Page 1

PROGRESSIVE MAGAZIN • PRVI SPECIJALIZIRANI ČASOPIS ZA TRGOVINU MJEŠOVITOM ROBOM  GODINA XII BROJ 144

ISSN 1331-7865

12 godina s vama  SHOP FITTING Kako za dobar promet nisu bitne samo cijene i asortiman, već na odluku kupca da izabere određenu prodavaonicu utječu i izgled maloprodajnog objekta, raspored u njemu, dizajn vizualne komunikacije i mnogi drugi faktori, od ovog broja u Progressivu možete pročitati što se sve 'krije' iza pojma shop fitting te zašto je on važan.

Što nas čeka u 2015. godini?

ARIJANA ŠAFRANKO SALIHĆEHAJIĆ direktorica, Šafram d.o.o.

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr


ISSN 1331-7865


| 11:2014

progressive |

11:2014

3


Sadržaj

16

34

UVODNIK

5

40

TEMA BROJA KAVA I MJEŠAVINE KAVE 

34

VIJESTI IZ ZEMLJE

6

IZ REGIJE 

10

LJUDSKI RESURSI

IZ SVIJETA 

12

Kakve radnike trebamo?FINANCIJE I POREZI

SHOP FITTINGŠto nas čeka u 2015. godini? 14

Uređenje prodajnog prostora

U FOKUSU PREHRANA

PROGRESSIVE KOŠARICA 

44

Indeks zadovoljstva trgovačkim lancima

45

MESNE PRERAĐEVINE16

PROGRESSIVE PREPORUČUJE b.Aktiv LGG Krem – užitak na zdravim temeljima24

4042

PROFIL EMIRA JAKUPOVIĆ / VODITELJICA RAZVOJA, ANAMARIJA COMPANY D.O.O.

46

INTERVJU MJESECA ARIJANA ŠAFRANKO SALIHĆEHAJIĆ / DIREKTORICA, ŠAFRAM D.O.O. 

26

PROMOCIJE

U FOKUSU NEPREHRANA DETERDŽENTI ZA PRANJE RUBLJA

30

ANKETA – Hendal

32

4 progressive |

11: 2014LJUDI I DOGAĐAJI48

50


Uvodnik

| 11:2014

Urednice

Novi shopping dozivljaj

Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428 Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 428

Suradnici Nataša Antunović, Hendal Jura Horvat; Nielsen Jelena Jakšić, Ipsos Puls Vlado Janjić, Elf machine Kristian Anić Kaliger, Nielsen Dijana Klekar, Tecumviva Mladen Kožić, GfK Hrvatska Krešimir Lipovšćak, Crowe Horwath Vesta Ratkevičiūtė, Euromonitor Intenational

Prodaja/marketing Progressive prodaja@crier.hr 01/ 4854 429

Voditeljica ureda i naklade Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Graficka urednica Ivana Voloder ivana.v@crier.hr

Group manager John Whitbread john@crier.co.uk

Tisak: TISKARA ZELINA d.d. Katarine Krizmanić 1 Sveti Ivan Zelina

ISSN 1331-7865 Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­ vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj. Iz­da­vač zadržava pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­du­ci­ra­nje, um­no­ža­ va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­ nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

cmg media solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

H

rvatska maloprodaja pri kraju je još jedne izazovne godine. Razdoblje je kad se sumiraju poslovni rezultati protekle i rade završne pripreme i precizna planiranja za narednu godinu. A podaci o prometu u trgovini na malo i nisu baš ohrabrujući… U prvih devet mjeseci promet u trgovini na malo zabilježio je realan pad od 0,8%. Uz slabe izglede gospodarskog oporavka te produljenje negativnih trendova na tržištu rada, ekonomski analitičari prognoziraju da će negativan doprinos prometu u trgovini na malo i dalje dolaziti od visoke razine potrošačkog pesimizma i usmjerenosti potrošnje na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Kako bi potaknuli potrošnju, maloprodajni stručnjaci moraju s maksimalnom pozornošću osluškivati glas kupaca, usprkos činjenici da se značajnije promjene u kretanju domaće potražnje ne očekuju ni u godini pred nama. Činjenica je da današnji kupci, pogođeni krizom, troše manje nego prije, no oni su također postali mnogo zahtjevniji. Razvoj tehnologije, potrošački proizvodi i usluge koji nude dobar odnos cijene i kvalitete, potrošačima sami po sebi nisu više dovoljni. Oni traže mnogo više. U svijetu preplavljenom najrazličitijim vrstama proizvoda gotovo je nemoguće zamisliti da tvrtke svake godine mogu pokrenuti uistinu inovativne i jedinstvene proizvode. Istraživanja pokazuju da potrošači vrlo pozitivno reagiraju na - nova shopping iskustva.

Na tvrtkama kojima je u fokusu roba široke potrošnje i maloprodaja ostaje da prate, shvate i iskoriste nove trendove i navike u ponašanju potrošača te da im, recesiji usprkos, pruže jedinstven doživljaj kupovine.

Na tvrtkama kojima je u fokusu roba široke potrošnje i maloprodaja ostaje da prate, shvate i iskoriste nove trendove i navike u ponašanju potrošača te da im, recesiji usprkos, pruže jedinstven doživljaj kupovine. n

Marija Kosor marija.k@crier.hr

progressive |

11:2014

5


 VIJESTI

Iz zemlje ABC sir s Baranjskim kulenom šampion sajma sira Na tradicionalnom, 12. Gospodarskom sajmu – sajmu sira u Grubišnom Polju, u sklopu kojeg je organizirano ocjenjivanje sira i proizvoda od mlijeka, stručnjaci Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu ocijenili su brojne uzorke mliječnih proizvoda od kravljeg i kozjeg mlijeka među kojima je za šampiona proglašen novi okus ABC svježeg krem sira - ABC sir s Baranjskim kulenom. Dobro poznati okus ABC svježeg krem sira koji se priprema od mlijeka s beljskih farmi, domaćeg vrhnja i malo morske soli obogaćen je komadićima Baranjskog kulena, tradicionalne suhomesnate delicije vrhunske kvalitete. ABC sir s Baranjskim kulenom predstavlja savršen odabir za sočne sendviče bogatog okusa i pripremu jela s daškom tradicije. Ovaj novi proizvod Belja na tržište je izašao prije nekoliko tjedana i već je osvojio šampionsku titulu na jedinom specijaliziranom sajmu sira u Hrvatskoj.

Nastavlja se trend smanjene konzumacije mlijeka Tetra Pak®, svjetski lider u rješenjima za preradu i pakiranje hrane, objavio je svoj sedmi indeks mliječne industrije. Izvještaj ističe prilike i izazove koje nameće rastuća potražnja na globalnoj razini i koja će prvi put prerasti dostupnu ponudu u narednom desetljeću. Kompanija kaže da proizvođači, kako na razvijenim tržištima mliječnih proizvoda tako i na tržištima u razvoju, moraju obratiti pozornost na balansiranje neophodno za održivi poslovni uspjeh. Najnovije procjene pokazuju da se u Hrvatskoj recesija nastavlja i u segmentu mlijeka gdje razina potrošnje pada za -3,1% u odnosu na prethodnu 2013. godinu, dosežući 62,5 litara po stanovniku. Odnos između potrošnje trajnog i pasteriziranog mlijeka je 76:24 u korist trajnog mlijeka. Pasterizirani segment je bitno manji od trajnog, međutim u 2014. godini u odnosu na prethodnu 2013. bilježi dalji pad od -4,3% dok trajno pada -2,8%.

6 progressive |

11: 2014

Kontinuirani rast prodaje vinarije Jeruzalem Ormož Vinarija Jeruzalem Ormož, koju je prije pet godina preuzela obitelj Puklavec, od kroničnog gubitaša stvorila je perspektivnu vinariju čija prodaja stalno raste i čija se vina danas mogu naći na čak 22 tržišta diljem svijeta. S naglaskom na svježinu i čistoću primarnih aroma vina, umjesto na sladunjavom i zasitnom stilu što su ga naslijedili, te uz novi marketinški i prodajni koncept, lansirali su vina na police trgovaca kao što su Tesco, Waitrose, Bibendum u Britaniji, Bidronka u Poljskoj, u dućane njemačkog diva Edeka grupe i belgijske supermarkete Delzhaize Group. U Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Srbiji i drugim regionalnim zemljama prodaju se pod brendom Jeruzalem dok se u ostatku svijeta prodaju pod brendom Puklavec & friends. Samo njemačko tržište im prodaje više od 2,4 milijuna boca godišnje dok im na zahtjevnom i visoko konkurentnom engleskom i nizozemskom tržištu zarada u 2014. prelazi 2 milijuna eura. Uspjeh vina vinarije Jeruzalem Ormož krije se u primjerenom omjeru kvalitete i cijene te jedinstvenom osvježavajućem stilu vina visoke kvalitete. Na hrvatskom se tržištu mogu naći u Konzumu, Mercatoru, Intersparu, Metrou i Vrutku, koji u svom asortimanu imaju Sauvignon, Sivi Pinot, Chardonay i Laški rizling. Pjenušce Jeruzalem Ormoža - Brut, Sec te Muškatnu peninu može se nabaviti u Metrou po cijenama od već 33.99 kn.

Agrolaguna najbolji hrvatski proizvođač vina u 2014. Na gala večeri AWC Vienna – International Wine Challenge natjecanja, održanoj 26. listopada u Gradskoj vijećnici u Beču, Agrolaguna je primila još jedno iznimno priznanje - nagradu za najboljeg hrvatskog proizvođača vina za 2014. godinu. U rujnu ove godine Vina Laguna oduševila su ocjenjivače na natjecanju International Wine Challenge (AWC Vienna) koje slovi za jedno od najvećih i najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja vina. Među više od 12 tisuća uzoraka vina iz 40 zemalja svijeta, crna Vina Laguna okitila su se s čak osam medalja. Zlato su odnijela crna Vina Laguna Festigia Castello 2011. i Vina Laguna Festigia Cabernet Sauvignon 2011. dok su srebrne medalje osvojila Vina Laguna Festigia Malvazija Akacija 2012., Vina Laguna Rosé 2013., Vina Laguna Terra Rossa 2012., Vina Laguna Festigia Castello 2012., Vina Laguna Festigia Merlot 2010. i Vina Laguna Muškat ruža 2013.

BauWelt - novi centar za gradnju i dom u Slavonskom Brodu Prva hrvatska trgovina BauWelt otvorena je u Slavonskom Brodu u sklopu trgovačkog centra Supernova u Osječkoj ulici 284. Trgovinu su otvorili direktor BauWelta Tomislav Leko, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i direktor trgovačkog centra Supernova Paul Merdzo. "BauWelt je novo ime na hrvatskom tržištu trgovina s konceptom 'uradi sam'. Također, novost predstavljamo i zbog činjenice da smo jedini centar za gradnju i dom smješten unutar trgovačkog centra kako bismo postali poželjno mjesto kupnje za cijelu obitelj. Naš je asortiman namijenjen malim i velikim majstorima te vjerujemo da će u ponudi više od 30.000 proizvoda na gotovo 6.000 metara kvadratnih svatko pronaći nešto za sebe kako bi izgradio dom po svom!", izjavio je prilikom otvorenja Tomislav Leko.


| 11:2014 PIK Vrbovec dio međunarodnog prehrambenog sajma Sial PIK Vrbovec u sklopu štanda Hrvatske gospodarske komore prvi puta se predstavio na međunarodnom prehrambenom sajmu Sial, održanom u Parizu od 19. do 23. listopada. O važnosti sajma te njegovom utjecaju govore brojke prema kojima je Sial ove godine ugostio čak 6300 izlagača iz 105 zemalja dok je sajam u pet dana posjetilo više od 150.000 posjetitelja. PIK Vrbovec, vodeća mesna industrija u Hrvatskoj i regiji, već dugi niz godina sudjeluje na svim važnim nacionalnim i međunarodnim sajmovima. Najsuvremenija tehnologija, vrhunski stručnjaci, provjerene recepture, inovativnost, ali i tradicija duga preko 75 godina, jamče povjerenje i kvalitetu PIK-ovih brendova za koje se vjeruje kako će pronaći svoj put do potrošače i na velikom tržištu Europske unije.

RALU kupio 90 MAN tegljača vrijednih 50 milijuna kuna Na svečanoj primopredaji održanoj krajem listopada u prostorima MAN Importera Hrvatska, tvrtci RALU logistika uručeno je 90 novih MAN TGX tegljača ekološke klase Euro 6. U ime RALU logistike tegljače je od direktora MAN Importera Hrvatska Velimira Marovića preuzeo predsjednik Uprave Zvonimir Šćurec, istaknuvši pritom kako kupnja 90 najmodernijih tegljača u ukupnoj vrijednosti od 50 milijuna kuna predstavlja jednu od najvećih transakcija ovog tipa u regiji kao i da je veći dio voznog parka obnovljen nakon samo četiri godine, po uzoru na najviše europske standarde upravljanja voznim parkom i znatno ranije od prosjeka u regiji. Tegljače će koristiti podružnice RALU logistike u Hrvatskoj i Srbiji, prvenstveno za potrebe transportnih operacija na širem području Europe.

Otvorena 33. poslovnica Kauflanda Kaufland je 20. studenoga otvorio vrata kupcima svoje nove poslovnice u Zagrebu, na adresi Zagrebačka cesta 136, čime je otvoreno i više od 180 novih radnih mjesta. Poslovnicu su svečano otvorili direktor nekretnina Vedran Abramović i direktor prodaje Kauflanda Marco Steppe. U sklopu ove poslovnice na Zagrebačkoj cesti uređeno je više od 180 parkirnih mjesta, a u sklopu poslovnice posluju razne specijalizirane trgovine: Hrvatska lutrija, cvjećarnica, mjenjačnica, mesnica, frizerski salon i ugostiteljski objekt. Na više od 2.500 četvornih metara nalazi se više od 20.000 različitih proizvoda. Glasnogovornik Kauflanda Dubravko Kušec posebno je naglasio da preko 70% prehrambenih proizvoda čine hrvatski proizvodi. Kaufland za čak 2.500 proizvoda jamči diskontno niske cijene. Kauflandovu robnu marku K-Classic čini 1.000 kvalitetnih proizvoda čime se nudi vrhunska kvaliteta po najpovoljnijoj cijeni. Na svečanom otvorenju dućana uručene su dvije donacije. Kaufland Hrvatska donirao je 20.000 kn Dječjem vrtiću Petar Pan i 10.000 kn udruzi Europa Donna.

Coca-Cola osigurala 1,7 mil. dolara za obnovu poplavljenih područja Coca-Cola je osigurala dodatnih milijun američkih dolara pomoći za obnovu poplavljenih područja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Ukupan iznos Coca-Coline financijske pomoći namijenjene stanovništvu i obnavljanju poplavljenih područja u trima državama time se popeo na milijun i 700 tisuća američkih dolara. U dogovoru s vladama Srbije, Bosne i Hercegovine te Izvršnim predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa, sredstva će biti uplaćena Nacionalnim društvima Crvenog križa, članicama Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i bit će upotrijebljena za obnovu obrazovnih, sportskih i kulturnih objekata te obnovu sustava primarne zdravstvene zaštite. U prikupljanju sredstava sudjelovale su Coca-Coline podružnice iz cijeloga svijeta, a akciju su pojedinačnim donacijama i uključivanjem u volonterske akcije pomoći poplavljenim područjima podržali i brojni zaposlenici.

Podravka dobitnik certifikata Poslodavac Partner Podravka je, zahvaljujući uspješno izgrađenom sustavu upravljanja zaposlenicima, nagrađena certifikatom Poslodavac Partner. Detaljnom analizom procesa upravljanja ljudskim resursima i usporedbom s drugim organizacijama, utvrđeno je kako je Podravka zadovoljila visoke standarde kvalitete Certifikata Poslodavac Partner, a svojim uspješnim pristupom u upravljanju ljudskim resursima pokazala se kao poželjan poslodavac i poslovni partner. Zvonimiru Mršiću, predsjedniku Uprave Podravke certifikat je uručio Aleksandar Zemunić, član Uprave tvrtke SELECTIO. Na svečanoj dodjeli certifikata na kojoj je prisustvovao cijeli menadžment, stručni ocjenjivački tim je prezentirao rezultate analize pet područja upravljanja zaposlenicima: Strategija, Regrutiranje i selekcija, Rad, motivacija i nagrađivanje, Usavršavanje i razvoj te Odnos prema zaposlenicima.

progressive |

11:2014

7


 VIJESTI

Iz zemlje Dukat: Neto dobit 13 milijuna kuna Dukat je u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s neto dobiti od 13 milijun kuna dok neto dobit cijele Dukat grupe iznosi 30,7 milijuna kuna, podaci su iz financijskih izvješća tvrtke objavljenih na Zagrebačkoj burzi. Nato dobit Dukata u odnosu na isto razdoblje lani povećana je za 4,9 milijuna kuna, a neto dobit Grupe za 28,5 milijuna kuna. Poslovni prihodi matične kompanije, Dukata d.d u prvih su devet mjeseci smanjeni za 0,8 posto, na 1,24 milijardi kuna, dok su poslovni rashodi smanjeni za 0,1 posto, na 1,23 milijarde kuna. Po podacima iz izvješća, prihodi od prodaje pali su za 0,4 posto, na 1,23 milijarde kuna. Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu pali za 0,4 posto, na 1,13 milijarde kuna, dok su prihodi od izvoza smanjeni za 1,3 posto, na 104,2 milijuna kuna .

Kraš Grupa: Neto dobit 4,5 milijuna kuna Kraš Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 4,5 milijuna kuna, što je rast od 69 posto prema istom razdoblju lani kada je neto dobit iznosila oko 2,7 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Kraš Grupa je u prvih je devet mjeseci ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 666,4 milijuna kuna, što je za 414 tisuće kuna manje u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno su ukupni konsolidirani rashodi Grupe smanjeni za 2,1 milijun kuna, na 659,8 milijuna kuna. Tako je Kraš Grupa u prvih devet mjeseci ove godine, nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja, ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 6,6 milijun kuna dok neto dobit grupe iznosi 4,5 milijuna kuna. U Krašu napominju kako je u ovoj godini nastavljen trend smanjenja potrošnje izazvan višegodišnjom krizom, što se odražava na kretanje potrošnje konditorskih proizvoda kako na domaćem tako i na većini tržišta zemalja u regiji.

