__MAIN_TEXT__

Page 1

38 broj 2016.

HOTELI

RESTORANI

BAROVI

HoReCa line

Toaletni papir vrhunske kvalitete


uvodnik HOTELI RESTORANI BAROVI

Širenje ponude CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr ISSN 1846-9361 UredniCE Marija Kosor, 01 4854 278 marija.k@crier.hr Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr Suradnici Irina Ban Anica Đokić Željko Garmaz Nevena Gulin Alma Radoš

Također, Zagreb je dobio novo vinsko događanje - Grand Tasting na kojem su se mogla kušati posebna i rijetka vina 100-tinjak izabranih vinarija. Osim što su brojni ljubitelji vina mogli promenadno kušati odabrana vina Hrvatske i svijeta, mogli su ih i kupiti u pop-up vinoteci, što je posebno važno kod vina koja nisu dostupna u standardnoj prodaji na policama vinoteka ili u ugostiteljskim objektima.

PRODAJA/MARKETING HRB: Hoteli, restorani, barovi prodaja@crier.hr, 01 4854 278 IZVRŠNA DIREKTORICA Irena Šahman, 01 4854 431 irena@crier.hr GrafičkA PRIPREMA

Vino i hranu povezala je i nova mobilna aplikacija Gourmet & Wine Lovers s atraktivnim gastronomskim sadržajima - od najboljih restorana i konoba preko vrhunskih vinara, maslinara, uljara, sirara, pršutara i proizvođača meda do najboljih hotela, aplikacija pomaže svima koji u potrazi za gourmet doživljajem za svoje odredište biraju Istru.

TISAK Gospodarska 9, Sveta Nedelja

Group MANAGER John Whitbread john@crier.co.uk

HRB je besplatan časopis koji izlazi četiri puta godišnje za ciljnu skupinu u Hrvatskoj. Nakladnik zadržava pravo odrediti ciljnu skupinu čitatelja (vlasnici i voditelji hotela, restorana i barova). Za članke, slike i oblikovanja objavljena u časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reprodukcija, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elektroničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

S dolaskom proljeća, živnula je i vinska scena na kojoj su zaredala predstavljanja novih vina. Tako su Vina Kutjeva proljetnu sezonu najavila degustacijom Kutjevačkog Roséa, vinar Robert Naprta predstavio je svoje ružičasto vino Solum Rosé, a vinarija Meneghetti nova godišta svojih vina Malvazija 2015 i White 2012. Zagreb je ugostio i dva uspješna festivala: Pink Day i Grand Tasting. Već dobro poznati, četvrti po redu međunarodni festival Pink Day, okupio je brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina i pjenušaca te najbolje proizvođače ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Više od tisuću posjetitelja uživalo je u odličnoj atmosferi i kušalo više od 100 vrhunskih rosé vina.

Da je eno-gastro turizam važna tržišna niša koju nismo iskoristili u dovoljnoj mjeri, osobito kada je riječ o plasiranju regionalnih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda, smatra ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak. U intervjuu HRB-u napominje kako ga trebamo više koristiti i kod formiranja inovativnih jelovnika koji bi, koristeći globalne trendove u gastronomiji i uopće u potrošnji, trebali iskoristiti domaće i lokalne recepte i nametnuti hranu kao izrazito važan dio turističkog proizvoda u svakom dijelu Hrvatske.

32

Marija Sedlar marija@crier.hr


BR. 38 / 2016.

sadržaj 10 hrb turizam

Istra za Gourmet & Wine ljubitelje PRIPREMILA: ALMA RADOŠ

16 hrb intervju

dr. sc. Sanda Čorak, ravnateljica Instituta za turizam RAZGOVARALA: MARIJA SEDLAR

20 hrb ljudski resursi

Koliko ste zadovoljni svojim poslom? PRIPREMILA: NEVENA GULIN

22 hrb predstavlja

Jeunes Restaurateurs Hrvatska PRIPREMILA: IRINA BAN

16 30 hrb savjetnik

Poštovanje - osnovni princip rukovođenja PRIPREMILA: ANICA ĐOKIĆ

44 hrb aktualno

Vrhunski rum za svako doba dana RAZGOVARALA: MARIJA SEDLAR

48 hrb vinske priče

Ivan Barbić – prvi hrvatski Master of Wine PRIPREMIO: ŽELJKO GARMAZ

50 hrb promocije


vijesti Sedam medalja za Vina Belje

Vina Belje s ovogodišnje se 21. Dionizijane, međunarodnog sajma vina u sklopu sajma GAST u Splitu, vraćaju sa četiri zlatne i tri srebrne medalje. Među bijelim vinima iz podruma Belja zlatne medalje na Dionizijani su osvojili chardonnay i graševina iz 2012. dok je Goldberg chardonnay 2013. nagrađen srebrom. Crna vina osvojila su četiri medalje: zlatne su pripale cabernet sauvignonu iz 2009. i kupaži cabernet sauvignon - merlot iz 2011. dok su srebra osvojili merlot i Goldberg frankovka berbe 2012.

Vina Kutjevo najavila dolazak proljeća

U novootvorenom kafiću u zagrebačkoj Ilici, Victory ArtCaffeu, sastalo se probrano žensko društvo na degustaciji Kutjevačkog Roséa. Vinarija Kutjevo je time najavila proljetnu sezonu i predstavila time en primeur Kutjeva (mlada buteljirana vina) koja postaju i premier cru Kutjeva (vrh vrhunskih vina). Ovaj put isticao se Kutjevački Rosé sa svojom esencijom zavodljive, dozrele i nježne voćnosti (maline, jagode i višnje) te blage kiselosti, laganog i osvježavajućeg okusa. Degustaciji se pridružila i mlada glumica Marta Cerovečki. Iz vinarije Kutjevo poručuju da iako su mlada, vina berbe 2015 imaju sve osobine vrhunskog vina, pitka su i emotivna te bude brojne osjetilne stanice. Mogu se piti sama ili uz laganija jela poput tjestenine, rižota s plodovima mora, oboritu ribu, losos te uz nježnija crvena mesa.

6

Poznata prva tri finalista METRO Junior Top Chefa Na prvom sučeljavanju projekta METRO Junior Top Chef, održanom u ponedjeljak 29. veljače u Kuhaoni, mentori Ante Udovičić i Mario Mihelj te Helena Lončar iz Metroa odlučili su da Matija Jagić, Dorian Varaždinac i Dario Kovačić zaslužuju mjesto u finalu projekta edukacije mladih kuhara. Finalisti će sudjelovati u trodnevnoj edukaciji pod vodstvom mentora u kulinarskom institutu Kul IN u Sisku. Mladi kuhari morali su impresionirati mentore jelom od zadanih namirnica: svinjskog lungića, bijelog kupusa, jasmin riže uz dodatak đumbira, bijelog kupusa, naranče i meda. Žiri je ocjenjivao tehniku koje su mladi kuhari koristili u pripremi, prezentaciji jela te okusa. Na finalu u travnju najbolji će

osvojiti dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN koji s ALMA la Scuala Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja kuhara, dok će tri najbolja kandidata otputovati na prestižno kulinarsko natjecanje Bocuse d’Or koje se održava u Budimpešti.

Predstavljena aplikacija Hoteza mobile Tržištu je predstavljena Hoteza Mobile, aplikacija koja gostima omogućuje da na jednom mjestu nađu sve potrebne informacije bez telefonskih poziva i upita recepciji, a koje su im potrebne da bi njihov boravak u hotelu bio što ugodniji. Gost tako putem aplikacije dobije poruku dobrodošlice, otključa sobu, naručuje masažu u hotelskom SPA centru, večeru u sobu, provjeri vremensku prognozu, naruči jutarnje buđenje, taksi do lokalnih znamenitosti

koje je također pronašao putem aplikacije, dobije informacije o redu letenja i sve ostale informacije za koje bi inače morao potrošiti dragocjeno vrijeme na pozive i upite. Zajedničke karakteristike Hoteza Mobile i Hoteza HotPad aplikacije su intuitivno sučelje koje osigurava jednostavno korištenje, višejezičnost (mogu se koristiti na 68 jezika), rad na iOS i Android OS, kompatibilnost i integracija s bilo kojim hotelskim sustavom (PMS, RMS, IPTV, POS).

Portugieser Du Monde u Pečuhu Portugieser Du Monde, 4. Svjetsko ocjenjivanje portugizca, održat će se 1. i 2. travnja 2016. u Pečuhu. VINOLIVA Wine & Food Communication iz Pečuha, krovni organizator među-

narodne smotre portugizaca i ove je godine podijelila događaj u dva dijela, te je tako prvi dan festivala posvećen strukovnom ocjenjivanju portugizaca u kulturnom centru Zsolnay, dok je drugi dan otvoren za sve posjetitelje – Festival Portugieser Du Monde. Na ocjenjivanje se zaprimaju uzorci mladog portugizca iz najnovije berbe 2015. godine, zatim portugizci berbe 2014. godine i stariji, te mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%. Novost ove godine je četvrta kategorija u kojoj će se ocjenjivati bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.


Predstavljeno vino Solum Rosé

Vinar Robert Naprta premijerno je u Red Red wine baru u Zagrebu predstavio svoje ružičasto vino - Solum Rosé - iz sjajne prošlogodišnje berbe te osobno vodio degustaciju na kojoj su se mogli kušati još Chardonnay sur lie 2013 i Cabernet sauvignon 2013. Solum vinarija, smještena u Međimurju, u mjestu Vugrišinec blizu Železne gore, obiteljski je biznis književnika Roberta Naprte, u javnosti najpoznatijeg kao scenarista prve hrvatske sapunice Ville Marije te njegove supruge Anite, modne urednice u časopisu Gloria.

Sljubljivanje premium hrena i vina

Ususret Uskrsu, glavna namirnica 3. Premium priče u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T., bio je hren, kojeg je osigurala ludbreška tvrtka Agro Altera, a u 5 sljedova jela (od čega su čak dva bila deserti) uklopila Iva Pehar, prošlogodišnja pobjednica Master Chefa. Uz ova jela, pripremljena u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, sommelier Ivan Maljevac sljubio je vina ludbreške vinarije Stručić. ‘Ludbreški hren’ priznat je kao čuvana sorta i našao se na sortnoj listi Republike Hrvatske i Europske unije. Izvana je žutosmeđe boje, a iznutra bijel. Ima intenzivan miris koji podsjeća na paprenu metvicu. Pun je eteričnog ulja gorušice i sadrži visoku razinu glukozinolata sinigrina što ga, osim ukusnim začinom, čini i značajnim za zdravlje.

Kažin vinarije Zlatan otok u Metrou u Rusiji Vina Kažin, koja za METRO Cash & Carry proizvodi Vinarija Zlatan otok s otoka Hvara, od sredine ožujka nalaze se i na policama 88 veleprodajnih centara Metroa u Rusiji. Kažin Cuvee je linija vina razvijena ekskluzivno za METRO Cash & Carry početkom 2015. godine u suradnji s vinarijom Zlatan otok. U sklopu linije Kažin Cuvee, Zlatan otok za Metro proizvodi crno, bijelo i desertno vino od tipičnih dalmatinskih sorti grožđa. Uz Kažin Cuvee, Metro i vinarija Zlatan otok tijekom višegodišnje suradnje razvili su i linije vina A la Carte i Limited, a suradnja je udvostručila prodaju brendova vinarije u protekle dvije godine. Zlatan otok jedan je od tri hrvatska proizvođača koji proizvode robnu marku ili ekskluzivne linije vina za Metro i izvoze svoje proizvode kroz njegove trgovine: i vinarija Cattunar iz Istre te Dingač Skaramuča s Pelješca izvoze svoja vina putem Metro Grupe.

7


vijesti Predstavljena nova godišta Meneghetti vina Berba 2015. godine bit će zapamćena kao jedna od najboljih u povijesti vinarije Meneghetti, posebice iz razloga što su vremenski uvjeti za razliku od kišne 2014. godine bili jako dobri pa se očekuju vina izvrsne kvalitete, najavio je Goran Hanžek, direktor i partner u Meneghetti d.o.o. predstavljajući nova godišta vina Meneghetti Malvazija 2015 i Meneghetti White 2012 u Wine baru Basement u Zagrebu. Osim toga, od 2015. svi su vinogradi u vlasništvu vinarije u stanju pune rodnosti tako da će po prvi puta biti nadmašena proizvodnja od 100.000 boca godišnje. Hanžek je podsjetio da su na samoj Stanciji Meneghetti trenutno u tijeku radovi na proširenju smještajnih kapaciteta i restorana, a ponovno otvaranje planirano je za početak kolovoza kada će Meneghetti zablistati sa 26 luksuznih smještajnih jedinica i restoranom sa 70 sjedećih mjesta uz brojne dodatne sadržaje.

Coolinarika - najveća Facebook stranica u segmentu hrane Coolinarika je na društvenoj mreži Facebook postala prvi i vodeći brend u prehrambenom segmentu i u samo deset mjeseci postojanja dosegnula impozantnu brojku od 222.000 fanova. „U vremenu kada se život odvija na društvenim mrežama, drago nam je da je kvalitetan sadržaj Coolinarike i dalje mjesto kojem se naše kuharice i kuhari, amateri i profesionalci, mladi i stari, iz svih zemalja regije, vjerno vraćaju kako bi s nama podijelili svoja nova gastro otkrića ili potražili inspiraciju za neke svoje buduće kulinarske izazove. Podravka i Coolinarika su ovim rezultatom potvrdile svoju titulu predvodnica kad su moderno kulinarstvo i internetski trendovi u pitanju”, izjavila je Marinka Akrap, direktorica Korporativnih i marketinških komunikacija Podravke.

8

Izložba Helene Pletković ‘Kušaj vino očima’

Izložba fotografija ‘Kušaj vino očima’ autorice Helene Pletković, posvećena vinskim etiketama, otvorena je sredinom veljače u Erste Club caffeu. Pod nazivom izložbe kriju se fotografije kojima je u fokusu vizualni identitet - etiketa i vino u čaši. Autorica u prvi plan stavlja vinske etikete, naglašavajući da su one ponekad nepravedno zanemarene, usprkos njihovoj umjetničkoj vrijednosti. A poznato je da kvalitetna etiketa o vinu mora govoriti mnogo – osim podataka o lokalitetu

iz kojeg vino dolazi, o sorti grožđa, berbi, kategoriji kakvoće vina i o tome je li riječ o stolnom, kvalitetnom ili vrhunskom vinu, o brendu ili proizvođaču, sadržaju alkohola itd. – etikete su nerijetko i prava mala umjetnička djela kojima se vinari trebaju istaknuti kako bi privukli pozornost. Idealno je kad lijepa etiketa nagoviješta kvalitetno vino! Izložba, u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T., nakon Zagreba će biti postavljena i u Čakovcu, Osijeku, Splitu i Umagu.

Mirjana Špoljar nova ambasadorica Zvijezde Najnagrađivanija hrvatska slastičarka Mirjana Špoljar i tvrtka Zvijezda, započeli su dugoročnu suradnju u sklopu koje će svakog mjeseca na ambalaži Zvijezdina asortimana margarina, ključnog sastojka svih ukusnih delicija, kupci pronaći recepte za slastice poznate slastičarke. Špoljar je svojim jelima oduševila brojna poznata imena poput Stinga, Boba Dylana, Depeche Modea, Orlanda Blooma, Chrisa Reu, Briana Ferryja, španjolske, tajlandske i britanske princeze, brojne prinčeve, careve i diplomate, Garyja Kasparova, a sada će njezini recepti postati dostupni svima. „Kada smo u Zvijezdi razmišljali o tome tko najbolje utjelovljuje naše vrijednosti i tradiciju, odgovor se nametnuo sam od sebe. S jedne strane imamo vrhunske margarine, ključne sastojke svih slatkih i slanih delicija, a s druge strane gospođu Mirjanu, vrhunsku slastičarku čije umijeće spravljanja slastica više od 20 godina oduševljava sva nepca u gradu, ali i šire“, pojasnio je suradnju s Mirjanom Špoljar Zvonimir Seki, direktor marketinga Zvijezde.


sponzorirani članak

PERFEX HoReCa line Uprava kompanije DRENIK, nakon prošlogodišnje investicije u kupnju tvornice u mađarskom gradu Szolnoku, koja proizvodi celulozu i jumbo role papira, odlučila je ove godine krenuti u proizvodnju toaletnog papira u rolama za HoReCa kanal, pod nazivom PERFEX HoReCa line. PERFEX HoReCa line napravljen je od najkvalitetnije celuloze, a 3-slojne role imaju 150, 200 ili 250 listića.

www.drenik-zg.com


turizam Piše: Alma Radoš, PR i marketing ekspert

FOTO: arhiva TZ Istra

Istra za Gourmet & Wine ljubitelje

Bez obzira odaberete li tradicionalnu ili modernu varijantu jela, u Istri ćete uživati u eksploziji okusa, te vrhunskim i ekstra djevičanskim uljima. Više o tome donosi i najnovija aplikacija Gourmet & Wine Lovers.

