Page 1

Progressive magazin

prvi specijalizirani časopis za trgovinu mješovitom robom

GODINA XIV

BROJ 162

ISSN 1331-7865

www. p ro g re ss i ve.co m . h r

AKTUALNO

Dobrovoljni upis u RPO PDV-a Pokretanje vlastitog posla podrazumijeva otvaranje vlastite tvrtke ili nekog drugog oblika pravnog vlasništva pri čemu je potrebno zadovoljiti određene uvjete koji su propisani hrvatskom zakonskom regulativom. S obzirom na vrstu djelatnosti kojom se planirate baviti, potrebno je sagledati ograničenja odbitka pretporeza te se zapitati hoće li vam prednosti upisa u registar poreznih obveznika PDV-a u slučaju dobrovoljnog upisa uistinu predstavljati prednosti, a nedostaci uistinu predstavljati nedostatke.

KATEGORIJE MJESECA

› Kava i mješavine kave › Ocat › Paste za zube intervju

Mladen Malta predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore


Kada znamo koliko je u prehrani važan dostatan unos proteina, jasno nam je da je svakodnevnu rekreaciju poput trčanja, fitnessa i bicikliranja nužno upotpuniti konzumacijom adekvatnih prehrambenih namirnica, namirnica poput proizvoda iz nove linije mliječnih proizvoda Dukat Fit.

S visokim sadržajem proteina koji doprinose rastu i održavanju mišića, niskom mliječnom masti te odličnim okusom, Dukat Fit proizvodi idealan su partner svakome tko vodi aktivan život. Dolaze u praktičnim pakiranjima pa ih lako možete ponijeti sa sobom prilikom bilo koje vrste treninga.


ISSN 1331-7865


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića


Sadržaj&uvodnik PROGRESSIVE rujan 2016. UVODNIK

5

VIJESTI IZ ZEMLJE

8

LJUDI I DOGAĐAJI

10

IZ REGIJE

12

IZ SVIJETA

14

U FOKUSU PREHRANA KAVA I MJEŠAVINE KAVE

16

INTERVJU MJESECA MLADEN MALTA / predsjednik Ceha trgovine HOK-a 26  TEMA BROJA OCAT

26

30

U FOKUSU NEPREHRANA PASTE ZA ZUBE

34

FINANCIJE I POREZI Dobrovoljni upis u registar obveznika PDV-a

36

LJUDSKI RESURSI Prokrastinacija - odgađanje izvršavanja zadataka

40

TEHNOLOGIJA Mali trgovci i internet

42

FMCG PLUS Tajna kupovina 

44

IZTL HENDAL

46

PROFIL NATAŠA HIPŠ / L'OREAL / Group Retail Marketing Manager 

48

PROMOCIJE

50

SPECIJALNI PRILOG: PROIZVODI S VOĆEM I POVRĆEM 4

PROGRESSIVE rujan 2016.

16

74%

količinskog udjela u mješavinama kave drži segment Cappuccina 22

44


GLAVNA UREDNICA

10. Susret trgovaca HOK-a

K

roz stručna izlaganja i panel raspravu, na 10. Susretu trgovaca Hrvatske obrtničke komore koji će se održati 28. rujna u Zagrebu, razmotrit će se brojne teme vezane uz obavljanje trgovačke djelatnosti, s posebnim naglaskom na zakonodavni okvir poslovanja male trgovine te na unapređenje poslovanja male trgovine. Na susretu će, uz obrtnike trgovce iz cijele Hrvatske, sudjelovati stručnjaci, predstavnici gospodarstva, partnerskih institucija i nadležnih ministarstava.

NA SKUPU ĆE SE RAZMOTRITI BROJNE TEME VEZANE UZ OBAVLJANJE TRGOVAČKE DJELATNOSTI, S POSEBNIM NAGLASKOM NA ZAKONODAVNI OKVIR POSLOVANJA MALE TRGOVINE.

marija@crier.hr

Neke od tema susreta trgovaca bit će nelojalna konkurencija velikih trgovačkih lanaca, rad 'na crno', inspekcijski nadzor, trgovina u brdsko-ruralnim ili otočnim područjima, pokretna trgovina, mogućnost opstanka malih trgovaca, izvori financiranja, naknade za kartično poslovanje, nedostatak kvalitetne radne snage, razvoj i napredak male trgovine, uklanjanje međusobno suprotnih i nepotrebnih propisa, promjene nakon ulaska Hrvatske u EU te prava i obveze u zaštiti potrošača. Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore, u Intervjuu mjeseca je istaknuo kako za male trgovce najveći problem predstavlja „vrlo jaka konkurencija, a ponajviše nelojalna konkurencija na tržištu te novi agresivni načini poslovanja. Izazov je upustiti se kao mali trgovac u utakmicu s velikima, što podrazumijeva kreditna zaduženja, a ishod ne garantira uspjeh.“ Malta kao formulu za rast malih trgovaca navodi udruživanja, posebne ponude i suradnju s domaćim proizvođačima. Iako se već niz godina suočavaju s otežanim poslovanjem, pozitivno je što se vide pomaci na bolje u poslovanju malih trgovaca.

Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428 Suradnici: Milana Božičić, Service Plus Group Oliver Brgan, Crowe Horwath Martina Bumbak, EFZG Jelena Jakšić, Ipsos Puls Sven Jarebica, Nielsen Karla Kovač, Ipsos Puls Tatjana Kovačević, Nielsen Matej Pavlić, Tecumviva Martina Soršak Susović, Hendal DIREKTORICA PRODAJE I MARKETINGA Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278 IZVRŠNA DIREKTORICA Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431 Grafička priprema

Tisak:

Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jednom mje­seč­no i bes­platan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, proiz­vođače, dis­tri­bu­te­re, uvozni­ke i iz­voz­ni­ ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj. Iz­da­ vač zadržava pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­ lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­produ­ci­ ra­nje, um­no­ža­va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­se, fo­to­ gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

Group Manager John Whitbread

CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

rujan 2016. PROGRESSIVE

5


VIJESTI

Iz zemlje Novi koncept gradnje u novom Lidlu

Lidl Hrvatska nastavlja s modernizacijom svoje prodajne mreže koja trenutno broji 89 trgovina diljem Hrvatske. U Zaboku je tako otvoren novi, moderni Lidl, u potpunosti izgrađen prema novom konceptu gradnje i dizajna koji je Lidl nedavno pokrenuo u Hrvatskoj. Ovaj koncept podrazumijeva veći prodajni prostor, prostranija parkirna mjesta, više prirodnog svjetla, veću energetsku učinkovitost, sanitarije prilagođene presvlačenju beba, atraktivan izgled i još ugodniju kupovinu za Lidlove kupce. Prodajni prostor nove trgovine iznosi 1438 m2 dok je ukupna površina cijelog objekta 2447 m2. Trgovina zapošljava 17 zaposlenika. •••

Otvoren SPAR u Kastvu

U uspješnom primjeru javnog privatnog partnerstva između investitora kompanije JHL i grada Kastva, otvoren je SPAR supermarket na više od 1.000 metara kvadratnih te je zaposleno 27 radnika. „Sa zadovoljstvom ćemo našim kupcima u ovom supermarketu pružiti najbolju uslugu, najveći asortiman i najbolje cijene u gradu“, istaknuo je na otvaranju 8

PROGRESSIVE rujan 2016.

supermarketa predsjednik Uprave SPAR Hrvatska Helmut Fenzl. Naglasio je da je u opremanju korištena najmodernija tehnologija - Full LED rasvjeta kojom će se štedjeti i do 15% električne energije. Osim toga, sustavom za korištenje otpadne topline rashladnog sustava zagrijavat će se topla voda čime SPAR nastavlja svoju 'zelenu' misiju u očuvanju okoliša. •••

IFS certifikat Francku i Adria Snack Company

Franck d.d. i Adria Snack Company d.o.o. stekli su međunarodno priznati IFS certifikat. International Featured Standard Food (IFS Food) trgovačkim lancima jamči jednoobraznost pristupa i stabilnost zajamčene razine kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda privatnih robnih marki. Certifikacijski audit prema IFS Food standardu potvrdio je da obje kompanije zadovoljavaju visoku razinu usklađenosti sa standardom u tvornicama u Zagrebu i Hercegovcu. „IFS certifikat osigurava visoku razinu transparentnosti cjelokupnog lanca proizvodnje i isporuke naših proizvoda iz kategorija kave, čaja i snacka s naglaskom na sigurnost hrane, što je posebno važno za proizvodnju trgovačkih marki, posebice iz kategorije snacka i instant mješavina“, istaknula je Zdenka Milinović Bujan, direktorica za osiguranje kvalitete. •••

Prvi INTERSPAR hipermarket u Istri

Jedanaest godina nakon što je tvrtka SPAR Hrvatska otvorila prvi INTERSPAR hipermarket u Zadru, i Istra je dobila svoj prvi Interspar. „Izuzetno smo zadovoljni što nam je investitor MID Grupacija svojom investicijom omogućio da prvi istarski hipermarket otvorimo u trgovačkom centru Pula City Mall jer je to nakon 10 godina potrage ispala daleko najbolja solucija“, istaknuo je na otvorenju predsjednik Uprave SPAR Hrvatska Helmut Fenzl koji je otkrio da je u opremanje hipermarketa uloženo preko 25 milijuna kuna. Hipermarket trenutno zapošljava stotinjak radnika, a iz trgovačkog lanca najavljuju da će se taj broj povećati, posebno tijekom turističke zone. Trgovački lanac će nastaviti širenje svoje prodajne mreže u Istri, pogotovo sa SPAR supermarketima koje planira otvarati u gradskim četvrtima.

Podravka s EBRD-om potpisala povoljan kredit U Zagrebu je potpisan Ugovor o sindiciranom kreditiranju između Podravke d.d., Belupa d.d. i Žita d.d. sa strane korisnika te Europske banke za obnovu i razvoj kao aranžerom (uključujući i Unicredit Sloveniju kroz A/B strukturu) i četiri poslovne banke: Privredna Banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., SKB d.d. i Erste &Steiermarkische Bank d.d sa strane kreditora. Ukupna vrijednost financijskog aranžmana iznosi 123 milijuna eura te su sredstva Podravki odobrena na period od šest godina uz iznimno povoljnu kamatnu stopu i trenutno najpovoljnije uvjete kreditiranja u Adria regiji. Odobrena sredstva namijenjena su refinanciranju postojećih kreditnih obveza te za daljnja kapitalna ulaganja i moguće akvizicije.


123

milijuna eura kredita odobreno je Podravki na period od šest godina uz najpovoljnije uvjete kreditiranja u Adria regiji

Prva trgovina Dida Boža otvorena u Vodicama Prva trgovina brenda Dida Boža, iza kojeg stoje vrhunski ekološki džemovi, namazi, kava i sokovi te čokoladne poslastice proizvođača Hermes Internationala iz Sračinca kraj Varaždina, otvorena je u Vodicama. Kako je riječ o brendu koji je nazvan po stvarnoj osobi, djedu vlasnika tvrtke Hermes International, trgovina je otvorena upravo u njegovom rodnom mjestu, u didinoj kući staroj preko stotinu godina koja je u potpunosti renovirana te uređena u tradicionalnom dalmatinskom stilu.

Nakon 10 godina Podravka isplaćuje dividendu

Prva prodavaonica dm-a s dječjom odjećom Od 1. rujna dm je u svoju ponudu po prvi put uveo odjeću za djecu koja je dostupna ekskluzivno u prodavaonici dm-a u zagrebačkom City Centeru one West. Dječja odjeća dm-ovih robnih marki Alana i Pusblu namijenjena je djeci do 4 godine, a satkana je od prirodnih materijala. Prilikom proizvodnje dječje odjeće vlastite marke dm veliku važnost pridaje odabiru visokovrijednih sirovina, što potvrđuju certifikat Global Textile Standard i pečat Oeko-Tex. "Za nas u dm-u dječja odjeća je više od tekstila jer smo svjesni da mora štititi djecu i biti suputnik u njihovom zdravom odrastanju i igranju. Zato koristimo najbolje materijale iz održivih izvora koji istovremeno štite djecu i okoliš, a naše vlastite marke jamče najbolji omjer kvalitete i cijene", izjavila je Roberta Kukovičić, menadžerica za asortiman iz dm-a.

Agrokor među vodećim kompanijama srednje Europe Agrokor koncern zauzeo je 11. mjesto na ljestvici 500 najvećih kompanija u srednjoj Europi konzultantsko-revizorske kompanije Deloitte, ostvarivši značajan napredak od čak 11 mjesta. Razlog ovako velikom skoku na ljestvici je prvenstveno akvizicija Mercatora koji se po prvi puta u 2015. godini u potpunosti konsolidira u financijskim izvještajima Agrokora, ali treba istaknuti i bolje poslovanje ostalih kompanija Agrokor koncerna koji su također pridonijeli rastu ukupnih prihoda. Deloitte je u sklopu izvještaja izdvojio i ljestvicu najvećih 50 kompanija u kategoriji Robe široke potrošnje i transporta na kojoj Agrokor sveukupno, od svih kompanija uključenih u izvještaj, zauzima drugo mjesto. S ostvarenih 6,4 milijarde eura prihoda Agrokor je najbolje plasirana kompanija među hrvatskim, ali i među kompanijama Adria regije.

Na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora Podravke, a kojeg je usvojila Glavna skupština održana 22. srpnja 2016. godine, u petak, 16. rujna započela je isplata dividende u iznosu od 7 kuna bruto po dionici. Tako će od ukupne neto dobiti ostvarene u 2015. godini gotovo 50 milijuna kuna biti isplaćeno u obliku dividende. „Unazad nekoliko godina provodili smo snažno restrukturiranje, dokapitalizirali smo kompaniju sa značajnim svježim kapitalom, započeli drugu fazu internacionalizacije i pokrenuli poslovanje na novim tržištima te realizirali najveću akviziciju u Podravkinoj povijesti. Grupa Podravka izgleda neusporedivo bolje u odnosu na period kada smo preuzimali vođenje ove kompanije, a za to su zaslužni i svi naši dioničari koji su nam davali svoju podršku kroz proteklo razdoblje. Isplatom dividende kompanija pokazuje da je njihovo povjerenje bilo u potpunosti opravdano“, poručio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

ZOO CITY otvorio dvije nove poslovnice

Hrvatski nacionalni lanac trgovina s proizvodima za kućne ljubimce, otvorio je dvije nove poslovnice, zaokružujući mrežu na 24 poslovnice. Nove poslovnice otvorene su u Pula City Mallu i Shopping centru Lumini u Varaždinu. Novost u poslovnicama je posebni stil unutrašnjeg uređenja u korak sa svjetskim trendovima. Unutar dućana može se pronaći nekoliko posebnih namijenjenih segmenata: ZOO CITY Puppy corner u kojem se ljubimci mogu socijalizirati, družiti, igrati i odmoriti; ZOO CITY Kutak za vaganje – gdje svi ljubimci mogu besplatno pratiti svoju težinu, usporedno s prosječnim vrijednostima po pasmini koje su navedene na totemu vage; svaki ljubitelj štenaca i mačića može pronaći sve za svog ljubimca na jednom mjestu u Kutku za štence i mačiće. Osim hrane i opreme, u ZOO CITY prodavaonicama mogu se pronaći i zanimljive životinje poput raznih ribica, glodavaca, gmazova te papiga. ••• rujan 2016. PROGRESSIVE

9


VIJESTI

Ljudi i događaji Dani otvorenih vrata Dukata

Dukat svakog pretposljednjeg četvrtka u mjesecu otvara svoja vrata učenicima trećih i četvrtih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske u sklopu edukativno-zabavnog programa 'Dani otvorenih vrata Dukata' putem kojega školarci uče o važnosti svakodnevne konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda za pravilan rast i razvoj djece. Edukativno-zabavni projekt sastoji se od dva dijela; posjete učenika zagrebačkom proizvodnom pogonu Dukata te učenja o proizvodnji, preradi i trženju mlijeka te važnosti konzumacije mlijeka u svakodnevnoj prehrani, a sve kroz igru te zabavne, mlijekom inspirirane zadatke. Zagrebački je Dukat za svoje posjetitelje pripremio i edukativnu knjižicu 'Dobro došli na mliječni put' pripremljenu upravo za učeničke posjete te zakusku i zdrave i ukusne poklon pakete.. •••

piKLUB – sustav inovacija i unapređenja poslovnih procesa

PIK Vrbovec razvio je vlastitu internu inovacijsku platformu koja nosi naziv piKLUB, a radi se o složenom sustavu koji za cilj ima razvoj inovacija i internih komunikacijskih kanala u svrhu prikupljanja, razmjene i razvoja ideja 10

PROGRESSIVE rujan 2016.

svih zaposlenika na razini kompanije, a sve kako bi se unaprijedili poslovni procesi i ukupno poslovanje. U piKLUB do sada je pristiglo više od 220 ideja zaposlenika, od čega je čak 45 ideja nagrađeno i realizirano. Tako je, primjerice, ideja za popularni Pikorez koji daje dodanu vrijednost PIKO brendu te služi kao poklopac i rezač u jednom, prepoznata upravo u piKLUB-u. Brojne su ideje i za nove proizvode PIK Vrbovca pa je tako zadnji proizvod koji se našao na tržištu, također potekao iz ideje koja je prijavljena u piKLUB, a radi se o popularnoj PIK Ćebasi, gurmanskom spoju kobasice i ćevapa. •••

Zlata za ABC sir i Baranjski kulen

Međunarodni poljoprivredni i prehrambeni sajam Agra, koji se održava u Gornjoj Radgoni, domaćin je jednog od najvećih ocjenjivanja kvalitete u cijeloj regiji. Na ocjenjivanju kvalitete mesnih i mliječnih proizvoda i vina, Belje je još jednom potvrdilo vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda osvajanjem ukupno devet medalja. Među brojnim uzorcima pristiglim iz Slovenije, Hrvatske, Austrije i Mađarske posebno se istaknuo ABC sir s hrenom koji je osvojio veliku zlatnu medalju dok su ABC sir classic, ABC sir vlasac i Baranjski kulen osvojili zlatne medalje u svojim kategorijama. Na ocjenjivanju vina, Vina Belje su sa graševinom, chardonnayem, merlotom i kupažom cabernet sauvignona i merlota osvojila ukupno 4 srebrne medalje. •••

Donacija dm-a Specijalnoj bolnici Goljak

dm je predao donaciju u iznosu od 21.982 kuna Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama. U prikupljanju sredstava sudjelovali su građani svojom kupovinom u novootvorenoj prodavaonici dm-a u Medulićevoj ulici u Zagrebu tijekom sat vremena koliko je na blagajni dm-a radio gradonačelnik Milan Bandić, a dm je potom utrostručio taj iznos. Donirani iznos bit će iskorišten za nabavu specijaliziranog prilagođenog pribora za jelo kako bi se djeca s motoričkim oštećenjima mogla što samostalnije hraniti. "Misija dm-a tijekom dvadeset godina poslovanja u Hrvatskoj uvijek je bila prepoznati potrebe sugrađana. Za nas u dm-u to znači da uz ulaganje u razvoj poslovanja, ulažemo u razvoj i boljitak zajednice čiji smo dio", izjavila je Andreja Ancić, područna menadžerica dm-a.

Janina donacija vozila za starije i nemoćne Na području grada Petrinje i okolnih sela pomoć pripadnicima treće dobi već niz godina osigurava Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama STAR, čije je napore prepoznala i Jana „Voda s porukom“. Kroz humanitarni projekt Volim svoj dom, Jana „Voda s porukom“ svojom je donacijom osigurala vozilo za dostavljanje potrebnih namirnica i prijevoz nemoćnih osoba do zdravstvenih ustanova.


Orbitov Zubomobil - prva mobilna dentalna ambulanta Orbit je predstavio Zubomobil - prvu mobilnu dentalnu ambulantu u Hrvatskoj, koja je krenula na turneju po osnovnim školama diljem Hrvatske s ciljem edukacije djece o važnosti dentalne higijene i redovitih posjeta doktorima dentalne medicine. Dio je to projekta "Orbit daruje osmijeh" koji je robna marka Orbit uspješno provela u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine

te kroz svibanj i lipanj 2016. godine prikupila 500.000 kuna odvajanjem po deset lipa od svakog prodanog paketića guma za žvakanje. Zubomobil turneja će trajati sve do prosinca ove godine, a u planu je obuhvatiti 7.000 djece u preko 50 osnovnih škola. Poseban je naglasak stavljen na ruralna područja u kojima je prema rezultatima prošlogodišnjeg Epidemiološkog istraživanja oralnog zdravlja u RH utvrđena najveća potreba za preventivnim aktivnostima. •••

Raketa dočekao svoju Domaćicu Ivan Rakitić sada može uživati u svojoj omiljenoj poslastici nakon što mu je glavni dobitnik velike Kraševe nagradne igre, Luka Grbavac iz Vinkovaca, uručio u Barceloni jedinstvenu Domaćicu. Sretan i uzbuđen zbog puta i upoznavanja Rakitića, Luka je svom najdražem nogometašu pripremio i mali poklon za sjećanje – suvenir iz Vinkovaca, dok ga je Raketa oduševio dresom FC Barcelone kojeg su potpisali svi igrači katalonskog nogometnog kluba te kartama za nogometnu utakmicu. „Oduševljen sam osvojenom nagradom te ću ovo putovanje pamtiti zauvijek“, izjavio je mladi dobitnik Luka. Kraševe Domaćice među glavnim i omiljenim su poslasticama

u svlačionici katalonske momčadi te će se sigurno razveseliti novom pošiljkom koju će Raketa podijeliti sa svojim timom. •••

sponzorirani članak

100% tvoj doživljaj. 100% Juicy. U sklopu aktualne Juicy kampanje predstavljena je nova bočica za HoReCa kanal kojom se još više naglašava njezin sadržaj - 100% prirodan voćni sok bez dodataka.

