Page 1

PROGRESSIVE MAGAZIN

PRVI SPECIJALIZIRANI ČASOPIS ZA TRGOVINU MJEŠOVITOM ROBOM

GODINA XIV

BROJ 156

ISSN 1331-7865

www. p ro g re ss i ve.co m . h r

AKTUALNO

Regionalni pregled tržišta maloprodaje Nakon višegodišnje stagnacije, tržišta u regiji napokon su u prošloj godini zabilježila dugo očekivani rast. I ove godine u velikom pregledu FMCG tržišta donosimo kretanja zabilježena kod nas i u regiji koji su pripremili urednici Progressiva Hrvatske, Srbije, Rumunjske i Bugarske.

FMCG PLUS

Društveno odgovorno poslovanje EU trgovaca INTERVJU

Martina Starčević direktorica Sektora Online prodaje, KONZUMklik.hr


ISSN 1331-7865


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića


SADRŽAJ&UVODNIK PROGRESSIVE VELJAČA 2016. UVODNIK

5

VIJESTI IZ ZEMLJE LJUDI I DOGAĐAJI IZ REGIJE IZ SVIJETA

6 8 10 12

LJUDSKI RESURSI Što izbjegavati na društvenim mrežama?

14

FINANCIJE I POREZI Promjene u Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja

16

TEHNOLOGIJA Jesu li mobilne aplikacije budućnost svakog trgovca

18

U FOKUSU NEPREHRANA Omekšivači

20

U FOKUSU PREHRANA Sol

24

INTERVJU MJESECA MARTINA STARČEVIĆ / KONZUMklik.hr, direktorica Sektora Online prodaje

26

26

TEMA BROJA Pregled tržišta 2015. HRVATSKA

30

SRBIJA

38

RUMUNJSKA

40

BUGARSKA

41

ANALIZA Maloprodaja na Balkanu očekivanja u 2016.

42

DJEČJI KUTAK Prehranom protiv gripe

44

FMCG PLUS Društveno odgovorno poslovanje europskih trgovaca 46 PROMOCIJE

4

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

50

24

92%

količinskog udjela tržišta omekšivača čini vodećih pet proizvođača

20

44


Urednice

Pozitivni pokazatelji

N

akon višegodišnjeg razdoblja gospodarske krize, nastupili su prvi pozitivni pokazatelji: BDP je u trećem tromjesečju prošle godine porastao za 2,8%, a pozitivne rezultate ostvarila je i maloprodaja.

TRŽIŠNE ANALIZE PREDVIĐAJU DA ĆE NAREDNO RAZDOBLJE OBILJEŽITI DALJNJI RAST BDP-a TE OPORAVAK GOSPODARSTVA, ŠTO BI SE PRVENSTVENO MOGLO ODRAZITI NA PORAST POTROŠNJE.

Marija Kosor marija.k@crier.hr

Prema podacima Euromonitor Internationala, maloprodaja u Hrvatskoj zabilježila je vrijednosni rast od 0,1%, i to zahvaljujući prvenstveno rastu prodaje koja se ne odvija u klasičnim trgovinama. Ubrzani rast bilježe online prodaja, 'kućna', direktna i prodaja na automatima. Najlošiji rezultat lani je zabilježilo tržište alkoholnih pića, dok je najveći rast ostvarilo tržište toplih napitaka. Između njih našle su se ostale velike kategorije robe široke potrošnje. Razdoblje krize utjecalo je na smanjenje kućnih budžeta, a uz negativan utjecaj pada zaposlenosti, došlo je i do pada potrošačkog optimizma. U posljednjih šest godina potpuno se srušilo razdoblje kreditne ekspanzije i ekonomije potkrijepljene dužničkom potrošnjom. Umjesto uzimanja kredita, došlo je do rasta mentaliteta štednje, što je za maloprodaju bilo pogubno. Usprkos činjenici da su, bez obzira na pozitivne pokazatelje, potrošači i dalje štedljivi, tržišne analize predviđaju da će naredno razdoblje obilježiti daljnji rast BDP-a te oporavak gospodarstva, što bi se prvenstveno moglo odraziti na porast potrošnje. Glavni motivatori rasta, ukoliko se predviđanja pokažu točnima, bit će pad nezaposlenosti, rast potrošačkog optimizma te kreditna ekspanzija, koji će se zajednički odraziti na veću razinu raspoloživog dohotka. Kakva su kretanja zabilježena kod nas i u regiji detaljnije donosimo u velikom godišnjem pregledu maloprodaje koji su pripremili urednici Progressiva Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Bugarske.

Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428 Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278 Suradnici Milan Cakić, Euromonitor International Vedrana Đurasek, Tecumviva Ray Gaul, Kantar Retail Sonja Hecker Tafra, Crowe Horwath Kristina Jurišić, Katedra za Trgovinu, EFZ Darko Pavić, Service Plus Group Gordan Stanić, Euromonitor International Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka Berislav Znidarčić, Nielsen Prodaja/marketing Progressive prodaja@crier.hr 01/ 4854 278 Izvršna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431 Grafička priprema

Group manager John Whitbread john@crier.co.uk Tisak:

Progressive magazin izlazi jednom mjesečno i besplatan je za ciljnu skupinu (trgovine, proizvođače, distributere, uvoznike i izvoznike robe široke potrošnje) u Hrvatskoj. Izdavač zadržava pravo odrediti ciljnu skupinu čitatelja. Za članke, slike i oblikovanja objavljena u ovom časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reproduciranje, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elektroničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

5


VIJESTI

Iz zemlje Nove Bille u Prečkom i Španskom

Billa je u Zagrebu otvorila dva nova supermarketa, u Prečkom i Španskom. "Uz to što smo Zagrepčanima osigurali još dva mjesta za kvalitetnu kupovinu prehrambenih proizvoda u susjedstvu, dugotrajno smo stvorili 43 radna mjesta, a naš prodajni tim oduševit će kupce najboljim proizvodima, delikatesama i odličnom uslugom", poručuju iz Bille te dodaju da se u ponudi supermarketa nalazi više od 5.000 proizvoda hrvatskih proizvođača. Upravi tvrtke izuzetno je važno podupirati hrvatsko gospodarstvo i proizvođače te gastronomske posebnosti hrvatskih regija. Preferiranje hrvatskih proizvođača jamči ostanak novostvorene vrijednosti u Hrvatskoj. đđđ

Promjene u Upravi Agrokora

S ciljem osnaživanja upravljačkih timova i odgovaranja na trendove i promjene na tržištu, kao i na osnovi analize novih poslovnih zadataka i profila vodećih 6

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

kadrova u Agrokor Koncernu, Ante Todorić, dosadašnji izvršni potpredsjednik za poslovnu grupu maloprodaja, imenovan je dopredsjednikom Uprave Agrokora. Njegovu poziciju izvršnog potpredsjednika za poslovnu grupu maloprodaja s 1.1.2016. preuzeo je Darko Knez, dosadašnji direktor Konzuma. S istim datumom Nadzorni odbor Konzuma imenovao je novu dvočlanu Upravu Konzuma - predsjednik Uprave je Slavko Ledić, dosadašnji direktor maloprodaje regije Dalmacija, a član Uprave Domagoj Jelenc, dosadašnji menadžer u Agrokoru. đđđ

Badel 1862 prodao brendove Nara, Inka i Voćko

Badel 1862 je Radenskoj prodao brendove Nara, Inka i Voćko te dogovorio distribuciju PepsiCo asortimana u HoReCa kanalu u Hrvatskoj. Zatvaranje pogona za proizvodnju bezalkoholnih pića Badela 1862 bila je neminovna odluka radi očuvanja core biznisa. Nakon gašenja pogona otkazan je i ugovor s PepsiCo o punjenju Pepsi i ostalih proizvoda iz asortimana PepsiCo, koji je zatim potpisao ugovor s Radenskom d.d. za ekskluzivnog punitelja i distributera za Hrvatsku. Zbog sinergijskog efekta s programom jakih alkoholnih pića, Badel 1862 je preuzeo distribuciju Pepsija 0,25 u staklu u HoReCa kanalu Hrvatske. đđđ

Otvoren preuređeni Super Konzum Radnička

U Zagrebu je otvoren obnovljeni i preuređeni Super Konzum Radnička. Ovo nije samo nova trgovina, nego potpuno novi doživljaj kupnje prilagođen potrebama modernog kupca i njegovom užurbanom, ali i zahtjevnijem životnom stilu, poručili su iz Konzuma. Uz bogat asortiman od 30.000 artikala, glavni novitet čini niz usluga i dodanih vrijednosti koje su kupcima pružene na svakom od unaprijeđenih odjela. "Otvaranje najmodernijeg Super Konzuma na mjestu nekadašnjeg Mercatora svjedoči još jednom o opravdanosti spajanja dviju velikih kompanija, koje u zajedništvu potvrđuju lidersku poziciju u maloprodaji u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i u cijeloj regiji u kojoj posluju“, poručio je Darko Knez, potpredsjednik Agrokora.

European Business Award PIK-u Vrbovec PIK Vrbovec osvojio je European Business Award u kategoriji Nagrada za orijentiranost na potrošače za svoj projekt Manje je više. Projektom je predstavljena jedinstvena i zaokružena priča utemeljena na razumijevanju zahtjeva i potreba potrošača za zdravijim, ali jednako kvalitetnim i ukusnim proizvodima.


30.000

artikala nalazi se u asortimanu najmodernijeg Super Konzuma Radnička

Gala Plus raskinula ugovor s Lavazza Italia Društvo Gala Plus, uvoznik i distributer Lavazza kave za Hrvatsku, raskinulo je ugovor s principalom Lavazza Italia nakon izmijenjene strategije ulaganja principala u razvoj tržišta kave. Takva poslovna politika Lavazze Italia onemogućila je daljnje ostvarivanje punog potencijala brenda Lavazza na hrvatskom tržištu te ograničilo prostor djelovanja Gale Plus u učinkovitom odgovaranju na potrebe tržišta. Gala plus od 2013. djeluje u okviru Franck grupe.

Otvoren Kaufland u Novom Zagrebu

Metro kroz natjecanje educira mlade kuhare U projektu METRO Junior Top Chef sudjelovat će 13 srednjih škola čiji će odabrani maturanti kuharskog usmjerenja, uz vodstvo mentora Ante Udovičića, Nenada Kukurina i Maria Mihelja, učiti o najnovijim trendovima u pripremi hrane. Šest odabranih kandidata sudjelovat će u trodnevnoj edukaciji pod vodstvom mentora u kulinarskom institutu Kul IN u Sisku. Pobjednik će osvojiti dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN koji s ALMA la Scuala Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja kuhara dok će tri najbolja kandidata otputovati na prestižno kulinarsko natjecanje Bocuse d'Or koje se održava u Budimpešti.

Siromašnima 30.000 proizvoda Trgovački lanac Lidl Hrvatska i Hrvatski Caritas petu su godinu zaredom organizirali veliku humanitarnu akciju „Pomagati je lako!“, koja se i ove godine provodila na nacionalnoj razini u svih 86 Lidlovih trgovina i svim nad/ biskupijskim Caritasima. Akcija pomaže velikom broju siromašnih obitelji i pojedinaca, a ove je godine ukupno prikupljeno više od 30.000 proizvoda. Lidl Hrvatska dodatno je uručio donaciju od 100.000 kuna usmjerenu korisnicima Crkvenih pučkih kuhinja, prenoćišta i blagovališta za beskućnike te korisnicima Caritasovih programa za pomoć beskućnicima.

Kaufland je otvorio novu poslovnicu u Zagrebu i omogućio otvaranje 150 novih radnih mjesta. Kaufland Hrvatska posljednjih je godina znatno pojačao ekspanziju hipermarketa u Hrvatskoj čime je poslovnica u Novom Zagrebu 35. poslovnica u Hrvatskoj, a 7. na području Zagreba. Na više od 2.700 četvornih metara poslovnice na Laništu nalazi se više od 20.000 različitih proizvoda, a preko 70% prehrambenih proizvoda čine hrvatski proizvodi. Kauflandovu robnu marku K-Classic čini oko 1600 kvalitetnih proizvoda čime se nudi vrhunska kvaliteta po najpovoljnijoj cijeni, istaknuli su u Kauflandu. U Kauflandu se na policama nalazi i nova premium robna marka EXQUISIT.

U dm-u eko proizvodi obitelji Veselić

Proizvodi najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika Ivana Veselića od siječnja su dostupni u svim prodavaonicama dm-a u Hrvatskoj. Zahvaljujući osvojenoj tituli najboljeg mladog poljoprivrednika, pekmez od šljive, ajvar te namaz od tikve i jabuka OPG-a Veselić mogu se kupiti u 60 hrvatskih gradova u kojima dm posluje. Ivan ima 23 godine i dolazi iz Novog Sela Palanječkog pokraj Siska gdje se s obitelji bavi ekološkim uzgojem oko 30 vrsta voća i povrća od kojeg dijelom proizvode pekmeze, ajvare, namaze, nektare i sokove. Obitelj Veselić posao je pokrenula imajući na umu očuvanje ravnoteže u prirodi, a svojim primjerom žele potaknuti ljude na razmišljanje o načinu života koji umanjuje utjecaj na okoliš i zdravlje. VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

7


VIJESTI

Ljudi i dogođaji Svjetska kampanja Coca-Cole i u Hrvatskoj

Coca-Cola je predstavila novu svjetsku kampanju Taste the feeling, koja je dio nove svjetske strategije One brand koja prvi puta objedinjuje robne marke Coca-Cola, Coca-Cola Light / Diet Coca-Cola, Coca-Cola Zero te Coca-Cola Life u jednu krovnu kampanju. Kreativna kampanja temelji se na poznatim vizualnim elementima, ali u modernome izdanju. Fotografije su snimili poznati modni fotografi Guy Aroch i Nach Ricci, a prikazuju ljude iz cijeloga svijeta kako uživaju u svojoj Coca-Coli u različitim svakodnevnim trenucima u kojima su sami, u skupinama ili u parovima. đđđ

Karlovačko crno osvojilo zlato Karlovačko crno osvojilo je zlatnu medalju Gold Brewer’s Seal u kategoriji posebnih tamnih piva na priznatom međunarodnom pivskom natjecanju održanom u sklopu 26. Međunarodnog

8

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

pivskog festivala Budweiss 2016. Radi se o certificiranoj nagradi koja se dodjeljuje na jednom od najstarijih i najprestižnijih natjecanja u Europi, a elementi koji se ocjenjuju pri kušanju piva su sljedeći: okus, miris, punoća, gorčina i aftertaste. Natjecanje se održalo početkom veljače u gradu České Budějovice, a stručni žiri koji je ocjenjivao piva sastojao se od priznatih međunarodnih stručnjaka iz područja pivarstva. đđđ

Djeca oslikala Dukat mlijeka

Savršen doručak samo je onaj uz obitelj i najmilije – poruka je koju su nam poslali najmlađi u sklopu Dukatovog četvrtog kreativnog likovnog natječaja Volim mlijeko!. U njemu je sudjelovalo više od 3.000 učenika diljem Hrvatske, a između pristiglih radova izabrana su četiri koja danas krase ograničeno izdanje Dukat trajnog mlijeka u tetrapak pakiranju. Dukat je za još veselije zajedničke trenutke za stolom pripremio i dodatno iznenađenje: ograničenu kolekciju od četiri šalice za mlijeko koje također krase pobjednički crteži natječaja Volim mlijeko!. Set od četiri različite šalice može se sakupiti kupnjom promotivnih pakiranja Dukata koja sadrže četiri litre mlijeka s četirima različitima dječjim crtežima i po jednu šalicu za mlijeko. đđđ

Zdravi odmor by Luka Nižetić

Međimurski osnovci u svojim školama žele zdrave obroke, na svojim tanjurima očekuju raznovrsne namirnice, a mnogi od njih vole kuhati ili svojim roditeljima pomažu u tome. Potvrdila je to i Spikaonica koju su u sklopu projekta Zdravi odmor u III. OŠ u Čakovcu organizirali Podravka, Hrvatsko debatno društvo i Večernji list. Luka je za male Međimurce pripremio ragu s porilukom i tjesteninom, a sudeći prema općem zadovoljstvu ovo će se jelo uskoro naći na školskom jelovniku čakovečke III. osnovne škole. Projektom Zdravi odmor Podravka nastoji širiti svijest o važnosti školskog obroka, o potrebi njegove usklađenosti s pravilima ispravne prehrane te doprinijeti poboljšanju prehrambenih navika učenika.

Lansirano Ožujsko Amber Žujina obitelj dobila je novog člana – pivo Amber koje predstavlja vrhunac 120 godina pivarske strasti i umijeća. Predstavljanje tog piva jantarne boje upotpunio je automobil koji je iz budućnosti stigao u pravo vrijeme na pravo mjesto – u Pivanu na njegovo lansiranje. Mnogobrojni gosti na svevremenskom Amber partyju tako su se mogli vratiti u povijest, na kraj 19. stoljeća, kad se stvarala pivska povijest te osjetiti dašak budućnosti koju nosi Amber.


VIJESTI

Iz regije Nacionalne trgovine alkoholom u Mađarskoj

Mađarska Vlada do proljeća bi mogla započeti s izradom novog zakona koji bi omogućio otvaranje nacionalnih trgovina alkoholom, sličnih onima za prodaju duhana u toj zemlji, piše mađarski tjednik Figyelő te predviđa da će potencijalna reorganizacija tržišta alkohola u državi uzrokovati jedan od najvećih političkih sukoba u narednim mjesecima. Promjena će vjerojatno uzdrmati i vladajuću stranku Fidesz, piše tjednik. Mađarski tisak već je govorio o mogućnosti da Vlada uvede nacionalizirane trgovine za alkoholna pića kao što je učinila za duhan prošle godine, međutim, Vlada je negirala takve tvrdnje.

Novi maloprodajni porez u Poljskoj S ciljem podržavanja malih nezavisnih trgovina, Vlada je otkrila detalje novog maloprodajnog poreza koji će stupiti na snagu 1.4.2016. Porez će imati stopu od 0,7% za trgovce s mjesečnom prodajom između 335.000 eura i 67 milijuna eura; 1,3% za one s mjesečnom prodajom iznad 67 milijuna eura i maksimalnih 1,9% za vikende i praznike. Trgovine s mjesečnom prodajom ispod 335.000 eura bit će oslobođene ovog poreza. Poljski ministar financija poručio je da "maloprodajni porez neće dovesti do poskupljenja". Drugim riječima, Vlada očekuje da trgovci apsorbiraju teret novog poreza. Također, nova poljska Vlada razmatra zabranu rada trgovina nedjeljom, pišu lokalni mediji. Zabrana bi se mogla primijeniti samo na velike trgovine u cilju zaštite nezavisnih trgovaca. I dok ova odluka ne bi utjecala na Jeronimo Martins i Lidl, bila bi dodatna prepreka za Tesco, Auchan i Carrefour. đđđ

Immofinanz proširuje Stop.Shop. u Srbiji

Marinopoulos prodaje farmaceutski biznis? Marinopoulos Group, grčka tvrtka koja upravlja franšizama za Carrefour SA supermarkete i Gap Inc., razmatra prodaju svoje farmaceutske proizvodnje poslovanja Famar SA. Prodaja Famara može doseći oko 400 milijuna eura i privući interes drugih proizvođača farmaceutskih proizvoda i osobnih equity tvrtki, otkrilo je dvoje ljudi koji sudjeluju u razgovorima, tražeći da ostanu anonimni jer su navedena razmatranja privatna. Marinopoulos surađuje s Jefferies Grupom u pronalaženju kupca, rekli su te dodali kako nije donesena konačna odluka o cijeni ili prodaji.

10

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

Austrijska kompanija Immofinanz gradi treći Stop. Shop. u Srbiji, a projekt obilježava sljedeći korak u proširenju brzo rastućeg lanca retail parkova u Srbiji, nakon otvaranja prvog Stop.Shop. objekta u Čačku u travnju 2015. godine, i drugog u Nišu, koji će biti otvoren na proljeće. Stop. Shop. retail park u Valjevu

bit će otvoren na proljeće, a kupcima će ponuditi poznate međunarodne i nacionalne maloprodajne lance. Plan je u naredne četiri godine izgraditi osam do deset dodatnih Stop.Shop. objekata u Srbiji, najavljuju iz Immofinanza. Shop. portfolio retail parkova trenutno obuhvaća 53 lokacije u sedam zemalja (Austrija, Mađarska, Slovačka, Češka, Slovenija, Poljska i Srbija). đđđ

U Češkoj nova pravila označavanja hrane

Češka je objavila nova pravila za korištenje etikete 'češka hrana', što znači da će od 2017. proizvođači mlijeka, vina i neprerađene hrane jedino biti u mogućnosti označiti svoje proizvode kao 'češke' ukoliko su oni proizvedeni u toj zemlji, i to od 100% čeških sirovina. "Trenutno označavanje češke hrane je vrlo konfuzno i kaotično. Neke kompanije zloupotrebljavaju ovu praksu", rekao je ministar poljoprivrede Marian Jurečka. Proizvođači koji ne ispune ove uvjete neće biti u mogućnosti koristiti verbalne, vizualne ili grafičke informacije koje sugeriraju da je zemlja porijekla proizvoda Češka. U amandmanu se također navodi da kod proizvoda za koje se ne mogu naći češke sirovine, a tipičan primjer su čokoladni proizvodi, češka vlada dozvoljava oznaku 'proizvedeno u Češkoj', s tim da taj proizvod zaista mora biti proizveden u toj zemlji. đđđ


50%

manji PDV u Slovačkoj na namirnice među kojima su kruh, meso, mlijeko i maslac

Sinagoga - prva online trgovina u Somboru Trgovačko poduzeće Sinagoga pokrenulo je online trgovinu koja omogućuje prijem narudžbi 24 sata, a naručena roba kupcima se dostavlja u gradu Somboru s okolnim naseljima. Potrošači sami biraju hoće li im se roba dostaviti na željenu adresu ili će je sami preuzeti, bez čekanja u redu jer za već spakiranu robu vrše plaćanje na blagajni za online kupce. Servisom shop.sinagoga podižemo standarde poslovanja prodavaonica robe široke potrošnje, a svakodnevno povećanje broja online kupaca je dokaz da potrošači prepoznaju prednosti ovog vida kupovine i apsolutno vjerujemo u uspjeh ovog projekta", ističu u Sinagogi.