8 progressive |

11: 2014

Zagrebačka pivovara otvorila radove na investiciji vrijednoj 38 mil. kn Zagrebačka je pivovara postavljanjem kamena temeljca svečano u Zaprešiću obilježila početak radova na gradnji novog logističkog, distributivnog i komercijalnog centra. Centar na površini od 43.128 četvornih metara prema najsuvremenijim standardima centralizirat će logističke kapacitete Zagrebačke pivovare te služiti kao distributivno središte za područje cijele Hrvatske. Također će osigurati potrebne uredske kapacitete za regionalni centar prodaje i njezine prateće službe. Njegov velik kapacitet omogućit će skladištenje svih proizvoda, ambalaže i reklamnih materijala Zagrebačke pivovare pod jednim krovom. Uz urede prodaje, ondje će biti smješteni i uredi logistike te vanjski dio centra koji će svojom velikom površinom pridonijeti bržem i učinkovitijem poslovanju.

Atlantic Grupa ostvarila 3,8 milijardi kuna prihoda Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2014. godine ostvarila 3,8 milijardi kuna prihoda od prodaje što predstavlja rast od 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 378,5 milijuna kuna i porasla je 0,7 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2013. dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 209,2 milijuna kuna i predstavlja rast od 8,2 posto, izvijestili su iz tvrtke. "Iako posluje u iznimno teškom makro i mikro-ekonomskom okruženju, kompanija donosi širenje distribucijskog portfelja, inovacije u proizvodnom portfelju, izgradnju novog proizvodnog pogona energetskih pločica uz istovremeni fokus na sustavno upravljanje rizicima. U nastavku godine očekujemo da ćemo uspješno nastaviti s troškovnom optimizacijom uz ostvarenje zacrtanih ciljeva profitabilnosti", istaknuo je Zoran Stanković, potpredsjednik Grupe za financije i informacijske tehnologije.

Grupa Podravka: Neto dobit 81,9 milijuna kuna Grupa Podravka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 81,9 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 97,3 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća Podravke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Iz Podravke u priopćenju objašnjavaju kako je značajan negativni utjecaj od 41 milijun kuna na neto dobit imala odluka HZZO-a o smanjenju cijena lijekova na recept dok su negativne tečajne razlike umanjile neto dobit za dodatnih 21,5 milijuna kuna. U prvih devet mjeseci prihodi od prodaje Grupe iznosili su 2,5 milijardi kuna i manji su nego u istom razdoblju lani za 3,2 posto. Prihodi od prodaje strateškog poslovnog područja prehrana iznosili su 1,9 milijardi kuna, što je 3,6 posto manje nego u istom razdoblju lani dok je farmaceutika ostvarila 574,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je pad za 1,8 posto. Iz Podravke napominju kako su na prihode od prodaje negativno utjecale neto tečajne razlike, posebice od deprecijacije ruske rublje te programi u restrukturiranju.


| 11:2014 Sir Laguna najbolji na svijetu u kategoriji specijalnih sireva Sirevi Sir Laguna osvojili su zlato, srebro i broncu na prestižnom World Cheese Awards 2014. natjecanju u Londonu, u konkurenciji 2700 uzoraka sira iz 40 zemalja svijeta. Zlatnu medalju, kao najbolji sir u kategoriji specijalnih sireva, osvojio je Sir Laguna miješani sir u orahovom listu. Sir Laguna ovčji sir okićen je srebrom u kategoriji ovčjih specijalnih sireva dok je brončanu medalju dobio Sir Laguna miješani sir u kategoriji sireva proizvedenih od dvije ili više vrsta mlijeka. World Cheese Awards najveće je svjetsko natjecanje koje više od 20 godina okuplja brojne proizvođače iz mliječne industrije iz cijelog svijeta, a u ocjenjivanju proizvoda sudjeluje više od 250 sudaca.

Snažan rast dobiti Adris grupe Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit prije poreza od 588 milijuna kuna, što je rast od 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Dobit nakon oporezivanja iznosi 517,3 milijuna kuna i veća je za 33 posto. U prvih devet mjeseci ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 3,9 milijardi kuna, što je rast od 57,7 posto. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 3,3 milijardi kuna i bilježe rast od 49,6 posto. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su za 9,7 posto (s inozemnim podružnicama CO 21,9) i iznose 1,33 milijarde kuna, navodi se u priopćenju. Ukupni rashodi Adris grupe u prvih devet mjeseci ove godine dosegnuli su 3,35 milijardi kuna, što je porast od 66 posto prema istom razdoblju lani. Iz Adrisa ističu kako je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem TDR ostvario devet posto manju prodaju, uz prosječan pad ukupne cigaretne potrošnje na regionalnim tržištima od desetak posto.

Otvorena prva trgovina Decathlona u Hrvatskoj U zagrebačkom King Crossu otvorena je trgovina sportskom opremom – Decathlon koja se prostire na impozantnih 3500 m2. S ciljem što boljeg predstavljanja široke ponude proizvoda koja prati više od 70 sportova, Decathlon je svim kupcima omogućio sportski vikend uz prigodne popuste na površini jednakoj veličini osam košarkaških igrališta. Kao najveća trgovina sportske opreme u Hrvatskoj, Decathlon je ovom prilikom pružio svim posjetiteljima da "zasluže" svoj popust na kupnju uz razne atraktivne sportove. Tako su posjetitelji testirali svoje granice u trčanju, biciklizmu, fitnessu, yogi, sportskom penjanju, košarci, nogometu, rolanju, boksu i planinarenju i nagradili se dodatnim popustima na izabranu sportsku opremu.

dm potvrdio lidersku poziciju na tržištu drogerijskih proizvoda U poslovnoj godini 2013./2014. dm je u Hrvatskoj ostvario ukupan promet u iznosu od 1,97 milijardi kuna, što je porast od 0,48 %, potvrđujući tako osamnaestu godinu za redom lidersku poziciju na tržištu drogerijskih proizvoda, iznijeli su na predstavljanju godišnjih rezultata čelni ljudi ovog drogerijskog lanca. "U protekloj poslovnoj godini investirali smo 39,7 milijuna kuna u otvaranje i modernizaciju naših prodavaonica te otvorili 72 nova radna mjesta", naglasio je Mirko Mrakužić, direktor dm-a. Prema rezultatima istraživanja agencije Ipsos Puls, kupci su u najvećoj mjeri lojalni dm-u zbog izvrsne kvalitete i cijene dm robne marke. U protekloj poslovnoj godini udio robne marke u ukupnom prometu iznosio je 26%. Drugi najčešći razlog lojalnosti kupaca je dobar odnos dm-a prema zaposlenicima, što su prepoznali i ispitanici u istraživanju portala Moj posao.

Metro Cash & Carry i PG Orehovec razvili brend Premium farm Poljoprivredno gospodarstvo Orehovec i Metro Cash & Carry predstavili su proizvode prve komercijalne farme na kojoj se perad uzgaja u strogo kontroliranim uvjetima. Prva komercijalna farma kontroliranog uzgoja peradi nalazi se u mjestu Veliki Bukovec i u vlasništvu je Marinke i Željka Orehovca. Zahvaljujući suradnji s Metroom, PG Orehovec udvostručio je svoju proizvodnju na više od 9.000 ptica godišnje, a Metro Cash & Carry otkupljuje cjelokupnu proizvodnju peradi koja nosi ime Premium farm. Na kvalitetu i okus mesa utječu čimbenici poput genetskog porijekla, starosti, tova te sastava hrane. Tijekom razvoja brenda Premium farm odabrane su posebne pasmine peradi koje su uzgajane u prirodi, u okruženju bez zagađenja industrije i prometa, s najmanje dva metra kvadratna slobodnog prostora po ptici. Prehrana je u potpunosti biljnog porijekla s visokim udjelom žitarica, a uzgoj u prosjeku traje oko 80 dana, dvostruko dulje nego u intenzivnom uzgoju.

progressive |

11:2014

9


 VIJESTI

Iz regije Atlantic Grupa kupuje Foodland Atlantic Grupa preuzela je tvrtku Foodland d.o.o. sa sjedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika. Preuzimanje službeno stupa na snagu po odobrenju srpske Komisije za zaštitu konkurencije, očekivano početkom iduće godine. Očekuje se da će ukupan promet Foodlanda u 2014. iznositi osam milijuna eura. Akvizicija prehrambene kompanije s prepoznatljivim brendom Bakina tajna i paletom proizvoda vrhunske kvalitete predstavlja pojačanje brendiranog asortimana Atlantic Grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja. Asortiman Foodlanda prisutan je, naime, u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regije. “Proizvodi Foodlanda pravi su dragulj prehrambene industrije i najbolji ambasador kvalitete i mogućnosti koje ima autentična regionalna proizvodnja hrane u svijetu. Bakina tajna nudi džemove, slatko i sokove od jedinstvenog lokalnog voća, a krunski dijamant je domaći ajvar, koji su kao delikatesu prepoznali svjetski prehrambeni trgovački lanci. Ova akvizicija pogađa oba cilja definirana u Atlanticovoj strategiji razvoja – širenje postojećeg brendiranog portfolija i internacionalizaciju”, izjavio je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeski.

Zabrana rada većih trgovačkih objekata nedjeljom? Mađarska vlada razmatra nove zakonodavne mjere kojima bi se supermarketima zabranio rad nedjeljom. Prema pisanju Magyar Nemzeta, sadašnji prijedlog odnosi se na to da trgovine koje imaju manje od 400 kvadrata budu izuzete iz zabrane rada nedjeljom. Mađarsko udruženje šoping centara u izjavi navodi da bi usvajanje ovog prijedloga izazvalo ozbiljne posljedice i da bi dovelo do otpuštanja najmanje 35.000 zaposlenih u ovoj branši. Naveli su i da je primjena propisa na objekte veće od 400 kvadrata diskriminirajuća. I u 2011., u studiji Ministarstva ekonomije također je navedeno da bi ovakva zabrana rada nedjeljom ugrozila na tisuće radnih mjesta, što je i bio glavni razlog odbijanja prijedloga.

Slovenija uvodi trošarine na bezalkoholna pića Slovensko ministarstvo zdravlja je objavilo da će u 2015. uvesti trošarine na pića koja sadrže dodani šećer i druge aditive, a ovaj prihod će biti iskorišten za programe namijenjene zaštiti zdravlja i edukaciji o zdravoj prehrani. Vladu je na donošenje ove odluke motiviralo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije iz 2010. godine koje je pokazalo da su mladi Slovenci uzrasta 15 godina i stariji na prvom mjestu u Europi po konzumaciji bezalkoholnih pića, koja mogu izazvati debljinu i povećati rizik od razvijanja dijabetesa, visokog krvnog tlaka i slično. Dvije najveće slovenske privredne komore smatraju da će ova mjera izuzetno opteretiti sektor, koji je već zabilježio pad prodaje tijekom posljednjih godina. Proizvođači bezalkoholnih pića ove su mjere označili kao 'diskriminirajuće', s obzirom na činjenicu da oni nisu jedina industrija koja koristi šećer.

10 progressive |

11: 2014

Spajaju se Piccadilly i Carrefour supermarketi Vlasnici bugarskog Piccadillyja i Carrefourove franšize dogovorili su se da spoje ta dva lanca u Bugarskoj. Prema pisanju portala Dnevnik.bg, dva vlasnika - bugarska kompanija AP Mart i grčka franšiza Carrefoura, KMB Bulgaria - ući će u novi zajednički poduhvat. Naime, ove i sljedeće godine kapital novoformirane kompanije bit će uvećan za 46 milijuna leva kako bi se stabiliziralo poslovanje i poboljšalo plaćanje dobavljačima. Nova kompanija će imati mrežu od 75 prodavaonica i više od 3.000 zaposlenih. Čeka se odobrenje Bugarske komisije za zaštitu konkurencije.

Nestlé otvara novu tvornicu Nestlé će otvoriti novu tvornicu za proizvodnju hrane za kućne ljubimce u Poljskoj, početkom 2015. Vrijednost investicije je oko 300 milijuna zlota. Tvornica, koja se nalazi u mjestu Nowa Wieś Wrocławska u jugozapadnoj Poljskoj, zaposlit će 230 ljudi. "Poljska je najveće tržište hrane za kućne ljubimce u centralnoj i istočnoj Europi", rekao je direktor kompanije Nestlé u toj zemlji José Ignacio Lopezmalo Perezcarpy. Iz kompanije su naglasili da će 90% sastojaka koji će se koristiti za proizvodnju u novoj tvornici osiguravati poljski dobavljači.

Tesco i PKN Orlen testiraju novi format trgovina Tesco i PKN Orlen testiraju novi convenience format trgovina. Plan je da se otvori 10 Tesco Express trgovina na odabranim Orlen uslužnim stanicama u Varšavi, Lodzu i Krakovu. Probni period rada ovih trgovina trajat će godinu dana. Tesco Express trgovine na Orlen stanicama neće imati samo najnoviji interijer, već i mnogo širi asortiman, uključujući svježe voće i povrće. U svijetu, Tesco Express format (convenience trgovine veličine do 200 m²) uključuje mrežu od 1.672 trgovine, od čega je prošle godine otvoreno 125.


| 11:2014 Metroov novi format kompakt trgovina u Moskvi Njemački trgovac Metro Cash & Carry trenutno razvija novi kompaktni format šoping cenatra za centralnu Moskvu, rekao je Olaf Koch, predsjednik kompanije. U razgovoru s gradonačelnikom Moskve Sergejem Sobianinom, on je naglasio da će novi koncept šoping centara kompaktnog formata bitno pojednostaviti pristup potrošača proizvodima, kao i da će smanjiti troškove isporuke robe iz Metro prodavaonica u predgrađu do centra grada. Koch je također izjavio da je Metro spreman startati s velikim poljoprivrednim klasterom u Moskvi, kao i da je zainteresiran za razvoj convenience trgovina.

Tesco lansira uređaje pod privatnom robnom markom u centralnoj Europi Tesco je lansirao novi jeftini tablet pod svojim brendom op3n dott. Prodaja je počela 5. studenoga u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj. Nakon lansiranja Hudl2 u listopadu u Velikoj Britaniji, Tesco je predstavio svoj prvi brend tableta i pametnih telefona i fitnes brend u centralnoj Europi. Uređaji pod nazivom op3n dott su podržani od strane Tescovih globalnih partnera, kao što su Google i Intel. Op3n dott uređaji su dostupni u nekoliko varijanti. Tableti su u bijeloj, crnoj i brončanoj boji, pametni telefoni su crni, a fitnes brend postoji u osam različitih boja. Uređaji su s pratećom opremom i priborom, poput bežičnih Bluetooth slušalica za tablet.

Marinopoulos investirao 10 milijuna eura u renoviranje prodavaonica Carrefourova ekskluzivna franšiza za Grčku i Balkan Marinopoulos objavila je informaciju o dodatnim investicijama iz tekuće godine. Naime, trgovac je potrošio 10,2 milijuna eura na renoviranje 51 prodavaonice različitih formata. Najviše je uloženo u četiri hipermarketa (7,8 miliona eura) dok je ostatak novca investiran u šest supermarketa (1,5 milijuna) i 45 convenience trgovina (0,8 milijuna). Investicija je najvećim dijelom bila usmjerena na unapređenje estetskog izgleda prodavaonica, kao i na rashladnu opremu.

Nova tvornica Ceresit u Bileći Izgradnja tvornice Henkel Ceresit, koja će se prostirati na površini od 6.000 kvadratnih metara, odvija se prema predviđenom rasporedu i bit će završena u ožujku 2015. godine. Tvornica će imati regionalni značaj, s obzirom na to da će se iz Bileće opskrbljivati Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i druge zemlje. „Mi u kompaniji Henkel čvrsto vjerujemo u ovo tržište i potencijal cijele regije. Ceresit, koji je širom svijeta sinonim za vrhunske unutrašnje i vanjske građevinske radove, uskoro će postati lokalni proizvod. Očekujemo da naš potez bude pokretačka snaga za ovu regiju, ali i da naš primjer slijede i drugi investitori’’, izjavio je prilikom obilaska gradilišta generalni direktor Henkela BiH Predrag Armuš.

progressive |

11:2014

11


 VIJESTI

Iz svijeta Dva Interspara na bečkom Glavnom kolodvoru Dvije Interspar trgovine s prodajnim prostorom od 2.600 kvadratna metra otvorene su u srcu bečkog novog Glavnog kolodvora. Postoji veliki hipermarket za opskrbu prehrambenim proizvodima i svakodnevnim proizvodima kao i kompaktna convenient Interspar Pronto trgovina, s pomno odabranim namirnicama za putnike. Interspar je uveo niz proizvoda, uključujući tisuću biljaka, začina i soli iz Austrije i diljem svijeta te veliki izbor kvalitetnih vina. Interspar Pronto kupcima nudi širok izbor gastronomskih proizvoda, od gotovih jela 's pulta' do svježe pripremljenih sendviča. Sa 100.000 putnika po danu, 20.000 zaposlenih u okolnim uredima i 13.000 stanovnika, novi Glavni kolodvor Beč postat će jedno od najprometnijih mjesta u gradu.

Carrefour otvorio Express trgovinu Carrefour je otvorio svoju prvu Express trgovinu u Luxembourg Cityju, šireći novu verziju koncepta koji je već otvoren u Belgiji. Carrefour je u Luksemburgu prisutan već 15 godina i posluje kroz Carrefour Markete na sjeveru zemlje, ali ovo je njegova prva trgovina u glavnom gradu. Carrefour Express trgovinom upravljat će menadžment iz Belgije. Trgovina kupcima nudi 'hranuza-sada’, a riječ je o konceptu za koji se nadaju da će im pomoći odnijeti pobjedu na ovom novom tržištu. Ponuda luksemburške trgovine uključuje svježu kavu i sok, proizvode za doručak, dnevne obroke te svakodnevne potrepštine.

Intermarche lansirao novi koncept trgovina Intermarche je lansirao novi big box koncept trgovina pod nazivom "Mag3.E 'u Morteau u Francuskoj. Trgovac je povećao veličinu trgovine sa 2.595 kvadratna metra na 4.350, a novi koncept uključuje nove značajke kao što su: poboljšana vidljivost promocija u središnjim prolazima; vizualni redizajn odjela sa svježim proizvodima radi generiranja maksimalnog protoka; novi prikaz područja za voće i povrće te svježe meso; namjenski odjeli za cvijeće i međunarodne proizvode, uključujući uvozna vina te relevantna segmentacija u odjelu vina.

Metro pokreće konceptualnu trgovinu s eBayom Metro Grupa, eBay i PayPal testiraju novi koncept 'Inspiracijska trgovina', koji kombinira fizičku trgovinu s online i mobilnim pogodnostima s ciljem stvaranja višekanalnog iskustva za kupce. Trgovina se nalazi u Weserpark trgovačkom centru u Bremenu i kupcima omogućuje kupovanje proizvoda putem digitalnih zaslona unutar i izvan trgovine, kao i online putem mobitela ili tableta. Asortiman koji se mijenja svaka dva tjedna uključuje proizvode s eBaya i Metro marke - Media Markt, Real i Galeria Kaufhof.

