Page 1

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. - ΔΕΥΤΕΡΑ 8 Απριλίου 2013 - Αρ. φύλλου 516 - Τιμή 0,80

«ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ» ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΚΚΟΣ

G Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι «κυανόλευκοι» υποδέχονται απόψε (7.30 μ.μ.) την ΑΕΚ. G «Κλειδί» για τα PLAY OFF το σημερινό τρίποντο για τον ΠΑΣ. G Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό η Εθνική Κορασίδων Βόλλεϋ με Χαμπηλομάτη Παπαδοπούλου. G Σώθηκε η ομάδα Χάντμπωλ του ΑΟ Ιωαννίνων. G Αποτελέσματα και βαθμολογίες όλων των τοπικών πρωταθλημάτων.

Φωτορεπορτάζ απ’ την αθλητική επικαιρότητα, σελ. 8, 9, 10

ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ!

® Αλλεπάλληλες οι συλλήψεις διακινητών και λαθρομεταναστών

σε Γιάννινα και Θεσπρωτία το Σαββατοκύριακο ® Να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές • Αλλεπάλληλες συλλήψεις λαθρομεταναστών και των διακινητών τους είχαμε αυτό το Σαββατοκύριακο, ως απόρροια των αυξανόμενων ελέγχων στις

παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τους επικίνδυνους Αλβανούς δραπέτες από τις φυ-

• 185 κιλά χασίς, επιμελώς συσκευασμένα, εντοπίστηκαν στο Ράγιο Θεσπρωτίας. Η μεγάλη αυτή ποσότητα βρέθηκε παρατημένη σε δύσβατη πυκνόφυτη περιοχή.

® Για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, αναφέρουν σε ψήφισμά τους

 Σε ποιες Σχολές αυξάνονται και σε ποιες μειώνονται οι βάσεις • Άμεσες τροποποιήσεις στο… πολυθρύλητο πλέον σχέδιο «Αθηνά» ζήτησαν οι πρυτάνεις, κατά την διάρκεια της 72ης συνόδου τους που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άλλα 185 κιλά χασίς στο Ράγιο Θεσπρωτίας

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: Οι ανακατατάξεις στα ΑΕΙ απαιτούν άμεσα επιπλέον πιστώσεις…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επτά διακινητές και είκοσι λαθρομετανάστες συνέλαβαν οι αρχές, σε διαφορετικές επιχειρήσεις, μέσα σε λίγες ώρες…

λακές των Τρικάλων. Ολόκληρη η Ήπειρος έχει καταστεί ένα… απόρθητο φρούριο, με τις αστυνομικές αρχές κυριο-

λεκτικά να χτενίζουν εθνικές οδούς και επαρχια¯ 15η σελ.

Στο ψήφισμά τους διαπιστώνουν «αδυναμία ακόμη και της στοιχειώδους λειτουργίας του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» εξαιτίας του νέου θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής κρίσης, καθώς και «ασάφεια και σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ αφενός των πρυτα-

Το Κράτος ψάχνει χρήματα Τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες και οι πολίτες τις… τσέπες τους! κατοικίδιων ζώων για τις ακαθαρσίες ® Απεργούν οι εφοριακοί στις 23 Απριλίου ® Όταν δεν φροντίζουν για να τις μαζέψουν…

• «Τσουχτερά» πρόστιμα θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, τα οποία λερώνουν με τις ακαθαρσίες τους πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα. Ο νέος νόμος που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, αναμένεται να… βάλει μυαλό και σε πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι αδιαφορούν όταν το συμπαθές ζωάκι τους λερώνει τους ¯ 15η σελ.

Παρεμβάσεις...

Η προσοχή μας να στραφεί στις ποιοτικές εξαγωγές! ® Της ΕΥΗΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

G

Μέσα σ’ όλα τα ανησυχητικά που ακούμε τον τελευταίο καιρό, η είδηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές την τελευταία τετραετία (2009-2012) αυξήθηκαν κατά 57%, δίνει μια άλλη δυναμική στα προϊόντα μας και φυσικά δημιουργεί ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Κι αυτό γιατί ο τομέας των εξαγωγών, μαζί μ’ αυτόν του τουρισμού, αποτελούν τα δυνατά «χαρτιά» για την χώρα μας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που παλεύει να σταθεί στα πόδια της. Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή η εξέλιξη επετεύχθη, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από το Κράτος, παρά μόνο από την επίμονη ιδιωτική πρωτοβουλία, τα αποτελέσματα είναι πράγματι ενθαρρυντικά και θα είναι εντυπωσιακά εάν η Πολιτεία πάρει πιο ζεστά την «υπόθεση εξαγωγές». Δυστυχώς, μεγάλη «πληγή» για τις επιχειρήσεις ¯ 15η σελ.

• Σε… αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση για συγκέντρωση εσόδων στα ταμεία του Κράτους, γι’ αυτό και για πολλοστή φορά έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Τελικά φαίνεται να μην το γλιτώνουμε ούτε και φέτος, ενώ το οικονομικό επιτελείο… παίζει με τις λέξεις, αφού αυτό στο

Από σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας σε ασφαλισμένους ΟΑΕΕ-ΕΤΑΠ σελ. 4

τέλος δεν θα καταργηθεί, λέγοντας ότι θα αντικατασταθεί με έναν Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Στο μεταξύ οι εφοριακοί, το σημαντικότερο «εργαλείο» του Κράτους για την συγκέντρωση εσόδων, προχωρούν σε προει- ¯ 15η σελ.

• Περαιτέρω περιορισμούς στα τρόφιμα που θα μπορούν να διαθέτουν τα σχολικά κυλικεία θέτει το σχέδιο υπουργικής απόφα-

2

Περισσότεροι φοιτητές Στο επίκεντρο φυσικά βρέθηκε για ακόμη μια φορά η ελ- ¯ 15η σελ.

Παράταση ενός χρόνου για τα έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας ® στη σελιδα

16

® Με δικαίωμα μίσθωσης για χρήση από τρίτους

° Φυσικός χυμός, αντί γάλα σοκολατούχο…

® στη σελιδα

νικών Αρχών και της Συγκλήτου και αφετέρου των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων που αναφύονται σε ακαδημαϊκά, διοικητικά και ερευνητικά θέματα».

Έως 30 Ιουνίου το ενδιαφέρον των ΟΤΑ για τις παρόχθιες ζώνες

Πιο υγιεινή η διατροφή στα κυλικεία των σχολείων

Στα Γιάννινα βρέθηκε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Έντονη κριτική για ακόμη μια φορά άσκησαν στο σχέδιο «Αθηνά» οι πρυτάνεις, κατά την διάρκεια της συνόδου τους…

• Μέχρι 30 Ιουνίου θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες οι Δήμοι που ενδιαφέρονται να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, ¯ 15η σελ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί αφήνουμε να ρημάζουν τα νεοκλασικά μας κτίρια;

® Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

σης που εκπόνησε το Υπουργείο Υγείας, με γνώμονα έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής των παιδιών. Κατά συνέπεια ¯ 15η σελ.

G Μεγάλος ντόρος είχε γίνει πριν λίγο καιρό για την Βίλα Αμαλίας, με αφορμή την παρέμβαση σ’’ αυτή της ΕΛ.ΑΣ. και τις (πολιτικές) αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλοι σχεδόν, σχετικοί και μη εξέφεραν γνώμη για το εάν έκανε καλά η Αστυνομία ή όχι και όλοι σχολίασαν τις τοποθετήσεις πολιτικών επ’ αυτού. Εγώ, τώρα που... κατάκατσε ο κουρνιαχτός λέω ν’ ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο και να σταθώ σε κάτι άλλο. Ας εξετάσουμε λοιπόν την Βίλα Αμαλίας ως ιστορικό κτίριο, ως απομεινάρι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με μια σύντομη έρευνα στο ¯ 6η σελ.


Σελ. 2η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

γ

ν εγονότωγεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις ειδήσεις γεγονό ν παλμό τωνειδήσεις στογεγονότα Αντιμετώπιση των πυρκαγιών με καλή συνεργασία και συντονισμό δράσεων

Σταματά από σήμερα η μεταφορά μαθητών με ταξί στη Φιλιππιάδα

® Οι οδηγοί είναι απλήρωτοι από τον Μάρτιο του 2012

• Με έγγραφό του προς τον Αντιπεριφερειάρχη, τον προϊστάμενο οικονομικού της Π.Ε. Πρέβεζας αλλά και τους διευθυντές των σχολείων και τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το σωματείο ταξί Φιλιππιάδας ανακοινώνει ότι από σήμερα Δευτέρα θα σταματήσει την μεταφορά των μαθητών. Όπως τονίζει το σωματείο στο έγγραφό του, είναι απλήρωτοι από τον Μάρτιο του 2012 γεγονός που τους έχει πλήξει οικονομικά. Όπως γράφει και το pamepreveza.gr, οι οδηγοί αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην μεταφορά των μαθητών, αφού η καθυστέρηση της πληρωμής έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τους έχει αφήσει εκτεθειμένους απέναντι στην πληρωμή καυσίμων, ασφαλιστικών εισφορών, Φ.Π.Α. αλλά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες. «Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη από τις οικογένειες που πλήττονται από αυτήν μας την απόφαση. Ευελπιστούμε στην κατανόηση του προβλήματός μας και την όσο το δυνατό γρηγορότερη επίλυσή του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για άδειες ταξί στην Π.Ε. Θεσπρωτίας • Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόκτηση, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, νέας άδειας Επιβατικού Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτου ή για μετατροπή υφισταμένης σε άλλο τύπο, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος

Καχριμάνης. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την 31η Μαΐου και περισσότερες πληροφορίες και έντυπα χορηγούνται από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.

Στα άκρα η αντιπαράθεση…

Κόντρα Ρουπακιώτη-εισαγγελέων για τα περί «ακτιβιστικών συμπεριφορών» • Αντιπαράθεση μεταξύ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη προκλήθηκε λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του τελευταίου περί ακτιβιστικών συμπεριφορών στο δικαστικό σώμα. To ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων σε μακροσκελέστατη ανακοίνωση αναφέρει ότι «δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες μάλιστα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, δημιουργούν πλάνη στους πολίτες, σχετικά με τα κριτήρια απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και τον τρόπο άσκησης του δικαιοδοτικού έργου των δικαστικών λειτουργών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις τους είναι συχνά προϊόν αυθαιρεσίας και επιλογών άσχετων με το νόμο και το Σύνταγμα και, πάντως, ευκαιριακών». Θα πρέπει να επισημανθεί, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΔΕ, ότι «η

Δικαιοσύνη απονέμεται αποκλειστικά εντός των αυστηρών πλαισίων που θέτει το Σύνταγμα και ο νόμος, οι όποιες δε μεμονωμένες παρεκβάσεις, έχουν διαχρονικά ελεγχθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Επομένως, ο 'ακτιβισμός' είναι ατυχής έκφραση που δεν αποδίδει το δικαστικό φρόνημα, ούτε οποιαδήποτε σχέση έχει με την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου δικαστών και εισαγγελέων, περιλαμβανομένης της επιβολής μέτρων δικονομικού καταναγκασμού ή στερητικών της ελευθερίας ποινών». Ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απρόσμενη ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, από την οποία προκύπτει, ότι, είτε δεν γνώριζε, είτε αγνόησε την πληρότητα των δηλώσεών του κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από τον Ι.Ο.Ι. ξεκινούν…

Μαθήματα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας • Νέα σειρά μαθημάτων ξεκινάει μεθαύριο, Τετάρτη ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιωαννίνων στη Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας. Η εκπαίδευση θα γίνεται από τον προπονητή ιστιοπλοΐας Γιώργο Πάντα, ο οποίος είναι εγκεκριμένος προπονητής ανοιχτής θάλασσας από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Θα χρησιμοποιούνται

κατάλληλα σκάφη ανοιχτής θάλασσας στα οποία θα εκπαιδεύονται ολιγομελείς ομάδες. Η εγγραφή των ενδιαφερομένων καθώς και το πρώτο θεωρητικό μάθημα θα γίνουν μεθαύριο, Τετάρτη, ώρα 6.30 μ.μ., στο γραφείο του Ι.Ο. Ιωαννίνων στο Λεμβαρχείο αριθμ. 11 του Ε.Α.Ν.Κ.Ι. (είσοδος κλειστού γυμναστηρίου του Ε.Α.Ν.Κ.Ι.).

Αναπολώντας τα παλιά •Η

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΣΛΑΝΙΔΗ

• Ένα ακόμα ενσταντανέ από την επίσκεψη του ισχυρού Γ.Γ. Αθλητισμού Κώστα Ασλανίδη στα γραφεία του ντόπιου συνδέσμου διαιτητών στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Περί «αντιστάσεως» ουδείς ψόγος αφού τα πρόσωπα όλων είναι ιδιαίτερα χαμογελαστά. Ενδεικτική η «στάση προσοχής» των περισσοτέρων. Από σεβασμό φανταζόμαστε... (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΡΧΕΙΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΚΚΟΣ)

«Η μεταφυσική της πέτρας» στο επίκεντρο εκδήλωσης στη ΖΠΑ ΦΩTO «Π.Λ.»

• «Η μεταφυσική της πέτρας» ήταν το θέμα χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, το Δήμο Ζαγορίου και το ΤΕΕ Ηπείρου. Η εκδήλωση, που σημειωτέον διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά, είχε στόχο την ανάδειξη του πέτρινου μεγαλείου της Ηπείρου, αφού τεχνίτες και μνημεία έγιναν γνωστά μέσα από τις τοποθετήσεις καταξιωμένων ομιλητών. «Σκεφτήκαμε ότι πέντε ολόκλη-

ρα χρόνια στα Μαστοροχώρια μίλησαν λιθοξόοι, μίλησαν οι άνθρωποι της πέτρας. Ήρθε η ώρα να δώσουμε το λόγο και στους θεωρητικούς», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της η αεικίνητη Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου κ. Άννα Δερέκα. • Παράλληλη εκδήλωση ήταν η έκθεση σχεδίων με τίτλο «Μοναστήρια Εκκλησίες, Εξωκκλήσια, Εικονίσματα Άνω Δερόπολης» του Γιώργου Μήτση, η οποία φιλοξενείται στο χώρο της Ζ.Π.Α. μέχρι και σήμερα.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα ποσά στους ορεινούς κτηνοτρόφους • «Οι αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών, θα πληρωθούν εντός των ημερών, γιατί πρέπει να πάρουμε τα χρήματα και από το Άρθρο 68 μαζί. Τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) θα ανακοινωθούν με ακρίβεια τα ποσά». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτά-

ρης σε ειδησεογραφική εκπομπή του κρατικού καναλιού. Όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση ο κ. Τσαυτάρης απάντησε ότι αυτή θα δοθεί τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. «Έχουν διασφαλιστεί πάντως οι πόροι, έχει υπογραφεί η απόφαση και έχουν βρεθεί τα χρήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές του Λεκανοπεδίου • Για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα, Δευτέρα, ως εξής: 1) Από ώρα 8.30 π.μ. έως 11.30 π.μ. στην περιοχή της Κοσμηράς και πέριξ των πτηνοτροφείων Ευθυμιάδη - Σιαφάκα, Πτη-

νεμπορικής Α.Ε., Μπακαλούμη καθώς και στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Θεοδωράκη - Καραμπίνα. 2) Από ώρα 12.30 μ.μ. έως 13.30 στην Περάτη. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.

Σήμερα, στο Σύλλογο Πολυτέκνων

Ομιλία της καθηγήτριας Μαρίας Ράπτη • Η Επίκουρη καθηγήτρια της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλά κ. Μαρία Ράπτη θα είναι η σημερινή ομιλήτρια στο μάθημα που οργανώνει ο Σύλλογος

Σύσκεψη ΠΑΣΕΒΕ • Σύσκεψη οργανώνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) σήμερα, Δευτέρα, ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (Αραβαντινού) στην οποία θα γίνει συζήτηση για τη δράση της οργάνωσης και για τις εξελίξεις στον κλάδο. Στην συνάντηση θα παραβρεθεί και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Πολυτέκνων Γονέων Ν. Ιωαννίνων. Θέμα: «Η αξιολόγηση του μαθητή ως μέσο επικοινωνίας σχολείου και οικογένειας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του 7ου Δημοτικού Σχολείου (πλατεία Ομήρου) και θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ..

Και στην Άρτα ΚΕΘΕΑ • Μεθαύριο, Τετάρτη, ξεκινά το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου τη λειτουργία της δομής του στην Άρτα. Ο Σταθμός στεγάζεται στην οδό Κρυστάλλη πλησίον του ΚΤΕΛ, και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 26810-22881.

Την Κυριακή 14 Απριλίου

Η Ήπειρος συμμετέχει στην εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού • Στην εθελοντική εκστρατεία «Let’s do it Greece 2013. Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μία μέρα!», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου συμμετέχει και η Ήπειρος. Η διεθνής εθελοντική εκστρατεία «Let’s do it» έχει καθιερωθεί με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών, ώστε μέσα από τη συνεργασία, την αυτοοργάνωση και την εθελοντική δράση να υιοθετηθεί και διαδοθεί το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της αλληλοϋποστήριξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην διεθνή καμπάνια καθαρισμού. Για τον συντονισμό των δράσεων πραγματοποιήθηκαν ήδη συνα-

ντήσεις φορέων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων οι δράσεις θα γίνουν σε συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο Ιωαννιτών. Στο πλαίσιο στήριξης της εθελοντικής εκστρατείας αποφασίστηκε από κοινού να κληθούν οι τοπικοί φορείς σε συνάντηση συντονισμού των δράσεων αύριο, Τρίτη, ώρα 18:00 στο Θεατράκι παλιά Σφαγεία. Συντονιστές της πρωτοβουλίας είναι εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Παντελής Κολόκας και εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας.

Βραδιά ρεμπέτικου αύριο στη Στοά Λούλη • Βραδιά ρεμπέτικου διοργανώνει αύριο Τρίτη η Στοά Λούλη, με τους Τάσο Γιαννούση (μπουζούκι – φωνή), Παναγιώτη Κατσιμάνη (κιθάρα – φωνή), Βάσω Νικολάτου (φωνή), Αντώνη Τζίκα (κοντραμπάσο). Ώρα έναρξης 10 μ.μ., είσοδος 5 ευρώ.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Για τις δημοσιεύσεις σας

τώρα

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ «ΠΡΩΪΝΟΥ ΛΟΓΟΥ»Ανακοινώσεις, Κοινωνικά, Επιστολές, Αγγελίες, Διαφημίσεις και όποια άλλη δημοσίευση επιθυμούν οι αναγνώστες μας να δημοσιοποιηθεί μέσω των στηλών του «ΠΡΩΪΝOΥ ΛOΓOΥ της Δευτέρας», μπορούν τώρα να την καταθέτουν και το Σαββατοκύριακο. Tα γραφεία Διαχείρισης – Δημοσιεύσεων θα είναι ανοιχτά: • Tο Σάββατο από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. • Tην Kυριακή από 12 μ. έως 5 μ.μ. KAI ME THΛEΦΩNO – FAX – E-MAIL Μπορούν ακόμη οι ενδιαφερόμενοι, αφού πρώτα τηλεφωνήσουν στο 26510-25677 να στείλουν τις δημοσιεύσεις τους (τις παραπάνω ώρες) για να δημοσιευθούν στο φύλλο της Δευτέρας: ® στο FAX: 26510-30350 ® στο E-MAIL: info@proinoslogos.gr ® ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: 26510-25677

τις καθημερινές

υπάρχει καλή συνεργασία είναι εφικτή η καταστολή των πυρκαγιών ακόμη και χωρίς την συμβολή των εναέριων μέσων, του δαπανηρού αυτού μοντέλου δασοπυρόσβεσης. Αυτό εξάλλου τόνισε και ο Περιφερειάρχης σε δηλώ Στο… περιθώριο μπαίνουν τα εναέρια μέσα σεις του, δηλαδή ότι η συνεργασία της Περιφέρει• Στα Γιάννινα ΦΩTO «Π.Λ.» ας με την Πυροσβεστική Υπηβρέθηκε το Σάβρεσία, αλλά και όλους τους βατο ο Αρχηγός Δήμους έχει δώσει το δικαίωτου Πυροσβεστιμα να μην σκεφτόμαστε πλέον κού Σώματος, τα εναέρια μέσα. Αντιστράτηγος Για την σπουδαιότητα αυτών Σωτήριος Γεωρτων συσκέψεων, που ανάλογακόπουλος, στο γες πραγματοποιούνται σε πλαίσιο διήμεολόκληρη την Ελλάδα, μίλησε ρης περιοδείας ο Αρχηγός του Πυροσβεστιτου στην Ήπεικού Σώματος κ. Γεωργακόρο, για την προετοιμασία της επικείμενης αντιπυρι- νίνων και εκπροσώπους εμπλεκόμε- πουλος, τονίζοντας ότι από αυτές κής περιόδου που ξεκινά σε λιγό- νων υπηρεσιών, με στόχο την ανά- τις συζητήσεις εξάγονται σημαντικά πτυξη της συνεργασίας και τον συ- συμπεράσματα, τα οποία αφού τερο από ένα μήνα. Ο Αρχηγός με το επιτελείο του εί- ντονισμό δράσεων για την καλύτερη αξιολογούνται εντάσσονται στον γεχε συνάντηση εργασίας με τον Πε- και αποτελεσματικότερη αντιμετώ- νικότερο σχεδιασμό του σώματος. Από την πλευρά του ο δήμαρχος ριφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμά- πιση των πυρκαγιών. Στην συνάντηση τονίστηκε ότι εάν Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος εξέφρασε την νη, τους δημάρχους της Π.Ε. Ιωανπεποίθηση ότι φέτος θα έχουμε καΤο γνωστοποιεί έγγραφο του σωματείου τους λύτερα αποτελέσματα.

Στα Γιάννινα βρέθηκε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Tα γραφεία Διαχείρισης-Δημοσιεύσεων του

«Π.Λ.» είναι ανοιχτά καθημερινά από 8.30 π.μ.

- 3 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ.

Πληροφορίες: Tηλ. 26510-25677


Σελ. 3η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κ Α Ι Ρ Ο σκόπιο ⌦ Η εβδομάδα των… επεισοδίων ήταν αυτή που πέρασε. Μια στη Βουλή και μια στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων! ⌦ Και εντάξει, στη Βουλή να το καταλάβουμε, αφού το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο, κάποιοι βουλευτές παρά… τεντώνουν το σχοινί και η ψυχραιμία, για μερικούς, είναι άγνωστη λέξη. ⌦ Αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς τι η ένταση που υπήρξε; Τι εξυπηρετούσε, όταν μάλιστα συζητούνταν ένα θέμα μεγίστης σημασίας, όπως το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης;

ρούμε να κερδίσουμε λέγοντας κάτι τέτοιο και πολύ περισσότερο, περιμένοντάς το;

0 0 0

⌦ Η κατάσταση στα Γιάννινα δεν διαφέρει και πολύ από αυτή στην άλλη Ελλάδα. Και είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο διοικούνταν η χώρα. ⌦ Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη της πόλης! Κάθε τι επαφίεται στην θέληση ή μη του κάθε δημάρχου ή των εκάστοτε αντιδημάρχων. ⌦ Αυτό ισχύει με όλους όσους έχουν περάσει από αυτές τις θέσεις. Είπαμε, πολιτική δεν κάνουμε σήμερα. Να σώσουμε την πόλη θέλουμε. ⌦ Και εάν αυτοί που τώρα βρίσκονται στο τιμόνι της δεν είναι ικανοί, θα πάρουν την απάντησή τους, όταν έρθει η ώρα. ⌦ Τα Γιάννινα όμως που θα είναι; Σε τι επίπεδο θα τα παραλάβει ο επόμενος δήμαρχος, όποτε και αν έρθει αυτός (ο Φιλ. Φίλιος έχει πει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος!).

0 0 0

⌦ Φάνηκε όμως, ξεκάθαρα, αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν μόνο σε επίπεδο φημών: ότι υπάρχουν πολλές συνιστώσες στην παράταξη του δημάρχου, με τον ίδιο να προσπαθεί, εις μάτην όμως, να ακολουθήσει μια κοινή πεπατημένη. ⌦ Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «μας πήρε η κάτω βόλτα». Και ως συνήθως τα «κάστρα» πέφτουν από μέσα. Τώρα, βέβαια, θα πείτε, η νυν δημοτική Αρχή είναι κάστρο; Ναι, αλλά στην άμμο!

0 0 0

⌦ Τα παράπονα των πολιτών είναι καθημερινά. Και όχι μόνο για τα συνήθη πράγματα, για τα οποία διαμαρτύρονται. ⌦ Πλέον, ο κόσμος αντιδρά για τα βασικά: για τις λακκούβες στους δρόμους, για την καθαριότητα που σε πολλά σημεία δεν υπάρχει, για την έλλειψη ενός στοιχειώδους επιπέδου στην πόλη και για την απουσία νέων αναπτυξιακών έργων, αλλά κυρίως για την κακή συντήρηση των ήδη υπαρχόντων ή αυτών που βρήκαν έτοιμα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. ⌦ Σαφώς και το θέμα δεν είναι κομματικό ή παραταξιακό, ούτε καν προσωπικό. Έχει να κάνει με την ίδια την πόλη και το ποια πορεία χαράσσει. ⌦ Και δυστυχώς, τα Γιάννινα του 2013 είναι μια άλλη πόλη, από αυτή του 2010. Όχι μόνο σε επί-

0 0 0

Τα Γιάννινα είναι, δυστυχώς, μια πόλη αφημένη στην τύχη της. Τι κι αν οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τα βασικά και τα αυτονόητα, δηλαδή για τις λακκούβες στους δρόμους και για την καθαριότητα; Δυστυχώς, απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων! (πρόσφατη φωτό από την οδό Ασημακοπούλου που μας έστειλε αναγνώστης) πεδο προσώπων, αλλά σε επίπεδο νοοτροπίας. ⌦ Κάτι που βλέπουν οι πολίτες, το αντιλαμβάνονται, το νιώθουν στο… πετσί τους. Και απ’ ότι φαίνεται δεν τους αρέσει καθόλου. Τι κάνουν όμως, για να το αλλάξουν;

0 0 0

⌦ Χαρακτηριστική είναι η φράση οικογένειας, που

ήρθε από την Αθήνα ολιγοήμερη επίσκεψη: «τι έγινε, η πόλη δεν έχει λεφτά ούτε για τα βασικά. Γιατί έχει καταντήσει έτσι;». Μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο εμείς; ⌦ Κρίμα!.. ⌦ Κάποιος θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα και να πει, ότι ο καιρός των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών πλησιάζει. Αλήθεια όμως, τι μπο-

⌦ Αλήθεια, πόσους έχει απασχολήσει αυτό; Πώς θέλουμε την πόλη και πως την φανταζόμαστε σε 20 χρόνια; ⌦ Μάλλον, είναι καιρός να αρχίσει ένας διάλογος, αλλά προσοχή: μόνο με τους πολίτες! Κανένας φορέας να μην εμπλακεί. ⌦ Όχι γιατί δεν έχουμε ικανούς φορείς, κάθε άλλο. Αλλά γιατί οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να ζουν. ⌦ Εάν γίνει αυτό, ίσως την επόμενη φορά να εκλέξουν τους πραγματικά ικανούς. Όχι μόνο στα Γιάννινα, αλλά και στην Ελλάδα ολάκερη! ⌦ Καλή εβδομάδα!

 ο ΚΑΙΡΟσκόπος

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, Πρωθυπουργός «Όλα όσα ετοιμάζουμε και ολοκληρώσαμε τους προηγούμενες μήνες θα αρχίσουν να φαίνονται στο επόμενο τρίμηνο…» Ελπιδοφόρα λόγια, που μακάρι να γίνουν πραγματικότητα!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΥΧΑΡΗΣ, βουλευτής Ν.Δ. «Όπως λειτουργούσε το Δημόσιο μέχρι σήμερα, δεν λειτουργούσε. Και μπήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε, έχουμε επώδυνα μέτρα για το λαό, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε η τιμωρία στον απατεώνα και τον κοπανατζή…».

 Από τις απλές διαπιστώσεις, όμως θα πρέπει να περάσουμε στις πράξεις. Ώρα δεν είναι;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ, Πρόεδρος ΕΣΕΕ «Στην Ελλάδα η προτεραιότητα μας είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε να ξεπεράσουμε το 2013 και να φθάσουμε το 2014…» Μεγάλη αλήθεια, σε μια μικρή φράση…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων «Την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ περιοχή του Νομού Ιωαννίνων, που έχει αφεθεί στην τύχη της από την Διοίκηση της Περιφέρειας, θα ζητώ έγγραφη άδεια...» Οι πολιτικοί μας άρχοντες, καλό είναι να μην αναλώνονται σε εντυπωσιακές ατάκες, αλλά σε εντυπωσιακές πράξεις, οι οποίες και τελικά μένουν…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ, πρ. Υπουργός Παιδείας «Εάν είχα την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, θα βοηθούσα στην ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…» Άκαιρη τοποθέτηση, ειδικά από τη στιγμή που διετέλεσε ο κ. Μπαμπινιώτης Υπουργός, στην μεταβατική Κυβέρνηση Παπαδήμου. Εκτός και αν αυτό δεν… πιάνεται!