J

uicy je 100% iskoristio toplu ljetnu večer kako bi u popularnom zagrebačkom Mojo baru predstavio novu kampanju ‘100% tvoj doživljaj. 100% Juicy.’ U 100% opuštenoj i zabavnoj atmosferi u srijedu, 14. rujna, sve je bilo u znaku Juicy 100% sokova u novim bočicama osvježenog

dizajna koje su tom prigodom predstavljene, a velik broj okupljenih osoba iz javnog života poput voditeljica Ive Šulentić i Marijane Batinić, pjevača Luke Nižetića, fotografkinje Mare Milin i ostalih imali su priliku uživo doživjeti različita iskustva što je i temelj nove kampanje. Nova kampanja temelji se na nagradnoj igri ‘100% tvoj doživljaj. 100% Juicy’, a u kojoj će sudionici imati priliku osvojiti privatni romantični koncert Luke Nižetića, ukusnu večeru za dvoje koju će im u njihovom domu pripremiti chef Marijo Čepek,

jedinstvenu haljinu koju će poznati modni dvojac Lana Puljić i Luka Grubišić iz Lokomotive dizajnirati samo za njih te veselo druženje za dobitnika i njegovo društvo uz vlastitog koktel majstora, svjetskog prvaka Marina Nekića, koji će cijelu večer samo za njih šejkati koktele. Nagradna igra traje od 15. do 29. rujna, a kako bi sudjelovali u njoj, svi sudionici trebaju se registrirati e-mail adresom na www. stopostotvoja.com, ispuniti kratak, zabavni kviz, saznati jesu li i sami 100% osoba te odabrati koji doživljaj bi željeli osvojiti, tj. doživjeti.

rujan 2016. PROGRESSIVE

11


vijesti

Iz regije Niški Philip Morris udvostručio profit Duhanska industrija Philip Morris Operations objavila je financijske izvještaje za prvu polovinu godine koji pokazuju snažan rast poslovanja, kako po pitanju realizacije tako i profitabilnosti. Poslovni prihod ove niške tvornice duhana skočio je 36% na 18,9 milijardi dinara, uslijed nastavka trenda rasta izvoza. Prodaja na ino tržištu dostigla je 13,3 milijarde dinara i veća je za 51,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Poslovna dobit kompanije u razdoblju siječanj – lipanj skočila je 80,2% na 1,9 milijardi dinara dok je neto dobit dostigla 1,6 milijardi dinara (rast od 95,8). Dugi niz godina ova kompanija isplaćuje cjelokupni profit kroz dividendu, a ove godine vlasnicima preferencijalnih dionica kojima se trguje na Beogradskoj berzi isplaćen je bruto iznos od 206,3 dinara po dionici, prenosi Wisebroker. •••

Austrijska Agrana preuzima većinski udio u srpskoj šećerani

Austrijski proizvođač šećera Agrana planira preuzeti većinski udio u srpskoj tvrtki Sunoko. Agrana je u 50-postotnom vlasništvu podružnice njemačkog Südzuckera, najvećeg europskog proizvođača šećera. Sunoko je dio kompanije za agrobiznis i bankarstvo MK Group. Zaključak ugovora nalazi se na odobrenju nadzornih odbora Agrana i Südzucker. Srpska agencija za 12

PROGRESSIVE rujan 2016.

zaštitu tržišnog natjecanja trenutačno proučava plan Sunoka za preuzimanje 100 posto udjela Star šećera, u čijem je vlasništvu rafinerija šećera TE-TO u Senti. Sunoko je vodeći proizvođač šećera u jugoistočnoj Europi, sa šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, a volumen godišnje proizvodnje iznosi oko 300.000 tona. Agrana ima godišnji promet od 2,5 milijardi eura u Austriji, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. •••

Dozvolu za izvoz u Kinu dobile 4 slovenske mljekare

Sekcija za mljekarstvo slovenske gospodarske komore objavila je kako su četiri slovenske mljekare dobile dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu. Riječ je o Ljubljanskoj i Pomorskoj mljekari te mljekarama Celeia i Planika. Slovenski mljekari bore se zadnjih godina sa sve nižim cijenama, a proizvodnja i dalje raste. Stoga se mogućnost izvoza u Kinu vidi kao način za bolji plasman, osobito zbog embarga izvoza u Rusku Federaciju i s obzirom na ukidanje mliječnih kvota, što je povećalo konkurentsku borbu na europskom tržištu. Kineska i slovenska vlada lani su parafirale protokol koji se odnosi na veterinarske i zdravstvene uvjete mliječnih proizvoda, što je bio uvjet za dobivanje dozvola za prodaju mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu. •••

Auchan Rusija otvara novi koncept hipermarketa

Auchan Rusija uložio je 720 milijuna rubalja (10 milijuna eura) u otvaranje novog koncepta hipermarketa u središnjoj Rusiji. Trgovina se prostire na više od 13.500 kvadratnih metara i ima asortiman od 33.000 artikala, od kojih su 40% prehrambeni proizvodi. Hipermarket je opremljen s 55 terminala za naplatu i 38 točaka za skeniranje. Hipermarket sadrži i diskontni format Auchan Garden (2.540 m² prodajne površine, 5.700 SKU-ova) i diskont Electrodiscount shop-in-shop (600 m² prodajne površine, 1.200 SKU-ova). Hipermarket također djeluje i kao sabirno mjesto za online narudžbe Auchana.

Jerónimo Martins otvorio tvornicu juha u Poljskoj Portugalska retail grupa Jerónimo Martins otvorila je tvornicu juha u Poljskoj, uloživši 30 milijuna zlota (7 milijuna eura). Proizvodi će se staviti na tržište u njezinom poljskom lancu supermarketa, Biedronka. Juhe će se raditi od svježeg poljskog povrća i imati višednevni rok trajanja. Svi proizvodi iz ove tvornice bit će ohlađeni te stoga neće biti potrebno dodavanje konzervansa. Nova tvornica sagrađena je u mjestu Parzniewo, izvan Varšave, u blizini Biedronkinog distributivnog centra. Tvornica zapošljava 40-ak radnika.


35.000

tisuća artikala nalazi se u ponudi hipermarketa Mercator Šiška

Carrefour gradi novi logistički centar u Poljskoj Carrefour planira gradnju svog petog logističkog centra u Bydgoszczu, Poljska, kojeg će otvoriti početkom 2017. godine. Centar će obuhvatiti više od 38.000 m2, od čega je 9.000 m2 namijenjeno za hladnjaču, a u njemu će se skladištiti prehrambeni i neprehrambeni proizvodi koji će biti odvažani u sve Carrefourove formate u sjevernom i zapadnom dijelu zemlje.

Otvoren Mercator Šiška u Ljubljani

Mercator je otvorio obnovljeni i preuređeni hipermarket Mercator Šiška u Ljubljani koji je među najmodernijim prodavaonicama u regiji. Mercator preuređenjem želi svojim kupcima omogućiti više zabave te jedinstveno interaktivno iskustvo kupnje gdje kupac može razgledavati i pratiti pripremu hrane od pekarnice i mesnice do trendi slastičarnice i sushi bara. Novi prodajni prostor pruža brojne novosti: dječji je odjel sada veličine 800 m2, trgovina ima poseban ulaz širine 20 m, na raspolaganju je 170 dužnih metara zidnih hladnjaka, cijela tehnika i oprema za hlađenje duljine je 280 m, sushi bar promjera je 5 m, dostupno je 8 samoposlužnih i tik tak blagajni i 22 blagajne s duljom pomičnom trakom. U Mercator Šiški broj zaposlenika povećao se sa 166 na 203. Hipermarket u svom bogatom asortimanu nudi više od 35.000 artikala od kojih je 5.000 po prvi puta u ponudi.

Prva Lillapois kozmetička trgovina u Rusiji Auchan je u Rusiji otvorio svoju prvu Lillapois trgovinu, u kojoj se prodaju proizvodi za njegu, dekorativna kozmetika i parfemi, priopćio je direktor ovog lanca u Rusiji Eric Dedegames. Nova trgovina otvorena je u Moskvi, a asortiman uključuje 7.500 artikala. Dedegames je najavio da će do kraja godine u Moskvi biti otvorene još dvije Lillapois probne trgovine. One će, uz kozmetiku, nuditi i proizvode za čišćenje kuće. Dedegames je također najavio da Auchan planira otvoriti 10-20 Lillapois trgovina u Moskvi sljedeće godine, što će biti investicija od 400 milijuna rubalja.

Marinopoulosu odobrena zaštita od bankrota Vodećem grčkom trgovcu Marinopoulosu odobrena je privremena stečajna zaštita, nakon rasprave na sudu. Trgovac navodno državi i tisućama dobavljača duguje oko 1,3 milijardi eura, navodi se u lokalnim izvješćima. Marinopoulos ima rok do 21. rujna da pronađe rješenje. Marinopoulos se s izazovima počeo suočavati u jeku ekonomskih problema Grčke, a država ga je od 2010. godine ‘spasila’ već tri puta. U svibnju ove godine trgovac je postigao zajednički joint venture dogovor sa Sklavenitisom, što je značilo da će Sklavenitis upravljati Marinopoulosovim grčkim hipermarketima, dok je u veljači Marinopoulos zatvorio preostali hipermarket u makedonskom glavnom gradu Skopju.

Manje trošarine za male proizvođače piva, vina i rakije Kako bi omogućila veću konkurentnost malih proizvođača piva, vina i alkoholnih pića slovenska vlada početkom kolovoza značajno im je smanjila trošarine i omogućila jednostavniji postupak prilikom izvoza. Privatne mikropivovare u Sloveniji mjesečno proizvedu svega 50 hektolitara piva, što je neznatno u odnosu na domaću industriju piva. Nova porezna regulativa vrijedi i za male proizvođače rakije i vina, a za pečenje rakije za vlastite potrebe Slovenci će plaćati paušalnu taksu prema stvarno proizvedenoj količini. Uz to, malim vinarima je od sada dozvoljeno da prodaju vino u druge članice Europske unije "s odgodom" plaćanja poreza i trošarine, uz jednostavnu prezentaciju vinarskog ili trošarinskog dokumenta u papirnatom ili elektroničkom obliku. ••• rujan 2016. PROGRESSIVE

13


vijesti

Iz svijeta Brexit će negativno utjecati na prodaju alkohola

Rezultati istraživanja Euromonitor Internationala ukazuju na to da će, iako će najviše pogođena Brexitom biti sama Velika Britanija, i zapadna Europa također osjetiti posljedice kada je riječ o prodaji alkoholnih pića. Kako je Velika Britanija glavni trgovinski partner europskim proizvođačima pića, izgledno je da će s rastućom nesigurnošću na ovom izvoznom tržištu, Europa morati drugdje formirati trgovačke alijanse. „Žestoka pića će, čini se, biti jedina od glavnih kategorija alkoholnih pića koja će gotovo izbjeći ‘potrese’ u ovom slučaju, ali sve ostale kategorije će biti otjerane još dalje u ‘negativni teritorij’“, poručuju iz Euromonitora. •••

Upitno više od 5.000 radnih mjesta AB InBeva

Nakon spajanja s kompanijom SABMiller, AB InBev navodno će postupno ukinuti 3% svih radnih mjesta, što je oko 5.500 radnih mjesta. Ukidanje radnih mjesta je dio AB InBevova plana za stvaranje sinergije s operacijama SABMillera, koji bi trebao dovesti do 1,4 milijardi dolara smanjenja troškova svake godine. Još 14

PROGRESSIVE rujan 2016.

je nepoznato koji će se poslovi smanjiti, iako je tvrtka otkrila da će njezin glavni ured biti u Louvainu dok će New York dobiti “globalni ured za funkcionalno upravljanje”. Zbog zakonskih ograničenja, AB InBev još nije bio u mogućnosti planirati veliku integraciju, što znači da 5.500 može biti samo preliminarna brojka i da će tvrtka možda smanjiti čak i više radnih mjesta. Spajanje AB InBev - SABMiller bliži se kraju: obje tvrtke nadaju da će ga dovršiti do 10. listopada. •••

Carrefour razvija ‘urbani’ format trgovina

Carrefour razvija novi ‘urbani’ format trgovina u Italiji u kojem nudi širi asortiman proizvoda i ‘majstorskih’ usluga za kupce. Prva preuređena trgovina otvorena je u Torinu, a više otvaranja uslijedit će ove jeseni, uključujući trgovinu u Milanu. Otvoren 24 sata na dan, Carrefour Market Urbano nudi 8.500 proizvoda na površini od 785 četvornih metara. Glavna novost je Blue Box, novo uslužno područje u kojem je tim stručnjaka (električar, bravar, krojač, obućar te majstor za klima uređaje i bojlere) na usluzi kupcima. Tu je i usluga ispisa fotografija, pick-up točka za online narudžbe kao i mogućnost pranja rublja. Pokraj Blue Boxa nalazi se Market Cafè, samoposlužna blagovaona u kojoj kupci mogu kupiti kavu, sok i kolače, kao i napuniti svoje mobilne telefone. •••

Porez na šećer od 2018. na bezalkoholna pića

Vlada je potvrdila da će uvesti namet na bezalkoholna pića u Velikoj Britaniji kao dio svog plana za borbu protiv dječje pretilosti. Ministarstvo zdravstva pokreće “veliki strukturirani program smanjenja šećera“ s ciljem uklanjanja šećera iz proizvoda koje djeca najviše jedu, a među kojima su: žitarice za doručak, jogurt, peciva, kolači, slastice, keksi, pudinzi, sladoled i slatki namazi. “Svi sektori u industriji hrane i pića trebaju smanjiti ukupnu razinu šećera u nizu proizvoda koji pridonose unosu šećera kod djece najmanje 20% do 2020. godine, uključujući i smanjenje od 5% u prvoj godini”, stoji u službenom vladinom izvješću. Nakon mnogo lobiranja protiv regulacije, industrija hrane i pića pristala je smanjiti količinu šećera u proizvodima.

Carrefour Španjolska otvara 175 trgovina Carrefour Španjolska otvorio je 169 supermarketa u 2015., a za ovu godinu planira nadmašiti tu brojku. Naime, iz trgovačkog lanca najavljeno je otvaranje 175 supermarketa ove godine, od čega će najmanje 90 biti Express supermarketi, a 85 će biti trgovine na Cepsa benzinskim postajama. Kompanija trenutno u Španjolskoj posluje kroz 601 supermarket, 113 marketa, 288 Express trgovina, 186 Express trgovina na benzinskim postajama i 14 Superco objekata. Trgovac u toj zemlji ima i 454 franšizna objekta.


20%

trebaju smanjiti ukupnu razinu šećera u svojim proizvodima svi sektori u industriji hrane i pića u Velikoj Britaniji do 2020.

Cora isprobava urbani drive format Louis Delhaizeova Cora isprobava novi drive format pod nazivom ‘Cora en Ville’. On je lociran u centru Metza, na sjeveroistoku Francuske i nalazi se pokraj Cora hipermarketa. Drive također uključuje uslužno područje na kojem nudi karte, kartice lojalnosti, financijske opcije, uslugu za profesionalce, za djecu kao i različite konzultantske usluge u vezi kupovine. Kupci mogu naručiti robu online ili uz pomoć pomoćnika u kiosku.

Lidl ulaže 350 milijuna eura u Španjolskoj

Coca-Cola investira 10 milijuna funti u Zero Sugar Coca-Cola Velika Britanija će sa 10 milijuna dolara podržati Coca-Cola Zero Sugar - najveću proizvodnu kampanju ove kompanije u posljednjih deset godina. Nova kampanja naglašava poznate elemente Coca-Cola brenda kako bi ohrabrila potrošače da probaju Coca-Cola Zero Sugar, koji je zamijenio Coke Zero na policama britanskih trgovina. Sve marketinške aktivnosti, od oglašivačkih do iskustvenih, fokusirane su na to da potrošači preispitaju svoje viđenje bezalkoholnih napitaka bez šećera i isprobaju novi proizvod. Ovo lansiranje je posljednje u nizu akcija Coca-Cole Velika Britanija namijenjenih tome da se pomogne ljudima smanjiti konzumaciju šećera.

Delhaize uklanja prepreke za spajanje s Aholdom Maloprodajni divovi Delhaize i Ahold prodaju 86 svojih trgovina u Americi kako bi dobili odobrenje za spajanje. Američka komisija za zaštitu konkurencije i dalje treba odobriti prodaju, ali to ne bi trebalo predstavljati problem. Delhaizeov CEO Frans Muller je zadovoljan: “Vjerujemo da smo učinili potreban napor kako bismo identificirali adekvatne kupce za ove lokacije i želimo se zahvaliti našim lojalnim suradnicima i potrošačima koji su kupovali u našim trgovinama i podržavali nas niz godina. Po završetku spajanja, nastavit ćemo održavati naše lokalne Food Lion i Hannaford brendove, a vjerujem da ćemo ubrzati svoje lokalne strategije na tržištu tako da možemo bolje služiti našim potrošačima kroz gotovo 2.000 trgovina duž Istočne obale SAD-a“.

Metro planira najveći logistički park u Njemačkoj Metro Grupa planira izgradnju logističkog centra u Marlu koji bi servisirao njemačke veleprodajne objekte Metro Cash & Carry i Real hipermarkete. S ukupnom površinom većom od 220.000 m² i više od 1.000 radnih mjesta, to će biti najveći maloprodajni logistički park u Njemačkoj. Novi centar predstavlja centralni element nove logističke strategije Metro Grupe koja je predstavljena u rujnu 2015. Novi logistički park u Marlu imat će dva nova, centralna, njemačka skladišta za Real i Metro Cash & Carry na jednom mjestu. Zajedno sa skladištem u Hammu, ove dvije lokacije predstavljat će osnovu nove, modernizirane, Metroove logističke mreže.

Njemački lanac supermarketa Lidl planira otvoriti 40 trgovina u Španjolskoj ove godine. Kako se navodi na economia.elpais.com, ovo je najveća investicija te kompanije u Španjolskoj u 22 godine otkako posluje u toj zemlji. Lidl želi konsolidirati svoju poziciju kao glavni diskonter u Španjolskoj te planira investiciju u nove trgovine od 350 milijuna eura koja će omogućiti 800 novih radnih mjesta. Tijekom proteklih pet godina, Lidl je investirao više od milijardu eura u Španjolskoj i otvorio 535 trgovina, postavši tako peti po veličini trgovac u toj zemlji sa 4,1% tržišnog udjela, prema podacima Kantar Worldpanela. Iz Lidla su poručili kako je „350 milijuna eura investicija u 2016. predstavlja vrlo važan skok za kompaniju jer je riječ o brojci koja je dvostruko veća od one ostvarivane u posljednjih nekoliko godina”. ••• rujan 2016. PROGRESSIVE

15


U fokusu prehrana

Kava i mješavine kave

Stabilan trend korisnika crne kave Heavy korisnici crne kave prema svom životnom stilu najčešće su umjereni obiteljski ljudi ili čak obiteljski tradicionalisti. Važna im je obiteljska harmonija te su skloni brizi za kućanstvo i uređenju doma. Vrednuju svoje slobodno vrijeme kojeg provode najčešće u obiteljskom krugu. Nalaze se među cjenovno osjetljivim potrošačima.

P

ovijest ove tropske biljke bogata je kao i sam napitak. Kava potječe iz kraljevstva Kaffa u Etiopiji od kuda se preko svećenika proširila na arapski poluotok. Ceremonije pripreme, serviranja i ispijanja kave razvili su upravo Arapi. U Arabiji se najprije koristila kao lijek, a zatim je postala religiozno i meditativno piće. Prva službena kavana otvorena je u Carigradu, a prva kava na tlu Europe skuhana je u Veneciji. Danas je kava neizostavni dio svakog kućanstva i dnevne rutine velikog broja potrošača. Za kavu kažu da potiče koncentraciju, kognitivne procese, ubrzava procese obrade informacija u mozgu, ublažava glavobolju i podiže raspoloženje.

VELIČINA KATEGORIJE

Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2016. godine na području Hrvatske. U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine imamo čak 70% konzumenata crne kave. Trend korisnika crne kave od 2008. do 2016. godine je 16

PROGRESSIVE rujan 2016.

Slika 1. Korisnici kategorije

Crna kava, CRO, I.2016.

stabilan, ne bilježi niti značajan pad niti značajan rast. Za 51% korisnika kategorije jako je važno koji brend unutar kategorije konzumiraju.

KORISNICI KATEGORIJE

70%

Medium

Light

15%

9% Heavy

46%

Heavy korisnika crne kave imamo 46%, oni je konzumiraju gotovo svaki dan, a neki i više puta dnevno. Medium korisnika, koji crnu kavu konzumiraju nekoliko puta tjedno ili samo jednom tjedno, je mnogo manje - 15%. Najmanje je light korisnika koji crnu kavu konzumiraju 2-3 puta mjesečno i rjeđe. Heavy korisnici kategorije crne kave nešto češće su žene (55%). Najviše heavy korisnika crne kave imamo u dobi 40+ godina. Srednje su obrazovani, a podjednako ih je zaposlenih i nezaposlenih, većina je u braku. Iako ih 56% živi u gradu, statistički značajno više od prosjeka populacije živi na selu (44%). Čak 70% ovih korisnika su roditelji. Ukupni prihodi kućanstva kreću im se između 3000 i 9000 kuna.


Analizirala: Jelena Jakšić, Product Manager, Ipsos puls

sponzorirani članak

Ciglica – kraljica kava! F ranck Jubilarna kava, među kavoljupcima poznatija kao „Ciglica“, zbog pakiranja specifičnog oblika „cigle“ koji osigurava očuvanje kvalitete te izvornu aromu i okus, svojevrsni je simbol Francka, ali i najprodavanija kava na hrvatskom tržištu. Kombinacijom najboljih vrsta arabica i robusta kave, Franck Jubilarna utjelovljuje tradiciju kvalitete po kojoj je Franck prepoznatljiv, a ako tome dodamo i bogati čokoladni okus te neodoljiv miris koji ju karakteriziraju, jasno je zašto kroz sve te godine ostaje prvi izbor većine ljubitelja ovog toplog napitka. Status kraljice među kavama zaslužila je neodoljivom recepturom i posebnim značenjem koje daje ritualu pripreme i uživanja u kavi, a ovaj opuštajući trenutak može se sažeti u jednoj rečenici savršenstvo ne treba požurivati, već mu se treba u cijelosti prepustiti. Naziv „Ciglica“ duboko se ukorijenio u

rječnik ljubitelja kave kojima već godinama uljepšava svakodnevicu, budi sjećanja i poklanja trenutke užitka te svakako predstavlja idealan dar za svaku priliku. Franck Jubilarna kava dostupna je u vakuum pakiranju od 250 g, pakiranju od 2x250 g i u vrećicama od 175 g i 400 g.

rujan 2016. PROGRESSIVE

17


U fokusu prehrana

Kava i mješavine kave ZA KAVU KAŽU DA POTIČE KONCENTRACIJU, KOGNITIVNE PROCESE, UBRZAVA PROCESE OBRADE INFORMACIJA U MOZGU, UBLAŽAVA GLAVOBOLJU I PODIŽE RASPOLOŽENJE.

92% heavy korisnika crne kave voli započeti dan sa svojim omiljenim napitkom

18

PROGRESSIVE rujan 2016.


ŽIVOTNI STILOVI

Heavy korisnici crne kave prema svom životnom stilu najčešće su umjereni obiteljski ljudi ili čak obiteljski tradicionalisti. Važna im je obiteljska harmonija te su skloni brizi za kućanstvo i uređenju doma. Vrednuju svoje slobodno vrijeme koje provode najčešće u obiteljskom krugu. Nalaze se među cjenovno osjetljivim potrošačima. Vezuju se uz marku i skloni su obrascu nacionalne kupnje, u pravilu više vjeruju domaćim nego stranim robnim markama.

Slika 2. Stavovi o kategoriji heavy korisnici; kategorija Crna kava, CRO, I.2016. Slaže se Niti se slaže, niti se ne slaže Ne slaže se Volim započeti dan šalicom crne kave

92,3

4,7

3,0

Pijenje crne kave za mene je ritual

71,0

16,8

11,1

Smatram da je crna kava zdravija od instant kave

66,9

19,6

12,6

20,3

13,8

Predah bez crne kave nije potpun

STAVOVI O KATEGORIJI

Čak 92% heavy korisnika crne kave voli započeti dan sa svojim omiljenim napitkom. Za 65% njih niti predah nije potpun bez crne kave. Njih 71% smatra da je pijenje kave ritual, a 60% ne može zamisliti druženje s prijateljima bez kave. Polovina heavy korisnika crnu kavu pije samo kod kuće, a u nekim drugim prilikama pije ostale oblike kave (instant, cappuccino, espresso).

65,3

Druženje s prijateljima/icama nezamislivo mi je bez kave

60,3

18,7

19,6

Crnu kavu pijem kod kuće, a ostale oblike (instant, cappuccino, espresso) u drugim prilikama

49,5

16,8

33,1

Crnu kavu preferiram zbog povoljnije cjene u odnosu na instant kavu i cappuccino

26,8

22,9

49,7

rujan 2016. PROGRESSIVE

19


U fokusu prehrana

Kava i mješavine kave Slika 3. BRANDscore - TOP 3 brenda; kategorija Crna kava,

BRANDusage

Osim općenitog praćenja kategorije kava unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja („usage“), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici su koristili brend u posljednjih mjesec dana. Prvi brend u kategoriji crne kave je Franck Jubilarna kava sa 40% korisnika brenda u populaciji Hrvatske. Na drugome mjestu nalazi se Gloria kava sa 27% korisnika. Na trećem je mjestu Barcaffe sa 24% korisnika.

Franck Jubilarna

62%

Gloria

CRO, I.2016.

Barcaffe

49%

49%

BRANDscore

U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu - BRANDscore. Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu bihevioralni i emocionalni. I prema BRANDscore-u Franck Jubilarna uvjerljivo je vodeća crna kava na tržištu.

Heavy korisnika crne kave je 46%, oni jE konzumiraju gotovo svaki dan, a neki i više puta dnevno. Medium korisnika, koji crnu kavu konzumiraju nekoliko puta tjedno ili samo jednom tjedno, je mnogo manje - 15%. Najmanje je light korisnika koji crnu kavu konzumiraju 2-3 puta mjesečno i rjeđe.

Slika 4. BRANDpiramide - TOP 3 brenda; kategorija Crna kava, CRO, 13%

Loyal

11%

Primary usage

20%

20%

Consideration

94%

20

PROGRESSIVE rujan 2016.

