Page 1

Progressive magazin • prvi specijalizirani časopis za trgovinu mješovitom robom  GODINA XIII BROJ 155

ISSN 1331-7865

K   AKO NOSIVI GADGETI MIJENJAJU TRGOVINU? Nosivi gadgeti su uređaji koje u svakom momentu nosimo sa sobom i oni prikupljaju razne podatke o nama i našoj okolini. Najpoznatije forme nosivih gadgeta su pametni satovi, naočale, ali i nakit, obuća i odjeća. Ne samo da su bogati senzorima za prikupljanje podataka kao što su temperatura tijela, brzina kretanja, puls, položaj i mnogi drugi, već su u mogućnosti i preraditi sve te podatke u trenutku nastajanja.Porezni presjek 2015.

Robert blaić direktor tržišta Hrvatske, Podravka d.d.

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

22


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

22


Sadržaj

14

UVODNIK

34

5

42

RAZGOVOR S POVODOM ANA-MARIJA BRODARIĆ / FRANCK d.d.

VIJESTI

brend menadžerica za kategoriju mljevene kave

IZ ZEMLJE

6

LJUDI I DOGAĐAJI

8

IZ REGIJE

10

IZ SVIJETA

12

34

TEHNOLOGIJA Kako nosivi gadgeti mijenjaju trgovinu?

36

DJEČJI KUTAK Savjeti za odlazak u kupovinu s djecom 

FINANCIJE I POREZI Porezni presjek 2015. 

38

14 SVE ZA KUĆNE LJUBIMCE

LJUDSKI RESURSI Tajne uspješnog vodstva

Darovi za kućne ljubimce 

40

18 FMCG PLUS

U FOKUSU NEPREHRANA

Blagdanska potrošnja bezalkoholnih pića

42

PROGRESSIVE KOŠARICA

46

PAPIRNA KONFEKCIJA Kuhinjski ručnici 

20

Toaletni papir

22 PROFIL

INTERVJU MJESECA 26

 U FOKUSU PREHRANA Riba, proizvodi od ribe i morski plodovi

4 progressive |

12: 2015IGOR ŠTEFANAC / IKEA Hrvatska d.o.o.

ROBERT BLAIĆ / PODRAVKA d.d. direktor tržišta Hrvatske

30

direktor korporativnih komunikacija za JI Europu

48

PROMOCIJE

50


Uvodnik

| 12:2015

Urednice

Rast potrošnje

Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428 Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278

Suradnici Nataša Antunović, Hendal Ina Blagojević Rogošić, ZOO ekspert Jelena Jakšić, Ipsos Puls Jasmina Kajtezović, Crowe Horwath Majda Medanić, Tecumviva d.o.o. Darko Pavić, Service Plus Group Franciska Perković, Nielsen Kristina Petljak, Katedra za trgovinu, EFZ Ivana Štulec, Katedra za trgovinu, EFZ

Prodaja/marketing Progressive prodaja@crier.hr 01/ 4854 429

Izvršna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Grafička priprema Progressive

Group manager John Whitbread john@crier.co.uk

Tisak: Gospodarska 9, Sveta Nedjelja

ISSN 1331-7865 Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­ vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj. Iz­da­vač zadržava pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­du­ci­ra­nje, um­no­ža­ va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­ nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

cmg media solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

N

akon što su proteklih godina građani Hrvatske tijekom prosinca potrošili 11 milijardi kuna, ove godine Hrvatska gospodarska komora procjenjuje rast od 500 milijuna kuna. Naime, za ovogodišnje blagdane potrošit ćemo oko 11,5 milijardi kuna i zabilježiti prvi rast nakon četiri godine – gledajući unazad, više smo potrošili samo tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana 2007. i 2008., kada je potrošnja dosegnula rekordnih 12,5 milijardi kuna. Procjenjujući ovogodišnju blagdansku potrošnju, iz HGK otkrivaju kako se tijekom prosinca najviše kupuje hrana - odojci, purice, suhomesnati proizvodi, namirnice za kolače, zatim piće, igračke, knjige, elektronička oprema, božićne dekoracije i slično. Pozvali su hrvatske potrošače „da tijekom prosinca prednost daju domaćim proizvodima jer će samo pet posto veća potrošnja domaćih proizvoda blagotvorno djelovati na naše gospodarstvo, s obzirom da je trgovina na malo značajna hrvatska gospodarska djelatnost koja u bitnome doprinosi kreiranju BDP-a, to jest poveznica je industrije i krajnjeg potrošača.“ Ova će godina biti zapamćena i po rastu prometa u trgovini na malo, koji raste već 14 mjeseci za redom. Najveće povećanje zabilježeno je u travnju, 4,1 posto te u srpnju 4,5 posto. U rujnu je, u odnosu na kolovoz, trgovina na malo povećana za 1,3 posto. Oporavak trgovine prošle je godine iznosio 0,4 posto, a ove godine HGK očekuje još izraženiji oporavak „zahvaljujući dobrim mjerama ekonomske politike, pomaku u makroekonomskim kretanjima, nešto povećanoj neto plaći i oporavku kompletne eurozone“.

Oporavak trgovine prošle je godine iznosio 0,4 posto, a ove godine HGK očekuje još izraženiji oporavak „zahvaljujući dobrim mjerama ekonomske politike, pomaku u makroekonomskim kretanjima, nešto povećanoj neto plaći i oporavku kompletne eurozone“.

Marija Sedlar marija@crier.hr

Uz želju da se nastavi oporavak potrošnje i poraste potrošački optimizam, svim čitateljima Progressiva želimo sretnu i uspješnu Novu godinu!

progressive |

12:2015

5


 vijesti

Iz zemlje Promjene u Upravi Lidl Hrvatska Mjesto predsjednika Uprave trgovačkog lanca Lidl Hrvatska, počevši od 4. prosinca 2015., preuzeo je Boris Lozić, dosadašnji član Uprave za prodaju Lidl Švicarska. Bivši predsjednik Uprave Boris Lukšić, koji je tvrtku Lidl Hrvatska uspješno vodio više od dvije godine, preuzeo je mjesto člana Uprave za Kaufland International, unutar Schwarz grupe. Lozić je svoju karijeru u Lidlu započeo 2006. godine kao regionalni voditelj prodaje Lidla u Njemačkoj te je od 2010. do 2012. bio dio tima Lidl Hrvatska kao voditelj prodaje. Potom je preuzeo poziciju direktora podružnice Lidl Slovenija te je nastavio kao član Uprave za prodaju Lidla u Švicarskoj. Upravu Lidla, uz novog predsjednika Uprave, i dalje čine Allen Halamić, član Uprave za nabavu, Rafaela Oppelcz, članica Uprave za financije i administraciju te Dalibor Bošnjak, član Uprave za centralne službe dok dosadašnji član Uprave za prodaju, Tomislav Šapina, počevši od 1. siječnja 2016. godine preuzima funkciju predsjednika Uprave Lidl Srbija.

Prvi izvoz BAT-ovih brendova proizvedenih u tvornici u Kanfanaru Samo dva mjeseca nakon preuzimanja rovinjskog TDR-a, kompanija British American Tobacco započela je s izvozom vlastitog brenda iz kanfanarske tvornice na tržišta Europske unije. Prve cigarete isporučuju se kupcima u Grčkoj, tržištu na koje TDR nije izvozio svoje proizvode. U predstavljanju proizvoda na grčkom tržištu sudjeluju i zaposlenici iz Kanfanara. Tri nove slim ekstenzije brenda Peter Stuyvesant, koji je inače iznimno popularan u Grčkoj, odličan su primjer sinergije između BAT-ovih međunarodnih brendova i proizvodnih kapaciteta u Kanfanaru, istaknuo je direktor BAT-ova klastera Adria, Ram Addanki. „Do sada u BAT-u nismo imali taj format cigareta, no preuzimanjem tvornice u Kanfanaru otvorili smo mogućnost njegove proizvodnje. Kada smo govorili da ćemo zahvaljujući ovoj akviziciji objediniti najbolje u objema kompanijama i time ostvariti čvrste osnove za zajednički rast, mislili smo upravo na ovakve izvozne projekte. Siguran sam da će ih u budućnosti biti još i da će tvornica u Kanfanaru imati vrlo važnu ulogu u europskom dijelu BAT-ove proizvodnje“, izjavio je Addanki. 6 progressive |

12: 2015

Nova pozicija za Dubravka Toméa iz Zagrebačke pivovare Dubravko Tomé, direktor logistike Zagrebačke pivovare za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu, imenovan je direktorom nabave za Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu. Tomé je u Zagrebačku pivovaru došao 2007. godine iz IT kompanije Vemil i preuzeo položaj menadžera sekundarne distribucije. Godine 2013. preuzima dužnost direktora logistike za Hrvatsku te BiH. Tomé ima bogato iskustvo stečeno u organizaciji Supply Chain, unutar koje je, od važnijih, vodio projekt izgradnje distributivno-komercijalnog centra Zaprešić, logistički modul implementacije uvoza pivskog brenda Corona za sve kompanije Molson Coorsa u srednjoj Europi, projekt osnivanja logističkog odjela i uspostavljanja logističkih operacija za Molson Coors BiH, projekt optimizacije i uspostave efikasnih operacija direktne dostave Zagrebačke pivovare za područje Hrvatske i projekt implementacije logističkih procesa Zagrebačke pivovare u kompaniji TIA Partner.

Vegeta.hr i Podravka.hr – najbolje web stranice u 2015. Na konferenciji Web::Strategija 16 – Laboratorij digitalnog marketinga, događanju koje okuplja vodeće stručnjake iz područja IT-a i digitalnog marketinga te nagovještava buduće trendove, dodijeljene su Masterweb nagrade i uručena priznanja najboljima, među kojima je i Podravka. U kategoriji Najbolje korporativne web stranice 2015 među tri nagrađena rješenja su dvije Podravkine web stranice: Vegeta.hr (izvođač: Nivas d.o.o.) i Podravka.hr (izvođač: Web.burza). Kako je stručni žiri Masterweb nagrada naglasio, korporativne web stranice moraju odražavati svijest kompanije o važnosti nastupa na webu i prezentacije sadržaja, prije svega zanimljive poslovnim posjetiteljima. „S tehničke strane gledano, smatramo da je stranica Vegeta.hr zasluženo na prvom mjestu jer koristi responsive pristup koji omogućava korisnicima jednako iskustvo bez obzira kojim preglednikom ili na kojem uređaju gledaju sadržaj. Obiluje novitetima kao što su inteligentni interaktivni sadržaji “Mood Food”, a njihova posebnost leži u istraživanju tržišta i suradnji sa psihologom u kojemu su raspoloženja i prehrana povezani kroz napredne algoritme“, objašnjava stručni žiri.

Tetra Pak uči mališane o važnosti reciklaže i brige za okoliš Udruga Lijepa naša i kompanija Tetra Pak već petu godinu zaredom provode edukativni projekt o adekvatnom zbrinjavanju upotrijebljene Tetra Pak ambalaže te važnosti brige za okoliš namijenjen hrvatskim Eko školama i vrtićima. Potičući djecu na prikupljanje i izradu radova od upotrijebljene Tetra Pak ambalaže, mališani na zabavan način uče o ulozi čovjeka u brizi za okoliš. Škole i vrtići koji su prijavljeni u projekt tijekom godine sakupljat će upotrijebljenu Tetra Pak ambalažu te od iste izrađivati skulpture, čestitke, crtane radove ili druga kreativna remek-dijela na tri zadane teme – klimatske promjene, zaštita šuma i reciklaža. Želja organizatora je, uz edukaciju djece, osvijestiti škole, vrtiće i roditelje kako bi primjerom vlastitog ponašanja najmlađima bili uzor u poštovanju prirode.


| 12:2015 Konzum klik – novi Konzumov koncept online trgovine, uskoro i DRIVE in usluga

Suradnja Metro Cash & Carry i istarske vinarije Cattunar

Predstavljen je Konzum klik – novi Konzumov koncept online trgovine. Radi se o najnovijoj investiciji vrijednoj 30 milijuna kuna, koja uključuje izgradnju i opremanje novog logističkog centra na više od 5.000 m² te kompletan redizajn web stranica uz brojne nove funkcionalnosti. Projekt su predstavili Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma, Martina Starčević, direktorica Sektora online prodaje i njihovi suradnici. „Konzum klik je početak nove ere u online prodaji hrane i pića u Hrvatskoj. Iako smo u ovom segmentu prvi i jedini trgovac i dalje nastavljamo s ulaganjima i unapređenjima ove usluge jer vjerujemo da je to budućnost trgovine. Konzum klik u svemu ide ukorak s najboljim svjetskim maloprodajnim iskustvima i praksom te u narednoj godini očekujemo povećati online prodaju i do 3 puta“, istaknuo je Knez. Nove web stranice Konzum klika puno su jednostavnije za korištenje, a koncept je u svemu podređen brzini kupnje, sigurnosti i kvaliteti isporučenih proizvoda. Novi Konzumov logistički centar na zagrebačkim Vrbanima vizualno se ističe zahvaljujući muralu akademskog slikara Stipana Tadića, a u cijelosti je obnovljen i prilagođen potrebama online trgovine. Poseban se naglasak stavlja na kontrolu kvalitete namirnica te njihovo slaganje u pakiranja koja idu prema kupcima, za što su zaposlenici prošli posebnu edukaciju. Od siječnja 2016., u sklopu njega bit će uvedena i DRIVE in usluga, a kupci će naručenu robu moći osobno preuzeti već 2 sata nakon završene transakcije.

Metro Cash & Carry i vinarija Cattunar nastavljaju uspješnu suradnju daljnjim razvojem robne marke Terra Unica koju vinarija Cattunar proizvodi za Metro. Razvijeno je pjenušavo vino Terra Unica Di Luna koje se od listopada može kupiti u osam veleprodajnih centara Metroa u Hrvatskoj. Izvoz istarske malvazije Terra Unica i pjenušavog vina Terra Unica Di Luna u Srbiju očekuje se početkom 2016. Suradnja vinarije Cattunar i Metroa započela je u veljači 2014. godine kada je u ponudu Metroa u Hrvatskoj uvrštena istarska malvazija Terra Unica, proizvedena ekskluzivno za ovaj lanac trgovina. Kvalitetom vina koju je pratila atraktivna cijena, Terra Unica je u vrlo kratkom roku prepoznata od strane kupaca i trenutno se nalazi među najprodavanijim vinima u ponudi Metroa te je najprodavanije vino sorte Malvazija. Tijekom protekle poslovne godine, čak je 87 novih hrvatskih dobavljača uvršteno u asortiman Metroa te danas više od 60 posto asortimana čine proizvodi hrvatskih dobavljača. U program robnih marki Metroa uključeno je više od 50 hrvatskih proizvođača čiji se proizvodi nalaze na policama veleprodajnih centara Metro Cash & Carryja u 15 zemalja diljem svijeta, od Kine, preko Moldavije, Poljske pa do Njemačke i Francuske.

Novi Lidlov koncept predstavljen na otvaranju novih trgovina u Zaprešiću i Zagrebu Lidl, jedan od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, svečano je otvorio nove Lidlove trgovine u Zaprešiću i zagrebačkoj Dubravi. Lidlova prodajna mreža broji ukupno 88 trgovina u Hrvatskoj, a njihova je posebnost da su prve trgovine rađene po novom atraktivnom dizajnu u Hrvatskoj. Lidl Hrvatska započeo je s primjenom novog koncepta gradnje i uređenja kako bi kupcima pružili još ugodniju kupovinu. Ukupna investicija u novu trgovinu u Zaprešiću je više od 40 milijuna kuna te je ovo prva u nizu moderno uređenih trgovina koje Lidl planira otvoriti. Veća prodajna površina, širi hodnici, sanitarije prilagođene presvlačenju beba i prostranija parkirna mjesta zasigurno će olakšati kretanje svima, a posebno majkama s djecom i osobama s invaliditetom. Više prirodnog svjetla, prozirna stropna kupola i prednja staklena stjenka značajno će promijeniti izgled trgovine, veća pekara koja ima veći asortiman, prezentacija robe na način koji je više prilagođen kupcu, kao i sva ostala poboljšanja osigurat će kupcima jedinstven doživljaj kupovine.

Billa otvorila 61. supermarket u Hrvatskoj Široki asortiman proizvoda, moderan dizajn prodajnog prostora te novi standardi na području zaštite klime i okoliša opisuju novi supermarket Bille otvoren u Zadru, na frekventnom mjestu zadarskog Željezničkog kolodvora. Prodajni prostor ima 608 m², a u supermarketu se nudi široki asortiman voća i povrća, raznovrsne svježe mesne proizvode, svježe specijalitete od kruha i peciva te svježe pripremljena hladna i topla jela. Uz odjele svježih proizvoda i trajnih prehrambenih proizvoda, prisutna je i sveobuhvatna ponuda kućnih potrepština. U ponudi Bille nalazi se više od 5.000 proizvoda hrvatskih proizvođača. Upravi tvrtke izuzetno je važno podupirati hrvatsko gospodarstvo i proizvođače te gastronomske posebnosti Hrvatske i njenih regija. Preferiranje hrvatskih proizvođača jamči ostanak novostvorene vrijednosti u Hrvatskoj, poručuju iz ovog trgovačkog lanca.

progressive |

12:2015

7


 vijesti

Ljudi i događaji Varaždinski osnovci glasali za Zdravi odmor s Lukom Nižetićem Dilemu treba li u školi jesti zdravo ili ne, učenici I. OŠ iz Varaždina riješili su u korist zdravih obroka. Iako vole pizzu, hamburgere i čokoladu, prihvatili su argumente Luke Nižetića, ambasadora projekta Zdravi odmor i Podravkine nutricionistice Maje Vidaković da školska prehrana mora biti uravnotežena i sadržavati namirnice važne za pravilno odrastanje djece poput žitarica, voća, povrća, ribe i mliječnih proizvoda. Prema receptu iz školskih jelovnika, Luka je uz pomoć Podravkinih promotora kulinarstva i malih kuhara iz škole pripremio ragu s piletinom, povrćem i tjesteninom za 230 učenika. Kulinarski savjeti popularnog pjevača mogu se naći na web stranici Zdravi odmor na kojoj se nalazi i niz korisnih tekstova o prehrani djece s ciljem edukacije djece, roditelja i nastavnika. Projektom Zdravi odmor Podravka nastoji širiti svijest o važnosti školskog obroka, o potrebi njegove usklađenosti s pravilnom prehranom te doprinijeti poboljšanju prehrambenih navika učenika.

Na Zrinjevcu bor s PIK kobasicama

Wrigley brine o oralnoj higijeni djece

Na Adventu u Zagrebu, na Zrinjevcu u PIK Kobasičarnici, predstavljeni su novi proizvodi PIK Vrbovca - Blagdanska i Domaća dimljena kobasica, koje su ovom prilikom poslužile i za kićenje bora na doista drugačiji način. U kućicama se mogu isprobati i Debrecinka, Kranjska, Beljska s komadićima slanine i sira, Ljuta kobasica te klasični Hot Dog. Okusi i mirisi PIK kobasica mame brojne posjetitelje do kućica koje se nalaze na atraktivnim lokacijama u samom centru Zagreba - Zrinjevac, Tomislavac, Trg bana Jelačića, Gajeva, Bogovićeva, Petrićeva te Cvjetni trg. Stoga, ukoliko se nađete u prilici, ne propustite posjetiti neku od lokacija i uživajte s obitelji i prijateljima u raznovrsnim okusima PIK kobasica te kuhanom vinu.

Epidemiološko istraživanje robne marke Orbit i Hrvatske komore dentalne medicine pokazalo je da KEP indeks u hrvatskih dvanaestogodišnjaka iznosi 4,51, što je najlošiji rezultat u odnosu na ostale europske zemlje. Istraživanje je provedeno u sklopu zdravstveno-edukativne kampanje marke Orbit 'Žvači, jer to promjenu znači' Darja Šušteršič, direktorica tržišta kompanije Wrigley izjavila je: "Rezultati dobiveni ovim istraživanjem dali su nam vjetar u leđa da s projektom nastavimo i sljedeće godine u još većem obimu i s naglaskom na ruralna područja u kojima smo identificirali najviše problema." U svrhu provođenja kampanje 'Žvači, jer to promjenu znači' tvrtka Wrigley je za svaki prodani paketić guma za žvakanje Orbit tijekom svibnja i lipnja 2015. godine donirala 5 lipa za zdravlje dječjih zubi te tako prikupila ukupno 250.000 kuna za njezino provođenje. Kampanja je obuhvatila edukaciju i dentalne preglede po odabranim osnovnim školama u Hrvatskoj kao i provedeno istraživanje oralnog zdravlja.

