Hrb No35

Page 1

35 broj 2015.

HOTELI

RESTORANI

BAROVI

EDUKACIJA

Wine and Spirits Education Trust

INTERVJU

Igor Jukić

Zajednički protiv nelojalne konkurencije

3


12. Progressive Hotel Esplanade*****

INOVACIJE Srečko Debelak

Boris Blažinić

Senior Director, A.T. Kearney

Direktor Instituta za razvoj ljudskih potencijala

TEMA: Regionalni pregled maloprodaje:

TEMA: Razvoj ljudskih potencijala u kriznom

Refleksije iz svijeta - gdje smo danas mi?

okruženju

Vedrana Jelušić

Damir Zec

EBRD Director, Croatia

Country Director, IBM Ltd.

TEMA: Iz perspektive EBRD-a: Prepozna-

TEMA: Tehnološke inovacije koje će promijeniti

vanje i financiranje projekata

maloprodaju

Milos Ryba

Martina Martinović

Senior Retail Analyst, IGD

Direktorica Logistike, RALU Logistika

TEMA: Pogled unatrag: Inovacije koje su

TEMA: Optimalne strategije: Hrvatska kao

promijenile maloprodaju

‘logistička Meka

Kristian Anić-Kaliger

Damjan Geber

Client Manager, Nielsen Croatia

Kreativni direktor, Brigada / Bruketa&Žinić OM

TEMA: Pogled unaprijed: Kategorije i

TEMA: Iskustvo na prodajnom mjestu: I kupci su

proizvodi koji će vladati FMCG tržištem

ljudi

Slaven Romac Glavni direktor za Strateško distribucijsko područje RH, Atlantic Grupa

4

OKRUGLI STOL: KAKO (P)OSTATI KONKURENTAN

TEMA: Inovativne strategije: Drukčijim

Moderator: Aco Momčilović

pristupom do profitabilnog rješenja

Predsjednik MBA Croatia

/ Predstavnici proizvođača, trgovaca i distributera razgovarat će o inovativnim proizvodima, pristupima i strategijama te postizanju konkurentnosti... /


konferencija Zagreb, 12. lipnja 2015.

– POKRETAČI MALOPRODAJE CIJENA KOTIZACIJE: 1.250 kn + PDV Popusti: * 5% popusta za 2 osobe iz iste tvrtke * 10% popusta za 3 i više osoba iz iste tvrtke * Cijena kotizacije uključuje predavanja prema programu organizatora, pauze za kavu, ručak i radne materijale PRIJAVE: crier@crier.hr

PRIDRUŽITE NAM SE I VI! Sponzori:

Više na: www.progressive.com.hr

5


BR. 35 / 2015.

sadržaj 12 hrb motivacija kadra Mislite da možete - i moći ćete! PRIPREMILA: DIJANA KLEKAR

14 hrb financije i porezi

Novi kolektivni ugovor ugostiteljstva PRIPREMILI: KREŠIMIR LIPOVŠĆAK I ANTONIO PRTENJAČA

16 hrb intervju

Igor Jukić, direktor HoReCa Grupe RAZGOVARALA: MARIJA SEDLAR

18 hrb sajam vina i delicija

Vinski podrum u Splitu - mjesto koje se ne propušta PRIPREMILA: ALMA RADOŠ

24 hrb edukacija

16

Dobar dan, mi smo WSET! PRIPREMIO: KRUNO FILIPOVIĆ

30 hrb savjetnik

Pripremite se za nove generacije turista PRIPREMILA: ANICA ĐOKIĆ

34 hrb predstavlja

Johann Franck – Gradska kavana kao strateški projekt Francka

38 KOTANYI

Savršeni okusi za sve kuhinje svijeta

40 hrb predstavlja

Sherry's wines & bites PRIPREMILA: MARIJA KOSOR

36 6


uvodnik

Smanjenje sezonalnosti CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

Iako većina turista u Hrvatsku dolazi tijekom ljetnih mjeseci, paralelno s rastom ukupnog turističkog prometa raste i promet u razdoblju izvan glavne turističke sezone. Prema riječima ministra turizma Darka Lorencina, Hrvatska je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježila 1,1 milijun dolazaka i više od 3 milijuna noćenja, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine rast od čak 8 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima!

ISSN 1846-9361 UREDNICE Marija Kosor, 01 4854 278 marija.k@crier.hr Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr

Smanjenje sezonalnosti i dalje je jedan od glavnih izazova, iako projekt Hrvatska 365, koji je pokrenut prošle godine, a nedavno predstavljen i na jubilarnoj 100. sjednici Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Rovinju, daje odlične rezultate kad je u pitanju jačanje dodatnih turističkih proizvoda (poput kulturnog, avanturističkog, zdravstvenog, nautičkog ili eno-gastro turizma). Ove godine proširen je broj destinacija pa je velika mogućnost i dodatnog produljenja sezone.

SURADNICI Nataša Dević, Anica Đokić, Kruno Filipović, Željko Garmaz, Dijana Klekar, Krešimir Lipovšćak, Silvija Munda, Helena Pletković, Antonio Prtenjača, Alma Radoš, Tomislav Stiplošek PRODAJA/MARKETING HRB: Hoteli, restorani, barovi

IZVRŠNA DIREKTORICA Irena Šahman, 01 4854 431 irena@crier.hr

Ministarstvo turizma raspisalo je nedavno i javni poziv malim i srednjim poduzetnicima za ulaganje u turizam kroz projekte novih ili poboljšanje postojećih kampova, marina i tematskih parkova. Poduzetnici mogu iskoristiti velike mogućnosti i sredstva za korištenje iz fondova Europske unije kako bi hrvatski turizam učinili konkurentnijim u svjetskim okvirima.

GRAFIČKA PRIPREMA HRB

TISAK Gospodarska 9, Sveta Nedelja

GROUP MANAGER John Whitbread jwhitbread@crier.co.uk

HRB je besplatan časopis koji izlazi četiri puta godišnje za ciljnu skupinu u Hrvatskoj. Nakladnik zadržava pravo odrediti ciljnu skupinu čitatelja (vlasnici i voditelji hotela, restorana i barova). Za članke, slike i oblikovanja objavljena u časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reprodukcija, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elektroničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

Otvarajući javnu raspravu s ciljem podrške razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je da će Država domaćim poduzetnicima iz sektora turizma na raspolaganje staviti čak 300 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Poduzetnici koji žele podići konkurentnost na tržištu moći će ostvariti od milijun do čak 10 milijuna kuna potpora za aktivnosti koje pridonose produljenju turističke sezone.

Marija Kosor marija.k@crier.hr

32 7


vijesti Bespovratne potpore projektima Poruke svjetski poznate Louise javne infrastrukture Hay na Jana bočicama

Ministar turizma Darko Lorencin donio je odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih potpora temeljem programa Fond za razvoj turizma u 2014. godini kojom se sufinanciraju 54 projekta u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna i 810 tisuća kuna. „Cilj programa je razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove u svrhu jačanja konkurentnosti turizma. Područja financiranja su objekti javnih subjekata kojima se unaprjeđuje konkurentnost turističke destinacije razvojem različitih oblika turističke ponude kao što su kulturni, zdravstveni, poslovni i drugi oblici turizma te objekti devastirane kulturne i povijesne baštine, koji će se valorizirati kroz turizam kao objekti javne infrastrukture. Također, riječ je i o resursima prirodne baštine (nenaseljeni otoci, jezera, vodopadi, kanjoni, špilje, močvare, zaštićena prirodna područja i drugi) koji se valoriziraju kroz turizam“, ističe ministar Lorencin. .

Extra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria najbolje u Kanadi Na internacionalnom natjecanju Olive d'Or 2015. održanom u Kanadi, ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria Pendolino osvojilo je zlatnu medalju u kategoriji blagih ulja. Olive d'Or prestižno je međunarodno natjecanje maslinovih ulja koje se svake godine održava u Kanadi u okviru najvećeg prehrambenog sajma na svijetu. „Naše Ol Istria Pendolino, blago ekstra djevičansko maslinovo ulje, pobijedilo je među 200 uzoraka ulja iz 14 zemalja svijeta. To su vodeći europski proizvođači maslinovih ulja iz Italije, Španjolske, Francuske, Grčke i Južne Amerike. Nagrade koje Ol Istria ulja osvajaju na međunarodnim natjecanjima važna su nam potvrda da radimo dobro i zadržavamo kvalitetu. Istovremeno, podrška su našoj izvoznoj strategiji jer naši strani kupci žele proizvode provjerene i potvrđene kvalitete i upravo radi toga naše ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria bilježi višestruki porast u prvom kvartalu ove godine na tržištu Francuske, Austrije i Slovenije“, izjavio je Goran Kramarić, predsjednik Uprave Agrolagune.

8

Nova edicije bočica Jana ‘Voda s porukom’ donosi inspirativne poruke koje su u posljednje dvije godine postale svojevrsni zaštitni znak Jana brenda. Nove bočice krase poruke ljubavi, zdravlja, pozitivnih misli i afirmacija autorice Louise Hay, najpoznatije svjetske lifecoach trenerice i začetnice ideje da se pozitivnim stavom može promijeniti čovjekova stvarnost. Motiv leptira, živih, ali nježnih boja daju novim Jana bočicama posebnu lepršavost i lakoću, predstavljajući u najboljem svijetlu poantu koju Jana želi prenijeti kroz svoje afirmativne poruke, dajući ljudima alat kojim sami mogu napraviti promjenu i dovesti u svoj život sve što žele. Afirmacije dokazano djeluju na način da reprogramiraju čovjekov obrazac

razmišljanja, pomoću njih se mijenja pogled na svijet, ali i pogled na samoga sebe. I u današnje vrijeme kada je čovjek u stalnoj utrci za nečim i kada ne pronalazi vremena za razgovor sa samim sobom, pozitivno razmišljanje postaje najmoćnija strategija života. Svaka misao koja se izgovori na glas, kao i unutarnji dijalog sa samim sobom, je afirmacija.

METRO nagrađuje poduzetnika koji pridonosi zajednici Metro i ove godine provodi projekt METRO Zvijezda zajednice kojim želi pronaći poduzetnika koji pridonosi boljitku zajednice u kojoj živi i posluje. Pobjednik, koji će biti poznat na jesen 2015. godine, osvojit će 50.000 kuna za razvoj poslovanja. Na natječaj se prijavljuju mali i srednji poduzetnici, a deset finalista biraju građani glasovanjem na internetskoj stranici Metroa. Zvijezdu zajednice odabrat će stručni žiri u kojem će biti i prošlogodišnji pobjednik, Miroslav Vrankić, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke E-glas. Cilj projekta Zvijezda zajednice jest ukazati na pozitivne promjene koje poduzetnici svojim djelovanjem stvaraju u društvu, kako bi oni zasluženo bili prepoznati kao pokretači razvoja lokalne zajednice i cjelokupnog gospodarstva i time potaknuti poduzetnike na daljnje društveno odgovorno djelovanje. Kroz prijavljene priče građani će imati priliku upoznati se s iskustvima poduzetnika koji u sklopu svojega poslovanja daju nesebičan doprinos svojim sugrađanima.

Žig Juicy quality koji jamči visok standard kvalitete Domaći brend voćnih sokova i napitaka Juicy, lider na tržištima Hrvatske i BiH, uvodi vlastiti standard kvalitete – žig Juicy quality – koji jamči najvišu i ujednačenu kvalitetu proizvoda, brižan odnos prema kupcima, najveću vrijednost za cijenu te dodatno naglašava zajednički korporativni identitet svih Juicy brendova. ”U Juicyju inzistiramo na vrhunskoj kvaliteti sokova i na osiguravanju najveće moguće vrijednosti kupcima, a vodeća tržišna pozicija i brojna domaća i međunarodna priznanja dokaz su nam da kupci prepoznaju i podržavaju naš rad. Žigom Juicy quality od-

lučili smo dodatno naglasiti našu o p re dijelje n o s t kvaliteti i čvrsto postaviti visoko podignutu ljestvicu kvalitete proizvodnje voćnih sokova i napitaka na domaćem tržištu. Žig Juicy quality postaje standard kvalitete i Juicy identiteta koji kupcima jamči proizvod vrhunske kvalitete, najveću vrijednost za cijenu i fer odnos prema potrošačima”, izjavio je Nenad Gorjanović, direktor marketinga Stanić Beveragesa.


Poduzetnicima u turizmu u 2015. na raspolaganju 300 milijuna kuna iz EU fondova

Domaćim poduzetnicima iz sektora turizma, koji žele podići svoju konkurentnost na tržištu, Ministarstvo poduzetništva i obrta na raspolaganje će staviti 300 milijuna kuna iz fondova Europske unije, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras povodom otvaranja javne rasprave za poziv „Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“. Natječaj se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. „Mali i srednji poduzetnici u turizmu okosnica su hrvatskog gospodarstva, a ovim projektom pružamo im priliku da podignu kvalitetu svojih objekata i ponude te tako produže trajanje turističke sezone i izravno povećaju atraktivnost cijele destinacije. Dobri turistički projekti povećavaju zadovoljstvo gostiju i šire pozitivnu sliku o Hrvatskoj, a važno je i što otvaraju nova radna mjesta“, izjavio je ministar Maras.

Nove svjetske medalje za vina Badela 1862 Na svjetskom ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles, održanom u svibnju u Jesolu, poznatom talijanskom ljetovalištu u blizini Venecije, dva vina Badela 1862 okitila su se visokim odličjima. Veliku zlatnu medalju (Grand Gold Medal) dobio je Korlat Merlot 2011, a srebrnu medalju Korlat Merlot Boutique 2011. „Ovakve nas nagrade, naročito u oštroj svjetskoj konkurenciji, iznimno vesele. Temeljem višegodišnjeg iskustva na izvoznim projektima, znam da nagrađena vina stvaraju predispozicije za sklapanje izvoznih poslova. Pri tome nije najvažnije je li nagrada zlatna ili srebrna, bitan je niz eksponiranja stalne, vrhunske, kvalitete. Posebno mi je drago da se na ovakvim natjecanjima posebno ističu vina iz Korlata i na taj nam način vraćaju poseban tretman i pažnju s kojim se svi mi u Badelu 1862 odnosimo prema ovom brendu“, izjavila je direktorica Marketinga i inovacija Badela 1862 Sanja Kunić.

Vindija na najznačajnijem korejskom sajmu hrane i pića Prehrambena industrija Vindija na najvećem azijskom sajmu hrane i pića Seoul Food 2015, pred više od 52.000 posjetitelja, u svibnju je predstavila svoj asortiman cijenjenih i nagrađivanih sireva te paniranih i pečenih proizvoda Cekin i Vindon. Ovo je prva godina da Vindija nastupa na sajmu koji privlači više od 1.500 izlagača iz preko 50 zemalja. Kao predstavnici Grupe Vindija na sajmu u Seoulu prisustvovali su direktor nabave Grupe Vindija Alan Mravlinčić, savjetnik generalnog direktora za trgovinu Grupe Vindija Saša Vojnović te Ornella Sabljak, menadžer izvoza Grupe Vindija. „Ovo je jedinstvena prilika da hrvatska prehrambena industrija zajednički promovira svoje proizvode i svoju zemlju na Dalekom istoku te ćemo je maksimalno iskoristiti kako bismo ostvarili što veći broj

kontakata i otvorili neke nove poslovne prilike. Grupa Vindija snažno je orijentirana na izvoz; sa svojim smo asortimanom prisutni na više od 12 stranih tržišta. Osobit uspjeh i najznačajniji rast izvoza bilježe upravo naše linije gotovih i polugotovih proizvoda, koji su zbog toga bili logičan odabir i za predstavljanje azijskom tržištu“, istaknuo je Alan Mravlinčić, direktor nabave Grupe Vindija.

Novu sladolednu sezonu Ledo otvara s 35 novih sladoleda U Hrvatskoj se godišnje konzumira 5,7 litara sladoleda po stanovniku. Među okusima sladoleda koji Hrvati najviše vole pri vrhu se uvjerljivo nalaze čokolada i vanilija, a dosta nakon njih lješnjak, šumsko voće i jagoda. Ledo u svom asortimanu ima čak 235 različitih sladoleda koje izvozi na 20-ak tržišta diljem svijeta. Za novu sladolednu sezonu Ledo je pripremio niz iznenađenja i inovacija. „Novu sladolednu sezonu Ledo dočekuje s 35 novih sladoleda među kojima se posebno ističe King Chocolate Obsession kojim Ledo slavi 20 godina postojanja brenda King. Po izboru potrošača, Silk Milk, najpopularniji sladoled 90-ih godina vraća se u Ledo škrinje i to po originalnoj recepturi.