76,1% 24%

51,8% 53%

65,2%

Recognition

1,8%

27%

61%

65,2%

55,5%

78,2%

65,1%

Experience

61%

10%

21%

40%

65,1%

61,8%

59,4%

80,5%

Usage

40%

13%

32%

80,5%

6,2% 40,9%

63,5%

63,5% 82%

5,1% 54,6%

61,8%

I.2016.

47,4% 50%

58,3%

55,7%

94%

90%

90%

Franck Jubilarna

Gloria

Barcaffe


PREPOZNATLJIVA U CIJELOM SVIJETU! VIŠE OD 20 GODINA MEĐU HRVATSKIM POTROŠAČIMA

Distributer: Orbico d.o.o., Zagreb

www.orbico.hr travanj 2016. PROGRESSIVE

35


U fokusu prehrana

Kava i mješavine kave

Cappuccino

najprodavaniji segment mješavina kave Cappuccino je daleko najprodavaniji segment u kategoriji mješavina kave te ima 74% količinskog udjela. Nakon cappuccina slijede „miksevi“ (2u1, 3u1) s 25% količinskog udjela. Uspoređujući veličinu pakiranja, podjednako se kupuju mala i velika pakiranja. 22

PROGRESSIVE rujan 2016.

Analizirala: Tatjana Kovačević, voditeljica klijenata, Nielsen

K

ava je u posljednjih 1000 godina postala neizbježan dio društvenog života većine svjetske populacije. Prema većini izvora, kava je u obliku napitka krenula iz Arabije i od tamo se proširila na čitav svijet. Kategorija se tijekom godina razvijala prateći svjetske trendove i želje potrošača, a kako je rastao broj onih koji omiljeni napitak žele spraviti u nekoliko minuta, popiti ga s pjenom i izabrati omiljeni okus, razvijala se i kategorija mješavina kave.

BLAGI PAD

U kategoriju mješavine kave ubrajaju se svi instant proizvodi koji se koriste za pripremu različitih napitaka od kave. Kategorija u ovoj analizi uključuje maloprodaju (ugostiteljstvo, diskonteri, Cash & Carry, veleprodaja i sezonski objekti otvoreni manje od 6 mjeseci u godini dana nisu uključeni).


U fokusu prehrana

Kava i mješavine kave Ukupno Hrvatska uključujući kioske i benzinske postaje - mješavine kave

Količinski udio segmenata Total Hrvatska kolovoz 2015. - srpanj 2016.

Količinska prodaja / 1000 kg

Podjela prema vrsti proizvoda

1.851

-2,0%

1.888

(kolovoz 2015. srpanj 2016.)

Cappuccino

74% 0

500

1.000

1.500

(kolovoz 2014. srpanj 2015.)

2.000

Vrijednosna prodaja / 1000 kn

2%

156.102

-2,2%

159.539 0

50.000

100.000

150.000

25%

Ostalo

2u1 / 3u1

Količinski udio segmenata Total Hrvatska uključujući kioske i benzinske postaje kolovoz 2015. - srpanj 2016.

200.000

Važnost tipa prodajnog mjesta (količinska prodaja)

Podjela prema veličini pakiranja

Total Hrvatska uključujući kioske i benzinske postaje kolovoz 2015. - srpanj 2016.

101-250 g

do 20 g

59%

17%

6% Hipermarketi i Supermarketi (>300 m2)

Velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2)

Srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2)

U zadnjih 12 mjeseci (kolovoz' 15 – srpanj '16) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenog ugostiteljstva, Cash & Carry trgovina, diskonata, veleprodaje i sezonskih objekata otvorenih kraće od 6 mjeseci) kategorija mješavine kave ostvarila je količinsku prodaju od 1,8 t, što u vrijednosti iznosi 156 milijuna kuna. Kategorija bilježi blagi pad količinske prodaje od -2,0% i vrijednosne prodaje od -2,2% u odnosu na prošlu godinu. Cappuccino je daleko najprodavaniji segment u kategoriji mješavina kave te ima 74% količinskog udjela. Nakon cappuccina slijede „miksevi“ (2u1, 3u1) s 25% količinskog udjela. Uspoređujući veličinu pakiranja, podjednako se kupuju mala i velika pakiranja. 24

PROGRESSIVE rujan 2016.

49%

50%

17%

Male trgovine mješovitom robom (<41 m2)

1% Kiosci i benzinske postaje

Vodeći proizvođači u prodaji mješavine kave u zadnjih 12 mjeseci (kolovoz '15 – srpanj '16) prema količinskom udjelu na razini hrvatskog maloprodajnog tržišta navedeni abecednim redom su: Anamarija, Dučkić Prom, Franck i Nestlé koji čine preko 83% količinske prodaje cijele kategorije.

1% 21-100 g VELIKI FORMATI PRODAJU NAJVIŠE

Najvažniji kanali prodaje za ovu kategoriju su veliki formati (hipermarketi i supermarketi) koji prodaju više od polovine ukupne količinske prodaje (59%). Velike trgovine (101- 300 m2) i srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) prodaju podjednake količine - oko 17%, dok male trgovine, kiosci i benzinske postaje prodaju vrlo male količine. Vodeći proizvođači u prodaji mješavine kave u zadnjih 12 mjeseci (kolovoz '15 – srpanj '16) prema količinskom udjelu na razini hrvatskog maloprodajnog tržišta navedeni abecednim redom su: Anamarija, Dučkić Prom, Franck i Nestlé koji čine preko 83% količinske prodaje cijele kategorije. Trgovačke robne marke čine oko 5% ukupne kategorije.


sponzorirani članak

25 godina Anamaria kave

T

vrtka Anamarija Company ove godine slavi 25 godina postojanja. Danas jedan od vodećih proizvođača kave u Republici Hrvatskoj, započela je svoj put kao mala obiteljska pržionica na zagrebačkoj periferiji. Sigurnom uzlaznom putanjom, Anamaria je izrasla u respektabilnu tvrtku i brend prepoznat i omiljen među potrošačima. U početku su u Anamariji proizvodili isključivo prženu mljevenu kavu, odnosno kavu u zrnu. Danas, 25 godina nakon, tvrtka u asortimanu ima više od sto proizvoda kave, instant napitaka na bazi kave i kakao napitaka. Anamaria sadašnjost i budućnost U tvrtci Anamaria trenutno je zaposleno 75 djelatnika, s tendencijom rasta u nadolazećem razdoblju. Od krizne 2012. godine kontinuirano

rastu prihodi i dobit, a isto se očekuje i sljedećih godina. Dosadašnji fokus Anamarije bila su domaćinstva, no s obzirom na vrlo visoku zastupljenost u tom segmentu i dugogodišnju čvrstu drugu poziciju na tržištu, planovi su usmjereni ka širenju HoReCa kanala, dodatnu ekspanziju na tržištu i potvrđivanje pozicije kao jednog od vodećih opskrbljivača kvalitetnom kavom na tržištu Hrvatske. U posljednje dvije godine interni kapaciteti orijentirani su prema stranim tržištima, a intenzivni pregovori su urodili plodom, pa se Anamaria proizvodi mogu naći u skandinavskim zemljama, SAD-u, Rusiji i Kazahstanu. Osvajanje dalekih prostranstava visokokvalitetnom kavom najbolja je potvrda da je Anamaria, nakon 25 godina i skromnih početaka, tvrtka svijetle sadašnjosti i još svjetlije budućnosti.

rujan 2016. PROGRESSIVE

25


intervju mjeseca

Prema podacima Obrtnog registra Ministarstva poduzetniĹĄtva i obrta, broj obrta iz Ceha trgovine u proteklih godinu dana smanjio se za 715 obrta ili za 6,5%.

26

PROGRESSIVE rujan 2016.


Mladen Malta predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore

Mali trgovci rast će uz udruživanja, posebne ponude i suradnju s domaćim proizvođačima Višegodišnji predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta, koji je na čelo Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore izabran prije godinu dana, svoj rad u prvih 12 mjeseci na novoj poziciji opisuje kao vječitu borbu za opstanak malih trgovaca. Ipak, ima naznaka da se situacija poboljšava te upućuje na to da će mali trgovci uzeti veći udio u ukupnoj trgovini u Hrvatskoj. Malta u ovomjesečnom intervjuu najavljuje i predstojeći Susret trgovaca HOK-a te komentira trenutno stanje malih trgovaca, kao i planove Ceha trgovine za nadolazeće razdoblje. Koje će biti teme susreta? Razgovarala Marija Sedlar

10. Susret trgovaca Hrvatske obrtničke komore održat će se 28. rujna u Zagrebu. S kojim ciljem se održavaju ti susretu te koliko sudionika očekujete? Ovaj stručni skup organiziramo kako bismo ukazali na glavne probleme u poslovanju obrtnika trgovaca i prepoznali prilike koje će voditi prema optimalnim ishodima i za trgovce i za ukupno gospodarstvo. Na 10. susretu trgovaca razmotrit će se mnogobrojne teme vezane uz obavljanje trgovačke djelatnosti, s posebnim naglaskom na aktualno stanje hrvatske trgovine i perspektive razvoja. U Velikoj dvorani HOK-a okupit će se, uz obrtnike trgovce iz cijele Hrvatske, stručnjaci, predstavnici gospodarstva, partnerskih institucija i više nadležnih ministarstava. Očekujemo oko 150 sudionika.

Teme susreta bit će rad na crno i Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, otočka problematika, nelojalna konkurencija trgovačkih lanaca i zaštita malih trgovina, oprema za mjerenje u trgovačkim radnjama, servisne usluge i zastupanje inozemnih tvrtki, kartično poslovanje, parafiskalni nameti te kako trgovini vratiti dignitet kao struci.

Koliko u Hrvatskoj trenutno ima obrtnika-trgovaca i što se s njima događalo posljednjih godina? Prema podacima Obrtnog registra Ministarstva poduzetništva i obrta, broj obrta iz Ceha trgovine u proteklih godinu dana smanjio se za 715 obrta ili za 6,5%. Trend kretanja broja obrta iz Ceha trgovine u RH u proteklih pet godina negativan je, odnosno bilježi konstantan pad. U razdoblju od pet godina, odnosno kolovoz 2011.- kolovoz 2016. broj obrta u Cehu trgovine

smanjio se za 4.127 obrta ili 28,6%. Trend kretanja broja zaposlenih u obrtima u djelatnostima trgovine na veliko i malo, popravak vozila i motocikala za promatrano razdoblje također je negativan. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, broj zaposlenih u obrtima u djelatnostima trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala u godini dana smanjio se za 979 zaposlenih ili 3,5%. U razdoblju od pet godina broj zaposlenih u djelatnostima trgovine na veliko i malo, popravak vozila i motocikala smanjio se za 6.956 osoba ili 20,5%.

Proteklih godina recesija je utjecala na smanjenje kupovne moći građana. Kako su se u poslovanju snašli trgovci? Recesija je zatvorila veliki broj trgovačkih obrta i snalazili smo se “bježanjem” od ponude artikala gdje nismo uspjeli biti konkurentni, nadopunjavali smo to mukotrpnim rujan 2016. PROGRESSIVE

27


intervju mjeseca

Mladen Malta

Porezno rasterećenje je nužno i vidimo ga kao slamku spasa i priliku za opstanak na tržištu, u uvjetima nemilosrdne konkurencije i slabe potražnje za proizvodima i uslugama te nedostatka povoljnih izvora financiranja. Na žalost, i dalje se mi trgovci suočavamo s velikim brojem često nepotrebnih i proturječnih propisa. cjelodnevnim vlastitim radom uz pomoć čitave obitelji i takvim načinom poslovanja umnogome smo smanjivali troškove poslovanja i udruživali se kroz razne udruge trgovaca radi povoljnijeg nabavljanja robe. Iskustva naših članova su različita ovisno o mjestu poslovanja, ali ipak svi se slažu da kriza polako jenjava. Svi mali trgovci koji su do sada opstali imaju budućnost, tržište se isfiltriralo i opstali su najžilaviji, oni koji su se prilagodili i prihvatili promjene koje su se dešavale u suvremenoj trgovini, pa se može očekivati lagani porast prometa i uzimanje većeg udjela malih trgovaca u ukupnoj trgovini u Hrvatskoj.

Koji potezi bi mogli pomoći u njihovom poslovanju? Stimulira li država u dovoljnoj mjeri poslodavce? 28

PROGRESSIVE rujan 2016.

Potezi koji bi mogli pomoći u poslovanju svakako su međusobna udruživanja malih trgovaca radi zajedničkog i većeg broja trgovaca posebno prema manjim dobavljačima koji se traže na tržištu. Od pomoći je i specijaliziranje trgovina i ne nuđenje onoga što nude svi, posebno veliki trgovački centri, nego treba nuditi domaće, autohtone, eko proizvode i slično. Država uopće ne stimulira trgovinu, i to je velika greška, jer time indirektno ne stimulira ni domaću proizvodnju, posebno proizvodnju hrane. Porezno rasterećenje je nužno i vidimo ga kao slamku spasa i priliku za opstanak na tržištu, u uvjetima nemilosrdne konkurencije i slabe potražnje za proizvodima i uslugama te nedostatka povoljnih izvora financiranja. Na žalost, i dalje se mi trgovci suočavamo s velikim brojem često nepotreb-

nih i proturječnih propisa, a sada je tu i europska legislativa koju također moramo poštovati. Jasan i jednostavan zakonodavni okvir poslovanja iznimno je važan faktor poboljšanja poduzetničke klime. Stoga tražimo snažnu akciju svih relevantnih faktora (Vlade, obrtnika i poduzetnika, inspekcijskih službi) s ciljem ukidanja niza nepotrebnih, ograničavajućih ili neprovedivih propisa.

Koji su trenutno najveći problemi i izazovi s kojima se susreću mali trgovci? Najveći problemi su vrlo jaka konkurencija, a ponajviše nelojalna konkurencija na tržištu te novi agresivni načini poslovanja. Izazov je upustiti se kao mali trgovac u utakmicu s velikima, što podrazumijeva kreditna zaduženja, a ishod ne garantira uspjeh. Srećom, ima hrabrih malih trgovaca koji pokušavaju, i postoje pomaci. Inače, obrtnike trgovce muči sve što i ostale obrtnike i poduzetnike: stalne zakonske promjene, velika parafiskalna davanja, prestrogi nadzori, a glavni problem je nedostatak djelatnika sa završenom trgovačkom školom. Što se tiče nelojalne konkurencije, u nekim je dijelovima zemlje, naročito sjevernim, poseban pro-


4.000

naselja u Hrvatskoj nema trgovinu i to je šansa za obrtničku trgovinu

blem pokretna trgovina. Uređivanje njezinog rada u dijelu područja prodaje i rasporedu obilazaka prepušteno je lokalnoj samoupravi pa tražimo da ona to i obavlja, na način da se ne ugrožava rad trgovine u čvrstim objektima.

Kako biste opisali odnos male trgovine i trgovačkih centara u Hrvatskoj? Kako se mali mogu nositi s velikim centrima, koje su njihove prednosti? U proteklih desetak godina dogodio se nekontrolirani ulazak stranih mega lanaca i izgradnja trgovačkih centara. To je proces koji ima dobre i loše strane. S jedne strane, poboljšala se ponuda roba, snizile cijene i značajno smanjio šoping u inozemstvu. Istovremeno mali trgovci, posebno oni smješteni u bližem okruženju trgovačkih centara, počeli su nestajati. Konačan rezultat je značajno smanjen broj zaposlenih u trgovini. Ubrzano se mijenja struktura prodane robe u korist uvoznih artikala i inozemnih robnih marki i indirektno se potiče propadanje malih proizvođača kojima je tako smanjen pristup tržištu. Mali trgovci su u prednosti nad velikim trgovačkim centrima koji su svojom pojavom ugrozili male trgovce, ali su međusobno u jako teškoj utakmici koja se igra na ispadanje. Prednost malih trgovaca je u lakšoj prilagodbi, mogućnosti specijalizirane ponude, lakšoj promjeni lokacije poslovanja, obiteljskoj radnoj snazi, komunikaciji i direktnom kontaktu s kupcima. Prednosti su nam i naše obitelji, odnosno članovi koji mogu “uskakati” u pomoć kad treba i to je naš način borbe i žilavost gdje se, na kraju, lakše prilagodimo od velikih.

Posljednjih godina sve su popularniji i traženiji prehrambeni proizvodi iz domaće proizvodnje. Surađuju li mali trgovci s OPGima i može li to biti njihova prednost, pogotovo u turističkim destinacijama? Suradnja malih trgovaca s OPG-ima postoji, ali u manjem omjeru, jer OPGovi uglavnom sami nude svoje proizvode direktno po raznim manifestacijama i sajmovima. Takav način ima veće troškove i mislim da se trebaju

U proteklih desetak godina dogodio se nekontrolirani ulazak stranih mega lanaca i izgradnja trgovačkih centara. S jedne strane, poboljšala se ponuda roba, snizile cijene i značajno smanjio šoping u inozemstvu. Istovremeno, mali trgovci, posebno oni smješteni u bližem okruženju trgovačkih centara, počeli su nestajati. Konačan rezultat je značajno smanjen broj zaposlenih u trgovini.

posvetiti proizvodnji, a prodaju prepustiti nama malim trgovcima. Posebno se to odnosi na turističke destinacije. Jačanje partnerstva hrvatske proizvodnje i kapitalno hrvatske trgovine, naročito male, preduvjet je jačanja našeg gospodarstva na jedinstvenom EU tržištu.

Kakve su perspektive hrvatske trgovine i gdje vidite prostor za rast? Perspektivu hrvatske trgovine svakako vidim kroz porast potrošnje od 2,6% i to nam daje naznaku svjetlije budućnosti za nas male trgovce. Prostor za rast je udruživanje, posebna ponuda i suradnja s domaćim proizvođačima jer je tu ogromna korist. Osim nas i domaćih proizvođača profitira i država kroz porast proizvodnje. Određeni rezultati već su ostvareni - primjer Velpra i nekih udruga trgovaca. Dodatni napori u tom pravcu mogli bi produžiti naš opstanak na tržištu. Opstanak trgovine na područjima posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima, u ruralnim krajevima i na otocima, važan je dionik proce-

sa zaustavljanja odljeva stanovništva s tih područja i tu vidimo prostor za rast male trgovine. Mala trgovina turistički je adut. Važna je posebice u ruralnim prostorima gdje živi starije stanovništvo. U Hrvatskoj ima 6.700 naselja od čega njih 4.000 nema trgovine i to je šansa za obrtničku trgovinu. Također, prostor za rast vidimo u ulaganju u znanje i modernizaciju objekata i poslovanja.

Iza Vas je godina dana na čelu Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore. Kako biste opisali proteklu godinu te kakvi su planovi za nadolazeće razdoblje? Što će biti u fokusu rada Ceha trgovine? Proteklu godinu opisao bih kao i dosadašnje: vječita borba za opstanak malih trgovaca, uz ipak neke nade i procese koji upućuju na to da će mali trgovci uzeti veći udio u ukupnoj trgovini u Hrvatskoj. U rujnu prošle godine održana je 1. konstituirajuća sjednica Ceha trgovine u ovom mandatu. Cilj nam je bio da se članovi Ceha podijele po regijama za komunikaciju s članstvom na terenu, posebno preko naših cehova i sekcija na razini udruženja obrtnika i područnih obrtničkih komora, kako bismo lakše artikulirali problematiku male trgovine. U proteklih godinu dana značajno je spomenuti sudjelovanje predstavnika Ceha trgovine u Ministarstvu gospodarstva na sastancima radne skupine za izradu Pravilnika o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, gdje smo iznijeli naše prijedloge. Skorašnja proširena sjednica Ceha sa svim predsjednicima cehova za trgovinu po područnim obrtničkim komorama odredit će nadolazeće razdoblje i fokus rada Ceha trgovine. U sljedećem razdoblju u fokusu će nam biti rad na zakonodavnom okviru u suradnji s tijelima državne uprave i samouprave, edukaciji i informiranju naših članova te organizacija stručnih skupova, poput ovoga Susreta trgovaca, sve s ciljem osiguranja povoljnijih uvjeta poslovanja za obrtnike – trgovce. I na kraju, zahvalio bih se dosadašnjem predsjedniku Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore Borisu Vukeliću na dosadašnjem uspješnom vođenju ceha! rujan 2016. PROGRESSIVE

29


tema broja

Ocat

Alkoholni ocat ostvaruje 68% prodaje kategorije

O

cat se danas ne koristi samo u salatama ili za pripremu zimnice, već je prepoznat kao začin koji daje specifičnost mnogim gastronomskim delicijama. Neki od primjera octa su vinski, alkoholni i jabučni. U analizu kategorije uključene su sve navedene varijante octa i balzamičnog octa (proizvedenog od soka grožđa, skladištenog u bačvama tijekom nekoliko godina) te octa s dodanim sastojcima, kao npr. čilija ili papra. Kategorija isključuje dressing za salate, jestivo ulje i soja umake. Kategorija octa prati se u ograničenom obliku, odnosno kroz agregirane elektronske podatke trgovačkih lanaca koji surađuju s Nielsenom u Hrvatskoj, a nije uključena procjena prodaje lanaca s kojima Nielsen ne surađuje 30

PROGRESSIVE rujan 2016.

U 2015. na hrvatskom maloprodajnom tržištu (uzimajući u obzir samo trgovačke lance s kojima Nielsen surađuje) ocat je ostvario prodaju od 3,7 milijuna litara u vrijednosti od 29,7 milijuna kuna. Kategorija bilježi pad količinske (-4,6%) i vrijednosne prodaje (-4,9%) u odnosu na isto razdoblje lani. niti nezavisnih trgovina. Cash & Carry objekti (Metro) i diskonteri (Lidl) nisu uključeni u ovu analizu. U 2015. na hrvatskom maloprodajnom tržištu (uzimajući u obzir samo trgovačke lance s kojima Nielsen surađuje) ocat je ostvario prodaju od 3,7 milijuna litara u vrijednosti od 29,7 milijuna kuna. Kategorija bilježi pad količinske (-4,6%) i vrijednosne prodaje (-4,9%) u odnosu na isto razdoblje lani.

Prema vrsti, ocat možemo podijeliti na alkoholni, jabučni i vinski ocat. U ukupnoj količinskoj prodaji alkoholni ocat ostvaruje 68%, jabučni 21% dok vinski ocat ostvaruje 11% prodaje. Vodeći proizvođači, s glavnim pripadajućim robnim markama za kategoriju octa za razdoblje 2014. - 2015. prema količinskom udjelu na razini hrvatskog maloprodajnog tržišta (abecednim redom) su: Labud (Kisko), Prehrana (Prehrana) i Zvijezda (Zvijezda).


Analizirao: Sven Jarebica, mlađi voditelj klijenata, Nielsen

Ukupno Hrvatska – ocat

Količinski udio segmenta ukupno Hrvatska

Količinska prodaja / 1000 l

(2014. - 2015.)

3605

Prema vrsti proizvoda

Jabučni

Vinski

21%

11%

-4,6%

3779 0

2000

3000

4000

Vrijednosna prodaja / 1000 kn

28.311

-4,9%

29.782 0

Alkoholni 68%

15.000

30.000

(2015.) (2014.)

Vodeći proizvođači, s glavnim pripadajućim robnim markama za kategoriju octa u RAZDOBLJU 2014. - 2015. prema količinskom udjelu na razini hrvatskog maloprodajnog tržišta (abecednim redom) su: Labud (Kisko), Prehrana (Prehrana) i Zvijezda (Zvijezda). sponzorirani članak

OCAT - temelj tradicije tvrtke Prehrana

Duga tradicija i bogata povijest tvrtke Prehrana d.o.o. Varaždin sežu do 30-ih godina prošloga stoljeća, kada je tvrtka utemeljena kao proizvođač bučinog ulja i octa. Uljara Bezjak i octara grofa Bombelesa predstavljaju početak proizvodnje ovakvog tipa na ovim prostorima. Temelji tradicionalnog i prirodnog načina proizvodnje sadržani u svakom našem proizvodu prenošeni su iz generacije u generaciju te su i danas osnova svakog našeg proizvoda.