Božićno pivo za blagdanski ugođaj Advent na Zrinjevcu ni ove godine nije prošao bez Božićnog piva, koje dvadeset i šestu godinu zaredom uljepšava blagdanski ugođaj i predstavlja blagdanski dar svim istinskim pivoljupcima, a čiju je etiketu dizajnirala mlada umjetnica Ivona Jurić. Na blagdansku pivsku priču koja 26 godina okuplja sve ljubitelje Božićnog piva osvrnuo se direktor marketinga Zagrebačke pivovare Darko Ivančević: „Posebno me raduje što se održala tradicija da etikete Božićnog piva svake godine nose svježu interpretaciju Božića i blagdanskog vremena koja je dovela do angažmana vodećih imena domaće likovne umjetnosti te pružanja prilike mladim umjetnicima da se svojim kreativnim rješenjima predstave široj publici. Uvjeren sam da će ovogodišnje izdanje, kako izgledom tako i okusom, dati svima još jedan razlog za veselje u ovo blagdansko vrijeme.“ 8 progressive |

12: 2015

Kraš zna gdje je zapeo Djed Mraz Svake godine u blagdansko vrijeme Kraš se pretvara u zabavnu i veselu tvornicu sreće i smijeha za velike i male Krašoljupce. Deveta po redu, najslađa bajka na svijetu, predstava je za djecu koja vodi sve u posjet Djedu Mrazu u kojoj glume Miroslav Škoro, Ecija Ojdanić i Žarko Radić dok svoje najveće hitove izvodi Petar Grašo, a djecu očekuje mnoštvo drugih slatkih i zanimljivih iznenađenja, veselja, zabave i smijeha s Kraševom slatkom bajkom. Mališani se prije predstave mogu zabaviti u slatkoj dječjoj igraonici. Škoro je nakon prve predstave ključeve devete Toyote Aygo dodijelio sretnoj dobitnici velike Kraševe nagrade 'Kao ti' Božici Njegač iz Klenovnika.


 sponzorirani članak

| 12:2015

MAXIMO BRUT PJENUŠAC S PRIČOM IZ KUTJEVAČKOG PODRUMA

K

utjevački podrum jedan je od najstarijih podruma u Jugoistočnoj Europi, sagrađen davne 1232. godine. Kroz stoljeća predanog rada u Kutjevačkom Podrumu su se razvili strast i znanje koji su omogućili proizvodnju poznatih vina od kojih je sorta Graševina danas simbol hrvatske vinske kulture.

Tajna njegove posebnosti koju ćemo vam otkriti skriva se u posebnoj tehnici proizvodnje te vremenu odležavanja koji je također bitan faktor. Druga fermentacija u boci traje 9 mjeseci na temperaturi 13-15 stupnjeva Celziusa, koja se polagano odvija tako da mjehurići prožmu sve pore tekućine. Boce su položene nagnuto na čep, te se šampanjski kvasci talože u grlo boce koje se svaki dan okreću (remuaž), kako bi se kvasci svugdje rasporedili i stvorili perlice u cijeloj boci. Vrh boce se naknadno zamrzava te nakon nekog vremena otvara i dodaje ekspedicioni liker iz ledene berbe Graševine, jako bogatog okusa i mirisa (degoržacija). Čepi se trajnim čepom i nakon toga još 3 mjeseca odležava u bocama kako bi se u potpunosti harmonizirali svi okusi i mirisi.

Ovaj prirodni pjenušac nastao je metodom champenoise od već spomenute sorte Graševine Kutjevo. Brižljivo pripreman, raskošnog je okusa i mirisa. Pun je u ustima, finih sitnih svježih perlica, koje duže izviru i usklađuju neprovreli slador, brut kategorije. Mirisi koje otpušta podsjećaju na dozrelu jabuku i citrusne note, diskretne i atraktivne cvjetne komponente, s notama bagrema. Uz cijelu liniju Maximo vezuju se vina za iznimno uživanje, tako da se pjenušac Maximo Brut može poslužiti i kao afrodizijak. To nam također potvrđuje i stara legenda iz Kutjevačkog Podruma koja priča o burnoj ljubavi vojskovođe baruna Franje Trenka i Marije Terezije, carice iz Beča, koje je jedan vinski afrodizijak raspametio u starom Kutjevačkom Podrumu. Kako kaže legenda iz 18. stoljeća kameni stol koji se nalazi u Podrumu bilježi brojne ljubavne okršaje gore spomenutih aktera. Kako niti recke koje nose brand Maximo nisu slučajne može se potvrditi time što

su barun Franjo Trenk i carica iz Beča na zidu bilježili recke svojih ljubavnih okršaja tog fatalnog susreta. Nakon toga legenda kaže da stol prenosi ljubavnu energiju i na brojne posjetitelje koji dotaknu stol i zamisle ljubavnu želju, koja se ubrzo nakon toga ostvaruje. Dok se posjetitelji sami ne uvjere u istinitost naše legende mogu uživati u Maximo Brutu kao raskošnom aperitivu, uz plodove mora, sir brie, a zbog svoje snage i uz lakše slastice. Uz jelo ili potpuno sam, Maximo Brut pruža osvježenje i veliko uživanje.

Karakteristike: Boja: žuta s brojnim sitnim prirodnim perlicama (mjehurićima) Serviranje: ohlađen na 6 °C, iz manjih uskih čaša. Neprovreli slador G/L: 9 grama/litru oznake brut Tlak CO2: 6 bara/na 20 °C.

Ni bolji poznavatelji prilika u domaćem svijetu pjenušaca ovakvu snagu mirisa i okusa nisu očekivali, ali Kutjevo ostaje Kutjevo, dosljedno prestižnoj kvaliteti već dugi niz godina što dokazuje srebrena medalja sa Effervescents du Monde iz Francuske gdje je Maximo Brut jedini pjenušac iz Hrvatske koji je osvojio tako vrijednu nagradu.

progressive |

12:2015

9


 vijesti

Iz regije Delhaize lansirao uslugu online naručivanja u Grčkoj Delhaize Grčka lansirao je uslugu 'click2Shop', koja je trenutno dostupna u Attica regiji. Usluga je na raspolaganju 12 sati dnevno, šest dana u tjednu (8:30 – 20:30 h). Program trgovca koji se odnosi na loyalty kartice online funkcionira na isti način kao i u objektu. Kako bi potaknuli kupce da koriste novu uslugu, iz Delhaizea nude šansu za osvajanje vaučera u vrijednosti šest eura koji se može potrošiti u objektu na svakih 200 bodova potrošenih online.

Rusija zabranila uvoz hrane iz Ukrajine Moskva će uvesti embargo na hranu iz Ukrajine počevši od 1. siječnja 2016. godine, kada na snagu stupa ekonomski dio Kijevskog Sporazuma Europske Asocijacije, najavio je ruski ministar gospodarskog razvoja Aleksey Ulyukaev. "Budući da se Ukrajina pridružila gospodarskim i financijskim sankcijama protiv Ruske Federacije, odlučili smo uvesti zaštitne mjere nametanjem embarga hrane", rekao je ministar. Očekuje se da će ova mjera zaštiti rusko tržište od ilegalne ponude europskih proizvoda koji su pod embargom, a koji će postati dostupni u Ukrajini u okviru Sporazuma o pridruživanju EU. "Postoji velika vjerojatnost da ćemo morati jednostrano zaštititi naše tržište od nekontroliranog uvoza robe od trećih ‘osoba’ kroz carinsko područje Ukrajine, prvenstveno iz Unije”, rekao je Ulyukaev.

Zajednička nabava Makroai Auchana Nakon Francuske i Rumunjske, Makro Cash&Carry Poljska i Auchan Poljska potpisali su ugovor o zajedničkoj nabavci/kupovini hrane. Makro je ovlastio Auchan da vodi pregovore s dobavljačima tijekom 2016., što se posebno odnosi na vlasnike glavnih FMCG brendova. Makro i Auchan će odvojeno provoditi svoje komercijalne strategije, uključujući politiku cijena, asortimana i marketinške aktivnosti.

10 progressive |

12: 2015

Održana druga konferencija maloprodaje Mercator-S U konferencijskoj dvorani Master centra u zdanju Novosadskog sajma, održana je druga zajednička konferencija maloprodaje kompanije Mercator-S na kojoj je sudjelovalo više od 300 IDEA poslovođa i 37 menadžera Roda maloprodajnih objekata kompanije, ali i predstavnici svih drugih poslovnih područja te kompanija iz regije. Luka Saraf, izvršni direktor poslovnog područja maloprodaje, investicija i razvoja mreže i domaćin konferencije, prilikom otvaranja ovog skupa posebno je naglasio da je maloprodajna mreža uspješno konsolidirana i da svi trebaju biti ponosni na obavljeni posao. Posebno je naglasio i to da je pred kompanijom vrlo važan period i da se nada da će zaposlenici i nakon njega biti jednako ponosni kao na dosadašnje rezultate. Nakon cjelodnevnog druženja i brojnih predavanja koja su održana na temu ostvarenih rezultata i perioda koji slijedi, među više od 300 vrhunskih poslovođa i 37 menadžera, odabrani su najbolji.

Konzumova linija domaćih proizvoda 'Tradicija moga kraja' Konzum BiH je u Sarajevu promovirao novu liniju domaćih proizvoda 'Tradicija moga kraja' pripremljenih u suradnji s domaćim proizvođačima prema tradicionalnoj, bosanskohercegovačkoj recepturi. Riječ je o visokokvalitetnim, zdravim proizvodima pripremljenim od pažljivo biranih sastojaka, bez umjetnih boja i aroma. „Želio bih se ovom prilikom zahvaliti našim partnerima jer bez njih ovo ne bismo uspjeli. Do sada je Konzum BiH nebrojeno puta pokazao da kroz podršku domaćim proizvođačima želi dodatno podržati i osnažiti BiH privredu, a novom linijom domaćih proizvoda 'Tradicija moga kraja' samo nastavljamo tu uspješnu priču. Naša je želja i snažno podržati tradicionalnu proizvodnju u BiH. Izuzetno mi je drago što mogu kazati da će Konzum nastaviti s ovom praksom te najaviti razvoj novih brendova i projekata koje ćemo raditi zajedno s domaćim dobavljačima. Sve ovo želimo raditi s ciljem jačanja domaće proizvodnje, jer bez jake domaće proizvodnje nema ni jake ekonomije i novih zapošljavanja“, naglasio je Adnan Šteta, izvršni direktor Konzuma BiH. U prvom je valu Konzum BiH plasirao više od 30 proizvoda linije 'Tradicija moga kraja', a do kraja godine u maloprodajnoj mreži širom naše zemlje kupcima će biti dostupno više od 60 proizvoda.


| 12:2015 Rusija zabranjuje uvoz poljoprivrednih proizvoda, voća i povrća iz Turske Rusija će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda, povrća i voća iz Turske i mogla bi, ako zatreba, proširiti sankcije, odlučeno je na sastanku ruske Vlade. Zamjenik premijera Rusije Arkady Dvorkovich rekao je da će Moskva s uvođenjem restrikcija na uvoz hrane započeti 1. siječnja 2016. godine. Prvi zamjenik ruskog premijera Igor Shuvalov rekao je da će se Rusija za sada suzdržati od zabrane uvoza turske industrijske robe. Dodao je da Rusija zabranila prodaju turističkih aranžmana za Tursku, da su zabranjeni svi čarter letovi za tu zemlju, a da će redovan avionski promet biti reguliran. Ruske sankcije protiv Turske neće pogoditi ugovore potpisane prije 31. prosinca 2015. godine i industrijske proizvode. Sankcije su uslijedile nakon što su turski avioni oborili ruski 24. studenoga u Siriji, kada je ubijen jedan pilot.

Lidl kupio plac u Pančevu za 73,6 milijuna dinara Pobjednik na licitaciji za gradski plac u Ulici Moše Pijade je tvrtka Lidl supermarketi. Gradski plac bit će im prodan po početnoj tržišnoj cijeni koju je utvrdila Porezna uprava, pa će platiti nešto više od 73 milijuna dinara, objavila je Radio televizija Pančevo. Ovakvu odluku Komisije prema proceduri morat će potvrditi i Skupština Grada kako bi se kupoprodaja završila. Na javni oglas kojim je na prodaju ponuđen plac u Ulici Moše Pijade stigla je samo jedna ponuda. Lidl supermarketi su već duže vrijeme pokazivali interes da se pojave i na tržištu Pančeva, a najviše mi je odgovarala upravo kupljena lokacija. Tek nakon odluke skupštine grada kupoprodaja može biti završena čime će ovaj plac od javnog postati privatno vlasništvo tvrtke Lidl.

Mercator Grupa otvorila 37 novih trgovina u 2015. Slovenska trgovačka grupa Mercator otvorila je 37 novih trgovina i dva distribucijska centra u prvih devet mjeseci 2015. godine. Mercator Grupa je također tražila i vrednovala nove potencijalne lokacije za širenje maloprodajne mreže za sve programe Mercatora, kao i za nove logističke i distributivne centre u Sloveniji. Trgovac je na kraju rujna imao 1.429 prodajnih jedinica, od kojih je 940 bilo FMCG tipa. U devet mjeseci, investicije su iznosile 47,4 milijuna eura, gotovo tri puta više od iznosa uloženog u istom razdoblju 2014. Od tog iznosa, 57% je uloženo u Sloveniji, za obnovu 17 trgovina ‘iz susjedstva’, sedam supermarketa, tri hipermarketa i jedne convenience trgovine. Mercator Grupa ostvarila je 1,95 milijardi eura neto prihoda od prodaje (-2% y/y) dok je operativna dobit trostruko povećana na 61,2 milijuna eura. U segmentu privatne marke, Mercator je lansirao beskvasni kruh, novu liniju proizvoda za roštilj pod nazivom Grill Chef, nove okuse sladoleda i voćnih napitaka i novu kolekciju Olea Sun proizvoda. Također, u tijeku je i redizajn proizvoda linije Bio to 'Biozone'.

progressive |

12:2015

11


 vijesti

Iz svijeta Metro povećava isplatu dividendi Iz Metro Grupe su priopćili da će povećati isplatu dividendi kada njihov program preokreta počne „ubirati plodove“. U priopćenju se naglašava da se Grupa vraća na program formiran pod upravom CEO-a Olafa Kocha, poslije nekoliko godina u kojima je bilježila pad prodaje i profita. Iz Metro Grupe su kazali da će dijeliti više svog profita s dioničarima svake godine, ohrabreni manjim nivoom dugova i poboljšanim rezultatima.

Hochland ulazi u Indiju Hochland, njemački proizvođač sira, ulazi u Indiju preko zajedničkog poduhvata s lokalnim proizvođačem mliječnih proizvoda Parag Milk Foods. Kompanija će lansirati krem sir Go Almette koji će Hochland proizvoditi u Njemačkoj i Indiji (na početku u Bombaju). Almette je jedan od najprodavanijih Hochlandovih brendova. "Indija je zemlja koja ima dugu tradiciju kada je riječ o konzumaciji mlijeka i mliječnih proizvoda. Tržište sira je još uvijek malo, ali dugoročno promatrano vidimo Indiju kao perspektivno tržište za ovu namirnicu", rekao je Johannes Rogg, Division Manager for new Business Development, Hochland. Sir će se prodavati u mondenim trgovinama, uključujući hipermarkete, supermarkete i manje trgovine. "Sada započinjemo u Bombaju, ali ćemo se širiti na Delhi, Pune i Bangalor. Ovo će biti prva četiri grada u koja ćemo distribuirati proizvode", najavio je Rogg.

Android telefon PepsiCoa Pepsi planira lansirati novi jeftini P1 android telefon s logom kompanije, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 110 dolara. Tehnička specifikacija uključuje ekran od 5,5 inča 1080-pixel HD, 2 gigabajta RAM-a, senzor osjetljiv na dodir, 4G povezanost (LTE), kameru od 13-megapixela i 5MP prednju kameru, kao i metalni dizajn. Pepsi P1 proizvodi Shenzhen Scooby Communication Equipment Co. Pepsi telefon također uključuje 4G LTE wireless Internet, Android Lollipop baziran na OS, microSD slot. Ovaj telefon je striktno namijenjen kineskom tržištu.

12 progressive |

12: 2015

IKEA Grupa povećala promet za 11,2% U poslovnoj godini 2015. IKEA Grupa ostvarila je neto dohodak u iznosu od 3,5 milijarde eura. Ukupan promet porastao je za 11,2% u odnosu na prošlu poslovnu godinu te iznosi 31,9 milijardi eura. Zajedno s prihodima od najma u trgovačkim centrima, ukupni prihodi IKEA Grupe iznose 32,7 milijardi eura (+11,5%). Rastu prometa najviše su doprinijele postojeće IKEA robne kuće, a na dobre rezultate bitno su utjecala i novootvorena tržišta te online ekspanzija. Njemačka je ove godine ostvarila rekordne rezultate dok se na tržištima južne Europe primjećuje pozitivan pomak. Sjeverna Amerika nastavlja pozitivno poslovati, a Južna Koreja, kao novootvoreno tržište, poslovala je iznad očekivanja. Dobre financijske rezultate IKEA Grupa će i ove godine podijeliti sa svim zaposlenicima i nagraditi ih sa ukupno 105 milijuna eura kroz program Tack!. Pozitivni rezultati i rast omogućit će IKEA Grupi jačanje osnovnog poslovanja ulaganjem u IKEA robne kuće, u razvoj online kanala i novih formata maloprodaje te u dostavne centre. IKEA će također nastaviti kontinuirano ulagati u obnovljive izvore energije, ali i asortiman proizvoda koji umanjuju čovjekov utjecaj na okoliš.

Tesco djeci kupaca besplatno nudi svježe voće Tesco u 15 svojih supermarketa u Škotskoj isprobava sistem po kojem bi djeci potrošača bilo omogućeno besplatno dobivanje svježeg voća, prenosi TheGuardian.com. Posude s narančama, bananama i jabukama nalazit će se na ulazu u Tesco supermarkete u Glasgowu. Probno razdoblje će trajati mjesec dana, nakon čega će trgovac odlučiti hoće li ovu praksu zadržati i proširiti. Tescov direktor društvene odgovornosti Josh Hardie je izjavio: "S obzirom na to da sam i sam otac, znam koliki izazov predstavlja kupovina s djecom koja brzo ogladne. Nadamo se stoga da će novi plan pomoći da se steknu zdrave navike u ishrani koje će djeca zadržati i kada odrastu. Reakcije potrošača u Lincolnshireu (gdje je Tesco implementirao sličan program) bile su sjajne, tako da vjerujemo da je odlična ideja da program isprobamo i u drugim dijelovima zemlje".

Auchan otvorio hypermarket Alcampo City u Španjolskoj Auchan je otvorio svoj prvi Alcampo City kompaktni hipermarket u Španjolskoj, u Alicante regiji. Trgovina obuhvaća 4.000 četvornih metara, broji 22.000 SKU-ova od kojih je 90% hrana, uključujući i veliki broj lokalnih proizvoda. Pult sa svježom pizzom, sushi bar, kavana i Rikk & Rok (privatna marka Auchana posvećena djeci). U trgovini je stalno zaposleno 130 radnika. Auchan je u novu trgovinu implementirao neke od svojih najnovijih tehnoloških: digitalne zaslone, self-scan brojače, NFC terminale za plaćanje i odjel za online narudžbe. Trgovina ima 780 parkirnih mjesta i 24/7 benzinsku postaju s automatiziranim terminalima za plaćanje.


| 12:2015 Lidl i Aldi otvorit će pet puta više trgovina od ‘Velike četvorke’

Convenience lanac Casino Grupe

Njemački diskontni lanci Lidl i Aldi planiraju otvoriti pet puta više trgovina od konkurentske 'Velike četvorke'. Telegraph je objavio da Aldi planira ove godine otvoriti 93 trgovine, a Lidl 78, što predstavlja više nego dvostruko veći broj od prvotno planiranog. Prema podacima prikupljenima u Sunday Telegraphu, najveći britanski lanci supermarketa blijede u usporedbi s njemačkim diskonterima sa samo 29 otvaranja. Michael Dall, glavni ekonomist za Barbour ABI izjavio je Sunday Telegraphu: "Prije samo pet godina te bi brojke išle u korist ‘Velike četvorke’, ali sada su Aldi i Lidl glavni igrači u izgradnji novih prehrambenih prodajnih prostora. Naravno, Tesco i Sainsbury’s još uvijek drže veći udio na tržištu, ali njihov položaj moći i dalje ugrožavaju diskonti sa svojim planovima širenja."

Grupa Casino započela je s lansiranjem najnovije trgovačke platforme Casino Shop, lanca convenience prodavaonica koji će poslovati u urbanim dijelovima Francuske, prenosi ACFranchise.com. Format supermarketa je dizajniran za urbane stanovnike. Iskustvo kupovine će biti brzo, lako i ugodno za kupce. U supermarketima će se prodavati proizvodi privatne marke Casino Grupe, organska hrana, svježi proizvodi te obroci za ručak. U svakom će se nalaziti i pekara, kao i reciklažne jedinice za sijalice i baterije.

