Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

Έτος 56ο - Aρ. φύλλου 16.024Tιμή 0,60 €

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

http://www.proinoslogos.gremail:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Εκκοσμικευμένη ουτοπία…

 Η επιστημονική και νομική λογική τέθηκαν στην υπηρεσία της χριστιανικής ηθικής και διαμορφώθηκε αυτό που ονομάζουμε «δυτικό πολιτισμό». Η κληρονομιά του ελληνορωμαϊκού κόσμου συνδέθηκε με την κυκλικότητα του χρόνου και τη διαπίστωση ότι η επ’ άπειρον πρόοδος δεν ήταν η φυσιολογική πορεία της ανθρωπότητας. Με την διάχυση και εμπέδωση του χριστιανισμού συνειδητοποιήθηκε και η ηθική της αγάπης και της συμπόνιας. Η ηθική αυτή προσέδωσε μια πρωτοφανή ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο, ένα πνεύμα εξέγερσης ενάντια στην ιδέα της φυσιολογικότητας του κακού. Το πνεύμα αυτό έδωσε το πρώτο έναυσμα στη δυναμική της ιστορικής προόδου.

σύνη που συνίσταται σε θερμή συμπόνια για τους πάσχοντες. Αυτή η συμπόνια θέλει να δημιουργήσει μια νέα κοινωνική κατάσταση. Η ευαγγελική αγάπη δεν συνίσταται, όπως η δικαιοσύνη, στο να εκτελούμε αυστηρώς καθορισμένα καθήκοντα, αλλά στο να κάνουμε πάντα περισσότερα για τον πλησίον. Όσο υπάρχει πόνος κάπου στον κόσμο, ακόμη και αν δεν είμαστε σε καμία περίπτωση εμείς η αιτία γι’ αυτόν, οφείλουμε να αισθανόμαστε σε κάποιο βαθμό υπεύθυνοι. Η αποδοχή ενός χρέους το οποίο δεν έχουμε αναλάβει και δεν πρόκειται να εξοφλήσουμε ποτέ αποτελεί την ανθρωπιά του ανθρώπου. Μόνο αυτή η ηθική αποσπά τον άνθρωπο από 15η σελ.

 Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ* πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων Η ηθική της συμπόνιας μας προτρέπει να θεωρήσουμε αφύσικα και αφόρητα τα δεινά τα οποία η ανθρωπότητα έκρινε πως είναι μέσα στην αιώνια τάξη πραγμάτων. Έτσι, η κλασική δικαιοσύνη που συνίσταται στο «να αποδίδεις στον καθένα ό, τι του ανήκει», συμπληρώθηκε με μια νέα δικαιο-

Τεταμένο το προεκλογικό κλίμα στην γειτονική χώρα

Φορείς και πολίτες προσφέρουν σ’ όσους έχουν ανάγκη

Πάσχα λιτό και αλληλέγγυο θα γιορτάσει φέτος η Ήπειρος

Διχασμένοι οι Β/Ηπειρώτες στις αλβανικές εκλογές

 ΚΕΑΔ και MEGA διάλεξαν χωριστούς δρόμους! Αποστολή ξένων παρατηρητών στα Τίρανα

 Γ. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ (Πρόεδρος Εμπορ. Συλλόγου): Με σύνεση κάνουν

τα ψώνια τους οι καταναλωτές... • Αυξημένη η κίνηση στην αγορά • Πάσχα λιτό και με την κοινωνική αλληλεγγύη ως κύριο χαρακτηριστικό του είναι αυτό που ετοιμάζεται να γιορτάσει η Ήπειρος, όπως εξάλλου κι ολόκληρη η χώρα μας.

• Κορυφώνονται οι προεκλογικές διεργασίες στην Αλβανία ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουνίου, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής θα διεξαχθούν για ακόμη μια φορά σε κλίμα έντασης και αμφισβήτησης.

PEΠOPTAZ

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ Παρά τις δυσκολίες, πάντως, διατηρείται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και ευχή όλων είναι πως σύντομα κάτι θα αλλάξει. Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες βγήκαν μαζικά στην αγορά για ψώνια, τα οποία όμως κάνουν με… σύνεση και σύμφωνα με το αποδυναμωμένο «βαλάντιό» τους, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαν- 15η σελ.

Αποκαλύψεις για τη λεηλασία του ταμείου Δήμου Ιωαννιτών στη σελιδα

16

ΦΩTO «Π.Λ.»

Αυξημένη ήταν η κίνηση στην Γιαννιώτικη αγορά και χθες το μεσημέρι. Σήμερα οι πολίτες θα κάνουν τα τελευταία τους ψώνια…

Α. Μπαρτζώκας: Kαλοκαιρινός ο καιρός το Πάσχα…

Ζωντανεύουν τα χωριά μας με λιγότερους όμως επισκέπτες!

 Υψηλές πληρότητες στα πολυτελή καταλύματα των Ιωαννίνων, λίγοι οι τουρίστες στα ορεινά • Τι λέει στον «Π.Λ.» ο ξενοδόχος απ’ το Μπουραζάνι Γ. Τάσσος • Ζωντανεύουν όπως κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες τα χωριά

Της εταιρίας Evima που έβαλε λουκέτο…

Ανασφάλιστα χιλιάδες αυτοκίνητα περιμένοντας επιστροφή ασφαλίστρων! Με πρόστιμα απειλούνται και πολλοί Ηπειρώτες

• Ανάστατοι είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. στην Ήπειρο, που είχαν ασφαλιστεί στην εταιρία

Τα δυο κύρια πολιτικά κόμματα που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, ο Αριστερός Συνασπισμός του Έντι Ράμα και ο Συνασπισμός της Δεξιάς του νυν πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα έχουν ξεκινήσει εκστρατείες σε πόλεις και χωριά για προσέλκυση ψηφοφόρων και δημιουργία κλίματος νικητή στις επερ-

Evima, η οποία ως γνωστόν έχει βάλει λουκέτο, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισής της. Είναι χαρακτηριστικό, ότι -σύμφωνα με πληροφορίες-, στην Ήπειρο πάνω από 10.000 αυτοκίνητα ήταν ασφαλισμένα στην συγκεκριμένη εταιρία, με τους ιδιοκτήτες τους να είναι σε αναβρασμό, αφού δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματά τους πίσω για τα συμ- 15η σελ.

της Ηπείρου, καθώς ήδη από χθες υποδέχονται απόδημους συμπατριώτες μας, οι οποίοι επιστρέφουν ενόψει Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, βοηθούντος και του καλού καιρού. Τα έξοδα του ταξιδιού είναι και φέτος αυξημένα, παρά την μικρή πτώση στην τιμή της αμόλυβδης, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει όσους θέλουν να περάσουν γιορτές στην

Πασχαλινά μηνύματα θρησκευτικών ηγετών και πολιτικών στη σελιδα

16

Ήπειρο να έρθουν στην περιοχή μας, ακόμη και συνταξιδεύοντας για να μειώσουν το κόστος! Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, υψηλές είναι οι πληρότητες για το τετραήμερο στα μεγάλα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων που κινούνται με γκρουπ επισκεπτών, ενώ σε Ζαγόρι Κόνιτσα, Τζουμέρκα και άλλους ορεινούς προορισμούς παρά τις καλές τιμές οι πληρότητες παραμένουν χαμηλές, όπως ανέφερε 15η σελ.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ

Το υπερευλογημένο Σάββατο Του ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΤΡΙΤΟΥ,

Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Με σιωπή, δέος και έκσταση η Ορθόδοξη Εκκλησία βιώνει «το υπερευλογημένον Σάββατον, εν ω Χριστός αφυπνώσας αναστήσεται τριήμερος». Πρόκειται για το φωτεινό και δοξασμένο τέρμα της Μεγάλης Εβδομάδος, το μεταίχμιο μεταξύ του πένθους της σταυρώσεως και της χαράς της Αναστάσεως. Όπως παρατηρεί ο ιερός υμνογράφος την ημέρα αυτή «υπνοί η ζωή και άδης τρέμει και Αδάμ των δεσμών απολύεται». Το Μεγάλο Σάββατο ξεπερνάει σε σπουδαιότητα όλες τις άλλες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο 14η σελ.

Καλό ΠΑΣΧΑ! Θα είμαστε και πάλι μαζί σας την Τετάρτη μετά το Πάσχα, με όλα τα γεγονότα των ημερών... Μεθαύριο, δεν θα κυκλοφορήσει ο «Π.Λ. της Δευτέρας». Θα εκδοθεί και πάλι τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Πολλοί Β/Ηπειρώτες φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου, αφού η ελληνική μειονότητα κατεβαίνει διασπασμένη… χόμενες εκλογές.

Η ελληνική μειονότητα Στο παιχνίδι των αλβανικών ε-

θνικών εκλογών, το δικό της ξεχωριστό ρόλο θα παίξει και η ελληνική μειονότητα, η οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να κα- 15η σελ.

Πολλά μέτωπα έχει ανοίξει ο Κ. Αρβανιτόπουλος

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο χώρο της Εκπαίδευσης

 Κρίσιμη συνάντηση ΟΛΜΕ - Υπ. Παιδείας την Τετάρτη • Αναβρασμός επικρατεί σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με τους μαθητές να είναι τα μόνα… θύματα μιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ καθηγητών και Υπουργείου Παιδείας, με αιχμή του δόρατος την αύξηση του ωραρίου. Μάλιστα ενόψει των πανελλαδικών σε λίγες εβδομάδες, η αγωνία για την ομαλή διεξαγωγή τους έχει

Αναρρωτικές άδειες με το… σταγονόμετρο σελ. 2

φθάσει στο ζενίθ, αφού έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση ακόμη και για κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

Στην Ήπειρο Από την άλλη και η Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα… καζάνι που βράζει, αφού το 15η σελ.

ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ

Πώς «γεννήθηκε» στην Ελλάδα η διαφθορά!.. Γράφει ο ΒΑΣ. Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

 Ο Γεώργιος Παπανδρέου, όταν έγινε πρωθυπουργός και επεσκέφθη τα κράτη της Ευρωζώνης, ισχυρίσθηκε πως κυβερνάει ένα λαό διεφθαρμένο. Στη συνέχεια δε, όταν επέστρεψε στην Αθήνα, συγκάλεσε συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς! Η κίνηση αυτή απετέλεσε εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Όμως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είναι ο γεννήτωρ της διαφθοράς. Όχι μόνον διότι ανέχθηκε το «δωράκι» προς εαυτόν μέχρι του ποσού των 500.000.000 δραχμών, αλλά και διότι, με όσα στη συνέ- 14η σελ.


Σελ. 2η

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Από την Κομισιόν

Σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων

• Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να εγκρίνει την ενίσχυση εκκαθάρισης για την Αγροτική Τράπεζα. Ειδικότερα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση εκκαθάρισης που χορηγήθηκε από την Ελλάδα προς όφελος της Αγροτικής Τράπεζας ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε., περί κρατικών ενισχύσεων. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση περιορίστηκε στο ελάχιστο απαραίτητο ποσό ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εξυγίανση. Επιπρόσθετα, η έξοδος της τράπεζας από την αγορά περιορίζει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, που προκλήθηκαν από την ενίσχυση. Στην απόφασή της, η Κομισιόν σημειώνει ότι η ATE εξυγιάνθηκε τον Ιούλιο του 2012 όταν, κατόπιν διαδικασίας υποβολής προσφορών, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις τοποθετήθηκαν σε μια «κακή τράπεζα» με προοπτική την εκκαθάριση. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι αυτή η μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς δεν συνιστούσε κρατική ενίσχυση καθώς η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε την καλύτερη προσφορά στη διαδικασία υπο-

βολής προσφορών. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι τρία μέτρα υπέρ της ΑΤΕ και των μεταβιβαζόμενων δραστηριοτήτων περιείχαν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης. Αυτά ήταν: 1) ανακεφαλαιοποίηση ύψους 290 εκατ. ευρώ, η οποία χορηγήθηκε το 2011, 2) περαιτέρω ενίσχυση ύψους 7,471 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κενού χρηματοδότησης μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων και 3) ανακεφαλαιοποίηση ύψους 570 εκατ. ευρώ προς όφελος των μεταβιβαζόμενων δραστηριοτήτων. Η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον τα εν λόγω μέτρα ήταν σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια της Ε.Ε. για την αναδιάρθρωση και την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών και διαπίστωσε ότι η απορρόφηση των μεταβιβαζόμενων δραστηριοτήτων από την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, ιδίως υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων της Ελλάδας όσον αφορά την απορρόφηση. Τέλος, σύμφωνα με την Επιτροπή, η απόφαση δεν προδικάζει την αξιολόγηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς από πλευρά της Επιτροπής.

Στο ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου

Ξόδευαν χωρίς παραστατικά! 

Άγνωστο που κατέληξαν 3 εκ. ευρώ

• Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας για τη διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real Fm, στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου αναφέρουν ότι ζητούνται παραστατικά ύψους 2,3 εκατομ. ευρώ, ενώ συνολικά τα χρήματα που έχουν εκταμιευθεί χωρίς αποδείξεις ενδεχομένως να ξεπερνούν και τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου και του

Γιώργου Παπανδρέου βρίσκονται σε επικοινωνία, ενώ μόλις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέψει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου του κόμματος. Σύμφωνα με τον Real Fm, θα κληθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όμως έχει ήδη ενημερώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν θα παραστεί σε κανένα κομματικό όργανο και δε θα συζητήσει οποιοδήποτε θέμα που αφορά στην οικονομική διαχείριση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Εξαιτίας και του περιορισμού των διορισμών

Πανελλαδικό ζήτημα η έλλειψη ιερέων • Πανελλαδικό είναι το πρόβλημα της έλλειψης ιερέων, που τελευταία ήρθε στην επικαιρότητα, εξαιτίας της διαμαρ-

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Οι γιορτές του Κάρ. Παπούλια

«Πράσινο φως» για εκκαθάριση της ΑΤΕ 

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

τυρίας από την Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας. Η κατάσταση έχει οξυνθεί σε όλες τις μητροπόλεις της Ελλάδος, μετά τον περιορισμό των διορισμών που επεβλήθη με το Μνημόνιο. Συγκεκριμένα από το 2012 υπάγονται και οι ιερείς στον κανόνα «ένα προς δέκα». Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Παιδείας οι διορισμοί για το 2012 ήταν οι εξής: - Εκκλησία της Ελλάδας: 70 - Εκκλησία της Κρήτης: 4 - Ιερά Μητρόπολης Δωδεκανήσου: 1

Μήνυμα Β. Τσαλιαμάνη για τις εορτές του Πάσχα • Σε πασχαλινό του μήνυμα ο πολιτευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Βασίλης Τσιαλιαμάνης, υπογραμμίζει ότι η Ανάσταση να αποτελέσει πηγή αισιοδοξίας, ελπίδας και δύναμης. Συνεχίζοντας τονίζει: «Ενωμένοι όλοι μαζί, με πίστη και προσδοκία μέσα από κοινή προσπάθεια μπορούμε να βγούμε νικητές από τη δοκιμασία που περνάει η χώρα. Κοινός στόχος όλων η πρόοδος και η ανάπτυξη του τόπου μας, ώστε να βελτιώσουμε το παρόν και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Ανάσταση στους Φραγκάδες και Πάσχα στο Φυλάκιο Δρυμάδων • Στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας στο σπίτι του στους Φραγκάδες Ζαγορίου απολαμβάνει εδώ και λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έφτασε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και θα παραμείνει σ’ αυτήν για το Πάσχα. Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος επρόκειτο να παρακολουθήσει τον Επιτάφιο Θρήνο στο Καπέσοβο, ενώ θα παραστεί στην Αναστάσιμη Ακολουθία που θα γίνει στους Φραγκάδες. Αύριο, Κυ-

ριακή του Πάσχα, όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Λ.», ο Κάρολος Παπούλιας θα επισκεφθεί στις 12:30 μ.μ. το στρατιωτικό φυλάκιο των Δρυμάδων Πωγωνίου.

• Δεν θα κάνουν τελικά Πάσχα στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου. Για προσωπικούς λόγους ακύρωσε το πρόγραμμά του, η επίσκεψη όμως στο Δολό θα γίνει εν ευθέτω χρόνω, καθώς το ζεύγος έχει πολλούς και καλούς φίλους στην περιοχή.

Γιορτάζει ο Πολιούχος της

Η Παραμυθιά τιμά τη Μνήμη του Αγίου Δονάτου

του Αγίου Δονάτου. Ανήμερα της εορτής, την Κυριακή, 12 Μαΐου το πρωί, θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη, χοροστατούντος του κ. Τίτου.

Συνεχίζονται τα σεμινάρια Γραμματικής και Ορθογραφίας στο Αμφιθέατρο του Παιδ/κού Τμήματος. Θα διδάξουν οι Σταμάτης Μερσινιάς, επίκ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Νίκη Ζούκη, μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων. Το προεδρείο θα απαρτίζουν οι Μαρία Μαστροπαύλου και Ελευθερία Παπανικολάου.

Όπως αποκάλυψε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών

Οι Ευρωπαίοι είχαν έτοιμο σχέδιο για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ • Την πιο επίσημη αποκάλυψη ότι ο σκληρός πυρήνας των χωρών που ηγούνται της ευρωζώνης είχε κάνει σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ο κ. Σόιμπλε έριξε βόμβα μεγατόνων. Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πρό-

θεσή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι οι εταίροι είχαν συζητήσει τις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Το δημοψήφισμα βέβαια δεν έγινε. Αλλά ακόμη και αν ο ελληνικός λαός είχε τότε αποφασίσει κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ, κάτι που δεν πιστεύω ότι θα συνέβαινε, βάσει των τελευταίων εκλογικών αποτελεσμάτων, το ευρώ θα είχε επιβιώσει», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Προφυλακίστηκε νεαρός για τη ληστεία της Κοζάνης • Προφυλακιστέος κρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του εφέτη-ανακριτή και του εισαγγελέα, και τρίτος από τους πέντε νεαρούς, που είχαν συλληφθεί πρόσφατα στην επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Νέα Φιλαδέλφεια. Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τη διπλή

• Την Δευτέρα, 6 Μαΐου, εορτή του Αγίου Γεωργίου, δεν δέχονται επισκέψεις: - Ο κ. Γεώργιος Βαζαλούκας, καθηγητής - Ο κ. Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος, καθηγητής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου - Η κα Γεωργία Ντακαλέτση, λόγω απουσίας - Ο κ. Γεώργιος και η κα Γεωργία Μαυριά. - Ο κ. Γεώργιος Μποροδήμος, Εισαγγελέας Εφετών.

Αναρρωτικές άδειες με το… σταγονόμετρο

• «Ψαλίδι» αλλά και αυστηρός έλεγχος από δημόσια νοσοκομεία προβλέπεται για το νέο σύστημα παροχής αναρρωτικών αδειών, έτσι όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ένας υπάλληλος μπορεί να λάβει πλέον αναρρωτική άδεια με αποδοχές που αντιστοιχεί σε ισάριθμους μήνες με τα έτη υπηρεσίας του αφού αφαιρεθούν οι αναρρωτικές που έχει λάβει τα τελευταία 8 χρόνια, αντί της πενταετίας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ανώτατο όριο αναρρωτικών αδειών χωρίς διακοπή είναι οι 12 μήνες και μετά ο υπάλληλος μπορεί να λάβει άδεια άνευ αποδοχών. Εάν υπερβεί το όριο της συνεχόμενης ανώτατης άδειας, τότε αυτεπάγγελτα τίθεται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο ή εάν πρόκειται για δυσίατο νόσημα για 2 χρόνια.

Καταργούνται επίσης οι ισχύουσες υγειονομικές επιτροπές και συστήνονται 13 ειδικές επιτροπές ανά περιφέ-

ρεια από 3 νοσοκομειακούς γιατρούς και επιτροπές που θα εξετάζουν τις προσφυγές (σε δεύτερο βαθμό). Όπως αναφέρει το «Έθνος», σε περίπτωση που η υγειονομική επιτροπή κρίνει ότι ο υπάλληλος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας, τότε θα απολύεται λαμβάνοντας την προβλεπόμενη σύνταξη (π.χ. αναπηρική).

Ο Γιώργος Γάκης δίνει συναυλία στην Κέρκυρα

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα

• Συνεχίζονται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων τα «Μικρά Σεμινάρια Γραμματικής και Ορθογραφίας» που προσφέρει σε φοιτητές του. Το επόμενο θα γίνει την Δευτέρα, 13 Μαΐου, ώρες 4 με 6 μ.μ.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Αυστηροί έλεγχοι από τα δημόσια νοσοκομεία

Δεν πάει στο Δολό για Πάσχα ο Αδ. Γεωργιάδης

• Ο Πολιούχος Παραμυθιάς Άγιος Δονάτος, Επίσκοπος Ευροίας εορτάζει την Κυριακή, 12 Μαΐου και ο φερώνυμος Μητροπολιτικός Ναός πανηγυρίζει με ακολουθίες. Έτσι, το Σάββατο, 11 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ. αρτοκλασίας και θείου κυρήγματος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου. Μετά τον Εσπερινό θα γίνει η λιτάνευση της Εικόνας και των Λειψάνων

KOINΩNIKA

ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, μετά από γενετικό υλικό που εντοπίστηκε και που, σύμφωνα με την Αστυνομία, τον συνδέει με αυτή. Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε τυπικά, καθώς αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή για όσα του αποδίδονται.

• Στο Κλαμπ «Veggera» της Κέρκυρας θα εμφανιστεί ο δημοφιλής Γιαννιώτης ρόκερ Γιώργος Γάκης για ένα μοναδικό live, την Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαΐου. Mαζί του θα έχει επί σκηνής τους Αλέξανδρο Κασκάνη (μπάσσο), Κώστα Δημητρίου (ντραμς) και Μπάμπη Σαγανά (κιθάρα). Ώρα έναρξης 10:30 μ.μ..

Ο Ροταριανός Όμιλος πρόσφερε…

Είδη πρώτης ανάγκης για το Γηροκομείο Ιωαννίνων • Είδη πρώτης ανάγκης προσέφερε ο Ροταριανός Όμιλος Ιωαννίνων στο Γηροκομείο «Οι Ζωσιμάδες» εν όψει των εορτών του Πάσχα και συνεχίζοντας την κοινωνική του δράση. Συγκεκριμένα, ο Ροταριανός πρόσφερε διάφορα είδη τροφίμων, λάδι, χαρτικά αλλά και φάρμακα με σκοπό να βοηθήσει τη Διοίκηση του Γηροκομείου στην επιτέλεση του δύσκολου έργου του. Όλα αυτά τα είδη είναι προσφορά των μελών του Ροταριανού Ομίλου που συναισθανόμενα τις

Μέλη του Ροταριανού Ομίλου με τον Διευθυντή του Γηροκομείου κ. Τίκα κατά την παράδοση των τροφίμων

Από την «Πίνδο»

Κοτόπουλα σε φτωχές οικογένειες στο Λαύριο • Κοτόπουλα σε άπορες οικογένειες του Συλλόγου Ηπειρωτών του Δήμου Λαυρεωτικής πρόσφερε ενόψει των εορτών του Πάσχα ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος» (φωτό). Εκτός από τους Ηπειρώτες, τα κοτόπουλα μοιράστηκαν και σε οικογένειες των Εργατικών Κατοικιών Λαυρίου και στις ενορίες του Αγίου Ανδρέα Λαυρίου και Αγίου Δημητρίου Κερατέας.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ Το ιατρείο του Καρδιολόγου ΝΤΑΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ μεταφέρθηκε στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 2, στον 2ο όροφο. Τηλ.: 26510-38009, κιν. 6936-509495


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

Σελ. 3η

διαδόσεις... Ηχηρό μήνυμα!..

 Μεγάλο αγώνα δίνουν οι Πρυτανικές Αρχές και ιδίως ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης για να μη χάσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την Πολυτεχνική Σχολή και αυτό είναι προς τιμήν τους. Στο πλαίσιο αυτό ορθότατα έκαναν προχθές τη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς (Περιφερειάρχες, Βουλευτές, Δημάρχους κ.λ.π.) γιατί είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα θέλει συσπείρωση όλων, ώστε με ενωμένες δυνάμεις να διεκδικήσει η Ήπειρος τη Σχολή! Κάπως έτσι το μήνυμα προς τον Υπουργό Παιδείας θα είναι πιο ηχηρό και ας… τολμήσει να το αγνοήσει! Κ.Α.

Η σκόνη… έπνιξε τη Λούτσα!

 Έσκαψε ο Δήμος για αποχετεύσεις κλπ. στην περιοχή της Λούτσας (οδοί Καποδιστρίου, Ελ. Ζωγράφου, Λαμπρίδου, Πρεμετής) και αφού έκαναν τα έργα, έκλεισαν τα χαντάκια με χώμα και τα άφησαν έτσι! Ως αποτέλεσμα, το τελευταίο διάστημα με την ξηρασία και τη ζέστη η σκόνη έχει κυριολεκτικά πνίξει κατοίκους και μαγαζάτορες! Ήδη έχουν διαμαρτυρηθεί στον Δ. Κατηρτσίδη, τον Μ. Ελισάφ αλλά και τον ίδιο το Δήμαρχο, όμως ακόμα να πέσει άσφαλτος στα χαντάκια και το κακό παραμένει. Αντίθετα, στη Ναπ. Ζέρβα έκλεισαν εγκαίρως όλες οι «τρύπες». Ας μεριμνήσει ο Δήμος άμεσα και γι’ αυτούς τους δρόμους, γιατί σχεδόν φτάσαμε στο καλοκαίρι και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη… Κ.Α.

Περί ανταγωνιστικότητας…

 Αν θέλει η Κυβέρνηση να βρει λύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ας ξεκινήσει από την τιμή της ντομάτας. Ας εξηγήσει δηλαδή πώς η Ελληνική στα σούπερ μάρκετ των Ιωαννίνων κυμαινόταν – αυτές τις μέρες- από 2 έως 2.20 ευρώ και η Ολλανδική από 1.60 έως 1.70. Ν.

