Page 1

PROGRESSIVE MAGAZIN

PRVI SPECIJALIZIRANI ČASOPIS ZA TRGOVINU MJEŠOVITOM ROBOM

GODINA XIV

BROJ 158

ISSN 1331-7865

www. p ro g re ss i ve.co m . h r

AKTUALNO

13. Progressive FMCG /RETAIL konferencija Više kanala prodaje = Formula rasta naziv je ovogodišnje Progressivove konferencije koja će se održati 3.5.2016. u hotelu Esplanade. Naše su konferencije izvrsna platforma za razmjenu znanja i uspostavljanje novih vrijednih konatakata. Goste očekuje zanimljiv dnevni red, iskusni govornici, ključne poruke, globalni igrači i intenzivan networking! Dobro nam došli!

KATEGORIJE MJESECA

› Žitarice › Sokovi INTERVJU

Lidija Drobac Country Group Manager Adriatic, KOTANYI d.o.o.


ISSN 1331-7865


SADRŽAJ&UVODNIK PROGRESSIVE TRAVANJ 2016. UVODNIK VIJESTI IZ ZEMLJE LJUDI I DOGAĐAJI IZ REGIJE IZ SVIJETA

5 6 8 10 12

TEMA BROJA ŽITARICE

14

Anketa

22

U FOKUSU NEPREHRANA Sredstva za brijanje i depilaciju

24

INTERVJU MJESECA LIDIJA DROBAC / KOTANYI d.o.o. Country Group Manager Adriatic 26 U FOKUSU PREHRANA Sokovi

30

FINANCIJE I POREZI Outsourcing pravnih usluga

34

LJUDSKI RESURSI Mit o multitaskingu

36

TEHNOLOGIJA Nova era marketinške strategije

38

FMCG PLUS Procjena vrijednosti nematerijalne imovine na primjeru brendova

40

AKTUALNO Top 5 globalnih trendova

44

IZTL Glavni razlozi posjeta trgovina su blizina i akcije 46 PROFIL DARKO IVANČEVIĆ, Zagrebačka pivovara / direktor marketinga 48 PROMOCIJE

50

26

6

78%

potrošača u populaciji od 15 do 64 godina barem ponekad konzumira kategoriju gaziranih bezalkoholnih pića

30

4

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

14


Urednice

Progressive FMCG/ RETAIL konferencija! S ciljem povećanja zarade, ali i dugoročnog utjecaja na lojalnost kupaca, višekanalna prodajna strategija sve više dolazi u prvi plan. Kako bi osigurali svoje pozicije, proizvođači i trgovci kupcima moraju ponuditi velik izbor proizvoda, uštedu vremena i praktičnost (ali i užitak) kupovine.

PRIDRUŽITE NAM SE I OVE GODINE U ZAGREBAČKOM HOTELU ESPLANADE I RAZMIJENITE ZNANJA S ISKUSNIM VIZIONARIMA I DONOSITELJIMA ODLUKA U FMCG/ RETAIL INDUSTRIJI, POVEŽITE SE S KLIJENTIMA I UNAPRIJEDITE ODNOSE SA SVOJIM POSLOVNIM PARTNERIMA!

Marija Kosor marija.k@crier.hr

Višekanalna prodaja podrazumijeva strategiju koja potrošačima nudi mogućnost izbora načina kupovine. Cjelokupna strategija uključuje kupovinu u trgovini, putem web stranica, telefonsko naručivanje proizvoda, naručivanje putem e-maila, interaktivnu televiziju, katalošku prodaju, mogućnost usporedbe cijena putem internetskih stranica… Pred novim su izazovima i opskrbni lanac i portfelj logističkih nekretnina. Porast internetske trgovine i kupovine putem mobitela ima značajan utjecaj na potražnju za logističkim prostorom. Specifični zahtjevi koje nameće višekanalna prodaja oblikuju nove trendove na tržištu nekretnina, kako bi se zadovoljila rastuća potreba za prostorima koji su u stanju vršiti brzu i učinkovitu dostavu sve većem broju krajnjih korisnika. U duhu sve kompleksnijih prodajnih strategija, na Progressive konferenciji koju ćemo, pod egidom VIŠE KANALA PRODAJE = FORMULA RASTA održati 3. svibnja 2016. u zagrebačkoj Esplanadi, razgovarat ćemo i o različitim prodajnim formatima i konceptima, kreativnim pristupima prodaji i prezentaciji brendova ‘na terenu’, analizirat ćemo odmak od tradicionalnog poimanja trgovine i razgovarati o ključnim izazovima koje višekanalnom pristupu nameće predvodnik revolucije – umreženi kupac! Pridružite nam se i ove godine u zagrebačkom hotelu Esplanade i razmijenite znanja s iskusnim vizionarima i donositeljima odluka u FMCG/RETAIL industriji, povežite se s klijentima i unaprijedite odnose sa svojim poslovnim partnerima! Dobro došli na 13. po redu veliku godišnju Progressive konferenciju!

Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428 Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278 Suradnici Majda Babić, Nielsen Lovre Botica, Mazars Andrija Garofulić, Mazars Jelena Jakšić, Ipsos Puls Karla Kovač, Ipsos Puls Darko Pavić, Service Plus Group Matej Pavlić, Tecumviva Toby Pickard, IGD Gordan Rotkvić, Crowe Horwath Martina Soršak Susović, Hendal Prodaja/marketing Progressive prodaja@crier.hr 01/ 4854 278 Izvršna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431 Grafička priprema

Group Manager John Whitbread john@crier.co.uk Tisak:

Progressive magazin izlazi jednom mjesečno i besplatan je za ciljnu skupinu (trgovine, proizvođače, distributere, uvoznike i izvoznike robe široke potrošnje) u Hrvatskoj. Izdavač zadržava pravo odrediti ciljnu skupinu čitatelja. Za članke, slike i oblikovanja objavljena u ovom časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reproduciranje, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elektroničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

5


VIJESTI

Iz zemlje Podravkin novi razvojni program za mlade zaposlenike

Podravka je pokrenula novi razvojni program mladih zaposlenika pod nazivom „SHAPE UP“. Namijenjen je mladim zaposlenicima nakon pripravništva koji imaju do pet godina radnog staža. Ukupno 52 zaposlenika razvijat će svoje kompetencije u dvogodišnjem strukturiranom programu. U tom vremenskom razdoblju proširivat će postojeća i usvajati nova poslovna znanja, raditi na zahtjevnijim zadacima i mini projektima, ali i razvijati soft vještine usmjerene na upravljanje sobom. đđđ

Orbico distributer Lavazza kave za Hrvatsku

Tvrtka Orbico novi je distributer Lavazza kave za područje Hrvatske. Kako se navodi u priopćenju talijanskog proizvođača kave, ugovor između Lavazze i Orbica potpisan je u Torinu, a njime je definirana distribucija u maloprodaji i HoReCa kanalu. Ugovor se isključivo odnosi na područja maloprodaje i HoReCe na području Hrvatske dok distributeri kapsula za uredsku upotrebu u Hrvatskoj i dalje ostaju tvrtke 6

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

Drinkomatic i Trivending. Talijanska Lavazza šesti je najveći proizvođač kave na svijetu, ima oko tri tisuće zaposlenih, a prihodi su joj prošle godine iznosili 1,4 milijarde eura. Lavazza je, kako se navodi, prisutna u više od 90 zemalja kroz svoje podružnice i distributere te izvozi oko 55 posto proizvodnje. đđđ

Tisak paket Paketomat - strateški partner Abrakadabre

Tisak u cijeloj Hrvatskoj, na više od 50 lokacija u svim većim hrvatskim gradovima, nudi svoju novu, inovativnu logističku uslugu - Paketomat. Paketomat služi kao mjesto dostave kod kupnje putem interneta, no i kao klasično mjesto s kojeg se šalju i zaprimaju paketi. Slanje i preuzimanje paketa moguće je u svega 7 sekundi. „Ukupna vrijednost investicije Tiska u ovaj projekt iznosi deset milijuna kuna. Usluga Paketomata dodatno je unaprijeđena suradnjom s novim online mallom Abrakadabra kao strateškim partnerom, u kojem kupci imaju i mogućnost odabira inovativne, jednostavne i povoljne usluge dostave putem Paketomata u bilo koje doba dana“, izjavio je Hrvoje Kraljević, predsjednik Uprave Tiska. đđđ

A007 predstavio novi online mall Abrakadabra

A007, tvrtka u sastavu Agrokor koncerna, otvorila je virtualna vrata Abrakadabre, novog online malla, u kojem su hrvatskoj javnosti dostupni najpoznatiji domaći i svjetski brendovi. Abrakadabra na domeni www.abrakadabra.com trenutno nudi 100.000 artikala iz kategorija Auto-Moto, Bijela tehnika, Vrt i alati, Računala i periferija, Igračke, Knjige, Ljepota i njega, Moda, Oprema za bebe, Potrošačka elektronika te Sport i dodaci prehrani, odnosno gotovo 1000 brendova koji dolaze od više od 200 partnera. Jedna od posebnosti Abrakadabre svakako je Avenue de CRO – jedino online mjesto na kojem se nalazi odjeća hrvatskih dizajnera.

Sporazum o suradnji VELPRO i mali trgovci Uspješnu višegodišnju suradnju i podršku malim trgovcima u Hrvatskoj, VELPRO je dodatno potvrdio potpisivanjem Sporazuma o poslovnoj suradnji s Udrugom trgovaca Sisak i Udrugom trgovaca Zadarske županije. Ugovore su potpisali Dražen Kocijan, direktor društva VELPRO – CENTAR d.o.o., Zoran Paleka, predsjednik Udruge trgovaca Zadarske županije i Vladimir Deverić, predsjednik Udruge trgovaca Sisak koji su tom prilikom najavili i još kvalitetniju suradnju. VELPRO od svog osnutka uspješno surađuje s malim trgovcima, a partnerski odnos se kontinuirano proširuje kroz različite projekte koji za cilj imaju podršku, očuvanje i unapređenje poslovanja malih trgovaca u Hrvatskoj.


100.000

artikala trenutno nudi novi online mall Abrakadabra, odnosno gotovo 1000 brendova koji dolaze od više od 200 partnera

eKupi.hr je web trgovac godine Naziv web trgovca godine 2016. osvojila je trgovina eKupi.hr dok su najboljim trgovinama u kategorijama Omni channel i Pure player proglašene trgovine Sonusart.hr i Gizzmo.hr. Nagrade za izvrsnosti u web prodaji dobilo je 13 trgovina. Primjere dobrih praksi poslovanja nagradili su rezultati istraživanja Shopper's Mind koji su otkrili kako na webu vrlo često kupuje čak 47% hrvatske online populacije dok petina hrvatskih korisnika interneta na webu kupuje redovito.

Matija Jagić pobjednik METRO Junior Top Chefa

Kaufland otvorio hipermarket u Sloboštini Trgovački lanac Kaufland otvorio je novu poslovnicu u Zagrebu u Sloboštini čime je otvoreno preko 170 novih radnih mjesta. Kaufland Hrvatska, na čijem je čelu direktor Andreas Wendy, posljednjih je godina znatno pojačao ekspanziju čime je poslovnica u Sloboštini 36. u Hrvatskoj, a 8. na području Zagreba. Na preko 2.600 četvornih metara kupcima se nudi više od 20.000 različitih proizvoda. Glasnogovornik Kauflanda Dubravko Kušec ističe da je većina prehrambenih proizvoda hrvatskih proizvođača dok Kauflandovu robnu marku K-Classic čini oko 1600 proizvoda čime se nudi vrhunska kvaliteta po najpovoljnijoj cijeni. Kaufland je povodom otvorenja donirao ček u iznosu od 20.000 kuna Osnovnoj školi Otok.

Agrokor jača i širi svoju Upravu Mislav Galić, uz svoju sadašnju poziciju izvršnog potpredsjednika Agrokora za Poslovnu grupu Hrana, preuzeo je i upravljanje tvrtkom Jamnica d.d., kao njen novi predsjednik Uprave. Ivica Sertić, dosadašnji predsjednik Uprave Jamnice, postao je novi član Uprave Agrokora te izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku. Time je Uprava Agrokora dodatno osnažena, a oba iskusna i uspješna menadžera imat će priliku na najbolji način primijeniti svoja poslovna i upravljačka znanja i vještine, poručili su iz Agrokora.

Matija Jagić osvojio je titulu METRO Junior Top Chefa dok je drugo mjesto osvojio Marin Dvorničić iz Opatije, a treće Tina Đerek iz Splita. "Proteklih mjesec dana bilo je uzbudljivo, naporno i zabavno. Nije bilo lako kuhati za vrhunske hrvatske kuhare i baš sam zato ponosan na pobjedu! Tijekom cijelog projekta najviše mi se svidjela edukacija na kulinarskom institutu KulIN, zbog čega me dodatno veseli ova pobjeda jer će mi omogućiti da edukaciju na KulINu nastavim na jesen", izjavio je Matija. Pobjednik je osvojio dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu KulIN koji s ALMA la Scuola Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja kuhara.

Heineken Hrvatska preuzima poslovanje Laško Grupe

S početkom travnja završen je proces preuzimanja Laško Grupe d.o.o., hrvatskog društva do sada u vlasništvu Pivovarne Laško iz Slovenije, koja je u potpunosti integrirana u tvrtku Heineken Hrvatska d.o.o.. Nakon završene akvizicije i pripajanja, Heineken Hrvatska je preuzeo operativno poslovanje Laško Grupe stekavši 100 posto poslovnih udjela od Pivovarne Laško. Dogovor o preuzimanju uslijedio je nakon što je Heineken preuzeo Pivovarnu Laško i Union u Sloveniji. Heineken Hrvatska, u čijem se portfelju nalaze vrhunski brendovi poput Karlovačkog, Heinekena, Amstel Premium Pilsenera, Edelweiss Snowfresha, Desperadosa te Strongbowa, ovim preuzimanjem dobiva i poznate brendove Laško i Union, uključujući i Union radlere i pivo Specijal. TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

7


VIJESTI

Ljudi i dogođaji Jana predstavila limitiranu ediciju Samo ljubav

Jana je predstavila novu, limitiranu ediciju Jana Samo ljubav u kojoj dominiraju motivi srca u različitim bojama i veličinama, simbolizirajući svu širinu, raskoš i snagu ljubavi te njezin nezaobilazan utjecaj na svakodnevni život. Da samo ljubav mijenja svijet i donosi pozitivne promjene u život prenose poruke ljubavi koje potpisuje Louise Hay na novoj ediciji Jana bočica. Brojne poznate osobe, glumci, književnici, umjetnici imali su priliku biti dio ovoga lijepog događaja i svjedočiti kako je ljubav ta koja pokreće svijet, čini život ljepšim i iz dana u dan puni posebnom energijom. đđđ

Kampanja dm-a Ljepota kakvom je mi vidimo

dm je uz pomoć voditeljice Marijane Batinić i dizajnerice Đurđice Vorkapić predstavio svoju novu kampanju 'Ljepota kakvom je mi vidimo' koja se provodi u prodavaonicama dm-a u 60 gradova diljem Hrvatske. Kampanjom, koja traje tijekom travnja, dm svoje kupce 8

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

želi inspirirati u odabiru proizvoda za kožu koji će se dobro uklopiti s proljetnim raspoloženjem i podsjetiti ih da je za lijepu kožu važna pravilna i redovita njega. Jedan od hitova kampanje je i marama Hippy Gardena, koju je Đurđica Vorkapić ekskluzivno dizajnirala za dm-ove kupce. „Inspiraciju za ono što stvaram uvijek potražim na istom mjestu, u sebi i svom kreativnom svemiru. Tako je nastala i inspiracija za Hippy Garden maramu koja je prigodna za proljetne šetnje u prirodi, ali i sva ona druženja na kojima želimo ostaviti dojam istančanog ukusa“, izjavila je Đurđica Vorkapić. đđđ

Iva Taiber na čelu Komunikacija i marketinških servisa Nestlé Adriatic

Iva Taiber nova je rukovoditeljica Komunikacija i marketinških servisa i članica Upravljačkog tima tvrtke Nestlé za regiju Adriatic, koja obuhvaća tržišta Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Kosova i Crne Gore. Po stjecanju diplome na Odjelu ekonomije i lingvistike Sveučilišta u Manchesteru, Iva je započela svoju 20-godišnju uspješnu karijeru u industriji robe široke potrošnje. Posjeduje EMBA diplomu zajedničke poslovne škole École des Ponts ParisTech (ENCP) i Sveučilišta u Edinburghu. Tvrtki Nestlé se pridružila 2002. godine te je u proteklih 14 godina obnašala brojne visoke funkcije u kompaniji. đđđ

Iva Šulentić s mališanima učila o reciklaži

U sklopu EkoPaketa održavaju se brojne edukativne radionice na kojima mališani uče kako reciklirati upotrijebljenu Tetra Pak ambalažu pomoću stroja za reciklažu, točnije pulpera. Riječ je o stroju koji odvaja tri sloja Tetra Pak upotrijebljene ambalaže – aluminij, plastiku i karton. U procesu odvajanja, karton se u vodi rastvara na drvna vlakna od kojih se jednostavnim postupkom izrađuje reciklirani papir koji mališani kasnije koriste za kreativne crteže. Jedna takva radionica održana je i u Dječjem vrtiću Slavuj u Svetoj Nedelji, u kojoj je sudjelovala i ambasadorica projekta Iva Šulentić koja je s mališanima izrađivala reciklirani papir od upotrijebljene Tetra Pak ambalaže te se iznenadila kako djeca već u predškolskoj dobi imaju visoku ekološku svijest, upravo zahvaljujući ovakvim projektima koji na zabavan način mališanima prenose „zelene“ vrijednosti.

Novi jedinstveni koncept - Magenta 1 Magenta 1 je potpuno novi koncept Hrvatskog Telekoma kojim korisnici, spajanjem fiksnih i mobilnih usluga, ostvaruju dodatne besplatne pogodnosti za sve članove kućanstva. S agencijama McCann Zagreb i Fahrenheit, HT je pripremio kampanju koja donosi zanimljiv TV spot o ocu spasiocu koji propušta svoj rođendan, ali ga zahvaljujući uslugama HT-a obitelj i prijatelji razvesele na originalan način. "Topla obiteljska priča o tome kako uvijek i svugdje možete biti sa svojim najdražima, praćena s pjesmom koja je dobro znana svim generacijama, činila nam se kao dobra kombinacija za predstavljanje novog koncepta - Magenta 1 svijeta", poručili su iz HT-a.


PIK Vrbovec u projektu Zdravo radno mjesto

Poliklinika Aviva, u suradnji s PIK Vrbovcem, pokrenula je pilot projekt pod nazivom 'Zdravo radno mjesto' s ciljem prevencije bolnih stanja koja mogu nastati pri obavljanju svakodnevnih poslova na radnom mjestu, ali i kod kuće. U PIK Vrbovcu održano je prvo u nizu predavanja, a stručni tim Avive osmislio je i prilagodio vježbe za radnike. Pravovremenom brigom za zdravlje mogu se spriječiti potencijalne tegobe koje

priroda određenog radnog mjesta može prouzročiti. đđđ

Dubravko Folnović direktor Adria Snack Company d.o.o.