Online Carrefour u Poljskoj

Carrefour je lansirao e-trgovinu u Poljskoj koja nudi oko 800 neprehrambenih artikala, uključujući mobilne telefone, televizore i laptope. Narudžbe se isporučuju preko kurirske službe po cijeni od 2,32 eura. Usluga 'klikni i pokupi' ponuđena je jedino u Krakovu, a potrošači mogu pokupiti naručenu robu u Zakopianka biznis parku. Predsjednik Carrefoura Poljska Guillaume de Colonges rekao je da novi kanal upotpunjuje postojeću Carrefourovu ponudu u klasičnim trgovinama i izlazi u susret potrebama potrošača. đđđ

Hipermarketi jačaju na češkom tržištu Hipermarketi osnažuju svoju dominantnu poziciju na češkom tržištu, pokazala je studija GfK Shopping Monitor. Naime, čak 48% čeških domaćinstava navelo je hipermarkete kao što su Albert, Globus, Kaufland i Tesco kao svoj prvi izbor za kupovinu namirnica. Diskontne trgovine kao što su Lidl i Penny Market nalaze se na drugoj poziciji i njih preferira 24%, dok tradicionalne trgovine bira 17% ispitanika. Kada je riječ o svježoj hrani, naročito o delikatesama te mesu i mesnim prerađevinama, češki kupci ih i dalje kupuju prije svega u manjim, specijaliziranim trgovinama. Studija je također pokazala da se potrošači vraćaju kupovini u većim trgovinama kada se radi o cjelokupnoj kategoriji svježe hrane, a naročito raste popularnost hipermarketa.

Auchan ulaže 190 mil. eura u Rusiji Auchan je priopćio svoje planove o investiranju 15 milijardi rubalja (oko 190 milijuna eura) u Rusiji u 2016. Trgovac planira otvoriti 10 Auchan hipermarketa i 40 Atak supermarketa. U 2015., trgovac je otvorio osam hipermarketa u Rusiji što je ulaganje vrijedno 11 milijardi rubalja (139 milijuna eura). Francuski trgovac Auchan ušao je na rusko tržište 2002. i trenutno posluje kroz 92 trgovine: 58 klasičnih hipermarketa, 27 Auchan City hipermarketa i sedam Nasha Raduga hipermarketa. Prema Interfaxu, Auchan Rusija je prijavio prihod od 313 milijardi rubalja (3,95 milijardi eura) i neto profit od 12 milijardi rubalja (151 milijuna eura) u 2014. godini.

Slovačka smanjila PDV Slovačka je smanjila PDV na određene živežne namirnice kao što su kruh, meso, mlijeko i maslac, sa 20 na 10% počevši od 1. siječnja. Kako kaže Ľubomír Drahovský, analitičar u Terno market istraživačkoj agenciji, smanjenje PDV-a trebalo bi smanjiti prekogranične kupovine u susjednim zemljama u kojima je PDV na prehrambene artikle manji nego u Slovačkoj. "Također, stvorit će se prostor kako za velike domaće proizvođače, tako i za manje lokalne da pronađu svoje mjesto na tržištu", rekao je Drahovský. U EU, prosječna stopa PDV-a na prehrambene artikle iznosi 8%, pokazuje EU statistika. VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

11


VIJESTI

Iz svijeta Tesco zatvara foodto-go trgovine

Tesco zatvara dvije probne food-to-go trgovine u Londonu koje su otvorene 2014. i 2015. u sklopu plana osiguravanja što većeg udjela na londonskom tržištu hrane ‘za van’, a koje su smještene na lokacijama koje su im trebale osigurati pristup značajnijem broju radnog stanovništva prijestolnice. Trgovine su također imale pultove za spravljanje hrane “po narudžbi” kojima su upravljala partnerska poduzeća, s ciljem pružanja dodatne brend osobnosti. Dok je koncesija Burrito Kitchen u trgovini Villiers Street nastavila s radom, pult Freds Food Construction na Philpot Lane zatvoren je lani u srpnju. Obje trgovine znatno su manje od konvencionalnog Tesco Expressa i nedostaje im prostora za uvođenje šireg asortimana proizvoda uz postojeću food-to-go ponudu. đđđ

Carrefour intenzivira digitalizaciju

Carrefour Italija će povećati upotrebu digitalnih rješenja. Aplikacija MyCarrefour je unaprijeđena i uključivat će personalizirane promotivne komponente, a poboljšani su i ‘Clicca & Ritira’, servis za preuzimanje naručene 12

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

robe u prodavaonici, i servis za kućnu isporuku. Postepeno će u trgovine biti uveden i besplatan wi-fi za kupce i bit će više korišteni digitalni alati pomoću kojih kupci mogu dobiti instant informacije o proizvodima. Digitalni displejevi će biti implementirani kao standardni medij za komunikaciju, a ne samo za reklame. Carrefour Italija je odnedavno digitalni segment učinio važnim dijelom svoje strategije, u skladu s digitalnim ‘probojem’ kompanije na globalnom nivou. đđđ

Obveze Metro Grupe na povijesno niskoj razini

Na 24. Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda World Food 2015 u Moskvi, na kojem se predstavila i Podravka, sudjelovalo je više od 1500 kompanija iz 70 zemalja, a 37 zemalja su zastupale nacionalne grupe. Podravka je prvi put otkako posluje na tržištu Rusije na ovom sajmu nastupila kao samostalna kompanija koja se bavi uvozom, prodajom i distribucijom svih Podravkinih proizvoda u Rusiji i istodobno kao dobavljač velikih trgovačkih lanaca s kojima ima ugovore o direktnim isporukama. Ovaj sajam je ujedno iskorišten za proširenje kruga klijenata Podravke te kao idealno mjesto i prilika za pronalaženje novih partnera za distribuciju Podravkinih proizvoda diljem Rusije. đđđ

L’Oréal online platforma L’Oréal se planira intenzivno posveti razvoju svoje online platforme koja će sve više dobivati na važnosti narednih godina. Jean-Paul Agon, CEO ove multinacionalne kompanije, rekao je da planiraju postati vrhunska online kompanija, a da će s druge strane ostati dobavljač klasičnih prodavaonica širom svijeta u kojima se prodaju njihovi proizvodi. Agon je objasnio da je u prvih devet mjeseci 2015. prihod koji je L’Oréal generirao online bio jednak onome koji je kompanija ostvarila na pet najvažnijih tržišta na kojima posluje. U Kini, 20% L’Oréalove prodaje sada dolazi iz e-kanala, a ukupna kompanijska online prodaja vrijedi preko milijardu eura na godišnjem nivou 14% ukupnog prihoda dolazi kroz online platformu.

Eco-friendly Eurospar otvoren u Italiji

Novi Eurospar otvoren je u Giovinazzou, u južnoj Italiji, s jakim fokusom prijateljske nastrojenosti prema životnoj sredini. Ova prodavaonica, kojom rukovodi Maiora, Sparov partner, opremljena je rashladnim jedinicama i klimama s niskom potrošnjom i koristi LED rasvjetu kako bi maksimizirala energetsku efikasnost. Ukupna veličina prodajnog prostora ove trgovine je 1.400m2, pri čemu je veliki prostor ostavljen za proizvode iz kategorija zdravlje i wellness, uključujući namirnice za posebne dijetetske potrebe, kao što su one bez glutena.


+80

trgovina Aldi planira otvoriti u Velikoj Britaniji ove godine, nakon čega će ih u toj zemlji imati više od 700

Intermarche otvara novi distributivni centar Intermarche otvara novi distributivni centar u Erbréu (Ille-et-Vilaine), u zapadnoj Francuskoj. Ukupna površina centra iznosit će 70.000 m2, a bit će osposobljen za čuvanje svježih i suhih proizvoda. Trgovac će u ovaj distributivni centar investirati 50 milijuna eura. Otvaranje centra je dio njegove strategije moderniziranja svog logističkog sistema.

Lidl u Portugalu uvodi novi koncept

Walmart zatvara 269 trgovina Kako bi vratio dominaciju nakon pada prodaje, Walmart Stores će zatvoriti 269 trgovina i skladišta širom svijeta od ukupno 11.600 prodavaonica - uključujući 102 male trgovine Walmart Express, koje su kao pilot-projekt uvedene 2011. Prodavaonice koje će biti zatvorene predstavljaju 1% ukupne kvadrature i ostvarenog prihoda Walmarta. Usprkos zatvaranjima, Walmart planira otvoriti 50-60 super centara i 85-95 convenience trgovina tijekom fiskalne 2017. godine, koja počinje 1. veljače. Izvan SAD-a, Walmart namjerava otvoriti između 200 i 240 trgovina. Walmart posluje kroz 72 bannera u 28 zemalja i kroz e-trgovine u 11 zemalja.

Smanjuje se tržište privatnih robnih marki u Francuskoj Proizvodi privatnih robnih marki u hipermarketima u Francuskoj gube tržišni udio u korist svojih brendiranih konkurenata te od svog vrhunca 2009. konstantno nastavljaju bilježiti pad. Privatne robne marke na francuskom tržištu trenutno imaju oko 28% udjela, što je pad od dva postotka u posljednjih sedam godina. Do pada je došlo zbog promocija brendova i sniženja cijena od strane trgovaca čime je kod kupaca smanjena percepcija da postoji neka stvarna razlika između brendova i privatnih marki.

Hans Van Bylena na čelu Henkela Hans Van Bylen 1. svibnja 2016. godine dolazi na poziciju glavnog izvršnog direktora kompanije Henkel. Svoju uspješnu karijeru u Henkelu započeo je 1984. godine, a od 2005. godine je član Uprave zadužen za Beauty Care sektor. Imenovanje glavnim izvršnim direktorom već u proljeće omogućit će mu vođenje razvoja nove strategije koju će Henkel objaviti krajem ove godine te poticanje njenog uspješnog provođenja. Van Bylen će na toj poziciji zamijeniti Kaspera Rorsteda, koji je bio član Uprave Henkela 11 godina, od čega osam na poziciji glavnog izvršnog direktora.

Lidl Portugal je otvorio svoju 241. prodavaonicu u Portugalu, u skladu s novim konceptom kojim kompanija teži pojednostaviti potrošačko iskustvo i učiniti ga udobnijim. Nova trgovina fokusirana je na jednostavnost i efikasnost, pružajući potrošačima mogućnost brze i udobne kupovine. Novi prostor također šalje emotivne poruke koje se baziraju na portugalskoj tradiciji. Novi Lidl ima šire prolaze i staklenu fasadu, što ju čini mnogo svjetlijom. Fokus je također na energetskoj efikasnosti kroz upotrebu fotonaponskog sistema, a upotrijebljena je isključivo LED rasvjeta. Tijekom prethodne dvije godine, Lidl Portugal je renovirao oko 60 trgovina, a čitava investicija iznosi 60 milijuna eura. đđđ VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

13


LJUDSKI RESURSI

Traženje posla

Piše: Vedrana Đurasek, savjetnica za zapošljavanje getready4work.eu, Tecumviva d.o.o.

Što izbjegavati na društvenim mrežama Facebook, Twitter, LinkedIn, Instragram... sigurni smo da barem nešto od toga koristite. To nam je drago jer društvene mreže zasigurno imaju neke koristi, ali što se događa kada smo tražitelji posla? Čak i tada imaju brojne prednosti kao što su mnogo kontakata kojima se možemo javiti ili praćenje natječaja, ali u ovome bismo vas tekstu voljeli upozoriti na pogreške koje svakako trebate izbjegavati na društvenim mrežama dok plovite prema novom poslu. Vjerujte nam da poslodavci često odlaze na društvene mreže kako bi vas ‘malo istražili’ pa pazite da vas vaš profil na društvenim mrežama ne bi ‘koštao’ posla.

K

renula bih od pogreške koju često uočavamo: stavljanje neprimjerenih fotografija. Mislimo da svi znaju to nepisano pravilo, ali nikako da se nauči. I dalje se često stavljaju fotografije u neprimjerenom okruženju te one koje ‘previše otkrivaju’. Iako ćete možda s tim fotografijama dobiti puno lajkova, poslodavci bi vas mogli shvatiti kao neozbiljne i dobiti krivu sliku o vama. Ovo posebno vrijedi za LinkedIn - to je poslovna društvena mreža i služi isključivo za to. Statusi i slike na kojima ste u svijetu alkohola ili droge jedan su od čestih razloga zbog kojeg poslodavci odustaju od kadidata. To ne znači da se na vašim pofilima ne smije naći slika neke večere ili rođendana, ali izbjegavajte slike u kojima je vidno prekomjerno konzumiranje alkohola, a bilo kakve droge su daleko od dobrodošlice. Takva ponašanja poslodavcu 14

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

će izgledati neodgovorno i zasigurno takvu osobu neće željeti imati kraj sebe u poslovnom svijetu. Objavljivanje statusa koji govore o vašem lošem ponašanju - bilo to pretjerano kopiranje za privatne potrebe na poslu ili bezazlena krađa pepeljare u kafiću, ostavit će loš dojam o vama. Poslodavac želi pouzdanu osobu kojoj može vjerovati i ako naiđe na takvu informaciju o vama, u moru kandidata samo će prijeći na drugoga. Uostalom, koliko god vam se to bezazleno i smi-

ješno činilo – nije. Odrasla ste osoba te je vrijeme da se odraslo i odgovorno počnete i ponašati. Konstantno stavljanje negativnih statusa je također nešto što treba izbjegavati. Nitko ne voli negativne osobe kojima sve smeta i koje se stalno žale. Poslodavac zasigurno ne želi zaposliti takvu osobu jer će zaključiti da će se tako ponašati i na poslu: žaliti se na radne zadatke i širiti negativnu energiju. Ono što se traži je suočavanje s problemima i traženje rješenja, a metoda sjedi i plači niti jednom poslodavcu neće biti privlačna. Žaljenje na radna mjesta, kolege i šefove je nešto što će poslodavca odbiti jer će lako pomisliti da će danas sutra i on biti na vašem statusu u negativnoj konotaciji. Ako imate problema na poslu, porazgovarajte i savjetujte se s prijateljima, nema potrebe pisati statuse o tome. Organizacije žele lojalne osobe koje će ostati uz njih čak i kada ne ide sve kako ste si zamislili te očekuje da probleme na koje naiđete rješavate unutar tvrtke sa za to odgovornim osobama. Sudjelovanje u kontroverznim raspravama je nešto na što svatko ima pravo, ali ako su teme posebno osjetljive (vezane uz, npr. religiju ili politiku) mogli bi nekoga uvrijediti. Ukoliko rasprava postane žustra, poslodavac može pomisliti da ste svadljiva osoba pa savjetujemo da svoje mišljenje ostavite za sebe i neke druge prilike. Zaposleni, ovi savjeti vrijede i za vas. Sigurni smo da ne želite unijeti neugodnosti u vaš tim. Na kraju, uvijek možete pažljivo postaviti vaše privatne postavke i zaključati profil, ali podsjećamo da su i tada neke slike i informacije vidljive. Budite mudri i iskoristite društvene mreže u vašu korist!

OBJAVLJIVANJE STATUSA KOJI GOVORE O VAŠEM LOŠEM PONAŠANJU OSTAVIT ĆE LOŠ DOJAM O VAMA. POSLODAVAC ŽELI POUZDANU OSOBU KOJOJ MOŽE VJEROVATI I AKO NAIĐE NA TAKVU INFORMACIJU O VAMA, U MORU KANDIDATA SAMO ĆE PRIJEĆI NA DRUGOGA.


SPONZORIRANI ČLANAK

U Palomi pružamo široki izbor toaletnih papira i rupčića najbolje kakvoće

K

ad je u pitanju osobna higijena, potrošači su sve zahtjevniji, a proizvodi trebaju biti nježni za kožu, pouzdani, blagi, što prirodniji te ne smiju ugrožavati zdravlje.

tonsku hilznu, najviše stoga da lijepo i dugo miriše u toaletnim prostorima. Osim visokih standarda naših dobavljača omekšivača, losiona, ekstrakta bilja i mirisa, Paloma redovito šalje proizvode na dermatološko testiranje specijaliziranim institucijama, koje testiraju proizvode na panelu dobrovoljaca.

Toaletni papir i rupčići proizvodi su koji dolaze u direktan kontakt s najosjetljivijim dijelovima kože. Zato trebaju biti mekani i ne smiju sadržavati sastojke koji izazivaju iritaciju kože. Istovremeno, trebaju obavljati svoju funkciju - brisanje različitih tekućina i čišćenje dijelova kože. U Palomi imamo više od 140 godina dugu tradiciju proizvodnje različitih vrsta vlastitog osnovnog papira te daljnjega konfekcioniranja u finalne proizvode. “Za postizanje visoke kvalitete papira najviše se može napraviti s kvalitetnim sustavom različitih vlakana celuloze i samim postupkom proizvodnje papira, a za premium kvalitetu proizvoda i najbolji osjećaj mekoće potrebna je uporaba određenih aditiva poput omekšivača i losiona, što je najefikasnije u tehnološkom postupku izrade finalnih proizvoda“, kaže Goran Vučkovič, voditelj službe Papirne konfekcije u Palomi.

Linija proizvoda, koje je Paloma nedavno lansirala na tržište, nosi ime Paloma sensitive care. Toaletni papir Paloma sensitive care izrađen je iz 100-postotnih vlakna čiste celuloze i obogaćen losionima koji sadrže prirodne ekstrakte bademovog mlijeka, nevena ili svile. Toaletni papiri Paloma sensitive care potpuno su prirodni jer ne sadrže bojila ni mirise. Imajući na umu brigu o nadraženoj koži, potpunu njegu i opuštanje te otvaranje dišnih puteva, razvili smo i novu

generaciju iznimno mekih i nježnih rupčića Paloma sensitive care. Proizvedeni su od prirodnih, pažljivo biranih vlakana 100-postotne celuloze, kojima smo dodali losione s mirisima i njegujućim ekstraktima kamilice, jojobe, lavande i timijana. Ekstrakti bilja koji djeluju blagotvorno na kožu te svi mirisi, koje upotrebljavamo u Palomi, odgovaraju zakonskim zahtjevima i sigurnosnim pravilima propisanim za korištenje u rupčićima i toaletnom papiru. Kad je u pitanju toaletni papir, miris isključivo nanosimo na kar-

Za sve one koji, među ostalim, ipak vole mirisne proizvode, u Palomi smo pripremili iznenađenje za proljeće i ljeto. Zbog sve veće popularnosti toaletnog papira Paloma deluxe Green tea među potrošačima, uveli smo ga i u većem obiteljskom Spring-Summer pakiranju. S mirisom zelenog čaja dolaze i rupčići Paloma classic Green tea. Svježi zeleni miris će rashlađivati u toplim ljetnim danima, a egzotičan miris dodanih citrusa puniti energijom i poboljšavati raspoloženje. Naime, svježe citrusne i začinske visoke note polako prelaze u hladne note zelenog čaja, a u samoj bazi mirisa Green tea osjete se hrastova mahovina i cedra.

Aleksandra Muster, Category Brand Manager u Palomi

VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

15


FINANCIJE I POREZI

Financijsko izvještavanje

Što donose promjene u Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja? Iako će se financijski izvještaji po novim odredbama Standarda predavati tek u 2017. godini, izmjene nikoga neće razveseliti jer je potrebno izvršiti dorade u vlastitim računovodstvenim politikama (prema potrebi) te dodatno poraditi na bilješkama uz financijske izvještaje koje su novim standardima nadopunjene.