Auchan uvodi Mag&Drive uslugu Auchan je lansirao novu uslugu, nastavno na svoje AuchanDrive trgovine u Francuskoj, pod nazivom Mag&Drive - hibrid kupovina unutar trgovina i Klikni & Pokupi usluge. Kupci u trgovini koriste namjenski skener kako bi izabrali željeni proizvod (od ukupno 300-tinjak) i dodali ga u virtualnu košaricu. Kupci zatim izabranu robu mogu preuzeti na izlaznoj rampi na kraju instore kupovine, baš kao što bi učinili za redovitu klikni i pokupi narudžbu.

12 progressive |

11: 2014

Auchan i Metro udružuju se u međunarodnoj kupovini Auchan i Metro su potpisali međunarodni sporazum o kupovini. Sporazum uključuje vrhunske međunarodne FMCG brendova, ali isključuje potrošačku elektroniku. Nadalje, opseg sporazuma proteže se u nebrendirane prehrambene proizvode koji bi se ponovno prodavali ili kao ‘no-name’ proizvodi ili kao private robne marke obaju trgovaca. Potpisnici sporazuma namjeravaju širiti opseg partnerstva dodatnim neprehrambenim artiklima. Vianney Mulliez, predsjednik Uprave Auchana, izjavio je kako očekuje da će ovo partnerstvo pomoći "proširiti Auchanovu opskrbu tržišta te pojačati odnose s postojećim dobavljačima".

Carrefour gradi logistički centar kraj Madrida Carrefour će izgraditi novi, 23.000 četvornih metara velik logistički centar za hladnu i smrznutu hranu u Torrejón de Ardozu u blizini Madrida. Gazeley IDI (Logistics Brookfield Properties), globalni investitor i developer logističkih centara, najavio je početak izgradnje novog logističkog centra za Carrefour. Zgrada će se sagraditi na parceli od 43.000 m2 te će biti specijalizirana za segment hladnog (ohlađene i smrznute hrane) i logistički centar bit će opremljen najnovijom tehnologijom u tom području.

Dia kupuje 160 Eroski supermarketa Španjolski diskontni lanac supermarketa Dia dogovorio je kupovinu oko 160 trgovina mješovitom robom od suparnika – Eroski, u središnjoj i južnoj Španjolskoj, prvenstveno u Madridu, za 146 milijuna eura (183 milijuna dolara). Konačna cijena posla, koji je predmet regulatornog odobrenja, ovisit će o broju kupljenih supermarketa, navodi se u priopćenju.


| 11:2014

progressive |

11:2014

13


 FINANCIJE I POREZI

Nova pravila

sto nas ceka u 2015. godini? Od Nove se godine svi nadaju većim plaćama jer je Vlada najavila povećanje osnovnog odbitka i tzv. razreda na koje se primjenjuju porezne stope. Same stope neće biti snižavane, a glavni smisao promjene jest povećanje osobne potrošnje.

N

ekoć davno ljudi su se obraćali vračevima, odnosno prorocima, da bi saznali što ih čeka u budućnosti. Stari Grci, ali i Rimljani, pohodili su Apolonovo svetište u Delfima u Fokidi pod planinom Parnas. Ondje su dobivali dvosmislena proročanstva, ali svejedno su sretni odlazili iz hrama. Najpoznatiji prorok svih vremena svakako je Michel de Nostredame ili Nostradamus. Mi danas imamo Google, Narodne novine, web stranice Sabora i hrvatske vlade pa na njima možemo saznati što nam se sprema u novoj 2015. godini. A očekuju nas brojni 'specijaliteti' - od novih pravila za rasprodaje, manjeg poreza na dohodak na plaće te oporezivanja kamata na štednju i prodaje dionica i udjela, a moguće, i na kraju, porez na imovinu.

MANJI POREZ NA DOHODAK NA PLAĆE I VEĆA POTROŠNJA?

NOVA PRAVILA ZA RASPRODAJE

Na konkretnim primjerima neto mjesečnih plaća osobe koja živi u Zagrebu, i nema uzdržavanih članova obitelji, to izgleda ovako:

Od Nove godine stižu i nova pravila kojima je cilj zaštita opravdanih interesa potrošača kako bi bili informirani o kakvoj se točno vrsti sniženja / rasprodaje radi, a naravno, s novim pravilima stižu i nove kazne. U tablici smo prikazali novitete kao i nove definicije i dopušteno trajanje raznih vrsta sniženja cijena.

Od Nove se godine svi nadaju većim plaćama jer je Vlada najavila povećanje osnovnog odbitka i tzv. razreda na koje se primjenjuju porezne stope. Same stope neće biti snižavane. Glavni smisao promjene jest da se poveća osobna potrošnja. Novi osobni odbitak povećava se s 2.200 kn na 2.600 kn, a novi porezni razredi su:

Dakle, veće promjene dogodit će se većim plaćama, ali može se reći da će okvirno povećanje iznositi od cca 2 do cca 5 posto.

SKUPLJI NOVI STANOVI?

Dakle, nova nam pravila donose neke zanimljivosti koje bi trebale zaštititi potrošače od tzv. lažnih popusta. Nadamo se da će pravila to i postići, a da pri tome neće trgovcima prouzročiti dodatne poteškoće u poslovanju.

14 progressive |

11: 2014

Hrvatska je morala uskladiti oporezivanje nekretnina s pravnom stečevinom EU. Na koji način i kako je to učinila, drugo je pitanje. Najvjerojatniji rezultat jest da će novi stanovi poskupjeti ili će investitori nauštrb svoje dobiti smanjiti cijene. Pojednostavljeno, trenutačna pravila za nove stanove su sljedeća: na dio zemljišta u cijeni stana kupac plaća porez na promet nekretnina u iznosu od 5%. Ovisno o veličini stana i statusu kupca, moguća su porezna oslobođenja. Na element stana (građevine) plaća se PDV, tj. plaća ga indirektno kupac. Po novim pravilima, od Nove godine gleda


Nova nam pravila donose neke zanimljivosti koje bi trebale zaštititi potrošače od tzv. lažnih popusta. Nadamo se da će to i postići, a da pri tome neće trgovcima prouzročiti dodatne poteškoće u poslovanju.

| 11:2014

Hrvatska je morala uskladiti oporezivanje nekretnina s pravnom stečevinom EU. Na koji način i kako je to učinila, drugo je pitanje. Najvjerojatniji rezultat jest da će novi stanovi poskupjeti ili će investitori nauštrb svoje dobiti smanjiti cijene. se je li stan bio korišten ili nastanjen najmanje dvije godine prije prodaje. Ako nije bio, i na element zemljišta i na element zgrade, tj. stana, plaća se 25% PDV-a. Kupci fizičke osobe PDV ne mogu odbiti niti postoje oslobođenja za takve slučajeve kao kod Zakona o porezu na promet nekretnina. Neto efekt je da kupac novog stana na dio zemljišta plaća 20% više nego prije 1. siječnja 2015. S obzirom na to da sve nijanse oporezivanja još nisu definirane, nadamo se da će nas u novoj godini ipak dočekati nešto ugodnije iznenađenje.

KAMATE NA ŠTEDNJU GRAĐANA OPOREZIVE? Za razliku od drugih građana EU, hrvatski građani, odnosno porezni obveznici, uživali su rijetku privilegiju da se kamata na štedne uloge nije oporezivala. Argument za to bio je vraćanje povjerenja u banke, pozitivni učinci štednje, kao i argument da je novac od štednje ionako došao iz izvora koji je već bio oporezovan (npr. plaća, mirovina, dividenda, itd.). Vlada, uvidjevši ovu priliku, planira uvesti 12% poreza na dohodak na isplaćenu kamatu i time prikupiti oko 300 milijuna kuna. Još uvijek nije jasno hoće li se oporezivati kamata na stambenu štednju i druga ulaganja slična štednji.

PRODAJA DIONICA OPOREZIVA? Kao i u gore navedenom primjeru, hrvatski porezni obveznici imali su rijetku privilegiju u EU da im se dobit ostvarena od prodaje dividendi i udjela nije oporezivala. Vlada planira uskoro i tu uvesti novitete, ali ipak tek u 2016. godini Tu bi trebale postojati i uobičajene iznimke kao i u drugim zemljama, tj. da se oporezuje samo tzv. špekulacija, ali ne i investicije. Što je investicija, obično se definira rokom u kojem se drži dionica ili udio (npr. minimum godina dana) i postotkom dionica / udjela u određenom trgovačkom društvu (npr. minimalno 10%). Još nije poznato hoće li ova promjena i u kojoj mjeri utjecati na burzovna ulaganja hrvatskih građana.

Za razliku od drugih građana EU, hrvatski građani, odnosno porezni obveznici, uživali su rijetku privilegiju da se kamata na štedne uloge nije oporezivala. Vlada planira uvesti 12% poreza na dohodak na isplaćenu kamatu i time prikupiti oko 300 milijuna kuna. Još uvijek nije jasno hoće li se oporezivati kamata na stambenu štednju i druga ulaganja slična štednji. POREZ NA IMOVINU? Ono što ni Nostradamus još nije predvidio, jest hoće li se uvesti porez na imovinu, tj. na nekretnine. Nekretnine su u uvjetima inflacije u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji zapravo bile jedini oblik štednje i ulaganja, što je rezultiralo natprosječnim velikim vlasništvom nekretnina u odnosu na neke zapadne, odnosno razvijenije zemlje. Navodno je glavna zapreka uvođenju ovog poreza, osim političke, i nesređenost zemljišnih knjiga i katastra u većem dijelu Hrvatske. Ono što još nije jasno definirano su visina i izuzeća od plaćanja, odnosno mogućnost smanjenja stope poreza. U svakom slučaju, čini se da će ovo biti jedan od nepopularnijih poreza (ako porez uopće može biti popularan)! I za kraj - nadam se da u 2015. godini neće biti drugih iznenađenja. n

Piše: Krešimir Lipovšćak, Partner Crowe Horwath progressive |

11:2014

15


 U FOKUSU PREHRANA

Mesne prerađevine

sunke i sunkarice

Od šest vodećih trgovaca (Konzum, Billa, Interspar, Kaufland, Lidl, Plodine) njih pet uspjelo je povećati vrijednosni udio u segmentu šunki i šunkarica te zajedno drže 67% vrijednosti ovog segmenta. Uz klasične tržišne udjele brendova i trgovaca, GfK Consumer Panel omogućuje dodatne analize uspješnosti trgovaca u upravljanju kategorijom i brendom. Pripremio: Mladen Kožić, Consumer Panel Services, GfK Hrvatska

M

esne prerađevine kupuje 99% kućanstava u Hrvatskoj, a kućna konzumacija mesa raste u razdoblju MAT Lipanj 2014. u odnosu na prethodno razdoblje. Isti trend prati segment šunki i šunkarica koje rastu količinski i vrijednosno. Od šest vodećih trgovaca (Konzum, Billa, Interspar, Kaufland, Lidl, Plodine) njih pet uspjelo je povećati vrijednosni udio u segmentu šunki i šunkarica te zajedno drže 67% vrijednosti ovog segmenta. Uz klasične tržišne udjele brendova i trgovaca, GfK Consumer Panel omogućuje dodatne analize uspješnosti trgovaca u upravljanju kategorijom i brendom. Share of wallet analiza pokazuje nam koliko uspješno trgovac uspijeva zadržati novac svog kupca koji kupuje kategoriju i kod njega i kod konkurencije. Ako se fokusiramo na prodaju šunki i šunkari-

ca kod šest trgovaca (Konzum, Kaufland, Interspar, Billa, Lidl, Plodine), uočavamo da Lidl ima najveći neiskorišteni potencijal jer slabije od ostalih zadržava novac svojih kupaca u ovom segmentu. U konkurenciji ovih šest trgovaca, Interspar, Plodine, Konzum i Billa najuspješnije zadržavaju novac kupaca šunki i šunkarica jer imaju i visok potencijal kupaca i visoku lojalnost u ovom segmentu.

VELIKI POTENCIJAL Lidl zadržava svega 5.1% novca kojeg kupci Lidla troše na šunke i šunkarice (Prikaz 2), a čak 4/5 kupaca Lidla koji su kupci šunki i šunkarica ne kupuju šunke i šunkarice u Lidlu, iako ondje kupuju druge FMCG proizvode. U usporedbi s konkurentskim lancima, rezultati ukazuju na bitno slabiju iskorištenost potencijala

16 progressive |

11: 2014


| 11:2014

progressive |

11:2014

17


 U FOKUSU PREHRANA

Mesne prerađevine nji desni kvadrant matrice (Prikaz br.1) treba osmisliti optimalni koncept upravljanja kategorijom, upravljanja policom i upravljanja dodanom vrijednosti. n O istraživanju: prikazani su podaci GfK Consumer Panela, kontinuiranog istraživanja u kojemu se podaci prikupljaju na temelju dnevnika kupovine kojeg ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj. Uzorak je reprezentativan prema regiji, veličini naselja, broju članova kućanstva te broju djece ispod 14 godina.

šunki i šunkarica u Lidlu. Ukupni potencijal Lidla u šunkama i šunkaricama je 169,5 milijuna kuna (Prikaz 3) jer toliko na šunke i šunkarice troše kupci Lidla. Pritom kupci Lidla na šunke i šunkarice troše 51,6 milijuna u Konzumu, 16,9 milijuna u Kauflandu, 19,1 milijun u Plodinama, 10,5 milijuna u Intersparu itd. Neki recepti se mogu jednostavno prepisati. Ali ovo nije jedan od takvih. Trgovac koji se želi pozicionirati među Zvijezde u gor-

18 progressive |

11: 2014

Ako se fokusiramo na prodaju šunki i šunkarica kod šest trgovaca (Konzum, Kaufland, Interspar, Billa, Lidl, Plodine), uočavamo da Lidl ima najveći neiskorišteni potencijal jer slabije od ostalih zadržava novac svojih kupaca u ovom segmentu.


Interspar, Plodine, Konzum i Billa najuspješnije zadržavaju novac kupaca šunki i šunkarica jer imaju i visok potencijal kupaca i visoku lojalnost u ovom segmentu.

| 11:2014

GfK je pouzdan izvor informacija o tržištima i potrošačima koje omogućavaju klijentima donošenje boljih/ kvalitetnijih odluka. Više od 13.000 stručnjaka u istraživanju tržišta kombiniraju svoju predanost poslu s 80 godina znanstvenog iskustva GfK. To omogućava GfK isporuku najznačajnijih svjetskih rezultata kombiniranih s lokalnim tržišnim saznanjima u preko 100 zemalja. Koristeći najnovije tehnologije i znanstvene rezultate, GfK pretvara „velike“ rezultate u „pametne“ rezultate omogućavajući klijentima da povećaju svoju konkurentnost te da obogate svoje znanje o potrošačima (njihovom iskustvu / izboru / odlukama).

 SPONZORIRANI ČLANAK

PIK Vrbovec - vodeća mesna industrija u Hrvatskoj i regiji

P

ovjerenje i kvaliteta svih PIK-ovih proizvoda rezultat su dugogodišnje tradicije, nezamjenjivih receptura, iskustva, kvalitete i ljubavi koju vrhunski majstori svakodnevno ugrađuju u proizvode, više od 70 godina. Konstantna kvaliteta, zdravstvena ispravnost i sigurnost proizvoda najvažniji su elementi u gradnji pouzdanog brenda, a osim u same proizvode i njihovu kvalitetu, iz PIK Vrbovca poručuju da kontinuirano ulažu i u sustave kvalitete HACCP, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ali i u izgradnju lanca sljedivosti proizvoda koji je danas neizbježan faktor u svakoj vodećoj kompaniji. Kompanija od 2005.g., točnije od trenutka kada je PIK postao dio Agrokor koncerna, kontinuirano ulaže u najnoviju tehnologiju

pa je tako prije nekoliko godina završen veliki investicijski ciklus u sklopu kojeg je otvorena nova tvornica za trajne salame, skladište i pogon za nareske te 'bijela soba'. Zahvaljujući upravo 'bijeloj sobi' PIK-ovi se naresci narezuju u visoko higijenskim uvjetima i kontroliranoj mikroklimi koja se može usporediti s najmodernijim operacijskim salama. Danas PIK zauzima liderske pozicije u kategorijama trajnih proizvoda, narescima, svježem mesu, šunkama, mortadelama te parizerima. Navedene kategorije bilježe konstantan i snažan rast prodaje u Hrvatskoj, ali i na tržištima regije poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te Makedonije. U PIK-u su vrlo ponosni što je asortiman određenih proizvoda u zadnjih nekoliko

godina dostupan i u zemljama Europske unije – Italiji, Sloveniji, Mađarskoj i Austriji – a u planu je i širenje na nova izazovna tržišta. Ipak, ljudi su najveća snaga svake kompanije i stoga PIK ulaže u svoje zaposlenike kroz razne edukacije, uvođenje standarda i usavršavanje te specijalizaciju svojih djelatnika. Kompanija PIK Vrbovec postavlja trendove u mesnoj industriji, nudi svojim potrošačima uvijek nešto inovativno, moderno i primamljivo te je upravo zbog toga prepoznata kao benchmark u cijeloj regiji.

progressive |

11:2014

19


 U FOKUSU PREHRANA

Mesne prerađevine

Povecan rast preradevina od svinjetine

Kategorija mesnih prerađevina obuhvaća pakirane proizvode od mesa namijenjene čuvanju u hladnjaku. Kategorija uključuje polutrajne mesne prerađevine (šunka, mortadela, parizer, tirolska, jeger i sl.), trajne mesne prerađevine (čajna, zimska, pršut, kulen, srijemska, buđola i sl.) te kobasice za kuhanje i pečenje. Analizirao: Jura Horvat, mlađi voditelj klijenata, Nielsen te kobasice za kuhanje i pečenje. Nisu uključeni smrznuti pakirani proizvodi od mesa (sirovi ili spremni za kuhanje), svježe meso, smrznuti burgeri, slanina, hrenovke, meso u konzervama (mesni narezak u konzervi i paštete) te mesne prerađevine u rinfuzi koje se prodaju prema težini.

KOLIČINSKI I VRIJEDNOSNI PAD U zadnjih 12 mjeseci (listopad '13 – rujan '14) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash & Carry trgovina, diskonata, mesnica, institucionalne prodaje i veleprodaje) mesne prerađevine su ostvarile prodaju od 32.532 tona u vrijednosti od 1,68 milijardi kuna. U odnosu na lani to je pad od -6% količinski i -7%

S

uhomesnati proizvodi dio su jelovnika tijekom cijele godine, ali u nadolazećem periodu zauzimaju posebno mjesto na stolovima potrošača. Kako si većina građana tijekom godine ne može svakodnevno priuštiti najfinije šnite delikatesnih suhomesnatih proizvoda, u blagdansko se vrijeme počaste sa šnitom vrhunske šunke, kulena… Kategorija mesnih prerađevina obuhvaća pakirane proizvode od mesa namijenjene čuvanju u hladnjaku. Kategorija uključuje polutrajne mesne prerađevine (šunka, mortadela, parizer, tirolska, jeger i sl.), trajne mesne prerađevine (čajna, zimska, pršut, kulen, srijemska, buđola i sl.)