Franck Grupa dobila je novog člana upravljačke strukture Adria Snack Company d.o.o., direktora društva Dubravka Folnovića. Nakon što je diplomirao marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Folnović je karijeru započeo u nabavi Gastro Grupe. Krajem 2008. prelazi u Dukat, gdje do prelaska u Adria Snack Company radi na

rukovodećim pozicijama za područje Hrvatske i regije. Svoje stručno znanje dodatno je usavršio i na specijalističkom studiju prodajnog menadžmenta. Adria Snack Company, kao joint venture partnerstvo između Francka i Intersnacka, s radom je počeo 1. listopada 2015. Cilj partnerstva je realizacija dugoročne zajedničke strategije snažnog fokusa na razvoj poslovanja u segmentu slanog snacka. đđđ

Davor Katalinić operativni direktor tvrtke Billa Hrvatska Davor Katalinić s 1. travnja 2016. imenovan je operativnim direktorom tvrtke Billa Hrvatska te se pridružio kao treći član Upravnog odbora u kojem su Martin

Missbrandt, predsjednik Uprave, i Nenad Budimir, financijski direktor. Katalinić je zaposlenik tvrtke REWE International AG od početka 2016. Nakon studija elektrotehnike i računarstva i postdiplomskog studija iz menadžmenta, a prije početka svoje karijere u maloprodaji kao menadžer nabave neprehrambenih proizvoda u tvrtki Metro Cash & Carry Hrvatska, Katalinić je svoje iskustvo gradio kao projektni menadžer u Njemačkoj te kao prodajni menadžer u tvrtki EXOR Informatički Inženjering. đđđ

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

9


VIJESTI

Iz regije Vlasnici CarrefourSA prodaju udjele Vlasnici turskog lanca supermarketa CarrefourSA angažirali su Bank of America Corp. za prodaju udjela u zajedničkom pothvatu poboljšanja trgovanja dionicama na burzi u Istanbulu. Tvrtke nisu donijele konačnu odluku o prodaji dionica, otkrio je neimenovani izvor uključen u pregovore, koji ne želi biti imenovan jer su planovi tvrtke privatni. CarrefourSA Carrefour Sabanci Ticaret Merkezi AS – kontrolirana od strane francuskog diva Carrefour SA i turskog konglomerata Haci Omer Sabanci Holding AS – planira tzv. sekundarnu javnu ponudu. Ulistavanje će potaknuti likvidnost CarrefourSA kako se budu poboljšavali dobit i prihodi kompanije. đđđ

Zaposlenici Tesca planiraju štrajk

Zaposlenici mađarske podružnice maloprodajnog diva Tesco oformili su odbor za štrajk, nakon što pregovorima o povećanju plaće nisu postigli željene rezultate, izvijestio je mađarski dnevni list Magyar Idők. Prvi val štrajkanja uključit će zaposlenike koji pripremaju i provode online isporuke. Sindikat radnika traži porast plaća za 20% od travnja te povećanje za 15% od rujna za online odjel. Ova bi povećanja kom10

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

paniju otprilike stajala 5 milijardi forinti, što je, prema sindikatu, iznos koji bi Tesco koristio za plaćanje nedjeljnog rada za cijelu godinu da su trgovine nastavile raditi nedjeljom. Naime, zakon o neradnoj nedjelji stupio je na snagu prošle godine, navodi Magyar Idők.. đđđ

Auchan otvara lanac trgovina za zdravlje i

Mreža za sigurnost hrane na Balkanu

Šest zemalja na jugoistoku Europe udružilo se s ciljem unapređenja sigurnosti hrane i zaštite zdravlja potrošača kreirajući Južnoeuropsku mrežu za sigurnost hrane i kontrolu kvalitete (South East European Network for Food Safety and Quality Control - SEEN FSQC), sa sjedištem u Zagrebu. Nova asocijacija će također biti odgovorno za harmonizaciju standarda na bazi domaćih ili internacionalnih zakona, edukaciju i razmjenu znanja, stručnjaka i usluga. SEEN-FSQC-om će upravljati znanstveni i instituti za javno zdravlje Hrvatske, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije. Do početka ljeta će im se pridružiti i vodeće institucije iz Srbije, Bugarske, Rumunjske, Grčke, Mađarske i Albanije. Asocijacija bi trebala pružiti brojne pogodnosti, prije svega kada je riječ o zdravlju 72 milijuna ljudi, kao i olakšati regionalne odnose, trgovinu hranom, a samim time i unaprijediti ekonomski rast. đđđ

Auchan je najavio planove za lansiranje lanca trgovina za zdravlje i ljepotu u Rusiji. Trgovac će prve tri samoposlužne prodavaonice otvoriti u narednim mjesecima, a svoj lanac planira prilagoditi konceptu Lillapois u Italiji. Asortiman Lillapoisa sastoji se od proizvoda za dom i osobnu njegu, uključujući brendove kao što su Garnier, L`Oreal Paris i Pupa. Na kraju 2015., Auchan Rusija poslovao je kroz 92 trgovine: 58 klasičnih hipermarketa, 27 Auchan City hipermarketa i sedam hipermarketa Nasha Raduga.

Lidl gradi četiri prodajna objekta u Srbiji Njemački Lidl započeo je gradnju četiri objekta u Srbiji, a rok završetka je 1. listopada 2016. godine. Budući projekti su u pripremi diljem Srbije, a sljedeći val gradnje kreće tijekom ljeta ove godine. Lidl u Boru prostirat će se na parceli od 8.000 m2 dok je veličina prodajnog prostora 2.600 kvadrata. Projekt Lidla u Šapcu napravio je Delta inženjering, izvođač radova je Diastasi Construction, a stručni nadzor je povjeren tvrtki DBA. Lanac Lidl već ima prodajni objekt u Smederevu, a pored Bora trenutno gradi prodavaonice i u Beogradu i Zrenjaninu.


100

-tu prodavaonicu Spar će ove godine otvoriti u Sloveniji Izvor: Bisnode.hr

Prva Idea Super prodavaonica u Subotici U Subotici je, u sklopu Shopping retail parka, otvorena prva Idea Super prodavaonica u ovom gradu. Nova Idea Super prostire se na gotovo 800 kvadratnih metara prodajnog prostora i potrošačima nudi veliki asortiman proizvoda za kupovinu ’sve na jednom mjestu’.

Mercator rebrendira trgovine i lansira novi koncept

Mercator, u vlasništvu koncerna Agrokor, rebrandira trgovine u Crnoj Gori te lansira novi koncept trgovina, IDEA London u Srbiji. Mercator je započeo proces rebrendinga svojih Roda trgovina u Crnoj Gori u Idea trgovine. Kao dio procesa, rebrendirane će trgovine nuditi i asortiman Konzumove private marke. Također, Mercator je otvorio novi koncept trgovina IDEA London u Beogradu. Trgovina svojim izgledom ‘dočarava ambijent kupovine u Londonu “. Dostupni asortiman uključuje “tradicionalne britanske proizvode s naglaskom na najkvalitetnije pivo, čaj i kekse”, poručuju iz trgovačkog lanca. Kako bi proslavio otvorenje trgovine, trgovac je organizirao festival Londonu u Beogradu koji je privukao 68.000 ljudi zabavnim programom koji je uključivao i autobus na kat koji je vozio po gradu.

Dobitak Gomexa iznosio 1,6 milijuna eura u 2015. Ukupan promet Gomexa u 2015. godini bio je 75,5 milijuna eura, a dobitak 1,6 milijuna eura. U narednom razdoblju kompanija se planira dalje širiti, prije svega u Beogradu i Sremu. Također, bit će renovirane i prodavaonice koje još nisu rekonstruirane, a u maloprodajnim objektima povećava se energetska efikasnost. Prošle godine napravljeno je novo brendiranje kompanije, a mnogo se ulaže i u privatne robne marke, kojih sada ima pet. Trgovački lanac Gomex iz Zrenjanina obilježava 21 godinu uspješnog poslovanja. Obiteljska tvrtka, koja je počela sa samo tri zaposlena, danas zapošljava 1.319 radnika.

Spar ove godine u Sloveniji otvara svoju 100. trgovinu Drugi najveći slovenski trgovac Spar planira otvoriti svoju 100. prodavaonicu u 2016., nakon pozitivnih rezultata prodaje u 2015. Govoreći o poslovnim rezultatima za 2015., generalni direktor Igor Mervič je izrazio zadovoljstvo što tvrtka posluje bez gubitaka tijekom svojih 25 godina poslovanja u Sloveniji. Spar je zabilježio bolje rezultate od prosjeka na tržištu u 2015. godini, generirajući prihode od 732,6 milijuna eura (u odnosu na 729,6 milijuna eura u 2014. godini) i neto dobit od oko 18,4 milijuna eura. Mervič pozitivan učinak pripisuje uvođenju Spar City formata i Spar To Go gotovih jela, kao i Sparovoj kartici lojalnosti. Prošle je godine Spar Slovenija otvorila pet novih trgovina i sada ih je ukupno 97.

Carrefour se fokusira na convenience trgovine

Carrefour planira cijelo tržište Poljske ‘pokriti’ sa svim formatima trgovina, s jakim naglaskom na convenience trgovine, najavio je Guillaume de Colognes, CEO Carrefour Poljska. Ekspanzija trgovina u 2016. bit će u skladu s prethodnom godinom. Carrefour planira otvoriti oko 150 vlastitih, kao i franšizne trgovine. Trgovac će u ovoj godini uložiti 61 milijuna eura, od čega će 37 milijuna eura biti izdvojeno u modernizaciju i renoviranje tekuće mreže trgovina. Program renoviranja pokrenut je 2014. Carrefour je preuredio 15 hipermarketa, 50 supermarketa i devet trgovačkih centara prošle godine. Osim toga, otvorio je jedan hipermarket, dva supermarketa i 120 convenience trgovina. Carrefour je na kraju 2015. imao 84 hipermarketa, 139 supermarketa i 573 convenience trgovine (370 Carrefour Expressa, 165 Globi i 38 Galerie Alkoholi trgovina). đđđ TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

11


VIJESTI

Iz svijeta Metro Grupa želi bržu digitalizaciju prehrambene industrije

Metro Grupa želi se više fokusirati na digitalizaciju prehrambene industrije u narednih nekoliko godina te ukazuje na mogućnosti koje bi digitalna prehrambena industrija mogla ponuditi, ističući da mnogi još uvijek nisu svjesni tih mogućnosti. Metro Grupa želi podržati oko 30 start-upova koji bi trebali pomoći da se prehrambena industrija digitalizira. Metro planira i investirati u kompanije koje su već napredovale u ovom području. đđđ

Austrijanci trošili više na svježe proizvode

Austrijski potrošači trošili su tijekom 2015. godine u prosjeku 140 eura po domaćinstvu mjesečno na svježe proizvode, a istraživanja pokazuju da je prodaja porasla ukupno 1,3%. Nabavke povrća i voća prošle godine doživjele su rast prodaje dok su se 12

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

meso i mliječni proizvodi kupovali nešto manje. Više se trošilo i kada je riječ o organskoj hrani, koja je tijekom posljednjih pet godina doživjela rast od 29%. Oko 120 eura mjesečno po domaćinstvu prošle je godine trošeno na organske proizvode. Povećala se i prodaja svježih proizvoda privatnih marki koji su bili zaslužni za 77% prodaje, na primjer jaja. đđđ

Mars uvodi GMO oznake na etiketama

Mars će na svoje etikete na hrani koja se prodaje u SAD-u staviti oznaku da sadrži genetski modificirane sastojke. Američki gigant će ovo učiniti kako bi zadovoljio propise u Vermontu koji stupaju na snagu u srpnju, a po kojima će biti obavezno navođenje GMO oznake ukoliko hrana sadrži takve sastojke. Mars, koji je vlasnik brendova od Snickers čokolade do Uncle Ben’s riže, rekao je da će se ove etikete nalaziti na njihovim proizvodima diljem SAD-a. U zemlji se vodi debata o tome jesu li GMO sastojci štetni po ljudsko zdravlje iako se na policama trgovina nalaze već desetljećima. Sve je više onih koji podržavaju uvođenje GMO oznaka dok su oni koji se zalažu za hranu bez GMO sastojaka, naročito pristaše organske hrane, inzistirali da označavanje bude zakonski regulirano. đđđ

METRO Grupa razdvaja poslovanje Uprava Metroa AG priprema razdvajanje poslovanja na dvije tvrtke: (1) veleprodajnu i prehrambenu grupu (Metro, Makro i Real) i (2) grupu za proizvode i usluge u potrošačkoj elektronici (Media-Saturn). “Kreiranje dviju nezavisnih tvrtki logičan je nastavak procesa transformacije Metro Grupe prema rastu te snažnijem fokusu na kupce i poduzetništvo. Razdvajanjem ćemo na tržištu stvoriti dvije kompanije koje ostvaruju ponajbolje poslovne rezultate i imaju vodeću poziciju na tržištu u svojim segmentima prodaje. Temelji za razdvajanje stvoreni su zahvaljujući kontinuiranom rastu prodaje Metro Cash & Carryja tijekom deset kvartala te najvišem tržišnom udjelu Media-Saturna u povijesti poslovanja”, izjavio je Olaf Koch, predsjednik Uprave Metro AG.

Mondeléz prodaje portugalsku tvornicu keksa

Mondelēz International postigao je dogovor s tvrtkom Cerealto o nastavku industrijske aktivnosti u tvornici keksa koja se nalazi u Mem Martinsu (Sintra). Sporazum razmatra mogućnost zadržavanja svih radnih mjesta, kao i prodaju svih strojeva i proizvodnih linija, u vlasništvu Mondelēz International, tvrtki Cerealto. Obje strane očekuju da će se transakcija dovršiti do srpnja 2016. Cerealto bi preuzeo kontrolu nad tvornicom, proizvodnjom i radnicima počevši od 1. kolovoza. Nakon završetka transakcije, Mondelēz će sačuvati svoju komercijalnu strukturu i logistiku u Portugalu, gdje ima 120 radnika i lider je u kategorijama u kojima posluje. Cerealto je prehrambena tvrtka koja već 25 godina lansira proizvode na bazi žitarica u širokom rasponu kategorija.


140

eura mjesečno po domaćinstvu trošili su Austrijanci na svježe proizvode u 2015.

Auchan otkrio solidne rezultate za 2015. godinu Francuski trgovac Auchan Holding izvijestio je o 1,5 postotnom rastu konsolidiranog prihoda u 2015. godini, što predstavlja povećanje za 54,2 milijarde eura. Operativni profit povećan je za 5,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Auchan je ove rezultate opisao kao ‘čvrste’, dodajući da je 2015. za tvrtku bila godina ‘globalne transformacije’. Auchan Holding sastoji se od tri tvrtke: Auchan Retail, Immochan i Oney Banque Accord. Auchan Holding trenutno posluje u 16 zemalja.

Europska unija ulaže u povrće, voće i mlijeko u školama

Carrefour širi Bio format Carrefour je najavio planove za proširenje svog Carrefour Bio formata za 10 prodajnih mjesta do kraja 2016. Trgovac trenutno ima pet trgovina pod nazivom Carrefour Bio banner, od kojih je prvi otvoren u ožujku 2013. godine. Najnovija Carrefour Bio trgovina otvorena je 21. ožujka 2016. Prosječna prodajna površina ovog formata je između 200 i 300 četvornih metara. Ima 3.700 SKU-ova, od kojih su 1.300 do 1.700 privatne oznake. Trgovac je prodao 125 milijuna organskih proizvoda u svojim Carrefour Bio trgovinama.

Ahold i Delhaize prodaju 83 američka supermarketa Kako bi dobili odobrenje Američke agencije za tržišno natjecanja za udruživanje, nizozemski Ahold i belgijski Delhaize spremni su prodati 83 supermarketa, što vjerojatno znači da će njegov lanac supermarketa Martin’s nestati gotovo u cijelosti. Časopis Food World nabrojao je 83 trgovine kojih su se Ahold i Delhaize spremni odreći kako bi dobili odobrenje Agencije za njihovo spajanje. Na listi se nalazi oko 20 Martin’s trgovina, 3 Stop & Shop trgovina i 9 Giant / Landover trgovina. Delhaize bi se riješio nekoliko Food Lion i Hannaford trgovina. Odobri li se spajanje, novoformirana tvrtka imala bi 2.077 trgovina u SAD-u čime bi ta regija pridonijela dvije trećine ukupnog prometa tvrtke.

Europski parlament odobrio je novi prehrambeni program, koji uključuje godišnje investicije od 250 milijuna eura kako bi se djeca potaknula da jedu više povrća, voća i piju mlijeko u školi. Ovo bi trebalo pomoći u borbi s pretilošću djece. Nove investicije uključuju 150 milijuna za distribuciju voća i povrća u školama i još 100 milijuna eura za distribuciju mlijeka, sa čime bi se započelo početkom iduće godine. Fokus će biti stavljen i na lokalne proizvode, biološku poljoprivredu, održivu proizvodnju hrane i višak hrane. Kako je čak jedno od troje europske djece pretilo, europarlamentarci su odobrili ovaj plan. đđđ

Lidl u Belgiji pokrenuo web shop Belgijski kupci Lidla od sada mogu kupovati i putem online shopa. Diskontni lanac već nekoliko godina eksperimentira s online prodajom u Njemačkoj, a sada je po prvi puta pokrenuo web shop u inozemstvu - u Belgiji. Lidl za početak nudi asortiman proizvoda koji se sastoji od 350 neprehrambenih artikala, uključujući proizvode za vrt te odjeću. Riječ je o proizvodima koji su također dostupni u trgovinama, ali obično samo po nekoliko dana. Neki od tih proizvoda na webu će biti dostupni duže vremensko razdoblje. Primjerice, košulje će biti na raspolaganju tijekom cijele godine, a skijaška jakna u zimskom razdoblju, poručili su iz Lidla. đđđ

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

13


TEMA BROJA

Žitarice

Analizirala: Jelena Jakšić, Product Manager, Ipsos Puls

Koristan jutarnji obrok Korisnici kategorije ‘Žitarice’, CRO, II.2015.

45,8% korisnici

54,2%

nekorisnici Korisnici žitarica su značajno više žene nego muškarci. Najviše ih je u dobi od 15 do 39 godina. Srednje i visoko su obrazovani, a polovina ih je zaposlena. Značajno više od prosjeka populacije ih nije u braku ili su u izvanbračnoj zajednici, a 46% ih je u braku. Njih 55% su roditelji, a 32% ih u kućanstvu ima djecu od 4 do 14 godina.

14

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.


SPONZORIRANI ČLANAK

Bon apetit zobene kaše

V

iše od 40 istraživanja pokazalo je da konzumiranje zobenih pahuljica smanjuje razinu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kako bi iz njih izvukli ono najbolje, u suradnji s našim partnerima pomno smo odabrali sirovine i stvorili gotove zobene kaše kojima je dovoljno dodati propisanu količinu vode, dobro promiješati i pričekati 3 minute nakon čega je obrok spreman za konzumaciju. U ponudi su 4 okusa Bon apetit zobenih kaša prema željama sladokusaca: čokolada, lješnjak, malina i jagoda. Topiva vlakna u Bon apetit zobenim kašama mogu vezati značajnu količinu vode i time usporiti probavu. Na taj način osoba koja konzumira kašu duže osjeća sitost i na taj način kaše pomažu u kontroli tjelesne težine. Nedavna istraživanja pokazuju da je prehrana koja sadrži zobene pahuljice izvrsna u prevenciji i

regulaciji krvnog tlaka jer sadrži lignan, biljno vlakno koje može sniziti krvni tlak i do 30%. Također, konzumiranje zobenih pahuljica smanjuje rizik razvijanja šećerne bolesti tipa dva. American Diabetes Association preporučuje osobama koje pate od šećerne bolesti konzumiranje žitarica poput zobi. Od svih jela kojima možete regulirati tlak, zobena kaša je jedna od najmoćnijih namirnica. Svakodnevna upotreba zobenih kaša osvježava organizam i vraća ga u ravnotežno stanje. Sadrži brojne vitamine, mineralne tvari i antioksidante, bogat je izvor ugljikohidrata i željeza. Usprkos biljnom podrijetlu sadrži i mnogo proteina. Kaše su zaslađene fruktozom te sadrže 10 vitamina neophodnih za normalne funkcije u organizmu. Bon apetit zobene kaše možete pronaći u single pakiranju od 50 g i box pakiranju 4*65 g (260 g).

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

15


TEMA BROJA

Žitarice

U

Hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine bilježimo 46% (1 316 228) ljudi koji barem ponekad konzumiraju žitarice. Među našim korisnicima kategorije imamo 18% heavy korisnika kategorije. Oni žitarice jedu minimalno 2-3 puta tjedno i češće. Medium korisnika koji žitarice konzumiraju jednom tjedno do 2-3 puta mjesečno je 14%. Isto toliko je light korisnika koji žitarice konzumiraju jednom mjesečno i rjeđe. Čak 54% ljudi unutar populacije ne konzumira žitarice. Polovini usera kategorije je malo bitno koji brend žitarica će kupiti dok je za samo njih 37% to jako bitno.

VEĆINOM ŽENE

Korisnici žitarica su značajno više žene nego muškarci. Najviše ih je u dobi od 15 do 39 godina. Srednje i visoko su obrazovani, a polovina ih je zaposlena. Značajno više od prosjeka populacije ih nije u braku ili su u izvanbračnoj zajednici, a 46% ih je u braku. Najčešće žive s roditeljima ili

38%

vanbračnim partnerom. Njih 55% su roditelji, a 32% ih u kućanstvu ima djecu od 4 do 14 godina. Prema prihodima kućanstva spadaju u višu klasu stanovništva. Žive u gradu i to najviše Zagrebu i okolici. Žive urbanim stilom života i više su skloni aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Ne prihvaćaju materijalistički nazor ni oportunizam, kao ni tradicionalne poglede. Važan im je ugled u društvu. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Ekološki su osviješteni i mnogo značaja pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova. Aktivno se služe računalom, zainteresirani za suvremenu tehnologiju.

korisnika kategorije ne voli žitarice bez dodataka

Čak 71% naših korisnika kategorije doručkuje svaki ili gotovo svaki dan, i to 42% njih jede upravo žitarice s vodom, mlijekom ili jogurtom za doručak. Za doručak vole jesti i kruh sa čokoladnim namazom te smothie ili shake. Češće od prosjeka populacije jedu tzv. super hranu i koriste sportske dodatke prehrani. Bave se i sportom, najčešće trčanjem i biciklizmom. Korisnici kategorije žitarica smatraju da su one koristan jutarnji obrok, bez obzira na dob te da su najzdraviji doručak. Njih 38% ne voli žitarice bez dodataka, a 34% ih više voli jesti s jogurtom.

BRANDlojalnost - TOP 3 brenda žitarica među korisnicima kategorije, CRO, II.2015.

