Page 1

PROGRESSIVE MAGAZIN • PRVI SPECIJALIZIRANI ČASOPIS ZA TRGOVINU MJEŠOVITOM ROBOM  GODINA XIII BROJ 147

ISSN 1331-7865

13 godina s vama  POREZNI DUG Porezna je uprava promijenila pristup prema poreznim obveznicima, odnosno dužnicima, te odnedavno u skladu s izmjenama Općeg poreznog zakona postoje dva noviteta: obvezujuća mišljenja Porezne uprave i mogućnost pregovora i nagodbe s Poreznom upravom, a sve po uzoru i primjeru drugih uređenih pravnih sustava.

Timskim radom do boljih rezultata

EDVARD VARDA direktor, ZOO HOBBY d.o.o.

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr


ISSN 1331-7865


Uvodnik

| 03:2015

Urednice

Ne bacajmo hranu!

Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428 Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 428

Suradnici Nataša Antunović, Hendal Diana Gluhak, konzultant za nutricionizam Vlado Janjić, Elf machine Kristian Anić-Kaliger, Nielsen Dijana Klekar, Tecumviva d.o.o. Karla Kovač, Ipsos Puls Tomislav Krajačić, Kofein Krešimir Lipovšćak, Crowe Horwath Lucija Lukac, EFZ, diplomski studij Trgovina

Prodaja/marketing Progressive prodaja@crier.hr 01/ 4854 429

Izvrsna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Graficka urednica Ivana Voloder ivana.v@crier.hr

Group manager John Whitbread john@crier.co.uk

Tisak: Gospodarska 9, Sveta Nedjelja

ISSN 1331-7865

Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­ vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj. Iz­da­vač zadržava pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­du­ci­ra­nje, um­no­ža­ va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­ nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

I

ako se u Hrvatskoj već dugo priča o mogućnosti ukidanja plaćanja PDV-a na doniranu hranu, potencijalnim donatorima još uvijek se više isplati baciti hranu, primjerice pred istekom roka trajanja, nego je donirati. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u zemlji i sve veći broj nezaposlenih i siromašnih, pučke kuhinje te razne udruge i organizacije koje pomažu najugroženijima imaju sve više korisnika i trebaju im sve veće količine prehrambenih proizvoda. Da od strane tvrtki postoji volja za doniranjem hrane pokazalo se u svibnju prošle godine kada su, nakon velikih poplava, brojne tvrtke ugroženim područjima slale prehrambene i neprehrambene proizvode. Donirale bi, kažu, i više i češće kada bi donacije bile oslobođene PDV-a. A to bi se, uskoro, moglo i dogoditi.

Vlada je, naime, donijela Zakon o poljoprivredi koji po prvi puta regulira mogućnost doniranja hrane i u kojem će biti propisani uvjeti doniranja te će hrana morati biti zdravstveno ispravna. Zakonom se po prvi puta stvara zakonski okvir za doniranje hrane socijalno ugroženima i ljudima u potrebi te u slučajevima katastrofa, a hrana će se moći donirati i za životinje. Krajnji je cilj spriječiti uništavanje velikih količina hrane – a prema nekim istraživanjima, u Hrvatskoj se godišnje baci nevjerojatnih 400 tisuća tona hrane! I trgovci i proizvođači u Hrvatskoj, predvođeni Agrokorom i njegovim tvrtkama, pozdravljaju novi Zakon i mogućnost ukidanja PDV-a na doniranu hranu. Već sada doniraju velike količine, a kada budu oslobođeni plaćanja PDV-a, te će količine zasigurno biti i veće. n

Da od strane tvrtki postoji volja za doniranjem hrane pokazalo se u svibnju prošle godine kada su, nakon velikih poplava, brojne tvrtke ugroženim područjima slale prehrambene i neprehrambene proizvode.

Marija Sedlar

cmg media solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

progressive |

03:2015

3


4 progressive |

03: 2015


Sadržaj

| 03:2015

16

18

30

STUDIJA SLUČAJA

VIJESTI IZ ZEMLJE

6

LJUDI I DOGAĐAJI 

8

IZ REGIJE 

10

IZ SVIJETA 

12

Izazovi oglašavanja u FMCG sektoru

DJEČJI KUTAK

Hrana koju zubići vole

 36

 

38

FINANCIJE I POREZI Možete li pregovarati i nagoditi se s Poreznom upravom?

14 SVE ZA KUĆNE LJUBIMCE  Tržište trgovačkih marki

LJUDSKI RESURSI Timskim radom do boljih rezultata

40

16 SHOP FITTING Kretanje potrošača 

TEMA BROJA PROLJETNO ČIŠĆENJE ANKETA44

1824

PROGRESSIVE KOŠARICA46

Indeks zadovoljstva trgovačkim lancima

4748

INTERVJU MJESECA EDVARD VARDA / DIREKTOR, ZOO HOBBY d.o.o.26

PROFILLATICA IVANIŠEVIĆ / JAMNICA d.d. rukovoditeljica Službe brend menadžmenta U FOKUSU PREHRANA Proizvodi od rajčice

 30 PROMOCIJE

TEHNOLOGIJA Uspon sistema plaćanja putem mobilnih telefona50

34

progressive |

03:2015

5


 VIJESTI

Iz zemlje Rast neto dobiti Atlantic Grupe od 2,6 posto Atlantic Grupa je u 2014. godini ostvarila prihode od prodaje od 5.118,4 milijuna kuna, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 2,4 posto. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 440,7 milijuna kuna i porasla je 3,8 posto dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 200 milijuna kuna i predstavlja rast od 2,6 posto. Poslovanje Atlantic Grupe 2014. godine obilježio je uspješan početak distribucije Unileverovog asortimana na tržištu Hrvatske i Slovenije te izgradnja nove tvornice energetskih pločica Multipower u Industrijskom parku Nova Gradiška. U studenome je Atlantic Grupa preuzela beogradsku tvrtku Foodland, čiji najvažniji dio asortimana, pod brendom Bakina tajna, obuhvaća delikatesne slane namaze i umake, slatke namaze te prirodne sirupe i sokove od svježeg voća i povrća.

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u 2014. najviše su pridonijeli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi s rastom od 3,1 posto, Strateško distribucijsko područje Međunarodna tržišta s rastom od 4,8 posto te početak distribucije principala Unilever u Strateškom distribucijskom području Hrvatska i Distribucijskom području Slovenija. Kava se s 20,1 posto udjela u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija s 1.026,7 milijuna kuna prihoda od prodaje. „Ponosni smo na ostvareni rezultat, a u 2015. nastavljamo s fokusom na daljnji rast i internacionalizaciju poslovanja, upravljanje operativnim i financijskim rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje financijskim obvezama“, istaknuo je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Agrokor donira pola milijuna kuna poplavljenim područjima

MoneyGram usluga na kioscima Tiska

Nakon pružanja pomoći i doniranja sredstava stanovnicima poplavljenih područja Hrvatske tijekom prošle godine, Agrokor koncern i kompanije članice nastavljaju slati nove količine prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština na područja koja još uvijek osjećaju posljedice. Zbog trenutno naglašene potrebe za hranom, Konzum, Jamnica, PIK Vrbovec i Zvijezda dostavili su 34 palete prehrambenih i higijenskih proizvoda dok je Ledo osigurao dvije tone zamrznutog povrća i ribe. Ukupna financijska vrijednost donacije iznosi pola milijuna kuna. Kao najveća hrvatska kompanija, Agrokor i njegove članice nastavit će pružati pomoć stradalom stanovništvu naše zemlje.

Poznati svjetski pružatelj usluga prijenosa novca, MoneyGram, i Tisak, najveći hrvatski maloprodajni lanac kioska, pokrenuli su MoneyGram uslugu na 800 prodajnih mjesta Tiska. „Od sad će svi hrvatski građani koji žive i rade u inozemstvu, zahvaljujući ovoj usluzi, moći poslati novac svojim najbližima u Hrvatsku. Naša suradnja s MoneyGramom omogućava nam da korisnicima ponudimo usluge prijenosa novca u koje u potpunosti mogu imati povjerenja“, istaknuo je predsjednik Uprave Tiska Dražen Kocijan. MoneyGram je vodeći servis za prijenos novca i nudi svoju uslugu u više od 200 zemalja diljem svijeta kroz globalnu mrežu od 345.000 mjesta, uključujući maloprodaju, međunarodne poštanske urede i banke.

Pet godina uspješnog projekta Best Buy Award

Inovativni istraživačko-certifikacijski projekt Best Buy Award, kojeg su prije pet godina u Zagrebu pokrenule hrvatska tvrtka Axios u partnerskoj suradnji s međunarodnom

6 progressive |

03: 2015

konzultantskom kućom PwC i Centrom za istraživanje tržišta GfK, pokrenut je s ciljem razvijanja istraživačko-certifikacijske platforme koja će nagrađivati najbolje proizvode i usluge na tržištu. Danas je hrvatski Best Buy Award prerastao u respektabilnu međunarodnu organizaciju ICERTIAS International Certification Association sa sjedištem u Zürichu u Švicarskoj. Osim Best Buy Awarda, ICERTIAS sada izdaje i globalno prihvaćena priznanja QUDAL - QUality meDAL kao i najnoviji ICERTIAS Customers' Friend. Prestižnu oznaku Best Buy Award mogu nositi samo oni proizvodi i usluge koje sami potrošači ocijene kao Br. 1 najboljeg omjera cijene i kvalitete u određenoj tržišnoj kategoriji. Zahvaljujući toj strogoj, ali i transparentnoj metodologiji istraživanja, analize i dodjele nagrada, Best Buy Award prihvaćen je u kratkom roku i od strane potrošača i industrije i izvan granica Hrvatske.


| 03:2015 Dovršen kompleks Mitrovac vrijedan 220 mil. kuna Jedan od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u domaćoj poljoprivredi, vrijedan 220 milijuna kuna, nalazi se u Baranji i sastoji se od farme mliječnih krava, bioplinske elektrane Agrokor energije od dva megavata i staklenika za proizvodnju grapolo rajčice površine 4,5 hektara. Poslovni kompleks Belja na lokaciji Mitrovac primjer je uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća. Farma Mitrovac najveća je farma muznih krava u Hrvatskoj kapaciteta 2.000 krava dok bioplinska elektrana Mitrovac snage 2 MW predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije. Na kraju povezane proizvodnje nalazi se prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice.

Adrialab – nova farmaceutska kompanija u sastavu grupacije JGL JGL d.d. predstavio je pojačanje unutar grupacije JGL – tvrtku kćer Adrialab kojoj je sjedište u Rijeci. Adrialab je spin-off kompanija u stopostotnom vlasništvu JGL-a, a osnovana je s ciljem podržavanja preustroja JGL-a, preuzimanja dijela portfelja i nastavka njegova daljnjeg razvoja. Grupa JGL time je dobila još jednu samostalnu farmaceutsku tvrtku kojom želi proširiti poslovanje na domaćem tržištu i tržištima regije. Tvrtka će se dugoročno fokusirati na rast i razvoj tradicionalnog dijela portfelja izdvojenog iz JGL-a te na uvođenje novih lijekova, medicinskih proizvoda, dodataka prehrani i kozmetike proizvedenih u skladu s visokim standardima farmaceutske industrije. Ključne brendove, među kojima se ističu Dječja mast JGL, Holyplant, Nasine, Galenia i Dr. Bezz, Adrialab želi osnažiti, još više približiti kupcima i time opravdati povjerenje vjernih kupaca te steći nove. Vrijednost investicije iznosi 15 milijuna kuna.

Žene jačaju svoju ulogu u gospodarstvu U organizaciji EBRD-a i HUP-a održana je međunarodna konferencija „Jačanje uloge žena u gospodarstvu“ s ciljem poticanja poduzetništva među ženama kao i unaprjeđenja korporativnog upravljana i poslovanja tvrtki. „U tržišnom poslovanju važno je učinkovito koristiti raspoložive resurse, a ne postoji dragocjeniji resurs od ljudskog kapitala. U Hrvatskoj su muškarci aktivniji, na jedan poduzetnički pothvat žena dolazi 2,24 poduzetničkih pothvata muškaraca, dok je u EU taj odnos 1,86. Velika Britanija je izračunala da bi postizanje zastupljenosti ženskog poduzetništva na razini SAD-a kreiralo preko tričetvrt milijuna novih tvrtki. Stvarajući poticajno okruženje, stvaramo uvjete u kojima žene mogu pokrenuti vlastito poslovanje te pomoći pri generiranju jačeg ekonomskog rasta“, poručila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Prodaja Henkela u 2014. porasla 4,4% Prodaja Henkela je u fiskalnoj 2014. godini iznosila 16.428 milijuna eura, što je malo iznad prošlogodišnje razine. Prilagođena negativnim učincima tečajnih razlika od 4 posto, prodaja je porasla 4,4 posto. Organska prodaja, koja isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/ dezinvestiranja, pokazala je snažan rast od 3,4 posto. Svi poslovni sektori ostvarili su snažan rast organske prodaje i povećali tržišne udjele na ključnim tržištima. Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu ostvario je rast organske prodaje od 4,6 posto. Poslovni sektor Beauty Care ostvario je rast organske prodaje od 2 posto, a poslovni sektor ljepila i tehnologije ostvario je rast organske prodaje od 3,7 posto.

Jana je vodeći brend u Hrvatskoj Prema istraživanju Valicona o snazi brendova, Jana zauzima 1. mjesto na hrvatskom tržištu, odnosno 14. mjesto u regiji, postavši tako jedina voda koja se nalazi na prestižnoj listi 25 TOP brendova regije. Ovaj značajan uspjeh na poslovnom planu potvrda je uspješnosti kampanje Jana ‘Voda s porukom’ koja je svojim porukama, ali i humanitarnim djelovanjem obilježila 2014. godinu. Ključni čimbenici kao što su kontinuiran rad, inovacija i pozitivna priča koja se veže uz brend bili su Janin zaštitni znak 2014. godine. Svojim novitetima, privlačnim vizualnim rješenjima te neprekidnoj želji za razvojem Jana je pokazala kako je spremna prilagoditi se tržištu i željama potrošača. Samo godinu dana ranije Jana je bila tek nešto ispod 25. mjesta u regiji pa visoko 14 mjesto pokazuje uspješnost kampanje Jana „Voda s porukom“ kojom se emotivno približila potrošačima i zaslužila rast na ljestvici u žestokoj konkurenciji brendova regionalnog tržišta.

progressive |

03:2015

7


 VIJESTI

Ljudi i događaji Nova funkcija Kruna Mervara u Nestléu Kruno Mervar, dosadašnji direktor Lanca opskrbe za regiju Adriatic, preuzeo je funkciju direktora planiranja u lancu opskrbe tvrtke Nestlé za Zonu Europa, Bliski Istok i Sjeverna Afrika (EMENA). Na značajnu funkciju u središnjici tvrtke Nestlé u švicarskom Veveyu Kruno Mervar prelazi nakon više od deset godina djelovanja na različitim pozicijama unutar Adriatic regije. Ovim promaknućem Mervar je postao voditelj tima koji proizvodima iz 169 Nestlé tvornica pokriva 1,3 milijarde potrošača zone EMENA. U deset godina provedenih u tvrtki Nestlé Adriatic, Mervar je uspostavio i razvio regionalnu infrastrukturu lanca opskrbe te je uspješno implementirao SAP sustav. Ujedno, on je prvi lokalni stručnjak imenovan na poziciju direktora Lanca opskrbe tvrtke Nestlé u regiji.

Napredovanje Anite Boltužić Kučić Anita Boltužić Kučić, članica Nadzornog odbora Zagrebačke pivovare, imenovana je na poziciju potpredsjednice Komercijalnog sektora Molson Coorsa za Europu. Na novu je funkciju došla s pozicije direktorice svih Molson Coorsovih brendova na europskim tržištima te će kao potpredsjednica Komercijalnog sektora odgovarati direktno predsjedniku Uprave Molson Coorsa za Europu. „Velika mi je čast preuzeti novu funkciju potpredsjednice Komercijalnog sektora Molson Coorsa za Europu. Bit će mi veliko zadovoljstvo i profesionalni izazov preuzeti odgovornost za kontinuirano unaprjeđenje komercijalne strategije kao i provođenje praksi izvrsnosti u komercijalnom poslovanju kako bi Molson Coors brendovi postali prvi izbor potrošača i kupaca na europskim tržištima“, izjavila je povodom novog imenovanja Boltužić Kučić.

8 progressive |

03: 2015

Nova imenovanja u Podravci Uprava Podravke imenovala je na poziciju starijeg potpredsjednika za Lanac opskrbe Ivana Galovića koji iza sebe ima više od 30 godina poslovnog iskustva u Hrvatskoj i u inozemstvu. Galović će bit zadužen za osiguravanje daljnjeg rasta poslovanja te povećanje dosadašnje razine efikasnosti kompanije u cjelini. Na poziciju starijeg potpredsjednika za Globalni razvoj poslovanja imenovan je Mario Baburić, dosadašnji direktor sektora Razvoj poslovanja te sektora Kontroling. „Ovim imenovanjima želimo stvoriti sve pretpostavke za širenje njihovog djelovanja i odgovornosti na sva tržišta na kojima smo prisutni u svijetu, no pored toga i nagraditi ljude koji su svojim ostvarenim rezultatima u potpunosti opravdali dano im povjerenje. Uvjereni smo kako će pridonijeti razvoju našeg internacionalnog poslovanja jer su svojim dosadašnjim radom dokazali da znaju i mogu“, naglasio je prilikom novih imenovanja Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

Istraživanje Francka: Čaj pije gotovo 90% građana Čaj pije gotovo 90 posto građana Hrvatske starijih od 15 godina, najviše zbog pozitivnih učinaka na zdravlje, a najomiljeniji okusi su šipak i kamilica, pokazalo je istraživanje koje je tijekom veljače za Franck provela agencija Hendal. „Inovacije i postavljanje tržišnih trendova u kategoriji čaja smjernice su kojih se pridržavamo od samoga početka proizvodnje čaja u Francku koja je pokrenuta davne 1968. godine. Tako smo prvi na hrvatskom tržištu počeli i s proizvodnjom voćnog čaja u filtar vrećicama. Ovu dinamiku poslovanja primjenjujemo i danas, a upravo zahvaljujući takvom pristupu uvjerljivi smo tržišni lider u ovoj kategoriji, kako u trgovini tako i u ugostiteljstvu. Naime, Franck bilježi rast u kategoriji čaja gdje u kanalu trgovine, bez diskontera, za razdoblje prosinac i siječanj drži vodeću poziciju s 58 posto količinskog i 57 posto vrijednosnog udjela“, istaknuo je Kristijan Gregorić, izvršni direktor marketinga i razvoja Francka.

Super Disney zabava Super Flizz u Billi U svim Billa supermarketima do 6. svibnja traje nova promocija Disney Super Flizz, zabave za najmlađe, ali i sve obožavatelje Disneyevih crtića. U ponudi su sakupljački Super Flizz album i vrećica te paketići sa Super Flizzovima na kojima se nalaze najdraži Disney likovi i heroji iz crtića. Super Flizz djeci omogućava igranje 11 originalnih igara i sakupljanje omiljenih likova iz crtića. Super Flizzovi se mogu dobiti besplatno na više načina – za svakih potrošenih 50 kn na računu dobiva se jedan besplatni Super Flizz paketić (maksimalno 5 paketića po računu). Kupovinom posebno označenih proizvoda u supermarketima također se dobiva besplatni Super Flizz paketić, kao i prigodom plaćanja računa American Express karticom.


| 03:2015 Tommy i Orbico pomažu Udrugu Anđeli i Dječji dom Maestral

Anita Letica direktorica Philip Morris Zagreb

Tvrtka Orbico u suradnji s trgovačkim lancem Tommy d.o.o. organizirala je akciju 'Nota dobrote' kojom je za Udrugu Anđeli i Dječji dom Maestral iz Splita prikupljeno ukupno 142.484 kune. Akcija je trajala dva mjeseca, od 1.12.2014. do 31.1.2015., tijekom kojih su kupci u trgovinama Tommy kupnjom posebno označenih artikala P&Gja aktivno sudjelovali u prikupljanju pomoći. Ukupna svota u jednakim je omjerima dodijeljena Udruzi Anđeli i Dječjem domu Maestral, a prikupljena sredstva bit će utrošena na uređenje i oplemenjivanje njihovih prostorija. Donaciju je u ime Udruge Anđeli primila ravnateljica Dijana Aničić, a u ime Dječjeg doma Maestal ravnatelj Miljenko Grabar.

