Page 8

 VIJESTI

Iz zemlje HOK: 8. susret trgovaca Jedan od uvjeta za daljnji opstanak malih trgovaca na tržištu je njihovo udruživanje i povezivanje, a nužno je također ulagati u znanje i razvoj, istaknuto je na 8. susretu trgovaca čiji je organizator Ceh trgovine HOKa. Sudionici skupa ponovno su ukazali na probleme nelojalne konkurencije, rada na crno te istaknuli važnost suradnje domaće proizvodnje i trgovine.

Suradnja Podravke i Unilinea Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić i predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji kojim su se vodeća prehrambena kompanija u regiji te jedna od brzo rastućih turističkih kompanija obvezali, kroz zajedničko djelovanje, obvezali kroz zajedničko djelovanje realizirati značajne poslovne rezultate na nekim od ključnih tržišta diljem svijeta.

Zoo City lansirao web shop Nacionalni lanac trgovina s proizvodima za kućne ljubimce Zoo City otvorio je sredinom listopada novu virtualnu poslovnicu. Uz postojećih 14 prodajnih mjesta, na ovaj način Zoo City ponuda dostupna je vlasnicima ljubimaca na području cijele Hrvatske. U web shopu se nalazi više od pet tisuća artikala za sve ljubimce.

Konzum benz u Sesvetama Na adresi Bjelovarska 48b, u sklopu parkirališta Super Konzuma Sesvete, 15. studenoga otvorena je nova benzinska postaja Konzum benz Sesvete. Radi se o trećoj Konzumovoj samonaplatnoj benzinskoj postaji u Hrvatskoj, a u ovoj godini Konzum je također otvorio Konzum benz postaje u Ulici grada Vukovara u Zagrebu i u Ivanić Gradu.

Mercator u tjedan dana otvorio tri trgovine U manje od tjedan dana, sredinom prosinca otvorene su tri prodavaonice Mercatora u Velikoj Gorici, na zagrebačkoj Savici i u gradu Karlovcu. Iznova izgrađeni market u velikogoričkom Kurilovcu prodajni je prostor veličine 500 četvornih metara; na zagrebačkoj Savici otvorena je trgovina manjeg formata, na 166 četvornih metara; a u Karlovcu je otvoren novouređeni hipermarket Mercatora koji na 2200 četvornih metara građanima omogućuje izbor od 16.000 proizvoda po nižim cijenama. Time je završen planirani ciklus otvaranja Mercatora–H do kraja godine što je uvod u provođenje dugoročne strategije kojom je razvijanje trgovina manjih formata definirano kao jedan od strateških ciljeva.

Plodine otvorile 71. prodajni centar U Zapruđu, na adresi Karla Metikoša 4, kompanija Plodine svečano je otvorila 71. po redu prodajni centar. Ovim otvorenjem Plodine su završile investicijski ciklus za 2012. u koji su ove godine uložili 30 milijuna eura, te je ovo četvrti prodajni centar otvoren u 2012., pored Novigrada, Novalje i ZTC-a Rijeka. U 2012. zaposlili su 400 novih djelatnika. Novi hipermarket prostire se na 9200 četvornih metara bruto prostora, od čega se prodajni prostor prostire na 5600 četvornih metara.

Lidl otvorio trgovinu na zagrebačkoj Knežiji Lidl Hrvatska nastavio je s ekspanzijom na domaćem tržištu. Krajem studenoga, otvaranjem trgovine na zagrebačkoj Knežiji, Lidlova prodajna mreža dosegla je brojku od čak 81 trgovine na području RH. Uz pomoć Blanke Vlašić i Olivera Dragojevića, novi Lidl otvorila je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije časna sestra Jelena Lončar. Otvorenje nove Lidlove trgovine predstavlja nastavak provedbe strategije kontinuiranog ulaganja u širenje prodajne mreže koja je od dolaska ovog trgovačkog lanca u Hrvatsku 2006., s početnih 13, narasla na čak 81 trgovinu.

Skup o perspektivama trgovine Vindija dobila košer certifikate Vindiji su za 37 mliječnih proizvoda te 14 sokova i bezalkoholnih pića dodijeljeni certifikati koji potvrđuju proizvodnju hrane u skladu sa židovskim propisima. U Vindijinom mliječnom asortimanu košer hranom proglašeni su proizvodi iz grupe trajnog i svježeg mlijeka, kao i svježi, meki te polutvrdi sirevi.

10 progressive |

12: 2012

Krajem studenoga, na Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održan je znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu ”Perspektive trgovine 2012: Trgovina u kontekstu održivog razvoja“. Na skupu, koji je organizirala Katedra za trgovinu, sudjelovali su znanstvenici iz Hrvatske, BiH, Srbije, Poljske, Brazila i Portugala, predstavnici poslovnih subjekata, urednici stručnih časopisa iz domene trgovine, predstavnici HGK i HOK-a, stručnjaci s Ekonomskog instituta te velik broj studenata. Cilj skupa bio je istražiti u kojoj mjeri promjene koje se događaju u trgovini utječu na kvalitetu života pojedinaca i čitavih društvenih zajednica.

Progressive No 125  
Progressive No 125  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 10 years experie...

Advertisement