Page 1

PROGRESSIVE MAGAZIN • PRVI SPECIJALIZIRANI ČASOPIS ZA TRGOVINU MJEŠOVITOM ROBOM  GODINA XIII BROJ 150

ISSN 1331-7865

13 godina s vama  MANJKOVI U TRGOVINI Manjkovi u trgovini česta su pojava, a uzroci su različiti. U pravilu, takvi manjkovi umanjuju dobit, a mogu umanjiti i poreznu osnovicu. Porezna uprava propisala je kakvi su manjkovi i kada porezno dopušteni, a pritom se ravnala odlukama HGK, odnosno HOK-a. Objašnjavamo značenje određenih pojmova prema tim odlukama.

Impulsni proizvodi na benzinskim postajama

Zvonimir Šćurec predsjednik Uprave, RALU Logistika

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr


ISSN 1331-7865


6 progressive |

06: 2015


| 06:2015

progressive |

06:2015

7


Sadržaj

20

42

UVODNIK

5

44

FINANCIJE I POREZI Dopušteni manjkovi u trgovini

34

VIJESTI IZ ZEMLJE LJUDI I DOGAĐAJI6

DJEČJI KUTAK

8

Tri hranjiva pravila za zdrav dječji mozak

IZ REGIJE

 10

IZ SVIJETA

 1236

SVE ZA KUĆNE LJUBIMCE Izaberite najbolje igračke za pse38

IZVJEŠTAJ / 12. PROGRESSIVE KONFERENCIJA Inovacije – pokretači maloprodaje

 14

FMCG PLUS Impulsni proizvodi na benzinskim postajama

42

U FOKUSU PREHRANA VOĆNI SOKOVI

 20

Provjerene 'zamke' za 'lov' na potrošača

INTERVJU MJESECA ZVONIMIR ŠĆUREC / RALU LOGISTIKA predsjednik Uprave

 26

TEMA BROJA VODA30

328 progressive |

06: 2015

44

PROGRESSIVE KOŠARICAIndeks zadovoljstva trgovačkim lancima  PROFIL

46 47ŽANA DINIĆ / FILIP TRADE d.o.o. voditeljica marketinga i odnosa s javnošću

U FOKUSU NEPREHRANA ŠAMPONI

SHOP FITTING

PROMOCIJE

50 52


Uvodnik

| 06:2015

Urednice Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428 Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278

Suradnici Nataša Antunović, Hendal Iris Daidžić, EFZ, diplomski studij Trgovina Diana Gluhak, konzultant za nutricionizam Jelena Jakšić, Ipsos Puls Vlado Janjić, Elf Machine Krešimir Ledinski, Nielsen Krešimir Lipovšćak, Crowe Horwath Antonio Prtenjača, Crowe Horwath Ina Blagojević Rogošić, ZOO ekspert

Prodaja/marketing Progressive prodaja@crier.hr 01/ 4854 429

Izvrsna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Graficka priprema Progressive

Group manager John Whitbread john@crier.co.uk

Tisak: Gospodarska 9, Sveta Nedelja

ISSN 1331-7865

Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­ vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj. Iz­da­vač zadržava pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­du­ci­ra­nje, um­no­ža­ va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­ nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

Z

Transformacija maloprodaje

ivimo u vremenu intenzivne diferencijacije i polarizacije potrošača. Osim demografske statistike koja upućuje na starenje populacije i rast multikulturalnosti, sve je intenzivnija i polarizacija bogatstva, ali i razlike u navikama i ponašanju kupaca. Prema podacima koje je na nedavno održanoj Progressive konferenciji navela agencija A.T. Kearney, trendovi koji će oblikovati budućnost maloprodaje bit će u direktnoj vezi s ubrzanom urbanizacijom, fragmentacijom u ponašanju kupaca, povećanom prisutnošću tehnologije i inovacija, rastom očekivanja vezanih za sigurnost i sljedivost hrane, i općenito – globalizacijom. Tvrtke kojima je u fokusu roba široke potrošnje prisiljene su shvatiti i iskoristiti nove trendove i navike u ponašanju potrošača koji se, suočeni s ubrzanim životnim tempom, sve više okreću brzim rješenjima. Pogođeni krizom, kupci troše manje nego prije, ali su istovremeno i mnogo zahtjevniji. Osim razvoja tehnologije, potrošačkih proizvoda i usluga koji nude dobar odnos cijene i kvalitete, važan pomak u retailu je tzv. brend entuzijazam - komunikacija potrošača s brendovima. Potrošači žele biti u bliskoj povezanosti s proizvođačima i sudjelovati u kreiranju i promociji omiljenih brendova. Prema tvrtki IBM, na lojalnost kupaca, među ostalim, utječe razina komunikacije s tvrtkama proizvođačima i osjećaj aktivnog sudjelovanja u kreiranju pojedinih proizvoda. Dodatni benefit tvrtkama je dobivanje povratnih informacija od potrošača i stvaranje uzajamnog povjerenja. Ono što nam danas pruža informacijska tehnologija novi su kanali prodaje, analiza podataka i metode predviđanja – potrebni za uspješno poslovanje. Iako će se tradicionalni trgovački modeli i dalje nastaviti razvijati, očekuje nas transformacija maloprodaje. Činjenica je da će e-trgovina iz temelja promijeniti način prodaje i distribucije proizvoda, a na tvrtkama ostaje da se promjenama što prije prilagode. n

Iako će se tradicionalni trgovački modeli i dalje nastaviti razvijati, očekuje nas transformacija maloprodaje. Činjenica je da će e-trgovina iz temelja promijeniti način prodaje i distribucije proizvoda, a na tvrtkama ostaje da se promjenama što prije prilagode. Marija Kosor marija.k@crier.hr

cmg media solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

progressive |

06:2015

9


 VIJESTI

Iz zemlje TDR prodan BAT-u za pola milijarde eura British American Tobacco kupio je hrvatski TDR te je postao i vlasnik tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese. Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 milijuna eura. Novi se vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice. Uz tvrtke kćeri TDR-a, prodan je i manjinski vlasnički udio koji Adris grupa ima u Tisku, koji posluje u sustavu koncerna Agrokor. „Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana“, izjavio je Mato Zadro, predsjednik Uprave TDR-a.

Otvoren drugi prodajni centar Plodina na otoku Pagu Trgovački lanac Plodine otvorio je svoj 75. prodajni centar u Hrvatskoj u kojoj je zaposleno 40 radnika. Investicija na otoku Pagu vrijedna je 5 milijuna eura, a dio je strategije širenja maloprodajne mreže diljem Hrvatske i učvršćivanje na drugom mjestu maloprodaje. Novi prodajni centar Plodina prostire se na 2.000 m2 dok prostor za parkiranje broji 100 parkirnih mjesta. Plodine, između ostalog, imaju nekoliko odjela svježih proizvoda: tržnicu sa svakodnevno svježim voćem i povrćem, mesnicu s kvalitetnom i provjerenom ponudom svježeg mesa, pekaru s kontinuirano dnevno svježim pečenim i toplim kruhom te ostalim pekarskim proizvodima i slasticama, delikates te gastro odjel s dnevno svježim gotovim jelima. Robnu marku čini više od 700 kvalitetnih proizvoda čime se nudi vrhunska kvaliteta po najpovoljnijim cijenama, poručuju iz domaćeg trgovačkog lanca.

Otvoren preuređen Tommy hipermarket na Hvaru Trgovački lanac Tommy ponovno je otvorio vrata svog najvećeg hipermarketa na otoku Hvaru koji se proteže na 1100 m2. Hipermarket nudi više od 20.000 prehrambenih i neprehrambenih artikala. Kupcima su na raspolaganju pekarnica sa svježe pečenim kruhom i pecivima, odjel svježeg voća i povrća s dnevnom ponudom, odjel svježeg mesa strogo kontroliranog porijekla te gastro odjel s ponudom raznih gotovih jela. Također, posjetitelji hipermarketa imaju na raspolaganju i ribarnicu s bogatom ponudom dnevno svježe ribe. Iz trgovačkog lanca Tommy ističu da su posebno ponosni na činjenicu da 70% ukupne ponude čine hrvatski proizvodi.

Otvorena nova Kozmo drogerija u Gajnicama U sklopu Super Konzuma u Gajnicama otvoren je novi Kozmo, 76. drogerija u Hrvatskoj. Po prvi puta u drogeriji Kozmo uveden je dječji kutak opremljen stolovima i stolicama za djecu, didaktičkim igračkama, pločom za crtanje itd. Veliki asortiman uključuje proizvode za njegu lica i tijela, osobnu higijenu, proizvode za njegu kose, njegu zubi, baby kozmetiku i hranu, modni nakit, make up, bio kutak i drugo. Na otvorenju je proglašena pobjednica ovogodišnjeg Kozmo natječaja Lice s naslovnice - Anja Perković. Četvrtu godinu zaredom najveća hrvatska drogerija organizira ovaj atraktivan izbor, na koji se ove sezone prijavilo više od tisuću djevojaka iz cijele Hrvatske. Anju Perković, dvadesetogodišnju djevojku iz Zaprešića, izabrao je žiri kojeg su činili pjevačica Nina Badrić, modna dizajnerica Kristina Bradač te predstavnici Kozmo drogerije.

Ledo na tržištu SAD-a Najveći proizvođač sladoleda i zamrznutih proizvoda u Hrvatskoj i regiji, Ledo, otpremio je prvu pošiljku sladoleda na američko tržište i time ostvario značajan iskorak u izvoznoj strategiji kompanije. Do izvoza sladoleda došlo je na osnovi sporazuma o suradnji, koji je za 2015. i 2016. godinu Ledo potpisao s američkim trgovačkim lancem Kroger, drugim po veličini trgovcem u SAD-u i petim na svijetu. Suradnja Leda i Krogera započela je u segmentu sladoleda na štapiću u multipaku, koji su proizvedeni pod vlastitom premium markom ovog trgovačkog lanca naziva ''Private Selection''. „U proteklih dvadesetak godina Ledo je ostvario iznimne rezultate i vrlo visoke tržišne udjele u regiji. Ujedno smo u posljednje vrijeme, naročito ulaskom Hrvatske u EU, napravili dodatan iskorak i na nova tržišta izvan regije. Uz rast prodaje i profita te povećanje efikasnosti zbog ekonomije obujma, učenje i stjecanje iskustva u poslovanju na međunarodnom tržištu višestruko koriste kompaniji i svim njezinim zaposlenicima“, poručio je Hrvoje Kraljević, predsjednik Uprave Leda.

10 progressive |

06: 2015


| 06:2015 Kaufland otvorio hipermarket u Trogiru Kaufland je otvorio 34. poslovnicu u Hrvatskoj te 5. na području Dalmacije. Novi Kaufland nalazi se u Trogiru i zapošljava više od 170 ljudi te broji 170 parkirnih mjesta. U sklopu hipermarketa nalaze se specijalizirane trgovine, a na više od 2.500 četvornih metara prodajnog prostora u ponudi je 20.000 različitih proizvoda. Glasnogovornik Kauflanda Dubravko Kušec ističe da čak 70% prehrambenih proizvoda čine hrvatski proizvodi te da Kaufland za 2.500 proizvoda jamči diskontno niske cijene. Kauflandovu robnu marku K-Classic čini oko 900 kvalitetnih proizvoda čime se nudi vrhunska kvaliteta po najpovoljnijoj cijeni. Kaufland je povodom otvorenja donirao 10.000 kuna dječjem vrtiću Trogir te 20.000 kuna Gradu Trogiru i Turističkoj zajednici grada Trogira za manifestaciju 45. Trogirsko kulturno ljeto.

Zlata za Vina Belje

U Zadru i Rovinju otvoreni preuređeni Super Konzumi

Vina Belje osvojila su dvije zlatne medalje na jednom od najuglednijih svjetskih ocjenjivanja vina - Sélections Mondiales des Vins Canada, u konkurenciji više od 2.000 uzoraka vina iz najboljih vinarija i vinogradarskih položaja diljem svijeta. Goldberg graševina berbe 2013. i Goldberg merlot berbe 2012. jedina su nagrađena hrvatska vina na ovogodišnjem ocjenjivanju u Kanadi koja su s osvojenim zlatnim medaljama stala uz bok nekima od najpriznatijih francuskih, talijanskih i španjolskih vina. „Posvećeni smo kontinuiranom radu u vinogradima tijekom cijele godine. Naši djelatnici brinu o svakom od dva i pol milijuna trsova, a jedna od najmodernijih vinarija u cijeloj regiji nam omogućava vrhunske uvjete za proizvodnju vina“, istaknuo je Marijan Knežević, glavni enolog Vina Belje.

U Zadru i Rovinju otvorene su preuređene Super Konzum prodavaonice s novim prodajnim konceptom i unaprijeđenim asortimanom. U Zadru su zaposlena 72 radnika, a povodom otvorenja je Boris Dobrić, regionalni direktor Konzuma, uručio donaciju od 30.000 kuna Socijalnoj samoposluzi samostana sv. Frane u Zadru. Prodajni prostor preuređene prodavaonice iznosi 3600 m2, a Super Konzum je opremljen sa 17 blagajni, od čega su 4 samoposlužne. U Rovinju je povodom otvorenja Konzum uručio donaciju od 25.000 za uređenje Dječjeg vrtića Valbruna. Na više od 1.300 m2 potpuno preuređenog prodajnog prostora kupcima je na raspolaganju asortiman s više od 18.000 artikala te najmoderniji standardi izlaganja proizvoda. U preuređenim trgovinama značajno su unaprijeđeni odjeli svježeg voća i povrća uz veliki izbor proizvoda iz ekološkog uzgoja, mesnice s bogatom ponudom svježeg mesa te pekarnice u kojoj se dnevno peče više od 100 vrsta kruha i peciva. Također, novi Super Konzumi nude i posebno uređen odjel ribarnice uz veliki izbor svježe ribe, s naglaskom na jadransku ribu lokalnih dobavljača.

Superior Taste Award Podravkinim proizvodima Podravkini proizvodi još jednom su dokazali izvrsnost okusa u kategoriji u kojoj su se natjecali te se iz Bruxelessa vratili sa čak sedamnaest Superior Taste Award nagrada. Proizvode ocjenjuje stručni žiri koji se sastoji od 120 renomiranih europskih šefova kuhinja i sommeliera koji dolaze iz 15 kulinarskih institucija. Nagradu su dobili Podravka čaj Limun limeta, Studena, Podravka ajvar blagi i ljuti, Podravka jetrena pašteta, Lino vafelada duo, Fant mješavina za fino varivo, Fant mješavina za fini gulaš iz pećnice, Podravka krem juha od buće, Vegeta Asia, Fant mješavina za punjene paprike iz pećnice, Podravka krem juha od gljiva, Podravka krem juha od šparoga, Vegeta marinada s pivom, Dolcela Gourmet puding od vanilije s komadićima jagode, Dolcela gourmet puding od čokolade s komadićima narančine korice i Lino čoko drink. Ocjenjivanje proizvoda provodi stručni žiri metodom slijepog testiranja, pri čemu osobiti naglasak pridaju ocjeni okusa, mirisa, teksture i izgleda proizvoda.

Vipnet razvio uslugu SMS plaćanja Nova usluga mKovanice omogućuje mobilnim Vip korisnicima SMS plaćanje računa na lokacijama s oznakom „send2pay“, uključujući kafiće, restorane, pekarnice, frizerske salone i druge obrtničke radnje. Usluga mKovanice razvijena je u suradnji s tvrtkom Abit d.o.o. Putem platforme mKovanice ostvaruje se plaćanje za proizvode i usluge trećih strana korištenjem platnih usluga i elektroničkog novca gdje je Vipnet isključivo posrednik u provođenju transakcije. Cijene proizvoda i usluga utvrđene su cjenicima davatelja proizvoda i usluga. Vipnet će i u budućnosti razvijati usluge na platformi mKovanice obogaćujući je suradnjama s budućim poslovnim partnerima.

progressive |

06:2015

11


 VIJESTI

Ljudi i događaji Nova pozicija za Željka Smodlaku

Čizme hrvatskih brendova za INmusic

Željko Smodlaka, predsjednik Uprave Henkel Adria, preuzeo je mjesto generalnog direktora sektora Beauty Care za Srbiju, čime se pridružio Izvršnom odboru kompanije Henkel Srbija. Smodlaka će uz novu poziciju nastaviti obnašati funkciju predsjednika Uprave za Henkel Adria regiju koja uključuje Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru kao i funkciju generalnog direktora poslovnog sektora Beauty Care za istu regiju. „Iznimno se veselim novim izazovima koji me očekuju i prilici da bolje upoznam tržište u Srbiji, budući da Henkel već dugo uspješno posluje u cijeloj regiji“, izjavio je Smodlaka, koji u tvrtki Henkel radi već 15 godina.

Lidl promovirao 67 voditelja trgovina Trgovački lanac Lidl Hrvatska uručio je diplome, nove ugovore o radu koji uključuju veće plaće i službene automobile svojim voditeljima trgovina. Nastavak je ovo Razvoja potencijala, posebnog Lidlovog projekta individualnog razvoja svih voditelja trgovina kojih diljem Hrvatske ima više od 80, a svrha mu je osnažiti njihove rukovoditeljske i stručne kompetencije. „Čak 84% naših voditelja trgovina pokazalo je da su spremni preuzeti punu odgovornost za svoju trgovinu i poslovanje, razvoj svojeg tima, odabir novih članova tima te prepoznavanje potencijala“, izjavila je Romina Ivančić, voditeljica Odjela razvoj kadrova i voditeljica projekta Razvoj potencijala.

Više od 3.000 sudionika na dm utrci Na ovogodišnjoj ženskoj i babybonus utrci dm je okupio više od 2.650 trkačica te 650 djece. Utrka je održana u sklopu dm green city projecta kojim dm potiče sugrađane na odgovoran odnos prema zdravlju, zajednici i okolišu. „Sudionici svih uzrasta, među kojima su profesionalne trkačice, ali i oni koji su prvi put trčali, svojim su angažmanom pokazali kako nikada nije prekasno niti prerano za prve korake prema zdravijem životu. Upravo zato već četiri godine dm organizira dm žensku utrku i od srca zahvaljujem ovogodišnjim sudionicama i malim sudionicima te svima koji su nam se pridružili tijekom godina i pomogli dm-u u promicanju rekreativnog bavljenja sportom“, izjavila je Gordana Picek, članica Uprave dm-a.

12 progressive |

06: 2015

Ožujsko pivo, vukovarska tvornica Borovo i INmusic predstavili su službene festivalske gumene čizme, proizvedene s ponosom i u jedinstvenoj suradnji triju najvećih domaćih brendova u svojim kategorijama. Ove su čizme posebno izrađene za ovogodišnji jubilarni deseti INmusic festival kako bi se nagradili vjerni obožavatelji vodeće hrvatske glazbene manifestacije. Riječ je o limitiranoj seriji čizama koje je najpoznatiji hrvatski proizvođač kožne, gumene i gumeno-platnene obuće – tvrtka Borovo – izradio u suradnji s Ožujskim pivom, glavnim sponzorom INmusic festivala. Limitirano izdanje festivalskih čizama neće se naći u slobodnoj prodaji, nego će različitim aktivacijama na društvenim mrežama, prije svega na Ožujsko Facebook stranici, biti podijeljeno najvjernijim fanovima Žuje, INmusica i Borova.

Predavač Boston Consulting Group na Konzum akademiji Yves Morieux, izvršni direktor u konzultantskoj kući Boston Consulting Group, održao je predavanje za Agrokorov top menadžment u Konzum akademiji. Predavanje su, putem video linka, pratili i u tvrtkama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Na predavanju je Morieux prezentirao nove kompleksnosti u poslovanju i njihove organizacijske implikacije te predstavio „Pametna pravila“ koja pomažu stvoriti okruženje u kojem zaposlenici mogu surađivati kako bi razvili kreativna rješenja za moderne poslovne izazove. Pravila su usredotočena na jačanje autonomije i suradnje kroz povećanje odgovornosti, bolje međusobno razumijevanje i poticanje zaposlenika.


| 06:2015

progressive |

06:2015

13


 VIJESTI

Regija Skok prodaje Pepsija Nakon restrukturiranja i mjera rezanja troškova u 2014. godini, glavni profil mađarske podružnice Pepsija FAU Zrt. postala je veleprodaja i tvrtka je povećala prihod od prodaje u 2014. godini uz izvješće o neto gubitku od 4,46 milijuna eura – isto kao i godinu ranije, a uz smanjenje operativnih troškova od 637.000 eura, priopćio je online poslovni portal napi.hu. U istom razdoblju, prihod od prodaje Pepsijevog glavnog konkurenta Coca-Cole blago se povećao, no još uvijek ostaje 4,7 puta veći od prihoda Pepsija. Profit Coca-Cola HBC Magyarorszag Kft.-a skočio je na 10,8 milijuna eura, tri puta više nego prethodne godine.

Univerexport ulaže u Futog

Otvorena tvornica Henkel Adhezivi BH u Bileći Tvrtka Henkel otvorila je u Bileći novu tvornicu za proizvodnju suhih cementnih proizvoda za lijepljenje pločica i fasada dobro poznate robne marke Ceresit. „Iz tvornice u Bileći snabdijevat ćemo tržište u Bosni i Hercegovini i okolna tržišta, uključujući Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju i druge zemlje”, izjavio je Wolfgang Zettl, direktor sektora ljepila kompanije Henkel zadužen za jugoistočnu Europu. „Tvrtka Henkel prisutna je u BiH dugi niz godina. Veliko nam je zadovoljstvo što smo u mogućnosti proširiti naše poslovanje otvaranjem nove tvornice Henkel Adhezivi BH u Bileći. Lokacija je odabrana, između ostalog, i zato što se u neposrednoj blizini nalazi dobavljač mljevenog kalcium karbonata, najvažnije sirovine za naše proizvode. Ova tvornica predstavlja investiciju vrijednu gotovo 9 milijuna eura izgrađenu i opremljenu po najvišim tehnološkim standardima”, istaknuo je Predrag Armuš, generalni direktor Henkel BH.

