Page 1

PROGRESSIVE MAGAZIN • PRVI SPECIJALIZIRANI ČASOPIS ZA TRGOVINU MJEŠOVITOM ROBOM  GODINA XII BROJ 143

ISSN 1331-7865

12 godina s vama  POREZNI NADZOR Porezni nadzori ne mogu se predvidjeti, ali se mogu očekivati. Zato je bitno da porezni obveznici na vrijeme poduzmu sve radnje kako bi identificirali i uklonili potencijalne porezne rizike i tako izbjegli skupe zatezne kamate i prekršajne kazne, koje su u tom slučaju neizbježne.

Rat za talente je počeo!

MAXIM MORALIĆ

predsjednik Nadzornog odbora, Kutjevo d.d.

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr


ISSN 1331-7865


| 10:2014

progressive |

10:2014

3


4 progressive |

10: 2014


| 10:2014

progressive |

10:2014

5


Sadržaj

28

34

UVODNIK

7

40

LJUDSKI RESURSI Rat za talente je počeo! 

38

VIJESTI IZ ZEMLJE

10

LJUDI I DOGAĐAJI

13

TEHNOLOGIJA

IZ REGIJE 

16

Online i višekanalna revolucija

IZ SVIJETA 

17 KONFERENCIJA

U FOKUSU NEPREHRANA40Promjene u modernim kanalima maloprodaje

TOALETNI PAPIR I KUHINJSKI RUČNICI

42

18

ANKETA – Hendal  21 ISTRAŽIVANJE – IGD Vodič kroz cijene i promocije

INTERVJU MJESECA

44

MAXIM MORALIĆ / PREDSJEDNIK NADZORNOG ODBORA, KUTJEVO D.D.22

PROGRESSIVE KOŠARICA46

Indeks zadovoljstva trgovačkim lancima

47

SAŠA BREZNIK / VODITELJ PRODAJE, BIO&BIO 

48

50

U FOKUSU PREHRANA BEZALKOHOLNA GAZIRANA PIĆA28PROFIL

TEMA BROJA SMRZNUTA HRANA

34 PROMOCIJE

FINANCIJE I POREZI Jeste li se pripremili za porezni nadzor? 6 progressive |

10: 2014

36
Uvodnik

| 10:2014

Urednice Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428

Visekanalno je imperativ!

Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 428

Suradnici Majda Babić, Harriet Cohen, Ray Gaul, Lisa Byfield-Green, Diana Gluhak, Božica Habajec, Jasmina Kajtezović, Dijana Klekar, Karla Kovač, Anđa Šimović

Prodaja/marketing Danijela Lanović danijela.l@crier.hr 01/ 4854 278 Valentina Godler Dobraš valentina.g@crier.hr Tomislav Ćorluka tomislav.corluka@crier.hr 01/ 4854 429

Voditeljica ureda i naklade Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Graficka urednica Ivana Voloder ivana.v@crier.hr

Group manager John Whitbread john@crier.co.uk

Tisak: TISKARA ZELINA d.d. Katarine Krizmanić 1 Sveti Ivan Zelina

ISSN 1331-7865 Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­ vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj. Iz­da­vač zadržava pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­du­ci­ra­nje, um­no­ža­ va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­ nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

V

remena u kojima trgovci potrošačima nude proizvode samo u trgovinama - do kojih se moraju dovesti te na policama pronaći željeni proizvod i potom ga platiti na blagajni – polako postaju prošlost. Višekanalno poslovanje postaje imperativ kojeg nameću tehnološki obrazovani potrošači. Oni su u svakodnevnom životu okruženi novim tehnologijama i pametnim uređajima koji im štede vrijeme i uvelike olakšavaju život, pa isto očekuju i pri kupovini u maloprodaji. U počecima internet kupovine potrošači su bili vezani uz svoja kućna računala pa zatim za prijenosna. Danas, da bi ostvarili pogodnosti i postali bolje informirani i povezani za internet trgovinu, u sve većoj mjeri koriste tablete i smartphone. Sve traženija postaje i usluga 'klikni i pokupi' te dostava na kućnu adresu – obje vezane uz online naručivanje prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Poslovanje putem više kanala postalo je uobičajeno i očekivano od strane potrošača. Trgovci i dobavljači stoga ubrzano uvode promjene i šire poslovanje na više kanala kako bi bili u trendu i prilagodili se novonastalim zahtjevima potrošača. Istraživanja pokazuju da će kupci koji kupuju putem različitih kanala postati najvjerniji kupci. Stoga će trgovci koji ponude što brže, jednostavnije i dostupnije iskustvo kupovine – u bilo koje doba dana i putem bilo kojeg sredstva – vezati kupce za sebe i odnijeti pobjedu u tržišnoj utakmici. n

Trgovci koji ponude što brže, jednostavnije i dostupnije iskustvo kupovine – u bilo koje doba dana i putem bilo kojeg sredstva – vezat će kupce za sebe i odnijeti pobjedu u tržišnoj utakmici.

Marija Sedlar

cmg media solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

progressive |

10:2014

7


8 progressive |

10: 2014


| 10:2014

progressive |

10:2014

9


 VIJESTI

Iz zemlje Karlovačka pivovara predstavila izvješće o održivosti

Karlovačka pivovara predstavila je svoje peto izvješće o održivosti "Proizvodimo bolju budućnost", koje daje pregled napretka i postignuća u području održivosti u 2013. godini. Održivost je jedan od ključnih poslovnih prioriteta tvrtke Heineken i Karlovačke pivovare, a strategija Proizvodimo bolju budućnost fokusira se na četiri ključna područja: zaštitu izvora vode, smanjenje emisija CO2, održivu nabavu te promicanje odgovorne konzumacije alkohola. Ulaganje u tehnologiju te stalni rad na poboljšanju procesa i procedura Karlovačke pivovare rezultirali su značajnim uštedama u potrošnji vode i energije čime kompanija pozitivno utječe na okoliš.

'Non-GMO Project verified' za džemove i namaze Dalmatia Američka neprofitna organizacija NonGMO Project, posvećena promicanju i očuvanju hrane koja ne sadrži genetski modificirane organizme te obrazovanju potrošača, odobrila je korištenje oznake "Non-GMO Project verified" tvrtki Hermes International za džemove i namaze pod nazivom Dalmatia, hrvatskim kupcima poznatim pod imenom Dida Boža. Na taj je način Hermes International dobio vrijedno i cijenjeno priznanje za američko tržište i potvrdio da u svojoj proizvodnji ne koristi genetski modificirane organizme.

10 progressive |

10: 2014

Pet medalja China Wine&Spirits Awards za vinariju Jeruzalem Ormož Na China Wine&Spirits Awards (CWSA), jednom od najprestižnijih i najutjecajnijih vinskih natjecanja na svijetu, te svakako najutjecajnijem vinskom natjecanju za tržišta Kine i Hong Konga, vinarija Jeruzalem Ormož okitila se sa čak pet medalja - tri zlata (od kojih jedno veliko) te dvije bronce. Suci su regrutirani između kupaca, uvoznika, distributera i sommeliera. Vina za ovogodišnje natjecanje pristigla su iz 35 zemalja svijeta, a kušanje je organizirano kao blind tasting. Navedene nagrade osvojila su vina: Gomila Welschriesling ledeno vino 2009 (velika zlatna medalja); Jeruzalem Ormož Traminac 2013 (zlatna medalja); Jeruzalem Ormož Laški rizling, kasna berba, 2006 (zlatna medalja); Puklavec & Friends Cabernet Sauvignon&Merlot, 2013 (brončana medalja) i Puklavec & Friends Demi Sec (brončana medalja).

Kontinuirani trend rasta Labuda d.o.o. "U prvih devet mjeseci ove godine, Labud d.o.o. Zagreb ostvario je ukupan prihod iz poslovanja od 119,5 milijuna kuna, što je u odnosu na 118,9 milijuna kuna realizacije u istom razdoblju prošle godine povećanje od 0,4%. Ujedno je, nakon niza godina operativnih gubitaka većih i od 10 milijuna kuna, ostvarena dobit prije amortizacije od 2,34 milijuna kuna", izjavio je direktor Labuda Ivan Dunda. Naglasio je da, unatoč padu vrijednosti tržišta maloprodaje i kategorija u kojima konkurira, Labud d.o.o. ima kontinuirani trend rasta u zadnje četiri godine te je, u odnosu na 2011. godinu, ostvaren rast od 28%. "U prvih devet mjeseci 2014. godine u odnosu na isti period 2013. ostvaren je rast tržišnog udjela i prihoda od prodaje Labudovih brendova, od čega je na hrvatskom tržištu ostvaren rast prihoda od 3,7%, dok je u izvozu ostvaren rast od 8,2%", izjavio je Dunda. Najpoznatiji Labudovi brendovi Čarli, Sanitar i Permetal među vodećim su proizvodima u svojim kategorijama na hrvatskom tržištu, dok su Permetal i Badelov KISKO, čiji je Labud ekskluzivni distributer, ujedno i regionalni lideri kategorija.

Kraševi proizvodi osvajaju tržišta Azije Zahvaljujući uspješnoj razvojnoj strategiji i kontinuiranom dosadašnjem rastu na inozemnim tržištima, hrvatski vodeći konditorski proizvođač Kraš d.d. započeo je plasiranje svojih proizvoda na nova azijska tržišta. Početkom listopada Kraš je krenuo s izvozom svojih slatkiša u Koreju gdje će se na policama naći poznati Kiki i gumeni bomboni dok je za Japan u pripremi već druga pošiljka Kraševih napolitanki. Otvaranje novih tržišta rezultat je dugoročnih pregovora i suradnje s korejskim i japanskim poduzetnicima nakon uspostavljenih kontakata na svjetskim sajmovima.


| 10:2014 BILLA otvorila supermarket na zagrebačkim Srednjacima

Počela četvrta sezona projekta Vrtim Zdravi Film

Na adresi Vincenta iz Kastva 10, u zagrebačkom kvartu Srednjaci, sredinom listopada otvoren je novi supermarket Bille. Ovo je 15. Billin supermarket u Zagrebu i 61. supermarket ovog prodajnog lanca u Hrvatskoj. Nakon uređenja prostora koje je trajalo nekoliko mjeseci, kupci sada mogu na 548 m2 prodajne površine pronaći široki asortiman voća i povrća te raznovrsne svježe mesne proizvode. Odjel delikatesa tijekom cijelog dana nudi brojne svježe specijalitete od kruha i peciva te svježe pripremljena hladna i topla jela. Uz to prisutna je i sveobuhvatna ponuda kućnih potrepština. Prodajna ponuda upotpunjena je proizvodima vlastite robne marke po najpovoljnijim cijenama kao što su Clever i robna marka Billa.

Stručnim skupom u Zagrebu, koji je okupio nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture iz 63 osnovne škole iz cijele Hrvatske, počela je četvrta sezona projekta Vrtim Zdravi Film, koji zajednički provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé Adriatic. Projekt, čiji je cilj edukacija učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, ove će školske godine obuhvatiti više od 3300 učenika i time dosegnuti brojku od ukupno 8000 djece sudionika u projektu.

Potpisan ugovor o plasmanu Ožujskog piva na tržište Republike Koreje U Zagrebačkoj pivovari potpisan je ugovor o prodaji i distribuciji Ožujskog piva kojeg će tvrtka CKB Co. Ltd. plasirati na tržište Republike Koreje. Ugovor su potpisali regionalni predsjednik Zagrebačke pivovare za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju Sergey Yeskov i predsjednik Uprave tvrtke CKB Co. Ltd Won Jong Sun. Potpisivanju su prisustvovali i predsjednik Uprave grupacije Borim CS, u čijem sklopu posluje komanija CKB Co. Ltd. Chung Chong Cheon te predstavnici Republike Koreje u Hrvatskoj - veleposlanik Nj.E. g. Hyungwon Suh i konzul Won Jae Uhm, koji su svojim dolaskom istaknuli važnost ovoga događanja.

Lidl plasirao hrvatske proizvode na bugarsko tržište U povodu nogometne utakmice Hrvatska – Bugarska, Lidl Hrvatska na bugarsko je tržište plasirao neke od najpoznatijih hrvatskih proizvoda. U sklopu posebne ponude naziva "Kulinarski derbi u Lidlu", na policama bugarskih Lidl trgovina nalaze se štrukli sa sirom, dalmatinski pršut i pečenica Lidlove robne marke Okusi zavičaja, Pikok slavonska kobasica, Nautica jadranska lokarda, Delikateka trapist, vina iz linije Winemakers of Croatia te mnogi drugi domaći specijaliteti. Trgovački lanac Lidl ovom je posebnom akcijom promovirao našu zemlju u inozemstvu, upoznajući građane Bugarske s hrvatskom gastronomijom.

progressive |

10:2014

11


 VIJESTI

Iz zemlje Odabrani dobitnici NIVEA donacije 'Neka odrastanje bude dječja igra' Odabirom pet projekata za poticanje dječjeg razvoja kroz igru uspješno je završila prva faza inicijative "Neka odrastanje bude dječja igra" koju je pokrenula NIVEA u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske. U projektu je sudjelovalo 10 Društava Naša djeca (DND) iz cijele Hrvatske, a glasovi javnosti su odlučili o dobitnicima donacija. Ukupno je zabilježeno preko 3400 glasova, a najveći broj dobili su projekti: "Kreativan kutak za 5+", DND Opatija, "Čitaj mi" - DND Zabok, "Geppettov kutak" - DND Prelog, "DND je naša obitelj" - DND Križ, "Mali kutak za igranje" - DND Našice. NIVEA će podržati svaki od navedenih 5 projekata donacijom u iznosu od 20.500,00 kuna dok će ostali projekti koji su sudjelovali na natječaju dobiti potporu od 5.000,00 kn.

Franck s građanima proslavio Međunarodni dan kave U povodu Međunarodnog dana kave, 29. rujna, Franck je za sve ljubitelje crnoga napitka na zagrebačkom Cvjetnom trgu pripremio posebnu proslavu– proslavu rođendana kave. Uz poznate kavoljupce, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, Ivu Šulentić, Ivana Šarića, Sandru Bagarić, Renatu Sopek i mnoge druge, okupljeni su uživali u odličnom Stretto espressu i rođendanskim kolačićima od svima poznate Jubilarne mljevene. Uz dobru rođendansku zabavu, događaj je imao i humanitarni karakter. Za preporučenu donaciju u iznosu od 5 kuna, Franck je častio kavom i rođendanskim poklonima, a prikupljena sredstva namijenjena su humanitarnoj akciji Korak u život, koja financira fakultetsko obrazovanje djece bez roditeljske skrbi.

Atlantic Grupa dobila 10 mil. € kredita od EBRD-a Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Atlantic Grupa potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u vrijednosti od 10 milijuna eura. Iznos je namijenjen ulaganju u izgradnju i opremanje suvremene tvornice za proizvodnju proteinskih pločica u Novoj Gradišci. Preostali iznos od 6 milijuna eura do ukupne vrijednosti investicije financira se iz vlastitih sredstava kompanije. "Od ove investicije očekujemo da osigura dugoročan doprinos održivom razvoju i konkurentnosti kompanije, zahvaljujući lokalnoj proizvodnji, unapređenju fleksibilnosti i poboljšanim maržama. S Atlantic Grupom već niz godina imamo partnerski odnos i uvjereni smo da će ovaj projekt biti još jedan uspješan primjer naše suradnje", komentirao je Miljan Ždrale, prvi čovjek EBRD-ova poljoprivrednog sektora za središnju i jugoistočnu Europu.

12 progressive |

10: 2014

Vindija obilježila Svjetski dan školskog mlijeka

Međunarodna manifestacija posvećena promicanju zdravog načina života kod djece školske dobi održana je krajem rujna na zagrebačkom Bundeku. Petnaesto izdanje Svjetskog dana školskog mlijeka, utemeljenog 2000. godine od strane UN-ove organizacije za poljoprivredu, Vindija je obilježila podjelom svojih sirnih i mliječnih deserta Vindino, omiljenih kod djece školske dobi. Jedan od najvećih hrvatskih mljekarskih proizvođača uključio se i u humanitarni aspekt ove manifestacije, doniravši svoje mliječne proizvode osnovnoj školi Nad lipom, specijaliziranoj za rad s djecom i mladeži s autističnim poremećajem i mentalnom retardacijom.

TDR lider na tržištima RH i BiH, raste u Srbiji i Makedoniji Unatoč sve izazovnijim tržišnim uvjetima, TDR je kao jedan od vodećih regionalnih proizvođača cigareta u prošloj godini ostvario rast i zadržao stabilne pozicije na svim tržištima jugoistočne Europe. U jednoj od najkoncentriranijih svjetskih industrija TDR se tako učvrstio kao jedina neovisna kompanija u Europi, koja je lider na domaćem tržištu i u susjednim zemljama. "Ukupna prodaja TDR-a u 2013. godini iznosila je 9,5 milijardi cigareta, pri čemu je 64,5 posto ostvareno u izvozu. Svaki peti potrošač u regiji konzumira cigarete TDR-a koji je na na tržištima regije prisutan sa šest svojih brendova u svim cjenovnim segmentima", izjavio je predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro na redovitom godišnjem druženju s novinarima iz jugoistočne Europe.