Για τον Γέροντα Παϊσιο…

 Δεν είναι μόνο ότι ο Γέροντας Παΐσιος, «ξαναζεί» στην Κόνιτσα, όπως έγραφε τις προάλλες ο «Π.Λ..». Υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν ό, τι μπορούν για να περάσουν τα μηνύματά του στο σύγχρονο κόσμο. Ένας από αυτούς είναι ο π. Διονύσιος Τάτσης, της Ιεράς Μητρόπολης Κόνιτσας, που έχει γράψει επτά συνολικά βιβλία για τον Γέροντα Παΐσιο. Το τελευταίο του, που εκδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες, έχει τίτλο «Σύγχρονο Γεροντικό με αποφθέγματα, διδάγματα κ.λπ.»… Ν.

Πολυγραφότατος ιερέας…

 Ο π. Διονύσιος Τάτσης –που τα τελευταία χρόνια έχει «αναγεννήσει» λειτουργικά την Ιερά Μονή Σωσίνου- είναι ο πολυγραφότερος ιερέας στην Ήπειρο και σίγουρα από τους πρώτους σύγχρονους της Εκκλησίας μας, έχοντας στο ενεργητικό του πενήντα έξι (!) εκδόσεις που αφορούν Μονές και άλλου είδους θρησκευτικά κείμενα. Τα τελευταία τρία του βιβλία εκδόθηκαν φέτος: Το ένα είναι για τον Παΐσιο και τα άλλα δύο αφορούν τα «Πνευματικά Άνθη του Μεγάλου Βασιλείου» και είκοσι επιφυλλίδες που δημοσιεύτηκαν στον «Ορθόδοξο Τύπο». Η Εκκλησία έχει ανάγκη τέτοιους λόγιους ιερείς και ασφαλώς η Μητρόπολη Κόνιτσας, είναι «τυχερή» που έχει στις τάξεις της τον π. Διονύσιο. Ν.

Τους κόστισε ακριβά!..

 Ακριβά γούστα είχε ο Γιώργος Παπανδρέου! 40.000 ευρώ την ημέρα ξόδευε μόνο από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ! Αλήθεια ή ψέματα θα δείξει! Το κακό είναι ότι λείπουν τα παραστατικά! Και τώρα που έχουν απλήρωτους τους υπαλλήλους τους και τους έκανε έξωση ο ιδιοκτήτης, αφού του οφείλουν ενοίκια ενός χρόνου, τώρα τα βρήκαν σκούρα. Και η βόμβα έσκασε στα χέρια του Βενιζέλου! Τι έγινε εκεί μέσα θα το μάθουμε. Ταμίας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο διοικητής του ΙΚΑ. Ας ελπίσουμε να μη προστατεύσει με τον ίδιο τρόπο και το ταμείο του ΙΚΑ. Πάντως, θέλουμε να μάθουμε όλη την αλήθεια, όποια κι αν είναι… ΜΑΤ

Η Άνοιξη των λαών...

 Τα δεινά των λαών αναπαράγονται. Κι αν κάποιες εποχές αφεθούν ελεύθεροι στα ειρηνικά τους έργα, εκείνοι που αποφασίζουν για τις τύχες των ανθρώπων παρεμβαίνουν βίαια ισοπεδώνοντας τα έργα δημιουργίας και στερώντας τους την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Περίπου, κάθε 50 χρόνια έρχονται τα πάνω-κάτω. Και μέχρι να συνέλθουν οι λαοί από τις βιαιότητες και να ξεκινήσουν πάλι να δημιουργούν, μια καινούργια επιδρομή θα τους καθηλώσει. Οι λαοί πάλι θα ελπίζουν σε μια καινούργια Άνοιξη που δεν έρχεται με τις διαδοχικές εναλλαγές των εποχών αλλά έρχεται εάν και εφόσον το επιτρέψουν εκείνοι που έχουν συμφέροντα είτε από έναν πόλεμο, είτε από οικονομικό αποκλεισμό, είτε από την ανάπτυξη των οικονομιών…

Από ποιους ευθύνες;

 Οι λαοί πότε πέφτουν κάτω και πότε σηκώνουν πάλι το κεφάλι τους! Όλα είναι πρόσκαιρα και κρατάνε για όσο χρόνο τους το επιτρέψουν αυτοί που αποφασίζουν για την πορεία των πολιτισμών. Ό,τι τους ενοχλεί το ξεριζώνουν ακόμη κι αν πρόκειται για τα χαρακτηριστικά των λαών που τους δένουν με τους πρόγονούς τους. Όσο πιο ξεκομμένοι είναι οι λαοί από τις ρίζες τους τόσο πιο εύκολα τους αφομοιώνουν και γιατί όχι, μπορούν και να τους εξαφανίσουν εάν δεν τους είναι χρήσιμοι ή παρουσιάζουν αντιστάσεις στα σχέδια εκείνων που προαποφασίζουν για τις τύχες των λαών της γης. Και το δυσάρεστο είναι ότι όλα όσα παθαίνουμε δεν ξέρουμε σε ποιους να τα χρεώσουμε.

Γλεντήστε, νειάτα μου γραμμένα! I Πρωτομαγιά, τα λούλουδα γιορτάζουν και τα πουλιά στα ταίρια τους φωνάζουν... Μάη, Μάη, Μάη με δροσιές... Μάη, Μάη... μ’ άσπρες φορεσιές!.. Τέτοια μπανταλά τραγδάγαμαν εμείς τα μπανταλά τα τσιότσια... εκείνης της εποχής! Ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί... Δεν τραγουδούνε τώρα κάτω απ’ τα μπαλκόνια... σα ξωπάρματα, οι νέοι μας... Τώρα, τάχουν βρει, ή στον τόπο εργασίας τους... ή σε κάποιο στέκι τους... τα συμφώνησαν, αφού λογάριασαν τα οικονομικά τους... και συζούν τα γλυκά μας και χαίρονται τη ζωούλα τους... Τι σας λέω, μωρέ... Καλό μήνα αδέρφια μου. Καλή Πασκαλιά... Πού θα πάτε; Ασφαλώς και θα μάσετε κοσιή... να ξεκουραστήτε... κι ας σας βγει η γλώσσα στο τιμόνι... κι ας χάσετε τα ρέγουλά σας, έστω και ταπεινά!.. Γλεντήστε νειάτα μου γραμμένα, έστω και ρωτώντας πόσο κάν’ τόνα κι πόσο κάν’ τ’ άλλο... Αλίμονο αν υπογράφαταν όλοι τσιεκ του κιαρατά!.. Εδώ, ρωτάς, ματαρωτάς... κάνεις το λογαριασμό σου... και λες «θα πάω εκεί... με βγάζουν όσα διαθέτω» κι ύστερα, εκεί που επέλεξες σου βγάζουν ένα ντεσκερέ... και λες «μα... εσείς γράφετε έτσι κι έτσι» και σου λένε... μη κοιτάς τι γράφει... το παραξηγήσαταν!.. Έτσι, δεν τόπαθε ένας... αλλά

Δεν είναι τυχαίο...

 Το εκπαιδευτικό μοντέλο σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνει τις νεότερες γενιές από τις ρίζες τους. Είναι τυχαίο που τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν την ελληνική ιστορία και δείχνουν τόσο μεγάλη αδυναμία στη γλώσσα; Ο τρόπος που γράφονται τα βιβλία και το περιεχόμενο δεν ευνοούν την εμβάθυνση στη γνώση. Και δεν είναι τυχαίο που μόνο μία φοιτήτρια της Παντείου ανάμεσα σε 40 φοιτητές γνώριζε γιατί γίνεται ο Μαραθώνιος δρόμος! Και η φοιτήτρια ήταν Αλβανίδα! Γονείς, μαθητές, φοιτητές και ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχουν ευθύνες για την ποιότητα των σπουδών; Οι καταλήψεις στα σχολεία και οι αποχές από τα μαθήματα στα πανεπιστήμια είχαν ποτέ στο επίκεντρό τους την ποιότητα των σπουδών; Η επιχειρηματολογία παρέπεμπε πάντα στο χαβαλέ…

Και μετά ήρθε η Τρόικα!

 Κι αφού σταθήκαμε αδιάφοροι για πολλά χρόνια σε όσα συνέβαιναν στην πολιτική, στη δημόσια διοίκηση αλλά και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τώρα ψάχνουμε για τις αιτίες που μας έφεραν εδώ. Δεν ξέρουν οι νέοι μας τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου και τι στις 25 Μαρτίου και κάποιοι «πνευματικοί άνθρωποι» θεωρούν εθνικισμό να καταθέσουν στεφάνι στους ήρωες των απελευθερωτικών πολέμων! Και μετά απορούν στα πανεπιστήμια γιατί οι απόφοιτοι δεν γνωρίζουν τι είναι η Τρόικα! Η Τρόικα βρήκε ανοιχτό δρόμο και εισέβαλε στην πατρίδα μας. Το ίδιο θα συνέβαινε αν η επίθεση γινόταν με τα όπλα. Πόσο έτοιμοι είμαστε για να προβάλουμε αντίσταση σε οποιονδήποτε εχθρό μας επιτεθεί με τα όπλα ή με τα μνημόνια; Θεανώ Βλάχου

Θέλουμε όνομα!

 Μεγάλη μάχη στην Ευρώπη για την απόσυρση εντομοκτόνου που σκοτώνει τις μέλισσες. Η Ελλάδα ψήφισε στην πρώτη ψηφοφορία ΟΧΙ, δηλαδή να συνεχίσει να κυκλοφορεί και στη δεύτερη λευκό! Ευτυχώς που υπήρχαν άλλοι εκπρόσωποι με περισσότερη συναίσθηση ευθύνης και τελικά θα αποσυρθούν από την αγορά αυτές οι ουσίες. Θέλουμε να μάθουμε το όνομα του εκπροσώπου μας και αν ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού η ανευθυνότητά του. Το μέλι της Ελλάδας είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου και όποιος αδιαφορεί για τη ζωή των μελισσών είναι εχθρός μας. Πάντως, το προϊόν που αποσύρθηκε τελικά είναι γερμανικό… Θ. ...οι διαδοσίες

ήταν μαγγιόρος και δεν το κατάπιε και τους έβαλε στη θέση τους... Αυτός, που σας λέω, πήρε πληροφορίες για κάποιο τόπο όμορφο... να ξεκουραστεί κάποιες μερούλες... τον έβγαζαν οι οικονομίες του... Πήρε την γυναικούλα του κι έφτασαν στον τόπο που έχαν κλείσει να περάσουν τις μέρες του Πάσχα... Την άραξαν, κοιμώνταν, σηκώνονταν, ξάπλωναν δίπλα στην πισίνα (δεν έκαναν πλέες... δεν ήξεραν). Πέρασαν οι μέρες που είχαν προγραμματίσει να κάτσουν ...τα μάζεψαν... πάει να πληρώσει ο άντρας... με τα κανονικά χρήματα που νόμιζε πως χρωστούσε... βάσει των πληροφοριών που του έδωσαν... τηλεφωνικώς!.. Εκεί, τούρθε ταμπλάς!.. Άκουσε ένα νούμερο εξωφρενικό... «Τι μου λέτε τώρα; Πίσω απ’ την πόρτα, γράφετε την τιμή, τι μου ζητάτε τώρα;». «Αυτή είναι η τιμή του δωματίου κύριε... τ’ άλλα, είναι για την ιππασία, τόσο για το γκολφ, τόσο για το τένις, τόσο για την πισίνα, τόσο για το κλαμπ, τόσο...». «Μα, εμείς δεν πλησιάσαμαν τίποτ’ απ’ αυτά...». «Εδώ, ήταντα κι ας τα πλησιάζαταν κύριε... εμείς είμαστε πρώτης κατηγορίας τόπος αναψυχής...». Βγάζει κι ο μαγκαφάς μας το αντίτιμο του δωματίου και τους λέει κι ένα μεγάλο ποσό «και τόσο που πήγαταν στη γυναίκα μου, δώστε μου και τα ρέστα...». «Τι λέτε κύριε... ποιος πήγε στη γυναίκα σας...». «Εδώ ήταν... κι ας παγαίναταν...». Προσέξτε, όσοι θα πάτε σε πολυτελείας τόπους ξεκούρασης... όλο και κάποιοι - ακόμα - μπορούν να διαθέσουν κάτι τις, γιαναψυχή, χρονιάρες μέρες πούρχονται... Παιδιά μου σ’χωρνάτε με τη ζουρλή... τόπαθα σαν αναλογίζουμε τι με καρτεράει με τα μαγειρέματα... Αλλά, πάλι... να με σχωρέσ’ ου Χ’στούλς... θάχω το κάτι τις μου να μαγειρέψω... Πολλά, μπανταλά γένονται στις μέρες μας τούτες... Άλλοι θα μαζεύουν τα σκούπρα απ’ τις λαϊκές...και στην Κρήτη, λέει, έρχονται Ουκρανίδες καλλονές... για καλιστεία!.. Τώρα, να σκούξουμε ή να πιάσουμε την κοιλιά μας απ’ τα γέλια; Είναι να μην πιστεύουμε πως τα ζώα... είναι πιο νορμάλ... ακόμα; Παιδιά μου, σας εύχομαι... Παν ποθητόν... και μη κοιτάτε τι σας γράφω εγώ... κάντε κατά πώς σας φωτίσει... μόνο μετρήστε τι διαθέτετε και μακριά από δάνεια αναψυχής... (αλήθεια... δίνουν ακόμα τέτοια δάνεια;). Προσοχή τι θα φάτε, προπαντός, εμείς αδέρφια των δεκαετιών... και για καλό και για κακό... έχετε τσιότσιο δυόσμο... είναι ένα κι ένα για τη βαρυστομαχιά!.. Καλό μήνα. Καλή Πασκαλιά...

email: koula.xatzigianni@yahoo.gr


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013 • Επιχορηγήσεις • Εκπόνηση μελετών • Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΖΥΓΟΜΑΛΗ 21, ΤΗΛ. 26510 71004 - FAX 26510 71008 ΑΘΗΝΑ: Β.ΣΟΦΙΑΣ & ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 5, ΤΗΛ. 213.0354467 - FAX. 213.0354469

Θα ξεπεράσουν τα 17 εκατ.

Άρθρο του Economist αφιερωμένο στην χώρα μας

Ρεκόρ αφίξεων τουριστών αναμένεται το 2013 στην Ελλάδα

 Ενδιαφέροντα στοιχεία για Κύπρο, Τουρκία και Ισπανία

Μ

ε το… δεξί ξεκίνησε η τουριστική χρονιά για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ισπανία, ενώ για την Κύπρο ξεκίνησε αρνητικά, υπό το βάρος της δημοσιότητας στην οποία εξετέθη η χώρα από τα μέσα Μαρτίου, λόγω των εξελίξεων στην οικονομία της.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ο ελληνικός προορισμός σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πραγματοποιήσει ρεκόρ όλων των εποχών σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, ξεπερνώντας τα 17 εκατ. Για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 6,9% φθάνοντας σε 661,3 χιλ. ενώ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 11,1% σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι αφίξεις για το δίμηνο αυξήθηκαν από

τη Ρωσία κατά 48%, από τις ΗΠΑ κατά 12,7%, από τη Γερμανία κατά 2,5% και από τη Γαλλία κατά 7,6%.

Κύπρος Πτώση κατά 10,2% παρουσίασε ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Κύπρο για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, φθάνοντας σε 177.233 έναντι 197.330 το ίδιο διάστημα του 2012. Τον Μάρτιο σημειώθηκε πτώση κατά 1,8% φθάνοντας σε 92.620. Σε ό,τι αφορά τις αγορές, πτώση σημείωσαν οι αφίξεις από τη Γερμανία σε ποσοστό 24,9%, από την Ελλάδα σε ποσοστό 15,2% και από τη Ρωσία σε ποσοστό 10,6%. Αντίθετα, αύξηση κατά 12,2% σημείωσαν οι αφίξεις από την Αγγλία.

Τουρκία Εκρηκτική αύξηση της τάξης του 22,5% εμφάνισε ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Τουρκία για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τα 4,2 εκατ. από 3,4 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Πάντως, η εν λόγω αύξηση μόνο τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί, καθώς στην Τουρκία υλοποιείται εδώ και χρόνια στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουριστικού τομέα τόσο σε επίπεδο προβολής όσο και σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων.

Ισπανία Αύξηση κατά 2,3% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ισπανία για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, ξεπερνώντας τα 9,4 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ινστιτούτου Στατιστικών για τον τουρισμό ΙΕΤ. Οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,7%, από τη Γαλλία κατά 11,4% και από τη Ρωσία κατά 16,6%. Από την Αγγλία μειώθηκαν κατά 0,7%. Τον Μάρτιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,9% αγγίζοντας τα 3,9 εκατ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ισπανία για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 8,4% φθάνοντας σε 9,3 δισ. ευρώ.

«Η Ελληνική οικονομία τολμά να ελπίζει και φοβάται να αποτύχει» • Ένα ακόμα άρθρο του Economist είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, αυτή τη φορά σε αρκετά διαφορετικό μήκος κύματος. Με τίτλο «Η ελληνική οικονομία: Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει», η επιθεώρηση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τις ελπίδες για αλλαγή κλίματος, αλλά και τις δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν. Το άρθρο ξεκινά κάνοντας αναφορά στις διαδηλώσεις για τη φετινή Πρωτομαγιά, οι οποίες δεν ήταν ογκώδεις όπως εκείνες του παρελθόντος. Αναφέρονται επίσης κάποια σημάδια βελτίωσης της εμπορικής κίνησης στην Ερμού, αλλά και το Κολωνάκι, όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει. «Σε όλη τη χώρα το κλίμα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, οπότε είχαν κορυφωθεί οι φόβοι για ένα Grexit» αναφέρει, κάνοντας επίσης αναφορά στις αυξημένες κρατήσεις για την τουριστική περίοδο. «Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα: το ΑΕΠ

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 4 μηνών η μεταποίηση • Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους αξιωματούχους η επιβράδυνση της εργοστασιακής δραστηριότητας στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών στον κόσμο μετά την Κίνα, για δεύτερο συνεχή μήνα, και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τον Μάρτιο. Η κρίση στον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 46,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από 46,8 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο, και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους αξιωματούχους η επιβράδυνση της εργοστασιακής δραστηριότητας στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών στον κόσμο μετά την Κίνα, για δεύτερο συνεχή μήνα, και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τον Μάρτιο. Συρρίκνωση της μεταποίησης καταγράφηκε και στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

έχει συρρικνωθεί 20% από το 2007. Όμως οι δοκιμασίες δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου ότι η ύφεση θα φτάσει το 4,4% το 2013, λόγω και των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν, όπως η μείωση του ελλείμματος και η αναμενόμενη εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος». Σημαντικός για τον Economist είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι τράπεζες, με την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και οι εξαγωγές. Αντίθετα, εκτιμά ότι οι πολίτες-

καταναλωτές δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης: η ανεργία έχει φτάσει το 27,2%, οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα ο κατώτερος μισθός. Πολλές είναι οι ελπίδες από τις ξένες επενδύσεις, ωστόσο, το περιβάλλον είναι ακόμα εχθρικό και η γραφειοκρατία δημιουργεί εμπόδια. Ορισμένα από αυτά ξεπερνιούνται, όμως ακόμα πρέπει να γίνουν αρκετά. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Παρά τις έρευνες που δείχνουν ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες. » [...] η ελληνική κοινωνία, που αγωνίζεται με ένα ποσοστό ανεργίας των νέων σχεδόν 60%, φθάνει στο όριό της στον πόσο πόνο μπορεί να αντέξει. Εάν η ανάκαμψη έρθει, ίσως έρθει την ύστατη στιγμή» καταλήγει.

Παράταση ως 30 Αυγούστου για τους κωδικούς του TaxisNet Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, δόθηκε νέα προθεσμία ισχύος κωδικών πρόσβασης χρηστών φυσικών προσώπων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TaxisNet. Συγκεκριμένα, παρατείνεται μέχρι και τις 30 Αυγούστου (από 30 Απριλίου που ήταν η προηγούμενη προθεσμία), η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, που λήγει. Συνεπώς, οι υφιστάμενοι κωδικοί πρόσβασης των φυσικών προσώπων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisNet, διατηρούνται σε ισχύ και με αυτούς θα μπορούν να υποβάλλονται κάθε είδους δηλώσεις.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

• Επιχορηγήσεις • Εκπόνηση μελετών • Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΖΥΓΟΜΑΛΗ 21, ΤΗΛ. 26510 71004 - FAX 26510 71008 ΑΘΗΝΑ: Β.ΣΟΦΙΑΣ & ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 5, ΤΗΛ. 213.0354467 - FAX. 213.0354469

Οι πληρωμές ξεκινούν από τον Ιούνιο…

®

Έρχεται «καταιγίδα» φόρων μέσα στο καλοκαίρι Έναρξη με αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών και συνέχεια με τα τέλη για την περιουσία

Κ

αυτό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι που έρχεται για τους φορολογουμένους αφού περίπου 5.000.000 ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε «καταιγίδα» φόρων, οι οποίοι συμφωνήθηκαν στις επαφές που έγιναν πρόσφατα με την τρόικα και η πληρωμή των περισσότερων ξεκινά τον Ιούνιο. Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ από όπου το Δημόσιο αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και 2,74 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016. Τον ίδιο μήνα θα αποσταλεί το Ειδικό Έκτακτο Τέλος Ακινήτων για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο αναμένονται και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το έτος 2012. Μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να μετρούν αντίθετα οι ημέρες μέχρι και την 1η Ιουνίου ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν με την τρόικα η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που έχουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Η δυνατότητα που δίνεται είναι η εξόφληση των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις.

Ειδικό τέλος Από τον Ιούνιο 5.000.000 νοι-

κοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία θα αρχίσουν να λαμβάνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το νέο «χαράτσι», δηλαδή το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων»

του 2013. Το «χαράτσι» του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Και παλαιότερα… Παράλληλα με το «νέου τύπου» χαράτσι οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων. Πρώτος στην κατηγορία αυτή είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Τον ερχόμενο Ιούνιο περίπου 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το ΦΑΠ του 2011. Θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. -Δεύτερος είναι

ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012. Το ερχόμενο Ιούλιο θα καταφθάσουν τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2012 σε όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Τέλος, υπάρχει και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013: Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν, το Νοέμβριο να πληρώσουν αυτό το φόρο. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Διορθώσεις έως 15 Μαΐου Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη στα περιγραφικά στοιχεία των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους, με βάση τα οποία θα γίνει ο υπολογισμός του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του έτους 2013 έως τις 15 Μαΐου. Οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται, με τη σειρά τους, να αποστείλουν καταστάσεις με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων (τιμή ζώνης, τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητα) στο Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) μέχρι την 31η Μαΐου 2013.

Στο εκρηκτικό 27% η ανεργία

Συρρίκνωση 4,2% το 2013 η εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για την Ελλάδα ® Στην Ευρωζώνη η ύφεση θα κυμανθεί στο 0,4%

• Στο 4,2% υπολογίζει η Κομισιόν τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για το 2013, έναντι αρχικής πρόβλεψης 4,4%. Το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ και η ανεργία στο εκρηκτικό 27%. Παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής ο Όλι Ρεν είπε ότι για το σύνολο της Ευρωζώνης η ύφεση θα κινηθεί στο 0,4% έναντι 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Η ανάκαμψη μετατίθεται για το 2014 με ποσοστό 1,2% έναντι 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Οι προβλέψεις είναι ελαφρώς

ντι 1%), η Πορτογαλία με 2,3% (έναντι 1,9%), και η Κύπρος με ύφεση 8,7% έναντι 3,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

δυσμενέστερες για την Ισπανία: ύφεση 1,5% (έναντι 1,4%), ενώ σε ύφεση μπαίνει και η Γαλλία με 0,1% (έναντι ανάπτυξης 0,1%). Σε τροχιά ύφεσης παραμένει η Ιταλία με πρόβλεψη 1,3% (ένα-

ΠΣΕ: Επιδοτούμενη απασχόληση ανέργων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις • Ευκαιρία απασχόλησης και επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης μέσω της δράσης του ΟΑΕΔ «Επιταγή (Voucher) Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους νέους ως 29 ετών» δίνει σε άνεργους ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, κινητοποιώντας τις επιχειρήσεις-μέλη του στην εθνική προσπάθεια μείωσης της ανεργίας. Η δράση παρέχει οφέλη τόσο στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, όσο και στους νέους ανέργους.

• Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι, άνεργοι και επιχειρηματίες, μπορούν να επικοινωνούν με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (τηλ. 210 5228925) ή να επισκεφθούν το site του ΠΣΕ www.pse.gr .

Ταχεία υλοποίηση του σχεδίου για την ανεργία νέων ζητά ο Μπαρόζο Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, έκανε λόγο για την παρουσίαση ενός «φιλόδοξου» σχεδίου για την απασχόληση των νέων κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, τονίζοντας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αναφερόμενος στο Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, ύψους 120 δισ. ευρώ, που αποφασίσθηκε το 2012 από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27», ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η υλοποίησή του «βρίσκεται χαμηλότερα των προσδοκιών». Θα ήταν «εξαιρετικό εάν κατορθώναμε να ενισχύσουμε αυτήν την διάσταση μέχρι τον Ιούνιο, κυρίως ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ σ α ς

ε ύ χ ε τ α ι

α χ σ ά Π Καλό

&

ά λ λ ο Π Χρόνια


Σελ. 6η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ «Photometria Awards 2013

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός του φετινού Φεστιβάλ Φωτομετρία • Ξεκίνησε ο φετινός διαγωνισμός του Φεστιβάλ Φωτομετρία που έχει θέμα «Change?/ Αλλαγή;». Οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν μέρος σ’ αυτόν μπορούν να υποβάλλουν μία φωτογραφία ανεβάτην στο «www. ζοντάς photometria.gr» μέχρι τις 26 Μαΐου. Στον ίδιο σύνδεσμο υπάρχουν και οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό. Στις 26 Μαΐου η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις 25 καλύτερες φωτογραφίες οι οποίες θα εκτεθούν στον Πολιτιστικό Δημοτικό Πολυχώρο στα Παλιά Σφαγεία από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου.

