Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 57ο - Aρ. φύλλου 16.268

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

G

Tιμή 0,60 €

G

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Καλά τα λόγια υποψηφίων, τα οράματα και τα προγράμματα, αλλά όμως για αυτά…

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ!

 Πυρετός στα επιτελεία των 84 συνδυασμών σε Δήμους και Περιφέρεια Ηπείρου • Με εγκαίνια Εκλογικών Κέντρων, συγκεντρώσεις, περιοδείες, ομιλίες, αλλά και «χτυπήματα κάτω από τη μέση» συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος…

• «Πυρετός» επικρατεί στα επιτελεία των 84 συνολικά συνδυασμών που τίθενται αντιμέτωποι στους Δήμους (78) και την Περιφέρεια Ηπείρου (6), καθώς ο χρόνος για τις εκλογές της 18ης Μαΐου μετρά αντίστροφα.

Αίσιο τέλος για τουρίστρια που τραυματίστηκε χθες στην χαράδρα του Βίκου • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η επιχείρηση διάσωσης μιας 56χρονης Τσέχας τουρίστριας (G.W.), η οποία τραυματίστηκε στην προσπάθειά της να διασχίσει με άλλους ¯ 15η σελ.

Φρ. Πούρλης • Τι πρέπει να γίνει με το καθεστώς διαχείρισής τους… • Πολλά πράγματα φαίνεται ότι θα αλλάξουν στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές της χώρας

PEΠOPTAZ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Oι πολίτες την Κυριακή 18 Μαΐου, θα επιλέξουν εκείνους τους υποψηφίους, που συνοδεύουν τις προτάσεις τους και με τον τρόπο υλοποίησής τους.

έχουν και δεύτερο γύρο, θα επαναληφθούν δηλαδή – με τη συμμετοχή των πρώτων δύο - την επόμενη Κυριακή 25η Μαϊου, μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Σε αναζήτηση συμμαχιών Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος την οποία λαμβάνουν υπόψη τους στο σχεδιασμό όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, με αντικειμενικό σκοπό να εξασφαλίσουν συμμάχους στο β’ γύρο. Η ¯ 15η σελ.

Ο υπ. ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» Κ. Ντίνας μιλάει στον «Π.Λ.»

Η Ήπειρος ελπίδες έχει μόνο με μια δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη!

 «Χρειαζόμαστε ένα καλά μελετημένο εκπαιδευτικό σύστημα...» • «Μόνο αν φτιάξουμε μια δυνατή Ελλάδα, που θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και με αξιώσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι απλώς να αντλούμε ευκαιριακούς οικονομικούς πόρους έχουν ελπίδες και οι φτωχές και αδύναμες περιοχές της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως είναι η Ήπειρος...». Τα παραπάνω τόνισε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξή του στον «Πρ. Λόγο» ο κ. Κώστας Ντίνας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος αύριο, Πα-

ΟΓΑ: Έως τον Φεβρουάριο 2015 η ισχύς των βιβλιαρίων υγείας ανασφάλιστων υπερηλίκων ® στη σελιδα

5

«Ξεσκόνισμα» τώρα στα οικονομικά Μητρόπολης και Κληροδοτημάτων! ° Εκτενή έλεγχο από το ΣΔΟΕ ζήτησαν χθες οι Σπ. Εργολάβος και

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Σύμφωνα με τα προγνωστικά οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα ολοκληρωθούν την πρώτη Κυριακή είναι ελάχιστες, με σιγουριά για αυτό να καταγράφεται μόνο σε ένα Δήμο της Π.Ε. Άρτας (Γ. Καραϊσκάκη) όπου οι συνδυασμοί είναι μόνο δύο. Στους περισσότερους υπόλοιπους Δήμους (ενδεχομένως και στην Περιφέρεια) οι εκλογές θα

Απαραίτητο πριν αναλάβει ο διάδοχος του Θεόκλητου

μας, καθώς με την εκδημία του κυρού Θεόκλητου, κλείνει οριστικά μία αμφιλεγόμενη ιστορική περίοδος, η οποία θα κριθεί και θα αξιολογηθεί πιο αντικειμενικά από τους ερευνητές του μέλλοντος.

Με την ελπίδα ότι θα κινηθεί η αγορά…

Ξεκινά από αύριο η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος των 10 ημερών

® 24ωρη απεργία προανήγγειλαν για την Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι

• Με 24ωρη απεργία την Κυριακή απαντά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, το οποίο πέφτει μέσα στην ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο των 10 ημερών, που ξεκινά αύριο Παρασκευή και ολοκληρώνεται στις 10 Μαΐου. Με ενδιαφέρον λοιπόν οι καταστηματάρχες αναμένουν να δουν εάν θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές στις εκπτώσεις αυτής της μικρής περιόδου, με δεδομένο ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί εί-

® Κανένας Γιαννιώτης δικηγόρος δεν δέχθηκε να τον υπερασπιστεί ναι ιδιαίτερα «σφιχτοί».

Η ΕΣΕΕ Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σημειώνει πως κατά τη διάρκεια των εκπτώσε- ¯ 15η σελ.

° Άμεση προτεραιότητα ο κοινωνικός διάλογος

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ

Αυτές ήταν οι προλήψεις των αρχαίων Ελλήνων… ® Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

G Οι αρχαίοι Έλληνες, όταν έκαναν κάποια ευχή, χτυπούσαν προηγουμένως με το δάχτυλό τους, τον κορμό ενός δέντρου, επειδή πίστευαν ότι ορισμένοι θεοί κατοικούσαν μέσα σ’’ αυτά. Με το χτύπημα, λοιπόν, τους ειδοποιούσαν εγκαίρως, ώστε να εισακουσθεί η ευχή τους. Σήμερα, έπειτα από τρεις χιλιάδες χρόνια, κάνουμε το ίδιο κι εμείς. «Το χτύπα ξύλο», που λέμε, για το ένα ή το άλλο ζήτημα, είναι συνέχεια της συνήθειας εκείνης των αρχαίων προγόνων ¯ 9η σελ.

• Με τις καθιερωμένες συγκεντρώσεις και πορείες θα εορταστεί και φέτος η σημερινή επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς,. Ως συνήθως στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθούν δυο συγκεντρώσεις, μια από το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ στις 10.30, με αφετηρία την Γιοσέφ ¯ 15η σελ.

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Για την αδειοδότηση της νέας σεζόν

Αύριο η εκδίκαση της έφεσης του ΠΑΣ ® Ισοπαλία 1-1 χθες στη Βέροια

• Η «μεγάλη μέρα» φθάνει αύριο για τον ΠΑΣ Γιάννινα, αφού η Δ/βάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ θα εκδικήσει την έφεση του ντόπιου συγκροτήματος κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία του στερεί την αδειοδό-

και θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες ικανότητες ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Πριν γίνει αυτό, ωστόσο, απαι¯ 14η σελ.

Στον Εισαγγελέα οδηγείται αύριο ο παιδόφιλος παιδίατρος

Πρωτομαγιά σήμερα και η μάχη κατά της ανεργίας υπόθεση όλων!

ρασκευή 2 Μαΐου αναμένεται στα Γιάννενα, όπου, ως καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της, είναι προσκεκλημένος από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων, ¯ 6η σελ.

Ο νέος Επίσκοπος τον οποίο θα εκλέξει η Ιερά Σύνοδος, θα κληθεί να αναλάβει το «τιμόνι» σε μία δύσκολη περίοδο για τη Μητρόπολη

Σε εξέλιξη οι έρευνες για την δράση του…

Μηνύματα, συγκεντρώσεις, πορείες…

«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι...» τονίζει στον «Π.Λ.» ο υποψ. ευρωβουλευτής Κ. Ντίνας.

Πριν εγκατασταθεί στη Μητρόπολη Ιωαννίνων ο νέος Επίσκοπος, πρέπει να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της, είπαν χθες οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης…

τηση για το πρωτάθλημα της Super League 201415. Εκτός του ΠΑΣ θα εξεταστούν επίσης και οι υποθέσεις των υπόλοιπων ομάδων που έκαναν έφεση. Παρόντες μαζί με ¯ 15η σελ.

θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα για • Συνεχίζει να συγκλονίζει την να απολογηθεί, ενώ ενδεικτικό της γιαννιώτικη κοινωνία η προχθεσιαποστροφής προς το πρόσωπό νή σύλληψη του αλλοδαπού παιτου, ήταν το γεγονός ¯ 15η σελ. διάτρου για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, με πολλούς γονείς να είναι ανά- Την Τρίτη, 6 Μαΐου στατοι και να ζητούν επιμόνως να δοθεί το όνομα του γιατρού στην δημοσιότητα, κα Θα μιλήσει σε εκδήλωση του Οικονομ. Επιμελητηρίου θώς πρόκειται για Εκδήλωση με θέμα τις «Αλλαγές στη Φορολοένα πολύ σοβαρό γική Διοίκηση» στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είθέμα, που αφορά ναι ο Γεν. Γραμματέας Δημ. Εσόδων Χ. Θεοχάρης, αθώες ψυχές. Αυτό διοργανώνει στα Γιάννενα το Περιφ. Τμήμα Ηπείρου όμως γίνεται μόνο του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση θα με εντολή Εισαγγε- πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο «Grand Serai» την λέα. Τρίτη, 6 Μαΐου, ώρα 7:30 μ.μ.. Χαιρετισμό θα απευΣτο μεταξύ αύ- θύνει ο Πρόεδρος του Περιφ. Τμήματος του ΟΕΕ ριο ο «παιδίατρος» Δημ. Φίλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στα Γιάννενα έρχεται ο Χάρης Θεοχάρης

Δ ιαπιστώσεις...

Βάσανο οι εκλογές για τους κατοίκους των χωριών! ® Της ΕΛΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ – ΔΟΥΒΛΗ

G Εκλογές πάλι σε λίγες μέρες. Στις κλειστές και μικρές κοινωνίες των ολιγάνθρωπων και ρημαγμένων χωριών μας οι εκλογές όποτε και να γίνονται σημαίνουν αναστάτωση και στενοχώρια μαζί. Γιατί αυτοί οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι ίσως είναι συγγενείς, φίλοι, αλλά σίγουρα και κυρίως ο ένας έχει την ανάγκη του άλλου. Ζουν μαζί ολο- ¯ 6η σελ.

Λεπτομέρειες στη σελ. 6


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Ανακοινώθηκαν χθες δύο ακόμη πυλώνες του προγράμματος Ν. Γκόντα • Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία με επικεφαλής τον υποψ. Δήμαρχο Νικ. Γκόντα ανακοίνωσε χθες τον 2ο και 3ο πυλώνα του προγράμματός της για την περίοδο 2014 – 2019, που αφορούν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Ευρεία περίληψη των πυλώνων αυτών θα δημοσιευθεί σε επόμενα φύλλα του «Πρωινού Λόγου». Επιγραμματικά σε σχετικό Δελτίο Τύπου της παράταξης τονίζεται:

KOINΩNIKA

Γνωστoπoίηση γάμου Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1250/82, ότι ο ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΖΙΑΡΚΑΣ του Γεωργίου και της Βασιλικής, το γένος Πλασκασοβίτη, που γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα και η ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΠΛΟΣΚΑ του Ιωάννη και της Ελένης, το γένος Πάφη, που γεννήθηκε στο Γρεβενήτι Ιωαννίνων και κατοικεί στα Ιωάννινα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΝΙΚΟΥ ΓΚΟΝΤΑ υποψ. Δήμαρχου Ιωαννίνων

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ο Συνδυασμός «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο επικεφαλής της υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ σας προσκαλούν το Σάββατο 3 Μαΐου 2014, ώρα 8.30 μ.μ. στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου στη λεωφόρο Δωδώνης (απέναντι από τη Ζ.Π.Α.

Αύριο και το Σάββατο

Το 2ο Εαρινό Σχολείο Εσωτερικής Παθολογίας θα γίνει στο Μέτσοβο

• Η καθημερινότητα του πολίτη -Ακαδημία- δίπλα από τα GOODY’S) και η ποιότητα ζωής δεν αποτελούν στενές ή απλές έννοιες. Είναι συνυφασμένες με την ψυχολογία, με την έμπνευση, με τη δουλειά και την απόδοση σε αυτή, με την δημιουργικό- πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, αλλά με μια λογική τητα, με την οικονομία. Επίσης αποτελούν και κυρίαρχο στοιχείο για μια πλέον, όχι της προσωρινής ανακούφισης, αλλά της πραγματικής συμπαπόλη που επενδύει στο τουριστικό προϊόν και μάλιστα με την κατεύθυνση ράστασης και κατά το δυνατόν μόνιμης επίλυσης των προβλημάτων που της πολυήμερης παραμονής. Στόχος μας είναι η συστηματική αναβάθμιση προέκυψαν σε συμπολίτες μας, λόγω αυτής της πρωτοφανούς οικονομιτης ποιότητας ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και η δημιουργία κής κρίσης. Άποροι, ανασφάλιστοι, άστεγοι, οικονομικά ασθενείς θα πρέμιας πόλης με ανθρώπινο πρόσωπο. Τα Γιάννενα μπορούν να είναι μια πει να αισθάνονται έμπρακτα το Δήμο ως ενεργό συμπαραστάτη σε κάθε τους ανάγκη. Ας έχουμε όλοι μας σε αυτή την προσπάθεια ως κύριο στόπόλη που σου αρέσει να ζεις, αλλά και που αξίζει να δεις. χο, το να μην ξαναδούμε δημότες αυτής της πόλης να καταλήγουν σε δυσάρεστες καταστάσεις όπως κατάθλιψη, ψυχολογικά προβλήματα, μείωΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ • Σε μια περίοδο μεγάλης και βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι τοπικές ση του μέσου όρου ζωής, αυτοκτονίες. Φαινόμενα που έχουν αυξηθεί κοινωνίες οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε προσπάθεια συμπα- δραματικά και στην πόλη μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. ράστασης και βοήθειας για όλες αυτές τις ομάδες πληθυσμού που δοκι• Αναλυτικά τα προγράμματα στην ιστοσελίδα: https://www.faceμάζονται περισσότερο. Η τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτή την κατεύθυνση θα book.com/anexartiti.dimotiki.protoporia?fref=ts

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ Αλ. Καχριμάνης: Θετικό το μέλλον για τους αγρότες της Ηπείρου • Το μέλλον προδιαγράφεται θετικό για τους αγρότες, εκτίμησε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε χωριά των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου. Αναφέρθηκε στους αναδασμούς που εκτελεί σήμερα η Περιφέρεια, αλλά και στα νέα έργα και παρεμβάσεις που δρομολογούνται για τη νέα προγραμματική περίοδο για τη βελτίωση των υποδομών του αγροτικού τομέα, με απώτερο στόχο την παραγωγή επώνυμων, ποιοτικών, τοπικών προϊόντων. • Σήμερα ο Αλεξ. Καχριμάνης θα περιοδεύσει από το πρωί σχεδόν σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ενώ αύριο θα βρίσκεται στην Άρτα, όπου το απόγευμα θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Π.Ε. και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε χωριά του κάμπου.

Σε πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις η Ολ. Γεροβασίλη • Σήμερα η υποψήφια Περιφερειάρχης Όλγα Γεροβασίλη, θα παραστεί στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Άρτας και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στο Νεοχώρι. Το απόγευμα θα επισκεφθεί τις Σελλάδες και το Κομπότι.

Ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης Β. Τσίκαρης • Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης, με την Όλγα Γεροβασίλη, Βασίλης Τσίκαρης και υποψήφιοι σύμβουλοι της παράταξης επισκέφθηκαν χθες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Το απόγευμα περιόδευσαν σε Σταυράκι, Μάρμαρα και Νεοχωρόπουλο.

Τα ψηφοδέλτια της ΑΡΠΗ • Αύριο, ώρα 8 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας (πρώην ΕΛΚΕΠΑ) η Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου και η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή, θα παρουσιάσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Τα δύο ψηφοδέλτια στηρίζει με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων.

Επίσκεψη Γ. Ζάψα στο Επιμελητήριο • Με τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Δ. Δημητρίου και τον β’ Αντιπρόεδρο Μ. Χρυσοστόμου, συναντήθηκε χθες ο υποψ. Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών». Στις δηλώσεις τους στάθηκαν στην αναγκαιότητα συνεργειών μεταξύ των δύο φορέων, προς όφελος της επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Ο Ν. Γκόντας αύριο στο Επιμελητήριο • Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», αύριο ώρα 10.30 π.μ. θα επισκεφθεί τα γραφεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Επίσκεψη Θ. Μπέγκα σε έργα • Τα έργα ύδρευσης που υλοποιεί ο ΣΥΔΛΙ και της αποχέτευσης Κατσικά, επισκέφθηκε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. «Είναι για μας θέμα πολιτικής επιλογής να παραμείνουν δημόσια τα

Ημερήσια εκδρομή του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δασκάλων • Ημερήσια εκδρομή οργανώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων την Τετάρτη 14 Μαΐου. Διαδρομή: Γέφυρα Πλάκας, Ράμια, Κυψέλη, Βουργαρέλι, Αθαμάνιο. Επιστροφή από Άρτα. Αναχώρηση από ΖΠΑ στις 8 π.μ. Δηλώσεις (έως 5 Μαΐου): Δούβλη 6945-777139, Χρήστου 6976883435, Τσιόγκας 6948-345597.

αγαθά της ύδρευσης και της αποχέτευσης», δήλωσε ο υπ. Δήμαρχος.

Ο υπ. Δήμαρχος Λάζαρος Νάτσης • Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, περιόδευσε χθες στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο της Ριζαρείου στους Αμπελόκηπους.

Ο υπ. Δήμαρχος Στέφανος Σκοπούλης • Κλιμάκιο της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Στέφανο Σκοπούλη περιόδευσε στις υγειονομικές και διοικητικές υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην Ι.Κ.Α.) και επισκέφθηκε και εμπορικούς δρόμους της πόλης όπου διαπίστωσε «τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών των μνημονίων στους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους».

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Κ. Καψάλης: Αδιέξοδος ο πόλεμος έντασης που προκαλεί ο Ι. Ντόντης • Απάντηση στα όσα καταλογίζει στη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Ντότης, δίνει ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Κ. Καψάλης. Μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής: «Παρακαλούμε όλους τους υποψηφίους και τους φίλους της παράταξής μας, να μην παρασυρθούν σε έναν αδιέξοδο πόλεμο έντασης που προκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παράταξή μας αποτελείται από εργάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης που είχαν ως έργο να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες και να έχουν πάντα τις πόρτες ανοιχτές για ΕΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟ ΠΩΓΩΝΙ. Ο λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει. Ξέρει άλλωστε καλά ποιοι ήταν δίπλα του καθημερινά όπου χρειάστηκε και με όσο κόπο απαιτήθηκε. Η απουσία του κ. Ντότη όλα αυτά τα χρόνια δεν αναπληρώνεται με «οργισμένες» ανακοινώσεις, ούτε με την παρουσία στα χωριά τώρα, λίγο πριν τις εκλογές. Αλλά ακόμη και τώρα θα πάρει από τους κατοίκους το μήνυμα για μεγαλύτερη ταπεινότητα και ειλικρινές ενδιαφέρον. Ας μην προσπαθεί ο κ. Ντόντης να εμφανιστεί ως το νέο πρόσωπο στα κοινά του Πωγωνίου που θα χτυπήσει το «κατεστημένο».

Η προεκλογική διακήρυξη της «Δύναμης Ενότητας» • Την εκλογική της διακήρυξη έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι» που έχει επικεφαλής τον Γιάννη Ντόντη. «Πιστεύουμε ότι η πρόοδος και η ευημερία του Πωγωνίου δεν είναι δώρα που θα μας προσφέρουν οι κεντρικές διοικήσεις, αλλά κατακτήσεις επίμονου αγώνα της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής», αναφέρει στην εισαγωγή της.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

Επίσκεψη Μ. Πλιάκου στο Π.Κ. Βουτσαρά • Ο υπ. Δήμαρχος Ζίτσας, επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΤΙΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» Μ. Πλιάκος, επισκέφτηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βουτσαρά, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να αναβαθμιστεί η συνεργασία που υπάρχει σήμερα με το Δήμο.

Μουσική βραδιά στο μέγαρο Ε.Η.Μ. • Μουσική βραδιά με τίτλο «Ηχοσυγκυρία» η οποία περιλαμβάνει έργα για σαξόφωνο και πιάνο θα λάβει χώρα στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών μεθαύριο, Σάββατο και ώρα 8 μ.μ.. Ερμηνεύουν οι Ελευθέριος Καραγιάννης, σαξόφωνο και Γεωργία Αναστάση, πιάνο. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Θεία λειτουργία και έκθεση από την «Ζωοδόχο Πηγή» • Την ετήσια Θεία Λειτουργία της θα τελέσει η Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» την Κυριακή, 4 Μαΐου το πρωί στο Ναό του Αρχιμανδρειού. Μετά το τέλος της θα ακολουθήσει στο οίκημα του Ιδρύματος (Τσακάλωφ 12) δεξίωση και έκθεση υφαντών, χαλιών και εργοχείρων.

• Το 2ο Εαρινό Σχολείο Εσωτερικής Παθολογίας με θέμα «Διαγνωστική & Θεραπευτική Προσέγγιση των Μεταβολικών Νοσημάτων: από τη Φυσιολογία στην Παθολογία» θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή και μεθαύριο, Σάββατο στο Μέτσοβο. Το Σχολείο διοργανώνουν η Ιατρική Εταιρεία Εκπαίδευσης, η Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιστημονικά υπεύθυνοι είναι οι κ.κ. Αστέριος Καραγιάννης, Καθηγητής Παθολογίας Α.Π.Θ. και

Δημήτριος Κιόρτσης, Καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έμπειροι ομιλητής θα αναπτύξουν θέματα όπως η Διατροφή – Παχυσαρκία, η Αρτηριακή υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Οι εργασίες του Σχολείου θα ξεκινήσουν αύριο, ώρα 5 μ.μ. και θα λήξουν το Σάββατο, ώρα 9 μ.μ..

Αύριο (6 μ.μ.)

Συνέδριο στο Γρεβενίτι για το Πάρκο Βόρειας Πίνδου • Το 2ο Συνέδριο Ανταλλαγής και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας θα λάβει χώρα αύριο, Παρασκευή και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενιτίου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται στα πλαίσια του Έργου «Πάρκα χωρίς σύνορα» και διοργανώνεται από το Δήμο Ζαγορίου, στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007 - 2013». Στόχος του είναι η ενημέρωση

και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των οικισμών που περιλαμβάνονται στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου όσον αφορά την πρόληψη από φυσικούς κινδύνους και την βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό, μέσω της δικτύωσης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την οικονομική ανάπτυξη τον περιοχών, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό, φυσικό και κοινωνικό υπόβαθρό τους.

Την Κυριακή 4 Μαΐου

Αγώνας Περιπέτειας για μαθητές στο Δίλοφο • Την Κυριακή 4 Μαΐου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διλόφου, διοργανώνεται ο 1ος Αγώνας Περιπέτειας, για μαθητές και μαθήτριες, Γυμνασίων και Λυκείων. Η αφετηρία του αγώνα είναι στο Δίλοφο Ζαγορίου, με ώρα εκκίνησης την 10:30 πμ, και τερματισμός το Κουκούλι Ζαγορίου. Οι αγωνιζόμενοι θα διανύσουν απόσταση, 3.6 χλμ. περίπου, μέσα από μονοπάτια της περιοχής, δοκιμαζόμενοι παράλληλα καθ’ οδόν σε δοκιμασίες αντοχής, με στόχο να καλύψουν την διαδρομή μέχρι τον τερματισμό στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα στο σχετ. link: http://pe11ioa.blogspot.gr/2014/04/1.html Αποδέκτες επικοινωνίας, της δήλωσης συμμετοχής για εθελοντική προσφορά ή για εγγραφές συμμετοχής παιδιών του Συλλόγου και όχι μόνο, οι α) Δεμερτζής Γιώργος (6980-499050) β) Κουρής Αθανάσιος (6977369718) γ) Ανδρούτσος Αλέξης (6936-762859) καθώς και στο e-mail του συλλόγου (sydromioanninon@gmail.com).

Από 5 έως 9 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος • Δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), σε όλη τη χώρα, θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, στο πλαίσιο της «Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος» από τις 5 έως τις 9 Μαΐου. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, οργανώνει κάθε χρόνο από το 2000 την «Ευρωπαϊ-

κή Ημέρα Μελανώματος» σε διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ – Η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» ευχαριστεί θερμά τον κ. Χριστόδουλο Μαγκλογιάννη για τη χρηματική προσφορά που κατέθεσε εις μνήμη Σοφίας Μαγκλογιάννη.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

διαδόσεις... «Non stop» ο Αλέκος!

 Ακούραστος αποδεικνύεται ο Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος αυτή την περίοδο δεν πρέπει να βλέπει και πολύ το σπίτι του! Παρά το φορτωμένο προεκλογικό πρόγραμμα, δεν αμελεί και τις υποχρεώσεις του ως Περιφερειάρχης. Έτσι, χθες, για παράδειγμα, παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Παραμυθιά, για τον πολιούχο της Άγιο Δονάτο (φωτό), συνοδευόμενος από την εντετ. περιφερειακή σύμβουλο Αντιγόνη Φίλη. Μάλιστα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων συναντήθηκε και αντάλλαξε ευχές με τη Δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, που επίσης κατεβαίνει ξανά ως υποψήφια, αλλά και με κατοίκους της πόλης. «Non stop» τρέξιμο για τον Αλέκο… Κ.Α.

Μπορεί να προσφέρει! Ένα πολύ δυνατό «όπλο» έχει στη… φαρέτρα του ο Γιώργος Νταλαμάγκας στη μάχη που δίνει αυτή την περίοδο για το σταυρό ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το Νίκο Γκόντα. Την πολύχρονη ενασχόλησή του με τα της Γιαννιώτικης αγοράς και τους αγώνες που έχει δώσει ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά της. Ο κ. Νταλαμάγκας είναι ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην πόλη μας, με σοβαρή παρουσία, θέσεις και προτάσεις, που γνωρίζει καλά την κατάσταση. Είναι λοιπόν σίγουρο ότι, αν εκλεγεί, μπορεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες!.. Κ.Α.

Η Γεν. Γραμματέας τι κάνει;

 Ρήμαξαν τα δάση! Με την παράνομη ξύλευση προσπαθούν να ζεσταθούν εκείνοι που η κυβέρνηση τους στέρησε το δικαίωμα να αγοράσουν πετρέλαιο! Κι ενώ λένε ότι υπάρχουν ιδιωτικά δάση ώριμα για ξύλευση που θα έδιναν ξύλα στην αγορά, ώστε να μη τα εισάγουμε και θα εισέπραττε το κράτος από το 1/5 που λέει ότι κατέχει στα ιδιωτικά δάση, αλλά και πρόσθετους φόρους από την όλη ξύλευση, οι υπηρεσίες του Δασαρχείου λειτουργούν ακόμη με τον... αραμπά! Ακούμε ότι η γραφειοκρατική πρακτική συνεχίζεται παρ’ ότι έγιναν κάποιες αλλαγές στελεχών που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες! Εδώ δεν έφθασαν οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης; Και η υπεύθυνη για να ελέγχει εάν προχωρούν οι υποθέσεις που εκκρεμούν πολλά χρόνια τι κάνει; Νιώθει ικανοποιημένη με τους ρυθμούς που λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δασαρχείου που ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση; MAT

Δίτροχα γαϊδούρια!..

 Aν τους αποκαλέσουμε «γαϊδούρια» θα αδικήσουμε κατάφορα τα συμπαθή τετράποδα, που ποτέ τους δεν κατάβρεξαν ούτε καν δίποδα στο διάβα τους. Οπότε αφήνουμε το χαρακτηρισμό στην κρίση σας, για εκείνους τους εποχούμενους στην πόλη των Ιωαννίνων, που όταν βρέχει τρέχουν με ταχύτητα, «διαλέγοντας» τις λακκούβες με νερά και λούζοντας τους πεζούς που περνούν δίπλα τους. Αν δε, τυχαίνει και περνά κάποια καλλίπυγη δεσποινίδα, τότε ουαί και αλλοίμονό της. Να τους χαιρόμαστε! Ν.