Non category 29,44

Non available 31,26

Available

20,03

27,98 5,34

18,49

29,0

3,85

2,88

Non loyal 33,96

Loyal

16,4%

Nesquik

48,14

49,63

Nestle Fitness

Lino

BRANDpiramide - TOP 3 brenda žitarica među korisnicima kategorije, CRO, II.2015. 7,7%

44,7%

Loyal

5,3%

3,8% 30,9%

17%

66,9%

Primary usage

17%

26%

74,3%

Consideration

26%

35%

46,8%

Usage

35%

74%

80,5%

Experience

74%

Recognition

92%

8,6% 66,9%

59,4% 60,7%

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

63,4% 21%

42% 57%

80,5%

16

64,3% 14%

24% 46,8%

Nesquik

33,1% 8,7%

16% 74,3%

92%

2,8% 44,7%

37,2% 57%

66,3% 96%

Nestle Fitness

69,6% 93%

Lino


SPONZORIRANI ČLANAK

Bezglutenska paleta proizvoda Ž

itarice su dio naše svakodnevne prehrane. Koja žitarica se najviše koristi ovisi o tome u kojem dijelu svijeta se nalazite, no kamo god navratili, žitarice su sveprisutne u ljudskoj prehrani. Kod nas je pšenica najzastupljenija žitarica, a kruh najčešća namirnica od žitarica. Svi znamo da su cjelovite žitarice najkvalitetnije jer predstavljaju kvalitetan izvor energije (složeni ugljikohidrati), vitamina (ponajviše B kompleksa i vitamina E), minerala (željezo, fosfor, magnezij, bakar, cink, selen), vlakana i drugih esencijalnih tvari. Danas ima sve više osoba koje pokazuju intoleranciju ili alergiju na gluten koji se nalazi u žitaricama koje u našem podneblju najčešće konzumiramo. Priprema bezglutenske prehrane nije teško ostvariva, ali zahtijeva promjene dosadašnjih prehrambenih navika. Mnoga jela mogu se pretvoriti u bezglutenska bez poteškoća ako se upotrebljavaju prirodno bezglutenske namirnice. Žitarice koje prirodno ne sadrže gluten su: riža, kukuruz, proso, amarant, heljda, quinoa, tef, sirak, zob.

okusu. Kako bi vam olakšali pripremanje bezglutenskih obroka, tvrtka Bauckhof nudi čitavu paletu najkvalitetnijih bioloških proizvoda koji ne sadrže gluten. Posljednjih 10 godina fokus tvrtke je na žitaricama i proizvodima za kolače. Bezglutenska paleta proizvoda sadrži: đŏŏ'+(+Æ'ŏ!6#(10!*/'ŏ.Æ* đŏŏ'+(+Æ'+ŏ!6#(10!*/'+ŏ(*!*+ŏ/&!)! đŏŏ'+(+Æ'%ŏ!6#(10!*/'%ŏÆ'.+ŏ%ŏ'.1Æ*!ŏ).2%! đŏŏ'+(+Æ'!ŏ!6#(10!*/'!ŏ)&!Æ2%*! đŏŏ'+(+Æ'!ŏ!6#(10!*/'!ŏ'Æ!ŏ%ŏ,$1(&%! đŏŏ'+(+Æ'!ŏ!6#(10!*/'!ŏ)1/(%ŏ%ŏ,$1(&%!ŏ6ŏ +.1^' đŏŏ'+(+Æ'!ŏ!6#(10!*/'!ŏ)&!Æ2%*!ŏ6ŏ !/!.0! đŏŏ'+(+Æ'!ŏ!6#(10!*/'!ŏ)&!Æ2%*!ŏ6ŏ'+(^! đŏŏ'+(+Æ'!ŏ!6#(10!*/'!ŏ)&!Æ2%*!ŏ6ŏŏ'.1$

Prilagodbom recepata svi se obroci mogu pripremiti tako da budu bezglutenski, a da pri tome ne gube na

Distributer: Pretti d.o.o. Rupa 42, 51214 Šapjane tel: 051-732-120, fax: 051-732-102, prodaja@pretti.hr TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

17


TEMA BROJA

Žitarice Segmentacija korisnika kategorije ‘Žitarice’,

BRANDusage

CRO, II.2015.

Osim općenitog praćenja kategorije žitarica unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja („usage“), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih mjesec dana. Promatrano na korisnicima kategorije, prvi brend u kategoriji su Nesquik žitarice sa 35% korisnika u posljednjih mjesec dana. Na drugom mjestu su Nestlé Fitness žitarice, a na trećem Lino.

BRANDloyalty

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na 4 segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima. Sva tri brenda imaju jako malo lojanih potrošača i trebali bi raditi na tom segmentu. Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duže razdoblje.

Nekorisnici kategorije Heavy korisnici

54,20%

18,20%

13,57% 14,04%

Medium

Light korisnici

Stavovi korisnika kategorije ‘Žitarice’, CRO, II.2015.

Slaže se

Niti se slaže, niti ne slaže

Žitarice su koristan jutarnji obrok za sve uzraste bez obzira na dob

70,4%

Više volim žitarice bez dodataka nego one s dodacima Više volim jesti žitarice s jogurtom nego s mlijekom 18

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

21,2%

56,8%

Žitarice su najzdraviji doručak

38,0% 34,1%

Ne slaže se

26,8% 30,2% 24,1%

8,2% 16,3%

31,7% 41,7%


SPONZORIRANI ČLANAK

Granola muesli Vitalia Odlično izbalansirana zdrava hrana za dinamičan početak dana

I

ma li što ljepše nego početi dan nečim zdravim, ukusnim i hranjivim? Granola muesli Vitalia je ukusan i neodoljiv obrok zato što je napravljen od zobenih pahuljica prelivenih medom, obogaćen vitaminima i mineralima te prirodan izvor vlakana. Obrok od Granola muesli Vitalia osigurava najpotrebnije i najvažnije komponente piramide pravilne prehrane. Granola muesli Vitalia je prirodan izvor dijetalnih vlakana koja pomažu probavi hrane. Također, Granola muesli Vitalia je bogat vitaminima B-grupe (B-kompleks) i minerala (kalcij, magnezij i željezo). Prirodan izvor energije i omega 3 i omega 6 masnih kiselina predstavljaju orašasti plodovi i sušeno voće koji se nalaze u sastavu Granola muesli. Vitalia u svojoj bogatoj paleti proizvoda nudi Granola muesli u 3 različita okusa: đŏŏ.*+(ŏ)1!/(%ŏ/ŏ2+\!)ŇŇġ'+),(!'/ đŏŏ.*+(ŏ)1!/(%ŏ/ŏ)! +)ŏ%ŏ !)+)Čŏġ'+),(!'/ŏ%ŏ željezo đŏŏ.*+(ŏ)1!/(%ŏ/ŏ+.Æ/0%)ŏ2+\!)Ň #Ňġ'+),(!'/ċ

Zbog svojeg sastava, Granola muesli predstavlja visokokvalitetan, hranjiv i ukusan obrok. Konzumira se s mlijekom ili jogurtom te predstavlja zdrav izbor obroka za djecu i odrasle, sportaše, trudnice i sve koji brinu o svom zdravlju. Organizmu osigurava dovoljnu količinu neophodnih nutrijenata i energiju za aktivan i dinamičan dan. Uz pomoć našeg uvoznika i distributera, ARC Adriatic d.o.o., proizvode Vitalia možete naći u svim značajnim trgovačkim centrima u Hrvatskoj.

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

19


SPONZORIRANI ČLANAK

Vitalis, savršen početak dana! Započnite dan s poletom i užitkom. Bilo hrskavi, voćni ili čokoladni Vitalis nudi za svačiji ukus baš one prave müsli!

Vitalis Roasted müsli - hrskavo-nježan okus prženih müsli! Pržene integralne zobene i pšenične pahuljice, obogaćene medom i ostalim ukusnim sastojcima daju potpuno novu dimenziju hrskavosti - između miješanih i hrskavih müsli! Vitalis Roasted müsli dostupni u dvije recepture - s "mliječnom čokoladom i prženim lješnjacima" te "brusnicom i bučinim sjemenkama".

U Vitalis Crunchy Plus Duploj čokoladi zlatno-smeđe pržene, hrskave pahuljice spajaju se s ukusnom mliječnom i tamnom čokoladom u posebno hrskavi doživljaj. Æŏ(1/ŏ6ŏ1ö%0'ŏ1ŏ%0(%/ŏ.1*$5ŏ(1/čŏŇŏ 2+/0.1'+ŏ čokoladni: ukusna mliječna i tamna čokolada s 70% ''ŏŇŏ6(0*+ġ/)!f!ŏ$./'2!ŏ,$1(&%!ŏ/ŏąćŃŏ%*0!#.(nih žitarica – zahvaljujući posebnom procesu prženja posebno su hrskavi i ukusni. Isprobajte i druge okuse Vitalis Crunchy Plus müsli: Med-Badem i Multi Voće.

Vitalis hrskavi jastučići – ukusni su i hrskavi jastučići dobiveni od integralnih žitarica, punjeni finom kremom s okusom čokolade ili vanilije te pripremljeni prema originalnoj Vitalis kvaliteti hrskavosti. Specijalni postupak prženja zaslužan je da Vitalis hrskava mješavina ostane tako hrskava.

Ukusni i lagani Vitalis Hrskavi müsli s medom hrskavo su pečeni i obogaćeni pčelinjim medom i ukusnim pšeničnim popsima te pripremljeni prema originalnoj Vitalis kvaliteti hrskavosti. Poseban postupak pečenja omogućuje da ostanu tako hrskavi. Isprobajte i Vitalis Crunchy müsli Badem.

Vitalis Čokoladni müsli predstavlja neodoljiv užitak jer su komadići fine mliječne čokolade nježni i neodoljivo ukusni. S vrijednim integralnim zobenim pahuljicama, popsima i bademima, Vitalis Čokoladni müsli postaju nezamjenjivim čokoladnim užitkom. Isprobajte i Vitalis Voćni müsli i Vitalis müsli tamna čokolada.

20

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

Vitalis 7 Žitarica Orašasto i šumsko voće müsli idealna je mješavina 7 različitih vrsta žitarica: pšenice, zobi, ječma, raži, purpur pšenice, pira i kukuruza. Poseban okus i doživljaj pridodaju joj hrskavi lješnjaci, bademi i indijski oraščići u savršenoj kombinaciji s brusnicama i crnim ribizlom te dodatkom suncokretovih i bučinih sjemenki. Uživajte još i u Vitalis 7 Žitarica Integralni müsli i Voćni müsli.


TEMA BROJA - ANKETA

Žitarice

Prvi izbor su žitarice original okusa – slijede voćne i čokoladne Čak 31% ispitanika žitarice jede svakodnevno ili nekoliko puta tjedno, birajući po okusu u najvećoj mjeri (34%) original žitarice pokazalo je istraživanje agencije Hendal provedeno za Progressive u travnju na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Koliko često jedete žitarice za doručak?

ANKETA Uzorak N=400 Nacionalno reprezentativni uzorak građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina Stratifikacija po 6 regija i 4 veličine naselja Slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva Uravnoteženje prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika Metoda CATI (computer asisted telephone interviewing) Kontrola kvalitete sukladna ISO 20252 standardu Provedba terena Travanj 2016.

22

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

Svaki dan, gotovo svaki dan

8,2%

Jednom do nekoliko puta tjedno

21,9%

Jednom do nekoliko puta mjesečno

25,7%

Rjeđe od jednom mjesečno

22,2%

Nikada

22,0%

Kako konzumirate žitarice?

S kravljim mlijekom

51,8%

S jogurtom

40,1%

Sa sojinim, zobenim ili rižinim mlijekom

3,7%

Ostalo (vrhnje, voćni sok, kozje mlijeko)

2,7%

Bez ičega

1,8%


Koje žitarice najčešće kupujete s obzirom na okus? Original, čiste žitarice

34,4%

Voćne

22,9%

Čokoladne

20,0%

S orašastim plodovima

15,1%

Nešto drugo

4,5%

S medom

3,2%

Što vam je najvažnije pri odabiru žitarica? Okus

46,1%

Kvaliteta

29,2%

Cijena

20,0%

Marka

4,7%

Koju veličinu pakiranja najčešće kupujete? Manja pakiranja za jedan obrok

2,9%

Do 250 grama

32,4%

500 grama

51,5%

1 kilogram

13,2%

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

23


U FOKUSU NEPREHRANA

Sredstva za brijanje i depilaciju

Pjene

najzastupljenije s gotovo 50 posto

Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (ožujak / travanj 2015. – siječanj / veljača 2016.), navedeni abecednim redoslijedom, su Beiersdorf (Nivea), Biokozmetika (Biokozmetika, Čupko), Colgate (Palmolive), P&G (Gillette) te Saponia (Brinell).

S

redstva za brijanje uključuju proizvode za brijanje na bazi sapuna koji proizvode pjenu koja se koristi u procesu prije brijanja kao što su pjene, gelovi, sapuni, kreme, losioni. Neka mogu imati hidratantne, regenerativne sastojke i njegovati kožu. Sredstva za depilaciju namijenjena su za uklanjanje dlačica i mogu biti u obliku kreme, gela, pjene te voska i meda. Kategorije ne uključuju losione za tijelo, proizvode za poslije brijanja, britvice te električne depilatore. U zadnjih godinu dana (ožujak / travanj ‘15 – siječanj / veljača’16) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash & Carry trgovina, veleprodaje, diskonata i ljekar24

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

ni) sredstva za brijanje i depilaciju ostvarila su prodaju od 499 tisuća litara u vrijednosti od 55 milijuna kuna. Kategorija bilježi količinski pad (-1,2%), ali vrijednosni rast (+0,3%) u odnosu na isto razdoblje lani. Prema vrsti proizvoda, sredstva za brijanje i depilaciju možemo podijeliti na pjene koje su najzastupljenije (49%), gelove, trakice za depilaciju, kreme, vosak i ostala sredstva. Najvažniji tip prodajnog mjesta za prodaju sredstava za brijanje i depilaciju su drogerije koje nose 43% količinske prodaje kategorije dok supermarketi (301 – 2500 m2) čine 21% prodaje. Hipermarketi (> 2500 m2) ostvaruju 15%, velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) ostvaruju

VODEĆA PETORKA NOSI VIŠE OD 65% KOLIČINSKOG UDJELA TRŽIŠTA SREDSTAVA ZA BRIJANJE I DEPILACIJU DOK TRGOVAČKE ROBNE MARKE ČINE 21%. NAJVAŽNIJI TIP PRODAJNOG MJESTA KATEGORIJE DRŽE DROGERIJE SA 43% PRODAJE.


Analizirala: Majda Babić, mlađa voditeljica klijenata, Nielsen

499

Količinski udio segmenta - total Hrvatska (Prema vrsti proizvoda ožujak/travanj 2015. - siječanj/veljača 2016.)

Pjena

Gel

Trakice

Krema

49%

25%

12%

11%

tisuća litara u vrijednosti od 55 milijuna kuna ostvarila je u prodaji ova kategorija

Vosak 2%

Ostalo 1%

Ukupno Hrvatska – sredstva za brijanje i depilaciju Količinska prodaja / 1000 l

499

-1,2%

505 0

200

400

600

Vrijednosna prodaja / 1000 kn

54.947 54.803 0

10% prodaje dok srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) i male trgovine mješovitom robom ostvaruju (<40 m2) 10% prodaje. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (ožujak / travanj 2015. – siječanj / veljača 2016.), navedeni abecednim redoslijedom, su Beiersdorf (Nivea), Biokozmetika (Biokozmetika, Čupko), Colgate (Palmolive), P&G (Gillette) te Saponia (Brinell). Vodeća petorka nosi više od 65% količinskog udjela tržišta sredstava za brijanje i depilaciju dok trgovačke robne marke čine 21%.

20.000

40.000

+0,3%

60.000

(ožujak/travanj 2015. - siječanj/veljača 2016.) (ožujak/travanj 2014. - ožujak/travanj 2015.)

Količinska važnost tipa prodajenog mjesta (Total Hrvatska ožujak/travanj 2015. - siječanj/veljača 2016.)

43% 21% 15%

Hipermarketi (>2500m2)

10%

Supermarketi (301-2500m2)

Velike trgovine mješovitom robom i drogerije (101-300m2)

8% 3% Srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2)

Male trgovine mješovitom robom (<41m2)

Drogerije

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

25


INTERVJU MJESECA

Razgovarala Marija Sedlar

Kako su izgledali počeci poslovanja Kotanyja u Hrvatskoj? Kojim tempom se širio asortiman? Tvrtka KOTANYI d.o.o. registrirana je 1.10.1998. godine, prva isporuka je bila za otvorenje Superkonzuma u Vukovarskoj, tada najvećeg marketa u Hrvatskoj, a od tada do danas svjedoci smo zaista velikih promjena na tržištu. Rekla bih da je Kotanyi u Hrvatsku došao relativno kasno, ali je tako-reći preko noći zauzeo pozicije u svim tada važnim trgovačkim lancima. Odmah smo se istaknuli posebnom pozicijom na originalnoj drvenoj polici te ponuđenom širinom začina i začinskih mješavina kakvih do tada na tržištu nije bilo i time privukli pažnju potrošača, 26

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

ali i konkurencije. Kotanyi je na tržište donio niz inovacija i time djelovao na rast i unapređenje cijele kategorije. Nešto što se danas čini sasvim razumljivim, kao što je Šareni papar, Začinski mlinci ili Začinski mixevi, nekada je predstavljalo veliku novost. Potaknuli smo druge proizvođače u smislu proširenja asortimana tako da su u vrlo kratkom vremenu na police stigli slični proizvodi, počelo se pridavati više pažnje dizajnu, vrstama pakiranja, širini asortimana i na taj je način do tada jedna, možda marginalizirana i ne tako važna, kategorija odjednom postala zanimljiva. Mislim da sve govori činjenica da smo u 1999. godini imali svega 54 artikla, a već sljedeće godine u prodaji smo ih imali 120. Od početka našeg poslovanja krenuli smo jednakim snagama kako u smjeru retaila tako i u smjeru gastronomije. Naše potrošače smo odmah obasuli zavidnom širinom

ponude začina iz svih dijelova svijeta, a oni su pokazali respektabilno poznavanje te palete, tako da smo nemalo bili iznenađeni činjenicom da smo, npr. najviše Currya prodavali u Križevcima!

Koliki je danas asortiman proizvoda u Hrvatskoj, koji su najprodavaniji? Kako bismo zadovoljili sve potrebe naših potrošača širili smo asortiman iz godine u godinu pa tako danas imamo nešto manje od 300 proizvoda. Osnovni začini kao što su Papar, Češnjak, Cimet, Peršin ili Origano u asortimanu su od početka i nalaze se gotovo u svim vrstama pakiranja, od vrećica, bočica i nekoliko vrsta doza i to su najprodavaniji artikli. Prodavanost, naravno, ovisi o podneblju i vrsti kuhinje, tako da će se Paprika i Papar uvijek najbolje prodavati u Slavoniji, i to u vrijeme kolinja i sl.


Lidija Drobac Country Group Manager Adriatic, KOTANYI d.o.o.

Kvalitetni začini povezuju cijeli svijet Priča o Kotanyi začinima započela je prije 135 godina – 1881. godine kada je Janos Kotanyi započeo s proizvodnjom paprike. Tvrtka u Hrvatskoj posluje od 1998. godine, a s direktoricom Lidijom Drobac razgovaramo o počecima poslovanja te razvoju tijekom 18 godina, širenju asortimana, stanju na tržištu te planovima Kotanyja za Hrvatsku. Međutim, ono po čemu se Kotanyi izdvojio od konkurencije bile su Mješavine začina i u toj grupi proizvoda u početku smo imali preko 30 artikala. Danas je KOTANYI MIX za pečenu piletinu naš top artikl kod kojeg je idealno pogođen okus i koji je uvijek među prvima u svim zemljama. Ovdje bih naglasila jednu od najvažnijih promjena upravo u asortimanu mješavina začina koje se proizvode isključivo od prirodnih sastojaka bez dodatka umjetnih pojačivača okusa kao što je natrijum glutaminat. To je prije svega vezano uz trend zdrave prehrane, koji zadnjih godina sve više jača i stvara u tom smislu osvještenije potrošače. Kotanyi je upravo iz tog razloga još 2003. godine prvi na tržište lansirao danas nezaobilaznu Kurkumu, a prvi je tržištu ponudio i Himalajsku sol u mlincu. Kao što to obično biva s vizionarima, često budu ispred svog vremena, pa

nam se znalo dogoditi da smo neke proizvode ulistavali po nekoliko puta, kao npr. Začinske mješavine za Dresinge za salate ili DIP umake koje smo uveli još u 2000. godini. U to smo vrijeme znali dobiti reklamaciju da od naše začinske mješavine nije izrasla salata! To ne znači da su ti proizvodi loši, već jednostavno još nije došlo njihovo vrijeme, a nitko nema vremena čekati - trgovački lanci postaju nestrpljivi, mjesto na polici košta, a za te proizvode obično nema dovoljno marketinških ulaganja jer se ona uglavnom usmjeravaju u proizvode koji mogu brzo generirati i vratiti uložen novac.

Jesu li svi začini prisutni na svim tržištima ili asortiman prilagođavate lokalnim potrebama? Kotanyi se iz Austrije počeo širiti prije 30-ak godina, prvo u Mađarsku, a zatim

redom u sve ostale geografski najbliže države. Danas posluje u preko 20 zemalja gdje ima svoje sestrinske kompanije ili distributere, pa se tako Kotanyi mlinac može pronaći od Europe do Kine i Brazila. Asortiman se prvenstveno prilagođava potrebama potrošača, a one su usko povezane s lokalnim navikama. Kod osnovnih začina nema većih razlika, iako npr. u Rusiji Paprika i nije tako zanimljiva, dok je npr. Piment jako važan u Poljskoj. Hrvatska, pak, odskače u primjeni začinskog bilja te posebno po prodaji začina u bočicama. Iako se na našem tržištu, s obzirom na kupovnu moć, teško može naći opravdanje za uvođenje skupljih proizvoda kao što su bočice ili mlinci, ipak se pokazalo da su ti proizvodi i te kako traženi od strane potrošača. Širina asortimana u bočicama kakva je u Hrvatskoj ne postoji u drugim zemljama - očito su tamo potrošači puno štedljiviji i racionalniji. TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

27


INTERVJU MJESECA

Lidija Drobac Naši potrošači su zaista posebni, razmaženi su što se tiče asortimana, znaju prepoznati i traže lijepe i kvalitetne proizvode, vole brendove i žele biti u korak s trendovima. Zbog toga ih moramo promatrati u puno širem kontekstu uzimajući u obzir njihovo nasljeđe u pogledu mentaliteta i ponašanja koje će uvijek iznova potvrditi da će si i bez previše razmišljanja o cijeni priuštiti neko malo zadovoljstvo kako bi svakodnevicu učinili ljepšom. U našem slučaju to može biti jedan Provansalski Mlinac ili bočica Kajenskog papra u prekrasnom novom crvenom ruhu. Kotanyi će se uvijek iznova truditi da sve svoje artikle drži ukorak s modom i trendovima, kako bi na polici izgledali izazovno, ali i kako bi potrošaču olakšali snalaženje kod kupnje određenog začina. Novost u tom pogledu je prošlogodišnji redizajn bočica i novi color coding po grupama proizvoda, pa su tako sve bočice sa začinskim biljem zelene, paprovi su crni, paprike su crvene itd.