ΗΛ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, Γ.Γ. Αποκ. Διοίκησης Ηπείρου-Δ.Μακεδονίας «Ο εχθρός του Τουρισμού βρίσκεται σε μερίδα επιχειρηματιών του κλάδου, που με την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά τους δυσφημούν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπόλοιποι…» Σωστή άποψη, όμως η Πολιτεία θα έπρεπε να κάνει τόσα χρόνια τις κατάλληλες κινήσεις, για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα…

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΟΥΣΑΣ, Καθηγητής Καρδιολογίας «Πρέπει όσοι μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Δεν κοστίζει αυτό…» Το κίνημα της αλληλεγγύης όλο και μεγαλώνει. Και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, αν και ευχή όλων είναι να μην υπήρχε τόση ανάγκη για βοήθεια απόρων και ανέργων…

Σε κανονικό πάρκινγκ έχει μετατραπεί το πλατύ πεζοδρόμιο μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο και φαίνεται πως η εικόνα της φωτογραφίας (συνηθισμένη κυρίως τις καθημερινές) δεν ενοχλεί κανέναν. Αλήθεια, Δημοτική Αστυνομία ή Τροχαία δεν περνάνε καθόλου από εκεί;


Σελ. 4η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

OIKONOMIA... AΓOPA... EΠIXEIPHΣEIΣ

ΙΚΑ Ιωαννίνων:

ρθώσεις Μέχρι αύριο οι διο ταξιούχων στοιχείων των συν

όσους του μηνός Μαΐου σε κοπή της σύνταξης Υποδια κό ει εια γίν ερ ν μη ριφ να Πε Για ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, το υν το θέ στο δια ν υν δε θο ς έλ ου ί να προσ συνταξιούχ Ιωαννίνων τους καλε άΑΜ ατ οκ ΕΤ υπ ΙΚΑ ο α στ ε ημ είτ στ , τά κα Παύλου Μελά 34 ην στ ο ΙΚΑ ντρ υ Κέ το ό μα τικ Υποκατάστη ή και στο Εργα τα Φιλικής Εταιρείας 13 με ού εις οδ ς άσ τη στ ί τα επ α κα ί ημ στ τηθε ίτη, όπου έχουν αναρ ωση. μέχρι και αύριο Τρ πρέπει να γίνει διόρθ θα υ πο ων ύχ ξιο ντα ι από την συ ν κα ν τω ού εία ωθ οιχ στ ούν να ενημερ ορ μπ οι ύχ ση ξιο ντα συ ρο • Επίσης οι γοντας «Πλη φόρη υν , www.ika.gr, επιλέ θο ΙΚΑ έλ υ οσ το πρ να ίδα ει ελ έπ οσ ιστ Μ» για το αν θα πρ ΑΦ – ΚΑ . υς ΑΜ το για ν ων είω Συνταξιούχ ωση των στοιχ ΙΚΑ ΕΤΑΜ για διόρθ στο υποκατάστημα

για αρώματα Κάμψη της ζήτησης 012 και καλλυντικά το 2 του κλάδου αρω-

οϊόντα η ζήτηση για τα πρ υ 2012, Πτώση παρουσίασε υς πρώτους μήνες το αγοτο ι κα 11 20 το ών τικ ς υν τη λλ μό κα ι ρισ κα ν ριο τω πε μά ον ύφεση συνέβαλε στ ι σε πρόνε ιώ με ση ως καθώς η οικονομική όπ ν, των καταναλωτώ ραστικής δύναμης ν Hellastat. η ς τη τη λέ νδέσμου Βιομηχάνω σφατη με του Πανελλήνιου Συ αξία της εγχώριας εία οιχ στ με α ων μφ η Σύ ), Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ ) ακολουθεί πτωτική και Αντιπροσώπων ναλωτή τα κα ές τιμ ε (σ ών (-11% έναντι του αγοράς καλλυντικ στα 931 εκατ. ευρώ 11 20 το μας τα ον άν πορεία, φθ επίσης τα προϊόντα ό κάμψη έχουν υποστεί απ τη ιχα είω το ημ τίσ ιοσ αν Αξ ). ,6% 10 20 ν (-16,7% και -14 ιώ λλ μα ντα οϊό πρ τα κιγιάζ και ταστημάτων πώτο 2010). δείκτης όγκου των κα ο , ΑΤ ΣΤ 2011 ΕΛ ν τη με Σύμφωνα τικών υποχώρησε το ών ειδών και καλλυν τικ ευ ακ ρμ φα ς ση λη κατά 9%.

Ευρωζώνη:

ηση Μεγάλη η υποχώρ ιών του κλάδου υπηρεσ ς Ευρωζώνης μει-

ιών τη ον τομέα των υπηρεσ σύμφωνα με τα αποΗ δραστηριότητα στ ιο, ρτ Μά μενο ρυθμό τον ώθηκε με επιταχυνό t. rki Ma ίας ιρε της ετα υ δίτελέσματα έρευνας βάση τα στοιχεία πο ραοίος καταρτίζεται με πε οπ ν ο I, το ε PM ησ ης ώρ ίκτ οχ δε Ο ς υπηρεσιών, υπ χή ρο ιο πα άρ ις ου σε βρ ιρή Φε νουν επιχε μονάδες τον ,4 μονάδες από 47,9 ς καταδεικνύει υποχώ46 ις στ να μή ο έν σμ η από τις 50 μονάδε το(κάθε τιμή χαμηλότερ τας), αναφέρει δημοσίευμα του πρακ τη ριό τη ασ δρ ς τη ση ρη rg. ειδήσεων Bloombe ρείου οικονομικών

νών εκτιμούν Το 75% των Γερμα εν ήρθαν ακόμη δ α ρ τε ό ιρ χε τα τι ό ει ακόμη ότι η κρίση δεν έχ

ανών εκτιμά τα αποτελέσματα Το 75% των Γερμ ίο της, σύμφωνα με με ση ο ratτερ ιρό χε ο φθάσει στ από την εταιρεία Inf ς πραγματοποιήθηκε υ ική πο αν ρμ ης γε ησ ς όπ τη ύ σκ μο λιο δη του πρώτου κανα ό σμ ρια γα λο για est dimap ης, ARD. φανίζονται διχαδημόσιας τηλεόρασ πρου, οι Γερμανοί εμ Κύ ς τη ση ταθετω ρίπ πε Στην ν συμμετοχή των κα να θεωρεί ορθή τη % 50 το με οι, έν σμ σωσης της χώρας. τών στο σχέδιο διά

Μ

ε το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης του ΟΑΕΔ , που απευθύνεται σε άνεργους μέχρι 29 ετών υπολογίζεται ότι θα βρουν απασχόληση περίπου 35.000 άτομα. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου και θα λήξει στις 22 Μαΐου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης στις ιστοσελίδες www.ypakp.gr, www.epanad.gov.gr και www.eyeekt.gr.. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια, πρακτική άσκηση και επιδότηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις.

Για 5μηνη κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ

35.000 άνεργοι έως 29 ετών σε επιδοτούμενο πρόγραμμα >>> Από τις 15 Απριλίου οι αιτήσεις

Παροχές στους ωφελούμενους Προβλέπει επίδομα θεωρητικής κατάρτισης 400 ευρώ για όλους τους ωφελούμενους και επίδομα πρακτικής άσκησης 2.300 ευρώ για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ για τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας - Μεταδευτεροβάθμιας 2.000 ευρώ. Ακόμη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου ατυχήματος για όλη την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

Σε τρεις φάσεις Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων τριών φάσεων, όπου λαμβάνονται υπόψη και αξιοποιούνται διαφορετικές δυνατότητες των άνεργων νέων, ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο. Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι: α) θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης, β) θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και γ) με το πέρας της πρακτικής άσκησης θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδοτούμενες θέσεις

εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.

Οι προϋποθέσεις Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Α) Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ΑΤΕΙ», απαιτείται να έχουν i) πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωση περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΑΕΙ ή το ΑΤΕΙ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ii) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95 καθώς και iii) να είναι εγγεγραμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δικαίωμα συμμετοχής επίσης έχουν και όσοι συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις. Β) Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» απαιτείται i) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983

Με το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη

Αρνητική πρωτιά (26,4%) για την Ελλάδα στην ανεργία • Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα (26,4%) συνεχίζει να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμα και την Ισπανία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο που ανακοίνωσε η Eurostat. Επιπλέον, στη χώρα μας έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος, ενώ κατέχει την αρνητική πρωτιά και στους νέους έως 25 ετών. Μετά την Ελλάδα δεύτερη ήταν η Ισπανία (26,3%) και τρίτη η Πορτογαλία με 17,5%. Τη χαμηλότερη ανεργία έχει η Αυστρία με 4,8%. Σε σύγκριση με ένα έτος πριν, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 26,4% από 21,4%, στην Κύπρο σε 14% από

Αύξηση 57% των εξαγωγών στην τετραετία 2009 - 2012 • Παρά την κατακόρυφη πτώση των περισσότερων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην τετραετία 2009 - 2012 άγγιξε το, ιδιαιτέρως θετικό, ποσοστό του 57%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών (ΠΣΕ). Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΣΕ τονίζει ότι τα θετικά στοιχεία ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καθώς οι εξαγωγές δημιουργούν πλεονάσματα. Παράλληλα, η αξία των εξαγωγών του κλάδου των πετρελαιοειδών και καυσίμων εκτινάχθηκε στο 38% του συνόλου. Η εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών εξαγωγών την τελευταία τριετία, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών (που ωστόσο φαίνεται να ανακόπτεται, εσχάτως) έχει βελτιώσει σημαντικά και το εμπορικό ισοζύγιο σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

μέχρι 31.12.95, καθώς και ii) να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να προβούν σε καμία μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.

Ειδική ιστοσελίδα Το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την

Από σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας σε ασφαλισμένους ΟΑΕΕ - ΕΤΑΠ >>> Το βοήθημα ορίζεται στα 360 ευρώ το μήνα • Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία για την καταβολή επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένους, ασφαλισμένους στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού προκειμένου να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις. Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και εφεξής. Το βοήθημα ορίζεται στα 360 ευρώ το μήνα και η διάρκεια καταβολής του εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα με ελάχιστο χρονικό διάστημα καταβολής τους τρεις μήνες και ανώτατο τους εννέα.

Προϋποθέσεις

10,2%, στην Πορτογαλία σε 17,5% από 14,8% και στην Ισπανία σε 26,3% από 23,9%. Στους νέους ηλικίας έως 25 ετών, η χώρα μας είναι πρώτη με 58,4% και ακολουθούν Ισπανία (55,7%) Πορτογαλία (38,2%) και Ιταλία (37,8%). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat για τη χώρα μας αφορούν το μήνα Δεκέμβριο.

ομοιόμορφη πληροφόρηση, τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα αλλά και, κυρίως, τον αδιάβλητο και αντικειμενικό χαρακτήρα της διαδικασίας, έχει διαμορφώσει ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος, την http://www.voucher.gov.gr, μέσω της οποίας αποκλειστικά θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και των δικαιολογητικών, ενώ η βαθμολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα, ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας. Ας σημειωθεί ότι λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το πρόγραμμα με αριθμό 800 11 44444, με σκοπό την άμεση παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης αλλά και την καταγραφή και επίλυση τυχόν θεμάτων που ανακύψουν.

1. Η πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος και η καταβολή της ειδικής εισφοράς. 2. Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην

υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ. 3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 01.01.2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήψη του βοηθήματος. 4. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, ή άλλου φορέα, μετά την διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση. 5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α’ και β’ βαθμού συγγένειας. 6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται. 7. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

***

• Λεπτομέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στη σχετική εγκύκλιο η οποία έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.oaed. gr.


Σελ. 5η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ς α λ Φ

στα ΓΕΓΟΝΟΤΑ που έρχονται...

Σήμερα στο Πν. Κέντρο Ζίτσας

Συνάντηση για τις δράσεις Κοινών Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων Ενημερωτική εκδήλωση για το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ. και στο Πνευματικό Κέντρο της Τ.K. Ζίτσας του Δήμου Ζίτσας Η εκδήλωση επιδιώκει την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Φορέων και των δυνητικά ωφελούμενων ανέργων της περιοχής, για τις δράσεις του προγράμματος, τα επιδιωκόμενα αποτελέ-

σματα και την επιλογή ανέργων που εντάσσονται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως αυτές έχουν εγκριθεί.

Ομιλία στη Ζ.Π.Α. από την Βαρβάρα Παπαδοπούλου • Η Προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου θα μιλήσει σήμερα Δευτέρα, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας με θέμα «Περί Ιωαννίνων: Νεότερα στοιχεία για τις απαρχές της

πόλης». Την Δευτέρα, 15 Απριλίου στον ίδιο χώρο θα μιλήσει η Αρχειονόμος – Ιστορικός του Δήμου Ιωαννιτών Μαρία Παππά και την Τετάρτη, 24 Απριλίου ο επίκ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης. Όλες οι ομιλίες θα γίνουν στις 7 μ.μ.

Μεθαύριο Τετάρτη (2 μ.μ.)

Τελικό συνέδριο στα Γιάννινα για την Συνεταιριστική Οικονομία • Το τελικό συνέδριο για το έργο «ICS - ΜμΕ και Συνεταιριστική Οικονομία για την Τοπική Ανάπτυξη» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «MEDΕυρωπαϊκή Διακρατική Συνεργασία στο Γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου 2007-2013», θα διεξαχθεί μεθαύριο Τετάρτη, και ώρα 2 μ.μ. στην αίθουσα Πανδώρα Γ’ του ξενοδοχείου «Du Lac», στα Γιάννινα. Στο έργο λαμβάνουν μέρος φορείς από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα με σκοπό την καθιέρωση μιας κοινής στρατηγικής που θα προωθήσει το σχηματισμό διεθνών κοινοπραξιών

συνεργατικών οργανισμών, τη διεθνοποίηση και την καινοτομία των συνεταιρισμών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι εταίροι - σύνεδροι θα κάνουν τον απολογισμό του έργου και θα ορίσουν τον τρόπο δράσης για τα θέματα που θα αναδειχθούν. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση όπου Συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου καθώς και χωρών της Μεσογείου θα εκθέσουν τα προϊόντα τους στο κοινό και θα εξετάσουν δράσεις συνεργασίας και εξωστρέφειας. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου: www.php.gov.gr.

Στην Άρτα το Πανελλήνιο Συνέδριο του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού Α.Τ.Ε.Ι.

Στις 18 και 19 Απριλίου

• Το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού – Τεχνικών Εργαστηρίων Α.Τ.Ε.Ι. Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο ΤΕΙ Ηπείρου στις 18 και 19 Απριλίου στη Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ στους Κωστακιούς Άρτας. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 11 το πρωί. Θα συμμετέχουν μέλη των συλλόγων από όλα τα ΤΕΙ της χώρας και θα συζητήσουν εκπαιδευτικά θέματα και ζητήματα που αφορούν την ειδικότητά τους.

Το έργο του Ε.Τ.Π. Τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) παρέχουν σημαντικό έργο υποδομής στη λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, προσφέροντας εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και

εφαρμοσμένου έργου του κάθε Ιδρύματος. Εργάζονται αποκλειστικά στους χώρους των εργαστηρίων και των κλινικών και είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία και τον προγραμματισμό της συντήρησης και της επισκευής του εργαστηριακού εξοπλισμού. Είναι αρμόδιοι για την εκτέλεση των εργαστηριακών, φροντιστηριακών και πρακτικών ασκήσεων, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του κάθε τμήματος. • Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού – Τεχνικών Εργαστηρίων Α.Τ.Ε.Ι. Ελλάδας είναι ο Νεκτάριος Σταυρόπουλος, Ε.Τ.Π. του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά. • Πρόεδρος του Συλλόγου Ε.Τ.Π. του ΤΕΙ Ηπείρου είναι η Ευαγγελία Γκούβα, ΤΕ Ιχθυολόγος στο τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας του παραρτήματος Ηγουμενίτσας.

Στο Μέτσοβο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας • Στο Μέτσοβο θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γ’ Ανδρών. Οι αγώνες θα αρχίσουν την Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Δευτέρα 22 Απριλίου. Το Πρωτάθλημα διεξάγεται με 140 συμμετοχές αθλητών πυγμάχων όπου συμμετέχουν αθλητικοί σύλλογοι όλης της χώρας.

Εκδηλώσεις στα Γιάννινα για την Ημέρα Φιλελληνισμού • Εκδηλώσεις και στα Γιάννινα θα γίνουν την Παρασκευή, 19 Απριλίου με αφορμή την Ημέρα «Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης», την ευθύνη των οποίων έχει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10:30 π.μ. θα γίνει δοξολογία στη Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου, και στις 10:45 π.μ. θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στην Πλατεία.

Εγκαίνια σήμερα, στο Λαογραφικό Μουσείο

Έκθεση ζωγραφικής της Σοφ. Βλάχου - Πρωτόπαππα

Νέος κύκλος σεµιναρίων µε θέµα «Οικονοµική κρίση και φτώχεια»

Από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπ. Ιωαννίνων

 Ξεκινά στις 17 Απριλίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ - ΑΠΟΘΗΚΗΣ Α.Π. 29578/2700

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ: Προμήθεια με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό της προμήθειας με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Προκηρύσσει ανοικτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ» συνολικής προϋπολογισθείσης αξίας 130.000,00 € μετά του ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Ιωαννιτών την 30-04-2013 ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 09:00η – 10:00η πρωινή κατά την οποία λήγει η προθεσμία παραλαβής προσφορών και αρχίζει η διαδικασία αποσφράγισης. Ισχύουν το ΠΔ 60/2007, ο Ν.2286/95, η Υπ. Απόφαση 11398/93 περί ΕΚΠΟΤΑ και οι λοιπές διατάξεις όπως αναφέρονται στην αναλυτική διακήρυξη. Τα απαραίτητα να υποβληθούν δικαιολογητικά αναφέρονται στην αναλυτική διακήρυξη. Κάθε προσφορά συνοδεύεται υποχρεωτικά από εγγύηση συμμετοχής υπέρ του συμμετέχοντος για ποσό που θα καλύπτει το 5% της συνολικής προϋπολογισθείσης δαπάνης. Η προσφορά των ενδιαφερομένων δεσμεύει αυτούς για διάστημα εκατόν είκοσι (120) ημερολογιακών ημερών από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού. Για την παραλαβή αντιγράφων των τευχών δημοπράτησης απαιτείται η κατάθεση 20€ στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου και προσκόμιση του διπλοτύπου είσπραξης στο Τμήμα Προμηθειών - Διαχείρισης Υλικού Αποθήκης της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από το Τμήμα Προμηθειών - Διαχείρισης Υλικού - Αποθήκης του Δήμου Ιωαννιτών (Καπλάνη 7 (3ος όροφος - αρμόδια κ. Δέσποινα Μπαλωμένου τηλ.: 26513 - 61332 και fax: 26510 74441). Ιωάννινα 03 -04 - 2013 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑX. ΦΙΛΙΟΣ

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ βραβεύει αθλητές Στίβου που διακρίθηκαν πέρυσι Τους αθλητές και τις αθλήτριες του Στίβου που διακρίθηκαν κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο θα βραβεύσει η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου σε εκδήλωση η οποία θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, και ώρα 7 μ.μ. στο θέατρο των Παλαιών Σφαγείων. Θα βραβευτούν αθλητές και αθλήτριες που πέτυχαν πρώτη έως Τρίτη νίκη στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, οι αθλητές που συμμετείχαν και αγωνίστηκαν με τις Εθνικές Ομάδες, οι προπονητές τους, καθώς και

• Έκθεση έργων ζωγραφικής της Σοφίας Βλάχου – Πρωτόπαππα με θέμα «Λόγος και Χρώμα σε Φως Θαλασσινό» που περιλαμβάνει εικόνες από τα ποιήματα της Νόνης Σταματέλου θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κ. Φρόντζου (Μιχαήλ Αγγέλου 42). Τα εγκαίνιά της θα γίνουν σήμερα Δευτέρα, και ώρα 7 μ.μ.. Για το έργο της ζωγράφου θα μιλήσει ο εικαστικός Αντώνης Κέλλης. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 26 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή Δευτέρα έως Παρασκευή , ώρες 9 π.μ. με 2 μ.μ. και τα απογεύματα μόνο Δευτέρας και Τετάρτης, ώρες 5:30 με 8 μ.μ..

• To Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει κύκλους σεμιναρίων της σειράς «Κοινωνία και ελεύθερη γνώση», με σκοπό την παρουσίαση και ανάλυση σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη Ελλάδα. Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν. Ο 2ος κύκλος σεμιναρίων «Κοινωνία και ελεύθερη γνώση», με θέμα «Οικονομική κρίση και φτώχεια», ξεκινά την Τετάρτη 17 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα πλαίσια των δύο διαλέξεων

Σε εκδήλωση σήμερα (7 μ.μ.)

θα αναλυθούν τα παρακάτω θέματα: α) Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ευημερία των πολιτών (Τετάρτη 17 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ.), β) Πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας (Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 5 μ.μ.). Εισηγητής των διαλέξεων θα είναι ο κ. Χλέτσος Μιχάλης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης από σήμερα Δευτέρα έως την Παρασκευή 12 Απριλίου, την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στην ιστοσελίδα: http://www.econ.uoi.gr/eeokp/gr/ dialekseis_seminaria/koinonia_eleytheri_gnosi.html Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα.

Εκδρομή των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Ιωαννίνων

• Μονοήμερη εκδρομή μέσω Αμφιλοχίας σε Αστακό – Βόνιτσα και Πρέβεζα οργανώνει για το Σάββατο, 13 Απριλίου το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Ιωαννίνων, με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ. Η συμμετοχή αφορά μόνο τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα στο Σωματείο. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 10 Απριλίου, στα γραφεία Αραβαντινού 5ε και κατά τις ώρες 10.00-11.30 π.μ. (τηλέφωνο 26510-36000).

οι αθλητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επίσης θα γίνουν τέσσερις ειδικές βραβεύσεις, στον αθλητή Δημήτρη Βλάχα, της ΕΚΑ «Δωδώνη» Ιωαννίνων, για την Πανελλήνια επίδοση που πέτυχε πέρυσι, καθώς και στους παλαιούς αθλητές Γιάννη Δούλη και Δημήτρη Γκοργκόλη και στον αείμνηστο Κώστα Τσιάντα για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στον κλασικό αθλητισμό της Ηπείρου.

«Θέατρο και Κινηματογράφος» «Οι 12 Ένορκοι» προβάλλονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων • Η ταινία του Σίντνει Λιούμετ «Οι 12 Ένορκοι» (12 Angry Men, Η.Π.Α. 1957, 96’) θα προβληθεί

μεθαύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, 11 Απριλίου από την Επιτροπή Λόγου και Τέχνης και την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι) στo πλαίσιο του αφιερώματος «Θέατρο και Κινηματογράφος». Οι προβολές γίνονται στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στην Πανεπιστημιούπολη, ώρα 8:30 μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δευτέρες και Τρίτες • Η Κ.Ο.Π.Ι. σε συνεργασία με την Επιτροπή Λόγου και Τέχνης παρουσιάζει τις κινηματογραφικές Δευτέρες και Τρίτες στο Πολυθέαμα, με το αφιέρωμα «Αναζητώντας την Έμπνευση». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι ταινίες οι οποίες προβάλλονται ώρα 10 μ.μ.. Σήμερα, Δευτέρα και αύριο Τρίτη, θα προβληθεί η ταινία του Andrei Tarkovsky «Αντρέι Ρουμπλιόφ».

Μέχρι 20 Απριλίου, στην Αστυνομία

Ανανέωση αδειών κυνηγετικών όπλων • Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων που είχαν εφοδιασθεί με Άδεια Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου (Α.Κ.Κ.Ο.) η οποία έχει λήξει, πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 2η Απριλίου στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους για να την ανανεώσουν, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες του Νόμου (διοικητικές και ποινικές) «περί παράνομης κατοχής». Η Αστυνομία συστήνει επίσης ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και από τους νόμιμους κληρονόμους, κατόχων κυνηγετικών όπλων που αποβίωσαν και αυτά δεν έχουν περιέλθει νόμιμα στη κατοχή τους. Πληροφορίες και διευκρινήσεις δίνονται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Ηπείρου. • Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων: τηλ. 26510 65984 • Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας: τηλ. 26650 29633 • Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας: τηλ. 26820 89542 • Τμήμα Ασφαλείας Άρτας: τηλ. 26810 80152

Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης 6μηνης διάρκειας για άνεργους από 18 έως 29 ετών Το ΚΕΚ ΕΡΕΥΝΑ στα πλαίσια της Δράσης «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών» θα διοργανώσει επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης διάρκειας 6 μηνών για άνεργους νέους με χρονολογία γέννησης από 1983 μέχρι και 1995. Οι 5 από τους 6 μήνες αφορούν απασχόληση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με τη μορφή πρακτικής άσκησης / εργασιακής εμπειρίας. Οι καταρτιζόμενοι αμείβονται από το Υπουργείο Εργασίας με τα ποσά: 2.400 για τους απόφοιτους Γυμνασίου ή Λυκείου ή ΙΕΚ. 2.700 για τους πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι επιχειρήσεις (με εξαίρεση αυτές του τουριστικού κλάδου που είναι μέλη του ΣΕΤΕ) μπορούν να δηλώσουν στο ΚΕΚ ΕΡΕΥΝΑ την πρόθεσή τους να απασχολήσουν προσωπικό για εντελώς δωρεάν 5μηνη απασχόληση (έναρξη απασχόλησης αρχές Ιουνίου), και το ΚΕΚ αναλαμβάνει να προωθήσει σ’ αυτές άτομα της επιλογής τους. Πληροφορηθείτε για το πρόγραμμα από το ΚΕΚ ΕΡΕΥΝΑ στην οδό Εκτελεσθέντων 14 - 16 Ιωάννινα ή στο τηλέφωνο 26510 – 83420 ή στο site: www.kekerevna.gr


Σελ. 6η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Χρήσιμα... ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ κι... αχρείαστα ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΔEYTEPA 08/4 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΚΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Βαλαωρίτου 33, τηλ. 36976 • ΚΥΡΟΥΣΗ ΦΑΝΗ, Μολοσσών 8 (Λακκώματα), τηλ. 41355, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΖΩΝΙΟΥ - ΠΑΠΠΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, Κώστα Φρόντζου 4, τηλ. 30443 • ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Πλατεία Πάργης 3, τηλ. 23212 • ΚΟΣΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑ’ Φεβρουαρίου 186, τηλ. 76676 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΚΑΛΙΑΜΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Λεωφ. Γράμμου 34, τηλ. 20567 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολέοντος, Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Νιάρχου & Δήλου 1, τηλ. 02414

TPITH 09/4 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Εθν. Αντιστάσεως 19 – Καρδαμήτσια, τηλ. 25155, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Κάτω Νεοχωρόπουλο, τηλ. 48448

TETAPTH 10/4 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΜΑΝΤΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Μακρυγιάννη 33 (Νοσ. Χατζηκώστα), τηλ. 30311 • ΜΑΡΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Μεγ. Αλεξάνδρου 12, τηλ. 70415, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24Β, τηλ. 27678 • ΛΕΚΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Μεγ. Αλεξάνδρου & Βορ. Ηπείρου 1, τηλ. 77722 • ΒΑΚΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δωδώνης 2, τηλ. 23658 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Σταύρου Νιάρχου & Δήλου 1, τηλ. 02414

ΠEMΠTH 11/4 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΛΙΑΣΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Μεγ. Αλεξάνδρου 124, τηλ. 31994 • ΜΗΤΡΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Σταύρου Νιάρχου 3, τηλ. 67031, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΜΗΤΣΗ – ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, Γ. Κύργιου 9, τηλ. 36925

ΠAPAΣKEYH 12/4 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΠΕΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Δαγκλή 4, τηλ. 30705 • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δωδώνης 45-47, τηλ. 49296, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ, 28ης Οκτωβρίου 32Γ, τηλ. 34311

ΣABBATO 13/4 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΝΙΚΑΣ ΛΟΥΚΑΣ, Βαλαωρίτου 33, τηλ. 36976 • ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Καποδιστρίου 35, τηλ. 45233, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΖΑΡΑΧΗΣ ΛΟΥΚΑΣ, Κεντρική Πλατεία 2, τηλ. 30729 • ΜΠΟΥΚΟΣ ΖΗΣΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Αγ. Μαρίνας 64 & Κατσαρη, τηλ. 35586 • ΜΠΟΥΣΒΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Μάρκου Μπότσαρη 4 (Ταχυδρομείο), τηλ. 25655 • ΜΠΡΑΧΑΝΤΙΝΗΣ ΙΑΣΩΝ , Σταυρακίου 8 & Ελευθερίας, τηλ. 03516 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24Β, τηλ. 27678 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολ. Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ – ΜΠΟΥΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Γρηγ. Σακκά 11, τηλ. 22012

KYPIAKH 14/4 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 47, τηλ. 83777 • ΘΕΟΔΩΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παν. Μαυρογιάννη 58 (Γηροκομείο), τηλ. 79570, 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Βλαχλείδη 2 (Αστυνομία), τηλ. 38000

ΤΗΛΕΦΩΝΑ S.O.S. Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100

Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . .166

Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . .199

Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . .7793777

Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . .191

Bλάβες:

Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: 80111

ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050

Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . .80444

OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888

Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . .99.111

ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500

Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . .99504-99505

EΛΠA: . . . . . . . . . .26510-94125 και 10400

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ •

«OLYMPIC AIR»

IΩANNINA-AΘHNA 1:30 μ.μ. 8:15 μ.μ.

EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . .1158 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . .31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . .11888

• ΦΕΡΥ ΜΠOOΥΤ

HΓOYMENITΣA - KEPKYPA (Tηλ.26650 22235)

AEPOΔPOMIO: (26510) 26.218

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA Δευτέρα έως Κυριακή 12 μ. Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή 6:45 μ.μ.

HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1057

• ΚΤΕΛ (Παπανδρέου 45)

Eκδοτήρια Aθηνών: 26286, Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσας - Kακαβιάς - Πωγωνίου: 26211 ΠΑΤΡΩΝ - ΑΓΡΙΝΙΟΥ -ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ: 25014

ΜΟΥΣΕΙΑ • Aρχαιολογικό Mουσείο Iωαννίνων: 25ης Mαρτίου 6, τηλ. 26510-01050 & 26510-01051, ιστοσελίδα: www.amio.gr (Προϊστορική έως και ρωμαϊκή εποχή από το χώρο της Hπείρου). Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9 π.μ. έως 4 μ.μ.. Τις Κυριακές είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Τις Δευτέρες κλειστά. • Bυζαντινό Mουσείο Iωαννίνων: Kάστρο Iωαννίνων, τηλ. 26510-39580 (Παλαιοχριστιανική έως μεταβυζαντινή περίοδος). Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8 π.μ. - 5 μ.μ. Τις Δευτέρες κλειστά. • Δημοτικό Eθνογραφικό Mουσείο Iωαννίνων Aλεξάνδρου Nούτσου: Tζαμί Aσλάν πασά - Kάστρο, τηλ. 2651026356. (Ελληνικής, τουρκική και εβραϊκή κοινότητα). Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8.30 π.μ. - 4.30 μ.μ. • Λαογραφικό Mουσείο «Kώστας Φρόντζος»: Mιχαήλ Aγγέλου 42, τηλ. 20515 - 23566 - 25233. (Eκθέματα του λαϊκού πολιτισμού της Hπείρου). Δευτέρα έως Παρασκευή από 9 π.μ έως 2 μ.μ. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα από 5.30 έως 8 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή κλειστό. • Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας: Πανηπειρωτικό Στάδιο, Ανατολή, τηλ. 6946333678 και 6955-333022. Δευτέρα έως Τετάρτη, 5-7.30 μ.μ. και Σάββατο 11 π.μ. 1.30 μ.μ. • Mουσείο Eθνικής Aντίστασης ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ «Ναπολέων Ζέρβας»: Ακαδημίας 5 - Τηλ. 26510-32040 και 45332. • Πινακοθήκη Eταιρείας Hπειρωτικών Mελετών: Παρασκευοπούλου 4, τηλ. 25233 - 25497. (Γκραβούρες, αγιο-

ΣΙΝΕΜΑ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105

•ΤΖΑΚ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ __________ • BARBIE: Η ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΠΟΥΕΝΤ • ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ _____ • Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΠΕΣΕ • ΤΑΝΤ: Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ • Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ _______ • STOKER

γραφίες, έργα σύγχρονων Eλλήνων καλλιτεχνών). • Aρχαιολογικός χώρος Δωδώνης: Ανοικτός καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.. Τις Κυριακές είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες στο τηλ. 2651082287. • Mουσείο Eλληνικής Iστορίας Παύλου Bρέλλη: Mπιζάνι, τηλ. 92128. (Kέρινες μορφές από την ελληνική ιστορία αλλά και συμβολικά έργα του ίδιου του καλλιτέχνη). Καθημερινά 9.30 π.μ. - 5 μ.μ. • Mουσείο Mαρίας και Σπύρου Mαλαφούρη (Eρνάνη): στο κτίριο του Tμήματος ΦΠΨ στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων. (Tριάντα δύο πίνακες ζωγραφικής και εκατοντάδες χαρακτικά καθώς και προσωπικά αντικείμενα γνωστών προσωπικοτήτων της νεώτερης ιστορίας μας). • Πινακοθήκη Eυάγγελου Aβέρωφ: Mέτσοβο, τηλ. (26560) 41210. (Συλλογή έργων Eλλήνων 19ου και 20ου αιώνα. Συλλογή γλυπτών και χαρακτικών). Ωράριο λειτουργίας: 10 π.μ. - 4 μ.μ.. Τρίτη κλειστά. • Δημοτική Πινακοθήκη: Κοραή, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη 8.30 π.μ. - 3 μ.μ., Τετάρτη-Παρασκευή 8.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο-Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ. Δευτέρα κλειστή. Τηλ. 75131. • Μουσείο Συγχρ. Τέχνης Θ. Παπαγιάννης: Ελληνικό Ιωαννίνων, Τηλ. 2651089220. Ώρες λειτουργίας: 9.30 π.μ. - 3 μ.μ. καθημερινά, πλην Δευτέρας. • Πανηπειρωτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Λαογραφίας, Μάζι Κόνιτσας. Ανοιχτό καθημερινά, τηλ. πληροφοριών: 26550 - 61225 & 26510 - 22044.

Φώτου Τζαβέλλα 11β - ΙΩΑΝΝΙΝΑ 45333 Διαφημίσεις - Λογιστήριο: Τηλ.: 26510 25677 Σύνταξη: 26510 33791 - FAX: 26510 30350 ΚΩΔΙΚΟΣ: 6769

••• http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr ••• Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Διεύθυνση Αθλητικού: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΚΚΟΣ Ειδικός Συνεργάτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Νομ. Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ B. ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ ••• Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ ••• Γρ.Αθηνών: Καρόλου 24 Πλ. Καραϊσκάκη 10437, Τηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 ΕΚΤΥΠΩΣΗ OFFSET: TYΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ, Ε.Π.Ε. Υπεύθυνος: ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ - Πέραμα Ιωαννίνων Τηλ. 26510 81750

Τιμή Φύλλου: 0,80€ ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Ιδιωτών: 40,00 € Τραπεζών, Οργανισμών, Δήμων, Κοινοτήτων και Νομ. Προσώπων: 50,00 € Εξωτερικού: 80,00 €, Αμερικής: $100,00

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ Ανοιχτό καθημερινά (Σαββατοκύριακα και αργίες) 9 π.μ. με 7 μ.μ.. Η είσοδος των επισκεπτών στο Σπήλαιο γίνεται κάθε 15 λεπτά. Τηλ. 26510 81521-81650.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ • Ε.Η.Μ. (Bιβλιοθήκη Eταιρείας Hπειρωτικών Mελετών), Παρασκευοπούλου 4 (μη δανειστική). Tηλ. 24190 - 25233. Δευτέρα έως Παρασκευή: 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 - 8.30 μ.μ. • Zωσιμαία Δημόσια Bιβλιοθήκη, Mάρκου Mπότσαρη και Eλευθερίου Bενιζέλου, τηλ. 25591, δανειστική, με φωτοτυπικό και τοπικό Tύπο. Δευτέρα και Τετάρτη 12.30 μ.μ. - 7.30 μ.μ.,Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8.00 π.μ. 2.30 μ.μ. και Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ. • X.E.N. Παιδική Bιβλιοθήκη, Σεισμόπληκτα, τηλ. 24453, δανειστική. Σάββατο - Κυριακή ώρες 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. • Kέντρο Πληροφόρησης για τη Γαλλία, στο Παράρτημα Iωαννίνων του Γαλλικού Iνστιτούτου. Πληροφοριακό υλικό για σπουδές, διοίκηση, πολιτιστικά, ευρωπαϊκές συνεργασίες. Χατζηπελλερέν & Καλούδη 21. Tηλ. 25293. • Hλεκτρονική Bιβλιοθήκη Πολυμέσων, στο Kαμπέρειο, Παπαδοπούλου 11. Hλεκτρονική Bιβλιοθήκη που ξεκινά με αρκετούς τίτλους πολυμέσων (multimedia). Προσφέρει ακόμα βάσεις δεδομένων, σύνδεση με το Iντερνέτ. Tηλ. 38656 - 26379.

ΤΑ ΑΣΤΡΑ

Έτος 11ο • Aρ. Φύλλου 516 • ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 • Τιμή: 0,80 €

• Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών: Ανοικτό καθημερινά 9 π.μ. - 6 μ.μ., τηλ. 82319, 82063, 82061. • Λαογραφικό Μουσείο Ανθοχωρίου Μετσόβου: Ανοικτό καθημερινά κατόπιν συνεννοήσεως τηλ.: 2651032512 2656071247. • Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο: Μονοδένδρι Ζαγορίου. Ανοικτά κάθε μέρα 9 π.μ. έως 4 μ.μ. Τηλ.: 26530 71573. • Κέντρο Ενημέρωσης για τη Φύση και τον Πολιτισμό στο Ζαγόρι: Μικρό Πάπιγκο Ζαγορίου με ευθύνη του WWF-ΕΛΛΑΣ. Aνοικτό καθημερινά εκτός Τετάρτης. Δευτ.Τρ.-Πέμ-Κυρ: 10.30-18.00, Παρ.-Σαβ.:11.0015.00 & 16.00 - 19.00. • Λαογραφικό Μουσείο Συρράκου ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ. Επισκέψεις κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 6944-442446 κ. Αργύρης • Λαογραφικό Μουσείο Συρράκου «Ερμηνεία Φωτιάδου»: Επισκέψεις: Ανοιχτό Σάββατο-Κυριακή & Ιούλιο Αύγουστο πρωί - απόγευμα. Πληροφορίες: κ. Γείτονα 6977717733 • Νεοελληνικό - Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο Κεφαλοχωρίου Μαστοροχωρίων Κόνιτσας. Τηλ. 26550-81274 και 6982-302759.

ΚΡΙΟΣ Οι σχέσεις σας και κυρίως οι προσωπικές είναι στο επίκεντρο της προσοχής σας. Ο Απρίλιος είναι ο µήνας που θα δείτε εξελίξεις στην καριέρα σας. ∆ουλέψτε σκληρά, δώστε τον καλύτερο εαυτό σας και θα ανταµειφθείτε. ΤΑΥΡΟΣ Το άγχος και η πίεση σας έχουν ταλαιπωρήσει αυτές τις ηµέρες. Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε και να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας, αλλά και στους αγαπηµένους σας και γεµίστε τις µπαταρίες σας.Προσοχή στα περιττά έξοδα. ∆Ι∆ΥΜΟI Οι πρώτες ηµέρες του καινούργιου µήνα (αλλά και γενικά στο σύνολό του) υπόσχονται να σας χαρίσουν ιδιαίτερα ροµαντικές στιγµές. Η κοινωνικότητά σας απογειώνεται! Η δουλειά σας µπαίνει σε δεύτερο πλάνο, αφού οι συνθήκες στο χώρο εργασίας σας ευτυχώς οµαλοποιούνται! ΚΑΡΚΙΝΟΣ Σταµατήστε την τάση που έχετε να µεγαλοποιείτε τα συναισθήµατά σας και σκεφτείτε πολύ καλά σε τι πιθανούς κινδύνους βάζετε τις σχέσεις µε ανθρώπους που αγαπάτε. Αρπάξτε µια σηµαντική ευκαιρία, που ίσως παρουσιαστεί. ΛΕΩΝ Η τύχη είναι µε το µέρος σας και σας ευνοεί, άρα φροντίστε να το εκµεταλλευτείτε. Οι πρώτες ηµέρες του µήνα θα είναι ιδιαίτερα ροµαντικές για εσάς και το ταίρι σας. Μην δίνετε βάση σε όσα λένε οι γύρω σας για εσάς ΠΑΡΘΕΝΟΣ Η επικοινωνία µε τους δικούς σας ανθρώπους αποκαθίσταται σταδιακά. Αν και τα έσοδά σας θα βελτιωθούν σύντοµα ωστόσο τα έξοδα που θα προκύψουν θα είναι ο «πονοκέφαλός» σας. ΖΥΓΟΣ Μια σχέση που ίσως σας προβληµατίζει εδώ και αρκετό καιρό θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής σας. Αυτή η

• Bιβλιοθήκη Mαρίας και Σπύρου Mαλαφούρη (Eρνάνη), στο κτίριο του τμήματος ΦΠΨ στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 98635. • Bιβλιοθήκη Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου, με βιβλία ιατρικού περιεχομένου. Tηλ. 99522. Aνοιχτή σε όλους, δανειστική μόνο για το προσωπικό του νοσοκομείου. Διαθέτει φωτοτυπικό μηχάνημα και σύνδεση με το ιντερνέτ • Πανεπιστήμιο Iωαννίνων. Όλες οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου είναι ανοιχτές για το κοινό, όχι όμως δανειστικές για όσους δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. • Κέντρο Πληροφόρησης Νέων. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Πληροφοριακό υλικό για σπουδές, εύρεση εργασίας, Ευρωπαϊκά προγράμματα σύνδεση με Ευρωπαϊκές τράπεζες πληροφοριών, δωρεάν χρήση internet. Αγίας Μαρίνας 55. Καθημερινά 9:30 14:00, Απόγευμα: Δευτέρα και Τετάρτη 19:00 - 21:00.

ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

εβδοµάδα ευνοεί τις δηµιουργικές σας ιδέες. Στρωθείτε στη δουλειά και εντυπωσιάστε τους συνεργάτες σας. ΣΚΟΡΠΙΟΣ Το άγχος σας κάνει να νιώθετε ιδιαίτερα πιεσµένοι και να παραµελείτε τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους. Φροντίστε να ξεκουραστείτε, χαλαρώνοντας µε τους αγαπηµένους σας. ∆εν χρειάζεται να έχετε την ευθύνη για όλα όσα συµβαίνουν στον εργασιακό σας χώρο. ΤΟΞΟΤΗΣ Ο ερωτισµός και η ανάγκη σας για φλερτ σας χαρακτηρίζουν την εβδοµάδα που διανύουµε. Αυτό θα απογειώσει τη σχέση µε το ταίρι σας ή θα σας δώσει ευκαιρίες για φλερτ και νέες γνωριµίες. Στα θέµατα της δουλειάς κρατήστε την ψυχραιµία σας και προσέξτε την υγεία σας. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Οι σχέσεις µε τους ανθρώπους της οικογένειάς σας µοιάζουν να «ακροβατούν» σε τεντωµένο σχοινί. Τα πράγµατα βελτιώνονται σηµαντικά και νιώθετε την ανάγκη να αφοσιωθείτε στους δικούς σας ανθρώπους. Αν προσέξετε τα έξοδα που µπορεί να παρουσιαστούν ξαφνικά αυτή την εβδοµάδα, όλα θα κυλήσουν ήρεµα. Y∆ΡΟΧΟΟΣ Η ανάγκη σας για απόδραση είναι πιο έντονη από ποτέ. Φροντίστε να σχεδιάσετε µια µίνι εκδροµή για να γεµίσετε τις µπαταρίες σας. Οι πολλές υποχρεώσεις και η µονοτονία που κυριαρχεί στο γραφείο σας φορτίζει αρνητικά. ΙΧΘΕΙΣ Το δυνατό σας σηµείο αυτόν το µήνα είναι η επικοινωνία. Βγείτε µε φίλους, διασκεδάστε και αρπάξτε τις ευκαιρίες που θα σας δοθούν για νέες ενδιαφέρουσες γνωριµίες. Το επικοινωνιακό σας χάρισµα θα βελτιώσει τα πράγµατα και στον εργασιακό σας χώρο.

Α ΠΟΨΕΙΣ Γιατί αφήνουμε να ρημάζουν τα νεοκλασικά μας κτίρια;

® Tου ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

 1η σελ. διαδίκτυο μαθαίνει κανείς πως αρχικά ήταν γυμνάσιο αρρένων. Το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων ιδρύθηκε το 1862 και πρωτολειτούργησε στην Πλάκα. Στις αρχές του 20ού αιώνα φιλοξενήθηκε στο κτίριο του πρώην Βασιλικού Τυπογραφείου στη Σταδίου, για να μεταστεγαστεί το 1932 και ως το 1973 στην περίτεχνη Βίλα Αμαλίας. Μετά την εκ νέου μεταστέγαση του σχολείου στην περιοχή της πλατείας Βάθη, όπου λειτουργούσε έως πέρυσι, η Βίλα εγκαταλείφθηκε. Η Βίλα Αμαλίας βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν. Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και φημολογείται ότι οικοδομήθηκε σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ. Το 1975, αφού είχε γίνει η μεταστέγαση του σχολείου, η Βίλα απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και περιήλθε στην κυριότητα του ΟΣΚ. Το 1990 καταλήφθηκε από αντιεξουσιαστές. Σήμερα το κτίριο ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ωστό-

αλλά έστω την νεότερη; Την ίδια στιγμή σε όλη την Ευρώπη σε κάθε ιστορικό αστικό κέντρο σώζονται, διατηρούνται και χρησιμοποιούνται κτίσματα από τον Μεσαίωνα! Τα Κράτη έχουν αναγνωρίσει την (ιστορική, πολιτισμική) αξία των κτισμάτων αυτών και όχι μόνο τα συντηρούν άριστα, αλλά επαναχρησιμοποιούνται κιόλας. Και επειδή συχνά λέμε πως ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, είναι περιττό να αναφέρω το θαυμασμό των τουριστών για τέτοια κτίρια, ακριβώς επειδή αναγνωρίζουν την μεγάλη αξία τους και δευτερευόντως την πολύ καλή δουλεία των συντηρητών. Αλλά όχι στην Ελλάδα. Έτσι, χωρίς σχεδιασμό και ενδιαφέρον, τα νεοκλασσικά γίνονταν βορά σε μπουλντόζες για να στηθούν στην θέση τους τσιμεντουπόλεις. Σήμερα υπάρχουν πολλά νεοκλασσικά τα οποία «επέζησαν», ωστόσο είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν και αυτά. Φαίνεται πως είμαστε ανίκανοι να συντηρήσουμε το πρόσφατο

σο δεν είναι σαφές από πότε. Πάντως, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, το κτίριο ανήκε στον ΟΣΚ σίγουρα έως το 1998, όπως αναφέρει η πηγή (http://news.in.gr/greece/article/?ai d=1231229722 ). Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το κτίριο αυτό -που επί της ουσίας είναι δύο με μία κοινή εσωτερική αυλή- αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης των Αθηνών. Αυτό το σημαντικό κτίριο λοιπόν, που έχει φιλοξενήσει σημαντικές μορφές του πνευματικού και όχι μόνο κόσμου, σαπίζει. Καταρρέει και γίνεται ορμητήριο αντιεξουσιαστών, βαμένο με το χρώμα του «ασύλου». Εκτός του ότι είναι ντροπή για έννομο ευρωπαϊκό κράτος, να έχει στα σπλάχνα του τέτοιες εστίες ανομίας (και μάλιστα για δεκαετίες), ντροπή αποτελεί και το γεγονός πως το κτίριο είναι παρατημένο. Δεν είναι κάποια οικία απλά, ή ένα παλιό μαγαζί. Είναι δημόσιο κτίριο. Και αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται εμείς οι Έλληνες, απόγονοι σπουδαίων ανθρώπων, να μην μπορούμε να διατηρήσουμε όχι την πανάρχαια κληρονομιά μας,

παρελθόν μας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεν είναι μόνο το αισθητικό κομμάτι και το κομμάτι της διαφύλαξης του πολιτισμού, αλλά αποτελεί και θέμα υγειονομικό και σωματικής ασφάλειας των πολιτών. Τα κτίσματα αυτά, αποτελούν υγειονομικές «βόμβες», ενώ ο κίνδυνος να καταρρεύσουν και να τραυματίσουν πολίτες είναι καθημερινός και μέρα με την μέρα μεγαλώνει. Συντήρηση, ανάπλαση, αναμόρφωση, επανάχρηση, διατήρηση των νεοκλασσικών κτιρίων στην Ελλάδα λοιπόν. Επιλογές που δίνουν λύση σε πολλά θέματα. Ένα πρόγραμμα δηλαδή, με συνέπεια και συστηματική εφαρμογή, που θα δώσει στις θλιμένες πόλεις μας ένα άλλο χρώμα, οι νεότεροι και οι τουρίστες θα έχουν μια εικόνα από το παρελθόν και χιλιάδες κόσμου θα αποκτήσουν θέσεις εργασίας. Τα νεοκλασσικά θα πάψουν να αποτελούν εφιάλτη και «μουντζούρα» στις πόλεις και θα γίνουν ζωντανά σύμβολα, τοπόσημα της εκάστοτε περιοχής, με πολλαπλά οφέλη σε πολλούς τομείς. Το μόνο που χρειάζονται τα νεοκλασσικά μας κτίρια, είναι πολιτική βούληση και αλληλεγγύη.


Σελ. 7η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

E ντός

κι

Σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα κατά της λαθροϋλοτομίας • Σε εφαρμογή έχει τεθεί και στην Ήπειρο, το νέο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας, που τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυστηροποιούνται οι ποινές για κοπή και μεταφορά ξυλείας. Εάν η εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ (ποσό που μέχρι σήμερα ήταν 600 ευρώ) η υπόθεση εκδικάζεται ως πταίσμα. Εάν η ζημιά εκτιμηθεί πάνω από 300 έως και 10.000 ευρώ ο παραβάτης τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα (πλημμέλημα). Τέλος εάν η ζημιά υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 10 ετών. Επιβαρυντικό θεωρείται όταν η παράνομη υλοτομία γίνεται σε δημόσιο δάσος, ενώ προβλέπεται η κατάσχεση και δέσμευση των μεταφορικών μέσων που γίνεται η παράνομη διακίνηση, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού. Για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας οι Δασικές υπηρεσίες θα εργάζονται με συνεχές ωράριο και τα Σαββατοκύριακα.

ΑΡΤΑ: Ξεκίνησε η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην οδό Αμβρακίας • Από την οδό Αμβρακίας ξεκίνησε και συνεχίζεται η πρώτη φάση των εργασιών διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων στο Δήμο Αρταίων, που υλοποιείται στα πλαίσια του έργου «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στις οδούς Αμβρακίας – Τζαβέλλα – Πύρρου» το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και θα εκτελείται τμηματικά. Τα συνεργεία που έχουν αναλάβει το έργο της διαπλάτυνσης, εργάζονται ήδη με εντατικούς ρυθμούς, στο κομμάτι από τη διασταύρωση της οδού Αμβρακίας με την οδό Σκουφά, έως τη συμβολή της με την οδό Κ. Παλαμά. Όπως αναφέρει το arta.gr, oι κυρίαρχες παρεμβάσεις αφορούν διαπλάτυνση πεζοδρομίων και στις δύο πλευρές του οδικού άξονα Αμβρακίας-Τζαβέλλα-Πύρρου με αυξημένο το πλάτος στην αριστερή πλευρά, ώστε η νέα υποδομή να συνδέεται επαρκώς με τα ήδη πεζοδρομημένα τμήματα του κυρίως κέντρου, και διευκόλυνση στην πρόσβαση των ΑμεΑ. Ακόμη, προβλέπεται διεύρυνση των πεζοδρομίων στην συμβολή των οδών Αμβρακίας-Τζαβέλλα με τις οδούς Μακρυγιάννη-Χαϊκάλη και Β. Πύρρου με την οδό Στουδίτου προς αποφυγή παράνομης στάθμευσης, τοποθέτηση κάθετης σήμανσης με αντίστοιχες πινακίδες και στύλους στις διαβάσεις πεζών-ΑΜΕΑ και στους κυκλοφοριακούς κόμβους, καθώς και χυτοσιδηρά κολωνάκια.

E κτός Iωαννίνων... Εθελοντική καμπάνια καθαρισμού διοργανώνει και ο Δήμος Ζίτσας

• Στη διεθνή εθελοντική καμπάνια καθαρισμού «Let’s Do It Greece 2013 - Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα» συμμετέχει, όπως ανακοίνωσε, ο Δήμος Ζίτσας. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 14 Απριλίου, με ώρα έναρξης 10 π.μ. και σ’ αυτήν θα συμμετέχουν οι σχολικές μονάδες, οι σύλλογοι, οι φορείς και οι πολίτες του Δήμου. Τα σημεία καθαρισμού θα είναι πλατείες, δρόμοι, παιδικές χαρές και λοιπά σημεία ενδιαφέροντος.

Περί της καμπάνιας Το «Let’s Do It World» αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια διεθνώς, με συμμετοχή 96 χωρών και 7 εκατομμυρίων εθελοντών. Οι στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και η ενεργός συμβολή στη διάδοση του εθελοντισμού στην Ελλάδα.

Στο Δήμο Μετσόβου

Αιτήσεις για κατάρτιση στη Μεσογειακή κουζίνα • Ο Δήμος Μετσόβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013», συνδιοργανώνει με τους Ιταλούς εταίρους του έργου, δύο εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης στον τομέα της Μεσογειακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα “Μεσογειακή Κουζίνα”, διάρκειας 200 ωρών θα υλοποιηθεί από 8 Μαΐου έως 8 Ιουνίου 2013, ενώ το πρόγραμμα “Μεσογειακή Ζαχαροπλαστική”, διάρκειας 120 ωρών θα υλοποιηθεί από 13 Μαΐου έως 8 Ιουνίου 2013. Σε κάθε πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και 3 Έλληνες καταρτιζόμενοι. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση και συνημμένα δικαιολογητικά το αργότερο έως την 15η Απριλίου και ώρα 13.00 στο Δήμο Μετσόβου, ο οποίος και είναι υπεύθυνος φορέας υλοποίησης για την Ελλάδα. • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης και τα αιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κ. Στέργιο Ταλάρη, Αντιδήμαρχο Μετσόβου, Τηλ.: +30 26563 60301, Φαξ: 26560 41373, email: dimos.metsovou12@yahoo.gr και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μετσόβου: www. metsovo.gr.

Αύριο, 10.30 π.μ.

Εκδήλωση στο Λύκειο Βελλάς για εξαρτήσεις και εθισμό • Eνημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εξαρτήσεις και Εθισμός» διοργανώνουν ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ιωαννίνων και το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς αύριο Τρίτη και ώρα 10:30 π.μ. στο χώρο του σχολείου. Ο υπεύθυνος της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου κ. Κωνσταντίνος Λάζος θα αναλύσει τις παραμέτρους που σχετίζονται με την εξάρτηση των νέων από τις ουσίες και ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων κ. Γρηγόρης Μιχάλης θα αναφερθεί στους κινδύνους από τη χρήση του διαδικτύου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Aιτήσεις για τρόφιμα στο Δήμο Πάργας • Στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους συμμετέχει ο Δήμος Πάργας. Οι αιτήσεις των δικαιούχων πρέπει να υποβάλλονται από σήμερα Δευτέρα έως τις 31 Μαΐου, στο Δημαρχείο Πάργας και Καναλλακίου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Πληροφορίες στο τηλ.: 26843 – 60340.

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Θεσπρωτία Στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τα πρακτικά του διαγωνισμού για την εκτέλεση του προγράμματος καταπολέμησης κοινών και ανωφελών κουνουπιών, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, για το έτος 2013. Ανάδοχος με τελική προσφορά 29.697,12 ευρώ αναδείχτηκε η «Απολυμαντική Ηπείρου» με συνολική τιμή προσφοράς 29.697,12 ευρώ.

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για οδικά έργα στην Ήπειρο Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση για: 1. Τη διενέργεια διαγωνισμού για το έργο «Αποκατάσταση Εθνικής Οδού Άρτας – Τρικάλων στη θέση Κλειστό και περιοχή Αθαμανίου», προϋπολογισμού € 57.000,00 με ΦΠΑ. 2. Την ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, θέση Λυγιά», προϋπολογισμού € 73.000,00. 3. Την προμήθεια λευκού και κίτρινου αλκυδικού χρώματος και υαλοσφαιριδίων (σφαιριδίων αντανάκλασης) για τη διαγράμμιση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου, προϋπολογισμού δαπάνης € 60.000,00 πλέον ΦΠΑ.