Zlato i Regional Trophy za Vina Laguna Castello 2012 Vina Laguna pobijedila su svjetsku vinsku konkurenciju na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards (DWWA) ocjenjivanju u Londonu, koje slovi za najprestižnije i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje. Stručni vinski časopis Decanter dodijelio je čak pet medalja za Vina Laguna, među kojima je svakako najznačajnija zlatna za Vina Laguna Castello 2012. Ovo je vino ujedno osvojilo i prestižni Regional Trophy. Srebrom su se okitila Vina Laguna Festigia Malvazija 2013. i Vina Laguna Terra Rossa 2013., a broncom Vina Laguna Festigia Merlot 2012. i Vina Laguna Festigia Cabernet sauvignon 2011. „Regional Trophy za vino Festigia Castello 2012 nagrada je za sav trud i veliki en-

Novi Ledonardo izabran je među 200.000 sladoleda koje su kreirali potrošači. Za najmlađe na tržište su lansirani Funny Bubble te Ledo Medo i Životinjski rekordi. I u kategoriji obiteljskog sladoleda Ledo je također pripremio niz noviteta“, otrkio je direktor marketinga i razvoja u Ledu Dario Vrabec.

tuzijazam koji su zajednička poveznica svih uključenih u stvaranje kvalitete i vrijednosti brenda Vina Laguna. Neovisno o tome što u sastav ulaze međunarodne sorte, Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon, odiše istarskim duhom i terroirom“, istaknuo je Milan Budinski, glavni enolog Agrolagune.

9


vijesti Završena 100. sjednica Izvršnog vijeća UNWTO-a

Povodom završetka 100. sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Rovinju, održana je rasprava o temi „Inovacije u turizmu: Pronalazak novih načina za borbu sa sezonalnošću“. Ministar turizma Darko Lorencin tom je prilikom predstavio projekt „Hrvatska 365 – osjeti Hrvatsku tijekom cijele godine“. „Iako većina turista u Hrvatsku dolazi još uvijek tijekom ljetnih mjeseci, moram istaknuti kako paralelno s rastom ukupnog turističkog prometa raste i promet u razdoblju izvan glavne turističke sezone. Ove smo godine u prva četiri mjeseca zabilježili 1,1 milijun dolazaka i više od 3 milijuna noćenja, što u usporedbi s istim periodom prošle godine predstavlja rast od čak 8 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. Projekt Hrvatska 365 usmjeren je jačanju dodatnih turističkih proizvoda, poput kulturnog, avanturističkog, zdravstvenog, nautičkog ili eno-gastro truizma i daje odlične rezultate“, istaknuo je ministar Lorencin. .

Festival graševine 2015. Centralno vinsko događanje Slavonije – Festival graševina 2015., i ove godine svojim posjetiteljima nudi bogat zabavni i vinski program. Na festivalu koji se održava dva vikenda: 6. i 7. te 13. i 14. lipnja uz trku traktora, svečanu povorku konjskih zaprega te popodnevne nastupe kulturno umjetničkih društava, na Trgu graševina može se kušati graševina i ostala vina slavonskih proizvođača. Ljubitelje dobre kapljice razveselit će i Dani otvorenih podruma, manifestacija koja okuplja 18 podruma kutjevačkog kraja – Adžić, Baron, Ceco Čamak – Kolijevka Graševine, Galić, Hora, Jakobović, Krauthaker, Kutjevo, Majetić, Markota, Mihalj, Mijatović, Mitrović, Perak, Soldo, Tandara i Zorić. Cilj

Dubrovački ured Booking.coma upravlja tržištima Crne Gore i Albanije Booking.com, svjetski lider u online rezervacijama hotelskog i ostalih vrsta smještaja, otvorio je vrata svojih sezonskih ureda u Poreču i Dubrovniku. Zbog kontinuiranog rasta broja partnera, Booking.com od ove je godine udvostručio broj

Zlato i srebro za Ol Istria maslinova ulja u New Yorku Na internacionalnom natjecanju New York International Olive Oil Competition 2015. ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria Picholino osvojilo je zlatnu medalju dok se srebrom okitilo ulje Ol Istria Ascolana. Ove prestižne nagrade potvrđuju da su ekstra djevičanska maslinova ulja Ol Istria među najboljim maslinovim uljima na svijetu. Međunarodni ocjenjivački sud kušao je i ocjenjivao više od 600 uzoraka maslinovih ulja iz 26 zemalja svijeta, uključujući Španjolsku, Italiju, Grčku i ostale vodeće zemlje u proizvodnji maslinovog ulja, čime ove nagrade još više dobivaju na važnosti. „U Agrolaguni je na 220 hektara površine zasađeno 65.000 stabala maslina. U 2014. godini proizveli smo 110 tona vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje ujedno i izvozimo na tržišta Austrije, Njemačke, Slovenije, Poljske i Srbije“, izjavila je Katja Gašparini, rukovoditelj maslinarstva i uljarstva Agrolagune. 10

Festivala graševine je promovirati graševinu kutjevačkog kraja, ali i slavonska vina u cjelini. Naime, graševina obuhvaća oko 25% nasada u Hrvatskoj i utoliko je najzastupljenija hrvatska sorta, a kao vino pojavljuje se u širokom stilskom rasponu, od svježih preko zrelih do predikatnih graševina. Organizatori Festivala graševine 2015. su Udruga Kutjevačkih vinara, Udruga Graševina Croatica i Turistička zajednica Kutjeva.

zaposlenika u oba ureda, a uredu u Dubrovniku uz upravljanje dubrovačkom regijom dodijelio i tržišta Crne Gore i Albanije na kojima bilježi rastuću potražnju i rast broja partnera. Upravljanje nad tim tržištima, kao i u slučaju ostalih zemalja u regiji, do sada je radio ured u Zagrebu, a tu će funkciju do kraja rujna imati dubrovački ured. "Ove godine smo se ponovno odlučili otvoriti sezonske urede u Poreču i Dubrovniku kako bismo i dalje pružali pravovremenu podršku našim partnerima te davali savjete hotelima i ostalim tipovima smještaja kako optimizirati ponudu na temelju potražnje Booking.coma", izjavio je povodom otvaranja ureda regionalni menadžer Booking. coma Goran Pleše.

Dani istarskih šparuga

Tradicija pripremanja šparuge na području Istre duga je tisućama godina, a u antičko doba ta se samonikla biljka smatrala hranom careva i kraljeva. Vremena su se, srećom promijenila, pa je danas njezin jedinstveni okus bio dostupan svima koji su do sredine svibnja posjetili jedan od 27 restorana i

konoba Sjeverozapadne Istre, uključene u devete Dane istarskih šparuga. Šparuga se u Istri bere od sredine ožujka do konca travnja, stoga je proljeće idealno vrijeme da se u potpunosti iskusi sva raskoš njezina okusa. Gradeći na tisućljetnoj tradiciji mediteranske kuhinje, restorani i konobe Sjeverozapadne Istre pripremili su kreativne menije u kojima se šparuga, uz obvezne juhe i fritaje, pojavljuje s bijelom ribom i škampima, sirom, njokima i tjesteninom, s biftekom i pancetom, pretvara se u kreme i aperitive, pa čak i slastice, kao sladoled ili semifreddo. Dani istarskih šparuga jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera sjeverozapadne Istre, uz Dane švoja, jadranskih lignji i školjaka.


Šest medalja za vina Kutjevačkog podruma

Regionalno zlato na ovogodišnjem Decanteru dobio je Traminac ledeno vino 2011, koje je ujedno osvojilo i srebrenu medalju na Concours Mondialu u Bruxellesu. Graševina Turković 2014. okrunjena je Decanterovim srebrom dok su broncom nagrađene Graševina De Gotho 2014. i vinska klasika Vrhunska Graševina 2014. Preporuku je dobio Maximo nero 2010. te Graševina ledeno vino 2009. Iako je prošla vinogradarska godina bila izuzetno kišovita i nepovoljna za vinogradare, enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin otkrio je da se maksimum iz vina uspio izvući zahvaljujući najboljim položajima kutjevačkog vinogorja. „Izuzetno sam ponosan na ova priznanja, iako sam ih u tajnosti očekivao, te smatram da je Kutjevo sa svojim timom u vinogradu i vinariji odradilo jako dobar posao“, poručio je enolog Marinclin.

Air Race i Rovinj opravdali očekivanja

Rovinj i Hrvatska su po drugi put uspješno ugostili veličanstvenu sportsku manifestaciju Red Bull Air Race. Pobjednik rovinjske utrke je Austrijanac Hannes Arch, a na pobjedničkom postolju našli su se još Martin Šonka i Matt Hall. Reakcije i dojmovi nakon utrke su vrlo pozitivni, a slike Rovinja i Hrvatske su obišle svijet jer je manifestaciju pratilo 260 službeno akreditiranih novinara, a prijenos je radilo i 15 svjetskih medija, Rovinj je posjetio i Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, jednog od glavnih sponzora utrke. „Turizam je industrija doživljaja i upravo su zbog toga manifestacije važan dio turističke ponude. Izuzetno mi je drago što su se Rovinj i Hrvatska ponovno predstavili u lijepom svjetlu. Hrvatska turistička zajednica će uvijek podržati sve projekte koji kvalitetu našeg turizma podižu na još viši nivo“, rekao je Ivičić.

Dinner in the Sky ponovno u Zagrebu i Splitu Nakon što je prošlog ljeta prvi put posjetila Hrvatsku, jedinstvena i svjetski poznata gastronomska atrakcija, „nebeski restoran“ Dinner in the Sky, vraća se u Zagreb i Split. U Zagrebu će sladokusci željni novog i drukčijeg pristupa uživanju u vrhunskom „iću i piću“ – izvorno nastalog u Belgiji – nezaboravno iskustvo fine dininga u zraku moći doživjeti od 21. do 31. svibnja ispred hotela Westin. U jedinstvenom spoju hedonizma, avanture i vrhunske atmosfere koji pruža Dinner in the Sky, Splićani i njihovi gosti će, pak, moći uživati na Rivi u srcu turističke sezone, od 9. srpnja do 23. kolovoza. Za 22 gostiju u sigurnim rukama tima stručnjaka koji će njihov stol kranom podići na visinu od 50 metara (Zagreb) odnosno 65 metara (Split) u restoranu Dinner in the Sky će se brinuti iskusna posluga i najbolji chefovi iz Hrvatske i inozemstva. Ovogodišnji zlatni pokrovitelj ekskluzivnog događanja Dinner in the Sky je The Macallan - luksuzni single malt viski, poznat kao brand koji je prodao najskuplju bocu alkoholnog pića na svijetu, novo piće James Bonda, ali prije svega

simbol kvalitete i baštine škotskog viskija. The Macallan, jedna od najboljih svjetskih destilerija single malt viskija, osnovana je 1824. na sjeveroistoku Škotske. „Ponosni smo na pokroviteljstvo ovog izvanserijskog događanja. Ono nam omogućava da gostima Dinner in the Skya na najneposredniji način približimo užitak koji pruža spoj vrhunskog The Macallan viskija s ukusnim i maštovitim gastronomskim kreacijama svjetskih i hrvatskih majstora kuhinje“, naglasio je Zdravko Brkić, The Macallan ambasador za regiju.

Zagreb Be There - najbolja mobilna aplikacija u Hrvatskoj Zagreb Be There proglašena je na Danima komunikacija najboljom mobilnom aplikacijom u Hrvatskoj u protekloj godini. Aplikaciju je sredinom prošle godine lansirala Turistička zajednica grada Zagreba, potom i osvježila novom turom Advent in Zagreb, a osmislile su je agencije Bruketa&Žinić OM i Brlog te na nacionalnom festivalu tržišnih komunikacija dobile nagradu MIXX za najbolju mobilnu aplikaciju. Mobilna aplikacija Zagreb Be There nudi pet mogućih ruta, od kojih svaka predstavlja Zagreb na ponešto drugačiji način. Tako je jedna od ruta „Svemirski Zagreb” na kojoj su mjesta prizemljenih planeta Sunčeva sustava iz umjetničke instalacije Ivana Kožarića i Da-

vora Preisa. Ruta „Skrivena mjesta” otkriva posljednji gornjogradski bunar, napušteno groblje u Jurjevskoj ili oslikanu vodenu pumpu posvećenu Dinu Dvorniku iz serije „Pimp my Pump”. Na ruti „Indie Zagreb” nalaze se Muzej prekinutih veza, Muzej ulične umjetnosti ili spomen-ploča Tomislavu Gotovcu „Zagreb, volim te” u Ilici, a tu su još i rute „Osvježavajući i klasični Zagreb”.

Manifestacija Croatian Night Munich U suradnji hotelske kuće Jadranka iz Malog Lošinja, Croatia Airlinesa, TZ Kvarnera, novinske kuće Abendzeitung iz Münchena te Hrvatske turističke zajednice, u petak 29. svibnja u Münchenu je organizirana manifestacija Croatian Night. Tema manifestacije bila je prezentacija MICE ponude sa posebnim naglaskom na Mali Lošinj i na hotelsku kuću Jadranka s njezinim kapacitetima, projektima i razvojnim planovima za budućnost.

Na manifestaciju se, na poziv predstavništva HTZ-a i agencije Culturebrand, odazvalo više od 100 predstavnika MICE branše, turističkog sektora, turoperatora, ADAC-a te predstavnika medija. Izvršni direktor Jadranke Werner Cerutti i direktor predstavništva HTZ-a za Njemačku Romeo Draghicchio predstavili su medijima razvojne projekte za jačanje pred i posezone na nivou Hrvatske te razvojne projekte na otoku Lošinju.

11


aktualno

Slopey - projekt postavljanja kosina za osobe s invaliditetom Riječ je o postavljanju 20 živopisnih, prijenosnih kosina koje će osobama s invaliditetom i svim osobama otežane pokretljivosti omogućiti ulazak u dosad nedostupne ugostiteljske objekte s jednom ili dvije stepenice.

P

ovodom Dana grada Zagreba, prva turistička agencija specijalizirana za osobe s invaliditetom - TravAbled, uz podršku Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, predstavila je pilot-projekt Slopey u Ulici Ivana Tkalčića. Riječ je o postavljanju 20 živopisnih, prijenosnih kosina koje će osobama s invaliditetom i svim osobama otežane pokretljivosti omogućiti ulazak u dosad nedostupne ugostiteljske objekte s jednom ili dvije stepenice. Pilotprojekt ostvaren je zahvaljujući velikoj stručnosti i logistici osoblja Kaznionice u Lipovici - Popovači te kontinuiranoj podršci i savjetovanju Turističke zajednice grada Zagreba i početak je budućih nastojanja da se Zagreb i druga atraktivna turistička odredišta u Hrvatskoj učine pristupačnim svim domaćim i stranim gostima. „Osobe s invaliditetom najveća su manjinska skupina turista u svijetu, stoga nije potrebno posebno isticati kako 650 milijuna redovnih putnika s pratnjom predstavlja

12

velik turistički potencijal za svaku zemlju. Smatramo da Republika Hrvatska ima mnogo prostora razviti se u zemlju predvodnicu pristupačnog turizma, ne samo regije nego i cijele Europe. Unatoč današnjim trendovima i uskoj specijalizaciji turističkih djelatnika na pojedine grane turizma, važno je istaknuti da održivim razvojem pristupačnog turizma profitiraju sve turističke grane te brojni drugi gospodarski subjekti povezani s turizmom“, ističe Siniša Kekić, voditelj poslovnice TravAbled. Turistička agencija TravAbled započela je suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba upravo iz razloga da pomogne učiniti svoj grad što pristupačnijim i što dojmljivijim turističkim odredištem, napominje idejni začetnik projekta Stipe Splivalo. „Iz naših nastojanja da unaprijedimo turističku ponudu dostupnu svim turistima iznikao je projekt Slopey, koji svojom jednostavnošću, raznovrsnošću i univerzalnošću primjene osvaja na prvu. Posebno nam je drago da

su u TZGZ-u podržali Slopey i da, dijeleći viziju o pristupačnijem Zagrebu, zajedno radimo prve korake ka promociji srednjoeuropskih vrednota duboko ukorijenjenih u duhu našeg tisućljetnog grada. Smatramo da će grad Zagreb postavljanjem kosina „Slopey“ pozitivnim i afirmativnim primjerom potaknuti brojne inkluzivne promjene u našem društvu koje će unaprijediti ne samo turističku ponudu grada nego i kvalitetu ugostiteljskih usluga dostupnih svim građanima“, zaključuje Stipe Splivalo.


13


motivacija kadra

Mislite da možete - i moći ćete!

