__MAIN_TEXT__

Page 1

31 broj PROLJEĆE 2014.

HOTELI

RESTORANI

BAROVI

OBITELJSKI HOTELI

Kako privući gosta? AKTUALNO

Izmjene u sustavu oporezivanja

PREDSTAVLJAMO

Hotel ARCOTEL Allegra & Binimoto Sushi INTERVJU

Mladen Papak

Pripadamo vrhu vinarstva Hrvatske

3


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

4


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

3


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

4


Dobar glas…

CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr ISSN 1846-9361 UREDNICE Marija Kosor, 01 4854 279 marija.k@crier.hr Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr SURADNICI Anica Đokić, Ivan Francesko, Andrija Frinčić, Željko Garmaz, Silvija Munda, Alma Radoš, Tomislav Stiplošek, Mirta Škaljac, Ida Zrilić

Valentina Godler Dobraš, 01 5391 546 valentina.g@crier.hr

VODITELJICA Irena Šahman, 01 4854 431 UREDA I NAKLADE irena@crier.hr

Pišemo i o otvaranju Centra za razvoj vinskog turizma te o kategorizaciji vinarija. Naši suradnici iz udruge G.E.T. Report pišu o ovom projektu čija je namjera postati usporedivim s kategorizacijom restorana kako to radi Michelin, osim što se ovdje radi o kategorizaciji vinarija.

GRAFIČKA UREDNICA Ivana Voloder ivana.v@crier.hr

Gospodarska 9, Sveta Nedjelja

Željko Garmaz u redovitoj rubrici Vinske priče ovoga puta piše o vinima Leonarda Palčića koja njegovi prijatelji nazivaju - radioaktivnima. Palčić se može pohvaliti da je vjerojatno jedini hrvatski vinar koji je u posljednjih nekoliko mjeseci za 100% povećao broj ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj koje opskrbljuje svojim vinima…

GROUP MANAGER John Whitbread jwhitbread@crier.co.uk

HRB je besplatan časopis koji izlazi četiri puta godišnje za ciljnu skupinu u Hrvatskoj. Nakladnik zadržava pravo odrediti ciljnu skupinu čitatelja (vlasnici i voditelji hotela, restorana i barova). Za članke, slike i oblikovanja objavljena u časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reprodukcija, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elektroničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

Svima koji prate vinsku scenu Hrvatske poznato je da imamo odlična vina. No brendiranje Hrvatske kao vinske, ali i gastro regije, nije lagan proces. Europa i svijet prepoznaju nas po lijepome moru, no turistima koji ovamo dolaze na odmor trebali bismo ponuditi naše najbolje proizvode. Kad se vrate svojim zemljama, širit će dobar glas, a od toga će koristi imati i ugostitelji i proizvođači, ali i cijela zemlja. Ipak, ohrabruje činjenica da vino postaje sve popularniji 'medij' među domaćim potrošačima, što je osnov razvijanja vinske kulture. I mi smo vrlo aktivno nastavili otvarati sve više prostora tzv. vinskim temama. Naš suradnik Ivan Francesko, sommelier-gastronom, piše o organskoj i biodinamičkoj proizvodnji vina. Danas je neosporno da među najboljim vinima ima sve više onih iz grožđa proizvedenog na organski ili biodinamički način. Važno je razumjeti da biodinamika stimulira snagu života u vinogradu i tlu te da se putem nje na poljoprivrednom gospodarstvu uspostavlja prirodna, ekološka ravnoteža. A cilj je, naposlijetku, dobiti - najbolji proizvod!

PRODAJA/MARKETING Danijela Lanović, 01 4854 278 danijela.l@crier.hr

TISAK

PROLJEĆE 2014.

uvodnik

Prve dane proljeća, kada je u pitanju turizam, obilježila su pozitivna kretanja koja ulijevaju i dodatni optimizam. Prema prvim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu, u Gradu Zagrebu te na kontinentu, nastavljen je trend pozitivnih rezultata: u veljači je ostvareno 6,69% više dolazaka te 3,57% više noćenja u odnosu na veljaču 2013. Pred nama je mnogo posla, a vrijeme je dozrelo da se kao zemlja uozbiljimo i počnimo ulagati u kontinuiranu kvalitetu i marketing!

32

Marija Kosor marija.k@crier.hr 5


PROLJEĆE 2014.

sadržaj 10 hrb aktualno

Izmjene u sustavu oporezivanja PRIPREMILA: IDA ZRILIĆ

12 hrb edukacija

Uspješna organizacija u ugostiteljstvu PRIPREMILA: MIRTA ŠKALJAC

14 hrb intervju

Pripadamo vrhu vinarstva Hrvatske! RAZGOVARALA: MARIJA KOSOR

18 hrb tehnologija

Prvi koraci digitalnog turizma PRIPREMIO: ANDRIJA FRINČIĆ

20 hrb savjetnik

14

Budite kreativni cijele godine PRIPREMILA: ANICA ĐOKIĆ

22 hrb obiteljski hoteli Kako privući gosta? PRIPREMILA: ALMA RADOŠ

24 hrb predstavlja

Hotel Arcotel Allegra i lanac Binimoto Sushi PRIPREMILA: MARIJA KOSOR

32 hrb natjecanje

Natjecanje Hennessy Croflair lige PRIPREMILA: MARIJA SEDLAR

34 hrb biodinamika

Okus dobro tretiranog tla PRIPREMIO: IVAN FRANCESKO

22 6


vijesti: U Zagrebu otvoren restoran Akamaru

Održan drugi po redu Pink Day

U središtu Zagreba, u Bogovićevoj ulici 3, otvoren je japanski restoran Akamaru, u čijoj ponudi su manje poznata, tradicionalna japanska jela. Akamaru menu uz bogatu ponudu sushija, sashimija i tempura čine i jela poput zaru soba tjestenine, ramen juha i agedashi tofua. Sva jela u Akamari pripremana su od isključivo japanskih namirnica, a poslužuju se iz originalnog japanskog posuđa. Otvorenju Akamaru restorana nazočili su i predstavnik Veleposlanstva Japana u RH Mitsuhiko Shinomiya i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Grad Daruvar – najbolja destinacija s toplicama

U povodu međunarodnog Dana žena, Muzej Mimara ugostio je 2. Međunarodni festival ružičastih vina, popularni Pink Day. Izvrsno posjećen festival predstavio je najkvalitetnija rosé vina, pjenušce i šampanjce među kojima je posebnu pažnju posjetitelja privlačio onaj iz vinograda poznatog hollywoodskog para Jolie&Pitt, Chateau Miraval. Drugi Pink Day obilježilo je stotinjak vinskih etiketa domaćih i stranih proizvođača, više od 60 izlagača te više od tisuću znatiželjnih gostiju.

Na završetku 4. Međunarodne HTI Konferencije industrije zdravstvenog turizma, koja je sredinom ožujka održana u HGK, grad Daruvar proglašen je treću godinu zaredom najboljom hrvatskom destinacijom s toplicama u okviru akcije "Turistički cvijet – kvaliteta

za Hrvatsku 2013." koju su tradicionalno proveli HGK i Hrvatska radiotelevizija. Ostali nominirani su Sveti Martin na Muri i Tuheljske Toplice. Ovogodišnja je Konferencija okupila više od 230 sudionika te potvrdila svoj, sada već kultni status "meeting pointa" za sve profesionalce u zdravstvenoj industriji i komplementarnim uslužnim i proizvodnim djelatnostima.

Novi uspjeh Vina Belje na ocjenjivanju u Parizu

Terme Tuhelj proslavile jubilej Na redovnom godišnjem druženju organiziranom na Vodenom planetu Termi Tuhelj, a u povodu proslave 10 godina poslovanja, Terme Tuhelj predstavile su poslovne rezultate pri čemu je naglašeno da su u posljednjih 10 godina učetverostručili poslovne rezultate, utrostručili broj ostvarenih noće-

nja te mnogostruko uvećali posjet dnevnih gostiju, čime su postale najsnažniji subjekt kontinentalnog turizma. Daljnjim razvojem ponude i uvođenjem selfness pristupa prema gostima, Tuhelj postaje idealna destinacija za unapređenje životnog stila i kvalitetu života te prva kontinentalna obiteljska destinacija u Hrvatskoj i jedinstveni MICE centar.

Jedno od najznačajnijih svjetskih ocjenjivanja vina koje se ističe po svom sustavnom pristupu i kriteriju ocjenjivanja svakako je Vinalies Internationales koji se već 20 godina održava u Parizu. Na ovogodišnji Vinalies stigla su vina iz cijeloga svijeta. Iz Hrvatske je na ocjenjivanju bilo ukupno 13 vina, od kojih su najbolje ocijenjena Vina Belje, i to vrhunska graševina berbe 2012., vrhunska graševina berbe 2006. (arhivsko vino) te vrhunski cabernet sauvignon berbe 2009. koji su osvojili tri srebrne medalje.

7


vijesti: Godišnjica hotela DoubleTree by U Rovinju veliki spektakl Red Hilton Zagreb Bull Air Race!

DoubleTree by Hilton Zagreb, član Hilton Worldwide portfelja hotela, proslavio je prvu godišnjicu u Zagrebu. Već u prvoj godini poslovanja hotel je ostavio značajan trag na hotelskoj i ugostiteljskoj sceni. Više od 28.000 gostiju iz sportskog, političkog i poslovnog života uživali su u iznimnoj hotelskoj usluzi i kvaliteti. Oko 40% svih gostiju u hotel DoubleTree by Hilton Zagreb došli su poslovno, a odmah potom slijede gosti koji putuju zbog odmora i zabave (30 posto) te gosti koji dolaze na konferencije (30 posto). "Vrlo smo ponosni što smo u samo jednoj godini uvršteni među top tri hotela u Zagrebu prema TripAdvisoru", izjavila je Karin van den Berg, generalna direktorica hotela DoubleTree by Hilton Zagreb.

Hrvatska najpopularnija festivalska destinacija

Red Bull Air Race, veliki svjetski spektakl i manifestacija koja će se po prvi put održati u Hrvatskoj, i to u Rovinju 12. i 13. travnja, predstavljena je u rovinjskom hotelu Lone. Prema nekim procjenama, događaj bi trebao privući oko 80 tisuća posjetitelja. Ministar turizma Darko Lorencin naglasio je kako upravo ovim velikim spektaklom u Rovinju započinje još jedna turistička sezona. Uz ministra Lorencina, manifestaciju su predstavili i istarski župan Valter Flego, rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza, izvršni direktor natjecanja Erich Wolf i član Uprave Adris grupe i predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović.

Opatijski Continental u novom ruhu Continental, jedna od najpopularnijih opatijskih kavana, otvorila je sredinom veljače vrata u novom ruhu i s novim zanimljivim sadržajima. Radi se o potpuno drugačijem proizvodu, tzv. Gastro svijetu, koji će u sebi objediniti raznoliku ugostiteljsku ponudu: slatki kutak s ponudom domaćih slastica, kave i čaja, juicy & champagne bar, dućan delikatesa 'Bokunić', tradicionalna oštarija i pivnica te ekskluzivni Milenij Choco Svijet. 'Gastro svijet' zamišljen je kao ugodan prostor za posjet

Predstavljen najveći katalog na svijetu - Neodoljiva Hrvatska U zagrebačkom hotelu Westin pred mnogim uglednicima, suradnicima, širom javnošću i medijima održano je predstavljanje najvećeg kataloga na svijetu kandidiranog za Guinness World Record. Impozantan katalog širine 1398 mm, visine 1650 mm, težine 70 kg, na 378 stranica i 900 kvadrata papira opisuje

Britanski tjednik Music week u svojem tiskanom i digitalnom izdanju proglasio je Hrvatsku najpopularnijom festivalskom destinacijom u Europi. Hrvatska je privukla najviše festivalskih gostiju iz cijeloga svijeta u 2013., prestignuvši tako Njemačku kao najpopularniju destinaciju velikih glazbenih događanja. Prema najnovijem istraživanju Festicketa baziranom na 80 festivala, čak 21% britanskih festivalskih gostiju posjetilo je Hrvatsku, dok je njih 19% posjetilo događanja u Njemačkoj, odnosno njih 12% događanja u Nizozemskoj. Kada se govori o ostalim svjetskim destinacijama, 22% posjetitelja odabralo je Hrvatsku i Njemačku za svoje festivalske destinacije, a 19% Češku.

8

tijekom cijeloga dana, a u njemu će se održavati i plesne glazbene večeri, gostovanja stand up komičara i slične aktivnosti.

najvažnije vrednote Hrvatske, od identiteta i gospodarstva do posebnih oblika turizma, pod nazivom Neodoljiva Hrvatska i predstavlja svojim sadržajem potpuno novo, moderno poglavlje u promidžbi Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije, ali i države zanimljive za poslovne investicije. Najveći katalog na svijetu razvijan je kao neovisan projekt tri godine, a na sadržaju je radilo 50-ak stručnih autora, udruga, vrhunskih fotografa i dizajnera.


Meri Matešić razriješena dužnosti MojPosao: Najveća potražnja za konobarima i kuharima Među oglasima koji su trenutačno aktivni na portalu MojPosao najveća je potražnja za konobarima, čija prosječna plaća, prema podacima servisa MojaPlaća, iznosi 3.819 kuna. Poslodavci u velikom broju traže i kuhare, zanimanje za koje prosječna plaća prema najnovijim podacima iznosi 4.622 kune.

Virovitičko-podravska županija spašava dvorce

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice na 23. sjednici nije prihvatilo Izvješće o ostvarenju Programa rada i financijskom poslovanju HTZ-a i predstavništava i ispostava HTZ-a u inozemstvu za 2013. godinu. Izvješće je članovima Turističkog vijeća predstavila direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, a prethodno je pozitivno mišljenje o njemu dao Nadzorni odbor HTZ-a. Prema Statutu HTZ-a, a nastavno na neprihvaćanje Izvješća o radu, direktorica Matešić razriješena je s dužnosti, a do izbora novog direktora HTZ će zastupati predsjednik HTZ-a, odnosno ministar turizma Darko Lorencin.

