Page 1

Progressive magazin • prvi specijalizirani časopis za trgovinu mješovitom robom  GODINA X  BROJ 125

ISSN 1331-7865

| 12:2012

10 godina s vama  AKTUALNO

OTVORENJA! Kraj 2012. godine obilježila su brojna otvaranja novih prodajnih prostora trgovačih lanaca. Konzum, Plodine, Mercator, Billa, KTC, Kaufland i Lidl otvorili su, unatoč krizi i teškoj gospodarskoj situaciji, nove supermarkete i hipermarkete širom zemlje te osigurali nova radna mjesta.

Mali veliki kupci

BORIS Vukelić

predsjednik Ceha trgovine HOK-a

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr

progressive |

12:2012

3


ISSN 1331-7865

| 12:2012

progressive |

12:2012

5


6 progressive |

12: 2012


PROGRESSIVE M A G A Z I N

|

Uvodnik

12: 2012 CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o.

Snaga u partnerstvu

Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb Tel.: + 385 1 4854 429 Fax: + 385 1 4854 432 + 385 1 6386 628 crier@crier.hr www.progressive.com.hr ISSN 1331-7865

Suradnja i udruživanje! Osnaživanje partnerstva domaće proizvodnje i trgovine! Ulaganje u nove tehnologije! Uvođenje novih metoda prodaje! – najvažniji su preduvjeti za daljnji opstanak malih trgovaca. Zaključci su to trgovaca koji su se nedavno radno družili na tradicionalnom, osmom po redu susretu u organizaciji Hrvatske obrtničke komore. Iako, prema riječima predsjednika Ceha trgovine HOK-a Borisa Vukelića, Zakonu o fiskalizaciji i nisu dali onoliko prostora koliko su planirali, trgovci su se na skupu čvrsto solidarizirali s ugostiteljima i zatražili prolongiranje pune primjene Zakona - sve do 1. srpnja! Smatraju da je rok za prilagodbu neprimjeren. S Vukelićem smo o zaključcima susreta trgovaca, kao i o aktualnostima vezanim za trgovački sektor u razdoblju pred ulazak na jedinstveno europsko tržište, razgovarali u Progressivovom Intervjuu mjeseca.

UREDNICE Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr Marija Kosor, 01 4854 279 marija.k@crier.hr SURADNICI Elvira Mlivić Budeš, Ana Bulaš, Diana Gluhak, Sarah Herrlein, Miha Istenič, Tamara Jović, Davor Juraga, Mladen Kožić, Krešimir Lipovšćak, Maja Milković, Vedrana Ivčević Pušić, Sanda Renko, Katarina Šamec, Antonio Zrilić PRODAJA/MARKETING Valentina Godler, 01 5391 546 valentina.g@crier.hr Danijela Lanović, 01 4854 278 danijela.l@crier.hr

Ostaje za vidjeti hoće li se na apel trgovaca odazvati Vlada koja je, u međuvremenu, donijela nekoliko mjera s ciljem poticanja investicija i unapređenja investicijskog okruženja u zemlji. O tome kako iskoristiti navedene mjere i je li moguće, uz potporu Vlade, otvarati nove tvornice u prehrambenoj industriji, obnoviti ili modernizirati postojeće, piše Krešimir Lipovšćak iz tvrtke TPA Horwath.

VODITELJICA UREDA Irena Šahman, 01 4854 431 i NAKLADE irena@crier.hr grafička urednica Ivana Voloder ivana.v@crier.hr TISAK

Dobre vijesti stižu 's terena'. Nedavno je otvoreno čak 10 trgovina diljem Hrvatske: dva Super Konzuma, supermarket Bille, super diskont Kauflanda, tri prodavaonice Mercatora, trgovina Lidla, hipermarket Plodina i trgovački centar KTC-a. Čestitamo svima, jer osim veće dostupnosti asortimana, otvaranja trgovina znače i otvaranja novih radnih mjesta te pridonose povećanju razine optimizma.

Gospodarska 9, Sveta Nedelja

GROUP MANAGER John Whitbread john@crier.co.uk

A u vremenu velikih planiranja, mogućih nadolazećih partnerstava i udruživanja te sve živahnije situacije na europskoj i domaćoj trgovačkoj karti, nije naodmet malo predahnuti i 'napuniti baterije' za nove izazove. Ipak je ovo doba veselja.

Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj, Slo­ve­ni­ji i BiH. Iz­da­vač pri­drž­a­va pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­ du­ci­ra­nje, um­no­ža­va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek ­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

Ekipa Progressiva svim čitateljima i suradnicima želi sretnu i uspješnu Novu godinu! Živjeli i Progressivni bili! 

Marija Kosor

sadržaj FINANCIJE I POREZI NOVE MJERE VLADE RH

marija.k@crier.hr

12

INTERVJU MJESECA BORIS VUKELIĆ, CEH TRGOVINE HOK-A

24

SAVJETNIK TEORIJE TRGOVANJA

40

AKTUALNO DJECA POTROŠAČI

14

FOKUS NEPREHRANA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE KUHINJE

30

RETAIL AKADEMIJA MOGU LI VAM POMOĆI?

42

FOKUS PREHRANA MASLAC I MARGARIN

18

POD POVEĆALOM PJENUŠCI

32

PROFIL HELENA GRAHOVAC, HENKEL

50

progressive |

12:2012

7


 VIJESTI

Iz zemlje Ljerka Puljić najmoćnija žena RH biznisa Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora, i dalje je, kao i lani, prva na Liderovoj listi 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, na drugome mjestu je predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević, a treća je predsjednica Uprave Financijske agencije Anđelka Buneta. Liderova lista 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa predstavljena je na 2. susretu Žene u biznisu.

Novi poslovni objekt Vipneta Novoizgrađeni Vipnetov tehnološko-poslovni objekt, u koji je uloženo 50 milijuna kuna, ima četiri etaže, bruto korisnu površinu koja iznosi 5421 m2 te nudi ugodnu radnu atmosferu za 125 zaposlenika. Objekt je prošao energetsku certifikaciju i dobio oznaku “B“ koja se dodjeljuje energetski visokoučinkovitim objektima.

Cijene hrane 1,5% niže Cijene hrane pale su u studenome na međunarodnim tržištima na najnižu razinu od lipnja, pritisnute snažnim padom cijena šećera, ulja i žitarica, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Cijene hrane u prosjeku su pale 1,5 posto u odnosu na prošli mjesec. Na godišnjoj razini smanjile su se tri posto.

Henkel i Konzum za čisti okoliš Tvrtke Henkel Croatia i Konzum najavili su projekt "Snaga čistoće za čistu energiju" kojim žele potaknuti djecu u dječjim vrtićima na kreativnost vezanu uz ekologiju te očuvanje okoliša. U sklopu humanitarnog projekta održat će se natječaj namijenjen svim dječjim vrtićima u RH, koji bi sudjelovali u natječaju slanjem prijedloga scenarija, odnosno teksta predstave na temu ekologija i očuvanje okoliša.

Croma izabrala menadžere godine Hrvatsko udruženje menadžera HUMCROMA za dobitnike nagrade za životno djelo izabrala je Stjepana Hrešća, vlasnika Holding grupe Hrešć iz Preloga, i Šimu Vidulina, potpredsjednika HGK za regionalni razvoj, a za menadžera godine u kategoriji velikih poduzeća člana Uprave Belupa Stanislava Biondića. 8 progressive |

12: 2012

Novi Super Konzumi u Našicama i Karlovcu U Našicama, na adresi Kralja Petra Krešimira IV bb, otvorena je nova Super Konzum prodavaonica, ujedno 56. Super Konzum u Hrvatskoj. Na ukupnom prostoru od 2500 m2 kupce očekuje asortiman s više od 20.000 artikala. Prvi Super Konzum otvoren je i u Karlovcu, na adresi Trg hrvatskih redarstvenika 1. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 75 milijuna kuna te se radi o najvećoj Konzumovoj maloprodajnoj investiciji u ovoj godini. Novi trgovački centar zapošljavat će gotovo 200 zaposlenika u Super Konzumu i poslovnim prostorima Konzumovih partnera.

Kaufland otvorio super diskont u Vukovaru Trgovački lanac Kaufland Hrvatska k.d. početkom prosinca otvorio je novi super diskont, a ujedno i prvu svoju trgovinu u Vukovaru. Radi se o ukupno 28. Kauflandovoj poslovnici u Hrvatskoj, koja je smještena u vukovarskom naselju Priljevo. Najveća vrijednost novootvorene poslovnice je 100 novootvorenih radnih mjesta. Čak 80% cjelokupnog asortimana čine prehrambeni proizvodi, a ostatak, 20%, su kućne potrepštine, tekstil, igračke i sl. Ukupna prodajna površina vukovarskog Kauflanda iznosi 2400 četvornih metara i nudi više od 20.000 proizvoda, a za sve kupce osigurano je i 180 parkirnih mjesta.

Otvoren KTC trgovački centar Daruvar Na adresi Ulica Krste Frankopana 35 u Daruvaru svečano je otvoren novi KTC trgovački centar koji u svom sastavu ima supermarket na 700 m2, skladišni prostor na 300 m2, prodavaonicu poljoprivrednog repromaterijala na 45 m2, caffe bar na 40 m2 i benzinsku postaju sa dva agregata (sa po četiri mjesta za istakanje goriva). KTC trgovački centar Daruvar otvorio je mjesto za ukupno 27 novih zaposlenika. Daruvar, koji je 20. grad u kojem je KTC otvorio robni ili trgovački centar, na dar od KTC-a dobio je poklon bon vrijedan 50 tisuća kuna.

Otvoren novi supermarket Bille Billa je otvorila svoj 13. supermarket u Zagrebu, a drugi u gradskoj četvrti Dubrava na adresi Avenija Dubrava 45, čime je nastavila sa širenjem poslovanja otvaranjem "kvartovskih" supermarketa. Billa je otvorila i 20 novih radnih mjesta. Billa u Aveniji Dubrava je supermarket srednjeg formata sa 577 m2 prodajne površine. Odjel delikatesa svaki dan na dnevnom meniju nudi kompletne svježe pripremljene obroke, ukusne sendviče, svježe narezano voće i voćne salate, svježe povrtne salate i povrće pripremljeno za kuhanje, veliki izbor pečenog mesa, priloga i gotovih toplih jela.


| 12:2012

progressive |

12:2012

9


 VIJESTI

Iz zemlje HOK: 8. susret trgovaca Jedan od uvjeta za daljnji opstanak malih trgovaca na tržištu je njihovo udruživanje i povezivanje, a nužno je također ulagati u znanje i razvoj, istaknuto je na 8. susretu trgovaca čiji je organizator Ceh trgovine HOKa. Sudionici skupa ponovno su ukazali na probleme nelojalne konkurencije, rada na crno te istaknuli važnost suradnje domaće proizvodnje i trgovine.

Suradnja Podravke i Unilinea Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić i predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji kojim su se vodeća prehrambena kompanija u regiji te jedna od brzo rastućih turističkih kompanija obvezali, kroz zajedničko djelovanje, obvezali kroz zajedničko djelovanje realizirati značajne poslovne rezultate na nekim od ključnih tržišta diljem svijeta.

Zoo City lansirao web shop Nacionalni lanac trgovina s proizvodima za kućne ljubimce Zoo City otvorio je sredinom listopada novu virtualnu poslovnicu. Uz postojećih 14 prodajnih mjesta, na ovaj način Zoo City ponuda dostupna je vlasnicima ljubimaca na području cijele Hrvatske. U web shopu se nalazi više od pet tisuća artikala za sve ljubimce.

Konzum benz u Sesvetama Na adresi Bjelovarska 48b, u sklopu parkirališta Super Konzuma Sesvete, 15. studenoga otvorena je nova benzinska postaja Konzum benz Sesvete. Radi se o trećoj Konzumovoj samonaplatnoj benzinskoj postaji u Hrvatskoj, a u ovoj godini Konzum je također otvorio Konzum benz postaje u Ulici grada Vukovara u Zagrebu i u Ivanić Gradu.

Mercator u tjedan dana otvorio tri trgovine U manje od tjedan dana, sredinom prosinca otvorene su tri prodavaonice Mercatora u Velikoj Gorici, na zagrebačkoj Savici i u gradu Karlovcu. Iznova izgrađeni market u velikogoričkom Kurilovcu prodajni je prostor veličine 500 četvornih metara; na zagrebačkoj Savici otvorena je trgovina manjeg formata, na 166 četvornih metara; a u Karlovcu je otvoren novouređeni hipermarket Mercatora koji na 2200 četvornih metara građanima omogućuje izbor od 16.000 proizvoda po nižim cijenama. Time je završen planirani ciklus otvaranja Mercatora–H do kraja godine što je uvod u provođenje dugoročne strategije kojom je razvijanje trgovina manjih formata definirano kao jedan od strateških ciljeva.

Plodine otvorile 71. prodajni centar U Zapruđu, na adresi Karla Metikoša 4, kompanija Plodine svečano je otvorila 71. po redu prodajni centar. Ovim otvorenjem Plodine su završile investicijski ciklus za 2012. u koji su ove godine uložili 30 milijuna eura, te je ovo četvrti prodajni centar otvoren u 2012., pored Novigrada, Novalje i ZTC-a Rijeka. U 2012. zaposlili su 400 novih djelatnika. Novi hipermarket prostire se na 9200 četvornih metara bruto prostora, od čega se prodajni prostor prostire na 5600 četvornih metara.

Lidl otvorio trgovinu na zagrebačkoj Knežiji Lidl Hrvatska nastavio je s ekspanzijom na domaćem tržištu. Krajem studenoga, otvaranjem trgovine na zagrebačkoj Knežiji, Lidlova prodajna mreža dosegla je brojku od čak 81 trgovine na području RH. Uz pomoć Blanke Vlašić i Olivera Dragojevića, novi Lidl otvorila je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije časna sestra Jelena Lončar. Otvorenje nove Lidlove trgovine predstavlja nastavak provedbe strategije kontinuiranog ulaganja u širenje prodajne mreže koja je od dolaska ovog trgovačkog lanca u Hrvatsku 2006., s početnih 13, narasla na čak 81 trgovinu.

Skup o perspektivama trgovine Vindija dobila košer certifikate Vindiji su za 37 mliječnih proizvoda te 14 sokova i bezalkoholnih pića dodijeljeni certifikati koji potvrđuju proizvodnju hrane u skladu sa židovskim propisima. U Vindijinom mliječnom asortimanu košer hranom proglašeni su proizvodi iz grupe trajnog i svježeg mlijeka, kao i svježi, meki te polutvrdi sirevi.

10 progressive |

12: 2012

Krajem studenoga, na Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održan je znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu ”Perspektive trgovine 2012: Trgovina u kontekstu održivog razvoja“. Na skupu, koji je organizirala Katedra za trgovinu, sudjelovali su znanstvenici iz Hrvatske, BiH, Srbije, Poljske, Brazila i Portugala, predstavnici poslovnih subjekata, urednici stručnih časopisa iz domene trgovine, predstavnici HGK i HOK-a, stručnjaci s Ekonomskog instituta te velik broj studenata. Cilj skupa bio je istražiti u kojoj mjeri promjene koje se događaju u trgovini utječu na kvalitetu života pojedinaca i čitavih društvenih zajednica.


 KONFERENCIJA

Superprodavač

| 12:2012

Čak 24 predavanja i 18 predavača Prodajna struka na konferenciji Superprodavač, kojoj je jedan od medijskih pokrovitelja bio i Progressive, još je jednom imala priliku čuti konkretne primjere i praktične savjete najboljih hrvatskih prodajnih stručnjaka. Pripremila: Marija Kosor

V

iše od 250 sudionika, poslovnih ljudi iz cijele Hrvatske, prisustvovalo je sredinom studenoga predavanjima i radionicama organiziranim u sklopu treće po redu prodajne konferencije Superprodavač. Konferencija u organizaciji časopisa Poslovni savjetnik i Tomislava Bekeca održana je u zagrebačkom hotelu Westin, a posjetitelji su imali mogućnost izbora između čak 24 zanimljiva predavanja i radionice koje su se održavale u četiri dvorane. Osamnaest predavača govorili su o poslovanju hrvatskih tvrtki na tržištu Europske unije,

najvećim pogreškama u business-to-business prodaji, motivaciji poduzetnika te problemu likvidnosti u poslovanju. Na predavanjima su se mogle čuti korisne informacije o funkcioniranju i razmišljanju komercijalista koji rade u Hrvatskoj, o prodajnim procesima u maloprodaji, moći uvjeravanja u managementu, važnosti prvog kontakta itd. Sudionici radionica mogli su kroz konkretne primjere saznati kako uspješno prezentirati proizvod, izbjeći prigovore u prodaji te trgovati ustupcima u pregovaranju. Danijel Bićanić, prodajni trener i autor metode U.S.P.J.E.H., kroz predavanje na temu "Kako pronaći, educirati, i zadržati dobrog komercijalistu", naglasio je kako praksa pokazuje da je, usprkos velikom broju nezaposlenih, teško pronaći kvalitetan prodajni kadar. Isto tako, prodaja nije omiljena profesija. "Jako je važno educirati svoje ljude i motivirati ih bonusima. Bitno je kod odabira zaposlenika pitati za mišljenje i druge kolege, a ne sami donositi odluku", naglasio je Bićanić. Boris Golob, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci održao je vrlo zanimljivo predavanje na temu "Korištenje alata za poboljšanje prodaje". Da bi ideja počela vrijediti, mora biti isprobana u praksi. "Temeljni uvjet je da ideju treba prodati! Mora imati svoju korist i konkurentnost", naglasio je Golob dodavši da je za svaku tvrtku koja se bavi proizvodnjom ili uslugama najbitnije razumijevanje kupaca. "Nužno je dobiti odgovor na pitanja: Što kupci žele platiti? Koji kupci? Kada? Zašto?" Kako bi sudionicima približio svoju teoriju, prezentacijom i kroz mnoge primjere odredio je tri prodajna alata za poboljšanje prodaje: 1) prvi alat je posao kupca,

odnosno kupčevo viđenje vrijednosti; 2) drugi alat je vizualizacija ponude: naglasak na to što prodajemo; kada smo u prodaji bolji; što nudimo; 3) treći alat je odličan za Key Account Managera (platno poslovnog modela) i odgovara na pitanje - kako se uklapamo u njihov posao? "Ovaj je alat odličan element za analizu nečijeg poslovanja. Trebate osmisliti kanal distribucije, a isto tako imati i odlične odnose s kupcima", kazao je Golob. Saša Karlovčan, direktor konzultanske tvrtke Proago, govorio je o tajnama uspješne prodaje – od analize, preko procesa prodaje, prilagodbe promjenama, poznavanja karakteristika proizvoda, cross sellinga, motivacije do uvjerenja i stavova. Prodajna struka na konferenciji Superprodavač, kojoj je jedan od medijskih pokrovitelja bio i Progressive, još je jednom imala priliku čuti konkretne primjere i praktične savjete najboljih hrvatskih prodajnih stručnjaka. n

progressive |

12:2012

11


 VIJESTI

Iz regije Lidl investira u Grčku

PharmaS pokrenuo proizvodnju u Zrenjaninu Farmaceutska kompanija PharmaS pokrenula je proizvodnju u novootvorenoj tvornici lijekova u Zrenjaninu, u industrijskoj zoni Bagljaš. U modernoj tvornici nalazi se suvremeni laboratorij za ispitivanje kvalitete lijekova, potpuno automatizirana proizvodnja te skladišni, tehnički i kancelarijski prostor, a završetkom objekta koji je usklađen s EU standardima farmaceutske industrije, ukupna investicija kompanije PharmaS u Srbiji iznosi više od 18 milijuna eura.

Njemački diskonter Lidl investirat će 100 milijuna eura u svoje poslovanje u Grčkoj. Glasnogovornik grupe izjavio je da će, unatoč nepovoljnim okolnostima u Grčkoj, njihove Lidl Hellas operacije u toj zemlji implementirati investicijski program za naredne tri godine. Investicije će uključiti širenje i obnovu postojećih prodavaonica i skladišta te nova zapošljavanja.

X5 Retail jača Pyaterochku Ruski trgovački lanac X5 Retail Group provest će tri mjere kako bi poboljšao poslovanje svojih Pyaterochka supermarketa. Trgovac planira ujediniti svoj proizvodni asortiman tako što će nuditi 500 najprodavanijih artikala u svim trgovinama. Pyaterochka će proširiti proizvodni asortiman voća i povrća te poboljšati izgled svojih trgovina kao i iskustvo kupovanja.

Uspon Dixyja Ruski trgovac Dixy osigurao je rast profita u trećem kvartalu ove godine. Zarada u tromjesečju prije kraja rujna iznosila je 8,7 milijuna USD, što je 7,2-postotni rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Operativna dobit popela se 1,4% u odnosu na prethodnu godinu, na 30,2 milijuna USD.

Billa se širi u Češkoj Eurobilla AG, podružnica austrijske Rewe grupe odgovorne za njezine supermarkete u zemljama središnje i istočne Europe, širi se diljem Češke. Rewe i belgijski lanac supermarketa Delhaize priopćili su da Eurobilla planira akvirirati 95 Delhaizeovih Delvita supermarketa u toj zemlji, čime će broj Eurobillinih marketa porasti sa sadašnjih 80 na 170.

Milka najjači brend u regiji Agencija Valicon provela je istraživanje snage brendova na području bivše Jugoslavije, prema kojem je najjači brend u regiji - Milka. Istraživanje je provedeno u svibnju i lipnju 2012. u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu, s time da su se za Crnu Goru i Kosovo koristili podaci iz 2011.

12 progressive |

12: 2012

Mladen Andrić najbolji menadžer u BiH Direktoru Perutnine Ptuj-BH iz Breze, Mladenu Andriću, početkom prosinca u Banja Luci uručeno je najveće menadžersko priznanje u Bosni i Hercegovini - Najmenadžer BiH za 2012., koje dodjeljuju najeminentniji gospodarstvenici BiH i regije. Direktor Perutnine Ptuj-BH dobitnik je priznanja drugi put za redom.

Tesco započeo pilot projekt Click&collect usluge Britanski Tesco pokrenuo je pilot projekat Click&collect u Češkoj, nakon uvođenja opcije online kupovine u toj zemlji. Usluga je premijerno lansirana u hipermarketu nedaleko od grada Mlada Boleslav i kupcima koji dođu pokupiti robu koju su naručili online, naplaćuje se porez od 3 dolara, što je manje od cijene kućne dostave. Kupci robu mogu preuzeti u razdoblju od dva sata nakon obavljene online kupovine.

Louis Delhaize prodao polovinu trgovina u Belgiji Belgijski maloprodajni lanac Louis Delhaize prodao je 110 trgovina, od 200 koliko ih je imao u Mađarskoj, lancima CBA i Coop. Prema postignutom dogovoru CBA je preuzeo 48 Match objekata, dok je Coop preuzeo 62 Profi i Match trgovine. Kako su najavili iz CBA, nekadašnje Match objekte će rebrendirati pod svojim premium CBA Prima banerom. Iz Coopa još nisu priopćili planove za novostečene trgovine. O ovom dogovoru spekuliralo se od početka godine, a uslijedio je nakon prodaje Cora hipermarketa u Mađarskoj, koji su bili u vlasništvu Delhaizea, francuskom Auchanu.


Iz svijeta Tisućita ‘convenience’ trgovina Carrefoura u Francuskoj Širenjem po čitavoj zemlji, Carrefour je otvorio tisućitu ‘convenience’ trgovinu u Francuskoj, pod banerom Carrefour Contact u mjestu Poeyde-Lescar u okrugu Pyrénées-Atlantiques. Taj format Carrefour trgovina uglavnom je smješten u samom centru urbanih gradskih oblasti ili na ulazima u manje gradove i sela. U ponudi marketa veliki je izbor domaćih brendova, kao i PL svježih proizvoda ovog trgovačkog lanca, uz široku ponudu neprehrambenih proizvoda. Također, karakteristično za ove trgovine je da imaju produženo radno vrijeme. “Postizanje takve prekretnice, kao što je otvaranje tisućite ‘convenience’ trgovine, dokaz je uspjeha ovog koncepta, koji našim klijentima omogućava uštedu vremena i lakši pritisak na kućni budžet”, priopćio je Gérard Dorey, izvršni direktor ovog formata trgovina lanca Carrefour.

Nestlé zaključio akviziciju Pfizer Nutritiona Nestlé Grupa zaključila je akviziciju Pfizer Nutrition vrijednu 11,85 milijardi dolara. Proces integracije obuhvaća i prelazak 4500 zaposlenika tvrtke Pfizer Nutrition u Nestlé. Akvizicija će unaprijediti poslovanje tvrtke Nestlé u području proizvodnje dječje hrane usmjereno na rast, globalnu prisutnost i vodeću poziciju u istraživanju i razvoju. Pfizer Nutrition je dinamična kompanija koja nadopunjuje postojeći asortiman Nestlé Grupe jakim brendovima u ključnim segmentima i područjima. Akvizicija će također omogućiti kombiniranje poznatih Pfizerovih brendova s postojećim asortimanom brendova Nestléa.

Reckitt Benckiser kupio Schiff Nutrition Reckitt Benckiser potpisao je ugovor o preuzimanju američke grupe Schiff Nutrition za 1,4 milijarde dolara i osigurao ulazak na tržište dodataka za ishranu, 'teško' 30 milijardi dolara, nadmašivši ponudu njemačkog Bayera od 1,2 milijarde dolara. Ovim potezom Reckitt proširuje svoj portfolio proizvodima kao što su Mega Red (preparat za srce), Move Free (preparat za zglobove) i Tiger's Milk barovi. Navedeni proizvodi priključit će se već postojećim Reckittovim brendovima poput Gaviscona i Strepsils pastila.