Anita Letica imenovana je generalnom direktoricom za hrvatsko tržište u sklopu grupacije društava Philip Morris te predsjednicom uprave društva Philip Morris Zagreb d.o.o. Do prelaska na novu funkciju, Letica je obavljala dužnost direktorice poslovnog razvoja i planiranja za regiju Jugoistočna Europa koja obuhvaća Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Rumunjsku, Sloveniju i Srbiju. Kao generalna direktorica za hrvatsko tržište i dalje ostaje članica Menadžment tima regije Jugoistočna Europa. Tvrtki Philip Morris International pridružila se 2008., nakon uspješne karijere u Plivi. Letica je na mjestu generalnog direktora zamijenila Branislava Bibića, koji je promoviran na dužnost direktora korporativnih poslova i člana Menadžment tima globalne poslovne jedinice Duty Free sa sjedištem u Lausanni u Švicarskoj.

Kozmo predstavio proizvode vlastite marke Najveća hrvatska drogerija Kozmo najavila je novo širenje te predstavila proizvode vlastitih linija za svakodnevnu uporabu. „Želja nam je kroz razvoj novih proizvoda vlastite robne marke i na ovaj način poticati razvoj hrvatskoga gospodarstva te pridonositi očuvanju radnih mjesta i hrvatske industrije,“ izjavio je Ivan Turčinov iz drogerije Kozmo. Drogerija Kozmo aktivno je uključena u suradnju s domaćim manufakturama i tvornicama u očuvanju radnih mjesta i razvoja originalnih hrvatskih proizvoda. Predstavljeno je pet linija proizvoda, a u suradnji s partnerima kao što su Olival, Wachem, Labud, Jadran tvornica čarapa, Magdis, Itabo, Reviso, PC grupa i Inside kod, razvijene su linije koje odgovaraju trenutnim željama kupaca i zahtjevima tržišta.

Spar obilježava 10 godina poslovanja u Hrvatskoj Spar Hrvatska ove godine slavi 10 godina poslovanja u Hrvatskoj, a kao nagradu za vjernost svojim kupcima organizirao je veliku nagradnu igru, koja je počela krajem veljače. U 10 kola bit će podijeljeno čak 10 automobila Opel ADAM. Svaki mjesec bit će organizirano izvlačenje u drugom centru u Hrvatskoj. Nakon Zadra 2005. godine, sljedeći Interspar hipermarket otvoren je godinu dana kasnije u Zagrebu, a nakon toga su slijedili Osijek, Valpovo, Sisak, Slavonski Brod, Karlovac, Koprivnica, Varaždin, Čakovec, Rijeka, Split i Šibenik. U svibnju 2009. Spar Hrvatska je preuzeo upravljanje s 4 Ipercoop hipermarketa, a prošle godine s 20 Dioninih trgovina u Zagrebu. Prije 10 godina u kompaniji je bilo zaposleno tek nešto više od 100-tinjak djelatnika, a danas u 50 Spar i Interspar trgovina radi više od 2.500 djelatnika.

Počeo Karlovačko RockOff Odličnim koncertom bendova Vatra i M.O.R.T. u zagrebačkom Katranu službeno je počeo festival Karlovačko RockOff, glazbena platforma koja novim talentiranim izvođačima pruža mogućnost da svoju glazbu predstave javnosti i afirmiraju se na domaćoj glazbenoj sceni. Oko 400 oduševljenih ljubitelja dobre rock glazbe imalo je priliku doživjeti uzbudljivu atmosferu kakva se očekuje ove godine na Karlovačko RockOffu. Glazbenici svoje uratke mogu prijaviti do 30. ožujka putem službene Facebook stranice Karlovačko RockOffa i na web stranici Karlovačkog. Pobjednik će osvojiti 100 sati snimanja i produkcije u studiju, rad s producentom, produkciju singla, videospota i nastup kao gost na velikom koncertu Vatre u Zagrebu u listopadu 2015. godine.

progressive |

03:2015

9


 VIJESTI

Iz regije Spar ostaje u Mađarskoj Lanac supermarketa Spar ne namjerava se povući iz Mađarske, iako kompaniju pogađaju određene regulacije u toj zemlji, navodi austrijski Die Presse pozivajući se na izjavu Gerharda Drexela iz Spara Austrija. "Poslovanje kompanije u Mađarskoj raste i zato se nećemo povući iz te zemlje iako su njezini propisi koji se tiču trgovine neshvatljivi i krše pravila EU", rekao je Drexel. Požalio se na nova pravila koja podrazumijevaju da kompanije koje su u stranom vlasništvu, a posluju u Mađarskoj, moraju platiti naknadu za nadzor u visini od 6%, dok mađarske kompanije plaćaju samo 0,1%, a također je kritizirao Europsku komisiju zato što nije reagirala.

Lidl dolazi u Beograd Trgovački lanac Lidl sigurno dolazi u Beograd, rekao je ministar vanjske i unutarnje trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, istaknuvši da će Lidl u Beogradu biti sigurno do kraja godine. Ljajić je objasnio da njemački trgovački lanac ima poslovnu praksu da trgovačke objekte otvara tek kada otkupi najmanje 15 lokacija. Tako je, kaže, bilo u zemljama okruženja i tako će biti i u Srbiji. "Do sada su kupili 12 lokacija. Čekali su Zakon o konverziji i imaju pregovore u pet lokalnih samouprava o kupovini zemljišta. Očekujem da će do kraja godine imati tih 15 lokacija", rekao je Ljajić.

Fokus na svježe voće i povrće Spajanje maloprodajnih lanaca Spar i Albert u Češkoj rezultiralo je vizualnom transformacijom. Njihov novi hipermarket u gradu Zlin nudi širok opseg svježih proizvoda regionalnih dobavljača, kao i niže cijene tisuće proizvoda iz svih kategorija. Potrošače su također dočekale brojne inovacije, kao što je promjena izgleda odabranih sekcija. Asortiman je proširen brojnim proizvodima pod brendovima Albert Quality, Basic, Albert i Albert Excellent Bio.

10 progressive |

03: 2015

Coca-Cola HBC se suočava sa izazovnom godinom Coca-Cola HBC, druga svjetska punionica Coca-Cola pića, suočila se s padom neto profita od 11,4% u četvrtom kvartalu, što je izazvano teškim uvjetima na ključnom ruskom tržištu i deprecijacijom rublje. Kompanija je još ranije naglasila da uvjeti poslovanja u ovoj godini ostaju izazovni, smanjivši svoj cilj za 2013.-2015. kada je riječ o slobodnom protoku gotovine na 1,1 do 1,2 milijarde eura sa prvobitnih 1,3 milijardi. Neto profit je iznosio 30,4 milijuna eura, u odnosu na 34,3 milijuna u istom periodu godinu dana ranije. Rusija je najveće tržište CCHBC-a i glavni pokretač rasta u posljednjih nekoliko godina. Ali, privredna stagnacija koja je dijelom rezultata zapadnih sankcija uslijed krize u Ukrajini dovela je do pada potrošnje, što se odrazilo i na Coca-Cola proizvode. U Grčkoj je volumen prodaje porastao za 2% prošle godine, što je po prvi put zabilježen rast nakon 2008., ali su iz kompanije priopćili da ostaju oprezni zbog nestabilnih ekonomskih uvjeta. CCHBC je priopćio da bi mogao nastaviti povećavati cijene, u nastojanju ublažavanja utjecaja valutne slabosti.

Distributivni centar Metroa na novoj lokaciji Subotički distributivni centar trgovačkog lanca Metro Cash & Carry s početkom svibnja seli se u novi objekt, površine 2.000 kvadratnih metara. Novi objekt nalazi se u neposrednoj blizini postojećeg distributivnog centra i bit će opremljen i organiziran po svim standardima Metroa Cash & Carry, navodi se u priopćenju kompanije. Metro će zadržati bogat asortiman proizvoda, za profesionalce i krajnje kupce, od kojih su mnogi jedinstveni na tržištu. U planu je i daljnje unaprjeđenje usluge dostave robe na adresu kupca, koji trenutno pokriva područje sjeverne Vojvodine. S novom organizacijom poslovanja, Metro će kupcima pružiti kvalitetniju uslugu i asortiman proizvoda koji je u potpunosti prilagođen njihovim potrebama i lokalnom tržištu, poručuju iz Metroa.

Ruska maloprodaja bilježi najveći pad u pet godina Ruska maloprodaja zabilježila je pad, po prvi put u više od pet godina, nakon što su realne plaće pale najviše od 1999. godine, prouzročivši dodatnu štetu gospodarstvu, uz pad rublje i rast cijena nafte. Prodaja je pala 4,4 posto u odnosu na godinu ranije, nakon rasta od 5,3 posto u prosincu, objavila je Savezna služba za statistiku u Moskvi. Procjena 14 ekonomista koje je anketirao Bloomberg kretala se oko 1,9 posto pada. Pad potrošnje, koja čini oko pola gospodarstva, najnoviji je udarac za predsjednika Vladimira Putina, kako Rusija srlja u recesiju nakon naftne krize te američkih i europskih sankcija zbog Ukrajine. Najbrža stopa inflacije u gotovo sedam godina te pad rublje od 46 posto u 2014. godini 'pojeli' su radničke plaće, stavljajući Rusiju na put za najveći pad potrošnje u više od dva desetljeća.


| 03:2015 Univerexport preuzima trgovine u Kikindi Krajem 2014. godine novosadska kompanija Univerexport ušla je u ozbiljan proces širenja mreže, kupovinom Angropromet i Lurdi objekata, čime je postala najveći domaći maloprodajni lanac u Srbiji. Mnogobrojna mjesta u Vojvodini po prvi put su dobila Univerexport u najbližem susjedstvu, a do polovine ožujka 2015. godine Kikinda i okolina imat će još 26 trgovina najvećeg domaćeg trgovca, na dosadašnjim lokacijama kompanije Angrohit. „Žitelji ovih mjesta po prvi put će imati priliku postati naši potrošači i uvjeriti se u koncept koji ovaj trgovački lanac nudi, a koji podrazumijeva da je kvaliteta i sigurnost onoga što se kupuje, na prvom mjestu“, navodi se u priopćenju novosadske kompanije i dodaje da će Univerexport svakodnevno otvarati svoja vrata potrošačima na 26 lokacija u Kikindi, Mokrinu, Banatskom Velikom selu, Ruskom Selu i Nakovu. U prvoj polovini godine već su planirana ulaganja u renoviranje postojećih objekata, vrijedna više od milijun eura. Univerexport je osnovan 1990. godine, a za 25 godina poslovanja mala obiteljska tvrtka sa četiri zaposlena prerasla je u grupaciju koja zapošljava preko 2.500 ljudi.

Tesco razmatra odlazak iz nekih zemalja centralne Europe Britanski Tesco razmatra napuštanje nekih zemalja centralne Europe, uključujući Češku i Slovačku, prenosi slovački dnevnik Sme. Poslovanje Tesca u Slovačkoj moglo bi biti prodano u paketu s mađarskim i češkim poslovanjem, a vrlo je moguće i s poljskim, navodi list pozivajući se na neimenovanog britanskog investitora koji je upoznat s Tescovim planovima. Drugi mogući scenarij je prodaja cijele Tescove mreže u pojedinačnim državama. Ali, također postoji mogućnost da trgovac ostane u Slovačkoj, a da proda neku imovinu, naveo je izvor. Tesco navodno razmatra može li pronaći kupca za svoju centralno-europsku imovinu. Trgovac nije potvrdio nijednu od ovih informacija i ne želi komentirati ove spekulacije. Tesco je predstavio mjere štednje u Britaniji u pokušaju nošenja s padanjem cijena i brojem kupaca. Plan bi trebao pomoći trgovcu da do kraja godine zaustavi pad tržišnog udjela i riješi probleme izazvane financijskim skandalom kada je ova kompanija precijenila svoj profit. Britanski trgovac zapošljava oko 14.000 ljudi u Češkoj i oko 10.000 u Slovačkoj.

Tengelmann ulazi na rusko tržište sa Plus diskontom Nakon što se povukao iz centralne i istočne Europe (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Grčka, Rumunjska i Bugarska) u periodu između 2007. i 2010, Tengelmann Plus diskont se vraća i otvara svoju prvu trgovinu u Rusiji. S investicijom od 500 milijuna eura, Tengelmann planira otvoriti oko 150 Plus trgovina u centralnoj Rusiji do 2020. Prve tri će biti otvorene u gradovima Kaluga, Tula i Podmoskovye. Centralna Rusija ima potencijale za otvaranje novih prodavaonica jer je konkurencija još uvijek mala, a loša ekonomska perspektiva u Rusiji otvara mogućnost za diskontni koncept kakav je Plus. Ipak, Plus će se morati pojaviti s različitom strategijom u odnosu na onu koju je imao za centralnu i istočnu Europu prije desetak godina. Morat će se oslanjati na lokalne dobavljače i uvoz iz zemalja koje nisu članice EU, s obzirom na to da je zabrana uvoza izvjesnih svježih kategorija proizvoda još na snazi. Također, trgovac će se morati oslanjati na lokalne proizvođače kada je riječ o proizvodnji proizvoda privatne robne marke (umjesto na proizvođače iz EU), što bi za njega moglo biti izazovno.

Mercator preuzima dio poslovanja Era Good Mercator je potvrdio da je potpisao sporazum s kompanijom Era Good o preuzimanju dijela poslovnih aktivnosti. Finalizacija transakcije je podložna odobrenju slovenske Agencije za zaštitu tržišne konkurencije. Prema pisanju lokalnih medija, dio poslovanja koji se preuzima odnosi se na veleprodaju hrane i HoReCa program. Veličina transakcije nije poznata, ali važno je spomenuti da Era Good ima godišnju prodaju od oko 20 milijuna eura.

Milka, Coca-Cola i Vegeta vodeći u regiji Milka, Coca-Cola i Vegeta najjača su tri brenda široke potrošnje u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji, pokazuje istraživanje Valicona, tvrtke za tržišno savjetovanje i istraživanje, koje je provedeno dvanaestu godinu zaredom. Vodeća dva mjesta na ljestvici su u dominantnoj prednosti dok su druge marke, uvrštene od trećeg do osmog mjesta, vrlo blizu jedna drugoj. Iza CocaCole i Vegete slijede Cedevita, Argeta, Orbit, Smoki, Cockta, Nivea i Pepsi. Domaći brend Jana, u kategoriji vode, na četrnaestom je mjestu, dok je 2013. godine bila ispod dvadeset i petog mjesta. To je dokaz da se kontinuiran rad na regionalizaciji te uvođenje priče i emocije u brend isplati i odražava snagu brenda i njegovu poziciju na ljestvici, zaključuju u Valiconu.

Zamrzavanje cijena Ruski trgovci na dva će mjeseca 'zamrznuti' cijene 20 proizvoda koji su najpotrebniji stanovništvu, a kako bi pomogli stabiliziranju situacije na tržištu hrane. Inicijativu je potpisalo 12 najvećih lanaca, uključujući Magnit, Auchan, Dixy, Lentu, O'Key, Billu, Globus, Metro Cash & Carry i X5 Retail Group, koji posjeduje Perekryostok i Pyatyorochka banere. Bit će ’zamrznute’ cijene govedine, svinjetine, janjetine, piletine, ribe, mlijeka, šećera, soli, suncokretovog ulja, žitarica, krumpira, kupusa, mrkve i jabuka.

progressive |

03:2015

11


 VIJESTI

Iz svijeta Nestlé uklanja umjetne okuse i boju iz čokolada Nestlé je otkrio da će postati prvi veliki proizvođač slatkiša koji će iz svojih čokolada ukloniti umjetne boje i okuse. Iz tvrtke su poručili da će promjene biti završene do kraja ove godine za više od 250 proizvoda, uključujući Nestlé Crunch, Butterfinger, 100 Grand, Oh Henry i Baby Ruth čokoladice. Vjeruju da potrošači neće primijetiti razliku. "Kada smo radili na promjenama više od 75 recepata, zadržavanje izvrsnog okusa i izgleda koje potrošači očekuju i vole od naših čokolada, bio je naš prioritet broj 1", rekao je Leslie Mohr, u Nestléu zadužen za prehranu, zdravlje i wellness.

Novi CEO Carlsberga Jørgen Buhl Rasmussen, predsjednik i CEO Carlsberga odlazi u mirovinu, a njega će od 15. lipnja 2015. naslijediti Cees ’t Hart, CEO Friesland Campine. Hart vodi ovu mliječnu kompaniju od 2008. godine, nadgledajući njezin rast u globalnog giganta. Prije nego što se priključio Royal FrieslandCampini, Hart je 25 godina radio u Unileveru diljem istočne i zapadne Europe te Azije.

Rekordni promet za Bonduelle Bonduelle, francuski tvorac prerađenog povrća, dostigao je vlastiti rekord u prometu. Tvrtka osnovana 1853. u Marquettelez-Lille zabilježila je milijardu eura prometa za prvu polovinu 2014./15. poslovne godine. Objavljeni promet za navedeno razdoblje iznosi 1,019 milijarde eura, što je 3,1 posto više u odnosu na prvu polovinu 2013./14. komercijalne godine. Brendovi Bonduelle i Cassegrain postigli su izvanredne rezultate u eurozoni dok je prodaja u SAD-u i Rusiji bila također vrlo jaka. Kod kuće u Europi (tržište koje čini 63 posto globalnog prometa tvrtke) količina prodaje porasla je za postotni bod.

12 progressive |

03: 2015

JTI jedan od 5 najboljih poslodavaca na svijetu Japan Tobacco International jedna je od pet tvrtki u svijetu kojima je dodijeljen certifikat Top Employer Global 2015 na dodjeli nagrada u Amsterdamu. Top Employers Institute prepoznao je iznimno poslovno okruženje u uredima JTI-ja koji se nalaze u 33 zemlje u Europi, Aziji te na Bliskom istoku. „Ova nagrada prepoznaje visoke standarde koje smo postavili sami sebi diljem svijeta i našu stalnu predanost njegovanju različitosti u radnom okruženju u kojem se zaposlenici razvijaju”, rekla je Ilona Alonso, potpredsjednica ljudskih resursa u globalnoj središnjici JTI-a. „Zapošljavanje najboljih kandidata i razvijanje njihovih vještina i sposobnosti diljem kompanije je nešto što je nama prirodno. Puno ulažemo u stvaranje budućih lidera uz fokus na upravljanje učinkovitošću te razvoj zaposlenika koji će popunjavati vodeće pozicije,“ zaključila je.

Nadležno tijelo moglo bi blokirati Edekino preuzimanje Kaiser'sa Tijelo nadležno za zaštitu tržišnog natjecanja u Njemačkoj moglo bi blokirati planove najvećeg lanca supermarketa, Edeke, o preuzimanju prodavaonica prehrambenog lanca Kaiser's, zbog zabrinutosti o mogućoj tržišnoj dominaciji trgovca. Maloprodajna grupa Tengelmann, koja je također vlasnik lanaca OBI i KiK, najavila je u listopadu da će Edeki prodati Kaiser's. Kaiser's ima 451 trgovinu, oko 16.000 zaposlenih i promet od 1,8 milijardi eura. Andreas Mundt, koji je na čelu tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, izjavio je da će preuzimanje dodatno ograničiti konkurenciju u velikim gradovima poput Berlina i Münchena te bi Edeka u nekim mjestima imala tržišni udio veći od 10 posto, a također bi se ograničila konkurencija za kupnju.

