του εξήρε ο αν. Καθηγητής Ιωάννης Τζαμτζής Ο κ. Τζαμτζής, διακεκριμένος Καθηγητής, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι προσωπικότητες σαν του Michel Humbert θα ήταν αδύνατο να μην έχει διεθνή δραστηριότητα και να μην αναλάβει ευθύνες σ’ αυτό το επίπεδο. Από το Παρίσι στο Λονδίνο, από τη Ρώμη στην Αθήνα, από την Ιερουσαλήμ στην Ουτρέχτη, από τη Μαδρίτη στη Βιέννη, από το Καίμπριτζ στο Φράϊμπουργκ, από την Οξφόρδη, στο Μπέρκλεϋ, από τη Φερράρα στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, ο Michel Humbert διέσχισε κατά μήκος και πλάτος την «υφ’ ήλιον οικουμέ-

Βιογραφικά στοιχεία

ν πόλη Corbeil της Γαλ Γεννήθηκε 18 Ιουνίου 1939 στη λή των Παρισίων και Σχο ική λίας. εγγεγραμμένος στη Νομ λήψη του πτυχίου του, το στη Σορβόνη παράλληλα, μετά τη ικές σπουδές του, απο1960, επέλεξε να συνεχίσει τις νομ τίτλους, μέσα σε τρία ούς κτώντας πολλαπλούς μεταπτυχιακ Θεσμών, αλλά και των ρίας Ιστο ίου χρόνια!: Ρωμαϊκού Δικα τήμιο Παρισίων. Το 1964 Ιδιωτικού Δικαίου από το Πανεπισ με τίτλο «Ο δεύτερος ίου εκπόνησε διατριβή ρωμαϊκού δικα γάμος στη Ρώμη». ωνισμό καθηγεσίας και Διέπρεψε στον πανγαλλικό διαγ επιστήμιο της lille. Τον τοποθετήθηκε καθηγητής στο Παν τρία χρόνια στη Γαλγια κε σθη Οκτώβριο του 1970 αποσπά ης, με την ιδιότητα του λική Αρχαιολογική Σχολή της Ρώμ πλήρους μέλους. της Bolsena, δημοσίευΣυμμετέχοντας στις ανασκαφές 3, τόμο, με τίτλο «Ανα198 το ) του σε (με τους συνεργάτες από το forum». σκαφές Bolsena. Ο χώρος γύρω οσίευση της μονογραείχε προηγηθεί, το 1978, η δημ ίς ψήφο. Η οργάνωση χωρ ιτεία φίας του «Κοινότητα και Πολ Συμμαχικό πόλεμο», στη της ρωμαϊκής κατάκτησης έως τον αιολογικής Σχολής της Ρώσειρά Συλλογή της Γαλλικής Αρχ κό πόνημα. αντι σημ μης. Πρόκειται για ιδιαίτερα Πανεπιστήμιο paris 2. στο τής ηγη Καθ ι Το 1981 εκλέγετα επιστημονικού ΣυμΔιετέλεσε (1988-1996) μέλος του Σχολής της Ρώμης. ής ογικ βουλίου της Γαλλικής Αρχαιολ (!), μέλος του επινια χρό ον πλέ και Διετέλεσε επίσης, για 20 επιστημίου pariS 2, Διευστημονικού Συμβουλίου του Παν Δικαίου για 26 χρόνια και θυντής του Ινστιτούτου Ρωμαϊκού αίων Δικαίων για 12 χρόΑρχ των του Κέντρου Τεκμηρίωσης νια.

 ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΣΑΒΒΑΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Προγράμματα Διατροφής για Παχυσαρκία. Παθολογικές καταστάσεις (Αναιμίες - Υπέρταση - Διαβήτης - Ανορεξία), Υπερλιπιδαιμίες. Αθλητές. εγκυμοσύνη. Διαθέτει μηχάνημα λιπομέτρησης. Δευτ-Παρ.: 9:30-3:00 και 6:00-8:30. Τετάρτη απόγευμα κλειστά. Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 49, 1ος όροφος. Τηλ. 26510 34534, Κιν.: 6936 952163, Email: georgiousavvas@gmail.com

ΖΑΜΠΙΡΑ ΧΡ. ΜΕΛΙΝΑ, MSc, pGDip

Πτυχιούχος ΑεΙ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (lONDON METrOpOliTaN UNiVErSiTY). Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διατροφολογία και ειδική στον ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Διαθέτει τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗΣ και ΑξΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. Αναλαμβάνει παιδική και ενήλικη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, καθώς και δίαιτες για κάθε περίπτωση. Βλαχλείδη 5, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-71119.

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φ. ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ, M.Sc (Med.Sc)

Πτυχιούχος ΑεΙ • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή • Πανεπιστήμιο Γλασκώβης – Σκωτία. Member of Nutrition Society UK. Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. εξεΤΑΣΗ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ • ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗ • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛεΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙεΣ • εΓΚΥΜΟΣΥΝΗ • ΘΗΛΑΣΜΟΣ • ΠΑΘΗΣεΙΣ. Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 έως 17.00. Τρίτη Πέμπτη - Παρασκευή 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Σάββατο με ραντεβού. Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ. 26510-20210 και κιν. 6941585838. Σε ειδικές περιπτώσεις επισκέψεις κατ’ οίκον, www.diaitologos.gr.

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Σελ. 11η

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική εφηβική Διατροφή • εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα - Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488 - e-mail: evipetridi@hotmail.com

νη», ανταποκρινόμενος στις προσκλήσεις για επιστημονικές ανακοινώσεις και διαλέξεις, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τις εκατό! Τα Γιάννινα προστίθενται, υπερήφανα στις πόλεις αυτές... Ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε ιδιαίτερα και διεξοδικά στο σύγγραμμα του κ. Humbert «Πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί της Αρχαιότητας» (πρωτοδημοσιεύτηκε το 1984), το οποίο χαρακτήρισε μνημειώδες πόνημα, που γνώρισε πρόσφατα τη δέκατη έκδοση στη γαλλική και την πρώτη στην ελληνική γλώσσα. Στο βιβλίο του αυτό, είπε ο ομιλητής, ο Michel Humbert επιχειρεί να καταστήσει τον αναγνώστη μέτοχο της ιδέας την οποία έχει διαμορφώσει ο ίδιος για την ελληνο-ρωμαϊκή Αρχαιότητα. Και προσθέτει: Και το πετυχαίνει αυτό ο κ. Humbert, διότι δεν αφηγείται απλώς την ιστορία της Αθήνας, χωρίς να παραλείψει εκτενείς αναφορές στον κρητο-μυκηναϊκό πολιτισμό, στο πολιτικό σύστημα της Σπάρτης και στο μακεδονικό πρότυπο διοίκησης, έτσι όπως τούτο εξελίχθηκε από το κράτος του Φιλίππου στην αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου και στα βασίλεια των επιγόνων του. Ο Michel Humbert δεν

αφηγείται απλώς την ιστορία της Ρώμης από την ομοσπονδιακή βασιλεία μέχρι τον Διοκλητιανό κι απ’ εκεί μέχρι τον Ιουστινιανό. Αφηγείται εξηγώντας τους θεσμικούς μηχανισμούς πάνω στους οποίους οικοδομείται η σχέση αρχόντων και αρχομένων. εξηγεί, συγκρίνοντας τις δύο νοοτροπίες, αντιπαραθέτοντας τις διαφορετικές κρατικές και κοινωνικές δομές... Καταλήγοντας ο κ. Τζαμτζής είπε: Ένας επιστήμων του βεληνεκούς του, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε από τα καθήκοντα του επιμελητή πολλών εκδόσεων, ούτε από το να είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια επιστημονικών περιοδικών διεθνούς κύρους. Δεν θα μπορούσε επίσης να μην έχει συγγράψει περισσότερα από σαράντα λήμματα στο «Λεξικό της Αρχαιότητας», του οποίου είναι συνεκδότης στη Γαλλία. Την προσωπικότητα αυτή, η Γαλλική Δημοκρατία την έχει τιμήσει με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνος της Τιμής και με αυτό του Ταξιάρχη του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων. Η εμπεριστατωμένη ομιλία του κ. Ιωάννη Τζαμτζή εντυπωσίασε τους πάντες. «Ποταμός» τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του πολυπληθούς ακροατηρίου. Ακολούθησε ανάγνωση του ψηφίσματος της αναγόρευσης και του διδακτορικού διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Καθηγητή κ. Ιώαννη Λώλο, περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Φιλοσοφικής Σχολής από την Κοσμήτορα, Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Β. Λιάμπη και επίδοση των μεμβρανών από τον Πρύτανη κ. Αλμπάνη. Ο τιμώμενος Καθηγητής μίλησε με θέμα «Ο Κλεισθένης καλεσμένος από την plebs: η υιοθέτηση της δημοκρατικής ιδεολογίας στην αυγή της respublica.

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

– Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

ΜΕΘΕΞΗ - Πρότυπο Κέντρο Εργοθεραπείας Λογοθεραπείας Μαθησιακών δυσκολιών ψυχολογικής υποστήριξης ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ Τηλ.: 6941-509757

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΑΪΝΗ

Τηλ.: 6941-476855, Νέα Ζωή, Μέλανδρα Τηλ.-Fax: 26510-25508 - Κιν.: 6941-474677

 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ MSc

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στην Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και στην Ιπποθεραπεία στο BadWildungen Γερμανίας • Απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις ΚΝΣ, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυικές παθήσεις αλλά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, τύφλωση – κώφωση. εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τηλ. 6936-892931

 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΤΟΛΗ - ΑΛΕΞΙΟΥ

Eιδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής και Ομιλίας. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων Πυρσινέλλα 21, τηλ. γραφείου 2651020720, κινητό 6944-728974

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-Slp

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας • ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.a.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤεΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες

ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MrCSlT,

επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University london ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 26510-67320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

εκπαιδευθείσα στο pECS Γνώστης ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6944558596

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

Απόφοιτος ΤεΙ Ηπείρου. Αναλαμβάνει: αξιολόγηση και αποκατάσταση ατόμων με διαταραχές λόγου-γλώσσας όπως αρθρωτικά, δυσλεξια, μαθησιακές δυσκολίες, τραυλισμός, νοητική υστέρηση και άλλα, όπως και διάφορα σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον. Τηλ. 6978-188864

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης

• Πρόληψη-Διάγνωση-Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου-Ομιλίας-επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Αρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

Έργα στην Αθήνα παρουσιάζει η ζωγράφος Έλενα Λακκιώτη

 Η πορεία της Ηπειρώτισσας δημιουργού

• Την όγδοη ατομική της έκθεση παρουσιάζει στην Αίθουσα Τέχνης (Καπλανών 5, Αθήνα) η συμπατριώτισσά μας γνωστή καλλιτέχνις Έλενα Λακκιώτη. Η κυρία Λακκιώτη παρουσίασε τη δουλειά της και σε 23 ομαδικές εκθέσεις στην ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία. Η έκθεση της πολυδιάστατης δημιουργού θα διαρκέσει μέχρι 15 Ιουνίου. Λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδος, πλην Κυριακής και Δευτέρας (ώρες 11.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00).

Ποια είναι Η κ. Έλενα Λακκιώτη γεννήθηκε στην ξάνθη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών και, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. ολοκλήρωσε το 1996 σπουδές στο Τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. με άριστα. Το 1996, συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus στη Σχολή Καλών Τεχνών (Hogeschool voor de Kunsten) της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και απέκτησε (Σεπτέμβριος 2000) τον τίτλο Master in Fine art με διάκριση από το University of East london. Συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο πανεπιστήμιο και, το 2007, απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα professional Doctorate in Fine art. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της στο University of East london(1999-2000). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 της απονεμήθηκε βραβείο στο διαγω-

νισμό Bosch. Από τον Οκτώβριο του 2004 έως και τον Αύγουστο του 2007, δίδαξε ως επιστημονική συνεργάτιδα, με πλήρη αυτονομία διδακτικού έργου, τα μαθήματα «Καλλιτεχνική εκπαίδευση και Δημιουργία εικαστικών Μορφών» και «Διδακτική της εικαστικής Αγωγής» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το 2007 συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Μαθησιακές Δυσκολίες και Διαδίκτυο» (διοργανώθηκε από τα πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Κύπρου). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 δίδάξε ως επιστημονική συνεργάτιδα το μάθημα «εικαστική Αγωγή i» στο Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο Τέχνες και εκπαίδευση: Δημιουργικοί Τρόποι εκμάθησης των Γλωσσών, Μάιος 2011, Αθήνα. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 6974-929764

 ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSc

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOc DEcOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής ενέργειας Θεραπεία laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CpM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία. • Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα Καλούτσιανης). Τηλ.:26510-24111, 6976493035

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΑΜΑΝΗΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία σπονδυλικής στήλης (μέθοδος McKENZiE) Δέχεται καθημερινά από 9.00-13.00 και 17.30-21.30 (Σάββατο με ραντεβού). Μανάρη 5 (3ος όροφος) - πάνω από το Άλσος. Τηλ. 26510-33377, Κινητό: 6944-467572

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital aγγλίας Διεύθυνση: Γερακάρη 2 (πλατ. Πάργης). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα. Σάββατο πρωί κατόπιν ραντεβού. Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945890366