D

a je Istra vrhunska eno-gastro destinacija potvrđuje i nova mobilna aplikacija Gourmet & Wine Lovers, predstavljena početkom ožujka u Puli. S atraktivnim gastronomskim sadržajima - od najboljih restorana i konoba preko vrhunskih vinara, maslinara, uljara, sirara, pršutara i proizvođača meda do najboljih hotela, aplikacija je od velike pomoći onima koji u potrazi za gourmet doživljajem za svoje odredište biraju Istru. Istinski gurmani i ljubitelji istarskog poluotoka uživat će dok budu istraživali Istru na ovoj aplikaciji. Na njoj je istarski poluotok podijeljen u

10

šest manjih područja, s jednim ili nekoliko itinerera koji povezuju najznačajnija gourmet & wine odredišta. Ovisno o mikro-području te njihovoj gourmet specifičnosti, itinereri nose posebna imena poput Novigradske kapešante,

Četiri zemlje za četiri doživljaja, Muškat momjanskih mušketira, Veli Jože i teran… „Ideja je nastala 2014. s ciljem kreiranja alata za promociju destinacije Istre i njenih mikrodestinacija, a služit će i kao alat za kreiranje paketa posebnih interesa. Ova bi aplikacija, koja je uvrštena i na listu projekata Master plana razvoja turizma Istre od 2015. do 2025. - trebala probuditi strast kod uvrštenih subjekata i onih koji su na dobrom putu da to postanu. Aplikacija je posvećena svim ljubiteljima eno-gastronomije, u najširem smislu riječi: od novinara, opinion lidera, specijalista s područja eno gastronomije, naših


budućih gostiju...“, kaže Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije te ističe kako će se, osim gostiju, aplikacijom služiti i restorani. Naime, posebna poglavlja posvećena su 'vinskoj karti' i 'osobnoj iskaznici' maslinovih ulja, a u njima je sve što trebate znati o vinima i maslinovim uljima proizvođača uvrštenih u aplikaciju, pa će to olakšati i njihovo predstavljanje u lokalima. Povezana s portalom Turističke zajednice Istarske županije, aplikacija nudi i kalendar događanja te će korisnici u svako doba biti upućeni u vinska i gastro događanja. Aplikaciju je moguće pregledavati na četiri jezika: hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom, a može se preuzeti na svim uređajima koji podržavaju iOS 9. Tako od sada na jednom mjestu možete pregledati bogatu ponudu istarskog poluotoka kojem se dive popularni svjetski vodiči, magazini i portali dodjeljujući mu laskave titule, prezentirajući ga kao nezaobilazno mjesto za odmor i opuštanje. Najnovije svjetsko priznanje prošli je mjesec stiglo za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Priča prva: NAJBOLJA REGIJA MASLINOVOG ULJA

Istra je najbolja regija maslinovog ulja za ovu godinu. Tako stoji u sedmom izdanju vodiča Flos Olei izdanom početkom ožujka. Riječ je o jedinom svjetskom vodiču kroz ekstra djevičanska maslinova ulja čiji izlazak svake godine željno iščekuju sve maslinarske regije. S 50 istarskih maslinara i uljara, koliko ih je ove godine u vodiču, Istra se po kvaliteti i zastupljenosti po prvi puta popela na prvo mjesto najkvalitetnijih maslinarskih regija svijeta. Španjolska Andaluzija zastupljena je s 45 maslinara i uljara, talijanska regija Lazio s 39, Sicilija s 31 proizvođačem, a Puglia s njih 29 dok je Toskana, koja je godinama bila na prvom mjestu, a slijedila ju je Istra, zastupljena s 25 maslinara i uljara. Od mogućih 100, 98 je najveći broj bodova kojeg su ove godine postigli najbolji maslinari. Visokih 97, jedini iz Istre ima Olea B. B. iz Rapca, četiri istarska proizvođača osvojila su izvrsnih 96 bodova: Obitelj Ipša, Stancija Meneghetti, OPG Matteo Belci i Tonin, a još četiri bod manje, odnosno 95 bodova: Chiavalon Franco Basiaco, Giancarlo Zigante i Enio Zubin. Flos Olei za ovu je godinu ocijenio i opisao maslinova ulja iz 49 zemalja svijeta. Osim iz europskih zemalja tu su maslinova ulja iz Australije, Novog Zelanda, Čilea, Argentine…

Priča druga: NAJBOLJE SKRIVENA TAJNA EUROPE

Poznati portal Huffington Post prošlog je rujna Istru uvrstio na svoju listu destinacija koje svakako treba posjetiti, a istarski poluotok našao se među šest najboljih skrivenih tajni Europe. Posebno se spominju istarska vina i tartufi u kojima se može uživati u okruženju 'rimskih i bizantinskih arhitektonskih remek djela', a istaknuti su i europski dubstep i bass festivali Dimensions i Outlook u Puli, koji se nikako ne smiju propustiti. Tako je Istra ovu laskavu titulu ponijela uz portugalski gradić Comporti, bugarsku Sofiju, poljski Krakow, nizozemski Rotterdam i njemački Freiburg. Huffington Post portal je koji pokriva razna područja od politike i gospodarstva do kulture, tehnologije i zabave. Huff Post, kako ga često skraćeno nazivaju, kojeg je prije 11 godina osnovala Arianna Huffington, ima milijune posjeta tjedno, a uvršten je i na peto mjesto najpopularnijih blogova uopće.

Priča treća: TOP VINSKA DESTINACIJA U SVIJETU

Početkom prošle godine stigla je vijest iz Amerike da je Istra po izboru Wine Enthusiasta uvrštena među top deset vinskih destinacija za 2015. Mike DeSimone i Jeff Jensenn, poznati kao World Wine Guys, dosad su tri puta posjetili Istru te upoznali autohtone vinske sorte poput najpoznatijih malvazije i terana. Dvojac savjetuje gdje kušati najbolja vina, gdje odsjesti i što posjetiti, a upravo su oni smjestili Istru uz Pijemont u Italiji, doline Loire i Rhone u Francuskoj, američki Mendocina. Na ovoj prestižnoj listi našli su se i Orlando te Finger Lakes u Americi, Hawkes Bay u Novom Zelandu, Galicija u Španjolskoj te Okanagana u Kanadi.

11


turizam Wine Enthusiast sa stotinjak recenzija u svakom broju i s više od 300 milijuna tiskanih kataloga, već je četrdesetak godina svjetski lider po pitanju vina, a portal se čita u svim dijelovima svijeta.

Priča četvrta: NAJBOLJA VINSKA REGIJA ZA ZIMSKA I PROLJETNA PUTOVANJA

Prije dvije godine, USA Today objavio je listu najboljih vinskih regija koje neizostavno treba posjetiti tijekom zime i proljeća. Naravno, u prestižnom društvu na vrhu ljestvice, našla se i Istra. Tako je Istra, uz talijanski Chianti u Toskani, regiju Franschhoek u južnoj Africi i australski poluotok Mornington, savršena destinacija za ljubitelje putovanja i vina, osobito u zimu i proljeće. Tu 'vino obara s nogu', a riječ je o iznimno šarmantnoj regiji s restoranima pored mora i prelijepim krajolicima u unutrašnjosti poluotoka, piše novinarka Danae Mercer, koju je impresionirao Rovinj. Mercer piše za brojne svjetske časopise i internetske portale, među kojima i USA Today, jedno od najčitanijih izdanja na području Sjedinjenih Američkih Država.

Priča peta: TOP DESTINACIJA ZA VALENTINOVO

Što god vaše romantično srce zaželi, pronaći ćete u Istri, napisao je prije dvije godine National Geographic Traveler. U izboru top deset destinacija za Valentinovo našao se i istarski poluotok nazvan hrvatskom Toskanom. Romantičnu Istru, piše Geographic Traveler, krasi prekrasan krajolik u kojem se brežuljci pretapaju u doline, a gradići su smješteni na vrhovima brežuljaka ispod kojih se prostiru široka prostranstva polja, vinograda i maslinika, dok je preporuka poluotok razgledati iz visine u vožnji balonom.

Priča šesta: NAJBOLJE LJETOVALIŠTE

Početkom prošle godine Istri je pripala još jedna laskava titula. HolidayCheck, najveći nezavisni web portal za putovanja na njemačkom govornom području, tradicionalno je izabrao najpopularnije u 2013. Među svjetski poznatim odredištima poput Azurne obale, Madeire ili Majorce, našla se i Istra. Iako HolidayCheck nudi niz važnih i aktualnih informacija o destinacijama širom svijeta, najveću važnost pridaje recenzijama putnika koji su boravili u nekom mjestu. Upravo prema tim recenzijama svake se godine odabiru najpopularnije

12

Poznati portal Huffington Post prošlog je rujna Istru uvrstio na svoju listu destinacija koje svakako treba posjetiti, a istarski poluotok našao se među šest najboljih skrivenih tajni Europe. destinacije u sedam kategorija: najbolja zemlja, ljetovalište (Beach Holiday), naj grad (City Trip), zimovalište (Winter Sport), spa hotel, hotel za obitelji te hotel za parove. U konkurenciji 25.600 destinacija, Istra je osvojila priznanje u kategoriji ljetovališta, a odlični utisci o istarskim hote-

lima, restoranima, muzejima i ostalim sadržajima potvrđuju je kao poželjnu i popularnu destinaciju.

Priča sedma: NAJBOLJA GASTRONOMSKA LJETNA DESTINACIJA

Istri je pripalo i prvo mjesto na prestižnoj ljestvici najboljih ljetnih gastronomskih destinacija. Tu je ljestvicu objavio CNN na svojim internetskim stranicama u kolovozu 2013. Popis je složen prema ljestvici američkog web portala namijenjenog poslovnim putovanjima Executive Travel. Gastronomski užici na otvorenom, svježina hrane te lokalni ljetni festivali koji omogućuju mnoštvo gastronomskih istraživanja, razlog su zašto posjetiti Istru, ističe se u tom tekstu. No tu nije kraj… Ovo su tek neka od najznačajnijih priznanja, na poduljem popisu, koje je Istra dobila u posljednje dvije godine. Strani novinari i turoperatori ne prestaju hvaliti Istru i njenu ponudu pa zaslužuje mjesto jedne od najatraktivnijih svjetskih destinacija.


sponzorirani članak

Okusi Istre na vašem stolu Pisinium, obiteljska tvrtka već dvadeset godina uspješno gradi svoju prepoznatljivost na tržištu zahvaljujući sinkroniziranom spajanju tradicionalnog načina proizvodnje sa najvišim standardima kvalitete. Navedeno je potvrdila i nedavna vizitacija EU inspekcije, ocijenivši način rada i uvjete u kojima se odvijaju proizvodni procesi najvišom ocjenom, te da tim pristupom tvrtka može konkurirati i najviše rangiranim tvrtkama EU tržišta. Široku paletu polutrajnih proizvoda svakako zasjenjuje isto tako bogat asortiman autohtonih trajnih proizvoda- istarski pršut zaštićen oznakom izvornosti, pršut ruža, istarska i dimljena panceta, žlomprt, buđola, kobasica sa i bez tartufa. Pisinium je ujedno i najveći proizvođač Istarskog pršuta. Kontinuiranim ulaganjem u razvojne procese, tvrtka ne odustaje od tradicionalnog načina proizvodnje što znači primjenu ručnog načina obrade, nanošenjem morske soli i prirodnih začina. Proizvodi se potom suše na zraku bez korištenja ubrzivača procesa ili startera. Iz bogatog asortimana izdvajamo: ISTARSKI PRŠUT - proizveden od mesa tradicionalno hranjenih domaćih svinja bez umjetnih dodataka i konzervansa sušen na zraku min. 14 mj. pod strogo kontroliranim uvjetima, zasluženo zauzima svoju čelnu poziciju „kralja okusa“.

ISTARSKA PANCETA - proizvodi se od pomno odabrane sirovine s visokim udjelom mesa uz dodatak vješto izbalansiranih prirodnih začina, topi se u ustima, a svojim ugodnim mirisom budi uspomene na neka stara vremena. ISTARSKI ŽLOMPRT i BUĐOLA - sušeno meso u komadu izdvojeno od kostiju, začinjeno kompozicijom izabranih autohtonih začina. Sasvim sigurno Pisinium proizvodi svojim tradicionalnim okusima osvojiti će svačije nepce jer kako se to u Istri kaže "Mmmm jednostavno pita još“…

PISINIUM d.o.o., Stipana Konzula Istrijana 9, 52000 Pazin, Hrvatska TEL: +385 (0)52 688 130; FAX : +385 (0)52688 002; M: +385 (0)99 2624 338

www.pisinium.hr 13


sponzorirani članak

Printanjem računa do dodatnih popusta U

trenutku kada je svaka dodatna ušteda dobrodošla, rado se okrećemo novim modelima poslovanja. Srećom, postoje modeli koji su učinkoviti, jednostavni i sigurni. Vlasnici ugostiteljskih objekata od sada imaju mogućnost biti dio Advanced Horeca Programa te svojim članstvom osigurati još bolju i jedinstvenu ponudu pri nabavi robe i usluga za potrebe svog poslovanja koju nisu u mogućnosti ostvariti izvan programa. Zauzvrat ugostitelj daje odobrenje printanja oglasa u produžetku svojih računa. Preko 130 ugostiteljskih objekata već je prepoznalo ovaj model te koristi cjelokupnu ponudu partnera programa. Trenutni partneri programa su METRO koji svim članovima omogućuje dodatan popust pri nabavi robe, 24sata koji omogućuje 50% popusta na pretplatu svih njihovih tiskanih izdanja i Capricorno s popustom na proizvode za profesionalnu higijenu te posebnom ponudom salveta s logom ugostiteljskog objekta. Za ambijent ugostiteljskog objekta odgovoran je MUSICBOX koji omogućuje besplatnu muziku kroz već predefinirane playliste ili playliste koje ugostitelj može sam kreirati te LED centar koji unosi svjetlost profesionalnom LED rasvjetom. Za sve ugostitelje koji žele obogatiti svoju ponudu sa najboljim iz prirode sada to i mogu sa NutriOil čajem i keksićima od konoplje. Kao jedinstvenu ponudu ugostiteljima je omogućena loyalty platforma kroz besplatnu mojCaffe mobilnu aplikaciju gdje bez dodatnih ulaganja ugostitelj nagrađuje vjernost svojih stalnih gostiju te dodatno nagrađuje za pozivanje novih gostiju. Glavna prednost ovog programa je taj što je ulazak u potpunosti besplatan i nema članarine. Ugostitelj ispunjavanjem jednostavne pristupnice automatski postaje članom i istog trenutka može koristiti sve pogodnosti programa. Jedini uvjet za pristup Advanced Horeca Programu je korištenje SmartRješenja softvera tvrtke Gastrobit Grc grupe. U slučaju da ugostitelj koristi dru-

ADVANCED

go softversko rješenje za izdavanje računa, slobodno se mogu obratiti djelatnicima Gastrobit Grc grupe te u najkraćem roku saznati najbolju ponudu za prelazak na SmartRješenja. Nadalje, Advanced Horeca Program nije samo namijenjen ugostiteljima, nego i njihovim gostima koji će se rado vraćati zbog nagradnih igara koje se organiziraju preko oglasa na računu. Tim iz Advanced Horeca Programa rado stoji na raspolaganju i spremni smo na svaki upit ugostitelja. Svi zainteresirani slobodno se mogu obratiti na info@ad-horeca.eu ili broj telefona 095 394 6767.

ad-horeca.eu


ADVANCED Sponzorirani članak

SAMO ZA KORISNIKE a:

Uđi u program koji ti omogućav

POSEBNE PONUDE I POPUSTE

A

S OGLASOM NA VAŠIM RAČUNIM KOD SLIJEDEĆIH PARTNERA: METRO

Svaki mjesec ostvarujete ekstra popuste na robu.

24sata i Mondo

Rn: 376-11 Voditelj STOL: 999

KAVA

1,000 x

UKUPNO

GOTOVIN REKAPITU

Dobivate 50% popusta na sva tiskovna izdanja 24sata i dodatne popuste u Mondo web shopu.