Piše: Dijana Klekar, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

Koliko ste odluka donijeli, a da ih niste proveli? Koliko ste puta rekli da ćete nešto napraviti, ali niste poduzeli ništa da to i ostvarite? Jednostavno niste bili dovoljno motivirani da se pokrenete. No ukoliko imate jak motiv stvari se naglo mijenjanju

M

otivacija je nešto što svi žele, ali često nisu sasvim sigurni što to je. Mnoštvo je različitih definicija kojima se pokušava razjasniti misterij motivacije. No s jednim se svi slažu - da bi bili motivirati moramo imati motiv koji će nas potaknuti da se pokrenemo. Koliko ste odluka donijeli, a da ih niste proveli? Koliko ste puta rekli da ćete nešto napraviti, ali niste poduzeli ništa da to i ostvarite? Jednostavno niste bili dovoljno motivirani da se pokrenete. No ukoliko imate jak motiv stvari se naglo mijenjanju. Zato su mnogi u situacijama kada im je bilo ozbiljno narušeno zdravlje napravili drastične preokrete u svom životu. MOTIVACIJA ILI MANIPULACIJA Vrlo često možemo zamijeniti manipulaciju za motivaciju. Manipulacija je navođenje nekoga da učini nešto samo zato što vi želite da on/ona to učini dok je motivacija navođenje nekoga da učini nešto zato što on/ona to želi učiniti. Razlika je velika. Samo osoba koja želi nešto učiniti, i ima jak motiv da to i učini,

14

nešto će i napraviti. Motivirana osoba je, u pravilu, pozitivna osoba. Njezin je stav pozitivan, motiviran ciljem i nadahnut uspjehom. Ona komunicira s entuzijazmom, govori o budućnosti, o tome što planira ili što će napraviti. Koliko puta ste čuli riječi kao što su: „Ne mogu …“; ili „Nisam ja te sreće“; ili „Prestar/a sam za…“. Svatko od nas ima izgovore za mnogo toga. Želite li biti motivirana osoba onda u svom mozgu trebate 'skladišti' pozitivne, a ne negativne poruke, jer što stavimo u njega dobiti ćemo kasnije natrag. DEVET ZAKONA MOTIVACIJE U knjizi Motivirani za uspjeh Richarda Dennyja možemo naći 9 vrlo zanimljivih zakona motivacije. Prvi zakon kaže da moramo biti motivirani da bismo mogli motivirati druge. Ako ste bezvoljni, negativni i nemate jasan cilj što želite postići ili napraviti, teško da će drugi imati volju učiniti nešto za Vas.


„Ako misliš da si pobijeđen – pobijeđen si! Ako misliš da nisi – nisi! Želiš li pobijediti, ali misliš da ne možeš – gotovo je sigurno da nećeš moći. Životne bitke ne dobivaju uvijek jači ili brži, ali prije ili kasnije pobjeđuje onaj tko misli da može.“

Drugi zakon glasi: za motiviranje je potreban cilj. Mali broj ljudi ima ciljeve. U procesu selekcije, jedno od češćih pitanja je: „Što želite postići za tri do pet godina?“ jer se iz odgovora vrlo lako može procijeniti ima li osoba jasno postavljenu viziju sebe i svojih postignuća. Nažalost, najčešći odgovor koji čujemo je: „Ne znam“. Nema ispunjenja vizije bez akcije, a akcija bez vizije samo je gubitak vremena. Pa zašto bi onda potencijalni poslodavci gubili vrijeme s osobom koja ni sama ne zna što želi postići. Treći zakon kaže jednom uspostavljena motivacija nije vječna. Ni motivacija ni pozitivan osjećaj nisu trajni. Na njima treba svakodnevno raditi. Vježbajte s osmjehom. Kažu da se osmijeh vidi i putem telefona, pa kad vam isti zazvoni udahnite dva - tri puta, nasmijte se i onda se javite na telefon. Mogli biste se jako iznenaditi, jer čak i male stvari poput osmjeha, koji ne košta ništa, imaju veliki pozitivan učinak. Četvrti zakon glasi: za motivaciju je potrebno priznanje. Ovo je vrlo važan zakon jer svi volimo i trebamo priznanja. Pohvalite li crtež svoga djeteta, nakon toga ćete zasigurno dobiti još mnoštvo novih crteža. Priznanje motivira, osobito ako je iskreno. Često priznanje zamjenjujemo s nagradom u obliku novca ili nekog drugog materijalnog dobra. Nažalost, novac je motivator koji vrlo kratko traje i, ukoliko ga nema dovoljno, može biti vrlo snažan demotivator. Ako smo do dobivanja novčane nagrade u iznosu koji ne smatramo zadovoljavajućim i bili motivirani za svoj rad, nakon toga sigurno više nećemo biti.

Osmi zakon kaže da svatko može biti motiviran. Svatko ima svoj 'motivacijski upaljač', samo trebamo naučiti kako se pali i čime. Jedna od najpoznatijih motivacijskih teorija, koja nam daje uvid u motivacijske upaljače pojedine osobe, je Maslowljeva teorija hijerarhije potreba. Ona kaže da svi ljudi imaju primarne fiziološke potrebe kao što su hrana, voda i kisik čije zadovoljenje je nužno za opstanak. Također, svi ljudi imaju temeljnu psihološku potrebu kao što je potreba za sigurnošću, redom, poretkom i strukturom. Tek kada su zadovoljene ove prve dvije potrebe dolazi do zadovoljavanja ostalih potreba, a to su potreba za pripadanjem i ljubavi, potreba za poštovanjem i samopoštovanjem te potreba za samoostvarenjem kada ostvarujemo i iskorištavamo sve svoje kapacitete, potencijale i talente. Zapitajte se što je Vaš 'motivacijski upaljač', što Vas motivira? Deveti zakon kaže da osjećaj pripadnosti grupi motivira i zato tijekom života stalno pripadamo nekoj grupi, bilo da se radi o razredu ili sportskom timu, obitelji ili vjerskoj zajednici ili, pak, kompaniji gdje radimo u nekom odjelu ili timu. Ponekad osjećaj pripadnosti grupi može biti toliko jak motiv da može dovesti i do nekih ne baš zakonski prihvatljivih situacija. Završit ću ovaj tekst mudrom izrekom jednog anonimnog pisca: „Ako misliš da si pobijeđen – pobijeđen si! Ako misliš da nisi – nisi! Želiš li pobijediti, ali misliš da ne možeš – gotovo je sigurno da nećeš moći. Životne bitke ne dobivaju uvijek jači ili brži, ali prije ili kasnije pobjeđuje onaj tko misli da može.“

Peti zakon kaže da sudjelovanje motivira. Isprobajte ovaj zakon tako da uključite svoje sustanare u kućanske poslove na način da sami odaberu poslove koje će raditi i tako preuzmu vlasništvo nad njima. Kako im ne bi ostavili previše mašti na volju, napravite popis poslova koji se trebaju napraviti i dozvolite im da sami odaberu onaj koji žele. Cilj je da ih uključite, a ne 'naredite' što trebaju napraviti. Šesti zakon glasi: motivira nas spoznaja da napredujemo. I ovo je još jedan vrlo važan zakon. Ako vidite da napredujete i postižete uspjeh bit ćete motiviraniji, a ako pak nazadujete bit ćete demotivirani. Naša je osobina da nas napredak motivira kada vidimo da uspijevamo, želimo ići još dalje i postići još više. Napravite popis svojih postignuća u privatnom životu ili poslu, hobijima, sportu i interesima i tako spoznajte svoje uspjehe. Neka vam oni budu poticaj za nove. Sedmi zakon glasi: izazov nas motivira ako možemo pobijediti. Izazov je motivator samo ako osjećamo da postoje realni izgledi za uspjeh. Ako imalo sumnjamo da možemo pobijediti, nećemo prihvatiti izazov i pronaći ćemo mnoštvo izgovora za svoju odluku.

15


financije i porezi

Novi kolektivni ugovor ugostiteljstva Bitna razlika od starog Kolektivnog ugovora, koji je bio u primjeni od svibnja 2002. godine, je u tome što su njime usklađena minimalna prava i obveze poslodavaca i radnika u ugostiteljskoj djelatnosti s novim Zakonom o radu, a koja eventualno nisu utvrđena zakonom ili drugim propisima.

P

rvog dana travnja 2015. godine na snagu je stupio „novi“ Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji je objavljen u Narodnim novinama 44/2015. Kolektivni ugovor nema proširenu primjenu na sve radnike i poslodavce u ugostiteljstvu na području Republike Hrvatske, već se primjenjuje samo na potpisnike Kolektivnog ugovora koji su članovi Hrvatske udruge poslodavaca-Udruge ugostiteljstva i turizma, Sindikata turizma i usluga Hrvatske te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Iako još uvijek nema proširene primjene Kolektivnog ugovora, zbog nadolazeće turističke sezone predstavnici sindikata ulažu dodatni napor za ponovnim uvođenjem istog na cijeli ugostiteljski sektor. Bitna razlika od starog Kolektivnog ugovora, koji je bio u primjeni od svibnja 2002. godine, je u tome što su njime usklađena minimalna prava i obveze poslodavaca i radnika u ugostiteljskoj djelatnosti s novim Zakonom o radu, a koja eventualno nisu utvrđena zakonom ili drugim propisima. Kolektivnim ugovorom je propisano kako trajanje preraspodijeljenog radnog vremena

16

Kolektivnim ugovorom je propisano kako trajanje preraspodijeljenog radnog vremena zaposlenika ne smije trajati dulje od 60 sati tjedno, a jednako tako je i usklađena definicija radnika s posebnim ovlastima, što je bitno jer se na njih ne primjenjuje Kolektivni ugovor. zaposlenika ne smije trajati dulje od 60 sati tjedno, a jednako tako je i usklađena definicija radnika s posebnim ovlastima, što je bitno jer se na njih ne primjenjuje Kolektivni ugovor.

RAD NA ODREĐENO Usklađivanja Kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu je bilo i kod Ugovora o radu na određeno vrijeme, gdje pored slučaja zamjene privremeno nenazočnog radnika, poslodavac smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu s istim radnikom na određeno vrijeme za sezonske poslove sa preraspodjelom radnog vremena za neprekinuto razdoblje duže od tri godine, ukoliko s radnikom sklopi ugovor o radu za stalne sezonske poslove. Nadalje: primjerice osnovna plaća za najjednostavnije poslove, kao što su poslovi čišćenja, dostave i slično, ne može biti niža od 36% prosječne isplaćene bruto plaće u Republici Hrvatskoj isplaćene u prethodnoj godini (trenutno 2.863,08 kuna). Kolektivni ugovor ugostiteljstva je sklopljen na godinu dana, a primjenjuje se od 1. travnja 2015. godine.

Pripremili: Krešimir Lipovšćak i Antonio Prtenjača, Crowe Horwath


17


intervju

Zajedničkim djelovanjem protiv nelojalne konkurencije Razgovarala: Marija Sedlar

Četiri tvrtke, koje su bile članice nekadašnje Gastro Grupe, osnovale su 2014. godine gospodarsko-interesnu udrugu HoReCa Grupu. Riječ je o vodećim tvrtkama u distribuciji alkoholnih i bezalkoholnih pića, opreme i pribora te drugih proizvoda za hotele, restorane i kafiće. O ciljevima udruživanja i dosadašnjem poslovanju razgovaramo s Igorom Jukićem, direktorom HoReCa Grupe. Malo više od godinu dana prošlo je od osnutka HoReCa Grupe. O kakvoj se grupaciji radi, tko ju je osnovao i s kojim ciljem? Prije godinu dana tvrtke Apfel iz Makarske, Ba-com iz Splita, Bijelić Co iz Osijeka i Stridon promet iz Zagreba osnovale su HoReCa Grupu. Cilj je bio našim kupcima osigurati što kvalitetniju ponudu što kvalitetnijih proizvoda po najnižim mogućim cijenama. Takvim pristupom profitirali su naši kupci, a članice Grupe ostvarile su stabilno poslovanje i primjeren rast, kao i mogućnost daljnjeg razvoja i ulaganja u hrvatsko gospodarstvo kroz suradnju s domaćim i stranim proizvođačima.

Što je danas u fokusu Grupe? Fokus HoReCa Grupe u ovim je trenutcima osiguranje konkurentnosti i zaštita poslovanja od nelojalne konkurencije te razvoj novih kategorija.

Koliki promet Grupa zajedno ostvaruje i koliko zaposlenika broji? Gdje vidite prostor za rast? HoReCa Grupa je 2014. godinu završila s prihodom od 850 milijuna kuna te 550 zaposlenika. Aktivni broj kupaca koje trenutno snabdijevaju članice HoReCa Grupe je cca 5.000. Prostor za rast svakako vidimo u novim kategorijama i novim tržištima.

18


Kako ocjenjujete prvih 15 mjeseci poslovanja? Što je članicama donijelo članstvo u HoReCa Grupi i kako im je olakšano poslovanje? S obzirom na tržišne okolnosti i preslagivanja koja su se dogodila na tržištu HoReCe i pad potrošnje, možemo biti i više nego zadovoljni s rezultatima. Što se tiče članica HoReCa Grupe, članstvo je svima donijelo bolje uvjete nabave te osiguralo bolju konkurentnost na samom tržištu i jaču pregovaračku poziciju kod dobavljača.

Imate li novih zahtjeva za učlanjenjem u Grupu i planirate li širenje članica? Trenutno nemamo u planu učlanjivanje novih članica. Cilj nam je prvenstveno maksimalno povećavanje kvalitete i širenje na tržištu. Moram istaknuti da interesa, pa i razgovora ima, a ukoliko dođe do širenja, to će svakako biti na područjima gdje sada nisu prisutne članice HoReCa Grupe.

S kojim se izazovima/problemima susrećete pri svakodnevnom poslovanju? Najveći problem u ovom trenutku je nelojalna konkurencija koja urušava tržište HoReCe.

Koje su karakteristike HoReCa tržišta u Hrvatskoj? U kojem smjeru će se, prema Vašem mišljenju, razvijati? Vidite li mogućnost novih udruženja? HoReCa tržište u Hrvatskoj je dosta specifično i distribucijski zahtjevno. Uz trend nelikvidnosti i dumping cijena, neminovno je da će doći do daljnjeg preslagivanja na tržištu i jasno da će ostati samo oni najbolji, a HoReCa Grupa je definitivno jedna od tih. Razni modeli udruživanja su svakako jedan od načina opstojnosti na tržištu.

Kako su kriza i recesija utjecali na poslovanje sektora? Gospodarska kriza i recesija, kako i u drugim sektorima tako i na tržište HoReCe, utjecali su padom potrošnje. Uz to, prošla je godina bila dosta kišovita u ljetnom periodu, a faktor vremena igra jako veliku ulogu u potrošnji HoReCa kanala.

HoReCa tržište u Hrvatskoj je dosta specifično i distribucijski zahtjevno. Uz trend nelikvidnosti i dumping cijena, neminovno je da će doći do daljnjeg preslagivanja na tržištu i jasno da će ostati samo oni najbolji, a HoReCa Grupa je definitivno jedna od tih. Razni modeli udruživanja su svakako jedan od modela opstojnosti na tržištu. Koje su kategorije zabilježile najveći rast, a koje pad? S obzirom na kompleksnost tržišta, raznolikost kupaca i specifičnosti svake regije, što se tiče same potrošnje teško je striktno reći koja kategorija ima najveći pad, a koja rast. Prema istraživanjima koje dobivamo, svakako se javlja rast u kategorijama koje su bazirane na prirodnim i zdravim sastojcima.

Planovi HoReCa Grupe za nadolazeću sezonu? Za narednih nekoliko godina? Sezona za ovu godinu je skoro pa pripremljena, potpisani su ključni ugovori, prva punjenja su krenula. Kroz narednih nekoliko godina cilj nam je osigurati dužu sezonu zajedno s našim partnerima te koliko - toliko smanjiti utjecaj vremena na samu potrošnju u HoReCa kanalu, a to su svakako novi sadržaji i programi koji nisu podložni utjecaju vremena. Isto tako, imamo plan razvijati se u segmentu hrane i ugostiteljske opreme.

19


sajam vina i delicija

Vinski podrum u Splitu mjesto koje se ne propušta

Piše: Alma Radoš, PR i marketing ekspert

Autori fotografija: Paun Paunović, Nikola Vilić i Duje Klarić / Cropix

Svakog svibnja Dioklecijanovi podrumi u Splitu dva se dana pretvaraju u Vinski podrum, u čijoj ponudi uživa oko 5 tisuća posjetitelja među kojima su većinom stranci. Riječ je o sajmu vina i delicija kojeg organizira Slobodna Dalmacija uz suorganizaciju Udruženja “Vino Dalmacije“.