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚOΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert. MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος / αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων, μέθοδος McKENZiE. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9-13.30 και 17.3021.00 (Σάββατο με ραντεβού), 28ης Οκτωβρίου 45, 1ος όροφος. Τηλ. 26510-38355 & κιν. 6932-158566 www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CpM,

POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝεΟ). DEEP OSCILLATION (ΝεΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία /

laser / Υπέρηχοι • εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο pNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. - Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Φυσικοθεραπευτής - Καθ. Φυσικής Αγωγής Υπερσύγχρονο φυσικοθεραπευτικό κέντρο

Αντιμετωπίζονται άμεσα μυοσκελετικά προβλήματα και αποκατάσταση μεταχειρουργικών καταστάσεων: Όπως: Ολική αρθροπλαστική γόνατος - ισχύου • στροφέων ώμου • πρόσθιος χιαστός - μηνίσκος • κατάγματα - διαστρέμματα - μεταταρσαλγίες (διόρθωση στάση σώματος κατόπιν ειδικών πάτων) • προβλήματα μέσης - αυχένα • επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες - περιαρθρίτιδες • θλάσεις • ημικρανίες • όλες οι νευρολογικές παθήσεις Θεραπείες κατ’ οίκον - Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Καθημερινά: 9-1 και 5-9. Λαμπρίδου 9, ισόγειο. Τηλ.: 26510-42288 - email: pplateioannina@yahoo.gr

BAΣ. XATZHEΦPAIMIΔHΣ

KENTPO ΦYΣIKOΘEPAΠEIAΣKINHΣIOΘEPAΠEIAΣ ΦYΣIKOΘEPAΠEYTHΣ

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Σόφιας. Δέχεται καθημερινά: πρωί 9-1.30, απόγευμα 5.30-9, Δωδώνης 5 - Ισόγειο - Tηλ.: 26510-72220 και 6937597332

 ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΠΠΑ Χ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ειδ. Αναλυτική κ’ Συστημική Παιδιών-ΕφήβωνΕνηλίκων Δέχεται με ραντεβού, Χ. Τρικούπη 10, 1ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας 6986-701233

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤε) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938-900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr

ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

Σύμβουλος ζευγαριών - Συντονίστρια - εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων (εξελικτικό Σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Διαταραχές Άγχους, Πουλίτσα 3 κ’ Κουγκίου (πίσω από τα Δικαστήρια). Τηλ.: 6974-022088 e-mail: mercytime@gmail.com Δέχεται με ραντεβού


Σελ. 12η

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941-461026 και 26510-45584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972769665. ΟΙΚ/12779 Στα ΣΥΒΟΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ πωλούνται 11 στρεμ. με θέα το Ιόνιο. 800 μέτρα από το λιμάνι των Συβότων. Από αυτά τα 4,5 στρεμ. είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 26510-79450 και 6972-647712. ΟΙΚ/12833 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο νέο οικισμό Άγιο Νικόλαο Ελεούσας, 1074 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, περιφραγμένο, εφαπτομενο σε δρόμο. Τηλ. 6945 899734. ΟΙΚ/12892 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο Κανάλι Πρέβεζας εντός οικισμού 600 τ.μ., δόμηση 240 τ.μ. Πληρ. τηλ. 26820-27862, 6989594975 (κ. Βαγγέλης) και 6934-663933 (κ. Βασίλης). ΟΙΚ/12912 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α)οικόπεδο 5 στρεμ. με μικρή κατοικήσιμη οικία, στάβλο καθώς και 50 πρόβατα. β) οικόπεδο στα Φλάμπουρα Πρεβέζης 2 στρεμ. με κατοικήσιμη οικία και πολλά οπωροφόρα δένδρα. Πληρ. 26510 76640, 6947926490. ΟΙΚ/12917

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

διώροφη οικοδομή (σπίτι - μαγαζί) στο Ροδοτόπι με 600 τ.μ. οικόπεδο. Είναι γωνιακό με απεριόριστη θέα πάνω στο δρόμο (αποθήκη - γκαρσονιέρα). Πληρ. τηλ. 6942-612751

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα, απέναντι από την θάλασσα στη θέση «Πλατάνια, κοντά στο πάρκο, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 2665022185. ΟΙΚ/12922 ΠΡΕΒΕΖΑ Νέα Σαμψούντα, πωλείται αγροτεμάχιο 7.550 τ.μ. με 150 ελιές, άρτιο, οικοδομήσιμο (κτίζει 270 τ.μ.) στην κορυφή του λόφου, με απεριόριστη και υπέροχη θέα σε βουνό και θάλασσα, 400 μ. από το χωριό. Τιμή 28.000 ευρώ. Πληρ. 6939171761. ΟΙΚ/12954 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) Στα Σύβοτα Θεσπρωτίας έκταση 6 στρεμμάτων (κοντά στο γήπεδο) με θέα τη θάλασσα, κατάλληλο για οικοδομική επιχείρηση ή φωτοβολταϊκά. β) Οικόπεδο 154 τ.μ. σε απόσταση μόλις 150 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 0043-512579434 και 0043-69911089840. ΟΙΚ/12958

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 2651066243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956-423686. ΑΚ/12894 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα καινούργια ετοιμοπαράδοτη, 109 τ.μ. συν 60 τ.μ. ημιυπόγειο σε 200 μέτρα οικόπεδο, εντελώς ανεξάρτητη, στα Καρδαμίτσια, κοντά στο Δημοτικό. Πληρ. τηλ. 6977-398023 και 26510-68020. ΑΚ/12909 ΑΝΤΑΛΛΑΣΩ γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στην Αθήνα, περιοχή Άγιος Παντελεήμων Αχαρνών, 6ος όροφος, με οικόπεδο κατά προτίμηση στις περιοχές Κατσικά, Πεδινή, Αμπελιά, Ανατολή. Μόνο ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληρ. κα Άννα, τηλ. 6945773543 AK/12935.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

α) 3 στρέμματα χωράφι στον κάμπο Κουτσελιού (Παπύρια) καλλιεργήσιμο. β) Οικόπεδο επίπεδο 5 στρ. στον κεντρικό δρόμο Καραδήμας, σε καλή τοποθεσία, κατάλληλο για πτηνοτροφική - κτηνοτροφική μονάδα. Πληρ. τηλ. 6945 - 190853 και 6974 - 747378.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

κτήμα 8,5 στρεμμάτων πίσω από την EXPRESS SERVICE, 150 μέτρα από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού. Πληροφορίες τηλ.

6945-151866

Πωλούνται ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – STUDIOS 27,5 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της οδού Ευεργετών περιοχή Αρχιμανδρειού - Ζωσιμαίας και 38 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

 Πολυτελείς μονοκατοικίες στην Αγία Σοφία με θέα τη λίμνη Μεζονέτες και διαμερίσματα στην Ανατολή Κεντρικά διαμερίσματα Διαμερίσματα και καταστήματα στο ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΟΠΛ. ΠΟΥΤΕΤΣΗ 12 Τηλ: 26510-32210 Fax: 26510-33210 E-mail: sales@cosmotechniki.co.hol.gr

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 50 τ.μ., ρετιρέ, σε πολύ καλή κατάσταση με μεγάλη βεράντα στο σαλόνι και δύο μικρότερες στην κουζίνα και στο υπνοδωμάτιο, στον 5ο όροφο, οδός Θωμά Οικονόμου 14, Νέο Ψυχικό, Αθήνα. Πληρ. 6940 906410. ΑΚ/12936 ΚΑΡΑΒΑΤΙΑ σε τριώροφη οικοδομή 6 διαμερισμάτων πωλείται διαμέρισμα 99 τ.μ., 2ου ορόφου, σχεδόν καινούριο. Έχει 2 υπνοδωμάτια, κουζινοτραπεζαρία, σαλονοτραπεζαρία, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, parking, κέντρο - απόκεντρο. Πληρ. τηλ. 26510-22048, 2106918945 και 6938-438188. ΑΚ/12940

ENOIKIAZONTAI: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι, β) Δυάρι καινούργιο 60 τ.μ., με πλήρη αυτονομία θέρμανσης, στην οδό Νάξου (Παρ. Δωδώνης). Πληρ. τηλ. 26510-29105, 2651051629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) ισόγειο διαμέρισμα τεσσάρι χωρίς κοινόχρηστα, αυτόνομη θέρμανση στη Νέα Ζωή. β) Διαμέρισμα τριάρι 87 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ στην πυλωτή με πλήρη αυτονομία θέρμανσης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ.: 26510-75515 - 6944424110. ΕΝ/12374 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πλ. τηλ.: 26510-28050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 - 404704, 26510 32626, 26510 - 27334. ΕΝ/12456 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 350 τ.μ. στη Θ. Πασχίδη - Αμπελόκηπους. Πληρ. τηλ.: 6945-239886. ΕΝ/12472

ΠΩΛΕΙΤΑΙ (λόγω συνταξιοδότησης) επιχείρηση ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ στο κέντρο, σε λειτουργία με εξασφαλισμένη πελατεία. ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Τηλ.: 6949-667735

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 4.175 τ.μ. στο χωριό Μελιγγοί Ιωαννίνων. Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου, άρτιο, οικοδομήσιμο, με συντελεστή δόμησης 0,8. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο και απέχει 5 λεπτά από την Εγνατία οδό και 2 λεπτά από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Δίπλα ακριβώς υπάρχει φυσική πηγή με νερό. Το οικόπεδο είναι κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. Τηλ.: 6932-760420

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κοντά στη Ζωσιμαία, στην οδό Βλαχάβα 26 (Καραβατιά), διαμπερές ηλιόλουστο οροφοδιαμέρισμα, 2ου ορόφου, 85 τ.μ. Πληρ. τηλ. 26510-72985 και 6934-402996. ΕΝ/12541 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΥΞ διαμέρισμα 85 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία, με αυτόνομη θέρμανση και κήπο στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων. Πληρ. 26510-92971. ΕΝ/12721 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 145 τ.μ. επί της οδού Κενάν Μεσσαρέ 24, Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΕΝ/12778 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ιατρείο επί της 28ης Οκτωβρίου, 54 τ.μ., στον 1ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα, βλέπει σε πλατεία. Τηλ. 6945 553653. ΕΝ/12786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τεσσάρι διαμέρισμα στα Καρδαμήτσια, 3η πάροδος 25ης Μαρτίου με αυτόνομη θέρμανση και πάρκινγκ. Χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. 6958043064. ΕΝ/12821 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 2ου ορόφου με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό επί της οδό Σουλίου 23Α. Πληρ. τηλ. 6949 738650, 6944 332726. ΕΝ/12824 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 95 τ.μ. στον πρώτο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, boiler, αυλή, στα Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6974-068431. ΕΝ/12840 ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ενοικιάζεται κατάστημα 80 τ.μ. και 80 τ.μ. αυλή, μπροστά στο καινούργιο λιμάνι, στην παραλία, με θέα τη θάλασσα, κατάλληλο για εστιατόριο - καφετέρια, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πληρ. τηλ. 6974-590191 και 6974-191451. ΕΝ/12850

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Δυάρι κεντρικό στην περιοχή Κουραμπά. Αυτόνομη θέρμανση σε καινούργια οικοδομή με διπλά τζάμια

Πληρ. τηλ.: 26510 22243

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Ισόγειο κατάστημα 46 τ.μ., ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου 31, Κέντρο, Ιωάννινα. Διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι καινούργια πρόσοψη και δύο εισόδους. Δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως κατοικία. Πληρ. στα τηλ. 210-6722959 και 6979-671397 κ. Χρήστος

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

1) ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, 35 Μ2 ΚΑΙ 45 Μ2 2) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 300 Μ2 ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6944-297472

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα 174 τ.μ. περίπου με υπόγειο και πατάρι, Ανεξαρτησίας 14 Πληροφ. τηλ.