Ljudi i događaji Konzum otvorio dječje igralište u Vukovaru Konzum nastavlja s projektom 'Vratimo djecu na igrališta', u okviru kojeg je do sada uredio 31 dječje igralište u Hrvatskoj. Novo dječje igralište otvoreno je u Vukovaru i opremljeno je s 12 novih kombiniranih sprava kao što su klackalice, njihaljke, tobogani i ljuljačke. Iva Balent, izvršna direktorica marketinga Agrokora koncerna izjavila je: "U Agrokor koncernu, od samog osnutka, društvenu odgovornost i brigu za zajednicu u kojoj poslujemo, smatramo jednim od najvažnijih segmenata svoga poslovanja. Projekt 'Vratimo djecu na igrališta' provodimo s ciljem i željom da što većem broju djece i mladih diljem Lijepe naše, omogućimo kvalitetna i sigurna mjesta za igru i druženje. Cilj nam je kroz ovu inicijativu promovirati i važnost boravka na otvorenom, bavljenja sportom i druženja s vršnjacima.".

| 10:2014 Počela gradnja RALU centra u Rugvici RALU logistika obilježila je početak izgradnje prve faze logističkodistributivnog centra vrijednog više od 150 milijuna kuna u mjestu Rugvica, nadomak Zagreba. Svečanosti otvaranja gradilišta, veličine gotovo 120.000 kvadrata, prisustvovali su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te načelnik Općine Rugvica Ivan Remenar koji su zajedno s predsjednikom Uprave RALU logistike Zvonimirom Šćurecom postavili kamen temeljac. Završetak radova očekuje se u drugom kvartalu 2015. U sklopu centra će se nalaziti skladište pod temperaturnim režimom te benzinska crpka, servis, praonica i parkiralište. "Ovo je trenutačno jedna od najvećih investicija u privatnom sektoru u Hrvatskoj, u potpunosti financirana privatnim kapitalom i za RALU predstavlja ključan preduvjet za ostvarenje vizije o vodećem dobavljaču integrirane logističke usluge u hladnom lancu u regiji jugoistočne Europe. U sljedećim godinama namjeravamo uz postojećih 300 zaposlenika zaposliti njih još oko 200", najavio je Šćurec.

progressive |

10:2014

13


 VIJESTI

Ljudi i događaji Povezivanje menadžmenta Saponije i Kandita Saponia d.d. Osijek već niz godina bilježi uspješne poslovne rezultate, a uspješna poslovna strategija osigurala je i ove godine rast prihoda od prodaje, koji su za devet mjeseci veći za 4% u odnosu na prošlu godinu. U sustavu Mepas grupe, u vlasništvu Mirka Grbešića, nalazi se i osječka tvrtka Kandit, tvornica čokolade i bombona. Ulaganjem preko 20 milijuna eura u izgradnju i opremanje nove tvornice, Kanditu se otvorio prostor za povećanje kapaciteta proizvodnje i proširenje proizvodnog programa na tržišta u regiji. Daljnjem jačanju tržišnog uspjeha Kandita pridonijet će i nova Uprava. Damir Skender, predsjednik Uprave Saponije imenovan je članom nadzornog odbora Kandita. Uz funkciju člana Uprave za komercijalne poslove Saponije, Dajana Mrčela imenovana je i za člana Uprave komercijalnih poslova Kandita. Član Uprave za proizvodnju i logistiku je Gordan Glavaš, koji je ujedno direktor proizvodnje i unapređenja poslovnih procesa Saponije. Povezivanjem uprave i menadžmenta Saponije i Kandita, cilj je osigurati sinergijski učinak poslovanja i daljnji prosperitet obje kompanije.

Pevec i JUB obnovili dječji vrtić na Vrbiku Na radost mnogobrojnih mališana i njihovih roditelja, a zahvaljujući Pevecu i JUBu, obnovljen je zagrebački Dječji vrtić Poljane na Vrbiku: obojeni su zidovi, uređeno dječje igralište, a mališane su razveselile i nove sprave za igranje. Rezultat je to akcije "Dječji svijet u šarenim bojama" pokrenute početkom rujna na inicijativu Peveca i JUB-a. "Nastavljamo našu misiju, a to je pridonositi zajednici što potvrđuje i ovaj projekt. Znamo da su djeca najveće bogatstvo, a nažalost mnogi od njih najljepše dane provode u neodgovarajućim uvjetima. Naša je zadaća to promijeniti, što smo pokazali i ovom akcijom. Pevec prepoznaje potrebe društva i vjerujemo da ćemo u konačnici svojim doprinosom, kao i dosad, i nadalje uljepšavati mnoge živote", poručila je direktorica marketinga Peveca Danijela Stjepanović.

Nestlé Purina i Pet centar otvorili Vau parkpark Vau park, najveći park za pse u Hrvatskoj, otvoren je u zagrebačkim Ravnicama. Prostire se na 1970 m2 i opremljen je spravama za igru i socijalizaciju pasa i natkrivenim klupama za vlasnike. Lokaciju za izgradnju parka osigurao je Grad Zagreb dok su sredstva za uređenje i opremanje donirali Nestlé Purina i Pet centar. Pri izboru postojeće i dizajniranju nove moderne opreme koristili su se prirodni materijali, u skladu s iskustvima komunalnog poduzeća Zrinjevac u uređenju i opremanju javnih parkova u Zagrebu. "Prema nekim procjenama, u Zagrebu živi oko 60.000 pasa, što dovoljno govori o tome koliko je potrebno psima osigurati prostore u kojima će se moći neometano kretati, istrčavati te socijalizirati s ostalim psima", izjavila je Tihana Bezmalinović, brend menadžerica Nestlé Purine.

14 progressive |

10: 2014

Milan Tadić novi Podravkin direktor Tržišta Jugoistočne Europe Prema odluci Uprave Podravke, za novog direktora sektora Tržište Jugoistočne Europe imenovan je Milan Tadić, koji u Podravci radi od 2001. godine, kada je došao na poziciju specijalista za imovinsko pravo. Godine 2003. prelazi u Ured Uprave kao stručni savjetnik za internacionalna tržišta, a zatim obnaša funkciju direktora službe Upravljanje međunarodnim ključnim kupcima. Radio je i na poziciji direktora sektora Tržište Centralne Europe koje obuhvaća tržišta Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, a od 2008. nadležan je i za tržišta Rumunjske i Bugarske. Na trenutnoj će poziciji biti zadužen za tržišta Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore te Kosova.

Novi izgled Sirele Sirela, najpoznatija robna marka sireva u Hrvatskoj, dobila je novog člana obitelji – polutvrdi sir Tilzit – te novi izgled koji odsad krasi logotip s ikonom majstora sirara. Sireline su novitete u vinoteci Bornstein u Zagrebu predstavili Alen Fontana, direktor Dukata te Đuro Hehet, Sirelin dugogodišnji majstor sirar, u društvu Renea Bakalovića, poznatog hrvatskoga gastronoma. "Sirelino repozicioniranje i redizajn utjelovljuju Sireline ključne vrijednosti – vrhunsku kvalitetu sireva te ekspertizu i iskustvo zaposlenika bjelovarske tvornice sireva, a posebno majstora sirara. Naši su stručnjaci naša najveća vrijednost i zato ih s ponosom predstavljamo javnosti", poručio je Fontana.


| 10:2014 Vladimir Gnjidić u Upravi Metroa Vladimir Gnjidić imenovan je članom Uprave Metro Cash & Carryja za ponudu i nabavu. Time je sa 34 godine postao najmlađi član Uprave tvrtke Metro Cash & Carry koja posluje u 28 svjetskih zemalja s više od 120.000 zaposlenika. "Iznimna mi je čast biti dijelom Uprave jer je to potvrda mog dosadašnjeg zalaganja i rezultata. Zajedno s timom namjeravam dodatno graditi jedinstvena poslovna rješenja za naše kupce, kombinacijom globalnih znanja i iskustava, uvelike poštujući lokalne specifičnosti. Takvu kombinaciju globalno-lokalnih cjelovitih rješenja u ovom trenutku samo Metro može ponuditi na hrvatskom tržištu veleprodaje“, izjavio je Gnjidić. Ovaj doktor znanosti u strateškom menadžmentu profesionalni je put započeo u Jadranskoj pivovari, članu Grupe Pivovarna Laško, gdje je s mjesta direktora marketinga otišao na istu poziciju u Dukat. Godine 2012. dolazi u Metro Cash & Carry na mjesto direktora strategije razvoja kupaca i marketinga, zadužen za razvoj i implementaciju poslovne strategije i planiranja s fokusom na potrebe kupaca uz odgovornost za tim od 30 stručnjaka.

Predstavljen novi aparat za kavu NESCAFÉ® Dolce Gusto® Oblo Tvrtka Nestlé lansirala je novi aparat za kavu NESCAFÉ® Dolce Gusto® Oblo. Novitet iz serije aparata za kavu NESCAFÉ® Dolce Gusto® predstavili su dizajnerica interijera Mirjana Mikulec i produkt dizajner Filip Gordon Frank. Oni su ujedno bili i članovi stručnog žirija koji je odabrao pobjednička rješenja natječaja "Oblo volim na svoj način", u sklopu kojeg su hrvatski potrošači sami dizajnirali svoj NESCAFÉ® Dolce Gusto® Oblo aparat za kavu. "NESCAFÉ® Dolce Gusto® aparati i kapsule na hrvatsko su tržište lansirani prije četiri godine. Naša misija je uveseljavati kavoljupce nudeći im superiorne kave poput onih iz kafića, a koje se lako mogu pripremati u svakom domu. Želje i ukusi naših potrošača vode nas pri razvoju novih proizvoda i rješenja. Tako je, kao odgovor na potrebe potrošača za inovativnim dizajnom aparata za kavu, nastao i novi Oblo", izjavila je Tanja Erceg, Brand Manager NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Vipnetu dvije prestižne svjetske komunikacijske nagrade International Business Awards već jedanaestu godinu zaredom nagrađuje vrhunske komunikacijske inicijative tvrtki i pojedinaca, a na svečanosti u Parizu nagrade Stevie Award, koje nazivaju i 'poslovni Oscar', preuzela je direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Dubravka Jusić. Stručni žiri, kojeg čini preko 250 komunikacijskih stručnjaka, najbolje projekte je birao među 3500 prijava pristiglih iz više od 60 država svijeta. „Povodom 15. godišnjice osnutka Vipneta pokrenuli smo internu društveno odgovornu inicijativu 'Čini pravu stvar' u sklopu koje vrlo uspješno provodimo program korporativnog volontiranja. Ponosni smo na činjenicu da je u devet mjeseci više od 200 zaposlenika provelo preko 1600 sati na različitim volonterskim aktivnostima vezanim uz rad s djecom i starijima, edukaciju i zaštitu okoliša“, izjavila je direktorica Jusić prilikom preuzimanja nagrada. progressive |

10:2014

15


 VIJESTI

Iz regije Bingo preuzima Interex supermarkete u BiH Bosanskohercegovački trgovac Bingo će u nekoliko narednih mjeseci preuzeti 25 objekata u toj zemlji od francuskog trgovca Intermarché koji pod brendom Interex posluju na Balkanu, priopćili su lokalni mediji. Dogovor oko Interex supermarketa je gotovo dovršen i čeka se samo dozvola Komisije za zaštitu konkurencije, a prema neslužbenim procjenama ova akvizicija bit će zaključena za oko 30 milijuna eura. Tuzlanski Bingo s radom je počeo 1993. godine, a u ovom trenutku posluje kroz 100 objekata u zemlji i drugi je po veličini trgovac, odmah iza nedavno spojenih Konzuma i Mercatora. Ako Bingo ostvari svoje akvizicijske planove, to bi moglo dodatno 'prodrmati' bosansku maloprodajnu scenu, nakon izlaska belgijskog trgovca Delhaize Group ovog ljeta, koji je svojih 39 trgovina prodao Tropic Groupu.

Intermarché u Poljskoj posluje kroz više kanala Intermarché je u Poljskoj počeo poslovati u skladu s novim konceptom trgovina koji je prilagođen na specifičan način podijeljenim 'zonama'. Također, 'drive' format će početi s radom u narednih nekoliko tjedana. Uz isticanje šireg asortimana koji je fokusiran na ponudu svježeg voća i povrća, regionalnih i lokalnih proizvoda, kao i na bolji izbor gotovih jela, Intermarché nudi i 'klikni i pokupi' uslugu kao dio svoje višekanalne strategije poslovanja.

Tesco modernizira PL asortiman Cijeli Tescov Value asortiman proizvoda u Slovačkoj dobit će modernija pakiranja kako bi bio privlačniji potrošačima. Prošle je godine u Slovačkoj prodano 104 milijuna Tesco Value proizvoda. Trgovac se sada nada da će zahvaljujući atraktivnijoj i inovativnijoj ambalaži kod proizvoda ove privatne robne marke još više unaprijediti ovaj uspjeh. Neki recepti će također biti promijenjeni i prilagođeni ukusima potrošača, kazao je Miroslav Kepák, komercijalni direktor Tesco trgovina u Slovačkoj. Uz atraktivnija pakiranja, Value asortiman proizvoda dobit će i unaprijeđenu politiku povrata robe u trgovinu uz potpunu novčanu nadoknadu. "Tesco Value je među našim prvim PL markama lansiranim u centralnoj Europi. Od uvođenja je prošlo gotovo 20 godina. Sada je vrijeme za kompletno inoviranje ovih proizvoda", objasnio je Miroslav Kepák.

Mađarska: Mondelez širi kapacitete Američki proizvođač grickalica Mondelez International uložio je 4,5 milijardi forinti u proširenje kapaciteta u svojoj tvornici biskvita u Székesfehérváru, u sjeverozapadnoj Mađarskoj. Mondelez International je već investirao oko 50 milijuna eura (11 milijardi forinti) u tvornicu čokolade Székesfehérváru u protekle tri godine, navodi se u priopćenju kompanije. Tri nove proizvodne linije navodno su instalirane kako bi se u tvornici proizvodili Milka i Cadbury čoko-sendviči, prvenstveno namijenjeni izvozu, ali i domaćem tržištu. Kada investicija bude u potpunosti realizirana, bit će kreirano više od 350 novih radnih mjesta u ovoj regiji.

16 progressive |

10: 2014

Lidl u Staroj Pazovi gradi glavni distributivni centar Njemačka trgovačka kompanija Lidl potpisala je s Općinom Stara Pazova ugovor o kupovini građevinskog zemljišta, na kojem će izgraditi glavni distributivni centar. Lidl je kupio oko 20 hektara u najatraktivnijoj industrijskoj zoni u blizini autoputa Beograd - Subotica, čime se nagoviješta skori početak izgradnje glavnog Lidlova distributivnog centra. Ugovorom je predviđeno da parcela prelazi u vlasništvo te njemačke kompanije uz naknadu od oko 158 milijuna dinara. Također su definirane odrednice o financiranju i izgradnji neophodne komunalne infrastrukture, koja će omogućiti prometno i komunalno povezivanje objekta budućeg distributivnog centra. U priopćenju se ocjenjuje da je kupovina zemljišta za potrebe logističkog centra najvažniji strateški korak u nizu planiranih aktivnosti ekspanzije Lidla na tržištu Srbije.

Partnerstvo Corner Shopa i Mastercarda Tvrtka MasterCard i Corner Shop, lanac maloprodajnih objekata, sklopile su partnerstvo u okviru kojeg će svih 105 Corner Shop trgovina u Srbiji svojim kupcima omogućiti beskontaktno plaćanje putem MasterCard i Maestro beskontaktnih platnih kartica, poznatijih u Srbiji pod nazivom PayPass. Osim što je ovaj način plaćanja brz i jednostavan, važno je naglasiti da je on također i siguran. MasterCard beskontaktne kartice imaju ugrađen elektronski čip, kao najmoderniji vid zaštite od neovlaštene upotrebe. Prilikom svake transakcije generira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može ponovno upotrijebiti za neku drugu transakciju putem iste kartice. Osim toga, prilikom beskontaktnog plaćanja kartica je cijelo vrijeme u rukama korisnika, što pruža više kontrole i osjećaj sigurnosti tijekom kupovine.


| 10:2014 Tesco suspendirao direktore zbog računovodstvenog skandala Tesco je suspendirao četiri viša rukovoditelja nakon što su otkriveni "ozbiljni problemi" na računima tvrtke, prema kojima je očekivana dobit za posljednjih šest mjeseci precijenjena za 250 mil. funti. Tesco je suspendirao šefa britanskog ureda Chrisa Busha, financijskog direktora Carla Rogberga, komercijalnog direktora Johna Scoulera i šefa nabave Matta Simistera. Bush je kompanijin najviši izvršni direktor u Velikoj Britaniji nakon Davea Lewisa, izvršnog direktora. U Tescu je zaposlen 32 godine, a prethodno je pokrenuo operacije kompanije na Tajlandu. Tesco je zatražio od Deloittea neovisnu reviziju i tijesno surađuju s vanjskim pravnim savjetnicima.

Danone prodaje jedinicu medicinskih proizvoda Freseniusu?

Tengelmann prodaje svoje supermarkete Edeki Njemački maloprodajni holding Tengelmann prodaje svoju jedinicu Kaiser's najvećem njemačkom lancu supermarketa Edeki jer je premalen za natjecanje na tržištu na kojem dominiraju veći igrači. Tengelmann, koji također posjeduje OBI, trgovački lanac proizvoda za gradnju i dom, i modnu grupaciju KiK, izjavio je kako prodaje gubitaški lanac kojeg čini 450 trgovina, oko 16.000 zaposlenika i promet od oko 1,8 milijardi eura. Tvrtke su priopćile kako neće u javnost iznositi nikakve detalje vezane za financijsku stranu transakcije. "Na žalost, ne vidimo nikakvu perspektivu u kojoj bi naši supermarketi mogli postati profitabilnima unutar naše grupacije", izjavio je šef Tengelmanna Karl-Erivan Haub. Naglasio je kako je Kaiser's, koji ima tržišni udio od samo 0,6%, premalen da bi se natjecao protiv velikih suparnika poput Aldija, Lidla, Real hipermarketa u vlasništvu Metro Grupe, ili pak protiv Rewea.

Dvoznamenkasti rast Aldija Britanski Aldi objavio je impresivan porast prodaje od 35,7%, na 5,27 milijardi funti, za godinu koja je završila 31. prosinca 2013. Dobit za poslovanje diskonta u Velikoj Britaniji i Irskoj također je zabilježila zvjezdani rast – povećana je 65,2% na 260,9 milijuna funta. Rast Aldija dodatno je ubrzan u tekućoj financijskoj godini s rastom tržišnog udjela, prema Kantaru, od 4,8%, dok je broj kupaca u kolovozu 2014. porastao za milijun u usporedbi s kolovozom 2013. Govoreći za Retail Week, direktor Matthew Barnes rekao je 'da je rat cijenama koristio Aldiju jer su se potrošači, više nego ikada, usredotočili na vrijednosti.

P&G prodaje europski biznis s proizvodima za kućne ljubimce

Danone, francuski mliječni div, u završnici je pregovora o prodaji jedinice medicinskih proizvoda njemačkoj grupaciji Fresenius, globalnom lideru među opskrbljivačima proizvoda za dijalizu. Danoneov sektor dijetetskih i medicinskih proizvoda procijenjen je na oko 3 milijarde eura. Sporazum bi mogao biti realiziran u idućih nekoliko tjedana, ali pregovarači napominju da još ništa nije sigurno. Ako dođe do potpisivanja sporazuma, Danone će napustiti ovu nišu unutar koje se borio za naklonost potrošača te će se fokusirati na natjecanje s Nestléom kada je u pitanju proizvodnja hrane za bebe.

Procter & Gamble Co. prodat će preostali segment poslovanja vezanog za hranu za kućne ljubimce tvrtki Spectrum Brands Holdings Inc. te će se fokusirati na svoj glavni biznis vezan za kućne potrepštine i osobnu njegu. Transakcija uključuje brendove Iams i Eukanuba u većem dijelu Europe, priopćio je P&G. Uvjeti ugovora nisu objavljeni. P&G je već prodao oko 80% svoje jedinice za hranu za kućne ljubimce kompaniji Mars Inc. za 2,9 milijardi USD, dok je izvršni direktor A.G. Lafley razmatrao solucije kako poboljšati poslovanje kompanije. Mars, tvorac bombona M&M, kasnije je akvirirao dodatnih 10% operacija, iako je odbijao kupiti većinu P&G-jeva slaborastućeg europskog poslovanja. Lafley je srezao troškove te se fokusirao na tvrtkine vodeće brendove. Otkrio je tako da će tvorac deterdženta Tide i Pampers pelena prodati ili ukinuti čak 100 brendova u naredne dvije godine te ostaviti 70-80 onih koji donose više od 95% profita.