20

K

ako piti ili kako ne piti, postoji li pritom razlika između muškaraca i žena, koje su koristi i štete od vina, mogli su saznati sudionici radionice “Vino i zdravlje“, održane krajem svibnja u prekrasnom ambijentu Hotela Vestibule Palace, u okviru Trećeg sajma vina i delicija “Vinski podrum“ u Splitu. Prof. dr. sc. Mladen Boban, sa splitskog Medicinskog fakulteta, na zanimljiv i vrlo popularan način približio je biološke mehanizme korisnih učinaka vina na kardiovaskularni sustav. Tom prilikom je kazao da je još sedamdesetih godina dokazano kako je smrtnost opadala rastom potrošnje vina, osobito u Francuskoj. Čak su istraživanja otkrila kako ljudi koji ne piju vino uopće nisu boljeg zdravlja od onih koji piju umjereno. UMJERENO PIJENJE “Što je to umjereno pijenje? Studije kažu da je to kod muškaraca konzumiranje 25 do 40 grama alkohola, a kod žena nešto manje. Drugim riječima tri decilitra vina kod muškaraca, a 1,5 decilitar kod žena“, kazao je

profesor Boban te odmah dao odgovor na pitanje što je to korisno pijenje. “Kada je riječ o učincima vina na zdravlje, korisno pijemo kad pijemo uz jelo, a to je osnova mediteranske prehrane. Upravo u

tom načinu prehrane vino je na čelu kolone po pozitivnim učincima na zdravlje. A mediteranska kultura prehrane nije ništa druga nego kultura umjerenosti. Kada popijemo jednu čašu crnog vina jednako je kao da


Kada je riječ o učincima vina na zdravlje, korisno pijemo kad pijemo uz jelo, a to je osnova mediteranske prehrane. Upravo u tom načinu prehrane, vino je na čelu kolone po pozitivnim učincima na zdravlje. smo popili sedam čaša narančinog soka, 20 čaša jabučnog soka ili deset čaša bijelog vina. Ako postavimo pitanje crno ili bijelo, na prvi pogled izgleda da je crno vino zdravije, no dugoročni rezultati nisu jasni“. Stoga je profesor Boban i pokrenuo opsežan projekt “Biološki učinci vina: tehnologija maceracije, dealkoholizacija i starenje vina“, a u potrazi za vrhunskim vinskim kućama koje bi ga pratile u tom projektu odabrao je “Krauthaker – vinogradarstvo i podrumarstvo“ u kontinentalnom dijelu te Vinograde Volarević u Dalmaciji. “Kao suradnik na ovom velikom projektu želja mi je povezati poduzetništvo, tehnologiju i znanost. Važno je istaknuti da se u projektu odabrala jedna sorta, isti uvjeti rasta iz jednog vinogorja. U našem slučaju riječ je o sorti plavac mali iz najmlađe vinogradarske regije Komarna, u posjedu Vinograda Volarević. Vinograd obitelji Volarević odabran je zbog ekološke proizvodnje, vrhunske tehnologije, visokih proizvodnih standarda, iznimnog položaja i kvalitete vinograda. U radu na projektu trebali bismo dobiti rezultate koji će dati odgovore na mnoga pitanja, između ostalog i onoga koje je vino bolje – bijelo ili crno. Nadam se da će ovaj projekt pobuditi svijest o umjerenoj konzumaciji vina koje iznimno pozitivno utječe na zdravlje i kardiovaskularni sustav. Mislim da je končano došlo vrijeme da počnemo brinuti o sebi

i svom zdravlju“, kazao je Josip Volarević, mladi enolog u Vinogradima Volarević te zaključio kako bi u našoj zemlji trebalo godišnje proizvesti 300 milijuna hektolitara vina

kad bi Hrvati pili u prosjeku 1,5 decilitara dnevno. Za usporedbu, trenutna prosječna proizvodnja kreće se od 102 do 104 milijuna hektolitara.

21


turistièki potencijali U okviru Trećeg sajma vina i delicija posebna pozornost poklonjena je dalmatinskim sortama od najpoznatijih i najrasprostranjenijih do onih manje poznatih poput imotske kujundžuše. U godini koja nije bila najbolja za bijele dalmatinske sorte, kujundžuša se pokazala najuspješnijom. posebnim karakterom. Tako su u Kujundžuši Vinarije Grabovac dominirali cvjetni tonovi, u onoj iz Podruma Jukić naglašena je mineralnost, dok je Kujundžuša Podruma Šimunović iznimno voćna i osvježavajuća. Priča o kujundžuši završila je kušanjem Kujundžuše sur lie 2011., također iz Vinarije Grabovac koja je pokazala svu podatnost ove sorte za odležavanje u hrastovim bačvama istaknuvši njezinu moć i karakteristike.

VINO ZA DUGO TOPLO LJETO U okviru Trećeg sajma vina i delicija posebna pozornost poklonjena je dalmatinskim sortama od najpoznatijih i najrasprostranjenijih do onih manje poznatih poput imotske kujundžuše. O toj zanimljivoj sorti govorio je Zoran Pejović, sommelier i suvlasnik Paradoxa i Paradigme, omiljenih splitskih enogastro odredišta u kojima ne uživaju samo Dalmatinci nego i turisti koji znaju cijeniti vrhunska vina i odlična jela. Već u nazivu radionice “Kujundžuuša – bijela princeza Dalmatinske zagore“ dalo se naslutiti da je riječ o vrhunskoj sorti čije vrijeme tek dolazi. Ova sorta iznimne svježine daje harmonična, lagana i lepršava vina s blagom mineralnošću i nježnim voćnim tonovima. Izvrsno se sljubljuje s bijelom ribom, plodovima mora, laganim sirevima i salatama te jelima od šparoga, a zbog osvježavajućeg karaktera može se pijuckati tijekom čitavog dana i u vrućim ljetnim mjesecima. U godini koja nije bila najbolja za bijele dalmatinske sorte, kujundžuša se pokazala

22

najuspješnijom, a to se potvrdilo i na radionici u Dioklecijanovim podrumima. Tri kujundžuše iz 2014. pokazale su zavidnu kvalitetu i svježinu, no svaka od njih isticala se

VINSKI TIMBAR DALMACIJE “Potencijal plavca maloga je izniman, no mnogi stranci obično ostanu zbunjeni pri prvom susretu s njim jer je on za većinu ljudi “divlji”, rustikalan, previše karakterističan. S jedne strane, donosi voćne note, a s druge, mnoštvo tanina te visoki postotak alkohola. No, ta egzotičnost istodobno mu je i glavna prednost, iako na stranim tržištima još uvijek bolje prolaze pošip ili babić koji su puno harmoničniji“, kazala je Maja Vehovčić, sommelierka iz Samobora koja je u okviru


Vinskog podruma vodila radionicu “Vinski timbar Dalmacije“. Za one koji ne znaju, timbar znači pečat, a ništa karakternije, vjernije i bolje ne opisuje stoljetnu tradiciju dalmatinskih težaka i njihov način života od vina odnjegovanih na dalmatinskom kršu. Ako je netko posumnjao da će Samoborka odraditi dobar posao kad su u pitanju dalmatinska vina, odmah ćemo ga razuvjeriti činjenicom da je radionica bila iznimno uspješna, a Maja ima itekako iskustva u proizvodnji i marketingu kao dio tima Suhe Punte, primoštenske vinarije s odličnim Prošekom i Babićem Gracin te zanimljivom Kontrom, kupažom Gracinovog Babića i Kiridžijnog Dingača. Na radionici su kušana vina nekih od najboljih regionalnih proizvođača okupljenih u udruženju “Vino Dalmacije“, koja su pokazala svu raskoš i različitost dalmatinskih

sorti. Poznati vinari poput Marije Mrgudić Bure, Vedrana Kiridžije, mladih Grabovaca, Tihomira Šimunovića i Andre Tomića aktivno su sudjelovali na radionici i podijelili svoje impresije na oduševljenje ljubitelja njihovih vina. Andro Tomić s radošću je reagirao i na radionici “Fenomeni pjenušaca u Dalmaciji“. “Možemo reći kako se u Dalmaciji dogodio kvalitativni skok u proizvodnji vina, a pritom prvenstveno mislim na pjenušce. Zašto? Zato što ih do sada nije niti bilo“. Voditelj radionice Roko Bekavac, sommelier iz Paradigme i Paradoxa, kazao je kako mu zadatak

DEGUSTACIJA U POVIJESNOM AMBIJENTU Degustacija vina u najljepšem povijesnom ambijentu – 1700 godina starim Dioklecijanovim podrumima, jedinstveno je iskustvo za sva osjetila. Posjetitelje Trećeg sajma vina i delicija “Vinski podrum“, održanom 22. i 23. svibnja, oduševila je selekcija najboljih delicija, vrhunskih vina i šampionskih maslinovih ulja, a na jednome mjestu osjetili su svu ljepotu i bogatstvo klime, topografije i tla, pretočene u čaši pošipa, graševine, malvazije, šrkleta, babića, plavca malog, crljenka kaštelanskog (zinfandela), autohtonih, ali i internacionalnih sorti. Ova se manifestacija već tri godine održava u organizaciji najveće dnevne novine u Dalmaciji Slobodne Dalmacije i suorganizaciji Udruženja “Vino Dalmacije“, a na njoj nastupi više od stotinu vinara iz čitave Hrvatske te proizvođači delicija i maslinovih ulja.

nije nimalo lagan s obzirom da se u Dalmaciji - kad je o pjenušcima riječ, radi prvenstveno o fenomenu potrošnje, a ne proizvodnje. Iako se broj pjenušaca u ovoj regiji može nabrojati na prste jedne ruke, riječ je o iznimno kvalitetnim vinima poput Bibichevog ili Grabovčevog bruta, Matuškovog Don Matea te ekskluzivnog Perlana nastalog od autohtone malvasije dubrovačke u podrumima obrta Silia Laeta koji na jug Dalmacije plasira u prosjeku tisuću butelja godišnje pa rijetki sretnici u njemu mogu uživati. Tijekom dvodnevnog druženja na Trećem sajmu vina i delicija “Vinski podrum“ održano je još niz zanimljivih radionica na kojima je bilo riječi o eksperimentalnim vinima Dalmacije s Instituta za mediteranske kulture i melioraciju krša, potom vinima srijemskog vinogorja koja je predstavila Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije dok su u vinima Iločkih podruma uživali polaznici vinske škole. Dukat je održao malu školu kušanja sira, a pelješka vinarka Marija Mrgudić Bura govorila je o Robertu Benmoscheu, Amerikancu i Obaminom osobnom prijatelju, velikom zaljubljeniku u Pelješac. Testirajući Zinfandel i Dingač iz njegovog vinograda s Pelješca u okviru radionice Hommage Benmoscheu dana je počast čovjeku koji je bio najveći promotor dalmatinskih i hrvatskih vina.

23


reportaža

Dalmacija Wine Expo festival s dvije adrese Festival s dvije adrese – u splitskom hotelu Radisson Blu i na Kačićevom trg u Makarskoj ponudio je više od 450 etiketa vina iz cijele Hrvatske. U Splitu su se družili pretežno profesionalci, a u Makarskoj je u formatu kasno popodnevnog i večernjeg programa najširoj javnosti bilo ponuđeno uživanje u vinu i zabavnim sadržajima.

O

vogodišnji Dalmacija Wine Expo okupio je u Splitu, tijekom dva dana u hotelu Radisson Blu, oko 450 etiketa vina iz cijele Hrvatske te stotinjak vinara. Vinari su se prvenstveno predstavili poslovnoj javnosti jer je splitski dio festivala namijenjen upravo njima – distributerima, uvoznicima, sommelierima, chefovima, novinarima, opinion makerima. Na listi akreditiranih posjetitelja bilo je nešto više od 300 osoba koje su uz mogućnost kušanja vina 'u miru' te izravnog razgovora s vinarima mogli posjetiti niz radionica. Tijekom dva dana održano je ukupno šest radionica dok su u šest renomiranih splitskih restorana održane gourmet večere. Riječ je o

24

Festival u Splitu posjetila je Jennifer Docherty, glavna buyerica britanske distributerske kuće Liberty koja je specijalizirana za HoReCa tržište. Docherty je nedavno dobila titulu Master of Wine, najprestižnije priznanje za vinske profesionalce.

poznatim splitskim restoranima Kadena, Zrno Soli, Bokeria, Paradigma, Adriatic Grašo te Caper grill hotela Radisson blu. Festival u Splitu posjetila je Jennifer Docherty, glavna buyerica britanske distributerske kuće Liberty koja je specijalizirana za HoReCa tržište. Docherty je nedavno dobila titulu Master of Wine, najprestižnije priznanje za vinske profesionalce. Na Dalmacija Wine Expo došla je zbog interesa da se hrvatska vina uključe u portfolio Libertyja. ZANIMLJIVI PREDAVAČI Kao jedan od predavača na radionicama, hrvatskoj se publici predstavio Miquel Hudin


koji je kasnih 90-tih započeo svoju vinarsku karijeru u vinariji oskarovca Francisa Forda Coppole, na povijesnom imanju Inglenook. U 2007. godini, nakon opsežnog putovanja po cijelom balkanskom poluotoku pokrenuo je seriju turističkih vodiča Vinologue, kojima je cilj učiniti vino svrhom turističkog putovanja. Trenutno boravi u Barceloni gdje piše za različite web stranice i publikacije, ocjenjuje vina i radi kao regionalni vinski konzultant.

Iz Italije je stigao Roberto Bartolomeo Lepori, član talijanske udruge sommeliera i novinar za neke od ponajboljih talijanskih specijaliziranih vinskih magazina kao što su Bibenda i Vitae. Na festivalu je bilo više američkih distributera te 40-ak srpskih medija. Tijekom dva dana, splitski dio festivala posjetilo je oko 1500 posjetitelja dok se u Makarskoj uz vina i glazbu družilo njih preko 3500.

25


edukacija

Dobar dan, mi smo WSET!

Pripremio: Kruno Filipović, Wine and Spirits Education Trust

Škola Wine and Spirits Education Trust za javnost je otvorena 1991. i od prve je godine gotovo podjednako preplavljena interesom profesionalaca i amatera. Danas se procjenjuje da više od pedeset tisuća polaznika godišnje prođe neki od WSET tečajeva u jednoj od šezdeset i dvije zemlje u kojima se tečajevi održavaju na 17 svjetskih jezika.

V

ino je fascinantan čovjekov proizvod. Koliko god tehnologija proizvodnje napredovala, vino vas uvijek višestruko nagrađuje za sav trud i ljubav koje uložite u njegovo stvaranje. Jednom kada ga dobro upoznate, lako ćete razlučiti njegovano vino od običnog masovnog proizvoda. Idealno mjesto da s upoznavanjem vina počnete, ili da ga razvijete, neki je od tečajeva Wine and Spirits Education Trusta. Kako je 30. svibnja ove godine obilježila dvije godine svoga rada u Hrvatskoj, WSET je škola koju sve manje treba predstavljati. Namijenjena profesionalcima i ljubiteljima vina i žestokih pića, ova je škola u vrhu svjetske edukacije već duže od pola stoljeća. Izravno je povezana s titulom najvećeg prestiža u vinskom biznisu 'Master of Wine' pa tako u nadzornom odboru uvijek sjedi barem jedan

26

Sve je počelo 1969. kada su WSET osnovali Wine & Spirit Association’s Education Committee i Vintners’ Company. Izvorna je svrha škole bila educiranje ljudi koji su u poslu trgovanja vinima i žestokim pićima. član Instituta 'Master of Wine', a diploma (Level 4) WSET-a dovoljan je preduvjet pohađanju škole za titulu 'Master of Wine'.

POČECI WSET-a Sve je počelo 1969. kada su WSET osnovali Wine & Spirit Association’s Education Committee i Vintners’ Company. Izvorna je svrha škole bila educiranje ljudi koji su u poslu trgovanja vinima i žestokim pićima. Kako je Velika Britanija jedan od najvećih uvoznika vina u svijetu, presudno je bilo da je razina znanja i kvaliteta informacija kojima se u ovoj školi barata beskompromisna. Takvo je ulaganje u kadar povratno trebalo garantirati sigurnost investicija u vino i nije se olako shvaćalo. Dugo je vremena ova razina znanja bila dostupna samo odabranima. Javnost nije imala pristup. No vremenom je škola postala vrlo cijenjena i poželjna među poduzetnicima u područjima koja okupljamo pod nazivom HoReCa. Konačno je 1991. škola otvorena za


ovoga tečaja. Ovladate li ovim znanjem, zaista ste u dobroj mjeri samostalni u baratanju vinima iz svih krajeva svijeta. Upoznajte porijeklo cijenjenih svjetskih sorti i vinske regije koje u proizvodnji vina od tih sorti postižu neke od najboljih rezultata. Kuša se ukupno 48 uzoraka vina i žestokih pića iz većine glasovitih vinskih zemalja i ulazi u osnove proizvodnje žestokih pića. Prolazi se kroz većinu najvažnijih pojmova i termina koji se u trgovini vinima koriste. Objašnjavaju se WSET tehnike kušanja kroz koje se uči osnovama sortnih i stilskih značajki.

