Page 1

Progressive magazin • prvi specijalizirani časopis za trgovinu mješovitom robom  GODINA XI  BROJ 131

ISSN 1331-7865

11 godina s vama  UTJECAJ EU NA GOSPODARSTVO Hrvatski proizvođači poslovne će partnere trebati tražiti i izvan granica EU u zemljama koje će rasti brže od Europe te maksimalno koristiti tehnološke inovacije koje podižu konkurentnost. Donosimo analizu A.T. Kearneyja koja pokazuje da sam čin ulaska Hrvatske u Europsku Uniju nije toliko presudan koliko dobro razumijevanje trendova.

Na imanju Stefana Hippa

IGOR MATUTINOVIĆ

direktor GfK Centra za istraživanje tržišta

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr


ISSN 1331-7865


PROGRESSIVE M A G A Z I N

|

Uvodnik

7/8: 2013 CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb Tel.: + 385 1 4854 429 Fax: + 385 1 4854 432 + 385 1 6386 628 crier@crier.hr www.progressive.com.hr

Posao stoljeća

ISSN 1331-7865

Napokon se dogodilo - vlasnik Agrokor koncerna Ivica Todorić napravio je posao života: sredinom lipnja, spajanjem Agrokora i Mercatora stvorena je najveća trgovačka kompanija u srednjoj i istočnoj Europi koja će imati više od 60 tisuća zaposlenih te prihod od sedam milijardi eura! Nova će tvrtka raspolagati sa 2620 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji, a po veličini, među svim tvrtkama u ovom dijelu Europe, pozicionirat će se na osmo mjesto.

UREDNICE Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr Marija Kosor, 01 4854 279 marija.k@crier.hr SURADNICI Nataša Antunović, Ana Bulaš, Tomislav Čorak, Tomislav Gomuzak, Sarah Herrlein, Dijana Klekar, Dan Orehov, Sonja Hecker Tafra, Antonio Zrilić, Kristina Žilić

Hrvatski i slovenski proizvođači dobit će priliku za razvoj jer će se ovim spajanjem otvoriti prostor za nova tržišta. Ekonomski analitičari smatraju da će dimenzije ovog "posla stoljeća" biti i dalekosežne: osim povezivanja tržišta Hrvatske i Slovenije, nova će tvrtka imati potencijal pokretača novog vala investicija. No sasvim je jasno da će Agrokor koncernu u dogledno vrijeme na domaćoj sceni teško tko moći parirati. Svakako slijedi uzbudljivo razdoblje u kojem će biti vrlo zanimljivo promatrati novi poredak na regionalnoj trgovačkoj karti.

PRODAJA/MARKETING Danijela Lanović, 01 4854 278 danijela.l@crier.hr Valentina Godler Dobraš, 01 5391 546 valentina.g@crier.hr VODITELJICA UREDA Irena Šahman, 01 4854 431 i NAKLADE irena@crier.hr

Osim ove vijesti koja je punila hrvatske medije, analitičari se u posljednje vrijeme intenzivno bave prognozama i predviđanjima o kretanju cijena prehrambenih proizvoda nakon ulaska Hrvatske u EU. Medijske analize razilaze se tek u detaljima, a sve upućuju na porast zabrinutosti za budućnost domaće prehrambene industrije. U ljetnom izdanju Progressiva donosimo opširnu analizu A.T. Kearneyja koji smatra da, osim izlaska iz CEFTA-e i otvaranja velikog EU tržišta, hrvatski proizvođači trebaju biti svjesni i globalnih trendova.

grafička urednica Ivana Voloder ivana.v@crier.hr TISAK

Gospodarska 9, Sveta Nedelja

GROUP MANAGER John Whitbread john@crier.co.uk

"Poslovne će partnere trebati tražiti i izvan granica EU, u zemljama koje će rasti brže od Europe (npr. Rusija ili Turska) te maksimalno koristiti tehnološke inovacije koje podižu konkurentnost", zaključak je A.T. Kearneyja koji u ovom izdanju predviđa globalne trendove vezane za demografske promjene, promjene u strukturi izvora energije te promjene u institucionalnom i političkom okruženju. Prilika i izazova je mnogo, ali pogledom u budućnost mnogi će uvidjeti da sam čin ulaska Hrvatske u EU nije toliko presudan, koliko je to zapravo - dobro razumijevanje trendova!

Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj. Iz­da­vač pri­drž­a­va pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­du­ci­ra­nje, um­no­ža­va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek ­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­ se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

Marija Kosor

sadržaj A.T. KEARNEY - ANALIZA UTJECAJ EU NA DOMAĆE GOSPODARSTVO

marija.k@crier.hr

8

FOKUS NEPREHRANA BATERIJE

18

POD POVEĆALOM HIGIJENSKI ULOŠCI

30

KONTROLA POSLOVANJA OBAVEZA REVIZIJE U EUROPSKOJ UNIJI

12

INTERVJU MJESECA IGOR MATUTINOVIĆ, GfK CROATIA

22

U VAŠOJ TRGOVINI NTL, FRANA GALOVIĆA 9, KRAPINA

34

NA IMANJU STEFANA HIPPA EKO POLJOPRIVREDA - NAČELO ODRŽIVOSTI

16

FOKUS PREHRANA VODA

26

PROFIL ANITA BOLTUŽIĆ KUČIĆ, ZAGREBAČKA PIVOVARA

40

progressive |

7/8:2013

3


 VIJESTI

Iz zemlje PIK-u Vrbovec četiri QUDAL certifikata U jedinstvenom QUDAL istraživanju kvalitete, QUDAL - QUality meDAL, koje je u Republici Hrvatskoj proveo ICERTIAS - International Certification Association GmbH sa sjedištem u Zurichu, PIK Vrbovec osvojio je čak četiri QUDAL certifikata u kategorijama "Svježe pakirano meso", "Mortadela", "Parizer" i "Kranjska kobasica". Kad je riječ o svježem pakiranom mesu, mortadeli, parizeru i Kranjskoj kobasici, potrošači u Hrvatskoj, sukladno navedenom istraživanju, najkvalitetnijima smatraju upravo proizvode mesne industrije PIK Vrbovec.

dm ženska utrka dm ženska utrka, koja je održana sredinom lipnja na Bundeku, okupila je više od 1700 rekreativnih trkačica koje su svojim sudjelovanjem promicale zdrav i aktivan život. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić službeno je otvorio edukativnorekreativno događanje kojem se u prvoj babybonus utrci pridružilo i 336 najmlađih u pratnji roditelja. "Veliki odaziv dokazuje kako smo uspjeli potaknuti naše sugrađane na kretanje i time se naš trud isplatio", istaknula je Gordana Picek, članica Uprave dm-a.

Vina Belje predstavila graševine berbe 2012. U Akademiji vina u Zagrebu polovicom srpnja Vina Belje su ugostiteljima, vinskim kritičarima, novinarima i blogerima predstavila cjelokupnu liniju graševine berbe 2012. koja je upravo izašla na tržište. Prezentacija i degustacija graševine osmišljena je kao putovanje kroz vrijeme koje je započelo berbom 2012., nastavilo se kroz berbu 2011., nakon čega je uslijedila šampionska graševina iz 2006. a potom i arhivski uzorci iz 1989., 1979. i 1965.

U Nestléu 20.000 mladih Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, objavila je kako u naredne tri godine u Europi planira pomoći u zapošljavanju više od 20.000 osoba mlađih od 30 godina. Putem inicijative "Nestlé in Europe" ("Nestlé u Europi") tvrtka će ponuditi više tisuća mjesta za odrađivanje praktične nastave i pripravništva do 2016. godine. Detalji projekta bit će objavljeni u rujnu. 4 progressive |

7/8: 2013

Novi Super Konzumi u Crikvenici i Donjem Miholjcu U Crikvenici, u sklopu trgovačkog centra Duga Mall, otvorena je Super Konzum prodavaonica. U prodajnom prostoru površine 2841 m2 kupce je dočekala bogata ponuda s više od 30.000 artikala. U novom trgovačkom centru Duga Mall radno je mjesto pronašlo 100 zaposlenika, od čega je 75 zaposleno u Super Konzum prodavaonici. U povodu otvorenja, Konzum je donirao kompjutere i poklon pakete ukupne vrijednosti 25.000 kuna Udruzi invalida grada Crikvenice i njihovom projektu Radno terapijske radionice za djecu s poteškoćama kao i Programu pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama grada Crikvenice. Nova Super Konzum prodavaonica otvorena je i u Donjem Miholjcu povodom čega je Konzum donirao 15.000 kuna dječjem vrtiću Pinokio. Novi Super Konzum Donji Miholjac na ukupnoj površini od 1671 m2 nudit će kupcima bogat asortiman sa 20.000 artikala. Super Konzum zapošljava 24 radnika, a kupcima je na raspolaganju osam blagajni, kao i parkiralište s 70 parkirnih mjesta. Hrvatska trenutno broji 58 Super Konzum prodavaonica.

Novi izgled Getro centra na Vrbanima Getro centar na zagrebačkim Vrbanima otvorio je svoja vrata u novom ruhu te je od visokih, skladišnih polica postao prava kvartovska trgovina s ponudom od 17.000 proizvoda. Na 5000 četvornih metara trgovine, uz postojeći asortiman, uvedena je kvartovska tržnica dnevno svježeg domaćeg voća i povrća, a prostor je opremljen drvenim štandovima čiji dojam upotpunjavaju oslikani zidovi u stilu pročelja zgrada na Vrbanima. Srušene su police po sredini trgovine i napravljen je novi odjel delikatesa i gastro ponude s gotovim jelima po povoljnim cijenama. Između ostalog, došlo je i do većih vizualnih promjena: izbačena je većina velikih skladišnih polica i dopremljene su nove, moderne police te je unaprijeđena signalizacija.

Jerko Jakšić novi predsjednik Uprave PharmaSa Nadzorni odbor farmaceutske kompanije PharmaS donio je odluku o imenovanju Jerka Jakšića za novog predsjednika Uprave PharmaSa od 1. srpnja 2013. Na čelnoj poziciji Jakšić nasljeđuje Zdravku Knežević koja je u PharmaSu od samih početaka kompanije, od prije četiri godine. Ova promjena posljedica je završetka prvog razvojnog ciklusa kompanije koju je obilježilo etabliranje poslovanja na šest tržišta u regiji jugoistočne Europe gdje se prodaju lijekovi, otvaranje dvije moderne farmaceutske tvornice u Hrvatskoj i Srbiji te razvijanje portfolia lijekova.

Nova pozicija za Gordanu Štikovac u Henkelu Gordana Štikovac je 1. srpnja 2013. preuzela poziciju direktorice poslovnog sektora Ljepila i tehnologije tvrtke Henkel za Sloveniju. Štikovac je do sada bila zadužena za poslovanje ovog sektora u Hrvatskoj, a sada preuzima istu odgovornost i za Sloveniju te će biti zadužena za rast i razvoj u skladu s vizijom i ciljevima Henkela kao globalnog lidera prepoznatog po visokokvalitetnim brendovima i sistemskim rješenjima za obje zemlje.


| 7/8:2013 Agrokor preuzeo Mercator

Konzorcij dioničara Mercatora obavijestio je Upravu društva Mercator d.d. da je postignut dogovor o prodaji 53-postotnog udjela u društvu Mercator društvu Agrokor, te su dioničari i Agrokor u petak, 14. lipnja potpisali prodajni sporazum o prodaji navedenog udjela. Prigodom potpisivanja Ugovora Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, kazao je: "Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora, koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo učinkovitost poslovanja i očuvamo zaposlenost te unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu EU. Čestitao bih zaposlenicima Agrokor koncerna koji su svojim poslovnim iskustvom, motiviranošću, razvojnim ambicijama, a posebno vizijom stvorili temelje za povijesne iskorake". U priopćenju se navodi da su konzorcij dioničara društva Mercator kao i Agrokor svjesni značaja transakcije za brojne dionike Mercatora, među kojima su dobavljači, zaposlenici, vjerovnici i potrošači. Kako što u svojem priopćenju navodi konzorcij dioničara, partnerstvom društava Agrokor i Mercator nastat će vodeća trgovačka skupina s jakom tržišnom pozicijom u jugoistočnoj Europi. Spajanjem poslovanja, oba poduzeća imat će koristi proizašle iz većeg opsega prodaje i sinergija na svim tržištima na kojima društvo posluje. Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 milijuna eura za 53,12% dionica Mercatora odnosno 452 milijuna eura za 100-postotni udio u kompaniji. Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi.

Iločki podrumi trijumfirali na Cropacku 2013. Iločki podrumi na ovogodišnjem Cropacku za Frankovku Rose osvojili su nagradu za najbolju ambalažu u kategoriji vina, ali i odnijeli pobjedu u kategoriji najbolji od najboljih, gdje su bili nominirani pobjednici svih kategorija. Na ovogodišnji natječaj Cropack prijavljena su 23 proizvoda i 29 serija u devet kategorija, što je činilo više od 130 proizvoda.

Ketchumu devet nagrada u Cannesu Ketchum, agencija za odnose s javnošću, osvojila je na najvećem međunarodnom festivalu oglašavanja i komunikacija devet Cannes Lion nagrada za svoj rad. Ketchum je jedina PR tvrtka koja je osvojila Cannes Lions nagrade u više kategorija. Agencija je osvojila sedam PR nagrada Lions (jednu zlatnu i šest bronci) i dvije srebrne Promo & Activation Lions nagrade.

Treći Spar u Zadru Na početku turističke sezone Zadrane i njihove goste dočekao je još jedan Spar supermarket u City Galleriji na Relji. U prizemlju shopping centra na Relji, na ulazu kod same tržnice, Spar Hrvatska otvorio je 19. lipnja svoje treće prodajno mjesto u Zadru. Spar je najavio da će nastaviti s otvaranjem novih trgovina u Zadru, a pogotovo su zainteresirani za prostore u samom centru grada i u stambenim naseljima. U supermarketu od više od 1000 metara kvadratnih zaposlena su 32 djelatnika. Kupcima su na raspolaganju deseci tisuća proizvoda, a kupovinu mogu obavljati na pet blagajni svaki dan od 7-22 sata. U opremanju je korištena Full LED rasvjeta kojom se štedi i do 15% električne energije. Osim toga, sustavom za korištenje otpadne topline rashladnog sustava zagrijava se topla voda i dogrijava prodajni prostor čime Spar nastavlja svoju "zelenu" misiju u očuvanju okoliša. "Sa zadovoljstvom ćemo našim kupcima i u ovom supermarketu na Relji pružiti najbolju uslugu, najveći asortiman i najbolje cijene u kvartu, na kakve su naučili kupujući u Intersparu na Bilom brigu i Sparu u shopping centru Supernova", priopćeno je iz Spara.

Vindiji titule šampiona

Više od 15.000 ljudi na Lidlovoj Najvećoj europskoj gozbi

Zlatne medalje za beljski baranjski kulen

Trgovački lanac Lidl je četiri dana prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji organizirao Najveću europsku gozbu. Više od 15.000 građana okupilo se na središnjem zagrebačkom trgu te su od 17 sati pa sve do ponoći uživali u brojnim zabavnim sadržajima, kulinarskom showu i glazbenim nastupima koje je za njih pripremio Lidl. Najveća europska gozba organizirana je s ciljem proslave jednog od najvažnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti te kako bi se građane upoznalo s kulturološkom i gastronomskom raznolikošću velike europske obitelji. U skladu s načelima odgovornosti prema društvenoj zajednici, Lidl je pučkoj kuhinji u Gundulićevoj ulici donirao 120, a pučkoj kuhinji na Kaptolu 150 porcija hrane.

Na ocjenjivanju održanom uoči prehrambeno-poljoprivrednog sajma AGRA u slovenskoj Gornjoj Radgoni, koji će se održati od 24. do 29. kolovoza, Vindija je za svoje proizvode osvojila više od 20 priznanja. Uz titule šampiona, Vindijini mliječni proizvodi osvojili su čak 14 velikih zlatnih i pet zlatnih medalja. Veliko zlato pripalo je i mekim sirevima dok je u asortimanu tvrdih sireva ovo priznanje osvojio Bovidur. Vindijini klasični mliječni pudinzi od vanilije i čokolade također su osvojili zlatne medalje, a pridružili su im se i panirani sirevi te čokoladno i kozje mlijeko.

Baranjski kulen Belje osvojio je zlatne medalje na Kulenijadi 2013. u Jagodnjaku te zlatnu medalju za kvalitetu na ocjenjivanju kvalitete mesa i proizvoda od mesa u sklopu 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, priopćili su iz Belja. Pored Baranjskog kulena, iznimne rezultate na ovom sajmu ostvarila je i Dimljena slanina Belje koja je osvojila Veliku zlatnu medalju za kvalitetu. progressive |

7/8:2013

5


 VIJESTI

Iz regije Delhaize prodaje 25 trgovina u Crnoj Gori Iz Delhaize Group priopćeno je da je potpisan dogovor s tvrtkom Expo Commerce o prodaji svih 25 trgovina pod formatima Maxi, Mini Maxi i Tempo koje DG ima u Crnoj Gori. U 2012. ove trgovine ostvarile su ukupno oko 50 milijuna eura prihoda. Expo Commerce je distributer najvećih brendova robe široke potrošnje. Delhaize i Expo će raditi pod dogovorom o franšizingu i zadržat će Maxi, Mini Maxi i Tempo kao imena trgovina.

Sedmi Gomex u Novom Sadu Gomex nastavlja sa širenjem maloprodajne mreže i u Novom Sadu gdje je ova tvrtka otvorila svoj sedmi objekt u tom gradu, u Prvomajskoj ulici. U svakodnevnoj ponudi je gotovo 4000 artikala robe široke potrošnje. Ovim otvaranjem Gomex je osigurao radna mjesta za osam trgovaca, koji će se brinuti za profesionalnu uslugu u objektu. Prodajni prostor se prostire na više od 140 m2, a u objektu se nalazi i dio s mini tržnicom sa svježim voćem i povrćem kao i pekarnica i mesnica sa svježim mesom pakiranim u zaštitnu atmosferu, tj. MAP ambalažu.

Novi Aman u Surčinu Tvrtka Aman otvorila je svoj 112. objekt, u Vojvođanskoj ulici u Surčinu koji se prostire na 200 kvadrata, a u ponudi ima više od 10.000 artikala. "Posjetitelji u ovoj trgovini mogu kupovati po dobro poznatom i provjerenom principu trajno niskih cijena, a na otvaranju je najugroženijim stanovnicima podijeljeno više od stotinu paketa osnovnih životnih namirnica", rekli su iz PR službe Amana.

Tesco: click&collect usluga Tesco je pokrenuo click&collect uslugu za namirnice u Slovačkoj, što je uslijedilo nakon lansiranja sličnih usluga u Češkoj i Poljskoj. Britanski trgovac počeo je nuditi ovu uslugu u svojoj Zlaté Piesky Extra trgovini u glavnom gradu Bratislavi.

Dvije nove trgovine Idea u Beogradu Tvrtka Idea otvorila je još jednu trgovinu u Beogradu - na Vračaru, u Niškoj ulici, na 126 m2. Nova Idea nudi bogat asortiman svakodnevno potrebnih namirnica. Iz ponude se posebno izdvajaju odjel 'zelene tržnice' sa svježim voćem i povrćem kao i odjel delikatesa i pekarnica sa uvijek svježim pecivom. Osim svakodnevnih prehrambenih artikala, kupcima je na raspolaganju bogat asortiman kućnih potrepština, kemije i još mnogo toga. Također, Idea je otvorila još jednu trgovinu u Beogradu, u Poenkareovoj ulici. Ovaj objekt u moderno uređenom prodajnom prostoru od 107 m2 nudi širok asortiman namirnica za svaki dan.

Rusija zabranila uvoz krumpira iz EU Rusija je privremeno zabranila uvoz sjemena i ploda krumpira iz EU. U službenom pismu Ericu Poodleu, direktoru EK za zdravlje i zaštitu potrošača, kaže se da mjere koje je predložila EK, a koje za cilj imaju osigurati fitosanitarnu sigurnost proizvoda koji se isporučuju Ruskoj Federaciji i drugim zemljama Carinske unije, ne ispunjavaju zakonske uvjete Rusije i Carinske unije.

Heineken širi kapacitete u Zaječaru

Nestlé seli proizvodnju majoneza iz Poljske u Srbiju

Tvrtka Heineken International proširit će proizvodnju u pivovari u Zaječaru, što će omogućiti posao za oko 200 Zaječaraca. Dogovor su postigli predstavnik Privremenog organa Zaječara Saša Mirković i generalni direktor Heinekena u Srbiji Aleksandros Danilidis. Generalni direktor Heinekena Aleksandros Danilidis istaknuo je kako smatra da poslovanje treba biti usko povezano s doprinosom lokalnim zajednicama.

Nestlé je premjestio proizvodnju majoneza iz Poljske u tvornicu u Surčinu u Srbiji. Očekuje se godišnja proizvodnja više od 2000 tona Thomy majoneze. “Nakon 14 mjeseci napornog rada i investicije od 1,3 milijuna eura, započeli smo proizvodnju u Surčinu. Proizvodnja majoneze u našim pogonima pozitivno će se odraziti na naše poslovanje u pogledu cijene, ali i s aspekta kvalitete i distribucije. Proizvodnja će biti orijentirana na regiju, ali će nam također pružiti i nove prilike za izvoz”, izjavio je regionalni direktor Nestléa Ansgar Borneman za Magazin Biznis.