Prva premium trgovina Simply Italia u Milanu

Carrefour otvara prvih šest Contact Marché supermarketa

Talijanski lanac supermarketa Simply Italia (dio Auchan Groupa) otvorio je svoju prvu Simply City trgovinu u Milanu. Supermarket u centru grada posvetio je značajan dio prostora svježim proizvodima. Prodajni prostor od 260 m² nudi oko 6.000 artikala, zahvaljujući korištenju visokih polica. Visoka razina usluge primjećuje se na odjelima svježih proizvoda, sa širokim asortimanom pekarskih i proizvoda spremnih za jelo u kojima kupci mogu uživati u okviru objekta, u Simply Caféu. Prodavaonica nudi i linije proizvoda kao što su Verdenatura Bio za organske proizvode, Gluten-free, lactose-free and cholesterol control za artikle s posebnim zdravstvenim benefitima, Source of Fiber i Lightness Plus predstavljaju posebno zdrave proizvode, dok Flavors from the World linija ističe ukuse i mirise drugih kultura.

Leclerc bilježi značajan porast udjela u Francuskoj Leclercu je tržišni udio u Francuskoj porastao za 110 baznih bodova na 20,1%, prema najnovijim podacima tržišnih udjela Kantar Worldpanela. Leclerc je veliki pobjednik u razdoblju od četiri tjedna do 1. studenoga, dok je udio Casino Grupe porastao za 10 baznih bodova na 11,5%, a udio Leader Pricea porastao je 20 baznih bodova na 2,7%. Lidl također bilježi rast udjela za 10 baznih bodova, potaknut TV kampanjom. Prema Kantar Worldpanelu, vrijednost prodaje u listopadu porasla je 1,2%, a 1,5% od početka godine. Kantar je također izvijestio da promet raste u convenience trgovinama, koje su više usmjerene na glavne gradove.

Carrefour će iskoristiti lokacije šest Dia supermarketa koje je kupio kako bi lansirao svoj novi lanac trgovina - Contact Marché. Supermarketi će biti smješteni u Alençonu, Tournon-sur-Rhôneu, Rillieux-la-Papeu, Rousiesu, Bonneuil-sur-Marneu i Gournay-en-Brayu. Svaki će imati između 860 i 1.000 m², što znači da će biti veći nego što su bile Dia trgovine koje će zamijeniti. Promovirat će diskontne ponude (četiri za cijenu tri kada je riječ o kruhu i kolačima, kilogram za euro naranči i banana, itd) i stavit će jak naglasak na svježe proizvode, poručili su iz Carrefoura. U prosjeku, cijene će biti niže nego u Carrefour Contact supermarketima. Datumi otvaranja još uvijek nisu objavljeni.

Auchan ulaže jednu milijardu eura u hipermarkete Auchan Francuska planira uložiti milijardu eura u svoj lanac hipermarketa. Većina sredstava bit će potrošena za obnovu već postojećih trgovina, javlja retailanalysis.igd.com. Ove planove medijima je otkrio Vianney Mulliez, predsjednik Auchana, prilikom otvaranja hipermarketa od 12.000 četvornih metara u Meaux, na sjeveroistoku Pariza. Hipermarket je otvoren pod bannerom Auchan.fr kako bi se naglasile multikanalne mogućnosti trgovine. Ulaganje milijarde eura je više od 50 posto veće od ranije izvorne procjene, a provest će se do kraja 2017. godine. Veliki dio modernizacija trgovina uključivat će WiFi-instalacije, digitalne jedinice za naručivanje na polici i digital signage.

progressive |

12:2015

13


 Financije i porezi

Porezni presjek 2015.

Porezne novosti koje se (po prvi puta) primjenjuju od 2015.

Osim poreznih promjena čija je primjena započela s početkom godine, 2015. godinu obilježilo je nekoliko 'revolucionarnih' poreznih novina koje bi trebale olakšati poslovanje poreznih obveznika, pogotovo onih koji se 'bore' s nejasnim tumačenjima poreznih propisa i koji imaju poteškoća s podmirivanjem poreznih dugovanja.

N

eki od važnijih poreznih propisa čija primjena je obilježila početak ove godine svakako su oporezivanja PDV-om isporuka građevinskog zemljišta i nekretnina koje se na njemu nalaze, mogućnost da porezni obveznici po određenim uvjetima PDV mogu plaćati prema naplaćenim naknadama, a ne izdanim računima, te da od ove godine nema više PDV-K obrazaca, zbog čega će porezni obveznici po prvi puta svoj konačni obračun PDV-a napraviti kroz PDV obrazac za zadnje mjesečno razdoblje, tj. za mjesec prosinac 2015. Od ostalih promjena koje porezni obveznici moraju imati u vidu ove godine, i to prilikom podnošenja prijave poreza na dobit za 2015., uvjeti su reinvestiranja dobiti, pri čemu je uz postojeći uvjet povećanja temeljnog kapitala za svotu reinvestiranog dobitka, od siječnja 2015. potrebno zadovoljiti i uvjet da se dobit investira u dugotrajnu imovinu u poreznom razdoblju u kojem se iskazuje smanjenje osnovice poreza na dobit, te se moraju očuvati radna mjesta najmanje sljedeće dvije godine. Osim poreznih promjena čija je primjena započela s početkom godine, 2015. godinu obilježilo je nekoliko 'revolucionarnih' poreznih novina koje bi trebale olakšati poslovanje poreznih obveznika, pogotovo onih koji se 'bore' s nejasnim tumačenjima poreznih propisa i koji imaju poteškoća s podmirivanjem poreznih dugovanja. 14 progressive |

12: 2015

OBVEZUJUĆA MIŠLJENJA Od ožujka 2015. na snagu su stupila tri noviteta: Porezna uprava može uz naplatu izdati obvezujuća mišljenja (prije su mišljenja bila neobvezujuća i besplatna), moguće je odgoditi plaćanje dospjelog poreznog duga do 24 mjeseca te je moguće nagoditi se tijekom poreznog nadzora uz mogućnost oprosta zateznih kamata i prekršajnih kazni. Uvjeti za dobivanjem obvezujućih poreznih mišljenja te nagodba s poreznom upravom, detaljnije su propisani Pravilnikom o obvezujućim mišljenjima, ispravkom prijave, statističkim izvješćima i poreznoj nagodbi prema kojoj se obvezujuća mišljenja mogu izdati za konkretna pitanja koja se odnose na: • utvrđivanje oporezivih isporuka u svrhu podjele pretporeza • investicijske projekte u RH u vrijednosti većoj od 20.000.000,00 kuna • utvrđivanje osnovice poreza na dobit kod poslovnih kombinacija • ugovore o izbjegavanju međunarodnog dvostrukog oporezivanja kod obveza poreza na dohodak i poreza na dobit • porezni tretman atipičnih poslovnih aktivnosti Rok Porezne uprave za izdavanje obvezujućeg mišljenja je 60, odnosno 90 dana, a troškovi izdavanja iznose od 5.000,00 do 30.000,00 kuna, ovisno o prihodima poreznog obveznika prema posljednjoj poreznoj prijavi. Prednost obvezujućih


Izmjenom i dopunom Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, darivanje hrane za ljude i životinje isključivo neprofitnim 'humanitarnim' pravnim osobama ne oporezuje se PDV-om.

| 12:2015

mišljenja je da su ona obvezujuća za Poreznu upravu, ali i za poreznog obveznika koji je zatražio obvezujuće mišljenje. Na taj način u potpunosti se uklanjaju nedoumice o primjeni i tumačenju pojedinih propisa, odnosno rizici da bi Porezna uprava mogla osporiti primijenjeni porezni tretman i poreznog obveznika kazniti dodatnom poreznom obvezom, zateznim kamatama i eventualnim prekršajnim kaznama. Nedostatak je što se obvezujuća mišljenja mogu dobiti samo za određene slučajeve, što opet ne pokriva cijeli sijaset nedovoljno definiranih poreznih propisa, za čije tumačenje Porezne uprave i dalje ne postoji propisani vremenski rok.

POREZNI NADZOR U svrhu promicanja dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza, smanjenja administrativnog opterećenja te promicanja dobrovoljnog ispunjavanja poreznih obveza, u lipnju 2015. Ministarstvo financija donijelo je poseban Pravilnik o načinu odobravanja i ukidanja posebnog statusa poreznom obvezniku. Prema istom, porezni nadzor neće se pokretati nad onim poreznim obveznicima kojima Porezna uprava dodijeli posebni status dobrovoljnog ispunjavatelja poreznih obveza, što podrazumijeva: • da porezni obveznik ima pozitivno mišljenje revizora u zadnje tri godine, • da porezni obveznik ima uspostavljen sustav unutarnje kontrole sukladno načelima korporativnog upravljanja i primjenu provjerenih računalnih programa, • obvezu obavještavanja Porezne uprave o svim poslovnim odlukama iz kojih bi mogli proizlaziti porezni rizici, • mora biti vidljivo da će porezni obveznik ispunjavati sve navedene kriterije (iz podataka kojima raspolaže Porezna uprava) te • da članovi uprave u zadnje tri godine ne smiju biti pravomoćno osuđeni zbog kaznenog djela. Porezna uprava poreznom obvezniku dodjeljuje posebni status sklapanjem 'Sporazuma o dobrovoljnom ispunjavanju poreznih obveza' kojim se utvrđuju međusobna prava i obveze, i koji je predmet provjere najmanje jedanput tijekom svakog poreznog razdoblja. Predviđeno je da se tijekom 2015. godine odobri 20 Sporazuma, a svake sljedeće godine najviše 30. Moguće je i otkazivanje posebnog statusa, i to obostrano. U tom slučaju Porezna uprava je dužna poreznom obvezniku objasniti razloge otkazivanja, a iznimno, ako se pojave porezni rizici koji zahtijevaju provedbu poreznog nadzora, poseban status poreznog obveznika može se raskinuti i bez objašnjenja.

NAGODBA S POREZNOM UPRAVOM Za novoutvrđene obveze u poreznom nadzoru, porezni obveznici se, od ove godine, mogu nagoditi s poreznom upravom i to u roku od 8 dana od obavljanja zaključnog razgovora u poreznom nadzoru. Na taj način, novoutvrđene obveze mogu se smanjiti za 5%, a zatezne kamate za 10% do 100%, ovisno o roku plaćanja iznosa novoutvrđenih poreznih obveza.

NOVI KRITERIJI ZA VELIKE POREZNE OBVEZNIKE Novost je i da je Porezna uprava ove godine objavila nove kriterije za određivanje velikih poreznih obveznika koji su u nadležnosti 'posebnog' Ureda za velike porezne obveznike. Za razliku

progressive |

12:2015

15


 Financije i porezi

Porezni presjek 2015. od ostalih poreznih obveznika, porezne prijave i transakcije velikih poreznih obveznika predmet su detaljnijih provjera te su isti dužni odmah uz porezne prijave dostavljati i određenu dodatnu dokumentaciju, kao što je npr. dokumentacija o transfernim cijenama. Velikim poreznim obveznicima smatraju se oni koji na godišnjoj osnovi: • ostvaruju prihod veći od 150.000.000 kuna, ili • obavljaju djelatnost osiguranja, leasinga i telekomunikacija s ostvarenim prihodom većim od 15.000.000 kuna, ili djelatnost banaka, bez obzira na visinu ostvarenog prihoda, ili • imaju velike projekte čija je očekivana visina prihoda veća od 150.000.000 kuna i koji na sebe veže veći broj poreznih obveznika. Odlukom ravnatelja Porezne uprave u nadležnost Ureda za velike porezne obveznike mogu potpasti i oni porezni obveznici koji navedene kriterije ne ispunjavaju, i to na prijedlog samog Ureda.

NOVE STOPE ZATEZNIH KAMATA Velika novost u 2015. je i promjena eskontne stope HNB-a. Naime, u srpnju je HNB objavila novu referentnu kamatnu stopu koja iznosi 5,14% i primjenjuje se za razdoblje od 1.8. do 31.12.2015. Time se za odnose iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovaca i osoba javnog prava, zatezna kamatna stopa smanjila na 10,14%, a u odnosima s poreznom upravom sa dosadašnjih 12% na 8,14%.

DONIRANJE HRANE U HUMANITRANE SVRHE BEZ PDV-a Jedna od dugo očekivanih izmjena PDV propisa, posebno važna za poduzetnike koji djeluju u FMCG sektoru i bave se distribucijom robe široke potrošnje, stupila je na snagu 8. prosinca 2015. Naime, izmjenom i dopunom Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, darivanje hrane za ljude i životinje isključivo neprofitnim 'humanitarnim' pravnim osobama ne oporezuje se PDV-om. Uvjet je da se radi o hrani kojoj je rok uporabe pred istekom roka trajanja, čime se sprječava njeno uništavanje, a vrijednost darovanja ne prelazi 2% od ukupnog prihoda prethodne godine, čime je takvo darovanje ujedno i porezno priznati trošak sa stajališta poreza na dobitak. U slučaju darovanja, potrebno je izvijestiti Poreznu upravu o vrijednosti donirane hrane koja se utvrđuje prema nabavnoj, odnosno proizvodnoj cijeni. Ove izmjene PDV propisa posebno su pozdravljene od strane poduzetnika, s obzirom da će time smanjiti troškove zbrinjavanja i uništavanja hrane kojoj ističe rok trajanja, a i šire javnosti zbog humane note kojoj ovakav propis pridonosi. Od ostalih izmjena propisa koji su stupili na snagu u 2015., svakako valja spomenuti novi Zakon o poticanju ulaganja prema kojem se briše podjela na opće i posebno usavršavanje u dijelu kojim se definiraju 'Poticaji za opravdane troškove usavršavanja', kao i mogućnost korištenja poreznih poticaja bez dodatnog zapošljavanja. Od rujna 2015. na snazi je i novi stečajni zakon prema kojem je FINA dužna pokrenuti stečaj za sve pravne osobe koje su u neprekidnoj blokadi dužoj od 120 dana, a predstečajni postupak stavljen je u nadležnost sudova i nije više u nadležnosti FINA-e. 16 progressive |

12: 2015

NOVI ZAKON O RAČUNOVODSTVU Već početkom sljedeće godine poduzetnike čeka primjena najavljenih novih poreznih i računovodstvenih propisa. To je prije svega primjena novog Zakona o računovodstvu (ZOR), a od ostalih možemo spomenuti obvezu izvješćivanja o nenaplaćenim potraživanjima. Između ostalih brojnih promjena, možda je najvažnije spomenuti da novi Zakon o računovodstvu propisuje isti rok za predaju financijskih izvještaja za javnu objavu i statistiku - 4 mjeseca od zadnjeg dana poslovne godine (tj. 30.4. tekuće godine za godinu koja završava 31.12.), tj. da se poslovne knjige moraju zaključiti najkasnije četiri mjeseca nakon završetka poslovne godine. Također je propisan i obvezan sadržaj knjigovodstvene isprave i rokovi čuvanja pomoćnih knjiga i odnosnih knjigovodstvenih isprava te je riješen i vječni problem oko potpisivanja računa. Naime, ukida se obveza potpisivanja računa, ako je račun sastavljen na način koji uređuju porezni propisi te sadržava ime i prezime osobe koja je odgovorna za njegovo izdavanje. Najavljena, pak, primjena jedinstvenog kontnog plana najvjerojatnije će se odgoditi zbog niza kompleksnih zahtjeva koje uvođenje istog u stvarnom svijetu poduzetništva podrazumijeva. Osim navedenih promjena, propisani su i novi kriteriji za zakonske obveznike revizije, prema kojima su to oni poduzetnici koji prelaze dva od sljedeća tri uvjeta: I. Svota ukupne aktive – 15.000.000 kn II. Svota prihoda – 30.000.000 kn III. Prosječan broj radnika tijekom poslovne godine – 25 Obveznoj reviziji također će podlijegati i godišnji financijski izvještaji poduzetnika koji su sudjelovali u poslovnim spajanjima odnosno podjelama kao preuzimatelji ili novoosnovana društva.

IZVJEŠĆIVANJE O NENAPLAĆENIM POTRAŽIVANJIMA Radi praćenja 'kretanja' likvidnosti, od sljedeće godine porezni obveznici upisani u registar PDV-a koji imaju evidentirana dospjela, a nenaplaćena potraživanja, morat će do naplate u cijelosti ili cjelokupnog otpisa, sastavljati statistička izvješća sa stanjem na dan svakog kvartala tekuće godine, uz uvjet da na dan sastavljanja izvješća potraživanja nisu starija od 6 godina. Statistička izvješća dostavljat će se na obrascu OPZ-STAT-1, putem ePorezne, a prvo izvješće će se morati dostaviti sa stanjem od 31. prosinca 2015. najkasnije do 20. veljače 2016. godine. Iz spomenutih poreznih promjena koje su nastupile u 2015. i koje će tek stupiti na snagu početkom sljedeće godine, uključujući i vrlo vjerojatne fiskalne reforme po konstituiranju nove Vlade, može se zaključiti da poduzetnicima, kao ni ova, ništa manje dinamična neće biti i nova poslovna godina. ISPRIKA: U izdanju Progressiva za studeni krivo je potpisan autor teksta u rubrici Financije i porezi. Umjesto Gordana Rotkvića, pogreškom je potpisan Marinko Matković. Ispričavamo se obojici autora iz tvrtke Crowe Horwath.

Piše: Jasmina Kajtezović, Manager u poreznom odjelu, Crowe Horwath


DOBRE STVARI DOLAZE S Tetra Pak ® AMBALAŽOM Tetra Pak® je tvrtka okrenuta budućnosti, no ujedno i kompanija s dugom tradicijom. Od 1952. godine kad je isporučen prvi stroj za ambalažu u obliku tetraedra jednoj mljekari u Švedskoj, pa sve do danas, kvaliteta i inovativnost su ono što nas čini prepoznatljivima. Ambalaža štiti, prezentira i čini proizvod atraktivnim na prvi pogled, a svi znamo koliko je prvi dojam važan. Uz estetski dojam, Tetra Pak ambalaža pruža prije svega vrhunsku zaštitu sadržaja samog proizvoda, što je i njezina glavna funkcija. Naše investicije u razvoj inovacija kreirale su širok spektar oblika, veličina, formata i posebnih značajki koje su dizajnirane kako bi zadovoljile gotovo sve potrebe naših partnera i sve veće zahtjeve krajnjih potrošača. Mnoga provedena istraživanja pokazala su da je potrošačima iznimno važno što jednostavnije rukovanje i točenje te otvaranje i zatvaranje same ambalaže. Prepoznali smo njihove potrebe te im dizajnom ambalaže omogućili posebno iskustvo, što daje našim partnerima veliku prednost pred konkurencijom. Jedinstvenost naše kompanije je u tome što ne nudimo isključivo ambalažu, već i cijeli „know how“. Upravo zato naša tehnološka rješenja omogućuju partnerima bržu i sigurniju proizvodnju te dizajn proizvoda koji zauzima minimalno prostora na policama trgovina, a opet na atraktivan način proizvod predstavlja potrošaču. Tetra Pak ambalaža „ŠTITI ŠTO JE DOBRO“, a oni koji biraju dobro, biraju Tetra Pak!

Dizajn za učinkovitost

www.tetrapak.hr

progressive |

12:2015

17


 Ljudski resursi

Motivacija

Tajne uspješnog vodstva Neki su ljudi toliko učinkoviti u svom poslu da rukovoditelj može malo napraviti da bi postali još bolji; drugi su toliko neučinkoviti i ne može se napraviti gotovo ništa da bi se poboljšali. Većina zaposlenika nalazi se između ova dva ekstrema – oni obavljaju svoj posao kako treba te čekaju od svojih rukovoditelja da im zadaju smjer, brzinu i dužinu trajanja aktivnosti. Očekuju da ih rukovoditelj motivira.