Diplome koje WSET izdaje svjetski su prepoznate i priznate. Sve je češće moguće čuti da je preduvjet za kakvo poželjno radno mjesto u ugostiteljstvu upravo jedan od ovih cijenjenih tečajeva. Dovoljno je da o kupovini vina razmišljate kao o ulaganju, onako kako je to u svojim počecima činila i ova škola i shvatit ćete vrijednost informacija i diploma koje ona nudi.

javnost i od prve je godine gotovo podjednako preplavljena interesom profesionalaca i amatera. Danas se procjenjuje da više od pedeset tisuća polaznika godišnje prođe neki od WSET tečajeva u jednoj od šezdeset i dvije zemlje u kojima se tečajevi održavaju na 17 svjetskih jezika. Brojke su to kojima nije lako parirati. TEČAJEVI U HRVATSKOJ Wine Academy Croatia, pod vodstvom Zorana Paunovića i Denisa Dražana Šunjića, ovlašteni je izvođač WSET-ovih programa i u ovom trenutku nudi tri temeljna tečaja u Hrvatskoj – WSET Level 1 Award in Wines i WSET Award in Wines and Spirits Level 2 i Level 3. Prva je razina prilagođena ljudima koje vina zanimaju iz njihova vlastitog interesa i užitka, ali i onima koje njihov posao stavlja u položaj da vina preporučuju gostima kakvog ugostiteljskog objekta. U centru je pozornosti sigurnost baratanja temeljnim činjenicama iz vinskoga svijeta. Mnoge od početnih nedoumica koje izazivaju nesigurnost i time često odbijaju prosječne kupce ovdje se razrješavaju. Ljudi se upoznaju s osnovnim stilovima vina, cijenjenim i svjetski popularnim sortama i osnovnim pojmovima i nazivima s kojima će se ubuduće susretati. Nitko nije prošao kroz ovu školu a da nije čuo što stoji iza naziva Chablis, Rioja ili Soave.

DRUGA RAZINA Druga je razina znatno šira premda je još uvijek moguće tečaj upisati bez prethodnih certifikata. Podnaslov udžbenika druge razine – 'Gledati iza etikete' (Looking Behind the Label) vrlo dobro dočarava središte interesa

• Najprestižnija vinska edukacijska institucija • Dubinsko znanje o vinima • Sistematski pristup kušanju • Međunarodno priznata diploma • Djeluje u 62 zemlje svijeta • Više od 500.000 zadovoljnih studenata od osnutka

TREĆA RAZINA Treća je razina prvenstveno namijenjena profesionalcima, iako ne isključivo njima. Ovo je ujedno prva razina koja detaljnije uključuje vitikulturu u svoje gradivo i u pojašnjavanju stila i kvalitete vina prolazi kroz cijeli proces, od uzgoja loze do odležavanja vina u podrumu. Također, ovo je prva razina na kojoj je neophodno uspješno odraditi organoleptičku analizu da biste položili ispit. Osim onih najglasovitijih, ovdje su važne i manje poznate sorte koje mogu dati kvalitetna vina. Svim se važnijim vinskim zemljama poklanja puna pozornost i prolazi se kroz njihove osnovne vinske termine, zakone, uzgajivačke tehnike i najzastupljenije sorte i vinifikacijske tehnike. Detaljno se objašnjavaju osnovne metode proizvodnje pjenušavih, likerskih i slatkih vina. Većina glasovitih vinskih regija raščlanjuje se na dijelove i podregije, a većina glasovitih vinskih kupaža analizira se do zadnje sorte i postupka u proizvodnji. Kuša se gotovo dvostruko više uzoraka nego na drugoj razini. OBNAVLJANJE GRADIVA Ovako sustavan i temeljit rad na vinima izvan neke akademske institucije novina je u Hrvatskoj i interes očekivano raste. Gradivo se predano obnavlja i ne postoji opasnost od zastarjelih informacija. Naprotiv, većina novosti u vinskom svijetu vrlo brzo nađe svoje mjesto u udžbenicima WSET-a. Svi svjetski trendovi, sve mlade i ozbiljne vinske zemlje i regije kao i pojedinačni proizvođači, prije ili kasnije postaju dio gradiva ove svjetski priznate škole. Diplome koje WSET izdaje svjetski su prepoznate i priznate. Sve je češće moguće čuti da je preduvjet za kakvo poželjno radno mjesto u ugostiteljstvu upravo jedan od ovih cijenjenih tečajeva. Dovoljno je da o kupovini vina razmišljate kao o ulaganju, onako kako je to u svojim počecima činila i ova škola i shvatit ćete vrijednost informacija i diploma koje ona nudi. Svaki vinar koji svojim vinima daje svu pažnju, ljubav i znanje volio bi da u njegovim vinima uživa onaj koji tu pažnju, ljubav i znanje prepoznaje. Stvaranju takvog jednog trenda ili barem doprinosu takvom trendu teži upravo WSET, a budućnost u kojoj teroarska i artizanska vina s polica potiskuju ona generička, opravdano dijelom svojata.

27


reportaža

Istria Wine & Walk šetnja sa čašom vina Istria Wine & Walk dio je gourmet manifestacija klastera sjeverozapadne Istre koji se odvijaju tijekom turističke predsezone. Klaster sjeverozapadne Istre nudi posebnu gurmansku manifestaciju pa tako ljubitelji hrane i pića u svakom trenutku mogu pronaći promocije istarskih namirnica koje najviše odgovaraju njihovom nepcu.

P

rvi vinski pješački pohod pod imenom Istria Wine & Walk održan je 16. svibnja na području sjeverozapadne Istre, a sudjelovalo je gotovo 400 ljubitelja istarskih vina i delikatesa. Sudionici prvog pohoda iskusili su avanturu na 11 kilometara inspirativne šetnje prelijepim istarskim krajolikom, sa sedam okrepnih postaja, u društvu osam vrhunskih istarskih vinara i sedam lokalnih proizvođača i ugostitelja.

28

„Iznimno nam je drago da je prvi Istria Wine & Walk privukao toliku pažnju u svom prvom izdanju, što je dodatno potvrdilo atraktivnost sjeverozapadne Istre kao turističke i gourmet destinacije. Unatoč pesimističnim vremenskim prognozama, imali smo sreće pa je naša šetnja istarskim krajolikom bila obasjana suncem. Ovaj uspjeh nam je dodatna motivacija da nastavimo s održavanjem manifestacije i nastavimo s promocijom klastera sjeverozapadne Istre“, rekla

je Sanda Bravar, direktorica TZ Grada Umaga. Posjetitelji su na svakoj od sedam okrepnih postaja imali priliku kušati vina vrhunskih istarskih vinara te isprobati razne istarske specijalitete poput tradicionalnog pršuta, istarskog sira, tortelona i delikatesa od boškarina. Sladokusci su došli na svoje na zadnjoj postaji prije povratka u Buje i završetka prvog Istria Wine & Walka, gdje se nazdravilo uz tradicionalne istarske kroštule i fritule te nezaobilazni pjenušac.


Uz kušanje istarskih vina i delikatesa, sudionici su imali priliku obići vijugave ceste uz vinograde i maslinike, vidikovac s pogledom na planinske vrhove Ćićarije te park prirode Škarline smješten nadomak Brtonigle. Uz kušanje istarskih vina i delikatesa, sudionici su imali priliku obići vijugave ceste uz vinograde i maslinike, vidikovac s pogledom na planinske vrhove Ćićarije te park prirode Škarline smješten nadomak Brtonigle. Svi zainteresirani imali su priliku obići i izložbu „Teran“ u galeriji Tigor te još dva vinska podruma nadomak Brtonigle. Istria Wine & Walk dio je gourmet manifestacija klastera

sjeverozapadne Istre koji se odvijaju tijekom turističke predsezone. Klaster sjeverozapadne Istre nudi posebnu gurmansku manifestaciju pa tako ljubitelji hrane i pića u svakom trenutku mogu pronaći promocije istarskih namirnica koje najviše odgovaraju njihovom nepcu. Uz nedavne Dane istarskih šparuga, tijekom godine održavaju se i Dani švoja, Dani školjaka i Dani jadranskih lignji.

29


obljetnica

Svpetrvs Hoteli – 15 godina u Waterman International grupi Waterman International uložio je više od 40 milijuna eura u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata. Tako su u potpunosti obnovljene sve smještajne jedinice s dvije na četiri zvjezdice te su izgrađene 132 nove smještajne jedinice, izgrađen je prvi amfiteatar u Supetru s 500 sjedećih mjesta te četiri nova restorana.

S

vpetrvs hoteli ovih dana svečano obilježavaju 15 godišnjicu uspješnog poslovanja u sklopu Waterman International grupe. Uoči svečanog obilježavanja 15. godišnjice, Marijan Dužić, predsjednik Uprave Svpetrvs Hotela, izjavio je: „U Supetar sam prije 15 godina došao s vizijom da ovdje napravimo nešto veliko. Danas s ponosom mogu reći da smo ostvarili značajne pomake; turizam u Supetru podigli na višu razinu, produžili sezonu koja kod nas počinje već u ožujku i završava početkom studenog, dok nam neki objekti rade i cijelu godinu. Tijekom godine zapošljavamo 105 zaposlenika, od kojih je 80 posto zaposlenika s otoka Brača,

30

dok u sezoni sa sezonskim radnicima taj broj ljeg pozicioniranja na turističkoj karti svijeta!“ raste na 400. Ponosni smo što je popunjenost naših kapaciteta već sada na razini višoj od 90%. Investirali smo značajne iznose, a na tome ne planiramo stati. Već sad u planu imamo izgradnju novog hotela, vodenog parka, wellnesa i garaže koju će moći koristiti i naši gosti, ali i građani Supetra. Nažalost, kao i svi investitori u Hrvatskoj, suočavamo se s preprekama koje birokratizirani aparat stavlja pred nas, ali mi imamo jasnu viziju i s našim projektima planiramo nastaviti i dalje! Razvoj turizma, nova radna mjesta koja će osigurati novi projekti, neophodni su za daljnji razvoj Grada Supetra, Otoka Brača u cjelini, ali i bo- Hotel 8 prije obnove


VRHUNSKA USLUGA Od dolaska u Hrvatsku i kupnje Svpetrvs Hotela 2000. godine, Waterman International je uložio više od 40 milijuna eura u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata. Tako su u potpunosti obnovljene sve smještajne jedinice s dvije na četiri zvjezdice te su izgrađene 132 nove smještajne jedinice, izgrađen je prvi amfiteatar u Supetru s 500 sjedećih mjesta i pozornicom za 20 izvođača, četiri nova restorana dok su tri postojeća renovirana, a sve kuhinje su renovirane u skladu s HACCP standardom. Renovirana su i dva postojeća bazena i izgrađeno je sedam vanjskih bazena koji su kompletno opremljeni, izgrađen je Island spa te dva wellness i fitness centra. Sve plaže su uređene i opremljene po europskim standardima uređenja i održavanja plaža, a njihova je čistoća potvrđena i uručenjem Bijele Zastave od strane GUWAA udruge (Global Underwater Awareness Association). Izgrađena je i polivalentna dvorana – teatar Palma za kongrese i animaciju gostiju, mini klub za djecu i klub za tinejdžere, uređen je parking za 500 automobila te sustav za skupljanje oborinskih voda i njihovo iskorištavanje za navodnjavanje. U svim svojim investicijama Svpretrvs Hoteli vode se načelima ekološki održivog poslovanja i brige o okolišu kako bi svojim gostima, ali i građanima Supetra,

Svpetrvs Hoteli jedinstven su spoj turističkog resorta, naselja mobilnih kućica, hotela namijenjenog odraslim gostima te Vacation Ownership koncepta. Svojim gostima pružaju vrhunsku uslugu sukladno njihovim željama i zahtjevima te tako omogućuju jedinstven doživljaj stila života na otoku. pružili vrhunsku uslugu u skladu s najvišim standardima struke. HOTEL 8 U 2014. godini dvije najznačajnije investicije su bile potpuna obnova Hotela 8 u centru

Supetra s 28 smještajnih jedinica, otvorenim bazenom, saunom, restoranom i posebnim pogledom na zalazak sunca te Waterman Beach Village koji je u potpunosti obnovljen s 43 mobilne kućice koje mogu primiti do 6 ljudi, novom recepcijom i restoranom te potpuno uređenom plažom. Hotel 8, koji je otvoren cijelu godinu, ima i jednu od najekskluzivnijih Vila na dalmatinskim otocima. Svih ovih godina vodstvo Svpetrvs Hotela imalo je i ima jasnu viziju – unaprijediti razvoj turizma u Supetru te što bolje pozicionirati taj grad i otok Brač na turističkoj karti svijeta. Ispravnost takve vizije i poslovanja potvrđuju i rezultati ostvarenog broja noćenja koji se od 2000. godine to 2015. godine gotovo udvostručio.

U posljednjih 15 godina promijenila se i struktura gostiju te su tako danas najzastupljeniji gosti iz Njemačke, Francuske, Švedske, Norveške, Slovenije i Mađarske. VACATION OWNERSHIP Svpetrvs Hoteli jedini su koji se u Hrvatskoj bave i Vacation Ownershipom, što podrazumijeva ustupanje prava korištenja smještajne jedinice gostu na 30 ili 15 godina na način da ju on koristi svaku drugu godinu. U sklopu ovog koncepta, Svptrvs Hoteli imaju više od 3500 članova koji su većinom izvan Hrvatske, a prednost ovakvog oblika turizma je da gost ne mora dolaziti svih 30 godina u Supetar već svoj tjedan može zamijeniti za neku drugu lokaciju od njih više od 2000 diljem svijeta koje se nalaze u portfelju Interval International agencije – jedne od dvije vodeće svjetske agencije za razmjenu. Svpetrvs Hoteli jedinstven su spoj turističkog resorta, naselja mobilnih kućica, hotela namijenjenog odraslim gostima te Vacation Ownership koncepta. Svojim gostima pružaju vrhunsku uslugu sukladno njihovim željama i zahtjevima te tako omogućuju jedinstven doživljaj stila života na otoku. U samo godinu dana poslovanja, Hotel 8 osvojio je brojne međunarodne nagrade; adults only - booking.com - Award of excellence, TripAdvisor award prema kojoj je među 25 najboljih hotela s doručkom u Hrvatskoj. Istovremeno, Svpetrvs hoteli nagrađeni su nagradama: Thomas cook proven quality award, TripAdvisor Travelers’ choice award, TripAdvisor- Award of excellence, Holiday Check award- one of 99 worldwide best hotels in category of family hotels.

31


savjetnik

Pripremite se za nove generacije turista

Piše: Mgr. Anica Đokić, MBA, anicadj@seznam.cz

Oni su sigurni u sebe, svoje mišljenje i očekivanja, i sa sigurnošću će tražiti što im je bilo obećano u ponudi, neće oprostiti male grijehe poput sobe bez balkona, plažu do koje treba duže hodati ili buku s ulice. S obzirom da se s tehnologijom druže od ranog djetinjstva, ako im se nešto ne sviđa, vrlo lako će to podijeliti sa svim svojim prijateljima i poznanicima s kojima su stalno u vezi.

K

oliko je važno poznavati svoje goste, turiste, dokazuje i činjenica da se ovom temom bavi veliki broj akademika i marketinških stručnjaka. Male države obično nemaju dovoljno novca ili pristupa velikom broju gostiju i velikim istraživačkim projektima, ali je moguće crpiti znanje od velikih istraživača koji svoja znanja vole objavljivati u znanstvenim časopisima. Ovdje mislim 'velikih' po obimu istraživanja. Ovaj bih put rado crpila podatke iz nekoliko studija zasnovanih na teoriji generacijskih razlika među ljudima. Teorija generacijskih razlika zasnovana je na sociološkim istraživanjima polovinom 20. stoljeća koja su ustanovila da smo u svom životnom razvoju najviše podložni utjecajima događaja u društvu između 17. i 24. godine. To znači da svjetska događanja, krize, nepogode ili, pak, sretni događaji koje pratimo u ovoj životnoj dobi, formiraju i uvjetuju naše

32

ponašanje tijekom cijelog života. Na sociološkom istraživanju je onda baziran ogroman broj marketinških i ekonomskih istraživanja, s obzirom da veliki dio današnjeg životnog stila čine upravo izbori u ovom području. Turizam je svoj veliki uspon i razvoj doživio upravo zahvaljujući ponašanju generacije koja se rodila poslije drugog svjetskog rata, s nadom u bolju, svjetliju budućnost i sa željom da se okruži lijepim stvarima i provede život u bogatstvu kako stvari, tako i doživljaja.

među 1939. i 1955. - ova generacija i dalje putuje, ali sve manje. Ipak je puno toga što se u turizmu primjenjuje i dalje orijentirano uglavnom upravo na ovu, već ostarjelu i umornu generaciju. Generacija njihove djece, u literaturi poznata kao generacija X, već je skoro u mirovini, a prihvatila je bez pogovora brojne karakteristike usluga i ponude u turizmu. Ali, sljedeće generacije – generacija Y i one koje stižu iza nje, imaju vrlo jasna očekivanja i vrlo malo strpljenja.

