Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 61ο - Aρ. φύλλου 17.221

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

G

Tιμή 0,60 €

G

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν σώζει την οικονομία…

«ΖΗΤΕΙΤΑΙ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Πολύ κάτω του στόχου οι ρυθμοί της που απειλούν με νέα μέτρα… Χάθηκαν για πάντα πουλιά όπως ο γυπαετός, το όρνιο, ο ασπροπάρης Δεν υπάρχει ρευστότητα που θα έδινε «ανάσες» στην αγορά Δολώματα και φυτοφάρμακα αφανίζουν

κάθε ίχνος άγριας ζωής στην Ήπειρο!

• Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κέρδισε τις εκλογές με σύνθημά του «η ελπίδα έρχεται», στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι αυτή όχι μόνο δεν έφτασε ποτέ στους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν, αλλά χάθηκε για πολλούς και μάλιστα δια παντός!

SOS εξέπεμψαν η Ορνιθολογική Εταιρεία και το Yπ. Περιβάλλοντος σε συνάντηση φορέων που διοργάνωσαν στα Γιάννενα • Με καταδίκη απ’ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει η Ελλάδα

• Μόνο σε παλιές φωτογραφίες ή σε ντοκιµαντέρ της τηλεόρασης µπορεί πλέον να δει ένας Ηπειρώτης πώς είναι το όρνιο, ο

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Και όσο το κομματικό κράτος θα γιγαντώνεται, με προσλήψεις από την «πίσω πόρτα», τόσο η απογοήτευση θα μεγαλώνει, ειδικά για εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος – υπό κανονικές συνθήκες - θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία και να δημιουργήσει παραγωγικές θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, η ανεργία οδηγεί όλο και περισσότερους νέους σε

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Combat 18 ο Γιαννιώτης συλληφθείς • Στη σελίδα 12

Όσο κι αν προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν ότι ήρθε η Άνοιξη στην ελληνική οικονομία, τα στοιχεία τους… προσγειώνουν στην ωμή πραγματικότητα χώρες του εξωτερικού και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε απόγνωση, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φορομπηχτική πολιτική της Κυβέρνησης. Από την άλλη, ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία κλείνουν σημαντικές «τρύπες» και κρατούν όρθιες δομές, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν καταρρεύσει.

Αγνοεί τις συστάσεις Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ε-

Η συνπρόεδρος των «Πρασίνων» στην Ε.Ε. Ska Keler τονίζει:

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για την πραγματική ισότητα...» ® Μιλάει αποκλειστικά στον «Π.Λ.» με αφορμή τη σημερινή Γιορτή της Γυναίκας

• «Η Ευρώπη για τις γυναίκες για την Ευρώπη», είναι το µήνυµα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και αρκετά χρόνια τώρα, σε µια προσπάθεια να επικοινωνήσει «Πρόσωπο µε Πρόσωπο» µε τις ευρωπαίες αφού, όπως δείχνουν οι κατά καιρούς σχετικές δηµοσκοπή-

ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Το Μαρτίτσι και οι άνθρωποι με ψυχή… ® Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΖΙΑΛΛΑ - ΜΑΝΤΖΙΟΥ

• Επιστρέφοντας από το εικοσαήµερο ταξίδι µας στην Αθήνα, που παρά τις διαφοροποιηµένες εκεί δράσεις και υποχρεώσεις µας, δεν παραλείπαµε να παίρνουµε τις πληροφορίες της εφηµερίδας από το ¯ 7η σελ.

πιχειρώντας να καλλιεργήσει θετικό κλίμα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πανηγυρίζει για έξοδο από τα μνημόνια και ελάφρυνση του χρέους, αν και ο δρόμος για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης είναι μακρύς και ακανθώδης. Μάλιστα αγνοεί τις συστάσεις ¯ 11η σελ.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΕΤΣΗ

Τις απόψεις της για την σηµερινή Γιορτή της Γυναίκας, εκφράζει η συνπρόεδρος «των Πρασίνων», στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυρία Ska Keler στην παρακάτω ¯ 4η σελ.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ

Μια προκήρυξη για την είσοδο των κοριτσιών στο Πανεπιστήμιο! (Με αφορμή τη σημερινή Παγκ. Ημέρα της Γυναίκας)

® Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

G Κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η Ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία είναι εκείνη που έδωσε αξία στην προσωπικότητα της γυναίκας. Την αρχή έκανε ο ίδιος ο Χριστός στο διάλογο που είχε σε ένα πηγάδι κοντά στην πόλη Σαµάρεια µε µια Σαµαρείτισσα, όταν ήρθε να αντλήσει νερό. Ο διάλογος αυτός είναι ένα από τα πολλά παραδείγµατα εξύψωσης της γυναίκας µέσα στο χριστιανικό κόσµο. Η τιµή που αποδίδει µέχρι σήµερα ο χριστιανικός κόσµος στις γυναίκες είναι από µόνη της ένα συνεχές κήρυγµα και ¯ 7η σελ.

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

γυπαετός ή ο ασπροπάρης, αφού τα εντυπωσιακά αυτά αρπακτικά πουλιά που κάποτε αποτελούσαν συχνό θέαµα στον ουρανό µας σήµερα έχουν εξαφανιστεί και δεν είναι τα µόνα! Η περιβαλλοντική ζηµιά που προκαλούν και στην περιοχή µας, από τη µία η εκτεταµένη χρήση δηλη-

Θα εκλεγούν τοπικά αυτή την Κυριακή

Και 68 Ηπειρώτες θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής»

® Τα ονόματα των υποψηφίων στο Νομό Ιωαννίνων

• Σε ρυθµούς εκλογών κινούνται τα στελέχη και οι φίλοι του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς και στην Ήπειρο, ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήµατος Αλλαγής που θα πραγµατοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου. Κι αυτό γιατί αυτή την Κυριακή, 11 Μαρτίου θα αναδειχθούν οι 68 α-

Λήστεψαν 15χρονο στο Πέραμα Ιωαννίνων σεις, το ενδιαφέρον των γυναικών για τα ευρωπαϊκά θέµατα, όπως και η ενηµέρωσή τους γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περιορισµένο.

PEΠOPTAZ

® Του άρπαξαν 35 ευρώ!

• Σ’ έναν 15χρονο επιτέθηκαν τρεις άγνωστοι δράστες στο Πέραµα Ιωαννίνων, αρπάζοντάς του 35 ευρώ! Το θλιβερό αυτό περιστατικό που καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Ιωαννίνων δηµιουργεί µεγάλη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, που βλέπει ότι ακόµη και η επαρχία τείνει να µετατραπεί σε ζούγκλα! Μάλιστα, χαρακτηριστικό του θράσους των τριών δραστών είναι ότι η επίθεση στον νεαρό έγινε υπό το φως της ηµέρας!

τηριασµένων δολωµάτων στην ύπαιθρο και από την άλλη το τακτικό «πότισµα» των καλλιεργειών µε παράνοµα φυτοφάρµακα – δηλητήρια που εισάγονται λαθραία από γειτονικές χώρες είναι ανυπολόγιστη και δεν είναι υπερβολή να τονιστεί ότι τελικά οι συνέπειές της ¯ 11η σελ.

Να πώς η Περιφέρεια Ηπείρου προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης… σελ.6

Μετά την Περιφέρεια και το Δήμο Ζίτσας…

«Όχι» και από το Επιμελητήριο σε μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ

® Ζητά να επανεξεταστεί το θέμα σε ανώτερο επίπεδο

ντιπρόσωποι από την Ήπειρο, που θα συµµετάσχουν στο συνέδριο (31 από το Νοµό Ιωαννίνων, 13 από το Νοµό Άρτας, 12 από το Νοµό Πρεβέζης και 12 από το Νο- ¯ 11η σελ.

• Μετά το ∆ήµο Ζίτσας, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιµελητήριο Ιωαννίνων, τάσσεται κατά της ταυτόχρονης εγκατάστασης πέντε µονάδων βιοαερίου µέσα στη Βιοµηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων.

Στην πρωτοπορία τα Γιάννενα…

Υγρές Βιοψίες θα γίνονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο!

® Με υπερσύγχρονο εξοπλισμό ενισχύθηκε η Ογκολογική Κλινική • Πρωτοπόρο πανελλαδικά σε ερευνητικό και επιστημονικό επίπεδο παραμένει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να εφαρμόσει μία καινοτόμο τεχνική για την ανίχνευση καρκινικών μεταλλάξεων σε γονίδια μέσω της διενέργειας των λεγό- ¯ 11η σελ.

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Γενική είσοδος 10 ευρώ αποφάσισε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα

 Στον Απ. Σκόνδρα το βραβείο του ωραιότερου γκολ της 24ης αγωνιστικής

• Με το συντριπτικό ποσοστό του 45,03% αναδείχτηκε καλύτερο γκολ της 24ης αγωνιστικής της Super League το φανταστικό γκολ του Σκόνδρα µε τακουνάκι στο µατς του ΠΑΣ Γιάννινα στην Κέρκυρα. Όπως ήταν φυσιολογικό στη σχετική ψηφοφορία το γκολ του Σκόνδρα δεν είχε αντίπαλο και τα άλλα δύο γκολ των Αλµπάνη του Απόλλωνα Σµύρνης ¯ 11η σελ.

Όσο και να ψάξει κανείς, γυπαετό δε θα βρει πλέον πουθενά στην Ήπειρο! Έπεσε κι αυτός θύμα των δολωμάτων και των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες…

Το θέµα αυτό συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου ύστερα από αίτηµα το Συνδέσµου Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ, που επίσης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην λειτουργία των συγκεκριµένων µονάδων. Ο Πρόεδρος του Συνδέσµου κ. ¯ 11η σελ.

ε ν Τ ΥΠΩΣ

Τι προβλέπεται για επιστροφή εισφορών σε ασφαλισμένους • Στη σελίδα 6

Italexit και μετά Grexit

® Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ , Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. ® στη σελιδα

3

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ήθος και πολιτικοί… ® Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΛΕΜΠΑ, Οικονομολόγου

G «Αιδώς Αργείοι», θα έλεγα µε τα όσα µαθαίνουµε ότι έχουν λάβει χώρα και ψηφισθεί στην Βουλή για την προνοµιακή µεταχείριση των αντιπροσώπων µας, βουλευτών που ψηφίσαµε και εκλέχτηκαν για να µας προστατεύσουν από την περεταίρω φτωχοποίησή µας. Αντί να ψηφίζουν νόµους υπέρ των φτωχών και αδυνάτων, ψηφίζουν νόµους για

¯ 6η σελ.


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

 Eκδηλώσεις Γεγονότα Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας την Πέμπτη 29 Μαρτίου στα Γιάννενα

Συνάντηση για προώθηση τοπικών προϊόντων στα Ηπειρωτικά ξενοδοχεία

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN Ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Γόνιμο και καρποφόρο το πολιτιστικό τριήμερο του ΕΑΠ στα Γιάννενα

• Με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύµατα, τους χώρους εστίασης και τα δίκτυα διανοµής, η Περιφέρεια Ηπείρου οργανώνει ανοικτό Φόρουµ την Πέµπτη, 29 Μαρτίου, ώρα 2 το µεσηµέρι στο ξενοδοχείο Du Lac. Στο Φόρουµ καλούνται να συµµετάσχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, µεταποιητές αγροτικών προϊόντων, διανοµείς, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυµάτων και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης σε όλη την Ήπειρο. Κατά τη διάρκειά του θα γίνουν συναντήσεις εκπροσώπων των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου µε αγρότες, κτηνοτρόφους και µεταποιητές αγροτικών προϊόντων σε Β2Β ραντεβού και παρουσίαση των προϊόντων τους. Η συµµετοχή στο Φόρουµ είναι δωρεάν αλλά απαιτείται η δήλωση συµµετοχής µέχρι την Τετάρτη, 14 Μαρτίου. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις κυρίες Φούκη Σοφία: 26510-87111, email: s.fouki@php.gov.gr και Βρεττού Έφη: 2682360250, email: e.vrettou@php.gov.gr. «Στόχος είναι να βοηθήσει τη συνεργασία των επιχειρηµατιών του τουριστικού κλάδου και των αγροτών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου της Ηπείρου από την ντόπια αγροτική παραγωγή. Παράλληλα, η πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάπτυξη µιας οικονοµικής συνεργασίας µε πολλαπλά οφέλη για τις δύο πλευρές, αλλά και στη δυνατότητα γνωριµίας των επισκεπτών της Ηπείρου µε τα γνήσια προϊόντα της Ηπειρωτικής διατροφής», τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.

• Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό τριήµερο που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Το πιλοτικό αυτό πρόγραµµα χαιρέτησε εκ µέρους του ∆ηµάρχου Ιωαννίνων ο κ. Αθανάσιος Μανταλόβας, Αντιδήµαρχος Ανάπτυξης και Προγραµµατισµού, ο οποίος και συµµετείχε σε µέρος του, ενώ το παρακολούθησαν φοιτητές του ΕΑΠ από τα Γιάννενα και άλλες πόλεις, υπηρεσιακοί παράγοντες της Εφορείας Αρχαιοτήτων, οι οποίοι παρουσίασαν συγκεκριµένα θέµατα, καθώς και πολλά µέλη της τοπικής κοινωνίας. Εντός µουσειακών αιθουσών έγιναν πρωτότυπες επιστηµονικές ανακοινώσεις, ενώ παρουσιάσθηκαν διεξοδικά σηµαντικά µνηµεία, έργα

Το Σάββατο 17 Μαρτίου, στο Du Lac

Από Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, ΟΚΠΑΠΑ, Συμβουλευτικό Κέντρο

Ημερίδα για τη φέτα και τις εμπορικές συμφωνίες

• Μια ενδιαφέρουσα ηµερίδα µε θεµατολογία τις εµπορικές συµφωνίες CETA και Ν. Αφρικής για τη φέτα θα πραγµατοποιηθεί το Σάββατο, 17 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Du Lac», µε ώρα έναρξης 10.30 π.µ.. Την εκδήλωση στηρίζει η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία µε το Επιµελητήριο Ιωαννίνων, τον Όµιλο Φίλων Φέτας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισµό Ιωαννίνων «ΕΝΩΣΗ Αγροτών» και την Ένωση Νέων Αγροτών Ιωαννίνων. Χαιρετισµούς θα απευθύνουν οι: Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριµάνης, Πρόεδρος ΠΕ∆ Ιωάννης Λώλος, ∆ήµαρχος Ιω-

αννίνων Θωµάς Μπέγκας, Πρόεδρος Επιµελητηρίου Ιωάννης Μήτσης, Πρόεδρος «Ένωσης Αγροτών» Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, Πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Χάρης Λιούρης. Οµιλητές θα είναι οι: Εµµανουήλ Ανυφαντάκης Οµότιµος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και τέως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων, Γεώργιος Ζέρβας, τ. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Σεμινάριο Μελισσοκομίας το Σαββατοκύριακο

• Το 2ο Σεµινάριο Μελισσοκοµίας πραγµατοποιείται το Σάββατο (4 µ.µ.) και την Κυριακή (11 π.µ.) στο Καµπέρειο Πνευµατικό Κέντρο. Η Γενική είσοδος είναι 10 ευρώ, ενώ για τα µέλη των Συλλόγων Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουµενίτσας, Πρέβεζας και Φιλιατών είναι δωρεάν. Το Σεµινάριο οργανώνει ο Μελισσοκοµικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος».

Ημερίδα λογοθεραπείας το Σάββατο στη Ζ.Π.Α.

• Ηµερίδα µε θέµα «Επαυξητική & Εναλλακτική επικοινωνία στην πόλη των Ιωαννίνων» θα λάβει χώρα µεθαύριο, Σάββατο, ώρα 11.30 π.µ. στην αίθουσα αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιµαίας Παιδαγωγικής Ακαδηµίας. Την ηµερίδα διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Ιωαννιτών στα πλαίσια εορτασµού της Ευρωπαϊκής Ηµέρας Λογοθεραπείας. Η είσοδος είναι ελεύθερη. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ιωαννίνων, σε Τακτική Γενική Συνέλευση, στις 11 Μαρτίου 2018, ημέρα Κυριακή και τις ώρες από 11.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ., στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου, στη Στοά Σάρκα (μεταξύ των οδών Ναπ. Ζέρβα και Πυρσινέλλα), 2ος όροφος, στα Ιωάννινα, με μοναδικό θέμα «Ανάδειξη νέου Δ.Σ. και εκλεκτόρων για την Α.Π.Ο.Ε.Α.». Η παρουσία όλων των μελών κρίνεται απαραίτητη. O Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Ν. Ιωαννίνων Οδυσσέας Δημ. Κιτσάκης Εφ. Ανθ/λγός (ΠΒ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ»

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Τηλ. 26510-38212

Ευχαριστούμε όλους όσους διέθεσαν χρηματικά ποσά για τους σκοπούς της «Φλόγας», στη μνήμη αγαπημένων τους: - Σε μνήμη Ηλία Γκεσούλη, την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων. - Σε μνήμη Γεωργίου Κόκκινου, τους συγγενείς και φίλους. - Σε μνήμη Ευτυχίας Μαϊδάτση, την κ. Αγγελική Μοσχούλη. - Σε μνήμη Θεόδωρου Γκογκάκη, την κ. Ελένη Κόκκινου. - Σε μνήμη Κασσιανής Καραμπά, την οικ. Γιάννη Σίντου. - Σε μνήμη Ουρανίας Παραμυθιώτη, την κ. Αλίς Παραμυθιώτη και τον κ. Χρήστο Γιαννάκη. - Σε μνήμη Σωτήρη Παπαποστόλου, τον κ. Φρίξο Νούσια. - Σε μνήμη Ευγενίας Κούργια – Γεωργίας Αγγέλη, την οικ. Αλέξανδρου Δημάρη. - Σε μνήμη Αγγελικής Δογορίτη, τις κ. Όλγα Τσουμάγκα και κ. Αικατερίνη Τσουμάγκα. - Για τις δωρεές προς τη «ΦΛΟΓΑ», την κ. Λαμπρινή Τατσιώνη και την οικ. Χαράλαμπου Πράσσου.

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

τέχνης και τοπόσηµα της πόλης σε ανοικτούς και σε µουσειακούς χώρους. Αναπτύχθηκαν γόνιµοι διάλογοι και προβληµατισµοί πάνω σε θέµατα Αστικής µνήµης και φάσεων της αρχιτεκτονικής στρωµατογραφίας, Καλλιτεχνικού γίγνεσθαι και επιρρο-

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων

• Γενική Συνέλευση πραγµατοποιεί την Πέµπτη, 15 Μαρτίου, ώρα 11.30 π.µ. στο Πολυχώρο ∆. Χατζής ο Σύλλογος Εργαζοµένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, µε θέµατα τον ∆ιοικητικό και Οικονοµικό Απολογισµό και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που θα διεξαγάγει την εκλογική διαδικασία για Αντιπροσώπους στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο ΟΚΠΑΠΑ ευχαριστεί το ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

• Με επιστολή του ο Οργανισµός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του ∆ήµου Ιωαννιτών, ευχαριστεί θερµά την Πρόεδρο και το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης «Φτάσε όπου δεν µπορείς», για τις δωρεάν θεατρικές παραστάσεις που πραγµατοποιήθηκαν για τα µέλη των Κ.Α.Π.Η. της πόλης µας.

ΔΩΡΕΑ ΣΕ ΜΝΗΜΗ – Στη μνήμη Γεωργίου Κόκκινου, οι συγγενείς και οι φίλοι του προσέφεραν οικονομική ενίσχυση για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Η Τ.Δ.Ε. εκφράζει θερμές ευχαριστίες

Γνωστoπoίηση γάμου Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΖΑΡΚΑΛΗΣ του Χρήστου και της Αικατερίνης, το γένος Στεργίου, που γεννήθηκε και κατοικεί στο Πέραμα Ιωαννίνων και η ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΛΙΑΤΣΟΥ του Άλκη και της Ανδρομάχης, το γένος Παπακώστα, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ιωαννίνων ευχαριστεί τον εκλεκτό και πολυγραφότατο δημοσιογράφο κ. Χρήστο Τσέτση για την δωρεά βιβλίων του, στη μνήμη του φίλου του αείμνηστου δασκάλου Μενελάου Ζώτου. ών σήµερα και στο παρελθόν, Καλλιτεχνικού συµβολισµού, Αρχιτεκτονικού µοντερνισµού και µεταµοντερνισµού στα Γιάννενα κ.α.. Επίσης, έγιναν άτυπες δηµιουργικές συζητήσεις στο πλαίσιο της φιλοξενίας από µέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της πόλης.

Ανακοινώσεις και μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

• Σήµερα εορτάζεται η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας, η οποία είναι αφιερωµένη στις «προκλήσεις και ευκαιρίες για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών και κοριτσιών της υπαίθρου». • Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, σε ανακοίνωσή της, µεταξύ άλλων τονίζει: «Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της συµµετοχής και την διευκόλυνση της πρόσβασης στα µέσα µαζικής επικοινωνίας, τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας ως εργαλείο για την ενδυνάµωση των γυναικών. Η υπεράσπιση των δικαιωµάτων των γυναικών είναι υποχρέωση όλων µας, για την ισόρροπη και δηµοκρατική λειτουργία των κοινωνιών που θα αναπτύσσονται απαλλαγµένες από κάθε είδους διακρίσεις. Η επίτευξη της ισότητας σε όλους τους τοµείς είναι καθοριστική για την βιώσιµη ανάπτυξη». • Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης και ο ΟΚΠΑΠΑ του ∆ήµου Ιωαννιτών, στην οποία µεταξύ άλλων τονίζει: «Ο εορτασµός της Παγκόσµιας Ηµέρας της Γυναίκας, µας υποδεικνύει ότι πρέπει να αναλάβουµε περισσότερες πρωτοβουλίες και να αγωνιστούµε µε κάθε πρόσφορο τρόπο για την εφαρµογή αποτελεσµατικών πολιτικών, που αφενός θα εξα-

KOINΩNIKA

λείψουν κάθε είδους διάκρισης και ανισότητας ανάµεσα στα δύο φύλα και αφετέρου θα εγγυηθούν την ισότιµη συµµετοχή των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της καθηµερινής ζωής, όχι µόνο σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις αλλά κυρίως τα δικαιώµατα». • Τέλος, το Συµβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, σηµειώνει µεταξύ άλλων: «Η ισότητα των δικαιωµάτων γυναικών και ανδρών υποτίθεται ότι αποτελεί αυτονόητη αρχή και απαραίτητη προϋπόθεση για ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη. Ωστόσο, παρά τη ρητή αποτύπωσή της σε πλήθος νοµικών κειµένων, η πραγµατικότητα καταδεικνύει ότι ακόµα υφίστανται πολλά προβλήµατα στο ζήτηµα αυτό. Κοινό συµπέρασµα ερευνών που έχουν διεξαχθεί είναι ότι οι ανισότητες που παραδοσιακά υπήρχαν σε βάρος των γυναικών συνεχίζουν µέχρι και σήµερα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλούς επιµέρους τοµείς (π.χ. εργασία, φτώχεια, έµφυλη βία κ.ά.), ενώ είναι γεγονός ότι οι γυναίκες υφίστανται δυσµενέστερα τις συνέπειες της κρίσης που βιώνουµε στην παρούσα περίοδο».

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 28431

ANAKOINΩΣH Από το Δασαρχείο Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι με την αριθ. 28423/22-2-2018 Πράξη του Αναπληρωτή Δασάρχη, που στάλθηκε στο Δήμο Ζίτσας για δημοσίευση, έκταση εμβαδού 963,00 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Αμπέλι» της Τ.Κ. Ζαλόγγου του Δήμου Ζίτσας Π.Ε. Ιωαννίνων, χαρακτηρίσθηκε ως μη δασικού χαρακτήρα έκταση κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 6 περίπτωση α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 32 του Ν. 4280/14 (ΦΕΚ 159Α) μη υπαγόμενη στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Ιωάννινα 22-2-2017 Ο Αν. Δασάρχης Χρήστος Λαγός Δασολόγος με Α’ βαθμό

Το «ευχαριστώ» του Σπ. Ριζόπουλου με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωσή του

• Ένα µεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση της πρώτης οµιλίας του στα Γιάννενα, αλλά και σε όσους έδωσαν το «παρών» απευθύνει µε ανακοίνωσή του ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυµία του να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Ηπείρου στις επόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως µεταξύ άλλων, αναφέρει «τα πρώτα ευχαριστώ ανήκουν στην iDialogue για την άψογη διοργάνωση, τον κ. Όµηρο Τσάπαλο για τον εξαιρετικό συντονισµό και στους κ. Σπύρο Βούλγαρη και κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίµογλου για τις καίριες παρεµβάσεις τους. Το πολύ µεγάλο ευχαριστώ, όµως, το οφείλω δηµόσια στους εκατοντάδες πολίτες που µε το δυναµικό «παρών» τους έδειξαν τον δρόµο για αυτό που πρέπει

να γίνει στην Ήπειρο. Ευχαριστώ επίσης και όλους όσοι δεν µπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω της κακοκαιρίας ή των παρεµβάσεων και µε τηλεφωνήµατα µάς παρότρυναν να συνεχίσουµε την προσπάθεια». Και σε άλλο σηµείο τονίζει ο κ. Ριζόπουλος ότι «έφτασε το τέλος των κοµµατικών εντολοδόχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αύριο, στην «Σφήνα»

Εκδήλωση για το νόμο Γαβρόγλου

• Εκδήλωση για το νόµο Γαβρόγλου και τις εξελίξεις στην τριτοβάθµια εκπαίδευση διοργανώνει η Φοιτητική Πορεία στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Σφήνα» (Αραβαντινού 6), αύριο, Παρασκευή και ώρα 7 µ.µ.