Srbija uvela kvote na uvoz mlijeka Univerexport je otvorio moderni maloprodajni objekt u Futogu, u kojem je posao pronašlo 20 radnika. Riječ je o investiciji vrijednoj 800.000 eura, a objekt se prostire na 400 m2 prodajnog prostora. Svježe meso i mesne prerađevine s domaće farme (koje se nikada ne uvozi i ne zamrzava te za 48 sati stiže do maloprodajnih objekata) predstavljaju poseban dio asortimana od preko 5.000 artikala koliko ima novi Univerexport objekt. Potrošačima su dostupni i svježe voće i povrće kao i svježi kruh i pecivo Uni pekare.

Preuzimanje dijela Tesca Češki ministar financija Andrej Babis, zajedno s investicijskom grupom Mid Europa Partners (MEP), želi preuzeti dio britanskog lanca Tesco, navode dva nezavisna izvora iz područja financija za Euro E15. Babis surađuje sa MEP-om preko investicijskog fonda Hartenberg Holding. Vrijednost češkog dijela Tesca mogla bi dostići oko dvije milijarde eura. Tesco je ranije priopćio da je zabilježio rekordni gubitak na godišnjem nivou od 5,7 milijardi funti. Lanac također ima ogroman dug od 21 milijarde funti. Prošle godine, trgovački lanac u Češkoj generirao je gubitak od 145,8 milijuna eura. Prostor trgovina iznosi 652.737m².

14 progressive |

06: 2015

Vlada Srbije uvela je uvozne kvote na mlijeko i kiselo-mliječne proizvode kako bi zaštitila domaću proizvodnju od prekomjernog uvoza. "Poslije ozbiljnih višemjesečnih i temeljnih analiza tržišta i položaja u kojem se našao srpski mljekarski sektor, Vlada je donijela ovu privremenu mjeru u kontekstu ostalih mjera koje država poduzima u cilju rješavanja poremećaja na tržištu mliječnih proizvoda", istaknula je ministrica poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i dodala da će kvote vrijediti do kraja godine. Država na ovaj način, otkriva Bogosavljević-Bošković, želi koliko je to moguće zaštititi domaće proizvođače koji su u neravnopravnom položaju u odnosu na europske farmere koji na raspolaganju imaju daleko veća financijska sredstva.

Rast prodaje Mercatora Grupa Mercator priopćila je da je u prvom kvartalu 2015. godine prodaja povećana 0,6% promatrano godinu-zagodinom, na 628,7 milijuna eura. Prodaja u Sloveniji pala je 0,5%, na 362,7 milijuna eura; u Srbiji je porasla 77,4%, na 221,3 milijuna eura; u Hrvatskoj je pala 75,3%, na 16,9 milijuna eura; u Bosni i Hercegovini je pala 85,1% na 6,9 milijuna eura; a u Crnoj Gori je pala 2,2%, na 20,7 milijuna eura. Grupa je generirala 35,2% ukupnog prihoda u Srbiji, što je posljedica transfera Idea trgovina u Grupu Mercator. U 2015. godini, Grupa Mercator će se fokusirati na poslovno restrukturiranje i poboljšanje radnih performansi, usvajanje mjera za optimizaciju troškova i jačanje tržišne pozicije.

Razvojna strategija za prehrambenu industriju Mađarska Vlada odobrila je srednjoročnu i dugoročnu razvojnu strategiju za prehrambenu industriju, čiji je cilj podići profitne marže ovog sektora s 'mrtve točke' na 4-5% do 2020., poručio je mađarski ministar poljoprivrede Sándor Fazekas. Strategija predviđa rast domaće prodaje 7-10% i povećanje izvoza 30-40%. Fazekas je najavio i da će oko 960 milijuna eura državnih i iz EU biti na raspolaganju prehrambenoj industriji u narednih pet godina.


| 06:2015 Auchan kažnjen zbog oglašavanja koje je potrošače dovelo u zabludu

Bingo preuzima Tušove supermarkete

Mađarska komisija za zaštitu konkurencije kaznila je Auchan Magyarország s 56 milijuna forinti (182.000 eura) zbog nefer prakse uspoređivanja cijena u oglasima, priopćila je Komisija. Auchan je optužen da su njegove cijene oglašavane kao niže od cijena konkurencije, ali da je usporedba bila zasnovana na neidentičnim proizvodima, gramažama i promotivnim cijenama u usporedbi s nepromotivnim, priopćeno je. Reagirajući na ovo, Auchan je kazao da se dijelom slaže s odlukom, ali da se ne može složiti s nekolicinom navedenih razloga, prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

Bosansko-hercegovački trgovac Bingo planira preuzeti nekoliko supermarketa koji su ranije bili u vlasništvu slovenskog Tuša, priopćili su BiH organi za zaštitu konkurencije. Tuzlanski Bingo planira preuzeti Tušove supermarkete u Tuzli, Sanskom Mostu, Prnjavoru, Ugljeviku, Mostaru i Istočnom Sarajevu. Zbog ekonomskih problema i nestabilnog poslovnog okruženja, Tuš je krajem prošle godine zatvorio dvadesetak objekata, koliko je imao u BiH. EBRD trenutno razmatra zajam od 21 milijun eura koji bi podržao Bingovu daljnju ekspanziju na tržištu. Bingo je trenutno drugi najveći prehrambeni trgovac u zemlji, nakon spajanja Konzum/Mercator.

X5 se trudi 'nadigrati' Magnit Ruski trgovac X5 ostvario je 'skok' od 73% ove godine nakon što mu je prodaja rasla svakog mjeseca, a Magnit rast od 30%. X5 je očekivanu zaradu nadmašio 15 puta, a Magnit 22 puta. X5, drugi po veličini ruski trgovac, ima potencijal nastaviti 'nadigravati' svog najvećeg konkurenta s obzirom na to da je kompanija usavršila svoju logistiku, proizvodne linije i cjenovnu politiku, kazao je BCS analitičar Marat Ibragimov. "Magnitovo poslovanje se nalazi na vrhuncu dok X5 usavršava svoje operativne aktivnosti, širi asortiman proizvoda, prilagođava cijene tržišnim uvjetima i renovira trgovine, a svi ovi potezi će dovesti do privlačenja većeg broja potrošača u njihove objekte", rekao je Ibragimov. X5 je ostvario povećanje prodaje od 19% prošle godine dok je Magnit ostvario rast od 32%. Rast prihoda X5 je iznosio manje od 10% u 2012. i 2013. godini, što je omogućilo Magnitu, koji kontrolira milijarder Sergey Galitskiy, da postane najveći trgovac u zemlji.

Trgovina Casino grupe u Srbiji Francuska Casino grupa otvorila je svoju drugu trgovinu u Beogradu, pod diskontnim brendom Leader Price. Nova prodavaonica nudi 400 proizvoda koji se prodaju pod brendom privatne robne marke Casino i Leader Price. U ponudi su i proizvodi lokalnih dobavljača. Prvi Casino Supermarche otvoren je prošle godine, također u Beogradu, na 200 m² prodajnog prostora i sa oko 2.500 proizvoda u ponudi, uključujući 300 proizvoda Casino robne marke koji su uvezeni iz Francuske. Otvaranje nove prodavaonice je rezultat partnerstva koje je 2013. godine realizirano između srpske kompanije Sodibal i Casino grupe oko distribucije njihovih proizvoda na tržištu Balkana, a ovaj dogovor uključuje i otvaranje sedam trgovina u Srbiji, od čega dvije u Beogradu. Dogovor također uključuje plan da se novi proizvodi distribuiraju bilo direktno bilo kroz kooperaciju s lokalnim partnerima pod privatnom markom Casino.

Carrefour jača s novim akvizicijama CarrefourSA preuzet će 85% udjela u turskom lancu supermarketa Kiler, što je trenutno predmet regulatornog odobrenja. Ostatak dionica zadržan je u javnim rukama. To je treća akvizicija CarrefourSA u 2015., nakon manjih akvizicija 29 trgovina 1e1-a u ožujku i 26 trgovina Ismara u veljači. Generalni direktor CarrefourSA Mehmet Nane najavio je da trgovac planira i daljnje akvizicije u ovoj godini jer nastoji nastaviti rast u Turskoj. Također, CarrefourSA se udružio s PayPal kako bi pružio alternativni sustav plaćanja za online trgovine.

Carrefour pregovara o preuzimanju Bille u Rumunjskoj Carrefour pregovara oko preuzimanja Reweovih Billa prodavaonica u Rumunjskoj, tvrdi lokalni tisak. Billa u toj zemlji posluje kroz 85 supermarketa, a u 2014. godini ostvarila je prodaju od preko 300 milijuna eura. Transakcija se procjenjuje na 70-90 milijuna eura. Delhaizeova lokalna divizija Mega Image se još ranije povukla iz razgovora oko preuzimanja. Billa je odbila komentirati ove glasine i trenutno ocenjuje mogućnosti za organski rast. Glasine oko preuzimanja čuju se još od prošle godine, otkako je Carrefour izvršio akviziciju 53 Billine trgovine u sjevernoj Italiji.

Carrefour preuzeo lanac za prodaju alkoholnih pića Carrefour Poljska kupio je lanac prodavaonica pića Galeria Alkoholi za neobjavljeni iznos. Francuski trgovac je lanac kupio od Belvederea, vlasnika brendova alkoholnih pića kao što su Sobieski i Starogardzka, također sa sjedištem u Francuskoj. Galeria Alkoholi trenutno ima 39 prodajnih mjesta u Poljskoj. Belvedere se suočio s generalnim padom prodaje od 4,1% u 2014, zbog čega je kompanija pokrenula plan za restrukturiranje. Prodaja u Poljskoj je pala za 19,7%, čemu je pridonijelo povećanje poreza. Belvedere je, inače, ostvario rast prodaje od 4,4% u prvom kvartalu 2014.

progressive |

06:2015

15


 VIJESTI

Iz svijeta Oporavak profita duhanskih tvrtki Moody je objavio pregled europskih duhanskih tvrtki, s prognozom da bi se operativni profit mogao poboljšati u narednih 12-18 mjeseci, na 4-5% sa 2,53,5% koliko je iznosio u drugoj polovini 2014. (bez stranih efekata razmjene). "Očekujemo da će nedavne M&A aktivnosti održati snažnim tvrtke kao što su British American Tobacco i Imperial Tobacco", rekao je Ernesto Bisagno, Moodyjev potpredsjednik i analitičar.

Novčana kazna Carrefouru i Delhaizeu Carrefour SA i Delhaize Group SA nalaze se među skupinom trgovaca i proizvođača koji će se suočiti s kaznom u antitrust nagodbi s belgijskom Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, otkrilo je troje ljudi upoznatih s istragom. Belgijska Agencija vjerojatno će objaviti kazne za 17 tvrtki, naveo je izvor koji je zatražio da ostane anoniman. Colgate-Palmolive Co izbjeći će kaznu jer je ‘otkucao’ kartel, otkrilo je dvoje ljudi. Kazne će uslijediti nakon zajedničke kazne od više od 1 milijarde dolara u sličnom slučaju u Francuskoj. Tvrtka L'Oreal SA bila je među skupinom tvrtki kažnjenih u prosincu za zavjeru dogovaranja cijena proizvoda koji su uključivali šampon i pastu za zube. Kazne bi mogle biti rekordne, otkrio je izvor.

Obvezujuća ponuda Henkela i Cotyja za P&G Henkel i Coty, tvrtke koje imaju kozmetičke i proizvode za osobnu njegu, dale su obvezujuću ponudu za kupovinu odvojenih dijelova Procter&Gambleove jedinice ljepote, vrijedne ukupno 12 milijardi dolara, navodi izvor blizak upravama tvrtki. Henkel je dao ponudu za P&G-jeve proizvode za njegu kose, koji uključuju brendove Wella i Clairol, a koji se procjenjuju na 5-7 milijardi dolara. Coty, koji radi parfeme za modne brendove Calvin Klein i Marc Jacobs i posjeduje brend lakova za nokte OPI i Rimmel maskaru, dao je ponudu za P&G-jeve mirise i kozmetičke proizvode.

16 progressive |

06: 2015

Rewe oformljuje strateški savez s Lerclercom Godinu dana nakon formiranja nove kupovne grupe Cora, s Colruytom, Conadom i Coopom (CH), Rewe će odstupiti i osnovati novi savez s Lerclercom. Izvorno, trgovci su osnovali novu kupovnu grupu nakon odvajanja od Lerclerca i Coopernic saveza zbog neslaganja oko budućeg strateškog pravca grupe i navoda da Lerclerc pregovara o dodatnim bonusima s dobavljačima izvan Coopernicovih uvjeta. Rewe će napustiti Coru na kraju 2015. godine i započeti novi savez s Lerclercom. Cilj je ustanoviti sinergije povezane s poslovnim aktivnostima obiju kompanija.

METRO grupa isprobava kupovni zid Stjecanjem manjeg udjela u multi-kanalnoj startup trgovini „iz susjedstva“ i online prehrambenog trgovca, Emmas Enkela u prosincu prošle godine, e-trgovina mješovitom robom otvorena je u suradnji s Realom na kampusu Metro grupe u Dusseldorfu. Pod motom ’Ganz einfach einkaufen’, što otprilike znači ’jednostavna kupnja’, na zidu monitora u trgovačkom dizajnu izložena je sezonska selekcija dnevnih potrošačkih proizvoda koja se može skenirati i naručiti direktno putem aplikacije pametnog telefona. Centralna lokacija digitalne trgovine u blizini restorana za osoblje na Metro kampusu omogućuje za 3.500 zaposlenika kupovinu oglašenih proizvoda u prolazu trgovinom te kasniju svakodnevnu kupnju cjelokupnog asortimana putem aplikacije ili mobilne web stranice. Po zahtjevu, Emmas Enkel dostavlja narudžbe unutar kampusa ili na kućnu adresu ukoliko prebivaju u granicama grada Dusseldorfa.

Mars se boji striktnijih regulativa EU Konditorska kompanija Mars boji se da bi nove regulative Europske unije mogle dovesti do većih cijena za potrošače. Ni ostali proizvođači nisu baš sretni zbog novih regulativa i zato Mars u suradnji s Europskom kakao asocijacijom, naftnim grupama BP i Shell i tvrtkom Vitol želi napisati pismo Europskoj komisiji s molbom da se pozabavi ovim pitanjem. Nova pravila, koja će na snagu stupiti 2017. godine poslije još jednog glasanja, uvode stroža pravila za kupce i prodavače derivata. Tvrtke će tada morati imati više raspoloživog novca za knjigovodstvene aktivnosti. S druge strane, ovo znači da će cijene derivata porasti, a to će voditi i višim potrošačkim cijenama.

Coop Italia dovršio akviziciju Supercontija Coop Italia dovršio je akviziciju 32 Superconti prodavaonice u centralnoj Italiji. Coop Centro Italia, podružnica Coopa Italija i Superconti izdali su zajedničko priopćenje u kojem su objavili detalje dogovora. Supercontijeva mreža od 32 prodavaonice u centralnoj Italiji i devet outleta koji se bave prodajom odjeće dopunit će portfolio Coop Centro Italije, koji ima 49 objekata u sličnim regijama. Coop će zadržati Superconti baner kako ne bi izgubio lojalne potrošače koje je kao obiteljska tvrtka Superconti stekao tijekom godina.


| 06:2015 Auchan pokreće franšizu supermarketa u Portugalu

Lidl bilježi rast prodaje

Francuski trgovac Auchan planira povećati svoju prisutnost na tržištu Portugala otvaranjem franšiza supermarketa. Izabrani brend nosi naziv Pao de Açúcar i dvije trgovine već su otvorene u Ericeiri. Do kraja godine, bit će otvoreno između osam i deset trgovina koje će poslovati u ovom formatu. U intervjuu za dnevnik Diario Económico, direktorica za franšize, partnerstva i izvoz Auchan Grupe, Jaime Lemos, otkrila je da je namjera ući u "susjedski segment", u kojem trgovac do sada još nije bio prisutan u Portugalu. Pokaže li se format uspješnim, u planu je otvaranje 80-ak prodavaonica do 2019. Širenje ovog modela temeljit će se na broju partnerskih sporazuma koji već postoje s oko 50 tvrtki, vlasnicima pojedinih supermarketa - što iznosi 123 prodajna mjesta - za koje je Grupa već glavni dobavljač robe.

Nakon značajnih ulaganja, Lidl Austrija zabilježio je rast prodaje s prošlogodišnjih 900 milijuna eura na jednu milijardu eura u financijskoj 2014./15. Prema Friedl Newsu, samo jedna nova trgovina dodana je portfoliu ovog trgovca tijekom prošle godine. Lidlov treći logistički centar u Austriji trebao bi uskoro biti sagrađen u Wundschuhu blizu Graza dok će 30 objekata biti modernizirano. Dvanaest Lidlovih trgovina bit će potpuno srušeno i ponovno izgrađeno do kraja 2016. Trenutno, Lidl u Austriji ima više od 200 filijala i skoro 4.500 zaposlenih.

Francuski supermarketi doniraju neprodanu hranu Francuski supermarketi će, zahvaljujući zakonu čiji je cilj stati na kraj bacanju hrane, neprodanu hranu morati donirati u dobrotvorne svrhe ili za ishranu životinja, umjesto da je bacaju ili uništavaju, kao što je do sada bio slučaj. Francuski nacionalni parlament proveo je anonimno glasanje kako bi se uveo ovaj zakon, budući da se zemlja bori doslovno s epidemijom prehrambenog otpada. Supermarketima će biti zabranjeno namjerno kvariti neprodanu hranu kako se ne bi mogla pojesti. Oni s trgovinama od 400 kvadratnih metara ili većim morat će potpisati ugovore s dobrotvornim organizacijama do lipnja sljedeće godine ili će se suočiti s kaznama, uključujući novčane kazne do 75.000 eura ili dvije godine zatvora. Prema službenim procjenama, prosječan Francuz baci 20 – 30 kg hrane godišnje, od čega je 7 kg neotpakirane hrane. Procjenjuje se da vrijednost bačene hrane na nivou države dostiže 20 milijardi eura. Od 7,1 milijuna tona hrane koja se svake godine baci u Francuskoj, 67% bace potrošači, 15% restorani i 11% prodavaonice. Svake godine, 1,3 milijarde tona hrane se baci diljem svijeta.

Carrefour prodaje 100 Dia supermarketa Carrefour će prodati 100 od 750 Dia prodavaonica koje je kupio prošle godine, nakon što je zaključeno da se ove trgovine ne uklapaju u 'plan transformacije' trgovca. Iz Carrefoura navode kako objekti o kojima se radi nisu na dovoljno dobrim lokacijama ili nisu dovoljno kompetitivni. Plan transformacije, koji bi trebao biti proveden do kraja 2016., uključuje rebrendiranje francuskih Dia supermarketa u Carrefour Market ili Carrefour Contact. Čak 32 supermarketa koje Carrefour smatra neprofitabilnima nalaze se u Rhine-Rhône regiji; 23 su u zapadno-centralnom dijelu Francuske, a 19 je na sjeverozapadu zemlje. Ostatak objekata je smješten diljem zemlje, isključujući regije jugoistok i Ile-de-France (Pariz), u kojima neće doći do prodaje objekata.

Zajednički nabavni centar Intermarchéa i Die Francuski Intermarché i španjolska Dia osnovali su zajednički nabavni centar kako bi osigurali snagu pri pregovorima i učinkovitije se natjecali s dva vodeća trgovca u Portugalu, Pingo Doce i Continente. U ime Intermarché i Die, nova organizacija pod nazivom Cindia pregovarat će i kupovati proizvode od najvećih dobavljača portugalskih i međunarodnih brendova. U dogovor nisu uključeni svježi proizvodi, riba i proizvodi malih i srednjih poduzeća. Prema zajedničkom priopćenju, „cilj je optimizirati uvjete kupovine za oba trgovca, uz poboljšanje svojih usluga. Ova suradnja obuhvaća samo Portugal i omogućuje partnerima pružanje kvalitativne i kvantitativne prednosti potrošačima, uz očuvanje konkurentne dinamike za obje strane".

Kaufland restrukturira distribuciju Njemački trgovac Kaufland, dio Schwarz grupe, restrukturira svoju distribuciju i od centralizirane kompanije postaje decentralizirani biznis. Prema pisanju Lebensmittel Zeitunga, Kauflandova nova distributivna struktura podrazumijevat će šest regionalnih distributivnih centara širom Njemačke, slično kao kod njegovih konkurenata Rewea i Edeke. Postoji mogućnost da će ovaj model biti implementiran i u drugim zemljama u kojima je Kaufland prisutan. Kaufland će vjerojatno lansirati online trgovinu najkasnije do 2017.

Tesco isprobava mobilne kupone Tesco se udružio s Weve, mobilnom marketinškom tvrtkom, kako bi slao mobilne kupone putnicima i turistima koji prolaze kraj njegove nove koncept trgovine u središtu Londona. Trgovac je identificirao 40.000 kupaca, a zatim im poslao kupone putem 'pametnih' telefona, nudeći popust za kupovinu u novoj trgovini. Cilj je bio promovirati novu trgovinu koja je otvorena prošlog mjeseca i nudi "hranu-za-van" za kupce u pokretu.

