Page 1

Specijalni prilog, studeni 2016.

Premium proizvodi

1

PROGRESSIVE

|

11: 2015


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića

2 PROGRESSIVE | 11:2016


Sadržaj&uvodnik

Premium proizvodi

DIZAJN PREMIUM PROIZVODA

GOLDEN DRUM ZA VINA BRAČ

ODABRANI PROIZVOD GODINE

ERA LJUDSKOSTI I PREMIUM PROIZVODI

4

10

14

22

Glavna urednica Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428

Direktorica prodaje i marketinga Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278

Izvršna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Grafička priprema

Tisak

Group Manager John Whitbread

CMG Media Solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

Buđenje emocija

K

od dizajna premium proizvoda treba u obzir uzeti diferencijaciju proizvoda u odnosu na konkurenciju, visoku kvalitetu materijala ambalaže pakiranja, minimalistički dizajn i autentičnost proizvoda. Sve navedeno zapravo je provjerena teorija u praksi, ali ono glavno leži u emociji kojom taj proizvod zrači. Uz emociju i privlačan dizajn, potrošače će određenom proizvodu privući i njegova kvaliteta te preporuka drugih kupaca. Upravo su hrvatski potrošači odabrali 21 proizvod u istraživanju Odabrani proizvod godine koje je ove godine kod nas provedeno po prvi puta. Pobjednik kategorije odabran je prema tri glavna kriterija: inovativnost, privlačnost i zadovoljstvo korištenjem proizvoda u koje su se osobno uvjerili potrošači. Skriptirani korporativni pristupi ne funkcioniraju u današnjem svijetu – digitalnom i virtualnom, a kupci se brže, lakše i radije vežu uz brendove i premium proizvode koji im pristupaju na transparentan i osoban način.

11:2016

|

PROGRESSIVE 3


Dizajn i ambalaža

Dizajn premium proizvoda Cjelokupan dojam premium proizvoda važan je i za dizajnere i za marketinške stručnjake. Konačan uspjeh njegovog plasmana i pozicioniranja zapravo definira potrošač koji ga prepozna kao nadređenog, visokokvalitetnog i vrijednog više cijene.

L

uksuznost nije socijalna kategorija, stoga je po definiciji ona ograničena i rijetka jer u suprotnom prelazi u kategoriju masovnog proizvoda. Premium proizvodi su ograničeni s tim gdje se prodaju, tko ih prodaje i kome. Kontroliranje i ograničavanje doprinosi tome da su još poželjniji. S druge strane, izvrsnost ne pregovara s kvalitetom pa u obzir dolaze samo najbolji materijali, izrada i kvaliteta sirovine. Premium proizvodi svoju priču baziraju i na izvornosti. Naime, oni nisu sintetički ili reproducirani, a njihov dizajn ne vrišti već privlači svojom suptilnošću. Snažan utisak se u većini slučajeva postiže kroz sitne detalje, a produžena ruka

Izvor: Dotcom Distribution 2016 eCommerce Packaging Study

4 PROGRESSIVE | 11:2016

Piše: mag. dizajna Renata Ivančić, direktorica, Studio Redizajn d.o.o.

u zaokruživanju cjelokupnog dojma su trgovine, edukacija prodavača, displej ambalaža i sl.

Kako izgleda dizajn premium proizvoda?

Kod dizajna premium proizvoda treba u obzir uzeti diferencijaciju proizvoda u odnosu na konkurenciju, visoku kvalitetu materijala ambalaže pakiranja, minimalistički dizajn i auten-

tičnost proizvoda. Sve navedeno je zapravo provjerena teorija u praksi, ali ono glavno leži u emociji kojom taj proizvod zrači… U duhu navedenog, za premium proizvod vrijedi poznata rečenica: "Znate kada ga vidite!"

Online kupovina premium proizvoda

Kod online kupovine proizvoda u premium ambalaži ili u nekom drugom obliku posebnog pakiranja važnost nije podjednako naglašena. Istraživanje koje je proveo DotCom Distribution prikazuje kako su kupci rangirali važnost premium pakiranja unutar pojedinih kategorija kod online kupovine.


Premium proizvodi Koje su ključne karakteristike kod dizajna premium proizvoda? Na što treba obratiti pozornost? Što kupac očekuje kod kupovine premium proizvodima online?

PISTACHIO PROVENANCE – dizajn za pistacio Nagrada na natječaju The Luxury Packaging Awards 2016. Kombinacijom klasičnog izgleda kutije s kliznim pretincem, proizvod je dobio inovativnu ambalažu unutar svoje kategorije. Nepremazani papir dodatno je naglasio premium proizvod. Jednostavan dizajn i kontrastne boje, uz gore navedene elemente, rezultirale su inovativnim proizvodom uz naglašeni užitak konzumacije.

ELEMIS – poklon pakiranje za kozmetičke pripravke Nagrada na natječaju The Luxury Packaging Awards 2016. Svojim minimalističkim pristupom, naglaskom na detalje i odabirom boja, dizajn ovog proizvoda osvojio je na prvi pogled. Ono što ga čini posebnim je simpatična kombinacija printa i ukrasne vrpce.

11:2016

|

PROGRESSIVE 5


Dizajn i ambalaža

DON PAPA – je limitirana serija premium ruma sa otoka Negros Occidental, Filipini. Nedavno dizajnirana ambalaža za 10-godišnje izdanje Don Papas ruma u prekrasnom ornamentu objedinjuje elemente iz flore i faune tog podneblja. Kombinacija rustikalnog oblika boce i čepa dodatno naglašava 'ručni rad'. Dizajn naglašava baš ono što kupci ekskluzivnih alkoholnih pića traže: kvalitetu, povijest i individualni pristup.

Kod dizajna premium proizvoda treba u obzir uzeti diferencijaciju proizvoda u odnosu na konkurenciju, visoku kvalitetu materijala ambalaže pakiranja, minimalistički dizajn i autentičnost proizvoda.