Bezalkoholna pića odnose pobjedu na globalnoj razini Prema podacima Zenith Internationala, konzultantima u industriji hrane i pića, bezalkoholna pića ‘pobjeđuju’ u globalnoj potrošnji pića i ubrzano stvaraju sve veći jaz ispred toplih napitaka. Više od 10 godina do 2013., potrošnja kave, toplog čaja i ostalih toplih napitaka porasla je 36%, na 618 milijardi litara, navodi globaldrinks. com. Bezalkoholna pića, međutim, napredovala su za čak 59%, i dostigla 700 milijardi litara u 2013. Baza podataka globaldrinks.com pokriva 15 kategorija bezalkoholnih pića, uključujući i flaširanu vodu, gazirane sokove, energetska pića, voćne sokove, funkcionalna pića, ledenu kavu, ledeni čaj i sportske napitke.

progressive |

10:2014

17


 U FOKUSU NEPREHRANA

Toaletni papir i kuhinjski ručnici

Troslojni toaletni papir najveca vrijednosna prodaja Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), prema vrijednosnom udjelu u kategoriji toaletnog papira u zadnjih godinu dana, su SCA (Zewa), Violeta (Violeta) i Paloma (Paloma). Trgovačke marke čine 26% ukupne vrijednosne prodaje. Analizirala: Božica Habajec, voditeljica klijenata, Nielsen RAST PAPIRA S MIRISOM

K

ada je u pitanju higijena, u današnje je vrijeme nemoguće zamisliti život bez toaletnog papira. Naravno, nije u pitanju novost, jer toaletni papir prvi se put spominje još davne 589. godine u Kini dok je u zapadnim zemljama u široj upotrebi od druge polovice 19. stoljeća. Riječ je o kategoriji koja donosi konstantne inovacije, na zadovoljstvo kupaca. Kategorija toaletnog papira uključuje sve jednokratne toaletne papire različitih mirisa, oblika i slojeva. Nisu uključene salvete, kuhinjski ručnici, kozmetičke maramice kao ni vlažni toaletni papir. U zadnjih 12 mjeseci (rujan '13 – kolovoz '14) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash & Carry trgovina, diskonata, institucionalne prodaje i veleprodaje) toaletni papiri su ostvarili prodaju od 21,1 milijun komada u vrijednosti od 346,6 milijuna kuna. U odnosu na lani, riječ je o rastu od +1% komadno i +2,5% vrijednosno. Čak 69% ukupne vrijednosne prodaje toaletnog papira je sa uzorkom te je njihov udio u prodaji značajno uvećan u odnosu na isto razdoblje prošle godine (rujan '12 – kolovoz '13). Bijeli toaletni papiri čine 22%, a papiri u boji 9% ukupne vrijednosne prodaje u posljednjih godinu dana. Pad vrijednosne prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježe bijeli toaletni papiri i toaletni papiri u boji.

18 progressive |

10: 2014

S obzirom na broj slojeva, toaletni papir dijelimo na dvoslojne, troslojne, četveroslojne i ostale (jednoslojni, peteroslojni). U proteklih godinu dana troslojni toaletni papiri ostvaruju najveću vrijednosnu prodaju (86%), dvoslojni 11% dok četveroslojni u ukupnoj prodaji sudjeluju s tek 2%. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, značajan rast vrijednosne prodaje ostvaruju papiri s mirisom te oni čine 50% ukupne vrijednosne prodaje kategorije. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), prema vrijednosnom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana, su SCA (Zewa), Violeta (Violeta) i Paloma (Paloma). Trgovačke robne marke čine 26% ukupne vrijednosne prodaje kategorije, ali, zanimljivo, u zadnjih 12 mjeseci bilježe pad vrijednosne prodaje za -14,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najvažniji kanal za prodaju toaletnog papira su supermarketi (301–2500 m2) koji ostvaruju 34% ukupne vrijednosne prodaje kategorije. Slijede hipermarketi (>2500 m2) s 21% te velike trgovine mješovitom robom (101 m2 – 300 m2) sa 17%. Srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) ostvaruju 12% ukupne vrijednosne prodaje, drogerije 11%, a male trgovine mješovitom robom (0-40 m2) bilježe 5% u ukupnoj vrijednosnoj prodaji kategorije. n


 SPONZORIRANI ČLANAK

Nova generacija maramica i toaletnog papira | 10: 2014

PALOMA SENSITIVE CARE

Jeste li se ikada zapitali kakva bi bila nova, naprednija generacija toaletnog papira i maramica? Paloma je na tržište uvela novu liniju toaletnog papira i maramica Paloma Sensitive Care. Odlikuje je kvaliteta odabranih vrsta vlakana od 100-postotne celuloze i blagotvornost dodanog ekstrakta ljekovitog bilja. Maramice Paloma Sensitive Care

Toaletni papir Paloma Sensitive Care

Misleći na njegu nadražene kože, savršenu njegu, opuštanje i otvaranje dišnih putova, razvili smo novu generaciju maramica. Proizvedene su od prirodnih, brižno odabranih vlakana, 100% od celuloze, kojima smo dodali njegujuće ekstrakte kamilice, jojobe, lavande i timijana.

Novi četveroslojni toaletni papir Paloma Sensitive Care nalazi se na policama trgovina u verzijama s losionima obogaćenim ekstraktima iz čahura dudova svilca, nevena i avokada. Visoku kvalitetu toaletnih papira potvrđuje certifikat 'Dermatološki testirano'.

Otvorite svoje dišne putove uz pomoć timijana.

Neka vas uvjeri nježna, diskretna aroma ljekovitog nevena.

Ljekovita biljka sa snažnom aromom olakšava prehladu jer djeluje antiseptički. Narodna medicina preporučuje ju kod angine, bronhitisa i popratnih glavobolja.

Za brižnu njegu osjetljive kože papiru smo dodali ekstrakt ljekovitog nevena poznatog po povoljnom djelovanju na kožu i ugodnu mirisu.

Pobrinite se za osjetljivu kožu s ekstraktima kamilice. Kamilica sa svojim blagotvornim i njegujućim učincima nježno smiruje i njeguje kožu nosa ili lica upaljenu zbog prehlade i vremenskih utjecaja.

Doživite osjećaj nevjerojatne nježnosti i mekoće. Pobrinite se za svoju kožu s intenzivno njegujućim papirom koji smo obogatili tisućljećima cijenjenim plemenitim ekstraktom iz čahura dudova svilca.

Mazite svoja osjetila mirisom lavande. Mirisna biljka opušta tijelo i duh kod napetosti i stresa, a istodobno djeluje smirujuće i kad vas uhvati prehlada. Otkrijte najnježniju brigu za kožu svih generacija.

Otkrijte savršenu njegu ekstraktima jojobe.

Ekstrakt njegujućeg i smirujućeg avokada 'uvući će se pod kožu' i najzahtjevnijima - zato ga preporučujemo djeci i odraslima.

Biljka bez mirisa, ali s učinkovitim antibakterijskim i antialergijskim svojstvima desetljećima je omiljena za njegu kože.

Paloma d.d. , Sladki Vrh 1, 2214 Sladki Vrh, www.paloma.si

progressive |

10:2014

19


 U FOKUSU NEPREHRANA

Toaletni papir i kuhinjski ručnici

Vodeca petorka kuhinjskih rucnika ima preko 55% trzista Najviše se prodaju pakiranja od dvije role, ¾ količinske prodaje kategorije (75%). Slijedi ih pakiranje od četiri role sa 15%, tri role sa 5%, jedna rola 3% te ostalo 2% količinske prodaje. Analizirala: Majda Babić, mlađa voditeljica klijenata, Nielsen

P

ri svakodnevnom održavanju kućanstva čistim, značajnu ulogu svakako imaju papirnati kuhinjski ručnici, koji su ujedno vrlo zdravo rješenje i za uništavanje bakterija. Naime, najnovija istraživanja pokazuju kako su za gotovo potpuno uništenje bakterija nakon pranja ruku najdjelotvorniji upravo papirnati ručnici… U analizu kuhinjskih papirnatih ručnika uključeni su svi jednokratni upijajući papirnati ručnici namijenjeni za čišćenje površina, upijanje prolivenoga u kuhinji ili kućanstvu. Kategorija uključuje papirnate ručnike pakirane sa ili bez držača kao i one čija je namjena korištenje unutar mikrovalne pećnice. Analiza ne uključuje salvete, kozmetičke maramice i toaletni papir.

KOLIČINSKI I VRIJEDNOSNI RAST U zadnjih godinu dana (rujan '13 – kolovoz '14) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash & Carry trgovina, dis-

20 progressive |

10: 2014

konata i veleprodaje) kuhinjski papirnati ručnici su ostvarili prodaju od 32,1 tone rola u vrijednosti od 127,3 milijuna kuna. I količinska (+8,3%) i vrijednosna prodaja (+9,2%) bilježe rast u odnosu na prošlu godinu. Najviše se prodaju pakiranja od dvije role, ¾ količinske prodaje kategorije (75%). Slijedi ih pakiranje od četiri role sa 15%, tri role sa 5%, jedna rola 3% te ostalo 2% količinske prodaje. Najzastupljeniji su dvoslojni kuhinjski ručnici (65% količinske prodaje kategorije). Troslojni čine 32% kategorije dok ostala pakiranja poput jednoslojnih i četveroslojnih ostvaruju preostalih 3% kategorije. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana, su Violeta (Teta Violeta, Violeta), Delt Papir (O-La-La), Paloma (Paloma), Soffas (Nicky, Regina) te Drenik (Boni). Vodeća petorka čini preko 55% količinskog tržišta kuhinjskih ručnika dok trgovačke robne marke čine 39% udjela. Najvažniji kanal za prodaju kuhinjskih papirnatih ručnika su supermarketi (301–2500 m2) koji ostvaruju 1/3 količinske prodaje kategorije dok hipermarketi (>2500 m2) čine 20% prodaje. Slijede velike trgovine mješovitom robom (101–300 m2) sa 18%, srednje trgovine mješovitom robom (41–100 m2) i drogerije sa 12% dok male trgovine mješovitom robom ostvaruju 5% ukupne prodaje kategorije. n


Anketa

| 10:2014

Pri odabiru presudni visoka kvaliteta i mekoca

Hendal je u listopadu 2014. proveo CATI (Computer Assisted Telephone Interview) istraživanje u sklopu Hendalovog HrCatibusa – kontinuiranog mjesečnog telefonskog istraživanja koje se provodi na nacionalno reprezentativnom uzorku 400 građana Hrvatske, stratificiranom prema regiji i veličini naselja.

T

ema ovomjesečne ankete agencije Hendal je papirnata konfekcija, odnosno toaletni papir i kuhinjski ručnici. Na pitanja o papirnatoj konfekciji odgovarale su osobe zadužene za kupnju u kućanstvu koje kupuju proizvode iz kategorije papirnate konfekcije: toaletni papir i kuhinjske ručnike, ukupno 356 građana. Kontrola kvalitete provedbe istraživanja sukladna je ISO 20252 standardu. Proizvode ove kategorije građani kupuju uglavnom 2-3 puta mjesečno ili jednom mjesečno. Toaletni papir kupuje se gotovo jednakom učestalošću kao i papirnati ručnici i vrlo je vjerojatno da građani obje vrste proizvoda kupuju zajedno prilikom iste kupnje. Dominantan kanal kupnje za ovu vrstu proizvoda su supermarketi; toaletni papir i kuhinjski ručnici najčešće se kupuju u supermarketima (70%) ili hipermarketima (50%), dakle velikim formatima trgovina. U malim kvartovskim trgovinama kupuje značajan udio - 30% građana, a drogerije navodi 24%. Ostali kanali kupnje znatno su rjeđe spomenuti. Kod odabira toaletnog papira najviše ispitanika kao bitnu karakteristiku izabire visoku kvalitetu (39%), zatim mekoću (34%) pa dobro upijanje (22%). Debljinu kao važnu karakteristiku navodi 12%, a izgled kao bitan faktor vidi 8% građana. Kod odabira kuhinjskih ručnika na prvom su mjestu moć upijanja i mekoća (25%), a slijedi visoka kvaliteta (23%). Debljina je važan faktor

Kod odabira kuhinjskih ručnika na prvom su mjestu moć upijanja i mekoća (25%), a slijedi visoka kvaliteta (23%). Debljina je važan faktor za 16%, a izgled papira za 10% kupaca. za 16%, a izgled papira za 10% kupaca. Uspoređujući rezultate vidljivo je da su kvaliteta i mekoća važniji faktor kod odabira toaletnog papira, a upijanje debljina i izgled nešto važniji kod odabira kuhinjskih ručnika. Uspoređujući važnost cijene i marke proizvoda, građani u najvećoj mjeri navode kako im je oboje bitno; 56% za kuhinjske ručnike, a 62% za toaletni papir. To znači da će najveći udio kupaca gledati da za povoljnu cijenu izabere proizvod unutar svog uobičajenog raspona cijene, odnosno uobičajenog izbora marki. Marka je naspram cijene nešto važnija kod toaletnog papira, nego kod kuhinjskih ručnika; toaletni papir ima veći udio kupaca koji su vjerni svojoj marki neovisno o cijeni (24%) u odnosu na kuhinjske ručnike (14%). Kupnja isključivo na temelju niske cijene nešto je učestalija za kategoriju kuhinjskih ručnika. Za isprobavanje novih marki u kategoriji toaletnog papira odlučilo bi se 17% kupaca, a kod kuhinjskih ručnika taj je udio nešto viši, 24% kupaca. Ostali nisu voljni isprobavati sasvim nove marke s kojima nemaju prethodnog iskustva. n

progressive |

10:2014

21


 INTERVJU MJESECA

Maxim Moralić, predsjednik Nadzornog odbora, Kutjevo d.d.

Drzimo 50% ukupnog izvoza vina!

Kutjevo d.d. korijene vuče još iz 1232. godine kada u kutjevački kraj dolaze pripadnici svećeničkog reda Cisterciti. Oni su izgradili još i danas živući podrum te započeli vinogradarsku proizvodnju. Djelatnosti kojima se Kutjevo d.d. danas bavi obuhvaćaju poslove u biljnoj, stočarskoj i vinogradarskoj proizvodnji te pratećem uslužnom sektoru. O poslovanju i daljnjim planovima Kutjeva d.d. razgovaramo s predsjednikom NO-a Maximom Moralićem. Razgovarala: Marija Kosor Kutjevački podrumi su najveća vinarija u Hrvatskoj, a imate i najveću i najstariju vinsku arhivu. Kolika je vaša godišnja proizvodnja? Kolike količine i u koje zemlje izvozite? Kutjevački podrumi godišnje proizvode od 5-6 milijuna litara vina, od čega se cca. 80% proizvodnje odnosi na čuvenu hrvatsku autohtonu sortu Graševinu. Kutjevačku vinsku arhivu ustrojila je još 1890-ih godina obitelj Turković. U II. svjetskom ratu arhiva je poharana, a od 1947. do danas je sustavno uređivana. Danas je to najbogatija vinska arhiva u Hrvatskoj. U 2013. izvoz vina iznosio je nešto više od 30% naše ukupne prodaje vina. Izvoz vina iz Kutjeva d.d. sudjeluje sa više od 50% u ukupnom izvozu vina iz Hrvatske na što smo izuzetno ponosni i vjerujem da nam na tom rezultatu zavidi sva konkurencija. Danas izvozimo u više od 15 zemalja Europe i svijeta (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Austrija, Švicarska, Češka, Kosovo, Belgija, Poljska, Ukrajina, Švedska, Slovenija, Rusija, Kina, Japan, SAD i dr.). Planirate li širenje na nova tržišta? Od 2013. godine Hrvatska je članica EU. Zajedničko tržište EU pruža i nove prilike i dodatne mogućnosti plasmana i prodaje vina, a kako je značaj vinogradarstva i vinarstva kod nas u Kutjevu dio našeg identiteta, povijesti, tradicije i kulture sigurno ćemo i u budućnosti poduzimati brojne aktivnosti s ciljem dodatnih i novih plasmana naših vina, dajući naglasak na ekspanziju na tržištima Poljske, Rusije (ovisno o razvoju političke situacije) i Kine koja imaju ogroman potencijal jer trenutno nemaju dovoljno razvijenu kulturu konzumacije i imaju vrlo nisku potrošnju vina po stanovniku. Kao najveći i najkompetentniji izvoznik te kao lokomotiva hrvatskog izvoza vina realno je za očekivati da će udio Kutjeva d.d. u ukupnom izvozu bilježiti pozitivne trendove rasta i u vremenu koje je pred nama.. Vaša najpoznatija tržišna marka je Kutjevačka graševina. U travnju ste predstavili redizajnirani Kutjevački gemišt. Jeste li zadovoljni tržišnim odjekom? Planirate li još neke slične akcije vezane za promociju vaših vina? Kako je već spomenuto, naša Kutjevačka Graševina je daleko najpriznatija i najtradicionalnija sorta na hrvatskom tržištu vina. Graševina je vino žutozelene, kristalno bistre boje, izuzetne pitkosti i svježine i pruža potrošačima različitih okusa varijante od slatke aromatične ledene berbe do suhih svježih okusa, a posebno naša kvalitetna mlada Graševina koja se konzumira najčešće u gemištu. Pijenje ge-

22 progressive |

10: 2014


SPONZORIRANI ČLANAK Izvoz vina iz Kutjeva d.d. sudjeluje sa više od 50% u ukupnom izvozu vina iz Hrvatske na što smo izuzetno ponosni i vjerujem da nam na tom rezultatu zavidi sva konkurencija. Danas izvozimo u više od 15 zemalja Europe i svijeta, kaže Moralić.