EU na prerađeno meso stavlja oznaku o porijeklu Europski parlament je usvojio rezoluciju oko dodavanja oznake o porijeklu na sve prerađene mesne proizvode te Komisija sada treba napraviti nacrt prijedloga za provođenje rezolucije. Prije ove rezolucije, ovakve oznake su bile obavezne samo za svježe i smrznuto (neprerađeno) meso. Tako je, na primjer, šnicla/odrezak trebao sadržavati informaciju o porijeklu dok začinjeni hamburger, zbog dodatne obrade, nije trebao. Industrija hrane je u nedoumici u vezi ove rezolucije, pitajući se zar već postojeće sigurnosne provjere nisu dovoljne. "Mi razumijemo važnost navođenja porijekla hrane na oznakama, ali ovo će je učiniti još skupljom za potrošače", izjavili su predstavnici belgijske organizacije Fevia. Studija koju je provela Europska komisija također ima isti zaključak, predviđajući rast cijene od 20-50%.


| 03:2015 Kako se mijenja Lidl u Njemačkoj Lidl je započeo s komuniciranjem nove jednadžbe vrijednosti i kvalitete. Komunikacija unutar trgovine sada se razlikuje od one koja se tradicionalno povezuje s Lidlom, a naglasak je stavljen na vrijednost vođenu kvalitetom mnogo više nego čistom cijenom. Ističu se izbor, kvaliteta, svježina i sastojci proizvoda. Lidl također naglašava karakteristike koje bi kupci trebali tražiti u proizvodima kao što su meso, kava, čokolada, vino i kruh. Komunikacija unutar trgovine samo je dio kampanje koja je podržana od strane Lidlove web stranice i marketinške kampanje, koja se sastoji od 90 sekundi dugog oglasa koji fokus isključivo stavlja na životne vrijednosti, a ne proizvode. Ponuda vina postaje jako važna za Lidl u njemačkim trgovinama, pa je kupcima, između ostalog, ponuđena navigacija kroz kategoriju. Lidl nastavlja inovirati i povećavati raspon svojih privatnih robnih marki, među kojima su i proizvodi kao što su pizza i gotova jela. Također, Lidl je diljem Europe jako razvio svoje pekarske odjele.

Mondelez kupuje tvrtku koja proizvodi snackove bez alergena Mondelez, tvorac Oreo keksa, ulazi u svijet zdravih snackova. Tvrtka, koja također proizvodi poznate snack brendove Cadbury, Chips Ahoy i Ritz, najavila je preuzimanje tvrtke Enjoy Life Foods, specijalizirane za bezalergene snackove. Obje tvrtke odbile su otkriti otkupnu cijenu. Enjoy life proizvodi 40-ak vrsta keksa, snack barova i ukusnih grickalica u kojima nema osam najčešćih prehrambenih alergena: pšenice, mliječnih proizvoda, kikirikija, orašastih plodova, jaja, soje, ribe i školjkaša. Za Mondelez, s godišnjim prihodom od 34 milijarde dolara prošle godine, ova je kupovina Enjoy Life Foodsa dio napora da poboljša svoje proizvode. "Imamo kritičnu ulogu u poticanju potrošača da snack konzumiraju obzirno," kaže Mark Clouse iz Mondeleza.

Auchan i Système U razmjenjuju trgovine Dva velika francuska distributera postigla su dogovor o razmjeni trgovina: Auchan će preuzeti Système U hipermarkete, a Système U će preuzeti Auchan supermarkete. Službeno, ovaj potez nije karakteriziran kao spajanje, nego jednostavno "intenziviranje" suradnje Auchana i Système U, započete u rujnu 2014. kada su se distributeri odlučili na zajedničku kupovinu proizvoda kako bi imali veći utjecaj u cjenovnim pregovorima. "Nitko ne kupuje nikoga", navodno stoji u internom dokumentu uprave Auchana, a kako navode sindikati. U dokumentu se također navodi "temelj novog entiteta", kojim će upravljati "zajednički imenovani upravni odbor". Tijekom petogodišnjeg razdoblja oba će distributera razmijeniti trgovine: svi Hypermarchés U (veći od 5.000 metara kvadratnih i sa 50 milijuna eura prometa) prenijet će se na Auchan. U Auchan trgovine odmah će biti preimenovano 15 od 67 hipermarketa Hypermarchés. U isto vrijeme, 262 Auchanovih Simply Marketa postat će Super U trgovine. Potrošači će prve promjene uočiti nakon ljeta.

Tesco imenovao novog predsjednika Tesco je imenovao Johna Allana za predsjednika, zaključivši četveromjesečnu potragu za nasljednikom Richarda Broadbenta. Allan je dužnost preuzeo 1. ožujka, stoji u priopćenju Tesca. Allan, čija poslovna prošlost obuhvaća predsjedanje UK trgovca Dixons Retail, pridružuje se glavnom izvršnom direktoru Daveu Lewisu u potrazi za vraćanjem stabilnosti lancu supermarket. Naime, Tesco je bio u centru obračunskog skandala i niza upozorenja o dobiti, dok je tvrtka gubila tržišni udio od strane diskontnih lanaca Aldi i Lidl.

Rast neto dobit Carrefoura Francuski lanac supermarketa Carrefour uspio je 2014. podići svoju neto dobit za 24,1%, na 1,18 milijardi eura. Carrefour očekuje da će to potaknuti kapitalna ulaganja jer nastoji učvrstiti oživljavanje svojih europskih hipermarketa i proširiti se na ključnom tržištu u nastajanju u Brazilu. Carrefour je također predložio podizanje dividende za 2014. za 7,9 posto na 0,68 eura po dionici, nakon što je operativna dobit porasla za 6,7 posto, u skladu s očekivanjima analitičara. Carrefour planira uložiti između 2,5 i 2,6 milijardi eura u 2015. na obnovu i širenje trgovina, uključujući i one nedavno kupljene diskontne trgovine Dia u Francuskoj. Prošle godine ulaganja su iznosila 2,4 milijarde eura.

Coca-Cola redizajnira europsku ambalažu Coca-Cola mijenja ambalažu svih okusa izvorne, dijetne, Zero kole od trešnje i vanilije te nedavno lansirane Coke Life - tako da svi izgledaju isto, osim različitih boja. U priopćenju navode kako je redizajniranje pakiranja dio strategije "jednog brenda" u cijeloj Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj, Belgiji, Nordiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. Umjesto marketinga svakog brenda odvojeno, cjelokupni asortiman će se reklamirati kao jedan. Svaka limenka ili boca će sprijeda imati detaljniji opis o tome što svaki proizvod sadrži.

progressive |

03:2015

13


 FINANCIJE I POREZI

Porezni dug

Mozete li pregovarati i nagoditi se s Poreznom upravom? Sklapanjem upravnog ugovora obustavlja se ovrha protiv poreznog obveznika, ali samo za iznos poreznog duga obuhvaćenog upravnim ugovorom. Međutim, upravni ugovor ne može sklopiti porezni obveznik čiji je račun blokiran od strane drugih vjerovnika, odnosno ako je protiv njega pokrenut postupak zbog zloupotrebe prava. način, rokove i iznose troškova izdavanja obvezujućih mišljenja. Glavni učinak ovog noviteta trebala bi biti pravna sigurnost poreznog obveznika i time ušteda vremena i novca.

UPRAVNI UGOVOR

D

ržava Izrael je dugi niz godina kao glavnu odrednicu svoje strategije imala načelo da nema pregovora s teroristima. To načelo je djelomično napušteno kod pregovora s PLO i konačnog dogovora o rješavanju palestinskog pitanja. Hrvatska Porezna uprava, koja je slično načelo primjenjivala u odnosu s poreznim obveznicima, odnosno dužnicima, također je promijenila pristup te odnedavno u skladu s izmjenama Općeg poreznog zakona postoje dva noviteta: obvezujuća mišljenja Porezne uprave i mogućnost pregovora i nagodbe s Poreznom upravom, a sve po uzoru i primjeru drugih uređenih pravnih sustava.

OBVEZUJUĆA MIŠLJENJA Do sada su mišljenja Porezne uprave, osim upute središnjeg ureda, imala ograničen učinak. Po novome, Porezna uprava (za sad bilo koja) može na pisani zahtjev poreznog obveznika donijeti obvezujuće mišljenje o poreznom tretmanu budućih transakcija (tj. onog što u budućnosti planirate poduzeti), odnosno vaših trenutnih poslovno-pravnih problema. Troškove izdavanja obvezujućih mišljenja u cijelosti snosi porezni obvezni (neobvezujuća mišljenja su bila besplatna). Ministar financija tek treba pravilnikom propisati područja primjene,

14 progressive |

03: 2015

Porezna uprava (ponovno bilo koja) i porezni obveznik mogu radi namirenja dospjelog poreznog duga sklopiti upravni ugovor. Upravni ugovor može se odnositi na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično. Upravni ugovor sklapa se u pisanom obliku najdulje na rok od 24 mjeseca. Iz toga proizlazi i da otplata duga može biti najviše u roku od 24 mjeseca. Sklapanjem upravnog ugovora obustavlja se ovrha protiv poreznog obveznika, ali samo za iznos poreznog duga obuhvaćenog upravnim ugovorom. Međutim, upravni ugovor ne može sklopiti porezni obveznik čiji je račun blokiran od strane drugih vjerovnika, odnosno ako je protiv njega pokrenut postupak zbog zloupotrebe prava. Također, ne može se dvaput sklopiti ugovor za isti dug. Za vrijeme trajanja upravnog ugovora zastara ne teče. U slučaju nepoštivanja upravnog ugovora, tj. neplaćanja u roku koji ugovor traži ili neispunjenja drugih uvjeta određenih ugovorom, npr. nedostavljanje jamstva, ugovor se može raskinuti. Prijedlog za sklapanje upravnog ugovora podnosi porezni obveznik, fizička ili pravna osoba i to u pisanom obliku. Prijedlog za sklapanje upravnog ugovora, uz ostalo, mora sadr-

Po novome, Porezna uprava može na pisani zahtjev poreznog obveznika donijeti obvezujuće mišljenje o poreznom tretmanu budućih transakcija (tj. onog što u budućnosti planirate poduzeti), odnosno vaših trenutnih poslovno-pravnih problema.


Uvjet za sklapanje porezne nagodbe je prihvaćanje novoutvrđene obveze u postupku poreznog nadzora od strane poreznog obveznika i njegovo odricanje od prava na korištenje pravnih lijekova.

žavati i prijedlog osiguranja plaćanja kao i detaljne podatke o vlasničkoj strukturi i povezanim osobama. Dakle, upravni ugovor rješava pitanje zapravo obročne otplate dospjelog duga uz davanje osiguranja. Porezna uprava sama procjenjuje koje osiguranje joj je prihvatljivo. Međutim, za vrijeme obročne otplate zatezna kamata i dalje teče. Bit će zasigurno zanimljivo pratiti uspješnost ovog rješenja u praksi. Dakle, za dospjeli dug postoji upravni ugovor, a što postoji za nedospjeli dug?

POREZNA NAGODBA Porezna uprava (ponovno bilo koja) i porezni obveznik mogu za novoutvrđene obveze u postupku poreznog nadzora, do uručenja zapisnika o obavljenom poreznom nadzoru, sklopiti poreznu nagodbu. Iznimno porezni obveznik kojem je u postupku poreznog nadzora do 17. ožujka 2015. uručen zapisnik o provedenom poreznom nadzoru, odnosno čija je obveza utvrđena rješenjem koje nije izvršeno, može u roku od šest mjeseci od 17. ožujka 2015. podnijeti prijedlog nadležnom poreznom tijelu za sklapanje porezne nagodbe o obvezi utvrđenoj tim rješenjem. Predmet porezne nagodbe može biti: novoutvrđena porezna obveza u postupcima u kojima je porezna osnovica utvrđena procjenom; rok plaćanja novoutvrđenih obveza; smanjenje obveze po osnovi utvrđene zatezne kamate te odricanje pore-

| 03:2015 znog tijela od prekršajnog progona, tj. naplaćivanja prekršajnih kazni. Uvjet za sklapanje porezne nagodbe je prihvaćanje novoutvrđene obveze u postupku poreznog nadzora od strane poreznog obveznika i njegovo odricanje od prava na korištenje pravnih lijekova. Dakle, u nagodbi imate mogućnost otkloniti plaćanje zatezne kamate i prekršajnih kazni. Međutim, porezna nagodba ne može se sklopiti ako je u tijeku poreznog nadzora utvrđeno postojanje sumnje o počinjenju kaznenog djela. Nagodba se može odnositi na cijeli dug ili dio duga. Za sklapanje nagodbe nije potrebno dati osiguranje naplate kao što je to potrebno kod sklapanja upravnog ugovora. Ministar financija tek treba pravilnikom propisati uvjete sklapanja porezne nagodbe te rokove izvršenja obveza iz porezne nagodbe. Tim pravilnikom se ne bi smjeli propisati drugačiji uvjeti od onih propisanih zakonom, već samo pojasniti pojedine odredbe. Zaključno, obvezujuća mišljenja i pregovori su korak naprijed i nadamo se da će dati određenu pravnu sigurnost, a državi osigurati lakšu i bržu naplatu, a što bi u konačnici trebalo dovesti do većeg poreznog rasterećenja i povoljnije gospodarske klime. n

Piše: Krešimir Lipovšćak, Partner, Crowe Horwath

 SPONZORIRANI ČLANAK

progressive |

03:2015

15


 LJUDSKI RESURSI

Poslovne vještine

Timskim radom do boljih rezultata Timski je rad sposobnost pojedinca da radi zajedno sa drugima s ciljem ostvarenja zajedničke vizije i rezultata. Timski je rad svojevrsno "gorivo" koje omogućava pojedincu postići rezultat veći od uobičajenog. BEZ ODUSTAJANJA

B

ez obzira jeste li šef ili radnik, ukoliko znate kako raditi timski ili kako potaknuti timski rad, posjedujete jednu od ključnih poslovnih vještina. Timski je rad sposobnost pojedinca da radi zajedno sa drugima s ciljem ostvarenja zajedničke vizije i rezultata. Timski je rad svojevrsno "gorivo" koje omogućava pojedincu postići rezultat veći od uobičajenog. Razvoj efektivnog timskog rada u organizaciji podiže produktivnost i kvalitetu rada te lojalnost zaposlenika, pa je stoga i jedna od važnijih kompetencija koju od svojih radnika traži većina poslodavaca.

VIZIJA I CILJEVI Iako većina poslodavaca ima kvalitetno razvijene dugoročne planove i misiju te viziju, sve navedeno rijetko komuniciraju onima koji ih trebaju i ostvariti. Osim toga, u moru svakodnevnih rutinskih poslova, čak i menadžeri često zaborave na "širu" sliku te umjesto da svoju posvećenost usmjere na dizajniranje procesa kojim će se eliminirati budući problemi, češće "gase požare" koji su upravo posljedica tih istih neriješenih problema. Ako svi članovi tima razumiju što je svrha kompanije, što se želi postići i što trebaju raditi kako bi kompanija ostvarila svoju viziju i ciljeve, onda će i oni svoja znanja, vještine i sposobnosti koristiti za ispunjenje željenih ciljeva poslovanja.

16 progressive |

03: 2015

Cijelu situaciju najbolje opisuje jedna zgodna priča: "Jednom davno, kornjača i zec nisu se mogli složiti tko je brži. Odlučili su se utrkivati, pa su dogovorili rutu i krenuli. Zec je pojurio i nakon nekog vremena bio je već značajno ispred kornjače. Shvativši da je brži, odlučio je sjesti i malo se odmoriti. Sjeo je pod kupus i zaspao. Kornjača je iskoristila njegov odmor, ubrzo ga sustigla, te na kraju prva došla do cilja i pobijedila. Zec se probudio i shvatio da je izgubio utrku". Ovo je verzija priče na kojoj su odrasle generacije mladih, a kroz nju smo naučili da nikada ne treba odustati, jer iako ponekad nemamo šanse, ukoliko smo ustrajni možemo sve pobijediti. No priča ima novi nastavak… "Razočarani zec promislio je o razlozima svojeg poraza i shvatio da je utrku izgubio zato što je bio nesmotren i presiguran u sebe. Da nije uzeo stvari 'zdravo za gotovo', kornjača ga sigurno ne bi pobijedila. Zato je izazvao kornjaču na još jednu utrku, a kornjača je pristala. Ovoga puta zec se dobro pripremio. Otrčao je cijelu rutu bez stajanja i odmaranja te s lakoćom pobijedio kornjaču".

UČITI IZ POGREŠAKA Svaki poraz i svaka pogreška nove su prilike za učenje. No, u sličnim poslovnim situacijama ono što najčešće tražimo je krivac, umjesto da situaciju sagledamo iz perspektive učenja i razvoja, jer samo tako možemo naučiti važne lekcije i ne ponavljati iste pogreške. Priča se nastavlja i dalje… "Nakon što je kornjača malo promislila o razlozima svog poraza, shvatila je da nije niti mogla pobijediti zeca, osobito ne na ovako formiranoj ruti utrke. Stoga je pozvala zeca da snage odmjere u

Jasno definirane uloge i jasno postavljen cilj omogućit će svakom pojedincu da sva znanja, iskustvo i sposobnosti stavi na raspolaganje timu i tako pruži maksimalan doprinos u ostvarenju zajedničke vizije i ciljeva.


Razvoj efektivnog timskog rada podiže produktivnost i kvalitetu rada te lojalnost zaposlenika, pa je stoga i jedna od važnijih kompetencija koju od radnika traži većina poslodavaca.

| 03:2015

novoj utrci, ali na nešto izmijenjenoj ruti, a zec je pristao. Utrka je počela, a u skladu sa svojom dosljednošću da bude brz i predan, zec je brzo otrčao dio rute, sve dok nije došao do rijeke koja je za njega bila nepremostiva prepreka. Cilj je bio udaljen svega nekoliko kilometara, ali s druge strane rijeke koju on nije mogao nikako prijeći. Kornjača ga je lako sustigla, ušla u rijeku, zaplivala na suprotnu obalu i nastavila do cilja utrke".

NOVA PRAVILA Promijenjeni tržišni uvjeti nameću neka nova pravila i traže identifikaciju nekih novih ključnih vrijednosti i sposobnosti. U ovom slučaju kornjača je prvo identificirala svoje sposobnosti, pa tek onda sukladno njima promijenila rutu kako bi maksimalno iskoristila svoje prednosti, zbog čega je sposobnost zeca (njegova brzina) ostala neprimijećena. Često nećemo biti u mogućnosti tržišne uvjete preoblikovati tako da odgovaraju sposobnostima koje imamo, ali ako uskladimo ili razvijemo nove sposobnosti koje su rješenje za nove okolnosti, ne samo da nećemo biti neprimijećeni, nego ćemo kreirati nove prilike za rast i napredak.

RAZMJENA ZNANJA Ali priča ni ovdje ne završava… "Nakon svega, zec i kornjača zajedno su promislili o utrci i zaključili da je zadnja utrka mogla proći i puno bolje. Odlučili su još jednom proći rutu, ali ovoga puta kao tim. Krenuli su! Zec je ponio kornjaču na leđima do rijeke, zatim je kornjača prenijela zeca na leđima preko rijeke, a na drugoj obali, ponovno je zec ponio kornjaču na leđima do cilja. Zajedno su ušli u cilj i zajedno pobijedili". Jasno definirane uloge i jasno postavljen cilj omogućit će svakom pojedincu da sva znanja, iskustvo i sposobnosti stavi na raspolaganje timu i tako pruži maksimalan doprinos u ostvarenju zajedničke vizije i ciljeva. Međusobno razumijevanje, ali i poznavanje sposobnosti ostalih članova tima dovest će do razvoja potrebnog međusobnog povjerenja i poštovanja.