Asortiman octeva obuhvaća: - alkoholni ocat (0,5 l; 1 l; 3 l; 5 l); - jabučni ocat (0,5 l; 1 l; 3 l; 5 l); - jabučne aromatizirane octeve (0,5l) s kaduljom i cimetom, s ružmarinom, s lovorom i bijelim i crnim paprom, s medom i barrique; - vinski ocat (0,5 l; 1 l; 3 l; 5 l); - kvasinu (1 l) i - balzamski ocat (0,5 l;0,25 l). Prehrana d.o.o. bavi se i proizvodnjom kiselog kupusa rezanog i u glavicama

te kisele repe. Tvrtka danas posluje u sastavu Ekos Holding grupe i u privatnom je vlasništvu. Uspješnost poslovanja društva može se promatrati kroz prisutnost proizvoda Prehrane d.o.o. u svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, uz napomenu da radimo i većinu privatnih robnih marki na tržištu. Već dugi niz godina uspješno plasiramo svoje proizvode i na inozemna tržišta, i to u Njemačku, Švedsku, Austriju, Sloveniju, BiH, Švicarsku, Veliku Britaniju i Japan.

rujan 2016. PROGRESSIVE

31


sponzorirani članak

KISKO – svaku zimnicu čini vrhunskom!

K

ad iza sebe imate već 86 godina iskustva, onda znate što je stil i kako ga treba nositi. Svjesni ste i da postoji stvar koja se ne smije mijenjati – kvaliteta! Zato su Kisko octevi – alkoholni, vinski, jabučni i kvasina zadržali svoju prepoznatljivost. Svakoj salati, umaku, dressingu ili jelu dodat će notu finoće i podsjetiti vas da je ipak najvažnije ono što se nalazi – unutra! A kao što svaka domaćica pripremi zimnice posvećuje posebnu pažnju, tako smo i u Kisku posvetili posebnu pažnju stvaranju proizvoda koji će svaku zimnicu učiniti vrhunskom! ALKOHOLNI OCAT • hrvatski proizvod za koji je potrebna priprema podloge od melase šećerne repe • slijedi alkoholna fermentacija u kontroliranim uvjetima s alkoholom 1. klase te uz pomoć kvasca Saccharomyces cerevisiae. • u ‘matičnom’ octu su prisutne octene bakterije (Acetobacter aceti). Princip proizvodnje octa

32

PROGRESSIVE rujan 2016.

Jabučno vino proizvodimo iz jabuka hrvatskog podrijetla (Slavonija) Finalni proizvod je aromatično voćni ocat u kojem su maksimalno sačuvani vrijedni nutricionistički sastojci matičnog soka jabuke.

sastoji se u tome da bakterije, kao hranu, koriste etanol i svojim metabolizmom ga oksidiraju u octenu kiselinu. Finalni proizvod je alkoholni ocat sa 9% octene kiseline, idealan za pripremu hrane i kvalitetne zimnice. Nije svejedno koji ocat koristite prilikom pripreme svoje zimnice. Za vrhunsku kvalitetu zimnice bitni su i kvalitetni sastojci; zdravo povrće i ocat proizveden od alkohola 1. klase s kojim ne možete pogriješiti. JABUČNI OCAT •z  apočinje proizvodnjom jabučnog vina iz jabučnog koncentrata.

Jabučni ocat je vrlo zdrava namirnica koja pomaže kod regulacije probave, snižavanja kolesterola i regulacije tjelesne težine (1-2 stolne žlice jabučnog octa razblažite sa 2 dcl vode i popijte ujutro prije doručka). VINSKI OCAT • proizvodi se iz vina dobivenog od grožđa hrvatskog podrijetla • vino, kontroliranog podrijetla, zbog svojih vrijednih sastojaka vrlo je dobra podloga za umnažanje octenih bakterija koje alkohol iz vina, u Acetatoru (u kontroliranim uvjetima), oksidiraju u octenu kiselinu. Finalni proizvod je tamno-crvena tekućina, ugodnog mirisa i okusa, bogate arome.


U fokusu neprehrana

Paste za zube

Kategorija s visokim postotkom heavy korisnika Čak 82% heavy potrošača smatra da paste za zube moraju osvježavati dah. Oko 45% ih smatra da se marke pasti za zube razlikuju s obzirom na učinak. Također, nešto su im draže paste s biljnim okusom od ostalih, a pasta za izbjeljivanje nije njihov najčešći izbor. Čak 73% heavy potrošača ne kupuje specijalne paste za zube u ljekarnama, a 20% ih koristi vodice za ispiranje.

O

pasti za zube većina nas ne razmišlja puno i uzimamo je zdravo za gotovo. Osnovni je proizvod za održavanje oralne higijene koji upotrebljavamo čak i nekoliko puta dnevno. Na tržištu nam je dostupan vrlo šarolik raspon različitih pasti za zube koje se ne razlikuju samo po okusu, već i prema namjeni, odnosno određenom problemu vezanom za oralnu higijenu kojeg pomažu otkloniti. Zanimljivo je primijetiti da se sve više u medijima piše o važnosti pravilnog održavanja oralne higijene,

ne samo radi zdravlja usta i desni, već i zdravlja općenito. Pastu za zube koriste gotovo svi stanovnici Hrvatske u dobi od 15-64 godine, s time da je 87% koristi svakodnevno ili više puta dnevno. Ostali to rade nešto rjeđe. S obzirom na visok postotak heavy korisnika (oni koji pastu za zube koriste jednom i više dnevno) ovaj se segment ne razlikuje od prosjeka populacije ni po jednom socio-demografskom parametru. Čak 82% heavy potrošača smatra da paste za zube moraju osvježavati dah.

Oko 45% ih smatra da se marke pasti za zube razlikuju s obzirom na učinak. Također, nešto su im draže paste s biljnim okusom od ostalih, a pasta za izbjeljivanje nije njihov najčešći izbor. Čak 73% heavy potrošača ne kupuje specijalne paste za zube u ljekarnama, a 20% ih koristi vodice za ispiranje. Među heavy potrošačima pasti za zube zamijećena je relativno viša razina važnosti brenda prilikom odabira proizvoda. 54% heavy potrošača pasti za zube izjasnilo se da im je jako važan brend prilikom odabira, iz čega

Slika 1. BRANDpiramide - TOP 3 brenda; kategorija «Paste za zube», Target: Heavy users – koriste kategoriju jednom ili više puta dnevno 14%

Loyal

14%

26%

Consideration

40%

Usage

50%

Experience

84%

Recognition

97%

95%

94%

Aquafresh

Signal

Colgate

34

PROGRESSIVE RUJAN 2016.

13% 55,7%

29% 78,9%

49,8% 27%

64,8% 45%

59,4%

69,2% 39%

54,9% 82%

87,4%

87,4% 97%

16% 64,8%

59,4% 84%

47,1%

26%

78,9% 50%

6,3% 42,8%

Primary usage 64,8%

40%

6,9% 54,7%

54,7%

CRO, 2015.;

50,7% 77%

86%

81,5%


Pastu za zube koriste gotovo svi stanovnici Hrvatske u dobi od 15-64 godine, s time da je 87% koristi svakodnevno ili više puta dnevno.

se može zaključiti da relativno teže prelaze s jednog na drugi brend. Potrošači u ponuđenom izboru ipak pronalaze omiljene paste za zube.

BRANDusage

Osim općenitog praćenja kategorije pasti za zube, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja („usage“), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti konzumirali u posljednjih šest mjeseci. Vodeći brend u kategoriji pasti za zube među heavy korisnicima (kategoriju koriste jednom ili više puta dnevno) je Aquafresh, kojeg koristi polovica populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine.

Analizirala: Karla Kovač, Research Executive, Ipsos Puls

Drugi brend je Signal, kojeg koristi 45% populacije te ga prati Colgate s razinom korištenja od 39%. S obzirom da je postotak heavy usera u odnosu na populaciju vrlo visok, razine svih indikatora piramide su relativno visoke.

BRANDscore

Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu - BRANDscore. BRANDscore uspoređuje brendove unutar kategorije pasti za zube i pokazatelj je snage na tržištu. Promatranje cjelokupnog uspjeha brenda na tržištu je osobito vrijedno u situacijama kada brendovi na određenom marketinškom pokazatelju postižu vrlo slične vrijednosti te se tek uzimanjem u obzir svih pokazatelja može dobiti prava slika stanja snage na tržištu.

BRANDpuls je Ipsos Puls alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije. U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju pasti za zube i brendova unutar kategorije. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi prikupljeni su u 2015. godini na području Hrvatske. Slika 2. BRANDscore - TOP 3 brenda; kategorija Paste za zube, CRO, 2015.; Terget: Heavy users – koriste kategoriju jednom ili više puta dnevno

Aquafresh

66%

Signal

57%

Colgate

53%

RUJAN 2016. PROGRESSIVE

35


financije i porezi

Ulazak u sustav PDV-a

Prednosti i nedostaci dobrovoljnog upisa u registar obveznika PDV-a Već prije samog, ili netom nakon osnivanja, a prije prvih isporuka dobara i usluga, potrebno je razmisliti o dobrovoljnom upisu u RPO PDV-a. S obzirom na vrstu djelatnosti kojom se planirate baviti, potrebno je sagledati ograničenja odbitka pretporeza te se zapitati hoće li vam prednosti upisa u RPO PDV-a u slučaju dobrovoljnog upisa uistinu predstavljati prednosti, a nedostaci uistinu predstavljati nedostatke.

P

okretanje vlastitog posla podrazumijeva otvaranje vlastitog društva (tvrtke) ili nekog drugog oblika pravnog vlasništva. Kako sve ne bi bilo tako jednostavno, potrebno je zadovoljiti određene uvjete koji su propisani hrvatskom zakonskom regulativom. Jedan od tih uvjeta propisan je hrvatskim Zakonom o porezu na dodanu vrijednost, odnosno riječ je o tome je li, i kada, potrebno ući u sustav poreza na dodanu vrijednost (PDV). Dilema oko ulaza u sustav PDV-a prilikom osnivanja tvrtke jedna je od prvih 36

PROGRESSIVE rujan 2016.

s kojima se sreću svi koji planiraju osnovati tvrtku. Kako ta dilema nije nimalo jednostavna, pokušat ću u daljnjem tekstu pobliže objasniti obveze te prednosti i nedostatke upisa u registar obveznika (RPO) PDV-a.

INDIREKTNI POREZ

Zakonom o PDV-u propisano je da se PDV plaća na isporuku dobara i obavljanje usluga u tuzemstvu uz naknadu koje obavi porezni obveznik koji djeluje kao takav. Isporuka dobara predstavlja pravo raspolaganja materijalnom imovinom u svojstvu

vlasnika, a obavljanje usluga je svaka transakcija koja se ne smatra isporukom dobara. PDV predstavlja vrstu indirektnog poreza, što znači da se "ubire" od osoba koje se smatraju krajnjim potrošačima. PDV se plaća na cijenu, odnosno (povrh) cijene proizvoda, a hrvatski Zakon o PDV-u propisuje osnovnu stopu PDV-a u iznosu od 25% te dvije snižene stope PDV-a, i to od 13% i 5%. U sustav PDV-a ulazi se po sili zakona ili dobrovoljno. Osnivanjem društva niste dužni ući u RPO PDV-a, osim ukoliko se dobrovoljno u isti želite


Piše: Oliver Brgan, Assistant Manager, Crowe Horwath

upisati. Potrebno je razmotriti činjenicu da dobrovoljan ulazak u sustav PDV-a podrazumijeva i ostanak u istom sukladno zakonu u minimalnom trajanju od najmanje narednih pet godina od dana ulaska, odnosno upisa u RPO PDV-a.

ULAZAK PO SILI ZAKONA

Hrvatskim Zakonom i Pravilnikom o PDV-u propisano je da se malim poreznim obveznikom smatra pravna, odnosno fizička osoba s prebivalištem ili uobičajenim boravištem u Republici Hrvatskoj (RH) čija ukupna vrijednost oporezivih dobara i usluga u prethodnoj godini nije bila veća od propisanog praga za ulazak u RPO PDV-a po sili zakona, odnosno 230.000 kuna. Nadalje je Pravilnikom o PDV-u propisano da su se, ranije navedene osobe čija je ukupna vrijednost isporuke dobara i usluga u prethodnoj kalendarskoj godini bila veća od 230.000 kuna, dužne upisati u RPO PDV-a i to s 1. siječnjem tekuće kalendarske godine. O isporuci dobara i usluga u iznosu većem od propisanog praga za upis u RPO PDV-a po sili zakona porezni obveznik dužan je obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave (PU) i to najkasnije do 15. siječnja tekuće godine. Nadležna ispostava PU kojoj se podnosi zahtjev za registriranjem u RPO PDV-a (P-PDV obrazac) je ona prema sjedištu, odnosno prebivalištu ili uobičajenom boravištu poreznog obveznika. Za razliku od dobrovoljnog upisa u registar obveznika PDV-a, kod ulaska po sili zakona iz istoga možete izići već sljedeće kalendarske godine, ukoliko vaša vrijednost isporuka i dobara u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 230.000 kuna.

DOBROVOLJNI ULAZAK

Osnivanjem društva, bez obzira na to, jeste li ili ne u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili isporuku dobara i usluga veću od 230.000 kuna, možete nadležnoj ispostavi PU predati P-PDV zahtjev za dobrovoljan upis u RPO PDV-a.

Dobrovoljan ulazak u RPO PDV-a podrazumijeva obvezan ostanak u istom u minimalnom trajanju od sljedećih pet kalendarskih godina. Nakon toga porezni obveznik može podnijeti zahtjev za izlazak iz registra obveznika PDV-a samo u slučaju ako u prethodnoj kalendarskoj godini vrijednost njegovih isporuka dobara i usluga nije bila veća od 230.000 kuna. Kako je i ranije navedeno, dobrovoljan ulazak u RPO PDV-a podrazumijeva i činjenicu obveznog ostanaka u istom u minimalnom trajanju od sljedećih pet kalendarskih godina, počevši od dana upisa. Istekom roka od pet kalendarskih godina, porezni obveznik može podnijeti zahtjev za izlazak iz registra obveznika PDV-a samo u slučaju ako u prethodnoj kalendarskoj godini vrijednost njegovih isporuka dobara i usluga nije bila veća od ranije spomenutog praga od 230.000 kuna. Zahtjev za izlazak iz sustava PDV-a mora se podnijeti najkasnije do 15. siječnja tekuće godine nadležnoj ispostavi PU. Ukoliko je riječ o dobrovoljnom ulasku u RPO PDV-a, potrebno je voditi računa o tome da ipak postoje određena ograničenja, tj. da se dobrovoljno u RPO PDV-a moguće upisati: • prilikom osnivanja društva • nakon osnivanja društva, ali prije izdavanja prvog računa • početkom svake kalendarske godine. Ukoliko ste neodlučni oko dobrovoljnog upisa u RPO PDV-a, u nastavku ću ukratko opisati prednosti i nedostatke upisa u RPO PDV-a.

PREDNOSTI DOBROVOLJNOG UPISA

Dobrovoljnim upisom u RPO PDV-a, u kojem Dobrovoljnim sukladno odredbama upisom u RPO PDV-a Zakona o PDV-u mostječete pravo na rate ostati narednih odbitak ulaznog PDV-a pet kalendarskih (pretporeza), što ujedno godina od dana predstavlja i jednu upisa, stječete pravo od najvećih prednosti na odbitak ulaznog dobrovoljnog upisa. PDV-a (pretporeza), što ujedno predstavlja i jednu od najvećih predno-

sti dobrovoljnog upisa u RPO PDV-a. Iako ulaskom u RPO stječete pravo na odbitak pretporeza po primljenim računima drugih poduzetnika, isto tako obratite pažnju da na određene račune nećete imati pravo na odbitak bez obzira što ste ušli u RPO PDV-a. Zakonom o PDV-u su propisana određena ograničenja prilikom odbijanja pretporeza, ukoliko vam isto ne predstavlja osnovu djelatnosti (primjerice prijevoz putnika i dobara) te u slučaju nabave dobara i usluga za neposlovne svrhe (npr. reprezentacija i sl.). Ograničenja kod priznavanja ulaznog PDV-a su: • za nabavu i najam plovila namijenjenih za razonodu, zrakoplova, osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, uključujući nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima te • za nabavu dobara i usluga za potrebe reprezentacije pri čemu se reprezentacijom smatraju izdaci za ugošćivanje poslovnih partnera, darivanje poslovnih partnera, plaćanje poslovnim partnerima izdataka za odmor, sport i razonodu, izdataka za najam automobila, plovila, zrakoplova, kuća za odmor i slično. Ako se, primjerice, bavite taxi prijevozom imat ćete pravo na odbitak pretporeza prilikom nabave automobila, s obzirom da vam je u ovom slučaju automobil potreban za obavljanje osnovne djelatnosti. Ako ćete, pak, obavljati transakcije s drugim poduzetnicima unutar Europske Unije (npr. ako ćete pružati usluge koje su oporezive prema sjedištu poreznog obveznika ili njegove stalne poslovne jedinice), a s druge strane ćete imati velike ulazne troškove rujan 2016. PROGRESSIVE

37


Ulazak u sustav PDV-a

za koje imate pravo na odbitak pretporeza, svakako će vam se isplatiti upisati se u RPO PDV-a na dobrovoljnoj bazi. U svakom slučaju, potrebno je dobro razmisliti o očekivanim ulaznim troškovima te je li vam u tom slučaju isplativo upisati se u RPO PDV-a na dobrovoljnoj osnovi.

NEDOSTACI DOBROVOLJNOG UPISA

Ne podnošenjem P-PDV obrasca za dobrovoljan upis u RPO PDV-a, u slučaju da ga niste bili dužni podnijeti nadležnoj PU po sili zakona, ne zaračunavate PDV na isporukama dobara i usluga, ali isto tako nemate pravo na odbitak pretporeza, kao što je već i navedeno u prethodnom odlomku, odnosno kod prednosti upisa u registar obveznika PDV-a. Dakle, dobrovoljnim upisom u RPO PDV-a, isporuka dobara i usluga postaje skuplja na tržištu, s obzirom da se povrh osnovne cijene mora zaračunati i primjenjiva stopu PDV-a (osim u slučaju ako isporuke ne podliježu oporezivanju ili su oslobođenje od plaćanja PDV-a). Time postajete manje konkurentni na tržištu, s obzirom na kupce fizičke osobe i pravne osobe (koje se ne nalaze u RPO PDV-a), jer je usluga koja se pruža, odnosno dobra koja se isporučuju, postaje skuplja za iznos PDV-a, 38

PROGRESSIVE rujan 2016.

Nakon upisa u sustav PDV-a isporuka vaših dobara i usluga postaje skuplja na tržištu, s obzirom da se povrh osnovne cijene mora zaračunati i primjenjiva stopA PDV-a. Time postajete manje konkurentni na tržištu, s obzirom na kupce (kojI se ne nalaze u RPO PDV-a), jer vaše usluge i dobra postaju skuplja za iznos PDV-a, tj. isti si ne mogu odbiti taj zaračunati iznos PDV-a kao pretporez.

tj. isti si ne mogu odbiti taj zaračunati iznos PDV-a kao pretporez. Još jedan od nedostatka su povećani troškovi računovodstva, odnosno knjigovodstva, s obzirom na to da ulaskom u RPO PDV-a morate voditi i dodatne računovodstvene evidencije kao što su knjiga ulaznih i izlaznih računa te ispunjavati i predavati PDV obrasce (na mjesečnoj ili tromjesečnoj bazi). Podnošenjem PDV obrasca iskazujete obvezu koju morate platiti ili pretporez na koji imate pravo na povrat u određenom obračunskom razdoblju. U skladu s time obratite pozornost jesu li vam oporezive isporuke veće od iznosa pretporeza jer ćete iskazanu PDV obvezu biti dužni platiti do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec (ili tromjesečno).

ZAKLJUČAK

Već prije samog, ili netom nakon osnivanja, a prije prvih isporuka dobara i usluga, potrebno je razmisliti o dobrovoljnom upisu u RPO PDV-a. S obzirom na vrstu djelatnosti kojom se planirate baviti, potrebno je sagledati ograničenja odbitka pretporeza te se zapitati hoće li vam prednosti upisa u RPO PDV-a u slučaju dobrovoljnog upisa uistinu predstavljati prednosti, a nedostaci uistinu predstavljati nedostatke. Ako u prvoj godini poslovanja ne planirate značajne i velike investicije, a troškove vam uglavnom predstavljaju troškovi plaća, najamnine i slično, morate napraviti analizu isplati li se dobrovoljno upisati u RPO PDV-a ili ne. Odluka uvelike ovisi o planiranoj djelatnosti tvrtke.


Ljudski resursi

Odgađanje izvršavanja zadataka

Prokrastinacija naša svagdašnja Odgađanje zadatka do zadnjeg časa nije problem kojeg poznajemo od jučer. Jedna od najranijih dokumentiranih izjava o ovoj temi potječe od Hezioda, a datira s početka 8. stoljeća prije Krista. Heziod je rekao: “Ne ostavljajte svoj posao za sutra, niti za prekosutra; jer tromi radnik neće napuniti svoju žitnicu, kao niti onaj koji svoj posao odgađa; zbog radišnosti posao ide dobro, a čovjek koji odgađa posao uvijek je nadomak propasti.”

S

asvim prikladno za odabranu temu članka, ove riječi pišem neposredno prije roka za isporuku napisanog teksta, iako sam zadatak dobio prije čak dva tjedna. Nesumnjivo, mnogi koji su se zatekli u sličnoj situaciji su si prije mene postavili isto pitanje koje si ja sada postavljam: “Pa kako se ovo dogodilo?”. Odgađanje zadatka do zadnjeg časa nije problem kojeg poznajemo od jučer. Prema literaturi, jedna od najranijih dokumentiranih izjava o ovoj temi potječe od Hezioda, a datira već s početka 8. stoljeća prije Krista.

NE OSTAVLJAJTE ZA SUTRA…

Heziod je savjetovao svojeg čitatelja sljedećim riječima: “Ne ostavljajte svoj posao za sutra, niti za prekosutra; jer tromi radnik neće napuniti svoju žitnicu, kao niti onaj koji svoj posao odgađa; zbog radišnosti posao ide dobro, a čovjek koji odgađa posao uvijek je nadomak propasti” (Poslovi i dani, 1413). Istu ljudsku manu analizirali su stari Grci, o njoj je pričao i slavni rimski orator Ciceron, spominjana je i tijekom 17. i 18. stoljeća, ali, ironično, ozbiljnije znanstveno razmatranje čekala je do 90-ih godina prošlog stoljeća. Prošlo je, dakle, gotovo 3000 godina dok se čovječanstvo nije odlučilo ozbiljnije uhvatiti u koštac s toliko raširenom pojavom u ljudskom ponašanju. U čemu je problem? Prokrastinacija se u literaturi definira kao voljno odgađanje namjera40

PROGRESSIVE rujan 2016.

vanog slijeda radnji unatoč očekivanju lošijeg ishoda zbog samog tog odgađanja, a istraživanja su pokazala da ovaj fenomen zapravo nema jednostavni uzrok. Jedna od istaknutijih teorija kaže da odluka o sljedećoj aktivnosti u koju ćemo se upustiti ovisi o četiri faktora.

MOTIVIRANJE ZA POČETAK RADA

Bit ćemo motiviraniji upustiti se u radnju: - ako ju smatramo ugodnijom od ostalih aktivnosti u koje se možemo upustiti, - ako smatramo da radnju možemo uspješno izvršiti, - ako nagrada dolazi brzo po izvršavanju aktivnosti te - ako možemo trpiti trajanje same aktivnosti prije nego što uslijedi nagrada po njenom završetku. Za vas čitatelje (ali i za mene), prijevod glasi ovako: dokle god je rok za isporuku članka daleko, a posljedice neuspjele isporuke malene i slabo vjerojatne, dotle ćemo vrije-

me provoditi u ulaznom pretincu elektroničke pošte, gledajući slatke kućne ljubimce na internetu, ili promatrajući aktivnosti naših tobožnjih prijatelja na socijalnim mrežama.