10,00

kn

Moj Caffe loyaty

A-NOVČA

NICE

LACIJA PO

REZA

ZKI: 1e23 d4 JIR: 6abc5f e21973d8c6b52cdb 4579 88-dd00-48 67-a08b-7c fd5d00 d8c3363a f2

Hvala na

SmartPOS

1,15

posjeti :)

v9.246.1 w

ww.gastro

bit.eu

Nagradite vaše vjerne goste koji će vas nagraditi dovođenjem novih. Skini Moj Caffe aplikaciju. Saznaj više na mojcaffe.com mojcaffe.com .

NUTRI OIL

Obogatite svoju ponudu čajem i keksićima od konoplje. Za vaše goste samo najbolje od prirode.

Ulaz u program je

BESPLATAN

www.ad-horeca.eu

MUSICBOX

Sa MUSICBOX-om nemate potrebu za radiom, birajte sami svoje ili pustite već gotove liste pjesama.

LEDcentar.hr

Sa vrhunskom LED rasvjetom oživite vaš ugostiteljski objekt ili napravite reklamu uz poseban popust i najkvalitetnija rješenja.

CAPRICORNO

Opremite vaš ugostiteljski objekt sa liderima profesionalne higijene uz dodatne pogodnosti i specijalne ponude.

+ Trenutni podaci + Arhiva +

ADVANCED

Nutrioil1 MojCaffe loyalty

info@ad-horeca.eu 095 394 67 67

PONUD je vidlj A SmartMiva u o aplikac bile iji 15


intervju Razgovarala: Marija Sedlar

Transformativni turizam omogućuje turistima vlastiti napredak Institut za turizam jedini je znanstveni javni institut u Hrvatskoj specijaliziran za istraživanje i konzalting u turizmu. Svoje iskustvo temelji na znanstvenom radu, kontinuiranim istraživanjima i stalnom usavršavanju multidisciplinarnog radnog tima. Na nedavno održanom međunarodnom sajmu ITB Berlinu – najvećem svjetskom turističkom sajmu, Institut za turizam predstavio je izvještaj na temu 'Transformacijska moć turizma: paradigma promjena k većoj odgovornosti', napravljen u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom. O izvještaju i hrvatskom turizmu razgovaramo s ravnateljicom Instituta za turizam dr. sc. Sandom Čorak. S kojim je ciljem napravljeno izvješće? Istaknula bih da je Institut za turizam dugogodišnja pridružena članica Svjetske turističke organizacije, a u prosincu 2015. potpisali smo ugovor o suradnji s nekoliko temeljnih ciljeva: (1) zajedničke istraživačke aktivnosti u otkrivanju novih segmenata turističke potražnje, (2) harmoniziranje različitih metodologija istraživanja zbog potrebe postizanja veće usporedivosti podataka među zemljama kao i (3) razvijanje metodologije istraživanja vezano uz sezonalnost turizma. Ovo naše prvo zajedničko izvješće u funkciji je ostvarenja našeg prvog cilja. U svakom izvješću UNWTO-a, pa tako i u ovome, nalaze se studije slučaja iz petnaestak zemalja koja govore o specifičnim iskustvima i stavovima vezanim uz transformativni turizam.

Koji su glavni naglasci iz predstavljenog izvješća? U uvodnoj riječi, generalni sekretar UNWTO-a Taleb Rifai naglašava kako je „turizam znatno više od aktivnosti slobodnog vremena te da kao fenomen današnjice ima znatnih potencijala da pokrene nove paradigme razmišljanja kao i snagu da potakne društvene i kulturne promjene te potakne na odgovornije ponašanje“. Također, s obzirom na znatan rast turizma i 1 bilijun međunarodnih turista, ističe potrebu održivog razvoja turizma kao jedinu opciju. Rifai, kao i direktorica za Program pridruženih članica UNWTO-a Yolanda Perdomo, opetovano naglašavaju veliku odgovornost turističkih lidera kao i potrebu njihovih stalnih napora u oblikova-

16

nju održivije budućnosti turizma. Nadovezujući se na te stavove, istraživački tim Instituta u svome dijelu izvješća odmiče se od tradicionalnog sagledavanja turizma samo kao ekonomske aktivnosti i propituje mogućnosti turizma u oblikovanju poželjne i održive budućnosti, a naše istraživanje zapravo proučava turizam kao medij kroz koji turisti mogu razviti svoju ekološku svijest i odgovornost prema održivom razvoju.

Što podrazumijeva pojam transformativnog turizma? Kako se tu uklapa Hrvatska? Neovisno o zajedničkom izvješću sa Svjetskom turističkom organizacijom, Institut je u drugoj godini provođenja znanstvenog projekta na temu transformativne uloge turizma koji je financiran od Hrvatske zaklade za znanost. Osnovna ideja projekta jest da turizam kao globalni društveno-ekonomski fenomen može dati znatan doprinos viziji održivog svijeta. Naime, iz brojnih kriza s kojima se danas suočava svijet proizlazi potraga za novim pogledom na svijet – taj pomak ka nekim novim društvenim vrijednostima dolazi od tzv. ‘kulturnih kreativaca’ koji su istodobno i oni na koje utječe i turističko iskustvo i transformira ih. Transformativni turizam podrazumijeva termin koji označava pomak prema novom mentalnom sklopu. Cilj našeg projekta jest ukazati ne samo na znanstvene, već i praktične rezultate. Ključna poruka onoga što se do danas na projektu napravilo jest da se moramo maknuti iz uobičajenog tržišnog pogleda koji percipira turizam isključivo kao gospodarsku aktivnost koja nam donosi prihode. Kroz fazu identificiranja


FOTO: MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

pojedinaca, ali i danas dionika u turizmu, dokazujemo da su oni čija je gledišta na svijet promijenilo turističko putovanje danas postali poslodavci u turizmu koji upravo kroz izrazito raznolike načine nude vrijednosti koje utječu i na fizičko i mentalno zdravlje pojedinaca – turista. Na taj način pridonose održivom razvoju lokalne zajednice u kojoj djeluju, razvijaju onaj oblik poslovnog djelovanja u turizmu koji im omogućuje vlastiti napredak. Ovakvo sagledavanje turizma i njegove transformativne uloge u Hrvatskoj može omogućiti mnogim pojedincima da iskoriste resurse koje im pruža lokalna zajednica, a i velikim poduzećima može pružiti uporište za razvoj novih oblika turizma koji više neće ovisiti o ‘suncu i moru’.

Kao vodeći Travel Trade Show, ITB Berlin je prije svega poslovna platforma za globalne turističke ponude. Kakav je interes izazvala Hrvatska kao turistička destinacija? Hrvatska je izazvala veliki interes kod poslovnih posjetitelja, što nam je iznimno važno. ITB je najveći turistički sajam u svijetu koji je ove godine slavio svoju 50tu obljetnicu i bilo je važno pokazati sve svoje ‘snage’. Ako bi se moglo govoriti o nekoj ključnoj temi nastupa, čini mi se da su svi ponuđači naglašavali autentičnost doživljaja. Upravo to i jest snaga turističke ponude u Hrvatskoj pa vjerujem da se svi iskazani poslovni interesi zaista u velikoj mjeri mogu i operacionalizirati u ovoj godini. Tehnološki napredak sve je izrazitiji i ima sve veći utjecaj i na turizam pa je malo zastrašujuće bilo predstavljanje tzv. humanoidnih robota i njihovoj ulozi u turizmu budućnosti. S obzirom na istraživanja Euromonitora, jedan od glavnih i odlučujućih čimbenika za povratak u destinaciju su ljepota prirode i okoliša, stoga vjerujem da nam tržište pruža puno, puno prilika.

S obzirom na trenutnu situaciju i strah od terorističkih napada diljem Europe, kako se to može odraziti na turističku sezonu u Hrvatskoj?

Transformativni turizam podrazumijeva termin koji označava pomak prema novom mentalnom sklopu. Moramo se maknuti iz uobičajenog tržišnog pogleda koji percipira turizam isključivo kao gospodarsku aktivnost koja nam donosi prihode.

Dosada, kao i u ovome trenutku na tržištu, smo percipirani kao sigurna zemlja, a sigurnost je prvi i najvažniji činitelj pri odabiru destinacije za odmor. O sigurnosti u Hrvatskoj najviše znaju naša najbliža emitivna tržišta – Austrija, Italija pa i Njemačka – pa vjerujem da ovaj aspekt valja dodatno promotivno naglasiti kad je riječ o gostima iz drugih zemalja. U vrijeme terorističkih napada i osjećaja nesigurnosti, uvijek ‘profitiraju’ zemlje koje su bliže i dostupnije, a upravo to je velika prednost Hrvatske. Međutim, neriješeno

17


intervju

pitanje izbjegličke krize stalno pomalo prijeti nama kao i drugim zemljama na ‘balkanskoj ruti’ – ali s obzirom na činjenicu da je ruta daleko od primorja vjerujem da neće suviše utjecati na rezultate glavne turističke sezone u 2016. godini. Kao što smo više puta iz Instituta isticali – Hrvatska se uvijek mora predstavljati kao gostoljubiva i uljudna zemlja i to će nas najbolje promovirati.

Već se dugi niz godina kao jedan od najvećih izazova hrvatskog turizma izdvaja smanjivanje sezonalnosti – što se može napraviti po tom pitanju? Da, sezonalnost je dugogodišnji veliki problem hrvatskog turizma. Rekla bih da se u mnogim turističkim mjestima već dosta radi na produljenju sezone, ali ipak nedovoljno globalno promovira. Međutim, i neki drugi faktori jako djeluju – kao zemlja s morem i tradicijom odmorišnog turizma i još uvijek sklonošću potražnje da nas posjećuje za vrijeme ljeta, sezonalnost nije lako smanjivati. U protekloj godini naši su gradovi bili jako dobar primjer ponude koja privlači i izvan sezone – manifestacije, kongresi i bogatstvo ponude Dubrovnika, Splita, Zagreba, Zadra, Šibenika pa i drugih većih mjesta u Hrvatskoj pokazuje, prije svega, da se mora razviti neki glavni privlačni faktor koji bi potencijalnog turista opredijelio za dolazak. Osim toga, izvan glavne turističke sezone svi kupci turističkih proizvoda imaju puno veću mogućnost izbora jer ponuda prevladava, drugim riječima – konkurencija svih drugih zemalja i gradova – višestruko je značajnija nego za vrijeme ljeta kad nam ipak pretežno konkuriraju samo mediteranske zemlje. Hrvatska turistička zajednica pokrenula je, također temeljem inicijative Svjetske turističke organizacije, nacionalnu akciju Hrvatska 365 u koju je već uključen

18

dr. sc. Irena Ateljević, dr. sc. Sanda Čorak i dr. sc. Renata Tomljenović (Institut za turizam)

znatan broj turističkih mjesta. Kod produženja sezone nije moguće dati ‘recept’ koji bi važio za sva mjesta – no svako mjesto usklađivanjem svojih resursa u odnosu na trendove potražnje može doći do glavnih prodajnih atributa, povezati dionike i formirati zanimljive i intrigantne turističke proizvode koji bi nudili neke nove doživljaje. Od Zagrebačkog adventa, glazbenih festivala, Špancirfesta, ‘škrapinga’ na Pašmanu, vinskih cesta i cesta maslinovog ulja, uređenih biciklističkih ruta – zaista već danas imamo mnoštvo primjera koje destinacije mogu koristiti. Ne slažem se s tezom da ćemo umanjiti sezonalnost samo gradnjom hotela – naravno da su nam potrebni kvalitetni hoteli u mnogim turističkim mjestima, međutim statistički podaci o ostvarenom broju noćenja u posljednjih 5 godina jasno pokazuju da hotelski kapaciteti ‘stoje na mjestu’ kad je riječ o proširenju sezone, a da je čak nešto više šire kampovi i privatni smještaj koji povećavaju


svoju kvalitetu. No sasvim je sigurno da će sadržaj u destinaciji koji je zanimljiv gostima izvan sezone biti uvijek odlučujući činitelj za posjet nekoj destinaciji.

Iskorištava li Hrvatska dovoljno eno-gastro turizam? Jesmo li dovoljno prepoznati kao destinacija ‘dobre hrane i autohtonih vina’? Prema zadnjem TOMAS Ljeto istraživanju provedenom u 2014. godini, gastronomija ja skočila na 4. mjesto kao motiv dolaska u Hrvatsku, a shodno tome povećava se i udio hrane i pića u strukturi prosječne dnevne potrošnje gostiju. Iako ovi podaci ukazuju na veliku važnost eno-gastro turizma, prostora za više i bolje ima zaista još jako puno. Iako je kvaliteta naših vina i maslinovog ulja već međunarodno prepoznata, mislim da ovu tržišnu nišu nismo iskoristili u dovoljnoj mjeri, osobito kad je riječ o plasiranju regionalnih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda kao i formiranja inovativnih jelovnika koji bi, koristeći globalne trendove u gastronomiji i uopće u potrošnji (npr. trend ka zelenijoj hrani) iskoristili domaće i lokalne recepte i nametnuli ‘hranu’ kao izrazito važan dio turističkog proizvoda u svakom dijelu Hrvatske. Različitost naše prehrane, privlačnost naših otvorenih tržnica u velikoj je mjeri još neiskorišten resurs. S obzirom na izdvajanja turista za hranu i piće izvan smještajnih objekata (oko 12 eura) koja su znatno veća od domaćih kupaca prema podacima trgovačkih lanaca u Hrvatskoj (mr. Zvonimir Savić, Jutarnji list 21.3., str. 21) i naša prehrambena industrija mogla bi imati znatne koristi od povećavanja broja onih gostiju kojima su hrana i piće među najvažnijim motivima dolaska u Hrvatsku.

Posljednjih godina raste i segment ruralnog turizma – sve je popularniji i izvan granica Hrvatske, a i mi tu možemo puno ponuditi, zar ne? Da, naravno – zbog sklonosti turističke potražnje za provođenjem odmora u zdravom i autentičnom okolišu raste i segment ruralnog turizma u mnogim europskim zemljama. I Hrvatska tu, naravno, može puno ponuditi s obzirom na ‘jake’ strane, a to su ljepota prirode i raznolikost pejzaža, visoka ekološka očuvanost, ruralna baština uključujući kulturnu baštinu i tradicijsko graditeljsko nasljeđe kao i rastući broj manifestacija na temu ruralne tradicije (Akcijski plan razvoja turizma ruralnih područja RH). Međutim, još je uvijek puno slabih strana kao što su nedovoljna uređenost okoliša, nedostatak kvalitetnog smještaja, nedovoljna valorizacija života i rada i nedovoljna znanja nositelja izvršne vlasti u turistički nerazvijenim područjima – posljedica svega je nepostojanje složenih turističkih proizvoda namijenjenih određenim ciljnim segmentima, a nedostaje i interes turističkih posrednika. Međutim, raspoloživost EU fondova/programa bi mogla donijeti promjene na ovome području. Nadam se da bi se unapređenjem smještaja prema EuroGitesu, najvećem europskom udruženju ponuditelja usluga turizma na seoskim obiteljskim gospodarstvima i Hrvatska mogla uključiti u Europske mreže seoskog turizma. Projekt u kojem sudjeluju regije Portugala, Italije, Finske, Rumunjske i Poljske ima za cilj osmišljavanje turističkih proizvoda temeljenih na zaštiti i revitalizaciji socijalne, ekonomske i kulturne tradicije ruralnih područja. Ova inicijativa promovira i gastronomiju, tradicijske obrte i aktivnosti u prirodi kroz ponudu tzv. ‘maštovitog turizma’.