Virovitičko - podravska županija, koja je prije dvije godine kupila ruševno zdanje kurije Janković, u Kapeli Dvoru kraj Virovitice, nominirala ga je za financiranje iz EU fondova u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2007.-2013. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije i mađarski Grad Szentlőrinc. Pridruženi partner na projektu je TZ Virovitičko-podravske

Najavljen 2. Hrvatski festival hrane i vina Drugi po redu Hrvatski festival hrane i vina bit će održan u Areni Zagreb od 3. do 5. trav-

Pozitivni turistički rezultati ostvareni i u veljači

Prema prvim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu, u Gradu Zagrebu te na kontinentu, i u veljači je nastavljen trend pozitivnih turističkih rezultata: ostvareno je 6,69 posto više dolazaka te 3,57 posto više noćenja u odnosu na veljaču 2013., odnosno 134.417 dolazaka i 330.668 noćenja. Domaći turisti su ostvarili porast od 1,04% dolazaka (60.588 dolazaka) i 1,36% noćenja (153.087 noćenja), dok su strani turisti zabilježili još bolji rezultat, odnosno 11,83% dolazaka više (73.829 dolazaka) i 5,55% više noćenja (177.581 noćenje). Kumulativni podaci za siječanj i veljaču 2014. ukazuju na povećanje od 10,31 posto dolazaka te 7,13 posto noćenja.

županije. Vrijednost projekta iznosi 2,18 mil. eura, a kompletan završetak radova očekuje se u rujnu ove godine, uz otvaranje 10-ak novih radnih mjesta.

nja uz partnerstvo Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore, pokroviteljstvo Italije te medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista, tportala, Soundset plavog i Mreže tv. Festival ima četiri kategorije – gastronomija, vinarstvo, cake&bake&chocolate i HoReCa – od kojih će svaka kategorija predstaviti najbolje što se trenutno može pronaći na tržištu. Uz veliki izlagački dio Festivala, koji će ujedno biti i prodajni, 2. Hrvatski festival hrane i vina imat će izuzetno zanimljiv program poput cooking showova na dvije pozornice s najpoznatijim hrvatskim i inozemnim chefovima, brojne kušaonice na kojima će posjetitelji moći probati sljubljene zalogaje s hrvatskim vinima te edukativne radionice tijekom kojih će imati prilike saznati ponešto iz velike riznice enogastro znanja.

Masterweb za najbolje web stranice u turizmu Na konferenciji Weboo - 100% Turizam, održanom u ožujku u zagrebačkom Hypo centru, dodijeljene su nagrade Masterweb za najbolja web ostvarenja u području turizma. Stručni ocjenjivački odbor (Ana Klarić Kumer, Krešimir Drvar i Marko Radelić) pregledao je više od 30 prijavljenih radova te odabrao tri najbolja: 11. Web stranica: www.visitkorcula.eu; 2. web stranica: www.visitdaruvar.hr; 3. web stranica: www.hrvatskaapartmani.hr. Sljedeći put nagrade će se dodjeljivati u sklopu edukativnog sajma Web::INDUSTRIJA 2014 - Carstvo privlačnog sadržaja 29.5.2014.

9


aktualno:

Nove izmjene u sustavu oporezivanja

Piše: Ida Zrilić, supervizor u poreznom odjelu, TPA Horwath d.o.o.

Osim povećanja međustope PDV-a sa 10% na 13%, što rezultira povećanjem poreznog opterećenja, u dijelu izmjena poreznih propisa, točnije izmjenama Zakona o porezu na dobit, ipak su uzeti u obzir i socijalno ugroženi građani i poduzetnici…

N

edugo nakon posljednjih izmjena poreznih propisa, hrvatska Vlada je poslala u Sabor nove prijedloge izmjena Zakona o PDV-u, porezu na dobit te porezu na dohodak. Nakon rasprave i podnesenih amandmana, Sabor je izglasao izmjene poreznih propisa koje će djelomično rezultirati novim poreznim opterećenjem za građane. Naime, ovog puta je, između ostalog, odlučeno povećati međustopu PDV-a s 10% na 13%. Međutim, osim navedene izmjene koja rezultira povećanjem poreznog opterećenja, u dijelu izmjena poreznih propisa, točnije izmjenama Zakona o porezu na dobit, ipak su uzeti u obzir i socijalno ugroženi građani i poduzetnici. U nastavku pišemo o kakvim se točno izmjenama poreznih propisa ovog puta radi.

10

Vlada je uputila amandmane na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, tako da porezni obveznici ipak (zasad) neće morati podnijeti godišnju poreznu prijavu za ostvareni "drugi dohodak", kako je prvotno bilo predloženo.

MEĐUSTOPA PDV-a Trenutno se međustopa PDV-a primjenjuje za ugostiteljstvo i turizam, šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice na koncerte, časopise koji izlaze periodično te na časopise za kulturu i umjetnost. Prema procjenama Vlade, povećanjem međustope PDV-a s 10% na 13% u 2014. i narednim godinama proračunski prihodi bi se trebali povećati za otprilike 600 milijuna kuna. Pitanje je koliko su pouzdane takve procjene Vlade s obzirom da je prije samo godinu dana Vlada procijenila da se stopa PDV-a za ugostitelje treba spustiti s 25% na 10%, što je trebalo dovesti do sniženja cijena usluga, hrane i pića u ugostiteljskim objektima te do povećanja investicija i zapošljavanja u tom sektoru. Očito je da su očekivane pozitivne posljedice izostale ili jednostavno nisu bile dovoljne da pokriju gubitak prihoda od smanjenja porezne stope za ugostitelje pa se sada izvršila korekcija (povećanje) stope PDV-a, ali ovaj put ne samo ugostiteljima već i svima ostalima koji su primjenjivali međustopu od 10%. Pritom će možda najveći negativni efekti nastati za djelatnost turizma. Međutim, u traganju za brzim rješenjem, kao da se zanemaruju posljedice koje bi povećanje porezne stope moglo imati na konkurentnost hrvatskog turizma. DRUGI DOHODAK Uz dodatne prihode od PDV-a, proračun su trebali puniti i dodatni prihodi od poreza na dohodak. Naime, u prvoj verziji prijedloga izmjena Zakona o porezu na dohodak koje je Vlada uputila Saboru jedna od važnijih izmjena u oporezivanju dohotka odnosila se na oporezivanje "drugog dohotka". Specifično, plan Vlade je bio uvođenje obveze podnošenja godišnje porezne prijave za građane koji ostvaruju drugi dohodak (primjerice, primitci od profesionalne djelatnosti novinara, umjetnika i sportaša, primitci na temelju ugovora o djelu i sl.) kako bi se u poreznom smislu honorarni rad izjednačio s nesamostalnim


radom. Drugim riječima, progresivne stope oporezivanja od 12%, 25% i 40%, koje se primjenjuju na oporezivanje plaće (nesamostalni rad), ubuduće su se trebale primjenjivati i na primitke od drugog dohotka koji se trenutno oporezuju paušalno po stopi od 25%. Međutim, s obzirom na brojne kritike te podijeljena mišljenja oko izmjena u oporezivanju drugog dohotka, Vlada je naknadno uputila amandmane na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak kojima se ukida navedena odredba, tako da porezni obveznici ipak (zasad) neće morati podnijeti godišnju poreznu prijavu za ostvareni drugi dohodak, kako je prvotno bilo predloženo. DALJNJE ANALIZE Amandmanima je najavljeno podrobnije razmatranje odredbe o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak. Pobornici uvođenja sporne odredbe smatraju da bi se na taj način spriječila zloupotreba u oporezivanju dohotka odnosno preferiranje rada sklapanjem ugovora o djelu. S druge strane, protivnici izmjena u oporezivanju drugog dohotka tvrde da bi uvođenjem obveznog podnošenja godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak ponajviše bio pogođen takozvani srednji sloj građana koji zarađuju između 8000 i 10.000 kuna te koji bi trebali biti pokretač oporavka i razvoja u krizom pogođenom gospodarstvu. Naime, poreznom stopom od 25% oporezuju se mjesečni dohotci od 2200 do 8800 kuna, a najvišom stopom od 40% dohotci iznad 8800 kuna. Prema tome, zbirni prihodi od rada koji prelaze oporezivu granicu od 8800 kuna (što je iznos tek malo iznad prosječne hrvatske bruto plaće) bili bi na dodatnom poreznom udaru. S obzirom na navedene kritike, Vlada planira provođenje daljnih analiza oporezivih i neoporezivih primitaka poreznih obveznika kako bi se mogli donijeti što potpuniji i kvalitetniji zaključci o "poreznoj snazi" poreznih obveznika. Pri tome će naglasak biti na analizi postojećih razina porezne osnovice te sustavu

Pitanje je koliko su pouzdane procjene Vlade s obzirom da je prije samo godinu dana procijenila da se stopa PDV-a za ugostitelje treba spustiti sa 25% na 10%, što je trebalo dovesti do sniženja cijena usluga, hrane i pića u ugostiteljskim objektima te do povećanja investicija i zapošljavanja u tom sektoru. obveznih doprinosa u dijelu drugog dohotka. Predmetne analize će se temeljiti na statističkim podacima prikupljenima iz Obrasca JOPPD (jedinstvenog obrasca poreza, prireza i doprinosa) koji se počeo primjenjivati od 1. siječnja 2014. godine.

SOCIJALNI ASPEKT Ipak, nemaju sve izmjene poreznih propisa za cilj povećanje prihoda u proračunu, već je Vlada dijelom uzela u obzir i socijalnu kategoriju građana i poduzetnika. Tako se izmjenama Zakona o porezu na dobit, između ostalog, propisuje da je kreditnim institucijama porezno priznati rashod iznos otpisa potraživanja od dužnika, korisnika stambenih kredita, socijalno ugroženih građana bez pokretanja ovršnog, sudskog ili drugog postupka kojim bi se u ovome trenutku još više produbila dužnička kriza građana. S obzirom na značajnu kreditnu prezaduženost građana i poduzetnika, ovim izmjenama Zakona doći će do smanjenja prihoda državnog proračuna temeljem prihoda od poreza na dobit, a s ciljem olakšavanja otplate stambenih kredita građanima i poduzetničkih kredita poduzetnicima te ravnomjernog rasporeda tereta krize. Drugim riječima, na ovaj način bi se socijalno ugroženim građanima, tj. osobama kojima mjesečne otplatne rate kredita ugrožavaju osnovne životne potrebe, trebali poboljšali životni uvjeti i spriječiti provođenje ovršnih postupaka nad jedinom stambenom nekretninom korisnika kredita. Nadalje, izmjenama Zakona o porezu na dobit propisuju se, uz zadovoljavanje određenih uvjeta, porezne olakšice za obveznike poreza na dobit koji obavljaju djelatnost na takozvanim potpomognutim područjima koja se utvrđuju sukladno novim propisima o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te Zakonu o obnovi i razvoju Grada Vukovara, što je prethodno bilo uređeno posebnim propisima. Predmetne porezne olakšice će se primjenjivati pri podnošenju prijave poreza na dobit za 2014. godinu. Unatoč činjenici da je u dijelu poreznih izmjena uzeta u obzir i socijalna kategorija građana i poduzetnika, iz svega navedenog se da zaključiti da Vlada trenutno nema na vidiku neki alternativni način povećanja proračunskih prihoda te će se još jednom nedostatak prihoda u proračunu dijelom pokušati nadoknaditi prikupljanjem sredstava od građana kroz poreze.

11


edukacija:

Uspješna organizacija u ugostiteljstvu

Mirta Škaljac, HR konzultant Futura edukacija mirta@futura-edukacija.hr

Za uspješnost poslovanja potrebna je dobra organizacija, kvalitetna selekcija zaposlenika i djelovanje u zadanim okvirima hrvatskog zakonodavstva. Kada su uspostavljena i zadovoljena ta tri faktora u poslovanju tvrtke, dobivamo okruženje koje je poznato, sigurno, stabilno i u kojem je mnogo jednostavnije raditi…

Ž

ivimo u vrijeme zbrke, strke, strahova, nervoze, kredita i duplo manjeg prometa po računu. Većina zaposlenika je u laganoj psihozi od plaćanja struje, plina i kredita, a većina poduzetnika jedva podmiruje sirovine za proizvodnju ili robu za daljnju prodaju. Svatko u tom procesu krpa kraj s krajem i bori se da preživi sljedeći mjesec. Ako se uz sve te osobne probleme, koje svatko u životu ima, još treba baviti i organizacijskim problemima, onda imamo pravi pravcati kaos, nered ili crnu rupu u kojoj su svi u strci i žurbi. Zvuči li vam nevjerojatnim da za time i nema potrebe? Uistinu – nema nikakve potrebe za kaosom takvih razmjera.