Τα βραβεία 1o Βραβείο Κριτικής επιτροπής είναι ένα ταξίδι στο Bergamo (Μιλάνο) για 3 ημέρες προσφορά του www.passpantou.gr 2o Βραβείο είναι μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή προ-

σφορά του www.galaiosphoto.gr 3o Bραβείο είναι 5 εκδόσεις φωτογραφικών βιβλίων, αξίας 150 ευρώ, προσφορά του www. photobookstore.gr Βραβείο κοινού, μία δωροεπιταγή αξίας 100 ευρώ, προσφορά των ΙΚΕΑ.

Νέα όργανα εκλέγει ο ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ. Ιωαννίνων • Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία θα κάνει ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα Δημ. Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων. Οι εκλογές

θα γίνουν την Πέμπτη, 23 Μαΐου, ώρες 2 με 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Δωδώνης 75, ισόγειο). Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα γίνει με αίτηση προς την Εφορευτική Επιτροπή την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή, 10 Μαΐου, ώρες 8 με 9 μ.μ..

Πρόσθετες θέσεις φοιτητών σε δώδεκα προγράµµατα σπουδών

Από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

• Η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αποφάσισε την προκήρυξη 2.300 πρόσθετων θέσεων φοιτητών σε τρία προπτυχιακά και εννέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας) για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 ως ακολούθως:

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 1. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (500 θέσεις) 2. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (300 θέσεις) 3. Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (200 θέσεις) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 1. Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) (150 θέσεις) 2. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (250 θέσεις) 3. Διοίκηση Μονάδων Υγείας (125 θέσεις) 4. Τραπεζική (125 θέσεις) 5. Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (100 θέσεις) 6. Διασφάλιση Ποιότητας (100 θέσεις) 7. Διαχείριση Τεχνικών Έργων (100 θέσεις) 8. Διαχείριση Αποβλήτων (100

θέσεις) 9. Σπουδές στην Εκπαίδευση (250 θέσεις) Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου έως την ερχόμενη Τρίτη, 7 Μαΐου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Μαΐου στα γραφεία του Ε.Α.Π. στη Πάτρα. Αναλυτικά οι προϋποθέσεις εισαγωγής σε κάθε πρόγραμμα σπουδών βρίσκονται στον σύνδεσμο: http://media. eap.gr/images/ stories/pdf/proypotheseis_eisag ogis_2013_14_b.pdf.

* Για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων καθώς και για κάθε πληροφορία σχετική με τα προσφερόμενα Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου www.eap.gr ή να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@eap.gr και στο τηλ.: 2610-367300. Εναλλακτικά, μπορούν να έρχονται σε επαφή με την Πύλη-Πόλο Περιφέρειας Ηπείρου του Ε.Α.Π. (ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος», Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, 45110, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-09129, Fax.: 2651009236, e-mail: ipeiros@eap.gr).

Μέχρι τις 22 Μαΐου Τρεις καλλιτέχνες εκθέτουν έργα τους στον «Τεχνοχώρο» • Τρεις καταξιωμένοι Βορειοελλαδίτες καλλιτέχνες, οι Θανάσης Καραμήτας, Βασίλης Βαφειάδης και Ανδρέας Γκένιος εκθέτουν έργα τους στην Αίθουσα Τέχνης «Τεχνοχώρος (Μητροπόλεως 25) μέχρι τις 22 Μαΐου. Τίτλος της συλλογικής έκθεσης «Contrast» και αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενό της. Οι αντιθέσεις αλλά και τα κοινά πεδία έκφρασης των τριών καλλιτεχνών. • Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30 π.μ. με 2:30 μ.μ. και 5:30 με 9 μ.μ. και Σάββατο 9:30 π. με 2:30 μ.μ..

Ποιοι είναι

 Ο Θανάσης Καραμήτας κατάγεται από το Δομοκό Φθιώτιδας. Σπούδασε μαθηματικά στο ΑΠΘ και έβγαλε την Ανώτατη Σχολή Κα-

λών Τεχνών του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας και έχει παρουσιάσει έξι ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει εικονογραφήσει και αρκετά βιβλία. Ο Βασίλης Βαφειάδης κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί με γνωστές γκαλερί της συμπρωτεύουσας και των Σερρών ενώ διαθέτει και δικό του εικαστικό χώρο όπου διοργανώνονται σημαντικές εικαστικές εκδηλώσεις. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έξι ατομικές εκθέσεις. Ο Ανδρέας Γκένιος κατάγεται απ’ τις Σέρρες. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσ/νίκης και σήμερα εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση και έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές.

«Αϊ-Γιωργίτικα» στην Ελεούσα • Ο Δήμος Ζίτσας, με τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινότητας Ελεούσας, του Συλλόγου Γυναικών Ελεούσας, του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Ελεούσας και του Αθλητικού Συλλόγου «Θύελλα Ελεούσας», διοργανώνουν την

καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση Εορτασμού του Πολιούχου Αγ. Γεωργίου Ελεούσας, με τον τίτλο «Αϊ Γιωργίτικα 2013». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (δεύτερη μέρα του Πάσχα), και ώρα 11:30 π.μ..

Βιωματικό σεμινάριο μελισσοκομίας στο Δήμο Πωγωνίου • Βιωματικό σεμινάριο μελισσοκομίας, διάρκειας 40 ωρών, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Πωγωνίου από τις 11 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου στο Μελισσοκομείο του Κ. Σιχλιμίρη στην Τοπική Κοινότητα Νεγράδων. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων (θα ξεκινούν στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρώνονται στις 8.30 το βράδυ), έχει ως εξής: 11 Μαΐου: Γνωριμία συμμετεχόντων, Η μέλισσα σαν άτομο και σαν υπεροργανισμός, Εαρινή ανάπτυξη μελισσών, Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 18 Μαΐου: Εαρινή ανάπτυξη μελισσών, Σχηματισμός παραφυάδων (εφαρμογή στο πεδίο), Μέγιστη και βέλτιστη παραγωγή, Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 25 Μαΐου: Τεχνικές συλλογής γύρης και βασιλικού πολτού (εφαρμογή στο πεδίο), Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 1 Ιουνίου: Παραγωγή βασιλισσών, Βασικές αρχές κληρονομικότητας και επιλογής γενετικού υλικού, Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 8 Ιουνίου: Κυψελίδια σύζευξης, Τι είναι και σε τι εξυπηρετούν, Ποιές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν, Ποιές οι απαιτήσεις τους (εφαρμογή στο πεδίο), Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων. 15 Ιουνίου: Γενικά θέματα μελισσοκομίας, Τροφοδοτήσεις-αντιμετώπιση ασθενειών-μεταφορά μελισσών, Συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων, δεξίωση. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να φέρουν μελισσοκομική ενδυμασία (μάσκα). • Δηλώσεις Συμμετοχής: Στον Δήμο Πωγωνίου: κ. Σοφία Πασαμιχάλη: 2653360112 και Κ. Σιχλιμίρης: 6972547536.

Πασχαλινό ωράριο στα κομμωτήρια • Σύμφωνα με το ωράριο των κομμωτηρίων της πόλης μας όπως το ανακοίνωσε η Συντεχνία Κουρέων – Κομμωτών Ν. Ιωαννίνων, σήμερα, Μεγάλο Σάββατο αυτά θα είναι ανοιχτά ώρες 8:30 π.μ. με 4:30 μ.μ..

από τις 12:00

Θα εορταστεί στις 9 Μαΐου

Εκδηλώσεις και στα Γιάννινα για τη λήξη του Β’ Παγκ. Πολέμου

• Ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού καθιερώθηκε η 9η Μαΐου κάθε χρόνου. Στο πλαίσιο του εορτασμού οργανώνονται εκδηλώσεις στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου και στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, με περιεχόμενο την απόδοση τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού, εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων. Ο φετινός εορτασμός, θα γίνει σ’ ολόκληρη τη χώρα την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Μαΐου. Όσον αφορά τα Γιάννινα, η Περιφέρεια, για να τιμήσει την ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα κάνει την ημέρα της γιορτής και ώρα 10:30 π.μ. Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στην Κάτω Πλατεία, ενώ παράλληλα την ίδια ημέρα θα γίνει σημαιοστολισμός και φωταγώγηση των δημοσίων

καταστημάτων.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο • Στην Άρτα, ώρα 10:30 π.μ. θα γίνει Δοξολογία στο Ναό του Αγίου Δημητρίου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο μπροστά από το Ναό. • Στην Πρέβεζα, ώρα 11 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία στο Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και θα γίνει κατάθεση στεφάνων ώρα 11:30 π.μ. στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην κεντρική αγορά. • Στην Ηγουμενίτσα, ώρα 10:15 π.μ. θα γίνει Δοξολογία στο Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κατάθεση στεφάνων ώρα 10:45 π.μ. στο Μνημείο Ηρώων.

Η Π.Ε. Θεσπρωτίας συλλέγει τρόφιμα - είδη πρώτης ανάγκης • Συνεχίζεται από την Π.Ε. Θεσπρωτίας η συγκέντρωση ειδών διατροφής, ειδών ατομικής υγιεινής και χαρτικών τα οποία διανέμονται σε Συσσίτια και Ιδρύματα μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για το λόγο αυτό καλούνται

επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα, Super Market, σύλλογοι, αδελφότητες, ενώσεις, σωματεία, εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να προβούν στη συλλογή των παραπάνω ειδών, να επικοινωνούν με τα τηλ: 26653-60154 – 26653-60184.

Είδη πρώτης ανάγκης συλλέγουν η Π.Ε. και η Μητρόπολη Πρέβεζας • Eίδη διατροφής, ατομικής υγιεινής και χαρτικά, τα οποία διανέμονται σε Συσσίτια και Ιδρύματα μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκεντρώνουν η Π. Ε. Πρέβεζας και η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Καλούνται λοιπόν επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα, Super Market, Σύλλογοι, Αδελφότητες, Ενώσεις, Σωματεία, Εθελοντικές Οργανώσεις και Πολίτες που επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν στη συλλογή των παραπάνω ειδών, να επικοινωνούν με τα τηλ.: 6993913286 – 26823 - 60201 και 26823 - 60250.

Επαναλειτουργεί το δημόσιο ΚΤΕΟ Άρτας • Επαναλειτουργεί από την ερχόμενη Τρίτη, 7 Μαΐου το δημόσιο ΚΤΕΟ Άρτας, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Το ΚΤΕΟ θα διε-

νεργεί κανονικά τεχνικούς ελέγχους σε όλα τα τροχοφόρα οχήματα. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο τηλ.: 26810 79965 κατά τις εργάσιμες ώρες.

Ομιλία Αθ. Ζυγούρη στη Ζ.Π.Α. για τα Γιάννενα

Εκδήλωση της Κατσάρειου με χορωδιακούς ύμνους

• O αρχιτέκτονας Αθανάσιος Ζυγούρης θα μιλήσει την Δευτέρα, 13 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας με θέμα «Γιάννενα: η πόλη, η κατοικία. 100 χρόνια εξέλιξης. Απ’ το μαντζάτο στη μαιζονέτα». Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, το ΤΕΕ Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.

• Εκδήλωση διοργανώνει η Κατσάρειος Σχολή Βυζαντινής Μουσικής την Κυριακή, 19 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία. Αυτή περιλαμβάνει ομιλία του ομοτ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόριου Στάθη και ύμνους από τη χορωδία της Σχολής, με το χοράρχη Ι. Γιώτη.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 7η

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Στη Ζ.Π.Α., 11 Μαΐου Έκθεση στη Δημοτ. Πινακοθήκη Ο ιερές ακολουθίες Βραδιά μουσικής δωματίου Τα Γιάννινα ενός αιώνα του Πάσχα στα Γιάννινα με αφιέρωμα στη Σμύρνη μέσα από φωτογραφίες

• «Ιωάννινα 1913 – 2013. Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζουν το Ριζάρειο Ίδρυμα και ο Δήμος Ιωαννιτών στην Δημοτική Πινακοθήκη. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες των: Απόστολου Βερτόδουλου, Κώστα Ζήση, Λίλας Ζώτου, Άγγελου Καλογερίδη, Γιάννη Κόντου, Βασίλη Κουτσαβέλη, Γιώργου Μάκκα, Σπύρου Μελετζή, Κώστα Μπαλάφα, Ελένης Μουζακίτη, Βούλας Παπαϊωάννου, Άννας Παπούλια, Δημήτρη Χαρισιάδη, Fred Boissonas, Robert McCabe και Nelly’s. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου.

Την Κυριακή 12 Μαΐου

Στη Βασιλίτσα θα ανέβει ο Ορειβατικός Σύλλογος • Ανάβαση στη Βασιλίτσα (2249 μ.) θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή, 12 Μαΐου.

Η ανάβαση περιλαμβάνει δύο πορείες που θα φτάσουν στην κορυφή. Πορεία Α': Εκκίνηση από χιονοδρομικό κέντρο (1750 μ.), διάρκεια 6 ώρες. Αρχηγός: Κατερίνα Νασίκα. Πορεία Β' (8 ώρες): Εκκίνηση από Σμίξη Γρεβενών (1250 μ.). Αρχηγός: Άρης Μπαρτζώκας. Η αναχώρηση θα γίνει ώρα 7 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας και η διαδρομή θα επανεκτιμηθεί επί τόπου. Εξοπλισμός: ορειβατικά παπούτσια, αντιανεμικόαδιάβροχο, μπατόν, γκέτες, ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων. • Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα Γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου (Σμύρνης 15) καθημερινά 7 με 9 μ.μ., τηλ.: 26510 - 22138

Ομιλία στη Ζ.Π.Α. για τα Γιάννινα του 19ου αιώνα • «Τα Γιάννενα στον 19ο αιώνα από τις μαρτυρίες των Προξένων Αγγλίας και Γαλλίας» είναι το θέμα την ομιλίας που θα κάνει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παπαγεωργίου την Δευτέρα, 27 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

Πάσχα στο Μέτσοβο

Συνεχίζονται στις εκκλησίες του Νομού Ιωαννίνων οι ιερές ακολουθίες ενόψει του Πάσχα. Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, ώρα 7 π.μ. θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Στις 11 μ.μ. θα ψαλούν τα προκαταρκτικά της Μεσονυκτίου Αναστάσεως. Aύριο, Κυριακή του Πάσχα, ώρα 12 τα μεσάνυχτα θα γίνει η Τελετή της Αναστάσεως και θα ακολουθήσουν Όρθρος και η Θεία

Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Στις 10 π.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Εσπερινός του Πάσχα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Ιερές ακολουθίες στη Μονή Σωσίνου • Στην Ιερά Μονή Σωσίνου στον Παρακάλαμο, τελούνται ιερές Ακολουθίες μέσα στην εορταστική περίοδο που διανύουμε. Έτσι, αύριο, Κυριακή του Πάσχα, στις 7 το απόγευμα θα γίνει ο Εσπερινός της Αγάπης. Επίσης, την Κυριακή του Θωμά θα τελεστεί στη Μονή Σωσίνου Θεία Λειτουργία.

(Σμύρνη), Α. Κουνάδης (Κωνσταντινούπολη), Γ. Κωνσταντινίδης (Σμύρνη) και Μ. Θεοδωράκης (Αϊβαλί) καθώς και Ιταλών συνθετών (Τζ. Μπ. Περγκολέζι, Τ. Α. Βιτάλι, Γκ. Πουνιάνι - Φ. Κράισλερ). H συναυλία είναι μια νύξη στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είχε κάποτε η Σμύρνη, με την αξιόλογη, πλην όμως παραθεωρημένη ελληνική δημιουργία, αλλά και την έντονη, μεταξύ άλλων, Ιταλική πολιτισμική παρουσία. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

«Η «Αναφορά» του Κάφκα στο Θέατρο Πολυθέαμα • Την θεατρική ομάδα Roswitha στο δραματοποιημένο μονόλογο βασισμένο στο διήγημα του Φρανς Κάφκα «Αναφορά» φιλοξενεί το Πολυθέαμα για δύο μόνο παραστάσεις το Σάββατο 11 και την Κυριακή, 12 Μαΐου, ώρα 9.15 μ.μ..

Η σκηνοθεσία είναι της Δανάης Σπηλιώτη και τα σκηνικά της Χριστίνας Αγγελοπούλου. Παίζει ο Θοδωρής Σκυφτούλης. Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ και 5 ευρώ για φοιτητές και ανέργους.

Μέχρι 24 Μαΐου

Παράταση υποβολής προτάσεων για τα ΟΠΑΑΧ

Πανηγυρίζει ο Ναός του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου • Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Δ.Δ. Αγίου Ιωάννη του Δήμου Ζίτσας πανηγυρίζει την Τετάρτη, 8 Μαρτίου. Έτσι, την παραμονή, δηλαδή την Τρίτη, 7 Μαΐου, το απόγευ-

• Συναυλία μουσικής δωματίου για βιολί, φωνή και πιάνο παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών το Σάββατο, 11 Μαΐου και ώρα 9 μ.μ., στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Συμμετέχουν οι: Ανδρέας Χανιώτης (βιολί), Σπύρος Σουλαδάκης (πιάνο) και η υψίφωνος Μαριλένα Στριφτόμπολα. Θα ερμηνευτούν έργα Ελλήνων Μικρασιατών συνθετών, όπως Μ. Καλομοίρης

μα θα ψαλεί Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας. Ανήμερα της γιορτής, την Τετάρτη, 8 Μαΐου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα γίνει ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι στο χώρο της εκκλησίας.

• Όπως ανακοίνωσε η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.- Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.), από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δόθηκε παράταση κατάθεσης των προτάσεων των επενδυτών έως τις 24 Μαΐου για την προκήρυξη του ΑΞΟΝΑ 3 (ΟΠΑΑΧ) «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Κατά τα άλλα ισχύουν οι όροι των προσκλήσεων των μέτρων 311, 312 και 313 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. • Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Πλατεία Πύρρου & Μιχ. Αγγέλου 1 στα Ιωάννινα, στα τηλέφωνα 2651036686 & 2651083087 και στην ιστοσελίδα της εταιρίας www. epirussa.gr. Υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Στεργίου Μαίρη.


Σελ. 8η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Κάλεσμα Ν.Ο.Ι. προς Γιαννιωτόπουλα

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά το άθλημα της Κωπηλασίας

 Άρχισαν οι εγγραφές αρχαρίων αθλητών – Δωρεάν όλες οι προπονήσεις • Κάλεσμα στα Γιαννιωτόπουλα απευθύνει ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων να ενταχθούν στις τάξεις του και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στην Κωπηλασία. Ένα άθλημα γοητευτικό αλλά και απαιτητικό συνάμα, που έχει μακρά παράδοση και ιστορία στην πόλη μας. Οι εγγραφές νέων αθλητών και αθλητριών για τη νέα περίοδο έχουν ξεκινήσει στο Ν.Ο.Ι., στα τμήματα του οποίου περιλαμβάνονται σήμερα περισσότεροι από 150 αθλητές, αγόρια και κορίτσια. Όλοι οι νέοι κωπηλάτες, αφού παρακολουθήσουν πρώτα έναν συγκεκριμένο αριθμό προπονήσεων και περάσουν από την αναγκαία θεωρητική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου, έχουν στην συνέχεια την ευκαιρία να μπουν στη λίμνη με τις βάρκες του Ν.Ο.Ι. να εξοικειωθούν με το ξεχωριστό άθλημα της Κωπηλασίας και να κάνουν τις πρώτες τους διαδρομές στη λίμνη, ακολουθώντας τις οδηγίες των προπονητών τους, που παραμένουν δίπλα τους διαρκώς, ώσπου να αποκτήσουν άνεση με το…κουπί! Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στελεχώνουν σε μεγάλο ποσοστό την Εθνική μας Ομάδα της Κωπηλασίας, ενώ οι πιο έμπειροι

έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να διακριθούν σε μεγάλες διοργανώσεις ανά την Ελλάδα, όπως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και Διασυλλογικοί Αγώνες. Οι καλύτεροι Γιαννιώτες αθλητές λαμβάνουν μέρος και σε διεθνείς κωπηλατικές διοργανώσεις, αποσπώντας συχνά μεγάλες διακρίσεις και μετάλλια.

***

• Εγγραφές αρχαρίων αθλητών στα τμήματα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, ώρες 4 με 6 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι. (Κανάρη 10, Λιμνοπούλα – είσοδος από το Camping) και είναι ΔΩΡΕΑΝ, όπως και όλες οι προπονήσεις. Φέτος γίνονται δεκτά αγόρια και κορίτσια γεννηθέντα τα έτη 2000 έως 2002. Πληροφορίες και ραντεβού στον υπεύθυνο προπονητή κ. Δημήτρη Δερέκα, τηλ.: 6948-186010, καθημερινά, ώρες 9 με 12 το μεσημέρι.

Αφορά φιλάθλους της ομάδας

Διαγωνισμός βίντεο για την έξοδο του ΠΑΣ στην Ευρώπη • Την έμπνευση των φιλάθλων του ΠΑΣ Γιάννινα ζητά η ομάδα ενόψει της εξόδου του στην Ευρώπη. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους βίντεο και να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό του Youtube με θέμα «ο ΠΑΣ στην Ευρώπη». «Μοιραστείτε μαζί μας πώς αισθάνεστε την ιστορική αυτή στιγμή για την ομάδα, πώς την φαντάζεστε ή οτιδήποτε που να σχετίζεται», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν το βίντεο που θα

ετοιμάσουν είτε με email (έως 10MB) είτε με link από youtube στο pas-evropi@pasgiannina.gr. Αυτό θα ανέβει μαζί με όλα τα υπόλοιπα στο youtube της ομάδας και στη σελίδα της στο facebook. Το βίντεο που θα έχει τα περισσότερα likes μέχρι και την Παρασκευή 1 Ιουνίου θα έχει συμβολικό δώρο ένα εισιτήριο διαρκείας της επόμενης σεζόν • Περισσότερες πληροφορίες στο Γραφείο τύπου του ΠΑΣ Γιάννινα, Π.Ε.Α.Κ.Ι., Ανατολή Ιωαννίνων.

NIKOΣ Γ. TΣOMΠIKOΣ MIKPOBIOΛOΓOΣ Xαρ. Tρικούπη 6

Tηλ: Iατρείου 22.657 Oικίας: 74.186

ΣYMBEBΛHMENΟΣ ME OΛA TA TAMEIA

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 4/5/2013 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΜΗΤΡΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Σταύρου Νιάρχου 3, τηλ. 67031 • ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Σαμουήλ 43, τηλ. 31726 • 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΛΙΑΣΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Μεγάλου Αλεξάνδρου 124, τηλ. 31994 • ΜΑΝΤΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Παύλου Μελά 26 (ΙΚΑ), τηλ. 72127 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Εθνικής Αντιστάσεως 19 – Καρδαμήτσια, τηλ. 25155 • ΜΑΡΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Μεγάλου Αλεξάνδρου 12, τηλ. 70415 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΚΑΪΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου 24Β, τηλ. 27678 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ - ΜΠΟΥΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Γρηγορίου Σακκά 11, τηλ. 22012 ΚΥΡΙΑΚΗ 5/5/2013 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 1, τηλ. 38350 • 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δωδώνης 45-47, τηλ. 49296 ∆ΕΥΤΕΡΑ 6/5/2013 8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Πέτρου Ευαγγελίδη & Τοσίτσα 1 (Μώλος), τηλ. 26953 • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δωδώνης 45-47, τηλ. 49296 • 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΜΠΟΥΣΒΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Μάρκου Μπότσαρη 4 (Ταχυδρομείο), τηλ. 25655 • Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ, Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 • ΚΑΛΙΑΜΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Λεωφόρος Γράμμου 34, τηλ. 20567 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Νιάρχου και Δήλου 1, τηλ. 02414

ΤΡΙΤΗ 7/5/2013

8.30 το πρωί έως 2.00 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΜΠΟΒΙΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καλλαρη 27 (Κουρμανιό), τηλ. 35088 • ΜΠΡΑΧΑΝΤΙΝΗΣ ΙΑΣΩΝ, Σταυρακίου 8 & Ελευθερίας, τηλ. 03516 • 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ: ΝΙΚΑΣ ΛΟΥΚΑΣ, Βαλαωρίτου 33, τηλ. 36976

 Κ.Τ.Ε.Ο. Τηλ. επικοινωνίας (ραντεβού) 93333. 

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ειδικός συνεργάτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ - Μ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

Αύριο (11.30 μ.μ.) στο «Mega»

Μέχρι τις 27 Μαΐου

Οι «Πρωταγωνιστές» παρουσιάζουν ιστορίες γυναικών της Ηπείρου!

Έκθεση του Θ. Ματσόπουλου στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου

 Μιλούν για τη ζωή τους στην ακριτική γωνιά της χώρας μας

• Έκθεση με θέμα «Η Ελλάδα των Άστρων» παρουσιάζει έως τις 27 Μαΐου στα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου ο συμπατριώτης μας κ. Θεοφάνης Ματσόπουλος, αστροφωτογράφος-φωτογράφος. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου με συνεργασία των φορέων Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου, του Διεθνή Σοροπτισμού, της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδας και του Τομέα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Σ.Ε.Ε.