Για την αναγκαιότητα και δυνατότητα μετεξέλιξης του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε αυτόνομο Τμήμα Ψυχολογίας Τα μέλη του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Π.Ι. στηρίζουν ομόφωνα την προοπτική που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη δυνατότητα μετεξέλιξης του Τομέα Ψυχολογίας σε αυτόνομο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς συντρέχουν λόγοι που την καθιστούν (α) επιστημονικά αυτονόητη, (β) κοινωνικά αναγκαία και (γ) ακαδημαϊκά εφικτή και απαραίτητη. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, η επιστήμη της Ψυχολογίας διδάσκεται διεθνώς ως αυτόνομο γνωστικό αντικείμενο με αναγνωρισμένο κύρος και ερευνητική τεκμηρίωση, οδηγώντας στη λήψη αντίστοιχων, αυτοδύναμων πτυχίων με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Στην Ελλάδα, ήδη από το 1987, ιδρύθηκαν και λειτουργούν τέσσερα (4) αυτοδύναμα Τμήματα Ψυχολογίας, τα δύο (2) εκ των οποίων αποτέλεσαν μετεξέλιξη του αντίστοιχου Τομέα Ψυχολογίας των Τμημάτων Φ.Π.Ψ. του Ε.Κ.Π.Α. και του Α.Π.Θ. Σύμφωνα με στοιχεία από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις αιτήσεις συμμετοχής σε Κατατακτήριες Εξετάσεις, τα Τμήματα Ψυχολογίας των Ελληνικών Α.Ε.Ι.: • Συγκαταλέχθηκαν μεταξύ των τριών (3) πρώτων επιλογών για ποσοστό περίπου 40% του συνόλου των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους 2017, οι οποίοι συμπεριέλαβαν Τμήματα Ψυχολογίας στα μηχανογραφικά δελτία. • Δηλώθηκαν ως πρώτη επιλογή, κατά μέσο όρο, από το 38% των εισακτέων στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Π.Ι. κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 έως και 2015-2016. • Αποτελούν την πρώτη επιλογή για περισσότερους από το 90% των εισακτέων φοιτητών στα περισσότερα από αυτά. • Δέχτηκαν περί τις 850 αιτήσεις συμμετοχής στις κατατακτήριες εξετάσεις του έτους 2017. Η σαφής προτίμηση των φοιτητών του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Π.Ι. για σπουδές στην Ψυχολογία καταδεικνύεται επιπρόσθετα από τα ακόλουθα δεδομένα, τα οποία αφορούν τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 έως και 2015-2016: • Το ποσοστό των εισακτέων που δήλωσαν ως επιλογή πρότερη του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Π.Ι. οποιοδήποτε Τμήμα Ψυχολογίας ανέρχεται στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 53%, σε αντίθεση με το μόλις 9% των εισακτέων που δήλωσαν ως πρώτη επιλογή σπουδών το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Π.Ι. • Η Κατεύθυνση της Ψυχολογίας επιλέγεται σταθερά από το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 78% των φοιτητών του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Π.Ι. κατά το 3ο έτος σπουδών τους, κατά μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. • Η αναλογία φοιτητών ανά μέλος Δ.Ε.Π. στους τρεις Τομείς του Τμήματος έχει ως εξής: στον Τομέα Ψυχολογίας είναι 34 φοιτητές/μέλος Δ.Ε.Π., ενώ στους Τομείς Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής είναι 3 φοιτητές/μέλος Δ.Ε.Π. Σύμφωνα με τα ως άνω στοιχεία, διαφαίνεται το προφανές αδιέξοδο του Προγράμματος Σπουδών στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Π.Ι., επειδή α) αδυνατεί να ανταποκριθεί στην τεκμηριωμένη ανάγκη των νέων για σπουδές στην Ψυχολογία με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα και β) η συντριπτική πλειοψηφία των μελλοντικών φιλολόγωναποφοίτων του Τμήματος Φ.Π.Ψ. (78%) παρακολουθεί σχεδόν αποκλειστικά μαθήματα Ψυχολογίας κατά τα δύο τελευταία έτη σπουδών. Αποτελεί πεποίθηση του Τομέα Ψυχολογίας ότι η αυτονόμηση και η μετεξέλιξή του σε Τμήμα Ψυχολογίας συνιστά μια τεκμηριωμένα υπαρκτή, ρεαλιστικά αναγκαία και ακαδημαϊκά εφικτή προοπτική. Αυτή η προοπτική: • θα διασφαλίζει απόλυτα την ομαλή ολοκλήρωση του ισχύοντος Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Φ.Π.Ψ., δίχως να θίγει τα επαγγελματικά δικαιώματα που ισχύουν για τους υπάρχοντες φοιτητές, • θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της δυναμικής και της ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε όλους τους τομείς, καθώς και στη διασύνδεση του ιδρύματος με την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη αγορά εργασίας, και • θα οδηγεί στην απονομή τίτλων σπουδών με αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά προσόντα και επαγγελματικά δικαιώματα. Στόχος όλων των μελών του Τομέα Ψυχολογίας είναι να βαδίσουμε μαζί με τους φοιτητές μας σε έναν δρόμο που θα έχουν επιλέξει οι ίδιοι και που θα τους οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο και όχι σε ένα θολό επιστημονικό και επαγγελματικό τοπίο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε και ευελπιστούμε να σας έχουμε συνοδοιπόρους. Ιωάννινα, 07/03/2018 Με τιμή, Τα μέλη του Τομέα Ψυχολογίας Ελένη Ζιώρη (Επίκ. Καθηγήτρια, Διευθύντρια του Τομέα Ψυχολογίας) Άννα Καλτσούδα (ΕΔΙΠ) Σπυρίδων Κάμτσιος (ΕΔΙΠ) Ευαγγελία Καραγιαννοπούλου (Αναπλ. Καθηγήτρια) Φώτης Μηλιένος (Λέκτορας) Νικόλαος Μποζατζής (Επίκ. Καθηγητής) Αγγελική Παλαιολόγου (Επίκ. Καθηγήτρια) Ευστάθιος Παπασταθόπουλος (Επίκ. Καθηγητής) Βάια Τσιάλιου (ΕΤΕΠ)


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

διαδόσεις...

Χαράς ευαγγέλια…

 Το τρίτο μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο. Δεν το πιστεύετε; Το είπε ο Τσίπρας. Μην απαξιώνετε τα λόγια του. Μπορεί έτσι να του είπαν να λέει και αυτό κάνει νομίζοντας πως αν ξορκίζει το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, το ολόδικό του, αυτό θα φύγει από πάνω μας και δεν θα του θυμίζουν την αντιμνημονιακή ρητορική του μέχρι που να πάρει την εξουσία. Αυτό τελειώνει, όμως τα μέτρα μένουν και όχι μόνο αυτά που τώρα μας επιβάλλονται αλλά και αυτά τα οποία ψήφισαν ήδη και θα συνεχίσουν να ψηφίζουν για να κλείσει και η τέταρτη αξιολόγηση και που θα ισχύσουν και μετά τον Αύγουστο. Βλέπεις αυτοί οι καλοί άνθρωποι των θεσμών βρήκαν άριστους συνεργάτες στην ελληνική κυβέρνηση που υπέγραψε μέτρα σκληρά για πολλά χρόνια μετά τον Αύγουστο!

Σωρεία εκδηλώσεων…

 Σύλλογοι, ομάδες, φορείς, εργατικά σωματεία… και ποιος δεν κάνει αυτές τις ημέρες εκδηλώσεις στα Γιάννενα με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας! Καλό είναι να συζητιούνται δημόσια θέματα όπως η θέση της στη σύγχρονη κοινωνία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη δουλειά κ.λ.π.. Ωστόσο, δε χρειάζεται α-

Μη μας έρθει… απότομα!

ΦΩTO: Ι.ΜΠΡΑΤΗΣ

φορμή, δηλαδή μία γιορτή, για να γίνει αυτό. Εκδηλώσεις για τη γυναίκα μπορούν να διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, θα έχουν και μεγαλύτερη απήχηση, καθώς, όταν σε μία μέρα γίνονται δύο και τρεις ημερίδες με το ίδιο θέμα, το κοινό μοιράζεται. Πάντως, επιτυχημένη ήταν η προχθεσινή εκδήλωση του Παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΓΕ στον «Δημ. Χατζή» (φωτό) με θέμα την κρίση στο θεσμό της οικογένειας, στην οποία επίσημος ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Μάξιμος (ένθετη φωτό)… Κ.Α.

Καθαρίζουν το φράγμα… Καθαρίζεται το φράγμα του Καλαμά στο Ράγιο που γέμισε λάσπη και κορμούς! Λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων μηνών ο Καλαμάς επιβαρύνθηκε με φερτά υλικά, που κατέκλεισαν το φράγμα και είναι απαραίτητος η απομάκρυνσή τους προκειμένου να μη σημειωθεί υπερχείλιση και πλημμυρίζουν οι καλλιέργειες. Ο καθαρισμός γίνεται με βαριά μηχανήματα, που επί ημέρες βρίσκονται επάνω στη γέφυρα του φράγματος, επί της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Σαγιάδας -Μεθοριακός σταθμός, ενώ έγινε προσωρινή διακοπή - ρύθμιση με εκτροπή της κυκλοφορίας, μέσω κατάλληλα σηματοδοτημένης ασφαλτοστρωμένης οδού, από την τοπική κοινότητα Ραγίου μέχρι τη διασταύρωση προς την τοπική κοινότητα Σμέρτου. Η. Μ.

Τρεις ακόμα ΤΟΜΥ…

 Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία κι άλλων Τοπικών Μονάδων Υγείας στα Γιάννενα, όπου προβλέπεται, αν δεν κάνουμε λάθος, να λειτουργήσουν συνολικά έξι ΤΟΜΥ. Την ευθύνη γι’ αυτές έχει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για τη μίσθωση τριών ακόμα ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου Ιωαννιτών, σε Ανατολή, Σεισμόπληκτα και στην περιοχή του Κουραμπά, στα οποία θα στεγαστεί αντίστοιχος αριθμός Μονάδων. Όσο για το έργο που θα προσφέρουν οι ΤΟΜΥ, αυτό θα φανεί στην πράξη κι εδώ θα είμαστε να το… βαθμολογήσουμε! Κ.Α.

Επιλεκτική ευαισθησία…

 Η σημερινή κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τους υπουργούς της και τους έδωσε δια νόμου ένα πρόσθετο επιδοματάκι ίσο με το διπλάσιο των συνολικών αποδοχών ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα. Εκείνους τους εκπαιδευτικούς που τους αλλάζει τα φώτα, που κάθε χρόνο τους στέλνει και σε άλλη θέση- ονομάζοντάς τους αναπληρωτές- αποφεύγοντας να κάνει κανονικούς διορισμούς για να μη τους πληρώνει το Καλοκαίρι, μήπως ξέρει αν τους φθάνουν τα χρήματα για να νοικιάσουν κάθε χρόνο και άλλο σπίτι σε άλλο χωριό ή πόλη; Ή μήπως οι γιατροί που θα πάνε σε νησιά που τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά λόγω τουρισμού έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν και σπίτι; Αλλά αυτοί είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Τι σημασία έχει αν δεν τα βγάζουν πέρα; Θ.

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Κιν.: 6972897763

Σελ. 3η

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

 Για να θυμόμαστε αυτά που έρχονται σύντομα ώστε να μη μας έρθει απότομα: Η εξομοίωση των παλαιών συντάξεων με τις νέες, αλά Κατρούγκαλο, που ήδη αρχίζουν να υπολογίζονται, το αφορολόγητο που το πετσοκόβουν ώστε να μας παίρνουν πολλαπλάσιους φόρους κάθε χρόνο για να οδηγήσουν σε αδυναμία πληρωμής όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες και όχι μόνο αυτούς που σήμερα κινδυνεύουν να τους εκπλειστηριάσουν τα σπίτια τους για χρέη προς το δημόσιο. Αυτά τα έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση που διαλαλεί με κάθε ευκαιρία ότι τελειώνει τον Αύγουστο το μνημόνιό της. Λέτε έτσι να κατάλαβε η παρέα του Τσίπρα και τον έπεισε κι αυτόν ή ξέρει τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο και προσπαθεί να το ξορκίσει για να το πιστέψουν και οι πανηγυρίζοντες;

Για να μη ξεχάσουμε…

 Ακόμη κι αν γίνουν εκλογές και χάσουν την εξουσία θα τους θυμόμαστε για πολλά χρόνια μετά τόσο για τα ψέματα που μας έλεγαν προκειμένου να κερδίσουν τα μεγαλεία της εξουσίας και εμείς να εξουθενωθούμε οικονομικά ζώντας στην αβεβαιότητα, όσο και για την άριστη διαγωγή που υπέδειξαν απέναντι στους θεσμούς που έφευγαν κάθε φορά κατενθουσιασμένοι μετά την αποδοχή και των πιο παράλογων και απάνθρωπων μέτρων που σοφίζονταν να μας επιβάλουν. Και όσο δεν έβρισκαν αντιστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση τόσο μεγαλύτερες απαιτήσεις είχαν για την επόμενη συνάντηση ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Κι έτσι κύλησαν τρία χρόνια με εξαίρεση το ιστορικό πρώτο εξάμηνο του ’15, το εξάμηνο της προθέρμανσης για την αποδοχή της νέας κατάστασης.

Ξέρουν τι κάνουν!..

 Το πλεόνασμα του 3,5% κάθε χρόνο ξέρουν ότι είναι αδύνατο να το πετύχουν χωρίς να στραγγίσουν την οικονομία και να δυσχεράνουν τη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες. Εκτός κι αν συνεχίσουν να υποχρηματοδοτούν υγεία, παιδεία, ασφάλεια και πρόνοια. Όσο για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για τα επόμενα 97 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και του πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτό μόνο ως προδοσία μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε. Τι αλλάζει μετά τον Αύγουστο; Ο δανεισμός με χαμηλά επιτόκια. Τα μέτρα θα συνεχίζονται και μάλιστα σκληρότερα αφού θα προστεθούν πάνω σ’ αυτά που ήδη μας επέβαλαν και μας γονάτισαν. Μέτρα ΝΑΙ, χρηματοδότηση γιοκ…

Θεανώ Βλάχου

Γιατί την εκθέτουν;

 Δεν απέσπασαν τη νύφη του Τσίπρα σε άλλο πόστο του δημόσιου τομέα αλλά την χαρακτήρισαν ως «μετακλητή» που σημαίνει πρόσθετη αμοιβή 30%! Δημόσιος υπάλληλος είναι και μπορούσε κάλλιστα να αποσπαστεί σε άλλη θέση. Γιατί η κ. Αχτσιόγλου δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για την εν λόγω υπάλληλο; Έμαθε ότι της λείπουν πόροι ή κάθε μέλος της «οικογένειας» πρέπει να έχει και μεγαλύτερο μερίδιο από το Δημόσιο που ανέλαβαν εργολαβικά την τύχη του; Ας μην προκαλούν με τις επιλογές τους την Ελλάδα της ανεργίας, της φτώχειας, της υπερφορολόγησης, της δυστυχίας… ΜΑΤ

Διένειμαν γιαούρτι…

 Αρκετός κόσμος πήρε γιαούρτια "Δωδώνη", που μοίρασαν οι κτηνοτρόφοι Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα. Ο εξαιρετικά δραστήριος τοπικός Σύλλογος διένειμε προχθές έξω από το Δημαρχείο Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με τη γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη", δωρεάν συσκευασίες γιαούρτι. Γενικά να σημειώσουμε ότι ως πράξη αλληλεγγύης η διανομή τροφίμων είναι ένα ανθρωπιστικό καθήκον και δείχνει την καλή διάθεση κοινωνικής προσφοράς όσων παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Το ζήτημα είναι, ποια προβλήματα και για πόσο διάστημα μπορεί να λύσει; Η φιλανθρωπία είναι για έκτακτες και προσωρινές περιπτώσεις και δεν είναι ορθό για την ίδια την κοινωνία να αποτελεί μόνιμη πραγματικότητα. ...οι διαδοσίες H. M.

ε ν Τ ΥΠΩΣ Italexit και μετά Grexit ® Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,

Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

• Το εκλογικό αποτέλεσµα στην Ιταλία αποτέλεσε πραγµατικό σοκ και προβλέπεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα. Στις ιταλικές εκλογές θριάµβευσαν οι ευρωσκεπτικιστές του Κινήµατος των Πέντε Αστέρων το οποίο αναδείχθηκε σε µεγαλύτερο κόµµα µε ποσοστό 32% και οι αντιευρωπαίοι της Λέγκας του Βορρά οι οποίοι µε ένα ποσοστό της τάξης του 18% αναδείχθηκαν σε ηγετική δύναµη του συνασπισµού κεντροδεξιών και ακροδεξιών κοµµάτων που αθροίζουν το 37% των ψήφων. Στον συνασπισµό συµµετέχει το κόµµα Forza Italia του Μπερλουσκόνι αλλά υπάρχει συµφωνία να προέρχεται ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση σχηµατισµού κυβέρνησης, από το ισχυρότερο κόµµα του συνασπισµού. Το κόµµα Μπερλουσκόνι πήρε λιγότερο από 14% και ήδη ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά κ. Σαλβίνι αυτοπροτάθηκε για την πρωθυπουργία. Τα πολιτικά σενάρια είναι το ένα χειρότερο από το άλλο. Εάν σχηµατίσει κυβέρνηση ο συνασπισµός κεντροδεξιών-ακροδεξιών κοµµάτων θα είναι πρωθυπουργός ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά κ. Σαλβίνι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Μπερλουσκόνι να υποταγεί στον Σαλβίνι και να υπάρξουν µερικές δεκάδες ανεξάρτητοι βουλευτές και γερουσιαστές που θα συµβάλλουν στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας στα δυο νοµοθετικά σώµατα της Ιταλίας. Το δεύτερο σενάριο στηρίζεται στον σχηµατισµό κυβέρνησης µειοψηφίας από το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων. Το τρίτο σενάριο είναι παραλλαγή του δεύτερου και στηρίζεται στη συνεργασία, µέσα από µια σύνθετη διαδικασία, του Κινήµατος των Πέντε Αστέρων µε τη Λέγκα του Βορρά ή του Κινήµατος των Πέντε Αστέρων µε το κεντροαριστερό ∆ηµοκρατικό Κόµµα που άσκησε την εξουσία την τελευταία πενταετία και αποτελεί τον µεγάλο χαµένο των βουλευτικών εκλογών. Ό,τι και να γίνει οι νικητές των ιταλικών εκλογών δεσµεύονται από το προεκλογικό τους πρόγραµµα που είναι γεµάτο από εξωπραγµατικές υποσχέσεις.

Ρήξη με την Ευρωζώνη

Το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά υπόσχονται µεταξύ των άλλων µαταίωση της µείωσης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, του ελάχιστου µισθού και διαφόρων επιδοµάτων και µείωση των φορολογικών βαρών. Η Ιταλία δεν έχει δηµοσιονοµικό πρόβληµα αλλά έχει, αναλογικά, το δεύτερο µεγαλύτερο δηµόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, το οποίο ανέρχεται σε 130% του ΑΕΠ. Ο Ντι Μάγιο, ηγέτης του Κινήµατος των Πέντε Αστέρων και ο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά θεωρούν ότι το ευρώ δηµιουργεί περισσότερα προβλήµατα από αυτά που λύνει και υποστηρίζουν την ανάγκη ριζικών αλλαγών ή διενέργειας δηµοψηφίσµατος για να αποφασιστεί αν η Ιταλία θα µείνει στο ευρώ ή όχι. Επίσης, η Λέγκα του Βορρά υποστηρίζει τον δραστικό περιορισµό των προσφύγων και των µεταναστών µε τον αναγκαστικό επαναπατρισµό των περισσότερων από τις 600.000 που έφτασαν στην Ιταλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όλα αυτά συνιστούν µια ατζέντα ρήξης µε την Ευρωζώνη ανάλογη µε εκείνη που είχαµε το 2015 στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά όµως η ρήξη θα προέρχεται από τον δεξιόστροφο και όχι τον αριστερόστροφο λαϊκισµό και από την τρίτη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωζώνης µε σοβαρές πιθανότητες να µετατραπεί σε συστηµική.

Αλυσιδωτή αντίδραση

Σε περίπτωση που οι νικητές των ιταλικών εκλογών κινηθούν στην κατεύθυνση που περιγράφουν θα πρέπει να περιµένουµε τα εξής. Πρώτον, θα σκληρύνει η στάση των βόρειων χωρών στα ευρωπαϊκά ζητήµατα µε το σκεπτικό ότι η ιταλική αναστάτωση εµποδίζει τις αναγκαίες ευρωπαϊκές µεταρρυθµίσεις και δεν χρειάζεται να εκδηλωθεί, σε αυτή τη φάση, η αναγκαία αλληλεγγύη του Βορρά προς τον Νότο. ∆εύτερον, η ιταλική οικονοµία θα δεχθεί µεγάλη πίεση µόλις γίνει αντιληπτό από τις αγορές ότι η νέα κυβέρνηση αµφισβητεί τους κανόνες της Ευρωζώνης ή ζητεί τη χαλάρωσή τους. Το πιθανότερο είναι ότι η πίεση αυτή θα εκδηλωθεί και µέσα από την αύξηση των επιτοκίων δανεισµού του ιταλικού ∆ηµοσίου. Θα γίνει ακριβότερη η διαχείριση του χρέους και θα περιοριστούν οι διαθέσιµοι πόροι για δηµόσιες επενδύσεις και άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Τρίτον, το «πάγωµα» των θετικών ευρωπαϊκών εξελίξεων και η ιταλική αναταραχή θα κάνει πιο δύσκολη τη συνεννόηση της Αθήνας µε τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές και θα εκθέσει την ελληνική οικονοµία σε νέους κινδύνους µε σηµαντικότερο από αυτούς την αύξηση των επιτοκίων δανεισµού του ∆ηµοσίου. Ήδη η θεωρία της καθαρής εξόδου στις αγορές χωρίς προληπτική γραµµή πιστωτικής στήριξης αµφισβητείται από τις ιταλικές εξελίξεις. Εάν υπάρξει µετωπική ρήξη Ιταλίας - Ευρωζώνης τότε µπορεί να φτάσουµε στο Italexit, δηλαδή την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, το οποίο θα προκαλέσει µια καραµπόλα µε πιθανή κατάληξη το Grexit γιατί θα είναι πολύ δύσκολο για την προβληµατική ελληνική οικονοµία να µείνει στην Ευρωζώνη µετά την ενδεχόµενη αποχώρηση της Ιταλίας.


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για την πραγματική ισότητα...»

συνέντευξη που παραχώρησε η Ευρωπαία πολιτικός στον «Πρωϊνό Λόγο».

¯ από 1η σελ.

Η συνέντευξη

• 8 Μαρτίου γιορτάζεται παγκοσµίως η «Ηµέρα της Γυναίκας». Πως αντιλαµβάνεστε εσείς αυτή τη γιορτή; Τι µηνύµατα σας στέλνει; - Η διεθνής ηµέρα των γυναικών δεν είναι µια µέρα για να ευχαριστηθούν οι γυναίκες µε λουλούδια. Όχι τριαντάφυλλα, παρακαλώ. Είναι µια ηµέρα πολιτικού αγώνα και αλληλεγγύης µε γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώµατά τους. Για να υποστηρίξετε αυτόν τον αγώνα, βγείτε στο δρόµο και ενταχθείτε στην πάλη των γυναικών της Πολωνίας εναντίον ενός εξαιρετικά περιοριστικού

αντιµετωπίσει σεξουαλική παρενόχληση. Ούτε στο δρόµο, ούτε στη δουλειά. Λέω bravo σε όλες τις γυναίκες που εντάχθηκαν στο #MeToo κίνηµα και πήραν το θαρραλέο βήµα να µοιραστούν τις εµπειρίες τους. Αυτή είναι η νέα γενιά του γυναικείου κινήµατος - και το χρειαζόµαστε απεγνωσµένα. • Τι σηµαίνουν για σας ισότητα και ίσες ευκαιρίες; - Οι ίσες ευκαιρίες για µένα σηµαίνουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες βρίσκονται σε ίσες συνθήκες ανταγωνισµού, ότι έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας, ότι αντιµετωπίζονται το ίδιο. ∆εν είναι µόνο η επίσηµη ισότητα. Έχει επίσης να κάνει και µε τις αντιλήψεις. Εάν οι άνδρες περιγράφονται ως "δυναµικοί", ενώ οι γυναίκες θεωρούνται "επιµελείς" και "καλά προετοιµασµένες", µαντέψτε

Ποια είναι Η Ska Keller είναι Προέδρος και εκπρόσωπος για την μεταναστευτική πολιτική της ομάδα των Πρασίνων / ΕΕΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2009 εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο, μόλις 27 ετών. Η Ska ήταν η υποψήφια των Πρασίνων για την Προεδρεία της Κομισιόν στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2014 και μετά την επανεκλογή της βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θητεία της. Είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών εργάζεται για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών και για την επίτευξη μιας δίκαιης πολιτικής ασύλου στην EE. Είναι επίσης μέλος των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία και στο Μεξικό. Η Ska γεννήθηκε το 1981 στο Guben, στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου (πρώην ανατολική γερμανική πόλη Wilhelm-Pieck-Stadt Guben). Σπούδασε Ισλαμικές Σπουδές, Τουρκολογία και Εβραϊκές Σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στο Sabanci Oniversitesi της Κωνσταντινούπολης. Έχει ολοκληρώσει το πτυχίο της το 2010. Πριν γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ska ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Νεολαίας, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων (FYEG) και πρόεδρος και εκπρόσωπος για την γυναικεία πολιτική της Alliance 90 / The Greens στο Βραδεμβούργο.

σχεδίου νόµου για τις αµβλώσεις που θα τις υποχρεώσει να γεννήσουν παραµορφωµένα έµβρυα. Ή συµβάλετε στην προστασία των γυναικών προσφύγων από τις σεξουαλικές επιθέσεις που αντιµετωπίζουν πάρα πολλές από αυτές στους χώρους συγκέντρωσης.

• Πριν από λίγες δεκαετίες, το Φεµινιστικό κίνηµα διεκδικούσε την ισότητα. Σήµερα τι πιστεύετε πως έχει αλλάξει; - Το γυναικείο κίνηµα είναι µεγάλη επιτυχία. Οι γυναίκες στην Ευρώπη απολαµβάνουν σήµερα περισσότερη ελευθερία και ανεξαρτησία. Μπορείτε να φανταστείτε ότι πριν από περίπου 40 χρόνια, πολλές γυναίκες στην Ευρώπη δεν είχαν την άδεια να εργάζονται χωρίς τη σύµφωνη γνώµη των συζύγων τους; Το γυναικείο κίνηµα κατάφερε να καταργήσει αυτό το είδος της πατριαρχικής κυριαρχίας. Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόµος για την πραγµατική ισότητα µεταξύ γυναικών και ανδρών. Όχι µόνο επειδή οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες και πολύ λιγότερες γυναίκες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις. Αλλά και επειδή πολλές γυναίκες εξακολουθούν να υπόκεινται σε αδιανόητη κακοποίηση. Καµία γυναίκα δεν θα πρέπει ποτέ να

ποιος θα καταλήξει σε ηγετική θέση; Γι 'αυτό χρειαζόµαστε τις ποσοστώσεις των γυναικών. Βοηθούν να σπάσει ο φαύλος κύκλος των στερεοτύπων φύλου και των ευκαιριών σταδιοδροµίας.