mišta je već niz godina dio opće kulture u Hrvatskoj gdje skoro 50% svih bijelih vina završava u gemištu. Zato smo odlučili u ovoj godini promovirati ovo tradicionalno piće. Zahvalan sam svima koji su sudjelovali u ovoj kampanji, a posebno gospodinu Robertu Prosinečkom. S tržišta imamo jako pozitivne reakcije, pozitivan feedback od potrošača koji hvale Robertovu autentičnost uz konzumaciju Kutjevačkog gemišta. Usprkos lošoj godini po pitanju vremenskih prilika tijekom ljeta, kao i recesiji koja u Hrvatskoj traje već godinama, kampanja je amortizirala negativne učinke i omogućila Graševini Kutjevo da i dalje ostane vino broj jedan u Hrvatskoj. I dalje planiramo promovirati konzumaciju naših vina. Marketing budžet u biznisu vina neusporediv je s pivskim budžetima, zato velike medijske kampanje planiramo svake druge godine. Velika sredstva ulažemo svake godine direktno na mjestima prodaje (hoteli, restorani, kafići), uz organiziranje partyja, degustacija i sl. Kutjevo d.d. osvojilo je šest priznanja na ovogodišnjem Decanteru u Londonu, od kojih čak dva regionalna zlata i dvije brončane medalje… Samo prošle godine Kutjevačka vina osvojila su čak 16 međunarodnih nagrada. Na koja priznanja ste posebno ponosni? Koliko su ona važna za imidž i promociju i koliko utječu na prodaju? Iako smo veliki proizvođač vina s godišnjom proizvodnjom od 6 milijuna litara, dokazali smo svoju sposobnost, znanje i stručnost posvetiti se i detaljima i proizvoditi ništa manje količine naših prepoznatljivih vrhunskih vina. Premium brendovi – de Gotho i Maximo, uz najprodavaniju i po treći puta zaredom Best Buy butelju u Hrvatskoj, Graševinu vrhunsko vino, Graševinu Turković, pjenušac Maximo brut koji je proizveden od čiste graševine te uz birana predikatna vina Kutjeva d.d. koja osvajaju samo najprestižnije domaće i međunarodne nagrade, teško je izdvojiti samo jedno odličje. Ponosni smo na sva odličja koja su potvrda proizvodnje najboljih vina, koja ćemo raditi i dalje, i više nego do sada. Ova priznanja su jako važna. Međunarodne nagrade su potvrda da smo s našom kvalitetnom proizvodnjom konkurentni svim svjetskim brendovima i to nam osigurava plasman na inozemno tržište. Potrošačima su nagrade pokazatelj ili potvrda provjerene kvalitete što, naravno, potiče konzumaciju naših vina. Sve ove nagrade poticaj su našem imidžu proizvođača vrhunskih vina te nam osiguravaju lidersku poziciju na hrvatskom tržištu.

| 10:2014

i rastući trend prodaje, u narednim godinama planiramo postepeno povećanje proizvodnje pjenušca, a što će svakako ovisiti o zahtjevima tržišta. S obzirom da je Kutjevo d.d. tržišni lider u prodaji i proizvodnji vina, što biste izdvojili kao krucijalnu problematiku u sektoru vinogradarstva i vinarstva s kojom se danas susrećete? Nesređenost situacije u sektoru vinogradarstva i vinarstva, kao i njezini razmjeri, upućuju na činjenicu da mi kao država danas nemamo točan podatak s koliko hektara pod vinogradima raspolažemo, a samim time niti podatak koliko godišnje vina proizvedemo. Podaci govore da Republika Hrvatska godišnje proizvede između 120 i 140 milijuna litara vina, od čega samo 60-ak milijuna litara bude prodano legalnim kanalima na tržištu. Iz istih podataka razvidno je da minimalno 50% ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj bude prodano 'na crno', tj. najčešće kroz nelegalne tržišne kanale, uglavnom kroz prodaju u rinfuzi u ugostiteljstvu. Kako bismo taj problem barem djelomično riješili potrebna je kvalitetnija i učestalija kontrola prometa grožđa i vina, odnosno - potrebno je pojačati inspekcijski nadzor, a sve u interesu domaće proizvodnje i domaćih proizvođača. Uz već spomenutu problematiku 'crnog' tržišta te uz veliko prisustvo uvoznih jeftinih vina vrlo upitne kvalitete i kakvoće, sve učestalije se pojavljuje nelojalna konkurencija koja damping cijenama agresivno 'otima' sve veći dio tržišnog kolača, što je nas proizvođače natjeralo na snižavanje prodajnih cijena, što u konačnici rezultira i padom profitabilnosti poslovanja te smanjenjem investicijskih aktivnosti. Bojim se da će isti negativni trendovi, ukoliko se budu nastavili, rezultirati i smanjenjem zaposlenosti. Isto tako, gubitak trgovinskih koncesija, u okviru CEFTA sporazuma, dodatno je otežao poziciju nas izvoznika vina. Prije svega, naglasio bih problematiku izvoza na tržište susjedne nam Bosne i Hercegovine, u koju su hrvatski izvoznici do sada izvozili cca 1,3 milijuna litara vina godišnje, dok danas raspolažemo kvotom od 800.000 litara koje bez plaćanja carine mogu izvesti proizvođači iz svih zemalja EU. Smatram da je danas pravi trenutak da pokušamo maksimalno animirati gospodarsku diplomaciju kako bi u okviru svojih mogućnosti i dopuštenih ovlasti dodatnim aktivnostima u

Prošle godine dobili ste i nagradu za pjenušac Maximo brut, pjenušavo vino od graševine, koje je nagrađeno srebrom u Francuskoj. Kolika je godišnja proizvodnja pjenušaca? Hoćete li povećati količine s obzirom na rastuću popularnost 'mjehurića'? Proizvodnja pjenušaca u Kutjevu d.d. uvedena je tek prije nekoliko godina, točnije 2010. godine. Stoga se osvajanje srebrne medalje u zemlji s višestoljetnom tradicijom proizvodnje pjenušaca svakako može smatrati vrhunskim uspjehom kao i potvrdom dobre i promišljene poslovne odluke. Sadašnja proizvodnja pjenušca Maximo Brut iznosi cca 10.000 boca godišnje. S obzirom na pozitivne reakcije tržišta

progressive |

10:2014

23


 INTERVJU MJESECA

Maxim Moralić, predsjednik Nadzornog odbora, Kutjevo d.d. otvaranje ovog vida prodavaonica, kako u većim mjestima požeške kotline, tako i u nekim većim gradovima Hrvatske. Hoćete li u ponudu uključiti i druge kategorije proizvoda? U novootvorenoj prodavaonici kupcima je već sada ponuđen kompletan trenutni proizvodni asortiman prehrambenih proizvoda i vina Kutjeva d.d. te povezanih poduzeća - Đakovačka vina d.d. i Božjakovina d.d. (proizvođać zdrave hrane – prerada žitarica, pod brendom 'Bivita'). Ukoliko se pokrene proizvodnja još nekog novog proizvoda kod navedenih proizvođača, bit će uključen u prodajni asortiman ove, kao i novih prodavaonica koje planiramo otvarati. Koliko ljudi zapošljava Kutjevo d.d.? Planirate li otvaranje novih radnih mjesta? Kutjevo d.d. danas zapošljava cca. 700 radnika i po tom kriteriju je najveći gospodarski subjekt s područja Požeško-slavonske županije. Treba imati u vidu i činjenicu da, uz stalno zaposlene u poduzeću, kroz razvijene dugogodišnje kooperativne odnose sa selom u ratarskoj i vinogradarskoj proizvodnji, svoju egzistenciju zahvaljujući Kutjevu d.d. osigurava i više stotina kooperanata s područja Požeško–slavonske županije, pa i šire. U poduzeće konstantno dolaze mladi kadrovi, možda ne u mjeri u kolikoj bismo mi to željeli, ali treba svakako imati u vidu i sadašnji gospodarski trenutak kada je svako novo zapošljavanje značajan uspjeh. Europskoj komisiji izlobirali izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između članica CEFTA-e i EU. Bez kvalitetnog izvoza moramo biti svjesni i daljnjeg kumuliranja zaliha vina kojima smo ionako već opterećeni, a u tom slučaju dolazi pod znak upitnika, kako dosadašnji obujam naše primarne proizvodnje u vlastitim vinogradima, tako i količina otkupa grožđa od naših kooperanata. Slijedom svega, danas se pred sve nas postavlja veliki imperativ provođenja značajnih strukturnih reformi u sektoru vinogradarstva i vinarstva, na što ovim putem i apeliram jer bi bilo i više nego žalosno da daljnjom indolencijom i zanemarivanjem sektorske problematike od strane nadležnih institucija dovedemo u pitanje opstojnost hrvatske vinske industrije, a samim time i opstojnost dijela naše povijesti i tradicije. Osim vina, u fokusu Kutjeva d.d. su i meso te pekarski proizvodi. Nedavno ste u središtu Požege otvorili i specijaliziranu prodavaonicu. Kakve su Vaše ambicije kad su takvi proizvodi u pitanju? Planirate li još otvaranja sličnih prodavaonica? Kakve su prve reakcije s terena? Kroz godine postojanja i poslovanja Kutjeva d.d., uz konstantno inzistiranje na kvaliteti proizvoda, stekli smo zavidan imidž kod naših kupaca i krajnjih potrošača. Strogo poštivanje standarda kvalitete i propisanih zakonskih normativa, te konstantna kontrola proizvodnih procesa, garancija su našim kupcima da će dobiti kvalitetan i provjeren proizvod. Upravo stoga pokrenut je projekt otvaranja specijaliziranih prodavaonica s proizvodima Kutjeva d.d. (kruh, meso i vino). Prve reakcije s terena su vrlo povoljne, što nam daje za pravo da možemo očekivati solidne financijske efekte i povećanje izravne prodaje naših proizvoda. Stoga planiramo daljnje

24 progressive |

10: 2014

Kakvi su planovi Kutjeva d.d. u narednih nekoliko godina? Jedna od temeljnih strateških odrednica u budućnosti je zadržavanje liderske pozicije u djelatnostima kojima se bavimo već dugi niz godina i ostvarili smo zapažene uspjehe. Prije svega to se odnosi na proizvodnju vina. Isto tako i na proizvodnju sjemenske robe pa i na stočarstvo. Zbog trenutnog stanja na domaćem tržištu, ovakva naša orijentacija svakako će obuhvaćati i aktivniji nastup u iznalaženju novih ino-tržišta. Nastavno na aktualne natječaje iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. godine, Kutjevo d.d. je iskazalo interes i za dobivanje namjenskih sredstava. Dugogodišnjim radom i postignutim rezultatima u vinogradarstvu i vinarstvu dokazali smo svoju vrijednost i kvalitetu. Naši ciljevi u vinskom biznisu su jasni, a projekti koje namjeravamo realizirati su definirani i smatramo da postoji potpuna opravdanost naših zahtjeva da ostvarimo predmetnu potporu u realizaciji svojih projekata. S tim u vezi dostavili smo prijave na dva objavljena natječaja za mjere 'Restrukturiranje i konverzija vinograda', a taj projekt nam je i odobren. Vrijednost projekta prelazi višemilijunski iznos za restrukturiranje 60 ha pod vlastitim nasadima, i mjeru 'Promidžba na tržištima trećih zemalja u 2014. godini'. Nacionalni program traje pet godina i u narednom razdoblju, unutar mogućnosti, planiramo kandidirati vlastite projekte s ciljem da i dalje svojim vjernim potrošačima osiguramo maksimalnu kvalitetu vina i njihovu dostupnost u što većem broju objekata. Po pitanju iskoraka u druge djelatnosti, aktivno razmišljamo o gradnji bioplinskih postrojenja kojima bi se, uz očekivane pozitivne financijske efekte, uspješno rješavala problematika adekvatnog zbrinjavanja nusproizvoda stočarske i vinogradarsko-vinarske proizvodnje. n


| 10:2014

progressive |

10:2014

25


26 progressive |

10: 2014


| 10:2014

progressive |

10:2014

27


 U FOKUSU PREHRANA

Bezalkoholna gazirana pića

Pri odabiru vazan imidz proizvoda Heavy korisnika kategorije bezalkoholnih pića, koji kategoriju konzumiraju bar 2-3 puta tjedno, je najviše, 31%. Medium korisnika koji kategoriju konzumiraju 2-3 puta mjesečno je 28%, a light korisnika koji bezalkoholna pića konzumiraju rjeđe od jednom mjesečno je 18%, pokazuje BRANDpuls analiza agencije Ipsos Puls. Pripremila: Karla Kovač, Research Executive, Ipsos Puls gorije bezalkoholnih gaziranih pića smatra da im je jako bitna marka brenda koji konzumiraju. Ostalim korisnicima kategorije marka nije jako bitna, što nam govori da je lojalnost u ovoj kategoriji osrednja, pa potrošači pri konzumaciji lako prelaze s jednog brenda na drugi.

Prvi brend u bezalkoholnim pićima je Coca-Cola sa 56% korisnika na cijeloj populaciji. Drugi brend je Fanta sa 26% korisnika, a treći Cockta sa 25% korisnika.

B

HEAVY KORISNICI

ezalkoholna gazirana pića najčešće konzumiramo kad želimo ugasiti žeđ ili nam je potreban dodatni stimulans tijekom dana ili pak jednostavno jer su nam okusom ugodna. Teško da možemo zamisliti bilo kakvu proslavu ili druženje s prijateljima bez gaziranih pića. Zbog svoje dostupnosti i raznolikosti postala su učestali dio naše svakodnevnice. Kako se u medijima sve više piše i upozorava na štetnost ove kategorije pića na naše zdravlje, prvenstveno radi količine šećera koju sadržavaju, a i nezdravih aditiva, tako se i proizvođači prilagođavaju potrebama potrošača naglašavajući smanjenje udjela navedenih sastojaka. Trend u kojem se potrošači okreću prema zdravijim pićima zasigurno predstavlja veliki izazov za ovu kategoriju koji proizvođači mogu uspješno iskoristiti za poboljšanje proizvoda.

VELIČINA KATEGORIJE U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine čak 77% potrošača bar ponekad konzumira gazirana pića. Od 2008. godine ukupan trend korištenja kategorije bilježi tek blagi pad od nekoliko postotaka, a zanimljivo je da se postotak potrošača koji kategoriju koriste svakodnevno smanjio za pola - sa 15% na 7%. Nadalje, 39% korisnika kate-

28 progressive |

10: 2014

Heavy korisnika kategorije bezalkoholnih pića, koji kategoriju konzumiraju bar 2-3 puta tjedno, je najviše, 31%. Medium korisnika koji kategoriju konzumiraju 2-3 puta mjesečno je 28%, a light korisnika koji bezalkoholna pića konzumiraju rjeđe od jednom mjesečno je 18%. Heavy korisnici ove kategorije su značajno više od prosjeka populacije mlađi muškarci u dobi od 1529 godina koji žive u Slavoniji. Uglavnom žive u kućanstvima s prihodima od 3000 – 9000 kuna.


| 10:2014

progressive |

10:2014

29


 U FOKUSU PREHRANA

Bezalkoholna gazirana pića ketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Prvi brend u bezalkoholnim pićima je Coca-Cola sa 56% korisnika na cijeloj populaciji. Drugi brend je Fanta sa 26% korisnika, a treći Cockta sa 25% korisnika.

SNAGA BRENDA

S obzorom da se radi o mlađoj dobnoj skupini, ne iznenađuje da se heavy korisnici bezalkoholnih gaziranih pića prilikom kupovine prvenstveno vode imidžom proizvoda. U životu su usmjereni izgradnji vlastite životne karijere, kako poslovne tako i osobne. Skloni su brzoj prehrani, a slobodno vrijeme uglavnom provode družeći se s prijateljima. Čak 45% heavy korisnika kategorije smatra da bezalkoholna pića nisu dobra za zdravlje te radije biraju manje slatka pića. Otprilike isti postotak ih smatra da bezalkoholna pića nisu proizvod samo za mlade ljude dok ih 66% smatra osvježavajućim.

RAZINA KORIŠTENJA Osim općenitog praćenja kategorije bezalkoholnih gaziranih pića BRANDpuls istraživanja, prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja – 'usage', mar-

BRANDpuls je Ipsos Puls alat za brend i marketing menadžment koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije. U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju bezalkoholnih gaziranih pića i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi prikupljeni su u prvoj polovici 2014. godine na području Hrvatske.

30 progressive |

10: 2014

U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih sa potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu - BRANDscore. Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu - bihevioralni i emocionalni. I prema BRANDscoreu je Coca-Cola vodeći brend u kategoriji

I prema snazi brenda je Coca-Cola vodeći brend gaziranih pića u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima dok je Cockta ovdje na drugom mjestu zahvaljujući ostvarenim većim razinama poznavanja i lojalnosti brenda u odnosu na Fantu.

bezalkoholnih gaziranih pića u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima dok je Cockta ovdje na drugom mjestu zahvaljujući ostvarenim većim razinama poznavanja i lojalnosti brenda u odnosu na Fantu. n


 PR TEKST

128 godina radosti Važan dio uspomena na mladost, obiteljska okupljanja ili romantične trenutke, sinonim za čarobne trenutke radosti i optimizma, ikona popkulture, simbol vrhunskog osvježenja i nepresušno nadahnuće mnogima – sve su to asocijacije koje budi najpopularnije piće na svijetu. Coca-Cola je diljem svijeta prepoznata kao jedna od najvrednijih robnih marki i dan za danom dodiruje živote milijuna ljudi. Njeno pakiranje i inovativno oglašavanje Coca-Cole mijenjali su se tijekom vremena i prilagođavali društvenom kontekstu, ali prepoznatljiv i jedinstven okus ostao je isti. Sve je počelo u Atlanti 8. svibnja 1886. napitkom boje karamele koji je pripravio kemičar dr. John S. Pemberton. Piće koje se počelo prodavati na čaše, točeno iz spremnika pod šankom ljekarne Jacob's Pharmacy u Atlanti, brzo je privuklo pažnju kupaca, a nakon što je 1894. godine počelo točenje u boce, Coca-Coli nije trebalo puno da osvoji svijet. Na Stari kontinent iz SAD-a najprije je došla u Francusku gdje je otvorena prva europska punionica 1920. godine, a zatim se munjevito proširila po cijeloj Europi. No, Coca-Cola se nije zadržala samo na Zemlji – 1985. godine otputovala je u svemir s astronautima Challengera, a samo za tu priliku dizajnirana je i proizvedena posebna limenka otporna na gravitaciju. PREPOZNATLJIV LOGO Logotip Coca-Cole nadaleko je prepoznatljiv, a tijekom godina je prošao mnoge promjene dok nije zadobio današnji oblik. Za naziv Coca-Cola zaslužan je Frank M. Robinson, partner i knjigovođa Johna S. Pembertona, koji mu je sugerirao da će „dva slova C dobro izgledati na reklamama“, a u skladu s tim dizajnirao je i logotip koji je sadržavao naziv pića. Oznaka „trademark“ dodana je logotipu 1887. godine, a 1969. uključena je i poznata bijela vrpca. Nezaobilazan je dio vizualnog identiteta Coca-Cole i osebujna bočica, jedan od najprepoznatljivijih oblika na svijetu. Prvi prototip bočice, nazvan Contour, lansiran je na tržište 1915. godine, a dizajnirali su ga Alexandar Samuelson i Earl R. Dean iz tvrtke Root Glass. Osim Coca-Cole, potrošači diljem svijeta uživaju i u drugim robnim markama iz portfelja tvrtke The Coca-Cola Company. Tako Coca-Cola zero donosi pravi okus Coca-Cole bez šećera dok je Fanta

| 10:2014

namijenjena mladima i svima koji se tako osjećaju, potičući ih na smijeh i radost. Sprite je treća globalna marka tvrtke The Coca-Cola Company, koja svojim neodoljivim okusom potiče potrošače da izraze svoje osobne stavove, a Schweppes je piće za odrasle sa stilom, koji vole društvena zbivanja i znaju uživati u životu. Portfelj tvrtke obuhvaća više od petsto različitih vrsta robnih marki negaziranih i gaziranih napitaka, a u više od dvjesto svjetskih država potrošači se osvježavaju s oko 1,9 milijardi napitaka dnevno.