6 progressive |

7/8: 2013


Iz svijeta Dia otvorila prvu Dia Fresh trgovinu Španjolski trgovac Dia otvorio je svoju prvu trgovinu Dia Fresh u Francuskoj. Trgovina, koja se nalazi u prizemlju stambene zgrade u Nici, nudi uglavnom svježe proizvode pa tako svježe voće, povrće, meso i riba čine oko 70% ponude. Dia je prošle godine započela s modelom ponude svježe hrane u Španjolskoj, nakon uspješnog probnog pilota u Madridu. Sličan koncept pokrenut je u studenom 2012. u Lisabonu pod banerom 'Mini Fresh'. Nova Dia Fresh u Nici nudi izbor svježih zalogaja, in-store pekaru i 'moderniji' odjel koji daje prednost svakodnevnim osnovnim namirnicama, poručili su iz trgovačkog lanca.

Eroski pred bankrotom S akumuliranim dugom od 2830 milijuna eura, baskijski lanac Eroski više nije u stanju nositi se s konkurencijom kada je riječ o cijenama i mogao bi uskoro proglasiti bankrot. Razloge njegova lošeg poslovanja treba tražiti u smanjenom opsegu potrošnje u razdoblju krize. Godine 2011. mega-supermarketi koji se nalaze u regiji Madrida bili su prodani na licitaciji kako bi ova tvrtka oporavila svoje osnovno poslovanje, ali to nije bilo dovoljno. Da bi se nosio s rastućim dugovima, razvijena je strategija poslovanja 2013.-2016., čiji je glavni cilj smanjiti troškove i sniziti cijene. Također, tvrtka će se koncentrirati na hipermarkete i convenience trgovine, kao i na programe lojalnosti.

Tesco otvara sportske dvorane unutar trgovina Tesco je u svojoj trgovini Stockton-on-Tees ustupio prostor za teretanu tvrtki Xercise4Less, priopćili su mediji. Tvrtka Xercise4Less uzet će 31.910 m2 prostora na polukatu Tescove trgovine koja se prostire na 120.000 m2. Dogovor je postignut preko britanskog savjetnika za nekretnine, tvrtke Morgan Williams, a rezultat je pokušaja smanjivanja nekih Tescovih većih trgovina. Nove gimnastičke dvorane unutar trgovina bit će brendirane kao 'Xercise4Less at Tesco' i nudit će mogućnost članstva čija će početna cijena iznositi 9.99 funti (86,79 kn).

Rewe Grupa planira privatizaciju trgovina Rewe Grupa želi započeti privatizaciju svojih Rewe supermarketa u Njemačkoj, javlja Lebensmittel Zeitung. "Želimo dodatno ojačati povjerenje naših kupaca u Rewe i njegova postignuća. Ovdje bi nam privatizacija mogla i trebala pomoći", izjavio je predsjednik Uprave Alain Caparrós. Nezavisni Rewe supermarketi i dalje bilježe bolje rezultate nego trgovine koje vodi tvrtka: dvije trgovine bilježe povećanje od 3,7% i 2,5% od početka godine. Ukupno, Rewe Grupa nastoji obnoviti 1700 trgovina u Njemačkoj i na međunarodnoj razini, što je 400 više nego u 2012.

| 7/8:2013 Carrefour se vraća u Alžir Carrefour će se navodno vratiti u Alžir, četiri godine nakon ukidanja joint venturea u toj sjevernoafričkoj zemlji. Prema izvješću portala Jeune Afrique, drugi po veličini trgovac u svijetu pregovara o ovoj mogućnosti s operaterom trgovačkog centra Sierra Cevital. U izvješću se navodi da će Carrefour možda otvoriti hipermarket veličine 7800 četvornih metara u mjestu Setif, koje se nalazi u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Tesco online u Kini Tesco je lansirao online trgovinu u Kini, priopćio je ChinaDaily.com.cn. Usluga je pokrenuta u Šangaju. Kupljeni proizvodi bit će besplatno isporučivani na kućnu adresu. Paul Ritchie, CEO Tesca Kina, izjavio je: "Tescova online trgovina u Kini unaprijedit će našu poziciju trgovca koji posluje kroz više različitih kanala te će osigurati bolje iskustvo pri kupovini potrošačima koji pripadaju digitalnoj eri".

Real online Metro Grupe Real će u potpunosti promijeniti svoju e-commerce strategiju ukoliko njegov online shop ne ostvari očekivanja, izvijestio je Lebensmittel Zeitung. Novi online shop bit će pokrenut u studenome i bit će povezaniji nego dosad s poslovanjem 'fizičke' trgovine, pokrenute 2010. godine. Novi online tim bit će također povezan i prodajnim odjelom. Raspon proizvoda obuhvaćat će isključivo neprehranu i polugotova jela.

Industrija konzervirane hrane u padu Predviđa se da će na tržištu konzervirane hrane prodaja diljem svijeta doseći gotovo 80 milijardi dolara (60 milijardi eura) do 2014. Međutim, samo su tri od osam sektora u industriji konzervirane hrane rasla u 2011. Najbrže rastuća kategorija je konzervirana riba, zahvaljujući porastu potrošnje ribe, poboljšanju održivosti proizvoda i priljevu proizvoda s dodanom vrijednošću unutar sektora.

progressive |

7/8:2013

7


 ANALIZA

A.T. Kearney

Utjecaj EU na gospodarstvo Piše: Tomislav Čorak, Junior Partner, A.T. Kearney

U

zadnje vrijeme hrvatski mediji intenzivno pokušavaju predviđati što će se dogoditi s cijenama prehrambenih proizvoda ulaskom Hrvatske u EU. Iako se mišljenja u medijima razilaze u detaljima, sva upućuju na porast zabrinutosti za budućnost domaće prehrambene industrije. Osim izlaska iz CEFTA-e i otvaranja velikog EU tržišta, hrvatski proizvođači trebaju biti svjesni i globalnih trendova. Poslovne će partnere trebati tražiti i izvan granica EU u zemljama koje će rasti brže od Europe (npr. Rusija ili Turska) te maksimalno koristiti tehnološke inovacije koje podižu konkurentnost. Dodatno će trebati uzeti u obzir i globalne trendove vezane za demografske promjene, promjene u strukturi izvora energije te promjene u institucionalnom i političkom okruženju. Prilika i izazova je puno, no pogledom u budućnost na 10 i više godina od danas, mnogi će uvidjeti da sam čin ulaska Hrvatske u EU nije toliko presudan koliko dobro razumijevanje trendova koje daleka budućnost nosi sa sobom.

8 progressive |

7/8: 2013

Osim izlaska iz CEFTA-e i otvaranja velikog EU tržišta, hrvatski proizvođači trebaju biti svjesni i globalnih trendova. Poslovne će partnere trebati tražiti i izvan granica EU u zemljama koje će rasti brže od Europe (npr. Rusija ili Turska) te maksimalno koristiti tehnološke inovacije koje podižu konkurentnost. IZLAZAK IZ CEFTA-e Kao jedan od glavnih uzroka zabrinutosti spominje se izlazak Hrvatske iz trgovinskog sporazuma CEFTA. Predviđa se kako će taj izlazak u početku imati negativan učinak na BDP jer će se pojaviti određene trgovinske barijere prema ostalim članicama CEFTA-e. S druge strane, ulaskom u EU ukidaju se trgovinske barijere prema zemljama EU27. Ukidanje uvoznih carinskih stopa od 1040% za proizvode iz EU olakšava dolazak novih inozemnih proizvoda na police hrvatskih trgovina kao i uvoz već od ranije prisutnih inozemnih proizvoda. Predviđanja o malom rastu potrošnje i upitnom smanjenju nezaposlenosti u Hrvatskoj ukazuju na to da će borba kompanija za tržišne udjele biti izrazito snažna. U medijima su se proteklih mjeseci mogla vidjeti oprečna nadanja hrvatskih građana i proizvođača prehrambenih proizvoda. Građani, čiji je BDP po stanovniku prilagođen za kupovnu moć znatno niži od indeksa zemalja EU27 (Slika 1.) i koji su zbog toga još osjetljiviji na promjene cijena, nadaju se da će ulaskom Hrvatske u EU doći do pojeftinjenja prehrambenih proizvoda. S druge strane, domaći proizvođači strahuju od povećanja konkurentnosti inozemnih proizvođača. U medijima prevladava teza kako će cijene prehrambenih

proizvoda pasti, a samo je pitanje koliko brzo i u kojem postotku. Domaći proizvođači trebali bi iskoristiti dobro poznavanje prilika na hrvatskom tržištu kako bi pokušali usporiti rast stranih poduzeća. Snižavanje PDV-a na prehrambene proizvode, racionalizacija troškova poduzeća i korištenje sredstava iz europskih fondova neke

su od mjera koje bi omogućile hrvatskim prehrambenim kompanijama održiv rast i borbu s inozemnom konkurencijom.

USPOREDBA CIJENA Studija konzultantske kuće A.T. Kearney o utjecaju ulaska Hrvatske u EU na domaću prehrambenu industriju pokazuje da nisu svi hrvatski proizvodi skuplji u odnosu na uvozne. Istraživanjem su obuhvaćena tržišta Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske, a uspoređivale su se cijene prehrambenih artikala


| 7/8:2013

Zbog ukidanja uvoznih carina strani proizvođači će imati na raspolaganju više resursa za ulaganje u marketing i povećanje tržišnog udjela što će stvoriti pritisak na hrvatske prehrambene proizvođače. podijeljenih u pet skupina proizvoda. Nakon usporedbe cijena na domaćem i stranim tržištima, domaći proizvodi svrstani su u četiri glavne skupine: borci, napadnuti, napadači i ugroženi. Proizvodi hrvatskih proizvođača iz skupine 'borci' poput čokolade, zelenog čaja, sladoleda i prirodne vode trenutno imaju dobru cjenovnu poziciju i jeftiniji su od inozemnih proizvoda u Hrvatskoj. Međutim, zbog snižavanja cijena proizvoda inozemnih proizvođača mogli bi se naći pod pritiskom. Na primjeru prirodne vode (Slika 2.) može se vidjeti kako je prosječna cijena vode domaćih proizvođača u Hrvatskoj viša u odnosu na

cijene vode domaćih proizvođača u Sloveniji, Mađarskoj i Italiji, ali je i niža od cijene vode inozemnih proizvođača u Hrvatskoj. Također se može primijetiti kako je cijena vode privatnih marki u Hrvatskoj znatno viša u odnosu na cijenu vode privatnih marki u susjednim zemljama. S druge strane, od proizvoda iz skupine 'napadnuti', prirodna voda sa CO2 primjer je proizvoda koji će ulaskom Hrvatske u EU biti izložen napadu nižih cijena inozemnih proizvoda i privatnih marki. Domaće pileće hrenovke, zimska salama i jogurt neki su od primjera proizvoda svrstanih u skupinu 'ugroženi' jer su već sada u poprilično nezavidnoj situaciji zbog toga što su znatno skuplji od tih istih proizvoda inozemnih proizvođača i privatnih marki koje se mogu kupiti u hrvatskim trgovinama. Zbog ukidanja uvoznih carina strani proizvođači će imati na raspolaganju više resursa za ulaganje u marketing i povećanje tržišnog udjela što će stvoriti pritisak na hrvatske prehrambene proizvođače. S druge strane, proizvodi poput

mljevene i instant kave, pršuta, trajnog mlijeka i voćnog jogurta jeftiniji su od proizvoda inozemnih proizvođača u Hrvatskoj i od proizvoda domaćih proizvođača u promatranim zemljama. Ulaskom Hrvatske u EU ova grupa proizvoda nazvana 'napadači' ima priliku za rast i dobro pozicioniranje na tržištima EU27. A.T. Kearney savjetuje 'borcima', 'napadnutima' i 'ugroženima' poduzimanje mjera za povećanje operativne učinkovitosti dok 'napadačima' preporuča fokusiranje na strategiju rasta i repozicioniranja kako bi spremni dočekali izazove koje donosi ulazak Hrvatske u EU.

progressive |

7/8:2013

9


 ANALIZA

A.T. Kearney GLOBALNI TRENDOVI Osim događaja na lokalnoj razini, na budućnost hrvatskoga gospodarstva utječu i trendovi na globalnom tržištu. A.T. Kearney očekuje kako će 5 čimbenika (Slika 3.) oblikovati budućnost globalnog poslovanja te da će se Hrvatska trebati prilagoditi nadolazećim uvjetima na EU tržištu provođenjem strukturnih reformi. Postupno će doći do promjene središta globalne ekonomije, pri čemu će BRIC ekonomije i dalje zauzimati važnu ulogu na globalnoj razini. Prema A.T. Kearney istraživanju, najveći očekivani rast BDP-a u periodu od 2013. - 2020. imat će Kina i Indija, ali i Hrvatskoj interesantna tržišta poput Rusije, Turske i mediteranskih zemalja Sjeverne Afrike. Europa će u utakmici rasta globalnoga gospodarstva, nažalost, rasti malo ili čak stagnirati (Slika 4). Hrvatska zato treba iskoristiti svoju geografsku lokaciju i članstvo u EU kako bi privukla potencijalne partnere iz azijskih i afričkih zemalja te potaknula gospodarski rast. Prvi korak u tom nastojanju je identificiranje industrija koje će biti zanimljive kao izvozna tržišta ili kao izvor direktnih stranih ulaganja. Drugi čimbenik koji će utjecati na gospodarstvo su promjene u institucionalnom i političkom okružju pojedinih zemalja. Iako su mnoge države pogođene dužničkim teretom, vlade će fiskalnim reformama i intervencijama morati jače utjecati na jačanje gospodarstva. Primjer je SAD gdje prometna infrastruktura propada zbog nedostatka jakih državnih intervencija. Edelmanovo istraživanje iz 2013. godine o povjerenju poručuje kako manje od 20% svjetske javnosti vjeruje da će vladini predstavnici i osobe na čelnim pozicijama velikih korporacija reći istinu ako se suoče s većim izazovom koji bi mogao imati negativni učinak.

IZVORI ENERGIJE Nadalje, osjetit će se promjene i u strukturi

10 progressive |

7/8: 2013

izvora energije. Prema A.T. Kearney istraživanju, plin će postati još važniji energent. Predviđa se godišnji rast potrošnje plina od 1,7% te rast cijene plina 30-40% do 2014. Zbog toga su se glavni uvoznici plina, poput SAD-a, usmjerili na razvoj vlastite proizvodnje plina iz škriljavaca, kako bi postali manje ovisni o uvozu skupljeg plina (Slika 5). To će jako utjecati i na razvoj gospodarstva jer će sada SAD zbog manje energetske ovisnosti početi graditi nove proizvodne pogone i polako prebacivati proizvodnju natrag na svoj teritorij. To će uzrokovati velike promjene u globalnim lancima opskrbe i mnogi će Europski i Azijski partneri morati pronaći nove izvore zarade. Tu je prije svega veliki rizik opet u Europi jer će azijske tvrtke rast pronaći u rastu lokalne potrošnje na matičnim tržištima, dok europske tvrtke nažalost takav luksuz neće imati.

A.T. Kearney savjetuje 'borcima', 'napadnutima' i 'ugroženima' poduzimanje mjera za povećanje operativne učinkovitosti, dok 'napadačima' preporuča fokusiranje na strategiju rasta i repozicioniranja kako bi spremni dočekali izazove koje donosi ulazak Hrvatske u EU. DEMOGRAFIJA I TEHNOLOGIJA Četvrti čimbenik koji će oblikovati budućnost globalnog poslovanja su demografske promjene. Kupac budućnosti bit će stariji, bogatiji, obrazovaniji i bolje će upravljati tehnološkim inovacijama. Nadalje, 83% cjelokupnog rasta stanovništva bit će na prostorima Afrike i Azije. U isto vrijeme, sve starije stanovništvo redefinirat će društvene, političke i fiskalne standarde. Hrvatska bilježi sve jaču depopulaciju uzrokovanu starenjem stanovništva što ima značajan utjecaj na državni budžet i nove trendove koje definiraju kupci. I na kraju,

posljednji čimbenik su tehnološke inovacije čiji će fokus i dalje biti na biotehnologiji, digitalnog tehnologiji i informacijskoj tehnologiji (IT). Maloprodajni lanac Tesco je pionir u upotrebi tehnoloških rješenja. Tako je u Južnoj Koreji Tesco postavio virtualne prodavaonice na stanicama podzemne željeznice gdje kupci korištenjem pametnih telefona skeniraju QR kodove željenih proizvoda i dodaju ih u svoju potrošačku košaricu. Naručeni proizvodi se zatim dostavljaju na traženu adresu. U dvije godine od lansiranja tog prodajnoga kanala broj novoregistriranih kupaca porastao je za 76%, a online prodaja za 130%. Još jedna inovacija čija svrha je približavanje kupcu i smanjenje logističkih troškova kompanija je 3D printanje koje može olakšati malim i srednjim poduzetnicima izradu prototipa proizvoda uz minimalan trošak. Nadalje, računalni programi će sve više zamjenjivati određene uredske poslove te time smanjiti troškove kompanijama, ali mogu i pridonijeti povećanju nezaposlenosti. Navedeni čimbenici će imati veliki utjecaj i na hrvatsko gospodarstvo. Stoga bi se hrvatske kompanije trebale usmjeriti na identifikaciju strateških partnera izvan EU27 kao što su Turska i Rusija. Prilikom ugovaranja suradnje kompanije bi trebale pomoću vezivanja cijena proizvoda na burzovne indekse glavnih sirovina minimizirati rizike koji proizlaze iz promjenjivosti cijena energenata i sirovina. Snažan fokus je na transparentnosti u pružanju informacija jer je digitalna tehnologija usmjerena na ispunjavanje želja sve zahtjevnijih kupaca, a za to su dobar primjer tražilice koje omogućuju potragu za najnižim cijenama proizvoda. Pritom IT više neće biti dio strukture troškova, već će postati pokretačem optimizacije i razvoja poslovanja. n


 LJUDSKI RESURSI

Poslovna politika

| 7/8:2013

Kako do veće plaće? Piše: Dijana Klekar, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

K

ad zavirimo u izvješće "Statističke informacije 2012." Državnog zavoda za statistiku, situacija je vrlo jasna: ukupna neto prosječna plaća zaposlenika u Hrvatskoj iznosila je 5.441,00 kn. Prosječna plaća zaposlenih u sektoru industrijskih djelatnosti od ove je plaće niža za -10,71%. Prosječna plaća zaposlenih u sektoru opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom +27,75% viša od neto prosječne plaće. Oni koji će sada pomisliti da je to normalno zato što je ovdje industrija naftnih derivata, moram odmah demantirati jer su sektori rudarstva i vađenja kao i prerađivačka industrija u statističkom izvještaju prikazani zasebno. Čitamo dalje: prosječna plaća zaposlenih u javnoj upravi +14,12%, obrazovanja +0,75%, zdravstva +13,40%. Ako bi ove plaće uspoređivali s prosječnom plaćom zaposlenih u uslužnim djelatnostima u koje, uz javnu upravu, obrazovanje i zdravstvo spadaju i financijske djelatnosti (dakle banke i osiguranja), trgovina, prijevoz, informacije, komunikacije i dr., možemo vidjeti da je prosječna plaća zaposlenih u javnoj upravi i dalje +9,24% veća, zdravstva +8,53% veća dok su plaće zaposlenih u obrazovanju niže za -4,12%. Pretraživanjem internetskih stranica našla sam još jedan zanimljiv članak. U Slobodnoj Dalmaciji je u srpnju 2011. objavljen članak "Hrvatski put u grčki bankrot: Plaća kod države 41 posto veća nego kod privatnika". U tekstu se navodi da su radnici u privatnom sektoru prosječno primali 4.269,00 kuna neto plaće, što je 1.773,00 kuna manje od prosječne plaće

Ukoliko želimo veću plaću, najbolje je zaposliti se u javnoj ili državnoj ustanovi. Osim toga, plaća je redovita - dobit ćemo je svakog mjeseca. Zavirimo li u kolektivne ugovore, možemo računati na regres, božićnicu, poklon za dijete, bon za Uskrs, dnevnice za službena putovanja… od 6.042,00 kuna koju su primali zaposlenici državnih poslodavaca.

JAVNA I DRŽAVNA UPRAVA Na temelju svega nameće se zaključak: ako želimo veću plaću najbolje je zaposliti se u javnoj ili državnoj ustanovi. Osim toga, plaća je redovita - dobit ćemo je svakog mjeseca. Zavirimo li u kolektivne ugovore, možemo računati na regres, božićnicu, poklon za dijete, bon za Uskrs, dnevnice za službena putovanja od 170,00 kn po danu puta, 0,5% višu plaću za svaku navršenu godinu radnog staža, jubilarnu nagradu, prijevoz, topli obrok, dodatke na plaću za prekovremene sate, naknadu za odvojeni život i do 30 dana plaćenoga godišnjeg odmora. Kada sve ovo zbrojimo, godišnje možemo zaraditi dvije do tri dodatne plaće.