SIMON & OLIVERI premium chocolate – luksuzne čokolade iz Belgije lansirale su liniju Kosher i dairy-free proizvoda. Jak vizualni identitet koji proizvode snažno izdvaja od konkurencije svojim modernim, ali opet klasičnim dizajnom. Odabir boje baziran je na istraživanju kako se proizvodi u tonovima tirkizne boje percipiraju kao luksuzniji.

6 PROGRESSIVE | 11:2016


RASKOŠNA NJEGA UZ PRISTUPAČNU CIJENU! � www.dm.hr � www.facebook.com/dm.Hrvatska.hr � dm aplikacija


Dizajn i ambalaža

Premium proizvodi svoju priču baziraju i na izvornosti. Naime, oni nisu sintetički ili reproducirani, a njihov dizajn ne vrišti već privlači svojom suptilnošću. Snažan dojam se u većini slučajeva postiže kroz sitne detalje, a produžena ruka u zaokruživanju cjelokupnog dojma su trgovine, edukacija prodavača, displej ambalaža i sl.

NEWBY – luksuzni čajevi iz Engleske. Dizajn proizvoda je minimalistički, a cijeli vizual je baziran na serifnoj tipografiji i tematskoj fotografiji čajnika koja svojom simbolikom opisuje sadržaj proizvoda.

ZAKLJUČAK Ukoliko želite lansirati premium proizvod, koketiranje nije dozvoljeno jer izvrstan dizajn upakiran u lošu kvalitetu ambalaže proći će jednako loše kao i loš dizajn pakiran u kvalitetnu ambalažu što još jednom podcrtava važnost da sve mora biti usklađeno. 8 PROGRESSIVE | 11:2016


Dizajn i ambalaža

Vina Brač - najbolje dizajnirana ambalaža Srednje i Istočne Europe Rad Brukete&Žinića i Brandoctora za bračkog proizvođača vina Jako vino i njegov brend Vina Brač, s najmanjom etiketom na svijetu, osvojio je Golden Drum

U

okviru međunarodnog festivala kreativnosti Golden Drum, održanog 22. listopada u Ljubljani, dodijeljene su nagrade za projekte tržišnih komunikacija iz zemalja Srednje i Istočne Europe. Bruketa&Žinić OM osvojili su glavnu nagradu Golden Drum u kategoriji dizajna ambalaže masovnih proizvoda za rad Etiketa skromnog čovjeka, nastao u suradnji s Brandoctorom, za bračkog proizvođača vina Jako vino i njegov brend Vina Brač. O stanovnicima otoka Brača postoji predrasuda da su škrti, no zapravo ih je škrta bračka zemlja naučila da se ničim ne

10 PROGRESSIVE | 11:2016

razbacuju i budu skromni. Zbog toga je etiketa ‘Vina Brač 1903’ vjerojatno najmanja na svijetu. Bračani vjeruju kako velika vina ne trebaju velike etikete pa odatle i slogan Vina Brač 1903: Škrta zemlja, bogat duh.  Tim iz Brukete&Žinića već su za rad s bračkom vinarijom Jako vino nagrađeni na nekima od vodećih globalnih natjecanja na tom području kao što su Design Week London, D&AD, Art Directors Club New York i European Design Awards, a ugledni časopis Lürzer’s Archive ih je prošle godine svrstao među 200 najboljih dizajnera

ambalaže na svijetu. Njihova su rješenja za ambalaže priznata i na natjecanjima Red Dot, Pentawards i Dieline, u najžešćoj globalnoj konkurenciji. Na natjecanje Golden Drum ove se godine prijavilo 1215 projekata tržišnih komunikacija iz 26 zemalja, a ocjenjivala su ih 22 člana međunarodnog žirija. Predsjednik žirija u dijelu natjecanja za najbolji projekt (Best Piece), u kojem se natjecala Etiketa skromnog čovjeka, bio je Graham Lang, glavni kreativni direktor agencije Y&R za Afriku, jedan od najnagrađivanijih kreativaca s iskustvom u radu za ugledne oglašivače na svim kontinentima. Prema riječima organizatora, Best Piece dio natjecanja odnosi se na radove čiji koncept, učinkovita uporaba komunikacijskog sredstva i profesionalna izvedba samostalno privlače korisnike i potrošače.

Međunarodni festival kreativnosti Golden Drum najveći je i najznačajniji događaj komunikacijske industrije koji se održava u Adriatic regiji i već ga 23 godine organizira Slovenska oglaševalska zbornica.


Premium proizvodi Sponzorirani članak

VINDIJINA SIROTEKA bogatija za dva nova okusa sira CAMEMBERT Camembert sa šarenim paprom i Camembert sa čili paprikom prvi su sirevi takve vrste u Hrvatskoj

R

aznolika paleta Vindija sireva postaje bogatija za dva nova okusa Vindijinog sira Camembert, sa šarenim paprom i s čili paprikom, koji će oduševiti i ljubitelje delikatesa pikantnijih okusa. Vindijina obitelj Camembert sireva, u čijoj podatnoj strukturi naši kupci uživaju već gotovo 30 godina, napravila je još jedan iskorak u kvaliteti i bogatstvu ponude te time potvrdila svoj primat na tržištu plemenitih sireva. Uz ovaj meki sir s bijelom plemenitom plijesni veže se zanimljiva legenda o Marie Harel, normandijskoj seljanki kojoj je u doba Francuske revolucije svećenik u bijegu otkrio tajnu o pravljenju ovog cijenjenog sira. Manjeg promjera od klasičnog Camemberta i s dodatkom drobljenog šarenog papra i čili paprike, ovaj cijenjeni kravlji sir predstavlja novost u Vindijinoj siroteci, istovremeno zadržavajući prepoznatljivu kvalitetu i tradicionalnu recepturu. Kvaliteta Vindija sireva višestruko je prepoznata na uglednim međunarodnim priredbama i ocjenjivanjima kvalitete, što potvrđuje njihov visok status u svjetskoj gastronomskoj kulturi. Samo ove godine, Vindija sirevi su se okrunili sa čak četiri zlatne medalje i tri šampionske titule na međunarodnim natjecanjima, čime se svrstavaju među najcjenjenije sireve na tržištu.