T

emeljem promjena Zakona o računovodstvu, u NN 86/15 su objavljeni novi Hrvatski standardi financijskog izvještavanja (HSFI) a koji se primjenjuju od 1.1.2016. godine. Izmjene HSFI posljedica su novog Zakona o računovodstvu (NN 78/2015) i ugrađivanja računovodstvene Direktive 2013/34/EU u hrvatski računovodstveni sustav, a samim time i u HSFI. Iako će se financijski izvještaji po novim odredbama Standarda predavati tek u 2017. godini, izmjene nikoga neće razveseliti jer je potrebno izvršiti dorade u vlastitim računovodstvenim politikama (prema potrebi) te dodatno poraditi na bilješkama uz financijske izvještaje koje su novim standardima nadopunjene. Prije izmjena, mikro poduzetnici, kao

i mali poduzetnici, su sukladno starom HSFI 1 bili oslobođeni nekih objava u financijskim izvještajima. Izmjenama standarda to je ukinuto te će mikro i mali poduzetnici ubuduće, uz postojeće informacije, objaviti informacije o svotama dividendi, naknadama članovima, obvezama koje dospijevaju nakon više od 5 godina... odnosno iste podatke kao i srednji poduzetnici. Konsolidacija i poslovne kombinacije određene HSFI-om 2 dobile su mnogo više pojašnjenja i usklada s Međunarodnim standardima u terminologiji te se tim Standardom sada definiraju pripajanja društava sa zajedničkim krajnjim vlasnikom kao i prikazivanje investicija koje se nalaze pod zajedničkom kontrolom. Nadalje, matice koje ne objavljuju konsolidirane financijske izvještaje jer su članice grupe koja se konsolidira na razini krajnjeg vlasnika morat će dopuniti bilješke uz financijske izvještaje s podacima o krajnjem vlasniku kao i objaviti konsolidirane godišnje financijske izvještaje krajnjeg matičnog društva i pripadajuće revizorsko izvješće sukladno odredbama Zakona o javnoj objavi u izvorniku. Osim toga, i opseg bilješki uz konsolidirane financijske izvještaje također je značajno proširen. HSFI 5 i 6 koji se odnose na nematerijalnu i materijalnu imovinu detaljnije određuju stavke koje se smatraju istom (kao i one koje to nisu) te su dopunjeni u zahtjevima za objavljivanjem informacija u bilješkama uz financijske izvještaje za imovinu. Isti se

16

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

većim dijelom odnose na revaloriziranu te interno razvijenu imovinu. Nadalje, dobitci i gubitci o prestanku priznavanja dugotrajne imovine se ubuduće priznaju kao ostali prihodi ili rashodi, a ne više kao izvanredni. Izmijenjeni HSFI 7 dodatno određuje način evidencije prijenosa materijalne imovine u ulaganja u nekretnine gdje se razlika do fer vrijednosti imovine inicijalno evidentira kao revalorizacijska rezerva. Isto tako, kada nekretnina koja je klasificirana kao ulaganje u nekretnine postane nekretnina koju koristi vlasnik ili zaliha fer vrijednost na datum prijenosa predstavlja trošak nabave za potrebe HSFI 6 ili HSFI 10. Nadalje, bilješke za ulaganja u nekretnine su proširene i moraju sadržavati sve one informacije kao i bilješke za materijalnu imovinu. Financijski instrumenti određeni HSFI-om 9 dobili su promjene u segmentu definicije fer vrijednosti financijske imovine koja sada može biti tržišna vrijednost, tržišna vrijednost izvedena iz vrijednosti njezinih sastavnih dijelova ili vrijednost koja proizlazi iz prihvaćenih modela i tehnika vrednovanja. U dijelu priznavanja promjena fer vrijednosti sada je definirano da će se učinci promjene fer vrijednosti imovine raspoložive za prodaju priznavati u rezervu fer vrijednosti (prema trenutnim zahtjevima se priznaju u revalorizacijske rezerve). Dopunjeni su i zahtjevi za objavljivanjem informacija u bilješkama uz financijske izvještaje i to kada se dugoročna financijska


Alpro oglas Badem-Vanilija 1L 58x247mm PRIPREMA

Piše: Sonja Hecker Tafra, Partner, Crowe Horwath

MIKRO I MALI PODUZETNICI UBUDUĆE ĆE, UZ POSTOJEĆE INFORMACIJE, OBJAVITI INFORMACIJE O SVOTAMA DIVIDENDI, NAKNADAMA ČLANOVIMA, OBVEZAMA KOJE DOSPIJEVAJU NAKON VIŠE OD 5 GODINA... ODNOSNO ISTE PODATKE KAO I SREDNJI PODUZETNICI. imovina iskazuje u svoti koja je veća od njezine fer vrijednosti, a dodatno se zahtijeva i objava tablice koja prikazuje kretanje rezerve fer vrijednosti tijekom izvještajnog razdoblja, iznose predujmova i zajmova članovima upravljačkih i nadzornih tijela kao i fer vrijednosti izvedenih financijskih instrumenata. Postoji i mala nedoumica vezano uz promjenu Standarda jer je definicija naknadnog mjerenja vlasničkih instrumenata čija fer vrijednost nije dostupna, u novom HSFI 9.24, sada istovjetna originalnoj verziji tog Standarda iz 2008., a promjene koje su uvedene Odlukom Odbora objavljenoj u NN 4/2009 više nisu važeće. HSFI 10, Zalihe dobio je dorađenije definicije troška nabave i troškova proizvodnje, no osim toga nema većih promjena u Standardu. Slično je i sa HSFI 11, Potraživanja gdje je definicija fer vrijednosti usklađena i gdje su dodane nove bilješke koje je potrebno objaviti (tablice fer vrijednosti i promjena uključenih u račun dobiti i gubitka odnosno u rezervama za svaku kategoriju potraživanja itd...). Promjene u HSFI 12, Kapital odnose se na promjene proistekle iz HSFI 9, Financijski instrumenti gdje je definirana rezerva fer vrijednosti kao dio kapitala gdje se evidentiraju promjene u fer vrijednostima financijskih instrumenata. Promjene u HSFI 13, Obveze se odnose na utvrđivanje vrijednosti te se sada vrijednost obveza određuje prema sadašnjoj vrijednosti plaćanja, a ne prema fer vrijednosti kako je do sada to

bilo propisano. Dodan je i zahtjev da se vrijednost obveza prema dobavljačima i zaposlenima te obveza za predujmove utvrđuje u svoti u kojoj će se podmiriti te su dopunjeni zahtjevi za objavljivanjem informacija u bilješkama (dodatno se treba izvijestiti o ročnosti svih financijskih obveza, jamstava ili nepredviđenih obveza, danim osiguranjima itd...). U HSFI 14, Vremenska razgraničenja nije bilo značajnijih promjena osim dodatne potrebe za objavljivanjem informacija u bilješkama uz financijske izvještaje kretanju u odgođenim porezima. HSFI 15, Prihodi donosi značajne promjene u klasifikaciji prihoda te prethodno definirana nerealizirana dobit i izvanredni prihodi prestaju postojati te su prihodi iz tih kategorija raspoređeni u financijske i poslovne prihode. Novi HSFI 15 isto tako određuje da se kod obračuna ulaganja prema metodi udjela ulagateljev udio u dobiti ili gubitku poduzetnika u koji je obavljeno ulaganje priznaje kao ulagateljev financijski prihod dok su ti prihodi do sada bili kategorizirani kao poslovni prihodi. U bilješkama se uz financijske izvještaje, prema novom Standardu, dodatno izvještava o bruto iznosu nastalih prihoda i rashoda povezanih s otuđenjem dugotrajne imovine. C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Bitna novost HSFI 16, Rashodi je nova kategorizacija rashoda odnosno ukidanje kategorije ostalih – izvanrednih rashoda te se rashodi svrstavaju u sljedeće kategorije: poslovni rashodi i financijski rashodi. Isto tako, definirani su 'ostali troškovi' i 'ostali poslovni rashodi' koji uključuju, primjerice, inventurne manjkove, kazne, prodaju dugotrajne imovine, gubitak od prestanka poslovanja i slično. Analizom odredbi novog Zakona ne može se steći dojam da je ostvareno znatnije administrativno rasterećenje mikro i malih poduzetnika što je bila osnovna namjera Direktive EU 2013/34/ EU. Isto tako osnovna značajka izmjena Standarda je povećanje obujma bilješki koje se moraju objavljivati uz financijske izvještaje te one sada postaju nešto detaljnije, a samim time i kompleksniji za veliki broj manjih poduzetnika koji oni nisu dovoljno educirani za ovu razinu izvještavanja. VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

17


TEHNOLOGIJA

Aplikacije

U

početku se odgovor na pitanje iz naslova ne čini nimalo laganim. Naime, iza njega se krije nekoliko drugih pitanja kao što su: “Što je to što kupci najviše žele?”, “Kako će se trgovina mijenjati u bliskoj budućnosti?”, “Kako će se mijenjati ostale navike kupaca u smislu korištenja novih tehnologija?”... Neke činjenice koje nam mogu pomoći da damo odgovor na sva ova pitanja već su danas vidljive.

VRIJEME PROVEDENO NA INTERNETU

Po rezultatima istraživanja Smart Insightsa, u SAD-u, jasno je da prosječno vrijeme koje provedemo na internetu raste iz godine u godinu. Osim toga, vrijeme provedeno na internetu na mobilnim uređajima prestiglo je još 2014. godine vrijeme provedeno na internetu na desktop ili laptop računalu. U 2015. se razlika još više povećala, a trend nastavio. Vrlo slična situacija je i u Europi, odnosno ostalim zemljama svijeta. Statistike privatnih stranica u Europi pokazuju čak još ekstremniju sliku. Primjer je privatni blog www. aktiv-mit-spass.de (privatna blog stranica autora o prehrani, sportu i putovanjima) koji se s prosječno 800 jedinstvenih posjetitelja na dan ubraja među bolje posjećene privatne stranice u Njemačkoj. Čak 66,6% posjetitelja ove stranice koristi mobilne telefone, 21,88% desktop i laptop računala, a 11,52% tablete. Analiza kanala putem kojih korisnici interneta traže dodatne informacije o artiklima trgovaca pokazuje da su na prvom mjestu još uvijek pretraživači kao što je Google, ali 26% svih pretraga o artiklima vrši se putem brendiranih mobilnih aplikacija. Pod njima se najviše podrazumijevaju mobilne aplikacije proizvođača i trgovaca, s tim da je udio mobilnih aplikacija trgovaca još uvijek daleko manji. Trend je vrlo uočljiv - mobilni uređaji postaju sve važniji.

NAJVAŽNIJE APLIKACIJE

Dosta trgovaca je već primijetilo ovaj trend i implementiralo svoje mobilne aplikacije. Analiza usmjerena budućnosti trgovine dovela nas je do zaključka da su mobilne aplikacije već postale sadašnjost mnogih trgovaca. Trend mobilnih aplikacija u trgovini više se 18

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

Jesu li mobilne aplikacije budućnost svakog trgovca? Trend mobilnih aplikacija u trgovini više se ne može ignorirati. Pitanje je samo koje su mobilne funkcije kupcima, odnosno trgovcima, najinteresantnije. Rezultati analize tvrtke Forrester pokazuju da je današnjim kupcima najvažniji skup funkcija grupiranih oko customer loyalty aplikacija. Razlozi korištenja mobilnih aplikacija u trgovini Korištenje popusta najvaljenih u aplikaciji

29% Usporedbe cijena

25% Ocjene i izvještaji o proizvodima

20% Traženje proizvoda

18% Korištenje skupljenih bodova

14% Informiranje o proizvodima

13% Za narudžbu proizvoda ako ga nema u prodavaonici

12% Za plaćanje

5%

Walmartova aplikacija automatski uspoređuje cijene trgovaca širom SAD-a s onima u Walmartu. Kupac nakon kupovine skenira svoj račun, a aplikacija istražuje postoji li kod drugog trgovca jeftinija ponuda. Ukoliko postoji, kupac dobije isplaćenu razliku.


svih pretraga o artiklima vrši se putem brendiranih mobilnih aplikacija

KONZERVATIVNA EUROPA

Kada se promatraju europska tržišta, može se primijetiti da su ona nešto konzervativnija. Mobilne aplikacije su manje rasprostranjene i najčešće se odnose samo na jednog trgovca i njegovu ponudu. Tako je, na primjer, najviše instalirana aplikacija u Njemačkoj

Dodavanje poklon kartica u digitalni novčanik Veza s ostalim mobilnim aplikacijama za plaćanje Dijeljenje informacija (email, društvene mreže i sl.) Dodavanje kreditne kartice u digitalni novčanik Dodavanje kartice u digitalni novčanik Mobilne obavjesti Upotreba geolokacijskih funkcija

Prosječni broj odlazaka u trgovinu kupaca sa i bez mobilne aplikacije u SAD-u 20% 17%

2500

19%

2000

26% 27% 32% 34%

Bez mobilne aplikacije

3000

18%

24%

Sa mobilnom aplikacijom

3500

1500 1000 500 0 Nordstrom

Dodavanje kupona

Izvori: Statistike o korisnicima mobilnih uređaja: http://www.smartinsights.com/mobile-marketing/mobile-marketing-analytics/ mobile-marketing-statistics/; Forrester analiza trgovačkih mobilnih aplikacija: http://digiday. com/brands/state-retail-mobile-apps-5-charts/; ‘Ko najviše koristi mobilne aplikacije’ - članak AppLifta, 4.9.2015; http://www.applift. com/blog/retail-mobile-apps

Costco

Nijedna od navedenih funkcija

Vratimo se još jednom na naše pitanje iz naslova: “Jesu li mobilne aplikacije budućnost svakog trgovca?”. Ukoliko rezimiramo sve prethodno, možemo reći: - mobilni uređaji su kao alat za kretanje internetom već prestigli sve ostale uređaje; - postoji veliki broj korisnika koji ima isključivo mobilne uređaje i nema niti namjerava kupiti bilo koji drugi uređaj; - online trgovina raste vrtoglavom brzinom i sigurno će nastaviti svoj rast; - veliki broj trgovaca svojim kupcima već nudi dodatnu vrijednost kroz svoje mobilne aplikacije. Time je odgovor na naše pitanje vrlo kratak i jasan: Da, budućnost svakog trgovca leži u mobilnim aplikacijama.

Macys

Koje funkcije kupci najčešće koriste u mobilnim aplikacijama trgovaca

ODGOVOR NA PITANJE

Sears

Analizirajući navike i ponašanje kupaca u odnosu na mobilni svijet, neki trgovci su već implementirali vrlo uspješne koncepte. Jedan od najbolji primjera je Walmart i njegova mobilna aplikacija. Ona trenutno spada u aplikacije čiji se broj korisnika konstantno povećava vrtoglavom brzinom. Sredinom prošle godine imala je 22 milijuna korisnika čime je u SAD-u prestigla čak i e-bay i približila se Amazonu koji

- Lidlova. Funkcije su 100% fokusirane na sam Lidl i pokrivaju aktualne ponude, traženje artikala u asortimanu, identifikaciju najbliže prodavaonice, aktualne brošure i online naručivanje željenog artikla.

Kohls

LOVAC NA UŠTEDE

drži prvo mjesto. Ovakva rasprostranjenost uvjetovana je upravo činjenicom da ova aplikacija pruža kupcima baš ono što oni smatraju korisnim. Aplikacija se zove Savings catcher što bi u prijevodu značilo Lovac na uštede. Helen Vaid, zamjenica direktora odjela za brigu o kupcima pri walmart.comu o aplikaciji kaže: “Kupci su dolazili u prodavaonicu sa 15 različitih brošura od raznih trgovaca i prije kupovine bi listali i uspoređivali cijene. Bilo je očigledno da ovim možemo olakšati život našim kupcima”. Walmartova aplikacija automatski uspoređuje cijene trgovaca širom SAD-a s onima u Walmartovim prodavaonicama. Aplikacija funkcionira tako da kupac nakon kupovine u Walmartu skenira svoj račun, a aplikacija istražuje postoji li kod nekog drugog trgovca jeftinija ponuda za sve artikle s računa. Ukoliko postoji jeftinija ponuda, kupac dobije isplaćenu razliku. Kroz ovakav pristup tržištu, Walmart je ne samo stvorio veću transparentnost, nego i direktnu financijsku korist za svoje kupce.

Target

ne može ignorirati, pitanje je samo koje mobilne funkcije su kupcima, odnosno trgovcima, najinteresantnije. Rezultati analize tvrtke Forrester pokazuju da je današnjim kupcima najvažniji skup funkcija grupiranih oko customer loyalty aplikacija, odnosno aplikacija koje potiču vjernost kupaca. Drugi vrlo važan rezultat ovog istraživanja je jasan zaključak da kupci koji koriste mobilne aplikacije trgovaca češće odlaze u prodavaonicu od onih koji nemaju aplikacije. S jedne strane, trgovcu postaje sve važnije da iskoristi mobilnu aplikaciju kao marketinški kanal kako bi doveo što više kupaca u prodavaonicu. S druge strane, trgovac kroz svoju aplikaciju mora ponuditi kupcu jasnu dodatnu vrijednost. Drugim riječima, mobilna aplikacija mora imati smisla. Istraživanje kompanije Applift jasno pokazuje zašto kupci najradije koriste mobilne aplikacije po dolasku u prodavaonicu.

Piše: Darko Pavić, CEO, Service Plus Group Twitter: @PavicDarko

Walmart

25%

VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

19


U FOKUSU NEPREHRANA

Omekšivači rublja

Analizirao: Berislav Znidarčić, voditelj klijenata, Nielsen

Segment do jedne litre narastao 4% u godini dana Najveći dio omekšivača prodaje se u pakiranjima većima od 1 l, međutim taj segment je u padu -12% u usporedbi na isto razdoblje lani. Segment do 1 l raste po potrošnji 4% u posljednjih 12 mjeseci. Trgovačke marke čine samo 8% tržišta omekšivača u Hrvatskoj.

M

iris proljeća usred zime, ili ljeta dok vani pljušti kiša, mogu nam putem svježe oprane odjeće u trenu donijeti mirisni omekšivači. A izbor je danas zaista šarolik i iz bogate ponude ponekad je i teško izabrati baš onaj pravi: miris mora, planina, ljeta, lavande, ljubičice, bez mirisa, za osjetljivu kožu, za djecu… Potrošači vole isprobavati različite i nove mirise pa proizvođači u ovoj kategoriji nikad ne miruju nego nude egzotične i aromatične proizvode stalno šireći kategoriju.

KOLIČINSKI I VRIJEDNOSNI PAD

U analizu tržišta omekšivača uključena su sredstva za omekšavanje

92%

količinskog udjela tržišta omekšivača čini vodećih pet proizvođača

Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), navedeni abecednim redoslijedom prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (siječanj ‘15 – kolovoz ‘15)

Henkel (Silan) Paglieri (Felce Azzurra) P&G (Lenor) Saponia (Ornel) Unilever (Coccolino)

20

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

(oplemenjivanje) rublja, u pravilu u tekućem stanju. Proizvodi su namijenjeni omekšavanju, obnavljanju ili osvježenju odjeće i ostalih tkanina u kućnoj upotrebi, prilikom završetka pranja (strojnog ili ručnog), u posljednjoj fazi ispiranja. Uključeni su koncentrirani i nekoncentrirani (razrijeđeni) omekšivači. Kategorija ne uključuje štirke te sredstva za čuvanje i osvježavanje rublja u ormarima, kao ni sprejeve za osvježavanje odjeće. U 2015. godini (siječanj ‘15 – prosinac ‘15) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključene veleprodaje, malih nezavisnih trgovina, institucionalne prodaje, cash & carry, kioska

i diskontera) omekšivači su ostvarili prodaju od 12.347 litara u vrijednosti od 148 milijuna kuna. Kategorija bilježi pad količinske (-5,7%) i vrijednosne prodaje (-3,2%) u odnosu na isto razdoblje lani.

VODEĆI SUPERMARKETI

Najveći dio omekšivača prodaje se u pakiranjima većima od 1 l, međutim taj segment je u padu -12% u usporedbi na isto razdoblje lani.


SPONZORIRANI ČLANAK

Očaravajući svijet njege i mirisa! Odjeća čini veliki dio našeg identiteta, govori mnogo o našoj osobnosti i pogledu na život. Zato sve više i više brinemo o odjeći na isti način kao što brinemo za svoju kožu, kosu ili tijelo. Inspiriran najnovijim trendovima u njezi ljepote, Silan Soft & Oils sada nudi novu generaciju omekšivača odjeće, koji njeguju odjeću dragocjenim mirisnim uljima. S jedinstvenom prozirnom tekućinom u visoko-kvalitetnoj boci modernog dizajna, u zavodljivoj zlatnoj, ljubičastoj, a od sada i u ružičastoj boji koja odiše neodoljivom nježnošću u brizi za Vaše rublje, Silan Soft & Oils odjeći daje zavodljivi miris i predivnu mekoću. Njegova inovativna, brzo-upijajuća i njegujuća formula s dragocjenim mirisnim uljima brine o svakom komadu odjeće i pruža posebnu mekoću i dugotrajnu svježinu koja će razmaziti sva Vaša osjetila.