20 progressive |

11: 2014


| 11:2014

progressive |

11:2014

21


 U FOKUSU PREHRANA

Mesne prerađevine S obzirom na vrstu, odnosno tip proizvoda, najveću količinsku prodaju (31%) ostvaruju parizeri. Šunke sudjeluju s 22% u ukupnoj prodaji, mortadele sa 7%, a tirolske kobasice s 5% količinske prodaje. U pet najprodavanijih vrsta mesnih prerađevina još ulaze i čajne kobasice s 4% količinske prodaje. vrijednosno. Mesne prerađevine od svinjetine čine 44% ukupne količinske prodaje te je njihov udio u prodaji uvećan u odnosu na isto razdoblje prošle godine (listopad '12 – rujan '13). Miješano meso čini 31%, a mesne prerađevine od piletine čine

Mesne prerađevine od svinjetine čine 44% ukupne količinske prodaje i njihov je udio u prodaji uvećan. Miješano meso čini 31%, a mesne prerađevine od piletine čine 14% ukupne količinske prodaje u posljednjih godinu dana. 14% ukupne količinske prodaje u posljednjih godinu dana (listopad '13 – rujan '14). Količinske udjele, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zadržale su mesne prerađevine od puretine, miješane peradi i govedine/junetine.

VODEĆI PARIZERI S obzirom na vrstu, odnosno tip proizvoda, u proteklih godinu dana najveću količinsku prodaju (31%) ostvaruju parizeri. Šunke sudjeluju s 22% u ukupnoj prodaji, mortadele sa 7%, a tirolske kobasice s 5% količinske prodaje. U pet najprodavanijih vrsta mesnih prerađevina još ulaze i čajne kobasice s 4% količinske prodaje. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana su PIK Vrbovec (PIK, Sljeme, Piko), Vindija (Cekin, Vindon, Rozeto 1898, Vir 1898), Gavrilović (Gavrilović), Perutnina Ptuj (Perutnina Ptuj, Poli) i Podravka (Podravka). Trgovačke robne marke čine 16% ukupne količinske prodaje kategorije, ali u

22 progressive |

11: 2014


 SPONZORIRANI ČLANAK Količinske udjele, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zadržale su mesne prerađevine od puretine, miješane peradi i govedine/junetine.

| 11:2014

zadnjih 12 mjeseci bilježe pad količinskog udjela te pad količinske prodaje za -6,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najvažniji kanal za prodaju mesnih prerađevina su supermarketi (301–2500 m2) koji ostvaruju 36% ukupne količinske prodaje kategorije. Slijede hipermarketi (>2500 m2) s 21% te velike trgovine mješovitom robom (101 m2 – 300 m2) s 20%. Srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) ostvaruju 16% ukupne količinske prodaje, a male trgovine mješovitom robom (0-40 m2) sudjeluju sa 7% u ukupnoj količinskoj prodaji kategorije u proteklih godinu dana. n

 SPONZORIRANI ČLANAK

progressive |

11:2014

23


 PROGRESSIVE PREPORUČUJE

Funkcionalna hrana

b.Aktiv LGG Krem – uzitak na zdravim temeljima b. Aktiv LGG jedini je mliječni proizvod s LGG-om u ovom dijelu Europe, prisutan na tržištu već više od 15 godina i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za kvalitetu. Nutritivno je vrijedan funkcionalni jogurt koji sadrži mljekarsku kulturu LGG, vitamin B6 koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta te antioksidant, vitamin E.

N

e postoji dobra ili loša hrana, no postoji pravilna i nepravilna prehrana. Prehrana je jedan od važnih čimbenika koji utječu na naše zdravlje. Tajna pravilne prehrane jest raznolikost i umjerenost, no sveprisutan brzi životni tempo često nam ne ostavlja drugi izbor nego posegnuti za najjednostavnijim rješenjem koje je često i najlošije. Upravo je zato razvoj funkcionalne hrane jedan od najraširenijih trendova u prehrambenoj industriji. Termin funkcionalna hrana predstavlja hranu s biološki aktivnim djelovanjem koja pomaže očuvanju zdravlja i utječe na pojedine tjelesne funkcije. Funkcionalna hrana, ovisno o svojstvima, može biti preventivnog i kurativnog karaktera, a najčešće je pronalazimo u kategoriji mliječnih proizvoda upravo zbog njihove svakodnevne konzumacije.

PREDVODNIK KATEGORIJE Mlijeko i mliječni proizvodi odavno su dio svakodnevne prehrane ljudi. Mlijeko kao osnova svih mliječnih proizvoda obiluje mnoštvom hranjivih tvari, minerala i vitamina te se zbog toga često smatra vrlo važnom prehrambenom namirnicom. Do nedavno se o mlijeku pisalo samo u tom kontekstu, ali u posljednje vrijeme sve se više piše o mlijeku i mliječnim proizvodima te njihovim utjecajima na ljudsko zdravlje. b.Aktiv LGG je predvodnik kategorije funkcionalnih fermentiranih mliječnih proizvoda na domaćem tržištu, koji imaju pozitivne učinke na funkcioniranje prirodnog imuniteta organizma. Njegovi su učinci dobro poznati, a zdravstvene tvrdnje odobrilo je Ministarstvo zdravlja. b. Aktiv LGG jedini je mliječni proizvod s LGG-om u ovom dijelu Europe, prisutan na tržištu već više od 15 godina i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za kvalitetu. Nutritivno je vrijedan funkcionalni jogurt koji sadrži mljekarsku kulturu LGG, vitamin B6 koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta te antioksidant, vitamin E.

STALNE INOVACIJE Kao lider u kategoriji funkcionalnih fermentiranih proizvoda, Dukat stalno razvija ovaj segment proizvoda s dodanom

24 progressive |

11: 2014

vrijednošću kako bi ga učinio privlačnijim i potaknuo zanimanje potrošača za kategoriju. Jedan od najmoćnijih alata za to su i stalne inovacije u skladu s vodećim trendovima u mliječnoj industriji. U segmentu zdrave prehrane, uvijek je važno da proizvodi i svojim okusom zadovolje širi krug potrošača. Kako potrošači postaju sve zahtjevniji, pojavljuje se i sve više pokušaja koji kombiniraju najvažnije osobine u jednom. Zadnji primjer nove linije Smoothie u b.Aktiv portfoliju je najbolji pokazatelj koji je pravi put za zadržavanje vrijednosti kategorije. b.Aktiv LGG Smoothie prvi je mliječni smoothie na tržištu, pripremljen od biranog voća i najpopularnijeg funkcionalnog jogurta u dvije hranjive, ukusne i osvježavajuće kombinacije: b.Aktiv LGG Smoothie jabuka, naranča i banana te b.Aktiv LGG smoothie jagoda i ananas u bočicama od 330 grama. b.Aktiv LGG Smoothie ponudio je pravu inovaciju u kategoriji te oduševio svojim okusom zadržavajući sve zdrave osobitosti koje b.Aktiv kao brend i inače nudi svojim potrošačima. To je pozitivno utjecalo na rast cijelog segmenta voćnih jogurta u bočicama.

ZA UŽITAK I IMUNITET Prateći svjetske trendove i svakodnevno osluškujući naše potrošače nastojali smo ono najbolje - kremastu strukturu i velike komade voća - ponuditi i u segmentu funkcionalnih proizvoda za imunitet. Zdravlje se temelji na dobrom imunitetu, a užitak? Ako se nas pita - na neodoljivo kremastoj teksturi i najfinijim komadićima voća. Portfolio najpopularnijeg funkcionalnog jogurta od sada je bogatiji za novi kremasti jogurt. Predstavljamo b.Aktiv LGG Krem, potpuno novi doživljaj koji vam u čašici b.Aktiva uz brigu o imunitetu donosi i sočni, kremasti užitak. Bogatog okusa i kremaste teksture, nove b.Aktive pripremili smo za sve koji vode brigu o zdravlju, zdravom načinu života, ali vole raskošne okuse. Možete birati između b.Aktiv LGG Krem natur, ako ste ljubitelj klasičnog okusa jogurta, ili b.Aktiv LGG Krem jabuku ili šumsko voće, ubrajate li se među one koji užitak mjere sočnim komadićima voća. Zagrabite žličicom fini kremasti jogurt i sočne komadiće voća na dnu čašice i uživajte! n   Pripremio: Dukat Marketing


| 11:2014

progressive |

11:2014

25


 INTERVJU MJESECA

Arijana Šafranko Salihćehajić, direktorica, Šafram d.o.o.

Kvaliteta prepoznata i izvan granica Hrvatske

Šafram d.o.o. je obiteljska tvrtka koju je 1991. godine osnovao Mirko Šafranko, a danas je vodeći proizvođač začina u Hrvatskoj. Vodeći proizvodi po kojima je tvrtka i danas prepoznatljiva su crvena začinska slatka i ljuta paprika. Tijekom godina tvrtka je konstantno povećavala svoj asortiman proizvoda koji danas, osim programa začina, čini i program sušenog voća i povrća te ostali proizvodi. O novostima i planovima Šaframa razgovaramo s direktoricom Arijanom Šafranko Salihćehajić. Razgovarala: Marija Sedlar Pri kraju je završetak radova novog postrojenja tvrtke Šafram u Turanovcu kod Virovitice – o kakvom se pogonu radi, što će se u njemu proizvoditi i koliko je vrijedna ta investicija? Koliko je osoba zaposleno u pogonima u Turanovcu? Tvrtka Šafram je ponovno aplicirala na sredstva iz fondova EU, konkretno IPARD, mjera 103, Ulaganja u izgradnju objekata za preradu voća i povrća. Naša investicija uključuje proširenje proizvodnog pogona, prostor za skladištenje robe na kontroliranoj temperaturi te proširenje skladišnog prostora. Investicija je vrijedna 3 milijuna kuna. Novi prostor će služiti za proizvodnju proizvoda iz našeg asortimana te pakiranje proizvoda robnih marki kojih je iz godine u godinu sve više, a trenutno radimo robne marke K+, Rial, Clever, Plodine, Mercator, Gurman, Grand, Ultra….U Turanovcu je stalno zaposleno 30 osoba te u ovom periodu otkupa i prerade paprike dodatno radi 20-ak sezonskih radnika. Šafram je prvu hrvatsku tvornicu začinske paprike, poznatu pod nazivom 'Podravsko crveno more', otvorio u Turanovcu 2002. godina. Područje Virovitičko-podravske županije pokazalo se idealnim za proizvodnju paprike. Već 14 godina u Turanovcu ulažemo u proizvodne pogone i nove tehnologije, a sve u cilju održavanja vrhunske kvalitete naših proizvoda i očuvanja zadovoljstva naših kupaca. Kroz sve godine imamo i izvrsnu suradnju s lokalnim vlastima te smo iznimno zadovoljni s tamošnjim radnim kadrom. Veseli nas svaka mogućnost otvaranja novih radnih mjesta! Planirate li još aplicirati za sredstva iz fondova Europske unije te u kojem biste smjeru uz dodatna sredstva širili svoje poslovanje? Imamo u planu ponovno aplicirati za sredstva iz ovih fondova, ali ne više u smjeru širenja proizvodnih pogona, već u postavljanju solarnih panela, odnosno vjetroelektrane. Novim projektom nam je svrha proizvoditi struju za vlastite potrebe, odnosno smanjenje troškova proizvodnje. Drugi korak je modernizacija proizvodnje - nabavka novih strojeva kojima bismo povećali kapacitete, smanjili troškove, a time povećali svoju konkurentnost na tržištu.

26 progressive |

11: 2014


 SPONZORIRANI ČLANAK

Početkom godine na tržište smo plasirali naše začine u novoj, staklenoj ambalaži, prikladnijoj za upotrebu i čuvanje, a i proširili smo asortiman na mediteranske začine, curry, kurkumu, đumbir i himalajsku sol.

Koliki su kapaciteti vaše proizvodnje mljevene začinske paprike i zadovoljavaju li oni potrebe domaćeg tržišta? Iza nas je kišno ljeto – kako je to utjecalo na ovogodišnji urod? Kapaciteti proizvodnje začinske paprike su zadovoljavajući. Zadnjih godina prerađujemo 400 tona mljevene paprike godišnje. Morate znati da je odnos svježe i suhe paprike 6,5:1 što znači da ustvari sušimo i prerađujemo 2500 tona svježe paprike. Papriku meljemo na tradicionalnim kamenim mlinovima, a oni su nam usko grlo proizvodnje. Mlinovi teško prate rad sušare i potrebe pakirnice tako da ćemo u budućem periodu morati razmišljati o proširenju kapaciteta mlinova. S obzirom na kišno ljeto, nismo znali kakva nas jesen očekuje te što će biti od ovogodišnjeg uroda. Paprika, naravno, ne podnosi puno kiše, ali deveti i deseti mjesec su bili topli, zaredali su sunčani i suhi dani što je dobro pogodovalo paprici. Srećom nije bilo ni mraza niti se temperatura noću spuštala ispod nule – što je pogubno za papriku – tako da mogu reći da je ovo bila jedna izvrsna sezona! Berba je završila, preradili smo do sada 1500 tona paprike. Na koja tržišta izvozite i koliki postotak proizvodnje odlazi na izvoz? Na kojim izvoznim tržištima najbolje poslujete, a gdje vidite mogućnost rasta? Izvozom smo orijentirani na zemlje zapadne Europe i zemlje regije. Sa susjednim državama Slovenijom i BiH imamo odličnu suradnju, a nimalo ne zaostaje Švicarska. Na izvoz odlazi 20% prometa, a u pregovorima smo sa distributerom za Veliku Britaniju. Kako sam već spomenula, lokacija na kojoj imamo plantaže klimatski je pogodna za proizvodnju paprike, čemu možemo zahvaliti da je Šafram mljevena paprika jedinstvenog okusa te se njezina kvaliteta sve više prepoznaje i izvan naših granica. Uz mljevenu papriku, koje još začine i proizvode imate u asortimanu? Planirate li širenje asortimana i na koje proizvode? Stalno osluškujemo želje i potrebe potrošača kako bismo im ponudili upravo ono što žele, ali i donosimo u hrvatske kuhinje nove trendove. S obzirom da istraživanja pokazuju da se potrošači sve više okreću zdravoj prehrani, u što spadaju i začini bez dodanih aditiva, i mi konstantno širimo našu paletu proizvoda. Uz tradicionalne papriku i papar, pakiramo piment, cimet, origano, peršin, kim, klinčić… Ima tu svega i za svakoga ponešto. Početkom godine na tržište smo plasirali naše začine u novoj, staklenoj ambalaži, prikladnijoj za upotrebu i čuvanje, a i proširili smo asortiman na mediteranske začine, curry, kurkumu, đumbir, himalajsku sol. Imamo 20-ak proizvoda u ovom pakiranju, a osobito nas veseli kako su kupci lijepo prihvatili ove proizvode. Uz začine u staklenoj ambalaži, neke proizvode, poput mljevene paprike, nudimo u praktičnim plastičnim pakiranjima koja su pogodna i za upotrebu izvan kućanstva – primjerice u dvorištu, za vrijeme 'kolinja'. S obzirom na

| 11:2014

plastičnu ambalažu, nema straha da će začin pasti i razbiti se. Koristite li i u kojoj mjeri lokalne resurse i kako ih uključujete u poslovanje? Imate li potrebe za uvoz sirovine i za koje proizvode? Planiramo razgovarati s lokalnim vlastima o mogućnosti uzimanja zemlje u najam kako bismo proširili proizvodnju paprike. Naime, u vlasništvu tvrtke Šafram je svega 3 ha zemlje koje uglavnom koristimo u eksperimentalne svrhe i ispitivanja prinosa i kvalitete raznih sorti paprika. Domaća proizvodnja je ugovorena s kooperantima. Nažalost, uvoz je neophodan. Osim paprike, rogača, lovora, oraha i kukuruza za kokice svi ostali proizvodi su iz uvoza, a i za ove proizvode se namučimo da dođemo do potrebnih količina. U Hrvatskoj nema organizirane proizvodnje, nema zadruga koje bi organizirale veće količine proizvodnje i vršile otkup proizvoda što bi nama uvelike olakšalo posao.

Zadnjih godina prerađujemo 400 tona mljevene paprike godišnje. Odnos svježe i suhe paprike je 6,5:1 što znači da sušimo i prerađujemo 2.500 tona svježe paprike. Papriku meljemo na tradicionalnim kamenim mlinovima, a oni su nam usko grlo proizvodnje. Mlinovi teško prate rad sušare i potrebe pakirnice tako da ćemo u budućem periodu morati razmišljati o proširenju kapaciteta mlinova. Koje su prednosti Šafram proizvoda u odnosu na konkurenciju? U kojim ste proizvodima među liderima? Začinska paprika je definitivno naš lider, a prema prodaji moram spomenuti papar i mak mljeveni. Iz bogatog bih asortimana izdvojila i gotove nadjeve za kolače od maka i oraha koje smo osmislili sa željom da

progressive |

11:2014

27


 INTERVJU MJESECA

Arijana Šafranko Salihćehajić, direktorica, Šafram d.o.o. cima začina, a ne samo o začinima kao poboljšanju okusa jela. Ovisno o našim mogućnostima, često smo sponzori na raznim kulinarskim natjecanjima, sponzori smo također Urbanih vrtova u organizaciji grada Zagreba, 24 sata i radio Kaja. Sve više gradova uključuje se u ovu akciju što nam govori koliko ljudi vole boraviti u prirodi, ali i cijene vlastito proizvedene proizvode bez upotrebe pesticida.