Kako građani Hrvatske reagiraju na egzotične začine? Na našem tržištu iznenađenjima nema kraja, a egzotika je, naravno, uvijek interesantna, samo nažalost najčešće nije profitabilna. Međutim, moram napomenuti kako ipak ima sjajnih izuzetaka koji su se dogodili zahvaljujući sve većoj edukaciji i trendu zdrave prehrane. Već sam spomenula Kurkumu i Himalajsku sol, ali tu su još Đumbir, Curry, Cimet, Kajenski papar, Chilli, Muškatni oraščić itd. U Hrvatskoj postoje regionalne razlike, i to je razumljivo, jer u Dalmaciji prevladava mediteranska kuhinja, a u unutrašnjosti su najveće razlike između Slavonije i Zagreba. Slavonija je najkonzervativnija u pogledu začina, a Zagreb pak najliberalniji jer tu se već unatrag nekoliko godina polako, ali sigurno, otvaraju vrata kineskoj, tajlandskoj i meksičkoj kuhinji. To dokazuje da su naši potrošači otvoreni za nove okuse, da vole isprobavati, da su jako kreativni u stvaranju jela i da naprosto vole kuhati! Vidi se to i po nebrojenim kuharskim emisijama te rastućem broju blogera koji pišu, kuhaju i svakodnevno objavljuju na stotine novih recepata.

Na tržište ste lansirali mlince za začine – razlikuje li se čuvanje začina u mlincima od vrećica i staklenki? 28

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

I tu je Kotanyi opet bio prvi, u Hrvatskoj i na svim ostalim tržištima, mlinci su postali i ostali pravi hit. Na Vaše pitanje o čuvanju začina u mlincima, odgovorila bih da smisao začina u mlincima nije njihovo čuvanje već trošenje. Upravo to trošenje, odnosno mogućnost da u svakom trenu imate svježe samljeven papar u njegovoj punoj aromi, a da još možete birati hoće li to mljevenje biti grubo ili fino, dovelo je do tako velikog uspjeha Kotanyi mlinaca. Uspjeh je globalan jer su zaista jedinstveni po svom obliku, kvaliteti, praktičnosti i punjeni su uvijek vrhunskim začinima ili začinskim mješavinama. Kotanyi mlinci su tako dobri da uz njih trebate samo malo maslinovog ulja i kruha i već imate izvanredan obrok, a ako uz to dodate malo finog sira i čašu dobrog vina, uživanje već prerasta u ono pravo, hedonističko!

Gdje se proizvode Kotanyi začini? Koliki udio na tržištu držite? Kotanyi začini se proizvode u Austriji, u mjestu Wolkersdorf udaljenom 20-ak kilometara od Beča gdje je i sjedište kompanije. U svim zemljama gdje Kotanyi posluje drži prvo ili jako drugo mjesto u kategoriji mono začina i začinskih mješavina. U Hrvatskoj smo na drugom mjestu, s vrijednosnim udjelom oko 22% u kategoriji začina (excl. Univerzalni začini), na prvom mjestu smo u kategorijama Klasičnih mono začina i Začinskog bilja s udjelom oko 50%, a ako analizirate segmente po vrstama pakiranja, onda je Kotanyi definitivno najjači u segmentu bočica oko 40%, a daleko ispred svih kod mlinaca oko 70%. Takvi rezultati zaista su vrijedni pažnje, ali to prije svega govori o tome da su Kotanyi kao kvalitetan brend prepoznali potrošači te da mu

vjeruju i vraćaju se svih ovih godina. U prosincu 2015. godine proveli smo zajedno s GfK istraživanje o ponašanju potrošača u kategoriji začina, a koje je službeno potvrdilo: „Kotanyi je brend koji potrošači najčešće biraju!“. Sretni smo da su to prepoznali i naši poslovni partneri te da nas podržavaju svih ovih godina, a uvjereni smo da ćemo uz njihov support i naše znanje o kategoriji preokrenuti negativne trendove s kojima smo suočeni već jedno duže razdoblje.

Kakva je danas situacija na tržištu začina i gdje vidite mogućnost rasta? Nažalost, vrijednosni pad prodaje prati cijelu kategoriju i na pitanje o mogućnostima rasta vrlo je teško odgovoriti iz razloga što ne ovisi sve o nama. Kao prvo, moramo biti svjesni činjenice da je cjelokupno tržište začina, u koje ubrajamo i univerzalne začine tipa Vegete, sve mono začine, mješavine začina i convinience proizvode, već jedno duže vrijeme u padu. Nekoliko je razloga za to, a izdvojila bih najvažnije: rast diskontera i privatnih marki te trend zdrave prehrane! Privatne marke i diskonteri kategoriji začina definitivno nisu donijeli ništa novog osim vrijednosnog pada. Nema tu inovacija ili ulaganja u kategoriju, najčešće se radi samo o osnovnim začinima, a omjer kvalitete i cijene najbolje je ostaviti procjeni potrošača. Sigurno ćete se pitati kako trend zdrave prehrane dovodi do vrijednosnog pada tržišta začina, ali odgovor je jednostavan: na našem tržištu najveći segment čini univerzalni začin, a već duži niz godina taj segment najviše gubi, moram napomenuti ne samo zbog trenda zdrave prehrane, ali činjenica je da ljudi koji se žele zdravo


300

-tinjak proizvoda Kotanyi danas ima u bogatom asortimanu

hraniti, a njih je svake godine sve više i više, jako paze koje namirnice će se naći u njihovom jelovniku. Međutim, taj segment gubi vrijednosno najviše zbog ulaska privatnih marki ili diskontera koji tu značajno snižavaju cijenu i generalno dovode do velikog pada. Kako taj segment čini preko 40% ukupnog tržišta začina, onda je jasno u kojoj mjeri pad u toj kategoriji utječe na trend u totalu. Usprkos generalno negativnom trendu s kojim smo suočeni zadnjih godina, Kotanyi brend je ostao jak i zadržao svoje udjele na tržištu. Možemo to zahvaliti velikom broju lojalnih potrošača i jakoj podršci od strane naših poslovnih partnera, a sigurni smo da je to nagrada za uloženi trud i rad cijelog tima koji već godinama djeluje kao jedna malo veća snažno povezana obitelj, s puno ljubavi i entuzijazma za ono što radimo. Uz to moram napomenuti da ne bismo u tome uspjeli bez čvrstog stava naše Uprave da nikada ne odstupa od kvalitete. Nažalost, zadnjih godina nepredvidljive klimatske promjene, ali i razne špekulacije, dovode proizvođače začina u nezavidnu poziciju jer nabavka kvalitetnih mirodija postaje svakim danom sve teža i teža. Samo cijena papra je zadnjih godina na svjetskom tržištu narasla i preko 60%, ove godine će zbog velikih kiša biti problema s isporukama češnjaka iz Kine koja je najveći proizvođač, problemi su i s vanilijom, cimetom te muškatnim oraščićem. Srećom, Kotanyi ima svoje dugogodišnje partnere za nabavku i za sada je kvalitetna sirovina osigurana, ali to će se neminovno reflektirati na cijeni.

U ZADNJIH GODINU DANA RADILO SE INTENZIVNO NA NOVOJ INTERAKTIVNOJ WEB STRANICI, SVE SMO AKTIVNIJI NA FACEBOOKU, INSTAGRAMU, SURAĐUJEMO S BLOGERIMA, DRUGIM GASTRONOMSKIM STRANICAMA, A PRISUTNI SMO I U WEB SHOPOVIMA NAŠIH TRGOVAČKIH LANACA.

Kotanyi obilježava 135 godina poslovanja – što je tajna uspjeha? Činjenica da kompanija obilježava 135 godina govori sama za sebe. Važno je znati da je Kotanyi preživio 1. svjetski rat, a da je prije 2. svjetskog rata već imao podružnice u Parizu, New Yorku i Londonu, a kompletno uništeno poslovanje nakon rata nije nikoga obeshrabrilo nego ojačalo ambiciju da se ime Kotanyi i danas povezuje s najboljim okusima iz cijelog svijeta. Tajna uspjeha i ostanka na vrhu je u iskrenosti onoga što radite i čemu težite i to je to, nema tu velike filozofije. Morate apsolutno vjerovati u svoj proizvod, biti tome kompletno posvećeni, morate se u posao unijeti s puno ljubavi i strasti, i boriti se iz dana u dan ne posustajući nikada. Da ostanete na vrhu morate biti prije svega inovativni - inovacije pokreću i potiču na inicijativu, a što neminovno mora dovesti do promjena. U proces inovacija uključeni su svi zaposleni, svatko može dati svoj doprinos, bilo u vidu poboljšanja nekog procesa ili prijedloga za neki novi proizvod. Razvoj proizvoda i stavljanja na tržište je pod budnom kontrolom od samog početka i prati se vrlo detaljno kroz sve faze svog života za koji se uvijek borimo da bude što duži i uspješniji. Kotanyi u tome uspijeva i zaista vizionarski već godinama na tržište donosi novosti koje nas inspiriraju za stvaranje nezaboravnih okusa i nekih novih jela.

Planovi za nadolazeće razdoblje? Znalo je biti vrlo intenzivnih godina kada bismo uvodili i preko 30 novih artikala, bit će toga i nadalje i uvijek će neki biti uspješniji, a neki ne toliko, ali ove godine naglasak je na nekim internacionalnim promocijama. Tako smo u sklopu projekta ‘Dani vitalnosti’ od ožujka organizirali nagradnu igru te pokrenuli niz radionica pod nazivom ‘Začini u životu za zdravlje i ljepotu’, kuhali smo sa sportašima, vježbali u sklopu projekta ‘Pokreni se’, a uspjeli smo začine kroz dvije zanimljive radionice povezati s modom i life-coachingom. Taj projekt nastavit će se kroz održavanje raznih radionica sve do kraja godine. U svibnju nastavljamo s GRILL aktivnostima i pripremama za ljetnu sezonu, u jesen nas očekuje završetak projekta Pokreni se, a za zimu treba osigurati dovoljne količine cimeta, klinčića i

naravno mješavine za kuhano vino. Od novih proizvoda naglasila bih samo one najaktualnije, a to su novi DIP umaci za GRILL sezonu koji će se idealno moći kombinirati uz roštilj! Jako je važno spomenuti našu suradnju s jednim od najpoznatijih svjetskih brendova Coca-Colom, s kojom vrlo uspješno već više od godinu dana radimo na zajedničkim promocijama počevši od BiH, preko Hrvatske, Slovenije pa sve do Bugarske i najvjerojatnije Austrije. Zadovoljstvo tim promocijama je obostrano pa vjerujem da ćemo i ubuduće surađivati. Od nama vrlo dragih i zanimljivih kooperacija izdvojila bih još onu s našim renomiranim proizvođačem mesa tvrtkom PIK Vrbovec s kojom smo uvijek zajedno kad je u pitanju roštilj, a u gastronomiji našu dugogodišnju suradnju s kuharskim studijom Majstor kuhar i proslavljenim chefom Brankom Ognjenovićem.

Koja je najveća vrijednost začina? Kuhanje je umjetnost, a kao u svakoj umjetnosti sve ovisi o majstoru i instrumentu - začini su tu da bi to sve zaokružili. Ne kaže se bez razloga da život, ljubav ili jedan dan treba začiniti, pa ako izuzmemo zdravstvenu vrijednost koja od početka čovječanstva začinima daje posebno mjesto, onda za mene vrijednost začina predstavlja njihova neponovljivost. Koliko god često koristili neki začin, on svaki puta može biti drugačiji, ne možete naći dva ista Muškatna oraščića - isto je i s ljudima. Svatko od nas ima potrebu biti poseban i doživjeti nešto što će mu se neizbrisivo urezati u pamćenje, a ZAČINI su ti koji kroz okuse STVARAJU SJEĆANJA! Svaka kuhinja svijeta ima svoje omiljene začine i oni ih čine prepoznatljivim i drugačijim: francuska kuhinja je nezamisliva bez provansalskih trava, indijska bez currya, njemačka bez kima, mađarska bez crvene paprike, meksička bez chillyja, arapska bez cumina. A u hrvatskoj kuhinji - možete li zamisliti jednu pašticadu bez cimeta, klinčića ili malo muškatnog oraščića? I kada znate da te začine ne možete ubrati negdje u Dalmatinskoj zagori, onda će vam biti jasno da je najveća vrijednost začina povezivanje svijeta, jer za začine, kao i za dobro i ukusno jelo, ne postoje granice! TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

29


U FOKUSU PREHRANA

Sokovi

78%

potrošača u populaciji od 15 do 64 godine barem ponekad konzumira kategoriju gaziranih bezalkoholnih pića.

D

ostupnost i raznolikost gaziranih bezalkoholnih pića učinila su ovu kategoriju učestalim djelom naše svakodnevnice. Razlozi konzumacije raznoliki su, ali najčešće za ovom kategorijom posežemo kad treba ugasiti žeđ ili nam je potreban dodatni stimulans tijekom napornog dana. U medijima se sve više priča o štetnosti kategorije prvenstveno zbog količine šećera koju sadrže bezalkoholna gazirana pića, ali i nezdravih aditiva. Stoga ne čudi da se proizvođači trude pratiti trend te se prilagođavaju potrebama potrošača naglašavajući smanjenje udjele navedenih sastojaka na svojim proizvodima.

VELIČINA KATEGORIJE

U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine čak 78% potrošača barem ponekad konzumira kategoriju. Zanimljivo je da se od 2008. godine, od kada se kategorije prati u okviru BRANDpulsa, postotak potrošača koji kategoriju koriste svakodnevno smanjio za pola (sa 15% na 7%). Heavy korisnika kategorije bezalkoholnih pića koji kategoriju konzumiraju bar 2-3 puta tjedno je 29%. Medium korisnika koji kategoriju 30

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

Prvi izbor potrošača su brendovi Heavy korisnika kategorije bezalkoholnih pića koji kategoriju konzumiraju bar 2-3 puta tjedno je 29%. Medium korisnika koji kategoriju konzumiraju 2-3 puta mjesečno je 28%, a light korisnika koji bezalkoholna pića konzumiraju rjeđe od jednom mjesečno je 20%.


Analizirala: Karla Kovač, Research Executive, Ipsos Puls

konzumiraju 2-3 puta mjesečno je 28%, a light korisnika koji bezalkoholna pića konzumiraju rjeđe od jednom mjesečno je 20%. Heavy korisnici ove kategoriju su značajno više od prosjeka populacije mlađi muškarci u dobi od 15-29 godina koji žive u Slavoniji.

Korisnici kategorije Bezalkoholna gazirana pića, CRO, 2015. Heavy korisnici ove kategoriju su značajno više od prosjeka populacije mlađi muškarci u dobi od 15-29 godina koji žive u Slavoniji.

78%

ŽIVOTNI STILOVI

Medium

Light

28%

20% Heavy

29%

S obzorom da se radi o mlađoj dobnoj skupini, ne iznenađuje da se heavy korisnici bezalkoholnih gaziranih pića prilikom kupovine prvenstveno vode imidžom proizvoda te su općenito skloni praćenju trendova. Teže dobrom provodu i zabavi te su zainteresirani za suvremene tehnologije, sport, osobni izgled i slične mladenačke teme. Čak 47% heavy korisnika kategorije smatra da bezalkoholna pića nisu dobra za zdravlje te radije biraju manje slatka pića. Otprilike isti postotak ih smatra da bezalkoholna pića nisu proizvod samo za mlade ljude dok ih 68% smatra osvježavajućim.

VOĆNI SOKOVI

Dobar izvor vitamina za moderan životni stil Voćni sok je bezalkoholno piće napravljeno cijeđenjem voćne tekućine. Većina prirodnih voćnih sokova važna je za zdravlje kao koristan izvor vitamina i minerala. Zbog sve užurbanijeg životnog stila, sokovi postaju vrlo praktičan način unosa dnevne količine vitamina koji preporučuju nutricionisti. Zbog toga sve češće nailazimo na proizvode na kojima se ističe da sokovi nemaju dodatnog šećera i aditiva, a poseban se naglasak stavlja na kvalitetu voća od kojeg se radi sok. Na tržištu najčešće nalazimo dvije vrste voćnih sokova: bistri i mutni sok. Bistri sokovi se dobivaju bistrenjem i filtriranjem voćnog soka i imaju manji udio voća. Mutni sokovi se dobivaju filtriranjem voćnog soka uz dodatak čestica voća i mogu imati minimalan talog. Sokovi se često konzumiraju zbog dobrog

utjecaja na naše zdravlje, pa tako sok od naranče pijemo zbog vitamina C, sok od brusnice da bi spriječili neke infekcije i sl. Pijemo ih, naravno i zbog toga što nas osvježavaju. Prema istraživanju provedenom prošle godine, korisnici sokova žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Veliku važnost polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju, usmjereni su kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. U hrvatskoj populaciji je čak 78% korisnika voćnih sokova, tj. onih koji konzumiraju voćne sokove bar ponekad. Čak 32% korisnika ih pije 2-3 puta tjedno i češće, 28% jednom do 2-3 puta mjesečno, a 18% jednom mjesečno i rjeđe. Za 35% korisnika kategorije jako je važno koju marku soka piju.

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

31


U FOKUSU PREHRANA

Sokovi BRANDusage

Osim općenitog praćenja kategorije gaziranih bezalkoholnih pića, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja („usage“), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Prvi brend u kategoriji bezalkoholnih pića među heavy korisnicima je Coca-Cola sa 82% korisnika. Drugi brend je Fanta sa 43% korisnika, a treći Cockta sa 41% korisnika.

BRANDscore TOP 3 brenda; kategorija Bezalkoholna gazirana pića, CRO, 2015, Heavy users (koriste kategoriju bar 2-3 puta tjedno).

COCA-COLA

91%

BRANDscore

U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu - BRANDscore. Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu - bihevioralni i emocionalni. I prema BRANDscoreu Coca-Cola je vodeći brend u kategoriji bezalkoholnih gaziranih pića u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti viskom vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima dok je Cockta ovdje na drugom mjestu zahvaljujući ostvarenim većim razinama poznavanja i lojalnosti brenda u odnosu na Fantu.

COCKTA

53%

FANTA

BRANDpuls

BRANDpuls je Ipsos Puls alat za brend i marketing menadžment koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije. U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju bezalkoholnih gaziranih pića i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi prikupljeni su u 2015. godini na području Hrvatske.

52% PRVU POZICIJU PREMA BRANDSCOREU COCA-COLA MOŽE ZAHVALITI VISOKIM VRIJEDNOSTIMA KOJE JE TAJ BREND POSTIGAO NA SVIM BREND INDIKATORIMA DOK JE COCKTA OVDJE NA DRUGOM MJESTU ZAHVALJUJUĆI OSTVARENIM VEĆIM RAZINAMA POZNAVANJA I LOJALNOSTI BRENDA U ODNOSU NA FANTU.

BRANDpiramide - TOP 3 brenda; kategorija Bezalkoholna gazirana pića, CRO, 2015.- Heavy users (koriste kategoriju bar 2-3 puta tjedno).

25%

45,9%

Loyal

25%

2,6% 45,9%

54%

79,1%

Primary usage

54%

68%

82,8%

Consideration

68%

82%

85,9%

Usage

82%

96%

97,2%

Experience

96%

Recognition

98%

8,2% 79,1%

37,6% 50,9%

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

53,8% 41%

50,5% 86%

97,2%

32

41,6% 22%

43% 85,9%

Coca-Cola

38,4% 9,2%

22% 82,8%

98%

3,5% 31,7%

48,1% 86%

89,9%

88,5%

95%

98%

Fanta

Cockta


FINANCIJE I POREZI

Outsourcing pravnih usluga

Dio poslovanja prepustite profesionalcima Na području Republike Hrvatske postoje odvjetnici i odvjetnička društva koja svojim klijentima nude široki raspon pravnih usluga potrebnih u svim sferama i fazama poslovanja. Tako na jednom mjestu možete dobiti uslugu osnivanja samog društva, poreznog savjetovanja, izrade pisanih savjeta i ugovora za svakodnevno poslovanje pa sve do izrade složenijih ugovora koji se npr. tiču složenih međunarodnih spajanja ili pripajanja poslovnih subjekata.