O

rganizacije možemo usporediti s automobilima: one ne idu same od sebe, osim nizbrdo. Potrebni su im ljudi kako bi funkcionirale. I to ne bilo kakvi ljudi, nego motivirani i učinkoviti ljudi. Jer upravo učinkovitost zaposlenika jedne organizacije određuje koliko će dobro ona raditi. Neki su ljudi toliko učinkoviti u svom poslu da rukovoditelj može malo napraviti da bi postali još bolji; drugi su toliko neučinkoviti i ne može se napraviti gotovo ništa da bi se oni poboljšali. Ipak, većina zaposlenika nalazi se između ova dva ekstrema. To su ljudi koji obavljaju svoj posao kako treba te čekaju od svojih rukovoditelja da im zadaju smjer, brzinu i dužinu trajanja aktivnosti. Oni očekuju da ih rukovoditelj motivira. Motivirani zaposlenici ključ su uspjeha organizacije, a svaki rukovoditelj će na svoj način pokušati motivirati svoje zaposlenike. Neki više, neki manje, ovisno o vlastitim stavovima i uvjerenjima. Postoje različite teorije motivacije, vodstva i upravljanja ljudima, ali jedna od teorija polazi od toga da 18 progressive |

12: 2015

je najvažnije identificirati 'motivaciju za rad' svakog zaposlenika. To znači da bi rukovoditelj trebao u svakom zaposleniku prepoznati ono što tu osobu pokreće u poslu. Na taj način rukovoditelj može prilagoditi svoj osobni stil komunikacije kako bi odgovarao individualnim potrebama zaposlenih, ali može i pravilno odabrati najefektivniji način nagrađivanja pojedinog zaposlenika. Postoji osam osnovnih kategorija 'pokretača' koje ljude motiviraju za rad, a time i osam različitih načina komunikacije i priznanja za kvalitetni radni učinak. To su:

STRUČNOST Ovakvi zaposlenici bit svoje karijere vide kroz usavršavanje u izabranom području rada. Novac i unaprjeđenje im ne znače onoliko koliko im znači stalna mogućnost za dotjerivanjem svoje struke. Oni vole da se odaje priznanje njihovom znanju. Treba im se obraćati kao ekspertima, a važno im je da to i drugi čuju. Oni najvjerojatnije neće puno patiti ako ne dobiju povišicu, ali će ih jako demotivirati ako osjete da nemaju


Rukovoditelj bi trebao u svakom zaposleniku prepoznati ono što ga pokreće u poslu kako bi prilagodio svoj osobni stil komunikacije individualnim potrebama zaposlenih i pravilno odabrao najefektivniji način nagrađivanja.

mogućnosti daljnjeg usavršavanja ili da u svom poslu nisu najbolji. Njima je jako važno da redovito idu na konferencije, edukacije i seminare kako bi održali korak sa suvremenim zbivanjima u struci.

NAPREDOVANJE Osobe koje spadaju u ovu kategoriju obično su povezane s tradicionalnim usponom na korporativnoj hijerarhijskoj ljestvici. Oni žele obavljati više funkcija, sakupljati informacije iz različitih izvora, nadzirati sve veće i veće grupe zaposlenih te koristiti komunikacijske vještine. Nastoje doći do čim viših razina u hijerarhiji, pritom dobivajući sve značajnija unapređenja i primanja. S ovim osobama je najlakše razgovarati, ali im je obično i najteže udovoljiti. Vole znati gdje i kako se njihov rad uklapa u cjelokupnu organizaciju, ali vole znati i koji se rezultati od njih očekuju te kako oni utječu na poslovanje i profit. Ukoliko nema mogućnosti za povećanjem prihoda, mogla bi ih motivirati prestižna titula, vođenje velikog projekta ili uključivanje u važne sastanke. Rado će prisustvovati na raznim seminarima i radionicama na kojima mogu svoje vještine podići na viši nivo.

NEZAVISNOST Pojedinci koji pripadaju ovoj kategoriji obično žele raditi samostalno, prema svojim pravilima i procedurama te ne žele da im se nameće ili govori što trebaju raditi. Njihov glavni cilj je sloboda u obavljanju radnih zadataka. Više će cijeniti rukovoditelje koji manje pričaju. Dobro je s njima dogovoriti raspored viđanja i držati se toga rasporeda, iako i tada postoji vjerojatnost da se neće pojaviti. Najefektivnije priznanje koje se njima može dati je povjerenje i prilika da sami rade svoj posao.

SIGURNOST U ovu kategoriju spadaju oni koji iznad svega vrednuju predvidivu i stabilnu radnu sredinu, u kojoj su radni zadaci i pravila jasno i precizno definirana. Oni se čvrsto identificiraju sa svojom organizacijom neovisno o osobnom nivou odgovornosti. Oni imaju potrebu često razgovarati o planovima te ih često treba provjeravati, kako se ne bi osjećali zanemarenima. Njima treba predlagati aktivnosti jer se sami neće usuditi (npr. potrebu za usavršavanjem ili učenjem). Iako im je teško dati 100%-tnu sigurnost posla, izuzetno će cijeniti ako se nagradi njihova lojalnost tvrtki (npr. zajedničkim ručkom).

PODUZETNIČKA KREATIVNOST Osobe koje pripadaju ovoj kategoriji imaju želju za samostalnim kreiranjem i vođenjem. Imaju naglašenu potrebu za stvaralaštvom i brzo će se početi dosađivati ako ih se gurne u stranu. Njih je važno uvijek pitati za ideje i uključiti ih u brainstorming sastanke. Treba im postavljati izazovne, ali nespecifične zadatke i pustiti ih da se snalaze sami. Što više budu morali istraživati, to će biti sretniji. Oni su vrlo egocentrični, ali im je važan i novac i to više kao pokazatelj da su napravili nešto značajno i veliko. Ukoliko ne postoji prilika za priznanjem u vidu novaca, svakako ih treba javno pohvaliti i dati im priliku da stvaraju i vode svoje projekte. Kritiku ne prihvaćaju baš najbolje.

| 12:2015

OSJEĆAJ ODGOVORNOSTI Zaposlenike unutar ove kategorije pokreće potreba da budu usmjereni na specifičan set vrijednosti. Ne pokreće ih novac, nego činjenica da nešto rade zbog 'viših ciljeva'. S njima ne treba razgovarati u općenitim terminima, već se treba fokusirati na aspekt rada koji oni najviše vrednuju. Projekti koji će njih zanimati moraju odgovarati njihovim interesima i ciljevima. Njihove radne zadatke treba specificirati na način koji pridonosi većem dobru i višim ciljevima.

Ljudi koji osjećaju da njihov rad ima smisla su produktivni, čak i u teškim vremenima. IZAZOV Ovi ljudi konstantno traže teže i zahtjevnije zadatke i izazove s kojima se mogu uhvatiti u koštac. Oni su direktni u komunikaciji, a u želji da što prije dođu do novog izazova često pokazuju i nestrpljenje. Ponekad ih treba obuzdati postavljanjem dodatnih pitanja i pojašnjenja. Za njih nisu jednostavni zadaci, a prag uspješnosti može biti postavljen jako visoko. Njima je najveća nagrada kad dobiju sljedeći izazov. Za njih je bitno da već pri kraju jednog projekta dobiju drugi projekt, ili da im se jedan dio radnog vremena odredi za bavljenje posebno zahtjevnim dodatnim projektom. Riječi pohvale njima ne znače puno.

ŽIVOTNI STIL U osnovi njihovog rada je njihov privatni život. Od posla očekuju da im pruži dovoljno slobode kako bi uskladili svoje ostale aktivnosti. Komunikacija s njima treba biti jasna i direktna, potrebe posla trebaju biti jasno strukturirane, praćene nagradama i kaznama. Od njih je teško očekivati da će ići preko osnovnih zahtjeva radnog mjesta, ali se može porazgovarati o tome što žele i na koji način je najbolje organizirati rad kako bi se zadovoljile njihove potrebe. Njima obično odgovara fleksibilan radni raspored i to smatraju najvećom nagradom jer se stignu baviti i drugim životnim aktivnostima.

ZAKLJUČAK Ljudi koji osjećaju da njihov rad ima smisla su produktivni, čak i u teškim vremenima. Identificirajući motivaciju za radom svakog zaposlenog i razgovarajući s njima na način koji im je najbliži, može se pomoći zaposlenicima da otkriju taj smisao u svom radu i povećaju produktivnost rada u organizaciji.

Piše: Majda Medanić, mag. psih., Tecumviva d.o.o.

progressive |

12:2015

19


 U fokusu neprehrana

Papirna konfekcija

Kuhinjski ručnici Količinski najveći udio u prodaji zauzimaju dvoslojni kuhinjski ručnici s udjelom od 64%, a slijede ih troslojni sa 31% udjela u količinskoj prodaji. Najprodavanija pakiranja kuhinjskih ručnika su ona sa dvije role (68% količinskog udjela), a slijede pakiranja od četiri role sa 15% količinskog udjela.

U

analizu tržišta papirnatih kuhinjskih ručnika uključeni su svi upijajući papirnati ručnici za jednokratnu upotrebu namijenjeni za brisanje površina te upijanje prolivenih tekućina unutar kućanstva i kuhinjskih površina. Kategorija ne uključuje salvete, kozmetičke maramice i toaletni papir, kako ni maramice za čišćenje. U zadnjih godinu dana (studeni '14 – listopad '15) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash & Carry trgovina, diskonata, institucionalne prodaje, veleprodaje i ugostiteljstva) kategorija kuhinjskih ručnika ostvarila je prodaju od 31,5 milijuna rola u vrijednosti od preko 127 milijuna kuna. Kategorija bilježi pad količinske prodaje za -2,5% dok je vrijednosna prodaja gotovo stagnirajuća – javlja se blagi pad od -0,2% u odnosu na isto razdoblje lani. Količinski najveći udio u prodaji zauzimaju dvoslojni kuhinjski ručnici s udjelom od 64%, a slijede ih troslojni sa 31% udjela u količinskoj prodaji. Najprodavanija pakiranja kuhinjskih ručnika su ona sa dvije role (68% količinskog udjela), a slijede pakiranja od četiri role sa 15% količinskog udjela. U kategoriji kuhinjskih ručnika trgovačke robne

Ukupno Hrvatska - kuhinjski ručnici količinska prodaja / 1000 kom 31.539

-2,5%

32.338 0

20.000

40.000

Vrijednosna prodaja / 1000 KN 127.251

-0,2%

127.538 0

50.000

100.000

150.000

(Studeni 2014. - listopad 2015.) (Studeni 2013. - listopad 2014.)

Važnost tipa prodajnog mjesta (količinska prodaja) - total Hrvatska (Studeni 2014. - listopad 2015.)

35%

18%

17%

13%

12% 5%

Hipermarketi (>2500m2)

20 progressive |

12: 2015

Supermarketi Velike trgovine Srednje (301-2500m2) mješovitom trgovine robom i mješovitom drogerije robom (101-300m2) (41-100m2)

Male trgovine mješovitom robom (<41m2)

Drogerije


| 12:2015 marke čine gotovo polovinu količinske prodaje s udjelom od 46%, što predstavlja rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad im je udio iznosio 40%. Vodećih pet proizvođača nosi 51% količinskog udjela tržišta kuhinjskih ručnika. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (studeni'14 – listopad'15) su Delt Papir (Ola-La), Paloma (Paloma Classic, Paloma Exclusive, Paloma Multi Fun, Paloma Natura, Paloma Professional, Paloma Strong Touch, Paloma Supercare&Profood, Paloma Supercare&Prowindow), SCA (Zewa, Zewa Deluxe, Zewa Wish Weg), Soffas (Regina, Nicky) i Violeta (Teta Violeta, Violeta). Proizvođači su navedeni abecednim redoslijedom, a redoslijed može i ne mora odražavati tržišnu poziciju. Najvažniji tip prodajnog mjesta za prodaju kuhinjskih ručnika su supermarketi (301-2500 m2) koji nose 35% količinske prodaje kategorije, dok hipermarketi (>2500 m2) čine 18% prodaje. Velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) ostvaruju 17%, srednje trgovine mješovitom robom (41100m2) 12% prodaje, dok male trgovine mješovitom robom ostvaruju 5% ukupne količinske prodaje kategorije kuhinjskih ručnika. Drogerije nose 13% količinske prodaje.

Količinski udio segmenta - total Hrvatska (Studeni 2014. - listopad 2015.) 5% 3 role

Prema veličini pakiranja (broj rola u pakiranju)

15% 4 role

2% 6 rola

68% 2 role

7% ostalo 4% 1 rola

5% ostalo

Prema broju slojeva

31% 3-slojni 64% 2-slojni

Analizirala: Franciska Perković, mlađa voditeljica klijenata, Nielsen

progressive |

12:2015

21


 U fokusu neprehrana

Papirna konfekcija

Toaletni papir Raznolikost ponude toaletnih papira se širi, a time i broj uključenih komada u jednom pakiranju (rola, odnosno pakiranja listića) pa prema tome razlikujemo toaletne papire s uključenim jednim, dva, četiri, šest, osam, deset, dvanaest, šesnaest, dvadeset, dvadeset četiri i trideset i dva paketa/rola.

Količinski udio segmenta total Hrvatska (Studeni 2014. listopad 2015.)

3% 24 rola

Prema veličini pakiranja

(broj rola/paketa u pakiranju)

4% 20 rola 11% 16 rola 69% 10 rola 12% 8 rola

Prema broju slojeva

U

analizu tržišta toaletnog papira uključen je suhi toaletni papir različitih oblika (role, listići), bez mirisa i s različitim mirisima te s jednim ili više slojeva. U kategoriju nisu uključeni vlažni toaletni papiri, salvete, maramice, kao ni kuhinjski ručnici. U zadnjih godinu dana (studeni '14 – listopad '15) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash&Carry trgovina, diskonata, institucionalne prodaje, veleprodaje i ugostiteljstva) kategorija toaletnog papira ostvarila je prodaju od 202 milijuna komada 22 progressive |

12: 2015

Ostalo

2% 4-slojni 13% 2-slojni

85% 3-slojni


| 12:2015

PERFEX - NENADMAŠIV U AKCIJAMA

T

vrtka DRENIK Zagreb i ovu će godinu završiti s dvoznamenkastim rastom prometa. Osim njihovih standardnih artikala iz kategorije toaletnog papira, PERFEX DE LUXE kamilica i breskva 3-slojni sa 150 listića, PERFEX pure white kamilica i breskva 3-slojni sa 120 listića te novih artikala koji su lansirani sredinom ove godine PERFEX COTTON LIKE BigRoll, pre-

mium 3-slojni papir sa 200 listića u roli i PERFEX MEGA kuhinjske role 2-slojne sa 90 listića, u ljetnim mjesecima u asortimanu Drenika nalazio se i toaletni papir PERFEX HOLIDAY dok 2015. godinu završava s akcijama na artiklu PERFEX HAPPY NEW YEAR u prigodnoj novogodišnjoj ambalaži. „Naš brend PERFEX je i ove godine dokazao da je nenadmašiv u akcijama te ga

zbog toga vole naši kupci (trgovački lanci) i, naravno, krajnji potrošači koji sve diktiraju. Naša glavna tvornica nalazi se u Beogradu, a ovogodišnjom kupnjom još jedne tvornice u mađarskom gradu Szolnoku (bivši Higi Papirsoft), DRENIK ND postaje jedan od najvećih proizvođača celuloze u jugoistočnoj Europi“, poručuje Ksenija Slovenec, Country Manager za Hrvatsku i Mađarsku tvrtke DRENIK Zagreb.

progressive |

12:2015

23


 U fokusu neprehrana

Papirna konfekcija (rola/paketa listića) u vrijednosti od preko 343 milijuna kuna. Kategorija bilježi pad i količinske (-5%) i vrijednosne prodaje (-2%) u odnosu na isto razdoblje lani.

TROSLOJNI NAJPRODAVANIJI Količinski najveći udio u prodaji zauzima troslojni toaletni papir s udjelom od 84%, a dvoslojni ima 13% udjela u količinskoj prodaji. Raznolikost ponude toaletnih papira se širi, a time i broj uključenih komada u jednom pakiranju (rola, odnosno pakiranja listića) pa prema tome razlikujemo toaletne papire s uključenim jednim, dva, četiri, šest, osam, deset, dvanaest, šesnaest, dvadeset, dvadeset četiri i trideset i dva paketa/rola. Čak 69% količinske prodaje ostvaruju pakiranja s 10 rola, 12% ona od 8 rola, a treće mjesto drže pakiranja od 16 rola sa 11% prodaje. Vodećih pet proizvođača nosi 68% količinskog udjela tržišta toaletnog papira dok trgovačke robne marke čine 28% količinske prodaje. Ovaj udio je gotovo nepromijenjen u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupno Hrvatska - toaletni papir količinska prodaja / 1000 kom 202.031

VODEĆI PROIZVOĐAČI Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama i navedeni abecednim redoslijedom, a redoslijed može i ne mora odražavati tržišnu poziciju) prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (studeni '14 – listopad '15) su Drenik (Perfex, Perfex de Luxe, Perfex Premium, Boni), Paloma (Carlina, Paloma, Paloma Brand Premium, Paloma Classic, Paloma Deluxe, Paloma Exclusive, Paloma Krep, Paloma Sensitive Care, Paloma Soft Touch), SCA (Zewa, Zewa Deluxe, Zewa Kids, Zewa Plus, Zewa Soft), SHP Group (Harmony) i Violeta (Violeta). Najvažniji tip prodajnog mjesta za prodaju toaletnog papira su supermarketi (301-2500 m2) koji nose 35% količinske prodaje kategorije dok hipermarketi (>2500 m2) čine 20% prodaje. Velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) ostvaruju 16%, srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) 14% prodaje, dok male trgovine mješovitom robom ostvaruju 6% ukupne količinske prodaje kategorije toaletnog papira. Drogerije pak nose 10% količinske prodaje.

Vodećih pet proizvođača nosi 68% količinskog udjela tržišta toaletnog papira dok trgovačke robne marke čine 28% količinske prodaje. Ovaj udio je gotovo nepromijenjen u odnosu na isto razdoblje lani.

24 progressive |

12: 2015

-5,4%

213.531 0

100.000

200.000

300.000

Vrijednosna prodaja / 1000 KN 343.399

-1,6%

349.129 0

200.000

400.000

(Studeni 2014. - listopad 2015.) (Studeni 2013. - listopad 2014.)

Važnost tipa prodajnog mjesta (količinska prodaja) - total Hrvatska (Studeni 2014. - listopad 2015.)

35%

20%

16%

10%

14% 6%

Hipermarketi (>2500m2)

Supermarketi Velike trgovine Srednje (301-2500m2) mješovitom trgovine robom i mješovitom drogerije robom (101-300m2) (41-100m2)

Male trgovine mješovitom robom (<41m2)

Drogerije

Analizirala: Franciska Perković, mlađa voditeljica klijenata, Nielsen


Brižan dodir nježnosti. Nova linija toaletnih papira Paloma sensitive care s prirodnim ekstraktima za potpunu mekoću i pouzdanost.

NOVO

Toaletni papir Paloma sensitive care

Toaletni papir Paloma sensitive care

Toaletni papir Paloma sensitive care

Calendula Extract

Silk Extract

Almond milk

Četveroslojni toaletni papir s prirodnim ekstraktima nevena donosi iznimnu nježnost i mekoću.

Četveroslojni toaletni papir s prirodnim ekstraktima dudovog svilca nudi bezbrižnu uporabu i iskustvo ugodno za kožu.

Najmekši dodir troslojnog toaletnog papira osigurava prirodni ekstrakt bademovog mlijeka.

Trgovačko pakiranje: 8 Transportno pakiranje: 9 Pakiranje na paleti: 18 EAN kod: 3838952022224 Transportni kod: 3838952023795

Trgovačko pakiranje: 8 Transportno pakiranje: 9 Pakiranje na paleti: 18 EAN kod: 3838952022392 Transportni kod: 3838952023825

Trgovačko pakiranje: 10 Transportno pakiranje: 9 Pakiranje na paleti: 12 EAN kod: 3838952023771 Transportni kod: 3838952023788

Marketinška podrška: TV, digital, tisak, OOH, POS Uvoznik i distributer za Hrvatsku: Alca Zagreb d.o.o., Koledovčina ul. 2, 10000, Zagreb, Hrvatska, Tel.: +385(1)2481 111, e-mail: alca@hr.alcagroup.com

www.paloma.si progressive | 12:2015 25


 INTERVJU MJESECA

Robert Blaić, direktor tržišta Hrvatske, Podravka d.d.

Imamo obavezu i zadatak razvijati kategorije i nuditi potrošačima uvijek nešto novo

26 progressive |

12: 2015


SPONZORIRANI ČLANAK Do sada je kroz program zapošljavanja visokoobrazovanih pripravnika 'Shape Your Future With a Heart' u Podravki zaposleno oko 100 visokoobrazovanih pripravnika.

| 12:2015

Najveća aktivnost koja je obilježila poslovanje Grupe Podravka u ovoj godini je akvizicija slovenskog Žita, čime je stvoren novi prehrambeni lider na tržištu Slovenije sa značajnim potencijalom rasta na brojnim tržištima na kojima je Podravka prisutna. O akviziciji koja predstavlja snažan iskorak u internacionalizaciji poslovanja te o ostalim aktivnostima i izazovima s kojima se ova hrvatska prehrambena industrija susrela u 2015. godini razgovaramo s Robertom Blaićem, direktorom tržišta Hrvatske u Podravci. Razgovarala: Marija Sedlar

Bez obzira na daljnju neizvjesnost političko-ekonomske situacije, Grupa Podravka i dalje vidi tržište Rusije kao strateško tržište koje pruža veliki potencijal. Dokaz tome je promjena poslovnog modela u prehrambenom segmentu gdje smo krajem prošle godine otvorili vlastitu kompaniju na tržištu Rusije.

Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci uz rast prihoda ostvarila 131 milijun kuna neto dobiti. Što je u najvećoj mjeri potaknulo rast? Rast prihoda od prodaje jednim dijelom je došao od asortimana tvrtki akviriranih prošle godine, no što je još važnije - i što nas posebno veseli, došao je i od organskog rasta pojedinih potkategorija. Najveći doprinos organskom rastu dala je potkategorija juha uslijed vrlo uspješnog lansiranja novih krem juha na tržišta regije Adria, zatim potkategorija kondimenata gdje smo snažnim marketinškim aktivnostima ostvarili rast potkategorije na regionalnim, ali i europskim tržištima, te potkategorija zamrznuto povrće kao rezultat ovogodišnjeg ulaska navedenog asortimana na tržištu Rusije. Koji su bili najveći izazovi u protekloj godini? Kada gledamo kompaniju u cjelini, ovu godinu, kao i prethodnu, najviše je obilježila izazovna situacija na tržištu Rusije koja se odrazila u padu vrijednosti ruske valute što je rezultiralo, unatoč količinskom rastu, padom prihoda kada su ruske rublje pretvorene u domaću valutu. Bez obzira na daljnju neizvjesnost političko-ekonomske situacije, Grupa Podravka i dalje vidi tržište Rusije kao strateško tržište koje pruža veliki potencijal. Dokaz tome je promjena poslovnog modela u prehrambenom segmentu gdje smo krajem prošle godine otvorili vlastitu kompaniju na tržištu Rusije. Time smo, uz već razvijenu operaciju u farmaceutskom segmentu, stvorili pretpostavke za daljnje unapređenje suradnje s ključnim kupcima u prehrambenom segmentu na tome tržištu. Kakve rezultate očekujete na kraju poslovne godine? Poslovna politika Grupe Podravka je da numerički ne komentiramo buduća očekivanja vezana za poslovne rezultate, no mogu vam reći da su za sada rezultati u skladu s našim planovima te da očekujemo daljnji nastavak pozitivnog trenda. Koliku dobit Podravka bilježi na domaćem, a koliku na inozemnim tržištima? Koja inozemna tržišta ostvaruju najveću dobit? Dobit po tržištima je isto tako podatak koji prema poslovnoj politici Grupe Podravka spada u domenu poslovne tajne. No ono što možemo reći je da su sva, uvjetno rečeno, 'stara' tržišta Grupe Podravka profitabilna dok tržišta koja smo otvorili ove godine imaju veće inicijalne troškove povezane s uspostavljanjem poslovanja, što je normalan dio

progressive |

12:2015

27


 INTERVJU MJESECA

Robert Blaić, direktor tržišta Hrvatske, Podravka d.d.

Akvizicijom slovenske prehrambene kompanije Žito kompanija će ojačati svoju poziciju u regiji Adria te ući u nove proizvodne kategorije, dobiti priliku unaprijediti pojedine postojeće kategorije te će se generalno podignuti na viši nivo poslovanja.

poslovnog procesa te je u ovoj fazi nezahvalno govoriti o profitabilnosti tih tržišta. U ta tržišta odlučili smo investirati s ciljem razvoja poslovanja te očekujemo kako će se vrlo brzo doći do prijelomne točke povrata na uloženo. Koji brendovi Podravke u Hrvatskoj ostvaruju najveći promet, a koji na stranim tržištima? Prilagođavate li se u ponudi lokalnim potrošačima i na koji način? Grupa Podravka ima 6 brendova koji su označeni kao brendovi s internacionalnim potencijalom i koji ostvaruju najveći promet na domaćem, ali jednako tako i na stranim tržištima. To su Vegeta univerzalni začini, Podravka juhe, Lino dječja hrana, Dolcela praškasti asortiman za pripremu slastica, Eva riblji proizvodi te Belupo asortiman za liječenje kožnih bolesti. Vegeta, kao perjanica našeg asortimana, prisutna je na svim tržištima gdje poslujemo, dok su Podravka juhe u prošloj godini ušle u najveće trgovačke lance u Rusiji. Lino i Dolcela asortiman je za sada ponajviše prisutan na tržištima regije Adria, Eva asortiman je uz regionalna tržišta prisutan i na europskim tržištima, a Belupo asortiman, uz

28 progressive |

12: 2015

regionalna tržišta, ima snažnu poziciju u srednjoj i istočnoj Europi. Prilikom donošenja odluke o lansiranju pojedinog asortimana na određena tržišta, uzimamo u obzir specifičnosti lokalnih potrošača te u skladu s njima prilagođavamo asortiman. Tako, primjerice, na tržištu Australije možete naći Vegetu u tekućem obliku koju ne možete kupiti niti na jednom drugom tržištu. Koje su aktivnosti obilježile poslovanje Podravke u ovoj godini? Koja ste nova tržišta 'osvojili'? Definitivno najveća aktivnost koja je obilježila poslovanje Grupe Podravka, ne samo u ovoj godini nego od privatizacije kompanije početkom devedesetih, je akvizicija slovenske prehrambene kompanije Žito. Njome će kompanija ojačati svoju poziciju u regiji Adria, ući će u nove proizvodne kategorije, dobiti priliku unaprijediti pojedine postojeće kategorije te će se generalno podignuti na viši nivo poslovanja. Pored toga, istaknuo bih i uspješno završen proces dokapitalizacije gdje smo izdali novih 1,7 milijuna redovnih dionica, uz interes 33% veći od raspoloživog broja ponuđenih dionica. Cijeli proces dokapitalizacije završio je već u dva, od prethodno planirana tri kruga. Da bi jedna tvrtka uspješno poslovala i širila se, poput Podravke, mora stalno ulagati u inovacije i razvijanje proizvoda. Koliko je ovo pitanje važno s aspekta prodaje? Višegodišnja prisutnost Podravke na brojnim tržištima daje nam obavezu i zadatak da razvijamo kategorije i nudimo potrošačima uvijek nešto novo. Upravo takav pristup utječe na percepciju brendova u svijesti potrošača te nas čini modernom i privlačnom kompanijom, a naši proizvodi


Trenutno je u tijeku veliki razvojni ciklus Podravkinih online platformi koji se odnosi na korporativnu stranicu te brend stranice kao i društvene mreže i mobilne platforme.

postaju nezamjenjivi u svakodnevnom životu. Ono što je najvažnije, razvojem novih proizvoda utječemo na razvoj i rast kategorije što bitno utječe na rezultate prodaje, kao i na percepciju potrošača i kupca. Ove godine imamo nekoliko vrlo uspješnih projekata. Jedan od tih primjera je i lansiranje novih krem juha bogatstvo povrća i reformulacija postojećeg asortimana krem juha što je rezultiralo povećanjem tržišnog udjela te povećanjem ukupne kategorije juha. Isto tako, u drugoj polovici godine lansirali smo novu kategoriju unutar brenda Lino - Lino voćne kašice, kojom smo zaokružili Lino asortiman. Reakcije potrošača su više nego dobre. Prigodna kategorija za ovaj period godine, Dolcela dekori, također nova kategorija, dostupna je na policama naših kupaca i reakcije su vrlo dobre. Postoji još cijeli niz projekata s kojima nastojimo zadovoljiti postojeće potrebe naših potrošača, a jednako tako i kreirati nove. U kolikoj mjeri prodaja diktira poslovne procese? Proces prodaje nikada nije bio jednostavan, a danas je još zahtjevniji. Ako imamo jasno definirano što želimo i što nam je cilj, na nama kao prodaji je zadatak definirati kako to ostvariti kroz utvrđene prodajne strategije prema specifičnostima kanala prodaje. Multidisciplinarnim pristupom svih možemo jasnije sagledati i zahtjeve kupaca i potrebe potrošača. Prodaja je direktno povezana s tržištem, kupcima, potrošačima te vrlo brzo i jasno dobivamo povratnu informaciju svih aktivnosti koje provodimo na tržištu. Sukladno tome, prilagođavamo, mijenjamo procese i utječemo unutar kompanije na promjenu i prilagođavanju istih. Nastojimo kvalitetnom suradnjom te partnerskim pristupom prema našim kupcima utjecati ne samo na prodaju našeg asortimana, već i na razvoj samih kategorija u kojima smo prisutni. Kako biste opisali trenutnu situaciju na maloprodajnom tržištu Hrvatske? U kojem će se smjeru ono kretati u nadolazećem razdoblju? Trenutna situacija na domaćem maloprodajnom tržištu je vrlo dinamična. Izrazito je velika ponuda akcijskih artikala, akcijskih cijena i posebnih ponuda. Svaki maloprodajni lanac 'bori se' za ulazak što većeg broja kupaca i potrošača formiranjem posebnih i najnižih ponuda koje zahtijevaju dodatna davanja od strane proizvođača, što bitno utječe na smanjenje profitabilnosti samih proizvođača. Udio akcijske prodaje značajno raste te danas ono predstavlja skoro 40 posto od ukupne prodaje.

Ono što očekujem u narednom razdoblju je daljnji rast akcijske prodaje koja dugoročno nikome ne donosi korist, porast zastupljenosti privatnih marki, fokus trgovaca pretežito na promet i rast kategorije te nastavak 'borbe' trgovaca za svakog kupca i potrošača formiranjem posebnih akcijskih ponuda.

| 12:2015

Ono što očekujem u narednom razdoblju je daljnji rast akcijske prodaje koja dugoročno nikome ne donosi korist, porast zastupljenosti privatnih marki, fokus trgovaca pretežito na promet i rast kategorije te nastavak 'borbe' trgovaca za svakog kupca i potrošača formiranjem posebnih akcijskih ponuda. S razvojem novih tehnologija i digitalizacije, tvrtke danas moraju biti prisutne i na tim platformama. Slijedi li Podravka te trendove i što nudi tehnološki naprednim potrošačima? Podravka je već godinama prisutna na svim bitnim online platformama koje omogućavaju kvalitetniju komunikaciju s kupcima i potrošačima. Počevši od iznimno uspješne Coolinarike, koja je glavna regionalna online kulinarska platforma s više od 140.000 registriranih korisnika te 157.000 unesenih recepata. Također, Podravkin YouTube kanal s velikim brojem kulinarskih videa od svih hrvatskih tvrtki ima najviše pretplatnika i pregleda video sadržaja, čak 10 puta više od prosjeka. Potrošačima se nastojimo približiti i na društvenim mrežama, od vrlo uspješnih Coolinarika, Lino i Podravka Facebook stranica pa do Pinteresta, Instagrama, LinkedIna, Flickra te Issuua. Cilj nam je omogućiti što jednostavniju i bržu komunikaciju s našim potrošačima, i to u trenutku na svim tržištima i na online platformi koja njima najviše odgovara. Trenutno je u tijeku veliki razvojni ciklus Podravkinih online platformi koji se odnosi na korporativnu stranicu te brend stranice kao i društvene mreže i mobilne platforme. Ovaj inovacijski ciklus obuhvaća sva tržišta na kojima Podravka posluje. Izuzetno nam je važno da kupcima damo pravu informaciju na pravoj platformi u pravo vrijeme i na taj način približimo naš proizvod te pojednostavimo odluku o kupnji. Izazova ima još mnogo, posebno na području e-trgovine koja se u Europskoj uniji konsolidira kako bi odgovorila na jaku američku i kinesku konkurenciju. Podravka posluje u okruženjima gdje je e-trgovina već izrazito razvijena pa vjerujem da će nam iskustvo s tih tržišta pomoći da kvalitetnije odgovorimo i na te izazove. Podravka je u posljednje vrijeme kroz svoje programe zaposlila veliki broj mladih. O kakvim se programima radi i u kolikoj su mjeri oni učinkoviti kada je u pitanju rast prodaje? Kroz program zapošljavanja visokoobrazovanih pripravnika 'Shape Your Future With a Heart' Podravka omogućuje mladim stručnjacima vrhunskih potencijala i kompetencija početak njihove karijere na pripravničkim pozicijama u ovoj uspješnoj prehrambenoj kompaniji. Odabrani pripravnici prolaze kroz strukturirani pripravnički program u trajanju od 10 mjeseci gdje u specijalističkom dijelu uz vođenje mentora i odrađivanja različitih radnih zadataka produbljuju postojeća i usvajaju nova stručna znanja dok u općem dijelu pripravništva razvijaju kompetencije i vještine koje na fakultetima nisu imali prilike razvijati. Tako dobivamo kompetentne mlade ljude sposobne za samostalno odrađivanje poslova, uključujući i one u prodaji. Do sada je kroz Shape program u Podravki zaposleno oko 100 visokoobrazovanih pripravnika.

progressive |

12:2015

29


 U FOKUSU PREHRANA

Riba, proizvodi od ribe i morski plodovi

Lojalni potrošači najveća su vrijednost brenda

Smatra se da je riba izvor neophodnih sastojaka za ljudski organizam, poput omega 3 masnih kiselina i bjelančevina te ju je izuzetno važno redovito konzumirati. Stručnjaci konzumaciju ribe, svima koji se žele uravnoteženo hraniti, preporučuju barem dva puta tjedno. Danas se zbog toga sve češće okrećemo smrznutoj ribi i plodovima mora.

Č

ovjek se još od prapovijesti hrani ribom i plodovima mora, koji su za pojedine narode često predstavljali i jedini izvor hrane. Ribu su cijenili stari narodi poput Egipćana, Kineza i Rimljana, a i danas je vrlo cijenjena namirnica. Ljubitelji morskih i riječnih specijaliteta uživaju kada se na njihovom stolu nađu riba ili plodovi mora. Smatra se da je riba izvor neophodnih sastojaka za ljudski organizam, poput omega 3 masnih kiselina i bjelančevina te ju je izuzetno važno redovito konzumirati. Stručnjaci konzumaciju ribe, svima koji se žele uravnoteženo hraniti, preporučuju barem dva puta tjedno. Danas se zbog toga sve češće okrećemo smrznutoj ribi i plodovima mora. Njezina dostupnost tijekom cijele godine i na svim prodajnim mjestima olakšava nam kupnju. Za one s nedostatkom vremena tu je već očišćena i filetirana riba. Ipak, potrošači očekuju da smrznuta riba ne gubi na svojoj nutritivnoj vrijednosti niti na svojem okusu.

VELIČINA KATEGORIJE U Hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo 59% ljudi koji barem ponekad konzumiraju smrznutu ribu i plodove 30 progressive |

12: 2015

mora. U populaciji to predstavlja brojku od 1.697.975 ljudi. Kategorija smrznute ribe i plodova mora u BRANDpulsu se prati od 2009. godine. Trend upotrebe kategorije nije se od tada značajno mijenjao. U 2013. godini je došlo do manjeg pada u korištenju kategorije, no od tada opet imamo uzlazni i stabilan trend. Među našim korisnicima smrznute ribe i plodova mora imamo 9% 'teških' (heavy) korisnika koji ih konzumiraju jednom tjedno. 'Srednjih' (medium) korisnika koji ribu konzumiraju 2-3 puta mjesečno ili jednom mjesečno je 28%. 'Laganih' (light) korisnika koji ribu konzumiraju rjeđe od jednom mjesečno imamo 22%. Čak 41% populacije nikada ne konzumira smrznutu ribu i plodove mora.

KORISNICI KATEGORIJE Korisnici ove kategorije su podjednako muškarci i žene, najčešće u dobi između 30 i 59 godina. Većinom su u braku, a 63% njih su roditelji, 43% ima djecu do 18 godina u vlastitom kućanstvu. Prihodi njihovih kućanstava su prosječni te ih je najviše u nižoj ili višoj srednjoj klasi. Većinom žive u gradu i to najviše njih u Zagrebu i okolici, Dalmaciji te Sjevernoj Hrvatskoj.


| 12:2015

41% 49%

Korisnici kategorije Smrznuta riba i plodovi mora, CRO, I.2015.

Nekorisnici

Korisnici

Struktura korisnika kategorije Smrznuta riba i plodovi mora, CRO, I.2015. Nekorisnici kategorije

Medium korisnici kategorije

28%

Light korisnici kategorije

22%

41%

9%

Heavy korisnici kategorije

Po svom životnom stilu, najviše ovih korisnika spada u grupu osviještenih individualaca. Osobe koje pripadaju ovom segmentu žive urbanim stilom života i više su sklone aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Ekološki su osviješteni i mnogo značaja pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova. Općenito ne prihvaćaju bezrezervno tradicionalne obrasce koji poslove dijele na muške i ženske. Aktivno se služe računalom, zainteresirani su za suvremenu tehnologiju. Ne kupuju kako bi bili u trendu ili izrazili svoju osobnost već su usmjereni kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Politički su osviješteni, ponekad skloni obrascu nacionalne

Među korisnicima smrznute ribe i plodova mora ima 9% 'teških' (heavy) korisnika koji ih konzumiraju jednom tjedno. 'Srednjih' (medium) korisnika koji ribu konzumiraju 2-3 puta mjesečno ili jednom mjesečno je 28%. 'Laganih' (light) korisnika koji ribu konzumiraju rjeđe od jednom mjesečno imamo 22%.

progressive |

12:2015

31


 U FOKUSU PREHRANA

Riba, proizvodi od ribe i morski plodovi BRANDpiramide - TOP 3 brenda među korisnicima kategorije Smrznuta riba i plodovi mora, CRO, I. 2015. Loyal

25%

25%

55%

55%

Consideration

63%

Usage

70%

Experience

90%

Recognition

95%

69%

Korisnici kategorije

Ledo

K Plus

BRANDusage Osim općenitog praćenja kategorije smrznuta riba i plodovi mora unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja ('usage'), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih mjesec dana. Među našim korisnicima kategorije smrznuta riba i plodovi mora uvjerljivo vodeći brend je Ledo. Čak 70% korisnika kategorije koristilo je upravo taj brend. Na drugom mjestu se nalazi brend K Plus. Treći brend u kategoriji je Lidlova La Caldera. Ovaj brend ima problema već na prvoj razini poznavanje brenda. Poznavanje je osnovna razina odnosa potrošača i brenda. Da bi potrošač odabrao brend mora ga poznavati. U slučaju niske vrijednosti ovog indikatora potrebno je ulagati u osnovne marketinške aktivnosti (oglašavanje). Jačanje poznavanja brenda se najlakše ostvaruje oglašavanjem u masovnim medijima.

BRANDloyalty Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima. Ledo ima iznimno puno lojalnih potrošača koji su i najveća vrijednost brenda. Lojalnost je, osim tržišnog ponašanja, i rezultat emotivnog odnosa s brendom, tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži vremenski period. 12: 2015

43,3%

5,3% 66,8%

69,6%

13%

7,7% 33,5%

39%

38%

20%

94%

kupnje kao potpora domaćem gospodarstvu. Čak ih 58% ima smartphone, a 59% internet koristi na dnevnoj bazi. Smrznutu hranu poput smrznutog povrća, smrznutog tijesta i slastica te smrznutih gotovih jela konzumiraju češće i više od ostatka populacije. Skloni su isprobavanju novih okusa prehrambenih proizvoda. Čak 46% njih kuha svakodnevno. Smrznute proizvode najčešće kupuju u Konzumu, Kauflandu i Lidlu.

32 progressive |

42,3%

8,6%

78,4%

94% 95%

2,3%

89,1%

78,4% 90%

24,6%

3,6% 88,3%

89,1% 70%

0,5% 9%

Primary usage 88,3%

63%

0,3% 45,9%

45,9%

55,6%

54,2%

36%

La Caldera (Lidl)

Trend upotrebe kategorije Smrznuta riba i plodovi mora, CRO, I. 2015. 62,0 56,0

58,2

55,7

58,1

59,4

56,1

54,2

57,2

56,5

59,1

51,4

2009. I

2010. I 2009. II

2012. I 2011. II

2013. I 2014. I 2015. I 2012. II 2013. II 2014. II

Stavovi korisnika kategorije Smrznuta riba i plodovi mora, CRO, I.2015. Smrznuta riba i plodovi mora se jednostavnije pripremaju od svježe Kod kuće uvijek imamo nešto od smrznute ribe i plodova mora

42% 25%

Smrznuta riba i plodovi mora jednako su kvalitetni kao i svježa riba i plodovi mora

19%

Smrznuta riba i plodovi mora su istog okusa kao i svježa

18%

RIBLJE KONZERVE PREPORUČUJU I NUTRICIONISTI! Iako je poznato da je riba odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje održavaju mišiće, zdravlje mozga i elasticitet kože te da je ona bogat izvor proteina i zdravih masti, većina ljudi ribu ipak jede tek povremeno. Razlog vjerojatno leži u nedostatku vremena za pripremu, no treba naglasiti da je svakako dobar i zdrav izbor – konzervirana riba. Iako je okus svježe ribe teško nadmašiti, važno je naglasiti da konzervirana riba ima prirodno nizak postotak toksina i ostalih zagađivača, uzgojena je na ekološki prihvatljiv način, a preporučuju je i nutricionisti - proces konzerviranja pojačava npr. količinu kalcija u sardinama, a ulje u konzervama čini postojanima količinu hranjivih tvari u ribi. Nutricionisti naglašavaju da je izuzetno važno unijeti u organizam dnevnu dozu omega 3 masnih kiselina, a riblje konzerve su najbrži i najjednostavniji način da to i učinite!