12

I da, nema potrebe za ponovnim gubljenjem živaca svake sezone. KVALITETNA SELEKCIJA Čini vam se nemogućim? Uz ispriku svima kojima takav odgovor zvuči prebanalno, izlaz se nalazi u DOBROJ organizaciji, uspostavljenim procesima, kvalitetnoj selekciji zaposlenika i djelovanjem u zadanim okvirima hrvatskog zakonodavstva. Kada su uspostavljena i zadovoljena ta tri faktora u poslovanju tvrtke, dobivamo okruženje koje je poznato, sigurno, stabilno i u kojem je mnogo jednostavnije raditi, funkcionirati, djelovati. I u onoj najjednostavnijoj formuli, to će polučiti

bolju, višu kvalitetu usluge, a time će svaki ugostitelj i hotelijer dobiti zadovoljnog i sretnoga gosta koji će mu se kontinuirano vraćati, a to je preduvjet uspjeha i opstanka u HoReCa sektoru. Prošlo je doba u kojem su sunce, more, plaža i pogled na krajolik bili ključni faktori u turističkoj ponudi i usluzi. Promijenila se i struktura turističkih posjetitelja u Hrvatskoj. Sve manje je onih koji dolaze samo radi sunca, mora i plaža. Novi gost traži raznovrsne, kvalitetne sadržaje, a takvih je sve više i više. Trendovi nagovještaju potrebu razvoja elitnog turizma u hrvatskoj turističkoj ponudi. A gost koji je spreman i želi potrošiti više stotina


eura dnevno za svoje gušte, očekuje kvalitetnu ponudu i vrhunsku uslugu. Potrošnja mu nije upitna. Ukoliko mu ponudite osjećaj da dobiva vrijednost za novac, osjećaj iskrenog, a ne poslovičnog gostoprimstva, potrošit će i više. Elitni gost nije na dnevnom budžetu. Takav gost od ugostitelja traži i očekuje osmjeh i ljubaznost konobara, ukusnu kuhinju i primjerenu prezentaciju hrane na tanjuru. Modernu i inovativnu ponudu, originalnost u nekom detalju u prostoru, svježe namirnice, birana vina i raznoliku koktel ponudu. Ali kako raditi na kvaliteti usluge, kada se bavite elementarnim problemima zaposlenika koji varaju, kradu, muljaju, kad ne dolaze na vrijeme na posao, pronalaze načine kako da fušare i izbjegavaju posao i rad. Stalno oglašavate jedno te isto radno mjesto, iznova i iznova imate intervjue s kandidatima, stalno uvodite nove ljude u posao, stari zaposlenici se više bave novozaposlenim kolegama nego svojim poslom, nastaju pogreške i propusti, kad uvedete sankcije za lošu kvalitetu rada nailazite na otpor i agresiju zaposlenika… Zaposlenici ne poštuju svoje nadređene, oglušuju se na opomene voditelja, pozivaju se da im to ne piše u ugovoru o radu, žale se što moraju raditi prekovremeno, iako su plaćeni, bune se kad ih se novčano kazni, ne poznaju točan opis svojih zadataka i obaveza, idu svako malo na bolovanje.

S druge strane gosti su nezadovoljni, žale se na kvalitetu usluge, ljuti su jer su dobili hladnu juhu, dobili su na stol piće koje uopće nisu naručili, konobari ih ne doživljavaju, stol je neočišćen, konobari bezglavo trče i stalno nešto zaboravljaju.

Ako želimo imati dugoročno siguran i perspektivan biznis u turističkoj djelatnosti, onda je ljudski faktor u poslovanju ključan aspekt poslovanja jer on direktno utječe na zadovoljstvo gosta uslugom. Možemo imati najbolje uređen hotel, opremljen najskupocjenijim namještajem, ali ako je usluga pića i hrane loša, doživljaj gosta neće biti dobar. KONTROLIRANO OKRUŽJE Kada sve to stavimo ovako 'na hrpu', zvuči vrlo kaotično. Ako se i vama događa i polovina navedenih situacija, onda vam je vrijeme da uspostavljanjem organizacijskih procesa stvorite okruženje u kojem će se te situacije staviti pod kontrolu i time minimizirati mogućnost njihova nastanka. Dobar alat za to je Rapidus, alat za uspostavljanje sustava i organizacije u ugostiteljskoj i hotelijerskoj industriji. Rapidus je cjeloviti postupak koji se sastoji od edukativne, komunikacijske, razvojne i organizacijske komponente, čineći jedinstven koncept, kreiran upravo na potrebama svakog pojedinog naručitelja. U kombinaciji s alatom za procjenu osobina ličnosti koje omogućava alat za procjenu i selekciju, "E talent" omo-

gućava stvaranje i uspostavljanje kvalitetne organizacije postojećih i novih zaposlenika u standarde poslovanja koje odredi management. A kako bi se osiguralo sigurno okruženje u okviru aktualnih zakonskih propisa u RH, cijeli program uključuje i usklađenje poslovanja i rada s radno-pravnim zakonodavstvom. Sve navedeno čini cjelovit program za uspostavljanje strukturirane organizacije, specijalistički namijenjen ugostiteljima i hotelijerima u cilju poboljšanja kvalitete usluge u turizmu. Program je za one poduzetnike koji nemaju vlastite odjele ljudskih resursa, a htjeli bi unaprijediti organizaciju rada i povećati kvalitetu usluge. Oni drugi, koji imaju uspostavljen sustav, znaju koliko je on bitan za kvalitetu rada i kvalitetu usluge. Oni se više bave kvalitetom usluge i na taj način rade na razvoju i napretku poslovanja čime si osiguravaju budućnost u poslovanju i radu. ZADOVOLJSTVO GOSTA Ako želimo imati dugoročno siguran i perspektivan biznis u turističkoj djelatnosti, onda je ljudski faktor u poslovanju ključan aspekt poslovanja jer on direktno utječe na zadovoljstvo gosta uslugom. Možemo imati najbolje uređen hotel, opremljen najskupocjenijim namještajem, ali ako je usluga pića i hrane loša, doživljaj gosta neće biti dobar. Kvaliteta u ugostiteljskoj i hotelijerskoj djelatnosti pod snažnim je utjecajem ljudskog faktora, a ljudi su potencijal u koji je potrebno ulagati i raditi na njegovu razvoju. Velika fluktuacija zaposlenika, velik broj dana bolovanja, neljubazan zaposlenik, reklamacije gostiju, hladno poslužena hrana nisu put ka sretnom gostu. A vi želite gosta koji će se sa zadovoljstvom vraćati. Gosta koji će pričati svim svojim prijateljima kako je uživao u vašem lokalu. Tako će vam sljedeće godine doći i on, ali i njegovi prijatelji i poslovni suradnici, jer je na tome mjestu dobio vrhunsku uslugu. Uslugu koja se temelji na zdravoj organizaciji, u kojoj se točno zna što tko radi, u kojoj vlada red, a time je onda i uspostavljen temelj za kvalitetu usluge koja se može dalje razvijati do najsitnijeg detalja, čime se osigurava budućnost postojanja i profitabilnosti.

13


intervju:

Pripadamo vrhu vinarstva Hrvatske Iločki podrumi danas sudjeluju sa 7,5% ukupnog trženja vina Hrvatske. S koliko hektara raspolažete? Iz ovog je postotka vidljivo da smo značajna vinarija na hrvatskom tržištu. Značajni smo i po nekim drugim karakteristikama, prije svega zbog referenci koje iločko vinogorje ima u ovom trenutku. Mi danas imamo 350 hektara vlastitih vinograda i otkupljujemo grožđe sa 600-700 hektara koji su u vlasništvu naših kooperanata. U ovom trenutku grožđe sa oko 1000 hektara isključivo iz iločkog kraja završava u Iločkim podrumima. Godišnje preradimo između 6 i 8 milijuna kilograma grožđa, ovisno o godini, i proizvodimo od 4-5 milijuna litara vina. Držim da, osim po dobrim i kvalitetnim referencama, tako i po količanama, spadamo u sam vrh vinarstva i vinogradarstva Hrvatske.

Ostvarili ste i dugoročnu suradnju s više od 350 kooperanata. Jeste li zadovoljni suradnjom? Koji su najveći izazovi?

Razgovarala: Marija Kosor

Iločki podrumi d.d. poslovnu tradiciju naslanjaju na na bogatu povijest još od rimskog doba. Glavna im je djelatnost proizvodnja grožđa i vina, a usmjereni su i na proizvodnju loznih cijepova. Razvili su i djelatnost turizma i ugostiteljstva. Osim Starog podruma, tvrtka raspolaže sa 9,5 mil. litara podrumskih kapaciteta sa suvremenom opremom za preradu i vođenje kontrolirane fermentacije, te za različite vrste pakiranja vina. Proizvodnja je 4-5 mil. litara godišnje. Osim trženja vina kroz veleprodaju, imaju i vlastitu mrežu maloprodaje. O poslovanju ove tvrtke, nagradama i planovima govori direktor Iločkih podruma Mladen Papak. 14

Suradnja s kooperantima je dio tradicije koja traje više od 50 godina. Koncept proizvodnje kod nas je takav da iz vlastitih površina proizvedemo oko 40%, a otkupimo oko 60% grožđa. Taj koncept prihvatili su i naši kooperanti vinogradari, temeljem čega su se i vodili kroz podizanje novih nasada u zadnjih 10-12 godina. Sadnju su podupirali ili sufinancirali Vlada i Ministarstvo poljoprivrede. Nalazimo se u teškim vremenima i svi smo pod bremenom krize, pa se to reflektira i na naše kooperante. Prije svega aludiram na cijenu vina na koju se stalno vrši pritisak da se smanji, a onda se temeljem toga vrši pritisak i na otkupnu cijenu grožđa. Mi ne možemo otkupljivati grožđe po visokim cijenama, a prodavati vino po niskim, jer to naprosto ne ide. U svakom slučaju, mislim da je suradnja dosta kvalitetna: s kooperantima se godišnje sastajemo 3-4 puta, ovisno o potrebama. U početku smo ih educirali na koji način da vrše rezidbu, kako da obrađuju i gnoje i uvodili ih u neke druge agrotehničke mjere koje treba primjenjivati u vinogradarstvu. Danas se najčešće susrećemo prije berbe kada dogovaramo uvjete i početak berbe. Imamo 350 kooperanata koji su nam vjerni i s kojima svakako želimo ostvariti dugoročnu suradnju.

Koliko zaposlenika broje Iločki podrumi i planirate li u dogledno vrijeme nova zapošljavanja? Direktor sam sedam godina i u tom razdoblju zaposlili smo gotovo 100 ljudi. Preuzeo sam firmu sa otprilike 160 ljudi, a danas je ukupno 260 zaposlenih. Do toga je došlo zahvaljujući prije svega investicijama u Iločkim podrumima. A planovi i projekti počeli su i prije mog dolaska, dokad sam bio glavni enolog u firmi. Planiramo i ubuduće zapošljavati ljude. Imamo i svoju vlastitu maloprodaju u kojoj zapošljavamo gotovo 100 ljudi. Naše maloprodaje raširene su po cijeloj Hrvatskoj i, osim vinogradarstva i vinarstva koje je naša osnovna djelatnost, imamo i proizvodnju loznog sadnog materijala ili proizvodnju loznih cijepova, i to u najvišoj katego-


riji prema uvjetima, pravilima i zakonima koji vrijede u Europskoj uniji. To su cijepovi certificirane kategorije, sa tzv. plavom etiketom, što je također dio tradicije koju mi i danas baštinimo u Iloku. Imamo i turizam i ugostiteljstvo kao djelatnost koju smo razvili u posljednjih 5-6 godina. U Starom podrumu imamo prekrasan restoran za 100-tinjak osoba, suvenirnicu sa prodajom vina, prostor za degustaciju vina, a imamo i 18 dvokrevetnih soba u kategoriji tri zvjezdice. To su novouređene sobe i gosti su izuzetno zadovoljni. Organiziramo i obilaske Starog podruma koji datira iz 15. stoljeća i gostima pričamo o povijesti i tradiciji kako vinarstva i vinogradarstva, tako i općenito o povijesti i tradiciji u Iloku.

Godišnje preradimo između 6 i 8 milijuna kilograma grožđa, ovisno o godini, i proizvodimo od 4-5 milijuna litara vina. Držim da, osim po dobrim i kvalitetnim referencama, tako i po količanama, spadamo u sam vrh vinarstva i vinogradarstva Hrvatske. Poznato je da je iz starog vinskog podruma podno dvorca Odescalchi za krunidbu kraljice Elizabete II. naručen i poslan na engleski dvor poznati iločki traminac. Možete li nam navesti još neke zanimljivosti vezane za Iločke podrume? Uz činjenicu da je na engleski kraljevski dvor 1952. godine otišlo 11.000 butelja traminca iz Iločkih podruma koji je služen prilikom krunidbe kraljice Elizabete II., što nam je i danas jedan odličan support u marketinškom smislu, ima još niz drugih zanimljivih i važnih stvari… Nakon oslobađanja od turske okupacije 1699. godine u Ilok je iz Rima došla obitelj Odescalchi, koja je ovdje bila do 1945. godine. Ubrzo nakon dolaska ta je obitelj brzo uvidjela dobre i kvalitetne reference za uzgoj vinove loze i nastavili su tu djelatnost razvijati pa su donosili nove tehnologije iz zapadne Europe. Oni su bili među prvima u Europi koji su počeli tržiti vino u bocama, uveli su hladnu stabilizaciju u Starom podrumu koja

je u to vrijeme bila nešto potpuno novo… donosili su nove sorte vinove loze iz zapadne Europe pa je u to vrijeme donesen i traminac iz južnoj Tirola, iz mjesta Tramin, koji je kod nas pronašao i bolje uvjete te daje i bolje rezultate nego u svojoj pradomovini. Dakle, oni su učinili mnogo toga, prije svega u tehnološkom smislu, kad govorimo o proizvodnji grožđa i vina. Naravno, i mi to danas uživamo i baštinimo i obveza svih nas koji radimo u Iločkim podrumima je da tu tradiciju njegujemo, ali i razvijamo za generacije koje dolaze.

Vina iz Iloka predstavljaju standard prema kojem se ocjenjuju i kategoriziraju ostala vina kontinentalne Hrvatske. Kakva je perspektiva hrvatskog vinarstva u kontekstu širenja tržišta i ulaska RH u EU? U ovom kontekstu ću se samo nakratko vratiti u bližu povijest, a to je Domovinski rat. Preživjeli smo rat nakon kojeg smo zatekli devastirane vinograde i zapuštenu tehnologiju u podrumarstvu. Nužna je bila investicija u opremu kako u vinogradarstvu tako i u podrumarstvu. Naravno da to nismo mogli učiniti isti čas jer nismo imali sredstava, iako smo mi i tada, 1997. godine bili na tržištu i svi su znali za Iločke podrume. Ali ipak smo se morali teško probijati. Morali smo najprije sanirati posljedice ratnih šteta, a od nikoga nismo dobili niti jednu kunu. Sve smo napravili s puno strpljenja, zadužujući se, ulažući i krvavo radeći. Negdje 2006./2007. godine osjetili smo prve rezultate. Procijenili smo da je naše vino dosegnulo razinu koju smo imali prije Domovinskog rata. Odgovorno tvrdim da je danas to vino i nadmašilo razinu koju je nekad imalo, što je sasvim normalno. Postigli smo odličnu kvalitetu vina što je rezultat ulaganja u tehnologiju u vinogradarstvu i podrumarstvu, kao posljedica edukacije i znanja naših enologa i kao posljedica iznimno velikog truda, entuzijazma i ljubavi prema ovome poslu. Sve to je bilo potrebno kako bismo postigli ovo što imamo danas – odlična, kvalitetna vina. Mislim da smo danas u samom vrhu Hrvatske po pitanju kvalitete vina. A da je tome tako potvrđuje i činjenica da smo u posljednjih sedam godina osvajali zlatne medalje i titule šampiona na najuglednijim svjetskim sajmovima, gdje su prisutne sve najuglednije svjetske vinske zemlje. Priznanja koja smo dobili potvrđuju da smo postigli najvišu razinu kvalitete potrebnu za konkurentnost na tržištu kako Hrvatske, tako i Europe i svijeta. U posljednjih par godina dočekao sam mnogo delegacija novinara i enologa, i od njih smo tako i usmenim putem dobili mnoga priznanja za kvalitetu.