BABY BOOMERS Američka generacija koja je prema tome, u vjeri u bolju budućnost, stvarala obitelj i svijet oko nje, u literaturi se obično naziva „Baby Boomers“. To je prva generacija kojoj je putovanje bilo dostupno i tehnološki i financijski, pa su i svoju djecu vodili na putovanja i time im putovanja uključili u životni stil. Rođeni iz-

NOVE DESTINACIJE U nastavku ću opisati više očekivanja ovih, i ne tako novih i mladih generacija, rođenih između 1975. i 1989. kojima bi se hotelijeri trebali posvetiti i prilagoditi svoju ponudu. Prema studiji koju je na osnovi velikog istraživanja turista koji putuju iz SAD-a napravila grupa kineskih znanstvenika, jasno je da je


generacija Y današnjih Amerikanaca spremna za putovanja i avanture u egzotične zemlje. Iz perspektive prethodnih generacija – putovanje izvan SAD-a je za prosječnog Amerikanca značilo barem jedno životno putovanje po Europi, s obaveznim obilaskom Pariza ili Italije, putovanje u Meksiko i eventualno krstarenje po karipskoj obali. Generacija Y je na krstarenju i u Meksiku već s roditeljima bila u djetinjstvu, zapadnu Europu je obišla u okviru studentskih razmjena… i po ovoj studiji je spremna za nove destinacije koje će im pružiti jedinstvene doživljaje. Destinacije koje bi mogle ponuditi nešto su Azija, Bliski istok i istočna Europa. Već u ovom trenutku, izboru destinacije umiješala se politička situacija koju prate u medijima – Bliski istok je rizičan i opasan, Azija previše nepoznata i, u slučaju Kine, neprijateljska. Znači, ostaje dio Europe koji njihovi roditelji još nisu istražili – gradovi Prag, Budimpešta, Taljin i Krakov već su doživjeli svoj uspon upravo zahvaljujući radoznalosti ove generacije. Znači, sljedeći potencijal imaju države koje još uvijek imaju auru opasnog – Turska, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska… MLADE GENERACIJE Što ove generacije očekuju od novih destinacija? Australska studija, koja se bavila samo ovim generacijama, opisala je vrlo detaljno generaciju Y, pa evo parafraziram nekoliko karakteristika i očekivanja ove mlade i potencijalne generacije s kojom će se sigurno hotelijeri sve više susretati. Ova generacija misli da je posebna jer su ih odgajali roditelji generacije X koji su promijenili način odgoja i posvetili im maksimalnu pažnju i razmazili ih tako da očekuju visoku kvalitetu usluga i robe, jer imaju i izbora i novca. Oni su obično bili čuvani od djetinjstva, vođeni u školu skoro do kraja srednje škole jer su kriminalitet i sigurnosna situacija to od roditelja zahtijevali. Tako da je osobna sigurnost jedna od prvih stvari na koju misle kada im je konačno omogućeno da negdje putuju sami. Plaše se i

Ova generacija misli da je posebna jer su ih odgajali roditelji generacije X koji su promijenili način odgoja i posvetili im maksimalnu pažnju i razmazili ih tako da očekuju visoku kvalitetu usluga i robe, jer imaju i izbora i novca.

najmanje promjene u političkoj ili sigurnosnoj situaciji – očekuju da su aerodromi, hoteli, restorani ili plaže maksimalno osigurani i sigurni. Ako ne i stvarno praktično – bitno je da tome vjeruju. Oni su sigurni u sebe, svoje mišljenje i očekivanja, i sa sigurnošću će tražiti što im je bilo obećano u ponudi, neće oprostiti male grijehe poput sobe bez balkona, plažu do koje treba duže hodati ili buku s ulice. S obzirom da se s tehnologijom druže od ranog djetinjstva, ako im se nešto ne sviđa, vrlo lako će to podijeliti sa svim svojim prijateljima i poznanicima s kojima su stalno u vezi. A da bi bili stalno u vezi potreban im je, gdje god da putuju, bežični internet. Malim istraživanjem hotela u srednjoj kategoriji u Dalmaciji ustanovila sam da bežični internet još uvijek nije dio standardne ponude – a i meni bi vrlo nedostajao iako spadam u generaciju X. Znači sljedeći savjet je, ako već niste investirali, pod hitno investirajte u instaliranje što više hotspots, tako da se gosti ove generacije, a i stariji, što duže zadrže u blizini hotela i koriste hotelske usluge, radije nego kafića preko puta koji ima internet. Omogućit ćete im tako da šire i dobre preporuke, fotografije lijepo aranžirane hrane ili procvjetalog grma i tako, u stvari, uštedjeti na reklami. Generacija Y je generacija koja funkcionira u isto vrijeme na više polja - tehnologija ih je tomu obrazovala, vole podijeliti svoje doživljaje online i tamo ih tražiti, i to na malom ekranu pametnog mobilnog telefona. Stoga prilagodite svoju ponudu tome i budite fleksibilni njihovim očekivanjima – rezervacija soba, karata ili stola u restoranu na mobilnom telefonu može vam dovesti baš tog mladog prolaznika koji ignorira vaše već umorne nasmijane hostese.

33


tehnika i sustavi

I rasvjeta je dio brenda Svaka zasebna prostorija u hotelu mora biti osvijetljena individualno, ovisno o njezinoj namjeni. Osim uobičajenih izvora svjetlosti važno je staviti naglasak na LED rasvjetu. Ona svojom jednostavnošću može pružiti široku paletu prilagodbe rasvjete prostoru i potrebama.

D

obrodošlica započinje u hotelskim predvorjima, stoga taj prostor treba odisati toplom i ugodnom atmosferom. Važno je voditi računa o osoblju koje radi u tim prostorima: potrebno je stvoriti ugodnu radnu atmosferu, s dovoljnom jačinom rasvjete kako bi nesmetano obavljali posao. Rasvjeta također mora biti prilagođena namjeni prostorije, ovisno o tome je li prostorija namijenjena dnevnim aktivnostima, sastancima, filmskim projekcijama ili plesnim zabavama. Konferencijske se dvorane zbog svoje višenamjenske uporabe moraju prilagođavati svim zahtjevnim aktivnostima (sastanci, obuke, seminari…). U takvim su prostorima nužni sustavi funkcionalne, ali i ukrasne rasvjete. Upravljanje mora biti jednostavno, na dodir tipke. Na takve sustave se mogu nadograditi sustavi upravljanja zaslonima, električnim roletama i slično. (PRO)SVIJETLITE SE I UŠTEDITE Svaka zasebna prostorija u hotelu mora biti osvijetljena individualno, ovisno o njezinoj

34

namjeni. Osim uobičajenih izvora svjetlosti važno je staviti naglasak na LED rasvjetu. Ona svojom jednostavnošću može pružiti široku paletu prilagodbe rasvjete prostoru i potrebama. Jednim dodirom tipke mijenja se boja, intenzitet, toplina svjetlosti i ostvaruje dinamika prostora. Odabir učinkovitih rasvjet-

nih tijela, u kombinaciji s prirodnim izvorima svjetlosti, jamči veliku uštedu energije. Povećana energetska učinkovitost izvora svjetlosti i rasvjetnih tijela znatno će pridonijeti smanjenju troškova objekta. Žarulje s duljim životnim vijekom čuvaju okoliš i smanjuju ukupne troškove. Prema proračunskim istraživanjima,


navedenim se metodama potrošnja ukupne energije, utrošene na rasvjetu, može smanjiti i do 40%. S obzirom da hoteli rade 24 sata dnevno, prilikom izrade svakog rasvjetnog rješenja, niska je potrošnja dobrodošla. U hodnicima rasvjeta treba omogućiti osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Rasvijetljeni stropovi i zidovi smanjuju osjećaj klaustrofobičnosti, a rasvjeta pojedine slike ili detalja umanjuje jednolikost. Prilikom uređenja hotelskih soba važno je voditi računa o tome da sobe nisu samo spavaonice već i mjesta za opuštanje te gosti u njima gledaju TV, čitaju, koriste računalo itd. Ti uvjeti zahtijevaju posebno oblikovanu rasvjetu koja se može prilagoditi svakoj aktivnosti posebno – gosti bi trebali imati mogućnost prilagodbe rasvjete po svom ukusu. Time se postiže bolja energetska učinkovitost i može se uštedjeti do 75%. KREATIVNA RASVJETA Stvaranje opuštajućeg ugođaja u welness zoni ili energičnog okruženja u fitness censtru ostavit će trajan i povoljan utisak na goste. Opuštajući ugođaj u welness zoni može se postići blagom, neizravnom ili obojanom svje-

Prilikom uređenja hotelskih soba važno je voditi računa o tome da sobe nisu samo spavaonice već i mjesta za opuštanje te gosti u njima gledaju TV, čitaju, koriste računalo itd. Ti uvjeti zahtijevaju posebno oblikovanu rasvjetu koja se može prilagoditi svakoj aktivnosti posebno – gosti bi trebali imati mogućnost prilagodbe rasvjete po svom ukusu.

tlošću. Važno je voditi računa da su rasvjetna rješenja otporna na vlagu. Rasvjeta fasade hotela treba biti prilagođena arhitektonskoj strukturi zgrade, ali i zadovoljiti kriterije brenda. Rasvjeta će omogućiti da zgrada 'živi' i noću, ali je pravilo da se rasvjetna rješenja pročelja moraju uklopiti u arhitekturu zgrade. Rasvjeta korištenja na povijesnim zgradama može naglasiti njezinu povijesnu dominaciju i posebnost. Objekte s bogato ukrašenim pročeljima preporučljivo je osvijetliti uskim snopovima reflektora, pri čemu se naglašavaju odabrani detalji. Kreativna je rasvjeta važna je i u restoranima i barovima. Svjetiljke na osnovi LED-a omogućavaju nevjerojatne dojmove i iskustva. Rasvjeta u restoranu bi trebala stvarati stimulativan i osvježavajući ugođaj za vrijeme doručka te opuštajući za vrijeme večere. Za večerom gosti trebaju osjećati privatnost dok istodobno moraju imati dovoljno svjetla kako bi pročitali jelovnik te mogli vidjeti jedni druge u što prirodnijem svjetlu. Vrlo je važno da se vaš hotel ističe u odnosu na druge. Trebao bi biti jedinstven i pružati gostu nezaboravna iskustva zbog kojih će se vraćati i preporučiti ga prijateljima.

35


predstavlja

Projekt Johann Franck oživio Gradsku kavanu Cilj projekta Johann Franck je „oživljavanje“ Gradske kavane i važnosti koju je svojedobno uživala kao središte zbivanja i društvenog života grada Zagreba, ali u duhu modernog vremena. Programski sadržaj Johana Francka vodit će provjerena ekipa na čelu s Tomom Ricovim.

F

ranck je u suradnji s partnerima završio novi koncept Gradske kavane koja je dobila i novo ime - Johann Franck. Kako je i najavljeno krajem prošle godine, riječ je o jednom od strateških projekata kompanije koji je Franck inicirao i pokrenuo kroz model zajedničkog zakupa Francka i AutoZubaka. Cilj projekta Johann Franck je „oživljavanje“ Gradske kavane i važnosti koju je svojedobno uživala kao središte zbivanja i društvenog života grada Zagreba, ali u duhu modernog vremena. Programski sadržaj Johana Francka vodit će provjerena ekipa na čelu s Tomom Ricovim.

36

KAVANA, BISTRO I LOUNGE BAR Novi koncept temelji se na revitalizaciji izvornog identiteta i statusa Gradske kavane kao okosnice društvenog života grada 30-ih godina prošlog stoljeća, kada je bila popularno okupljalište kulturnih, umjetničkih i političkih krugova toga doba. Johan Franck posjetiteljima nudi ponudu kavane, slastičarnice, bistroa i lounge bara. Slastičarnica zauzima dio u prizemlju, kavana je u prizemlju i na prvom katu dok je na zadnjem katu bistro s kuhinjom polu-otvorenoga tipa koji će nuditi izbor tradicionalnih zagrebačkih specijaliteta na novi način pod

palicom majstora kuhara Mate Jankovića, koji će surađivati s OPG-ima Zagrebačke županije, s fokusom na organske namirnice. Zabavni i kulturni sadržaj uključivat će „live“ koncertne nastupe, izložbe, promocije knjiga i festivala, projekcije klasičnih filmova te cabaret program koji je publika svojevremeno pratila upravo u kavanama. KULTURA ISPIJANJA KAVE U sklopu Johanna Francka, Franck se jače pozicionira s programom posvećenim daljnjem razvoju i njegovanju kulture ispijanja kave te ritualima pripreme. Upravo je stoga


Johann Franck poseban je i po tome što gosti mogu uživati i u mljevenoj kavi pripremljenoj kao kod kuće, i to na više različitih načina pripreme - na klasičan način u džezvi, french pressu, kafetijeri i filter aparatu.

ispijanja kave, ritualima pripreme i istinskog uživanja u kavi te jačanju percepcije i imidža kave kao svojevrsne društvene poveznice. Projekt Johann Franck logičan je nastavak ove priče koji se naslanja na bogatu povijest grada Zagreba te kulturu i značaj zagrebačkih kavana, u čijem je središtu upravo tradicija i običaj ispijanja kave koji kod nas predstavlja dio kulturnog nasljeđa. Na ovoj ideji zasnivamo naš program u Johannu Francku koji je zamišljen kao mjesto u kojem će se moći popiti vrhunski pripremljen espresso s potpisom naših profesionalnih barista. Veliko nam je zadovoljstvo što, kao zagrebačka kompanija s dugom poviješću, na ovaj način sudjelujemo u revitalizaciji ove kultne zagrebačke lokacije“, poručuje Ivan Artuković, član Uprave Francka.

Johann Franck i zamišljen kao mjesto u kojem će istinski ljubitelji kave moći saznati zanimljivosti o kavi kao i putu kave „od zrna do šalice“, a za vrhunski espresso brinut će se Franckovi profesionalni baristi. Bogati i raznovrsni svijet kava Franck će predstaviti i kroz ponudu ekskluzivnih „speciality“ kava iz različitih „origina“, odnosno zemalja uzgoja od kojih svaka ima svoje posebnosti u aromi, mirisu i okusu. Gosti će ove kave moći kušati, ali i kupiti za pripremu kod kuće, u Johann Franck Storeu koji će, uz raznovrsnu ponudu Franck kava, nuditi i zanimljive artikle vezane uz kavu i pripremu kave. Johann Franck poseban je i po tome što gosti mogu uživati i u mljevenoj kavi pripremljenoj kao kod kuće, i to na više različitih načina pripreme - na klasičan način u džezvi, french pressu, kafetijeri i filter aparatu. „Kao vodeći proizvođač kave na hrvatskom tržištu, Franck je posvećen razvoju kulture

37


predstavlja

Restoran Carpaccio mjesto fine gastronomije

Otvarajući vrata restorana Carpaccio, ulazite u svijet fine gastronomije i privlačnog ugođaja koji potiče opuštanje. Smješten u samom centru Zagreba, ovaj restoran idealno je mjesto za sve koji cijene vrhunsku hranu.

R

estoran Carpaccio po orijentaciji je klasični talijanski restoran. Smješten u samom centru Zagreba, u ulici Nikole Tesle 14, idealno je mjesto za poslovne sastanke ili ugodna druženja s prijateljima koji cijene vrhunsku hranu. Nadomak pješačke zone, uređen poput starih talijanskih trattoria, restoran Carpaccio oduševit će svakoga tko je u potrazi za autentičnim talijanskim jelima jer je već na prvi pogled očito da je zaista i riječ o talijanskom restoranu koji se bazira na klasicima kuhinje. PRIVLAČAN UGOĐAJ Otvarajući vrata Carpaccia, ulazite u svijet fine gastronomije i privlačnog ugođaja koji potiče opuštanje. Košare-svjetiljke na prozorima navečer daju romantični štih cijelom

38 38


Kuhinja Carpaccia temelji se na pažljivom izboru najatraktivnijih sezonskih namirnica, kao i vrhunskih favorita talijanskih regionalnih gastronomija, poput burate ili bresaole ili rajčica San Marziano.