Από επιτυχία σε επιτυχία…

 Πολέμησαν με λύσσα την ίδρυση και ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα που θα ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους! Μπράβο! Έκαναν μια τρύπα στο νερό. Θα μπορούσαμε να κρατάμε εδώ τους φοιτητές που πηγαίνουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό πληρώνοντας και δίδακτρα, όπως συμβαίνει στην Αγγλία, που έχει τεράστιο συνάλλαγμα απ’ αυτές τις πηγές, αλλά θα έρχονταν και ξένοι για να σπουδάσουν εδώ φέρνοντας συνάλλαγμα! Και τώρα, με απλή επίδειξη πτυχίου θα κάνουν επάγγελμα εδώ δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες που σπούδασαν σε κολλέγια τα οποία ήταν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων

Σελ. 3η

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ Βρίσκονται στον αέρα…

 Οι δημοσκοπικές εταιρίες δίνουν προβλέψεις για το μέλλον! Εμείς λέμε ότι σ’ αυτή τη χώρα είναι αδύνατο να προβλέψεις οτιδήποτε αφορά στο αύριο. Μόνο οι αναλύσεις για το παρελθόν μπορούν να έχουν αληθινά στοιχεία και, ποιος ξέρει, ίσως να δώσουν παραδείγματα προς αποφυγήν και για το μέλλον. Όμως τα μελλούμενα βρίσκονται στον αέρα! Κάτι σταθερό δεν φαίνεται στον ορίζοντα αφού δεν ελαχιστοποιήθηκε η απόσταση που χωρίζει αυτά που θεωρούνται αυτονόητα και αυτά που αποφασίζονται στα υπουργικά γραφεία. Οι υπουργοί λειτουργούν ωσάν να ζουν σε άλλο κόσμο! Δεν καταλαβαίνουν τα αυτονόητα. Θα μου πείτε, γιατί δεν ρωτάνε τους ανθρώπους της πιάτσας που έφαγαν τη ζωή με την κουτάλα; Ποιος ξέρει…

Με... χρονοκαθυστέρηση!

 Όλοι αυτοί που κάθονταν, διαχρονικά, σε μια υπουργική καρέκλα υποτίθεται ότι αναλάμβαναν συγκεκριμένα καθήκοντα. Τι έγινε και πώς έγινε και όλοι έμεναν ανενεργοί δεν το ξέρουμε. Ήταν δική τους αδυναμία ή η όλη δομή του συστήματος τους έβαζε τα εμπόδια; Είναι αδύνατο να μη προβληματίστηκαν γιατί, ενώ είχαν τους πόρους ώστε από το 1985 να έχουν έτοιμους τους αυτοκινητόδρομους, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις μαρίνες φθάσαμε στο 2014 και ακόμη μιλάμε για τις ίδιες ελλείψεις. Κι αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες που επέβαλαν την Αττική οδό κι αν δεν βρισκόταν ένας Σουφλιάς εμείς Εγνατία δεν θα βλέπαμε!

Θέλουμε απαντήσεις!..

 Τελικά όλο και περισσότεροι πολίτες αποδέχονται ότι τα πεπραγμένα του παρελθόντος πρέπει να μας δώσουν παραδείγματα προς αποφυγήν. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και αυτό δεν ξεκαθαρίζει αν δεν πάρουμε τις απαντήσεις. Γιατί μας έβαζε τα πρόστιμα η Ε.Ε; Δεν βρέθηκε κανένας υπεύθυνος ώστε αυτός να τα πληρώσει; Γιατί έπρεπε να τα χρεώσουν και αυτά στους γνωστούς φορολογούμενους πολίτες; Τελικά τι συνέβη στο παρελθόν; Ήταν λιγότερα τα χρήματα που έφθαναν από την Ε.Ε και τα αναγκαία έργα ήταν περισσότερα ή πήγαιναν στις τσέπες εκείνων που εμπλέκονταν στην όλη διαδικασία της ολοκλήρωσης των έργων; Υπάρχουν κάποιοι που πλούτισαν από τα δημόσια έργα ή μόνο οι εξοπλισμοί προσέφεραν τις μίζες; Πάντως, τα δημόσια έργα χρεώθηκαν περισσότερο, αφού ξεπερνούσαν το κόστος των ίδιων έργων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Και από εθνικούς πόρους...

 Όλα τα εκτελούμενα έργα δεν έγιναν μόνο από ευρωπαϊκούς πόρους. Υπήρχε και εθνική συμμετοχή. Δηλαδή χρησιμοποιούσαν και τους δικούς μας φόρους! Έτσι μας στέρησαν από δύο μεριές τα δικαιώματά μας. Με τα χρήματα της Ε.Ε για τις υποδομές μπορούσαν να γίνουν περισσότερα έργα και με την εθνική συμμετοχή σε όσα κατάφεραν να αποπερατώσουν μας άρπαζαν περισσότερους φόρους, αφού ανάλογα με το κόστος αύξαινε και η εθνική συμμετοχή. Και τώρα επικεντρώνονται στους ελέγχους για τις παράνομα χορηγηθείσες συντάξεις και καλά κάνουν! Αφού κατάφεραν επιτέλους να συνδέσουν τα ληξιαρχεία με τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να ξέρουν ποιοι πεθαίνουν είναι ένα βήμα προόδου. Πολύ καθυστερημένο αλλά επιτέλους το έκαναν! Στα δημόσια έργα δεν βρήκαν τίποτε παράνομο για να το ψάξουν; Ποιος ξέρει τελικά! Ψάξε απ’ εδώ, ψάξε απ’ εκεί μπορεί να μειώσουν το χρέος. Θεανώ Βλάχου και λειτουργούσαν στην Ελλάδα χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο αλλά και όλοι όσοι σπούδασαν εκτός Ελλάδας. Είναι να μη πανηγυρίζουμε για τις επιτυχίες μας; Οι δικοί μας υπερασπίζονταν δήθεν το δημόσιο πανεπιστήμιο… ΜΑΤ

Μίλησε ο Ηγούμενος...

 Για την μεγάλη και ουσιαστική πνευματική αποστολή στο σύγχρονο κόσμο του Αγίου Όρους μίλησε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ (φωτό), στο πλαίσιο του ελεύθερου ανοιχτού πανεπιστημίου, που λειτουργεί ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς. Απευθυνόμενος σ’ ένα πυκνό ακροατήριο τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι μοναχοί με την προσευχή τους και αψηφώντας τον θάνατο, στηρίζουν την κοινωνία. Την παρουσία του Εφραίμ στην κωμόπολη, χαιρέτισαν ο Ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου, και η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Φιλοπρόοδου Ομίλου. Ως εισαγωγή στην ομιλία του αρχιμανδρίτη Εφραίμ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την αναστήλωση και την αναγέννηση της Μονής Βατοπαιδίου. Να σημειωθεί ότι τον γέροντα Εφραίμ συνόδευε ο Παραμυθιώτης (από την Αμπελιά) μοναχός Αρσένιος, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στην περιοχή. Η.Μ. ...οι διαδοσίες

 Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ Αγνοήσαμε τον Παλαμά!

 Όταν ρωτήθηκε ο Κωστής Παλαμάς πώς θα αντιμετωπισθεί η επί-

θεση της Ιταλίας εναντίον της χώρας μας στις 28 Οκτωβρίου 1940 τους απάντησε με επτά λέξεις: - Ένα μονάχα λόγο θα σας πω, μονάχα ένα: - Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του ‘21!.. Είναι ο Εθνεγέρτης εκείνος που κατατρόμαξε τους Ιταλούς κατακτητές και με τον θάνατό του ακόμη, αφού στην κηδεία του οι δρόμοι στην Αθήνα πλημμύρισαν από κόσμο, κάτι πρωτοφανές για περίοδο κατοχής, όπου όλα «τα’σκιαζεν η φοβέρα και τα πλάκωνεν η σκλαβιά»! Και όμως ο κόσμος τα αψήφησεν όλα αυτά και προσήλθε να τιμήσει τον μεγάλο νεκρό. Αυτόν τον Εθνεγέρτη, τον οποίον τίμησαν όλες οι πόλεις της Ελλάδος με ονοματοδοσίες σε δρόμους (Αθήνα 37, Πειραιάς 7, Θεσσαλονίκη 7, Βόλος 2, Αλεξανδρούπολη 1, Κέρκυρα 1 κ.λπ.), εμείς καταφέραμε να «στρογγυλέψουμε το τετράγωνο» και να μετονομάσουμε την οδό Κωστή Παλαμά σε Λάμπρου Μάλαμα!.. Φίλος ο Λάμπρος αλλά φιλτάτη η αλήθεια! Δεν ήτο του ύψους και του βεληνεκούς του Κωστή Παλαμά. Ήτο ανοσιούργημα η απόφαση της Επιτροπής όπως και η υιοθέτησή της από τον Δήμο να μετονομάσει την οδό αυτή. Αν ήθελε αν τιμήσει τον Λάμπρο Μάλαμα θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος ανώνυμος δρόμος ή κάποιος άλλος υπό κατασκευήν.

Τα καραβούλια...

 Αναγράφηκε, ότι τα καραβούλια θα καταστούν ηλεκτροκίνητα!

Εκσυγχρονισμός αναμφισβητήτως! Όμως... Όμως τα καραβούλια κινούνται κατά τις επιταγές και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών τους, λες και οι άδειες που απέκτησαν είναι ιδιόκτητο προνόμιο και όχι κοινωνικό αγαθό!.. Οι άδειες για τα καραβούλια είναι δημόσιο αγαθό, όπως οι άδειες των ταξί, των λεωφορείων, των αστικών λεωφορείων κ.λπ. και εκτελούν την συγκοινωνία εκεί και όπου πρέπει και όχι εκεί που επιθυμούν οι καπεταναίοι!.. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι λεμβούχοι της Νήσου και να δρομολογήσουν μία σειρά δρομολόγια και για την Ντραμπάτοβα το Κρυονέρι όπως το γνωρίζουν και οι παλιότεροι Γιαννιώτες. Έρχονται συμπολίτες μας που ζουν εκτός Ιωαννίνων και θέλουν να «πεταχτούν» ως το Κρυονέρι και δρομολόγια δεν γίνονται όπως επί μπάρμπα - Τέλια (Βενιζέλου), γιατί θα μειωθεί η κίνηση προς το Νησί. Αστείο πράγμα!..

Περί πτώσης τιμών...

 Παρακολουθώντας τις συζητήσεις στην τηλετύφλα, μένει άναυδος

ο τηλεθεατής από τις άστοχες προτάσεις που κάνουν όσοι συμμετέχουν σ’ αυτές! Ακούσαμε τον κ. Μηταράκη, υφ/γό Ανάπτυξης να λέγει, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες με τις διαρθρωτικές αλλαγές να πετύχει μείωση των τιμών! Όμως, ο κάθε τηλεθεατής που παρακολουθεί πληθώρα απόψεων κάνει άλλες διαπιστώσεις, όπως: Αφουγκρασθήκαμε, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την τρίτη ακριβότερη τιμή στο γάλα! Αφουγκρασθήκαμε, επίσης, ότι η Γερμανία έχει 7% ΦΠΑ στο γάλα, η Γαλλία 5,5% ΦΠΑ, η Ισπανία και η Ιταλία 4% κ.λπ. Ας υποθέσουμε, ότι η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία είναι ένα ευρώ, τότε στη Γερμανία θα τιμάται 1,07 ευρώ, στην Γαλλία 1,05 ευρώ, σε Ισπανία και Ιταλία 1,04 ευρώ και στην Ελλάδα 1,13 ευρώ! Ας μειωθεί, λοιπόν, ο ΦΠΑ και στην Ελλάδα στο ύψος της γειτονικής Ιταλίας και αμέσως θα πέσει η τιμή του γάλακτος. Με ΦΠΑ 23%, όπως ήταν προ 6μήνου ή με 18% όπως είναι σήμερα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι πανάκριβα!..

Τα λειβάδια της Ολλανδίας...

 Η Ολλανδία αφουγκρασθήκαμε, ότι διαθέτει απέραντα λειβάδια, ό-

που οι αγελάδες βόσκουν ελεύθερες, άρα μειώνεται το κόστος διατροφής τους, σ’ αντίθεση με τη χώρα μας, όπου είναι ενσταυλισμένες και οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες. Το ερώτημα: Η Ολλανδία έχει επιφάνεια περίπου όση και η Πελοπόννησος, όπου καλλιεργούνται καμβρολάχανα (αγοράσαμε προσφάτως), τουλίπες, κρομμύδια, πατάτες και άλλα διάφορα καταναλωτικά αγαθά. Πώς, λοιπόν, περισσεύει χώρος και για ελεύθερη βοσκή των αγελάδων; Αλλά, και αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το γάλα ως παραγόμενο από αγελάδες ελευθέρας βοσκής θα είναι καλυτέρας ποιότητος από το σηματοδοτούμενο ως ελληνικό, που και καθυστερεί στην περισυλλογή, αφού είναι σκόρπια τα βουστάσια και ενσταυλισμένες οι αγελάδες! Μήπως πρόκειται για «δάκτυλο» πλαγίας διαφημίσεως του ολλανδικού και γενικώς του εισαγομένου γάλακτος και σταδιακά περιφρονήσεως του ελληνικού; Είναι κι αυτή μία απορία. Χάσαμε και τον αλλοτινό Υπ. Δικαιοσύνης, τον Μίλτο Παπαϊωάννου, που τα είχε ρυθμίσει τόσο καλά, ώστε θα είχαν αντοχή πλέον των 20-30 ετών. Και όμως αυτή η τόσο καλή ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα και την απόδραση των Αλβανών από τις φυλακές Τρικάλων, όσο και την άγρια σφαγή του σωφρονιστικού στις φυλακές Μαλανδρίνου από βαρυποινίτη, επίσης, Αλβανό!..


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

Σύμφωνα με την Όλγα Κεφαλογιάννη

Όπως ανακοίνωσε η εταιρία Deloitte

Έτοιμο νέο νομοσχέδιο για ειδικές μορφές τουρισμού

® Σε έσοδα 13 δισ. ευρώ στοχεύει για το 2014 ο ΣΕΤΕ

Τ

ην κατάθεση νομοσχεδίου που θα φορά την αποδοτικότερη λειτουργία ειδικών μορφών τουρισμού, προανήγγειλε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Στο μεταξύ, σε έσοδα 13 δισ. ευρώ στοχεύει για το 2014 ο ΣΕΤΕ. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο η κ. Κεφαλογιάννη εξήγησε ότι, μεταξύ άλλων, θα οριστεί το οριστεί και το θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό, με στόχο πάντα την καταπολέμηση της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Σχετικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, η κ. Κεφαλογιάννη εξέφρασε την αισιοδοξία για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών επισημαίνοντας πως το στοίχημα είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ανοδική τροχιά, όπως αυτή καταγράφηκε το 2013. Από την πλευρά του ο πρόε-

Διαβεβαιώσεις από Ι. Βρούτση ότι δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις • Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις παρείχε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάππειο Μέγαρο. Αναφερόμενος επίσης στην εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010 από το 2015, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «βίαιες προσαρμογές και αναταράξεις στις σχέσεις των συνταξιούχων με το ασφαλιστικό σύστημα». Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, χαρακτήρισε τις αναπροσαρμογές που

έχουν γίνει, αναγκαίες και δίκαιες και πρόσθεσε ότι χάρη σε αυτές οι συντάξεις και τα εφάπαξ διασφαλίστηκαν για τις επόμενες γενιές και τα ταμεία στο εξής δεν πρόκειται να εμφανίσουν ελλείμματα.

Ανεργία Για το θέμα της ανεργίας ο κ. Βρούτσης είπε ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης» ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ποσοστό της ανεργίας θα φθάσει το 15,9% έως το 2018, από 25% το 2014, όπως προβλέπεται από το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018.

Με 66,90% το Ταμείο Χρηματ. Σταθερότητος στην Alpha Bank

• Η Alpha Bank AE ανακοίνωσε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (ΤΧΣ) κατέχει 8.925.267.781 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές ή ποσοστό 69,90 επί του συνόλου κοινών μετοχών εκδόσεως της τράπεζας. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύονται 3.843.792.077 κοινές μετοχές της Alpha Bank. Ο αριθμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί από τους μετόχους στον υπολογισμό των ποσοστών συμμετοχής τους βάσει του ν.3864/2010.

δρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης υποστήριξε ότι ο Σύνδεσμος έχει θέσει τον στόχο στα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και στα 13 δισ. ευρώ εσόδων. Επίσης ο κ. Ανδρεάδης ανάφερε ότι παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο. Η πρόσφατη πρόταση του ΙΟΒΕ για "flat tax" 20%, (σ.σ. ενιαίο φορολογικό συντελεστή), θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα, η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 6,5% αλλά και η περεταίρω μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμη σημαντικότερο, για τον κ. Ανδρεάδη, είναι η κατοχύρωση νομικά η συνταγματικά, ότι το πλαίσιο αυτό δεν θα αλλάξει για μία δεκαετία.

35η η Ελλάδα στη λίστα των χωρών με κοινωνική πρόοδο • Την 35η θέση στην κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη κοινωνική πρόοδο παγκοσμίως, κατέλαβε η Ελλάδα σύμφωνα με έναν νέο δείκτη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Social Progress Imperative (SPI), ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Deloitte. Μετρώντας τα αποτελέσματα της κοινωνικής προόδου μιας χώρας, ο δείκτης κοινωνικής προόδου για το 2014 –ο οποίος κατατάσσει 132 χώρες βάσει της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής απόδοσής τουςεντοπίζει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μιας χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ιδίου επιπέδου. Η Ελλάδα χάρη στη βαθμολογία της κοινωνικής προόδου της, καταλαμβάνει την 35η θέση ανάμεσα στις 132 χώρες της κατάταξης, θέση λίγο χαμηλότερη από εκείνη στην οποία κατατάσσεται με κριτήριο το ΑΕΠ της, 31η στις 132.

Με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού…

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Μύθος και Fix • Ένα ακόμη σημαντικό επαγγελματικό βήμα ετοιμάζει να κάνει ο επιτυχημένος Γιαννιώτης επιχειρηματίας Γιάννης Χήτος, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ με τα γνωστά εμφιαλωμένα νερά ΖΑΓΟΡΙ, αλλά και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία, τη βιομηχανία δηλαδή που παράγει τη γνωστή σε όλους μπίρα Fix. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε επαφές με την βιομηχανία Carlsberg που έχει το σήμα Mythos, με απώτερο στόχο την διερεύνηση των περιθωρίων συμπόρευσης υπό ένα ενιαίο σχήμα. Με την μπίρα Fix, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της «newmoney.gr» να κατέχει ένα μερίδιο κοντά στο 13% και την Carlberg, που διαχειρίζεται στη χώρα μας το σήμα Μύθος, να έχει περίπου 17%- 18%, όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπο συνεργασίας με ουσιαστικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά όπως αυτή διαμορφώνεται εσχάτως στον ζύθο. Ήδη ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας Γιάννης Χήτος συνομιλεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μύθος Ζυθοποιία Αλέξανδρο Καραφυλλίδη για να βρουν κοινό τόπο, με τις πληροφορίες του «business stories» να μιλάνε για ισχυρή πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο κοντινό διάστημα. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ANAKOINΩΣH Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώνει ότι στο ΦΕΚ 484/15-4-2014 (τ.Γ’) δημοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις οκτώ (8) θέσεων καθηγητή ως εξής: ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (Μικράς Ασίας, 75, 11527 Γουδή, τηλ. 210-7462003, 210-7462051) Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας • Αριθ. Προκήρυξης: 1314007296/4-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΟ446ΨΖ2Ν-Γ5Π) - Μία (1) θέση καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο: «Βιοστατιστική Επιδημιολογία». • Αριθ. Προκήρυξης: 1314007604/4-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΟΒ46ΨΖ2Ν-ΡΛΛ) - Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο: «Επιδημιολογία και Ιατρική Στατιστική». Τομέας Χειρουργικής • Αριθ. Προκήρυξης: 1314007863/10-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΟ446ΨΖ2Ν-Μ71) - Μία (1) θέση καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο: «Γενική Χειρουργική». • Αριθ. Προκήρυξης: 1314007861/10-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΟΒ46ΨΖ2Ν-6Ν5) - Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο: «Ορθοπαιδική». • Αριθ. Προκήρυξης: 1314007602/6-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΟΒ46ΨΖ2Ν-ΖΞΜ) - Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο: «Οφθαλμολογία». Τομέας Υγείας Μητέρας - Παιδιού • Αριθ. Προκήρυξης: 1314007869/10-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΟ446ΨΖ2Ν-Χ7Π) - Μία (1) θέση καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο: «Παιδιατρική - Παιδιατρική Ενδοκρινολογία». • Αριθ. Προκήρυξης: 1314007860/10-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΟΒ46ΨΖ2Ν-ΗΨΣ) - Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο: «Μαιευτική - Γυναικολογία - Γυναικολογική Υπερηχογραφία». • Αριθ. Προκήρυξης: 1314007864/10-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΟΒ46ΨΖ2Ν-Σ9Ν) - Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο: «Μαιευτική - Γυναικολογία - Ουρογυναικολογία». Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 29-6-2014. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα νόμιμα προσόντα, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας μαζί με όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στο ΦΕΚ των προκηρύξεων, στη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής, όπου μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες. Αθήνα 28-4-2014 Ο Πρύτανης Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα, η Νέα Ζηλανδία είναι εφέτος η χώρα με την καλύτερη απόδοση, η Ολλανδία είναι η χώρα με την κα-

λύτερη απόδοση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς είναι η χώρα με την καλύτερη απόδοση από τις G8. Επίσης, η Σλοβενία και η Εσθονία είναι τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά «success stories» με βαθμολογίες καλύτερες από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία είναι η χώρα με τη χαμηλότερη απόδοση η οποία την κατατάσσει σε θέση χαμηλότερη από εκείνες των χωρών του Σοβιετικού μπλοκ όπως είναι η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία.

Μικρή αύξηση του όγκου πωλήσεων

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,2% στον τζίρο του λιανεμπορίου τον Φεβρουάριο • Μείωση 2,2% κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο τζίρος του λιανεμπορίου σε ετήσια βάση. Ωστόσο ο όγκος των πωλήσεων σημείωσε αύξηση κατά 0,6%. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο 2014, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2013, σημείωσε μείωση κατά 2,2%, ενώ σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2014 σημείωσε αύξηση κατά 0,1%. Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 2,2% το Φεβρουάριο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2013, προήλθε κυρίως από την αύξηση στα βιβλία - χαρτικά - λοιπά είδη

(3,7%), στα έπιπλα - ηλεκ. είδη οικιακός εξοπλισμός (0,2%), στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων -(0,1%), στα καύσιμα (2,9%) και στα φαρμακευτικά καλλυντικά (-6,2). Ο Δείκτης Όγκου Εργασιών στο λιανεμπόριο κατά τον Φεβρουάριο 2014, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2013, σημείωσε αύξηση κατά 0,6%, ενώ σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2014 σημείωσε αύξηση κατά 4%.

Στο 0,7% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο • Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 0,7% από 0,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat, ωστόσο ήταν χαμηλότερος από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, παρά τις αυξημένες δαπάνες της πασχαλινής περιόδου, αφήνοντας την απειλή του αποπληθωρισμού να επικρέμαται πάνω από την ΕΚΤ και ασκώντας της νέες πιέσεις για λήψη μέτρων. Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ετήσια τιμή τροφίμων, οινοπνευματωδών και προϊόντων καπνού αυξήθηκε 1,0% τον Απρίλιο (+0,7% το Μάρτιο). Η μέση ετήσια τιμή ενέργειας υποχώρησε -1,2% (-2,1% το Μάρτιο). Στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφεται αύξηση 1,6% (1,1% το Μάρτιο). Τα στοιχεία του Απριλίου διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου, αλλά αρκετά χαμηλότερα από το 1,2% που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2013. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ANAKOINΩΣH Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώνει ότι στο ΦΕΚ 493/16-4-14 τ.Γ’ δημοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις δύο (2) θέσεων καθηγητή ως εξής: ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (Μ. Ασίας 75, Γουδή, Αθήνα 11527, τηλ. 210-7462045, 210-7462052) ΤΟΜΕΑΣ ΜΟΡΦΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ Αριθ. Προκήρυξης 1314007873/10-3-14, τ.Γ’ (ΑΔΑ: ΒΙΟΒ46ΨΖ2Ν-3Ι3) - Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Βιολογική Χημεία - Κλινική Βιοχημεία». ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ - ΠΑΙΔΙΟΥ Αριθ. Προκήρυξης 1314007872/10-3-14 (ΑΔΑ: ΒΙΟΒ46ΨΖ2Ν-ΨΙΓ) - Μία (1) θέση καθηγητή στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Μαιευτική - Γυναικολογία - Εμμηνόπαυση». Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 29-6-2014. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα νόμιμα προσόντα, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας μαζί με όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στα ΦΕΚ των Προκηρύξεων, στη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής, όπου μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες. Αθήνα 28-4-2014 Ο Πρύτανης Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Νο

1

Αυθεντική Ηπειρώτικη Φέτα

Στην Ελλάδα, το α' τρίμηνο του 2014

Αισθητή άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ® Τι δείχνει έρευνα της Νielsen…

Σ

ημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2014 σύμφωνα με έρευνα της Νielsen. Ειδικότερα, ο δείκτης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8 μονάδες, φτάνοντας συνολικά τις 53, ακολουθώντας την αυξητική τάση και του παγκόσμιου δείκτη εμπιστοσύνης. Η παγκόσμια, διαδικτυακή έρευνα της Nielsen για τη μέτρηση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διεξήχθη από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου 2014 σε 60 διαφορετικές χώρες, όπου συμμετείχαν πάνω από 30.000 καταναλωτές της Ευρώπης, της Ασίας, της Ωκεανίας, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης αποτυπώνει την γνώμη των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τις ανησυχίες τους, αλλά και τις προθέσεις τους για το μέλλον. Βελτίωση σημείωσε και ο δείκτης της Ευρώπης, ο οποίος αυξήθηκε κατά 2 μονάδες και έφτασε συνολικά τις 75. Από τις συνολικά 32 ευρωπαϊκές αγορές που μετρώνται στην έρευνα παρουσιάστηκε αύξηση στις 21, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν μεταξύ

των χωρών με τους ιστορικά χαμηλότερους δείκτες. Μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Γαλλία, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 8 μονάδων η καθεμία, φτάνοντας τις 53 και 59 μονάδες αντίστοιχα, ενώ αύξηση σημείωσαν επίσης και οι οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, κατά 7 και 3 μονάδες αντίστοιχα, φτάνοντας τις 51 και 61 μονάδες αντίστοιχα.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 8 μονάδες φτάνοντας τις 53 μονάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρ’ όλη την βελτίωση του δείκτη, η ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια παραμένει για το 52% των ερωτώμενων

Έως τον Φεβρουάριο του 2015

ΟΓΑ: Παράταση στην ισχύ βιβλιαρίων για ανασφάλιστους υπερήλικες

• Παρατείνεται ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 η ισχύς των βιβλιαρίων υγείας των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του ΟΓΑ, των οποίων η σύνταξη διακόπηκε από 1-1-2013. Το ίδιο ισχύει και για τα προστατευόμενα μέλη αυτών. Οι δικαιούχοι καλούνται να προσέρχονται για τη θεώρηση των βιβλιαρίων τους στους κατά τόπους αρμόδιους Ανταποκριτές του ΟΓΑ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών & Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Διεύθυνση Διοικητικού - Τμήμα ΔΕΠ Αριθμ. Πρωτ.: 9067 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Στο ΦΕΚ 424/8-4-2014 (τ. Γ’) δημοσιεύτηκε η αριθμ. 3126/3-2-2014 Προκήρυξη πλήρωσης (εξέλιξη) της παρακάτω θέσης Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως εξής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Τηλ. Γραμματ. 26510-07183 και 07117) - Μία (1) θέση Καθηγητή στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Τέχνης: από την Προϊστορική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα». Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 11-6-2014. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα τυπικά προσόντα να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στα τηλέφωνα 26510-07183 και 07117 (Διεύθυνση: Παν/πολη Ιωαννίνων - 45110). Ιωάννινα 11-4-2014 Ο Πρύτανης ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών & Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Διεύθυνση Διοικητικού - Τμήμα ΔΕΠ Αριθμ. Πρωτ.: 9071 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

η μεγαλύτερή τους ανησυχία, ενώ ακολουθείται σε ποσοστό 30% από την ανησυχία για την γενικότερη οικονομική συγκυρία. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι 8 στους 10 εξακολουθούν να αμφιβάλουν για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακάμψει από την οικονομική ύφεση σύντομα, ενώ στην μεγάλη πλειοψηφία τους (79%) πιστεύουν ότι τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες η γενικότερη οικονομική συγκυρία θα παραμείνει ως έχει. Στην ερώτηση πού διαθέτουν τα χρήματα, που τους περισσεύουν, μετά την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το 27% των Ελλήνων εξακολουθεί να δηλώνει ότι το ξοδεύει για την κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών, ωστόσο το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του πρώτου τριμήνου του 2013 κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Οι Έλληνες καταναλωτές σε ποσοστό 80% έχουν αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες, έχοντας γίνει περισσότερο επιφυλακτικοί όσον αφορά στις δαπάνες τους. Το ποσοστό της Ελλάδας είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από την Ισπανία και την Πορτογαλία που σκοράρουν οριακά υψηλότερα με ποσοστό 81%. Επίσης, οι Έλληνες σε ποσοστό 74% δηλώνουν πως έχουν στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ενώ επίσης έχουν περιορίσει την διασκέδαση εκτός του σπιτιού σε ποσοστό 71%. Ειδικότερα, 4 στους 10 δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις δύο παραπάνω ενέργειες ακόμη και μετά την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Θετικό το κλίμα στην χθεσινή συνεδρίαση

Με υψηλά κέρδη 3,09% έκλεισε το ΧΑ ® Στις 1.232,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

• Με υψηλά κέρδη έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, με την αγορά να επανέρχεται δυναμικά πάνω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων με κατακόρυφη αύξηση και της αξίας των συναλλαγών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.232,12 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,09%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 269,49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 86 εκατ. ευρώ αφορούν σε διακίνηση πακέτου της ΕΥΔΑΠ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,36%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη

Από τον ερχόμενο Ιούνιο

Προς αύξηση ως 25% τα τιμολόγια ρεύματος των εξοχικών κατοικιών

• Αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και το 25% φέρνει για τα τιμολόγια ρεύματος των εξοχικών κατοικιών η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση της χώρας, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι οι σταυροειδείς επιδοτήσεις αφορούν συνολικά περί τα 2,5 εκατ. καταναλωτές με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και το σύνολο των αγροτικών καταναλώσεων της χώρας, που χρεώνεται για όλο το 24ωρο με την κατά 40% χαμηλότερη τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ. Στο διεθνές συνέδριο «The Future of Greek Gas and Power Markets: Looking Ahead with Optimism and Realism», ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωρ-

Δεκαήμερο εκπτώσεων στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ • Με δεκαήμερο εκπτώσεων έως και 65% υποδέχεται το Μάιο το Δίκτυο Καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ, δίνοντας στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αγαπημένα τους προϊόντα τεχνολογίας όπως Smartphones, Tablets, Laptops, Games και αξεσουάρ σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές και έως 24 άτοκες δόσεις. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την 1η μέχρι τις 10 Μαΐου, οι καταναλωτές θα βρουν στο ΓΕΡΜΑΝΟ εκπτώσεις έως 35% στα Smartphones όπως: το SAMSUNG Galaxy Pocket Neo, αποκλειστικά, στα 79,90€, από 99,90€ το Alcatel One Touch 991 στα 89,90€ από 139,90€ το LG OPTIMUS L7 P700 στα 129,90€ από 199,90€ το 4G iPhone 5c (32GB) στα 659,00€ από 739,00€.