S koliko maloprodajnih objekata raspolažete? Koliki je omjer prodaje kroz vlastiti u odnosu na veleprodajne kanale? Mi danas imamo 50-ak maloprodajnih objekata po cijeloj Hrvatskoj. Većina ih je ipak u Zagrebu, ali smo prisutni na moru, po Slavoniji itd. Oko 1/3 našeg vina prodajemo kroz vlastitu maloprodaju, a oko 2/3 kroz veleprodaju. Danas nam je Jamnica glavni distributer kad govorimo o veleprodaji, jer smo u sustavu i nabave i prodaje Agrokora, dok maloprodaju radimo i vodimo sami. Naravno, uz to i marketing radimo sami. Maloprodaja nam je angažirala mnogo ljudi jer je vrlo zahtjevna. U ljude koji rade u dućanima, logistiku itd. uložili smo značajna sredstva, pogotovo u posljednjih godinu i pol dana, iako je imamo još od 1999. godine. Sad smo je preuredili i dotjerali te u nju investirali mnogo sredstava, tako da su naši maloprodajni objekti zaista ugledni i posluju na najvišoj razini.

Kakva je situacija vezana za naplatu? Uz silne probleme vezane za pozicioniranje, prodaju i pad potrošnje, ni mi nismo izuzeti od recesije i krize koja je zahvatila Hrvatsku. Naplata je veliki problem. Teško je tu bilo koga prozivati jer svi smo u istom košu, svi smo tu jednaki i nikome nije lako. No ja sam optimist i vjerujem da će se u narednih nekoliko godina situacija razriješiti i da ćemo početi funkcionirati kao normalno društvo, prije svega u gospodarskom smislu.

Postigli smo odličnu kvalitetu vina što je rezultat ulaganja u tehnologiju u vinogradarstvu i podrumarstvu, kao posljedica edukacije i znanja naših enologa i kao posljedica iznimno velikog truda, entuzijazma i ljubavi prema ovome poslu. Sve to je bilo potrebno kako bismo postigli ovo što imamo danas – odlična, kvalitetna vina. 15


intervju: smo područje koje je već šest godina zaredom imalo uvjete za ledenu berbu i to je nešto čime se posebno ponosimo.

Jeste li se uspjeli probiti na atraktivna svjetska tržišta? Kakvi su planovi po tom pitanju? To je naša težnja i naš cilj, ali to je proces koji traje. Nakon sanacije u poratnom vremenu i intenzivnog rada na kvaliteti, vrijeme je i za dodatna ulaganja u marketing kako bismo osigurali što učinkovitiji izlazak na tržište poput europskog, na kojem vlada jaka konkurencija. Kad samo pogledate trgovačke lance, vidite da u ponudi imaju more vina različitih etiketa, podneblja, iz različitih zemalja i kontinenata... Predstoji nam veliki rad na što boljem pozicioniranju. Mi, naravno, imamo osobe zadužene za rad na osvajanju europskih tržišta i svugdje smo pomalo prisutni. No teško je očekivati da u kratkom vremenu na europsko tržište uđemo s ogromnim količinama. To je proces koji će sigurno trajati nekoliko godina. Recimo, i u Japanu smo prisutni s nekim našim vinima, ali to su relativno male količine. Međutim, sad se ponavlja narudžba za Japan, i indikativno je da je taj stil, taj tip vina prihvaćen. To nam ulijeva nadu. No, da bismo postigli neke ozbiljne količine, potrebne su nam godine i puno rada, truda i ulaganja.

Možemo li Hrvatsku brendirati kao vinsku regiju?

Danas imamo 50-ak maloprodajnih objekata po cijeloj Hrvatskoj. Oko 1/3 našeg vina prodajemo kroz vlastitu maloprodaju, a oko 2/3 kroz veleprodaju. Danas nam je Jamnica glavni distributer kad govorimo o veleprodaji, jer smo u sustavu i nabave i prodaje Agrokora, dok maloprodaju radimo i vodimo sami.

16

Jeste li zadovoljni prošlogodišnjom proizvodnjom?

Imate običaj ostavljati određenu količinu i za predikatna vina?

Zadovoljni jesmo, ali moram reći da je prošla godina bila vrlo zahtjevna i komplicirana, pogotovo jesen. Imali smo lijepo ljeto, naročito mjesec kolovoz koji je jako bitan za dozrijevanje grožđa i uopće za kvalitetu. Međutim, odmah početkom berbe počeli su kišni dani što nam je značajno zakompliciralo život. No velikim angažmanom, trudom i radom sve smo uspjeli obrati na vrijeme i dobiti solidnu kvalitetu koja će zadovoljiti naše potrošače.

Uvijek kad se steknu uvjeti, nakon redovite berbe ostavljamo određene površine vinograda za predikate. Mi danas u prodaji imamo svih pet kategorija predikatnih vina. Pogotovo to naglašavam za traminac, a imamo nešto i u graševini. Dakle, imamo kasnu berbu, izbornu berbu, izbornu berbu bobica, izbornu berbu prosušenih bobica i ledenu berbu. Osim što takva vina obično ubiru velika priznanja i zlatne medalje, i osim što je to ponos vinarije i govori o referencama vinogorja, takve berbe su i u marketinškom smislu jako bitne. A mi

Apsolutno, jer imamo odlične reference. Mi u Hrvatskoj imamo kontinent koji je danas odlično razvio ovu djelatnost. Generalno, Hrvatska ima odlična vina. Imamo Dalmaciju, dakle otoke, gdje imamo autohtonih sorata kojima se možemo ponositi i koje treba razvijati, i to naravno daje nadu. Uz puno rada i truda i ulaganja u kontinuiranu kvalitetu, i naravno uz ulaganje u marketing, Hrvatsku trebamo brendirati kao vinsku zemlju. Europa uopće ne zna da mi danas u Hrvatskoj imamo ovoliko vinograda i da imamo ovako dobra vina. Brendiranje Hrvatske kao vinske regije nije lagan proces, jer mi smo poznati u Europi po tome što imamo lijepo more, ali kad turisti dođu na odmor, mi im moramo ponuditi naša najbolja vina. Na žalost, zasad to nije tako. I onda turisti odlaze sa spoznajom da Hrvatska ima lijepu obalu, krasno more i otoke, ali vina im ostaju - upitnik. Moramo im nuditi naša najbolja vina jer je to najbolji marketing. Turisti će o njima pričati kad se vrate u svoje zemlje, od čega će koristi imati i ugostitelji i proizvođači vina. Mi se kao zemlja još uvijek razvijamo i stasamo, ali se nadam da to stasanje neće predugo trajati. Moramo se uozbiljiti i stvari postaviti na najvišu moguću razinu, te kontinuirano raditi na kvaliteti!


17


konferencija:

Prvi koraci digitalnog turizma

Piše: Andrija Frinčić, CEO, Implementacija snova d.o.o.

Zadar DigIT je prva konferencija o digitalnom turizmu u Hrvatskoj i prva takve vrste na Jadranu i u Zadru, drevnom gradu koji posljednjih godina bilježi svoje najsjajnije turističke trenutke. Pravo je vrijeme da se svi profili turističkih djelatnika i poduzetnika pripreme za novo doba – digitalni turizam. slučaja "Studio Kairos". Ovaj prvi zagrebački bed&breakfast bilježi odlične rezultate zahvaljujući kvalitetnoj ponudi, osobnom pristupu gostima te kvalitetnom komunikacijom putem digitalnih kanala. Ovo predavanje je osim toga pokazalo koliko moderni gost voli uslugu "ključ u ruke" (prijevoz do zračne luke i natrag) te koliko su gostima bitni dodatni sadržaji koji će biti u ponudi. Mislim da bi ova studija trebala biti vodilja ne samo malim iznajmljivačima prostora nego i velikim hotelima.

S

18

obzirom da digitalno postaje primarni način komunikacije s gostom, pojavila se i potreba za organiziranjem prve hrvatske konferencije o digitalnom turizmu. Slobodno mogu reći da nam je ovakva konferencija u Hrvatskoj nedostajala i to je dokazao i izvrstan odziv posjetitelja. Popunjenosti zadarskog Arsenala na nedavno održanoj konferenciji Zadar DigIT svakako je pridonio i odličan izbor predavača i edukativnih radionica.

gaje sumnje prema digitalnom kanalu komunikacije pokazalo zašto je nužno prigrliti ovaj kanal i zašto je bitno komunicirati kvalitetno. Uz odlično uvodno predavanje, posjetitelji su, između ostalog, mogli naučiti kako i zašto koristiti Instagram i Twitter u komunikaciji s gostima te zašto je bitan kvalitetan digitalni sadržaj. Od predavanja prvog dijela konferencije meni je osobito interesantna bila studija

INSTAGRAM I TWITTER Konferenciju je otvorio Damir Krešić iz Instituta za turizam. Kako se institut bavi istraživanjima u turizmu, Krešić je u svojem predavanju iznio pregršt informacija o ponašanjima gostiju, elementima koji utječu na njihovo zadovoljstvo te način na koji biraju destinaciju. Svima koji se bave razvojem bilo kojeg servisa ili usluge vezane uz hrvatski turizam toplo bih preporučio kontakt s Institutom i proučavanje njihovih publikacija s obzirom na kvalitetu istraživanja i podatke kojima institut raspolaže. Ovo predavanje je svima koji

Budući turistički marketinški specijalisti morat će se školovati u multidisciplinarnom okruženju u kojem se tehnologija isprepliće s marketingom i komunikacijom.

DIGITALNI TRENDOVI Konferenciju je obilježio i interesantan panel "Digitalna i IT inovacija u turizmu" na kojem su sudionici raspravljali o digitalnim trendovima u svijetu, trenutnoj situaciji kod nas te o budućnosti. Zaključak je jednostavan - pred nama je definitivna konvergencija tehnologija. Gost od nas očekuje da komuniciramo digitalno i tu je najbitnije osigurati kvalitetan i zanimljiv sadržaj. Budućnost će nam također donijeti povezivanje IT sustava i razmjenu informacija između njih koja stavlja gosta na prvo mjesto. Moderni gost ne želi serijsku ponudu već želi da ponuda i komunikacija budu personalizirani. IT to mora osigurati. Na panelu je uspješno povezano digitalno informiranje u prostoru (digital signage) s digitalnim kanalima online (web, društvene mreže). Uz panel, biser drugog dijela prvog dana konferencije svakako je bilo predavanje gospođe Elizabet Roža koja je na primjeru hotelskog lanca Valamar prezentirala dobre prakse komunikacije s gostima na društvenim mrežama. Valamarov marketinški tim odrađuje fenomenalan posao na društvenim mrežama i svakako bi trebao postati model ostalim lancima u Hrvatskoj. PLAN RAZVOJA TURIZMA Nakon odličnog koncerta i svojevrsne hrvatske premijere Lovely Quinces, drugi dan je krenuo u istom ritmu kao i prvi. Na samom početku, na primjeru Zadarske županije predstavljeno


je kako je moguće digitalnu tehnologiju uključiti u plan razvoja turizma i kakvi rezultati iz takvog jednog planskog korištenja digitalne tehnologije proizlaze. Odličan pregled inovativnih poslovnih modela u nas i u svijetu dao je Nikola Vrdoljak iz agencije Gingernet. Ova prezentacija ujedno je bila svojevrstan uvod u prezentacije četiri mala startup projekta koja je bila rezervirana za zatvaranje konferencije. Na panelu sudionici su razgovarali o obrazovanju budućih marketinških specijalista. Jedan je to od življih panela koje sam imao priliku gledati i panel na kojem smo imali prilike svašta čuti. Ono što se nametnulo kao zaključak jest da se budući kadrovi za ovo područje moraju školovati u multidisciplinarnom okruženju u kojem se tehnologija isprepliće s marketingom i komunikacijom. STURT UP PROJEKTI Konferencija je završila predstavljanjem četiri perspektivna startup projekta koji u svom fokusu imaju digitalnu komunikaciju s gostom. My Croatian Adventure je web servis koji gostima olakšava planiranje boravka u Hrvatskoj. Servis cilja na goste putnike koji su u pokretu i koji se odmaraju aktivno, a kojima nudi pregršt informacija o znamenitostima, interesantnim mjestima te aktivnostima kojima se mogu baviti. Osim toga, sustav omogućava gostima planiranje puta na način da pretražuju ponude na različitim rutama između polazišta i odredišta. Drugi statup predstavljen na konferenciji je sustav digitalnih menua DaShef. Ovaj sustav omogućava ugostiteljima da ponudu restorana prikažu na novi način. Suhoparni katalog hrane mijenja tablet računalo s aplikacijom koja za svako jelo ili piće priča kompletnu priču, od nastanka do posluživanja. Sustav također ubrzava proces posluživanja gostiju te povećava promet potičući impulzivnu kupnju kod gostiju kroz sustav preporuka. Wleapp je mobilni sustav namijenjen organizatorima konferencija i raznih događaja. Sustav omogućava jednostavno i brzo izdavanje mobilnih aplikacija s različitim informacijama o događanju (konferenciji) te o mjestu u kojem se održava. Ovogodišnja mobilna aplika-

Pred nama je definitivna konvergencija tehnologija. Gost od nas očekuje da komuniciramo digitalno i tu je najbitnije osigurati kvalitetan i zanimljiv sadržaj. Budućnost će nam također donijeti povezivanje IT sustava i razmjenu informacija između njih koja stavlja gosta na prvo mjesto. cija Zadar DigIT konferencije bila je razvijena na toj platformi. Posljednji se publici predstavio sustav poslovnog izvještavanja BusinessQ. Sustav služi vi-

zualizaciji podataka dostupnih u različitim IT sustavima, a na način da su razumljivi poslovnom korisniku. Ovim predstavljanjem ujedno je i završila prva hrvatska konferencija o digitalnom turizmu. NOVI SERVISI Iako prva, ova konferencija bila je izuzetno korisna i uspješna. Konferencija je pokazala da se u vremenima koja su pred nama trebamo svi zajedno okrenuti digitalnim kanalima. Mi koji se bavimo razvojem i tehnologijom moramo u suradnji sa strukom osmisliti servise koji će privući i zainteresirati goste za nas kao destinaciju. S druge strane, hotelijeri i ugostitelji moraju u suradnji s agencijama koje se bave nastupom na društvenim mrežama osmisliti strategije komunikacije s gostima, poraditi na sadržaju i, što je najbitnije, započeti komunicirati. Jer današnji gosti plivaju među digitalnim valovima, a gost sutrašnjice na njima već jaše…

19


savjetnik:

Budite kreativni cijele godine!