Rewe širi online biznis Rewe se sve više oslanja na online trgovinu: u planu je dopuna asortimana u postojećim e-trgovinama vinom i hranom za kućne ljubimce, kao i kozmetičkim proizvodima. Tvrtka je već proširila svoj servis za naručivanje i isporuku hrane rewe.de na 70 gradova.

progressive |

06:2015

17


 POSLOVNI SKUP

12. Progressive konferencija

Kljucno je prilagoditi se digitalnoj revoluciji! Inovacije – pokretači maloprodaje bio je naziv ovogodišnje Progressive konferencije, 12. po redu, održane 12. lipnja u hotelu Esplanade. Generalni je zaključak da se tvrtke koje ne prate trendove i ne reagiraju na vrijeme suočavaju s velikim rizikom da budu izgurane od strane konkurencije u branši ili onih koji tek dolaze, pa je ključno prilagoditi se digitalnoj revoluciji.

N

iz zanimljivih govornika izmjenjivao se na pozornici hotela Esplanade, a konferenciju je otvorio Srečko Debelak iz A.T. Kearneyja predavanjem 'Regionalni pregled maloprodaje: Refleksije iz svijeta - gdje smo danas mi?'. Od trendova koji oblikuju budućnost maloprodaje, Debelak je naveo demografske - koji mijenjaju bazu potrošača (starija populacija, povećana urbanizacija, rast etničke pripadnosti); obrasce potrošnje – fragmentacija ponašanja kupaca (on the GO, online); tehnologiju i inovacije – povećana prisutnost tehnologije; regulacije i aktivizam – povećana očekivanja o sigurnosti i sljedivosti hrane; prirodni izvori i okoliš – nestašica i volatilnost te globalizacija – pomak ekonomske moći u svijetu. Potrošači postaju sve više različiti, što predstavlja nove mogućnosti. Bilježimo

18 progressive |

06: 2015

starenje populacije, rast multikulturalnih društava i polarizaciju bogatstva. U isto vrijeme, kupci su polarizirani više nego ikad: s jedne strane traže premium proizvode, s druge jako niske cijene; jedni traže veliki izbor proizvoda nasuprot onima koji žele jednostavan i ujednačen izbor; moderno nasuprot trajnim proizvodima, globalno nasuprot lokalnom, tehnologiju nasuprot autentičnosti… Kupci sve manje planiraju, a sve se češće okreću instant rješenjima. Žele kupovinu obaviti bilo gdje i bilo kada – kad god im odgovara. Cijena je potrošačima važna i vrlo je često povezana s određenom kvalitetom. A.T. Kearney bilježi trend u kojem formati velikih trgovina gube tržišni udio pred formatima manje veličine, poput convenience trgovina. E-trgovina razvija se rapidno i zauzima sve važnije mjesto u maloprodaji. Za uspješno poslovanje,


Konferencija je održana pod egidom INOVACIJE - POKRETAČI MALOPRODAJE!

| 06:2015

poručio je Debelak, potrebno je istinski se potruditi razumjeti potrebe i navike ponašanja kupaca. Vedrana Jelušić, direktorica ureda EBRD Hrvatska, u predavanju 'Prepoznavanje i financiranje projekata' je otkrila da je EBRD jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj - od 1994. godine uložio je preko 3,14 milijarde eura u više od 172 projekta. U prošloj je godini EBRD uložio 298 milijuna eura u 21 projekt. Strategija za Hrvatsku za razdoblje 2013.-2016. odobrena je u lipnju 2013. s fokusom na: ublažavanje posljedica krize kroz potporu korporativnom sektoru, što obuhvaća direktno financiranje malog i srednjeg poduzetništva ili financiranje preko financijskih posrednika te financiranje dugoročnih investicija, radnog kapitala i restrukturiranja. Jelušić je navela da je fokus stavljen i na korištenje beneficija EU članstva za unaprjeđenje tranzicije te na restrukturiranje i privatizaciju javnih poduzeća. Kada se govori o direktnim stranim ulaganjima u sek-

SREČKO DEBELAK, A.T. KEARNEY

NAVIKE POTROŠAČA VEDRANA JELUŠIĆ, EBRD HRVATSKA tor maloprodaje u regiji gdje EBRD djeluje, vodeće mjesto imaju ulaganja u modernu maloprodaju - razvoj sektora moderne maloprodaje ima ključnu ulogu u vrijednosnom lancu. Konkurencija kroz modernu maloprodaju promovira efikasnost, inovativnost te se fokusira na kupca.

U predavanju 'Pogled unaprijed: Kategorije i proizvodi koji će vladati FMCG tržištem', Kristian Anića-Kaliger iz agencije Nielsen otkrio je da su kategorije budućnosti zdrava hrana, organsko voće i povrće, voćni napitci na mliječnoj bazi i kozmetika bez alu/parabena. Naime, polovica (49%) kupaca u svijetu i u Hrvatskoj (48%) vjeruje da imaju prekomjernu tjelesnu težinu, i polovica (50%) pokušava smršavjeti. Svjetska prodaja zdravih kategorija premašila je kategorije koje nam služe „za osladiti se” u periodu između 2012. i 2014. Istraživanja pokazuju da su potrošači spremni platiti i 30% više za zdravije proizvode – proizvodi bez GMO, umjetnih

Kupci sve manje planiraju, a sve se češće okreću instant rješenjima. Žele kupovinu obaviti bilo gdje i bilo kada - kad god im odgovara. Cijena je potrošačima važna i vrlo je često povezana s određenom kvalitetom. MILOS RYBA, IGD

progressive |

06:2015

19


 POSLOVNI SKUP

12. Progressive konferencija okusa i boja, prirodno uzgojeni i od prirodnih sastojaka. Anić Kaliger naglasio je kako zdrav(ij)a hrana, poput voća, jogurta, sira i povrća, postaje sve češća vrsta snacka te kako je potrebno educirati potrošače o „zdravim” karakteristikama proizvoda na samom pakiranju, jasnije označiti „zdrave” karakteristike proizvoda na samom pakiranju, osigurati dostupnost proizvoda, prihvatiti regionalne razlike i potaknuti inovacije u smjeru „zdrav(ij)ih” proizvoda. Suočeni sa smanjenim budžetom, potrošači se najprije odriču „beauty” kategorija dok dječje pelene, hrana za kućne ljubimce, toaletni papir i kava sigurno ostaju u košarici. 'Inovativne poslovne strategije: Drukčijim pristupom do profitabilnog rješenja' naziv je predavanja Slavena Romca, glavnog direktora za Strateško distribucijsko područje Hrvatska Atlantic Grupe. Kao mikro trendove u zapadnoj Europi Romac je naveo urbanizaciju – unutar zapadne Europe ljudi žive bliže, a u urbanim područjima je 74 posto ukupne populacije. Iako žive bliže, u tim urbanim sredinama žive odvojeno. Doba velikih obitelji je prošlost, a raste trend malih kućanstava s jednom ili dvije oso-

KRISTIAN ANIĆ-KALIGER, NIELSEN HRVATSKA i sveprisutna. Potrošači su svjesni što kupuju i jedu, a potrošnja 'zdravog' segmenta porasla je sa 165 na 186 milijardi dolara od 2009. do 2014. Iako cjenovno osjetljivi, voljni su platiti veću cijenu za nagrađivanje samih sebe i za premium proizvode. Kada je u pitanju tehnologija u novoj eri digitalizacije, Romac izdvaja trendove mobilnosti, društvenih mreža, iClouda i Big Data – ta četiri trenda bitno definiraju kako ljudi žive, kupuju, promatraju stvari, mijenjaju svoje navike.. Kompanije koje ne prate ove trendove i ne reagiraju na vrijeme suočavaju se s velikim rizikom da budu izgurane od strane konkurencije u branši ili onih koji tek dolaze, pa Romac smatra da je ključno prilagoditi se digitalnoj revoluciji

LJUDSKI RESURSI I TEHNOLOGIJA

MARTINA MARTINOVIĆ, RALU LOGISTIKA be. Potrošači su umreženi, informirani i mudri. Znaju što rade i ono što žele - žele sad, odmah, brzo i jednostavno. Penetracija pametnih telefona je u dvije godine, od 2011. do 2013. godine, s 25% narasla na 50%. Međusobna razmjena informacija je brza

Zanimljivo predavanje 'Razvoj ljudskih potencijala u kriznom okruženju' održao je Boris Blažinić, direktor Instituta za razvoj ljudskih potencijala. Kao top osam svjetskih izazova za HR menadžere, Blažinić je naveo upravljanje promjenama, razvoj lidera, mjerenje HR učinkovitosti, organizacijsku učinkovitost, kompenzaciju, zapošljavanje i dostupnost kompetentne lokalne radne snage, planiranje karijere te učenje i razvoj. Pad motivacije, pad morala i pad kompetencija vodi u pad kvalitete rada i usluga, a kvaliteta menadžera vidi se kroz njegove ljude i rezultate koje

Kvalitetan HR menadžer treba procijeniti zaposlenike na osnovu motivacije i kompetencije: motivirani i stručni ljudi su kapital; motivirani i nestručni su potencijal; stručni i nemotivirani resurs dok su nemotivirani i nestručni – trošak i njih treba otpustiti. SLAVEN ROMAC, ATLANTIC GRUPA

20 progressive |

06: 2015


Tvrtke moraju ubrzati transformaciju svojih poslovnih modela, a pobjednička strategija proizvođača mora omogućavati diferencirano brend iskustvo.

BORIS BLAŽINIĆ, INSTITUT ZA RAZVOJ LJUDSKIH POTENCIJALA postiže njegov tim. Problem nastaje kada se najviše pažnje posvećuje radnicima koji su nestručni i nemotivirani - kada se na njih gubi najviše vremena i pažnje, čime su onda nezadovoljni stručni i motivirani zaposlenici koji gube volju za kvalitetnim radom. Ljude na radnom mjestu najviše smeta nepravda - ne veća plaća kolega ili njihov položaj unutar tvrtke. Stoga kvalitetan HR menadžer treba procijeniti zaposlenike na osnovu motivacije i kompetencije: motivirani i stručni ljudi su kapital; motivirani i nestručni su potencijal; stručni i nemotivirani resurs dok su nemotivirani i nestručni – trošak i njih treba otpustiti. Blažnić je istaknuo kako se korektivne i preventivne mjere pri razvoju ljudskih potencijala mogu sažeti u pet koraka: treba implementirati sustav upravljanja kvalitetom, definirati koju igru igrate, izabrati prave

| 06:2015

igrače za prava mjesta, kontinuirano mjeriti klimu i kompetencije te kontinuirano procjenjivati, motivirati i razvijati lidere i talente. O tehnološkim inovacijama koje će promijeniti maloprodaju govorio je čelni čovjek IBM-a u Hrvatskoj Damir Zec koji je potvrdio da potrošači ubrzano mijenjaju kupovne navike i okreću se digitalnim kanalima. Dogodio se temeljni pomak u tome kako potrošači gledaju na brendove i kako žele s njima komunicirati. Dobra je vijest što postoje potrošači koji žele i očekuju izravno povezivanje s proizvođačima pa tako proizvođači robe široke potrošnje imaju priliku doći do potrošača i s njima održavati lomunikaciju. Više nije u pitanju samo lojalnost brendu – riječ je o novom konceptu koji zovemo brend entuzijazam. A to zahtijeva promjenu u načinu na koji proizvođači razmišljaju o potrošačima. Kupovni put potrošača iz temelja se promijenio i ima nekoliko ključnih implikacija: očekivanja potrošača nikada nisu bila veća; sklonosti potrošača razvijaju se velikom brzinom zahvaljujući činjenici da se informacije šire među društvenim mrežama, tradicionalni trgovačkih modeli su se razvili i nastavit će se razvijati, a eCommerce će iz temelja promijeniti način prodaje i distribuciju proizvoda. Zec je istaknuo kako je digitalna konzumerizacija dramatično promijenila dinamiku brenda. Danas širom svijeta postoji 6 milijardi mobilnih uređaja (više od jedne milijarde su pametni telefoni) te 2,5 milijarde aktivnih sudionika društvenih medija (Facebook, Twitter, YouTube), i oba navedena su u rastu. Statistike pokazuju da je lojalnost određenoj marki u padu – čak 78% potrošača nije lojalno određenoj marki. Tvrtke moraju ubrzati transformaciju svojih poslovnih modela, a pobjednička strategija proizvođača mora omogućavati diferencirano brend iskustvo te suradnju partnera u kanalu s ciljem postizanja diferencijacije u maloprodaji.

LOGISTIČKA MEKA Martina Martinović iz RALU Logistike održala je predavanje o optimalnim strategijama Hrvatske kao 'logističke Meke'. Opisujući stanje tržišta logstike u Hrvatskoj, Martinović je naglasila kako

progressive |

06:2015

21


 POSLOVNI SKUP

12. Progressive konferencija

razvoj logistike velikih trgovačkih lanaca vlastitu logistiku proizvođača čini još neefikasnijom te da je kod razvoja logistike velikih trgovačkih lanaca ekonomija obujma ključna za ostvarenje efikasnosti i ušteda. U Hrvatskoj ima veliki broj dostavnih mjesta, a male dostavne količine, po cijelom teritoriju. Poslovni subjekti su oprezni pri outsourcingu logističkih usluga jer se boje da neće biti odrađeni svi njihovi zahtjevi i gube vlastitu kontrolu nad operacijama. A upravo je outsourcing logistike prilika za optimizaciju troškova. Kod specijalizacije usluga svatko se fokusira na ono što mu je osnovna djelatnost i svatko radi ono u čemu je najbolji. Specijalizacijom se može postići sinergija i bolja efikasnost, a s time i ušteda. Martinović je zaključila kako se proizvođači, da bi zadovoljili tražene zahtjeve kupaca, trebaju fokusirati na osnovnu djelatnost, ono u čemu su najbolji, a ostalo prepustiti specijalistima. Naravno, uz ostvarenje optimizacije procesa i, u konačnici, uštede.

Damjan Geber, kreativni direktor agencije Brigada, u sklopu Bruketa&Žinić OM grupe, predavanje na temu 'Iskustvo na prodajnom mjestu: I kupci su ljudi' pripremio je u suradnji s Borisom Šurijom, psihologom specijaliziranim za psihologiju potrošača i interakciju prostora s kupcima. Sve što trgovci čine, sa svrhom ili slučajno, utječe na sve što kupci rade - svjesno ili nesvjesno. Trgovci potrošačima nude prostor, brend, proizvode i osoblje. Prostor je dom brenda, galerija proizvoda, radno mjesto osoblja i izletište kupaca. Prostor je mjesto gdje se magija dešava, mjesto unutar kojeg kupci donose 76% odluka o kupovini! Zna se da je kupnja promjena vlasništva, a prostor treba biti najuspješniji

BORIS ŠURIJA I DAMJAN GEBER, BRUKETA&ŽINIĆ OM, BRIGADA

DAMIR ZEC, IBM HRVATSKA

22 progressive |

06: 2015

prodavač. Geber i Šurija pojasnili su kako putovanje kroz trgovinu mora teći bez prekida, od ulaska do kupovine. Na udaljenosti od 9 metara kupac mora odabrati odjel koji traži. Mora znati gdje se nalazi i kako doći tamo gdje želi. Na 6 metara kupcu mora biti jasno u koju kategoriju proizvoda gleda, a na 3 metra proizvodi moraju biti tako razmješteni da kupac može lako usporediti i odabrati proizvod unutar kategorije. Prema pravilu, na 1 metar kupac mora moći dodirnuti i isprobati proizvod kako bi donio odluku o kupnji. Na 0 metara proizvod je s kupcem koji mora proći kroz proces razmjene novca za proizvod bez problema. Trgovina je prodavač proizvoda. U trenutku u kojem kupci moraju potražiti pomoć prodajnog osoblja, trgovina više ne služi svojoj svrsi.


Vidimo se dogodine na 13. Progressive konferenciji!

| 06:2015

Na panelu održanom u sklopu Progressive konferencije Inovacije pokretači maloprodaje, naslovljenom 'Kako (p) ostati konkurentan' sudjelovali su Aco Momčilović, predsjednik MBA Croatia, Ivan Mišetić, generalni tajnik Atlantic Grupe i Krešimir Profaca, predsjednik Uprave Kozma.

Sponzori:

progressive |

06:2015

23


 U FOKUSU PREHRANA

Voćni sokovi

Dobar utjecaj na zdravlje Korisnici sokova žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Veliku važnost polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Analizirala: Jelena Jakšić, Product Manager, Ipsos Puls

V

oćni sok je bezalkoholno piće obično napravljeno od voća (ponekad i povrća) koje se dobiva cijeđenjem njihove tekućine. Većina prirodnih voćnih sokova važna je za zdravlje kao koristan izvor vitamina i minerala. Na tržištu najčešće nalazimo dvije vrste voćnih sokova: bistri i mutni sok. Bistri sokovi se dobivaju bistrenjem i filtriranjem voćnog soka i imaju manji udio voća. Mutni sokovi se dobivaju filtriranjem voćnog soka uz dodatak čestica voća i mogu imati minimalan talog. Sokovi se često konzumiraju zbog dobrog utjecaja na naše zdravlje, pa tako sok od naranče pijemo zbog vitamina C, sok od brusnice da bi spriječili neke infekcije i sl. Pijemo ih, naravno i zbog toga što nas osvježavaju, pogotovo u ovim ljetnim vrućinama. Ipak, niti previše konzumiranja soka nije poželjno zbog velike količine fruktoze u voću. U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju voćnih sokova i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji su nam važni za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja sli-

24 progressive |

06: 2015

jedi prikupljeni su u prvoj polovici 2015. godine na području Hrvatske.

VELIČINA KATEGORIJE U Hrvatskoj populaciji (unutar BRANDpulsa pratimo populaciju od 15 do 64 godine) imamo 78% korisnika voćnih sokova, tj. onih koji konzumiraju voćne sokove bar ponekad. Čak 32%

Slika 1. Korisnici kategorije „Voćni sok“, CRO, I.2015


 SPONZORIRANI ČLANAK

| 06:2015

MATANICEVA REKLAMA PODIGLA PRODAJU JUICY VITE interes građana na malim ekranima i na Juicyjevom Youtube kanalu gdje je video skupio više od 126.450 pregleda. Matanićevu režisersku vještinu potvrđuje podatak da je postotak cjelovitog pregleda Juicyjevog videa bez prekidanja visokih 97 posto.

Domaći brand voćnih sokova i napitaka Juicy, lider na tržištima Hrvatske i BiH, bilježi izvrstne prodajne rezultate linije praškastog napitka Juicy Vita nakon lansiranja reklamne kampanje ”Vedrina iz vitamina”, koju režiserski potpisuje Dalibor Matanić, naš proslavljeni režiser nagrađen i na nedavno održanom uglednom filmskom festivalu u Cannesu. Visokobudžetna Juicyjeva kampanja ”Vedrina iz vitamina”, čiji je središnji dio reklamni video dužine 37 sekundi koji je režirao Matanić, u dva mjeseca prikazivanja izazvala je veliki

Odlični rezultati kampanje koja je povećala vidljivost i prepoznatljivost Juicy Vita portfelja, pretočeni su i u prodajne rezultate. Prodaja kompletnog Juicy Vita portfelja u prvih pet mjeseci ove godine porasla je 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani. S obzirom da je u kampanji Juicy Vita brendirana kao ”službeno obiteljsko piće”, posebno su impresivni rezultati ostvareni u segmentu obiteljskih pakiranja Juicy Vite, čija je prodaja u trgovinama u svibnju porasla visokih 73 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U Stanić Beveragesu, proizvođaču Juicy voćnih sokova i napitaka, znatno ulažu u proizvodnju, inzistiraju na najvišoj kvaliteti sirovina i finalnih proizvoda na policama trgovina i u kafićima, ali i na izgradnji odnosa povjerenja sa svojim kupcima. Takvim pristupom žele ne samo zadržati vodeću poziciju na tržištima u Hrvatskoj i BiH već i napraviti snažniji iskorak na ostalim tržištima u regiji.

progressive |

06:2015

25


 U FOKUSU PREHRANA

Voćni sokovi Slika 2. Stavovi o kategoriji korisnici kategorije „Voćni sokovi“, CRO,I.2015

korisnika ih pije 2-3 puta tjedno i češće, 28% jednom do 2-3 puta mjesečno, a 18% jednom mjesečno i rjeđe. Za samo 35% korisnika kategorije je jako bitno koju marku soka piju. Ovo nam govori da su se korisnici soka skloni prebacivati s brenda na brend i da lojalnost unutar kategorije nije visoka.

KORISNICI KATEGORIJE Korisnici kategorije voćnih sokova podjednako su muškarci i žene, najviše ih je u dobi između 20 i 59 godina. Većina ih je srednje obrazovana, a polovina njih je zaposlena. Najčešće žive u gradu i to Zagrebu i okolici. Žive u braku, prihodi kućanstva su im prosječni, 60% njih su roditelji, a 45% ima djecu do 18 godina u kućanstvu.

ŽIVOTNI STIL Korisnici sokova žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Veliku važnost polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju usmjereni su kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Ne prihvaćaju materijalistički nazor ni oportunizam, kao ni tradicionalne poglede. Važan im je ugled u društvu. Ekološki su osviješteni i mnogo značaja pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih

Slika 3. BRANDpiramide, TOP 3 brenda, korisnici kategorije „Voćni sokovi“, CRO,I.2015

26 progressive |

06: 2015


| 06:2015

SVAKI JE DAN NOVI UŽITAK

NEKTARI

NEKTARI SA SLADILIMA

100% JUICE 06:2015 27

progressive |


 U FOKUSU PREHRANA

Voćni sokovi

Vodeći brend u kategoriji voćnih sokova, na uzorku korisnika kategorije, je Juicy sa 39% korisnika kategorije koji su konzumirali ovaj brend u zadnjih mjesec dana. Na drugom mjestu se nalazi Cappy sa 38% takvih korisnika, a na trećem je Pago sa 32% korisnika.

poslova. Aktivno se služe računalom, zainteresirani su za suvremenu tehnologiju. Politički su osviješteni. Najviše korisnika kategorije slaže se da je voćni sok bolja opcija za djecu od drugih napitaka te im je važno da voćni sok ima što manje dodanih šećera. Za polovinu korisnika količina voćnog sadržaja utječe na izbor voćnog soka, a za njih 37% je to cijena.