Prema zadnjem TOMAS Ljeto istraživanju provedenom u 2014. godini, gastronomija ja skočila na 4. mjesto kao motiv dolaska u Hrvatsku, a shodno tome povećava se i udio hrane i pića u strukturi prosječne dnevne potrošnje gostiju. Koliki utjecaj zapravo ima turizam na gospodarstvo Hrvatske? Mjerenje turizma je složeno jer turizam određuje položaj kupca, a ne vrsta proizvedenih dobara ili usluga i odnosi se na aktivnost posjetitelja i njihovu ulogu u kupnji roba i usluga. Iako se kod nas govori najčešće o potrošnji inozemnih gostiju koja je u 2015. godini iznosila 7,4 mlrd. eura, odnosno ukupnoj potrošnji koja je iznosila oko 8,5 mlrd. eura, satelitski račun koji je izrađen u Hrvatskoj za 2011. godinu govori od udjelu izravne bruto dodane vrijednosti turizma u ukupnom BDP-u od 10,5%, dok ukupan učinak turizma iznosi oko 14,3% bruto dodane vrijednosti Hrvatske. Naše Ministarstvo turizma spominje najčešće kao pokazatelj – omjer potrošnje inozemnih turista i BDP, koji iznosi 17,2% (MINT). No bez obzira na iskazane brojke, valja istaknuti da je udio turizma u BDP-u visok, što govori ponajviše o slabosti hrvatskog gospodarstva. Jake strane našeg turizma i sklonost potražnje te stupanj zadovoljstva koji iskazuju turisti posjetom Hrvatskoj govore o turizmu kao izrazitoj konkurentnoj prednosti naše zemlje. Mnoga područja u zemlji, kao primjerice otoci, i nemaju mogućnosti za razvoj velikog broja gospodarskih aktivnosti, a turizam u tim područjima jest i treba biti onaj koji potiče i otvara tržište za druge gospodarske grane, kao što je, primjerice, poljoprivreda.

Što će biti u fokusu Instituta za turizam u narednim mjesecima? Institut za turizam je javni znanstveni institut i naša primarna aktivnost odnosi se na provođenje znanstvenih istraživanja. No jedan od glavnih ciljeva Instituta odnosi se na podršku razvoju održivog turizma u Hrvatskoj. U ovome trenutku, kad je riječ o izradi planskih dokumenata, radimo na Strategiji razvoja turizma u Međimurju, kao i u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, na izradi Strategije i marketinškog plana turizma za područje Primorsko-goranske županije. U suradnji s Turističkim vijećem Hrvatske gospodarske komore radimo prijedlog Nacionalnog plana istraživanja kojim se inventariziraju kao i predlažu primarna istraživanja koja su nam kontinuirano potrebna na nacionalnoj razini za potrebe donošenja odluka kao i promociji našega turizma. Također nastavljamo suradnju sa Svjetskom turističkom organizacijom, ovaj puta na istraživanjima vezanim uz riječni kruzing jer je riječ o važnom, a relativno ‘zapuštenom’ segmentu kad je riječ o istraživanjima i potrebnoj informacijskoj osnovi za razvoj.

19


ljudski resursi Piše: Nevena Gulin, savjetnik za zapošljavanje, Tecumviva d.o.o.

Koliko ste zadovoljni svojim poslom? Potpuno zadovoljstvo poslom je rijetka situacija - mala razina nezadovoljstva je sasvim normalan, čak može biti poticaj koji vas tjera da napredujete. Međutim, ako se veći dio vremena osjećate nesretno vrijeme je da razmislite o razlozima koji vas čine nezadovoljnima – bilo da je u pitanju odnos s kolegama ili šefom, osjećaj da niste dorasli poslovnim izazovima ili da ne koristite svoj puni potencijal.

D

ok su neke osobe ispunjene poslom koji rade, druge se osjećaju kako da ga obavljaju mehanički i samo čekaju da im završi radni dan. Predstavlja li vam posao profesiju ili samo način da zaradite plaću? Pitate li se koliko ljudi u današnjem svijetu dobije priliku za život zarađivati obavljajući posao koji voli? Potpuno zadovoljstvo poslom je rijetka situacija - mala razina nezadovoljstva je sasvim normalan, čak može biti poticaj koji vas tjera da napredujete. Međutim, ako se veći dio vremena osjećate nesretno vrijeme je da razmislite o razlozima koji vas čine nezadovoljnima – bilo da je u pitanju odnos s kolegama ili šefom, osjećaj da niste dorasli poslovnim izazovima ili da ne koristite svoj puni potencijal. Da biste bili zadovoljni poslom potrebna su dva preduvjeta: • Prvi je da najprije moramo znati što uopće volimo raditi, što je naše poslanje, poziv, strast, gdje se osjećamo u elementu. • Drugi je preduvjet da nam netko mora pružiti priliku da isto to radimo ili da tu priliku sami stvorimo.

ŠTO RADITI?

Na pitanje: “Kako da znam što stvarno želim i volim raditi?“ mnogi će odgovoriti: „Pa valjda ono za što si završio školu/fakultet jer je to bio tvoj odabir koji si učinio jer ti se to zanimanje sviđalo, jer si taj posao jednog dana želio obavljati.“ Mnogi ljudi se tijekom školovanja ‘pogube’ u svojoj struci ili postanu nezadovoljni radnim prilikama i opisom posla. To im jednostavno nije to. Na kraju ipak prihvate situaciju

20

i do umirovljenja rade posao koji bi ocijenili prolaznom ocjenom. Ne izgaraju za svoj posao, ne dolaze svako jutro s veseljem na radno mjesto, ne osjećaju onu strast koju, primjerice, ima neki programer kojem nije problem raditi na istom kodu satima. A ukoliko ste se prepoznali u navedenom, u nastavku donosimo nekoliko savjeta za veće zadovoljstvo poslom.

TRIKOVI ZA VEĆE ZADOVOLJSTVO NA POSLU Budite prilagodljivi i otvoreni Zahvaljujući veoma brzom tehnološkom napretku i razvoju tržište svijeta zaposlenih stalno se mijenja i reorganizira. Neke profesije izumiru, a druge se rađaju. Sigurnost zaposlenja, kao posljedica svega toga, postaje sve rjeđa. Zato trebamo postati što više prilagodljivi te spremni ići dalje i učiti nove stvari. Promijenite rutinu Bilo da se radi o organizaciji radnog vremena ili načinu obavljanja radnih zadataka povremeno unesite promjene u svoj radni dan i učinit će vam se da vam radni zadaci i radni dan izgledaju drugačije, novo. Uvođenjem novosti možda pronađete i lakše načine obav-

ljanja nekih radnih zadataka, a svakako ćete biti efikasniji ako svoj radni dan učinite zanimljivijim. Naučite reći „ne“ Postoje brojne situacije na poslu kod svakoga od nas u kojima nam netko drugi oduzima vrijeme, od kolegice kojoj je uvijek potrebna pomoć, preko šefa kojem hitno trebaju neki stari dokumenti do klijenata koji su u stanju pričati s vama na telefon satima. Sigurno se ponekad lijepo osjetiti nezamjenjivim, ali ako ne naučite ponekad reći „ne“ i delegirati posao drugima, i uz sav svoj trud nećete biti učinkoviti koliko želite. Budite spremni U slučaju da shvatite kako vaš trenutni posao nije onaj kojeg želite raditi do kraja života, potrudite se da svakog dana učinite nešto što će vas približiti željenom poslu. To može biti čitanje članaka, radova i praćenje internet stranica iz područja koje vas zanima, obnavljanje kontakata s bivšim kolegama koji rade posao koji vi priželjkujete ili, pak, pohađanje tečajeva koji vas zanimaju. Sami izgrađujte svoje znanje i vještine ne čekajući da poslodavac to učini za vas. Preuzmite kontrolu nad svojom karijerom.

Sigurno se ponekad lijepo osjetiti nezamjenjivim, ali ako ne naučite ponekad reći „ne“ i delegirati posao drugima, i uz sav svoj trud nećete biti učinkoviti koliko želite.


predstavlja Piše: Irina Ban, Vinart

Jeunes Restaurateurs Hrvatska Godine 1974. osnovana je udruga za mlade chefove, vlasnike restorana, po imenu Jeunes Restaurateurs d`Europe (u prijevodu: Mladi chefovi Europe), a od tada do danas Udruga se razvila u vodeće strukovno udruženje mladih i talentiranih chefova. Danas broji 340 chefova koji žive i rade u 16 europskih zemalja.

340 16 restorana članova

550.000.000 eura prometa 7.000.000 milijuna gostiju 6.500 zaposlenika 22

zemalja Europe

180

Michelinovih zvjezdica

J

eunes Restaurateurs d`Europe (JRE) je vodeće europsko udruženje mladih chefova u Europi sa sjedištem u Francuskoj. Udruženje okuplja 340 chefova iz 16 europskih zemalja. Među 340 chefova u dobi od 23 do 42 godine njih 180 nosi Michelinove zvjezdice. U Hrvatskoj, udruga JRE okuplja 13 restorana: Bistro Apetit, Zagreb; Boškinac, Pag; Draga di Lovrana, Lovran; Dubravkin put, Zagreb; Foša, Zadar; Marina, Novigrad; Monte, Rovinj; Paradigma,


Split; Pelegrini, Šibenik; Pergola, Savudrija; Plavi podrum, Volosko; San Rocco, Brtonigla i Zigante, Livade. PROŠLOST ili Kako je sve počelo Nicole Seitz, voditeljica komunikacija u poznatoj francuskoj kući Grand Marnier od 1953. do 1998., posjetila je zahvaljujući svojemu poslu većinu vodećih francuskih restorana. Malo pomalo, sprijateljila se s mnogim velikim chefovima i njihovom djecom, a oni su joj priopćili svoju želju da se druže i upoznaju s djecom drugih chefova. Bila je uvjerena da Grand Marnier, kao kompanija koja je uvijek polagala puno pažnje željama svojih klijenata, može pomoći mladim chefovima u njihovom nastojanju i podržati razmjenu kulinarskih znanja s ciljem jačanja duha solidarnosti i prijateljstva. Tako je godine 1974. osnovana udruga za mlade chefove, vlasnike restorana, po imenu Jeunes Restaurateurs d`Europe (u prijevodu: Mladi chefovi Europe), a od tada do danas Udruga se razvila u vodeće strukovno udruženje mladih i talentiranih chefova. SADAŠNJOST ili JRE na dlanu Danas, nakon 42 godine neprekidnog postojanja i rasta, Jeunes Restaurateurs ima 340 chefova koji žive i rade u 16 europskih zemalja pod motom „Never-

ending passion for gastronomy“, a njih 180 nosi Michelinove zvjezdice. Zemlje članice JRE-a su Austrija, Belgija, Hrvatska, Danska, Francuska, Njemačka, Italija, Luxemburg, Nizozemska, Poljska (nova članica 2016.), Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Velika Britanija (nova članica 2016.), Australija (ambasador JRE-a). BUDUĆNOST ili Moramo ići naprijed Članstvo u JRE-u je čast, ali i obveza. Jedna od obveza je poštivanje i njegovanje središnjih vrijednosti JRE-a među kojima su duh zajedništva i razmjene među chefovima, očuvanje lokalne tradicije, njegovanje terroira i ujedinjenje svega toga s najvećim standardima u kuharskoj profesiji. Stoga, kao udruga koja okuplja mlade i talentirane chefove i djeluje na internacionalnom nivou, JRE Hrvatska sebe vidi kao aktivnog

sudionika u razvoju hrvatske gastronomije u svim njezinim regijama i poziva kolege da rade u istom duhu. Isto tako, kao udruženje profesionalaca čije zvanje – kuharska profesija - njeguje jednu od najvećih vrednota ljudskog društva i civilizacije, a to su kultura stola i hrane, JRE se želi otvoriti prema javnosti kroz organizirana gastronomska događanja i posebne projekte. Prvi takav projekt je humanitarna večera JRE chefova koja se održala u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu, 29.2. U jednoj noći, Muzej koji je nagrađen nagradom Kenneth Hudson za najinovativniji muzej Europe, postao je luksuzni restoran, a na gala večeri za 60 gostiju kuhalo je 13 chefova. Za servis se pobrinulo 20 konobara, a interes javnosti je višestruko premašio broj mogućih mjesta, što pokazuje da u Hrvatskoj postoji tržište za dobre projekte.

Članstvo u JRE-u je čast, ali i obveza. Jedna od obveza je poštivanje i njegovanje središnjih vrijednosti JRE-a među kojima su duh zajedništva i razmjene među chefovima, očuvanje lokalne tradicije, njegovanje terroira i ujedinjenje svega toga s najvećim standardima u kuharskoj profesiji.

23


godišnjica

Prva godišnjica ljubavi Dukata i blogera prema hrani i lijepoj fotografiji U povodu godišnjice suradnje, Dukat je predstavio ograničeno izdanje atraktivne kuharice s 12 odabranih recepata i magnetom na poleđini kako bi se ona mogla postaviti na hladnjak i tako u kuhinji uvijek biti pri ruci.

D

ukat i blogeri proslavili su prvu godinu suradnje i zajedničke ljubavi prema ukusnoj hrani i lijepoj fotografiji. Druženje se održalo u zagrebačkoj Kuhaoni uz mirise i okuse jela pripremljenih prema autorskim receptima food blogera i foodija s kojima Dukat posljednju godinu surađuje. „Recept ove suradnje jednostavan je i, kako to biva s jednostavnim stvarima u životu – uspješan. Sretni smo što imamo priliku podržati blogere, foodije i sve one koji uživaju u pripremi i fotografiranju hrane. Ova je suradnja višestruko korisna; naši blogeri dobivaju vjetar u leđa i podršku da svoj interes i hobi pretvore u nešto više dok Dukat dobiva prekrasne suradnike i autorski sadržaj poput

24

Pozivu na druženje odazvali su se i najaktivniji članovi Dukatove zajednice na Instagramu koji su se istaknuli uspješnim receptima i fotografijama jela, a neki od njih zasigurno će u sljedećim mjesecima ući u zanimljivo i kreativno društvo Dukatovih blogera. recepata i fotografija za svoje digitalne platforme“, poručuje Elena Wolsperger Dolezil, direktorica korporativnih komunikacija Dukata. U povodu godišnjice suradnje, Dukat je predstavio ograničeno izdanje atraktivne kuharice s 12 odabranih recepata i magnetom na poleđini kako bi se ona mogla postaviti na hladnjak i tako u kuhinji


uvijek biti pri ruci. Digitalno izdanje kuharice dostupno je na www.dukat.hr, dok Dukat prvih 100 ljubitelja ukusnih recepata, koji svoje podatke pošalju na pr@dukat.hr, nagrađuje njenim ograničenim tiskanim izdanjem. Pozivu na druženje odazvali su se i najaktivniji članovi Dukatove zajednice na Instagramu koji su se istaknuli uspješnim receptima i fotografijama jela, a neki od njih zasigurno će u sljedećim mjesecima ući u zanimljivo i kreativno društvo Dukatovih blogera. Dukat nastavlja potragu za ljubiteljima kuhanja i fotografije na svom Instagram profilu i one najkreativnije poziva na suradnju u trajanju od dva mjeseca tijekom kojih imaju priliku predstavljati svoja autorska jela inspirirana Dukatovim proizvodima te sezonskim namirnicama.

sponzorirani članak

MEĐIMURJEPLET - provjerena kvaliteta kojoj se kupci vraćaju

U

svojoj registriranoj poslovnoj djelatnosti trgovine na veliko i malo, Međimurjeplet d.d., Čakovec slijedi dugogodišnju poslovnu tradiciju trgovine proizvodima od prirodnih materijala kao što su vrbova šiba, ratan, bambus i vodeni zumbul, i to u asortimanu namještaja te pletačkih i košaraških proizvoda. Dio ovog prodajnog asortimana je roba proizvedena u vlastitim pogonima kao tzv. domaća ručna radinost dok je dio asortimana uvozna roba namijenjena prodaji na domaćem i stranom tržištu. Na području Hrvatske društvo ima vlastite

maloprodajne poslovne jedinice u Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu i Splitu, a svoju robu plasira i u brojne domaće i strane trgovačke kuće. Zahvaljujući uspješnosti rada u ovoj poslovnoj djelatnosti, Međimurjeplet d.d., Čakovec

u posljednjim godinama bilježi značajan porast trgovačkog prometa, a uspješnost u poslovanju dokazuju i prestižne gospodarske nagrade, koje je ovo trgovačko društvo do sada dobilo. Veliki dio poslovanja trgovačkog društva Međimurjeplet d.d., Čakovec odnosi se i na opremanje hotela, restorana, caffe barova te drugih ugostiteljskih objekata i to namještajem proizvedenim od tehnoratana. Osim dosadašnjih kupaca koji se često i rado ponovno obraćaju sa zahtjevima za dodatnu ili ponovnu kupnju, društvo iz dana u dan bilježi sve veći broj novih kupaca iz ugostiteljske djelatnosti. Osim prodaje namještaja, tvrtka nudi i uslugu servisa, zamjene rezervnih dijelova te popravak prodane robe, a moguća je i dostava kupljenog namještaja.