Σελ. 8η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στο σημερινό (7.30 μ.μ.) παιχνίδι με την ΑΕΚ

ΘΕΛΕΙ «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ» Ο ΠΑΣ

® Χωρίς προβλήματα οι «κυανόλευκοι»

στο αποφασιστικό βήμα για τα PLAY OFF

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΕΚΚΟΥ • Με στόχο να κάνει πραγματικότητα το «Ευρωπαϊκό όνειρο» ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται απόψε (7.30 μ.μ.) στο Εθνικό μας

στάδιο την ΑΕΚ. Οι κόποι, οι προσπάθειες και η εξαιρετική παρουσία των «κυανολεύκων» στο πρωτάθλημα που διανύουμε, θα κριθούν στη σημερινή άκρως ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, αναμέτρηση. Θέλει «τα πάντα όλα» από αυτό το παιχνίδι η ντόπια ομάδα, για να ανταποκριθεί πετυχημένα στις απαιτήσεις εισόδου των PLAY OFF. Κανένας δεν παραβλέπει τις δυνατότητες των αντιπάλων παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος. Η ΑΕΚ βρίσκεται στο κυκεώνα που την έχουν οδηγήσει διάφοροι σκιτζήδες του παραγοντισμού, όμως έχει βαριά φανέλα και επιβάλλεται οι γηπεδούχοι να την αντιμετωπίσουν με τον προσήκοντα σεβασμό. Η κατάσταση άγχους των παικτών του ΠΑΣ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Όλοι έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα του ματς και θα επιδιώξουν να ανταποκριθούν ανάλογα στις αντιξοότητες. Τα προηγούμενα ματς των δύο ομάδων γινόντουσαν με διαφορετικές προδιαγραφές. Δηλαδή σε θέση... οδηγού ήταν η ΑΕΚ και... παρατρεχάμενος (βαθμολογικά) ήταν ο ΠΑΣ. Αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι εντελώς ξεχωριστές. Οι γιαννιώτες διαθέτουν τη βαθ-

μολογική άνεση και οι «Ενωσίτες» βρίσκονται σε φαύλο κύκλο. Θα γίνει ένα καλό ματς απόψε αν δεν έχουμε καιρικά ντράβαλα και διαιτητικές... κασκαρίκες...

Κομπλέ ο ΠΑΣ Ευχάριστο... πονοκέφαλο έχει ο Γιάννης Χριστόπουλος καθώς έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Οι προπονήσεις έγιναν σε κλίμα αποφόρτισης τις τελευταίες μέρες αφού η κρισιμότητα του ματς είναι αναμφισβήτητη. Την σταθερή ενδεκάδα αναμένεται να παρατάξει ο Καλαματιανός τεχνικός. Την αποτελούν οι: Φέγκρους, Πάντος, Μιχαήλ, Κολοβέτσιος, Τζημόπουλος, Τσουκαλάς, Λίλα, Ντε Βιτσέντι, Ίλιτς, Γεωργίου, Κοροβέσης. Την αποστολή συμπληρώνουν οι: Μπαμπανιώτης, Ντάσιος, Οικονόμου, Μπέριος, Γιάκος, Νικλητσιώτης και Βίλα. «Η τωρινή ΑΕΚ δεν έχει καμία σχέση μ’ εκείνη του α’ γύρου», είπε ο Γιάννης Χριστόπουλος στέλνοντας μήνυμα για τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η ΑΕΚ Χθες το μεσημέρι στα Σπάτα ο Έβαλντ Λίνεν ολοκλήρωσε την προετοιμασία των παικτών της ΑΕΚ. Ο Γερμανός τεχνικός δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Φούντα - Κορδέρο και τον τραυματία Μπουγαΐδη. Πιθανή ενδεκάδα: Κωνσταντόπουλος, Τσουκαλάς, Τσουμάγκας, Τσούπρος, Κουτρουμπής, Μητρόπουλος, Φέτσης, Βλάχος, Γκερέιρο, Ανάκογλου, Πετρόπουλος. Το «δυάρι» του Άρη Θεσ/νίκης στο Περιστέρι δημιούργησε άλλα δεδομένα στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα και η ΑΕΚ πρέπει να

Πρωτάθλημα Νέων

Ο ΠΑΣ 3-0 ΤΗΝ ΑΕΚ ΦΩTO: www.passports.gr

προσπαθήσει για να μη μπει σε περιπέτειες. Στην αποστολή είναι και οι: Αραμπατζής, Γιάγκο, Ρίκκα, Σταματής, Φουρτάδο, Αναστόπουλος, Παπαδημητρίου και Καραλής.

Πολλοί φίλαθλοι Παρά το εργάσιμο της ημέρας αρκετοί φίλαθλοι θα βρεθούν απόψε στο «Ζωσιμάδες». Οι γηπεδούχοι έχουν ανάγκη από συμπαράσταση προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες δυσκολίες του αγώνα. Θυμίζουμε ότι μετά την απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης δεν θα επιτραπεί η παρουσία φίλων της ΑΕΚ στον αγώνα.

«Σφυρίζει» ο Γιάχος Στον αγώνα θα «σφυρίξει» ο Θανάσης Γιάχος (Χίου) με βοηθούς τους Δημήτρη Σαραϊδάρη (Μακεδονίας) και Λεωνίδα Βασιλειάδη (Μακεδονίας). Τέταρτος θάναι ο Στέφανος Μαντάκης (Ημαθίας) και «βαθμολογη-

      

Οι παίκτες της ομάδας Κ-20 του ΠΑΣ Γιάννινα πανηγυρίζουν ένα απ’ τα γκολ στο Σαββατιάτικο παιχνίδι με την ΑΕΚ. • Αισθητά υπέρτερη η ομάδα Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα συνέτριψε το Σάββατο στο ΠΕΑΚΙ 3-0 (3-0) το αντίστοιχο συγκρότημα της ΑΕΚ. Οι γηπεδούχοι με παίκτη παραπάνω απ’ το 21’ λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Μοσχονά έφτασαν εύκολα στη νίκη. Στο 21’ με πέναλτι του Μουσκάι έγινε το 1-0. Από σέντρα του Μπουκουβάλα και πλασέ του Νάκου 32’ έγινε το 2-0. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Νάκος. Διαιτήτευσε ο Τάσης (Αθηνών). ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ. Τάτσης): Κολιοφούκας, Πανταζής, Φίλιος, Τάχιας, Φράγκος, Φαρμάκης, Μουσκάι, Χαρίσης (59’ Μώκος), Νάκος, Καμποσιώρης (17’ λ.τρ. Παπαρούνας, 23’ λ.τρ. Μπουκουβάλας), Ασωνίτης. ΑΕΚ (Ν. Μπατίστα): Μοσχονάς, Αργυρίου, Ερέκη (74’ Σακκόπουλος), Χατζησωφρονίου (23’ Παπουρτζής), Κουρέλας, Τσεβάς, Γροντής, Παυλής (46’ Ξόμπλιας). Καμποσιώρης (έσω πλάγιο) και Παπαρούνας (διάστρεμμα) είναι οι

απώλειες που μετράει ο ΠΑΣ απ’ την αναμέτρηση. Και οι δύο χάνουν τα δύο τελευταία ματς.

Ισόπαλη η Κ-17 • Ισόπαλο 0-0 τελείωσε το χθεσινό ματς των ομάδων Κ-17 ΠΑΣ Γιάννινα και Πανθρακικού που έγινε στο ΠΕΑΚΙ. Απ’ τον αγώνα έλειψαν οι φάσεις μπροστά απ’ τις δύο περιοχές και το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Διαιτήτευσε ο Μπούμπας. ΠΑΣ (Γ. Λαδιάς): Βαλτάς, Σ. Παπαγεωργίου, Ζωγράφος, Βένος (46’ Νούγιας), Μάγκος, Σπαλιάρας (66’ Μάντζιος), Μερκουριάδης (85’ Τ. Παπαγεωργίου), Τσιρώνης, Τσόδουλος (61’ Λιάρος), Πότσης, Σιούλας (46’ Μπιστιόλης). ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Κεχαγιάς, Τσαγκαλίδης, Δημητριάδης, Μουζασβίλι, Φουρκάν, Μανδήλας, Θωμάς (+90’ Τζεμ), Μουζακίδης, Τσικλαούρι (85’ Τζατζανάς), Κοροσιάδης (68’ Ίτσας), Παπαδόπουλος (89’ Κουτσουκανίδης).

     

ΦΩTO APXEIOY

Πολλά θα κριθούν σήμερα απ’ την απόδοση των Τόμας Ντε Βιτσέντι και Μπράνα Ίλιτς. τής» ο Φραγκίσκος Σωμαρακάκης. Το αποψινό ματς θα μεταδοθεί τηλεοπτικά απ’ το NOVASPORTS 2.

ΜΕ καλή διάθεση είδε η Επιτροπή Διοίκησης του σταδίου τα χρέη του ΠΑΣ Γιάννινα. ΓΙΑ να τον διευκολύνει προκειμένου να πάρει φορολογική ενημερότητα, έστειλε έγγραφο στην προϊσταμένη της ΔΟΥ Ιωαννίνων, για αναστολή επί πεντάμηνο του βεβαιωμένου ποσού των 173.000 ευρώ. ΕΤΣΙ η ντόπια ΠΑΕ ελπίζει να καθοριστούν δόσεις για το 1 εκατομμύριο ευρώ που χρωστάει στο Δημόσιο. ΤΙΣ προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣ όλο «γκρίνιαζε» για τους Καχριμάνη - Σουκοβέλο και απειλούσε ότι θα πάει την ομάδα στην... Αθήνα... ΟΙ τελευταίες εξελίξεις είναι θετικές και όλα δείχνουν ότι η ντόπια ομάδα θα αποφύγει τα... Σούρμενα...

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (28η αγωνιστική) Κέρκυρα - Λεβαδειακός 1-2 2-0 ΠΑΟΚ - Βέροια Ατρόμητος Αθ. - Άρης Θ. 0-1 Πανθρακικός - ΟΦΗ 3-1 Αστέρας Τρ. - Ξάνθη 0-1 Πλατανιάς - Ολυμπιακός 0-4 Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 0-0 ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ (Σήμερα)

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (29η - 14/4/2013): ΑΕΚ - Πανθρακικός, Άρης Θ. - Αστέρας Τρ., Βέροια - Πλατανιάς, Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, ΟΦΗ Ατρόμητος Αθ., Πανιώνιος - Ξάνθη, ΠΑΣ Γιάννινα - Κέρκυρα. (Όλα τα ματς θ’ αρχίσουν στις 7 μ.μ.)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 ματς)

1) Ολυμπιακός 2) ΠΑΟΚ 3) Αστέρας Τρ. 4) Ατρόμητος Αθ. 5) ΠΑΣ Γιάννινα** 6) Ξάνθη 7) Παναθηναϊκός* 8) Πανιώνιος 9) Λεβαδειακός 10) Πλατανιάς 11) ΟΦΗ 12) Βέροια 13) ΑΕΚ** 14) Πανθρακικός 15) Άρης Θεσ/νίκης 16) Κέρκυρα

61-14 43-19 38-19 23-20 25-22 25-23 28-27 31-37 21-32 27-37 30-42 23-32 21-30 25-32 27-39 15-38

73 56 53 42 38 38 36 35 34 33 31 30 30 30 29 20

* Έχουν αφαιρεθεί δύο βαθμοί ** Έχουν ένα ματς λιγότερο

ΤΟΝ τελευταίο καιρό ο ΠΑΣ πληρώνει τα ποσοστά απ’ τη χρήση του γηπέδου στην Επιτροπή Διοίκησης;

Πέμπτη η Εθνική Κορασίδων

ΠΙΕΣΕΙΣ για οικονομική ενίσχυση δέχθηκε ο Νίκος Χήτος.

ΜΕ ΧΑΜΠΗΛΟΜΑΤΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΙ ισχύει απ’ όσα αναφέρονται στο εξώδικο του ΠΑΣ και στην απάντηση του «GOAL»; ΑΡΚΕΤΟΙ γονείς παικτών και μετρημένοι φίλοι της ΑΕΚ βρέθηκαν το Σάββατο στο ΠΕΑΚΙ στη συνάντηση των ομάδων Κ-20. Ο Εστεμπάν Μπουχάν ήταν στα Γιάννινα τις τελευταίες μέρες. Θυμίζουμε ότι ο Αργεντινός είναι ατζέντης του Τόμας Ντε Βιτσέντι. ΛΕΧΘΗΚΕ ότι ο Σάββας Θεοδωρίδης «τσέκαρε» τον Νίκο Κοροβέση για τον Ολυμπιακό.

• Με δύο αθλήτριες του Ηρακλή Ιωαννίνων, την Αλεξάνδρα Χαμπηλομάτη και την Χαρά Παπαδοπούλου στη σύνθεσή της, η Εθνική ομάδα Κορασίδων κατέκτησε την 5η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Μπαρ του Μαυροβουνίου και ταυτόχρονα πήραν την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα γίνει στην Ταϊλάνδη. Το βάθος του αθλήματος είναι εξαιρετικό παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζονται.

ΜΕΤΑ τον Κολοβέτσιο για τον οποίο υπάρχει... Γερμανικό ενδιαφέρον ακόμα ένας παίκτης του ΠΑΣ βγαίνει πρόωρα στη... μεταγραφική... σέντρα. ΚΑΤΙ δείχνουνε αυτές οι κινήσεις... ΛΟΓΩ της προσπάθειας που γίνεται για τα PLAY OFF δεν γράφουμε περισσότερα... ΓΙΑ ακριβό εισιτήριο στον αποψινό αγώνα μας διαμαρτυρήθηκαν πολλοί φίλαθλοι. ΣΤΑ προηγούμενα 17 ματς που έγιναν στα Γιάννινα, ο ΠΑΣ κέρδισε 6 φορές, ηττήθηκε σε 3 παιχνίδια, ενώ 8 αγώνες τελείωσαν ισόπαλοι. ΜΕΤΑ την απαγόρευση εισόδου των φίλων της ΑΕΚ, θάχει ενδιαφέρον το... τουρλουμπούκι. ΕΥΤΥΧΩΣ η μέρα είναι εργάσιμη οπότε η κατάσταση -μάλλον- θάναι ξεθυμασμένη... «ΔΕΝ υπάρχουν περιθώρια λάθους» τόνισε στους παίκτες της ΑΕΚ μετά την ανάλυση του VIDEO από επιλεγμένα στιγμιότυπα αγώνων του ΠΑΣ ο Έβαλντ Λίνεν. ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ μνεία έγινε για τον Τόμας Ντε Βιτσέντι που αποτελεί συνδετικό «κρίκο» του ΠΑΣ και για τους Τζημόπουλο Κολοβέτσιο που «κατεβαίνουν» σε όλα τα στημένα... ΜΕ διαφορετική ομάδα θ’ αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ ο Δημήτρης Ανάκογλου. Προηγήθηκαν τα δύο παιχνίδια Κυπέλλου Ελλάδος με τον Πανσερραϊκό. ΕΚΤΟΣ αποστολής έμεινε ο Πολ Κεϊτά γιατί αισθάνεται ενοχλήσεις στον δικέφαλο. Για μία ακόμη φορά έμεινε εκτός αποστολής ο Μπάμπης Ταμπάσης. ΤΙΜΗ και... δόξα στον Εμίλιο Φουρτάδο που θα είναι παρών απ’ τον πάγκο της ΑΕΚ στο αποψινό παιχνίδι. Ο ΕΝΝΕΝΗΚΟΣΤΟΣ... ΠΡΩΤΟΣ

Τα νεαρά κορίτσια του Τάκη Φλώρου έδειξαν ότι διαθέτουν σπουδαίες ικανότητες και πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα. Στράντζαλη, Κωνσταντινίδου, Βασιλαντωνάκη, Ψωμά, Γκουντιμένκο, Χαμπηλομάτη, Κοκκινάκη, Φακοπουλίδου, Σουπιώνη, Σωτηρίου, Παπαδοπούλου και Καλτάντζε γράψανε ιστορία ιδιαίτερα με τις νίκες τους επί της Ρωσίας 3-0 σετ (25-21, 25-21, 25-21) και χθες 3-2 σετ επί της Σλοβενίας (φωτό).


Σελ. 9η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΤΟΠΙΚΟ EPAΣITEXNIKΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

® Επιμέλεια: ΑΡΗΣ ΛΕΚΚΟΣ

• Μία ανάσα πριν το φινάλε το Βελισσάριο κέρδισε το ντέρμπι με την Πεδινή και διατηρήθηκε στην κορυφή της Α’ Κατηγορίας. Σε απόσταση βολής βρίσκεται ο Πίνδος Κόνιτσας που ξεπέρασε το εμπόδιο του Ατρόμητου. Πολλά θα κριθούν στο ερχόμενο ματς Κατσικάς - Βελισσαρίου αφού η γηπεδούχος παίζει την παραμονή της. Συνεχίζεται η αβεβαιότητα στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα.

ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ - ΠΕΔΙΝΗ 3-0 • Ένα ακόμα πολύτιμο τρίποντο πήρε το Βελισσάριο στην προσπάθεια που κάνει για άνοδο. Το Σάββατο κέρδισε 3-0 (0-0) την Πεδινή και συνεχίζει ακάθεκτο. Ο Κατσάνος άνοιξε το σκορ στο 49’ και ο Αξιούργος στο 74’ πέτυχε το 2-0. Στις καθυστερήσεις ο Ορφανός έγραψε το τελικό 3-0. Διαιτήτευσε ο Μπούμπας που στο 85’ απέβαλε με δεύτερη κίτρινη - κόκκινη τον Αξιούργο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ (Χ. Αγγέλης): Δημητρίου, Παπαπαναγιώτου, Αδαμίδης, Ιωάννου Δ., Ι. Κατσάνος, Τσίτος, Καλαντζής, Δάλλας (83’ Λαλάι), Παπαδόπουλος (67’ Ζήσης), Χαλαύτρης (46’ Ορφανός), Αξιούργος. ΠΕΔΙΝΗ (Γ. Μωραΐτης): Ζαραβέλας, Καλές (39’ Χατζηχρήστου), Οικονόμου, Παππάς, Τσερμεντσέλης (60’ Κοκκιάδης), Κωτσίνας, Σταμούλης, Τσάνης, Κίτσιος, Μπόλος, Μπλέτσας.

ΠΙΝΔΟΣ Κ. - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 3-1 • Διατηρήθηκαν οι ελπίδες του

Πίνδου Κόνιτσας για την κατάκτηση της κορυφής στην Α’ Κατηγορία, μετά τη νίκη 3-1 (1-1) επί του Ατρόμητου. Ο Πούλιος πέτυχε το 1-0 στο 37’ για τους γηπεδούχους και ισοφάρισε ο Γιόγιακας (40’) σε 1-1. Ο Μουρεχίδης έκανε το 2-1 στο 65’ και ο Βαζάτης (70’) διαμόρφωσε το τελικό 3-1. Διαιτήτευσε ο Τσιούρης. ΠΙΝΔΟΣ Κ. (Π. Χαλούλος): Καϊσίδης (46’ λ.τρ. Χατζηρούμπης), Βλάχος Χ., Βλάχος Π., Κουτσιάφτης (60’ Μουρεχίδης), Τσαλιαμάνης, Γερονάτσιος, Βαζάτης, Χαλούλος, Πούλιος (66’ Μάρκου), Δημόπουλος, Λάμπρου. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Π. Κοντοδήμας): Βλέτσας, Κέντρος, Τούσης, Φώτος, Μάρκου (75’ Σιχλιμοίρης), Στεργίου, Γιόγιακας, Ρούσης, Καρβούνης, Πρεμέτης (70’ Κώστας), Παπαρούνας.

ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ - ΚΡΥΑ 0-2 • Ο ΠΑΟ Κρύας πέρασε νικηφόρα 2-0 απ’ τη Μουσιωτίτσα που μπήκε σε περιπέτειες υποβιβασμού μετά την ήττα του Σαββάτου. Ο Μπίζιος με βολίδα στο 70’ έκανε το 1-0 και στο φινάλε του ματς ο Πολυχρονιάδης σημείωσε το 2-0. Διαιτήτευσε ο Μάντζιος. ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ: Ζώτος, Κίτσιος (60’ Μπίντος), Περώνης, Χ. Δόσης, Π. Νικόπουλος, Χ. Δόσης, Ορφανός, Τριμέρης, Παπαϊωάννου (70’ Παππάς), Μάνθος, Στασινούλας (55’ Δ. Νικόπουλος). ΚΡΥΑ: Χ. Δούβλης, Ο. Δούβλης, Διαμαντόπουλος, Πάκος (90’ Η. Μπαμπούλιας), Οικονόμου, Μπίζιος (85’ Π. Λαδιάς), Τσολάκος,

ΝΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ Ο ΑΓΣΙ • Νίκη παραμονής πέτυχε η ανδρική ομάδα βόλλεϋ του ΑΓΣΙ κερδίζοντας εκτός έδρας τον Πιερικό με 3-1 σετ, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της στην Α2 Εθνική κατηγορία. Με τη νίκη αυτή οι παίκτες του ΑΓΣΙ κατόρθωσαν για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν την καλή αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται. Η γιαννιώτικη ομάδα ήθελε μόλις ένα βαθμό για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την παραμονή της και δεν άφησε περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Μπήκε δυνατά από την αρχή και κατόρθωσε παίζοντας συγκεντρωμένα να πάρει το πρώτο σετ με 25-22. Το δεύτερο σετ ήταν και το πιο εντυπωσιακό. Η ο-

ρι - Κόνιτσα, Πρωτόπαπα - Νησί

ΦΩTO: www.passports.gr

Β' KATHΓOPIA Β' OMIΛOΣ (30η Αγωνιστική) Aετοράχη - Σερβιανά 0-3 Κοσμηρά - Λογγάδες 3-2 Ρωμανό - Καστρίτσα 2-3 Μέτσοβο - Ηλιόκαλη 2-0 Πλατανιά - Κουτσελιό 0-2 Δαφνούλα - Συρράκο 1-2 Επισκοπικό - Χρυσοβίτσα α.α. 3-0 1-3 Βαρυάδες - Χουλιαράδες Μαβίλης - Αμπελιά 0-4

Η ομάδα του ΠΑΟ Πεντέλης όπως παρατάχθηκε στο χθεσινό νικηφόρο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βοτανικού. Ντάκης, Πολυχρονιάδης, Κατσίφας (87’ Ντέτσικας), Α. Μπαμπούλιας.

Α' KATHΓOPIA (32η Αγωνιστική) Κόντσικα - Πέραμα Μουσιωτίτσα - Κρύα Βελισσάριο - Πεδινή Πίνδος Κ. - Ατρόμητος Ραφταναίοι - Κατσικά Βουνοπλαγιά - Κάστρο Λαψίστα - Ανατολή Χαροκόπι - Ροδοτόπι • Ρεπό: ΑΕ Μικρασιατών H BAΘMOΛOΓIA (σε 32 ματς) 1) Βελισσάριο 52-20 2) Πίνδος Κ. 42-33 3) ΠΑΟ Κρύας 56-33 4) Ανατολή* 53-42 5) Πεδινή 51-32 6) Κάστρο 35-42 7) Λαψίστα 46-46 44-41 8) Χαροκόπι 9) Ατρόμητος 41-45 10) Πέραμα** 39-35 11) Μικρασιάτες** 30-32 12) Ροδοτόπι 39-38 13) Κόντσικα 41-46 14) Κατσικά 42-48 15) Μουσιωτίτσα 26-34 16) Βουνοπλαγιά 35-41 21-81 17) Ραφταναίοι * Έχει δύο μηδενισμούς ** Έχουν ένα ματς λιγότερο

1-4 0-2 3-0 3-1 2-4 1-0 1-4 1-1

57 54 53 52 49 43 42 42 41 40 39 39 39 36 35 35 8

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (33η - 13/4/2013): Ατρόμητος - Μικρασιάτες, Πέραμα - Κρύα, Πεδινή - Μουσιωτίτσα, Κατσικά - Βελισσάριο, Κάστρο - Πίνδος Κ., Ανατολή Ραφταναίοι, Ροδοτόπι - Βουνοπλαγιά, Λαψίστα - Χαροκόπι

μάδα του ΑΓΣΙ το ήθελε και κατόρθωσε να το πάρει αρκετά δύσκολα με 33-35. Στο τρίτο σετ οι γιαννιώτες χαλάρωσαν, αφού ο στόχος της παραμονής είχε εξασφαλισθεί, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά το σετ με 25-22. Στο τέταρτο οι παίκτες του ΑΓΣΙ μπήκαν δυνατά και κατόρθωσαν να το πάρουν με 22-25. Α.Γ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Θεοδωράκης): Μάντζιος, Χαριτωνίδης (λ), Οικονόμου, Κλούρας, Γεωργάκης Φ., Αποστόλου, Τσουμάνης Τα σετ (1-3) 22-25, 33-35, 22-25

ΣΩΘΗΚΕ Ο ΑΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ • Κέρδισε 27-24 τον ΑΟΑ Καστοριάς το Σάββατο η ανδρική ομάδα Χάντμπωλ του ΑΟ Ιωαννίνων και παρέμεινε, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, στην Α2. Οι γηπεδούχοι πρώτη φορά έπαιξαν κομπλέ και κέρδισαν δίκαια. Τα δεκάλεπτα: 4-2, 10-6, 15-10 (ημίχρ.), 21-14, 24-18, 27-24. Η σύνθεση (Καραμπίνας - Τικμανίδης): Μέλλος, Ζαμπαλάς 7, Γότσης 1, Τζούκας 4, Κολιούλης, Τσολίγκας, Γεωργίου 8, Σκανδάλης 1, Σίμος 1, Άρτας, Δήμου, Κόκκας 3, Χριστακόπουλος 2, Σιούλας, Τόπης.

ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ • Ηττήθηκε 24-21 η γυναικεία ομάδα του ΑΟΙ απ’ την Καστοριά. Τα δεκάλεπτα: 6-3, 8-8, 13-10 (ημίχρ.), 16-18, 20-20, 21-24. ΑΟ Ιωαννίνων (Καραμπίνας - Τικμανίδης): Βλαχοπούλου, Τσατσούλη, Τζίμα, Τριάντη 2, Μητκάνη 7, Ζαμπαλά 1, Παρασκευά 5, Εφαπλωματά, Μπλίζου 6, Καρέλα, Μπεκιράκη.

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΣΙ • Νίκη που τον κρατά με... τεχνητή αναπνοή στο... κόλπο της παραμονής στη Γ' Εθνικής πέτυχε ο ΑΓΣΙ χθες με 40-78 απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του πρωταθλήματος, το Κιλκίς. Το παιχνιδι δεν χωρά κριτική, αφού η διαφορά δυναμικότητας είναι εμφανής,όπως μαρτυρά και το τελικό σκορ. Το καλο για τον ΑΓΣΙ είναι οτι ο βασικός αντίπαλος για την παραμονή, Αστέρας Λάρισας, ηττήθηκε απο τους Διόσκουρους και πλέον, εάν κάνει ακόμη μια ήττα και η ομάδα των Ιωαννίνων κερδίσει τα υπόλοιπα δυο ματς, τότε αυτή θα μείνει στη Γ' Εθνική.

ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣ

• Την ήττα με 62-77 γνώρισε ο ΠΑΣ εντός έδρας απο τη Βόνιτσα για την 5η αγωνιστική της τελικής Φάσης της Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ. Οι φιλοξενούμενοι σε ένα κατάμεστο από φιλάθλους του ΠΑΣ Γιάννινα, κλειστό γυμναστήριο του ΕΑΝΚΙ, επικράτησαν με 62-77 και ανέβηκαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Μιχ.Π.