SMANJITE VJEROJATNOST ODGAĐANJA

Možete za primjere uzeti slavne uspješne ljude. Poznati američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt rekao je: “Vjerujte da možete i već ste na pola puta”. Prije svega, izgradite uvjerenje, a time i očekivanje, da dotičnu poželjnu aktivnost možete uspješno izvršiti. Istraživanja su pokazala da su najbolji građevni materijal za to uvjerenje zapravo uspjesi. Za početak, promatrajte uspješne ljude, a zatim se odvažite i iskušajte se. Morate prvo puzati! Bill Gates se uvijek brinuo da će nešto poći po zlu pa je taj strah kanalizirao u korisne predradnje: detaljno je planirao, a zatim djelovao sukladno planu. Bill je u svojem umu podigao cijenu nespremnosti i nedjelovanja. Strah, dakle, možemo okrenuti u svoju korist! Pri tome se nemojte samo

Prokrastinacija se u literaturi definira kao voljno odgađanje namjeravanog slijeda radnji unatoč očekivanju lošijeg ishoda zbog samog tog odgađanja, a istraživanja su pokazala da ovaj fenomen zapravo nema jednostavni uzrok.


Piše: Matej Pavlić mag.psih., Tecumviva d.o.o.

koncentrirati na neposredne posljedice kao što su, na primjer, pokuda od strane nadređenih. Sjetite se: današnja pasivnost može dovesti do sutrašnjih financijskih poteškoća, stagnacije ili čak regresije u karijeri, zdravstvenih problema te oštećenih međuljudskih odnosa. Victor Hugo je u borbi s vremenom poduzeo radikalne mjere kako bi svom izdavaču (s kojime je bio u poslovnom odnosu pod zakonskim ugovorom) isporučio dogovoreno djelo naslova Zvonar crkve Notre Dame. Nakon godine dana provedenih zabavljajući se i odgađajući neizbježno, izdavač je zaprijetio i skratio rok na svega šest mjeseci. Što je Victor učinio? Svu

svoju odjeću je zaključao i učinio ju sebi nedostupnom. Budući da gol nije mogao izaći van, jedina opcija koju si je ostavio bila je pisanje. Poruka? Dizajnirajte svoju okolinu. Povećajte broj odluka potrebnih za upuštanje u nepoželjnu aktivnost, a smanjite broj odluka potrebnih za upuštanje u poželjnu. To će pospješiti započinjanje poželjnog ponašanja. Otežajte upuštanje u aktivnosti koje su od sekundarnog značenja: ako ste distraktibilni, iz svojeg vidokruga uklonite podsjetnike na trenutno nebitne aktivnosti. Olakšajte započinjanje poželjnih aktivnosti: ako želite stvoriti naviku redovitog trčanja, tenisice ostavljajte na vidljivom mjestu!

STVARANJE RUTINE

Konačno, točno vremenski organizirajte i automatizirajte poželjnu aktivnost. Neka istraživanja su pokazala da puko određivanje i verbaliziranje namjere za upuštanje u poželjnu aktivnost u točno precizirano vrijeme povećava vjerojatnost realiziranja te namjere za čak dva do tri puta! A o prednostima stvaranja rutine ću dozvoliti da nešto kaže veliki Petar Iljič Čajkovski: “Redovito sjedam pred klavir u 9 sati ujutro, a gospođice Muze su naučile na vrijeme doći na taj sastanak.” Čajkovski nije čekao inspiraciju, nego ju je naučio da se rutinski pojavljuje onda kada je on to htio. rujan 2016. PROGRESSIVE

41


Tehnologija

Online kupovina

Ni mali trgovci ne mogu uspješno poslovati bez interneta Zašto lokalna trgovina ne bi imala profil na Facebooku ili Twitteru? Zamislite komunikaciju preko društvenih mreža s prodavaonicom u susjedstvu - možete naručiti namirnice koje su vam neophodne i doći po njih kada vam bude ‘usput’, a uz to će vas dočekati nasmijani susjed.

I

ako sve oko nas upućuje na suprotno, mnogi još uvijek vjeruju kako je upotreba interneta karakteristična isključivo za mlađe generacije iliti milenijalce. To možemo navesti kao prvu pogrešku trgovaca - jer, za internet više ne možemo iskoristiti ni onu čuvenu ‘od sedam do 77’. I sami smo svjedoci da je današnja Z generacija prije naučila koristiti pametne telefone, nego što je naučila čitati i pisati. Isto tako, milenijalce ne možemo kategorizirati prema godinama, nego prema sljedećem: koriste li nove tehnologije ili ne? Ovo pitanje nadovezuje se na pitanje kada ste posljednji put ugledali osobu, a da u ruci nije držala laptop ili mobilni telefon? Sigurno se ne možete sjetiti. Ovo si pitanje moraju postaviti lokalni trgovci i koji moraju prihvatiti realnost - živimo u svijetu modernih tehnologija i s time se treba ‘uhvatiti u koštac’.

KLIK UMJESTO TRKA U KUPOVINU

Htjeli mi to ili ne, e-trgovina će u budućnosti samo uzimati maha. I ne možemo reći da to nismo očekivali. Svakodnevnu komunikaciju sada najčešće obavljamo pisanjem SMS poruka i korištenjem Vibera, WhatsAppa i drugih aplikacija i društvenih mreža. Ne oglašavamo se više samo na tradicionalan način putem novina, radijskih i televizijskih kanala, nego to također činimo putem društvenih mreža. I što je nakon toga moglo uslijediti nego zamjena odlaska u najbližu trgovinu ili omiljeni butik online kupovinom. Internet je uvelike dominantan medij u očima korisnika i za njih on predstavlja ‘Wonderland’. Ukoliko smo nekada maštali o Zemlji čuda, danas živimo u toj Zemlji uvijek kada smo online. Sigurna sam da su mnogi od nas 24 sata u svojoj Zemlji čuda. Online kupovina je naročito interesantna jer nam omogućava da u svom ormaru ili frižideru imamo brendove i

Zar nije uzbudljiv trenutak kupovine preko računala ili mobilnog telefona, a tu stvar nismo prethodno dodirnuli ili probali? Mlađe generacije ne boje se tog rizika. A bez rizika nema profita. Ako se mlađe generacije ne boje rizika (a na mladima svijet ostaje), trgovci bi ih trebali slijediti jer možda baš tu leži ključ uspjeha - osluškivanje svojih mušterija. 42

PROGRESSIVE rujan 2016.

proizvode koji nisu karakteristični za podneblje iz kojeg potječemo. Štoviše, zar nije uzbudljiv sam trenutak kupovine preko računala ili mobilnog telefona, a tu stvar nismo prethodno dodirnuli ili probali? Mlađe generacije ne boje se tog rizika. A bez rizika nema profita. Ako se mlađe generacije ne boje rizika (a na mladima svijet ostaje), trgovci bi ih trebali slijediti jer možda baš tu leži ključ uspjeha - osluškivanje svojih mušterija .

DRUGA STRANA MEDALJE

Rješenje nikako nije ključ u bravu jer za svakoga postoji mjesto pod suncem, pa tako i za lokalne trgovce. Najveća mana online kupovine je da nema ono što nam mogu pružiti lokalni trgovci povjerenje. Online kupovinom možemo uštedjeti vrijeme i dobiti na kućnu adresu sve što nam je potrebno, ali tko nam garantira da će naručeni proizvod biti baš kao sa slike ili da će veličina odjeće biti zaista naša odgovarajuća veličina? Lokalni trgovci imaju svoje prednosti i moraju ih biti svjesni i da unapređivati svoje poslovanje kako bi opstali na sve konkurentnijem tržištu.


Piše: Milana Božičić, Marketing Manager, Service Plus Group

U lokalnim trgovinama teško se danas možemo susresti s modernim softverom koji posjeduje promocije, loyalty programe, aplikacije za skladišno poslovanje

PRISNOST KAO PREDNOST

Uvijek nasmijano lice koje nas oslovljava sa ‘susjede’ ne možemo očekivati u online svijetu, ali možemo u trgovini koja se nalazi u našem susjedstvu. Nije li lijep osjećaj kada ujutro krenete na posao i u prolazu čujete “Dobro jutro, kako ste danas?” ili nakon večernje šetnje “Dobro večer susjede, nabavio sam onaj cvjetni med, sutra vas čeka u trgovini”. A kako da ih i zaobiđemo kada su nam ‘na dohvat ruke’ i poneki rade nonstop, upravo zbog nas. Jesu li toga svjesni sami trgovci? Ne mogu to tvrditi, ali ako pročitaju ove redove, možda baš danas odluče uvesti nove strategije za bolje pozicioniranje na tržištu i shvate da ipak nije sve izgubljeno, kako se ponekad čini.

LOKALNA TRGOVINA NA FACEBOOKU

Mali trgovci svoj opstanak vide u udruživanju s velikim trgovcima i na ovaj proces gledaju kao na najefikasniji način borbe protiv krize i ekonomskog kraha. U svijetu ovaj koncept pokazuje dobre rezultate, ali

isto se ne može reći kada je riječ o domaćem tržištu. Međutim, trgovci sebi ne smiju dozvoliti da budu lijeni, već moraju ići u korak s vremenom i izaći iz takozvane zone komfora jer upravo izvan te zone nalazi se zona uspjeha. Zona uspjeha u sadašnjosti se ogleda u modernim tehnologijama i tako će biti i u budućnosti. Kako lokalni trgovci mogu biti u skladu s modernim vremenom, a da istovremeno unaprijede svoje poslovanje? Možemo krenuti od društvenih mreža. Zašto lokalna trgovina ne bi imala profil na Facebooku ili Twitteru? Zamislite komunikaciju preko društvenih mreža s prodavaonicom u susjedstvu - možete naručiti namirnice koje su vam neophodne i doći po njih kada vam bude ‘usput’, a uz to će vas dočekati nasmijani susjed. Svaka trgovina danas ima računalo, tako da otvaranje korisničkog računa na društvenim mrežama ne može škoditi, ali može koristiti. Kako smo već spomenuli da su povjerenje i prisnost prednost lokalnih trgovaca, to se posebno

može istaknuti kroz razne programe lojalnosti. Činjenica je da nas ovi programi očekuju u hipermarketima, ali nas u susjedstvu može očekivati posebna usluga gdje nam prodavač u potpunosti posvećuje pažnju, pa čak i kada je za blagajnom. U lokalnim trgovinama teško se danas možemo susresti s modernim softverom koji posjeduje promocije, loyalty programe, aplikacije za skladišno poslovanje. Ako želimo poslovati u skladu s trendovima, nećemo se naći u čuvenoj Hamletovoj nedoumici ‘biti ili ne biti’.

ZADOVOLJAN KUPAC JE DOBAR KUPAC

Tehnologija je osnovni alat za unapređenje poslovanja i poboljšanje odnosa sa kupcima jer dobar kupac je zadovoljan kupac. Kada jednom bude zadovoljan kupovinom, da li u virtualnom ili realnom svijetu, uvijek će se vratiti po još. Ključno je pružiti mu ono što želi, a uvijek treba biti korak ispred njih i svakodnevno ih osluškivati. Bili prisutni online ili ne. rujan 2016. PROGRESSIVE

43


FMCG Plus

Tajna kupovina

Gužva tijekom sezone utječe na kvalitetu usluge trgovaca V

ažnost unapređenja kvalitete usluge postao je imperativ suvremenog poslovanja. Poduzeća ulažu velike napore kako bi zadovoljila potrebe kupaca i postigla konkurentsku prednost. Pri tome dosta vremena posvećuju analizi rada zaposlenika i kontroli njihova rada. Tajna kupovina (engl. mystery shopping) predstavlja jedan od alata za uspješno praćenje zaposlenika. Rezultati tajne kupovine govore poduzeću koje korake mora poduzeti u daljnjem poslovanju kako bi pospješili poslovni rezultat. Radi uspješnog provođenja tajne kupovine, poduzeća najčešće organiziraju agencije koje se bave istraživanjem tržišta i koje posjeduju kvalitetno i educirano osoblje, tj. tajne kupce koji obilaze prodavaonice, hotele, restorane i brojne druge poslovne objekte u svrhu ocjene kvalitete usluge. U radu se pojašnjava važnost i način provođenja tajne kupovine te se uspoređuje kvaliteta usluge odabranih prodavaonica u susjedstvu putem tajne kupovine.

OBLIK ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA

Tajna kupovina predstavlja jedan oblik istraživanja tržišta. Kao što istraživanje tržišta pomaže smanjiti nesigurnost i neizvjesnost u poslovnom odlučivanju i što su informacije do kojih se dolazi istraživanjem tržišta kvalitetnije, to će i samo donošenje odluka biti točnije i cjelovitije. Navedeno je slučaj i s tajnom kupovinom; što su izvještaji o tajnoj kupovini cjelovitiji i jasniji, preciznija je interpretacija rezultata. Tajnim kupovanjem koriste se poduzeća koja žele povećati kvalitetu svojih usluga. Riječ je o poduzećima koja streme većem zadovoljstvu svojih klijenata. Često se koristi u djelatnostima u ko44

PROGRESSIVE rujan 2016.

Važno je naglasiti da je veliko ograničenje ovog istraživanja, prije svega, subjektivna procjena tajnih kupaca, koja i inače predstavlja veliko ograničenje u sličnim predmetnim istraživanjima. jima je konkurencija snažnija. Tajnu kupovinu koriste uslužna poduzeća za krajnje korisnike i poslovne klijente te trgovačka poduzeća za veleprodaju i maloprodaju. Njome se prvenstveno mjeri kvaliteta usluge, odnosno poštivanje standarda. Tajna kupovina pokazuje što se zbiva kroz cijeli kupovni proces, tj. tijekom isporuke usluga, proizvoda i informacija i poduzećima pruža odgovore na pitanja kako se njihovi zaposlenici uistinu ponašaju prema kupcima, koliko su zadovoljni njihovi kupci te kakva je kvaliteta usluge i cijena u odnosu na konkurenciju.

TRGOVINE U SUSJEDSTVU

Primarno istraživanje provedeno je putem tajne kupovine. U proces istraživanja bili su uključeni tajni kupci s iskustvom rada u tom području. Tajna kupovina provela se prema unaprijed sastavljenom scenariju, nakon čega su tajni kupci ispunili upitnike na temelju kojih su se prezentirali konačni rezultati istraživanja o usporedbi kvalitete usluge u prodavaonicama u susjedstvu. Istraživanje je provedeno na području grada Zagreba i Šibensko-kninske županije. U Šibeniku je istraživanje provedeno u prvoj polovici kolovoza zbog velike frekven-


Piše: Martina Bumbak, Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Trgovina, EFZG

proizvodi na akciji, noviji proizvodi, cije turista i gužvi u gradu, te su se označenost proizvoda; htjeli dobiti podaci o tome kako gužva 3. djelatnici, pri čemu se ispitivao priutječe na kvalitetu usluge. Istraživanje u Zagrebu provedeno je u drugoj stup, ljubaznost, osmijeh, komunikapolovici kolovoza 2015. godine, kada cijske vještine, znanje o proizvodima, se većina ljudi vraća u grad s godišnjih pristupačnost, otkrivanje potreba kupodmora i počinju pripreme za novu ca, pozdrav na dolasku i odlasku, točno školsku godinu te je i frekvencija ljudi vraćeni novac, izdan račun, ponuđena jako visoka. Za usporedbu su odabravrećica i dr. te 4. opći dojam kupovine, koji se temeljio ne prodavaonice u susjedstvu sličnih na osjećaju ugode u prodavaonici, poprodajnih površina, od 30 do 40 m². U Zagrebu su promatrane prodavaonice vratku u prodavaonicu temeljem (ne) u susjedstvu trgovaca Konzum, Prehrazadovoljstva kupovinom, preporuke prodavaonice prijatelju. na i Diona te Palma, Decentia i Panda. U Šibeniku su za istraživanje odabrani Konzum, Djelo, Studenac i Tommy. REZULTATI ISTRAŽIVANJA Scenarij i upitnik za tajnu kupovinu Kao što je moguće vidjeti iz tablice 1., u izrađeni su temeljem teorijskih osnova Zagrebu je sveukupno najbolje ocijeo tajnoj kupovini u svijetu i u Republici njena prodavaonica Konzum (381%), Hrvatskoj, kao i vlastitog iskustva u a najlošije Palma (322%). Analizitajnoj kupovini. Scenarijem i rajući promatrane trgovce u Temeljem upitnikom su se ocjenjivali kategoriji Izgled prostora rezultata istraživanja sljedeći elementi: najlošiji dojam ostvarila provedenog putem 1. prostor (vanjski i je prodavaonica Panda tajne kupovine, moguće unutarnji), pri čemu (75%), u kategoriji je zaključiti da je se ispitivala čistoća, Ponuda proizvoda sveukupno zadovoljstvo urednost, glazba, prodavaonica Palma kvalitetom usluge u osvjetljenje, miris, (33,30%). S obzirom na odabranim trgovinama temperatura, pregledOpći dojam djelatnika, u Zagrebu po svim vodeća je prodavaonica nost, prohodnost; kategorijama vrlo Panda dok je najnižu ocje2. ponuda robe, pri čemu visoko. se ispitivala dostupnost, nu temeljem subjektivne pro-

Tablica 1. Ocjena kvalitete usluge u odabranim prodavaonicama u susjedstvu u Zagrebu (%) Konzum

Prehrana

Diona

Palma

Decentia

Panda

Izgled prostora

100

100

100

100

87,5

75

Ponuda proizvoda

100

100

100

33,3

100

100

Opći dojam djelatnika

80,8

69,2

69,2

88,5

53,8

100

Opći dojam kupovine

100

100

100

100

100

100

UKUPNO

381

369

369

322

341,3

375

Izvor: Primarno istraživanje

Tablica 2. Ocjena kvalitete usluge odabranih prodavaonica u susjedstvu u Šibeniku (%) Konzum

Djelo

Studenac

Tommy

Izgled prostora

66,7

62,5

100

100

Ponuda proizvoda

66,7

66,7

66,7

100

Opći dojam djelatnika

69,2

80,8

80,8

69,2

Opći dojam kupovine

33,3

33,3

100

100

UKUPNO

235,9

243,3

348

369

Izvor: Primarno istraživanje

cjene ostvarila prodavaonica Decentia. Sveukupno gledajući, temeljem analize svih obilježja od interesa, Konzumova prodavaonica u susjedstvu je najbolje ocijenjena. (Tablica 1.) U Šibeniku su kao prodavaonice u susjedstvu trgovaca u interesu, odabrani Konzum, Djelo, Studenac i Tommy. U Šibeniku je sveukupno najbolje ocijenjena prodavaonica u susjedstvu Tommy (369%), a najlošije Konzum (235,9%), što je vidljivo u tablici 2. Analizirajući obilježje Izgled prostora Studenac i Tommy, u očima tajnih kupaca su najbolje ocijenjeni, a potom slijede prodavaonica Konzuma i Djelo. Nadalje, u kategoriji Ponuda proizvoda, tri od ukupno četiri promatrane prodavaonice imaju isti rezultat (66,7%); u kategoriji Opći dojam djelatnika vodeći su Djelo i Studenac (80,80%). Opći dojam kupovine najbolji je u Studencu i Tommyju. (Tablica 2.)

ZAKLJUČAK

Temeljem rezultata istraživanja provedenog putem tajne kupovine, moguće je donijeti zaključak da je sveukupno zadovoljstvo kvalitetom usluge u odabranim prodavaonicama na području Zagreba po svim promatranim kategorijama vrlo visoko. Za razliku od područja grada Šibenika, gdje se sveukupno zadovoljstvo kvalitetom usluge razlikuje, u nekim je kategorijama ono izuzetno visoko - Izgled prostora kod Studenca i Tommya te Opći dojam djelatnika kod Studenca i Tommyja, dok je u nekim kategorijama zabrinjavajuće nizak Opći dojam kupovine, te bi se u tom slučaju trebalo poduzeti akcije po pitanju ljubaznosti, atmosfere i izgleda samih prodavaonica. Konzum u Zagrebu prednjači u kvaliteti usluge u usporedbi s Konzumom u Šibeniku. Budući da je rezultat u Šibeniku lošiji, može se tvrditi da gužva tijekom sezone utječe na kvalitetu usluge, osobito na ljubaznost djelatnika i urednost i čistoću samih prodavaonica. U Zagrebu je situacija bolja, vjerojatno zbog velike frekvencije ljudi tijekom cijele godine, pa je u skladu s tim i radno iskustvo u takvim uvjetima bolje među djelatnicima u Zagrebu. Na kraju, važno je naglasiti da je veliko ograničenje ovog istraživanja, prije svega, subjektivna procjena tajnih kupaca, koja i inače predstavlja veliko ograničenje u sličnim predmetnim istraživanjima. rujan 2016. PROGRESSIVE

45


Istraživanje

Zadovoljstvo trgovačkim lancima

Prema lojalnosti u najboljoj su poziciji Konzum, Lidl i Kaufland

I

straživanje zadovoljstva trgovačkim lancima, koje agencija Hendal kontinuirano provodi na nacionalno reprezentativnom uzorku, pokazalo je da je posjećenost u zadnja tri mjeseca najveća za Konzum kojeg je u tom razdoblju posjetilo 94% svih ispitanika. Na drugom mjestu je Lidl kojeg je posjetilo 83% ispitanika dok je na trećem mjestu Kaufland kojeg je u posljednja tri mjeseca posjetilo 70% hrvatskih kupaca, rezultati su istraživanja provedenog u rujnu ove godine na ukupnom uzorku od 400 građana starijih od 15 godina. Nešto manji broj kupaca posjetio je Plodine (55%). Interspar i Billu posjećuje 40%, odnosno 36% kupaca. Kod najčešće posjećenog trgovačkog lanca situacija je slična: najveći broj stalnih kupaca imaju Konzum i Lidl, nešto manji broj potrošača posjećuje Kaufland, dok je taj broj kod Bille, Plodina i Interspara znatno manji – za manje od 5% hrvatskih kupaca to su najčešće posjećeni lanci. Analizom indeksa lojalnosti (odnosom svih posjećenih lanaca u posljednja tri mjeseca i najčešće posjećenog trgovačkog lanca) pokazalo se da su i 46

PROGRESSIVE rujan 2016.

Osnovni pokazatelji za vodećih 6 trgovačkih lanaca (rujan 2016.) Konzum

Lidl

Kaufland

Plodine

Interspar

Billa

posjetili u zadnja 3 mjeseca

3,7

4,1

9,1

19,5

24,8

28,8

35,5

41,4

55,3

69,6

83,0

94,1

Gledajući razloge izbora pojedinog trgovačkog lanca može se zamijetiti da je kod većine trgovačkih lanaca Konzum, Plodine, Interspar i Billa, glavni razlog odabira blizina. Kod Interspara, uz blizinu, podjednako je važan čimbenik izbor robe. S druge strane, kod Lidla i Kuflanda glavni čimbenici njihova izbora su povezani s cijenama, što je i očekivano s obzirom na profil ta dva trgovačka lanca.

posjećuju najčešće

Indeks lojalnosti za vodećih 6 trgovačkih lanaca (rujan 2016.) Konzum

0,3

0,3

Lidl

Kaufland

Plodine

Interspar

Billa

0,3 0,2 0,1

u ovom parametru u najboljoj poziciji Konzum, Lidl i Kaufland. Najmanje lojalne kupce imaju Interspar i Billa. Gledajući razloge izbora pojedinog trgovačkog lanca može se zamijetiti da je kod većine trgovačkih lanaca Konzum, Plodine, Interspar i Billa, glavni razlog odabira blizina. Kod Interspara, uz blizinu, podjednako je važan čimbenik izbor robe. S druge strane, kod Lidla i Kuflanda glavni čimbenici njihova izbora su povezani s cijenama, što je i očekivano s obzirom na profil ta dva trgovačka lanca. S druge strane, kod uspoređivanja

0,1

čimbenika izbora među pojedinim lancima može se uočiti da se trgovački lanac Billa bira najviše zbog blizine, Interspar zbog izbora robe, Lidl zbog akcija, tj. sniženja cijena, ponude svježeg voća i povrća te pekarskih proizvoda te zbog kvalitete robne marke. Kaufland se, više od ostalih lanaca, bira zbog nižih osnovnih cijena proizvoda. Konzum se kao mjesto najčešće kupnje, češće od drugih trgovačkih lanaca, bira zbog loyalty programa, a u podjednakoj mjeri kao i Billa zbog ponude svježeg mesa u mesnici.