Raditi timski znači biti otvoren prema novitetima i novim načinima razmišljanja, prihvaćati pohvale, ali i odbijanje i kritiku, učiti iz svojih pogrešaka te graditi poticajne i suradničke odnose sa drugim članovima tima. ZAJEDNO DO POBJEDE Što sve možemo naučiti iz ove priče: - nikada ne treba odustati kada se suočimo s porazom, - ukoliko se umjesto natjecanja protiv suparnika počnemo natjecati sa situacijom, možemo stvari sagledati iz nove perspektive i doći do novih rješenja, - ukoliko znamo svoje snage i prednosti, možemo ih i bolje iskoristiti, - ako radimo timski, koristeći sposobnost svih članova, uvijek ćemo biti uspješniji nego ako radimo sami. Raditi timski znači dati svoj doprinos u definiranju svrhe, ciljeva i zadataka kroz sudjelovanje u raspravi, postavljanje pitanja, davanje ideja, poticanje međusobnog razumijevanja i poštovanja, prihvaćanjem različitosti i kroz učenje o sposobnostima članova tima. Raditi timski znači biti otvoren prema novitetima i novim načinima razmišljanja, prihvaćati pohvale, ali i odbijanje i kritiku, učiti iz svojih pogrešaka te graditi poticajne i suradničke odnose sa drugim članovima tima. Stoga, bilo da smo spori i ustrajni (kao što je to kornjača) ili brzi i dosljedni (kao što je to zec iz naše priče), ako radimo timski bolje ćemo razumjeti "širu" sliku i prije doći do željenog cilja i zajedno pobijediti. n

Piše: Dijana Klekar, direktorica društva Tecumviva d.o.o. progressive |

03:2015

17


 TEMA BROJA

Proljetno čišćenje

Proizvodi za ciscenje u kucanstvu Prema BRANDscoreu, Domestos je vodeći brend u kategoriji sredstava za čišćenje u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima. Arf je, uzimajući u obzir i sveobuhvatnu snagu, drugi brend u kategoriji, a slijedi ga Ajax koji ostvaruje nešto veće razine primarnog korištenja i lojalnosti od Sanitara. Piše: Karla Kovač, Research Executive, Ipsos Puls

I

ako nam je temperatura još uvijek oko nule, zimi se ipak nazire kraj. S prvim zrakama sunca i toplijim temperaturama, mnogi od nas će prionuti akciji koja nikome nije baš omiljena, ali jednom godišnje se ipak provodi, a to je proljetno čišćenje. Bez obzira koliko detaljno se prihvatili te akcije, obavezan alat koji je omogućava - a i olakšava - su sredstva za čišćenje u kućanstvu. Globalno se unutar ove kategorije zamjećuje trend zabrinutosti potrošača za štetnost kemikalija koje sadrže proizvodi za čišćenje pa sukladno tome proizvođači raznim inovacijama prilagođavaju svoje proizvode zahtjevima potrošača.

VELIČINA KATEGORIJE Oko 60% populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine koristi kategoriju sredstava za čišćenje dok 35% populacije nikad ne obavlja ovakvu vrstu kućanskih poslova. Ostalih 5% tvrdi da ne koristi sredstva za čišćenje. Od 2007. godine, od kada se kategorija prati u okviru BRANDpulsa, nema značaj-

18 progressive |

03: 2015

nih promjena u razini korištenja same kategorije. „Heavy“ segmentu potrošača pripadaju 22% potrošača koji 4 - 6 puta tjedno koriste kategoriju, dok „medium“ segmentu pripada 17% potrošača (kategoriju koriste 2 - 3 puta tjedno). „Light“ segmentu pripada 23% (koriste kategoriju 2 - 3 puta tjedno i rjeđe). Za oko 40% korisnika ove kategorije prilikom kupovine važna je marka brenda, što znači da se relativno lakše prebacuju s brenda na brend. „Heavy“ korisnici ove kategorije češće od prosjeka populacije su žene. Uglavnom su u dobi od 30-59 godina te nešto češće od prosjeka populacije radi se o kućanicama, koje češće žive u Dalmaciji. Većina ih živi u kućanstvima s ukupnim prihodima do 5000 kuna.

ŽIVOTNI STILOVI Što se tiče životnog stila, „heavy“ korisnici kupuju prvenstveno vođeni osobinama proizvoda, na primjer na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja


| 03:2015

progressive |

03:2015

19


 TEMA BROJA

Proljetno čišćenje u marku i zemlju porijekla. Važno je da kupljeni proizvod služi svojoj svrsi, izbjegava se davati novac za proizvode koji ničemu ne služe. Teže smirenom životu kojeg provode prvenstveno u obiteljskom okruženju, manje su skloni provodu, hedonizmu i materijalizmu, a teme koji ih zanimaju vezane su za zdravlje i uređenje doma.

STAVOVI O KATEGORIJI Čak 40% „heavy“ korisnika kategorije tvrdi da im reklame na TV-u daju informaciju o novim proizvodima koje bi mogli kupiti. Takvim korisnicima kategorije, iako kod kuće uvijek imaju puno različitih proizvoda za čišćenje, važnije je da je proizvod univerzalan (za razne površine i mrlje), nego da je prilagođen pojedinoj površini.

BRANDusage

Što se tiče životnog stila, „heavy“ korisnici kupuju prvenstveno vođeni osobinama proizvoda, na primjer na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja u marku i zemlju porijekla. Važno je da kupljeni proizvod služi svojoj svrsi, izbjegava se davati novac za proizvode koji ničemu ne služe.

20 progressive |

03: 2015

Osim općenitog praćenja kategorije proizvoda za čišćenje u kućanstvu, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja („usage“), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Ovaj indikator daje nam postotak potrošača koji su određene brendove koristili u posljednjih 6 mjeseci. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Vodeći brend u kategoriji sredstava za čišćenje je Domestos kojeg koristi 39% populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine. Drugi brend u kategoriji je Arf kojeg koristi 33% populacije dok treći brend u kategoriji, Sanitar, koristi 28% populacije.


 SPONZORIRANI ČLANAK

| 03:2015

SMAC Express odmašćivači- univerzalna primjena Smac Expres odmaščivaći su novost na tržištu koji se ističu svojom univerzalnom primjenom. Prikladni su za upotrebu na svim površinama, od inoksa do tkanina te uklanjaju sve vrste zaprljanja, od kave do ulja pa sve do prašine i masnoća. Smac Express odmašćivači su mnogo više od proizvoda za uklanjanje masnoće. SMAC EXPRESS ODMAŠĆIVAČ LIMUN je idealan za sve površine u kuhinji i brzo djeluje u borbi protiv tvrdokornih masnoća. Brzo djelujuća koncentrirana formula u trenutku otapa tvrdokorne mrlje, poput zapečene i sasušene masti. Jednostavno se ispire jednim potezom krpe, osiguravajući maksimalne rezultate uz ugodan miris limuna. SMAC EXPRESS ODMAŠĆIVAČ UNIVERZALNI, prikladan za uklanjanje mrlja s tekstila, posebice ovratnika i rukava košulja. Uklanja tvrdokorne i masne mrlje ostavljajući ugodan miris, a posebna formula „ZERO MARKS“ ne ostavlja tragove nakon čišćenja. Smac Express odmašćivači su u vrijeme lansiranja dostupni u posebnom pakiranju s spužvicom gratis. Naime, Smac Express odmašćivač sadrži Vileda PurActive spužvicu kao poklon potrošačima. Snaga Smac Express odmašćivača zajedno sa Vileda spužvicom je nepobjedivi spoj u borbi protiv tvrdokornih masnoća.

progressive |

03:2015

21


 TEMA BROJA

Proljetno čišćenje

Vodeći brend u kategoriji sredstava za čišćenje je Domestos kojeg koristi 39% populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine. Drugi brend u kategoriji je Arf kojeg koristi 33% populacije dok treći brend u kategoriji, Sanitar, koristi 28% populacije.

22 progressive |

03: 2015

BRANDscore U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu - BRANDscore. Prilikom izračunavanja, BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu - bihevioralni i emocionalni. Prema BRANDscoreu, Domestos je vodeći brend u kategoriji sredstava za čišćenje u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahva-


Proizvode iz ove kategorije 4-6 puta tjedno koristi 22% potrošača, 17% ih koristi 2-3 puta tjedno, a njih 23% koristi ih 2-3 puta tjedno rjeđe.

| 03:2015

Globalno se unutar ove kategorije zamjećuje trend zabrinutosti potrošača za štetnost kemikalija koje sadrže proizvodi za čišćenje pa sukladno tome proizvođači raznim inovacijama prilagođavaju svoje proizvode zahtjevima potrošača. liti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima. Arf je, uzimajući u obzir i sveobuhvatnu snagu, drugi brend u kategoriji, a slijedi ga Ajax koji ostvaruje nešto veće razine primarnog korištenja i lojalnosti od Sanitara. n

BRANDpuls je Ipsos Puls alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije. U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju sredstava za čišćenje u kućanstvu i brendova unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi prikupljeni su u 2014. godine na području Hrvatske.

progressive |

03:2015

23


 TEMA BROJA

Proljetno čišćenje

Potrosaci rado isprobavaju nove proizvode Istraživanje agencije Hendal pokazalo je da 33 posto ispitanika na kupovinu sredstava za čišćenje kućanstva mjesečno izdvaja između 20 i 50 kuna, dok ih 32 posto izdvaja između 50 i 100 kuna.

P

ri izboru sredstava za pranje kućanstva, čak dvije trećine Hrvata odlučuje se za tekuća sredstva, a na odluku u najvećoj mjeri utječe cijena. Iza cijene, pri izboru su podjednako važni marka i ekološki predznak proizvoda. Pokazalo je to istraživanje koje je agencija Hendal telefonski provela u ožujku ove godine na nacionalno reprezentativnom uzorku 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina. U anketi su sudjelovala slučajno odabrana kućanstva i ispitanici unutar pojedinog kućanstva, uz uravnoteženje prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika. Istraživanje je pokazalo da 33 posto ispitanika na kupovinu sredstava za čišćenje kućanstva mjesečno izdvaja između 20 i 50 kuna, dok ih 32 posto izdvaja između 50 i 100 kuna. Proizvođačima će dobro doći informacija da većina potro-

24 progressive |

03: 2015

Proizvođačima će dobro doći informacija da većina potrošača voli isprobati nove, inovativne proizvode, ali i da ih čak 40 posto vjeruje provjerenim proizvodima i proizvođačima zbog čega kupuje uvijek iste proizvode. šača voli isprobati nove, inovativne proizvode, ali i da ih čak 40 posto vjeruje provjerenim proizvodima i proizvođačima zbog čega kupuje uvijek iste proizvode. n


Pri izboru sredstava za pranje kućanstva, čak dvije trećine Hrvata odlučuje se za tekuća sredstva.

| 03:2015

progressive |

03:2015

25


 INTERVJU MJESECA

Edvard Varda, direktor tvrtke ZOO HOBBY

Educiramo ljude o kvalitetnom suzivotu sa zivotinjama

ZOO HOBBY, najveći regionalni distributer u sektoru kućnih ljubimaca, ušao je u peto desetljeće svog djelovanja. Osnovan je s ciljem dovođenja vrhunskih proizvoda namijenjenih kućnim ljubimcima na hrvatsko tržište i u tome je uspješan već dugi niz godina. Početkom 2012. godine dio tvrtke postao je i maloprodajni lanac ZOO CITY. O počecima poslovanja, razvoju i planovima razgovaramo s direktorom tvrtke ZOO HOBBY Edvardom Vardom. Razgovarala: Marija Sedlar Kako je tekao razvoj poslovanja tvrtke ZOO HOBBY te kako ste se širili kroz godine? Koliko danas brojite zaposlenika? ZOO HOBBY svoje korijene ima u davnoj 1975. godini kada je moj otac u Splitu otvorio jednu od prvih specijaliziranih prodavaonica za kućne ljubimce, tako da je naša tradicija u industriji upravo zakoračila u svoje peto desetljeće. Distribucijom specijaliziranih robnih marki koje se prodaju samo kroz veterinarski kanal ili u pet shopovima bavimo se od 1994. godine. Od 2006. poslujemo u Srbiji kroz vlastitu tvrtku koja radi distribuciju, a prema svojim ugovorima poslužujemo kupce u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji. Osim distribucije hrane i opreme, još smo aktivni u distribuciji veterinarskih ljekova za veterinarske ambulante. Ukupno zapošljavamo 160 radnika, s tim da smo prošle godine zaposlili 20ak novih radnika, a sličan tempo ćemo nastaviti i u 2015. Prisutni ste i regionalno - planirate li širenje? Je li i na koji način na Vaše poslovanje sa zemljama CEFTA-e utjecao ulazak Hrvatske u EU? Dakle, osim izravne prisutnosti u Hrvatskoj i Srbiji, srednjeročno ne planiramo širiti direktnu prisutnost u okružju. Imamo dobre i pouzdane partnere i nastojimo im pružiti maksimalnu potporu u ostvarenju usuglašenih ciljeva. Ulazak Hrvatske u Europsku Uniju je pojednostavnio proceduru uvoza/dovoza robe iz EU, ali je i otvorio tržište za različite cross-border nakupce, kao i tržište krajnjih potrošača prema snažnim web dućanima iz EU koji ekonomijom volumena predstavljaju ozbiljnu prijetnju uhodanim poslovnim modelima. Što je trenutno u fokusu Vašeg poslovanja? S kakvim se izazovima susreće ZOO HOBBY? Ulažemo maksimalne napore da živimo svoju viziju, a to je stvaranje najpoželjnijeg mjesta kupnje za kuć-

26 progressive |

03: 2015


 SPONZORIRANI ČLANAK

Naše su trgovine specifične po tome što u njima svi zainteresirani ljubitelji životinja mogu, uz stručno vodstvo, dobiti savjete veterinara i prodajnih savjetnika koji su svi ujedno i vlasnici kućnih ljubimaca.

nog ljubimca, bilo B2B ili B2C. To je dugoročni cilj na koji želimo doći, a povratna informacija koju dobivamo od naših kupaca ili od naših partnera potvrđuje da stvaramo kupce za cijeli život. Upravo je lojalnost kupaca potvrda ispravnosti vrijednosti koje nudimo korisnicima naše ponude. Koliko trgovina ZOO CITY imate u maloprodajnoj mreži i planirate li nova otvaranja? Maloprodaja je izuzetno kapitalno, a i svim drugim resursima - zahtjevna. Ali distribucija nije nimalo lakša. Često su multinacionalne kompanije orijentirane samo na brojčani rast, rast, rast… a ne na kvalitetu obavljenog posla, pa smo željeli smanjiti ovisnost o principalima. Maloprodaja je zbog formata koji razvijamo, kao i činjenice da nismo diskontno usmjereni, već nudimo odlične proizvode pristupačnih cijena, predstavljala idući korak. Trenutno diljem Hrvatske poslujemo kroz 21 poslovnicu, a maloprodaju ćemo nastaviti razvijati - u planu imamo nekoliko novih lokacija za ovu i iduću godinu. Razvili smo koncept koji našim veleprodajnim kupcima nudi platformu marketinga i asortimana čime možemo zajedno ostvariti veće ekonomije volumena, a da svatko maksimalno iskoristi svoje prednosti. Po čemu su Vaše trgovine specifične? Naše su trgovine specifične po tome što u njima svi zainteresirani ljubitelji životinja mogu, uz stručno vodstvo, dobiti savjete veterinara i prodajnih savjetnika koji su svi ujedno i vlasnici kućnih ljubimaca. Redovito u novim poslovnicama zapošljavamo ljude iz određenog područja u kojem potom širimo novi koncept u brizi i njezi kućnih ljubimaca te educiramo javnost o odgovornosti prema kućnim ljubimcima i životinjama općenito. Svojim aktivnostima razvijamo svijest o potrebi pomaganja životinjama, humanitarno djelujemo, informiramo i educiramo. Primjerice, do dolaska ZOO CITYJA u dalmatinsko, posebice šibensko područje, u ovoj se županiji nije komuniciralo o životinjama na ovaj način i veselimo se što smo to promijenili. Najrašireniji lanac trgovina za kućne ljubimce svoje trgovine ima diljem Hrvatske: u Zagrebu, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Križevcima, Splitu, Makarskoj, Zadru i Šibeniku. Ponosni smo što smo u gotovo svim ZOO CITY trgovinama pokrenuli veterinarske ljekarne - inovativni pristup njezi i brizi za kućne ljubimce. Iako su u fokusu kućni ljubimci, ustvari se obraćate njihovim vlasnicima, koji za svoje ljubimce žele najbolje – osmišljavate li svoj asortiman u dogovoru s njima, slušate li njihove želje i potrebe? Pokušavamo integrirati krajnje kupce (makar kupci koji plate hranu za pse, sami istu ne konzumiraju), u proces kreiranja asortimana, ali to nije dominantni ili jedini put. Ključno je što velika većina radnika u našoj upravi ima kućne ljubimce pa na osnovu naših iskustava, a dijelom i

| 03:2015

vanjskih kupaca, kreiramo asortiman. Sve su naše trgovine uređene prema ZOO CITY standardima, a standardi se odnose i na police koje su organizirane prema vrstama ljubimaca kako bi se vlasnici mogli što bolje snaći, a unutar svakog takvog odjela nalaze se akcijske police koje sadrže proizvode na posebnom akcijskom sniženju – to je ukupno više od 100 proizvoda na sniženjima od 20-30% što je jedinstvena rabatna politika. Sniženja se svaki mjesec objavljuju u našoj posebnoj tiskovini - ZOO CITY akcijskom katalogu. Također, posebno su označeni proizvodi koji se nalaze na trajno sniženoj cijeni te proizvodi koji su na sniženju samo za članove kluba kao i oni koji su na rasprodaji. Imamo lojalnu bazu kupaca kroz naš loyalty program koji je integriran u web shop, tako da se bodovi i pogodnosti mogu koristiti i online i offline. Unutar ZOO CITY trgovina nalaze se akcijski katalozi, vodiči za njegu ljubimaca, letci o benefitima određenih brendova hrane i proizvoda. Integriranom marketinškom komunikacijom vlasnike ljubimaca pozivamo na odgovornu brigu nudeći ljubimcima najbolju moguću njegu, a ujedno i široke mogućnosti ušteda za vlasnike. Te su poruke prisutne u svim našim komunikacijskim kanalima, a istovremeno se kontinuirano uključujemo i u komunikaciju trgovačkih centara gdje se nalaze naše poslovnice. ZOO CITY je vrlo aktivan na društvenim mrežama gdje kupci također imaju mogućnost dobivanja stručnih savjeta i mogućnost uštede uz nagradne igre i osvajanja poklon bonova.

Kod biranja partnera, tražimo samo dugoročnu suradnju. Ne zanima nas politika „take the money and run“. Kao srednje velika tvrtka koja intenzivno radi na formiranju srednjeg menadžmenta i postavljanju procesa koji će nam osigurati iduće korake razvoja, želimo suradnju i razvoj s partnerima koji imaju dugoročnu viziju; partnerima koji traže, ali i daju potporu te nemaju samo mjesečni ili kvartalni plan.

S kojim proizvođačima surađujete i koje brendove distribuirate? Planirate li širenje portfolija? Ukupno u Zagrebu na centralnom skladištu imamo preko 6.000 artikala za sve kućne ljubimce, a distriburiramo globalne brendove koji su vrh ponude. Neke brendove zastupamo više od 20 godina (američku hranu za zdrave i bolesne pse i mačke Hill's), a jedan dio asortimana predstavljaju i butik marke koji imaju specifičnu ponudu ili kvalitet koji se ne nalazi kod globalnih igrača. Asortiman je živa stvar, stalno ga revidiramo i nadopunjujemo. Na koji način birate poslovne partnere? Tražimo samo dugoročnu suradnju. Ne zanima nas politi-

progressive |

03:2015

27


 INTERVJU MJESECA

Edvard Varda, direktor, ZOO HOBBY d.o.o.