• Τι είναι εκείνο που σας έκανε να ασχοληθείτε µε τα κοινά; - Για µένα η πολιτική αφορά την καταπολέµηση της καταπίεσης και την αλλαγή του κόσµου προς το καλύτερο. Γι' αυτό µπήκα στην πολιτική, -εκίνησα, όταν ήµουν έφηβη ως ακτιβίστρια των δικαιωµάτων των ζώων. Στη δεκαετία του 1990, όταν οι εξτρεµιστές της δεξιάς ήταν έξω στους δρόµους της µικρής πόλης της Ανατολικής Γερµανίας όπου µεγάλωσα, µας βρήκαν µπροστά τους, επανακαταλάβαµε τους δρόµους και σιγουρευτήκαµε ότι δεν κατέλαβαν τη δηµόσια ζωή. Σήµερα, καθώς βλέπουµε µια πραγµατική αντίδραση κατά της προοδευτικής πολιτικής, ο αγώνας συνεχίζεται. Οι δεξιοί λαϊκιστές προσπαθούν να καταχραστούν τα δικαιώµατα των γυναικών για την προπαγάνδα κατά της µετανάστευσης. Εάν ενώσουµε τις δυνάµεις µας - φεµινιστικές, αντιρατσιστικές, προοδευτικές - και τις συνδέσουµε σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα τα καταφέρουµε και θα τους νικήσουµε.

αν ψάχνετε για...

 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΠΕΜΠΤΗ 8/3/2018

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΜΠΟΥΣΒΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Μάρκου Μπότσαρη 4 (Ταχυδρομείο), τηλ. 25655 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 47, τηλ. 83777

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6%

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Για την Γιορτή της γυναίκας… ® Της ΑΡΕΤΗΣ ΜΑΛΑΜΗ

• Στη µετώπη ενός Γερµανικού Πανεπιστηµίου, είναι γραµµένο το εξής απόφθεγµα: ΑΝ∆ΡΑΣ : ΜΙΑ ΛΕΞΗ! ΓΥΝΑΙΚΑ: ΕΝΑ ΛΕΞΙΚΟ! Και είναι έτσι ακριβώς. Η γυναίκα είναι ένα λεξικό. Είναι η ψυχοσωµατική της οντότητα τόσο σύνθετη, γιατί και ο ρόλος πού θα παίξει στη ζωή, είναι τόσο πολυσύνθετος, πολυσήµαντος, πολύτιµος και πολυδιάστατος που, πραγµατικά, για να αντιµετωπίσει σωστά όλες αυτές τις φάσεις στη ζωή την προσωπική της και των οικείων της, πρέπει και χωρίς επίκτητα εφόδια, να την έχει προικίσει η φύση, ήδη, µε αυτά. Προορίζεται για µάνα, σύζυγοςσύντροφος, ερωµένη, κόρη και αδελφή. Η κάθε µια απ’ αυτές τις ιδιότητες, απαιτεί, πρώτα έναν πλούτο διαφορετικών συναισθηµάτων, ένα µεγάλο απόθεµα υποµονής και κατανόησης, µεγάλο ποσοστό ανοχής και τεράστια ποσότητα αλτρουισµού, αυταπάρνησης και προσφοράς! Και πέρα απ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και το προσόν της? πολιτικής και διπλωµατίας, που της χρειάζεται απολύτως στην οικογένεια, προσόν που της το έδωσε, όχι η φύση αλλά η ίδια η ζωή και η επί αιώνες, ανδροκρατούµενη κοινωνία, που την υποχρέωσαν στην ανεύρεση, τρόπων αυτοάµυνας. Αυτό βέβαια, δεν σηµαίνει ότι ο άνδρας µετράει λιγότερο, ούτε ότι δεν έχει κι εκείνος τα εφόδιά του για τη ζωή, αλλά πώς να το κάνουµε, ο άνδρας είναι απλός! Και είναι ωραίος, γιατί είναι απλός! Πολύ πιο εύκολος! Είναι µια λέξη! Ενώ η γυναίκα είναι πολυσύνθετη γιατί της χρειάζεται να έχει και απ’ όλα και πολλά! Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου λίγα και καθόλου απλά τα? προικιά που πρέπει να κουβαλάει η γυναίκα από τη γέννησή της, για να κάνει τους γύρω της και τον εαυτό της, κατ’ επέκταση, ευτυχισµένους. Να γιατί η γυναίκα, που στον πολιτισµένο κόσµο γιορτάζει σήµερα, και που, δυστυχώς υπάρχουν κάποιες Χώρες, που η γυναίκα είναι ακόµα «RES», δεν είναι µια λέξη αλλά ένα λεξικό, που για να το" διαβάσεις, πρέπει να το αγαπάς και να το εκτιµάς!

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας Στο Moυσείο Αργυροτεχνίας

• Συναυλία γυναικείου συνόλου εγχόρδων µε συνοδεία πιάνου θα δοθεί σήµερα, Πέµπτη, ώρα 20.30, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας. Η συναυλία περιλαµβάνει αποσπάσµατα από το έργο «Το χαµόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζηδάκι, σε διασκευή του µαέστρου και αρχιµουσικού Γεώργιου Χλίτσιου και σε αφήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και ηθοποιού Ελένης ∆ηµοπούλου. Συµµετέχουν οι καθηγήτριες του ∆ηµοτικού Ωδείου Βάσω Αρλέτου, Βιολί, Μαριάνθη Καψάλη, Βιόλα, Ειρήνη Ζάγκλη, Πιάνο και οι µαθήτριες της τάξης βιολιού Τάνια Πουρλιάκα – Μπακαΐµη, Μαρίνα Βλάχου, Αλεξάνδρα Ρίζου, Ολυµπία Στέφου και Μαρκέλλα Παπάζογλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι Opera Chaotique • Φόρο τιµής στις γυναίκες, όχι µόνο στις επώνυµες, αλλά και στις καθηµερινές, στις γυναίκες της διπλανής πόρτας, στη γειτόνισσα, την σύζυγο, την ερωµένη? αποτίνει το ντουέτο των Opera Chaotique µε τη νέα του µουσικοθεατρική παράσταση «Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσµο», η οποία θα παρουσιαστεί σήµερα, Πέµπτη, στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14). Πρόκειται για τους Γιώργο Τζιουβάρα (Tenorman): Φωνή, Αφήγηση, Πιάνο και Χρήστο Κουτσογιάννη (Voodoo Drummer): Ντραµς. Guests θα είναι η χορεύτρια Ευδοξία Τσιώνη και η ηθοποιός Χρυσάνθη Παπαγεωργίου. Ώρα έναρξης 21.15. * Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ στο ταµείο και 8 ευρώ στην προπώληση (βιβλιοπωλείο Αναγνώστης). Κρατήσεις θέσεων στα τηλ.: 26515 54505 και 6978047081.

Από το Εργατικό Κέντρο

• Εκδήλωση µε θέµα «Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα και ∆ικαιώµατα Γυναικών» θα κάνουν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων (παράρτηµα ΟΓΕ) σήµερα, Πέµπτη και ώρα 19:00 στην αίθουσα του ΕΚΙ. Την παρουσίαση θα κάνει η Χ. Λαµπαδά, Πρόεδρος του ∆.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Ιωαννίνων.

Η Κερκυραϊκή Ένωση

• Η Κερκυραϊκή Ένωση Ιωαννίνων «Ο Άγιος Σπυρίδων» διοργανώνει απογευµατινό καφέ-τσάι, στα πλαίσια της γιορτής της γυναίκας σήµερα, Πέµπτη και ώρα 6 µ.µ., στην καφετέρια «La Plaza» στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Olympic», στη διασταύρωση των οδών Μιχ. Αγγέλου και Μελανίδη 2. Για περισσότερες πληροφορίες στο 6938499202 ή στο 6936930596.

Ο Σύλλογος «Η Καλλιθέα»

• Την ηµέρα της γυναίκας και τους αγώνες της για ισότιµη θέση στην κοινωνία θα τιµήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καλλιθέα» Ιωαννίνων µε γιορτή που θα κάνει σήµερα, Πέµπτη και ώρα 21:00 στο µεζεδοπωλείο «Οίνος και Γεύσεις» (Πλατεία ∆ηµ. Χατζή 1). Τιµή κάρτας 15 ευρώ.

Το Σάββατο, στο «Grand Serai»

Ημερίδα για διαταραχές λόγου – επικοινωνίας

• «∆ιαταραχές λόγου – επικοινωνίας και µάθησης: Θεωρητικές προσεγγίσεις, πρωτοποριακοί µέθοδοι αξιολόγησης και παρέµβασης» είναι ο τίτλος της 29ης ηµερίδας της Π.Α.Λ.Ο. που θα διεξαχθεί µεθαύριο, Σάββατο, ώρες 11.00 – 15.00 στο ξενοδοχείο «Grand Serai», στα Γιάννενα σε συνεργασία

µε το Τµήµα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου. Η ηµερίδα αφορά εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, Πανεπιστηµίου, ΤΕΙ και ΙΕΚ. Θα ξεκινήσει µε θεώρηση του θέµατος από τον Πρόεδρο της Π.Α.Λ.Ο. Μίµη Σκαναβή. Συντονιστές θα είναι οι Κων/νος Χρηστάκη, Νικόλαος Μάνεσης και Πηνελόπη Φραντζή.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ… ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ (Αποσπάσματα από τα διηγήματα «Του βουνού και του κάμπου») Γ’ ΜΕΡΟΣ (τελευταίο)

Αλλά δε χάρηκε ο καηµένος για πολύ τη δόξα του αυτή! Λες και τον είχε φάγει µε το µάτι η κοσµογλωσσιά! Μια βραδυά, εκεί που κοιµόνταν όξω, βράχτηκε πολύ και πλευρίτωσε. Έκανε δυο – τρεις µήνες άρρωστος, όχι ξαπλωµένος στο στρώµα, αλλά συρνάµενος στο πόδι. - Είµαι σ’ εκστρατεία, έλεγε, και νοσοκοµιούµαι στο φορητό νοσοκοµείο? Και λέγοντας αυτά έδειχνε την κάππα του. Άρρωστος όπως ήτανε, µπορούσε να φέρη γύρα όλη την περιφέρεια του χωριού κάθε µέρα και να πηγαίνη στο λόγγο να γυµνάζη τους πιστικούς µε το ξύλινο κανόνι. - Ελάτε, παιδιά µου, τους έλεγε µελαγχολικά, ώσπου είµαι ζωντανός, ν’ ανοίξετε τα µάτια σας! ∆ε θα µ’ έχετε για πολύν καιρό? Θα µε χάσετε σε λίγο, καψόπαιδα? Τες υστερνές µέρες του δε µπορούσε να βγη όξω από την αυλόθυρα. Έτρεµαν τα ποδάρια του και τα χέρια του δεν µπορούσανε να κρατήσουν το σιδερένιο δικανίκι. Η µητέρα µου τονέ συµβούλευε να ξαπλωθή στο στρώµα, αλλά πού ν’ ακούση αυτός από τέτοιες ορµήνειες! - Στρώµα; της απολογιόντανε. Μόνιµο νοσοκοµείο; Θεός φυλάξοι! Καθότανε στη στιά σταυροπόδι, κουκουλωµένος µε την κάππα του, στο «φορητό νοσοκοµείο της εκστρατείας», όπως την έλεγε αστειεύοντας. Την πιο υστερνή του µέρα έφερε όλο το σπίτι γύρα κι αγνάντευε απ’ όλα τα παραθύρια προς όλα τα σηµεία. Ύστερα έπιασε ένα παράθυρο, που αγνάντευε προς το δρόµο πού ‘χε έρθει ο Γιωργάκη – Τσιάµης από την Ελλάδα στα 1854, κατά το Ζάλογγο δηλαδή. Κοίταξε κοίταξε, σα να’ θελε να ξαγναντήση κάποιoνε να’ρχεται. Νοµίζαµε ότι είχε γίνει καλύτερα και χαρήκαµε. Πικρή χαρά! Τονέ ζύγωσε η µάννα µου και τονέ ρώτησε: - Ποιον προσµένεις απ’ αυτού που αγναντεύεις έτσι; - Τ’ αδέρφια µας!.. της απολογήθηκε µε σβησµένη φωνή. Και σε λίγο της ξανάειπε: - ?Τ’ αδέρφια µας προσµένω να’ ρθουνε µε το σταυρό στη σηµαία! Και σε λίγο τα µάτια του ξάστραψαν από χαρά, όλο του το κορµί αναταράχτηκε και κλαίοντας από τη χαρά του φώναξε! - Νάτα, Κυρά, τ’ αδέρφια µας! Νάτα, νάτα! Έρχουνται! Έρχουνται! Να, η σηµαία η ασπρογάλαζια µε το σταυρό στη µέση και στην κορφή του κονταριού. Έρχουνται, έρχουνται, Κυρά, τ’ αδέρφια µας! Ζήτωωω η λευτεριά! Λέγοντας αυτά, σωριάστηκε καταγής. Τονέ ζυγώσαµε όλοι µας κ’ η µάννα µου τον έπιασε από τες πλάτες να τονέ σηκώση και τονέ ρωτούσε τι αρρωστικό γύρευε η καρδιά του? - Έχ’ς ένα κοµµατ’ γαλέττα: τη ρώτησε µε καηµό. - Πού να τη βρω τη γαλέττα, χριστιανέ µ’; απολογήθηκε η µάννα µου µ’ απορία. Είναι, µαθές, αρρωστικό πράµα κ’ η γαλέττα; Πρώτη φορά τ’ ακούω! Αµ, Χριστιανέ µ’, να µου γυρέψης κυδώνι, σταφίδες, µήλο, σύκο? αλλά γαλέττα! - Αχ! Κυρά, της είπε, αν είχες ένα κοµµάτι γαλέττα αυτή τη στιγµή, θα σου χρωστούσα µεγάλη χάρη! Κ’ ύστερα από λίγη σιωπή, της ξανάειπε πάλε: - ∆εν πειράζ’, Κυρά: δεν πειράζ’! Σε λίγο έρχουνται τ’ αδέρφια µας και µου δίν’ν όση θελήσω? Σηκώθηκε και τρεκλά – τρεκλά πήγε και ξαπλώθηκε παραστιάς, σκεπάστηκε µε την κάππα του κι άρχισε ένα ρουχαλητό που ακούγουνταν ως το δρόµο. Ύστερα από λίγο άρχισε τα παραλαλητά. Τον αγγελόκρουε ο Χάρος. Τα παραλαλητά του ήταν όλο και στρατιωτικά παραγγέλµατα κι απαντήσες: - Εν – δυο, εν – δυο, εν – δυο! - ∆ιατάξ’ τε, κύριε ∆εκανέα! - Κλίνετ’ επ’ αριιιιίστερά! - Πυροβολαρχία? µάαααρς! - Οδηγός δεξιά. - Τ’ άλογα είναι κουρασµένα! - Καθαρώτερα, παρακαλώ, τα πυροβόλα, λοχία της υπηρεσίας! - Παρά πόδα! - Ανάπαψη! Βλέποντας αυτά η µάννα µου, έστειλε να’ ρθη η γυναίκα του και το παιδί του κι ο πατέρας µου για τον πρωτόπαπα να τον ξοµολογήση και να τον µεταλάβη. ∆εν παραµερούσαµε πλιά από κοντά του. Εκεί που παραλαλούσε, συνήρθε λίγο κι άνοιξε τα µάτια του. Μού ‘κανε ένα προσταχτικό νόηµα µε το χέρι. Πήγα κοντά του και στάθηκα να µου µιλήση. - Θα πεθάνω; µου είπε χαµηλά – χαµηλά. Με πήραν τα δάκρυα, γιατί ως ε-

κείνη τη στιγµή δεν πίστευα ότι ήτανε στα υστερνά του. Ύστερα από λίγο, µου ξανάειπε: - Θέλω να πεθάνω γενναία σαν άντρας, σαν Έλληνας στρατιώτης! Ξέρ’ς τι θα ειπή Έλληνας στρατιώτης; Πού να το ξέρ’ς εσύ! Σάµα πήγες στην Ελλάδα, καψόπαιδο; Εγώ κατάπινα τα δάκρυα µου κι αυτός ξακολουθούσε να µου µιλή. Στο τέλος µου λέγει: - Μου κάν’ς µια χάρη, για να σου δώσω µ’ όλη µου την καρδιά την ευκή µου; - Ό,τι θέλ’ς, του είπα. - Να πας στο χωριό µ’? - Και να ειπώ της Κώσταινας να’ ρθή;.. Έστειλ’ η µάννα µου! - Όχι αυτό! Όχι αυτό! Να πας να µάσης καµιά εικοσαριά παιδιά –τα καλύτερα- και να τα φέρ’ς εδώ να σας µάθω ένα σπουδαίο γυµνάσιο, πριν πεθάνω? Γυµνάσιο που δε σας το’ χω µάθει ως τώρα? Ρούπησα για το χωριό του, που δεν ήτανε µακρυά πλιότερο από µια

ώρα από το δικό µου, αλλά εγώ το’ καµα µισή ώρα πάει και µισή ώρα έρθει, του είπα ότι τα παιδιά ήταν έτοιµα και παραταγµένα στην αυλή, σηκώθηκε κι ακουµπώντας τον τοίχο – τοίχο, βγήκε στην κρεββάτα αγκοµαχώντας και φώναξε µε µια δυνατή φωνή, σαν όταν ήτανε γερός: - Αρίθµηση! Μετρηθήκαµε όλοι: ένα, δύο, τρία? και βγήκαµε σωστοί τριάντα! - ∆εκανέα! Φώναξε. - ∆ιατάξ’τε! του είπα σηκώνοντας το χέρι και χαιρετώντας τον στρατιωτικά. - Στείλε µια αγγαρεία από έξη άντρες να φέρουν το γληγορώτερο το κανόνι από το λόγγο? ∆ιάταξα έξη παιδιά να πάνε να το φέρουν και σε µισή ώρα το κανόνι έµπαινε στην αυλή. Άρχισαν τα γυµνάσια. Ο πατέρας µου φοβήθηκε µην παρουσιαστή άξαφνα κανένας Τούρκος και, βλέποντας αυτά τα πράµατα, µας προδώση στον πασιά ότι ετοιµάζουµε τάχα επανάσταση, κ’ έβαλε δυο χωριανούς, έναν στην µια κι έναν στην άλλη άκρη του χωριού για ν’ αγναντεύουν και την στιγµή που θα φαίνουνταν κανένας Τούρκος να’ ρθουνε να µας το ειπούνε να πάψουµε τα γυµνάσια και να κρύψουµε το κανόνι. Τουρκιά µαθές δεν είναι παίξε – γέλασε. Γυµναζόµασταν στην πλατύχωρη αυλή µε τα παραγγέλµατα του Κώστα, που στέκουνταν ψηλά στην κρεββάτα. Στην αρχή γυµναζόµασταν στα πεζικά. Ύστερα ξέκοψε δέκα παιδιά στην υπηρεσία του κανονιού και τ’ άλλα τα είκοσι τα’ δωκε σε µένα να τα γυµνάσω. Και τη στιγµή που ξεφώνιζε το πρόσταγµα «πυρ», η λέξη κόλλησε στο στόµα του: «πυ?». Το κανόνι βρόντησε. Το ρω του’ χε µείνει στο λαιµό. Λιποθύµησε κ’ έπεσε καταγής. Ο πατέρας µου τον άρπαξε πρώτος να τονέ σηκώση και τον ηύρε πεθαµένον! Η ψυχή του είχε φτερουγίσει µαζί µε το βρόντο του κανονιού του! Άξιος θάνατος άξιου στρατιωτικού κορµιού, που είχε υπηρετήσει εικοσιπέντε χρόνια στον ταχτικό στρατό της ηρωικής Ελλάδας µας. ∆ε µολογιέται η λύπη µας, όταν είδαµε ότι πέθανε ο αγαπηµένος µας ο Κώστα – Ντόντος, ο απόστρατος, το καύκηµα της επαρχίας µας. Ολωνών µας έτρεχαν τα δάκρυα βροχή! Σε λίγο συνήρθαµε από την πρώτη εντύπωση της λύπης και συσκεφτήκαµε πως έπρεπε να κάµουµε το ξόδι του, σύµφωνα µε τες στρατιωτικές θεωρίες που µας δίδαχνε τόσον καιρό. Κάναµε ένα πρόχειρο ξυλοκρέββατο µε τουφέκια και µε γιαταγάνια, τον ξαπλώσαµε ψηλά, τονέ φορτώσαµε σε τέσσερις, βάλαµε τους δυο σαλπιχτάδες µπροστά, δυο παιδιά να τραβούν το κανόνι πίσω από το λείψανο, κ’ οι αποδέλοιποι είκοσι τέσσερις κάναµε δυο στίχους από δώδεκα τον καθένα κι ακολουθήσαµε µε τα τουφέκια παραµάσκαλα πίσω από το κανόνι και σε µια ώρα ήµασταν στο σπίτι του. Την άλλη τη µέρα έγινε το ξόδι του κ’ η κηραδοσιά του. Με την ίδια τάξη ακολουθήσαµε ως την εκκλησιά, όπου είναι και το νεκροταφείο, και τη στιγµή που κατεβάζανε το άψυχο κουφάρι στο µνήµα, πυροβολήσαµε όλοι µε τα τουφέκια µας και βρόντησε για ύστερη φορά και το ξύλινο κανόνι, που µε τον ύστερο βρόντο του, από το πολύ µπαρούτι, είχε γίνει κοµµάτια, σαν να µην ήθελε να ζήση χωρίς εκείνον που το’ χε φτιάσει µε τα χέρια του και τ’ αγαπούσε πλιότερο από παιδί του.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Κινηματογράφος

Tι νέο παίζει στο ODEON…

Τρεις νέες ταινίες προβάλλονται από σήµερα στο ODEON του Παραλίµνιου Ψυχαγωγικού Πάρκου, µε τη νέα ταινία δράσης του Μπρους Γουίλις «Death Wish» να ξεχωρίζει. Ακολουθεί σύντοµη παρουσίασή τους:

• Death Wish

ΗΟ ρ. Πολ Κέρσεϊ (Μπρους Ουίλις) εργάζεται ως χειρουργός στα επείγοντα περιστατικά, φροντίζοντας συχνά τα θύµατα της αυξανόµενης εγκληµατικότητας της πόλης. εν θα µπορούσε να φανταστεί, όµως, ότι θα ερχόταν η µέρα που τα θύµατα αυτά θα ήταν η δική του οικογένεια, µετά τη θανάσιµη επίθεση που δέχονται η γυναίκα του (Ελίζαµπεθ Σου) και η ενήλικη κόρη του (Καµίλα Μορόνε) µέσα στο σπίτι τους. Με την αστυνοµία να αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αριθµό των βίαιων περιστατικών, ο Πολ ανακουφίζει τη δίψα του για εκδίκηση και απόδοση δικαιοσύνης, κυνηγώντας ο ίδιος τους ενόχους. Καθώς οι ανώνυµοι φόνοι εγκληµατιών αρχίζουν να κυριαρχούν στα ΜΜΕ, ο κόσµος αναρωτιέται αν αυτός ο θανάσιµος εκδικητής είναι ένας φύλακας άγγελος… ή κάτι πολύ πιο νοσηρό. Σκηνοθεσία: Ιλάι Ροθ Πρωταγωνιστές: Μπρους Ουίλις, Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο, Ελίζαµπεθ Σου, Ντιν Νόρις, Κίµπερλι Ελίς, Καµίλα Μορόνε Κατηγορία: Περιπέτεια, Θρίλερ ιάρκεια: 1.47

• The Death of Stalin (Ο Θάνατος του Στάλιν)

Τη νύχτα της 2ης Μαρτίου του 1953 ένας άντρας πεθαίνει. Ένα τροµερό εγκεφαλικό επεισόδιο κάνει όλο του το σώµα να καταρρεύσει. Το όνοµά του είναι Ιωσήφ Στάλιν – δικτάτορας, τύραννος και Γενικός Γραµµατέας της ΕΣΣ. «Ο Θάνατος του Στάλιν» είναι µια σάτιρα που αφορά στις µέρες πριν την κηδεία του Πατέρα ενός Έθνους. Είναι οι ηµέρες που θα ρίξουν φως πάνω στην τρέλα και την έλλειψη ηθικών αξιών του ολοκληρωτισµού. Είναι οι ηµέρες που θα βρουν τους άντρες που άλλοτε συνεργάζονταν µε τον Στάλιν να παλεύουν προκειµένου να κληρονοµήσουν την τεράστια δύναµη που είχε πάνω στο λαό. Σκηνοθεσία: Αρµάντο Ιανούτσι Πρωταγωνιστές: Στιβ Μπουσέµι, Τζέφρι Τάµπορ, Πάντι Κόνσινταϊν, Σάιµον Ράσελ Μπιλ, Μάικλ Πάλιν, Τζέισον Άιζακς, Αντρέα Ράιζµποροου Κατηγορία: Κωµωδία ιάρκεια: 1.46

• The Big Bad Fox And Other Tales (Η Μεγάλη Κακιά Αλεπού και άλλες Ιστορίες) (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ)

H ζωή στην ύπαιθρο δεν είναι πάντα τόσο ειρηνική και ήσυχη. Ειδικά σε αυτή την φάρµα που µία αλεπού κάνει την..µαµά σε µια οµάδα από κοτοπουλάκια, ένα κουνέλι νοµίζει ότι είναι πελαργός και µια πάπια θέλει να γίνει ο Άγιος Βασίλης. Αν λοιπόν νοµίζετε ότι η ζωή στην φάρµα είναι απλή… σκεφτείτε το ξανά! Σκηνοθεσία: Μπενζαµέν Ρενέρ & Πάτρικ

Ίµµπερτ Κατηγορία: Κινούµενα Σχέδια ιάρκεια: 1.20

Θα υλοποιηθεί στα Γιάννενα από την Αμερικανική Πρεσβεία

Δωρεάν διαδραστική εκπαίδευση για κορίτσια στην πληροφορική

• ∆ιαδραστικό πρόγραµµα προγραµµατισµού για κορίτσια 10 - 16 ετών µε τίτλο «CodeGirls» θα υλοποιήσουν στα Γιάννενα, η Αµερικανική ∆ιπλωµατική Αποστολή στην Ελλάδα και ο µη-κερδοσκοπικός οργανισµός Ματαρόα, µε την υποστήριξη του Information Networks Institute του πανεπιστηµίου Carnegie Mellon, του φροντιστηρίου «∆ιακρότηµα» Ιωαννίνων και του Tuvunu Greek Mountain Tea. Σε µια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσµα µεταξύ των φύλων στους τοµείς της τεχνολογίας και της µηχανικής, το πρόγραµµα φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει, να εµπνεύσει και να εξοπλίσει νέα κορίτσια µε δεξιότητες για να επιδιώξουν ευκαιρίες στον τοµέα της πληροφορικής. Με τη χρήση καινοτόµων εργαλείων και µε την καθοδήγηση έµπειρων εκπαιδευτριών, τα CodeGirls θα µάθουν πώς να δηµιουργούν απλές ιστοσελίδες

Για τους Γ’ Χαιρετισμούς

Οι Απόφοιτοι Βελλαΐτες στους Ασπράγγελους

• Τους Γ΄ Χαιρετισµούς (αύριο, Παρασκευή), στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου θα παρακολουθήσει η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, µετά το πέρας των οποίων θα ακολουθήσει συνεστίαση σε κοσµικό κέντρο του χωριού. Για τη µετακίνηση των ενδιαφεροµένων θα υπάρχει λεωφορείο, το οποίο θα αναχωρήσει στις 17:00 από την κεντρική εξωτερική είσοδο της πρώην Ζωσιµαίας Παιδαγωγικής Ακαδηµίας και θα επιστρέψει µετά το πέρας της συνεστίασης. Εισιτήριο 5 ευρώ µετ’ επιστροφής.