Zadnjih godina smo dosta radili na promjenama na ambalaži, odnosno pakiranju začina. S obzirom na činjenicu da se začini zadržavaju u kuhinji i da su otvorene vrećice nespretne zbog rasipavanja začina, želja nam je bila plasirati začine u bočice koje bi omogućile jednostavniju upotrebu, ali naravno i čuvala njihova organoleptička svojstva. Prilikom izrade dizajna bočice, vodili smo računa o estetici, ali i da je bočica ergonomski prilagođena šaci ruke.

olakšamo pripremu tradicionalnih i omiljenih slastica naših baka te uštedimo vrijeme pripreme zaposlenim ženama. Potrebno je samo gotovim Šafram nadjevom, koji se prethodno prelije mlijekom, premazati tijesto, zarolati i ispeći u pećnici. Nakon 40-tak minuta ukusna orahnjača ili makovnjača je spremna za posluživanje. Smatram da je kvaliteta naših proizvoda naša najveća prednost, a to dokazujemo raznim nagradama, medaljama i certifikatima. Potrudili smo se ove godine da implementiramo i certificiramo IFS food standard, u čemu smo i uspjeli. Kako planirate aktualizirati svoje proizvodne asortimane i povećati lojalnost potrošača? Lojalnost kupaca nastojimo povećati raznim cjenovnim akcijama i već spomenutom kvalitetom proizvoda, novim proizvodima, osluškivanjem novih trendova. Današnji kupci sve više vode računa o zdravlju i zdravstvenim učin-

28 progressive |

11: 2014

Uz investicije, za uspješno su poslovanje svake tvrtke neophodne i inovacije – stvara li Šafram nove trendove? Koji su trendovi u proizvodnji začina? Zadnjih godina smo dosta razmišljali i radili na promjenama na ambalaži, odnosno pakiranju začina. S obzirom na činjenicu da se začini zadržavaju u kuhinji i da su otvorene vrećice nespretne zbog rasipavanja začina, želja nam je bila plasirati začine u bočice koje bi omogućile jednostavniju upotrebu, ali naravno i čuvala njihova organoleptička svojstva. Prilikom izrade dizajna bočice, vodili smo računa o estetici, ali i da je bočica ergonomski prilagođena šaci ruke. Bilo je problema oko izrade čepa, ali uspjeli smo proizvesti čep koji prati liniju bočica. Nadalje, posipač se sastoji iz 2 dijela, prilagođen je za sitnije i krupnije začine, a mlin se može vrtjeti i u lijevu i u desnu stranu što omogućuje sitnije i krupnije mljevenje. Upravo smo u procesu ulistavanja novih proizvoda u trgovačku mrežu - začina u plastičnoj ambalaži. Vrlo su zgodna i praktična pakiranja paprike, šećera i lovora, koja također imaju čep s mogućnošću posipavanja. Tvrtke danas posebnu pažnju posvećuju društveno odgovornom poslovanju i brizi o okolišu – koje aktivnosti vi poduzimate u vezi toga? Osobno sam ekološki orijentirana i veliki ljubitelj prirode. Sretna sam što je naša proizvodnja „čista“ proizvodnja bez upotrebe kemikalija, osim za potrebe čišćenja i održavanja tvrtke. Vršimo fizičko razdvajanje otpada i zbrinjavanje, a najveći otpad je ambalažni materijal. Zaposlenici su educirani o postupanju sa otpadom. Planovi Šaframa za 2015.? Novi proizvodi, a to neka ostane iznenađenje za 2015. Reći ću samo da se radi o mješavinama začina i povrća… n


| 11:2014

progressive |

11:2014

29


 U FOKUSU NEPREHRANA

Deterdženti za pranje rublja

Rast deterdzenata u kapsulama Trendovi deterdženata za pranje rublja kreću se u smjeru pogodnosti. Analiza Euromonitor Internationala otkriva da su trenutno aktualni kompaktni formati, kojih količinski treba staviti manje u stroj za pranje rublja, zatim deterdženti koji zahtijevaju niže temperature i tablete koje privlače najveću pozornost potrošača.

P

roizvodi za pranje rublja zabilježili su značajan pad prodaje u promatranom razdoblju od 2008. do 2013. godine; opseg prodaje snižen je skoro za trećinu. Razlog tome ne leži u činjenici da Hrvati manje peru rublje, nego u pojavi novih kompaktnih formata deterdženata koji su smanjili opseg potrošnje u kombinaciji s nižim cijenama. Porast u 2013. godini je zapravo bio veći od ukupnog negativnog 5% i 6% CAGR-a za vrijednost i opseg prodaje u navedenom razdoblju.

TABLETE/KAPSULE Deterdženti u tabletama/kapsulama su najdinamičnija kategorija među proizvodima za pranje rublja, s porastom od 11% za trenutno razdoblje u 2013. godini. Porast se objašnjava činjenicom da su tablete relativno novi format zanimljivog i prikladnog izgleda. Bez obzira na to, deterdženti u tabletama su marginalni format s ispod 1% vrijednosti prodaje deterdženata za strojno pranje. Hrvatska domaćinstva su dobro opskrbljena strojevima za pranje rublja; 2013. godine posjedovali su ih 1,4 milijuna, što znači da je 95% domaćinstava posjedovalo barem jedan stroj. Međutim, delikatno rublje poput vune i svile, još uvijek se često pere na ruke, iako u domaćinstvu postoji stroj za pranje rublja. No nedostaje povjerenje u stroj kada je u pitanju delikatno rublje.

TRENDOVI Trendovi deterdženata za pranje rublja kreću se u smjeru pogodnosti. Trenutno su aktualni kompaktni formati, kojih količinski treba staviti manje u stroj za pranje rublja, zatim deterdženti koji zahtijevaju niže temperature i, naravno, tablete koje privlače najveću pozornost potrošača. Nakon predstavljanja EuroCompact formata 2007. godine, koncentrirani deterdženti za strojno pranje su postali novi standard. Njihova pojavnost je porasla do 70% u tekućim deterdžentima i 90% u praškastim. Dok se za standardne tekuće deterdžente ne očekuje da će doći do promjene prodaje u budućnosti, standardni praškasti deterdženti mogli bi postati zastarjeli nakon 2020.

30 progressive |

11: 2014

IZGLEDI KATEGORIJE Opseg prodaje deterdženata za pranje rublja može doživjeti lagano poboljšanje u razdoblju od 2013. do 2018. godine, no sniženje cijena konstantno će smanjivati vrijednost prodaje. I pored toga, očekivano dostignuće mnogo je bolje od 6-postotnog i 5-postotnog pada u razdoblju od 2008. do 2013. godine. U odnosu na konstantnu vrijednost prodaje, deterdženti u tabletama će proširiti svoj brzi rast. Uz 6% konstantnu vrijednost CAGR-a između 2013. i 2018. godine, značajno se ističe među mnogim kategorijama proizvoda za pranje rublja. No ovo neće pomoći tabletama da postanu značajan format među deterdžentima za strojno pranje rublja gdje će njihov udio u maloprodaji jedva doseći 1%.

Vodeći proizvođači u 2013. godini u Hrvatskoj 1.

Procter & Gamble Co

2.

Saponia dd

3.

Henkel AG & Co KGaA

4.

Reckitt Benckiser Plc (RB)

5.

Labud dd

Potrošači su zbunjeni novim formatima i poboljšanim formulama deterdženata za pranje rublja, da ne govorimo o agresivnom marketingu i TV oglašavanju u večernjim satima. Dok mladi potrošači biraju nove formate kao što su tekući deterdženti ili tablete/kapsule, tradicionalni hrvatski potrošači ostaju lojalni praškastim deterdžentima. Zbog ovog razloga maloprodajni lanci nude nove proizvode kao što je Persil Expert Duo Caps po promotivnim cijenama kako bi privukli pozornost potrošača. Evidentno je kako potrošači odlučuju na osnovi cijene i češće se odlučuju za proizvode s nižim promotivnim cijenama, što je posebno primjenjivo za tekuće omekšivače rublja. Svi novi proizvodi su dobro prihvaćeni, ali njihovo dostignuće ovisi o trenutnoj ponudi u supermarketima i hipermarketima te njihovoj strategiji snižavanja cijena. Otvaranje vrata tržištima za pranje rublja također znači da će neki trendovi prisutni na zapadno-europskim tržištima 'uploviti' u Hrvatsku putem novih proizvoda, poput proizvoda koji štite okoliš. n


| 11:2014

progressive |

11:2014

31


 U FOKUSU NEPREHRANA

Anketa

Najvaznija kvaliteta, izgled ambalaze na zadnjem mjestu Rezultati ankete pokazuju da najveći broj ispitanika (57%) kupuje deterdžente jednom mjesečno te da većina ispitanika – njih čak 70%, kupuje deterdžente u supermarketima.

H

endal je u studenome ove godine proveo CATI (Computer Assisted Telephone Interview) istraživanje u sklopu Hendalovog HrCatibusa – kontinuiranog mjesečnog telefonskog istraživanja koje se provodi na nacionalno reprezentativnom uzorku 400 građana Hrvatske, stratificiranom prema regiji i veličini naselja. Tema ovomjesečne ankete agencije Hendal bili su deterdženti za pranje rublja. Na pitanja o deterdžentima odgovarale su osobe zadužene za kupnju u kućanstvu koji kupuju proizvode iz ove kategorije, ukupno 400 građana. Kontrola kvalitete provedbe istraživanja sukladna je ISO 20252 standardu.

SUPERMARKETI - NAJČEŠĆE MJESTO KUPOVINE Rezultati ankete pokazuju da najveći broj ispitanika (57%) kupuje deterdžente jednom mjesečno te da većina ispitanika – njih čak 70%, kupuje deterdžente u supermarketima. Zanimljiv je podatak da se za male kvartovske trgovine odlučuje nešto više ispitanika nego za hipermarkete – 11% u odnosu na 9%. Kada je u pitanju oblik deterdženata za rublje, najviše ispitanika kupuje ili samo praškaste deterdžente (42%) ili i praškaste i tekuće deterdžente (48%). Isključivo tekuće deterdžente kupuje svega 6% ispitanika. Ispitanicima je kod deterdženata za pranje rublja najvažnija kvaliteta (84%) dok im je izgled ambalaže naj-

32 progressive |

11: 2014


Kada je u pitanju oblik deterdženata za rublje, najviše ispitanika kupuje ili samo praškaste deterdžente (42%) ili i praškaste i tekuće deterdžente (48%).

| 11:2014

Ispitanicima je kod deterdženta za pranje rublja najbitnija kvaliteta (84%) dok im je izgled ambalaže najmanje bitan (6%). Više od ambalaže važni su im veličina pakiranja (27%) i utjecaj koji deterdženti imaju na okoliš (18%). manje bitan (6%). Više od ambalaže važni su im veličina pakiranja (27%) i utjecaj koji deterdženti imaju na okoliš (18%). Većini ispitanika su marka deterdženta i niska cijena podjednako bitne kod izbora deterdženta u trgovini (45%). Ipak, rezultati ukazuju na to da je pri usporedbi ove dvije karakteristike, marka proizvoda nešto važnija od niske cijene prilikom izbora u trgovini. n

 SPONZORIRANI ČLANAK

progressive |

11:2014

33


 TEMA BROJA

Kava i mješavine kave

omiljeni topli napitak U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine imamo čak 71% konzumenata 'crne' kave. Trend korisnika crne kave od 2008. do 2014. godine je stabilan, ne bilježi niti značajan pad niti značajan rast, pokazuje BRANDpuls analiza agencije Ipsos Puls. Pripremila: Jelena Jakšić, Product Manager, Ipsos Puls

marka brenda koji konzumiraju. Ostalim korisnicima kategorije marka nije jako važna što nam govori da je lojalnost u ovoj kategoriji osrednja i ima još prostora za rast. Lojalnost je nešto veća prema najjačim brendovima u kategoriji dok nešto 'slabije' brendove korisnici lako mijenjanju.

HEAVY KORISNICI

P

ovijest ove tropske biljke bogata je kao i sam napitak. Kava potječe iz kraljevstva Kaffa u Etiopiji. Prema legendi, ovaj napitak otkrio je pastir Kalid promatrajući svoje koze kako plešu nakon što bi obrstile crvene bobice. Od tada se, preko svećenika, kava proširila na arapski poluotok. Ceremonije pripreme, serviranja i ispijanja kave razvili su upravo Arapi. U Arabiji se isprva koristila kao lijek, a zatim je postala religiozno i meditativno piće. Prva službena kavana otvorena je u Carigradu, a prva kava na tlu Europe skuhana je u Veneciji. Od tada sve do danas kava je neizostavni dio svakog kućanstva, a također i neizostavni dio dnevne rutine velikog broja potrošača. Za kavu kažu da potiče koncentraciju, kognitivne procese, ubrzava procese obrade informacija u mozgu, ublažava glavobolju i podiže raspoloženje. Možda upravo zbog toga većina nas ne može zamislit svoj dan bez šalice ovog napitka.

VELIČINA KATEGORIJE U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine imamo čak 71% konzumenata crne kave. Trend korisnika crne kave od 2008. do 2014. godine je stabilan, ne bilježi niti značajan pad niti značajan rast. Tek za 32% populacije jako je bitna

34 progressive |

11: 2014

Heavy korisnika crne kave imamo 57% - oni je konzumiraju gotovo svaki dan, a neki i više puta dnevno. Medium korisnika, koji crnu kavu konzumiraju nekoliko puta tjedno ili samo jednom tjedno, je mnogo manje, 8%. Najmanje je light korisnika koji crnu kavu konzumiraju 2-3 puta mjesečno i rjeđe. Heavy korisnici kategorije crne kave nešto češće su žene. Najviše heavy korisnika crne kave imamo u dobi 40+ godina. Srednje su obrazovani, a podjednako ih je zaposlenih i nezaposlenih. U braku su, žive u gradu, a ukupni prihodi kućanstva su im najčešće od 3000 do 5000 kuna.

ŽIVOTNI STILOVI Heavy korisnici crne kave proizvode odabiru prvenstveno prema njihovim karakteristikama, na primjer na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja u marku i


| 11:2014

 SPONZORIRANI ČLANAK

NESCAFÉ uveseljava kavoljupce stalnim inovacijama u asortimanu

N

ESCAFÉ je najpoznatiji brend topive kave, koji je više od 75 godina neizostavan dio svakodnevice ljubitelja kave diljem svijeta. NESCAFÉ asortiman svojih proizvoda u potpunosti prilagođava željama i potrebama lokalnih potrošača, uzimajući u obzir njihove preferencije kada je riječ o okusu te lokalne prehrambene tradicije, njihova očekivanja i potrebe. Ritual ispijanja kave Hrvatima predstavlja tradiciju i teško je uopće zamisliti početak dana bez jutarnje šalice kave. Jednako tako, druženje uz kavu dio je naše svakodnevice, od tuda dolazi i dobro poznati poziv na druženje: "Idemo na kavu!". NESCAFÉ ima širok asortiman proizvoda, za svako doba dana i različite prigode, a koji udovoljava ukusu i najzahtjevnijih potrošača.

Tako su hrvatskim potrošačima vrlo dobro poznati NESCAFÉ Classic i Gold, NESCAFÉ Capuccino, te NESCAFÉ 3in1 i 2in1, zatvoreni sustav za pripremu kave i drugih poslastica NESCAFÉ® Dolce Gusto® kao i novolansirani NESCAFÉ Caffè&Latte i Crema Sensazione. NESCAFÉ je i ove godine obogatio svoj asortiman kava i razveselio hrvatske potrošače s nekoliko inovacija u asortimanu. NESCAFÉ Sensazione Créme topiva je kava u prahu iznimne arome, bogatog okusa i kremaste pjene, koja ritual ispijanja kave pretvara u užitak. Za sve one koji su stalno u pokretu, a ne mogu zamisliti svoj dan bez omiljenog napitka, NESCAFÉ je lansirao nove NESCAFÉ 3in1 i 2in1 proizvode. Novi NESCAFÉ 3in1 Classic i Strong i NESCAFÉ 2in1 od sada su kremastiji no ikad.

Za one koji uživaju u ispijanju cappuccina u kafiću, NESCAFÉ je pripremio još jedno iznenađenje – nove, još bogatije NESCAFÉ Cappuccino okuse - original, vanilija, čokolada, lješnjak, Irish Cream, karamelu i Cappuccino bez kofeina obogatio je raskošnom bijelom pjenom koja se jednostavno može napraviti i kod kuće. Kavoljupce sa stilom NESCAFÉ® Dolce Gusto® razveselio je proširenjem linije aparata za kavu. Novi NESCAFÉ® Dolce Gusto® OBLO aparat za kavu karakteriziraju minimalistički dizajn i visoke performanse. Osim toga, od ove jeseni NESCAFÉ® Dolce Gusto® asortiman kava obogaćen je za dva nova okusa. Risteetto Ardenza zanosan je spoj kave i arome slatkog sušenog voća s pikantnim okusom i Cortado namijenjen ljubiteljima malog macchiata. progressive |

11:2014

35


 TEMA BROJA

Kava i mješavine kave Prvi brend u kategoriji crne kave je Franck Jubilarna kava sa 39% korisnika brenda u populaciji Hrvatske. Na drugom mjestu nalazi se Gloria kava sa 30% korisnika, a na trećem mjestu je Barcaffe sa 20% korisnika.

zemlju porijekla. Oni su tradicionalni, očekuju podvrgavanje članova zajednice tradicionalno uređenoj društvenoj cjelini, kako u državi tako i u obitelji. Vode smireni stil života, život žele posvetiti svojoj obitelji. Iz te institucije crpe podršku u životnim nedaćama, a skloni su i religioznosti. Važno im je da budu ugledni u smislu pružanja dobrog primjera drugima kako bi trebalo živjeti u skladnim odnosima sa svojim okruženjem. Što se tiče medija, skloniji su televiziji, radiju i novinama.

indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Prvi brend u kategoriji crne kave je Franck Jubilarna kava sa 39% korisnika brenda u populaciji Hrvatske. Na drugom mjestu nalazi se Gloria kava sa 30% korisnika, a na trećem mjestu je Barcaffe sa 20% korisnika.

STAVOVI O KATEGORIJI Čak 88% heavy korisnika crne kave voli započeti dan sa svojim omiljenim napitkom. Za 60% njih niti predah nije potpun bez crne kave. Čak 68% smatra da je pijenje kave za njih ritual, a 60% ne može zamisliti druženje s prijateljima bez kave. Isto toliko njih smatra da je crna kava zdravija od instant kave. 50% heavy korisnika crnu kavu pije samo kod kuće, a u nekim drugim prilikama pije ostale oblike kave (instant, cappuccino, espresso). Bitno je naglasiti da crnu kavu ne piju zbog njene povoljnije cijene u odnosu na instant kavu.