Albert Heijn otvara 20 trgovina Nizozemski trgovac Ahold planira djelovati kroz 20 Albert Heijn poslovnica u Belgiji do kraja 2013. Tvrtka također namjerava taj broj povećati na 50 supermarketa do kraja 2016. Poslovnice će biti locirane u Flandriji, nizozemskom govornom području Belgije. Prošlog tjedna, ovaj je trgovac otvorio svoju 10. trgovinu u toj zemlji. Prema riječima Cornéa Muldersa, generalnog direktora Albert Heijna Belgija, trgovine su generirale znatno bolje rezultate nego što je bilo očekivano.

| 12:2012 Lidlove 'zdrave blagajne' Diskonter Lidl od 1. siječnja 2013. počet će s isprobavanjem "zdravih blagajni" u svih 600 britanskih trgovina, kako bi roditeljima omogućio dodatni izbor da svojoj djeci kupuju zdravu hranu. "Zdrave blagajne", koje će prikazivati cijene proizvoda visoke nutricionističke vrijednosti poput multivitaminskih juiceva, svježeg voća i vode, bit će postavljene u trgovine na probno razdoblje.

Program ušteda Aholda Ahold je proširio svoj postojeći program postizanja ušteda, sa 350 milijuna eura na 600 milijuna eura. Iz kompanije je priopćeno da su programu ušteda priključili i one koje se tiču promotivnih troškova, s ciljem da se potrošačima ponudi bolja vrijednost za novac.

Strani lanci u Indiji Vladajuća koalicija u indijskoj vladi tijesno je dobila "bitku" kojom se međunarodnim trgovačkim lancima dozvoljava ulazak na rastuće tržište maloprodaje. Odluka će lancima kao što su Wal-Mart, Carrefour, Tesco i 7-Eleven omogućiti ulazak na brzorastuće maloprodajno tržište Indije, za koje se procjenjuje da je "teško" oko 450 milijardi dolara.

Promjene u Realu Real mijenja organizacijsku strukturu svog lanca hipermarketa kako bi se jače fokusirao na potrošače i na poslovanje na lokalnoj razini. Ključna inovacija je velika izmjena organizacije prodaje u Realu u Njemačkoj. Sadašnjih sedam prodajnih zona bit će pretvorene u tri: sjevernu, južnu i istočnu. Svakom od ovih zona upravljat će generalni menadžer, a nove oblasti prodaje imat će veću autonomiju.

Nova linija Nestléa Nestlé je najavio ulazak na tržište kineskih ljekovitih proizvoda i to udruživanjem poslovanja s kineskom farmaceutskom kućom Hutchison Chi-Med. Kroz ovaj 'joint venture' vršit će se istraživanja, razvoj i proizvodnja nutritivnih i medicinskih proizvoda napravljenih od botaničkog bilja.

progressive |

12:2012

13


 TELEKOMUNIKACIJE

Fiskalizacija

HT korisnicima nudi četiri fleksibilna paketa Zakonom o fiskalizaciji, koji na snagu stupa 1. siječnja 2013. godine, poreznici žele kontrolirati svaki račun koji izdaju trgovci, ugostitelji i obrtnici te time poboljšati naplatu poreza i smanjiti sivu ekonomiju. Neka softverska rješenja, koja trenutno postoje na tržištu, imaju dosta visoku cijenu, pa bi mnogo korisnika moglo imati velikih poteškoća u prilagodbi svoga poslovanja novim zakonskim obvezama. Tvrtka Hrvatski telekom korisnicima je ponudila nekoliko zanimljivih rješenja. Razgovaramo s Tomislavom Kosanovićem, direktorom ICT Business Solutions Sectora u Hrvatskom Telekomu. Razgovarala: Marija Kosor

Z

akonom o fiskalizaciji, koji na snagu stupa 1. siječnja 2013. godine, poreznici žele kontrolirati svaki račun koji izdaju trgovci, ugostitelji i obrtnici te time poboljšati naplatu poreza i smanjiti sivu ekonomiju. Neka softverska rješenja, koja trenutno postoje na tržištu, imaju dosta visoku cijenu, pa bi mnogo korisnika moglo imati velikih poteškoća u prilagodbi svoga poslovanja novim zakonskim obvezama. Tvrtka Hrvatski telekom korisnicima je ponudila nekoliko zanimljivih rješenja. Razgovaramo s Tomislavom Kosanovićem, direktorom ICT Business Solutions Sectora u Hrvatskom Telekomu. HT je najviše poznat po svojim telekomunikacijskim uslugama. Zašto ste se odlučili za kreiranje ponude za fiskalizaciju? Hrvatski Telekom ima najbolju i najpouzda-

14 progressive |

12: 2012

niju fiksnu i mobilnu mrežu s najvećom dostupnošću u Hrvatskoj što nas čini prirodnim partnerom svim obveznicima fiskalizacije budući da stalno trebaju biti internetski povezani s Poreznom upravom. Isto tako, HT svojim korisnicima već neko vrijeme nudi usluge po modelu "pay as you use", tj. korisnik plaća onoliko koliko uslugu koristi i na taj način drastično smanjuje kapitalna ulaganja. To su, primjerice, usluga ICT Oprema i održavanje putem koje korisnicima u najam nudimo prijenosna i stolna računala, monitore i pisače, ili bilo koja "cloud" usluga kao što je "Cloud server" koji korisnicima omogućuje da u svakom trenutku, gdje god se nalazili, imaju pristup svim svojim podacima kao da su u uredu za svojim računalom. Tim uslugama nastojimo poslovnim korisnicima olakšati svakodnevno poslovanje, omogućiti uštede novca i vremena, a sve kako bi se mogli posvetiti razvijanju usluga ili proizvoda. Uzimajući sve ovo u obzir, ponuda za fiskalizaciju logičan je nastavak usluga koje već nudimo. Vaša ponuda za fiskalizaciju je dostupna samo za određene korisnike ili je dostupna svim obveznicima fiskalizacije? Uvijek ističemo kako je korisnik Hrvatskom Telekomu na prvome mjestu. U skladu s tim, svoju ponudu krojimo prema potrebama, željama i navikama svih kategorija naših korisnika. Tako je i u ovom slučaju. Obveznicima fiskalizacije ponudili smo četiri različita paketa. Paketi su vrlo fleksibilni i korisnik ih može proizvoljno mijenjati, nadograđivati ili kom-

binirati komponentama koje mu mogu zatrebati. Na raspolaganju ima najbolje barkod čitače, čitače magnetskih traka, sekundarne ekrane, programibilne tipkovnice i ladice te razna backoffice rješenja. Jasnije rečeno, korisnicima na jednome mjestu dajemo sve potrebno kako bi si mogli sami skrojiti i imati uslugu po njihovoj mjeri. Neka softverska rješenja, koja trenutno postoje na tržištu, imaju dosta visoku cijenu, pa mnogo korisnika, koji se moraju prilagoditi Zakonu, neće imati mogućnost investirati u njih. Omogućuje li vaše rješenje i takvim korisnicima da se povoljnije usklade sa zakonskim obvezama ili za njih neće biti ponude? Dosta vremena smo posvetili istraživanju tržišta i trenutne situacije kod korisnika koji će biti obuhvaćeni ovim zakonom i čvrsto vjerujem da će u našoj ponudi svatko naći odgovarajuće rješenje za sebe. Kako bismo obveznicima maksimalno olakšali prilagodbu i smanjili im investicije, uslugu smo ponudili u mjesečnim obrocima. Na taj način smo naše korisnike oslobodili velikih inicijalnih ulaganja. Koje su cijene usluge koje nudite? Osnovni paket s vrhunskom blagajnom koja sadržava Windows operativni sustav, monitor, printer, blagajničku aplikaciju te stalnu internetsku vezu dostupan je već od 399 kuna mjesečno (PDV nije uključen). Naglasio bih kako fiskalni obveznici uz našu uslugu imaju dostupnu i telefonsku podršku (kori-


| 12:2012 snički centar) 24 sata, sedam dana u tjednu, instalaciju opreme na njihovoj lokaciji s uključenim održavanjem sljedeći dan uključujući i vikende i blagdane, održavanje (popravak i zamjenu oštećenih dijelova) kao i sva buduća usklađenja blagajničkih aplikacija s izmjenama i dopunama relevantnih zakona. Dosta poduzeća koja su se i do sada bavila rješenjima za blagajne planiraju udružiti snage kako bi se poštivali rokovi. Koje su vaše prednosti u odnosu na takva poduzeća? Prednost HT-a je prije svega u ponudi koja obuhvaća sve aspekte usluge od internetske veze, do blagajničkog HW i SW od jednog ponuđača s cjelovitim održavanjem. Dakle, u slučaju bilo kakve poteškoće korisnik uvijek zove jedan broj (HT korisnički centar) i poteškoća se otklanja daljinski ili po potrebi tehničari dolaze na lokaciju korisnika u roku od 24 sata (uključujući vikende i praznike) te otklanjaju smetnju. Mi ovo smatramo iznimno bitnim jer ovim zakonom blagajnički sustav postaje esencijalan za poslovanje firmi koje rade s gotovim novcem. Uslugu za fiskalizaciju nudimo u suradnji s Combisom - najvećim domaćim sistem inte-

gratorom koji je i dio T-HT grupe. Combisu su neke od temeljnih aktivnosti vezane uz platni promet (bankomati i održavanje blagajni za najveće firme u RH) tako da je ponuda za fiskalizaciju logičan slijed suradnje. Aplikacije u ponudi proizvod su renomiranih hrvatskih proizvođača s već velikom bazom zadovoljnih korisnika. Blagajnički uređaji su također vrhunske kvalitete zamišljeni da korisnicima omoguće neprekinuto poslovanje. Dodatno, nudimo i brojne druge kompatibilne usluge kojima naši korisnici mogu obogatiti svoju ponudu. Primjerice ugostiteljima, uz ponudu za fiskalizaciju, nudimo i poseban paket kojim će sigurno povećati posjećenost u svojim lokalima - uključuje usluge MAXtv s ekskluzivnim nogometnim sadržajima te HotSpot za neograničeno surfanje. Što kupci vašeg rješenja za fiskalne blagajne mogu očekivati od vaše ponude? Korisnici od HT-a mogu očekivati cjelovito rješenje tj. ponudu po sistemu "ključ u ruke", a to znači da će se zakonskoj obvezi prilagoditi brzo, kvalitetno, bez poteškoća i uz minimalna ulaganja. Također, korisnici se ne moraju brinuti oko budućih nadogradnji ili usklađivanja sa zakonom, jer mi im osigura-

vamo sve navedeno. Kako i kada obveznici fiskalizacije mogu početi koristiti vaše usluge? Sve ove usluge dostupne su već danas. Korisnici ih mogu ugovoriti u najbližem T-Centru, na besplatnom broju 0800 400 505 ili putem osobnog prodajnog predstavnika. n

progressive |

12:2012

15


 FINANCIJE I POREZI

Nove mjere Vlade RH

Privlačni poticaji za nova ulaganja Piše: Krešimir Lipovšćak, Partner, TPA Horwath

I

staro i novo trgovačko društvo mogu iskoristiti nove mjere hrvatske Vlade. Kod starog trgovačkog društva bitno je da se radi o proširenju, novom proizvodu ili novom poslovnom procesu. Također, može se raditi o racionalizaciji (u smislu poboljšanja ili proširenja proizvodnje), diverzifikaciji ili modernizaciji. Bitan je uvjet da to trgovačko društvo, odnosno poduzetnik mora biti hrvatski porezni obveznik (obveznik poreza na dobit).

LOKACIJA INVESTICIJE Poticaji vezani za radna mjesta ovise o tome u kojoj se regiji otvara tvornica ili pokreće nova investicija. Dakle, lokacija investicije ipak je bitna. Na primjer, ako se osigura otvaranje novih radnih mjesta u županijama gdje registrirana stopa nezaposlenosti iznosi više od 20% (prema podacima Državnog zavoda za statistiku za proteklu godinu), odobrit će se bespovratna potpora u visini do 30% troškova za otvaranje novog radnog mjesta, u maksimalnom iznosu do 9000 eura po novootvorenom radnom mjestu. Ako poduzetnik smanji broj novih radnih mjesta, mora vratiti primljena sredstva prestaje mu pravo korištenja poreznih povlastica za čitavo razdoblje za koje su odobrena uz obvezu povrata uvećanog za iznos zakonske zatezne kamate. Što se tiče stopa nezaposlenosti, prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, one su najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Osječko-baranjskoj, ali i u Gradu Zagrebu. Potpore se ne mogu dodijeliti poduzetnicima u poteškoćama. Zakon ne definira tko su takvi poduzetnici, ali se može zaključiti da se radi o insolventnim poduzetnicima.

16 progressive |

12: 2012

Je li moguće otvarati nove tvornice u prehrambenoj industriji u Hrvatskoj, obnoviti ili modernizirati postojeće, a da vam u tome Vlada pomogne poticajima? Vlada je donijela neke mjere kojima je cilj "poticanje investicija i poticanje unapređenja investicijskog okruženja u Republici Hrvatskoj". One uključuju poticaje i sniženje poreznih stopa. Kako iskoristiti te mjere? TIP INVESTICIJE Da bi se ostvarila poticajna mjera, treba zadovoljiti tri kriterija. Vrsta industrije (tip) ulaganja, u što pripada i prehrambena industrija. Iznos investicije i broj novih radnih mjesta su sljedeći kriteriji. Investicija se pomalo kompleksno definira pa bismo u najkraćim crtama mogli reći da je to: ulaganje u dugotrajnu imovinu unesenu u vlasništvo, u minimalnom iznosu od 150.000 eura. Zamjenska investicija (tj. zamjena starog pogona novim) je isključena, osim ako se radi o modernizaciji ili poboljšanju poslovnog procesa.

POTICAJI I STOPE Glavna poticajna mjera je sniženje stope poreza na dobit ovisno o visini investicije i broju novih radnih mjesta. U donjoj tablici prikazali smo kako se može smanjiti stopa poreza na dobit. Iz ove tablice je vidljivo da je za investicije veće

od tri milijuna eura i uz zapošljavanje 15 novih radnika moguće deset godina ne platiti porez na dobit. Ostali poticaji vezani uz investiciju uključuju poticaje za nova radna mjesta (posebno za radno intenzivne djelatnosti), stručno usavršavanje (ali ono koje pruže treće osobe), te poticaje za mikropoduzetnike. Također, posebne potpore postoje za projekte veće od 50 milijuna eura. Dakle, poticaji su vrlo privlačni i uključuju širok spektar ulaganja. I za kraj, važno je istaknuti da poticajne mjere nisu same po sebi dovoljne za pokretanje investicijskog ciklusa i novo zapošljavanje. To je pokazalo iskustvo mnogih zemalja u okruženju, ali i drugdje u svijetu. Ove mjere su svakako koristan početak. Da bi se osjetio pozitivan učinak bilo kakvih mjera, potrebno je određeno vrijeme, ali mi ga nažalost nemamo. n


| 12:2012

progressive |

12:2012

17


 AKTUALNO

Djeca potrošači

Piše: mr. sc. Elvira Mlivić Budeš, direktorica tvrtke Filaks d.o.o.

S

ve veći broj marketinških kampanja usmjeren je na djecu potrošače. U proteklih desetak godina u hrvatskim medijima više se govori o zaštiti djece potrošača, ali i učinkovitijim kampanjama kojima se osvajaju njihova srca. Stavovi i reakcije na ovu temu su također podijeljene - od želje za zabranom marketinške komunikacije s djecom do organiziranja još uspješnijih kampanja. Filaks d.o.o. je organizirao dvije konferencije o djeci potrošačima pod nazivom Playbrand gdje smo navodili dobre i loše primjere marketinške prakse i apelirali na javnost da prepozna važnost zaštite djece potrošača. Kao organizator konferencije, želja nam je

Mali veliki kupci Djeca i tinejdžeri danas imaju veliki utjecaj na obiteljske kupovine pa su i jedan od najbrže rastućih tržišnih segmenata u svijetu. Marketinška teorija i praksa utvrdile su da potrošnja kod djece raste uz stopu od 20%, što je brže nego kod bilo koje druge demografske skupine. Martin Lindstrom, autor knjige Brand Child, predviđa da će se potrošnja potaknuta odlukama djece udvostručiti svakih 10 godina. bila objektivno prikazati stanje na tržištu, a o tome su u svojim izlaganjima progovorili brojni stručnjaci iz različitih područja. Bez obzira na različite stavove o ovoj temi, ne možemo zanemariti činjenicu da je marketniška komunikacija s djecom naša stvarnost. Djeca i tinejdžeri danas imaju veliki utjecaj na obiteljske kupovine pa su i jedan od najbrže rastućih tržišnih segmenata u svijetu. Poznato je da se želje i mogućnosti potrošača mijenjaju u skladu sa životnom dobi. Marketinška teorija i praksa utvrdile su da potrošnja kod djece raste uz stopu od 20%, što je brže nego kod bilo koje druge demografske skupine. Martin Lindstrom, autor knjige Brand Child, predviđa da će se potrošnja potaknuta odlukama djece udvostručiti svakih 10 godina.

KODEKS OGLAŠAVANJA U svakodnevnom životu djeca su bombardirana likovima iz animiranih filmova na svemu što ih okružuje. Komuniciranje s djecom jače je naglašeno i prilično agresivno u SAD-u i zapadnoj Europi. U zadnjih deset godina i hrvatska poduzeća ostvaruju jači utjecaj na djecu, iako još uvijek ne možemo reći da je učinkovit pristup djeci postao praksa. Pri komuniciranju s djecom treba voditi brigu o etičnom komuniciranju. Zakon o zaštiti potrošača propisuje zabrane i stručnjaci ih navode u Kodeksu oglašanja, ali pri tome većina poduzeća na lukav način zaobilazi navedena pra-

18 progressive |

12: 2012

vila. Kako bi komunicirala u skladu s etikom, epitete 'uzbudljivo' i 'novo' trebala bi koristiti samo godinu dana od uvođenja proizvoda na tržište. Igračke je nužno prilagoditi prosječno inteligentnom djetetu. Izgled igračke mora biti identičan fotografiji proizvoda na ambalaži. Djeca moraju znati što ih očekuje u kutiji i ne smiju steći dojam da će dobiti sve dodatne elemente vidljive u oglašivačkoj poruci. Dugi spotovi, pa čak i s neizravnim apelima na kupnju, u kojima se djeci 'ispire mozak', također nisu dobrodošli i na granici su neetičnog komuniciranja.

DOSTUPNOST INFORMACIJA Marketinški stručnjaci moraju upoznati današnje generacije djece jer se potpuno razlikuju od prošlih. U SAD-u ih nazivaju KGOY (Kids Grow Up Young). To znači da odrastaju brže, povezaniji su, izravniji i potpuno informirani o svijetu oko njih. Roditelji im povećavaju džeparce, poklanjaju više pažnje te tako raste njihov utjecaj pri odlukama o kupovini. Važnu ulogu u oblikovanju novih generacija djece odigrala je 24-satna dostupnost informacija. Verbalna komunikacija više nije zanimljiva; prestižno je komunicirati putem e-maila ili SMS-a. Podaci govore da jedno od dvoje američke djece u svakoj prilici teži izraziti mišljenje o odabiru brenda, a već u ranoj dobi jedno od troje djece preferira određenu marku automobila. Takvo poznavanje i privrženost brendu ima važnu ulogu kod pona-


| 12:2012

Marketinške poruke nikako ne bi trebale iskorištavati prirodnu naivnost djece i manjak iskustva. Također, nisu dopušteni direktni apeli na kupnju, a ni poruke kojima bi se roditelje ili skrbnike tjeralo na kupnju proizvoda namijenjenih djeci. šanja pri kupnji i u zreloj dobi, stoga je poduzećima cilj već u najranijoj dobi ostvariti vezu s djecom. Marketinški stručnjaci izdvojili su tweense, posebno zanimljiv segment djece u dobi od 8 do 14 godina. Kroz brendove, stručnjaci u dječju svakodnevnicu nastoje ubaciti zanimljivosti poput straha, fantazije, humora i ljubavi. Popularnost i slava visoko su smješteni na listi dječjih želja, a prisutna je i zaljubljenost u one koji su to već postigli (pop-zvijezde, glumci i slično). Dječake te dobi zanimaju izazovi, panika i strah. Osim krajnjeg cilja, žele uživati i u avanturi. Djevojčice još uvijek zanimaju romantika i ljubav, što potvrđuje i stalna prisutnost i popularnost lutke Barbie. Humor privlači oba spola pa kupujući popularne i zabavne brendove pomiču granice i žele ono što nije uobičajeno. Iako su djeca manje emocionalno vezana uz brend, stupanj čvrste veze s brendom rapidno raste u tinejdžerskim godinama. Zadnjih deset godina marketing usmjeren na djecu izrastao je u dobro organizirane kampanje. Pop-zvijezde i glazba najmoćniji su fenomen utjecaja na djecu. Utjecaj roditelja postaje minimalan jer djeca žele degradirati autoritete pa se najveći broj mišljenja, stavova i interesa kreira izvan kuće. Mlađa djeca oponašaju tweense, a istraživanja su pokazala da djeca u dobi od 18 mjeseci već raspoznaju etikete proizvoda. U dobi od 2 godine proizvode već povezuju s brendovima. Djeca pozitivno reagiraju i na nagrade za vjernost. Stručnjaci predviđaju da će u sljedećih pet godina veliki broj djece imati kreditne kartice, a poznato je da već na početku osnovnoškolskog obrazovanja posjeduju mobilne uređaje.

ljude samo prema međuljudskim odnosima, a ne formalnom autoritetu. Posebno je zanimljivo da su više ekološki osviješteni od prošlih generacija, a više se zanimaju i za društvenu odgovornost. Marketinški stručnjaci, ali i različite institucije, morat će u budućnosti uzeti u obzir promjene u ponašanju novih generacija te se prilagoditi novim trendovima i više educirati javnost o ovoj sve važnijoj tematici.

EDUKACIJA Marketinške poruke nikako ne bi trebale iskorištavati prirodnu naivnost djece i manjak iskustva. Također, nisu dopušteni direktni apeli na kupnju, a ni poruke kojima bi se roditelje ili skrbnike tjeralo na kupnju proizvoda namijenjenih djeci. S obzirom na veliki broj komunikacijskih poruka s kojima su suočena djeca i odrasli danas, jako je važno da i roditelji odigraju edukativnu ulogu i djeci objasne razliku između želja i potreba. Teško je od djeteta tražiti drugačije ponašanje, kada su i roditelji često loš primjer. Sjetimo se samo koliko neplanskih kupnji sami obavimo, koliko na nas utječu apeli iz poruka koje svakodnevno gledamo, slušamo i čitamo te koliko puta sami mislimo da će, npr. nova krema promijeniti izgled naše kože, a novi auto doprinijeti našem socijalnom statusu. Isto tako, koliko puta smo kupili proizvod da bismo sudjelovali u nagradnoj igri ili osvojili promotivni dar na prodajnom mjestu. Edukacija roditelja također je ključna i vjerujem da će i skup Playbrand 3, koji će se održati 20.02.2013. u Poslovnom učilištu Filaks, potaknuti da se više pažnje posveti marketinškoj komunikaciji s djecom i utjecaju na njihovo ponašanje pri kupnji u budućnosti. n

GENERACIJE Y I Z Brojni stručnjaci već nekoliko godina govore o generaciji Y, mladima rođenima između 1980. i 1995. godine. Drugačije ponašanje ove generacije ogleda se i u informatičkoj pismenosti koja intenzivno iskorištava potencijale društvenih mreža i općenito interneta kao komunikacijskog kanala. Stare generacije moraju razvijati posebne vještine kako bi bili u korak s novim tehnologijama, a generaciji Y je to prirodno ponašanje i sastavni dio života. Zadatke obavljaju istovremeno, rade i uče u timovima, prilagodljivi su u svijetu koji nas okružuje i ne plaše se promjena. Međutim, sada se govori i o generaciji Z, prvoj generaciji 21. stoljeća. Danas ih samo u SAD-u ima oko 67 milijuna i još su vještiji s novim tehnologijama i već žive u virtualnom svijetu. Teško je tvrditi je li ovo loše ili dobro, no riječ je o našoj stvarnosti i svijetu koji nas okružuje bez obzira kakav stav imamo o tome. Generacija Z se brzo povezuje s ostalim pripadnicima, autoriteti im ništa ne znače, a cijene

progressive |

12:2012

19


 Savjetnik

Uređenje izloga

Instrument komuniciranja s potrošačima Piše: prof.dr.sc. Sanda Renko, Katedra za trgovinu, Ekonomski fakultet, Zagreb

A

sortiman proizvoda u prodavaonici, lokacija prodavaonice, cijene, atmosfera i sl. predstavljaju instrumente komunikacije trgovca s potrošačima kojima ih nastoji uvjeriti da je njegova ponuda bolja u odnosu na ostale trgovce na tržištu. Teška gospodarska situacija rezultirala je fokusiranjem potrošača većinom na cijene. Međutim, veliki broj prodavača s istim cijenama, sličnim asortimanom, uslugama u prodavaonici, oglašivačkim aktivnostima i sl., postavlja pred trgovce težak zadatak pronalaska jedinstvenog načina kako utjecati na potrošače da kupuju proizvode baš u njihovim prodavaonicama. Danas prodavaonice nisu samo mjesta gdje kupci zadovoljavaju svoje potrebe za određenim proi-

20 progressive |

12: 2012

Izlog je element promocije koji je vrlo lako kontrolirati i prilagoditi ciljanim kupcima te je tako moguće povećati broj kupaca koji posjete prodavaonicu i povećati prodaju. Izlog je prozor na prodavaonici koji se može usporediti s naslovnicom časopisa ili knjige jer je upravo to ono što kupci prvo vide prilikom susreta s prodavaonicom. zvodima, nego one prate način života svojih kupaca i zadovoljavaju njihove osnovne, ali i hedonističke potrebe. Ovo posebice dolazi do izražaja u prodavaonicama koje drže asortiman odjeće, obuće i sl. Neposredno komuniciranje s potrošačima, kao i prodajno mjesto, sve su važniji u vršenju utjecaja na kupca i donošenje odluke o kupnji, naročito jer je velik broj kupnji rezultat impulzivne kupnje.