Σελ. 5η

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ «ΚΑΡΚΙΝΟΣ, Ποιος είσαι; Πού ζεις; Πώς ζεις;»

Η Αντικαρκινική παρουσιάζει το βιβλίο του Ι. Σπηλιώτη

• Εκδήλωση για το κοινό µε την παρουσίαση του βιβλίου του Γιατρού Ιωάννη Σπηλιώτη µε τίτλο «ΚΑΡΚΙΝΟΣ, Ποιος είσαι; Πού ζεις; Πώς ζεις;» θα διοργανώσει την Κυριακή, 11 Μαρτίου, ώρα 7 µ.µ., στο ξενοδοχείο Παλλάδιο, το Παράρτηµα Ιωαννίνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: Νίκη Ι. Αγνάντη, Οµότιµη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατοµικής Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Ακαδηµαἵκός, Άννα Μπατιστάτου, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατοµικής Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Λένα Γιωβάννη-Γκίκα, Φιλόλογος και ο Συγγραφέας Ιωάννης Σπηλιώτης, ∆ιεθυντής Περιτοναἵκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / ∆ιαβαλκανικού. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

• Το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων θα παρακολουθήσει τους Γ' Χαιρετισµούς αύριο, Παρασκευή, στους Λυγγιάδες Ιωαννίνων. Ώρα αναχώρησης: 4 µ.µ. (από το Λύκειο Ελληνίδων). Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να δηλώσουν συµµετοχή στα γραφεία του Λυκείου Ελληνίδων (Καραϊσκάκη 18) ή στο τηλέφωνο (2651-0- 28720) κατά τις απογευµατινές ώρες (5.30 - 9 µ.µ).

• Λαµβάνοντας τα εύσηµα και τους επαίνους του Πρέσβη της Γαλλίας, του Πρύτανη του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Γεωργίου ∆. Καψάλη, του ∆ιευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ, Ιωάννη Πετρόπουλου, αλλά και πολλών άλλων υψηλών προσκεκληµένων, παρουσιάστηκε επίσηµα το 4ο ∆ιεθνές Θερινό Πανεπιστήµιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισµός και ΜΜΕ»

ται µε µεγάλη επιτυχία για τέταρτη χρονιά. Φέτος, µετά από τρία χρόνια αναγνωρισµένης επιτυχίας της διοργάνωσης στην Άνδρο, θα διεξαχθεί στο νησί της Σύρου.

στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα. Η δράση που οργανώνει το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών σε συνεργασία µε το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και το Γαλλικό Τµήµα του Οµίλου Ευρωπαϊκού Τύπου τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, ο οποίος και θα τιµήσει το φετινό ακαδηµαϊκό πρόγραµµα µε την παρουσία και συµµετοχή του. Το 4ο ∆ιεθνές Θερινό Πανεπιστήµιο διευθύνεται από την Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Π.Τ.Ν. του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, η οποία µαζί µε τον Γιάννη Μαµάη, εκδότη και ειδικό σύµβουλο του προγράµµατος παρουσίασαν στη Γαλλική Πρεσβεία τις ακαδηµαϊκές και πολιτιστικές πτυχές και όψεις ενός έργου που συνεχίζε-

µεταξύ άλλων τις θεµατικές: Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήµη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος, Η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής µνήµης, Τα συνηθέστερα γραµµατικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών οµιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής κ.λ.π.. Επιπλέον, περιλαµβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδροµές. Στην επίσηµη παρουσίαση του 4ου ∆.Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισµός και ΜΜΕ» παρέστησαν πολλά µέλη ∆ΕΠ από το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο κ.λ.π. Το µουσικό µέρος πλαισίωσε η Ορχήστρα του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Καµεράτα.

Οι θεματικές

Το 4ο ∆ιεθνές Θερινό Πανεπιστήµιο φέρει τον ειδικότερο τίτλο: «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία». Η προσφορά και η δυναµική της παρέκκλισης. Θα καλύψει

Πρώτα Παυλίδης και B-Movies και ακολουθεί η Γιώτα Νέγκα

• ∆ύο µεγάλα συναυλιακά γεγονότα για τα Γιάννενα φιλοξενεί το Stage του Παραλίµνιου Πάρκου αυτή την εβδοµάδα. Πιο συγκεκριµένα, αύριο, Παρασκευή έρχεται ο Παύλος Παυλίδης και οι Β movies. ∆ιαχρονικά αγαπητός και ένας από τους αναµορφωτές της ελληνικής ροκ σκηνής, ο Παυλίδης συνεχίζει να κρατάει ψηλά τη σηµαία της µουσικής δηµιουργίας µε τους B movies που είναι οι: Τόλης ∆εληγιάννης – µπάσο, Ορέστης Μπενέκας – πλήκτρα, ∆ηµήτρης Οικονόµου – τύµπανα και Αλέκος Βουλγαράκης ηλεκτρική κιθάρα. Ώρα έναρξης: 22.30. Προπώληση 10 ευρώ, ταµείο 12 ευρώ, φοιτητικό/ανέργων/ΑµεΑ 10 ευρώ.

Και Γιώτα Νέγκα

Mεθαύριο, Σάββατο, ακολουθεί η Γιώτα Νέγκα, µία από τις πιο αξιό-

λογες, χαµηλού προφίλ και υψηλής ποιότητας λαϊκές φωνές, που τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί στο ελληνικό πεντάγραµµο. Φέτος, φέρνει µαζί της γυναικεία φωνή σε «αντρικά» τραγούδια. Παρελαύνουν στο ρεπερτόριό της από τον Στέλιο Καζαντζίδη έως τον Χρήστο Θηβαίο, τον Στράτο ∆ιονυσίου και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Μαζί της θα είναι οι: Νίκος Κατσίκης – µπουζούκι, Βασίλης Κετεντζόγλου – κιθάρα, Dasho Kurti – ακορντεόν. Ώρα έναρξης: 22.30. Προπώληση 10 ευρώ, ταµείο 12 ευρώ, φοιτητικό/ανέργων/ΑµεΑ 10 ευρώ. * Προπώληση εισιτηρίων και για τις δύο συναυλίες γίνεται σε: Γερµανό, Οπτικά Μάνθος, Music Shop Giorgio και Vision of Sound.

Από το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου

Παραστάσεις αφήγησης λαϊκών παραμυθιών

• ∆ύο πολύ ξεχωριστές παραστάσεις αφήγησης λαϊκών παραµυθιών, µε ζωντανή µουσική από τον Γιάννη Ψαριώτη, θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν µικροί και µεγάλοι την Κυριακή, 11 Μαρτίου. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το ∆ιεπιστηµονικό Κέντρο Ηπείρου. Πιο αναλυτικά, παραµύθια λαϊκά από διάφορα µέρη της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιδιά από 4 έως 7 χρονών στην παράσταση «Το κουντουνάκι»

Εσπερινός και αρτοκλασία για την Αγία Θεοδώρα

Το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων στους Λυγγιάδες για τους Χαιρετισμούς

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 4ο θερινό Πανεπιστήμιο

Συναυλίες στο Stage Ioannina

Από το Σύλλογο Αρτινών

και να επικοινωνούν µέσω του ∆ιαδικτύου, πώς να χρησιµοποιούν τις γλώσσες προγραµµατισµού HTML5 και CSS αλλά και τις δεξιότητες που απαιτούνται από, τελευταίας τεχνολογίας, εταιρίες πληροφορικής. Το τετραήµερο πρόγραµµα θα πραγµατοποιηθεί τα Σαββατοκύριακα 10-11 και 17-18 Μαρτίου, ώρες 10.00-14.00, στο φροντιστήριο «∆ιακρότηµα» (∆ωδώνης 11). Η συµµετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισµένες. Απαιτείται προ-εγγραφή στο www.mataroa.org/ioannina. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.mataroa.org/ioannina.

Έχει θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

• Τον καθιερωµένο εσπερινό µετ’ αρτοκλασίας θα τελέσει ο Σύλλογος Αρτινών και Τζουµερκιωτών Ιωαννίνων το ερχόµενο Σάββατο, παραµονή της εορτής της Αγίας Θεοδώρας, πολιούχου της Άρτας και ώρα 18.00 στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης και καλή τα µέλη και τους φίλους του να παραβρεθούν.

(ώρα 11:00). Ταυτόχρονα, προς τέρψη και ψυχαγωγία µικρών (πάνω από 8 χρονών) και µεγάλων η πολυτάλαντη συγγραφέας Αγνή Στρουµπούλη θα αφηγηθεί παραµύθια λαϊκά από την Ελλάδα, την Αφρική και τη Σερβία, στην παράσταση «Ο δέντρος» (ώρα 12:30). • Η προκράτηση εισιτηρίων είναι απαραίτητη. Περισσότερες πληροφορίες στο www.diepistimoniko.gr και στα τηλ.: 26510-67320 και 6986180630.

Παρουσίαση θεμάτων του διαγωνισμού «Καγκουρό»

• Τα Εκπαιδευτήρια Όλγας Ντότη-Οικονόµου, εξεταστικό κέντρο για ακόµα µία χρονιά του Παγκόσµιου Μαθηµατικού ∆ιαγωνισµού «Καγκουρό», για παιδιά από Β’ ∆ηµοτικού µέχρι και Γ’ Λυκείου, διοργανώνουν παρουσίαση και ανάλυση θεµάτων, στον χώρο των Εκπαιδευτη-

Ομιλία Βενετσιάνου Μαυρέα για την ψυχική υγεία

• Με θέµα: «Η ψυχική υγεία στον σύγχρονο κόσµο. Είναι οι γυναίκες ψυχολογικά πιο ευαίσθητες από τους άντρες;», θα µιλήσει ο Βενετσιάνος Μαυρέας σήµερα, Πέµπτη (ώρα 9.15 µ.µ.) στο ξενοδοχείο Filokalia. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Ροταριανό Όµιλο Ιωαννίνων µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Γυναίκας.

«Αυγά Μαύρα» από το Σωματείο Εξαύδα

• Tη θεατρική παράσταση «Αυγά Μαύρα» του ∆ιονύση Χαριτόπουλου παρουσιάζει το Καλλιτεχνικό Σωµατείο Εξαύδα µέχρι την 1η Απριλίου, κάθε Πέµπτη –Παρασκευή - Σάββατο – Κυριακή, ώρα 21:15 στο θεατράκι της Οδού Κουντουριώτη 31.

Οι συντελεστές

Από τα Εκπαιδευτήρια Ντότη-Οικονόμου

Σήμερα, στους Ρόταρυ

Νέα θεατρική παράσταση

Σκηνοθεσία και µουσικές επιλογές Γιώργος Νάκος. Μουσική επιµέλεια: Νεκταρία Λαµπράκη. Φώτα-Ήχος: Νίκος Γούλας, Νεκταρία Λαµπράκη. Αφίσα - Πρόγραµµα: Νέλλη Σαβράνη. Ερµηνεύουν οι: Μαρία Φατούρου, Παναγιώτης Κόρδας και Θανάσης Σιαµαλέκας.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ. Τηλ. κρατήσεων: 6973307103. Παρέχονται 5 δωρεάν θέσεις για ανέργους σε κάθε παράσταση.

Παραστάσεις όλο τον Μάρτιο

Τo Hμερολόγιο ενός απατεώνα από τους «Αθεράπευτους»

• Η Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωµατείου «οι Αθεράπευτοι» παρουσιάζει το µνηµειώδες θεατρικό έργο του Αλεξάντρ Οστρόφσκι «Το ηµερολόγιο ενός απατεώνα» σε σκηνοθεσία ∆ηµήτρη Παππά. Παραστάσεις θα δοθούν όλο τον Μάρτιο στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα κάθε Παρασκευή (9, 16 & 23) στις 21:15, κάθε Σάββατο (10, 17 & 24) στις 21:15, κάθε Κυριακή (11, 18 & 25) στις 20:15 και κάθε Τετάρτη του Μάρτη (14, 21 & 28) στις 20:15.

Είσοδος: 10 ευρώ ή 8 ευρώ (µειωµένο) ή 6 ευρώ (προπώληση στα Βιβλιοπωλεία ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ & ΧΑΡΤΕΞ). • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 698198-1067 ή 698-198-1058.

Μαζί με άλλους τρεις συλλόγους

ρίων, µεθαύριο, Σάββατο, ως εξής: Ώρες 4:30 - 6 µ.µ. η Β’ ∆ηµοτικού. Ώρες 6:15 – 7:45 µ.µ. οι τάξεις Γ’ και ∆΄ καθώς και οι Ε’ και ΣΤ’. Στην παρουσίαση µπορούν να πάρουν µέρος όσοι ενδιαφέρονται, ανεξάρτητα από το αν δήλωσαν ή όχι συµµετοχή!. Επίσης είναι ανοιχτή για τους µαθητές και τις µαθήτριες όλων των σχολείων. * Πληροφορίες στα τηλ.: 2651025750 (σχολείο), 6948804180 (Θανάσης Σωτηρίου), καθώς και στο e mail: info@sxoleio.edu.gr.

Στο Ανθοχώρι την Κυριακή ο Ορειβατικός Ιωαννίνων

• Κοινή πορεία µε τους ΕΟΣ Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουµενίτσας στο Ανθοχώρι θα κάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή, 11 Μαρτίου. Η πρώτη διαδροµή θα είναι Ανθοχώρι - Λάκκα Νταούτη - Ανθοχώρι (Α Κατηγορία), διάρκειας έως πέντε ωρών. Αρχηγός: Χάλλα Άννα. Η δεύτερη θα είναι Ανθοχώρι - Λάκκα Τόκη - Ανθοχώρι (Β Κατηγορία), διάρκειας επτά ωρών. Η τρίτη διαδροµή θα είναι Ανθοχώρι - Καλόγηρος (2.102 µ.) - Λάκκα Τόκη -

Ανθοχώρι (Γ Κατηγορία), διάρκειας εννέα ωρών. Αρχηγός: Μπούτζας Γεώργιος. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7:30 π.µ. από την έξοδο του parking της κεντρικής πλατείας. • ∆ηλώσεις συµµετοχής καθηµερινά, ώρες 7 µε 9 µ.µ. στα γραφεία του Συλλόγου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 26510-22138.


Σελ. 6η

Απάντηση σε δηλώσεις του Δ/τη του Πανεπ. Νοσοκομείου

Να πώς η Περιφέρεια Ηπείρου προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης…

® Οι δαπάνες «περνούν» από το Ελεγκτικό Συνέδριο ® Τι αναφέρει η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής»

Η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και άλλες Περιφέρειες, µε βάση το ισχύον πλαίσιο, προσδιορίζουν τις χονδρικές τιµές στο πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης, ανάλογα µε τις τιµές που διαµορφώνουν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους. Οι βασικές αυτές εταιρίες στην περιοχή µας είναι 4-5 και χωρίς τον υπολογισµό των εκπτώσεων που παρέχουν στους πελάτες τους, αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και ούτε υπάρχει άλλος τρόπος εξεύρεσης της µέσης τιµής που να παρακάµπτεται. Στο παρελθόν τα πράγµατα ήταν διαφορετικά γιατί υπήρχε η διατίµηση και συγκεκριµένος τρόπος κοστολόγησης. Τα παραπάνω τονίζει η Περιφέρεια Ηπείρου, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του ∆ιοικητή του Πανεπ. Νοσοκοµείου Ιωαννίνων κ. Βασ. Τσίκαρη, αναφέροντας, µεταξύ άλλων, ότι: G η διαδικασία των διαγωνισµών, οι συµβάσεις καθώς και ότι έχει σχέση µε δαπάνες, ενταλµατοποίηση και η πληρωµή αυτών ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο κάθε φορέας έχει τον τρόπο τιµολόγησης µε βάση το σηµείο αναφοράς

(χονδρική ή λιανική) και πάντα σύµφωνα µε τους συµβατικούς όρους, εναρµονισµένους και µε τις εκάστοτε διακηρύξεις.

Με το Πανεπ. Νοσοκομείο

G Από το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ιωαννίνων δεν λάβαµε κανένα έγγραφο -όπως αναφέρεται σε δηµοσιεύµατα- για παροχή διευκρινήσεων στον τρόπο τιµοληψίας και ύπαρξης διαφορών στις τιµές. Όσες φορές ζητήθηκε προφορικά η άποψή µας από τις υπηρεσίες (Προµηθειών, Οικονοµική Υπηρεσία κ.ά.), δόθηκε και η συνεργασία µας ήταν πολύ καλή, τονίζει η Περιφέρεια. Η απάντηση λοιπόν στο αναφερόµενο σε δηµοσιεύµατα ερώτηµα της ∆ιοίκησης προς την Περιφέρεια -στην οποία, όπως αναφέρει, ποτέ δεν περιήλθε τέτοιο έγγραφο- και που έχει να κάνει µε το πώς είναι δυνατόν οι λιανικές τιµές να είναι πολλές φορές µικρότερες των χονδρικών είναι η εξής: «Με βάση το ισχύον νοµικό πλαίσιο οι τιµές των καυσίµων γενικότερα σε όλη την επικράτεια και σε όλα τα στάδια εµπορίας (∆ιυλιστήρια-εταιρίες-πρατηριούχοι) διαµορφώνονται ελεύθερα µε ότι αυτό συνεπάγεται.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΤΕΟ ΣΤΟ ΚΗΜΔΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 6ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΔΑ: ΩΣΧΤ469ΗΔΜ-ΧΣΡ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διεύθυνση: Οικονομικής Οργάνωσης & Υποστήριξης Τμήμα: Προμηθειών Αρ. Πρωτ.: 9554

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Ανακοινώνουμε ότι η 6η Υ.Πε. Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου και Δυτ. Ελλάδας προκηρύσσει, δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με έγγραφες προσφορές για την μίσθωση τριών (3) ακινήτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννίνων, ένα (1) στην περιοχή Ανατολή, ένα (1) στην περιοχή Κουραμπά και ένα (1) στην περιοχή Σεισμόπληκτα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ΤΟΜΥ Περιφέρειας Ηπείρου (Υποέργο 4) της 6ης ΥΠΕ. Τα προς μίσθωση ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον τους χώρους που περιγράφονται στο παρακάτω πίνακα και η επιφάνεια κύριας χρήσης να είναι 80τ.μ. έως 120τ.μ. (±10%) χωρίς σε αυτήν να υπολογίζονται η επιφάνεια της εισόδου, του ανελκυστήρα, του κλιμακοστασίου, των πλατυσκάλων-διαδρόμων κλπ. Η συνολική προσφερόμενη επιφάνεια των ακινήτων θα πρέπει να συμφωνεί με την αναγραφόμενη στην οικοδομική άδεια, καθώς και την αντίστοιχη που δηλώνεται στη ΔΕΗ για την απόδοση των Δημοτικών Φόρων, του ΤΑΠ κλπ.

Με εκπτώσεις…

»Οι πρατηριούχοι ανάλογα και µε τον όγκο των καταναλώσεων απολαµβάνουν από τις εταιρίες κάποιες εκπτώσεις, µε συνέπεια πολλές φορές και λόγω του ανταγωνισµού να είναι οι τιµές που αναρτούν στα πρα-

τήριά τους ίσες ή και µικρότερες των χονδρικών. Το κέρδος τους είναι οι εκπτώσεις για όσους λαµβάνουν αυτές ή και ποσοστό των µεταφορικών που ορισµένοι αποκοµίζουν. Αποτέλεσµα αυτού είναι πολλοί µικροπρατηριούχοι να έχουν και παθητικό µε όλες τις συνέπειες λόγω και των ανταγωνιστικών πιέσεων που επιδέ-

χονται και δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν διαφορετικά. »Με την ευκαιρία κρίνουµε σκόπιµο να αναφέρουµε ότι θα ήταν καλλίτερο οι διαγωνισµοί που διενεργούν οι φορείς για την προµήθεια των καυσίµων να γίνονται µε σηµείο αναφοράς τις λιανικές τιµές -όπως έχει κάνει και η Περιφέρεια- και πάνω σε αυτές να δίδονται οι εκπτώσεις».

Η «Ήπειρος Ανατροπής»

• Απαντήσεις στο θέµα που προέκυψε µετά τις δηλώσεις του ∆ιοικητή του Πανεπ. Νοσοκοµείου για την προµήθεια καυσίµων, ζητά από τις αρµόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και η παράταξη του περιφερειακού Συµβουλίου «Ήπειρος Ανατροπής». Πιο συγκεκριµένα ρωτά: Πως χρησιµοποιούνται από την Περιφέρεια οι τιµές του Παρατηρητήριου του Υπουργείου Ανάπτυξης; Γιατί αυτές δεν αναρτώνται όπως συµβαίνει σε άλλες Περιφέρειες; Πως εξηγείται η χονδρική τιµή, στις αναρτόµενες από την περιφέρεια τιµές, να είναι ακριβότερη από τη λιανική σε αντίθεση µε τις τιµές του Παρατηρητήριου; Από τη στιγµή που οι δηµόσιοι φορείς είναι υποχρεωµένοι να τιµολογούν µε βάση τις τιµές του Παρατηρητήριου γιατί η Περιφέρεια αναρτά δικές της τιµές; Πως η Περιφερειακή Αρχή υπερασπίζεται το δηµόσιο συµφέρον στον τοµέα των καυσίµων και τι προτίθεται να κάνει για την θωράκιση και αναβάθµισή του;

Τι προβλέπεται για επιστροφή εισφορών σε ασφαλισμένους

• Την επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών που αχρεωστήτως έχουν καταβάλει ασφαλισµένοι στον ΕΦΚΑ ή έχουν συνεισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ για λογαριασµό τρίτων φορέων (ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕ∆ κλπ), προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Σύµφωνα µε την απόφαση: Επιστρέφονται ή συµψηφίζονται µε τυχόν καθυστερούµενες οφειλές, χρηµατικά ποσά που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία (για πρώτη φορά, ακόµη και οι εισφορές υγειονοµικής περίθαλψης), εφόσον δεν προκύπτει µε βάση τη νοµοθεσία υποχρέωση καταβολής τους. Η επιστροφή ή ο συµψηφισµός γίνονται κατόπιν υποβολής αίτησης των δικαιούχων και αφορούν περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών µετά την 1/1/2017, καθώς και εκκρεµείς µέχρι 31/12/2016 αιτήσεις προς τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ ασφαλιστικούς φορείς, εξαιρουµένου του ∆ηµοσί-

ου.

 Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, τους αυτοαπασχολούµενους και τους αγρότες, τα ποσά επιστρέφονται ή συµψηφίζονται µετά την ολοκλήρωση της ετήσιας εκκαθάρισης των εισφορών απ’ όπου προκύπτουν οι καταβλητέες εισφορές. Εναλλακτικά, δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν υποβολής αίτησης εντός διµήνου από την εκκαθάριση των εισφορών, να παραµείνει το σχετικό ποσό ως πιστωτικό υπόλοιπο και να συµψηφίζεται µε επόµενες ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθµισης οφειλών και τηρεί τους όρους, το προς επιστροφή ποσό συµψηφίζεται µε τις τρέχουσες δόσεις της ρύθµισης.