γίου, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο έτσι ώστε οι συγκεκριμένες αλλαγές να μην πλήξουν τις καταναλώσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδίου, θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι καταναλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Όσον αφορά τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, η κυ-

βέρνηση έχει αποσπάσει παράταση από την τρόικα μέχρι το τέλος του 2015 προκειμένου να εγκατασταθούν πρώτα οι έξυπνοι μετρητές. Στις εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέσης τάσης ωστόσο, οι οποίες επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων, η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων αναμένεται να φέρει μειώσεις οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 4% - 5%.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η Ελλάδα γίνεται φιλική στις ξένες επενδύσεις • Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή και γίνεται φιλική στις ξένες επενδύσεις, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στην πρώτη ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων πρέσβεων στην Αθήνα. «Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν» σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στην πρώτη ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων πρέσβεων στην Αθήνα που διοργάνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών με αντικείμενο την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Εθνικού Προϊόντος της χώρας . Ο υπουργός υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή μετά το «θάνατο» του Grexit, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιστροφή στις διεθνείς αγορές μέσα από την επιτυχή έκδοση ομολόγου ύστερα από 4 χρόνια απομόνωσης και κάλεσε τους πρέσβεις να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η χώρα μας αλλάζει και γίνεται φιλική στις ξένες επενδύσεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ–ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD Ιατρός Παθολογοανατόμος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας - Ιστολογική εξέταση - Ταχεία βιοψία - Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος - Μριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα - τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) κινητό: 6944730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com

Στο ΦΕΚ 424/8-4-2014 (τ. Γ’) δημοσιεύτηκε η αριθμ. 4293/3-2-2014 Προκήρυξη πλήρωσης (εξέλιξη) της παρακάτω θέσης Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως εξής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ (Τηλ. Γραμματ. 26510-07217 και 07109) - Μία (1) θέση Καθηγητή στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Χημικές και Φυσικές Μέθοδοι Παραγωγής Βιοϊατρικών Ενώσεων». Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 11-6-2014. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα τυπικά προσόντα να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στα τηλέφωνα 26510-07217 και 07109 (Διεύθυνση: Παν/πολη Ιωαννίνων - 45110). Ιωάννινα 11-4-2014 Ο Πρύτανης ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+8,40%), της Motor Oil (+7,20%), της ΜΕΤΚΑ (+5,74%), της Μυτιληναίος (+3,88%), της Jumbo (+3,83%), της ΕΧΑΕ (+3,79%) και της ΔΕΗ (+3,71%). Αντιθέτως πτώση σημείωσαν μόνο οι μετοχές της Εθνικής (-2,44%) και της Eurobank Properties (-0,48%). Από τους επιμέρους δείκτες, πτώση σημείωσε μόνο ο δείκτης της Ακίνητης Περιουσίας (-0,53%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+8,40%), του Πετρελαίου (+4,28%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+3,61%) και των Πρώτων Υλών (+3,48%). Ανοδικά κινήθηκαν 93 μετοχές, 37 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές.

Μελίνα Κων. Ζάκκα πρότυπο μικροβιολογικό εργαστήριο ΔΟΛΙΩΤΗΣ Α. ΧΑΡΗΣ ΙΑΤΡΟΣ βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510-64141 • Κιν.: 6974 427559 • Email: biotest@in.com Συμβεβλημένος με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όλα τα ταμεία

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Τηλ.: 26510 26560 κιν.: 6972897763


Σελ. 6η

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ • Συνεχίζουμε σήμερα, για τρίτη μέρα, την δημοσίευση των ψηφοδελτίων συνδυασμών από Δήμους των Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι λόγω χώρου δεν καταχωρούνται οι υποψήφιοι των τοπικών κοινοτήτων.

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΖΑΓΟΡΙΣΙΩΝ Υποψήφιος Δήμαρχος

Δαλκαβούκης Βασίλειος, του Κωνσταντίνου Υποψήφιοι Δημ. Σύμβουλοι Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικού Ζαγορίου Βαρζώκα Αλεξάνδρα, του Βύρωνα Δρούγιας Χρόνης, του Αθανασίου Έξαρχος Χρυσόστομος, του Δημητρίου Καραβασίλης Άγις, του Αντωνίου Λούκας Κωνσταντίνος, του Δημητρίου Παπαϊωάννου Αθανάσιος, του Ιωάννη Τσάγκας Δαμιανός, του Θεοδώρου Χήρας Ναπολέων, του Χρύσανθου Εκλογική Περιφέρεια Βοβούσης Γιαννούλης Κωνσταντίνος, του Ιωάννη Εκλογική Περιφέρεια Κεντρικού Ζαγορίου Αρβανίτης Ιωάννης, του Χρήστου Γκερκέτζου Χρυσάνθη, του Βασιλείου Ζήσης Κωνσταντίνος, του Ιωάννη Καραγιάννης Γεώργιος, του Σπυρίδωνα Παπαγιαννόπουλος Ανδρέας, του Δημητρίου Παπαρούνας Βασίλειος, του Ελευθερίου Σιανάβα Ουρανία, του Χρήστου Στάρα Καλλιόπη, του Νικολάου Εκλογική Περιφέρεια Παπίγκου Μπίτος Δημήτριος, του Αθανασίου Εκλογική Περιφέρεια Τύμφης Βαρζώκα Γεωργία, του Βύρωνα Βούρβος Γεώργιος, του Παναγιώτη Δαλκαβούκης Βασίλειος, του Γεωργίου Κοντοδήμος Κωνσταντίνος, του Αλκιβιάδη Κυριακάκου Γεωργία, του Πέτρου Ντάφης Βασίλειος, του Δημητρίου Παπαστεργίου Ναταλία, του Νικολάου

ΚΙΤΣΙΟΣ ΗΛΙΑΣ του Ευθυμίου ΜΑΛΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αναστασίου ΝΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ιωάννη ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Δημητρίου ΡΙΖΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ του Ιωάννη ΤΣΟΥΠΙΝΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ του Χαραλάμπου Εκλογική Περιφέρεια Βοβούσης ΝΟΛΑ ΕΥΘΑΛΙΑ του Βασιλείου ΡΑΠΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Γεωργίου Εκλογική Περιφέρεια Κεντρικού Ζαγορίου ΑΧΝΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Χαραλάμπου ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΟΥΛΑ) του Δημητρίου ΠΑΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κωνσταντίνου ΤΖΟΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Μιχαήλ ΤΡΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ του Πολυζώη Εκλογική Περιφέρεια Παπίγκου ΕΞΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σωκράτη Εκλογική Περιφέρεια Τύμφης ΑΡΜΕΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Γεωργίου ΒΛΑΧΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Πολυχρόνη ΒΟΥΡΒΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Παναγιώτη ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κωνσταντίνου

Υποψήφιος Δήμαρχος

ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Υποψήφιοι Δημ. Σύμβουλοι Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικού Ζαγορίου ΒΡΑΚΟΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ευσταθίου ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αναστασίου ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΙΚΥ) του Ευαγγέλου ΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου ΚΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Γεωργίου

ΜΑΛΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ του ΦΩΤΙΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚΟΥ – ΣΤΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΝΙΤΣΑ ΑΝΤΩΝΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΤΑΣΤΑΜΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΤΟΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΘΩΜΑ ΠΗΓΑΔΑ ΟΥΡΑΝΙΑ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΚΑΛΩΜΕΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΠΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΑΣΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΟΒΑΡΑ – ΦΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΑΛΙΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ Εκλογική Περιφέρεια ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΩΝ ΓΙΩΤΗ ΣΤΕΛΛΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΛΙΘΙΚΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΛΙΘΙΚΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΘΩΜΑ Εκλογική Περιφέρεια ΦΟΥΡΚΑΣ ΚΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΔΗΜΟΣ METΣΟΒΟΥ ΤΟΛΜΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ–ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Υποψήφιος Δήμαρχος

ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Υποψήφιοι Δημ. Σύμβουλοι Εκλογική Περιφέρεια ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΗΣ ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΑΝΔΡΕΑ ΤΑΣΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Εκλογική Περιφέρεια ΔΙΣΤΡΑΤΟΥ ΖΗΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΗΛΙΑ

ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Εκλογική Περιφέρεια ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΒΙΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ του ΘΕΟΦΑΝΗ ΓΚΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΚΟΓΚΟΣ ΚΟΣΜΑΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΔΡΑΒΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ (ΚΛΕΙΩ) του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΛΤΣΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΗΜΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΥΚΕΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΗ ΛΑΚΚΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΟΥΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Υποψήφιος Δήμαρχος

ΖΗΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Υποψήφιοι Δημ. Σύμβουλοι Εκλογική Περιφέρεια Εγνατίας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ του ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΙΩΤΑΚΗ ΓΙΑΝΝΑ-ΖΩΗ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΙΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΑΤΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Εκλογική Περιφέρεια Μετσόβου ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΩΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΚΟΡΓΚΟΛΗ ΑΥΓΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΙΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΞΕΠΟΥΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΧΙΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΙΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΝΔΡΕΒΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΕΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΡΩΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Εκλογική Περιφέρεια Μηλέας ΒΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

Δ ΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Βάσανο οι εκλογές για τους κατοίκους των χωριών!

® Της ΕΛΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ – ΔΟΥΒΛΗ

¯ από 1η σελ.

χρονίς, μοιράζονται τους πιο ικανούς, αυτούς που έχουν χαρές και λύπες, δυ- κάποια γνώση ειδική, που δεν έχουν σκολίες και προβλήματα διάφορα, πιεστικές υποχρεώσεις, που έχουν χιόνια, κακοκαιρίες, αρρώστιες, όρεξη και θέληση και πάθος να προώρες που ο ένας ζητά τη βοήθεια σφέρουν στα κοινά από αγάπη και πόνο για τον τόπο και μεράκι, που του άλλου. Έτσι, δεν χωρούν ανάμεσά τους τα θεωρώ έτσι κι αλλιώς δεδομένα, αντιπαλότητες, αντιπαραθέσεις, δηλαδή καταστάσεις που δημιουργούν οι εκλογές. Γι’ αυτό δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διχάσουν τους μόνιμους κατοίκους προσωπικές αντιπάθειες, παλιά και μισοξεχασμένα μίση, μικροσυμφέροντα, κομματικές, κτημαΌλοι μιλάμε και γκρινιάζουμε για την κατάτικές ή άλλες διαφο- ντια των χωριών μας, τα συγκρίνουμε με άλλα, τορές, ρατσισμοί πανίζουμε την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. ντός είδους… Αλλά, ας σκεφτούμε, μήπως φταίμε κι εμείς; Οι συνδυασμοί, δυστυχώς πολλοί, τους φέρνουν σε δύσκολη θέση, αφού μένουν εκεί να «φυλάνε Θερτους στενοχωρούν τους προβλημα- μοπύλες». Γιατί άλλο είναι να ξεχειμωνιάτίζουν τους αφήνουν ξάγρυπνους. «Ποιον να ψηφίσω; Ο ένας είναι ζεις κι άλλο να ξεκαλοκαιριάζεις στο συγγενής, ο άλλος φίλος καλός, ο Ζαγόρι. Όλοι μιλάμε και γκρινιάζουμε για τρίτος «μου βρέθηκε», ο άλλος αξίτην κατάντια των χωριών μας, τα ζει, τι να κάνω»! Έτσι αρχίζουν και αραιώνουν οι συγκρίνουμε με άλλα, τονίζουμε την καλημέρες, αλλάζεις δρόμο ή μπαί- αδιαφορία και την εγκατάλειψη. νεις σε συζητήσεις ατέλειωτες για το Αλλά, ας σκεφτούμε, μήπως φταίμε πρόγραμμα του ενός ή του άλλου κι εμείς; Γιατί είναι κυριολεκτικά στο συνδυασμού, για τα προσόντα του χέρι μας, με την ψήφο μας ν’ αλλάενός ή του άλλου υποψηφίου κι όλο ξουμε ό,τι μας ενοχλεί κι έστω κι από περιέργεια να δοκιμάσουμε μια άλλη πικραμένος είσαι. Πιστεύω πως θάπρεπε στα μι- πρόταση. Μ’ αυτές τις σκέψεις και με το κρά κι ολιγάνθρωπα χωριά, όπως κατήντησαν τα Ζαγοροχώρια, ένα χέρι στην καρδιά, ήρεμα και προπαψηφοδέλτιο να υπάρχει για τα τοπι- ντός υπεύθυνα, ας πάμε στην κάλκά διαμερίσματα, κι απ’ αυτό να έχει πη για το καλό του τόπου μας και κανείς την ευχέρεια να επιλέγει, μόνο.

Η Ήπειρος ελπίδες έχει μόνο με μια δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη! ¯ από 1η σελ.

στο πλαίσιο διημερίδας γλωσσικής διδασκαλίας. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Ντίνας έχει διδάξει ρουμανικά, βουλγαρικά και τουρκικά στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου, είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και έχει πολυετή διδακτική και ακαδημαϊκή εμπειρία.

Η συνέντευξη Να τι απάντησε στον «Πρ. Λόγο» ο κ. Ντίνας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευρωεκλογές: • Κύριε Καθηγητά, ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι»; - Το πολιτικό σύστημα χωρίς να θέλω επ’ ουδενί να μηδενίσω την προσφορά κάποιων κομμάτων στην πρόοδο της χώρας με τις υπάρχουσες οργανωτικές δομές και τις κυρίαρχες εντός του νοοτροπίες, έχει οδηγήσει τον τόπο σε ναυάγιο και τον εαυτό του σε πλήρη απαξίωση. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο κόσμος ήταν έτοιμος να χρεώσει συλλήβδην στο πολιτικό σύστημα όλα τα κακά που συνέβαιναν γύρω του και να στραφεί σε μεσσίες ή απλώς τιμωρούς για να δείξει τον θυμό του, εμφανίστηκε το Ποτάμι και έδωσε μια νέα προοπτική. Θεώρησα ότι ήταν αυτή τη στιγμή η ώρα να συμβάλω και εγώ στο νέο εγχείρημα της «πολιτικής χωρίς κομματικό παρελθόν». Θέλω να προσφέρω με τη γνώση και την εμπειρία μου στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου.

ζει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες με τις ευρωπαϊκές, αλλά και τις παγκόσμιες προκλήσεις. Στην εκπαίδευση δεν πρέπει κάθε νέα κυβέρνηση να γκρεμίζει ό,τι έκτισε η προηγούμενη . Άλλωστε η όποια εκπαιδευτική αλλαγή απαιτεί περισσότερα χρόνια από μια κυβέρνηση και σίγουρα από τη θητεία ενός υπουργού, για να αποδώσει και να αξιολογηθεί αν πέτυχε. Κι ένας μόνιμος ειδικός υφυπουργός Παιδείας θα μπορούσε να είναι μια αρχή το ακούμε χρόνια, αλλά δεν το έχουμε ακόμα τολμήσει. • Ποια είναι η πολύτιμη κατάθεση ενός πανεπιστημιακού δασκάλου σε μια ανταγωνιστική προεκλογική περίοδο; Τι είναι αυτό που εσείς κομίζετε από την εμπειρία και τα βιώματά σας στο Πανεπιστήμιο στον πολιτικό βίο πλέον; - Το πανεπιστήμιο είναι κατεξοχήν ο χώρος από όπου ξεκίνησαν οι μεγαλύτερες αλλαγές διαχρονικά κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο των σωστών θέσεων. Αυτές μπορούν να βρεθούν παντού. Το ζητούμενο είναι η δημιουργική σύνθεσή τους προς όφελος της κοινωνίας. Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά ενός πολιτικού από έναν επιστήμονα: ο πολιτικός είναι σίγουρος για τα πάντα, ενώ ο επιστήμονας ξεκινά αμφισβητώντας τα πάντα.

• Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί για εσάς η Ευρώπη σε αυτήν ειδικά την εποχή των πολλών ταχυτήτων, του ελληνικού μνημονίου και των έντονων τελικά κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων; - Παρά τις πολλές του αδυναμίες, το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Ασφαλώς μια οικειοθελής ένωση κρατών κι εδώ είναι η διαφορά της Ευρώπης από τις ΗΠΑ έχει πολύ περισσότερες δυσκολίες στο να καταφέρει να εκφράσει όλους τους πολίτες της, να πετύχει αυτό που συνηθίσαμε να λέμε: ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συνιστά όμως πρόκληση για όλους, μένοντας στην Ευρώπη και το ευρώ, να επιδιώξουμε να τη μετατρέψουμε σε έναν χώρο στον οποίο θα αισθάνονται όλοι «σαν στο σπίτι τους», χωρίς κραυγαλέες ανισότητες και αποκλεισμούς.

• Το «Ποτάμι» με ποιες θέσεις και πρόγραμμα κατεβαίνει στις ευρωεκλογές; Ποιος ο ρόλος σας στη διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος του «Ποταμιού»; - Το Ποτάμι, παρότι ο νεότερος πολιτικός σχηματισμός από όσους συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, έχει ανακοινώσει ήδη ένα πρόγραμμα με τις βασικές του θέσεις με τίτλο: «Μια δυνατή Ελλάδα σε μια δίκαιη Ευρώπη». Και όσο προχωράμε προς τις εθνικές εκλογές οι θέσεις αυτές θα εξειδικεύονται. Το πρόγραμμα του Ποταμιού δε φτιάχνεται σε κλειστές συσκέψεις ενός κονκλάβιου που αποτελείται από σοφούς οι οποίοι έχουν και μόνον αυτοί λύσεις για τα πάντα. Σε μια Ευρώπη και σε έναν κόσμο όπου κυριολεκτικά «τα πάντα ρει» το πρόγραμμα ενός κόμματος πρέπει να είναι υπό συνεχή διαμόρφωση, για να είναι πάντα επίκαιρο. Σ’ αυτή τη διαδικασία καλούμε και όλους τους πολίτες που έχουν να προτείνουν κάτι να το κάνουν. Είπαμε: κανείς δεν έχει το μονοπώλιο των σωστών λύσεων για τα πάντα.

• Σε σχέση με την εκπαίδευση, όλων των βαθμίδων, στη χώρα μας ποιες είναι οι φιλοδοξίες και τα σχέδιά σας αναφορικά πάντοτε με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό; - Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Και οι υποδομές που υπάρχουν είναι σε μεγάλο βαθμό επαρκείς. Δεν είμαι από αυτούς που μηδενίζουν τα πάντα, ούτε υποστηρίζω ότι μόνο οι υποδομές θα λύσουν τα προβλήματα. Μένουν όμως πολλά ακόμη να γίνουν. Στην εποχή μας, που όλα γύρω μας αλλάζουν λόγω της μεγάλης κινητικότητας των ανθρώπων και της ιλιγγιώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, χρειαζόμαστε ένα καλά μελετημένο και σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες, το οποίο θα συνδυά-

• Η Ήπειρος είναι μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό; - Θα μπορούσα να απαντήσω με τον τίτλο του προγράμματός μας: Μια δυνατή Ελλάδα σε μια δίκαιη Ευρώπη. Μόνο αν επιδιώξουμε όλοι να φτιάξουμε μια δυνατή Ελλάδα (όχι μια Ελλάδα θυμωμένη ούτε μια Ελλάδα επαίτη), που θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και με αξιώσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μόνο αν στόχος μας είναι να μετασχηματίσουμε επί το δικαιότερον την Ευρώπη και όχι απλώς να αντλούμε ευκαιριακά οικονομικούς πόρους, έχουν ελπίδες οι φτωχές και αδύναμες περιοχές της ευρωπαϊκής οικογένειας. Οι εύκολες υποσχέσεις γρήγορα διαψεύδονται και πάντως δεν ταιριάζουν σε μας στο Ποτάμι, που επιδιώκουμε να φέρουμε ένα νέο ήθος στην πολιτική συζήτηση.

ΠΑΠΠΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (ΜΑΤΙΝΑ) ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ) ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ ΤΗΛ.: 6942579042 email: pappastamatia&gmail.com


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 7η

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι

Μουσικοχορευτική εκδήλωση στη Λάϊστα από τον «Παρθενώνα» • Μουσικοχορευτική εκδήλωση παρουσίασε πρόσφατα στη Λάϊστα Ζαγορίου η Ακαδημία Ελληνικών Χορών «Παρθενών» που εδράζεται και δραστηριοποιείται στο Παρίσι της Γαλλίας. Ο «Παρθενώνας» ιδρύθηκε το 2001 από Έλληνες μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί

δεκάδες μικρότερες ή μεγαλύτερες εκδηλώσεις τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες. Σήμερα αριθμεί περί τα 50 μέλη, Έλληνες και Κυπρίους αλλά και Γάλλους, Σέρβους, Αρμένιους κ.ά.. Το κοινό σημείο αναφοράς όλων τους είναι η αγάπη και το μεράκι για τον Ελληνικό χορό, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι συμμετέχουν μόνο νέα άτομα. Στην εκδήλωση της Λάϊστας (φωτό) το «παρών» έδωσαν 15 μέλη του «Παρθενώνα», ο Δήμαρχος Ζαγορίου, μέλη του Δημοτικού

Συμβουλίου, άλλοι υποψήφιοι, Λαϊστινοί, Ζαγορίσιοι αλλά και τουρίστες. Το πολιτισμικό αυτό μωσαϊκό σε συνδυασμό με την ωραία ημέρα και το μοναδικό τοπίο έκαναν την εκδήλωση αυτή, καθώς και το ημερήσιο γλέντι που ακολούθησε, πραγματικά αξέχαστα!

Ευχαριστίες Συλλόγου Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάϊστας Ζαγορίου που δραστηριοποιείται εδώ και 22 χρόνια και εκδίδει το τοπικό πε«Λαϊστινά ριοδικό Νέα» αδιάκοπα τα τελευταία 18, εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον «Παρθενώνα» και όλα τα παιδιά που ταξίδεψαν από το Παρίσι στη Λάϊστα για την εκδήλωση αυτή καθώς και προς τον χοροδιδάσκαλο Δημήτρη Σιασιαρίδη. Παράλληλα, ευχαριστεί την Ηπειρωτική Ζυγιά που έπαιξε για την εκδήλωση και το ημερήσιο γλέντι αποτελούμενη από τους Ηλία Πλαστήρα (κλαρίνο, φλογέρα, τραγούδι), Γιώργο Γκόγκο (βιολί), Δημήτρη Κωνσταντή (λαούτο, τραγούδι) και Διονύση Ζώη (ντέφι, νταούλι), τον Δήμο Ζαγορίου για το γεύμα που προσέφερε στους φιλοξενούμενους χορευτές την ημέρα εκείνη, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων.

Από σήμερα ως την Κυριακή

Η ετήσια έκθεση μοντελισμού στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής» • Την ετήσια έκθεση μοντελισμού θα παρουσιάσει από σήμερα, Πέμπτη και έως την Κυριακή, η Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων (ΕΜΙ). Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» (παλαιά σφαγεία) και η είσοδος σ’ αυτήν είναι ελεύθερη. Για τους μοντελιστές μη μελη της ΕΜΙ που επιθυμούν να συμμετάσχουν υπάρχει χρέωση ένα ευρώ ανά έκθεμα με μέγιστο τα 5 ευρώ. Οι ανήλικοι μοντελιστές εξαιρούνται

Ντοκιμαντέρ του Β. Γκανιάτσα

«Της Άρτας το Γιοφύρι» προβάλλεται στο Ιτς Καλέ • H ταινία - ντοκιμαντέρ «Της Άρτας το Γεφύρι» του Βασιλείου Γκανιάτσα θα προβληθεί τη Δευτέρα, 5 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Ιτς Καλέ. Την ταινία προβάλλει η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που έχει ως στόχο την ανάδειξη της κατά τόπους πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας

Το ντοκιμαντέρ, τα γυρίσματα του οποίου ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ‘80, παρουσιάζει διαχρονικά ένα εμβληματικό μνημείο της Άρτας και κομίζει νέα στοιχεία σχετικά με τη νεώτερη ιστορία του από τη εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ξενάγηση στις παλ/κές συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου

Καστρίτσας, στον ομώνυμο λόφο, κάποτε χερσόνησο, στη νοτιοανατολική ακτή της λίμνης Παμβώτιδας. Εκτενής αναφορά και παρουσίαση θα γίνει για τα παλαιο-περιβαλλοντικά δεδομένα που έχουν διασωθεί ως μικροαπολιθώματα, ορατά μόνο κάτω από το μικροσκόπιο, στις αποθέσεις του πυθμένα της λίμνης. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Σημείο συνάντησης: Κεντρική είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αφιέρωμα στον ποιητή και πεζογράφο Τάσο Πορφύρη

της χρέωσης. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη έως Σάββατο, 10 π.μ. με 9 μ.μ. και Κυριακή, 4 Μαΐου, 10 π.μ. με 3 μ.μ..