Silan Soft & Oils Gold očarava prirodnim voćnim mirisom – kombinacijom koja savršeno spaja cvjetne note te je zaokružena senzualnim mirisom šume, dragocjenog mošusa i vanilije.

Novi Silan Soft & Oils Pink nudi svježi pjenušavi miris u kombinaciji s mekim srednjim notama ruže i ylanga pomiješanog s breskvom. Sve to počiva na toploj i bogatoj pozadini senzualnog mirisa šume, mošusa i vanilije koja će razmaziti odjeću s opojnim mirisnim osjećajem koji obećava čisto uživanje.

Silan Soft & Oils Purple sadrži zadivljujuću kombinaciju voćnih nota, nježnog praškastog mirisa bijelih cvjetova, baršunastih ljubičica i breskve. Zaokružen senzualnim šumskim mirisom i praškastim mošusom, oduševit će Vašu odjeću sa svakim pranjem.

VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

21


U FOKUSU NEPREHRANA

Omekšivači rublja Segment do 1 l raste po potrošnji 4% u posljednjih 12 mjeseci. Najvažniji tip prodajnog mjesta za prodaju omekšivača su supermarketi (301-2500 m2) koji nose 37% količinske prodaje kategorije dok hipermarketi (>2500 m2) čine 24% prodaje. Velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) ostvaruju 13%, srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) 11% prodaje, male trgovine mješovitom robom ostvaruju 4% dok drogerije ostvaruju preostalih 11% ukupne količinske prodaje kategorije. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), navedeni abecednim redoslijedom prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (siječanj ‘15 – kolovoz ‘15) su Henkel (Silan), Paglieri (Felce Azzurra), P&G (Lenor), Saponia (Ornel) i Unilever (Coccolino). Vodeća petorka nosi 92% količinskog udjela tržišta omekšivača dok trgovačke robne marke čine 8%.

Količinska važnost prema veličini pakiranja

Ukupno Hrvatska - omekšivači

KOLIČINSKA PRODAJA / 1000 l 12.347

-5,7%

13.092 0

5.000

10.000

15.000

VRIJEDNOSNA PRODAJA / 1000 KN 148.410

-3,2%

153.347 0

100.000

200.000

(Siječanj 2014. - prosinac 2015.) (Siječanj 2014. - prosinac 2014.)

Količinska važnost prema tipu prodajnog mjesta

(Siječanj 2014. - prosinac 2015.)

(Siječanj 2015. - prosinac 2015.) 4% Male trgovine 37% Supermarketi

58% više od 1,1l

42% do 1l

11% Drogerije

24% Hipermarketi

22

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

11% Srednje trgovine

13% Velike trgovine


h i n e j l b u j l a Za mjesec z odni toaletni papir g i r p i v o n š na

Y P P A H X E PERF Y A D S ’ E N I T N E L VA

www.drenik-zg.com


U FOKUSU PREHRANA

Sol

5 grama iznose ljudske dnevne potrebe za kuhinjskom soli

Najzastupljeniji začin na svijetu Kuhinjska sol je namirnica koja se uglavnom sastoji od natrijevog klorida i glavni je izvor iona Na+ i Cl- za ljude i životinje. Prema načinu dobivanja, postoje tri vrste kuhinjske soli: kuhana sol, morska sol i kamena sol.

S

ol je najzastupljeniji začin u svim kuhinjama svijeta. Koristi se za poboljšanje okusa u slanim, ali i slatkim jelima. Posebna je uloga soli prilikom konzerviranja mesa, ribe i sira. Kuhinjska sol je namirnica koja se uglavnom sastoji od natrijevog klorida i glavni je izvor iona Na+ i Cl- za ljude i životinje. Ioni Na+ imaju ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima od održanja stalnog krvnog tlaka do održanja rada živčanog sustava i stoga je unošenje kuhinjske soli neophodno za život. Ljudske dnevne potrebe za kuhinjskom soli iznose oko 5 g, a današnjim načinom života unosimo u tijelo nekoliko puta veću količinu kuhinjske soli od one potrebne našem tijelu. Povišen unos soli povezuje se s povišenim tlakom, razvojem osteoporoze, a vjeruje se da stradavaju i bubrezi. Stoga stručnjaci preporučaju da se unos soli ograniči na 6 grama dnevno i da se pripazi na skrivenu sol koja se nalazi u tvrdim sirevima, umacima, kruhu, juhama iz vrećice i kukuruznim pahuljicama.

NAČIN DOBIVANJA

Prema načinu dobivanja, postoje tri vrste kuhinjske soli: kuhana sol, morska sol i kamena sol. 24

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

Kuhana sol dobiva se iz naslaga soli na mjestima gdje je nekada bilo more pa se njegovim povlačenjem nataložila sol. Bušenjem i polaganjem cijevi dolazi se do nalazišta soli te se upušta voda koja topi sol pa se salamura diže na površinu, a netopivi ostaci padaju na dno. Salamura se zatim ispumpava, a “kuhanjem” se isparava voda da ostane samo NaCl. Morska sol je jestiva sol koja se dobiva postupkom isparavanja morske vode, obično u velikim plitkim bazenima solana. Zajedno s natrijevim kloridom sadrži i male količine ili tragove drugih kao što su kalij, magnezij i mangan.  Kamena sol je morska sol koja je nastala prije nekoliko milijuna godina uslijed sušenja velikih oceana. Proizvodnja u solanama započinje u prvom bazenu u kojem je koncentracija NaCl najmanja (morska voda) a završava u zadnjem, u kojem je morska voda toliko prezasićena da se sol taloži na dnu bazena. Isušivanje se obavlja samo u ljetnim mjesecima kada su najpovoljniji

uvjeti za proizvodnju. Kamena sol se dobiva iskapanjem naslaga soli u rudnicima (slično kao ugljen) te njihovim kasnijim mljevenjem i pročišćavanjem.

CVIJET SOLI

Cvijet soli (franc. Fleur de Sel, šp. Flor de Sal) nastaje u toplim, zadihanim danima kao tanki sloj na površini vode. Bere se drvenom lopatom prije nego potone na dno. Sastavom se od ukupne morske soli ponešto razlikuje jer ima nešto veći udio teže topivih soli. To utječe na okus, zbog čega cvijet soli postiže puno veću cijenu na tržištu. Najviše se proizvodi u Francuskoj u Bretanji i Camargue te u Portugalu na Algarve i u Ses Salines na Mallorca. Cvijet soli prodaje se neobrađen, a gurmani cijene okus zbog udjela kalcija i magnezijevog sulfata, kojih nema u kamenoj soli. Cvijet soli se sastoji prosječno od preko 97% natrijevog klorida, 0,5 % kalcijevog sulfata, 0,3 % magnezijevog klorida, 0,2 % magnezijevog sulfata i 0,1 % kalijevog klorida.

U HRVATSKOJ POSTOJE TRI SOLANE: U PAGU, NINU I STONU. SOLANA PAG GODIŠNJE PROIZVEDE CCA. 15-20.000 TONA. HRVATSKA GODIŠNJE TROŠI OKO 100.000 TONA SOLI, OD ČEGA 70% OTPADA NA SOL ZA CESTE.


SPONZORIRANI ČLANAK

B4Life sol s 35% manje NaCl B

4Life sol sa smanjenim sadržajem natrija je mješavina natrijeve i kalijeve soli koja se koristi u svakodnevnoj prehrani umjesto (standardne) kuhinjske soli, za sve članove obitelji, po vlastitom ukusu. B4Life sol je pokazatelj praćenja najnovijih svjetskih trendova u prehrani. Smanjenje natrija kroz korištenje Bon apetit B4Life predstavlja značajan doprinos zdravijoj prehrani, bez kompromisa okusa. Prevelik unos soli među glavnim je uzrocima povišenog krvnog tlaka, a time srčanog i moždanog udara. Studije pokazuju da smanjivanje unosa soli može utjecati na snižavanje krvnog tlaka, kod osoba koje imaju povišen krvni tlak i kod onih koje ga nemaju. Prema jednom američkom istraživanju, rizik od moždanog udara bio je viši u ljudi koji su jeli više soli, bez obzira na vrijednosti krvnog tlaka. Smanjenje unosa natrija doprinosi održavanju normalnog krvnog tlaka. Iz tog razloga kreirali smo za Vas B4Life mješavinu soli sa smanjenim udjelom natrija koja blagotvorno djeluje na Vaš organizam. O Carponi Pack Tvrtka Carpona Pack d.o.o. nalazi se na adresi Frana Galovića 9, Krapina. Osnovana je 2011. godine. Glavna djelatnost tvrtke je proizvodnja dodataka za jelo s povrćem te začina. Asortiman Bon apetit proizvoda proširen je novom kategorijom proizvoda - zobenim kašama. Zahvaljujući suradnji s belgijskom tvrtkom Callebaut stvorena je zobena kaša za istinske ljubitelje najfinije čokolade. Ostale kaše stvorene su prema ukusu sladokusaca – zobena kaša s lješnjakom te voćnim okusima maline, jagode te jabuke i cimeta. Uz vlastiti brend Bon Apetit, Carpona Pack proizvodi privatne marke za multinacionalne kompanije kao što su: Billa (Clever i Billa brend), Interspar (S-budget), UltraGros (Ultra Plus) i Meta Grupa (Margherita).

VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

25


INTERVJU MJESECA

Želja nam je bila da s redizajnom dobijemo stranicu koja je intuitivna, na kojoj će se svatko jednostavno snalaziti i trošiti što manje vremena.

26

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.


Martina Starčević direktorica Sektora Online prodaje, KONZUMklik.hr

Online prodaja zauzima važno mjesto u razvoju suvremenog retaila Trgovački lanac Konzum predstavio je krajem prošle godine novi koncept online trgovine – Konzum klik. Investicija uključuje izgradnju i opremanje novog logističkog centra na više od 5000 metara kvadratnih u Vrbanima te kompletan redizajn web stranica, uz brojne nove funkcionalnosti. O ovoj investiciji, vrijednoj 30 milijuna kuna, razgovaramo s direktoricom Konzumova Sektora Online prodaje Martinom Starčević.

Razgovarala: Marija Kosor

Koje funkcionalnosti nude web stranice Konzum klika? Funkcionalnosti našeg redizajniranog weba su zbilja tema za sebe… Trenutačno nam više od 90% kupnji dolazi s računala pa smo prvo krenuli u redizajn desktop verzije, koja je doduše i responzivna (dakle, automatski se prilagođava za gledanje na mobitelu), a sad u drugoj etapi krećemo u redizajn mobilne aplikacije. Cilj nam je prvenstveno bio olakšati kupnju, ubrzati snalaženje i time povećati zadovoljstvo naših kupaca. Znači, da kupac što brže obavi svoju kupnju, bez previše smetnji i upitnika nad glavom što smo mislili prilikom slaganja i prezentiranja nekih cjelina. Postavili smo se u poziciju kupca i krenuli od toga što je osnova kad se nešto pretražuje na internetu. Sve proizvode smo ponovno fotografirali, iz svih ku-

teva, kako bi kupac mogao pregledati proizvod baš kao da ga drži u ruci. Posebno smo se orjentirali i na fotografiju deklaracije koju uz zoom opciju možete maksimalno uvećati i pročitati baš kao da ste ga uzeli s police. Također, uz svaki proizvod su posebno raspisani svi matični podaci, specifikacije, nutritivne vrijednosti. Razmišljali smo i o tome kako nešto što je možda na prvi pogled minus – a to je da proizvod ne možeš zaista primiti kao kupac pred policom – okrenemo u plus i kupcu omogućimo dodatni benefit, potpuni doživljaj, da se još bolje upozna s proizvodom... pa smo za neke K Plus proizvode snimili i posebne video materijale. Jer, zamislite ovu situaciju: uzmete kutiju keksa u prodavaonici. Možete je pogledati izvana, pročitati ambalažu. No, nemate doživljaj što je sve unutra... A taj vam video materijal, koji mi na internetu prezentiramo uz proizvod, omogućuje doživljaj i kako proizvodi izgledaju kad se otvori ambalaža. Koliko ih je točno unutra, kako

izgledaju, jesu li hrskavi itd. Ili ako se radi o nekom jelu, tipa njoke... Uz to što kad otvorite fotografiju i pogledate proizvod i pročitate deklaraciju, uz video dobijete i inspiraciju kako ih spremiti i kako izgleda gotovo jelo, za koliko je osoba, koliko traje priprema tog jela itd. Kako funkcionira tražilica? Jako puno smo radili na razvoju napredne tražilice koja pokriva mnoštvo pojmova i lokalnih narječja što kupcima omogućuje da jednostavno nađu ono što im treba. Znači, upišete li recimo pojmove „rajčica“, „pomidora“ ili „paradajz“ – dobit ćete ono što ste tražili. Također, možete upisati i više pojmova odjednom, pa će vam se svi oni, nakon potvrde, otvoriti u nizu, jedan ispod drugog. Kako sam već spomenula, želja nam je bila da s redizajnom dobijemo stranicu koja je intuitivna, na kojoj će se svatko jednostavno snalaziti i trošiti što manje vremena. Pa VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

27


INTERVJU MJESECA

Martina Starčević baš zato omogućujemo da putem jednog klika u košaricu prebacite svoje stare kupnje i onda izvršite korekciju (ubacite ili izbacite neke proizvode). Također, možete unaprijed kreirati i različite liste, pa ih kad dođe trenutak za to, samo ubacite u košaricu. Tu je kupnja s mobitelom onda jako praktična. Koliko je artikala trenutno na raspolaganju? Trenutno imamo gotovo 8.000 artikala u ponudi, no svakodnevno pratimo potrebe naših kupaca i u skladu s tim širimo ponudu. Što kupci najčešće pitaju ili ne znaju, a smatrate da je zanimljivo istaknuti? Pa, recimo, opcije plaćanja. Ljudi ponekad još imaju strah od kupnje putem interneta. Iako je to bez razloga, jer imamo najbolje sigurnosne sustave, našim kupcima omogućujemo i plaćanje prilikom preuzimanja robe. Dakle, na svom pragu, i to karticama i gotovinom. Zatim, brine ih i svježina robe, rokovi trajanja, kvaliteta robe... Razumijemo ih! Krenite od sebe, od toga što radite u prodavaonici. Svatko voli sam odabrati svoje voće i povrće, pažljivo pregledava pakiranja mesa, gleda datume. Baš zato, naši su djelatnici prošli posebnu obuku. Kupac će dobiti samo najbolju robu, super kvalitete i s aktualnim rokom trajanja. Ako nam na skladište dođe neki proizvod koji nije naj-naj-naj kvalitete, radije ćemo ga za taj dan maknuti iz ponude, nego ga dostaviti pa da kupac nije zadovoljan. Također, proizvodi se pažljivo pakiraju u vrećice i kutije, baš kao da ih kupac sam sprema na blagajni. Imamo i posebne kutije u kojima se

U KONZUM KLIKU TRENUTNO IMAMO OKO 8.000 ARTIKALA, NO SVAKODNEVNO PRATIMO POTREBE KUPACA I U SKLADU S TIM ŠIRIMO PONUDU.

roba dostavlja do vrata. One omogućuju da se ne prekida hladni lanac, pa npr. na sobnoj temperaturi mogu držati smrznute proizvode preko 24 sata. Dakle, ako kupite sladoled, doći će vam u boljem stanju nego da ga sami vozite iz prodavaonice u svom automobilu. Kolika je minimalna narudžba i koji je iznos prosječne Konzumove online košarice? Minimalna vrijednost je postavljena ispod jedne prosječne tjedne kupnje, na 200kn. Što se cijena tiče, nema nikakve razlike kupujete li u Super Konzumu ili u Konzum kliku. I redovne i akcijske cijene su identične, samo što se na Konzum kliku mogu dobiti i različite jedinstvene akcije omogućene u suradnji s našim partnerima. Online košarica, osim što se razlikuje i po sadržaju je i znatno veća. Prosječna vrijednost je iznad 600 kuna. Nedavno je pokrenut i Drive in? Kakav je princip djelovanja usluge? U sklopu našeg logističkog centra na zagrebačkim Vrbanima, kupcima omogućujemo uslugu da sami preuzmu svoje namirnice i to već dva sata nakon obavljene narudžbe. Dakle, kompletan proces je jednak kao da naručujete za dostavu kući, samo u zadnjem koraku, na blagajni, odaberete opciju „Drive in“. Jako je praktično jer tako na primjer imate mogućnost oko 15h kreirati narudžbu i kad idete kući s posla, već iza 17h preuzeti svoje namirnice. Plaćanje je također moguće i online i prilikom preuzimanja namirnica. Kakve su prve reakcije kupaca? Oče-

28

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

kujete li dobar odaziv? Drive in je definitivno najuzbudljivija usluga. Bili smo jako znatiželjni oko odaziva jer nas je zanimalo kako će naše tržište reagirati na takvu uslugu. Moram reći da su reakcije odlične. Prvi rezultati pokazuju da postoji veliki interes za ovakvim načinom kupnje. Kupci dobivaju informaciju o tome tko im dolazi na vrata? Ta nam je usluga jako dobro prihvaćena. Naime, takva su vremena da ne želite baš bilo kome otvoriti vrata. Prije dolaska našeg dostavljača, kupac dobije e-mail poruku s imenom i prezimenom te fotografijom našeg kolege koji donosi pošiljku. Imamo dosta kupaca koji naručuju za svoje roditelje pa im tako unaprijed jave tko im dolazi. Najavljeno je i širenje dostave u više velikih hrvatskih gradova te širenje u regiji. Možete li nam dati više detalja – kojim tempom (i na kojim lokacijama) ćete krenuti sa širenjem? U Europi, pa tako i kod nas, pokazalo se da se najveći udio u maloprodaji online kanala bazira upravo na velikim i urbanim sredinama,tako da je i naša strategija prilagođena tome. Inače, Konzum klik uz Zagreb i okolicu svoju uslugu omogućuje i na području Rijeke, Osijeka i Splita. Regija je kompleksnija u smislu logističko-distribucijskog aspekta. Nije jednostavno pronaći idealnu lokaciju, a i tržišta su na različitom nivou ''spremnosti'' za ovaj kanal. Lokacija na kojoj se mi sad nalazimo nije slučajno izabrana; ona je mikrolokacijski idealna - na području grada gdje imamo dosta mlađe


90%

kupnji dolazi s računala pa smo prvo krenuli u redizajn desktop verzije

NAŠE SU CIJENE IDENTIČNE ONIMA U SUPER KONZUMU. I REDOVNE I AKCIJSKE, SAMO ŠTO SE NA KONZUM KLIKU MOGU DOBITI I RAZLIČITE JEDINSTVENE AKCIJE OMOGUĆENE U SURADNJI S NAŠIM PARTNERIMA.

populacije, obitelji s djecom koji sve manje vremena imaju za odlaske u nabavku i kojima je puno bitnije provoditi vikende npr. u prirodi. Zanimljivost je da su za uređenje fasade zgrade u Vrbanima angažirani domaći likovni umjetnici. Kako ste došli na tu ideju i koja je poruka potrošačima? Kakve su reakcije kupaca? Ideja je proizišla s našeg internog sastanka na kojem smo shvatili da ne želimo imati „samo još jednu zgradu“. Željeli smo na neki način pridonijeti zapadnom dijelu grada, jer realno gledajući, tamo su samo nizovi zgrada… Palo nam je na pamet kako bi bilo odlično omogućiti mladim umjetnicima da se izraze na tako velikoj površini. Tako smo došli do Stipana Tadića i njegovih kolega koji su zbilja napravili jedan veliki i zahtjevan posao, a rezultat je odličan. Reakcije kupaca su odlične, nitko

nije ni naslućivao što se unutra događa. Jer, zapravo, Konzum klik danas radi unutar najvećeg murala u Hrvatskoj! Online trgovina raste više od 25 posto godišnje, ali i dalje zauzima jako uzak segment tržišta. Kakvi su prvi pokazatelji? Je li u 2016. realno očekivati trostruko povećanje Konzumove online prodaje, kako je najavljeno na predstavljanju novoga koncepta? Istina, segment je uzak, no moram reći da se i stalno širi… Rezultati su jako dobri, pa prema tome mislim da nema straha. Tko su najčešći korisnici kad je u pitanju starosna dob kupaca? Što se starosne skupine tiče, kod nas su dominantni mladi ljudi, u prosjeku od 30-45 godina. Zanimljivo je da imamo i jako puno starijih osoba kojima najčešće djeca ili čak unuci rade narudžbe. Potrebe različitih starosnih skupina se

razlikuju, ali mi ih bez problema možemo sve ispuniti. Najavili ste i daljnja ulaganja i unapređenje usluge. Koji su prvi sljedeći koraci? Rekla bih da smo predstavljanjem novog koncepta odradili veliki dio posla, no ipak nas još jako puno toga čeka. Ovo je tip biznisa koji se stalno mijenja i razvija tako da se u skladu s tim i mi konstantno razvijamo. Usluga se unapređuje svaki dan, od brige za naše kupce do logističkih inovacija koje kupac izravno ne vidi, ali u smislu usluge, svakako osjeti. Konzum klik definitivno je obilježio početak nove ere u online prodaji hrane i pića u Hrvatskoj. Je li online prodaja – budućnost trgovine? Pa gledajte, ovo je stvarno početak nove ere i sigurna sam da će u budućnosti imati sve veći značaj. No ipak vjerujem da će „brick & mortar“' uvijek biti najbitniji, a online kanal će rasti kao nadopuna ovim „fizičkim kanalima“. Online je budućnost i zauzima bitno mjesto u razvoju suvremenog retaila, no nikad neće u potpunosti zamijeniti prodavaonice koje danas znamo, tj. takav tip kupnje. VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

29


PREGLED TRŽIŠTA 2015.