6951-818176

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 3αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 82 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ.: 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 80 τ.μ., πρόσφατα ανακαινισμένο, ηλιόλουστο, διαμπερές, στον 1ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, οδός Γκραμπάλας και Θωμαΐδου (έναντι Ηλεκτραγορά). Πληρ. τηλ. 26510-27187 (ώρες καταστημάτων, από 9.00 - 13.00 και 17.00 - 19.00). ΕΝ/12873 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) Τριάρι, 1ος όροφος, άνετο, διαμπερές, με πάρκινγκ και β) Τριάρι, 2ος όροφος, διαμπερές, με πάρκινγκ, στο κέντρο της πόλης Γ. Καλούδη 8Β’. Πληρ. τηλ. 26650-22358, 6934-189063, 26510-70157 και 6943584327. ΕΝ/12881 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο, στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50 τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα. Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ. 6944-783076. ΕΝ/12886 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 33 τ.μ. ανεξάρτητο, με πατάρι, Σουλίου 47. Πληρ. τηλ. 6980-174387 και 26510-66501. ΕΝ/12903 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, Πλ. Πάργης, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 26510-21372. ΕΝ/12904 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διαμπερές 4άρι (3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο), απέναντι από το ΙΚΑ. Διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα, τέντες, μεγάλα μπαλκόνια. Πλήρως ανακαινισμένο, με διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 6936-503975. ΕΝ/12916 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο τριάρια στην Κρύα. Πληρ. τηλ. 26510-71143 και 6932-777955. ΕΝ/12920 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ καινούργιο διαμέρισμα με 3 κρεβατοκάμαρες, ενιαίο χώρο σαλόνι - τραπεζαρία, κουζίνα με ηλεκτρικές συσκευές (εστία κουζίνας - φούρνος, πλυντήριο πιάτων), τζάκι, αυτονομία θέρμανσης και πάρκινγκ, περιοχή Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6972-408779. ΕΝ/12927

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ (Ακίνητο + Επιχείρηση) ΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΘ 1021 ΤΚ 45110 ΙΩΑΝΝΙΝΑ Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου (μη κερδοσκοπικό σωματείο), ζητά στέγη εντός της πόλεως, 30 έως 60 μ2, έναντι συμβολικού τιμήματος, με την υποχρέωση του να το παραδώσει εντός 1 μηνός, εφ’ όσον ο ιδιοκτήτης το χρειαστεί. Πληρ. κ. Φρίγκας κιν.: 6948-406392

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ νάυλον κατεβατά με αυτόματα μοτέρ εξωτερικού χώρου, κατάλληλα για Καφέ, καθώς και συσκευές θέρμανσης υγραερίου. Πληρ. τηλ. 6986-731841

ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΖΗΤΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 55-65 τ.μ. στην πόλη (κατά προτίμηση περιοχή “Ζευγάρια”). Τηλ. 6972 246067 κ. Βασίλης. ΖΗΤ/12934 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι 70 τ.μ. στον 1ο όροφο πολυκατοικίας, 8ης Μεραρχίας 19, Αμπελόκηποι με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6942 488750. ΕΝ/12937 ΚΑΡΑΒΑΤΙΑ σε τριώροφη οικοδομή 6 διαμερισμάτων ενοικιάζεται διαμέρισμα 99 τ.μ., 3ου ορόφου, σχεδόν καινούριο. Έχει 2 υπνοδωμάτια, κουζινοτραπεζαρία, σαλονοτραπεζαρία, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, parking, κέντρο - απόκεντρο. Πληρ. τηλ. 2651022048, 210-6918945 και 6938-438188. ΕΝ/12941 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) Δυάρι 56 τ.μ. 3ος όροφος, με αυτονομία θέρμανσης και θέση πάρκιγκ, Μαρίκας Κοτοπούλη 82-84 Αμπελόκηποι και β) Γκαρσονιέρα 33 τ.μ. 1ος όροφος, με αυτονομία θέρμανσης και αποθήκη, Πίνδου 15 Αμπελόκηποι. Πληρ. τηλ. 6936230490. ΕΝ/12945 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι ηλιόλουστο, σε άριστη κατάσταση, πρώτου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, κοντά σε στάση λεωφορείου, για φοιτητές. Περιοχή Πλάτανος. Πληρ. τηλ. 26510-76279 και 6942-895800. ΕΝ/12948 ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΗΤΣΙΑ ενοικιάζεται δυάρι 65 τ.μ. καινούργιο με αυτονομία θέρμανσης και πάρκινγκ. Πληρ. 26510 72923, 6948 554133. ΕΝ/12951 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα δυάρι 55 τ.μ. Αρχ. Μακαρίου, ανεξάρτητο με αυτόνομη θέρμανση και νυκτερινό ρεύμα. Πληρ. 26510-39289, 26510-75205. ΕΝ/12952 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κεντρικό τριάρι 96 τ.μ. ανακαινισμένο με parking και αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6983-773390 και 6932626267. ΕΝ/12955 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ 5άρι διαμέρισμα 118 τ.μ., 2ου ορόφου, Πουτέτση 12 (κέντρο), με πάρκινγκ, αποθήκη, κεντρική θέρμανση, κατάλληλο και για ιατρείο ή γραφείο. Άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6970-813448 και 26510-24843. ΕΝ/12956 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην οδό Δωδώνης 19, στον 2ο όροφο, δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, μπάνιο, κουζίνα, με πάρκινγκ και αποθήκη, στην τιμή των 370 ευρώ. Πληρ. κ. Παναγιώτης, τηλ. 6972-827345. ΕΝ/12959

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 4αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 111,50 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη 19 τ.μ επί της παρόδου Καστρισόϊα πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Ιεράρχου Γερβασίου 49, συνέχεια της Μητροπόλεως (εκκλησίας). Ισόγειο 230 τ.μ., πατάρι 110 τ.μ., υπόγειο 84 τ.μ. (σύνολο 424 τ.μ.). Χώρος έμπροσθεν καταστήματος 90 τ.μ. (αποκλειστικά ιδιωτικός).

Πληρ. τηλ. 26510-23459 και 6942-050690

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

τεσσάρι διαμέρισμα 1ος όροφος στο κέντρο της πόλης (κοντά στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ) με πάρκινγκ, κατάλληλο και για 2-3 φοιτητές -τριες και για οικογένεια. Τιμή ενοικίου πολύ προσιτή. Πληρ. τηλ. 6933-000477

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα 100 τ.μ. περίπου, με πατάρι 60 τ.μ., γωνιακό, επί της οδού Δωδώνης 14 και Ελένης Ζωγράφου 1, έναντι Ξενοδοχείου GRAND SERAIXENIA (πρώην κατάστημα επίπλων «ΒΑΡΑΓΚΗΣ»). Τηλ. επικ. 6945-392113

26510-45706 ώρες 18.00-20.00


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα καινούργια, 3ος όροφος, διαμπερής, ηλιόλουστη, με αυτονομία θέρμανσης, μπόιλερ, Σολωμού 26 Καλούτσιανη. Πληρ. τηλ. 2651045426 και 6947-473811. ΕΝ/12960 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 110 τ.μ. (3 δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, WC) αυτονομία θέρμανσης, τζάκι, αποθήκη και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6948-171019. ΕΝ/12962

ΟΜΙΛΟΣ εταιρειών στο κέντρο των Ιωαννίνων δίνει την ευκαιρία σε νέους /ες να συμβάλλουν στην στελέχωση τμημάτων επικοινωνίας & διαφήμισης Η άμεση διαθεσιμότητα θα θεωρηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πτυχίο ΑΕΙ / ΤΕΙ / ΙΕΚ επιθυμητό, όχι απαραίτητο. Aποστολή βιογραφικού στο e-mail: f_group@hotmail.gr. Για ένα άμεσο ραντεβού καλέστε στο 2651028175. ΖΗΤ/12783 ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά να εργαστεί στη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων, ή καθαρισμό σπιτιών, γραφείων, κλπ. Τηλ. 6941468400. ΖΗΤ/12911 Η Σύγχρονη Διαγνωστική στην Άρτα (Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο), ζητά συνεργασία για πλήρη και μόνιμη απασχόληση στις παρακάτω ειδικότητες: • Ιατρός - Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης • Τεχνολόγος - Χειριστής Ιατρικών Μηχανημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του εργαστηρίου μας είτε μέσω

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΖΗΤΑ

Πωλήτριες Απαραίτητες προϋποθέσεις: α) Γνώση ξένων γλωσσών β) ηλικία έως 35 ετών Το βιογραφικό πρέπει να περιέχει φωτογραφία, προϋπηρεσία, επίπεδο σπουδών και hobbies. Αποστολή των βιογραφικών στην Ταχ.Θυρίδα 1237 - 45110 - Ιωάννινα

Σελ. 13η

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

e-mail (tsironis@artadiagnosis. gr) είτε στα τηλέφωνα: 26810-28740 και 6974436808. ΖΗΤ/12923 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ δύο άτομα για κουζίνα (1 άνδρας - 1 γυναίκα) έως 29 ετών, με κάρτα ανεργίας. Προϋπηρεσία επιθυμητή. Πληρ. τηλ. 6977-086915. ΖΗΤ/12926 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ απόφοιτοι Λυκείου, ηλικίας 22-40 ετών, κάτοχοι αυτοκινήτου, για καταγραφή σε εμπορικά καταστήματα, για 4ωρη εργασία. Επιθυμητά προσόντα: Βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ. Παρέχονται: Βασικός μισθός, Ασφάλεια ΙΚΑ, εκπαίδευση. Τηλ. επικοινωνίας 210-6781900. ΖΗΤ/12950 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ζευγάρι για εργασία σε εστιατόριο στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Διαμονή εξασφαλισμένη. Πληρ. 0049 16096230484. ΖΗΤ/12953 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 2 άτομα για εργασία σε οικοδομική επιχείρηση μπετοσιδήρου. Ωράριο 8ωρο με 30 ευρώ ημερήσιες αποδοχές. Τυχόν γνώσεις στην κατασκευή και τοποθέτηση μπετοσιδήρου επιθυμητές, αλλά όχι απαραίτητες. Για επιπλέον πληροφορίες καλέστε στο 6948-849174. ΖΗΤ/12957 ΖΗΤΕΙΤΑΙ μάγειρας - ψήστης προκειμένου να εργαστεί την θερινή περίοδο σε ταβέρνα στην Ανθούσα Πάργας. Πληρ. τηλ. 26840-31059, κιν. 6945-514111. ΖΗΤ/12961

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Υπάλληλος από γραφείο ενοικιά-

σεως αυτοκινήτων για μόνιμη εργασία στο υποκατάστημα Ιωαννίνων, άνω των 26 ετών. Ζητούνται καλή εμφάνιση, με ευχέρεια λόγου και πρωτοβουλιών, απαραίτητα προσόντα απολυτήριο λυκείου, δίπλωμα οδήγησης (άνω του 1 έτους), δίπλωμα Αγγλικών, πολύ καλή χρήση computer (word-excelinternet). Προσφέρονται αποδοχές αναλόγως των προσόντων, bonus. Θα εκτιμηθούν γενικές γνώσεις πάνω στο αυτοκίνητο, δεύτερη ξένη γλώσσα καθώς και εμπειρία στον τουριστικό τομέα. Παρακαλούμε όπως αποστείλετε βιογραφικά σημειώματα στο email: job-offers@tomaso.gr

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr Το γραφείο μας αναλαμβάνει:

 Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις ακινήτων) Βεβαίωση Μηχανικού (για μεταβίβαση, αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή ακινήτου) Νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλης χωρίς οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής Ν.4014/11 Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη Ιδιωτικών Έργων Κατασκευές οικοδομών - αντιπαροχές Ανακαινίσεις - Αναπαλαιώσεις Ιστορικού κέντρου Τοπογραφικά Διαγράμματα

ΑΠΟ Επώνυμη Εταιρία Καθαρισμών Επισκευών και Συντήρησης Κτιρίων ΖΗΤΕΙΤΑΙ γυναίκα (Ελληνίδα) 35-50 ετών, εσωτερική επόπτρια έργου - αρχιεργάτρια, με προϋπηρεσία, για περιοχή Ιωαννίνων. Τηλ. επικοινωνίας 6978004210, από Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 15.00 μ.μ. ΖΗΤ/12963 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για εργασία σε ψησταριά γνωρίζουσα πολύ καλά από ψήσιμο. Πληρ. τηλ. 6938-645139. ΖΗΤ/12964

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!! Με αγορά ή ενέχυρο χρυσών, ασημένιων κοσμημάτων, νομισμάτων, λιρών και άλλων πολύτιμων. Φύλαξη με ασφάλεια σε τραπεζική θυρίδα (με κρατική άδεια). Ξεχασμένα χρυσαφικά στο συρτάρι; Εκμεταλλευτείτε το άμεσα. Πληρ. κ. Βασίλης, 6987554105 και 2651-402097. ΔΙΑ/12043 ΕΠΕΝΔΥΣΗ σε ακίνητο, πωλείται στο κέντρο της πόλης, 150 τ.μ. με σ.δ. 2,4. Πληρ. τηλ.: 6944-348574. ΔΙΑ/12385 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό καφέ σε λειτουργία με μόνιμη πελατεία, πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ.: 694-3555659. ΔΙΑ/12481 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μικροφωνική εντελώς καινούργια σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 6945681003. ΔΙΑ/12752 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944-415047. ΔΙΑ/12792

ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης

ZHTA

υπεύθυνο καταστήματος (γυναίκα ή άνδρα) Προσόντα: • Ηλικία άνω των 25 ετών • Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις (εάν πρόκειται για άνδρα ) • Προϋπηρεσία στον κλάδο της εστίασης τουλάχιστον 3 έτη. • Ενδεχόμενη προϋπηρεσία σαν υπεύθυνος θα προσμετρηθεί θετικά. Αποστείλατε βιογραφικά στο email:biografika@outlook.com.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Προσωπικό Υγειονομικού Ενδιαφέροντος για κατάστημα (Ψησταριά-Μεζεδοπωλείο) στη θέση Μάτσικα, περιοχή Μώλου

Τηλ. 6984 632171

6981 246202

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ΦΟΥΡΝΟΣ σε λειτουργία, με εξασφαλισμένη πελατεία, περιοχή Αμπελοκήπων. Πληρ. τηλ. 6934-985050. ΔΙΑ/12924 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση μαζικής εστίασης, κατάλληλη για καφέ - εστιατόριο - μεζεδοπωλείο - αίθουσα εκδηλώσεων, με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό της για την αίθουσα και τον χώρο παρασκευής, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Ώρες επικοινωνίας 13:00 16:00 και 20:00 - 23:00, τηλ. 6977231294. ΔΙΑ/12925 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση video club με πλήρη εξοπλισμό και έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 6978-877093. ΔΙΑ/12928 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση CAFE πλήρως εξοπλισμένη, στη Στοά «ΛΙΑΜΠΕΗ» 17. Πληρ. τηλ. 6973-396961. ΔΙΑ/12929 ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ελαιοχρωματισμούς παντός τύπου (τεχνοτροπίες), Φώτου Βασίλης, 3ης Σεπτεμβρίου, Βρυσούλα Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6977-995769. ΔΙΑ/12933 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ πωλείται στα Ιωάννινα, με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 6937 301766. ΔΙΑ/12938