BRANDusage Osim općenitog praćenja kategorije voćnih sokova, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja („usage“), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Useri (tj. korisnici)

28 progressive |

06: 2015

koristili su brendove u zadnjih mjesec dana. Vodeći brend u kategoriji voćnih sokova, na uzorku korisnika kategorije, je Juicy sa 39% korisnika kategorije koji su konzumirali ovaj brend u zadnjih mjesec dana. Na drugom mjestu se nalazi Cappy sa 38% takvih korisnika, a na trećem je Pago sa 32% korisnika.

BRANDscore U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih sa potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu - BRANDscore. Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu - bihevioralni i emocionalni. Prema BRANDscoru zbog svojih sličnih indikatora Juicy i Cappy dijele prvo mjesto, a Pago se nalazi na drugom mjestu. n

BRANDpuls je Ipsos Puls alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije.


 SPONZORIRANI ČLANAK

SVAKI JE DAN NOVI UZITAK…

| 06:2015

UZ VINDI SOKOVE!

Sloganom „Svaki je dan novi užitak“ Grupa Vindija započela je veliku marketinšku kampanju za Vindi sokove

SVAKI JE DAN NOVI UŽITAK

Predstavljanje u velikom stilu Nastavno na proces redizajna cijele linije sokova koji je trajao proteklih godinu dana, Vindija je krenula u opsežnu promociju navedenih proizvoda. Među brojnim marketinškim aktivnostima koje su pripremljene za tu svrhu posebno se ističe reklamni televizijski spot koji se emitira na nacionalnoj televiziji te kabelskim programima. Redizajnirani Vindi nektari, juicevi te nektari sa sladilima biti će predstavljeni i u vidu oglasa u časopisima i novinama, citylight plakata te promotivnih materijala na prodajnim mjestima. Važnu ulogu u isticanju glavnih prednosti ove proizvodne kategorije ima i promocija na YouTubeu te društvenim mrežama poput Instagrama i Facebooka, čija je popularnost iz dana u dan sve veća.

Proizvodi vrhunske kvalitete

Brend VINDI egzistira još od 1982. godine te je zahvaljujući kvaliteti proizvoda koji se nalaze pod njegovim okriljem tije-

kom protekla tri desetljeća postao sinonim za voćne sokove vrhunske kvalitete i zauzeo značajnu poziciju na domaćem tržištu. Iz tog razloga ovi su proizvodi svakako zaslužili maksimalnu pažnju koja im je pružena novim vizualnim identitetom. Atraktivan i suvremen unificirani dizajn kojim se Vindi sokovi od nedavno ističu na policama trgovina jednako je bitan element kao i kvaliteta te cijena proizvoda. U Vindi sokove koji su doživjeli redizajn spadaju juicevi te bistri i mutni nektari, proizvodi koji se odlikuju visokim udjelom voća i odličnim okusom koji ih čini iznimno popularnima kod svih generacija Vindijinih cijenjenih kupaca. Ovdje se posebno ističe Vindi 100% juice od naranče, potpun prirodan voćni sok proizveden bez dodatka šećera od koncentrata zrelih naranči bogatih vitaminom C. Ovu grupu proizvoda Vindija je obogatila i 100% juiceom od ananasa, dok je kategoriji kašastih nektara pridodala slatkastu i osvježujuću Vindi krušku te sočnu Vindi jagodu kojoj dodatak soka jabuke i aronije daje bogat i harmoničan okus.

progressive |

06:2015

29


 INTERVJU MJESECA

Zvonimir Šćurec, predsjednik Uprave RALU Logistike

Nas je cilj biti vodeci logisticar hladnog lanca JI Europe Pred RALU Logistikom je dovršetak velike investicije – otvaranje logističko-distributivnog centra u Rugvici vrijednog 150 milijuna kuna, a prošlu je godinu obilježila još jedna velika investicija: kupnja 90 MAN-ovih tegljača čime je vozni park povećan na 190 vozila. O novom distributivnom centru, poslovanju te planovima RALU Logistike razgovaramo s predsjednikom Uprave te tvrtke Zvonimirom Šćurecom. Razgovarala: Marija Sedlar Što otvaranje novog centra znači za RALU Logistiku te kako će utjecati na Vaše poslovanje? Tvrtka smo koja ima viziju postati vodeći nezavisni dobavljač integrirane logističke usluge u hladnom lancu u jugoistočnoj Europi. Integriranu uslugu slikovito prikazujemo kao put „od tvornice do police“ što podrazumijeva međunarodni transport i sve moguće oblike skladišnog poslovanja. Bez infrastrukture nemoguće je baviti se logistikom, zato gradnja RALU LDC (logističko-distributivnog centra) u Rugvici predstavlja ostvarenje druge, uz transport i vozila, osnovne infrastrukturne pretpostavke da bi tvrtka mogla ostvariti svoju viziju. Izgradnjom LDC u Rugvici stvorili smo pretpostavke da u jednom dijelu regije (Hrvatska, Slovenija, dijelovi BiH...) u potpunosti razvijemo operativno logističko poslovanje i ostvarimo svoju viziju. Kako naša vizija obuhvaća regiju jugoistočne Europe, nakon Hrvatske, potrebna nam je još i slična infrastruktura u Srbiji gdje smo transport već razvili, ali ne i skladišno–distributivne operacije. Na kolikom se prostoru nalazi logističko-distributivni centar te koji se sve objekti nalaze u sklopu njega?

Foto: Ratko Mavar, Liderpress

Novi RALU centar izgrađen je u gospodarskoj zoni Dragošička u Rugvici. LDC se sastoji od dva glavna objekta: skladišta – hladnjače i objekta za podršku transporta. Cijelo skladište s komorama kapaciteta 10.000 paletnih mjesta je, kao i sve manipulativne zone i zona za dodatne usluge, pod temperaturno kontroliranim uvjetima, a ovisno o potrebama i do minus 25⁰C. Objekt podrške transporta, osim samog servisa, sadrži i internu crpku za gorivo, automatsku praonicu kamiona i prostor za odmor vozača. LDC je sagrađen na zemljištu površine 117.000 m² tako da je osigurano dovoljno prostora za buduća brza povećanja kapaciteta. RALU Logistika u Hrvatskoj zapošljava preko 200 zaposlenika, a s tvrtkama u Srbiji i Mađarskoj ima preko 300 zaposlenih. Gradnjom ovog LDC stvorene su pretpostavke da u Hrvatskoj povećamo broj zaposlenika u sljedećih nekoliko godina za još 200 zaposlenika.

30 progressive |

06: 2015


 SPONZORIRANI ČLANAK RALU Logistika u Hrvatskoj zapošljava preko 200 zaposlenika, a s tvrtkama u Srbiji i Mađarskoj ima preko 300 zaposlenih.

RALU Logistika ima sjedište u Hrvatskoj, ali iz vizije je jasno vidljivo da logističke operacije u hladnom lancu namjeravamo razviti u cijeloj jugoistočnoj Europi. Ako govorimo samo o transportu onda je naše područje djelovanja još i puno šire – cijela Europa, uključujući Rusiju. RALU Logistika u Hrvatskoj i RALU Logistika u Srbiji jedna su tvrtka, a vozila razmještamo tako da budemo što bliže klijentima. Investicija u nove kamione iznimno je važna jer veliku većinu, preko 70% svog prometa u transportu, ostvarujemo s klijentima iz EU. Iako ove godine slavimo 25 godina imena RALU, mi smo u Europi još relativno nepoznata tvrtka koja se još mora dokazivati pružanjem vrhunske razine usluge, bolje od zapadno-europskih transportnih kompanija koje su odavno zauzele svoje pozicije. To možemo ostvariti samo s kamionima najviše razine kvalitete koji, osim nižih troškova korištenja (potrošnja, cestarine, održavanje), osiguravaju točnost i pouzdanost izvršenja usluge. U većini zemalja EU kamioni koji manje zagađuju okoliš (Euro 6), a koje smo i mi nedavno nabavili, plaćaju niže cestarine i manje ekološke rente. U Hrvatskoj to, nažalost, još nije slučaj, ali se nadamo da će nadležna ministarstva proviriti preko granice, kad već ne slušaju domaće cestovne prijevoznike. Obnavljanje flote svakih nekoliko godina nužnost je ukoliko želite ostati konkurentni. RALU Logistika je zato veći dio svog voznog parka obnovila već nakon samo četiri godine, što je daleko iznad prosjeka u regiji, odnosno na razini najboljih u EU. Zašto ste se odlučili za suradnju upravo s MAN-om? RALU je oduvijek imao tegljače najviše razine kvalitete, a MAN spada u manju grupu takvih proizvođača. Upravo zato je RALU tradicionalno i imao najviše MAN tegljača. Kod ove zadnje nabave pregovarali smo i s drugim dobavljačima, no na kraju su nam zastupnik MAN-a u Hrvatskoj i centrala MAN-a u Njemačkoj ponudili optimalno rješenje. Kupnja novih tegljača top-klase dokaz je održavanja najviše razine kvalitete vozila kao jednog od preduvjeta za osiguranje vrhunske usluge klijentima. Riječ je o suvremeno opremljenim MAN TGX tegljačima ekološke klase Euro 6 što je za nas posebno važno jer, osim povećane profitabilnosti, u nekim zemljama EU već postoje ograničenja prometa koja vrijede za sve kamione osim za one ekološke klase Euro 6. Tegljači su opremljeni sofisticiranim i najmodernijim uređajima za komunikaciju i praćenje radnih parametara vozila, stanja i temperature robe u realnom vremenu te su satelitskim sustavom za praćenje u stalnoj vezi s disponentskim odjelom. Ukoliko želite ostati konkurentni u trasnportu morate stalno i puno investirati. Koje sve usluge RALU Logistika nudi svojim klijentima te po čemu se izdvajate od konkurencije? Ralu Logistika je nezavisni dobavljač integrirane logističke usluge, (eng: 3rd party), i nemamo se namjeru baviti proda-

jom roba. Po tome smo drugačiji jer nam je fokus samo logistička usluga i to vrhunske razine. Naši klijenti su trgovački lanci i proizvođači kojima cijena nije jedini i najvažniji element, već pouzdanost, garancija integriteta hladnog lanca, garantirana sljedivost i održanje najviše razine sigurnosti hrane. Zaradu ostvarujemo kroz izvrsnost logističke usluge, a ne kroz razliku u cijeni roba. Nezavisni logističar stoga može istovremeno pružati logističke usluge klijentima koji su međusobno možda i tržišni konkurenti te im pružiti mogućnost da budu fokusirani na svoju osnovnu djelatnost. Logistiku prepuštaju specijalistima za logistiku koji kroz vlastitu sinergiju mogu ponuditi optimalnu logističku uslugu. Konkurentnost svakog oblika poslovanja povećava se s rastom fokusa na vlastitu osnovnu djelatnost. Nitko više ne može biti izvrstan u baš svim elementima poslovanja, a izdvajanja pojedinih dijelova poslovanja (outsourcing) su postala nužnost. RALU Logistika želi biti prvi odabir onima koji će izdvajati logistiku hladnog lanca iz osnovnog poslovanja. Mi svoja ulaganja i razvoj fokusiramo isključivo na procese i opremu bitnu za logističko poslovanje i smatramo kako ćemo uvijek biti, i po efikasnosti operacija i po kvaliteti usluge, bolji i ispred logistike koja se nalazi u sklopu proizvodne ili trgovačke tvrtke.

Izgradnjom LDC u Rugvici stvorili smo pretpostavke da u jednom dijelu regije (Hrvatska, Slovenija, dijelovi BiH...) u potpunosti razvijemo operativno logističko poslovanje i ostvarimo svoju viziju. Kako naša vizija obuhvaća regiju jugoistočne Europe, nakon Hrvatske, potrebna nam je još i slična infrastruktura u Srbiji gdje smo transport već razvili, ali ne i skladišno – distributivne operacije. RALU Logistika se od konkurencije odvaja i razinom implementiranih sustava za održanje kvalitete robe i integriteta hladnog lanca. Prvi smo u zemlji implementirali IFS (International Food Standard) za logistiku, a i na području osiguranja kvalitete i sigurnosti hrane ćemo i dalje biti vodeći. Izgradnjom novog LDC odvojit ćemo se i u kapacitetu skladištenja i manipulacije smrznutom i hlađenom robom. RALU Logistika nudi kompletnu uslugu i to s vlastitom opremom, ne samo jedan dio opskrbnog lanca. Preuzimamo robu bilo gdje u širem okruženju Europe, prevozimo je svojom flotom od 155 najsuvremenijih kamiona hladnjača, skladištimo, komisionarimo, prepakiravamo i nakon toga dostavljamo na prodajno mjesto. Model poslovanja RALU Logistike „od tvornice do poli-

progressive |

06:2015

31

Foto: Ratko Mavar, Liderpress

Osim ovog velikog ulaganja, RALU je prošle godine investirao i regionalno - u kupnju 90 MAN-ovih tegljača. Koliko je ova investicija značajna za poslovanje Vaše tvrtke?

| 06:2015


 INTERVJU MJESECA

Zvonimir Šćurec, predsjednik Uprave RALU Logistike ce“ omogućava našim klijentima da se fokusiraju na svoju osnovnu djelatnost, uz potpunu garanciju da kvaliteta i sigurnost robe neće biti ugroženi od trenutka preuzimanja pa sve dok je ne predamo na neko prodajno mjesto, i sve to uz niži trošak i ulaganja. Kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju utjecao na naš logistički sektor – s kojim se izazovima i prilikama susrećete? Proces gospodarske integracije Hrvatske u EU odvija se sporije od očekivanja jer strane tvrtke sa zakašnjenjem prepoznaju i koriste dobar geostrateški položaj Hrvatske u logističkom smislu. Ipak, uvjereni smo da će se taj proces razviti. Vjerojatno je da su kriza i pad kupovne moći malo usporili planove razvoja prema istoku. Kako se Europa otvorila nama, tako smo se i mi otvorili konkurenciji u trasportu. Rezultat je ozbiljan pad cijena koji diktiraju tvrtke iz zemalja s nižim standardom života i povoljnijim cijenama rada i poslovanja, koje su prije Hrvatske ušle u EU i prije se uspjele prilagoditi (Litva, Rumunjska, Bugarska). Nama nisu konkurencija transporteri sa Zapada, iz Njemačke, Francuske ili Belgije, već transporteri s istoka Europe koji kroz poticajnu zakonsku i poreznu regulativu svojih zemalja imaju povoljnije uvjete poslovanja. Države istočne Europe prepoznaju transport kao važan dio izvozno orijentirane industrije i raznim mjerama potiču razvoj te industrije. Od ulaska u EU udio prijevoza RALU Logistike za strane klijente se stalno povećava, a dugoročnu održivost transporta vidimo u daljnjem razvoju specijalističkih prijevoza unutar EU i korištenjem vlastitih vozila u pružanju integrirane logističke usluge.

32 progressive |

06: 2015

Kako biste opisali trenutno stanje tržišta logistike u Hrvatskoj? Ne vidimo da se na tržištu logistike u Hrvatskoj nešto bitno događa. Bez rasta i ulaganja u proizvodnju i izvoz, te bez rasta potrošnje, neće niti biti nekih ozbiljnijih pomaka. Naše ulaganje u LDC Rugvica jedno je od rijetkih ozbiljnijih ulaganja u logistiku, a i ono je u jednom svom dijelu pomalo vizionarsko po principu „ulagati treba u vrijeme krize“. Sve analize pokazuju da Hrvatska u logističkom smislu u mnogo čemu zaostaje za trendovima razvijenih tržišta. Zanimljiv je podatak da je samo 30 posto logistike outsourcano dok je 70 posto još uvijek dio in house. To znači da od proizvođača do malih trgovaca svi rade sve, a jasno je kako ne mogu biti dobri u svemu. Do specijalizacije i outsourcinga jednostavno mora doći jer tvrtke gube konkurentnost i troše kapital na sporedne djelatnosti. Optimisti smo i smatramo da će povlačenje u sebe i čekanje boljih vremena vrlo brzo završiti te da će se i tržište logističkih usluga vrlo brzo probuditi. U vrijeme kada svi pokušavaju smanjiti troškove, kako je to moguće, prema Vašem mišljenju, napraviti u opskrbnom lancu? Životna mantra većine menadžera je da sve troškove učine varijabilnim. To, naravno, nije moguće, ali oni izvrsni uspijevaju veliku većinu troškova učiniti varijabilnim. Ta mantra je valjda i jedan od razloga pojave izdvajanja (outsourcinga) pojedinih djelatnosti. Kad nešto izdvojite i ugovorite posao sa specijalistom za neke operacije, onda uslugu od njega kupujete po principu novac za izvršenu uslugu. To znači - manje usluge i manji trošak sve do razine – nema troška, ako nema usluge. To je onda 100% varijabilni trošak. U logistici to znači - više robe prodano/proizvedeno veći trošak i obratno, kad se manje proda/ proizvede onda je trošak manji – nema troška vlastitih zaposlenika, amortizacije, energije i sličnog koji čekaju da se promet vrati na prijašnju veličinu. Svi utjecaji oscilacija u poslovanju prebačeni su na onoga koji pruža uslugu i koji onda mora svoju ponudu kombinirati uslugama više različitih klijenata da bi kompenzirao oscilacije i svoje poslovanje učinio profitabilnim. Ako na to dodamo uštede na potrebi vlastitih kapitalnih ulaganja u skladišta, vozila, informatičku opremu i sustave, sustave upravljanja kvalitetom, obuku i razvoj zaposlenika, samo po sebi je više nego očito da se najčešće outsourcing isplati. Svi mi to odavno znamo pa nam kuće rade zidari, aute popravljaju mehaničari ili kruh peku pekari. Novopokrenuti poslovi najčešće nemaju dileme, ali je problem onda kada treba ugasiti neki od odjela koji je dio tvrtke „od stoljeća sedmog“. Zato mi prvo


| 06:2015 Foto: Ratko Mavar, Liderpress

potičemo potencijalne klijente da sveobuhvatno izračunaju svoje logističke troškove, da bi im mogli pokazati hoće li ih logistička usluga RALU Logistike koštati manje ili u najgorem slučaju isto, uz puno veću kvalitetu, pouzdanost usluge i smanjene investicije. Sigurno je moguće stalno smanjivati troškove u opskrbnom lancu, ako ništa drugo onda radi napretka i razvoja tehnologije, a RALU Logistika u tome zasigurno prednjači. Transport, skladištenje i distribucija hrane zahtijevaju ispunjavanje najviših standarda sigurnosti hrane. Koji su najveći izazovi? U što najviše ulažete? Osim ulaganja u objekte i vozila, vrlo je važno ulaganje u interne procese osiguranja sigurnosti hrane i ostale robe u cijelom logističkom lancu. Važno je da se interne procedure stalno usklađuju s europskim procesima, standardima i da procedure budu podržane s informatičkom tehnologijom. Najsuvremenija informatička tehnologija se koristi za podršku svakodnevnom poslovanju, ali istovremeno bilježenjem svih parametara rada osigurava punu sljedivost kako bi u slučaju bilo kakvih nesukladnosti robe klijenta izvršili brzo povlačenje robe s tržišta i osigurali podatke za eventualne promjene procedura i radnih postupaka koji dovode do nesukladnosti. S preseljenjem u novi LDC RALU Logistika je paralelno implementirala novi SAP informatički sustav. Mislim da je malo onih koji ne znaju da je SAP jedan od vodećih informatičkih sustava poslovnog upravljanja na svijetu. SAP je implementiran u svim dijelovima poslovanja, od računovodstva i financija do skladišnog poslovanja. Satelitsko praćenje vozila i očitanje temperature u vozilima u realnom vremenu, vidljivo klijentima, u svijetu postaje standard pa niti po tome ne smijemo zaostajati. Nikako se ne smije zaboraviti edukacija zaposlenika kao važan faktor osiguranja sigurnosti hrane. Da zaključim, za RALU Logistiku ne vidim nikakve posebne izazove po pitanju osiguranja sigurnosti hrane jer već godinama i radimo po najvišim standardima. I naše novo skladište smo gradili po principu zadovoljenja najstrožih zahtjeva kvalitete. Dakle, nastavljamo na način kako radimo već niz godina, a certificiranje ćemo proširiti na sustave zaštite okoliša i sigurnosti visokovrijednih pošiljki. Ulaganje u kvalitetu je naš standardni proces.

Osim ulaganja u objekte i vozila, vrlo je važno ulaganje u interne procese osiguranja sigurnosti hrane i ostale robe u cijelom logističkom lancu. Važno je da se interne procedure stalno usklađuju s europskim procesima, standardima i da procedure budu podržane s informatičkom tehnologijom.