Dolazak dugo očekivanog rasta Iako se gospodarstvo pokrenulo te BDP ostvario rast, povjerenje potrošača treba puno više vremena za oporavak. Vijesti o rastu i oporavku počele su dolaziti u drugoj polovici godine i tek su se tada počeli bilježiti pomaci u potrošačkom mentalitetu. Nakon 6 godina stagnacije, potrošači su i dalje okrenuti prema štednji.

30

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.


Pišu: Milan Cakić i Gordan Stanić, Research Analysts, Euromonitor International

Vrijednosni rast pojedinih kategorija robe široke potrošnje u 2014. i 2015. u tekućim cijenama

2013. - 2014.

2014. - 2015.

3,4 3,4 3,1

2,9 2,5 2,1

2,7

2,5

Njega doma

1,5

1,4

1,2 0,8 Alkoholna pića

0,4

0,0

-0,1 0,6 Kozmetički proizvodi

Bezreceptni lijekovi

-3,9

Č

ini se da se nazire svjetlo na kraju tunela za hrvatsko gospodarstvo. Nakon šest godina recesije, odnosno 24 kvartala negativnog rasta, prema podacima HZZ-a, BDP raste četvrti kvartal zaredom te je u trećem tromjesečju ove godine porastao za 2,8%. Turistička sezona u 2015. pokazala se vrlo uspješnom, međutim bitno je napomenuti da je pozitivan utjecaj na rast BDP-a dolazio od strane nekoliko pokazatelja, a to su prvenstveno rast industrijske proizvodnje, osobne potrošnje te jačanje izvoza. Neki od glavnih faktora koji su utjecali na odličnu turističku sezonu bili su toplo ljeto, nestabilnost sjeverno-afričkih destinacija te kriza Grčke. Iako su nestabilnosti na konkurentnim tržištima pogodovale pozitivnom rezultatu, bitno je ne zanemariti konstantno poboljšanje i investiranje u turističke kapacitete. Pogledajmo sada kako su se stvari odvijale vezano za maloprodaju i pojedine kategorije robe široke potrošnje

Topli napici

-3,9

Pakirana hrana

Bezalkoholni napici

Papirna konfekcija

Duhanski proizvodi

NAJLOŠIJI REZULTAT U 2015. ZABILJEŽILO JE TRŽIŠTE ALKOHOLNIH PIĆA KOJE JE STAGNIRALO, I TO SAMO ZBOG VRIJEDNOSNOG PADA SEGMENTA PIVA OD 0,8%. S DRUGE STRANE, TRŽIŠTE TOPLIH NAPITAKA JE ISKUSILO NAJBOLJI UČINAK U 2015., S VRIJEDNOSNIM RASTOM OD 3,4%.

tijekom 2015. godine. Pokušat ćemo odgovoriti na pitanje jesu li maloprodaja i kategorije robe široke potrošnje pratile pozitivan ekonomski rast u 2015.

TRENDOVI U MALOPRODAJI

Gledano u tekućim cijenama i ne uključujući porez na dodatnu vrijednost, maloprodaja u Hrvatskoj zabilježila je, prema podacima Euromonitor Internationala, vrijednosni rast od 0,1% u tijeku 2015. Zahvaljujući, prije svega, ubrzanom rastu prodaje putem interneta, koja je zabilježila rast od 7,5% u 2015., prodaja koja se ne odvija u prodavaonicama (internet prodaja te direktna prodaja, prodaja na raznim automatima i ‘kućna’ prodaja) zabilježila je znatno bolji učinak od prodaje u prodavaonicama. Naime, ova prva je porasla za 4,0% u 2015. dok je prodaja u prodavaonicama vidjela stagnaciju. Iako se gospodarstvo pokrenulo te BDP ostvario rast, povjerenje potrošača treba puno više vremena za

oporavak. Vijesti o rastu i oporavku počele su dolaziti u drugoj polovici godine i tek su se tada počeli bilježiti pomaci u potrošačkom mentalitetu. Nakon 6 godina stagnacije, potrošači su i dalje okrenuti prema štednji. Moglo bi se reći da je 2015. prijelazna godina. Ukoliko dođe do još nekoliko razdoblja gospodarskog oporavka, to će se definitivno odraziti na rast potrošnje i, vezano za nju, rast maloprodaje. Maloprodaja u Hrvatskoj se ubrzano modernizira. To je proces koji je započeo još prije više od 20 godina i koji se nastavlja i u 2015. Najbolji pokazatelj ovoga trenda je činjenica da moderni kanali prodaje snažno rastu u 2015. dok oni tradicionalni bilježe pad. Na primjer, hipermarketi su zabilježili rast od 4,4% u tekućim cijenama u 2015., a diskonti 3,5%. S druge strane, nezavisne male trgovine su pale za čak 6,3% dok su tradicionalne specijalizirane prodavaonice koje prodaju prehrambene proizvode, pića ili duhanske proizvode osjetile pad od 3%. VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

31


PREGLED TRŽIŠTA 2015.

Još jedan važan indikator modernizacije hrvatske maloprodaje u posljednjih pet godina i u 2015. je očigledna konsolidacija tržišta. I ovdje je važno napomenuti da su nezavisne male trgovine zabilježile pad od čak 6,3% u tekućim cijenama u 2015. godini, što implicira da veliki lanci povećavaju svoj udio na tržištu. Podaci Euromonitor Internationala govore da je vrijednosni udio vodećih deset trgovačkih lanaca, gledano prema nacionalnom vlasniku brenda, skočio sa 35,5% u 2010. na 46,3% u 2015.

Vrijednosni udio vodećih trgovačkih lanaca prema nacionalnom vlasniku brenda Konzum d.d. 15,9%

16,2%

4,2%

4,4%

Plodine d.d.

Lidl Hrvatska d.o.o 3,4%

32

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

4,6%

4,8%

5,0%

4,2%

4,5%

4,6%

4,1%

4,2%

3,7%

2,9%

Kaufland k.d. 3,0%

3,3%

3,5%

Tommy d.o.o 2,3% 1,7%

Spar Hrvatska d.o.o 2,0%

3,7%

2,6%

2,8%

2,9%

1,7%

2,3%

2,5%

2,6%

2,8%

2,9%

Billa d.o.o 2,1%

2,1%

2,2%

2,4%

2,4%

2,6%

dm-drogerie markt d.o.o 2,1%

2,1%

2,2%

2,2%

2,2%

2,2%

1,5%

1,6%

1,5%

1,5%

1,5%

1,1%

1,1%

1,2%

2012.

2013.

2014.

41,8%

43,1%

KTC d.o.o 1,6%

1,5%

Pevec d.d.

VRIJEDNOSNI UDIO VODEĆIH DESET TRGOVAČKIH LANACA, GLEDANO PREMA NACIONALNOM VLASNIKU BRENDA, SKOČIO SA 35,5% U 2010. NA 46,3% U 2015.

16,8%

3,8%

KATEGORIJE ROBE ŠIROKE POTROŠNJE

Različite kategorije robe široke potrošnje zabilježile su različite učinke u 2015. godini, ali najvažnije je istaknuti kako nijedan od značajnijih tržišnih segmenata nije zabilježio pad gledano prema vrijednosnom rastu u tekućim cijenama. Prema podacima Euromonitor Internationala, najlošiji rezultat u 2015. zabilježilo je tržište alkoholnih pića koje je stagniralo, i to samo zbog vrijednosnog pada segmenta piva od 0,8%. S druge strane, tržište toplih napitaka je iskusilo najbolji učinak u 2015., s vrijednosnim rastom od 3,4%. Između ova dva ekstrema nalaze se sve ostale velike kategorije robe široke potrošnje. Tržište kozmetičkih proizvoda je također značajno raslo u 2015. zabilježivši vrijednosno povećanje od 3,1%. Iza njega slijedi tržište bezalkoholnih napitaka s rastom od 2,9% te duhanski proizvodi sa 2,7% i bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani s vrijednosnim rastom od 2,1% u 2015. godini. Nadalje, tržište papirne konfekcije s proizvodima za osobnu higijenu zabilježilo je rast od 1,5% dok su tržišta pakirane hrane i njege doma iskusila rast od 1,4%, odnosno 1,2%. Iz navedenih podataka potpuno je jasno da je 2015. godina donijela

16,4%

16,9%

18,7%

0,4%

2010.

0,7%

2011.

Ukupno

35,5%

37,7%

39,7%

2015.

46,3%


PREGLED TRŽIŠTA 2015.

poboljšanje u mnogim kategorijama robe široke potrošnje. Ovo se još bolje vidi ukoliko se uzme u obzir da su mnoge od ovih kategorija, poput njege doma i alkoholnih pića, zabilježile snažne negativne rezultate u 2014. godini (pad veći od 3% u ove dvije kategorije).

ŠTO DONOSE NADOLAZEĆE GODINE?

Polagani izlazak is krize u 2015. godini nagovješćuje prekretnicu u hrvatskom gospodarstvu. Iako je još rano reći s potpunom sigurnošću, čini se da će se rast BDP-a i oporavak gospodarstva nastaviti u nadolazećim godinama. To će se prvenstveno odraziti na porast potrošnje. Podsjetimo se: u razdoblju krize hrvatskog gospodarstva kućni budžeti su se znatno smanjili. Uz negativan utjecaj pada zaposlenosti, došlo je i do pada potrošačkog optimizma. Rezultat svega bila je opća situacija neizvjesnosti. Razdoblje kreditne ekspanzije i ekonomije potkrijepljene dužničkom potrošnjom potpuno se srušio u posljednjih šest godina. Umjesto uzimanja kredita, došlo je do rasta mentaliteta štednje, što je za maloprodaju bilo pogubno. Međutim, predviđeni gospodarski rast te rast gospodarske stabilnosti u regiji će definitivno doprinijeti pozitivnom kretanju u maloprodaji. Glavni motivatori rasta bit će predviđeni pad nezaposlenosti, rast potrošačkog optimizma te kreditna ekspanzija, koji će se zajednički odraziti na veću razinu raspoloživog dohotka. U prve dvije godine, dakle 2016. i 2017., doći će do blagog rasta. Pitanje je hoće li uopće biti vrijednosnog rasta. Trend pada cijena i porast potražnje za privatnim robnim markama je prisutan već neko vrijeme i očekuje se da će se nastaviti. Međutim, u razdoblju 2015. - 2020. možemo govoriti o konstantnom rastu te pokušaju na povratak razine potrošnje od predkriznog razdoblja.

HIPERMARKETI SU ZABILJEŽILI RAST OD 4,4% U TEKUĆIM CIJENAMA U 2015., A DISKONTI 3,5%. S DRUGE STRANE, NEZAVISNE MALE TRGOVINE SU PALE ZA ČAK 6,3% DOK SU TRADICIONALNE SPECIJALIZIRANE PRODAVAONICE KOJE PRODAJU PREHRAMBENE PROIZVODE, PIĆA ILI DUHANSKE PROIZVODE OSJETILE PAD OD 3%. 34

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

Predviđanja Veličine tržišta robe široke potrošnje u regiji (u mil. eura): Alkoholna pića, pakirani prehrambeni proizvodi, bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani, kozmetički proizvodi, sredstva za čišćenje i osobnu higijenu, duhanski proizvodi, bezalkoholna pića, topli napitci. 8321,1 7916,9 8.000

Srbija

7504,7

6634,5 6400,2 6224,7

Hrvatska 6.000

4030,4 4.000

3896,3

Slovenija

3789,1

2878,7

2968,0

3069,6

Bosna i Hercegovina

2.000

1893,9

1993,2

Makedonija

1809,9

Ukupno 22.207,1

23.075,3

240.48,8

0

2015.

2016.

2017.


SPONZORIRANI ČLANAK

Mg Mivela - voda koju potrošači traže P

osljednjih nekoliko godina na tržištu pića u Hrvatskoj prisutna je Mg Mivela. Ova gazirana prirodna mineralna voda posebna je jer je izvor prirodnog magnezija. U jednoj litri Mg Mivele nalazi se čak 343 mg prirodnog magnezija dok preporučeni dnevni unos magnezija iznosi 375 mg. Kvalitetu Mg Mivele potvrdio je i stručni žiri jednog od najvažnijih svjetskih natjecanja mineralnih voda – Global Water Awards na kojem je Mg Mivela proglašena jednom od Top 3 funkcionalne vode svijeta, pri čemu je jedino kod Mg Mivele funkcionalnost postignuta njenim izvornim, prirodnim sastavom. Kako je magnezij jedan od najvažnijih minerala koji sudjeluje u više od 350 procesa bitnih za pravilno funkcioniranje organizma, tako su se brojni potrošači uvjerili u blagotvoran učinak prirodnog magnezija iz Mg Mivele. Pozadina toga nalazi se u znanstvenim istraživanjima koja su potvrdila kako magnezij doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji mišića te normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Magnezij sudjeluje u staničnim reakcijama pri kojima se stvara energija, tako da su umor i iscrpljenost često posljedica nedovoljnog unosa magnezija u dnevnoj prehrani. Blagodati magnezija Kada imamo vode bogate mineralima, u kojima je magnezij u ravnoteži s bikarbonatima, tada te vode imaju lagan i osvježavajući okus, a ioni magnezija se lako mogu apsorbirati iz probavnog sustava

u krvotok i na taj način postati dostupni svakoj stanici organizma za vitalne funkcije. Takva voda, poput Mg Mivele, se najčešće koristi svakodnevno kao izvor magnezija i prirodne hidracije, ne izazivajući laksativni učinak. To je ujedno i njena prednost i posebnost u odnosu na druge vode bogate magnezijem. Nije svaki oblik magnezija isti Važno je znati da nije svaki izvor magnezija isti i da ga je u tijelo najbolje unijeti hranom i vodom. Mg Mivela je u nutritivnom smislu odličan izbor magnezija iz prirode. Brojna znanstvena istraživanja pokazuju kako u velikom dijelu svjetske populacije postoji deficit magnezija u prehrani. Iako postoje brojni dodaci prehrani koji sadrže magnezij, najbolje ga je u tijelo unijeti hranom i vodom – namirnicama koje su prirodno bogate magnezijem. Kada se konzumira magnezij koji je prirodno sadržan u mineralnoj vodi, on je tijelu na raspolaganju u svom prirodnom mediju, te za razliku od nekih sintetskih dodataka prehrani koji mogu biti teže iskoristivi ili imati određene popratne učinke, magnezij u Mg Miveli dolazi u obliku koji organizam može dobro apsorbirati i iskoristiti za vitalne funkcije. Posebnost Mg Mivele je i ta što jedina na tržištu prirodnih mineralnih voda dolazi u dvije verzije – normalno i blago gazirana.

Mg Mivela u TOP 3 minerale vode na svijetu Na natjecanju Global Bottled Water Awards u Lisabonu u kategoriji funkcionalnih mineralnih voda Mg Mivela jedina je prirodna mineralna voda bez dodataka koja je ušla u TOP 3 svjetske funkcionalne vode. U usporedbi s ostalim finalistima u kategoriji, jedino je kod Mg Mivele funkcionalnost postignuta njenim izvornim, prirodnim sastavom.

VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

35


PREGLED TRŽIŠTA 2015.

Blagi pad FMCG tržišta na kupovinama za potrebe kućanstva Podaci za 10-ak tržišta srednje i istočne Europe u prvoj polovici 2015. pokazuju sliku rasta na gotovo svim tržištima. Sva ova tržišta, osim Poljske i Hrvatske, bilježe rast vrijednosti FMCG tržišta. Dok Rusija, Ukrajina i Turska predvode ljestvicu rastućih, Austrija i Slovačka rastu bitno manjim stopama.

S

lužbena statistika prijavljuje rast FMCG tržišta u 2015. u Hrvatskoj. GfK, iako bilježi rast povjerenja potrošača, bilježi blagi pad vrijednosti FMCG tržišta na kupovinama za potrebe kućanstva. S obzirom da kupovine za potrebe kućanstva čine 75% vrijednosti ukupnog FMCG tržišta, to bi pretpostavljalo da je u preostalih 25% tržišta koje čine ‘out-ofhome’ potrošnja, potrošnja za HoReCa kanal i turizam došlo do vrlo visokog rasta tržišta koji kompenzira blagi pad tržišta na kupovinama za kućanstvo. Mi ćemo se u analizi ipak fokusirati na segment kupovina za kućanstvo. Podaci za 10-ak tržišta srednje i istočne Europe u prvoj polovici 2015. pokazuju sliku rasta na gotovo svim tržištima. Sva ova tržišta, osim Poljske i Hrvatske, bilježe rast vrijednosti FMCG tržišta. Dok Rusija, Ukrajina i Turska predvode ljestvicu rastućih, Austrija i Slovačka rastu bitno manjim stopama. Kako trgovci odgovaraju izazovima poslovanja u Hrvatskoj? Osam od deset vodećih trgovaca u 2015. povećava tržišni udio. Najveći rast imaju Super Konzum, Lidl, Plodine i Kaufland. Udio deset vodećih trgovačkih lanaca iz godine u godinu osnažuje te 36

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

Vrijednosna promjena FMCG tržišta HY 15 vs HY 14 Potrošnja za potrebe kućanstva Izvor: GfK Consumer Panel

Austrija

Slovačka

Češka

Poljska

Mađarska

Bugarska Rusija

Hrvatska

Rumunjska

Ukrajina

Srbija

Turska

Kazahstan

Vrijednosni udjeli top 10 FMCG trgovaca HY 15 Potrošnja za potrebe kućanstva Izvor: GfK Consumer Panel

82

Slovačka

77

Austrija

76

Češka Mađarska

74

Hrvatska

73 47

Poljska

46

Rumunjska

39

Bugarska

35

Rusija

30

Srbija

27

Turska

15

Ukrajina Kazahstan

10


Piše: Mladen Kožić, Consumer Panel Services, GfK Hrvatska

Vrijednosni udjeli TM-a na FMCG tržištu HY 15 / Potrošnja za potrebe kućanstva Rusija

Češka

Poljska

Austrija

Slovačka

Mađarska

Hrvatska

Srbija

Rumunjska

Bugarska

Turska

Ukrajina

Vrijednosni udjeli promocija na FMCG tržištu HY 15 / Potrošnja za potrebe kućanstva

GODINA 2015. DONIJELA JE NEOČEKIVANO ZAUSTAVLJANJE RASTA TRGOVAČKE MARKE U HRVATSKOJ, ČAK I NJEZIN BLAGI PAD. U PRVOJ POLOVINI 2015. UDIO TRGOVAČKIH ROBNIH MARKI IZNOSI 22%, ZA RAZLIKU OD 2014. KADA JE TAJ UDIO BIO 23%. trenutno čini oko ¾ tržišta (slično kao u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj), ali to nije kraj koncentracije tržišta. Okrupnjivanje glavnih igrača nastavlja se preuzimanjem manjih trgovaca. Godina 2015. donijela je neočekivano zaustavljanje rasta trgovačke marke u Hrvatskoj, čak i njezin blagi pad. U prvoj polovini 2015. udio trgovačkih robnih marki iznosi 22%, za razliku od 2014. kada je taj udio bio 23%. Sličan

trend pada udjela TM-a bilježimo u Slovačkoj i Bugarskoj. Afinitet hrvatskih kupaca prema kupovini trgovačkih robnih marki sličan je onome kupaca zemalja srednje Europe kao što je Češka, gdje je udio trgovačkih robnih marki u prvoj polovici 2015. godine 21%. Jedan od glavnih razloga zaustavljanja trenda rasta trgovačke marke u Hrvatskoj može se povezati uz sve snažnije promotivne aktivnosti brendova.