11:2016

|

PROGRESSIVE 11


Premium proizvodi Sponzorirani članak

CROMARIS – najsvježije iz Jadranskog mora!

C

romaris je lider hrvatske marikulture specijaliziran za uzgoj i preradu svježe bijele ribe i jedna je od deset najvećih kompanija u uzgoju brancina i orade na svijetu. Više od tri četvrtine proizvodnje plasira se u inozemstvo - Cromaris riba prisutna je na gotovo svim tržištima Europe, a glavno izvozno tržište je Italija. U razvoj kompanije je od 2009. do danas uloženo više od 85 milijuna eura, rezultat čega je snažan rast svih poslovnih pokazatelja, otvaranje novih tržišta, širenje proizvodnog portfelja, daljnja tehnološka i proizvodna unapređenja te premium kvaliteta proizvoda. Vrhunska kvaliteta proizvoda moguća je zahvaljujući iznimnoj kvaliteti mora na lokacijama uzgajališta na sjevernom i srednjem Jadranu, kao i operativnoj izvrsnosti u dostavljanju najsvježije ribe do krajnjih kupaca. Cromaris uzgajališta spadaju među najmodernije na Mediteranu - opremljena su vrhunskim sustavom automatskog hranjenja, podvodnim kamerama, robotima za čišćenje mreža i modernom flotom za izlov ribe. Sve to omogućuje svakodnevne izlove, brzu otpremu ribe od uzgajališta do centra za sortiranje ribe te daljnju otpremu na tržište unutar samo nekoliko sati od izlova.

Cjelokupni se proces pomno nadgleda, a podaci se prenose kroz sve faze proizvodnje, prerade i distribucije čime se osigurava i potpuna sljedivost primarnih sirovina do 12 PROGRESSIVE | 11:2016

finalnog proizvoda - od vlastitog mrjestilišta, preko uzgajališta, prerade, logistike, pa sve do prodajnih mjesta. Osnova Cromaris ponude su autohtone vrste najkvalitetnije svježe bijele ribe iz Jadranskog mora orada, brancin i hama. Kako bi potrošačima olakšali kupnju, pripremu i konzumaciju ribe, Cromaris u asortimanu ima i pakiranu očišćenu svježu ribu. Svježa se riba, koristeći stare tradicionalne metode, pretvara i u pravu deliciju – dimljene i marinirane filete orade i brancina. Sve Cromaris proizvode odlikuje vrhunska svježina, a ne sadrže konzervanse ili GMO sastojke. Cromaris je danas na tržištu prepoznat kao lider u kvaliteti kojoj uz povjerenje potrošača, ponajviše svjedoče i brojni certifikati, ali i svakodnevne provjere kroz sustav strogih kontrola procesa i proizvoda. Cromaris je certificiran prema ISO normama 9001, 14001, 22000, Food Safety System Certification i IFS Food za kvalitetu, upravljanje okolišem i sigurnost hrane. Također posjeduje certifikate GlobalG.A.P. i Friend of the Sea za održivost akvakulture te Kosher certifikat. Uz to, dio uzgoja temelji se i na ekološkoj proizvodnji koja je sve veći trend u svijetu i u skladu je s rastućom svijesti o zdravlju. Cromaris organski brancini i orade uzgajaju se uz primjenu strogih ekoloških standarda što dokazuju certifikati za organsku proizvodnju: Europski eko certifikat, Bio Siegel, Agriculture Biologique i Naturland.


Svježe iz Jadranskog mora Mi volimo more i ono nam uzvraća na najbolji način. Cromaris je svježa riba vrhunske kvalitete koja iz netaknutih dijelova Jadrana, u svega nekoliko sati, stiže do vas. Unesite blagodati mediteranske kuhinje u svoj život uz jedinstvenu Cromaris svježinu.

www.cromaris.hr


Odabrani proizvod godine

Potrošači odabrali 21 proizvod godine 14 PROGRESSIVE | 11:2016


Premium proizvodi

U Hrvatskoj je istraživanje ‘Odabrani proizvod godine’ ove godine provedeno po prvi puta, a proizvodi koje su mogli birati hrvatski potrošači razvrstani su u kategorije kao što su hrana, proizvodi za dom i proizvodi za osobnu njegu. U nacionalni reprezentativni uzorak od 2.000 ispitanika uključene su sve dobne skupine od 15 do 65+ godina.

U

Hypo centru u Zagrebu 13. su listopada uručene oznake ‘Odabrani proizvod godine’ u više kategorija prema istraživanju koje je na 2.000 ispitanika, hrvatskih potrošača, provela agencija Nielsen, vodeća svjetska tvrtka za istraživanje tržišta i potrošačkih trendova. Posebnu, crvenu oznaku ‘Odabrani proizvod godine’ dobio je 21 proizvod koji su najboljim ocijenili hrvatski potrošači. Ti su proizvodi sada posebno označeni vidljivim vizualom na policama Konzum prodavaonica.