PROMOCIJSKO KOMUNICIRANJE Kupce na ulazak u prodavaonicu motiviraju različiti čimbenici koji tvore identitet prodavaonice, a jedan od takvih čimbenika je izlog, koji se smatra najvažnijim medijem prodavaonice, jer se pomoću njega

obavlja promocijsko komuniciranje. Izlog je element promocije koji je vrlo lako kontrolirati i prilagoditi ciljanim kupcima te je tako moguće povećati broj kupaca koji posjete prodavaonicu i povećati prodaju. Izlog prodavaonice je prozor na prodavaonici koji se može usporediti s naslovnicom časopisa ili knjige jer je upravo izlog ono što kupci prvo vide prilikom susreta s prodavaonicom. Izlog je posebno bitan kod prodavaonica modne robe i upravo njegovim dizajnom trgovac može utjecati na kupčev doživljaj prodavaonice, marke i proizvoda te na kupčevu odluku o ulasku u prodavaonicu i, u konačnici, kupnju proizvoda. Svrha izloga je da se što više potrošača potakne na posjetu određenog prodajnog mjesta, a efektivno vizualno izlaganje robe može poboljšati izgled prodavaonice i dramatično povećati prodaju, bilo da se zaustavi kupce dok se dive izlogu, bilo dok se već nalaze u prodavaonici. S obzirom da je izlog prodavaonice ono što kupac prvo vidi, trgovcu je jako bitno dizajnirati izlog kako bi ostavio što bolji prvi dojam. To se postiže različitim dizajnom izloga, tj. različitim kombinacijama elemenata dizajna izloga - osvjetljenja, boja, materijala i rekvizita, lutaka, natpisa (logo i oznake trgovca, obrazovni natpisi, natpisi koji obavještavaju o sniženjima ili natpisi koji pružaju obavijest o aktualnostima vezanima uz samu prodavaonicu). Raspored i veličina elemenata, ravnoteža i žarišna točka također su vrlo bitni kod uređenja samog izloga jer kupce privlači ravnoteža, vidljiv logo, ujedinjenost


| 12:2012

elemenata te stavljanje u fokus onoga što se želi posebno istaknuti. U izlogu nisu poželjni natpisi koji zaklanjaju artikle ili cijene i prilikom dizajna treba voditi računa da ne postoji nepotrebno prazan prostor koji narušava ravnotežu. Velik je broj različitih vrsta i izgleda izloga pa tako neki samo nude informacije o sadržaju prodajnog prostora dok su drugi teatralno uređeni kao pozornice kazališta. Prema veličini i lokaciji prodavaonice, izlozi mogu biti ravni, arkadni, izbočeni ili kutni, a sve ovisi o mjestu na kojem se nalazi prodavaonica i koliko se prostora trgovcu nudi za postavljanje izloga.

VEĆI IZLOG – VIŠE PAŽNJE Istraživanje provedeno kod hrvatskih potrošača1 pokazuje da oni preferiraju velike i prostrane izloge više od manjih, u odnosu na veličinu prodavaonice. Zato bi maloprodavači modne robe trebali voditi računa o izboru lokacije za smještaj svojih prodavaonica kako bi mogli osigurati dovoljno velik prostor za izloge jer veći izlog privlači više pažnje. Izlozi se također mogu podijeliti i na zatvorene izloge, izloge s pozadinom takvom da se vidi u prodavaonicu i na izloge s pozadinom takvom da se djelomično vidi u prodavaonicu. Kod zatvorenih izloga, tj. izloga gdje je stražnja strana zatvorena jer postoji pregrada, ne vidi se u prodavaonicu i takvi se izlozi najčešće koriste kod robnih kuća. Kod djelomično otvorenih izloga postoji neka vrsta pregrade sa stražnje strane, međutim ne postoji zid i djelomična je vidljivost u prodavaonicu i kupcima se najviše sviđaju takvi izlozi2. Kod otvorenih izloga se potpuno vidi u prodavaonicu i sama prodavaonica također je dio izloga. Kupcima se najmanje sviđaju zatvoreni izlozi gdje je stražnja strana zatvorena, tj. postoji pregrada, ne vidi se u prodavaonicu i takvi se izlozi najčešće koriste kod robnih kuća.

ODNOS TRGOVCA PREMA KUPCIMA Uređen izlog kojem je posvećeno mnogo pažnje te zapušten i neuredan izlog s druge strane, pokazuju odnos trgovca prema kupcima. Trgovac koji želi iskoristiti puni potencijal koji mu pruža izlog često će mijenjati njegov dizajn kako bi kupcima što bolje prikazao ponudu i najnovije artikle koji se nude. Tako će trgovci koji žele privući kupce veće kupovne moći koristiti luksuznije materijale i rekvizite kod organiziranja svojih izloga. Odabirom „pravih“ elemenata kao što su osvjetljenje, materijali i rekviziti ili boje, izlog može odašiljati različite poruke kupcima i izazivati različite emocije. Ovisno o godišnjem dobu ili prigodi, materijali i rekviziti pomažu stvoriti atmosferu u izlogu i pobuditi kod kupaca različite osjećaje. Primjerice, izlog uređen materijalima kao što su viskozni tvid, pletenina, krzno, velur i slično, najvjerojatnije će kupce asocirati na jesen ili zimu. Isto tako

će materijali tamnih toplih boja asocirati na jesen i zimu i upravo su takvi materijali prikladni za uređivanje izloga tijekom navedenih godišnjih doba dok će lepršavi materijali biti prikladni za proljeće ili ljeto. Isto tako različitim se rekvizitima može dočarati ugođaj, primjerice ako se bliže božićni blagdani, trgovci će izloge ukrasiti lampicama, šljokicama, kuglicama, mašnicama i raznim rekvizitima koji potiču blagdansku atmosferu i izazivaju blagdansko raspoloženje kod kupaca.

S obzirom da se osvjetljenje koristi za isticanje pojedinih elemenata, stvaranje ugođaja, sakrivanje nedostataka i sl., bitno je spomenuti kako većina kupaca preferira prigušeno svjetlo i ono koje naglašava pojedine elemente izloga. Izlozi služe i za prikazivanje funkcije pojedine odjeće te ukoliko je određena linija odjeće prikladna za, recimo, uredske poslove, izlog se može urediti na način da izgleda kao ured ili, pak, ako je neka odjeća prikladna za izlaske, maloprodavač može izlog urediti kao noćni klub. Izlog treba biti privlačan i uredan, pamtljiv, prikladan poruci koju želi odaslati te usklađen s trendovima i vremenom. Mnogo je elemenata postizanja atraktivnosti, primjerice ravnoteža, harmonija, isticanje pojedinih elemenata, raznolikost elemenata, igranje bojama i svjetlošću. Istraživanje3 među hrvatskim potrošačima pokazuje da prilikom odabira boja oni preferiraju svijetle i nježnije boje. S obzirom da se osvjetljenje koristi za isticanje pojedinih elemenata, stvaranje ugođaja, sakrivanje nedostataka i drugo, bitno je spomenuti kako većina kupaca preferira prigušeno svjetlo i ono koje naglašava pojedine elemente izloga. Dakle, važno je da trgovci razumiju kako sve potrošači reagiraju na pojedine elemente dizajna izloga, što im se sviđa i izaziva pozitivne osjećaje te ih navodi na ulazak u prodavaonicu, budući da se ustanovilo da često sam dizajn izloga ili njegovi pojedini elementi privuku potrošače. Uvažavajući i utjecaje iz okruženja, trgovci mogu postići zaokruženu cjelinu, harmoniju i ravnotežu te djelovati na percepciju i osjećaje kupaca izazivajući zadovoljstvo i iznenađenje. n 1 Istraživanje provedeno u srpnju ove godine na području RH za potrebe diplomskoga rada na temu „Utjecaj dizajna izloga na brojnost kupaca u prodavaonicama modne robe“ autorice Inge Grgić 2 Op.cit u bilj. 1 3 Op.cit. u bilj. 1

progressive |

12:2012

21


 U FOKUSU prehrana

Maslac i margarin

Klasični nadmoćniji od 'light' Margarin čini 78% ukupne količinske prodaje kategorije dok maslac čini 22% prodaje kategorije. 94% ukupne količinske prodaje čini klasični maslac i margarin dok preostalih 6% prodaje kategorije ostvaruju 'light' margarini i maslaci.

Analizirala: Ana Bulaš, mlađi voditelj klijenata, Nielsen

K

ategorija obuhvaća maslace koji se mogu koristiti kao namaz i maslace za kuhanje/kolače, maslace s dodanim okusima poput začina, začinskog bilja, bijelog luka, jogurta, tartufa i sl., punomasne, masne, dijetalne, slane i neslane maslace te maslace koji se prodaju po težini. U kategoriju su također uključeni margarin (i punomasni i dijetalni) te margarin s dodacima poput sira, jogurta i sl. U kategoriju nisu uključeni Buttermilk namazi, maslac od kikirikija, mast za kuhanje, sirni namazi te namazi na bazi mliječne sirutke ili skute. U analizu kategorije uključene su sve vrste maslaca i margarina, uključeni su i dijetalni proizvodi, međutim ne i proizvodi namijenjeni dijabetičarima. MARGARIN NOSI 78% PRODAJE U zadnjih godinu dana (listopad/studeni '11 – kolovoz/rujan '12) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carry i diskontnih trgovina) kategorija maslaca i margarina ostvarila je prodaju od

22 progressive |

12: 2012

7.979,5 tona u vrijednosti od 273.209,8 milijuna kuna. Na hrvatskom tržištu maslaca i margarina vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama) su Zvijezda (Zvijezda, Margo, Omegol), Dukat (Dukat, Brzo&Fino), Vindija (Z'bregov), Stanić (Bakina kuhinja), Vandemoortele (Margarita) te Unilever (Rama). Trgovačke robne marke čine 5% količinskog udjela u kategoriji. Margarin čini 78% ukupne količinske prodaje kategorije dok maslac čini 22% prodaje kategorije. Klasični maslac i margarin čine 94% ukupne količinske prodaje dok preostalih 6% prodaje kategorije ostvaruju 'light' margarini i maslaci. Najvažniji kanal za prodaju kategorije su supermarketi (3012500m2) koji ostvaruju 39% ukupne količinske prodaje kategorije. Slijede ih hipermarketi (>2500m2) s 20% prodaje, velike trgovine mješovitom robom (101-300m2) s 19%, te srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2) s 15% količinske prodaje. Male trgovine mješovitom robom (<41m2) ostvaruju preostalih 6% ukupne količinske prodaje kategorije. n


| 12:2012

progressive |

12:2012

23


 U FOKUSU prehrana

Maslac i margarin

Raste kategorija maslaca Za razliku od margarina, maslac su naši preci proizvodili već prije više tisuća godina. U 150 godina industrijske proizvodnje maslac je ustuknuo pred margarinom koji je više nego duplo jeftiniji, a volumen kategorije margarina danas je 4 puta veći od volumena kategorije maslaca. Pripremio: Mladen Kožić, Consumer Panel Services Croatia and BiH, GfK Hrvatska

O

tkad je proizveden u Francuskoj 1869. godine, margarin je prošao dugi put razvoja i osvojio srca potrošača, što potvrđuje i činjenica da ga u Hrvatskoj kupuje 9 od 10 kućanstava. Unatoč tome što je u prvoj polovici 2012. kategorija količinski na istom nivou kao u prvoj polovici 2011., vrijednosno je rasla 9% zbog rasta prosječne cijene. Ova kategorija specifična je po tome što ima jednu istaknutu zvijezdu. A zvijezda je Zvijezda sa svoja tri brenda: Zvijezda, Margo i Omegol koji zajedno drže ¾ tržišta margarina. Za razliku od margarina, maslac su naši preci proizvodili već prije više tisuća godina. U 150 godina industrijske proizvodnje maslac je ustuknuo pred margarinom koji je više nego duplo jeftiniji, a volumen kategorije margarina danas je 4 puta veći od volumena kategorije maslaca. Ipak, u kategoriji maslaca bitke brendova mnogo su složenije, a odnosi napetiji. 5 igrača drži 85% tržišta: Dukat, Vindija (Z'bregov), Lidl (Milbona), Konzum (K plus i Standard) te Zdenka.

Promatrajući preklapanje kupaca između Lidla (Milbona), Vindije (Z'bregov), Dukata i Zdenke, vidimo da svega 11,9 tisuća kupaca kupuje sva četiri brenda: 155,5 tisuća kupaca kupuje isključivo Dukat maslace, svega 11,2 tisuća kupaca kupuje i Dukat i Vindiju. Dukat ima najveću lojalnost što potvrđuje podatak da kupci Dukat maslaca 60% svojih potreba za maslacem ostvaruju kupujući Dukat dok 40% svog 'budžeta za maslace' raspoređuju na druge brendove. Slično se ponašaju i kupci Lidlove Milbone dok je lojalnost kupaca Zdenka maslaca oko 34%. Z'bregov je, uz Konzumove marke, najviše rastao u ovoj godini. Privukao je nove kupce, najvećim dijelom kupce Dukatovih maslaca što se jasno vidi u Gain&Loss analizi koja prikazuje smjer migracije kupaca i, što je još važnije, ukupne dobitke u bitkama između brendova. U svijetu se posljednjih godina bilježi trend rasta kategorije maslaca. Sličan trend vidimo i u Hrvatskoj. Ostaje za vidjeti koji će brendovi profitirati na valu rasta kategorije. n

O istraživanju: GfK Consumer Panel ili Panel kućanstava je kontinuirano istraživanje u kojemu se podaci prikupljaju na temelju dnevnika kupovine kojeg ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj. Uzorak je reprezentativan prema regiji, veličini naselja, broju članova kućanstva te broju djece ispod 14 godina. Misija Consumer Panela je pružiti klijentima informacije o ponašanju potrošača te ih savjetovati na temelju otkrivenog insighta. 24 progressive |

12: 2012


| 12:2012

Dio svakodnevne prehrane Svoje proizvode u rubrici 'U fokusu prehrana' predstavili su Zvijezda (Zvijezda, Margo, Omegol), Dukat (Dukat, President, Brzo&Fino), Stanić (Bakina kuhinja) i Unilever (Rama). Pripremila: Marija Sedlar

ZVIJEZDA

Zvijezda, kao najveći proizvođač margarina u Hrvatskoj, svoju proizvodnju temelji na kontinuiranom unapređivanju tehnoloških procesa kako bi proizveli margarine u skladu s najnovijim svjetskim nutricionističkim i zdravstvenim trendovima. „Zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti, dugogodišnjoj tradiciji i kontinuiranim ulaganjem u razvoj novih proizvoda, Zvijezda u kategoriji mazivih margarina s brendovima Margo i Omegol i dalje drži lidersku poziciju s izrazito visokim tržišnim udjelom od 83% (Nielsen) dok udio

u kategoriji tvrdih margarina iznosi čak 86% (Nielsen). Iako gotovo svi veći trgovački lanci u svojoj ponudi imaju privatne marke u kategoriji margarina, ta činjenica nije značajnije utjecala na prodaju Zvijezda margarina,” ističe Vesna Kotlarević iz Zvijezde. Zvijezda je u proljeće 2012. godine, uz redovni asortiman Zvijezda Stolnog i margarina Za kreme, potrošačima ponudila i Klasik margarin sa smanjenim udjelom masti za izradu slastica i slanih jela, po povoljnijoj cijeni. „Ponudu smo proširili sa Zvijezda miješanim namazom s maslacem kako bi u pripremi kolača potrošači imali najbolje od margarina i maslaca, u jednom proizvodu. Ovog Božića na tržište smo lansirali inovaciju u kategoriji margarina: Zvijezda margarin s aromom vanilije, koji je dostupan u limitiranoj količini. U kategoriji mazivih margarina u rujnu smo lansirali novi Margo Balance, lagani masni namaz obogaćen magnezijem, izvor je vitamina A, E i D, sadrži samo 25% masti i nema trans masnih kiselina“, poručuje Kotlarević.

Zvijezda vjerne potrošače nagrađuje i promotivnim pakiranjima 3+1 gratis na stolnom margarinu 250g, uz kontinuirane marketinške TV, radio i print kampanje, promocije i promotivne poklone te POS potporu na prodajnom mjestu. „Trgovcima preporučujemo da prilikom pozicioniranja uzmu u obzir brzinu obrtaja Stolnog margarina 250g te savjetujemo da se pozicionira u donju policu rashladne vitrine u originalnom transportnom pakiranju ili da se pojedinačna pakiranja poslože u bloku kategorije tvrdih margarina. Ostale Zvijezda tvrde margarine (Za Kreme, Klasik, Stolni 500g) pozicioniramo pored Stolnog 250g. Istraživanja su pokazala da ovakav način pozicioniranja olakšava potrošaču pregled police, povećava prodaju i omogućuje optimalnu razinu zalihe na polici“, naglašava Kotlarević te dodaje da u kategoriji mazivih margarina najveći obrtaj ima Margo Nova kao nositelj kategorije te stoga i zaslužuje veći broj lica na polici dok se ostali Margo okusi pozicioniraju uz Margo Novu.

progressive |

12:2012

25


 U FOKUSU prehrana

Maslac i margarin DUKAT

Proizveden prema tradicionalnoj recepturi od slatkog vrhnja, Dukatov maslac je prirodan i ukusan proizvod te odličan izvor energije za početak radnog dana, ističe Marija Vujičić iz Dukata. „Dukat maslac vodeći je proizvod u kategoriji maslaca, prepoznat od strane potrošača kao vrhunski domaći maslac iznimne i ujednačene kvalitete i organoleptičkih svojstava. Najpopularnije pakiranje Dukat maslaca jest 250-gramsko u prepoznatljivoj žutoj foliji, kao i Dukat maslac od 250g u žutoj kadici. Ovo praktično pakiranje proizvod duže drži svježim i postojanim dok višenamjenska kadica ostaje u upotrebi i nakon potrošenog proizvoda. Dukat maslac u foliji od 10 i 20 grama iznimno su popularne prodajne

jedinice, kako u retail tako i u gastro kanalu. Najnoviji proizvod u kategoriji maslaca jest Dukat Brzo&Fino maslac, namijenjen pripremi slatkih i slanih jela.“ Potrošači danas od svake prehrambene kategorije očekuju više, posebno od strane 'gastronomskih' kategorija kojoj pripada i maslac na što je Dukat odgovorio President Motte maslacem. „President Motte maslac odlikuje se punoćom okusa, iznimnom teksturom te zrncima krupne morske soli koje ovaj maslac pretvaraju u izniman gastronomski užitak. I samo pakiranje ovog maslaca govori o nečemu posve drugačijem u odnosu na danas dostupne proizvode na našim policama. U kategoriji maslaca sve više jača trend maslaca s dodacima poput začinskog bilja, meda, marmelade i sl. te trend sve šire upotrebe maslaca u kulinarstvu i slastičarstvu“, otkriva Vujičić. Vrijeme blagdana, uskršnjih i božićnih, dva su perioda kada prodaja maslaca bilježi izniman rast upravo zbog njegove upotrebe kod pripreme slanih i slatkih jela. Treći period iznimnog rasta tijekom godine jest ljetna sezona. Vujičić napominje da popularnost pri-

vatnih robnih marki u svim prehrambenim kategorijama, pa tako i u kategoriji maslaca, jača unazad nekoliko godina, kao posljedica smanjene kupovne moći potrošača i opće nesigurnosti potrošača, ali i svjetskih trendova u maloprodaji koji ne zaobilaze niti naše tržište. „Ipak, Dukat maslac kao vodeći u kategoriji, značajno ne osjeća konkurenciju privatnih robnih marki koje se ne mogu natjecati s iznimnom kvalitetom i karakteristikama Dukat maslaca. Dukat maslac prepoznat je od strane trgovaca kao proizvod koji višestruko vraća dobrom pozicijom na policama trgovina. Uz uobičajene pozicije za maslac, preporučujemo ga izlagati i na pozicijama koje gravitiraju kategoriji margarina, prvenstveno zbog edukacije potrošača na prodajnim mjestima o prednostima korištenja prirodnog proizvoda. Inovativne proizvodne jedinice, poput spomenutog President Motte maslaca ili President slanog i light maslaca, najbolje je pozicionirati na najizloženijim pozicijama, budući da se radi o vrhunskim inovativnim proizvodima koji potrošača vrlo brzo vraća u trgovinu“, poručuje Vujičić.

nu kristalizaciju i manje primjesa, što se osjeti i u okusu i u konzistenciji. Drugi proizvod koji je nastao kao rezultat praćenja trendova je Duo namaz s 50% maslaca. Inovativan proizvod koji dolazi u pakiranju od 250g, kombinacijom margarina i maslaca jamči odlične kulinarske rezultate pri kuhanju, pečenju ili jednostavno kao namaz na kruh. Jednako dobro se kombinira uz slatka i slana jela osiguravajući punoću okusa.“ Blagdani su svakako 'najprometnija' razdoblja za margarine pa Stanić upravo tada uvodi nove proizvode na tržište i predstavlja ih partnerima kako bi imali dobru i zanimljivu ponudu za kupce. „Bakina kuhinja je linija proizvoda koja nalazi svoje kupce prvenstveno kvalitetom proizvoda i širinom ponude po kurentnim cijenama. Iza toga stoji veliki posao u stvaranju

povjerenja i garancije kvalitete koja nosi svaku privatnu marku. Proizvodi brenda Bakina kuhinja imaju svoje dodatne vrijednosti koje treba prezentirati potrošaču: npr. kod Duo namaza treba isticati da sadrži 50% maslaca, kod Balanca da je bez hidrogeniziranih masti itd. Dodatnim wobblerima, plakatima i oglasima potrošaču treba približiti kvalitativne vrijednosti koje proizvodi imaju u odnosu na ostale na polici“, zaključuje Barišić.

STANIĆ Linija Bakina kuhinja prisutna je već nekoliko godina na hrvatskom tržištu, a potrošači ju prepoznaju kao proizvod konstantne kvalitete i povoljne cijene, ističe Tea Barišić iz tvrtke Stanić. „Ponosni smo što možemo partnerima i kupcima ponuditi liniju proizvoda za jednostavne i složene kulinarske poduhvate. Margarini Bakina kuhinja omogućuju raznolikost korištenja – za kuhanje, pečenje, torte, tijesta, kolače, kreme i dr. Margarin za kuhanje i kolače 250g je najpopularniji proizvod, a slijedi ga naš novi Duo namaz s 50% maslaca.“ Stanić je, prateći svjetske trendove, tržištu ponudio proizvod Margarin Balance, a Barišić otkriva „kako se radi o margarinu bez hidrogeniziranih masti 'trans – free' što je u korak s nadolazećim nutricionističkim trendovima; naime, margarin ima prirod-

26 progressive |

12: 2012


| 12:2012 UNILEVER

Od samih početaka, još davnih 1920ih godina, Rama se nalazi na čelu europske proizvodnje margarina dok je u Hrvatskoj Rama sa svojim proizvodima prisutna od 1999. godine, otkriva Tanja Horvat iz Unilever Hrvatska. „Na tržištu se pojavljuju i privatne, cjenovno niže pozicionirane marke margarina, no potrošači su vjerni provjerenim markama, kao što je Rama. Naši nutritivni stručnjaci kontinuirano

osluškuju potrebe potrošača i samim time svakodnevno rade na poboljšavanju proizvoda, a u izradi svojih receptura Unilever slijedi preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Rama margarinski namazi napravljeni su kombinacijom tri različita biljna ulja što znači da su siromašni lošim mastima, a bogati dobrim mastima - esencijalnim masnim kiselinama Omega 3 i 6, potrebnima za rast, a koje tijelo ne može samo proizvoditi. Osim toga, Rama je isto tako i važan izvor vitamina A, D i E, koje ne možemo naći u mnogim namirnicama naše svakodnevne prehrane“, poručuje Horvat. Rama asortiman u Hrvatskoj čine Rama Classic i Rama Harmonia margarinski namazi koji dolaze u pakira-

njima od 250g te obiteljskim pakiranjima od 500g dok Rama za kolače dolazi u obliku kocke od 250g. „Zajednička karakteristika svih Rama proizvoda je prepoznatljivost izgleda i laka uočljivost na policama trgovina, napominje Tanja Horvat te dodaje da je najpopularnije pakiranje Rama margarinskih namaza poznati Rama Classic 250g. „Manje je poznato da je Rama Classic ne samo ukusan namaz, već se može primijeniti i za sve potrebe u kuhanju, pečenju i pripremi krema, odnosno glazura. Samo 20 grama Rama Classic margarinskog namaza na dan (na 3-4 šnite kruha) čini 20-30% preporučenog dnevnog unosa ovih vitamina za odrasle i 30-40% za djecu“, poručuje Horvat.