Vrijednosni udio promocija u Hrvatskoj u prvoj polovici 2015. iznosi 38% čime smo se svrstali uz bok Slovačkoj i prijetimo doseći Češku čiji su kupci poslovično poznati kao iznimno cjenovno osjetljivi. Snažan promo pritisak otvara pitanje njegove dugoročne održivosti te utjecaja na profitne stope brendova i na ‘zdravlje brendova’. O istraživanju: GfK Consumer Panel je kontinuirano istraživanje u kojemu se podaci prikupljaju na temelju dnevnika kupovine kojeg ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj. Uzorak je reprezentativan prema regiji, veličini naselja, broju članova kućanstva te broju djecea ispod 14 godina. VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

37


PREGLED TRŽIŠTA 2015. Dragana Vraneš, urednica, Progressive Srbija

Domaći trgovci šire poslovanje Vojvođanski trgovac Gomex ušao je na beogradsko tržište dok Univerexport nastavlja otvaranje novih trgovina te razvija svoju ponudu, posebno organsku. Kada je u pitanju online prodaja, za nju se prošle godine odlučio lokalni trgovac Dis. FMCG tržište u Srbiji prošle je godine obilježilo preuzimanje kompanije Danube Foods Group, u čijem su vlasništvu tvrtke Knjaz Miloš, Imlek i Bambi, od strane najvećeg investicijskog fonda u centralnoj i istočnoj Europi Mid Europa Partners. Nakon preuzimanja, Knjaz Miloš, Imlek i Bambi posluju u okviru holdinga kompanija Moji brendovi, koju još čine i Mlekara Subotica, Bitoljska mlekara, Mlijekoprodukt i Niška mlekara,

DIS POKRENUO ONLINE

Lokalni trgovac Aman, čiji je vlasnik iz Jordana i živi s obitelji u Srbiji, preuzeo je lokalni trgovački lanac Višnjica. Višnjica je poznata po manjim trgovinama s višim cijenama koje su uglavnom smještene u središtu Beograda. Također, Aman je preuzeo trgovine koje su pripadale Interexu (Intermarche, dio Les Mousquetaires grupe), kojeg više nema u Srbiji. Te trgovine imaju 1.000-1.500 m2 i nalaze se u Beogradu, Čačku, Nišu, Obrenovcu, Zaječaru, Šapcu i Valjevu. Vojvođanski trgovac Gomex ušao je na beogradsko tržište dok Univerexport nastavlja otvaranje novih trgovina te razvija svoju ponudu, posebno organsku. Kada je u pitanju online prodaja, za nju se prošle godine odlučio lokalni trgovac Dis. Od stranih trgovaca prisutnih na tržištu,

38

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

Još uvijek se čeka

hrvatski maloprodajni lamjesecu u Srbiji iznosi 20 otvaranje prvog Lidla nac Konzum, pored Idea puta, tradicionalnim tru Srbiji – njemački trgovačkog lanca, nakon govinama, do 300 m2, 13 diskontni lanac kupio preuzimanja Mercatora puta, a hipermarketima je zemlju u različitim 2014. godine prisutan u 3 puta. U Srbiji broj forgradovima, ali još uvijek Srbiji s Mercator i Roda mata moderne trgovine nije poznato kada će trgovačkim lancima. U zaostaje za zemljama iz uslijediti otvaranja. tijeku je proces integracije. regije: broj trgovina moOstali strani lanci koji su podernog formata većih od 300 slovali u Srbiji u 2015. godini bili m2 na milijun stanovnika iznosi su grčki Veropoulos, belgijski Delhaize 68 (57 supermarketa i 11 hipermarketa). i francuska Casino grupa. Još uvijek se Na pitanje zašto kupuju namirnice baš čeka otvaranje prvog Lidla u Srbiji – njeu određenoj trgovini, kupci u najvećoj mački diskontni lanac kupio je zemlju u mjeri biraju ono mjesto gdje lako i brzo različitim gradovima, ali još uvijek nije pronađu što im treba. Među razlozima poznato kada će uslijediti otvaranja. su se našle i niske cijene većine proizvoda, mogućnost da sve što im treba mogu PONAŠANJE POTROŠAČA kupiti u jednoj trgovini, da trgovina osiKada je u pitanju ponašanje potrošača, gurava ugodan doživljaj kupovine, kao i istraživanje agencije Nielsen pokazuje dobru vrijednost za novac kada je riječ o da oni postaju sve osjetljiviji na cijene hrani i kućnim potrepštinama. i promocije. Svježa hrana nastavlja biti Šoping lista je obavezna potrošačima najveća stavka među ukupnim izdacima tijekom kupovine. Iako planiraju kupoza hranu (58% budžeta), a njen značaj vinu, obično završe s još nekim dodatće nastaviti rasti. Povećanje cijena više nim proizvodom u košarici koji nisu se primjećuje kod svježeg mesa, piletine, planirali. Voljni su da eksperimentirati ribe, morskih plodova i konditora – s brendovima prije nego s prodavaonipotrošači nastavljaju kupovati iste cama u kojima kupuju. Sniženje cijena proizvode, ali u manjim količinama ili ostaje jedan od najvažnijih razloga zbog kupuju samo najosnovnije. Supermarkojih se odlučuju na kupnju proizvoda kete, kao najposjećeniji format, kupci na promociji, a cijena se najviše spomiu regiji u prosjeku obilaze svaki drugi nje kao razlog za kupovinu proizvoda dan. Prosječna frekvencija kupovine – privatne marke, ali raste i percepcija broj posjeta supermarketima u jednom potrošača da su ovi proizvodi kvalitetni. Posjeta web stranicama trgovaca ne raste prema mišljenju ispitanika, a jedan od glavnih razloga zašto ih potrošači posjećuju je provjeravanje ima li specijalnih ponuda. Za one koji kupuju namirnice online (5%), glavni razlog je udobnost takve kupovine. Online kupovina još u začetku u Srbiji i tek će se razvijati. Prosječna mjesečna potrošnja srpskog domaćinstva na prehrambene namirnice i proizvode za osobnu njegu u prošloj je godini iznosila 26.918 dinara (1.670 kn) Izdvajanja na svježu hranu mjesečno su iznosila u prosjeku 15.556 dinara (966 kn).


V I Š E

OD

Č ASOPISA

14 godina s vama

M I S T VA R A M O T R E N D O V E !

Prvo i najčitanije B2B izdanje FMCG sektora Pouzdan partner na tržištu maloprodaje Preko nas vaša poruka stiže u prave ruke www.progressive.com.hr newsletter.progressive.com.hr


PREGLED TRŽIŠTA 2015. Piše: Mihaela Popescu, urednica, Progressive Rumunjska

Godina oporavka za rumunjsku maloprodaju Odlučujući doprinos konsolidaciji moderne maloprodaje dali su supermarketi i male trgovine iz susjedstva koji su zabilježili veliku stopu rasta, a Profi i Mega Image su bili izuzetno agresivni u širenju, ugrožavajući tradicionalne trgovce. Profi je završio 2015. godinu sa ukupno 367 trgovina, a Mega Image sa 470.

G

odina 2015. donijela je mogućnost oporavka rumunjske maloprodaje, s obzirom na činjenicu da je PDV na hranu i bezalkoholna pića smanjen s 24 na 9%, počevši od 1. juna. Značajno je i to da je nekoliko postojećih stranih lanaca u Rumunjskoj uspjelo realizirati ciljeve u vezi sa otvaranjem objekata koje su postavili na početku godine. Najbolje su poslovali supermarketi, čija je prodaja porasla za 30% u usporedbi s godinom prije. Krajem godine je potvrđeno da će Carrefour kupiti Billa supermarkete što je ‘podgrijalo’ zabrinutost oko tržišne koncentracije. Također, u ovoj bi godini mogao biti prodan lanac hipermarketa Cora, u

40

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

vlasništvu Louis Delhaizea, a kao kupci se spominju Carrefour i Auchan. Ipak, u analizi Rumunjske komisije za zaštitu konkurencije navodi se kako „top pet trgovaca ima oko 60% tržišnog udjela što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2012. te zahtjeva puno više kontrole”.

DOPRINOS KONSOLIDACIJI

Odlučujući doprinos konsolidaciji moderne maloprodaje dali su supermarketi i male trgovine iz susjedstva koji su zabilježili veliku stopu rasta, a Profi i Mega Image su bili izuzetno agresivni u širenju, ugrožavajući tradicionalne trgovce. Profi je završio 2015. godinu sa ukupno 367 trgovina, a Mega Image sa 470, od čega 253 Shop & Go objekta. Sa 15 otvaranja novih objekata, Carrefour je bio aktivan igrač i kada je riječ o formatu supermarketa u 2015., ali nije dostigao cilj postavljen na početku godine - 20 novih objekata, dok je lanac Express izgubio tri franšizne trgovine. Najveći trgovac na lokalnom tržištu Kaufland Rumunjska, usporio je stopu rasta u 2015. i to mu je bila godina s najmanje otvaranja otkako je ušao na tržište 2005. Njemački trgovac godinu je završio sa samo pet novih objekata (ukupno 107 hipermarketa). Na polovini 2015., Profi je objavio da će lansirati novi koncept maloprodaje za ruralna područja: ovo je prvi veliki trgovac koji sa svojim lancem trgovina ulazi na seoska područja. Metro, Carrefour i nedavno Mega Image - kroz

franšize u 2015. - ušli su također u ruralna područja, ali s mnogo opreznijom strategijom: kroz partnerstvo sa lokalnim poduzetnicima koji su već imali trgovine u tim područjima. Drugi značajan koncept maloprodaje na rumunjskom tržištu tiče se specijalizirane trgovine Gusturi Romanesti, kojim upravlja Mega Image.

RAZVOJ FRANŠIZA

Tri i pol godine nakon lansiranja, La Doi Pasi convenience maloprodajni franšizni lanac, u vlasništvu njemačke Metro Grupe, ušao je u novu fazu razvoja u proljeće 2015. Novom konceptu cilj je revitalizacija lanca prodavaonica, pa je La Doi Pasi smanjio broj trgovina za 130 tijekom prošle godine, na 440 prodavaonica lociranih širom zemlje. S novim brend identitetom, novi La Doi Pasi koncept donosi i izmjene u asortimanu i u ugovornim uvjetima s franšizerima. Promjene su obuhvatile dodavanje velikog prostora za povrće, voće i zamrznute proizvode, kao i uvođenje noviteta poput pekare s toplim pecivom. Carrefourovi franšizni lanci Express i Contact godinu su završili s manjim brojem objekata, s obzirom na to da je francuski trgovac ‘stavio sa strane’ svoje planove za širenje ovog formata u prošloj godini. Međutim, velike su šanse da će se broj ovih trgovina povećati u 2016. Na primjer, Pronto lanac iz Bukurešta, najvažnija Carrefourova franšiza, priprema se za širenje na nekoliko novih lokacija i samo čeka ‘zeleno svjetlo’ od Carrefoura. CBA Nord-Vest, jedina prehrambena maloprodajna franšiza u domaćem vlasništvu, objavila je svoje planove za 2016. godinu. Lanac trenutno ima 140 CBA prodavaonica i više od 70 Privat objekata, a planira da tom broju doda još 100 CBA trgovina i 80 Privat trgovina u godinama koje dolaze. Nakon otvaranja cash & carry trgovine u Aradu prošle godine, CBA namjerava otvoriti još jedan objekt ovog tipa u 2016., u Oradei.


Piše: Katya Dzhatova, urednica, Progressive Bugarska

P

očetak prošle godine bio je vrlo obećavajući za FMCG sektor u Bugarskoj. Svi su željno očekivali da se spoje Carrefour i lokalni trgovac Piccadilly, što je novonastalom lancu navodno trebalo olakšati proces stjecanja vodeće pozicije na tržištu. Ipak, nakon devet mjeseci nagađanja i uzaludnih nada, krajem srpnja je Situacija na bugarskom tržištu išla je ‚na ruku‘ Schwarz postalo jasno da do spajanja neće doći. U pismu medijima KMB Bugarska - član Grupi koja je zastupljena kroz svoja dva glavna Marinopoulos Grupe - glavni franšizer trgovačka lanca - Kaufland i Lidl. Od samog početka Carrefoura u Bugarskoj je najavio da će grupa autonomno nastaviti upravljati godine oni se nalaze na prvom i drugom mjestu top 3 mrežom. trgovačka lanca te se ne planiraju maknuti s tih pozicija. Piccadilly je otvorio svoju 53. trgovinu u zemlji u ožujku 2015. te zabilježio rast prodaje od 2,2% i povećanje broja kupaca za 6% u odnosu na 2013. I premda se činilo da će se ovaj trgovački lanac moći nositi s krizom, krajem rujna stigla je vijest da će zatvoriti 16 trgovina u Sofiji i smanjiti broj trgovina u drugim velikim gradovima u Bugarskoj, kao što su Varna, Veliko Tarnovo i Bourgas. Nakon ovih promjena, broj trgovina pao je s 53 na samo 20. Slabi financijski rezultati navedeni su kao glavni razlozi Jednu od vodećih za smanjenje, a zatvaranja pozicija trgovaca na trgovina predstavljena tržištu Bugarske su kao nužan korak za preuzeo je lokalni igrač oporavak tvrtke. Fantastico, koji je uložio Dugovi Carrefoura u u modernizaciju nekoliko svibnju 2015. procijenjeni svojih prodavaonica i su na 20 milijuna leva. otvorio je 38. trgovinu Piccadilly je djelomično godinu iznosi 1.300 milijuna leva bez 500 milijuna leva, a na kraju 2015. uspio likvidirati svoje dugove, PDV-a. Kaufland ima 55 operativnih u bliskoj budućnosti ali početkom 2016. godine mediji hipermarketa, a uskoro otvara 56. planiraju daljnja ulaganja za su objavili informaciju da su zaštitni još 200 milijuna leva. Trenutno znaci trgovca u prodaji po ovršitelju. Billa u Bugarskoj ima 98 trgovina. RAST LOKALNOG TRGOVCA Sve gore navedeno stvorilo je povoljne Jednu od vodećih pozicija trgovaca uvjete za konkurenciju, osobito za na tržištu Bugarske preuzeo je lokalni ODLAZAK DISKONTA PENNY Schwarz Grupu koja je u Bugarskoj igrač - Fantastico, koji je unatoč Početak rujna 2015. obilježilo je zastupljena kroz svoja dva glavna tome što se nalazi samo u Sofiji, povlačenje drugog međunarodnog trgovačka lanca - Kaufland i Lidl. Od uložio u modernizaciju nekoliko trgovca s bugarskog tržišta. Diskontni samog početka godine oni se nalaze na svojih prodavaonica i otvorio je 38. lanac Penny - dio obitelji REWE prvom i drugom mjestu Top 3 trgovačka trgovinu na kraju 2015. Trgovac je Grupe, napustio je Bugarsku i zatvorio lanca te su pokazali da se ne planiraju također, u suradnji s jednim bugarskim 49 trgovina. Dio njih pristupilo je maknuti s tih pozicija. poduzetnikom, otvorio svoj prvi online mreži Billa trgovina - drugom brendu Lidl je izvijestio o 60% rasta broja supermarket koji svakoga dana obrađuje austrijske skupine koji je prisutan kupaca i 12% povećanja broja svojih 35 naloga, a taj broj konstantno raste. u Bugarskoj, ali još se čeka odluka o vjernih klijenata. Od 2010. godine Iako je prošla godine bila teška i za sudbini ostalih trgovina. trgovac je otvorio 78 trgovina te uložio dobavljače i za trgovce, ne očekuje Unatoč činjenici da je na početku godine 728 milijuna leva u zemljišta, zgrade i se da će u bliskoj budućnosti doći do bilo glasina da će Billa supermarketi biti opremu. poboljšanja. Fragmentirano tržište, stavljeni na prodaju, u rujnu je trgovac S druge strane Kaufland, koji će ove niska kupovna moć i povećanje starosne objavio svoje planove o otvaranju godine proslaviti 10. godinu poslovanja dobi kupaca, izazovi su za svakog 150. trgovine u sljedeće tri godine. Iz na bugarskom tržištu, i dalje će biti igrača koji sudjeluje u bugarskom tvrtke je priopćeno da su od dolaska na tržišni lider. Neto prihod za prethodnu FMCG tržištu. bugarsko tržište 2000. godine već uložili

Dobra godina za Kaufland i Lidl

VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

41


ANALIZA

Kantar Retail

Balkan u 2016. oÄ?ekuje joĹĄ viĹĄe konsolidacija i udruĹživanja Trgovci na Balkanu moraju pronaći naÄ?ine za inovacije unutar i izvan objekata i podići Ĺživotni standard kupaca, kao ĹĄto su to Ä?inili i ranije. OÄ?ekujemo joĹĄ viĹĄe konsolidacija, redizajniranja i investicija u lojalnost kupaca, uz rast trgovine, franĹĄiza i mekih udruĹživanja.

P

rije nego krenemo pisati o oÄ?ekivanjima u 2016. godini na Balkanu, prisjetit ćemo se nekih od najvećih iznenaÄ‘enja koja smo vidjeti na maloprodajnoj sceni regije u 2014./2015.: Ć€É .,)É ,)/*É *,))É $É -0)$É &É  hipermarkete Auchanu, a odmah zatim objavio da će dvije kompanije udruĹžiti neke od pratećih operacija, ukljuÄ?ujući proizvodnju privatnih robnih marki i ugovore s dobavljaÄ?ima, uz mogućnost zajedniÄ?ke logistike, stvarajući tako veliku viĹĄekanalnu silu na istoÄ?nom Balkanu.

42

PROGRESSIVE VELJAÄŒA 2016.

Ć€É !,)%),)0É '&)*,)$ŝɠ )(4/'ŝɠ dobila je odobrenje za preuzimanje Mercatora, Ä?ime je stekla status igraÄ?a br. 1 ili br. 2 u svakoj od zemalja u zapadnom Balkanu; ƀɠ")&É $É )$0#)É -0)$É *&(É É -É  udruĹži s Delhaize Group u 2016., ĹĄto podrazumijeva globalne sinergije i zajedniÄ?ki godiĹĄnji prihod od 50 milijardi eura; ƀɠ"1,4É ,)/*É $É *)w)É -É -&%.#0nim ko-lociranjem (co-locating) svojih Kaufland i Lidl trgovina kako bi ĹĄto bolje iskoristio njihov imovinski portfolio i privukao veći promet u oba lanca;

Ć€É ,, )/,É #É ,, )/,É  ,#()*)&)/-É  su se u nekoliko navrata bavili akvizicijama u regiji, ukljuÄ?ujući propalu ponudu za bugarski lanac supermarketa Piccadilly, ali i preuzimanje Ariadne i Kronosa u GrÄ?koj dok se novi CEO George Vogiatzakis istovremeno borio da preokrene situaciju u vezi s profitom grupe, vodeći bitku sa slabim rezultatima u Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj; ƀɠ,/!#É .,!)0#É /É ,!#$#ŝɠ%)É Ä”.)É -/É #(!)É  u Bosni i Hercegovini i Aman u Srbiji, preuzeli su objekte koje su napustili trgovci koji napuĹĄtaju regiju, kao ĹĄto je Intermarcheov Interex, koji je nekada


PiĹĄe: Ray Gaul, Vice President Research&Analytics, Kantar Retail

PET TRGOVACA AUCHAN METRO, KONZUM MERCATOR, SCHWARZ, CARREFOUR MARINOPOLOUS I AHOLD DELHAIZE SADA KONTROLIRAJU SKORO 60% MODERNE MALOPRODAJE U REGIJI. traju radovi. Brendovi dolaze i odlaze iz trgovina, a kupce uvijek rastuĹži kada neki od brendova koji vole nestane s polica. Tako, ako razmiĹĄljamo o 2016., moramo se zapitati koji će se trgovci biti u stanju odluÄ?iti za opciju 1?

MALOPRODAJA OD NULE

imao 24 trgovine u BiH i 9 trgovina u Srbiji. Sve u svemu, u samo 15 mjeseci trĹžiĹĄte je doĹživjelo veliku koliÄ?inu konsolidacije. Ovih pet trgovaca - Auchan Metro, Konzum Mercator, Schwarz, Carrefour Marinopolous i Ahold Delhaize sada kontroliraju skoro 60% moderne maloprodaje u regiji. Razmislimo li o ovim velikim promjenama, shvatit ćemo da niĹĄta od svega toga nije baĹĄ u potpunosti iznenaÄ‘ujuće. Trgovci rade za dioniÄ?are, a dioniÄ?ari oÄ?ekuju rast profita. U svakom od spomenutih primjera, jasno je da su mogućnosti za rast profita od osnovnih ili već pokrenutih biznisa poÄ?ele slabjeti, tako da je svaki od ovih trgovaca morao izabrati izmeÄ‘u dvije opcije koje bi pokrenule rast profita. Opcija 1: Izgraditi novi biznis od nule. Opcija 2: Preuzeti konkurentski lanac po ĹĄto niĹžoj cijeni, ostvariti uĹĄtede od sinergije i profit od sinergije proslijediti dioniÄ?arima. Opcija dva je odliÄ?na za dioniÄ?are, ali ne uvijek i za krajnje kupce. Prodajna mjesta moraju biti redizajnirana, ponekad Ä?ak i zatvorena na neko vrijeme dok

Brojni profesionalci iz svijeta maloprodaje pitaju se kakva je buduća uloga prodavaonica u maloprodaji. Odgovor je sloĹžen. Povijesno, veliki trgovci na Balkanu investirali su u trgovine, smatrajući ih svojim najvrjednijim posjedom i osnovnim sredstvom za rad. U 2016., investicije u trgovine bit će sloĹžene zbog nekoliko razloga: Ć€É (#$É /0#$%É &%)É )t#É )É &)%#$É 4É  objekte, a na trĹžiĹĄtima s jakom konkurencijom najbolje lokacije su jako skupe. Lidl, na primjer, već viĹĄe od dvije godine pokuĹĄava otvoriti 15 trgovina u Srbiji. ƀɠ)%)&#(É *,)$(#"É '$-.É ')ĹœÉ -É *,)mijeniti tijekom vremena. Susjedstva se prolaskom godina mijenjaju. Ljudi se doseljavaju i odseljavaju. Novi putovi i prometnice se otvaraju ili premjeĹĄtaju. Nove tvrtke dolaze ili napuĹĄtaju odreÄ‘eni kraj. SuparniÄ?ki trgovaÄ?ki lanci pokuĹĄavaju utjecati na potroĹĄaÄ?ke obrasce. Kada je Idea poÄ?ela otvarati trgovine odmah do Maxija, sigurno nisu oÄ?ekivali da će Mini Maxi postati Shop&Go, kao ni da će im jaku konkurenciju predstavljati Dis, Aman, Aroma, Gomex i Univerexport, izmeÄ‘u ostalih. ƀɠĔ.)É -/É -.,#$ŝɠ.,!)0#(É #4!&$/É &)Ä”#$źɠ Kupci i zaposleni zaprljaju podove, oprema se razbije ili oĹĄteti. Moderan dizajn poÄ?inje izgledati staromodno poslije nekog vremena. Trgovine sagraÄ‘ene 2008. danas vape za ‘osvjeĹženjem’. Iz ovih razloga, brojni trgovci ulaze u franĹĄizne dogovore i/ili nabavne alijan-

se koje kreiraju jak rast bez obzira na to radi li se o Carrefourovoj franĹĄizi za male trgovine ili trgovaÄ?koj mreĹži Metro Grupe (MojaRadnja, MojatMagasin, MojDućan, La DoiPasi).