PROIZVOD KOJI PREPORUČUJU POTROŠAČI

„Otvorena i transparentna metodologija odabira proizvoda jamstvo je i potrošačima i proizvođačima kakvi se proizvodi 11:2016

|

PROGRESSIVE 15


Odabrani proizvod godine najviše cijene. Posebna oznaka ‘Odabrani proizvod godine’ bit će podsjetnik i poticaj za kupnju upravo tog proizvoda jer su ga preporučili potrošači,“ izjavio je Gregor Gorenc, direktor projekta Odabrani proizvod godine. Pobjednik kategorije odabran je prema tri glavna kriterija: inovativnost, privlačnost i zadovoljstvo korištenjem proizvoda. Pobjednik u kategoriji je proizvod s najvišom ukupnom ocjenom, pri čemu zadovoljstvo korištenjem proizvoda ili usluge čini polovinu ocjene. „Konzum svoje poslovanje bazira na odnosima koje ima s dobavljačima i partnerima, ali posebno na odnosima sa svojim kupcima. S njima smo rasli i s njima se razvijamo, i uvijek, bez obzira na situaciju, stavljamo ih na prvo mjesto. Oni to prepoznaju i vraćaju nam na najbolji mogući način, svakodnevnim poklanjanjem svog povjerenja. Upravo zbog odnosa prema našim kupcima odlučili smo postati partner projekta Odabrani proizvod godine koji utjelovljuje sve na čemu suvremena trgovina počiva. Stvaranje dodatne vrijednosti

16 PROGRESSIVE | 11:2016

Odabrani proizvodi posebno su označeni u Konzum prodavaonicama. za kupca postao je glavni alat u borbi na tržištu, a nositi titulu Odabranog proizvoda godine svakako pridonosi stvaranju te vrijednosti“, izjavio je Danijel Dugić, direktor marketinga Konzuma.

SVJETSKA NAGRADA ZA INOVATIVNE PROIZVODE

Odabrani proizvod godine dio je najveće svjetske nagrade za inovativne proizvode o kojoj odlučuju glasovi potrošača. Marketinški koncept osmišljen je u Francuskoj prije 30 godina i trenutačno djeluje u više od 40 najrazvijenijih država s istim ciljem: savjetovanje potrošača za kupovinu te nagrađivanje proizvođača za kakvoću i inovativnost. U Hrvatskoj je istraživanje Odabrani proizvod godine ove godine provedeno po prvi puta, a proizvodi koje su mogli birati hrvatski potrošači razvrstani su u kategorije kao što su hrana, proizvodi za dom i proizvodi za osobnu njegu. U nacionalni reprezentativni uzorak od 2.000


Prvi i najbolji. Po vašem izboru.

Hvala što ste nas odabrali za proizvode godine u kategoriji odmašćivača i deterdženata za posuđe. Izvor: istraživanje koje je za ''OPG'' proveo Nielsen na uzorku od 2.000 kućanstava.


Odabrani proizvod godine

Odabrani proizvod godine 2016./17.: Lino lada kokos Kategorija: Čokoladni namazi Čarli Kategorija: Deterdženti za ručno pranje TUC Sweet Chili Kategorija: Slani krekeri Permetal Kategorija: Odmašćivači Bref Power Active linija Kategorija: WC osvježivači Natura Femina by ellen, Kategorija: Higijenski tamponi s probioticima Chio Oven Chips Kategorija: Grickalice

Lenor Super Concentrate Kategorija: Omekšivači Nivea protect & care Kategorija: Dezodoransi ABC krem sir Kategorija: Sirni namazi Gran Cereale Digestive Kategorija: Keksi Ariel 3in1 PODS Kategorija: Kapsule za pranje rublja Milka Choc & Choc Kategorija: Biskviti Aquafresh Complete Care Kategorija: Paste za zube Philips Lumea Prestige IPL Kategorija: Osobna njega -

uklanjanje dlačica Argeta Paštete Kategorija: Paštete PIK Naresci Kategorija: Mesni proizvodi Rowenta uređaj za oblikovanje kose CF 3710 So Curl Kategorija: Njega kose Tefal Protect X-Pert GV89xx Kategorija: Glačanje Philips AVENT NATURAL Linija Kategorija: Bočice i sisači Philips Aquatrio pro Kategorija: Štapni usisivači

Pobjednik kategorije odabran je prema tri glavna kriterija: inovativnost, privlačnost i zadovoljstvo korištenjem proizvoda. Pobjednik u kategoriji je proizvod s najvišom ukupnom ocjenom, pri čemu zadovoljstvo korištenjem proizvoda ili usluge čini polovinu ocjene. 18 PROGRESSIVE | 11:2016


Premium proizvodi Sponzorirani članak

PERMETAL – DOKAZANO NENADMAŠIV! Broj 1 u Hrvatskoj i najučinkovitije sredstvo za brzo (5-10 min.) i lako čišćenje tvrdokornih masnoća s pećnica, roštilja i napa te se koristi i u profesionalnoj upotrebi. Formulacija Permetala ima vrhunska svojstva odmašćivanja i biološki je razgradljiva. Stabilna aktivna pjena, koja nastaje aplikacijom putem spreja, zadržava se na površini i pojačava učinak razgradnje masnoća, bez ribanja, a sadrži i sredstvo za zaštitu metalnih površina od korozije. Superiorna kvaliteta i visoko zadovoljstvo korisnika čini ovaj proizvod dokazano nezaobilaznim u svakom domaćinstvu i ugostiteljstvu.

ČARLI – PRVI I NAJBOLJI! Čarli je najstariji hrvatski deterdžent za ručno pranje posuđa, prisutan na policama od 1974. godine, čije je ime nastalo od riječi ‘ČAR Limuna’. S vremenom

je postao i sinonim za sredstva za ručno pranje posuđa te jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih brendova uopće. Stoga nije pretjerano reći da su naraštaji odrastali uz Čarli i dobro poznatu melodiju Danas pere Čarli. S formulom za još više odmašćivanja i snage aktivne pjene prilikom pranja, 2x gušći za duže trajanje proizvoda, biološki razgradljiv, ph neutralan, ne testira se na životinjama i dermatološki je ispitan. Čarli je postao i ostao proizvod sa snažnom izgrađenom emocijom između potrošača i brenda koja se zasniva na zajedničkoj povijesti, kvaliteti i povjerenju te je dokazao da samo prave vrijednosti traju toliko dugo.