BOGATA VINSKA KARTA Vinska karta redovno je ažurirana, a sastoji se od tridesetak hrvatskih i tridesetak talijanskih vina u najrazličitijem rasponu cijena i stilova: od neodoljivih i svima prihvatljivih prosecca, preko moćno strukturiranih bijelih vina iz Alto Adigea i Friulija, do neprijepornih talijanskih klasika, poput Gajina Barbaresca i Antinorijeve Solaie. Osim što je donio duh Italije u centar Zagreba, Carpaccio je već godinama na ljestvici najboljih hrvatskih restorana.

krajeva Italije. Carpaccio uz desetak tjestenina i rižota, nekoliko plemenitih bruschetta, saltimbocce, steakove, janjeće kotlete i bijelu ribu u cartocciou nudi pet do šest carpaccia. PAŽLJIV IZBOR NAMIRNICA Kuhinja Carpaccia temelji se na pažljivom izboru najatraktivnijih sezonskih namirnica, kao i vrhunskih favorita talijanskih regionalnih gastronomija, poput burate ili bresaole ili rajčica San Marziano. Uz pisani, formalni jelovnik koji se mijenja svaka tri do četiri mjeseca u skladu s godišnjim dobima, Carpaccio je osobito popularan i zbog dnevnih specijaliteta koji se često temelje na hrani kupljenoj na tržnici Dolac nekoliko sati prije otvaranja restorana. Afirmirao se kao mjesto koje su Zagrebčani brzo i rado prihvatili o čemu svjedoče iznimno pozitivne recenzije i duge liste rezervacija. Izuzetno je bogat i izbor bezmesnih jela pogodnih za vegetarijance.

prostoru. Zidovi su obloženi plakatima opernih diva te se skladno nadopunjuju sa svim ostalim detaljima. Uz riblji i mesni carpaccio, po kojima je restoran i postao poznat, moguće je pronaći zaista sjajan izbor bruschetta, tjestetnina (koje izrađuju sami), rižota i salata... U Carpacciu možete odabrati delicije iz svih

39 39


40


41


predstavlja

Sherry's wines & bites – oaza u centru Zagreba U Sherry'su biraju najkvalitetnije proizvode. Ideja Sherry'sa je da izgleda lijepo i fancy, ali da cijene nisu previsoke. Novost je veći prostor, lokacija u centru grada i jedan od najboljih Chefova koji trenutno radi u Hrvatskoj, svestrani Talijan Gregorio Mannucci. Pripremila: Marija Kosor

Fotografije: Alan Matuka i Marija Gašparović

N

4 42 2

akon što je u dvije godine postojanja stekao ogromnu popularnost ljubitelja ukusnih zalogaja, vrhunskih vinskih nektara i odlične atmosfere, “mali” Sherry's preselio se sa zagrebačke Trešnjevke u Ilicu 73, u dvorište tik do Britanca. Vlasnici Ivana Šeremet i Mario Šimunović službeno su otvorenje najavili za 11. lipnja 2015.

priliku kreirati ugodnu atmosferu za goste. Zelenilo oko terase uređuje Lucas Werft koji se može pohvaliti uređenjem okoliša hotela Lone, terase Amelie i mnogih drugih predivnih vrtova i krajobraza. Glazba na terasi ta-

PRESELJENJE U VEĆI PROSTOR Sherry's wines & bites u većem će prostoru - na 230 m2 i s dodatnih 100 m2 ugodne terase uređene raznolikim biljem - zasigurno vrlo brzo postati popularnom malom oazom u mirnom i lijepom ambijentu u centru grada. “Britanac žudi za lokalom poput našeg, sve se odvija od Frankopanske prema Trgu i nadamo se će naše otvorenje pridonijeti revivalu ovog prekrasnoga gradskog trga. Naše dvorište na Ilici svijet je za sebe, mirnije je za one kojima mir treba, a mi imamo

Vlasnici Ivana Šeremet i Mario Šimunović

kođer će odigrati važnu ulogu, a mi ‘brijemo’ na jazz, soul, blues...”, kažu Ivana i Mario. INTERIJER – MJESTO UGODE I novi Sherry's ponovno su uredili vlasnici


cu na Britancu”. Na pitanje vezano za zaposlenike, Ivana i Mario kažu kako su im oni najvažnija karika jer su zadnji kontakt s gostom. “Oni moraju biti sretni kod nas i posljedično dobri prema gostima, zato o zaposlenicima vodimo posebnu brigu. Okupili smo tim divnih mladih ljudi od kojih je čak par na završnoj godini fakulteta vinarstva. Prije otvorenja organizirali smo razne treninge (kava, vino, piva, kokteli) kako bi usluga bila na visini za zahtjevnije goste”, naglašavaju vlasnici Sherry'sa.

prema osobnom stilu, uz pomoć tima mladih dizajnera koji su nedavno završili Arhitektonski fakultet (Marija Ružić, Ivan Vukmanić, Mario Dobrečević). “Ideja je da izgleda lijepo, čak pomalo fancy, ali da cijene uopće nisu takve i da se tu osjećate kao doma. Tome pridonose zidovi od drveta koji lokalu daju ugodnu toplinu, pomalo dekadentne ilustracije i detalji u pastelnim bojama”, kažu Ivana i Mario te dodaju da je uređenje interijera, nakon vrhunskog osoblja, jedan od najvažnijih momenata za ugostiteljstvo. “U interijeru se gost mora prepoznati kako bi se poželio vratiti. Mi želimo da se naši gosti kod nas zbog interijera, usluge i kvalitete onoga što konzumiraju osjećaju kao kraljevi, ali da ih pritom ne ‘oderemo’. To bi, osim recepata našega chefa Gregorija Mannuccija trebao biti naš recept za uspjeh”, dodaju Ivana i Mario. VRHUNSKA KUHINJA A kad smo kod Chefa, Mannucci je Talijan koji je zanat kovao u Italiji i inozemstvu, slavnoj opatijskoj Bevandi i u oba zagrebačka Apetita. Kuhat će hranu prema inspiraciji, sezoni, svom bogatom znanju i iskustvu. Gregorijevi korijeni su iz Firence pa će se na meniju naći i toskanskih jela. No, zbog njegovoga golemog iskustva i ljubavi prema raznim kuhinjama, kako najavljuju vlasnici, bit će tu i raznih drugih utjecaja. “Najvažnije je da je hrana autentična, prava, ‘delicious’, da prati vina i da budi vaše nepce. Postoji stalna karta jela koju ćemo mijenjati sezonski, a svaki dan ćemo raditi i dnevnu ponudu jela ovisno o tome što će Gregoriju pasti na pamet ili u košaru kad posjeti tržni-

DODATNA PONUDA I GOSTI Kad je u pitanju dodatna ponuda, u Sherry'su biraju najkvalitetnije proizvode s naglaskom na hrvatske male proizvođače. U ponudi je velik broj hrvatskih vina i ponešto stranih iz svih važnijih vinskih regija. Malu, ali genijalnu koktel kartu izradio je Marin Nekić, najbolji hrvatski mixologist. Od događanja u ponudi Sherry'sa su i degustacije s vinarima, food & wine (ili beer) pairing/tasting, live nastupi bandove i DJ-a. (Tko želi, može se predbilježiti na mailing listu na sherry@sherrys. eu gdje Sherry redovito šalje obavijesti o događanjima). A kakav je profil gostiju? “Naši gosti su hedonisti koji ne pate na pravila. Kod nas se žele opustiti od stresne svakodnevice, održati sastanak u intimnom dvorištu, prizalogajiti nešto fenomenalno za razuman novac, popiti kavu koja nije spržena i gorka, osvježiti se koktelom od kojeg ne

boli glava i, naravno, piti super vina... Vole iskušavati razne stvari baš kao i mi, pa zato često mijenjamo našu dnevnu ponudu jela i vina na čaše. Naša ciljna skupina su i turisti koji su nas često posjećivali zbog domaćih vina i delicija. Mislimo da će ih Britanac kao nova lokacija dodatno privući”, kažu Ivana Šeremet i Mario Šimunović. A na pitanje o daljnjim planovima, u šali kažu: Sherry's na moru! U New Yorku! Singapuru!

43


intervju

Nova era Bornsteina Ovaj jedinstveni nadsvođeni podrum nikada nije bio samo prva privatna vinoteka u Hrvatskoj - bio je to, baš kao što je i danas, vinski hram kojem hodočaste ljubitelji vina, ali i oni koji u potrazi za znanjem i novim enološkim iskustvima.

P

rvu, a samim time i najstariju privatnu vinoteku u Hrvatskoj, osnovali su 1990. godine Vladimir Borošić i njegova supruga Slavica u sklopu svoje vile na Pantovčaku, postavljajući tako temelje za promociju vinske kulture u Hrvatskoj. Potkraj 1990-ih vinoteka se preselila u prostore kurije kanoničkog dvora na Kaptolu 19, nedaleko od Zagrebačke katedrale, gdje se nalazi i danas. Godine 2013. vinoteka Bornstein dobila je nove vlasnike, Ivana i Doris Srpek, koji su na tržištu vina prisutni od 2005. godine s

tvrtkom Bin 19. Tada je, naime, Ivan odlučio zamijeniti dotadašnju domovinu Australiju i vlastiti restoran vinskim biznisom u Hrvatskoj. Ovaj jedinstveni nadsvođeni podrum nikada nije bio samo prva privatna vinoteka u Hrvatskoj - bio je to, baš kao što je i danas, vinski hram kojem hodočaste ljubitelji vina, ali i oni koji u potrazi za znanjem i novim enološkim iskustvima. Doris i Ivan Bornstein doživljavaju kroz ljude koji kroz njega prolaze, vinare, male proizvođače ulja i delicija, turiste i domaće goste i za svakoga pronalaze vrijeme kako bi ga uveli u čarobni svijet vina. Baš to bio je razlog zašto su se odlučili udahnuti novi život ovom prostoru i otvoriti wine bar. Što vas je navelo da se nakon 10 godina bavljenja trgovinom vinima upustite u ugostiteljski biznis? Ivan Srpek: Ne mogu reći da je ugostiteljstvo za nas toliko strani pojam. Bio sam vlasnik restorana u Australiji niz godina, tako da je želja da se ponovo ostvarim u toj branši uvijek bila negdje prisutna. Možda ne kao restorater, ali u varijanti wine bara svakako. Trebalo mi je 10 godina da upoznam hrvatsko tržište, da vidim što mu nedostaje - ne

44

samo u ponudi vina, već i u ugostiteljstvu. Te nedostatke otvorenjem wine bara namjeravamo pretvoriti u prednosti. Svjedoci smo uspona eno i gastro scene u posljednjih par godina. U Zagrebu je sve više mjesta na kojima se po pristupačnim cijenama toči vino na čašu i služe popratni zalogaji. Po čemu se Bornstein wine bar&shop izdvaja u toj ponudi? Ivan Srpek: Vrlo je malo objekata koji pojam wine bara shvaćaju ne samo kao ponudu vina na čaše, već kao i prostor edukacije, dok je ponuda vrhunskih vina i posebnih berbi najčešće izostavljena. Naravno, moramo uzeti u obzir ekonomsku situaciju i da smo tek na početku oporavka, ali stranci, kojih je Zagreb u zadnje vrijeme prepun, traže ipak nešto malo više. Malo više u smislu kvalitete, ali i informacija. Prednost našeg wine bara je u tome sto već duži niz godina komuniciramo s kupcima koji zaista razumiju i cijene vina, ali i sa strancima i mladim ljudima koji pokazuju sve veći interes, a točna informacija i edukacija zaista su bitne. Naravno ponuda wine bara bit će raznolika, a na ono što smo najviše ponosni je naš veliki asor-


timan ekskluzivnog uvoza vina iz Australije, Italije, Francuske i Slovenije koji se uvelike razlikuje od ostale ponude na tržištu. Radi se o pomno biranim vinima malih i srednjih obiteljskih vinarija koje, po našem mišljenju, mogu ponuditi puno više u kvaliteti i podršci od većih industrijskih kuća. Vaše osoblje je educirano, iskusno i o svakom vinu zna poneku zanimljivu priču. Koliko je to zapravo važno za vaše poslovanje? Doris Srpek: Izuzetno, možda i presudno. Danas je hrvatsko tržište zasićeno vinskom ponudom, a bocu vina prodaje priča koja se vrti oko njega. Uz osnovne karakteristike vina, koje uvijek naglasimo, vrlo je bitno reći pokoju riječ o vinaru ili anegdotu koja je vezana uz njega. Najljepše nam je pričati o hrvatskim vinarima ili sortama koji su stekli svjetsku slavu i zadužili svijet (npr. Mike Grgich, Babich Novi Zeland, sorta crljenak itd.). Posjećuje vas dosta turista. Iz kojih zemalja dolaze, kakvi su njihovi zahtjevi i reakcije? Doris Srpek: Vinoteka Bornstein je neizostavna destinacija za svakog turista koji stigne u Zagreb. To možemo zahvaliti 25-godišnjem djelovanju vinoteke, vrhunskoj ponudi i educiranosti svih djelatnika. Dolaskom wine bara dobili smo još jednu dodanu vrijednost koja će podariti novu dimenziju cijeloj priči. Posjećuju nas mahom neizostavni turisti iz Kine, Japana i Koreje, ali i turisti iz skandinavskih zemalja (Šveđani, Norvežani, Finci, Danci...). U manjoj mjeri Nijemci i Talijani, što nam je vrlo žao i nadamo se da će ih u budućnosti biti više. Uživaju u vinima, uživaju u našim vinskim degustacijama, vrlo su informirani i znatiželjni.

Danas je hrvatsko tržište zasićeno vinskom ponudom, a bocu vina prodaje priča koja se vrti oko njega. Uz osnovne karakteristike vina, koje uvijek naglasimo, vrlo je bitno reći pokoju riječ o vinaru ili anegdotu koja je vezana uz njega.

Nekoliko godina bili ste vlasnik i voditelj restorana u Adelaideu. Vjerujete li da će vam to iskustvo pomoći da budete uspješan ugostitelj u Hrvatskoj? Ivan Srpek: Naravno, ali samo u nekim segmentima. Znanje imam, iskustvo imam, ali okolina i uvjeti su bitno drugačiji. U ovih 15 godina, koliko već živim u Hrvatskoj, a od toga pola radnog vijeka tvrtka djeluje u vremenima ekonomske krize, izvještio sam se u rješavanju svakojakih izazova koji su me snašli. Neki problemi uvijek su isti, neovisno na kojem kontinentu živite i radite. Na primjer, odabir kvalitetnog i educiranog osoblja ili konkurencija. Prvenstveno ću primijeniti pozitivne stvari koje nosim iz tog razdoblja, a to je pregršt ideja koje namjeravam provesti u djelo. Na koji način se ponuda vina u wine baru razlikuje od one u vinoteci? Ivan Srpek: Osim našeg ekskluzivnog uvoza koji će se, naravno, naći na vinskoj karti, ponosni smo na ponudu vina u magnum i jeroboam bocama, arhivskih vina i posebnim godištima. Sve to skupa pratit će jednostavna hrana koja će samo doprinijeti i naglasiti kvalitetu vina. Većina vina koja se nalaze u vinoteci bit će dostupna i u wine baru. Razgovarala: Nataša Dević

45


natjecanje

Individualni pristup miksologiji Natjecanje barmena pod nazivom Coca-Cola Junior Barmen Cup 2015. održano je u svibnju u Champaigne Baru Pommery. Na natjecanju je sudjelovao 31 barmen iz svih dijelova Hrvatske, a zadatak je bio odmjeriti teorijsko i praktično znanje stečeno u Školi barmena. Pripremali su po dva koktela, jedan u working flairu, a jedan u exhibition flairu.

U

Udruga konobara i barmena Hrvatske, u suradnji s poznatim riječkim Champaigne Barom Pommery i Coca-Colom HBC Hrvatska d.o.o., kao glavnim pokroviteljem, organizirala je natjecanje barmena u slobodnom stilu. Natjecanje je suđeno po pravilima WFA, a barmeni su u pet minuta nastupa morali zadiviti publiku, posjetitelje i, što je najvažnije, suce, te na taj način skupiti bodove za pobjedu. Na natjecanju je sudjelovao 31 barmen iz svih dijelova Hrvatske, a zadatak je bio odmjeriti teorijsko i praktično znanje stečeno u Školi barmena. Pripremali su po dva koktela, je-

46

dan u working flairu, a jedan u exhibition flairu. POBJEDNICI Sudački žiri, u kojem su sjedili Zoran Lukić, Filip Pleteš, Karlo Damijanić, Siniša Novković i Sergej Dedić, bodovanjem prema pravilima WFA, izabrao je pobjednike. Prvo je mjesto pripalo Anti Matušanu, drugo mjesto Ana-Mariji Kreber, a treće mjesto zauzeo je Rade Kovačević dok je nagradu za „The best show“ osvojio Arijan Mačkić. Pobjednik je osvojio glavnu nagradu – Nokiu Lumia 1320. Coca-Cola je osigurala zabavu

za sve prisutne cjelodnevnim povratkom u prošlost, druženje s Marilyn Monroe i Elvisom Presleyjem uz djevojke na koturaljkama i ritmove rockabillyja. Na taj je način i u ritmu 1950-ih proslavljeno stotinu godina dizajna Coca-Coline bočice i 5. jubilarni Junior Barmen Cup! Nakon uručenja zahvalnica i nagrada, za sve natjecatelje, uzvanike i goste organiziran je after party u Champaigne Baru Pommery na kojoj su se svi gosti mogli počastiti koktelima po promocijskim cijenama i do dugo u noć slaviti s Coca-Colom i Udrugom konobara i barmena Hrvatske.