Ĺ TO OÄŒEKIVATI U 2016.?

Tri aktivnosti koje ne ovise o fiziÄ?koj imovini će zabiljeĹžiti brzi rast ĹĄirom Balkana. Ć€É Ä“#,($É Ć?.,!)0#(źɠ )'*(#$É *)*/.É  EMAG u Rumunjskoj i u Bugarskoj će se razgranati u viĹĄe zemalja. Alibaba i Amazon će nastaviti investicije iz daleka. Kompanije sa e-trgovinom, kao ĹĄto su Delhaize, Konzum, Metro i Carrefour, nastavit će s inovacijama i graÄ‘enjem partnerstava. BaĹĄ nedavno, vlasnik Agrokora obznanio je svoj plan da stvori giganta e-trgovine u regiji. Ako je on tu vidio mogućnosti, moĹžete biti sigurni da su ih vidjeli i drugi. ƀɠ (.(4#0#,($É  ,(Ä”#4źɠÉ -')É .,#É  godine, vodeći lanci supermarketa u Poljskoj otvorili su 6.000 franĹĄiznih supermarketa. Uspjeh je bio nevjerojatan. Kompanije kao ĹĄto su francuski Casino već su poÄ?ele s franĹĄizama u regiji (Leader Price i Casino). Carrefour, Auchan (Simply Market) i Rewe (Billa, Penny) imaju iskustva i sve viĹĄe investiraju u franĹĄize i traĹžit će prilike za ĹĄirenje. ƀɠ (.,(#)(&(É (0(É &#$(-Ć” Meka-udruĹživanja. Nabavne alijanse koje su preoblikovale maloprodaju u zapadnoj Europi pokuĹĄat će s vremenom ukljuÄ?iti i vodeće lance na Balkanu. Ova meka udruĹživanja će omogućiti trgovcima dijeljenje pozadinskih troĹĄkova, kao ĹĄto su fakturiranje, nabavni lanac i skladiĹĄtenje, ali će umanjiti fleksibilnost i fokus na kratkoroÄ?ne mogućnosti. Oni koje ne smijemo zaboraviti spomenuti su Carrefour-Cora, Auchan-Metro, Coopernic (ukljuÄ?ujući Ahold-Delhaize-Rewe-Leclerc). PotroĹĄaÄ?i će smatrati mnoge od ovih promjena korisnima jer viĹĄi nivo konkurencije obiÄ?no znaÄ?i viĹĄe usluga, niĹže cijene, viĹĄe promocija koje su u skladu s njihovim potroĹĄaÄ?kim obrascima. Ostaje nam nadati se da će se u 2016. trgovci na Balkanu potruditi pronaći naÄ?ine za inovacije i unutar i izvan objekata i da će podići Ĺživotni standard kupaca koje posluĹžuju, kao ĹĄto su to Ä?inili i ranije. OÄ?ekujemo joĹĄ viĹĄe konsolidacija, redizajniranja i investicija u lojalnost kupaca, uz rast trgovine, franĹĄiza i mekih udruĹživanja. VELJAÄŒA 2016. PROGRESSIVE

43


DJEČJI KUTAK

Imunitet

Prehranom protiv gripe Prehrana koja potiče zdravlje imunološkog sustava mora osigurati visokokvalitetne kompletne proteine, primjerice, one koje nalazimo u jajima, ribi, mesu peradi i divljači. Riba, osim što je dobar izvor visokokvalitetnih proteina, osigurava i organizmu neophodne masne kiseline omega-3 kiseline.

V

iroze i prehlade predstavljaju najčešći oblik akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava, a pogađaju sve dobne skupine. Zdrave odrasle osobe u prosjeku se dva do tri puta godišnje susretnu s takvom blažom infekcijom, a djeca predškolske dobi čak 6 do 8 puta na godinu. Dolaskom zimskih mjeseci koji nose niže temperature, povećava se i učestalost prehlada i viroza. Prehlada je blaža virusna infekcija koja traje najviše tjedan dana, a manifestira se kihanjem, šmrcanjem ili začepljenim nosom, grloboljom i glavoboljom. Viroza se u rjeđem slučaju može javiti u obliku enteroviroze s probavnim smetnjama dok najčešće zahvaća respiratorni sustav sa simptomima poput hunjavice, bolovima u grlu i cijelom tijelu te povišenom temperaturom. Konvencionalna medicina do sada nije ponudila adekvatan lijek protiv prehlade. Ljudi često od liječnika traže terapiju antibioticima, no s obzirom da se u većini slučajeva radi o virusnim infekcijama, antibiotici nisu adekvatna pomoć. Izuzetak su slučajevi kada se uz virusnu razvije i bakterijska infekcija. 'Liječenje' prehlade i gripe najčešće se 44

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

zapravo svodi na ublažavanje simptoma, bez obzira što se oni obično povuku i sami. Posebno su ohrabrujuća sve brojnija istraživanja koja ukazuju kako bi adekvatna prehrana mogla pomoći u jačanju imuniteta te, posljedično, povećati sposobnost našega tijela da se bori protiv simptoma prehlade i gripe.

PREVENCIJA DEHIDRACIJE

S ciljem izbjegavanja dehidracije uzrokovane povišenom temperaturom i pojačanim lučenjem tekućine, dijete koje je prehlađeno ili ima gripu treba dnevno unijeti berem jednu litru tekućine, a nekada i više. Topli čajevi, zaslađeni medom i obogaćeni sokom od limuna, idealan su napitak za osiguravanje adekvatne hidracije. Med zbog svoje ljepljive konzistencije pomaže u smanjenju iritacije sluznice grla. Ipak, med se ne smije davati djeci mlađoj od jedne godine. Sok od limuna, osim što je izvor vitamina C, stimulira rad žlijezda slinovnica, te ih potiče na lučenje sline koja vlaži usta i grlo te olakšava gutanje. Treba imati na umu da se vitamin C i med u vruće napitke dodaju tek kada se ohlade kako ne bi uništili vrijedne

sastojke. Blago terapijsko djelovanje pileće juhe u olakšavanju simptoma gripe potvrdila je moderna znanost pa se tako u uglednom znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine navodi da pileća juha posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestanta. Uz pileću juhu te češnjak ,i fermentirani proizvodi (posebno oni koji sadrže probiotičke bakterije), spadaju u skupinu prirodnih imunostimulatora koji se već više stoljeća koriste u svrhu sprječavanja prehlade i gripe, ili, pak, u olakšavanju simptoma istih, a kojima je i znanost dala svoju potvrdu.

STIMULACIJA IMUNITETA

Prehlada i gripa, poput drugih bolesti i stanja, svojevrstan su stres za organizam. U stanju stresa, organizam može imati povećane potrebe za proteinima, a oni su neophodni za stvaranje antitijela, važnih komponenata obrane organizma. Također, određene aminokiseline, koje su sastavni dijelovi proteina, imaju imunostimulativno djelovanje. Sve navedeno govori u prilog da prehrana koja potiče zdravlje imunološkog sustava mora osigurati visokokvalitetne kom-


Piše: dr.sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka

pletne proteine, primjerice, one koje nalazimo u jajima, ribi, mesu peradi i divljači. Riba, osim što je dobar izvor visokokvalitetnih proteina, osigurava i organizmu neophodne masne kiseline - omega-3 kiseline. Voće, povrće i žitarice također mogu biti izvanredan izvor imunostimulirajućih aminokiselina, ali i važnih mikronutrijenata, odnosno vitamina i minerala neophodnih za rad našeg obrambenog mehanizma. Od posebne važnosti, ili preciznije rečeno, nutrijenti koji su se najviše istraživali te pokazali najviše koristi u borbi protiv prehlade i gripe su vitamini C, A i E, te minerali cink, bakar i selen. Iako još uvijek ne postoje istraživanja koja bi potvrdila da je vitamin C lijek protiv prehlade i gripe, postoje prilično dobri dokazi da on skraćuje trajanje i ublažava simptome obične prehlade. Učinak vitamina C vjerojatno se temelji na njegovom protuvirusnom djelovanju, antioksidativnoj moći, stimulaciji raznih aspekata imunološkog odgovora, pospješivanju razgradnje histamina, a možda se radi i o kombinaciji navedenih mehanizama. Blagotvorni učinci dokazani su u smislu skraćenja trajanja prehlade i ublažavanja simptoma. Vitamin A jača imunitet i djeluje na oporavak i regeneraciju sluznica gornjih dišnih putova dok vitamin E, posebno u kombinaciji sa selenom, može igrati važnu ulogu u prevenciji prehlada

Voće, povrće i žitarice također su izvor imunostimulirajućih aminokiselina, ali i važnih mikronutrijenata, tj. vitamina i minerala neophodnih za rad obrambenog mehanizma.

i drugih infekcija gornjeg dišnog sustava. Više desetaka studija pokazalo je da unos cinka može povećati otpornost prema respiratornim i ostalim infekcijama, posebice kod djece i starijih osoba čija je prehrana, kako je uočeno, nerijetko siromašna cinkom. Meso, riba i riblji proizvodi, školjke, orasi, jaja i mahunarke dobar su prehrambeni izvor cinka. Možda zvuči zapanjujuće, ali glavnina stanica imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Naša su tijela domaćini milijardama bakterija od kojih je većina 'dobrih', odnosno, korisnih bakterija dok neke mogu biti i štetne, a mikroflora je najgušće naseljena u našim crijevima. Probiotici su naziv za određene sojeve bakterija za koje se smatra da povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Te se bakterije prirodno nalaze u hrani ili se hrana obogaćuje, a mogu se uzimati i u obliku dodataka prehrani. Fermentirani mliječni proizvodi prirodno sadrže žive bakterije, a sve češće se i dodatno obogaćuju. Komercijalno najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Lactobacillus i Bifidobacterium. Lactobacili i bifidobakterije su normalni stanovnici crijeva i njihova prisutnost upućuje na zdravu floru. Krajnji produkt njihove aktivnosti su kratkolančane kiseline koje povećavaju kiselost crijevnog sadržaja stvarajući nepovoljne uvjete za rast i aktivnost štetnih bakterija. No u službi zdravlja crijevne mikroflore djeluju i prebiotici koji predstavljaju hranu korisnim bakterijama i zajedno s probioticima čine imunološki tandem. Prebiotici potječu iz biljnih izvora, a najviše ih se nalazi u namirnicama poput korijena cikorije, čičoke, luka i banane. VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

45


FMCG PLUS

Društveno odgovorno poslovanje

DOP je tradicionalni dio osnovne djelatnosti vodećih europskih trgovaca Svjesni rastuće moći potrošača, svi trgovci u svoju stratešku orijentaciju i poslovanje implementiraju društveno odgovorno poslovanje. DOP je koncept koji tvrtke dobrovoljno prihvaćaju i ugrađuju u svoje poslovanje čije provođenje nadilazi zakonom propisana 'pravila ponašanja'.

T

rgovci pretežito prehrambenih proizvoda, kao posrednici između potrošača i proizvođača, suočavaju se s rastućim zahtjevima glede društveno odgovornog poslovanja (DOP). Svjesni rastuće moći potrošača svi trgovci u svoju stratešku orijen-

taciju i poslovanje implementiraju društveno odgovorno poslovanje. DOP je koncept koji tvrtke dobrovoljno prihvaćaju i ugrađuju u svoje poslovanje čije provođenje nadilazi zakonom propisana 'pravila ponašanja'. Rastom broja tvrtki koje primjenjuju koncept

ekonomska održivost

odnosi sa zajednicom

uključenost DOP-a u poslovnu strategiju

društveno odgovornog poslovanja raste i potreba komuniciranja istog široj društvenoj javnosti, najčešće putem izvještaja o društvenoj odgovornosti ili putem objave aktivnosti na internetskim stranicama tvrtke. Slika 1. prikazuje područja društveno odgovornog poslovanja o kojima tvrtke najčešće izvješćuju.

METODOLOGIJA ISTRAŽIVANJA

Istraživanje je provedeno na način da su s internetskih stranica prikupljeni podaci o društveno odgovornom poslovanju i načinu na koji vodeći europski trgovci izvješćuju o područjima društveno odgovornog poslovanja. Za analizu je primijenjena metoda studije slučaja, a izvještaji su obrađeni s fokusom na osnovne aktivnosti koje dotični trgovci smatraju relevantnim za svoje poslovanje i na kojima temelje svoju politiku društveno odgovornog poslovanja, te je dan kratak pregled njihovih aktivnosti iz područja obuhvaćenih društveno odgovornim poslovanjem.

ANALIZA IZVJEŠTAJA O DOP-u

tržišni odnosi

radna okolina

upravljanje okolišem

46

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

Svi trgovci obuhvaćeni istraživanjem tvrde da je društveno odgovorno poslovanje dio strateške orijentacije poduzeća i da je integrirano u njihovo poslovanje. Trgovci navode svjesnost uloge u društvenoj zajednici u kojoj posluju te kako kroz različite oblike odgovornog poslovanja žele poticati razvoj društva. Tako većina europskih trgovaca pretežito prehrambenih proizvoda izdaje opširne, sveobuhvatne godišnje izvještaje kojima izvještavaju o poduzetim aktivnostima i napretku koji je postignut u usporedbi s ranijim razdobljima, u područjima društveno


Piše: Kristina Jurišić, mag.oec., Ekonomski fakultet Zagreb, sveučilišni diplomski studij Trgovina

odgovornog poslovanja koja smatraju relevantnim i kroz koja ostvaruju misiju i viziju poduzeća.

TESCO PLC

U izvještaju o društveno odgovornom poslovanju Tesco ističe svoju ulogu u društvu kao produžetak glavne svrhe poslovanja. Navedene su tri glavne ambicije poduzeća koje se odnose na stvaranje prilika, poboljšanje zdravlja i smanjenje gubitka hrane. Uz to, glavna područja na koja je poduzeće fokusirano u provođenju politike društveno odgovornog poslovanja su odgovorna trgovina koja se ogleda u sigurnosti proizvoda i kvaliteti, poštenoj cijeni te zaštiti podataka, zatim slijedi smanjenje utjecaja na okoliš kroz sustav upravljanja energijom, kao i biti dobar poslodavac. U temelje svoje društveno odgovorne politike tvrtka ubraja još i pomaganje lokalnoj zajednici kroz podržavanje različitih dobrotvornih organizacija te prikupljanje hrane i prosljeđivanje potrebnima.

CARREFOUR S.A.

Opsežan godišnji izvještaj obuhvaća aktivnosti na područjima društveno odgovornog poslovanja koje su prožete kroz četiri cjeline: 1. naše prodavaonice (our stores), 2. naši proizvodi (our products), 3. naši zaposlenici (our employees), 4. naša izvedba (our performance). Kroz prvu cjelinu grupacija iznosi svoju obvezu za smanjenjem ekološkog utjecaja maloprodajnog poslovanja. Navode kako se velika važnost pridaje uvođenju i provedbi inicijativa koje pomažu očuvanju okoliša, uz težnju da razviju prodavaonice koje koriste manje energije, vode, generiraju manje otpada, kao i smanjenje emisije ugljikovog dioksida. U području proizvoda kao svoje prioritete grupacija navodi osiguranje kvalitete proizvoda, povećanje ponude, zagovaranje odgovornog nabavljanja proizvoda, garanciju najboljih cijena te poticanje kupnje lokalnih proizvoda. Grupacija uz to ističe kako pomaže i svojim dobavljačima koji žele svoje poslovanje prilagoditi ostvarenju održivog razvoja te da već dugi niz godina nastoje optimizirati globalno odgovornu strategiju nabavljanja kako bi smanjili svoj utjecaj na ekosustav i bioraznolikost i povećali ekonomsku održivost

SVI TRGOVCI OBUHVAĆENI ISTRAŽIVANJEM TVRDE DA JE DOP DIO STRATEŠKE ORIJENTACIJE PODUZEĆA I DA JE INTEGRIRAN U NJIHOVO POSLOVANJE. TRGOVCI NAVODE SVJESNOST ULOGE U DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI U KOJOJ POSLUJU TE KAKO KROZ RAZLIČITE OBLIKE ODGOVORNOG POSLOVANJA ŽELE POTICATI RAZVOJ DRUŠTVA.

svog poslovanja. Neovisno o kojem se dijelu svijeta radi, grupacija i njezini zaposlenici se obvezuju na solidarnost i društveno odgovorno poslovanje u lokalnim zajednicama. Grupaciji je prioritetno razviti maloprodajni duh i osjećaj za inicijativu kod svojih zaposlenika; jamčiti za prijenos znanja i pripremiti menadžment budućnosti; poticati i razvijati osjećaj za poštenu i odgovornu trgovinu; poticati profesionalni razvoj zaposlenika. U posljednjem dijelu izvještaja dan je financijski pregled, ali i pregled i usporedba s aktivnostima ranijih godina iz područja društveno odgovornog poslovanja, odnosno promjena koje su postignute aktivnostima u ranije spomenutim kategorijama, na koje se grupacija fokusirala u provođenju svoje društveno odgovorne politike.

SCHWARZ UNTERNEHMENS TREUHAND AG

Članice grupacije, Lidl i Kaufland, ne objavljuju javne izvještaje bilo o održivom razvoju, bilo o aktivnostima društveno odgovornog poslovanja. Na službenim internetskim stranicama oba trgovca postoji rubrika u kojoj se tvrtke izjašnjavaju o svojoj odgovornosti te su navedena područja koja smatraju relevantnim, a koja se ažuriraju ovisno o novo pokrenutim

inicijativama. Sumirani godišnji pregled, kao i ocjena uspješnosti društveno odgovornog poslovanja, nije dan na uvid široj javnosti.

METRO AG

Aktivnosti i opredjeljenje za društveno odgovorno poslovanje objavljeno je u godišnjem izvještaju o održivom poslovanju, u sklopu kojeg je navedeno da je kompanija član UN Global Compacta te se prilikom sastavljanja izvještaja vodi Global Reporting Initiative (GRI) smjernicama. Izvještaj je podijeljen u tri dijela: 1. naš stav (Unsere Haltung), 2. naše djelovanje (Unser Handeln), 3. naši rezultati (Unsere Resultate) Kroz izvještaj se svim zainteresiranim dionicima daje uvid, prije svega, u poduzetničku viziju odnosno 'METRO GROUP – mi nudimo kvalitetu života' (Wir bieten Lebens qualitaet) za koju ističu da je putokaz ka održivom upravljanju koje žele ostvariti i temelj strateškog usmjerenja. Također navode da ciljevi koji su postavljeni na području održivosti, kao i pripadajuće mjere i projekti, pridonose dugoročnom ostvarenju vizije iz koje proizlazi i strateška orijentacija koja se ogleda u 4 osnovna područja djelovanja i to: VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

47


FMCG PLUS

Društveno odgovorno poslovanje 1. opskrbni lanac i proizvodi, 2. energija i upravljanje resursima, 3. zaposlenici i socijalno, 4. društvena politika i dijalog sa dionicima. Unutar navedenih područja stavljena su težišta na konkretne mjere i projekte koji se provjeravaju i po potrebi prilagođavaju.