Piše: Mgr. Anica Đokić, MBA, anicadj@seznam.cz

Je li moguće napuniti hotele i restorane i izvan sezone dok još uvijek traju hladnoće? U gradovima kao što su Pariz ili London, hotelijeri nemaju predaha ni zimi, ni ljeti. Razlog nije klima i lijepo vrijeme u siječnju ili veljači. Naravno, teško je raditi usporedbu s najpopularnijim gradovima, ali težiti i od njih učiti - već je korak naprijed.

U

Pariz ili London, Barcelonu ili Beč nije dovoljno otići jedanput. To su gradovima kojima se rado vraćamo i svaki put se radujemo njihovim novim ponudama. I nikada nas ne razočaraju. Uvijek je organizirana nova izložba, kazališna ponuda, nova rasprodaja ili modna revija... i kiša, snijeg ili vjetar nam ne smetaju. Vjerujem da je mnogo gradova koji bi mogli konkurirati zanimljivim programima, događanjima koja bi, uz malo sreće, još bila popraćena sunčanim zrakama. Evo nekoliko ideja. INVENTIVNI TURIZAM Prvi mjeseci u godini označavaju razdoblje novog elana i poleta – to se pogotovo od-

20

nosi na kompanije koje se bave prodajom i ponudom novih usluga ili proizvoda. To znači da te kompanije, naročito iz područja osiguranja, prodaje automobila, kozmetike ili lijekova, moraju nekako svoje zaposlenike motivirati i školovati kako da godina bude uspješnija i bolja od prethodne. Svoju promociju i školovanje bi mogli izvesti u lijepim hotelima pored mora, u gradovima koji će im ponuditi i dodatni noćni program, dobre restorane i eventualno shopping. Inventivni turizam je jedna od grana turizma na koju kriza uglavnom ne utječe, grupe su uvijek "po mjeri", izvan sezone i s dosta visokim budžetom. Nekoliko takvih grupa može otvoriti novu sezonu. Važno je smisliti im intere-

santan i kvalitetan, originalan program koji će biti pripremljen prema pravilima tvrtke. Osim školovanja, velike tvrtke organiziraju svojim najviše rangiranim menadžerima putovanja na kojima bi se trebali intenzivirati odnosi, a kolege međusobno bolje upoznati i zbližiti - to su takozvana team building putovanja. U pitanju su manje grupe koje žele biti negdje odvojene, usamljene od gradova, možda u manjim mjestima i s manjim brojem soba, ali i dalje s visokim očekivanjima i troškovima. Takvu grupu bi mogli ugostiti i manji hoteli ili pansioni, opet uz zanimljiv, originalan i aktivan program, bilo uz more ili na planini. Ne treba zaboraviti da ovi menadžeri također imaju obitelji i prijatelje i ako


binovane klinike plastične hirirgije ili zubarskih ordinacija sa luksuznim hotelima. Ovi kompleksi nude sve moguće kozmetičke operacije i potpunu anonimnost uz kompletnu uslugu - do potpunog oporavka. Možda je ovo ideja za dugoročno planiranje i investicije, ali možda je moguće neku suradnju s klinikama ostvariti već sutra. PROMOCIJA NOVIH SEZONA Razdoblje "niže sezone", naravno, uvijek treba iskoristiti za promociju novih sezona. To ne znači samo planiranje, sajmove i ugovaranja, nego i pozivanje u goste novinara, blogera ili predstavnika agencija i asocijacija iz zemalja koje bi mogle donijeti više turista. Naravno, ovakvi poduhvati zahtijevaju suradnju više subjekata u destinaciji - zračnu kompaniju ili autoprijevoznika, restoran su negdje prvi put s tvrtkom i možda ne po svojoj želji, ako im se destinacija dopadne, mogu se vratiti s obitelji i prijateljima kako bi obišli ono što zbog poslovnog putovanja nisu stigli. INSTANT OPORAVAK Kada već govorimo o menadžerima, ne mogu ne spomenuti kako je u današnje vrijeme popularno putovati na par dana, u vrijeme praznika ili izvan sezone, na spa i wellness vikend koji bi trebao donijeti i nekoliko dana instant oporavka. Vrlo uspješni su hoteli u Austriji i Francuskoj u svojoj ponudi koja se svake sezone širi na neke novoizmišljene tretmane - masaža i detox u čokoladi, pivu, blatu... Bitno je biti kreativan. Nekada su bile organizirane dječje ekskurzije i boravci na moru zimi, kao oporavak ili samo mogućnost uživanja u čistome morskom zraku za djecu iz zagađenih gradova. Koliko je danas takvih gradova u Europi? Koliko je danas astmatičara kojima bi odgovarale zimske šetnje pored mora? Uz prirodnu prehranu i lijepu ponudu, vjerujem da bi se našle grupe kako iz Češke, Poljske ili Mađarske, tako i iz Njemačke ili Belgije, zemalja u

kojima je zagađenje zraka i dalje veliki problem. Mađarska i Češka su, bez obzira na klimu, vrlo popularne i uspješne u organiziranju odmora u toplicama i u medicinskom turizmu. To uključuje i suradnju vrhunskih klinika s hotelima s toplicama poslije zdravstvenih operacija i kozmetičkih tretmana. U toplicama niču kompleksi u kojima su kom-

i predstavnika grada... Ali, svaki ovakav projekt donosi mnogo, i to ne samo destinaciji ili uključenim subjektima, nego svima. Najbolja preporuka je osobno iskustvo koje se podijeli preko recenzentnih portala, travel blogova ili u tradicionalnim medijima - novinama i online ili offline časopisima. Vrlo uspješni su specijalizirani mediji, s obzirom da imaju strogo ciljanu, zainteresiranu i vjernu publiku - na primjer časopisi za golfere, planinare, vlasnike jahti, svadbe, kuhanje i hranu. Ili časopisi koji mogu donijeti popularnost indirektno - modni časopisi koji uvijek traže zanimljive destinacije za fotografije nove sezone. Važno je biti kreativan i originalan, poznavati svoje goste i ono što bi ih moglo privući, zabaviti i vratiti. Naravno, postoji i mogućnost pripreme specijalnih ponuda za vrlo niske cijene - ali prava motivacija putovanja nekud izvan sezone nije samo zbog toga što se nude najniže cijene jer za potpuni doživljaj to nije dovoljno. Vjerujem da Vam kreativnosti ne nedostaje, dovoljno je da se okrenete oko sebe i pronađete ono što biste mogli iskoristiti za razdoblje izvan sezone. Možda će se u tom slučaju gosti vraćati i kad ne sija sunce.

21


obiteljski hoteli:

Kako privući gosta?

Piše: Alma Radoš, PR i marketing ekspert

Kako bi se poslovalo s dobiti, novi proizvodi i njihova promocija zahtijevaju nove investicije i predstavljaju velike izazove vlasnicima malih obiteljskih hotela jer se najveći problem u njihovom poslovanju odnosi na znatno kraću sezonu od potrebnih 6-8 mjeseci rada godišnje…

HOTEL ZDJELAREVIĆ

I

ako je riječ o fleksibilnim sustavima koji se brže prilagođavaju trendovima i zahtjevima tržišta, obiteljski mali hoteli nisu amnestirani od recesije. Najveći problem u njihovom poslovanju odnosi se na znatno kraću sezonu od potrebnih šest do osam mjeseci rada godišnje kako bi se poslovalo s dobiti, te je uz nove načine promocije, vrlo važno kreirati nove turističke proizvode. Ovo osobito vrijedi za hotele u kontinentalnom dijelu Hrvatske kojima je sezona bazirana na suncu i moru nepoznanica pa pribjegavaju inovativnoj ponudi koja ne iziskuje samo maštovitost i marketinško umijeće, nego i velike investicije. VILLA MAGDALENA Toga je svjestan i Ivan Petrović, vlasnik prekrasnog boutique hotela Villa Magdalena sa četiri zvjezdice u Krapinskim Toplicama koji se u nekoliko godina nametnuo kao nezaobilazna gastro destinacija Hrvatskog zagorja, prvenstveno zahvaljujući perspektivnom šefu kuhinje Mislavu Božiću. Od otvaranja prije četiri i pol godine ponuda hotela u nekoliko je faza obogaćivana. U prvoj fazi izgrađen je panoramski wellness

22

centar čija je investicija bila oko 100 tisuća eura. U drugoj fazi hotel je dobio vanjski bazen i vanjsku panoramsku terasu restorana čija je investicija također bila oko 100 tisuća eura. A upravo su u tijeku pripreme za treću fazu širenja kapaciteta hotela čime će se kroz naredne dvije godine udvostručiti smještajni kapaciteti i proširiti sadržaji.

VILLA MAGDALENA

"Hrvatsko zagorje, a posebno toplice imaju ogroman potencijal za cjelogodišnji turizam. No taj potencijal nije zadovoljavajuće iskorišten te zaostajemo u ponudi i razini usluge za Slovenijom i Austrijom. Smatram da je wellness ponuda iznimno važna zbog današnjeg tempa življenja, gdje gost traži brz predah i punjenje energije za nove radne izazove.


Nadamo se da će naš primjer slijediti i drugi hoteli u kontinentalnoj Hrvatskoj jer konkurentnost destinacije ne postiže se individualno“, kaže vlasnik Ville Magdalene. HOTEL ZDJELAREVIĆ Da se konkurentnost destinacije ne postiže individualno vrlo dobro zna i poznati hrvatski vinar Davor Zdjelarević, pionir slavonskog turizma. U lijepoj vinariji i hotelu Zdjelarević u Brodskom Stupniku, u blizini Slavonskog Broda, ponuda je bazirana na vinu. Vinarija Zdjelarević najpoznatija je po širokom asortimanu bijelih vina od mladih, svježih i voćnih, do vrlo snažnih i kompleksnih, kao i manjih serija posebnih vina. Davor Zdjelarević vinima se počeo baviti osamdesetih godina prošlog stoljeća, a nakon što su se ona etablirala na hrvatskoj vinskoj sceni, uslijedilo je osmišljavanje vinskog hotela kao logična nadopuna i maksimalno iskorištavanje svih potencijala koje slavonski kraj i vinarija imaju. Dolaskom novog partnera i novih investicija, Davor Zdjelarević se u potpunosti posvetio vinu što je rezultiralo prestižnim svjetskim nagradama, među kojima se ističu i Decanterove. Smještena na obroncima Dilj gore, vinarija Zdjelarević danas je među najljepšim objektima takve vrste u Hrvatskoj. Ukupnom ponudom i sadržajima jedinstvena je u regiji, a njezini gosti mogu uživati u vođenom razgledavanju vinograda i vinarije, uz vođene degustacije. HOTEL KORANA Prije nekoliko godina poznati hotelijer Ivan Srakovčič, vlasnik prekrasnog karlovačkog hotela Korana Srakovčić, u rodnom mjestu Gorici Lipničkoj - udaljenom svega 10 kilometara od slovenske granice te 17 kilometara od čvorišta Novigrad pravac Zagreb-Split – otvorio je vrata seoskog turističkog gospodarstva Srakovčić Srce prirode. Time nije samo proširio ponudu hotela nego je ostvario i svoj životni san. U Srce prirode je u razdoblju od pet godina u nekoliko faza ukupno uloženo oko 1200 tisuća eura. Na 35 tisuća četvornih me-

HOTEL SAN ROCCO

HOTEL KORANA tara obiteljskog seoskog imanja smještene su četiri obnovljene autohtone kuće s ukupno 20 soba sa 46 ležaja, te restoranom, kušaonicom vina i sjenicom. Sredinom prošle godine svečano su otvoreni novouređeni kamp sa svim popratnim sadržajima te autohtona kuća s etno zbirkom kraja i bazen. Idilično Srce prirode izvrstan je odabir za poslovne susrete ili team building i sportske programe, a obiteljima nudi bijeg od svakodnevice u pravom smislu te riječi uz uživanje u uređenim biciklističkim, pješačkim i nordic walking stazama okruženim šumama i pašnjacima. Nova destinacija, na kojoj je Srakovčić radio u suradnji s Ministarstvom turizma, savršena je i za organizaciju vjenčanja u prirodi u crkvi Sv. Petra i Pavla udaljenoj samo kilometar od imanja. Uz prekrasan pogled sa 350 metara nadmorske visine, Srce prirode poznato je po gastronomskoj ponudi baziranoj na namirnicama iz vlastite proizvodnje. HOTEL SAN ROCCO Iako se čini da je lakše imati hotel na obali, izvan ljetne sezone i tamo započinje borba za preživljavanjem te mogu opstati samo

najbolji i najinovativniji. Jedan od njih je luksuzni istarski heritage hotel San Rocco u Brtonigli koji gastronomskom ponudom ulazi u krug najboljih hrvatskih restorana. U njemu se poslužuju najfiniji specijaliteti istarske autohtone kuhinje s probranim vinima i izvrsnim istarskim maslinovim uljima u kojima dolaze uživati najzahtjevniji gurmani. Tartuf, kao vrijedni dragulj najvećeg hrvatskog poluotoka, neizostavni je dio ponude dajući maštovitim kombinacijama dozu jedinstvenosti i plemenitosti. Stoga je ovaj gurmanski hram savršen izbor za gastro istraživanje, primjerice već za doček Nove godine kada se priprema dvanaest vrhunskih sljedova. Kao nadopunu ekskluzivnoj enogastro ponudi San Rocca, u središtu Brtonigle odnedavno je otvorena nova konoba Food&wine Primizia s toplom istarskom pričom koja će u novogodišnjoj noći također zasjati pod nazivom Istarska štorija, također u dvanaest sljedova vrhunske kuhinje bazirane na tradicionalnim istarskim jelima i iznimnim vinima po kojima je ovaj poluotok poznat. Smješten u sjeni crkvice Svisvetih, na južnim padinama brežuljka, ljepotom, šarmom i gastronomskom ponudom hotel San Rocco zasjenjuje najljepša toskanska i francuska zdanja. U adaptaciji kompleksa na najbolji način je iskorišteno tradicionalno istarsko imanje s centralnom vilom gospodara u kojoj se danas uz recepciju, elegantan lobby bar i gorument restoran nalazi i deset soba. U susjednom objektu, nekadašnjoj štali istarskog boškarina smještena je multifunkcionalna prostorija za sastanke i degustacije, podrum s respektabilnim vinskim etiketama te dvije sobe i apartman. Nekadašnja alatnica prenamijenjena je u malu wellness zonu, ispred koje se prostire terasa i vanjski bazen sa smirujućim pogledom na maslinike. Zahvaljujući ovom hotelu do jučer gotovo nepoznata Brtonigla postala je poznata istarska destinacija čime je vlasnik San Rocca, Tullio Fernetich zaslužio ovogodišnju turističku nagradu Anton Štifanić u kategoriji pojedinac.