Από τον Ορειβατικό Σύλλογο

Πορεία την Κυριακή στο «Αυγό» Βοβούσας • Πορεία στο «Αυγό» Βοβούσας (υψ. 2.177 μ.) θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Θα υπάρχουν δύο διαδρομές. Η πρώτη β’ κατηγορίας (διάρκειας 5 ωρών) θα ακολουθήσει την πορεία Βοβούσα - Πηγή Τόσκα – Βοβούσα. Η δεύτερη γ’ κατηγορίας (διάρκειας 7 ωρών) την πορεία Βοβούσα - Κορυφή – Βοβούσα.

Το Σάββατο θεμελιώνονται οι στέγες διαβίωσης ΕΛΕΠΑΠ • Μεθαύριο, Σάββατο, ώρα 11 π.μ. θα γίνει η θεμελίωση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ στη Νεοκαισάρεια. «Το μεγάλο όραμα γίνεται πραγματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΛΕΠΑΠ.

• Την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 8 μ.μ. το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» ένα «Αφιέρωμα στον ποιητή και πεζογράφο Τάσο Ποφύρη». Στην βραδιά του αφιε-

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την ενίσχυση της «Κιβωτού του Κόσμου» ® Τα έσοδα θα διατεθούν στο παράρτημα της ακριτικής Πωγωνιανής

Την ερχόμενη Κυριακή (11 π.μ.)

• Θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό στον Τομέα των παλαιολιθικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την ερχόμενη Κυριακή, 4 Μαΐου και ώρα 11 π.μ.. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Η δράση με τον τίτλο «Οι Άνθρωποι και η Λίμνη: 20.000 χρόνια πριν», αποσκοπεί στη γνωριμία με την πλουσιοπάροχη υλική μαρτυρία, από την πολύ σημαντική αρχαιολογική θέση του σπηλαίου της

Την Κυριακή 4 Μαΐου

ρώματος θα μιλήσουν ο Γ. Αράγης, κριτικός λογοτεχνίας και δοκιμιογράφος, ο Θ. Β. Κούγκουλος, Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης και ο ποιητής.

Κυριακές στο Πανί

«Μόναχο» του Σπίλμπεργκ στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής» • H ταινία του Στήβεν Σπίλμπεργκ, «Μόναχο», (Munich, συμπαραγωγή ΗΠΑ – Καναδάς - Γαλλία, 2005. Διάρκεια 164 λεπτά) θα προβληθεί την Κυριακή, 4 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στο πλαίσιο των προβολών «Κυριακές στο πανί». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μια μπαλάντα από τους Norma • Το τρίτο κατά σειρά τραγούδι του νέου τους άλμπουμ «O TEMPORA, O MORES!» κυκλοφορούν σήμερα, Πέμπτη οι Norma. Ο τίτλος του κομματιού είναι «Υπόσχεση» και αποτελεί την μπαλάντα του δίσκου. Το τραγούδι κατεβαίνει δωρεάν από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της μπάντας www.normatheband.gr από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

• Μουσικοχορευτική εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου την Κυριακή, 4 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσυση της «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής. Την εκδήλωση πλαισιώνουν αφιλοκερδώς: Το μουσικό συγκρότημα του Κώστα Βέρδη με τους Δημήτρη Υφαντή και Βαγγέλη Δάκα στο τραγούδι. Το Πολυφωνικό συγκρότημα «ΗΝΟΡΟ». Τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Πωγωνίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λούτσας, του Πολιτιστικού Συλλόγου ανθούπουλης και το Πωγωνήσιο νεανικό μουσικό συγκρότημα

«ΤΣΟΥΝΑΜΙ». Πρόκειται για μια εκδήλωση αλληλεγγύης στο μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελείται στην ακριτική Πωγωνιανή, το οποίο χρειάζεται την στήριξη και την εθελοντική προσφορά όλων. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, την στήριξη του Δήμου Πωγωνίου και του Λαογραφικού Συλλόγου Πωγωνιανής.

Εκδήλωση από το Σύλλογο «Φλόγα»

Ο Γιώργος Γάκης παίζει για τα παιδιά με νεοπλασία • Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Το παιδί με νεοπλασία μέσα από τις χορδές της κιθάρας του Γιώργου Γάκη» θα παρουσιαστεί μεθαύριο, Σάββατο και ώρα 9 μ.μ. στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», από το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Συμμετέχουν ο Γιώργος Γάκης και οι Troublemakers καθώς και η μπάντα του Φιλαρμονικού Συλλόγου

Θεσπρωτικού. Τη Μουσική Επιμέλεια και τη Διεύθυνση Ορχήστρας έχει ο Χρήστος Γεωργάνος. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ και τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τους σκοπούς της «Φλόγας». • Προπώληση εισιτηρίων εισιτηρίων γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 20), στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11) και Ελευθερουδάκης (Κ. Κατσαδήμα 7) και στο Rock Shop (Πουτέτση 1α).

Το Σάββατο, στη Ζ.Π.Α.

Mουσική δωματίου με έργα σύγχρονων συνθετών • Μεθαύριο, Σάββατο και ώρα 8.30 μ.μ. το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» την «Notenmporary», μια βραδιά μουσικής δωματίου με έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Ερμηνεύουν οι Τάνια Σικελιανού στο βιολί και Αγγέλικα Παπανικολάου στο πιάνο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Ι. Albeniz, J. Massenet, Γ. Γαλίτη, Μ. de Falla, Fazil Say, Ol. Messiaen και W. Lutoslawsky. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αύριο (8.30 μ.μ.)

Εκδήλωση στο Πνευμ. Κέντρο για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού • Με μία μεγάλη παράσταση με τη συμμετοχή των σχολών χορού του Λυκείου των Ελληνίδων, Γ. Νέσση, Α. Βικελή, «Χοροκίνηση» της Β. Γκούμα και Κλασικού & Σύγχρονου χορού του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων αύριο, Παρασκευή, ώρα 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» θα γιορταστεί η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Την εκδήλωση διοργανώνει το

Πνευματικό Κέντρο και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Σελ. 8η

Κινηματογράφος

Tι νέο παίζει στο ODEON…

∆ύο νέες ταινίες προβάλλονται αυτή την εβδοµάδα στον Κινηµατογράφο ODEON του Παραλίµνιου Ψυχαγωγικού Πάρκου. Ακολουθεί σύντοµη παρουσίασή τους:

• Ένας σκίουρος σούπερ-ήρωας (3D) (Κινούµενα σχέδια)

Μία ξεκαρδιστική κωµωδία κινουµένων σχεδίων που ακολουθεί τον Σούρλι, έναν σκανδαλιάρη σκίουρο, ο οποίος ζει στη πόλη του Όουκταουν και ψάχνει απεγνωσµένα τροφή… Μέχρι τη στιγµή που βρίσκει ένα µαγαζί που πουλάει κάθε λογής καρύδια και αποφασίζει, µαζί µε τον Μπάντι, έναν αρουραίο και την παρέα τους, να στήσουν την απόλυτη ληστεία! Ανεπανάληπτες καταδιώξεις, απίστευτα ζώα του… πάρκου και λαχταριστά καρύδια σε µια κωµική περιπέτεια που δε δυσκολεύτηκε καθόλου να µαγέψει το αµερικάνικο box office. Σκηνοθεσία: Πίτερ Λεπενιώτης Ηθοποιοί (φωνές στα ελληνικά): Βασίλης Μήλιος, ∆ούβρης Σωτήρης, Θάνος Χρήστος, Λάµπου Μάντυ, Ράπτη Άντρια, Στεφανή Ινώ, Κουρλαµπάς Θανάσης, Σµέρος Θοδωρής, Παπαµιχαήλ Χρίστος, Στεφόπουλος Γιάννης, Τουρκοµένης Βασίλης, Φιλιάδη Στεφανία, Χαβρές ∆ηµήτρης. Στα ελληνικά.

• The Amazing Spiderman 2 (3D) (Περιπέτεια φαντασίας)

Ο Peter Parker είναι πιο πολυάσχολος από ποτέ. Μοιράζει τον χρόνο του ανάµεσα στην καταπάτηση του εγκλήµατος και την αγαπηµένη του Gwen, ενώ δεν βλέπει την ώρα να αποφοιτήσει από το σχολείο. Φυσικά, δεν βγάζει ποτέ από το µυαλό του την υπόσχεση που έδωσε στον πατέρα της Gwen να µείνει µακριά της προκειµένου να την προστατέψει, κυρίως γιατί δεν την τήρησε. Τα πράγµατα θα δυσκολέψουν, όταν εµφανιστεί ένας επικίνδυνος εχθρός µε το όνοµα Electro. Ο Peter είναι στα πρόθυρα νέων αποκαλύψεων για το παρελθόν του. Σκηνοθεσία: Mαρκ Γουέµπ Ηθοποιοί: Άντριου Γκάρφιλντ, Έµµα Στόουν, Τζέιµι Φοξ, Σάλι Φιλντ, Κρις Κούπερ

αν ψάχνετε για... ∆Τ

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Οι Γιατροί του Κόσμου έρχονται για ένα διήμερο στα Γιάννενα

MEGA

06:45 Κοινωνία ώρα Mega 10:00 Πρωινό mou 13:10 Η ώρα η καλή 14:00 Μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων 15:00 Σαββατογεννημένες -16:30 Ματιές στα γεγονότα 16:40 Η πολυκατοικία 17:40 Στο παρά πέντε 18:50 Πενήντα - πενήντα 20:00 Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 21:15 Κλεμμένα όνειρα 22:20 Μοντέρνα οικογένεια 23:30 Celebrity Game Night 00:40 Τελευταία γεγονότα

ANT1

06:00 Τα φιλαράκια 07:00 Πρωινό ΑΝΤ1 10:00 Το Πρωινό 12:50 Με αγάπη 13:00 Ant1 news 13:30 TV Quiz 13:40 Άκρως οικογενειακόν 14:50 TV Quiz 15:00 Κωνσταντίνου και Ελένης 16:00 TV Quiz 16:10 Το καφέ της Χαράς 17:40 ΑΝΤ1 News - Δελτίο στη Νοηματική Γλώσσα 17:50 Βαλς με 12 Θεούς 18:50 Μπρούσκο 20:00 Ant1 news 21:30 Pre Game Show 22:05 Ποδόσφαιρο: UEFA Europa League 2013 - 2014

STAR

06:00 Ο μικρός εφευρέτης 07:15 Beyblade: Metal Fusion 07:45 Γούντι 08:00 Τομ και Τζέρι 08:30 Μάγια 08:45 Max Steel 09:10 Πέππα 09:30 Ben and Holly 10:00 Tree Fu 10:30 Littlest Pet Shop 11:00 Garfield 11:30 Παιδική σειρά 13:00 Σκούμπι Ντου 14:30 Ένα μπλου τζην για 4 16:45 Η γοητεία της απιστίας 18:40 Akarsu 19:45 Ειδήσεις 20:55 Κλήρωση ΟΠΑΠ 21:00 Person of Interest 22:00 Η περίπτωση Λάρι Κράουν 00:15 Χωρίς ίχνος

ΣΚΑΙ

06:00 Οι Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης 07:00 Το βασίλειο του βυθού 08:00 Atlas 4D 09:00 Δευτερόλεπτα πριν την τραγωδία 11:00 Ταξίδι στις πιο παράξενες γεύσεις 11:45 Έρρωσο... να είσαι γερός 12:00 Αστραφτερά σπίτια 13:00 eXceL!ent 14:00 America's next top model 15:00 Το κάστρο του Τακέσι 16:00 Βιολέτα 17:00 Chef στον αέρα 18:00 Τρίτη και 13 20:00 Hawaii Five-0 21:00 Τα νέα του ΣΚΑΪ 22:15 CSI: NY 23:15 The good wife

αν ψάχνετε για... ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

Τηλ. 26510 23333

ΠΕΜΠΤΗ 1/5/2014 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Χαρ. Τρικούπη 5, τηλ. 2651400832 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δωδώνης 45-47, τηλ. 49296 ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ, Αρχ. Μακαρίου 47, τηλ. 83777

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/5/2014 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Γερακάρη 1 & Σακελλαρίου (Πλ. Πάργης), τηλ. 79106 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Κουγκίου 19, τηλ. 78621

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

• Στα Γιάννενα, για μία ακόμη φορά θα χτυπήσει η καρδιά της Εμβρυομητρικής Ιατρικής καθώς διακεκριμένοι επιστήμονες θα φτάσουν στην περιοχή μας σε ένα τριήμερο επιστημονικό αντάμωμα, σε μία περιοχή μάλιστα που έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη και στον τομέα αυτό. Ο πρόωρος τοκετός, η εκλαμψία και θέματα σχετικά με τη λοχεία θα απασχολήσουν το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής, που πραγματοποιείται με Διεθνή Συμμετοχή από αύριο και έως την Κυριακή, 4 Μαΐου στο ξενοδοχείο Grand Serai στα Γιάννενα. Τα συνέδρια της Εταιρείας αποτελούν πλέον θεσμό, γίνονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Μαιευτήρων – Γυ-

• Στα Γιάννενα θα συνεχίζουν οι Γιατροί του Κόσμου, με την υποστήριξη της Vodafone, την υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν ιατρικής φροντίδας παιδιών που το έχουν ανάγκη. H Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου θα βρεθεί μεθαύριο, Σάββατο και την Κυριακή, 4 Μαΐου στα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης «Νίκος Σκοπούλης», από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Εκεί οι Γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε αυτές για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους. Αναλυτικότερα, η Μονάδα θα παρέχει δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη, διαγνωστικό έλεγχο, οδοντιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση, φαρμακευτική αγωγή με την παροχή βασικών παιδιατρικών φαρμάκων, προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας, καθώς και εμβολιαστική κάλυψη σε ανασφάλιστα παιδιά.

Σε χιλιάδες παιδιά…

Hμερίδα στα Γιάννενα για την διαταραχή ελλειμ. Προσοχής

ταραχές αυτιστικού φάσματος και προβλημάτων λόγου» θα διεξάγει το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανε-

 ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S. 

Άμεση Δράση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: . . . . . . . . . . . . .199 Δασοπυρόσβεση: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: .80111 Eξωτερικά ιατρεία: . . . . . . . . . . . .80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): . . . . .99.111 Eξωτ. ιατρεία: . . . . . . . . . .99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: . . . . . . . . . . . . .166 ΙΚΑ (Ραντεβού) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: . . . . . . . . . .7793777 Bλάβες: ΔEH: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1050 OTE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13888 ΔEYAI: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54500 EΛΠA: . . . . . . . . . . .49695 - 49643 και 10400 HELLAS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . . .1057 EXPRESS SERVICE . . . . . . . . . . . . . . . . .1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN . . . . . . .1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) . . .31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) . . . . . . . . . . . .11888

Έλληνες και ξένοι γιατροί θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με την Εμβρυομητρική Ιατρική, δίδοντας στους συνέδρους κάθε νέα πληροφορία που αφορά στη σωστή παρακολούθηση, διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων της εγκύου και του εμβρύου.

• Δύο ιατρικά σεμινάρια έχουν προγραμματιστεί για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας στα Γιάννενα. Το πρώτο είναι διήμερο και οργανώνεται από τη Ρευματολογική Κλινική του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με άλλες επιστημονικές οργανώσεις ρευματολόγων. Θα πραγματοποιηθεί αύριο και το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρου του «Du Lac». Πρόκειται για εντατικό σεμινάριο εκπαίδευσης στους υπερήχους του μυοσκελετικού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: www.rheumatology.gr. • To δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Σάββατο στο «Grand Serai» και έχει θέμα την Αντιμετώπιση χρόνιων ολικών στρεφανιαίων αποφράξεων. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής καρδιολογίας Λάμπρος Μιχάλης και η επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική. Περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα: www.cardiovascular.gr.

Από το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου

• Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Σύγχρονα δεδομένα στην Αναγνώριση, Αξιολόγηση και Αντιμετώπιση. Συνύπαρξη με δια-

ναικολόγων, των Παιδιάτρων, των Μαιών καθώς και των Ιατρών όλων των ειδικοτήτων που συνεργάζονται για την καλή έκβαση της κύησης και του τοκετού.

Ιατρικά Σεμινάρια για ρευματολόγους - καρδιολόγους

H Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα που δημιούργησαν οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Vodafone, προσφέρει από το 2003 τις επιστημονικές της υπηρεσίες σε όσους την έχουν ανάγκη. Έως σήμερα, περισσότερα από 55.000 παιδιά ηλικίας 4 έως12 ετών, έχουν δεχτεί τη φροντίδα και την περίθαλψη που χρειάζονταν σε 30 νησιά και 45 Νομούς της Ελλάδας.

ALPHA

07:00 Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ 08:00 Happy Day στον Alpha 10:15 Shop TV 11:00 Θυρίδα Τηλεπώλησης 11:15 Σφηνάκια 12:00 Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 13:00 Ελένη 16:00 Δέστε τους 17:35 Δελτίο ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα 17:45 Άκου τι είπαν 18:30 Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 20:00 Κάτι ψήνεται 21:00 Πάμε πακέτο 23:00 Επανάληψη Ελληνικού Προγράμματος 00:00 Αυτοψία

Επιστημονικό συνέδριο για την Εμβρυομητρική Ιατρική

® Θα προσφέρουν δωρεάν ιατρική φροντίδα σε παιδιά που έχουν ανάγκη

Το πρόγραμμα της τηλεόρασης

06:00 Kitchen chemistry 07:00 Πρωινή Ενημέρωση 10:00 Επικαιρότητα 12:00 Τα επαγγέλματα της θάλασσας 13:00 Με θέα τη γη So the Great Rivers May 14:00 Το πρώτο λουλουδί 15:00 Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός - Δελτίο στη Νοηματική 16:15 Ο αχόρταγος 18:00 Ειδήσεις 19:10 4Greece 19:20 Art beat 19:30 Μέσα από τα μάτια σου Inde 20:10 Ο Μάης του ‘36 20:50 Εποχές και Συγγραφείς 22:00 Ειδήσεις 22:45 Over your cities grass will grow 00:30 4Greece

Στα Γιάννενα, από αύριο

Με την υποστήριξη της Vodafone…

πιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας» το Σάββατο, 10 Μαΐου. Τις εισηγήσεις θα κάνουν οι Γεράσιμος Κολαΐτης, αναπλ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής -Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών, Τέρψη Κόρπα, Παιδοψυχίατρος -Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης ΔΕΠΥ, Ελένη Λιβανίου, εκπαιδευτική Ψυχολόγος - Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας, Σταυρούλα Μπέλλα, Λογοθεραπεύτρια, MSc - τ. εργαστηριακή συνεργάτιδα τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων. * Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα και για τα σεμινάρια του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου υπάρχουν στην ιστοσελίδα: diepistimonikosemi nars.blog spot.gr.

Διεξάγεται στα Γιάννενα

Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Παθολογικής Ανατομικής και Ογκολογίας • Το 31ο Ευρωπαϊκό Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παθολογικής Ανατομικής και Ογκολογίας πραγματοποιείται στα Γιάννενα έως αύριο, Παρασκευή, στο ξενοδοχείο «Παλλάδιον». Τίτλος του: SKIN PATHOLOGY - ONCOLOGY PART 1 & PART 2 Non Melanocytic & Melanocytic Lesions Τα Σεμινάρια αυτά απευθύνονται

σε νέους γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους, κυρίως Παθολογοανατόμους. Ξεκίνησαν το Μάιο του 1996 με ανάθεση στην κυρία Νίκη Αγνάντη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής. Είναι μονοθεματικά και αφορούν πάντα όγκους διαφόρων οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Αναπολώντας τα παλιά…

 ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ 

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC AIR» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-26218 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκ.-Κυριακή 12.45 π.μ. & 19.55 μ.μ.

Τρίτη-Σάββατο 12.45 π.μ. IΩANNINA-AΘHNA Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκ.-Κυριακή 14.15 μ.μ. & 21.30 μ.μ. Τρίτη-Σάββατο 14.15 μ.μ.

 ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

 ΣΙΝΕΜΑ 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON) Tηλ. 26510-83105 • Η ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ & ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ • THE AMAZING SPIDERMAN 2 • Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ & ΤΟ ΤΕΡΑΣ • ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ • NEED FOR SPEED • ΕΝΑΣ ΣΚΙΟΥΡΟΣ ΣΟΥΠΕΡ-ΗΡΩΑΣ • ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ • ΡΙΟ 2 • ΖΟΥΛΟΥ

1912-1913: H τουρκική στρατιωτική διοίκηση των Ιωαννίνων λίγο πριν από τον πόλεμο... (Από το βιβλίο «Πολεμικές σελίδες από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο 1912-13. Χρίστου Σούλη», έκδοση του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής)

σήμερα Π Ε Μ Π Τ Η Ανατολή: 05.29’ Δύση: 19.16’ Σελήνη 3 ημ.

1

ΕΤΟΣ: 2014 Μήνας: 5ος Εβδ.: 18

Μ Α Ϊ Ο Υ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ:

Ιερεμίου του προφήτου, Ευθυμίου εκ Δημητσάνης

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

1-5-431 π.Χ.. – Οι Λακεδαιμόνιοι εισβάλουν στην Αττική, σημαίνοντας την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

1-5-1827 – Η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος.

1-5-1909 – Γεννιέται ο σπουδαίος ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

σαν σήμερα Ο ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 1 Μαΐου 1989 (Η πρώτη σελίδα σε τίτλους)

25

χρόνια πριν

 Μισθοφόροι ετοιμάζουν την υποδοχή του Ανδρέα στα Γιάννενα. Όργιο προπαγάνδας. Τεράστιες ποσότητες σημαιών για τη φιέστα του Σαββάτου. Συγκινητική τελετή στο Μαυρόπουλο Πωγωνίου. Ανάσταση στα σύνορα και προσευχή για τη Βορ. Ήπειρο. 8 τροχαία – 16 τραυματίες το Πάσχα στην Ήπειρο. Συγκρούσεις οχημάτων το τριήμερο σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα. Πάσχα με βροχές, κρύο και χιόνια. Αποκλείστηκε για μια μέρα το Βραδέτο. Από τη Δημοτική Αρχή. Κυρώσεις για αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους. Και έκκληση για ήπιο πολιτικό κλίμα.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Ε ΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ Αυτές ήταν οι προλήψεις των αρχαίων Ελλήνων…

® Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

¯ από 1η σελ.

μας. Μία άλλη φράση, που λεγόταν από τότε, ήταν το «κουνήσου από τη θέση σου». Οι αρχαίοι Έλληνες, όταν έλεγαν κάτι κακό, χωρίς να το θέλουν, φυσικά, μετακινούνταν αμέσως σε άλλη θέση. Έτσι, αν ο λόγος που είπαν πάνω στο θυμό τους ή την αφηρημάδα τους ήταν άστοχος, να πέσει στο... κενό! Επίσης, όταν κάποιος από τους αρχαίους Έλληνες σταύρωνε τα χέρια του στο στήθος, πίστευαν ότι δένει τη δύναμή του. Οι νεοέλληνες πιστεύουν σήμερα ότι «δένουν την τύχη τους». Στην εποχή μας, το φτάρνισμα είναι αποτέλεσμα κρυολογήματος ή συναχιού. Και ακούμε να λένε στον πταρνισθέντα: - Γεια σου! Κι αυτό, όπως και τα άλλα που είδαμε πιο πάνω, κρατάει από τα πολύ παλιά χρόνια. Στο φτάρνισμα, οι αρχαίοι πρόγονοί μας απέδιδαν θεία τιμή και ιερές ιδιότητες. Το φτάρνισμα εκπροσωποποιείτο ή μάλλον εθεοποιείτο και ο άκουγε φταρνιζόμενος από τους συμπολίτες του, έστω και αν τους κατάβρεχε με υγρές ψεκάδες (αφού δεν υπήρχαν τότε μαντήλια), την ευχή: «Ζήθι!» (= να ζεις) ή «Ζευς σώζοι!» (= είθε, μακάρι να σε σώζει, να σε φυλάει ο Δίας). Αλλά δεν περιοριζόταν μόνον στη μύτη η δεισιδαιμονία των προγόνων μας. Επεκτείνονταν και στα αυτιά. Όλοι, φυσικά, έχουμε περάσει κάποιες στιγμές την ενοχλητική και επίμονη εκείνη «βουή» των αυτιών, που μπορεί να προέρχεται από μια κακή λειτουργία του στομάχου ή μιας ελαφριάς αρτηριακής πίεσης. Τη βουή αυτή οι γυναικούλες την θεωρούν ως κακό ση-

Σελ. 9η

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

μάδι. Βάζουν το δάχτυλο στ’ αυτί, το κουνούν γρήγορα – γρήγορα, δεξιά κι αριστερά και κάνουν τον αφορισμό λέγοντας: Στ’ αυτιά των εχθρών μου! Και στην αρχαιότητα, υπήρχε η σχετική πρόληψη, με την εξής διαφορά: Αν η βουή ήταν από το δεξιό αυτί, τα πράγματα θα πήγαιναν καλά. Η βουή πάλι, του αριστερού αυτιού, φανέρωνε ατυχήματα, στενοχώριες, εμπόδια και περισπασμούς. Και σήμερα, σε κάποια μέρη η βουή στο δεξιό αυτί σημαίνει καλό χαμπέρι (= είδηση), στο αριστερό δυσάρεστο... Άλλα σημάδια καλά ή κακά,

Ο Δίας είθε να μας σώσει. αναλόγως των περιστάσεων και των προσώπων, ήταν το «παίξιμο του ματιού». Όταν, λοιπόν, έπαιζε το μάτι κάποιου, οι γνωστοί του τον χτυπούσαν στον ώμο και του έλεγαν: Σε θυμήθηκαν οι θεοί! Φτάνει να είναι για καλό. Κάτι ανάλογο λένε και οι νεοέλληνες, σε παρόμοια περίπτωση: Κάποιος σε θυμήθηκε! Φτάνει να είναι φίλος! Σήμερα, όταν βλέπουμε κάποιον να έχει ελιές στο μέτωπο, πι-

Νικόλαος Πλαχούρας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι. Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

στεύουμε ότι είναι τυχερός, προπάντων, όταν υπάρχει μία μόνον ελιά ανάμεσα στα φρύδια. Αντίθετα, όταν οι ελιές βρίσκονται στην πλάτη, λέμε ότι ο «άνθρωπος αυτός θα έχει πολλά βάσανα». Φυσικά, καθαρή ανοησία, γιατί τα επιδέρμια αυτά σημαδάκια, δεν παίζουν κανένα ρόλο στην ανθρώπινη... μοίρα. Αλλά και η πρόληψη αυτή είναι δώρο, που μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Όταν στην αρχαιότητα, γεννιόταν κανένα αγόρι με κρεατοελιά στο μέτωπο, έλεγαν ότι θα γίνει «μέγας ανήρ». Το περίεργο είναι ότι ο Περικλής, ο Θεμιστοκλής, ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος και πολλοί άλλοι μεγάλοι άνδρες, είχαν από μια τέτοια ελιά στο μέτωπο. Από κάτι τέτοιες συμπτώσεις βγαίνουν οι προλήψεις... Ίσως, λοιπόν, από αυτό να προήλθε και η πρόληψη, αν και οι ερευνητές της ιστορίας πιστεύουν ότι είναι πολύ πιο παλιά η πρόληψη από αυτούς που αναφέραμε. Υπήρχαν τότε τόσες εξηγήσεις για τη σημασία της ελιάς, όσα και τα σημεία του προσώπου ή του σώματος, όπου ήταν τοποθετημένη από το χέρι του δημιουργού. Λίγα χιλιοστά πιο πάνω ή πιο κάτω, δεξιότερα ή αριστερότερα και η ελιά άλλαζε χαρακτήρα ως διά μαγείας. Έτσι, από αίσιος οιωνός, γινόταν σημείον αποτρόπαιον ή το αντίθετο. Η δεισιδαιμονία των αρχαίων εκτεινόταν, τόσο στο φυτικό, όσο και στον ζωικό κόσμο. Από τα έντομα, εξαιρετική μαντική σπουδαιότητα είχε ο βόμβυξ (= έντομο που κατατρώγει τα φύλλα της βελανιδιάς και άλλων δένδρων). Σήμερα λέγεται «μουσντετζής» ή «μαντατούρας». Τον βόμβυκα αυτόν, οι αρχαίοι τον έλεγαν «άγγελο» («μαντατοφόρο») και, όπως σήμερα, όταν τον ιδούν να μπαίνει από κανένα παράθυρο, έτσι και τότε, πίστευαν ότι θα έχουν ευχάριστα νέα, κυρίως, από ξενιτεμένους συγγενείς ή φίλους. Όταν πάλι, κανένα δέντρο μαραινόταν ξαφνικά πάνω στην άνθησή του, έλεγαν ότι «το βάραινε κάποιο κακό μάτι». Αλλά και σήμερα δεν ακούμε ότι «η γλάστρα μου μαράθηκε, κάποιος τη μάτιασε». Το ίδιο συνέβαινε και με όλα τα φυσικά φαινόμενα. Η έκρηξη των ηφαιστείων, τα χάσματα της γης, το κύλισμα των βράχων ή πτώση μεγάλων όγκων από τα βουνά, εθεωρούντο προάγγελοι κακών, όπως πιστεύουν και σήμερα σε μερικά χωριά. Οι σεισμικές δονήσεις, ανεξάρτητα από την έντασή τους, φανέρωναν την οργή του Ποσειδώνα, ο οποίος γι’ αυτόν τον λόγο ονομάζονταν και εννοσίχθων ή ευνοσίγαιος (ένοσις = σεισμός, τάραγμα. Χθων = γη = ο σείων την γην). Στη Λακεδαίμονα (Σπάρτη), μάλιστα, ήταν καθιερωμένες και αντισεισμικές γιορτές, όπου με ύμνους, παιάνες και θυσίες, επιδίωκαν να εξευμενίσουν τον εξοργισμένον θεόν. Σήμερα, γίνονται πολύ συχνά λιτανείες για την ανομβρία. Όταν περνάει πολύς χρόνος, χωρίς να βρέξει. Στην αρχαιότητα, κάθε τι που θα παρατηρούσαν στους ιερούς τόπους, ή η εξαφάνιση των κοσμημάτων ενός αγάλματος ή η ανατροπή του, το άνοιγμα της πόρτας ενός ναού χωρίς καμία προφανή αιτία, το ράγισμα των βωμών, όλα αυτά, εξηγούντο ως φαινόμενα υπερφυσικά και ως μυστηριώδη προμηνύματα των θεών. Στην εποχή μας, η πτώση μιας εικόνας από το καρφί της, θεωρείται ως κακός οιωνός. Και η εμφάνιση ιδρώτα ή θρόμβων αίματος στις εικόνες, θεωρείται θεία διαμαρτυρία για κάποια αδικία που γίνεται στους ανθρώπους ή προάγγελος μεγάλων γεγονότων.