Integriranom marketinškom komunikacijom vlasnike ljubimaca pozivamo na odgovornu brigu nudeći ljubimcima najbolju moguću njegu, a ujedno i široke mogućnosti ušteda za vlasnike. Te su poruke prisutne u svim našim komunikacijskim kanalima. ZOO CITY je vrlo aktivan na društvenim mrežama gdje kupci također imaju mogućnost dobivanja stručnih savjeta i mogućnost uštede uz nagradne igre i osvajanja poklon bonova. ka „take the money and run“. Kao srednje velika tvrtka koja intenzivno radi na formiranju srednjeg menadžmenta i postavljanju procesa koji će nam osigurati iduće korake razvoja, želimo suradnju i razvoj s partnerima koji imaju dugoročnu viziju; partnerima koji traže, ali i daju potporu te nemaju samo mjesečni ili kvartalni plan. Koji su svjetski trendovi kada je u pitanju industrija proizvoda za kućne ljubimce? Pratite li te trendove i stvarate li nove? Humanizacija proizvoda je prisutna u cijelom svijetu, pa se takvi trendovi prenose i na Hrvatsku (i regiju). Ima i pretjerivanja, npr. po pitanju sastojaka hrane ili receptura, ali ukupno gledano, sve više i više se kućni ljubimci tretiraju

28 progressive |

03: 2015

kao ravnopravni članovi obitelji, i to s razlogom. Neposlušan ili nesocijaliziran pas nije rezultat ničeg drugog negoli odgoja koji je dobio. Tvrtke danas posebnu pažnju posvećuju društveno odgovornom poslovanju i brizi o okolišu – koliko su oni visoko na Vašoj ljestvici poslovanja te koje aktivnosti poduzimate u vezi toga? Upravo razmišljamo o instaliranju LED rasvjete u sve naše poslovne prostore (veleprodajne i maloprodajne), a kako bismo smanjili emisiju CO2. Shvatili smo da samo rasvjeta na centralnom skladištu proizvodi 17,2 tone CO2 godišnje. Novi sustav bi tu emisiju smanjio na ispod 4 tone CO2 godišnje, ali zahtijeva veliku investiciju. S druge strane, s tim novcima bismo mogli zaposliti dva čovjeka u nekoj novoj maloprodaji. Nije jednostavan izbor... Dodatno pokazujemo odgovornost prema azilima i skloništima za napuštene pse gdje godišnje skupimo desetke tona hrane, poslastica i opreme za životinje kojima treba, i to u suradnji s krajnjim kupcima. Naše izravne donacije su najmanje jednako velike kao i volumen prikupljen na prodajnim mjestima. Koji su strateški i poslovni planovi ZOO HOBBYJA u narednih nekoliko godina? Ključni strateški cilj je ostvariti mjesto najpoželjnije kupnje za kućne ljubimce. Da nas klijenti i kupci prepoznaju ili u najvećoj mjeri identificiraju kao organzaciju koja živi svoje vrijednosti. n


| 03:2015

progressive |

03:2015

29


 U FOKUSU PREHRANA

Proizvodi od rajčice

Kolicinski rast od 5,5 posto Kategorija pasirane rajčice dijeli se u dvije skupine: koncentrate rajčice, koji čine 10% ukupne prodaje i gotovo 30% vrijednosne prodaje, te tekuću pasiranu rajčicu, koja čini veću skupinu, s 90% količinskog udjela. Analizirao: Kristian Anić-Kaliger, voditelj ključnih klijenata, Nielsen

K

ategorija pasirane rajčice (u formi pirea) uključuje proizvode koji se sastoje od rajčica koje su pasirane (miksane) te tvore smjesu/pire koja se najčešće koristi kao sastojak jela i umaka, a javljaju se u tekućem obliku ili kao koncentrati. Uključeni su i proizvodi s dodatkom luka, češnjaka, origana i drugog začinskog bilja. U kategoriju pasirane rajčice nisu uključeni ketchup, konzervirane cijele rajčice (pelati), sjeckane rajčice (u komadićima) i gotovi umaci na bazi rajčica.

VRIJEDNOSNI RAST U zadnjih 12 mjeseci, zaključno sa siječnjem 2015., na hrvatskom maloprodajnom tržištu (prema Nielsenovom panelu maloprodaje) prodano je 6,2 tisuća tona pasiranih rajčica, što je

30 progressive |

03: 2015


| 03:2015

progressive |

03:2015

31


 U FOKUSU PREHRANA

Proizvodi od rajčice U zadnjih 12 mjeseci, zaključno sa siječnjem 2015., na hrvatskom maloprodajnom tržištu prodano je 6,2 tisuća tona pasiranih rajčica, što je u usporedbi s prethodnom godinom povećanje od 5,5%. Vrijednosna prodaja u istom periodu je bila 83,5 milijuna kuna, što je rast od +2,3%.

u usporedbi s prethodnom godinom povećanje od 5,5%. Vrijednosna prodaja u istom periodu je bila 83,5 milijuna kuna, što je rast od +2,3%. U analizu nisu uključeni cash & carry objekti, diskontne trgovine (Lidl) ni sezonski objekti (otvoreni manje od šest mjeseci), kao ni ugostiteljstvo i institucionalna prodaja.

Najvažniji kanal prodaje za pasirane rajčice su supermarketi (301-2.500 m2), kroz koji se proda 38% ukupnih količina, a njihov značaj i dalje raste. Slijede ih hipermarketi (preko 2.501 m2) s 22%, a slične su po važnosti i velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) s 20%. Srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) imaju udio od 15% dok male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) prodaju nešto više od 5% ukupnih količina.

Blagi kecap drzi cak 85% trzista Kategorija kečapa ('ketchup') uključuje proizvode napravljene od pirea rajčice uz dodatak začina, koji se najčešće koriste kao dodatak uz jela ili grickalice, a pakirani su uglavnom u staklene ili plastične boce ili male vrećice. Nisu uključeni ostali proizvodi pasirane rajčice ili pire od rajčica, koncentrati ili pelati rajčica, kao ni preljevi za salate. Vodeći proizvođači, abecednim redom, su Heinz, Podravka i Zvijezda dok privatne robne marke imaju 29% količinskog udjela.

32 progressive |

03: 2015


 SPONZORIRANI ČLANAK Vodeći proizvođači prema vrijednosnom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana su Podravka i Mutti.

| 03:2015 Najvažniji kanal prodaje za pasirane rajčice su supermarketi, kroz koji se proda 38% ukupnih količina, a njihov značaj i dalje raste. Slijede ih hipermarketi s 22%, a slične su po važnosti i velike trgovine mješovitom robom s 20%. Prema vrsti pakiranja, tetrapak čini čak 83% količinske prodaje, slijede tube sa 7% dok ostale vrste pakiranja sudjeluju sa 10% u ukupnoj prodaji.

TEKUĆE I KONCENTRATI Kategoriju pasirane rajčice možemo podijeliti u dvije skupine. S jedne strane imamo koncentrate rajčice, koji čine 10% ukupne prodaje, ali i gotovo 30% vrijednosne prodaje, te su iznad prosječno zastupljene u Dalmaciji (skoro 35%). Tekuća pasirana rajčica čini drugu, veću skupinu s 90% količinskog udjela.

PODRAVKA I MUTTI Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), navedeni prema abecednom redu, prema vrijednosnom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana su Mutti (Mutti), Podravka (Podravka) i trgovačke robne marke, koje zajedno imaju 33% vrijednosnog udjela, i čiji udjeli kontinuirano rastu. n

 SPONZORIRANI ČLANAK

progressive |

03:2015

33


 TEHNOLOGIJA

Deloitte

Uspon sistema placanja putem mobilnih telefona Kraj 2015. godine obilježit će diljem svijeta prekretnicu u upotrebi mobilnih telefona za kupovinu i plaćanje računa. Konačno su stvoreni preduvjeti za masovnu primjenu, pri čemu će u dovoljnoj mjeri odgovarati potrebama financijskih institucija, trgovaca, potrošača i prodavača samih uređaja. pouzdan znak da ono još uvijek nije dostiglo zrelost. Deloitte predviđa da će 2015. godina biti prva godina u kojoj će biti riješeni svi glavni zahtjevi koji se odnose na korištenje mobilne tehnologije, što će olakšati plaćanja putem pametnih telefona uz odgovarajuću zaštitu. Glavna obilježja i detalje iz ovogodišnjih predviđanja trendova u tehnologiji, medijima i telekomunikacijama koji će ove godine utjecati na tržište su: 1. TEHNOLOGIJA: • Internet stvari - Kada je riječ o Internetu stvari (IoT), iako mediji nerijetko u prvi plan stavljaju potrošače koji nosivu tehnologiju koriste za upravljanje termostatima, rasvjetom i mnogobrojnim kućnim uređajima (od perilica za posuđe do miksera), u 2015. godini će upravo kompanije biti te koje će kupovati, plaćati ili koristiti više od 60% od procijenjenih milijardu bežičnih uređaja nosive tehnologije. Hardverska osnova takve tehnologije će na globalnom nivou vrijediti oko 10 milijardi dolara, ali ono što je najvrjednije spomena je da će usluge koje će ona osigurati dostizati 70 milijardi dolara;

K

upovina putem pametnih telefona prvi će puta doseći rast veći od 1000% u odnosu na prethodnu godinu. Iako mobilni telefon još uvijek nije zamijenio tradicionalni novčanik, 2015. godina donosi sve veću upotrebu pametnih telefona pri plaćanju. To su samo neka od predviđanja 14. izdanja izvještaja, koje revizorsko-konzultantska kuća Deloitte objavljuje pod nazivom Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT). Osim toga, Deloitte predviđa da će tiskane knjige i dalje dominirati u svijetu izdavaštva, s udjelom od 80% u ukupnoj prodaji knjiga, mjereno u dolarima i primjercima, kao i da će 2015. biti godina u kojoj će poduzetnici prednjačiti u primjeni novih tehnologija kao što su trodimenzionalno tiskanje (3D printing), 'Internet stvari' (eng. Internet of Things - IoT) i dronovi (bespilotne letjelice).

PREDVIĐANJA Usprkos ranijim predviđanjima da se tržište pametnih telefona postepeno konsolidira, Deloitte predviđa da će u godini pred nama biti napravljeno oko milijardu nadogradnji na novije verzije, što je

34 progressive |

03: 2015

• Dronovi će u 2015. godini imati višestruku namjenu u industriji i organima civilne vlasti. Deloitte predviđa prodaju oko 300.000 bespilotnih letjelica u civilne svrhe, pa će broj postavljenih jedinica porasti na više od jednog milijuna. Iako će konzumenti kupiti većinu jedinica, veći dio stvarne vrijednosti ostvarit će se njihovom upotrebom u poduzećima;

Usprkos ranijim predviđanjima da se tržište pametnih telefona postepeno konsolidira, Deloitte predviđa da će u godini pred nama biti napravljeno oko milijardu nadogradnji na novije verzije, što je pouzdan znak da ono još uvijek nije dostiglo zrelost.


Iako mobilni telefon još uvijek nije zamijenio tradicionalni novčanik, 2015. godina donosi sve veću upotrebu pametnih telefona pri plaćanju.

| 03:2015

• Trodimenzionalni printeri - U svijetu će 2015. godine biti prodano gotovo 200.000 trodimenzionalnih printera u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara. Deloitte procjenjuje da će oko 80% ukupne vrijednosti svih 3 D printera biti u rukama poduzetnika, a ne potrošača, što znači da će se stvarna revolucija dogoditi na poduzetničkom tržištu; • Baterije za pametne telefone - Duži vijek baterije vjerojatno će ostati jedan od glavnih kriterija kojima će se potrošači rukovoditi pri izboru svog budućeg pametnog telefona. Tehnologija punjivih litijum-jonskih (Li-Ion) baterija, koja se koristi u svim pametnim telefonima, u 2015. godini doživjet će umjeren napredak do najviše 5% punjenja po jedinici, odnosno miliamper-sati (mAh) u odnosu na model istih dimenzija i istog napona iz 2014. godine;

• Klikni i osvoji - Broj mjesta u Europi gdje će postojati mogućnost da se klikom osvoji nagrada (click and collect) u 2015. godini dostiže pola milijuna, odnosno porast će za 20% u odnosu na prethodnu godinu. Opcija 'klikni i osvoji' kupcima nudi mogućnost preuzimanja artikala kupljenih putem interneta na mjestima kao što su posebni odjeli u prodavaonicama, trgovačkim centrima itd; • Nanosateliti - Do kraja 2015. godine u orbiti će biti više od 500 nanosatelita, tj. satelita mase manje od 10 kilograma. Nanosateliti su atraktivni iz više razloga: jeftiniji su od konvencionalnih satelita, lakši, jednostavnije se izrađuju i ispituju i lakše ih je lansirati. Iako su sve sposobniji da obavljaju sve složenije zadatke, vjerojatno će biti tek dopuna na postojećem tržištu velikih satelita, ali ne i njihova zamjena. 2. MEDIJI: • Kratki video sadržaji - Ukupna gledanost kratkih video snimaka i drugih sadržaja kraćih od 20 minuta na internetu činit će manje od 3% ukupne gledanosti svih video snimaka godišnje u svijetu. Prema očekivanjima Deloittea, kratkometražni sadržaji dostupni putem interneta neće uzurpirati poziciju tradicionalnih dugometražnih televizijskih sadržaja. Oni jesu budućnost, ali ne budućnost zabave putem ekrana, a Deloitte ne predviđa da će ikada prerasti u dominantan format video sadržaja, bilo da se mjeri po gledanosti u satima, bilo po prihodima; • Tiskane knjige i dalje su dominantne u odnosu na elektronske: prihodi od prodaje tiskanih knjiga peterostruko će premašiti prihode od prodaje elektronskih knjiga koje nisu uspjele zamijeniti tiskanu knjigu, za razliku od CD-ova, novina i časopisa koji bilježe pad prodaje. Mladi od 18 do 34 godine privrženi su tiskanim knjigama kao i njihovi roditelji i čitaju gotovo iste količine kao i starija populacija te su spremni za njih izdvojiti novac. 3. TELEKOMUNIKACIJE: • Beskontaktno plaćanje - Kraj 2015. godine obilježit će diljem svi-

U svijetu će 2015. godine biti prodano gotovo 200.000 3 D printera u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara. Deloitte procjenjuje da će oko 80% ukupne vrijednosti svih 3 D printera biti u rukama poduzetnika, a ne potrošača, što znači da će se stvarna revolucija dogoditi na poduzetničkom tržištu. jeta prekretnicu u upotrebi mobilnih telefona za kupovinu i plaćanje računa. Konačno su stvoreni preduvjeti za masovnu primjenu, pri čemu će u dovoljnoj mjeri odgovarati potrebama financijskih institucija, trgovaca, potrošača i prodavača samih uređaja. U 2015. godini će se oko 10% ukupne baze pametnih telefona diljem svijeta koristiti za plaćanje u prodavaonici barem jednom mjesečno; • Predviđa se da će tržište obnove pametnih telefona prvi put premašiti brojku od jedne milijarde: u 2015. godini će biti prodano 1,35 milijardi pametnih telefona, ali više od milijarde podrazumijevat će nove uređaje za one koji već posjeduju jedan pametni telefon. Moguće je produžiti ciklus obnove, ali sama veličina, brzina, memorija, kao i dizajn, i dalje će biti osnovni elementi koji će uvjetovati rast brzine kupovine pametnih telefona;

• Globalno gledano, broj domaćinstava sa širokopojasnim internetom porast će za 2% na 725 milijuna dok će prosječna širokopojasna brzina u većini zemalja porasti za 20%. Raskorak između onih sa pristupom najvećim brzinama i onih sa osnovnim brzinama će se u 2015. godini i dalje povećavati, što znači da će iskustvo varirati od domaćinstva do domaćinstva, naročito kod aplikacija većeg propusnog opsega kao što je reprodukcija video sadržaja putem interneta. n

progressive |

03:2015

35


 STUDIJA SLUČAJA

Kreativna rješenja

Izazovi oglasavanja u FMCG sektoru Metro se u novoj strategiji oglašavanja okreće krajnjem kupcu, pojedincu prema kojemu počinje komunicirati svoj brend. To je predstavljalo značajan izazov budući da je Metro dugo bio komuniciran isključivo kao “Partner za profesionalce”, a s druge strane, prema istraživanjima, mnogi potrošači poistovjećivali su Metro i Getro.

K

ada su krajem 2000-tih financijska kriza i recesija pogodile SAD i europsko tržište, slijedile su tektonske promjene u navikama i ponašanju potrošača u FMCG sektoru. U odnosu na ranija razdoblja konjunkture i recesije, ovo je bila prva velika kriza u novom, digitalnom dobu, vremenu kada potrošači odluku o kupnji donose temeljem informacija dobivenih gotovo u realnom vremenu. Vrijeme je to rasta robnih marki, cjenovne osjetljivosti i gubitka lojalnosti kupaca. U Hrvatskoj su se retaileri s novim izazovima počeli susretati već početkom 2000-tih, porastom online kupovine i web shopova. Potrošači su razmjerno brzo prihvatili trend pa je vrijedilo pravilo: 'u trgovini ću opipati i isprobati proizvod, a kupit ću ga putem weba'. Uslijedile su promjene i u oglasnim strategijama, klasične ATL, BTL i POS aktivnosti i budžeti prelijevaju se na internet i društvene mreže.

PROMJENE U OGLAŠAVANJU Recesija je dodatno otežala posao i oglašivačima i oglasnim agencijama (promjene su još izraženije u tiskanim medijima kao pružateljima oglasnog prostora), pad prometa u maloprodaji drastično je smanjio oglasne budžete, agencije su često radile na granici isplativosti, a pad naklada i smanjeno oglašavanje bili su pogubni za brojne print medije. U takvoj situaciji mnogi retaileri odustaju od televizije kao najsku-

Oglasni projekti za retailere u mnogočemu su specifični; u pravilu se radi o skromnijim kampanjama (imidž kampanje su rijetkost, a komunikacija je obično usmjerena na određeni proizvod ili prodajne akcije), komuniciraju se značajne količine podataka, a na oglasnoj agenciji je još veći pritisak da postigne prodajne rezultate koji se trebaju mjeriti na tjednim i mjesečnim razinama. pljeg (ali u mnogim sektorima još uvijek najefikasnijeg medija), smanjuje se obim ATL-a, a mnoge tvrtke većinu POS materijala izrađuju u vlastitoj produkciji što često rezultira neujednačenim vizualima, manjkavim porukama ili problematičnim vizualnim dojmom. Ipak, FMCG uz telekomunikacije i banke i dalje ostaje najveći oglašivač. Početkom 2012., u vrijeme kada je većina domaćih agencija otpuštala, a neke su čak i zatvorile vrata, pokrenuli smo oglasnu agenciju Kofein, koja je s dvadesetak zaposlenih ubrzo postala jedna od najbrže rastućih domaćih agencija. Za razliku od drugih agencija i općenito načina na koje se poslovanje u advertisingu vodilo „u nekim sretnijim vremenima“, Kofein je rast temeljio na upornom i često zahtjevnom radu, upravo u FMCG sektoru. Tako Metro Cash & Carry i dm Hrvatska i danas čine okosnicu Kofeinova portfelja.