Coca-Cola se nije zadržala samo na Zemlji – 1985. godine otputovala je u svemir s astronautima Challengera, a samo za tu priliku dizajnirana je i proizvedena posebna limenka otporna na gravitaciju. SASTOJCI ZA RADOST Recept Coca-Cole do dana današnjeg ostao je jedna je od najčuvanijih tajni. No nije tajna da je upravo ta „tajna“ mješavina vode, karamela, šećera ili sladila te neodoljivih mjehurića pravi recept za optimizam i osvježenje. Coca-Cola i ostala gazirana pića sadrže više od 80% vode, a to je korisno pri svakodnevnoj konzumaciji s obzirom da nam na ukusan način omogućavaju pravilnu hidrataciju organizma. Osim toga, gazirana pića koja sadrže šećer tijelu daju energiju te se mogu potpuno sigurno konzumirati kao dio zdrave i uravnotežene prehrane. Za one koji iz bilo kojeg razloga preferiraju unos manje kalorija, sigurna opcija su gazirana pića sa sladilima. Sladila korištena u gaziranim pićima jedna su od najtemeljitije ispitanih namirnica te mogu biti korisna u nadzoru nad tjelesnom težinom uz pravilnu, uravnoteženu prehranu koju prati redovita tjelesna aktivnost i zdrav način življenja. Karamel Coca-Coli daje onu jedinstvenu boju, a mjehurići su jednostavno sinonim za svježinu, osvježenje, radost trenutka i uživanje. I nakon 128 godina Coca-Cola je ostala originalno osvježavajuće piće - jedinstveno, autentično i zabavno.

progressive |

10:2014

31


 U FOKUSU PREHRANA

Bezalkoholna gazirana pića

lansiranjima i kampanjama protiv pada potrosnje Ciljna skupina za gazirana pića je mlađa generacija dok najveći dio čini Generacija Z (prva generacija 21. stoljeća). Starije generacije najčešće kupuju gazirana pića radi miješanja s alkoholnim ili bezalkoholnim pićima, navodi se u analizi kategorije bezalkoholnih gaziranih pića koju je za Progressive napravila istraživačka agencija Euromonitor International.

N

akon što su četiri godine zaredom bilježila pad potrošnje, te je vrijednost prodaje bezalkoholnih gaziranih pića u 2013. dosegla samo 64% od prodaje u 2008, vodeći igrači ove kategorije, uključujući i lidera Coca-Colu, odlučili su poduzeti neke inicijative s ciljem zaustavljanja trenda pada potrošnje. Oglašavanje se zamjetnije povećalo, čemu je najviše doprinijela kampanja Coca-Cole s personaliziranim bocama. Dodatna pomoć stigla je i u obliku agresivnog oglašavanja od strane velikih trgovačkih lanaca, koje je započelo u proljeće 2013. Gazirana pića koja u sebi ne sadrže colu, zabilježila su nešto bolje rezultate. Iako ona čine manji segment gaziranih pića, sa 38% udjela ukupnog volumena prodaje, pića bez cole nastavljaju se snažno natjecati. Tijekom promatranog razdoblja vidljiv je određeni pomak u preferencijama potrošača - limun i naranča preuzeli su dio potrošača pića na bazi cole.

Prodaja u HoReCa sektoru, iako je u 2013. činila samo 21% udjela u volumenu prodaje, uspjela je nadmašiti prodaju u maloprodaji, i čini 65% vrijednosnog udjela prodaje. U smislu rasta, prodaja u HoReCi zaostaje za maloprodajom, suočena s oštrom konkurencijom u obliku radlera. NAJTRAŽENIJA REGULARNA COLA Gaziranim pićima s colom dominira regularna cola, koja drži više od 90% prihoda od prodaje, i u ukupnom volumenu i vrijednosti. Hrvatski potrošači nisu impresionirani tvrdnjama o niskoj razini šećera ili kofeina u svojim pićima, nego njeguju tradicionalni okus omiljenog im cola napitka. Specijaliteti regularne cole gotovo su nepostojeći u Hrvatskoj; nijedno

32 progressive |

10: 2014

od prethodnih novih lansiranja nije dobro prihvaćeno u javnosti. Prodaja u HoReCa sektoru, iako je u 2013. činila samo 21% udjela u volumenu prodaje, uspjela je nadmašiti prodaju u maloprodaji, i čini 65% vrijednosnog udjela prodaje. U smislu rasta, prodaja u HoReCi zaostaje za maloprodajom, suočena s oštrom konkurencijom u obliku novog društvenog Ready To Drink pića na bazi slada - popularno nazvanog ‚radler‘. Ciljna skupina za gazirana pića je mlađa generacija dok najveći dio čini Generacija Z (prva generacija 21. stoljeća). Starije generacije najčešće kupuju gazirana pića radi miješanja s alkoholnim ili bezalkoholnim pićima.

PERSPEKTIVE Kako je Hrvatska u srpnju 2013. ušla u Europsku uniju postalo je lakše uvoznicima gaziranih pića, kao i novim investitorima iz EU. Također su otvorene mogućnosti hrvatskim punionicama da se pokušaju širiti u zapadnim tržištima. Međutim, malo je vjerojatno da će se to dogoditi jer hrvatske tvrtke nemaju sredstava za dugoročni opstanak na tržištima EU. Budućnost donosi veće mogućnosti za privatne marke dok će brendirana gazirana pića teško kročiti u Hrvatsku. Nastavljajući trend, gazirana pića bez cole i dalje će dobivati na važnosti spram pića na bazi cole, ali će i dalje ostati manji segment u ovakvoj podjeli gaziranih pića. Tek bi se oko 2018. godine mogla približiti gaziranim pićima s colom, i to u maloprodaji. I u budućnosti će radleri predstavljati najveću prijetnju bezalkoholnim gaziranim pićima. Kao društveno piće, njihova rastuća atraktivnost nastavit će preuzimati od prodaje, ne samo od gaziranih pića nego i od sokova. Trend pokretanja egzotičnih mediteranskih okusa, započet s Ginetom 2012. godine, a zatim nastavljen s Cockta Chinottom u 2013., mogao bi potaknuti Coca-Colu da razmotri lansiranje Coke Chinotte. Bez obzira na preferiranje tradicionalnog okusa kojem naginju hrvatski potrošači, neki od njih ipak žele isprobati nove okuse, i punionice koje se odluče za inovacije bit će nagrađene od strane kupaca željnih promjena. n


| 10:2014 ROYAL CLUB – VRHUNSKI BREND OD SADA I NA HRVATSKOM TRŽIŠTU

S

obzirom na vodeću poziciju bezalkoholnih pića u globalnoj potrošnji pića te njihov konstantan rast posljednjih godina, i hrvatsko tržište se priklonilo trendu širenja navedene kategorije, pa je odnedavno na tržištu dostupan još jedan vrhunski brend – Royal Club. Tin Opačić, Retail Key Account Manager u tvrtki Domak d.o.o., podsjeća da se Royal Club, brend koji je nastao 1881. godine u Velikoj Britaniji, danas proizvodi u Nizozemskoj. Također je, uz ostalih 10-ak uspješnih brendova, jedan od glavnih brendova tvrtke Vrumona (od 1965. godine u vlasništvu Heineken grupacije). Na nizozemskom tržištu Royal Club uvjerljivo drži prvo mjesto u kategoriji gaziranih bezalkoholnih pića, u oba kanala – maloprodaji i ugostiteljstvu. „Kroz široki asortiman okusa, Royal Club potrošačima nudi priliku da se odmaknu

od rutine, probaju nešto novo i izaberu svoj novi najdraži okus, a sve to uz brend s dugačkom poviješću i tradicijom. Royal Club se kroz svoje kvalitete i imidž nudi svima, kao novi, originalan brend sa stavom. To potvrđuju i brojna istraživanja među potrošačima prema kojima okus Royal Club pića nadmašuje većinu konkurenata“, ističe Opačić. Na hrvatskom tržištu, Royal Club sokovi u maloprodaji su dostupni u šest okusa – Ginger Ale, Bitter Lemon, Fresh Citrus, Orange, Tonic i Cassis te u pakiranjima 33 cl limenka i 1 l PET. Za ugostiteljstvo, u ponudi su tri okusa – Ginger Ale, Bitter Lemon i Tonic u pakiranju 20 cl, nepovratna boca. Iz tvrtke Domak poručuju da je, prateći strategiju i kretanja na tržištu, „cilj Royal Club predstaviti kao vrhunski brend dostupan svima, ali po pristupačnim cijenama. Dobrodošli ste probati nešto novo!“

progressive |

10:2014

33


 TEMA BROJA

Smrznuta hrana

Dio zdravog trenda

Čuvanjem hrane pri -18 °C ili niže zadržavaju se vitamini, boja, okus i tekstura hrane. Sukladno tome, postupak smrzavanja ne mijenja hranjive vrijednosti voća i povrća, već one, ukoliko dolazi do brzog i kvalitetnog smrzavanja, ostaju očuvane u samoj hrani. Dužina i uvjeti zamrzavanja utječu na svježinu i kvalitetu zamrznute hrane. DEMISTIFIKACIJA

S

mrzavanje hrane, najjednostavnije rečeno, znači očuvanje njezinih svojstava od trenutka smrzavanja do konzumacije. Hrana se na prirodni način smrzavala pomoću mraza dok su u 19. stoljeću Rusi unaprijedili transport mesa peradi u London tako da su ga podvrgli smrzavanju. Također, ribari su morali smrzavati svoju hranu kako bi ju uopće mogli ponuditi na tržištu. U Poljskoj i Češkoj su tijekom 19. stoljeća bile raširene ledane, proizvodni pogoni koji su prodavali led upravo u svrhu kvalitetnijeg transporta i očuvanja hrane. Očuvanje hrane tijekom 20. i 21. stoljeća postiže se korištenjem kućanskih hladnjaka i zamrzivača. Promjena stila života i manjak vremena navodi nas da razmišljamo u kojem smjeru krenuti ako želimo slijediti zdravi trend prehrane. Puno poslovnih obaveza ili puna kuća djece velik su izazov ukoliko želimo na stol staviti hranu koja ima dostatnu hranjivu vrijednost. Jer zaista, ukoliko unosimo hranu koja je hranjivo prazna, a ima energije, nećemo daleko dogurati. Upravo tu 'uskače' smrznuta hrana, grupa na koju se uvijek poprijeko gleda, a zapravo nema nekog razloga za to. Naravno da je uvijek najbolje konzumirati svježu, lokalnu hranu koja prolazi minimalan transport od polja do stola. Međutim kada naiđemo na tako kvalitetnu hranu, shvaćamo da je to zbog nedostatka vremena za većinu ljudi iznimka, a ne pravilo. Upravo zato trebamo otvoriti vrata hladnjaka i zaista pogledati o čemu se tu zapravo radi. I stoga postavljamo pitanje: Je li smrznuta hrana OK?

34 progressive |

10: 2014

Smrzavanje čuva hranu na način da se unutar nje usporava gibanje molekula i na taj način sprječava mikroorganizme da prijeđu u fazu u kojoj bi bili štetni. Brzo i kvalitetno smrzavanje sprječava neželjeno formiranje velikih kristala u hrani jer molekule nemaju vremena stvoriti karakteristične velike kristale koji narušavaju strukturu hrane. Sporo zamrzavanje upravo pogoduje nastanku velikih kristala koji razaraju strukturu prehrambenog proizvoda, čineći ga manje stabilnim i kvarljivim. Hranu treba zamrznuti što je brže moguće kako bi se sačuvala njezina kvaliteta kako bi se očuvala stabilnost proizvoda. Točno je da smrzavanje može utjecati na promjenu boje kod pojedine hrane, posebice crvenog mesa. Ukoliko se hrana 'premrzne', može doći do pojave 'suhih' mjesta ili gubitka teksture proizvoda. Međutim, netočno je da je svježa hrana bogatija hranjivim vrijednostima u odnosu na smrznutu. Kako smo već na početku spomenuli, vrijeme od polja do stola može trajati između pet i deset dana. U tom procesu transporta, hrana podliježe kvarenju putem mikroorganizama iz okoline. S obzirom da je vitamin C, koji se nalazi u namirnicama, jak antioksidant koji se lako mjeri, a vrlo je nestabilan, koristi se kao indikator svježine s obzirom na potpuno svježu namirnicu. Tako su razine vitamina C u hrani koja se ne smrzava i transportira znatno snižene u odnosu na smrznutu hranu. Čuvanjem hrane pri -18 °C ili niže zadržavaju se vitamini, boja, okus i tekstura hrane. Sukladno tome, postupak smrzavanja ne mijenja hranjive vrijednosti voća i povrća, već one, ukoliko dolazi do brzog i kvalitetnog smrzavanja, ostaju očuvane u samoj hrani. Dužina i uvjeti zamrzavanja utječu na svježinu i kvalitetu zamrznute hrane.

MANJE PESTICIDA Posljednje interesantno istraživanje o smrzavanju voća dolazi sa Sveučilišta u Južnoj Dakoti, gdje su znanstvenici mjerili antioksidativnu aktivnost u borovnicama (antocijane). S obzirom da se upravo antocijani, koji su odgovorni za plavu boju borovnice, nalaze u samoj koži, smrzavanje zapravo utječe na veću dostupnost antioksidanata. Drugo, još možda interesantnije istraživanje je potvrdilo da smrznuto voće i povrće sadrži manje količine pesticida od svježeg, iz jednostavnog razloga: svježe voće i povrće te smrznuto kao dio proizvodnog procesa ne podliježu jedna-


Mikroorganizmi, bakterije, kvasci i plijesni se nakon odmrzavanja umnažaju istom brzinom kao da se radi o svježoj hrani pa se odmrznutom hranom mora rukovati na isti način kao da se radi o svježoj.

| 10:2014

koj obradi. Voće i povrće koje je namijenjeno smrzavanju prolazi kroz cijeli spektar pranja i ispiranja koji tada ispere dobar dio pesticida, ali i mikroorganizama koji su uzročnici kvarenja. To je još jedan razlog zašto je smrznuto OK, ali i zašto bi kod kuće trebali temeljitije oprati svježe voće i povrće!

ČUVANJE SMRZNUTE HRANE Ukoliko želite smrznuti svoju hranu, bitno je uzeti hranu koja je svježa, bez naznake kvarenja. Voće ćemo najbolje smrznuti tako da ga operemo, razrežemo i umotamo u papir za pečenje i stavimo u hladnjak. Povrće bi trebali vrlo blago blanširati radi inaktivacije pojedinih enzima, koji su odgovorni za degradaciju okusa boje i same teksture povrća. Tako obrađeno povrće najbolje je spremiti u vrećicu za smrzavanje I pohraniti u zamrzivač. Nakon smrzavanja, neko povrće će promijeniti svoja senzorska svojstva. Primjerice, paprika i češnjak će imati više izraženu gorku notu dok celer dobiva intenzivniji okus. Temperatura zamrzivača uvijek bi trebala biti -18ºC. Temperatura hladnjaka trebala bi biti +4 °C ili niža. Ovu temperaturu je dobro provjeriti odgovarajućim termometrom. Bitno je napomenuti da se smrznuta hrana ne može zauvijek čuvati! Većinu vremena ljudi su u nedoumici zbog pitanja kako i koliko dugo čuvati hranu i ne znaju koliko je zamrzavanje siguran način za to. Stoga ovdje nudimo nekoliko korisnih informacija: Većina hrane može se smrzavati. Pri tome treba objasniti pojam smrzavanja i kvalitete. Hrana poput raznih umaka, majoneze, salate i nekog voća nije pogodna sa smrzavanje. Sirovo meso i meso peradi prilikom smrzavanja će bolje zadržati

Voće i povrće koje je namijenjeno smrzavanju prolazi kroz cijeli spektar pranja i ispiranja koji tada ispere dobar dio pesticida, ali i mikroorganizama koji su uzročnici kvarenja. To je još jedan razlog zašto je smrznuto OK, ali i zašto bi kod kuće trebali temeljitije oprati svježe voće i povrće! svoju strukturu i kvalitetu nego termički obrađeno meso iz jednostavnog razloga - prilikom termičke obrade mesa gubi se tekućina te je smrzavanja takve hrane manje kvalitetno. Upravo kad govorimo o mesu, često se postavlja pitanje što je s bakterijama koje tamo mogu biti prisutne? Smrzavanje u zamrzivaču, kvalitetnim i brzim metodama ispod -18ºC osigurat će inaktivaciju mikroorganizama do sljedećeg odmrzavanja. Mikroorganizmi, bakterije, kvasci i plijesni se nakon odmrzavanja umnažaju istom brzinom kao da se radi o svježoj hrani pa se odmrznutom hranom mora rukovati na isti način kao da se radi o svježoj. To ne vrijedi samo za meso, već za svu smrznutu hranu. Upravo zato se uvijek preporuča: kada se hrana prvi put odmrzne treba se konzumirati i ne zamrzavati ponovno.

ZAKLJUČAK Smrznuta hrana je dugo vremena bila svojevrsni bauk, međutim danas za to zaista nema razloga. Iako se uvijek preporuča konzumacija svježe i lokalne hrane, dosta potrošača u napadu gladi poseže za lancima brze hrane. Pa zar nije onda bolje posegnuti za vrećicom smrznutog povrća koje ćemo brzo i lako pripremiti? Odluka, kao i uvijek, ostaje na potrošaču, međutim trendovi se mijenjaju. n

Piše: Diana Gluhak, mag. nutr., Zdravi trend progressive |

10:2014

35


 FINANCIJE I POREZI

Porezne obveze

Jeste li se pripremili za porezni nadzor?

Porezni nadzori ne mogu se predvidjeti, ali se mogu očekivati. Zato je bitno da porezni obveznici na vrijeme poduzmu sve radnje kako bi identificirali i uklonili potencijalne porezne rizike i tako izbjegli skupe zatezne kamate i prekršajne kazne, koje su u tom slučaju neizbježne.