PRIVATNI PODUZETNICI Da li privatni poduzetnici ne znaju ili ne žele ispravno vrednovati rad svojih zaposlenika? Krajem svibnja 2013. godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirano je 333.249 nezaposlenih osoba. U usporedbi s travnjem 2013., broj nezaposlenih smanjio se za 6,3% ili 22.349 osoba, a u odnosu na svibanj 2012. godine veći je za 8,9% ili 27.193 osobe. U ukupnome broju nezaposlenih žene čine 52,6% (175.131 osoba), a muškarci 47,4% (158.118 osoba). S obzirom na dobnu strukturu, osobe od 15 do 24 godine čine 18,1% nezaposlenih, od 25 do 34 godine 25,4%, od 35 do 44 godine

19,8%, od 45 do 54 godine 21,5% te iznad 55 godina 15,2%. Na žalost, u vremenima kada je radnih mjesta sve manje, a broj nezaposlenih svakodnevno raste, imamo sve veći broj slobodnih potencijalnih radnika koji se prijavljuju na slobodno radno mjesto. Koja je ekonomska računica platiti nečiji rad više kada na tržištu danas možemo dobiti visokokvalificirane, stručne i iskusne zaposlenike za manju plaću? Možemo se zapitati i kako to da neke tvrtke svoje radnike plaćaju više, a druge ne? Odluku o politikama plaća i drugih primanja za svaku tvrtku donosi njezino vodstvo u skladu sa svojom strategijom poslovanja i da bismo razumjeli razloge koje stoje iza njih, morali bismo jako dobro poznavati specifičnosti djelatnosti kao i činjenice i pretpostavke na temelju kojih donose odluke. Ako se zapitamo – bismo li donijeli odluku platiti za nešto veću cijenu, ako na tržištu možemo pronaći bolju kvalitetu po nižoj cijeni, odgovor vjerojatno ne bi bio potvrdan. Da li javne i državne ustanove ne znaju ili ne žele ispravno vrednovati rad svojih zaposlenika? Ako su rashodi veći od prihoda, prvo što ćemo napraviti je smanjenje rashoda. A ako je i samo dio onoga čime nas zasipaju mediji istina, financijska izvješća pojedinih javnih i državnih ustanova nisu baš 'ružičasta' i pred njihovim vodstvom je donošenje niza teških odluka. No dok se te odluke ne donesu, ako želite veću plaću - zapošljavanje u javnim ili državnim ustanovama dobar je početak. n

progressive |

7/8:2013

11


 FINANCIJE I POREZI

Kontrola poslovanja

Obaveza revizije u EU Piše: Sonja Hecker Tafra, izvršna direktorica TPA Horwath revizije d.o.o.

P

oduzetnici koji namjeravaju proširiti poslovanje u Europsku uniju ili tamo otvoriti podružnice, reviziju poslovanja istih moraju obavljati u skladu s lokalnim regulativama gdje podružnice posluju. U Hrvatskoj je pravilo da je revizija obvezna za poduzetnike koji imaju promet iznad 30 milijuna kuna, odnosno za one poduzetnike koji pripremaju konsolidirane financijske izvještaje. Pravila za zemlje Europske unije su slična, no ne i ista te u nastavku teksta navodimo uvjete koje kompanija mora ispuniti kako bi bila obveznik revizije u nekim od zemalja. Jedina zemlja EU gdje je revizija obvezna za sve poduzetnike, bez obzira na veličinu, je Malta. U Austriji niste obveznik revizije ukoliko kompanija ne prelazi dva od sljedećih uvjeta: ukupna aktiva 4,84 milijuna eura, prihodi 9,68 milijuna eura i prosječan broj radnika tijekom poslovne godine 50. Međutim, kao i u Hrvatskoj, i u Austriji, bez

12 progressive |

7/8: 2013

U Hrvatskoj je revizija obvezna za poduzetnike koji imaju promet iznad 30 milijuna kuna, odnosno za one poduzetnike koji pripremaju konsolidirane financijske izvještaje. Pravila za zemlje EU su slična, no ne i ista. Navodimo uvjete koje kompanija mora ispuniti kako bi bila obveznik revizije u nekim od zemalja EU. obzira na veličinu kompanije, financijski podaci kao što su bilanca, račun dobiti i gubitka te računovodstvene politike moraju biti objavljeni. U Belgiji niste obveznik revizije ukoliko ne prelazite dva uvjeta: aktiva 3,65 milijuna eura, prihodi 7,3 milijuna eura i 50 radnika. No u Belgiji kompanija mora biti revidirana ukoliko je članica međunarodne grupe bez obzira na to priprema li matica konsolidirane financijske izvještaje koji su pred-

Svaka zemlja članica Europske unije samostalno odlučuje o uvjetima koje kompanije moraju ispunjavati kako bi bile obveznici revizije, iako postoje preporuke Komisije u 4 i 7 Direktivi.

met revizije. Na Cipru ste obveznik revizije ukoliko prelazite dva uvjeta te imate aktivu veću 3,4 milijuna eura, prihode 7 milijuna eura i 50 radnika. U Češkoj ste obveznik revizije ukoliko prelazite dva uvjeta te imate aktivu veću od 1,5 milijuna eura, prihode 3,1 milijun eura i 50 radnika. U Danskoj niste obveznik revizije ukoliko ne prelazite dva uvjeta: aktiva 1,1 milijun eura, prihodi 1,1 milijun eura i 12 radnika. U Francuskoj niste obveznik revizije ukoliko ne prelazite dva uvjeta: aktiva 3,15 milijuna eura, prihodi 3,1 milijuna eura i 50 radnika, dok su u Njemačkoj ti uvjeti dignuti: aktiva 4,8 milijuna eura, prihodi 9,6 milijuna eura i 50 radnika. U Grčkoj niste obveznik revizije ukoliko ne prelazite dva uvjeta: aktiva 2,5 milijuna eura, prihodi 5 milijuna eura i 50 radnika dok su u Italiji uvjeti: aktiva 4,4 milijuna eura, prihodi 8,8 milijuna eura i 50 radnika. U Mađarskoj su limiti sljedeći: aktiva 2 milijuna eura, prihodi 4 milijuna eura i 50 radnika dok su u Latviji ti limiti spušteni na vrlo niskih 144.000 eura aktive, 288.000 eura prihoda i 25 radnika. Svaka zemlja članica Europske unije samostalno odlučuje o uvjetima koje kompanije moraju ispunjavati kako bi bile obveznici revizije, iako postoje preporuke Komisije u 4 i 7 Direktivi. Stanje lokalne ekonomije i prosječna veličina kompanija u zemlji uglavnom najviše utječu na postavljanje uvjeta te manje zemlje uglavnom imaju stroža pravila za reviziju od velikih. n


| 7/8:2013

progressive |

7/8:2013

13


 Sajam privatnih marki

PLMA Amsterdam 2013

Privatne marke ostaju na sceni! PLMA 2013 World of Private Label, sajam privatnih robnih marki, održan u RAI Izložbenom centru u Amsterdamu bio je, prema riječima organizatora, najposjećeniji do sada. Više od 9000 posjetitelja iz sektora maloprodaje sudjelovalo je u manifestaciji, u potrazi za novim proizvodima, novim pakiranjima i idejama za programe svojih privatnih robnih marki. Pripremio: Dan Orehov, Progressive Rumunjska

POTROŠAČI I PRIVATNE MARKE

T

renutni ekonomski uvjeti značajno su promijenili ponašanje potrošača u trgovinama i utjecali da se češće odlučuju za privatne robne marke. Ipak, po posljednjem istraživanju Asocijacije proizvođača privatnih robnih marki (Private Label Manufacturers Association - PLMA), predstavljenom na Sajmu privatnih robnih marki ‘World of Private Label’, održanom 27. - 29. svibnja u Amsterdamu, kupovina proizvoda iz ove kategorije postala je ritual koji se ne može objasniti samo padom ekonomije. Po rezultatima PLMA analize, predstavljenima od strane profesora Kitty Koelemeijer s Nyenrode Biznis fakulteta, privatne robne marke nastavljaju ostvarivati korist od jakog potencijala za rast u Europi. Čak 89% od 11.000 ispitanika izjavilo je da je ekonomska situacija imala značajan utjecaj na njihove kupovne navike, a većina je izjavila i da su bili prisiljeni na promjene kada se radi o tome koje proizvode će izabrati tijekom kupovine. 14 progressive |

7/8: 2013

ZNAČAJNE PROMJENE U POTROŠNJI Prema podacima analize, među najznačajnijim promjenama u ponašanju potrošača koje pogađaju maloprodaju, kao posljedica adaptacije na pogoršanje europske ekonomije, su: manji broj impulsivnih kupovina (53% ispitanika), češća kupovina trgovačkih marki (50%), smanjenje dnevnog iznosa koji se troši na kupovinu (39%), češća kupovina većih paketa proizvoda po povoljnijoj cijeni u odnosu na kupovinu pojedinačnih proizvoda (37%), smanjenje količine skupih artikala koji se kupuju, poput mesa, ribe i gotovih jela ili potpuno odustajanje od njih (34%). Kako je tijekom prvog polugodišta 2013. više od 43% intervjuiranih potrošača izjavilo da je ekonomski status njihovih domaćinstava pogoršan, njihova očekivanja u vezi druge polovine ove godine bila su umjereno negativna, s 52% onih koji ne očekuju značajne promjene i 29% onih koji se pripremaju za još goru situaciju.

Činjenica da je uključivanje privatnih robnih marki u dnevni ritual kupovine postalo navika za većinu potrošača, ipak prevladavaju financijske poteškoće koje su ‘pritisle’ europski kontinent. Trajnost veze potrošača s trgovačkim markama potvrđuje učestalost njihovog opredjeljivanja baš za ovu vrstu proizvoda - skoro 89% njih kaže da se često ili vrlo često opredjeljuju za njih kada uđu u prodavaonicu dok 96% kaže da će nastaviti kupovati privatne robne marke čak i ukoliko se ekonomija oporavi. Kada smo ih pitali koji su razlozi za ovakve kupovne odluke, većina potrošača izjavila je da su osobno vrlo zadovoljni kategorijom (53%) i da smatraju da su trgovačke marke superiorne kvalitete (49%). Ono što ih također značajno motivira su specijalne promocije i cijene (42%) kao i inovacije u vezi s ovom kategorijom proizvoda (27%). PLMA analiza obuhvatila je potrošače iz Belgije, Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Španjolske, Švedske i Velike Britanije. “Privatne robne marke igraju značajnu ulogu u životima potrošača širom Europe i njihov tržišni udio će nastaviti rasti. Jedan od četiri potrošača smatra da će u godini koja je pred nama kupovati veće količine vlastitih brendova trgovaca nego što to već čine. Potrošači najavljuju da će, čak i kada se ekonomska situacija popravi, ostati uz privatne robne marke (8 od 10 potrošača)”, naveo je predsjednik Asocijacije proizvođača privatnih robnih marki Brian Sharoff.

PRIJETNJA B I C BRENDOVIMA Po informacijama koje je prezentirao Jean Jacques Vandenheede, Senior Retail Industry


| 7/8:2013 Analyst u kompaniji Nielsen Europe, trgovačke marke se razvijaju na fragmentiran način, ovisno o kategoriji i kanalu, ali također i zemlje i regije. Vandenheede je rekao da će se ovaj segment razvijati polako i osvajati jednu po jednu kategoriju proizvoda i da će njihov razvoj ovisiti više o dodatnoj vrijednosti koju privatne marke sa sobom nose nego od faktora niske cijene koji se često s njima dovodi u vezu. Također je dodao da je rast trgovačkih marki u korelaciji s razvojem moderne maloprodaje dok ekonomske poteškoće na PL imaju najviše marginalni pozitivni utjecaj, što znači da uspjeh trgovačkih marki ne bi trebalo pripisivati pogoršanju EU ekonomija. Nielsenovo istraživanje pokazuje da većinu kupaca ovih proizvoda čine višečlane obitelji s većim brojem djece, zatim oni imućniji i obrazovaniji - što nam govori da se, usprkos pogrešnim vjerovanjima, ne radi o potrošačima s izuzetno malim budžetima koji su zainteresirani jedino za ono što mogu kupiti po ‘bagatelnim’ cijenama. Štoviše, PL ne predstavlja stvarnu prijetnju proizvođačima A brendova već nacionalnim B i C brendovima. Trgovačke marke su impresivan rast i popularnost zabilježile u zemljama kao što su Švicarska, (45% uku-

Trajnost veze potrošača s trgovačkim markama potvrđuje učestalost njihovog opredjeljivanja baš za ovu vrstu proizvoda - skoro 89% njih kaže da se često ili vrlo često opredjeljuju za njih kada uđu u prodavaonicu dok 96% kaže da će nastaviti kupovati privatne robne marke čak i ukoliko se ekonomija oporavi. pnog tržišnog udjela), Velika Britanija (40,8%), Španjolska (40,6%), Portugal (33,3%) i Njemačka (32,4%).

NAJVEĆI DO SADA PLMA 2013 ‘World of Private Label’ održan u RAI Izložbenom centru u Amsterdamu bio je, prema riječima organizatora, najposjećeniji do sada. Više od 9000 posjetitelja iz sektora maloprodaje sudjelovalo je u manifestaciji, u potrazi

za novim proizvodima, novim pakiranjima i idejama za programe svojih privatnih robnih marki. Bilo je više od 3800 izložbenih štandova i 2100 izlagača iz 70 zemalja, od kojih je nekoliko imalo nacionalne štandove, poput Hrvatske, Srbije, Mađarske, Koreje, Ekvadora, Meksika i Španjolske. “Reakcije izlagača i posjetitelja bile su izuzetno pozitivne i reflektiraju rast ove manifestacije iz godine u godinu. Dobavljači i distributeri cijene atmosferu internacionalnog biznisa koja doprinosi sklapanju novih poslovnih dogovora, jačanju postojećih i stvaranju novih kontakata i otkrivanju novih ideja i koncepata. Ovogodišnji PLMA ‘World of Private Label’ je veći nego ikada ranije. U manifestaciji su sudjelovali buyeri i rukovoditelji različitih maloprodajnih i veleprodajnih formata, kao i predstavnici ugostiteljske industrije, uvoznici i izvoznici iz više od 100 zemalja. Oni su imali prilike vidjeti nevjerojatan opseg PL-a u zemljama zapadne Europe u kojima privatne robne marke dostižu 40, čak i 50% količinskog udjela u supermarketima, kao i globalne trendove trgovačkih marki danas: koncepte proizvoda, pakiranja, ideje za inovacije iz različitih kultura”, istaknuo je predsjednik PLMA Brian Sharoff, ekskluzivno za Progressive. n

progressive |

7/8:2013

15


 REPORTAŽA

Na imanju Stefana Hippa / Podagi, Poljska

Organska poljoprivreda - načelo održivosti Putovanje na farmu s pašnjakom za organski uzgoj stoke i ratarskih proizvoda, na oko dva sata vožnje ruralnom cestom od Gdanjska, organizirala je tvrtka Vivera d.o.o., odnosno njezin brend Hipp. Farma Stefana Hippa proteže se na 2000 hektara, a njegova obitelj koristi je "za vlastiti užitak". Piše: Marija Kosor odnosno njezin brend Hipp. Farma se proteže na 2000 hektara, a njegova obitelj koristi je "za vlastiti užitak". Obilazeći polja pšenice, raži, graška, krumpira, mrkve… susrećući se sa stadima krava, ovaca, ali i brojnim drugim životinjskim vrstama kojima je sama priroda namijenila zadatak da u suradnji s okružjem i fantastičnim klimatskim uvjetima dodatno oplemenjuju tamošnju zemlju, Stefan Hipp, najstariji član četvrte generacije najvećeg svjetskog prerađivača sirovina iz ekološkog uzgoja, koja slavi 50 godina od patenta i proizvodnje prve staklenke hrane za bebe, uveo nas je u svijet organske poljoprivrede.

EKO FARMA

"Primjeri iz povijesti, od egipatske do astečke kulture, dokazuju da su ljudi nekada davno s jednim hektarom zemlje mogli nahraniti više ljudi nego što smo sposobni učiniti danas, uzimajući čak u obzir sve znanstvene spoznaje o kemijsko-tehničkoj poljoprivredi. Samim time, ova činjenica protivna je i tvrdnjama da je genetski inženjering potreban kako bi se nahranilo čovječanstvo u budućnosti", naglasio je Stefan Hipp koji je sredinom lipnja na svome imanju u poljskom selu Podagiju ugostio skupinu hrvatskih novinara. Putovanje na Hippovu farmu s pašnjakom za organski uzgoj stoke i ratarskih proizvoda, na oko dva sata vožnje ruralnom cestom od Gdanjska, organizirala je tvrtka Vivera d.o.o.,

16 progressive |

7/8: 2013

Stefan Hipp objasnio je da se svi njihovi poljoprivrednici vode strogim načelima organsko-biološkog uzgoja te da su podvrgnuti redovitom nadzoru nezavisnih kontrolora, a u svakom trenutku mogu računati na pomoć stručnjaka koji im daju savjete vezane za cijeli proces – od sjetve do žetve.

Napominjući kako je nakon destrukcije i zagađenja tla za obnovu, odnosno formiranje novog održivog proizvodnog tla potrebno dosta vremena, Hipp je naveo kako postoje mnogi faktori koji na tlo mogu utjecati negativno. Uništenje tla može se dogoditi: 1) kao rezultat urbanističkog razvoja (nakon Drugog svjetskog rata slična su zemljišta uništena zbog urbanističke raštrkanosti, a jednako tako i tijekom cijele povijesti na području Bavarske); 2) zbog kemijske zagađenosti (koju su izazvali industrija i poljoprivreda, što ima dugoročan utjecaj na zdravlje tla, a posljedično i na zdravlje ljudi); 3) zbog fizičkog utjecaja radi nestručnog uzgoja (teški strojevi i alati za kultiviranje tla uništavaju osjetljive komplekse terena, kao rezultat povećane količine kemikalija koje se koriste za održavanje profitabilnosti). Tu je i uzgoj u krivo vrijeme; 4) zbog gubitka organske tvari i gubitka određenih performansi do kojeg dolazi kori-


| 7/8:2013

štenjem pogrešnoga gnojiva, plodoreda i tla; 5) presušivanjem podzemnih voda zbog nepravilne obrade tla.

NAČELO ODRŽIVOSTI Vodeći nas u posjet ekološki obradivim površinama njegove farme, Stefan Hipp naglasio je kako je pri obradi tla nužno slijediti maksimu: "Zdravo tlo + zdrave biljke = zdravlje ljudi i životinja". "Kada je tlo zdravo, ono ne samo da ne gubi na snazi nego je, naprotiv, sposobno za povećanu produktivnost. Održivost je također i energetska bilanca. Ekološka poljoprivreda jamči energetske viškove dok konvencionalna ulaže više energije u proizvodnju poljoprivrednih proizvoda nego što je u mogućnosti podnijeti", naglasio je Hipp dodavši kako je u svijetu prisutna zabluda da je organski uzgoj skuplji. "Iako je kod prirodnog uzgoja manje plodova po hektaru, a za obradu je potreban veći ljudski angažman, ipak ima mjesta za profit", naglasio je. "Moj učitelj bio je dr. Hans Mueller iz Švicarske koji je razvio ekološku proizvodnju u Njemačkoj, u suradnji sa dr. H.P. Ruschem. Organska poljoprivreda podrazumijeva 'suradnju' s bakterijama, algama, gljivama, crvima i ličinkama. Interakcija mikroorganizama s mineralnom strukturom pijeska i gline rezultira okrepljenjem i plodnošću tla. Termin plodnost tla postao je životno učinkovit termin koji je u suprotnosti s ograničenim rokom trajanja kvalitete tla. Zdravo razmrvljeno (ili mrvičasto) tlo definirano je intenzivnom vezom između ispucale

velike površine sitnih čestica gline s također ispucalim ostacima organskih tvari, svedenih na vlakna koja tvore 'spužvu' s više šupljina. Navedene mrvice nosive su konstrukcije bioinženjeringa, a šupljine sadrže zrak bez kojeg mikroorganizmi, bakterije i gljivice ne bi mogli postojati. Osim toga, one pohranjuju vodu koja služi kao rezerva u sušnim razdobljima. Voda također zadržava otopljene soli od mrvica, tzv. ionske grozdove, koje biljke povlače prema potrebi. Stoga je preduvjet za organski (biološki) uzgoj, osigurati kompleks s dubokom mrvičastom strukturom". Kako bi se zadržala mrvičasta struktura, presudno je "hraniti" bakterije redovito i često. Osnovno pravilo organske/biološke obrade tla jest da se različiti slojevi tla miješaju što je manje moguće.

Hipp je objasnio da se svi njihovi poljoprivrednici vode strogim načelima organskobiološkog uzgoja te da su podvrgnuti redovitom nadzoru nezavisnih kontrolora, a u svakom trenutku mogu računati na pomoć stručnjaka koji im daju savjete vezane za cijeli proces – od sjetve do žetve.

BIORAZNOLIKOST Vodeći nas dalje farmom, Hipp je naglasio da je njezino tlo konfigurirano u par slojeva koji obuhvaćaju nekoliko faza: gornji sloj su organske tvari, lišće, trava, stajsko gnojivo i sl., naslonjeni na fini humus. "To je odlična kombinacija koja biljkama pruža izravan izvor prehrane. Tlo se na taj način razvija od vrha do dna. S dovoljno zraka i pristupa, ovisno o temperaturi, proces raspada organskih tvari obično završava u kratkom razdoblju, unutar otprilike dva tjedna, a u ljetnim razdobljima i u roku od nekoliko dana. Razdoblje je to nakon procesa truljenja bez razvoja štetnih materija. Kad bi se dogodilo da organska tvar, poput npr. naslaganoga gnojiva, ostane bez zraka, razdoblje propadanja trajalo bi duže", objasnio je Stefan Hipp. Obilazeći farmu, naišli smo i na skupinu poljoprivrednika koja je rukama strpljivo čupala korov. Filozofija ekološke proizvodnje, između ostalog, podrazumijeva i strogu zabranu kemijskih sredstava za prskanje. Za štetočine i kukce brinu se ptice kojima je na Hippovom imanju osigurano dovoljno prostora za gnijezda. Na taj način provodi se briga o raznolikosti živih bića na tom biotopu.