• Ιστορίες γυναικών της Ηπείρου θα παρουσιάσουν ανήμερα του Πάσχα (ώρα 11.30) οι «Πρωταγωνιστές», η δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη που προβάλλεται απ’ το «Mega». Γυναίκες στα χωράφια, στα σπίτια, στους φούρνους, στους στάβλους, στα χασάπικα, στην Λίμνη, στα εργαστήρια του ασημιού μιλούν για τη ζωή και τη δουλειά τους. Για τις ανάγκες της εκπομπής ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε στην Ήπειρο τις πρώτες μέρες της

Σεμινάριο από το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας

Νεοελληνική Φιλολογία και Ψηφιακές Τεχνολογίες • Το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, διοργανώνει την Τρίτη, 14 Μαΐου (9 π.μ. - 3 μ.μ.) στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Νεοελληνική Φιλολογία και Ψηφιακές Τεχνολογίες». Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των τελειόφοιτων και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων, συμπεριλαμβανομένου και του Διαδικτύου, για τη μελέτη και την έρευνα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η παρακολούθηση του σε-

Κυριακές στο πανί Νοτόριους του Χίτσκοκ στα Παλιά Σφαγεία

μιναρίου προϋποθέτει τη δωρεάν εγγραφή των ενδιαφερόμενων. Προτεραιότητα στις εγγραφές έχουν οι τεταρτοετείς και τριτοετείς φοιτητές ειδίκευσης ΜΝΕΣ και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές (Α’ και Β’ κύκλου) νεοελληνικής φιλολογίας. Μπορούν επίσης να εγγραφούν: τριτοετείς φοιτητές που σκοπεύουν να ακολουθήσουν ειδίκευση ΜΝΕΣ, τεταρτοετείς και μεταπτυχιακοί φοιτητές άλλων κατευθύνσεων του Τμήματος Φιλολογίας, καθώς και απόφοιτοι φιλολογίας. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

• Την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Νοτόριους» (Notorious, ΗΠΑ, 1946, 101 λεπτά) ΘΑ προβάλλουν οι Κυριακές στο πανί, την Κυριακή, 12 Μαΐου και ώρα 9 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία. Η προβολή της ταινίας γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου «Μια αναφορά στο Φιλμ Νουάρ». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το «Αν…» προβάλλεται στα Παλιά Σφαγεία

ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΑΣΠΡΟΥ∆ΗΣ

• Η ταινία του Λίντσεϊ Άντερσον «Αν...» «(If...»,1968, διάρκεια 111 λεπτά ) θα προβληθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Μαΐου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Βρετανικό Κινηματογράφο. Η προβολή θα ξεκινήσει ώρα 9 μ.μ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς στην Αμερική Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδοοφθαλμολογίας & Στραβισμού Χειρουργική δραστηριότητα

• καταρράκτης • Στραβισµός (παιδιών και ενηλίκων) • Παιδοοφθαλµολογία • Παθήσεις βλεφάρων - δακρυϊκών πόρων - οφθαλµικού κόγχου • γλαύκωµα

Θεραπεία ειδικών παθήσεων

• αµβλυωπία • διπλωπία • αµφιβληστροειδοπάθεια των προώρων νεογνών • παθήσεις οπτικού νεύρου • θυρεοειδική οφθαλµοπάθεια

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού

Δ/νση Ιατρείου: Πυρσινέλλα 4, 2ος όροφος e-mail: asproudisi@yahoo.gr Ραντεβού στο τηλέφωνο: 690 8571773

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. 

Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . . .199 Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: .80111 Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . . .80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . . .99.111 Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . . .99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . . .166 ΙΚΑ (Ραντεβού) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . . .7793777 Bλάβες: ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050 OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888 ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500 EΛΠA: . . . . . . . . . . .49695 - 49643 και 10400 HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . . .1057 EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . . .1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . . .31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . . .11888

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC AIR» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-26218 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA Δευτέρα έως Κυριακή 12 μ. Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή -Κυριακή 6.45 μ.μ. IΩANNINA-AΘHNA Δευτέρα έως Κυριακή 1.30 μ.μ. Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή -Κυριακή 8.15 μ.μ.

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • IRON MAN 3 • GREAT EXPECTATIONS • SCARY MOVIE 5 • ΟΙ ΚΡΟΥΝΤΣ • EVIL DEAD

Άνοιξης και οι κάμερες των «Πρωταγωνιστών» κατέγραψαν τη ζωή στα Γιάννινα, το Νησί, το Πάπιγκο, το Μάζι, την Ελάτη, το Καπέσοβο, τον Παρακάλαμο, την Δωδώνη, την Ντραμπάτοβα.

Τηλ.: 6974-929764

Αναπολώντας τα παλιά… 1985. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. Κων/νος Κίτσος, παραδίδει στην Εθελόντρια Αδελφή Σοφία Λαζάνη, τιμητική διάκριση, για τις ιδιαίτερα πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε, επί σειρά ετών, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. (Aπό το βιβλίο του Χρήστου Τσέτση «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων. 100 χρόνια»

σήμερα

σαν σήμερα

Μ. Σ Α Β Β Α Τ Ο

Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ανατολή: 05.26’ Δύση: 19.19’ Σελήνη 25 ημ.

4

ΕΤΟΣ: 2013 Μήνας: 5ος Εβδ.: 18

Μ Α Ϊ Ο Υ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

† Μεγ. Σάββατο, Η εις Άδου κάθοδος του Κυρίου. Πελαγίας μάρτ., Ιλαρίου οσ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

4-5-1882

– Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Λαυρίου.

4-5-1955

– Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται για θρησκευτικούς λόγους.

4-5-2006

– Φεύγει από τη ζωή ο Αλέξης Δαμιανός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας.

4 Μαΐου 1988 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25

χρόνια πριν

 Υποσχέθηκαν 1,1 δις και τώρα δίνουν 20 εκατομ.! Από ψέμα σε ψέμα… Λόγια οι εξαγγελίες Κουλουμπή για τελωνείο Κακαβιάς. Στην «έκθεση πεπραγμένων» του δημάρχου κ. Φίλιου. «Θα» και δικαιολογίες αντί απολογισμού έργων. Τεκμηριωμένη κριτική απ’ τη «Δημ. Πορεία». Γράφουν στον «Π.Λ.». Γιατί μας έκοψαν την άδεια του «αγοραίου»; Διαμαρτύρονται οι Πρόεδροι Ρωμανού και Αλεποχωρίου. Διαπαραταξιακή σύσκεψη χθες στο Δημαρχείο. Το 51% των μετοχών του ΠΑΣ προτίθεται ν’ αγοράσει ο Δήμος. 5.000 αμνοερίφια απούλητα στα χωριά του Σουλίου. Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Γρηγορίου Μάνθου Μηλιώνη

ΣΤΑΧΥΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ-ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

° Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ • Ο εκλεκτός φίλος μου Γρηγόρης Μ. Μηλιώνης, είναι πολύ γνωστός από τα πολλά του πονήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και τα πάρα πολλά του άρθρα που εδημοσιεύθησαν σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, με θέματα, ως επί το πλείστον, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου και με την υπομονή, επιμονή και πα-

ρατηρητικότητα και την ισχυρή μνήμη που τον διακρίνει, ό,τι γράφει, το γράφει αναβάρετο και με παλμό και θέλει να είναι τέλειο και τεκμηριωμένο από κάθε άποψη.

Τέτοιο είναι και το παρόν πόνημά του, καλοτυπωμένο, πολύ προσεγμένο με ωραίο εξώφυλλο, ωραιότερο τίτλο και ωραιότατο περιεχόμενο, μάλιστα ξεχωρίζει από τα προηγούμενά του, γιατί είναι έμμετρο. Το έγραψε καβάλα στο περήφανο πνευματικό του άτι, πότε καλπάζοντας από τον ενθουσιασμό του από όσα κατά πρώτον είδε και έζησε στο καραούλι, τη γενέτειρά του Κοσόλιανη (τώρα Αετόπετρα) του Κασιδιάρη και όσα κατόπιν είδε σε άλλους τόπους που περιπλανήθηκε για ν’ αποκτήσει τα προς το ζειν και άλλοτε σιγά να περπατεί τραγουδώντας ή σιωπώντας και πολύ να σκέπτεται, αντιγράφοντας στον «σκληρό δίσκο» της μνήμης του και της ιστορίας, ό,τι στη ζωή του είδε, άκουσε, ένοιωσε, πότε με πόνο και πότε με χαρά, ή φωναχτά να θαυμάζει πρόσωπα και τοπία ή όταν από το άδικο πολύ να πονάει ή, όταν ό,τι από το σκάψιμο της Ιστορίας ανακαλύπτει να χαίρεται. Και ο αναγνώστης, διαβάζοντάς το, θέλει δεν θέλει, αναγκάζεται μαζί του να τραγουδήσει ή δυνατά να φωνάξει. Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Γρηγόρη.

CITROEN - PEUGEOT

ΑΦΟΙ ΣΚΟΡΔΑ SERVICE

ΑΝΤΑΛΛΑΚ

ΤΙΚΑ

8ο χλμ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΚΟΝΙΤΣΑΣ Τηλ.-Fax: 26510-61166, 62913, κιν.: 6974-583633

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ

«Καλό Πάσχα» Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Λεωφορείων Περιφέρειας Ηπείρου

σ α ς

Σελ. 9η

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

ε ύ χ ε τ α ι

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ Με τιµή Ο Πρόεδρος ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

& Ο

ΚΟΣΜΟΣ

Μιχάλης Μακρόπουλος

Οδοιπορικό στο Πωγώνι Έκδοση «Fagotto books» • Δελβινάκι, Βήσσανη, Πωγωνιανή, Δολό, Καστάνιανη, Κεράσοβο - μερικές δεκάδες χωριά σε μια γωνιά της Ελλάδας, κλεισμένα ανάμεσα σε βουνά - τη Νεμέρτσικα, το Μακρύκαμπο, τη Μουργκάνα. Αλλά και μια χούφτα χωριά πέρα απ' τα σύνορα - η Σωπική, οι Σχωριάδες, η Πολύτσιανη. Αυτό είναι το Πωγώνι, ένας πανέμορφος τόπος που σιγά σιγά ερημώνει. Μακριά από τις τουριστικές «λεωφόρους», ακόμα κι απ' τις «παρόδους» του τουρισμού, το Πωγώνι διατηρεί ατόφιο το χαρακτήρα του. Σε τούτο το οδοιπορικό, γραμμένο μ' αγάπη, υπάρχουν εκκλησιές, χωριά, βουνά, άνθρωποι ό,τι μπορεί, από έναν τόπο, να χωρέσει σε λέξεις και φωτογραφίες. Γράφτηκε ως «ανταπόδοση», ως «αντίδωρο» για το δώρο που τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει τούτος ο τόπος στον γράφοντα. Το δώρο του πλατύ ορίζοντα, των φιλόξενων χωριών, των εκκλησιών που ανθίστανται στο χρόνο, των βουνών που «υποχωρούν ως το σύνορο του ουρανού».

Ο Συγγραφέας 0 Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και σπούδασε βιολογία. Είναι μεταφραστής λογοτεχνίας από τ' αγγλικά και τα γαλλικά. Έχουν εκ-

δοθεί οχτώ βιβλία του για ενηλίκους (ανάμεσα τους τα: Το τέρας κι ο έρωτας, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2002 Η μαγική εκδρομή, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2005 Το τέλος του ταξιδιού, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2006 Η άδεια καρέκλα, Καστανιώτης, 2008). Στο τελευταίο του βιβλίο,

ΤΟΥ

Βιβλιοπαρουσιάσεις ® από τον Βασίλη Μάργαρη

60 χρόνια FOURLIS, εκδ. Οίκος Μέλισσα, Αθήνα 2010

Πρόκειται περί κομψού λευκώματος – αφιερωματικού τόμου στα εξηντάχρονα της Εταιρίας ΦΟΥΡΛΗ που δραστηριοποιείται στην Αθήνα από το 1950. Πράγματι, οι αδελφοί Φουρλή με πείσμονα εργατικότητα, σύμπνοια και τόλμη έφτασαν στην κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας, δημιουργώντας έναν στιβαρό όμιλο που πιστώνεται με μια συνεισφορά ξεχωριστή στην υγιά οικονομία της. Πρόκειται σίγουρα για ένα κεφάλαιο υπολογίσιμο του τόπου μας, μια κραταιά επιχείρηση, πολύ περισσότερο που συντελεί, μέσω του εμπορικού αντικειμένου της, στην προώθηση μιας κουλτούρας κι ενός εκπολιτισμού και πολιτισμού του κοινού. Το σωστά δομημένο κείμενο (του Ινστιτούτου Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων: ΙΜΤΙΙΕ), καρπό επίμονης έρευνάς του, πλαισιώνεται από πλήθος φωτογραφιών και συναφών τεκμηρίων.

Κ. Π. Ζάκκα, Η δημοτική παράταξη «Γιάννινα – συνεργασία – δημιουργία» και Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, την περίοδο 1995-1998, Ιωάννινα 2012

Σπουργίτω και Γράχαμ, εκδότης Γιάννης Πικραμένος, 2012, η νουβέλα με τον τίτλο Σπουργίτω εκτυλίσσεται στο Πωγώνι. Έζησε εννιά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία τρία χρόνια ζει στη Λευκάδα με τη σύζυγο του και τα δυο τους παιδιά, και περνά μεγάλα διαστήματα κάθε χρόνο στο Δελβινάκι Πωγωνίου.

Ο συγγραφέας Κ.Π.Ζ., γνωστός κι από άλλα, ιστοριογραφικά, κυρίως, πονήματα, μας προσφέρει το νέο βιβλίο του: μια καταγραφή, που συχνά συνοδεύεται κι από προσωπικές τοποθετήσεις σκοπιμότητος, της δράσης του Δήμου Ιωαννιτών κατά την περίοδο 19951998. Της δράσης σ’ όλους τους τομείς του και προς κάθε κατεύθυνση, το πλαίσιο στο οποίο η δράση τούτη κινείται και παγιώνεται, την πληθύ των πεπραγμένων, τη στρατηγική και τακτική που το στηρίζουν. Κι όλα τούτα μ’ ένα δωρικό και προσεγμένο ξετύλιγμα

κειμένου, στρωτό και σαφές και μια σειρά φωτογραφιών που κάνουν ανάλαφρη μια μονοσήμαντη «πεζή» θεματική.

Θαν. Παπαθανασόπουλου, Γύρω στον Καζαντζάκη, μελετήματα, «Οι εκδόσεις των φίλων», Αθήνα 2012.

Ο σπουδαίος λογοτέχνης μας, στοχαστής και συγγραφέας Θ.Π., πολυγραφώτατος και γνήσια δημιουργικός, στη δουλειά του τούτη μας παρουσιάζει δεκαοχτώ μικρά μελετήματα γύρω στον Καζαντζάκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Π. εντρυφεί στο έργο του μεγάλου κρητικού μυθιστοριογράφου. Το 2000 κυκλοφορεί έναν άλλον τόμο πάνω στον κορυφαίο τούτο δημιουργό με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στεκόμαστε, λοιπόν και στην προκείμενη εργασία στη στιβαρή λογοτεχνική του πέννα, στις νύξεις και τις εμβριθείς κριτικές τοποθετήσεις του, στις ισκιερές πλευρές μιας πολυσυζητημένης προσωπικότητας και μιας ιδιόρρυθμης οικογενειακής ζωής – στις σκέψεις και τα ερωτηματικά που αναπηδούν συλλήβδην στη συνείδηση του συγγραφέα. Πρόκειται, δίχως άλλο, για ένα βιβλίο – συνεισφορά στο corpus της καζαντζακικής δημιουργίας και της κριτικής που την πλαισιώνει.


Σελ. 10η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

Q ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Δ. ΑΛΥΜΑΡΑ

Διερεύνηση και αντιμετώπιση: παθολογικών τιμών γενικής αίματος (αιματοκρίτη, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων) • διαταραχών πήξης αίματος • λεμφαδενοπάθειας και σπληνομεγαλίας. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 9.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.30-20.30. Απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, 1ος όροφος. Τηλ. Ιατρείου: 26510 34700 - κινητό: 6948 574225

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας Δέχεται με ραντεβού, Τηλ.: 6974-929764

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (Spiral CT) ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓεΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤriplEX ΑΓΓεΙΩΝ • YΠεΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 - Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FaX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων Q ΓΕΝ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Q ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΒΑ

Ιατρός - Οδοντίατρος Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργός Κοραή 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. ιατρ.: 26510-33443, Κιν.: 6948-527379 e-mail: s.tsova@gmail.com

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ Dr.OYPANIA ZΩH - TOΛH

ΔiΔaKTΩp iaTpiKHΣ ΣXOΛHΣ ΠaNεΠΙΣΤΗMiOY ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Γρηγορίου Σακκά 7, Ιωάννινα. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Tηλ/Fax: 2651 0 32902 - E-mail: ozoi@otenet.gr

Dr.ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 10:30-12:30 και 6 - 8:30. iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. iατρείου: 26510-78068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 26510-33169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου & Φ. Τζαβέλλα 2. Tηλ. iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Αναπληρωτής Kαθηγητής Πανεπιστημίου iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 2651030265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-ΤετάρτηΠαρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Ι. ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Καθημερινά από 9-12 και 6-9 το βράδυ. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού • 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή, 1ος όροφος, τηλ.: 26510-20344, κιν.: 6974-190171 (πάνω

από την COMpUTEr praCTiCa)

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. επ. Ακτινολογικού εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας ) – Triplex αγγείων ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:3013:30 - Απογεύματα: 18:00-21:00 – εξυπηρέτηση επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 iΩaNNiNa THΛ.: 26510-76975 Kινητό: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων 28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) - Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) - Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Το απόγευμα Δευτέρας και το πρωΐ Τρίτης και Πέμπτης κατόπιν ραντεβού. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

Υπέρηχοι Καρδιάς - Triplex - Δοκιμασία Κόπωσης - Holter ρυθμού - Holter πίεσης - Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Δέχεται καθημερινά από 9 - 13.30 και από 17.30 20.30. Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16 - 1ος όροφ. Τηλ. Ιατρείου: 26510 72200 κιν. 6944 624190

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Α.Μ.Ι.Σ.Ι. 2293. Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D.

τ. Ιατρός Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-τεστ παπανικολάου • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνουNST • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Γυναικολογική ενδοκρινολογία • εφηβική Γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Γυναικολογικές παθήσεις • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία. Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 26510-38110, κιν.: 6944-147758 • email: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Δευτέρα και Τετάρτη 8.30-13.30 και 17.30-21.00. Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 8.30-13.30. Σάββατο με ραντεβού.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 2ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 - κιν.: 6945 - 594292 - οικίας: 26510-57706

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

EPΓAΣTHPIO: aιματολογικό - Bιοχημικό, Mικροβιολογικό - Oρμονολογικό. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία aγ. aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XaTZH), aμπελόκηποι, iωάννινα. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 1ος όροφος Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.00 - 21.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, Αέρια αίματος, Προεγχειρητική εκτίμηση ασθενούς, Μελέτη ύπνου. Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00. Δωδώνης 24, 2ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651003978, Κιν.: 6944-528253 email:gchristidi@yahoo.gr

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Ιατρείο και το Νευροφυσιολογικό εργαστήριο λειτουργούν με ραντεβού • ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26510-25486, 26510-65238, 6944-435777

Πρότυπο Νευρολογικό Ιατρείο ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΜΙΧΟΣ

Ιατρός Νευρολόγος τ. Επιμελητής Κλινικής Πάρκινσον και Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, Κολωνία Γερμανίας • ειδικευθείς στις Νευρολογικές Ακαδημαϊκές Κλινικές των Πανεπιστημίων Freiburg και Ηeidelberg Γερμανίας • Πλήρες ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο: Νευρομυογράφημα - εγκεφαλογράφημα - Προκλητά δυναμικά • Νευρολογικός υπέρηχος (210/2003 ΦεΚ Α’ 168): Περιφερικά νεύρα - παρέγχυμα εγκεφάλου - διακρανιακό ΤriplEX αγγείων εγκεφάλου - Πρόληψη και παρακολούθηση εγκεφαλικού • Μελέτη και παρακολούθηση Πάρκινσον • Κεφαλαλγία - Αυχεναλγία - Ισχιαλγία - Νευροπαθητικός πόνος • Ιατρικός Βελονισμός. Διεύθυνση: Κοραή 10, Ιωάννινα. Ώρες ιατρείου: Καθημερινά 0900’-13.30’ και 18.00’-21.00’. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλείστε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά: Σταθερό: 26510-76636 - Κινητό: 6946-120208. Email: andreasmichos.am@gmail.com

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOlTEr πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. Συμβεβλημένη με ε.Ο.Π.Υ.Υ. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά (Δευτ. - Παρ.): 10.30-13.30 και 18.00-20.00. Τετάρτη μόνο με ραντεβού Τηλ. Ιατρείου: 2651-400679, κιν.: 6972-205889

Q ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ΓΚΡΙΜΟΤΣΗ •Λεύκανση με το σύστημα ZOOM 2 (USa) •Ψηφιακή ακτινογραφία • Αισθητική οδοντιατρική Ιατρείο: Δαγκλή 7 (Δίπλα από ΑΤε). Τηλ.: 26510 29328 - Κιν.: 6972 900853

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΕΝΤΖΟΣ

Κοραή 8, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510-39618 - 39817 - κιν.: 697 4959732

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαίδευση στο University Hospital al. Manzoni – lecco – italy • Πελματογράφος για ανάλυση βάδισης και παθήσεις κάτω άκρων. Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 και 17:30-20:30 εκτός Τετάρτης απόγευμα. Χαριλάου Τρικούπη 4. Ιωάννινα. Τηλ/Fax:2651401131. Κιν:6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 13.30 και 18.00 21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urologyioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

28ης Oκτωβρίου 32 - 1ος όροφος (πρώην Kλινική Δογορίτη). Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:00-21:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΣΥΛΑΚΟΣ

Δέχεται καθημερινά: 09:00 - 13:30 και 17.00 20.00, εκτός Τετάρτης απογεύματος 17.00 19.00. Κοραή 8 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ.Fax: 26510-75276 - Kιν. 6934 300303. e-mail: anasylakos@yahoo.gr

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Παπάζογλου 3 (1ος όροφος) 453 32 iΩaNNiNa. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942-056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΜΙΧΑΗΛ-ΗΛΙΑΣ Ν. ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΣ

Χειρουργική προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, πτερύγια), laser αμφιβληστροειδή, Οπτικά πεδία, Παχυμετρία Κερατοειδούς, Παιδιατρικός εξοπλισμός, Ψηφιακή απεικόνιση βυθού. Δέχεται καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή από τις 09.00-14.00 και 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα - Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 6 (δίπλα στον ΟΤΕ) 3ος όροφος, Ιωάννινα. • Τηλ. 26510-65060, κιν.: 6944-654377.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ • Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καθημερινά: Πρωί 09:00 - 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Βλαχλείδη 9 – Ιωάννινα. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΤΖΙΝΑ Δ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00 - 13:00. Τηλέφωνο & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942-988549

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία Χαριλάου Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00 13.30 και 18.00 - 21.00. Σάββατο πρωί: ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΣOYZANA ΠOΛITOΠOYΛOY - ΜΠΕΓΚΑ

Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Το ιατρείο λειτουργεί: ΔεΥΤεΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚεΥΗ 9.00 - 13.00 & 18.00 - 20.30 (τα απογεύματα: Δευτέρας και Τετάρτης κλειστό) Τηλ. επικ. (fax.) 26510 35102 - Kιν: 6942-860182

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τ. Διευθύντρια εΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, Ιωάννινα, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavrentzou@yahoo.com

IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κινητό: 6945-399755

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 26510-74470, Κινητό: 6973-691599

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΘ. ΝΙΚΑΣ

Ειδικός Ιατρός Εσωτερικής Παθολογίας πρ. Επικ. Ιατρός Α’ Παθ/κής Κλ. ΠΓΝΙ Ώρες λειτουργίας του ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 09.30-13.30 και 18.00-21.00 (εκτός απογεύματος Τετάρτης) 28ης Οκτωβρίου 17α (2ος όροφος), 45332 Ιωάννινα Τηλ. & fax: 26510-77933, κιν.: 6945545430 e-mail: spathanikas@otenet.gr

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26 (έναντι βιβλιοπωλείου “Δωδώνη”) 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - iΩaNNiNa Δέχεται με ραντεβού ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος), Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavangelis@htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔεΧεΤΑΙ Με ΡΑΝΤεΒΟΥ • Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901.