S

obzirom na stanje državne blagajne, može se primijetiti da su porezni nadzori i inspekcije postali sve aktualniji. Najčešći su kod onih poreznih obveznika koji posluju s dobiti ili imaju velike gubitke, koji nemaju zaposlenih, koji imaju česte ispravke poreznih prijava, koji kasne s plaćanjem ili predajom poreznih prijava i sl. Kako bi izbjegli eventualne obračune dodatne porezne obveze u poreznom nadzoru, bitno je da se porezni obveznici pravovremeno i dobro za njega pripreme. To prije svega podrazumijeva pregled svih značajnih (oporezivih) transakcija evidentiranih u knjigovodstvenim evidencijama poreznog obveznika u razdobljima koja su još uvijek otvorena za porezni nadzor (najmanje zadnje tri godine poslovanja) te pregled ispravnosti poreznog tretmana pojedine transakcije, ali i dostatnosti i formalne ispravnosti knjigovodstvene dokumentacije (podloge) temeljem kojih je porezni obveznik transakcije evidentirao u poslovnim knjigama.

Kako bi se utvrdilo da su u svim segmentima zadovoljeni porezni propisi i zahtjevi porezne uprave te umanjili rizici od obračunavanja dodatne porezne obveze u poreznom nadzoru, bitno je da se na vrijeme prekontroliraju sve transakcije i vezana dokumentacija. OSPORAVANJE TRANSAKCIJA Osim za provjeru ispravnosti obračuna i plaćanja poreza, poreznici su zaduženi i za provjeru jesu li poslovni događaji ispravno evidentirani u knjigovodstvenim evidencijama sukladno računovodstvenim propisima i temeljem vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava/podloga. U praksi se često pojedine transakcije osporavaju samo zbog formalne neispravnosti i nepotpunosti knjigovodstvene dokumentacije, kao što je to slučaj kod odbitka pretporeza koji se uvijek osporava zbog formalne neispravnosti računa koji ne sadrže sve obvezne propisane elemente, ili se pak osporavaju ulazni troškovi zbog nepostojanja dostatne i potpune podloge i dokaza da su isporuke, najčešće usluge, zaista i izvršene. Takve nedostatke kao i pogreške kod primjene poreznih propisa odnosno pravila oporezivanja, poreznici skupo naplaću-

36 progressive |

10: 2014

ju. Najčešće je to kod oporezivanja PDV-om kompleksnih transakcija s inozemnim komitentima, dohodaka isplaćenih inozemnim fizičkim osobama (npr. porezni tretmani izaslanih radnika, u slučaju npr. direktora stranaca koji su izaslani na rad u hrvatsko društvo), primjena tržišnih cijena u transakcijama s povezanim društvima i dr.

PREDMET POREZNOG NADZORA S obzirom na specifičnost poslovanja poreznog obveznika, pojedini porezi su poreznicima zanimljiviji od drugih. Najčešći su tako nadzori obračunavanja i plaćanja poreza na dodanu vrijednost jer taj porez najviše sudjeluje u državnom proračunu i prisutan je gotovo kod svih poreznih obveznika i svih transakcija, dok je nadzor poreza na dohodak češći kod onih poreznih obveznika koji, osim ugovora o radu sklapaju i ugovore o autorskom djelu ili ugovore o djelu (npr. novinski nakladnici). Čest predmet poreznog nadzora je i porez na dobit i to sa stajališta opravdanosti troškova i ispravnog tretmana porezno priznatih odnosno nepriznatih troškova, a sve češće su i kontrole obračuna svih vrsta poreza odjednom za jedno određeno razdoblje.

IZBJEGNITE NESPORAZUME Kako bi se, dakle, utvrdilo da su u svim segmentima zadovoljeni porezni propisi i zahtjevi porezne uprave te umanjili rizici od obračunavanja dodatne porezne obveze u poreznom nadzoru, bitno je da se na vrijeme prekontroliraju sve transakcije i dokumentacija iz poreznih razdoblja koja su još „otvorena“ za porezni nadzor. Osim toga, a kako bi porezni nadzor prošao što 'bezbolnije' potrebno je dobro poznavati svoja, ali i prava i obveze poreznika, kako bi se već u tijeku samog poreznog postupka izbjegli eventualni nesporazumi. Zbog toga, ali i činjenice da su porezni obveznici suočeni sa čestim izmjenama poreznih propisa koje je ponekad zbog nedorečenosti teško ispravno tumačiti i primijeniti, preporučljivo je za porezne preglede i porezne nadzore koristiti porezne stručnjake. Za kraj možemo zaključiti da se porezni nadzori ne mogu predvidjeti, ali se mogu očekivati. Zato je bitno da porezni obveznici na vrijeme poduzmu sve radnje kako bi identificirali i uklonili potencijalne porezne rizike i tako izbjegli skupe zatezne kamate i prekršajne kazne, koje su u tom slučaju neizbježne. n

Jasmina Kajtezović, menadžerica u poreznom odjelu revizorsko-konzultantske tvrtke Crowe Horwath


| 10:2014

progressive |

10:2014

37


 LJUDSKI RESURSI

HR stručnjaci

Rat za talente je poceo!

Kvalitetna selekcija zaposlenika zahtijeva puno vremena i uključuje mnogo administracije. Stoga se za ove poslove danas angažiraju stručne kompanije, koje imaju ljude, tehnologije i procese kojima se povećava kvaliteta odabira kandidata i značajno smanjuju troškovi postupka. Ako financijaš razumije samo financije, a prodavatelj samo prodajnu perspektivu, onda neće baš previše napredovati. Tako i stručnjaci ljudskih resursa ukoliko žele napredovati i razvijati se, moraju širiti svoja znanja o strateškom upravljanju tvrtkom. Tvrtku čine ljudi. Ljudi su stvarni. Možemo ih vidjeti, dotaknuti, saslušati, pohvaliti, ali i uvrijediti. Svaki zaposlenik/ca ima svoju osobnost, ali i sposobnosti koje su svojstvene samo njemu/ njoj. I dok strojevi, oprema i tehnologija zastarijevaju i gube na vrijednosti, zaposlenik/ca je jedini resurs koji godinama samo povećava svoju vrijednost. I kao što 'jedna veličina' ne odgovara svima, tako i stručnjak ljudskih resursa danas treba biti talent stručnjak sutrašnjice. Naime, najvažniji resursi tvrtke u sljedećih 10-ak godina bit će talenti. Talentirani zaposlenici daleko su produktivniji, učinkovitiji i angažiraniji od prosječnih zaposlenika. Bivši zaposlenik jedne velike korporativne kompanije rekao je: "Vrhunski razvojni programeri produktivniji su od prosječnih programera ne za 10x, 100x ili čak 1000x… oni su učinkovitiji za 10.000x."

N

ovi trendovi u upravljanju ljudskim resursima i potencijalima tvrtke sve su kreativniji i zanimljiviji, a izazovi za ovu profesiju sve su veći i složeniji. Od stručnjaka ljudskih resursa zahtijeva se sposobnost strateškog razmišljanja, razumijevanje poslovne strategije, razvijene analitičke vještine, izvrsnost u komunikaciji, razvijene vještine vođenja tima i upravljanja projektima, sposobnost učinkovite organizacije vremena, inicijativnost, kreativnost, empatija, sposobnost samomotivacije i motivacije drugih, da može i zna raditi pod stresom, pravovremenost donošenja odluka, donošenje teških i nezahvalnih odluka, raznolika stručna znanja (od psihologije, prava, ekonomije i sociologije), poznavanje radnog zakonodavstva, preuzimanje incijative, proaktivnost, visoko razvijene pregovaračke i prezentacijske vještine i još puno, puno toga.

USPJEŠNOST KOMPANIJE U zadnjih 10-ak godina svaka ozbiljnija kompanija, ustanova pa čak i tijela državne vlasti prepoznale su važnost i vrijednost stručnjaka ljudskih resursa. Novi je izazov kako stručnjaci ljudskih resursa mogu dokazati da pridonose rastu i uspješnosti kompanije kroz učinkovito upravljanje ljudima. Moraju dokazati da razumiju o poslu barem onoliko koliko to znaju drugi stručnjaci.

38 progressive |

10: 2014

Rat za talente je počeo, a stručnjaci ljudskih resursa imaju težak zadatak da od strategije 'poslodavca izbora' pripreme nove strategije privlačenja i zadržavanja 'pravih' zaposlenika kroz brendiranje kompanije. NAJBOLJI KANDIDATI Rat za talente je počeo, a stručnjaci ljudskih resursa imaju težak zadatak da od strategije 'poslodavca izbora' pripreme nove strategije privlačenja i zadržavanja 'pravih' zaposlenika kroz brendiranje kompanije. S obzirom na stanje na tržištu, danas se od dva radna mjesta s kojih su radnici otišli (bilo dobrovoljno ili otkazom) popunjava samo jedno - zato je izuzetno važno da se na takvo radno mjesto zaposli najbolji kandidat visokog potencijala i radnog učinka. Kvalitetna, profesionalna selekcija zahtijeva puno vremena i uključuje mnogo administracije. Stoga se za ove poslove danas angažiraju stručne tvrtke, koje imaju ljude, tehnologije i procese kojima se povećava kvaliteta odabira "pravog" kandidata i značajno smanjuju troškovi postupka. Očekivanja vlasnika i direktora tvrtki od stručnjaka ljudskih


S obzirom na stanje na tržištu, danas se od dva radna mjesta sa kojih su radnici otišli (bilo dobrovoljno ili otkazom) popunjava samo jedno, zato je izuzetno važno da se na takvo radno mjesto zaposli najbolji kandidat.

| 10:2014

resursa značajno se mijenjaju. Od stručnjaka se danas očekuje da isporučuje vrijednost u područjima kao što su organizacijska učinkovitost, upravljanje talentima, upravljanje promjenama, vođenje razvoja organizacije i zaposlenika, planiranje nasljednika, vođenje pripajanja, kreiranje sustava nagrađivanja i praćenja radne uspješnosti. Zato se poslovi profesionalne selekcije te obračuna i isplate plaća i drugih naknada radnicima sve češće ustupaju stručnim tvrtkama.

OUTSOURCING Outsourcing pojedinih transakcijskih poslova kao što su trening i edukacija, isplata plaća, profesionalna selekcija, istraživanja organizacijske klime dokazani su način za smanjenje troškova i dobivanje više kvalitete usluga. U prilog outsourcingu, ne samo transakcijskih već i dijela strateških poslova stručnjaka ljudskih resursa, ide i brzi razvoj tehnologije. Već danas velike globalne tvrtke smanjuju broj stručnjaka ljudskih resursa jer je informatička tehnologija toliko uznapredovala i nudi cijeli niz servisa koje zaposlenik može koristiti bilo kada i bilo gdje. Zaposlenici sada mogu sami upravljati aktivnostima koje je do sada obavljao stručnjak ljudskih resursa. Ovo nije samo tehnološka mogućnost već i očekivanje zaposlenika mlađih generacija koje su odrasle s mobitelom i društvenim mrežama. Zahvaljujući tehnologiji, otvorene su nove mogućnosti za rad bez obzira na vrijeme i mjesto, stoga je novi izazov stručnjaka ljudskih resursa pronaći i implementirati rješenja koja će omogućiti kvalitetno praćenje zaposlenika i njihovih rezultata rada od zapošljavanja do umirovljenja.

I kao što 'jedna veličina' ne odgovara svima, tako i stručnjak ljudskih resursa danas treba biti talent stručnjak sutrašnjice. Najvažniji resursi tvrtke u sljedećih 10-ak godina bit će talenti. Talentirani zaposlenici daleko su produktivniji, učinkovitiji i angažiraniji od prosječnih zaposlenika. PRILAGODBA IZAZOVIMA Na putu od tradicionalnog kadrovika do strateškog partnera, stručnjaci ljudskih resursa suočit će se s nizom izazova. Evo nekoliko savjeta za lakšu i bržu prilagodbu: - razvijajte, komunicirajte i prodajte brend poslodavca - nemojte samo komunicirati potrebe učenja i razvoja - budite onaj koji uči i razvija se, pratite trendove i zahtjeve tržišta i brzo reagirajte - steknite široki spektar poslovnih znanja i vještina i iskoristite ih za razvoj metričkih podataka kojima ćete pokazati doprinos onoga što radite na poslovni rezultat tvrtke - upravljajte talentima, pronađite ih, brinite o njima, razvijajte ih, shvatite što im je potrebno za daljnji razvoj i napredovanje – ako vi nećete, druge tvrtke hoće - već danas započnite s kreiranjem outsourcing strategije, inače nećete imati vremena za razvoj programa za unapređenje organizacijske učinkovitosti, upravljanje talentima, planiranje nasljednika, razvoj organizacije i zaposlenika, kreiranje sustava nagrađivanja i praćenja radne uspješnosti – a upravo su ove aktivnosti ono što razlikuje strateškog partnera/stručnjaka ljudskih resursa od kadrovika. n

Piše: Dijana Klekar, direktorica društva Tecumviva d.o.o. progressive |

10:2014

39


 TEHNOLOGIJA

Internet kupovina

Online i visekanalna revolucija

Kako online kupovina namirnica ubrzano raste i višekanalna prodaja postaje sve uobičajenija, Lisa Byfield-Green istražila je što pokreće ovaj izvanredan rast i zašto je toliko važno u tome 'ugrabiti' svoj dio kolača. Unatoč kasnom ulasku na tržište, Morrisons predviđa brzi porast svoje online prisutnosti, čemu će doprinijeti planirani rad s Ocadom. Na taj bi se način proširio na 50% Velike Britanije do početka sljedeće godine. Uz to, ovaj se trgovac fokusira i na tržnice i svježe proizvode, što bi mogla biti teška kategorija za online prodaju.

BRZ TIJEK PROMJENE

U

svim izvještavanjima IGD-a o trgovini u posljednje vrijeme, veliki se prostor posvećuje višekanalnom načinu poslovanja. Kako se prodaja u trgovinama smanjuje, a internet trgovina nastavlja rasti, trgovci pronalaze nove načine kako bi osvojili rastući udio online i digitalnog tržišta. Višekanalno je tako postao glavni fokus velikih trgovačkih lanaca.

VELIKI LANCI Asdin predsjednik Uprave Andy Clarke nedavno je iznio svoje planove za povećanjem višekanalnog rasta i diferenciranjem njegovih propozicija u idućih nekoliko godina kroz povećanje investicija i sredstava od očinskog Walmarta. U međuvremenu, Tesco ponavlja svoju želju da postane lider višekanalnog poslovanja objavljujući da je u prošloj godini zabilježio profit od online poslovanja od 127 milijuna funti, unatoč povećanim fiksnim troškovima i složenosti koje prate ove operacije. Sainsbury je naglasio važnost svoje brzorastuće internet i digitalne prodaje imenovanjem online direktora Jona Rudoea na poziciju digitalnog i tehnološkog direktora, s mjestom u odboru.

40 progressive |

10: 2014

Kupovina namirnica putem interneta prisutna je već oko 14 godina i nije novost. Međutim, novost je brzina promjene, pogotovo s brzim porastom korištenja mobilnih telefonskih uređaja. Višekanalno je postalo uobičajeno i ono što potrošači očekuju, pa su se i trgovci i dobavljači prisiljeni prilagoditi novonastalim zahtjevima. Tehnološko obrazovan potrošači vode brze živote i koriste svoje uređaje na mnoge načine kako bi ostvarili pogodnost i postali bolje informirani i povezani. Podaci ShopperViste za siječanj pokazali su da je 22% internet kupaca koristilo tablet, što je porast u odnosu na 16% u lipnju 2013. godine te da je 20% koristilo smartphone za internet kupovinu. Trgovci neprehrambenim proizvodima, kao što su John Lewis, Amazon i House of Fraser, već bilježe da se oko polovice njihovog internet prometa ostvaruje putem mobilnih uređaja, a još bržem tempu promjene svjedočit ćemo u sljedećoj godini.

NAGLASAK NA UDOBNOSTI Udobnost (eng. convenience) je ključno područje fokusa trgovaca budući primjećuju kako i kupovina od kuće postaje sve raširenija. Tijekom sljedeće godine možemo očekivati da ćemo svjedočiti povećanom fokusu na omogućivanje pogodnih i dostupnih usluga. Ovo će uključiti brz rast usluge 'klikni i pokupi' (eng. click & collect) te 'drive' objekata kao i usluga dostave s novih lokacija, kao što je radno mjesto. Istovremeno će propusnice za dostavu, kraće vrijeme dostave i ujedinjavanje prehrambenih i neprehrambenih proizvoda oblikovati razvoj dostave u kuću. Podaci ShopperViste govore nam kako je 25% online kupaca


Tehnološko-obrazovan potrošači vode brze živote i koriste svoje uređaje na mnoge načine kako bi ostvarili pogodnost i postali bolje informirani i povezani.

| 10:2014

Tijekom sljedeće godine možemo očekivati da ćemo svjedočiti povećanom fokusu na omogućivanje pogodnih i dostupnih usluga. Ovo će uključiti brz rast usluge 'klikni i pokupi' (eng. click & collect) te drive objekata kao i usluga dostave s novih lokacija, kao što je radno mjesto. prehrambenih proizvoda u siječnju koristilo 'klikni i pokupi'. Ovaj broj će rasti kako raste ova ponuda u Velikoj Britaniji i Europi.

VIŠE IGRAČA NA TRŽIŠTU Jedan od razloga važnosti online kanala je svakako povećan rast mogućnosti koje predstavlja u usporedbi s fizičkom kupovinom u trgovini. Međutim, kupci koji kupuju putem različitih kanala postat će najvjerniji kupci dotičnog trgovca. Dakle, što jednostavnije i dostupnije iskustvo kupovine (u bilo koje doba dana i putem bilo kojeg sredstva) doprinijet će vezanju kupca za trgovca. Dodatna briga za one koji se neće dovoljno brzo razviti je porast konkurencije na tržištu. Amazon, koji nikad ne promatra sa strane, razvija inovacije brzo i prijeti otimanjem tržišta inovacijama kao što su dostava nedjeljom, dostava istog dana i ranija otprema. Uz to, Amazon Fresh će se proširiti na međunarodno tržište, ukoliko su nepotvrđena izvješća njemačkog tiska točna. Diskonti također poduzimaju korake te su nedavno pokrenuli Poundshop.com i Hereforapound.com, nadajući se pokretanju diskont prodaje putem interneta.