23


predstavlja:

ARCOTEL Allegra - prvi lifestyle hotel u Zagrebu

Hotel ARCOTEL Allegra, kao prvi lifestyle hotel grada Zagreba, otvorio je svoja vrata i primio prve goste tijekom 2003. godine, a lani je, na simboličan datum, 10. listopada, proslavio jubilarnu 10. godišnjicu postojanja. Proslavi su, uz mnogo zabave, prisustvovali brojni dugogodišnji klijenti, gosti i prijatelji hotela. Pripremila: Marija Kosor

H

otel ARCOTEL Allegra raspolaže sa 151 sobom, tri konferencijske dvorane sa dnevnim svjetlom kapaciteta do 130 osoba, restoranom Radicchio, te Joe's barom. Pored navedenoga, gostima su na raspolaganju i četiri business suitea, koji su idealna lokacija za održavanje ekskluzivnih sastanaka na najvišoj razini. U ugodnom ambijentu restorana Radicchio gostima se nude zdravi mediteranski i međunarodni specijaliteti pripremljeni od najsvježijih namirnica. Joe's bar kao idealno mjesto za početak dana uz bogat izbor kava i slastica iz hotelske slastičarnice, u popodnevnim se satima pretvara u omiljeno mjesto za izlaske s kolegama ili prijateljima, te tako predstavlja idealnu lokaciju za ugodan završetak dana uz velik izbor

24

finih koktela. Osim navedenih sadržaja, gosti hotela mogu uživati i workout i wellness centru na šestom katu hotela, koji kao savršeno mjesto za rekreaciju i relaksaciju gostima nudi i predivan pogled na stare krovove grada Zagreba. MINIMALIZAM Hotel je uređen u modernom, minimalističkom stilu, u kojem dominira mediteranski ugođaj. Stil se ogleda u predvorju hotela čije uređenje s akvarijem neodoljivo podsjeća na atrij neke od južnih mediteranskih zemalja, što automatski poziva na opuštanje i predah dok je zid restorana ukrašen pravim bračkim kamenom, što dodatno stvara toplu mediteransku atmosferu cije-

log ambijenta. Dizajn hotelskog interijera je jednostavan, moderan i multifunkcionalan te ispunjava visoke zahtjeve modernih putnika, bez obzira radilo se o poslovnim gostima ili turistima. Naglasak je stavljen na moderan dizajn interijera kao i na multifunkcionalnost namještaja. Neki od primjera su mobilni pisaći stol u sobama, koji osim prostora za rad, pruža i mogućnost doručka u krevetu ili lampe sa svilenim prekrivačima u boji, koje omogućuju kolorističku prilagodbu ambijenta u sobi. VAŽAN ADUT - LOKACIJA Na pitanje zašto su se odlučili upravo za ovu lokaciju i koliko ona pridonosi popu-


larnosti hotela, Boris Čolić, Brand Manager hotela, rekao je kako smatra da je lokacija hotela jedan od vrlo snažnih aduta svakoga od hotela ARCOTEL grupacije. "Svi naši hoteli u Austriji i Njemačkoj nalaze se u neposrednoj blizini središta grada, što je bio i jedan od važnih kriterija pri izboru lokacije hotela ARCOTEL Allegra. Naime, naš hotel nalazi se na savršenom položaju između glavnog autobusnog i glavnog željezničkog kolodvora, a s druge strane, za tek nekoliko minuta hoda stižete do glavnoga gradskog trga i slikovite stare gradske jezgre. Samim time, ARCOTEL Allegra je idealno polazište za shopping ture, istraživanje kulturnih znamenitosti, kao i za održavanje poslovnih sastanaka u gradu.

ZAPOSLENICI Kako ovaj hotel snažan naglasak pri poslovanju stavlja na visoku razinu kvalitete usluge, isto se odnosi i na hotelsko osoblje. "Naši zaposlenici nisu samo profesionalni, već i nadasve ljubazni i srdačni, te fleksibilnim i individualnim pristupom svakom klijentu uvijek pokušavaju ponudu hotela do najviše mjere prilagoditi potrebama gostiju. Izrazito dobra komunikacija između odjela, ali i činjenica da je većina djelatnika u hotelu od samih početaka, čini nas jednom velikom ponosnom obitelji, što se ogleda i kroz sam pristup prema gostima, te nas u pravom smislu riječi čini, istinskim 'domaćinima iz strasti'", kaže Čolić. DOGAĐANJA Na pitanje imaju li u planu organiziranje posebnih događanja kako bi dodatno obogatili ponudu, Čolić odgovara da su jedno od većih događanja obilježili u listopadu prošle godine kada su proslavili 10 godina postojanja na zagrebačkom tržištu. "Pored navedenoga, nekoliko puta godišnje orga-

niziramo i domjenke za naše klijente kao zahvalu za dosadašnju suradnju i prezentiranje novih aktualnih ponuda. Sama ponuda hotela mijenja se sukladno sezoni i raznim događanjima u gradu i regiji, tako da našim gostima na raspolaganju uvijek stoje posebne i zanimljive akcije, a koje se mogu pratiti putem naše internetske stranice, te različitih društvenih mreža". PROFIL GOSTIJU Profil gostiju je raznolik, ali hotel u najvećoj mjeri posjećuju poslovni gosti, koji u Zagreb dolaze temeljem različitih projekata ili pak sudjelovanja na seminarima i konferencijama. Kroz sve ove godine prva tri mjesta njihove "nacionalne statistike" zauzimaju gosti iz Austrije, Njemačke te naravno Hrvatske, s obzirom da i najveći broj projekata na tržištu potječe iz navedenih zemalja. Za turistički dio gostiju u najvećem se postotku vežu destinacije poput Italije, Španjolske, SAD-a, Japana i sl., što zapravo i odgovara općenitoj strukturi gostiju grada Zagreba.

25


chef preporuèuje:

Janjeće rolice u umaku od medvjeđeg luka Vrhunski kuharski majstor Zdenko Navoj sa suprugom Marijankom vodi restoran Karlo na Plešivici. U ponudi imaju domaću sezonsku hranu koju na kreativan način sljubljuju s vrhunskim vinima iz Vivodine, Krašića, Plešivice do Samobora i ponekim vrhunskim vinima iz ostalih dijelova Hrvatske… Pripremila: Marija Kosor

Z

denko Navoj rođen je u Jastrebarskom, a srednju Ugostiteljsko-turističku školu u Frankopanskoj ulici u Zagrebu završio je 1979. godine. Predavač kuhar bio mu je vrhunski majstor, prof. Josip Balent. Praksu je odrađivao u hotelu Intercontinetal kod šefa kuhinje Steve Karapandže i u Esplanadi kod voditelja kuhinje i, kako Zdenko kaže, "starog mačka, dragog Vicka", koji ga je htio po završetku školovanja zaposliti kao prvog kuhara u Esplanadi. KUHARSKI POČECI "No mladost radi svoje, i na poziv gospodina Duška, direktora hotela Bernardin u Portorožu, odlazim u hotele Bernardin gdje je moje prvo radno mjesto bilo na poziciji šefa kuhinje u taverni", priča o svojim počecima Zdenko Navoj. Nakon Portoroža, Zdenko odlazi u Zagreb u Rade Končar gdje radi kao šef kuhinje na alla carte. Godine 1989 završava peti stupanj i postaje kuhar specijalist, tj. masterchef. Početkom 1990-ih godina odlazi u Njemačku

26

gdje prve dvije godine radi kod naših ugostitelja kao šef kuhinje. Nakon toga, 1993. godine, nedaleko od Munchena otvoren je prvi francuski restoran gdje Zdenko dobija posao šefa kuhinje, a njegova supruga Marijanka postaje voditeljica lokala. Nekoliko godina nakon toga prelazi u jedan njemački restoran, gdje se također zaposlio kao šef kuhinje, i tamo radi sve do 2001. godine. RESTORAN KARLO "Supruga i ja vratili smo se potom iz Njemačke i otvorili naš restoran u Selcu, kod Crikvenice. Usporedo gradimo na Plešivici naš sadašnji restoran. Godine 2007. odlazim na stažiranje u Saint Moritz u vrhunski restoran Talvo, vlasnika Rolanda i Brigitte Johri s referencama restorana 18 punkta Gault Millau, dvije Michelin zvijezde, Relais Gourdmand, Les Grandes Tables de Suisse", priča Zdenko. Po završetku izgradnje njihova restorana, on i supruga razmišljali su kojim smjerom krenuti u smislu ponude hrane i vina. Odlučili

su pripremati regionalnu domaću sezonsku hranu na kreativan način i sljubljivati je s vrhunskim vinima iz Vivodine, Krašića, Plešivice do Samobora, i ponekim vrhunskim vinima iz ostalih dijelova Hrvatske. U restoranu Karlo, Zdenko Navoj vodi kuhinju, a supruga, kao "sommelier vina svijeta" zadužena je za odabir vina.


HLADNO PREDJELO: Dimljena žumberačka potočna pastrva s pjenicom od dimljene pastrve i umakom od hrena ZA PJENICU OD PASTRVE:

50 g dimljene pastrve; 30 g maslaca; 30 g domaće majoneze; 5 g kiselih krastavaca; prstohvat soli; malo grubog papra i par kapi domaćeg konjaka. Sve zajedno pomiješati i izmiksati.

UMAK OD HRENA: Domaći hren naribati i na domaćoj masti lagano propržiti. Dodati prstohvat soli, šećera, par kapi Karlove kvasine i pustiti lagano da pirja minutudvije. Pri završetku dodamo par kapi soka od domaće cikle. PRIPREMA: Mariniranu potočnu pastrvu od cca 400 g dimiti u pušnici, na temperaturi od 100 stupnjeva, u trajanju od cca 40 min. Kada je pastrva podimljena, izvaditi je i pustiti da se ohladi, a potom je filetirati. Od pola pastrve napraviti pjenicu, a drugu polovcu poslužiti hladnu uz umak od hrena.

GLAVNO JELO: Janjeće rolice u umaku od medvjeđeg luka SASTOJCI:

150 g janjećih odrezaka od buta; 50 g domaće šunke; medvjeđi luk; mesni temeljac; cvjetovi ranog zelja; maslinovo ulje; sol; ružmarin; bijeli papar; crno vino; Vegeta; vrhnje za kuhanje.

PRIPREMA: Janjeće odreske marinirati, puniti domaćom šunkom, napraviti

malu roladu i staviti na ugrijano maslinovo ulje da se lagano proprži. Nakon nekog vremena podliti mesnim temeljcem. Domaće krpice skuhati u slanoj i pouljenoj vodi. Cvjetove od ranog zelja staviti na maslinovo ulje i nekoliko minuta lagano sotirati. Dodati prstohvat soli i Vegetu.

PRIPREMA UMAKA: Na maslinovom ulju popirjati listove medvjeđeg luka, dodati malo soli i bijelog papra. Nakon pirjanja, dodati malo vode, crnog vina, vegetu i 2 žlice vrhnja za kuhanje. Sve izmiksati. Na umak postaviti punjene janjeće rolice s domaćim krpicama i cvjetovima od ranog zelja.

DESERT: Domaća krašićka balzamača SASTOJCI:

7 žlica domaće masti ili 6 žlica maslaca pomiješati sa 6 žlica šećera; 4 jaja; ribane korice pola limuna; jedna litra domaćeg kukuruznog brašna; 6 dl mlijeka; 2 dl domaćeg vrhnja; pola žličice soli i 2 dg kvasca.

PRIPREMA: Kukuruzno brašno popariti s vrućim mlijekom. Dodati kvasac. U zdjeli

umutiti maslac, dodati šećer, žumanjke, limunovu koricu i sol. Sve pomiješati s kukuruznim brašnom. Zatim dodati vrhnje. U pleh staviti dvije žlice masti, ugrijati i na vruće izliti smjesu i peći na jačoj vatri dok porumeni. U bazlamaču se može staviti, kad je na pola pečena, na nekoliko mjesta po žlica pekmeza, da bude sočnija.