Sretan Božić i progressivnu 2013. godinu vjernim čitateljima, klijentima i suradnicima želi Progressive

progressive |

12:2012

27


 INTERVJU MJESECA

Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine HOK-a

'Da' jačoj suradnji proizvodnje i trgovine Hrvatska obrtnička komora i ove je godine organizirala tradicionalni, 8. po redu susret trgovaca. Kroz stručna izlaganja i raspravu, na skupu su razmatrane brojne teme vezane uz obavljanje trgovačke djelatnosti, s posebnim naglaskom na aktualno stanje hrvatske trgovine i perspektive razvoja te na strategiju opstanka male trgovine. Osim velikog broja trgovaca iz cijele Hrvatske, skupu su nazočili i predstavnici nekoliko ministarstava. O zaključcima skupa i aktualnom stanju hrvatske trgovine razgovaramo s Borisom Vukelićem, predsjednikom Ceha trgovine HOK-a. Razgovarala: Marija Kosor Koji su osnovni zaključci 8. susreta trgovaca? Što u ovom trenutku najviše tišti hrvatsku trgovinu? Je li nemoderno tražiti osnaživanje partnerstva hrvatske proizvodnje i trgovine pred ulazak na jedinstveno europsko tržište? Nije, jer je to jamac opstanka jednih i drugih, a naročito proizvodnje koje, u suprotnom, neće biti niti u tragovima. A Europi ne treba još jedna duboko problematična ekonomija. I zbog velikih, a pogotovo zbog malih trgovaca, i zbog budućih investitora (u proizvodne pogone), nužno je ukinuti niz postojećih neprovedivih, nepotrebnih i ograničavajućih propisa, po uzoru na zaustavljeni Hitrorez. Sjetit ćete se, prije nekoliko godina formirana je, tako se zvala, posebna jedinica za Hitrorez, koja je obavila stotine razgovora i konzultacija, dobila tisuće sugestija, pa tako i od trgovaca, inspekcijskih službi, sudaca prekršajnih sudova… Kada se, nakon nekoliko mjeseci, krenulo u realizaciju, ukinuto je par propisa (uglavnom u nadležnosti Ministarstva gospodarstva), poput obveze dostave marži radi praćenja, i sve je stalo.

28 progressive |

12: 2012

Birokracija se po definiciji opire promjenama, pogotovo pojednostavljenju procedura, jer to slabi njezinu moć. Često će trenutno dići galamu i drugi, udruge, zeleni, sindikati, ne razmislivši dvaput. A da to učine, shvatili bi da trebamo živu i modernu gospodarsku scenu, a ne birokratski nametnuta ograničenja i obveze koje oduzimaju silne sate rada koji bi trebali biti posvećeni poslu. Tražiti od malih isto što i od najvećih (kod kojih cijele službe rade ono što se obrtnik sam bezuspješno trudi učiniti) nije izjednačavanje uvjeta rada na tržištu, već suprotnost tome. I da se razumijemo, jako sam daleko od neoliberalnih shvaćanja, samo tražim okvir prilagođen slici, odnosno trenutku. Čak u akcijskom planu nadležnih pod stavkom pojednostavljenja birokratskih procedura, podrazumijeva se olakšavanje otvaranja i zatvaranja poduzeća i obrta. No između ta dva poslovna događaja postoji i – poslovanje, pa ponovno pozivam odgovorne da provedu 12 (ili 16!) sati s obrtnikom, koji bi (tom prilikom) poštivao sve birokratske obveze i propise, umjesto da se fokusira na posao. To sliči na vožnju našim državnim ili županijskim cestama, pri čemu, poštujući


| 12:2012 ograničenja brzine na 30 ili 40 km/h, na cilj nećete stići nikada, a u suprotnom riskirate plaćanje drakonskih kazni. S tim u vezi, tražimo i unaprjeđenje savjetodavne uloge inspekcijskih službi, naročito kod manjih i nenamjernih pogrešaka. Represija za koju se može učiniti da je uzrokovana potrebom ispunjenja norme inspektora nije samo pljuska kažnjenom, već i pokazatelj antipoduzetničke klime pa je pljuska i državi. Osobno, mislim da su ljudi koji vode Državni inspektorat izuzetno kvalificirani, i po znanju, i po shvaćanju. No i tu se smatra da zbog niza okolnosti, a prije svega zbog nužnosti da se postupa prema zakonu, nije moguće spriječiti kažnjavanje zbog onoga što znamo nazivati “gramatičkim greškama“, a što zna biti i doslovno, poput famoznog slučaja "Knjiga žalbi" – "Knjiga žalbe". Selektivni bi pristup vodio sumnji u pogodovanje nekima, u korupciju. No to znači da treba eliminirati osnovu za bespotrebno postupanje – loš propis. Jedna od trenutno najaktualnijih tema je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Kako teku pripreme na terenu? Fiskalizaciji smo na Susretu posvetili i manje vremena od očekivanog, procjenjujući priču – završenom, premda s rezultatima daleko od optimalnih. Ipak, solidarizirajući se s ugostiteljima koji imaju apsolutno neprimjeren rok za prilagodbu, tražimo prolongiranje pune primjene Zakona za sve do 1. srpnja te svakako u tom periodu izbjegavanje kažnjavanja zbog nenamjernih pogrešaka ljudi, kao i sustava. Ne bude li tako, trgovcima će ipak biti nešto lakše jer će ovaj put učiti na greškama drugih, nažalost kolega ugostitelja, a ne vlastitima. Je li se pri donošenju Zakona o fiskalizaciji vodilo računa o troškovima uvođenja fiskalnih blagajni te izvanrednim troškovima nadogradnje i kasnijih popravaka uređaja i softvera (prekršajne kazne iznosit će do 500 tisuća kuna). Hoće li biti subvencija od strane Države? Odgovori su – dva puta po ne. Konzultacije su obavljane isključivo s velikim sustavima, kadrovski i tehnički informatički potpuno opremljenima pa su tako odgovorni došli do procjene minornih troškova i do razmišljanja da su oni kojima je to problem socijalni slučajevi, a ne poduzetnici. Ako je to istina, posljedica je činjenice da je temeljni princip zakonodavstva socijalne države, naročito u gospodarstvu - 'pomisli na malog'- kod nas bio i ostao izvan primjene. A taj princip promovira Europska povelja o malom gospodarstvu. Zamislimo, mali su toliko bitni jednoj industrijskoj velesili kakva je Njemačka. Ne i nama, gdje samo obrtništvo zapošljava 20% svih zaposlenih u realnom sektoru, i to ovakvo, nejako, s prosječno tek nešto više od jednog zaposlenog (uz vlasnika) po obrtu. Oni najmanji, već sada u problemima, imat će trošak od 10-ak tisuća kuna i tako će, po starom hrvatskom običaju, opet nevina većina plaćati zbog lopovluka manjine. Kakva su Vaša predviđanja: hoće li Zakon uistinu uspješno zaživjeti i pridonijeti kraju prodaje na crno ili će to biti samo skupi pokušaj? Mislim da će Zakon pridonijeti smanjenju porezne evazije kod onih koji dijelom posluju nelegalno. Toga naravno ima, naročito u nekim djelatnostima i u nekim područjima Hrvatske. No izbjegavanje plaćanja poreza ima više uzroka. Može to biti posljedica neučinkovite kontrole, može biti hajdučkog mentaliteta, prilika čini lopova… Ali prije svega i uvijek je posljedica previsoke porezne presije. Hrvatska bilježi vrlo visoke kombinirane stope poreza i socijalnih davanja. Prema istraživanju tvrtke KPMG, provođenom među 96 zemalja od 2003. do

Solidarizirajući se s ugostiteljima koji imaju apsolutno neprimjeren rok za prilagodbu, tražimo prolongiranje pune primjene Zakona o fiskalizaciji za sve do 1. srpnja, te svakako u tom periodu izbjegavanje kažnjavanja zbog nenamjernih pogrešaka ljudi, kao i sustava. 2011. godine, u kategoriji najmanjih Hrvatska je po opterećenju – treća, sa stopom od 45,2%. 'Jače' su samo Belgija i Papua – Nova Gvineja. Je li sada jasnije? No prijeti i opasnost od masovnijeg izlaska iz posla, kao i mogućnosti da oni koji to mogu nastave rad u potpuno crnoj zoni. Iskustva Srbije, koja je nedavno odustala od već uvedene fiskalizacije za 35 djelatnosti, očigledno govore o tome. Kakve će se promjene dogoditi ulaskom u EU? Koja su nova pravila igre? Još od Sporazuma o pridruživanju iz 2005. naše se zakonodavstvo prilagođava europskom, i to je praktično dovršena priča. Usput, u segmentu gospodarstva od tada vidimo samo otežavajuće aspekte dok pozitivni čekaju srpanj 2013. godine. Stoga ne očekujem bitne promjene, osim što će neke odluke, recimo u zaštiti tržišnog natjecanja, biti direktno podložne EU superviziji. To znači da će biti znatno teže donositi procjene i odluke u korist nekih domaćih poduzetnika, za domaće prilike i za domaću upotrebu. Proteklih godina recesija je utjecala na smanjenje kupovne moći građana. Kako su se u poslovanju snašli trgovci? Kupovna moć našega građanina je 5085 €, što je 39,7% EU prosjeka od 12.802 € dok Nijemac ima na raspolaganju 20.014. Manje imaju samo u Latviji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Pri tome, Hrvat 30%40% primanja troši na hranu, a Englez, primjerice, 8%. Hrvatska ima 28% veću prodajnu površinu od europskog prosjeka, a da je Zagreb država, bio bi sa 600 m2 površine trgovačkih centara na 1000 stanovnika drugi u Europi, iza Norveške. Hrvatska maloprodaja stoga ima 39% niži promet po zaposlenom od prosjeka EU 27, čak 51% manju maržu i 42% manji profit po zaposlenom… I 100% manje perspektive, trenutno. Naravno, ovakvu si šalu, ovih 100%, mogu dozvoliti samo u stručnom časopisu. Stvaranje potrošačkog pesimizma trebalo bi biti kažnjivo za profesionalce u sektoru, ali bogme i za državne dužnosnike. Usput, promijeniti ove postotke po zaposlenom moguće je samo na dva načina – povećanjem prodaje, što je sada nemoguće, ili masovnim otpuštanjem, što je moguće, ali se ne čini. I zato cjelokupnoj hrvatskoj trgovini valja odati veliko priznanje. U fokus se sve više vraća format tzv. male trgovine. Koliko je obrtničkih trgovina otvoreno, a koliko zatvoreno u posljednjih pet godina? Ove su okolnosti najviše pogodile one koji nemaju snažnu centralu u inozemstvu koja razmišlja dugoročno, i one najmanje, a obrtnici zadovoljavaju oba kriterija. U nepunih pet godina je broj trgovačkih obrta sa 17.403 došao na 13.574, dakle izgubljeno je 3829, sa pripadajućih 14.061 radnim mjestom. Za ilustraciju, hrvatska brodogradnja zapošljava 11.000 radnika.

progressive |

12:2012

29


 INTERVJU MJESECA

Kako je na sektor trgovine utjecalo povećanje stope PDV-a sa 23 na 25 posto? Povećanje PDV-a je gotovo izjednačilo cijene hrane i pića, kao i odjeće, s europskim prosjekom – s kupovnom moći, sjetimo se, od 39,7% europske. Kod potrošačke elektronike smo čak desetak posto 'jači'. Pridonijelo je potrošačkom oprezu pa manje troše (a više štede) i oni koji imaju. Naravno, razlog nije toliko u 2%, koje je uostalom trgovina pokušala amortizirati na svoju štetu, koliko u stvorenoj psihozi. U zemlji koja ima duže granice od Njemačke i takav oblik da si, kada staviš u treću, najčešće već na graničnom prijelazu od kojih mnogi vode u bitno jeftinije zemlje, opet je popularan šoping vani, posebno bezumni oblik zabave njenih građana. Trgovina (a i cijelo gospodarstvo) je to povećanje odšutjela shvaćajući neminovnost, ali i nadajući se rastu gospodarske aktivnosti i zaposlenosti. Do toga nije došlo, pa visinu PDV-a, pogotovo na hranu, sada smatramo problematičnijom nego kod uvođenja. Stimulira li država u dovoljnoj mjeri poslodavce? Kakve su perspektive hrvatske trgovine i gdje vidite prostor za rast? U korist naše trgovine trenutno ide samo jačanje hrvatskog turizma koji je, ipak, izrazito sezonski i samo regionalno prisutan. No i on donosi samo onoliko koliko bi iznosila potrošnja jednoga

U nepunih pet godina broj trgovačkih obrta je sa 17.403 došao na 13.574, dakle izgubljeno je 3829, sa pripadajućih 14.061 radnim mjestom. Za ilustraciju, hrvatska brodogradnja zapošljava 11.000 radnika. 30 progressive |

12: 2012

grada od cca 140.000 stanovnika, pa od toga, jasno, ne može živjeti niti trgovačka djelatnost Hrvatske, a kamoli Hrvatska. Šef HGK je jednom rekao da turizam može biti šlag na torti, nikako torta sama. Stoga temelj budućeg rasta zemlje može biti samo nova vrijednost koja se stvara samo u proizvodnji. Na trgovini je odgovornost da na domaćem tržištu bude toj robi put do kupca, bila ona – trgovina – kapitalno hrvatska ili ne, jer samo tako ne siječe granu na kojoj sjedi. Diskonter nudi 34 artikla Podravke, a portfolio iznosi 611 proizvoda. To je dio njegove poslovne politike, no za proizvodnju tog broja ovoj tvrtci ne treba 5000 radnika, već možda desetina tog broja, pa i diskonter gubi 4500 potrošača… Ovo je naravno samo slikoviti primjer, no nije isključeno da potrošači počnu trgovce lučiti i po ovom kriteriju… Predugo je rast BDPa počivao samo na rastu potrošnje, financiranom zaduživanjem i rasprodajom. To je moralo stati, i budući rast može inicirati samo investicijski ciklus i proizvodnja. Trenutno smo u raskoraku između bivšeg i budućeg, u najtežem trenutku otežanom i globalnom krizom, kada nam se ostvarila židovska kletva "Dabogda imao, pa nemao!". Zato se, uz onu 'e', razvija samo jedna vrsta trgovine, otkup zlata, što je Slobodana Šnajdera asociralo na natpis u drniškom kraju: "Otkupljujemo kože od stanovništva!". Iako najuporniji još rade na organskom rastu, u periodu pred nama vjerojatnija su preuzimanja, uskoro i pod uvjetima koje će određivati samo kupac, te slijedi jačanje koncentracije na saturiranom tržištu. Mali mogu najviše učiniti udruživanjem, pogotovo vertikalnim, pri čemu mogu dobiti i znanja nužna za uspjeh. Plusmarket je projekt za koji djelić zasluga ide i Cehu trgovaca, s vrlo liberalnim uvjetima pri kojima trgovac čuva i pravnu osobnost i poslovnu samostalnost. No kako smo skloni prava smatrati prirodnima, a obveze baš i ne, nužno je poraditi na unaprjeđenju, iskrenijem pristupu, pa potom tražiti više i od partnera Velpra. No, krajnji je trenutak da i država i lokalna samouprava prepoznaju važnost male trgovine, posebno u uvjetima svih hrvatskih raznolikosti, pogotovo razlika u naseljenosti i kupovnoj moći. Ona obrtnička i danas zapošljava 30.000 ljudi i dodatno radno angažira još desetak, i kada bi ju mogla zamijeniti velika, bile bi izgubljene bar 2/3 od tog broja, a cijele regije izložene daljnjoj depopulaciji. Izuzetno je važna i u turističkim područjima gdje je dio poželjnog kolorita i gdje se visokom sezonskom karakteru veliki teško prilagođavaju, a i u gradovima, zbog sve starijeg stanovništva. Osobno se ne bojim masovnog ulaska velikih trgovaca u male formate, u kojima je profitna stopa još daleko niža od mizernog hrvatskog prosjeka. Uz to, mali formati su vrlo zahtjevni, traže poznavanje potreba kupaca i kupaca samih, traže motivirano i vrhunsko osoblje, a nije logično angažirati kazališnog prvaka za rolu nosača prtljage… To je dobro jer nemam dojam da bi naša liberalna vlast mogla intervenirati na tržištu i razmotriti moguće koncesioniranje ili slične modele, kao primjerice kod ljekarničke djelatnosti. No, mora se, po uzoru na Zapad, pozitivno diskriminirati male, da bi mogli donekle ravnopravno konkurirati na tržištu. Takav smo pokušaj zabilježili kod uređivanja radnog vremena i tu nije moglo biti uspjeha, no drugdje interesi nisu ni izdaleka toliko izraženi. Kod nas se nudi besplatna obrtnica ili tvrtka za deset kuna dok se istovremeno usavršava provedba ovršnih zakona. Oni kojima su bitne dvije stotine kuna na samom početku poslovnog pothvata, nakon par mjeseci postaju izgledni kandidati za ovrhu. A u Francuskoj mali poduzetnik koji radi 15 godina, pa propadne, ostvaruje pravo na mirovinu. Razmislimo o razlici… n


| 12:2012

progressive |

12:2012

31


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

32 progressive |

12: 2012


| 12:2012

Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

progressive |

12:2012

33


 U FOKUSU neprehrana

Sredstva za čišćenje kuhinje

Rast i količinske i vrijednosne prodaje U zadnjih 12 mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kategorija sredstava za čišćenje kuhinje bilježi rast i količinske (+7,9%) i vrijednosne prodaje (+9,4%). Kategorija je u navedenom razdoblju ostvarila prodaju od 224,2 tone u vrijednosti od 7.744,1 milijuna kuna. Analizirala: Ana Bulaš, mlađi voditelj klijenata, Nielsen

U

analizu kategorije uključene su sve vrste sredstava za čišćenje kuhinje (tekuća sredstva, pjene, praškasta sredstva, kreme, gelovi...). U zadnjih godinu dana (rujan/listopad 2011. – srpanj/kolovoz 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carry i diskontnih trgovina) kategorija sredstava za čišćenje kuhinje ostvarila je prodaju od 224,2 tone u vrijednosti od 7.744,1 milijuna kuna. Kategorija bilježi rast u zadnjih 12 mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine i količinske (+7,9%) i vrijednosne prodaje (+9,4%). Na hrvatskom tržištu sredstava za čišćenje kuhinje vodeći proizvođači su Labud (Permetal), Saponia (Arf), Johnson Wax (Mr. Muscolo) te Meteor (Rost). Trgovačke robne marke čine 8% količinskog udjela u kategoriji te

34 progressive |

12: 2012

bilježe rast količinske prodaje od +2% u zadnjih 12 mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći segment čine tekuća sredstva za čišćenje kuhinje (96% količinske prodaje kategorije u zadnjih 12 mjeseci), 3% kategorije čine sredstva za čišćenje kuhinje u pjeni dok se 0,7% odnosi na sredstva za čišćenje kuhinja u gelu. Najvažniji kanal za prodaju kategorije su supermarketi (3012500m2) koji ostvaruju 33% ukupne količinske prodaje kategorije. Slijede ih hipermarketi (>2500m2) s 18%, velike trgovine mješovitom robom (101-300m2) s 15% te drogerije i srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2) s po 14%. Male trgovine mješovitom robom (<41m2) ostvaruju preostalih 6% ukupne količinske prodaje kategorije. n


| 12:2012

Za čistu i urednu kuhinju! Svoje proizvode u rubrici 'U fokusu neprehrana' predstavili su sljedeći proizvođači: Labud (Permetal, Permetal Gold, Super Jon) i Saponia (Arf Professional kuhinja, Arf Blic, Arf Grill). Pripremila: Marija Kosor

LABUD

"Labud je apsolutni lider potkategorije sredstava za čišćenje kuhinje u Hrvatskoj već dvije godine zaredom, a i dalje bilježi kontinuirani rast udjela i prodaje u toj kategoriji. Naime, naša tri proizvoda - Permetal, Permetal Gold i Super Jon kuhinja imaju više od 35% udjela", kaže Milica Damjanović, voditeljica operativnog marketinga, Labud. Damjanović kaže da je Permetal, koji je na tržištu prisutan već više od 10 godina, ujedno i pojedinačno najprodavaniji proizvod u kate-

SAPONIA "Kuhinja je mjesto gdje pripremamo hranu te je izuzetno bitno održavati je čistom i urednom. Za besprijekornu čistoću i higijenu kuhinje Saponia preporučuje najbolje proizvode: Arf Professional Kuhinja, Arf Blic za čišćenje i njegu nehrđajućeg čelika i Arf Grill djelotvorno sredstvo za čišćenje i odmašćivanje tvrdokornih zaprljanja u pećnicama, s roštilja i grilova. Inovativna formula Arf Professional Kuhinja s lakoćom odstranjuje i najtvrdokornija zaprljanja s kuhinjskih površina, a ujedno i dezinficira površine. Na taj način potrošači će osigurati besprijekornu higijensku čistoću kuhinjskih površina", kaže Tihana Kostenko, pomoćnik direktora marketinga, Saponia. Kostenko dodaje da Saponia konstantno prati najnovije svjetske trendove jer biti u vrhu rezultat je pomnog praćenja

goriji. Namijenjen je čišćenju roštilja, pećnica i napa, a zbog svoje vrhunske djelotvornosti odmašćivanja postao je nezaobilazan proizvod u svakom kućanstvu, ali i u profesionalnim kuhinjama. "Na 10-godišnjicu Permetala u Hrvatskoj lansirali smo i posebnu verziju pod nazivom Permetal Gold koji je povećao vrijednost kategorije i u vrlo kratkom roku pronašao put do potrošača ostvarivši izvrsne prodajne rezultate". "Budući da je Permetal specijalizirano sredstvo specifične namjene unutar kategorije sredstava za čišćenje kuhinja, u sklopu novog asortimana brenda Super Jon razvili smo i poseban proizvod za širu upotrebu. Super Jon kuhinja odmašćivač proizvod je koji prati najnovije trendove u tom segmentu, a namijenjen je čišćenju, dezinfekciji i održavanju svih radnih površina u kuhinji. U svega dvije godine svojeg postojanja ostvario je odlične prodajne rezultate i potvrdio lidersku poziciju Labuda na tržištu. Svi se

proizvodi nalaze u pakiranjima od 650 ml s funkcionalnim raspršivačem koji olakšava primjenu proizvoda na površinama, a novi moderan dizajn i etiketa dodatno naglašavaju funkcionalnost i učinkovitost, ali i pridonose boljoj uočljivosti proizvoda na polici", kaže Damjanović. Dodaje kako Labud tijekom cijele godine kupcima i potrošačima osigurava redovite akcije i promotivne aktivnosti na ovom asortimanu, imajući na umu smanjenu kupovnu moć prosječnog potrošača. Savjetujući trgovce, iz Labuda poručuju da je njihove proizvode uputno pozicionirati u sklopu potkategorije sredstava za čišćenje kuhinje u vertikalnom bloku u visini očiju i jedan pored drugoga s obzirom na logičan slijed odabira i namjene. "Uz pravilno pozicioniranje naših proizvoda koji su među najobrtajnijim u kategoriji, uvjereni smo da rezultati neće izostati", zaključila je Milica Damjanović.

i osluškivanja želja i potreba potrošača. Jedna od zadnjih inovacija je i nova linija Arf Professional čije snažne formulacije omogućavaju rezultate čišćenja dostojne profesionalaca. "S obzirom na rast realizacije Arfa, uvjerili smo se da kupci cijene kvalitetu i povjerenje koje im on pruža. Kvalitetu Arf proizvoda za čišćenje kućanstva prepoznali su brojni potrošači čije iskazano povjerenje nastojimo opravdati vrhunskom kvalitetom i dobrom cjenovnom pozicijom. Godina 2012. za brend Arf bila je puna noviteta. Arf proizvode smo osuvremenili novim atraktivnim trigger bocama i pumpicama. Također, na tržište je izašla nova linija Arf Professional čiji proizvodi su pakirani u moderne srebrne boce, izuzetno vidljive na policama. Pumpice na proizvodima stvaraju pjenu za precizniju uporabu sredstva i bolju djelotvornost", dodaje

Kostenko. Saponia je za novu Professional liniju osigurala i pripadajuće stalke. "Arf je među vodećim brendovima na hrvatskom tržištu prvenstveno zbog svojih kvalitativnih karakteristika, dobre cjenovne pozicije i visokog indeksa distribucije. Idealna pozicija, kojom će se ostvariti i najbolji prodajni rezultati je slaganje proizvoda u visini očiju. Trgovci bi trebali osigurati da proizvodi koji imaju najveći obrtaj dobiju i zasluženi veći dio prostora", zaključila je Tihana Kostenko.

progressive |

12:2012

35


 POD POVEĆALOM  tendinţe

Pjenušci

Mjehurići za svaki dan U svijetu se godišnje proizvede više od dvije milijarde pjenušavih, gaziranih ili aromatiziranih vina, što se može usporediti s ukupnom godišnjom proizvodnjom vina koja iznosi 13 milijardi boca. Piše: Miha Istenič, CEO, Istenič d.o.o.