STUDENI

BUDUĆNOST Daljnjim razvojem internet prodaje, trgovci prepoznaju potrebu za brzim napredovanjem i inovacijama. Možemo očekivati porast opsega i brzine rasta puteva prodaje u sljedećih godinu ili dvije, s obzirom na povećanu potražnju. Iako, da bi ove inicijative bile uspješne nužno je da dobavljači steknu dublje razumijevanje kako se njihov proizvod kupuje online. Uspješan rast i angažman unutar puteva prodaje zahtijeva pažnju predanih timova te specifične online planove i ciljeve. Jasno je da se ritam promjene internet kupovine ne usporava i da 2014. godina donosi mnogo posla i razne mogućnosti za kompanije koje imaju smišljenu viziju i valjanu strategiju. n

Piše: Lisa Byfield-Green, Online and Retail Analyst, IGD

FOKUS HRANA

FOKUS NEPREHRANA

TEMA BROJA

SUHOMESNATI PROIZVODI

DETERDŽENTI ZA PRANJE RUBLJA

MJEŠAVINE KAVE

b2Retail

www.progressive.com.hr TEMA BROJA - PREGLED NAJKATEGORIJA PROTEKLE GODINE

progressive |

10:2014

41


 KONFERENCIJA

FMCG Balkana

Promjene u modernim kanalima maloprodaje Najveća promjena na Balkanu na koju ćete morati biti spremni bit će konsolidacija trgovaca na malo na svim tržištima. U svakoj zemlji, ‘šačica’ od tri ili četiri maloprodajna trgovca dominira na području moderne trgovine na nacionalnoj razini, no još uvijek im manjka snaga izvan državnih granica. Pripremio: Ray Gaul, Research & Analytics, Market Insights at Kantar Retail koj zemlji, ‘šačica’ od tri ili četiri maloprodajna trgovca dominira na području moderne trgovine na nacionalnoj razini, no još uvijek im manjka snaga izvan državnih granica. Nekoliko maloprodajnih trgovaca već posjeduje multi-nacionalne akvizicije, kao što su Delhaize, Agrokor/Mercator i Auchan. Naši stručnjaci će iznijeti argumente za i protiv udruživanja i akvizicije izvan nacionalnih granica i budućnost ‘pan-Balkan’ organizacija.

REGIONALNO PROŠIRENJE: ‘PAN-BALKAN MODELI MALOPRODAJE’

F

orum maloprodaje balkanskih zemalja, koji će se u organizaciji Kantar Retaila održati u prosincu ove godine, održat će se s ciljem da pomogne FMCG trgovačkim timovima u shvaćanju promjena u modernim kanalima maloprodaje. Balkan čine različite i komplicirane države. Ipak, za mnoge kompanije one predstavljaju posljednju granicu razvoja moderne trgovine na malo – okolinu u kojoj moderni lanci maloprodaje mogu doživjeti eksplozivni rast i povezati se s novim kupcima. Kantar Retail predviđa kako će moderna trgovina rasti godišnjom stopom od 8% u razdoblju od 2015. do 2020. godine, usprkos nedaćama političkih i ekonomskih promjena u mnogim zemljama regije. Ovaj porast bit će obilježen trima silama promjene moderne maloprodaje: konsolidacijom modernih lanaca, regionalnim proširenjem i novim poslovnim modelima.

KONSOLIDACIJA MODERNIH LANACA Najveća promjena na Balkanu na koju ćete morati biti spremni bit će konsolidacija trgovaca na malo na svim tržištima. U sva-

42 progressive |

10: 2014

Diskonti i lanci e-trgovina zainteresirani su za razvoj na snazi svog porasta te za gradnju trgovina u više zemalja. Aldijev Hofer istražuje mogućnosti širenja izvan Slovenije. Šuška se da Lidl otvara sve više trgovina diljem zapadnog Balkana nakon snažnih rezultata postignutih na mnogim balkanskim tržištima. Reweov Penny gradi se na snažnim temeljima. Također, e-poslovanja poput eBaya i Amazona ustanovljuju nove načine poslovanja i omogućuju balkanskim kupcima lakši pristup mogućnostima digitalnog doba. Višekanalni maloprodajni trgovci razvijaju male formate prehrambenih trgovina i franšiznih modela koji se brzo pojavljuju. Sve ovo čini uzbudljivu dinamiku koja zahtijeva petogodišnji plan i viziju koju će Kentar Retailovi stručnjaci izgraditi i pomoći vam u istraživanju.

NOVI POSLOVNI MODELI Hibridni formati maloprodaje pojavljuju se diljem svijeta. U Brazilu, ‘hypercash’ modeli dominiraju porastom (50% hipermarketi, 50% cash & carry). U Japanu, ‘Convenience Drug’ (Lijekovi na dohvat ruke) model zahvaća kupca starije životne dobi (50% male trgovine, 50% ljekarne). U Francuskoj je ‘drive’ model osvojio srednju klasu i kupce srednjih godina (50% trgovine prehrambenom robom, 50% e-trgovine). Balkan nije iznimka i vidimo kako Metro istražuje nove formate u HoReCi, Delahaize razvija jedinstven ‘Shop & Go’ koncept dok mnogi trgovci eksperimentiraju s franšizama i e-tržišnim modelima. Tim Kantar Retaila iscrtat će budućnost maloprodaje kroz primjere sa i izvan Balkana. n


| 10:2014

progressive |

10:2014

43


 ISTRAŽIVANJE

Trading Relationship

Vodic kroz cijene i promocije

Cjenovne i promotivne aktivnosti postaju ključni fokus za trgovce i proizvođače. Harriet Cohen iz agencije IGD istražuje kako se te aktivnosti razvijaju, što kažu kupci i što možemo očekivati u budućnosti.

U

IGD-jevom Trading Relationship istraživanju, provedenom u svibnju 2014. godine, trgovci i proizvođači u cijelom svetu označili su cijene i promotivne aktivnosti kao nešto što se nalazi na vrhu liste njihovih prioriteta kada je riječ o trgovačkim odnosima. Tako je 84% trgovaca kazalo da su im upravo ova područja u glavnom fokusu, kao i 67% dobavljača. Kada su trgovci upitani što će biti njihovi prioriteti u budućnosti, odgovorili su kako očekuju da će cijene i promotivne aktivnosti biti manje važan dio trgovačkih odnosa. Umjesto toga, trgovci smatraju da će se fokus pomjeriti ka planiranju poslovanja, višekanalnim mogućnostima i uvidu u ponašanje potrošača.

KUPCIMA VAŽNIJA CIJENA NEGO PROMOCIJA IGD je pitao britanske potrošače koje faktore uzimaju u obzir kada odlučuju o tome gdje će obaviti svoje glavne kupovine. Cijena se našla na vrhu liste, a čak 81% ispitanika reklo je da su im cijene izuzetno važne.

44 progressive |

10: 2014

Potrošači su i promocije ocijenili kao bitan faktor, ali su se one našle na osmom mjestu po važnosti dok su ugodnost prilikom kupovine, higijena u objektu i dostupnost proizvoda kod kupaca rangirani kao značajniji faktori.

USPOREDBA CIJENA Velika Britanija trenutno prednjači u uspoređivanju cijena i pokušajima da određeni trgovac osigura niže cijene konkretnih proizvoda od svoje konkurencije. Ovakve aktivnosti primjenjuju Tesco, Sainsbury’s i Asda, iako postoje razlike u njihovim pristupima. Još se ne može govoriti o tome da je ovakva politika uspoređivanja cijena razvijena na globalnom nivou, ali je to nešto na što će u budućnosti trgovci obraćati sve veću pažnju.

BALANSIRANJE IZMEĐU CIJENE I KVALITETE Usprkos pokušajima da se pridržavaju budžeta koji im je na raspolaganju, potrošači traže i visok nivo kvalitete proizvoda koje kupuju. Trgovci se trude adaptirati i što više pomiriti ova dva


Sve se više kupaca oslanja na tehnologiju prilikom kupovine i trgovci trebaju odgovoriti na taj izazov razvijajući kompetitivne aplikacije.

| 10:2014

zahtjeva - cijenu i kvalitetu. Na primjer, širom Europe Tesco garantira potrošačima visoku kvalitetu proizvoda svoje robne marke, dozvoljavajući im da vrate proizvode ukoliko njima nisu zadovoljni.

i promotivnih aktivnosti, proizvođači će morati razviti izuzetno inovativne načine da bi skrenuli pažnju potrošačima na svoje proizvode na policama - kako putem promocija, tako i drugim metodama.

REBALANSIRANJE CIJENA I PROMOCIJA

ULOGA TEHNOLOGIJE

Neki trgovci preusmjeravaju svoja ulaganja u cjenovnu politiku. Dok ovakve strategije kod njih mogu biti u početnoj fazi razvoja, postoje i primjeri trgovaca u Australiji, Americi, Francuskoj i Britaniji kod kojih je ovaj trend jako napredovao. Za australski Coles, 'rezanje cijena' predstavlja centralnu strategiju u posljednjih šest mjeseci, a trgovac je pokrenuo dugoročnu cjenovnu kampanju i potrošačima šalje poruke da kupovinom u njegovim objektima mogu ostvariti značajne uštede. Nedavno je lansirana nova varijanta njegove 'Down Down' ('Niže, niže') cjenovne kampanje, tako što je potrošačima predstavljen koncept 'Deeper Down Down' ('Još niže, niže'), koji karakterizira još veće 'rezanje' cijena i uvođenje šireg opsega proizvoda po takvim cijenama. Također, američki trgovac Whole Foods Market mijenja pravac i snažnije se fokusira na same cijene, nego na promotivne aktivnosti.

IGD-jevo ShopperVista istraživanje pokazalo je da potrošači sve više koriste tehnologiju kako bi im pomogla pri uštedi vremena i novca prilikom kupovine namirnica.

PROMOCIJE MORAJU BITI INOVATIVNE Dok će trgovci u budućnosti nastojati maknuti fokus sa cijena

ZAKLJUČAK Cijene nastavljaju igrati važnu ulogu prilikom odabira potrošača gdje će obaviti kupovinu, ali neki trgovci i dalje glavni fokus stavljaju na kvalitetu ponuđenih proizvoda. U svakom slučaju, postizanje pravog balansa između cijena i kvalitete je od ključnog značaja za zadovoljavanje potreba 'pametnih' potrošača. Sve se više kupaca oslanja na tehnologiju prilikom kupovine i trgovci trebaju odgovoriti na taj izazov razvijajući kompetitivne aplikacije. U budućnosti će se ovaj trend još više ubrzati, kao i trend online uspoređivanja cijena (sa konkurentskim trgovačkim lancima) koji će postati globalan. n Piše: Harriet Cohen, Senior Retail Analyst, IGD progressive |

10:2014

45


 PROGRESSIVE KOŠARICA

HIPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KOLIČINA

INTERSPAR

KAUFLAND

KONZUM

PREHRANA

PLODINE

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

  

1

Pšenično brašno oštro, Tena

1 kg

5,99

5,79

5,99

n

5,92

2

Šećer Kristal Viro

1 kg

n

5,59

5,69

n

5,64

3

Suncokretovo ulje, Zvijezda

1l

9,99

9,98

9,99

9,98

9,99

4

Svježe mlijeko 3,2% MM, Vindija

1,75 l

9,99

9,99

9,99

8,69

9,67

5

Abc classic sirni namaz, Belje

200 g

10,49

7,99

10,49

10,49

9,87

6

Sir svježi zagrebački 25% m.m., Dukat

375 g

16,49

16,49

13,49

16,49

15,74

7

Majoneza staklenka , Zvijezda

630 g

24,99

27,99

24,99

27,99

26,49

8

Zimska salama vakumirana, PIK

330 g

34,99

34,99

36,99

34,99

35,49

9

Rio Mare tuna u maslinovom ulju

3x80 g

37,99

34,99

34,99

34,99

35,74

10

Franck jubilarna kava vakumirana

250 g

17,49

14,99

17,49

17,49

16,87

11

Vitalis muesli hrskavi s medom, Dr Oetker

375 g

23,99

23,79

23,79

23,79

23,84

4,49

4,99

5,74

12

Knorr juha s goveđim okruglicama

70 g

6,99

6,49

13

Barilla lasagne

500 g

22,99

n

19,99

19,99

20,99

14

Cordon Blue pileći, smrznuti, Cekin

600 g

43,99

n

52,99

47,99

48,32

15

Pommes frites, Ledo

1 kg

12,99

12,99

12,99

12,99

12,99

16

Coca Cola gazirano piće

2l

11,99

12,99

11,99

11,99

12,24

NEPREHRANA 1

Ručnik papirnati Violeta za staklo

1/1

13,99

9,49

14,99

14,99

13,37

2

Paloma Toaletni papir 3-slojni žuti exc

8+2

19,99

19,99

19,99

19,99

19,99

3

Deterdžent Persil za strojno pranje rublja sensitive

1,5 kg

47,99

47,99

49,99

47,99

48,49

4

Deterdžent Jar apple

500 ml

8,89

8,89

9,49

8,89

9,04

5

Zubna pasta Plidenta extra white

100 ml

17,99

n

17,99

17,99

17,99

400,20

311,41

408,79

392,70

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

1

3

0

2

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

405,84

398,71

408,79

404,26

UKUPNO

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

METODOLOGIJA Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske. U listopadu su tajni kupci kupovali u četiri hipermarketa u Zagrebu (abecednim redom): Interspar, Kaufland, Konzum i Plodine. Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka n znači da na polici nije pronađen određeni proizvod.

46 progressive |

10: 2014

Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi. Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim lancima.

Progressive košarica omogućava fokus na grupu proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.


Hendal

| 10:2014

Uz pojam povoljnih cijena vezu se Kaufland i Lidl

Kao mjesto gdje najčešće kupuju, u rujnu kupci najviše navode Konzum – više od trećine ispitanih najčešće posjećuje ovaj lanac i na ovoj mjeri Konzum već dugo drži vodeću poziciju. Pripremila: Anđa Šimović, Customer Service Manager, Hendal

A

gencija Hendal kontinuirano provodi istraživanje zadovoljstva trgovačkim lancima na nacionalno reprezentativnom uzorku, metodom telefonskog intervjua. U rujnu 2014. ukupan postignuti uzorak obuhvaća 400 građana starijih od 15 godina. Posjećenost u zadnja tri mjeseca je najveća za Konzum kojega je u tom razdoblju posjetilo 63% svih ispitanika. Drugo mjesto drži Lidl (50%), a treće Kaufland i Plodine - oboje po 42%. Slijede Interspar (29%) i Billa (26%). Kao mjesto gdje najčešće kupuju, u rujnu kupci najviše navode Konzum – za više od trećine ispitanih ovaj je lanac onaj koji najčešće posjećuju. Na ovoj mjeri Konzum

već dugo drži vodeću poziciju. Na drugom su mjestu Lidl (14%) i Kaufland (15%), a slijede Plodine (9%) te Interspar (6%) i Billa (5%). Poredak je jednak kao i u kolovozu. Prema rezultatima iz kolovoza 2014., najveći udio kupaca u ukupnom uzorku preporučuje Konzum (43%) i Lidl (40%), a nakon toga slijede Kaufland (34%), Plodine (31%) te Interspar i Billa. U odnosu na kolovoz, Plodine bilježe nešto bolje rezultate na sva tri osnovna pokazatelja.

IMIDŽ TRGOVAČKIH LANACA Kada se analiziraju elementi imidža koji se vežu za pojedine trgovačke lance, mogu se primijetiti razlike u percepciji kupaca.

Elementi koji najviše diferenciraju lance u rujnu prema percepciji kupaca su povoljne cijene, pristupačnost lokacije i širina asortimana. Kao lanci koji se vežu uz pojam povoljnih cijena u rujnu se ističu Kaufland i Lidl, a slijede Konzum i Plodine. Kao lanci koji imaju širok izbor robe prednjače Kaufland i Konzum, slijede Interspar i Plodine, pa Lidl i Billa. Po ljubaznosti djelatnika i urednosti prodajnog prostora niti jedan lanac se ne izdvaja osobito. Kada se radi o vremenu čekanja na blagajni, lanci su percipirani dosta slično - malo viši rezultat bilježi Kaufland, a malo niži Interspar. Kao lanac s pristupačnom lokacijom najviši rezultat bilježi Konzum, a slijede Kaufland, Lidl i Plodine te Billa i Interspar. n

Napomena: Broj kupaca koji ocjenjuju trgovačke lance varira na mjesečnoj bazi. Interpretacija nalaza ne uključuje one trgovačke lance/ hipermarkete koji u zadanom mjesecu imaju manje od N=30 kupaca, tj. čije ocjene su temeljenje na N<30 procjena

progressive |

10:2014

47


 PROFIL

Saša Breznik, voditelj prodaje, bio&bio

Posao u skladu sa zivotnim uvjerenjima „U bio&bio me oduševio drugačiji pristup prodaji, jedinstven za naše tržište: fokusiranost na kupca i njegove potrebe, briga oko kupca, gdje vas prodavači dočekuju kao domaćini, vrsni poznavatelji asortimana i uvijek su spremni dati najbolji savjet“, kaže o svom radnom okruženju Saša Breznik. Razgovarala: Marija Sedlar KORISNO ISKUSTVO U PRODAJI

I

ako Saša Breznik na mjestu voditelj prodaje bio&bio radi od ožujka ove godine, njegova je veza s Biovegom, odnosno bio&bio trgovinama, započela kasnih 90-tih godina. „Tada sam počeo tragati skladnom pristupu života, načinu življenja te prirodnoj prehrani i zdravlju - ono što zovemo alternativom. Zanimljivo je kako danas nešto prirodno zovemo alternativom!“. Osnovnu i srednju školu Saša je završio u Čakovcu. U tadašnjem Centru za obrazovanje kadrova u privredi završio je smjer za zanimanje strojarskog tehničara, nakon čega odlazi na ORT Braude College u Izrael gdje stječe diplomu za Industrijsko menadžerstvo i marketing.