Α ΠΟΨΕΙΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat:

Κατά 12,5% λιγότερο αμείβονταν οι γυναίκες στην Ελλάδα το 2014

• Οι γυναίκες στην Ελλάδα αµείβονταν κατά µέσο όρο 12,5% λιγότερο από τους άντρες το 2014, σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσίευσε η Eurostat, µε αφορµή την σηµερινή Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας. Το 2010 η απόκλιση αυτή έφτανε στο 15%. Σε επίπεδο ΕΕ, το χάσµα των αµοιβών µεταξύ των δύο φύλων µειώθηκε ελαφρά, κατά 0,6 ποσοστιαίες µονάδες, από 16,8% το 2011 σε 16,2% το 2016. Η διαφορά στις αµοιβές των

δύο φύλων στα κράτη-µέλη της ΕΕ το 2016 ήταν µικρότερη από 10% στη Ρουµανία (5,2%), στην Ιταλία (5,3%), στο Λουξεµβούργο (5,5%), στο Βέλγιο (6,1%), στην Πολωνία (7,2%) και στη Σλοβενία (7,8%) και στην Κροατία (8,7% -στοιχεία του 2014). Αντίθετα, το χάσµα στις αµοιβές µεταξύ των δύο φύλων ήταν πάνω από 20% στην Εσθονία (25,3%), την Τσεχία (21,8%), τη Γερµανία (21,5%), το Ηνωµένο Βασίλειο (21,0%) και την Αυστρία (20,1%).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 6ης Υ.ΠΕ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Κ.Υ. ΦΙΛΙΑΤΩΝ Αριθμός Πρωτ.: 3367

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΨΤ3346904Α-ΚΤΛ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΡΙΘΜ. ΔΙΑΚ. 6/2018

Τα προς μίσθωση ακίνητα θα πρέπει να βρίσκονται εντός του Δήμου Ιωαννίνων στις περιοχές Ανατολή, Κουραμπά και Σεισμόπληκτα και κατά προτίμηση πάνω ή κοντά σε κεντρικά σημεία και να εξυπηρετείται επαρκώς από τα Δημόσια Μεταφορικά Μέσα. Στην Τεχνική Προσφορά θα αναγράφεται π.χ. η ύπαρξη σε κοντινή απόσταση στάσεων Λεωφορείων ή άλλων Δημοσίων Μέσων Μεταφοράς. Όλοι οι χώροι κύριας χρήσης θα πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο όροφο ή σε συνεχόμενους ορόφους και να υπάρχει δυνατότητα απρόσκοπτης επικοινωνίας μεταξύ τους. Εάν οι χώροι βρίσκονται σε όροφο, θα πρέπει υποχρεωτικά να εξυπηρετούνται ικανοποιητικά από ανελκυστήρα/ες. Εάν βρίσκονται σε ισόγειο χώρο, αυτοί θα πρέπει να είναι αυξημένης ασφάλειας, έναντι πιθανής διάρρηξης (πχ. Με πόρτα και κουφώματα ασφαλείας, προστατευτικά ρολά ασφαλείας σε τζαμαρίες και κουφώματα ή/και συναγερμό κτλ.). Τα προς μίσθωση ακίνητα θα παραδοθούν από τον εκμισθωτή με πλήρη λειτουργία των υποδομών των δικτύων τους (παροχή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου, δικτύου internet). Οι προσφέροντες μπορούν να καταθέσουν συμπληρωματική υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 με την οποία να δηλώνεται η υποχρέωσή τους για εφαρμογή των παρακάτω προδιαγραφών μέχρι την παραλαβή του ακινήτου και όχι πέραν των τριών μηνών. Το ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα δεν δύναται να ξεπερνά το ποσό των 660,00 ευρώ μηνιαίως, και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της αρ.πρωτ.1581/24-07-2017, απόφασης ‘Ένταξης της Πράξης «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες σε μετάβαση του Α.Π.1», με κωδ. ΟΠΣ 5008035, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 715/1979, στην Πάτρα στις 28 Μαρτίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00 π.μ. ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που έχει συγκροτηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 715/1979, η οποία θα συνεδριάσει δημόσια στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ, Υπάτης 1 και Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 24. Οι προσφορές υποβάλλονται από της δημοσιεύσεως της παρούσας διακήρυξης μέχρι την ημέρα και ώρα έναρξης του διαγωνισμού. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει δεκτή προσφορά που θα υποβληθεί μετά τις 10.00 π.μ. Τα έξοδα δημοσίευσης καλύπτονται από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020». Το πλήρες σώμα της διακήρυξης βρίσκεται διαθέσιμο στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της 6ης ΥΠΕ: www.1545.syzefxis.gov.gr. Πάτρα 7-3-2018 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Α/Α Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Γ. ΖΑΜΠΑΡΑΣ

Υπεγράφη η σχετική απόφαση

Το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών προκηρύσσει Ανοιχτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές, προϋπολογισμού δαπάνης 32.881,08€€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., για την προμήθεια Υγρού Οξυγόνου – CPV: 24111900-4, του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Φιλιατών για ένα (1) έτος, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει της τιμής. • Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα και, σε περίπτωση ενώσεων οικονομικών φορέων, τα μέλη αυτών, που είναι εγκατεστημένα σε: α) κράτος-μέλος της Ένωσης, β) κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ’ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Οι ενώσεις οικονομικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών συμπράξεων, δεν απαιτείται να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Στις περιπτώσεις υποβολής προσφοράς από ένωση οικονομικών φορέων, όλα τα μέλη της ευθύνονται έναντι της αναθέτουσας αρχής αλληλέγγυα και εις ολόκληρον. • Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα που ορίζει η διακήρυξη, στην Ελληνική γλώσσα, σε ηλεκτρονικό φάκελο, σύμφωνα με τα αναφερομένα στο Ν.4155/2013 (ΦΕΚ/Α/29-52013), στο άρθρο 11 της Υ.Α. Π1/2390/2013 (ΦΕΚ/β/2677/21-10-2013) «Τεχνικές λεπτομέρειες και διαδικασίες λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)». • Η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής ορίζεται σε ποσό ίσο με το 2% επί του προϋπολογισμού της προμήθειας, εκτός Φ.Π.Α. (άρθρο 157, Ν4281/2014). • Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς (Προμηθευτές) απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr). • Χρόνος ισχύος προσφορών: 180 ημέρες. • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών: Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., από 30-03-2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 00:01, έως 04-04-2018 ημέρα Μ.Τετάρτη και ώρα 15:00. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας, δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο Σύστημα. • Ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών: 12-04-2018 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ. Φιλιάτες 5-3-2018 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ

Ήθος και πολιτικοί…

® Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΛΕΜΠΑ, Οικονομολόγου

την «πάρτη τους», αυξάνουν τα προνόµιά τους µε επιδότηση ενοικίου, µε αφορολόγητες τις αµοιβές από την συµµετοχή στις επιτροπές της βουλής, λες και δεν είναι υποχρέωσή τους, µε extra χρήµατα γιατί κουράστηκαν το καλοκαίρι, που δεν έκλεισε η βουλή, αλλά και όσα άλλα που ανακαλύπτονται µέρα µε τη µέρα. Οι κ.κ. βουλευτές αντιµετωπίζουν οικονοµικά προβλήµατα; ∆εν τα βγάζουν πέρα, όπως κοινώς λέµε; Πρέπει ο φτωχοποιηµένος Ελληνικός λαός να επιβαρύνεται περισσότερο για χάρη τους; ∆εν επαρκούν για τους βουλευτές, τα περίπου 10.000 ευρώ το µήνα (5.000 ευρώ ο µισθός τους ή αποζηµίωση όπως τον έχουν ονοµάσει συν 5.000 ευρώ από την συµµετοχή τους στις επιτροπές περίπου) που εισπράττουν, ενώ στους φτωχούς και αδυνάτους κόβονται τα επιδόµατα πείνας, το ΕΚΑΣ και των αναπήρων; Τι έχουν να απαντήσουν στους µακροχρόνια άνεργους και απολυµένους, στους νέους µε τους µισθούς των 200 ή 300 ή 400 ευρώ; Για τους 550.000 χιλιάδες νέους µας και δη επιστήµονες που ξενιτεύτηκαν για να επιβιώσουν; Για αυτούς επαρκούν; Μπορούν να επιβιώσουν; Αυτά που συµβαίνουν, αυτά που κάνει η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστηµα γενικά, είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτα στη φτωχοποιηµένη χώρα µας. ∆εν στέκουν σε καµία σοβαρή, λογική σκέψη, Αριστερή ή ∆εξιά θεωρία ή πρακτική. Κάποτε είχα πει σε βουλευτές το εξής: «Εσείς οι βουλευτές µόλις περάσετε πρώτη φορά την πόρτα της Βουλής και πατήσετε τα κατακόκκινα χαλιά, που είναι πολύ παχιά, καβαλάτε ένα µεγάλο «καλάµι», γιατί οι περισσότεροι για πρώτη φορά βλέπετε να πιστώνεται ο λογαριασµός στην τράπεζα µε περίπου 10.000 ευρώ το µήνα και µετά ξεχνάτε πολύ γρήγορα τους φίλους, συντρόφους σας και τον λαό». ∆εν αξίζει πιστεύω οποιαδήποτε κριτική για αυτά που συνέβησαν και παρακολουθήσαµε από την τηλεόραση επί ένα 24ωρο κατά την συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis. Τι να πούµε για την γλώσσα που χρησιµοποιούσαν, το µίσος, το πάθος και το εµφυλιοπολεµικό κλίµα. Το µόνο που τους ενδιαφέρει ίσως είναι η εξουσία και το χρήµα! Εδώ ο κόσµος «καίγεται», πεινάει, οι Τούρκοι µας απειλούν, οι Σκοπιανοί και Αλβανοί µιλάνε λες και είναι η υπερδύναµη, οι ΗΠΑ κι εµείς τι κάνουµε; Τρωγόµαστε µεταξύ µας, τηρούµε αµυντική στάση, λες και φταίµε, φτάνουµε στο σηµείο να δεχόµαστε τις ανιστόρητες αερολογίες για την ιστορία και τον πολιτισµό µας των χιλιάδων ετών, για τα σύνορά και ότι άλλο διεκδικούν οι «φίλοι» µας γείτονες µαζί µε τους προστάτες τους ΗΠΑ και Ε.Ε. Τον πρώην πρόεδρο της δηµοκρατίας κ. Σαρτζετάκη, πιστεύω ότι θα τον επικαλούµαστε για δυο πράγµατα: για το θάρρος που έδειξε στην απόδοση των ευθυνών ως εισαγγελέας που ήταν στην δολοφονία του Γρηγόρη Λαµπράκη και σε αυτό που είπε ότι «η Ελλάς είναι ανάδελφο έθνος». Έχει απόλυτο δίκιο. Απόδειξη τούτου έχουµε µε τον εµβολισµό του λιµενικού µας σκάφους, προκαλώντας ζηµιά στην πρύµνη του, από την Τουρκική ακταιωρό στα Ίµια. Οι µεν «σύµµαχοι» και «προστάτες» µας ΗΠΑ µας είπαν «να τα βρείτε µεταξύ σας», λες και εµείς επιτεθήκαµε και προξενήσαµε ζηµιές στο σκάφος. Οι δε «φίλοι» και «εταίροι» µας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν είναι δυνατόν να λέγονται έτσι, ήταν «ήξεις, αφίξεις», δηλαδή και µε τον αστυφύλαξ και µε τον χωροφύλξ! Είναι καιρός να θυµηθούµε τον αρχαίο µεγάλο συγγραφέα µας Θουκυδίδη, τον καλύτερο αναλυτή των αιτίων που προκαλούν τους πολέµους, που διδάσκεται σε όλες σχεδόν τις στρατιωτικές σχολές του κόσµου, ο οποίος είναι πάντοτε επίκαιρος για το ότι «τα αίτια που γεννούν τους πολέµους είναι πάντοτε οικονοµικά, οικονοµικοί λόγοι και εθνικά συµφέροντα». Για αυτό καλό είναι έστω και στην ύστατη ώρα να καταλάβουµε ότι, αφού δεν υπάρχουν ούτε σωτήρες ούτε προστάτες (ΗΠΑ και Ε.Ε.), πρέπει µόνοι µας να σωθούµε. Όλοι µαζί ενωµένοι Λαός και Εξουσία µε σοβαρότητα, ειλικρίνεια, ισονοµία και ισοπολιτεία και µε πρόγραµµα, έστω και αν το υπάρχον πολιτικό προσωπικό φαίνεται να είναι κατώτερο των περιστάσεων, να οργανωθούµε Τοπικά, Περιφερειακά και Πανελλαδικά, γιατί άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουµε µόνοι µας να επιτύχουµε και να επιβιώσουµε δεν έχουµε. Αν είχαµε άµεση δηµοκρατία και ελέγχαµε την τοπική, την περιφερειακή και την κεντρική εξουσία, δεν θα είχε επέλθει η καταστροφή, η φτωχοποίηση της χώρας µας που δυστυχώς συνεχίζεται. Είναι λοιπόν η ώρα των µεγάλων αποφάσεων… ¯ από 1η σελ.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

µαρτυρία της αξίας της γυναίκας, ως συνεργού του Θεού και γέφυρα της επανασύνδεσής Του µε τον άνθρωπο. Ο Χριστιανισµός τοποθέτησε την γυναίκα στη θέση που πρέπει, στη θέση που της αξίζει. Στο βάθρο που καµιά άλλη θρησκεία και καµιά κοινωνική τάξη δεν το τόλµησε και δεν το θέλησε. Και δεν το θέλησαν ακόµη και Χρι(Με αφορμή τη σημερινή Παγκ. Ημέρα της Γυναίκας) στιανοί άρχοντες και ηγεµόνες των µετέπειτα µεγάλων Χριστιανικών ® Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ κρατών της Ευρώπης και της Αµερικής. Όµως, η ζύµη (η µαγιά) είχε κρυ- δικαιολογίες του γλυκού νερού. Γιατί ο αίτησις απερρίφθη. Ευθύς µετά την αφτεί στο φύραµα από τη χριστιανική Αφεντούλης, σε ιδιαίτερες συνοµιλίες πόφασιν ταύτην του Πρυτάνεως, ήρχιδιδασκαλία και µε το πέρασµα του του, αποκάλυψε τις «ενδιαθέτους σε να διαδίδεται παρά τη κοινωνία και χρόνου, λίγο αργά βέβαια, άρχισε να σκέψεις του», το βάθος της νοοτρο- να πιστεύεται ότι ο κύριος λόγος, ο κυοφορείται κάποια αλλαγή. Αυτό συ- πίας του. Ο συγγραφέας της θαυµά- ωθήσας τούτον εις την λήψιν της ανέβει γύρω στα µέσα του 19ου αιώνα. σιας Φαρµακολογίας, σε εµπιστευτι- ποφάσεώς του, ήτο η ζωηρότης, η Στις 8 Μαρτίου 1857 ξέσπασε στη κές συνοµιλίες του εξέφρασε µερικούς διακρίνουσα τους Έλληνας φοιτηΝέα Υόρκη των ΗΠΑ η µεγάλη δια- ενδοιασµούς, που έθιγαν µε το χειρό- τάς, ήτις προµηνύει αδύνατον και επικίνδυνον την µετ’ αυτών µαρτυρία γυναικών. Οι ερκαθηµερινήν αναστροφήν γάτριες κλωστοϋφαντουρτης νεάνιδος. γίας βγήκαν στους δρόΑναµφιβόλως οι ούτω σκεµους ζητώντας καλύτερες πτόµενοι θα υπολαµβάνωσι συνθήκες εργασίας. τους Έλληνας φοιτητάς ως Η 8η Μαρτίου, όµως, κααλήτας της εσχάτης υποθιερώθηκε επίσηµα ως ηµέστάθµης, ουδέν ευγενές ενρα της γυναίκας, µετά από στερνιζοµένους και εν τω µισό αιώνα, στις 8 Μαρτίου βορβόρω της κτηνωδίας και του 1909 στις ΗΠΑ και δύο της ηθικής εξαχρειώσεως χρόνια αργότερα (1911) κακυλιοµένους. Είναι ζωηροί οι θιερώθηκε ως Παγκόσµια φοιτηταί; Αλλά µήπως υπό Ηµέρα της Γυναίκας. το φαινοµενικόν περικάΟ αγώνας, το κίνηµα για λυµµα της ζωηρότητος δεν τα δικαιώµατα της γυναίκας, κρύπτεται καρδία ευγενής Στις 25 Σεπτεμβρίου 1887 εκδόθηκε Προγια την χειραφέτηση των γυκαι ενθουσιώδης, πνεύµα κήρυξη για την είσοδο των κοριτσιών στο ναικών στην Ευρώπη και ιδιπροόδου, αισθήµατα ιερά Πανεπιστήμιο... αίτερα στην Αγγλία, πέρασε και ελληνοπρεπή, εντελής από φάσεις, που θα µποδε και ακριβής εκτίµησις ρούσαν να χαρακτηριστούν ως δραµατικές. Και µε αίµα βάφτηκε αυ- τερο τρόπο και τα δύο µέρη: Και «τας της θέσεώς των; ορεγοµένας Πανεπιστηµιακού διπλώΜήπως οι φοιτηταί δεν θα ίσταντο τός ο αγώνας. µατος νέας και τον εν ενεργεία φοιτητι- µετά του αρµόζοντος σεβασµού προ κόν κόσµον». της πνευµατικής των αδελφής, έτοιµοι *** Έλεγε: «Να ρίξουµε, δηλαδή, το να πατάξουν τον πρώτον αχρείον, τον Την κατάσταση που επικρατούσε τον 19ο αιώνα γύρω από το θέµα αυ- κορίτσι στο στόµα του λύκου; Να βά- λησµονήσαντα την θέσιν του; Αφ’ ης ετό στην Αθήνα, αποκαλύπτει το ακό- λουµε φωτιά στο κεφάλι των αγοριών; ποχής οι σοφοί πατέρες της εν Μακώλουθο περιστατικό: Στις 25 Σεπτεµ- Όσο και να µην το θέλει κανένας, µια νη συνόδου απεφάνθησαν, ότι και αι βρίου 1887 εκδόθηκε Προκήρυξη µικρή σπίθα µπορεί να ανάψει πυρκα- γυναίκες εισίν άνθρωποι, η γυνή ήγια την είσοδο των κοριτσιών στο γιά σε ολόκληρο το Πανεπιστηµιακό ξατο οσηµέραι να εξέρχεται της συγκρότηµα». δουλικής θέσεώς της και να γεύηΠανεπιστήµιο. Περίπου έτσι σκεφτόταν ο Αφεται και αυτή των πνευµατικών καρΠαρά την ανακοίνωση αυτή, υπήρχαν κάποιοι που δεν δέχονταν τη ντούλης. Μια στο καρφί και µια στο πέ- πών, ους βλακωδώς επίστευον οι φοίτηση γυναικών στο Πανεπιστήµιο. ταλο. «Πανικόβλητος ψυχολογία, άνδρες προωρισµένους δι’ αυτούς Η πρώτη γυναίκα που υπέβαλε αί- συµπληρώνει παλιός χρονικογρά- και µόνους». τηση στην Πρυτανεία του Εθνικού φος, η οποία, όµως, πρέπει να ο*** Πανεπιστηµίου Αθηνών, για να εγ- µολογήσωµεν, δεν αφίστατο και της πραγµατικότητος, αν αναλογιΚαι η προκήρυξη τελειώνει µε µια γραφεί στην Ιατρική Σχολή, ήταν µία τελειόφοιτη του Αρσακείου, η σθώµεν την ατµόσφαιρα της επο- ιπποτική, ιπποτικότατη βεβαίωση: «Οι χής εκείνης». φοιτηταί της χώρας αυτής, της διακριΕλένη Παντελίδου. Όπως και αν έχει το ζήτηµα, στον θείσης διά τον ευγενή και ιπποτικόν Ήταν «γόνος παλαιάς και εντιµοτάτης οικογενείας της πρωτεύουσας». κόσµο αυτό τίποτα δεν µένει κρυφό. χαρακτήρα των κατοίκων της, µετ’ εΗ πρωτοπόρος, να πούµε, του φεµινι- Οι σκέψεις του Πρύτανη κάνανε τον θνικής υπερηφανείας και ανεκλαλήτου στικού αγώνα στη σφαίρα της επιστή- κύκλο της Αθήνας και έδιναν και έ- χαράς θα δεχθώσιν εν τω µέσω αυτών µης. Ηρωίδα και θύµα µαζί των νέων ι- παιρναν τα ειρωνικά σχόλια «διά τας την υψηλόφρονα νέαν, η οποία θα αεναντίον των αρσακιάδων χαµιτικάς νυψώση την σηµαίαν της πνευµατικής δεών. Πρύτανης ήταν τότε ο Θεόδωρος (χαµίτ = ο σουλτάνος) δήθεν διαθέσεις χειραφετήσεως της Ελληνίδος, θα την Αφεντούλης, καθηγητής της Παθολο- των φοιτητών». Και το Πανεπιστήµιο σεβασθώσιν ως αδελφήν, θα την υπογικής Ανατοµικής και της Φαρµακολο- έγινε αληθινό ηφαίστειο, έτοιµο να ε- στηρίξωσιν όλαις δυνάµεσιν και θα ώσιν προστάται και αντιλήπτορες αυγίας. Είχε, όµως, σχέσεις όχι µόνον µε κραγεί. Τέτοια βρισιά, δεν µπορούσε να τής». τον Ασκληπιό (ιατρική), αλλά και τις Η προκήρυξη αυτή κυκλοφόρησε Μούσες, που τις θεράπευε (υπηρετού- την ανεχθεί για κανένα λόγο. Έτσι, είσε) µε ιδιαίτερο ζήλο και επιτυχία. Συγ- δε το φως της δηµοσιότητας η σε χιλιάδες φέιγ – βολάν και µοιράστηγραφέας γλαφυρότατος, ρήτορας ευ- πρώτη φεµινιστική διακήρυξη που κε σ’ όλη την Αθήνα και τον Πειραιά. φραδής, αναµιγνυόταν µε πραγµατικό βγήκε από το Ανώτατο Εκπαιδευτι- Ακόµη και στις µεγάλες πόλεις της επάθος σε όλες τις πολιτικές και πα- κό µας Ίδρυµα, αυτό το φλογερό παρχίας. Ήταν 25 Σεπτεµβρίου 1887. τριωτικές ζυµώσεις του καιρού του. καµίνι. Επειδή πρόκειται για ντοκου- Αλλά το αυτί του Αφεντούλη δεν ίδρωΑναπτέρωνε το φρόνηµα των φοιτη- µέντο που κατέχει εξαιρετική θέση νε από τις µεγαλορρήµονες αυτές ετών µε εµπνευσµένους λόγους σε πε- στην ιστορία της εξέλιξης των νεωτέ- παγγελίες (υποσχέσεις) και έτσι οι πύρίοδο εξαιρετικών γεγονότων. Προή- ρων ιδεών στην Ελλάδα, παραθέτου- λες του Πανεπιστηµίου έµειναν κλειδρευε σε φιλολογικές συγκεντρώσεις µε ολόκληρο το κείµενο της διαµαρτυ- στές, εκείνη τη χρονιά τουλάχιστον, και κριτικές επιτροπές και θεωρούνταν ρίας αυτής. Αξίζει τον κόπο µε το πα- «εις τας ορεγοµένας πανεπιστηµιακής µαθήσεως νεάνιδας». σαν µία από τις πιο σηµαντικές προ- ραπάνω: «Ευγενής και φιλοπρόοδος νεάΕίδαµε πιο πάνω αρκετές αναφοσωπικότητες της εποχής του. Κι όµως, ο άνθρωπος αυτός, µε νις, απόφοιτος του Αρσακείου, εξ α- ρές για την «ιπποτική συµπεριφορά την εξαιρετική πνευµατική και κοι- κρατήτου δίψης προς την Παιδείαν φε- των φοιτητών και γενικά όλη την εικόνωνική ανάπτυξη, είχε και την αχίλ- ροµένη και ακολουθούσα το παράδειγ- να του τότε φοιτητικού κόσµου. Λυπάλειο πτέρνα του. ∆εν ήθελε να α- µα των εν τω λοιπώ πεπολιτισµένω ται πολύ κανείς, αν κάµει κάποιες κούσει τη λέξη φοιτήτρια. Αυτό, όχι κόσµω οµοφύλων της, των καταρρι- συγκρίσεις µε τα σηµερινά δρώµεαπό µισογυνισµό, αλλά γιατί πίστευε ψασών το γελοίον και ανυπέρβλητον να. Με την κάλυψη του πανεπιστηµιαπως δεν ήταν ακόµη καιρός να ακο- τείχος, όπερ γελοίαι προλήψεις ήγει- κού ασύλου, χρησιµοποιείται Ανώτατο λουθήσει η Ελληνίδα τις οµόφυλές της ρον µεταξύ της γυναικός και της επι- Πνευµατικό Ίδρυµα ως χώρος κατατης ∆ύσης στο στάδιο της κοινωνικής στηµονικής µορφώσεως, ητήσατο προ σκευής βοµβών µολότωφ και χώρος ετινων ηµερών, δι’ αναφοράς της, παρά ξόρµησης και επίθεσης στις αστυνοµικαι επιστηµονικής προόδου. Όπως ήταν επόµενο, η αίτηση του κυρίου Πρυτάνεως όπως τη επι- κές δυνάµεις, καταστρέφουν ιδιωτικές της Παντελίδη απορρίφτηκε πανη- τραπή και εγγραφή εν τη Ιατρική Σχο- περιουσίες, που αποκτήθηκαν µε ιγυρικά, µε την τυπική δικαιολογία λή του Εθνικού Πανεπιστηµίου. Αλλά η δρώτα. ¯ από 1η σελ.

Ε ΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ

® Από τον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Μια προκήρυξη για την είσοδο των κοριτσιών στο Πανεπιστήμιο!

ότι «το απολυτήριο του Αρσακείου δεν ήταν ισόβαθµο µε το απολυτήριο του Γυµνασίου και η εγγραφή της κατόχου του εις Πανεπιστηµιακήν σχολήν δεν ήτο επιτετραµµένη». Όπως φαίνεται, όµως, η Ελένη Παντελίδη δεν ήταν από τις κοπέλες εκείνες που το βάζουν εύκολα κάτω. Αφού το απολυτήριο του Αρσακείου της ήταν άχρηστο για το σκοπό που το ήθελε, δεν έµεινε µε αυτό. Πήγε και έδωσε ειδικές εξετάσεις σε κάποιο δηµόσιο Γυµνάσιο, κατόρθωσε να πάρει από εκεί καινούργιο απολυτήριο και µέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστηµα να υποβάλει νέα αίτηση για την εισδοχή της στο Πανεπιστήµιο… Όµως, και πάλι ο Αφεντούλης είχε τις αντιρρήσεις του. Αναγνώριζε, βέβαια, τους κόπους και τις θυσίες της Παντελίδη, εκτιµούσε τη δίψα της µάθησής της, αλλά «ο χρόνος διά την εγγραφήν της εις την ιατρικήν Σχολήν είχε λήξει προ τριών ηµερών και δεν ηδύνατο να εξετασθή µεµονωµένως». Όλα αυτά, φυσικά, δεν ήταν παρά

Σελ. 7η

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

¯ από 1η σελ. διαδίκτυο, µόλις µπή-

κε ο Μάρτης, βρεθήκαµε και πάλι στα Γιάννενα. Πρωινή έγνοια να πάρουµε την αγαπηµένη µας τοπική εφηµερίδα, να τη διαβάσουµε κρατώντας την στο χέρι. Σε µια ενδιάµεση σελίδα ήταν και πάλι φέτος η, ναι και όχι, αναµενόµενη έκπληξη! Βρήκαµε, ως δώρο, οι αναγνώστες, το µαρτίτσι! Ακολούθησε το ευχάριστο µειδίαµα από όλους µας και, ας µην ψεύδοµαι, το φόρεσα στον αριστερό καρπό µου. Έδωσα έτσι µια χαρούµενη νότα και µε τη σκέψη ότι και κάποιοι άλλοι στο σπίτι θα µειδιάσουν, το κράτησα µέχρι το µεσηµέρι. Το χαµόγελο επίσης του νεαρού εγγονού µου, που ήρθε το µεσηµέρι για το καθιερωµένο γεύµα, επιµήκυνε τη χρονική διάρκεια της ευχάριστης έκφρασης. Σκέφτηκα ότι ο «Πρωινός Λόγος» παίζει έναν επί πλέον κοινωνικό ρόλο… Μαζί µε αυτή την ευγενική κίνηση

Λύσεις υπάρχουν…

 Κατανοούμε ότι πολύ πράσινο λόγω

Άναψε… φωτιές!

 Φωτιές μας… άναψε ο Δήμος με το διαγωνι-

σμό αρχιτεκτονικών μελετών που έκανε για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων. Φούντωσαν οι συζητήσεις, ειδικά ως προς το αισθητικό κομμάτι…

του υπόγειου παρκινγκ δε μπορεί να υπάρξει πια στην κεντρική μας Πλατεία. Όχι όμως και να την αφήσουμε γυμνή. Λύσεις μπορούν να βρεθούν για να έχει χρώμα το τοπίο…

Σκέψου τη ζέστη!..

 Όσο για τον κυβόλιθο, ο οποίος αντί για μαύ-

ρος μπορεί να είναι και γκρι σκούρος, σύμφωνα πάντα με τους αρχιτέκτονες, δεν είναι μόνο το μουντό του πράγματος. Ας σκεφτούν, π.χ., τα καλοκαίρια τι θερμότητα θα εκπέμπει το δάπεδο της Πλατείας…

Εύστοχες απόψεις…

 Προχθές ο «Π.Λ.» φιλοξένησε ένα εξαιρετικό

Θέλει το «λίφτινγκ»…

 Καταρχήν, συμφωνούμε όλοι ότι η Πλατεία

μας θέλει ένα καλό «λίφτινγκ», γιατί η εικόνα της σήμερα δεν είναι αυτή που αξίζει η πόλη. Μία σύγκριση με πλατείες άλλων αντίστοιχων με τα Γιάννενα πόλεων ανά την Ελλάδα προκαλεί… μελαγχολία!

Σοβαρές ενστάσεις…

άρθρο, πολύ ζυγισμένο, του τ. Καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σωτήρη Παπαχρήστου με θέμα τη συγχώνευση του ιδρύματος με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Τελευταία ευκαιρία!

 Πολύ συνοπτικά, υποστηρίζει ότι το Πανεπι-

στήμιο πρέπει να δει τη συγχώνευση με το ΤΕΙ ως την τελευταία ευκαιρία του να μεγαλώσει ως ίδρυμα, διαδικασία που φυσικά θα έχει τις δυσκολίες της λόγω του χαμηλού επιπέδου των πιο πολλών τμημάτων του δεύτερου ιδρύματος και των ελλείψεων σε προσωπικό.