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ.: 695-6994367. ΜΑΘ/12318

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ για εργασία, από ξενοδοχειακή επιχείρηση στο μικρό γυαλό Πόρου Λευκάδος: α) Λαντζέρα με γνώσεις προετοιμασίας πρωινού - κουζίνας β) Νέος -α με ευχαίρεια στην επικοινωνία με τον πελάτη και service στην παραλία (απαραίτητες ξένες γλώσσες) • Παρέχεται και διαμονή

Πληρ. στα τηλ. 6932-567501 & 26510-81688 κα Βάσω

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ φιλόλογος

με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Τιμές χαμηλές και συζητήσιμες. Πληροφ. τηλ.: 6950-047614

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ! ΑΓΟΡΑ - ΕΝΕΧΥΡΟ ΧΡΥΣΩΝ & ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΛΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ (Με κρατική άδεια) Πληροφορίες κ. Βασίλης Πλατεία Δημοκρατίας και Γούναρη 2 (Έναντι ρολογιού) Τηλ. 6987-554105 και 2651-402097

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ες το ο ιτυχί ν δυ ις επ Για τ ΤΤΟ έγινα Τ1 ΑΝ Ο στο Λ πές στον μ εκπο

ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Για τα ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ κλασικής ειδίκευσης (αρχαία, λατινικά) με εμπειρία, καταρτισμένη σε θέματα ειδικής αγωγής (μαθησιακές δυσκολίες) και με μεταπτυχιακό τίτλο στη νεοελληνική γλώσσα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6981-120326. ΑΠΟΦΟΙΤΗ μαθηματικός του Πανεπ. Ιωαννίνων με εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6982-071375. ΜΑΘ/12684 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ παραδίδει Μαθηματικά και Φυσική σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές ιδιαίτερα προστές. Πληρ. 6949 738650, 6944 332726. ΜΑΘ/12825 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικής Γλώσσας αναλαμβάνει την προετοιμασία υποψηφίων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών. Επίσης παραδίδει μαθήματα όλων των επιπέδων σε προσιτές τιμές. Τηλ. επικοιν. 6974154692. ΜΑΘ/12914

ΠΩΛΕΙΤΑΙ KIA SORENTO Premium TOD 3.298 cc 241 HP, μοντ. 1/08, άριστη κατάσταση, μπλε μολυβί χρώμα, 36.000 χλμ. 5θυρο, υδρ. τιμόνι, ABS, αερόσακοι οδηγού-συνοδηγού, ηλ. παράθυρα-

Οικονομολόγος παραδίδει μαθήματα: 1) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 2) ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τιμές λογικές Τηλ. 6938-984263

Καθηγήτρια Αγγλικών με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509

καθρέπτες, ηλ. ηλιοροφή, κλιματισμός 2 ζωνών, immobilizer, GPS, καταλυτικό, βενζίνη, service αντιπροσωπείας. Τιμή 13.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6978-777299. ΑΥΤ/12502 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιβατικό αυτοκίνητο πρώην αναπηρικό (αποχαρακτηρισμένο) μάρκας SUBARU E12 Wagon, cc 1000, χλμ. 72.000. Είναι κατάλληλο: 1) για άτομα με κινητικά προβλήματα γιατί έχει την ευκολία της επιβίβασης και αποβίβασης του αναπήρου μαζί με το αμαξίδιο, 2) για αγροτικές εργασίες επειδή μπορεί να λειτουργήσει και ως φορτηγάκι. Τιμή 1.450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6981130040. ΑΥΤ/12944

ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ πτυχιούχος Πανεπιστημίων, πρώην δικηγόρος, με ψυχικά και ηθικά χαρίσματα, ζητά για σύντροφό του κυρία ανάλογων αρχών, εμφανίσιμη, ηλικίας 65 έως 75 ετών. Τ.Θ. 1273 Τ.Κ. 45221. ΓΝ/12528 ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ετών 38, ιδιωτική υπάλληλος, ευπαρουσίαστη, επιθυμεί γνωριμία με άτομο σοβαρό (έως 43 ετών) για σοβαρή σχέση. Πληρ. τηλ. 6980041026 (ώρες 16:00 - 17:30). ΓΝ/12949

Μαθηματικός με πολυετή φροντιστηριακή πείρα σε θέματα επιπέδου Πανελλαδικών εξετάσεων παραδίδει μαθήματα (Μαθηματικών) σε μαθητές Α-Β-Γ Λυκείου, Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Τηλ. 6937-489977

ΦΥΣΙΚΟΣ με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Φυσικής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ. 6974759754


Σελ. 14η

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ εναντίον του αγωνίστηκε για να απο• O Μότσαρτ έλεγε πως αμέσως δείξει πως ο άνθρωπος είναι ο βασιμετά το Θεό έρχεται ο πατέρας. Για κός αρχιτέκτονας της ζωής του, όταν αυτό και η απώλειά του πάντα πονάέχει ανοιχτά τα μάτια της ψυχής του. ει, όποτε κι αν συμβαίνει. Κι αυτό το O Πατέρας, ο Δάσκαλος Όταν πιστεύει. Όταν έχει όραμα. κατάλαβα πολύ καλά, όταν προχθές Όταν δεν φοβάται να αναμετρηθεί με το απόγευμα είπα το τελευταίο αντίο στον πατέρα μου. Μετά από τέσσερις μήνες σε ίδιος ήξερε και είχε κάνει πράξη στη ζωή του: ότι την πρόκληση. Για αυτό και αποχαιρετώντας τον, κώμα, ύστερα από ιατρικό λάθος, έφυγε από τη ο άνθρωπος κατέχει τη δύναμη, τη θέληση, την το κυρίαρχο συναίσθημα μου ήταν αυτό της μεαγάπη και τη σοφία για να γάλης ευγνωμοσύνης. ζωή μόλις στα 72 του χρόνια. μεταμορφώνει την καθημεΩς γνωστό, ο Μεγάλος Αλέξανδρος απέδωσε H τελευταία φράση που ρινή του ζωή και να βοηθάει το ζην στον πατέρα του και το ευ ζην στο δάσκαβγήκε από τα χείλη του πατέρα τους συνανθρώπους του να λό του. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, διότι στη μου μέσα στο παραμιλητό του κάνουν το ίδιο. Να ξεπερνά- δική μου περίπτωση πατέρας και δάσκαλος συπριν πέσει σε κώμα ήταν προς ει τις δυσκολίες, να υπερβαί- νυπήρξαν στο ίδιο πρόσωπο. Ζώντας δίπλα του, τη μητέρα μου. «Αλέκα, πλύνε, νει τις αντιξοότητες, να βά- ζώντας τον αγώνα του και τις αγωνίες του, μου ετοίμασε τα παιδιά και φέρε τα ζει στόχους και να τους κα- έδωσε το πιο σπουδαίο μάθημα ζωής: Το σημαγια το σχολείο». Η έγνοια αυτή τακτά. Μπορεί να μην πετύ- ντικότερο προτέρημα είναι να μην τα παρατάς και για το σχολείο συνόψιζε ολόχει σε όλα. Μπορεί να μην τα το πιο θανάσιμο αμάρτημα είναι η αχαριστία. κληρη τη ζωή του πατέρα μου. καταφέρει παντού. Το σπουΑντίο Πατέρα, Καλό Ταξίδι Δάσκαλε. Λίγες μέρες αφότου είχε ξεδαίο όμως είναι η συμμετοκινήσει αυτή η τραγική περιπέΣπύρος Ριζόπουλος χή και το πείσμα στην προτεια που κατέληξε στο μοιραίο, Ο Εμμ. Ριζόπουλος με (από το «RizopoulosPost») σπάθεια. Αυτό είναι είχα μπει σε ένα ταξί. Ο οδηγός τον εγγονό του Μάνο... που κάνει τον άνθρωπο του με είδε σκεπτικό και προσημαντικό κι αυτό είναι βληματισμένο, οπότε γυρίζει και μου λέει: «Βλέπω πως σας απασχολεί κάτι σοβα- που δίδαξε σε όλη τη ζωή του. Στον τοίχο του γραφείου μου, έχω ρό». Του απαντώ πως ειδικά αυτή την περίοδο τα • Η απροσδόκητη είδηση του ξαφνικού θανάτου προβλήματα δεν λείπουν από κανέναν. Σταματά- από χρόνια, μια φωτογραφική σύνθεση. σου μας συγκλόνισε. Γιατί κανείς δεν την περίμενε. ει λοιπόν στην άκρη του δρόμου, κατεβαίνει, Έχει στη βάση, μια σειρά ασπρόμαυρων Ήσουν πάντοτε για μας ένα άριστο παράδειγμα ανοίγει το πορτ – μπαγκάζ και επιστρέφει κρατώ- φωτογραφιών του πατέρα μου, όταν οικογενειάρχη. Αγωνίστηκες στη ζωή σου με την ντας ένα βιβλίο στα χέρια του, το οποίο και μου αμούστακο παιδί έβγαζε τα προς το ζην αμέριστη συμπαράσταση της συντρόφου σου Κισαν λουστράκος. Στην ίδια σύνθεση μεσοχαρίζει. κής και επέτυχες. Το βιβλίο εξηγεί πολλά από αυτά που μας λαβεί μια σειρά φωτογραφιών δικών μου Τα παιδιά σου Χριστίνα και Θανάσης, άριστοι συμβαίνουν σήμερα και κάποια στιγμή θα ανα- κι αμέσως μετά μια σειρά φωτογραφιών επιστήμονες είναι άξιοι συνεχιστές σου. φερθώ σε αυτό διεξοδικά καθώς πιστεύω πως με τον εγγονό του, τον Μάνο, να παίζει ξέΗ πολύχρονη προσφορά σου στην εκπαίδευση πραγματικά αξίζει, έστω κι αν σε αυτό τον τόπο γνοιαστος με πολύχρωμες μπάλες. ήταν μεγάλη. Ευγενικός, προσήνης, διαλλακτικός, Είναι η διαδρομή τριών γενιών, με υπάρχει πάντα ένα κατεστημένο που επιχειρεί να συζητήσιμος με όλους και για όλα. Έφυγες σχετικά καταστήσει γραφικό ό,τι διαφέρει. Εκείνη τη στιγ- αφετηρία όμως την τιτάνια προσπάθεια πρόωρα. Τώρα που ήταν να χαρείς τα παιδιά σου μή πάντως όταν το άνοιξα σε μια τυχαία σελίδα, ενός ανθρώπου, ο οποίος από λουστράκαι τα εγγονάκια σου μας εγκατέλειψες για πάντα. έπεσα πάνω στη φράση «Εν αρχή ην ο Δάσκα- κος κατάφερε να γίνει διδάκτωρ πανεπιΠονάμε, αλλά αισθανόμαστε περήφανοι για ό,τι στημίου και να περάσουν από τα χέρια λος». υπήρξες. Σε πείσμα του θανάτου σου, θα ζεις στις σκέψεις και στις καρδιές μας. Το μυαλό μου πήγε αμέσως στον πατέρα μου του χιλιάδες παιδιά, μαθητές της Σχολής Αιωνία σου η μνήμη, αλησμόνητε κουμπάρε Νίκο. καθώς συνόψιζε όλη τη ζωή του. Διότι αυτό υπήρ- Βελλάς που διεύθυνε για χρόνια και σπουξε. Δάσκαλος. Και το έκανε από την εσωτερική δαστές του ΤΕΙ Ιωαννίνων αργότερα. ΈχοΟ κουμπάρος σου παρόρμηση να μεταδώσει την αλήθεια που ο ντας όλες τις ρεαλιστικές πιθανότητες Χρήστος Μάντζιος

Εμμανουήλ Ριζόπουλος

Νίκος Γεωργιάδης

¯ από 1η σελ.