S

vakodnevno poslovanje gotovo je nezamislivo bez posezanja za nekom vrstom pravnog savjeta ili usluge. Bilo da se radi o prijedlogu za donošenje rješenja o ovrsi kojim želimo naplatiti potraživanje od nediscipliniranog dužnika ili o ugovoru o zakupu poslovnog prostora za novoosnovanu podružnicu, potrebno je primijeniti aktualne pravne propise i sročiti pravni dokument koji će najbolje zaštiti naše interese. Po pitanju pravnih poslova gospodarstvenici se često oslanjaju na različita rješenja, od korištenja već rabljenih ‘špranci’ ugovora (npr. već otisnutih ugovora o zakupu) ili pravnika/e zaposlenih u svom društvu dok će treći navedene poslove prepustiti profesionalcima koji su ovlašteni za pružanje takvih usluga – odvjetnicima. Posezanje za ranije korištenim obrascima može do određenog trenutka biti od koristi te ponekad neće niti doći do prilike da se pokažu sve ‘slabosti’ takvog rješenja. Međutim, svakodnevni su primjeri da oslanjanje samo na takva rješenja može dovesti do velikih gubitaka koji su se mogli izbjeći ili sanirati kvalitetnom pravnom uslugom. U svom poslovanju gospodarstvenici trebaju bit koncentrirani na svoje poslovanje te se ne trebaju previše zamarati novinama u pravnom uređenju poslovnih procesa u kojima sudjeluju. Drugim riječima, gospodarstvenici trebaju imati komfor da na navedene stvari troše što manje svojih resursa. No kako to postići imajući u vidu hiperinflaciju propisa koja ne jenjava i u kojoj se čak niti profesionalci ponekad 34

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

najbolje ne snalaze, a na što ukazuje i neusklađena sudska praksa? Odgovor leži u prepuštanju pravnih usluga osobama kojima je to core-business, odnosno odvjetnicima - bilo samostalnima bilo odvjetničkim društvima. Na području Republike Hrvatske postoje odvjetnici i odvjetnička društva koja svojim klijentima nude široki raspon pravnih usluga potrebnih u svim

U SVOM POSLOVANJU GOSPODARSTVENICI TREBAJU BIT KONCENTRIRANI NA SVOJE POSLOVANJE TE SE NE TREBAJU PREVIŠE ZAMARATI NOVINAMA U PRAVNOM UREĐENJU POSLOVNIH PROCESA U KOJIMA SUDJELUJU. DRUGIM RIJEČIMA, GOSPODARSTVENICI TREBAJU IMATI KOMFOR DA NA NAVEDENE STVARI TROŠE ŠTO MANJE.

sferama i fazama poslovanja. Tako na jednom mjestu možete dobiti uslugu osnivanja samog društva, poreznog savjetovanja, izrade pisanih savjeta i ugovora za svakodnevno poslovanje pa sve do izrade složenijih ugovora koji se, npr. tiču složenih međunarodnih spajanja ili pripajanja poslovnih subjekata.

KADA ‘OUTSOURSATI’

Razloga zašto je dobro prepustiti obavljanje navedenih usluga profesionalcima je napretek. Najbolje da se poslužimo primjerom s početka teksta. Zamislite situaciju u kojoj vam poslovni partner duguje iznos od xy kuna već skoro tri godine, ali zbog daljnje poslovne suradnje i isplata koje su u međuvremenu ipak pristigle niste se odlučili pokretati ovrhu želeći tako sačuvati poslovnu suradnju te vjerujući da će se dug podmiriti dobrovoljno. Ipak, uz svu vašu dobru volju s pravom predviđate da dugovanje očito neće biti podmireno, a rokovi zastare se bliže te se odlučujete prisilnim putem ostvariti svoju tražbinu. Na temelju vjerodostojne isprave (npr. računa koji ste izdali za isporučenu robu) dajete svom pravniku u društvu da vam pokrene ovrhu. Vaš pravnik sastavlja prijedlog za ovrhu na temelju do tada rabljenih predložaka i pokreće ovrhu. No u međuvremenu je došlo do izmjena ili promjene zakona koji uređuje pitanje ovrhe i dolazi do odbačaja prijedloga za ovrhu. Navedeno nije zabrinjavajuće ukoliko ste unutar zastarnog roka te možete podnijeti novi (ispravljeni) prijedlog za ovrhu. Međutim, što ako je taj rok prošao? Tada ste bespovratno izgubili navedeni iznos s obzirom da će


Piše: Gordan Rotkvić, Senior Manager, Crowe Horwath

svaki upućeni dužnik na ponovljeni prijedlog za ovrhu izjaviti prigovor zastare te će vam umjesto naplate svojih potraživanja ostati dug za bezuspješan ovršni postupak. U slučaju takve greške štetu biste mogli potraživati eventualno od strane vašeg zaposlenika odnosno pravnika, ali tek ako dokažete da je postupao iz namjere ili krajnje nepažnje. Međutim, poanta nije u naplati duga od vašeg zaposlenika već od dužnika. Upravo ovaj hipotetski primjer ukazuje koliko je važno pratiti sve novine u zakonodavstvu i ne pouzdavati se u dosadašnja rješenja. Istovremeno, novine su prebrojne da bi se u svim aspektima poslovanja ta zadaća mogla prepustiti samo jednoj osobi. U svakodnevnom poslovanju pojavljuju se aspekti vezani na obvezno pravo, radno pravo, ovršno pravo, stečajno pravo, pravo vlasništva itd. U tome leži razlog za donošenje odluke da se taj dio poslovanja prepusti onima koji to svakodnevno, ne samo rade, već i žive. Vaš odvjetnik će, ne samo znati sve izmjene u zakonskim okvirima, već

će znati i neke pojavnosti u postupanjima tijela s kojima u svom radu dolazi u susret pa shodno tome vam dati i pravi savjet kako se postaviti u danoj situaciji.

VAŠ POUZDAN PARTNER

Kroz suradnju vaš će odvjetnik postati ne samo pouzdani izvršilac vaših namjera i poslovnih procesa, već i koristan savjetnik koji će poznavajući prirodu vašeg poslovanja znati dati vam savjet čak i onda kada ga niste očekivali ili tražili. Njegova usluga možda neće uvijek biti vrednovana kroz korist koja je ostvarena za vaše poslovanje, ali će biti vrednovana u sprječavanju eventualnog gubitka koji se mogao izbjeći poput gornjeg primjera. Osim toga, suradnjom dobivate profesionalca koji za svoj rad odgovara svojom imovinom i svojim osiguranjem koje je obvezno do iznosa od 800.000,00 kuna za samostalne odvjetnike, odnosno 9.000.000,00 kuna za odvjetničko društvo. Dugogodišnja praksa na stranim trži-

štima je outsourcing svih usluga koje ne predstavljaju core-business poput knjigovodstva ili poreznog odjela. Uz tzv. in-house lawyere (stalno zaposlene pravnike u društvu) svi veći (ali i manji) subjekti imaju suradnju s odabranim odvjetničkim društvima koja ih prate ne samo na domicilnom, već i na međunarodnim tržištima. Navedeno vam daje sigurnost da imate pouzdanog partnera koji će vas pravilno savjetovati i zastupati bez obzira gdje poslovno nastupate. Iako na domaćem tržištu još uvijek ne postoji dovoljna svijest o važnosti pravilnog i pravovremenog pravnog savjeta navedena percepcija tog segmenta ipak se mijenja. Kao što vjerojatno ne biste sami popravljali svoje zube ili o tome pokušavali steći vještine googlanjem, tako ne biste trebali niti bitne poslovne odluke donositi samostalno ili pouzdajući se u nečije priučeno poznavanje propisa. U ovom slučaju stara izreka: „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari“ od posebnog je značenja.

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

35


LJUDSKI RESURSI

Simultanost na poslu

Mit o multitaskingu Kada bismo iskoristili vožnju automobila kao metaforu za multitasking, multitasking bi bila gradska vožnja, a fokusirano obavljanje jednog po jednog zadatka bi bila vožnja na otvorenoj cesti. Jednaku udaljenost na otvorenoj cesti prijeći ćete brže i često uz manju potrošnju goriva. Multitasking je kao da vozite 40 km/h u prvoj brzini.

P

išemo e-mail i razgovaramo s kolegom u uredu, vozimo auto i razgovaramo na mobitel dok slušamo kako djeca na stražnjem sjedalu pjevaju našu najdražu pjesmu, ili sve ovo istovremeno: doručkujemo, obavljamo jutarnju tjelovježbu i slušamo vremensku prognozu dok s partnerom planiramo aktivnosti kojima ćemo se ovaj tjedan pozabaviti. U suvremenom svijetu jedna specifična vještina na visokoj je cijeni, a ta ista vještina cijeni se i u poslovnom kontekstu. Bacimo li pogled na poneki oglas za posao, uočit ćemo da se pred potencijalne kandidate redovito kao uvjet postavlja sposobnost žongliranja većim brojem radnih zadataka. Sposobnost simultanog obavljanja više radnih zadataka, poznatija pod terminom 'multitasking' koji nam dolazi iz engleskog govornog područja, na cijeni je zbog svojeg, ipak, varljivog karaktera. Većini nas djeluje nekako samorazumljivo da je od dvije osobe produktivnija i uspješnija ona koja 36

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

obavlja veći broj zadataka istovremeno. Pođimo sada jedan korak unazad i postavimo pred dvije osobe dva zadatka. Ako imate na raspolaganju potrebne resurse, potičem Vas da ovaj pokus i sami iskušate!

UVJERITE SE SAMI

Neka svaka od dvije osobe na svoj list papira povuče dvije horizontalne linije. Zadatak prve osobe je da što brže, najprije na gornju liniju, napiše rečenicu 'Ja sam dobar multitasker', a zatim da na donju napiše u seriji sve brojeve od 1 do 20. Zadatak druge

osobe je da što brže na svoje dvije linije napiše isto što i prva osoba, ali na način da se prebacuje sa zadatka na zadatak i to na sljedeći način: neka najprije na gornju napiše 'J', zatim na donju '1', pa na gornju 'a', pa na donju '2', i tako do kraja. Mjerite objema osobama vrijeme rješavanja i na kraju prebrojite eventualne pogreške. Naravno, isti pokus možete napraviti i sami tako da najprije zadatke obavljate na prvi, a zatim na drugi način. Kakav je rezultat? Osim ako je drugu metodu primijenio zaista dobar multitasker (zapravo se

DOK MI MISLIMO DA OBAVLJAMO VIŠE ZADATAKA ISTOVREMENO, ONO ŠTO SE ZAPRAVO DOGAĐA JE BRZO PREBACIVANJE PAŽNJE SA ZADATKA NA ZADATAK. OBAVLJAJUĆI VIŠE ZADATAKA ISTOVREMENO STVARAMO NE SAMO DODATNI VREMENSKI TROŠAK, VEĆ I NEPOTREBAN TROŠAK ENERGIJE.


Piše: Matej Pavlić mag.psih., Tecumviva d.o.o.

među nama krije zaista jako mali broj doista dobrih multitaskera), vjerojatno su zadaci brže i točnije izvršeni kada ih se rješavalo jednog za drugim, a ne kada su rješavani istovremeno. Skeptični čitatelj bi mogao lošiji rezultat druge metode pripisati vremenu koje iziskuje puko pomicanje ruke gore-dolje s linije na liniju, ali pokušajte ponoviti zadatak na način da na istu liniju naizmjence ispisujete slova iz rečenice i brojeve iz niza od 1 do 20 na način da rezultat izgleda ovako “J1a2s3a4m …” Rezultat vjerojatno neće biti puno drugačiji. Ova demonstracija tek nam pokazuje kako je to s vrlo jednostavnim zadacima. Naša svakodnevica ispunjena je puno zahtjevnijim zadaćama, no mi se svejedno ne libimo započinjati obavljati drugi zadatak dok prvi još nismo priveli kraju. Takav pristup štetniji je nego što mislite.

JEDNO PO JEDNO JE BOLJE

Moderna neuroznanost i psihologija govore da takozvani multitasking nije

ništa više nego mit. On ne postoji - barem ne u onom obliku za koji mislimo da postoji. Vjerovanje u multitasking jedna je od najštetnijih iluzija internetskog doba. Zapravo, u našoj svijesti ima mjesta za samo jedan zadatak. Istina je da se određene visoko automatizirane aktivnosti mogu nesvjesno obavljati paralelno uz neku svjesnu aktivnost, no pri tome je obavljanje obje aktivnosti usporeno, a rizik od pogreške znatno je povećan. Uostalom, upitajte se želite li doista nesvjesno voziti automobil. Neki podaci govore da je pisanje poruka na mobitelu dok vozimo usporedivo s vožnjom nakon čak četiri ispijena piva. Dok mi mislimo da obavljamo više zadataka istovremeno, ono što se zapravo događa je brzo prebacivanje pažnje sa zadatka na zadatak. Obavljajući više zadataka istovremeno stvaramo ne samo dodatni vremenski trošak, već i nepotreban trošak energije. Naime, već i za samo prebacivanje pažnje na novi zadatak mozak treba trošiti

energiju. Kada bismo iskoristili vožnju automobila kao metaforu za multitasking, multitasking bi bila gradska vožnja, a fokusirano obavljanje jednog po jednog zadatka bi bila vožnja na otvorenoj cesti. Jednaku udaljenost na otvorenoj cesti prijeći ćete brže i često uz manju potrošnju goriva. Multitasking je kao da vozite 40 km/h u prvoj brzini.

UDAHNITE I USPORITE

Nemojte podlijegati iluziji da vas multitasking čini produktivnijima! Koncentrirajte se najprije na one zadatke koje morate izvršiti. Kada neki zadatak iskrsne niotkuda, zaustavite se i prvo promislite mora li se on doista odmah izvršiti. Ako je broj zadataka pred vama jednostavno prevelik, jednostavno tražite nečiju pomoć! Konačno, kada se osjetite preplavljeno količinom zadataka, povucite se malo iz situacije, udahnite i usporite, a zatim se osvježeni vratite najvažnijem zadatku.

SPONZORIRANI ČLANAK

VINARIJA STOBI najbolje čuvana tajna regije Tikveš smještena između jasnog sunca i beskrajnih vinograda

V

inarija Stobi okružena je ostacima antičkog naselja Stobi najvećeg i najpoznatijeg nalazišta u Republici Makedoniji koji datira iz 200 godine pr. Krista. To je mjesto na kojem se susreću topla mediteranska i hladnija kontinentalna klima koje zajedno stvaraju najbolje uvjete za vinogradarstvo i vinarstvo na cijelom balkanskom poluotoku. Ova jedinstvena vinska regija ima svoje lokalne, tradicionalne sorte – dobro poznati Vranec, R’kaciteli, Žilavku i druge, a područje se pokazalo kao odlično i za uzgoj stranih sorti poput Cabernet Sauvignona, Merlota, Pinot Noira, Shiraza, Chardonnaya, Muškata, Rizlinga, Traminca i mnogih drugih.

Naš jedini cilj nije skroman – u potpunosti smo posvećeni stvaranju vrhunskih vina besprijekorne kvalitete. Vina koja će zadovoljiti i najizbirljiviji ukus, a tako jednostavna da će ih svatko poželjeti. Od ove godine, ekskluzivni distributer Stobi vina u Hrvatskoj je tvrtka Domak d.o.o. koja je novim proizvodima proširila svoju ponudu i na vinski asortiman, u kojem se mogu pronaći vina za svačiji ukus; od tradicionalnih vina (Vranec Vilarov, Graševina), klasičnih (Cabernet Sauvingnon, Merlot, Vranec, Antigona, Chardonnay, Muscat Ottonel, Žilavka) sve do odličnih premium vina (Vranec Veritas, Merlot Barrique – Axios, Syrah Barrique – Aura, Chardonnay Barrique – Acacia).

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

37


TEHNOLOGIJA

Komunikacijski kanali

Nova era marketinške strategije Jednu od velikih promjena u ovom dijelu poslovanja donio je internet koji je otvorio niz novih komunikacijskih kanala. Od internet stranice, RSS feeda, bloga, pa do raznih socijalnih mreža, količina komunikacijskih kanala doslovno je eksplodirala s pojavom i širenjem interneta. Gotovo istom brzinom kompanije su se prilagodile ovim promjenama i uključile nove kanale u svoju marketinšku strategiju.

O

snovni zadatak marketinga je kako doći do potencijalnog kupca te kako komunicirati s njim u cilju ostvarenja prodaje. Osnova svake marketinške strategije je komunikacijski kanal i komunikacija s potencijalnim kupcima. Ove činjenice se od samog početka trgovine nisu promijenile. Ono što se kroz stoljeća mijenjalo samo su komunikacijski kanali i načini na koje se oni koriste.

INDUSTRIJSKI MONOLOG

Jednu od velikih promjena u ovom dijelu poslovanja je donio je internet. Internet je otvorio niz novih komunikacijskih kanala. Od internet stranice, RSS feeda, bloga, pa do raznih socijalnih mreža, količina komunikacijskih kanala doslovno je eksplodirala s pojavom i širenjem interneta. Gotovo istom brzinom kompanije su se, i to ne samo trgovačke, prilagodile ovim promjenama i uključile nove kanale u svoju marketinšku strategiju. Može se reći da su kompanije spremne na ovakve promjene, i da ih tehnički i procesno vrlo brzo usvajaju. S druge strane, korištenje ovih kanala djeluje kao komunikacija u jednom smjeru. Gotovo kao industrijski monolog. Trgovci koriste skoro sve ove

kanale kako bi iskomunicirali svoju poruku, ali izgleda da nedovoljno osluškuju korisnike, odnosno kao da nedovoljno dopuštaju i slušaju povratnu komunikaciju.

POZNATE OSOBE U CENTRU KAMPANJA

Čak 90% današnjih marketinških kampanja povezane su s nekim poznatim ličnostima. Jesu li to poznati glumci, sportaši, estradne zvijezde ili čak političari, poznata osoba je najčešće u centru modernih kampanja. Ali koliko su ovakve kampanje stvarno moderne? Koliko je to ono što prosječnog kupca motivira da zaista nešto i kupi? Do jučer su ovo sigurno bile uspješne kampanje. U modernoj današnjici konzumenti su se promijenili, a u bliskoj budućnosti ove će promjene biti još izraženije. Kako bismo bolje objasnili ove promjene kojima bi se i trgovci trebali prilagoditi, uzmimo za primjer proizvođača i trgovca sportske obuće. U centru njegovih dosadašnjih kampanja uvijek bili poznati sportaši. Ako se radilo, primjerice, o tenisicama za trčanje, onda su to bili poznati trkači. Tako je, na primjer, u centru marketinške kampanje Pume Usain Bolt, najbrži sprinter na svijetu. Što je izabrani

ŠTO INTERNET BUDE POPULARNIJI I ŠTO JE KOLIČINA RASPOLOŽIVIH INFORMACIJA VEĆA, TO KOMPANIJE VIŠE SLIJEDE MARKETINŠKE STRATEGIJE KOJIMA JE U CENTRU ‘OBIČNI’ KORISNIK. NEMOJTE SE IZNENADITI AKO UGLEDATE SUSJEDA KAKO VAM SE SMIJEŠI U NOVIM TENISICAMA NA OGROMNOM BILLBOARDU PORED AUTOPUTA! 38

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

trkač uspješniji, to trgovac sportskom opremom misli da mu je brend poznatiji i da će ga više potencijalnih kupaca poznavati, voljeti i na kraju kupiti. Dok su tradicionalni marketinški kanali, kao što su tisak i televizija, vladali marketingom, ova strategija bila je ispravna. Prosječni kupac mogao se informirati o proizvodima samo putem tih kanala. Centralne osobe ovih kampanja su postajale junaci prosječnih kupaca. Bili su u nekim aspektima obožavani, pa čak i uzor. Iako su svi znali da nikada ne mogu biti isti kao njihov idol, korak do odluke o kupovini istog proizvoda bio je vrlo mali. Time je kampanja bila uspješna.

‘OBIČAN’ ČOVJEK S INTERNETA

U međuvremenu, s dolaskom interneta, broj kanala je narastao. S većim brojem kanala došla je i velika količina informacija, i to informacija sa svih životnih razina. Ne samo da su kanali puni profesionalnih, kompanijskih informacija, već je tu i ogromna količina privatnih informacija. To su informacije ‘svakidašnjih’, ‘prosječnih’, ‘običnih’ ljudi. Informacije o njima i njihovim životima plijene sve više našu pažnju. Kad nešto postane posebno interesantno, ide se u dubinu, traže se detalji. Danas nije nikakav problem pročitati kako se osjećao radni kolega dok je trčao kroz Berlin ili s kakvim problemima se susreće prijatelj koji upravo pokušava skinuti višak kilograma. Sve više čitamo o ‘običnim’ ljudima i njihovim svakodnevnim problemima. S njima se lako identificirati jer iste te probleme imamo i mi, ostali ‘obični’ ljudi. Imamo iste želje, iste snove, slične živote...


Piše: Darko Pavić, CEO, Service Plus Group, Twitter: @PavicDarko

Osnovni zadatak marketinga je kako doći do potencijalnog kupca te kako komunicirati s njim u cilju ostvarenja prodaje.

I tako idol ‘običnog’ čovjeka postaje ‘običan’ čovjek s interneta. Takvi idoli su realni, mogu se dostići, s njima se može uspoređivati i mjeriti tko je bolji. Svako od nas zna da, sve i da obuje Puma tenisice, nikada ne može biti brz kao Usain Bolt.