25


FOTO: JULIO FRANGEN

festivali

Pink Day Zagreb - nezaobilazan i originalan festival Četvrtu godinu zaredom u Zagrebu je održan Pink Day, međunarodni festival ružičastih vina u organizaciji udruge Women on Wine, a s ciljem podizanja ljestvice kvalitete ružičastog vina te pokazivanja ženstvene strane vina.

26

4. Pink Day, međunarodni festival ružičastih vina powered by WOW u subotu, 19. ožujka, u Muzeju Mimara okupio je brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina i pjenušaca te najbolje proizvođače ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svom Festivalu u festivalu Green in Pink. Više od tisuću posjetitelja uživalo je u odličnoj atmosferi i kušalo više od 100 vrhunskih rosé vina. Festival je svečano otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić koji je simbolično prerezao ružičastu vrpcu i pozdravio ovaj hvalevrijedan projekt po kojem Zagreb na vinskoj karti Europe iz godine u godinu postaje sve poznatiji. Udruga WOW i ove je godine inicirala humanitarnu akciju. Ove godine to je bio Pink Tuesday, održan 8. ožujka, kada se skupilo 13.500 kuna – što je dovoljno za jednogodišnju školarinu perspektivne studentice Ivane Paladin, jedne od najuspješnijih studentica Agronomskog fakulteta koja ljubav prema vinskim sortama gaji još od malih nogu. Prošavši selekciju humanitarne organizacije Dora, a uz pomoć WOW-ica, Lions kluba Zrinjevac i organizacije poslovnih žena Zonta


klub Zagreb – Ivana je dobila iskaznicu udruge WOW i prikupljene donacije. Na festivalu Pink Day Zagreb sve su radionice, odreda međunarodne, izazvale veliko zanimanje i popunile sva predviđena mjesta. Na radionici „Italija u ružičastoj čaši powered by American Express“ predstavnice talijanske udruge „Donne del vino Piemonte“ Fiammetta

Više od tisuću posjetitelja uživalo je u Muzeju Mimara u odličnoj atmosferi 4. Pink Day festivala i kušalo više od 100 vrhunskih rosé vina.

Mussio i Francesca Poggio predstavile su rosé vina iz ove regije koja je tradicionalno poznata po crvenim vinima. Poseban gost Festivala bio je Tiziano Cacciani, poznati talijanski sommelier za maslinova ulja koji je vodio radionicu ‘’Zelena Italija – zelena Hrvatska’’ te sudionike upoznao s razlikama između djevičanskih i ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Slovenska radionica ‘’To Pink or Not to Pink’’ sudionicima je predstavila najbolja slovenska rosé vina, a ujedno najavila ovogodišnju novost – iskorak Festivala ružičastih vina i u Sloveniju. Upravo stoga je radionici prisustvovala i veleposlanica Slovenije, njena ekselencija Smiljana Knez koju posebno veseli slovensko izdanje Festivala, u Mariboru 7. travnja. „I ovoga puta festival je pokazao da nije samo vinska smotra nego ružičasti, optimistični pogled na svijet i život te da svake godine ostvarujemo svoj cilj: podignuti ljestvicu kvalitete ružičastog vina, pokazati ženstvenu stranu vina, upoznati Zagreb s najboljim maslinovim uljima, promicati kulturu stola i umjereno uživanje u vinu“, poručila je predsjednica udruge WOW i osnivačica Pink Day Zagreb, novinarka Sanja Muzaferija koja predvodi organizacijski tim koji je ove godine činilo šest WOW članica (M. Vukelić, M. Cipranić, A. Marić, V. Pirnat i S. Miljković), uz agenciju IM&C. Završetkom 4. Pink Daya, Udruga Women on Wine/WOW najavila je i mali jubilej: ove godine WOW slavi 5. rođendan! Čestitamo!

sponzorirani članak

VINARIJA STOBI - najbolje čuvana tajna regije Tikveš smještena između jasnog sunca i beskrajnih vinograda

V

inarija Stobi okružena je ostacima antičkog naselja Stobi - najvećeg i najpoznatijeg nalazišta u Republici Makedoniji koji datira iz 200 godine pr. Krista. To je mjesto na kojem se susreću topla mediteranska i hladnija kontinentalna klima koje zajedno stvaraju najbolje uvjete za vinogradarstvo i vinarstvo na cijelom balkanskom poluotoku. Ova jedinstvena vinska regija ima svoje lokalne, tradicionalne sorte – dobro poznati Vranec, R’kaciteli, Žilavku i druge, a područje se pokazalo kao odlično i za uzgoj stranih sorti poput Cabernet Sauvignona, Merlota, Pinot Noira, Shiraza, Chardonnaya, Muškata, Rizlinga, Traminca i mnogih drugih. Naš jedini cilj nije skroman – u potpu-

nosti smo posvećeni stvaranju vrhunskih vina besprijekorne kvalitete. Vina koja će zadovoljiti i najizbirljiviji ukus, a tako jednostavna da će ih svatko poželjeti. Od ove godine, ekskluzivni distributer Stobi vina u Hrvatskoj je tvrtka Domak d.o.o. koja je novim proizvodima proširila svoju ponudu i na vinski asortiman, u kojem se mogu pronaći vina za svačiji ukus; od tradicionalnih vina (Vranec Vilarov, Graševina), klasičnih (Cabernet Sauvingnon, Merlot, Vranec, Antigona, Chardonnay, Muscat Ottonel, Žilavka) sve do odličnih premium vina (Vranec Veritas, Merlot Barrique – Axios, Syrah Barrique – Aura, Chardonnay Barrique – Acacia).

27


kušanje vina

Grand Tasting - novo vinsko događanje u Zagrebu Osim trgovaca vinom, sommeliera i ugostitelja te predstavnika tiskanih i elektroničkih medija, promenadno kušanje odabranih vina Hrvatske i svijeta održano u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Vinarta, namijenjeno je i ljubiteljima vina, osobito onima koji pomno biraju što piti ili žele proširiti svoje poznavanje vinskih regija.

Z

agreb je dobio novo vinsko događanje - kušanje vina Grand Tasting. U Laubi su se tako mogla kušati posebna i rijetka vina 100-tinjak izabranih vinarija, čime se zadnjeg vikenda u veljači ‘Kuća za ljude i umjetnost’ pretvorila u ‘Kuću za ljude, umjetnost i vino’. Organizator, Vinart d.o.o., pobrinuo se da vina tijekom oba dana budu dostupna za prodaju u pop-up vinoteci u sklopu Laube, što je posebno važno kod vina koja nisu dostupna u standardnoj prodaji na policama vinoteka ili u ugostiteljskim objektima, odnosno nemaju distribuciju na domaćem tržištu. Među vinarijama koje su izložile svoje specijalitete bile su Korak, Tomac, Šember, Ivančić, Degrassi, Coronica, Kozlović, Clai, Benvenuti, Matošević, Kabola, Dobravac, Cuj, Gracin, Bibich, Vuina, Stina, Senjković, Bura, Mare, Grgić, Boškinac, Saints Hills, Skaramuča, Bire, Rizman, Krajančić, Krauthaker, Dvanajščak-Kozol, Štampar, Bolfan, Adžić, Galić, Batič, Tement, Gross, Meitz, Cloudy Bay, Gobelsburg i još šezdesetak ostalih.

28

Bilo je tu i onih koji su tražili zastupnika i distributera za Hrvatsku, a događanje je upravo stoga organizirano u doba kad su vinski profesionalci još slobodni i otvoreni za sklapanje novih poslova. Osim trgovaca vinom, sommeliera i ugostitelja te predstavnika tiskanih i elektroničkih medija, promenadno kušanje namijenjeno je i ljubiteljima vina, osobito onima koji pomno biraju što piti ili žele proširiti svoje poznavanje vinskih regija. Kao uvertiru promenadnoj degustaciji, u hotelima Sheraton i Antunović održano je niz vinskih radionica. Vođene degustacije organizirane su na teme Burgundije, makedonskog vranca, vina iz regije Komarna te graševine. Među zanimljivim temama bili su i Sherry, Madeira, Marsala, mjehurići Krug i Ruinard te radionica o stilovima šampanjaca, odležanim malvazijama i biodinamičkim vinima. Među predavačima su bili prof. Edi Maletić i prof. Ivan Pejić, Željko Bročilović, Ivo Kozarčanin, Saša Špiranec, Mario Meštrović, Leo Gracin, Rene Bakalović, Jelena Šimić Valentić, Nenad Trifunović, Sandi Paris, Emil i Karin Perdec i brojni drugi.


sponzorirani članak

Valjda joj je tu najljepše... Blatina je stara hercegovačka autohtona sorta. Ne raste nigdje drugdje. Vjetar i insekti često su sami po sebi dovoljni da različite biljne vrste prošire svoja staništa. Priroda djeluje, ne pitajući za dozvolu. Ne u slučaju Blatine. Ni ljudi je nisu uspjeli ‘preseliti’, čak ni u susjedstvo. Tvrdoglavo se vezala za Hercegovinu. Kako je samo posebna kad neće nigdje drugdje. Nigdje ‘od kuće’. Ne prija joj. Ima samo ženski cvijet i u vinogradu traži partnera. I tu je probirljiva, neće svakog. Hoće sebi sličnog, da joj odgovara, da raste kako ona raste, cvjeta i zrije kad i ona. Razmažena do kraja. Posebno posebna. Digli bi ruke od nje i hercegovački vinogradari da joj grožđe nije tako slasno. A kakvo tek vino daje. Vinari se u Hercegovini svake godine ljubomorno nadmeću čija će Blatina biti bolja. Autohtona sorta hercegovačkog

podneblja, naslijeđe, djedovina... tu je izazov, na tome se polaže. Biti najbolji u svojoj kategoriji, steći respekt na domaćem terenu najteže i najslađe. Ako ne pobijediš, nemaš izgovor, susjed je bolji majstor. Taj ‘susjed’ je već nekoliko godina uzastopno Vinarija Čitluk na čelu s glavnim enologom Tihomirom Prusinom, a vino je BLATINA de Broto. Blatina ŠAMPION, najbolja na svijetu. Kako drugačije nazvati vino kojega majstori zanata, dobri poznavatelji sorte, nekoliko godina zaredom proglase najboljim u žestokoj konkurenciji svih ostalih proizvedenih Blatina, a često i svih crnih vina? Za ljubitelje dobrog vina, a posebno dobre Blatine, ovo je pravi izbor i preporuka. Iako, najljepše je Blatinu piti u Hercegovini. Osjetljiva i razmažena kakva jest, traži domaće mirise i domaću hranu, autohtoni hercegovački ambijent... i onda se nekako ‘razmaše’. Živjeli!

29


savjetnik Piše: mgr. Anica Đokić, MBA, anicadj@seznam.cz

Poštovanje - osnovni princip rukovođenja Svaki se rukovoditelj treba zapitati poštuje li samog sebe i svoje sposobnosti i život? Od odgovora na ovo pitanje ovisit će kako će vidjeti ostale ljude i svijet oko sebe i hoće li i koliko biti sposoban vidjeti ga otvorenih očiju, iskreno, i ponuditi povjerenje i poštovanje drugima.

T

urizam su usluge – znači, u jezgri događanja su ljudi - gosti i zaposleni, koji usluge pružaju. Gosti obično kreću na putovanja relativno dobro raspoloženi i s nadom dobrog doživljaja, a kako će ih dočekati zaposleni avionske kompanije ili hotela utjecat će na njihovo dobro raspoloženje u nastavku putovanja. Do sada smo pisali o tome što i kako očekuju gosti - bilo bi dobro malo se okrenuti zaposlenicima i kako možemo garantirati njihovo dobro raspoloženje. Na teme rukovođenja i menadžmenta napisano je mnogo, ali najprije bih se zamislila nad sasvim osnovnim principima rukovođenja i međuljudskih odnosa. Jedan od kamena temeljaca dobrih međuljudskih odnosa, poslovno i privatno, je - poštovanje. Što mislim pod pojmom poštovanja? Prvo, poštujete li sami sebe i svoje sposobnosti i život? Od odgovora na ovo pitanje ovisit će kako ćete vidjeti ostale ljude i svijet oko sebe i hoćete li i koliko biti sposobni vidjeti ga otvorenih očiju, iskreno, i ponuditi povjerenje i poštova-

30

nje drugima. Odgovor na ovo pitanje je u osnovi netolerancije, nepovjerenja i ponekad netrpeljivosti i predrasuda, za koje u turizmu nema mjesta. Nekada je dobro zastati i zamisliti se nad ovim jer upravo nedostatak poštovanja i povjerenja može izazvati mnogo veće probleme. Kako se poštovanje u međuljudskim odnosima izražava? Evo nekoliko primjera i situacija koje se često događaju kako u hotelu, tako i generalno u menadžmentu.

Poštovanje vremena

Svi imamo određenu količinu vremena i koliko ćemo ga posvetiti određenim aktivnostima ili ljudima govori o tome koliko nam je do njih stalo. Također, kvaliteta provedenog vremena u određenim aktivnostima i s ljudima je vrlo bitna. Na primjer, ako ste rukovoditelj tima i

dogovarate sastanak, vrlo je važno koliko poštujete ne samo svoje, već i njihovo vrijeme. To će direktno utjecati na njihovo poštovanje prema vama i produktivnost sastanka. Na izbor imate nekoliko opcija. Dogovorite sastanak tako da isplanirate unaprijed vrijeme ovisno o vremenu većine sudionika, vrijeme početka, ali i kraja sastanka. U planiranju sastavite točke dnevnog reda sastanka i dozvolite u dogovorenom vremenu sastanka i prostor za pitanja i diskusiju. Kada nađete pogodan termin, dovoljno unaprijed informirajte i pozovite sve sudionike na sastanak i pošaljite im dnevni red i cilj sastanka. Na prvi pogled izgleda vrlo jednostavno. Ali, u praksi to funkcionira tako i sastanak se uglavnom dogovara u posljednjem trenutku, bez plana i razmišljanja o vremenu i vrijeme sastanka se prilagođava samo jednom - glavnom sudioniku. I naravno, kada sudionici dođu, demotivirani što moraju u posljednjem trenutku mijenjaju vlastiti radni ili i privatni raspored, sastanak traje duže nego što je predviđeno i bez mogućnosti dijaloga, više kao monolog... Rukovoditelj je taj koji ovakvu situaciju može promijeniti samo mijenjanjem perspektive i poštivanjem vremena svojih podređenih na isti način kako poštuje svoje vrijeme.

Poštovanje mišljenja

Ako već poštujete svoje i tuđe vrijeme, bitno je također poštovati njihovo mišljenje. Kada je vrijeme već posvećeno rješavanju zajedničkih problema ili situ-

S osmijehom pozdravite svakoga koga sretnete na poslu. Svaka minuta i osmijeh investirani u druge vratit će vam se nekoliko puta u osmijehu gosta.


acija, onda može biti samo produktivno i efektivno saslušati više različitih pogleda na stvar, tj. razna mišljenja. I možda se rješenje krije negdje između. Produktivna diskusija znači osnovno poštovanje u izražavanju i slušanje s pažnjom i bez vrijeđanja ili suđenja i predrasuda. Mnogo sastanaka je propalo u diskusiji u kojoj je svatko vidio samo svoj dio i ‘tjerao vodu na svoj mlin’ bez toga da sasluša i promisli i drugačiji pogled na situaciju. Saslušati bez predrasuda i s pažnjom je već veliki korak i u slučaju da se s mišljenjem ne složite, daje vam novu perspektivu situacije. Vrlo je važno, pogotovo ako se rješava problem koji izaziva puno emocija - kao što su plaće, cijene, strategija i slično. Priznajem da se radi o skoro bolnom mentalnom poma-

ku, ali kada se pokrene, rezultat je lakše rješavanje svake sljedeće situacije.