για να τα κάνει καλύτερους ανθρώόλα τα καλά… πους. - Ζε σέλω! Προδίδει την γυναικεία της υπόστα- Μία για τον Δομάζο… Εντάξει το ση. Το κύρος και το σεβασμό, που αντιλαμβάνομαι, ότι το παράδειγμα κάθε Ελληνίδα δικαιούται να φέρει, είναι ετεροχρονισμένο αλλά πώς να επειδή είναι απόγονος της Δέσπως, το κάνουμε τότε υπήρχαν ποδοσφαιτης… ριστές μεγάλης κλάσεως, ενώ τώρα; - Την ξέρω, διέκοψε τη φράση ο ΔηΆμα του πεις του παιδιού, για τον Καμητράκης, την ξέρω, η Τζαβέλαινα, ραγκούνη, θ’ ανοίξει το στόμα του; μας τόμαθαν σχολείο. «Η Δέσπω κά- Όοσι ζε σέλω, σου λέω! Γράφει η ΤΖΕΝΝΥ Π. ΣΙΑΜΑΛΕΚΑ νει πόλεμο, με νύφες και μ’ αγγόνια». Σ’ αυτό το σημείο η μαμά απηυδιΜπράβο Δημητράκη. Είναι τόσες σμένη σταμάταγε το καλόπιασμα και Έτσι έλεγε κάποτε ένα τραγουδάκι… πολλές οι Ελληνίδες, που μας κάνουν περήφατόριχνε στις απειλές. Έλα λοιπόν άνοιξε το στοματάκι σου, λένε τώνους. Και οι περισσότερες είναι ανώνυμες… Είναι - Δημητράκη φάτο, γιατί θα το φάει ο Αράπης! ρα οι σύγχρονες μανούλες. Έλα, γιατί θάρθει η οι γυναίκες της Πίνδου, που ανέβαζαν μέσα στα Ο μαύρος, ο σκύλος, ο Ταμ-ταμ. Εδώ το κόλπο Ρεπούση να στο φάει. χιόνια, με τα μουλάρια ή ζαλκωμένες, πολεμοφόέπιανε. Ο Δημητράκης τρόμαζε και… χρατς, την Γιατί μαμά; δια στους φαντάρους το ’40. Είναι οι γυναίκες που κατέβαζε τη μπουκιά. Γιατί αυτή όλα τα καταπίνει. Είναι σαν τον σφαγιάστηκαν στη Χίο. Είναι οι πολιορκημένες Στις μέρες μας όμως δεν χαμπαριάζει. Σιγά μη Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του. Μεσολογγίτισες. Είναι αρχοντοπούλες σαν την φοβηθεί τον Αράπη! Αν μάλιστα ζει στην πρωτεύΤι καταπίνει μαμά; Μαντώ Μαυρογένους και τη Μπουμπουλίνα, που ουσα, σε μια γειτονιά όπως η Κυψέλη, τότε μέσα Τον Αθανάσιο Διάκο, τον Παπαφλέσα, το Μπόέδωσαν τα πάντα στον Αγώνα. Είναι η κυρά – Φροστην πολυκατοικία, όλοι σχεδόν οι ένοικοι είναι έγσύνη που δεν αλλαξοπίστησε. Είναι η Λέλα χρωμοι. Κι ο Δημητράκης παίζει ξυλίκι κι Καραγιάννη, ηρωίδα της αντίστασης. Είναι οι αμπάριζα στον ακάλυπτο, με τα μικρά αραπάΣουλιώτισσες μανάδες, που στα ταμπούρια, κια. Αυτό λοιπόν το κόλπο είναι τελειωμένο. βύζαιναν στον κόρφο τους το παιδί και με τα - Φάτο Δημητράκη, γιατί θα το φάει η αρχέρια γέμιζαν τα όπλα μπαρούτι. Είναι πάνω κούδα! απ’ όλα η σπαρτιάτισσα μάνα, όταν έδινε στο Μωρέ σιγά μη φοβηθεί ο Δημητράκης την γιο της την ασπίδα με προτροπή: Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ αρκούδα. Φίλοι και συγγενείς τούχουν φέρει ΤΑΣ. τόσα λούτρινα αρκουδάκια για δώρα που ο Δημητράκης τάχει σιχαθεί. Γεμίζουν ασφυκτικά το δωμάτιό του κι από πάνω του προκα*** λούν και αλλεργία. Εξάλλου, ο Δημητράκης το Καλά, αναρωτιέται ο Δημητράκης, αφού δεν ξέρει πως είναι ψεύτικα! αγαπάει την πατρίδα της, γιατί δεν πάει να ζήΟ πατέρας του όμως του έχει υποσχεθεί σει αλλού; πως κάποια μέρα θα τον πάει εκδρομή σ’ ένα Η μαμά του χαμογελάει. Σκέφτεται πως την μεγάλο πάρκο που έφτιαξε ο Αρκτούρος στο ίδια ακριβώς απορία διετύπωσε κι ο Μίκης ΘεΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ του 1922. Έλληνες στρατιώΝυμφαίο. Εκεί έχει αληθινές αρκούδες. Και θα οδωράκης. τις δει από κοντά. Ο Δημητράκης λαχταράει να τες προσπαθούν να φροντίσουν ένα τραυματισμένο Γιατί εμείς εδώ, Δημητράκη μου, την πληρώδει τις αληθινές. Και θάθελε πολύ να τον άφηνουμε κι από πάνω για να μας τα λέει! Της δίπροσφυγόπουλο, που λίγο πριν, μαζί με τη μάνα ναν να τις χαϊδέψει κιόλας… γιατί κάποτε αυνουμε οφίτσια και παχυλούς μισθούς. του… συνωστίζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης! τές οι αρκουδίτσες ήταν ζώα πληγωμένα, που - Εμ, τζάμπα θα μιλάμε τώρα, λέει ο Δημητράτα τραβολόγαγαν οι γύφτοι και τους βάραγαν κης, που βλέπει πολύ τηλεόραση. Χμ και νάταν τσαρη, τον Καραϊσκάκη. το ντέφι να χορεύουν… μόνο οι διαφημίσεις… Μια βδομάδα τώρα η τηλεόΜπορεί όλους αυτούς; Α, είπα γύφτοι. Ναι τόλεγαν κάποτε κι αυτό οι ραση μας έχει καθηλώσει. Οι εικόνες από την Αν μπορεί λέει… Αυτή κατάπιε πάνω απ’ μανάδες. «Φάτο γιατί θα το φάει ο γύφτος, θα σε Τουρκία είναι καταιγιστικές. όλους, τον εαυτό της! Εδώ ο καημένος ο Δημηπάρουν οι τσιγγάνες και θα σε δώσουν στο μπαΗ Πόλη, η Σμύρνη, η Άγκυρα, φλέγονται. Ο τράκης τρομάζει. Γουρλώνει τα μάτια. – Γιατί μαμπούλα»… λαός στους δρόμους χτυπιέται ανελέητα. Τα δαμά; Στις μέρες μας λοιπόν οι απειλές δύσκολα κρυγόνα πέφτουν σαν το χαλάζι. Οι Τούρκοι διεκΓιατί δεν σεβάστηκε την αποστολή της, ότι το πιάνουν. Τα σημερινά παιδιά είναι λες και έχουν δικούν με πάθος τη Δημοκρατία. Η βιαιότητα της Ελληνικό κράτος την έκανε εκπαιδευτικό. Ξέρεις γεννηθεί με μικροτσίπ στο κεφάλι. Τα σκανάρουν αστυνομίας, στους συγκεντρωμένους στην πλατι είναι εκπαιδευτικός, Δημητράκη; Είναι το «ευ όλα και δεν τα γελάς με τίποτα! τεία Ταξίμ και στην πλατεία Γκεζί είναι ανομολόγηζην». Έτσι το δίδαξε ο Αριστοτέλης στον Αλέξαντη. δρο. *** Ένας Έλληνας ρεπόρτερ μεταδίδει: Οι εικόΤον Μέγα μαμά; Όμως τώρα πλέον οι μαμάδες απέκτησαν νες που παρακολουθούμε είναι σοκαριστικές, μας Τον Μέγα, παιδί μου. Στον πατέρα μου οφείλω –άθελά τους- μια μεγάλη σύμμαχο εκφοβισμού: λέει… Διαφωνώ με το ρεπόρτερ. Πραγματικά σοΑυτή, λέει, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστή- το ζην και στον δάσκαλό μου το ευ ζην, αυτό έλεγε καριστικές, ήταν οι εικόνες, που παρακολουθούμιο. Είναι Ιστορικός; Ανεξιχνίαστο! Το τοπίο, για το ο στρατηλάτης. Όμως Δημητράκη μου, στο μέλ- σαμε, όλοι εμείς οι Έλληνες, το χειμώνα του 2008. πόσο γρήγορα ανήλθε τις Ακαδημαϊκές βαθμίδες λον, ποτέ κανένα Ελληνόπουλο δεν θα πει πως Όταν οι κουκουλοφόροι έκαιγαν τον Άγνωστο είναι εξαιρετικά θολό. Αυτή λοιπόν η καθηγήτρια στη Ρεπούση οφείλει το ευ ζην. Στρατιώτη. Έκαιγαν τα πιο όμορφα κτίρια της Τι θα πουν μαμά; έγραψε ένα σχολικό βιβλίο, για να μάθουν τα Αθήνας. Έκαιγαν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ μπροΘα την κάνουν ανέκδοτο αγόρι μου. Στα πεΕλληνόπουλα την ιστορία τους. Βέβαια, δεν τόστά στις κάμερες. Κι όταν ένα χρόνο αργότερα, ριοδικά, στο διαδίκτυο… Η Ρεπούση θα καταλήξει γραψε με δική της πρωτοβουλία. Όχι! Της ανέθεέκαψαν ζωντανούς και τους εργαζόμενους μέσα σαν να το γράψει. Η ένδοξη, πολυέξοδη και υπερ- ο Εθνικός μας Τζόκερ. Κι αφού όλοι λοιδορήσουν στην τράπεζα της MARFIN. φίαλη Υπουργός Παιδείας, η κ. Κουτσίκου, επί κυ- και καλαμπουρίσουν με τα καμώματά της, στο τέΤόσες μέρες στην Τουρκία γίνεται μακελιό. λος ΔΕΝ θα την ξεχάσουν. Θα τη θυμούνται πάντα βερνήσεως Κ. Καραμανλή τζούνιορ. Αλλά κανένας Τούρκος, από καμία παράταξη όπως τον Εφιάλτη, όπως το Θανάση Βάγια, το Όλα αυτά βέβαια δεν αφορούν τον Δημητράδεν έκαψε και δεν θα κάψει ποτέ τη σημαία του. κη. Ειδικά μάλιστα τον ενήλικα Δημητράκη, που Γκούρα, αυτούς που απασφάλισαν, την Κερκόπορτα και εκείνους, που με τα πρόσωπα καλυμμέφαίνεται να τρώει ότι του σερβίρουν. Εμ, δεν εξη*** γείται διαφορετικά. Έλληνες, ενήλικες, με δικαίω- να, υπεδείκνυαν στους Γερμανούς, όσους ήταν Μην παριστάνουμε λοιπόν τους εξοργισμέστην αντίσταση. μα ψήφου, είναι όλοι αυτοί που έστειλαν την ξανους, για τις θεωρίες που αναπτύσσει η Ρεπούση. Τι ήταν αυτοί; κουστή Ρεπούση, να μας εκπροσωπήσει στο Εμείς της το επιτρέπουμε, τόσο της ίδιας, όσο και Προδότες Δημητράκη μου. Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μάλιστα κύριε. 1.600 σ’ αυτούς που τη στηρίζουν. Και φαίνεται πως μας Και η καθηγήτρια; Κι αυτή μας προδίδει στους Έλληνες, Χριστιανοί, Ορθόδοξοι, απεφάνθησαν ήξερε πολύ καλά ο Κολοκοτρώνης, όταν έγραφε πως πρέπει να κυβερνώνται κι ακόμα χειρότερα, Γερμανούς; στ’ απομνημονεύματά του: Όχι. Αυτή προδίδει την εμπιστοσύνη των ανπως πρέπει να στηρίξουν το μέλλον των παιδιών Δεν φοβήθηκα το Δράμαλη θρώπων που την τίμησαν με την ψήφο τους. τους πάνω στους λεπτεπίλεπτους ώμους της Ρεκαι τη στρατιά του. Προδίδει τους γονείς, φτωχούς και πλούσιπούση! Τους προσκυνημένους φοβήθηκα. ους, δεν έχει σημασία, που της εμπιστεύονται τα Αχ κι εσύ Δημητράκη δεν τρως το φαΐ σου. Κι Κατάλαβες Δημητράκη; παιδιά τους, για να τα διδάξει, για να τα παιδεύσει, εσύ Δημητράκη το βλέπεις και κλαίς.