MIJENJANJE MARKETINŠKIH STRATEGIJA

Već se pokazuju naznake korištenja ovih efekata i promjene marketinških strategija trgovaca. Ostanemo li na primjeru sportske obuće i promatramo Asics koji je jedan od vodećih svjetskih proizvođača sportske obuće, uočit ćemo njegov program ‘Asics Frontrunners’ koji je otjelovljenje upravo ove marketinške strategije. Trkači koji su u ovom programu su obični, prosječni trkači amateri, a Asics ih profesionalno podržava u dostizanju njihovih ciljeva. Slične strategije nastaju i kod drugih

proizvođača i trgovaca sportskom opremom. Kod kojih, na primjer, može biti riječ o ambasadorima neke marke. Aktualna marketinška kampanja Reeboka, čak i u svom nazivu, odnosno glavnom motu aludira na ‘prosječnog’ amatera sportaša: ‘Be more Human’, u slobodnom prijevodu ‘Budi više čovjek’i jasno govori tko je ciljana publika kampanje. Will McGiness iz marketinške agencije Vanables Bell & Partners, koja vodi Reebok kampanju, objašnjava: “Tražili smo kako da na jedan provokativan način dosegnemo ciljanu publiku. Ozbiljan fitnes je inicijativa svakidašnjih, običnih ljudi. Cilj nam je da njima osvijetlimo put njihove sportske strasti”. Navedimo još jedan primjer slične kampanje, a da nije vezana za sportsku aktivnost. Tvrtka Danone, vodeći svjetski proizvođač prehrambenih proizvo-

da, stavila je u fokus svoje marketinške kampanje u Indoneziji prosječnog čovjeka i njegova dobra djela. Kampanja prikazuje svakodnevnu dobrotu običnih, prosječnih ljudi i uspoređuje je sa ‘čistoćom’ vode marke Danone Aqua. Sitnice, kao što su ponuditi mjesto trudnici u punom autobusu, pa sve do vraćanja izgubljenog novčanika, rade od običnog čovjeka istinskog, ‘čistog kao voda’ heroja. Heroji s ulice postaju idoli koji nas inspiriraju. Kampanju je napravila agencija Y&E Group. Što internet bude popularniji i što je količina raspoloživih informacija veća, to kompanije više slijede ovakve marketinške strategije kojima je u centru ‘obični’ korisnik. Nemojte se iznenaditi ako uskoro ugledate susjeda kako vam se smiješi u novim tenisicama na ogromnom billboardu pored autoputa! TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

39


FMCG PLUS

Nematerijalna imovina

Metode procjene vrijednosti na primjeru brendova Vrlo Ä?esto financijski analitiÄ?ari predaju malo paĹžnje nematerijalnoj imovini radi Ä?ega je ista, u brojnim sluÄ?ajevima, znaÄ?ajno podcijenjena ili joj pak vrijednost nije niti utvrÄ&#x2018;ena. Iz tog razloga smatramo bitnim skrenuti paĹžnju na takvu imovinu i njenu vrijednost te smatramo da je istu moguÄ&#x2021;e procijeniti primjenom tri pristupa: pristup metode troĹĄka, metode multiplikatora te DCF metode.

N

ematerijalnu imovinu koja privlaÄ?i paĹžnju i ima najveÄ&#x2021;u vrijednost obiÄ?no je teĹĄko izolirati i vrednovati. Naime, ona sama po sebi ne generira novÄ?ane tokove, ali dopuĹĄta poduzeÄ&#x2021;u da naplati viĹĄe cijene za svoje proizvode. Navedeno rezultira da poduzeÄ&#x2021;e, kao cjelina, generira veÄ&#x2021;e novÄ?ane tijekove. Za posljedicu vrednovanje nematerijalne imovine je znaÄ?ajno teĹže nego 40

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

vrednovanje neke druge materijalne imovine, meÄ&#x2018;utim, u nastavku opisujemo tri razliÄ?ita naÄ?ina temeljem kojih moĹžemo predmetnu imovinu vrednovati.

TRI METODE PROCJENE

Iako je vrednovanje nematerijalne imovine oteĹžano, a time i brendova, u nastavku navodimo tri naÄ?ina (pristupa) procjene vrijednosti brenda: Ć&#x20AC;É ,#-./*É '.)É .,)Ä&#x201D;%Ĺ˝

Ć&#x20AC;É ,#-./*É ,&.#0()!É 0,()0($Ĺ˝ Ć&#x20AC;É ,#-./*É #-%)(.#,(#"É ()0w(#"É .#$kova (u nastavku â&#x20AC;&#x17E;DCF modelaâ&#x20AC;&#x153;).

PRISTUP METODE TROĹ KA

Pristup metode troĹĄka temelji se na procjeni knjigovodstvene vrijednosti brenda temeljem onog ĹĄto je poduzeÄ&#x2021;e uloĹžilo u isti. Samim time, potrebno je promatrati troĹĄkove promidĹžbe (marketinga) tijekom vremena, iste kapitalizirati te utvrditi sadaĹĄnju vri-


PiĹĄu: Lovre Botica i Andrija GarofuliÄ&#x2021;, Mazars

jednost (neotpisani dio kapitaliziranih troĹĄkova). Iako navedeni pristup smanjuje udio subjektivnosti, smatramo da vrijednost brenda na temelju istog ne mora niti pribliĹžno odrĹžavati njegovu trĹžiĹĄnu vrijednost. MeÄ&#x2018;utim, isto je usklaÄ&#x2018;eno s naÄ?inom kako se raÄ?unovodstveno uobiÄ?ajeno mjeri vrijednost dugotrajne imovine. KljuÄ?ne pretpostavke navedenog pristupa su: Ć&#x20AC;É .,)Ä&#x201D;%)0#É *)04(#É -É ,40)$'É ,(É  imaju utjecaj na samu vrijednost ,(Ĺ˝ Ć&#x20AC;É ),Â&#x192;(#É #)É -0#"É .,)Ä&#x201D;%)0É ',%tinga i prodaje usmjeren je na razvoj brenda, odnosno kako bi se brand izgradio ili ojaÄ?ao. U nastavku su prikazani koraci u procesu procjene vrijednosti brendova na temelju metode troĹĄka: 1. OdreÄ&#x2018;uje se vijek trajanja troĹĄkova povezanih s razvojem i izgradnjom brenda koji se temelji na pretpostavci o koristima koje Ä&#x2021;e se ostvarivati od nakupljenih troĹĄkova. Za poduzeÄ&#x2021;a potroĹĄaÄ?kih proizvoda moĹže se pretpostaviti da je vijek trajanja 20 godina ili duĹže buduÄ&#x2021;i da robne marke imaju duge Ĺživotne vjekove. 2. Prikupljaju se podaci o troĹĄkovima brenda za razdoblje pretpostavljenog vijeka trajanja te se isti kapitaliziraju kao imovina koja se potom amortizira. 3. Koristi se linearna amortizacija (na primjer 5% godiĹĄnje, ako se pretpostavi da je vijek trajanja brenda 20 godina) otpisujuÄ&#x2021;i dio od troĹĄkova brenda svake godine do datuma procjene vrijednosti brenda. Kao rezultat, procjenjuje se ukupan otpis vrijednosti (kapitaliziranih) troĹĄkova brenda (akumulirana amortizacija) te neotpisani dio troĹĄkova se tretira kao imovina, odnosno vrijednost brenda.

PRISTUP RELATIVNOG VREDNOVANJA

U modelima relativnog vrednovanja nastoji se utvrditi vrijednost brenda promatranjem kako trĹžiĹĄte odreÄ&#x2018;uje vrijednost poduzeÄ&#x2021;ima sa i bez brenda. Navedeni pristup temelji se na pretpostavci da poduzeÄ&#x2021;e s brendom i generiÄ?ko poduzeÄ&#x2021;e koje mu sliÄ?i javno trguju, tj. trguju na organiziranom trĹžiĹĄtu â&#x20AC;&#x201C; burzi. S obzirom da uobiÄ?ajeno postoje znaÄ?ajne razlike u

PRISTUP METODE TROĹ KA TEMELJI SE NA PROCJENI KNJIGOVODSTVENE VRIJEDNOSTI BRENDA TEMELJEM ONOG Ĺ TO JE PODUZEÄ&#x2020;E ULOĹ˝ILO U ISTI. SAMIM TIME, POTREBNO JE PROMATRATI TROĹ KOVE MARKETINGA TIJEKOM VREMENA, ISTE KAPITALIZIRATI TE UTVRDITI SADAĹ NJU VRIJEDNOST (NEOTPISANI DIO KAPITALIZIRANIH TROĹ KOVA). veliÄ?ini izmeÄ&#x2018;u poduzeÄ&#x2021;a s brendom i generiÄ?kog poduzeÄ&#x2021;a (prilikom Ä?ega je generiÄ?ko poduzeÄ&#x2021;e obiÄ?no manje) ne bi bilo ispravno vrijednost brenda odrediti na temelju apsolutne razlike izmeÄ&#x2018;u trĹžiĹĄnih vrijednosti. Umjesto toga, raÄ?unaju se multiplikatori vrijednosti oba poduzeÄ&#x2021;a (relativne vrijednosti) uobiÄ?ajeno koristeÄ&#x2021;i pri tome prihode, operativnu dobit (EBIT i/ili EBITDA) te knjigovodstveni kapital kao bazu. VoÄ&#x2018;eni pretpostavkom da poduzeÄ&#x2021;e s brendom ima moguÄ&#x2021;nost zaraÄ?unavanja viĹĄih cijena nego poduzeÄ&#x2021;e bez brenda, multiplikator za poduzeÄ&#x2021;e s brendom trebao bi biti viĹĄi od multiplikatora za poduzeÄ&#x2021;e bez brenda. Samim time, razlika se moĹže pripisati brendu, odnosno ista bi trebala generirati vrijednost brenda. Kod ove metode, jedna od znaÄ?ajnih pretpostavki je da su proizvodi oba poduzeÄ&#x2021;a pribliĹžno jednake kvalitete. U nastavku je prikazan naÄ?in izvoÄ&#x2018;enja vrijednosti brenda pomoÄ&#x2021;u metode multiplikatora:

PRISTUP DCF MODELA

U ovom pristupu nastoji se izolirati utjecaj brenda na novÄ?ane tijekove poduzeÄ&#x2021;a. Ovisno o dostupnim informacijama moguÄ&#x2021;e je procijeniti vrijednost brenda primjenom DCF modela temeljem dva pristupa: usporedbom s generiÄ?kim poduzeÄ&#x2021;em te modelom dodatnog povrata.

USPOREDBA S GENERIÄ&#x152;KIM PODUZEÄ&#x2020;EM

Kod ovog pristupa, vrijednosti brenda se procjenjuje usporedbom s generiÄ?kim poduzeÄ&#x2021;em, odnosno s poduzeÄ&#x2021;em koje nema robnu marku (brend). Kao ĹĄto je napomenuto i kod metode relativnog vrednovanja (multiplikatora), s obzirom da su uglavnom znaÄ?ajne razlike u veliÄ?ini izmeÄ&#x2018;u poduzeÄ&#x2021;a s brendom i generiÄ?kog poduzeÄ&#x2021;a (uglavnom je manje) ne bi bilo ispravno vrijednost brenda odrediti na temelju apsolutne razlike izmeÄ&#x2018;u diskontiranih vrijednosti novÄ?anih tijekova. Iz navedenog razloga primjenjuje se pristup generiÄ?ke operativne marĹže

Vrijednost brenda = [(EV / varijabla) brend â&#x20AC;&#x201C; (EV / varijabla) generiÄ?ki proizvod ] x varijabla brend

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

41


FMCG PLUS

Nematerijalna imovina (EBIT ili EBITDA). U navedenom pristupu zamjenjuje se operativna marĹžu poduzeÄ&#x2021;a koje ima brend s operativnom marĹžom generiÄ?kog poduzeÄ&#x2021;a. Sukladno navedenom, vrednovanje brenda radi se na sljedeÄ&#x2021;i naÄ?in: Ć&#x20AC;É *,)$($/$É -É 0,#$()-.É *)/4tÉ -É *,#")#'É #É )*,.#0nom marĹžom koja se ostvaruje na proizvodima s brendom Ć&#x2DC;,)()'É ',%)'Ć&#x2122;Ĺ˝ Ć&#x20AC;É *,)$($/$É -É 0,#$()-.É *)/4tÉ -É *,#")#'É Ć&#x2DC;)É *,)#zvoda s brendom) i operativnom marĹžom koja se ostvaruje na proizvodima bez brenda (operativna marĹža generiÄ?kog *)/4tĆ&#x2122;Ĺ˝ Ć&#x20AC;É ,4&#%É #4'Â&#x192;/É -Ä&#x201D;($É 0,#$()-.#É ()0w(#"É .#$%)0É %)$#É  se mogu pripisati utjecaju brenda (vrednovanje na temelju operativne marĹže s brendom) i sadaĹĄnje vrijednosti novÄ?anih tijekova bez brenda (vrednovanje na temelju operativne marĹže generiÄ?kog poduzeÄ&#x2021;a) trebala bi generirati vrijednost brenda. U nastavku je prikazan naÄ?in izvoÄ&#x2018;enja vrijednosti brenda pomoÄ&#x2021;u metode DCF-a: Vrijednost brenda = EV EBITDA marĹža brend â&#x20AC;&#x201C; EV EBITDA marĹža generiÄ?ki proizvod U ovom pristupu zauzeta je temeljna pretpostavka da vrijednost marke proizlazi iz razlike u marĹžama izmeÄ&#x2018;u proizvoda s brendom i proizvoda bez brenda, odnosno veÄ&#x2021;e marĹže ostvarene na proizvodima s brendom. Kao ĹĄto smo napomenuli kod relativne metode, i u okviru ove metode jedna od znaÄ?ajnih pretpostavki je da su proizvodi oba poduzeÄ&#x2021;a (s brendom i bez brenda) pribliĹžno jednake kvalitete.

MODEL DODATNOG POVRATA

Kada nema generiÄ?ke tvrtke, postoji alternativni pristup koji se moĹže koristiti u cilju procjene vrijednosti brenda, iako takav pristup ima vrlo hrabre pretpostavke. Hrabra pretpostavka u okviru modela dodatnog povrata je da se svi dodatni povrati (povrat na investirani kapital iznad troĹĄka kapitala) koje poduzeÄ&#x2021;e zaradi mogu pripisati robnoj marci tog poduzeÄ&#x2021;a. Dodatni povrat = ROIC poduzeÄ&#x2021;a â&#x20AC;&#x201C; WACC poduzeÄ&#x2021;a ROIC poduzeÄ&#x2021;a podrazumijeva povrat koje raÄ?una na sljedeÄ&#x2021;i naÄ?in: EBIT / Investirani kapital (vlastiti kapital + dug). WACC podrazumijeva prosjeÄ?ni ponderirani troĹĄak kapitala poduzeÄ&#x2021;a: WACC = ke x (E/(D+E))+kd x (1-t) x (D/(D+E)) ke = troĹĄak obiÄ?ne glavnice E = vrijednost obiÄ?ne glavnice kd = troĹĄak duga D = kamatonosni dug t = stopa poreza na dobit Ako pretpostavimo da se svi dodatni povrati u potpunosti mogu pripisati brendu tada bi procijenjena vrijednost brenda bila: Vrijednost brenda = EV poduzeÄ&#x2021;a s dodatnim povratom â&#x20AC;&#x201C; EV poduzeÄ&#x2021;a bez dodatnog povrata 42

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

U MODELIMA RELATIVNOG VREDNOVANJA NASTOJI SE UTVRDITI VRIJEDNOST BRENDA PROMATRANJEM KAKO TRĹ˝IĹ TE ODREÄ?UJE VRIJEDNOST PODUZEÄ&#x2020;IMA SA I BEZ BRENDA.

Koraci u navedenom pristupu su jednaki onima kod procjene vrijednosti brenda usporedbom s generiÄ?kim poduzeÄ&#x2021;em, a razlika proizlazi iz EV poduzeÄ&#x2021;a koja proizlazi primjenom EBIT ili EBITDA marĹže koja ostvaruje dodatne povrate i EV poduzeÄ&#x2021;a s EBIT ili EBITDA marĹžom koja ne ostvaruje dodatne povrate (ROIC = WACC). OgraniÄ?enje ovog pristupa je da dodatni povrati poduzeÄ&#x2021;a dolaze iz svih komparativnih prednosti, a ne samo iz brenda poduzeÄ&#x2021;a. Iz navedenog razloga, ovaj pristup se temelji na kljuÄ?noj (hrabroj) pretpostavci da se svi dodatni povrati mogu pripisati brendu.

ZAKLJUÄ&#x152;AK

U ljudskoj je prirodi da se netko osjeÄ&#x2021;a sigurnijim s imovinom koju moĹže vidjeti i dotaknuti od one imovine za koju to ne moĹže. Vrlo Ä?esto financijski analitiÄ?ari predaju malo paĹžnje nematerijalnoj imovini radi Ä?ega je ista, u brojnim sluÄ?ajevima, znaÄ?ajno podcijenjena ili joj pak vrijednost nije niti utvrÄ&#x2018;ena. Iz tog razloga smatramo bitnim skrenuti paĹžnju na takvu imovinu i njenu vrijednost te smatramo da je istu moguÄ&#x2021;e procijeniti primjenom tri pristupa: pristup metode troĹĄka, metode multiplikatora te DCF metode. Na primjeru procjene vrijednosti brenda, vrlo uÄ?estale nematerijalne imovine, opisali smo primjenu navedenih pristupa. Ipak, postoje znaÄ?ajne razlike meÄ&#x2018;u poduzeÄ&#x2021;ima koje treba uzeti u obzir prilikom vrednovanja brenda: Ć&#x20AC;É PojedinaÄ?ni nasuprot viĹĄestrukih brendova â&#x20AC;&#x201C; odreÄ&#x2018;ena poduzeÄ&#x2021;a imaju samo 1 brend (Mc Donalds), dok odreÄ&#x2018;ena poduzeÄ&#x2021;a imaju viĹĄe brendova (Procter & Gamble) te je potrebno izolirati utjecaj svakog od brendova ili (ako je ')!/tĆ&#x2122;É *,)'.,.#É %)(-)&##,()Ĺ˝ Ć&#x20AC;É Linije s jednim proizvodom nasuprot linije s viĹĄe proizvoda â&#x20AC;&#x201C; poduzeÄ&#x2021;a s brendom koja prodaju proizvode u razliÄ?itim linijama teĹže je vrednovati nego proizvode u samo jednoj liniji. Potrebno je vrednovati svaki dio (segment/proizvodnu liniju) odvojeno. Ć&#x20AC;É Ostale komparativne prednosti â&#x20AC;&#x201C; problem vrednovanja kada poduzeÄ&#x2021;a osim brenda imaju viĹĄestruke komparativne prednosti


SPONZORIRANI ČLANAK

Fleksibilnost uz sigurnost Otpremnička poduzeća oslanjaju se na sigurnosnu mrežu tvrtke TimoCom

K

ao sudionici logističkog lanca, prije svega bismo trebali biti fleksibilni. Upravo u industriji proizvodnje i trgovine tempo je nepredvidiv jer ponude i upiti diktiraju tempo. Kada je riječ o uskim grlima unutar utovarnih prostora, važno je što brže reagirati. Iz tog se razloga sve više poduzeća oslanja na najveću europsku transportnu platformu tvrtke TimoCom. Uz više od 110.000 korisnika koji dnevno postavljaju do pola milijuna ponuda tereta i utovarnih prostora, vjerojatnost pronalaska odgovarajućeg posla je velika. Nakon sklapanja posla, važna je pouzdanost poslovnog partnera i zaštita vlastitih podataka. Iz tog razloga tvrtka TimoCom kao standard nudi sigurnosnu mrežu koja se sastoji od nekoliko razina:

Transparentnost preko sigurnosne mreže Otpremnička poduzeća uvijek rado žele znati gdje im se nalazi teret. Zakašnjele ili nedostavljene pošiljke robe dovode do negativnih posljedica, a ne radimo uvijek s poznatim poslovnim partnerima. Upravo tu na snagu stupa rješenje za praćenje TC eMap® tvrtke TimoCom: korisnici više ne moraju nagledati razne telematske aplikacije - oni sada imaju istovremeni pregled različitih sustava telematike na jednoj platformi. Nadalje, tržišni lider redovito surađuje s udrugama, osiguranjima i policijom po pitanju sigurnosti te prosljeđuje informacije u obliku kontrolnih popisa. Više informacija o TimoComu potražite na www.timocom.com.hr.

đŏŏ +*0.+(%.*%ŏ,.%/01,ŏ6ŏ*+2!ŏ klijente đŏ%#1.*ŏ,.%/01,ŏ/+"02!.1 đŏ!$*%^'ŏ/%#1.*+/0 đŏ%#1.*+/0ŏ,+ 0' đŏŏ(/0%0%ŏ%*'/+ŏ/!.2%/ŏ6ŏ*,(01ŏ potraživanja

1

2

4

Upravljajte svojim opskrbnim lancem uz najveću europsku transportnu platformu! Proizvođači i distributeri sada uz TimoCom obavljaju sve svoje poslove vezane uz transport: Na najvećoj europskoj transportnoj platformi dnevno pronalazite do 150 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i pristupate logističkoj mreži od preko 36 000 provjernih poduzeća. Zašto i Vi ne biste bili među njima? Testirajte TimoCom besplatno do 4 tjedna preko sljedeće poveznice:

www.timocom.com.hr/logistika

Klijenti koji nam već vjeruju:

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

43


AKTUALNO

Trgovina namirnicama

Top 5 1 globalnih trendova u 2016. Top trendovi koji Ä&#x2021;e u ovoj godini biti zastupljeni diljem svijeta, kada je rijeÄ? o prehrani i FMCG industriji, su: Zdravlje u srcu trgovine, Istok preuzima vodstvo, MoguÄ&#x2021;a misija, MoÄ&#x2021; glasa i Emocija vs promocija.