• Ρεπό: ΑΟ Κόντσικας

B' KATHΓOPIA A' OMIΛOΣ (30η Αγωνιστική) Aμπελόκηποι - Περίβλεπτος Καλπάκι - Αμφιθέα Νησί - Ασβεστοχώρι Κόνιτσα - Πρωτόπαπα Πωγωνάτος - Ελεούσα Καμποχώρια - Περιστέρι Αγρ. Αστέρας - Δαβάκης Ζωοδόχος - Πανφρουριακός Σταυράκι - Αγ. Μαρίνα

0-1 0-0 2-5 3-0 1-4 0-3 4-0 1-0 2-1

H BAΘMOΛOΓIA (σε 30 ματς) 1) Ελεούσα 97-16 2) Καλπάκι 99-32 3) Περίβλεπτος 70-44 65-37 4) Αγρ. Αστέρας 5) Ασβεστοχώρι 65-48 6) Ζωοδόχος 59-32 7) Αγ. Μαρίνα 66-39 8) Σταυράκι 53-43 9) Αμφιθέα 43-55 10) Πωγωνάτος 56-43 11) Δαβάκης 49-66 12) Κόνιτσα 47-56 54-63 13) Πρωτόπαπα 14) Περιστέρι 40-75 45-58 15) Πανφρουριακός 16) Αμπελόκηποι 51-76 17) Νησί 45-79 18) Καμποχώρια 24-167

79 74 57 56 55 52 45 43 41 40 36 35 35 32 32 30 23 1

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (31η - 10/4/2013): Ασβεστοχώρι Καλπάκι, Αμφιθέα - Αγ. Μαρίνα, Περίβλεπτος - Σταυράκι, Ελεούσα Αμπελόκηποι, Δαβάκης - Πωγωνάτος, Πανφρουριακός - Καμποχώρια, Αγρ. Αστέρας - Ζωοδόχος, Περιστέ-

H BAΘMOΛOΓIA (σε 30 ματς) 1) Κουτσελιό 86-27 2) Σερβιανά 86-25 3) Χουλιαράδες 75-16 67-24 4) Λογγάδες 5) Μέτσοβο 81-45 6) Δαφνούλα 62-38 7) Αμπελιά 43-27 8) Καστρίτσα 54-49 9) Κοσμηρά 61-57 10) Επισκοπικό 50-64 11) Αετοράχη 36-58 12) Πλατανιά 37-46 13) Μαβίλης 37-74 14) Συρράκο 33-43 15) Ηλιόκαλη 36-49 16) Βαρυάδες 39-68 17) Ρωμανό 40-90 18) Χρυσοβίτσα 17-140

74 73 72 64 54 53 49 43 40 37 35 34 28 28 27 26 22 6

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (31η - 13 & 14/4/2013): Σερβιανά Λογγάδες, Αμπελιά - Κοσμηρά, Ηλιόκαλη - Ρωμανό, Κουτσελιό Μαβίλης, Χρυσοβίτσα - Πλατανιά, Επισκοπικό - Βαρυάδες, Συρράκο Μέτσοβο, Χουλιαράδες - Δαφνούλα, Καστρίτσα - Αετοράχη

Γ' KATHΓOPIA A' OMIΛOΣ (21η Αγωνιστική) Βοτονόσι - ΑΕ Γιάννενα α.α. 0-3 Μπισδουνάκι - Καρίτσα 1-6 Κεφαλόβρυσο - Πετσάλι 3-2 Καρυές - Μάρμαρα 2-0 Ανάργυροι - Ζίτσα 3-2 ΑΠΟΕΛ - Πανζαγορισιακός 1-0

H BAΘMOΛOΓIA (σε 21 ματς) 1) Ανάργυροι 56-21 46 2) Κεφαλόβρυσο 62-32 43 3) ΑΠΟΕΛ 66-30 42 4) Πανζαγορισιακός 53-26 42 5) Καρυές 60-24 40 6) Ζίτσα 43-21 39 50-32 38 7) Πετσάλι 8) ΑΕ Γιάννενα 44-40 26 9) Μάρμαρα 38-46 24 10) Καρίτσα 26-79 8 11) Μπισδουνάκι 27-111 6 12) Βοτονόσι* 14-78 4 * Αποχώρησε απ’ το πρωτάθλημα H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (22η - 14/4/2013): Βοτονόσι - Μπισδουνάκι, ΑΕ Γιάννενα - Κεφαλόβρυσο, Καρίτσα - Καρυές, Πετσάλι Ανάργυροι, Μάρμαρα - ΑΠΟΕΛ, Ζίτσα - Πανζαγορισιακός

Γ' KATHΓOPIA B' OMIΛOΣ (21η Αγωνιστική) Θεριακήσι - Πήγασος Μπιζάνι - Μουζακαίοι Πράμαντα - Μαντείο Πεντέλη - Ολυμπιακός Β. ΠΑΟ Ιωαν. - Μηλιά Ελπίδες - Σιστρούνι

5-0 0-5 7-1 4-0 1-2 1-3

H BAΘMOΛOΓIA (σε 21 ματς) 1) Θεριακήσι 56-17 2) Μουζακαίοι 67-25 3) Πεντέλη 66-15 4) Ολυμπιακός Β. 54-21 5) Μηλιά 47-17 6) ΠΑΟ Ιωαν. 28-37 7) Πράμαντα 47-42 8) Ελπίδες 46-53 29-67 9) Πήγασος 10) Σιστρούνι 30-76 11) Μπιζάνι 19-68 12) Μαντείο 21-72

50 49 47 47 41 29 28 27 14 13 7 2

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (22η - 14/4/2013): Θεριακήσι - Μπιζάνι, Μουζακαίοι - ΠΑΟ Ιωαν., Μηλιά - Ελπίδες, Ολυμπιακός Β. - Σιστρούνι, Μαντείο - Πεντέλη, Πήγασος - Πράμαντα

Ερασιτεχνικό Κύπελλο

ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ - ΑΝΑΤΟΛΗ • Τον Θεσπρωτό στην Ηγουμενίτσα θ’ αντιμετωπίσει μεθαύριο Τετάρτη (4.30 μ.μ.) η ομάδα του ΑΟ Ανατολής στην πρώτη φάση του Ερασιτεχνικού Κυπέλλου Ελλάδος. Η νικήτρια του αγώνα θα παίξει με τον νικητή της αναμέτρησης Πυρσού Γρεβενών - Παναργειακού Ορεστικού στις 17 Απριλίου (4.30 μ.μ.).

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ • Πρώτη ομάδα αναδείχθηκε ο Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ιωαννίνων στους Χειμερινούς Αγώνες προαγωνιστικών κατηγοριών που έγιναν το Σαββατοκύριακο 23 - 24 Μαρτίου στο κολυμβητήριο της Κέρκυρας. Στους αγώνες συμμετείχαν, εκπροσωπώντας τον Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ, 20 αθλητές 9-10-11-12 ετών και 9 αθλήτριες 9-10-11-12 ετών κατακτώντας: 36 πρώτες, 13 δεύτερες και 13 τρίτες θέσεις, πιστοποιώντας έτσι, για μια ακόμη φορά, την πρωτοκαθεδρία του Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ιωαννίνων στην κολύμβηση της Β.Δ. Ελλάδας. Συγκεκριμένα: Αγόρια 12 ετών • Βακάρος Ιωάννης 1ος στα 50 μ. Πρόσθιο, 1ος στα 100 μ. Πρόσθιο, 1ος στα 200 μ. Πρόσθιο. • Χατζημελετίου Μιχαήλ 1ος στα 100 μ. Ελεύθερο, 1ος στα 200 μ. Ελεύθερο, 1ος στα 400 μ. Ελεύθερο. • Δήμου Αλέξης 2ος στα 100 μ. Ελεύθερο, 3ος στα 50 μ. Ύπτιο. • Πλιάκος Βασίλειος 3ος στα 50 μ. Πρόσθιο, 3ος στα 100 μ. Πρόσθιο, 3ος στα 200 μ. Πρόσθιο. Αγόρια 11 ετών • Παργινός Ανδρέας 1ος στα 50 μ. Πεταλούδα, 1ος στα 100 μ. Πεταλούδα, 1ος στα 200 μ. Μικτή Ατομική. • Μελισσάς Στέργιος 1ος στα 50 μ. Πρόσθιο, 1ος στα 200 μ. Πρόσθιο, 2ος στα 100 μ. Πρόσθιο. • Ντακαλέτσης Βασίλειος 2ος στα 50 μ. Πρόσθιο. Αγόρια 10 ετών • Καρβούνης Μάριος 1ος στα 100 μ. Ελεύθερο, 1ος στα 200 μ. Ελεύθερο. • Καρβούνης Νίκος 1ος στα 50 μ. Πεταλούδα, 1ος στα 200 μ. Μικτή Ατομική. • Κατσουλίδης Ιάσονας 1ος στα 50 μ. Πρό-

σθιο, 1ος στα 100 μ. Πρόσθιο. • Λώλας Στρατής 1ος στα 50 μ. Ύπτιο, 1ος στα 100 μ. Ύπτιο. • Βεράι Δημήτρη 3ος στα 100 μ. Ελεύθερο. Αγόρια 9 ετών • Μηλιώνης Άρης 1ος στα 50 μ. πεταλούδα, 1ος στα 50 μ. Πρόσθιο. • Τσάλης Ευάγγελος 1ος στα 50 μ. Ύπτιο, 3ος στα 50 μ. Ελεύθερο. • Σταλίκας Αλέξανδρος 2ος στα 50 μ. Ελεύθερο. • Κωνσταντινίδης Αλέξανδρος 3ος στα 50 μ. Πρόσθιο. • Παύλου Λευτέρης 3ος στα 50 μ. Ύπτιο. Κορίτσια 12 ετών • Σταλίκα Δήμητρα – Δέσποινα 1η στα 50 μ. Πεταλούδα, 1η στα 100 μ. Πεταλούδα, 1η στα 200 μ. Μικτή Ομαδική. • Χαραλαμποπούλου Αναστασία 1η στα 100 μ. Ελεύθερο, 1η στα 400 μ. Ελεύθερο. • Τέλλη Χριστίνα 3η στα 100 μ. Ελεύθερο, 3η στα 50 μ. Πρόσθιο. Κορίτσια 11 ετών • Κωνσταντινίδη Βασιλική 3η στα 50 μ. Ύπτιο. Κορίτσια 10 ετών • Χριστοδούλου Στέλλα 1η στα 50 μ. Ελεύθερο, 1η στα 100 μ. Ελέυθερο. • Καλύβα Ανδρονίκη 1η στα 200 μ. Ελεύθερο, 2η στα 100 μ. Ελεύθερο. • Σιατερλή Κων/να 1η στα 200 μ. Μικτή Ατομική, 2η στα 50 μ. Πεταλούδα. • Μαμακή Σοφία 2η στα 50 μ. Ύπτιο, 2η στα 100 μ. Ύπτιο. Κορίτσια 9 ετών • Πλιάκου Σεβαστή 2η στα 50 μ. Ελεύθερο, 3η στα 50 μ. Ύπτιο. Στα ομαδικά αγωνίσματα:

• 4 Χ 100 Ελεύθερο αγόρια 12 ετών (Χατζημελετίου, Πλιάκος, Βακάρος, Δήμου) 3η θέση. • 4 Χ 100 Μικτή Ομαδική αγόρια 12 ετών (Χατζημελετίου, Πλιάκος, Βακάρος, Δήμου) 2η θέση. • 4 Χ 100 Ελεύθερο αγόρια 11 ετών (Παργινός, Μελισσάς, Ντακαλέτσης, Παπαδόπουλος Βαγγέλης) 2η θέση. • 4 Χ 100 Μικτή Ομαδική αγόρια 11 ετών (Παργινός, Μελισσάς, Ντακαλέτσης, Παπαδόπουλος Βαγγέλης) 1η θέση. • 4 Χ 100 Ελεύθερο αγόρια 10 ετών (Καρβούνης Μάριος, Καρβούνης Νίκος, Λώλας, Ζούνης) 1η θέση. • 4 Χ 50 Μικτή Ομαδική αγόρια 10 ετών (Καρβούνης Μάριος, Καρβούνης Νίκος, Κατσουλίδης, Βεράι) 1η θέση. • 4 Χ 50 Μικτή Ομαδική αγόρια 9 ετών (Μηλιώνης, Παύλου, Σταλίκας, Τσάλης) 1η θέση. • 4 Χ 100 Ελεύθερο κορίτσια 10 ετών (Χριστοδούλου, Σιατερλή, Καλύβα, Μαμακή) 1η θέση. • 4 Χ 50 Μικτή Ομαδική κορίτσια 10 ετών (Χριστοδούλου, Σιατερλή, Καλύβα, Μαμακή) 1η θέση. Οι προπονήτριες της προαγωνιστικής κατηγορίας Μαυροπούλου Ευτυχία και Τζιάλλα Λένια δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένες με την εμφάνιση της ομάδας. Επίσης στους αγώνες συμμετείχαν και οι παρακάτω αθλητές του συλλόγου: Παπαδόπουλος Βαγγέλης, Παπαδόπουλος Βασίλης, Ζούνης Κων/νος.


Σελ. 10η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠ’ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ » Με το «φακό» του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΡΑΠΑΝΗ

Η είσοδος του ΠΑΣ Γιάννινα στον αγωνιστικό χώρο «Μονομαχία» Λίλα - Μακρή υπό την επίβλεψη του Μιχαήλ

Ο Τόμας Ντε Βιτσέντι προσπαθεί να ξεφύγει από Μακρή και Βερόν

Ο Παπάζογλο υ… κουβαλάει

τον Κουτσιανι κούλη μετά το 2-

0 του ΟΦΗ

Ένα από τα λίγα σουτ που πραγματοποιησε ο Μπράνα Ίλιτς

Ο Νίκος Κοροβέσης σε προσπάθειά του με τον Βιτούρο Ο Ευριπίδης Γιάκος σε δευτερόλεπτα θα μειώσει σε 2-1 για τον ΠΑΣ

Ο σκόρερ δέχεται τα συγχαρητήρια του Θέμη Τζημόπουλου

Ο Γιώργος Χρηστοβασίλης συζητά με τον Δημήτρη Νιαρχάκο στον πάγκο του ΠΑΣ

ς Κρήτης ια πτυχή του αγώνα τη

Ο Ντε Βιτσέντι σε κάπο


Σελ. 11η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

στην Hπειρωτική παράδοση Το… κέρατο η Μαρούλα παίδεψε το ζευγαράκι μας OΟM...Γράφει η ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ - ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

• Δυο χρονών ήταν τα διδ’μάρκα, σαν κόπιασε μια γραμμέν’ τσιουπρουπούλα… στο κοπαδάκι του ζευγαριού μας! Καιρός ήταν να βγει κι η μανούλα της Νίνας μας. Καιρός ήταν να βγει κι ένα κατσαρομάλλικο θηλυκό σαν τ’ μανούλα τ’… Δε χόρταινε να το κοιτάει ο πατερούλης του. Στο καινούργιο που το έλεγαν όλοι… το ζευγάρι μας είχε δικό του όροφο… Δηλαδή… όχι τίποτα μεγαλεία… αλλά, να… Από τις κρεβατοκάμαρες των παιδιών απάνω… ανέβαινες μια σκαλίτσα κι έμπαινες σ’ ένα μεγάλο δωμάτιο με το ντους του και τα καλά του όλα… Είχε κι ένα

κλες… Είπαμαν η Ανθή, ήταν καστανή ζγουρομάλλα… Η Έλλη, άσπρη σα γάλα και κοκκινομάλα… σαν την προγιαγιά της την Αννέτα!.. Κι Μαρούλα το καθίκι -όπως της το κόλλησαν από μικρό- ήταν καστανή… με πράσα μαλλιά!.. Έψαχναν στο σόι να βρουν τίνος ήταν αυτά τα μαλλιά!.. Ευτυχώς, όλα τα μικρά ήταν ήσυχα στον ύπνο και δεν παίδευαν την καλή… μεγάλη, το βράδυ. Το κέρατο, η Μαρούλα, παίδεψε το ζευγαράκι μας! Γκάριζε κάμποσες φορές τη νύχτα… για να βυζάξει και σαν στήθηκε στα ποδαράκια της… σηκώνονταν τη νύχτα και τράνταζε τα κάγκελα από το κρεβατάκι της και τράβαγε και την κουρτίνα και φώναζε… «γκα… γκα…» γάλα, δηλαδή… Κι όση ώρα βύζαινε κατασκότωνε τη μάνα της με τις χερούκλες της!.. Αυτές τις χερούκλες που στα είκοσι της, έπιασαν τιμόνι ελικοπτέρου παρακαλώ! Αυτά, είναι αργότερα… Τώρα τι γένονταν; Δέκα παιδιά; Ξέρετε τι θα πει μωρές; Όλοι οι λογικοί, το ξέρουν… Μοναχά το ζευγάρι μας δεν αγκομαχούσε με το ασκέρι του… Ζουρλοζεύγαρο, τους είχε πει ο ξάδερφος ο Σίμος και μήπως είχε άδικο; Τώρα, ήταν, εκεί κοντά… δίπλα στο ιατρείο… κι ο Ιπποκράτης μας από το γραφείο του έβλεπε όλη την πλαγιά με το όμορφο σπίτι… κι έβλεπε τη Νίνα του, με τον καλό καιρό, να η Ανθή, ήταν καστανή ζγουρομάλλα… Η Έλλη, άσπρη σα μπαινοβγαίνει στο σπίτι και γάλα και κοκκινομάλα… σαν την προγιαγιά της την Αννέτα!.. την αυλή και τα λουλούδια Κι Μαρούλα το καθίκι -όπως της το κόλλησαν από μικρόνα φροντίζει και δεν χόρταινε να την βλέπει!.. Μεγάήταν καστανή… με πράσα μαλλιά!.. λωναν τα παιδιά αλλά είχαμαν και κάποιες λυπητερές στιγμές μέσα στην ευτυχία όμορφο μπαλκόνι με λουλούδια χαριστώ! Πριν γεννηθεί η Ανθή… τους!.. Ήταν οι στιγμές που ξεκαι γύρω-γύρω η σκεπή από το κατέβασαν κάτω, μαζί με τα με- χωρίστηκαν από κάποιους αγακυρίως σπίτι!.. Η σοφίτα -να πού- γαλύτερα και τα διδ’μάρκα!.. Το πημένους… μεγάλους! Έφυμε- ήταν… αλλά τι σοφίτα; Χαι- πρώτο δωμάτιο ανεβαίνοντας τη γαν… πρώτα, η μανίτσα η Αννέτα ρόσουν να τ’ γλέπς… Εκείνο που σκάλα, ήταν της Ξανθής και της και σε τρεις μήνες πήγε να τη ήταν το ξουτκό… ποιο ήταν λέτε; Ιρένε, κι ύστερα των αγοριών… βρει κι ο πάππους ο Ρούσος… Ήταν η όμορφη κουρτίνα… για Δίπλα τους, ζήτησε η Ξανθή να Πολύ τους έλειψαν όλων τους!.. τα μ’κρά! Αμ’ τι; Σα στο πάνω βάλουν τους δίδυμους… «θα Έλειψε κι η καλή πεθερά της σπίτ’ πόφερνε γύρα ένα καλά- τους προσέχουμε εμείς…» είπε! Αννέτας -που ήταν και λίγο σόι θι… κάθε τρεις και λίγο; Ένα κα- Ποιες εμείς δηλαδή; Η καημε- της Νίνας… Κι έρχονταν τα καλολάθι μ’ ένα βυζανιάρικο που το νούλα η Ιρένε… ήταν δεν ήταν καίρια η θεία η Λένω από την Ρόπήγαιναν από δω κι από κει… οι πέντε χρονών! Πάντως ο Πάτρο- δο, με τη γυναίκα του και την κογονιοί του; Όπου τους βόλευε; κλος κι ο Λυκούργος μετακόμι- πελίτσα που είχε μεγαλώσει και Τώρα είχαμαν κρεβατάκι κανα- σαν… πριν γεννηθεί η Ανθή… Και μείνει… Κι ο Τάσης δεν έρχοδυο μέτρα… από το υπέρδιπλο την άλλη χρονιά… μετακόμισε η νταν… Δεν του πολυάρεσε, έλεκρεβάτι… των νιόπαντρων! Τώρα Ανθή!.. Γεννήθηκε η Έλλη… γε… Πήγαινε τάχα σε εκπαιδευκατάλαβαν τα καψαρά… τι θα πεί Ελισσάβετ δηλαδή την βάφτισε τικά ταξίδια… Του ΟΤΕ ήταν βλέύπνος, χωρίς να τ’ς κόψουν το ο νούνος Λυκούργος… Και την πετε… Μάλλον έτρεμε τον νούνο αίμα… ταζαλιάρκα τς!… Εκεί, άλλη χρονιά κι η Μαρούλα… Το το Λυκούργο και το νυστέρι του. στο άνετο κρεβατάκι -φκιαγμένο καθίκι… Απ’ αυτή το βρήκε το από τα χεράκια του μερακλή τε- ζεύγος μας… που είχε βρει αραemail: χνίτη- του άντρα της θείας Αννέ- λίκι και κάθε χρόνο σερβίριζε κι koulaxatzigianni@yahoo.gr τας… λούφαζαν, βυζαγμένα, τα από μια τσιούπρα, όλες κούδιδ’μάρκα. τράβαγαν την κουρτίνα… κι όταν γκάριζαν τη νύχτα, έλεγε η Νίνα… «τώρα… τώρα έρχιτ’ η μανούλα…» και σ’ κώνονταν και τα βύζανε, τι νάκανε; Τώρα, δεν αναστατώνονταν όλο το κοπάδι, με κάθε καινούργιο βλαστάρι, γυιέ μ!.. Τώρα, που γεννήθηκε η Ανθίτσα… την πλήρωσε η καλή κι η προκομένη Λευκούλα!.. Στα εννιά ήταν τώρα, και το δεξί χεράκι της μανούλας της… μ’ όλη της την καρδιά, χαίρονταν να βοηθάει τη Νίνα, στο κάθε τι που μπορούσε, χωρίς να της το επιβάλει η μάνα της! Πάντα η Νίνα, την αγκάλιαζε και της έλεγε… σ’ ευ-

KATAΣTHMA: Xρ. Kατσάρη 29

EPΓ. XPΩMATΩN: ΣΩKPATH Σ. MΠANTIA EΔPA: BAΣIΛIKH IΩANNINΩN THΛ.: (26510) 34309 - 52097 - FAX: 52540

δ ιαλογισμοί Τα νιάτα θέλουν τη σύνεση, τα γηρατειά την τόλμη…

 Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΩΖΟΥ

• Τα νιάτα έχουν δύναμη και ομορφιά. Μοιάζουν με ανθισμένο κήπο, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, με την πύρινη μπάλα που σκορπίζει γύρω της τη φλόγα της δημιουργίας. Αυτά δεν πουλιούνται, δεν αγοράζονται και δεν δανείζονται σε όποια ηλικία και αν είσαι. Αναβλύζουν σαν τις ακτίνες του μεσημεριού και παγιδεύουν ακόμη και τον ήλιο. Ανοίγουν την πύλη του ονείρου και οδηγούν στο περιβόλι της ελπίδας. Είναι δροσερά σαν την καρδιά του κόκκινου καρπουζιού. Σ’ αυτά συμπυκνώνονται η τόλμη, η λεβεντιά και ο δυναμισμός. Είναι γεμάτα από χυμό και φωτιά, από όνειρα και κίνηση. Οι νεόι μας είναι το άνθος της κοινωνίας μας. Είναι οραματιστές, ανυπόμονοι και άπειροι, έτοιμοι να ριχτούν στη φωτιά για τις ιδέες τους, να γίνουν παρανάλωμα. Είναι λαίμαργοι σαν τις μέλισσες, ρουφούν το νέκταρ απ’ όσες θέλουν για να’ χουν να θυμούνται αργότερα. Ο λόγος τους είναι κρυστάλλινος, άμεσος, ειλικρινής, ευθύς, αγνός, όμορφος, θεϊκός. Τους ακούς να μιλούν στη Βουλή των Εφήβων και τους χαίρεσαι. Μιλούν για όλα τα κοινωνικά θέματα, πιάνουν τον πυρήνα τους και

σαν στην αγάπη του; Τα μάτια του όμως γεράζουν, δεν βλέπουν, δεν γνωρίζουν, δεν θυμούνται. Μετράει τα χρόνια του και φοβάται, φοβάται γιατί πέρα μακριά στον ορίζοντα βλέπει αυτό που τον τρομάζει. Βλέπει τον απόλυτο μονάρχη που αγνοεί τα όπλα της επιστήμης και τρέμει. Και όμως, μετά από την απελπισία οπλίζεται με θάρρος και σκέφτεται: Είναι φυσικό να γερνάμε, να ξαναγίνουμε μικροί, να μικρύνουν τα οστά μας, να τα χωρέσει η βαλίτσα. Τα μόνα που αντιστέκονται στο θάνατο είναι: ο πόθος, ο έρωτας και η ζωή. Τώρα δεν τον τρομάζει η καμπάνα του εσπερινού, την περιμένει. Πόσο ωραία θα ήταν, αν τα γηρατειά δάνειζαν την πείρα και τη σοφία στα νιάτα και σε αντάλλαγμα έπαιρναν από αυτά την τόλμη και το σφρίγος. Αλήθεια, πόσα λάθη, πόσους κινδύνους, αποτυχίες και κακοτοπιές θα προλάβαιναν οι νέοι! Τότε, χωρίς κόπους, στενοχώριες και φασαρίες θα έμπαιναν κατευθείαν στη ζωή και θα ζούσαν ευτυχισμένοι. Και όμως, αυτό είναι αδύνατον. Είναι τόσο απίστευτο όσο, αν κάποιος επιχειρούσε με το ξυραφάκι να σχίσει το γρανιτόλιθο, όσο αν κάποιος πίστευε ότι τα

πρόσμειξη των ιδεών νιάτων και γηρατειών θα ήταν τόσο αντίθετες όσο η Ανατολή με τη Δύση, όσο ο Βοριάς με το Νότο και τούτο γιατί, οι ιδέες των νέων είναι ανώριμες, άστατες και από στιγμή σε στιγμή αλλάζουν, ενώ των γηρατιών είναι σταθερές, αλλά οι πιο πολλές είναι αρτηριοσκληρωτικές, σκουριασμένες σαν τις χαντζιάρες του 1821 και αντί να συντείνουν στην πρόοδο, συντελούν στη στασιμότητα. Να λοιπόν που ούτε ο συγκερασμός επιτυγχάνεται, ούτε η πείρα με τη γνώση κληρονομούνται, αλλά αποκτώνται με την εργασία και τη μελέτη. Το γέροντα τον τρώει η αγωνία. Αν συναντούσε έναν άγγελο θα τον ρωτούσε: Με τι μοιάζει ο παράδεισος, έχει πάρκα; Ποια γλώσσα μιλούν, πεινούν, διψούν; Τι καιρός κάνει εκεί; Υπάρχει ακόμη το δέντρο του απαγορευμένου καρπού; Και καθώς κάθεται, σκέπτεται: η ζωή και ο ήλιος μοιάζουν. Ανατέλλουν, μεσουρανούν και ύστερα διαγράφουν μια καμπύλη φθάνοντας στο σούρουπο, στη δύση, στα γηρατειά. Καταλαβαίνει πόσο σύντομη είναι η ζωή του, όμοια με το φυτίλι στο καντήλι που σώνεται το λάδι και σβήνει. Είναι καλύτερα να ξεχνά ο γέ-

Αν τα νιάτα είναι η αυγή της ζωής, τα γηρατειά είναι το λυκόφως. Αν η νιότη είναι η εποχή που μελετά τη σοφία, τα γηρατειά είναι ο χρόνος που την ασκεί προτείνουν λύσεις. Τι καλά θα ήταν να διατηρούνταν αγνοί όπως είναι σήμερα, όταν αργότερα ορισμένοι από αυτούς θα καταλάβουν βουλευτικά έδρανα! Πιστεύουμε ότι δεν θα περάσει στο αίμα τους η διαφθορά και δεν θα βουλώσουν οι αρτηρίες τους από τη σημερινή σαπίλα. Αν τα νιάτα είναι η αυγή της ζωής, τα γηρατειά είναι το λυκόφως. Αν η νιότη είναι η εποχή που μελετά τη σοφία, τα γηρατειά είναι ο χρόνος που την ασκεί. Αν τα νιάτα έχουν τον παλμό και την τόλμη, τα γηρατειά έχουν την πείρα και τη γνώση. Πόσο σοφή είναι η λαϊκή ρήση που λέει: «ο νιός θέλει τη σύνεση και ο γέροντας την τόλμη»! Τι ωραία είναι τα νιάτα και τι κρίμα όταν χαραμίζονται άσκοπα. Σιγά – σιγά όμως αυτά απομακρύνονται και γίνονται παρελθόν και ο άνθρωπος νιώθει να βαδίζει αναπόφευκτα προς τα γηρατειά και το θάνατο. Την αισιοδοξία, τη δημιουργία και την αυτοπεποίθηση των νέων, τη διαδέχεται η απαισιοδοξία, η αδράνεια και η απάθεια των γηρατειών. Πόσο ζεστό και παρήγορο ψωμί είναι η ελπίδα! Θυμάται ο γέροντας τις αλκυονίδες ημέρες της νιότης του και του φαίνεται σαν να τον πετάνε στο σιντριβάνι της νιότης. Σκέφτεται ότι: ο άνθρωπος χάνεται, σβήνει, ξεχνιέται. Μόνον οι σκιές της αφήγησής του μένουν. Γι’ αυτό και νοσταλγεί τα ατίθασα, τα δυνατά νιάτα. Να όμως που έρχεται η ώρα και τα χάνει. Κατανοεί πόσο εύκολα χάνεις κάτι. Τόσο εύκολα όσο το ποθείς, παρόμοια με το νερό που κυλά στις παλάμες σου και δεν μπορείς να το πιεις. Τώρα καταλαβαίνει ότι τα χείλη αντέχουν περισσότερο από τη λήθη, δεν ξεχνούν και δεν ξεχνιούνται. Πώς να ξεχάσει το πρώτο φιλί που έδω-