Ε ΥΘΥΜΟΓΡΑΦΗΜΑ

Λοιπόν, τα’ μαθες τα νέα Δημητράκη;

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε σήμερα, Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας αδελφής, θείας, εξαδέλφης και φίλης

ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ (ΠΟΠΗΣ) ΛΟΥΚΑ Ετών 65 - Εξ Ιωαννίνων Τα αδέλφια: Ρένα & Θεόδωρος Γούνης Τα ανίψια: Αφροδίτη & Θεόδωρος Μέλλος, Αθανασία & Νίκος Καρατζήμος Τα εξαδέλφια - Οι φίλοι Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: ΠETPOY KOKOPH κ’ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΚΟΚΟΡΗ, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε σήμερα, Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Πρώην Αντιδημάρχου Ιωαννίνων Συνταξιούχου ΟΤΕ Η σύζυγος: Παρασκευή Τα παιδιά: Μιχαήλ & Ευαγγελία Γιακουμή, Γεωργία & Γεράσιμος Λώλης, Κλεονίκη & Γρηγόριος Λέντζαρης Τα εγγόνια: Δημήτριος, Νεφέλη, Παναγιώτης, Παναγιώτης, Αιμίλιος Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε αύριο, Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πραμάντων, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου και πατέρα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΕΝΤΕΛΕ

Από Πράμαντα Ιωαννίνων Συντ/χου Δημοσίου Υπαλλήλου Η σύζυγος: Βάια Τα παιδιά: Νίκη, Καίτη, Γιάννης Σεντελέ Τα εγγόνια Οι λοιποί συγγενείς Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε αύριο, Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυφοβού Ιωαννίνων, 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας αδελφής και θείας

ΘΕΟΔΩΡΑΣ Β. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΙΤΣΑΡΑ

Συν/χου ΟΑΕΕ Από Κρυφοβό Ιωαννίνων Τα αδέλφια: Εμμανουήλ Κιτσαράς, Ευθαλία Μιχαήλ Λέντζου, Βαΐτσα Καρανίκα Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: ΠETPOY KOKOPH κ’ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΚΟΚΟΡΗ, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε αύριο, Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΛΟΥΚΡΗΤΙΑΣ ΠΟΛ. ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ Το γένος Ζέκα - Εξ Ιωαννίνων Ο σύζυγος: Πολύκαρπος Τα παιδιά: Σπύρος & Μαρία Συρμακέση, Αικατερίνη & Αντώνης Στεργίου Τα εγγόνια: Πολύκαρπος - Κων/νος - Αβάπτιστο Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: ΠETPOY KOKOPH κ’ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΚΟΚΟΡΗ, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε αύριο, Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, στον Ιερό Ναό Αρχιμανδρειού Ιωαννίνων, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ Έμπορου Η σύζυγος: Βασιλική Τα παιδιά: Έφη Αγγελίδη, Αθανάσιος Αγγελίδης, Νικόλαος Αγγελίδης Οι εγγονές: Ηρώ, Μαρία Τα αδέλφια: Κων/νος & Κρίνα Παπακοσμά Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Ελσίνκι

Στην ανάγκη κοινής ενεργειακής πολιτικής αναφέρθηκε ο Αντ. Σαμαράς

° «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση, αλλά κρίση ανεργίας» • Στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη και ακολούθως να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην χώρα μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Ελσίνκι στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη». Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την Ελλάδα λέγοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πολύπλευρης οικονομικής κρίσης. Τα καλά νέα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι επιτυγχάνουμε πρόοδο, σταθεροποιούμε την χώρα, αποφύγαμε την έξοδο που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και θα ήταν κακό και για την ΕΕ, πετύχαμε την μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει, ενώ πετυχαίνουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα.

Μεγάλο κοινωνικό κόστος Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, καθώς η χώρα έχει μείωση του ΑΕΠ για έκτη χρονιά, που αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25%, η ανεργία είναι στο 27% και στους νέους πάνω από 60%. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα πλη-

ρώνει το κόστος από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, με αποτέλεσμα να έχουμε περί τους δύο εκατομμύρια παράνομους μετανάστες στην χώρα. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πάντως την σημασία να τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα και να διευθετηθούν με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι όποιες πολιτικές αμφισβητήσεις μπορεί να υπάρχουν.

«Δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση» «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση, αλλά κρίση ανεργίας» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι έχουμε ένα νεοναζιστικό κόμμα που φθάνει δημοσκοπικά στο 12%, ωστόσο οι άνθρωποι που το ψήφισαν δεν το έκαναν από ιδεολογία, ψήφισαν ενάντια στην κρίση. Ο εξτρεμισμός, είπε, θα αντιμετωπισθεί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των παράνομων μεταναστών.

Τον Μάιο

ΣΔΟΕ: Στο 42% η παραβατικότητα • Στο 42% ανήλθε η παραβατικότητα που εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατά τους στοχευμένους ελέγχους που διεξήγαγε τον Μάιο. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν 11 επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες εξέδιδαν ή έλαβαν πλαστά εικονικά τιμολόγια, ανάμεσά τους βρίσκεται και μία ΠΑΕ.

Ενόψει της θερινής περιόδου το ΣΔΟΕ αρχίζει στουχευμένους ελέγχους σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται η έκδοση αποδείξεων από ενοικιαζόμενες - μέσω διαδικτύου πολυτελείς κατοικίες στα νησιά, τα ημερόπλοια για έκδοση εισιτηρίων, οι εποχιακές επιχειρήσεις στις παραλίες καθώς και επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στην… αναμονή ο ΠΑΣ Γιάννινα για την «ετυμηγορία» της ΟΥΕΦΑ ¯ από 1η σελ.

σφαιρικής Ομοσπονδίας, (εξετάζεται βέβαια και η σκοπιμότητα των διαρροών), το κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις στο φάκελο του ΠΑΣ Γιάννινα, ικανές – κατά τους «ψιθυριστές- να τον οδηγήσουν μέχρι και στην άρση της άδειας που έδωσε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ. Χθες το κλιμάκιο ήλεγξε το φάκελο του Παναθηναϊκού, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ζήτησε και αυτόν της Ξάνθης, εξέλιξη που αν αληθεύει, σημαίνει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και για τον ΠΑΣ και για τον Παναθηναϊκό.

Περιμένοντας για Ι. Χριστόπουλο Μέχρι και χθες βράδυ πάντως δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση ή τοποθέτηση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννι-

να, καθώς όπως φαίνεται υπάρχει και στη διοίκησή της (τον κ. Χριστοβασίλη δηλαδή) έντονος σκεπτικισμός για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το αρνητικό στην όλη υπόθεση – πέραν από την τύχη της άδειας-

Σελ. 15η

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

είναι και το γεγονός ότι η απόφαση της ΟΥΕΦΑ, μπορεί να ανακοινωθεί και σε δύο εβδομάδες, κάτι που δεν επιτρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός σε επίπεδο μεταγραφών και προετοιμασίας. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς ούτε και χθες υπήρξαν ανακοινώσεις για το μέλλον της συνεργασίας ΠΑΣ και Γιάννη Χριστόπουλου. Οι τελευταίες πληροφορίες μεταθέτουν την απάντηση για σήμερα ή και αύριο, ωστόσο η «σιγουριά» που εκφράζεται από το περιβάλλον του Προέδρου της ΠΑΕ, δεν φαίνεται ικανή να διασκεδάσει την αγωνία των φιλάθλων. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, γιατί ναι μεν απομακρύνθηκε οριστικά το ενδεχόμενο συνεργασίας του Μεσσήνιου τεχνικού με την ΑΕΚ Λάρνακας – που τελικά καταλήγει στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο- ωστόσο «σειρήνες» για τον κ. Χριστόπουλο, ακούγονται και από άλλες ομάδες, ενώ δημοσιεύματα τον θέλουν να βρίσκεται σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης και να συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας του με ενδιαφερόμενη ομάδα. Αν και αυτό περισσότερο είναι ακόμη - ένα υποθετικό σενάριο, δεν παύει η καθυστέρηση να προκαλεί άγχος, καθώς δεν φαίνεται να προχωρούν και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν μεταγραφές και ανανεώσεις συμβολαίων. Χθες υπήρξε πληροφορία για συμφωνία επέκτασης της συνεργασίας με τον Κοροβέση, πλην όμως πρόκειται για ποδοσφαιριστή που έχει σε ισχύ συμβόλαιο, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται σε όσους τελειώνουν τα συμβόλαια το μήνα που διανύουμε.

Η ΔEKATH ΠΕΜΠΤΗ ΣEΛIΔA Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !... ¯ από 1η σελ.

συνέδριο.

δειξη των αντιπροσώπων στο

Στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ, στόχος είναι η αυξημένη συμμετοχή, μπας και καταφέρει το κόμμα να αποκτήσει και πάλι το σφυγμό του. Όπως έγινε γνωστό χθες οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Όσοι πάνε να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν Δελτίο ταυτότητας ή άλλο δημόσιο έγγραφο που αποδεικνύει την ταυτοπροσωπία τους. Τα εκλογικά κέντρα στα Γιάννινα είναι τα εξής: Δήμος Β. Τζουμέρκων στο πρώην Δημαρ-

Σε μεγάλη κινητικότητα τα κόμματα στην Ήπειρο χείο Καλεντζίου, Δήμος Δωδώνης στο Πνευματικό Κέντρο Κρυφοβού, Δήμος Ζαγορίου στο Δημαρχείο Ασπραγγέλων, Δήμος Ζίτσας στο Παλιό Δημαρχείο Ελεούσας, Δήμος Κόνιτσας στο Δημαρχείο Κόνιτσας και Δήμος Πωγωνίου στο παλιό Δημαρχείο Καλπακίου. Στα Γιάννινα, ως γνωστόν, οι κάλπες θα στηθούν στα Λιθαρίτσια. Οι υποψήφιοι είναι: Αγγέλη Αγγελική, Αρλέτος Ευάγγελος, Βακάλης Γεώργιος, Γκάρτζιος Αναστάσιος, Γκέκα Βιργινία,

Στην τύχη τους αφέθηκαν τα πάρκα των Ιωαννίνων ¯ από 1η σελ.

συγκεκριμένο θέμα είναι η χθεσινή ανακοίνωση, για όσους παρκάρουν στα Λιθαρίτσια. Σε ένα μέρος που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και που αποτελεί «όαση», ο Δήμος δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει την απαγόρευση στάθμευσης. Αντ’ αυτού, κάνει εκκλήσεις, όπως η χθεσινή, στους οδηγούς!

«Να το σέβονται…» Όπως αναφέρει, άπαντες οφείλουν να σέβονται αυτόν τον χώρο. «Είναι σαφές ότι ακόμη και στην περίπτωση που η μπάρα είναι ανοιχτή, το πάρκο δεν προσφέρεται για χώρος στάθμευσης. Οφείλουν λοιπόν όλοι να το σεβαστούν όπως και να σεβαστούν το δικαίωμα των παιδιών να παίζουν με ασφάλεια και το δικαίωμα των συμπολιτών μας να κάνουν τον περίπατό τους. Ο Δήμος Ιωαννιτών πραγματικά δεν μπορεί να κατανοήσει τις διαμαρτυρίες μερίδας οδηγών και τους καλεί να καταλάβουν ότι ο προορισμός των πάρκων δεν είναι να μετατραπούν σε πάρκινγκ…» σημειώνει. Υπενθυμίζεται, ότι τα Λιθαρίτσια είναι ένα μέρος ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο και στο ο-

ποίο, θα μπορούσε και ο ίδιος ο δήμαρχος Φιλ. Φίλιος να βγει και να ελέγξει την κατάσταση. Αντί όμως να γίνει το παραμικρό, η Δημοτική Αρχή αρκείται σε ανακοινώσεις- ικεσίες. Η Δημοτική Αστυνομία, που έχει μεν κόψει κάποιες κλήσεις, θα έπρεπε να δείχνει μεγαλύτερη αυστηρότητα, αντί να την εξαντλεί σε άλλες περιπτώσεις, προκαλώντας την μήνιν των δημοτών.

Μια απόφαση… Είναι γνωστό, πως ο πολιτισμός και η ποιότητα αποδεικνύονται στο πώς διαχειρίζεται κανείς τους κοινόχρηστους χώρους. Δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα η Δημοτική Αρχή Φίλιου και οι συν αυτώ μένουν …μετεξεταστέοι. Για να λυθούν τα προβλήματα και να αποκατασταθεί η εικόνα στα πάρκα και στους χώρους αναψυχής ιδιαίτερο κόστος δεν υπάρχει, αλλά αρκεί απλά και μόνο μια απόφαση για να μπει νοικοκυριό. Φαίνεται όμως, ότι και αυτή η απόφαση είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί, σε μια Δημοτική Αρχή που δεν μπορεί να ελέγξει πρώτα τα του οίκου της.

Ανάγκη για παραγωγικές επενδύσεις και όχι επιχειρήσεις του …αέρα! ¯ από 1η σελ.

τερα, για να ξεπεράσουν την κρίση, μιας και θέλουν οι ίδιοι να ελέγχουν τα… του οίκου τους. Η επιχειρηματικότητα, βέβαια, έχει πολλές όψεις και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να είναι μόνο «καταφύγιο» για κάποιον, αλλά είναι συνδυασμός πραγμάτων και προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρχουν από τον ενδιαφερόμενο, για να γίνει σωστά και να μην καταλήξει σε αποτυχία.

Λείπει η στόχευση… Δυστυχώς, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η καθοδήγηση, η στόχευση και η οργάνωση στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, ειδικά στην Ήπειρο είναι έννοιες άγνωστες ακόμη για τους περισσότερους! Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός, ότι στις περισσότερες πόλεις και κυρίως στα Γιάννινα, το τελευταίο διάστημα «ξεφυτρώνουν» καφετέριες, μπαρ, τσιπουράδικα και γενικότερα ό, τι έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών εστίασης και αφήνονται στην άκρη οι παραγωγικές επιχειρήσεις; Γι’ αυτή την κατάσταση, σοβαρές ευθύνες έχουν και οι αρμόδιοι φορείς, όπως τα Επιμελητήρια, οι Εμπορικοί Σύλλογοι κ.α., που δεν δίνουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις στους νέους επιχειρηματίες. «Δυστυχώς, λείπει η στόχευση και οι συγκεκριμένες οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς» επισημαίνουν συμπολίτες και σημειώνουν, ότι τις περισσότερες φορές οι όποιες προσπάθειες γίνονται αποτυγχάνουν, με αποτέλεσμα αυτός που τις έκανε να βγαίνει και χρεωμένος και άνεργος. Γι’ αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και σωστό

O Kαιρός σήμερα Αρκετά σύννεφα με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νοτιοδυτικούς ανέμους ως 2 μποφόρ.

σχέδιο, αλλά και στόχευση πριν την κάθε επένδυση.