BRANDusage Osim općenitog praćenja kategorije crne kave unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja – 'usage', marketinški

36 progressive |

11: 2014

BRANDscore U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih sa potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu - BRANDscore. Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu - bihevioralni i emocionalni. I prema BRANDscoreu Franck Jubilarna uvjerljivo je vodeća crna kava na tržištu.. n


| 11:2014

progressive |

11:2014

37


 TEMA BROJA

Kava i mješavine kave

Najprodavanija mljevena i kava u zrnu

Još je uvijek najprodavaniji tip kave mljevena i kava u zrnu koja čini 66% vrijednosne prodaje kategorije. Slijede instant mješavine kave koje čine 19% prodaje dok instant kava čini 15% prodaje kategorije te bilježi pad u odnosu na prošlu godinu za približno 2%. Analizirao: Kristian Anić Kaliger, voditelj klijenata, Nielsen

Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema vrijednosnom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana su Anamarija (Anamarija, Golden Cafe), Droga Kolinska (Bar Caffe), Franck (Franck, Gloria, Victoria), Mondelez International (Jacobs) i Nestlé (Nescafé). Proizvođači su navedeni abecednim redoslijedom. prodaju od 10,7 tona u vrijednosti od 831,7 milijuna kuna. Kategorija bilježi pad i količinske (-4,6%) i vrijednosne prodaje (-7,3%) u odnosu na lani. Još je uvijek najprodavaniji tip kave mljevena i kava u zrnu koja čini 66% vrijednosne prodaje kategorije. Slijede instant mješavine kave koje čine 19% prodaje dok instant kava čini 15% prodaje kategorije te bilježe pad u odnosu na prošlu godinu za približno 2%.

K

ava je napitak uz kojeg velik broj ljudi započinje svoj dan. Uzgaja se u više od 50 država diljem svijeta i ovisno o geografskom porijeklu pruža različite okuse. Najveći svjetski proizvođač kave je Brazil kojeg je ove godine pogodila elementarna nepogoda u obliku suše. Zanimljivo će biti pratiti kako će se to odraziti na svjetsko i domaće tržište kave. U ovu analizu tržišta kave uključene su mljevena kava, kava u zrnu te instant kava i instant mješavine kave.

PAD PRODAJE U zadnjih godinu dana (listopad '13 – rujan '14) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash & Carry trgovina, diskonata i veleprodaje) kava je ostvarila

38 progressive |

11: 2014


Još je uvijek najprodavaniji tip kave mljevena i kava u zrnu koja čini 66% vrijednosne prodaje kategorije.

| 11:2014

NAJVAŽNIJI KANAL – SUPERMARKETI Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema vrijednosnom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana su Anamarija (Anamarija, Golden Cafe), Droga Kolinska (Bar Caffe), Franck (Franck, Gloria, Victoria), Mondelez International (Jacobs) i Nestlé (Nescafé) . Vodeći trojac čini gotovo ¾ tržišta (vrijednosno) dok trgovačke robne marke čine 6% vrijednosnog udjela u kategoriji te bilježe pad prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (-4,2%). Najvažniji kanal za prodaju kave su supermarketi (301 – 2500 m2) koji čine 36% kategorije dok hipermarketi (>2500 m2) čine 21% prodaje. Slijede velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 19%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) sa 17% prodaje dok male trgovine mješovitom robom ostvaruju preostalih 7% ukupne prodaje kategorije. n 1Proizvođači su navedeni abecednim redoslijedom, a redoslijed može i ne mora odražavati tržišnu poziciju.

 SPONZORIRANI ČLANAK

Franck 100% Arabica – premium kava dostupna svima

F

ranck 100% Arabica mljevena je kava za domaćinstvo nastala mješavinom pomno odabranih zrna isključivo sorte arabica. Odlikuje se aromatskim bogatstvom, slatkoćom i blagošću dok dominantna, prirodno prisutna aroma čokolade prožeta notama

lješnjaka i badema, pruža savršen užitak ispijanja. Može se pripremati u džezvi, kafetijeri, kao filter kava ili pomoću metode 'french pressa', a posebnim načinom mljevenja Franckov je razvojni tim postigao optimalan omjer grubih i finih čestica što garantira jednako bogat okus bez obzira na način pripreme. 100% Arabica po svojoj je kvaliteti premium kava, a dostupna je po pristupačnoj cijeni, što šalicu vrhunske kave za uživanje kod kuće čini dostupnijom svima. Osim odabira najboljih arabica iz Središnje i Južne Amerike,

iznimno bogatstvo i punoća okusa Franckove 100% Arabice dobiveni su i pažljivim procesom proizvodnje. Pomno pripreman i detaljno nadziran postupak prženja omogućuje oslobađanje najboljih aroma skrivenih u zrnima kave nakon čega slijedi miješanje odabranih sorti arabice, mljevenje i, na kraju, pakiranje u vakuum što najbolje čuva sve arome iz kave. Tijekom procesa proizvodnje, u svakom trenutku provode se detaljne analize i provjere kvalitete kave.

progressive |

11:2014

39


 LJUDSKI RESURSI

Radne kompetencije

Kakve radnike trebamo? Nedvojbeni je zadatak svih radnika da pridonose uspjehu tvrtke bez obzira na kojem radnom mjestu rade, bilo da se radi o menadžeru koji donosi odluke, radniku u servisu koji brine o ispravnosti proizvodnih linija ili prodavaču koji ostavlja prvi dojam na kupce. Govorimo o univerzalnim kompetencijama koje treba imati svaki radnik, a koje su poželjne svakom poslodavcu. smo se obvezali. Kolege i nadređeni očekuju da ispunimo obaveze vezane uz svoj posao, stoga ako smo se obvezali da ćemo nešto napraviti, npr. unijeti ispravne i točne podatke, obaviti zadatak do isteka roka, predati izvještaj na vrijeme, uslužiti kupca, postići normu u proizvodnji itd., od izuzetne je važnosti da to i napravimo. Osim toga, često posao koji radimo pridonosi uspjehu ili neuspjehu drugih kolega u njihovom radu. Htjeli mi to priznati ili ne, svi volimo raditi s kolegama na koje možemo računati i u koje se možemo pouzdati da će svoj posao napraviti na vrijeme i u skladu s pravilima struke. Radnik na kojeg se šef može osloniti važan je za posao i poslovanje tvrtke i ovakav radnik utječe na konačni rezultat poslovanja, ali jednako tako utječe i na stabilnost i sigurnost svog radnog mjesta.

Z

namo da tvrtka ne može raditi bez radnika. Znamo da su radnici jedini resurs koji s godinama rada ne gube svoju vrijednost već je, naprotiv, povećavaju. Znamo i da je svaki radnik jedinstven i da ima svoju snagu i nedostatke. A znamo i da je kompanija koja ima dobre, zadovoljne i angažirane radnike uspješnija na tržištu od one čiji su radnici nezadovoljni. Znamo i da je nedvojbeni zadatak svih radnika da pridonose uspjehu tvrtke bez obzira na kojem radnom mjestu rade, bilo da se radi o menadžeru koji donosi odluke, radniku u servisu koji brine o ispravnosti proizvodnih linija ili prodavaču koji ostavlja prvi dojam na kupce. Stoga ne možemo, a ne zapitati se: "Postoje li neke univerzalne kompetencije koje treba imati svaki radnik bez obzira na radno mjesto, stručnu spremu, godine života/rada i spol, a koje su poželjne svakom poslodavcu?". Provedena istraživanja govore da poslodavci žele radnike koji su pouzdani, motivirani, dostojni povjerenja i dobri u svom poslu. No što to zapravo znači?

POUZDANOST Pouzdanost je kompetencija koja podrazumijeva preuzimanje vlasništva i odgovornost nad svim aspektima poslova i radnih zadataka koje radnik obavlja na svom radnom mjestu, a uključuje: obavljanje poslova na vrijeme i na profesionalan način uz visoku dozu predanosti. Biti pouzdan znači da ćemo napraviti ono na što

40 progressive |

11: 2014

Radnik koji pokazuje negativan stav i očekuje neuspjeh i poteškoće i komunicira što se NE može napraviti umjesto onoga što se može napraviti i postići, ne pridonosi uspjehu posla koji obavlja niti tvrtki u kojoj radi. Radnik koji neće, ne zna ili ne može, nije dobitna kombinacija za poslodavca i uspjeh tvrtke. MOTIVIRANOST Motiviranost i sposobnost samomotivacije kompetencija je koja podrazumijeva da smo sposobni prepoznati svoje i tuđe pokretače (zahtjeve, potrebe, želje) koji nas potiču na ona ponašanja koja dovode do učinkovitog obavljanja radnih zadaća te ostvarenja postavljenih ciljeva i željenih rezultata. Neke od nas će motivirati vanjski motivatori kao što su novac, priznanje kolega i šefa ili mogućnost napredovanja na novi posao, a neke će motivirati unutarnji motivatori kao što su sadržaj posla, vlastito postignuće ili strast prema poslu koji radimo. Za one koje pokreće strast prema poslu, sama činjenica da rade posao koji vole već je nagrada. Ako nismo motivirani za svoj posao, isti gubi smisao, postajemo bezvoljni, depresivni i nezadovoljni, a situacija postaje još i gora ako nema vanjskih motivatora kao što su novac ili priznanje šefa. U različitim periodima života motivirat će nas različite stvari, no velika


Tvrtka koja ima dobre, zadovoljne i angažirane radnike uspješnija je na tržištu od one čiji su radnici nezadovoljni.

| 11:2014

je razlika između radnika koji ima unutarnje motivacijske pokretače za ono što radi u odnosu na radnika koji treba stalno vodstvo i potvrdu u svakodnevnom radu. Motiviran radnik pridonosi rezultatima rada ne jedanput, već deset puta više od nemotiviranog.

POVJERENJE Povjerenje je sljedeća važna kompetencija koja podrazumijeva da radnik pozitivno predstavlja sebe, kompaniju i brendove u vlasništvu kompanije. Radnik treba biti dostojan povjerenja, solidne reputacije i dobre radne etike kako bi na radnom mjestu i izvan njega znao koja su ponašanja primjerena, a koja ne. Povjerenje proizlazi iz dobrog rada u kombinaciji s pozitivnim stavom prema radu. Jedan od najboljih načina za izgradnju povjerenja je da poznajemo svoje snage i pronađemo najbolji način da ih integriramo u svakodnevne zadatke i poslove. Kada koristimo svoje snage, angažirani smo i samouvjereni, a to je kombinacija koju cijeni svaki poslodavac. Ako, pak, postoje slabosti koje utječu na samopouzdanje, važno je napraviti i izvršiti plan za njihovo smanjenje i eliminaciju jer samo strpljivim i marljivim radom na rješavanju svojih slabosti potaknut ćete povjerenje drugih u svoje sposobnosti. Za razvoj povjerenja važno je i fokusiranje na rješenja, bez trošenja mnogo vremena raspravljajući o problemima. Svi znamo što su problemi, ali imamo povjerenje samo u one radnike, kolege i šefove koji nude dobra i kvalitetna rješenja.

POZITIVAN STAV Pozitivan stav utječe na odnose koje imamo s kolegama i šefovima. To je način na koji se odnosimo prema poslovima koje radimo, kao i način na koji pokazujemo koliko smo zadovoljni poslom koji radimo. Imati pozitivan stav u poslu znači da smo u potrazi za najboljim kvalitetama onih s kojima radimo, da prihvaćamo sve izazove posla s voljom te pronalazimo načine kako bismo ostvarili sve pa i najteže i najnapornije zadatke bez prigovora. Pozitivan stav je stanje uma i uzrok uspjeha i sreće. Osobe s pozitivnim stavom razmišljaju optimistično i očekuju da se dogodi najbolje. Pozitivan stav manifestira se kroz pozitivno, konstruktivno i kreativno razmi-

Kvaliteta radnika i karakteristike poput pouzdanosti, motiviranosti, povjerenja i pozitivnog stava, osim što osiguravaju kontinuirano obavljanje poslova bez zastoja i poteškoća, omogućavaju poslodavcu da razvija svoje poslovanje, nove proizvode i usluge te da unaprjeđuje svoju konkurentnost na tržištu. šljanje te motivaciju za izvršenjem i ostvarenjem ciljeva. Pozitivan stav znači da očekujemo uspjeh, a ne neuspjeh, da ne odustajemo kad naiđemo na prepreke, da imamo samopoštovanje i samopouzdanje, da tražimo rješenja te prepoznajemo mogućnosti, a ne samo da tražimo probleme i krivce koji su do njih doveli. Radnik koji pokazuje negativan stav i očekuje neuspjeh i poteškoće i komunicira što se NE može napraviti, umjesto onoga što se može napraviti i postići, ne pridonosi uspjehu posla koji obavlja niti tvrtki u kojoj radi. Radnik koji neće, ne zna ili ne može, nije dobitna kombinacija za poslodavca i uspjeh tvrtke. Osim ovih, postoji još cijeli niz stručnih i osobnih kompetencija koje su više ili manje poželjne prilikom zapošljavanja u određenoj kompaniji ili djelatnosti, no svaki poslodavac svjesno ili nesvjesno traži upravo ove četiri kvalitete u svim svojim zaposlenicima kao i u svim kandidatima koje želi zaposliti. Ove kvalitete radnika, osim što osiguravaju kontinuirano obavljanje poslova bez zastoja i poteškoća, omogućavaju poslodavcu da razvija svoje poslovanje, razvija nove proizvode i usluge, unaprjeđuje svoju konkurentnost na tržištu i u konačnici ostvaruje željeni prihod. n

Piše: Dijana Klekar, direktorica društva Tecumviva d.o.o. progressive |

11:2014

41


 SHOP FITTING

Savjetnik

Uredenje prodajnog prostora Suvremeni potrošač podrazumijeva da će u prodavaonici kupiti proizvode koji su sigurni za zdravlje, kao i da će prodavaonica biti čista, a osoblje ljubazno. Ono što danas zaista opredjeljuje potrošača na kupovinu u nekoj prodavaonici je jednostavnost kupovine, što znači lako i brzo pronalaženje željenog proizvoda te da kupovinu obavi bez nepotrebnog gubljenja vremena. PRVI KORAK

K

ako za dobar promet nisu bitne samo cijene i asortiman, već na odluku kupca da izabere određenu prodavaonicu utječu i izgled maloprodajnog objekta, raspored u njemu, dizajn vizualne komunikacije i mnogi drugi faktori, od ovog broja u Progressivu možete pročitati što se sve 'krije' iza pojma shop fitting te zašto je on važan.

ŠTO JE SHOP FITTING? Shop fitting predstavlja planiranje, dizajn unutarnjeg rasporeda (layout) prodavaonice, postavljanje opreme i uopće uređenje i opremanje jednog prodajnog objekta. U jednom studiju koji se bavi ovom vrstom djelatnosti obično rade arhitekti eksperti za enterijer, stručnjaci za opremu koja se koristi u maloprodaji, dizajneri koji su zaduženi za dizajniranje vizualne komunikacije (natpisi i slike u prodajnom prostoru). Prije ulaska shop fittera u prodajni prostor, potrebno je postaviti jasan koncept i ideju kakav imidž u svijesti potrošača želimo izgraditi.

42 progressive |

11: 2014

Uređenje jedne trgovine u suradnji sa shop fitterom počinje mjerenjem i crtanjem prostora u zatečenom stanju. Zatim se rade crteži s prijedlogom uređenja prostora, rasporedom opreme i projekcijom kretanja potrošača koji se usuglašavaju sa željama klijenta. Kada se utvrdi budući raspored opreme, pristupa se izradi unutarnjeg uređenja prodavaonice koje radi ekspert za enterijer, a istovremeno se rade prijedlozi dizajna vanjskog izgleda prodajnog objekta i unutarnje vizualne komunikacije. Nakon odabira unutarnjeg i vanjskog uređenja prodavaonice, shop fitter naručuje opremu i ugrađuje je u skladu s odobrenim layoutom. Shop fitting se razlikuje ovisno od tipa prodavaonice koja se radi. Prodavaonica odjeće traži takvo uređenje u kojem kupac na prvi pogled dobiva informaciju o trenutnim modnim trendovima (modeli, boje...). Posebna pažnja posvećuje se atmosferi prodavaonice i vanjskom izgledu. Prodavaonice kozmetike imaju puno proizvoda malih dimenzija s visokom cijenom, što zahtijeva da dizajn prodajnog prostora bude privlačan, prije svega ženskom kupcu. Također, oprema treba s jedne strane omogućiti izlaganje velikog broja malih i skupih proizvoda na atraktivan i interesantan način, a s druge strane treba omogućiti lako snalaženje i kretanje kupca kroz prodajni prostor.

Da bismo na najbolji mogući način osmislili kakav treba biti novi izgled prodajnog objekta, trebamo prepoznati faktore koji su u staroj organizaciji prodavaonice generirali probleme, bilo za potrošača, bilo za samu organizaciju rada u prodavaonici.


Shop fitting predstavlja planiranje, dizajn unutarnjeg rasporeda (layout) prodavaonice, postavljanje opreme i uopće uređenje i opremanje jednog prodajnog objekta.

| 11:2014

JEDNOSTAVNOST KUPOVINE Zašto je važno da se kupac u prodajnom prostoru kreće opušteno i da lako pronalazi kategorije proizvoda koje ga interesiraju? Moderna istraživanja pokazuju što je potrošačima važno kada se radi o izboru prodavaonice. Suvremeni potrošač podrazumijeva da će u prodavaonici kupiti proizvode koji su sigurni za njegovo i zdravlje njegove obitelji (proizvode koji su prošli inspekcijski nadzor i koji su u roku trajanja) kao i da će prodavaonica biti čista, a osoblje ljubazno. Ono što danas zaista opredjeljuje potrošača na kupovanje u nekoj prodavaonici je jednostavnost kupovine, što podrazumijeva da lako i brzo može pronaći željeni proizvod, kao i da kupovinu obavi bez nepotrebnog gubljenja vremena. Kupac će postati vaš vjerni potrošač ako mu ponudite inovativnu uslugu ili proizvod koji će unaprijediti i obogatiti njegovo iskustvo i doživljaj kupovine.

KRITERIJII ZA KREIRANJE NOVOG IZGLEDA Kako odrediti kriterije na osnovu kojih se kreira novo rješenje prodajnog objekta? Kreativnost nije beskonačna, u realnom svijetu malo tko kreće od apsolutne slobode u kreiranju, naročito u poslovnom svijetu. Ne treba kreirati pet rješenja pa izabrati najbolje. Kreiranje novog izgleda prodavaonice ne radimo zato što nemamo ništa pametnije za raditi, nego zato što, prije svega, po-

Ispravnost proizvoda, čistoća objekta i ljubaznost osoblja se podrazumijevaju. Lako kretanje kroz prodavaonicu i jednostavnost kupovine ono su što će danas privući kupca.

kušavamo unaprijediti prodaju i povećati promet. Da bismo to napravili na najbolji mogući način, trebamo prepoznati faktore koji su u staroj organizaciji prodavaonice generirali probleme bilo za potrošača, bilo za samu organizaciju rada u prodavaonici. Upravo su ti problemi prva grupa smjernica koja će nas uputiti kako treba izgledati nova prodavaonica. Potrebno je zatim definirati kuda želimo ići, odnosno u kojem pravcu naša maloprodaja treba ići. Shop fitter ne može raditi bez intenzivne komunikacije i usmjeravanja od strane ljudi koji rukovode maloprodajnim operacijama. n

Faze u dizajniranju prodavaonice: 1. Određivanje kriterija 2. Dizajn eksterijera 3. Određivanje layouta, opreme, pozicija kategorija, načina izlaganja proizvoda 4. Dizajn enterijera 5. Dizajn POS materijala (Retail is in Detail) 6. Dizajn uniforme Primjer: Lufthansa je kreirala nova sjedala za biznis klasu novog aviona Boing 747-8 i kao projektni zadatak je definirala ove zahtjeve: da su dugačka dva metra kad se rasklope, da se mogu koristiti i u Airbusu, da osiguravaju intimnost putniku, da ostave više prostora u kabini i, naravno, sve ostale klasične funkcije sjedala te klase. I to su ostvarili.