® Από τον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Να μη σου τύχει!..

 Πώς να γνωρίζει όμως κανείς τι κρύβει μέσα του ο καθένας μας. Πώς να ξέρει τι σκέφτεται, τι πάθη έχει, τι προβλήματα. Τελικά, είναι να μη σου τύχει…

Δεν γίνεται… Πρώτο θέμα…

 Και ξαφνικά όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύ-

τερη μοίρα. Οι υποψήφιοι, οι περιοδείες τους, οι δηλώσεις. Τα Γιάννενα και η υπόλοιπη Ελλάδα στρέφουν αλλού την προσοχή τους.

 Εννοείται ότι ο εν λόγω παιδίατρος,

Βούλγαρος στην καταγωγή, με ιατρείο στο κέντρο των Ιωαννίνων, δεν μπορεί να συνεχίσει στη δουλειά που έκανε ως τώρα. Όμως υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές που θα αποφασίσουν γι’ αυτό.

Μικρές «αχτίδες»…

 Εν μέσω των προβλημάτων που συνεχώς δη-

μιουργεί η βαθιά οικονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας υπάρχουν ευτυχώς και κάποιες μικρές «αχτίδες» που επιτρέπουν την αισιοδοξία…

Έργα «ξεπαγώνουν»!

 Όταν, για παράδειγμα, βλέπεις να παίρνουν

Παιδίατρος και αρχεία…

 Στον παιδίατρο της πόλης μας που η Δίωξη

Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τσάκωσε να έχει στην κατοχή του αρχεία πορνογραφικού περιεχομένου με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά!

Ποιος είναι…

 Προχθές από το πρωί σ’ όλα τα Γιάννενα ένα

ήταν το θέμα συζήτησης. Ποιος είναι ο γιατρός αυτός και τι περιλαμβάνει το υλικό που βρέθηκε στον υπολογιστή του.

ξανά μπροστά κάποια μεγάλα έργα που μέχρι πρόσφατα ήταν «παγωμένα» δεν μπορείς παρά να κάνεις μία θετική σκέψη για το μέλλον και την προοπτική αυτού εδώ του τόπου.

Η Ήπειρος πιο κοντά…

 Ο λόγος για την Ιόνια Οδό αλλά και για τον

άξονα Πάτρα – Κόρινθος. Δύο έργα μεγάλου ενδιαφέροντος για την Ήπειρο, καθώς αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω άρση της γεωγραφικής της απομόνωσης, φέρνοντάς την πιο κοντά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εύλογη ανησυχία!

 Εύλογη η ανησυχία, ειδικά η προερχόμενη από

γονείς μικρών παιδιών που, ως είθισται, συνεργάζονται με κάποιον παιδίατρο. «Αν το δικό μου παιδί έπεσε θύμα του, τότε τι γίνεται», θα σκέφτονταν πολλοί…

Ευτυχώς δεν είχε…

 Ευτυχώς η μέχρι τώρα έρευνα των Αρχών δεν

έχει επιβεβαιώσει τους φόβους αυτούς. Δηλαδή ότι ο εν λόγω είχε στην κατοχή του υλικό με πρωταγωνιστές μικρούς ασθενείς του. Πάλι καλά, δηλαδή!

Σε εξέλιξη η Ιόνια!

 Σε πλήρη εξέλιξη λοιπόν, όπως διαπιστώσαμε

την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής της Ιόνιας. Εκσκαφείς σκάβουν, φορτηγά πηγαινοέρχονται, εκατοντάδες εργάτες δουλεύουν στα εργοτάξια ως το Αντίρριο.

Με γοργούς ρυθμούς…

 Ο σπουδαίος αυτός άξονας κατασκευάζεται

πλέον με γοργούς ρυθμούς, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς ταξιδεύοντας στην παλιά Εθνική Οδό και μακάρι να μην προκύψουν άλλα κωλύματα και ως τα τέλη του 2015 να δοθεί στην κυκλοφορία…

Ψυχική ασθένεια…

 Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει πολλά. Το ζήτημα

είναι πως ένας «επιστήμονας» που κάθε μέρα ερχόταν σε επαφή με ένα σωρό Γιαννιωτόπουλα, υποφέρει από μία ψυχική ασθένεια (περί τέτοιας πρόκειται) επικίνδυνη για τα παιδιά!

Ο Ψινάκης με το Ν.Ο.Ι.!

Η Ολύμπια Οδός…

 Με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς κατασκευ-

άζεται και η Ολύμπια Οδός που ενώνει την Πάτρα με την Κόρινθο. Δεκάδες συνεργεία δουλεύουν σ’ αυτήν και είναι σίγουρο ότι τα έργα εδώ θα ολοκληρωθούν νωρίτερα. kagoris@proinoslogos.gr

ΦΩTO «Π.Λ.»

 Το ξέρατε ότι ο γνωστός μάναντζερ Ηλίας Ψινάκης πάει για δήμαρχος; Είναι υποψήφιος στο Δήμο Μαραθώνα και το περασμένο Σάββατο επισκέφθηκε το Σχινιά όπου διεξάγονταν το Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Πανηγύρισε μάλιστα με αθλητές του Ν.Ο.Ι. την κατάκτηση μεταλλίων (φωτό)! το χρειάζομαι», είπε «Μπορεί να μην ψηφίζετε εδώ, αλλά έχετε θετική ενέργεια κι αυτό του… μαζί ν αφηθού φωτογρ να αν έσπευσ στους Γιαννιώτες που


Σελ. 10η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστη-

μίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριών-λεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER.Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 2651028497 - Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

Q ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Δ. ΑΛΥΜΑΡΑ

Διερεύνηση και αντιμετώπιση: παθολογικών τιμών γενικής αίματος (αιματοκρίτη, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων) • διαταραχών πήξης αίματος • λεμφαδενοπάθειας και σπληνομεγαλίας. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Καθημερινά 9.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.30-20.30. Απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, 1ος όροφος. Τηλ. Ιατρείου: 26510 34700 - κινητό: 6948 574225

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SPIRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • YΠΕΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων 28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 69 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΔΑΝΑΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ, MD

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Επισκέψεις κατ’ οίκον Ώρες ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 13.30 και 18.00 - 20.30. Τετάρτη απόγευμα κλειστό. Σάββατο με ραντεβού • Χαριλάου Τρικούπη 2, 3ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-21448 • κιν.: 6976 561804 e-mail: dandimi19@gmail.com

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Επ. Καθηγητής του Πανεπ. Ιωαννίνων Μιχ. Αγγέλου 20 - Τηλ.: 26510-83639 Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Dr.OYPANIA ZΩH - TOΛH

ΔIΔAKTΩP IATPIKHΣ ΣXOΛHΣ ΠANΕΠΙΣΤΗMIOY ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Γρ. Σακκά 7, Ιωάννινα. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Tηλ/Fax: 2651 0 32902 - E-mail: ozoi@otenet.gr

Dr.ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 10:30-12:30 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 26510-78068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 2651033169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790 Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 697-2590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου & Φ. Τζαβέλλα 2. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ τ. Καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ Πρωί: Καθημερινά πλην Σαββάτου, 9.00-13.00 Απόγευμα: Τρίτη-Πέμπτη, 18.00-20.00 Δωδώνης 50, 45 332 Ιωάννινα 3ος όροφος τηλ. 26514-02506 και (κινητό) 6937-589048

email: ktsampoulas@hotmail.com

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:3013:30 - Απογεύματα: 18:00-21:00 – Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ

AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ

EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 IΩANNINA THΛ.: 26510-76975 Kινητό: 6932490211

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Αναπληρωτής Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): ΔευτέραΤετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974-890765

Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστη-

μίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην επεμβατική αντιμετώπιση αρρυθμιών. Έλεγχος/Προγραμματισμός βηματοδοτών και απινιδωτών. Υπέρηχοι καρδιάς, Δοκιμασία κόπωσης, Holter Ρυθμού και Πίεσης, Event Recorder. Συμβ. ΥΠΕΘΑ. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και από 17:0020:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ/Fax 2651022448, Κιν. 6949798270

ΖΩΝΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος Σύγχρονο Καρδιολογικό Ιατρείο Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος Υπέρηχος καρδιάς (TRIPLEX) • Δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμετο τάπητα • HOLTER ρυθμού 24 ωρών • ΗΟLTER πίεσης 24/48 ωρών • Μελέτη – Θεραπεία Υπέρτασης • Μελέτη Λιπιδαιμικού προφίλ – Καρδιαγγειακού κινδύνου • Δυνατότητα κατ’ οίκον υπερήχου καρδιάς (TRIPLEX) • 28ης Οκτωβρίου 21 Ιωάννινα, 1ος όροφος, Τηλ. 26510-21775 / 6977689955 mail: zoniosg@gmail.com • web: zonioskardiologos.gr Ώρες λειτουργίας 08.00 με 14.00 και 17.30 με 21.00 Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού

Υπέρηχοι Καρδιάς - Triplex - Δοκιμασία Κόπωσης Holter ρυθμού - Holter πίεσης - Ρύθμιση υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας. Δέχεται καθημερινά από 9 - 13.30 και από 17.30 - 20.30. Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16 - 1ος όροφ. - Τηλ. Ιατρείου: 26510 72200 κιν. 6944 624190

Α.Μ.Ι.Σ.Ι. 2293. Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

Q ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔΕΧΕΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D.

τ. Ιατρός Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών

• Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-τεστ παπανικολάου • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου- NST • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Γυναικολογική ενδοκρινολογία • Εφηβική Γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Γυναικολογικές παθήσεις • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία. Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@yahoo. com. Από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.3013.30 και 17.30-21.00. Το Σάββατο πρωί με ραντεβού.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας

Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 2ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 κιν.: 6945-594292 - οικίας: 26510-57706

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

28ης Oκτωβρίου 20 - 1ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.0021.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00 - 13:00. Τηλέφωνο & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΜΙΧΑΛΗΣ Λ. ΤΑΤΣΗΣ

Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος Καθημερινά 08:00-13:30 και 18:00-20:00 (εκτός Τετάρτης) Σάββατο με ραντεβού 28ης Οκτωβρίου 34 1ος όροφος τηλ/φαξ: 26510-73091 κιν: 6974825872 Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ

NIKOΣ Γ. TΣOMΠIKOΣ

Xαρ. Tρικούπη 6 Tηλ: Iατρείου 22.657 Oικίας: 74.186 ΣYMBEBΛHMENΟΣ ME OΛA TA TAMEIA

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 7.30 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

Σύγχρονη ∆ιαγνωστική ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ • ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ • ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ • TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. και Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Σύγχρονο Νευρολογικό Ιατρείο ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ-ΦΩΤΟΥ

Υπ. Διδάκτωρ της Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων-Μετεκπαιδευθείσα στην Πανεπιστημιακή Νευρολ. Κλινική του Pitié-Salpêtrière, Παρίσι - εξειδίκευση στις διαταραχές μνήμης, νόσο Αλτσχάιμερ (άνοια) και Πάρκινσον plus - Διερεύνηση και παρακολούθηση Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, εγκεφαλικών και επιληψίας - Μυογράφημα-εγκεφαλογράφημα - Λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου (γνωσιακά δυναμικά) - Διακρανιακός ερεθισμός για διαταραχές μνήμης, ημικρανία, νευροπαθητικό πόνο Χαρ. Τρικούπη 13Α, Ιωάννινα, τηλ.2651078009 κιν.6974-208438. Δέχεται: Δευτ ως Παρ. 9.00-1.30 / Δευ-Τρ-Πέμ-Παρ. 6.00-8.30

ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ οδός Δαγκλή αρ. 7 - 1ος όροφος.

Στο Κέντρο μας λειτουργεί καθημερινά:

 Εξειδικευμένο ιατρείο: • Πάρκινσον και παρεμφερών εξωπυραμιδικών νοσημάτων με δυνατότητα διακρανιακού υπέρηχου στελέχους εγκεφάλου, sniffin test και ανάλυσης τρόμου. • Ρύθμισης και παρακολούθησης βηματοδοτών εγκεφάλου καθώς και αντλιών Apogo. • Σκλήρυνσης κατά πλάκας • Άνοιας • Αγγειακών εγκεφαλικών • Περιφερικού νευρικού συστήματος • Ρύθμισης παραγόντων κινδύνου • Προγραμματισμού αποκατάστασης και πρόληψης. Πιστοποιημένο ιατρείο θεραπείας χρόνιου πόνου για Αυχεναλγία-Κεφαλαλγία-Ημικρανία-Οσφυαλγία-ΙσχυαλγίαΜεθερπητικό άλγος και νευροπαθητικούς πόνους. Ιατρικός Βελονισμός (πιστοποίηση ΙΑΝ). Μεσοθεραπεία (πιστοποίηση DGM). Botox (νευρολογικές παθήσεις). Πλήρες νευρολογικό εργαστήριο: • Ηλεκτρομυογράφημα • Εγκεφαλογράφημα • Προκλητά δυναμικά • Διακρανιακό Triplex αγγείων εγκεφάλου και καρωτίδων (ΦΕΚ: Α’ 168/2/10/2003) • Υπέρηχοι εγκεφάλου-περιφερικών νεύρων-αγγείων οφθαλμού και οπτικού νεύρου. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι: ΣΟΦΙΑ Γ. ΤΣΟΥΛΗ, PhD - Νευρολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, τ. Επιμελήτρια Νευρολογικής Κλινικής ΠΠΓΝΙ. Κιν.: 6972895823 ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΜΙΧΟΣ - Νευρολόγος. τ. Επιμελητής Κλινικής Parkinson και Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Κολωνία Γερμανίας • Ειδικευθείς στις Νευρολογικές Ακαδημαϊκές Κλινικές Freiburg kαι Ηeidelberg, Γερμανίας. Κιν.: 6946120208 Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη και Παρασκευή: 09.00 - 17.00. Τρίτη και Πέμπτη 09.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλείσθε να κλείνετε ραντεβού στα τηλ.: 26510-73310 και 26510-76636. Υπάρχει σύμβαση με όλες τις Ιδιωτικές Ασφάλειες για ΔΩΡΕΑΝ Παροχή Υπηρεσιών.

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Ιατρός Νευρολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Έμμισθος Επιστ. Συνεργάτης Πανεπιστημιακών Νευρολογικών Κλινικών Freiburg και Ulm Γερμανίας Εξωτερικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Εξειδικευμένος στην Κλινική Νευροφυσιολογία, Νευρο-ωτολογία και Νευρο-οφθαλμολογία Πλήρες Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο Εξειδικευμένο Ιατρείο Νευροεκφυλιστικών νόσων, Επιληψιών και Πολλαπλής σκλήρυνσης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 και ΣΤΑΔΙΟΥ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651025486, 2651065238, 6944435777. e-mail: grigoriosnasios@gmail.com

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. Συμβεβλημένη με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά (Δευτ. - Παρ.): 10.30-13.30 και 18.00-20.00. Τετάρτη μόνο με ραντεβού Τηλ. Ιατρείου: 2651-400679, κιν.: 6972-205889

Q ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΚΗΣ

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9-14. Απόγευμα μόνο με ραντεβού. Τηλ. Ιατρείου: 2651033577 • Κινητό: 6998-436282 - email: spgakis@mail.com • Κοραή 10-12 - Ιωάννινα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ ΓΚΡΙΜΟΤΣΗ

•Λεύκανση με το σύστημα ZOOM 2 (USA) •Ψηφιακή ακτινογραφία • Αισθητική οδοντιατρική Ιατρείο: Δαγκλή 7 (Δίπλα από ΑΤΕ). Τηλ.: 26510 29328 - Κιν.: 6972 900853

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΕΝΤΖΟΣ

Κοραή 8, 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-39618 - 39817 - κιν.: 697 4959732

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετεκπαίδευση στο University Hospital Al. Manzoni – Lecco – Italy • Πελματογράφος για ανάλυση βάδισης και παθήσεις κάτω άκρων. Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 και 17:30-20:30 εκτός Τετάρτης απόγευμα. Χαριλάου Τρικούπη 4. Ιωάννινα. Τηλ/Fax:2651401131. Κιν:6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στη Βρετανία (Gwent, Oxford) Μουλαϊμίδου 5 (πεζόδρομος δίπλα στον ΟΤΕ) Πρωί 9-2, απόγευμα με ραντεβού, εκτός Τετάρτης τηλ: 26513 01654 κιν: 6973 745 742

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 13.30 και 18.00 21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 2651039210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΣΥΛΑΚΟΣ

Δέχεται καθημερινά: 09:00 - 13:30 και 17.00 - 20.00, εκτός Τετάρτης απογεύματος 17.00 19.00. Κοραή 8 (3ος όροφος) - Τηλ.- Fax: 26510-75276 - Kιν. 6934 300303. e-mail: anasylakos@yahoo.gr

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942-056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 18.00-21.00. Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. - 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κινητό: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 2651074470, Κινητό: 6973-691599

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

ΑΚΗΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 5.30 8.30, Σάββατο πρωί με ραντεβού. • Βαλαωρίτου 12 (μεταξύ Άλσους και Λυκείου Ζωσιμαίας) - Ιωάννινα • Τηλ. 26510-27116, κιν.: 6946-468778 • email: akisoikono@yahoo.gr

ΠΑΠΠΑΣ Η. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Μετεκπαιδευθείς στην Παιδοπνευμολογία - Σπιρομετρία Ι. Γούναρη 3 (απέναντι από το ρολόι), Τ.Κ. 45444, Ιωάννινα • Τηλ.: 26510-25545, 6976-436489 • www.thanospappas.gr • thanospapp@ gmail.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΠΤΗ-ΔΕΛΗΜΗΤΡΟΥ

Πτυχιούχος Παν. Πατρών. Ειδικευθείσα στο Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας: Εργάσιμες ημέρες 8.00-13.00 κ’ 17.00-20.00 - Τετάρτη μόνον 8.00-13.00. Κύργιου 2 (2ος Όροφος, πάνω από την Εθνική Τράπεζα) περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης. Τηλ. 2651072602 και 6979674754, email: raptidim@gmail.com, http://www.raptidimitra.gr

ΜΑΡΙΑ Ε. ΦΙΝΤΖΟΥ-ΖΙΩΓΑ

Παιδίατρος εξειδικευθείσα στη Νεογνολογία Μιχαήλ Αγγέλου 15, 4ος όροφος - Ιωάννινα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 13:30 πρωί, 18:00 20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα & Σάββατο με ραντεβού. Τηλ./Fax: 26515-51194, κινητό: 6975-784104 • email: mfintzou@gmail/com

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων, Οικογένειας Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία, Αποκατάσταση Ψυχικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων που εκδηλώνονται με διαταραχές στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην ένταξη στο σχολείο – αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. λόγου, μάθησης, αυτισμός κ.ά.) – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα – σοβαρά γεγονότα ζωής (π.χ. διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου κ.ά) – προβλήματα σχέσεων – δυσκολίες του γονέα στην άσκηση του ρόλου του – ατομική, ομαδική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων Υπεύθυνοι Παιδοψυχίατροι: Χαριτίδου Σ. Ευμορφίλη Καρατζένης Ε. Δημήτρης Δέχονται με ραντεβού: 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα. Tηλ. 2651026590, 2651025029 κιν. 6946615985, 6972034331. E-mail: eumorfili@yahoo.com, dimkaratzenis@yahoo.com

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391 email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ • Στις μέρες μας η φύλαξη των εγγονιών από τον παππού ή τη γιαγιά έχει πάρει διαστάσεις. Ίσως γιατί είναι πολύ περισσότερες οι νεαρές εργαζόμενες μητέρες. Μπορεί και να το βρίσκουν σαν ένα πρακτικό σύστημα συμβίωσης με γονείς. Ωστόσο, οι νέοι γονείς δεν βλέπουν συχνά τις αντενδείξεις, καθώς με το σύστημα αυτό δημιουργούνται καταστάσεις που έμμεσα πιέζουν το παιδί που γίνεται τελικά το θύμα τους. Η Μαρία Χουρδάκη, πρωτοπόρος στη δημιουργία Σχολών Γονέων στην Ελλάδα (1962), αναφέρει τα παρακάτω παραδείγματα: 1. Καμιά φορά η γιαγιά υποσυνείδητα αισθάνεται ζήλια για την ελευθερία που εξασφαλίζει στη νεαρή μητέρα-κόρη της, ή για την άνεσή της, ενώ η ίδια στερήθηκε αυτά τα πράγματα. Και τότε μπορεί να αναζητήσει, σαν αναπλήρωση, να πάρει στα χέρια της την όλη κατεύθυνση του σπιτιού ή να υποβάλλει υπερβολικά το γαμπρό της. 2. Το νέο ζευγάρι την ίδια ώρα μπορεί να αισθανθεί αποδεσμευμένο, να εγκαταλείπει σε άλλους τις ευθύνες του και να κρατήσει για τα παιδιά του το ρόλο του μεγαλύτερου αδελφού - αδελφής παρά το ρόλο του πατέρα - μητέρας. Η φύλαξη των εγγονιών από τα πεθερικά μπορεί να μην είναι μόνιμη, μα "επ’ ευκαιρία". Αυτό έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πλεονεκτήματα: Πρώτα απ‘ όλα η επαφή με τα παιδιά είναι πιο αραιή, πιο εύκολη, γιατί τα μικρά είναι ευγενικά, πιο συνεργατικά (ίσως γιατί τους έχουν γίνει συστάσεις), και οι μεγάλοι γονείς πιο υπομονετικοί, πιο επιεικείς. Αισθάνονται τρυφεράδες και συχνά έκπληξη γιατί βρίσκουν αυτά τα μικρά αλλαγμένα σε κάθε τους συνάντηση. Και καθώς όλα τα παιδιά προπορεύονται σε πολλούς τομείς, από τα συνομήλικα περασμένων εποχών, οι μεγάλοι γονείς ευαισθητοποιούνται για μιαν ανανέωση, προσαρμογή, που τους κάνει καλό. Μειονεκτήματα: 1) οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς το νέο ζευγάρι είναι λιγότερες, αφού οι μεγάλοι γονείς δεν έχουν πολλή διάθεση γι‘ αυτό το ρόλο. Τον δέχονται από υποχρέωση ή και από συναίσθημα ενοχής: δεν προσφέρουμε στα παιδιά μας τίποτ’ άλλο, μπορούμε να τους αρνηθούμε κι αυτό; Ύστερα, αν δεν δεχτούμε να τους βοηθήσουμε τώρα θα μας εμπιστευθούν τα μικρά άλλη φορά; Και πώς θα φανεί στα παιδιά μας, να μας βλέπουν να περνάμε τις ώρες με άλλα ζητήματα έξω από το σπίτι; 2) Υπάρχει όμως κι ένας άλλος κίνδυνος: με τις αραιές συναντήσεις τους οι μεγάλοι γονείς να μην μπορούν να γνωρίσουν καλά τα εγγονάκια τους, να αγνοούν τις συνήθειές τους, το χαρακτήρα τους. Δεν ξέρουν τι περιθώρια ανοχής ή ανεξαρτησίας τους έχουν οι γονείς τους για να ευθυγραμμίζουν και τη δική τους τακτική, αν πρέπει να τους δίνουν καραμέλες, κουλούρια, ή όχι, να τους αγοράζουν μικροπράγματα κ.α. Έτσι χάνουν τη φυσική, την αυθόρμητη

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καθημερινά: Πρωί 09:00 - 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

ΤΖΙΝΑ Δ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, Μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, Αέρια αίματος, Προεγχειρητική εκτίμηση ασθενούς, Μελέτη ύπνου. Δέχεται καθημερινά: 9.00 17.00. Δωδώνης 24, 2ος όροφος. Τηλ. 26510-03978, Κιν.: 6944-528253 email:gchristidi@yahoo.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΧΡΟΝΗΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Λειτουργικός έλεγχος πνευμόνων (σπιρομέτρηση, μέτρηση διαχυτικής ικανότητας πνευμόνων) • Παρακολούθηση βρογχικού άσθματος (μέτρηση εκπνεόμενου NO-FeNO-με NIOX) • Ανάλυση αερίων αίματος • Νυχτερινή οξυμετρία • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Προεγχειρητικός έλεγχος Φ. Τζαβέλλα 2 και 28ης Οκτωβρίου (γωνία) Β’ όροφος Τηλ. 2651307055, κιν. 6944277037 Email: christoschronis@hotmail.gr Δέχεται καθημερινά: 9.00-13:30 πρωί και 18:00-20:30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Dr. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΨΥΧΟΣ

Ρευματολόγος Ακαδημίας 10 Ιωάννινα Τηλ. ιατρείου: 26510-67267 FAX: 26510-67665, κιν.: 6932-267273 e-mail: drpsyhos@otenet.gr

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavrentzou@yahoo.com

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26 (έναντι βιβλιοπωλείου “Δωδώνη”) 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA Δέχεται με ραντεβού

AΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Ψυχίατρος M.Sc. • Ειδικευθείσα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών • M.Sc. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων • Τέως Επιμελήτρια Ψ.Ν. Κέρκυρας Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Δωδώνης 20-22, Ιωάννινα, 1ος όροφος Τηλ.-Fax: 26510-66003, Kιν.: 6977-708955 e-mail: athanasiapan@yahoo.gr

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavan gelis@htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

Σελ. 11η

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Σ ΧΟΛΕΣ Γ ΟΝΕΩΝ Η φύλαξη των εγγονιών και οι παππούδες...