Η βελτίωση… Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να ωφελήσει την οικονομία της Ηπείρου, η οποία έχει ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν, εκτός των άλλων και μακροημέρευση. Άλλωστε, βρισκόμαστε σε μια εποχή, κατά την οποία περιθώρια πειραματισμών δεν υπάρχουν, αφού ακόμη και λίγα χρήματα να βάλει κανείς, θα πρέπει να πιάσουν τόπο, καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη, από εκεί που είναι υγιής οικονομικά, μπορεί να βρεθεί με την… πλάτη στον τοίχο. Όπως εξηγούν κύκλοι, στην περιοχή μας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πολλών ειδών παραγωγικές επιχειρήσεις, σε διαφόρους τομείς, με προεξάρχοντες την γεωργία και την κτηνοτροφία. Θα μπορούσαν π.χ. να γίνουν επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, κοτόπουλου, τυποποίησης προϊόντων και εξαγωγής τους κ.α.

Τα στοιχεία… Τέλος, σε ό, τι αφορά τα στοιχεία της Eurostat, αφορούν το 2012 και σύμφωνα με αυτά το 32% των απασχολουμένων στη χώρα μας αυτοαπασχολούνται, έναντι ποσοστού 15,1% στην Eυρωζώνη και 15,2% στην ΕΕ. Μετά την Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων καταγράφεται στην Ιταλία (23,4%), στην Πορτογαλία (21%) και στη Ρουμανία (20%) και τα χαμηλότερα στην Εσθονία (8,3%), στο Λουξεμβούργο (8,4%) και στη Δανία (9%). Επιπλέον, το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων σε όλη την Ευρώπη είναι υψηλότερο στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και στους άνδρες. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων είναι 65% για τους εργαζομένους από 65 ετών και πάνω, 45,2% για τις ηλικίες 50-64 ετών και 27,4% για τις ηλικίες 25-49 ετών. Επίσης, στην χώρα μας αυτοαπασχολούνται το 37,5% των ανδρών, έναντι 23,7% των γυναικών...

Γκόγκος Χρήστος, Δεληκούρα Αικατερίνη, Ζούμπας Στέφανος, Καραγιώργος Ιωάννης, Καρακίτσιος Θεόδωρος, Ντούλια Περσεφόνη, Πατεράκης Εμμανουήλ, Τζιάφκου Χρύσα, Τσακανίκας Νικόλαος και Τσούκαλης Άρης. Οι υποψήφιοι για την Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου είναι οι: Αδάμος Γεώργιος, Γκλέζος Θεοδόσιος και Ζυγούρης Αλέξανδρος. Οι υποψήφιοι για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης είναι οι Κιτσανού Μαργαρίτα, Λυκοτραφίτης Γιάννης, Μάγγος Μιχάλης, Παππάς Νίκος και Φίλης Δημήτρης.

Στη Ν.Δ. Την επόμενη Κυριακή, 16 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Ν.Δ. Ιωαννίνων για τους αντιπροσώπους στο τακτικό συνέδριο του κόμματος, στα τέλη του Ιουνίου στην Αθήνα. Η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Περιφερειακής Οργάνωσης Ιωαννίνων θα διεξαχθεί την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων ξεκινάει την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 2

το μεσημέρι και λήγει την Πέμπτη 13 Ιουνίου επίσης στις 2 το μεσημέρι. Οι υποψηφιότητες θα υποβάλλονται στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε Ιωαννίνων, με απλή δήλωση, είτε στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, είτε στον Πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων.

Στα άλλα κόμματα…

Κινητικότητα επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου και κυρίως ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρ. Μαντάς, επισκέπτονται συνεχώς χώρους δουλειάς και φορείς, για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, θέματα του Νομού έχουν φθάσει και στη Βουλή. Στη ΔΗΜ.ΑΡ., η πρόσφατη επίσκεψη Κουβέλη στα Γιάννινα φαίνεται να πέτυχε έναν εκ των σκοπών της, δηλαδή τη συσπείρωση, ενώ η προσθήκη νέων στελεχών, όπως ο Θανάσης Οικονόμου, πρ. βουλευτής ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί μάλλον ευεργετικά για το κόμμα, που μετέχει στην Κυβέρνηση και σε αντίθεση με τις έως τώρα φήμες, δείχνει – δημοσκοπικά τουλάχιστον- να αντέχει. Τέλος, κινητικότητα δεν φαίνεται να υπάρχει έντονη σε Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ, με τους εκπροσώπους τους βέβαια να παρατηρούν τις εξελίξεις και ανάλογα με αυτές να δρουν.

«Σήριαλ» τα περί αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην Θεσπρωτία ¯ από 1η σελ.

λίου στην έκδοση άδειας είχε εκφράσει με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος. Στο θέμα των δεξαμενών πετρελαίου αναφέρθηκε εκτεταμένα χθες σε συνέντευξη Τύπου και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που υπεραμύνθηκε της θέσης του να μην εγκατασταθούν δεξαμενές στην περιοχή της Σαγιάδας, όπου υπάρχουν οι ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ για το θέμα της «Γωνιάς» υπογράμμισε ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις. Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι το ζήτημα της εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών απασχολεί τη Θεσπρωτία πολλά χρόνια, κανένας δεν μπορεί να το υποβαθμίσει, είναι υπαρκτό και κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη και κυρίως από πληροφορίες που έρχονται από τη Θεσπρωτία, το ζήτημα της χωροθέτησης μονάδων (ή μονάδας) αποθήκευσης πετρελαιοειδών, έχει και δικαστικές προεκτάσεις, καθώς ιδιώτης που έχει καταθέσει σχετική αίτηση, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημίωση. Και αυτός είναι ίσως ένας ακόμη λόγος που ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, κίνησε τις διαδικασίες για την χωροθέτηση.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο Περιφερειάρχης, το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε ύστερα από αίτημα του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος ζήτησε τη λήψη απόφασης για αποκλεισμό χωροθέτησης στη λωρίδα της Σαγιάδας, χωροθέτηση στη «Γωνιά» βάσει του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηγουμενίτσας και επιλογή των εταιριών μέσω διαγωνισμού.

Απάντηση σε Ευ. Αργύρη Ο κ. Καχριμάνης έδωσε επίσης αναλυτική απάντηση στις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις» κ. Ευ. Αργύρη, τον οποίο κατηγόρησε ότι σκόπιμα παρερμήνευσε τις αναφορές που έκανε για άσκηση πιέσεων, λέγοντας ότι αυτές αφορούσαν την εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα και όχι για τη χωροθέτηση στη «Γωνιά». Συμπλήρωσε ακόμη ότι ουδέποτε αναφέρθηκε προσωπικά στον τότε Υπουργό κ. Σηφουνάκη, όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης, αλλά στην περίοδο υπουργίας του κ. Σηφουνάκη. «Επιστρέφοντας» τις κατηγορίες του κ. Αργύρη, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να ζεις», υπεραμύνεται των επιστημονικών απόψεων, την ίδια στιγμή απορρίπτει και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηγουμενίτσας και τη μελέτη της ΟΛΗΓ Α.Ε.».

Ο σκοπός και τα μέσα… ¯ από 1η σελ.

να τονίσω ότι η δραματική κατάσταση της χώρας ίσως δικαιολογεί την παραβίαση κάποιων ηθικών κανόνων, όχι όμως με τη δικαιολογία της κρίσης να βαφτίζονται όλα τα μέσα δικαιολογημένες παρεκκλίσεις. Τα μέσα που κυριαρχούν είναι οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων, οι φορολογήσεις των ακινήτων, η υπολειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων, το ανυπεράσπιστο των καρκινοπαθών, η ανεργία των νέων… Η εφαρμογή του « πόθεν έσχες» αργεί, όπως επίσης και ο έλεγχος των τιμών των ντόπιων προϊόντων και υπηρεσιών. Για παράδειγμα, είναι πιο φθηνό να πας και να γυρίσεις αεροπορικώς στο Λονδίνο, παρά να πας από τα Ιωάννινα στην Αθήνα! Η πολύχρονη κρίση και η αναποτελεσματικότητα των διαφόρων μέσων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, τόσο για την επιτυχή επιλογή τους, όσο και για το νεφελώδη σκοπό. Μήπως είναι επιβεβλημένη μια δημόσια συζήτηση για το σκοπό και ένας επανακαθορισμός των μέσων στο βαθμό που οι υποχρεώσεις μας το επιτρέπουν; Αν και το ζητούμενο είναι τα μέσα να μην προσβάλουν τη λαϊκή συνείδηση…οι άλογες πολιτικές του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος έδωσε στους πιστωτές μας το δικαίωμα να θέτουν σε ισχύ το απόφθεγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και σκοπός να είναι η επιστροφή των δανεικών… / / /

* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης

του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr


Σελ. 16η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σάββατο - Κυριακή 8 - 9 Ιουνίου 2013

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Απάντηση Αλ. Καχριμάνη σε Ευ. Αργύρη

Αφορούν το μήνα Μάρτιο…

Καταβολή χρημάτων στους «Έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες παράγει η πολιτική της Περιφ. Αρχής…» παραγωγούς από τη «Δωδώνη»

® Υπεραμύνθηκε της νομιμότητας και της διαφάνειας ο Περιφερειάρχης • Με απαρίθμηση των δράσεων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή, στη μέχρι τώρα θητείας της, απάντηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στις επικρίσεις που δέχτηκε για την πολιτική που εφαρμόζει στην Περιφέρεια, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελο Αργύρη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα έργα περιβάλλοντος (αποκατάσταση ΧΑΔΑ - κατασκευή μονάδας ΑΣΑ), τις απορροφήσεις στο ΕΣΠΑ, στον Αναπτυξιακό Νόμο, την προώθηση έργων για βιολογικούς καθαρισμούς και υδρεύσεις, την ολοκλήρωση αρδευτικών έργων, την επίλυση προβλημάτων των αγροτών, την κατασκευή νέων οδικών αξόνων, την ανάληψη κοινωνικών δράσεων, τις παρεμβάσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία κ.α. Ο κ. Καχριμάνης, ανέφερε ότι η αντιπολιτευτική γραμμή που είχε χαράξει η παράταξη του κ. Αργύρη, ήταν γύρω από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που κατέρρευσε καθώς η Πολιτεία αναγνώρισε ότι αυτές είναι δικές της υποχρεώσεις και σήμερα άρχισαν να εξοφλούνται. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Αργύρη, ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση υπέρ της ενίσχυσης του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, ενώ ήταν «απών» στα αναπτυξιακά συνέδρια και τις ημερίδες που αφορούσαν το σχεδιασμό της

Περιφέρειας. Τέλος όσον αφορά τις αναφορές του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις», περί άρνησης της Περιφερειακής Αρχής να του δώσουν στοιχεία για έργα, ο Περιφερειάρχης, είπε ότι στην Περιφέρεια τηρούνται απόλυτα οι νόμιμες διαδικασίες, υπάρχει πλήρης διαφάνεια, καθώς εκτός των άλλων οι αποφάσεις υποχρεωτικά αναρτώνται στη «Διαύγεια», ενώ στις Επιτροπές που λαμβάνονται αποφάσεις μετέχουν και σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα στοιχεία έχουν επιδειχθεί στο γραφείο του, στον βουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο της ίδιας παράταξης κ. Μ. Κασσή, στον οποίο δόθηκαν επίσης και γραπτώς μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Νομίζαμε και νομίζουμε ότι υπάρχει μεταξύ τους συνεργασία σε επίπεδο Περιφερειακής παράταξης, όπως άλλωστε προέκυψε και από τις χθεσινές (σ.σ. προχθεσινές) δηλώσεις του κ. Αργύρη», είπε ο κ. Καχριμάνης.

Κατηγορηματική η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Α. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση • «Δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για τα ζητήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης. «Είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα. Έχουμε μια τρικομματική κυβέρνηση. Έχουμε διαφορές ιδεολογικές, έχουμε διαφορές στις προσεγγίσεις μας, έχουμε διαφωνίες, αλλά επ ουδενί λόγω δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κυβερνητική κρίση. Πιστεύω ότι με καλή θέληση, η οποία υπάρχει από όλες τις πλευρές, θα ενωθούμε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και θα ανταποκριθούμε στη λαϊκή απαίτηση να συνεργαστούμε για το καλό της Ελλάδας», σημείωσε.

Σημαντική μείωση των ασφαλίστρων κατά 12,2% • Το σύνολο των ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 12,2% φέτος το πρώτο τετράμηνο σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής ασφαλίστρων των μηνών Ιανουαρίου έως Απριλίου 2013 των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν με τις αντίστοιχες της ίδιας περιόδου για το 2012 των ιδίων επιχειρήσεων προκύπτει ότι στις ασφαλίσεις Ζωής η μείωση φτάνει στο -22,3% και στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών -4,2%. Σε ότι αφορά στις ασφαλίσεις

κατά Ζημιών η μεταβολή για την αστική ευθύνη οχημάτων φτάνει το -6,9% και η μεταβολή στους λοιπούς κλάδους κατά Ζημιών στο -1,5%. Αναλυτικά, στους κλάδους ασφάλισης των Ασφαλίσεων Ζωής η μεταβολή ήταν +18,5% στην Υγεία, στον κλάδο κεφαλαιοποίησης η μεταβολή ήταν -31,3%, στον κλάδο Διαχείρισης ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων η μεταβολή ήταν -30,2%, για τον κλάδο Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις η μεταβολή ήταν -62,3% και για τον κλάδο Ζωής η μεταβολή ήταν - 6,9%.