P

rednovogodišnje razdoblje svakako je vrlo primjereno za pisanje o pjenušavim vinima. No, s druge strane, glorificiranje pjenušaca isključivo u sezoni svečanosti pomalo dovodi u opasnost potpunu kvalitetu informacija. Da biste uistinu razumjeli pjenušce, u njima je potrebno uživati cijele godine. U nastavku teksta želim Vas provesti kroz povijesne i druge aspekte kojim ću pokušati barem djelomično otkriti misterij pjenušca.

AVANTURISTIČKI DUH Benediktinski redovnik Dom Pérignon, koji je u samostan u Hautvillersu kao 20-godišnjak ušao 1659., samo devet godina kasnije postao je glavni podrumaš opatije koja se u to vrijeme počela baviti vinogradarstvom i vinarstvom. Vino je bilo njihova glavna gospodarska aktivnost i najvažniji izvor prihoda. Ipak, imali su ozbiljnu konkurenciju u bogatoj regiji Burgundiji, čiju kvalitetu crvenih vina nikako nisu mogli dosegnuti. U natjecanju s Burgundijom i pronalaženju načina da dostignu ili čak premaše burgundijska vina, veliku ulogu odigrao je avanturistički duh benediktinskog redovnika i njegova predanost vinarstvu. Kako je za šampanjac potrebno osnovno vino (cuvee), Pérignon je za njegovu proizvodnju dizajnirao savršen spoj - bio je prvi koji je pomiješao grožđe iz različitih vinograda, berbi i okruga. Pripisuje mu se i podatak da je pojačavao aromu moštu polaganjem ubranih grozdova na grubu slamu, koja je lagano oštećivala kožicu grožđa i omogućila aromi da dođe do izražaja. Njegov izum su i preše za nježno stiskanje grožđa, te inovacije poput fermentacije u bocama s debelim stijenkama, upotreba čepova od pluta koji sprečavaju propuštanje CO2, a utvrdio je i da čepovi od konoplje i loja imaju dužu stabilnost

36 progressive |

12: 2012

u starenju u podrumima, što je osnova šampanjske metode. On je zaslužan za pravljenje cuveea (miješanje različitih vina) i čuvenu šampanjsku čašu. 'KUMOVI' ŠAMPANJCA Osim Dom Pérignona, šampanjcu su kumovali: - Anthony von Leeuwenhock, koji je 1687. prvi otkrio stanicu kvasca - Louis Jacques Thénard, koji je 1802. godine otkrio povezanost kvasca s vrenjem - Louis Pasteur, koji je znanstveno obradio alkoholno vrenje (fermentaciju) - Francois iz Chalona, farmaceut koji je ustanovio koliko šećera treba dodati osnovnom vinu, kako tlak ne bi raznio bocu - Veuve Clicquot, koja je zaslužna za tresenje kao dio postupka odvajanja mulja tijekom fermentacije vina, kao i za posebne stalke za boce (pupitres).

MJEHURIĆI Definicija pjenušavog vina objavljena je u izdanju Dictionnaire du Vin 1988. godine: pjenušac je vino koje ispušta mjehuriće ugljičnog dioksida na površinu. U svijetu se navodno godišnje proizvede više od 2 milijarde pjenušavih, gaziranih ili aromatiziranih vina, što se može usporediti s ukupnom godišnjom proizvodnjom vina koja iznosi 13 milijardi boca. Autentičnost ovih podataka mogla bi biti i upitna, s obzirom da u svijetu ne postoji organizacija ili agencija koja bi prikupljala tržišne podatke na globalnoj razini. Pretpostavlja se da najveću količinu vina proizvode Francuzi, između 480 i 510 milijuna boca. Po proizvodnji potom slijede Nijemci, sa 400 do 430 milijuna, Španjolci sa 190 do 220 milijuna i Talijani sa 180 do 210 milijuna boca... dok Slovenija proizvodi otprilike 2 mi-

lijuna, a Hrvatska otprilike 1,5 milijuna boca. Zajedničko obilježje pjenušaca je da sadrže pritisak ugljičnog dioksida koji pri posluživanju dovodi do stvaranja mjehurića. Postoji nekoliko vrsta pjenušavih vina – od pjenušca, polu-pjenušca do najboljih šampanjaca. Također, postoji i više postupaka kojima se dobiva pjenušavo vino, a najpoznatiji su šampanjski, charmat, transvazivni i kontinuirani postupak... Iako se pri svim ovim postupcima postiže da vino postane pjenušavim, definitivno najbolji postupak je šampanjski, gdje vino fermentira u bocama pri čemu uistinu može postići najbolju kvalitetu.

ŽIVI ORGANIZAM Kvaliteta vina ne događa se slučajno. Grožđe je vrlo složen i živ organizam. Čak i ako imate vinograd u najrenomiranijoj regiji na svijetu, to nije garancija da će vaša vina biti dobra. Svaka loza, koja sadrži sve najbolje za proizvodnju odličnih vina, istovremeno u sebi sadrži i materijal za proizvodnju loših vina. Terroir, koji je kombinacija tla i klime, mora sadržavati svo znanje i iskustvo koje su akumulirale generacije vinogradara i vinara. Također, potrebno je uzeti u obzir da moderna znanost ne može u potpunosti objasniti ono što su ljudi naučili kroz više stoljeća. Za pjenušce postoji nekoliko vrlo važnih i stresnih razdoblja, koja razdvajaju najbolje od najslabijeg vina: 1. Berba i vrijeme prije fermentacije, jer se u tom trenutku formira vino 2. Pravljenje cuveea - uspostavljanje pravog odnosa između različitih vina koja se spajaju u jedno 3. Degoržiranje i doziranje likera – vino je potrebno pripremiti za dugo putovanje. Ovo je vrlo stresno za vino i pravi majstori to čine vrlo oprezno.


| 12:2012

Prodaja pjenušavih vina postaje složen zadatak. Vidljivo je povećanje broja proizvođača, i svatko od njih mora pronaći put do kupca, postati prepoznatljiv i zadobiti povjerenje. Odličan okus i lijepa etiketa odavno nisu garancija, a pristup trgovini postao je mnogo kompleksniji. RAST KATEGORIJE Procjenjuje se da se u Sloveniji popije 2-3 milijuna boca pjenušca. Osobno više naginjem brojci od čvrstih 2 milijuna. Broj domaćih proizvođača stalno raste, a procjenjuje se da je na slovenskom tržištu prisutno otprilike 150 različinih pjenušavaca, među kojima ima i brendova iz inozemstva. Konkurencija je sve veća, a dobra vijest je da se pije sve više pjenušavih vina. U Hrvatskoj je trenutno situacija nešto mirnija, ali posljednje vijesti ipak donose optimizam. Prije dvije godine potrošnja vina u Hrvatskoj iznosila je tek 1,4% ukupne potrošnje, s tim da je domaća ponuda znatno zaostajala za prosjekom. Do europskog prosjeka potrošnje u Hrvatskoj ima još prostora, pa su domaći proizvođači vina uočili priliku koja im se pruža te je vrlo izgledno je da će povećati ponudu. No poprilično je teško dobiti prave informacije kada su u pitanju pjenušava vina, jer su pjenušci stavljeni u zajedničku kategoriju sa drugim pjenušavim vinima. Zaista, prave podatke o potrošnji pjenušavih vina u Hrvatskoj nije lako dobiti. Samo u Zagrebu, koji je geografski i kulturološki blizak slovenskim običajima, primijećujemo značajno manju uporabu pjenušaca od one u Sloveniji. Raspodjela prema spolovima je slična: u Hrvatskoj građani počinju piti poprilično kasno, negdje nakon dobi od 30 godina, a u Sloveniji nešto ranije. Također je zanimljivo da se u Hrvatskoj u pjenušcima uživa ponajviše zimi, bez obzira na činjenicu da su oni pravo osvježenje tijekom vrućih, ljetnih dana. Ni u Sloveniji situacija nije mnogo bolja, ali primjetan

je uzlazni trend jer pjenušci više nisu vino koje se pije isključivo za novogodišnju proslavu ili tijekom blagdana/ praznika, i ima sve više obožavatelja koji ga piju svakodnevno.

PJENUŠCI I HRANA U Hrvatskoj većina ljudi ne povezuje pjenušce s hranom, što vjerojatno koči njegovu uzlaznu putanju. Zanimljivo je i to da u Hrvatskoj među kupcima pjenušaca ima više žena, iako je potrošnja između oba spola izjednačena. Također je interesantno da su pri kupnji najaktivnije žene iznad 40 godina starosti. U prosjeku, kupuju dva pjenušca godišnje i najviše dvije boce odjednom. U Hrvatskoj je zanimljiva i percepcija kvalitete jer, najvjerojatnije zbog rijetkog korištenja pjenušavih vina, u isti koš se bacaju vina od A do Ž kvalitete. Naravno, građani u Hrvatskoj najviše kupuju domaće brendove. Većina kupaca u potrazi je za dobrim cijenama i dobrim okusom. Pjenušava vina, pod koja podrazumijevam ona od najlošijih do najboljih, s obzirom na izbor u tržišnom smislu - vojna su fronta na kojoj se svi bore za mjesto u srcu i umu kupca. Zato su potrebne inovacije. Jedna od takvih je koncept Vila, s kojim smo krenuli 2011. godine. To je pjenušavo vino koje se pije s dodatkom leda, mente, limete, naranče, svježih krastavaca... To nam je otvorilo vrata koja je, u marketinškom smislu, polje u cvatu.

INOVATIVNA PROMOCIJA Druga mogućnost da biste bili inovativni i drugačiji je način promocije pjenušca. Kako je, u tom smislu, pred vratima jedan veliki događaj, koristim priliku da ga ukratko predstavim. Riječ je o Gasto eventu 2012., koji će se dogoditi 20. prosinca. Prvi u svijetu ćemo, u realnom vremenu, sinkronizirano i u isto vrijeme predstaviti pjenušce i kuharske majstorije u tri odlična restorana u tri države (JB u Ljubljani, Baltazar u Zagrebu, Hedona u Sarajevu). Uz pomoć Microsofta i njihovih partnera, od tri restauracije učinit ćemo jednu, što je tek korak do 'Zvjezdanih staza'. PUT DO KUPCA Prodaja pjenušavih vina postaje složen zadatak. Vidljivo je povećanje broja proizvođača, i svatko od njih mora pronaći put do kupca, postati prepoznatljiv i zadobiti povjerenje. Odličan okus i lijepa etiketa odavno nisu garancija, a pristup trgovini postao je mnogo kompleksniji. Naravno, ovdje uloge igraju mnogi faktori, a svako pjenušavo vino potrebno je tretirati kao zaseban entitet koji mora opstati u surovom svijetu. Potrebno je razmišljati i o dodanoj vrijednosti koju može ponuditi. Ako bude samo nadomjestak ili blijeda kopija, vrlo je vjerojatno da je unaprijed osuđen na neuspjeh, ali i da stvara negativnu spiralu koja uništava i njega i njegovu bližu okolinu. n

progressive |

12:2012

37


 LJUDSKI RESURSI

Poslovna etika

Kritika u tuđim cipelama Piše: Maja Milković, mag. psihologije, HR stručnjak, društvo Tecumviva d.o.o.

J

oš od školskih dana kritika nas podsjeća na 'dobivanje jedinica'. Jako je malo ljudi koji kritiku doživljavaju kao nešto pozitivno, mogućnost dodatnog učenja, rasta i razvoja. U stvari, kritika bi trebala biti upravo to - prilika da se razvijemo i u nečemu postanemo bolji i kvalitetniji. Problem ponekad leži u onome tko daje kritiku, ponekad u tome kako je daje, ponekad u tome na što je kritika upućena, a ponekad u onome tko je prima. Kritiku nije lako dati niti je primiti. I jedno i drugo treba znati.

"Ne volimo kritiku", skoro je univerzalno pravilo. Većina nas ne voli čuti da u nečemu nismo dobri ili uspješni. Kritika je ona neugodna stvar koja izaziva osjećaj grča u želudcu, osjećaj krivice, manje vrijednosti, srama, ljuti nas, rastužuje... Kako kritiku dati, i kako je znati primiti? vanjem iskrenog komplimenta ili pohvalom dobrog dijela posla. Tek nakon toga izrecite kritiku. A nakon toga završite ponovno s pohvalom ili prijedlogom kako se ponašanje/uradak mogu napraviti bolje i kvalitetnije. Sendvič tehnika dobra je za bilo koju vrstu davanja negativnih informacija. Iako u poslu često nemamo vremena koristiti je, kad god je prilika dajte si vremena i prostora za to, isplatit će vam se. Posebno je zgodno primjenjivati sendvič tehniku kada nije bio negativan nečiji cjelokupni uradak.

S NEBA PA U REBRA

JAVNA KRITIKA

Neke tipične pogreške u davanju kritike su obično vezane za način. Jedna od češćih pogrešaka je način prenaglog davanja kritike, bez uvoda i pripreme onoga tko je prima. U tim situacijama, onaj kojem je kritika dana, osjeća se kao da ga je pogodio 'grom iz vedra neba' i, osim što je u šoku, vjerojatno je da će pokušati aktivirati neki obrambeni mehanizam. Rezultat bi lako mogao biti velika doza povrijeđenosti onoga tko je primio kritiku, konflikt, povlačenje, negiranje i minimalna šansa da se nešto nauči. U poslu to može rezultirati stvaranjem izrazito loše atmosfere i smanjenjem radnog učinka.

Javna kritika jedna je od najneugodnijih oblika kritike za onog tko je prima. Većina nas barem jednom je doživjela neugodnost javne kritike. Osim što se osjećamo krivima, osjećamo i javni sram. Oni koji daju kritiku vole ovakav postupak opravdavati idejom da time daju primjer i drugima. Ono što je stvarni rezultat je da je SVIMA neugodno i da ljudi žele da cijela stvar što prije završi! Ponovno, nema mogućnosti da se nauči nešto novo jer su ljudi previše usmjereni na svoje negativne emocije. Ono o čemu će osoba kojoj je kritika upućena najviše razmišljati bit će briga o tome je li i kako publika promijenila mišljenje o njemu/njoj. O tome kako da se zaštiti, u ekstremnim slučajevima osjetljivi pojedinci mogu imati simptome napada panike, želju da nestanu iz te situacije. Naravno, ako ste šef, razmislite o tome da na taj način stvarate kulturu straha i da vaši podređeni prema vama počinju razvijati vrlo negativne emocije.

SENDVIČ Pokušajte kritiku dati tzv. sendvič tehnikom. Sastoji se u tome da napravite barem minimalnu pripremu osobe na negativnu kritiku koju ćete dati. Ublažite je započinjući razgovor nečim što osoba dobro radi, da-

38 progressive |

12: 2012

Napominjem - prema vama, a ne prema onome što je bila pogreška u nečijem radu.

OČI U OČI - NASAMO Kada dajete kritiku, preporuka je da odvojite vrijeme. Nađite adekvatan prostor u kojemu možete biti sami i neometani. Miran prostor i odvojeno vrijeme pokazuju osobi da je ono što mu se treba reći važno, ne nešto što govorimo bez promišljanja. Poštujte njegovu/njezinu privatnost time da kritiku ne iznosite pred drugima. Ujedno mu/joj pružite mogućnost komentiranja i objašnjenja. Dajući kritiku, trebate otvoriti mogućnost kritiziranima da oni daju vlastite prigovore i kritike, te stoga trebate biti spremni na to da kritiku dobijete i vi. Kritika treba biti dana osobno, a ne preko medija kao što su mailovi, telefon i slično.

DIREKTNO I JASNO Davatelji kritike ponekad ne žele ispasti 'negativci', te stavljaju vlastiti imidž ispred potreba posla. Nejasna kritika može imati vrlo zbunjujući efekt na onoga tko je prima, a šansa da se nakon toga zaista nešto promijeni je minimalna. Kritika treba biti izrečena pravovremeno i jasno, uz upute kako pogrešku popraviti. Izvlačenje pogrešaka 'iz naftalina' u komunikaciji stvara dojam zlopamtila. Time ćete izbjeći i da se pogreške nagomilavaju te da osobi kojoj dajete negativnu kritiku odjednom uputite svu silu negativnih komentara koje su već dio daleke prošlosti. Konkretna i jasna kritika daje konkretne i vidljive rezultate.


| 12:2012 NAPAD Ako ne u načinu razmišljanja, a onda u govoru postoji česta loša navika da se zaposlenicima kaže: "Ti si kriv, neodgovoran, nepouzdan...“, čime napadate osobu direktno, a njezina će reakcija biti takva da brani sebe, a ne svoje postupke. Napad na osobu stvara osjećaj manje vrijednosti kod primatelja i može potpuno poremetiti i uništiti međuljudske odnose u cijeloj radnoj organizaciji. Kritika na osobnom nivou traži od osobe da mijenja SEBE, a ne svoj rad. Svi znamo koliko je teško, a ponekad i nemoguće, brzo napraviti duboke unutarnje promjene.

O PONAŠANJU Kad iznosite kritiku ona bi trebala uvijek biti usmjerena na ponašanje, odnosno učinak i radni efekt. Kakva je netko osoba i kakav mu je radni učinak ne mora imati nikakve veze jedno s drugim. Dobri ljudi mogu biti loši radnici, a loši ljudi dobri radnici. Usmjeravanjem kritike na ono što je bilo ponašanje ili rad dajemo mogućnost da se nešto konkretno i promijeni.

EMOCIJE Ljutnja u davanju kritike u poslu čest je slučaj. Nadređeni ili suradnici pri davanja kritike nerijetko unose preveliku dozu emocija. Jasno, nečija pogreška ili neadekvatno ponašanje lako naljute sve koji s tim imaju veze. To posebno dolazi do izražaja u situacijama kad smo pod stresom ili kad neki drugi radni proces ovisi o uratku osobe koja je pogriješila. No bez obzira na to jesmo li opravdano ljuti ili nismo, jake emocije nemaju mjesta u trenutku davanja kritike. Dok osobi koja kritiku upućuje nije dozvoljeno pokazivati jake emocije, onome kome je kritika upućena treba pružiti priliku da pokaže osjećaje. Dapače, pitajući ih o tome pokazat ćete sugovorniku da brinete o njoj/njemu čime ćete omogućit kompletniju komunikaciju i otvoriti mogućnost da se stvari raščiste u potpunosti.

FLOSKULE Kritike se često daju u standardnim i poznatim frazama, odnosno floskulama. Rečenice koje smo svi puno puta čuli i koje su toliko puta prošle naše govorne 'veš mašine' da su izgubile i bolju i oblik, a na kraju i smisao, ne govore ništa. Čim počnete govoriti u floskulama, većina sugovornika nesvjesno će začepiti uši. Vrlo jednostavno, to su već čuli, nije im ništa novo i ne žele trošiti vrijeme da slušaju dalje. Informacija koju ste željeli poslati ostala je u zraku i neće biti primljena.

NEOPRAVDANA KRITIKA Kritika dana na krivu adresu ili za krivu situaciju ima vrlo negativne efekte. Osjećaj nepravde može izazivati buru negativnih reakcija. Prije upućivanja kritike, provjerite činjenice i tri puta ako treba. Od izrazite je važnosti da kritiku uputite na pravu adresu i u pravom trenutku. U ljudskoj je prirodi činiti pogreške. Prihvatiti pogrešku nije jednostavno, ali može biti vrlo korisno. Prisjetite se kako ste vjerojatno najbitnije lekcije u životu dobili učeći na vlastitim pogreškama. Otvorite mogućnost da kritika koja vam je upućena može biti prilika za učenje i podizanje vaše osobne i radne kvalitete. Ako vam netko upućuje kritiku, razmislite o onome što vam je rečeno prije nego je odbacite. I najbitnije od svega - ne shvaćajte kritiku osobno. Vi kao osoba puno ste više od bilo koje pojedinačne pogreške koju ste napravili. Uzmite kritiku kao informaciju koja će vam pomoći da unaprijedite svoj rad i da u njemu budete izvrsni. n

progressive |

12:2012

39


 Domaća proizvodnja

S-Atea

Prirodni sastojci za njegu tijela

Paletu proizvoda obiteljske tvrtke S-Atea čine šamponi, regeneratori, losioni i maslaci za tijelo, sapuni, eterična ulja, šumeći oblici i ulja za kupanje te ulja za masažu. Proizvodi su specifični jer su zadržali klasične metode proizvodnje, koje podrazumijevaju puno ručnog rada i implementiranje prirodnih sastojaka. Pripremila: Marija Sedlar

T

vrtka S-Atea d.o.o. posluje od 2002. godine, a osnovana je kao nasljednica obrta Atea. Paletu proizvoda ove obiteljske tvrtke čine šamponi, regeneratori, losioni i maslaci za tijelo, sapuni, eterična ulja, šumeći oblici i ulja za kupanje te ulja za masažu, a Andrej Torčić otkriva kako je posao prije više od 50 godina započela njegova baka Marija koja je živjela u Australiji gdje je otvorila frizerski salon. „Nakon 10 godina uspješnog rada u Australiji, Marija i njezin suprug Vlado vratili su se u Hrvatsku i pokrenuli proizvodnju kozmetike za kosu. Kako je u to vrijeme ponuda boja i lakova za kosu bila izrazito slaba, posao je brzo rastao i uskoro su odlučili proširiti paletu proizvoda kozmetikom za njegu tijela. U posao su se uključila i djeca, a devedesetih godina najstarija kćer Suzana je sa suprugom Dubravkom otvorila obrt Atea, koji se specijalizirao za proizvodnju proizvoda za kupanje, eteričnih ulja i specijalno pakiranih gift proizvoda.“ Danas tvrtku S-Atea čini 15-ak radnika, među kojima su i djeca vlasnika. Proizvodi su specifični

40 progressive |

12: 2012

jer su zadržali klasične metode proizvodnje, koje podrazumijevaju puno ručnog rada i implementiranje prirodnih sastojaka. Torčić ističe da veliku pažnju pridaju izgledu proizvoda te da se ambalaža njihovih pakiranja razlikuje od ostalih proizvođača.

MEĐUNARODNI SAJMOVI „Kako je u Hrvatskoj praksa da se roba izdaje uz odgodu plaćanja te da se i nakon isteka odgode roba često ne plati, odlučili smo poslovati samo sa 'zdravim' tvrtkama, među kojima bih izdvojio lanac drogerija dm-drogerie markt, s kojim uspješno surađujemo više od 12 godina. S obzirom da smo u Hrvatskoj teško nalazili kvalitetne partnere, odlučili smo se okrenuti izvozu i izlagati na najvećim internacionalnim sajmovima u Frankfurtu, Münchenu, Bologni i Amsterdamu. Taj je put bio izuzetno mukotrpan i zahtijevao ogromna ulaganja za koja je bilo neizvjesno hoće li se vratiti. Najveći je problem bilo zadobiti povjerenje kupaca, koji su općenito imali lošu percepciju o Hrvatskoj. Kada nam je nakon nekoliko godina to uspjelo, otvorila su nam se mnoga vrata. U siječnju 2013. napunit će se 13. godina zaredom da smo prisutni na najvažnijim sajmovima u našoj branši“, otkriva Torčić. S-Atei najveće probleme predstavlja nelojalna kineska konkurencija koja kopira njihove proizvode, ali zbog velike razlike u kvaliteti uspijevaju ostati konkurentni. Trenutno surađuju s njemačkim Douglas parfumerijama koje broje preko 450 poslovnica. Njihovi proizvodi prodaju se u više od 25 zemalja svijeta: zemlje Europske unije, Japan, SAD, Australija… „Na početku naših izlaganja na sajmovima nismo imali podršku hrvatskih institucija, a zadnjih godina to se promijenilo - zahvaljujući dobrim izvoznim rezultatima, Ministarstvo gospodarstva jednim dijelom sufinancira

Andrej Torčić naša izlaganja, što nam pomaže u borbi s jakom međunarodnom konkurencijom. Nadam se da će se to i nastaviti, jer bez izvoza, u Hrvatskoj neće biti gospodarskog napretka“, poručuje Andrej te dodaje da se kriza osjeća i na hrvatskom i inozemnim tržištima. „Većina naših inozemnih kupaca opstala je zahvaljujući zdravom poslovanju, ali je obujam posla pao. Kako su naši proizvodi ručni rad i čine ih samo najkvalitetnije sirovine zbog čega spadaju u viši cjenovni razred, više smo orijentirani na specijalizirane poslovnice nego na supermarkete. Zahvaljujući tome još uvijek pozitivno poslujemo i razvijamo nove proizvode.“ S-Atea trenutno priprema 'novi stari' šampon protiv peruti: novi jer su puno pažnje posvetili izgledu, obogatili ga eteričnim uljem lavande i iz sastava maknuli parabene, a stari jer je rađen po recepturi staroj preko 30 godina koju je osmislila baka Marija. Šampon će lansirati s partnerom dm-om. n


| 12:2012

ŽELITE LI BESPLATNO?

Ukoliko želite primati Progressive ili je došlo do izmjene podataka, molimo da ispunite obrazac i pošaljete ga na e-mail: crier@crier.hr ili poštom na adresu: CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o., Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb. Naziv tvrtke......................................................................................................................................................................................................... Naziv trgovine.................................................................................................................................................................................................. Djelatnost............................................................................................................................................................................................................... Adresa.......................................................................................................................................................................................................................... Poštanski broj.....................................................................................................Mjesto........................................................................ Primatelj.................................................................................................................................................................................................................... Položaj u tvrtki............................................................................................................................................................................................... Vlasnik/Direktor............................................................................................................................................................................................ E-mail............................................................................................................................................................................................................................ Telefon...........................................................................................................................Mob................................................................................

*Izdavač pridržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak Progressive magazina.