SPECIFIČNI PROJEKTI Oglasni projekti za retailere u mnogočemu su specifični; u pravilu se radi o skromnijim kampanjama (imidž kampanje su rijetkost, a komunikacija je obično usmjerena na određeni proizvod ili prodajne akcije), komuniciraju se značajne količine podataka, a na oglasnoj agenciji je još veći pritisak da postigne prodajne rezultate koji se

36 progressive |

03: 2015


Osim redovnog oblikovanja prodajnih kataloga, instore komunikacije i internet oglašavanja, tu su i brendiranja internih organizacija i događanja te dizajniranje materijala za posebne projekte.

trebaju mjeriti na tjednim i mjesečnim razinama. U odnosu na neke druge industrije, pritisak rokova je konstantan jer se primjerice BTL materijali poput kataloga mijenjaju na tjednim razinama, a praćenje konkurencije iziskuje trenutačne izmjene asortimana i cijena. U Kofeinu često u šali volimo reći da je rad za velike retailere pravo rudarenje, a s tom tvrdnjom vjerojatno će se složiti većina agencija koje rade za neke od najvećih hrvatskih maloprodajnih lanaca. Ipak, specifično iskustvo i zadovoljstvo klijenta su nemjerljivi, posebno kada je sve zaokruženo onim najvažnijim – rastom prodaje i vidljivošću na tržištu. Tako je preuzimanjem oglašavanja za Metro, Kofein prije tri godine započeo redizajn i standardizaciju POS i BTL materijala, a Metro gasi interni grafički odjel. Kroz postavljanje osnovnih smjernica vizualnog komuniciranja, nastavilo se s OOH i print oglasnim kampanjama u svrhu pozicioniranja Metroa kao najvećeg, najpovoljnijeg i vodećeg cash & carry centra u Europi i Hrvatskoj. Iz tog razdoblja datiraju i vizuali na wallscapeima i bigboardima "Od kanadskog hlapa do bakrenog lonca", čime smo nastojali približiti paletu proizvoda i širinu asortimana kojim Metro odskače od ostalih trgovačkih lanaca. Komunikacija širine nastavlja se kroz nacionalne outdoor kampanje koje su pratile otvaranja Metro Cash & Carry centara duž zemlje. Osim redovnog oblikovanja prodajnih kataloga, instore komunikacije i internet oglašavanja, tu su i brendiranja internih organizacija i događanja te dizajniranje materijala za posebne projekte. Od posebne važnosti bilo je i lokalno provođenje internacionalnih grafičkih i komunikacijskih standarda nove poruke “Vi & Metro” i pripadajućeg vizualnog identiteta. Kroz vrijeme, suradnja se širi i na kreiranje cjelovitih godišnjih oglasnih strategija te planiranje i raspodjelu aktivnosti u skladu s budžetima kompanije. Ove aktivnosti prate i izazovni projektni zadaci različitih elemenata internog komuniciranja Metroa poput zaposleničkog lista, osvježava-

| 03:2015

nja i brendiranja ureda, osmišljavanja motivacijskih i informacijskih materijala, intraneta i drugih oblika internog komuniciranja u cilju povećanja radne učinkovitosti i općenitog zadovoljstva radnika, čemu se u Metrou posvećuje velika pažnja.

ISKORAK NA TV Televizijsko oglašavanje Metro Cash&Carryja bio je poseban izazov jer tvrtka ranije nije bila prisutna u ovom mediju. Nakon početnih analiza i brainstorminga oko načina početka Metroovog ATL oglašavanja, ali i budžeta, odlučeno je da se napusti skromnija ideja s telopima i animacijom i krene u snimanje i produkciju televizijskog imidž spota. Kampanja je emitirana krajem 2013. i početkom 2014. i trenutačno polučila izvrsne rezultate, a gotovo 65% anketiranih kupaca posjetilo je Metro nakon što su vidjeli televizijsku reklamu. Ovaj iskorak bio je posebno važan i stoga što su u Metrou željeli naglasiti širinu asortimana i mogućnosti kupnje koja nije namijenjena samo profesionalcima. Metro se u novoj strategiji okreće krajnjem kupcu, pojedincu prema kojemu počinje komunicirati svoj brend. To je predstavljalo značajan izazov budući da je Metro dugo bio komuniciran isključivo kao “Partner za profesionalce”, a s druge strane, prema istraživanjima, mnogi potrošači poistovjećivali su Metro i Getro. S obzirom na početne neočekivano dobre rezultate prodaje, Metro i Kofein nastavljaju tjednu produkciju prodajnih TV spotova i promocija, a unazad nešto više od godine dana otkako je započelo Metroovo televizijsko oglašavanje na ovim prostorima, tvrtka i dalje bilježi zavidne rezultate. Na taj način se Metro Cash & Carry posljednjih nekoliko godina pozicionirao kao jedna od najuspješnijih tvrtki na domaćem tržištu. n

Piše: Tomislav Krajačić, CEO/CCO Kreativna agencija Kofein

progressive |

03:2015

37


DJ

J EC

IK

AK T U

Zdrave navike

Hrana koju zubici vole

Usmjeravanje djeteta da slijedi pravilne prehrambene navike ima važan utjecaj na stvaranje takvih navika za cijeli život, a utječe i na cijeli spektar zasebnih čimbenika, kao npr. i na zdravlje zubi. postići. Upravo zato, bitno je da uvijek razmišljamo o pravilnim prehrambenim navikama i ukupnoj energijskoj ravnoteži.

ŠTO ZUBIĆI VOLE

S

vako dijete je svijet za sebe. Uvijek se radi o tome da neka djeca nešto vole jesti, dok druga to ne mogu smisliti. Ponekad je to povezano s navikama jednog roditelja, a ponekad nema nikakve veze sa razumom ili logikom. Ali, vjerovali ili ne, i to je donekle O.K. Sve su to faze u odrastanju djeteta. Neke od čudnih prehrambenih navika s kojima sam se susrela u nutricionističkom svijetu uključuju anegdote poput: "Ajme fino, danas imamo matovilac!", zatim se uzima svaki matovilac posebno, poliže i ostavi sa strane. Druga anegdota je primjerice "pljuckanje" pire krumpira ili bilo čega drugog ukoliko se osjeti grudica unutra ili jednostavno izbjegavanje cijelih skupina hrane iz, naravno, manje poznatih razloga. Roditelji muku muče i, prema mome pogledu, donekle se može napraviti kompromis s djecom iako u nekim stvarima treba biti ustrajan. Primjerice, hranu je potrebno ponuditi barem osam do devet puta prije nego odustanete. Usmjeravanje djeteta da slijedi pravilne prehrambene navike ne samo da ima važan utjecaj na stvaranje prehrambenih navika za cijeli život, već kao roditelji, bake, djedovi, tetke i stričevi utječete na cijeli spektar zasebnih čimbenika, kojih možda niste niti svjesni. Jedan od tih je naravno i zdravlje zubi.

PREHRAMBENE PREPORUKE Ukoliko pogledamo prehrambene preporuke raznih organizacija diljem svijeta vezane za zdravlje zubi, sve se slažu oko jedne stvari: pravilne prehrambene navike bitan su preduvjet zdravih zubića. Svjetska zdravstvena organizacija (Public Health Nutrition 7(1A), 201–226) sukladno dosadašnjim znanstvenim istraživanjima ukazuje da je razina zubnog karijesa niska u zemljama gdje je potrošnja šećera ispod 15-20 kg / osobi / god. To je ekvivalentno na dnevnom unosu 40-55g na dan za odrasle osobe (ukupno svih šećera) i to odgovara 6-10% od ukupnog energijskog unosa. Za djecu, te su vrijednosti ipak niže. Za djecu, iako su vrijednosti nešto niže, i zbog ljubavi prema slatkom, to je ponekad malo teže

38 progressive |

03: 2015

Za užinu odaberite razno sezonsko voće, mliječne proizvode (jogurt), sjemenke i orašaste plodove. Kako bi zubići bili kolikotoliko čisti i tijekom dana, nakon jela dobro je grickati jabuku, mrkvu ili žitarice. Sirovo voće i povrće sadrži zanimljivu količinu prehrambenih vlakana, pa ga se time mora snažnije i dulje žvakati. Osim što se time jačaju mišići usne šupljine, luči se više sline koja smanjuje kiselost u ustima i time se prevenira nastanak karijesa. Najbolji primjer je celer koji, osim što je odličan za prigodno "čišćenje" zubi, služi i kao masaža za desni. Kad govorimo o pićima, koncentrirajte se na vodu, voćne sokove i čajeve. Nemojte prečesto inzistirati na sokovima od naranče i limuna, jer oni zbog kiselosti mogu uzrokovati eroziju zubne cakline.

PROTIV KARIJESA Hrana koja se treba naći na jelovniku, koja ne potiče nastanak zubnog karijesa je svakako većina povrća, orašasti plodovi i sjemenke, maslac, zatim meso, riba i jaja. Povrće na koje treba obratiti pozornosti je, dakako, zeleno lisnato povrće koje sadrži kalcij i provitamin A, vitamin bitan za formiranje i očuvanje zubne cakline. Manje je poznato da škrob jednako tako kao i šećer može uzrokovati probleme u usnoj šupljini. Škrobna hrana uključuje kruh, razna peciva, dvopek, krumpir, rižu grah, grašak, slanutak.. ali također čips i smoki koji se lijepe za zube, te nisu preporuka za međuobrok. Škrob se duže razgrađuje prije nego se apsorbira, te time stvara pogodan medij za razvoj zubnog karijesa. Ukoliko nakon ručka mališani nisu u mogućnosti oprati zube, dobar izbor je jabuka ili svježa mrkva. Jednostavne šećere, poput slatkiša, potrebno je ograničiti sukladno preporukama, a niti to nije uvijek lak zadatak. Jednom mi je netko rekao da je najhrabrija osoba ona koja može pojesti maleni komadić čokolade i stati. Kako god da bilo, njegovanje zubi počinje od malih nogu jer "usta bez zuba su isto kao i mlin bez kamena" (Cervantes). n

Piše: Diana Gluhak, mag.nutr., Konzultant za nutricionizam


 SPONZORIRANI ČLANAK

| 03:2015

progressive |

03:2015

39


S

VE

ZA

C KU

NE

LJ

U

M BI

CE

Trgovačke marke

Vlasnici za svoje ljubimce traze samo kvalitetu

Vrlo je važno svakom trgovcu pri razvoju kategorije ovih proizvoda analizirati kako potrošači percipiraju trgovačke marke u ovoj kategoriji, koji su razlozi njihove kupovine te čine li emocije i imovinsko stanje ključne čimbenike u preferenciji proizvoda trgovačke marke naspram brendiranih proizvoda.

D

anas su trgovačke marke važan element poslovne strategije većine trgovaca. To su marke u vlasništvu posrednika koje nemaju istaknuto ime proizvođača, već je za sav razvitak i promotivne aktivnosti odgovoran trgovac. Prisutne su u gotovo svim kategorijama proizvoda, pa tako i u kategoriji hrane za kućne ljubimce. Svjetska proizvodnja hrane za kućne ljubimce u 2014. godini povećana je 2,4% u odnosu na 2013. godinu, a najveći je rast prometa zabilježen u Europi i Sjevernoj Americi. Vrijednost svjetskog tržišta trgovačkih maraka hrane za kućne ljubimce u 2010. godini procijenjena je na 50 milijardi dolara, od čega jedna trećina otpada na američko tržište. Bez obzira na to, u Sjedinjenim Američkim Državama zastupljenost trgovačkih marki hrane za kućne ljubimce je tek 4%, s time da je prodaja u 2011. godini pala za 4,4% u odnosu na prethodnu godinu. No ovi podaci isključuju Walmart, najveći svjetski trgovački lanac, tako da je vjerovati da se ipak radi o nešto većem postotku. Na europskom tržištu, najveći udio trgovačkih marki hrane za kućne ljubimce zabilježen je u Švicarskoj, a potom slijede Mađarska i Austrija.

40 progressive |

03: 2015

OMJER CIJENE I KVALITETE Najveći je prodor trgovačkih marki hrane za kućne ljubimce zamijećen u Portugalu i Njemačkoj, a najmanji u Finskoj. Prema istraživanjima PetsInternationala, potrošači u Europi uglavnom su usmjereni na omjer cijene i kvalitete, bez obzira na ekonomsku situaciju. Danas sve više vlasnika kupuje pripremljenu hranu dok su se prije životinje hranile isključivo ostacima hrane svojih vlasnika. Koliko jača ova kategorija na području Europe potvrđuje i jedan od najvećih europskih proizvođača trgovačke marke mokre i suhe hrane za kućne ljubimce, PPF, prosječnog volumena proizvodnje od oko 430 tisuće tona te prosječne vrijednosti prodaje 235 milijuna dolara godišnje. PPF bilježi rast prodaje od 5% tijekom 2014. godine.

RAST HRVATSKOG TRŽIŠTA Da kriza nije utjecala na ovu kategoriju na hrvatskom tržištu potvrđuje podatak kako je ova kategorija u 2011. godini porasla 1% u količinskom volumenu te 2% u prodajnoj vrijednosti u odnosu na 2010. godinu. Potrošeno je oko 387 milijuna kuna na više od 22 milijuna


Budući da vlasnici posvećuju mnogo pažnje svojim ljubimcima, pazeći na njihovu prehranu, funkcionalne će poslastice svakako biti trend u 2015. godini.

Da kriza nije utjecala na ovu kategoriju na hrvatskom tržištu potvrđuje podatak kako je u 2011. godini porasla 1% u količinskom volumenu te 2% u prodajnoj vrijednosti u odnosu na 2010. godinu. Potrošeno je oko 387 milijuna kuna na više od 22 milijuna kilograma hrane za kućne ljubimce, gdje sjeverna Hrvatska, uključujući Grad Zagreb, drži polovicu sveukupne količinske prodaje. kilograma hrane za kućne ljubimce, gdje sjeverna Hrvatska, uključujući Grad Zagreb, drži polovicu sveukupne količinske prodaje. Većina prodaje trgovačkih marki hrane za ljubimce odvija se u supermarketima, a ne u specijaliziranim prodavaonicama, kako je možda za očekivati. Hrana je zapakirana uglavnom u konzerve i vrećice, gdje većina potrošača preferira suhu hranu u većim pakiranjima, a mokru u manjim. Vrlo je važno svakom trgovcu pri razvoju kategorije ovih proizvoda analizirati kako potrošači percipiraju trgovačke marke u ovoj kategoriji, koji su razlozi njihove kupovine te čine li emocije i imovinsko stanje ključne čimbenike u preferenciji proizvoda trgovačke marke naspram brendiranih proizvoda. S obzirom na navedeno, u siječnju 2014. godine provedeno je primarno istraživanje putem online anketnog upitnika u kojem je sudjelovalo 203 ispitanika, od kojih 68% žena. Ispitanici su bili vlasnici mačaka i pasa, iz razloga što je najveći broj trgovaca usmjeren na proizvodnju hrane trgovačkih marki upravo za ova dva ljubimca. Prije primarnog istraživanja, provedeno je eksplorativno istraživanje u različitim maloprodajnim formatima, poput supermarketa, drogerija i specijaliziranih prodavaonica. Većina trgovaca, poput Konzuma, Bille i Kauflanda svoju ponudu trgovačkih marki bazira na pse i mačke dok je dm svoju marku DeinBestes proširio na ptice i glodavce. I lanac trgovine za kućne ljubimce ZOO CITY u ponudi ima proizvode svoje trgovačke marke, poput City dog za pse i City cat za mačke. Analizom trgovačkih marki, uočena je niža cijena te veća gramaža od proizvoda nacionalne marke, no manjak vitamina. Konkurentski trgovci u svom asortimanu nude trgovačke marke mokre i suhe hrane te poslastice za pse (Tablica 1.) i mačke (Tablica 2.) relativno sličnih okusa, cijena i vitaminskog sastava.

| 03:2015

ZOO CITY vodič za odabir hrane za psa ili mačku Suha i mokra hrana dijeli se u nekoliko kategorija: • ULTRA PREMIUM (GRAIN FREE) • SUPER PREMIUM • PREMIUM • ECONOMY ULTRA PREMIUM – glavni sastojak je meso, specifične vrste mesa, monoproteinski izvori, a ostali sastojci su voće, povrće i bilje te nema žitarica. Predstavnici hrane su Canagan od suhe hrane te Rinti i Hill`s od mokre hrane. SUPER PREMIUM – preko 50 sastojaka u određenoj hrani, precizno izbalansirana sa svim potrebnim sastojcima za optimalnu prehranu. Predstavnici su Hill`s, Happy Dog i Happy Cat za suhu hranu te Rinti i Symply za mokru hranu. PREMIUM – glavni fokus je omjer cijene i kakvoće s još uvijek kvalitetnom formulom. Predstavnici su Natur Croq za suhu te Special Dog za suhu i mokru hranu. ECONOMY – fokus je na cijenu u odnosu na pakiranje dok je manji fokus na kvalitetu. Također postoji i sirova smrznuta hrana za pse, na našem tržištu još uvijek novost, dok je već odavno prisutna na stranim tržištima. Natures Menu je tipični predstavnik takve hrane proizveden u Britaniji po visokim standardima. Prilikom izbora hrane treba voditi računa o specifičnim potrebama pasa i mačaka prema genetici, stilu života i individualnim potrebama te je potrebno konzultirati se s prodajnim osobljem. Također je preporučljivo izračunati trošak hranjenja po danu, a ne prema cijeni pakiranja. U ZOO CITY poslovnicama mogu se pronaći sve cjenovne kategorije hrane.

progressive |

03:2015

41


Trgovačke marke

PAS - NAJČEŠĆI LJUBIMAC Rezultati primarnog istraživanja pokazuju kako su kupci ovih proizvoda većinom ljudi iz urbanih sredina koji u 59% slučajeva imaju jednog kućnog ljubimca, najčešće psa. Razlog intenzivnije kupnje u urbanim sredinama je visoka koncentracija trgovaca, široki asortiman trgovačkih marki te intenzivna distribucija. Ispitanici kupuju proizvode trgovačkih marki već duži niz godina, a vremenski je period korištenja proporcionalan vremenu u kojem potrošač ima kućnog ljubimca. Rezultati istraživanja pokazali su da 53% ispitanika smatra da je hrana za kućne ljubimce trgovačke marke jednake kvalitete kao i hrana nacionalne marke, bez obzira žive li u urbanoj ili ruralnoj sredini. Čak 72% ispitanika koji svom ljubimcu nikada ne bi kupili hranu niže kvalitete smatra da je hrana za kućne ljubimce trgovačke marke jednake ili više kvalitete od hrane nacionalne marke. Trideset posto ispitanika kupuje isključivo hranu za kućne ljubimce trgovačke marke dok ostali kombiniraju trgovačke i nacionalne marke. S obzirom da je u istraživanju sudjelovala pretežno mlada generacija potrošača, očekivano najzastupljenija kategorija potrošača, njih 78% je u dobi između 20 i 39 godina. Bez obzira na tu ograničavajuću okolnost, upravo je ta generacija najviše upoznata s razvojem trgovačkih marki posljednjih godina te su svjesni kvalite-

te koje one pružaju. Mlada generacija potrošača sklona je istraživanju tržišta te nerijetko pružaju priliku većini novih marki koje se pojave na tržištu. Niža je cijena najčešći razlog prve kupnje, s time da starije generacije preferiraju preporuku pri prvoj kupnji dok su mlađe generacije sklone znatiželji (Slika 1.). Zanimljivo je kako radni status nema direktan utjecaj na odluku o kupnji. Većina nezaposlenih ispitanika slaže se da cijena nije glavni razlog kupnje, za razliku od honorarno i stalno zaposlenih.