® Της ΜΙΝΑΣ ΜΠΡΟΥΜΟΥ*

στάση προς τα εγγόνια τους που γίνεται ψεύτικη, επιτηδευμένη. Αν καμιά φορά κουραστούν με τα μικρά ή συναντήσουν δυσκολίες, διστάζουν να μιλήσουν στους γονείς των παιδιών από φόβο μήπως μια και ομολογούν δυσκολίες, δεν τους εμπιστευθούν άλλη φορά τα παιδιά τους. Καμιά φορά η νεαρή μητέρα δίνει το παιδί της στη γιαγιά του, ορισμένες μέρες ή ώρες, από συναισθηματικούς λόγους: "δεν μπορώ να το κάνω αυτό στη μητέρα μου". Η λύση αυτή δεν πρέπει να είναι υποχρέωση. Οι νέοι γονείς πρέπει να ξεκινούν από το συμφέρον του παιδιού, αν είναι π.χ. καλύτερο να είναι με άλλα παιδιά, με φίλους. Τη λύση για κάθε σχέση με το παιδί πρέπει να υπαγορεύει το "συμφέρον" του και όχι η ψυχολογία των γονέων του, του παππού, της γιαγιάς. Μερικοί φοβούνται μήπως η απλή ευκαιρία που προσφέρεται στη νέα μητέρα να της φυλάνε τα παιδιά της, ευνοεί την τάση απομάκρυνσής της απ’ αυτά. Ίσως χωρίς την παρουσία του παππού ή της γιαγιάς η νεαρή μητέρα εύρισκε καλύτερα την ισορροπία της τόσο μέσα στην οικογένειά της όσο και έξω απ‘ αυτή. Άλλη φορά πάλι οι μεγάλοι γονείς παίρνουν κοντά τους το εγγονάκι τους στο σπίτι τους, ή στο χωριό, αν ζουν εκεί. Μα εδώ δημιουργούνται πάλι μερικά θέματα. Οι μεγάλοι γονείς, ζώντας χωριστά, έχουν ήδη διαμορφώσει το δικό τους τρόπο ζωής, τις συνήθειες φαγητού, ύπνου, εργασίας, που είναι δύσκολο να εγκαταλείπουν. Από την άλλη πλευρά το παιδί έχει δικό του ωράριο φαγητού, παιχνιδιού, ύπνου. Η διαμονή του με τους μεγάλους γονείς αποτελεί ήδη νέα κατάσταση αγωγής, που δεν μπορεί να έχει την ίδια κατεύθυνση με την αγωγή που είχε στο σπίτι του. Ύστερα, πόσο μπορεί να κρατήσει η απομάκρυνση ενός παιδιού από το σπίτι του; Αν το παιδί μένει πολύ καιρό θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί σε διαφορετική ζωή, στο σπίτι των γονιών του. Μπορεί να τους αισθανθεί πιο ξένους, μπορεί η ατμόσφαιρα εδώ να είναι πιο αυστηρή, να αρχίσει η ζήλια

ΠΕΤΡΟΣ ΣΚΑΠΙΝΑΚΗΣ, ΜD, MPH, PhD

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Επιστημονικά άρτια διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των ψυχικών διαταραχών. Εξειδίκευση στις ανθεκτικές περιπτώσεις, βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Χαριλάου Τρικούπη 28, 2ος όροφος. Τηλ. για ραντεβού: 6944-413495, 2651 305912. email: p.skapinakis@gmail.com

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D.

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30 Απογεύματα με ραντεβού Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 Τηλ. - Fax: 26510-22322 - κιν.: 6977579557. e-mail: mtsatsani@gmail.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ • Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ

Επεμβάσεις με υπερήχους - (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30. 28ης Οκτωβρίου 21 - 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 - Κινητό: 6932-521398

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

Dr. ΝΑΥΣΙΚΑ Β. ΖΙΑΒΡΑ-ΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείσα στο Charing Cross Hospital Imperial College του Λονδίνου • Ν. Δοσίου 8, Ιωάννινα - Τηλ.: (26510) 73528 - Κινητό: 6974 498585 - e-mail: nziavra@ioa.teiep.gr

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ. Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:00 - 14:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 - 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 2651037747, κινητό 6945-296606

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ. ΠΑΝΟΥ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος τ. Επικ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. Χατζηκώστα • Δέχεται καθημερινά: πρωί 9.0013.30, απόγευμα 18.00-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού) Μ. Αγγέλου 15 (εντός στοάς) 3ος όροφος Τηλ./Φax: 26510-38300, κιν.: 6945-773674 e-mail: panoukaterina@gmail.com url: www.panoukaterina.gr

Dr ΝΟΥΣΙΑ Ε. ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΟΦΙΑ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» Χαριλάου Τρικούπη 13 - Ιωάννινα • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 13.30, & 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα: με ραντεβού για ειδικές διαγνωστικές και χειρουργικές πράξεις • Τηλ.-Fax: 26510-25696, κινητό 6946-460318 • email: csenousia@ yahoo.gr.

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΖΑΜΠΙΡΑ ΧΡ. ΜΕΛΙΝΑ, MSc, PGDip

Πτυχιούχος ΑΕΙ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LONDON METROPOLITAN UNIVERSITY). Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διατροφολογία και ειδική στον ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Διαθέτει τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗΣ και ΑξΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. Αναλαμβάνει παιδική και ενήλικη ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, καθώς και δίαιτες για κάθε περίπτωση. Βλαχλείδη 5, Ιωάννινα. Τηλ. 26510-71119.

με τ’ αδερφάκια. Κι αν έζησε στην εξοχή, στο ύπαιθρο, πώς θα περιοριστεί τώρα στον περιορισμένο χώρο του διαμερίσματος; Οι νέοι γονείς, που ζητούν από τους γονείς τους να πάρουν κοντά τους τα εγγονάκια τους πρέπει να παραδεχτούν από την αρχή ένα γεγονός: πως μια διαφορετική σχέση θα διαμορφωθεί ανάμεσα σ’ αυτούς και το παιδί τους. Θα είναι τυχεροί αν το παιδί τους αργότερα δεν τους καταλογίζει πως το εγκατέλειπαν, έδειξαν αδιαφορία γι’ αυτό. Μερικοί νέοι γονείς, ξεκινώντας απ’ αυτές τις σκέψεις, υιοθετούν μια μέση τακτική: λίγες μέρες, βδομάδες, μήνες κοντά τους, λίγες στον παππού - γιαγιά. Σε μερικά παιδιά ταιριάζει αυτή η λύση. Αλλά γίνονται ανήσυχα, ασταθή, νευρικά, στενοχωριούνται γιατί δεν έχουν πουθενά δικό τους "στέκι". Εξάλλου, σ’ όλα τα θέματα βασικό ρόλο παίζει ο χαρακτήρας των ανθρώπων, των μητέρων και των μεγάλων. Όταν υπάρχει διάθεση συνεννοούνται μεταξύ τους κι οι δυσκολίες μικραίνουν. Ας δούμε και στην οικογένεια αυτό που γίνεται στο σχολείο: εκεί το παιδί κινείται συγχρόνως ανάμεσα σε πολλούς δασκάλους. Γιατί να μην έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει την ίδια πλαστικότητα και στο σπίτι; Φτάνει οι μεγάλοι εδώ να είναι ενημερωμένοι και να κάνουν, με διάθεση ό,τι καλύτερο μπορούν. * Η κ. Γερασιμούλα (Μίνα) Μπρούμου είναι πτυχιούχος ψυχολόγος Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία και Συμβουλευτική, Επιστημονική συνεργάτιδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων στα Ιωάννινα, Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και Εργαστηριακή συνεργάτης ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας, τηλ.: 6938900415. Περισσότερες πληροφορίες: www.minabroumou.gr

Κίτσος Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διεύθυνση ιατρείου: Ακαδημίας 10, Ιωάννινα Ημέρες και ώρες για τηλεφωνικό ραντεβού: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: 6.00 - 8.00 μ.μ. Τηλ. ιατρείου: 26510-67656, κιν.: 6976817311 e-mail: gKitsos@cc.uoi.gr

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φ. ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ, M.Sc (Med.Sc)

Πτυχιούχος ΑΕΙ • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή • Πανεπιστήμιο Γλασκώβης – Σκωτία. Member of Nutrition Society UK. Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. ΕξΕΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ • ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ • ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ • ΘΗΛΑΣΜΟΣ • ΠΑΘΗΣΕΙΣ. Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 έως 17.00. Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Σάββατο με ραντεβού. Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ. 26510-20210 και κιν. 6941585838. Σε ειδικές περιπτώσεις επισκέψεις κατ’ οίκον, www.diaitologos.gr.

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα - Τηλ. & Fax: 2651076211, Κιν.: 6984-046488 - e-mail: evipetridi@hotmail.com

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 2651067320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

Εκπαιδευθείσα στο PECS Γνώστης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας • Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • Εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6944-558596

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης • Πρόληψη-Διάγνωση-Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου-ΟμιλίαςΕπικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Αρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, Εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • Εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 69550278606955869393

Q ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΤΟΛΗ - ΑΛΕΞΙΟΥ

Eιδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής και Ομιλίας. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων Πυρσινέλλα 21, τηλ. γραφείου 2651020720, κινητό 6944-728974

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας • Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

ΦΥΣΙΚOΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cert. MDT Μηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος / αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων, μέθοδος McKENZIE. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9-13.30 και 17.3021.00 (Σάββατο με ραντεβού), 28ης Οκτωβρίου 45, 1ος όροφος. Τηλ. 26510-38355 & κιν. 6932-158566 www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα - Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 2651022338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία / Laser

/ Υπέρηχοι • Εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο PNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • Ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

ΤΣΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Φυσικοθεραπευτής - Καθ. Φυσικής Αγωγής Υπερσύγχρονο φυσικοθεραπευτικό κέντρο

Αντιμετωπίζονται άμεσα μυοσκελετικά προβλήματα και αποκατάσταση μεταχειρουργικών καταστάσεων: Όπως: Ολική αρθροπλαστική γόνατος - ισχύου • στροφέων ώμου • πρόσθιος χιαστός μηνίσκος • κατάγματα - διαστρέμματα - μεταταρσαλγίες (διόρθωση στάση σώματος κατόπιν ειδικών πάτων) • προβλήματα μέσης - αυχένα • επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες - περιαρθρίτιδες • θλάσεις • ημικρανίες • όλες οι νευρολογικές παθήσεις Θεραπείες κατ’ οίκον - Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Καθημερινά: 9-1 και 5-9. Λαμπρίδου 9, ισόγειο. Τηλ.: 26510-42288 - email: pplateioannina@yahoo.gr

BAΣ. XATZHEΦPAIMIΔHΣ

KENTPO ΦYΣIKOΘEPAΠEIAΣKINHΣIOΘEPAΠEIAΣ ΦYΣIKOΘEPAΠEYTHΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ MSc

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στην Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και στην Ιπποθεραπεία στο BadWildungen Γερμανίας • Απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού, ορθοπεδικές παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθήσεις ΚΝΣ, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μυικές παθήσεις αλλά και σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, τύφλωση – κώφωση. Εθνικής Αντίστασης 1, Κατσικάς Ιωαννίνων, Τηλ. 6936-892931

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Σόφιας. Δέχεται καθημερινά: πρωί 9-1.30, απόγευμα 5.30-9, Δωδώνης 5 - Ισόγειο - Tηλ.: 26510-72220 και 6937-597332

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSc

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOc DEcOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής Ενέργειας Θεραπεία Laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CPM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία • Ώρες λειτουργίας: 8.30-14.30 • Διεύθυνση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα Καλούτσιανης). Τηλ.:26510-24111, 6976493035

Q ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΛΑΠΠΑ Χ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ειδ. Αναλυτική κ’ Συστημική Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού, Χ. Τρικούπη 10, 1ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας 6986-701233

ΒΙΚΥ ΜΠΑΟΥΡΔΑ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc Υπ. Διδάκτωρ Πανεπ/μίου Ιωαννίνων • Aτομική συμβουλευτική σε παιδιά, εφή-

βους, ενήλικες • Συμβουλευτική σε οικογένειες - γονείς και ζευγάρια • Διάγνωση και διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών • Οργάνωση και λειτουργία ομάδων Σχολών Γονέων. 28ης Οκτωβρίου 17, Ιωάννινα (εντός στοάς, έναντι ΟΤΕ). Τηλ.: 6977-257640 και 26511-17750

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤΕ) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938-900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr

ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

Σύμβουλος ζευγαριών - Συντονίστρια - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων (Εξελικτικό Σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Διαταραχές Άγχους, Πουλίτσα 3 κ’ Κουγκίου (πίσω από τα Δικαστήρια). Τηλ.: 6974-022088 e-mail: mercytime@gmail. com Δέχεται με ραντεβού


Σελ. 12η

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στο Σουλόπουλο 6 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων. Πληρ. τηλ.: 6941-461026 και 26510-45584. ΟΙΚ/12549 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλανδρα με συντελεστή δόμησης 0,50. Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936569710. ΟΙΚ/12761 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με παλαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή, στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6972-769665. ΟΙΚ/12779 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στα Σύβοτα Λευκάδας: α) Οικόπεδο 3.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο, βλέπει θάλασσα και απέχει 120 μ. από τη θάλασσα. Έχει νερό και ρεύμα. β) 11 στρέμ-

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

• Οικόπεδο 400 μ. στη Ν. Ζωή Ιωαννίνων, σε τιμή ευκαιρίας • Οικόπεδο 400 μ. στην Ανατολή Ιωαννίνων με οικοδομική άδεια, σε τιμή ευκαιρίας • Οικόπεδο 500 μ. στην Κατσικά Ιωαννίνων, έναντι Γαλακτοκομικής Σχολής, σε τιμή ευκαιρίας Πληρ. τηλ.: 6932 233860

6945 935343

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 1) ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, 35 Μ2 ΚΑΙ 45 Μ2 2) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 300 Μ2 ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6944-297472

ματα (4.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο) 800 μέτρα από θάλασσα. Βλέπει θάλασσα και γ) 4 στρέμματα άρτιο οικοδομίσιμο βλέπει θάλασσα και απέχει 300 μ. Πληρ. τηλ. 26510-79450 και 6972647712. ΟΙΚ/13140 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Κατσικά Ιωαννίνων, 430 τ.μ., με Σ.Δ. 0,6. Πληρ. τηλ. 6932-411406. ΟΙΚ/13181 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) 3 στρ. χωράφι στον κάμπο Κουτσελιού (Παπύρια) καλλιεργήσιμο. β) Οικόπεδο επίπεδο 5 στρ. στον κεντρικό δρόμο Καραδήμας, κατάλληλο για πτηνοτροφική - κτηνοτροφική μονάδα. Πληρ. τηλ. 6945-190853 και 6974-747378. ΟΙΚ/13244 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) αγροτεμάχιο 2 στρεμ. ποτιστικά απέναντι από τα σφαγεία της «Πίνδος», β) αγροτεμάχιο 8 στρεμ. ποτιστικά μεταξύ Κάτω Λαψίστας και Νεοχωρίου και γ) αγροτεμάχιο 1.300 τ.μ. ποτιστικά περιοχή Μπάλες Νεοχωρίου. Πληρ. τηλ. 26510-57540,ώρες πρωί 8.00-9.00 και βράδυ 20.00 έως 21.00. ΟΙΚ/13245

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλεούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944792801. AK/5962

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ στο κέντρο της πόλης, λόγω αναχώρησης.

ΠΛΗΡ. ΤΗΛ.: 6942-279736

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ κοντά στο κέντρο της πόλης, πρόσφατα ανακαινισμένο, με εσωτερικό χώρο 110 τ.μ. και εξωτερικό κλειστό χώρο 55 τ.μ. Μόνο σοβαρές προτάσεις.

Τηλ. επικοινωνίας: 6986-731841

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Στην Ελεούσα Ιωαννίνων α) αγροτεμάχιο (θέση Μύτικα) 2,5 στρέμματα και β) δύο αγροτεμάχια στον κάμπο της Ελεούσας 4,6 στρέμ. και 2,2 στρέμ. σε τιμή ευκαιρίας Πληρ. τηλ. 6942 - 240540

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 9,35 στρεμ. επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με φάτσα 95 m, πριν από το Εμπορικό Πάρκο και τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ. Πληροφ. τηλ.

6932-396397

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα κεντρικό, νεόκτιστο, επί της οδού Αβέρωφ, επιφάνειας 110 τ.μ. με υπόγειο φωτισμένο 110 τ.μ. Πληρ. τηλ.: 6944-297472

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ισόγειο κατάστημα 105 τ.μ. στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πληρ. τηλ.: 26510-29768, ώρες καταστημάτων και 6944-298816

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

κτήμα εκτάσεως 11 στρεμ. εξ αδιαιρέτου ομαλό και τετραγωνισμένο στη θέση «Χατζήμπεη» δίπλα από το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ» και με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό.

σε τιμή ευκαιρίας, λόγω αναχωρήσεως, τρία ποτιστικά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2 και 3,5 στρεμμάτων, στον κάμπο της Λαψίστας, κατάλληλα για πτηνοτροφεία. Πληροφορίες τηλ. 26510-25443.

Πληροφορίες στα τηλ. 26510-49787 & 26510-25733

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 26510-66243. ΑΚ/12780 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσια στο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμό των γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956-423686. ΑΚ/12894 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ νεόδμητα (ετοιμοπαράδοτα) διαμερίσματα στο κέντρο (1η πάροδος Νεοφ. Δούκα) 100 τ.μ. στον τρίτο όροφο και 100 τ.μ. μεζονέτα στον 4ο & 5ο όροφο με αποθήκη και parking. Πληρ. τηλ. 6936-643440 και 6936-643443. ΑΚ/13236 ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Πωλείται ισόγειο κατάστημα 44 τ.μ. ανακαινισμένο, διαμπερές επί της Κουγκίου 31 (κέντρο), Ιωάννινα. Διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια, WC με μπάνιο, κουζίνα, πατάρι, καινούργια πρόσοψη και δύο εισόδους. Δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως κατοικία. Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979 671397. ΑΚ/13238

ENOIKIAZETAI γραφείο 30 τ.μ. στην οδό Πυρσινέλλα 5, 3ος όροφος, με αιρκοντίσιον, WC με προθάλαμο, κατάλληλο και για συστέγαση. Πληρ. τηλ.: 26510-91864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαμπερής ημιτελής μονοκατοικία στην περιοχή Σεισμοπλήκτων Ιωαννίνων, συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., σε οικόπεδο 400 τ.μ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατίσματα τελειωμένα μέσα - έξω, εξωτερικά χρώματα, παράθυρα PVC (ρολά υπάρχουν μη τοποθετημένα). Αποτελείται από: Υπόγειο υπερυψωμένο με διαμέρισμα 50 τ.μ., 2 υπνοδ., κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, θέση πάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητοστάσιο. 1ο όροφο με 3 γκαρσονιέρες (27 τ.μ., 37 τ.μ., 40 τ.μ.). 2ο όροφο με διαμέρισμα 106 τ.μ. Σκεπή τελειωμένη. Αναμονές για 3ο όροφο. Δύο εισόδους. Αποχετευτικό. ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ. Τιμή 500.000 ευρώ. Πληρ. s-bougias@T-ONLINE.DE ΑΚ/13259

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Διαμέρισμα 100 τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος όροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι. β) Κατάστημα 240 τ.μ. με πατάρι 100 τ.μ., που μπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φε-

ENOIKIAZETAI επαγγελματική στέγη 99 τ.μ. στον 2ο όροφο κτιρίου της Κεντρικής Πλατείας (Πλατ. Δημοκρατίας 9), πλήρως ελεύθερη προς την πλατεία, το πάρκο και τη λίμνη, αλλά και διαμπερής προς πίσω άνετο ακάλυπτο χώρο. Πληρ. τηλ.: 26510-25733

6948-081589

ΠΩΛΕΙΤΑΙ η επιχείρηση cafe-bar «MARCHITO» στη Στοά Μαραμένου επί της Ανεξαρτησίας

Τηλ. επικοινωνίας: 6945171899, 6947267535

6973-920039

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

6 ημέρες

575 ευρώ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΡΩΜΗ ΠΡΑΓΑ

4 ημέρες 4 ημέρες 6 ημέρες

βρουαρίου 11, στο Τζαμί Καλούτσιανης. γ) Κατάστημα 50 τ.μ. στην οδό Δημ. Χατζή 73. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 26510-51629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ.: 26510-28050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όροφος, Μητροπόλεως και Άννης Κομνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 404704, 26510 - 32626, 26510 27334. ΕΝ/12456 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο, στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50 τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα. Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ. 6944-783076. ΕΝ/12886 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κεντρικό κατάστημα νεόκτιστο επί τις οδού Αβέρωφ 20 (πρώην ελληνική τράπεζα) 110 τ.μ. ισόγειο και 110 τ.μ. υπόγειο φωτισμένο, άπαντα με κλιματισμό και ιδιωτικό χώρο επί της οδού Αβέρωφ 40 τ.μ. Tηλ. 6944297472. ΕΝ/12995

ENOIKIAZETAI

στο κέντρο της πόλης οδός Αβέρωφ 10, διαμέρισμα 90 τ.μ., κατάλληλο και για Γραφεία. Πληρ. τηλ.: 6944-294404

ENOIKIAZETAI οροφοδιαμέρισμα 90 τ.μ. με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και ελεύθερο χώρο στάθμευσης, στην περιοχή Φιλοθέη Ιωαννίνων, Ολύτσικας 14, άνωθεν Super Market OLA και κάτω από το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Πληρ. τηλ.: 6948-073022

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρό μαγαζάκι στην Σιώζιου Κυπρίου 9 (ιστορικό κέντρο της πόλης). Πληρ. τηλ. 6932-797464. ΕΝ/12999 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο κέντρο. Τηλ. ιδιοκτήτη 6945897799. ΕΝ/13006 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο δυάρια ισόγεια, σε νεόκτιστη οικοδομή, με αυλή και χώρο στάθμευσης, αυτονομία θέρμανσης, στην περιοχή Φιλοθέη, δίπλα από την Ίωνος Δραγούμη και κάτω από το Γ.Ν. «Χατζηκώστα». Πληρ. τηλ. 6948073022. ΕΝ/13012 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι 40 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510-71310 και 6936-743756. ΕΝ/13077 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στον ΚΑΤΣΙΚΑ α) διαμέρισμα 80 τ.μ. με αυλή 40 τ.μ., στον 2ο όροφο, με αυτονομία θέρμανσης, χωρίς κοινόχρηστα, με κλειστό γκαράζ και β) γκαρσονιέρα 40 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6945791078. ΕΝ/13120 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διομισάρι 46 τ.μ. υπερυψωμένο ισόγειο, μονόροφης μονοκατοικίας, με αυτονομία θέρμανσης, αυλή και αποθήκη, ΧΩΡΙΣ

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρικό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας 600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5. β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σε διαμέρισμα με πάρκινγκ και 80 τ.μ. κήπο στην Πάργα. δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

 Οικονομοτεχνικές Μελέτες Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων

από 119 ευρώ από 205 ευρώ 345 ευρώ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

28ης Οκτωβρίου 17Α - απέναντι από τον ΟΤΕ (εντός Στοάς)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Θ. ΛΩΛΑ Οικονομολόγος, MSc

Φ. Τζαβέλλα 3, Ιωάννινα κιν.: 6942-520060, e-mail: evlo@hotmail.gr


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

κοινόχρηστα Μεγ. Αλεξάνδρου 97. Πληρ. τηλ. 26510-23055, 6946486555 ΕΝ/13152 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στο κέντρο της πόλης στην οδό Σουλίου 23α και Καραολή Δημητρίου 15, γωνία: α) δυάρι 70 τ.μ., καινούργιο, δύο ξεχωριστά δωμάτια με A/C και χωρίς κοινόχρηστα, προσφέρεται και για φοιτητές για συγκατοίκηση, β) δύο γκαρσονιέρες κανούργιες με A/C, η μία με 0τζάκι. Τηλ. 6944 332726, 6949 738650. ΕΝ/13161 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οροφοδιαμέρισμα 100 τ.μ. στην οδό Χρήστου Αδαμίδου (πάροδος Μεγ. Αλεξάνδρου) στον 1ο όροφο σε δυόροφη οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση, boiler, τζάκι, δύο λουτρά και αποθήκη εντός του διαμερίσματος. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 6946285823. ΕΝ/13189 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Γραφεία - Ιατρεία με αυτονομία θέρμανσης, Χαρ. Τρικούπη 14. Πληρ. τηλ. 2651023007, 6932-033119. ΕΝ/13191

ENOIKIAZETAI τριάρι 66 τ.μ., κεντρικά στην οδό Σπύρου Λάμπρου 11, σε πολύ καλή τιμή. Τηλ. 6974-891833

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

κατάστημα στην οδό Ιεράρχου Γερβασίου 49, συνέχεια της Μητροπόλεως (εκκλησίας). Ισόγειο 230 τ.μ., πατάρι 110 τ.μ., υπόγειο 84 τ.μ. (σύνολο 424 τ.μ.). Χώρος έμπροσθεν καταστήματος 90 τ.μ. (αποκλειστικά ιδιωτικός).

Πληρ. τηλ. 26510-23459 και 6942-050690

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ η επιχείρηση "ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ" στην οδό Στ.Νιάρχου 1, στα Ιωάννινα. Η επιχείρηση είναι εν ενεργεία, με πλήρη εξοπλισμό, έτοιμο πελατολόγιο και τζίρο. Λειτουργεί σε χώρο 200μ2 με αυλή 60μ2. Τηλέφωνο επικοινωνίας:

6948-300348

Χαρίζω εμβολιασμένα κουταβάκια ράτσας για φάρμα ή και οικογένεια. Πληρ. τηλ.: 6939-882491 26510-81428

Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

Σελ. 13η

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 130 τ.μ., 2ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, αποθήκη, θέση πάρκινγκ. Τζαβέλλα 7 (κέντρο). Πληρ. τηλ. 26510-32300 και 6944-611113. ΕΝ/13210 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 50 τ.μ., στον πρώτο όροφο, καινούργιας κατασκευής, με αυτονομία θέρμανσης, βεράντα, αποχέτευση, ιδιόκτητη αποθήκη στο υπόγειο της πολυκατοικίας, επί της οδού Μακρυγιάννη 48 (πριν το Νοσοκομείο Χατζηκώστα). Το διαμέρισμα θα είναι διαθέσιμο από την 1η Απριλίου. Πληρ. τηλ. 6972-232820 και 6972-339158. ΕΝ/13216 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρή γκαρσονιέρα (δώμα) στην οδό Κουγκίου 1. Πληρ. τηλ. 26510-25445. ΕΝ/13224 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα, με πάρκινγκ, για κατοικία ή επαγγελματική στέγη, Φ. Τζαβέλλα 11Β (πάνω από την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος»). Πληρ. τηλ. 6937110206. ΕΝ/13229 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα στην οδό Σταδίου 9, στο κέντρο, με ανακαινισμένη κουζίνα. Πληρ. τηλ. 26510-77385. ΕΝ/13233 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, νεόκτιστη, με αυτονομία θέρμανσης και μπόιλερ, επί της οδού Βηλαρά 34Δ. Πληρ. τηλ. 26510-33307 και 6973-790483. ΕΝ/13235

Η «VILLA MAGDA» Λέττα ενοικιάζει στα Σύβοτα διαμερίσματα δύο κυρίων δωματίων, κουζίνα, WC, κοντά στη θάλασσα (150 μ.) και 60 τ.μ., με πλούσιες βεράντες επιπλωμένα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα: (3-4-5-6-12 μήνες). Οι τιμές είναι προσιτές για όλα τα βαλάντια!!!