SIJEČANJ/ VELJAČA

FOKUS HRANA DJEČJA HRANA

FOKUS NEPREHRANA

POVEĆALO

DETERDŽENTI I GELOVI ZA STROJNO PRANJE POSUĐA

PARFEMI

b2Retail

TEMA BROJA - REGIONALNI PREGLED MALOPRODAJNOG TRŽIŠTA 2012.

TEMA BROJA - PREGLED NAJKATEGORIJA PROTEKLE GODINE EKSKLUZIVNO - TRGOVAČKA KARTA HRVATSKE

progressive |

12:2012

41


 Logistika  tendinţe

www.logiko.hr

Piše: Antonio Zrilić, član Uprave za strategiju i razvoj

D

rugi glavni posao svakog nabavljača, voditelja nabave ili bilo kojeg drugog profesionalca u nabavi je vrednovanje dobavljača. Posao ocjenjivanja dobavljača u sebi sadrži tri glavna elementa: 1. Dobavljače – one koje se ocjenjuje, 2. Ocjenjivače – one koji ocjenjuju, 3. Kriterije za ocjenjivanje.

KOGA OCJENJIVATI Logično je da si postavite pitanje: Trebam li ocjenjivati sve svoje dobavljače? Ako ne, koje onda? S obzirom da je sve prisutniji zahtjev za produktivnošću, treba biti u svemu ekonomičan pa i u tome koje dobavljače ocjenjivati jer je to posao koji

Jedan od kriterija za određivanje da li ocjenjivati određenog dobavljača je vrijednost nabavnog volumena, odnosno važnost pojedinog dobavljača. I u ovom slučaju korisno je poslužiti se dobrim starim Paretom, odnosno analizirati i ocjenjivati onih 20 posto dobavljača koji imaju najveći nabavni volumen. 42 progressive |

12: 2012

Ocjenjivanje dobavljača Proces upravljanja dobavljačima jedan je od glavnih zadataka svakog profesionalca u nabavi. U prethodnom nastavku smo rekli da postoje tri glavne komponente upravljanja dobavljačima i spomenuli smo selekciju dobavljača kao prvu od njih. zahtijeva vrijeme. Iz tog razloga koristimo dva osnovna kriterija za filtriranje, tj. odabir onih dobavljača koje je korisno ocjenjivati. Jedan od kriterija za određivanje da li ocjenjivati određenog dobavljača je vrijednost nabavnog volumena, odnosno važnost pojedinog dobavljača. I u ovom slučaju korisno je poslužiti se dobrim starim Paretom, odnosno analizirati i ocjenjivati onih 20 posto dobavljača koji imaju najveći nabavni volumen. Neke tvrtke uzimaju top 20 dobavljača ili uzmu one dobavljače koji zajedno čine 80 posto nabavnog volumena. U svakom slučaju, ovdje govorimo o kvantitativnom kriteriju.

JAK UTJECAJ Drugi kriterij, odnosno način za odabir dobavljača koje treba uvrstiti u postupak ocjenjivanja je kvalitativan – to znači da nam je ponekad neki dobavljač iznimno važan bez obzira što nema velike promete. Sistem funkcionira tako da sami sebi postavimo set pitanja koja će nam pokazati koji su dobavljači od posebnog utjecaja na naše poslovanje. U nastavku su navedena neka od takvih pitanja: ã Ako je dobavljač isporučio prekasno, bi li to zatvorilo proizvodnu liniju moje tvrtke?

ã Ako je dobavljač isporučio prekasno, bi li moja tvrtka bila u mogućnosti ispuniti obveze prema svojim klijentima ili na drugi način izgubiti prodaju? ã Ako je dobavljač isporučio proizvod ili uslugu koja je neprihvatljive kvalitete, bi li to zatvorilo proizvodnu liniju moje tvrtke? ã Ako je dobavljač isporučio proizvod ili uslugu koja je neprihvatljive kvalitete, bi li to dovelo do neuspjeha moje tvrtke u zadovoljavanju standarda kvalitete klijenata? ã Ako dobavljač podigne cijene, bi li moja kompanija i dalje kupovala iste proizvode ili usluge od tog dobavljača, što bi rezultiralo smanjenjem dobiti? ã Ako je dobavljač dao lošu uslugu (npr. propustio promptno odgovoriti na pitanja), bi li to rezultiralo pružanjem loših usluga vašim klijentima (npr., propustiti promptno odgovoriti na pitanje kupca)? Ako ste odgovorili potvrdno na bilo koje od gore navedenih pitanja o vašim dobavljačima, ti dobavljači bi trebali biti uključeni u vaš program ocjenjivanja. Sljedeća dva elementa, odnosno pitanja vezana za ocjenjivanje dobavljača na koja treba odgovoriti su - tko zapravo treba ocjenjivati i prema kojim kriterijima. U sljedećem nastavku ćemo nešto reći o njima. n

Ove i ostale vještine u vođenju nabave obrađivat će se detaljno na radionicama i praktikumima Logiko Akademije: 5 vještina za uspješno vođenje nabave. Više na http://www.logiko-edukacija.com/akademija


| 12:2012

progressive |

12:2012

43


 SAVJETNIK  tendinţe

Teorije trgovanja

Piše: Davor Juraga, Obrazovni centar Ivora Split

S

vaka teorija ima pisani trag, a praksa s druge strane – nepisani. Pisani trag danas imaju i ugovori, pa često tumačenjem ili praksom izlaze iz okvira stvarnosti. Ovim člankom želim ostaviti pisani trag o praksi.

LJUDSKA OSOBNOST Često su poslodavci poluzainteresirani za adekvatno obrazovanje svojih zaposlenika (osim zakonom tražene stručne spreme), a potpuno nezainteresirani za bilo koje njihove dodatne aktivnosti, misleći da će ih dodatne aktivnosti i znanja udaljiti od osnovnog posla. Razvijanje osobnosti važno je - kako za područje društvenog bivanja, tako i za ono poslovno. Društveno se okruženje redovito isprepliće s onim poslovnim, a učiti se može na razne načine. Kao predavač, nastojim da učenici prepoznaju i pokrenu vlastitu osobnost i potencijale. Nastojim da prije svega u sebi prepoznaju tzv. 4P, kako bi znali gdje, kada i kome mogu "distribuirati" i promovirati svoja znanja kao proizvod, a samouvjerenost kao cijenu.

44 progressive |

12: 2012

Na putu za WIN-WIN Mladi ljudi tijekom školovanja, ili oni manje mlađi pri prekvalifikaciji, moraju savladati teoriju trgovanja, ali nužno kvalitetnije nego do sada. Trgovina nas je preplavila, a obrazovanju se ne poklanja dovoljna pažnja te se smatra da je sva bit trgovačkog posla u praksi. Takav pristup nameće i prosječnu plaću zaposlenih u trgovini. WIN-LOSE

DRUŠTVO ZNANJA

U današnje je vrijeme, pred ulazak u sirovu poslovnu stvarnost, od izuzetno velike važnosti širina obrazovanja budućeg trgovačkog kadra. Pri tome mislim kako na prodavače proizvoda i usluga, tako i na komercijaliste, koji ih čekaju s druge strane "bojišta". Ukoliko u takvu stvarnost uđu poslovno nepripremljeni, neizgrađeni… bit će oblikovani na način koji će pogodovati samo poslodavcu, i to najvjerojatnije po "win - lose" načelu, gdje se "lose" odnosi na nove djelatnike. Kako bi s vremenom popravili svoj status, i sami će djelatnici primjenjivati pregovaračku filozofiju "win-lose" u pregovaranju i poslovanju, sve kako bi njihov poslodavac bio zadovoljan. Logički gledano, do kombinacije "win-win" može se doći uz dvije premise koje daju konkluziju, a to su: ã WIN – LOSE ã LOSE-WIN ã WIN – WIN Međutim, kada učestalo gubi samo jedna strana, do dobitne konkluzije nemoguće je doći.

Znamo koliko ljudi (obitelji) stoji iza neuspjeha prodavača ili kupca. Pretpostavimo još da prodavač prodaje robu koja se proizvodi u Hrvatskoj. Znamo i to da se pretvaramo u zemlju blagajnica i skladištara koji teško školuju svoju djecu, a želja im je školovati buduće liječnike, profesore itd. Ulaganje tih istih obitelji u obrazovanje svoje djece reproduktivni je proces, kao i sama prodaja. I sve dok stanje stranaka na tržištu ne postane zaista "winwin", uvijek će netko gubiti i tako ćemo teško ići naprijed. Sada se vraćamo na početak i na predrasudu da se nepripremljeni kadar može u bilo koje doba uključiti u trgovinu (s obzirom na veliku fluktuaciju radne snage). Kvalitetno obrazovanje trgovačkih putnika, komercijalista… nužno je da bi se došlo do jedine filozofije opstanka, a to je WIN - WIN. Krenimo od samog zasnivanja radnog odnosa za koji djelatnik mora imati znanja i sukladno tome biti plaćen, nastavimo sa tržištem (prodavatelj - kupac) na kojemu će isti morati i znati surađivati, a ne se vječno boriti, i završimo sa bogatijim društvom znanja. n


 Ekskluzivno  tendinţe

Planet Retail

| 12:2012

Klasteri, kategorije i segmenti Da bi optimizirali asortiman, trgovci grupiraju slične trgovine uzimajući u obzir karakteristike kao što su lokacija, veličina, ekonomsko i demografsko okruženje, ali i potrošačke grupe. Pripremila: Sarah Herrlein, Senior Retail Technology Analyst

K

ada rade na optimizaciji asortimana, trgovcima nije dovoljno uzeti u obzir samo prenosivu i neprenosivu potražnju za svakim pojedinačnim proizvodom na generalnom nivou. Oni također trebaju proučiti kako na te proizvode reagiraju različiti segmenti potrošača. Za artikle kakav su, na primjer, organske žitarice za doručak s niskim postotkom masti koji ima prilično malu prodaju, trgovci bi na osnovi rezultata prodaje mogli odlučiti ovaj proizvod izlistati iz asortimana. Prodaja nije impresivna, a artikl ne privlači sve kupce. Međutim, organske žitarice su vrlo privlačne određenoj grupi potrošača koji ih, ukoliko budu izlistane, neće zamijeniti alternativnim artiklom. Oni će trgovinu napusti razočarani, a trgovci će izgubiti zaradu. Ignorirajući ponašanje potrošača ili postojanje različitih segmenata kupaca, trgovci riskiraju gubitak lojalnosti nekih vrlo važnih grupa kada odlučuju o tome koje će proizvode izlistati iz asortimana.

Proces optimizacije može se odnositi na proizvode koji se već nalaze u asortimanu ili može uključiti artikle koji su za sada prisutni samo u konkurentskim trgovinama. Ovo drugo je moguće samo ukoliko trgovac može dobiti relevantne informacije od istraživačkih agencija kao što je Nielsen. Novi proizvodi koji će uskoro biti lansirani također mogu biti inkorporirani u proces optimizacije asortimana, ali samo u slučaju da proizvođač surađuje, tj. pruži potrebne podatke.

S obzirom na to da u trgovinu može stati ograničen broj artikala u skladu s njihovom veličinom, trgovci rade planograme uzimajući u obzir dužinu i širinu polica.

OPTIMIZACIJA PO KLASTERIMA

POSLOVNA PRAVILA

Da bi optimizirali asortiman, ali i iz drugih poslovnih razloga, trgovci grupiraju slične trgovine uzimajući u obzir karakteristike kao što su lokacija, veličina, ekonomsko i demografsko okruženje, potrošačke grupe. Kao prvi korak prilikom optimizacije asortimana, trgovci trebaju definirati za koje klastere trgovina i za koje kategorije treba da bude provedena optimizacija. S obzirom na to da u trgovinu može stati ograničen broj artikala u skladu s njihovom veličinom, trgovci rade planograme uzimajući u obzir dužinu i širinu polica.

U skladu s ukupnim strateškim ciljevima koje žele ostvariti, trgovci postavljaju poslovna pravila koja moraju biti ispoštovana prilikom procesa optimizacije asortimana. Ovdje trgovci mogu definirati koji ciljevi su najvažniji za konkretni projekt optimizacije. To može dovesti do povećanja prodaje ili profita, reduciranja ili povećavanja broja SKU-ova, poboljšanja iskoristivosti prostora u trgovini, boljeg obraćanja izvjesnom segmentu potrošača i povećanja lojalnosti kupaca. Trgovci također mogu postaviti pravilo da se za-

štite ključni artikli za kupce ili proizvodi privatne robne marke, tj. da oni ne budu izbačeni iz asortimana. Naročito je zaštita PL-a bitna za one trgovce koji imaju strategiju u većoj mjeri razviti opseg svojih privatnih robnih marki.

'ŠTO-AKO' SCENARIJI Razvijanjem različitih 'što-ako' scenarija trgovci mogu vidjeti što će se dogoditi ukoliko prihvate 'sugestije' koje im 'daje' softver za optimizaciju asortimana i mogu identificirati mjere koje bi najviše utjecale na realizaciju ukupne strategije. Ali, dok softver za optimizaciju asortimana samo 'sugerira' što treba napraviti s asortimanom, konačna odluka uvijek će biti 'u rukama' menadžera kategorije proizvoda. Kompletan pregled jedne kategorije proizvoda može potrajati nekoliko mjeseci. Ovisno o kategoriji, provodi se u različitim intervalima: dok će neke kategorije biti analizirane svake dvije godine, druge će biti analizirane jednom ili dva puta godišnje ili čak češće. Tako, na primjer, konditorski proizvodi predstavljaju kategoriju koja se analizira češće od ostalih. Čak i najatraktivniji asortiman neće biti od koristi ukoliko nije predstavljen na policama na najbolji mogući način. U tu svrhu, trgovcima su potrebni alati koji će im omogućiti da brojke vezane uz asortiman predstave u grafičkom obliku. S adekvatnim alatima za planiranje postavljanja robe na police, trgovci će biti u mogućnosti vidjeti kako bi njihov novi asortiman izgledao u trgovini. n

progressive |

12:2012

45


 AKADEMIJA ZA TRGOVCE - RETAIL ACADEMY

www.logiko-edukacija.com/Retail

Mogu li vam pomoći?

Piše: Vedrana Ivčević Pušić, redoviti trener na Akademiji za trgovce

I

straživanja su pokazala da se postotak kupnje povećava kako se povećava vrijeme koje kupac provede u prodajnom prostoru. Drugim riječima, što se ljudi duže šetaju kroz vaš prodajni prostor, veća je vjerojatnost da će kupiti. Istraživanja su isto tako pokazala da se postotak kupnje povećava kako se povećava vrijeme koje kupci provedu u razgovoru s prodavačem. Dakle, trebalo bi biti jednostavno: razgovarajmo s kupcima… zadržimo ih u našem prostoru. Ali… kako prići kupcu i kako započeti razgovor? Klasični prilazak kupcu rečenicom: "Mogu li Vam pomoći?" u pravilu nailazi na odbijanje kupca i odgovor: "Ne, samo gledam!", te na negativnu reakciju kupca. Nitko od nas ne voli odbijanje pa tako ni prodavači. Nakon odbijanja samo najbolji prodavači uspijevaju nastaviti razgovor. Imamo primjer u kojem prodavač na rečenicu: "Ne, samo gledam!" sa smiješkom odgovara: "Dopustite da pogledam zajedno s Vama", i nastavlja razgovor s kupcem (koji se smije).

PRIĐITE S INFORMACIJOM Za one koji su malo manje hrabri preporučujemo nešto drugačiji pristup kupcu: priđite mu s informacijom, a ne pitanjem! Prodavaonica audio-video opremom. Kupac ulazi, šeta, razgledava. Zaustavlja se pored vitrine s mobitelima i gleda baš u jedan određeni model crvene boje. Prodavač prilazi i kaže: "Ovaj mobitel Vam je trenutno na akciji. Akcijska cijena je samo 1500 kn dok je puna cijena 3000 kn". Kod većine kupaca

46 progressive |

12: 2012

Prodavači često percipiraju kupce kao šetače, a ne kao (potencijalne) kupce. Naravno, lakše je naći opravdanje zašto ljudi ne kupuju nego opravdanje zašto mi ne prodajemo. Da li ljudi zaista samo šetaju kroz naš prodajni prostor? O čemu ovisi hoće li šetači postati naši kupci? nakon prilaska s informacijom možete uočiti aha-efekt jer je informacija koju ste im dali izazvala njihovo zanimanje. Čim ste ih uspjeli zainteresirati, vrata za komunikaciju su odškrinuta. Na vama je da ih otvorite - otvorenim pitanjima! Prednost prilaska informacijom umjesto pitanjem je prije svega u tome što je gotovo nemoguće da vas kupac odbije. Isto tako, ako uspijemo informaciju učiniti dovoljno interesantnom, već smo zainteresirali kupca. Dakle, umjesto kupca koji "samo gleda" imamo kupca koji je zainteresiran i spreman na daljnju komunikaciju s nama! Je li potrebno naglašavati u kojem je slučaju veća mogućnost da kupac nešto kupi? Pokušajte. Isprobajte. Ništa vas ne košta, a može donijeti veliko povećanje u prodaji.

Jedna od najčešćih pogrešaka koje prodavači rade je prerano nuđenje robe. Nuđenje i prezentiranje robe dok još ne znamo tko je naš kupac i što mu zapravo treba je "hitac u prazno". OTVORENA PITANJA Pitanje: "Mogu li Vam pomoći?" zatvoreno je pitanje. Zatvorena pitanja (na koja možemo odgovoriti sa "da" ili "ne") zatvaraju komuni-

kaciju i ne pružaju nam nikakve dodatne informacije o kupcu. Za razliku od zatvorenih pitanja, otvorena pitanja otvaraju komunikaciju te na njih dobivamo najrazličitije, više ili manje opširne odgovore koji nam govore jako puno o kupcu i njegovim potrebama. Dakle… razgovor s našim kupcem (koji se zaustavio pored vitrine s mobitelima) nastavljamo jednim od pitanja: - Kako Vam se sviđa crvena boja mobitela? - Kakav mobitel ste do sada koristili? - Kako ste bili zadovoljni? - Na kojoj ste mreži? (Kojeg operatera koristite)? - Što je Vama važno kod mobitela?

ŠTO KUPAC ŽELI Otvorenim pitanjima najlakše i najbrže dolazimo do odgovora što kupcu treba i što zapravo želi. Vjerujte, najčešće kupci ni sami ne znaju što žele niti što im treba. Zato smo mi tu! Jedna od najčešćih pogrešaka koje prodavači rade je prerano nuđenje robe. Nuđenje i prezentiranje robe dok još ne znamo tko je naš kupac i što mu zapravo treba je "hitac u prazno". Kao da pokušavamo pogoditi metu koja nam nije u vidokrugu. Otvorenim pitanjima metu dovodimo u vidokrug i to unutar našeg dometa. Još uvijek možemo promašiti, ali vjerojatnost da pogodimo puno je veća. Prodaja, kao i sve ostale ljudske djelatnosti, evoluira kroz vrijeme. Pitanje koje stoji pred svakim prodavačem je: Hoćete li evoluirati ili izumrijeti?! n


| 12:2012

progressive |

12:2012

47


 U VAŠOJ TRGOVINI  tendinţe

Studenac PC Omiš

Trgovina za svaki dan Trgovački lanac Studenac, koji je s poslovanjem počeo ranih devedesetih otvaranjem veleprodajnog skladišta u Dućama te nekoliko prodavaonica u Omišu i okolici, danas ima prodajnu mrežu koju čini više od 240 trgovina u četiri dalmatinske županije te zapošljava gotovo 1800 djelatnika. Predstavljamo supermarket Studenac PC Omiš kroz koji nas vode poslovotkinje Ivanka Pivčević i Olga Štrangar. Pripremila: Marija Kosor ravaju u cilju poboljšanja poslovanja s poslovnim partnerima i napose usmjeravanja usluge prema potpunom zadovoljstvu sadašnjih i budućih kupaca.

T

rgovački lanac Studenac jedan je od vodećih maloprodajnih lanaca na području južne Hrvatske. Uz to, svake godine se nalazi pri vrhu najuspješnijih tvrtki ne samo Dalmacije već i Hrvatske. Tvrtka trenutno zapošljava gotovo 1800 djelatnika, različitih zanimanja, uključujući prodajna mjesta i upravu tvrtke. Prodajnu mrežu čini preko 240 trgovina u četiri dalmatinske županije. Kontinuiran razvoj odražava se i na financijske pokazatelje. Ukupni prihod Studenca u 2012. godini iznosi milijardu i pol kuna (cca 200 milijuna eura). PREPOZNATLJIV IMIDŽ Svoje poslovanje Studenac je započeo ranih devedesetih i to otvaranjem veleprodajnog skladišta u Dućama te nekoliko prodavaonica u Omišu i okolici. Postupno rast tvrtke je doveo do maloprodajnog lanca kojeg danas čini preko dvije stotine i četrdeset marketa i supermarketa unutar četiri dalmatinske županije (Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske).

48 progressive |

12: 2012

Trgovine se nalaze na obali i na otocima te Dalmatinskoj zagori. Dugogodišnjim radom, stečen je i prepoznatljiv imidž u veleprodaji, gdje se drži vodeća uloga sa dva veleprodajno-distribucijska centra (Dugopolje i TTTS Split) u kojima je omogućena brza, kvalitetna i povoljna opskrba na jednome mjestu. Trgovački lanac Studenac ima za cilj biti blizak svojim kupcima. Razvoj počiva na nekoliko odrednica: ã pristupačnost - manji format trgovina koje se nalaze u kvartovima i manjim mjestima kako bi kupci "pješke" mogli u kupovinu (u Studencu svakog dana...) ã širokom asortimanu roba koji se dodatno prilagođava mikrolokaciji trgovine i željama potrošača (svi artikli, svježa hrana...) ã povoljnim cijenama uz koje uvijek iznova pripremaju različite akcije, mjesečna sniženja, popuste... ã vlastitoj robnoj marki koja jamči kvalitetne proizvode (uglavnom domaćih proizvođača) po posebno povoljnim cijenama. Kako kažu u Studencu, djelovanje usmje-

STUDENAC PC OMIŠ Supermarket Studenac PC Omiš otvoren je prije devet godina u sklopu Prodajnog centra Studenac Omiš. Riječ je o centru koji je upotpunio ponudu grada jer sada kupci imaju priliku na jednome mjestu obaviti veću kupovinu, te se kompletno opremiti u specijaliziranim trgovinama koje se nalaze na prvom katu (trgovine odjećom, obućom, igračkama, mobitelima, ljekarna, trgovina kućanskim aparatima...). Od usluga tu su kafić, mjenjačnica i frizersko-pedikerski salon. Svim posjetiteljima osiguran je i besplatan parking. Sam centar je važan za tvrtku jer se na drugom katu nalazi Uprava sa svim pratećim službama. Prema riječima poslovotkinja ovog supermarketa Ivanke Pivčević i Olge Štrangar, u Omišu trgovina Studenca kao i sam centar nemaju konkurenciju jer ni jedno mjesto ne objedinjuje toliku ponudu na jednome mjestu. Supermarket je ujedno i najveći u gradu, a prostire se na 800 km2 prodajne površine. Kako je s vremenom uočeno da kupci traže artikle koji ne mogu stati u ponudu ovog prodajnog mjesta, na prvom katu je tvrtka otvorila trgovinu neprehranom, kao i i specijaliziranu trgovinu igračaka i darovni dućan. LOJALNOST KUPACA Govoreći o lojalnosti kupaca, Pivčević i Štangar kažu da se ona najbolje vidi kroz program kartice vjernosti koji je osmišljen kako bi kupci na najjednostavniji način dobili dodatnu vrijednost za svoju – vjernost. "Redovito provlačeći karticu kupci sakupljaju bodove koji se na kraju obračunskog razdo-


| 12:2012

blja (svaka tri mjeseca) pretvaraju u iznos za koji im se umanjuje račun. Zato kartica i ima slogan: kartica vjernosti, riznica vrijednosti", objašnjavaju poslovotkinje.