 Ωστόσο, η πρόταση που διακρίθηκε στον δια-

γωνισμό δεν ικανοποιεί πολύ κόσμο κι αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: Στην έλλειψη αρκετού πρασίνου και κυρίως στην πρόταση για στρώσιμο του δαπέδου με κυβόλιθο μαύρου γρανίτη!

Βιομηχανική αισθητική…

 Είδαμε λοιπόν μία μακέτα πλατείας βιομηχανι-

κής αισθητικής, άσχετης με τα Γιάννενα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το απέναντι τεράστιο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο είναι «φωτεινό» με αρκετά παραδοσιακά Γιαννιώτικα αρχιτεκτονικά στοιχεία…

Να δεχθεί το ρίσκο!

 Προτείνει ο κ. Παπαχρήστος το Πανεπιστήμιο

να αναλάβει το ρίσκο και με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο να απορροφήσει το ΤΕΙ, απαιτώντας όμως από την Πολιτεία και εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους για το εγχείρημα πόρους!

Κίνηση – ματ…

 Συμφωνούμε απόλυτα! Η συγχώνευση με το

Πάρκο δεν είναι, αλλά…

 «Η πλατεία σαν έννοια και λειτουργία δεν είναι

πάρκο», δήλωσαν οι αρχιτέκτονες που επιμελήθηκαν τη σχετική μελέτη σε συνέντευξή τους στην ιστοσελίδα «typos – i». Συμφωνούμε! Δεν είναι όμως και… σεληνιακό τοπίο!

Δεν ταιριάζει…

 Ποιος είπε πως πλατεία είναι ένα δάπεδο

σκούρο με ένα σιντριβάνι – γούβα στη μέση,

Η… κάτω πόλη!

 Μια εικόνα από την… κάτω πλευρά της πόλης, αυτής που βλέπει στη λίμνη, όπως φαίνεται από ψηλά, απ’ τα Λιθαρίτσια. Χειμώνας ακόμα… Τα πλατάνια στην Παραλίμνιο γυμνά και στο φόντο η ακρόπολη του κάστρου με το κτίριο του Βυζαντινού Μουσείου!

Τ ΩΝ Η ΜΕΡΩΝ

Το Μαρτίτσι και οι άνθρωποι με ψυχή…

® Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΖΙΑΛΛΑ - ΜΑΝΤΖΙΟΥ

της αγαπηµένης µας εφηµερίδας, ήρθαν στη µνήµη και άλλα: Οι, δωρεάν, παροχές εισιτηρίων για παραστάσεις και εκδηλώσεις, για δραστηριότητες πολιτισµού, οι ενηµερώσεις και δράσεις για ευπαθείς κοινωνικές οµάδες και τόσα άλλα που καταδεικνύουν την αλληλεγγύη, την ευαισθησία, την ευγένεια, την κοινωνική στάση προς τους πολίτες, σαν να είµαστε όλοι µια οικογενειακή οµάδα. Για τους λόγους αυτούς επιθυµώ

πέντε δέντρα στις άκρες για… ξεκάρφωμα και μία στοά – στέγαστρο στις παρυφές; Αυτή η μεταμοντέρνα αισθητική δεν ταιριάζει σε μία πόλη με γραφικό χαρακτήρα όπως τα Γιάννενα.

να συγχαρώ την εφηµερίδα, δηλαδή όλους τους υπεύθυνους της πληροφορίας, της είδησης αλλά και της ευαισθησίας και της ανθρωπιάς, γιατί αγαπούν τους συµπολίτες, τους σέβονται και βρίσκουν δράσεις για να τους ανακουφίζουν και να τους προκαλούν τη χαρά. ∆ράσεις που θέλουν ανθρώπους µε «ψυχή». Πολλές φορές στα πολύ νεανικά µας χρόνια ο σύζυγός µου, για να µε βοηθήσει προφανώς να ωριµάζω, µου έλεγε: «Μια κίνηση, µια λέξη ή µια µατιά δείχνουν τον άνθρωπο»…

ΤΕΙ Ηπείρου μπορεί σήμερα να φαντάζει ως… γολγοθάς, όμως μακροπρόθεσμα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ενδέχεται να αποδειχθεί κίνηση – ματ για το Πανεπιστήμιό μας, που θα μετατραπεί σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου.

Θα τρέξει το πράγμα…

 Ούτως ή άλλως, για το θέμα αποφασίζει το

υπουργείο Παιδείας και, απ’ ό,τι φαίνεται κι από τις τελευταίες δηλώσεις Γαβρόγλου, η διαδικασία της συγχώνευσης θα προχωρήσει ταχέως! Οπότε, αυτό που απαιτείται είναι ευελιξία και κυρίως σχέδιο… kagoris@proinoslogos.gr

ΦΩTO «Π.Λ.»


Σελ. 8η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριώνλεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ, MD, PhD, FEBVS Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Δωδώνης 18, 45332, Ιωάννινα Τηλ. Γραμματείας: 698 7088004 www.matsagkas.g

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SPIRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • YΠΕΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 - Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ

Μετεκπαιδευθείς εις Robert Bosch Hospital, Stuttgart, Germany, με εξειδίκευση στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα). Ενδοσκοπήσεις (Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση με μέθη), διαγνωστικός έλεγχος και θεραπεία παθήσεων πεπτικού συστήματος. Ώρες Λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα-Παρασκευή 8 π.μ.-8 μ.μ., Σάββατο κατόπιν ραντεβού. Διεύθυνση: Ρόζας Ιμβριώτη 30, Βρυσούλα, Ιωάννινα. Τηλ.: 2651072600, Κιν.:6936499176 email: pkaterinis@hotmail.com Για το ραντεβού σας καλέστε στο ιατρείο: ∆ευτέρα-Παρασκευή 10-12 το πρωί και 5-8 το απόγευµα (εκτός Τετάρτης). Η πρόληψη σώζει ζωές

Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Σύμβαση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790. Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ Γαστροσκοπήσεις - Κολονοσκοπήσεις με διενέργεια καταστολής και αφαίρεση πολυπόδων Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Δέχεται καθημερινά: 8.30-13.30 πρωί και 17.30-20.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος ορ. Τηλ. 2651073103, κιν. 6974043397, email: boumpas74@g mail.com

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος

ΜΠΟΥΜΠΑΣ Θ. ΑΛΕΞΙΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH)

Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: ΔευτέραΠαρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα - τηλ.: 26510-65145 κιν.: 6972-926687 - email: c.tasolamprou@gmail.com

Ιατρός Ενδοκρινολόγος

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306 Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

ΜΠΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος (Ενδοκρινολογία-Μεταβολισμός-Διαβήτης)

21ης Φεβρουαρίου 200 - Ιωάννινα - 2ος όροφος. Στάση αστικού «Σταµατάκη». ∆έχεται µε ραντεβού. Ωρες Λειτουργίας: (∆ΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ) 9.00-16.00 και (ΤΕΤΑΡΤΗ) 10.0017.00. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ΣΑΒΒΑΤΟ το ιατρείο δεν λειτουργεί. Τηλ. επικοινωνίας για ραντεβού: 2651022524 (Ιατρείο) 6972557831 (Κινητό). email: spiros@bitsis.gr webpage: spiros.bitsis.gr

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-ΤετάρτηΠαρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Σύγχρονη ιαγνωστική

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

EΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΑΚΤΙΝΟ∆ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr www.epirusdiagnosis.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:30-13:30 - Απογ.: 18:00-21:00 - Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

AΡΕΤΗ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Εφαρμογές Laser microdermabrasion - χημικά peeling Tο ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή, 1ος όροφος Τηλ.: 26510-23137, κιν.: 6973-533242 email: aretiganiatsa@gmail.com

ΜΑΡΙΑ Π. ΜΗΛΙΩΝΗ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κλινική Κοσμητική Δερματολογία Εφαρμογές Laser Μιχ. Αγγέλου 27, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-77071, κινητό: 6947053144 email: milionmar@yahoo.com

Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Αποτρίχωση - Κηλίδες • Ευρυαγγείες - Αιμαγγειώματα • MicrolaserPeel - Θεραπεία ουλών • Φωτοδυναμική θεραπεία ακμής • Σύσφιξη - Ανόρθωση (skinTyte) • Μεσοθεραπεία • Ψηφιακή δερματοσκόπηση σπίλων • Botox - Εμφυτεύματα Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 26510-33169 • κιν. 6944220873. ww.charrychavel.gr, email: charrychavel@ gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.008.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ

Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 IΩANNINA Tηλ..: 26510-76975 Kιν: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946500405, e-mail: chzois@ otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

Ενδοκρινολόγος Κεντρική Πλατεία & Γούναρη 2, Ιωάννινα (απέναντι από το Ρολόι) Τηλ.: 2651 403767 | κιν.: 6932 371788 e-mail: zoig@pliroforiki.com

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

ΖΩΗ Κ. ΓΙΩΤΑΚΗ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔΕΧΕΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 09:15 - 13:30 και Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, και Παρασκευή απόγευμα: 17:30 - 20:30. Τηλ. Ιατρείου: 2651400679, κιν.: 6972-205889

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα - Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 2651031016-κιν.: 6945-594292-οικίας: 26510-75328

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία. Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 - 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Γενικός Χειρουργός. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μaster Χειρουργικής Ήπατος-Χολής-Παγκρέατος, Επιστημονικός υπεύθυνος Γενικής Χειρουργικής στο πολυϊατρείο Ίαση • Παθήσεις πεπτικού • Παθήσεις μαστού - θυρεοειδούς πρωκτικής χώρας (αιμορροϊδες, ραγάδες, συρίγγια, αποστήματα κ.α.) • Βιοψίες δέρματος - μαστού - λεμφαδένων • Τραύματα - εγκαύματα • Επεμβάσεις με τοπική αναισθησία (κύστη κόκκυγα, αφαίρεση σπίλων κ.α.) • LASER αιμορροίδων • LASER κύστης κόκκυγα • LASER Συριγγίων Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 και 18:00-21:00 Δωδώνης 75, Ιωάννινα - τηλ: 2651028497 κιν: 6942964111 - www.gkgeorgiou.gr

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, MD, MSc, PhD

Q ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ µε ανανεωµένο το προσωπικό της και µε µόνιµη και σταθερή την συνεργασία των Ιατρών Ακτινοδιαγνωστών, κ.κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου και ∆ιονυσίου Τολιόπουλου, υπό την διεύθυνση του κ. Βασιλείου Παπακώστα, συνεχίζει το 15 ετές ήδη έργο της, διενεργώντας όλες τις κλασσικές και εξειδικευµένες εφαρµογές (Cardiac MR, enterography, MRCP, spectroscopy, multiparametric prostate, liver iron and fat deposition, diffusion, perfusion). Συµβάσεις µε τον ΕΟΠΠΥ και όλα τα Ταµεία και τις ασφαλιστικές Εταιρίες. Eιδικές τιµές για ανασφάλιστους και άπορους. ΠΛΑΤΕΙΑ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ 1, 45445 τηλ. 26510 75275 φαξ 2651075285 e-mail: mri-epi@otenet.gr

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΝΟΥΣΙΑΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός τ. Επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικών Κλινικών MSE/KSK, Sörmland, Σουηδίας Μετεκπαιδευθείς στην Τραυματολογία, Παν/κό Νοσοκομείο Karolinska, Στοκχόλμη

• Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις • Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου, Γόνατος • Επανορθωτική Χειρουργική Ώμου, Ισχίου, Γόνατος • Κατάγματα Παίδων & Ενηλίκων • Χειρουργική Άκρας Χειρός Α. Ζίνη 12 (Πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας), Ιωάννινα Τηλ.: 26510-73775 / Κιν.: 6942 788517 e-mail: nousiasdim@gmail.com

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΠ. ΡΙΣΤΑΝΗΣ MD, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιμελητής Νοσοκομ. Μetropolitan, Αθήνα Λέκτορας Ορθοπαιδικής (Ιατρική Σχολή,

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) Εξειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Άκρου Ποδός (κότσια, γαμψοδακτυλία, μεταταρσαλγία, άκανθα πτέρνας, παθήσεις Αχιλλείου, ποδοκνημικής κ.ά.) - Πελματογράφημα & Ανάλυση βάδισης & Αθλητικές Κακώσεις - Αρθροσκοπική Χειρουργική Γόνατος Τ. Επιμελητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Alfred Health, Μελβούρνη, Αυστραλία Διεύθυνση: Δωδώνης 9, Ιωάννινα, Β’ Κτίριο - 2ος Όροφος, τηλ. 26514 02467 / Κιν. 6974 811343 / email: ristanis@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας Ιατρείου: Δευτ-Παρ: 10:00-14:00 & 18:00-20:30. Τετάρτη & Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 2651039222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην Ηλεκτροφυσιολογία- Αρρυθμιολογία. Triplex καρδιάς/αορτής, Δοκιμασία κόπωσης, Holter-Ρυθμού, Loop/Event Recorder, 24h καταγραφή πίεσης. Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κόπωσης (CPET) για αθλητές. Συμβ. ΥΠΕΘΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και 17:0020:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ.: 2651022448, Κιν.: 6949798270 email: sgkaniatsas@gmail.com

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΒΙΒΗ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ : 7:30 π.µ. -14:00 µ.µ. & 18:00 - 21:00 µ.µ. ΣΑΒΒΑΤΟ: 8:00 µ.µ. – 13:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX : 26510-70800 e-mail :info@aimodiagnosi-ioa.gr

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ∆ΟΜΠΟΛΗ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ∆ΕΥΤ - ΠΑΡ: 7:30 π.µ. - 15:00 µ.µ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX: 26510-40584 e-mail: doboli@aimodiagnosi-ioa.gr

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 2651039210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ www.aimodiagnosi-ioa.gr

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 www.kardiologosioannina.gr, e-mail: loreta.kalantzi@gmail.com

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 2651070870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δέχεται: καθημερινά 09:00-13:30 και 18:0021:00. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: Στοά ορφέα Κτίριο Γ’ - 2ος όροφος (δίπλα από το μέγαρο της Αστυνομίας). Τηλ. / Fax: 26510-79888, κιν. 6938497497

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

Ειδικός Καρδιολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός Eιδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος • Υπέρηχος καρδιάς με μελέτη 2D speckle-tracking • Δοκιμασία κόπωσης με χρήση κυλιόμενου τάπητα • Καρδιομεταβολικός έλεγχος και προληπτική καρδιολογία • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος -Σύμβαση με ΥΕΘΑ Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 09:00 - 14:00 (κατόπιν ραντεβού), 17:30 - 21:30 (κάθε απόγευμα), Σάββατο 09:00 13:00 (κατόπιν ραντεβού) Δωδώνης 24 - 2ος όροφος • Τηλ.: 6944776210 - 26510-42003 Fax: 26510-42003 • e-mail: drkoliosmarios@gmail.com URL: www.kolios-kardiologos.gr

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 8.00 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.0013.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΜΕΛΑΔΙΝΗΣ

ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ MD, PhD

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921

Καρδιολόγος, πρώην επικουρικός επιμελητής του Γ.Ν.Ι «Γ.Χατζηκώστα» • Υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Holter ρυθμού (καταγραφή έως και 7 ημέρες) • Ρύθμιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος Ώρες λειτουργίας ιατρείου: ∆ευτέρα-Τρίτη-Πέµπτη πρωί: 09:00-14:00, απόγευµα: 18:00-21:00, Τετάρτη πρωί: 09:0014:00, απόγευµα: µε ραντεβού, Παρασκευή 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο), Σάββατο µε ραντεβού. Καπλάνη 5, Ιωάννινα (3ος όροφος) Τηλ. 2651311875, Κιν. 6948207023 • e-mail: meladinisvas@gmail.com

Ιατρός Νευρολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Με έμμισθη μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Freiburg και Ulm Γερμανίας - Ολοκληρωμένη διερεύνηση και πρωτοβάθμια περίθαλψη νευρολογικών νοσημάτων - Σύγχρονο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο (Natus, USA) Μιχαηλίδη 6 και Σταδίου, Ιωάννινα τηλέφωνο: 2651025486 κινητό: 6944435777 e.mail: grigoriosnasios@gmail.com • website: www.nasios.gr

Καρδιολόγος. Εξειδικευμένος στις νεώτερες υπερηχογραφικές τεχνικές • Υπέρηχοι triplex καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Ηolter ρυθμού Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083. www.nephrology-koliousi.gr

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΤΖΟΥΤΖΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δ. Πατατούκα 16, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, τηλ: 2651032835, κιν: 6972429276. Δέχεται καθημερινά: 08:30–13:30 πρωί και 18:00–21:00 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού.

Q ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ––ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD Ιστολογική και Μοριακή Διάγνωση

Ιατρός Παθολογοανατόμος • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας • Ιστολογική εξέταση • Ταχεία βιοψία • Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος • Μοριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα - τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) • κινητό: 6944-730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 9η

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

MΑΡΙΑ ΧΡ. ΚΑΝΑΡΗ Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), μετεκπαιδευθείσα στο King’s College Hospital, Λονδίνο • • • • •

Οπτική τομογραφία συνοχής (o.c.t.) Οπτικά πεδία Παρακολούθηση παθήσεων βυθού Παρακολούθηση γλαυκώματος Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.30 και 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού Χαριλάου Τρικούπη 6, 1ος όροφος, γραφείο 8 Τηλέφωνο και FAX: 26510-26647, κινητό: 6937-686907 email: kanarimaria@gmail.com

Νικόλαος Πλαχούρας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι.

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον

Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΜΠΕΡΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ

Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσ/νίκης

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δέχεται: Δευτέρα – Τρίτη στα Ιωάννινα (Χ. Τρικούπη 15) Τετάρτη – Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσ/νίκης) Δέχεται με τηλεφωνικό ραντεβού στα τηλ. 26510-37788 & 6977-703704 Email: drberis@otenet.gr

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού Γερακάρη 2 (πλ. Πάργης). Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ειδικευμένος στους υπερήχους κοιλίας Δέχεται Δευτέρα-Παρασκευή πρωί 9 π.μ. 1.30 μ.μ. Απόγευμα 6-8.30 (εκτός Τετάρτης). Δ/νση: Μουλαϊμίδη 5 (Δίπλα στον ΟΤΕ) Τηλ. Ιατρείου: 26510-71292 - κιν.: 6945553647

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 2651074470, Κιν: 6973-691599

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΟΥΡΑΝΙΑ Γ. ΔΑΚΑ

Παιδοψυχίατρος Μ.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Δ.Π.Θ. • Εκπαιδευθείσα στην Οικογενειακή Θεραπεία Δέχεται με ραντεβού Δωδώνης 20-22 Ιωάννινα 45332 Τηλ.: 26510-45342, κιν.: 6946-429345

XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ Παιδοψυχίατρος

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙ∆ΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού

Q ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD Πλαστικός Χειρουργός Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές του Ομίλου Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία Αισθητική & Επανορθωτική Χειρουργική, Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Υαλουρονικό οξύ / Peeling / Μεσοθεραπεία), Τμήμα Μικροεπεμβάσεως (Αφαίρεση & Βιοψία Σπίλων (ελιές) & Όγκων Δέρματος), Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων & Όγκων Δέρματος Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα Κιν.: 694 827 8810 - 2651607063

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Καθημερινά: Πρωί 09:00 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙA∆ΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavre ntzou@ yahoo.com

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 πρωί και 18.00-20.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Ζυγομάλλη 10-12, 3ος όροφος, Ιωάννινα. Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Τηλ.-Fax: 26510-47763, Kιν.: 6946-611554 e-mail: papatheodoroujenny@gmail.com

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

ΜΑΙΡΗ ΝΑΥΡΟΖΟΓΛΟΥ

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΚΑΤΣΙΟΥΡΑ

Ψυχίατρος M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Πανεπ. Ιωαννίνων

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavangelis @htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 κιν.: 6977-579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:30-13:30 & 18:30-20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, email: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 - 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 2651037747, κινητό 6945-296606 www.ekontogiannis.gr

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BsC ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 6, Β' ΟΡΟΦΟΣ. Κινητό: 6987882823. e-mail:dmnavroz@gmail.com Προγράμματα διατροφής για: Παιδιά, Εφήβους, Ενήλικες, Ηλικιωμένους • Εγκυμοσύνη & Θηλασμό • Αθλητές • Παθολογικές καταστάσεις • Διατροφικές Διαταραχές • Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κ.α. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: Σωματομετρία • Ανάλυση Σύστασης Σώματος – Λιπομέτρηση • Εκτίμηση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7

• Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή, Ψυχολ.Υποστήριξη, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μώκας Αναστάσιος, Λογοθεραπευτής. Γούσης Βασίλης, Εργοθεραπευτής. Ιωάννινα, Γεωρ.Παπανδρέου 18, 2651310319 Ηγουμενίτσα, Παρ. Ολύμπου 9, 26650-21186 - www.kivotosexelixis.gr

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Μουσικοθεραπεία - Ψυχολογική υποστήριξη και Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου. Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 - www.ergotherapia-ioannina.gr

Q ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΣΤΑΚΑ

Κοινωνική Λειτουργός Συμβουλευτική Υποστήριξη

Τηλ.: 694 768 8668 email: imastaka@yahoo.gr skype: irini.mastaka

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας

• Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978-777297 • email: info@virvidaki.gr.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 2651067320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΚΙΟΡΠΕ ΧΑΡΑ Μ.Sc

Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίας και Μαθησιακών Δυσκολιών. Μεταπτυχιακές σπουδές σε Μαθησιακές Δυσκολίες - Δυσλεξία. Διδάσκουσα Τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ). Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Βελισσαρίου 23 (Κιάφα). Τηλ. 26510-40730, κιν.: 6948-574249

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

Εκπαιδευθείσα στο PECS. Γνώστης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • Εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6986180630

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης

• Πρόληψη - Διάγνωση - Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου - Ομιλίας Επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Άρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, Εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα) • Εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΘΑΛΕΙΑ Π. ΚΑΤΣΙΟΥ

ΠΑΙ∆ΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Α.Π. Θ. - Ειδική Παιδαγωγός Μ.Ed.

Φώτου Τζαβέλλα 2, Ιωάννινα Τηλ. 26510-33576 - Κιν. 6978980235 e-mail: thalia.katsiou@gmail.com

Q ΠΟΔΟΛΟΓΟΙ

ΠΟ∆ΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΙΟΥΛΙΑ BSc Podology-Podiatry

• Αντιμετώπιση κάλων • Ονυχοκρύπτωση • Ονυχομυκητιάσεις • Υπερκερατώσεις • Ονυχογρύπωση • Αθλητικό πόδι • Διαβητικό πόδι • Περιποίηση άκρων • Ορθοτεχνική ονύχων Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος όροφος, 45444 Ιωάννινα Τηλ.: 26510-71688 - 6955-139520 email: info@medicalstep.gr www.medicalstep.gr

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred.MDT, NDT/BOBATH • Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath). Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.00-13.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος οροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 - 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

• Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία • Υπέρηχοι • LASER • SHOCKWAVE (κρουστικός υπέρηχος) • Νευρο-αποκατάσταση (αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων με την μέθοδο PNF) • Μυoχαλαρωτικά μασάζ • FANGO MASSAGE • MEDICAL HOT STONE • KINESIO TAPE • Θεραπείες κατ’ οίκον ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 08.30 – 14.00 ΚΑΙ 17.00 – 21.00 ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.30 – 16.00 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία –ισόγειο) Τηλ. – Fax. 26510-72120 – κιν. 6947456737 – leotsepas@hol.gr


Σελ. 10η

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) 15 στρεµ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόµουρσα, β) 6 στρεµ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόµουρσα, γ) 21 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Μπηστηργιά, δ) 11 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Ασπρόχωµα, ε) 1 στρεµ. οικόπεδο µε 50 τ.µ. πέτρινη αποθήκη και στ) 3 στρεµ. αγρός ξερικός στη θέση Μαράτσιο. Όλα στο ∆ηµοτικό ∆ιαµέρισµα ∆ολιανών του ∆ήµου Πωγωνίου. Πληρ. τηλ. 26530-41357 και 6944-710357. ΟΙΚ/13954 ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγρόκτηµα 3 στρεµµάτων, στο Πέραµα Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6942-508746. ΟΙΚ/14106 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήµα, στο χωριό Στεφάνι Λούρου, κατεύθυνση προς Άρτα όπισθεν εκκλησιάς Αγ. Βαρβάρα, 50 µέτρα από την Εθνική Πρέβεζας - Άρτας, 14 στρέµµατα (Αρδευτικό), έχει µέσα: λεµονιές, πορτοκαλιές, διάφορα οπωροκηπευτικά δένδρα, τετραγωνισµένο, κατάλληλο για κάθε είδους επιχείρηση. Κτήµα παραγωγικότατο ότι και αν χρειασθεί. Σοβαρές προτάσεις. Τιµή 60.000. Πληρ. τηλ.: 690.72.19.277, 690.72.19.173. ΟΙΚ/ 14110 ΠΩΛΕΙΤΑΙ έκταση 10.500 στρεµµάτων κοντά στον οικισµό Βουνοπλαγιάς, πλησίον της «Πράσινης Γωνιάς». Τιµή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ.: 6944-554184. ΟΙΚ/14111

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοινωνικός-ή Λειτουργός για εργασία πλήρους απασχόλησης στο Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου, στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Εμπειρία επιθυμητή. Αποστολή βιογραφικών στο email: kivotospogoniani@gmail.com Τηλ. επικοινωνίας: 26570-31005-6

ΖΗΤΕΙΤΑΙ από φαρμακοποιό άδεια λειτουργίας φαρμακείου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιωαννιτών.

Πληρ. τηλ. 6948-069518

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ μπετόξυλα, σκαλωσιές, πεταλούδες, δονητής για 300 τ.μ. κάλυψη.

Πληρ. τηλ. 6973-354574

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ΚΑΦΕ - ΟΥΖΕΡΙ στο Κουτσελιό. Πλήρως εξοπλισμένο.