Piše: Jelena Jakšić, Product Manager, Ipsos Puls


viĹĄe

od

Ä?asopisa


 RAZGOVOR S POVODOM

Ana-Marija Brodarić, brend menadžerica za kategoriju mljevene kave, Franck d.d.

Aktivno radimo na kulturi pripreme i ispijanja mljevene kave Prateći trendove koji pokazuju da zaposleni ljubitelji turske kave imaju sve manje vremena za pripremanje i uživanje u omiljenom napitku, Franck je na tržište lansirao inovaciju – kavu Franck Cremu. Kako će ova kava uštedjeti vrijeme potrošačima i o kakvoj se inovaciji radi, u Razgovoru s povodom otkriva Ana-Marija Brodarić, brend menadžerica za kategoriju mljevene kave.

Razgovarala: Marija Sedlar Nedavno ste lansirali Franck Cremu – o kakvom se proizvodu radi?

Riječ je o pravoj mljevenoj, turskoj kavi koja se zbog posebnog i vrlo kompleksnog načina mljevenja može pripremati na klasičan način u džezvi, ali i na jednostavan i brzi način samo prelijevanjem vrućom vodom. U oba slučaja dobivate bogatu kremastu pjenu i svilenkastu teksturu s notama čokolade i kakaovca koje su prirodno prisutne u zrnima ove kave. Franck Cremu smo prije lansiranja na 34 progressive |

12: 2015

tržište testirali kod potrošača, koji su kao jednu od glavnih prednosti navodili upravo tu mogućnost brzog i jednostavnog pripremanja uz zadržavanje okusa i arome prave mljevene turske kave. Zato smo uz standardna pakiranja od 175, 250 i 375 grama ponudili i pojedinačna pakiranja Franck Crema Stick2GO od 9 grama, koja omogućuju brzu pripremu na mjestima i u situacijama gdje nema mogućnosti za klasičnu pripremu u džezvi. Predstavite našim čitateljima ukratko asortiman Franck kave.

Asortiman Franck kave dijelimo na tri kategorije: mljevenu kavu, instant kavu i instant mješavine te espresso za


U pakiranjima novih linija Rituali i Origins napravili smo iskorak u cilju daljnje edukacije potrošača o kavi te promociji i jačanju kulture pripreme i ispijanja kave.

HoReCa kanal. U kategoriji mljevene kave imamo nekoliko brendova kojima smo pokrili sve cjenovne razrede. Naš najprodavaniji brend je Franck Jubilarna kava, a vakuum pakiranje od 250 grama, od milja zvanoj 'Ciglica', svojevrsni je simbol Francka. Važan brend u mainstream segmentu je i Gloria kava, koju smo nedavno redizajnirali, dok smo u economy segmentu prisutni s brendom Victoria. U premium segmentu, uz 'single origin' - Guatemalu i Costa Ricu - u posljednjih smo godinu dana predstavili dvije nove kave – Franck 100% Arabicu i Franck 100% Arabicu s okusom lješnjaka i čokolade. Ove kave po svojoj kvaliteti zapravo spadaju u premium segment, a na tržištu smo ih ponudili po vrlo pristupačnoj, mainstream cijeni kako bismo vrhunsku kavu približili što širem krugu potrošača. Posebno je zanimljiva naša Franck 100% Arabica lješnjak-čokolada koja predstavlja još jednu u nizu inovacija iz Francka. Naime, mješavini najboljih arabica dodali smo i pojačali arome lješnjaka i čokolade i tako stvorili kavu desertnog mirisa i okusa, koja je naišla na iznimno pozitivne reakcije naših potrošača. Koji su trendovi aktualni u kategoriji kave?

Sve je izraženija sklonost potrošača kavama koje su po okusu nježnije i pitkije. Drugi je rastući trend individualnog pristupa jer potrošači očekuju širu mogućnost izbora načina pripreme, uz zadržavanje praktičnosti. Upravo smo zbog tih trendova i razvili Franck Cremu kao kavu nježnijeg okusa i različitih mogućnosti pripreme. Kakve su navike potrošača i kako ih Franck prati?

Globalni su potrošački trendovi praktičnost, osjetilna iskustva, individualizam i konzistentnost. Potrošači su sve informiraniji i traže najbolje za svoj novac. Upravo stoga prilikom razvoja novih proizvoda targetiramo ove globalne potrošačke trendove. Razvojem Franck Creme približili smo tursku kavu mlađoj populaciji te im ponudili bogatstvo mirisa i okusa prave mljevene kave uz mogućnost izbora načina pripreme.

| 12:2015

Jubilarna kava vodeći brend i predstavnik kategorije. Zbog toga smo, u posljednjoj marketinškoj kampanji za Jubilarnu, odlučili da sporiji način pripreme - koji se percipira kao "mana" mljevene kave - pretvorimo u prednost, komunicira­jući ideju da više uloženog vremena i pažnje donosi pose­ban miris i okus, nedostižan u instant varijantama. Koliko je u kategoriji kave važan marketing i kakva je Franckova marketinška strategija?

Marketing je važan u svakoj industriji, a osobito u industriji hrane i pića. Puno ulažemo u svoje brendove, osobito u našu Franck Jubilarnu kavu, koja ima status ikone i koja je na neki način i simbol naše kompanije. Zato smo za nadolazeće blagdane pripremili poseban TV spot gdje komuniciramo Jubilarnu kao idealan poklon za naše najdraže i da uz nju provodimo dragocjene trenutke. Pripremate li još novosti za nadolazeće mjesece?

U pakiranjima novih linija Rituali i Origins napravili smo iskorak u cilju daljnje edukacije potrošača o kavi te promociji i jačanju kulture pripreme i ispijanja kave. Naša nova Franck Crema prvi je predstavnik linije Rituali koja objedinjuje i Franck 100% Arabicu, Franck 100% Arabicu lješnjak-čokolada, Espresso, Espresso bez kofeina te Filter kavu dok linija Origins uključuje tzv. 'single origin', premium mljevene kave Guatemalu i Costa Ricu. Nova pakiranja u sklopu linija Rituali i Origins tako će sadržavati detaljne informacije o svakoj pojedinoj kavi uz preporučeni način pripreme, a bit će predstavljena početkom 2016. godine.

Franck drži lidersku poziciju kategorije kave – koliko vas ta pozicija obvezuje prema potrošačima?

Kao lider u kategoriji dužni smo raditi na razvoju kategorije kave i privlačenju novih potrošača. To je poseban izazov u segmentu mljevene kave, u kojem je Franck

Sve je izraženija sklonost potrošača kavama koje su po okusu nježnije i pitkije. Drugi je rastući trend individualnog pristupa jer potrošači očekuju širu mogućnost izbora načina pripreme, uz zadržavanje praktičnosti. Upravo smo zbog tih trendova i razvili Franck Cremu kao kavu nježnijeg okusa i različitih mogućnosti pripreme.

progressive |

12:2015

35


 Tehnologija

Gadgeti

Kako nosivi gadgeti mijenjaju trgovinu?

Nosivi gadgeti su uređaji koje u svakom momentu nosimo sa sobom i oni prikupljaju razne podatke o nama i našoj okolini. Najpoznatije forme nosivih gadgeta su pametni satovi, naočale, ali i nakit, obuća i odjeća. Ne samo da su bogati senzorima za prikupljanje podataka kao što su temperatura tijela, brzina kretanja, puls, položaj i mnogi drugi, već su u mogućnosti i preraditi sve te podatke u momentu nastajanja.

T

rgovina je jedna od industrijskih grana podložnih stalnim promjenama - najviše zbog toga što se ponašanje potrošača stalno mijenja. Kako bi opstali, trgovci moraju pratiti promjene kod svojih kupaca. Konstantna analiza ponašanja kupaca te reakcija na njezine rezultate postaje preduvjet i osnova uspješnog poslovanja trgovaca. Trenutno se nagovještava jedna od takvih velikih promjena. Radi se o nosivim gadgetima i njihovom utjecaju na trgovinu. Nosivi gadgeti su uređaji koje u svakom momentu nosimo sa sobom i oni prikupljaju razne podatke o nama i našoj okolini. Najpoznatije forme nosivih gadgeta su pametni satovi, naočale, ali i nakit, obuća i odjeća. Ne samo da su bogati senzorima za prikupljanje podataka kao što su temperatura tijela, brzina kretanja, puls, položaj i mnogi drugi, već su u mogućnosti i preraditi sve te podatke u momentu nastajanja.

36 progressive |

12: 2015

PAMETNI SAT Prema rezultatima istraživanja tvrtke WiFore Consulting, tržište ovih uređaja se već nalazi u vrtoglavom rastu. U 2013., tržišna vrijednost je procijenjena na 600 milijuna dolara, a do 2020. se očekuje njezin porast do čak 30 milijardi dolara. Prema analizama IDC-a (International Data Corporation), u 2015. se očekuje prodaja od 45,7 milijuna ovakvih nosivih gadgeta. Godine 2019. broj prodanih uređaja trebao bi narasti na 126,1 milijun. IDC-ova analiza pokazuje i sadašnju, ali i očekivanu podjelu tržišta po tipovima ovih uređaja. Ovo, i mnoga druga istraživanja tržišta, pokazuju da će u nadolazećim godinama najrasprostranjeniji nosivi gadget biti upravo pametni sat.

PREPREKE ZA PREMOSTITI Iako sve analize upućuju na to da je tržište vrlo impre-


Jedan nosivi gadget koji prati puls i rad našeg srca može se u jednostavnim analizama poistovjetiti sa EKG-om.

sivno, ipak ima još nekoliko prepreka koje se moraju premostiti prije nego što rasprostranjenost ovih uređaja dosegne očekivanu razinu. Većina potencijalnih korisnika još ne prepoznaje ‘veliku’ korist ili čak neophodnost nošenja ovih gadgeta. Prednosti će korisnicima postati vrlo vidljive u trenutku kada ostale industrije prepoznaju njihove koristi te ih uvrste u svoje poslovne strategije. Dobar primjer su doktori. Neće dugo potrajati da doktori spoznaju da su njihove dijagnoze lakše i čak točnije ukoliko raspolažu povijesnim vitalnim podacima pacijenta. Jedan nosivi gadget koji prati puls i rad našeg srca može se u jednostavnim analizama poistovjetiti sa EKG-om. Zdravstvena osiguranja mogla bi postati jeftinija ukoliko se nosi neki od gadgeta namijenjen promatranju vitalnih funkcija tijela. Još veći benefiti vidljivi su kod uređaja kao što su Googlove leće za oči koje analiziraju i prate razinu glukoze u krvi. Ovaj uređaj može vrlo brzo postati zahvalno pomagalo, primjerice u terapiji dijabetesa.

IZGLED I FUNKCIJA PROIZVODA S druge strane, važno je razumjeti korištene tehnologije i njihov mogući razvoj u budućnosti. Očito je da trend vodi k smanjenju i što manjoj vidljivosti ovih uređaja. Tvrtke kao što su AiQ Clothing, Hexoskin, OMSignal i mnoge druge već proizvode tekstilne materijale sa senzorima koji mogu pratiti sve važne funkcije tijela. Ovakav razvoj tehnologije dovest će do promjene izgleda i funkcije proizvoda kakve poznajemo danas. Uzmimo za primjer obične rukavice koje nas štite od hladnoće. Korištenje ekrana osjetljivih na dodir s rukavicama, kakve danas poznajemo, nije moguće. Neminovno je da se rukavice kao takve u smislu funkcije i materijala moraju promijeniti u skoroj budućnosti. Slične promjene se upravo događaju s nakitom. Već postoje ogrlice ili vjenčani prstenovi koji su ‘pametni’, umreženi i puni senzora za prikupljanje podataka o onom tko ih nosi. Ali ne samo da se proizvodi i njihova funkcija mijenjaju - mijenja se i način komunikacije. Jedan od najinteresantnijih primjera je takozvana socijalna odjeća. Londonska tvrtka Cute Circuits je još 2006. razvila majicu Hug Shirt. Ova majica ne samo da je bogata senzorima i da prikuplja podatke korisnika, već ih i šalje putem interneta ka drugom korisniku koji nosi istu majicu. Na taj način dva korisnika, iako su kilometrima

Pitanje je tko će prvi i kada na najbolji način kombinirati postojeća rješenja i ponuditi interesantan novi koncept za svoje kupce. Trgovac koji bude prvi svakako će ostvariti tržišnu prednost u odnosu na svoje konkurente.

| 12:2015 udaljeni jedan od drugog, mogu ‘razmijeniti’ osjećaje kao što je, na primjer, pritisak jednog zagrljaja.

KORISTI ZA TRGOVCE Ako uzmemo u obzir sve ove potencijalne promjene i mogući razvoj ovih uređaja, može se zaključiti da će najveći poticaj njihovom korištenju nastati kad internet pametnih stvari (Internet of Things) postane svakodnevica. U ovakvom okruženju nosivi gadgeti mogu, osim obične identifikacije korisnika, isporučiti i čitav niz interesantnih podataka. Trgovac zatim može, na osnovu svih tih podataka, donijeti odluku što je određenom kupcu u tom trenutku najbolje. Zamislite vaš standardni popis za kupovinu na kojem se nalaze tipični proizvodi kao što su meso, mlijeko, kruh, povrće, voće i slično. Nosivi gadgeti mogli bi automatski kreirati vašu listu za kupovinu u odnosu na vaše zdravstveno stanje. Na primjer, ako senzori vašeg pametnog sata primijete da vam u tom trenutku fali C vitamin, pametni sat bi mogao predložiti da prilikom sljedeće posjete supermarketu kupite limun. Ili u trenutku stavljanja nekog proizvoda u kolica, senzori na kolicima jave vašem pametnom satu o kojem se proizvodu radi te koji su mu sastojci. Ako sastojci nisu u skladu s parametrima koje ste definirali, vaš sat bi vas mogao obavijestiti zvučnim signalom. Kupovina proizvoda koji se uklapaju u vaš plan prehrane na ovaj bi način postala vrlo jednostavna.

MARKETINŠKI POTENCIJALI I na području marketinga potencijali su ogromni. Na primjer, s naočalama kao što su Google naočale kupci bi mogli direktno u supermarketu vidjeti recepte, ideje za korištenje proizvoda ili odgovarajuće marketinške poruke pokraj samog proizvoda.

TKO ĆE BITI PRVI Ovakvi koncepti trenutno možda zvuče kao znanstvena fantastika, ali većina potrebne tehnologije već postoji. Ako uz to još dodamo i činjenicu da, na primjer u Americi, već 17% kupaca posjeduje neki od nosivih gadgeta, samo je pitanje vremena tko će prvi i na najbolji način kombinirati postojeća rješenja i svojim kupcima ponuditi interesantan novi koncept. Trgovac koji to bude prvi svakako će ostvariti tržišnu prednost u odnosu na svoje konkurente. Ubrzo zatim slijedit će ga i ostali trgovci. Tako će, kao i uvijek, znanstvena fantastika postati naša svakodnevica. Izvori: http://www.nickhunn.com/wp-content/uploads/downloads/2014/08/The-Market-for-Smart-Wearables.pdf http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS25519615

Piše: Darko Pavić, CEO, Service Plus Group Twitter: @PavicDarko

progressive |

12:2015

37


E DJ

IK ČJ

Shopping

AK UT

Savjeti za odlazak u kupovinu s djecom

Sva se djeca ponašaju onako kako se roditelji ponašaju prema njima. Dijete koje redovito dobiva vrijeme roditelja, njihovu nepodijeljenu pažnju, strpljenje i razumijevanje, imat će više tolerancije tijekom kupovine - i bilo koje druge izazovne situacije - od djeteta koje se mora suočiti sa stresnim situacijama bez emocionalne podrške roditelja. 1. Ne zaboravite da djeca imaju ograničenja. Ako ste u kupovinu krenuli s djecom, vodite brigu o njihovim potrebama: jesu li umorni, gladni, previše uzbuđeni zbog buke i gužve, ili im jednostavno treba malo svježeg zraka, trčanja ili ohrabrujući zagrljaj?

2. Ne zaboravite da su djeca prirodno znatiželjna. Djeca su prirodno radoznala; na taj način uče o svijetu oko njih. Ako žele proučiti njima atraktivan predmet, nemojte ih grditi. Umjesto toga, pomognite im da taj predmet drže sigurno u ruci ili im objasnite da ga mogu promatrati, ali bez da ga dodiruju. Možete reći: "Ovo je lomljiva, ali možemo ga zajedno pogledati." Čak i ako se 38 progressive |

12: 2015

taj predmet ne može kupiti, može biti korisno podijeliti s djetetom njegov entuzijazam i interes.

3. Kupovina s bebama. Kupovina s bebama i malom djecom će biti daleko lakši i ugodniji ako je uslijedio nakon što su odspavali i nahranjeni. Bebe i mala djeca mogu dehidrirati na suhom zraku trgovačkih centara pa se pobrinite da ih često podojite ili dajete napitak. Bebe su gotovo uvijek sretnije kad ih se nosi. Remen ili nosiljka koju nose roditelji daje bebama daleko više udobnosti i emocionalne sigurnosti od njihovih kolica ili kolica za kupovinu. Ponesite djeci od kuće i neku igračku koja će mu pomoći nositi se s neminovno smanjenom pažnjom roditelja, ali ne zaboravite se zaustaviti što je češće


| 12:2015 moguće i udijeliti djetetu nježne riječi, kontakt očima i zagrljaj.

4. Kupovina s malom djecom. Mala djeca mogu biti uključena u odluke o kupovini. Uključivanje djeteta s pitanjima poput "Koja od ovih breskvi ti bolje izgleda?" može dosadno, frustrirajuće iskustvo pretvoriti u ugodno, i za roditelje i za djecu. Djeca svih dobi uživaju i cijene kada im se da mogućnost da sami izaberu neke proizvode. Nošenje soka, omiljenih grickalica ili slikovnice također može biti vrlo korisno. Maloj djeci može biti zastrašujuće kada su okruženi gomilom odraslih, osobito kada su u trgovinama velike gužve, kao u vrijeme blagdana. Nošenje djece u nosiljkama na leđima može biti jedan od načina dovođenja male djece do visine kojom su više zadovoljni. Također, ovo sprječava zastrašujuće iskustvo gubitka djeteta u gužvi, kojeg se užasavaju svi roditelji u pretrpanim trgovinama.

5. Kupovina sa starijom djecom. Starije dijete može biti velika pomoć u kupovini, ako mu se priđe u duhu zabave i uvažavanja. Ako roditelj ima popis s namirnicama koje treba kupiti, dijete mu ih može pomoći pronaći. Ukoliko su dovoljno zrela i velika, djeca mogu ubrzati kupovinu tako da sama po dućanu pronalaze proizvode te se povremeno vraćaju do vas donoseći ih.

6. Izbjegavajte gužve. Kupovina u poslijepodnevnim satima, kada je u trgovinama najveća gužva, a roditelji i djeca su umorni i gladni, može biti vrlo stresna. Pokušajte ići u kupovinu u jutarnjim satima ili rano poslijepodne radnim danom. Kada uspijemo izbjeći stres zbog krcatih trgovina i dugog čekanja na blagajnama, možemo imati više energije i kreativnosti za odgovaranje na potrebe našeg djeteta.

7. Čekanje na blagajni može biti izazov. Blagajne na kojima se nalaze šarene, primamljive gume za žvakanje i bomboni mogu biti pravi izazov, pogotovo jer se nalaze na kraju kupovine, kada su i roditelj i dijete već vrlo umorni i gladni. Nošenje omiljenog zdravog međuobroka od kuće može omogućiti jednostavnu alternativu:

Mala djeca mogu biti uključena u odluke o kupovini. Uključivanje djeteta s pitanjima poput "Koja od ovih breskvi ti bolje izgleda?" može dosadno, frustrirajuće iskustvo pretvoriti u ugodno, i za roditelje i za djecu. Djeca svih dobi uživaju i cijene kada im se da mogućnost da sami izaberu neke proizvode.

"Taj slatkiš izgleda lijepo, ali nije vrlo hranjiv. Evo ti zobeni kolačić i sok koje smo ponijeli." Za kupovinu u trgovinama koje imaju blagajne 'sigurne za djecu', tj. blagajne bez slatkiša, isplati se dulje voziti.