χρόνια δανείζονται. Για σκεφτείτε, αν οι νέοι μας τα εύρισκαν όλα έτοιμα, δεν θα ήταν άβουλοι, ανίκανοι, μαμόθρεφτοι, παιδιά του θερμοκηπίου, του γυάλινου σωλήνα, κοτόπουλα της κλωσσομηχανής; Κάθε ηλικία έχει τα δικά της ιδανικά. Οι νέοι έχουν την εφηβική τρέλα, τη ζωντάνια, την άγνοια, τα λάθη. Όλα αυτά είναι οι πηγές που τους οδηγούν στις σπηλιές εξερεύνησης. Αυτά τους βοηθούν να μεγαλώσουν, να ξεχωρίζουν το βλαβερό από το ωφέλιμο. Αυτά πλαταίνουν τη γνώση και γεμίζουν το μυαλό με εμπειρίες. Αυτά τους μαθαίνουν την άλφα βήτα της ζωής και τους κάνουν τέλειους. Αυτά τους εφοδιάζουν με πείρα και τους αναπτύσσουν την κρίση, που τις κουβαλούν στις βαλίτσες τους για να αποφεύγουν τις μετέπειτα κακοτοπιές. Αν δεν υπήρχαν τα λάθη δεν θα υπήρχε φιλοσοφία, ούτε επιστήμη, ούτε τέχνη. Το λάθος στα πόδια της κοιμωμένης του Χαλεπά εφιστά την προσοχή στους καλλιτέχνες. Με άλλα λόγια, τα λάθη είναι το μεγαλύτερο δώρο για τον άνθρωπο και όταν αυτά διορθώνονται με το γέλιο και την ανεκτικότητα, τότε αυτά δεν επαναλαμβάνονται. Επομένως, τα λάθη είναι η λεωφόρος που οδηγεί τους νέους στους πλατιούς ορίζοντες της μάθησης και της προόδου. Ας μη ξεχνάμε ότι, οι νέοι μας είναι η όαση της ζωής μας, που κρατάνε τον κόσμο σε κανονική θερμοκρασία. Ας είμαστε υπομονετικοί και ας παραδειγματιστούμε από τη σπορά και τη βλάστηση που θέλουν χρόνο να καρπίσουν, έτσι ακριβώς και οι νέοι μας θέλουν χρόνο να ωριμάσουν, άλλωστε η λαϊκή παροιμία λέει: «αγάλι – αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι». Πιστεύω πως, αν γίνονταν η

ροντας τα χρόνια του, γιατί αυτά μοιάζουν με τα δέντρα του δάσους, που κάποια μέρα φυσά δυνατός αέρας και αυτά σωριάζονται στη Γη. Τα χρόνια του γέροντα περνούν, ρυτίδες και χαραγματιές γαζώνουν το πρόσωπό του, ξεχασμένα συναισθήματα μυρμηγκίζουν στο στόμα του, δακρύζουν τα μάτια του, κλαίνε τα προσφιλή του πρόσωπα που χάθηκαν και οι αναμνήσεις τους κρέμονται στη μνήμη του σαν την άκρη του μαντηλιού που εξέχει από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού. Παραπονείται και κλαίει σαν τη σιγανή βροχή, επειδή το χειμώνα και το γέροντα κανένας δεν τον θέλει. Πόσο θα’ θελε να ξαναγίνει νέος! Τον παίρνει το παράπονο, γέρνει στο κομοδίνο όπου έχει τα φάρμακα και τη φωτογραφία της νιότης, την κοιτάζει και με παραπονιάρικη φωνή τραγουδάει: «Να’ ταν τα νιάτα δυο φορές, τα γηρατειά καμία, να ξανανιώσω μια φορά να γίνω παλικάρι, να βάλλω το σκουφάκι μου να πάω στο παζάρι». Είναι αλήθεια ότι, αν η κλειδαριά προστατεύει την πόρτα, η σύνεση προφυλάσσει τους νέους από τις κακοτοπιές. Με οδηγό τη σύνεση μπορούν να επιβιβαστούν στην Αργώ για να διαφεντέψουν δίκαια το αύριο, μακριά από φθαρμένα πρότυπα και να γίνουν όλοι μαζί αργοναύτες του ωραίου και του ιδανικού. Ας θαυμάσουμε την πείρα, τη γνώση και τη σοφία των γηρατειών, ας τα ενθαρρύνουμε και ας ζεστάνουμε τις καρδιές τους, ας τα αγκαλιάσουμε και ας τα αγαπήσουμε, γιατί μια σταγόνα αγάπης τους χαρίζει έναν τόνο αυτοπεποίθησης, θάρρους και τόλμης και τους δίνει ζωντάνια και χρώμα στη ζωή και τα κάνει χαρούμενα, γελαστά και ευτυχισμένα.


Σελ. 12η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ THΛ. 26510 25677 THΛ. 26510 25677 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941-461026 και 2651045584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.700 τ.μ. περίπου, άρτιο και οικοδομήσιμο, με παλιό πέτρινο σπίτι 68 τ.μ. σε κεντρικό δρόμο στον οικισμό ΜΟΛΥΒΑΔΙΑ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ Δήμου Δωδώνης. Πληρ. τηλ. 6977-478519 και 210-6026370. ΟΙΚ/12749 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972769665. ΟΙΚ/12779 Στα ΣΥΒΟΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ πωλούνται 11 στρεμ. με θέα το Ιόνιο. 800 μέτρα από το λιμάνι των Συβότων. Από αυτά τα 4,5 στρεμ. είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 26510-79450 και 6972-647712. ΟΙΚ/12833 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Νεοκαισάρεια, εντός σχεδίου, ανάμεσα από τις οικίες των κ. Παππά (Έπιπλα Παππάς) και ιατρού Χρ. Μπακάλη και β) Κτήμα 5.300 τ.μ. με αποθήκη 300 τ.μ. λίγο πάνω από την ΕΛΕΠΑΠ. Πληρ. τηλ. 26510-93221. ΟΙΚ/12856

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 4αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 111,50 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη 19 τ.μ επί της παρόδου Καστρισόϊα πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 3 οικόπεδα, 600, 750 και 600 τ.μ. αντίστοιχα, στα Καρδαμίτσια, άρτια και οικοδομήσιμα. Πληρ. τηλ. 6945-354363. ΟΙΚ/12864 ΠΕΔΙΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Πωλείται αγρόκτημα 3.500 τ.μ. σε προνομιακή θέση 500 μέτρα από την Εγνατία Οδό. Περίφραξη, ανεμοφράκτης, κοιν. νερό, αποθήκη και πολλά δένδρα. ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληρ. τηλ. 6974-016647. ΟΙΚ/12874 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο νέο οικισμό Άγιο Νικόλαο Ελεούσας, 1074 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, περιφραγμένο, εφαπτομενο σε δρόμο. Τηλ. 6945 899734. ΟΙΚ/12892 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο με σ.δ. 0,60 στο ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ, με απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 24310-38752, κιν. 6972-073953. ΟΙΚ/12897 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο Κανάλι Πρέβεζας εντός οικισμού 600 τ.μ., δόμηση 240 τ.μ. Πληρ. τηλ. 26820-27862, 6989-594975 (κ. Βαγγέλης) και 6934663933 (κ. Βασίλης). ΟΙΚ/12912

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944792801. AK/5962

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

1) ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, 35 Μ2 ΚΑΙ 45 Μ2 2) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 300 Μ2 ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6944-297472

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα 5 στρεμ. απέναντι από το Πανεπιστήμιο, γωνιακό πλησίον του parking Αστικών Λεωφορείων. Πληρ. τηλ.: 26510-91864

6948-081589 ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Βιομηχανικό κτίριο με έτοιμους χώρους γραφείων μεταλλικής κατασκευής εμβαδού 1815,00 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων στον Κόμβο Εγνατίας. Κατάλληλο για πολλές χρήσεις

Πληρ. τηλ. 26510-35311

6948-394199

27,5 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της οδού Ευεργετών περιοχή Αρχιμανδρειού - Ζωσιμαίας και 38 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Δυάρι κεντρικό στην περιοχή Κουραμπά. Αυτόνομη θέρμανση σε καινούργια οικοδομή με διπλά τζάμια

Πληρ. τηλ.: 26510 22243

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 4.175 τ.μ. στο χωριό Μελιγγοί Ιωαννίνων. Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου, άρτιο, οικοδομήσιμο, με συντελεστή δόμησης 0,8. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο και απέχει 5 λεπτά από την Εγνατία οδό και 2 λεπτά από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Δίπλα ακριβώς υπάρχει φυσική πηγή με νερό. Το οικόπεδο είναι κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. Τηλ.: 6932-760420

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε.

Πωλούνται ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – STUDIOS

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ τρεις ανεξάρτητες μεζονέτες, υπό κατασκευή, στα Καρδαμίτσια, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο (πρώην μεταφορική Λακιώτη), 110 τ.μ. έκαστη, με οικόπεδο 200 τ.μ. έκαστη. Πληρ. τηλ.: 6977-398023 και 26510-68020 κ. Βασίλη Φ. Γκαρτζονίκα. ΑΚ/12524 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 2651066243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διώροφη οικοδομή σπίτι - μαγαζί στο Ροδοτόπι, με 600 τ.μ. οικόπεδο. Είναι γωνιακό, με απεριόριστη θέα, πάνω στο δρόμο (αποθήκη - γκάρσονιέρα). Πληρ. τηλ. 6942-612751. ΑΚ/12852 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επαγγελματική στέγη, Ισόγειο κατάστημα 46 τ.μ., ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου, Κέντρο, Ιωάννινα. Το κατάστημα διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι και καινούργια πρόσοψη. Τιμή 49.500 Ευρώ. Παρακαλώ σοβαρές προτάσεις. Πληρ. στα τηλ. 210-6722959 και 6979-671397 κ. Χρήστος. ΑΚ/12871 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956423686. ΑΚ/12894 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα στην Αθήνα, περιοχή Πεδίου Άρεως, 50 τ.μ. επιπλωμένο υπέρ Λουξ με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές καθώς και κλιματισμό, μπαλκόνι μπροστά, φωτεινό. Τιμή ευκαιρίας 55.000 €. Τηλ. 6976-007169. ΑΚ/12900

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

 Πολυτελείς μονοκατοικίες στην Αγία Σοφία με θέα τη λίμνη Μεζονέτες και διαμερίσματα στην Ανατολή Κεντρικά διαμερίσματα Διαμερίσματα και καταστήματα στο ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΟΠΛ. ΠΟΥΤΕΤΣΗ 12 Τηλ: 26510-32210 Fax: 26510-33210 E-mail: sales@cosmotechniki.co.hol.gr

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα καινούργια ετοιμοπαράδοτη, 109 τ.μ. συν 60 τ.μ. ημιυπόγειο σε 200 μέτρα οικόπεδο, εντελώς ανεξάρτητη, στα Καρδαμίτσια, κοντά στο Δημοτικό. Πληρ. τηλ. 6977-398023 και 26510-68020. ΑΚ/12909

ENOIKIAZONTAI: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι, β) Δυάρι καινούργιο 60 τ.μ., με πλήρη αυτονομία θέρμανσης, στην οδό Νάξου (Παρ. Δωδώνης). Πληρ. τηλ. 2651029105, 26510-51629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) ισόγειο διαμέρισμα τεσσάρι χωρίς κοινόχρηστα, αυτόνομη θέρμανση στη Νέα Ζωή. β) Διαμέρισμα τριάρι 87 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ στην πυλωτή με πλήρη αυτονομία θέρμανσης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ.: 2651075515 - 6944-424110. ΕΝ/12374 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πλ. τηλ.: 2651028050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 - 404704, 26510 32626, 26510 - 27334. ΕΝ/12456 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 350 τ.μ. στη Θ. Πασχίδη - Αμπελόκηπους. Πληρ. τηλ.: 6945-239886. ΕΝ/12472 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κοντά στη Ζωσιμαία, στην οδό Βλαχάβα 26 (Καραβατιά), διαμπερές ηλιόλουστο οροφοδιαμέρισμα, 2ου ορόφου, 85 τ.μ. Πληρ. τηλ. 26510-72985 και 6934-402996. ΕΝ/12541 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΥΞ διαμέρισμα 85 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία, με αυτόνομη θέρμανση και κήπο στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων. Πληρ. 26510-92971. ΕΝ/12721

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Δυάρι - Τριάρι στο κέντρο Ηγουμενίτσας ανακαινισμένα. Πληρ. τηλ. 6944-323945

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα 174 τ.μ. περίπου με υπόγειο και πατάρι, Ανεξαρτησίας 14 Πληροφ. τηλ.

6951-818176

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

ΠΩΛΕΙΤΑΙ • Διαμέρισμα ισόγειο 52 τ.μ. Ν. Πανούση 14 Ιωάννινα, λόγω μετανάστευσης. Πληρ. στο τηλ. 26510-99342, μετά τις 25 Ιανουαρίου

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 3αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 82 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ.: 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Μονοκατοικία νεόδμητη έτοιμη προς κατοίκηση 80 μ2 επί ορόφου με: - ιδιωτικό καυστήρα - ιδιωτικό ρεύμα και νερό - τζάκι, κουζινοϋποδοχή, 2 δωμάτια και 2 WC - αποθήκη και κλειστό πάρκινγκ στο ισόγειο - ελεύθερο χώρο περιμετρικά Πληροφορίες: Τεχνικό Γραφείο Σ. Κωνσταντόπουλος τηλ. 6944-297472

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 145 τ.μ. επί της οδού Κενάν Μεσσαρέ 24, Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΕΝ/12778 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ιατρείο επί της 28ης Οκτωβρίου, 54 τ.μ., στον 1ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα, βλέπει σε πλατεία. Τηλ. 6945 553653. ΕΝ/12786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 88 τ.μ. διαμπερές 3ος όροφος, οδός Π. Μαυρογιάννη (κοντά στο Γηροκομείο), 2 κρεβ/ρες, κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία, WC, μπάνιο, αυτονομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 2651028177 και 6978-220424. ΕΝ/12797 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τεσσάρι διαμέρισμα στα Καρδαμήτσια, 3η πάροδος 25ης Μαρτίου με αυτόνομη θέρμανση και πάρκινγκ. Χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. 6958-043064. ΕΝ/12821 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 2ου ορόφου με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό επί της οδό Σουλίου 23Α. Πληρ. τηλ. 6949 738650, 6944 332726. ΕΝ/12824 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 95 τ.μ. στον πρώτο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, boiler, αυλή, στα Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6974-068431. ΕΝ/12840 ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ενοικιάζεται κατάστημα 80 τ.μ. και 80 τ.μ. αυλή, μπροστά στο καινούργιο λιμάνι, στην παραλία, με θέα τη θάλασσα, κατάλληλο για εστιατόριο - καφετέρια, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πληρ. τηλ. 6974590191 και 6974-191451. ΕΝ/12850 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ, Αμβρακίας 46 Μέλανδρα, 1ο χλμ. από Νοσ. Χατζηκώστα, πλησίον Περιφερειακής οδού: α) Οροφοδιαμέρισμα 130 τ.μ. με θερμομόνωση-θερμοπρόσοψη, ενεργειακό τζάκι, 3 υπνοδωμάτια, εντοιχιζόμενη κουζίνα, μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, μπάνιο, WC, αποθήκη στο υπόγειο, θέσεις πάρκινγκ, νεόδμητο με μπαλκόνια 70 τ.μ., ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ και β) κατάστημα 130 τ.μ., νεόδμητο, με WC, θέσεις πάρκινγκ και περιβάλλοντα χώρο. Πληρ. 6944 340975 κ. Χρήστος και 6944 948168. ΕΝ/12853 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι, σε καινούργια πολυκατοικία, Σουλίου 23, στον 1ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ και τρία μπαλκόνια. Διαθέτει Parking. Πληρ. 6 μ.μ. - 11 μ.μ. στα τηλ. 26510-31063 και 6947-964647. ΕΝ/12858

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αναψυκτήριο - Μπουγατσοπωλείο πλήρως εξοπλισμένο και με εξασφαλισμένη πελατεία, Ανεξαρτησίας 21. Πληρ. τηλ. 6944-952895

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείριση - Κομμωτήριο, πλήρως εξοπλισμένο, στο κέντρο της πόλης, για λόγους υγείας. Πληρ. τηλ. 6972408779

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση στο κέντρο της πόλης, λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 6944-414578

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση FAST FOOD - ΚΑΦΕ Billis CORNER. Τηλ. 6944-148728

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ νάυλον κατεβατά με αυτόματα μοτέρ εξωτερικού χώρου, κατάλληλα για Καφέ, καθώς και συσκευές θέρμανσης υγραερίου. Πληρ. τηλ. 6986-731841

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δυάρι και τριάρι στα Καρδαμίτσια, Φιλ. Εταιρείας 41, 300 μέτρα μετά το S/M «Μασούτης», με αυτονομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 26510-74062 και 26510-29047. ΕΝ/12863 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ καινούργια γκαρσονιέρα 45 τ.μ., Θ. Πασχίδη 74 - Αμπελόκηποι. Υπερυψωμένο ισόγειο με αυτονομία θέρμανσης. Τιμή ενοικίου 180 ευρώ μηνιαίως. Κοντά σε στάση Αστικού προς Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Πληρ. τηλ. 6944-387620, 2651063359. ΕΝ/12872 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 80 τ.μ., πρόσφατα ανακαινισμένο, ηλιόλουστο, διαμπερές, στον 1ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, οδός Γκραμπάλας και Θωμαΐδου (έναντι Ηλεκτραγορά). Πληρ. τηλ. 26510-27187 (ώρες καταστημάτων, από 9.00 - 13.00 και 17.00 19.00). ΕΝ/12873 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγειο τριάρι, με αυτόνομη θέρμανση, στην Ανατολή, Γ. Μυλωνά 69. Πληρ. τηλ. 6977-403836. ΕΝ/12879 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ανακαινισμένη μονοκατοικία, τριάρι, με αυτόνομη θέρμανση και δυνατότητα τοποθέτησης σόμπας, στην περιοχή του Βοτανικού, κατάλληλη για οικογένεια και φοιτητές. Πληρ. τηλ. 26510-96221 και 6940-980680. ΕΝ/12880 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) Τριάρι, 1ος όροφος, άνετο, διαμπερές, με πάρκινγκ και β) Τριάρι, 2ος όροφος, διαμπερές, με πάρκινγκ, στο κέντρο της πόλης Γ. Καλούδη 8Β’. Πληρ. τηλ. 26650-22358, 6934-189063 και 2651070157. ΕΝ/12881

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Το Ίδρυμα Τοσίτσα νοικιάζει κατάστημα 30 τ.μ., επί της οδού Αβέρωφ 10. Πληρ τηλ.: 6944-294404

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

ανακαινισμένο διαμέρισμα δυάρι, 1ου ορόφου, επιπλωμένο ή μη, στην Καραβατιά. Τηλ. 6936-694848

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

τεσσάρι διαμέρισμα 1ος όροφος στο κέντρο της πόλης (κοντά στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ) με πάρκινγκ, κατάλληλο και για 2-3 φοιτητές -τριες και για οικογένεια. Τιμή ενοικίου πολύ προσιτή. Πληρ. τηλ. 6933-000477

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διαμπερές, 1ου ορόφου 74 τ.μ., επί της πλατείας Νότη Μπότσαρη 5 (βλέπει πλατεία), παραπλεύρως Ξεν. «Παλλάδιον», πρώην Οδοντιατρείο.

Τηλ. 26510-25306 και 26510-70772 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα 100 τ.μ. περίπου, με πατάρι 60 τ.μ., γωνιακό, επί της οδού Δωδώνης 14 και Ελένης Ζωγράφου 1, έναντι Ξενοδοχείου GRAND SERAIXENIA (πρώην κατάστημα επίπλων «ΒΑΡΑΓΚΗΣ»). Τηλ. επικ. 6945-392113

26510-45706 ώρες 18.00-20.00

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ καθαρισμό τζακιών και καμινάδων για την καλή λειτουργία τους και τη δική σας ασφάλεια σ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πληρ. κ. Βασίλης: τηλ. 6973 057750


Σελ. 13η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ THΛ. 26510 25677 THΛ. 26510 25677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μεζονέτα 100 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη στο Αεροδρόμιο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή ενοικίου 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 26510-03833 και 6944-605728. ΕΝ/12882 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματική στέγη σε νεόδμητη οικοδομή σε κεντρικό σημείο επί της Λ. Δωδώνης, ένα γραφείο προβολής (32 τ.μ.) με εξοπλισμένο κουζινάκι, WC και με σύγχρονα τεχνολογικά χαρακτηριστικά (κλιματισμό, συναγερμό «εντολές έξυπνου σπιτιού» δορυφορική κεραία, πυρανίχνευση). Πληρ. τηλ. 6944-451464, ώρες 10:00 - 2:00 μεσημέρι. ΕΝ/12884 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο, στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50 τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα. Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ. 6944783076. ΕΝ/12886 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στην οδό Πατριάρχου Αθηναγόρα 32, σε καλή κατάσταση, στον 2ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 26510-33485 και 6909587410. ΕΝ/12891

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ για εργασία, από ξενοδοχειακή επιχείρηση στο μικρό γυαλό Πόρου Λευκάδος: α) Καμαριέρες με προϋπηρεσία κατά προτίμηση κάτω των 30 ετών β) Λαντζέρα με γνώσεις προετοιμασίας πρωινού - κουζίνας γ) Receptionist με πείρα (ξένες γλώσσες - διαδίκτυο) • Παρέχεται και διαμονή

Πληρ. στα τηλ. 6932-567501 & 26510-81688 κα Βάσω

DOG

WALKER Εμπειρία με σκυλιά για την καθημερινή τους άσκηση (περπάτημα). Προσιτές τιμές. Εμπειρία στο εξωτερικό. Τηλ. 6939-882491 Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο κέντρο των Ιωαννίνων (Βλαχλείδη 2). Διαθέτει χωλ, λίβιγκ-ρουμ, τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο, λουτρό, WC, διάδρομο και βεράντα. Κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 26510-26508, 26530-71217, 6973052114 και 6957-318292. ΕΝ/12895 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 50 τ.μ., Βελισσαρίου 56 (κοντά στο Πολυκλαδικό), υπερυψωμένο ισόγειο με κήπο, αυτονομία θέρμανσης, διπλά τζάμια, μεγάλη σκεπαστή βεράντα, ελεύθερο μπροστά και με χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου σε σύγχρονη πολυκατοικία. Πληρ. 26510 45426, 6947 473811. ΕΝ/12899 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 95 τ.μ. στον πρώτο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, boiler, αυλή, στα Καρδαμήτσια. Πληρ τηλ. 6974-068431. ΕΝ/12901 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μεζονέτα 120 τ.μ. με τζάκι, ανεξάρτητη, με κήπο και γκαράζ στα Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6980-174387 και 2651066501. ΕΝ/12903 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, Πλ. Πάργης, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 26510-21372. ΕΝ/12904 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι ηλιόλουστο, σε άριστη κατάσταση, πρώτου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, κοντά σε στάση λεωφορείου, για φοιτητές. Περιοχή Πλάτανος. Πληρ. τηλ. 26510-76279 και 6942895800. ΕΝ/12907 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματικός χώρος, 1,5 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, ιδανικός για την ίδρυση νέου φαρμακείου. Πληρ. τηλ. 6945-274527 (ώρες 14:00 22:00). ΕΝ/12910

Μεγάλη Τραπεζοασφαλιστική Εταιρία

ζητά 3 άτομα για το τμήμα πωλήσεων Eξασφαλισμένες πολύ καλές αμοιβές, καθώς και δυνατότητες εξέλιξης. Απαραίτητο βιογραφικό και απολυτήριο Λυκείου. Προαιρετικά πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ και Υπολογιστών. Ηλικία άνω των 25. Υπεύθ. επικ/νίας κα Βρακότα Μαρία email: mariabrakota@gmail.com Τηλ. Γραμματείας: 6972-329432 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΖΗΤΑ

Πωλήτριες Απαραίτητες προϋποθέσεις: α) Γνώση ξένων γλωσσών β) ηλικία έως 35 ετών Το βιογραφικό πρέπει να περιέχει φωτογραφία, προϋπηρεσία, επίπεδο σπουδών και hobbies. Αποστολή των βιογραφικών στην Ταχ.Θυρίδα 1237 - 45110 - Ιωάννινα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr Το γραφείο μας αναλαμβάνει:

 Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις ακινήτων) Βεβαίωση Μηχανικού (για μεταβίβαση, αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή ακινήτου) Νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλης χωρίς οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής Ν.4014/11 Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη Ιδιωτικών Έργων Κατασκευές οικοδομών - αντιπαροχές Ανακαινίσεις - Αναπαλαιώσεις Ιστορικού κέντρου Τοπογραφικά Διαγράμματα

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ! ΑΓΟΡΑ - ΕΝΕΧΥΡΟ ΧΡΥΣΩΝ & ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΛΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ (Με κρατική άδεια) Πληροφορίες κ. Βασίλης Πλατεία Δημοκρατίας και Γούναρη 2 (Έναντι ρολογιού) Τηλ. 6987-554105 και 2651-402097

ΟΜΙΛΟΣ εταιρειών στο κέντρο των Ιωαννίνων δίνει την ευκαιρία σε νέους /ες να συμβάλλουν στην στελέχωση τμημάτων επικοινωνίας & διαφήμισης Η άμεση διαθεσιμότητα θα θεωρηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πτυχίο ΑΕΙ / ΤΕΙ / ΙΕΚ επιθυμητό, όχι απαραίτητο. Aποστολή βιογραφικού στο email: f_group@hotmail.gr. Για ένα άμεσο ραντεβού καλέστε στο 2651028175. ΖΗΤ/12783 ΕΛΛΗΝΙΔΑ πεπειραμένη ζητά εργασία να φροντίζει ηλικιωμένα άτομα ή να καθαρίζει γραφεία - σπίτια, πρωί και βράδυ. Πληρ. τηλ. 6949-110799. ΖΗΤ/12877 ΖΗΤΕΙΤΑΙ από ξενώνα στο Κεντρικό Ζαγόρι βοηθός υπευθύνου γενικών καθηκόντων, που περιλαμβάνουν καθαριότητα, βοήθεια στην κουζίνα, σερβίρισμα, κτλ. Γνώση ξένης γλώσσας επιθυμητή. Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης στον ξενώνα όποτε χρειαστεί. Επικοινωνία στο zagorihotel@ gmail.com. ΖΗΤ/12893 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για εργασία απογευματινές - βραδυνές ώρες, θέση ΜΠΟΥΦΕ από το CAFE BAR ΣΥΝΟΔΟΣ, Χρ. Κάτσαρη 17. Προϋπηρεσία απαραίτητη. Πληρ. 6986 731841. ΖΗΤ/12898 ΕΜΠΕΙΡΟΣ λουστραδόρος για κάθε είδος έπιπλα ζητά εργασία ή συνεργασία. Πληρ. τηλ. 2410-237868 και 6946033817. ΖΗΤ/12902 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ πωλητές -τριες από βιομηχανία ζύμης (κατεψυγμένα) για την αγορά της Ηπείρου. Σχετική εμπειρία θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Δεκτά βιογραφικά στο fax: 2651003189 και στην ηλ. διεύθυνση charalap@yahoo.gr. Η εταιρία προσφέρει μισθό, ασφάλιση, bonus και κινητό τηλέφωνο. ΖΗΤ/12905 ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά να εργαστεί στη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Τηλ. 6996-092582. ΖΗΤ/12911

ΖΗΤΕΙΤΑΙ υπάλληλος Receptionist, μέχρι 30 ετών με γνώσεις Αγγλικής και Η/Υ. Πληροφορίες EGNATIA HOTEL Δαγκλή & Αραβαντινού 20 (πρωινές ώρες)

M εγάλη εταιρία επεκτείνεται και ζητά συνεργάτες με δυνατότητα εισοδήματος για part-time έως 2.000 και για full-time έως 5.000 το μήνα.