11:2016

|

PROGRESSIVE 19


Odabrani proizvod godine

Gregor Gorenc: „Presudno je zadovoljstvo potrošača koji su već imali iskustva s tim proizvodima.“ Koja je najveća vrijednost ovog projekta? Radi se o dobrobiti za sve upletene, a na prvom je mjestu dobrobit potrošača kojima donosimo uvjerljiv i pouzdan savjet za kupnju, od strane ostalih hrvatskih kupaca koji

su već probali te proizvode. Na taj način, kupujući proizvod s našim pečatom, imaju garanciju da kupuju dobar proizvod. S druge strane, to je nagrada proizvođačima za njihov doprinos i ulaganja da zadovolje tržište i potrošače.

Što ova nagrada znači proizvođačima? Ovo je najviša nagrada za zadovoljstvo prema ocjeni potrošača - više i bolje ne ide! Svi i sve se radi za potrošača, kako bi se zadovoljilo njegova očekivanja i želje. Stoga je takva nagrada dokaz njihovog uspješnog zadovoljavanja tržišta i, s druge strane, odličan marketinški alat za ‘nagovor’ potencijalnih potrošača, da

im prenesu iskustvo onih koji su već probali i dokazano bili zadovoljni s proizvodom ili uslugom.

Je li prvo istraživanje Odabrani proizvod godine održano u Hrvatskoj ispunilo očekivanja te planirate li ga i dogodine? Odabrani proizvod godine dio je najveće svjetske nagrade za novosti na tržištima i već je prva godina u Hrvatskoj pokazala da i potrošači i proizvođači žele transparentnu metodologiju koju donosi naš izbor. Svake ćemo godine raditi istraživanje pa apeliram na proizvođače da nominiraju svoje novosti jer su nominacije proizvoda i usluga za sljedeću 2017./18. godinu već u tijeku. Vaša poruka proizvođačima: o čemu trebaju voditi računa u svom poslovanju da bi došli do ovog priznanja potrošača? Dokazalo se da kod našeg izbora pobjeđuju stvarno iznimni proizvodi jer je važno zadovoljstvo potrošača koji su već imali iskustva s tim proizvodima. Znači, nije važan ni tržišni udio ni jak marketing, nego stvarno proizvod koji ima to što potrošači žele i traže i kod korištenja zadovoljava njihova očekivanja i potrebe. Preporuka proizvođačima je da nominiraju proizvode jer i ako ne pobijede, dobit će iznimno istraživanje Nielsena i na taj način dobiti uvid u kategoriju i mišljenje potrošača. A to je ono što mogu upotrijebit u razvoju svojih proizvoda i na taj način doći do priznanja.

20 PROGRESSIVE | 11:2016


LEKCIJA BR. 10

E OTKRIJT

LED STAROPRAMENA G Z I I NOV


Višekanalna komunikacija

ERA LJUDSKOSTI I PREMIUM PROIZVODI Tvrtke koje žele kroz život broditi zajedno sa svojim kupcima i, naravno, ostvarivati prihode, trebale bi tu pomalo utopijsku ideju pretvoriti u ključnog pokretača svoje prodajne strategije jer jednostavno nemaju drugog izbora. Skriptirani korporativni pristupi ne funkcioniraju u današnjem svijetu – digitalnom i virtualnom, a kupci se brže, lakše i radije vežu uz brendove i premium proizvode koji im pristupaju na transparentan i osoban način.

S

vatko nešto prodaje - netko svoje proizvode, netko brendove - premium proizvode, netko medijski prostor, netko pamet, a netko - maglu. Kažu da svaki proizvod (roba) nađe svog kupca – potrošača. Kad tad, novog kupca nađe i Vaš premium proizvod. Pitanje je samo koliko će ga dugo tražiti i kada će ga novi sretnik opet ponuditi tržištu i hoće li prodaja uopće trebati posrednika. Jer treba postojati valjan argument za prodajne transakcije, a koje su sve slične ljubavi – zaljubljenosti - braku jer spajaju dva odvojena pravna i fizička subjekta. Iz toga proizlazi zaključak: ako su osobe previše različite ili nemaju zajedničke ciljeve, često se prodajna transakcija završi loše, tj. neće polučiti sve efekte koje su strane u transakciji očekivale (od cijene, kvalitete... ).

22 PROGRESSIVE | 11:2016

Piše: mr.sc. Branko Pavlović

INFORMIRANI KUPAC

Trgovina, čitaj prodaja, uvjerila se da posredništvo u prodaji više nije tako jako isplativo kada struka savjetuje kako posložiti marketinške proračune, a tehnološke tvrtke omogućavaju svakome da se pozicionira gdje poželi i pronađe svoju ciljanu publiku, tj. kupce. Zato u trgovini / prodaji moraju biti specijalisti, integratori i kreativni igrači koji ne samo da opisuju svoj posao, već ga i izvršavaju. U tom svjetlu, i ako ne znaju što hoće, kupci znaju što neće pa se treba s njima zbližiti i uvjeriti ih da je upravo

taj proizvod, taj brend, ne samo rješenje njihovih problema, već ONO nužno i svečano što ispunjava njihove životne navike, stilove, obećanja, očekivanja – ONO što čini prodajnu transakciju svečanom, ono što dovodi do vjernosti i lojalnosti kupaca i potrošača. I stvarno, treba biti kreativan da se u tom prodajnom procesu dođe do prave publike (vjernih kupaca) i prenese kvalitetan sadržaj svima koji ‘hvataju’ podatke (big data), u vrijeme digitalne ere, u prosjeku na pet ekrana: TV, mobilni uređaj, PC, laptop… I nije sve tako jednostavno. Na mnogo toga treba paziti da se ne bi povrijedili pojedinac i zajednica. Što je tu za mene, pita se kupac sve češće i u sve više situacija. On je sve informiraniji i nije više samo motiviran da ide u prodavaonicu kupiti proizvode koji mu trebaju, nego inzistira


Premium proizvodi Sponzorirani članak

Staropramen postao još privlačniji! Pivoljupci od sada uz novi, osuvremenjeni i elegantni izgled boce, mogu još više uživati u omiljenom Staropramenu i njegovoj bogatoj tradiciji pivarstva.