8. Kada je potrebno reći 'ne'. Najvažniji dio govorenja 'ne' djetetu je naglašavanje da smo na njegovoj strani, čak i ako ne možemo odmah zadovoljiti sve njegove želje. Djetetu se može reći: "To je lijepo, zar ne? Dobro ga pogledaj, a kada dođemo kući dodat ćemo ga na tvoju listu želja." Nema razloga zašto ne možemo djeci reći 'ne' na jednako ljubazan način kao što kažemo 'da'. I ne zaboravite da su osmijeh, zagrljaji i maženje - besplatni!

9. Ako dođete do granice... Ako dođete do granice svog strpljenja i energije, pokušajte svojim primjerom pokazati pozitivne načine rješavanja ljutnje i umora. Možete pokušati reći: "Počinjem gubiti strpljenje. Mislim da mi treba predah od kupovine. Idemo van na nekoliko minuta da se oboje osvježimo." Čak i nekoliko trenutaka na svježem zraku daleko od gužve može uvelike pozitivno utjecati i na roditelja i na dijete.

10. Ako vaša djeca dođu do svoje granice... Ukoliko, nakon što ste isprobali neke od gore navedenih prijedloga, vaša djeca jednostavno dođu do kraja svojih mogućnosti da sudjeluju u kupovini, poštujte to. Kupovina može čekati; iscrpljeno, gladno ili pretjerano uzbuđeno dijete ne može. Zapamtite da se sva djeca ponašaju onako kako se roditelji ponašaju prema njima. Dijete koje redovito dobiva vrijeme roditelja, njihovu nepodijeljenu pažnju, strpljenje i razumijevanje, imat će više tolerancije tijekom kupovine i bilo koje druge izazovne situacije - od djeteta koje se mora suočiti sa stresnim situacijama bez emocionalne podrške roditelja.

Piše: Jan Hunt, psiholog

progressive |

12:2015

39


Darovi

ljubimce Sve

za

kućne

Uživaju li i kućni ljubimci u blagdanima?

Obilje i blagostanje, ukusna hrana i darivanje u duhu su obiteljskih blagdana. S obzirom da je i vaš kućni ljubimac član obitelji, zašto i on ne bi uživao uz ukusnu hranu i pregršt darova. Nije li vas tijekom godine nesebično darivao svojom ljubavlju i u vaš život unosio sreću?

P

ripreme za Božić zabavne su, ali katkada i prilično naporne. Treba očistiti kuću, postaviti ukrase, nabaviti hranu, pripremiti kolače, ponovno sve očistiti, zamotati darove pa u zadnji trenutak kupiti ono što još nedostaje… Nervoza raste, a voda u akvariju ostaje nepromijenjena, grickalice za hrčka razbacane su uokolo, pijesak za mačke netaknut, a podvijen repić i dva tužna oka čame u nekom kutu zaboravljeni od najbližih. Nema vremena, toliko je posla, a svaki dan treba još nešto obaviti. I dok izvana dopiru iritantni zvukovi

petardi, vaš najbolji prijatelj pokušava se zavući na najnevjerojatnija mjesta u stanu… Zastanite malo! Svima je jasno da je pametnije organizirati se pa barem dio obaveza obaviti na vrijeme kako bi blagdani na kraju dobili onaj jedini i pravi smisao – zajedništvo i ugodno provedeno vrijeme s najmilijima, a među njima su i vaši kućni ljubimci koji se trebaju osjećati ravnopravnim članovima obitelji. Upravo je ovo vrijeme kada im trebate posvetite dovoljno pažnje, okružiti ih ljubavlju, baš kao i druge ukućane i goste. Pri tome ne mislimo na to da im na glavu stavite Rudolfove rogove ili kapu Djeda Božićnjaka i snimite nekoliko selfieja. Potrudite se da i oni prožive blagdane u obiteljskom ozračju uključujući ih u svoje aktivnosti. Psa povedite sa sobom kada izlazite iz kuće iako vam to možda i nije zgodno, poigrajte se sa svojom mačkom, a nakon što pripremite kolače i njima priredite poslastice. Mnogo je recepata za zdrave kolačiće koje možete ispeći. A dok vas znatiželjne oči promatraju kao najgladniji beskućnici na svijetu, odoljet ćete napasti da im u zdjelice stavite nešto od ljudske hrane. A onoga trenutka kada svi počnu razgledavati darove ispod božićnog drvca, neka i njih dočeka paketić sa šarenom vrpcom, iako bi vjerojatno umjesto svih mogućih darova i hrane odabrali samo jedno – da blagdane provedete u njihovu društvu. Ni biranje darova ne bi trebalo biti stresno već način da blagdani ove godine budu još ljepši nego prethodne. Stoga vam predlažemo atraktivne darove iz trgovina s potrepštinama za ljubimce.

DAROVI ZA MAČKE Grebalica "Kućica od medenjaka" Velika grebalica usrećit će svaku macu. Dvije podne podloge povezane jedne s drugom povećavaju mjesto za lude igre lova i udobne sate odmaranja. Različiti ležajevi pozivaju na drijemanje i ljenčarenje, prije svega ležaljka koja će postati novo omiljeno mjesto vaše mačke.

40 progressive |

12: 2015

Cosma snackies Christmas-Edition Ukusni božićni san za mačke se ostvario: Cosma snackies Christmas-Edition posebno je kvalitetan užitak za sladokusce – najfinija piletina i pačetina pomiješane u grickalici odlično se uklapaju u blagdanske dane.

Trixie X-Mas igračka za mačke – los s mačjom metvicom Sretan Božić posvuda: s neobičnom božićnom igračkom u obliku losa s mačjom metvicom Božić dolazi i u vaš dom! Vaš tigrić zasigurno će odmah prihvatiti slatkog losa s crvenim nosom u svoje srce jer će ga privući šuškava folija i mačja metvica unutar plišane igračke.


Upravo je ovo vrijeme kada svojim ljubimcima trebate posvetite dovoljno pažnje, okružiti ih ljubavlju, baš kao i druge ukućane i goste.

DAROVI ZA PSE Pseći krevet Cozy Little Foot Uzvišeni i ugodan pseći krevet s naslonom u obliku divovske šape: idealno mjesto za maženje. Podložak Little Dogs Veliki podložak za zdjelice s hranom i vodom sa slatkim crtanim motivom štenaca i otisaka šapa. Vrijeme je za gozbu! Trixie Xmas keramička zdjelica Božić je već pred vratima, a mi se zabavljamo ukrašavajući dom i stvarajući ugodnu atmosferu s lijepim dodacima. Mjesto na kojem stoji zdjelica s hranom za vašeg ljubimca ne bi trebalo biti iznimka: Keramička zdjelica Trixie Xmas ukrašena je norveškim uzorkom s malim sobovima, zvijezdama i točkicama. Božićna kost, zelena Igračka za pse od lateksa u obliku kosti, s glasnom pištalicom u unutrašnjosti, za žvakanje i donošenje, uklapa se uz božićnu dekoraciju sa snježnim pahuljicama i veselim licem Djeda Božićnjaka. Mala je to igračka s velikim faktorom zabave za hladno godišnje doba.

| 12:2015 Kada već govorimo o poklonima, nemojte se prepustiti trenutačnoj želji da nekoj od dragih osoba kupite kućnog ljubimca na dar. Mala topla loptica s mašnom oko vrata može biti neodoljiva, ali postoji čitav niz razloga zbog kojih to nije pametna odluka. Živa igračka ozbiljna je i dugotrajna odgovornost, potrebno je mnogo vremena, volje i financijskih sredstava da bi životinja proživjela sretan i zdrav život s obitelji koja je doista spremna za nju.

DAROVI ZA PTIČICE Ljestveni okvir Gantry Igračka izrađena od prirodnog drva sa zvoncem jednostavno se može objesiti u kavez za kanarince, papige i ostale ptice. Uz penjanje, tu su i druge mogućnosti za igru pa vašem pernatom prijatelju nikad neće biti dosadno. Dvanaest letvica povezane su pamučnim nitima, a vaš ljubimac jednostavno se može po njima penjati, kljucati ili njihati se. Spirala za sjedenje Igračka i mjesto za sjedenje za ptice i druge male životinje spiralnog je oblika i napravljena od pamuka. S pomoću stabilnog vijka možete je jednostavno postaviti na vrhu krletke. Duljina može varirati ovisno o prostoru. Na donjem kraju spirale je zvonce s kojim se vaša ptica može igrati.

Potrudite se da i vaši kućni ljubimci prožive blagdane u obiteljskom ozračju uključujući ih u svoje aktivnosti. Psa povedite sa sobom kada izlazite iz kuće iako vam to možda i nije zgodno, poigrajte se sa svojom mačkom, a nakon što pripremite kolače i njima priredite poslastice. DAROVI ZA RIBICE

DAROVI ZA GLODAVCE

Tetra FreshDelica hrana u želeu Prirodna hrana u obliku gela obogaćena je vitaminima, elementima u tragovima, bjelančevinama i masnoćama. Ova nadopuna prehrani ima dvostruko višu nutritivnu vrijednost nego smrznuta hrana. Hrana je obogaćena svim esencijalnim vitaminima, elementima u tragovima, kao i proteinima i masnoćama. Također je pogodna za morske ribe.

Versele Crock Complete Crock Complete od Versele Laga, visoko kvalitetne grickalice za kuniće, zamorce i druge male životinje, bogate su vitaminima i omega-3 masnim kiselinama. Napravljene su od kvalitetnih sastojaka i nude raznolikost u prehrani vašeg ljubimca.

Potraga za Nemom – set dekoracija Pronađite Nema – od sada u svojem akvariju! S trodijelnim setom dekoracija slatka riba klaun useljava se zajedno sa svojom zaboravljivom prijateljicom Dorom i malom kornjačom Squirt u vaš podvodni svijet. Potraga za Nemom trodijelni je set napravljen od robusne smole i veseli je dodatak u vašem domu.

Keramička kućica za glodavce Cottage Ekskluzivna kućica za glodavce u stilu ladanjske kuće s kosim krovom namijenjena je svim vrstama glodavaca. U unutrašnjosti keramičke kućice mnogo je prostora, a dostupna je u dvije veličine.

Piše: Ina Blagojević Rogošić, ZOO ekspert, ayaba.kennel@gmail.com

progressive |

12:2015

41


 FMCG plus

Potrošačke navike

Blagdanska potrošnja bezalkoholnih pića U mjesecima u kojima se ostvaruje signifikantan utjecaj kako predblagdanskih tako i blagdanskih dana na prodaju pića, uočava se da je predblagdanski utjecaj ipak snažniji. Ovakvi rezultati impliciraju da u vrijeme velikih vjerskih blagdana kao što su Uskrs i Božić, prodaja bezalkoholnih pića značajno raste u predblagdanskim i samim blagdanskim danima.

P

rema procjenama Hrvatske gospodarske komore, hrvatski će građani za blagdane 2015. godine potrošiti oko 11,5 milijardi kuna, što će predstaviti rast prosinačke potrošnje nakon četiri godine stagnacije (grafikon 1). Optimistične procjene potrošnje proizlaze iz rasta prometa u trgovini na malo u posljednjih 14 mjeseci te povećanja neto plaća uslijed izmjena Zakona o porezu na dohodak, što je pozitivno utjecalo na osobnu potrošnju. Kao kategorije najprodavanijih proizvoda u vrijeme blagdana navode se dječje igračke, kozmetika, hrana, alkoholna i bezalkoholna pića, božićna dekoracija i nezaobilazni elektronički gadgeti. Kalendarski učinak na prodaju u trgovini na malo neupitan je i dugo poznat. Pored poticajnog učinka blagdana, mjeseci u godini te dani u tjednu također pokazuju dinamičan učinak na ponašanje potrošača, ustaljene kupovne navike i posljedično prodaju u trgovini na malo.

SAD I VELIKA BRITANIJA Analiza ukupne nacionalne prodaje SAD-a u trgovini na malo pokazuje snažan rast prodaje tijekom studenog i prosinaca, a glavni uzrok sezonalnosti pripisuje se blagdanima i sezonskim rasprodajama. Detaljnija analiza prema kategorijama proizvoda i formatima prodavaonica pokazuje da prodaja automobila vrhunac doživljava tijekom svibnja i lipnja te pad tijekom prosinca i veljače; prodaja građevinske opreme najsnažnija je u razdoblju od svibnja do kolovoza, a najniža tijekom siječnja i veljače; prodaja na benzinskim postajama najsnažnija je tijekom srpnja i kolovoza, u vrijeme ljetnih odmora i putovanja. S druge strane, prodavaonice prehrambenih proizvoda pokazuju relativno ravnomjernu prodaju tijekom godine s blagim porastom tijekom blagdana u prosincu1. Međutim, iako prodaja prehrambenih proizvoda generalno pokazuje blagi porast tijekom blagdana, promatrano po pojedinim kategorijama prehrambenih proizvoda uočavaju se snažne oscilacije u potrošnji i prodaji

Grafikon 1. Procjena potrošnje u prosincu 2001.-2015., u milijardama kuna

Izvor: HGK, Sektor za trgovinu

15

12

9

6

3

0

2001.

42 progressive |

2002.

12: 2015

2003.

2004.

2005.

2006.

2007.

2008.

2009.

2010.

2011.

2012.

2013.

2014.

2015.


Za velike vjerske blagdane kao što su Božić i Uskrs, predblagdansko, blagdansko i poslije blagdansko razdoblje obuhvaćaju razdoblje od jednog tjedna.

tijekom godine. Tako primjerice, studija provedena među britanskim maloprodavačima hrane pokazuje da prodaja mliječnih proizvoda ima izraženiji porast tijekom ljetnih mjeseci dok je utjecaj blagdana manje izražen; prodaja voća i povrća vrhunac doživljava tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, nakon čega slijedi snažan pad prodaje u jesenskim mjesecima dok je utjecaj blagdana na prodaju voća i povrća mnogo slabiji u usporedbi s prodajom ukupne kategorije prehrambenih proizvoda; prodaja pekarskih proizvoda vrhunac doživljava u kolovozu i utjecaj blagdana nije posebno izražen. Za razliku od toga, mesni proizvodi vrhunac prodaje doživljavaju tijekom blagdana u prosincu i minimum tijekom ljetnih mjeseci2. Nadalje, podaci australske studije pokazuju da blagdani imaju izrazito povoljan utjecaj na prodaju u trgovačkim centrima kada posjećenost raste i za više od 100%3. Prilikom razmatranja utjecaja blagdana na potrošnju, potrebno je istaknuti da Božić ima daleko veći utjecaj od Uskrsa. Također, što ranije Uskrs nastupi u godini, to je uočljiv slabiji utjecaj na povećanje prodaje4.

KATEGORIJA BEZALKOHOLNIH PIĆA U nastavku je analiziran utjecaj blagdana na prodaju kategorije bezalkoholnih pića, kao primjer kategorije koja

Promatrano na razini cijele godine, rezultati sugeriraju da porast broja predblagdanskih dana povećava prodaju bezalkoholnih pića za 61,4%, dok se na sam dan blagdana ili praznika prodaja povećava za 23,5% ukoliko je prodavaonica otvorena.

| 12:2015

čini neizostavan dio potrošačke košarice kroz godinu i čija se prodaja intenzivira u vrijeme blagdana. Analizirana je dnevna prodaja prirodne gazirane i negazirane vode, gaziranih sokova, prirodnih voćnih i povrtnih sokova i ledenih čajeva tijekom perioda od dvije godine u 60 supermarketa i hipermarketa smještenih u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj. Prodaja je izražena u litrama bezalkoholnog pića po kvadratnom metru prodajne površine i indeksirana kako bi se zaštitila povjerljivost podataka (bazni indeks = 100)5. Prodaja bezalkoholnih pića raste tijekom ljetnih mjeseci dok se vrhunac prodaje ostvaruje u prosincu i travnju u vrijeme velikih vjerskih blagdana. Istraživanja provedena na inozemnim tržištima također potvrđuju pozitivan utjecaj blagdana na prodaju pića. Osim kroz godinu, prodaja bezalkoholnih pića prikazuje izrazitu dinamiku i tijekom tjedna (grafikon 2). Iz prikaza su jasno vidljive kupovne navike potrošača koje se mogu objasniti radnim ciklusom potrošača. Većina potrošača stekla je naviku obavljati kupovinu jednom tjedno nakon završetka radnog tjedna. Najniža prodaja ostvaruje se u nedjelju što se, između ostalog, može objasniti time što se nedjelja tradicionalno smatra danom za odmor i kraćim radnim vremenom većine prodavaonica. Prodaja zatim postupno raste od ponedjeljka do četvrtka i doživljava vrhunac krajem tjedna u petak i subotu. Razdijeli li se potrošnja uoči blagdana detaljnije na predblagdansku, blagdansku i poslijeblagdansku potrošnju uočava se da se većina potrošnje događa u predblagdanskom razdoblju (grafikon 3). Predblagdansko razdoblje označava dan koji prethodi blagdanu ili prazniku, blagdan označava sam dan blagdana odnosno praznika,

progressive |

12:2015

43


 FMCG PLUS

Potrošačke navike Grafikon 2. Prikaz prodaje bezalkoholnih pića po danima

Grafikon3. Prosječna dnevna prodaja prema danu u godini

Izvor: empirijski podaci 150

Izvor: empirijski podaci

160 120

100

80 50 40 0

0 Ponedjeljak Utorak

Srijeda

Četvrtak

Petak

Subota

Razdijeli li se potrošnja uoči blagdana detaljnije na predblagdansku, blagdansku i poslije blagdansku potrošnju uočava se da se većina potrošnje događa u predblagdanskom razdoblju. Predblagdansko razdoblje označava dan koji prethodi blagdanu ili prazniku.

44 progressive |

12: 2015

Nedjelja

Dan kroz godinu

Predblagdansko razdoblje

Blagdan

Poslijeblagdansko razdoblje


U mjesecima u kojima se ostvaruje signifikantan utjecaj blagdana, primjetan je negativan utjecaj s iznimkom travnja i prosinca.

| 12:2015 a poslijeblagdansko razdoblje označava dan nakon blagdana ili praznika. Za velike vjerske blagdane kao što su Božić i Uskrs, predblagdansko, blagdansko i poslije blagdansko razdoblje obuhvaćaju razdoblje od jednog tjedna.

SNAŽAN PREDBLAGDANSKI UTJECAJ

Tablica 1. Utjecaj blagdana na prodaju bezalkoholnih pića, po mjesecima Mjesec

Predblagdansko razdoblje

Blagdan

Poslije blagdansko razdoblje

Siječanj

42,3%

n.s.

n.s.

Veljača

-

-

-

Ožujak

-

-

-

Travanj

55,2%

55,1%

n.s.

Svibanj

-

-74,7%

n.s.

Lipanj

46,7%

-27,5%

n.s.

Srpanj

-

-

-

Kolovoz

n.s.

-55,4%

n.s.

Rujan

-

-

-

Listopad

25,1%

n.s.

n.s.

Studeni

-

n.s.

n.s.

Prosinac

74,3%

63,8%

-

Godišnji prosjek

61,4%

23,5%

n.s.

Napomena: - znači da u promatranom periodu nije bilo opservacije, n.s. znači da rezultat nije statistički signifikantan na razini signifikantnosti 0,05.

Sofisticiranija panel regresijska analiza pruža detaljniji uvid u utjecaj blagdana na prodaju bezalkoholnih pića6. Tablica 1. prikazuje rezultate provedenih regresija. Panel analiza provedena je skupno za cijelu kalendarsku godinu i zasebno za svaki mjesec. Promatrano na razini cijele godine, rezultati sugeriraju da porast broja predblagdanskih dana povećava prodaju bezalkoholnih pića za 61,4%, dok se na sam dan blagdana ili praznika prodaja povećava za 23,5% ukoliko je prodavaonica otvorena. Poslijeblagdansko razdoblje većinom pokazuje negativan utjecaj na prodaju bezalkoholnih pića, no utjecaj nije statistički signifikantan, kako u pojedinim mjesecima tako ni na razini cijele godine. Promatrano po mjesecima, uočava se da predblagdanski dani pozitivno utječu na prodaju pića, s time da se najveći porast ostvaruje u travnju i prosincu što se može pripisati blagdanima Božića i Uskrsa. Za razliku od toga, utjecaj samih dana blagdana i praznika na prodaju bezalkoholnih pića nije toliko homogen. U mjesecima u kojima se ostvaruje signifikantan utjecaj blagdana, primjetan je negativan utjecaj s iznimkom travnja i prosinca. Nadalje, u mjesecima u kojima se ostvaruje signifikantan utjecaj kako predblagdanskih tako i blagdanskih dana na prodaju pića, uočava se da je predblagdanski utjecaj ipak snažniji. Ovakvi rezultati impliciraju da u vrijeme velikih vjerskih blagdana kao što su Uskrs i Božić, prodaja bezalkoholnih pića značajno raste u predblagdanskim i samim blagdanskim danima. Za razliku od toga, kada je riječ o manjim vjerskim blagdanima i državnim praznicima, prodaja raste u predblagdansko vrijeme dok u blagdanske i praznične dane opada u odnosu na prodaju u uobičajenom danu kroz godinu. Na temelju prikazane analize prodaje bezalkoholnih pića u supermarketima i hipermarketima u ovisnosti o blagdanima, uočava se da je najsnažniji pozitivan utjecaj na prodaju vidljiv u predblagdansko vrijeme. Na trgovcima je da kroz promotivne aktivnosti produlje predblagdansko i predpraznično vrijeme što je više moguće, stoga i ne čudi što božićne dekoracije i promocije kreću već u studenom. A koliko smo svi mi podložni promotivnim aktivnostima reći će vam odgovor na pitanje: Hoće li na vašem blagdanskom stolu biti Coca-Cola?