Poštovanje sposobnosti

Vrlo je važno poštovanje sposobnosti bez obzira na godine. Poštovanje mišljenja zasniva se na poštovanju vremena i na poštovanju sposobnosti, znanja i inteligencije drugog. I to bez obzira na godine. Mlade generacije koje izlaze iz škole i s fakulteta željne su svoje znanje pokazati i podijeliti, i ako ih već na prvom sastanku ‘stavite na mjesto’ tako da im spomenete koliko malo godina imaju, to će u njima umanjiti želju ne samo da sa vama podijele to što znaju, već i da uspješno odrade što trebaju. Ne bojte se iskoristiti njihovu brzinu razmišljanja, tehnološko znanje i kreativnost svježeg uma i vjeru-

jete da nije slabost što mogu nešto bolje napraviti. Još jedan menadžerski pomak vjerovanja u mladog čovjeka je svaki zadatak koji im s povjerenjem i poštovanjem date da naprave. Bit će ponosni na svoje djelo i za svaki takav zadatak će preuzeti više i više odgovornosti - a to je, također, dio i cilj dobrog rukovoditelja. S druge strane, ako vam se gore navedeno čini previše idealistično ili komplicirano, osnovno poštovanje ne bi se smjelo zaboraviti. I najduži put počinje jednim korakom. Neka vaš korak bude da od sutra s osmijehom pozdravite svakoga koga sretnete na poslu. Ako se osjećate dobro raspoloženi, popričajte i pitajte kako je i što ima novo. Svaka minuta i osmijeh investirani u druge vratit će vam se nekoliko puta u osmijehu gosta.

sponzorirani članak

Učinkovito hlađenje terasa u centru Zagreba i Splita

P

rincip adijabatskog hlađenja odavna je poznat u našim krajevima, još iz vremena kada su težaci nosili vodu u ćupovima s propusnim stijenkama, kroz koje bi voda lagano hlapila i tako hladila površinu ćupa. Upravo na tom principu temelje se moderni sistemi adijabatskog hlađenja zraka, poput sistema Normist, kojim su opremljeni brojni objekti u Hrvatskoj,

BiH, Sloveniji i Crnoj Gori. Sistem se može postaviti oko i ispod tendi, nadstrešnica i suncobrana, kao što je postavljen u slastičarni Bobis na splitskoj Rivi. Sistem je postavljen po rubovima i sredini tende, osiguravajući učinkovito hlađenje i vizualno povećavajući atraktivnost ove velike terase. Moguće je hladiti terase i postavljanjem profesionalnih ventilatora sa sapnicama, poput onih na terasi zagrebačke kavane Johann Franck na Trgu bana Jelačića. Ovo su samo neki od brojnih primjera kako dobro postavljen sistem uz korištenje profesionalne, kvalitetne opreme, postaje iznimno isplativa investicija, u što su se uvjerili i u lancu Vivas caffea, Leggiera te brojnim drugim kafićima, restoranima i hotelima. Normist sistem se vrlo učinkovito primjenjuje i za predhlađenje klima uređaja (chillera), hlađenje staklenika i farmi, ovlaživanje vinarija, ovlaživanje voća i povrća i dr. Stjepko Špoljarić, EMA d.o.o. www.ema.hr

31


spa

Ljekovita moć mineralne i termalne vode

Uz individualne tretmane i terapije bazirane na ljekovitoj moći mineralne i termalne vode s najviše magnezija u svijetu, Hoteli Rogaška & ROI Spa pružaju odmor kakav zaslužujete.

O

d Zagreba do slovenskog mjesta Rogaška Slatina potrebno vam je tek sat vremena ugodne vožnje, i to najvećim dijelom po autocesti, a nakon što prijeđete granicu za dvadesetak kilometara vožnje lokalnom cestom nije vam potrebna vinjeta. Okružena zelenim šumama i netaknutom prirodom, Rogaška Slatina iznenadit će vas bogatom turističkom ponudom. Muzej Anin dvor, atraktivne šetnice, izleti u prekrasnu prirodu, posjet svjetski poznatoj tvornici stakla Staklarni Rogaška ili degustacije u vinskom podrumu Kregar s tradicijom dugom 150 godina, nisu jedini aduti ovog malog mjesta. Prije

više od 400 godina u Rogaškoj Slatini otkrivena je mineralna i termalna voda s najviše magnezija na svijetu koja dokazano ublažava brojne tegobe i koristi se pri liječenju bolesti probavnih organa, srca i krvnih žila, kod problema grčeva u mišićima, a povoljno djeluje na koncentraciju šećera te razinu kolesterola i mokraćne kiseline. Preventivno djeluje kod osteoporoze i kamenaca u bubrezima te potiče razgradnju masti i revitalizira organizam, a kako zadovoljava sve potrebe za magnezijem koje se povećavaju pod utjecajem stresa, preporučuje se za opuštanje i smirenje ili kod učestalih glavobolja. Izvrsna je u balansiranju organizma pa

se koristi u programima detoksikacije, nakon napornih dijeta ili pretjeranog konzumiranja hrane i alkohola. Osim pomno kreiranih wellness programa i programa ljepote, opuštanja u saunama i bazenu s termalnom vodom, Hoteli Rogaška jedini u Rogaškoj Slatini imaju vlastiti ROI medicinski centar s liječnikom i stručnim osobljem. Tretmani i terapije baziraju se na pijenju dokazano učinkovite mineralne vode iz Rogaške koja čisti organizam i stimulira rad unutarnjih organa, a uz savjetovanje s nutricionistima kreiraju se individualni programi prehrane koje prati i ponuda hotelskog restorana Kristal.

Istinski gurmani i ljubitelji vrhunskih vina neće propustiti à la carte restoran Kaiser, koji se ubraja među deset najboljih restorana u Sloveniji. 32


sponzorirani članak

JACUZZI® LODGE osmišljen za gostoprimstvo i turizam! Lodge je Jacuzzi® hidromasažni bazen posvećen turističkim naseljima, kampovima, hotelima, vilama, kućama i apartmanima za odmor.

S

ve više upita od strane iznajmljivača i hotelijera inspirirali su razvoj proizvoda koji će zadovoljiti specifične zahtjeve takvog tržišta. Radi se o potpuno novom proizvodu, jednostavne tehničke izvedbe i prihvatljive cijene, odnosno, Lodge je razvijen kao “low-cost” originalni Jacuzzi® proizvod niže cjenovne kategorije i niskih troškova održavanja uz maksimalnu učinkovitost. Lodge je jednostavan za instalaciju i upotrebu, a može biti instaliran u ugradbenoj i samostojećoj varijanti. Dizajniran je za veliku učestalost korištenja u dobrom društvu, a njegov minimalistički dizajn savršeno se uklapa u svaki vrt, terasu, plažu ili prostor za opuštanje. Navedeni proizvod dolazi s višebojnom unutarnjom LED rasvjetom te 20 hidromasažnih mlaznica, a kao opcija tu je i 10 puhaljki zraka (blower mlaznica). Radi se o hidromasažnom bazenu za četiri osobe čije su vanjske dimenzije 200 x 185 centimetara, a integrirana protuklizna stepenica ujedno služi i kao dječje sjedalo. Zahvaljujući sistemu grijanja, Lodge se može koristiti na

otvorenim prostorima tijekom cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete. Voda se tretira i održava uz pomoć filter uložaka, a moguće je i dodatno instalirati provjerene sustave poput ClearRay® UV lampe te pješčanog filtera. Lodge se prazni za manje od 20 minuta, čime osigurava brže čišćenje i pripremu za ponovnu upotrebu. Tu je i termo-izolacijski pokrov koji održava ugodnu temperaturu vode, umanjuje gubitke energije, a u ponudi je i dodatna zimska izolacija obloge. Zašto Jacuzzi®? Uz to što se radi o najboljoj svjetskoj marki i europskom proizvodu iz Italije, osigurana je servisna mreža s 20 godina iskustva i mrežom servisera po čitavoj državi, a svi rezervni dijelovi i potrošni materijali dostupni su 20 godina od prestanka proizvodnje. Kupcima nudimo potpuno profesionalan pristup, bez prikrivenih troškova, a po potrebi pronalazimo i uslugu najma dizalice u svim većim gradovima i otocima. Rokovi isporuke kreću se od 7 do 30 dana, a cijene od 55.000,00 kn s uključenim PDV-om.

Ukoliko ne uspijete posjetiti JACUZZI® WELLNESS SPECIALIST BRAND STORE na adresi TRATINSKA 66 - ZAGREB i uživo vidjeti Jacuzzi® Lodge, za sva pitanja pošaljite upit na info@aqua-spa.hr ili posjetite službenu web stranicu www.aqua-spa.hr.

33


turizam

Zadar sve popularnija turistička destinacija Putem Booking.coma u 2013. bilo je ponuđeno 265 smještajnih objekata, a danas ta brojka iznosi više od 1.200. tri smještajna objekta u Zadru s najvišim prosjekom ocjena recenzija gostiju su Zadar Center apartmani, apartman Evergreen i apartman Maraschino.

B

ooking.com, globalni lider u povezivanju putnika s najvećim izborom smještajnih objekata, objavio je najnovije informacije vezane uz položaj grada Zadra kao sve popularnije turističke destinacije, kako u međunarodnom tako i u okviru Hrvatske. Prema podacima Booking.coma, gosti ponajviše posjećuju Zadar zbog Starog grada, a potom hrane, svjetski poznatog zalaska sunca, plaža i bogate povijesti. Prema Booking.comu, države čiji građani najčešće posjećuju i rezerviraju smještaj u Zadru u 2015. godini bile su Njemačka na prvom mjestu, a slijede ju Francuska, Hrvatska, Velika Britanija, Italija, Španjolska, Južna Koreja, Austrija, Belgija i Švedska. Booking.comov regionalni menadžer Goran Pleše otkrio je kako je u posljednje tri godine Zadar doživio značajan porast u broju partnera koji surađuju s Booking. comom. „U 2013. godini putem Booking. coma bilo je ponuđeno 265 smještajnih objekata u Zadru, a danas ta brojka iznosi više od 1.200, dakle, gotovo pet puta više. Mi i dalje nastavljamo raditi na unapređenju naših snaga i konstantno povećavamo broj partnera. U nadolazećim godinama očekujemo kontinuirani rast, kako broja objekata, tako i popunjenja raspoloživih kapaciteta, s obzirom da je Zadar, kao jedna od top destinacija u

34

Hrvatskoj, sve više prepoznata na tradicionalnim i novim tržištima.” Kao globalni lider s najširim izborom mjesta za boravak diljem svijeta; od soba svih vrsta; od hotela do apartmana, vila, iglua, kućica na stablu, Booking.com također je otkrio tri smještajna objekta u Zadru s najvišim prosjekom ocjena recenzija gostiju zasluženih kontinuiranom izvrsnošću, uslugom, lokacijom, šarmom i nizom drugih detalja, a to su Zadar Center apartmani, apartman Evergreen i apartman Maraschino.


Poslovni pokloni i darovni program:

Oprema za ugostitelje i hotele:

VEZICE ZA AKREDITACIJE, PRIVJESCI, POKLON TORBE, PODLOGE ZA MIŠ, MAJICE, SUVENIRI, FLIS DEKE, NARUKVICE, ID ETUI ZA AKREDITACIJE…

KONOBARSKE I KUHARSKE PREGAČE, TORBE ZA SPA, ZASTAVICE, FLIS DEKE ZA TERASE, VREĆICE ZA RUBLJE, TRAKE ZA POKLONE, PAPUČE…


vinari

Nova generacija austrijskih vinara u Zagrebu Tri mlada vinara iz austrijske pokrajine južne Styrije predstavljena su nedavno u Zagrebu. Menijem objediniti ove tri velike vinarije bio je poseban izazov za chefa Bistroa Apetit Gorana Kočiša koji je za ovu priliku kreirao šest veličanstvenih sljedova.

N

a ekskluzivnoj večeri u Bistrou Apetit predstavljena su tri mlada vinara iz austrijske pokrajine južne Styrije, koja se zbog broja sunčanih sati često naziva i tamošnjom Toscanom. Tement, Gross i Meitz koji su i osobno prisustvovali ovom nesvakidašnjem gastronomskom događanju, pripadaju novoj generaciji beskompromisnih stvaratelja vina koji iznad svega slušaju i poštuju prirodu kojoj pripadaju te su umjereni i smjerni u svom nastupu. Vinarija Gross započela je s proizvodnjom davne 1907. godine, a njihovi se vinogradi protežu na nekim od najboljih položaja južne Styrije. Položaj Nussberg ime je koje izaziva posebno poštovanje, a braća Gross savršen su tim koji iz njega izvlači ono najbolje. Srce vinarije Tement čine Manfred Tement, njegovi sinovi te impresivni Zieregg - vinogradarski položaj usred kojeg je smještena moderna vinarija. Vinogradi obitelji Tement protežu se i preko slovenske granice, a sam Manfred poznat je kao čovjek koji je udario temelje specifičnog stila sauvignona

36

blanca ove regije. Wolfgang Maitz je vinar koji sve u vinariji radi sam. Njegov je moto da je „nepredvidljivost ono što nas čini živima“, a od svojih vina traži da ljude povedu na putovanje, radije nego da udovolje njihovim očekivanjima. Menijem objediniti ove tri velike vinarije bio je poseban izazov za chefa Bistroa Apetit Gorana Kočiša koji je za ovu priliku kreirao šest veličanstvenih sljedova. Jakobi 2014 - Weingut Gross, Ratsch a.d. Weinstrasse, Südsteiermark otvorio je večer u pratnji sa škampom, mangom i avokadom. Uslijedio je carpaccio od brancina u kombinaciji s Jakobovim kapicama, lardom, maslinom i sladoledom od bosiljaka, a vinski partner bio mu je Fosilni Breg Sauvignon Blanc 2014 - Domaine Ciringa, Ciringa, Stajerska Slovenia. Teleća brizla s tekućim krumpirom, chillyjem, krokantom, maslinom i lješnjakom uparena je s Ratscher Weissburgunder 2013 - Weingut Wolfgang Maitz, Ratsch a.d. Weinstrasse, Südsteiermark. Grdobini i blitvi društvo u slijedu bio

je Ratscher Nussberg Sauvignon Blanc „Grosse STK Lage” 2013 - Weingut Gross, Ratsch a.d. Weinstrasse, Südsteiermark dok je mladi odojak crepinette s kremom pasternjak - pistacijo, jabukom i crvenim paprom upotpunio Grassnitzberg Reserve Sauvignon Blanc „Erste STK Lage“ 2011 - Weingut Tement, Berghausen, Südsteiermark. Uz desert, souffle od sira, za kraj je poslužen Kroiss Traminer 2012 - Weingut Wolfgang Maitz, Ratsch a.d. Weinstrasse, Südsteiermark.


37


predstavlja

Talijanski brend Old Wild West u Zagrebu Restorani OWW uređeni su poput pravih atrakcija: obroci se konzumiraju u karavanama, indijanskim šatorima, rudniku i uredu Georga Washingtona.

T

alijanski lider u sektoru tematski uređenih restorana smještenih u šoping centrima, kompanija Cigierre, otvorila je prvi restoran Old Wild West u Arena Centru u Zagrebu. Restoran se prostire na 600 m2 te raspolaže s 300 unutarnjih i vanjskih sjedećih mjesta i zapošljava 35 osoba. Kompanija Cigierre, koja je uz Old Wild West vlasnik još četiri različita formata, uz novootvoreni zagrebački restoran broji više od 180 restorana u Italiji te po jedan u Švicarskoj i Belgiji. “Kao što možete primijetiti prema našem prisustvu u drugim zemljama, izvan Italije se širimo samo u onim zemljama u kojima vidimo potencijal da pridonesemo raznovrsnosti ponude prisutne na tržištu. Hrvatska kao destinacija ima puno potencijala za razvoj u budućnosti i mi u njemu svakako želimo sudjelovati. Upravo zato planiramo otvaranje novih restorana u Zagrebu, ali i ostatku Hrvatske u narednom vremenskom razdoblju”, naglasio je prilikom otvaranja restorana Fabio Za-

38

net, savjetnik za internacionalni razvoj brenda Old Wild West. Restorani OWW uređeni su poput pravih atrakcija: obroci se konzumiraju u karavanama, indijanskim šatorima, rudniku i uredu Georga Washingtona. Idealno su mjesto za obitelji, mlade osobe i sve koji izlazak u kino žele upotpuniti večerom. Posebno privlače poslovne ljude u vrijeme ručka radi brze i kvalitetne usluge. Kroz Old Wild West kao steak&burger house hrvatski gosti mogu odabrati hranu iz raznovrsne i bogate ponude hamburgera, specijaliteta tex-mex i argentinskog mesa s grila.

“Arena Centar I do sada se na tržištu isticao s definitivno najboljom ponudom kafića i restorana, no otvaranjem restorana Old Wild West naša ponuda se podigla na još višu razinu te smo na tržištu postavili iznimno visoki standard. Najveću korist od toga će imati naši posjetitelji. Bilo da su u Arena Centar došli zbog shoppinga, zabave, druženja ili svega zajedno, njihov boravak kod nas od sada će biti još ugodni i bogatiji za jedno zaista iznimno iskustvo koje Old Wild West pruža”, poručio je Tomislav Dekalić, direktor Arena Centra.


14 godina s vama prvi b2b hrvatski fmcg/retail časopis Više od...