N

ajpoznatije praško pivo svojim će novim, atraktivnim izgledom definitivno izmamiti poglede. Upoznajte novi izgled Staropramena čiji osvježeni dizajn čini Staropramen još poželjnijim. Spajajući moderan stil s dugom tradicijom koja seže u 1869. godinu, Staropramen je ostao vjeran svojoj viziji – stalno stvarati inovacije kojima najbolje postaje još bolje. Jer kada mijenjaš, mijenjaj na bolje. Upravo iz tog razloga su kvaliteta i slobodni duh Praga dva glavna obilježja ovog premium piva, što se odražava i na njegovom novom izgledu. Osim primamljivog dizajna, promijenio se i oblik boce koja sada savršeno leži u ruci. Pivoljupci od sada uz novi, osuvremenjeni i elegantni izgled boce, mogu još više uživati u omiljenom Staropramenu i njegovoj bogatoj tradiciji pivarstva. Iako se izgled promijenio, ostao je vjeran

Staropramen stilu i visokoj kvaliteti. Zaokruženi i britki okus, zavodljiva boja i neodoljiva pjena, atributi su koji već gotovo stoljeće i pol čine Staropramen praškim pivom broj jedan u svijetu. Pomno očuvana receptura ugodnog okusa slada i nježne gorčine nije se mijenjala, već je samo pretočena u novo ruho. Kao inspiracija za pivo vrijedno zlata poslužio je Zlatni Prag te je time postignut glavni cilj ove neobične pivovare – omogućiti cijelom svijetu da uživa u praškom šarmu. Na trenutak otputujte u čarobni Prag – grad tornjeva, glazbe i kraljeva. Zasigurno ćete se uz Staropramen osjećati kao jedan. Osvježavajući izgled za osvježavajuće pivo. Okusi užitak iz Praga. Saznajte više na http://staropramen.com/hr.

11:2016

|

PROGRESSIVE 23


Višekanalna komunikacija

da mu se ponudi bolji, jači i prilagođeniji argument da ode baš u određenu prodavaonicu. Kupnja nije više samo transakcija, nego je odnos tvrtke i njenog proizvoda s kupcima koji više nisu objekti, već sve više postaju subjekti koji uvjetuju kako asortiman tako i međusobni odnos s tvrtkom i brendom. Stoga je sve češće (ne)opravdano pitanje koga je tvrtka danas uvrijedila. Posebno ako uvrijedi internetsku ekipu, koja danas dominira i koja bi vam se ‘prisjetila’ cijelog rodoslovnog stabla. Ako ne vjerujete pitajte one koji po internetskim portalima pišu o brendovima i pokušavaju ih oživjeti i svidjeti se širokim masama i pojedincima. Opasna je ta izravna komunikacija. Dok, će vam grijehe u offlineu pripisati ljudskosti ('svi smo ljudi, svi griješimo') online zajednica 24 PROGRESSIVE | 11:2016

će Vas, Vaš brend i uspjehe iz prošlosti ‘sasjeći’ zbog neljudskosti Zakona mase - bezbroj je puta već dokazao da ne tolerira one kojima se mašta izjalovila toliko da ispadaju tragikomični kada se pokušavaju svidjeti svima i svakome. Oprezno zato s maštom i osjećajima!

ERA LJUDSKOSTI

Kada bi u tom svjetlu morali izdvojiti sintagmu koju posljed-

njih godina najčešće izgovaraju prodajni stručnjaci, bila bi to bez sumnje ‘era ljudskosti’ ili ‘humana era’. Iza dolaska tog novog razdoblja u svijetu kupoprodajnih odnosa ne stoje prodajni stručnjaci tvrtki već kupci koji ohrabreni društvenim mrežama i komunikacijom u digitalnom svijetu pred premium proizvode stavljaju potpuno nove zahtjeve, ogoljuju ih i prokazuju svaki pokušaj prodaje ‘prvi put i nikad

Online komunikacija mora biti iznimno precizna i mora se znati točno kome se obraća tvrtka preko svojih brendova. Isto tako, značajno je definiranje društvene mreže na kojoj proizvodi komuniciraju. Tvrtka može imati opuštenu, zabavnu i svrhovitu komunikaciju koja je više razgovor, ali ako ona teče u neprikladno vrijeme, onda je tvrtka u problemu.


Višekanalna komunikacija više’. Tvrtkama stoga ne preostaje ništa drugo nego skinuti svoje korporativne maske i u nadi boljeg povezivanja s kupcima, svojim proizvodima dati ljudsko lice. Lice s vrlinama i manama, lice koje komunicira potpuno istim jezikom kao i ciljane skupine, lice koje može postati prijatelji i suputnik, koje rješava probleme pa tako i uljepšava život potrošača. Vrijeme ‘ljubavi, zaljubljenosti i braka’ duže traje i iz dana u dan se obnavlja. Tvrtke koje žele kroz život broditi zajedno sa svojim kupcima i, naravno, ostvarivati prihode, trebale bi tu pomalo utopijsku ideju pretvoriti u ključnog pokretača svoje strategije prodaje jer jednostavno nemaju drugog izbora. Skriptirani korporativni pristupi ne funkcioniraju u današnjem svijetu – digitalnom