Postali ste članica udruženja PLAN Europe – o kakvom se udruženju radi i što Vam donosi članstvo u ovom udruženju? PLAN Europe je udruga logističara Europe koja se bavi i logistikom farmaceutike te za jedan segment svog poslovanja - logistiku farmaceutike, garantiraju uslugu sukladno strogim GDP (Good Distribution Practice) Pharma standardima. GDP Pharma propisuje kvalitetu opreme vozila i parametre koje treba osigurati u logistici lijekova. RALU Logistika i ostali logističari članovi udruge (Essers, Nolan, BHS, ...) nisu dovoljno veliki da samostalno pokriju cijelu Europu, ali zajedničkim djelovanjem svakog od članova na nekom užem teritoriju mogu pružiti cjelovitu uslugu klijentu. Ne radi se o kapitalnom udruživanju nego o usklađenom nastupu logističara koji pomažu jedan drugom po unaprijed dogovorenim pravilima rada i kvalitete te u cijelom lancu koriste isključivo vlastitu infrastrukturu. Kako svi članovi udruge moraju zadovoljavati kriterije GDP Pharma to znači da i Ralu Logistika, kao član za jugoistok Europe, korištenjem cross dockova i vozila partnera, pruža logističku uslugu po GDP Pharma principima u cijeloj Europi. Planovi RALU Logistike u idućih nekoliko godina? Naša vizija je apsolutno jasna i već svima poznata, nismo je mijenjali i nemamo je namjeru mijenjati dok je u potpunosti ne provedemo. Kako bismo ostvarili viziju moramo osigurati istovjetnu vrstu operacija i infrastrukturu i u Srbiji kao što smo ostvarili u Hrvatskoj. Tada ćemo biti u mogućnosti logistički pokriti cjelokupnu regiju jugoistočne Europe, to nam je plan i toga se čvrsto držimo. Imamo ljude, imamo odličnu kompanijsku kulturu, u Hrvatskoj imamo svu infrastrukturu, u Srbiji ćemo je imati vrlo skoro, te imamo vlasnika koji osigurava kapital jer zajedno s nama živi našu viziju. Dakle, imamo sve potrebno, a jedino otvoreno pitanje je kada ćemo ostvariti viziju. n

progressive |

06:2015

33


 TEMA BROJA

Voda

Kolicinski i vrijednosni pad Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama, poredani abecednim redom) prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana su Jamnica (Goda, Jamnica, Jana, Mivela), Podravka (Studena, Studenac), Sarajevski kiseljak (Sarajevski kiseljak) te Sveti Rok (Sveti Rok). Analizirao: Krešimir Ledinski, mlađi voditelj klijenata, Nielsen

K

ategorija vode uključuje sve vrste gaziranih i negaziranih mineralnih voda. One mogu biti s dodanim okusima, različitih veličina i pakiranja. Nisu uključeni „galoni“ za samoposlužne uređaje (pakiranja 18,9 l). U zadnjih godinu dana (travanj '14 – ožujak '15) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih cash&carry trgovina, diskontera, diskontnih trgovina pićima, sezonskih objekata, ugostiteljstva te nestandardnih kanala poput pekarnica, kinodvorana, „uradi-sam“ robnih kuća i sl.) ostvarila se prodaja vode od 194 milijuna litara u vrijednosti od 767 milijuna kuna. Uspoređujući s istim razdobljem prošle godine može se vidjeti kako je i količinska i vrijednosna prodaja pala za 4,5%. Prema tipu i okusu vode, gazirane vode bez okusa zauzimaju 59% količinske prodaje, a negazirane vode bez okusa zauzimaju 34% količinske prodaje. Gazirane vode s okusom zauzimaju 4% količinske

34 progressive |

06: 2015


| 06:2015 prodaje dok se 3% količinskog udjela odnosi na negazirane vode s okusom.

PLASTIČNA AMBALAŽA Na promatranom tržištu, prema tipu pakiranja prevladava plastična ambalaža sa 77% količinskog udjela dok staklena ambalaža zauzima 23% udjela. Prema veličini pakiranja, najveći udio imaju boce od 1,5 l (53% količinski). Pakiranja od 1 l zauzimaju 27%, od 0,5 l imaju 6%, od 0,25 l svega 1%, a ostatak od 13% količinskog udjela odnosi se na ambalaže ostalih veličina. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama, poredani abecednim redom) prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana su Jamnica (Goda, Jamnica, Jana, Mivela), Podravka (Studena, Studenac), Sarajevski kiseljak (Sarajevski kiseljak) te Sveti Rok (Sveti Rok). Najvažniji kanal za prodaju vode su supermarketi (301-2500 m2) kroz koje ide 33% količinske prodaje kategorije, dok

velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) prodaju 22%. Slijede srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) s 18%, hipermarketi (preko 2500 m2) s 15%, male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) 8%., te kiosci i benzinske postaje s 2%. n

Prema veličini pakiranja, najveći udio imaju boce od 1,5 l (53% količinski). Pakiranja od 1 l zauzimaju 27%, od 0,5 l imaju 6%, od 0,25 l svega 1%, a ostatak od 13% količinskog udjela odnosi se na ambalaže ostalih veličina.

Prema tipu i okusu vode, gazirane vode bez okusa zauzimaju 59% količinske prodaje, a negazirane vode bez okusa zauzimaju 34% količinske prodaje. Gazirane vode s okusom zauzimaju 4% količinske prodaje dok se 3% količinskog udjela odnosi na negazirane vode s okusom. progressive |

06:2015

35


 U FOKUSU NEPREHRANA

Šamponi za kosu

Drogerije najvazniji kanal prodaje

Prema tipu kose, šamponi za oštećenu i suhu kosu zauzimaju 16% količinske prodaje, šamponi za sve tipove kose 12%, a za normalnu kosu 11% količinske prodaje. Analizirala: Božana Lovaković, voditeljica ključnih klijenata, Nielsen

K

ategorija šampona za kosu odnosi se na proizvode namijenjene mokrom i suhom pranju kose, jasno označene kao šamponi, a uključuje i 2u1 proizvode. Kategorija šampona ne uključuje ostala sredstva za njegu kose (balzame, lakove za kosu, boje za kosu i sl.) te šampone koji sadrže boju za kosu.

U zadnjih godinu dana (travanj '14 – ožujak '15) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih cash&carry trgovina, diskontnih trgovina i sezonskih objekata) ostvarena je prodaja šampona od 3,4 milijuna litara u vrijednosti od 165 milijuna kuna. Uspoređujući s istim razdobljem prošle godine može se vidjeti kako je količinska prodaja pala za 4,5%, a vrijednosna za 3%. Prema tipu kose, šamponi za oštećenu i suhu kosu zauzimaju 16% količinske prodaje, šamponi za sve tipove kose 12%, a za normalnu kosu 11% količinske prodaje. Šamponi protiv prhuti drže 10% količinske prodaje, za masnu kosu 9%, a za obojenu 5%. Ostalih 38% količinske prodaje zauzimaju šamponi za ostale tipove kose.

VODEĆI PROIZVOĐAČI Na promatranom tržištu, gledajući korisnike, šamponi za odrasle čine 94% količinskog udjela, a za bebe i djecu 6%. Prema veličini pakiranja, najveći količinski udio imaju pakiranja od 250 - 399 ml – 36%. Slijede pakiranja od 400 – 749 ml sa 31% te ona od 1000 ml i veća sa 24%. Pakiranja od 0 – 249

36 progressive |

06: 2015


Na promatranom tržištu, gledajući korisnike, šamponi za odrasle čine 94% količinskog udjela, a za bebe i djecu 6%.

| 06:2015

ml drže 6% udjela, a od 750 – 999 ml 3%. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama, poredani abecednim redom) prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih gdinu dana su Colgate Palmolive (Palmolive), Henkel (Gliss, Schauma, Syoss, Essence Ultime), L’Oreal (Elseve, Fructis, Garnier) i Procter & Gamble (Head & Shoulders, Pantene, Aussie). Privatne robne marke drže 19% količinskog udjela. Najvažniji kanal za prodaju šampona su drogerije kroz koje ide 34% količinske prodaje kategorije dok supermarketi (301 – 2500 m2) prodaju 27%. Slijede hipermarketi (preko 2500 m2) sa 16%, velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) sa 11% te srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) sa 8% količinske prodaje. Na posljednjem su mjestu male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) sa 4%. n

Vodeći proizvođači prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih gdinu dana su Colgate Palmolive (Palmolive), Henkel (Gliss, Schauma, Syoss, Essence Ultime), L’Oreal (Elseve, Fructis, Garnier) i Procter & Gamble (Head & Shoulders, Pantene, Aussie). progressive |

06:2015

37


 FINANCIJE I POREZI

Porezni propisi

Dopusteni manjkovi u trgovini Porezna uprava je propisala kakvi su manjkovi i kada su porezno dopušteni, a pri tome se ravna odlukama Hrvatske gospodarske komore (HGK) odnosno Hrvatske obrtničke komore (HOK). Pišu: Antonio Prtenjača i Krešimir Lipovšćak, Crowe Horwath

M

anjkovi u trgovini su česta pojava, a uzroci su različiti, npr. tehnološki manjkovi i krađa ali i nepažnja, osobna izuzimanja i slično. S obzirom da u pravilu takvi manjkovi umanjuju dobit, a mogu umanjiti i porezu osnovicu, pod posebnim su povećalom Porezne uprave prilikom poreznih inspekcija. Naravno, porezno nedopušteni manjkovi podliježu oporezivanju.

ODLUKE HGK I HOK-a Porezna uprava je propisala kakvi su manjkovi i kada su porezno dopušteni, a pri tome se ravna odlukama Hrvatske gospodarske komore (HGK) odnosno Hrvatske obrtničke komore (HOK). Dakle, prema Odluci HGK utvrđeni su manjkovi s naslova kala, rastepa, kvara i loma na proizvodima u trgovini, odnosno za obrtnike prema odluci HOK-a o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma na proizvodima u trgovini. U tablici prikazali smo značenje određenih pojmova prema tim odlukama. Dopuštena visina manjka u trgovini na malo i veliko izražava se u postocima koji se primjenjuju od količine proizvoda prodanih u obračunskom razdoblju. Primjerice, za trgovinu na veliko, manjkovi se utvrđuju u iznosu od 50% utvrđenih normativnih gubitaka u trgovini na malo. Manjak utvrđen u visini i na način propisan Odlukom HGK, odnosno Odlukom HOK-a, ne podliježe plaćanju PDV-a.

38 progressive |

06: 2015

DOPUŠTENI MANJAK Kao što je već rečeno, dopušteni manjak u trgovini na malo i veliko izražava se u postocima koji se primjenjuju od količine proizvoda prodanih u obračunskom razdoblju, što znači da se dopušteni manjak utvrđuje u količinama, a ne u određenom novčanom iznosu. Nadalje, oporezivanju ne podliježu ni manjkovi nastali zbog više sile kojim se smatraju manjkovi (štete) nastali kao posljedica elementarnih nepogoda, ratnih razaranja i provalnih krađa do visine utvrđene temeljem očevidnika nadležnog tijela za procjenu šteta

Dopušteni manjak u trgovini na malo i veliko izražava se u postocima koji se primjenjuju od količine proizvoda prodanih u obračunskom razdoblju što znači da se dopušteni manjak utvrđuje u količinama, a ne u određenom novčanom iznosu.


Postoje brojne životne situacije zbog kojih nastaju manjkovi, a koji nisu predviđeni poreznim propisima.

| 06:2015 Tablica 1: Vrsta manjkova

svim takvim situacijama manjak nije porezno priznati rashod, a usto se mora platiti porez na dodanu vrijednost. Porezna uprava čak ide i korak dalje pa u nekim situacijama smatra da je manjak na skladištu dohodak osobe koja je potpisala odluku o manjku. Stoga je kontrola i praćenje zaliha izuzetno važan proces jer ne samo da će vas koštati troška financiranja, nego će vas Porezna uprava dodatno oporezovati. n

(npr. zapisnik policije o šteti). Ukoliko se ne može utvrditi zbog čega nastaje manjak i/ili se ne može utvrditi tko je kriv za manjak, Porezna uprava u praksi zna odrediti dohodak u naravi osobi koja je potpisala odluku o otpisu manjka. Zaključno, postoje brojne životne situacije zbog kojih nastaju manjkovi, a koji nisu predviđeni poreznim propisima. Nažalost, u

PRIJAVITE SE ZA PRIMANJE ČASOPISA!

Ukoliko želite primati Progressive ili je došlo do izmjene podataka, molimo da ispunjeni obrazac pošaljete na: e-mail: crier@crier.hr ili poštom na adresu: CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o., Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb. Ime i prezime: Tvrtka:

......................................................................................................................................................................................

Adresa:

....................................................................................................................................................................................

Poštanski broj: E-mail:

..............................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

Telefon:

...................................................................................................................................................................................

Funkcija:

................................................................................................................................................................................

Djelatnost:

..........................................................................................................................................................................

*Izdavač pridržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak Progressive magazina.

Datum:

.........................................................................................

progressive |

06:2015

39


E DJ

I CJ

K

AK T U

Prehrana

Tri hranjiva pravila za zdrav djecji mozak

U današnje vrijeme nije lako održati ravnotežu između kvalitetne prehrane djeteta i redovite tjelesne aktivnosti za dobar konačan rezultat. Djeca većinu vremena teže hrani koja ima veću energijsku, a manju hranjivu vrijednost i time ne olakšavaju zdravi zadatak roditeljima.

R

ast i razvoj djece očituje se u raznim segmentima, a jedan je kvalitetna prehrana za kvalitetan razvoj mozga. Mozak je specifičan organ, zadužen za svjesne i nesvjesne radnje tijekom cijelog života, a kako bismo nahranili užurbani mozak onih najmlađih i osigurali njegov kvalitetan razvoj, najbolje je za početak slijediti tri pravila koja donosimo u nastavku.

PREHRAMBENA VLAKNA Kad govorimo o djeci od dvije godine nadalje, primjećuje se da su sklona jesti zasitnu hranu bogatu šećerima i mastima – tj. hranu iz tzv. šuškavih vrećica. Upravo takva hrana, koja sadrži previše energijske vrijednosti, nerijetko vodi prema nakupljanju kilograma. Prehrana bogata vlaknima obiluje voćem, povrćem, mahunarkama i žitaricama, niske je energetske gustoće i pomaže u održavanju poželjne tjelesne mase. EFSA NDA Panel je 2009. razmotrila sva znanstvena istraživanja koja su povezana s prehrambenim vlaknima, beta glukanom iz zobi i zaključila sljedeće: regularna konzumacija beta glukana iz zobi pridonosi održavanju normalnih koncentracija kolesterola u krvi. Sukladno tome, doručak ili jutarnja užina koja se sastoji od četiri žlice nezaslađenih zobenih pahuljica, cimeta i jogurta s probiotičkim bakterijama – odličan je obrok! Zaista, većina ljudi ne zna koliko su vlakna važna za bolje pamćenje i koncentraciju ne samo kod djece, već i kod odraslih. Uzimajući integralnu hranu umjesto rafinirane, dolazi do sporije apsorpcije šećera, naspram hrane iz šuškavih vrećica, što na kraju blagotvorno djeluje na mozak djeteta.

OMEGA 3 MASNE KISELINE Omega 3 masne kiseline su u zadnjem desetljeću stekle veliku popularnost primarno zbog djelovanja na ljudsko tijelo i zdravlje. Njihovo osnovno djelovanje je protuupalno, gdje se nadovezuje prevencija nastanka i sprečavanje progresije raznih bolesnih stanja poput artritisa, nekih oblika karcinoma, srčanožilnih bolesti, depresije te, možda najvažnije, ključna je uloga omega 3 masnih kiselina u rastu i razvoju mozga i neurološkog sustava. Postoji nekoliko vrsta omega 3 masnih kiselina te ćemo spomenuti osnovnu - ALA, koja se metaboličkim djelovanjem može u organizmu konvertirati u EPA i DHA. Zašto nam je to bitno? Upravo zato što su navedene omega 3 masne kiseline iznimno bitne za razvoj mozga. Naime, DHA je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka. DHA je također zaslužna i za dobro raspoloženje

40 progressive |

06: 2015

jer povećava razine serotonina ('hormona sreće') i acetilkolina koji je bitan za pamćenje. Razne znanstvene studije potvrđuju važnost omega 3 masnih kiselina za razvoj mozga fetusa, novorođenčeta i sposobnosti učenja djeteta predškolske dobi. Najbolji izvor omega 3 masnih kiselina su riba i plodovi mora (EPA i DHA), uz lanene i chia sjemenke, orahe te sojino i repičino ulje.

SUPER KOMBINACIJE HRANE Jako je važno znati dobro kombinirati hranu na tanjuru. Osim što su porcije kod djece manje, treba voditi računa o tome da one budu zanimljive i hranjive. Jedna dobra izreka govori da “jesti ne znači nužno i najesti se“, a pod time se misli da danas djeca često konzumiraju hranu siromašnu hranjivim tvarima. Duže praćenje takvog režima prehrane uzrokuje smanjenu koncentraciju, imunitet, a nerijetko može dovesti i do povećanja tjelesne mase. Namirnice poput avokada, ribe, borovnice, brokule, integralne riže i primjerice rajčice za ljetno su doba idealne za djecu. To je hrana bogata raznim hranjivim tvarima, a nema visoku energijsku vrijednost! Roditelji često posjećuju ljekarnu tražeći vitaminske dodatke kada primijete da im djeca izgledaju blijedo, slabo dobivaju na težini ili imaju slab apetit. Potrebno je usvojiti pravilne prehrambene navike i kombiniranje hrane, kako bi tanjur uvijek bio šaren, a mozak sretan. n

Piše: Diana Gluhak, mag.nutr., Zdravi trend www.dianagluhak.eu


hipp_oglas_muesli_85x247_priprema.pdf

1

| 06:2015 15/06/15

12:05

 SPONZORIRANI ČLANAK

Zitarice za djecu

N

edovoljna informiranost roditelja i nedostatak informacija na deklaracijama proizvoda za djecu dovode do pogrešaka u prehrani. Danas na tržištu postoji cijeli niz proizvoda koji su percipirani kao proizvodi za malu djecu, ali oni to zaista nisu. lako su percipirani kao dječja hrana, često su neuravnoteženog sastava, npr. sadrže previše šećera, masnoća, aditiva.

KAKVE SE SVE ŽITARICE MOGU NAĆI NA POLICAMA TRGOVINA? Ima ih desetine vrsta i premda su slične, međusobno se dosta razlikuju. A kada se radi o žitaricama za djecu, treba biti posebno pažljiv. Prije svega treba voditi računa o količini šećera, natrija i ugljikohidrata jer o njima ovisi količina kalorija. Najčešće su upravo vrijednosti kcal na 100 g izuzetno visoke.

KOJI SU NAJVAŽNIJI KRITERIJI PRILIKOM IZBORA ŽITARICA ZA DJECU?

Količina šećera / ugljikohidrata: Količina ugljikohidrata ne bi trebala biti viša od 8 g u 100 g proizvoda. Isto tako treba voditi računa je li šećer dodan ili se prirodno nalazi u sastojcima. Sadržaj žitarica: Udio žitarica ne bi trebao biti manji od 25% ukupne suhe tvari. Za izradu dječjih žitarica najvažniji je izbor sirovina, a svakako najvažnije su zobene pahuljice u raznim oblicima. Zašto? Zob ima najvišu količinu vlaknaste strukture na 100 g, bogata je proteinima i vitaminima, a siromašna šećerom. Na drugo mjesto dolaze pšenične pahuljice koje su posebno vrijedne po sadržaju željeza, koji podmiruje čak 50% dnevnih potreba; Masti: Sadržaj masti ne bi trebao biti veći od 3,5 g na 100 kcal; Minerali: Sadržaj natrija ne bi smio biti veći od 100 mg na 100 kcal; Vitamini: Sadržaj vitamina B1 ne bi smio biti manji od 100 µg na 100 kcal.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

HIPP HRSKAVI MUESLI ZA DJECU

Vrijeme uvođenja: Od 15. mjeseca. Vaše dijete treba energiju za cijelu dan koja mu se treba osigurati već od prvog obroka u danu. HiPP muesli za djecu svojim sastavom prilagođeni su potrebama male djece na dalje. Sadrže visokovrijedne sastojke iz BIO uzgoja. Posebno fini komadići lako se žvaču i idealni su za djecu koja samostalno počinju jesti sa žlicom. Za djecu koja nemaju naviku pojesti cijeli doručak ujutro, Hipp muesli prikladni su i kao međuobrok u prije ili poslijepodnevnim satima. - S većim komadićima za stariju djecu - Bez dodanih aroma - Sadrži gluten.

progressive |

06:2015

41


S

VE

ZA

C KU

NE

LJ

U

M BI

CE

Igračke za pse

Izaberite najbolju i najsigurniju igracku za psa Igračke kojima se zabavljaju naši četveronožni ljubimci nisu samo luksuz – one su potreba. Zaokupljaju njihovu pozornost, umanjuju osjećaj dosade kada nismo uz njih i pružaju utjehu. Međutim, nije svaka igračka za svakoga psa

K

oliko ste puta ušli u pet-shop s namjerom da obavite kupnju potrepština za vašeg ljubimca - od hrane, uzica i ležaja do novih zdjelica za hranu i vodu, a prije nego što ste se snašli, već ste uronili u more šarenih i veselih predmeta birajući vašem ljubimcu igračku za koju mislite da će mu se najviše svidjeti? To je sasvim u redu – psima su igračke potrebne, no stvar nije tako jednostavna. Naime, prije same kupnje treba odrediti je li igračka sigurna za vašeg psa, odgovara li mu veličina i uklapa li se u aktivnosti koje su povezane s njegovim karakterom. Odabir igračke ovisi i o okruženju u kojem pas provodi vrijeme. Iako nitko ne može garantirati da je određena igračka sigurna za psa kada ostane bez nadzora – svakako postoje određene smjernice koje treba pratiti prilikom izbora igračke koja bi ga mogla zanimati, bez opasnosti da će je progutati ili se ozlijediti igrajući se.