150 izdanja

11.000 stranica

milijun čitatelja

RASTITE S NAMA


sponzorirani članak

Jelovnici i vinske karte kao dekorativni elementi interijera P

FOTO: SANJA JAGATIĆ

rije 13 godina nazvao me klijent i rekao: ‘Trebam 170 plastificiranih jelovnika.’ Denis i ja smo se pogledali i odlučili ih napraviti u platnu, na svoju ruku. To je bio pogodak! Tako je krenula naša priča izrade individualnih, personaliziranih jelovnika, vinskih karti i ostalih vrsta cjenika za ciljnu skupinu HoReCa sektora. Odlukom da uđete u ugostiteljski objekt ulazite u svijet privlačnog ugođaja koji potiče na opuštanje u skladu s ambijentom, a piće i vrhunska hrana prezentira se u vrhunskim cjenicima. Naša vizija je da u suradnji s vlasnicima u HoReCi stvaramo i izrađujemo finalne proizvode koji će dočarati kompletan ugođaj prostora, pokazati brigu za svakog gosta.

Cjenici se izrađuju od različitih materijala u raznim tehnikama. Današnji gost je osvijestio svoje potrebe i postavlja visoke standarde, a jedan u nizu je i način na koji mu se predstavlja hrana i piće. Cjenici su prilagođeni klijentima i sami ih mogu mijenjati. Zadnji hit su dnevne karte s magnetima koje se jednostavno mijenjaju pa svakodnevno možete prezentirati nove stvari te izrada dječjih jelovnika s likovima iz crtića i filmova.

FOTO: RAJNA RAGUŽ

Osim jelovnika, vinskih karti te cjenika pića, izrađujemo knjige utisaka, compliment cards, posjetnice, razglednice ugostiteljskog objekta koje služe kao reklama, a gostima draga uspomena. Također pratimo hotele u njihovim potrebama od izmjene do novog vizualnog identitete, prezentacijskih mapa, blokova do najsitnijih detalja potrebnih da bi cjelina funkcionirala. Vinari su nas prepoznali kao ključni moment između njih i vinskih karti kojom se predstavljaju daljnjim ugostiteljima i krajnjim kupcima. Kada žele svoje vino predstaviti na poseban način izradimo i luksuzne kutije. Zahvaljujemo se na povjerenju i suradnji mnogim našim klijentima koji godinama dijele strast prema lijepim, inovativnim kartama. Kvaliteta kojom izrađujemo naše proizvode proširila se izvan Hrvatske pa nam je izuzetno zadovoljstvo surađivati s ugostiteljima iz Austrije, Njemačke, Francuske, a na pomolu su i nove suradnje.

40

Sada je pravo vrijeme da uljepšate ili promijeniti svoje jelovnike i vinske karte. Imate li neku svoju ideju? Stojimo Vam na raspolaganju - rado ćemo svoje znanje i iskustvo podijeliti s Vama. Uskoro ćemo predstaviti novu stranicu, pod novim brendom VENTO. Pratite nas na Instagramu i blogu, a mi ćemo ispričati priču svakog novog restorana, hotela, bara, bistroa, caffe bara u našoj izvedbi. Zrinka Ljevar Marelić i Denis Marelić


Kontakt osoba: Zrinka Ljevar Marelić, Varićakova 10, 10 010 Zagreb; e-mail: plava.piramida@gmail.com; tel: + 385 91 1419 937 Products for Restaurants - www.beautyweddingalbums.com


nagrade

Mulini Beach bar među najboljima na svijetu Bar nagrađen od strane svjetskog putničkog časopisa Condé Nast Traveler, sa svojih pedesetak sjedećih mjesta, nalazi se u samom središtu istoimene plaže u Rovinju, u uvali podno hotela Lone i Monte Mulini.

M

aistrin Mulini Beach bar našao se na ovogodišnjoj zlatnoj listi osam najboljih klubova na plaži koju je objavio najprestižniji svjetski putnički časopis Condé Nast Traveler. Nagrađeni bar, sa svojih pedesetak sjedećih mjesta, nalazi se u samom središtu istoimene plaže u Rovinju, u uvali podno hotela Lone i Monte Mulini te pored bogate ponude pića i napitaka, nudi jela koje potpisuje šef kuhinje hotela Monte Mulini. „Modernistički uređeno bijelo šetalište proteže se od luke prepune jahtama sve do ove isklesane plaže na kojoj su posađeni timijan, ružmarin i elegantni mornarsko-plavi suncobrani, a osoblje s veselim slamnatim šeširima miješa Caipirinhe od manga i nosi hobotnicu, kuskus s mentom i kapare u prelijepim posudama“, ističu u časopisu dodajući da između kupanja u toplome moru, bistrom poput rakije, obavezno treba dobro proučiti vinsku kartu Mulini Beach bara. Condé Nast Traveler osnovan je 1987. godine i predstavlja jedno od najpouzdanijih imena u području putovanja. Časopis se

42

temelji na jednostavnom, ali revolucionarnom principu: „Istina o putovanju.” S ciljem doživljavanja svijeta točno onako kako ga doživljavaju njihovi čitatelji, dopisnici putuju anonimno i sami snose troškove, za razliku od mnogih srodnih publikacija koje često prihvaćaju besplatan prijevoz i smještaj. Ovakav princip omogućuje iskreno, pošteno izvješćivanje o svim aspektima industrije što čini ovaj časopis najuglednijim i najpouzdanijim izvorom informacija. Podsjećamo, cijelo područje uvale Lone, Mulini Beach plaža u sklopu koje se nalazi i nagrađeni bar, te šetnica čiju arhitekturu potpisuje višestruko nagrađivan arhitektonski studio 3LHD, potpuno su obnovljeni 2014. godine investicijom vrijednom 25 milijuna kuna.

S ciljem doživljavanja svijeta točno onako kako ga doživljavaju njihovi čitatelji, dopisnici putuju anonimno i sami snose troškove, za razliku od mnogih srodnih publikacija koje često prihvaćaju besplatan prijevoz i smještaj.


Oranice 112, 10 090 Zagreb

LOVA

KU

U

www.batis.hr

a,

matic, g

PREMU

mate E

8 i 12 lit.

ONICA 3: ce 18 dar 17-549 17-549

Batis d.o.o. s Vama 22 godine

VELEPRODAJA I MALOPRODAJA REZERVNIH DIJELOVA REZERVNI DIJELOVI ZA :

BIJELU TEHNIKU

Poduzeće Batis d.o.o. osnovano je 1994. godine kao poduzeće za trgovinu dijelovima za bijelu tehniku. U prvoj godini rada prodaju smo bazirali na trgovinu na malo, a kasnijim razvojem i prezentacijom proizvoda, djelatnost smo proširili na veleprodaju, uvoz i izvoz. U prodajnom asortimanu našeg poduzeća nalaze se dijelovi za ledomate, rashladne vitrine i šankove, caffe aparate, perilice čaša i posuđa. U ponudi imamo i sve vrste specijalnih industrijskih i ugostiteljskih grijača te asortiman roba za ugradnju klima uređaja i plinskih instalacija u ugostiteljstvu. Ako sami ne možete riješiti problem s Vašim uređajem ili samo trebate savjet, naše stručno osoblje pomoći će Vam u donošenju odluke koja će za Vas biti najpovoljnija. U bazi podataka, naše stranke i partneri kojih ima oko 6000, posjeduju sva znanja vezana za rješavanje problema na opremi za ugostiteljstvo. Svaki problem za koji Vam osobno ne možemo pomoći, rado ćemo Vam preporučiti nekoga od njih. Imamo partnere različitih profila u svim hrvatskim županijama. Naši komitenti su i direktni krajnji korisnici, tj. hoteli, bolnice, restorani, noćni klubovi, barovi, pečenjare, pekare, pizzerije... Svaki objekt koji ima pripremu hrane i pranje posuđa, kod nas može potražiti pomoć. Također, dijelovima opskrbljujemo proizvođače opreme za ugostiteljstvo, s obzirom da u prodajnom asortimanu, zajedno s našim partnerima, imamo mogućnost nabavke preko milijun različitih artikala za navedenu opremu. Naše vrijednosti su tradicija, znanje i povoljne cijene. Spremni smo svoje znanje podijeliti s Vama. Svaki novi problem prihvaćamo kao novi izazov i ne odustajemo dok ga ne riješimo. U očekivanju buduće suradnje, srdačan pozdrav! Boris Šaka Veleprodaja: daniel.batis@batis.hr Profesionala: tomislav.batis@batis.hr Maloprodaja: maloprodaja@batis.hr zagorska@batis.hr zadar.batis@batis.hr

- rezervni dijelovi za Gorenje, Končar, Indesit, Ariston, Candy, Bosch, Siemens, Obod, EI...

CAFFE APARATE - rezervni dijelovi za profesionalne aparate Cimbali, Faema, Gaggia, Pavoni, Rancilio, San Marco, Spaziale...

KLIMATIZACIJU U našoj ponudi možete pronaći: - kanalice - nosače - pribor za učvršćenje - bakrene cijevi - kaoflex - pribor (matice, spojnice...)

LEDOMATE

www.batis.hr

reb

.

BATIS d.o.o.

sponzorirani članak

- rezervni dijelovi za ledomate Icematic, Whirlpool, Kastel, Scotman, Simag

UGOSTITELJSKU OPREMU - dijelovi za profesionalne suđerice, čašerice, peći, friteze, konvektomate proizvođača Aristarco, Dihr, Comenda, Elettrobar, Winterhalter, IME Omniwash, Fri Fri, Rational...

- ručni depuratori 8 i 12 lit. - automatski depuratori 5, 8 i 12 lit.

PROIZVODNJA - filter za napu

- cijev propan - butan

Cjelokupnu ponudu možete pronaći u:

PRODAVAONICA 1: Oranice 112 10 090 Zagreb Tel: 01/3817-402 Fax: 01/3816-498

PRODAVAONICA 2: Zagorska 15 10 000 Zagreb Tel: 01/3645-484 Fax: 01/3645-483

PRODAVAONICA 3: Franka Lisice 18 23 000 Zadar Tel: 023/317-549 Fax: 023/317-549


aktualno Razgovarala: Marija Sedlar

Vrhunski rum za svako doba dana Tvrtka PPD Croatia, vodeći hrvatski distributer vrhunskih pića, ugostila je nedavno Rebeccu Quiñonez, globalnu ambasadoricu brenda Ron Zacapa. Zacapa je u vlasništvu tvrtke Rum Creation and Products Inc. (RCP), koja je s Diageom nedavno potpisala sporazum o globalnoj distribuciji i zajedničkom marketingu. Rebecca je u Zagrebu tijekom dva dana, u suradnji s vrhunskim restoranom Apetit City, dočarala okuse Gvatemale kroz predstavljanje povijesti brenda Zacapa. Opišite nam za početak svoj posao. Kao globalni ambasador brenda Ron Zacapa, već više od dvanaest godina predstavljam neke od najautentičnijih luksuznih brendova alkoholnih pića u svijetu. U svojoj trenutačnoj ulozi, sa sjedištem u Miamiju na Floridi, putujem i educiram potrošače i korisnike diljem svijeta o značajkama ruma i brenda Zacapa, tamnog alkoholnog pića s najboljim okusom. Od 2008. godine bila sam ambasadorica brenda Zacapa za područje Latinske Amerike i Kariba, a 2012. godine svoje znanje prenijela sam u kineski Shanghai. Ron Zacapa® Centenario jedan je od najfinijih i najslavnijih rumova na svijetu. Proizvodi se na bujnome tlu Gvatemale i rezultat je jedinstvenog spoja tla, klime i prirod-

44

nih sirovina koje se povezuju vještom destilacijom i posebnim procesom dozrijevanja na velikoj nadmorskoj visini, na 2300 m gdje prosječna temperatura iznosi 16,7 stupnjeva Celzija, pa dozrijevanje nikada nije pod utjecajem velikih razlika u temperaturi, dopuštajući da piće razvije svoj dubok, bogat okus. Ovaj asortiman ultra premium rumova uključuje rum Zacapa 23 te krunski dragulj ove obitelji, rum Zacapa XO.

Spomenuli ste proizvodnju u Gvatemali – po čemu je specifična? Da bi se osigurala neusporediva kvaliteta i dosljednost naših rumova, majstorica miješanja ruma Lorena Vasquez, već 30 godina nadgleda svaki stupanj proizvodnje. Mnogi se rumovi rade od melase (nusproizvoda proizvodnje šećera), no Ron Zacapa® Centenario iz Gvatemale radi se od koncentriranog prvog soka prešanja šećerne trske, odnosno djevičanskog meda šećerne trske. Šećerna trska Zacapa uzgaja se na izrazito plodnom vulkanskom tlu južne tropske obale. Djevičanski med šećerne trske čuva se u velikim spremnicima u kojima čeka početak proizvodnje, a razrjeđuje se dok ne postigne odgovarajuću koncentraciju šećera za početak procesa fermentacije. Soj kvasca, izoliran iz ananasa, pretvara šećer u ‘medu’ u alkohol. Uz druge ključne produkte, poput ugljičnog dioksida, aldehida, estera, viših alkohola i malo kiselina,

upravo ovi sekundarni proizvodi rumu daju aromu i sekundarne okuse. Cijeli se proces fermentacije odvija tijekom otprilike 120 sati, u kojima se čimbenici poput temperature, pH vrijednosti i ostalih biokemijskih varijabli strogo kontroliraju. Fermentirani mošt, koji se također naziva i ‘vinom’, ima niski udio alkohola.

Koji je sljedeći korak u proizvodnji? Tako dobiveno ‘vino’ zatim se destilira kroz jednu kolonu s bakrenom opremom u neprekinutome destilacijskome procesu. Zagrijava se vodenom parom do točke u kojoj alkohol isparava, a alkoholna para zatim prolazi kroz kondenzatore, u kojima se pretvara u tekućinu. Ovakvim se postupkom destilacije postiže nusproizvod koji se naziva vinasom, a koji sadržava fermentirani mošt, kvasac i druge produkte koji se ne mogu fermentirati. Vinasa je tekućina bogata šećerima, mineralnim solima, a posebice kalijem, dušikom i sulfatima, koja se reciklira i koristi za njegu i navodnjavanje polja šećerne trske. Nakon destilacije, Zacapa odlazi u prostor za dozrijevanje na 2300 metara nadmorske visine, na lokaciju koja se od milja naziva ‘Kućom iznad oblaka’. Svježi planinski zrak omogućava sporo dozrijevanje, a time i razvijanje dubokih aroma, pune boje i bogatog okusa ruma Zacapa.


Zacapin se sustav dozrijevanja, Sistema Solera, temelji na španjolskome načinu dozrijevanja šerija, a majstorici miješanja Loreni Vasquez daje mogućnost pomnog miješanja rumova različitih starosti i osobina te stvaranja super premium ruma Zacapa.

Koja je razlika između Zacapa 23 i Zacapa XO rumova?

Šećerna trska Zacapa uzgaja se na izrazito plodnom vulkanskom tlu južne tropske obale. Djevičanski med šećerne trske čuva se u velikim spremnicima u kojima čeka početak proizvodnje, a razrjeđuje se dok ne postigne odgovarajuću koncentraciju šećera za početak procesa fermentacije.

Zacapa 23 je ultra premium mješavina ruma starog između šest i 23 godine, koji je dozrijevao u bačvama kako bi se postigli kompleksni okusi i arome. Za Zacapu 23 Lorena upotrebljava samo sok od prvog prešanja šećerne trske, čime kreira čisto i jedinstveno žestoko piće. Da bi se postigla najbolja dubina okusa svaka kapljica Zacape 23 dozrijevala je u različitim bačvama, između ostaloga i u robusnim bačvama od bijeloga hrasta, bačvama delikatnog šerija i bačvama vina Pedro Ximenez. Slično kao i druga žestoka pića smeđe boje, Zacapa se čuva u bačvama od bijeloga hrasta koje su prošle postupak ponovnog paljenja, kako bi prije procesa punjenja dobila dodatna aroma drva.

Zacapa XO je ultra premium mješavina ruma starog između šest i 25 godina, koji je dozrijevao u bačvama da bi se postigli složeni okusi i arome. Za Zacapu XO Lorena upotrebljava samo sok od prvog prešanja šećerne trske, čime kreira čisto i jedinstveno žestoko piće. Svaka je kapljica Zacape XO dozrijevala u nekoliko različitih bačvi, između ostaloga i u robusnim bačvama od bijeloga hrasta, bačvama delikatnog šerija te bačvama vina Pedro Ximenez, da bi se postigla najbolja dubina okusa. Da bi se okusom razlikovao od Zacape 23, rum Zacapa XO se dvije godine čuva u francuskim bačvama od hrasta, što rezultira okusima i aromama sirove čokolade, karamele i pržene kave.