Piše: Vlado Janjić, Managing Director, Elf machine progressive |

11:2014

43


 PROGRESSIVE KOŠARICA

HIPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KOLIČINA

INTERSPAR

KAUFLAND

KONZUM

PREHRANA

PLODINE

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

  

1

Brašno glatko T-550, Podravka

1 kg

5,99

5,95

5,99

n

5,98

2

Premijer šećer kristal, Tvornica šećera Osijek

1 kg

5,59

5,59

n

n

5,59

3

Omegol ulje, Zvijezda

1l

11,29

11,25

11,29

11,25

11,27

4

Vegeta, Podravka

500 g

24,95

24,89

24,99

24,89

24,93

5

Jacobs Cronat gold, Mondelez International

200 g

54,99

54,99

54,99

54,99

54,99

6

Mlijeko trajno, 2,5%m.m. Meggle

1l

5,99

5,99

6,29

5,99

6,06

7

Sirni namaz Classic, Vindija

200 g

9,99

9,99

9,99

9,99

9,99

8

Margo nova, Zvijezda

500 g

12,49

12,49

12,49

12,47

12,48

9

Panona salama mini, Pik Vrbovec

350 g

34,99

34,99

34,99

34,99

34,99 15,81 7,82

10

Sir svježi zagrebački 25% m.m., Dukat

375 g

16,49

16,49

13,79

16,49

11

Krem juha od šparoga, Knorr

80 g

7,99

7,99

7,49

n

12

Uncle Bens riža dugog zrna, Mars Europa

1g

27,99

26,99

27,99

26,99

27,49

13

Rajčica pasirana u boci, Podravka

680 g

n

10,98

10,99

11,39

11,12

14

Medaljoni pileći panirani smrznuti, Vindija

660 g

29,99

n

27,99

27,99

28,66

15

Brokula, Ledo

450 g

13,99

11,79

13,49

11,49

12,69

16

Cedevita Grejp, Atlantic Grupa

1 kg

39,85

38,99

39,99

39,99

39,71

NEPREHRANA 1

Deterdžent Nila Black&Jeans, Saponia

3l

34,99

43,99

44,99

43,99

41,99

2

Bref wc power aktiv Pine Henkel

1/1

16,99

16,99

n

11,88

15,29

3

Signal expert original zubna pasta, Unilever

75 ml

18,99

17,79

18,49

19,99

18,81

4

Violeta toaletni papir lavanda 3-slojni

10/1

21,99

22,99

22,99

22,99

22,74

5

Pur deterdžent Gold Fresh, Henkel

750 ml

9,99

9,99

15,99

n

11,99

6

Sredstvo za čišćenje Permetal gold, Labud

650 ml

14,99

25,89

26,49

26,49

23,47

420,51

417,00

431,70

414,25

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

1

1

2

4

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

431,63

445,66

452,58

445,63

UKUPNO

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

METODOLOGIJA Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske. U studenome su tajni kupci kupovali u četiri hipermarketa u Zagrebu (abecednim redom): Interspar, Kaufland, Konzum i Plodine. Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka n znači da na polici nije pronađen određeni proizvod.

44 progressive |

11: 2014

Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi. Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim lancima.

Progressive košarica omogućava fokus na grupu proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.


Hendal

| 11:2014

Preporuka je vazan aspekt promocije Upitani da navedu jedan trgovački lanac koji najčešće posjećuju, građani većinom navode Konzum (32%). Na drugom su mjestu Kaufland (15%), Lidl i Plodine. Slijede Interspar (7%) i Billa (5%). Pripremila: Nataša Antunović, Project Manager, Hendal

A

gencija Hendal kontinuirano provodi istraživanje zadovoljstva trgovačkim lancima na nacionalno reprezentativnom uzorku, metodom telefonskog intervjua. U listopadu 2014. ukupan postignuti uzorak obuhvaća 400 građana starijih od 15 godina. Trgovačke lance u prosjeku posjećuje 98% građana. Posjećenost u zadnja tri mjeseca je najveća za Konzum, kojeg su u tom razdoblju posjetile dvije trećine svih ispitanika. Drugo mjesto drži Lidl (47%), a treće Plodine 40%. Slijede Kaufland (35%) te Interspar i Billa (oba 28%). Upitani da navedu jedan trgovački lanac koji najčešće posjećuju, građani većinom navode Konzum (32%). Na drugom su mjestu Kaufland (15%), Lidl i Plodine. Slijede Interspar (7%) i Billa (5%). Listopadski

rezultati pokazuju jednak trend kao i oni iz prethodna dva mjeseca.

mogu se primijetiti trendovi u percepciji kupaca.

DODATNI KAPITAL

PERCEPCIJA KUPACA

Preporuka kupaca predstavlja dodatni kapital u poslovanju. Korisnici koji preporučuju proizvod ili mjesto kupnje dodatno se vežu uz preporučeno, ali vežu i bliske osobe - prijatelje i poznanike. Preporuka je vrlo važan aspekt promocije. Prema rezultatima iz listopada 2014., najveći udio kupaca u ukupnom uzorku preporučuju Konzum (44%) te Lidl (37%), a nakon toga slijede Plodine (35%) i Kaufland (33%) te Billa (23%) i Interspar (22%). Kada se analiziraju elementi imidža koji se vežu za pojedine trgovačke lance,

Elementi koji najviše diferenciraju lance prema percepciji kupaca su povoljne cijene, pristupačnost lokacije i širina asortimana. Kao lanci koji se vežu uz pojam povoljnih cijena u rujnu se ističu Kaufland i Lidl, a slijede Konzum i Plodine. Kao lanci koji imaju širok izbor robe prednjače Konzum i Kaufland, slijede Interspar i Plodine, pa Lidl i Billa. Po ljubaznosti djelatnika i urednosti prodajnog prostora niti jedan lanac se ne izdvaja osobito. Kada se radi o vremenu čekanja na blagajni, lanci su percipirani dosta slično. Kao lanac s pristupačnom lokacijom najviši rezultat bilježi Konzum. n

Napomena: Broj kupaca koji ocjenjuju trgovačke lance varira na mjesečnoj bazi. Interpretacija nalaza ne uključuje one trgovačke lance/ hipermarkete koji u zadanom mjesecu imaju manje od N=30 kupaca, tj. čije ocjene su temeljenje na N<30 procjena.

progressive |

11:2014

45


 PROFIL

Emira Jakupović, voditeljica razvoja, Anamarija Company d.o.o.

Kreativan posao ne ostavlja mjesta rutini „U mom poslu morate uvijek biti 'up to date' s tržištem srodnih proizvoda, ali i ambalažnim materijalima i novim načinima pakiranja. Vrlo dobro nam je poznato da su inovacije na svim navedenim poljima mnogobrojne i izmjenjuju se velikom brzinom te ih je vrlo zahtjevno slijediti“, poručuje Emira Jakupović iz Anamarije. Razgovarala: Marija Sedlar trolu hrane, gdje je radila na mjestu analitičara u laboratoriju. „Osim s radom u laboratoriju i analitičkim metodama, tu sam se po prvi puta susrela i sa sustavima upravljanja sigurnošću hrane, sustavima kvalitete i zakonskom regulativom, točnije izradama deklaracija za prehrambene proizvode. Tu sam istrenirala svoju preciznost i uvidjela važnost ažurnog vođenja dokumentacije i nužnosti dobre sljedivosti u poslovnom procesu. Višegodišnji rad u laboratoriju podigne prag vašeg strpljenja na zavidnu razinu i izvježba vašu 'mirnu ruku'“, otkriva Emira.

TRENIRANJE OSJETA OKUSA

E

mira Jakupović, voditeljica razvoja u tvrtki Anamarija Company d.o.o., koja se bavi proizvodnjom kave i napitaka na bazi kave, rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu i jezičnu gimnaziju. Na Prehrambeno-biotehnološki fakultetu u Zagrebu stekla je titulu diplomiranog inženjera prehrambene tehnologije, a trenutno priprema doktorski rad na istom fakultetu, točnije na poslijediplomskom studiju prehrambene tehnologije. Nakon završenog fakulteta Emira se zaposlila u Centru za kon-

46 progressive |

11: 2014

U Anamarija Company počinje raditi krajem 2011. kao tehnolog. „Moja početna zaduženja bila su kontrola sirovina, kontrola gotovih proizvoda, provođenje dobre proizvođačke prakse, upravljanje HACCP i ISO implementiranim sustavima kvalitete te rad u internom laboratoriju na kontroli i razvoju novih proizvoda. Vodila sam i brigu o tome da proizvodi i ambalaža budu u skladu sa zakonskom regulativom, a također sam komunicirala s nadležnim tijelima. Jedno od meni najdražih iskustava koje sam stekla na mjestu tehnologa jeste organoleptičko testiranje kave, tzv. cupping. Potrebno je dosta vremena da naučite razlikovati jednu vrstu kave od druge. Kada dovoljno istrenirate osjet okusa, tu je novi izazov otkrivanja koja kava ide s kojom, a koja ne. Sada mogu prepoznati naš brend zavezanih očiju između desetaka šalica kave ostalih brendova. U konačnici, osjet okusa vam se toliko izoštri da vaše nepce više ne prihvaća lošu kavu!“. U poslu voditelja razvoja spajaju se dvije sfere: razvoj proizvoda od ideje do police, ali isto tako briga da taj proizvod bude visoko kvalitetan i siguran za potrošača. Osim rezultata vezanih uz razvoju proizvoda, Emira je ponosna na pet certificiranih sustava kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda ISO 9001, Halal, Kosher, HACCP i FSSC 22000. „Upravljanje kvalitetom zahtijeva veliki angažman uz svakodnevno praćenje velikog broja parametara i ažurnih evidencija, kao i neizbježnu opsežnu dokumentaciju. No na kraju, kada vam nakon vanjske provjere, auditor stisne ruku i uputi vam samo pohvale, znate da ste obavili dobar posao i da se trud i rad isplatio. Još je veća satisfakcija vezana uz ovaj segment što do sada nismo imali pritužbi i afera vezanih za zdravstvenu ispravnost naših proizvoda.“


Ono što me neizmjerno veseli su statistički podaci da sve više potrošača daje prednost našem brendu u odnosu na druge, prepoznajući našu domaću kvalitetu i kontinuitet.

| 11:2014

INSTANT NAPITCI U PRVOM PLANU Anamarija je u 100-postotnom privatnom vlasništvu, osnovana 1991. godine. „Unazad nekoliko godina uspješno držimo drugu tržišnu poziciju u segmentu mljevene kave za domaćinstva, tzv. turske kave. Naša Minasica, u prepoznatljivoj crvenoj ambalaži, rijetko je kome nepoznata. Podaci pokazuju da tradicionalnu crnu kavu preferiraju osobe srednje i starije životne dobi. Naš je cilj orijentirati se i na potrošače mlađe životne dobi, čiji tempo i način života ne dopuštaju više od par minuta za pripremu omiljenog napitka. Vođeni time, našu već postojeću liniju instant napitaka odlučili smo trenutno staviti u prvi plan i približiti ih mlađoj i srednjoj populaciji. Početkom ljeta na tržište smo plasirali liniju instant cappuccino napitaka, poboljšane recepture i u novom ruhu, obogativši asortiman za još jedan novi okus - Irish cream. Sada, nekoliko mjeseci nakon, možemo ustvrditi da je poduhvat bio vrlo uspješan, i da je novi pročišćeni dizajn u kombinaciji s poboljšanom recepturom, bio pun pogodak te nas poslovni rezultati iz dana u dan pozitivno iznenađuju. Nadamo se da će tako i ostati“, poručuje Emira, koja je godinu dana nakon dolaska u Anamariju, s mjesta tehnologa napredovala na trenutnu poziciju - mjesto voditeljice razvoja i kvalitete. „Sam naziv 'voditelj razvoja' u samo dvije riječi daje vrlo dobre naznake da se nešto razvija, da se kreće, da nema statike. Upravo takav i jest moj posao: dinamičan, zahtijeva puni angažman i užurban tempo, jednostavno vas tjera naprijed i ne dopušta vam da niti na trenutak usporite. U mom poslu morate uvijek biti 'up to date' s tržištem srodnih proizvoda, ali i ambalažnim materijalima i novim načinima pakiranja. Vrlo dobro nam je poznato da su inovacije na svim navedenim poljima mnogobrojne i izmjenjuju se velikom brzinom te ih je vrlo zahtjevno slijediti“.

„Sam naziv 'voditelj razvoja' u samo dvije riječi daje vrlo dobre naznake da se nešto razvija, da se kreće, da nema statike. Upravo takav i jest moj posao: dinamičan, zahtijeva puni angažman i užurban tempo, jednostavno vas tjera naprijed i ne dopušta vam da niti na trenutak usporite.“ DOBRA VIBRA I 'BRAIN STORMING' Anamarija broji 70 zaposlenih, a tim s kojim Emira radi čine mlade, dinamične i visokoeducirane osobe, koje pršte kreativnošću i inicijativom. I da hoćete, uz takav tim jednostavno se ne možete uljuljati u rutinu, poručuje naša sugovornica te dodaje: „Kod nas je uvijek dinamično, no dinamika i živost počivaju na temeljima reda i discipline. Svakome od nas može se desiti loš dan, ali tu su kolege uz čiju se pozitivu i entuzijazam jednostavno vrlo brzo morate vratiti u 'normalu'. Grupni rad uz dobru vibru i 'brain storming' kod nas se u većini slučajeva pokazuje kao najproduk-

tivniji. Interni dnevni sastanci su obavezni, ali uz ovakvu dinamiku posla, često ih je potrebno imati nekoliko tijekom dana. Uz ostale dnevne obveze i vanjske sastanke, dnevni raspored je pun, ali uz dobru organizaciju i pravilno koordiniranje timom, ostvarujemo rezultate u predviđenim rokovima. Ova radna pozicija ne samo da je ispunila moja očekivanja, nego i više od toga. Malo po malo, moji vidici i znanja proširila su se daleko izvan okvira struke, pa sam tako neizbježno uplovila i u sfere marketinga i prodaje. Zatvaranje u zidove samo vlastite struke za mene nikad nije bilo opcija. Sigurna sam da mogu tvrtci, kao i ona meni, ponuditi još mnogo novih mogućnosti. Uvjerena sam u skorašnji i još veći uspjeh naše tvrtke. Ono što me neizmjerno veseli su statistički podaci da sve više potrošača daje prednost našem brendu u odnosu na druge, prepoznajući našu domaću kvalitetu i kontinuitet.“

PROŠIRENJE ASORTIMANA I REDIZAJN Plan razvoja Anamarije već je popunjen za iduću godinu. Trenutno su u finalnoj fazi pripreme još nekih iznenađenja u asortimanu instant kave, koji će se očitovati u vidu proširenja asortimana i redizajna ambalaže postojećih proizvoda. Na policama će se naći početkom iduće godine, a u Anamariji se nadaju reprizi rezultata koje je postigao novi cappuccino. Kada je u pitanju slobodno vrijeme, Emira priznaje da, uz dvoje djece i njihove aktivnosti, ima jako malo slobodnog vremena i trudi ga se što kvalitetnije provesti s obitelji. „Opustim se kasno navečer uz dobru knjigu ili film. Opušta me i pjevanje, pa se trudim što češće otići na probu zbora čiji sam član od srednje škole. Idealan odmor za mene je put u neku egzotičnu zemlju: sjesti na glavni trg, ispijati kavu i promatrati rijeku različitih ljudi.. n

progressive |

11:2014

47


 VIJESTI

Ljudi i događaji Podravka i hokejaši prikupili 89.193 kuna za Udrugu 'Sve za nju!' Humanitarnom online aukcijom ružičastih dresova hokejaša zagrebačkog KHL Medveščak završena je sportsko-edukativna kampanja zagrebačkih Medvjeda i Podravke u kojoj je, zahvaljujući navijačima i navijačicama Medveščaka, prikupljeno 89.193 kuna donacija za Udrugu 'Sve za nju!'. "Drago nam je da je Medveščak prepoznao naš prijedlog, uključio se u ovu kampanju te organizirao utakmicu u jedinstvenim ružičastim dresovima. Posebice nas raduje što su te iste dresove dali na internet aukciju, koja je polučila nevjerojatan uspjeh. Osim toga, navijači Medveščaka još jednom su pokazali da su, poput naše kompanije – uvijek sa srcem spremni pomoći i biti oslonac drugima kada je to potrebno. Ovo je samo početak naše suradnje s Udrugom 'Sve za nju!' jer planiramo putem kontinuiranog savjetovanja i organiziranja kulinarskih radionica na temu „Zdrave prehrane“ zaista dati osobni doprinos i pomoći korisnicima Udruge u području u kojem smo najkompetentniji", izjavila je direktorica Korporativnih i marketinških komunikacija Podravke, Marinka Akrap.

Franckove priče o kavi uz kavu U sklopu projekta Franckove priče o kavi uz kavu, na Festivalu vitalnosti održana je gastro radionica o pripremi mljevene kave i dobrom početku dana uz smoothie napitak s dodatkom mljevene Franck 100% Arabice. Poznati majstor kuhar Branko Ognjenović je pokazao kako pravilno pripremati mljevenu kavu kako bi iz nje 'izvukli' sve arome prirodno prisutne u zrnima kave. Sudionici su mogli kušati i finu kombinaciju smoothie napitka s dodatkom Franck 100% Arabice čiji je recept Ognjenović predstavio kao dobar jutarnji izbor. „Za pripremu vrhunske mljevene kave, uvijek je važna kvaliteta sirovine. Franckova 100% Arabica je idealna jer je riječ o mješavini odabranih zrna isključivo sorte arabica koju posebno volim zbog slatkoće i prirodne arome čokolade, lješnjaka i badema. Iako se ova kava može pripremati na više načina, ja svoju jutarnju najviše volim pripremati u džezvi“, otkrio je Ognjenović.