Επισκεφθείτε και ενημερωθείτε στο

site: www.goldendream.gr cv: info@goldendream.gr

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!! Με αγορά ή ενέχυρο χρυσών, ασημένιων κοσμημάτων, νομισμάτων, λιρών και άλλων πολύτιμων. Φύλαξη με ασφάλεια σε τραπεζική θυρίδα (με κρατική άδεια). Ξεχασμένα χρυσαφικά στο συρτάρι; Εκμεταλλευτείτε το άμεσα. Πληρ. κ. Βασίλης, 6987-554105 και 2651402097. ΔΙΑ/12043 ΕΠΕΝΔΥΣΗ σε ακίνητο, πωλείται στο κέντρο της πόλης, 150 τ.μ. με σ.δ. 2,4. Πληρ. τηλ.: 6944-348574. ΔΙΑ/12385 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό καφέ σε λειτουργία με μόνιμη πελατεία, πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ.: 694-3555659. ΔΙΑ/12481 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μικροφωνική εντελώς καινούργια σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 6945-681003. ΔΙΑ/12752 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944-415047. ΔΙΑ/12792 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τριφύλλι ενσήρωμα σε μεγάλη μπάλα αρίστης ποιότητος. Παράδοση στον τόπο σας. Πληρ. τηλ. 6976639549. ΔΙΑ/12827 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ανταλλάσσεται διαμέρισμα (70 τ.μ., ισόγειο, με αυλή 150 μ. πλήρως ανακαινισμένο, πλήρως εξοπλισμένο, Α’ ΖΩΝΗ, 200 μέτρα από τη θάλασσα), με αντίστοιχη οικία στις γύρω περιοχές (Πλαταριά, Σύβοτα, Πέρδικα, Πάργα, Σαγιάδα). Πληρ. τηλ. 6946-332231. ΔΙΑ/12857 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τσιπουράδικο - μεζεδοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Ώρες επικοινωνίας 13:00-16:00 και 20:00-23:00, τηλ. 6977-231294. ΔΙΑ/12861 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ χοιρομητέρες καθώς και μικρά ελεύθερης βοσκής της μαύρης εγχώριας ράτσας. Πληρ. 6974 057503. ΔΙΑ/12883

H Nestle Waters Direct Ελλάς, μέλος του μεγαλύτερου πολυεθνικού ομίλου τροφίμων στον κόσμο (Nestle), ζητά για άμεση πρόσληψη Πτυχιούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό (ΤΕΙ), με έδρα τα Ιωάννινα Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν: Τουλάχιστον τριετή εμπειρία στην συντήρηση, σε περιβάλλον βιομηχανίας Γνώσεις Αγγλικών και Η/Υ Πνεύμα συνεργασίας εντός ομάδας Γνώσεις προγραμματισμού PLC θα θεωρηθούν επιπλέον προσόν Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν Βιογραφικά Σημειώματα - στον αριθμό fax: 26510-82125 υπ’ όψιν κου Σιώζου - στην ηλεκτρονική διεύθυνση: siozos@aquaspring.gr

Ιδιαίτερα ποιότητας: τιμές λογικές απόλυτα προσαρμοσμένες στην παρούσα οικονομική κατάσταση

Καθηγητής με 25ετή φροντιστηριακή πείρα & συγγραφέας 18 φροντιστηριακών βιβλίων για την Α’, Β’, Γ’ Λυκείου διδάσκει αρχαία & λατινικά για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Τμήματα: Μονομελή, διμελή και τριμελή. Τηλ.: 6975-629421 & 26510-68324

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ες το ο ιτυ χ ί ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ν δυ ις επ Για τ Τ Τ Ο έγινα Τ 1 Ν Α Ο Για τα στο Λ πές στον μ εκπο ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α) Αρνιά αρσενικά, Ισπανικά ασάφ, πιστοποιημένα και β) Αυγά χωριάτικα. Πληρ. τηλ. 6937 031607. ΔΙΑ/12896

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ.: 695-6994367. ΜΑΘ/12318 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ κλασικής ειδίκευσης (αρχαία, λατινικά) με εμπειρία, καταρτισμένη σε θέματα ειδικής αγωγής (μαθησιακές δυσκολίες) και με μεταπτυχιακό τίτλο στη νεοελληνική γλώσσα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6981120326. ΑΠΟΦΟΙΤΗ μαθηματικός του Πανεπ. Ιωαννίνων με εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6982071375. ΜΑΘ/12684 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ αγγλικών, απόφοιτη του ΑΠΘ με πολυετή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών όλων των επιπέδων, ατομικά έως και δύο ατόμων. Ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες, τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6987564799. ΜΑΘ/12733 ΕΜΠΕΙΡΗ Καθηγήτρια Χημείας, υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μιου Ιωαννίνων, παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ και Πανεπιστημίου. Παρέχονται δωρεάν σημειώσεις. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6980979245. ΜΑΘ/12731 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με πολυετή πείρα παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου. Τηλ. 6948-200398. ΜΑΘ/12760

Καθηγήτρια Αγγλικών, με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ φιλόλογος

με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Τιμές χαμηλές και συζητήσιμες. Πληροφ. τηλ.: 6950-047614

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ, απόφοιτος του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Πολύ προσιτές τιμές παρέχονται δωρεάν σημειώσεις. Πληρ. τηλ. 6944 502113. ΜΑΘ/ 12819 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ παραδίδει Μαθηματικά και Φυσική σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές ιδιαίτερα προστές. Πληρ. 6949 738650, 6944 332726. ΜΑΘ/12825

ΠΩΛΕΙΤΑΙ KIA SORENTO Premium TOD 3.298 cc 241 HP, μοντ. 1/08, άριστη κατάσταση, μπλε μολυβί χρώμα, 36.000 χλμ. 5θυρο, υδρ. τιμόνι, ABS, αερόσακοι οδηγού-συνοδηγού, ηλ. παράθυρα-καθρέπτες, ηλ. ηλιοροφή, κλιματισμός 2 ζωνών, immobilizer, GPS, καταλυτικό, βενζίνη, service αντιπροσωπείας. Τιμή 13.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6978-777299. ΑΥΤ/12502 ΠΩΛΕΙΤΑΙ OPEL ASTRA CUPE BERTONE 1800 cc, μοντέλο 03, 120.000 χλμ., άριστη κατάσταση, πρώτο χέρι, ατρακάριστο, ζάντες αλουμινίου, αεροτομή. Τιμή 5.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-453939. ΑΥΤ/12906

ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ πτυχιούχος Πανεπιστημίων, πρώην δικηγόρος, με ψυχικά και ηθικά χαρίσματα, ζητά για σύντροφό του κυρία ανάλογων αρχών, εμφανίσιμη, ηλικίας 65 έως 75 ετών. Τ.Θ. 1273 Τ.Κ. 45221. ΓΝ/12528 ΣΑΡΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ εμφανίσιμος, απόφοιτος ΑΕΙ, 1,77 ύψος, με μόνιμη δουλειά στο δημόσιο, ζητά γνωριμία με κοπέλα. Τηλ. 6970-842314 και 26510-83259. ΓΝ/12832 ΚΥΡΙΟΣ μορφωμένος ελεύθερος 40 ετών ζητά κοπέλα από 30 έως 37 ετών εμφανίσιμη, συνταξιούχος του Δημοσίου 60 ετών ζητά κυρία από 50 έως 58 ετών, επιχειρηματίας 45 ετών χωρισμένος οικονομικά ανεξάρτητος ψηλός εμφανίσιμος ζητά κυρία 40 ετών εμφανίσιμη με καλό χαρακτήρα. Πληρ. τηλ. 28210-02420 και 6947484116. ΓΝ/12887

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου (μη κερδοσκοπικό σωματείο), ζητά στέγη εντός της πόλεως, 30 έως 60 μ2, έναντι συμβολικού τιμήματος, με την υποχρέωση του να το παραδώσει εντός 1 μηνός, εφ’ όσον ο ιδιοκτήτης το χρειαστεί. Πληρ. κ. Φρίγκας κιν.: 6948-406392


Σελ. 14η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σπαράγγι, ένα πολύτιµο «δώρο» της φύσης!..

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ο σπαράγγι ανήκει στην ίδια οικογένεια µε τα κρεµµύδια, τα πράσα και το σκόρδο. Υπάρχουν τρία είδη καλλιεργηµένου σπαραγγιού: πράσινα, λευκά και µοβ. Τα πράσινα σπαράγγια οφείλουν το χρώµα τους στην χλωροφύλλη που συντίθεται µε την έκθεση τους στον ήλιο. Τα λευκά είναι σπαράγγια καλλιέργειας και σκεπάζονται µε χώµα ώστε να διατηρούν το λευκό χρώµα τους. Τέλος τα µοβ σπαράγγια οφείλουν τον χρωµατισµό τους στον ήλιο, αφού έχουν εκτεθεί λίγες µόνο ώρες στο χάδι του. Στην Ευρώπη εκτιµούν ιδιαιτέρως το άσπρο σπαράγγι που είναι µάλλον άγνωστο στη χώρα µας. Τα πράσινα καλλιεργηµένα σπαράγγια είναι τα πιο συνηθισµένα στην Ελλάδα. Έχουν ελαφριά γλυκιά γεύση και είναι τρυφερά και τραγανά, ενώ το µοβ σπαράγγι έχει έντονα φρουτώδη γεύση και περιέχει 20% περισσότερα ζάχαρα από το πράσινο σπαράγγι. Τα υπέροχα άγρια σπαράγγια της ελληνικής γης σπάνια τα βρίσκουµε στην αγορά και αν τα βρούµε, είναι πολύ ακριβά. Λιγνά, σφιχτά, έντονα πράσινα και µυρωδάτα, κρυµµένα µέσα στα αγκάθια της σπαραγγουνιάς, ανταµείβουν τον θαρραλέο που θα τα αναζητήσει µε τη µοναδική γεύση τους.

Τ

Το σπαράγγι ως τρόφιµο

Το σπαράγγι ως τρόφιµο είναι

προικισµένο µε εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Το σπαράγγι δεν συνίσταται για ανθρώπους που έχουν ρευµατισµούς, αρθριτικά, ποδάγρα και κυστίτιδες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκοµµένο περιέχει 90-95% νερό. Η κορυφή των βλαστών είναι πάντοτε πλούσια σε βιταµίνη C. Η φλούδα του σπαραγγιού είναι επίσης πιο πλούσια από την καρδιά. Κατά το βράσιµο η απώλεια των βιταµινών κυµαίνεται από 27 – 40%. Όσον αφορά την θερµιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαµηλή και είναι 26 θερµίδες /100 γραµµάρια σπαραγγιού. Πέρα από τις βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, αποτελούν καλή πηγή βιταµίνης Α, βιταµίνης Ε, βιταµίνης Κ. Επίσης πέρα από ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο, τα σπαράγγια περιέχουν σελήνιο, κάλιο, χαλκό, µαγγάνιο, µαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Τα σπαράγγια λόγω του σχήµα τους (που θυµίζει δόρυ ή ακόντιο), είναι το «όπλο» της φύσης απέναντι στην καταπολέµηση πολλών ασθενειών. Πλέον, µέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν εξαιρετική αντιφλεγµονώδη δράση, που οφείλεται στα φλαβονοειδή όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και άλλες ουσίες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι περιέ-

χουν ικανοποιητική ποσότητα ινουλίνης, προβιοτικού, που βοηθά στην καλή κατάσταση του πεπτικού συστήµατος, στη µείωση του κινδύνου εµφάνισης καρκίνου του ορθού και στην αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Η περιεκτικότητα των σπαραγγιών σε αντιοξειδωτικές ουσίες έχει σαν αποτέλεσµα την µειωµένη πιθανότητα εµφάνισης χρόνιων προβληµάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά, αλλά και πολλών περιπτώσεων καρκίνου, εξαιτίας της µείωσης του οξειδωτικού στρες στον οργανισµό. Μεταξύ αυτών εί-

Η νηστεία θέλει μέτρο και προσοχή…

• Η νηστεία είναι ωφέλιµη αν είναι κοντά στα πρότυπα της µεσογειακής διατροφής, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της µειωµένης πρόσληψης ασβεστίου και σιδήρου. Η µείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, η καλή λειτουργία του πεπτικού αλλά και του νευρικού συστήµατος, η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσηµάτων και διαφόρων µορφών καρκίνου και η τόνωση του ανοσοποιητικού είναι τα γνωστά οφέλη της νηστείας. Ωστόσο στη διάρκεια της νηστείας µειώνεται η ικανότητα απορρόφησης του ασβεστίου και σιδήρου µε ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία. "Το ασβέστιο είναι ο βασικός συντελεστής της δηµιουργίας και συντήρησης των οστών και των δοντιών, ενώ ο σίδηρος ενδυναµώνει τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως ο εγκέφαλος, το πάγκρεας, τα νεφρά

κ.λπ. Ασβέστιο υπάρχει σε τροφές όπως η γραβιέρα, οι σαρδέλες, το τυρί, το γάλα και τα αυγά. Στην περίοδο της νηστείας, όπου δεν καταναλώνονται τρόφιµα ζωικής προέλευσης, η πρόσληψη ασβεστίου µπορεί να γίνει από φυτικές τροφές όπως ο µαϊντανός, τα όσπρια, το σπανάκι, οι µπάµιες,το µπρόκολο, τα αντίδια, τα φουντούκια, τα πράσα,

Χορτοφαγία για «καλή» καρδιά!..

• Όσοι αποφεύγουν το κρέας και το ψάρι, ακολουθώντας αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, µπορούν να µειώσουν δραστικά, κατά το ένα τρίτο (32%), τον κίνδυνο για την καρδιά τους, σύµφωνα µε µια νέα µεγάλη βρετανική επιστηµονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούµενες µελέτες σχετικά µε τη σηµασία της διατροφής για την πρόληψη των καρδιοπαθειών. Η µείωση των παραγόντων κινδύνου (επιπέδου χοληστερόλης, πίεσης και βάρους) χάρη στη χορτοφαγία πιστεύεται ότι αποτελεί τη βασική αιτία για τη µείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι ερευνητές µελέτησαν 44.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 15.100 ή ποσοστό 34% ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν 32% µικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν λόγω καρδιολογικού προβλήµατος. Η µελέτη έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν γενικά χαµηλότερη αρτηριακή πίεση, χαµηλότερη «κακή» χοληστερόλη (LDL), µικρότερο κίνδυνο για διαβήτη και συνήθως πιο φυσιολογικό βάρος. Ακόµα κι αν αποµονωθεί ο παράγων του βάρους, οι χορτοφάγοι έχουν 28% µικρότερο κίνδυνο για εµφάνιση καρδιολογικού προβλήµατος. Πάντως, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύµατος, επεσήµανε πως «η νέα έρευνα υπενθυµίζει ότι πρέπει να προσπαθούµε να ακολουθούµε µια ισορροπηµένη και ποικίλη διατροφή, είτε αυτή περιλαµβάνει κρέας, είτε όχι. Η επιλογή της χορτοφαγίας στο µενού δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη το σύντοµο δρόµο για µια υγιή καρδιά. Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχουν ακόµα άφθονες τροφές κατάλληλες για χορτοφάγους, οι οποίες είναι πλούσιες σε κορεσµένα λίπη και αλάτι. Αν σκέφτεστε να µεταστραφείτε στη χορτοφαγική δίαιτα, βεβαιωθείτε πως προγραµµατίζετε προσεκτικά τα γεύµατά σας, ώστε να αντικαταστήσετε τις χαµένες βιταµίνες και µέταλλα, όπως ο σίδηρος, που συνήθως προσλαµβάνετε µέσω του κρέατος».

Γάλα και δημητριακά το ιδανικό πρωινό για το παιδί!

Η

ναι η γλουταθειόνη, η βιταµίνη C, η β – καροτίνη, η βιταµίνη Ε και ο ψευδάργυρος, το µαγνήσιο και το σελήνιο. Ακόµη, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, βοηθά στον µεταβολισµό των υδατανθράκων και τη ρύθµιση των επιπέδων της οµοκυστεΐνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσηµάτων. Τέλος, τα σπαράγγια περιέχουν σαπωνίνες, που έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγµωνώδεις ιδιότητες και µπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, την ευγλυκαιµική κατάσταση και να έχουν ευεργετικά οφέλη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίµα.

το λάχανο και οι αγκινάρες. Ο σίδηρος υπάρχει στο συκώτι, τις σαρδέλες, τα στρείδια, την πάπια, τη γαλοπούλα, το κρέας και τα αυγά. Υπάρχει, όµως, και σε φυτικές τροφές όπως ο µαϊντανός, τα σπόρια, οι φακές, το σπανάκι, οι ηλιόσποροι, τα ρεβίθια, τα δαµάσκηνα, τα πράσα, οι σταφίδες και οι πατάτες" επισηµαίνει η διαιτολόγος - διατροφολόφος και µέλος του Ινστιτούτου ∆ιατροφικών Μελετών και Ερευνών Κική Γούτα, µε αφορµή οµιλία της µε θέµα "Η διατροφή στη διάρκεια νηστείας" σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίας. Για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, η κ. Γούτα συνιστά κατανάλωση φυτικών τροφίµων που είναι πλούσια σε σίδηρο σε συνδυασµό µε τροφές που πλούσιες σε βιταµίνη C. Σύµφωνα µε την ίδια, το β καροτένιο, που υπάρχει στα καρότα, το µηλικό οξύ και το λευκό κρασί ενισχύουν την απορρόφηση του µη αιµικού σιδήρου, ενώ το φυλικό οξύ, που υπάρχει στα σκούρα πράσινα λαχανικά, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Λιγότερο ποιοτικός ο ύπνος μετά το αλκοόλ!..

• Μερικά ποτηράκια αλκοόλ το βράδυ µπορεί να βοηθούν κάποιον να κοιµηθεί µια ώρα αρχύτερα, όµως ο ύπνος του συνήθως είναι λιγότερο ποιοτικός και µε λιγότερα όνειρα, σύµφωνα µε µια νέα βρετανική επιστηµονική έρευνα, η οποία έρχεται να διαλύσει την όποια µυθολογία υπάρχει διάχυτη γύρω από τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον ύπνο. Οι ερευνητές πραγµατοποίησαν µια συγκριτική αξιολόγηση (µετα-ανάλυση) 20 δηµοσιευµένων µελετών για τη σχέση αλκοόλύπνου, που αφορούσαν περισσότερους από 500 ανθρώπους. Οι έρευνες δείχνουν ότι άσχετα µε το πόσο πολύ πίνει κανείς το βράδυ, το αλκοόλ µειώνει τον χρόνο που χρειάζεται εως ότου αποκοιµηθεί. Επιπλέον, µέχρι τα µισά του ύπνου, το αλκοόλ αυξάνει το βαθύ ύπνο, ενώ όσο περισσότερο έχει πιει κανείς, τόσο πιο βαθύς είναι αρχικά ο ύπνος του. Όµως, κατά το υπόλοιπο της νύχτας, µετά τα µισά του ύπνου, αυτός διαταράσσεται και γίνεται λιγότερο βαθύς και ικανοποιητικός. Ακόµα, το αλκοόλ τόσο σε µέτριες (δύο έως τέσσερα ποτά), όσο και σε υψηλές ποσότητες (πάνω από τέσσερα ποτά), µειώνει σηµαντικά τη λεγόµενη «φάση REM», στη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός και συµβαίνουν τα όνειρα. Η διάρκεια των ονείρων θεωρείται σηµαντικός παράγων για τη λειτουργία της συγκέντρωσης και της µνήµης, συνεπώς η συχνή κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ µπορεί να εξασθενήσει τελικά την µνήµη εξαιτίας των διαταραχών που προκαλεί στον κύκλο του ύπνου. «Το αλκοόλ γενικά δεν είναι χρήσιµο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ο ύπνος µπορεί να γίνεται βαθύτερος στην αρχή, αλλά µετά διαταράσσεται. Πρέπει να είµαστε πολύ επιφυλακτικοί για την κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση. Ένα ή δύο ποτήρια µπορεί να είναι ωραίο πράγµα πού και πού, όµως αν κανείς τα καθιερώσει πριν πέσει για ύπνο, τότε µπορεί να προκαλέσει σηµαντικά προβλήµατα» δήλωσε ο υπεύθυνος της µελέτης. Οι ερευνητές επισήµαναν ακόµα ότι η δράση του αλκοόλ πάνω στον ύπνο µοιάζει µε την επίπτωση που έχουν τα αντικαταθλιπτικά χάπια, τα οποία επίσης µειώνουν τα όνειρα.

καλή µέρα από το πρωί φαίνεται και ακόµη καλύτερα από το πρωινό γεύµα. Ένας άλλος σηµαντικός λόγος για να τρώνε τα παιδιά πρωινό είναι ότι από µικρά υιοθετούν µια υγιεινή συνήθεια, η οποία µπορεί να αποτρέψει πολλά προβλήµατα υγείας. Η κατανάλωση πρωινού συνδέεται µε χαµηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και επιπρόσθετα βοηθά τους µικρούς µας φίλους να είναι πιο χορτάτοι για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, µε αποτέλεσµα να καταναλώνουν µικρότερη ποσότητα γλυκών και λιπαρών σνακ κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ηµέρας. Ποιό είναι όµως το ιδανικό πρωινό για το παιδί; Μια καλή επιλογή πρωινού εί-

ηλικία, επηρεάζει επίσης την αρτηριακή τους πίεση. Λαµβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω δεδοµένα η σύγχρονη βιοµηχανία δηµητριακών πρωινού πρωτοπορεί και µειώνει την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και αλάτι. Συγκεκριµένα, η κοινή ζάχαρη, έχει ως επί το πλείστον αντικατασταθεί από άλευρα δηµητριακών ολικής αλέσεως, στα οποία η καλή γεύση και υφή έχουν διατηρηθεί χάρη στην προσθήκη σιροπιού γλυκόζης και την εξισορρόπηση συστατικών όπως το κακάο. Οι βελτιώσεις όµως δεν σταµατούν εδώ, καθώς για πρώτη φορά εµπλουτίζονται µε βιταµίνη D, ενώ παράλληλα ενισχύονται µε µεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου. Η συγκεκριµένη διατροφική

ναι ένα ποτήρι γάλα µε δηµητριακά ολικής αλέσεως, µιας και είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωµατική και πνευµατική ανάπτυξη των παιδιών. Το αυξηµένο θρεπτικό περιεχόµενο των δηµητριακών ολικής αλέσεως συµβάλλει στην τόνωση του µεταβολισµού, στην ανάπτυξη των δοντιών, των οστών και στην πνευµατική εγρήγορση των παιδιών. Η ιδιαίτερη διατροφική σηµασία του πρωινού στην παιδική ανάπτυξη επιβάλλει την προσεκτική επιλογή τροφίµων, τα οποία δεν περιέχουν υψηλό ποσοστό αλατιού και ζάχαρης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό αν αναλογιστούµε ότι η αυξηµένη κατανάλωση αλατιού από την παιδική

καινοτοµία είναι αξιοσηµείωτη, εφόσον τα παιδιά χρειάζονται µεγάλες ποσότητες ασβεστίου για την σωστή ανάπτυξη των οστών τους, για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των µυών και νεύρων. Έτσι, η κατανάλωση στο παιδικό πρωινό ενός µπολ δηµητριακών µε γάλα προσφέρει περισσότερο από το 1/3 της Συνιστώµενης Ηµερήσιας ∆όσης (ΣΗ∆) ασβεστίου και τουλάχιστον 15% της ΣΗ∆ βιταµίνης D ανά µερίδα. Η συγκεκριµένη βελτίωση στη σύσταση των παιδικών δηµητριακών ολικής αλέσεως υπερέχει έναντι άλλων επιλογών για πρωινό (π.χ. τοστ, ψωµί µε βούτυρο και µαρµελάδα ή πάστα φουντουκιού ή τυρόπιτα ή µπισκότα), χάρη στη χαµηλότερη περιεκτικότητά τους σε θερµίδες και λιπαρά.


ε

Σελ. 15η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ση ω έρ μ η ν ν τη σ α ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονό ει έχ ν υ …η σ Μισθός «τριών ταχυτήτων» εξετάζεται από το 2014 • Νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού από 2014 εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κυριακής, προβλέπεται βασικός μισθός «τριών ταχυτήτων» με γνώμονα την ηλικία. Ένας για εργαζόμενους ηλικίας έως 18 ετών, άλλος για ηλικίες έως 24 ετών, και άλλος για μεγαλύτερους εργαζόμενους. Όπως αναφέρεται στη μελέτη

για τις αλλαγές που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κριτηρίων: ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ανά περιοχή, το ποσοστό ανεργίας συνολικά αλλά και για επιμέρους κλάδους της οικονομίας, η έκταση της αδήλωτης εργασίας αλλά και η σχέση του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος με το όριο της ελάχιστης διαβίωσης.

Πιο υγιεινή η διατροφή στα κυλικεία των σχολείων ¯ από 1η σελ.

για τους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων προτείνει έναν φρεσκοστυμμμένο φυσικό χυμό και μία πίτα λαχανικών με ζύμη-φύλλο, αντί ενός σοκολατούχου γάλακτος και μιας τυρόπιτας σφολιάτας. Το σχέδιο ρίχνει στο «πυρ το εξώτερον» το γάλα με κακάο, τη ζύμη σφολιάτας, τη σοκολάτα γάλακτος, ακόμα και τους έτοιμους φυσικούς χυμούς, που σήμερα επιτρέπονται με βάση την προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση (2006). Αντί αυτών εισάγει στον κατάλογο φρουτοσαλάτες, σαλάτες με λαχανικά και χυμούς που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων, ενώ ορίζει χαμηλά ποσοστά λιπαρών και νατρίου για τα απλά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κράκερ

κ.ά.). Συγκεκριμένες προδιαγραφές βάζει και σε τυρόπιτες και πίτες λαχανικών, απαγορεύοντας ρητά τη ζύμη σφολιάτας. Το σχέδιο υπουργικής απόφασης – όπως αναφέρει η «Καθημερινή - περιγράφει και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εντός των κυλικείων, καθώς και τη διαδικασία με την οποία θα παραλαμβάνονται και θα φυλάσσονται τα τρόφιμα στα κυλικεία. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει την ύπαρξη ειδικών χώρων στα ολοήμερα σχολεία, στους οποίους οι μαθητές θα μπορούν να διατηρούν ή και να ζεσταίνουν φαγητό που φέρνουν από το σπίτι τους και συνιστά τη μεσογειακή - ελληνική διατροφή ως «μενού» για τα εστιατόρια σχολικών συγκροτημάτων.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: Οι ανακατατάξεις στα ΑΕΙ απαιτούν άμεσα επιπλέον πιστώσεις… ¯ από 1η σελ.

λιπής χρηματοδότηση του Υπουργείου προς τα Πανεπιστήμια, με τους πρυτάνεις να ζητούν επιπλέον πιστώσεις, αφού, όπως τονίζουν, με τις ανακατατάξεις θα δεχθούν περισσότερους φοιτητές, μέλη Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ), διοικητικούς υπαλλήλους, κτίρια και άλλες υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε συζητήθηκε και ο αριθμός των εισακτέων. Ορισμένοι πρυτάνεις υποστήριξαν ότι κυρίως τα κεντρικά Ιδρύματα έχουν πρόβλημα με τους επιπλέον φοιτητές, ενώ πρυτάνεις περιφερειακών Πανεπιστημίων, τόνισαν ότι τα Ιδρύματά τους μπορούν να δεχθούν περισσότερους φοιτητές. Είναι γνωστό – και ειπώθηκε για ακόμη μια φορά στη Σύνοδο – ότι υπάρχουν Πανεπιστήμια που οι πιστώσεις φθάνουν μέχρι τον Ιούνιο και εάν δεν ληφθεί μέριμνα για οικονομική τους ενίσχυση θα βρεθούν μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο.

διασμό της "έξυπνης εξειδίκευσης" των περιφερειών της χώρας (νέο "ΕΣΠΑ" 2014-2020)». Προσθέτουν ότι «παρά την επίλυση ορισμένων προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η απουσία ενιαίου και σταθερού διαχωριστικού πλαισίου δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία και εκθέτει σε κινδύνους το ανθρώπινο δυναμικό». Ως προς την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου των πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι τα πανεπιστήμια μπορούν με την υποστήριξη απαραίτητου οριζόντιου προγράμματος ΕΣΠΑ, να διευρύνουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσοντας διεπιστημονικά, διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα και διδακτορικές σπουδές, θερινά σχολεία και άλλες δραστηριότητες, που αποτελούν σημαντικά εργαλεία της επιρροής και της εξωστρέφειας όχι μόνο των Πανεπιστημίων, αλλά και της χώρας.

Μονομερώς…

Ανατροπές στις βάσεις…

Οι πρυτάνεις ασκούν έντονη κριτική στο σχέδιο «Αθηνά» από το οποίο, όπως τονίζουν, «αναδείχθηκαν τα προβλήματα έλλειψης διαδικασιών και χρήσης δεδομένων και παρουσιάστηκε το παράδοξο του καθορισμού Σχολών και κατευθύνσεων τμημάτων μονομερώς από το υπουργείο. Αυτό συνέβη δίχως τη γνώμη, τη γνώση και τις επεξεργασίες των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ, όπως άλλωστε συνέβη και με τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων φοιτητών που καθορίζει το υπουργείο, δίχως να λαμβάνονται υπ' όψιν οι δυνατότητες των ίδιων των Πανεπιστημίων».

Οι αρμοδιότητες Ένα άλλο θέμα που συζήτησαν οι πρυτάνεις είναι οι αρμοδιότητες και η λειτουργία των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Μάλιστα αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή που θα καταγράψει όλα τα προβλήματα και θα τεθούν υπόψη του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ρυθμίσει το θέμα, καθώς συχνά οι αρμοδιότητες των μελών των Συμβουλίων, συγκρούονται ή επικαλύπτονται από τις αρμοδιότητες των πρυτανικών αρχών.