26 PROGRESSIVE | 11:2016

i virtualnom, a kupci se brže, lakše i radije vežu uz brenNova era poput dove i premium proizvode virtualne stvarnosti ili koji im pristupaju na umjetne inteligencije dobit će transparentan i osoban na značenju jer će jedino takvi način. Dakle, pretvanoviteti, koji permanentno ranje brendova u ljude (kupce), prije svega traže i nude odgovore koji je nužnost, a tek onda ujedno donose korist životima trend koji prihvaća sve kupaca, privlačiti pozornost više tvrtki. Humanizaciji, publike. opisno rečeno, proizvoda uvelike je pridonio razvoj digitalnih medija, osobito društvenih mreža koje pretpostavljaju dvosmjernu komunikaciju. za humanizacijom proizvoda Aktivnijom komunikacijom i potekla iz virtualnog svijeta, prisutnosti na digitalnim kananačin i ton komunikacije prve lima brendovi su se više otvorili su stvari o kojima proizvodi prema javnosti, a sadržajem koji moraju voditi računa žele li se intenzivno kreira i dijeli na biti percipirani kao ‘čovječni’. internetskim stranicama i drušStoga često traže ne samo da tvenim mrežama oni pokazuju se komuniciraju određenim zanimanje za određene potrebe tonom, nego se ton mora defisvojih potrošača – udvaraju nirati prema stalnoj mijeni poim se! Samim time tvrtke trošačevih osjećaja. Tu nastaje i brendovi pokazuju da problem što ton treba provući im je stalo do osoba, NE kroz sve aspekte - od dizajna prodajnih rezultata, bez do web stranice, ne samo na poobzira na to je li sadržaj jedinom kanalu. No online koedukativan ili zabavan. munikacija mora biti iznimno precizna i mora se znati točno TON ONLINE KOMUNIKACIJE kome se obraća tvrtka preko S obzirom na to da je potreba svojih brendova. Isto tako, značajno je definiranje društvene mreže na kojoj proizvodi komuniciraju. Npr. izborom Facebooka tvrtka će vjerojatno komunicirati na pogrešnom mjestu jer je to prostor kojim se potrošači koriste u slobodno vrijeme kako bi se informirali, zabavili i opustili. „Zamislite ga kao tulum. Ne možete doći na tulum i obraćati se ljudima akademskim, uštogljenim rječnikom. Brzo ćete završiti sami za šankom“, kažu pojedini marketinški stručnjaci. Tako je


Premium proizvodi Sponzorirani članak

DRENIK d.o.o. Zagreb lansira nove premium toaletne papire iz linije PERFEX COTTON LIKE

D

iferencijacija od konkurencije jest u tome što su naši PERFEX COTTON LIKE toaletni papiri napravljeni od 100% celuloze s rolama koje imaju po 200 listića svaka i stoga nose naziv BigRoll. Osim našeg osnovnog artikla iz ove linije, Perfex Cotton like BigRoll 8+2, 3-slojni, lansiramo još 4 izuzetna mirisa: Cotton like Pine Tree (miris bora), Cotton like Apple & Orchid (miris jabuke i orhideje), Cotton like Green Tea (miris zelenog čaja) i Cotton like Baby powder s malim anđelom. Po broju listića i drugačijim mirisima izdvajamo se od naše konkurencije, a sami artikli imat će i vrlo atraktivne cijene s obzirom na broj listića i težinu role u odnosu na slične artikle naše konkurencije.

Druga novost jest da smo naš novogodišnji toaletni papir PERFEX HAPPY NEW YEAR redizajnirali te mu podarili veseli i prigodni izgled za nadolazeće blagdane u mjesecu prosincu.

Veselimo se svim dogovorenim akcijama s našim kupcima i svakako ćemo se zajedno radovati odličnim prodajnim rezultatima. Sretan Božić i uspješan završetak 2016. godine želi Vam Drenik d.o.o. Zagreb!