BIPA izdala BC magazin Najnoviji trendovi iz svijeta ljepote i mode, kombinacije boja s modnih pista, razni make-up savjeti i još puno zanimljivosti, nalazi se na čak 132 stranice prvog broja BC magazina kojeg je izdala BIPA, poznati austrijski lanac drogerija. „Želja nam je da nas kupci još bolje upoznaju, ne samo putem već prepoznatljivih akcija i odličnih novih proizvoda koje se trudimo uvoditi u naš prodajni asortiman. Ideja je bila da uživamo u jeseni i obojimo je raskošnim bojama kozmetičkih proizvoda“, izjavila je prigodom lansiranja BC magazina Marijeta Duvnjak, direktorica marketinga BIPA Hrvatska.

48 progressive |

11: 2014

IKEA u kampanji 'Plišane igračke za obrazovanje'

Do subote 3. siječnja iduće godine, svatko tko kupi plišanu igračku ili dječju knjigu u zagrebačkoj robnoj kući IKEA, sudjelovat će u inicijativi koja prikuplja sredstva za obrazovanje djece u siromašnim zemljama. Zaklada IKEA Foundation u suradnji s organizacijama UNICEF i Save the Children je prije 12 godina pokrenula kampanju 'Plišane igračke za obrazovanje' u kojoj se za svaku kupljenu igračku ili dječju knjigu u bilo kojoj robnoj kući IKEA na svijetu, tijekom trajanja kampanje donira jedan euro projektima za obrazovanje djece iz zemalja u razvoju koja žive u siromaštvu. Dosad je kroz kampanju prikupljeno 67 milijuna eura koji su omogućili da više od 11 milijuna djece u 46 zemalja ostvari svoje pravo na kvalitetno obrazovanje.

Dagnje i desert s pivom Karlovačko Royal 1854 Marin Medak, chef i vlasnik bistroa RougeMarin, na kulinarskoj radionici u sklopu Tjedna dobre hrane skuhao je dagnje s pivom Karlovačko Royal 1854. Isto pivo koristio je za pripremu zanimljivog deserta - moussea od kesten pirea s kruškama i kremom od piva. Karlovačko Royal 1854, zbog svoje iznimne punoće okusa, kojeg mu daje posebna sorta aromatičnog hmelja te dvije vrste ječmenog slada, izvrsno se sljubilo s navedenim jelima. Chef Marin pripremio je i gulaš s Karlovačkim crnim pivom koje je spravljeno od čak tri vrste slada te je bilo odličan začin mesnom gulašu. Osim što je pokazao da kuhanje s pivom može biti zanimljiva i maštovita avantura, chef Marin otkrio je da je pivo odličan aperitiv, a zlatno je pravilo da pivo s kojim se kuha, izvrsno odgovara i kao piće uz to jelo.


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Get Energy shot smanjuje umor i iscrpljenost Get Energy je hrvatski brend sa jedinstvenom formulom čije komponente znanstveno dokazano smanjuju umor i iscrpljenost. Kreiran je za ljude koji puno rade i kojima je potrebna dodatna energija za postizanje maksimuma na poslu, fakultetu i u obiteljskom životu. Sigurniji je nego energetsko piće i nije gaziran. Kako ne sadrži šećer ne uzrokuju nagli pad energije koji se povezuje sa šećerom iz energetskih pića. Koncentriran je za maksimalnu učinkovitost u pakiranju od samo 60 ml što omogućuje nošenje i čuvanje za trenutak kada je potrebna energija i mentalna oštrina. Get Energy shot predstavlja novu generaciju te zdraviju opciju unutar segmenta. Potrošači koji ne žele energetsko piće, ali traže funkcionalnost i dozu energije preferiraju shotove. Logističke informacije: 12 bočica (60 ml) pakirano u display. Standardno: 8 pakiranja (96 bočica) u kartonskoj kutiji. Proizvođač: Quantum Satis d.o.o. Distributer: Roto dinamic d.o.o. Web site, e-mail: info@quantum-satis.hr; prodaja@quantum-satis.hr; http://www.getenergy.com.hr/; http://www.facebook.com/getenergyshot

PIK Blagdanska šunka 400 g Nadolazeći blagdani nezamislivi su bez PIK Blagdanske šunke! Zato smo pripremili posebnu ediciju, PIK Blagdanske šunke 400 g koja će oduševiti sve ljubitelje vrhunskih šunki te će ova šunka postati kraljica svakog blagdanskog stola. PIK Blagdanska šunka 400 g pakirana je u praktičnu ambalažu narezaka te sadrži 4 raskošne šnite od kojih svaka ima 100 g. Blago dimljena šunka odlično će se slagati uz hren umak, a blagdanska plata iznenađenja bit će gotova dok kažete PIK! Logističke informacije: PIK BLAGDANSKA ŠUNKA 400 g Proizvođač: PIK VRBOVEC – MESNA INDUSTRIJA d.d., Zagrebačka cesta 148, 10 340 Vrbovec Besplatni telefon: 0800 08 07 Web site, e-mail: www.pik-vrbovec.hr; pik@pik-vrbovec.hr

PIK Hamburger 350 g Svima dobro poznati PIK hamburger od nedavno je dostupan i u novom praktičnom i atraktivnom pakiranju koje čuva njegovu svježinu, miris i okus. Pripremljen od visoko kvalitetnog svinjskog mesa s dodatkom začina, odličan je odabir za pripremu mnogobrojnih jela poput variva, graha, kajgana, pita, tjestenina ili hladne plate. Čak i najjednostavnije jelo će postati prava delicija kad se obogati punim okusom PIK Hamburgera. Primjerice, isprobajte pripremiti slavni umak za tjesteninu Carbonara s PIK Hamburgerom i vidjet ćete razliku. Dopustite svojoj mašti da kuhanje pretvori u pravu zabavu i užitak uz PIK Hamburger! Logističke informacije: PIK HAMBURGER 350 g Proizvođač: PIK VRBOVEC – MESNA INDUSTRIJA d.d., Zagrebačka cesta 148, 10 340 Vrbovec Besplatni telefon: 0800 08 07 Web site, e-mail: www.pik-vrbovec.hr; pik@pik-vrbovec.hr

50 progressive |

11: 2014

Nazdravite s najdražima u različitim bojama mjehurića Iz vinarije Jeruzalem Ormož, prigodno blagdanski, stiže pjenušavo osvježenje u raznim bojama i okusima, za svačiji ukus, i po osvježavajućim cijenama. Brut, s prepoznatljivom žutom etiketom, pjenušac je proizveden po Charmat metodi iz bijelog pinota i chardonnaya, s notama citrusa i žutog voća, a preporučujemo ga kao aperitiv. Volite li slađe okuse, uzmite narančasti Sec, pjenušac srednjeg tijela s ostatkom šećera, a damama osobito prija ružičasta, Muškatna penina koja predstavlja pravo trendi vino s ugodnom aromom atraktivnog žutog muškata. Sva tri pjenušca mogu se nabaviti u Metrou, po cijenama od 33.99 kn za Brut i Sec, te 42.99 kn za Muškatnu peninu. Pjenušce Jeruzalem Ormož možete kušati u Metro Zapad 14., 15., 16.11. te Metrou Istork 21., 22., 23.11. Nazdravite s najdražima u različitim bojama mjehurića, jer najbolje stvari u životu uvijek dijelimo s drugima!

Alpro napitak kokos badem 1 l Novi Alpro napitak pruža užitak okusa u jedinstvenoj kombinaciji sastojaka! Osvježavajuće note kokosa i blagi, suptilan okus badema spojeni su u savršenom blendu novog napitka. S niskim sadržajem šećera i masti Alpro napitak kokos badem osigurati će vam maksimalan užitak. Napitak je 100% biljnog podrijetla s dodanim kalcijem i vitaminima za dodatne nutritivne benefite. Bez laktoze, bez pšenice i glutena. Marketinška podrška: print & digital kampanja, POS materijali, promo stalci, in store degustacije i promocije Logističke informacije: Tetra square pakiranje 1 l. Karton: 8 kom Proizvođač: Alpro NV, Vlamingstraat 28, B-8560 Wevelgem, Belgija Uvoznik i distributer: Encian d.o.o Adresa uvoznika/distributera: Gospodarska 16 b, Donji Stupnik, 10250 Lučko, Hrvatska Telefon i fax: 01 653 1111 Web site: www.alpro.com


Dolcela kokos brašno 100 g i 200 g, Mak u zrnu 200 g, Kakao u prahu 100 g, Vanilin šećer u prahu 100 g

Dr.Beckmann Odstranjivač mrlja Deo&Znoj 250ml

Dolcelin asortiman obogaćen je novim proizvodima koji će olakšati pripremu slastica i kolača svima koji žele istraživati nove stvari, ali izraziti kreativnost, kao i onima koji se tek žele okušati u pripremi jednostavnih recepata. Kakao u prahu 100 g Kakao u prahu idealan je za izradu kolača, pudinga, frapea i raznih napitaka. Uživajte u vlastitim čokoladnim kreacijama koristeći kakao prah za izradu raznih slastica i napitaka. Bogat je izvor esencijalnih aminokiselina i vlakana. Zahvaljujući sastavu bogatom mineralima, posebno magnezijem, pomaže u borbi protiv stresa. Vanilin šećer u prahu 100 g Vanilin šećer u prahu je omiljeni i nezaobilazni dodatak najrazličitijim slastičarskim proizvodima, s prepoznatljivim i neodoljivim mirisom i okusom. Kokos brašno 100 g i 200 g Koristi se za posipavanje i ukrašavanje slastica, dodaje se u razna tijesta, slatka i slana jela, pudinge... Kokosovo brašno sadrži više proteina u odnosu na ostala brašna, te smanjuje šećer u krvi i loši (LDL) kolesterol. Mak u zrnu 200 g Mak se najčešće koristi kod pripreme slastica, od tradicionalne makovnjače, bučnice, bregovske pite do rafiniranih kolača i torti u kombinaciji s delikatesnom marmeladom, orašastim plodovima i baršunastom tamnom čokoladom. Slanim jelima može dati novi, još neotkriveni okus. Proizvodi se nalaze u prepoznatljivom Dolcela dizajnu. Rok trajanja proizvoda je: kakao u prahu 24 mjeseca, vanilin šećer u prahu 12 mjeseci, kokos brašno 9 mjeseci, mak u zrnu 9 mjeseci. Logističke informacije: Kakao u prahu 100 g: Komada u kartonu 14. Kartona na paleti 108. Vanilin šećer u prahu 100 g: Komada u kartonu 16. Kartona na paleti 108. Kokos brašno 100 g: Komada u kartonu 8. Kartona na paleti 168. Kokos brašno 200 g: Komada u kartonu 6. Kartona na paleti 154. Mak u zrnu 200 g: Komada u kartonu 8. Kartona na paleti 168. Proizvođač: Kokos i Mak Pakira: Podravka – Lagris a.s., Dolní Lhota 39, PSČ 763 23, Češka Kakao i Vanilin šećer u prahu pakira: PODRAVKA d. d., A. Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska. Adresa uvoznika/distributera: PODRAVKA d.d., A. Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska Telefon i fax: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com

Pametno rješenje iz Dr.Beckmanna Tijekom vremena odjeća postaje kruta oko područja pazuha i neudobna za nošenje. U predjelu pazuha, na bijelim i svijetlim tkaninama, pojavljuju se žute mrlje, dok na tamnim tkaninama i onim intezivnih boja, nastaju bijele mrlje. Miris znoja ostaje zarobljen u vlaknima. Deterdženti za pranje rublja i univerzalni odstranjivači mrlja, ne nude adekvatno rješenje za ovakve situacije. Dr.Beckmann je lansirao prvi specijalizirani proizvod za ovaj tip mrlja i napokon stao na kraj ovakvim problemima. Dr.Beckmann Odstranjivač mrlja Deo&Znoj djeluje na nižoj ph vrijednosti od ostalih odstranjivača mrlja, nježan je prema tkaninama, vrlo jednostavan za uporabu i učinkovit. Uvjerite se i sami! Marketinška podrška: Print, Web, In Store promocije, Promo pakiranja, Dodatne pozicije, TPR Logističke informacije: Pakiranje 250 ml, Komada u kartonu: 6, Kartona na paleti 120 Proizvođač: Delta pronatura Distributer: Alca Zagreb d.o.o. Adresa distributera: Koledovčina 2, 10 000 Zagreb Telefon i fax: Tel +385 1 2481 111; fax: +385 1 2404 766 Web site: www.alca.hr

Neutro Roberts DERMAZERO - formula 0% Neutro Roberts slijedi trendove potražnje za formulama koje pružaju hipoalergenu učinkovitost te predstavlja liniju DERMAZERO. Neutro Roberts DERMAZERO dezodoransi s jedinstvenom formulom 0%, bez pojedinih kemijskih sastojaka jamči 24-satnu učinkovitost i maksimalnu toleranciju za sve tipove kože. Značajka formule 0% je 0% antiperspiranta, 0% alkohola, 0% aluminijskih soli i 0% parabena. Linija DERMAZERO formulirana je kako bi se smanjio rizik od alergija i ujedno pružila zaštita od neugodnih mirisa.

Logističke informacije: NEUTRO ROBERTS SPRAY DERMAZERO 150 ml, EAN: 8002410008210, 12 kom/karton NEUTRO ROBERTS ROLL ON DERMAZERO 50 ml, EAN: 80320128, 6 kom/karton Proizvođač: L.Manetti - H.Roberts & C.p.A, Italija. Distributer: Bolton Croatia d.o.o. Adresa distributera: Šarengradska 9, 10 000 Zagreb E-mail: mail@boltoncroatia.hr

progressive |

11:2014

51


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Duboko smrznuti njoki „Marex –gel“-a u Konzumu Na radost ljubitelja kvalitetne domaće tjestenine, dio asortimana proizvodne linije dubokosmrznutih njoka od studenog možete pronaći i u Konzumovim trgovinama diljem Hrvatske. „Proizvesti“ njoke u kućnoj izvedbi naizgled je jednostavna vještina, no želite li uštedjeti vrijeme i živce, poslušajte iskusne i kupite za Vas već pripremljene „Marex-gel“-ove njoke. Krumpirove njoke ili njoke s povrćem, količine 500 g ili 1000 g, u kombinaciji s mnoštvom umaka i preljeva, mnogi bi najradije jeli svakog dana. Sadržaj ugljikohidrata, bjelančevina i vlakana pogodna je kombinacija Vašeg opredjeljenja za prehranom prilagođenom potrebama dnevnih aktivnosti. Konzumacijom 100 grama pripremljene namirnice osigurat ćete svom organizmu 737 Kj tj. 174 kcal. Zbog velikog postotak krumpira u svom sastavu , oni se ne raspadaju prilikom kuhanja, nisu „žilavi“ ni tvrdi... oni su upravo onakvi kakvi njoki i trebaju biti - sočni i ugodni Vašem nepcu. Marketinška podrška: katalozi kupaca, www.marex-gel.hr Preporučena maloprodajna cijena oko 14 kn/pakovina od 500 g. Logističke informacije: - krumpirovi njoki 1000 g, transp. pakiranje 10 kom/1 - krumpirovi njoki 500 g, transp. pakiranje 20kom/1 - njoki s povrćem 500 g, transp. pakiranje 20 kom/1 Proizvođač: Marex –gel d.o.o., Biogradska 40, 23 000 Zadar Telefon i fax: 023 316 288; 023 213 109; fax: 023 316 288 Web site, e-mail: www.marex-gel.hr; marex-gel@zadar.net

UHU Princess - za male kreativke UHU predstavlja novost za sve male kreativke, UHU Princess asortiman: UHU ljepilo u stiku, Glitter ljepila te UHU Patafix posebno namijenjenih za djevojčice. UHU ljepilo u stiku Princess 8,2 g prava je pomoć u izradi najljepših kreacija. Namijenjeno je za ljepljenje papira, dok jedinstveni poklopac s navojem sprečava sušenje ljepila. UHU ljepilo Glitter Princess 3x10 ml daje čaroban sjaj svakom radu. Dostupan je u tri svjetlucave boje te je nezaobilazno ljepilo za ukrašavanje i kreativnu zabavu s različitim materijalima. Izuzetno mekana tuba s preciznim vrškom omogućava čisto i precizno nanošenje te je idealna za male ruke. Kako bi svoje radove jednostavno pričvrstile na brojne podloge, UHU predstavlja UHU patafix Princess s 80 rozih jastučića. Jastučići se lako odljepljuju s mogućnošću ponovnog korištenja za brzo i čisto spajanje laganih predmeta. Logističke informacije: UHU LJEPILO U STIKU PRINCESS 8,2 g, EAN: 40267609, 24 kom/karton UHU LJEPILO GLITTER PRINCESS 3x10 ml, EAN: 4026700464306, 12 kom/karton UHU PATAFIX PRINCESS 80 jastučića, EAN: 4026700417104, 12 kom/karton Proizvođač: UHU GmbH & Co. KG, Njemačka Distributer: Bolton Croatia d.o.o. Adresa distributera: Šarengradska 9, 10000 Zagreb E-mail: mail@boltoncroatia.hr

52 progressive |

11: 2014

WC Net Bio Hygiene - prirodna i dugotrajna higijena WC Net predstavlja prvo sredstvo za čišćenje WC školjke koje ujedinjuje najbolje od prirode i znanosti, s ciljem osiguranja dugotrajnije higijene u odnosu na tradicionalna sredstva za čišćenje. WC Net Bio Hygiene sadrži inovativnu formulu s Bio-Activ ™ sistemom, koji sadrži 100% prirodna i aktivna probiotična sredstva za stvaranje prirodnog higijenskog sloja. Produženo djelovanje nakon čišćenja štiti površine od rasta štetnih bakterija do 7 dana. Probiotična sredstva koja čine WC Net Bio Hygiene prirodnim su djelotvorni mikroorganizmi koji razgrađuju zaprljanja i stvaraju zaštitni sloj, te sprečavaju stvaranje bakterija u wc školjci. Logističke informacije: WC Net Bio Hygiene 700ml, EAN: 8003650000675, 12 kom/kart. Proizvođač: Bolton Manitoba S.p.A, Italija Distributer: Bolton Croatia d.o.o. Adresa distributera: Šarengradska 9, 10000 Zagreb E-mail: mail@boltoncroatia.hr

Badel Amaro Badel Amaro je gorko slatki liker proizveden prema originalnoj recepturi, prepoznatljive i priznate Badel 1862 kvalitete. Ugodan miris pomno biranog aromatskog bilja te blaga svježina citrusa, karakteristike su ovog bogatog i izvrsno balansiranog likera. Amaro je izvanredan solo uz kockicu leda i krišku naranče a u toplijim danima preporučujemo long mix Amara i tonic pića / 7 –UP. Badel Amaro dostupan je u volumenu 1,0 lit, a sadrži 28% volumena alkohola.


Progressive 144 - Studeni 2014.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 10 years experie...

Progressive 144 - Studeni 2014.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 10 years experie...

Advertisement