ALDI

Slično kao i kod članica Schwarz grupe, godišnji izvještaj o društveno odgovornom poslovanju nije dostupan na internetskim stranicama tvrtke. Međutim, engleska podružnica objavila je Izjavu o društveno odgovornom poslovanju koja definira temeljne vrijednosti „odgovornosti“ i sažima obveze poduzeća prema „ljudima i planetu“ te je vodič za dan-za-danom aktivnosti (day-to-day actions) za sve zaposlenike i poslovne partnere. Izjavom je obuhvaćen odnos prema potrošačima, dobavljačima kroz Aldi dobavljačke standarde; resursima proizvoda; poslovanju kroz koje se obvezuju na smanjenje ekološkog utjecaja; zaposlenici sa kojima je veza građena na principima suradnje, povjerenja, iskrenosti i poštovanja.

GROUPE AUCHAN S.A.

Informacije o društveno odgovornom poslovanju dane su u sklopu godišnjeg izvještaja gdje poduzeće navodi svoje članstvo u UN Global Compactu. Zbog težnje svih članica grupacije za harmonizacijom procesa izvještavanja, unutar grupacije su izrađene detaljne smjernice prvo na francuskom, a zatim i na engleskom jeziku koje su distribuirane ostalim članicama, tako da danas sve članice grupacije diljem svijeta izvještavaju vođene istim načelima. Dio o društveno odgovornom poslovanju u izvještaju je podijeljen na četiri podskupine, odnosno teme, koje se odnose na zaposlenike, odgovorno poslovanje, ekološku odgovornost i odgovorno maloprodajno poslovanje te obvezu grupacije prema društvu. U svakom od tih dijelova opisane su aktivnosti koje poduzeće poduzima kako bi ostvarilo postavljene ciljeve i učinkovito provelo u djelo svoju politiku društveno odgovornog poslovanja. Grupacija također svoje najlojalnije kupce vodi u posjet lokalnim dobavljačima, poljoprivrednicima i proizvođačima te 48

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

VEĆINA EUROPSKIH TRGOVACA U SVOJIM IZVJEŠTAJIMA O DOP-U OBUHVAĆA PODRUČJA POPUT OKOLIŠA, TRŽIŠTA, RADNIH UVJETA I ZAJEDNICE, KOJI SU PROTKANI KROZ NJIHOVU POLITIKU DOP-A U IME KOJE PODUZIMAJU RAZLIČITE AKTIVNOSTI IZ NAVEDENIH PODRUČJA DJELOVANJA, KAKO BI OSTVARILI POSTAVLJENE CILJEVE.

ih tako uključuju u lokalno poslovanje. U izvještaju je dan i pregled pokazatelja uspješnosti provođenja akcija u društvenim i ekološkim elementima poslovanja.

EDEKA

Izvještaj o društveno odgovornom poslovanju kao dijelu poduzetničke strategije dan je u sklopu financijskog izvještaja. Ovaj trgovački lanac smatra da je od iznimne važnosti zauzimati se za održivo proizvedene namirnice duž cijelog lanca vrijednosti. Kako bi mogli pratiti taj proces, prvotnu suradnju s organizacijom za zaštitu prirode World Wide Found for Nature u području održivog ribarstva iz 2012. godine, proširili su na strategijsko partnerstvo, kojim su pokrivena i druga područja asortimana, te su glavne stavke povezane s konkretno postavljenim ciljevima partnerstva za ribu i morske plodove, drvo i papir, palmino ulje, soju, klimu i slatku vodu. Ekološka odgovornost poduzeća ne pokriva samo područje asortimana nego i opremanje prodavaonica i skladišta te logističke procese na svim razinama djelovanja. Tu je prvenstveno u fokusu smanjenje

potrošnje struje, uporaba prirodnih rashladnih sirovina i uređaja kao i niskoenergetski način gradnje. Društveni i socijalni angažman provodi se kroz savjetovalište za prehranu kao i pomaganje različitih inicijativa diljem Savezne Republike Njemačke.

CASINO GUICHARD – PERRACHON S.A.

Pregled aktivnosti iz područja društveno odgovornog poslovanja dio je redovnog godišnjeg izvještaja grupacije. Politika društveno odgovornog poslovanja strukturirana je prema pet glavnih tema koje se smatraju važnim unutar grupacije, odnosno odani poslodavac, odgovoran maloprodavač, pouzdan partner, angažiran lokalni korporativni građanin i ekološki proaktivna grupacija, u okviru kojih se poduzimaju inicijative za ostvarenje željenih ciljeva. U izvještaju se navodi i stalni dijalog s dionicima poduzeća kao važnom stavkom u ostvarenju društveno odgovorne politike. Dio kojim je dan pregled i opis aktivnosti završava pregledom pokazatelja koji upućuju na uspješnost provođenja akcija i napredak u odnosu na ranije godine.

REWE GROUP

Aktivnosti društveno odgovorno poslovanja prezentirane su javnosti u okviru izvještaja o održivosti koje se izdaje svake dvije godine, a sastavljen je prema GRI smjernicama. Izvještaj je podijeljen na odjeljke temeljene na četiri stupa održivosti koji su, prema njima: 1. zeleni proizvod, 2. energija, klima i okoliš, 3. zaposlenici, 4. društvena uključenost. Na polju 'zeleni proizvod' navode svoju obvezu ka najvišoj kvaliteti i obuhvaćena su sljedeća područja djelovanja: upravljanje razvojem zelenih proizvoda u Rewe Grupi, razvoj održivijih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, razvoj i implementacija Pro Planet sustava, postavljanje društvenih standarda u opskrbnom lancu, očuvanje biološke raznolikosti, zaštita klime i očuvanje resursa te razvoj održivog transporta i pakiranja. Pro Planet sustav razvijen je u suradnji sa stakeholderima poduzeća, koji su imali i glavnu ulogu u uspostavljanju procesa izrade Pro Planet etikete kojom su


označeni proizvodi trgovačkih marki. Ona uzima u obzir održivost proizvoda ili usluge duž cijelog opskrbnog lanca i nose je svi proizvodi koji tijekom proizvodnje, prerade ili uporabe imaju značajno niži utjecaj na okoliš i društvo nego konvencionalni proizvodi. Pomoću koda koji je otisnut na etiketi kupac preko internetske stranice može pristupiti svim podacima koji su vezani uz dotični proizvod. Strateški cilj Rewe grupe za područje 'energija, klima i okoliš' je aktivan doprinos zaštiti resursa i klime što vodi do tri ključna područja djelovanja odnosno povećanja energetske učinkovitosti, smanjenja stakleničkih plinova i oču-

vanja resursa unutar grupacije. U Tablici 1. dan je pregled stavki identificiranih u izvještajima o društveno odgovornom poslovanju trgovaca obuhvaćenih ovim istraživanjem, kako bi se dobio uvid u eventualne dodirne točke izvještaja uzimajući u obzir 'dobrovoljnost' i nedostatak opće prihvaćenih standarda u provođenju društveno odgovornog poslovanja i izvješćivanja o njemu.

ZAKLJUČAK

Većina europskih trgovaca obuhvaćenih istraživanjem, iako u različitim oblicima, nazivima i strukturi, u svojim izvještajima o društveno odgovornom

poslovanju obuhvaća područja uzeta kao relevantna za analizu, odnosno okoliš, tržište, radni uvjeti i zajednica, koji su protkani kroz njihovu politiku društveno odgovornog poslovanja u ime koje poduzimaju različite aktivnosti iz navedenih područja djelovanja, kako bi ostvarili postavljene ciljeve, te kroz ovaj oblik izvještavanja obavijestili sve zainteresirane dionike o svojim uspjesima. Pri tom se treba imati u vidu da se radi o najjačim europskim trgovcima kojima je praksa društveno odgovornog poslovanja već tradicionalni dio osnovne djelatnosti i koji iz godine u godinu rade na poboljšanju iste.

Tablica 1. Pregled stavki obuhvaćenih izvještajima o društveno odgovornom poslovanju vodećih europskih trgovaca pretežito prehrambenih proizvoda Okoliš

Tržište

Radni uvjeti

Zajednica

Tesco PLC Carrefour S.A Schwarz Grupa Metro AG Aldi Groupe Auchan Edeka Casino Guichard Rewe VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

49


PROMOCIJE / KAMPANJE / LANSIRANJA

Silan Soft & Oils Pink Odjeća čini veliki dio našeg identiteta, govori mnogo o našoj osobnosti i pogledu na život. Zato sve više brinemo o odjeći na isti način kao što brinemo za svoju kožu, kosu ili tijelo. Silan Soft & Oils nudi novu generaciju omekšivača odjeće, inspiriranu najnovijim trendovima, koji njeguju odjeću dragocjenim mirisnim uljima. Silan Soft & Oils kolekcija daje odjeći zavodljivi miris kao i predivnu mekoću. Njegova inovativna, brzo-upijajuća i

njegujuća formula s dragocjenim mirisnim uljima brine o svakom komadu odjeće i pruža posebnu mekoću i dugotrajnu svježinu koja će razmaziti sva Vaša osjetila. S jedinstvenom prozirnom tekućinom u visoko-kvalitetnoj boci modernog dizajna, u zavodljivoj zlatnoj, ljubičastoj, a od sada i u ružičastoj boji, odiše neodoljivom nježnošću u brizi za Vaše rublje. Silan Soft & Oils Pink nudi svježi pjenušavi miris u kombinaciji s mekim srednjim notama ruže i ylanga

Mjesec ljubavi s Rio mare ‘Dobro jesti’ ne odnosi se samo na odabir kvalitetnih namirnica i njihovo kombiniranje, već i na dijeljenje s drugim. Ovo je važan dio zdravog načina života, jačanje užitaka i poticanje zajedničkih druženja - vrijednosti koje odlikuju talijansku tradiciju. Zato se mjesec ljubavi činio idealnim za promociju nagradne igre „Mjesec ljubavi s Rio Mare“ Mjesec ljubavi s u suradnji s Konzum maloprodajnim lancem. Rio Mare više od 50 godina donosi na stolove milijuna potrošača u Italiji i ostatku svijeta istinski doživljaj Italije koji kombinira užitak vrhunske namirnice, tradicionalne kuhinje NAGRADNA IGRA te jedinstveni okus i kvalitetu 1x Rio Mare proizvoda. 15 x 1.000 Pravi okus Italije

Od 1.2. do 29.2.2016. sudjeluj kupovinom jednog Rio Mare proizvoda i osvoji:

ROMANTIČNO PUTOVANJE ZA 2 OSOBE KN POKLON KUPNJA

Detalje potražite na letku.

www.riomare.hr

Ožujsko Amber – za vrhunsko slavlje okusa Amber je pivo posebnog karaktera, specifične jantarne boje, punog okusa i fine arome. Trosladno pivo s visokim udjelom neprevrelog ekstrakta začinjeno gorkim hmeljem za profinjenu gorčinu i aromatičnim hmeljem za primamljivu aromu. Neodoljiva pjena savršeno zaokružuje ovo pivsko iskustvo, čineći Amber idealnim izborom za istinske pivske sladokusce. Logističke informacije: Dostupno u 0,5 l RGB; Proizvođač: Zagrebačka pivovara d.o.o., Ilica 224, 10000 Zagreb, Hrvatska; Telefon i fax: +385 1 3900 199; +385 1 3774 639; Web site: www.ožujsko.com

50

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.

pomiješanog s breskvom. Sve to počiva na toploj i bogatoj pozadini senzualnog mirisa šume, mošusa i vanilije koja će razmaziti odjeću s opojnim mirisnim osjećajem koji obećava čisto uživanje. Marketinška podrška: TV

kampanja, POSM, print; Logističke informacije: 750ml, EAN kod artikla: 9000101013290; broj komada u kartonu: 12; 1500ml, EAN kod artikla: 9000101013368; broj komada u kartonu: 6; Proizvođač: Henkel Central Eastern Europe GmbH, Austrija; Uvoznik / distributer: Henkel Croatia d.o.o.; Adresa uvoznika / distributera: Budmanijeva 1, 10 000 Zagreb; Telefon i fax: tel: 01 6008 222, fax: 01 6008 242

Smac Express odmašćivač – nepobjediv protiv masnoća na svim površinama Smac Express odmašćivači prisutni su na hrvatskom tržištu od 2015 godine. Dostupni u tri varijante: Ultra, Multi i Disinfectant i predstavljaju mnogo više od proizvoda za uklanjanje masnoće. Prikladni su za uklanjanje svih vrsta zaprljanja, od kave do ulja, od prašine do masnoća i za upotrebu na svim površinama, od inoksa, drva, pa sve do tkanina. Univerzalna primjena je ono što ih diferencira od ostalih odmašćivača na tržištu. Godina 2016. bit će u znaku Smac Express odmašćivača. Počevši od ATL kampanje do trade aktivnosti s mnogobrojnim alatima koji će educirati kupce o univerzalnosti primjene i neupitnom djelovanju te potaknuti razvoj kategorije. Smac Express odmašćivači su od trenutka lansiranja dostupni u posebnom pakiranju s Vileda spužvicom kao poklonom. Kako je ova suradnja odlično prihvaćena, i u 2016. godini nastavljamo nagrađivati kupce.


Estrella Damm pivo od sada i u Hrvatskoj! Svi ljubitelji piva od sada mogu u asortimanu tvrtke Domak d.o.o. pronaći još jedno odlično pivo! Estrella Damm je španjolsko pivo proizašlo iz stoljetne tradicije proizvodnje piva u Damm pivovari. Ovo pitko pivo jedinstvenog okusa sadrži 4,6% alkohola. Estrella Damm se proizvodi po originalnom receptu iz 1876. godine koristeći najbolje mediteranske sastojke: ječmeni slad, rižu i hmelj. Preciznost i pažnja u proizvodnji prepoznati su kroz brojna priznanja i nagrade iz cijelog svijeta, a Estrella Damm je vodeće pivo u Barceloni i

službeno pivo nogometnog kluba Barcelona. Marketinška podrška: Print, POSM; Logističke informacije: Estrella Damm boca 0,33 l – 24 kom u kartonu, Estrella Damm boca 0,66 l –12 kom u kartonu, Estrella Damm limenka 0,5 l – 24 kom u kartonu te Estrella Damm bačva 30 l; Proizvođač: S.A.DAMM, Barcelona, Španjolska; Uvoznik/distributer: Domak d.o.o.; Adresa uvoznika/distributera: Selska cesta 46, Zagreb; Telefon i fax: tel: 01/ 3643-889, fax: 01/ 3643-281; Web site, e-mail: www.domak.hr, info@domak.hr

Vina Belje lansirala duopack pakiranja odabranih crnih i bijelih vina

Toaletni papir i rupčići Paloma Spring Edition U Palomi smo za potrošače omiljenog troslojnog toaletnog papira Paloma deluxe Green tea sada pripremili i obiteljsko pakiranje tog toaletnog papira po šesnaest rola. Toaletni papir odlikuje izuzetna mekoća i pouzdana uporaba. Miris zelenog čaja, kojeg nanosimo na vanjsku stranu hilzne, pruža svjež i nježan miris u toaletnim prostorima. Proizvod ima certifikat „Dermatološki testirano“ koji dokazuje visoku kvalitetu i sigurnost proizvoda. Osim toaletnog papira, u isto ćemo vrijeme potrošačima ponuditi i troslojne rupčiće Paloma u pakiranju po 10x10 rupčića s mirisom zelenog čaja. Toaletni papir i rupčići dolaze u prigodnoj ambalaži s motivima proljeća i ljeta.

Marketinška podrška: POS materijali Logističke informacije: 3 komercijalna pakiranja toaletnog papira (EAN: 3838952024150) / u transportnoj vreći (EAN: 38389525669), 30 transportnih vreća na paleti; 30 komercijalnih pakiranja rupčića (EAN: 3838952025652) / u transportnom kartonu (EAN:3838952025720), 36 transportnih kartona na paleti; Proizvođač: Paloma d.d. Uvoznik/distributer: Alca Zagreb d.o.o. Adresa uvoznika/ distributera: Koledovčina ul. 2/ 10000 Zagreb; Telefon i fax: +385 1 2481 111; +385 1 2404 766 Web site: www.alca.hr

Vrhunska i kvalitetna vina iz podruma Vina Belje ovih su dana postala dostupna i u dvostrukom pakiranju od dvije butelje. U pravom trenutku za Valentinovo, svi ljubitelji dobre kapljice mogu jednim potezom riješiti dilemu žele li crno ili bijelo vino te najdražoj osobi pokloniti oba vina i u njima uživati. Dva tipa duopack pakiranja donose dvije kombinacije – u kategoriji vrhunskog vina graševinu s merlotom, a u kategoriji kvalitetnog vina graševinu s frankovkom. Beljska vina koja dolaze u duopack ambalaži višestruko su nagrađivana na vinskim izložbama i sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kvalitetna graševina i kvalitetna frankovka zajedno, predstavljaju najbolji omjer cijene i kvalitete u elegantnom pakiranju, a po svojim osobinama mogu pratiti vrlo širok raspon jela, od bijele i riječne ribe, preko povrća i crvenog mesa, do sireva i čokoladnih torti. Duopack pakiranja Vina Belje dostupna su u trgovačkim centrima većeg formata diljem Hrvatske.

VELJAČA 2016. PROGRESSIVE

51


PROMOCIJE / KAMPANJE / LANSIRANJA

NIVEA MEN krema od sada i u džepnom pakiranju NIVEA MEN, svjetski broj jedan u njezi muške kože, prošle je godine učinila veliki iskorak lansiranjem NIVEA MEN kreme, savršenog alata za muškarce koji brinu o svojoj koži i žele joj pružiti najbolju moguću njegu na jednostavan i vrlo muževan način. Zbog svoje lagane i nemasne teksture koja se potpuno upija u samo nekoliko sekundi i ugodnog muževnog mirisa, ova je krema vrlo brzo postala neizostavan dodatak kupaonskim ormarićima muškaraca diljem zemlje. Od sada dolazi i u novom praktičnom džepnom pakiranju od 30 ml tako da se od nje više ne morate odvajati!

Svjež miris paprati u kombinaciji s notom citrusa potiče gladak osjećaj na koži. Voćne note s biljnim, drvenim i cvjetnim elementima pružaju miris koji osigurava osjećaj muževnosti. Osim revolucionarne formule, NIVEA MEN krema dolazi u pakiranju posebno dizajniranom za muške ruke - aluminijskoj kutiji s dvostrukim reljefnim navojem na kojoj se nalaze popratni prstenovi za čvrsto i sigurno prijanjanje. Preporučena maloprodajna cijena: NOVO: 30 ml: 9,50 kn; 75 ml: 20,90 kn; 150 ml: 27,90 kn.

B4Life sol s 35% manje NaCl B4Life sol sa smanjenim sadržajem natrija je mješavina natrijeve i kalijeve soli koja se koristi u svakodnevnoj prehrani umjesto (standardne) kuhinjske soli, za sve članove obitelji, po vlastitom ukusu. B4Life sol je pokazatelj praćenja najnovijih svjetskih trendova u prehrani. Smanjenje natrija kroz korištenje Bon apetit b4Life predstavlja značajan doprinos zdravijoj prehrani, bez kompromisa okusa. Prevelik unos soli među glavnim je uzrocima povišenog krvnog tlaka, a time i srčanog i moždanog udara. Smanjenjem unosa natrija možemo utjecati na snižavanje krvnog tlaka te na taj način smanjiti rizik pojave srčano-krvožilnih bolesti.

Marketinška podrška: Web, Facebook, print; Logistički podaci: Komercijalno pakiranje: 250 g. Komada u kartonu: 60. Kartona na paleti: 32; Proizvođač: Carpona pack d.o.o., Frana Galovića 9, 49 000 Krapina, Hrvatska; Telefon: 049 315 222 Web site: www.carpona-pack.hr

PRIJAVITE SE ZA SVOJ PRIMJERAK ČASOPISA! Ukoliko želite primati PROGRESSIVE, molimo ispunite obrazac i pošaljIte ga poštom ili podatke pošaljite e-mailom na crier@crier.hr

GODINA XIV

BROJ 156

ISSN 1331-7865

Tvrtka ...................................................................................................................................

ROBOM NU MJEŠOVITOM

Ime i prezime .................................................................................................................... www. p ro g r

e

r ssive.com.h

Funkcija ...............................................................................................................................

N PROGRESSIVE MAGAZI

PRVI SPECIJALIZIRAN

I ČASOPIS ZA TRGOVI

AKTUALNO

Regionalni pregled tržišta maloprodaje u stagnacije, tržišta a Nakon višegodišnje u prošloj godini zabilježil regiji napokon su I ove godine u dugo očekivani rast. o FMCG tržišta donosim velikom pregledu koji su na kod nas i u regiji kretanja zabilježe iva Hrvatske, Srbije, Progress pripremili urednici . Rumunjske i Bugarske

FMCG PLUS

rno Društveno odgovo vaca poslovanje EU trgo INTERVJU

Martina Starčević direktorica Sektora Online prodaje, KONZUMklik.hr

Adresa .................................................................................................................................. Poštanski broj/Grad....................................................................................................... E-mail ................................................................................................................................... Web stranica ..................................................................................................................... Telefon ................................................................................................................................. *Izdavač zadržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak časopisa.

Datum........................................................................................

52

PROGRESSIVE VELJAČA 2016.


Progressive 156 - Siječanj/veljača 2016.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 14 years experie...