Kao istinska ljubiteljica ovog ruma, kako ga Vi najradije konzumirate? Živim u Miamiju u kojem je, kako znate, većinom sunčano i vruće. Zacapu držim u frižideru i pijem ga ohlađenog, čistog. Ukoliko želite u njega staviti led, bitno je naglasiti da to mora biti kocka leda, a ne usitnjeni led ili više malih kockica koje će se brzo rastopiti i utjecati na okus. Zacapa dokazano paše uz mnoge vrste hrane, od predjela, sira, rižota, tjestenina do riba i mesnih jela. Ja ga pijem prije ručka, za vrijeme ručka i nakon ručka, i uživam u svakom gutljaju!

45


report

Tour of Croatia bit će gledan na 6 kontinenata Uz natjecateljsku komponentu, Tour of Croatia je i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne koristi za promociju gradova, nacionalnih parkova i regija kroz koje prolazi. Manifestacija je to koja želi postati važan dio ukupne turističke ponude te jedan od glavnih motiva za razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te dodatnog unapređenja imidža Hrvatske u svijetu.

B

iciklistička utrka Tour of Croatia održat će se od 19. do 24. travnja 2016. godine, ima etapu više, nastupit će timovi iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI), kao i neke od trenutno najvećih svjetskih biciklističkih zvijezda, no značajna novost je ta da će atraktivne kadrove iz Hrvatske prenositi televizije na čak 6 kontinenata. Utrku kroz Hrvatsku, koja ove godine počinje u Osijeku, izravno će prenositi HRT i Eurosport, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos će emitirati brojne te-

46

levizijske postaje sa čak šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. Među TV postajama čiji će gledatelji moći uživati u vrhunskom sportskom iskustvu, ali ljepotama Hrvatske, ističu se America Movil, s kanalima u SAD-u, Brazilu, Kolumbiji, Peruu, Čileu, Costa Rici, Ekvadoru, Hondurasu, El Salvadoru, Nikaragvi, Gvatemali, Puerto Ricu, Dominikanskoj Republici, Argentini, Paragvaju, Urugvaju i Panami, kineska Le TV, novozelandska TVNZ, kanal ESPN 3 koji se emitira u SAD-u i Kanadi te brojnih

drugih, kao što su Algerian TV, Bahrein Radio TV, Egyptian Radio TV Union, Iraqi Media Network, Jordan Radio TV, Kuwaiti TV, Lebanon TV, Libyan Jamahiriya Broadcasting Services, Mauritania TV, Morocco TV, Oman TV, Palestine Broadcasting Corporation, Qatar Media Corporation, Somali Radio TV, Sudan Public TV, Syrian TV, Tunisia TV, Abu Dhabi Media Corporation, Yemen TV), kineska Le TV i Turkmensport.

NAJINOVATIVNIJI PRIJENOSI

Ovaj impresivni popis rezultat je suradnje organizatora s producenticom


Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke. Utrku kroz Hrvatsku i ove godine prenosi Eurosport, ali i brojne druge TV postaje. Ursulom Romero i njezinom tvrtkom International Sports Broadcasting (ISB), koja je prošle godine za svoje sportske prijenose, među kojima je i Tour of Croatia, dobila prestižnu nagradu SPORTEL za najinovativniji prijenos. „Izuzetno mi je drago što se ponovno vraćamo u Hrvatsku, imate prekrasnu zemlju, more, planine, nevjerojatnu prirodu, gradove, impresivnu sportsku povijest. Tour of Croatia je odličan projekt, tako mi je drago što je već u drugoj godini održavanja toliko veći i bolji, bit će zaista pravo zadovoljstvo i ove godine raditi na tom projektu“, rekla je slavna

producentica čije iskustvo uključuje prijenose 13 olimpijskih igara i tri svjetska nogometna prvenstva te potvrdila kako će ove godine utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka. Ove godine će ISB u sportskom prijenosu koristiti 4G kamere, što će biti prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

JEDINSTVENI TURISTIČKI PROIZVOD

Uz natjecateljsku komponentu, Tour of Croatia je i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne

koristi za promociju gradova, nacionalnih parkova i regija kroz koje prolazi. Manifestacija je to koja želi postati važan dio ukupne turističke ponude te jedan od glavnih motiva za razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te dodatnog unapređenja imidža Hrvatske u svijetu. U organizaciji sudjeluje oko tisuću sudionika: uz 160 natjecatelja, u Hrvatsku dolazi i 200 članova njihova pratećeg osoblja, angažirano je oko 200 ljudi u organizaciji te službenika utrke te oko 400-tinjak volontera. Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke. Vladimir Miholjević je bivši hrvatski profesionalni biciklist, koji je jedanaest godina zaredom (od 1993. do 2004. godine) proglašavan najboljim hrvatskim biciklistom, a tijekom karijere je nastupao za strane profesionalne timove i vozio najveće svjetske biciklističke utrke poput Tour de France i Giro d’Italia i Vuelta a España. Ivan Črnjarić iskusan je event manager sa realiziranim brojnim projektima turističkog, kulturnog i zabavnog karaktera te zaljubljenik u biciklizam.

47


vinske priče Piše: Željko Garmaz, novinar 24sata, zeljko-vinskeprice.blogspot.com

IVAN BARBIĆ prvi hrvatski Master of Wine! Ivan Barbić, Hrvat sa švicarskom adresom, postao je prvi Master of Wine na prostoru jugoistočne Europe! Rođen je u Zagrebu, od oca Hvaranina i majke iz Svetog Ivana Zeline, a u dobi od tri godine odselio je u Švicarsku.

D

vid zajedno s Hvaraninom Ivom Dubokovićem. „To je čovjek koji apsolutno najviše od svih zna o vinu i koji je dugo godina na ovim prostorima marginaliziran“, tvrdi Ivo Duboković koji je s neskrivenim oduševljenjem dočekao vijest da je njegov rođak konačno postao Master of Wine. Ocjenjujući suradnju koju su svojedobno imali, Duboković tvrdi da je s Barbićem predivno surađivati, jer “pored sebe imate enciklopediju! Što god radili, odmah bi sve stavio u svjetski kontekst. On mi je bio glavni mentor za moja znanja o vinima. Jedini problem bio mi je što bi pola sata nakon njega morao slušati Hrvate i njihove hvalospjeve nekom vinu za koje mi je Ivan prethodno argumentirano rekao da ima te i te mane“, priča Duboković.

ugo se očekivalo, a u ponedjeljak 29. veljače 2016. godine konačno se i ostvarilo – Ivan Barbić, Hrvat sa švicarskom adresom, postao je prvi Master of Wine na prostoru jugoistočne Europe! O toj velikoj vijesti za vinsku Hrvatsku, ali i Švicarsku, izvijestio je The Institute of Masters of Wine na svojoj internetskoj stranici. Osim Barbića, u to probrano društvo najvrsnijih vinskih profesionalaca uvršteni su još: mlada Čehinja Lenka Sedlackova, Izraelac Eran Pick, Malezijac s novozelandskom adresom Stephen Wong te još jedan Švicarac, Jan Schwarzenbach. U objašnjenju Instituta se navodi da su novi Masters of Wine “vinar, dvoje vinskih trgovaca, marketinški menadžer i vlasnik tvrtke za obuku ugostitelja”. Titulu Master of Wine sada ukupno ima 344 stručnjaka za vino iz 25 zemalja.

ENCIKLOPEDIJA S KOJOM JE PREDIVNO SURAĐIVATI

Ivan Barbić rođen je u Zagrebu, od oca Hvaranina i majke iz Svetog Ivana Zeline. U dobi od tri godine odselio je u Švicarsku. Prema biografskim podacima s “Croatia.ch”, hrvatskog portala u Švicarskoj, Ivan je karijeru započeo u Istraživačkoj ustanovi (Forschungsanstalt) u Wädenswilu, od kuda odlazi u Coop, tvrtku koja je najveći trgovac vinom u Švicarskoj. Zatim ga k sebi poziva veletrgovac Bataillard, a nakon kratkog i ne baš sretnog ‘izleta’ u tvrtku Denner, ponovno se vraća Bataillardu. U Hrvatskoj ga vinoljupci najviše znaju po suradnji u časopisu Iće & piće, kao i po proizvodnji kultnog vina Med-

48

VELIKO BIJELO, A HVARSKO

Ocjenjujući suradnju koju su svojedobno imali, Duboković tvrdi da je s Barbićem predivno surađivati, jer “pored sebe imate enciklopediju! Što god radili, odmah bi sve stavio u svjetski kontekst. On mi je bio glavni mentor za moja znanja o vinima.“

Njih dvojicu, osim što su rođaci, dodatno je povezala i priča o Mojoj M(araštini), vinu za kojeg je Ivan glasno uzviknuo da se treba zvati – Veliko bijelo, a hvarsko! Bilo je to 2007. godine... „U podrumu je bila demižana vina kojeg je tata radio još 1999. godine i s kojom nikada nismo znali što ćemo pa bi je prebacivali iz jednog kuta u drugi. Onda smo u proljeće 2007. godine Ivo i ja konačno odlučili vidjeti što je u toj demižani pa na temelju kušanja dati vino u ocat, destilirati ga ili... Za mene je to kušanje imalo gotovo mitski karakter jer mi je sve do tada kao Hvaraninu, Dalmatincu i proizvođaču vina išlo na živce slušati kako se na kontinentu govori da su bijela vina iz Dalmacije uglavnom loša. Opet, ruku na


srce, meni dotad nikako nije polazilo od ruke naći neku butelju bijelog vina iz Dalmacije koja je uistinu posebna. Smatrao sam to neprihvatljivim jer je Dalmacija prevelika i preposebna da ne bi mogla imati savršenih stvari u bijeloj vinskoj priči. S druge strane, uvijek mi je na pameti bila davna Krištančičeva rečenica: ‘Problem Dalmatinaca u proizvodnji bijelih vina je što pokušavaju kopirati kontinentalni stil proizvodnje, umjesto da se okrenu sami sebi’. I kad smo zabili pipetu u tu demižanu i kad je Barbić kušao vino, rekao je: ‘Vauuu, ovo vino je fantastično!’ Odgovorio sam mu da me ne zeza jer to vino je osam godina staro. On opet po svome, ‘da je to na razini nekih iz Katalonije, a koja se prodaju u cjenovnom razredu preko dvadeset i pet eura’! Stavili smo ga u boce, u podrumu imamo još nekoliko boca, a jednu smo nedavno otvorili i još uvijek je u dobroj kondiciji“, priča Ivo Duboković. Nakon oduševljenja kušanim vinom, nije mogao izdržati, a da ne pita oca kako je to uspio napraviti. „Rekao mi je da je sve stavio nekoliko dana na drop, macerirao, imali smo jednu bačvu za bijelo vino i – to je to! Ok, ponovit ću priču, nabavio sam od Tomca nekoliko puta korištene bačve, stavio vino u bačvu i dugo ostavio na talogu kojeg smo miješali svaki tjedan. Barbić je na kušanju rekao da je to - veliko bijelo vino. I otuda je bila potekla ideja da se Moja maraština ili Moja M zove - Veliko bijelo, a hvarsko, priča.

NEPOTKUPLJIVI POZNAVALAC VINA

Duboković tvrdi da hrvatska vinska javnost svjesno ignorira Barbića te da je, jednostavno, i on mogao tako nastupiti i prešutjeti zajedničku suradnju na pojedinim vinima. „On bi trebao ići po svijetu i predstavljati hrvatska vina! Zašto njega nikad nitko nije zvao da bude taj koji će, primjerice u Londonu, govoriti o hrvatskim vinima? Kao gost Hrvatske gospodarske komore i kao Hrvat koji se nešto razumije u vina. Mi sad imamo sreću što je također jedan Master of Wine, Jo Ahearne, odlučila doći živjeti na Hvar i ovdje raditi plavac mali, koji će u njezinoj izvedbi vjerojatno biti malo drukčiji. No ona će s mrežom ljudi koje zna taj plavac mali kao sortu staviti u drukčiji kontekst u svijetu. I to treba iskoristiti. No možda je problem s Ivanom i taj što su ljudi poput njega – nepotkupljivi. On neće pohvaliti vino samo zato što ga je to netko zamolio, eventualno će reći da je to vino interesantno ili će sve prešutjeti!“

49


promocija

Novi Franck čajevi za istinske ljubitelje Dark Mint i Exotic Green Ljubiteljima čaja Franck donosi dva nova okusa koja će zadovoljiti i afinitete istinskih znalaca: Dark Mint crni čaj s mentom i Exotic Green zeleni čaj s okusom limuna i ananasa. Prvenstveno namijenjeni obožavateljima pravog čaja, spravljenog od biljke čajevac (Camellia sinensis), kao i onima koji žele uživati u bogatstvu okusa, dva nova čaja svojim će slojevitim i bogatim aromama zadovoljiti i najzahtjevnije potrošače. Dark Mint obogaćuje snagu crnog čaja osvježavajućom mentom, stvarajući neodoljivu kombinaciju jačine i blagosti. Exotic Green pojačava suptilnost zelenog čaja limunovom travom, korom limuna te sokom ananasa, a rezultat je uistinu jedinstven unikatan okus na tržištu. Na kutijama čajeva uveden je svojevrsni kompas s informacijama o svojstvima čaja, kao i dodatnim zanimljivostima o čaju, njegovoj obradi i pripremi. Preporučena maloprodajna cijena pakiranja s 20 filtar vrećica je 14,99 kuna. Marketinška podrška: Novi okusi Dark Mint i Exotic Green podržani su kroz BTL marketinške aktivnosti uz POSM materijale, oglasnu kampanju, PR aktivnosti te online promociju i oglašavanje na društvenim mrežama. Logističke informacije: transportno pakiranje od 10 kutija čaja Proizvođač: Franck d.d.; Web site: franck.eu

King Love i King Caramel Adventure – kraljevski sladoledi iz Leda

King Love i King Caramel Adventure dva su nova King sladoleda jedinstvenih, neodoljivih i potpuno novih okusa. Novi članovi obitelji King su poput suprotnosti koje se privlače – jedan je nježniji i romantičniji, a drugi je intenzivniji i prava je avantura dosad neviđenih okusa. Kong Love ima prozračnu i pjenastu čokoladnu mousse strukturu okusa jagode. U samoj srži ove kraljevske slastice čeka vas inovativno iznenađenje kakvo još niste mogli nigdje probati – srcoliko punjenje od jagode s komadićima jagode, a trostruki preljev od mekane bijele čokolade, jagode i mliječne čokolade s crispy posipom potpuno će vas očarati. Kong Caramel Adventure odlikuje aromatični butterscotch okus, a sladoled je punjen preljevom okusa slane karamele te također ima specifičan trostruki preljev (mekana bijela čokolada, slana karamela i bijela čokolada sa štapićima badema). Ovo je prvi Ledo sladoled koji na savršen način kombinira okus slanog i slatkog u jedinstvenu kombinaciju. Iako se okusi kroz godine mijenjaju, ono što je svim King sladoledima zajedničko može se okarakterizirati u svega dvije riječi: kraljevski sladoled. King krase božanstveni okusi i sastojci premium kvalitete.

PRIJAVITE SE ZA SVOJ PRIMJERAK ČASOPISA! 38

Ukoliko želite primati HRB, molimo ispunite obrazac i pošaljIte ga poštom ili podatke pošaljite e-mailom na crier@crier.hr

2016.

broj

Tvrtka.................................................................................................................................... Ime i prezime..................................................................................................................... HOTELI

RESTORANI

BAROVI

Funkcija................................................................................................................................ Adresa................................................................................................................................... Poštanski broj/Grad....................................................................................................... E-mail.................................................................................................................................... Web stranica......................................................................................................................

HoReCa line

Toaletni papir e vrhunske kvalitet

Telefon.................................................................................................................................. *Izdavač zadržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak časopisa.

Datum........................................................................................

50


www.celjske-mesnine.si nioslav.nenadovic@celjske-mesnine.hr / tel.:00385 98656916

group


Profile for Progressive Croatia

HRB No38  

Specijalizirani B2B časopis namijenjen profesionalcima HoReCa sektora.

HRB No38  

Specijalizirani B2B časopis namijenjen profesionalcima HoReCa sektora.

Advertisement