ZDRAVLJE U SRCU TRGOVINE

Zdravlje i opÄ&#x2021;e blagostanje potroĹĄaÄ?a postat Ä&#x2021;e joĹĄ veÄ&#x2021;a briga za vlade, industriju i potroĹĄaÄ?e diljem svijeta. Vlade Ä&#x2021;e vrĹĄiti veÄ&#x2021;i pritisak na industriju kako bi dala svoj doprinos nacionalnim zdravstvenim ciljevima, a za kompanije Ä&#x2021;e ovo biti velika konkurentska prilika ĹĄto Ä&#x2021;e dovesti do Ä?itavog niza inovacija. Ĺ to ovo znaÄ?i: Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?/,+.! Ĺ?%Ĺ?,.%'6Ĺ?,.+%62+ Ĺ?1Ĺ? fiziÄ?kim trgovinama Ä&#x2021;e se izmijeniti kako bi se kupci potaknuli na kupnju zdravijih proizvoda. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?*(%*!Ĺ?0.#+2%*!Ĺ?\!Ĺ?+$..%20%Ĺ?'1,ce da se, birajuÄ&#x2021;i proizvode, okrenu zdravijim opcijama. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?.#+2%Ĺ?\!Ĺ?,+0%0%Ĺ?'1,!Ĺ?*Ĺ?'1,+vanje zdravijih proizvoda pomoÄ&#x2021;u akcija, promocija i/ili nagrada. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?.#+2%Ĺ?\!Ĺ?)%&!*&0%Ĺ?/+.0%)*Ä&#x152;Ĺ? juÄ&#x2021;i prednost zdravim proizvodima, ĹĄto znaÄ?i da Ä&#x2021;e svoj naÄ?in poslovanja mijenjati i dobavljaÄ?i. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?.#+2%Ĺ?%Ĺ?,.+%62+f^%Ĺ?\!Ĺ?*1 %0%Ĺ? pomoÄ&#x2021;, podrĹĄku i savjete u objektu, online i na proizvodima kako bi potaknuli potroĹĄaÄ?e da za sebe kreiraju zdravu izbalansiranu prehranu.

VeÄ&#x2021; primijenjeno: Ć&#x20AC;É É  )&1É /É  (#É 4*)Ä&#x201D;&$0É #$.#Ä?are koji pomaĹžu kupcima savjetima kod planiranja obroka i razumijevanja etiketa na proizvodima te daju sate kuhanja na prodajnom mjestu. SuraÄ&#x2018;uju i s farmaceutima u objektima kako bi ponudili integrirane zdravstvene programe. Ć&#x20AC;É É )#(-)(-É /*,',%.Ć&#x2030;-É (É #&#*#nima ima odjel za zdravlje i wellness u prostoru okrenutom potroĹĄaÄ?ima uz moto â&#x20AC;&#x2DC;Jedi dobro, potroĹĄi manjeâ&#x20AC;&#x2122;, nudeÄ&#x2021;i svjeĹže i zdrave prehrambene proizvode po pristupaÄ?nim cijenama.

2

ISTOK PREUZIMA VODSTVO

U maloprodaji, najbolje prakse su se tradicionalno â&#x20AC;&#x2DC;prelijevaleâ&#x20AC;&#x2122; od Zapada ka Istoku. Sada su ekonomije Azije toliko dinamiÄ?ne da se situacija preokreÄ&#x2021;e. Zapadni trgovci moraju uhvatiti korak ukoliko ne Ĺžele biti u zaostatku. Ĺ to ovo znaÄ?i: Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?6%&/'Ĺ?0.Ăś%Ă&#x2020;0Ĺ?/1Ĺ?2!\Ĺ?,.!16!(Ĺ? vodstvo od zapadnih na mnogim podruÄ?jima. Ovo Ä&#x2021;e postati joĹĄ primjetnije kada je rijeÄ? o mobilnoj trgovini i digitalnim inovacijama. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?, *Ĺ?0.Ăś%Ă&#x2020;0Ĺ?*!\!Ĺ?('+Ĺ?)+\%Ĺ? pratiti istoÄ?na i inovirati istim tempom jer Ä&#x2021;e ih usporavati naslijeÄ&#x2018;ena infrastruktura i ograniÄ?ena sredstva za investicije. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?, *Ĺ?0.Ăś%Ă&#x2020;0Ĺ?\!Ĺ?2&!.+&0*+Ĺ?,.+bati prekopirati i isprobati neke od najveÄ&#x2021;ih azijskih uspjeha, kao ĹĄto je organiziranje posebnih dogaÄ&#x2018;aja koji bi pogurali prodaju, kao ĹĄto je â&#x20AC;&#x2DC;Dan samacaâ&#x20AC;&#x2122; ili novi online modeli. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?, *%Ĺ?%#.^%Ĺ?\!Ĺ?'.+6Ĺ?,.0*!.stva pokuĹĄati iskoristiti prilike koje nude azijska trĹžiĹĄta.

VeÄ&#x2021; primijenjeno: Ć&#x20AC;É É É &#-.)*/ɠŲŰŹžźŝɠ**,É ,)).É "/manoid konaÄ?no je izaĹĄao iz Japana i stigao u Carrefour u Francuskoj. Pepper je u stanju doÄ?ekati kupce i pomoÄ&#x2021;i im pri kupovini. Ć&#x20AC;É É  ()!#É .,!)0#É -/É %,$'ɠŲŰŹžźɠ lansirali online ponudu u Kini, osiguravajuÄ&#x2021;i potroĹĄaÄ?ima asortiman odabranih proizvoda robne marke putem â&#x20AC;&#x2DC;business-to-consumerâ&#x20AC;&#x2122; online trĹžnice.

Kako veliki formati budu unapreÄ&#x2018;ivali svoju convenience ponudu, tradicionalne trgovine takoÄ&#x2018;er Ä&#x2021;e se morati poboljĹĄati, kako bi ostale aktualne. Bit Ä&#x2021;emo svjedoci pojave â&#x20AC;&#x2DC;micro-convenientâ&#x20AC;&#x2122; trgovina i/ili automata koji nude rjeĹĄenja za obroke.

44

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.


PiĹĄe: Toby Pickard, Senior Retail Analyst â&#x20AC;&#x201C; Multichannel, IGD

3

MOGUÄ&#x2020;A MISIJA

Trgovci Ä&#x2021;e se sve viĹĄe baviti naÄ?inima na koji mogu kupcima uĹĄtedjeti vrijeme. Gradit Ä&#x2021;e lojalnost nudeÄ&#x2021;i kupcima komforna i jednostavna rjeĹĄenja i opcije za nabavku proizvoda, obroke i hranu za ponijeti, i to na najbrĹži moguÄ&#x2021;i naÄ?in. Ĺ to ovo znaÄ?i: Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ? *0!*6%2%.0Ĺ?\!Ĺ?/!Ĺ?*0&!*&!Ĺ? Ĺ?/!Ĺ? trgovine uÄ?ine ĹĄto ugodnijima za kupce. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ? '+Ĺ?2!(%'%Ĺ?"+.)0%Ĺ?1 1Ĺ?1*,.!Ä&#x2018;ivali svoju convenience ponudu, tradicionalne trgovine takoÄ&#x2018;er Ä&#x2021;e se morati poboljĹĄati, kako bi ostale aktualne. Bit Ä&#x2021;emo svjedoci pojave â&#x20AC;&#x2DC;micro-convenientâ&#x20AC;&#x2122; trgovina i/ili automata koji nude rjeĹĄenja za obroke. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?^%*Ĺ?%6(#*&Ĺ?,.+%62+ Ĺ?%Ĺ?%6#(! Ĺ? trgovina mijenjat Ä&#x2021;e se kako bi se kupcima ponudio najudobniji i najbrĹži naÄ?in kupovine. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?.+%62+f^%Ĺ?\!Ĺ?)+.0%Ĺ?,+/00%Ĺ? fleksibilniji kada se radi o veliÄ?ini pakiranja. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?/,&!Ă&#x2020;*Ĺ?!#6!'1%&Ĺ?\!Ĺ?6$0%&!2ti unaprijeÄ&#x2018;enu logistiku, mudar odabir asortimana i vjeĹĄtine upravljanja prostorom.

VeÄ&#x2021; primijenjeno: Ć&#x20AC;É É ',#w%#É .,!)0É  ,)!,É %),#-.#É ."nologiju za praÄ&#x2021;enje kako bi prouÄ?io kako se kupci kreÄ&#x2021;u kroz trgovinu i koristi ove informacije da poboljĹĄa raspored i ubrza kupovinu. Ć&#x20AC;É É É '-.,'/ŝɠ&,.É #$(É .-.#,É  trgovinu bez blagajni koja se u potpunosti oslanja na skeniranje proizvoda od strane kupaca.

4

MOÄ&#x2020; GLASA

Utjecaj pametnih telefona bio je ograniÄ?en naporom potrebnim da se pristupi informacijama. Kako glasovna kontrola postaje sveprisutna, ovo Ä&#x2021;e osloboditi novi val inovacija i unaprijediti rast velikih podataka (big data). MoÄ&#x2021;i Ä&#x2021;emo naruÄ?ivati proizvode, organizirati svoje Ĺživote i informirati se pomoÄ&#x2021;u ureÄ&#x2018;aja koji Ä&#x2021;e razgovarati s nama. Ĺ to ovo znaÄ?i: Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?*,.!f!*&Ĺ? %#%0(*%$Ĺ?/%/0!*0Ĺ?'+&%Ĺ? se mogu glasovno aktivirati vjerojatno Ä&#x2021;e imati veliki utjecaj na odnos ljudi prema online kupovini jer Ä&#x2021;e se naruÄ?ivanje proizvoda ili povlaÄ?enje narudĹžbe moÄ&#x2021;i izvrĹĄiti u trenutku. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?.!* +2%Ĺ?\!Ĺ?)+Ăś Ĺ?,+^!0%Ĺ?,(\0%Ĺ? naknade provajderima tehnologije kako bi pomoÄ&#x2021;u njih osigurali prodaju svojih proizvoda. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?.!* +2%Ĺ?\!Ĺ?/!Ĺ?*\%Ĺ?,.! Ĺ?&+Ă&#x2020;Ĺ?&! *%)Ĺ? izazovom: kako dospjeti u potroĹĄaÄ?ke koĹĄarice, s obzirom da Ä&#x2021;e se brendovi vjerojatno natjecati za ekskluzivna prava prodaje i preporuke proizvoda, koji bi ih uÄ?inili jedinim dobavljaÄ?ima. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?. %%+*(*%Ĺ?0.#+2%Ĺ?)+#(%Ĺ?%Ĺ?/!Ĺ? suoÄ?iti s novom konkurencijom, s obzirom da bi pretraĹživaÄ?i mogli postati prodavaonice buduÄ&#x2021;nosti. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?%/0!)%Ĺ?%/,+.1'!Ĺ?)+.0Ĺ?\!Ĺ?,+/00%Ĺ? pametniji, fleksibilniji, efikasniji i brĹži.

VeÄ&#x2021; primijenjeno: Ć&#x20AC;É É tÉ *)-.)$É ,)$(#É -) .0,-%#É -#-.'#É 4É  prepoznavanje govora koji funkcioniraju na pametnim telefonima i omoguÄ&#x2021;avaju korisnicima upravljanje sistemom pomoÄ&#x2021;u glasovnih komandi. Apple ima Siri, Microsoftov sistem je nazvan Cortana, a Google ima Google Now. Ć&#x20AC;É É '4)(É $É &(-#,)É &2É -) .0,É %)$#É  pokreÄ&#x2021;e Echo, koji je â&#x20AC;&#x2DC;plug-in speakerâ&#x20AC;&#x2122;, a ne telefon.

Trgovci i proizvoÄ&#x2018;aÄ?i Ä&#x2021;e nuditi pomoÄ&#x2021;, podrĹĄku i savjete u objektu, online i na proizvodima kako bi potaknuli potroĹĄaÄ?e da za sebe kreiraju zdravu izbalansiranu prehranu.

5

EMOCIJA VS PROMOCIJA

Izdvojiti se iz gomile teĹže je nego ikada. Sve viĹĄe trgovaca bit Ä&#x2021;e u zoni bez rasta. Kompanije Ä&#x2021;e napredovati od â&#x20AC;&#x2DC;hrpe promocijaâ&#x20AC;&#x2122; ka novim naÄ?inima izgradnje lojalnosti, primjenjujuÄ&#x2021;i najnovija saznanja iz potroĹĄaÄ?ke psihologije. Ĺ to ovo znaÄ?i: Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?.!* +2%Ĺ?\!Ĺ?/!Ĺ?"+'1/%.0%Ĺ?*Ĺ? koriĹĄtenje podrobnih analiza ponaĹĄanja potroĹĄaÄ?a kako bi s njima postigli personaliziranu interakciju. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?.#+2%Ĺ?\!Ĺ?*1^%0%Ĺ?''+Ĺ?+/2+&%0%Ĺ? kupce u svakom trenutku. Bit Ä&#x2021;emo svjedoci pojave mikromomenata u komunikaciji izmeÄ&#x2018;u kupaca, brendova i trgovaca. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ?.!* +2%Ĺ?\!Ĺ?,+/00%Ĺ?&+Ă&#x2020;Ĺ?+(&%Ĺ?1Ĺ? razumijevanju puta do donoĹĄenja odluke o kupovini i vaĹžnosti â&#x20AC;&#x2DC;digitalno na prvom mjestuâ&#x20AC;&#x2122; interakcije i potrebe za aktivnim i prilagodljivim sudjelovanjem i u fiziÄ?kom i online svijetu. Ä&#x2018;Ĺ?Ĺ? +),*%&!Ĺ?\!Ĺ?/!Ĺ?*0&!0%Ĺ? Ĺ? potroĹĄaÄ?ima daju ono ĹĄto Ĺžele, ukljuÄ?ujuÄ&#x2021;i i povezivanje s njima koje je smisleno i koje Ä&#x2021;e im ostati u sjeÄ&#x2021;anju. Socijalni mediji Ä&#x2021;e postati joĹĄ znaÄ?ajniji jer pruĹžaju moguÄ&#x2021;nost stvaranja ovakvih veza.

VeÄ&#x2021; primijenjeno: Ć&#x20AC;É É )Ć?)&É $É /É -#$w($/ɠŲŰŹŜźɠ najavila da Ä&#x2021;e svi Coke Trademark brendovi biti ujedinjeni u jednoj globalnoj kampanji s novim sloganom â&#x20AC;&#x2DC;Okusi osjeÄ&#x2021;ajâ&#x20AC;&#x2122; (â&#x20AC;&#x2DC;Taste the Feelingâ&#x20AC;&#x2122;). Cilj kampanje je oĹživjeti ideju da je ispijanje Coca-Cole, bilo koje Coca-Cole, jednostavno zadovoljstvo koje Ä?ini svakodnevne trenutke posebnima. Ć&#x20AC;É É %)&##(É 0)t#"É .,!)0É  najavila je da Ä&#x2021;e se od jakih promotivnih aktivnosti okrenuti ka osiguravanju niĹžih cijena i unapreÄ&#x2018;enju svoje ponude potroĹĄaÄ?ima, uz mnogo bolju uslugu. TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

45


ISTRAŽIVANJE

Zadovoljstvo trgovačkim lancima

Glavni razlozi posjeta su blizina trgovine i akcije Osnovni pokazatelji za vodećih 6 trgovačkih lanaca (ožujak 2016.) Lidl

Kaufland

46

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

Interspar

Billa

7,5

4,5

7,1

18,7

24,4

27,0

45,5

50,5

60,7

P

osjećenost u zadnja tri mjeseca je najveća za Konzum kojeg je u tom razdoblju posjetilo 89% svih ispitanika, na drugom mjestu je Lidl kojeg je posjetilo nešto više od tri četvrtine ispitanika dok je na trećem mjestu Kaufland (70%). Nešto manji broj kupaca posjetio je Plodine (61%), Interspar (51%) te Billu (46%). Kod najčešće posjećenog trgovačkog lanca situacija je slična: najveći broj lojalnih kupaca imaju Konzum, Lidl i Kaufland dok je taj broj kod Bille, Plodina i Interspara znatno manji. Nadalje, željeli smo istražiti razloge odabira najčešće posjećenog trgovačkog lanca. Na općoj razini glavni razlozi posjeta su blizina te akcije, odnosno sniženja cijena pojedinih artikala. Manji broj kupaca kao glavni razlog kupnje navodi širinu asortimana te kvalitetu proizvoda trgovačke marke pojedinog trgovačkog lanca. Najmanje važan razlog za odabir mjesta najčešće kupnje je loyalty program kojeg navodi manje od 10% kupaca. Zanimljivo je pogledati i glavne razloge za odabir pojedinog trgovačkog lanca. Kod Konzuma (91%) i Interspara dominantan razlog odabira je blizina, Lidl i Plodine se najviše odabiru zbog akcija, odnosno sniženja cijena, a kupci koji kupuju najčešće u Kauflandu uz akcije navode i širok asortiman proizvoda. Glavni motivator kupnje u Billi je širok izbor proizvoda.

Plodine

70,7

Konzum

76,7

89,4

Agencija Hendal kontinuirano provodi istraživanje zadovoljstva trgovačkim lancima na nacionalno reprezentativnom uzorku. U ožujku 2016. ukupan postignuti uzorak obuhvaća 400 građana starijih od 15 godina.

posjećuju najčešće

posjetili u zadnja 3 mjeseca

KOD KONZUMA (91%) I INTERSPARA DOMINANTAN RAZLOG ODABIRA JE BLIZINA, LIDL I PLODINE SE NAJVIŠE ODABIRU ZBOG AKCIJA, ODNOSNO SNIŽENJA CIJENA, A KUPCI KOJI KUPUJU NAJČEŠĆE U KAUFLANDU UZ AKCIJE NAVODE I ŠIROK ASORTIMAN PROIZVODA. Razlozi odabira najčešće posjećenog trgovačkog lanca 54,6

Blizina

51,5

Akcije/sniženje cijena

40,9

Izbor robe

30,5

Niže osnovne cijene Kvaliteta proizvoda trgovačke marke

24,8

Ponuda svježeg voća i povrća

21,3

Ponuda pekarskih proizvoda

20,1

Ponuda svježeg mesa Loyalty program Neki drugi razlog

12,8 8,5 5,5


Piše: Martina Soršak Susović, Business Development Manager, Hendal

KOD KONZUMA (91%) I INTERSPARA DOMINANTAN RAZLOG ODABIRA JE BLIZINA, LIDL I PLODINE SE NAJVIŠE ODABIRU ZBOG AKCIJA, ODNOSNO SNIŽENJA CIJENA, A KUPCI KOJI KUPUJU NAJČEŠĆE U KAUFLANDU UZ AKCIJE NAVODE I ŠIROK ASORTIMAN PROIZVODA. Konzum

Lidl

Kaufland

Blizina

90,9%

Akcije/sniženje cijena

78,2%

Izbor robe

78,1%

Akcije/sniženje cijena

26,2%

Trgovačke marke

51,4%

Akcije/sniženje cijena

73,7%

Loyalty program

17,4%

Niže osnovne cijene

51,1%

Niže osnovne cijene

46,6%

Izbor robe

16,4%

Izbor robe

48,9%

Ponuda svježeg voća i povrća

41,5%

Plodine

Interspar

Billa

Akcije/sniženje cijena

60,9%

Blizina

51,9%

Izbor robe

66,8%

Niže osnovne cijene

50,6%

Izbor robe

47,1%

Blizina

42,2%

Blizina

45,1%

Akcije/sniženje cijena

29,5%

Trgovačke marke

40.7%

Izbor robe

25,3%

Trgovačke marke

26,6%

Niže osnovne cijene

40,4%

PRIJAVITE SE ZA SVOJ PRIMJERAK ČASOPISA! Ukoliko želite primati PROGRESSIVE, molimo ispunite obrazac i pošaljIte ga poštom ili podatke pošaljite e-mailom na crier@crier.hr Tvrtka ................................................................................................................................... Ime i prezime .................................................................................................................... Funkcija ............................................................................................................................... Adresa .................................................................................................................................. Poštanski broj/Grad....................................................................................................... E-mail ................................................................................................................................... Web stranica ..................................................................................................................... Telefon ................................................................................................................................. *Izdavač zadržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak časopisa.

Datum........................................................................................

TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

47


PROFIL

Darko Ivančević direktor marketinga, Zagrebačka pivovara-MolsonCoors Brewing Company

Jaki brendovi i vrhunski ljudi ključni su za uspjeh "Glavna karakteristika mog posla je dobro razumijevanje potreba potrošača, ali i vlastitih brendova, kreiranje komunikacijskih rješenja, inovacija i svega ostalog što nas čini broj 1 izborom za potrošače i kupce. Međutim, ništa od toga bez izgradnje vrhunskog tima!", naglašava Darko Ivančević, direktor marketinga Zagrebačke pivovare.