Piše: Martina Soršak Susović, Business Development Manager, Hendal

Što je polje zelenije to je čimbenik važniji, a što je crvenije to je čimbenik manje važan

Analiza unutar pojedinog trgovačkog lanca, tj. unutar pojedinog stupca Konzum

Lidl

Kaufland

Plodine

Interspar

Billa

Blizina

54,7

40,6

21,6

54,2

39,1

80,7

Izbor robe

25,9

15,8

31,6

26,7

37,2

23,1

Akcije/ sniženje cijena

25,2

76,2

30,4

38,6

23,5

55,1

Niže osnovne cijene

10,4

70,3

82,2

28,6

12,4

13,8

Ponuda svježeg voća i povrća

8,9

62,8

21,8

15,2

22,4

6,9

Ponuda svježeg mesa u mesnici

14,5

10,8

12,2

6,4

12,5

14,2

Ponuda pekarskih proizvoda

8,1

61,4

7,0

5,6

12,7

5,4

Kvaliteta proizvoda trgovačke marke

26,9

64,1

13,4

15,0

17,5

38,2

Loyalty program

35,1

5,8

5,7

0,0

4,4

23,5

Analiza među trgovačkim lancima, tj. unutar pojedinog reda Konzum

Lidl

Kaufland

Plodine

Interspar

Billa

Blizina

54,7

40,6

21,6

54,2

39,1

80,7

Izbor robe

25,9

15,8

31,6

26,7

37,2

23,1

Akcije/ sniženje cijena

25,2

76,2

30,4

38,6

23,5

55,1

Niže osnovne cijene

10,4

70,3

82,2

28,6

12,4

13,8

Ponuda svježeg voća i povrća

8,9

62,8

21,8

15,2

22,4

6,9

Ponuda svježeg mesa u mesnici

14,5

10,8

12,2

6,4

12,5

14,2

Ponuda pekarskih proizvoda

8,1

61,4

7,0

5,6

12,7

5,4

Kvaliteta proizvoda trgovačke marke

26,9

64,1

13,4

15,0

17,5

38,2

Loyalty program

35,1

5,8

5,7

0,0

4,4

23,5

SVIBANJ 2016. PROGRESSIVE

47


Profil

Nataša Hipš Group Retail Marketing Manager, L'Oreal

Spona između strateškog marketinga i realizacije na prodajnom mjestu Implementirati pravi omjer između kvalitete proizvoda i inovacija koje nudimo te pristupačnosti prema krajnjim potrošačima za nas su dobitna kombinacija. Vodimo računa o svakom našem klijentu/partneru koji prodaje naše proizvode te im pristupamo individualno i u suradnji s njima pokušavamo naći najbolji put do potrošača i njegovih potreba.

N

akon završene Ekonomsko turističke škole u Karlovcu, Nataša Hipš, Group Retail Marketing Manager u tvrtki L'Oreal, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija, prisjeća se, radila je razne sezonske poslove u ugostiteljstvu i turizmu kako bi zaradila za džeparac, a tako je stekla puno korisnih vještina, između ostalog usavršila je znanje engleskog jezika. „Ubrzo nakon diplome zaposlila sam se u marketingu Karlovačke pivovare, u Odjelu za razvoj, gdje sam stjecala prva iskustva u istraživanju tržišta i strateškom planiranju. Potom prelazim u Karlovačko brend tim gdje sam, u godinama uzleta brenda, sudjelovala u pripremi i realizaciji brojnih marketinških kampanja. Nakon niza uspješnih projekata dolazim na poziciju Innovation Managera gdje sam vodila projekte lansiranja novih proizvoda, npr. Karlovačko Radler i Karlovačko Crno pivo. Nakon nekog vremena preuzela sam poziciju Group Brand Managera za mainstream segment. Tržište piva je izuzetno dinamično i s velikim brojem marketinških i prodajnih aktivnosti te je voditi, i biti dio tima koji upravlja velikim brandom kao Karlovačko, zaista odlično iskustvo.“

DOLAZAK U L'OREAL

Nataša se L'Orealu pridružila 2015. godine na poziciji Group Retail Marketing Managera u Diviziji robe široke potrošnje. Dolazak u L'Oreal predstavljao je novi profesionalni izazov s obzirom na ambiciozni 48

PROGRESSIVE rujan 2016.


Razgovarala: Marija Sedlar

plan kompanije za osvajanje novih potrošača i poboljšanje učinkovitosti poslovanja. „Trenutno sam odgovorna za kreiranje sinergije između globalne strategije brendova Divizije robe široke potrošnje i poslovanja na hrvatskom tržištu kroz promotivne aktivnosti na prodajnim mjestima te evente. Divizija robe široke potrošnje je najveća L'Orealova divizija, tj. poslovna jedinica unutar Grupe L’Oreal, a na tržištu smo prisutni s pet brendova: L'Oreal Paris, Garnier, Maybelline, Mixa i Essie. Svaki je brend na svoj način poseban pa stoga promotivnim aktivnostima pristupamo s drugačijim strateškim smjernicama. L'Oreal Paris se svojom visokom tehnologijom, kvalitetom, konceptom proizvoda, pakiranjem i inovativnošću stavlja uz bok proizvodima znatno višeg cjenovnog razreda, a cjenovno je pristupačniji te svojom distribucijom želi biti dostupan širem krugu potrošača. Garnier pruža ono najbolje kupcima: prirodne voćne sastojke u kombinaciji s vrhunskom tehnologijom te privlačna pakiranja koja daju veliku živost policama uz cjenovnu pristupačnost. Maybelline NY prati modne trendove i prenosi ih s modnih pista u svakodnevni život potrošača. Inspiriran samopouzdanim, uspješnim ženama, znanstveno napredne formule dekorativne kozmetike, revolucionarne teksture te najnovije, trendovske nijanse, pristupačne širokoj publici. Mixa je tradicionalna francuska robna marka specijalizirana za osjetljivu kožu. Formule koje koristimo u Mixa proizvodima sadrže ograničen broj sastojaka, dokazane optimalne tolerancije, koji savršeno odgovaraju ciljanim potrebama osjetljive kože i čiju su učinkovitost potvrdila klinička i dermatološka ispitivanja. Essie je globalni brend lakova za nokte koji pršte bojama i poziva žene da se odvaže na boje, ali ujedno i njeguju nokte za rezultat svilenkaste glatkoće i čelične otpornosti.“

POZITIVNA ENERGIJA

Svoju poziciju Nataša opisuje kao sponu između strateškog marketinga i realizacije planova na prodajnim mjestima. „Implementirati pravi omjer između kvalitete proizvoda i

Ponosna sam što radim s mladom i ambicioznom ekipom koja je spremna učiti i razvijati znanja i vještine i zahvalna sam im na pozitivnoj energiji koju ulažu u cilju ostvarivanja rezultata. Mali smo tim, ali surađujemo s brojnim drugim odjelima unutar kompanije pa su kvalitetna razmjena ideja i informacija te timski duh od ključne važnosti.

inovacija koje nudimo te pristupačnosti prema krajnjim potrošačima za nas su dobitna kombinacija. Osim toga, jako vodimo računa o svakom našem klijentu/partneru koji prodaje naše proizvode te im pristupamo individualno i u suradnji s njima pokušavamo naći najbolji put do potrošača i njegovih potreba“, naglašava Nataša koja o svom timu kaže: „Ponosna sam što radim s mladom i ambicioznom ekipom koja je spremna učiti i razvijati znanja i vještine i zahvalna sam im na pozitivnoj energiji koju ulažu u cilju ostvarivanja rezultata. Mali smo tim, ali surađujemo s brojnim drugim odjelima unutar kompanije pa su kvalitetna razmjena ideja i informacija te timski duh od ključne važnosti. Za dinamičnu i poticajnu atmosferu na radnom mjestu, kakvu imamo u L’Orealu, okruženje ne može biti isključivo strogo i formalno. Npr. nastojimo na posao „ponijeti“ i maštu, radoznalost i kreativnost. Opuštena komunikacija i humor sastavni su dio našeg dana - oni pobjeđuju stres i pridonose većoj angažiranosti sviju. Kada surađujemo opušteno i uz osmijeh, za uzvrat kompaniji možemo donijeti najbolje rezultate!“

ADRIA-BALKAN

„Pri harmonizaciji poslovanja L'Oreala u regiji Adria i Balkan izazov je ponajviše bio osigurati djelotvornost u suradnji internih odjela (marketinga, komercijale, nabave), a istovremeno spremno predstavljati tržištu novitete i zadržati maksimalnu učinkovitost svih naših kampanja i promotivnih aktivnosti. Naš je zadatak i dalje ponuditi što većem broju potrošača najbolje kozmetičke inovacije, na čemu cijelo stoljeće predano rade L'Orealovi istraživački centri. Stoga

smo kao tim skupili snage i zajednički dali svoj maksimum da osiguramo pozitivne rezultate, kao dio nove L'Oreal Adria-Balkan organizacije. Jedno od planiranih lansiranja nedavno je predstavljeno tržištu, Ultra DOUX Mythique Olive linija za njegu kose iz Garniera, obogaćena djevičanskim maslinovim uljem. Ovaj je novitet pravi primjer kako je maslinovo ulje, kao tradicionalni tretman za ljepotu koji je vrlo cijenjen u našoj kulturi, postao sinonimom za intenzivnu njegu i u drugim krajevima svijeta. Prvi rezultati su zaista odlični.“ Na pitanje je li radna pozicija ispunila njezina očekivanja, Nataša odgovara: „Svakako! L’Oreal je kompanija koja pruža brojne mogućnosti, kako za osobni razvoj tako i za profesionalno napredovanje, i to u različitim segmentima. Vjerujem da je ispred mene još mnogo profesionalnih izazova unutar L’Oreala.“

NOVOSTI

„L’Oreal je kompanija koja je puna inovacija – svake godine razvijamo brojne formule u našim istraživačkim centrima. Novi, inovativni i kvalitetni proizvodi su glavna odlika i jedan od ključnih faktora uspjeha kompanije. Tako da uvijek možete očekivati brojne novosti i na tržištu Hrvatske, i to od strane svih divizija L’Oreala“, najavljuje Nataša buduće planove, dok o slobodnom vremenu kaže: „Slobodno vrijeme najradije provodim s obitelji i prijateljima, a hobi koji me opušta je slikanje. Idealan odmor za mene je kombinacija odmaranja i otkrivanja nečeg novog pa sam i ovogodišnji ljetni odmor provela na našoj obali, ali ne samo u sunčanju, već i upoznavanju novog i do sada neotkrivenog kutka.“ rujan 2016. PROGRESSIVE

49


promocije / kampanje / lansiranja

MAGGI dječje juhe Frozen i Star Wars s prilagođenom količinom soli Nove MAGGI dječje juhe s imenima djeci omiljenog crtanog filma Frozen (Zaleđeno kraljevstvo) i serijala Star Wars (Ratovi zvijezda) blagog su okusa s komadićima povrća i zabavnom tjesteninom u obliku djeci najdražih likova. MAGGI dječje juhe napravljene su od odabranih i dobro poznatih sastojaka koji se mogu pronaći u svakoj kuhinji, a sadrže optimalnu količinu soli, što je od velikog značaja za pravilnu prehranu djece. Roditelji tako mogu, uz pomoć omiljenih likova, kroz porciju MAGGI dječje juhe najmlađima osigurati hranjiv obrok. Tanjur ovog okrepljujućeg obroka sadrži vrlo malo kalorija, a pruža jedno serviranje povrća, od potrebnih 5 serviranja dnevno. Dodatno, instant juhe općenito postaju značajan izvor vlakana, pa čak i proteina, minerala i vitamina. Mališane je ponekad teško nagovoriti da jedu povrće i juhu pa su MAGGI juhe s likovima princeze Else i Darth Vadera odličan način da se zabave uz uravnotežen obrok s optimalnom količinom soli, koji može biti i dobar početak ručka.

Pripremite se! Sezona je zimnice… Jeste li znali da NEMA DOBRE ZIMNICE BEZ KISKA? Pravi znalci potvrđuju da je ocat ključni sastojak za pripremu ukusne i kvalitete zimnice i svjesni su da nije svejedno koji ocat i sastojke pri tome koriste. Posvećeni octu već 80 godina, i mi smo svjesni te činjenice! KISKO nudi alkoholni ocat vrhunske kvalitete koji će zadovoljiti i najizbirljivije domaćice i osigurati ukusnu i kvalitetnu zimnicu. Pripremite se na vrijeme za sezonu sa kvalitetnim KISKO proizvodima. Vaši kupci će to znati cijeniti. Logističke informacije: Linija KISKO trenutno je u ponudi u pakiranjima od 500 ml, 1 l u PET ambalaži te u kanisterima od 3 l i 5 l.; Proizvođač: Badel d.o.o.; Telefon i fax: 01/24 04 100, 01/24 06 028 Web site: www.badel.hr

Kalodont Oral Care Specialist za blistavo bijele i zdrave zube! U laboratorijima Saponije kontinuirano se radi na razvoju novih, sofisticiranih formulacija i aroma pasti za zube baziranih na najnovijim dostignućima na području oralne higijene. Kalodont Oral Care Specialist je najnaprednija linija Kalodont pasta za zube, u sklopu koje predstavljamo tri noviteta: Kalodont Multi Repair za potpunu zaštitu zuba i usne šupljine, Gum Protection s ekstraktima kadulje i propolisa i White&Natural sa sodom bikarbonom, bez fluora. Kalodont Aquaminerals White sadrži aktivne sastojke za izbjeljivanje te već nakon prvog pranja zubima vraća prirodnu bjelinu bez da oštećuje zubnu caklinu ili zubima skraćuje vijek trajanja. Profesionalna formula Kalodont ORAL CARE SPECIALIST pasta za zube obogaćena je prirodnim sastojcima (kaduljom i propolisom) i prirodnim mineralima (cinkom i kalcijem) koji učinkovito i dubinski čiste zube i vraćaju im prirodnu bjelinu. Neutraliziraju pH u ustima i štite zube od kiselinske erozije. Dokazano djeluju protiv karijesa.

Domaći ajvar uz Dr. Oetker Pikant Fix za ajvar Mirisi svježe crvene paprike i patlidžana već se osjećaju u zraku - stiže nam priprema prave domaće zimnice! Prvak zimnice je domaći ajvar koji mnogi majstori kuhinje pripremaju prema posebnim recepturama, a kako bi njihova priprema bila jednostavnija i brža Dr. Oetker predstavlja novi Pikant Fix za ajvar. Idealna mješavina začina s originalnom recepturom smanjuje vrijeme pripreme zimnice. Vaša zimnica zadržat će vrhunski okus zahvaljujući tradicionalnoj recepturi i kvaliteti Dr. Oetkera. Aroma pečene paprike i češnjaka dat će poseban pečat vašem ajvaru. Mješavina začina dostatna je za 2 kg povrća, odnosno otprilike 4 staklenke od 400 ml. Preporučena MPC Dr. Oetker Pikant Fix za ajvar iznosi 7,99 kuna. Također, Dr. Oetker je obogatio liniju Pikant fix proizvoda s novom mješavinom začina Pikant Fix za povrće - blago ljuto. Blago ljuta mješavina začina s aromatičnim začinima i chilli papričicom idealna je za pripremu turšije, paprike i feferona. Uz to nije potrebna dodatna pasterizacija. Preporučena MPC Dr. Oetker Pikant Fix za povrće iznosi 5,99 kuna. 50

PROGRESSIVE rujan 2016.


14 godina s vama prvi b2b hrvatski fmcg/retail časopis Više od...

150 izdanja

11.000 stranica

milijun čitatelja

RASTITE S NAMA


52

PROGRESSIVE rujan 2016.


A Vi?

Jeste li probali


Specijalni prilog, rujan 2016.

Proizvodi s

voÄ&#x2021;em i povrÄ&#x2021;em


Sadržaj&uvodnik

Proizvodi s voćem i povrćem

PREHRAMBENE KORISTI VOĆA I POVRĆA

ANKETA AGENCIJE HENDAL

VOĆNI SOKOVI

ŽITARICE ZA DORUČAK

4

14

18

28

Glavna urednica Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428

Direktorica prodaje i marketinga Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278

Izvršna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Grafička priprema

Tisak

Group Manager John Whitbread

CMG Media Solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

Dobra preporuka za svakodnevni meni

K

ada je u pitanju svježe voće i povrće, najbolje je jesti sezonsko dok se onima izvan sezone gostimo uglavnom u smrznutom obliku. Voće i povrće dostupno nam je, u raznim oblicima i proizvodima, na gotovo svakoj prehrambenoj polici u trgovini - izbor je zaista velik i teško je nabrojati sve proizvode s voćem i povrćem. Tu su voćni i povrtni sokovi, kompoti, kečapi, pasirana rajčica, jogurti, namazi, žitarice, sušeno voće, zimnica, smrznuto voće i povrće… Istraživanja su pokazala da u nedostatku vremena zaboravljamo staviti voće i povrće na svoj tanjur. Nedostatak voća i povrća u prehrani nije preporučljiv. Svakako se uvijek preporučuje svježe, međutim zbog brzine života, posegnut ćemo za smrznutim, pasiranim ili konzerviranim voćem i povrćem. Prvi izbor građana Hrvatske pri kupovini proizvoda koji imaju veliki udjel voća i/ili povrća su prirodni i voćni sokovi, za koje se odlučilo čak 43% ispitanika u anketi koju je za Progressive provela agencija Hendal. Namaze i jogurte bira jednaki broj ispitanika – po 24%. Upitani da navedu u kakvom obliku najradije kupuju proizvode s voćem i povrćem, čak 68% navelo je konzervirano, a 30% smrznuto. U kojem god obliku bilo, nutricionisti savjetuju da voće i povrće uvrstite u svoju prehranu nekoliko puta na dan, a o njihovim blagodatima za ljudski organizam pročitajte u Progressivovom specijalnom prilogu.

9:2016

|

PROGRESSIVE

3


Prehrambene koristi voća i povrća

Voće i povrće na tanjuru kroz cijelu godinu – u svim oblicima Istraživanja su pokazala da u nedostatku vremena zaboravljamo staviti voće i povrće na svoj tanjur. Nedostatak voća i povrća u prehrani nije preporučljiv, pogotovo zbog podneblja u kojem živimo. Svakako se uvijek preporuča svježe voće i povrće, međutim zbog brzine života, posegnut ćemo za smrznutim, pasiranim, konzerviranim voćem i povrćem. Bitno je tada znati raspoznati kvalitetu istih.

K

oje god godišnje doba dolazi i prolazi, uvijek smo povezani s voćem i povrćem. Sada, u jesen, vrijeme je spremanja zimnice, u zimi koristimo sezonsko svježe i razno smrznuto voće i povrće, u proljeće se u potpunosti vraćamo svježem dok u ljeto uživamo u blagodatima gotovo svih vrsta svježeg voća i povrća. Koje god godišnje doba bilo, uvijek trebamo probati birati svježe namirnice u sezoni dok se onima izvan sezone gostimo uglavnom u smrznutom obliku. Istraživanja su pokazala da u nedostatku vremena zaboravljamo staviti voće i povrće na svoj tanjur. Nedostatak voća i povrća u prehrani nije preporučljiv, pogotovo zbog podneblja u kojem živimo. Svakako se uvijek preporuča svježe voće i povrće, međutim zbog brzine života, posegnut ćemo za smr-

4

PROGRESSIVE

|

9:2016

znutim, pasiranim, konzerviranim voćem i povrćem. Bitno je tada znati raspoznati kvalitetu istih. S obzirom da polovicu tanjura treba zauzimati povrće i voće, pomislimo koji su njegovi atributi i pozitivno djelovanja na ljudski organizam? Koliko nam daje energije, štiti li naš imunitet, poboljšava li probavu, omogućava izdržljivost? Dvije su glavne kategorije koje opisuju voće i povrće, a to su antioksidansi i prehrambena vlakna. Pa krenimo…

PREHRAMBENA VLAKNA SASTAVNI DIO VOĆA I POVRĆA Kako bi se razumio pojam ‚integralni proizvod’, potrebno je objasniti neke termine poput ugljikohidrata, glikemijski indeks, dijetalno vlakno i nekoliko drugih. Proizvodi od

cjelovitog zrna, iako se često smatraju ‚hranom za ptice’, imaju itekako povoljan utjecaj na ljudski organizam.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati su komponente koje su građene od ugljika, vodika i kisika te na taj način čine jedinstvenu kemijsku formulu koja je primarno zaslužna za opskrbu organizma energijom. Ugljikohidrati se mogu grubo podijeliti na jednostavne i složene, od kojih je ova druga trenutno zanimljiva kao zasebna tema u području prehrane bogate vlaknima. Na osnovu razlike u kemijskom sastavu ugljikohidrata mijenjaju se i njihova svojstva pa tako i utjecaj na ljudski organizam. Složeni ugljikohidrati se ponajprije nalaze u integralnim žitaricama i mahunarkama. Primjerice, suhi grah i leća


Proizvodi s voćem i povrćem

poznati su po tome što sadrže oligosaharide, jednu vrstu složenih ugljikohidrata koji imaju povoljan učinak na probavu odraslih ljudi i djece.

Prehrambena vlakna

Sukladno definiciji iz Narodnih Novina (NN 29/09), vlakna čine polimeri ugljikohidrata s tri ili više monomernih jedinica koja nisu probavljiva niti se apsorbiraju u tankom crijevu, a pripadaju u jednu od sljedećih kategorija: - Jestivi polimeri ugljikohidrata prirodno prisutni u hrani; - Jestivi dugački lanci ugljikohidrata dobiveni fizikalnim,

enzimskim ili kemijskim postupkom iz sirovine i koji imaju znanstveno dokazan pozitivan fiziološki učinak na organizam; - Jestivi dugački lanci ugljikohidrata koji imaju znanstveno dokazan pozitivan fiziološki učinak na organizam. Slična je i definicija Instituta za znanost o hrani i tehnologiju (AACC International), gdje se prehrambena vlakna definiraju kao biljni materijal koji se ne može hidrolizirati pomoću enzima u ljudskom organizmu, ali se mogu metabolizirati pomoću crijevne mikroflore. Ovisno o vrsti ugljikohidrata i njihovoj sposobnosti ekstrakcije u

određenom pH i temperaturi, vlakna se primarno dijele na topiva i netopiva. Netopiva vlakna imaju ulogu poticanja peristaltike crijeva i povećavanja volumena stolice. To su: celuloza, mnoge hemoceluloze, lignin, inulin, rezistentni škrob i razni drugi. Netopiva vlakna mogu se pronaći u brašnu od cjelovitog zrna, lješnjacima, povrću (cvjetača, zeleni grašak, krumpir). Topiva vlakna su topiva u vodi i kad se nalaze u vodenoj otopini formiraju masu sličnu gelu. Mogu pomoći u snižavanju kolesterola i u regulaciji glukoze u krvi. To su: beta glukan, gume,

Hrana koja se zasigurno preporuča za hladnije dane je prvenstveno šipak, zatim đumbir, orašasti plodovi, grah (crveni), suhe šljive, češnjak, jabuke s korom (Crveni delišes i Granny smith). Šipak (Nar) ima i preko 24 puta jači antioksidativni kapacitet od jabuke.