27


predstavlja:

Binimoto Sushi - prvi regionalni lanac Take Away sushija

"Koncept Binomoto Sushija u sebi spaja dva, na prvi pogled suprotna koncepta: zdravu prehranu i fast food. Cilj nam je omogućiti zdravu i ukusnu hranu svima koji zbog poslovnih i privatnih obveza nemaju mnogo vremena za kvalitetan obrok", naglasio je Davor Bienenfeld, pokretač i direktor Binimoto Sushija. Pripremila: Marija Kosor

Z

agrebačka gastronomska ponuda nadopunjena je nedavno regionalnom novošću. U siječnju otvoreni Binimoto Sushi građanima Zagreba nudi cjenovno prihvatljiv i visokokvalitetan sushi. Svoja vrata prvi je otvorio lokal Binimoto Sushija na Radničkoj cesti 43, a potom i lokal u Teslinoj ulici 14. U sklopu potonjeg uskoro će biti otvorena i terasa. U planu su otvaranja i na drugim lokacijama. Uz Take Away, Binimoto Sushi nudi i dostavu sushija, kao i usluge cateringa. U PLANU ŠIRENJE Nakon Zagreba, ovaj Take Away lanac namjerava sushi ponuditi i najvećim hrvatskim gradovima, kao i najrazvijenijim turističkim

28

Ponudu Binimoto Sushija prvenstveno čine tematski Bento Boxevi, koji čine kompletan obrok sastavljen od različitih rolica i nigirija. Uz sushi koji se bazira na plodovima mora, tu su i vegetarijanski sushiji, kao i oni od mesa.

destinacijama. Uz Hrvatsku, projektom se dugoročno namjeravaju obuhvatiti i regionalna središta. "Koncept Binomoto Sushija u sebi spaja dva, na prvi pogled suprotna koncepta: zdravu prehranu i fast food. Cilj nam je omogućiti zdravu i ukusnu hranu svima koji zbog poslovnih i privatnih obveza nemaju mnogo vremena za kvalitetan obrok. Zbog toga se naša ponuda bazira na praktičnom, lako dostupnom i cjenovno prihvatljivom sushiju,“ naglasio je Davor Bienenfeld, pokretač i direktor Binimoto Sushija. RAST PRODAJE SUSHIJA Iako je činjenica da je sushi u Hrvatskoj hrana koja se tek otvara prema masovnijoj


DAVOR BIENENFELD, DIREKTOR BINIMOTO SUSHIJA

konzumaciji, on je u svijetu najbrže rastuća vrsta prehrane koju potrošači konzumiraju izvan kuće. Samo u Europskoj Uniji konzumacija sushija godišnje raste za 30%. Binimoto Sushi se inicijalno građanima predstavio na Fuliranju kod Uspinjače, gdje su reakcije zainteresiranih bile više nego pozitivne, što je pokazatelj da bi sushi mogao ostvariti i izuzetno veliku popularnost u Hrvatskoj.

Nakon Zagreba, ovaj Take Away lanac namjerava sushi ponuditi i najvećim hrvatskim gradovima, kao i najrazvijenijim turističkim destinacijama. Uz Hrvatsku, projektom se dugoročno namjeravaju obuhvatiti i regionalna središta. VRHUNSKA KAVA Ponudu Binimoto Sushija prvenstveno čine tematski Bento Boxevi, koji čine kompletan obrok sastavljen od različitih rolica i nigi-

rija. Uz sushi koji se bazira na plodovima mora, tu su i vegetarijanski sushiji, kao i oni od mesa. Uz njih, tu je i ponuda orijentalnih salata, ali i deserata. Raznoliki Bento Boxevi dostupni su po cijenama već od 25 kuna. Tradicionalno japansko piće sake i japansko pivo nalaze se na, za domaće tržište, nesvakidašnjoj karti pića. Posebnost Binimoto Sushija je i vrhunska kava koja se, kao i sushi, može ponijeti sa sobom ili konzumirati u lokalima. Jedinstvenost lokala je svakako i autentično uređenje interijera, djelo Christina Rendulića, direktora Arhikulture.

29


otvorenje:

Otvoren veganski restoran Zrno bio bistro Zrno bio bistro dobitnik je prestižnog certifikata Bio garantie Austria koji jamči da sve namirnice, kao i cjelokupna ponuda, zadovoljavaju vrlo stroge standarde te potječu iz ekološkog uzgoja. Riječ je o novom gastro osvježenju u zagrebačkoj veganskoj ponudi…

O

tvoren prije nekoliko mjeseci u zagrebačkoj Medulićevoj ulici 20, Zrno bio bistro okupio je zaljubljenike u zdrave stilove življenja i prirodne prehrane kako bi predstavio veliku novost. Kao prvi ugostiteljski objekt u regiji dobitnik je prestižnog certifikata Bio garantie Austria, koji jamči da sve namirnice, kao i cjelokupna ponuda, zadovoljavaju vrlo stroge standarde te potječu iz ekološkog uzgoja. Ovaj je bistro već postao omiljenom destinacijom za uživanje u veganskim gastro specijalitetima i poslasticama, kako Zagrepčanima tako i mnogobrojnim turistima u potrazi za kvalitetnim veganskim obrokom, spravljenim od svježih ekoloških namirnica. Cjelokupan koncept osmislio je Zlatko Pejić, pionir prirodne prehrane u Hrvatskoj i direktor poduzeća Bio-zrno. SVJEŽA JELA Svježe povrće, kruh i prerađevine, koji se koriste za pripravljanje ukusnih jela, svakodnevno se dovoze s prvog hrvatskog ekološkog imanja Zrno, dok dio namirnica dolazi od suradnika, domaćih ekoloških proizvođača. Namirnice

30

koje se ne uzgajaju u Hrvatskoj dobavlja Biovega, lider na tržištu ekoloških proizvoda. Zrno bio bistro nastavlja tako i dio dvadesetogodišnje tradicije veganskog restorana Nova, nudeći ukusne i zdrave obroke napravljene od svježih organskih sastojaka. Tu je i iskusan tim kuhara koji su dugogodišnje iskustvo stjecali u spomenutom restoranu.

Zrno bio bistro nastavlja dio dvadesetogodišnje tradicije veganskog restorana Nova, nudeći ukusne i zdrave obroke spravljene od svježih organskih sastojaka. Tu je i iskusan tim kuhara koji su dugogodišnje iskustvo stjecali u spomenutom restoranu.

BIO GARANTIE AUSTRIA Bez obzira jeste li samo u prolazu, tragate za nečim slatkim ili žudite za kompletnim obrokom, u ponudi Zrno bio bistroa pronaći ćete nešto po svom ukusu – od organske kave, smoothija (majmunska posla, orient ekspres, karneval itd.), shakeova, finih organskih vina, čajeva do ukusnih povrtnih juha, originalnih malih i većih obroka (mega protetin, kayu sendvič, kvinoja salata) te izvrsnih deserata – bio ljubac, čokoladna napast i sl. Vlasnici restorana, Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić, izrazili su zadovoljstvo što je bio bistro Zrno naišao na veliki interes što je i pokazatelj da se sve više ljudi okreće zdravoj prehrani i ekološkim namirnicama. Zlatko Pejić naglasio je da je mnogo truda i rada uloženo u dobivanje Bio garantie Austria certifikata te je s ponosom istaknuo da je otvaranje bio bistroa zapravo zatvorilo jednu cjelovitu priču "od polja do stola", budući da se prate proizvodi od samog uzgoja pa do spravljenih jela. Zrno bio bistro raspolaže sa 40 sjedećih mjesta, na raspolaganju je i zatvorena terasa, a otvoren je od ponedjeljka do subote od 12 do 20 sati.


SPONZORIRANI ČLANAK

Geberit ugradbeni vodokotlići – 50 godina izvrsnosti u kupaonici Ove se godine obilježava 50. godišnjica od prvog ugradbenog vodokotlića. U sanitarnoj industriji to je prekretnica, trenutak koji će zauvijek promijeniti pravila dizajna, konstrukcije i općenito način korištenja sanitarnih proizvoda. Higijena, kvaliteta, usklađenost, čvrsta i sigurna konstrukcija, neke su od glavnih karakteristika ugradbenog vodokotlića. Materijali i povijesne odluke

Šezdesete godine 20. stoljeća donijele su nekoliko važnih promjena na području dizajna i arhitekture, ali što je važnije za nas, i u sanitarnoj industriji. Novi prostrani tlocrti, centralno grijanje, veliki prozori, prostrani dnevni boravci i kuhinje, sve rađeno po mjeri, samo su neke od promjena koje su značajno odredile današnji dizajn i njegovu funkcionalnost. Kupaonice su također doživjele značajne promjene. Kako su bile uglavnom male i skučene, „skrivanje“ vodokotlića u zid, bilo je rješenje produkt dizajnerima koji su tako postigli funkcionalnost i ljepotu jednostavnosti te suvremenosti interijera. Ideja zatvorenog vodokotlića koja je bila prisutna već neko vrijeme pobjedila je tadašnju dogmu o čvrstoći sanitarnih struktura koji su isključivali plastiku. Naime, u to vrijeme, svijet sanitarija još uvijek karakteriziraju teške olovne, bakrene i čelične cijevi od lijevanog željeza, koje su se spajale varenjem ili lemljenjem. Plastika se, smatrala neadekvatnom, no novi koncept je pobijedio. Plastika ulazi u upotrebu pri proizvodnju ugradbenih vodokotlića pa od tog trenutka nadzidni vodokotlići ili konzolne WC školjke koje su se koristile samo kada bi zid bio malo deblji postaju povijest.

Potvrda kvalitete i sigurnosti ugradbenih vodokotlića

Važno je kazati da su se testiranja funkcionalnosti i učinkovitosti ugradbenih vodokotlića odvijali neko vrijeme, tražila su se idealna rješenja i varijante u kojima je bilo moguće sakriti sanitarni sustav za ispiranje iza zida, a da rezultati budu zadovoljavajući. Rizik pri upotrebi ugradbenih vodokotlića je postojao, ali već je svima dobro poznato da bez preuzimanja rizika nema promjena i napretka. Vodoinstalateri i inženjeri objeručke su prihvatili ovaj veliki trenutak i krenuli s ugradnjom skrivenih

vodokotlića, trebalo je samo još uvjeriti građevinare, arhitekte i ostale stručnjake koji su sumnjali u izvedivost ovih instalacija, ali uskoro je sve došlo na svoje i značajne promjene su uskoro počele živjeti na radost korisnika. Geberit ne voli rizike, ni najmanje, pa zbog toga danas jedini proizvodi cisterne ugradbenih vodokotlića puhanjem iz jednog komada, bez lijepljenja i spajanja i tako pogodne za 100%tno ispitivanje vodonepropusnosti svakog proizvedenog primjerka. Za samo nekoliko godina stvari su se potpuno promijenile na sanitarnom tržištu. Svatko je htio svoj ugradbeni sustav, nitko više nije mogao gledati cijevi i vodove koji u kupaonici vire sa svih strana. Na neki način, osim što je ugradnja skivenih vodokotlića postala sigurno, higijensko i kvalitetno rješenje, počela se gledati i kao dizajnerski hit, moderni proizvod koji kupaonicu pretvori u sofisticiranije i čišće mjesto, a time urednije i prikladnije. Osim navedenih karakteristika, treba također spomenuti da je vijek trajanja ovih sustava iznimno dug, što smanjuje broj dodatnih popravaka i podiže razinu garancije samog sustava. Unatoč vrhunskoj strukturi i svim pogodnostima, postojao je problem povezan s neugodnim mirisima koji su bili prisutni i o kojima će se postepeno pobrinuti modernizacija samog proizvoda.

Geberit DuoFresh – rješenje za neugodne mirise

Rješenje za neugodne mirise sastoji se od odstranjivanja neugodnog mirisa tamo gdje on i nastaje, preciznije u samoj WC školjki. Ugradbeni vodokotlići nude idealno rješenje za uklanjanje neugodnih mirisa kroz cijev za ispiranje. Danas je tehnologija napravila ogromne korake prema naprijed i bilo je samo pitanje trenutka kada će se pronaći optimalno tehničko rješenje za neugodne mirise.

Vodokotlić je skriven, zatim su upotrijebljene razne tehnologije koje i dan danas sprječavaju nepotrebnu potrošnju vode s funkcijom start/ stop, a kako bi se sve te inovacije zaokružile na idealan način, predstavljen je Geberit DuoFresh – idealan i neizbježan dodatak za mirisnu kupaonicu. DuoFresh sustav omogućuje cjelovito rješenje u svakodnevnoj borbi protiv neugodnih mirisa: zrak koji sadrži neugodne mirise izlučen je direktno iz WC školjke putem dovoda vode, pročišćen upotrebljavajući aktivni karbonij smješten iza tipke za aktiviranje ispiranja vodokotlića i tada je vraćen u sam prostor kupaonice. DuoFresh se poput već poznatog ugradbenog vodokotlića Duofixa vrlo brzo i jednostavno može instalirati. U vodokotlić se ugradi posebna tipka Sigma40 s elektroničkim modulom i filterom, aktivira se pritiskom na malu sklopku, a isključuje se automatski nakon postavljenog vremena od 10 minuta. Iza tipke se nalazi i uložak za ubacivanje mirisnih dezinfekcijskih kocki u vodokotlić – potpuna ugoda umjesto očekivane neugode u kupaonici. Nema više potrebe otvarati konstantno prozore u kupaonici kako bi se odstranio neugodan miris, Geberit je smislio idealan način kako na učinkoviti i dizajnerski način riješiti problem neugodnih mirisa. Inovacija, funkcionalnost i dizajn, sve u jednom sustavu, s ciljem da neugodni mirisi budu i ostanu prošlost.

www.geberit.hr Dodatne informacije: Geberit prodaja d.o.o.: Alja Murovec, Voditeljica komunikacija, alja.murovec@geberit.com Indigo komunikacije: Matko Branković, PR manager, matko.brankovic@indigo.hr

31


natjecanje:

Hennessy Croflair liga Liga je osmišljena kao niz od osam natjecanja u kojima se barmeni natječu kako bi skupili bodove koji se na kraju sezone zbrajaju, a pobjednik lige će biti natjecatelj s najvećim brojem bodova. Natjecanje je pokrenuto kako bi se na jednom mjestu razmijenila znanja i iskustva barmena iz različitih organizacija, udruga i škola na području Hrvatske. Pripremila: Marija Sedlar

N

a natjecanju barmena Hennessy Croflair u Rijeci, u organizaciji Udruge konobara i barmena Hrvatske, sudjelovao je 21 natjecatelj iz cijele Hrvatske. Posjetitelji su imali priliku na djelu vidjeti profesionalce, koji se već dugi niz godina natječu na brojnim domaćim i inozemnim natjecanjima, ali i amatere kojima je ovo natjecanje bilo prvo natjecanje barmena u životu. Liga je osmišljena kao niz od osam natjecanja u kojima se barmeni natječu kako bi skupili bodove koji se na kraju sezone zbrajaju, a po-

32

Pobjedu u prvom od ukupno osam natjecanja lige odnio je Karlo Damijanić iz Pule, inače aktualni hrvatski prvak u flairu i treći u svijetu. Drugi je bio Toni Ivica, a treći Kristijan Briješki.

bjednik lige će biti natjecatelj s najvećim brojem bodova. Natjecanje je pokrenuto kako bi se na jednom mjestu razmijenila znanja i iskustva barmena iz različitih organizacija, udruga i škola na području Hrvatske. Ovo je ujedno bio i početak ove nove lige za barmene koji su se natjecali u takozvanom flairu. Pobjedu u prvom od ukupno osam natjecanja lige odnio je Karlo Damijanić iz Pule, inače aktualni hrvatski prvak u flairu i treći u svijetu. Drugi je bio Toni Ivica, a treći Kristijan Briješki. Natjecanje je suđeno po pravilima WFA (World Flair Association), za čiju je organizaciju predsjednik Udruge Zoran Lukić, ambasador za Hrvatsku. Barmeni su imali svaki po šest minuta showa tijekom kojeg su morali zadiviti publiku, posjetitelje i suce te na taj način skupiti bodove za pobjedu. Natjecatelji su pripremali dva koktela, jedan u working i jedan u exhibiton flairu.


akademija:

Postanite vrhunski barist!