ZADATAK - BRIGA O TLU Ponovivši kako je zdravlje tla preduvjet zdravlja biljaka, a samim time i preduvjet zdravlja ljudi, Hipp je naglasio da smo pozvani voditi brigu o prirodnom redoslijedu i ravnoteži. Objasnio je i da hrana koja se proizvodi od ekološki uzgojenih namirnica, osim što je idealna za bebe, jako dobro utječe i na cjelokupno prirodno okružje. Filozofija Hippove proizvodnje jest pridonositi ekološkoj ravnoteži. Tome u prilog svakako ide i činjenica da je tvrtka u zadnjih 10-ak godina uspjela smanjiti potrošnju vode na poljoprivrednim dobrima za čak 50 posto, čime ušteda odgovara količini mineralne vode koju u četverogodišnjem razdoblju popiju stanovnici Münchena. "Ukoliko promijenimo redoslijed, ulazimo u područje visokog rizika i zanemarujemo zdravlje tla, ali i zdravlje ljudi. Pozvani smo preuzeti brigu o tlu na temelju znanstvenih istraživanja i bez rizika!", zaključio je naš domaćin Stefan Hipp, čija obitelj surađuje sa 16.000 farmi diljem svijeta od kojih otkupljuju sirovine proizvedene prema standardima iznad onih koje propisuje EU, a dječju hranu izvoze u više od 50 zemalja svijeta. n

progressive |

7/8:2013

17


 U FOKUSU NEPrehrana

Baterije

Od kemijske do električne energije Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja znanstvenika s Colorado State Universityja koji su razvili 3D unutrašnju arhitekturu koristeći bakrene nano žice kako bi pohranili dvostruko više litijevih iona od tradicionalnih litij-ionskih baterija za laptop. Taj bi prototip bio napunjen u roku od 12 minuta… Pripremila: Marija Kosor POVIJEST Povijest baterije seže u daleku 1936. godinu kada su arheolozi nedaleko od Bagdada pronašli zanimljivu posudu čija starost je procijenjena na otprilike 2000 godina. Bila je to glinena cilindrična vaza visoka 15-ak centimetara unutar koje se nalazio bakreni cilindar. Unutar cilindra pronađena je oksidirana željezna šipka, provučena kroz asfaltni čep. Stručnjaci koji su pregledali posudu zaključili su da bi posuda vrlo lako mogla poslužiti kao baterija, ukoliko se u bakreni cilindar ulije odgovarajuća tekućina. Eksperiment je proveden tako da je izrađena identična posuda, a u cilindar je uliven sok od grožđa. Između bakrenog cilindra i željezne šipke dobiven je napon od oko 2 V! Postavilo se pitanje - čemu bi ovakva naprava mogla služiti. Jedino objašnjenje pronašlo se u galvanizaciji - procesu koji koristi struju male jakosti za nanošenje tankog sloja jednog metala na površinu drugog. Proveden je eksperiment: figurica je stavljena u posudu napunjenu mješavinom zlatnog praha i priključena na bateriju. Već nakon dva sata figurica je bila pozlaćena. No priča o bagdadskoj bateriji ipak nije znanstveno dokazana, a ona se danas čuva u Nacionalnom muzeju Iraka.

P

rema definiciji, baterija je uređaj koji se sastoji od jedne ili više elektrokemijskih ćelija koje kemijsku energiju pretvaraju u električnu. Riječ baterija prvi je 1749. godine upotrijebio Benjamin Franklin, opisujući uređaj povezanih kondezatora koji je koristio za eksperiment s elektricitetom. Kondenzatori su bili ploče od stakla premazani metalom s obje strane, a punili su se preko statičko generatora i praznili dodirivanjem metala i elektrode. Povezivanjem zajedno u "bateriju" davali su jače pražnjenje. 18 progressive |

7/8: 2013

VOLTIN ČLANAK Godine 1784. Luigi Galvani proučavao je anatomiju vodozemaca i primijetio da se mišići na žabljim kracima trzaju pri dodiru sa dvije različite kovine. Galvani je vjerovao da je uzrok te pojave slabo poznati elektricitet koji imaju živa bića, a u ovom slučaju žablji mišići. Taj elektricitet ostaje i nakon smrti životinje, a ne gubi se niti nakon njezina prepariranja. Dvanaest godina kasnije talijanski znanstvenik Alessandro Volta ispravno je protumačio taj neobični fenomen i dokazao kako iz metalnih elektroda izbija elektricitet, kada se među njima nađe elektrolit. Godine 1897. po njemu je nazvana jedinica za napon (volt). Allesandro Volta izumio je 1800. prvu pravu bateriju, poznatu kao "Voltin stup". Voltin članak je baterija koja se sastoji od izmjenično poredanih ploča bakra i cinka. Između ploča se nalazila krpica (elektrolit) koja ih je međusobno dijelila. S obzirom da je kroz stup stalno prolazila struja, Voltin elktrostatički stup je bio najupotrebljiviji izvor električne energije. Volta je eksperimentirao sa različitim


| 7/8:2013

materijalima, ali bakar i cink su davali najbolje rezultate. Izum je imao izuzetno značenje u području elektrokemije i elektriciteta jer dotad nije bio poznat fenomen kontinuirane električne struje. VRSTE BATERIJA Danas su baterije podijeljene u tzv. primarne i punjive. Primarne baterije pretvaraju kemijsku energiju u električnu i nakon trošenja se više ne mogu koristiti. Naziv dobivaju prema materijalima od kojih su načinjene, a najpoznatije su: 'obična', alkalna, živina, srebrna i litijeva baterija. Punjive baterije mogu se višekratno puniti nakon pražnjenja. To su tzv. aku-baterije (akumulatorske baterije). Oblici baterija označavaju se standardnim, a kod rjeđe korištenih tipova tvorničkim oznakama. U primjeni su američke, europske i druge vrste oznaka.

Prema istraživanjima ovih dana objavljenim u znanstvenom časopisu Wired, otkriveno je kako bi se za proizvodnju silicija kao povoljan izvor mogle koristiti rižine ljuske. Znanstvenici se nadaju da će one zamijeniti grafit u anodama litij-ionskih baterija. PERSPEKTIVE Prema istraživanjima ovih dana objavljenim u znanstvenom časopisu Wired, otkriveno je kako bi se za proizvodnju silicija kao povoljan izvor mogle koristiti rižine ljuske. Znanstvenici se nadaju da će one zamijeniti grafit u anodama litij-ionskih baterija. Prošlog mjeseca objavljeni su i rezultati istraživanja znanstvenika s Colorado State Universityja koji su razvili 3D unutrašnju arhitekturu koristeći bakrene nano žice kako bi pohranili dvostruko više litijevih iona od tradicionalnih litij-ionskih baterija za laptop. Taj bi prototip, veličine baterije mobitela, bio napunjen u roku od 12 minuta. Prototip je veličine baterije za mobilni uređaj. Nano žice u konačnoj bi verziji trebale biti obložene elektrolitom i okružene litijem. Laboratorijski testovi su na tom prototipu pokazali do 10 puta brže punjenje od klasične baterije za mobilni uređaj. Znanstvenici optimistično najavljuju komercijalizaciju ove tehnologije kroz dvije godine. n

progressive |

7/8:2013

19


 U FOKUSU NEprehrana

Baterije

Za moderan životni stil Svoje proizvode u rubrici U fokusu – baterije predstavili su Procter & Gamble (Duracell), Energizer (Energizer) i Nardi (GP Batteries International Limited)… Pripremila: Marija Kosor

ENERGIZER

"Energizer Holdings, Inc, sa sjedištem u St. Louisu, jedan je od najvećih svjetskih proizvođača primarnih baterija i prijenosnih svjetiljki i lampiona. Energizer® je globalni lider u kategoriji baterija te nudi asortiman baterija s visokom performansom za sve potrebe potrošača. Energizer vlada cijelom kategorijom s inovativnim i jasnim komunikacijskim sredstvima, odnosno istaknutim rješenjima

NARDI "GP Batteries International Limited uvršten je na Singapursku burzu Trading Limited 1991. Grupa je usmjerena na razvoj, proizvodnju i prodaju baterija i proizvoda povezanih s njima. Od osnutka pod Gold Peak grupom u Hong Kongu, GP batteries brzo se razvio te postao jedan od glavnih svjetskih ponuđača primarnih i ponovno-punjivih baterija. Poduzeće je najveći proizvođač baterija u Kini. Pod originalnom GP markom opskrbljuje proizvođače opreme, velike dobavljače baterija i maloprodajna mjesta širokim asortimanom baterija", kaže Branimir Kovačić, direktor

na prodajnome mjestu", kaže Andrea Gódor, Trade Marketing Manager, Energizer Hungary Ltd. U ponudi je potpuni portfolio proizvoda koji uključuje Energizer® Ultra+ premium alkalne baterije; Energizer® Ultimate Lithium; Rechargeable baterije i punjače; prijenosne svjetiljke i lanterne, priključke i induktivne punjače baterija. "Energizer® nastavlja ispunjavati svoju ulogu tehnološkog inovatora redefiniranjem rješenja za prijenosnu snagu kako bismo zadovoljili sadašnje i buduće potrebe potrošača koji imaju aktivan životni stil. Nudimo im punjače za prijenosne uređaje, sustave punjača za bežične konzole video-igara, baterije za slušna pomagala, baterije za fitness uređaje, za igračke i satove", naglašava Gódor te dodaje da potrošači imaju povjerenja u Energizer® baterije i zbog njihove dugotrajne kvalitete. Energizer® je dugo bio predvodnik novih

tehnologija. Tvrtka je proizvela prvu alkalnu bateriju u svijetu i prvu bateriju za satove. Njihove su i prve komercijalno dostupne AA alkalne baterije, a prvi su uveli i AAA litijske baterije. Razvoj PowerSeal™ tehnologije nastavlja trend proizvodnje baterija dizajniranih prema tzv. odgovornim performansama. Tehnologija proizvodnje baterija ponovno u prvi plan stavlja njihovu dugotrajnost. "Energizer® Ultimate Lithium AA baterije s dugim trajanjem, a također i Energizer® Ultimate Lithium AAA baterije, dodatno su poboljšane novom formulom i materijalima. Sada je njihova trajnost 11 puta duža u digitalnim kamerama. U trgovinama će uskoro biti dostupni paketi s PowerSeal™ ambalažom. Potrošačka svijest i nastojanja da ih dodatno informiramo uključuju paket poruka putem promocija, ali i podršku trgovaca", zaključila je Andrea Gódor.

tvrtke Nardi, distributera GP Batteries International Limited. "U redovnoj ponudi imamo različite vrste Alkalnih baterija (Super alkalne i Ultra alkalne) te različite vrste Litiumske i Silver Oxide dugmaste baterije. Jedan od popularnih i svakako brzorastućih trendova je prodor pametnih telefona i tableta koji se koriste u pokretu, izvan kuće, u javnom prijevozu ili u kafiću da bi komunicirali s prijateljima i rodbinom. Stoga je brzorastuća i potreba za prijenosnom energijom koju će

moći ponijeti izvan kuće. Kao rezultat ovih trendova GP je prije godinu dana lansirao Portable Power Bank", objašnjava Branimir Kovačić te dodaje da GP, kad su u pitanju svjetski trendovi, najviše brige vodi o kvaliteti proizvoda i ekologiji.

Prodaja: NARDI d.o.o. 10 020 ZAGREB SAJMIŠNA CESTA 6

20 progressive |

7/8: 2013

Tel: 00 385 1 6602 002 Tel/fax: 00 385 1 6602 202 E-mail: nardi@zg.t-com.hr


| 7/8:2013 PROCTER & GAMBLE

"Procter & Gamble prisutan je u kategoriji s brendom Duracell, koji u ponudi ima širok asortiman proizvoda, od alkalnih baterija preko punjivih baterija i punjača, do specijalnih baterija. Instantno prepoznatljiv s narančasto (bakreno) - crnom baterijom, i omiljenom ikonom brenda, Duracell zekom, Duracell je trenutno najprodavaniiji brend baterija na svijetu (AC Nielsen, 2012.). Ključna strategija je graditi brend kroz vodstvo u inovacijama, u alkalnim i punjivim baterijama, ali i širokom dijapazonu rješenja za prijenosno napajanje uređaja te osigurati

potrošačima najbolje performanse, kao i najbolji omjer vrijednosti i cijene", kaže Ana Milićević, Associate Brand Manager Duracell Central Europe. Govoreći o najpopularnijim pakiranjima, Milićević otkriva da su u kategoriji baterija prema prodaji najzastupljenije alkalne, a najčešće veličine su AA i AAA (Nielsen, podaci iz proteklih 12 mjeseci, Poljska, travanj, 2013.). Unutar kategorije alkalne baterije su najčešće prisutne u dvije ili više različito cjenovno pozicioniranih podgrupa, koje se razlikuju prema performansama ili dugotrajnosti baterije. "Skuplje pozicionirane varijante alkalnih baterija, koje nude najbolje performanse, tako u pravilu najviše doprinose vrijednosti kategorije. Budući da je napajanje uređaja energijom univerzalna potreba svakog kućanstva i baterije imaju 85% penetraciju domaćinstava (izvor: Nielsen ChannelFacts, 2008.), važno je potrošačima osigurati po-

nudu baterija u svakom tipu prodajnog kanala. U malim formatima važno je osigurati najprodavaniji dio asortimana, dakle alkalne baterije, dok u većim ili specijaliziranim tehničkim formatima (hipermarketi, trgovine elektroničkom opremom) potrošači očekuju širi asortiman, uključujući punjive baterije i punjače te specijalne baterije", dodaje Milićević. Govoreći o svjetskim trendovima, Ana Milićević naglašava kako je za Procter & Gamble inovacija ključna. "Upravo u njoj vidimo garanciju za daljnji rast vrijednosti i profitabilnosti kategorije. Duracell je brend sa 50 godina inovacija iza sebe, a s kojima ne posustajemo – prošle godine smo lansirali novu tehnologiju i nove proizvode u svim baterijskim segmentima (alkalne, punjive, specijalne) te čak doveli na tržište nove USB punjače za pametne telefone (koji su dostupni primjerice u VIP trgovinama). Uskoro planiramo novi veliki val inovacije i pozivamo trgovce da budu dio toga s nama", najavila je Milićević.

 SPONZORIRANI ČLANAK

CEKIN – GASTRONOMSKA MARKA KOJA JAMČI PROIZVODNJU „OD POLJA DO STOLA“ Stvaranje uglednog brenda

Brend Cekin dolazi iz Koke, kolijevke hrvatske peradarske proizvodnje, koja datira još iz 1959. godine. Proizvodi koji su 1997. objedinjeni brendom Cekin Industrija mesa Koka izvozi u zemlje Europske unije već više od dva desetljeća, a njihova je kvaliteta potvrđena dobivanjem brojnih međunarodnih certifikata (ISO 9001, HACCP, SSOP, IFS, BRC, HALAL) koji jamče visoke standarde u industrijskoj proizvodnji prehrambenih namirnica. Ukusno i visoko vrijedno pileće meso dolazi u raznim varijantama, a u svakoj se prepoznaje jedinstvena kvaliteta namirnice dobivene iz domaćeg uzgoja. Tako se danas u bogatom asortimanu gastronomske marke Cekin nalazi velik broj izvrsnih proizvoda kao što su pile Gavelino, Crispy Pops, hrenovke u prirodnom ovitku, Filetino i mnogi drugi. Također, u ovom ljetnom periodu posebno su popularni Cekinovi marinirani proizvodi, koji su kao stvoreni za roštiljanje u prirodi. Ukusne marinade i najkvalitetniji dijelovi pilećeg mesa krase ovu odličnu, sezonski orijentiranu ponudu koja je ove godine oplemenjena Marinato grill ražnjićima sa slaninom.

Zaokružen proizvodni ciklus – velika prednost na europskom tržištu

Tržišnu strategiju za Cekin proizvode simbolizira krilatica „Od polja do stola“, koja oslikava maksimalno profesionalan i logičan slijed proizvodno-prodajnog procesa, koji počinje na vlastitim roditeljskim farmama, a završava u trgovinama diljem Hrvatske i drugih europskih zemalja. Za kvalitetnu hranidbu pilića, temeljenu na najnovijim nutricionističkim dostignućima, zaslužna je tvornica stočne hrane BLAGOdar, čija je glavna misija proizvodnja potpunih i dopunskih krmnih smjesa, vitaminsko-mineralnih dodataka i premiksa.

progressive |

7/8:2013

21


 INTERVJU MJESECA

Dr. sc. Igor Matutinović, direktor GfK Centra za istraživanje tržišta

Potrošači su postali racionalniji Prema najnovijem istraživanju GfK, hrvatski potrošači iskazali su novu dozu optimizma te je GfK indeks povjerenja potrošača u lipnju 2013. zabilježio dosad najveći porast - sa 33,49 na 38,35 bodova. Pozitivan pomak dogodio se kod svih komponenti indeksa: od ocjene sadašnjeg financijskog stanja i očekivanja budućeg dohotka do sklonosti potrošnji. Potonja je rasla po prvi puta od rujna 2012. što može predstavljati pozitivan znak i za FMCG industriju. O novom valu optimizma, ali i o aktualnom gospodarskom stanju razgovaramo s direktorom GfK Centra za istraživanje tržišta i članom Adriatic Region Managmenta Igorom Matutinovićem. Razgovarala: Marija Kosor Je li u pitanju znak skorog početka oporavka ekonomije? Što govore podaci kada je u pitanju povjerenje potrošača? Još je prerano govoriti o početku oporavka, ali se čini da smo barem dodirnuli dno. Naime, pozitivan pomak GfK indeksa povjerenja potrošača dogodio se nakon duljeg vremena kod svih komponenti indeksa: od ocjene sadašnjeg financijskog stanja i očekivanja budućeg dohotka do sklonosti potrošnji. Sklonost potrošnji rasla je po prvi puta od rujna 2012. godine. Ovdje potrošače pitamo o namjeri trošenja na kupovinu trajnih dobara (npr. namještaja, perilice rublja, perilice suđa, TV i sl.) u sljedećih 12 mjeseci, a u usporedbi s iznosom kojeg su potrošili u zadnjih 12 mjeseci. Osim za proizvođače trajnih dobara koja ne podliježu impulzivnoj potrošnji, rast indeksa može predstavljati i pozitivan znak i za FMCG industriju. Naravno, ostaje pitanje koliko je na povećani optimizam potrošača utjecalo saznanje o neposrednom ulasku Hrvatske u EU. Ono što ohrabruje jest da i neki drugi indikatori, poput CIEZ indeksa poslovnog ciklusa Ekonomskog instituta Zagreb ukazuju na pozitivnu promjenu u ekonomskoj di-

22 progressive |

7/8: 2013

namici. Nažalost, vrijednosti svih pokazatelja nalaze se još uvijek u zoni recesije. Što će u narednom razdoblju imati najveći utjecaj na ekonomska kretanja u našoj zemlji? Kakva su kretanja? Kakve su mogućnosti, prilike i izazovi? Makroekonomske prognoze za Hrvatsku su i dalje neopovoljne – za ovu godinu očekuje se pad BDP-a od oko 1% dok se oporavak u u 2014. godini predviđa tek ispod 1% što u stvari više nalikuje stagnaciji nego početku uzleta ekonomskog ciklusa. Ulazak u EU uz istovremeni gubitak povlaštenog statusa na tržištima CEFTA-e ne predstavlja značajan poticaj domaćoj industriji i izvoznicima te se niti u tome kontekstu ne može očekivati značajniji rast industrijske proizvodnje i zaposlenosti. Razmjerno loša međunarodna konkurentnost hrvatske ekonomije također se ne može poboljšati preko noći, a takvo stanje je, između ostalog, rezultat nepostojanja industrijske politike unatrag posljednjih 20-30 godina. U EU također se


| 7/8:2013 ne očekuje iole značajan oporavak koji bi dao veći poticaj našim izvoznicima. Ono što je izvjesno jest da će ulaskom u EU doći do veće liberalizacije tržišta, odnosno domaći proizvođači bit će pod većim konkurentskim pritiskom nego do sada. Uzevši sve zajedno, prilike i izazovi dešavat će se na razini pojednih poduzeća – ona koja su investirala u svoj razvoj tijekom recesijskih godina te čija proizvodna i marketinška orijentacija nadilazi hrvatske okvire, imat će veće šanse za uspjeh. Pasivni igrači naći će se u problemima. Prema podacima GfK, što će građane najviše brinuti u narednih godinu dana? Kao i do sada, građane će i dalje najviše zabrinjavati ekonomski problemi: nastavak nepovoljnih ekonomskih kretanja, strah od gubitka posla, pad životnog standarda: prema našim istraživanjima, svega 12% kućanstava navodi da ne osjeća veće posljedice krize. U kontekstu de-facto stagnacije koja se predviđa u 2014. godini, teško je očekivati veće promjene u zabrinutosti stanovništva. Kakva je kupovna moć u Hrvatskoj u odnosu na onu u Europi? Prema našem globalnom istraživanju - GfK Purchaising Power – koje je započeto davne 1937. godine i mjeri kupovnu moć kroz raspoloživi dohodak po stanovniku nakon odbitka poreza, a uvećan za socijalne transfere države, Hrvatska se sa 5.011 eura nalazi na 31. mjestu u Europi od ukupno promatrane 42 zemlje. Pred početak recesije, 2007. godine Hrvatska se sa 4.565 eura nalazila na 29. mjestu u Europi, što znači da se relativna kupovna moć u europskom kontekstu malo pogoršala u posljednjih pet godina. Hoće li nakon ulaska u EU porasti troškovi života? Koje kategorije će rasti, a koje padati? S obzirom da ulaskom u EU nestaju carine na prehrambene proizvode uvezene iz drugih zemalja EU, te imajući u vidu da je procesirana (pakirana) hrana u EU jeftinija, to bi moglo imati pozitivan utjecaj na budžete kućanstava. To se, naravno, odnosi i na sve druge proizvode koji su u susjednim zemljama EU jefitiniji, a sada više nisu opterećeni carinskim davanjima,. Također će utjecati povoljno na kupovinu preko interneta, a u domeni usluga smanjit će se cijene roaminga. Poskupjet će, kao što znamo, cigarete i duhanski proizvodi. Stoga očekujem da bi ulazak u EU trebao imati blagi pozitivan utjecaj na smanjenje troškova života hrvatskih građana. Koliko je važno uvođenje inovacija u poslovanje? Sustavno poticanje i uvođenje inovacija u poslovanje jest conditio sine qua non opstanka u konkurentskom okruženju pogotovo kada govorimo u kontekstu ulaska Hrvatske na jedinstveno tržište EU. Preferencije i očekivanja potrošača stalno se mijenjaju i rastu pod utjecajem tehnologije i širine izbora koju nude brojni proizvođači na globalnom tržištu. Vaša marka stalno je ugrožena od postojećih konkurenta, od privatnih marki maloprodajnih lanaca te od novih igrača koji ulaze u vašu kategoriju. Ne inovirati znači prepustiti svoju marku isključivo cjenovnoj konkurenciji, a zatim i zaboravu. Prema Boston Consulting Group, najbolja poduzeća povećavaju svoja ulaganja u razvoj novih proizvoda upravo za vrijeme recesije kako bi stvorili bolju početnu poziciju na tržištu u trenutku kada započne novi ciklus ekonomskog rasta. Istraživanje tržišta ključan je element procesa inoviranja čija je glavna uloga u smanjivanju rizika od neuspjeha te u optimiranju povrata na uložena sredstva. American Marketing Association preporuča kompanijama da investiraju od