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΗΛΙΑΣ Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY

Δέχεται καθημερινά: Πρωί 9.00 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. εκτός Τετάρτης απογεύματος (μόνο ραντεβού) Συμβεβλημένος με ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑεε(ΤεΒε), ΔεΗ, ΟΤε. Δ/νση: Σακελλαρίου 1-3 (Πλ. Πάργης) 3ος όροφος • Τηλ. Ιατρείου: 26510-74477, κιν. 6937 309908

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΑΚΗΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 5.30 - 8.30, Σάββατο πρωί με ραντεβού. • Βαλαωρίτου 12 (μεταξύ Άλσους και Λυκείου Ζωσιμαίας) - Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27116, κιν.: 6946-468778 • email: akisoikono@yahoo.gr

ΠΑΠΠΑΣ Η. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοπνευμολογία - Σπιρομετρία Ι. Γούναρη 3 (απέναντι από το ρολόι), Τ.Κ. 45444, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25545, 6976-436489 • www.thanospappas.gr • thanospapp@ gmail.com

ΜΑΡΙΑ Ε. ΦΙΝΤΖΟΥ-ΖΙΩΓΑ

Παιδίατρος εξειδικευθείσα στη Νεογνολογία Μιχαήλ Αγγέλου 15, 4ος όροφος - Ιωάννινα Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 13:30 πρωί, 17:30 - 20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού. Τηλ./Fax: 26515-51194, κινητό: 6975-784104 • email: mfintzou@gmail/com

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων, Οικογένειας Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία, Αποκατάσταση Ψυχικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων που εκδηλώνονται με διαταραχές στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην ένταξη στο σχολείο – αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. λόγου, μάθησης, αυτισμός κ.ά.) – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα – σοβαρά γεγονότα ζωής (π.χ. διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου κ.ά) – προβλήματα σχέσεων – δυσκολίες του γονέα στην άσκηση του ρόλου του – ατομική, ομαδική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων Υπεύθυνοι Παιδοψυχίατροι: Χαριτίδου Σ. Ευμορφίλη – Καρατζένης Ε. Δημήτρης Δέχονται με ραντεβού: 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα. Tηλ. 2651026590, 2651025029 κιν. 6946615985, 6972034331. E-mail: eumorfili@yahoo.com, dimkaratzenis@yahoo.com

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος • Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391 email: panzois@yahoo.gr Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.00. Απόγευμα 18.00-21.00. Σάββατο πρωί με ραντεβού

επεμβάσεις με υπερήχους - (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30. 28ης Οκτωβρίου 21 - 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 - Κινητό: 6932521398

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

Dr. ΝΑΥΣΙΚΑ Β. ΖΙΑΒΡΑΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείσα στο Charing Cross Hospital imperial College του Λονδίνου • Ν. Δοσίου 8, Ιωάννινα - Τηλ.: (26510) 73528 - Κινητό: 6974 498585 - e-mail: nziavra@ioa.teiep.gr

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ. Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου armand - Trousseau, Παρίσι•εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:00 - 14:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 26510-37747, κινητό 6945296606

Dr ΝΟΥΣΙΑ Ε. ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΟΦΙΑ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» Χαριλάου Τρικούπη 13 - Ιωάννινα • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 13.30, & 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα: με ραντεβού για ειδικές διαγνωστικές και χειρουργικές πράξεις • Τηλ.-Fax: 26510-25696, κινητό 6946-460318 • email: csenousia@yahoo.gr.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ N. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00 & 17:30-20:30, Τετάρτη & Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Δωδώνης 24, Ιωάννινα. Τηλ., Φαξ: 2651003991, Κιν.: 6944533787, e-mail: info@ppapanikolaou.gr

Q ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΠΠΑ Χ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ειδ. Αναλυτική κ’ Συστημική Παιδιών-ΕφήβωνΕνηλίκων Δέχεται με ραντεβού, Χ. Τρικούπη 10, 1ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας 6986-701233

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤε) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938-900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr

ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

Σύμβουλος ζευγαριών - Συντονίστρια - εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων (εξελικτικό Σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Διαταραχές Άγχους, Πουλίτσα 3 κ’ Κουγκίου (πίσω από τα Δικαστήρια). Τηλ.: 6974-022088 e-mail: mercytime@gmail.com Δέχεται με ραντεβού


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ • Το κυρίως πρόσωπο που έκανε γνωστή την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη στη βουλγαρική διανόηση και στο βουλγαρικό κοινό, είναι ο σπουδαίος Βούλγαρος μεταφραστής, Στέφαν Γκέτσεβ, ο οποιος πρωτοεμφανίζεται το 1960, με τη μετάφραση του ποιήματος «Ιθάκη» (Итака). Το ενδιαφέρον του Γκέτσεβ για τον Καβάφη θα συνεχισθεί αμείωτο σε όλη την πορεία του, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν και άλλοι Βούλγαροι, αξιόλογοι μεταφραστές, που θα ασχοληθούν με την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, παρουσιάζοντας κείμενά του σε διάφορες βουλγαρικές ανθολογίες, εφημερίδες και περιοδικά.

Συνάντηση με τον Βάρναλη Ο Στέφαν Γκέτσεβ, το 1938, βρίσκεται στην Αθήνα. Σε μια συνάντησή του με τον σπουδαίο επίσης ποιητή Κώστα Βάρναλη, εκφράζει την επιθυμία του να ασχοληθεί και να γνωρίσει τη «νεοελληνική» ποίηση. Ο Βάρναλης του ανταπαντά, πως, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τη «σύγχρονη» νεοελληνική ποίηση, και ως εκ τούτου, του προτείνει τον Κωνσταντίνο Καβάφη – που είχε φύγει από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια – και τον Γιώργο Σεφέρη. Ο Γκέτσεβ καταλήγει στον Κωνσταντίνο Καβάφη, και από εδώ και στο εξής αναζητά ποιήματά του.

Άγνωστος ακόμη Αξίζει να σημειώσουμε, ότι, ο Καβάφης ως ποιητής, ελάχιστα ήταν τότε [το 1938] γνωστός στο αθηναϊκό κοινό, και οι κύκλοι που τον γνώριζαν ήταν αρκετά περιορισμένοι. Πέραν από μερικά διάσπαρτα χειρόγραφά του, τα μόνα βιβλία που κυκλοφορούσαν τότε στην ελλάδα ήταν μόνον δύο: Το πρώτο, είχε εκδοθεί το 1933 στηνΑθήνα, από τον φίλο του ποιητή, Τίτο Μαλάνο, και είχε τον τίτλο, «Ο ποιητής Κ.Π.Καβάφης – Ο άνθρωπος και το έργο του» (εκδ. «Γκοβότση»), και το δεύτερο, το 1935, είχε εκδοθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από τον εκδοτικό οίκο «Αλεξανδρινή Τέχνη», με φιλολογική επιμέλεια της Ρίκας ξεγκοπούλου, και με τίτλο, «Κ.Π.Καβάφης – Ποιήματα».

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού)

Iωάννινα, Ναπ. Ζέρβα 2 Τηλ.: 26510 26560 κιν.: 6972897763

Λογοτεχνικα

Μια «πρώτη» γνωριμία του Στ. Γκέτσεβ με τον Κ. Καβάφη* ® Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΥΡΜΑΝΤΖΗ

Αναφέρουμε ενδεικτικά εδώ, πως το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη στην ελλάδα, θα έχει μια πλέον ολοκληρωμένη – σχετική – εκδοτική παρουσία, το έτος 1963, όταν ο Γεώργιος Π. Σαββίδης θα παρουσιάσει τα «Ποιήματά» του (εκδ. «Ίκαρος»), και ο Γιώργος Παπουτσάκης τα «Πεζά» του (εκδ. οί. «Φέξης»), ενώ θα ακολουθήσουν πολλαπλές εκδόσεις στη συνέχεια. Τη χρονιά που διανύουμε, δηλαδή το 2013, έχει ορισθεί ως «Έτος Κωνσταντίνου Π. Καβάφη». Το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» έχει προβεί, επίσης, σε μια πολύ σημαντική απόφαση να αγοράσει το αρχείο του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον κληρονόμο του. Το αρχείο αυτό είναι υψίστης σημασίας, και όταν ψηφιοποιηθεί θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανά τον κόσμο μεEικόνα από το αρχείο του Κων/νου Καβάφη... λετητές.

Οι πρώτες εκδόσεις Και για να επανέλθουμε στο θέμα μας, σχετικά με τη σχέση του Στέφαν Γκέτσεβ και του Κωνσταντίνου Καβάφη, θα θέσουμε απλά το ερώτημα: – Ποιά έκδοση του Κωνσταντίνου Καβάφη έχει υπόψη του ο Στέφαν Γκέτσεβ, το 1938, την οποία και συμβουλεύεται, προκειμένου να «γνω-

ΙΑΤΡΟΣ βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-64141 • Κιν.: 6974 427559 • Email: biotest@in.com Συμβεβλημένος με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλα τα ταμεία

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΣΑΒΒΑΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Προγράμματα Διατροφής για Παχυσαρκία. Παθολογικές καταστάσεις (Αναιμίες - Υπέρταση - Διαβήτης - Ανορεξία), Υπερλιπιδαιμίες. Αθλητές. εγκυμοσύνη. Διαθέτει μηχάνημα λιπομέτρησης. Δευτ-Παρ.: 9:30-3:00 και 6:00-8:30. Τετάρτη απόγευμα κλειστά. Σάββατο με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 49, 1ος όροφος. Τηλ. 26510 34534, Κιν.: 6936 952163, Email: georgiousavvas@gmail.com

ΖΑΜΠΙΡΑ ΧΡ. ΜΕΛΙΝΑ, MSc, pGDip

Πτυχιούχος ΑεΙ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (lONDON METrOpOliTaN UNiVErSiTY). Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διατροφολογία και ειδική στον ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Διαθέτει τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗΣ και ΑξΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. Αναλαμβάνει παιδική και ενήλικη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, καθώς και δίαιτες για κάθε περίπτωση. Βλαχλείδη 5, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-71119.

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φ. ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ, M.Sc (Med.Sc)

Πτυχιούχος ΑεΙ • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή • Πανεπιστήμιο Γλασκώβης – Σκωτία. Member of Nutrition Society UK. Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. εξεΤΑΣΗ ΜεΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ • ΛΙΠΟΜεΤΡΗΣΗ • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛεΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙεΣ • εΓΚΥΜΟΣΥΝΗ • ΘΗΛΑΣΜΟΣ • ΠΑΘΗΣεΙΣ. Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 έως 17.00. Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Σάββατο με ραντεβού. Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ. 26510-20210 και κιν. 6941-585838. Σε ειδικές περιπτώσεις επισκέψεις κατ’ οίκον, www.diaitologos.gr.

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική εφηβική Διατροφή • εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα - Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488 - e-mail: evipetridi@hotmail.com

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

– Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

ΜΕΘΕΞΗ - Πρότυπο Κέντρο Εργοθεραπείας Λογοθεραπείας Μαθησιακών δυσκολιών ψυχολογικής υποστήριξης ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ Τηλ.: 6941-509757

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΑΪΝΗ

Τηλ.: 6941-476855, Νέα Ζωή, Μέλανδρα Τηλ.-Fax: 26510-25508 - Κιν.: 6941-474677

Q ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ MSc

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στην Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και στην Ιπποθεραπεία στο BadWildungen Γερμανίας • Απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις ΚΝΣ, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυικές παθήσεις αλλά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, τύφλωση – κώφωση. εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τηλ. 6936-892931

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-Slp

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας • ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.a.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤεΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

Τι λέει ο ίδιος Θα μεταφέρω απλώς τα λόγια του ίδιου του μεταφραστή Στέφαν Γκέτσεβ, τα οποια και εκφράζουν, με απλό και άμεσο τρόπο, τη συναισθηματική του φόρτιση και συγκίνηση, όταν ο ίδιος, το 1960, είχε μεταφράσει στα βουλγαρικά το πρώτο ποίημα του Καβάφη. Μας λέει λοιπόν ο ίδιος: «Μια νύχτα ξύπνησα ξαφνικά, άναψα τη λάμπα, πήρα το μολύβι, και επειδή δεν βρήκα χαρτί, έσκισα ένα μεγάλο φάκελο που βρήκα και με μια ανάσα έγραψα κάτι. Αμέσως μετά ξανακοιμήθηκα. Την άλλη μέρα θυμήθηκα το σεληνιακό βίωμά μου και κοίταξα το φάκελο: είχα γράψει τη βουλγαρική μετάφραση του ποιήματος «Ιθάκη»...είναι από τις ελάχιστες μεταφράσεις μου που ποτέ δεν έχω διορθώσει». * Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ομιλία της κ. Ελένης Κουρμαντζή σε ημερίδα για τον Κ. Καβάφη που διοργανώθηκε στο Βελίκο Τύρνοβο της Βουλγαρίας, στο Πανεπιστήμιο του οποίου η ίδια είναι επισκέπτρια Καθηγήτρια.

Σπυριδούλα Καραδήμα - Καππά Ιατρός Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Θεραπευτικές και αισθητικές εφαρμογές Laser (ευρυαγγείες, αποτρίχωση) Δέχεται: Πρωί: Καθημερινά, πλην Σαβ., 10.00 - 13.30 Απόγευμα: Τρ. - Πεμ. - Παρ., 18.00-20.30 Δευτ. - Τετ., μόνο με ραντεβού Καπλάνη 5 (1ος όροφος), 45444 Ιωάννινα Τηλ. / Fax: 26510-27318 - Κιν.: 6981-027322 email: spykaradima@gmail.com

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ρίσει», δηλαδή να μελετήσει τον ποιητή; Σαφώς ο ίδιος θα αναζήτησε και τις δύο πρώτες εκδόσεις, την Αθηναϊκή και την Αλεξανδρινή, οι οποίες και θα κυκλοφορούσαν στους ιδιαίτερους και «προβληματισμένους» φιλολογικούς – λογοτεχνικούς κύκλους της αθηναϊκής πρωτεύουσας, δηλαδή, σε αυτούς τους κύκλους που αναζητούσαν τη «διαφορετικότητα», και την οποία «διαφορετικότητα» και «μοναδικότητα» εξέφραζε και εκφράζει η ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Δεν θα επεκταθώ εδώ, σήμερα, στην αξία της ποίησης του Καβάφη, μια και δεν είναι αυτό το θέμα της ομιλίας μου. Αλλά, και δεν θα επεκταθώ σε περαιτέρω βιβλιογραφικές αναζητήσεις, μια και το θέμα απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο ΔΟΛΙΩΤΗΣ Α. ΧΑΡΗΣ

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ

Σελ. 11η

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες

ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MrCSlT,

επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University london ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 26510-67320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

εκπαιδευθείσα στο pECS Γνώστης ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6944558596

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΤΟΛΗ - ΑΛΕΞΙΟΥ

Eιδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής και Ομιλίας. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων. Πυρσινέλλα 21, τηλ. γραφείου 2651020720, κινητό 6944-728974

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

Απόφοιτος ΤεΙ Ηπείρου. Αναλαμβάνει: αξιολόγηση και αποκατάσταση ατόμων με διαταραχές λόγου-γλώσσας όπως αρθρωτικά, δυσλεξια, μαθησιακές δυσκολίες, τραυλισμός, νοητική υστέρηση και άλλα, όπως και διάφορα σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον. Τηλ. 6978-188864

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης

• Πρόληψη-Διάγνωση-Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου-Ομιλίας-επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Αρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSc

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ • ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOc DEcOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής ενέργειας Θεραπεία laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CpM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία. • Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα Καλούτσιανης). Τηλ.:2651024111, 6976493035

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΑΜΑΝΗΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία σπονδυλικής στήλης (μέθοδος McKENZiE) Δέχεται καθημερινά από 9.00-13.00 και 17.30-21.30 (Σάββατο με ραντεβού). Μανάρη 5 (3ος όροφος) - πάνω από το Άλσος. Τηλ. 26510-33377, Κινητό: 6944-467572

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital aγγλίας Διεύθυνση: Γερακάρη 2 (πλατ. Πάργης). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα. Σάββατο πρωί κατόπιν ραντεβού. Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945890366

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚOΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert. MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος / αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων, μέθοδος McKENZiE. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9-13.30 και 17.3021.00 (Σάββατο με ραντεβού), 28ης Οκτωβρίου 45, 1ος όροφος. Τηλ. 26510-38355 & κιν. 6932-158566 www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CpM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝεΟ). DEEP OSCILLATION (ΝεΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία /

laser / Υπέρηχοι • εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο pNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. - Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Φυσικοθεραπευτής - Καθ. Φυσικής Αγωγής Υπερσύγχρονο φυσικοθεραπευτικό κέντρο

Αντιμετωπίζονται άμεσα μυοσκελετικά προβλήματα και αποκατάσταση μεταχειρουργικών καταστάσεων: Όπως: Ολική αρθροπλαστική γόνατος - ισχύου • στροφέων ώμου • πρόσθιος χιαστός - μηνίσκος • κατάγματα - διαστρέμματα - μεταταρσαλγίες (διόρθωση στάση σώματος κατόπιν ειδικών πάτων) • προβλήματα μέσης - αυχένα • επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες - περιαρθρίτιδες • θλάσεις • ημικρανίες • όλες οι νευρολογικές παθήσεις Θεραπείες κατ’ οίκον - Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Καθημερινά: 9-1 και 5-9. Λαμπρίδου 9, ισόγειο. Τηλ.: 26510-42288 - email: pplateioannina@yahoo.gr

BAΣ. XATZHEΦPAIMIΔHΣ

KENTPO ΦYΣIKOΘEPAΠEIAΣKINHΣIOΘEPAΠEIAΣ ΦYΣIKOΘEPAΠEYTHΣ

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Σόφιας. Δέχεται καθημερινά: πρωί 9-1.30, απόγευμα 5.30-9, Δωδώνης 5 - Ισόγειο - Tηλ.: 26510-72220 και 6937597332


Σελ. 12η

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941-461026 και 26510-45584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΟΙΚ/12779 Στα ΣΥΒΟΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ πωλούνται 11 στρεμ. με θέα το Ιόνιο. 800 μέτρα από το λιμάνι των Συβότων. Από αυτά τα 4,5 στρεμ. είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 26510-79450 και 6972647712. ΟΙΚ/12833 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Νεοκαισάρεια, εντός σχεδίου, ανάμεσα από τις οικίες των κ. Παππά (Έπιπλα Παππάς) και ιατρού Χρ. Μπακάλη και β)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

κτήμα 8,5 στρεμμάτων πίσω από την EXPRESS SERVICE, 150 μέτρα από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού. Πληροφορίες τηλ.

6945-151866

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

Κτήμα 5.300 τ.μ. με αποθήκη 300 τ.μ. λίγο πάνω από την ΕΛΕΠΑΠ. Πληρ. τηλ. 2651093221. ΟΙΚ/12856 ΠΕΔΙΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Πωλείται αγρόκτημα 3.500 τ.μ. σε προνομιακή θέση 500 μέτρα από την Εγνατία Οδό. Περίφραξη, ανεμοφράκτης, κοιν. νερό, αποθήκη και πολλά δένδρα. ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληρ. τηλ. 6974016647. ΟΙΚ/12874 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο νέο οικισμό Άγιο Νικόλαο Ελεούσας, 1074 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, περιφραγμένο, εφαπτομενο σε δρόμο. Τηλ. 6945 899734. ΟΙΚ/12892 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο Κανάλι Πρέβεζας εντός οικισμού 600 τ.μ., δόμηση 240 τ.μ. Πληρ. τηλ. 26820-27862, 6989-594975 (κ. Βαγγέλης) και 6934-663933 (κ. Βασίλης). ΟΙΚ/12912 α)οικόπεδο 5 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στρεμ. με μικρή κατοικήσιμη οικία, στάβλο καθώς και 50 πρόβατα. β) οικόπεδο στα Φλάμπουρα Πρεβέζης 2 στρεμ. με κατοικήσιμη οικία και πολλά οπωροφόρα δένδρα. Πληρ. 26510 76640, 6947926490. ΟΙΚ/12917 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) 3 στρέμματα χωράφι στον κάμπο Κουτσελιού (Παπύρια) καλλιεργήσιμο. β) Οικόπεδο επίπεδο 5 στρ. στον κεντρικό δρόμο Καραδήμας, σε καλή τοποθεσία, κατάλληλο για πτηνοτροφική - κτηνοτροφική μονάδα. Πληρ. τηλ. 6945 -

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα 5 στρεμ. απέναντι από το Πανεπιστήμιο, γωνιακό πλησίον του parking Αστικών Λεωφορείων. Πληρ. τηλ.: 26510-91864

6948-081589 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Βιομηχανικό κτίριο με έτοιμους χώρους γραφείων μεταλλικής κατασκευής εμβαδού 1815,00 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων στον Κόμβο Εγνατίας. Κατάλληλο για πολλές χρήσεις

Πληρ. τηλ. 26510-35311

6948-394199

Πωλούνται ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – STUDIOS 27,5 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της οδού Ευεργετών περιοχή Αρχιμανδρειού - Ζωσιμαίας και 38 τ.μ στον 1o όροφο πολυκατοικίας με αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

 Πολυτελείς μονοκατοικίες στην Αγία Σοφία με θέα τη λίμνη Μεζονέτες και διαμερίσματα στην Ανατολή Κεντρικά διαμερίσματα Διαμερίσματα και καταστήματα στο ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΟΠΛ. ΠΟΥΤΕΤΣΗ 12 Τηλ: 26510-32210 Fax: 26510-33210 E-mail: sales@cosmotechniki.co.hol.gr

190853 και 6974 - 747378. ΟΙΚ.12921 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα, απέναντι από την θάλασσα στη θέση «Πλατάνια, κοντά στο πάρκο, άρτιο και Πληρ. τηλ. οικοδομήσιμο. 26650-22185. ΟΙΚ/12922

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 26510-66243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 46 τ.μ., ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου 31, Κέντρο, Ιωάννινα. Διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι καινούργια πρόσοψη και δύο εισόδους. Δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως κατοικία. Πληρ. στα τηλ. 210-6722959 και 6979-671397 κ. Χρήστος. ΑΚ/12871 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956-423686. ΑΚ/12894 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα καινούργια ετοιμοπαράδοτη, 109 τ.μ. συν 60 τ.μ. ημιυπόγειο σε 200 μέτρα οι-

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Δυάρι κεντρικό στην περιοχή Κουραμπά. Αυτόνομη θέρμανση σε καινούργια οικοδομή με διπλά τζάμια

Πληρ. τηλ.: 26510 22243

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση στο κέντρο της πόλης, λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 6944-414578

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 4.175 τ.μ. στο χωριό Μελιγγοί Ιωαννίνων. Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου, άρτιο, οικοδομήσιμο, με συντελεστή δόμησης 0,8. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο και απέχει 5 λεπτά από την Εγνατία οδό και 2 λεπτά από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Δίπλα ακριβώς υπάρχει φυσική πηγή με νερό. Το οικόπεδο είναι κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. Τηλ.: 6932-760420

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

κόπεδο, εντελώς ανεξάρτητη, στα Καρδαμίτσια, κοντά στο Δημοτικό. Πληρ. τηλ. 6977-398023 και 26510-68020. ΑΚ/12909 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων διαμέρισμα 2ου ορόφου, με τρία υπνοδωμάτια, σαλόνι, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, επιφάνειας 114 τ.μ. Είναι φωτεινότατο, με ωραίο προσανατολισμό, διαμπερές, με πρόσοψη στην οδό Θ. Πασχίδη 1, σε άριστη κατάσταση, με καλή διαρρύθμιση και περιμετρικά μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6944-664225. ΑΚ/12932 ΑΝΤΑΛΛΑΣΩ γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στην Αθήνα, περιοχή Άγιος Παντελεήμων Αχαρνών, 6ος όροφος, με οικόπεδο κατά προτίμηση στις περιοχές Κατσικά, Πεδινή, Αμπελιά, Ανατολή. Μόνο ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληρ. κα Άννα, τηλ. 6945773543 AK/12935.

ENOIKIAZONTAI: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι, β) Δυάρι καινούργιο 60 τ.μ., με πλήρη αυτονομία θέρμανσης, στην οδό Νάξου (Παρ. Δωδώνης). Πληρ. τηλ. 2651029105, 26510-51629 και 6946285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) ισόγειο διαμέρισμα τεσσάρι χωρίς κοινόχρηστα, αυτόνομη θέρμανση στη Νέα Ζωή. β) Διαμέρισμα

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ καθαρισμό τζακιών και καμινάδων για την καλή λειτουργία τους και τη δική σας ασφάλεια σ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πληρ. κ. Βασίλης: τηλ. 6973 057750 Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

1) ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, 35 Μ2 ΚΑΙ 45 Μ2 2) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 300 Μ2 ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6944-297472

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα 174 τ.μ. περίπου με υπόγειο και πατάρι, Ανεξαρτησίας 14 Πληροφ. τηλ.

6951-818176

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 3αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 82 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη επί της παρόδου Καστρισόια πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ.: 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

τριάρι 87 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ στην πυλωτή με πλήρη αυτονομία θέρμανσης στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Πληρ. τηλ.: 2651075515 - 6944-424110. ΕΝ/12374 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πλ. τηλ.: 2651028050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 - 404704, 26510 - 32626, 26510 - 27334. ΕΝ/12456 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 350 τ.μ. στη Θ. Πασχίδη - Αμπελόκηπους. Πληρ. τηλ.: 6945-239886. ΕΝ/12472 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κοντά στη Ζωσιμαία, στην οδό Βλαχάβα 26 (Καραβατιά), διαμπερές ηλιόλουστο οροφοδιαμέρισμα, 2ου ορόφου, 85 τ.μ. Πληρ. τηλ. 26510-72985 και 6934-402996. ΕΝ/12541 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΥΞ διαμέρισμα 85 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία, με αυτόνομη θέρμανση και κήπο στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων. Πληρ. 26510-92971. ΕΝ/12721 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 145 τ.μ. επί της οδού Κενάν Μεσσαρέ 24, Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΕΝ/12778 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ιατρείο επί της 28ης Οκτωβρίου, 54 τ.μ., στον 1ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα, βλέπει σε πλατεία. Τηλ. 6945 553653. ΕΝ/12786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τεσσάρι διαμέρισμα στα Καρδαμήτσια, 3η πάροδος 25ης Μαρτίου με αυτόνομη

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 4αρι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 111,50 τ.μ στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας με πάρκινγκ και αποθήκη 19 τ.μ επί της παρόδου Καστρισόϊα πλησίον Ζωσιμαίας Σχολής.