ŠIROKA PONUDA Asortimanski supermarket ima široku ponudu. Tu je veliki udio domaćih brendova kao i svi važniji svjetski brendovi prisutni na domaćem tržištu. Uz to, stalno se proširuje i ponuda artikla robne marke kako bi kupcima osigurali kvalitetu po povoljnoj cijeni i olakšali im recesijska vremena. Trgovina u ponudi ima pekaru, mesnicu i ribarnicu što dodatno privlači nemali broj kupaca. Opskrba prehrambenih i neprehrambenih proizvoda je svakodnevna, a dolazi iz dva izvora. Prvi su dobavljači koji sami dovoze robu, a drugi je Distributivni centar Dugo-

polje. Riječ je o modernom distributivnom centru s velikim brojem dostavnih vozila, koji redovito opskrbljuje sve trgovine Studenca. Izgrađen je 2006., a pozicija u neposrednoj blizini velikih prometnih čvorišta olakšala je povezanost s maloprodajnim jedinicama. "Supermarket Studenac PC Omiš je trgovina koja prati sve trendove u trgovini. Komercijalisti brižljivo prate da svi noviteti budu ponuđeni kupcima, a pritom se velika pažnja polaže suradnji s dobavljačima, kao i praćenju kvalitete i cijena na tržištu. U vremenu globalizacije, važno je njegovati imidž da idemo u korak s konkurencijom i kupcima", kažu Pivčević i Štrangar. Kupci Studenca znaju da svakodnevno mogu računati na akcijske cijene. Tako u ponudi postoje akcije iz mjesečnog kataloga NTL-a, kataloga Studenca, letka, vikend akcije, ponude "samo danas", kao i drugi oblici sniženja. Tu su i redovite nagradne igre i kartica vjernosti. Edukacija je redovita, a odnosi se na unapređenje rada s robom i kupcima, na zdravstvenu ispravnost namirnica, njihovo skla-

dištenje (svi detalji vezani uz provođenje HACCP-a), a varira ovisno i o odjelima (jedni se informatički obrazuju, drugi uče o načinima slaganja robe...). Kupcima se pomaže pakirati roba, koja se na njihov zahtjev može i zamotati. Svi trgovci imaju srednju, a određeni broj zaposlenika i višu stručnu spremu. ČISTOĆA I OSVJETLJENJE Govoreći o važnosti čistoće prodajnog mjesta i važnosti osvjetljenja, Pivčević i Štrangar naglašavaju kako je čišćenje objekta svakodnevno u skladu s najvišim standardima (HACCP-a), dok se rasvjeta brižljivo odžava u svrhu što ugodnije i ljepšeg ugođaja kupovine. "Studenac će i dalje pratiti trendove u trgovini kako bi zadovoljio potrebe Omišana, ali i svih gostiju koji preko ljeta nahrupe u ovo priobalno mjesto tražeći standard na koji su navikli. Trgovina u Hrvatskoj je kao malo koja grana gospodarstva ušla u 21. stoljeće i pokazala da domaći lanci mogu parirati velikim svjetskim igračima", zaključuju u Studencu. n

 SPONZORIRANI ČLANAK

Istraživanje Best Buy Award

Vipnet – Najbolji mobilni operater i Najbolji omjer cijene i kvalitete Zahvaljujući potvrdama poslovne zajednice o vrhunskoj kvaliteti za prihvatljivu cijenu naših proizvoda i usluga, Vipnet je prema istraživanju Business Best Buy Award proglašen pobjednikom u kategorijama Najbolji omjer cijene i kvalitete te Najbolji mobilni operater za poslovne korisnike, tvrtke i organizacije. Vipnet je upravo među poslovnim korisnicima u snažnoj konkurenciji svih domaćih i inozemnih kompanija, prepoznat kao apsolutni simbol najboljeg omjera cijene i kvalitete u Republici Hrvatskoj te je pobijedio s čak dvostruko većim brojem glasova od drugoplasiranog. U Business Best Buy Award anketiranju sudjelovalo je ukupno 1.228 ispitanika i to isključivo poslovnih osoba: vlasnika tvrtki, predsjednika uprava, članova uprava, glavnih direktora, direktora sektora, rukovoditelja i sl.

progressive |

12:2012

49


 PROGRESSIVE KOŠARICA

Heraklea

Hvala ti, Rijeko! U potrazi za osmijehom trgovaca, posjetili smo Metro, Tommy, Billa, Getro, Kaufland, Lidl, Mercator, Plodine i Super Konzum. Ukupan ostvareni rezultat iznosi 77,78% što znači da je zahvala na kupnji izostala u samo dva posjećena centra. Pripremila: Katarina Šamec, asistentica voditelja projekata, Heraklea

N

akon što smo istražili koliko se trgovci osmjehuju u Splitu, a koliko pozdravljaju kupce u Zagrebu, vrijeme je da istražimo koliko su zahvalni kupcu na kupovini. Grad u kojem riječ "hvala" sigurno otvara sva vrata je Rijeka. U povodu proslave Dana zahvalnosti u Americi, tajni su kupci svoju svakodnevnu kupovinu obavili u odabranim hipermarketima te su na blagajni mjerili zahvalu na kupnji. Posjećeni su bili sljedeći centri: Metro, Tommy, Billa, Getro, Kaufland, Lidl, Mercator, Plodine i Super Konzum. Ukupan ostvareni rezultat iznosi 77,78% što znači da je zahvala na kupnji izostala u samo dva posjećena centra. Ponekad u svakodnevnom životu ne pronalazimo mjesto za čarobne riječi jer zbog

50 progressive |

12: 2012

brzine života jurimo glavom bez obzira. U trgovini čarobne riječi poput "molim, izvoli, hvala i oprosti" postaju nešto što uvijek ostane zapaženo od strane kupaca. Rijetki su kupci koji u trenutku ulaska u trgovinu ne primijete dobrodošlicu, osmijeh, pomoć od strane prodavača i zahvalu na kraju kupovine. Odluka u kojoj ćemo trgovini obavljati svakodnevnu kupovinu osim o prostornom uređenju i čistoći prostora, ovisi i o ponašanju prodavača prema kupcu i njegovoj zahvali. Nakon što obavimo kupovinu želimo se osjećati važnima, te zbog toga želimo da nam netko na tome zahvali. Zahvala na kupovini, kupcu je kao sportašu medalja za dobro odigranu utakmicu. Zadatak prodavača je da zahvali kupcu, da mu preda medalju, što je

odabrao upravo tu trgovinu za kupovinu. Riječ "hvala" može biti ključ kojim će kupac svaki puta otključati vrata te trgovine, ali ne samo sebi već i svojim prijateljima, obitelji i poznanicima. To je važno, zar ne? Dobiveni rezultati pokazuju kako je riječkim trgovcima zahvala nakon kupovine važna za kvalitetnu uslugu. No, to je potrebno njegovati i unaprjeđivati, jer uvijek možemo bolje. Prema navedenome možemo zaključiti da je Rijeka zahvalna svojim kupcima što kupuju u odabranim hipermarketima, te može poslužiti kao uzor svima. Iako je blagdansko raspoloženje već prisutno, trgovci unatoč gužvama u hipermarketima znaju da je kupac uvijek na prvome mjestu. Tako treba nastaviti. n


Hendal

| 12:2012

Lidl, Billa i Konzum bilježe stabilan trend Trgovački lanci većinom imaju stabilan imidž, a u tome prednjače Lidl, Billa i Konzum koji su među posjetiteljima ocijenjeni na isti način kroz četiri vala mjerenja. Pripremila: Tamara Jović, Research Executive, Hendal

M

jerenje zadovoljstva trgovačkim lancima pokazuje stabilan trend kroz više valova. Primjećuje se da je sve manje onih obilježja koje pojedine lance (koje građani Hrvatske redovno posjeduju) razlikuju jedne od drugih. Očekivanja građana su sve veća te se elementi kao što su raznolikost ponude, ali i radno vrijeme (koje se sve više produljuje) podrazumijevaju sami po sebi, te u tom smislu na svjesnoj razini

ne iskaču kao oni koji značajno pridonose zadovoljstvu, dok s druge strane izostajanje navedenih elemenata (loša ponuda, nedovoljno širok asortiman, kraće radno vrijeme) mogu dovesti do toga da se posjetitelji jednog lanca "presele" u drugi. Praćenjem imidža koji različiti trgovački lanci imaju među posjetiteljima, možemo primijetiti da određeni lanci kroz par mjeseci imaju stabilan image, npr. Lidl, Billa, Konzum, dok Interspar i Mercator

bilježe određene razlike u imidž kroz 4 mjeseca. Kada promatramo samo studeni, Billa se izdvaja kao lanac s dobrim radnim vremenom i ljubaznim osobljem, Lidl kao dućan s povoljnim cijenama, Mercator i Interspar kao lanci koji nude dodatne sadržaje. Konzum, Plodine i Kaufland se pozicioniraju u segmentu između povoljnih cijena i širokog asortimana i ponude dodatnih sadržaja. n

Napomena: Broj kupaca koji ocjenjuju trgovačke lance varira na mjesečnoj bazi. Interpretacija nalaza ne uključuje one trgovačke lance/ hipermarkete koji u zadanom mjesecu imaju manje od N=30 kupaca, tj. čije ocjene su temeljenje na N<30 procjena.

progressive |

12:2012

51


 PROGRESSIVE KOŠARICA

SUPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KOLIČINA

INTERSPAR SPLIT

KONZUM ZADAR

BILLA OSIJEK

PREHRANA

KAUFLAND - PULA

PLODINE VARAŽDIN

TOMMY RIJEKA

  

1

Brašno oštro T-400, Podravka

1 kg

6,99

6,99

6,99

6,85

6,85

7,19

2

Šećer kristal, Premijer

1 kg

6,99

6,99

6,99

6,39

n

n

3

Svježe mlijeko Z bregov 3,2% mm, Vindija

1l

5,79

5,49

5,19

5,68

5,68

5,79

4

Suncokretovo ulje, Zvijezda

1l

13,99

13,99

13,99

13,98

13,99

13,99

5

Vegeta, Podravka

250 g

12,89

12,99

12,99

12,85

12,89

12,99

6

Coca Cola gazirano piće

2l

11,89

11,99

11,35

11,83

11,89

9,99

7

Nescafé classic, Nestlé

100 g

28,99

28,99

28,99

28,89

25,98

30,99

8

Barilla Spaghetti

500 g

8,99

7,99

9,99

6,99

7,89

8,19

9

Margarin stolni, Zvijezda

500 g

10,99

10,99

10,99

10,98

10,98

11,49

10

Puding vanilija 3 vrećice, Dr Oetker

114 g

9,99

8,99

8,99

8,89

8,49

9,99

11

Dorina čokolada za kuhanje 20% gratis, Kraš

200 g

10,99

10,99

10,99

10,99

10,79

10,99

12

Prašak za pecivo 5+1, Dr. Oetker

5+1

5,49

n

4,99

3,89

4,49

4,95

13

Pašteta kokošja Argeta, Droga Kolinska

95 g

7,49

n

7,49

7,49

7,49

8,79

14

Majoneza staklenka, Zvijezda

630 g

27,99

27,99

27,99

27,98

27,98

28,99

15

Krastavci staklenka, Podravka

800 g

20,99

19,99

15,99

19,99

19,99

21,99

16

Cekin Crispy Pops pan pileće okruglice, Vindija

500 g

23,99

27,99

28,99

n

26,99

n

17

Grašak, Ledo

450 g

9,99

9,99

9,99

8,99

8,99

9,99

18

Pureći odrezak Puris

cca 0,4 kg

36,48

n

n

n

n

n

NEPREHRANA 1

Zewa deluxe toaletni papir Pure white 3 slojni

8+2

23,99

21,99

23,99

n

19,99

24,69

2

Persil deterdžent sensitive, 20 pranja, Henkel

1,6 kg

47,99

47,99

43,99

47,99

47,99

48,49

3

Omekšivač Ornel Violet, Saponia

1l

17,99

13,99

16,79

10,99

16,79

13,99

4

Fa gel za tuširanje NutriSkin Acai Berry, Henkel

250 ml

n

14,99

14,99

13,49

14,89

16,49

5

Super Jon, abrazivno sredstvo za čišćenje, limun, Labud

500 ml

9,99

9,99

9,69

9,89

10,49

n

360,87

321,30

332,34

275,02

321,51

299,97

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

1

3

1

3

2

4

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

375,70

366,89

365,11

358,00

361,18

376,77

UKUPNO

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

INTERSPAR SPLIT

KONZUM ZADAR

BILLA - OSIJEK

KAUFLAND PULA

PLODINE VARAŽDIN

13:25 - 14:05

14:00 - 14:35

9:20 - 10:05

9:10 - 10:30

12:25 - 13:10

TOMMY RIJEKA 11:40 - 12:20

da

da

da

da

da

da

čisto

čisto

čisto

čisto

čisto

čisto

ne zadovoljava

ne zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

Koliko blagajni ima u supermarketu?

16

16

10

14

10

4

Koliko je blagajni bilo otvoreno dok ste vi obavljali kupovinu?

8

4

3

3

2

2

Koliko je kupaca bilo ispred vas u redu za kupovinu?

1

4

3

4

1

4

Blagajnik je pozdravio kupca?

da

da

da

da

da

da

PITANJA Vrijeme provedeno u trgovini? Je li na ulazu u trgovinu bilo kolica/košara? Stupanj čistoće u trgovini? Stupanj *potpore prodaji robe u trgovini?

52 progressive |

12: 2012


| 12:2012

HIPeRMARKeTI INTERSPAR ZAGREB

KONZUM - ZAGREB

MERCATOR - ZAGREB

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

6,99

6,99

6,99

6,98

6,99

6,99

6,99

6,90

Datum kupovine 08/09.12.2012.

5,79

5,49

5,79

5,63

13,99

13,99

13,99

13,99

12,89

12,99

12,88

12,93

Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske.

11,89

11,99

11,89

11,63

28,99

28,99

28,99

28,87

8,99

7,99

9,99

8,56

10,99

10,99

9,99

10,93

9,99

8,99

8,99

9,26

10,99

10,99

10,99

10,97

5,49

4,99

3,49

4,72

10,49

n

7,49

8,10

27,99

27,99

27,99

28,10

20,99

19,99

20,99

20,10

23,99

27,99

29,99

27,13

9,99

9,99

9,99

9,77

31,03

30,79

n

32,77

23,99

21,99

23,99

23,08

47,99

47,99

39,99

46,71

17,99

13,99

16,99

15,50

n

14,99

13,99

14,83

9,99

9,99

9,99

10,00

358,42

357,08

332,37

1

1

1

373,25

365,18

365,14

akcije/sniženja/promocije

METODOLOGIJA

Naši tajni kupci obilaze i analiziraju trgovine u šest supermarketa u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu te tri hipermarketa u Zagrebu. Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka "n" znači da na polici nije pronađen određeni proizvod. Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi. Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim formatima u kojima pratimo: kretanje cijena određenih kategorija hrane i neprehrane; kvalitetu uslug; stupanj potpore prodaji proizvoda (merchandising); razinu čistoće trgovina. U potrošačkoj košarici, u dijelu kvalitativnih istraživanja, razinu čistoće prikazujemo na sljedeći način: n prljavo: u čak 40% prostora, trgovina je prljava ili su vidljivi tragovi prljavštine n djelomično čisto: u 20% prostora vidljiva je prljavština ili tragovi prljavštine n čisto: trgovina bez vidljivih tragova prljavštine. Pri određivanju potpore prodaji robe, slijedili smo ove kriterije: n dostupnost proizvoda na polici n način slaganja/aranžiranja proizvoda na polici n čistoća, tj. zaštita integriteta proizvoda.

n - nema

INTERSPAR - ZAGREB

KONZUM - ZAGREB

MERCATOR - ZAGREB

11:30 - 12:25

10:45 - 11:45

13:55 - 14:45

da

da

da

čisto

čisto

čisto

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

24

17

28

16

5

17

3

4

3

da

da

da

Ako dva od tri kriterija nisu u potpunosti ispunjena, izvješće o potpori prodaji robe na razini trgovine ocijenjeno je ocjenom “nedovoljno”. Progressive košarica omogućava fokus na grupu proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.

progressive |

12:2012

53


 PROFIL

Helena Grahovac, direktorica prodaje poslovnog sektora za pranje i čišćenje u

Svaki dan treba učiti! Educirat ćemo predškolce i školarce što sami mogu napraviti da smanje zagađenje okoliša, a potrošače ćemo educirati kako pranjem rublja mogu odgovornije djelovati u zajednici u kojoj žive. Ponosna sam što održivi razvoj za Henkel nije samo slovo na papiru!

Razgovarala: Marija Sedlar

N

akon završene osnovne škole, Helena Grahovac upisala je u Zagrebu jezičnu gimnaziju pa Ekonomski fakultet, smjer vanjska trgovina. Upravo po završenom fakultetu, Henkel je tražio osobu za pomoć u marketingu te su se raspitivali na Ekonomskom fakultetu. „Profesori su za to mjesto predložili mene. Bila sam iznenađena kada su me iz Henkela pozvali na razgovor, po preporuci s fakulteta. Tako sam odmah po završetku studija počela raditi u marketingu u koji sam se vrlo brzo zaljubila“, prisjeća se Helena, dodajući da je karijeru u Henkelu započela kao 'trainee'.

PIONIR U JOB ROTATIONU Nakon godinu i pol otišla je u Henkel u Beču i bila jedan od pionira u tzv. job rotationu. Naime, mladi zaposlenici imaju mogućnost iz svoje zemlje otići u centralu Henkela i tamo raditi na raznim pozicijama, upoznati strateški posao, koordinirati razne poslove. „Nakon jedne godine provedene u Austriji, vratila sam se u marketing na funkciju 54 progressive |

12: 2012

direktora marketinga za Adria regiju, koju su tada činile Hrvatska, Slovenija i Export, u koji su ulazile sve zemlje bivše Jugoslavije. Bilo je to izuzetno dinamično vrijeme, puno sam putovala i puno toga naučila. Uskoro sam se udala i postala majka, a nakon porodiljnog dopusta počela sam raditi u prodaji, na mjestu voditelja ključnih kupaca. Danas sam na poziciji direktora prodaje za cijelu regiju i mogu za sebe reći da sam dijete Henkela. To je kompanija u kojoj se jako puno može naučiti. Dokle god mogu učiti i razvijati se, ostat ću u ovoj kompaniji. U slučaju da osjetim da nemam više što naučiti i da stagniram, razmišljala bih o promjeni, ali Henkel nudi brojne mogućnosti i ja to cijenim“, ističe Helena.

DUGOROČNI PLANOVI Najveća čar trenutne Helenine pozicije je da nema rutine. Glavni zadaci su postizanje dobrih rezultata i prometa i nema odgađanja. „Sve se vidi odmah, na dnevnoj bazi provjeravamo rezultate i izvještaje na osnovi kojih odlu-

čujemo što poduzeti dalje. Tržište je vrlo dinamično, konkurentno – s jedne strane su zahtjevi potrošača, s druge naših poslovnih partnera, i na dnevnoj bazi pratimo što se događa. Ne radimo samo za volumene, nego trebamo donijeti i profit. Tražimo kompromis između onoga što od nas traži kompanija, a što potrošači i poslovni partneri. Važno je razmišljati dugoročno, imati jasne ciljeve i prepoznati potencijale te pronaći način na koji strategije kompanije možemo primijeniti i kod nas.“

USPJEŠAN TIM Važan dio uspješnog poslovanja svakako je dobar tim, a najuži Helenin tim trenutno čini 10-ak ljudi. Osim što se od direktora prodaje očekuju rezultati, on treba i izgraditi ljude, prenijeti im znanja, gledati kako rastu i poslovno se razvijaju. „Smatram da si onoliko jak menadžer koliko ti je jak tim, a najbolji si kada tvoj tim može funkcionirati bez tebe – tada znaš da si napravio dobar posao“. Ovo je zahtjevan posao, ali Helena se


domaćinstvu, Henkel Adria

| 12:2012

ne buni jer ga voli i prihvaća sve izazove. U Henkelu je drži konstantno učenje. „Imamo dobro razvijenu akademiju zahvaljujući kojoj sam odradila veliki broj raznih edukacija i seminara. Henkel vodi računa da djelatnicima daje konstantnu edukaciju. Danas je normalno da mladi zaposlenici idu u Beč, Düsseldorf, Varšavu… Ulažemo u zaposlenike i mogućnosti za njih su ogromne - karijera se u Henkelu planira dugoročno i naši zaposlenici cijene kada vide da u njih ulažemo i da imaju brojne mogućnosti te dobrim radom to vraćaju kompaniji.“

izvoda, bez obzira na krizu i smanjenu kupovnu moć. Prodajemo kvalitetne proizvode iza kojih stojimo“, poručuje Grahovac. Za našu je sugovornicu najveći izazov pomiriti sva očekivanja: potrošača, svoja, kompanije – do sada su to uspješno radili i ono što je lijepo u Henkelu je da, iako je globalna kompanija, zna da mora djelovati lokalno i svjesni su karakteristika tržišta u kojima radi. Henkel se prilagođava specifičnostima svakog tržišta, pa tako i Hrvatske.

ODRŽIVI RAZVOJ

POGLED U BUDUĆNOST

Uz ljude, vrijednost Henkela je održivi razvoj, što je jako bitna stavka i to je dio DNA Henkela. „Svi prolazimo edukaciju o održivom razvoju, što će biti 2050. godine ako ništa ne promijenimo i mi kao proizvođači deterdženata i potrošači. Educirat ćemo predškolce i školarce što sami mogu napraviti da smanje zagađenje okoliša, a potrošače ćemo educirati kako pranjem rublja mogu odgovornije djelovati u zajednici u kojoj žive. Ponosna sam što održivi razvoj za Henkel nije samo slovo na papiru!“

LOKOMOTIVA BIZNISA

„Optimistična sam osoba, ali priznajem da ne očekujem laku godinu - no niti jedna do sada nije bila laka! Ne vjerujem da će biti puno teže nego do sada. Izazovi ostaju isti, treba balansirati između potrošača i poslovnih partnera. Uz dobre i visokokvalitetne brendove, dobre ponude i marketinšku podršku, vjerujem da ćemo ostvariti ciljeve za 2013. Nadam se da će nam se tržište deterdženata oporaviti i da će doživjeti rast kao u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji.. Ne očekujem da će se to dogoditi u 2013., nego u godinama koje slijede“, poručuje Helena. Što se ulaska u Europsku uniju tiče, Henkel u Hrvatskoj već posluje po europskim standardima pa se ništa neće promijeniti ulaskom u EU. Helena ne očekuje da će se nešto promijeniti niti što se tiče troškova, a niti na tržištu.

Tržište je vrlo dinamično, konkurentno – s jedne strane su zahtjevi potrošača, s druge naših poslovnih partnera. Važno je razmišljati dugoročno, imati jasne ciljeve i prepoznati potencijale te pronaći način na koji strategije kompanije možemo primijeniti i kod nas.

Henkel u asortimanu ima deterdžente za rublje Persil i Rex, specijalne deterdžente marke Perwoll, omekšivač rublja Silan, deterdžent za strojno pranje suđa Somat i za ručno Pur, Bref, krovnu marku za održavanje i čišćenje WC-a, te Clin, sredstvo za čišćenje staklenih površina. „Naši glavni fokusi su deterdženti, oni su lokomotiva cijelog biznisa. Prije godinu dana napravili smo daljnju kompaktizaciju Persila i potrošaču pružili mogućnost manjeg doziranja uz isti učinak pranja, što štiti okoliš. Nije bio lak potez jer smo bili jedini na tržištu, ali konstantno educiramo potrošače da obraćaju pažnju na broj pranja, a ne na kilažu. Broj pranja je vani mjerna jedinica – ponudili smo jednaki Persil i nivo kompaktizacije kao i u zapadnoj Europi

gdje je broj pranja najkorektnija mjerna jedinica u kategorijama sredstava za pranje rublja. Automatsko pranje suđa je kategorija budućnosti, ima veliku penetraciju i raste. Somat raste i ubuduće ćemo nastaviti s novostima u kategoriji. S Brefom smo apsolutni lider, a naša posljednja inovacija je Power Active – kuglice koje su pokazale izuzetan odaziv na tržištu. Trudimo se da svaki brend svake godine odgovara onome što potrošači traže i žele. Trudimo se biti u skladu s očekivanjima krajnjih potrošača. Nije lako na svakom brendu svake godine imati neku inovaciju, ali Henkel to uspješno radi i nismo niti u jednom trenutku stavili kompromis na kvalitetu svojih pro-

VIKEND ZA OBITELJ Slobodnog je vremena, priznaje Helena, malo. „Volim to što radim i ova vrsta posla čovjeka može brzo 'pojesti' ako nema balansa. Kroz tjedan je teško pronaći vrijeme za sebe, ali vikend je rezerviran za obitelj, djecu, supruga, nema mailova, telefona… Smatram da u poslu možeš biti sretan ako si sretan u privatnom životu.“ n

progressive |

12:2012

55


 KULTURA PREHRANE

Stevija

Šećer novog doba Piše: Diana Gluhak, mag.nutr., foodieCro

S

tevija je višegodišnja grmolika biljka podrijetlom iz Središnje, Južne Amerike i Meksika. Na svom istraživačkom putovanju (1500.-1556.), svijetu ju je prvi otkrio španjolski botaničar Petrus Jacobus Stevus, po kojemu je stevija i dobila ime. Stevija svoju bogatu povijest i izniman interes može pripisati upravo svojstvima lišća koja imaju sladak okus. Da lišće stevije ima sladak okus, otkrili su i stanovnici Paragvaja i Brazila, još prije 1500 godina. Nadalje, francuski botaničari Bridel i Lavielle su 1931. godine izolirali glikozide stevije – steviozid i nekoliko tipova rebaudiozida. Danas, u Japanu, Australiji i Izraelu stevija je već neko vrijeme prepoznata kao šećer novog doba, dok se u Hrvatskoj stevija počela pokusno uzgajati 2006. godine s tendencijom komercijalnog uzgoja. Danas se stevija komercijalno uzgaja u Brazilu, Centralnoj Americi, Japanu, Tajlandu, Urugvaju, Izraelu, Australiji, Koreji i Kini. Stevija ima dugačku tradiciju vezanu za propise i prijedloge o njezinoj sigurnosti za komercijalnu primjenu. Iako se već nalazila na GRAS (Generally recognized as safe) listi, 1991. godine proglašena je potencijalno štetnom za zdravlje, sa mogućim mutagenim djelovanjem. Uklanjanjem stevije

56 progressive |

12: 2012

Stevija (Stevia rebaudiana) nema kilokalorija (Kcal) i slatkog je okusa, stoga je vrlo zanimljiva kao dodatak prehrani. Osim toga, stevija ima termofilna svojstva, stoga je danas sve prisutnija kao zamjena konvencionalnom šećeru (saharozi) u pripremi raznih jela. Glikozidi stevije također su otporni na promjene pH i ne podliježu procesima fermentacije. U doba blagdana često na repertoar dolazi pitanje pripreme raznih jela, a s time i kilokalorija koje se prekomjernim unosom mogu pohraniti u tijelu u obliku "tako obožavanih" masnih naslaga. Kako bi se u najboljoj mogućoj mjeri prevenirali takvi scenariji, na svjetlo pozornice sve češće dolazi i stevija. sa komercijalnog tržišta u tzv. segmentu sladila, vlasnicima patenata umjetnih sladila omogućen je monopol na svjetskom tržištu. Nakon 17 godina na temelju brojnih istraživanja, JECFA je 2008. godine objavila zaključak o sigurnosti primjene steviol glikozida.