9:2016

|

PROGRESSIVE

5


Prehrambene koristi voća i povrća

pektin, ljepila. Topiva vlakna se nalaze u zobi, grahoricama, jabukama (kora), citrusnom voću, mrkvama i ječmu. Kako bi namirnice koje su dobar izvor vlakana bile dio uravnotežene i raznovrsne prehrane, potrebno je promijeniti stil života. To zaista ne znači ništa drugo nego slušanje vlastitog organizma i usklađivanje s vlastitim potrebama. Da bismo postigli i održali zdravlje (koliko je moguće) potrebno je na dan imati pet obroka i imati redovitu, svakodnevnu tjelesnu aktivnost. Znamo da mnogima to zvuči previše ili neizvedivo, ali radi se zapravo o manjim preinakama koje mogu imati zaista blagotvoran učinak na zdravlje. Na početku dana, točnije - nakon što se probudimo, carsko mjesto zauzima doručak. Užina oko 10 h, ručak između 12 h i 14 h, druga užina prije povratka s posla i večera između 18 h i 20 h. Zanimljivo je da užinu može činiti nešto jednostavno: voćka, voćka sa žitaricama, lagani sendvič, jogurt s lanenim sjemenkama, manja voćna salata ili smoothie. Nešto praktično što za vrijeme posla uvijek može biti „pri ruci”. Prehrana bogata vlaknima obiluje voćem, povrćem, mahunarkama i žitaricama, niske je energetske gustoće i pomaže u održavanju poželjne tjelesne mase. Cilj je uvijek držati prehranu pod kontrolom! Namirnice bogate vlaknima u svemu tome mogu biti odličan partner jer vlakna, osim što pomažu reguliranju probave i održavanju crijevne mikroflore, produljuju osjećaj sitosti što 6

PROGRESSIVE

|

9:2016

je kod užurbanih dana itekako značajno.

VAŽNOST ANTIOKSIDANSA IZ VOĆA I POVRĆA U zadnje vrijeme teme o antioksidansima često zaokupljaju pažnju, naročito tijekom ljeta kad je voće i povrće češće prisutno na našim tanjurima. Čuli smo da se antioksidansi nalaze u voću i povrću, međutim do njih nije uvijek laku doći. Koji put je hranu potrebno pametno kombinirati za maksimalan učinak. Međutim, jesen ne mora biti razlog da smanjimo unos zdrave hrane bogate prijeko potrebnim hranjivim tvarima. Antioksidansi, o kojima se tako često govori, imaju razne uloge u našem organizmu. Neće nas pomladiti ili nam dati krila, ali su itekako važan atribut zdravlju. O čemu se zapravo radi, što su to antioksidansi? Da bismo shvatili priču o antioksidansima, potrebno je spomenuti i slobodne radikale, vjerne suparnike. Slobodni radikali su štetni spojevi koji nastaju tijekom života u organizmu i nanose štetu stanicama u kojima nastaju. Količina slobodnih radikala u organizmu ovisit će i o okolišu u kojem

se živi i o načinu života. Slobodni radikali su neizostavan dio metabolizma i ne uzrokuju probleme sve dok su u ravnoteži s antioksidansima. Neravnoteža u organizmu u korist slobodnih radikala predstavlja problem, a svaki spoj koji neutralizira slobodne radikale nazivamo antioksidansom. Ukratko, antioksidansi su tvari koje sprječavaju oksidaciju, a u biološkim sustavima služe za neutralizaciju slobodnih radikala, a da sami ne postanu reaktivni. Od toliko antiokisdansa, pitamo se treba li ih uopće tražiti ili se nalaze svugdje u velikim količinama. Neke antioksidanse je relativno jednostavno prepoznati u hrani – to su poglavito pigmenti, jarke boje u voću i povrću. Kako se izbor šarenog voća i povrća sužava približavanjem jeseni, potrebno se okrenuti sezonskoj hrani u kojoj također možemo pronaći i više nego dovoljan izvor antioksidansa. Hrana koja se zasigurno preporuča za hladnije dane je prvenstveno šipak, zatim đumbir, orašasti plodovi, grah (crveni), suhe šljive, češnjak, jabuke s korom (Crveni delišes i Granny smith). Šipak (Nar) ima i preko 24 puta jači antioksidativni kapacitet

Kako bismo apsorbirali najveću moguću koncektraciju likopena, rajčicu je potrebno pasirati te koristiti podlogu masnoće za što je najbolje maslinovo ulje. Pasirana rajčica će otpustiti likopen, koji će se otopiti u maslinovom ulju i apsorbirati u naš organizam. Osim pasirane rajčice, tu se nalaze i pelati i koncentrat rajčice.


Proizvodi s voćem i povrćem

od jabuke. Iako se uzgaja na svim kontinentima, šipak je najrašireniji u zemljama oko Sredozemnog mora, zatim na području Azije i Azerbajdžana. Šipak iznimno bogat vitaminom C, sadrži nešto manje vitamina A te zadovoljavajući udio vlakana (6.7 g vlakana / 28 g porcija). To su vrijedne informacije s obzirom da nam uskoro dolazi sezona prehlada, a vitamin C nam tada igra glavnu ulogu. Većina antioksidansa iz šipka uglavnom se nalazi u njegovim sjemenkama. Istraživanja nam govore da prehrana koja je bogata antioksidansima može imati pozitivan utjecaj

na smanjen rizik od raka, krvožilnih bolesti te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti (Izvor: Mayo Clinic). Gotovo da bismo mogli reći „šipak za svaki dan”, jer dokazano je da šipak pomaže i kod smanjene oksidacije LDL kolesterola. Prisjetimo se, oksidirani LDL kolesterol predstavlja mogućnost za nastanak arterioskleroze. Ako još niste uvjereni u moć antioksidansa, hrana koja je njima bogata uglavnom sadrži visok udio prehrambenih vlakana, niske udjele zasićenih masnih kiselina i kolesterola te su dobar izvor vitamina i minerala.

KATEGORIJE VOĆA I POVRĆA Rajčica, jedna jedina

Rajčica je vrlo interesantna namirnica koja sazrijeva pod okriljem noći. Zbog toga se moramo zapitati što ima mistično u njoj? Osim izvanrednog okusa i činjenice da je rajčica voće, a ne povrće, ona sadrži likopen - najjači antioksidans iz skupine karotenoida. Najviše ga ima u rajčici, kojoj daje tipičnu jarko crvenu boju. Likopen ima jedinstvenu sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice, a kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije. Karotenoidi, ponajviše likopen, igra važnu ulogu u održavanju zdravlja pomažući minimaliziraju oksidativnih oštećenja uzrokovanih viškom slobodnih radikala. Kako bismo apsorbirali najveću moguću koncektraciju likopena, rajčicu je potrebno pasirati te koristiti podlogu masnoće za što je najbolje maslinovo ulje. Pasirana rajčica će otpustiti likopen, koji će se otopiti u maslinovom ulju i apsorbirati u naš organizam. Osim pasirane rajčice, tu se nalaze i pelati i koncentrat rajčice.

Voćni sok i voćni nektar, lepeza odabira

Kod ovih ukusnih i osvježavajućih napitaka postoji razlika. Voćni sok, voćni sok od koncentriranog voćnog soka, zatim koncentrirani, dehidrirani voćni sok i voćni nektar. Svaki od 9:2016

|

PROGRESSIVE

7


Prehrambene koristi voća i povrća

ovih sokova ima svoju hranjivu vrijednost, koja se razlikuje kao i proces proizvodnje. Spomenut ćemo tri najčešće kategorije na tržištu; voćni sok, voćni sok od koncentriranog voća i voćni nektar. Voćni sok se proizvodi direktnom mehaničkom preradom jedne ili više vrsta zdravog, tehnološki zrelog, svježeg ili ohlađenog voća koje nije fermentiralo, ali može fermentirati. Boja, aroma, okus i miris voćnog soka moraju biti svojstveni voću od kojeg je sok proizveden. Aroma, pulpa i čestice voćnog tkiva koji su bili izdvojeni tijekom prerade mogu biti vraćeni istom soku. To je najkvalitetniji oblik soka koji se svakako preporučuje! Voćni sok od koncentriranog voćnog soka proizvodi se tako da se koncentriranom voćnom soku ponovno dodaje ona količina vode koja je izdvojena tijekom koncentriranja, i aroma, te prema potrebi pulpa i čestice voćnog tkiva, izdvojene tijekom koncentriranja tog ili voćnog

8

PROGRESSIVE

|

9:2016

soka iste vrste. Ovo je također hranjiv proizvod, a tehnologija koja bi postigla istovjetnost voćnog soka koji nije dobiven iz koncentrata, poboljšava se iz dana u dan. Voćni nektar je proizvod koji se dobiva dodatkom vode i šećera i/ili meda voćnom soku, voćnom soku iz koncentrata, koncentriranom voćnom soku, dehidriranom ili voćnom soku u prahu, voćnoj kaši, koncentriranoj voćnoj kaši ili smjesi ovih proizvoda. U voćni nektar je dozvoljeno dodavanje šećera i/ ili meda u količini do 20% u odnosu na ukupnu masu gotovog proizvoda. Postoje voćni nektari u koje se ne dodaje šećer, već se zamjenjuje sladilima, što voćnom nektaru daje funkcionalnu komponentu.

Namazi, sraz mliječnog i povrtnog

Svatko može uživati u namazima, međutim samo pravi gurmani mogu uživati u pravim kombinacijama. Namazi se na našem tržištu uglavnom nalaze na mliječnoj i na povrtnoj bazi. Sirni pripravci, kao što su sirni namazi i sirni deserti, svježi su ili toplinski obrađeni proizvodi, proizvedeni od sira, uz dodatak drugih mliječnih proizvoda i dodanih sastojaka. Mliječni namaz, naspram sirnog namaza, u pravilu ima nešto veći udio masti, a manji udio bjelančevina. Dodatnu vrijednost namazima daje upravo kombinacija namaza sa začinima i raznim povrćem koje namaz oplemeni okusom, ali i hranjivim sastojcima. U samim sirnim i mliječnim


Proizvodi s voćem i povrćem

namazima kod proizvodnje je bitno ograničiti unos soli, a kod biranja kruha ili rižinog krekera na koji stavljamo namaz je također bitno ograničiti unos soli. S obzirom na sve veći broj vegana, koji uopće ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, jaja, med, pelud i sl., potrebno je okrenuti se upravo ideji proizvodnje ukusnih povrtnih namaza.

od, primjerice, velikog broja slatkiša. Sušeno voće preporuča se uvesti u prehranu kod osoba koje pate od konstipacije, zbog toga što ono ima impresivan sadržaj vlakana, koji ga uz čašu vode čini blagim laksativom. Sušeno voće je, između ostalog, i dobar izvor kalcija, zbog čega se preporuča osobama koje imaju sitnije kosti kroz cijeli život, a naročito osobama koje su sklone osteoporozi.  

Sušeno voće

Zimnica - nagovještaj ukusne jeseni i zime

Sušeno voće se još naziva i prirodan slatkiš. Sušeno voće je u prehrani gotovo od kad civilizacija postoji, gdje je izvrstan izvor jednostavnih šećera i energije. Jedna od mnogih dobrih strana voća je činjenica da se može sušiti tako da konzumentu ostaje dostupno tijekom čitave godine. Iako osušeno, voće još uvijek uspijeva zadržati niz dobrih sastojaka i funkcija blagotvornih za zdravlje. O popularizaciji sušenog voća mogu posebno pričati sportaši, gdje je sušeno voće popularan međuobrok, upravo zbog interesantne količine željeza, kalija, selena te značajne količine minerala i prehrambenih vlakana što je svakako bolje

Paprika je interesantna namirnica, poglavito zbog velike količine vitamina C, ali i prehrambenih vlakana. Kapsancinoidi iz crvene paprike su ponajviše interesantni zbog svojeg protuupalnog djelovanja. S obzirom da je paprika sezonska namirnica, uvijek ju možete konzumirati u obliku kisele paprike, koja se izrazito dobro slaže s raznim pečenjima. Na taj ćete način uvijek imati povrće na tanjuru. Miksom, u većini, paprike i patliđana, dobiva se ajvar, nezaobilazan dodatak mnogim jelima. Prilikom pripreme ajvara, bitno je reći da se sadržaj zaštitnih materija značajno smanjuje, pa se može reći da ajvar ima smanjenu hranjivu vrijednost nego svježi sastojci ajvara, a sadrži dosta masti i kuhinjske soli. Ajvar je namaz, stoga ga koristite u manjim količinama, a ne kao

dodatak salati ili kao prilog. Kupus, osim što je također izvor vitamina C, u društvu je sa skupinom krstašica, keljom, brokulom, prokulicama, hrenom, rotkvicama i rukolom. Da je poseban igrač, pokazuju hranjivi podaci da upravo kupus sadrži približno jednaku količinu ovog vitamina kao agrumi. Vrlo dobar je izvor neprobavljivih vlakana, vitamina B skupine i vitamina A te minerala kalija, kalcija, magnezija, fosfora, mangana. Osim što ima pregršt hranjivih vrijednosti, kupus je također i niskokalorična namirnica, koja sadrži i vrijednu fitokemikaliju glukozinolat, koja ima antikancerogeno djelovanje. Međutim, postoji razlika između kiselog i svježeg kupusa, a osim male promjene hranjive vrijednosti i dobivanja rasola, kiseli kupus uglavnom ima veliku količinu soli, stoga je dobro znati: kiseli kupus obavezno isperite u vodi prije konzumacije kad jedete kiseli kupus, nemojte jesti druge slane namirnice, radije dodajte sjemenke i krumpir kojeg niste solili

Smrznuto voće i povrće

Smrzavanje čuva hranu na način da se unutar nje usporava gibanje molekula i na taj način sprječava mikroorganizme da prijeđu u fazu u kojoj bi bili štetni. Brzo i kvalitetno smrzavanje sprječava neželjeno formiranje

Netočno je da je svježa hrana bogatija hranjivim vrijednostima u odnosu na smrznutu. Kako smo već na početku spomenuli, vrijeme od polja do stola može trajati između pet i deset dana. U tom procesu transporta, hrana podliježe kvarenju putem mikroorganizama iz okoline. 9:2016

|

PROGRESSIVE

9


Prehrambene koristi voća i povrća

velikih kristala u hrani jer molekule nemaju vremena stvoriti karakteristične velike kristale koji narušavaju strukturu hrane. Sporo zamrzavanje upravo pogoduje nastanku velikih kristala koji razaraju strukturu prehrambenog proizvoda, čineći ga manje stabilnim i kvarljivim. Hranu treba zamrznuti što je brže moguće kako bi se sačuvala njezina kvaliteta i očuvala stabilnost proizvoda. Točno je da smrzavanje može utjecati na promjenu boje kod pojedine hrane, posebice crvenog mesa. Ukoliko se hrana ‹premrzne’, može doći do pojave ‚suhih’ mjesta ili gubitka teksture proizvoda. Međutim, netočno je da je svježa hrana bogatija hranjivim vrijednostima u odnosu na smrznutu. Kako smo već na početku spomenuli, vrijeme od polja do stola može trajati između pet i deset dana. U tom procesu transporta, hrana podliježe kvarenju putem mikroorganizama iz okoline. S obzirom da je vitamin C, koji se nalazi u namirnicama, jak antioksidant koji se lako mjeri, a vrlo je nestabilan, koristi se kao indikator svježine s obzirom na potpuno svježu namirnicu. Tako su razine vitamina C u hrani koja se ne smrzava i transportira znatno snižene u odnosu na smrznutu hranu. Čuvanjem hrane pri -18 °C ili niže zadržavaju se vitamini, boja, okus i tekstura hrane. Sukladno tome, postupak smrzavanja ne mijenja hranjive vrijednosti voća i povrća, već one, ukoliko dolazi do brzog i kvalitetnog smrzavanja, ostaju očuvane u samoj hrani. Dužina i uvjeti zamrzavanja utječu na 10

PROGRESSIVE

|

9:2016

svježinu i kvalitetu zamrznute hrane. Ukoliko želite smrznuti svoju hranu, bitno je uzeti hranu koja je svježa, bez naznake kvarenja. Voće ćemo najbolje smrznuti tako da ga operemo, razrežemo i umotamo u papir za pečenje i stavimo u hladnjak. Povrće bi trebali vrlo blago blanširati radi inaktivacije pojedinih enzima, koji su odgovorni za degradaciju okusa boje i same teksture povrća. Tako obrađeno povrće najbolje je spremiti u vrećicu za smrzavanje i pohraniti u zamrzivač. Nakon smrzavanja, neko povrće će promijeniti svoja senzorska svojstva. Primjerice, paprika i češnjak će imati više izraženu gorku notu dok celer dobiva intenzivniji okus. Temperatura zamrzivača uvijek bi trebala biti -18ºC. Temperatura hladnjaka trebala bi biti +4 °C ili niža. Ovu temperaturu je dobro provjeriti odgovarajućim termometrom. Bitno je napomenuti da se smrznuta hrana ne može zauvijek čuvati! Većinu vremena ljudi su u nedoumici zbog pitanja kako i koliko dugo čuvati hranu i ne znaju koliko je zamrzavanje siguran način za to. Stoga ovdje nudimo nekoliko korisnih informacija: Većina hrane može se smrzavati. Pri tome treba objasniti pojam smrzavanja i kvalitete. Hrana poput raznih umaka, majoneze, salate i nekog voća nije pogodna sa

smrzavanje. Sirovo meso i meso peradi prilikom smrzavanja će bolje zadržati svoju strukturu i kvalitetu nego termički obrađeno meso iz jednostavnog razloga - prilikom termičke obrade mesa gubi se tekućina te je smrzavanja takve hrane manje kvalitetno. Upravo kad govorimo o mesu, često se postavlja pitanje što je s bakterijama koje tamo mogu biti prisutne? Smrzavanje u zamrzivaču, kvalitetnim i brzim metodama ispod -18ºC osigurat će inaktivaciju mikroorganizama do sljedećeg odmrzavanja. Mikroorganizmi, bakterije, kvasci i plijesni se nakon odmrzavanja umnažaju istom brzinom kao da se radi o svježoj hrani pa se odmrznutom hranom mora rukovati na isti način kao da se radi o svježoj. To ne vrijedi samo za meso, već za svu smrznutu hranu. Upravo zato se uvijek preporuča: kada se hrana prvi put odmrzne treba se konzumirati i ne zamrzavati ponovno. Smrznuta hrana je dugo vremena bila svojevrsni bauk, međutim danas za to zaista nema razloga. Iako se uvijek preporuča konzumacija svježe i lokalne hrane, dosta potrošača u napadu gladi poseže za lancima brze hrane. Pa zar nije onda bolje posegnuti za vrećicom smrznutog povrća koje ćemo brzo i lako pripremiti? Odluka, kao i uvijek, ostaje na potrošaču, međutim trendovi se mijenjaju.

Voće ćemo najbolje smrznuti tako da ga operemo, razrežemo i umotamo u papir za pečenje i stavimo u hladnjak. Povrće bi trebali vrlo blago blanširati radi inaktivacije pojedinih enzima, koji su odgovorni za degradaciju okus.


Proizvodi s voćem i povrćem

SMOOTHIJI S VOĆEM I POVRĆEM Smoothie s keljom i ananasom 1 veća banana (100 g) 2 kriške ananasa (40 g) 25g kelja ½ čaše vode 1 žličica soka limuna

Smoothie s narančom i špinatom 1 veća naranča (120 g) 1 šaka špinata (40 g) ½ čaše vode 1 žličica soka limuna

Smoothie od lubenice 2 veće kriške lubenice (200 g) 3 lista zelene salate (20 g) 1 kockica đumbira Par listića mente

Hranjiva vrijednost -

Hranjiva vrijednost -

Hranjiva vrijednost -

Energijska vrijednost

62 kcal

Energijska vrijednost

32 kcal

Energijska vrijednost

41 kcal

Ugljikohidrati

14.8 g

Ugljikohidrati

7.0 g

Ugljikohidrati

9.2 g

Bjelančevine

1.3 g

Bjelančevine

1.3 g

Bjelančevine

1.0 g

Masti

0.2 g

Masti

0.0 g

Masti

0.2 g

Zeleni kraljevski Smoothie Četiri veća svijeta brokule (nekuhana, 100 g) 1 kiwi (50 g) 1 banana (80 g) ½ čaše tekućeg jogurta (120 g) 1 žličica meda 1 žličica soka limuna 1/3 čaše vode Hranjiva vrijednost Energijska vrijednost

150 kcal

Ugljikohidrati

21.5 g

Bjelančevine

7.3 g

Masti

4.2 g

Diana Gluhak, mag. nutr., Sparkle d.o.o.

9:2016

|

PROGRESSIVE

11


Sponzorirani članak

Kvaliteta ovogodišnje rajčice premašila sva očekivanja Kvaliteta ploda ovogodišnje rajčice je izvrsna što je rezultat predanosti Podravkinih stručnih timova i kooperanata koji kontinuirano rade na unapređenju agrotehničkih mjera i usvajanju novih tehnologija u proizvodnji primarnih sirovina, ali i vrlo povoljnih vremenskih prilika.

N

a poljima Podravkinih kooperanata, na širem umaškom području i u okolici Pule i Ližnjana, berba rajčice ovih dana privodi se kraju, a Podravka opet ostvaruje rekorde. Naime, Podravkina Tvornica povrća u Umagu preradit će dovoljne količine rajčice, za potrebe vlastite proizvodnje, koja dolazi s hrvatskih polja od 70-ak kooperanata, a ono što se posebno ističe je rekordni udio rajčice prve klase koja ima 5 posto suhe tvari. Kvaliteta ploda ovogodišnje rajčice je izvrsna što je rezultat predanosti Podravkinih stručnih timova i kooperanata koji kontinuirano rade na unapređenju agrotehničkih mjera i usvajanju novih tehnologija u proizvodnji primarnih sirovina, ali i vrlo povoljnih vremenskih prilika. Berba rajčice koja je započela 28. srpnja u potpunosti je usklađena s dinamikom proi-

12

PROGRESSIVE

|

9:2016

zvodnje u tvornici tako da se sva ubrana rajčica preradi u roku od najviše 24 sata što dodatno doprinosi vrhunskoj kvaliteti konačnog proizvoda. Podravkini proizvodi, zahvaljujući podneblju, broju sunčanih sati i specifičnosti tla, sadrže znatno veći udio likopena, ß-karotena, C vitamina i minerala u odnosu na ostale rajčice prisutne na tržištu. Vrhunska kvaliteta Podravkinih proizvoda potvrđena je i priznanjem Superior Taste Award koju su osvojili Passata, Sjeckana rajčica s bosiljkom i origanom te Sjeckana rajčica s maslinovim uljem i češnjakom. Osim na domaće, Podravkini proizvodi na bazi rajčice plasiraju se i na tržišta poput Poljske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Povodom vrlo uspješne ovogodišnje berbe, predsjednik Udru-


Proizvodi s voćem i povrćem

Podravka je najveći prerađivač rajčice u Hrvatskoj, a u suradnji s kooperantima ove je godine ukupno posađeno

4.500.000 PRESADNICA

na površini od oko

220

HEKTARA

ge proizvođača rajčice Dario Makovac je istaknuo: „Zadovoljni smo suradnjom s Podravkom, kontinuirano radimo na poboljšanju kvalitete naših proizvoda kao i na povećanju broja nasada. Tako se ove godine možemo pohvaliti rekordnim urodom rajčice prve klase. Vjerujemo da ćemo daljnjim unapređenjima suradnju još poboljšati i iduće godine ostvariti još bolje rezultate.“ Podravka je najveći prerađivač rajčice u Hrvatskoj, a u suradnji s kooperantima ove je godine ukupno posađeno 4.500.000 presadnica na površini od oko 220 hektara. 9:2016

|

PROGRESSIVE

13


Anketa agencije Hendal

Prirodni i voćni sokovi najčešći izbor pri kupovini proizvoda s voćem i povrćem Uzorak = 400 Nacionalno reprezentativni uzorak građana Republike Hrvatske, rujan 2016. Anketu provela agencija HENDAL

Koliko puta na dan konzumirate proizvode koji u svom sastavu imaju voće i povrće? Više puta na dan

35,0%

Jednom dnevno

25,2%

Nekoliko puta tjedno

29,6%

Jednom tjedno

4,2%

Rjeđe

6,0%

Od svih proizvoda koji u svom sastavu imaju veliki udio voća i/ili povrća, koje kupujete najčešće?

14

PROGRESSIVE

|

Prirodne i voćne sokove

43,4%

Namaze

24,4%

Jogurte

23,7%

Kečape

4,2%

Kompote

1,2%

Nešto drugo

3,1%

9:2016


Proizvodi s voćem i povrćem

9:2016

|

PROGRESSIVE

15


Anketa agencije Hendal

Kada je u pitanju voće, proizvode od koje vrste voća najčešće kupujete? Koštuničavo (šljive, trešnje, breskve, marelice)

31,6%

Jabučasto (jabuka, kruška, dunja)

27,0%

Bobičasto (grožđe, borovnica, brusnica)

14,5%

Južno voće (ananas, banana, avokado)

14,0%

Jagodičasto (jagoda, kupina, malina)

10,3%

Orašasto (orah, lješnjak, badem)

2,6% U kakvom obliku najradije kupujete proizvode s voćem i povrćem?