0.02%-1% od vrijednosti ukupne prodaje u istraživanje marketinga, s time da taj iznos kod lansiranja novog proizvoda može dosegnuti i 10% od očekivane prodaje. Na temelju naših saznanja, uspješni domaći proizvođači koji su za vrijeme recesije povećavali investicije u istraživanje tržišta, umjesto da ih smanjuju čekajući 'bolja vremena', uspjeli su u razdoblju 2008.-2012. povećati svoj tržišni udio. U stvarnosti 'bolja vremena' ne postoje, postoje samo bolji i lošiji igrači od kojih oni prvi imaju inovacije ugrađene u svoj poslovni DNA. Ovdje je potrebno napomenuti da kontinuirano 'čišćenje' brend portfelja i eliminacija neproduktivnih SKU-ova predstavlja naličje inovacijskog procesa. Naime, marke koje su izgubile svoju prepoznatljivost na tržištu te 'šuma' pojedinih varijanti brenda (SKU) s jedne strane troše oskudne resurse (ljudske i novčane), a s druge strane unose konfuziju na policama, kako za potrošače tako i za retailere. Kao i kod uvođenja novog proizvoda na tržište, i ovdje je potrebno da odluke budu utemeljene na pouzdanim istraživačkim metodama i pokazateljima.

Već dvadeset i više godina uvozimo oko 50% potreba za hranom, a gotovo polovina kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta ostaje neobrađena od čega su značajne površine u vlasništvu države. Na političkoj sceni dolazilo je do promjena vlasti, a taj problem još uvijek nije riješen. Raste li potražnja za proizvodima i uslugama? Prema podacima GfK panela kućanstava za razdoblje I-IV 2013./IIV2012., vrijednost ukupnih kupovina pala je za 6% pri čemu su se različite kategorije proizvoda različito ponašale. Ovdje treba uzeti u obzir da su potrošači tijekom četiri recesijske godine postali racionalniji tako da koriste kupovine na akciji i češće kupuju privatne marke. To upućuje na zaključak da je fizički obujam pada prometa manji nego vrijednosni. U svibnju je DSZ zabilježio porast prometa u trgovini na malo za 0.8% u odnosu na travanj. Za očekivati je da će se potražnja povećati u ljetnim mjesecima zbog turističke potrošnje i relaksiranijeg načina ponašanja potrošača za vrijeme godišnjeg odmora. Kakve i kolike su razlike između potrošača u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji? Koliko se razlikuju njihove kupovne navike? Tržišta ex-YU s Albanijom, koja čine takozvanu Adriatic regiju, vrlo su heterogena s obzirom na mnoge društvene, političke i ekonomske varijable. Stoga se njihove kupovne navike prije svega razlikuju u ovisnosti o raspoloživom dohotku te stupnju razvoja maloprodajnog tržišta pojedine zemlje. Unutar tih razlika postoje i znatne varijacije u relativnoj zastupljenosti pojedinih segementa potrošača. Trebamo li možda gore navedena tržišta promatrati kao jedno? Ono što bi se moglo smatrati zajedničkim nazivnikom ex-YU ekonomija nalazi se u domeni zajedničke povijesti, jezika i kulture, naročito pop kulture i brendova koji su dominirali regijom do kraja osamdesetih. Prodor regionalnih trgovačkih lanaca poput Konzuma i done-

progressive |

7/8:2013

23


 INTERVJU MJESECA

Dr. sc. Igor Matutinović, direktor GfK Centra za istraživanje tržišta Kontinuirano 'čišćenje' brend portfelja i eliminacija neproduktivnih SKU-ova predstavlja naličje inovacijskog procesa. Marke koje su izgubile svoju prepoznatljivost na tržištu te 'šuma' pojedinih varijanti brenda (SKU) s jedne strane troše oskudne resurse (ljudske i novčane), a s druge unose konfuziju na policama. stava, na primjer upravljanje kućnim proračunom na način da se ne optereti neodrživom razinom dugova. Da bi se izvukli iz sadašnje krize, koja vuče svoje korijene davno prije početka globalne recesije, potrebno je racionalno, kreativno i konzistentno ponašanje na sve tri spomenute razine kroz dulji vremenski period. Mi smo kroz naša istraživanja ustanovili da se kod potrošača upravo dogodio taj pomak prema većem stupnju racionalnosti, informiranosti te značajnijem učešću planiranja u procesu kupnje. Očekujemo da će se novi obrasci ponašanja zadržati i kada iziđemo iz recesije.

davno Mercatora pridonio je formiranju novih regionalnih brendova, da ne spominjem prisutnost europskih i globalnih brendova na policama. Marketinški gledano, postoje tržišni segmenti koji se vrlo malo razlikuju od zemlje do zemlje i kojima se može pristupiti na gotovo istovjetan način u smislu proizvoda i osnovne komunikacije. Treba, međutim, dobro poznavati i međusobne različitosti kako ne bi došlo do pogrešnih poteza na temelju grubog 'ekstrapoliranja' saznanja o potrošačima jedne zemlje na sve ostale. To govorim na temelju više istraživanja i segmentacije koju je GfK nedavno proveo u Adriatic regiji. Definitivno postoje prilike na tržištu od gotovo 25 milijuna stanovnika s ukupom godišnjom potražnjom za robama i uslugama od približno 100 miljardi eura. Treba ih samo znati iskoristiti. Jedna multinacionalna kompanija upravo je uspješno razvila nove proizvode koristeći empirijski dobivena saznanja o sličnostima i različitostima potrošača određene FMCG kategorije u regiji. Što smatraju građani, tko bi nas mogao izvući iz krize? Ha, to ih nismo pitali od 2011. kada su nam uglavnom odgovorili 'nitko' – njih 42%! To dakako ne čudi, pošto je općenito povjerenje u institucije u Hrvatskoj posljednjih godina konzistentno nisko. Na primjer, stupanj povjerenja Vladi, državnoj upravi i administraciji te političkim strankama, kojeg građani izkazuju na skali od 1-7, nalazi se u rasponu od 2,2-2,8. Upitno je da li uopće postoji jednoznačan ili, kako mi u struci kažemo, 'zatvoren' odgovor na to naoko jednostavno pitanje. Tko i kada bi nas mogao 'izvući' mora se sagledati u širem kontekstu. Na primjer, već dvadeset i više godina uvozimo oko 50% potreba za hranom, a gotovo polovina kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta ostaje neobrađena od čega su značajne površine u vlasništvu države. Na političkoj sceni dolazilo je do promjena vlasti, a taj problem još uvijek nije riješen. Dok se neki strateški potezi nalaze u sferi politike, drugi su pak u domeni privatnih poduzetnika, primjerice sustavno ulaganje u razvoj novih proizvoda te osvajanje novih tržišta. Treći se fundamentalni potezi tiču kućan-

24 progressive |

7/8: 2013

U zemljama Adriatic regije znatno je rastao segment trgovačkih robnih marki, koji je Sloveniji i Hrvatskoj već na razini prosjeka srednjoeuropskih i nekih zapadnih zemalja. Kakav će biti daljnji tijek odnosa na relaciji brendovi-trgovačke marke? U Hrvatskoj je učešće privatnih marki poraslo u razdoblju 2008.-2012. sa 12% na 19% na što je u znatnom dijelu utjecala sve razvijenija struktura trgovačkih lanaca koji su dovoljno snažni da nude vlastite marke a dijelom je to i zasluga recesije koja je natjerala potrošače da traže cjenovno povoljnije opcije proizvoda koje često koriste. Prema učešću privatnih marki, Hrvatska se nalazi između Poljske i Češke, dok je njihova zastupljenost u bogatim europskim zemljama znatno veće i seže do 47% u Velikoj Britaniji. Znači, postoji dovoljno prostora za njihov daljnji rast u Hrvatskoj! Kakvi nas trendovi očekuju na FMCG tržištu u Adriatic regiji? Prema istraživanjima GfK panela kućanstava, u Hrvatskoj, BiH i Srbiji volumeni po kupcu u 2012. godini pali su za 10% prema baznoj, pred-recesijskoj, 2008. godini te su vjerojatno dosegnuli dno iako i u Hrvatskoj i u Srbiji i dalje primjećujemo pad ukupne vrijednosti kupovina. Ulaskom Hrvatske u EU, FMCG tržište će postati još konkurentije što svakako predstavlja dodatan izazov za lokalne proizvođače koji su gubitkom povlastica u CEFTA-i smanjili svoju konkurentnost na tržištima Adriatic regije. Akvizicijom Merkatora od strane Konzuma postići će se daljnja koncentracija na regionalnom tržištu maloprodaje uz očekivano jačanje privatnih marki svugdje, a posebno u Srbiji koja ima vrlo nisku početnu poziciju od oko 4%. Kako se ulazak u EU odražava na poslovanje GfK? Veći dio naših prihoda ostvarujemo na lokalnom i regionalnom tržištu. S obzirom da vodećim domaćim proizvođačima ulazak u EU ipak pruža više prilika nego do sada, mi im možemo pomoći u profiliranju uspješne marketinške strategije gdje god im to zatreba. Prednost mulitnacionalne agencije poput GfK jest da klijenti mogu koristiti globalno znanje, a plaćati pamet po lokalnim cijenama koje su, na žalost, još uvijek znatno ispod europskog prosjeka. n


| 7/8:2013

progressive |

7/8:2013

25


 U FOKUSU Prehrana

Voda

Rast iz godine u godinu Ovoga nas ljeta iznenađuje vrijeme koje nikako ne odgovara kalendarskom periodu (lipanj, primjerice). Sunce koje samo ponekad izviri, temperature koje još nisu 'prave ljetne' - sve to bi moglo imati velikog utjecaja na kretanje kategorije voda. Svibanj je zadnji dostupan period iz panela maloprodaje pa se ti utjecaji još ne vide, međutim, iako od početka godine kategorija voda bilježi rast u svakom periodu u odnosu na isti period prošle godine (s iznimkom u travnju), neće biti iznenađujuće ako se taj trend ne nastavi. Analizirala: Ana Bulaš, voditeljica klijenata, Nielsen obrtaja, konzumacija konstantno raste te vrhunac bilježi krajem sezone (rujan/listopad).

TURISTI I TEMPERATURE

K

ategorija vode u ovoj analizi uključuje gazirane i negazirane vode, vode s okusom i bez okusa, sve tipove voda s obzirom na razinu mineralizacije (mineralne, izvorske i stolne vode) te vode svih veličina pakiranja. U zadnjih 12 mjeseci (lipanj'12 - svibanj'13) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash&Carry trgovina, diskonata, veleprodaje i ugostiteljstva) kategorija voda ostvarila je prodaju od 210,9 milijuna litara u vrijednosti od 820,7 milijuna kuna. U odnosu na lani, to je rast od +6,9% količinski i +8,1% vrijednosno. Rast kategorije dolazi i od gaziranih i negaziranih voda. Gazirane vode su još u prednosti te čine 65% tržišta vode i bilježe veći rast količinske prodaje u odnosu na negazirane vode, koje čine 35% tržišta. Rast cijele kategorije dolazi i od voda s okusom i voda bez okusa, s tim da vode bez okusa i dalje čine većinu kategorije (94% količinske prodaje u odnosu na 6% prodaje voda s okusom). Prema razini mineralizacije, vode se dijele na mineralne vode koje čine 65% količinske prodaje kategorije, izvorske (34%) te stolne vode (1%). Prema veličini pakiranja, boce od 1,5 l čine polovinu prodaje cijele kategorije voda te i dalje bilježe rast. Slijede pakiranja od 1 l (30% prodaje), >2 l (11%) te 0,5 l (7%). Ostale veličine pakiranja čine preostalih 2% prodaje kategorije. Zanimljivo je da tijekom godine (od listopada do svibnja) pakiranje od 1 l ima najveći obrtaj, međutim u ljetnoj sezoni (lipanj - rujan) najveći obrtaj preuzima 1,5 l te se na takav način periodično izmjenjuju već godinama. Kako je potreba za tekućinom veća preko ljeta, očito se potrošači u tom razdoblju 'prebace' na malo veće pakiranje. Paralelno, boca od 0,5 l s dolaskom prvih toplih dana već u ožujku počinje bilježiti porast

26 progressive |

7/8: 2013

Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema količinskom udjelu u vodama u zadnjih godinu dana su Jamnica (Jamnica, Jana, Goda, Sarajevski kiseljak, Mivela, Akvia), Podravka (Studenac, Studena), Atlantic Grupa (Donat, Kala, Kalnička), The Coca-Cola Company (Bistra, Romerquelle) te Sveti Rok (Sveti Rok). Vodeća petorka već godinama čini >95% količinske prodaje cijele kategorije. Trgovačke robne marke čine 1% udjela u kategoriji voda te bilježe vrlo blagi rast u zadnjih 12 mjeseci (0,5%). Kao i kod većine kategorija, najvažniji kanal za prodaju voda su supermarketi (301-2500m2) koji ostvaruju trećinu količinske prodaje kategorije (32%). Slijede velike trgovine mješovitom robom (101-300m2) s 21% te srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2) s 20% prodaje kategorije. Hipermarketi (>2501m2) čine 15% prodaje, a male trgovine mješovitom robom 8%. Kiosci i benzinske postaje čine preostalih 4% prodaje. Dva elementa snažno utječu na realizaciju vode na hrvatskom tržištu. Jedan je broj ljudi, odnosno turista u ljetnoj sezoni, a drugi su temperature. Ono što dodatno ide u prilog konzumaciji vode je svakako trend zdravog življenja i zdrave prehrane. Sezona 2013. je u tijeku te je, gledajući od sezone 2010. nadalje, svaka sljedeća ostvarila bolji rezultat od prošle. Još koji mjesec i vidjet ćemo kakav je rezultat ostvaren u ovoj sezoni te da li će se niže temperature koje zasad bilježimo u lipnju i srpnju odraziti i na realizaciju vode u ovoj sezoni. S toplijim danima i porastom temperatura, očekivano raste prodaja svih vrsta pića (vode, sokova, gaziranih pića, piva itd.), međutim na vrlo visokim temperaturama ipak jedini spas pruža voda. Dakle, držimo fige za što veće temperature! n


www.testiraj.com.hr

| 7/8:2013

Ukupan dojam - vrlo dobar TestiRaj Hrvatska organizirala je istraživanje tryvertising metodom 4 vrste negazirane flaširane vode. U dva dana 40 je osoba kušalo vodu te je ocijenilo po kriterijima okusa, izgleda ambalaže te je dalo osobni dojam… Pripremio: Tomislav Gomuzak, direktor, TestiRaj Hrvatska

JANA se profilirala kao najukusnija te je ukupan dojam koji ostavlja na kupce vrlo dobar.

STUDENA plijeni pažnju svojim interesantnim dizajnom ambalaže. Kupci su vrlo zadovoljni okusom Studene pa je tako i ukupan dojam vrlo dobar.

BISTRA svojim okusom utječe na vrlo dobar dojam svojih kupaca dok je ambalaža manje privlačna.

SV ROK voda prepoznata je po dobrom okusu, što je svakako ostavilo vrlo dobar dojam na kupce, dok je ambalaža ocijenjena nešto lošije.

progressive |

7/8:2013

27


 U FOKUSU prehrana

Voda

Osvježenje s izvora Svoje proizvode u kategoriji voda predstavili su proizvođači Jamnica, Podravka, Atlantic Grupa i Laško Grupa. Pripremila: Marija Sedlar

JAMNICA

Dugu tradiciju punjenja mineralne vode Jamnica d.d. započela je 1828. godine, a do danas je izrasla u najvećeg proizvođača mineralne i izvorske vode i bezalkoholnih pića na jugoistoku Europe. Svoj razvoj, poručuju iz Jamnice, prije svega temelje na izgradnji snažnih robnih marki koje na hrvatskom tržištu imaju vodeću poziciju u svojim segmentima, a sve značajniju ulogu imaju i na regionalnim tržištima te na globalnom svjetskom tržištu. Jamnica u svom asortimanu, osim mineralnih voda, ima i aromatizirane mineralne vode, prirodne voćne sokove, voćne napitke, ledene čajeve, izotonične napitke, gazirana pića i praškaste napitke. Što se tiče kategorije mineralnih voda, naj-

ATLANTIC GRUPA Kala i Kalnička su vode s dugom tradicijom - još davne 1842. godine otkriven je prvi izvor u selu Apatovec podno Kalnika. Tijekom godina, u prodaji su se nalazile pod različitim nazivima robnih marki, da bi 2012., nakon rebrendinga, bile lansirane na tržište kao Izvori Kalnika, otkrivaju u Atlantic Grupi. „Izvori Kalnika objedinjuju gaziranu prirodnu mineralnu vodu Kalničku te negaziranu prirodnu izvorsku vodu Kalu. U maloprodaji su dostupne u PET pakiranjima od 1,5 l i 0,5 l. Oba pakiranja imaju svoju ciljnu publiku, s obzirom da je mala boca praktična za sve situacije izvan kuće dok je veliko pakiranje prikladno za kućanstvo. Međutim, kako se mineralna voda kod nas tradicionalno više

28 progressive |

7/8: 2013

popularnije pakiranje Jane je ono u PET ambalaži od 1,5 l dok je najpopularnije pakiranje Jamnice ono u staklenoj ambalaži od 1 l. Osim Jamnice i Jane, Jamnica d.d. na hrvatskom tržištu distribuira i prirodnu gaziranu mineralnu vodu Sarajevski kiseljak, prirodnu gaziranu mineralnu vodu Mivelu i izvorske vode Akviu i Godu. „Tržištu smo predstavili dva proizvoda u segmentu aromatiziranih mineralnih voda: Jamnicu Sensation s okusom jabuka-kivi i aromatiziranu Janu s okusom grožđe - mirabel. Najveći porast prodaje bilježimo tijekom ljetne sezone, a najviše raste prodaja voda. Jamnica i Jana u svojim su segmentima lideri na tržištu te ostvaruju udjele od preko 80, odnosno 50 posto. Takvo povjerenje potrošača rezultat je kontinuiranog ulaganja u razvoj brendova i kvalitetu proizvoda, što je i najvažniji alat u tržišnoj utakmici s privatnim robnim markama. Novosti u kategoriji, osim novih okusa aromatiziranih mineralnih voda, su redizajn pakiranja linije aromatizirane Jane, kao i razvoj linije Jana junior namijenjene najmlađim potrošačima. Brojne marketinške aktivnosti provode se tijekom cijele godine.