Τηλ. - Fax: 26650-93491 - 6973288528

ΦΥΣΙΚΟΣ

με μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Φυσικής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ. 6974759754

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ γκαρσονιέρες μερικώς επιπλωμένες με αυτονομία θέρμανσης έναντι JUMBO στην οδό Στ. Νιάρχου. Πληρ. τηλ. 6936-643443 και 6936-643440. ΕΝ/13237 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μεγάλο δυάρι διαμέρισμα 60 τ.μ. 4ου ορόφου, με αυτονομία θέρμανσης και θέση πάρκινγκ, Δημ. Χατζή 23 Αμπελόκηποι. Πληρ. τηλ. 6936-230490. ΕΝ/13241 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα μεγάλο, στο χωριό Κρύα με οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 26510-71143. ΕΝ/13242 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση στα Σεισμόπληκτα και στον πρώτο όροφο. Πληρ. 6973 288528, 6979 300158, 26510 37729. ΕΝ/13249 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Μεζονέτα 90 τ.μ. (με σοφίτα) στην Ελεούσα, 3 κρεβατοκάμαρες, 2 WC, μεγάλα μπαλκόνια με θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 26510 63620 και 6945 489030. ΕΝ/13251 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 32 τ.μ., 2ος όροφος, ανακαινισμένη, στην οδό Μελ. Γεωγράφου 17. Πληρ. τηλ.: 26513-03822. ΕΝ/13255 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 75 τ.μ., περιοχή Ανατολής, απέναντι από το S/M ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, με τζάκι, αυτονομία θέρμανσης και χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.: 6974107992. ΕΝ/13257

ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα ζητά εργασία ως οικιακή βοηθός ή να φροντίζει ηλικιωμένα άτομα. Πληρ. τηλ. 6946359511. ΖΗΤ/13218 ΚΥΡΙΑ ζητά να εργαστεί για τη φύλαξη ηλικιωμένων. Πληρ. τηλ. 6941-468400, 6949-519273. ΖΗΤ/13226 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ για εργασία την θερινή περίοδο σερβιτόροι με προϋπηρεσία και ψήστες - μάγειροι στην Παραλία της Λούτσας Πρέβεζας. Πληρ. τηλ. 6973-665191, ώρες επικ. 9.00 - 14.00 και 18.00 21.00. ΖΗΤ/13247 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ζευγάρι για εργασία σε ρεστωράντ στη Γερμανία, είκοσι λεπτά από Ζυρίχη. Πληρ. κ. Τάκης στο 004977423178. ΖΗΤ/13250 ΖΗΤΕΙΤΑΙ σερβιτόρα έως 30 ετών με εμπειρία για ΟΥΖΕΡΙ-ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ στο κέντρο της πόλης. Ώρες επικοινωνίας 15:00-17:00 στο τηλ. 6977231294. ΖΗΤ/13252 Aπό την εταιρεία ΜΠΑΡΑΤΣΑΣ Α.Ε. (εμπόριο καυσίμων και παροχές εστίασης) ζητούνται πωλητέςπωλήτριες ηλικίας ως 25 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει κάρτα ανεργίας και μεταφορικό μέσο. Αποστολή βιογραφικού στο mrmassas.tsarpela @gmail.com ή επικοινωνήστε στο τηλ. 6973307571 (Ώρες: 10:0015:00). ΖΗΤ/13253

ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ψήστης - τυλιχτής με εμπειρία, για ψητοπωλείο. Πληρ. στο τηλ. 6956-546463. ΖΗΤ/13148 ΖΗΤΕΙΤΑΙ πιτσαδόρος - μάγειρας για κεντρική πιτσαρία. Πληρ. τηλ. 6939-318611. ΖΗΤ/13184

ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Παιδαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί με εμπειρία,

χειριστής οικοδομικού γερανού με άδεια, για εργασία σε εργοτάξιο στα Ιωάννινα. Email για αποστολή βιογραφικού: p.tsigris@ yahoo.gr, τηλ. 6947-320114 κ. Τσιγκρής.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr

Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6976-076669

ΠΩΛΕΙΤΑΙ POLO CLASSIC. Τιμή κρίσης. Πληρ. τηλ. 6942-508746. ΑΥΤ/13185

για Σπίτι φιλοξενίας παιδιών στην Πωγωνιανή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν το βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pogoniani1@gmail.com.

με πολυετή φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.

απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα.

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευση στη νοηματική γλώσσα και σε μαθησιακές δυσκολίες, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προετοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6946-555019. ΜΑΘ/12318 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Παιδαγωγικού και κάτοχος διπλώματος πιάνου παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού και αναλαμβάνει τη φύλαξη μικρών παιδιών. Πληρ. τηλ. 6977-745227. ΜΑΘ/13195 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ πιάνου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6972713912. ΜΑΘ/13207 ΣΟΥΗΔΙΚΑ απαραίτητα για νέους που ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Σουηδία. Ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στη Σουηδία: Βρεφοκόμων, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτών, Μαθηματικών, Φυσικών, Πληροφορικάριων, Μηχανικών, Γιατρών. Πληρ. στο τηλ. 6947-669482. ΜΑΘ/13258

ΑΝΑΖΗΤΑ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!! Με αγορά ή ενέχυρο χρυσών, ασημένιων κοσμημάτων, νομισμάτων, λιρών και άλλων πολύτιμων. Φύλαξη με ασφάλεια σε τραπεζική θυρίδα (με κρατική άδεια). Ξεχασμένα χρυσαφικά στο συρτάρι; Εκμεταλλευτείτε το άμεσα. Πληρ. κ. Βασίλης, 6987-554105 και 2651-402097. ΔΙΑ/12043 ΠΩΛΕΙΤΑΙ άδεια ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΠΑΠ σε κεντρικό σημείο της πόλης (χωρίς οικονομικά βάρη προς τρίτους). Πληρ. τηλ. 6944-415047. ΔΙΑ/12792 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση video club με πλήρη εξοπλισμό και έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 6978-877093. ΔΙΑ/12928 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση Μίνι - Μάρκετ, σε πολύ καλή περιοχή. Πλήρως εξοπλισμένο, όλα σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 26510-71991 και 6930131566, κ. Μανώλη. ΔΙΑ/13221 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ με υψηλές πωλήσεις και καινούργιο ε-

ξοπλισμό. Πληρ. 6947 726123. ΔΙΑ/13248

Πωλητή χονδρικής για ανάπτυξη δικτύου. Τυχόν προϋπηρεσία θα συνεκτιμηθεί. Αποστείλατε βιογραφικά στο: biografika@outlook.com.gr

Καθηγήτρια Αγγλικών

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947-418115 & 26510-30509

ΑΠΟ γνωστό κατάστημα Γυναικείων Ρούχων στα Ιωάννινα, ζητείται κοπέλα για μερική απασχόληση. Αποστολή βιογραφικών στο Fax 210 9927632. ΖΗΤ/13254 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για εργασία σε ΨΗΣΤΑΡΙΑ, να γνωρίζει πολύ καλά και τύλιγμα πίτας. Πληρ. τηλ.: 6938-645139. ΖΗΤ/13256

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

➢ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις ακινήτων) ➢ Βεβαίωση Μηχανικού (για μεταβίβαση, αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή ακινήτου) ➢ Νομιμοποίηση αυθαιρέτων Ν.4178/2013 ➢ Μελέτη – Κατασκευή - Επίβλεψη Ιδιωτικών Έργων ➢ Κατασκευές οικοδομών-αντιπαροχές ➢ Ανακαινίσεις ➢ Τοπογραφικά Διαγράμματα ➢ Σύνταξη απαραιτήτων Τεχνικών Μελετών (οικοδομική άδεια κτλ) για την ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Ηλεκτροκίνητο scooter (χωρίς βενζίνη-οικολογικό), χωρίς δίπλωμα, χωρίς άδεια, χωρίς ασφάλεια, χωρίς τέλη κυκλοφορίας, βάρος 39 κιλά, μέγιστη ταχύτητα 30 km/h, αυτονομία 34-40 km. Τιμή 450 ευρώ. Πληροφορίες τηλ: 6947810227

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ! AKHΣ PENTZEΠHΣ υ ε ς το ι τυ χ ί ο ν δυ ις επ Γ ια τ ΤΤΟ έγινα Τ1 ΑΝ Ο στο Λ πές στον μ εκπο

ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Για τα ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η οικογένεια Ρεντζέπη από το 1950 έχει δημιουργήσει το πανίσχυρο ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ φέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες ανθρώπους. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΤΑΞΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο Διάσημος Μελλοντολόγος επισκέπτεται τα Ιωάννινα και δέχεται προσωπικά ραντεβού.

Τηλ. Επικ.: 6932-973197 Γραφείο Αθηνών: 210-8813945 www.rentzepis.gr


Σελ. 14η

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Εκείνοι που έφυγαν

Στέριος Μάσσιος • Σίγησε για πάντα ένα από τα καλύτερα κλαρίνα του Μετσόβου. Ο Μάσσιος δεν υπάρχει πια. Ο τελευταίος βιρτουόζος της Μετσοβίτικης δημοτικής μουσικής ο Στέριος Μάσσιος που με το αριστοτεχνικό παίξιμο του κλαρίνου, χάρισε άπειρες στιγμές σε γάμους, πανηγύρια και γιορτές μουσικής απόλαυσης στο Μέτσοβο και σε όλα τα χωριά, άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του στο Μέτσοβο. Ιδιαίτερα να αναφέρουμε πως όταν έπαιζε το αγαπημένο τραγούδι του αειμνήστου Ευάγγελου Αβέρωφ την «Κοντούλα λεμονιά» δημιουργούσε ρίγη ευτυχίας και συγκίνησης στον ίδιο τον Αβέρωφ και στα πλήθη. Θα τον θυμόμαστε πάντα, ακούγοντας τα όμορφα και αριστουργηματικά παιξίματά του. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και καλό ταξίδι Μάσσιο από όλους τους Μετσοβίτες και όχι μόνο που τους χάρισες στιγμές αξέχαστες. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΛΛΗΣ Πρώην ηχολήπτης ΕΡΤ και ΕΡΑ Ιωαννίνων

«Ξεσκόνισμα» τώρα στα οικονομικά Μητρόπολης και Κληροδοτημάτων! ¯ από 1η σελ.

τείται να ξεκαθαρίσει μία και καλή, μέσω ενός ουσιαστικού ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους, η εικόνα στα οικονομικά της Μητρόπολης και κυρίως όσον αφορά τα Κληροδοτήματα που αυτή διαχειρίζεται, ενώ θα πρέπει να ανοίξει ξανά και η συζήτηση για το καθεστώς διαχείρισής τους. Κι εδώ πρέπει να πάρουν θέση τόσο η πολιτική ηγεσία του τόπου, όσο και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ιωαννίνων. Τα παραπάνω ζήτησαν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων Σπύρος Εργολάβος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζωσιμαίας Σχολής Φρίξος Πούρλης, λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, τοποτηρητή σήμερα της Μητρόπολης, την οποία και σχολίασαν στα βασικά της σημεία.

«Ώρα να ξυπνήσουμε…» «Ήρθε, επί τέλους, η ώρα να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και να απαιτήσουμε από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αυτού του δύσμοιρου τόπου, να ακολουθήσει το δρόμο της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας. Αυτή η απαίτηση καθίσταται επιτακτική για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους», τόνισαν χθες οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης, αναφερόμενοι στα δημοσιεύματα του αθηναϊκού και τοπικού Τύπου σχετικά με την κυρό Θεόκλητο, τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και την ανάληψη από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο του ρόλου του τοποτηρητή της.

Οι βασικοί λόγοι Αυτό πρέπει να γίνει, όπως είπαν για τέσσερις βασικούς λόγους: Πρώτον, επειδή με «άνωθεν» παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτής του Αρχιεπισκόπου, τελικά εξαλείφθηκαν από το σχέδιο νόμου που ψήφισε πέρυσι η Βουλή για τα Εθνικά Κληροδοτήματα η διάταξη που καταργούσε τα τρία διατάγματα τα οποία επί δεκαετίες συντηρούν στην πόλη μας ένα αντισυνταγματικό καθεστώς διαχείρισης Κληροδοτημάτων. Δεύτερος λόγος, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένας οικονομικός έλεγχος στα Κληροδοτήματα που διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και έχουν διαταχθεί δύο μέχρι τώρα, ύστερα από παρεμβάσεις και καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα. Αντίθετα, μάλιστα, με πρόταση νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας καθορίζεται ότι έλεγχοι σε ιδρύματα των Μητροπόλεων μπορούν να γίνονται μόνο με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών. Ως τρίτο λόγο οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης ανέφεραν ότι επί 87 ολόκληρα χρόνια, ελλείψει ελέγχου, τα έσοδα των Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται η Μητρόπολη δεν διατίθενται για τους σκοπούς που ορίζουν οι ευεργέτες στις διαθήκες τους. Τέταρτος λόγος, που επιβάλλει την αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας, είναι το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα τοποτηρητή της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Γεγονός που, όπως ανέφεραν χθες στη συνέντευξη τύπου οι Πρόεδροι της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας, προκάλεσε εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις.

Έκανε ό,τι ήθελε… Σχολιάζοντας αποστροφές τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Ιερώνυμος, ευρισκόμενος πρόσφατα στα Γιάννενα για την κηδεία του κυρού Θεόκλητου, οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης επισήμαναν ότι ο εκλιπών Μητροπολίτης ο οποίος δεν έδινε λόγο ούτε για τα οικονομικά της Εκκλησίας στην Ιεραρχία που τον είχε διορίσει, ήταν τελείως ανεξέλεγκτος στα Γιάννενα όπου διαχειρίζονταν τεράστια ποσά που ανήκαν στα

Κληροδοτήματα (Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου, Γ. Τούλη κ.λ.π.)! «Έτσι δικαιολογούνται οι αυθαιρεσίες, παρατυπίες και παρανομίες τις οποίες ως Επιτροπή Αγώνα, διαπιστώσαμε στη διαχείριση αυτών των περιουσιών, και τις καταγγείλαμε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας τα οποία όμως έμεναν παγερά αδιάφορα», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισήμαναν ότι τα «προβλήματα» της Μητρόπολης Ιωαννίνων τα οποία επικαλέστηκε ο Αρχιεπίσκοπος για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αναλάβει εκείνος καθήκοντα τοποτηρητή είναι οικονομικά και διαχειριστικά και αφορούν πρώτα τους πολίτες, καθώς τα χρήματα των Κληροδοτημάτων που διαχειρίστηκε ο εκλιπών Μητροπολίτης είναι χρήματα που ανήκουν στο Γιαννιώτικο λαό. «Έχουμε κάθε δικαίωμα οι Γιαννιώτες πολίτες να μάθουμε σε ποιο ποσόν ανέρχεται το συνολικό χρέος των Αγαθοεργών Καταστημάτων, πώς δημιουργήθηκε και ποιοι ευθύνονται για τη δημιουργία του. Αυτό έχει υποχρέωση να το αποκαλύψει ο Αρχιεπίσκοπος ως τοποτηρητής της Μητρόπολης», τόνισαν με έμφαση.

Τι πρέπει να γίνει Οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης κατέληξαν χθες απευθύνοντας καταρχήν έκκληση προς τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να παρέμβει, για να εξαλειφθεί από τα Γιάννενα το σημερινό καθεστώς διοίκησης των Κληροδοτημάτων από τη Μητρόπολη. Εν συνεχεία, ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του τόπου μας να διατάξει άμεσα και πάντως πριν αναλάβει καθήκοντα ο νέος Μητροπολίτης, ουσιαστικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο όλων των Κληροδοτημάτων που διοικεί μέχρι σήμερα η Μητρόπολη από ειδικά συνεργεία του ΣΔΟΕ, ώστε να εκκαθαριστεί πλήρως η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί, ενώ κάλεσαν τους υποψήφιους δημάρχους και τα μέλη των συνδυασμών τους να ενημερωθούν άμεσα και να πάρουν ξεκάθαρη θέση στα προγράμματά τους, σχετικά με το καθεστώς διαχείρισης των Κληροδοτημάτων. «Αυτή η ‘ασχήμια’ ήλθε η ώρα να εκλείψει. Οι συνθήκες είναι από πολλές πλευρές ευνοϊκές. Σ’ εμάς τους ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες εναπόκειται να αξιοποιήσουμε αυτές τις συνθήκες. Έτσι θα δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους μεγάλους Εθνικούς μας Ευεργέτες», κατέληξαν.

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο

Τελούμε το Σάββατο, 3 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των λατρευτών μας

Τελούμε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δραμεσιών Ιωαννίνων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα & παππού

ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΣΟΥΛΗ Συν/χου Διευθυντή Κοινωνικών υπηρεσιών &

ΑΡΓΥΡΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ - ΣΟΥΛΗ Συνταξιούχας Δασκάλας Τα παιδιά: Θεοδόσης & Δήμητρα Σουλή, Ευφροσύνη & Μιχάλης Σπέγγος Τα εγγόνια: Αργυρώ, Νικηφόρος, Έλλη Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε το Σάββατο, 3 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, κόρης, γιαγιάς και αδελφής

ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗ Ο σύζυγος: Δημήτρης Τσιρώνης Τα παιδιά: Μαρία κ’ Ευάγγελος Τσιρώνης, Απόστολος κ’ Ειρήνη Τσιρώνη, Νατάσσα κ’ Κων/νος Ταμβακολόγος Οι γονείς: Κων/νος κ’ Ευθυμία Κώστα Τα εγγόνια: Ελένη, Δημήτριος, Ευθύμιος Τα αδέλφια: Γεωργία κ’ Γεώργιος Κώστας Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Φ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ (ΠΑΠΑ ΤΑΚΗ) Από Δραμεσιούς Ιωαννίνων Η σύζυγος: Πρεσβυτέρα Πανάγιω Τα παιδιά: Μαρία & Κώστας, Κοσμάς & Ντίνα Τα εγγόνια: Βαγγέλης - Βασίλης - Έρη - Λυδία - Βασίλης Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς Γραφείο Tελετών: ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Δομπόλη 35 (έναντι Εφορίας) Ιωάννινα, τηλ.: 26510-33122 κιν.: 6934-200248.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αρχιμανδρειού Ιωαννίνων 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΜΑΡΙΑΣ χας ΓΕΩΡ. ΓΟΥΣΙΑ Ετών 89 - Κατοίκου Ιωαννίνων Από Πολύλοφο Γραμμενοχωρίων Τα παιδιά: Αντώνης κ’ Νικολέττα Τσούφη Τα εγγόνια: Θοδωρής - Μαρία Τσούφη Τα αδέλφια: Παρασκευή χα Μενελ. Παπατζίμα, Γεωργία κ’ Κων/νος Μήτσης Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο

Τελούμε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας αδελφής, θείας, εξαδέλφης και φίλης

Τελούμε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων, 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς & θείας

ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΒΑΣ. ΒΛΑΧΟΥ

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΝΙΚ. ΓΚΟΛΟΜΑΖΟΥ

Συνταξιούχο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. - Από Ιωάννινα Η αδελφή: Ελένη Σουγλέ Τα ανίψια: Ξανθούλα Σουγλέ, Άλκιστη Σουγλέ, Παναγιώτης κ’ Ελένη Χαρίση, Νικόλαος κ’ Μαρία Χαρίση Τα ξαδέλφια - Οι φίλοι Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην Αίθουσα Τελετών της Εκκλησίας

Συνταξιούχας ΟΑΕΕ Ο σύζυγος: Νικόλαος Τα παιδιά: Γιώργιος & Παναγιώτα Γκολομάζου, Ευστάθιος Γκολομάζος, Κων/να Γκολομάζου Η εγγονή: Βασιλική Γκολομάζου Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας.

Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: ΠETPOY KOKOPH Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Γραφείο Tελετών και Mνημοσύνων MIXAHΛ Ι. ΑΓΓΕΛΗ, Τσιριγώτη 25, Iωάννινα. Tηλ. Kιν. 6946-382669.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο

Τελούμε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πραμάντων, ετήσιο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα και παππού

Τελούμε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Koιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΗΛΙΑ ΑΝΑΣΤ. ΚΟΚΚΑΛΗ Συνταξιούχο Ζαχαροπλάστη Από Βήσσανη Πωγωνίου Η σύζυγος: Ευγενία Τα παιδιά: Αναστασία Κόκκαλη, Καλλιρόη Κόκκαλη - Άγγελος Νάτσικας Τα εγγόνια: Βιολέττα, Παναγιώτης, Ηλίας Τα αδέλφια: Ελένη - Σταμάτης Χριστοδούλου, Ευαγγελία χα Νικολάου Κόκκαλη, Αναστάσιος - Ελένη Ντάγκα, Ελευθερία χα Θρασύβουλου Ζώη Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην Αίθουσα Τελετών της Εκκλησίας Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: ΠETPOY KOKOPH Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, 40νθήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πεδινή Ιωαννίνων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδλφού & θείου

ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΣ. ΑΡΓΥΡΗ

Ετών 68 Από Πεδινή Ιωαννίνων Η σύζυγος: Αγγελική Τα παιδιά: Βασίλειος Αργύρης & Θεοδώρα Ράπτη, Φώτης Αργύρης & Ευθαλία Τσαμπαλά Τα εγγόνια: Ιωάννης - Αγγελική - Ιωάννης - Κατερίνα Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων ΚΑΖΑΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛ. - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΝΤ., KA’ Φεβρουαρίου 81 & 90 Iωάννινα, τηλ. 26510-20336, κιν. 6977-400472, 6972-097029

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, 40νθήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής, προγιαγιάς και θείας

ΖΩΗΣ ΠΛΑΧΟΥΡΑ χήρας ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ Από Μηλιά Μετσόβου Τα παιδιά: Παύλος & Νίκη Πλαχούρα, Ελευθέριος & Βασιλική Πλαχούρα, Φωνή & Ιωάννης Δασούλας, Μαρία & Αναστάσιος Πελτέκης Οι αδελφές: Βασιλική Ηλία, Δήμητρα Τοψή, Ζωίτσα Τοψή Τα εγγόνια - Τα δισέγγονα Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΕΝΤΕΛΕ Από Πράμαντα Ιωαννίνων Συντ/χου Δημοσίου Υπαλλήλου Η σύζυγος: Βάια Τα παιδιά: Νίκη, Καίτη, Γιάννης Σεντελέ Τα εγγόνια Οι λοιποί συγγενείς Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων, ετήσιο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού και αδελφού

ΠΑΥΛΟΥ ΧΡ. ΔΑΒΩΝΗ Συνταξιούχου Δασκάλου Η σύζυγος: Βασιλική Τα παιδιά: Γιούλα & Γεώργιος Τσαπαρλής, Ρένα & Γιάννης Μπάτσος Η αδελφή: Αγγελική Παπαγεωργίου Τα εγγόνια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Μ Ν Η Μ Ο Σ Υ Ν Ο Τελούμε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων, ετήσιο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Από Κόντσικα Ιωαννίνων Η σύζυγος: Αγγελική Τα παιδιά: Χριστίνα & Κων/νος Τσοκάνης Τα εγγόνια: Σοφία, Γιώργος Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο

KOKOPH

Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114 και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη) τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143 κινητά: 6932-777955 και 6932-506861


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Με το νέο κανονισμό λειτουργίας

Ασπίδα στις κλοπές κινητών τηλεφώνων • «Μπλόκο» στη μάστιγα των κλοπών των κινητών τηλεφώνων βάζει ο νέος κανονισμός λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών παροχών που θέτει σε εφαρμογή η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Έτσι λοιπόν, ένα κλεμμένο κινητό θα είναι πλέον άχρηστο και δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί στην εγχώρια «μαύρη» αγορά μιας και δεν θα ενεργοποιείται με άλλη κάρτα SIM της ίδιας ή άλλης εταιρείας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει απόφαση της EETT, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, θα πρέπει να τηρούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λίστες με τους διεθνείς κωδικούς (International Mobile Equipment Identity, IMEI) κλεμμένων συσκευών των χρηστών. Η εγγραφή του κωδικού αυτού στη λίστα γίνεται από τον ίδιο τον χρήστη, με δήλωση την κλοπή του κινητού στην εταιρεία που ανήκει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει τον μοναδικό κωδικό της συσκευής του, τον οποίο και μπορεί να τον βρει πατώντας τον κωδικό

*#60#. Κάθε πάροχος ανά εβδομάδα θα αποστέλλει στις άλλες εταιρείες τους κωδικούς ΙΜΕΙ κλεμμένων κινητών των χρηστών του, ώστε να απαγορεύουν και αυτοί με τη σειρά τους την πραγματοποίηση κλήσεων στο δίκτυό τους από τη συγκεκριμένη συσκευή, μέσα σε πέντε ημέρες το πολύ. Το «κλείδωμα» της συσκευής δε θα αφορά πλέον μόνο στην κάρτα SIM αλλά θα είναι ολικό, καθιστώντας έτσι την συσκευή ανενεργή στην χώρα μας αλλά και σε ορισμένα δίκτυα του εξωτερικού. Η εγγραφή του ΙΜΕΙ ενός κινητού στη λίστα με τους διεθνείς κωδικούς μπορεί να πραγματοποιηθεί και ύστερα από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας.

Μείζονα απειλή η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά του ΟΗΕ. Αποτελεί πλέον μια μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία, "οι συνέπειες της οποίας θα είναι καταστροφικές". "Ο κόσμος οδεύει προς μια εποχή μετά τα αντιβιοτικά, στην οποία κοινές λοιμώξεις και ήσσονος σημασίας τραύματα που επί δεκαετίες ήταν θεραπεύσιμα, μπορούν και πάλι να σκοτώνουν", λέει ο Κέιτζι Φουκούντα, ο βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την ασφάλεια της υγείας. Στην πρώτη του παγκόσμια έκθεση για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από 114 χώρες, ο ΠΟΥ αναφέρει πως υπερμικρόβια ικανά να διαφεύγουν ακόμη και των ισχυρότερων αντιβιοτικών —μια κατηγορία φαρμάκων με την ονομασία καρμπαπενέμες (carbapenems)— εντοπίζονται τώρα σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Ημερίδα από την Περιφέρεια για το έργο VERSO στα Γιάννενα • Ημερίδα στο Ξενοδοχείο «Du Lac» για το έργο VERSO (Volunteers for European Employment), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος INTERREG IVC, διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου στις 5 Ιουνίου. Η Περιφέρεια απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τις εθελοντικές οργανώσεις και τους φορείς που

εφαρμόζουν εθελοντικά προγράμματα και επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στην ημερίδα, να αποστείλουν έως τις 12 Μαΐου ένα σύντομο προφίλ του φορέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου (ptaipir@otenet.gr), ή να επικοινωνήσουν με την κα Ελένη Καλαμπόκα (τηλ. 2651034054), και την κα Ευγενία Μπράτη (τηλ. 2651087123).

Εξετάσεις για μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων • Από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται πως οι εξετάσεις για την ανανέωση και απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων θα πραγματοποιηθούν ως εξής: - για την απόκτηση νέων αδειών,

Η ΔEKATH ΠΕΜΠΤΗ ΣEΛIΔA Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !... ¯ από 1η σελ.

στόχευση αυτή γίνεται ευδιάκριτη και στα προγράμματα των παρατάξεων που άρχισαν να δημοσιοποιούνται και τα οποία έχουν «λίγα από όλα». Και καλά λόγια και οράματα και προγράμματα και σχέδια… Υπάρχουν βέβαια και παρατάξεις, που ουσιαστικά έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τα αυτοδιοικητικά θέματα και οι θέσεις τους είναι προσαρμοσμένες σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα.

Επιλέγουν αυτοδιοικητικά…

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

• Η εξάπλωση θανατηφόρων υπερμικροβίων που διαφεύγουν ακόμη και των πιο ισχυρών αντιβιοτικών δεν αποτελεί πλέον μια πρόβλεψη, αλλά λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί εν δυνάμει να εμφανισθεί στους πάντες, σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε χώρα, αναφέρει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Σελ. 15η

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

την Πέμπτη 29 Μαΐου και ώρα 9:30 π.μ. - για την ανανέωση αδειών, την Παρασκευή 30 Μαΐου και ώρα 10 π.μ.. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Απαγόρευση αλιείας σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου • Mε απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης απαγορεύεται η αλιεία σε όλα τα ποτάμια, τους παραποτάμους αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου έως τις 31 Μαΐου. Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει την απαγόρευση της αλιείας ψαριών (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο. Στόχος είναι η προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών, που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.

Αυτά ωστόσο περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ηπειρωτών, όπως προκύπτει και από δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ! στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποφασίζει και ψηφίζει με βάση τις προτάσεις για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Οι πολίτες, έχοντας υπόψη τους πρόσφατα παραδείγματα, προερχόμενα κυρίως από την κεντρική πολιτική σκηνή, την τρέχουσα προεκλογική περίοδο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στα «ευχολόγια» αλλά και στις υποσχέσεις που ακούν από τους υποψηφίους. Απορρίπτουν εκ των προτέρων εκείνους που εκφράζουν μόνο καταγγελτικό – α-

Πρωτομαγιά σήμερα και η μάχη κατά της ανεργίας υπόθεση όλων! ¯ από 1η σελ.

Ελιγιά, στην οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν αρκετά σωματεία και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων στις 10 το πρωί έξω από το Δημαρχείο.

Μήνυμα Υφυπ. Εργασίας Στο μήνυμά του για την σημερινή ημέρα ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου υποσχέθηκε αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων: «Η Πρωτομαγιά του 2014 βρίσκει την κοινωνία και τη χώρα σε μια πορεία μετάβασης για την έξοδο από την κρίση. Η ύφεση και τα ελλείμματα αντιμετωπίζονται, όμως η ανεργία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Στόχος όλων, η οικονομική ανάκαμψη και η θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών να οδηγήσει σε κοινωνική πρόοδο, δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους και ενίσχυση της απασχόλησης. Άμεση προτεραιότητα ο υπεύθυνος κοινωνικός διάλογος για τη θεσμική αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων».