48 progressive |

10: 2014

„Tijekom studiranja sam radio na nekoliko projekata, od kojih mogu istaknuti onaj u koncernu HaArgaz na temu Sustava za upravljanje projektima. HaArgaz je vodeća tvrtka za razvoj, dizajn i proizvodnju autobusa. Zanimljivo je da Izrael ima najviše autobusa na broj stanovnika u svijetu i jedini su proizvođač blindiranih autobusa. Na četvrtoj godini studija HaArgaz mi je ponudio mjesto asistenta voditelja proizvodnje, tako da sam zadnju godinu studija radio i studirao. To nije ništa neobično, već naprotiv sasvim normalna stvar za države u kojima se studiranje plaća, pa je program prilagođen mogućnostima studenata“, otkriva Saša. Nakon fakulteta, Saša se vratio u Hrvatsku i zaposlio u čakovečkoj tvrtki Ferro Preis d.o.o., gdje je radio na poziciji voditelja nabave. Ističe da mu je to bilo zanimljivo iskustvo na prvoj voditeljskoj poziciji malog tima gdje je stekao i prva pregovaračka iskustva. „Godine 2005. dolazim u tvrtku Alca Zagreb na poziciju Key Account Managera, da bih kasnije preuzeo poziciju voditelja prodaje neprehrane. Ovdje stječem svoja prva iskustva prodaje i prepoznavanje potreba krajnjeg kupca. Usavršavanje tih vještina nastavljam u OMV-u kao voditelj prodaje za Hrvatsku. Rad u multikulturalnim timovima za mene je bilo neprocjenjivo iskustvo. Izazovno, često zahtjevno, ali i vrlo motivirajuće s osjećajem kontinuiranog osobnog i intelektualnog napretka. Kao dugogodišnji vjeran kupac, uvijek sam se rado vraćao i pratio rad bio&bio trgovina. Oduševio me drugačiji pristup prodaji, jedinstven za naše tržište: fokusiranost na kupca i njegove potrebe, briga oko kupca, gdje vas prodavači dočekuju kao domaćini, vrsni poznavatelji asortimana i uvijek su spremni dati najbolji savjet. Pristup koji pronalazi sklad između kupca i prodaje. Posao u bio&bio je logičan slijed moje profesionalne karijere koji je u skladu s mojim osobnim razvojem i životnim uvjerenjima, tj. načinu života.“

ETIČKE, EKOLOŠKE I EKONOMSKE VRIJEDNOSTI Voditelj prodaje bio&bio odgovoran je za ugled i prepoznatljivost te širenje maloprodajnog lanca bio&bio trgovina, čija je specifičnost vrhunska usluga educiranih i kredibilnih djelatnika koji svakom kupcu pristupaju individualno, nudeći mu profesionalni savjet te približavajući prednosti ekološkog izbora, naglašava Saša.


Fokusirani smo na kupca i njegove potrebe, prodavači ga dočekuju kao domaćini, vrsni poznavatelji asortimana i uvijek su spremni dati najbolji savjet.

| 10:2014 „Certificirani organski proizvodi i najkvalitetnije prirodne cjelovite namirnice te jedinstvena usluga koja jamči odgovornost i predanost u savjetovanju kupaca, oduvijek su temeljne vrijednosti, ali i obećanje kupcima koji prepoznaju autentičnost našeg brenda više od deset godina. Iza bio&bio trgovina stoji tim od 61 osobe jedinstvene i posebne – i svaka od njih daje svoj doprinos cjelini i bez njih ne bismo bili to što jesmo. Radim s vrhunskim timom ljudi kojima posao predstavlja zadovoljstvo, tako da rad u takvom okruženju i ne može biti drugačiji. Biovega je svakako posebno radno okruženje i osjećam se sretno što sam dio takvog tima! Iako dinamičnu svakodnevicu diktiraju poslovni zadaci, osjeti se da je ovo posao pokrenut životnom strašću njezinih osnivača, Zlatka Pejića i Jadranke Boban Pejić, koji su sa svojim suradnicima stvorili snažnu priču koja potvrđuje snagu i važnost partnerstva te mogućnost pozitivne promjene. Neki od kolega su ovdje od samog osnutka tvrtke, što je za mene također dragocjeno pri upoznavanju cijelog koncepta. Ono što je vrlo uočljivo su visoka etička i ekološka načela koja se ogledaju i u viziji tvrtke koja ističe snažno uvjerenje da je zdrav pojedinac preduvjet zdravlja okoliša, lokalno i globalno, i u namjeri da kupcima uistinu nudimo samo najbolje. Upravo smo stoga u poslovanju posvećeni edukaciji kupaca o važnosti i prednostima organskih proizvoda, kao i o prirodnim stilovima življenja općenito. Posljedično, u Biovegi se neprestano trudimo balansirati etičke, ekološke i ekonomske vrijednosti koje nose temelje održi-

Danas su bio&bio trgovine prepoznate kao mjesto kupnje organskih proizvoda u koje se kupci mogu pouzdati te odgovaraju potrebama urbanog čovjeka koji razmišlja (eko)logično. To je ujedno i velika odgovornost za cijeli bio&bio tim, pa tako i za mene na ovoj poziciji: opravdati očekivanja kupaca, uvijek nuditi još bolju uslugu i općenito unaprjeđivati posao koji je puno više od 'eko biznisa'. vog razvoj. Brend bio&bio je u potpunosti usvojio te vrijednosti i kupci prepoznaju našu iskrenu i jednostavnu namjeru: učiniti zdrave proizvode dostupne svima. Danas su bio&bio trgovine prepoznate kao mjesto kupnje organskih proizvoda u koje se kupci mogu pouzdati te odgovaraju potrebama urbanog čovjeka koji razmišlja (eko)logično. To je ujedno i velika odgovornost za cijeli bio&bio tim, pa tako i za mene na ovoj poziciji: opravdati očekivanja kupaca, uvijek nuditi još bolju uslugu i općenito unaprjeđivati posao koji je puno više od 'eko biznisa'“, poručuje Saša. Asortiman bio&bio uključuje više od 3000 certificiranih ekoproizvoda u kategorijama hrane, dodataka prehrani, prirodne kozmetike, proizvoda za čišćenje, kao i literaturu vezanu uz zdrave stilove življenja. Ponuda se temelji na domaćim i stranim proizvodima koje nude u svojih 13 trgovina: šest ih se nalazi u Zagrebu, dvije u Splitu te po jedna u Rijeci, Puli, Osijeku, Varaždinu i Dubrovniku. Širenje brenda posljedica je povećanog interesa i potražnje za or-

ganskim namirnicama u Hrvatskoj, a Saša naglašava kako je upravo bio&bio svojim edukacijskim aktivnostima proaktivno kreirao tu potražnju.

EDUKACIJA KUPACA Cijeli bio&bio tim je istinski posvećen edukaciji svojih kupaca, a sam brend egzistira unutar grupacije Biovega koja u Hrvatskoj predstavlja poprilično jedinstven cjeloviti poslovni koncept koji uključuje i edukacijsku ustanovu, izdavačku kuću, eko imanje, veganski restoran te studio za prirodnu njegu. „U ovom periodu, u našem je fokusu širenje ponude i unaprjeđenje iskustva kupnje u bio&bio. Tako smo nedavno otvorili najveću bio&bio trgovinu u Hrvatskoj, u Nami na zagrebačkom Kvatriću, što je ujedno i akvizicija koja će nam omogućiti kvalitetniju uslugu web shopa i dostave. No ono što je u razvojnom smislu možda i najvažnije jest fokus na širenje ponude domaćih proizvoda, prije svega svježeg povrća i voća te prerađevina (zimnica). Biovega je, naime, još 2002. godine započela projekt suradnje i poticanja domaćih eko poljoprivrednika koji predstavlja jedinstvenu praksu u Hrvatskoj i čiji su rezultati vidljivi povećanjem domaće eko proizvodnje. Takav je projekt nužan i hvale vrijedan te se zahvaljujući njemu i održala proizvodnja malih ekoloških gospodarstava, što spremno ističu i proizvođači uključeni u projekt, a čiji se ekoproizvodi prodaju u bio&bio trgovinama. S obzirom na povećanje broja prodajnih mjesta i veći broj kupaca, vjerujemo da imamo veliki potencijal za dodatni razvoj ovog segmenta naše ponude“, zaključuje Saša. U slobodno vrijeme Saša se najradije bavi sportom. „Aktivnije se bavim trčanjem na duže staze. Trčanje maratona ili ultramaratona vrlo je zahtjevno, kako fizički, tako i psihički. Dobra priprema znači sve – stići na cilj ili odustati. Kada je u pitanju idealan odmor, to je za mene odlazak na more biciklom, zajedno sa suprugom Irenom. Već smo nekoliko puta to napravili i uživali u predivnom osjećaju slobode. Odlazak na skijanje voli cijela obitelj - najmlađi član ove je godine prvi put stao na skije, i već mu dobro ide, dok su starije dvoje djece već odlični skijaši!“ n

progressive |

10:2014

49


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Anamaria – cappuccino u novom ruhu Uz poboljšanu recepturu, Anamaria predstavlja i redizajniranu ambalažu te proširenje Cappuccino asortimana. Osim postojećih okusa classic, čokolada i vanilija, Anamaria Cappuccino linija bogatija je za još jedan novi okus - Irish cream. Dizajn se temelji na suvremenom i modernom stilu vizualnog oblikovanja. Paletom svijetlih tonova u kombinaciji s četiri kodne boje koje se koriste za pojedini okus te korištenjem tipografije čistih i minimalističkih linija, upotpunjen je cjelokupan vizualni identitet ambalaže.

Omiljena sorta iz porodice pinota Dobro poznata žuta etiketa Jeruzalem Ormoža donosi pinot sivi punog tijela, s izraženim aromama zrele jabuke, korice citrusa i bijelog cvijeća. Idealno će se sljubiti s tjesteninama, školjkama, a odlično prati svinjetinu i meke sireve. Berba se obavlja ručno, a nasadi na lokacijama Kajžar i Jeruzalem ubrajaju se u ponajbolje štajerske vinograde. Potvrda kvalitete vina Jeruzalem Ormoža dolazi i s jednog od najpoznatijih svjetskih natjecanja China Wine&Spirits Awards (CWSA) odakle su se vratili s jednim velikim zlatom, 2 zlata i 2 bronce, dakle ukupno pet odličja. Cijena u Vrutku: 26.98 kn Uvoznik & distributer: Retekon d.o.o. E-mail: vina@retekon.hr Web: www.pfwineries.com

Novo pakiranje za Vindijin polutvrdi sir Vindijin polutvrdi kravlji sir Tilzit, koji se odlikuje blago pikantnim okusom i mirisom, od sada je dostupan u pakiranju od 150 grama. Ambalaža u kojoj proizvod dolazi moderno je dizajnirana i prati liniju ostalih polutvrdih sireva iz Vindijine kolekcije, kao što su Edamac, Gauda, Dimek i Varaždinec. Sir Tilzit, koji se najbolje snalazi u dobrom sendviču ili na pizzi, dolazi u MAP pakiranju koje čuva svježinu te izvrstan okus namirnice zahvaljujući kontroliranoj atmosferi. Vindija sirevi – pola stoljeća sirarskog umijeća! Logističke informacije: Tilzit 150 g: 18 kom/karton, 80 kartona na paleti Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr

Novi Premium Ronhill Heritage No.6 i No.8 Premium linija Ronhilla, najsnažnijeg cigaretnog brenda u Hrvatskoj, proširena je s dvije nove ekstenzije: Ronhill Heritage No.6 i No.8. Kao kruna TDR-ove 140-godišnje tradicije proizvodnje vrhunskih proizvoda, Ronhill Heritage dolazi u ekskluzivnom dizajnu pakiranja i sa najkvalitetnijom mješavinom duhana u finecut izvedbi. Ronhill Heritage dostupan je u 2 varijante okusa (8 mg i 6 mg tara) na prodajnim mjestima u cijeloj Hrvatskoj. Proizvođač: TDR D.O.O. Adresa uvoznika/distributera: OBALA V.NAZORA 1, ROVINJ Telefon i fax: 0800 8844 Web site: www.tdr.hr

Fino rezani duhan za motanje Walter Wolf Walter Wolf vam s ponosom predstavlja fino rezani duhan za motanje najviše kvalitete, koji strastvenim potrošačima pruža užitak vrhunskog originalnog blenda duhana prepoznatljive arome. Od sada istinski ljubitelji poznatog okusa mogu uživati strastveno pripremajući cigarete sa svojim omiljenim duhanom. Novi proizvodi Flavour i Pure Flavour dolaze u pakiranjima od 30 g i zadovoljit će sve potrošače. Walter Wolf rezani duhan dostupan je na svim boljim prodajnim mjestima duhanskih proizvoda. Proizvođač: TDR D.O.O. Adresa uvoznika/distributera: OBALA V.NAZORA 1, ROVINJ Telefon i fax: 0800 8844 Web site: www.tdr.hr

Vindino – najkreativnija poslastica iz zemlje zdravlja Grupa Vindija, na radost svojih najmlađih potrošača, nedavno je pripremila posve novo ruho za svoj Vindino mliječni desert s okusom lješnjaka i čokolade. Pakiranje u kojem Vindino dolazi zaštićeno je prikladno dizajniranom kartonskom ovojnicom koja na zadnjoj strani ima crtež dinosaura Vindina spreman da ga se oboji i ukrasi po želji autora. Osim odličnog okusa i novog atraktivnog

50 progressive |

10: 2014

pakiranja, Vindijin mliječni junak svojim malim i velikim prijateljima od sada daruje posebnu pogodnost u obliku formule 3+1 gratis! Logističke informacije: Vindino lješnjak – čokolada (3+1 gratis): 6 kom/ karton, 279 kartona na paleti Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr


Violeta winter love collectionpodijelite ljubav

Royal Club napokon i na hrvatskom tržištu!

Ugrijte hladne zimske dane svojom ljubavlju prema najmilijima uz Violeta Winter love collection maramice. Iznimno meka i nježna tekstura čini Violeta Winter Love maramice ugodne za svakodnevno korištenje. Svaki rupčić je izrađen od tri sloja 100%-tne celuloze, za čvrstoću i postojanost. Blaga aroma maramica, koja kombinira mirise cvijeća i puderastog mošusa, pruža nježnoj i osjetljivoj koži potpunu ugodnost u hladno, zimsko vrijeme. Neka vas mekoća naših maramica potakne na nježnost prema dragim ljudima. Za podijeliti ljubav dovoljan je samo mali znak pažnje kao zagrljaj… poljubac… osmjeh… srce ili Violeta Love maramice. Marketinška podrška: akcijska prodaja, limitirana serija Logističke informacije: 3slojni papir, 4 različita dizajna Uvoznik i distributer: Logistika Violeta d.o.o., Obrež Zelinski 55, 10 380 Sv.Ivan Zelina, Hrvatska Telefon i fax: 01 2065 760; 01 2065 831 Web site: www.violeta.com

Tržište bezalkoholnih gaziranih pića u Hrvatskoj bogatije je za još jedan vrhunski brend – Royal Club. Brend koji u Nizozemskoj drži prvo mjesto u kategoriji bezalkoholnih gaziranih pića, odlučio se proširiti i na našim područjima te je odnedavno prisutan i na hrvatskom tržištu maloprodaje i ugostiteljstva. Asortiman Royal Cluba sastoji se od 6 izvrsnih okusa – Ginger Ale, Bitter Lemon, Fresh Citrus, Tonic i Cassis te dolazi u pakiranjima 33 cl limenka, 1 l PET i 20 cl nepovratna boca (artikl za ugostiteljstvo). Usudite se probati nešto novo Royal Club sokove potražite na policama Konzuma i Metroa te se odlučite za svoj novi najdraži okus. Preporučena cijena 33 cl limenka (maloprodaja): 4,99 kn Uvoznik/distributer: Domak d.o.o. Telefon/Fax: 01 3643 889 E-mail: info@domak.hr

Teta Violeta airlaid salvete za posebne trenutke … Ove zime stiže posebno izdanje Teta Violeta blagdanskih salveta. Riječ je o limited edition seriji salveta prigodnog blagdanskog pakiranja, u raskošnoj ljubičastoj ili smeđoj boji. Salvete su izrađene od airlaid materijala vrhunske teksture i kvalitete. Posebne su po dugotrajnoj čvrstoći kakvu imaju samo tekstilne slavete, čak i kad su mokre. Idealne su za dekoraciju i korištenje u svim svečanim prigodama, za posebne goste i prilike. Marketinška podrška: akcijska prodaja, limitirana serija Logističke informacije: pakiranje 20/1, dimenzije 40*40, boje: ljubičasta; smeđa; airlaid materijal Uvoznik i distributer: Logistika Violeta d.o.o., Obrež Zelinski 55, 10 380 Sv.Ivan Zelina, Hrvatska Telefon i fax: 01 2065 760; 01 2065 831 Web site: www.violeta.com

Novo iz Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec! Pepe linija za naše najmlađe! Pepe mini pileću hrenovku bez ovitka i Pepe mini pileću jetrenu paštetu 50 g Perutnine Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec svi već dobro poznajete. Ove jeseni predstavljamo vam dva nova proizvoda za naše najmlađe: Pepe pileću posebnu i Pepe pileću posebnu s komadićima filea. Novim proizvodima upotpunili smo dječju liniju Pepe prepoznatljivim okusima i prepoznatljivom kvalitetom. Obje kobasice proizvedene su od prvoklasnog pilećeg mesa s dodanim začinima prilagođenima djeci, a jednoj od njih dodali smo komadiće file koji kobasici daju super mozaik. Svi proizvodi Pepe linije Halal su proizvodi, bez glutena i bez umjetnih boja i pojačivača okusa. Marketinška podrška: www.perutnina.com, katalozi kupaca, oglašavanje u časopisima, promocije i degustacije na prodajnim mjestima. Logističke informacije: Pepe pileća posebna: težina proizvoda: 300 g za policu, broj komada u kutiji: 12, težina kutije: 3,6 kg, rok trajanja. 75 dana; težina proizvoda: cca. 1250 g za delikatesu, broj komada u kutiji: 4, težina kutije: cca. 5 kg, rok trajanja. 75 dana Pepe pileća posebna s komadićima filea: težina proizvoda: 250 g za policu, broj komada u kutiji: 16, težina kutije: 4 kg, rok trajanja. 75 dana; težina proizvoda: cca. 1250 g za delikatesu, broj komada u kutiji: 4, težina kutije: cca. 5 kg, rok trajanja. 75 dana Proizvođač: Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec, Rudolfa Steinera 7, 40 000 Čakovec, Hrvatska. Telefon i fax: tel.: 040 372 888, fax: 040 372 880 Web site, e-mail: www.perutnina.com, info@perutnina.hr

ESENCIA – linija dodataka prehrani za trgovačke kuće Selekcija najvažnijih vitamina, minerala i dodataka prehrani! Esencia linija inovativnih dodataka prehrani uključuje selekciju najtraženijih vitamina, minerala i fitonutrijenata. Liniju odlikuju najviši standardi kvalitete i optimalna koncentracija aktivnih sastojaka s preporučenim dnevnim unosom od 1 kapsule/tablete na dan. Esencia obuhvaća vitamine B kompleksa, C i D vitamine, minerale – kalcij i magnezij, dodatke prehrani poput Esencia Artičoke i Guarane. Za jačanje imuniteta tu je Beta glukan u kombinaciji s vitaminom C. Proizvodi Esencia linije nalaze na policama svih većih trgovačkih lanaca. Marketinška podrška: specijalizirani stalci, trade promocije Logističke informacije: 16 kom u kartonu Proizvođač: Encian d.o.o. Uvoznik/distributer: Encian d.o.o. Adresa uvoznika/distributera: Gospodarska 16b, Donji Stupnik, 10 250 Lučko Telefon i fax: 01/6531 111 Web site, e-mail: www.encian.hr, encian@encian.hr progressive |

10:2014

51


52 progressive |

10: 2014


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

Progressive 143 - Listopad 2014.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 10 years experie...

Progressive 143 - Listopad 2014.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 10 years experie...

Advertisement