Πληρ. τηλ. 6974-498668 (Τεχνικό Γραφείο)

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου (μη κερδοσκοπικό σωματείο), ζητά στέγη εντός της πόλεως, 30 έως 60 μ2, έναντι συμβολικού τιμήματος, με την υποχρέωση του να το παραδώσει εντός 1 μηνός, εφ’ όσον ο ιδιοκτήτης το χρειαστεί. Πληρ. κ. Φρίγκας κιν.: 6948-406392 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση FAST FOOD - ΚΑΦΕ Billis CORNER. Τηλ. 6944-148728

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ νάυλον κατεβατά με αυτόματα μοτέρ εξωτερικού χώρου, κατάλληλα για Καφέ, καθώς και συσκευές θέρμανσης υγραερίου. Πληρ. τηλ. 6986-731841

θέρμανση και πάρκινγκ. Χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. 6958043064. ΕΝ/12821 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 2ου ορόφου με αυτονομία θέρμανσης και κλιματισμό επί της οδό Σουλίου 23Α. Πληρ. τηλ. 6949 738650, 6944 332726. ΕΝ/12824 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 95 τ.μ. στον πρώτο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, boiler, αυλή, στα Καρδαμίτσια. Πληρ. τηλ. 6974068431. ΕΝ/12840 ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ενοικιάζεται κατάστημα 80 τ.μ. και 80 τ.μ. αυλή, μπροστά στο καινούργιο λιμάνι, στην παραλία, με θέα τη θάλασσα, κατάλληλο για εστιατόριο καφετέρια, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πληρ. τηλ. 6974και 6974-191451. 590191 ΕΝ/12850 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 80 τ.μ., πρόσφατα ανακαινισμένο, ηλιόλουστο, διαμπερές, στον 1ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, οδός Γκραμπάλας και Θωμαΐδου (έναντι Ηλεκτραγορά). Πληρ. τηλ. 26510-27187 (ώρες καταστημάτων, από 9.00 - 13.00 και 17.00 - 19.00). ΕΝ/12873 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) Τριάρι, 1ος όροφος, άνετο, διαμπερές, με πάρκινγκ και β) Τριάρι, 2ος όροφος, διαμπερές, με πάρκινγκ, στο κέντρο της πόλης Γ. Καλούδη 8Β’. Πληρ. τηλ. 26650-22358, 6934-189063 και 26510-70157. ΕΝ/12881 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματική στέγη σε νεόδμητη οικοδομή σε κεντρικό σημείο επί της Λ. Δωδώνης, ένα γραφείο προβολής (32 τ.μ.) με εξοπλισμένο κουζινάκι, WC και με σύγχρονα τεχνο-

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα στην οδό Ιεράρχου Γερβασίου 49, συνέχεια της Μητροπόλεως (εκκλησίας). Ισόγειο 230 τ.μ., πατάρι 110 τ.μ., υπόγειο 84 τ.μ. (σύνολο 424 τ.μ.). Χώρος έμπροσθεν καταστήματος 90 τ.μ. (αποκλειστικά ιδιωτικός).

Πληρ. τηλ. 26510-23459 και 6942-050690

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

ανακαινισμένο διαμέρισμα δυάρι, 1ου ορόφου, επιπλωμένο ή μη, στην Καραβατιά. Τηλ. 6936-694848

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

τεσσάρι διαμέρισμα 1ος όροφος στο κέντρο της πόλης (κοντά στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ) με πάρκινγκ, κατάλληλο και για 2-3 φοιτητές -τριες και για οικογένεια. Τιμή ενοικίου πολύ προσιτή. Πληρ. τηλ. 6933-000477

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα 100 τ.μ. περίπου, με πατάρι 60 τ.μ., γωνιακό, επί της οδού Δωδώνης 14 και Ελένης Ζωγράφου 1, έναντι Ξενοδοχείου GRAND SERAIXENIA (πρώην κατάστημα επίπλων «ΒΑΡΑΓΚΗΣ»). Τηλ. επικ. 6945-392113

26510-45706 ώρες 18.00-20.00

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διαμπερές, 1ου ορόφου 74 τ.μ., επί της πλατείας Νότη Μπότσαρη 5 (βλέπει πλατεία), παραπλεύρως Ξεν. «Παλλάδιον», πρώην Οδοντιατρείο.

Τηλ. 26510-25306 και 26510-70772


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

λογικά χαρακτηριστικά (κλιματισμό, συναγερμό «εντολές έξυπνου σπιτιού» δορυφορική κεραία, πυρανίχνευση). Πληρ. τηλ. 6944-451464, ώρες 10:00 - 2:00 μεσημέρι. ΕΝ/12884 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο, στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50 τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα. Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ. 6944-783076. ΕΝ/12886 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι 95 τ.μ. στον πρώτο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, boiler, αυλή, στα Καρδαμήτσια. Πληρ τηλ. 6974068431. ΕΝ/12901 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 33 τ.μ. ανεξάρτητο, με πατάρι, Σουλίου 47. Πληρ. τηλ. 6980-174387 και 26510-66501. ΕΝ/12903 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, Πλ. Πάργης, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 2651021372. ΕΝ/12904 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι ηλιόλουστο, σε άριστη κατάσταση, πρώτου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, κοντά σε στάση λεωφορείου, για φοιτητές. Περιοχή Πλάτανος. Πληρ. τηλ. 2651076279 και 6942-895800. ΕΝ/12907 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματικός χώρος, 1,5 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, ιδανικός για την ίδρυση νέου φαρμακείου. Πληρ. τηλ. 6945-274527 (ώρες 14:00 22:00). ΕΝ/12910

Από ψησταριά ζητούνται: 1) Κοπέλα έως 30 ετών για σερβίρισμα και προετοιμασία. 2) Κοπέλα για τα ρεπό έως 35 ετών. 3) Νεαρός με εμπειρία και δικό του μηχανάκι για κατ’ οίκον διανομές. Ώρες εργασίας απογευματινές και βραδινές.

Πληρ. τηλ. 6936-900818

Σελ. 13η

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι ημιυπόγειο (λίγο υπόγειο) στα Καρδαμίτσια - οδός Τσακάλωφ και Γλαύκης αρ. 2, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και σε χαμηλή τιμή. Πληροφ. 6977-753874. ΕΝ/12913 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα επί της Γ. Παπανδρέου 60Α, απέναντι από την είσοδο του ΚΤΕΛ, δίπλα στο Ζαχαροπλαστείο ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 155 τ.μ. με υπόγειο, 2 WC, εσωτερική σκάλα για το υπόγειο, καθώς και εξωτερική σκάλα. Πληρ. στα τηλ. 2651032728 και 6977-350464. ΕΝ/12915 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα διαμπερές 4άρι (3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο), απέναντι από το ΙΚΑ. Διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα, τέντες, μεγάλα μπαλκόνια. Πλήρως ανακαινισμένο, με διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 6936-503975. ΕΝ/12916 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγεια γκαρσονιέρα, 30 τ.μ., επιπλωμένη, με ξεχωριστή είσοδο, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλη αυλή, πάρκινγκ, θέρμανση κεντρική, κατάλληλη και για ηλικιωμένους, έναντι ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Τηλ. 26510-20388 και 6972-502681. ΕΝ/12918 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο τριάρια στην Κρύα. Πληρ. τηλ. 2651071143 και 6932-777955. ΕΝ/12920 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ καινούργιο διαμέρισμα με 3 κρεβατοκάμαρες,

Μεγάλη Τραπεζοασφαλιστική Εταιρία

ζητά 3 άτομα για το τμήμα πωλήσεων Eξασφαλισμένες πολύ καλές αμοιβές, καθώς και δυνατότητες εξέλιξης. Απαραίτητο βιογραφικό και απολυτήριο Λυκείου. Προαιρετικά πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ και Υπολογιστών. Ηλικία άνω των 25. Υπεύθ. επικ/νίας κα Βρακότα Μαρία email: mariabrakota@gmail.com Τηλ. Γραμματείας: 6972-329432

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr Το γραφείο μας αναλαμβάνει:

 Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις ακινήτων) Βεβαίωση Μηχανικού (για μεταβίβαση, αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή ακινήτου) Νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλης χωρίς οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής Ν.4014/11 Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη Ιδιωτικών Έργων Κατασκευές οικοδομών - αντιπαροχές Ανακαινίσεις - Αναπαλαιώσεις Ιστορικού κέντρου Τοπογραφικά Διαγράμματα

ενιαίο χώρο σαλόνι - τραπεζαρία, κουζίνα με ηλεκτρικές συσκευές (εστία κουζίνας - φούρνος, πλυντήριο πιάτων), τζάκι, αυτονομία θέρμανσης και πάρκινγκ, περιοχή Καρδαμίτσια. τηλ. 6972-408779. Πληρ. ΕΝ/12927 ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΖΗΤΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 55-65 τ.μ. στην πόλη (κατά προτίμηση περιοχή “Ζευγάρια”). Τηλ. 6972 246067 κ. Βασίλης. ΖΗΤ/12934

ΟΜΙΛΟΣ εταιρειών στο κέντρο των Ιωαννίνων δίνει την ευκαιρία σε νέους /ες να συμβάλλουν στην στελέχωση τμημάτων επικοινωνίας & διαφήμισης Η άμεση διαθεσιμότητα θα θεωρηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πτυχίο ΑΕΙ / ΤΕΙ / ΙΕΚ επιθυμητό, όχι απαραίτητο. Aποστολή βιογραφικού στο e-mail: f_group@hotmail.gr. Για ένα άμεσο ραντεβού καλέστε στο 2651028175. ΖΗΤ/12783 ΕΜΠΕΙΡΟΣ λουστραδόρος για κάθε είδος έπιπλα ζητά εργασία ή συνεργασία. Πληρ. τηλ. 2410237868 και 6946-033817. ΖΗΤ/12902 ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά να εργαστεί στη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Τηλ. 6996-092582. ΖΗΤ/12911 Η Σύγχρονη Διαγνωστική στην Άρτα (Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο), ζητά συνεργασία για πλήρη και μόνιμη απασχόληση στις παρακάτω ειδικότητες: • Ιατρός - Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης • Τεχνολόγος - Χειριστής

ΠΩΛΕΙΤΑΙ (λόγω συνταξιοδότησης) επιχείρηση ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ στο κέντρο, σε λειτουργία με εξασφαλισμένη πελατεία. ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Τηλ.: 6949-667735

Έμπειρος σερβιτόρος 25 ετών ζητά εργασία στα Γιάννινα, Κέρκυρα και Λευκάδα. Πληρ. τηλ.: 26510-81428

6939-882491

Ιατρικών Μηχανημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του εργαστηρίου μας είτε μέσω e-mail (tsironis@artadiagnosis. gr) είτε στα τηλέφωνα: 26810και 6974-436808. 28740 ΖΗΤ/12923 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ δύο άτομα για κουζίνα (1 άνδρας - 1 γυναίκα) έως 29 ετών, με κάρτα ανεργίας. Προϋπηρεσία επιθυμητή. Πληρ. τηλ. 6977-086915. ΖΗΤ/12926 ΖΗΤΕΙΤΑΙ πωλητής ή πωλήτρια από εταιρία τροφίμων, για την περιοχή της Ηπείρου. Πληρ. τηλ. 26510-57264. ΖΗΤ/12930

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!! Με αγορά ή ενέχυρο χρυσών, ασημένιων κοσμημάτων, νομισμάτων, λιρών και άλλων πολύτιμων. Φύλαξη με ασφάλεια σε τραπεζική θυρίδα (με κρατική άδεια). Ξεχασμένα χρυσαφικά στο συρτάρι; Εκμεταλλευτείτε το άμεσα. Πληρ. κ. Βασίλης, 6987-554105 και 2651402097. ΔΙΑ/12043 ΕΠΕΝΔΥΣΗ σε ακίνητο, πωλείται στο κέντρο της πόλης, 150 τ.μ. με σ.δ. 2,4. Πληρ. τηλ.: 6944348574. ΔΙΑ/12385 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό καφέ σε λειτουργία με μόνιμη πελατεία, πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ.: 6943555659. ΔΙΑ/12481 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μικροφωνική εντελώς καινούργια σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. 6945-681003. ΔΙΑ/12752 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944415047. ΔΙΑ/12792 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ΦΟΥΡΝΟΣ σε λειτουργία, με εξασφαλισμένη πελατεία, περιοχή Αμπελοκήπων. Πληρ. τηλ. 6934-985050. ΔΙΑ/12924 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση μαζικής εστίασης, κατάλληλη για καφέ εστιατόριο - μεζεδοπωλείο - αίθουσα εκδηλώσεων, με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό της για την αίθουσα και τον χώρο παρα-

ΦΥΣΙΚΟΣ με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Φυσικής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ. 6974759754

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ! ΑΓΟΡΑ - ΕΝΕΧΥΡΟ ΧΡΥΣΩΝ & ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΛΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ (Με κρατική άδεια) Πληροφορίες κ. Βασίλης Πλατεία Δημοκρατίας και Γούναρη 2 (Έναντι ρολογιού) Τηλ. 6987-554105 και 2651-402097

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ες το ο ιτυχί ν δυ ις επ Για τ ΤΤΟ έγινα Τ1 ΑΝ Ο στο Λ πές στον μ εκπο

ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Για τα ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr

σκευής, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Ώρες επικοινωνίας 13:00 - 16:00 και 20:00 - 23:00, τηλ. 6977-231294. ΔΙΑ/12925 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση video club με πλήρη εξοπλισμό και έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 6978877093. ΔΙΑ/12928 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση CAFE πλήρως εξοπλισμένη, στη Στοά «ΛΙΑΜΠΕΗ» 17. Πληρ. τηλ. 6973396961. ΔΙΑ/12929 ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ελαιοχρωματισμούς παντός τύπου (τεχνοτροπίες), Φώτου Βασίλης, 3ης Σεπτεμβρίου, Βρυσούλα Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6977-995769. ΔΙΑ/12933

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ.: 6956994367. ΜΑΘ/12318 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ κλασικής ειδίκευσης (αρχαία, λατινικά) με εμπειρία, καταρτισμένη σε θέματα ειδικής αγωγής (μαθησιακές δυσκολίες) και με μεταπτυχιακό τίτλο στη νεοελληνική γλώσσα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6981-120326. ΑΠΟΦΟΙΤΗ μαθηματικός του Πανεπ. Ιωαννίνων με εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ. Τιμές από 6 ευρώ. Τηλ. 6982-071375. ΜΑΘ/12684 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με πολυετή πείρα παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου. Τηλ. 6948-200398. ΜΑΘ/12760 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ παραδίδει Μαθηματικά και Φυσική σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές ιδιαίτερα προστές.

Πληρ. 6949 738650, 6944 332726. ΜΑΘ/12825 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικής Γλώσσας αναλαμβάνει την προετοιμασία υποψηφίων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών. Επίσης παραδίδει μαθήματα όλων των επιπέδων σε προσιτές τιμές. επικοιν. 6974-154692. Τηλ. ΜΑΘ/12914

ΠΩΛΕΙΤΑΙ KIA SORENTO Premium TOD 3.298 cc 241 HP, μοντ. 1/08, άριστη κατάσταση, μπλε μολυβί χρώμα, 36.000 χλμ. 5θυρο, υδρ. τιμόνι, ABS, αερόσακοι οδηγού-συνοδηγού, ηλ. παράθυρα-καθρέπτες, ηλ. ηλιοροφή, κλιματισμός 2 ζωνών, immobilizer, GPS, καταλυτικό, βενζίνη, service αντιπροσωπείας. Τιμή 13.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6978-777299. ΑΥΤ/12502 ΠΩΛΕΙΤΑΙ OPEL CORSA 1200 κυβικά, ELEGANT, χρώμα μαύρο, με 4 αερόσακους, Air Condition, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, προβολείς ομίχλης, συναγερμό, κεντρικό κλείδωμα, ραδιοσιντί. Δεκτός έλεγχος. Τιμή 2.980 ευρώ (μετρητοίς). Τηλ. 6937-989280. ΑΥΤ/12931

ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ πτυχιούχος Πανεπιστημίων, πρώην δικηγόρος, με ψυχικά και ηθικά χαρίσματα, ζητά για σύντροφό του κυρία ανάλογων αρχών, εμφανίσιμη, ηλικίας 65 έως 75 ετών. Τ.Θ. 1273 Τ.Κ. 45221. ΓΝ/12528 ΣΑΡΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ εμφανίσιμος, απόφοιτος ΑΕΙ, 1,77 ύψος, με μόνιμη δουλειά στο δημόσιο, ζητά γνωριμία με κοπέλα. Τηλ. 6970-842314 και 26510-83259. ΓΝ/12832

Καθηγήτρια Αγγλικών,

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ φιλόλογος

με πολυετή φροντιστηριακή

με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Τιμές χαμηλές και συζητήσιμες.

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα

Πληροφ. τηλ.: 6950-047614

μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509

Ιδιαίτερα ποιότητας: τιμές λογικές απόλυτα προσαρμοσμένες στην παρούσα οικονομική κατάσταση

Καθηγητής με 25ετή φροντιστηριακή πείρα & συγγραφέας 18 φροντιστηριακών βιβλίων για την Α’, Β’, Γ’ Λυκείου διδάσκει αρχαία & λατινικά για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Τμήματα: Μονομελή, διμελή και τριμελή. Τηλ.: 6975-629421 & 26510-68324


Σελ. 14η

Α ΠΟ Α ΛΛΗ Σ ΚΟΠΙΑ Πώς «γεννήθηκε» στην Ελλάδα η διαφθορά!..

 Γράφει ο ΒΑΣ. Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

¯ από 1 σελ.

μικά σκάφη μεταξύ Άνδρου και Στερεάς Ελλάδας, όπως και πλησίον του Σουνίου. Οι περισσότεροι Έλληνες, πιστεύουν, ότι τόσο ο πατήρ όσο και ο υιός υπήρξαν οι υπερασπιστές των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα και ότι όλα όσα περί του αντιθέτου ελέγοντο στους προεκλογικούς λόγους, μεταξύ των οποίων και το σλόγκαν «έξω οι βάσεις του θανάτου» απλώς παραπλανούσαν τον Ελληνικό Λαό. Σε αντίθεση προς την Τουρκία, η οποία καθόλη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ερωτοτροπούσε με το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ, η Ελλάς υπήρξε πάντοτε πιστή και συνεπής φίλη των Η.Π.Α. Τούτο αναγνώρισαν όλοι οι Πρόεδροι της μεγάλης αυτής χώρας και ιδιαιτέρως ο έχων προσωπική γνώση της συμβολής των Ελλήνων στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατηγός Αϊζενχάουερ στην σχετική ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Όταν επεσκέφθη, μετά την εκλογή του ως Προέδρου των Η.Π.Α., συνολικά ένδεκα χώρες, μεταξύ των Αν και ο Γ. Παπανδρέου είχε πληροφορηθεί οποίων και την επικείμενη αναγνώριση των Σκοπίων με το την Ελλάδα. όνομα της Μακεδονίας δεν το απεκάλυψε στον Αλλά οι Η.Π.Α., τότε Πρωθυπουργό Κ. …Καραμανλή αφού εξασφάλισαν την ιδιοτζοπούλου, άρχισαν επί εποχής κτησία της σπουδαίας αεροποριΑνδρέα. Και το χειρότερο, ο ίδιος, κής βάσεως της Σούδας, στην Κρήγια να δικαιολογήσει τη δαπάνη τη, ελησμόνησαν τις έναντι της της αγοράς και της επισκευής της Ελλάδος υποσχέσεις τους και υπεγνωστής «βίλας της Εκάλης» στο στήριξαν το κράτος των Σκοπίων, όνομα της τρίτης συζύγου του, το οποίο και ανεγνώρισαν υπό την ισχυρίσθηκε σε δήλωση του «πό- ψευδή ονομασία της Μακεδονίας, θεν έσχες», ότι δανείσθηκε τα κα- παρά την υπόσχεση του αειμνήταβληθέντα ποσά από τρεις φίλους στου υπουργού Εξωτερικών Στετίτου Υπουργούς, και ένα Λιβανέζο νιους, ότι οι Η.Π.Α. ουδέποτε θα επιτρέψουν την αναγνώριση αυτής φίλο του, έμπορο όπλων. Και ενώ εγένοντο όλα αυτά, της χώρας, που σκοπό έχει να επικαι ο πρωθυπουργός απελάμβανε βουλευθεί την ακεραιότητα της όλων των ανέσεων, ο ετεροθαλής Ελλάδος. Κάθε άλλο παρά μπορεί να χααδελφός του, τέκνο του πατρός του και της Κυβέλης, σχεδόν επένετο. ρακτηρισθεί συγχωρητή πράξη, το Είχε θέσει τις προσωπικές του γεγονός ότι ο Γεώργιος Παπαναπολαύσεις υπεράνω των κρατι- δρέου είχε πληροφορηθεί την επικών συμφερόντων και αυτών του κείμενη αναγνώριση των Σκοπίων Λαού. Με τους σεισμούς της Καλα- υπό το όνομα της Μακεδονίας και μάτας απέφυγε να επισκεφθεί αυ- δεν απεκάλυψε την πληροφορία τή, ενώ ο Τύπος μετέδιδε την πλη- αυτή στον τότε Πρωθυπουργό Κ. ροφορία ότι τον ίδιο χρόνο συνδια- Καραμανλή, ούτε αντέδρασε για σκέδαζε με την μέλλουσα σύζυγό την ματαίωση της αναγνωρίσεως του, την οποίαν ενεφάνιζε ως μνη- αυτής, ούτε προεκάλεσε την ομοστή, καθιερώσας για πρώτη φορά γένεια να κινηθεί υπέρ της Ελλάστην ιστορία τον τίτλο του «μεμνη- δος. Ήταν φυσικό, ο τότε Πρωθυστευμένου εγγάμου», δεδομένου πουργός να μη δεχθεί την επιθυμία ότι τότε δεν είχε λυθεί ο γάμος του του κ. Μπους του νεωτέρου για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παμε την μητέρα των τέκνων του. Πολλές πειθαρχικές δικογρα- ρά τις προφανείς εδαφικές διεκδιφίες εναντίον επιόρκων υπαλλή- κήσεις της έναντι της Ελλάδος, λων είχαν παγώσει, κατόπιν επεμ- προκύπτουσες και εκ της επισήμου βάσεων των κομματικών παραγό- κυκλοφορίας χαρτών, με τα όρια ντων, στους οποίους είχε των Σκοπίων μέχρι τη Λάρισα και παραχωρήσει εξουσίες. Η κυβερ- την Καβάλα. Ομοίως, φυσικό ήταν η Ελλάνητική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, όταν ο αρχηγός του βρισκόταν στο δα να προσπαθήσει να καταστεί Νταβός, συνδυάζων τη διαχείριση ενεργειακός κόμβος, δια σχετικής σπουδαίων κρατικών υποθέσεων, συμφωνίας με τη Ρωσία. Αλλά το με την προσωπική συμπαράστασή θέρος του 2007, όλη η χώρα, σχετου προς φιλικό του πρόσωπο, και δόν από το ένα άκρο έως το άλλο, ενώ είχε δεχθεί κατά τις συνομι- την αυτή ώρα και χωρίς να δικαιολίες του με τους Τούρκους την δια- λογείται από τις καιρικές συνθήκοπή των ερευνών για την ανακά- κες, δέχθηκε επίθεση δια πυρκαλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου επί γιών, ανεξακριβώτου αφής. Πολελληνικής υφαλοκρηπίδος, άφησε λοί αρθρογράφοι υπεστήριξαν να δημιουργηθεί η εντύπωση επι- τότε ότι οι εμπρησμοί εκείνοι, που κειμένου πολέμου. Η εντύπωση είχαν ως συνέπεια την καταστροφή αυτή ενισχυόταν μάλιστα και εκ μεγάλου αριθμού οικιών και το θάτου γεγονότος ότι στον αερολιμένα νατο 70 ανθρώπων, ήσαν αποτέλεΘεσσαλονίκης είχαν τοποθετηθεί σμα ενεργείας ξένου κέντρου, σε εις το άκρον και προς την αμαξητή βάρος της Ελλάδος. Να σημειωθεί ότι προσφάτως οδό, σειρά πολυβόλων, ώστε να παρατηρούνται από τους διερχο- έγινε γνωστό, πως τελειοποιήθηκε σύγχρονο όπλο δι’ ακτίντων λέιζερ, μένους οδηγούς. Την υποχωρητικότητα του πα- εκπεμπομένων από δορυφόρο και τρός έναντι της Τουρκίας, υπερέβη εχόντων τη δυνατότητα να πυραο υιός, με την διπλωματία της δή- κτώσουν οιοδήποτε κινούμενο στόθεν προσωπικής φιλίας με τον τότε χο, επί ξηράς, αέρος ή θαλάσσης, Υπουργό εξωτερικών Ατζέμ και τα ακόμα δε και πυραύλους. Το όπλο «ζεϊμπέκικα». Αυτά συνεκαλύπταν αυτό, λέγεται, χρησιμοποιείται τις τουρκικές επιδιώξεις με τις συ- πλέον από το αμερικανικό ναυτικό νεχείς παραβιάσεις του εναερίου σε πλοία, που περιπολούν στον και θαλασσίου χώρου, μέχρι ση- Περσικό Κόλπο, κατά τις πληρομείου να πλέουν τα τουρκικά πολε- φορίες του Τύπου. χεια έπραξε, εδίδαξε στους Έλληνες ότι δεν προέχει το δημόσιο συμφέρον, που είναι και συμφέρον του λαού, αλλά οι προσωπικές ευχαριστήσεις καθενός. Αγοράσθηκαν, επί εποχής Μιγαλλικά αεροπλάνα τεράν, «Mirage», χωρίς τον ηλεκτρονικό εξοπλισμού, αντί τιμήματος πολύ μεγαλυτέρου εκείνου, με το οποίον επώλησαν οι Γάλλοι τα αυτά αεροπλάνα με πλήρη τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, προς την Ελβετία και την Πορτογαλία. Πωλήθηκαν όπλα σε αραβικά κράτη και για να δικαιολογηθεί η πώληση τούτων κάηκε το στρατόπεδο της Μαλακάσας, όπως έγραψε ο Τύπος. Οι προμήθειες του πολεμικού υλικού, που απετέλεσαν τη βάση των κατηγοριών του Άκη Τσοχαη

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαγειρίτσα, θρεπτική αλλά και… δύσπεπτη!