Pišu: dr. sc. Ivana Štulec i dr. sc. Kristina Petljak, Katedra za trgovinu, Ekonomski fakultet Zagreb 1 Starr-McCluer,M. (2000) The Effects of Weather on Retail Sales, Federal Reserve Board of Governors 2 Agnew, M.D., Thornes, E. (1995) The weather sensitivity of the UK food retail and distribution industry, Meteorological Applications, 2 (2), str. 137-147.y 3 Parsons, A.G. (2001) The Association Between Daily Weather and Daily Shopping Patterns, Australasian Marketing Journal, 9 (2), str. 78-84. 4 Niemira, M.P. (2005) Weather Matters: The Impact of Climate, Weather and Seasons on Economic Activity, Research Review, 12 (2), str. 23-27. 5 Kao bazna vrijednost odabrana je prodaja ostvarena prvog dana vremenske serije nasumce odabrane prodavaonice. 6 Riječ je o log-linearnom modelu koji omogućava procjenu utjecaja u postotnim poenima. Veličina utjecaja procijenjena je primjenom panel-corrected standard errors (PCSE) procjenitelja koji omogućuje korekcije reziduala procjene za narušene pretpostavke linearnog panel modela.

progressive |

12:2015

45


 PROGRESSIVE KOŠARICA

HIPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KOLIČINA

INTERSPAR

KAUFLAND

KONZUM

PLODINE

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

1 kg

5,99

5,95

5,49

5,95

5,96

PREHRANA 1

Glatko brašno T-550, Podravka

2

Omegol ulje, Zvijezda

1l

11,99

11,99

12,49

11,99

12,12

3

Barcaffe, Droga Kolinska

500 g

34,99

34,99

34,99

34,99

34,99

4

Vegeta, Podravka

500 g

24,89

24,89

24,99

24,89

24,92

5

Dukat tekući jogurt 2,8% m.m.

1 kg

10,99

9,99

11,29

6

Maslac, Dukat

250 g

17,49

17,49

17,49

17,49

17,49

7

ABC sir Belje Šunka, Belje

200 g

9,99

10,99

9,99

9,99

10,24

8

Salama panona mini, PIK Vrbovec

350 g

34,99

35,99

34,99

36,99

35,74

9

Tunj maslinovo ulje Rio Mare

2x80 g

26,99

26,89

27,99

26,89

27,19

10

Barilla Fusilli

500 g

8,49

11

Rajčica pasirana Podravka

680 g

10,99

10,98

8,49

12

Pureće mljeveno meso, Vindija

500 g

27,99

27,99

10,76

8,48

8,49

11,39

11,12

27,99

27,99

27,99

8,99

13

Njoki, Zvijezda

500 g

8,99

8,99

7,99

14

Smrznuti Tuna odrezak, Ledo

500 g

53,99

53,99

53,99

8,74

15

Smrznuta Cvjetača, Ledo

450 g

11,79

8,99

11,79

11,38

11,65

16

Deterdžent Ariel Sensitive, P&G

1,3L=20 pranja

39,99

39,99

39,99

29,99

39,99

17

Omekšivač Ornel Babysoft, Saponia

1l

16,99

16,89

17,99

23,99

53,99

NEPREHRANA

18

Paloma toaletni papir Green Tea

3-slojni

22,99

19

Zubna pasta 15 sekundi, Plidenta

75 ml

19,49

20

Schauma šampon za kosu 7 ljekovitih trava, Henkel

400 ml

19,99

UKUPNO

17,29

24,99

24,99

24,99

29,99

29,89

26,46

17,89

16,99 AKCIJA

17,89

18,59

420,00

388,87

419,91

340,17

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

0

2

1

3

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

420,00

423,82

431,03

422,21

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

METODOLOGIJA Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske. U studenome su tajni kupci kupovali u četiri hipermarketa u Zagrebu (abecednim redom): Interspar, Kaufland, Konzum i Plodine.

Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi.

Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka n znači da na polici nije pronađen određeni proizvod.

Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim lancima.

46 progressive |

12: 2015

Progressive košarica omogućava fokus na grupu proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.


Hendal

| 12:2015

Najmanje zadovoljstvo - cijenama Agencija Hendal kontinuirano provodi istraživanje zadovoljstva trgovačkim lancima na nacionalno reprezentativnom uzorku, metodom telefonskog intervjua. U studenom 2015. ukupan postignuti uzorak obuhvaća 400 građana starijih od 15 godina.

P

koji imaju zadovoljavajuće radno vrijeme, ljubazne djelatnike i uredne poslovnice, a ove 3 karakteristike su bazične karakteristike koje trgovački lanci moraju imati kako bi bili uspješni. Iznimke su Konzum, koji se značajno više nego drugi percipira kao trgovački lanac s pristupačnim lokacijama, te Kaufland, koji se ističe po širokom asortimanu robe u ponudi. Ispitanici su općenito najmanje zadovoljni cijenama u trgovačkim lancima. Najviše ispitanika povoljne cijene vezuje uz Lidl (33%) i Kaufland (28%).

osjećenost u zadnja tri mjeseca najveća je za Konzum, kojega je u tom razdoblju posjetilo dvije trećine svih ispitanika (64%), a na drugom mjestu su Lidl (49%) i Kaufland (43%). Slijede Plodine (37%), Interspar (32%) i Billa (23%). Poredak vodećih trgovačkih lanaca prema ukupnom broju građana koji ih posjećuju je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec. Kada su upitani da navedu jedan trgovački lanac koji najčešće posjećuju, najveći broj građana navodi Konzum (33%). Drugi najčešće spomenuti je Kaufland (16%), a zatim Lidl (13%) i Plodine (11%). Najmanje lojalnih kupaca imaju Interspar (7%) i Billa (4%). Preporuka kupaca predstavlja dodatni kapital u poslovanju. Korisnici koji preporučuju proizvod ili mjesto kupnje dodatno se vežu uz preporučeno, ali vežu i bliske osobe - prijatelje i poznanike. Preporuka je vrlo važan aspekt promocije. Među 6 vodećih trgovačkih lanaca najviše se preporučuju Lidl (44%), Konzum (40%) i Kaufland (40%). Nešto manji broj kupaca preporučuje Interspar i Plodine, te najmanje ih preporučuje Billu. U tablici ispod navedena su prva 3 atributa s kojima se povezuju vodeći trgovački lanci. Vidljivo je kako se gotovo svi prvenstveno doživljavaju kao trgovački lanci

Preporuka kupaca predstavlja dodatni kapital u poslovanju. Korisnici koji preporučuju proizvod ili mjesto kupnje dodatno se vežu uz preporučeno, ali vežu i bliske osobe - prijatelje i poznanike. Preporuka je vrlo važan aspekt promocije. Analizirala: Nataša Antunović, Project Manager, Hendal

Osnovni pokazatelji za vodećih 6 trgovačkih lanaca (Studeni 2015.) (%)

63,5 49,1

43,1

37,7

40,1

44,4

39,6

32,1

33,1

26,2 26,3

23,2

16,9

posjetili u zadnja 3

13,0 15,9 10,6

preporučili bi

6,9

3,6

posjećuju najčešće

Prva 3 atributa s kojima se povezuju vodeći trgovački lanci Konzum

Lidl

Kaufland

Plodine

Interspar

Billa

radno vrijeme

radno vrijeme

radno vrijeme

radno vrijeme

radno vrijeme

radno vrijeme

lokacija

ljubaznost

ljubaznost

ljubaznost

ljubaznost

ljubaznost

urednost

urednost

široki asortiman

urednost

urednost

urednost

progressive |

12:2015

47


 PROFIL

Igor Štefanac, direktor korporativnih komunikacija za jugoistočnu Europu, IKEA

Želja za novim izazovima otvarala mi je nova vrata! Sam proces zapošljavanja u tvrtki IKEA bio je dugotrajan i dosta zahtjevan, otkrio nam je Igor Štefanac, direktor korporativnih komunikacija za jugoistočnu Europu poznate švedske kompanije. Šest mjeseci nakon prijave u veljači 2010. godine, započeo je Igor svoj put u tvrtki IKEA, u kojoj i nakon šest godina ne nedostaje novih izazova.

Razgovarala: Marija Sedlar

N

akon završetka IX. Zagrebačke gimnazije, poznate kao 'Dobojska', Igor Štefanac, direktor korporativnih komunikacija za jugoistočnu Europu u tvrtki IKEA, čvrsto je odlučio baviti se novinarstvom. „Naime, cijeli svoj dotadašnji život bavio sam se košarkom i kako je to bio izniman sport, moj talent je imao limitirani vijek trajanja, a moja ljubav prema sportu bila je ipak prevelika. Tako da mi se spoj novinarstva i sporta činio kao dobitna kombinacija. I tako sam 1997. godine upisao Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstva s vrlo velikim nadanjima kako ću jednog dana biti 'veliki' sportski novinar“, prisjeća se uz smijeh Igor. „Naravno, sve moje iluzije su se već nakon prve godine raspršile i shvatio sam da u novinarstvu neću moći pronaći ono što je meni bilo važno, a to je sigurnost u životu. Međutim, faks je bio zanimljiv i pružao mi je šire mogućnosti. Tijekom studiranja sam radio kao sportski novinar na studentskom radiju, i to je bilo zabavno, najviše zbog ekipe koja je tamo radila i zbog mogućnosti gledanja mnoštva sportskih događanja - besplatno. Pored toga, radio sam kao i većina mojih kolega preko studentskog servisa na raznim honorarnim poslovima anketiranja, koji su mi omogućili određeni džeparac za ljetovanja i putovanja s prijateljima.“

POSLOVNI PUT Još je tijekom fakulteta postojala mogućnost da Igor odradi civilni vojni rok („Da, ja sam još bio 'ta' generacija koja je imala takvu obavezu prema 48 progressive |

12: 2015

domovini“), i tu je mogućnost iskoristio. Radio je u Uredu za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, obavljajući administrativne poslove, što je bilo dragocjeno iskustvo putem kojega je Igor shvatio funkcioniranje državne uprave. „U međuvremenu sam diplomirao i počeo se, kao i svi, javljati na sve dostupne oglase, između ostalih i na oglas za stručnog suradnika za odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke. Nakon razgovora, na moje veliko iznenađenje, dobio sam taj posao. Bilo je to početkom 2003. godine. U MUP-u sam još promijenio jednu poziciju pa sam gotovo dvije godine bio zamjenik glasnogovornika MUP-a u kabinetu ministra, da bih konačno krajem 2005. godine dobio priliku postati voditeljem odnosa s javnošću Hrvatske udruge banaka – što je pozicija koju ta udruga do tada nije imala.“

NAPOKON – IKEA Ulazak u bankarski sektor za Igora je bio veliki izazov, jer s bankarstvom i financijama, kako iskreno priznaje, do tada nije imao previše veze. Jedan od glavnih zadataka na novom radnom mjestu bio mu je hrvatskoj javnosti predstaviti Hrvatski registar obveza po kreditima. „HROK je projekt na koji sam ponosan jer smo uspjeli na vrlo transparentan i otvoren način pokazati i predstaviti jedan proizvod banaka. Međutim, kako sam se i u MUP-u i Udruzi primarno bavio samo odnosima s medijima, osjećao sam da se limitiram za samo jedan aspekt odnosa s javnošću i da mi nedostaje širine. Stoga mi se odličnom učinila prilika koju mi je u tom trenutku ponudila agencija Premisa, koja je u to vrijeme bila vodeća komunikacijska agencija na hrvatskom tržištu. U Premisi sam našao ono što sam želio. Radio sam na različitim klijentima


Posao koji radim ispunio je sva moja očekivanja, a dokaz je da se približavam šestoj godini rada u ovoj tvrtki, što se prije nije dogodilo niti kod jednog poslodavca.

poput Zagrebačke banke, MOL-a, Croatia Airlinesa i drugih te dobio uvid u razne aspekte odnosa s javnošću te radio u timu s izvrsnim poznavateljima, od kojih sam mnogo toga naučio. I onda se dogodio taj presudni trenutak kada sam ugledao oglas za tvrtku IKEA. Iako sam imao površna znanja o samoj tvrtki, znao sam da ima dobru reputaciju i da dolazi na naše tržište, i to je onaj izazov koji sam u tom trenutku trebao. Sam proces zapošljavanja je bio dugotrajan i dosta zahtjevan. Od intervjua do testiranja, pa još malo testiranja u grupi i raznim situacijama i ponovnih intervjua. Konačno, šest mjeseci nakon prijave u veljači 2010. godine započeo sam svoj put u tvrtki IKEA, gdje sam i sada“, priča nam Igor.

'ONE MAN BAND' Nakon više od pet godina rada, Igor napominje kako se njegov posao uvelike promijenio. U početku, kada je IKEA bila u projektnoj fazi, njegov se posao sastojao od rješavanja niza administrativnih i zakonskih problema koji su kočili realizaciju projekta. „Tada sam bio fokusiran na odnose s ključnim dionicima koji utječu

na projekt, ali i na odnose s medijima u kontekstu projekta i problema s kojima se susrećemo. Imao sam također priliku na godinu i pol dana preseliti u Beograd i na regionalnoj razini utjecati na odnose s javnošću u cijeloj regiji, ali i da pomognem kolegama u Srbiji pokrenuti njihov projekt koji se nalazio u sličnoj situaciji kao i naš u Zagrebu. Drago mi je da smo u tome uspjeli i da je IKEA i u Beogradu dobila građevinsku dozvolu te da uskoro očekujemo početak prvih radova. Nakon povratka ovoga ljeta u Zagreb, moj se posao dosta promijenio. Naime, IKEA je ovdje već godinu dana operativna i cijeli fokus je usmjeren na tekuće poslovanja i na naš asortiman. Naša ponuda je velika. IKEA ima preko 9.500 proizvoda i novi pristižu svakog mjeseca. Dobivamo uvijek nove i zanimljive kolekcije, a i na godišnjoj razini imamo razne teme koje želimo iskomunicirati. Tako nam je ove godine u fokusu sve vezano uz hranu. Isto tako, vrlo skoro pokrenut ćemo i mogućnost online kupovine na teritoriju cijele Hrvatske, i tome se jako veselim, jer će veći broj naših građana imati priliku kupiti naše proizvode. Što se izazova tiče, s obzirom da

| 12:2015 sam, kako se kaže, 'one man band', čovjek mora stvarno raditi prioritete. Odrediti što je važno, a što nije, jer nije moguće fokusirati se na sve. Posao koji radim ispunio je sva moja očekivanja, a dokaz je da se približavam šestoj godini rada u ovoj tvrtki, što se prije nije dogodilo niti kod jednog poslodavca.“

SLOBODNO VRIJEME Slobodno vrijeme Igor nastoji iskoristiti sa svojim prijateljima i ljudima koje dugo nije vidio. Ili jednostavno ljenčariti pred televizijom sa svoje dvije mačke (ruske plave). A idealan odmor za Igora je „kombinacija odmaranja i, ipak, malo zabave.“

Vrlo skoro ćemo pokrenuti i mogućnost online kupovine na teritoriju cijele Hrvatske, i tome se jako veselim, jer će veći broj naših građana imati priliku kupiti naše proizvode.

progressive |

12:2015

49


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA MonsTea – multivitaminski instant čaj iz Cedevite

Franck Crema Stick2GO Jako volite puni, pravi okus turske kave, ali vam posao i obveze ne dopuštaju klasično pripremanje kave u džezvi? Franck ima rješenje za vas - praktično pakiranje svoje nove Franck Creme, 100% prave turske kave, koju sada možete pripremiti bilo kada i bilo gdje, bilo da ste u uredu, na fakultetu, negdje na putovanju ili jednostavno nemate vremena za kuhanje kave u džezvi. Dovoljno je da sadržaj jednog Stick2GO pakiranja Franck Creme od 9 grama prelijete vrućom vodom i u jednoj minuti dobijete sve bogatstvo mirisa i okusa prave turske kave. Nova Franck Crema prava je 100% turska kava koja objedinjuje jednostavnost brze pripreme i bogatstvo okusa, mirisa i doživljaja prave mljevene kave, a osim što se može kupiti u klasičnom pakiranju, odnedavno se može nabaviti i u spomenutom pojedinačnom pakiranju Franck Crema Stick2GO od 9 grama čija je preporučena cijena 1,99 kn po komadu.

Lansirane THOMY majoneze sa švicarskom recepturom Tvrtka Nestlé od ove jeseni ima novu recepturu THOMY majoneza. Tako su sada THOMY majoneze namijenjene hrvatskom tržištu napravljene po švicarskoj recepturi te su punijeg okusa. Dodatno je asortiman proširen za još jedno pakiranje majoneze od 280 ml, po prvi puta u praktičnoj vrećici s čepom. Potrošači u Hrvatskoj vole majonezu, najčešće je koriste jer vole uživati u njenom okusu ili njome upotpunjuju okus drugih jela. Majoneza je proizvod koji se nalazi u gotovo svakom kućanstvu, a kojeg nešto više preferiraju muškarci. Na našem je području majoneza tradicionalno dio blagdanskih jela, stoga ne čudi da se njezina potrošnja krajem godine znatno povećava. Nestlé recepture svojih proizvoda prilagođava ukusima i preferencijama lokalnih potrošača. Tako se u kulinarskom asortiman THOMY za hrvatsko tržište uz klasičnu majonezu i njezinu laganiju inačicu nalaze i specijaliteti – tartar umak, popularni TOP2 koji je kombinacija majoneze i ketchupa te THOMY senf i koncentrat rajčice.

50 progressive |

12: 2015

Da Cedevita najbolje osvježava, to već i mala djeca znaju. A ove će godine naučiti da iz Cedevite dolazi i napitak koji će ih najbolje zagrijati – multivitaminski instant čaj Monstea! Baš kao Cedevita, Monstea sadrži 9 vitamina, a za razliku od Cedevite, sadrži i ekstrakt čaja, a priprema se s toplom ili vrućom vodom. Dolazi u tri odlična okusa: šumsko voće, limun menta i naranča masala. Monstea spaja najbolje od dva svijeta – vrhunski okus poput klasičnog čaja i jednostavnost pripreme instant napitka. Nema gubljenja vremena na prokuhavanje vode; samo uspete Monstea u šalicu, natočite toplu ili vruću vodu iz slavine, promiješate – i gotovo. Toliko je jednostavno da ga dijete i samo može napraviti. Ovu će jednadžbu i najmlađi s lakoćom savladati: Monster + Tea = Monstea!

Sailor's Queen ''Zagrijte se'' uz novu zimsku atrakciju koju vam predstavlja Maraska Zadar. Sailor's Queen vam iz zadarske luke donosi neodoljivu aromu rum punča uz koju će i najhladniji dani postati prava uživancija. Okupite se s prijateljima i najbližima te provedite nezaboravne trenutke uz šalicu sve popularnijeg Sailor's Queena. Maraska Sailor's Queen iznimno je jednostavan za pripremu. U šalicu ulijte 0,04 l Sailor's Queena, 0,01 l Cherry Brandya i stavite 2 kriške limuna. Sve promiješajte i dodajte 0,2 l vrele vode. Po želji dodajte šećer ili med. Još jednostavnije je da zatražite od konobara u vašem omiljenom kafiću svoj već pripremljeni Sailor's Queen sa aromom rum punča i uživate u opuštajućim trenutcima. Uživajte u novom okusu i nezaboravnim uspomenama. Marketinška podrška: ''Warm up'' Sailor's Queen kampanja, BTL; Logističke informacije: neto količina - 1 l; 6 kom/karton; 64 kartona/ paleta; Proizvođač: Maraska d.d., Biogradska cesta 64A, 23000 Zadar, Hrvatska; Telefon i fax: +385 23 208 800, +385 23 208 801; Web site: www.maraska.hr


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

22


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

22


Progressive 155 - Prosinac 2015.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 13 years experie...