Osim uobičajenih aktivnosti, linija aromatizirane gazirane mineralne vode Jamnica Sensation ovog ljeta, osim novog okusa jabuka - kivi, ima i TV kampanju“, poručuju iz Jamnice te dodaju kako je ulaskom Hrvatske u EU i usklađivanjem regulative, Jana za sva tržišta preuzela naziv 'prirodna negazirana mineralna voda', koji je svrstava u društvo najkvalitetnijih voda Europe gdje ga nosi već dugi niz godina. Jamnica d.d. kontinuirano ulaže u razvoj proizvoda i proizvodnih procesa te prati trendove i potrebe potrošača, ističu u Jamnici. „U svim kategorijama lider smo na hrvatskom tržištu, a imamo dobre pozicije i na inozemnim tržištima gdje su Jamničini proizvodi pozicionirani uz bok najpoznatijim svjetskim robnim markama i prisutni u poznatim trgovačkim lancima i ekskluzivnim restoranima i hotelima. Naša preporuka kupcima je pojačanje aktivnosti tijekom ljetne sezone tako da se dodatno izlože proizvodi koji tijekom sezone imaju najveći obrtaj te vidljivo pozicioniraju unutar rashladnih vitrina, imajući na umu posebno manja pakiranja namijenjena konzumaciji 'u hodu'.“

konzumira, tako je Kalnička od 1,5 l naš najpopularniji i najprodavaniji proizvod. Odlično se slaže uz jelo, rado je viđena na proslavama i izvor je osvježenja u ovim ljetnim mjesecima. Kala je u on-the-go pakiranju uvijek odličan izbor i omiljena među svima koji su često u pokretu“. Kao odgovor na velike vrućine i ljeto koje nam je stiglo, Atlantic Grupa nedavno je lansirala novo pakiranje Kale za kućanstvo. „Našem standardnom pakiranju od 5 l dodali smo 2 l gratis uz vrlo atraktivnu cijenu. Prodaja nam izrazito raste u vrijeme sezone. Potrošači kod odabira vode prije svega obraćaju pažnju na njezinu kvalitetu, tradiciju, mineralni sastav te prirodno i kontrolirano porijeklo. Kupci u tom smislu izrazito cijene

omjer cijene i kvalitete koji im pružaju Kala i Kalnička koje se mogu kupiti u gotovo svim velikim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, kao i u mnogobrojnim manjim trgovinama. Što se tiče prodajno-marketinških akcija, česte su akcije na prodajnom mjestu, kao i atraktivne cijene u vrijeme sezone.


| 7/8:2013 PODRAVKA

Brend Studenac ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje, čak od 1875. godine. Crpi se iz bunara u središtu stoljetnog parka Lipika, a prema svim dosadašnjim degustacijama i istraživanjima potrošača, koja se rade s timom stručnjaka, pokazala se kao najbolja voda za miješanje s vinima, a kada se konzumira sama, pokazala je najbolje organoleptičke karakteristike, ističu u Podravci. „Studena je prva hrvatska prirodna izvorska voda koju pijemo iz boce od 1999. godine. Probija se na površinu između stijena Psunja na izvoru Studena, a zbog uravnoteženog mineralnog sastava izuzetno je pitka voda koja predstavlja odličan izbor svakodnevnog unosa tekućine i minerala te

LAŠKO GRUPA Glavni brendovi Radenske d.d. na hrvatskom tržištu su prirodna mineralna voda Radenska Classic, prirodna negazirana mineralna voda Radenska Naturelle i bezalkoholni program Radenska Ledeni Čaj i Radenska ACE. Najpopularnija pakiranja su u PET bocama, 1,5 l i 0,5 l te 1 l staklena boca. „Radenska Classic je prirodna mineralna voda, poznata po kvalitetnoj kombinaciji rastopljenih minerala i prirodnih mjehurića ugljičnog dioksida te se preporuča za održavanje i nadoknađivanje potrebne tekućine i minerala prilikom fizičkih i sportskih napora. Radenska Naturelle je negazirajuća prirodna mineralna voda s niskim udjelom natrija, a zbog svoje lakoće i pitkog i finog okusa, preporučuje se i djeci. Radenska ACE negazirano je bezalkoholno piće koje u svojoj osnovi sadrži Radenska izvorsku vodu. Zbog ugodne kombinacije sladila i šećera ima približno 50% smanjenu kalorijsku vrijednost, a dolazi u tropic i limun okusu te sa zelenim čajem. Radenska Ice tea

se preporučuje svim skupinama potrošača. Od noviteta na tržištu svakako je potrebno izdvojiti Studenac s voćnim sokom. Riječ je o tri kombinacije voćnog soka i mineralne vode koje su potrošači odmah prepoznali i prihvatili. Prošle godine lansirali smo Studenac limun – grejp i Studenac naranča – kumquat, koji su na prestižnom ocjenjivanju Superior Taste Award u Bruxellesu nagrađeni sa po dvije zvjezdice. Ponukani odličnim rezultatima, i ove smo godine vjernim potrošačima pripremili super okus; Studenac mandarina – grejp koji će zasigurno biti hit ljeta. Sva tri proizvoda mogu se pronaći na prodajnim mjestima u pakiranjima 0,25 l, 0,5 l te 1,5 l.“ Kategorija pića je specifična jer se radi isključivo o sezonskim proizvodima, a u Podravci otkrivaju da im sezona počinje u rano proljeće, kada se otvore prve terase i krenu aktivnosti na otvorenom. „Klasični potrošači prirodne izvorske vode Studene su rekreativci te ljudi koji imaju razvijenu svijest o zdravom načinu života i znaju koliko je voda neophodna za normalno funkcioniranje organizma. Nezaobilazna je kombinacija Studenca s vinima, tako da svi ljubitelji znaju koji je najbolji omjer za gemišt. Upravo je

'klasični' Studenac dio kampanje 'Ekipa za najbolji roštilj' u kojoj smo potrošačima predložili najbolju kombinaciju Podravkinih proizvoda za roštiljanje. 'Studeniziraj se!' kampanjom Studene potrošače smo podsjetili na naše proizvode koji snaže, osvježavaju i pokreću, ukratko - studeniziraju! Svake godine nagrađujemo potrošače akcijskim proizvodima i pakiranjima jer vjerujemo u obostranu lojalnost. Tako se trenutno na tržištu u pojedinim trgovinama mogu pronaći pakiranja Studena 1,5 l (5+1 gratis), Studena limun 1,5 l (20% gratis) te Studenac 1,5 l (5+1 gratis).“ Kod pozicioniranja u trgovini, iz Podravke savjetuju da flaširana voda u manjim pakiranjima (0,5 l, 0,25 l..) ulazi u domenu impulsne prodaje i stoga je važno da bude izložena na frekventnim pozicijama trgovine (rashladni uređaji pored blagajni, mesoreznica, pekarnica ...). Što se tiče većih pakiranja (1,5 l, 5 l..) važno je imati dobru vidljivost izlaganjem istih na paletama koje je poželjno dodatno označiti POS materijalom. Također, kod većih pakiranja prodaju nose i razne inačice promo pakiranja koje bi svakako trebalo dodatno izložiti i oglasiti u katalogu, zaključuju u Podravci.

je negazirano bezalkoholno piće s biljnim sastojcima, napravljeno na bazi prirodne mineralne vode Radenska. Radenska ledeni čajevi ne sadrže tein, umjetna sladila, niti konzervanse te su stoga primjereni i za djecu. Jedinstveno bogatstvo vrela prirodnih mineralnih i izvornih voda, kao i neprestano ulaganje i razvoj, omogućili su prepoznavanje različitig ukusa i potreba suvremenog potrošača, kojima nastojimo udovoljiti spektrom naših proizvoda. Kvaliteta proizvoda naša je vodilja, što vjerujemo da su to potrošači i prepoznali, a što je omogućilo da se Radenska sa svojim proizvodima održi u samom vrhu već dugi niz godina.“ Iz Laško Grupe otkrivaju kako je prodaja u prvih šest mjeseci porasla za 20%, najviše brend Radenska Classic. Porast prodaje je rezultat proširenja distribucije, kvalitenog

proizvoda i atraktivnog pakiranja 3+1 gratis. “Primijeti se utjecaj privatnih i jeftinih privatnih marki, posebno u cjenovnoj konkurenciji s cijenama naših brendova, ali brend Radenska je tijekom godina postao poznat po svojoj kvaliteti koja ostaje osnovna smjernica kod razvoja naših proizvoda, i vjerujemo da će to potrošač prepoznati i cijeniti. Radenska nastoji pratiti potrebe potrošača, stoga smo prije sezone pripremili promo pakiranje 3+1 gratis u segmentu prirodne mineralne vode Radenska Classic dok za sezonu i period poslije sezone pripremamo slične akcije za naše lojalne potrošače”, poručuju iz Laško Grupe.

www.progressive.com.hr progressive |

7/8:2013

29


 Pod povećalom

Higijenski ulošci

Sigurna zaštita cijelog dana Nekoliko godina nakon što su se pojavili na tržištu, jednokratni ulošci bili su skupi i financijski nedostupni većini žena. Kada bi i prikupile novac za kupovinu uložaka, stavljale su ga u kutiju na blagajni i same uzimale paket higijenskih uložaka, bez obraćanja trgovcu. Prošlo je nekoliko godina dok ulošci nisu postali pristupačni većini žena, a danas se koriste diljem industrijaliziranog svijeta. Pripremila: Marija Sedlar

Ž

ene su kroz stoljeća koristile različite oblike menstrualne zaštite – najprije su to bile presavijene trake starih tkanina (krpa), eng. rags, koje su se prale i koristile višekratno. Prvi podaci o upotrebi menstrualnih uložaka spominju se u 10. stoljeću u Grčkoj. Prvi komercijalno dostupni ulošci (ubrusi ili jastučići, kako su se tada zvali) za jednokratnu upotrebu pojavili su se na američkom tržištu 1896. godine, a proizvela ih je tvrtka Johnson & Johnson. Prvu reklamu za tadašnje uloške napravio je Kotex 1921. godine. U to vrijeme, jednokratne uloške proizvodili su i proizvođači zavoja, koji su imali iskustva s proizvodima za zaustavljanje krvarenja kod vojnika. Nekoliko godina nakon što su se pojavili na tržištu, jednokratni ulošci bili su skupi i financijski nedostupni većini žena. Kada bi i prikupile novac za kupovinu uložaka, stavljale su ga u kutiju na blagajni i same uzimale paket

30 progressive |

7/8: 2013

higijenskih uložaka, bez obraćanja trgovcu. Prošlo je nekoliko godina dok ulošci nisu postali pristupačni većini žena, a danas se koriste diljem industrijaliziranog svijeta. I dok su u početku ulošci bili debeli i po nekoliko centimetara, zbog propusnih materijala od kojih su rađeni nisu kvalitetno zadržavali

menstruaciju i često su propuštali. Zadnjih desetljeća ova je kategorija doživjela veliki napredak te se zahvaljujući istraživanjima i inovacijama na tržištu danas može pronaći veliki broj raznovrsnih nepropuštajućih, ergonomski oblikovanih higijenskih uložaka.

VRSTE HIGIJENSKIH ULOŽAKA

Zadnjih desetljeća ova je kategorija doživjela veliki napredak te se zahvaljujući istraživanjima i inovacijama na tržištu danas može pronaći veliki broj raznovrsnih nepropuštajućih, ergonomski oblikovanih higijenskih uložaka.

Dnevni ulošci (panty liners) namijenjeni su svakodnevnoj upotrebi i dizajnirani za apsorpciju dnevnog vaginalnog iscjetka. Ultra tanki (ultra thin) vrlo su kompaktni ulošci, upijajuće snage kao i redoviti (normal) i maxi/ super ulošci, samo tanji. Normal ulošci imaju srednji raspon upijanja dok maxi/super ulošci imaju podlogu s većom sposobnosti upijanja, a korisni su za početak menstrualnog ciklusa, kada je krvarenje obično obilnije. Noćni ulošci su duži od ostalih kako bi korisnicama pružili sigurnost tijekom spavanja. Među higijenskim ulošcima posebno mjesto zauzimaju ulošci od vate i prirodnih materijala (tzv. majčinski ili maternity ulošci) koji se koriste nakon poroda ili operacija. Zadnjih su godina sve popularniji i tamponi, čija prodaja raste u ljetnim mjesecima. Prema agenciji Nielsen, koja prati obične uloške, dnevne uloške i tampone, lideri na hrvatskom tržištu u zadnjih 12 mjeseci (svibanj '12 – travanj '13) prema komadnom udjelu su: Procter&Gamble (Always, Naturella, Alldays, Tampax, Discreet), SCA Hygiene (Libresse), Johnson&Johnson (Carefree, O.B.), Lola Ribar (Lola Lady), Paloma (Ona) i Tosama (Vir, Jasmin). Proizvođači nude bogat izbor higijenskih uložaka i tampona, svih vrsta, veličina i namjene, s krilcima i bez, dnevnih i noćnih… n


| 7/8:2013

progressive |

7/8:2013

31


 Optimizacija asortimana

Planet Retail

Real i dobavljači Real omogućuje svojim dobavljačima pristup svim ključnim indikatorima, kao što je podatak o tome kakav učinak/uspjeh imaju proizvodi konkretnog dobavljača u deset različitih Realovih potrošačkih segmenata, primjerice među konzumentima 'zdravih' proizvoda ili potrošačima koji su osjetljivi na cijenu. Piše: Sarah Herrlein, Senior Retail Technology Analyst

R

eal, u vlasništvu Metro grupe, ima Payback program lojalnosti namijenjen potrošačima, ali trgovac ga također želi iskoristiti da se bolje poveže sa svojim dobavljačima, preko web portala pod nazivom 'Shopper Insights Tool'. Cilj je da Real i njegovi dobavljači zajednički optimiziraju asortiman, unaprijede menadžment kategorija proizvoda, ali i bolje prilagode promotivne aktivnosti specifičnim ciljnim grupama. U prethodnom razdoblju, analize ponašanja potrošača u Realu podrazumijevale su fizičko angažiranje velikog broja ljudi. Dobavljači su tada bili u mogućnosti dobiti samo podatke do kojih se došlo zahvaljujući upotrebi Payback programa lojalnosti na individualnom nivou, tj. informacije koje su se ticale jednog konkretnog projekta. Sada im Real omogućuje pristup svim ključnim indikatorima, kao što je podatak o tome kakav učinak/uspjeh imaju proizvodi konkretnog dobavljača u deset različitih Realovih potrošačkih segmenata, primjerice među konzumentima 'zdravih' proizvoda ili potrošačima koji su osjetljivi na cijenu. Drugi ključni indikatori uključuju analizu najboljeg načina privlačenja potrošača od strane trgovaca za kupovinu određenih proizvoda ili promotivnih artikala - da to učine preko tiskanih izdanja, TV reklama ili online oglašavanja. Dobavljači također mogu dobiti podatke o tome kakav učinak je ostvarila cijela kategorija proizvoda - dakle ne samo proizvodi tog konkretnog dobavljača, već i konkurentski. Međutim, u novom 'Shopper Insight Toolu' nema prostora za direktnu razmjenu podataka između Reala i njegovih dobavljača. Konzultantska kuća Roland Berger, koja je zadužena za kreiranje novog Realovog web portala prema potrebama i specifikacijama trgovca, također je zaduže-

32 progressive |

7/8: 2013

na za ugovore s dobavljačima koji žele koristiti ovu uslugu. Kompanije - sudionice se zatim logiraju na web portal koristeći lozinku i mogu 'skidati' podatke i izvještaje u skladu s nivoom pristupa portalu koji imaju (postoje tri takva nivoa različite dubine). Menadžeri kategorije proizvoda dobivaju podatke u grafičkom obliku te preporuke o tome što mogu napraviti s asortimanom kada je riječ o konkretnoj kategoriji proizvoda, a sve u nastojanju postizanja prethodno definiranih ciljeva.

Dobavljači također mogu dobiti podatke o tome kakav učinak je ostvarila cijela kategorija proizvoda - dakle ne samo proizvodi tog konkretnog dobavljača, već i konkurentski. NOVO PLANIRANJE POLICA Realu nije cilj samo optimizirati asortiman u svojim hipermarketima, već će također koristiti podatke dobivene s web portala radi usavršavanje planograma prodavaonica. Realu će za to poslužiti Aldatin Apollo Space Optimisation program. Iako će tehnologija biti dostupna svim prodavaonicama, bit će potrebno neko vrijeme dok tih 316 objekata dobije nove planograme. Planiranje polica bit će napravljeno prema novom Realovom planu grupiranja koje neće više biti vršeno samo prema karakteristikama kao što su veličina i lokacija, već i prema bazi kupaca u svakoj od prodavaonica. Ako u jednoj prodavaonici najčešće kupuju oni koji su cjenovno osjetljivi, i to najčešće osnovne proizvode, ili oni koji kupuju

na promocijama - takva Realova trgovina će imati različit asortiman u odnosu na onu koju većinom posjećuju potrošači kojima je briga o zdravlju primarna prilikom odabira proizvoda. Da bi ovo ostvario, Real se mora skoncentrirati na tri grupe potrošača - premium, standardne i one okrenute osnovnim proizvodima. Real već provodi pilot-projekt s tvrtkom Nestlé kako bi unaprijedio asortiman 15.000 optimiziranih proizvoda testira se u osam Realovih trgovina, a bit će uvedeni i u druge objekte ovog lanca. Do sada, rezultati su pokazali da je prodaja porasla do 15% u usporedbi s periodom kada trgovine nisu imale implementiranu optimizaciju asortimana. Za potrebe pilot-projekta, Real i Nestlé su podijelili asortiman ambijentalnih proizvoda (proizvedeni na način da mogu stajati na sobnoj temperaturi, imaju dug vijek trajanja na policama i ne moraju se držati u frižideru) na četiri područja. Podjela je bazirana na četiri razloga zbog kojih kupci posjećuju trgovinu: kuhanje, pečenje, hladni obroci i doručak. Na primjer, ambijentalni proizvodi su grupirani tako da ih onaj tko traži namirnice za doručak može pronaći na jednom mjestu. Nadalje, Real je počeo raditi na sličnim projektima i s ostalim kompanijama iz sektora robe široke potrošnje za proizvode za bebe i deterdžente. Također, trgovac je ušao i u pothvat 'križanja proizvoda'. "Počeli smo optimizirati, npr. asortiman proizvoda za bebe, što uključuje hranu za bebe, proizvode za njegu beba, odjeću i namještaj za bebe. Ovime želimo pronaći pravi odgovor na potrebe mlade obitelji s bebom", poručuju iz Reala. Optimizacija ovako ukriženih kategorija u budućnosti će svakako biti jedno od područja koje će trgovci pokloniti veliku pažnju. n


 LOGISTIKA

www.logiko.hr

| 7/8:2013

Upravljanje bazom dobavljača Piše: Antonio Zrilić, član Uprave za strategiju i razvoj

D

onedavno je dominirajuća strategija u nabavi bila koncentracija na smanjenje troškova, a to u praksi znači smanjenje nabavnih cijena. Međutim, razina cijena je dosta često proporcionalna kvaliteti odnosno nivou usluge. Kada govorimo o smanjenju cijena moramo biti svjesni da postoje određena ograničenja ako se koristimo samo taktičkim tehnikama kao što je, na primjer, pregovaranje.

Da bismo pravilno upravljali dobavljačima moramo odabrati prikladnu strategiju. Kao i u svim drugim dijelovim poslovanja, da bismo bili uspješni u nabavi moramo taktike i strategije koje koristimo uskladiti sa strategijom poduzeća u cjelini. stavima je da svake godine traže dodatnih 1-2% rabata od svojih dobavljača, kako bi opravdali svoje postojanje i provodili zacrtanu strategiju smanjenja troškova. S druge

'DOBAR DAN, – 2% MOLIM!' Wal Mart, kao vodeći svjetski diskontni trgovački lanac, davno je uveo praksu da na godišnjim sastancima sa svojim dobavljačima redovno traži dodatni rabat od 1-2% (zauzvrat nudi veće količine). S obzirom da je Wal Mart lider u mnogim inovacijama koje njegovi manji konkurenti slijede, i ostali trgovački lanci uveli su sličnu praksu koju zovem 'Dobar dan, – 2% molim!' Naime, u tih nekoliko riječi bismo mogli sažeti godišnje pregovore između trgovačkih lanaca i njihovih dobavljača. U razgovoru s jednim bivšim top menadžerom iz prehrambene industrije koji je bio redovna 'mušterija' menadžerima nabave trgovačkih lanaca, saznao sam da je između kupaca i dobavljača na lokalnom, ali i globalnom nivou, posrijedi igra (dodao bih - bez granica). S jedne strane, zadatak menadžera nabave u velikim trgovačkim su-

strane su njihovi dobavljači koji su trebali na neki način sačuvati supstancu i profit za budući razvoj. U početku su se znojili od same pomisli na te pregovore, međutim s vremenom su se navikli na ovu igru i razvili neke protutaktike.