KUPCI U SREDIŠTU „Coca-Cola u središte svih svojih aktivnosti uvijek stavlja kupce. Sve što radimo radimo s posebnom pozornošću, uzimajući u obzir potrebe i očekivanja naših kupaca. Sudjelovanjem u ovoj inicijativi, koja nagrađuje najbolje barmene i naglašava važnost izvrsnosti u ugostiteljstvu, društvo Coca-Cola još jednom potvrđuje svoju predanost ne samo prema osiguravanju visokokvalitetnih pro-

izvoda nego i prema podizanju standarda usluga i pružanju najboljega doživljaja kupcima. Ove se godine, u kojoj slavimo stotinu godina postojanja kultne Coca-Coline boči-

ce, prisjećamo svih legendarnih trenutaka, osoba i događaja koji su obilježili različite naraštaje, što pokazuje koliko smo postigli u to vrijeme. Postavljamo visoke ciljeve jer naši kupci to očekuju od nas, a to je poseban dio Coca-Coline čarolije i to je ono što nas čini jedinstvenim“, izjavio je rukovoditelj odnosa s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Igor Ćutuk.

skoj struci te kroz dulji niz natjecatelja koji su pod pritiskom publike, ali i stručnog žirija, dokazali da smo naše vrijeme i znanje uložili u prave osobe. Na proglašenju pobjednika svi natjecatelji su pokazali timski duh i sreću što su bili dio ovog godišnjeg spektakla. Izrazito sam ponosan na cijeli tim i natjecatelje jer je to odraz onoga što ćemo gledati na sezoni i vjerujem da će turistička ponuda

TIMSKI DUH I SREĆA „Nakon dugog radnog i zabavnog dana, Coca–Cola Junior Barmen Cup 2015. podsjetio me na iskrenu ljubav prema barmen-

Republike Hrvatske biti puno bogatija zbog svakog barmena i njihovog individualnog pristupa miksologiji. Natjecanja su uvijek dio posebne energije koju izvučem iz sebe jer je dio prezentacije rada Udruge kroz cijelu akademsku godinu. Čestitam još jednom svim natjecateljima, a posebno pobjednicima koji su pokazali da je trema samo dio performansa i da će biti bolji na našem sljedećem natjecanju međunarodnog tipa“, izjavio je predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske Zoran Lukić.

47


G.E.T. Report

Projekti vrijedni pozornosti

Pišu: Silvija Munda & Tomislav Stiplošek

Ovoga puta u fokusu nam je projekt 'Svinjarija' čiji je cilj poticanje hrvatskog svinjogojstva i sljedivosti kao uvjeta domaće proizvodnje; najavljujemo Dan otvorenih podruma u Ludbregu; izdvajamo izbor Najboljih hrvatskih restorana...

U

Foto: Helena Pletković

zagrebačkom hotelu Esplanade organizirano je kušanje i ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda na slijepo. Radi se o projektu simpatično nazvanom “Svinjarija“, u organizaciji Ivana Dropuljića, direktora međunarodnog festivala vina i kulinarstva VINOcom Zagreb, Danijela Horvata, marketinškog stručnjaka i Marka Erdeljca, predsjednika Europskog poslovnog kluba.

48

PROJEKT 'SVINJARIJA' Povod pokretanju ovakvog projekta je Dropuljićeva želja pokazivanja važnosti sljedivosti kod proizvodnje, u ovom slučaju suhomesnatih svinjskih proizvoda. Krajnji cilj bi, nadamo se, mogao biti poticanje hrvatskog svinjogojstva i sljedivosti kao uvjeta domaće proizvodnje. U tu svrhu nabavljene su svinje pasmina durok, landras, crna slavonska svinja, turo-


Svi znamo da je Ludbreg centar svijeta i svi smo čuli za Ludbergu, a ona je uvijek imala svoje vino - zato upoznajte vina iz Centra svijeta - posjetite Ludbreg 13. lipnja 2015. na Dan otvorenih podruma i obiđite vinsku cestu.

poljska svinja i mangulica - od svake je polovica poslana u pršutanu Dujmović u Istru, a polovica u pršutanu Smjeli u Dalmaciju, kako bi se točno pratilo koji način obrade i njegovanja proizvoda bolje odgovara kojoj pasmini. Na slijepom ocjenjivanju ponuđeno je pedeset različitih uzoraka (5 svinja, 2 načina proizvodnje, 5 proizvoda od svakog), zapravo nešto manje od toga, jer nisu svi proizvodi bili završeni, iako bi i neki od ponuđenih trebali još sazrijevati do punog potencijala, a po kategorijama su najbolje rezultate pokazali: Pršuti - Mangulica, dalmatinska obrada; Panceta (slanina, špek): Landras, dalmatinska obrada; Vratina: Landras, istarska obrada; Pečenica (ombolo): Landras, dalmatinska obrada i Plećka: Landras, dalmatinska obrada. LUDBREŠKA VINSKA CESTA Svi znamo da je Ludbreg centar svijeta i svi smo čuli za Ludbergu, a ona je uvijek imala svoje vino - zato upoznajte vina iz Centra svijeta - posjetite Ludbreg 13. lipnja 2015. godine, na Dan otvorenih podruma i obiđite vinsku cestu. Vinarije Kežman, Kirić, Kišić, Makar i Stručić te restoran Črn - Bel otvaraju vam svoja vrata i pozivaju vas kako bi vam prezentirali svoja vina. Svakako se potrudite nabaviti Vinsku putovnicu Ludbrega; obiđite

sve vinarije i sudjelujte u nagradnoj igri Vinske ceste. DOBRI RESTORANI Izbor Najboljih hrvatskih restorana održava se od 2012. godine. Organizatori su oformili stručan žiri od oko pet stotina glasača iz cijele Hrvatske. To su restorateri, chefovi, eno i gastro novinari i blogeri, poslovni ljudi, turistički djelatnici te vinari iz cijele Hrvatske. Zapravo, najredovitiji posjetitelji restorana. “Uvjet je samo jedan, a to je ukupno zadovoljstvo, odnosno indeks sreće po odlasku iz restorana“, objasnio je Saša Špiranec, koji je jedan od organizatora ovog projekta. Biraju se najbolji restorani po regijama, restoran Prijatelj vina, a uvedena je još jedna kategorija: chef godine, kojeg među sobom bira sto najboljih hrvatskih chefova. Rezultati za 2015 godinu: - Pet najboljih restorana u Hrvatskoj: Pelegrini, Šibenik; Mala hiža, Mačkovec; Dubravkin put, Zagreb; Bevanda, Opatija; Plavi podrum, Volosko; - Pet najboljih prijatelja vina: Dubravkin put, Zagreb; Plavi podrum, Volosko; Bistro Apetit, Zagreb; Bevanda, Opatija; Vinodol, Zagreb; - Najbolji chef je Tom Gretić.

49


vinske prièe zeljko-vinskeprice.blogspot.com

Osvajanje svjetskog vrha s vinskim Peleom u momčadi

Piše: Željko Garmaz, novinar 24sata

Prije sto godina pradjed Rizman bio je prvi kojeg se u obitelji Štimac povezivalo s vinima. S obzirom na snažan naglasak na nikad zaboravljeni i izgubljeni zavičaj te tradiciju koju braća Štimac guraju u prvi plan svoje vinske priče, Rizman je bio gotovo logično rješenje za naziv vinarije.

N

aziv Rizman vjerojatno mnogima ne znači ništa. Mihovil Mijo Popić, pak, ime je koje nitko neće prepoznati. Ali, ako za Rizmana, što je nadimak Mihovila Mije Popića, upitate Mihovila, Damira i Igora Štimca, izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, dotakli ste – svemir! Jer, upravo je Rizman, koji je svojedobno u Opuzenu imao i konobu te kao vinar proizvodio i prodavao vino s osam tisuća loza iz doline Neretve, svojim praunucima utro put u vinsku pustolovinu. „Rizman je naš pradjed koji je odgojio našeg oca koji je, pak, odrastao bez oca. Svi ga se uvijek i vrlo rado sjećamo, kao i njegove kuće u Opuzenu i konobe koja je i dan danas tamo, a za koju nismo sigurni da je jednog dana nećemo preurediti i od nje napraviti dio naše vinske priče. Pogotovo što je ta konoba udaljena samo nekih šest, sedam kilometara od naše vinarije“, priča Damir Štimac. Osim duboke emotivne povezanosti s čovjekom koji je proživio 96 godina, Rizman je za braću Štimac obiteljski sinonim za vinara.

50

Prije sto godina Rizman je bio prvi, a pokazalo se kasnije, i posljednji, kojeg se u obitelji povezivalo s vinima. S obzirom na snažan naglasak na nikad zaboravljeni i izgubljeni zavičaj te tradiciju koju braća Štimac guraju u prvi plan svoje vinske priče, Rizman je bio gotovo logično rješenje za naziv vinarije, u kojoj se odležani pošip naziva Nonno (djed), rosé je Rusula (ruža), a crljenak se puni pod imenom Tribidrag, kao podsjetnik na originalni i najstariji naziv kojeg je Jancis Robinson uvrstila u svoje sad već kapitalno djelo Wine Grapes, A Complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours (napisano u suradnji s Julijom Harding i Joséom Vouillamozom), a koji je, u stvari, hrvatski naziv za primitivo, zinfandel ili kratošiju, kao sorte koje korijene vuku "iz središnje Dalmacije"! OBITELJSKI PROJEKT „Hrvatski vinari uistinu trebaju podići spomenik Jancis Robinson! Zar nije veličanstven osjećaj kad u jednoj takvoj knjizi želite nešto

pročitati o zinfandelu ili primitivu, a natuknice vas navode da u tom slučaju morate pronaći tribidrag, jer tribidrag je ključ za objašnjenje svih tih sorata! Zato nismo nimalo dvojili vino od crljenka nazvati Tribidrag, pogotovo što time odajemo počast sorti koja se još u 15. stoljeću iz Dalmacije izvozila u Francusku“, priča Damir. Prema riječima najmlađeg od braće Štimac, njihovo ustrajanje na tradiciji i zavičaju naišlo je na veliko odobravanje javnosti, a brzo nakon izlaska na tržište svojim su vinima 'pokrili' sve najznačajnije hrvatske restorane. „Znam da će nam trebati godina i godina da se pokažemo te da nas ljudi počnu cijeniti prema vinima i doživljavati nas kao vinare. No ustrajat ćemo na inzistiranju na neprestanom dokazivanju potencijala naših autohtonih dalmatinskih sorata te dalmatinska vina staviti tamo gdje pripadaju, a to je sam svjetski vrh! S druge strane, naša vina bit će uvijek dobar omjer cijene i kvalitete – vrhunski plavac mali i pošip ne moraju nužno biti i skupi“, priča Damir. Područje između Rabe i


Komarne, koje je odnedavno i službeno postalo najnovije hrvatsko vinogorje sa zasađenih osamdeset hektara vinograda, začudo nikada prije nije bilo kultivirano vinovom lozom. Nasadi vinograda ispod i iznad Jadranske magistrale u potpunosti su promijenili krajobraz prostora na kojem se donedavno mogao dogoditi samo požar. Jedan moj prijatelj je to vrlo originalno prokomentirao: "Bolje vinolozizacija nego betonizacija obale!" Inače, Vlado Štimac, otac Mihovila, Damira i Igora, bio je prvi koji je još prije pedeset godina prvi došao u Repić (Klek), tamo kupio parcelu i izgradio kuću. Sinovi su desetljećima tamo ljetovali i gotovo svakodnevno prolazili pored Komarne za koju nisu ni slutili da će ih jednog dana dubokim korijenima vinove loze povezati još više za tu zemlju. „Kad se na razini države prije desetak godina počelo pričati o potrebi podizanja trajnih nasada, otvorile su se i nama oči. Posavjetovali smo se sa stručnjacima, pozvali ih da ispitaju tlo i odgovor je bio nedvojben – Komarna ništa ne zaostaje za Dingačem i južnim padinama Hvara. Ideja o našoj vinskoj priči potakla je od mene i starijeg brata Mihovila, to je bio naš

„Ideja o našoj vinskoj priči potakla je od mene i starijeg brata Mihovila. I otac je svaki dan s nama. I onda smo odlučili, da ne ostanemo 'krnjavi', uključiti i Igora, tako da je Vinarija Rizman postala pravi obiteljski projekt“, otkriva Damir Štimac. startni projekt. Otac je tu, naravno, svaki dan zajedno s nama. I onda smo odlučili, da ne ostanemo "krnjavi", na kraju uključiti i Igora, tako da je Vinarija Rizman postala pravi obiteljski projekt. No mi smo u cijeloj našoj vinskoj priči glavna logistika dok vina radi struka. Jer, samo tako se ovaj projekt, koji namjerava

značajno promijeniti dalmatinsku vinsku scenu, može izvesti do kraja“, priča Damir. ZAPREKE SE PRESKAČU Da braća Štimac misle vrlo ozbiljno ukazuje i angažman svjetski poznatog Brazilca, Dirceua Vianne Juniora, prvog južnoameričkog Master of Wine i direktora zaduženog za vina u velikoj distributerskoj Coe Vintners grupi. Ako se zna da praktički u istom vinogradu Ernest Tolj za svoj Saints Hills uvažava savjete Michaela Rollanda, onda je lako pretpostaviti koja je trenutno koncentracija enološke pameti na samljevenom kamenu Komarne! „Neuspjeh se nikada ne smije opravdavati zaprekama, jer - zapreke su tu da se preskaču! Naš osnovni problem je bio što smo temeljem koncesije dobili status šumskog zemljišta pa smo to morali prebaciti na poljoprivredno pa na poljoprivrednom isposlovati izgradnju vinarije... Mi smo sve to uspjeli, izgradili smo usred vinograda suvremenu vinariju, za nju dobili uporabnu dozvolu, za nju smo napravili tehnološki projekt... Cijela naša vinska priča krenula je kao hobi, a onda se dogodio neki "touch" koji je prevagnuo da počnemo živjeti za to! Inače se nikada ne bi dogodilo da u šest godina sve ovo napravimo. Vani nekoliko naraštaja podiže 22 hektara vinograda i vinariju, a mi sve u šest godina“, priča Damir Štimac. U ožujku su zasadili šest tisuća loza syraha i dvije tisuće loza viogniera te tako poslušali još jedan savjet svojeg "vinskog Pelea", koji ih je već, na početku sadnje vinograda nagovorio na tempranillo. „Sve što smo radili bilo je po naputcima našeg konzultanta, pa i sadnja tempranilla. Ako ne postignemo sortnu prepoznatljivost tempranilla, uvijek ćemo ga moći dobro kupažirati s plavcem malim i tribidragom. Napravili smo preduvjete za imati bazni pošip i bazni plavac mali, ali pripremamo se i za naše veliko crveno vino koje će, najvjerojatnije biti spoj tri sorte“, zaključuje Štimac.

51


promocije FRANCK COOL UP! Franck Cool Up! je osvježavajući bezalkoholni napitak od esencije čaja koji se priprema sa vodom. Dostupan je ekskluzivno u ugostiteljskim objektima. Dolazi u tri neodoljiva okusa: Pepermint, Zeleni i Jabuka Mix. Esencije čajevca, bilja i voća neće nikoga ostaviti ravnodušnima. Franck Cool Up! je visokokvalitetan proizvod bez dodanih umjetnih sladila, aroma i bojila te je prikladan za sve uzraste i za konzumaciju u bilo koje doba dana (*s obzirom na prirodni sastav sirovine, zeleni čaj sadrži kofein). Franck Cool Up! Kreacija prirode u Vašoj čaši! Marketinška podrška: Print oglasi, POSM, Web podrška; Logističke informacije: Franck Cool Up! dolazi u jediničnom pakiranju koje sadrži 10 stickova (10 napitaka); Uvoznik i/ili distributer: Franck d.d.; Adresa uvoznika/ distributera: Vodovodna 20, 10000 Zagreb Telefon i fax: 01/3710-111; Web site: www.franck.eu

Za puno osvježenje uz roštilj pijte kutjevački gemišt! Gemišt je poznato hrvatsko tradicionalno piće koje svoju popularnost zahvaljuje činjenici da se radi od graševine - najpoznatije hrvatske sorte grožđa i vina, ali i zbog mogućnosti da si svaki gemišt-lover slaže svoj omjer vina i mineralne vode - svoj gemišt. Gemišt se uživa tijekom cijelog dana - tanki s manje vina i više mineralne u jutarnjim prigodama, politolog s pola vina i pola vode tijekom radnog dana ili s ekipom kod gledanja tekmi i žustrih diskusija. A tu je i žuti - 3/4 vina, 1/4 mineralne za druženja i zabavu. Na zemaljskim izložbama vina u Zagrebu kutjevačka graševina najčešće je pobjeđivala od 1925. godine u kategoriji bijelih vina, a danas osvaja brojne nagrade na svjetskim ocjenjivanjima vina. Radi sloge prirodnih faktora i zemljopisnog položaja, na kojem odnos broja sunčanih sati i kišnih dana utječe na jedinstvena svojstva njena mirisa i okusa, bogatija je alkoholima, taninima i finim mineralima od ostalih graševina.

PRIJAVITE SE ZA PRIMANJE ČASOPISA!

Ukoliko želite primati izdanje HRB-a, molimo da ispunite obrazac i pošaljete ga poštom na našu adresu ili nam podatke pošaljite e-mailom na adresu crier@crier.hr Naziv tvrtke................................................................................................................................................................................................... Adresa................................................................................................................................................................................................................... Poštanski broj............................................................................................................................................................................................ Grad.......................................................................................................................................................................................................................... Primatelj............................................................................................................................................................................................................. E-mail...................................................................................................................................................................................................................... Web stranica................................................................................................................................................................................................ Telefon.................................................................................................................................................................................................................. Sektor (hoteli, restorani, barovi, proizvodnja…)..................................................................................... *Izdavač pridržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak časopisa

Datum........................................................................................

52


53


54


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.