Πληρ. τηλ. 6944-784610

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

τρεις γκαρσονιέρες (studio) στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, 27 τ.μ., με αυτονομία θέρμανσης, διπλά τζάμια, μεγάλα μπαλκόνια, parking και λίγα κοινόχρηστα. Πληροφορίες τηλ. 6947-221309

ΠΩΛΕΙΤΑΙ µεζονέτα παραθαλάσσια στον Οικισµό των γιατρών στο Κανάλι Πρέβεζας σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ.: 6956-423686. ΑΚ/14036 ΠΩΛΕΙΤΑΙ µονοκατοικία παλαιάς κατασκευής, 50 τ.µ. περίπου, στα Σεισµόπληκτα στα Ιωάννινα, σε οικόπεδο 285 τ.µ. Πληρ. τηλ. 6984-949660. ΑΚ/14131

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Κατάστηµα 240 τ.µ. µε πατάρι 100 τ.µ., που µπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11, στο Τζαµί Καλούτσιανης. β) Κατάστηµα 50 τ.µ. στην οδό ∆ηµ. Χατζή 73. Πληρ. 26510-29105, 26510-51629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ 85 τ.µ., 1ος όρ., επί της οδού Χαρ. Τρικούπη 3. Πληρ. τηλ.: 25655 και 6939-352935. ΕΝ/13765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ µεζονέτα επιπλωµένη παραθαλάσσια, στο Κανάλι Πρέβεζας, στον οικισµό των γιατρών, για 3 µήνες ή και ολόκληρο το χρόνο. Πληρ. τηλ. 6956-423686. ΕΝ/13971 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαµέρισµα 116 τ.µ. στον 1ο όροφο, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 6, κατάλληλο και για επαγγελµατική χρήση. Πληρ. τηλ. 6949-559421. ΕΝ/14078 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο συνεχόµενα καταστήµατα, 50 τ.µ. έκαστο, µε αντίστοιχα υπόγεια, επί της οδού Σταύρου Νιάρχου (Πανεπιστηµίου) αριθµ. 7-9. Πληρ. τηλ. 6949-559421. ΕΝ/14079 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαµπερές οροφοδιαµέρισµα στον 1ο όροφο µικρής οικογενειακής οικοδοµής, στο κέντρο της πόλης, πλησίον της Ζωσιµαίας Παιδαγωγικής Ακαδηµίας. ∆ιαθέτει σαλόνι - τραπεζαρία µε τζάκι, 3 υπνοδωµάτια, κουζίνα, λουτρό, WC, αποθήκη, χώρο στάθµευσης, αυτονοµία θέρµανσης, ασανσέρ, θυροτηλεόραση, µικρή αυλή µε πράσινο. Πληρ. τηλ. 6932-797464. ΕΝ/14122

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

μονοκατοικία διώροφη 136 τ.μ., με υπόγειο και βοηθητικούς χώρους 98 τ.μ., έτος αποπεράτωσης 2000, με αυτόνομη θέρμανση ανά όροφο και ενεργειακό τζάκι, μαρμάρινα και ξύλινα δάπεδα, σε οικόπεδο 3.000 τ.μ. με βελανιδιές, στο Μεγάλο Γαρδίκι Ιωαννίνων, 12 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, στους πρόποδες του λόφου Καστρί της Αρχαίας Πασσαρώνος.

Πληρ. τηλ. 6934-447157 & 6937-422327

ENOIKIAZETAI Γκαρσονιέρα επιπλωμένη Μεγ. Αλεξάνδρου 68 Πληρ. τηλ.: 26510-33108 κιν.: 6986-942880 6931-234950

Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΣΤΑ Ιωάννινα ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ χωράφια 76 στρέµµατα. Από αυτά τα 51 στρεµ. είναι ξερικά και βρίσκονται στα Κάτω Πεδινά, τα υπόλοιπα 25 στρεµ. βρίσκονται στο ΚΑΛΠΑΚΙ και συµπεριλαµβάνουν χωράφι ποτιστικό 6,5 στρεµ. Πληρ. τηλ. 2102632469. ΕΝ/14124 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστηµα υγειονοµικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο καφέ - ζαχαροπλαστείο - φούρνος παντοπωλείο) ή και για οποιαδήποτε άλλη χρήση στην κεντρική πλατεία του Νησιού των Ιωαννίνων. Είναι χωρητικότητας 125 τ.µ. συν 90 τ.µ. δική του αυλή, αλλά και τον χώρο που δικαιούται από την κοινόχρηστη δηµοτική πλατεία. ∆ιαθέτει όλες τις οικοδοµικές άδειες, στεγανό βόθρο, καλοριφέρ, τζάκι, εξαερισµό, ξύλινα πατώµατα, διπλά κουφώµατα. Πληρ. τηλ. 6973-598984. ΕΝ/14125 ΣΤΟ Κεντρικό Ζαγόρι, σε γνωστό παραδοσιακό οικισµό, ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ παραδοσιακό ξενοδοχείο 4 αστέρων, 7 δωµατίων, σε οικόπεδο 400 µ2. Έτος ανακατασκευής: 2000. Πλήρης ανακαίνιση: 2013. ∆ιαθέτει 15 κλίνες, χώρο πρωινού, cafe, snack bar. Θέα: Πανοραµική. Απόσταση από Ιωαννινα - Αεροδρόµιο(m): 35 km. Ετήσιο ενοίκιο: 18.000. Πληρ. τηλ. 6972-205881. ΕΝ/14128 ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΟΥ 56, ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επιπλωµένη γκαρσονιέρα στον 1ο όροφο, µε κεντρική θέρµανση. Πληρ. τηλ. 6988-397581. ΕΝ/14129 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαµέρισµα 1ου ορόφου, 80 τ.µ., πρόσφατα ανακαινισµένο, επί της 28ης Οκτωβρίου 13, κατάλληλο για επαγγελµατική στέγη ή κατοικία. Πληρ. τηλ. 6973-052114 και 6945-367947. ΕΝ/14132

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ µε µεγάλη εµπειρία αναλαµβάνει πάσης φύσεως εργασίες κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/ 13723 ΕΛΛΗΝΙ∆Α κυρία, πεπειραµένη µε πολύ καλές συστάσεις αναλαµβάνει την φύλαξη µικρών παιδιών. Πληρ. τηλ. 6938-980908. ΖΗΤ/13981 ΑΠΟ εταιρία ζητείται υπάλληλος λογιστηρίου µε γνώση του προγράµµατος "Κεφάλαιο" - εµπορική & λογιστική διαχείριση, χειρισµού υπολογιστή

και αγγλικών. Πληρ. στα τηλ. 2651057070, 57555. Αποστολή βιογραφικού: Τ.Θ. 38. ΖΗΤ/14119 ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα πεπειραµένη ζητά εργασία να καθαρίζει σπίτια ή να φροντίζει ηλικιωµένα άτοµα. Πληρ. τηλ. 6975-727497. ΖΗΤ/14123 «ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ & ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ζητούνται από ξενοδοχείο 4* στην Κω για καλοκαιρινή σαιζόν 2018. Παρέχεται διαµονή και διατροφή. Παρακαλώ στείλτε Β.Σ. στο hotelinkos@gmail.com». ΖΗΤ/14126 «MAITRE / SOUS MAITRE ζητείται από ξενοδοχείο 4* ηµιδιατροφής στην Κω για καλοκαιρινή σαιζόν 2018. Παρέχεται διαµονή και διατροφή. Παρακαλώ στείλτε Β.Σ. στο hotelinkos@gmail.com». ΖΗΤ/14127 ΖΗΤΕΙΤΑΙ από το κρεοπωλείο «ΑΛΕΚΟΣ» στην Ανατολή άνδρας για εργασία, µε απαραίτητη προϋπηρεσία στον χώρο, για πλήρη ή µερική απασχόληση. Πληρ. τηλ. 26510-68098 και 6956-765560. ΖΗΤ/14134

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ σε λειτουργία. ΜΟΝΟ σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947-435844. ∆ΙΑ/14065 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση Μαγειρείου σε κεντρικό σηµείο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. επικοινωνίας: 6938-463525. ∆ΙΑ/14077 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια αποστάξεως σταφυλιών. Πληρ. τηλ. 6974-035137. ∆ΙΑ/14116 ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ κουταβια 5 εβδοµάδων, τσοµπανόσκυλα, για ΦΑΡΜΑ. Πληρ. τηλ. 26510-30901 και 6986942880. ∆ΙΑ/14121

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φυσικός, απόφοιτος ΑΠΘ, παραδίδει ιδιαίτερα µαθήµατα σε µαθητές Γυµνασίου-Λυκείου. Τιµές προσιτές. ∆ίνονται σηµειώσεις. Πληροφορίες τηλ.: 6944502113. ΜΑΘ/14055 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ µε διδακτική πείρα και κάτοχος Παιδαγωγικής και ∆ιδακτικής Επάρκειας (ΑΣΠΑΙΤΕ), παραδίδει ιδιαίτερα µαθήµατα στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, σε µαθητές Γ’ Λυκείου. Τιµές προσιτές και συζητήσιµες. Πληρ. τηλ. 6942-916287. ΜΑΘ/14135

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6976-076669

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με διδακτική πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου Τιμές προσιτές. Τηλ. 6 9 7 1 - 8 0 8 5 0 1

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΗΠΕΙΡΟΣ) Μεγάλη ασφαλιστική εταιρία αναζητά στέλεχος για τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών στην περιοχή της Ηπείρου. Παρέχεται ανταγωνιστικός μισθός και προοπτική σταδιοδρομίας. Αποστολή βιογραφικών έως 16/3 στο email: cv@jobnet.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Η Avis κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά στο χώρο της µίσθωσης αυτοκινήτων. ∆ραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1960, µε ένα διευρυµένο δίκτυο από 80 σταθµούς ενοικίασης και µε στόλο 31.000 αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Η Avis προσφέρει άµεσα ευκαιρίες απασχόλησης για την θέση Υπάλληλος Ενοικίασης Αυτοκινήτων Avis στο υποκατάστηµα Ιωαννίνων.

ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΕΣ ΘΕΣΗΣ: Βασική αποστολή του Υπαλλήλου Ενοικίασης Αυτοκινήτων είναι να ολοκληρώνει µε επιτυχία την εκάστοτε ενοικίαση αυτοκινήτου, να εξασφαλίζει µια θετική εµπειρία εξυπηρέτησης προς τους πελάτες και παράλληλα προωθεί τα επιπρόσθετα εταιρικά προϊόντα και υπηρεσίες . Ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση αυτή πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών όπως ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες των πελατών της Avis. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ: Πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας Επιθυµητός τίτλος σπουδών Υψηλό προσανατολισµό στον πελάτη και στην αγορά Αποτελεσµατικές διαπροσωπικές σχέσεις Επιθυµητή προϋπηρεσία στο χώρο Ενοικίασης Αυτοκινήτου Επιθυµητή δεύτερη ξένη Γλώσσα

Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους σηµείωµα µε πλήρη στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση hr@avis.gr Για διευκρινίσεις επικοινωνήστε: 210-6879800

Τελούµε το Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018, στον Ιερό Ναό Αρχιµανδρειού Ιωαννίνων τεσσαρακονθήµερο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού µας

ΑΝ∆ΡΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συνταξιούχου Εκπαιδευτικού Η σύζυγος: Μαρία Τα παιδιά: Γεωργία & Ευστάθιος Κάγιας, Βασίλειος Αναγνωστόπουλος Τα εγγόνια: Ηρακλής - Μαρία - Μαρία - Σεβαστή Τα αδέλφια: Μαρία Μπίτσιου, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Βικτωρία Παπαϊωάννου Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφείο Tελετών & Mνηµοσύνων & Ανθοπωλείο ∆ΟΓΟΡΙΤΗ, Ρ. Φεραίου 9 Ιωάννινα, τηλ. Γραφείου: 26510-36900, 6985-648727 και 6977-892144.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε το Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, ετήσιο µνηµόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπηµένης µας συζύγου, µητέρας, κόρης, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ο σύζυγος: Κων/νος Τα παιδιά: Λουκία και Ευάγγελος Τσαρπέλας, Ιωάννης Τσούκαλης Οι µητέρες: Βάια ∆αρδαµάνη, Λουκία Τσούκαλη Τα εγγόνια: Βασίλης και Κων/νος Τα αδέλφια: Αναστάσιος και Αλίκη ∆αρδαµάνη, Κων/νος και Αρετή ∆αρδαµάνη, Μάρκος και ∆ήµητρα ∆αρδαµάνη, Χαράλαµπος και Βασιλεία Τσούκαλη Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα της εκκλησίας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούµε την Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, 40νθήµερο µνηµόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού µας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΠΑΝΤΟΣΤΗ

Συνταξιούχου Εκπαιδευτικού Από Μέτσοβο Η σύζυγος: Ελένη Τα παιδιά: Στέργιος Παντόστης, Ευθαλία Παντόστη - Λάσκαρη Τα εγγόνια: Αθανάσιος, Τριαντάφυλλος Τα αδέλφια: Στέργιος & Ευαγγελή Τέσια, Μαίρη Παντόστη Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούµε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας.

Γραφεία Tελετών KATPAXOYPA, ∆. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 Προγράμματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης Κάλυψη Επαγγελματικών Ευθυνών Ασφαλιστικές Καλύψεις Υγείας Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων Ασφαλίσεις Κατοικιών

Ν. Δοσίου 8 - Ιωάννινα τηλ.: 26510-20505 - email: info@asfaleiesioannou.gr

• Συστήματα Πληροφορικής • Επισκευές Η/Υ-Κινητών • Συστήματα παρακολούθησης-CCTV • Δίκτυα • Αξεσουάρ, Αναλώσιμα, Εμπόριο Η/Υ

Φώτος Γεώργιος

Τηλ.: 26510-26090 - 6947681564 email: techroom@outlook.com.gr Νικοπόλεως 47 (Διασταύρωση Ανατολής Κατσικάς), Ιωάννινα


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... KHΔEIA Την λατρευτή μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΝΤΟΥΚΑ

Ετών 77 - Κάτοικο Ιωαννίνων Από Μηλέα Μετσόβου Θανούσα, κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 και ώρα 12 μ., εκ της οικίας μας οδός Γ. Κύργιου 13 Ιωάννινα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων

Ο σύζυγος: Αυγερινός Τα παιδιά: Δημήτριος Ντούκας & Άννα Μακρή Ματίνα Ντούκα & Τζίμμυς Αργυρόπουλος Τα εγγόνια: Αυγερινός – Ηλιάννα – Τζίμμυς – Αναστάσιος Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς. • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). Τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

KHΔEIA Τoν λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΕΦ. ΤΣΙΑΛΟ

Ετών 87 - Συν/χο Οικοδόμο Από Ανθρακίτη Ανατολικού Ζαγορίου Θανόντα, κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 και ώρα 3 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ανθρακίτη Ανατολικού Ζαγορίου Η σύζυγος: Ευφροσύνη Τα παιδιά: Στέφανος & Θεοδώρα Τσιάλου, Άννα & Λεωνίδας Λώλος Τα εγγόνια: Ευφροσύνη – Δημήτριος – Δήμητρα Τα αδέλφια: Θάλεια Δημάτσα, Ευάγγελος & Φρειδερίκη Γιαννακού Έλλη Πανούση, Δημήτριος & Ελένη Μάρου Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς. • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). Τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα

και Κυριακόπουλου του Αστέρα Τρίπολης ακολούθησαν µε τα πολύ µικρότερα ποσοστά των 18,45% και 11,85% αντίστοιχα. Η βράβευση του Τόλη Σκόνδρα για αυτό το ασύλληπτης οµορφιάς και παγκόσµιας κλάσης γκολ θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 13:30 στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα στο Πανηπειρωτικό.

¯ από 1η σελ.

Τραυματισμός και ράμματα στον Μπετρά

Με ένα απρόοπτο συµβάν συνεχίστηκε χτες η προετοιµασία του ΠΑΣ Γιάννινα για το δευτεριάτικο µατς µε τον Απόλλωνα Σµύρνης στο «Ζωσιµάδες». Συγκεκριµένα, σε µια διεκδίκηση της µπάλας ο Μπετρά συγκρούστηκε µε συµπαίκτη του µε αποτέλεσµα να µατώσει και να χρειαστεί να του τοποθετηθούν ράµµατα. Ο τραυµατισµός του Γάλλου επιθετικού δεν εµπνέει ιδιαίτερη ανησυχία και δεν τίθεται θέµα συµµετοχής του στον αγώνα της ∆ευτέρας. Η χτεσινή προπόνηση των Ηπειρωτών έγινε στο γήπεδο της Ανατολής µε πλαστικό χλοοτάπητα µε το πρόγραµµα ενδυνάµωσης στο γυµναστήριο που έγινε την Τρίτη στο Πανηπειρωτικό. Το χτεσινό πρόγραµµα περιελάµβανε ασκήσεις µεταβίβασης µπάλας σε κλειστό και ανοιχτό χώρο µε επιθετικές και τακτικές κινήσεις. Ο Γιάννης Πετράκης δεν θα έχει στη διάθεσή του στη συγκεκριµένη αναµέτρηση τον Μπέριο, ο οποίος θα εκτίσει κόντρα στην «Ελαφρά Ταξιαρχία» ποινή για κίτρινες κάρτες. Τέσσερις κίτρινες συµπλήρωσε και ο Καρανίκας και δηλώθηκε να εκτίσει την ποινή του στον αγώνα µε τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Η επόµενη προπόνηση του ΠΑΣ είναι προγραµµατισµένη για σήµερα στις 11:00 στο Πανηπειρωτικό.

Διαιτητής ο Παπαδόπουλος

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος από την Μακεδονία ορίστηκε να διευθύνει την αναµέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα µε αντίπαλο τον Απόλλωνα Σµύρνης το απόγευµα της ∆ευτέρας στο «Ζωσιµάδες». Βοηθοί του Παπαδόπουλου θα είναι οι Λάζαρος ∆ηµητριάδης από τη Μακεδονία και Γιώργος Κελαζόγλου από τη Χαλκιδική και τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Αριστοµένης Κουτσιαύτης από την Άρτα. Παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Ιωάννης Σπυρόπουλος από τη Φθιώτιδα.

Σελ. 11η

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Γενική είσοδος 10 ευρώ

Κάλεσµα στον κόσµο του ΠΑΣ Γιάννινα να ενισχύσει την προσπάθεια της οµάδας για την πέµπτη θέση και να βρεθεί στο πλευρό των ποδοσφαιριστών έκανε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα µέσω ανακοίνωσης. Η ηπειρώτικη ΠΑΕ όρισε γενική είσοδο 10 ευρώ σε ένα ακόµα εντός έδρας παιχνίδι στην προσπάθεια της να προσελκύσει τους φιλάθλους των Ηπειρωτών να βρεθούν στο «Ζωσιµάδες» το απόγευµα της ∆ευτέρας. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρει τα εξής: Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ και για τον αγώνα µε τον Απόλλωνα Σµύρνης θα έχει γενική είσοδο στο γήπεδο 10€. Στους τελευταίους εντός έδρας αγώνες της οµάδας είναι σηµαντικό όλοι να βρεθούµε στο πλευρό των ποδοσφαιριστών µας, δίνοντας τους δύναµη στην προσπάθεια τους για την 5η θέση του πρωταθλήµατος Super League Σουρωτή Ελλάδας. Οι φίλοι της οµάδας µας µπορούν να προµηθεύονται τα εισιτήρια τους για τον αγώνα µε τον Απόλλωνα Σµύρνης τη ∆ευτέρα 12, Μαρτίου 2018, 19:30, από τα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο ΠΕΑΚΙ Ανατολής από σήµερα Τετάρτη έως και το Σάββατο και τη ∆ευτέρα του αγώνα από τα εκδοτήρια στο ΕΣΙ «οι ΖΩΣΙΜΑ∆ΕΣ». Οι µέρες και ώρες λειτουργίας του Τµήµατος ∆ιαχείρισης Εισιτηρίων στο ΠΕΑΚΙ είναι οι εξής: Τετάρτη έως και Παρακευή 10:00 – 17:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00 Τα εκδοτήρια στο ΕΣΙ «Οι Ζωσιµάδες» θα λειτουργήσουν τη ∆ευτέρα από τις 12:00 έως και την ώρα έναρξης του αγώνα. Για τον αγώνα κόντρα στον Απόλλωνα Σµύρνης θα ισχύσουν οι ακόλουθες τιµές εισιτηρίων: Θύρα 5 GOLD, 30€ Θύρα 3 VIP, 20€ Θύρες 3-4-6-9-10 ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟ∆ΟΣ 10€ Παιδικά Θύρες 6-9, 5€ Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα προµήθειας ηλεκτρονικά του εισιτηρίου, από το www.viva.gr .

O Kαιρός σήμερα Θα είναι βροχερός, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 7 έως 9 βαθμούς Κελσίου και μέτριους δυτικούς ανέμους ως 4 μποφόρ.

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA ¯ από 1η σελ.

από το εξωτερικό που κάνουν λόγο για ανάγκη αυστηρής εποπτείας στην Ελλάδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Κάτω από τον στόχο! Όσο κι αν προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν ότι ήρθε η Άνοιξη στην ελληνική οικονομία, τα στοιχεία τους προσγειώνουν στην ωμή πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το

«ΖΗΤΕΙΤΑΙ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ! 2017 η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,4% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον στόχο τού 2,7%! Αν ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2018 δεν φτάσει τον στόχο του 2,5%, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές να πιέσουν για να έρθουν νωρίτερα τα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Δηλαδή μείωση αφορολόγητου όχι από την 1/1/2020, αλλά

Και 68 Ηπειρώτες θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής»

µό Θεσπρωτίας). Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ και δικαίωµα ψήφου έχουν όσοι έχουν εγγραφεί ως µέλη και περιλαµβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους. Η ψηφοφορία θα γίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα για να προκύψει το 50% των συνέδρων, αφού το υπόλοιπο 50% θα ορισθεί από τα κόµµατα και τις πολιτικές κινήσεις που συµµετέχουν στο εγχείρηµα.

¯ από 1η σελ.

Οι υποψήφιοι στο Ν. Ιωαννίνων

Συνολικά στο Νοµό Ιωαννίνων οι υποψήφιοι είναι 35 και πιο συγκεκριµένα: Στο ∆ήµο Ιωαννιτών (24 υποψήφιοι για 21 θέσεις) Αγαπητού Ελένη του Ευστάθιου Αγγέλη Ευαγγελία του ∆ηµητρίου Αρλέτος Ευάγγελος του Βασιλείου Βάββας Φώτιος του Βασιλείου Βήκας Βασίλειος του Κων/νου Γκεσούλης Ευάγγελος του Ιωάννη ∆ηµητρίου Ελένη του Χρήστου Ελισάφ Μωυσής του Σιέµου Ζαϊµης Ηλίας του Ιωάννη Ζιάκας Σωτήριος του Κων/νου Κόντρας Παναγιώτης του Στέφανου Κυριαζή Μαρίνα του Γεωργίου Λάκκα Ελένη του Χρυσοστόµου Λυκοτραφίτη Μαρία του Ιωάννη Μέγα Μαργαρίτα του ∆ηµητρίου Μπακόλα Ντίνα του Μάρκου

Παπαστεργίου Χαρίλαος του Γεωργίου Παππάς Νικόλαος του Ευθυµίου Σιώτος ∆ηµήτριος του Κων/νου Συντώσης Βασίλειος του Σταύρου Τσάλεση Θεοδώρα του Κων/νου Τσιµπλούλης Χαρίλαος του ∆ηµητρίου Τσούκαλης Άρης του Ευαγγέλου Χρηστίδης Χρήστος του ∆ηµητρίου Στον ∆ήµο Κόνιτσας υποψήφιος για τη µια θέση είναι ο Ντάφλης ∆ηµήτριος του Γεωργίου. Στον ∆ήµο Μετσόβου υποψήφιος για µια θέση είναι ο Μπαµπουσκος Σωτήριος του Ιωάννη. Στον ∆ήµο Πωγωνίου δυο υποψήφιοι για τις δυο θέσεις: Γκόγκος Χρήστος του Νικολάου και Κάκος Ευθύµιος του Παύλου. Στον ∆ήµο Βορείων Τζουµέρκων είναι δυο υποψήφιοι για µια θέση: Αγγελης Νικόλαος του Θεοδώρου και Ντούρος Ιωάννης του Βασιλείου. Στον ∆ήµο ∆ωδώνης ένας υποψήφιος για µια θέση: Μπάρµπας Γεώργιος του Αναστασίου Στον ∆ήµο Ζαγορίου µια υποψήφια για µια θέση: Αγγέλη Αγγελική του Ιωάννη. Στον ∆ήµο Ζίτσας τρεις υποψήφιοι για τρεις θέσεις: Καλογήρου Ιωάννα του Κων/νου, Στεργίου Νικόλαος του Χρήστου και Τσακανίκας Νικόλαος του Λαζάρου.

«Όχι» και από το Επιμελητήριο σε μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ

ΑραΕλευθέριος µπατζής, ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους οι εγκατεστηµένες επιχειρήσεις θεωρούν ότι είναι ασύµβατη η λειτουργία των µονάδων βιοαερίου εντός της ΒΙΠΕ, που αφορούν τόσο περιβαλλοντικά ζητήµατα, όσο και µε τις τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών που θα επεξεργάζονται συνολικά οι πέντε µονάδες, τις µεθόδους επεξεργασίας και τη διάθεση των υπολειµµάτων που απαιτούν ιδιαίτερα µεγάλες εκτάσεις. Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Επιµελητήριου οµόφωνα αποφάσισε να εκφράσει την αρνητική του θέ-

¯ από 1η σελ.

ση στην εγκατάσταση των πέντε µονάδων βιοαερίου στην πολιτική διάσταση του θέµατος, θεωρώντας ότι δεν πρέπει προχωρήσουν οι διαδικασίες και το θέµα θα πρέπει να επανεξεταστεί σε ανώτερο επίπεδο. Στην ανακοίνωσή του, διευκρινίζεται ότι η θέση αυτή «δεν σηµαίνει ότι το Επιµελητήριο Ιωαννίνων είναι αντίθετο σε κάθε επιχειρηµατική δραστηριότητα στην περιοχή, ούτε αντιτίθεται συλλήβδην στη δηµιουργία µονάδων βιοαερίου. Ωστόσο, πρώτιστο µέληµα θα πρέπει να είναι ο σεβασµός του περιβάλλοντος και η αποφυγή πρόκλησης προβληµάτων στην υγιή επιχειρηµατική δραστηριότητα που ήδη αναπτύσσεται».

Υγρές Βιοψίες θα γίνονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο! μενων υγρών βιοψιών! Έτσι θα καταστεί δυνατή η ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην Ογκολογία. Τα καλά νέα ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση του Νοσοκομείου κι έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί στην Ογκολογική Κλινική, στο Βιοχημικό Εργαστήριο και στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του ιδρύματος.

¯ από 1η σελ.

Ειδικές πλατφόρμες Υγρές βιοψίες είναι αυτές που γίνονται για τον εντοπισμό μεταλλάξεων σε πλάσμα και ιστό και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο χρησιμοποιείται η πλατφόρμα Cobas v2 της Roche για την μελέτη μεταλλάξεων σε νεοπλασματικό ιστό, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα. Παράλληλα, το Βιοχημικό Εργαστήριο χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες Cobas v2 και BEAMing Digital PCR για την ανίχνευση ογκοπροαγωγών μεταλλάξεων σε ελεύθερο νεοπλασματικό DNA πλάσματος, που λαμβάνεται από τον ασθενή με αιμοληψία περιφερικού αίματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μο-

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

νάδα Υγρής Βιοψίας του Π.Π.Γ.Ν.Ι. είναι το μόνο δημόσιο κέντρο στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει την υπερευαίσθητη τεχνική της BEAMing digital PCR και έχει πάρει και την ειδική πιστοποίηση με τίτλο «Center of Excellence».