• Μετά την νηστεία, η συνταγή της γαστρονοµικής τεχνικής περιλαµβάνει απαραιτήτως σούπα και αυτή δεν είναι άλλη από την πατροπαράδοτη Μαγειρίτσα. Ελαφριά, «θεωρητικώς», πλην όµως στην παραδοσιακή κουζίνα του µεγαλύτερου µέρους της ελληνικής επικράτειας η παρασκευή της γίνεται µε κοµµατάκια από αρνίσια εντόσθια. Η εξαίρεση γίνεται στην Μάνη και σε µερικές άλλες περιοχές, όπου η Μαγειρίτσα περιέχει µόνο χορταρικά. Συνήθως παρασκευάζεται µε εντόσθια αρνιού, αλλά και µε χορταρικά ανάµεικτα. σε µικρότερη όµως αναλογία. Τα εντόσθια, κατά κανόνα προέρχονται από αρνάκι νεαρής ηλικίας. Είναι κοµµατάκια ψιλοκοµµένα από έντερα, συκώτι, καρδιά, πνευµόνι, και ενώ παλαιότερα µέσα σε όλα αυτά υπήρχε και σπλήνα που τώρα απαγορεύεται ρητά. ¯ από 1η σελ. άγιος

Είναι δύσπεπτη

Η αγαπητή µαγειρίτσα ως ζωµός είναι θρεπτική, συγχρόνως όµως περιέχει συστατικά τα οποία είναι βλαπτικά. Λιπαρά και ορισµένα συστατικά από το συκώτι, και εν γένει από τα εντόσθια του αρνιού. Η παρουσία των χορταρικών είναι απαραίτητη διότι την κάνει πιο εύκολη στην πέψη (ελαφριά). Ενώ, τα χορταρικά έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τα λίπη, εντούτοις, η παρουσία των εντοσθίων την καθιστά δύσπεπτη, γι’ αυτό και η κατανάλωση της δεν συνιστάται παρά ελάχιστες φορές τον χρόνο, για να ακριβολογούµε µια και µοναδική.

Θρεπτική αξία

 Για την καρδιά: Νερό 64,2%, Θερµίδες 185(kcal) για 100g, Πρωτείνες 25%, Ολικά λιπαρά 8%, Υδατάνθρακες 2%, Λιπαρά οξέα (κορεσµένα) 3,14 mg, Χοληστερόλη 249 mg. Για το συκώτι: Νερό 57%, Θερµίδες 220(kcal) για 100g, Πρωτεΐνες 30,6%, Ολικά λιπαρά 9%, Υδατάνθρακες 2,5%, Λιπαρά οξέα (ολικά) 3,4 g, Χοληστερόλη 501 mg. Για τα νεφρά: Νερό 70%, Θερµίδες 137 (kcal) για 100g, Πρωτεΐνες 23,6 %, Ολικά λιπαρά 3,6 %, Υδατάνθρακες 1 %, Λιπαρά οξέα (ολικά) 1,230 g, Χοληστερόλη 565 mg. Για την σπλήνα: Νερό 66,38%, Θερµίδες 156(kcal) για 100g, Πρωτεΐνες 26,46 %, Ολικά λιπαρά 4,77 %, Υδατάνθρακες 0,0%, Λιπαρά οξέα (ολικά) 1,580g, Χοληστερόλη 385mg. Η σπλήνα είναι απαγορευµένη. Θεωρήθηκε υπεύθυνη για ασθένειες όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει χαρακτηριστικά: «Ώσπερ η Μεγάλη Εβδομάς κεφάλαιον των λοιπών Εβδομάδων, ούτω ταύτης κεφαλή το Σάββατον το Μέγα. Διά τούτο εν αυτή πολλοί την σπουδήν επιτείνουσι, και οι μεν ® Του ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΤΡΙΤΟΥ, την νηστείαν αύξουσιν, οι δε τας αγρυπνίας τας ιεράς, οι δε ελεηΚοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. μοσύνην δαψιλεστέραν εργάζονται, τη περί τας αγαθάς πράΟ θάνατος, μη έχων ξεις σπουδή και συντεταμένη την προέλευσή του περί τον βίον ευλαβεία, το μέ«Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω την από το Θεό, δεν ήταν γεθος της ευεργεσίας της εις να έχει αιώον ταφήν και την εις άδου κάθο- δυνατόν ημάς γεγενημένης παρά Θεού θεόσωμ νια διάρκεια. Το ίδιο ος τήρ μαρτυρούντες». και ο Άδης, ως το ζοδον του Κυρίου και Θεού και Σω Η υμνολογία του Μεγάλου φερό φυλακτήριο ν Ιησού Χριστού, εορτάζομεν, δι’ ημώ Σαββάτου είναι γεμάτη από των ψυχών. Τον θάος γέν ων της φθοράς το ημέτερον αναστάσιμο πανηγυρικό τόνο νατο και τον Άδη καγια τη νίκη του Χριστού πάνω ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέ- τέλυσε ο Ζωοδότης στο θάνατο. Μας προσκαλεί ) Kύριος «τη αστραπή βηκαν» (Από το συναξάρι της ημέρας όπως «ίδωμεν την ζωήν ημών εν της θεότητος». Δικαιτάφω κειμένην, ίνα τους εν τάολογημένα, ο ποιηφοις κειμένους ζωοποιήση». τής του κανόνα αναφωΞεχωρίζει ο περίφημος κανόνεί: «Βασιλεύει, αλλ’ ουκ νας, ο οποίος έχει ως περιεχόαιωνίζει Άδης του γένους μενό του την ποιητική ιστόρητων βροτών συ γαρ τεση της ταφής του Κυρίου και θείς εν τάφω κραταιέ, της κραταιάς καθόδου αυτού ζωαρχική παλάμη, τα του στον Άδη. Το υμνογραφικό αυθανάτου κλείθρα διεσπάτό αριστούργημα καλεί το χριραξας και εφήρυξας στεπώνυμο πλήρωμα όχι να τοις απ’ αιώνος εκεί κακλαύσει ένα νεκρό που πληρώθεύδουσι λύτρωσιν νει το κοινό της φύσεως χρέαψευδή...». ος, αλλά να χύσει τα μύρα της Στον Άδη, ο Ιησούς Χριαγάπης και της ευλάβειάς του στός συναντιέται με τη εις «νεκρόν ζωαρχικώτατον, δύναμη του θανάτου. κατάστικτον τοις μώλωψι και Πρόκειται για μια συνάπανσθενουργόν». ντηση από την οποία Προσφιλή θέματα της προέκυψε η υπέρβαση υμνολογίας του Μεγάλου Σαβτης θνητότητας και της βάτου είναι η κάθοδος του φθοράς και κατακτήθηκε Χριστού στον Άδη και η έννοια το πλήρωμα της αληθιτου σαββατισμού. νής ζωής. Ο Χριστός, Ο Κύριος, αφού έζησε και επειδή είναι η αυτοζωή, απέθανε επί της γης, μετά το με την κάθοδό του στον θάνατό του «κατήλθε μέχρις Άδη «προσέλαβε τον θάΆδου ταμείων». Η κάθοδος νατο του ανθρώπου απατου Χριστού στον Άδη είναι η θανατίζων το πρόσλημδυναμική φανέρωση της ζωής μα, σε μια μοναδική στο μέσα στην απόγνωση του θαείδος της παραφορά νάτου. Είναι η νίκη πάνω στο αγάπης». λεις αφθαρτίζεις γαρ θεοπρεπέθάνατο. «Διά θανάτου το θνητόν, στατα, απαθανατίζων το πρόΤο εκ της Παρθένου Μαρίας διά ταφής το φθαρτόν μεταβάλ- σλημμα...». ανθρώπινο πρόσλημμα θεοποιείται με την απερινόητη συνδρομή των δύο εν Χριστώ φύσεων. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΤΕ Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται

Ε ΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ Το υπερευλογημένο Σάββατο

στην υμνολογία του Μεγάλου Σαββάτου στην έννοια του σαββατισμού. Στους αίνους του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται λόγος για «σαββατισμόν αιώνιον» και για το γεγονός ότι ο βασιλεύς των αιώνων «εν τάφω σαββατίζει, καινόν ημίν παρέχων σαββατισμόν». Επίσης στο β’ τροπάριο της δ’ ωδής του κανόνα έχουμε την διευκρίνηση της εννοίας του σαββατισμού. «Εβδόμην σήμερον ηγίασας, ην ευλόγησας πριν, καταπαύσει των έργων παράγεις γαρ τα σύμπαντα και καινοποιείς, σαββατίζων Σωτήρ μου, και ανακτώμενος». Η ταφή του Κυρίου, σύμφωνα με τον υμνογράφο, χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος μέγας σαββατισμός του Θεού. Ο πρώτος σαββατισμός έγινε όταν ο Θεός ολοκλήρωσε σε έξι ημέρες το δημιουργικό του έργο και σύμφωνα με το Γεν. 2, 2 κατέπαυσεν εκ των έργων αυτού. Ο δεύτερος σαββατισμός έγινε το Μ. Σάββατο, όταν ο Κύριος, αφού με το σταυρικό θάνατο περάτωσε το λυτρωτικό του έργο, αναπαύθηκε στο μικρό μνημείο της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για έναν σαββατισμό με τον οποίο καινοποιήθηκαν τα σύμπαντα με το φως της Αναστάσεώς Του. Το αναστάσιμο προανάκρουσμα του Μεγάλου Σαββάτου εκφράζεται κατά τον καλύτερο τρόπο με το τέταρτο τροπάριο της Θ’ ωδής του κανόνα. Με αυτό καλείται η έμψυχη και άψυχη κτίση να γεμίσει χαρά και αγαλλίαση «ο γαρ εχθρός εσκύλευται Άδης». Η εκ νεκρών ανάσταση χαρίσθηκε σε όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους και επεκτείνεται σε ολόκληρη τη φυσική κτίση. Άνθρωποι, γη και ουρανοί μετέχουν στην εόρτια πασχάλια φωτοχυσία. «Αγαλλιάσθω η κτίσις, ευφραινέσθωσαν πάντες οι γηγενείς ο γαρ εχθρός εσκύλευται Άδης μετά μύρων γυναίκες προσυπαντάτωσαν τον Αδάμ συν τη Εύα λυτρούμαι παγγενή, και τη τρίτη ημέρα εξαναστήσομαι».

Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Διοικούσας Επιτροπής ΟΤΕ Ιωαννίνων, εύχεται στα μέλη του και τις οικογένειές τους

Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα, με Υγεία και Ευτυχία Ο Πρόεδρος Δ. Μάργαρης

Για το Δ.Σ. Ο Γραμματέας Ντάρας Αθανάσιος

ΟΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ EYXEΣ THΣ BAΣIΛIKHΣ ENΩΣEΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Το Δ.Σ. του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Βασιλικής Ενώσεως, δια τας Αγίας ημέρας του Πάσχα, εύχεται εις όλα τα μέλη μας, τους φίλους μας αλλά και εις όλους τους Έλληνας όπου Γης

Καλές Γιορτές, Χαρούμενο Ελληνικό Πάσχα,

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΠΑΣΧΑ Πάσχα στην Ίμβρο 3/5 4 ημερ. Κωνσταντινούπολη 7/5 4 ημερ. Κωνσταντινούπολη 6/5 (από Ιωάννινα) 7 ημερ. Βουδαπέστη 8/5 4 ημερ. Βουκουρεστι 8/5 4 ημερ. Δαλματικες Ακτές 2/5 8 ημερ. Ιταλικό Πανόραμα 3/5 και 6/5 8 ημερ Μονοήμερη εκδρομή στα Μπίτολα (Σκόπια) 7 Μαΐου

199 € 149 € 350 € 199 € 199 € 435 € 469 € 25 €

και πολλές ακόμη προσφορές και ετοιμαστείτε με τον ΠΑΣ για την Ευρώπη

με κορύφωση το

ΑΚΟΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕ RYNAIR EASYJET KAI ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

σε ατομικό και οικογενειακό επιπεδο

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΛΟΙΩΝ - ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χριστός Ανέστη Επί τη ευκαιρία συμπληρώσεως 31 έτη, 1982-2013, από της Ιδρύσεως του Παραρτήματός μας στα Ιωάννινα, συγχαίρει όλα τα μέλη του Δ.Σ. δια το δραστήριον και ευπρεπή αγώνα των.

Εκ του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Βασιλικής Ενώσεως

28ης Οκτωβρίου 17Α - απέναντι από τον ΟΤΕ (εντός Στοάς)


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

 Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... K H Δ E I A Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΠΑΥΛΟ ΧΑΡ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Ετών 75 - Ανώτερο Αξιωματικό ε.α. Από Ασπροχώρι Δωδώνης Ιωαννίνων Θανόντα, κηδεύουμε σήμερα Μεγάλο Σάββατο, 4 Μαΐου 2013 και ώρα 11 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μητροπόλεως Ιωαννίνων, εκ της οικίας μας: Στρατηγοπούλου 3, Κάστρο Ιωαννίνων Η σύζυγος: Όλγα Τα παιδιά: Χαρίλαος κ’ Σοφία Μαργαρίτη, Λαμπρινή Μαργαρίτη Τα εγγόνια: Παύλος - Όλγα - Χριστίνα - Παυλίνα Τα αδέλφια Τα ανήψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην Αίθουσα Τελετών της Εκκλησίας • Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων ΚΑΖΑΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛ. - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΝΤ., KA’ Φεβρουαρίου 81 & 90 Iωάννινα, τηλ. 26510-20336, κιν. 6977-400472, 6972-097029

Ανασφάλιστα χιλιάδες αυτοκίνητα περιμένοντας επιστροφή ασφαλίστρων! από 1η σελ.

βόλαια που είχαν κάνει, ενώ πολλοί δεν έχουν χρήματα για να ασφαλίσουν αλλού τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ανασφάλιστα.

Υπομονή…

Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ιωαννίνων κ. Γιώργος Μάστακας συνέστησε σε όλους όσους έχουν λαμβάνειν από την συγκεκριμένη εταιρία υπομονή. «Θα ειδοποιηθούν για την εκκαθάριση με συστημένη επιστολή από τον εκκαθαριστή…» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύσεις…

«Την ώρα που τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. είναι τσουχτε-

ρά και εμείς δεν έχουμε χρήματα, ούτε καν να επιβιώσουμε, γιατί καθυστερούν την εκκαθάριση;» διερωτήθηκε χθες στον «Π.Λ.» ο κ. Γ.Σ., που είχε ασφαλίσει το αυτοκίνητό του στη συγκεκριμένη εταιρία. Ζήτησε μάλιστα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πότε θα πάρει πίσω τα χρήματά του, ώστε να μπορέσει να ασφαλιστεί κάπου αλλού, μιας και όπως τόνισε, δεν έχει επιπλέον χρήματα, για να κάνει άμεσα ασφάλεια για το Ι.Χ. του. Η κατάσταση στην συγκεκριμένη εταιρία, η οποία δραστηριοποιούνταν με επιτυχία στην Ήπειρο, είναι χαρακτηριστική και των δυσκολιών που υπάρχουν στο ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος έχει πληγεί τα μέγιστα από την κρίση.

Διχασμένοι οι Β/Ηπειρώτες στις αλβανικές εκλογές από 1η σελ.

τέβει ενωμένη κι έτσι τα δυο ελληνικά κόμματα, το ΚΕΑΔ του Β. Ντούλε που στηρίζεται από την «Ομόνοια» και το MEGA με επικεφαλής τον Χρηστάκη Κίτσο, θα πάρουν δρόμους χωριστούς. Το μεν ΚΕΑΔ φαίνεται να συμφώνησε για συνεργασία με τον Έντι Ράμα, ενώ αντίστοιχα το MEGA με τον Σαλί Μπερίσα. Οι αλληλοκατηγορίες και οι βαρείς χαρακτηρισμοί κυρίως από το ΚΕΑΔ προς το MEGA ότι συνεργάζεται με τον Μπερίσα, το κόμμα του οποίου εκτρέφει στους κόλπους του «Τσάμηδες», δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα. Το MEGA από την πλευρά του αντιτείνει ότι είχε απευθυνθεί για συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε εξαιτίας βέτο που έθεσε ο Β. Ντούλε. Όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί - και όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές θα εντείνεται - έχει ως αποτέλεσμα οι Βορειοηπειρώτες για ακόμη μια φορά να είναι διχασμένοι και να μην γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι για την ελληνική μειονότητα μετά τις εκλογές της 23ης Ιουνίου. Γι’ αυτό και πολλοί γυρίζουν την πλάτη και στα δυο κόμματα της ομογένειας, αφού φέρονται αποφασισμένοι να μην προσέλθουν στις κάλπες. Με αυτές τις εξελίξεις στους κόλπους της μειονότητας, η παρουσία του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στην αλβανική Βουλή αναμένεται να είναι αδύναμη, με αποτέλεσμα να μένει στο περιθώριο.

Επιτηρητές… Στο μεταξύ, την ανησυχία του για το τεταμένο εκλογικό τμήμα στην Αλβανία εξέφρασε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενώ ετοιμάζεται να στείλει αποστολή παρατηρητών στα Τίρανα τις επόμενες εβδομάδες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Τζανιέρι, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι «ο οργανισμός παρακολουθεί με ανησυχία τα κρούσματα μιας αυξανόμενης πολιτικής σύγκρουσης, σε μια εποχή που περιμένουμε μια ανταγωνιστική και τίμια εκλογική διαδικασία». Ο κ. Τζανιέρι δήλωσε ότι η ανησυχία έχει να κάνει με ορισμένες συμπεριφορές

Σελ. 15η

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. «Ελπίζουμε να μην χρησιμοποιηθούν υπερβολικοί εθνικιστικοί τόνοι που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή», είπε.

Η πρώτη δημοσκόπηση Τον Αριστερό Συνασπισμό του Έντι Ράμα φέρει ως νικητή η πρώτη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές της 23 Ιουνίου στην Αλβανία. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας IPR Marketing, για λογαριασμό της τηλεόρασης ORA News, αν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου διεξάγονταν σήμερα, το 46% των πολιτών θα ψήφιζε τον Αριστερό Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSSH) του Έντι Ράμα, και το 44% θα ψήφιζε τον Συνασπισμό της Δεξιάς, του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PDSH) του Σαλί Μπερίσα. Η ερώτηση αφορούσε στην προτίμηση του εκλογικού σώματος σε κάποιον από τους δύο συνασπισμούς, που έχουν διαμορφωθεί. Ωστόσο, στην ερώτηση για την προτίμηση των ψηφοφόρων σε κάποιο από τα κόμματα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μικρό προβάδισμα κατά 1%, για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, που εξασφαλίζει την προτίμηση του 37% του εκλογικού σώματος, έναντι ποσοστού 36% του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στην ίδια ερώτηση, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSI), το οποίο εντάσσεται στο Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης, φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 5,5% και το Υπερεθνικιστικό κόμμα Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (AKZ) 4,8% των ψήφων. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό δεν επιτρέπει να περάσει το «κατώφλι» της Βουλής καθώς, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ένα κόμμα που κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές πρέπει να εξασφαλίσει 5% των ψήφων για να κερδίσει μία έδρα. Αντίθετα όταν κατεβαίνει ως μέλος ενός συνασπισμού χρειάζεται μόνο των 3% των ψήφων. Χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν τα μικρότερα κόμματα, που αθροιστικά φαίνεται να εκφράζουν το 16,7% του εκλογικού σώματος.

Η ΔEKATH ΠΕΜΠΤΗ ΣEΛIΔA Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !... από 1η σελ.

νίνων Γιώργος Νταλαμάγκας. Αντίστοιχη αναμένεται η εικόνα στην αγορά και σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, αφού πολλοί καταναλωτές θα βγουν να κάνουν τα τελευταία ψώνια για το γιορτινό τραπέζι, αναζητώντας καλύτερες τιμές, αλλά και Πασχαλινά δώρα. Πέρα ωστόσο απ’ το φαγητό υπάρχουν και οι ιερές ακολουθίες της Ανάστασης, που θα τελεστούν στους Ναούς πόλεων και χωριών της περιοχής μας και τις οποίες θα παρακολουθήσουν χιλιάδες ντόπιοι αλλά και απόδημοι Ηπειρώτες (το πρόγραμμα των ακολουθιών του Πάσχα στη σελίδα 7 ).

Αυξημένη αλληλεγγύη

Η κρίση τελικά μας φέρνει πιο κοντά, όπως αποδεικνύεται ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες. Εν μέσω λιτότητας που είναι σαφές ότι θα καθορίσει τις Πασχαλινές γιορτές όλων μας, ενθαρρυντικό φαινόμενο είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που αναπτύσσεται σε καθημερινή βάση από φορείς, οργανώσεις αλλά και ιδιώτες. Τελευταία αλλά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα είδη πρώτης ανάγκης που πρόσφερε ο Ροταριανός Όμιλος Ιωαννίνων στο Γηροκομείο της πόλης μας, αλλά και τα κοτόπουλα που έδωσε ο Πτην/κός Συνεταιρισμός «Πίνδος» σε φτωχές οικογένειες στο Λαύριο, σε συνεργασία με τοπικό Σύλλογο Ηπειρωτών (λεπτομέρειες σελ. 2)

Δώρο το… κρέας!

Αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούν στις μέρες μας και πολ-

Πάσχα λιτό και αλληλέγγυο θα γιορτάσει φέτος η Ήπειρος λοί πολίτες, άνθρωποι μεσαίας οικονομικής δυνατότητας κατά βάση, που επιλέγουν να προσφέρουν σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς ως δώρο τρόφιμα, όπως κρέας (αρνί – κατσίκι), κοτόπουλο, τυρί, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.λ.π.. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα συμπολίτες κόβουν απ’ τον δικό τους οβελία για να προσφέρουν σε λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας, πάντα φυσικά με διακριτικότητα!

Ψώνια με σύνεση

Μεγάλη κίνηση παρουσίασε τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες η αγορά στα Γιάννινα, όμως είναι γεγονός ότι οι πολίτες αποφεύγουν πια τις υπερβολές και ψωνίζουν με σύνεση, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Νταλαμάγκας. «Οι καταναλωτές ψωνίζουν τα αναγκαία, θα βγάλουν την υποχρέωση, όχι όμως με υπερβολές. Ακόμα και οι νονοί αγοράζουν πια με προσοχή και φειδώ τα δώρα για τα αναδεχτούδια τους», τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας, προσθέτοντας ότι η «πτώση του τζίρου φέτος στα μαγαζιά είναι πιο ομαλή κι όχι τόσο κάθετη όπως άλλες χρονιές, ενώ οι έμποροι έχουν προσαρμόσει προς τα κάτω τις τιμές τους, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες των αγοραστών»!

Αναπροσαρμογή τιμών

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι τιμές στα περισσότερα είδη

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο χώρο της Εκπαίδευσης σχέδιο «Αθηνά» έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις και αναστάτωση στα Πανεπιστήμια. Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλης μας κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας να γίνουν τελικά πράξεις οι προφορικές (!) δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας ότι η Πολυτεχνική Σχολή θα γίνει τελικά στα Γιάννινα. Τα «είπα – ξείπα» και οι διάφορες διαρροές έχουν δημιουργήσει τεταμένο κλίμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο απαντά με εξώδικα στον Υπουργό, αλλά και συστράτευση τοπικών φορέων, βουλευτών και κοινωνίας για να μην χάσουμε το Πολυτεχνείο. από 1η σελ.

Συνάντηση με ΟΛΜΕ Βέβαια, τις τελευταίες μέρες η προσοχή έχει στραφεί στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αφού το ενδεχόμενο να τιναχθούν στον αέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις από κινητοποιήσεις καθηγητών έχει θορυβήσει όχι μόνο τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Έτσι, για την εφαρμογή του μέ-

τρου των δυο επιπλέον διδακτικών ωρών στο πρόγραμμα των καθηγητών των σχολείων θα ενημερώσει την ηγεσία της ΟΛΜΕ ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος το απόγευμα της Τετάρτης του Πάσχα. Ας σημειωθεί ότι η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων διακόπηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και πρόκειται να επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς την Πέμπτη. Πάντως στα Γιάννινα, όπως διαφάνηκε απ’ τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, λίγοι μέχρι στιγμής είναι οι καθηγητές που συμμερίζονται τις ενστάσεις των συνδικαλιστών των ΕΛΜΕ, τόσο για το θέμα της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, όσο και για εκείνο των υποχρεωτικών μεταθέσεων, αντιλαμβανόμενοι προφανώς το μεγάλο πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί σε περίπτωση απεργίας εν μέσω Πανελλαδικών.

Εκκοσμικευμένη ουτοπία… από 1η σελ.

την απανθρωπιά και την ασημαντότητα. Άλλωστε, η ζωή του ανθρώπου έχει σημασία όταν αυτός αισθάνεται υπεύθυνος για τον Άλλο. Ο άνθρωπος είναι ένα ανήσυχο όν. Ο σκοπός της μάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό δεν είναι τόσο να δώσουμε νέες λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά να εντοπίσουμε προβλήματα και ανωμαλίες εκεί όπου μέχρι τώρα βλέπαμε την αιώνια φύση πραγμάτων. Η χριστιανική ηθική είναι θεμελιωδώς διαφορετική από εκείνη που διαμόρφωσαν οι σοφοί του ελληνορωμαϊκού κόσμου, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Κικέρωνα, έρχεται σε ρήξη με τον κυκλικό χρόνο των Ελλήνων και εγκαινιάζει ένα χρόνο που τείνει προς τα εμπρός, ο οποίος θα μπορεί και θα πρέπει να φέρει κάτι νέο. Ο αγώνας ενάντια στο κακό προϋποθέτει την κατάρριψη του κυκλικού χρόνου. Το ανθρώπινο όν είναι ανθρώπινο μόνο ως ιστορικό όν. Η σωτηρία δεν επιτυγχάνεται μέσω της φυγής σε κάποιον κόσμο που βρίσκεται στα μετόπισθεν, αλλά μέσω της ενεργού αγάπης προς τον πλησίον, η οποία οφείλει να βρει το δρόμο της μέσα στον πραγματικό χρόνο, τείνοντας σ’ έναν ιδανικό κόσμο, μια ουτοπία. Σύμφωνα με αυτή, μια προσέγγιση του ιδανικού κόσμου, ενός κόσμου που διαφέρει ριζικά από τον πραγματικό κόσμο, είναι εφικτή και πρέπει να προσεγγιστεί. Η πολιτική σκέψη και δράση αποκτούν τότε και μόνο σημασία αν γίνουν εργαλεία για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Η ουτοπία εκκοσμικευμένη θεμελιώνει την πίστη στην πρόοδο και στη δυνατότητα οικοδόμησης μέσω της επιστήμης και της οικονομικής ανάπτυξης, ενός πιο βιώσιμου κόσμου…  

* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης

του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr

που έχουν ζήτηση τέτοιες ημέρες (λαμπάδες, παιχνίδια, είδη ένδυσης και υπόδησης κ.α.) έχουν μειωθεί στα Γιάννινα σε ποσοστό έως και 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ άλλα είδη όπως κουλούρια και τσουρέκια διατηρήθηκαν περίπου στα περσινά επίπεδα.