NAJČEŠĆE SE KUPUJE SUHA HRANA S obzirom na vrstu hrane, ispitanici najčešće kupuju suhu hranu dok poslastice kupuje samo 11% ispitanika. Uzimajući u obzir ograničene promotivne aktivnosti zbog budžeta kojim trgovci raspolažu, logično je da se najviše ispitanika informira u prodavaonici. Ondje imaju mogućnost saznati sve o proizvodu iz prve ruke, poput cijene, sastava, gramaže, izgleda ambalaže i slično. Rezultati istraživanja pokazali su kako 53% ispitanika zna tko je proizvođač hrane koje kupuju svojim ljubimcima, dok njih 38% uvijek čita sastav. Vitaminski im je sastav hrane vrlo važan što potvrđuje 56% ispitanika. S obzirom na pozitivne stavove potrošača trgovačkih marki hrane za kućne ljubimce, vrlo je vjerojatno da će trgovci u bližoj budućnosti svoj asortiman trgovačkih marki proširiti i na ostale vrste kućnih ljubimaca. Budući da vlasnici posvećuju mnogo pažnje svojim ljubimcima, pazeći na njihovu prehranu, funkcionalne će poslastice svakako biti trend u 2015. godini. Time se očekuje i porast prodaje nutricionistički provjerenih prehrambenih proizvoda kako bi se osigurala kvaliteta i konkurentnost na svjetskoj razini. Veliki je izazov pred trgovcima, u vidu proširenja asortimana na razne igračke, opremu i sredstva za njegu kućnih ljubimca budući da te kategorije proizvoda znaju doseći vrlo visoke cijene na tržištu. n

Piše: Lucija Lukac, mag. oec., Ekonomski fakultet Zagreb, diplomski studij Trgovina 42 progressive |

03: 2015


| 03:2015

progressive |

03:2015

43


 SHOP FITTING

Dizajn i layout

Kretanje potrosaca Bez obzira okreće li se potrošač desno ili lijevo kada uđe u trgovinu, sigurno je da će na njegovo kretanje kroz prodajni prostor utjecati i unutarnji i vanjski elementi trgovine. Uspješan shop fitting je u tome da se poznavanje ovih utjecaja iskoristi za izradu najboljeg layouta koji će voditi potrošače u pravcu u kojem vi želite da se kreću. Također, promoviranje određenih proizvoda na identičan način u izlogu trgovine, kao i u unutrašnjosti, sigurno će utjecati na kretanje potrošača ukoliko je za taj proizvod zainteresiran.

POZICIJA TRGOVINE Većina potrošača prodavaonici prilazi pod određenim kutom što ovisi o položaju stupova ili mjesta parkiranja automobila i slično, tako da ovi faktori utječu na to s koje strane se trgovina najbolje vidi i odakle joj se najlakše prilazi. Kombiniranjem ovih faktora s tendencijom potrošača da se okreću pod kutom od 45 stupnjeva dobit ćete najvjerojatniji put kretanja potrošača, jer će se on nastaviti kretati kroz prodavaonicu u pravcu iz kojeg je došao.

POZICIJA ZAPOSLENIH

P

otrošači se uvijek najprije okrenu desno - sigurno je jedna od najraširenijih i najčešćih tvrdnji kada je riječ o ponašanju potrošača u prodajnom prostoru. Prema istraživanjima, 70-90% ljudske populacije čine dešnjaci, pa je prirodno da prvenstveno koriste svoju jaču stranu kada žele nešto dohvatiti. Ipak, prema nekim drugim istraživanjima, ponašanje potrošača je malo kompleksniji problem i ovisi o više faktora, te su šanse da se ljudi okrenu desno ili lijevo 50:50%. Razumijevanje utjecaja ovih faktora na potrošača može vam pomoći u kreiranju efikasnog layouta koji će maksimizirati prodajne performanse prodavaonice.

KATEGORIZACIJA PROIZVODA Jasna pozicija kategorija proizvoda, vidljiva već s ulaza, sigurno će utjecati na kretanje potrošača. Kada traži određene proizvode ili kategorije proizvoda, potrošač koristi vizualne oznake kako bi se najlakše kretao kroz trgovinu do željenog cilja, tako da je utjecaj vizualne komunikacije i pozicioniranje destinacijskih kategorija u prostoru vrlo važno.

44 progressive |

03: 2015

Utjecaj ovih faktora ovisi o tipu trgovine. Na primjer, u prodavaonicama mobilnih telefona ljudi čim uđu, uglavnom idu najprije prema pultu sa zaposlenicima bez obzira na kut ulaska ili poziciju trgovine, tako da je ovdje kretanje potrošača dosta lako predvidjeti. U prodavaonicama odjeće je potpuno drugačije - ljudi izbjegavaju pultove i osoblje sve do trenutka kada trebaju platiti ili im je potrebna pomoć trgovca.

POZICIJA ULAZNIH VRATA Teorijski, centralno postavljen ulaz u trgovinu omogućuje potrošačima da sami izaberu u kojem pravcu će


Promoviranje određenih proizvoda na identičan način u izlogu trgovine, kao i u unutrašnjosti, sigurno će utjecati na kretanje potrošača da bi došao do tog proizvoda.

Ukoliko možete sami utjecati na poziciju ulaznih vrata, nije loše da znate da su australski istraživači otkrili da potrošač, kada ide u pravcu suprotnom od pravca kretanja kazaljke na satu, potroši u prosjeku 2 dolara više nego kada ide u pravcu kretanja kazaljke na satu! se kretati. Nasuprot tome, vrata postavljena bliže jednom kraju samom svojom pozicijom utječu na kretanje potrošača, jer će oni sigurno morati proći kroz taj dio prodavaonice.

| 03:2015 Ukoliko možete sami utjecati na poziciju ulaznih vrata, nije loše da znate da su australski istraživači otkrili da potrošač, kada ide u pravcu suprotnom od pravca kretanja kazaljke na satu, potroši u prosjeku 2 dolara više nego kada ide u pravcu kretanja kazaljke na satu! Bez obzira okreće li se potrošač desno ili lijevo kada uđe u trgovinu, sigurno je da će na njegovo kretanje kroz prodajni prostor utjecati i unutarnji i vanjski elementi trgovine. Uspješan shop fitting je u tome da se poznavanje ovih utjecaja iskoristi za izradu najboljeg layouta koji će voditi potrošače u pravcu u kojem vi želite da se kreću. n

Piše: Vlado Janjić, Managing Director, Elf machine

progressive |

03:2015

45


 PROGRESSIVE KOŠARICA

HIPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KOLIČINA

INTERSPAR

KAUFLAND

KONZUM

PREHRANA

PLODINE

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

  

1

Brašno glatko T-550, Farina

1 kg

6,59

5,99

5,89

n

6,16

2

Suncokretovo ulje, Zvijezda

1l

9,99

9,98

9,99

9,99

9,99

3

Vegeta, Podravka

500 g

24,95

24,89

24,99

24,89

24,93

4

Franck kava 100% Arabica

250 g

19,99

19,99

19,99

19,99

19,99

5

Maslac I klasa, Dukat

250 g

17,49

11,99

17,99

17,49

17,66

6

Sirni namaz ABC, Belje

200 g

9,79

7,99

9,99

9,99

9,92

7

Majoneza staklenka, Zvijezda

630 g

24,99

25,49

24,99

24,99

25,12

8

Pašteta jetrena, Gavrilović

100 g

5,99

5,99

6,29

5,99

6,07

9

Kobasica pikant Podravka

300 g

32,99

29,99

32,99

n

31,99

10

Krastavac, Podravka

1500 g

24,99

24,99

24,99

23,89

24,72

11

Barilla Fusilli

500 g

8,49

n

8,99

8,98

8,82

12

Dorina čokolada za kuhanje, Kraš

300 g

19,99

19,99

16,99

19,99

19,99

13

Pepe pile Perutnina Ptuj, Prirodno fit

1 kg

n

25,99

25,99

25,99

25,99

14

Odresci pileći panirani smrznuti, Vindija

480 g

34,99

33,99

34,99

n

34,66

15

Povrće za francusku salatu, Ledo

450 g

n

9,89

10,29

9,99

10,14

8/1

24,99

23,99

23,99

23,89

24,22

NEPREHRANA 1

Paloma toaletni papir Silk Lotion 4-slojni

2

Dove gel za tuširanje pure & sensitive, Unilever

250 ml

17,99

n

18,99

17,89

18,29

3

Domestos Citrus fresh, Unilever

750 ml

13,49

12,79

13,79

9,99

13,36

4

Permetal gold, Labud

650 ml

27,99

25,89

29,99

n

27,96

5

Deterdžent Persil sensitive gel, Henkel

1,46 l

35,99

39,99

n

29,99

35,32

361,68

359,81

362,11

283,93

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

UKUPNO

2

2

1

4

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

397,73

386,92

397,43

385,70

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

METODOLOGIJA Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske. U ožujku su tajni kupci kupovali u četiri hipermarketa u Zagrebu (abecednim redom): Interspar, Kaufland, Konzum i Plodine. Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka n znači da na polici nije pronađen određeni proizvod. Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem

46 progressive |

03: 2015

svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi. Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim lancima. Progressive košarica omogućava fokus na grupu

proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.


Hendal

| 03:2015

Konzum najposjeceniji Agencija Hendal kontinuirano provodi istraživanje zadovoljstva trgovačkim lancima na nacionalno reprezentativnom uzorku, metodom telefonskog intervjua. U veljači 2015. ukupan postignuti uzorak obuhvaća 400 građana starijih od 15 godina. Pripremila: Nataša Antunović, Project Manager, Hendal

T

rgovačke lance posjećuje 93% odraslih građana, a u zadnja 3 mjeseca najveću posjećenost bilježi Konzum, kojeg su u tom razdoblju posjetile dvije trećine svih ispitanika (66%). Drugo mjesto drže Lidl (43%) i Kaufland (41%), a zatim Plodine (34%). Među 6 vodećih trgovačkih lanaca najmanji udio građana koji su ih posjetili u zadnja 3 mjeseca imaju Interspar (28%) i Billa (27%). Poredak vodećih trgovačkih lanaca prema ukupnom broju građana koji ih posjećuju ostao je nepromijenjen. Kada su upitani da navedu jedan trgovački lanac koji najčešće posjećuju, trećina građana navodi Konzum (36%). Slijedi Kaufland (17%) te Lidl (11%) i Plodine (11%), a zatim Billa (6%) i Interspar (6%).

Prema udjelu lojalnih kupaca također je vodeći Konzum. Od svih građana koji su bili u Konzumu u protekla 3 mjeseca, više od polovice (55%) tamo kupuje najčešće. Veće udjele lojalnih kupaca među vodećih 6 trgovačkih lanaca imaju i Kaufland (40%) i Plodine (32%). Ostali među svojim posjetiteljima imaju manje od trećine onih lojalnih (Lidl 26%, Billa 22% i Interspar 18%).

KAUFLANDU NAJVIŠE PREPORUKA Preporuka kupaca predstavlja dodatni kapital u poslovanju. Korisnici koji preporučuju proizvod ili mjesto kupnje dodatno se vežu uz preporučeno, ali vežu i bliske

osobe - prijatelje i poznanike. Preporuka je vrlo važan aspekt promocije. Dok je u prijašnjim valovima Konzum bio na vodećoj poziciji i prema broju osoba koje trgovački lanac preporučuju, u ovom valu Konzum i Kaufland imaju podjednaki broj onih koji ih preporučuju – Kaufland 38% te Konzum 35% ukupnog uzorka. No kada se u obzir uzme preporuka svakog trgovačkog lanca samo među građanima koji su svaki taj lanac i posjetili u zadnja 3 mjeseca, Kaufland je vodeći iznad svih drugih vodećih lanaca sa 76% svojih kupaca koji ga preporučuju. Kao i u prošlom valu, povoljne cijene najviše se vezuju uz Lidl i Kaufland, više nego uz ostale vodeće trgovačke lance. n

Napomena: Broj kupaca koji ocjenjuju trgovačke lance varira na mjesečnoj bazi. Interpretacija nalaza ne uključuje one trgovačke lance/ hipermarkete koji u zadanom mjesecu imaju manje od N=30 kupaca, tj. čije ocjene su temeljenje na N<30 procjena.

progressive |

03:2015

47


 PROFIL

Latica Ivanišević, rukovoditeljica Službe brend menadžmenta, Jamnica d.d.

Brendovi su nasa snaga i ponos „Svakodnevno razvijanje proizvoda, komunikacijskih strategija, pozicioniranja naših brendova na domaćem i brojnim stranim tržištima veliki je izazov i užitak. Timski rad, kako unutar sektora marketinga, tako i s kolegama iz Razvoja, Nabave, Proizvodnje, Planiranja, Prodaje, Izvoza i svih ostalih sektora, čini mogućim postizanje odličnih rezultata naših brendova na vrlo zahtjevnim tržištima na kojima smo prisutni“, poručuje Latica Ivanišević iz Jamnice. Razgovarala: Marija Sedlar nje na tom području. Prekretnicu iz ljudskih resursa, područja koje je postavilo temelje za njezin početak poslovnog puta, čini primanje na jedan od najboljih postdiplomskih studija iz područja marketinga i komunikacija u Francuskoj. Na pariškom fakultetu Pantheon Assas, (Ecole Marketing Sorbonne - Assas), upisuje magisterij 'Marketing i komunikacije' koji joj omogućuje radno iskustvo u sjedištu francuske grupe Danone. „Predavači na magisteriju bili su top stručnjaci iz svijeta marketinga i medija Francuske, a na poziciji Koordinatora projekata u sektoru Medija radila sam na reviziji medijskih budžeta iz više od 50 zemalja te evaluaciji efikasnosti istih uz koordinaciju centrala četiri medijske grupacije čije su podružnice vodile medijske aktivnosti Danona u pojedinoj zemlji. Internacionalno okruženje, dnevna operativa i komunikacija s ljudima iz cijelog svijeta kao i interna dvojezična komunikacija koji su pratili paralelno završavanje postdiplomskog studija i pisanje rada, uistinu su bili veliki test i izazov za koji vjerujem da je značajno utjecao na moj profesionalni razvoj,“ prisjeća se Latica.

IZ PARIZA U AGROKOR

L

atica Ivanišević, rukovoditeljica Službe brend menadžmenta Jaminice, rođena je u Splitu gdje je završila osnovnu školu i gimnazijsko obrazovanje. Dio srednjoškolskog obrazovanja završila je u SAD-u. U Zagrebu diplomira na Ekonomskom fakultetu, smjer Organizacija i menadžment nakon čega započinje s radom u Odjelu ljudskih resursa u Agrokoru. Željna daljnjeg usavršavanja, uz posao u Agrokoru, nastavlja s obrazovanjem te upisuje magisterij iz područja 'Europskih studija' na zajedničkom studiju Sveučilišta u Zagrebu i francuskog sveučilišta Pantheon Assas. Tijekom rada u ljudskim resursima Latica otkriva marketing kao struku te se odlučuje za daljnje usavršava-

48 progressive |

03: 2015

Usprkos internacionalnom iskustvu, Latica ipak donosi odluku o povratku u Hrvatsku te se iz Pariza vraća u Zagreb gdje nastavlja svoj put unutar najveće regionalne kompanije, Agrokor koncerna. U Marketingu Leda radila je četiri godine razvijajući se od pozicije asistenta brend menadžera do pozicije Marketing Managera za smrznutu hranu u Ledu. „U Ledu otkrivam prave izazove i čari marketinga proizvodnih kompanija te u jednom iznimno dinamičnom i produktivnom okruženju radim na razvoju četiri grupe proizvoda Ledo Smrznute hrane. Svaka od grupa (riba, povrće, tijesto i gotova jela) ima svoje zakonitosti. Od specifičnosti ribe i mesa preko zahtjevnih i delikatnih proizvodnih procesa Ledo Tijesta do razvoja tada još male kategorije Gotovih smrznutih jela“. Iskustva koja je do tog trena stjecala u području FMCG-a Latici su znatno pomogla u definiranju i planiranju dugoročnih strategija koje je u suradnji sa svojim timom definirala za grupe smrznute hrane. „Ledo je jedna od najproduktivnijih hrvatskih kompanija koja po sezoni predstavi i do 30 novih proizvoda. Uz razvoj novih proizvoda, što je svakako jedno od najinteresantnijih područja rada marketing menadžera, tu su i odgovornosti za budžete, financijske projekcije, suradnja s medijskim, kreativnim i PR agencijama u postavljanju kreativnih strategija. Iznimno cijenim tim


Jamnica, Jana, Sensation, Mg Mivela, Jana ledeni čaj, Ginger, Sky Cola uistinu su vrhunski brendovi koje marketing tim Jamnice kontinuirano razvija i unapređuje na zadovoljstvo ne samo nas nego i naših vjernih potrošača.

| 03:2015

ljudi s kojima sam radila, kao i cjelokupno iskustvo rada u Ledu i vjerujem da smo samo zajedničkim snagama i timskim radom uspjeli realizirati velik broj uspješnih projekata i generirati odlične rezultate“, ističe Latica.

KREATIVNO, ODGOVORNO, ZAHTJEVNO… Kako je promjena kompanija unutar sustava Agrokor samo jedna od prednosti koje on nudi, Latica prelazi na mjesto Direktora Produkcije i marketinga u Atlasu nakon kojeg preuzima poziciju rukovoditeljice Službe upravljanja robnim markama u Jamnici na kojoj je dvije i pol godine. Paralelno s time završava Executive MBA na Cotrugli business school. „Zanimljiv, kreativan, odgovoran, uzbudljiv i zahtjevan… samo su neki od pridjeva koji opisuju moj posao u Jamnici. Imati proizvode koji se nalaze na iznimno bogatom i dinamičnom regionalnom i svjetskom tržištu pića izazov je s kojim se moji suradnici i ja svakodnevno susrećemo. Jamnica, kao glavni brend naše kompanije, ima tradiciju dužu od 120 godina. Ona se svojim kvalitetama poput jedinstvenog sastava minerala, osvježavajuće gaziranosti i činjenice da je bez kalorija, pozicionirala kao apsolutni lider na domaćem tržištu gaziranih prirodnih mineralnih voda. Naša prirodna mineralna voda Jana našla je put do potrošača zahvaljujući svojem svilenkastom okusu koji je čini nježnom i elegantnom. Uz izniman mineralni sastav, u kojem se posebno ističe omjer kalcija i magnezija od 2:1, jedinstven okus i iznimna čistoća pozicionirali su Janu kao vrhunski prirodni proizvod nezaobilazan u više od 20 zemalja svijeta. Iznimno smo ponosni što je prema Valiconovom istraživanju Jana ove godine brend broj 1 u Hrvatskoj te što je naša kampanja Jana „Voda s porukom“ na svim tržištima polučila izvrsne rezultate. Samo kroz ovaj projekt smo u razdoblju od listopada 2013. do kraja 2014. pomogli 37 udruga, zaklada i pojedinaca te uz pomoć građana Hrvatske, koji su putem web stranice www. vodasporukom.com donirali kapljice, realizirali vrijedne donacije. I u 2015. nastavljamo s novim aktivnostima, novim natječajem, novim ciljevima i novim inspirativnim porukama čiji je cilj i dalje - pomagati drugima, jer dobro se dobrim vraća“, poručuje Latica Ivanišević.