SIGURNE IGRAČKE Većina igračaka kupuje se da bi kod psa bio zadovoljen mentalni izazov, želja za igrom ili potreba za žvakanjem. Psi će se igrati s bilo kojim predmetom koji im se nađe na dohvat šapica, a često to uključuje igru s vašim papučama ili neplanirano grickanje namještaja. Da do toga ne bi došlo, zaokupite im pozornost nečim drugim, no pripazite kako ne biste životinju okružili prevelikom količinom predmeta. Oni su kao djeca – brzo gube interes. Umjesto da ga zatrpate igračkama, ponudite mu jednu igračku,

42 progressive |

06: 2015

pa poslije drugu, a onoga trenutka kad vaš ljubimac izgubi želju za igrom, spremite je i izvadite ponovno nakon nekoliko tjedana. Igračke koje su psima najdraže, često su i vrlo opasne. Osigurajte svoj dom tako da spremite na sigurno mjesto konopce, gumice, najlonske vrećice, dječje igračke, donje rublje i sve ostalo što pas može progutati. Igračke moraju biti u skladu s uzrastom i veličinom vašeg četveronožnog prijatelja. Loptice i druge male predmete veći pas nehotice može progutati ili mu mogu ostati zaglavljene u grlu.Iako su igračke s piskom koje ispuštaju zvuk na dodir nama najzanimljivije i čini nam se da će razveseliti našeg ljubimca, probajte ih izbjegavati. Vaš pas će htjeti doći do izvora koji ispušta zvuk i rastrgat će igračku. Ali ako nadgledate psa dok se igra s takvom igračkom, bit će to veselje i za vas i za njega. Želite li mu kupiti plišanu igračku, morate znati da postoji velika vjerojatnost

Umjesto da psa zatrpate igračkama, ponudite mu jednu, pa poslije drugu, a onoga trenutka kad vaš ljubimac izgubi želju za igrom, spremite igračku i izvadite ponovno nakon nekoliko tjedana.


Špage za potezanje, uz to što su zabavne, korisne su i za čišćenje zuba.

| 06:2015 da će je rastrgati pa stoga ne bi smjela sadržavati opasna punjenja. Problematična je sintetska vata, kuglice od polistirenske pjene, pa čak i punjenja od usitnjenih ljuski oraha, a čak ni "sigurna" punjenja nisu probavljiva. Zapamtite da mekane igračke nisu neuništive, ali neke su čvršće od drugih. Birajte plišane igračke koje možete strojno oprati.

IGRAČKE KOJE POTIČU AKTIVNOST IGRAČKE KOJE POTIČU AKTIVNOST • Vrlo tvrde gumene igračke, kao što su Nylabone i Kong, zabavne su za žvakanje, mogu se nositi posvuda, a dostupne su u različitim oblicima i veličinama. • Igračke napravljene od isprepletene špage u obliku kosti s krajevima zavezanima u čvor odlične su za žvakanje, a zabava je garantirana. • Špage za potezanje, uz to što su zabavne, korisne su i za čišćenje zuba. • Loptice za tenis zgodne su igračke, ali ipak pripazite da ih pas ne izgrize i prepolovi. • Frizbi se upotrebljava za poticanje traženja, praćenja pogledom, potjeru te igru donošenja. Vrhunska je zabava za gazdu i psa! IGRAČKE KOJE ODVRAĆAJU I ZAOKUPLJAJU PAŽNJU • Igračka poput konga napunjena poslasticama natrganima na komadiće može satima zaokupljati štene ili odraslog psa koji će HUNTER_ZOOCITY OGLAS za Progressive_priprema 175x124mm.pdf pokušavati izvući hranu. Samo marljivim žvakanjem moći će

doći do poslastice, i to samo do malih komadića. Provjerite sa svojim veterinarom koju ćete hranu ili poslasticu staviti psu u igračku te budite sigurni da ste odabrali čvrstu i kvalitetnu igračku odgovarajuće veličine za svoga psa. • Možete upotrijebiti i igračku u obliku velike gumene kocke s mjestima za skrivanje poslastice. Pomičući kocku okolo nosom, njuškom i šapama pas će doći do poslastice. Zanimljivo i inovativno! IGRAČKE ZA UTJEHU 26.06.2015. 10:53 dobre su za različite namjene, ali nisu • Mekane plišane igračke

1

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

progressive |

06:2015

43


S

VE

ZA

C KU

NE

LJ

U

M BI

CE

Igračke za pse

prikladne za sve pse. Evo nekoliko savjeta za odabir prave plišane igračke: neki ih psi vole nositi naokolo, pa odaberite onu koja odgovara veličinom. Drugi psi žele tresti ili "ubiti" svoje igračke, pa izaberite onu koja je dovoljno velika da bi se spriječilo slučajno gutanje i dovoljno čvrsta da izdrži ''napade'' psa. • Prljavo rublje, kao što su stare majice, jastučnice, ručnici ili deke, može pružati osjećaj utjehe vašem psu, osobito ako mirišu na vas! Međutim, takav predmet vrlo lako može biti uništen tijekom igre, nošenja i njuškanja.

UPOTREBA IGRAČAKA Mijenjajte ih svakog tjedna ostavljajući samo nekoliko dostupnih igračaka. Ako vaš pas ima favorita, svoju najdražu igračku, neka bude uz njega cijelo vrijeme. Osigurajte mu igračke koje nude raznolikost u igri, barem jednu igračku za nošenje, jednu za "ubiti", jednu za kotrljanje i uz to još njegovu ili njezinu omiljenu igračku. Igra skrivača zabavna je za pse, a "pronađene" igračke često su mnogo privlačnije od igračaka koje su očito uvedene i previše dostupne. Interaktivna igra koja uključuje pronalaženje igračke ili poslastice dobra je za kišne ili hladne dane kad niste često sa psom na otvorenom. Vaš pas će koristiti energiju bez potrebe za velikim prostorom, a interaktivna igra vrlo je

Dobro je povremeno pustiti psu da pobijedi u natezanju igračke jer mu se na taj način jača samopouzdanje, a na kraju ćete ionako vi reći da je igri kraj i spremiti igračku na njezino mjesto pa na taj način nećete prepustiti dominaciju svome ljubimcu. važna jer pojačava povezanost između vas i vašeg ljubimca. Fokusiranje na specifičan zadatak, kao što je uzastopno vraćanje bačene lopte, konga ili frizbija te igra "skrivača" uz poslastice ili neočekivane igračke pomažu vašem psu da izbaci nagomilanu mentalnu i fizičku energiju na najprikladniji način, a to bitno smanjuje stres prouzročen izolacijom i dosadom. Ukoliko unatoč gomili najsofisticiranijih igračaka vaš pas odluči da mu je draže grickati praznu plastičnu bocu ili kotrljati jabuku po stanu, i to je sasvim uredu. Još ako mu se i vi pridružite, veselju nema kraja. Ne zaboravite – dobro je povremeno pustiti psu da pobijedi u natezanju igračke jer mu se na taj način jača samopouzdanje, a na kraju ćete ionako vi reći da je igri kraj i spremiti igračku na njezino mjesto pa na taj način nećete prepustiti dominaciju svome ljubimcu.Dakle, bez obzira na sve ove upute, nemojte zaboraviti zabavljati se sa svojim psom. Većina igračaka pružit će odličnu zabavu, a ako nisu sasvim sigurne, nadzirite ga dok se igrate s njim. Upravo zahvaljujući igri odgojit ćete odanog psa, ali i spriječiti životinju da stekne loše navike. I na kraju – postoje različite igračke koje možete kupiti vašem ljubimcu, no najvažnija stvar koja im treba ne zove se igračka. Zove se vaša prisutnost, ljubav i njega. n

Piše: Ina Blagojević Rogošić, ZOO ekspert, ayaba.kennel@gmail. 44 progressive |

06: 2015


| 06:2015

VIŠE OD ČASOPISA

progressive |

06:2015

45


FM

CG

U PL

S

Impulsni proizvodi

Roba siroke potrosnje na benzinskim postajama

Kupce na benzinskim postajama moguće je podijeliti na kupce koji planiraju kupovinu, kupce koji djelomično planiraju kupovinu i impulzivne kupce. Najveći postotak kupaca čine impulzivni kupci (46%) dok je kupaca koji planiraju kupovinu 40%. Može se stoga zaključiti kako su kupci na benzinskoj postaji skloni impulzivnoj kupovini.

U

z prodaju naftnih derivata benzinske postaje posljednjih Coffee dogovorili su dugotrajno partnerstvo pa su se na oko godina sve više šire asortiman proizvoda i usluga koje 600 Shellovih benzinskih postaja pojavili samoposlužni kanude. Sukladno tome benzinske postaje povećavaju fići Costa Expressa. Osim toga, u rujnu 2012. godine Shell je s konkurenciju u maloprodaji i postaju bitan čimbenik iste, austrijskim Sparom potpisao ugovor o otvaranju 50-ak Expreosvajajući postupno sve više i više udjela na tržištu proizvoda široss prodavaonica na benzinskim postajama na njihovom doke potrošnje. U Hrvatskoj je 2010. godine zabilježen broj od ukupno 809 benzinskih postaja, a tržište iz godine u Grafikon 1. Struktura asortimana proizvoda na benzinskoj postaji godinu raste i bilježi pojavu novih benzinskih postaja. U razdoblju od 2000. do 2010. godine broj benzinskih postaja porastao je sa 625 na 809 (vodeći igrači su INA, Petrol, Crodux, Tifon, Lukoil, a ostatak čine privatne postaje). Zanimljivo je da kroz cijelo razdoblje dolazi do značajnog smanjenja udjela INA-nih postaja dok se broj ostalih benzinskih postaja gotovo udvostručio, što je posljedica prije svega ulaska velikih inozemnih igrača.

SURADNJA S TRGOVAČKIM LANCIMA Primjetan je i trend udruživanja benzinskih postaja i trgovačkih lanaca u svijetu - najbolji primjeri su slučajevi Shella i BP-a. U Velikoj Britaniji, Shell i Costa izvor: vlastita obrada autorice 46 progressive |

06: 2015


Elektronička plaćanja već su značajno unaprijedila proces plaćanja. Ona pružaju veću vrijednost svim dionicima platnog tržišta, zato što su transparentna i može ih se lako pratiti.

| 06:2015

Grafikon 2. Udio pojedinih kategorija proizvoda u ukupnoj impulzivnoj kupovini

benzinskih postaja Petrol izvijestio je kako je u sklopu širenja svoje ponude uveo mogućnost uplate najpopularnijih domaćih igara na sreću u organizaciji Hrvatske lutrije, i to na svim benzinskim postajama diljem zemlje, što je još jedan znak širenja asortimana i u Hrvatskoj.

IMPULZIVNA KUPOVINA

izvor: vlastita obrada autorice maćem tržištu tijekom 2013. godine. BP na domaćem tržištu planira proširiti postojeću suradnju s Marks&Spencerom. Dosad imaju već 160 prodavaonica koje nude gotova jela, sendviče i osnovne namirnice, a u sljedećih nekoliko godina ovo dvoje partnera planira pokriti oko 200 lokacija. BP također prati poslovne prilike na području Nizozemske. Prva prodavaonica M&S Simply Food na benzinskoj postaji BP-a u Nizozemskoj otvorena je 2013. godine.

ŠIRENJE ASORTIMANA PROIZVODA Asortiman proizvoda benzinske postaje može se podijeliti na prehrambeni i neprehrambeni (automobilska kozmetika, čini 34% ukupnog asortimana). S obzirom na sve veće zahtjeve kupaca, asortiman prehrambenih proizvoda s godinama postaje od velike važnosti. Eksplorativnim istraživanjem utvrđeno je da danas benzinske postaje nude široku ponudu alkoholnih i bezalkoholnih pića, koja čine najveću kategoriju u ukupnom prehrambenom asortimanu, zatim slatkiša, grickalica, cigareta, higijenske kozmetike i žvakaćih guma (Grafikon 1.). Carrefour Express na benzinskim postajama Lukoil u Poljskoj ima neuobičajeno širok asortiman proizvoda, uključujući čak i namirnice koje se inače ne prodaju na ovakvim mjestima, kao što su voće, povrće, meso, pecivo i mliječni proizvodi. Lanac

Danas su benzinske postaje poprimile svojevrstan oblik klasične prodavaonice s dodatnim popratnim sadržajima uz već postojeću primarnu ponudu nafte i naftnih derivata. Iz tog razloga impulzivna kupovina sve više dobiva na važnosti, kako u ostalim maloprodajnim oblicima, tako i na benzinskim postajama. Kako bi se ispitala impulzivna kupovina na samom prodajnom mjestu - benzinskoj postaji, u prosincu 2014. godine provedeno je primarno istraživanje putem anketnog upitnika u kojem je sudjelovalo 200 ispitanika, kupaca na benzinskoj postaji. Rezultati istraživanja upućuju da je kupce na benzinskim postajama moguće klasificirati u tri kategorije: (1) kupce koji planiraju kupovinu, (2) kupce koji djelomično planiraju kupovinu i (3) impulzivne kupce. Tablica 1. prikazuje tri tipa kupaca s obzirom na opseg namjere kupnje određene kategorije i određene marke proizvoda na benzinskim postajama. Rezultati istraživanja pokazuju kako najveći postotak kupaca na benzinskoj postaji čine upravo impulzivni kupci (46%), kupci koji planiraju kupovinu (planeri) čine 40% kupaca dok djelomični planeri obuhvaćaju najmanji postotak ukupnog broja ispitanika (svega 14%). Iz navedenog se može zaključiti kako su kupci na benzinskoj postaji skloni impulzivnoj kupovini.

RADNO VRIJEME

Prema rezultatima istraživanja, najveći broj kupaca smatra da impulzivnu kupovinu na benzinskim postajama potiču ugođaj i izgled benzinske postaje, pozicioniranost proizvoda kod blagajne, radno vrijeme, nedostatak drugih prodavaonica i blizina benzinske postaje. Međutim, jedini čimbenik za koji su se kupci u većini složili da potiče impulzivnu kupovinu, a da ujedno bilježi najveći udio impulzivne kupovine, je radno vrijeme benzinske postaje - 36,6%. Svakako da Grafikon 2. Udio pojedinih kategorija proizvoda u ukupnoj impulzivnoj kupovini će benzinske postaje u budućnosti imati još veću važnost u maloprodaji proizvoda široke potrošnje, ponajviše zbog praćenja svjetskih trendova širenja asortimana te brizi za potrošače prilagođavanju njihovim zahtjevima i potrebama. n

Na Grafikonu 2. prikazan je udio pojedinih kategorija proizvoda u ukupnoj impulzivnoj kupovini. Prema rezultatima istraživanja, najveći broj kupaca (37%) neplanirano je uz redovnu kupovinu kupilo još i cigarete, iza kojih slijede žvakaće gume (23%), zatim pića (17%), te čokolade i bonovi za mobitel po 3% udjela. Zadnju kategoriju „ostalo“ čine proizvodi čiji je pojedinačni udio manji od 1%.

izvor: vlastita obrada autorice

Piše: Iris Daidžić, mag.oec. Ekonomski fakultet Zagreb, diplomski studij Trgovina progressive |

06:2015

47


 SHOP FITTING

Privlačenje kupaca

Provjerene 'zamke' za 'lov' na potrosaca Udruženja potrošača i psiholozi često daju instrukcije potrošačima kako da izbjegnu zamke koje im postavljaju trgovci kako bi potrošili više novca nego što su planirali. 'Čekiranje' ovih savjeta i instrukcija je sjajan način provjeravanja jeste li i vi postavili već provjerene 'zamke' za 'lov' na vašeg potrošača.

P

rošli smo dug put od izbora tipa prodavaonice i lokacije, preko layouta, do izbora opreme i brendinga. Sve što radimo u samom prodajnom objektu i na njemu ima za cilj privlačenja što većeg broja potrošača iz naše ciljne skupine te da od njih na svaki mogući način napravimo redovne kupce koji će kod nas prosječno trošiti više novca. Jedan od načina na koji možemo provjeriti jesmo li stvari postavili kako treba je da vidimo što to čine drugi trgovci da ih to čini tako privlačnima. Udruženja potrošača i psiholozi često daju instrukcije potrošačima kako da izbjegnu zamke koje im postavljaju trgovci kako bi potrošili više novca nego što su planirali. 'Čekiranje' ovih savjeta i instrukcija je sjajan način provjeravanja jeste li i vi postavili već provjerene 'zamke' za 'lov' na vašeg potrošača.

PROLAZAK KROZ PRODAVAONICU "Raspored polica i kategorija proizvoda u prodavaonici vas navodi da prođete kroz cijelu trgovinu i kupite više proizvoda nego što ste planirali". Raspored polica i kategorija proizvoda u vašoj prodavaonici treba biti takav da su najtraženije kategorije po-

48 progressive |

06: 2015

stavljene najdalje od ulaza u prodavaonicu, a raspored polica i vitrina takav da ih navodi da prođu kroz cijelu prodavaonicu.

UZBUDITE NJIHOVA ČULA "Miris tek ispečenog kruha, svježina koja dolazi od vodom poprskanog voća i povrća koje izgleda kao da je tek ubrano, rumena boja pečenih pilića... sve to uzbuđuje vaša čula tako da jednostavno ne možete biti racionalni". Pokušajte u svoju prodavaonicu ubaciti peć za pečenje kruha ili pilića, pripremajte mirisnu kavu za ponijeti, a voće i povrće uvijek izlažite u malim količinama, ali lijepo aranžirano i najbolje u rashladnoj vitrini. Ukoliko je to nemoguće, pribjegnite umjetnim mirisima koji vašoj prodavaonici najviše odgovaraju.

U VEĆU KOŠARU VIŠE STANE "Što veća kolica ili košara - to više proizvoda u njih stane, zato birajte manja kolica" - savjetuje se potrošačima. Možda možete umjesto običnih košara napraviti neki vaš, malo veći model. Ako


Borba za potrošača je nemilosrdna i traje stoljećima. Naoružajte se znanjem i hrabro zakoračite na tržišno bojno polje.

Pokušajte u svoju prodavaonicu ubaciti peć za pečenje kruha ili pilića, pripremajte mirisnu kavu za ponijeti, a voće i povrće uvijek izlažite u malim količinama, ali lijepo aranžirano i najbolje u rashladnoj vitrini. Ukoliko je to nemoguće, pribjegnite umjetnim mirisima koji vašoj prodavaonici najviše odgovaraju

| 06:2015 novca potrošiti". Obratite pažnju na odabir muzike tako da ona odgovara vašoj ciljnoj grupi. Pjevačica Sade već se dugo smatra kraljicom supermarketa u inozemstvu, ali ako vam je teško naći pravu muziku pokušajte s instrumentalnim izvođenjem popularnih hitova.

SEZONSKI ARTIKLI BLIZU ULAZA "Prodavači vas uvijek mjesec dana ranije podsjećaju na to koji se praznik približava". Sezonska ponuda čini važan dio asortimana. Dobar izbor i postavljanje sezonskih artikala blizu ulaza u prodavaonicu trebalo bi pridonijeti podizanju prometa. Ma koliko nas upozoravali psiholozi, svi volimo kupiti novogodišnje ukrase ili čokoladna jaja i zečeve.

PRISTUPAČNIJE CIJENE je vaša prodavaonica mala za kolica, stavite samo košare sa kotačičima. Mala košara lako se puni, a puna je alarm potrošaču da je već uzeo više stvari nego što je planirao. Ponudite mu veću košaru da se osjeća opuštenije.

BUDITE PRIVLAČNI DJECI Još jedan savjet koji se daje potrošačima je da idu u kupovinu bez djece, jer će ih u prodavaonici teško kontrolirati. "Razmislite zašto trgovci imaju kolica posebno namijenjena djeci?! Trgovci obožavaju djecu jer ona uvijek dobiju ono što hoće". Obavezno učinite svoju trgovinu privlačnom za djecu: sladoled ispred trgovine u ljetnim mjesecima, grickalice i slatkiši na istaknutim, lako dostupnim mjestima; albumi, sličice, žvakaće gume kod blagajne... Ne zaboravite, djeca su sjajna u trošenju roditeljskog novca (bake i djede da ne spominjemo).

PROMOCIJE I DEGUSTACIJE "Probajte proizvod i nastavite dalje, osim ako vam je taj proizvod zaista neophodan", savjet je potrošačima, koji ipak nije tako lako poslušati. Promocije i degustacije su odličan način da se kupac upozna s proizvodom koji je nov u asortimanu i da ga besplatno isproba. Koristite ih što više u svojoj prodavaonici jer vas one ništa ne koštaju, s obzirom se uvijek rade o trošku dobavljača, a puno pomažu prodaju proizvoda ukoliko su dobro osmišljene i provedene.

ODABIR MUZIKE "Muzika je osmišljena tako da vam bude što ugpdine u objektu i da vas opusti, tako da što manje brinete o tome koliko ćete

"Cijene koje se završavaju sa 99 osmišljene su radi stvaranja utiska da je nešto jeftinije. Svi čitamo s lijeva na desno i kada nešto košta 29,99 kuna u našoj svijesti je jeftinije od 30,00 kuna jer obraćamo pažnju samo na prvi broj". Ako zaista brojni veliki trgovci koriste ovakve cijene, zašto biste vi radili drugačije, a za potrošača će to i dalje biti niža cijena.

AKCIJE I GRATISI "Budite oprezni kada kupujete na akciji ili koristite kupone jer nekada to i ne donosi veliku uštedu, već vas navodi da kupite nešto što niste planirali samo zato što je na sniženju". Naravno, akcijska prodaja, kuponi i slično i služe da navedu potrošača da kupi nešto što nije planirao, ali mu se baš sada nudi po izuzetno povoljnoj cijeni ili u paketu s još nekim proizvodom koji nije na njegovoj listi. Ukoliko imate mogućnost organiziranja akcijske prodaje, napominjem da je 1+1 gratis omiljena akcija kod kupaca.