SVOJSTVA Što je toliko posebno u steviji? Stevija (Ste-

via rebaudiana) nema kilokalorija (Kcal) i slatkog je okusa, stoga je vrlo zanimljiva kao dodatak prehrani. Osim toga, stevija ima termofilna svojstva, stoga je danas sve prisutnija kao zamjena konvencionalnom šećeru (saharozi) u pripremi raznih jela. Glikozidi stevije također su otporni na promjene pH i ne podliježu procesima fermentacije. Za slatki okus lišća stevije zaslužni su glikozidi koji se ne razgrađuju u ljudskom organizmu. Posebno mjesto stevija je našla u primjeni prehrane osoba sa ograničenim unosom ugljikohidrata, poput ketogene prehrane, antikandidne prehrane ili prehrane osoba sa šećernom bolesti. Često se danas spominje da postoje dvije različite vrste stevije, bijela i zelena stevija, što je naime netočno. Stevia rebaudiana je biljka iz koje se mogu dobiti prvenstveno dva osnovna proizvoda. Prvi proizvod opisuje lišće stevije, koje se suši i zatim melje u prah koji je zelene boje ("zelena stevija"). Zeleni prah koji se dobiva iz lišća stevije je 30-40 puta slađi od konvencionalnog šećera. Popularnije nazvana "bijela stevija" dobiva se posebnim metodama ekstrakcije, gdje dolazi do izolacije glikozida koji daju slatki okus lišću stevije – steviozida i rebaudiozida. Navedeni ekstrakt stevije u obliku praha je slađi i do 300 puta od konvencionalnog šećera i bijele je boje. Postoji i smeđi tekući ekstrakt stevije koji sadrži 95% steviozida i rebaudiozida A. Iako stevija sadrži najveći udio glikozida steviozida, najslađi je rebaudiozid A.


| 12:2012 Tablica prikazuje odnos: ã Saharoze (konvencionalnog, kupovnog šećera) ã Zelenog praha stevije („zelena stevija“) ã Bijelog ekstrakta stevije („bijela stevija“) Osim slatkog okusa, steviji se iz raznih istraživanja pripisuju antimikrobna, antifugalna, uz moguća antioksidativna svojstva i povoljan utjecaj na krvni tlak. Stevija ne sadrži ugljikohidrate koji mogu imati utjecaj na razinu glukoze u krvi. Također, kod istraživanja je utvrđeno da se čisti glikozidi stevije slabo apsorbiraju nakon oralne primjene, a nakon apsorpcije se kratko zadržavaju u organizmu. Stevija se primjenjuje u razne svrhe kao zaslađivač, aditiv, ljekovita biljka, međutim njezina najzastupljenija primjena je u obliku zamjene za konzumni šećer.

PRIMJENA U doba blagdana često na repertoar dolazi pitanje pripreme raznih jela, a s time i kilokalorija koje se prekomjernim unosom mogu pohraniti u tijelu u obliku tako obožavanih masnih naslaga. Kako bi se u najboljoj mogućoj mjeri prevenirali takvi scenariji, uz promjenu stila života na svjetlo pozornice sve češće dolazi i stevija. Pretraživanjem recepata primjećuje se i velik izbor kolača sa stevijom kao sladilom, za koje se tvrdi da su jednako ukusni. Kod usklađivanja recepata, treba imati na umu da svi ekstrakti na tržištu nisu jednako

Osim slatkog okusa, steviji se pripisuju antimikrobna, antifugalna, uz moguća antioksidativna svojstva i povoljan utjecaj na krvni tlak. Stevija se primjenjuje u razne svrhe kao zaslađivač, aditiv, ljekovita biljka, međutim njezina najzastupljenija primjena je u obliku zamjene za konzumni šećer. slatki, te da su u receptima potrebne količine često navedene u obliku miligrama (mg) a ne grama (g). Stevija je tako gotovo idealna za pripremu osvježavajućih napitaka bez šećera, što su brzo prepoznale i velike industrije. JA SAM BUDUĆNOST Prema Pravilniku o dodacima prehrani (2011), stevija se danas nalazi na listi dopuštenih biljnih vrsta. Utvrđen je prihvatljivi dnevni unos (ADI) za steviol glikozide, koji iznosi 4 mg/kg tjelesne mase. Rezultati raznih toksikoloških ispitivanja pokazali su da stevija nije genotoksična, karcinogena, niti ima bilo kakav štetni učinak na reproduktivni sustav ljudi ili na razvoj djeteta.

Ekstrakt stevije danas se smatra jednim od najsigurnijih, ali i najpoželjnijih zaslađivača na svijetu. Uspoređujući je sa raznim umjetnim nekaloričnim sladilima, stevija polako ali sigurno preuzima dominaciju na tržištu kao sigurna i prirodna alternativa. Uspiju li proizvođači stevije u svom naumu da zamijene umjetne zaslađivače u proizvodima i da stanu uz bok šećeru u svakodnevnoj primjeni, smiješi im se pobjeda sa slatkim završetkom. n

NOVO – Huxol Stevia – zaslađivač na bazi steviol glikozida Huxol Stevia je prirodna zamjena za šećer! 300 puta jača od slatkoće šećera Stevia je dobar izbor za: – Dijabetičare – Osobe s povišenim krvnim tlakom – Osobe s prekomjernom težinom

AWT International d.o.o. • Slavonska avenija 52 a, Zagreb • tel: +385 1 2481 500, fax: +385 1 2481 600 • w ww.awt.hr

progressive |

12:2012

57


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Voćna vina 0,75 L

Voćna vina, nastala fermentacijom matičnih sokova šumske kupine, maline, borovnice, višnje i jabuke iznimno su pitka, sa niskim sadržajem alkohola (4-5%). Brižljivim postupkom kontroliranja fermentacije zadržane su svojstvene arome voća, a prati ih skladan okus te izražena punoća mirisa. Proizvodi su potpuno prirodni, te se u proizvodnji ne koriste nikakve umjetne boje i arome. Služe se i kao aperitiv i digestiv, uz slatka jela i deserte, a nizak sadržaj alkohola i brojne mogućnosti konzumiranja čine ova pića nezaboravnim u trenucima druženja i opuštanja. Logističke informacije: dolaze u 2 vrste pakiranja, staklena boca 0,75 L i 0,2 L. Proizvodi se mogu naći u većini trgovačkih sistema (NTL, Ultragros, Kaufland, SPAR, METRO, Plodine, KTC). Marketinška podrška: katalozi trgovaca, POS materijali (NTL, Ultragros, Kaufland, SPAR, METRO, Plodine, KTC) Preporučena MP cijena (opcionalno): 28,99 - 32,99 kn Proizvođač: VINO ŽUPA AD, Aleksandrovac, RS Uvoznik i distributer: Vino Župa d.o.o., Trg A. Starčevića 12/a, Sv. I. Zelina Telefon i fax: 01/3880915, 01/2365874 Web site, e-mail: www.vinozupa.com, mario.srpak@vinozupa.com

NOVO: PIK Panona s paprikom Jedan od omiljenih PIK brandova Panona, proširit će se s novim proizvodom, salamom Panona s blagim okusom paprike. Ovaj proizvod jedinstven je po svojoj recepturi i promjeru. Aroma blage paprike proširuje liniju Panona salama s novom delicijom namijenjenom ljubiteljima umjereno pikantnih okusa. Gurmanski sendviči, šareni kanapei i zarazni mali zalogaji postat će još ukusniji ako ih pripremite s Panona salamom s blagim okusom paprike. Marketinška podrška: PR kampanja, akcijska cijena Logističke informacije: PIK PANONA S PAPRIKOM 1 KOM MA bruto pakovine (kg) – 1,82; broj komada proizvoda u kutiji – 2; rok trajnosti (dan) – 180; temperatura čuvanja - 4˚C Preporučena MP cijena za lansiranje: 79,99 kn/kg Proizvođač: PIK VRBOVEC – MESNA INDUSTRIJA d.d., Zagrebačka cesta 148, 10 340 Vrbovec Telefon i fax: +385 1 2794 777, +385 1 2794 704 Web site, e-mail: www.pik-vrbovec.hr, pik@pik-vrbovec.hr

58 progressive |

12: 2012

Džemovi Dida Boža i u pakiranjima od 700 grama Džemovi Dida Boža odnedavno su na policama hrvatskih trgovina dostupni i u većim pakiranjima od 700 grama. Kupci će i dalje moći kupovati ekološke džemove od smokava, smokava s narančom, kupina, višanja, jagoda i marelica u pakiranjima od 240 grama te džem od dunja u pakiranju od 220 grama, a sad su im dostupni i ekstra džemovi od smokava, smokava s narančom, kupina i višanja u pakiranjima koja su trostruko veća, a ujedno i dvostruko povoljnija. Novi džemovi već se nalaze u trgovinama Konzuma, Plodina, Bille i Dione, po cijeni već od 29,99 kuna. Velika je posebnost namaza i džemova Dida Boža mogućnost brojnih kombinacija s raznim namirnicama pa se tako, primjerice, Dida Boža džem od smokava izvrsno kombinira s kremastim i zrelim sirevima, sirevima s plemenitom plijesni, kozjim i ovčjim sirom, mascarponeom, ricottom i drugima. Već su nekoliko godina prisutni na tržištu Sjedinjenih Američkih Država pod imenom Dalmatia, gdje su osvojili brojne nagrade na međunarodnim sajmovima hrane, degustacijama na neviđeno i u ocjenama stručnih časopisa. Više informacija potražite na www.didaboza.hr ili www.facebook.com/didaboza.

Dolcelina blagdanska čestitka Slatki blagdani svima naziv je Dolceline kampanje koja se od početka prosinca provodi u Hrvatskoj. Podravka i Dolcela tom aktivnošću pozivaju sve potrošače da podijele radost i toplinu blagdana s prijateljima i obitelji darujući im slastice pripremljene od srca. Podravka na nekoliko načina pomaže u pripremi slastica za ovogodišnje blagdane. Tako je omiljene blagdanske recepte sabrala u novoj Dolcela knjižici recepata koja pruža inspiraciju i poticaj za pripremu slastica koje će svojim aromama i okusima omogućiti da ovaj Božić i Nova godina budu nezaboravni. Dolcela knjižica recepata dostupna je u prosinačkom izdanju magazina Gloria, a na posebno kreiranoj stranici www.podravka.com/slatki-blagdani može se pronaći i dodatnih 13 recepata. Na ovoj stranici dostupna je i slatka blagdanska Dolcela čestitka. Dolcelina blagdanska kampanja ima i svojevrsnu humanitarnu notu. U suradnji s Narodnim radijem provodi se akcija Blagdanski anđeo, u kojoj se od 28. studenoga do 21. prosinca 2012. od ponedjeljka do petka na prijedlog slušatelja biraju po dvije osobe dnevno koje su za svoje bližnje, prijatelje, susjede učinile neko posebno djelo te nagrađuju poklon košarom Podravke. Dolcela tako uz malo dobre volje, puno mašte i ljubavi doista donosi slatke i sretne blagdane! Marketinška podrška: TV spot Proizvođač: Podravka d.d, Ante Starčevića 32, Koprivnica Besplatni potrošački telefon: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com, www.coolinarika.com


| 12:2012 Novi proizvodi iz linije Podravka voćnih čajeva

Pored inovacija na postojećem asortimanu Podravka čajeva (novi dizajn i moderno pakiranje), sredinom studenog linija voćnih čajeva obogaćena je novim zanimljivim kombinacijama: Šljiva, Jabuka s cimetom, Malina i kupina s vanilijom te Naranča s cimetom i klinčićem. Podravka čaj Šljiva nudi brižljivo odabranu mješavinu bilja i voća s ugodnim okusom sočne, mirisne, slatke šljive. Zbog ugodnog voćnog okusa šljive čajni napitak prikladan je za konzumiranje u svim prilikama. Podravka čaj Jabuka s cimetom mješavina je mljevenog ljekovitog bilja i voća obogaćena zamamnim mirisom i okusom jabuke i cimeta. Cimet je slatkasta mirodija finog mirisa i jedan od najstarijih poznatih začina. Podravka čaj malina i kupina s vanilijom zbog svojih jedinstvenih voćnih aroma nadopunjenih slatkastim okusom vanilije pruža poseban ritual ugode. Podravka čaj naranča s cimetom i klinčićem sadrži brižljivo odabranu kombinaciju voća i mirodija i time plijeni neodoljivim mirisom i okusom. Svaka filtar vrećica navedenih čajeva dodatno je pakirana u aroma omotač, posebnu foliju od polipropilena, za dulje čuvanje svježine i mirisa. Marketinška podrška: TV, radio, tisak, internet, in-store oglašavanje na odabranim prodajnim mjestima, POS materijal, atraktivne promocije i degustacije na prodajnim mjestima, dodatna izlaganja. Logističke informacije: 20 kom u kartonu, 48 kartona na paleti Proizvođač: Za Podravku d.d., Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica proizvodi: Herbarium d.o.o., Petra Preradovića 183, 33405 Pitomača Besplatni potrošački telefon: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com

Zvijezda - novi margarin s aromom vanilije Zvijezda d.d. ovih je dana plasirala na tržište novi margarin s aromom vanilije, kako bi svojim korisnicima omogućila pripremanje i pečenje poslastica s užitkom. Upravo aroma vanilije, ovaj margarin čini najboljim sastojkom za pripravljanje deserta i ukusnih jela. Radi se o inovativnom proizvodu iz Zvijezdine linije margarina, koji u sebi sadrži aromu vanilije što ga čini i najboljim prijateljem u kuhinji pri pripremi vrhunskih kolača, krema, kiflica i drugih čarobnih delicija. Zvijezda d.d. je proizvela ovaj visoko kvalitetni proizvod kao zamjenu za sastojke u svim receptima, koji u sebi sadrže vaniliju kao dodatak, a koja će na taj način olakšali izradu slatkih zalogaja te ih učiniti još finijima. Ovaj proizvod je osmišljen za sve sladokusce i ljubitelje okusa i mirisa vanilije, kako bi u predstojećim blagdanima mogli uživati u medenim kreacijama maštovitih recepata. Margarin s aromom vanilije vrhunski je proizvod, koji će biti proizveden u limitiranom izdanju, a u prodaji ga se može očekivati u predblagdansko vrijeme.

Novi dizajn Podravka čajeva Priča o Podravka čajevima započinje još 1973. godine. Gotovo četiri desetljeća Podravkine brige o potrebama potrošača kao i zahtjevima istinskih poznavatelja ovog dragocjenog napitka donijela su brojne vrste čajeva i čajnih mješavina. Ove jeseni Podravka čajevi zablistali su u novom, moderniziranom dizajnu ambalaže. Na kutijama s privlačnim velikim slikama voća i bilja dodan je element srca kao prepoznatljiv simbol Podravke, a različite boje za pojedine okuse olakšat će izbor u bogatoj paleti voćnih, biljnih i pravih čajeva. Uz osvježeni dizajn Podravka čajevi među prvima u Hrvatskoj na tržište donose i novost - svi voćni čajevi kao i okusi Kamilica, Rooibos te Zeleni i Indijski čaj, pakirani su u aroma omotače. Osnovna funkcija aroma omotača je bolje čuvanje svježine i mirisa od standardnih kuvertica u koje je pakirana većina čajeva na tržištu. Aroma omotači Podravka čajeva izrađeni su od polipropilena koji ima manju propusnost na kisik i vlagu te još bolje čuva svježinu, miris i okus od papirnih aroma omotača. Novost komercijalne ambalaže je i perforacija na okomitoj strani, radi lakšeg vađenja aroma omotača iz kutijica. Na većini prodajnih mjesta tijekom jeseni i zime potrošači mogu pronaći okuse Kamilica, Šipak, Brusnica te Zimski mix po promotivnim cijenama. Marketinška podrška: TV, radio, tisak, internet, in-store oglašavanje na odabranim prodajnim mjestima, POS materijal, atraktivne promocije i degustacije na prodajnim mjestima, dodatna izlaganja. Proizvođač: Za Podravku d.d., Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica proizvodi: Herbarium d.o.o., Petra Preradovića 183, 33405 Pitomača Besplatni potrošački telefon: 0800 08 08 Web site: www.podravka.com

LOLA napolitanke Vafel s kakao kremom Aquarius grupa na tržište Hrvatske i regije donosi još jedan potpuno novi brend LOLA, pod kojim će razvijati vafel proizvode. Za početak, lansirati će neodoljivo hrskave i slatke napolitanke s kakao kremom u 4 različita pakiranja, a u planu je skoro širenje asortimana na dodatne okuse i vafle prelivene čokoladom. Marketinška podrška: POS, cjenovne akcije Logističke informacije: 25g - 30 kom/komercijalno pakiranje, 120 kom/karton, 80 kartona/paleta; 200g - 16 kom/karton, 88 kartona/paleta; 400g - 8 kom/karton, 88 kartona/paleta; 720g - 4 kom/karton, 88 kartona/paleta Proizvođač: IKP Kondiva, Srbija Uvoznik/distributer: Aquarius Zagreb d.o.o., Ksaver 196A, 10 000 Zagreb Telefon i fax: 01/ 3646 014, 01/ 3646 037 E-mail: uprava@aquarius-grupa.hr Web site: www.aquarius-grupa.hr progressive |

12:2012

59


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

NESCAFÉ 3u1 Macchiato i NESCAFÉ 2u1 Espresso Instant prah za napitak od topive kave mliječnog okusa, sa šećerom i sladilom i instant prah za napitak od topive kave sa šećerom. Svoj već bogati asortiman proizvoda, NESCAFÉ je u listopadu upotpunio s dva nova okusa: 3u1 Macchiato i 2u1 Espresso. Poznato je kako je kava, nakon vode, najpopularniji napitak i neizostavni dio naše svakodnevice. Tome svjedoči i istraživanje GfK grupe provedenog za Nestlé prema kojemu potrošači ispijanje kave povezuju s druženjem, razbuđivanjem, uživanjem, vremenom koje posvećujemo sebi, ali i s prednostima jednostavne pripreme. 25% ispitanika istaknulo je tako brzinu pripreme kao glavni razlog konzumacije 3u1 i 2u1 proizvoda, a veliki postotak ljubitelja kave očekuje da ih ona razbudi i da im energiju za radne zadatke tijekom dana. Upravo su ti rezultati dali poticaj za lansiranje snažnog napitka intenzivnog okusa – NESCAFÉ 2u1 Espresso. Kod 23% mlađe populacije 3u1 predstavlja prvi susret s ritualom ispijanja kave. Za njih smo zbog toga pripremili iznimno blagi, mliječni okus kave – NESCAFÉ 3u1 Macchiato. Logističke informacije: NESCAFÉ 3u1 Macchiato prutić 10g, 192 kom/kart., EAN kod proizvoda 59461234; NESCAFÉ 2u1 Espresso prutić 7g, 192 kom/kart., EAN kod proizvoda 59461241 Preporučena MP cijena: 1,99 kn Proizvedeno u: Nestlé România SRL Uvoznik za HR: Nestlé Adriatic d.o.o., Avenija V. Holjevca 40, 10 010 Zagreb Besplatni info broj: 0800 600 604 Web site: www.nestle.hr; www.nescafe.com.hr

Novo iz prve tvornice Paprenjakatradicionalnog hrvatskog kolača: PAPRENJAK ORIGINAL i PAPRENJAK INTEGRAL Pričom "Zlatarovo Zlato" Augusta Šenoe prije 15 godina začet je čaroban Paprenjakov svijet satkan bogatom tradicijom, izuzetnom poduzetničkom vizijom i predanim radom. Nastao je jestivi suvenir Paprenjak, a s vremenom smo etablirali i brend. Naša priča ide dalje. Proizveli smo nove proizvode namijenjene širem tržištu: "Paprenjak Original" su papreni kolačići originalne tradicionalne recepture; izvor je vlakana, a nema trans-masnih kiselina. "Paprenjak Integral" rađen je od brašna koje sadrži sve dijelove žitnog zrna i stoga je najpovoljnije za ljudsku ishranu. Bogato je bjelančevinama, vitaminima (osobito B grupe - iz posija, te vitamina E - iz klica) i mineralima. Ovaj proizvod bogat je vlaknima i nema trans-masnih kiselina. Razvijen je uz stručno praćenje Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Marketinška podrška: www.paprenjak.hr, facebook.com/paprenjak, katalozi dm-a Logističke informacije: Paprenjak Original: 150 g/cijena 19,90 kn; Paprenjak Integral: 150 g/cijena 21,90 kn u prodaji od 19.12.2012. u odabranim dm prodavaonicama. Proizvođač: Paprenjak d.o.o. Zagreb, Savica Šanci 115 Web site: www.paprenjak.hr, f: facebook.com/paprenjak 60 progressive |

12: 2012

FRESKA – zimski okusi Ponuda Freska mliječnih proizvoda od sada je bogatija za dva specijalna, limited edition jogurta, koji donose okuse medenjaka i pečene jabuke. U voćnom jogurtu s okusom pečene jabuke nalaze se komadići jabuke, koji u kombinaciji s karameliziranim šećerom daju prepoznatljiv štih deserta obožavanog u mnogim obiteljskim domovima. Za ove hladne dane mliječni brend Freska nudi i jogurt s okusom medenjaka, koji će ugrijati vaš duh aromom upravo ispečenog božićnog kolača. Kao i voćni jogurt pečena jabuka, Freska jogurt medenjak dolazi u čašicama od 200 grama, koje su ukrašene prikladnim i atraktivnim dizajnom. Promocija: TV spot, oglasi u tisku, POS – wobbleri. Logističke informacije: 20 komada/karton (jedinična težina proizvoda – 200 g) Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr

Vrhnje za kuhanje PET 0,5l Vindija je na tržište lansirala vrhnje za kuhanje 'z bregov u potpuno novom pakiranju – moderno dizajniranoj PET boci od pola litre. Ovaj visoko kvalitetan proizvod, koji pripada Vindijinoj grupi slatkih vrhnja, prikladan je za pripremu različitih vrsta jela. Stoga je Vindija i na samoj ambalaži pripremila dva izvrsna recepta, na način da svaka boca 'z bregov vrhnja naizmjenično ima drugi recept. Osim savjeta za pripremu zapečene piletine, novo izdanje vrhnja za kuhanje 'z bregov donosi i recept za pripremu ukusnih njoka od špinata i tri vrste sira. Logističke informacije: 6 komada/karton (jedinična težina proizvoda – 0,5 l) Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr

Neutrogena s norveškom formulom Ono što svakako morate imati u torbi je Neutrogena zaštitna krema za ruke s norveškom formulom koja će vam omogućiti svježinu, hidrataciju i mekoću u jednom potezu. Jedinstveni je proizvod koji sadrži čak 4 puta više glicerina od ostalih krema i losiona, a već nakon prve upotrebe učinit će kožu nježnom i mekom. Losioni su tijekom ljetnih mjeseci prvi izbor zbog svoje lagane teksture, no dolaskom hladnijih dana treba ih zamijeniti kremama koje dublje hidratiziraju kožu te je čuvaju od hladnog vjetra. Norveška formula čini Neutrogena kremu za ruke trenutnim rješenjem za olakšanje i zaštitu čak i izrazito suhe i ispucale kože na rukama te uklanja crvenilo i hrapavost. Cijena: od 37,90 kn


Premium PIK šunke u novom ruhu

| 12:2012

PIK šunke u novom pakiranju već na prvi pogled govore kako je riječ o istinskoj deliciji. Visoko kvalitetni proizvodi napravljeni su od pomno odabranih komada mesa, a namijenjeni su onima koji ne pristaju na kompromis već očekuju samo najbolje za svoja nepca.

PIK ŠUNKE > bogate proteinima > bez glutena > bez laktoze > premium kvaliteta

 ŠUNKA DELIKATES - BLAGI OKUS Šunka čije samo ime Delikates jasno govori kako je riječ o proizvodu vrhunske kvalitete i primamljivog okusa, prvi je odabir istinskih gurmana. Proizvodi se od cijelog svinjskog buta te se kuha u vlastitom soku, što doprinosi njenom specifičnom prirodnom nježnom okusu.

 ŠUNKA FINA - BLAGO DIMLJENA Neodoljiva aroma dima, nježna tekstura i samo najbolji sastojci, pravi su razlog zašto je zovemo Fina. Najbolji je odabir za gurmane i ljubitelje aromatičnih šunki s naglašenim okusom i mirisom dima.

 ŠUNKA PREMIER - TRADICIONALNI OKUS Premier šunke i podrijetlo sirovina čini ovaj proizvod vrhunskim užitkom za sve poznavaoce mesnih delicija rustikalnog okusa. Proizvodi se od cijelog svinjskog buta te se nakon kuhanja dimi prirodnim postupkom dimljenja, što joj daje specifičnu privlačnu aromu. Premier šunka je vrhunac ponude PIK-a.

Najbolje šunke koje možete zamisliti progressive |

12:2012

61


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

62 progressive |

12: 2012

Progressive No 125  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 10 years experie...