AΘΛ HTIK A Θα διεξαχθεί 17- 21 Ιουνίου στο ΕΑΝΚΙ

Με μεγάλα ονόματα το μπασκετικό καμπ του ΑΓΣΙ • Η αφρόκρεμα του ελληνικού μπάσκετ θα δώσει το «παρών» στις εγκαταστάσεις του Ε.Α.Ν.Κ. Ιωαννίνων και το «ΖΑΓΟΡΙ BASKETBALL CΑΜP & TOURNAMENT» που θα διεξαχθεί από 17 έως 21 Ιουνίου. Παίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Γιάννης Μπουρούσης θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους νεαρούς αθλητές που θα συμμετάσχουν. Παράλληλα, θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους μικρούς αθλητές προπονητές, όπως οι Γιάννης Ιωαννίδης, Λευτέρης Σούμποτιτς και Παναγιώτης Γιαννάκης. Οι αθλητές που θα μπορούν να λάβουν μέρος θα είναι ηλικίας 6-16 ετών έχοντας ή μη προηγούμενη εμπειρία στο άθλημα.

• Στην πληρωμή ενός ακόμη 20% προς τους κτηνοτρόφους, για το γάλα του Μαρτίου προέβη η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταβληθούν και άλλα χρήματα προς τους παραγωγούς. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κάφαλης είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας. Η απόφαση ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί, αφού πρέπει να εγκριθεί και τυπικά από το Δ.Σ., που αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα έμπειρο στέλεχος, που έχει διατελέσει σε παρόμοια θέση στην Barilla, στη Singular Logic, αλλά και στον κολοσσό Procter & Gamble. Να σημειωθεί, ότι χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου εκτελούσε προσωρινά ο Μάικλ Ο’ Νιλ, που παραμένει Πρόεδρος, ενώ δεν αλλάζουν οι άλλες θέσεις του Δ.Σ.

Ο Αλ. Καχριμάνης • Εν τω μεταξύ στη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα, αναφέρ-

θηκε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Για το θέμα των κεφαλαίων κίνησης, προκαταβολών κλπ, είπε ότι η Τράπεζα, που είναι διάδοχος της Αγροτικής, έχει σχεδιάσει ένα νέο σύστημα, το οποίο θα

έχει τη βάση του στη χρηματοδότηση απευθείας των παραγωγών με εγγύηση και συμψηφισμό των εισπράξεών τους από τις γαλακτοβιομηχανίες και τις άλλες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Για τη «ΔΩΔΩΝΗ» -πρόσθεσε- η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται ακόμη σε αναμονή, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η διευθέτηση του δανείου των 50 εκ. ευρώ που είχε λάβει η εταιρεία, πριν την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, από την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Ερώτηση Γιάννη Δημαρά – Γαβριήλ Αβραμίδη:

Μηδενική η δανειοδότηση των αγροτών της Ηπείρου

• Ερώτηση για το πρόβλημα της έλλειψης κεφαλαίων κίνησης των συνεταιριστικών οργανώσεων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης, που πρόσφατα είχαν επισκεφθεί τα Γιάννινα. Όπως αναφέρουν μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, η δανειοδότηση των αγροτών είναι μηδενική και το πλήγμα είναι μεγάλο για την πρωτογενή παραγωγή.

Ένα άλλο ζήτημα που θίγουν οι δύο βουλευτές, είναι το ενδεχόμενο διπλής φορολόγησης (φόρος ακίνητης περιουσίας και φορολόγηση εσόδων) στα μαντριά και τους πτηνοθαλάμους. Απευθυνόμενοι στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητούν τη λήψη μέτρων για τη χρηματοδότηση των αγροτών και για ρύθμιση, με 15ετή πληρωμή, των δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του κράτους.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ βιταμίνες και παυσίπονα • Από το Σεπτέμβριο και σε δοκιμαστικό στάδιο θα ξεκινήσουν να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής, βιταμίνες, παυσίπονα και άλλα φάρμακα που δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας εντάσσεται στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Να σημειωθεί ότι ο Πανελλή-

νιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ήδη τονίσει ότι στα εν λόγω φάρμακα δε θα μειωθεί η τιμή διάθεσής τους, αλλά για να αποφευχθεί πιθανή άλογη αύξηση εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθοριστεί πλαφόν ανώτερης τιμής, η οποία θα ισχύει για δύο χρόνια περίπου. Επισημαίνεται, ότι η διάθεση των σκευασμάτων αυτών από τα καταστήματα λιανικής αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο

Στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών θα συμμετάσχει ο Στ. Καλογιάννης • Στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013, θα μετάσχει ο Αναπληρωτής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρος Καλογιάννης. Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για δύο πολύ σημαντικά θέματα: Για τον Κανονισμό «Διευκόλυνση - Συνδέοντας την Ευρώπη, (CEF)», που θεσπίζει τους κανόνες χορήγησης οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στους τομείς των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Ο Κανονισμός βασίζεται στη «Λευκή Βίβλο για έναν Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών – ένα ανταγωνιστικό και ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μεταφορών» που εκδόθη-

κε από την ΕΕ το 2011. Αφορά δε ευθέως τη χώρα μας καθώς, πέραν των άλλων, συμπεριλαμβάνονται τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου στο διάδρομο της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή στους κόμβους προτεραιότητας των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών. Για την Οδηγία που αφορά στο «4ο σιδηροδρομικό πακέτο» και ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν στον οδικό τεχνικό έλεγχο των οχημάτων επαγγελματικής χρήσεως (σχέδιο Κανονισμού) καθώς και θέματα που αφορούν στην πολιτική αεροπορία (σχέδιο Κανονισμού για θέματα ασφάλειας στις αερομεταφορές).

Από το αστυνοµικό δελτίο

5 άτομα στη Θεσπρωτία κυνήγησαν την τύχη τους, αλλά…

Προσπάθησαν να βρουν το θησαυρό, αλλά συνελήφθησαν!

• Προσπάθησαν να βρουν θησαυρό, αλλά απέτυχαν! Ο λόγος για 5 Έλληνες που συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία με τα εργαλεία της ανασκαφής ανά χείρας! Όπως ανακοίνωσε χθες η Αστυνομία, σε έλεγχο Ι.Χ. που ανήκει σε εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και στο οποίο επέβαιναν οι προαναφερόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα πλήρες σετ ανίχνευσης μετάλλων, αποτελούμενο από έναν ενισχυτή σήματος, έναν πομποδέκτη και μία μεταλλι-

κή κατασκευή σε σχήμα κεραίας, 2 ζεύγη αυτοσχέδιων μεταλλικών ράβδων, 2 χειρολαβές μεταλλικών ράβδων και σκαπτικά εργαλεία χειρός. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι το ίδιο απόγευμα προέβησαν με τη χρήση των ανιχνευτών, σε έρευνα για την ανεύρεση θησαυρού στην περιοχή του Αμπελώνα Θεσπρωτίας. Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας.

Καταγγέλθηκε στην ΕΛ.ΑΣ.

Δολιοφθορά σε αυτοκίνητα του δημοσίου στην Ηγουμενίτσα

• Έντονο προβληματισμό στις αστυνομικές αρχές της Ηγουμενίτσας δημιουργεί η δολιοφθορά σε δύο αυτοκίνητα του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά. Όπως κατήγγειλαν στην ΕΛ.ΑΣ. οι υπάλληλοι του Φορέα, όταν το πρωί πήγαν να πάρουν τα δύο κρατικά αυτοκίνητα είδαν αρχικά κομμένα • Έναν 37χρονο ημεδαπό συτα λάστιχα στο πρώτο και γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι και τα δύο είχαν νέλαβαν αστυνομικοί λίγο μετά τα κομμένα φρένα. Η αστυνομία πήρε μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παδακτυλικά αποτυπώματα και διέταξε ρασκευή στην Ανατολή Ιωαννίνων, πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν διαπιστωθεί με ποιο μέσο οι άγνωστοι και κατασχέθηκαν (16,1) γραμμάδράστες προκάλεσαν τη δολιοφθορά. ρια ακατέργαστης ηρωίνης.

37χρονος στην Ανατολή με 16,1 γραμμάρια ηρωίνης

ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟ «ΟΝΕΙΡΟ»; Με τον ΑΡΗ ΛΕΚΚΟ • Δυστυχώς αυτή η ιστορία με την Ευρωπαϊκή έξοδο του ΠΑΣ Γιάννινα τείνει να εξελιχθεί όχι απλά σε «σήριαλ» αλλά σε... μπεστ σέλερ μυθιστόρημα... Μετά την αρχική άρνηση της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ και τη δικαίωση του ΠΑΣ σε δεύτερο βαθμό, ήρθε η προχθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του τετραμελούς κλιμακίου του τμήματος Licensing της UEFA για να δώσει νέα επεισόδια «αβεβαιότητας»... Κανένας δεν περίμενε τέτοια επιθεώρηση, αφού τα περισσότερα στελέχη της ΕΠΟ ταξίδευαν εκείνη την ώρα για το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου η Εθνική ομάδα αγωνίζονταν χθες για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Ο ΠΑΣ Γιάννινα για μια ακόμη φορά «κουβαλά» το «μανδύα» του... «μαύρου πρόβατου» και τα στοιχεία δείχνουν ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, η UEFA θα «στερήσει» από κάποιον σύλλογο τη συμμετοχή σ’ ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κατά την εξέταση του φακέλου του ΠΑΣ διαπιστώθηκαν πολλά «κενά», ενώ το «ραντεβού» ανανεώθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα όπου θα παρθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Εκτός του ΠΑΣ Γιάννινα έλεγχος πραγματοποιήθηκε και στα έγγραφα που αφορούν τον ΠΑΟ, με τους «πράσινους» όμως να εμ-

φανίζονται πιο... ενημερωμένοι για την «απρόβλεπτη» επίσκεψη της UEFA. Είναι γεγονός ότι ο Αλαφούζος στηρίζει πάρα πολλά για τη νέα χρονιά στα χρήματα απ’ το Europa League και θα κάνει τα πάντα για να «κλέψει» το «τριφύλλι» το εισιτήριο της Ευρώπης. Και ασφαλώς θα πρόκειται για «κλοπή», αφού ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε πανάξια την ευρωπαϊκή συμμετοχή μέσα στα γήπεδα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την «πρεμούρα» της UEFA γύρω απ’ την άδεια του ΠΑΣ. Θεωρητικά υπάρχει σχέση «εμπιστοσύνης» με την ΕΠΟ, οπότε θά’πρεπε να στηριχθεί η απόφαση για την αδειοδότηση των «κυανόλευκων». Τόσο μεγάλη «ανησυχία» προκάλεσε η τοποθέτηση Δημητρίου ότι «ΠΑΟ και ΠΑΣ Γιάννινα δεν δικαιούνται την αδειοδότηση» και γίνεται όλη αυτή η... εκστρατεία; Το μόνο σίγουρο είναι ότι πίσω απ’ την όλη υπόθεση βρίσκεται κάποιος «εσωτερικός» δάκτυλος. Αν ο ΠΑΟ πάρει τη θέση του ΠΑΣ, τότε δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες για τον «σκηνοθέτη» της ιστορίας... Αλλιώς ίσως είναι κάποιος που εξυπηρετείται απ’ αυτό το πρωτοφανές «ξεβράκωμα» της ΕΠΟ και του προέδρου της Γιώργου Σαρρή. Ανάλογο περιστατικό δεν έχει σημειωθεί

ποτέ στο παρελθόν, δηλαδή «αυτεπάγγελτος έλεγχος» της UEFA. Όπως έγραψαν χθες και οι Αθηναϊκές εφημερίδες, μονάχα το 2004 είχε εξεταστεί η άδεια της ΑΕΚ επί προεδρίας Νικολαΐδη, μετά από καταγγελία της Χαλκηδόνας (σημερινού Ατρόμητου) που είχε έννομο συμφέρον (συμμετοχή στο τότε Κύπελλο UEFA). Οι πληροφορίες που έρχονται μέχρι τώρα, μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι για τους Γιαννιώτες. Το «ταξίδι - αστραπή» που έκαναν οι άνθρωποι της UEFA, καταδεικνύει τη βεβαιότητά τους ότι υπάρχει παρατυπία. Πολλά ακούστηκαν τις μέρες πριν την απόφαση της Δ/βάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ, περί πολιτικού «παρασκηνίου» που ευνοούσε τη διαδικασία για τον ΠΑΣ Γιάννινα, όμως νομίζουμε ότι δικαίως δόθηκε το «πράσινο φως». Δηλαδή όλες αυτές οι ομάδες απ’ τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, είναι απολύτως «καθαρές» και νόμιμες, όταν η «φάμπρικα» με το στοίχημα έχει γίνει... βιομηχανία; Πάντως η απαγόρευση, αν οριστικοποιηθεί, θα ισχύει μόνο για το Europa League. Στο Ελληνικό Πρωτάθλημα ο ΠΑΣ θα μπορεί κανονικά να κάνει μεταγραφές, αλλά όπως και να το κάνουμε η πικρία σ’ όλους θα είναι κάτι παραπάνω από έντονη... Μακάρι όλα να πάνε καλά...

08 06 2013  

newspapers,articles