UZBUDLJIVE KAMPANJE U Jamnici su u posljednje vrijeme veliku pažnju posvetili i Mg Miveli - prirodnoj mineralnoj vodi koja sadrži čak 343 miligrama magnezija po litri što približno zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim mineralom iznimno važnim za zdravlje pojedinca. Latica navodi da je prednost Mg Mivele, za razliku od nekih drugih voda bogatih magnezijem, ta da ne sadrži veliku količinu sulfata te ne uzrokuje laksativne posljedice na probavu. Posebnost Mg Mivele je i u tome što jedina na tržištu dolazi u dvije verzije – gaziranoj i blago gaziranoj. „Tu su još Jana Ice Tea proizvodi namijenjeni mlađoj populaciji te je i kampanja 'Ohladi i ti' i cijela komunikacija prilagođena mladima. Na prirodne mineralne vode Jana s okusom voća tržište je jako dobro reagiralo, a Jamnica Sensation upravo izlazi na tržište s novim senzacionalnim dizajnom i novom komunikacijom za koju vjerujemo da će doslovno razbiti monotoniju svačije svakodnevnice. Tu su još i osvježavajuća gazirana bezalkoholna pića GINGER koja dolaze u dva okusa:

sweet lemon i bitter orange, a koji svojom elegancijom i jedinstvenošću, polako ali sigurno, osvajaju svoj prostor u segmentu gaziranih pića. Ono što bih istaknula kao izazov svakako je bogat asortiman kojeg iz dana u dan razvijamo i zadržavanje vodećih pozicija u kategorijama što je izuzetno zahtjevno u Hrvatskoj gdje se recesija još uvelike osjeća.“

OPTIMISTIČNA BUDUĆNOST „Kada govorimo o budućnosti, moj tim, kojeg čini 11 mladih, ambicioznih i odgovornih suradnika, i ja smo vrlo optimistični i vjerujemo da ima prostora kako za razvijanje novih proizvoda tako i za širenje tržišta. Rezultati koji su iz godine u godinu sve bolji samo su potvrdu Jamničine kvalitete. Uz brend menadžere i asistente brend menadžera te voditelje izvoznih tržišta, u timu imamo i specijaliste digitalnog marketinga i brend PR-a. Iznimno sam sretna načinom na koji se služba razvija uz veliku podršku i vodstvo naše direktorice Jasne Mikačić. Prava motivirajuća atmosfera iznimno je bitna za sve i preduvjet za najbolje rezultate“, ističe Latica te kao ključno za konačan uspjeh poslovanja ističe suradnju s ostalim sektorima u Jamnici. Tako napominje da su uspješni rezultati sektora marketinga posljedica i kvalitetne suradnje sektora marketinga sa sektorom prodaje i izvoza jer pored marketinških aktivnosti u Hrvatskoj, s obzirom na prisutnost Jamničinih proizvoda u zemljama regije, ali i u inozemstvu, velika pažnja se posvećuje marketinškim aktivnostima na izvoznim tržištima. Zahvaljujući tome Jana, kao najjači izvozni proizvod Jamnice, danas se pije od Los Angelesa u Sjedinjenim Američkim Državama preko Europe i Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima do dalekog Seula u Republici Koreji. Kada je u pitanju slobodno vrijeme, Latica otkriva da voli različite aktivnosti. „S obzirom da sam iz Splita moram priznati da je najveći užitak opuštanje s pogledom na more u društvu obitelji i ljudi koje volim. Iznimno sam društvena i zanima me puno različitih područja. Od kulture, jezika, putovanja na najrazličitije destinacije, knjiga, glazbe preko tenisa i trčanja do jednostavnog dobrog druženja i izlaska,“ s osmjehom zaključuje rukovoditeljica Službe brend menadžmenta u Jamnici. n

progressive |

03:2015

49


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

DOMESTOS Turbo Fresh 32 g

HiPP repičino ulje 250 ml

Prvi aktivni WC osvježivač s rotirajućim punjenjem koji se aktivira pod pritiskom vode i ravnomjerno otpušta proizvod. Sprečava nastanak vodenog kamenca, odstranjuje prljavštinu i otpušta svjež miris. Nudi potrošačima novi, inovativan proizvod prepoznatljive Domestos snage za čišćenje. Jedini je WC osvježivač koji se rotira i kod kojeg potrošači mogu vidjeti djelovanje prilikom svakog ispiranja. Marketinška podrška: TV podrška, promocije na prodajnim mjestima Logističke informacije: DOMESTOS Tubo Fresh 32 g, EAN KOD: 8712561881135, 9 kom/pakiranje, 1458 kom/paleta DOMESTOS Tubo Fresh Pine 32 g, EAN KOD: 8712561881210, 9 kom/pakiranje, 1458 kom/paleta DOMESTOS Tubo Fresh Lemon 32 g, EAN KOD: 8712561881296, 9 kom/pakiranje, 1458 kom/paleta Proizvođač: Unilever Uvoznik/distributer: Atlantic Trade d.o.o. Adresa uvoznika/distributera: Lončareva 9, 10 090 Zagreb Telefon i fax: +385 1 6311 400

HiPP repičino ulje prvo je repičino ulje u organskoj kvaliteti. Ovaj proizvod sadrži čisto repičino ulje iz organskog uzgoja bogato Omega-3-masnim kiselinama te idealan omjer Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina. Može se koristiti za kuhanje ili se dodavati u već gotove kašice od povrća, mesa ili voća i žitarica Logističke informacije: 6 kom/karton; 66 kartona / paletni red; 264 kartona/ paleta Proizvođač: Vereinigte Fettwarenindustrie, Austria Uvoznik/distributer: Atlantic Trade d.o.o. Adresa uvoznika/distributera: Miramarska 23, 10000 Zagreb. Telefon i fax: +385 1 2413 900 / +385 1 2413 901 Web site: www.atlanticgrupa.com

Još bogatiji kremastiji okus Dolcela pudinga vanilija i čokolada

Voćna zabava Jabuka s borovnicom i narom 90 g

Dolcela pudinzi okusa vanilije i čokolade, klasici među pudinzima, mnogima su omiljeni desert. Bilo da se pripremaju samostalno ili kao krema za kolač ili tortu, njihov prepoznatljiv okus daje poseban dodir svakoj slastici. Ove godine Dolcela za potrošače ima iznenađenje – odsada mogu probati i uživati u još bogatijem, kremastom okusu pudinga vanilije i čokolade! Još bogatije i kremaste Dolcela pudinge potrošači mogu naći u novom, osvježenom Dolcela dizajnu, koji ipak ostaje vjeran svojim osnovnim linijama. U prepoznatljivoj plavoj boji nalazi se Puding vanilija, a u smeđoj Puding čokolada. Novi okusi pudinga biti će podržani kroz TV kampanju u razdoblju od 12.3.-18.4., kroz promotivne akcije na prodajnim mjestima (13.3.-4.4.) diljem Hrvatske, recepte na POS materijalu, recepte na webu te dodatna izlaganja nrazdoblju od 4.4.-18.4. paralelno s kampanjom za nove okuse pudinge, ići će i kampanja za Dolcela loyalty program na pudinzima. Koncept loyalty programa je takav da će svi potrošači koji pošalju 10 sakupljenih logotipa Dolcela s Dolcela pudinga dobiti atraktivan poklon! U loyalty programu sudjeluju sve vrste Dolcela pudinga. Informacije o poklonu potrošači će moći pronaći na www.coolinarika.com, www.podravka.com Logističke informacije: Komercijalno pakiranje: Puding vanilija 37 g, Puding čokolada 45 g Komada u kartonu 18. Kartona na paleti 3.240 Proizvođač: Podravka d.d, Ante Starčevića 32, Koprivnica Telefon i fax: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com

Voćna zabava je voćni obrok u praktičnom pakiranju koji se lako zatvara nakon otvaranja, te je idealan za putovanja. Ako dijete nije ljubitelj voća, voće pakirano u tubi čini voćni obrok zanimljivim. Voćna zabava Jabuka s borovnicom i narom sadrži visok udio vitamina C, 100% voće iz Bio uzgoja i bez dodanog je šećera – sadrži prirodno prisutni šećer. Idalna je kao međuobrok ili međudesert. Logističke informacije: 6 kom/karton; 52 kartona/paletni red; 312 kartona/paleta. Proizvođač: HiPP GmbH&Co.KG, Gmunden Uvoznik/distributer: Atlantic Trade d.o.o. Adresa uvoznika/distributera: Miramarska 23, 10000 Zagreb Telefon i fax: +385 1 2413 900 / +385 1 2413 901 Web site: www.atlanticgrupa.com

50 progressive |

03: 2015


Permetal protiv kamenca Permetal, brend broj 1 u Hrvatskoj u kategoriji sredstava za čišćenje kuhinje, dobio je novog člana. Permetal protiv kamenca sa svojom inovativnom formulom na bazi glikolne kiseline učinkovito uklanja mrlje od kamenca, hrđu i sve nečistoće s površina od inoksa (sudoperi, zdjele, pipe) i ostalih metalnih površina kojima doista vraća sjaj poput novog. Sadrži miris bez alergena i biološki je razgradljiv. Isprobajte ga i uvjerite se u njegovu učinkovitost! Marketinška podrška: TV kampanja, print, POS Logističke informacije: 6 boca u kutiji, 125 kutija na paleti Proizvođač: Labud d.o.o., Radnička cesta 173 r, 10 000 Zagreb, Hrvatska Telefon i fax: +385 1 24 04 100, +385 1 2404 618 Web site: www.labud.hr

Passata 200 g Passata 200 g novost je u Podravkinom asortimanu proizvoda od rajčice, objedinjenog pod novom mediteranskom platformom Okus Mediterana. Ovo ekonomično pakiranje pasirane rajčice, u kojem je sačuvano sve bogatstvo okusa prirodne rajčice uzgojene na mediteranskom suncu, prepoznatljive je Podravka kvalitete. Privlačne crvene boje i domaćeg okusa rajčice, neizostavan je sastojak u svakoj kuhinji, a posebno mediteranskoj. U kombinaciji sa ostalim namirnicama osigurava pripremu maštovitih kulinarskih kreacija (juha, umaka, preljeva za tjesteninu, rižu i pizzu) donoseći potrošačima svakodnevno mirise i okuse Mediterana na njihov stol. Marketinška podrška: u sklopu podrške za ostali asortiman Logističke informacije: tetra brik 200 g, 24 kom/karton, 120 kartona/paleta Besplatni potrošački telefon: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com

Barilla spaghetti bez glutena 400 g Opis proizvoda: sušena tjestenina bez glutena od kukuruznog i rižinog brašna 400 g Marketinška podrška: print, in store promotivne aktivnosti Logističke informacije: Jedinično pakiranje 400 g, transportno pakiranje 12 kom Proizvođač: Barilla G. e R. Fratelli, Via Mantova 166, Parma, Italija Stavlja na tržište: Barilla Hrvatska d.o.o., Radnička cesta 39, Zagreb Web site: www.barilla.hr

Sanitar Original 1,5L – novo XXL pakiranje! Sanitar, sredstvo broj 1 u Hrvatskoj za čišćenje kupaonice od sada je dostupno u XXL pakiranju. Veće pakiranje osigurava još više dugotrajne čistoće i higijene površina. Sanitar Original XXL tekuće je univerzalno sredstvo za čišćenje koje učinkovito uklanja kamenac i prljavštinu te dokazano ubija 99,9 posto bakterija i dezinficira površine, a sve to bez neugodnih mirisa. Zahvaljujući jedinstvenoj formuli bez klora, blag je prema površinama koje se čiste, a sanitarijama osigurava vrhunsku čistoću i dugotrajni sjaj. Marketinška podrška: TV kampanja, print Logističke informacije: 9 boca u kutiji, 40 kutija na paleti. Proizvođač: Labud d.o.o., Radnička cesta 173 r, 10 000 Zagreb, Hrvatska Telefon i fax: +385 1 24 04 100, +385 1 2404 618 Web site: www.labud.hr

Barilla fusilli bez glutena 400g Opis proizvoda: sušena tjestenina bez glutena od kukuruznog i rižinog brašna 400 g Marketinška podrška: print, in store promotivne aktivnosti Logističke informacije: Jedinično pakiranje 400 g, transportno pakiranje 14 kom. Proizvođač: Barilla G. e R. Fratelli, Via Mantova 166, Parma, Italija Stavlja na tržište: Barilla Hrvatska d.o.o., Radnička cesta 39, Zagreb Web site: www.barilla.hr

Barilla penne rigate bez glutena 400 g Opis proizvoda: sušena tjestenina bez glutena od kukuruznog i rižinog brašna 400 g Marketinška podrška: print, in store promotivne aktivnosti Logističke informacije: Jedinično pakiranje 400 g, transportno pakiranje 14 kom Proizvođač: Barilla G. e R. Fratelli, Via Mantova 166, Parma, Italija Stavlja na tržište: Barilla Hrvatska d.o.o., Radnička cesta 39, Zagreb Web site: www.barilla.hr

progressive |

03:2015

51


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Svježe smrznuta riba najbolji odabir za balansiran obrok Mediteranska prehrana glasi za jednu od najpoželjnijih prema sudu mnogih nutricionista, a upravo je riba jedna od glavnih njenih namirnica. Nova Ledo edukativna kampanja „Svježe smrznuto“ govori o kvaliteti Ledo smrznute ribe koja zahvaljujući metodi brzog smrzavanja zadržava sve vrijedne nutrijente te dolazi iz divljeg ulova. Također, cilj je potaknuti konzumaciju ribljih proizvoda što češće, jer je upravo riba najbolji izvor omega 3 masnih kiselina koje su važne za normalan razvoj mozga djeteta tijekom trudnoće i dojenja. Također, omega 3 masne kiseline pridonose normalnoj funkciji srca te su izvor proteina važan za razvoj mišića u tijelu. Zahvaljujući Ledo svježe smrznutoj ribi sada je još lakše pripremiti ukusan i hranjiv obrok sa širokim asortimanom Ledo ribe koja je lako dostupna tijekom cijele godine, unaprijed očišćena i filetirana, svježe smrznuta što joj omogućava da zadrži sve vrijednosti te se može pripremiti brzo i jednostavno na 1.000 načina. Svima kojima nedostaje inspiracije ili savjeta za pripremu ribe, pomoć mogu potražiti na Ledo web stranicama ili na poleđini ambalaže proizvoda gdje se nalaze zanimljivi recepti. Konzumacija ribe minimalno 2 x tjedno premisa je balansirane prehrane, a zahvaljujući Ledu više nema opravdanja za brojne izgovore!

PRIJAVITE SE ZA PRIMANJE ČASOPISA!

Dr. Oetker premium šećeri s aromama - za najslasnije domaće kolače! Stogodišnja tradicija, iskustvo i kreativnost Dr.Oetkera rezultirali su najfinijim novostima za sve prave ljubitelje slatkoga - novim premium šećerima s prirodnim aromama. Omiljene slastice od sada se mogu obogatiti aromama cimeta, limuna i ruma s najfinijim šećerima. I ovaj put su porijeklo, vrhunska provjerena kvaliteta i omjeri aroma pažljivo birani kako bi se s lakoćom ispekli najslasniji aromatični domaći kolači. Dr.Oetker premium šećeri s aromama oduševit će baš svakog sladokusca jer se mogu jednostavno dodati u svaki željeni kolač, kremu, desert ili pak napitak kao što bi se dodala i vrećica vanilin šećera. Kombinacija najfinijh šećera i odabranih prirodnih aroma daju idealan spoj Dr.Oetker premium šećera s aromama. Preporučena maloprodajna cijena jednoga pakiranja je 2,19 kn.

Ukoliko želite primati Progressive ili je došlo do izmjene podataka, molimo da ispunjeni obrazac pošaljete na: e-mail: crier@crier.hr ili poštom na adresu: CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o., Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb. Ime i prezime: Tvrtka:

......................................................................................................................................................................................

Adresa:

....................................................................................................................................................................................

Poštanski broj: E-mail:

..............................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

Telefon:

...................................................................................................................................................................................

Funkcija:

................................................................................................................................................................................

Djelatnost:

..........................................................................................................................................................................

*Izdavač pridržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak Progressive magazina.

Datum:

52 progressive |

03: 2015

.........................................................................................


Borotalco White roll-on, osjećaj čistoće cijeli dan Brend Borotalco, sa 100-godišnjom tradicijom nastavlja razvijati liniju dezodoransa te predstavlja novi roll-on Borotalco White. Borotalco White je dezodorans u obliku roll-ona, s ekskluzivnim mirisom bijelog mošusa, koji nudi osjećaj cjelodnevne čistoće i svježine. Mikrotalk formula upija znoj, ali i omogućava koži disanje, dok antibakterijsko djelovanje pomaže u sprječavanju stvaranja neugodnih mirisa. Dezodorans u obliku roll-ona omogućava jednostavno razmazivanje te štiti kožu cijeli dan. 0% Alkohola. Dermatološki testirano. Logističke informacije: BOROTALCO ROLL ON WHITE 50 ml, EAN: 80320159, 6 kom/karton Proizvođač: L.Manetti - H.Roberts & C.p.A, Italija Uvoznik za Hrvatsku: Bolton Croatia d.o.o., Šarengradska 9, 10000 Zagreb, Telefon: 01 333 67 55

WC Net – čisti zgoditak WC Net, Vaš stručnjak za kupaonicu drugu godinu zaredom priređuje veliku nacionalnu nagradnu igru. Prošlogodišnja nagradna igra polučila je odličan uspjeh kroz povećanje tržišnog udjela, rastom sell-outa i vidljivosti proizvoda. Novost ove godine je uključivanje Smac Express odmašćivača u nagradnu igru. Smac Expres odmaščivaći su novost na tržištu koji se ističu univerzalnom primjenom te su u vrijeme lansiranja dostupni u posebnom pakiranju sa spužvicom gratis. Koncept nagradne igre ostaje nepromijenjen: za kupnju jednog WC Net ili Smac proizvoda, svaki kupac ostvaruje pravo sudjelovanja u sms nagradnoj igri te mogućnost osvajanja nagrada od ukupno 40.000 kn na American Express® karticama. Cilj nagradne igre je podržati sezonu čišćenja, dodatno stimulirati prodaju te povećati uočljivost brenda i dinamizirati kategoriju. Promocija nagradne igre obuhvaća razne komunikacijske kanale: cjenovne akcije, promocije i oglašavanje u prodajnom mjestu te promotivne materijale i komunikaciju na proizvodima. Potpuni pristup od 360° će zasigurno donijeti rezultat na zadovoljstvo proizvođača, maloprodajnih lanaca i kranjih potrošača. Odabirom WC Net i Smac proizvoda, na pravom ste putu prema čistom zgoditku. Distributer: Bolton Croatia d.o.o. Adresa distributera: Šarengradska 9, 10000 Zagreb E-mail: mail@boltoncroatia.hr

Nova Franck 100% Arabica s okusom lješnjaka i čokolade Mljevena kava Franck 100% Arabica od sada ima novog člana u obitelji – aromatiziranu mljevenu kavu. Uđite u svijet čarobnih aroma i uživajte u inovaciji među našim mljevenim kavama – Franck 100% Arabica kavi s okusom lješnjaka i čokolade! U čemu je razlika u odnosu na Franck 100 Arabicu? Razlika je u novom doživljaju arome kave! Franck 100% Arabica kavu karakteriziraju arome koje su prirodno prisutne u zrnu kave - blage čokoladne note prožete lješnjakom i slatkim

Novo - WC Net Lime Fresh Istraživanja pokazuju da je miris citrusa najpoželjniji miris sredstava za čišćenje WC školjke. WC Net prati trendove i upotpunjava asortiman s tri nova proizvoda za potpunu higijenu wc školjke. WC Net Intense Lime Fresh 750 ml je parfumirano sredstvo za čišćenje wc školjke koje uklanja neugodne mirise, dugotrajno širi miris te dubinski čisti i higijenizira wc školjku. U kategoriji osvježivača za WC školjku predstavljamo WC Net Energy Lime Fresh 38g uložak za WC školjku s 5 učinkovitih djelovanja. Posebna formula stvara snažnu pjenu za potpunu čistoću, a zahvaljujući izduženom obliku uloška otpušta enzime po cijeloj površini WC školjke. Djeluje ispod razine vode i sprječava nastajanje vodenog kamenca dok inovativni Deo Clip™ mirisni nastavak postupno otpušta ugodan miris u prostor. WC Net nudi i obiteljsko pakiranje uložaka WC Net Intense Lime Fresh 4x34g uz najbolju cijenu pojedinačnog uloška na tržištu. Dubinski higijenizira, otpuštajući ugodan miris te štiti WC školjku od nastanka vodenog kamenca. WC Net je vaš stručnjak za kupaonicu! Logističke informacije: WC Net Intense Lime Fresh 750 ml, EAN: 8003650004642, 12 kom/kart WC Net kruti ulošci Lime Fresh 4x34 g, EAN: 8003650005007, 12 kom/kart WC Net Energy Lime Fresh 38 g, EAN: 8003650005045, 14 kom/kart Proizvođač: Bolton Manitoba S.p.A, Italija Distributer: Bolton Croatia d.o.o. Adresa distributera: Šarengradska 9, 10000 Zagreb E-mail: mail@boltoncroatia.hr

bademom. Kako bismo pojačali te arome i stvorili kavu desertnog mirisa i okusa, mješavini najfinijih arabica dodali smo arome lješnjaka i čokolade te tako stvorili ovu jedinstvenu aromatiziranu kavu. Preporučena maloprodajna cijena: 24,99 kn Web: www.franck.eu


54 progressive |

06: 2014

Progressive 147 - Ožujak 2015.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 13 years experie...