Konzervirano

68,3%

Smrznuto

30,4%

Ukiseljeno

1,3%

Gdje najčešće kupujete proizvode s voćem i povrćem?

16

PROGRESSIVE

Hipermarketi i supermarketi

65,5%

Velike trgovine mješovitom robom

17,7%

Male trgovine u susjedstvu

12,4%

Tržnica

4,3%

|

9:2016


Proizvodi s voćem i povrćem

Pažljivim odabirom voća, uz strogu kontrolu prisutnosti pesticida u primarnoj preradi, uz najsuvremeniju tehniku, vrhunsku tehnologiju i kontrolu proizvodnih procesa i kvaliteta proizvoda u najmodernijem laboratoriju, dobiveni su proizvodi PREMIUM kvalitete koji zadržavaju sva izvorna nutritivna svojstva voća iz kojeg potječu. Za proizvodnju ovih sokova maksimalno se koriste matični sokovi i pasirano voće. U proizvodnji se koriste tehnike koje smanjuju vrijeme zagrijavanja prerađenog voća kako bi se sačuvali antocijanini, vitamini i drugi sastojci koji se klasičnom metodom prerade voća ne mogu sačuvati. Konzumirajući sokove iz ove linije premium proizvoda priuštit ćete sebi voće u čaši - voće koje je sačuvalo svoje najbolje karakteristike!

Vino Župa d.o.o.,Trg Ante Starčevića 12a,10380 Sv. Ivan Zelina, T +385 1 3880915, faks +381 1 2365874, mail: mario.srpak@vinozupa.com, www.vinozupa.com 9:2016 | PROGRESSIVE

17


Voćni sokovi

Vitamini na dohvat ruke

Sokovi se često konzumiraju zbog dobrog utjecaja na naše zdravlje, pa tako sok od naranče pijemo zbog vitamina C, sok od brusnice da bi spriječili neke infekcije i sl. Pijemo ih, naravno, i zbog toga što nas osvježavaju, pogotovo u ljetnim vrućinama.

V

oćni sok je bezalkoholno piće obično napravljeno od voća (ponekad i povrća) koje se dobiva cijeđenjem njihove tekućine. Većina prirodnih voćnih sokova važna je za zdravlje kao koristan izvor vitamina i minerala. Na tržištu najčešće nalazimo dvije vrste voćnih sokova, bistri i mutni sok. Bistri sokovi su oni koji se dobivaju bistrenjem i filtriranjem voćnog soka i imaju manji udio voća. Mutni sokovi se dobivaju filtriranjem voćnog soka uz dodatak čestica voća i mogu imati minimalan talog. Sokovi se često konzu18

PROGRESSIVE

|

9:2016

miraju zbog dobrog utjecaja na naše zdravlje, pa tako sok od naranče pijemo zbog vitamina C, sok od brusnice da bi spriječili neke infekcije i sl. Pijemo ih, naravno, i zbog toga što nas osvježavaju, pogotovo u ljetnim vrućinama. Ipak niti previše konzumiranja soka nije poželjno zbog velike količine fruktoze u voću. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u okviru BRANDpuls istraživanja u prvoj polovici 2015. godine na području Hrvatske. U Hrvatskoj populaciji (unutar BRAND-

pulsa pratimo populaciju od 15 do 64 godine) imamo 78% korisnika voćnih sokova, tj. onih koji konzumiraju voćne sokove barem ponekad. Njih 32% pije ih 2-3 puta tjedno i češće, 28% jednom tjedno do 2-3 puta mjesečno, a 18% jednom mjesečno i rjeđe. Za samo 35% korisnika kategorije je jako bitno koju marku soka piju. Ovo nam govori da su se korisnici soka skloni prebacivati s brenda na brend i da lojalnost unutar kategorije nije visoka. Korisnici kategorije voćnih sokova podjednako su muškarci i žene, najviše ih je u dobi između 20 i 59 godina. Većina ih je srednje obrazovana, a polovina njih je zaposlena. Najčešće žive u gradu i to Zagrebu i okolici. Žive u braku, prihodi kućanstva su im prosječni, 60% njih su


Proizvodi s voćem i povrćem

roditelji, a 45% ima djecu do 18 godina u kućanstvu. Korisnici sokova žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju usmjereni su kvaliteti i na-

stoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Ekološki su osviješteni i mnogo značaja pridaju temama koje se odnose na to područje. Najviše korisnika kategorije slaže se da je voćni sok bolja opcija za djecu od drugih napitaka te im je važno da voćni sok ima što manje dodanih šećera. Za polovinu korisnika količina voćnog sadržaja utječe na iz-

Korisnici sokova žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak.

bor voćnog soka, a za njih 37% je to cijena. Osim općenitog praćenja kategorije voćnih sokova unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (usage), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Vodeći brend u kategoriji voćnih sokova, na uzorku korisnika kategorije, je Juicy, na drugom mjestu je Cappy, a na trećem Pago.

Piše: Jelena Jakšić, Product Manager, Ipsos puls

9:2016

|

PROGRESSIVE

19


Jogurti

Gotovo svim konzumentima važna je marka Lojalnost je, osim tržišnog ponašanja, i rezultat emotivnog odnosa s brendom, tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duže vremensko razdoblje.

J

ogurt je jedan od najstarijih i najpopularnijih fermentiranih prehrambenih proizvoda koji je tijekom 20. stoljeća, kada kreće njegova industrijska proizvodnja, postao popularan u cijelom svijetu. Smatra se da je do njegovog nastanka došlo sasvim slučajno, no ljudi su vrlo brzo uvidjeli njegove prednosti u prehrani te su ga i sami počeli proizvoditi. Danas jogurt ima različite varijante i primjene

20

PROGRESSIVE

|

9:2016

ovisno o kulturi pojedinih zemalja, ali se svugdje smatra jednim od najzdravijih prehrambenih proizvoda koji ima višestruke pozitivne utjecaje, posebice na probavni sustav.

VELIČINA KATEGORIJE

Prednosti konzumacije jogurta prepoznaju i Hrvati – 79% populacije u dobi od 15 do 64 godine koristi ih barem ponekad, a rezultati BRANDpuls istraživanja u prvoj polovici

2016. godine pokazuju da je trend korištenja uglavnom stabilan već dulji niz godina. Među korisnicima su najzastupljeniji oni koji jogurt najviše konzumiraju, odnosno heavy korisnici koji konzumiraju jogurt barem 2-3 puta tjedno te čine 43% populacije. Zatim slijede medium korisnici koji čine 26% posto populacije, a jogurt konzumiraju barem 2-3 puta mjesečno. Light korisnici, kojih je 10%,


Proizvodi s voćem i povrćem

Korisnici kategorije, Jogurti CRO, 2015.

Heavy

43%

Medium

26%

Uglavnom se radi o osobama koje žive urbanim stilom života i više su sklone aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledaju kao na užitak. Ekološki su osviješteni i mnogo značaja pridaju temama koje se odnose na to područje. Aktivno se služe računalom, zainteresirani su za suvremenu tehnologiju. Ne kupuju kako bi bili u trendu ili izrazili svoju osobnost već su usmjereni kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Politički su osviješteni, ponekad skloni obrascu nacionalne kupnje kao potpori domaćem gospodarstvu.

STAVOVI O KATEGORIJI Light

jogurt konzumiraju barem jednom mjesečno. Kada je riječ o markama jogurta, gotovo svim konzumentima važno je koju marku odabiru, a trećini populacije marka jogurta je jako važna.

KORISNICI JOGURTA

Konzumenti jogurta podjednako su žene i muškarci svih dobnih kategorija. Većina ih doručkuje svaki dan te pritom petina za doručak jede i jogurt.

10% Nekorisnici

21%

Korisnici jogurta prepoznaju njegovu korisnost za probavni sustav - tako se 79% njih slaže da su mliječni proizvodi jako dobri za probavu. Gotovo dvije trećine korisnika jogurta više voli mliječne proizvode poput jogurta bez dodatnih okusa. Više od polovine korisnika preferira jogurt u čašici u odnosu na jogurt u bočici, a isto toliko ih više voli tekući jogurt nego čvrsti. Kada je riječ o uvjerljivosti marketinških poruka vezanih za fermentirane mliječne 9:2016

|

PROGRESSIVE

21


Jogurti

proizvode, 43% korisnika jogurta ne vjeruju u potpunosti u učinkovitost koju reklame ističu.

BRANDpiramide - TOP 3 brenda; kategorija Jogurti 7,41%

7,47%

BRANDusage

Osim općenitog praćenja kategorije jogurta, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (‘usage’), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih mjesec dana. Vodeći brend u kategoriji jogurta unutar populacije Hrvatske od 15 do 64 godine je Dukat. U posljednjih mjesec dana 44% populacije konzumiralo je Dukat jogurte. Potom slijede Vindija ‘z bregov jogurti koje konzumira 36% populacije. Treći najpopularniji brend jogurta je BioAktiv LGG kojeg je u zadnjih mjesec konzumiralo 25% populacije.

BRANDloyalty

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta te mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima. Razina lojalnosti brendovima jogurta općenito je niska. Vo22

PROGRESSIVE

|

9:2016

21,13%

21,13% 29,98%

37,03% 21,52% 12,91%

16,47%

Dukat

Loyal

25,95%

Vindija 'z bregov

Non loyal

79%

korisnika jogurta slaže se da su mliječni proizvodi jako dobri za probavu

Available

Non available


Proizvodi s voćem i povrćem

Stavovi korisnika kategorije; kategorija Jogurti

Slaže se

3,84% 21,43%

17,57%

Niti se slaže, niti se ne slaže Mliječni proizvodi su jako dobri za probavu

21,13%

36,03%

Bio Aktiv LGG

Ne slaže se

78,5

17,5

3,6

Više volim mliječne proizvode (jogurte i sl.) bez dodanih okusa

65,2

20,9

13,4

Češće kupujem jogurt u čašici nego u bočici

54,6

Non category

19,4

25,2

Tekući jogurt mi je bolji od čvrstoga

55,4

16,3

27,6

Ne vjerujem u potpunosti reklamama kada hvale učinkovitost pojedinih fermentiranih mliječnih proizvoda pri raznim tegobama

42,5

20,7

36,3

Gotovo dvije trećine korisnika jogurta više voli mliječne proizvode poput jogurta bez dodatnih okusa. Više od polovine korisnika preferira jogurt u čašici u odnosu na jogurt u bočici, a isto toliko ih više voli tekući jogurt nego čvrsti. dećem Dukatu lojalno je tek 7% populacije, jednako kao i Vindija ‘z bregov jogurtima, dok ostali brendovi također imaju jako malo lojalnih potrošača i trebali bi raditi na tom segmentu. Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je, osim tržišnog ponašanja, i

rezultat emotivnog odnosa s brendom, tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duže vremensko razdoblje.

Analizirala: Marija Gašpar, Research Executive, Ipsos Puls

9:2016

|

PROGRESSIVE

23


Smrznuta gotova jela

Presudan je cjelokupan imidž kojeg proizvod prenosi Iako 30% heavy korisnika kategorije smatra da smrznuta jela nisu kvalitetna kao svježa, oko 40% ih uvijek kod kuće ima nešto od smrznutih gotovih jela, a čak 60% ih smatra da su puno jednostavnija za pripremu od svježih pa možemo zaključiti da je jednostavnost pripreme ono što potrošače privlači ovoj kategoriji.

24

PROGRESSIVE

|

9:2016


Proizvodi s voćem i povrćem

S

mrznuta gotova jela idealna su u trenucima kad nemamo vremena niti za pripremu jela na brzinu. Dovoljno ih je podgrijati i ukusan obrok je tu! U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine tek 25% ispitanika barem ponekad konzumira kategoriju smrznutih gotovih jela. Za samo 30% korisnika kategorije jako je važan brend prilikom odabira, iz čega se može zaključiti da relativno lako prelaze s jednog brenda na drugi, pokazuje BRANDpuls – alat Ipsos Pulsa za brend i marketing menadžment koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u 2015. godine na području Hrvatske.

JEDNOSTAVNA PRIPREMA

Heavy korisnika kategorije koji ju konzumiraju 2-3 puta mjesečno u populaciji Hrvatske je 7%. Medium korisnika (konzumiraju kategoriju jednom mjesečno) je 5%, a light korisnika (konzumiraju kategoriju rjeđe od jednom mjesečno) je 13%. Heavy korisnici kategorije smrznutih gotovih jela češće od prosjeka populacije su u dobi od 20-39 godina, žive u izvanbračnoj zajednici ili su rastavljeni. Također, nešto češće od prosjeka žive u Zagrebu i okolici te u Dalmaciji, u kućanstvima s ukupnim primanjima većim od 9.000 kn. Heavy korisnici kategorije smrznutih gotovih jela prilikom kupnje vode se prvenstveno imidžom. Pri kupnji naglasak je

na cjelokupnom imidžu kojeg proizvod prenosi, ali sagledava se i kvaliteta i marka. Skloni su časopisima, a pažnju im uglavnom zaokupljaju teme vezane za sport i tehnologiju. Skloni su aktivnom i sadržajno ispunjenom provođenju slobodnog vremena. Iako 30% heavy korisnika kategorije smatra da smrznuta jela nisu kvalitetna kao svježa, oko 40% ih uvijek kod kuće ima nešto od smrznutih gotovih jela, a čak 60% ih smatra da su puno jednostavnija za pripremu od svježih pa možemo zaključiti da je jednostavnost pripreme ono što potrošače privlači ovoj kategoriji.

BRANDusage

Osim općenitog praćenja kategorije smrznutih gotovih jela, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (usage), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti konzumirali u posljednjih

40%

heavy korisnika kod kuće ima nešto od smrznutih gotovih jela

60%

ih smatra da su puno jednostavnija za pripremu od svježih jela

Među heavy korisnicima smrznutih gotovih jela najviše je korisnika Leda. Na drugom mjestu se nalazi Podravka, a na trećem Dr. Oetker. mjesec dana. Među našim heavy korisnicima smrznutih gotovih jela najviše je korisnika Leda. Na drugom mjestu se nalazi Podravka, a na trećem Dr. Oetker.

BRANDscore

U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu - BRANDscore. Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu - bihevioralni i emocionalni. Na prvom mjestu BRANDscore ljestvice među heavy potrošačima kategorije nalazi se također Ledo. Svoju poziciju može zahvaliti viskom vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima. Na drugom mjestu je Cekin prvenstveno zbog nešto viših razina primarnog korištenja i lojalnosti u odnosu na Podravku. Piše: Karla Kovač, Research Executive, Ipsos Puls

9:2016

|

PROGRESSIVE

25


Konzervirana gotova jela

Vodeća četvorka drži 95% udjela kategorije Kategorija konzerviranih gotovih jela uključuje sve varijante konzerviranih obroka (npr. goveđi curry, kineske okruglice, chilli con carne i sl.), preprženi grah koji se može servirati kao glavni prilog jače začinjenoj hrani, ali također može biti prilog glavnom većem obroku, ili se može zarolati u tortilju.

U

današnje vrijeme tempo života je ubrzan te potrošači često posežu za gotovim jelima koja zahtijevaju malu količinu vremena za pripremu te su brzo gotova i spremna za posluživanje. Analiza koja slijedi uključuje podatke za gotova konzervirana jela u koja nije potrebno dodavati dodatne sastojke, već se mogu konzu-

mirati odmah ili nakon zagrijavanja. Ovakvi obroci mogu biti kompletan ručak, npr. mogu sadržavati rižu, povrće, meso/ ribu itd. dok u ostalim slučajevima ručak ne mora sadržavati prilog, ali se svejedno može odmah jesti (ovisi o potrebama potrošača), npr. punjene palačinke, ‘cannelloni’, mesne okruglice itd. Kategorija uključuje sve varijante konzerviranih obroka

(npr. goveđi curry, kineske okruglice, chilli con carne i sl.), preprženi grah koji se može servirati kao glavni prilog jače začinjenoj hrani, ali također može biti prilog glavnom većem obroku, ili se može zarolati u tortilju. Također se ovdje nalaze gotovi obroci spremni za serviranje koji u svom pakiranju sadrže jednokratne noževe, salvete. U kategoriju nisu uključena

252 tone

zabilježila su konzervirana gotova jela količinske prodaje u 2015., što je -6,4% manje u odnosu na 2014.

26

PROGRESSIVE

|

9:2016


Proizvodi s voćem i povrćem

jela poput pečenog graha, konzerviranog povrća, mesa, voća, ribe, i ostali ohlađeni/ smrznuti gotovi obroci. Također sve gotove salate, umake, pizze, proizvode na bazi tijesta kao što su pite, ova analiza ne pokriva.

VRIJEDNOSNI I KOLIČINSKI PAD

Konzervirana gotova jela pratimo u ograničenom obliku, kroz agregirane elektronske podatke trgovačkih lanaca koji surađuju s Nielsenom u Hrvatskoj (u ovoj analizi „Total Hrvatska“), a nije uključena procjena prodaje lanaca s kojima Nielsen ne surađuje ni

nezavisnih trgovina. Dakako, Cash & Carry objekti (Metro), diskonteri (Lidl), mesnice također nisu uključeni u ovu analizu. U 2015. godini, na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash&Carry trgovina, diskonata, specijaliziranih prodavaonica te institucionalne prodaje), konzervirana gotova jela su ostvarila količinsku prodaju od 252 tone, što je -6,4% manje u odnosu prethodnu godinu. Ukoliko promatramo vrijednosnu prodaju, također je zabilježen pad od -4,9% te je u navedenom razdoblju iznosila nešto više od

Vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama; navedeni prema abecednom redu) u zadnjih godinu dana su Bonduelle (Bonduelle), Eta (Natureta), Gavrilović (Gavrilović) i Podravka (Podravka).

Trgovačke robne marke su u posljednjih 12 mjeseci ostvarile 3,6% vrijednosnog udjela u kategoriji. 12 milijuna kuna. Vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama; navedeni prema abecednom redu) u 2015. godini su Bonduelle (Bonduelle), Eta (Natureta), Gavrilović (Gavrilović) i Podravka (Podravka). Vodeća četiri proizvođača čine 95% vrijednosnog udjela kategorije. Trgovačke robne marke su u posljednjih 12 mjeseci ostvarile 3,6% vrijednosnog udjela u kategoriji.

PRAKTIČNA I BRZA PRIPREMA

Kategorijom dominiraju pakiranja u konzervama dok je segment staklenki u posljednjih godinu dana porastao skoro duplo te sada 2% proizvoda dolazi u takvom obliku. Goveđe varivo je najdominantnija receptura u kategoriji i drži se stabilno u odnosu na prethodnu godinu. Sve recepture prikazuju stabilan trend u 2015. godini te usporedno sa 2014. godinom manji trend rasta ima grah varivo s kobasicama (+1 p.p.) te crveni grah s kukuruzom (+1 p.p.). Chilli, kao jedan neuobičajeni proizvod za naše prostore, prikazuje trend rasta od + 2 p.p. Piše: Berislav Znidarčić, voditelj klijenata, Nielsen

9:2016

|

PROGRESSIVE

27


Žitarice za doručak

G Fragmentirana kategorija prema koncentraciji brendova Nakon niza godina rasta, žitarice za doručak u MAT Lipanj 2016 gube volumen. Pritom se smanjuje penetracija kategorije i frekvencija kupovine u kategoriji, uz smanjenje prosječnih cijena

28

PROGRESSIVE

|

9:2016

fK Consumer Panel kontinuirano prati potrošnju hrvatskih kućanstava te nudi i odgovore na pitanja kako se ponaša Shopper, gdje kupuje, što kupuje, kada kupuje itd. Analizirali smo kupovno ponašanje u kategoriji žitarica za doručak. Kategorija je u kontekstu koncentracije brendova prilično fragmentirana. Kada izdvojimo nekoliko brendova s relativno višom penetracijom: Nestlé, Encian, Hahne i Naturel, uočavamo kako u MAT Lip15 Nestlé ima najveći postotak ekskluzivnih Shoppera (koji kupuju isključivo taj brend), a slijedi ga Hahne s drugim najvećim


Proizvodi s voćem i povrćem

postotkom ekskluzivnih Shoppera. Preklapanje Shoppera je izuzetno nisko uz svega 1,3% Shoppera koji kupuju sva četiri brenda. U MAT Lip16 nije se mnogo promijenilo. Nestlé zadržava najveći postotak ekskluzivnih Shoppera, a slijedi ga Hahne s drugim najvećim postotkom ekskluzivnih Shoppera. Preklapanje Shoppera je i dalje izuzetno nisko uz svega 1,5%

Shoppera koji kupuju sva četiri brenda. Novost je Naturel koji osvaja značajno veći postotak ekskluzivnih Shoppera. Naturel je ujedno jedan od rijetkih brendova u kategoriji koji raste količinski u posljednjem MAT-u. Sličan trend rasta imaju i K Classic, K plus, Goody i Nordwaldtaler. Glavni pokretač rasta Naturela je rast broja Shoppera uz rast frekvencije kupovine. Polovina

njegova rasta dolazi od switchinga između brendova. Pritom najviše uzima malim konkurentima (koji nisu dovoljno veliki da bi ih se prikazalo pojedinačno), K plusu, Santeu, Brüggenu i Hahneu. Shopperi Naturela pokazuju nevjerojatno visok afinitet razmjene sa Sante žitaricama dok je isti izrazito nizak u razmjeni s Vitalisom, Goodyem, Linom i K Classicom.

Glavni pokretač rasta Naturela je rast broja Shoppera uz rast frekvencije kupovine. Polovina njegova rasta dolazi od switchinga između brendova. Pritom najviše uzima malim konkurentima (koji nisu dovoljno veliki da bi ih se prikazalo pojedinačno), K plusu, Santeu, Brüggenu i Hahneu. 9:2016

|

PROGRESSIVE

29


Žitarice za doručak

Preklapanje Shoppera u žitaricama za doručak (%) Lipanj 2015.

Nestle

Encian 26,5

16,6 4,0

Nestle ima najveći postotak ekskluzivnih Shoppera, 26,5%. Slijedi Hahne s 21.6%. Svega 1,3% Shoppera kupuje sva četiri brenda.

9,0 21,6

0,7 2,3

1,3

1,3

3,2

Preklapanje Shoppera u žitaricama za doručak (%) Lipanj 2016.

4,8

0,9

--

Hahne

6,7

Naturel

1,2

Nestle

Encian 25,8

17,8 3,5

4,1 Nestle zadržava najveći postotak ekskluzivnih Shoppera, 25,8%. I dalje ga slijedi Hahne sa 21,0%. No, najveći rast ekskluzivnih Shoppera pripada Naturelu. Svega 1,5% Shoppera kupuje sva četiru branda.

21,0

1,6 1,1

2,4

1,5

0,3

O istraživanju: U analizi su prikazani podaci GfK Consumer Panela, kontinuiranog istraživanja u kojemu se podaci prikupljaju na temelju dnevnika kupovine kojeg ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj. Uzorak je reprezentativan prema regiji, veličini naselja, broju članova kućanstva te broju djece mlađih od 14 godina. 30

PROGRESSIVE

|

9:2016

4,5

1,4

1,9

Hahne

10,4

2,7

Naturel

Mladen Kožić, Consumer Panel Services, GfK Hrvatska


HOTELI | RESTORANI | BAROVI

Časopis za HoReCa profesionalce Direktno na adrese: • Hotela, restorana i barova • Proizvođača hrane i pića • Proizvođača opreme za HoReCa kanal • Organizatora sajmova • Catering tvrtki • Turističkih, marketinških i PR agencija

CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb crier@crier.hr


Viš e

od

č asopisa

14 godina s vama

M i stvaramo trendove !

Prvo i najčitanije B2B izdanje FMCG sektora Pouzdan partner na tržištu maloprodaje Preko nas vaša poruka stiže u prave ruke www.progressive.com.hr newsletter.progressive.com.hr

Progressive 162 - Rujan 2016.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 14 years experie...