ZDRAVI PROIZVODI "Zdravi, proizvodi za dijabetičare ili organski proizvodi su uvijek skuplji od regularnih proizvoda, a neki od njih po svojim sastojcima nisu zaista zdravi ili organski. Educirajte se prije nego što ih kupite". Ove proizvode sigurno trebate imati u svom asortimanu jer oni imaju visoku maržu i lojalne kupce bez obzira jesu li ili nisu educirani. Naravno, ukoliko prodajete, na primjer, organske proizvode, oni bi zaista trebali biti organsko uzgojeni. Koje proizvode i u kojoj količini ćete uvrstiti u svoj asortiman ovisi o vašoj ciljnoj skupini.

SPISAK "Obavezno napravite listu prije nego krenete u kupovinu". Istraživanja kažu da, i pored liste, potrošači u najvećem broju slučajeva kupe bar jedan do dva proizvoda koja nisu na spisku. n

Piše: Vlado Janjić, Managing Director, Elf machine progressive |

06:2015

49


 PROGRESSIVE KOŠARICA

HIPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KOLIČINA

INTERSPAR

KAUFLAND

PREHRANA 1

KONZUM

PLODINE

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

  

Glatko brašno T-500, Podravka

1 kg

5,99

5,99

5,99

5,99

2

Omegol ulje, Zvijezda

1l

11,29

11,25

11,29

11,25

11,27

3

Franck kava 100% arabica lješnjak čokolada

250 g

24,99

24,94

24,99

24,99

24,98

4

Dukat tekući jogurt 3,2% m.m.

1 kg

11,49

8,99

11,79

11,49

11,59

5

Maslac, Vindija

250 g

15,99

14,94

17,49

14,99

15,85

6

Sir Buco topljeni trokut Classic, Belje

140 g

8,99

8,99

8,99

8,99

7

Salama milanska premier, PIK Vrbovec

1 kg

69,99

8

Tunj maslinovo ulje Rio Mare

2x80 g

69,99

69,99

69,99

24,99

26,99

24,89

25,62

9

Barilla Farfalle

500 g

12,99

12,99

12,99

12,99

10

Ketchup blagi, Zvijezda

500 g

9,39

9,29

9,49

9,29

9,37

11

Pureće mljeveno meso, Vindija

500 g

28,99

19,99

28,99

27,99

28,66

12

Njoki, Zvijezda

500 g

9,99

13

Smrznuti Tuna odrezak, Ledo

500 g

54,99

52,34

54,99

52,99

53,83

14

Smrznuta Cvjetača, Ledo

450 g

11,79

8,99

11,79

11,38

11,65

15

Faks helizin Ultra care, Saponia

2 kg

44,99

44,99

29,99 A

44,99

44,99

16

Omekšivač Lenor Summer, P&G

925ml

16,99

19,99

19,89

19,22

68,49

16,99

9,19

9,59

NEPREHRANA

17

Paloma papirnati ručnik Window 1-slojni

2/1

19,99

20,99

18

Zubna pasta Kalodont extra clean, Saponia

100 ml

12,99

12,99

19

Schauma šampon za kosu men sport, Henkel

400 ml

17,89

20,99

380,83

364,55

UKUPNO

19,24

15,99

12,99

17,99

19,99

19,72

23,99

409,91

313,10

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

2

3

0

3

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

419,44

396,12

409,91

405,67

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

METODOLOGIJA Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske. U lipnju su tajni kupci kupovali u četiri hipermarketa u Zagrebu (abecednim redom): Interspar, Kaufland, Konzum i Plodine. Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka n znači da na polici nije pronađen određeni proizvod. Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem

50 progressive |

06: 2015

svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi. Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim lancima. Progressive košarica omogućava fokus na grupu

proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.


Hendal

06:2015 2015 ||06:

Siroki asortiman i dodatni sadrzaji privlace lojalne kupce Konzum ima više od polovice lojalnih kupaca među svim svojim posjetiteljima (54%), onih koji tamo najčešće kupuju, te je i prema udjelu lojalnih kupaca vodeći trgovački lanac. Bliskim osobama preporučilo bi ga 40% odraslih građana u našem uzorku. Pripremila: Nataša Antunović, Project Manager, Hendal

P

rema svim izmjerenim pokazateljima istraživanja zadovoljstva trgovačkim lancima koje agencija Hendal kontinuirano provodi, Konzum je vodeći trgovački lanac u Hrvatskoj i njegova vodeća pozicija je konstantna u svim do sada provedenim istraživanjima. Istraživanje provedeno u svibnju na nacionalno reprezentativnom uzorku 400 građana starijih od 15 godina, metodom telefonskog intervjua, pokazuje da je više od dvije trećine odraslih građana posjetilo Konzum u zadnja tri mjeseca (68%) dok ga više od trećine građana posjećuje najčešće (37%). Prema tome, Konzum ima više od polovice lojalnih kupaca među svim svojim posjetiteljima (54%), onih koji tamo najčešće kupuju, te

je i prema udjelu lojalnih kupaca vodeći trgovački lanac. Bliskim osobama preporučilo bi ga 40% odraslih građana u našem uzorku.

LOJALNOST Konzumovi lojalni kupci, nešto više nego kupci lojalni drugim trgovačkim lancima, za svoj omiljeni trgovački lanac smatraju da ima široki asortiman proizvoda i dodatne sadržaje. Međutim, njihovi lojalni kupci značajno ga manje povezuju uz povoljne cijene u odnosu na kupce lojalne Lidlu, Kauflandu i Plodinama, koji svoje omiljene trgovačke lance više doživljavaju kao one s povoljnim cijenama. Drugi vodeći trgovački lanac prema broju

posjetitelja i lojalnih kupaca je Lidl. Ovaj trgovački lanac je u zadnja tri mjeseca posjetila polovica (52%), a tamo najčešće ide 15% odraslih građana. Prema preporuci, Lidl dijeli prvu poziciju s Konzumom - oba lanca preporučuje 40% odraslih građana u našem uzorku. Kupci lojalni Lidlu nešto manje nego kupci lojalni drugim vodećim trgovačkim lancima vezuju Lidl uz odgovarajuće radno vrijeme, široki asortiman robe i dodatne sadržaje. Treću poziciju, nakon Konzuma i Lidla, dijele Kaufland i Plodine koji su po većini pokazatelja izjednačeni. Približno podjednak broj odraslih građana ih posjećuje (Kaufland -38%, Plodine - 40%), najčešće posjećuje (oba 11%) i preporučuje (Kaufland - 32%, Plodine -30%).

progressive |

06:2015

51


Hendal Konzumovi lojalni kupci za svoj omiljeni trgovački lanac smatraju da ima široki asortiman proizvoda i dodatne sadržaje. Međutim, značajno ga manje povezuju uz povoljne cijene u odnosu na kupce lojalne Lidlu, Kauflandu i Plodinama, koji svoje omiljene trgovačke lance više doživljavaju kao one s povoljnim cijenama. Tek u percepciji ova dva trgovačka lanaca među njihovim lojalnim kupcima možemo uočiti važne razlike. Kaufland se u velikoj mjeri povezuje uz sve bitne čimbenike, a posebno ga njihovi lojalni kupci doživljavaju kao trgovački lanac sa širokim asortimanom, ljubaznim djelatnicima, zadovoljavajućim vremenom čekanja na blagajni i

dodatnim sadržajima. Plodine se, manje od ostalih vodećih trgovačkih lanaca, vezuje uz široki asortiman i dodatne sadržaje. Drugim riječima, premda prema objektivnim pokazateljima prilično izjednačeni, percepcija ova dva trgovačka lanca među njihovim lojalnim kupcima značajno je različita.

OSNOVNI ČIMBENICI Kada se pogleda percepcija vodeća četiri trgovačka lanca među posjetiteljima koji te lance najčešće posjećuju, može se vidjeti da ih kupci koji su im lojalni odabiru iz različitih razloga. Pristupačnost lokacije, odgovarajuće radno vrijeme, urednost prodajnog mjesta i ljubaznost djelatnika vezuju u velikoj mjeri uz sve navedene lance te se ovi čimbenici mogu smatrati osnovnim čimbenicima koje moraju zadovoljiti svi uspješni trgovački lanci. Najlošiju poziciju među šest vodećih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu imaju Interspar i Billa. Približno podjednak broj odraslih građana ih posjećuje (oba 25%), najčešće posjećuje (Interspar - 7% i Billa - 4%) i preporučuje (Interspar - 16% i Billa - 17%). Billa među svih šest vodećih trgovačkih lanaca ima najmanji udio lojalnih kupaca među svojim posjetiteljima (16%).n

Pristupačnost lokacije, odgovarajuće radno vrijeme, urednost prodajnog mjesta i ljubaznost djelatnika vezuju u velikoj mjeri uz četiri vodeća trgovačka lanca te se mogu smatrati osnovnim čimbenicima koje moraju zadovoljiti svi uspješni trgovački lanci.

Napomena: Broj kupaca koji ocjenjuju trgovačke lance varira na mjesečnoj bazi. Interpretacija nalaza ne uključuje one trgovačke lance/hipermarkete koji u zadanom mjesecu imaju manje od N=30 kupaca, tj. čije ocjene su temeljene na N<30 procjena.

52 progressive |

06: 2015


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

BARCAFFÈ BLACK'N'EASY: turska kava praktična priprema! “Praktičnost“ je jedan od najvažnijih trendova u prehrambenoj industriji. Kao potrošači želimo proizvode koji brzo i učinkovito zadovoljavaju naše potrebe te time čine našu svakodnevicu lakšom. Naša jutra postaju sve dinamičnija, pa često nemamo vremena za pripremu prve jutarnje kave. Mnogi sigurno ponekad požele pripremiti tursku kavu u roku od jedne minute, bez čekanja, odnosno da voda proključa bez uporabe džezve. Te su želje sada postale stvarnost! Otkrijte kavu nove generacije: Barcaffè Black'n'Easy! Barcaffè Black'n'Easy prava je turska kava koja se odlikuje brzim načinom pripreme, koji je inače karakterističan za instant napitke od kave. Priprema je jednostavna, kao 1, 2, 3: Istresite sadržaj vrećice u šalicu, prelijte sa 150 ml vruće vode i promiješajte. Vaša je omiljena turska kava gotova! Marketinška podrška: TV, WEB; Logističke informacije: Kutija (80g) s 10 stickova (8g); 24kom/karton, 10 kartona/paletni red, 40 kartona/paleta; Proizvođač: Droga Kolinska, d.d.; Uvoznik i/ili distributer: Atlantic Trade d.o.o.; Adresa uvoznika/ distributera: Josipa Lončara 9, 10 000 Zagreb; Telefon i fax: T +385 1 2413 900; F +385 1 2413 901; Web site, e-mail: www.barcaffe.com, www.atlanticgrupa.com

Dukatos limun kolač med 150 g U novom Dukatosu spojili smo najfinije okuse Mediterana za sve one koji znaju uživati u životu i najfinijim jogurtima. Osvježavajući limun i ukusni kolač te med sastojci su koji se savršeno spajaju s obožavanim kremastim grčkim tipom jogurta, čineći ga pravom delicijom. Marketinška podrška: Podrška: ATL (TV, Internet), BTL (POS materijali, degustacije i promocije); Logističke informacije: Čašica 150 g; Transportno pakiranje: 6 komada u pakiranju; Proizvođač: Dukat d.d.,Zagreb, Hrvatska; Telefon i fax: 0800 277 277; Web site, e-mail: http://www.dukat.hr; dukat-info@ dukat.hr

HiPP Bio Tjestenina za djecu 350 g Djeca najčešće točno znaju što žele jesti i njihov izbor je jednostavan: tjestenina! Talijanska tjestenina je poznata u svijetu kao jedno od najpopularnijih jela kod djece. HiPP Bio Tjestenina za djecu s povrćem je alternativa za tradicionalnu tjesteninu. Sadrži integralne žitarice iz ekološkog uzgoja i vitamin B1. Tjestenina u obliku životinja osigurava obrok ispunjen zabavom. Logističke informacije: 6 kom/karton; 20 kartona/paletni red; 80 kartona/paleta; Proizvođač: Pasta Lensi S.r.l., Italija; Uvoznik i/ili distributer: Atlantic Trade d.o.o.; Adresa uvoznika/distributera: Miramarska 23, 10000 Zagreb; Telefon i fax: +385 1 2413 900 / +385 1 2413 901; Web site: www.atlanticgrupa.com

Alpro kokos vrhnje za kuhanje 250 ml Trend “Prirodno zdravo, ali ukusno“ temelj je rasta potražnje za vrhnjem za kuhanje na biljnoj bazi. Potrošači traže zdravu prehranu baziranu na nutritivnim vrijednostima samih namirnica, ali bez kompromisa u pogledu okusa. Svojim egzotičnim okusom i prirodno visokim hranjivim vrijednostima kokos je idealan sastojak za pripremu kulinarskih specijaliteta. Evolucija i trend potražnje za proizvodima etničke kuhinje dodatna su inspiracija kulinarskim kombinacijama egzotično i prepuno okusa! Ukusno, kremasto Alpro kokos vrhnje za kuhanje, jednostavno za korištenje u pripremi toplih i hladnih jela. Nutritivni profil izrazito je vrijedan jer proizvod sadrži samo 10% masti! Dodatni su benefit provjerena visoka kvaliteta i stabilnost proizvoda na sobnoj ili hladnoj temperaturi, dok Tetra Pack pakiranje sa zatvaračem jamči svježinu i jednostavnost primjene. progressive |

06:2015

53


 PROFIL

Žana Dinić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću, Filip Trade d.o.o.

Motivirajuca atmosfera - preduvjet za postizanje najboljih rezultata „S obzirom da sam u Filip Tradeu već više od 18 godina i da mi posao kontinuirano postavlja nove izazove, ne mogu reći da je ispunio očekivanja, već ih još uvijek ispunjava. Posao me tjera da se stalno razvijam i profesionalno i privatno, čime razvoju tvrtke doprinosim s novim i svježim idejama“, kaže o svom poslu voditeljice marketinga Žana Dinić. Razgovarala: Marija Sedlar u MAG Intertrade GmbH /O-K TEH d.o.o. Zagreb - zastupstvo Orenstein&Koppel i BOMAG, građevinskih strojeva i rezervnih dijelova gdje sam stekla iznimno korisno radno iskustvo uslijed komunikacije s brojnim partnerima iz inozemstva.“

DOLAZAK U FILIP TRADE

Z

ana Dinić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću u tvrtci Filip Trade d.o.o., rođena je u Zagrebu gdje je nakon završene osnovne škole i gimnazije diplomirala na Fakultetu političkih znanosti. Tijekom školovanja radila je preko Student servisa u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski gdje je stekla velik broj kontakata i prisustvovala brojnim kulturnim manifestacijama. Kao jedan od zanimljivijih angažmana iz tog vremena Žana pamti posao tajnice redatelju Branku Lustigu na snimanju filma Nadia Comaneci. „Nakon diplome zapošljavam se na recepciji i smještaju stranih gostiju u Imperialu URO Kontinental Rab. Od 1983. radila sam u Zagreb tvornici dječje obuće na pripremama i održavanju sjednica i suradnji sa stručnim službama, a sedam godina kasnije odlazim

54 progressive |

06: 2015

Žana u Filip Trade dolazi 1997. godine i otkriva prave izazove kao voditeljica marketinga i odnosa s javnošću. Iskustva koja je do tada stjecala pomogla su joj u definiranju i planiranju te osmišljavanju i provođenju marketinških i promotivnih aktivnosti za brendove GSK, vodeće farmaceutske tvtke u svijetu (proizvodi za oralnu higijenu), segment OTC proizvoda, bezreceptnih lijekova, BIC upaljača, britvica i kemijskih olovaka, Werner&Mertz (Erdal i Frosch), Toni&Guy, organizaciju evenata, suradnju s medijskim agencijama. „Moje radno mjesto podrazumijeva planiranje i provođenje marketinških promotivnih aktivnosti za brendove, organizaciju evenata, suradnju s medijskim i kreativnim i PR agencijama, istraživanje konkurencije i analizu njihovih aktivnosti i strategija te održavanje imidža kroz odnose s novinarima, kao i planiranje oglašavanja i PR-a. Iznimno cijenim ljude s kojima sam radila i s kojima danas radim kao i cjelokupno iskustvo koje sam stekla i sigurna sam da je samo zajedničkim snagama i timskim radom moguće ostvariti tako veliki broj uspješnih projekata koje smo imali. Motivirajuća atmosfera preduvjet je za postizanje najboljih rezultata, a toga kod nas ne nedostaje! Uredi Filip Tradea smješteni su u Laubi - kući za ljude i umjetnost koja je mjesto doživljaja, učenja, zabave i društvene interakcije, tako da nam se naša kustosica Morana često trudi ispričati novu priču o suvremenoj umjetnosti i kulturi na način Laube. Lauba je živa od jutra do večeri, objedinjuje različite oblike poslovanja, različite životne stilove i radne ritmove i na isti način bismo mogli opisati njezine zaposlenike“, opisuje Žana ugodnu radnu atmosferu u kojoj svakog dana nauči nešto novo.

SIGURNOST ZA NAJMLAĐE Prodajni program Filip Tradea sadrži proizvode koji svojom kvalitetom, dizajnom i cijenom slijede potrebe kupaca, a Žana otkriva kako je početak poslovanja Filip Tradea vezan uz distribuciju opreme za novorođenčad najpoznatijih svjetskih


Iznimno cijenim ljude s kojima sam radila i s kojima danas radim kao i cjelokupno iskustvo koje sam stekla i sigurna sam da je samo zajedničkim snagama i timskim radom moguće ostvariti veliki broj uspješnih projekata.

| 06:2015 proizvođača. Asortiman se mijenjao i prilagođavao potrebama tržišta uz prepoznavanje zanimljivih robnih marki koje su bile brzo i rado prihvaćane od strane krajnjih kupaca. „Među aktualnim brendovima izdvojila bih Peg Perego - dječja kolica i opremu koja zasluženo, svojim praktičnim i estetskim dizajnom, pružaju udobnost i sigurnost novim naraštajima. Novatex GmbH prisutna je s brendom Baby nova i Dentistar s proizvodima poput visokokvalitetnih duda varalica, sisača, različitih vrsta bočica bez Bisfenola i dječjeg pribora te igračaka za najmlađi uzrast. Svaki je proizvod izrađen od najkvalitetnijeg materijala te sadrži karakteristike kao što su Bisfenol A-free i logo Toothfriendly - simbol kvalitete koji daje jasnu poruku potrošaču da je proizvod siguran za zube. Dentistar predstavlja inovaciju na tržištu - prvu svjetsku dudu varalicu koja smanjuje rizik stomatoloških nepravilnosti te je razvijena u suradnji sa stomatolozima i ortodontima. Pufies Fashion Collection pelene nova su linija pelena sa 68 jedinstvenih uzoraka dizajna s odličnim upijanjem i udobnošću. Osluškujući najistančanije potrebe potrošača, uvijek se trudimo ponuditi kvalitetan proizvod uz prihvatljive cijene i poklone. Tijekom travnja, svibnja i lipnja za dm prodavaonice osigurali smo posebne popuste i promocije prilikom kupnje Pufies pelena te TV kampanju“.

ASTERA I BLINK Važan dio u asortimanu Filip Tradea zauzima brend zubnih pasti Astera. „Potrošačima je potrebno što jednostavnije ukazivati na prednosti proizvoda u odnosu na druge. Naše zubne paste Astera su vrlo nisko abrazivne, a da time ne gube učinkovitost čišćenja zubi. Niska abrazivnost zubne paste je izuzetno bitna kako bi se uz higijenski učinak sačuvalo dentin i zubna caklina kao temeljna zaštita zuba. S obzirom na različite potrebe korisnika zubnih pasti, Astera proizvodi su objedinjeni u tri linije: Astera Active+ System sa 9 različitih zubnih pasti namijenjenih svakodnevnoj uporabi za sve članove obitelji; Astera re-White zubne paste kompletne funkcionalnosti uz dodatno svojstvo izbjeljivanja zubi temeljem neagresivnih komponenti i Astera Kids – zubne paste namijenjene djeci s aromama sladoleda i jagoda te bez šećera. S obzirom na nepovoljnu ekonomsku situaciju, kupcima smo ponudili i veća pakiranja od 100 ml i 125 ml jer su ona i nešto jeftinija po jedinici mjere. Napomenula bih i važnost upravljanja kategorijama kako bi se zadovoljile potrebe krajnjeg potrošača na način da im se nudi optimalan asortiman i prihvatljive cijene. Trenutno nam je aktivna TV kampanja Astera 'Potvrdili ljudi sa zubima'.“ Žana iz asortimana izdvaja Blink bombone - jedinstvenog koncepta pakiranja i dizajna. „Blink nije samo ukusan bombon - on je dodatak koji se rado nosi i pokazuje. Svaki okus, svaka kutijica, mala je priča za sebe, malo umjetničko djelo koje nosi osvježenje. Sedam različitih okusa, različitih priča za sva raspoloženja u danu - tu su inspirativni okusi crnog ribiza, strasni mango, kola, zelena jabuka, breskva, pepermint i crveni grejp. Prepoznatljiv Blink Mints detalj je „dijamant“ na kutijici te za svaki pojedini okus više grafičkih oblikovanja“, a Žana dodaje kako je Blink bomboni mogu kupiti u dm i Mueller drogerijama, Sparu, Plodinama, Konzumu, Kozmu, Tisak Mediji i drugim bolje opremljenim trgovinama, na boljim kioscima i benzinskim crpkama.