48

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

D

arko Ivančević, direktor marketinga Zagrebačke pivovare-MolsonCoors Brewing Company, u tu je kompaniju došao prije gotovo devet godina, a na trenutnoj je funkciji od kraja 2013. Na početku razgovora, prisjećajući se obrazovanja koje ga je dovelo do ove pozicije, Darko kaže: „Ako pričamo o službenom školovanju, u punom smislu sam se školovao u Zagrebu gdje sam i rođen. Nakon završetka srednjoškolskog doba u MIOC-u, upisao sam Elektrotehnički fakultet misleći da ću biti inženjer neke nove tehnologije. Međutim, nakon odsluženog, tada obaveznog vojnog roka, shvatio sam da me moji interesi više vuku u tržišnom, poslovnom i marketinškom smjeru te sam upravo taj smjer i završio na Ekonomskom fakultetu. Namjerno sam spomenuo 'službeno školovanje' jer se ustvari svi mi kroz nova iskustva školujemo još uvijek, i čvrsto vjerujem da ćemo to raditi tijekom čitavog života.“ Za vrijeme studija Darko je radio kojekakve studentske poslove kako bi zaradio novac i rasteretio roditeljski novčanik. Danas shvaća da sve što je radio nije bilo samo za džeparac, već i zbog vještine koja ostaje, tako da svim studentima preporučuje da preuzmu neku odgovornost jer time dobivaju životnu školu i izvan redovne nastave. Na tzv. Career dayu organiziranom na Ekonomskom fakultetu sa svrhom da vodeće hrvatske kompanije privuku dobre studente te im omoguće aplikaciju za buduće poslove, Darko se prijavio za Plivu, prošao 'filtere' i po završenom fakultetu tamo se i zaposlio. „Počeo sam kao pripravnik u odjelu nabave, nakon čega počinjem raditi u uredu za strateško planiranje, što je bilo sjajno iskustvo. Naime, Pliva je bila istinska top kompanija, u tom razdoblju valjda i jedina hrvatska kompanija koja je širila poslovanje po cijelom svijetu, tako da mi je niz jedinstvenih procesa od M&A, integracija kompanija i velikih korpora-


Razgovarala: Marija Sedlar

tivnih reorganizacija dalo novi i široki uvid u business. Nakon Plive vraćam se prvoj ljubavi - marketingu i postajem izvršni direktor Hendala, jedne od vodećih agencija za istraživanje tržišta. To mi je iskustvo otvorilo vrata 'pravog' marketinga, ali i uvid u kompletno poslovanje neke tvrtke kroz čitav niz različitih poslovnih situacija u marketingu i prodaji te razumijevanje potrošača, i to u raznim kategorijama proizvoda i usluga.“ Godine 2007. Darko se pridružuje timu Zagrebačke pivovare kao Trade Marketing Manager za kanal prodaje prema ključnim kupcima. „Trade Marketing je u to doba bila još vrlo mlada i nova disciplina na čitavom FMCG tržištu, a kada to radite u vodećoj kompaniji u pivskom segmentu onda je to i jedno sjajno iskustvo koje se, sada s odmakom od 8 godina, pretvorilo u snažan poslovni alat. Iskustvo u prodaji prije ulaska u marketing je nešto što mi dan-danas koristi u svakodnevnom poslu i razumijevanju marketinga. Na kraju dana, ultimativni cilj marketinga u nekoj kompaniji je upravo prodaja, naravno preko jakih brendova i njihove razine povezanosti s potrošačima. Od 2011. godine pridružujem se marketing timu Zagrebačke pivovare gdje od kraja 2013. obnašam trenutnu poziciju."

RAVNOTEŽA ISKUSTVA I MLADOSTI

"Raditi, upravljati ili jednostavno rečeno, biti dio tima koji upravlja jednim od vodećih brendova u Hrvatskoj, je fantastična stvar. Zagrebačka pivovara proizvodi ili distribuira niz brendova kao što su Staropramen, Stella Artois, Beck's, Corona, Tomislav, čitav niz specijalnih uvoznih piva, ali 'the brend' je ipak Ožujsko pivo koje se konzistentnom i kontinuiranom strategijom i aktivnostima čvrsto pozicioniralo kao broj jedan izbor ljubiteljima piva i omiljeni pivski brend u Hrvatskoj. Upravo rečeno je i glavna karakteristika mog posla – dobro razumijevanje potreba potrošača, razumijevanje naših brendova, kreiranje komunikacijskih rješenja za njih, inovacija i svega što je potrebno da krajnji potrošač i kupac budu zadovoljni. S ponosom na svoj uži marketinški tim, cijeli tim Zagrebačke pivovare i naše ključne partnere, gdje moram posebno istaknuti kreativnu agenciju BBDO, uspijevamo to jako dobro raditi što potvrđuju mnogobrojni rezultati brendova. Upravo su jaki brendovi i vrhunski ljudi ključni čimbenik uspjeha u svakom poslu.“ Biti lider na tržištu je uspjeh, ali i ogro-

JEDNA OD LJEPOTA NAŠEG POSLA JE ŠTO, IAKO SMO DIO MOLSONCOORS KORPORACIJE, IMAMO OGROMNU SAMOSTALNOST UPRAVLJANJA NAŠIM BRENDOVIMA – KVALITETAN UVID U TRŽIŠTE I POTROŠAČE: KREIRAMO STRATEGIJU, STVORIMO IDEJU, ALOCIRAMO SREDSTVA DA ISTU I PROVEDEMO I NA KRAJU GLEDAMO REZULTAT - SLAVIMO POBJEDE I UČIMO IZ ISKUSTVA. mna odgovornost prema potrošačima i kupcima koje u Zagrebačkoj pivovari uvijek stavljaju u prvi plan. „Kada uz to kao lider imate rast od 8 godina za redom u udjelu na tržištu i rastu samih brendova, onda je sve to još jedna druga dimenzija i postavljate sami sebi granice, odnosno ciljeve koji vas motiviraju i tjeraju naprijed. Tržište je sve zahtjevnije, kao i konkurencija i kupci, i to je nešto što ovaj posao u isto vrijeme čini interesantnim i izazovnim. Marketinški planovi naših brendova uvijek su definirani prije početka godine i same sezone. Ožujsko je tu najistaknutije u količini aktivnosti, ali ni drugi brendovi ne zaostaju. Specifičnost same prodaje piva je da je sezonskog karaktera. Uzmite primjer nogometa, gdje je Ožujsko prva asocijacija jer pratimo uspjehe hrvatske nogometne reprezentacije već zadnjih devet svjetskih ili europskih prvenstava na koje smo se plasirali. A potrošači zaslužuju da im prenesemo atmosferu na koju smo svi u Hrvatskoj ponosni“, ističe Darko napominjući kako je njegov idealni pogled na posao raditi odgovorno, kreativno, inovativno uz veliku dozu opuštene atmosfere i, naposljetku, zabave, a ispred svega, respekta prema svakome. „Mora biti tako i to je nešto što i sama MolsonCoors korporativna kultura cijeni i njeguje. Naravno, iza toga treba stajati tim koji preuzima na sebe odgovornost svakog posla uz njegovanje dobre ljudske i komunikacijske atmosfere. Marketing tim je upravo takav – spoj različitih ljudi, ali uravnotežen iz perspektive mladosti i iskustva, spreman na nove izazove i stvarno mi je užitak s njima ostvarivati nove poslovne pobjede. Kada imaš otvorenu komunikaciju, međusobno poštovanje, a to vrijedi i za interni tim i za odnos prema agencijama, onda su jasno definirani procesi i projekti put do uspjeha bez obzira koliko je industrija piva iznimno dinamična. Kad volite ono što radite i radite ono što volite, i sve to sa sjajnim timom ljudi, onda je jedan veliki uvjet

uspjeha poslovanja već ostvaren. Jedna od ljepota našeg posla je što, iako smo dio MolsonCoors korporacije, imamo ogromnu samostalnost upravljanja našim brendovima – kvalitetan uvid u tržište i potrošače: kreiramo strategiju, stvorimo ideju, alociramo sredstva da istu i provedemo i na kraju gledamo rezultat - slavimo pobjede i učimo iz iskustva.“ Tijekom ožujka Zagrebačka pivovara po prvi se puta uključila u javnozdravstvenu kampanju 'Počeši s razlogom' i podizala svijest o važnosti muškog zdravlja, njihovih ciljanih potrošača.

STRAST, SMIJEH I SAMOSVIJEST

O svom slobodnom vremenu Darko kaže: „Uvijek sam težio kvalitetnom vremenu, znajući da je ponekad vrijeme najtraženiji resurs. Obitelj je tu izlaz iz svega. Supruga i ja smo svaki u svom poslu dosta angažirani i trudimo se živjeti aktivno, prije svega, i izvan posla. Klinci su već veliki tinejdžeri tako da smo svi skupa jedna velika klapa. Imamo i psa, i dvorište koje stalno zahtijeva radove po vrtu, što je odlična ravnoteža između mentalnog i fizičkog rada. Moto mi je da uživam u svemu što radim. Često kažem da je moj model 3S – svi moramo imati neku Strast u životu, puno Smijeha i razvijenu razinu Samosvijesti u svemu što i kako radimo. Model vrijedi i u poslu i u privatnom životu. Sport bi trebao najviše opisivati moju strast jer ga obožavam cijeli život, ali kako su mi doktori zabranili većinu sportova, vožnja bicikla mi omogućuje boravak u prirodi i sve ono što puni pluća. Koliko god svi na godišnjem odmoru težimo odmaranju od svega, za mene je jedino aktivni odmor pravi odmor. Duboko vjerujem u prirodu, sport, nova putovanja, te kako svojoj djeci često kažem, u gledanje u daljinu, jer smo svi nekako generacija s previše ekrana blizu sebe. I naravno, okružen s puno iskrenog smijeha. Kako sam rekao, sve što puni pluća !“ TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

49


PROMOCIJE / KAMPANJE / LANSIRANJA

Naturel vitamin/mineral direkt 10 X 3 g: Dnevna doza vitamina uvijek pri ruci

Naturel voćne zabave 90 g u 4 okusa: 100% voćni obrok za svaku priliku

Naturel direkt su granule vitamina i minerala s okusom naranče, limete i crnog grožđa. U ponudi su Vitamin C 500 )#Čŏ 1(0%2%0)%*ŏ%ŏ #*!6%&Ňŏ%0)%*ŏćċŏ 10%&ŏ+ ŏăĀŏ#ŏ sadrži 10 vrećica. Jednostavno se konzumiraju - direktno u usta bez dodatka vode, što osigurava njihovo preciznije doziranje i brže djelovanje. Vrećica od 3 g, koja stane u svaki džep, omogućava da dnevna doza vitamina bude uvijek pri ruci. Marketinška podrška: Promocije na prodajnom mjestu i promocije kroz outdoor aktivnosti; Logističke informacije: Kutija (30 g) s 10 vrećica (3 g). Karton (shelf-ready display) = 12 kom, transportno pakiranje (2 displaya) = 24 kom; Stavlja na tržište: AWT International d.o.o.; Adresa: Slavonska avenija 52a, 10000 Zagreb; Telefon: 01 2481 500; fax: 01 2481 600; Web site: www.awt.hr

Stigla je Fanta Lemonata! Početkom travnja na tržište je izašao novi okus Fante koji će osvojiti potrošače – Fanta Lemonata! Fanta Lemonata novi je sezonski okus Fante koji će na tržištu biti tijekom proljeća i ljeta (od travnja do kolovoza), a njezin je osvježavajući okus idealan za te žedne, tople mjesece. Fanta Lemonata objedinjuje tri važne sastavnice: 1. Marku kojoj se vjeruje 2. Odličnu kvalitetu 3. Sjajan okus limuna Marketinška podrška: Izlazak na tržište Fante Lem-

Naturel voćna zabava je voćni pire iz 100% voća s vitaminom C, u praktičnom pouch pakiranju od 90 g. Ukusne kombinacije voća: jabuka/šljiva, jabuka/banana/jagoda, kruška/banana i jabuka/banana/mango, sadrže samo prirodno prisutne šećere iz voća, bez dodatnih aroma i bojila. U kategoriji baby food proizvod je namijenjen za uzrast od 1. godine, kao voćni međuobrok. Preporuča se i odraslima kao zamjena za voće. Marketinška podrška: Promocije na prodajnom mjestu; Logističke informacije: Transportno pakiranje (shelf-ready display) = 16 komada; Stavlja na tržište: AWT International d.o.o.; Adresa: Slavonska avenija 52a, 10000 Zagreb; Telefon: 01 2481 500; fax: 01 2481 600; Web site: www.awt.hr

onate bit će popraćen promocijskim materijalima za unapređenje prodaje te medijskim obavijestima tijekom svibnja i lipnja. Logističke informacije: proizvod je dostupan u pakiranjima: plastična boca od 2 l i 0,5 l, te od početka svibnja u staklenoj povratnoj boci od 0,25 l. Sve dodatne informacije su dostupne kod Coca-Cola prodajnih predstavnika. Proizvođač: Coca-Cola Hellenic Hrvatska d.o.o.; Distributer: Coca-Cola Hellenic Hrvatska d.o.o.; Adresa distributera: M. Sachsa 1, Zagreb, Hrvatska; Telefon i fax:ŏŇăĉĆŏĂąĉĀŏĂĂĂĎŏŇăĉĆŏĂąĉĀŏāĀćĎ Web site: coca-colahellenic.hr

Nova coolerica u gradu! U travnju 2016. godine na tržište stiže nova coolerica - Fanta Orange limenka od 0,25 l. Nastavljajući se na uspješnicu Coca-Colu limenku od 0,25 l, Fanta Orange limenka od 0,25 l donosi primamljivu ponudu za mlađe potrošače: prava količina osvježenja od naranče u privlačnome pakiranju po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 4,99 kn. Marketinška podrška: Proizvod će biti podržan marketinškim aktivnostima u sklopu snažne kampanje za marku Fantu Orange čiji proizvodi od ove godine imaju i više 50

PROGRESSIVE TRAVANJ 2016.

soka od naranče. Logističke informacije: EAN kod limenke 5449000000712, EAN kod sanduka 5449000158437, EAN kod palete 5449000650801; cijena sanduka (x12 limenki) bez PDV-a 36,60 kn. Proizvođač: Coca-Cola Hellenic Hrvatska d.o.o.; Distributer: Coca-Cola Hellenic Hrvatska d.o.o.; Adresa distributera: M. Sachsa 1, Zagreb, Hrvatska; Telefon i fax: ŇăĉĆŏ ĂąĉĀŏĂĂĂĎŏŇăĉĆŏĂąĉĀŏāĀćĎ Web site: coca-colahellenic.hr


Bon apetit dodaci jelima s povrćem – novi okusi Novosti u proizvodnom asortimanu brenda Bon apetit: u novoj ambalaži od 300 grama s praktičnim flaper cup poklopcem mogu se pronaći već dobro poznati začini Bon apetit Classic s 18% povrća i Bon apetit Natur s 30% povrća, ali i nove vrste začina s Light soli, Himalajskom soli i Bon apetit začin za gulaš. Light sol je mješavina natrijeve i kalijeve soli koja predstavlja novi trend u prehrani jer smanjuje štetan utjecaj natrija na krvožilni sustav, a bez kompromi-

sa okusa. Himalajska sol najčišća je sol na Zemlji. Svojom savršenom kristalnom strukturom i sastavom od 84 minerala i elementa u istom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu - pomaže tijelu i živčanom sustavu u postizanju ravnoteže te je iznimno pomlađujućeg učinka. Između ostalog sadrži i kalij, kalcij i magnezij. Bon apetit za gulaš, osim standardne mješavine začinskog povrća, sadrži i mješavinu gljiva. Nove recepture stvorene su u suradnji s

poznatim kuharom Tomislavom Špičekom. „Za najfinija jela i potpuni užitak u svojoj kuhinji koristim proizvode Bon apetit.“

Marketinška podrška: Web, Facebook, print; Logističke informacije: Komercijalno pakiranje – 10 komada u kartonu, 66 kartona na paleti; Proizvođač: Carpona pack d.o.o., Frana Galovića 9, 49000 Krapina; Telefon i fax: 049 315-222; Web site, e-mail: www.carpona-pack.hr, zdenko@carpona-pack.hr

Obogaćena linija neodoljivih Franck voćnih čajeva ‘Voćni + Moćni’ Bogatoj lepezi Franckove linije voćnih ^&!2ŏ+\*%Ň +\*%ŏ*! 2*+ŏ/1ŏ + *%ŏ novi, zanimljivi okusi koji su začinili zimsku sezonu – Voćni+Moćni čaj od goji bobica i nara koji predstavlja čistu eksploziju vitamina i antioksidansa te je idealan “booster“ u svakodnevnom životu. Svi ljubitelji tropskog voća odabrat će kombinaciju marakuje, koja pršti vitaminom C, kalcijem i željezom, i već dobro znane brusnice. Uz nove okuse, čajoljupcima su već poznati i okusi Azije i to kroz kombinaciju čaja Mangosteena i maline. Jednako

zanimljiv spoj predstavlja Limeta, cimet i acai bobice koje obiluju esencijalnim masnim kiselinama, aminokiselinama i vlaknima, te Crni ribiz kao savršen izbor za opuštanje i uživanje u bogatstvu okusa. Novi čajevi iz linije Voćni+Moćni Goji-Nar i Brusnica-Marakuja dolaze u kutijicama od 20 filtar vrećica po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 13,99 kn. Logističke informacije: transportno pakiranje od 10 kutija čaja; Proizvođač: Franck d.d.; Web site: www.franck.eu

MLINAC Himalajska sol sa začinskim biljem i MLINAC Češnjak Praktični i jednostavni KOTANYI mlinci imaju mogućnost grubog i finog mljevenja. Ove godine dva nova okusa – Himalajska sol sa začinskim biljem i Češnjak proširila su paletu dobro poznatih odličnih proizvoda i vjerujemo da će naći put do svojih potrošača. Himalajska sol je nejodirana kamena sol, koja u kombinaciji s odabranim začinskim biljem daje savršeni okus svim jelima u koje se melje. Češnjak u listićima, finog i aromatičnog okusa, lagano se melje i jelima daje aromatičan i prepoznatljiv okus češnjaka. Marketinška podrška: Pozicioniranje na displayima, akcijske cijene; Logističke informacije: 4 kom / karton; Proizvođač: KOTANYI GmbH, Wolkersdorf, Austrija; Uvoznik / distributer: KOTANYI d.o.o.; Adresa uvoznika/distributera: Savska cesta 116, 10 000 Zagreb; Telefon i fax: 01 6191 951, 01 6191 952; Web site, e-mail: hr.kotanyi.com, info.hr@kotanyi.com

Dolcela Ledeni vjetar Ledeni vjetar je slastica koja se rado priprema, a za koju se valja i malo potruditi. Uz Dolcela Ledeni vjetar, prozračan i lagan, a opet raskošan kolač više neće biti izazov. Dolcela mješavina za ledeni vjetar sadrži: mješavinu za tijesto, mješavinu za kremu i mješavinu za šlag, odnosno sve što je potrebno za izradu omiljene slastice. Dolcela osigurava izvanredan okus i uspjeh pri svakoj pripremi. Kolač se može kombinirati s raznim vrstama svježeg sezonskog voća, ali i s voćem iz kompota. Jedno pakiranje je dovoljno za kolač standardnih dimenzija (20 x 30 cm). Marketinška podrška: ATL, BTL, web, aktivnostima na prodajnim mjestima; Logističke informacije: Komercijalno pakiranje: Ledeni vjetar 330 g. Komada u kartonu 7. Kartona na paleti 75, Redova na paleti: 5; Proizvođač: Podravka d.d. Ante Starčevića 32, Koprivnica; Telefon: 0800 08 08; Web site: www.podravka.com TRAVANJ 2016. PROGRESSIVE

51


PROGRESSIVE FMCG/RETAIL KONFERENCIJA Više kanala prodaje = formula rasta

Hotel Esplanade Zagreb

3. 5. 2016. Konferencija je namijenjena: đŏpredsjednicima i članovima uprava globalnih, regionalnih i lokalnih tvrtki đŏvoditeljima nabave i voditeljima strategije i razvoja đŏvlasnicima i voditeljima velikih i malih trgovina i trgovačkih lanaca đŏproizvođačima, uvoznicima i distributerima robe široke potrošnje đŏdirektorima marketinga, brend menadžerima i voditeljima HR odjela đŏgospodarskim i poslovnim udruženjima i konzultantima đŏIT tvrtkama, marketinškim i PR agencijama … i ostalima uključenim u FMCG/RETAIL sektor!


Nikola Vuković Član senior tima za JI Europu, The Boston Consulting Group (BCG) TEMA: KONCEPTI MODERNE MALOPRODAJE

Sunčica Žnidar Voditeljica FMCG odjela, GfK TEMA: ISKUSTVO NA PRVOME MJESTU: Kako pridobiti i zadržati pažnju kupca

Martina Starčević Direktorica Sektora Online prodaje, Konzum TEMA: INTEGRACIJA I RAST: Trgovina online & offline

Marijana Prpić Head of Branding, GOOGLE/ YouTube TEMA: OD RETAILA DO e-TAILA: Regrutacija novih potrošača

Snježana Zvonarević Direktorica tvrtke Orbico TEMA: ŠIRENJE PERSPEKTIVE: Ekspanzija u doba krize

Damir Zec Country Director, IBM Ltd. TEMA: SUPERRAČUNALO: Watson – digitalni shopping pomoćnik

Tomislav Smolčec Direktor prodaje, METRO Cash & Carry TEMA: PROJEKT MOJ DUĆAN: Kako povećati efikasnost poslovanja

Goran Sladović Izvršni direktor, Signum Max TEMA: RAZVOJ BRENDOVA: Kreiranje doživljaja na mjestu promocije

Kamilo Antolović Direktor agencije K&K PROMOTION TEMA: ZAHTJEVNI POTROŠAČI: Interpersonalna komunikacija – beskrajne mogućnosti

Dr. sc. Mirko Palić Ekonomski fakultet u Zagrebu TEMA: SENSORY MARKETING: Čarobni impuls za kupnju

Čekamo potvrdu: TEMA: FUNKCIONALNA AMBALAŽA: Kupci od proizvoda žele više

Kotizacija

Upiti i prijave

950,00 kn + PDV (1.187,50 kn)

crier@crier.hr

U cijenu kotizacije ulazi:

Popusti:

đŏŏ/1 &!(+2*&!ŏ*ŏ,.! 2*&%)ŏ prema programu organizatora

đŏŏĆŃŏ,+,1/0ŏ6ŏ +(6'ŏ 2 osobe iz iste tvrtke

đŏŏ'+*"!.!*%&/'%ŏ)0!.%&(%ŏ

đŏŏāĀŃŏ,+,1/0ŏ6ŏ +(6'ŏ 3 ili više osoba iz iste tvrtke

đŏŏ,16!ŏ6ŏ'21 đŏŏ.1^'

Više na: www.progressive-fmcg-retail.com, www.progressive.com.hr


Progressive 158 - Travanj 2016.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 14 years experie...