Προσωποποιημένη ιατρική Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Νοσοκομείου, σε πρώτη φάση οι μελετούμενες μεταλλάξεις είναι των γονιδίων EGFR και KRAS, NRAS, τα οποία έχουν κλινική χρησιμότητα για την επιλογή στοχευτικών φαρμάκων, με προοπτική να επεκταθεί προς κλινικές και ερευνητικές κατευθύνσεις και σε άλλα γονίδια. Η ερευνητική κατεύθυνση των Υγρών Βιοψιών προσφέρει την δυνατότητα μη παρεμβατικής και εύκολα αναπαραγώγιμης μελέτης μοριακών στόχων του καρκίνου και πιστεύεται ότι θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την προσωποποιημένη ιατρική. Με την εγκατάσταση του εξοπλισμού στα παραπάνω εργαστήρια, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διάγνωση και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών. ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

από την 1/1/2019, οπότε και θα γίνει και η μείωση των συντάξεων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα, η Ελλάδα και το τελευταίο τρίμηνο του 2017 παρουσιάζει την μικρότερη ανάπτυξη (0,1%) από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμέν, έχει έξι φορές μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη τελευταία θέση, μαζί με τη Κροατία. Στην αντίπερα όχθη, η Εσθονία παρουσιάζει την ισχυρότερη ανάπτυξη με 2,2%, και την ακολουθούν Σλοβενία με 2,0% και Λιθουανία με 1,4%. Μέσος όρος ανάπτυξης για την ΕΕ 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Ρευστότητα… γιοκ! Βέβαια, όταν η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια διαρκή στασιμότητα και δεν υπάρχει ρευστό για να δώσει «ανάσες» και να κινήσει την αγορά, επόμενο είναι η χώρα μας να μην μπορεί να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους και η πολυπόθητη ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται να παραμένει… όνειρο θερινής νυκτός! Όπως χαρακτηριστικά τονί-

ζει σε γραπτή δήλωσή του ο Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας: η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντί να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά, συνεχίζει να αντλεί ρευστότητα από αυτήν, στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα: • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διατηρήθηκαν τον Ιανουάριο σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και αυτό παρά την εκταμίευση σημαντικών δανειακών πόρων για την αποπληρωμή τους (απόδειξη ότι δημιουργούνται -συνεχώς- νέες υποχρεώσεις). • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν το 2017 στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, στερώντας έτσι πολύτιμους αναπτυξιακούς πόρους από την οικονομία. • Το «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου συνεχίζεται και διευρύνεται, με αποτέλεσμα τα repos να έχουν αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αγγίζοντας πλέον αθροιστικά τα 20 δισ. ευρώ. • Συνεχίζεται η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και διογκώνει το ιδιωτικό χρέος τους.

Δολώματα και φυτοφάρμακα αφανίζουν κάθε ίχνος άγριας ζωής στην Ήπειρο!

επιστρέφουν στον ίδιο τον άνθρωπο µέσω των προϊόντων που βάζει καθηµερινά στο πιάτο του. Όλα τα παραπάνω, µάλιστα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε καταδίκη της χώρας µας από το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο στο οποίο έχει παραπεµφθεί η υπόθεση! Το φλέγον αυτό θέµα συζητήθηκε εµπεριστατωµένα σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσαν στα Γιάννενα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της οποίας προτάθηκε δέσµη µέτρων για την πρόληψη του φαινοµένου της δηλητηρίασης της άγριας ζωής. ¯ από 1η σελ.

Χάθηκαν τα αρπακτικά…

Η χρήση δηλητηριασµένων δολωµάτων που αποτελεί συχνή πρακτική και στην Ήπειρο είναι παράνοµη και καταστροφική, καθώς µέσω αυτών εξοντώνονται µαζικά διάφορα είδη της άγριας πανίδας, ενώ έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση, τουλάχιστον από την περιοχή µας, σπάνιων ειδών όπως οι πτωµατοφάγοι γύπες, ο πληθυσµός των οποίων έχει µειωθεί δραµατικά σ’ όλη τη χώρα, οι γυπαετοί, τα όρνια και ο ασπροπάρης που µέχρι πριν δύο – τρεις δεκαετίες τα έβλεπε κανείς παντού σχεδόν στην ύπαιθρο. Κι αν υπάρχουν σε κάποια περιοχή λίγα τέτοια πουλιά, βρίσκονται κι αυτά στο χείλος της εξαφάνισης, µε ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υποβάθµιση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Ημερίδα στα Γιάννενα

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ηµερίδα της Ορνιθολογικής και του υπ. Ανάπτυξης που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα, µε τη συµµετοχή στελεχών δασικών υπηρεσιών, εκπροσώπων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων ∆ιαχείρισης Προστατευόµενων Περιοχών, των τελωνειακών Αρχών, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, των Αστυνοµικών ∆ιευθύνσεων της Ηπείρου, της Κυνηγετικής Οµοσπονδίας, των µετακινούµενων κτηνοτρόφων κ.λ.π.. Σ’ αυτήν παραβρέθηκαν επίσης ο Συντονιστής της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Ηπείρου – ∆υτ. Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης και ο Γενικός ∆ιευθυντής ∆ασών και Αγροτικών Υποθέσεων Νικόλαος Παπαευθυµίου. Στόχος της συνάντησης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράµµατος LIFE «Επείγουσα ∆ράση για την Ενδυνάµωση του Βαλκανικού Πληθυσµού του Ασπροπάρη και τη ∆ιασφάλιση της Μεταναστευτικής του ∆ιαδροµής», ήταν ο ενιαίος σχεδιασµός πρόληψης και καταστολής του φαινοµένου της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, µέσω της ανάπτυξης ενός εγχειριδίου διαδικασιών προς τις τοπικές αρµόδιες υπηρεσίες και φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένες προτάσεις

Στη συνάντηση έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και κατατέθηκαν συγκεκριµένες προτάσεις για την αντιµετώπιση του περιβαλλοντικού αυτού «εγκλήµατος». Οι οµιλητές Victoria Saravia και Χαρητάκης Παπαϊωάννου, εκ µέρους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας παρουσίασαν αντίστοιχα τα αποτελέσµατα του προηγούµενου Προγράµµατος LIFE+ µε τίτλο «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» αλλά και τις δράσεις του νέου, µε έµφαση σε αυτές που θα υλοποιηθούν στην Π.Ε. Ιωαννίνων για την καταπολέµηση της δηλητηρίασης. Επίσης ο Νίκος Μπόκαρης, Προϊστάµενος του Τµήµατος ∆ιαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας από κοινού µε την Κωνσταντίνα Ντεµίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και συντονίστρια της Οµάδας Εργασίας Ενάντια στα ∆ηλητήρια, αναφέρθηκαν σε ένα συγκεκριµένο πλαίσιο δράσεων που µπορεί να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο διαδικασιών προς τις εµπλεκόµενες υπηρεσίες και φορείς για τον περιορισµό της χρήσης δηλητηρίων.

Κίνδυνος καταδίκης

Πάντως, στις υπηρεσίες που ασκούν αρµοδιότητες προστασίας της υπαίθρου το πρόβληµα της παράνοµης χρήσης και διασποράς δηλητηριασµένων δολωµάτων είναι γνωστό. Λόγω, µάλιστα, της συχνότητας του προβλήµατος και της κατάρρευσης του πληθυσµού προστατευόµενων ειδών της άγριας πανίδας το θέµα αποτέλεσε αντικείµενο προδικαστικής διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο, στο οποίο η Ελλάδα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται πλέον στο στάδιο της «Αιτιολογηµένης Γνώµης», δηλαδή ένα βήµα πριν την παραποµπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο.

Φυτοφάρμακα – δηλητήρια

Πολύ σηµαντική ζηµιά στο περιβάλλον και στην άγρια πανίδα κάνουν επίσης τα τοξικά φυτοφάρµακα που τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονοµικής κρίσης, εισάγονται στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, όπου οι παραγωγοί τα βρίσκουν πιο φτηνά στη «µαύρη αγορά» και τα φέρνουν εδώ εκµεταλλευόµενοι τον ελλιπή έλεγχο των αρχών στα σύνορα, παρόλο που δεν γνωρίζουν τίποτα για τη χηµική τους σύσταση! Κατά τη συνάντηση στα Γιάννενα, στο θέµα αναφέρθηκε η Παναγιώτα Καρατζά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία παρουσίασε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρµάκων και µίλησε για το πώς οι έλεγχοι µπορούν να πατάξουν την παράνοµη διακίνησή τους.


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων...

• Με τη σύλληψη των επτά που κατηγορούνται για συµµετοχή στην οργάνωση και άλλων τεσσάρων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Αντιτροµοκρατικής, για παραβάσεις των νόµων περί όπλων, ναρκωτικών και άλλα «περιφερειακά» αδικήµατα, καθώς και κατά τις έρευνες που έγιναν σε 12 σπίτια συνολικά (10 στην Αττική, ένα στα Γιάννενα και ένα στις Σέρρες), ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των ερευνών για την ακροδεξιά οργάνωση που πιστεύεται ότι έχει διαπράξει σωρεία επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. Σύµφωνα µε την Αστυνοµία, ο συλληφθείς στα Γιάννενα, που εργάζονταν ως βενζινοπώλης, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγκληµατική οργάνωση, καθώς κατηγορείται ότι έδινε κατευθύνσεις και έκανε τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, µετά από κάθε επίθεση. Η υπόθεση δεν έκλεισε, καθώς αναµένονται τα αποτελέσµατα από την έρευνα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ψηφιακών µέσων στα εργαστήρια της διεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών, ενώ θα προστίθεται στην δικογραφία κάθε

καινούργιο στοιχείο το οποίο προκύπτει. Η ακροδεξιά οργάνωση που αυτοπροσδιορίζεται ως Combat 18, ή Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές, φαίνεται ότι άρχισε τη δράση της το 2015, µε επιθέσεις κυρίως σε στέκια αντιεξουσιαστών, σε καταλήψεις και καταλύµατα µεταναστών, αρχικά µε βόµβες µολότοφ και εµπρησµούς αλλά εκτιµάται ότι στόχευαν σε «αναβάθµιση» αυτής της δράσης. Ανάµεσα στις επιθέσεις είναι και οι βανδαλισµοί στο άγαλµα του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Φεβρουάριο του 2015, και -λίγο αργότερα- η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Νίκαιας. Οι αστυνοµικοί τους χαρακτηρίζουν ακραίους ναζιστές και ρατσιστές, εξαιρετικά βίαιους και επικίνδυνους, ενώ τα πιστεύω τους προκύπτουν και τα σύµβολα της οργάνωσης. Ειδικότερα, το «18» που χρησιµοποιούν στον τίτλο της οργάνωσης προκύπτει από τα γράµµατα «Α» και «Η» της αγγλικής αλφαβήτου που παραπέµπουν στο «Adolf Hitler», ενώ έχουν ως σήµα τη νεκροκεφαλή που παραπέµπει στα SS.

Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ζήτησε…

Ενημέρωση για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων

• Ουσιαστική ενηµέρωση των κατοίκων πάνω στα ζητήµατα των ερευνών – εξορύξεων υδρογονανθράκων ζητά η ∆ηµοτική Παράταξη «Γιάννενα Τώρα», µετά και από ενηµερωτική συνάντηση που πραγµατοποίησε µε αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας πολιτών που δηλώνουν ενάντιοι στις έρευνες. Η παράταξη υπέβαλλε το αίτη-

µα – πρότασή της µε τοποθέτηση Προ Ηµερησίας ∆ιατάξεως στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο Ιωαννίνων και περιµένει σε εύλογο χρόνο την υλοποίηση των σχετικών ενηµερωτικών εκδηλώσεων, όπως δεσµεύθηκε ο ∆ήµαρχος Θ. Μπέγκας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτές «θα συµβάλλουν σε ένα γόνιµο και ειλικρινή διάλογο µεταξύ όλων των πλευρών».

Από 5 έως 9 Ιουλίου

Εικαστικό και μουσικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα

• Ένα εικαστικό και µουσικό Φεστιβάλ που έχει σαν στόχο του τη δηµιουργία ενός χώρου συνάντησης φοιτητών, µεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και των αποφοίτων όλων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδα, µε τον τίτλο «1ο Ioannina Artwave Festival», θα πραγµατοποιηθεί στα Γιάννενα από 5 έως 9 Ιουλίου 2018. Στους σκοπούς του φεστιβάλ αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου του ∆ήµου Ιωαννιτών Κώστας Γκόγκος και ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού φορέα ARTWAVE κ. Ιωάννης Κοψίνης. Σε όλη τη διάρκεια του πενθήµε-

• Επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη χθεσινή του επίσκεψη στη Φυλή και στις δηλώσεις για την ασφάλεια του πολίτη εξαπέλυσε µε ανακοίνωσή της η Νέα ∆ηµοκρατία. «Η µόνη µας απορία πλέον είναι αν ο κ. Τσίπρας έχει χάσει κάθε επαφή µε την πραγµατικότητα ή την αίσθηση της ντροπής», αναφέρει το κόµµα της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης, επισηµαίνοντας ότι «σχεδόν καθηµερινά οι γνωστοί άγνωστοι βανδαλίζουν το κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις της χώρας. Οι ληστείες και οι διαρρήξεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Ολόκληρες περιοχές της Αττικής έχουν µετατραπεί σε άβατα ανοµίας. Τα πανεπιστήµια έχουν παραδοθεί στο έλεος παραβατικών οµάδων. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάθε τρεις και λίγο καίγονται και βανδαλίζονται». «Με αυτά τα “επιτεύγµατα” ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος σήµερα να κάνει µαθήµατα για την ασφάλεια του πολίτη» σχολιάζει η Ν∆ και εκφράζει την απορία αν ο πρωθυπουργός «έχει χάσει κάθε επαφή µε την πραγµατικότητα ή την αίσθηση της ντροπής».

Ελένη Σιάση (Τομεάρχης Παιδείας Ν.Δ.):

Να πάρει πίσω η Κυβέρνηση την κατάργηση των ΚΕΔΔΥ

• Την επανεξέταση του σχεδίου για την κατάργηση – συγχώνευση των ΚΕ∆∆Υ, ζητά η τοµεάρχης Παιδείας της Νοµαρχιακής Οργάνωσης Νέας ∆ηµοκρατίας Ιωαννίνων Ελένη Σιάση. «Τα ΚΕ∆∆Υ -σηµειώνει- αποτελούν τον πλέον υποστηρικτικό θεσµό για τα παιδιά που χρειάζονται ειδική βοήθεια και για αυτό είναι ντροπή για όλους µας να δεχόµαστε να

περιθωριοποιούνται τα παιδιά αυτά. {…}.Την ώρα που η Ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ολοένα και βαθαίνει, ζητάµε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέµα και να µη θυσιάσει όλα αυτά τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τους ειδικούς παιδαγωγούς όλων των βαθµίδων που έχουν την ευθύνη να βοηθήσουν τους µαθητές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους».

Μερόπη Τζούφη:

Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις για την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού

• Στην πρώτη επίσηµη παρουσίαση των δράσεων του τµήµατος της Βιβλιοθήκης της Βουλής παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισµό η νέα Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευµάτων Μερόπη Τζούφη. Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε µε αφορµή την Πανελλήνια Ηµέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού εκφοβισµού. Η κ. Τζούφη εξήρε τη σηµαντική προσπάθεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής και υπογράµµισε τη σηµασία της διασύνδεσης των κεντρικών και τοπικών βιβλιοθηκών. Όσον αφορά στη βία και τον εκφοβισµό εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, η Υφυπουργός υπογράµµισε πως α-

παιτούνται συντονισµένες δράσεις µεταξύ Πολιτείας, εκπαιδευτικών και επιστηµονικών συλλογικοτήτων, καθώς και Συλλόγων Γονέων & Κηδεµόνων για την αντιµετώπιση και την εξάλειψη του φαινοµένου, µε στόχο την προστασία των παιδιών και των δικαιωµάτων τους.

Αντικαταστάθηκαν ενεργειακά κουφώματα και οι υαλοπίνακες στο Κολυμβητήριο

ρου, το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί µουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήµατα. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγµατοποιηθούν εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής σε εκθεσιακούς χώρους πού έχουν κριθεί κατάλληλοι για τη φιλοξενία των έργων.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Άρτας

• Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου Εργαζοµένων του Νοσοκοµείου και των Κέντρων Υγείας του Νοµού Άρτας συγκροτήθηκε σε σώµα µε την εξής σύνθεση για την επόµενη διετία και έχει ως εξής: Γεωργούσης Λεωνίδας (Πρόεδρος), Πασιάς Γιάννης (Γραµµατέας), Αµπελογιάννη Βάσω (Αντιπρόεδρος), Χρηστάκης ∆ηµήτρης (Ταµίας), Πάτζιος Περικλής (Αν. Γραµµατέας), Παππάς Ηλίας και Ευαγγέλου Λάµπρος (Μέλη).

Δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα αρχικά κέρδη

Με οριακή πτώση έκλεισε χθες το ΧΑ • Σε ελαφρώς χαµηλότερα επίπεδα έκλεισε η χρηµατιστηριακή αγορά στην χθεσινή συνεδρίαση, καθώς δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη, παραµένοντας κάτω από τα επίπεδα των 800 µονάδων. O Γενικός ∆είκτης Τιµών έκλεισε στις 798,41 µονάδες, σηµειώνοντας µικρή πτώση 0,10%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 56,033 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 69.895.913 µετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σηµείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,37%, ενώ ο δεί-

Θράσος του Αλ. Τσίπρα τα μαθήματα για την ασφάλεια του πολίτηΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 798,41 μ.

κτης της µεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,33%. Ανοδικά κινήθηκαν 47 µετοχές, 62 πτωτικά και 31 παρέµειναν σταθερές.

• Όπως ανακοινώθηκε από το ΠΕΑΚΙ, ολοκληρώθηκε το έργο της πλήρους αντικατάστασης των παλιών, φθαρµένων και ακατάλληλων πλέξι γκλας µε νέα, σύγχρονα ενεργειακά κουφώµατα, καθώς επίσης και µε υαλοπίνακες. Παράλληλα, στο κοµµάτι των υποδοµών, λειτουργεί πλέον για πρώτη φορά νέα ηχητική εγκατάσταση µε καινούργιο σύστηµα και τοποθέτηση νέων ηχείων. Όλα αυτά προστίθενται σε µικρότερες, αλλά ουσιαστικές παρεµβάσεις, όπως τα νέα ντουλάπια που τοποθετήθηκαν στο κολυµβητήριο.

Από το αστυνοµικό δελτίο

Και 15χρονος σε σπείρα που έκλεψε μπαταρίες στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

• Από το Τµήµα Ασφάλειας Πρέβεζας, εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής, η οποία διαπράχθηκε στη Βιοµηχανική περιοχή Πρέβεζας. Για την συγκεκριµένη υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ηµεδαπών, ηλικίας 15, 23, 19 και 23 ετών, σε βάρος των οποίων σχηµατίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία. Ειδικότερα, περιπολούντες αστυνοµικοί εντόπισαν και προσήγαγαν τον 15χρονο, ο οποίος στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι από κοινού µε τους άλλους τρεις δράστες, εισήλθαν σε περιφραγµένο χώρο της ∆.Ε.Υ.Α. Πρέβεζας στη Βιοµηχανική Περιοχή Πρέβεζας και αφού παραβίασαν µεταλλική πόρτα κτιρίου, αφαίρεσαν πέντε µπαταρίες µεγάλης ισχύος. Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν τα κλοπιµαία, τα οποία αποδόθηκαν στον υπεύθυνο της εγκατάστασης.

Συλλήψεις φυγόποινων σε Ηγουμενίτσα-Άρτα

• Στην Ηγουµενίτσα συνελήφθη 32χρονος Αλβανός διότι σε βάρος του εκκρεµούσε καταδικαστική απόφαση του Β’ Τριµελούς Πληµµελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ποινής φυλάκισης τριών µηνών και χρηµατικής ποινής 2.900 ευρώ, για παραβάσεις της Νοµοθεσίας περί Αλλοδαπών. • Στην Άρτα συνελήφθη ένας 55χρονος ηµεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεµούσε καταδικαστική απόφαση του Μονοµελούς Πληµµελειοδικείου Άρτας, ποινής φυλάκισης οχτώ µηνών, για εµπρησµό.

AΘΛHTIKA ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Combat 18 ο Γιαννιώτης συλληφθείς

Νέα Δημοκρατία:

«Χρυσοί» οι Αγγέλης, Ντάνου, Τσουρέκας, Νιμπήτη, στο Πανελλήνιο δρόμων αντοχής στο Μέτσοβο ® Οι νικητές σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες

• Στις Πολιτσές Μετσόβου πραγµατοποιήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθληµα δρόµων αντοχής, µε κεντρικά πρόσωπα τον Απόστολο Αγγέλη και την Μαρία Ντάνου, λίγα µόνο 24ωρα µετά την επιστροφή τους από την Πιονγκτσάνγκ και τους Χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες. Τα φαβορί των αγώνων επικράτησαν και κέρδισαν τα χρυσά µετάλλια επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Στους άνδρες και στους εφήβους, αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ελλάδος στα αγωνίσµατα σπριντ και 5 χλµ ΕΤ, οι Απόστολος Αγγέλης και Νικόλαος Τσουρέκας αντίστοιχα. Στις γυναίκες η Μαρία Ντάνου στο σπριντ και η Γεωργία Νιµπήτη στα 2,5 χλµ. ήταν οι µεγάλες νικήτριες. Στις νεάνιδες η Ραφαέλα Μαυρουδή (σπριντ) και η Ευφροσύνη Γιαννακοβίτη (2,5 χλµ.) µοιράστηκαν τα χρυσά µετάλλια στα δύο αγωνίσµατα. Στους παίδες οι Γεώργιος Αναστασιάδης ήταν ανίκητος και τις δύο ηµέρες ενώ στις κορασίδες η Τίτα Νεφάλη στο Σπριντ και η Στυλιανή Γιαννακοβίτη στα 2 χλµ. µοι-

ΤΕΝΙΣ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές...

ράστηκαν τις πρώτες θέσεις και τις εντυπώσεις µε τις εξαιρετικές επιδόσεις. Στους παµπαίδες ο Βασίλης Ροσενλής και στις παγκορασίδες η Μαρία - ∆ήµητρα Τσιάρκα ξεχώρισαν σε ακόµη µια διοργάνωση της κατηγορίας τους. Στο οµαδικό σπριντ οι Νίκος Τσουρέκας και Παναγιώτης Παπάσης του ΕΟΣ Μετσόβου στους άνδρες και οι Μαρία Ντάνου και Στυλιανή Γιαννακοβίτη του ΕΟΣ Νάουσας στις γυναίκες ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, συνεχίζοντας την µεγάλη παράδοση που έχουν στα συγκεκριµένα αγωνίσµατα. Στο ίδιο αγώνισµα στις παιδικές κατηγορίες πρώτευσαν οι χιονοδρόµοι του ΑΟ Φλώρινας, Τίτα Νεφάλη, Αγνή Φιλιππίδου, Ευάγγελος Ηλίας και Άγγελος Αντωνιάδης.

Πρωτιές στη Φιλιππιάδα για τους αθλητές του Ο.Α.Ι.

• Έληξε το πρωτάθληµα E3 της ∆’ Ένωσης στη Φιλιππιάδα που πραγµατοποιήθηκε µε µεγάλη συµµετοχή αθλητών του οµίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων. Συνολικά, από τις τέσσερις πρώτες θέσεις τις τρεις κατέλαβαν οι αθλητές του Οµίλου. Συγκεκριµένα στα αγόρια (12 ετών) την πρώτη θέση και για πρώτη φορά πήρε ο αθλητής Σωτήρης

Ζούµπας που έκανε µια εξαιρετική εµφάνιση. Στα κορίτσια ( 12 ετών) η Ναταλία Τζούµπα κέρδισε για ακόµη µια φορά την πρώτη θέση, ενώ στα κορίτσια (16 ετών) η Άρια Ιωαννίδη επανέλαβε την επιτυχία της και κατέκτησε την πρώτη θέση, µε ιδιαίτερη άνεση. Επίσης ο Ορέστης Σίκαλος και ο Παύλος Κωνσταντής κατέκτησαν την τρίτη θέση στην δύσκολη κατηγόρια αγόρια 16.

Δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Α2 κατηγορίας

Κρίσιμοι αγώνες το Σαββατοκύριακο στο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ

• ∆ύο αγωνιστικές αποµένουν για να ολοκληρωθεί η Α2 κατηγορία του 3ου Εργασιακού Πρωταθλήµατος Μπάσκετ Νοµού Ιωαννίνων «Ευγενία Μουτσίκα». Και οι δυο αγωνιστικές, 14η και 15η, περιλαµβάνουν κρίσιµα παιχνίδια που θα κρίνουν και το ποιες οµάδες θα βρεθούν στην 4αδα της κατηγορίας, που οδηγεί στην Α1 κατηγορία, από τη νέα χρονιά. Το πρόγραµµα της 14ης αγωνιστικής, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου, περιλαµβάνει τα εξής παιχνίδια: Σάββατο: Terracom – Ραδιοταξί: 18.00 – Γήπεδο Λιµνοπούλας. Κυριακή: ΜΜΕ – Νέµεσις / ∆ΣΙ: 13.00 – Γήπεδο Μετσόβου. Ασφαλι-

στές – Natech: 15.00 – Γήπεδο Μετσόβου. ∆ηµοτικοί Υπάλληλοι – Army BC: 17.30 – Γήπεδο Πανεπιστηµίου. Ιατρικοί Επισκέπτες – Συνεταιριστική Τράπεζα: 19.30 – Γήπεδο Πανεπιστηµίου. Βίκος – Mechanics: 21.30 – Γήπεδο Πανεπιστηµίου.

Ένας από τους επτά φετινούς σταθμούς του

Στις 20 Μαΐου θα διεξαχθεί το Run Greece στα Γιάννενα

• Στις 20 Μαΐου θα διεξαχθεί ο φετινός αγώνας της σειράς Run Greece στα Γιάννενα, τον οποίο ο ΣΕΓΑΣ θα διοργανώσει σε επτά πόλεις της Ελλάδας σε συνεργασία µε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και µε την υποστήριξη της WIND. Από το 2013, οπότε και καθιερώθηκε ο θεσµός, περισσότεροι από 35.000 ερασιτέχνες δροµείς έ-

χουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση απολαµβάνοντας µοναδικές στιγµές καθώς τρέχουν στην πόλη τους. Η WIND ως Μέγας Χορηγός, στηρίζει στο πλαίσιο του Run Greece τοπικούς κοινωφελείς σκοπούς, έχοντας µέχρι σήµερα ενισχύσει οικονοµικά 32 ιδρύµατα σε όλη την Ελλάδα. Με µήνυµα «Τρέχουµε για καλό σκοπό», η δράση αυτή θα συνεχιστεί και στο φετινό Run Greece.

08 03 2018  

newspapers,articles

08 03 2018  

newspapers,articles

Advertisement