IGRA MAČKE I MIŠA Moj poznanik koji je radio na raznim pozici-

jama (od prodajnog predstavnika do predsjednika uprave raznih domaćih i globalnih igrača) odao mi je 'igru mačke i miša' koju je iz godine u godinu igrao s menadžerima nabave u trgovačkim lancima. Naime, znajući da će krajem godine morati davati dodatne rabate trgovačkim lancima, dobavljači su tijekom ljeta napravili korekciju cijena (čitaj: povećali cijene). Na taj način je realna cijena, kada bismo je pratili kroz nekoliko godina, imala trend rasta, a ne spuštanja. Iako bi netko mogao reći da je ovo 'tajna igra', čini mi se da su ove igre svi svjesni – kako dobavljači, tako i trgovački lanci. Svima je zapravo jasno da se cijene ne mogu spuštati unedogled jer postoje granice ispod kojih se ne ide. Zato me stvarno čudi da se i dalje inzistira na tim prizemnim strategijama samo da se zadovolji forma umjesto da se sagledaju stvarni troškovi i potencijali. U mnogim slučajevima više se može postići ako 'povećamo kolač' kroz strateška partnerstva između kupaca i dobavljača od pukog natezanja oko toga tko će uzeti veći dio malog kolača, koji nije dovoljan niti za jednoga… n

Ove i ostale vještine u vođenju nabave, obrađivat će se detaljno na radionicama i praktikumima Logiko Akademije: 5 vještina za uspješno vođenje nabave. Više na http://www.logiko-edukacija.com/akademija

progressive |

7/8:2013

33


 U VAŠOJ TRGOVINI  tendinţe

NTL, Frana Galovića 9, Krapina

Sretno mjesto za kupovinu! Narodni trgovački lanac d.o.o. društvo je u zajedničkom vlasništvu 9 hrvatskih trgovačkih kuća okupljenih u Grupu NTL, koju čine zadarski Bakmaz, vinkovački Boso, čakovečki Metss, dubrovački Pemo, omiški Studenac, Trgostil iz Donje Stubice, Trgovina Krk iz Malinske te Dinova - Diona i Gavranović iz Zagreba. Osim usluga koje NTL radi za svoje članice već više od 10 godina, sve veći i važniji segment zauzima poslovanje u okviru vlastite maloprodaje. Najveća promjena u radu društva nastupila je u ožujku ove godine kada je Narodni trgovački lanac preuzeo čak 200 trgovina Biljemerkanta na području istočne Hrvatske. Uz četiri prodajna objekta na području zapadne Hrvatske, NTL danas ukupno broji 204 prodajna mjesta svih formata te zapošljava 610 djelatnika. Pripremila: Marija Sedlar je u neposrednoj blizini otvorena konkurentska trgovina približno istog formata, broj transakcija u ovom prodajnom mjestu nije pao. Upravo suprotno, transakcije su u porastu, iako je vrijednost košarice nešto manja, što se ipak prvenstveno pripisuje ukupnom padu kupovne moći, a tek potom dolasku konkurencije. Zanimljivo je da je kroz određene aktivnosti koje društvo organizira za sva prodajna mjesta, poput nagradnih igara, upravo u Krapini primjetan najveći odaziv kupaca. Sva dosadašnja anketiranja pokazuju nam da su kupci uglavnom zadovoljni. Primjedbe i pohvale redovito zaprimamo putem web stranica društva te se doista trudimo na pisma kupaca odgovoriti u najkraćem roku. Ukoliko se radi o reklamaciji, naša je politika: Kupac je uvijek u pravu!“

ZADOVOLJAN KUPAC

P

rva trgovina NTL-a otvorena je u Krapini 2007. godine, na adresi Frana Galovića 9, a renovirana je i proširena u travnju 2011. U trgovini su zaposlena 22 djelatnika na čelu s poslovotkinjom Jasnom Šoštarić dok prodajna površina objekta iznosi 925 m2. Voditeljica službe marketinga NTL-a Renata Šimec ističe kako su prednosti trgovine što je najjeftinija u okruženju, ima izrazito ljubazno osoblje, a

34 progressive |

7/8: 2013

posebna se pažnja posvećuje ugodi kupovine i uvijek svježoj ponudi.

VLASTITA MARKA Trgovina sadrži puni asortiman kvalitetnih proizvoda iz kategorije vlastite robne marke NTL te ima odličnu ponudu uvijek svježeg voća i povrća iz vlastite opskrbe iz domaćeg otkupa iz doline Neretve, gdje NTL ima otkupno distribucijski centar. „Premda

Trgovina u Krapini nudi veliku širinu asortimana i u prehrani i u neprehrani, a Šimec ističe kako se sva prodajna mjesta NTL-a, a posebno Krapina, ponose činjenicom da u svojoj ponudi imaju odlične proizvode domaćih proizvođača. „Briga o uvijek svježoj hrani, naročito u dijelu mesa i mesnih prerađevina te svježeg voća i povrća, prioritet je u poslovanju trgovine, a mogućnost kupovine svježe ispečenog obroka na odjelu gastronomije svakako je stra-


| 7/8:2013 zasigurno dodatno pomoći u postizanju uspješnosti upravljanja kategorijama te boljem poslovanju cijele tvrtke.“

NTL TVOJ PRIJATELJ

teška prednost u odnosu na konkurenciju u okruženju. Kupci vole proizvode naše robne marke NTL zbog odličnog odnosa cijene i kvalitete te se oni prema prodaji redovito nalaze među top 100 artikala. Važno je napomenuti da se opskrba hranom u trgovini odvija na dnevnoj razini. Također, dobavljači su naši partneri i suradnja s njima je na vrlo visokoj razini. U konačnici dijelimo isti cilj - prodati što više kvalitetne robe kupcu i zajednički osigurati zadovoljstvo kupca“, poručuje Šimec te dodaje kako NTL redovito provodi edukaciju zaposlenika, eksternu i internu, a posebna se pažnja posvećuje upravo edukciji zaposlenika u pogledu ljubaznosti, kompetencije i stručnosti. „U ovom prodajnom mjestu komunikacija s kupcem doista je na visokoj razini te će svaki zaposlenik rado uslužiti kupca, pomoći mu pri pakiranju proizvoda ili samo 'dobrosusjedski' popričati. Također, osoblje educiramo i po pitanju što bolje organizacije, izlaganja i slaganja artikala unutar prodajnog mjesta. NTL svako prodajno mjesto uređuje sukladno standardima vizualne komunikacije i signalizacije te standardima slaganja robe na polici koji su strogo definirani planogramima. Urednost i dosljednost izrazito su nam važni, a dobro upravljanje kategorijama nastojimo dodatno poboljšati korištenjem novih programskih rješenja. NTL je trenutno u procesu uvođenja novog info sustava koji će

Prodajno mjesto Krapina prije dvije godine potpuno je preuređeno te su se upravo u njemu doradili postojeći standardi unutarnjeg opremanja objekta. Danas NTL Krapina raspolaže vrhunskom maloprodajnom opremom, od polica do popratnog pribora u trgovini, a kvalitetu poslovanja potvrdila je pohvala međunarodne inspekcije koja je još krajem 2011. ovu trgovinu ocijenila kao primjer poslovnice na teritoriju RH u kojoj se uspješno provode EU propisi, podsjeća voditeljica službe marketinga NTL-a. „Asortiman u Krapini posebno se

Prodajno mjesto Krapina prije dvije godine potpuno je preuređeno te su se upravo u njemu doradili postojeći standardi unutarnjeg opremanja objekta. Danas NTL Krapina raspolaže vrhunskom maloprodajnom opremom, od polica do popratnog pribora u trgovini, a kvalitetu poslovanja potvrdila je pohvala međunarodne inspekcije koja je još krajem 2011. ovu trgovinu ocijenila kao primjer poslovnice na teritoriju RH u kojoj se uspješno provode EU propisi. prati i prilagođava željama i potrebama kupca s tog područja. Nije rijetkost da se pojedini proizvodi mogu naći samo u tom prodajnom mjestu jer tako traži naš kupac iz Krapine i okolice. Cijene se također korigiraju u odnosu na tržišna kretanja i konkurenciju, tako da zaista vodimo brigu da u ponudi imamo i najjeftinije proizvode na tom području. Od prošle godine NTL je i u vizualnoj komunikaciji na svojim promotivnim materijalima usvojio slogan koji promiče politiku kvalitete sadržanu u

riječima: NTL tvoj prijatelj. Dakle, namjera nam je kroz tu jednostavnu poruku predstaviti način našeg poslovanja: pozvati kupca da u NTL dođe kao što dolazi svom prijatelju jer NTL će mu, kao dobar prijatelj, ponuditi najbolje što ima! Trgovina u Krapini puno pažnje posvećuje čistoći i urednosti prodajnog mjesta, a u strogim zahtjevima za urednošću upravo prednjači poslovotkinja Jasna Šoštarić koja, premda sitnog stasa i samozatajnog nastupa, 'čvrstom rukom' vodi prodajni tim ovog objekta!“

AKCIJE, NAGRADNE IGRE… Krapinska trgovina NTL poznata je i velikom broju aktivnosti. Tijekom cijele ove godine organizirana je nagradna igra s mjesečnim izvlačenjima. Nagrađuju se kupci koji su tijekom mjeseca realizirali kupovinu u vrijednosti većoj od 200 kn te se izvučeni dobitnici nagrađuju potrošačkim bonovima u vrijednosti 1000, 400 i 100 kuna. Također, svakoga tjedna od četvrtka do nedjelje kupcima je omogućena kupovina proizvoda na vikend akciji, a od ponedjeljka do srijede po jedan je artikl svaki dan posebno snižen. „To su tjedne akcije koje se putem letka i radio oglašavanja predstavljaju kupcima i na koje se oni rado odazivaju. Prodajno mjesto u Krapini sudjeluje u katalogu Grupe NTL od 1. do 15. u mjesecu te s odabranim artiklima i u katalogu Narodnog trgovačkog lanaca d.o.o. koji vrijedi u 45 prodajnih mjesta od 15. do 30. u mjesecu. Nismo zaboravili niti umirovljenike - za njih je svaki ponedjeljak 10% povoljnije kupovati u NTL-u u Krapini!“, otkriva Šimec. I za kraj ističe jedan kuriozitet – u svim nagradnim igrama koje su do sada organizirane u maloprodajnim objektima društva Narodni trgovački lanac, glavnu nagradu uvijek je dobio upravo kupac iz ove trgovine. Stoga možemo zaključiti: NTL u Krapini sretno je mjesto za kupovinu! n

progressive |

7/8:2013

35


 PROGRESSIVE KOŠARICA

Heraklea

Šibenik u nedostatku osmijeha Ukupan rezultat od 10% osmijeha u šibenskim marketima zaista je nezavidan rezultat. Tek jednom kupcu je poklonjen osmijeh, i to na blagajni prodavaonice Konzum Maxi. Pripremila: Kristina Žilić, izvršna direktorica, Heraklea d.o.o.

T

ajni kupci su u srpnju posjetili nekoliko šibenskih marketa. Posjećeni su Konzm Maxi, Lidl, Plodine, Spar i Tommy. Cilj posjeta je bilo mjerenje osmijeha u komunikaciji s kupcima. Tajni kupci su prilikom posjeta odabrali proizvode prema vlastitom izboru te su se obratili djelatniku za pomoć pri pronalasku proizvoda te isti kupili na blagajni. Važno je istaknuti da je mjerenje obavljeno u tzv. trenutku istine, dakle u trenutku kad je kupac boravio u toj prodavaonici. Djelatnici su bili ljubazni i uslužni u komunikaciji te su pomogli kupcima oko pronalaska proizvoda koji ih je zanimao, međutim, izostao je osmijeh. Iako se u današnje

36 progressive |

7/8: 2013

vrijeme osmijeh smatra luksuzom, nitko ne može poreći da svakome uljepša dan, bilo da smo poklonili ili primili osmijeh. Osim toga, dokazano je kako je osmijeh zarazan - ukoliko se nekome nasmiješite, uvijek vam se taj osmijeh vrati. Ukupan rezultat od 10% osmijeha u šibenskim marketima zaista je nezavidan rezultat. Tek jednom kupcu je poklonjen osmijeh, i to na blagajni prodavaonice Konzum maxi. Čime je izazvan nedostatak osmijeha, teško je procijeniti, međutim, iako se čini kao sitnica, može igrati veliku ulogu u kvaliteti usluge. Nije važno samo da je kupac na prvome mjestu u poslovanju, isto to mjesto dijeli sa zaposlenicima. Često se kaže kako su

upravo prodavači ili djelatnici koji su u direktnom kontaktu s kupcima ogledalo poduzeća i upravo ih je zato potrebno kontinuirano usmjeravati. Moto jednog lanca hotela glasi: "Da bi vaši djelatnici dobro postupali s vašim kupcima – prvo vi trebate dobro postupati s njima". I Herb Keller, CEO SouthWest Airlinesa američke kompanije koja je sinonim izvrsne usluge, savjetuje: "Ponašajte se prema vlastitim zaposlenicima jednako kao i prema kupcima". Znači, na prvo mjesto potrebno je postaviti svoje zaposlenike te u njih uložiti, kako bi oni to dalje primjenjivali na kupcima. Tada će kvaliteta usluge biti na vrhunskoj razini. n


Hendal

| 7/8:2013

Konzum i dalje najposjećeniji lanac Posjećenost trgovačkog lanca Lidl također je veoma visoka, a u lipnju je 43% građana navelo da su ga posjetili u zadnja tri mjeseca… Pripremila: Nataša Antunović, Project Manager, Hendal

K

onzum drži poziciju najposjećenijeg trgovačkog lanca. U lipnju je ovaj lanac posjetilo nešto više od polovice građana Hrvatske (56%). Međutim, posjećenost trgovačkog lanca Lidl također je veoma visoka, a u lipnju je 43% građana navelo da su ga posjetili u zadnja tri mjeseca. Kod navođenja lanca kojeg najčešće posjećuju, Konzum drži vodeću poziciju sa 32% lojalnih posjetitelja. Slijede Lidl, Kaufland, Plodine i Billa. Kada je riječ o imidžu, posjetitelji trgovačkih lanaca Lidl kontinuirano percipiraju kao lanac s niskim cijenama dok se Billa pozicionira u svijesti posjetitelja kao lanac s dobrim radnim vremenom. Mercator i Interspar percipiraju se kao lanci koji pružaju dodatne sadržaje. Kaufland se doživljava i kao lanac s niskim cijenama i kao lanac koji pruža dodatne sadržaje. n

RUJAN

FOKUS HRANA

FOKUS NEPREHRANA

POVEĆALO

SOKOVI

DETERDŽENTI ZA STROJNO PRANJE SUĐA

KONZERVIRANA HRANA

b2Retail

TEMA BROJA - PREGLED PROTEKLE GODINE TEMA BROJA - NAJKATEGORIJA OPREMA ZA TRGOVINE 7/8: progressive |

2013

37


 PROGRESSIVE KOŠARICA

SUPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KOLIČINA

INTERSPAR SPLIT

KONZUM ZADAR

BILLA OSIJEK

PREHRANA

KAUFLAND - PULA

PLODINE VARAŽDIN

TOMMY RIJEKA

  

1

Brašno glatko T-550, Podravka

1 kg

5,49

5,99

5,99

5,39

5,39

5,79

2

Šećer kristal, Premijer

1 kg

6,99

6,99

6,95

6,95

5,89

6,99

3

Biljno ulje, Zvijezda

1l

11,99

11,49

11,49

11,99

11,49

11,49

4

Dukat svježe mlijeko u boci, 3,2% m.m.

1l

n

6,79

6,49

6,99

6,99

6,39

5

Margo nova, Zvijezda

250 g

7,99

7,19

7,19

7,18

7,18

5,99

6

Mliječni namaz Dukatela classic, Dukat

150 g

8,99

8,49

8,39

8,49

8,49

8,49

7

Pašteta kokošja, Argeta

95 g

8,99

n

7,99

4,99

7,99

9,49

8

Poliko salama, Cekin Vindija

200 g

11,99

10,69

n

n

n

n

9

Jubilarna kava, Franck

250 g

18,49

18,49

18,48

18,48

18,48

18,49

10

Pasirana rajčica, Podravka

500 g

6,99

6,49

6,49

6,49

6,49

7,69

11

Vrtna juha Knorr, Unilever Croatia

62 g

6,99

6,49

n

5,78

6,49

4,49

12

Špageti Barilla Spaghettoni n.7

500 g

10,49

10,49

10,49

n

10,49

10,69

13

Svinjski but, narezan u mesnici

500 g

15,99

22,53

n

n

18,50

n

14

Carska mješavina, Ledo

450 g

12,99

n

12,49

10,99

10,99

12,69

15

GI Control negazirano piće malina, Vindija

1,75 l

11,99

11,99

n

11,99

11,99

9,99

NEPREHRANA 1

Zubna pasta Signal herbal, Unilever

75 ml

10,79

8,89

9,49

8,89

8,89

10,49

2

Šampon za kosu Palmolive Naturals, Silky Shine Aloe Vera

400 ml

16,49

15,99

n

15,99

11,99

17,99

3

Sapun za ruke Fa Vitalizing, Henkel

100 g

n

3,99

3,99

3,49

3,69

4,29

4

Deterdžent za suđe Čarli classic, jabuka, Labud

500 ml

7,49

7,49

7,49

7,49

7,98

8,69

5

Arf staklo antistatic, Saponia

750 ml

13,99

14,99

14,49

14,49

14,99

11,99

195,12

185,46

137,90

156,06

185,39

172,12

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

2

2

5

3

1

2

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

205,74

205,40

201,68

197,09

196,73

202,70

UKUPNO

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

INTERSPAR SPLIT

KONZUM ZADAR

BILLA OSIJEK

KAUFLAND PULA

PLODINE VARAŽDIN

14:20 - 15:02

16:15 - 17:00

9:55 - 10:35

11:10 - 12:00

11:35 - 12:08

TOMMY RIJEKA 9:05 - 09:30

da

da

da

da

da

da

čisto

čisto

čisto

čisto

čisto

čisto

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

Koliko blagajni ima u supermarketu?

16

16

6

14

10

4

Koliko je blagajni bilo otvoreno dok ste vi obavljali kupovinu?

4

7

2

10

2

2

Koliko je kupaca bilo ispred vas u redu za kupovinu?

6

2

2

4

1

2

Blagajnik je pozdravio kupca?

da

da

da

da

da

da

PITANJA Vrijeme provedeno u trgovini? Je li na ulazu u trgovinu bilo kolica/košara? Stupanj čistoće u trgovini? Stupanj *potpore prodaji robe u trgovini?

38 progressive |

7/8: 2013


| 7/8:2013

HIPeRMARKeTI INTERSPAR ZAGREB

KONZUM - ZAGREB

MERCATOR - ZAGREB

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

5,39

5,99

5,99

5,71

6,99

6,99

6,95

6,85

11,99

11,49

11,99

11,71

n

6,49

6,69

6,69

7,49

7,19

7,29

7,19

8,79

8,49

8,49

8,57

7,99

n

7,99

7,92

11,99

10,69

n

11,34

18,49

18,49

16,49

18,26

6,49

6,49

5,49

6,57

6,99

6,49

4,49

6,03

10,49

10,49

9,99

10,45

15,99

21,49

20,95

19,24

n

10,99

12,99

12,02

11,99

11,99

9,99

11,49

10,79

8,89

7,49

9,40

14,99

15,99

15,99

15,68

3,99

3,99

3,99

3,93

7,49

7,49

7,49

7,68

12,99

14,99

12,99

13,99

181,32

195,11

183,73

2

1

1

200,03

203,03

195,07

akcije/sniženja/promocije

METODOLOGIJA Datum kupovine: 13./14. srpnja 2013. Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske. Naši tajni kupci obilaze i analiziraju trgovine u šest supermarketa u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu te tri hipermarketa u Zagrebu. Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka "n" znači da na polici nije pronađen određeni proizvod. Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi. Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim formatima u kojima pratimo: kretanje cijena određenih kategorija hrane i neprehrane; kvalitetu usluge; stupanj potpore prodaji proizvoda (merchandising); razinu čistoće trgovina. U potrošačkoj košarici, u dijelu kvalitativnih istraživanja, razinu čistoće prikazujemo na sljedeći način: n prljavo: u čak 40% prostora, trgovina je prljava ili su vidljivi tragovi prljavštine n djelomično čisto: u 20% prostora vidljiva je prljavština ili tragovi prljavštine n čisto: trgovina bez vidljivih tragova prljavštine. Pri određivanju potpore prodaji robe, slijedili smo ove kriterije: n dostupnost proizvoda na polici n način slaganja/aranžiranja proizvoda na polici n čistoća, tj. zaštita integriteta proizvoda. Ako dva od tri kriterija nisu u potpunosti ispunjena, izvješće o potpori prodaji robe na razini trgovine ocijenjeno je ocjenom “nedovoljno”.

n - nema

INTERSPAR - ZAGREB

KONZUM - ZAGREB

MERCATOR - ZAGREB

11:00 - 11:45

12:55 - 13:45

19:55 - 20:30

da

da

da

čisto

čisto

čisto

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

24

17

28

12

3

11

1

0

1

da

da

da

Progressive košarica omogućava fokus na grupu proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci. Ispravak: U Progressive košarici u mjesecu lipnju (Progressive broj 130) krivo je navedena cijena artikla Kava mljevena Minas, 200 g, Anamarija u trgovačkom lancu Billa u Osijeku. Naime, trgovački lanac u ponudi nema ovu gramažu navedene kave, nego pakiranje od 250 g po cijeni 15,99 kuna.

progressive |

7/8:2013

39


 PROFIL

Anita Boltužić Kučić, direktorica marketinga i članica NO Zagrebačke pivovare

Naša je misija prepoznati želje potrošača! "Naš je najveći izazov pronalaziti uvijek nove načine na osnovu kojih će potrošači birati baš naše brendove i uživati u njima, pored jake konkurencije prisutne na vrlo zrelom hrvatskom pivarskom tržištu. Naši potrošači su ti koji su rekli da je 'Žuja zakon', a mi im moramo dati uvijek nove opravdane razloge da to misle i dalje", kaže direktorica marketinga i članica Nadzornog odbora Zagrebačke pivovare Anita Boltužić Kučić.