Έρευνα – καινοτομία Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν επιπλέον ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο παράγει σήμερα πάνω από το 80% της έρευνας και της καινοτομίας, γεγονός που «επιβάλλει τη συμμετοχή του στον στρατηγικό σχεδιασμό των θεματικών προτεραιοτήτων της έρευνας ή στον σχε-

• Στο μεταξύ, ανατροπές αναμένεται να φέρει το σχέδιο «Αθηνά» στις φετινές βάσεις εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση μετά την ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής»: Πτωτικό κύμα αναμένεται στις βάσεις όλων των Πολυτεχνείων -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως οι Αρχιτεκτονικές, που διατηρούν τις θέσεις τους στα περσινά επίπεδα, και οι Μηχανικοί Υπολογιστών του ΕΜΠ, όπου οι θέσεις της γενικής σειράς μειώνονται κατά 13%, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των εισακτέων στο 4ο πεδίο. Στους Μηχανολόγους και τους Ναυπηγούς του Μετσόβιου η αύξηση εισακτέων είναι 82% και 108% αντίστοιχα. Πέφτουν και οι βάσεις των Φυσικομαθηματικών και λοιπών καθηγητικών Σχολών του 2ου πεδίου, αλλά και οι βάσεις των Τμημάτων Πληροφορικής. Άνοδος των βάσεων στα ιατρικά και συναφή τμήματα του 3ου πεδίου, πλην των Οδοντιατρικών. Αύξηση εισακτέων ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και για τα Τμήματα του οικονομικού κύκλου στο 5οπεδίο. Οι πιο περιζήτητες Σχολές του 1ου πεδίου, οι Νομικές, έχασαν 231 θέσεις. Άλλες 618 θέσεις «κουρεύτηκαν» από τα Φιλολογικά. Συνολικά το 1ο πεδίο έχασε 1.334 θέσεις, κάτι που σημαίνει άνοδο των βάσεων.

ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ! ¯ από 1η σελ.

κούς δρόμους. Εξάλλου το θέμα της αστυνόμευσης της ακριτικής Ηπείρου απασχολεί τελευταία έντονα τοπικές αρχές και αστυνομία, η οποία με τα λιγοστά μέσα και το προσωπικό που διαθέτει έχει να αντιμετωπίσει τα πάσης φύσεως κυκλώματα παρανόμων που επιχειρούν να περάσουν από την περιοχή μας. Οι Νομοί Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας βρίσκονται στο επίκεντρο και οι αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται έχουν κυρίως να κάνουν με διακίνηση ναρκωτικών, παράνομων μεταναστών και λαθραίων τσιγάρων. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις επιθέσεις ληστών σε απομονωμένα χωριά, μπορεί να καταλάβει την άνιση μάχη που δίνουν οι αστυνομικές αρχές με εγκληματικά στοιχεία.

Συλλήψεις… Μόνο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οι αστυνομικοί σε διαφορετικές επιχειρήσεις συνέλαβαν συνολικά επτά διακινητές και 20 λαθρομετανάστες. Πιο αναλυτικά: Στο 8ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κόνιτσας, το μεσημέρι του Σαββάτου συνελήφθη ένας 54χρονος Έλληνας διότι μετέφερε, προς το εσωτερικό της χώρας, τρεις Αλβανούς, ηλικίας 22, 15 και 26 ετών, που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι σε βάρος του 26χρονου αλλοδαπού εκκρεμούσε επιπρόσθετα μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα λόγω διοικητικής απέλασης. Συνολικά, βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών και κατασχέθηκαν: 3.050 ευρώ, 3.000 λεκ Αλβανίας, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, δύο κινητά τηλέφωνα. Στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κακαβιάς, συνελήφθη ένας 62 Αλβανός και 4 ομοεθνείς του που μετέφερε. Όλοι στερούνταν νομίμων εγγράφων παραμονής στη χώρα. Στην Ελεούσα Ιωαννίνων, το μεσημέρι του Σαββάτου συνελήφθη ένας 51χρονος Αλβανός διότι μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, προς το εσωτερικό της χώρας, τέσσερις ομοεθνείς του, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων. Συνολικά, βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών και κατασχέθηκαν: 800 ευρώ, 4.000 λεκ Αλβανίας, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, 8 κινητά τηλέφωνα. Και πάλι στην Ελεούσα συνελήφθη ένας 48χρονος Αλβανός, διότι μετέφερε τέσσερις ομοεθνείς του, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων. Επίσης, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι σε βάρος των δύο παράνομων μετα-

ναστών εκκρεμούσε επιπρόσθετα μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα λόγω διοικητικής απέλασης. Συνολικά, βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών και κατασχέθηκαν: 400 ευρώ, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, 6 κινητά τηλέφωνα. Στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας συνελήφθη ένας 52χρονος Έλληνας και ένας 27χρονος Αλβανός Αλβανίας γιατί μετέφεραν με παράνομα μία 23χρονη λαθρομετανάστρια, μαζί με το ανήλικο παιδί της, με τελικό προορισμό την Πλαταριά Θεσπρωτίας. Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 52χρονου δράστη, κατασχέθηκε. Στην Ηγουμενίτσα αργά το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθη ένας 27χρονος Βούλγαρος γιατί διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τρεις υπηκόους Αφγανιστάν (δύο άντρες και μία γυναίκα) από την Αθήνα με τελικό προορισμό την Ιταλία μέσω του λιμένα της Ηγουμενίτσας. Οι λαθρομετανάστες κατά τον έλεγχο κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Βουλγαρίας. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι μη νόμιμοι μετανάστες θα κατέβαλαν για τη μεταφορά τους το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ ο καθένας. Συνολικά, βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών και κατασχέθηκαν: ένα πλαστό διαβατήριο και δύο πλαστές ταυτότητες Βουλγαρίας, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, 3 κινητά τηλέφωνα.

Μέτρα φύλαξης Είναι γεγονός ότι στις ακριτικές κυρίως περιοχές έχει δημιουργηθεί ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας. Οι λιγοστοί κάτοικοι των απομονωμένων χωριών ζητούν μέτρα προστασίας, λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας στην παραμεθόριο. Γι’ αυτό το θέμα εξάλλου βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο οποίος μετέφερε την κατάσταση στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, ενώ αυτές τις μέρες επίκειται και συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια. Η αστυνομία κάνει εξαιρετική δουλειά, ωστόσο τα κυκλώματα είναι τόσα πολλά και οι περιπτώσεις συνεχείς που πολλές φορές είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξαρθρωθούν όλες. Το αίτημα για περισσότερα μέτρα φύλαξης της παραμεθορίου περιοχής πρέπει να βρεθεί στις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου, για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στους Ηπειρώτες ακρίτες.

Έως 30 Ιουνίου το ενδιαφέρον των ΟΤΑ για τις παρόχθιες ζώνες παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών. Ως αντάλλαγμα θα δίνουν στο Κράτος το 20% των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητάς τους εκεί. Οι ΟΤΑ θα πρέπει να ενημερώσουν τις υπηρεσίες σχετικά με την άσκηση των δραστηριοτήτων από τους ίδιους ή τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για τις μεταβιβάσεις του δικαιώματος, είτε απευθείας είτε κατόπιν δημοπρασίας.

¯ από 1η σελ.

Η διαδικασία Το δικαίωμα χρήσης θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και γίνεται αποκλειστικά για δραστηριότητες που αφορούν λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κλπ). Η μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α' βαθμού προς τρίτους διενεργείται με τη σύναψη έγγραφης σύμβασης μίσθωσης και αφού καταβληθεί εφάπαξ από τον μισθωτή τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου

στον Δήμο συνολικού μισθώματος. Στις περιπτώσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης χωρίς δημοπρασία, το μισθωτήριο συμβόλαιο συνυπογράφεται από εκπρόσωπο της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, ενώ ο μισθωτής οφείλει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή που να αντιστοιχεί στο 20% του συμφωνηθέντος μισθώματος.

Και αυστηροί έλεγχοι Όπως προβλέπεται, οι Δήμοι μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κ.ά.) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να λαμβάνουν μέτρα προστασίας. Σε περίπτωση μεταβίβασης του δικαιώματος παραχώρησης της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων από ΟΤΑ Α' βαθμού σε επιχείρηση (υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία), αυτή καθίσταται συνυπεύθυνη.

Παρεμβάσεις...

Η προσοχή μας να στραφεί στις ποιοτικές εξαγωγές! ¯ από 1η σελ.

με εξαγωγικό προσανατολισμό, παραμένουν ακόμη η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη κινήτρων από το Κράτος. Και όμως παρά τις δυσκολίες το αποτέλεσμα έχει δικαιώσει όσους επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα και με πείσμα να παλέψουν μέχρι τέλους! Είναι καιρός λοιπόν η Κυβέρνηση, βλέποντας αυτή τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών, να επανασχεδιάσει την πολιτική της για να παρέχει ουσιαστικά όλες εκείνες τις διευκολύνσεις που θα κάνουν τα προϊόντα μας να πρωταγωνιστούν στις ξένες αγορές. Μέσα σ’ αυτό το νέο περιβάλλον που δημιουργείται, η Ήπειρος δεν θα πρέπει να πάρει κάποιο μερίδιο από την… πίτα των εξαγωγών; Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο μπορεί και πρέπει, αλλά επιβάλλεται. Τα ποιοτικά, κυρίως αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της είναι ήδη ασυναγώνιστα. Κι αυτό χωρίς καμιά στήριξη, με μόνο «όπλο» την ποιότητα και την επιμονή των επιχειρηματιών που παλεύουν διεθνώς με μεγαθήρια. Εάν όμως υπήρχαν οι δέουσες κατευθύνσεις από την Κυβέρνηση, θα μπορούσαν να… απογειωθούν! Μέχρι στιγμής βιομηχανίες όπως η «ΔΩΔΩΝΗ», η «ΗΠΕΙΡΟΣ», τα νερά «ΒΙΚΟΣ» και «ΖΑΓΟΡΙ», καθώς και άλλες μικρότερες στον τομέα των γαλακτοκομικών, της οινοποιίας ή των ιχθυοκαλλιεργειών, κρατούν ακόμη την περιοχή μας στο… παιχνίδι των εξαγωγών.

///

Τα περιθώρια όμως είναι πολύ μεγάλα και υπάρχει αρκετός χώρος για πολλές ακόμη επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν γνωστή την Ήπειρο στα πέρατα της γης. Το διαφορετικό με την περιοχή μας δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Και ίσως δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι μαζικές εξαγωγές, αλλά οι ποιοτικές, συγκαταλέγοντας έτσι την Ήπειρο στην ελίτ των διεθνών αγορών… •ekoutsol@proinoslogos.gr

Τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων για τις ακαθαρσίες ¯ από 1η σελ. κοινόχρηστους χώρους. Η κατάσταση στην πόλη των Ιωαννίνων είναι συχνά απαράδεκτη. Πολλοί βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, κυρίως σκύλους, και δεν φροντίζουν να έχουν μαζί τους τις ειδικές σακούλες για να μαζέψουν τις ακαθαρσίες, οι οποίες μολύνουν σχεδόν όλους τους χώρους. Και η ερώτηση που αβίαστα προκύπτει σε όσους γίνονται μάρτυρες τέτοιων σκηνών είναι: «στο σπίτι τους έτσι κάνουν;».

Τσουχτερά πρόστιμα Εάν εφαρμοστεί ο νόμος και στην πόλη μας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα, τα πρόστιμα θα αρχίζουν από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και θα φτάνουν μέχρι τις 30 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού των ζώων.

Παράλληλα, η παράλειψη προσκόμισης, στον Δήμο, αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης θα τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, για την εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ για την πώληση ζώου συντροφιάς σε ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

***

• Θα ήταν πράγματι ένα βήμα για μια πόλη πιο καθαρή όταν οι έλεγχοι γίνουν αυστηροί και στα Γιάννινα, για να συνετιστούν επιτέλους πολλοί αδιάφοροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Καλό θα ήταν ο Δήμος Ιωαννιτών να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης γι’ αυτό το θέμα, στα πλαίσια μιας γενικότερης εκστρατείας για πιο καθαρά Γιάννινα.

Το Κράτος ψάχνει χρήματα και οι πολίτες τις… τσέπες τους! δοποιητική 24ωρη απεργία την Τρίτη 23 Απριλίου, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου τους. Η ΠΟΕ ΔΟΥ προαναγγέλλει την έναρξη κινητοποιήσεων με αιτήματα που όπως αναφέρει είναι: η καταδίκη της άδικης φορολογικής πολιτικής, με τη συνεχή επιβολή νέων «χαρατσιών», η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών στις εφορίες, η διασφάλιση του συνόλου των οργανικών θέσεων του κλάδου, η μισθολογική αποκατάσταση όσων πέτυχαν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ ΠΕ1Γ/2008.

¯ από 1η σελ.

Οι φόροι «καίνε» τις καταθέσεις Στο μεταξύ, παρά την επιστροφή καταθέσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις και συνολικά το κόστος της λιτότητας που έχει επιφέρει το Μνημόνιο απομυζούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σημειώνεται πως στο διάστημα 2010 -2013 το ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα αναμένεται να μειωθεί κατά 38 δισ. ευρώ από τα 222 δισ. ευρώ το 2010 σε 185 δισ. ευρώ το 2013. Το ίδιο διάστημα τα καθαρά φορολογικά έσοδα αναμένονται να ανέλθουν αθροιστικά σε 195,4 εκατ. ευρώ. Αλλά και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν την κατάσταση αυ-

τή. Σύμφωνα με αυτά το διαθέσιμο εισόδημά των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 10,6% στο γ’ τρίμηνο 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, ήτοι σε 33,2 δισ. ευρώ από 37,2 δισ. ευρώ. Η μείωση προήλθε κατά κύριο λόγο, από τη μείωση κατά 11,3% των αποδοχών των εργαζομένων, από τη μείωση κατά 10,2% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και από την αύξηση κατά 17,7% των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία που πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Οι φόροι το 2013 Για φέτος το ΕΕΤΗΔΕ (το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ) μάλλον θα μειωθεί κατά 10-15% για τα ακίνητα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία, ενώ θα υπολογιστεί και νέος Φ.Α.Π. για το 2013, με μικρότερο αφορολόγητο. Βέβαια, το τι θα γίνει τελικά θα εξαρτηθεί από το πού θα καταλήξει η Κυβέρνηση με την Τρόικα. Ήδη, όμως, υπάρχουν οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τον Φ.Α.Π. που ξεκινά για ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ (υπάρχει αφορολόγητο μέχρι το ποσό αυτό). Οι φόροι είναι αποφασισμένοι και μένει να αποσταλούν, πιθανότατα γύρω στο Μάιο τα εκκαθαριστικά για το Φ.Α.Π. για τα έτη 2011 και 2012. Ο Φ.Α.Π. για το 2010 είχε αποσταλεί. Το 2010 το αφορολόγητο για το Φ.Α.Π. ήταν 400.000 ευρώ και από το 2011 έγινε 200.000 ευρώ.


Σελ. 16η

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ύ

λης... γεγονότα ειδήσεις γεγονό ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις εφ γεγονότα ’ όλης της ειδήσεις ΑΡΤΑ: Καλλιεργούσε χασίς στο σπίτι του… • Ένας 36χρονος ημεδαπός συνελήφθη στον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών ότι ο νεαρός άνδρας καλλιεργεί δενδρύλλια κάνναβης, ΦΩTO ΑΡΧΕΙΟΥ σε αστυνομική έρευνα της οικίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 5 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 16 έως 33 εκατοστά, τα οποία καλλιεργούσε στον κήπο του σπιτιού και σπόροι κάνναβης συνολικού βάρους 30 γραμμαρίων.

Συνελήφθη αλλοδαπός για λαθρεμπόριο τσιγάρων • Στην Επαρχιακή Οδό Άρτας – Κορωνησίας (περιοχή Τοπ Αλτί) συνελήφθη ένας 50χρονος υπήκοος Τσεχίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του ΦΩTO ΑΡΧΕΙΟΥ τελωνιακού κώδικα. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν να μεταφέρει σε τσάντα 150 πακέτα τσιγάρων από διάφορες μάρκες, τα οποία δεν έφεραν την απαιτούμενη από το νόμο ενδεικτική ταινία ασφαλείας και δεν είχαν καταβληθεί για αυτά οι απαιτούμενοι δασμοί και φόροι.

«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα…»

Κόκκινη γραμμή για την Κυβέρνηση Σαμαρά η επιβολή νέων μέτρων

® Οι απολύσεις στο Δημόσιο «αγκάθι» στις συνομιλίες με την Τρόικα… • Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα. Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις συζητήσεις κυβέρνησης - τρόικας είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην απόλυση 20.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2014. Αντίθετα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξε ταύτιση απόψεων επί της πρότασης που είχε κάνει η τρόικα για την τύχη υπαλλήλων που διώκονται ποινικά ή «ξεχνούν» να... πατήσουν στην υπηρεσία τους. Η πρόταση προέβλεπε την αντικατάσταση επίορκων και κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων με ικανούς υπαλλήλους, που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Και μάλιστα εκτός του κα-

Απελευθέρωση ωραρίου με ανοιχτά όλα τα καταστήματα ζητά η τρόικα

® Και διενέργεια εκπτώσεων και προσφορών όλο το χρόνο

• Νέα «βόμβα» από την Τρόικα που ζητά πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με ανοιχτά όλα τα καταστήματα, τουλάχιστον 10 Κυριακές του χρόνου, και διενέργεια εκπτώσεων και προσφορών χωρίς αρχή και τέλος.

Συνελήφθη γυναίκα για παράνομη κατοχή και εμπορία κροτίδων • Στο κέντρο της Άρτας συνελήφθη μια 33χρονη γυναίκα γιατί διέθετε προς πώληση κροτίδες χωρίς να είναι εφοδιασμένη με την απαιτούμενη από το νόμο άδεια εμπορίας πώλησης βεγγαλικών-κροτίδων. Η Αστυνομία διακηρύττει ότι οι έλεγχοι θα συνεχισθούν αμείωτα στοχεύοντας στην ΦΩTO ΑΡΧΕΙΟΥ αποτροπή της παράνομης εμπορίας και διάθεσης κροτίδων και βεγγαλικών, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων σε βάρος χρηστών και ανυποψίαστων πολιτών.

Πακιστανός κυκλοφορούσε με πλαστά χαρτονομίσματα • Και πάλι στην πόλη της Άρτας, συνελήφθη ένας 25χρονος Πακιστανός για κατοχή και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων. Μετά από αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 25χρονος επιχείρησε ανεπιτυχώς να πραγματοποιήσει συναλλαγή στη λαϊκή αγορά της Άρτας, χρησιμοποιώντας χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, το οποίο έφερε σοβαρές ενδείξεις πλαστότητας, ενώ πάνω του βρέθηκαν επτά πλαστά χαρτονομίσματα ίδιας χρηματικής αξίας. Τα παραπάνω χαρτονομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν, θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Συνελήφθησαν με μκροποσότητα χασίς • Συνελήφθησαν στο νέο λιμένα Κέρκυρας δύο αλλοδαποί (22 και 30 ετών), οδηγός και συνοδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο όχημα κατά την αποβίβασή τους από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, βρέθηκε πλαστική συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους δύο γραμμαρίων. Κατά την σωματική έρευνα που ακολούθησε βρέθηκε επίσης στην κατοχή του ενός, ένας μεταλλικός επεξεργαστής (τρίφτης) κάνναβης.

νόνα για μια πρόσληψη ανά πέντε απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνησή του. Ο Υπουργός Οικονομικών αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, μίλησε για πρόοδο σε όλα τα θέματα και δεν απάντησε αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Έθνος της Κυριακής», η Τρόικα απορρίπτει τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπουν τη λει-

τουργία των μικρών λιανεμπορικών επιχειρήσεων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, και των μεγάλων καταστημάτων για μόνο επτά Κυριακές ετησίως. Οι δανειστές επιμένουν εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες, στην άρση των περιορισμών στην αγορά. Η τρόικα ειδικά στο θέμα της εξαίρεσης για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων που προτείνει το υπουργείο, δηλαδή να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα και όχι τα μεγάλα, είναι κάθετη, θεωρώντας ότι έτσι γίνεται διάκριση και προκαλείται άνισος ανταγωνισμός. Στον αντίποδα, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρηματολογεί με τον κίνδυνο κλεισίματος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απώλειας άλλων τόσων θέσεων εργασίας αν ανοίγουν και τα μεγάλα καταστήματα όλες τις Κυριακές.

Το α’ δίμηνο φέτος…

Μείωση κατά 15% στα έσοδα του ΙΚΑ 

«Κόκκινος» συναγερμός και για τον ΟΑΕΕ

• Ανησυχία και αγωνία για το πώς θα βγουν οι πληρωμές συντάξεων στους επόμενους μήνες εκπέμπουν τα επίσημα στοιχεία του πρώτου διμήνου, που δείχνουν τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας να βρίσκονται στο «κόκκινο», με πτώση εσόδων που για το ΙΚΑ ξεπερνά το 15% σε σχέση με το 2012, ενώ σε σύγκριση με το 2011 τα έσοδα του ιδρύματος δίνουν την εικόνα κραχ, καθώς έχουν μειωθεί κατά 41%. Ανάλογη αν όχι και χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ, με τα έσοδα του πρώτου διμήνου του 2013 να είναι μειωμένα κατά 2,88%, στα 236 εκατ. ευρώ, από 243 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο δίμηνο του 2012. Σε σχέση δε με το αντίστοιχο δίμηνο του 2011, η μείωση των εσόδων στον ΟΑΕΕ είναι της τάξης του 38,85% φέτος. Τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» προέρχονται από τους επίσημους πίνακες που έχει δώ-

σει το Υπουργείο Εργασίας στην τρόικα και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη συνάντηση που πρόκειται να έχει η ηγεσία του υπουργείου με τους δανειστές μέσα στην εβδομάδα. Στα μειωμένα έσοδα του ΙΚΑ έρχεται να προστεθεί και ένα «κρυφό ληξιπρόθεσμο χρέος» που δεν είναι άλλο από την καταβολή των περίπου 150.000 καθυστερούμενων συντάξεων σε ασφαλισμένους που περιμένουν πάνω από 12 μήνες για να βγει η απόφαση συνταξιοδότησης. Την ίδια στιγμή είναι στον αέρα έσοδα 600 εκατ. ευρώ από την εισφορά στο τζίρο των επιχειρήσεων και άλλα 607 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί από τις υψηλότερες ασφαλιστικές κρατήσεις που θα επιβάλλονται σε μισθούς άνω των 2.355 ευρώ. Τα 600 εκατ. ευρώ προορίζονταν για τον ΟΑΕΕ από την εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων που ψηφίστηκε το 2011 αλλά δεν εφαρμόστηκε.

Ο καιρός... Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

στα Γιάννινα Πέμπτη

Παρασκευή

9 - 18°C 8 - 14°C 7 - 18°C 9 - 21°C 8 - 21°C Συννεφιά τις πρωινές ώρες, καθαρίζει ο ουρανός από το μεσημέρι.

Αραιή συννεφιά, κατά τό- Αραιή συννεφιά σχεδόν πους αυξημένη. καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ηλιοφάνεια όλη την ημέρα. Άνοδος θερμοκρασίας.

Συννεφιά, καθαρίζει ο ουρανός μετά το απόγευμα.

Σημαντική εξέλιξη για την Ήπειρο

Παράταση ενός χρόνου για τα έργα στο λιμάνι ΗγουμενίτσαςΕπίσκεψη Αντ. Μπέζα στο εργοτάξιο - Θα ολοκληρωθεί η Β’ Φάση

• Το εργοτάξιο της Β’ Φάσης του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρείας για την πορεία των εργασιών κατασκευής του έργου. Η ανάδοχος εταιρεία έχει συμφωνήσει με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, στα τέλη Απριλίου θα παραδοθεί προς χρήση το κεντρικό κτίριο της Β’ Φάσης, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού θα παραδοθεί το υπόλοιπο λειτουργικό τμήμα του έργου ώστε να έχει ολοκληρωθεί το 80% περίπου των προβλεπόμενων από τη μελέτη εργασιών. Το χρονοδιάγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα τηρηθεί, γεγονός που διαπιστώθηκε και από την επίσκεψη κλιμακίου ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου στην Ηγουμενίτσα, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Μπέζας δήλωσε, «πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ενώ το έργο της Β’ Φάσης είχε αποφασισθεί να τερματιστεί με την παρά-

δοση του λειτουργικού τμήματος στις αρχές του καλοκαιριού, το αρμόδιο Υπουργείο τροποποίησε πρόσφατα τον αρχικό σχεδιασμό διασφαλίζοντας τους αντίστοιχους πόρους, και έτσι, μετά την παράδοση

του συγκεκριμένου τμήματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, η εργολαβία θα συνεχισθεί με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανάδοχος εταιρεία να παραμείνει στην Ηγουμενίτσα για ένα επιπλέον χρόνο και να εκτελεστούν όλες οι εργασίες που προβλέπονται στην μελέτη του έργου και δεν περιλαμβάνονται στο λειτουργικό τμήμα, όπως το κτίριο ΣΕΓΚΕΝ και ο κάθετος στο κρηπίδωμα της Α’ Φάσης προβλήτας πλαγιοδέτησης (απαραίτητος για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων)».

ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ο Βενιζέλος δεν θα κληθεί ξανά στην Προανακριτική • Το ενδεχόμενο να κληθεί εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προανακριτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, απέκλεισε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Ο κ. Βενιζέλος εξετάστηκε επί δεκάωρο προχθές. Σε κάθε περίπτωση θα αποφασίσει η επιτροπή. Και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, φοβάμαι ότι θα υπάρχει η ίδια ένταση και η ίδια εικόνα που είχαμε και την

περασμένη Πέμπτη το πρωί. Δεν θα ήθελα να το ξαναζήσω» τόνισε, μιλώντας στο Βήμα 99,5. Αναφερόμενος εξάλλου στην κατάθεση του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εάν υποβάλει υπόμνημα, εκτός εάν υπάρξουν-όπως είπε-ενστάσεις από μέλη της επιτροπής, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα αποφασίσει η πλειοψηφία.

ΠPΩΪNA ΛOΓIA

Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία στο «επιχειρείν»

G «Η κρίση προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, ειδικά για νέους και κυρίως σε τομείς τεχνολογίας». Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τέτοιες φράσεις, που παίρνουν και μορφή συνθήματος. Τελικά, η κρίση προσφέρει ή όχι ευκαιρίες; Η απάντηση είναι ναι, αλλά για αυτούς που μπορούν να τις δουν. Μια σχετικά νέα μορφή «αξιοποίησης» της κρίσης (νέα για τα δεδομένα της χώρας μας) είναι η καινοτομία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ήδη υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης, όχι μόνο για όσους το επιθυμούν, αλλά κυρίως για όσους είναι έτοιμοι. Δηλαδή, ξέρουν τι θέλουν, τι ζητούν και τι προβλήματα επιλύουν στο κοινωνικό σύνολο με την επιχείρησή τους. Για περιοχές σαν και τη δική μας, το έντονο ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα, δεν πρέπει να εξαντληθεί απλώς στην ανάγκη να βρει κάποιος δουλειά. Σημαντικές ευκαιρίες μακροημέρευσης και ανάπτυξης υπάρχουν, εάν επικεντρωθεί κανείς στα πλεονεκτήματα της Ηπείρου, στους παραδοσιακούς τομείς, δηλαδή στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη γαστρονομία και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και βεβαίως, εάν όλα αυτά τα συνδυάσει με την καινοτομία και την τεχνολογία! Αυτό είναι το μήνυμα των επενδυτών σήμερα, αυτό ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, και χθες στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Λουκά Πηλίτση, εκτελεστικού υπεύθυνου του Venture Capital της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, παρουσίασε το PJ Tech Catalyst Fund, δηλαδή ένα ταμείο χρηματοδότησης νεοφυών (start-up) επιχειρήσεων. Η Ήπειρος αναμφίβολα διαθέτει τις δυνατότητες για ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, που θα συνδυάσουν το παλιό με το καινούριο, διαθέτει –ακόμη τουλάχιστον- πολύ καλό στελεχιακό δυναμικό, αλλά λείπουν οι κατάλληλες κατευθύνσεις και η νοοτροπία πως «επιχειρώ, για να λύσω προβλήματα στην καθημερινότητά μου και όχι για να γίνω πλούσιος». Να λοιπόν ποιος πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος των αρμοδίων αρχών! Δεν χρειαζόμαστε νέες επιχειρήσεις για να λύσουμε μόνο το πρόβλημα της ανεργίας (αυτό θα έρθει σε δεύτερο επίπεδο), αλλά πάνω απ’ όλα για να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία… ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

proinoslogos08_04_2013  
proinoslogos08_04_2013  

newspapers

Advertisement