Η αγορά σήμερα

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο η αγορά στα Γιάννινα ανοίγει στις 9 το πρωί και τα μαγαζιά θα κλείσουν στις 3:30 το απόγευμα. Την Δευτέρα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, όπως και οι φούρνοι στην πόλη μας, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ερχόμενη Τρίτη, αφού, ως γνωστόν, έχει μεταφερθεί σ’ αυτήν η αργία της Πρωτομαγιάς για τα καταστήματα.

Ζωντανεύουν τα χωριά μας με λιγότερους όμως επισκέπτες! από 1η σελ.

χθες στον «Π.Λ.» ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Γιώργος Τάσσος.

Πάσχα στο χωριό Πιο «ζωντανά» σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα είναι αυτές τις ημέρες τα χωριά της Ηπείρου, όχι όμως όσο τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν. Λίγοι θα είναι και αυτή τη φορά οι απόδημοι συμπατριώτες μας που θα κάνουν Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, δίνοντας, έστω για λίγα εικοσιτετράωρα, ένα διαφορετικό «χρώμα» στους ορεινούς οικισμούς της περιοχής μας.

Τουρίστες και καταλύματα Σχεδόν το 100% αγγίζουν οι πληρότητες στα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία των Ιωαννίνων για το τετραήμερο του Πάσχα, σύμφωνα με τον Γ. Τάσσο κι αυτό γιατί δουλεύουν κατά κύριο λόγο με γκρουπ, τα οποία απολαμβάνουν ειδικές τιμές. Το εορταστικό «πακέτο» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναστάσιμο δείπνο και πασχαλινό τραπέζι. Γι’ αυτό και οι επισκέπτες των γκρουπ σε ποσοστό 95% αντί να βγουν στην πόλη, τρώνε πια εντός των ξενοδοχείων! Στους ορεινούς προορισμούς της περιοχής μας τα πράγματα είναι διαφορετικά, όπως ανέφερε ο γνωστός ξενοδόχος. Κάποια καταλύματα σε Κόνιτσα και Ζαγόρι εμφανίζουν πληρότητες έως 50% ή λίγο παραπάνω, ενώ ορισμένα άλλα έχουν ελάχιστες κρατήσεις, παρά το γεγονός ότι βρίσκει κανείς για το τετραήμερο δίκλινο έναντι ακόμα και 35 έως 40 ευρώ! Για το λόγο αυτό ο κ. Τάσσος, επισήμανε χθες με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη «να αναμορφώσουμε το τουριστικό μάρκετιγκ σε επίπεδο Περιφέρειας για τους ορεινούς όγκους και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ».

Στόχευση στο εξωτερικό Η στόχευση, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει πλέον να είναι σε αγορές του εξωτερικού, αφού η εσωτερική αγορά έχει φτάσει στα όριά της και δεν μπορεί να δώσει περισσότερα. Βασική προτεραιότητα των αρμοδίων φορέων στην Ήπει-

ρο πρέπει, όπως είπε ο κ. Τάσσος, να είναι η ανάδειξη σε υψηλά επίπεδα της ιδιαίτερης γαστρονομίας μας.

Καλοκαιρινός ο καιρός! Σύμμαχος στους εκδρομείς του τετραημέρου θα σταθεί ο καιρός, σε αντίθεση με πέρυσι. Κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο αναπλ. Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας. Συγκεκριμένα, σήμερα, Μεγ. Σάββατο στην περιοχή μας προβλέπεται αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στα Γιάννινα να κυμαίνεται από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι. Αύριο, Κυριακή του Πάσχα, ο οβελίας θα… ψηθεί στην ύπαιθρο, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, αφού ο καιρός θα θυμίζει πιο πολύ καλοκαίρι! Ο υδράργυρος θα αγγίξει το μεσημέρι τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ηλιοφάνεια θα δώσει τη θέση της σε κάποιες νεφώσεις απ’ το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο αυτές να δώσουν βροχές.

Αλλαγή από Δευτέρα Το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει να αλλάζει κάπως από μεθαύριο, Δευτέρα, με σταδιακή πτώση της θερμοκρασία, η μέγιστη τιμή της οποίας ως την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι πέντε βαθμούς πιο χαμηλή από αυτή του Πάσχα (23 – 24ο C). Aπό την Δευτέρα θα αυξηθούν οι νεφώσεις και πιθανώς την ερχόμενη Τρίτη να έχουμε κάποιες ασθενείς βροχές στα ορεινά της Ηπείρου.

Η Τροχαία επί ποδός Επί ποδός είναι αυτές τις ημέρες η Τροχαία στην Ήπειρο, προκειμένου να διεξαχθεί με τον ασφαλέστερο τρόπο η κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής μας. Ήδη συνεργεία της διενεργούν αυστηρούς ελέγχους, ενώ αξιωματικοί συστήνουν στους πολίτες να μην οδηγούν, όταν έχουν πιει ένα… ποτηράκι παραπάνω και να τηρούν πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Ο Δεκάλογος για την πρόληψη ατυχημάτων

γοί Τι πρέπει να προσέχουν οι οδη

για την πρόληψη τρο• Ο δεκάλογος με βασικές οδηγίες των εορτών του Πάσχα, χαίων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια περιλαμβάνει τα εξής: τα, τόσο πολλαπλάσιος εί Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτη . ναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο ί σοβαρό κίνδυνο πρότελε απο ής σοχ προ της Η απόσπαση φώνου, κούραση του τηλε κλησης τροχαίου (χρήση κινητού σεις κ.ά.). ητή συζ νες έντο , οδηγού, δυνατή μουσική ότι τα παιδιά ή στο ται ίλον οφε ατα χήμ Αρκετά τροχαία ατυ ς γονείς - οδητου ουν οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζ διαδρομές να λες μεγά σε ίως κυρ γούς. Για να υπάρχει ηρεμία ν κάποια έχου αυτοκίνητο βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο ται. ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούν ς τους επιβάτες. Να γίνεται χρήση ζώνης από όλου πίσω κάθισμα, σωστά δε Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο ος τους. βάρ το και ς μένα ανάλογα με το ύψο ών. Αν πρόκειται να ποτ χων ολού Να μη γίνεται χρήση αλκο παρέας που δεν πίνει για πιούμε, επιλέγουμε τον οδηγό της ι. σπίτ στο να μας οδηγήσει με ασφάλεια κά σε περίπτωση αντι σημ αι Προσοχή: ο κίνδυνος αυξάνετ ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων. ε να έχουμε κοιμηθεί καλά, Πριν από το ταξίδι φροντίζουμ κάνουμε κάθε 2 - 3 ώρες ενώ κατά τη διάρκειά του πρέπει να . σμα ύδια ξεμο στάσεις για ξεκούραση ή στολής προστασίας και νους κρά Να γίνεται πάντα χρήση (για τους δικυκλιστές). Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ). Να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα


Σελ. 16η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ. Σάββατο - Κυριακή 4 - 5 Μαΐου 2013

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Η Ανάσταση, απάντηση του Θεού στα δεινά του κόσμου • Η Ανάστασις είναι η απάντησις του Θεού εις την απορίαν του πληγωμένου από τα δεινά του κόσμου ανθρώπου, αναφέρει μεταξύ άλλων στο Πασχαλινό μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Ο πιστεύων εις την Ανάστασιν δεν φοβείται τον θάνατον· και ο μη φοβούμενος τον θάνατον είναι ψυχικώς άκαμπτος και αλύγιστος, διότι ο,τι διά τους πολλούς και απίστους είναι η φοβερωτέρα απειλή, διά τον πιστόν χριστιανόν είναι μικράς σημασίας γεγονός, διότι είναι η είσοδος εις την ζωήν. Ο πιστός χριστιανός ζη την ανάστασιν και προ του φυσικού θανάτου του». Σε άλλο σημείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει: «Οι ισχυροί του κόσμου τούτου επαγγέλλονται και υπόσχονται ειρήνην, μηδέποτε εμπειρικώς πραγματοποιουμένην. Η δύναμις της Θείας Αγάπης και Ειρήνης και Σοφίας μένει έξω από κάθε ανθρώπινον πανικόν. Δεν ευρίσκεται εις το περιθώριον της πραγματικότητος ούτε εις την περιφέρειαν κάποιων ατομικών δοξασιών. Είναι η καρδία και το κέντρον των γεγονότων. Είναι η καρδία της ανθρωπότητος. Είναι το κέντρον της ζωής. Είναι η κυριεύουσα ζώντων και νεκρών. Είναι η Αλήθεια…Την περίοδον της σημερινής γενικής αποσυνθέσεως παγκοσμίως, η ελπίς πάντων των περάτων της γης, η Σοφία του Θεού, είναι η παρουσία της ουρανίας συνθέσεως και αρμονίας. Τον καιρόν της καταρρεύσεως και του προσδοκωμένου θανάτου υπάρχει το γεγονός της Αναστάσεως και η ενίσχυσις της πεποιθήσεως επί τον Κύριον».

///

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Η Ανάσταση, βεβαιώνει ότι η ζωή στο τέλος νικά το θάνατο • Στο «χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης» που βρίσκει τη χώρα, αλλά και την Οικουμένη, «υπό συνθήκες θλίψεως, αβεβαιότητας και αγωνίας για το αύριο» εστιάζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος στο πασχαλινό μήνυμά του. Όπως σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος, «σήμερα δοκιμάζουμε όλοι τις συνέπειες των αλαζονικών επιλογών των αρχόντων του κόσμου τούτου, που θεωρούν ότι τα ‘αργύρια’ αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους». «Ο σύγχρονος κόσμος διεμόρφωσε τη ζωή του, τις αξίες του και τις προτεραιότητές του σαν να μην υπάρχει Θεός. Και τα αποτελέσματα δηλητηριάζουν τον βίο μας», παρατηρεί, τονίζοντας πάντως ότι «η φθορά, η παρακμή και ο θάνατος δεν μπορούν να νικήσουν τη ζωή». «Η ελπίδα των χριστιανών, όταν τα βάσανα πλημμυρίζουν τη ζωή μας, και η βεβαιότητα ότι η ζωή στο τέλος νικά τον θάνατο, βρίσκεται στο γεγονός της Αναστάσεως», υπογραμμίζει ο κ. Ιερώνυμος, χαρακτηρίζοντας την Ανάσταση «το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο γεγονός της παγκόσμιας Ιστορίας». Καλεί τέλος τους πιστούς να μη χάνουν το κουράγιο τους, παρά «τις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος». «Ας διατηρήσουμε το κουράγιο και την ελπίδα μας γνωρίζοντας ότι και τώρα όπως και πάντα ο Παντοδύναμος και Ελεήμων Θεός είναι μαζί μας και τηρεί τις υποσχέσεις Του προς τον Λαό Του. Είμαστε βέβαιοι γι αυτό, διότι ‘Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος», καταλήγει.

///

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Η Ανάσταση άλλαξε ριζικά την πορεία του κόσμου • «Όσο καταθλιπτικές και αν είναι οι σημερινές συνθήκες της ζωής, υπάρχει η πάντοτε επίκαιρη, χαρμόσυνη είδηση, την οποία πανηγυρικά διακηρύσσει η Εκκλησία κατά την εορτή του Πάσχα. Ο Χριστός «συνέτριψε θανάτου το κράτος» και εφώτισε των ανθρώπων το γένος. Αυτό το γεγονός άλλαξε ριζικά την πορεία του κόσμου, την προοπτική και τη δυναμική της δικής μας ζωής». Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων στο Πασχαλινό του μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Σε άλλα σημεία του μηνύματός του ο κ. Αναστάσιος τονίζει: «Το Πάσχα είναι ακόμη μια γιορτή που την αισθάνονται και τη χαίρονται όχι μόνον οι πιστοί, αλλά και άνθρωποι που αναζητούν, που μετεωρίζονται μεταξύ πίστεως και ολιγοπιστίας…. Όσο κι αν η εποχή μας είναι συχνά σκοτεινή, γεμάτη αβεβαιότητα, θλίψη και ανησυχία, ας μην αφήσουμε τη μελαγχολία και την απόγνωση να κυριαρχούν στην ψυχή μας. Αντίθετα, ας ανταποκριθούμε με μπιστοσύνη στην πασχαλινή πρόσκληση: «Δεῦτε, ἀγαλλιασώμεθα τῷ Κυρίῳ, τῷ συντρίψαντι θανάτου τό κράτος καί φωτίσαντι ἀνθρώπων τό γένος». Ο Αναστάς Χριστός συνέτριψε το κράτος του θανάτου, βεβαιώνει η σημερινή εορτή, και συνεχίζει να διαλύει κάθε θανατηφόρα πνοή φόβου, ασθένειας, αμαρτίας, αδικίας. Ας ενισχύσουμε αλλήλους με την αγάπη, την πίστη, την αισιοδοξία, την αλληλεγγύη. Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου. Πάνω από την οποιαδήποτε οδυνηρή κατάσταση, δεσπόζει το γεγονός ότι στον Αναστάντα Χριστό εδόθη «πᾶσα ἐξουσία ἐν τῷ οὐρανῷ καί ἐπί γῆς». Την αστείρευτη, λοιπόν, δύναμη κατά της απογνώσεως προσφέρει στους πιστούς διαχρονικά η Ανάσταση του Χριστού. «Δεῦτε, ἀγαλλιασώμεθα τῷ Κυρίῳ».

///

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Ο Χριστός υπέδειξε πολιτεία αναστημένη και αναγενημένην • Στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ’ τονίζει μεταξύ άλλων: «Συναναστήσας ημάς Εαυτώ ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, υπέδειξεν ημίν πολιτείαν επί γης αναστημένην και αναγεγενημένην, πολιτείαν θεανθρωπίνην, τελουμένην και τελειουμένην εν έργοις αγαθοίς, έργοις δημιουργίας, φιλανθρωπίας, κοινωνικής ευποιΐας, πολιτείαν μεταβάλλουσαν τον πλανήτην ημών, την οικουμένην όλην εις παράδεισον τρυφής και αναψυχής και ουχί εις πεδίον συμπλοκής δυνάμεων εχθρικών, πυρηνικών πειραματισμών και διαστημικών εξερευνήσεων».

Από τον Γ. Ντάσκα στο «Παρασκήνιο»

Αποκαλύψεις για τη λεηλασία του ταμείου Δήμου Ιωαννιτών 

Η κλοπή του 1,4 εκ. ευρώ, το διπλό φονικό στο Πέραμα και η παραίτηση Θεόκλητου από την ΕΤΕ… • Η υπόθεση της «τρύπας» του 1,4 εκ. Ευρώ στο ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών, η δολοφονία του υπαλλήλου του Σπηλαίου Περάματος Σταύρου Ζαλαβρά, από τον μετέπειτα αυτόχειρα, ταμία του πρώην δήμου Περάματος Θ. Διαμάντη και η παραίτηση του μητροπολίτη κ. Θεόκλητου από το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, αποτελούν το κύριο θέμα της χθεσινής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Παρασκήνιο», η οποία διευθύνεται από τον ηπειρωτικής καταγωγής κ. Γιάννη Ντάσκα, που υπογράφει και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, που φέρει τον τίτλο: «Σοκ και δέος στα Γιάννενα. Δύο θάνατοι οδηγούν στη λεηλασία του δημοτικού ταμείου κλπ». Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του πρώην δημάρχου Νίκου Γκόντα, ο οποίος συσχετίζει το κλεμμένο 1,4 εκ. Ευρώ με την τραγωδία που έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2012 στο Σπήλαιο Περάματος. Όπως ο

πρ. Δήμαρχος επισημαίνει η δολοφονία και η αυτοκτονία έγινε, ενώ προηγουμένως και κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είχαν αρχίσει οι αποκαλύψεις για την ύπαρξη ελλείμματος στο ταμείο του Δήμου. • Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύει ο έγκριτος δημοσιογράφος αφορά την παραίτηση του Μητροπολίτη κ. Θεόκλητου, από το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Ντάσκας, σημειώνει, ότι το «πλην Ιωαννίνων» που αφορά τα Αγαθοεργά, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει θα αλλάξει λίαν προσεχώς «και πολλοί θα κρατούν την αναπνοή τους για το τι θα αποκαλυφθεί, εάν γίνει έλεγχος διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας ιδρυμάτων. Έρχεται θύελλα για την αμύθητη περιουσία των ιδρυμάτων Ιωαννίνων», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Παρασκήνιο».

Όπως διευκρινίζει το Υπ. Δικαιοσύνης:

Δεν θα κρατούνται σε στρατόπεδα οι κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα Δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατόπεδα για την κράτηση οικονομικών εγκληματιών, διευκρινίζει, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι «δεν διαπνέεται από λογικές κράτησης στρατοπεδικής αντίληψης». «Από την πρώτη στιγμή πέραν των άλλων αλλαγών που προωθούμε όσον αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα επιχειρούμε να διαχωρίσουμε τους κρατούμενους σε βαριάς κι ήπιας παραβα-

τικότητας κάνοντας πράξη ένα πάγιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας. Ο διαχωρισμός δεν αφορά μόνο όσους ήδη κρατούνται για οικονομικά εγκλήματα, αλλά και για πολλές άλλες παραβάσεις. Αυτό θα το επιτύχουμε με την εισαγωγική του ηλεκτρονικού βραχιολιού, με τη δημιουργία σχετικών δομών στις αγροτικές φυλακές και με την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ακινήτων του ελληνικού δημοσίου», αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο.

Τον Ιούλιο «βλέπει» ανασχηματισμό της Κυβέρνησης ο Φώτης Κουβέλης • Για τον προσεχή Ιούλιο τοποθετεί τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Φώτης Κουβέλης, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σπεύδει πάντως να υπογραμμίσει ότι η διαρκής συζήτηση για τον ανασχηματισμό βλάπτει την παραγωγή κυβερνητικού έργου. «Η θέση μας σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών δεν έχει αλλάξει. Η συζήτηση στο

κόμμα μας δεν έχει επιφέρει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αλλαγή της θέσης μας». Για το ίδιο ζήτημα τονίζει ότι οι Μανιτάκης και Ρουπακιώτης έχουν ανταποκριθεί στα υπουργικά τους καθήκοντα με επιτυχία, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ζήτημα αντικατάστασής τους. Στην ίδια συνέντευξη ο Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις του στο θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτικός στην προοπτική κυβέρνησης της αριστεράς.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ Το φετινό Πάσχα να είναι το τελευταίο της κρίσης • Παραλληλισμό της κρίσης με τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού κάνει στο Πασχαλινό του μήνυμα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας, έχουν τη βάση τους στην κατάρρευση αρχών και αξιών. Σημειώνει ότι οι ελπίδες για γρήγορη έξοδο από την κρίση, δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο προσθέτει ότι άρχισε να φαίνεται «αχνό φως στον ορίζοντα». Και συνεχίζει: «Η ελπίδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σβήσει. Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα των Ημερών. Μετά τα Πάθη ακολουθεί η Ανάσταση. Μετά τη δοκιμασία ακολουθεί ο θρίαμβος. Η πατρίδα μας και ιδιαίτερα η Ήπειρος, πάντα διακρινόταν για τη δημιουργικότητα, για τις δυνατότητες των παιδιών της, για τη θέληση και την εργατικότητα των κατοίκων της. Η αναγέννηση της απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων, την προσωπική υπέρβαση, τη συνεργασία και πάνω από όλα, πίστη ότι τα Πάθη από την Ανάσταση, είναι δύσβατη, αλλά σύντομη διαδρομή. Προσδοκώ το φετινό Πάσχα, να είναι το τελευταίο της κρίσης. Να είναι η απαρχή της Αναγέννησης της πατρίδας μας. Της Ηπείρου, που τα επόμενα χρόνια, με τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, θα κληθεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Σήμερα ας αφήσουμε στην άκρη τις έγνοιες που μας απασχολούν. Ας υποδεχτούμε την Ανάσταση του Χριστού, που εύχομαι να φωτίζει τις καρδιές μας, να δίνει δύναμη στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης και να μας καθοδηγεί για έναν κόσμο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.»

///

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ Η Ανάσταση, αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα • Η Ανάσταση και το Πάσχα, εμπεριέχουν την ελπίδα για μια νέα αφετηρία και ένα νέο ξεκίνημα, τονίζει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος. Συνεχίζοντας αναφέρει: «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε ευχή και ελπίδα όλων είναι η έξοδος από την κρίση και το τέλος των σκληρών οικονομικών μέτρων που πλήττουν τα νοικοκυριά. Έχουμε υποχρέωση, ο καθένας από την δική του θέση ευθύνης, να καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια για να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας ζωντανές. Ο Δήμος Ιωαννιτών, συστρατεύει όλες του τις δυνάμεις, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, να απλώσει δίκτυ αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να υλοποιήσει έργα που τα έχει ανάγκη ο τόπος μας. Στον αγώνα αυτό χρειαζόμαστε όλοι. Απαιτείται κοινή προσπάθεια για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα μας. Η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι πηγή δημιουργίας!».

///

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, Γ. ΚΑΤΣΙΝΟΣ • Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, αναφέρει: «Η Θυσία του Ιησού Χριστού και η Ανάσταση ας αποτελέσει πηγή αισιοδοξίας στις δυσκολίες της ζωής που όλοι αντιμετωπίζουμε. Ας μη χάνουμε το κουράγιο μας, ας φυλάξουμε στις καρδιές μας την ελπίδα με οδηγό την αλληλεγγύη και την αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και τη βεβαιότητας πως μετά από κάθε «Γολγοθά» ακολουθεί Αναστάσιμη Πορεία».

Tου BAΓΓEΛH ΛEKKOY

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ Είναι ιερό τέρας, σύμβολο για το Ελληνικό μπάσκετ και είναι η αιτία που το άθλημα έγινε εθνικό μας σπορ, και όχι άδικα. Χάρη σε αυτόν έγιναν γήπεδα μπάσκετ σε ολόκληρη τη χώρα και είναι αυτός που ολόκληρη η Ελλάδα, κάθε Πέμπτη βράδυ έμενε στο σπίτι για να τον απολάυσει, ενώ οι δρόμοι ήταν άδειοι. Ξεχνούσε να «πέσει», αφού όποτε σηκωνόταν για κάποια προσπάθεια ήταν αδύνατο να τον ακολουθήσει ο αντίπαλος. Το 1987 έβγαλε ένα ολόκληρο έθνος στους δρόμους, γιατί έφτασε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης, νικώντας την τότε πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Η Θεσσαλονίκη ήταν σημείο αναφοράς, χάρη στον τεράστιο Νίκο Γκάλη, αφού μπορεί να μην έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με την ομάδα του, τον Άρη, αλλά τη διαφήμιζε με την παρουσία του στα πέρατα της οικουμένης. Τα σημερινά παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα του οφείλουν πολλά και το παιχνίδι που γίνεται προς τιμήν του, την

ερχόμενη Τρίτη, 7 Μαΐου, δεν είναι τυχαίο ότι απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, καίτοι άργησε να γίνει αρκετά χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Άρη: «Ανέκαθεν προορισμένος να πρωταγωνιστεί, ο ΑΡΗΣ, άρχισε να κατακτά τίτλους μόλις λίγα χρόνια μετά από την ίδρυση του καλαθοσφαιρικού τμήματος. Οι 21 τίτλοι (10 πρωταθλήματα Ελλάδος, 8 Κύπελλα Ελλάδος και 3 Ευρωπαϊκά τρόπαια) μαρτυρούν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το μεγαλείο των «κιτρίνων» ενώ τα δύο αστέρια πάνω απ’ το έμβλημα προκαλέουν δέος. Ο Άρης πρόσφερε τη φανέλα του σε αρκετές από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού αθλητισμού. Μεγάλοι αθλητές, όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Φαίδων Ματθαίου, ο Χάρης Παπαγεωργίου αλλά και σπουδαίοι προπονητές όπως οι Γιάννης Ιωαννίδης και Ανέστης Πεταλίδης βοήθησαν να γραφτεί η αθλητική ιστορία της ομάδας. Ήταν η καλύτερη Ελληνική ομάδα του 20ου αιώνα ανεξαρτήτως αθλήματος.

Δυο ώρες θα διαρκέσει η τιμητική εκδήλωση της Τρίτης στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο που θα καλυφθεί τηλεοπτικά από το NOVA και θα γίνει φιλικό ματς ΆΡΗ-ΛΙΜΟΖ με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Θα παρευρεθούν μεγάλοι παίκτες του παρελθόντος. Ο Ντίνο Μενεγκίν, ο Ντίνο Ράτζα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο Ντόρον Τζάμσι, ο Στεφάν Οστρόφσκι, ο Ρισάρ Ντακουρί, ο Φρέντερικ Φορτέ, ο Αλεξάντερ Βολκόφ, ο Τζόρντι Βιγιακάμπα, ο Όντι Νόρις, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Νίκος Φιλίππου, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο Αργύρης Καμπούρης, ο Νάσος Γαλακτερός, ο Κώστας Παταβούκας, ο Λευτέρης Κακιούσης, ο Μέμος Ιωάννου, ο Βασίλης Λυπηρίδης, ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς, ο Μιχάλης Ρωμανίδης, ο Μάνθος Κατσούλης, ο Χάρης Παπαγεωργίου, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο Ντέιβιντ Στεργάκος, ο Στηβ Γιατζόγλου, ο Τζων Κόρφας και πολλοί άλλοι, θα τιμήσουν με την παρουσία τους τον μοναδικό Νίκο Γκάλη. Υ.Γ. Καλή Ανάσταση και υγεία - υγεία υγεία σε όλους…

proinoslogos04_05_2013  

newspapers

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you