Razgovarala: Marija Kosor

A

nita Boltužić Kučić rođena je u Sisku, a nakon što je u tom gradu završila gimnaziju, dolazi u Zagreb gdje upisuje Ekonomski fakultet, smjer financije. Na fakultetu je bila aktivna i na poslovima demonstratora. "Financije su bile moja prva ljubav i za vrijeme studiranja san mi je bio ostvariti karijeru u nekoj od vodećih banaka ili financijskih institucija u Hrvatskoj, ali na kraju je moj put, eto, ipak bio u marketingu, zbog čega nisam niti jednom požalila", kaže Anita. Za vrijeme fakulteta cijelo je vrijeme radila razne studentske poslove, a čak je i u Zagrebačkoj pivovari radila već kao studentica, ne znajući da će to jednoga dana biti njezin "poslovni dom". "Iskreno vjerujem da je rad za vrijeme fa40 progressive |

7/8: 2013

kulteta jako bitan za razvoj mladih ljudi i njihovih radnih navika te bih to preporučila svakome, čak i onima koji ne trebaju raditi primarno iz financijskih razloga.

Sve vezano za marketinšku podršku naših brendova radimo u jednom predivnom, izuzetno radišnom i predanom timu marketinga i upravo su ljudi u mom timu i naši projekti ono zbog čega se svaki dan veselim odlasku na posao.

Praksu sam odradila u Privrednoj banci Zagreb, u sektoru Riznica, kao pripravnik, a to je ujedno bilo i moje prvo radno mjesto nakon završenog fakulteta. Školovanje sam nadogradila kroz dvogodišnji Executive MBA program u poslovnoj školi Bled gdje sam magistrirala 2010. godine", opisuje Anita svoje radne početke.

PRVA ISKUSTVA Govoreći o svojim prvim radnim iskustvima u Privrednoj banci Zagreb, Anita je istaknula da joj je pripravnički posao donio veliko zadovoljstvo te da je na činjenicu da je zaposlena u toj kompaniji bila jako ponosna jer je selekcijski postupak bio jako strog i dugotrajan, a broj prijavljenih kandidata izuzetno visok. Međutim,


| 7/8:2013 ubrzo nakon toga otvorilo se mjesto pripravnika i u Zagrebačkoj pivovari, a kako je preko studentskih poslova, koje je obavljala u Pivovari, već bila djelomično upoznata s brendovima i projektima koji su se tamo radili, a i sve što je do tada znala o Pivovari jako joj se dopadalo, njezin je odabir naposlijetku ipak bila Pivovara. "Početak je, naravno, bio težak jer krećeš od nule i moraš jako puno raditi da bi se dokazao, ali želja je bila velika, a podrška tima također pa se to odrazilo na rezultate zbog kojih su uslijedila promaknuća", opisuje Boltužić Kučić.

pokazatelja gradimo svoju strategiju: koje nove proizvode lansirati na tržište te koju komunikacijsku strategiju odabrati za postojeće brendove (kako potrošač želi da naši brendovi izgledaju, u kojim pakiranjima, uz podršku kakvih kampanja, kako žele da brendovi 'komuniciraju' s njima, uz koja sponzorstva i evente, i sl.)", kaže Anita.

PREDAN TIM

KONTINUIRANI RAZVOJ "U Zagrebačkoj pivovari radim zadnjih 10 godina, što je za današnje brzo vrijeme i rasprostranjenu naviku čestog mijenjanja kompanija kod mladih ljudi možda malo neobično, ali ja nisam požalila niti zbog jednoga dana u mojoj Pivovari i iskreno vjerujem da, kada ti kompanija daje mogućnost stalnog razvoja i napretka, promjena radi promjene nije niti potrebna, niti dobra", smatra Anita koja u Pivovari radi kao direktorica marketinga, a odnedavno i kao članica Nadzornog odbora, te naglašava: "Svoj posao volim i u njemu istinski uživam". Opisujući atmosferu i rad u Zagrebačkoj pivovari, Anita je istaknula tri stvari kao jako pozitivne. "Tri su elementa koja čine rad ugodnim i uvijek iznova zanimljivim: 1. širok i zanimljiv portfolio brendova: kao najveća pivovara na hrvatskom tržištu, Zagrebačka pivovara proizvodi vrlo šarolik portfolio brendova koje pazimo i gradimo svaki dan u komunikaciji prema našim potrošačima. Naravno, tu je na prvome mjestu naše Ožujsko pivo, najomiljenije i najprodavanije pivo u Hrvatskoj, s izuzetno lojalnim potrošačima koji su na prvome mjestu, što god mi radili; 2. ljudi i atmosfera koju oni čine: atmosfera je pozitivna i vrlo topla i ugodna, većina ljudi u Pivovari tu radi već dugi niz godina. Ljudi vrlo rijetko iz Pivovare odlaze, što već dovoljno govori o kvaliteti i snazi kompanije. To se naravno odražava i na vrlo povezane i gotovo prijateljske odnose među ljudima koji su uvijek spremni pomoći kolegama radi što boljeg rezul-

"Sve vezano za marketinšku podršku naših brendova radimo u jednom predivnom, izuzetno radišnom i predanom timu marketinga i upravo su ljudi u mom timu i naši projekti ono zbog čega se svaki dan veselim odlasku na posao. Meni direktno odgovaraju četiri osobe: Darko Ivančević, Marketing Manager za Ožujsko i ostale core brendove; Ana Krstulović, Marketing Manager za premium brendove; Fanika Mihaljević, Marketing Manager za istraživanje tržišta, inovacije i medije te Vlatka Bartulović, Marketing Manager za sva sponzorstva i evente, a na moju sreću, svih četvero su izuzetni profesionalci i stručnjaci za svoj posao s kojima mi je zadovoljstvo raditi", zadovoljno je istaknula Anita. Najavljujući izazove koji je njezin tim stavio ispred sebe u periodu koji slijedi, Anita je istaknula da je to prije svega daljnji rast udjela na tržištu, rast prodajnog volumena te profitabilnost uz kontinuirano jačanje snage njihovih brendova. "Ukratko, naš je najveći izazov pronalaziti uvijek nove načine na osnovu kojih će potrošači birati baš naše brendove i uživati u njima, pored jake konkurencije prisutne na vrlo zrelom hrvatskom pivarskom tržištu. Naši potrošači su ti koji su rekli da je 'Žuja zakon', a mi im moramo dati uvijek nove opravdane razloge da to misle i dalje. Rezultati su nam kontinuirano dobri, ali naravno da uvijek želimo više i planiramo rasti i dalje. Upravo je ta želja za rastom i što boljim rezultatima u godinama koje dolaze ono što sve nas vuče dalje i zbog čega je naša strast za poslom i našim brendovima svake godine sve veća", zaključila je direktorica marketinga i članica Nadzornog odbora Zagrebačke pivovare Anita Boltužić Kučić. n

U Zagrebačkoj pivovari radim zadnjih 10 godina, što je za današnje brzo vrijeme i rasprostranjenu naviku čestog mijenjanja kompanija kod mladih ljudi možda malo neobično, ali ja nisam požalila zbog niti jednoga dana. tata kompanije, a stvarno mogu reći da je u takvoj atmosferi zadovoljstvo raditi i ostvarivati rezultate; 3. mogućnost rasta i napretka kroz internacionalni know-how: Zagrebačka pivovara je već godinama u vlasništvu velikih svjetskih kompanija. Sadašnji je vlasnik velika svjetska pivovara Molson Coors, što naravno dodatno osigurava mogućnost rasta, učenja i napretka kod naših zaposlenika". Nastavljajući opisivati atmosferu u kompaniji, Anita je istaknula da je sve što ona i kolege rade usmjereno na potrošače, kojima se pokušavaju što više približiti, istražujući njihove želje i potrebe. "Primarno, kroz brojna istraživanja tržišta pokušavamo saznati što naši potrošači žele, vole, preferiraju, a nakon toga, na temelju tih

progressive |

7/8:2013

41


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

PIK Milanska Premier salama PIK je upotpunio asortiman trajnih salama s novom gurmanskom delicijom, Milanska Premier salama. PIK Milanska Premier salama izrađena je od najkvalitetnijih komada mesa, biranih začina s naglašenijom aromom ružmarina. Salama je sitne granulacije i velikog promjera, sadrži prirodnu plemenitu plijesan koja joj daje istančan okus te je idealna za ljubitelje trajnih salama i prave znalce. Miris i okus PIK Milanske Premier salame odlično se slaže s tvrdim sirevima poput parmezana, pecorina, paškog ili livanjskog sira, a klasične hladne plate učinit će kulinarskim izazovom za pamćenje. Opis proizvoda: trajna salama većeg promjera s blagim okusom paprike. Marketinška podrška: TV kampanja, PR kampanja, PRINT kampanja, INTERNET kampanja Logističke informacije: Milanska Premier salama 1 kom ma; bruto pakovine (kg) 1,82; Broj komada proizvoda u kutiji 2; Rok trajnosti (dan) 180; Temperatura čuvanja 4°C Proizvođač: PIK VRBOVEC – Mesna Industrija d.d., Zagrebačka cesta 148, 10 340 Vrbovec Telefon i fax: +385 1 2794 777; +385 1 2794 704 Web site, e-mail: www.pik-vrbovec.hr, pik@pik-vrbovec.hr

PIK Classic čajna i jetrena pašteta 45 g PIK paštete su odličan odabir za pripremu brzog i ukusnog doručka, međuobroka ili lagane večere. Bez obzira odlučite li se za PIK Classic jetrenu paštetu koju karakterizira specifičan i pikantan okus te domaća tradicionalna receptura, ili pak odaberete PIK Classic čajnu paštetu koja će vas osvojiti na prvi zagriz svojom aromom i punoćom okusa, zahvaljujući biranim sastojcima i mješavini začina – zasigurno nećete pogriješiti! Jedina nedoumica je za koju PIK Classic paštetu se odlučiti. Odlična mazivost, vrhunska kvaliteta te najbolje sirovine prepoznatljiv su znak PIK pašteta te nije niti čudo što su postale ljetni hit među ljubiteljima mesnih delicija. Ove paštete neće vas ostaviti ravnodušnima bez obzira na vaše velike gurmanske zahtjeve. Najslađi trenutak dana je upravo onaj kad s članovima obitelji podijelite svoju omiljenu PIK Classic paštetu – a od sada je dostupna i u manjem pakiranju od 45 g. Uživajte u okusima s potpisom provjerene kvalitete! Marketinška podrška: TV, print i OOH kampanja Logističke informacije: 45 g Proizvođač: PIK VRBOVEC – Mesna Industrija d.d., Zagrebačka 148, 10 340 Vrbovec Telefon i fax: 01 2794 511, 01 2794 712 Web site, e-mail: www.pik-vrbovec.hr, pik@pik-vrbovec.hr

UHU® suradnja s filmom ''Gru na super tajnom zadatku'' UHU uveseljava i ovu školsku sezonu s novim likovima, a 2013. godina će biti u znaku filma “Gru na super tajnom zadatku” / “Despicable Me 2”. Sva UHU® ljepila u stiku su dostupna s likovima Malaca, malim žutim pomoćnicima Grua koji će svakome izmamiti osmijeh na lice. UHU® ljepilo u stiku, već je 43 godine stalni pratitelj školske djece. Zahvaljujući jedinstvenom čepu s navojem sprječava sušenje i osigurava dugotrajnost samog ljepila. Jednostavno je za uporabu, glatko se nanosi i, što je djeci najbitnije, ne gužva papir. UHU® brine o prirodi. Formulacija UHU® stika bazirana je na 73% prirodnih sirovina, bez otapala. UHU® - Lijepi sve. Uvijek. Marketinška podrška: trade aktivnosti, TV kampanja, in store promocije, nagradna igra, kreativne radionice, kino promocije. Proizvođač: UHU® GmbH & Co. KG, Bühl, Njemačka Uvoznik: Bolton Croatia d.o.o. Adresa uvoznika: Šarengradska 9, 10000 Zagreb Telefon i fax: 01 333 67 55 E-mail: mail@boltoncroatia.hr

42 progressive |

7/8: 2013


| 7/8:2013 Nove Dolcela kreme za kolače

Dolcela Lava muffins

Asortiman Dolcela krema za kolače obogaćen je s dva nova proizvoda – Kremom za kolače vanilija 135 g i Kremom za kolače čokolada 150 g. Nove kreme iznimno su lagane, kremaste i bogatog su okusa. Namijenjene su za različite vrste kolača: biskvitne kolače, voćne kolače, kolače s prhkim tijestom (npr. pita mađarica, boem kocka). Priprema je vrlo brza i jednostavna – za pripremu kreme potrebno je dodati samo mlijeko, a jedno pakiranje dovoljno je za jedan kolač. Potrošačima poklanjamo letak s receptima koji se nalazi u kutijici. Logističke informacije: komercijalno pakiranje: Krema za kolače vanilija 135 g; Krema za kolače čokolada 150 g Komada u kartonu 9. Kartona na paleti 108. Proizvođač: Podravka d.d. Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica Telefon: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com

Asortiman Dolcela mješavina za kolače obogaćen je novim proizvodom u liniji Muffins - Lava muffins 350 g. Lava muffin je ekstra čokoladni muffin čija je sredina ispunjena finom čokoladnom tekućom kremom. Jedno pakiranje sadrži mješavinu za kolač i kalupe za pečenje i dovoljno je za 8 lava muffina. Priprema je vrlo brza i jednostavna – samo 10 min pečenja. Osim za muffine, mješavina se može koristiti za pripremu čokoladnog soufflea i za Lava tortu čiji se recepti nalaze na pakiranju. Proizvod se nalazi u atraktivnoj kutijici tamno crvene boje u prepoznatljivom Dolcela dizajnu. Logističke informacije: komercijalno pakiranje: Lava muffins 350 g, komada u kartonu 7. Kartona na paleti 75. Proizvođač: Podravka d.d. Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica Telefon: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com

Uz Podravku je ručak na vidiku! U vrućim ljetnim danima, Podravka misli na svoje potrošače i nudi rješenje za jednostavan, brz i ukusan ljetni ručak. Svaki dan pronađite novi ljetni recept na web stranici Podravke ili Coolinarici, u trgovinama potražite savršenu kombinaciju Podravka proizvoda i uživajte u okusima Mediterana. Na brojnim frekventnim mjestima diljem Hrvatske očekuju vas billboardi, na plažama tornjevi, putem radija oglasi te kampanja u tiskanim medijima. Tijekom 7. i 8. mjeseca Podravka nagrađuje svoje potrošače za kupovinu Podravka proizvoda od rajčice, umaka, tjestenina, Eva ribljih proizvoda te izvorske vode Studena, atraktivnim majicama, ručnicima za plažu, kuhinjskim krpama i sjenilima za staklo. Ovog ljeta i kuhanje je dio odmora! Proizvođač: Podravka d.d., Ante Starčevića 32, Koprivnica Besplatni potrošački telefon: 0800 08 08 Web site: http://www.podravka.hr/rucak-na-vidiku, www.coolinarika.com

Ljetna osvježenja iz tvornice radosti i slasti Na policama Vas čekaju ljetni osvježavajući okusi MIKADO premium čokolada u slasnim kombinacijama voća i vrhnja! Za ljeto smo pripremili očaravajuće kombinacije okusa: sočna limeta & vrhnje, lagana stracciatella & vrhnje, nenadmašna jagoda & vrhnje i nešto potpuno novo panna cotta prelivena malinom! MIKADO panna cotta - malina je toliko lagana i osvježavajuća da će zadovoljiti čak i ono najkritičnije nepce i priuštiti vam kraljevski užitak! Preporučujemo da ih malo držite u hladnjaku, užitak u slatkom, mliječnom desertu bit će još veći. Samo trebate odabrati omiljeni okus i prepustiti se užitku!

Novosti koje donosi ljeto! Potrošači danas sve više paze na svoju prehranu. Žele li pri tome uživati u raznovrsnoj i ukusnoj hrani, slim&fit linija Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec odličan je izbor. Proizvodi slim&fit linije sadrže manje natrija i masti, bez umjetnih su bojila i bez pojačivača okusa. Ovog ljeta predstavljamo Vam dva nova nareska slim&fit koja sadrže samo 2% masti u 100 g proizvoda i 23 kcal u jednoj porciji (25 g): PILEĆA PRSA I DIMLJENA PILEĆA PRSA. Zbog praktičnog pakiranja (šnite složene u stupac) u narescima slim&fit može se uživati bilo gdje i bilo kada. Bez grižnje savjesti! Pileća prsa odličan su proizvod od pilećih prsa s malo masti. Ne sadrže gluten i primjerena su za oboljele od celijakije. Dimljena pileća prsa su nešto drugačija pileća prsa. Sočnija su od klasičnih pilećih prsa, a mješavina začina i aroma dima dopunjuju i obogaćuju njihov okus. Marketinška podrška: www.perutnina.com, katalozi kupaca, oglašavanje u časopisima. Logističke informacije: Pileća prsa narezak 120 g/1,2 kg, i Dimljena pileća prsa 120 g/1,2 kg. Proizvođač: Perutnina Ptuj d.d., Potrčeva cesta 10, 2250 Ptuj, Slovenija Uvoznik/distributer: Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec Adresa uvoznika/distributera: Rudolfa Steinera 7, 40 000 Čakovec, Hrvatska Telefon i fax: 040 372 888; 040 372 880 Web site, e-mail: www.perutnina.com; info@perutnina.hr

www.facebook.com/progressive.hr progressive |

7/8:2013

43


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

VIVIS svježi krem sirevi

Vivis krem sirevi dobiveni su u potpunosti od svježeg sira kojem je temelj domaće mlijeko 'z bregov, a tom glavnom i jedinom sastojku dodano je malo vrhnja i soli. Vindijini svježi krem sirevi dolaze u dva okusa namijenjena svima koji žele uživati u raskoši kvalitetnih namirnica: uz klasični, tu je i poznati i dobro prihvaćeni okus šunke. Ovi proizvodi izvrsne kvalitete i odličnog okusa odlikuju se i praktičnim, moderno dizajniranim pakiranjima od 20, 50, 125 i 200 grama, čija atraktivna ambalaža asocira na svježinu i laku mazivost proizvoda. Logističke informacije: 20 g: 44 kom/karton, 196 kartona na paleti, 50 g: 24 kom/karton, 196 kartona na paleti, 125 g: 18 kom/karton, 99 kartona na paleti, 200 g: 12 kom/karton, 99 kartona na paleti. Marketinška podrška: TV, PRINT, WEB, POS Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr

Jumbo ručnici Teta Violeta 2/1 XXL Cheesecake lemon Opis proizvoda: kuhinjski ručnici s mirisom. Marketinška podrška: akcijske ponude, oglasi u časopisima, promocije. Logističke informacije: pakiranje 2/1, jumbo role, 2 sloja Proizvođač: LOGISTIKA VIOLETA D.O.O., Obrež Zelinski 55, 10 380 Sv. Ivan Zelina Telefon i fax: 01 2065 760; 01 2065 831 Web site: www.violeta.com

Red Bull Editions Red Bull, vodeća svjetska kompanija energetskih pića, predstavlja tri nova okusa svog popularnog energetskog pića. Red Bull Editions zasnivaju se na istoj formuli kao i Red Bull Energy Drink, ali su drugačijeg okusa i boje. Dostupne su u limenkama od 250 ml, svaka sa svojim jedinstvenim dizajnom, koji, kao i sam proizvod, odražava boju voća čijeg je okusa. Red Edition crvena je limenka i crveno piće koja uz slatki okus brusnice pruža sve što i Red Bull Energy Drink. Silver Edition osvježavajuća je verzija originala s okusom limete dok je Blue Edition plavo piće u plavoj limenci s voćnim okusom borovnice. Bilo da je riječ o sportu, poslu, shoppingu, cjelonoćnom učenju ili nekoj drugoj situaciji kad vam je Red Bull prijeko potreban, sada možete izabrati između nekoliko okusa. Red Bull Editions energetska su pića namijenjena svima koji vole funkcionalnost Red Bulla te okuse brusnice, borovnice i limete.

44 progressive |

7/8: 2013

Toaletni papir 8+2 gratis 3-slojni, s mirisom breskve Opis proizvoda: 3-slojni toaletni papir. Marketinška podrška: akcije, oglasi u časopisima. Logističke informacije: pakiranje 8+2 gratis Proizvođač: LOGISTIKA VIOLETA D.O.O., Obrež Zelinski 55, 10 380 Sv. Ivan Zelina Telefon i fax: 01 2065 760; 01 2065 831 Web site: www.violeta.com

Baby maramice s bademovim mlijekom Opis proizvoda: Baby vlažne maramice za čišćenje i njegu kože. Marketinška podrška: TV kampanja dječji sajmovi, akcije kod kupaca. Logističke informacije: pakiranje 56/1 Proizvođač: VIOLETA D.O.O., Kolo bb Tomislavgrad, BIH Uvoznik/distributer: LOGISTIKA VIOLETA D.O.O., Obrež Zelinski 55, 10 380 Sv. Ivan Zelina Telefon i fax: 01 2065 760; 01 2065 831 Web site: www.violeta.com

Sokol Limun Sokol limun je osvježavajuća mješavina piva i limunovog soka, koja zbog smanjene gorčine i laganih 1,9% alkohola predstavlja idealnu okrepu u vrućim ljetnim danima. Marketinška podrška: outlet visibility material + objave u katalozima kupaca Logističke informacije: Sokol limun dolazi u dva pakiranja - 0,5 l staklenoj boci te velikom pakiranju 2 l PET. Proizvođač: Karlovačka pivovara d.o.o., Dubovac 22, 47000 Karlovac Telefon i fax: +385 47 607 111; +385 47 451 321 Web site, e-mail: www.karlovacka.com; marketing@karlovacko.hr

www.facebook.com/progressive.hr


| 7/8:2013

progressive |

7/8:2013

45


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

46 progressive |

7/8: 2013

Progressive No 131  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 10 years experie...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you