Άλλες ανακοινώσεις Κάλεσμα συμμετοχής στις σημερινές κινητοποιήσεις απηύθυνε με χθεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι είναι μια μέρα «που σηματοδοτεί ότι κανένα δικαίωμα δεν χαρίστηκε στους εργαζομένους, αλλά όλα κατακτήθηκαν με αγώνες…».

• «Είναι ώρα για τις δυνάμεις που βρίσκονται στο εργατικό κίνημα να αναλάβουν την ευθύνη για την ανασύνταξη των συνδικάτων, ενώνοντας τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ειδικότητα, φυλή, πολιτικές πεποιθήσεις, διαιρέσεις ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Οι δυνάμεις της Αριστεράς θα πρέπει να αποδείξουν τον ταξικό τους χαρακτήρα στεκόμενες στο ύψος των περιστάσεων, περιφρουρώντας την ενότητα της τάξης και του κινήματος της…», τονίζεται μεταξύ άλλων σε χθεσινή ανακοίνωση της η Δημοτική Ριζοσπαστική Συσπείρωση – ΔΡΑΣΥ Ιωαννίνων, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό. • Με κοινή τους ανακοίνωση η «Ανατροπή στην πόλη και το χωριό» και η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις σημερινές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά και ιδιαίτερα στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου.

Ο «ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» Λόγω της σημερινής αργίας της Πρωτομαγιάς δεν θα εκδοθεί αύριο Παρασκευή. Θα είναι και πάλι κοντά σας το πρωί του Σαββάτου

Αύριο η εκδίκαση της έφεσης του ΠΑΣ τον Γ. Χριστοβασίλη θα βρίσκονται σαν μάρτυρες οι Αλέκος Καχριμάνης και Γιώργος Σουκουβέλος, για την επίλυση του θέματος των «λειψών» αθλητικών εγκαταστάσεων. ¯ από 1η σελ.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την ΠΑΕ είναι η απόδειξη της οικονομικής βιωσιμότητας, με την ελπίδα να «περάσει» απ’ την επιτροπή το έγγραφο της Τράπεζας Ηπείρου για δυνατότητα δανειοδότησης. Η απόφαση θ’ ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, έως το βράδυ της ίδιας μέρας.

Ισόπαλο 1-1 το φιλικό Βέροιας – ΠΑΣ Γιάννινα Iσόπαλο 1-1 έληξε το χθεσινό φιλικό παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα με τη Βέροια που έγινε στο γήπεδο της Μακεδονικής ομάδας, σε ανταπόδοση εκείνου που είχε πριν λίγες

O Kαιρός σήμερα Aσθενής βροχόπτωση με θερμοκρασία από 8 - 15 βαθμούς Κελσίου. Τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθεί επιδείνωση με εκδήλωση καταιγίδας.

ημέρες στα Γιάννενα (1-0 υπέρ της γιαννιώτικης ομάδας). Η γηπεδούχος προηγήθηκε στο σκορ στο 7’ λεπτό της συνάντησης με απευθείας φάουλ του Μπαργκάν. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο ΠΑΣ ισοφάρισε με προβολή του Ίλιτς και μετά από σέντρα του Τσάβες. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΣ έχασε μοναδική ευκαιρία να πετύχει δεύτερο τέρμα, καθώς το σουτ του Λίλα προσέκρουσε το δοκάρι. Ο Γιάννης Πετράκης δοκίμασε πολλούς ποδοσφαιριστές, ωστόσο το βλέμμα του ήταν στραμμένο στους νέους, καθώς θέλει να τεστάρει κατά πόσο είναι σε θέση να βοηθήσουν την ομάδα τη νέα αγωνιστική περίοδο. Σε γενικές γραμμές πάντως πρέπει να έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα που έδειξαν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν. Οι συνθέσεις: Βέροια: Καντιμοίρης, Σισοκό, Ουνγιαλίδης, Αποστολόπουλος, Ντόγος, Μπάρμπας, Όστοϊτς, Καλτσάς, Βεργώνης,Μπαργκάν, Μάνος. Στην επανάληψη για την Βέροια αγωνίστηκαν και οι: Αναστασόπουλος, Ζεζίνιο, Γκονσάλες, Μπεν, Τζημογιάννης, Γεωργιάδης, Αμαραντίδης, Μεληκιώτης, Βέρτζος. ΠΑΣ Γιάννινα: Αμπάρης, Μουσκάι, Κοροβέσης, Σκόνδρας, Μιχαήλ, Τσουκαλάς, Χαρίσης, Κρητικός (30’ Ίλιτς) Τσάβες, Γιάκος, Κυβελίδης Στην επανάληψη ο ΠΑΣ Γιάννινα αγωνίστηκε με τους: Αμπάρη, (75’ Κολιοφούκα), Σονγκό, Στρούνα, Τζημόπουλο, Μπέριο, Λίλα, Αυγενικού, Ιωάννου, Βίλα, Νάκος, Ίλιτς (60’ Καμπέρη).

πορριπτικό λόγο. Αναζητούν προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν. Υποψηφίους που όχι απλά προτείνουν, αλλά και εξηγούν με τι τρόπο και τι πόρους θα υλοποιήσουν τα όσα ανακοινώνουν.

Κέρδισε τις εντυπώσεις… Ήδη τις πρώτες θετικές εντυπώσεις κέρδισε η παράταξη του υποψηφίου Δημάρχου Ιωαννίνων Ν. Γκόντα, η οποία ανακοινώνοντας το πρόγραμμά της, κάνει και συγκεκριμένη αναφορά για την πηγή/μέθοδο χρηματοδότησης ορισμένων δράσεων, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για προσέλκυση επενδυτών. Μπορεί βέβαια ορισμένοι συμπολίτες να διαφωνούν με το σκεπτικό αυτό, ωστόσο εκείνο που επικροτούν είναι ότι ακούστηκε επιτέλους μια πρόταση που συνδυάζεται και με «χρηματοδοτικό εργαλείο». Ορισμένοι υποψήφιοι στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν τους δημότες τους, επικαλούνται ως πηγή χρηματοδότησης το νέο ΕΣΠΑ. Με τη διαφορά, ότι αγνοούν ή και ακόμη αποσιωπούν ότι τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα στρέφονται σε νέες δράσεις και κυρίως στην επιχειρηματικότητα. Οπότε ο σχεδιασμός τους, ως προς το συγκεκριμένο τομέα, είναι εκ των προτέρων ανεφάρμοστος και ενισχύει την αμφιβολία των πολιτών έναντι των εξαγγελιών. Τις επόμενες ημέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές, πολλά προγράμματα θα τεθούν στην κρίση και στην αμφισβήτηση παρατάξεων και πολιτών και είναι πολύ πιθανό να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων σε πολλούς Δήμους.

Περιοδείες, ομιλίες κ.α. Οι παρατάξεις, έχοντας ολοκληρώσει τα σχήματά τους, έχουν ήδη ξεκινήσει και τις επα-

φές με τους πολίτες. Οι περιοδείες έχουν εντατικοποιηθεί, εγκαίνια εκλογικών κέντρων έχουν προγραμματιστεί και φυσικά ομιλίες υποψηφίων. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν αναμένονται πολλές ανοικτές ομιλίες, ούτε φυσικά και μεγάλες συγκεντρώσεις. Κοινή είναι άλλωστε η διαπίστωση ότι η περίοδος που διανύουμε δεν προσφέρεται για επικοινωνιακού τύπου «φιέστες», ενώ και η πιο μικρή ακόμη συγκέντρωση, πέρα του γεγονότος, ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες, έχει κόστος που πλέον υπολογίζεται από τις παρατάξεις. Αν και γενικά διανύουμε μια υποτονική προεκλογική περίοδο, οι συζητήσεις στα καφενεία και στους άλλους χώρους συνάθροισης άρχισαν να «ανάβουν». Άλλωστε μαζί με τη «μάχη» των συνδυασμών, σε πλήρη εξέλιξη είναι και «η μάχη του σταυρού» ανάμεσα στους υποψηφίους και αυτή είναι μάλιστα πολύ σκληρότερη από την πρώτη.

Και χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» Όσο περνούν οι μέρες, το «θερμόμετρο» θα ανεβαίνει. Το αρνητικό είναι ότι ήδη άρχισαν και πάλι να γίνονται εμφανή ορισμένα χτυπήματα που γίνονται «κάτω από τη μέση», τόσο μεταξύ παρατάξεων, όσο και υποψηφίων. Η τεχνητή πόλωση είναι ένα «χαρτί» που παίζεται σχεδόν πάντα στις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά σε μικρές και κλειστές κοινωνίες συνήθως έχει τεράστιες συνέπειες στις ανθρώπινες σχέσεις, κάτι που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι εμπνευστές και θιασώτες τέτοιων κινήσεων και πράξεων και να τις σταματήσουν εν τη γεννήσει τους. • Η προεκλογική κίνηση των παρατάξεων και ο προγραμματισμός των περιοδειών τους δημοσιεύεται στη 2η σελίδα.

Αίσιο τέλος για τουρίστρια που τραυματίστηκε χθες στην χαράδρα του Βίκου ¯ από 1η σελ.

επτά τουρίστες τη χαράδρα του Βίκου με κανό καγιάκ. Λόγω των ορμητικών νερών του ποταμού Βοϊδομάτη στο σημείο εκείνο, το κανό ανατράπηκε με αποτέλεσμα το τραυματισμό της επιβαίνουσας. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με φορείο ύστερα από πολύωρη προσπάθεια, στην Τ/Κ Βίκου του Δήμου Ζαγορίου και επιβιβάστηκε σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι πυροσβέστες από την 5η ΕΜΑΚ, δυο πυροσβέστες από την Π.Υ. Κόνιτσας και έντεκα πυροσβέστες από τη Δ.Π.Υ.Ν. Ιωαννίνων.

Στον Εισαγγελέα οδηγείται αύριο ο παιδόφιλος παιδίατρος ¯ από 1η σελ.

ότι κανένας δικηγόρος από την πόλη των Ιωαννίνων δεν δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπισή του.

Αρρωστημένα μυαλά… Την ίδια ώρα οι δηλώσεις του Διευθυντή στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη για την δράση του συλληφθέντα συγκλονίζουν, καθώς απ’ ότι όλα δείχνουν πρόκειται για ένα σκοτεινό κύκλωμα αρρωστημένων μυαλών. Η έρευνα βέβαια της Αστυνομίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν το υλικό που κα-

τασχέθηκε προέρχεται και μέσα από το ιατρείο του! «Είναι αδιανόητο να κινδυνεύει ένα παιδί να φωτογραφηθεί μέσα στο ιατρείο και το υλικό αυτό να διακινηθεί σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 989 και τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο. Όπως είπε η Δίωξη παρακολουθούσε επί έξι μήνες τον παιδίατρο στα Γιάννενα, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται μια τέτοια υπόθεση από την υπηρεσία μας. Είναι η πρώτη φορά όπου συλλαμβάνεται παιδίατροςπαιδόφιλος».

Ξεκινά από αύριο η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος των 10 ημερών ων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών. "Είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται πλέον αποκλειστικά για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες" σημειώνεται ¯ από 1η σελ.

στην ανακοίνωση.

Προαιρετική η λειτουργία Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 4 Μαΐου, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εαρινής εκπτωτικής περιόδου από 11 π.μ. έως 8 μ.μ. Η ΕΣΕΕ ζήτησε από τους Εμπορικούς Συλλόγους να ενημερώσουν για την επισκεψιμότητα των καταναλωτών και την γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην κάθε τοπική αγορά η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή, 4 Μαΐου.


Σελ. 16η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων...

Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Τετραήμερη περιοδεία του Ηπειρώτη υποψ. Ευρωβουλευτή Λ. Δημητρίου • Από αύριο και μέχρι τη Δευτέρα, θα βρίσκεται στην Ήπειρο, ο Ηπειρώτης υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Δημητρίου. Κατά την εδώ παραμονή του θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων της Ηπείρου. Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Δημητρίου επισημαίνει: «Ως Ηπειρώτης, το να βρεθώ στα άγια χώματα της πατρίδας μου είναι για μένα πηγή έμπνευσης και δύναμης. Έχω υπηρετήσει επί σειρά ετών τους Απόδημους Ηπειρώτες από πολλές και σημαντικές θέσεις ευθύνης και ξέρω από πρώτο χέρι πόσα σπουδαία και μεγάλα μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι. Τώρα, αναλαμβάνω την ευθύνη να εκπροσωπήσω την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες στην Ευρώπη. Να τους εκπροσωπήσω όπως αξίζει στους αγώνες τους, στα όνειρά τους, στις προσδοκίες τους. Τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης, μπορούμε να βάλουμε υψηλούς στόχους για την Ήπειρό μας και να τους πετύχουμε».

Συνέντευξη Τύπου του Παναγιώτη Ψωμιάδη • Στα Γιάννενα έρχεται αύριο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ στις 12.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Grand Serai».

Περιοδεία Ντ. Σιάκαρη και άλλων της ΔΗΜΑΡ • Περιοδεία στις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου θα πραγματοποιήσουν από Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ντίνος Σιάκαρης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Βασίλης Μαστρογιάννης.

Εκδήλωση με τους Δ. Χριστόπουλο-Σ. Ρομπόλη • Σε ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει αύριο, ώρα 7 το απόγευμα στο εκλογικό κέντρο της Όλγας Γεροβασίλη (Ν. Ζέρβα 5) θα συμμετάσχουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χριστόπουλος και Σάββας Ρομπόλης. Το Σάββατο οι δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα μεταβούν στην Άρτα για αντίστοιχη εκδήλωση (ξενοδοχείο «Κρόνος», ώρα 8 μ.μ.).

Συναντήσεις του Γ. Χατζηαθανασίου με πολίτες • Συζήτηση με πολίτες και συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της «Κοινωνίας Αξιών», Γιώργος Χατζηαθανασίου αύριο, Σάββατο, ώρα 7 μ.μ., στα «Λιθαρίτσια».

Ανοιχτή εκδήλωση υποψηφίων του «Ποταμιού» • «Το Ποτάμι» και η ομάδα εθελοντών Ιωαννίνων πραγματοποιούν ανοιχτή εκδήλωση μεθαύριο, Σάββατο 3 Μαΐου στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο Olympic. Καλεσμένοι είναι όλοι οι φίλοι και τα μέλη του Ποταμιού. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Δημήτρης Κουρέτας και Χριστίνα Ταχιάου.

Πολιτική συζήτηση με τον Δ. Καζάκη • Ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠαΜ.), ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Καζάκης θα επισκεφθεί τα Γιάννενα για μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση την Κυριακή, 4 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Grand Serai».

Αντάλλαξε απόψεις για την επιχειρηματικότητα

Στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων χθες η Συλβάνα Ράπτη • Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η άμβλυνση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας ήταν τα δύο θέματα που συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο στη συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου με την υποψήφια ευρωβουλευτή της «Ελιάς» Συλβάνα Ράπτη. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και για το μέλλον των Επιμελητηρίων, που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και να συμβάλουν στο σχε-

διασμό για την νέα προγραμματική περίοδο. «Ως Επιμελητήριο Ιωαννίνων έχουμε ανοίξει δρόμους απευθείας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουμε να το συνεχίσουμε, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μόνο έτσι θα βοηθήσουμε στο σχεδιασμό και τις υποδομές του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου ευρύτερα, αλλά και στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης που έχουμε θέσει για την επόμενη δεκαετία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου. Β. Στ.

Για ετεροδημότες και δικαστικούς αντιπροσώπους

Με έκπτωση 25% οι μετακινήσεις με ΚΤΕΛ για τις εκλογές του Μαΐου • Έκπτωση 25% στην τιμή των εισιτηρίων για μετακινήσεις με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ετεροδημοτών και δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές του Μαΐου αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών. Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, η έκπτωση πρέπει να υπολογιστεί «και επί του μειωμένου εισιτηρίου που τυχόν δικαιούνται οι μετακινούμενοι, ή της έκδοσης εισιτηρίου με επιστροφή, στις περιπτώσεις που ήδη εφαρμοζόταν έκπτωση». Το μοναδικό έγγραφο που καλούνται να προσκομίσουν οι εκλογείς είναι η επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Στην ίδια απόφαση, τέλος, προβλέπεται ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και έφοροι θα έχουν προτεραιότητα στην έκδοση των εισιτηρίων.

Τροπολογία του Υπ. Παιδείας

Ποιοι φοιτητές δικαιούνται μεταγραφή το 2014-2015 • Οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι φοιτητές θα μπορούν να πάρουν μεταγραφή το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, ορίζονται στη διάταξη της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή. Βάσει αυτής, μεταγραφή δικαιούνται οι φοιτητές στις εξής περιπτώσεις: Χωρίς ειδικά κριτήρια (π.χ. εισοδηματικά) θα παίρνουν μετεγγραφή σε ομοειδές τμήμα με αυτό στο οποίο θα εισαχθούν, οι υποψήφιοι οι οποίοι υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες (π.χ.τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.) Χωρίς ειδικά κριτήρια σε όσους έχουν αδελφό ή αδελφή που φοιτά μακριά από την οικογενειακή έδρα και δεν έχει ξεπεράσει

τα έξι έτη σπουδών. Ορφανοί Φοιτητές με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους με σοβαρά προβλήματα υγείας Παιδιά των οποίων οι γονείς έπεσαν θύματα τρομοκρατίας

 Δίδυμα, τρίδυμα και ούτω καθεξής, εφόσον έδωσαν πανελλήνιες την ίδια χρονιά.

Με αναφορά Στ. Καλογιάννη

Η υπερφορολόγηση των διατηρητέων κτιρίων στη Βουλή • Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με θέμα την υπερβολική φορολόγηση των διατηρητέων κτιρίων. Ο κ. Καλογιάννης με αφορμή υπόμνημα που του απέστειλαν ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων στα Γιάννενα, ανέδειξε το σοβαρό θέμα της υπέρμετρης φορολόγησης που έχει επιβληθεί στα χαρακτηρισμένα, από τα Υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΚΑ, διατηρητέα κτίρια, δεδομένων και των περιορισμών που έχουν τεθεί σ’ αυτά από τις πράξεις χαρακτηρισμού τους, αναφορικά με τη χρήση και τους όρους δόμησής τους.

Για το θέμα αυτό, που αφορά δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ολόκληρη τη χώρα, ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων επιβαρύνονται πολλαπλάσια από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει τους συμπολίτες μας που έχουν κληθεί σήμερα να συντηρούν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνον της πόλης μας αλλά γενικότερα της χώρας».

Χθες έγινε η παράδοση - παραλαβή

Με ένα πυροσβεστικό όχημα ενισχύθηκε το Δελβινάκι • Στη δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δελβινακίου προστίθεται ένα νέο πυροσβεστικό όχημα, το οποίο αγοράστηκε με χρήματα που συγκέντρωσε ο Γερμανοελληνικός Σύλλογος Φιλίας της πόλης Velbert και παραδόθηκε στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου. Στη μικρή τελετή που οργανώθηκε χθες παρέστησαν ο βουλευτής του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Φόλκερ Mύνχοφ, η Γερμανίδα Πρόξενος στην Ήπειρο Κέρστιν Lohr, ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Συλλόγου Φιλίας Χόλγκερ Ρίχτερ, ο Αντιπρόεδρος του Γερμανοελληνικού Συλλόγου Φιλίας Λάζαρος Παπαϊωάννου, έξι πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Δήμου Velbert και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης

Μαυρογιώργος. Θερμές ευχαριστίες για την προσφορά και το αίσθημα αλληλεγγύης εξέφρασε ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Αρχιπύραρχος Βασίλης Κώνστας. «Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δελβινακίου καλύπτει μια ευαίσθητη ακριτική περιοχή, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω της γειτνίασής της με την Αλβανία και των εισαγόμενων πυρκαγιών», ανέφερε στη σύντομη ομιλία του και ζήτησε να υπάρχει πιο στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική της Γερμανίας, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης. Τη χαρά τους για την παρουσία τους στην Ελλάδα προκειμένου να παραδώσουν το πυροσβεστικό όχημα εξέφρασαν ο Γερμανός βουλευτής Φόλκερ Mύνχοφ και ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Συλλόγου Φιλίας Χόλγκερ Ρίχτερ.

Από το αστυνοµικό δελτίο

Συνελήφθησαν για χρέη στο Δημόσιο • Με την κατηγορία της μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο συνελήφθη ένας 54χρονος στα Γιάννενα. Το ύψος του χρέους του ανέρχεται στο ποσό των 85.554,93 ευρώ! Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. • Επίσης για χρέη προς το Δημόσιο, που φτάνουν τα 580.002 €, συνελήφθη στα Γιάννενα 46χρονος ημεδαπός.

Αλβανός μετέφερε «λαθραίο» ομοεθνή του • Έναν ομοεθνή του λαθρομετανάστη μετέφερε με Ι..Χ. 35χρονος Αλβανός ο οποίος συνελήφθη χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο 58ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου. Μάλιστα, όπως προέκυψε σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσε και καταδικαστική απόφαση με φυλάκιση δύο μηνών για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών!

AΘΛHTIKA Επιτυχημένοι οι Ορεινοί Αγώνες Λύγγου 2014

® Ποιοι δρομείς του Συλλόγου Δρομέων τερμάτισαν πρώτοι • Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή αθλητών διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, για τρίτη συνεχή χρονιά, οι «Ορεινοί Αγώνες Λύγγου 2014», για την διοργάνωση των οποίων ο Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων συνεργάστηκε με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λύγγου «Η Αγία Τριάδα», τον Δήμο Ζίτσας, τον Όμιλο Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων και τον Αθλητικό Σύλλογο Ιωαννίνων «Γ. Μαρκούλας». Στους αγώνες ο Σ.Δ.Ι. συμμετείχε με 38 αθλητές του. Όσον αφορά την ορεινή διαδρομή των 19,65 χλμ, με τους καλύτερους χρόνους τερμάτισαν οι Δημήτριος Ανδρούτσος (1.43.46), Οδυσσέας

Κουκέσης (1.46.22) και Μάριος Τζάλλας (1.56.59). Στη διαδρομή των 13,1 χλμ. πρώτοι τερμάτισαν οι Ηλίας Νάτσιας (1.03.08), Τάσος Τομαράς (1.10.49) και Ευάγγελος Μπαλάτσος (1.11.58), ενώ στα 6,55 χλμ πρώτοι έκοψαν το νήμα οι: Bασίλης Τσιρώνης (31.21), Αλέξης Ανδρούτσος (34.55) και Αντώνης Τσάλος (37.26).

Θ. Μπέγκας και Λαζ. Νάτσης συγχαίρουν το Ν.Ο. Ιωαννίνων • Το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων και τους αθλητές του για το σερί των επιτυχιών τους στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας συγχαίρουν με ανακοινώσεις τους οι υποψ. δήμαρχοι Θωμάς Μπέγκας και Λάζαρος Νάτσης και οι παρατάξεις τους. «Ο Ναυτικός Όμιλος είναι ένα σωματείο που έχει τιμήσει τα Γιάννενα και την Ήπειρο. Η Δημοτική μας αρχή είχε μια συνεχή συνεργασία με το Ν.Ο.Ι. κατά τη διάρκεια της τριετίας και είναι αυτονόητη υποχρέωση μας αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στη

νέα θητεία μας», τονίζει ο Θωμάς Μπέγκας. «Ο Ν.Ο.Ι., αθλητές, προπονητές και η ακούραστη διοίκησή του συνέχισαν την μακρά παράδοση επιτυχιών, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αποδεικνύοντας ότι με σκληρή δουλειά και καλή προετοιμασία βρίσκονται διαρκώς στην κορυφή στις εγχώριες διοργανώσεις και πετυχαίνουν μεγάλες διεθνείς διακρίσεις. Η παράταξη μας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ν.Ο.Ι. στηρίζοντας το σημαντικό του έργο του», σημειώνει ο Λάζ. Νάτσης.

ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΗ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ»... Με τον ΑΡΗ ΛΕΚΚΟ • Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι προσωπικά η Ρεάλ Μαδρίτης δεν μου είναι κι απ’ τις πλέον «συμπαθείς» ομάδες της Ευρώπης για διαφόρους λόγους. Δικαίως όμως αποτελεί ένα απ’ τα κορυφαία κλαμπ της «Γηραιάς Ηπείρου», κάτι που απέδειξε περίτρανα με την επιβλητική της εμφάνιση στο «Αλιάνζ Αρένα» στα πλαίσια του δεύτερου ημιτελικού του Champions League κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου. Δεν ήταν μόνο το «εκκωφαντικό» σκορ (0-4) που ανάγκασε τους περισσότερους φιλάθλους της «στρογγυλής θεάς» ανά τον... πλανήτη να... γουρλώσουν τα μάτια απ’ την έκπληξη όσων παρακολουθούσαν στον αγωνιστικό χώρο. Μια Ρεάλ που στη ρεβάνς του Ντόρτμουντ απέναντι στη Μπορούσια για την προημιτελική φάση είχε γλιτώσει από «θαύμα» τη συντριβή, στη δεύτερη επίσκεψή της σε Γερμανικό έδαφος κυριολεκτικά έκανε «παρέλαση τίτλου» με αντίπαλο το συγκρότημα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Μια μεγάλη «αλεπού» των πάγκων, ο Ιταλός Κάρλο Αντσελότι επιβεβαίωσε ξανά τη

φήμη ότι είναι «εξπέρ» σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Με το «ισχνό» πλεονέκτημα του 1-0 απ’ το πρώτο ματς στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», η αίσθηση που κυριαρχούσε πριν το προχθεσινό ματς είναι ότι η Μπάγερν θα παίξει σαν τη «γάτα με το ποντίκι» την Ρεάλ, όμως ο

Αντσελότι κατέβασε την ομάδα του στο γήπεδο όχι απλά «διαβασμένη» αλλά... επιστημονικά «μελετημένη»... Το ατελείωτο «τσίκι - τσίκι» με τις πάσες των Γερμανών, σήμα κατατεθέν του Γκουαρντιόλα, αντιμετωπίστηκε με τεράστια επιτυχία απ’ τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι επί χρόνια κοντράρονταν με το «πρωτότυπο μοντέλο» της Μπαρτσελόνα. Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι αυτό το παιχνίδι με τις... άπειρες πάσες συναγωνί-

ζεται σ’ ενδιαφέρον... θεατρική παράσταση με πρωταγωνίστρια την... Κάτια Δανδουλάκη ή ταινία του μακαρίτη Θόδωρου Αγγελόπουλου... Ο Ισπανός τεχνικός εμφανώς καταβεβλημένος συναισθηματικά μετά τον χαμό του αδερφικού του φίλου Τίτο Βιλανόβα, δεν μπόρεσε να παραμείνει συγκεντρωμένος στις μεγάλες ανάγκες του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Φυσικά αυτό πέρσε και στην «ιδιοσυγκρασία» των παικτών του, οι οποίοι φαίνονταν πολλές φορές «αμήχανοι» μέσα στο γήπεδο. Τα δύο γρήγορα γκολ του Σέρχιο Ράμος ουσιαστικά... σχόλασαν νωρίς τον... γάμο και η συνέχεια αποτέλεσε μια ακόμη προσωπική «επίδειξη» του πορτογάλου σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο. Προς τιμήν του ο Αντσελότι, σεβόμενος τις δύσκολες στιγμές που περνούσε ο Γκουαρντιολα, έδωσε εντολή να «κατέβουν οι ταχύτητες» στο δεύτερο ημίχρονο. Έτσι οι «μερένχες» πολύ πιο εύκολα ίσως απ’ ότι περίμεναν πήραν το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό στο «Ντα Λουζ» της Λισαβώνας στις 24 Μαΐου. Απ’ την άλλη η Μπάγερν έχασε την ευκαιρία να υπερασπιστεί το «στέμμα» που κατέκτησε πέρσι στο «Γουέμπλεϊ», όμως νομίζω ότι με την αγωνιστική πτώση που διακρίνει τους Βαυαρούς το τελευταίο δίμηνο κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο...

01 05 2014  

newspapers,articles

Advertisement