SVJEŽE IDEJE Kao najveći izazov u Filip Tradeu Žana navodi bogat asortiman koji iz dana u dan razvijaju kako bi zadržali vodeće pozicije. Iz asortimana još izdvaja liniju Lactacyd za intimnu njegu koja sadrži prirodnu L-mliječnu kiselinu, ključnu za zdravlje intimnog područja, a istodobno djeluje kao pH regulator i hidratacijsko sredstvo. Pyrex je vodeći brend posuđa poznat po asortimanu posuda otpornih na visoke temperature, a već 100 godina uključuje posuđe za pripremu jela, pečenje i pohranu hrane. „S obzirom da sam u Filip Tradeu već više od 18 godina i da mi posao kontinuirano postavlja nove izazove, ne mogu reći da je ispunio očekivanja, već ih još uvijek ispunjava. Posao me tjera da se stalno razvijam i profesionalno i privatno, čime razvoju tvrtke doprinosim s novim i svježim idejama“, ističe Žana te otkriva kako su trenutno u fokusu marketinške aktivnosti za Blink bombone, Astera Aktiv+ zubne paste i Pufies pelene.

SLOBODNO VRIJEME „Društvena sam, sklona stjecanju novih znanja, volim putovanja, upoznavanje novih kultura, umjetnost te dobru hranu i piće. Moram napomenuti da posebno njegujem svoj gurmanski senzibilitet uživajući u delicijama Bistroa Lauba. Slobodno vrijeme provodim u krugu obitelji i prijatelja, vikendima odlazim u vikendicu, obavljajući vrtlarske poslove koji me opuštaju. Zimi idem na skijanje, ljeti se najviše veselim opuštanju boraveći na brodu s dragim prijateljima – i tada za mene ne postoji ništa osim, mora, sunca, dobrog društva i zabave“, otkrila nam je za kraj Žana. n

progressive |

06:2015

55


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Novosti iz asortimana gastronomske marke Cekin

Ponuda Cekin gotovih paniranih proizvoda od pilećeg mesa obogaćena je sa nekoliko sjajnih noviteta. Cekin crispy školica originalan je proizvod koji svojim simpatičnim oblikom brojki i slova privlači pažnju djeci i roditeljima. Crispy školicu odlikuje i vrhunska kakvoća mesa koje se sastoji od čak 58% filea pilećih prsa. Pileći kroketi sa dimljenim sirom, šunkom i sezamom također su dobiveni od filea pilećih prsiju uz dodatak Vindon pureće pinte i Vindijina dimljenog sira Edamca. Odličnom okusu i hrskavosti doprinosi panada sa sezamom. Tu su i pileći medaljoni sa sirom, nastali obogaćivanjem jednog od najprodavanijih Cekin paniranih proizvoda ukusnim topljenim sirom. Logistički podaci: Cekin crispy školica 600 g – 6 kom/karton; 56 kartona na paleti; Pileći kroketi sa dimljenim sirom, šunkom i sezamom 600 g – 6 kom/karton; 56 kartona na paleti; Pileći medaljoni sa sirom 660 g – 6 kom/karton; 56 kartona na paleti Marketinške aktivnosti: Online oglašavanje; Proizvođač: Koka d.d., Jalkovečka b.b., Varaždin; Telefon: 042 399 999; Web site: www.vindija.hr

Legende 'z bregov u pet boci Svoje istinske legende na tržištu fermentiranih mliječnih proizvoda Vindija od nedavno nudi u novom izdanju – PET boci od 330 grama. Legenda 'z bregov kefir i kiselo mlijeko namirnice su čija se konzumacija preporučuje svim generacijama potrošača kao nutritivno vrijedan i ukusan samostalan obrok, no isto tako i kao ukusan dodatak brojnim jelima. Ovi vrijedni proizvodi ističu se svojom izvornom recepturom koja potječe iz bakine kuhinje. U ponudi Vindije nalaze se već gotovo dva desetljeća i prepoznatljivi su zbog svog prirodnog i autentičnog okusa, kao i svojih hranjivih vrijednosti. Logistički podaci: Legenda 'z bregov kefir s 3,5% m.m. – 12 kom/karton; 152 kartona na paleti; Kiselo mlijeko s 3,2% m.m. – 12 kom/karton; 152 kartona na paleti, Marketinške aktivnosti: Online oglašavanje; Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin, Telefon: 042 399 999; Web site: www.vindija.hr

56 progressive |

06: 2014

UHU predstavlja novost u asortimanu – UHU ljepljive trake UHU je sinonim za lijepljenje i ljepila te s ponosom predstavlja UHU ljepljive trake. S ciljem proširenja asortimana i ulaska UHU- a u novi segment nudi tri nova proizvoda; UHU ljepljivu traku transparent 7,5m s postoljem za traku, UHU ljepljive trake punjenje 2x7,5 m i UHU ljepljiva traka transparent 3x7,5m s postoljem za traku. UHU ljepljive trake idealne su za upotrebu u kućanstvu, uredu i školi. Gotovo su nevidljive na svim površinama te su idealne za pričvršćivanje i pakiranje. Bitne karakteristike UHU ljepljivih traka su otpornost i temperaturna otpornost do 60°C, da ne sadrže otapala te mogućnost pisanja po istim. Logističke informacije: UHU LJEPLJIVA TRAKA TRANSPARENT 7,5m, EAN 4026700459708, 12 kom/karton UHU LJEPLJIVA TRAKA TRANSPARENT PUNJENJE 2x7,5m, EAN 4026700459807, 12 kom/karton UHU LJEPLJIVA TRAKA TRANSPARENT 3x7,5m, EAN 4026700458459, 6 kom/karton Proizvođač: UHU GmbH, D-77813 Bühl Distributer: Bolton Croatia d.o.o., Šarengradska 9, 10000 Zagreb Mail: mail@boltoncroatia.hr

Margo Mediteran i Margo šunka - prvi mazivi margarini s okusima u Hrvatskoj Zvijezda, jedini hrvatski proizvođač margarina i lider na hrvatskom tržištu, predstavila je nove proizvode – premium liniju Margo mazivih margarina s okusima. Prva dva proizvoda u novoj liniji su Margo Mediteran i Margo šunka. Margo Mediteran odlikuje kombinacija aromatičnog mediteranskog začinskog bilja i bogatog okusa margarina, a Margo šunka delikatesni gurmanski namaz obogaćen aromom šunke. Gurmani mogu u njima uživati već i u najjednostavnijoj varijanti - samo s kruhom za dobar početak dana ili večernje druženje uz kratke zalogaje, a mogu biti i izvrsna osnova za bogatije sendviče i ostale ukusne kreacije u svakoj prigodi. Margo je među deset najsnažnijih brandova robe široke potrošnje u Hrvatskoj i vodeća marka na tržištu margarina. U liniji Margo dosad je bilo četiri proizvoda (Margo Nova, Margo Balance, Margo Aero i Margo Jogurt), a Margo Mediteran i Margo šunka začetnici su nove grane Margo obitelji.


60 progressive |

11: 2012


progressive |

11:2012

61


progressive |

06:2015

63


64 progressive |

06: 2015


| 06:2015

progressive |

06:2015

65


DJ

J EC

IK

AK T U

66 progressive |

06: 2015


| 06:2015

progressive |

06:2015

67


68 progressive |

06: 2015


| 06:2015

progressive |

06:2015

69


70 progressive |

06: 2015


progressive |

06:2015

71


 LJUDSKI RESURSI

Poslovne vještine

Timskim radom do boljih rezultata

Timski je rad sposobnost pojedinca da radi zajedno sa drugima s ciljem ostvarenja zajedničke v rezultata. Timski je rad svojevrsno "gorivo" koje omogućava pojedincu postići rezultat veći od uo jenog. BEZ ODUSTAJANJA

B

ez obzira jeste li šef ili radnik, ukoliko znate kako raditi timski ili kako potaknuti timski rad, posjedujete jednu od ključnih poslovnih vještina. Timski je rad sposobnost pojedinca da radi zajedno sa drugima s ciljem ostvarenja zajedničke vizije i rezultata. Timski je rad svojevrsno "gorivo" koje omogućava pojedincu postići rezultat veći od uobičajenog. Razvoj efektivnog timskog rada u organizaciji podiže produktivnost i kvalitetu rada te lojalnost zaposlenika, pa je stoga i jedna od važnijih kompetencija koju od svojih radnika traži većina poslodavaca.

VIZIJA I CILJEVI Iako većina poslodavaca ima kvalitetno razvijene dugoročne planove i misiju te viziju, sve navedeno rijetko komuniciraju onima koji ih trebaju i ostvariti. Osim toga, u moru svakodnevnih rutinskih poslova, čak i menadžeri često zaborave na "širu" sliku te umjesto da svoju posvećenost usmjere na dizajniranje procesa kojim će se eliminirati budući problemi, češće "gase požare" koji su upravo posljedica tih istih neriješenih problema. Ako svi članovi tima razumiju što je svrha kompanije, što se želi postići i što trebaju raditi kako bi kompanija ostvarila svoju viziju i ciljeve, onda će i oni svoja znanja, vještine i sposobnosti koristiti 06: 2015 za ispunjenje željenih ciljeva poslovanja. 72 progressive |

Cijelu situaciju najbolje opisuje jedna zgodna priča: davno, kornjača i zec nisu se mogli složiti tko je brži. O se utrkivati, pa su dogovorili rutu i krenuli. Zec je pojuri nekog vremena bio je već značajno ispred kornjače. Sh je brži, odlučio je sjesti i malo se odmoriti. Sjeo je po zaspao. Kornjača je iskoristila njegov odmor, ubrzo ga s na kraju prva došla do cilja i pobijedila. Zec se probudio da je izgubio utrku". Ovo je verzija priče na kojoj su odrasle generacije mlad nju smo naučili da nikada ne treba odustati, jer iako nemamo šanse, ukoliko smo ustrajni možemo sve pobij No priča ima novi nastavak… "Razočarani zec promislio je o razlozima svojeg poraza da je utrku izgubio zato što je bio nesmotren i presigura Da nije uzeo stvari 'zdravo za gotovo', kornjača ga sigu pobijedila. Zato je izazvao kornjaču na još jednu utrku, a je pristala. Ovoga puta zec se dobro pripremio. Otrčao rutu bez stajanja i odmaranja te s lakoćom pobijedio ko

UČITI IZ POGREŠAKA

Svaki poraz i svaka pogreška nove su prilike za učenje. N nim poslovnim situacijama ono što najčešće tražimo umjesto da situaciju sagledamo iz perspektive učenja jer samo tako možemo naučiti važne lekcije i ne pona pogreške. Priča se nastavlja i dalje… "Nakon što je kornjača malo promislila o razlozima svo shvatila je da nije niti mogla pobijediti zeca, osobito ne formiranoj ruti utrke. Stoga je pozvala zeca da snage o

Jasno definirane uloge i jasno pos vljen cilj omogućit će svakom poje dincu da sva znanja, iskustvo i spo sobnosti stavi na raspolaganje tim i tako pruži maksimalan doprinos u ostvarenju zajedničke vizije i ciljeva


vizije i običa-

"Jednom Odlučili su io i nakon hvativši da od kupus i sustigla, te o i shvatio

dih, a kroz ponekad jediti.

a i shvatio an u sebe. urno ne bi a kornjača o je cijelu ornjaču".

No, u sličje krivac, i razvoja, avljati iste

og poraza, e na ovako odmjere u

staeomu u a.

Razvoj efektivnog timskog rada podiže produktivnost i kvalitetu rada te lojalnost zaposlenika, pa je stoga i jedna od važnijih kompetencija koju od radnika traži većina poslodavaca.

| 06:2015

novoj utrci, ali na nešto izmijenjenoj ruti, a zec je pristao. Utrka je počela, a u skladu sa svojom dosljednošću da bude brz i predan, zec je brzo otrčao dio rute, sve dok nije došao do rijeke koja je za njega bila nepremostiva prepreka. Cilj je bio udaljen svega nekoliko kilometara, ali s druge strane rijeke koju on nije mogao nikako prijeći. Kornjača ga je lako sustigla, ušla u rijeku, zaplivala na suprotnu obalu i nastavila do cilja utrke".

NOVA PRAVILA Promijenjeni tržišni uvjeti nameću neka nova pravila i traže identifikaciju nekih novih ključnih vrijednosti i sposobnosti. U ovom slučaju kornjača je prvo identificirala svoje sposobnosti, pa tek onda sukladno njima promijenila rutu kako bi maksimalno iskoristila svoje prednosti, zbog čega je sposobnost zeca (njegova brzina) ostala neprimijećena. Često nećemo biti u mogućnosti tržišne uvjete preoblikovati tako da odgovaraju sposobnostima koje imamo, ali ako uskladimo ili razvijemo nove sposobnosti koje su rješenje za nove okolnosti, ne samo da nećemo biti neprimijećeni, nego ćemo kreirati nove prilike za rast i napredak.

RAZMJENA ZNANJA Ali priča ni ovdje ne završava… "Nakon svega, zec i kornjača zajedno su promislili o utrci i zaključili da je zadnja utrka mogla proći i puno bolje. Odlučili su još jednom proći rutu, ali ovoga puta kao tim. Krenuli su! Zec je ponio kornjaču na leđima do rijeke, zatim je kornjača prenijela zeca na leđima preko rijeke, a na drugoj obali, ponovno je zec ponio kornjaču na leđima do cilja. Zajedno su ušli u cilj i zajedno pobijedili". Jasno definirane uloge i jasno postavljen cilj omogućit će svakom pojedincu da sva znanja, iskustvo i sposobnosti stavi na raspolaganje timu i tako pruži maksimalan doprinos u ostvarenju zajedničke vizije i ciljeva. Međusobno razumijevanje, ali i poznavanje sposobnosti ostalih članova tima dovest će do razvoja potrebnog međusobnog povjerenja i poštovanja.

Raditi timski znači biti otvoren prema novitetima i novim načinima razmišljanja, prihvaćati pohvale, ali i odbijanje i kritiku, učiti iz svojih pogrešaka te graditi poticajne i suradničke odnose sa drugim članovima tima. ZAJEDNO DO POBJEDE

Što sve možemo naučiti iz ove priče: - nikada ne treba odustati kada se suočimo s porazom, - ukoliko se umjesto natjecanja protiv suparnika počnemo n cati sa situacijom, možemo stvari sagledati iz nove perspek doći do novih rješenja, - ukoliko znamo svoje snage i prednosti, možemo ih i iskoristiti, - ako radimo timski, koristeći sposobnost svih članova, u ćemo biti uspješniji nego ako radimo sami. Raditi timski znači dati svoj doprinos u definiranju svrhe, c i zadataka kroz sudjelovanje u raspravi, postavljanje pitanj vanje ideja, poticanje međusobnog razumijevanja i pošto prihvaćanjem različitosti i kroz učenje o sposobnostima čla tima. Raditi timski znači biti otvoren prema novitetima i n načinima razmišljanja, prihvaćati pohvale, ali i odbijanje i k učiti iz svojih pogrešaka te graditi poticajne i suradničke od sa drugim članovima tima. Stoga, bilo da smo spori i ustrajni (kao što je to kornjača) ili dosljedni (kao što je to zec iz naše priče), ako radimo timski ćemo razumjeti "širu" sliku i prije doći do željenog cilja i zaj pobijediti. n

Piše: Dijana Klekar, direktorica progressive | 06:2015 73 društva Tecumviva d.o.o.


74 progressive |

06: 2015


| 06:2015

progressive |

06:2015

75


 POSLOVNE STRATEGIJE

Oglašavanje

Pet kampanja 'za 5'! Cjenovno osjetljivo okruženje inspiracija je za reklamne inicijative koje utječu na dodatno povezivanje s kupcima i stvaranje prednosti nad konkurencijom. S rastom Facebooka, Pinteresta, Instagrama i Twittera možemo očekivati više promocija koje uključuju aktivnosti preko društvenih mreža. Najvažnije je biti kvalitetan, uočljiv i različit!

U

sve konkurentnijem okruženju, trgovci i proizvođači nastoje ponuditi inovativne kampanje kako bi se 'izdvojili iz mase'. U ovom tekstu opisat ćemo pet izuzetnih kampanja vrijednih pozornosti.

1. Najbolje korištenje društvenih mreža Nutella je proslavila 50. godišnjicu postojanja 2014., kroz niz događaja diljem svijeta kojima se slavio ovaj brend, propraćenih kampanjom na društvenim mrežama koja se sastojala od korištenja hashtaga #Nutellastories. Nutella događaji održani su u 50 zemalja na pet kontinenata, uključujući Kanadu, Njemačku i Rusiju, a završeni su koncertom u New Yorku. Također, uključili su prodavanje personaliziranih teglica u Selfridgesu u Velikoj Britaniji. Kampanja je ohrabrila potrošače da podijele s drugima svoje najdraže uspomene na Nutellu na Nutella Stories web siteu. U ovom trenutku, postavljeno je više od 76.000 priča o Nutelli online, vidljivih i na lokalnoj i na globalnoj razini. Društvene mreže, koje su bile u centru ove promotivne kampanje, mnogo su pomogle tome da se 'dopre' do potrošača. Kako Facebook, Pinterest, Instagram i Twitter budu doživljavali rast u budućnosti, možemo očekivati više promocija koje uključuju aktivnosti preko društvenih mreža.

2. Najbolje promoviranje zdravlja Movember je godišnji događaj koji ohrabruje muškarce da puštaju brkove u 11. mjesecu kako bi se širila svijest o zdravlju muškog

78 progressive |

06: 2015

spola i prikupila sredstva za Movember fondaciju. Od začetaka ovog događaja 2003. godine prikupljeno je 438 milijuna eura, a sudjelovala je 21 zemlja svijeta. Kao glavni sponzor, Gillette je promovirao događaj online, ali i u trgovinama na brojnim tržištima. U Južnoj Africi, kupci su imali priliku osvojiti Vespu vrijednu 7.160 eura. U međuvremenu, u Britaniji je pokrenuto natjecanje na Facebooku preko kojeg je sudionicima ponuđena mogućnost osvajanja jednog od 50 Gillette ProGlide Stylersa. Povezivanje s kupcima preko stvari koje su im važne, kao što je zdravlje, odličan je način za brendove da podignu svoj odnos sa potrošačima na novu razinu.


„Čovjek koji je nagovoren na nešto protiv svoje volje, i dalje ostaje pri svojem mišljenju“, Howard Lego.

| 06:2015

online i offline inicijativa s ciljem da se pomogne potrošačima da otkriju više o hrani koju konzumiraju. Aktivnosti su uključile dijeljenja uzorka proizvoda potrošačima kako bi se skrenula njihova pažnja na asortiman svježih proizvoda, zatim upoznavanje s poljoprivrednicima koji 'stoje iza hrane' koja se prodaje u trgovinama, kao i pomaganje u tome da se stvori emotivna povezanost. Djeca su dobivala platnenu torbu s logom 'Kupuj lokalno', u kojoj se nalazila bojanka i paketić sjemena, kako bi se educirala i ohrabrila da i sama posade biljku. Potrošači koji su postavili svoju fotografiju 'na kojoj izgledaju kao lokalci' na Facebook stranicu trgovca mogli su osvojiti nagrade, a s njima su podijeljeni i recepti koji su im omogućili da na nove, interesantne načine pripremaju proizvode. Lokalno podrijetlo nastavlja biti u centru pažnje. Ono donosi vidljivu korist za lokalnu zajednicu i ekonomiju, a također povećava transparentnost i educira potrošače o tome odakle dolazi hrana koju konzumiraju, što na duže staze pridonosi građenju povjerenja.

3. Najbolja kampanja za 'izgradnju' brenda Prije otvaranja svoje prve trgovine u Lidsu u studenome 2014., Netto je 'prošetao' ogromnu lego verziju svog čuvenog psa Scottieja kroz susjedstvo, ali i na drugim lokacijama. Kao dio turneje, Netto je pokrenuo natjecanje kroz koje je kupcima ponuđena mogućnost da osvoje 500 funti koje će potrošiti u trgovini. Da bi sudjelovali, bilo je potrebno da se slikaju sa Scottiejem i zatim postave fotografiju na društvene mreže. U Manchesteru, Netto je otišao i korak dalje tako što je u natjecanje uključio manchesterske Večernje novosti, a pobjednik je dobio priliku s kolicima tri minute jurišati po trgovini i ubacivati u njih artikle. Pobjednik je uspio prikupiti proizvode u vrijednosti od 368 funti, koje je zatim donirao lokalnoj banci hrane. Kreiranje i priključivanje brend kampanjama od ključne je važnosti za uspjeh kada je riječ o kompanijama koje ulaze na tržište, naročito ako je konkurencija jaka. Slična taktika ovoj koju je primijenio Netto također može pomoći kompanijama da podignu svijest i izazovu uzbuđenje kod potrošača.

5. Najbolja promocija proizvoda za zdravlje i ljepotu Vodeći trgovac proizvodima za zdravlje i ljepotu Sephora ponudio je kampanju 'Sretan (RANI) rođendan' kroz koju je kupcima pripremljen poklon za njihov rođendan kao nagrada za lojalnost. Da bi dobili poklon, trebali su biti dijelom Sephorinog 'Beauty Insider' programa lojalnosti. Kupcima je omogućeno da poklon dobiju do 14 dana prije ili nakon rođendana, što im je pružilo priliku da sami odaberu kada će 'razmaziti' sebe. Promoviranje besplatnih rođendanskih poklona kao dio programa lojalnosti može igrati ključnu ulogu u razvijanju ovih programa kod već postojećih članova, ali i u privlačenju novih. U okruženju koje je izuzetno cjenovno osjetljivo inicijative kao što je ova mogu vas povezati s kupcem i stvoriti prednost nad konkurencijom. n

4. Najbolje promoviranje lokalnog podrijetla U srpnju 2014. godine Ahold’s Stop&Shop format pokrenuo je kampanju 'Kupuj lokalno', u okviru koje je ponuđena čitava lepeza

Piše: Harriet Cohen, Senior Retail Analyst, IGD progressive |

06:2015

79


 TENDINŢE


| 06:2015

progressive |

06:2015

83


84 progressive |

06: 2015

Progressive 150 - Lipanj 2015.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 13 years experie...