11:2016

|

PROGRESSIVE 27


Višekanalna komunikacija i na Facebooku i svim ostalim pitanje zašto se najveći broj online društvenim mrežama marketing aktivnosti upućuje Osim tona, kontekst i kanalima komunikacije, mlađim naraštajima – što oni komunikacije i njezin tajming uključujući i web stračine za generaciju 50 + koja važni su elementi komunikacije nice, gdje i dalje vidimo dominira Europom i razvidva temeljna problema: jenim svijetom koji stari kojima proizvod - brend dobiva prvo, proizvodi govore – a platežna moć je upravo ljudsko lice. Kontekst se odnosi o sebi umjesto o tome u toj generaciji. Pitanje je na lokaciju komuniciranja i kako mogu riješiti jesu li to u stanju mlađi. vanjske elemente poput važnih problem svome kupcu; Jesu li u stanju razumjeti događaja ili sentimenata drugo, upotrebljavaju apono što im se kaže? Znaju li kupaca prema određenoj solutno neprimjeren jezik da postoji svijet koji je mnogo ili onaj koji je jednostavno pitomiji od onoga kojeg vide na temi. zastario. Riječi poput ‘tradiciportalima? Pitaju li se tvrtke ja’ i ‘društvena odgovornost’ kakve ljude odgajaju – razmišne znače puno na internetu. ljaju li o odgovornosti koju Osim tona, kontekst komunikama mnogo važnije prenijeti imaju u oblikovanju javnog kacije i njezin tajming važni su poruku da njihovi brendovi ne mnijenja i slike svijeta? Misle elementi komunikacije kojima samo da razumiju svoje kupce, li uopće na budućnost i kako će proizvod – brend dobiva ljudveć žive s njihovim željama, ona izgledati? Tko želi biti odsko lice. Kontekst se odnosi na prohtjevima, problemima – da govoran? Na ta i mnoga druga lokaciju komuniciranja (FB, žele ostvariti skladan suživot, pitanja u ‘ljubavi, zaljubljenoblog, TV i sl.) i vanjske elemen- jer su kupci ti koji biraju i odsti i braku’ tvrtke, premium te poput važnih događaja ili lučuju o ‘zajedničkom životu’ s proizvodi / brendovi i kupci sentimenata kupaca prema proizvodima. / potrošači moraju permaodređenoj temi. Tu dolazi do „Narod je potpuno slobodan nentno tražiti i preispitivati izražaja i tajming. misliti što mu se kaže“ - u toj odgovore kako bi ostvarili rečenici kontraverznog amesvoje misije. IGNORIRANJE KONTEKSTA ričkog političkog aktivista War- Nova era poput virtualne Tvrtka može imati opuštenu, da Churchilla sadržana je bitna stvarnosti ili umjetne intelizabavnu i svrhovitu komuniproblematika suvremenih gencije dobit će na značenju kanala komunikacije. Publika, kaciju koja je više razgovor jer će jedino takvi noviteti, čitaj potrošači, ima apsolutno nego govor, ali ako ona teče u koji permanentno traže i nude pravo misliti i vjerovati i uglav- odgovore koji ujedno donose neprikladno vrijeme, onda je tvrtka u problemu. To je najnom govoriti što želi. A ‘caka’ je korist životima kupaca, privlačešća pogreška koja se danas u tome da je potpuno nesvječiti pozornost publike. očituje u online komunikaciji. sna da joj stajališta i sliku kroji U tome svijetu, prodaja premiApsolutno ignoriranje konnetko drugi - tvrtka i njezin um proizvoda će se okrenuti teksta - to je ono što proizvod, proizvod koji mora svojom odnaglavačke. S ovim izazovima koliko god ljudski ton imao, gojno-edukativnom funkcijom ukoštac se moraju uhvatiti svi. može dovesti u problem. Isto djelovati na kupca. Kroz brojne transformacije, tako, u komunikaciji s ljudtvrtke i premium proizvode skim licem posebno je važna ZAKLJUČAK vodit će interes potrošača personifikacija iskrenosti Premda su stariji naraštaji koji će se mijenjati tako da ne ukoliko tvrtke žele da njihovi koji su odrastali u svijetu bez budu više vođeni (da se s njima proizvodi ostanu u trajnoj ljuinterneta još donekle upoznati upravlja), i to je je ujedno tebavi s potrošačima - a to im je sa sadržajem s nekim odmameljna zadaća vrlo uzbudljivog vjerojatno cilj jer bez toga neće kom te znaju gledati i čitati doba koje jedva čekamo. opstati na tržištu. Stoga je tvrt- između redaka, postavimo si 28 PROGRESSIVE | 11:2016


14 GODINA S VAMA

• VIŠE OD 160 IZDANJA • VIŠE OD 11.000 STRANICA • VIŠE OD 1.000.000 ČITATELJA

RASTITE S NAMA...


Istraživanje snage brendova

Agrokorovih 12 brendova među top 50 brendova u Hrvatskoj

H

rvatske tvrtke Zvijezda, koja je upravo proslavila 100 godina postojanja i Jamnica, koja je nezaobilazna još od 1828. godine, spadaju u TOP 3 najjača brenda među hrvatskim potrošačima, potvrdilo je posljednje BRANDscore istraživanje agencije za istraži-

vanje tržišta Ipsos. Da domaći potrošači cijene tradiciju, kvalitetu i domaći proizvod govore rezultati istraživanja u kojem Zvijezda ulje, Jamnica mineralna voda, Zvijezda majoneza i Zvijezda tvrdi margarin čvrsto drže visoke pozicije u top 10 brendova u Hrvatskoj. Tako-

Vegeta najjači domaći brend u Adria regiji

I

straživanje međunarodne agencije Ipsos ponovno je pokazalo da je Vegeta najjači domaći brend u Adria regiji. Uz Vegetu, visoku 4. poziciju po snazi domaćih brendova u regiji zabilježile su i Podravka juhe. Iz Podravke ističu da je Vegeta ostala vodeći brend po snazi na hrvatskom tržištu, ispred svih jakih domaćih i internacionalnih marki. „Podravka je ovim rezultatima još jednom potvrdila svoj status kompanije s najjačim domaćim brendovima u Adria regiji koja obuhvaća tržišta Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije.

30 PROGRESSIVE | 11:2016

Vegeta je svojom neprikosnovenom kvalitetom proizvoda te snažnim i inovativnim promotivnim aktivnostima izgradila brend koji danas potiče slobodu kulinarstva kod svih ciljnih skupina diljem Adria regije, što u konačnici i dokazuju rezultati ovog istraživanja“, priopćila je Podravka. Agencija Ipsos do rezultata istraživanja došla je uz pomoć jedinstvenog BRANDscore indikatora koji omogućuje uspoređivanje brendova različitih kategorija proizvoda i pokazatelj je snage brenda na tržištu. Prilikom izra-

đer, čak je 12 brendova Agrokora među top 50 brendova u Hrvatskoj. To su Zvijezda ulje, Zvijezda majoneza, Zvijezda tvrdi margarin, Margo mazivi margarin, Zvijezda ukiseljeno povrće, Jamnica, Jana i Jamnica Sensation, Ledo smrznuta riba i plodovi mora, Ledo smrznuto povrće, Ledo smrznuta tijesta i slastice te ABC sir. Ovogodišnje istraživanje, kojim su obuhvaćena 1383 brenda na hrvatskom tržištu unutar 69 FMCG kategorija, potvrdilo je lojalnost potrošača prema domaćim brendovima, prije svega zbog kvalitete i posebnosti proizvoda, dugogodišnje tradicije uz praćenje svjetskih trendova. čuna, u obzir se uzimaju različiti aspekti odnosa potrošača prema brendu, kako bi došli do spoznaje prepoznaju li ga dobro njegovi potrošači i koriste li ga. U ispitivanje je uključeno minimalno 1000 ispitanika u dobi od 15 do 64 godina u svakoj zemlji različite dobi, obrazovanja i spola.


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića


Premium proizvodi 2016.