Udruga konobara i barmena Hrvatske organizira tečajeve za bariste čime svima zainteresiranima želi približiti svijet kave i prikazati ga onakvim kakav on stvarno jest - čudesan i obogaćen najsavršenijim okusima i mirisima. Tečajevi se odvijaju u malim grupama uz individualni pristup jer je naglasak na pojedincu i njegovom usavršavanju. Pripremila: Marija Sedlar

K

ava je drugi najkonzumiraniji napitak, iza vode, i već stoljećima sastavni dio svakog čovjeka. Ona je bez sumnje jedan od najomiljenijih napitaka u ugostiteljskim objektima i kod nas i u svijetu. Njen čaroban svijet okusa počinje se otkrivati posljednjih godina i trenutno je na putu da se pokaže u pravom i punom sjaju. Želite li postati majstori kave i doznati sve tajne o najomiljenijem crnom napitku? Želite li steći znanja i vještine te postati stručnjak u pripremi, ukrašavanju i prezentiranju savršenog espressa? Onda se pridružite Udruzi konobara i barmena Hrvatske i upišite tečaj za bariste.

navedenog, Udruga pomaže pri zapošljavanju ugostiteljskog kadra (barmena, konobara, hostesa) te organizira razne seminare, edukacije i evente. Udruga je u mogućnosti ponuditi brojne različite programe i treninge kojima nastoji educirati ugostiteljsko osoblje kako bi dobili sve potrebno znanje i informacije za razvijanje uslužnih djelatnosti potrebnih za uspješno poslovanje.

POČETNI I NAPREDNI STUPANJ Udruga konobara i barmena Hrvatske nudi dva tečaja: tečaj za bariste - početni stupanj i tečaj za bariste - napredni stupanj. Cilj početnog stupnja je osposobljavanje polaznika za izradu vrhunskog espressa i napitaka na bazi espressa u realnim uvjetima rada. Cilj naprednog levela je usavršavanje već postojećeg znanja i postojećih vještina polaznika. Kroz program tečaja za bariste polaznici stječu znanje iz teorije te svladavaju tehnike izrade, prezentacije i ukrašavanja kave. Tečajevi se odvijaju u malim grupama uz individualni pristup jer je naglasak na pojedincu i njegovom usavršavanju. Prijave za početni i napredni level tečaja za bariste već su započele. Nemojte propustiti priliku, prijavite se već danas i postanite vrsni znalac pripreme ovog omiljenog napitka! Završenim tečajem polaznici dobivaju diplomu te ono najvažnije - znanje i kako ga primijeniti. Osim tečaja za bariste, započeli su i upisi u Školu barmena, ujedno i posljednji termin prije ljetne sezone, koja će se održati u svibnju. Rezervirajte svoje mjesto i ne propustite zadnju priliku da u ovu sezonu ukoračite kao vrhunski cocktail majstor! Više informacija zatražite putem maila: marketing@barmen.hr O UDRUZI Udruga konobara i barmena Hrvatske, sa sjedištem u Rijeci, aktivno djeluje od 2003. godine, a osnovana je u svrhu unapređenja, poticanja i promicanja konobarske i barmenske djelatnosti te podizanja kvalitete cjelokupnog ugostiteljskog kadra kako u gradu Rijeci tako i u državi pa i šire. U prostorima Udruge organizirana je Škola barmena, edukacija o koktelima u classic i free styleu, u kojoj je educirano preko 300 barmena. Osima

33


biodinamika:

Okus dobro tretiranog tla

Piše: Ivan Francesko, sommelier – gastronom ivanfrancesko@ gmail.com

Vrijeme kada su ekološka vina bila proizvedena kao mala, marginalna, davno je iza nas. Neosporno je da danas među najboljim vinima ima sve više onih iz grožđa proizvedenog na organski ili biodinamički način. Izuzetno je važno istaknuti da nam nisu potrebne "naočale" u ovom segmentu.

"Ja sam se ogriješio o mudrost Božju i zato sam s pravom kažnjen. Ja sam taj koji je želio ispraviti njegovo djelo i u svojoj zaslijepljenosti vjerovao da jedina karika u čudesnom zakonu koji upravlja i neprestano obnavlja život na zemlji - posve nedostaje. Tada mi se učinilo da čovjek, ovako neznatan i nesavršen kakav i jest - mora popraviti taj Božji propust". (Justus von Liebig, otac mineralnih gnojiva , 1865.) Ovo su riječi tvorca - začetnika teorije o mineralnim gnojivima koji je kasnije osporavao svoje teorije. Bilo je kasno, povratak na pravi put nemoguć, jer je industrija pronašla svoju veliku dobit. Politička povijest u ime profita stvorila je generacije poljoprivrednika kemičara, super- traktorista koji ne poznaju tlo. Na moj današnji pogled na svijet hrane i vina mnogo je utjecao jedan od mojih heroja, jedanaestogodišnji dječak Birke Baehr. Svoj budući život vidio je u profesiji nogometaša u NFL-u, ali je odlučio postati organski farmer, jer time može više utjecati na svijet. Toplo bih vam preporučio da na ted.com-u pogledate: "Što nije u redu s našim prehrambenim sustavom".

34

Kako bih vam najbolje i najjednostavnije opisao načine proizvodnje hrane i vina, često se sjetim čovjeka čiju sam vinariju i posjetio prije dvije godine u Tain l'Hermitage u Francuskoj, koji je svojih 250 ha vinograda počeo obrađivati biodinamičkim načinom još 1990 godine. Riječ je o gospodinu Michelu Chapoutieru koji na izuzetno slikovit način opisuje razliku između konvencionalnog, organskog i biodinamičkog pristupa proizvodnji. Konvencionalni (kemijski) pristup podrazumijeva da, kada me boli glava, uzmem aspirin, što znači da tretiram simptom. Organski pristup kaže da, kada me boli glava, neću uzeti kemijsku supstancu već originalni, prirodni molekul. Kod biodinamičkog načina se, kada imam glavobolju, postavlja pitanje: Zašto? Visoki tlak, kolesterol? Što mogu učiniti? Moram pronaći sredstva kako bih spriječio početak. Nisam ljekovit. I U SRCU I U GLAVI Najveći užitak je podijeliti bocu vina u ugodnom društvu, i kada sjednete uživati u čaši, razmišljate li ikada što je u njoj? Otkriće da

to nije samo proizvod darežljivosti prirode, može nas šokirati. Kemikalije i gnojiva koja se koriste u konvencionalnoj proizvodnji za kontrolu štetnika i bolesti, kao i popis dopuštenih tvari za rad u vinariji, veliki je razlog za razmišljanje nad čašom. Pitanje zdravlja, djelovanja na okoliš konvencionalne poljoprivrede, pitanja su koja se otvaraju i potiču na razmišljanje i traženje odgovora. Potrabno je, svakako, saznati više o ekološkoj poljoprivredi i vinogradarstvu i dati svoj glas kupovinom ekološki uzgojene hrane i vina. Vrijeme kada su ekološka vina bila proizvedena kao mala, marginalna, davno je iza nas. Neosporno je da danas među najboljim vinima ima sve više onih iz grožđa proizvedenog na organski ili biodinamički način. Izuzetno je važno istaknuti da nam nisu potrebne "naočale" u ovom segmentu. Reći da "organska vina nisu baš dobra" posve je neracionalno. Takvi su komentari ljudi koji o ovom načinu proizvodnje znaju vrlo malo ili najčešće ništa, i zapravo su žrtve vlastitih predrasuda i neznanja. Poznavatelji koji se ovim pitanjima bave ozbiljnije reći će da su "organska vina najbolja, jer su prirodna". Više nego ikada najvažniji kriterij ostaje kvaliteta, harmonija, živost. POLJOPRIVREDNI TEČAJ Biodinamička poljoprivreda je najstariji i najcjelovitiji smjer ekološke poljoprivrede. Njezini začeci su s početka prošlog stoljeća, ali se kao godina utemeljenja uzima 1924., kada je u Koberwitzu (Poljska) dr. Rudolf Steiner pred 70 poljoprivrednika održao čuveni "Poljoprivredni tečaj u osam lekcija", koji je pronašao sljedbenike diljem svijeta. Ovaj veliki znanstvenik, kao jedan od rijetkih u povijesti ljudske civilizacije uopće, ostavio je veliki opus od 330 knjiga. Rođen je u Kraljevcu kod Čakovca 1861. god., a preselio se u vječnost 1925. U Kraljevcu se nalazi i njegova rodna kuća, kao i "Centar Dr. Rudolf Steiner", koji se bavi i promicanjem njegovog učenja i organiziranjem poljoprivrednih tečajeva. Osnivač


je antropozofije (mudrosti o čovjeku), koju je definirao kao "spoznajni put koji bi htio ono duhovno u čovjekovom biću dovesti do onog duhovnog u svemiru", vizionar kojieg su neki smatrali iracionalnim i opasnim, a drugi obožavali. Govorio je da narodu, ako ga želite porobiti, date da loše pije i jede, te da se s tom dominantnošću gubi svetost u hrani. Danas je taj njegov koncept teško razumljiv većini u ekspanziji brze hrane i gubitka okusa. ZDRAVO TLO Biti uspješan biodinamički vinogradar nije i uvjet upoznavanja i prihvaćanja antropozofskih nadzora. Ono što je najvažnije i bitno razumjeti i usvojiti jest da biodinamika stimulira snagu života u vinogradu i tlu. Uspostavljanje prirodne ekološke ravnoteže na poljoprivrednom gospodarstvu je, zapravo, uspostavljanje živog i harmoničnog ekosistema, koji je pod utjecajem lunarnog i kozmičkog ciklusa. Cilj je dobiti najbolji proizvod. Prednosti organske poljoprivrede su višestruke. Na prvome mjestu, ne koristeći kemijske pesticide, uklanjamo mogućnost pojave zdravstvenih problema uzrokovanih njihovom primjenom. U ovakvom načinu proizvodnje nema primjene umjetnih gnojiva i time su isključeni problemi onečišćenja okoliša i vodenih resursa uzrokovanih primjenom agrokemikalija. U organskoj poljoprivredi primjenjuje se načelo biološke raznolikosti uz očuvanje autohtonih sorti/pasmina i tada nestaje njezino narušavanje u okolišu i unutar proizvodnje. Kada pogledamo i druge aspekte cjelokupnog međuodnosa okoliša i aktivnosti čovjeka evidentno je da kod ovog načina nema marginalizacije malih poljoprivrednika, te da povećan interes tržišta za proizvode organske proizvodnje dovodi do stalnog povećanja proizvodnje i smanjenja troškova. To povećava prihode i omogućava održavanje malih proizvođača u ruralnim sredinama. Stanovništvo

ne migrira u gradove i time se povećava lokalni i regionalni razvoj te se razvija agro-turizam, održavaju se tradicionalni obrti, običaji i tradicionalne vrijednosti. ZELENA REVOLUCIJA Izuzetno veliki broj vinara okreće se organskoj proizvodnji vina. Zaključno sa 2011. godinom (posljednji podaci dostupni na internacionalnoj razini), impresivne brojke govore o otprilike 260.000 ha vinograda koji su kultivirani prema zakonima organske proizvodnje, što predstavlja 4% površine svjetskih vinograda. Pet vodećih zemalja s najvećim omjerom organske proizvodnje su: Španjolska, Francuska, Italija, Austrija i Njemačka. U 2012. godini najveće površine pod organskom proizvodnjom vina nalaze se u Europi i vodeći trio: Španjolska (više od 80.000 ha ), Francuska ( 64.801 ha ), i Italija (57.347 ha). Zbirno površine ove tri zemlje predstavljaju više od 74% svih svjetskih ekoloških vinograda. Površine vinograda koje su u Francuskoj prešle na organsku proizvodnju (skr. AB - Agriculture biologique) je u 15 godina uvećana deset puta. Interesantan podatak je da se i regije koje su po reputaciji teške za prelazak, kao npr. Bordelais, odlučuju na ove važne korake. Cru classés kao Ponetet Canet u Pauillacu, Fonroque i Grand Corbin Despagne u SaintEmilionu prešle su na biodinamičku proizvodnju. Château Latour, Palmer, Cheval Blanc i Yquem rade eksperimentalnu proizvodnju. Regija Sauternes je u 2012. godini imala 10% organske proizvodnje. Vinari diljem svijeta smanjuju intervencije i dobivaju jasniji, življi izraz terroira. KULTURA SPAJANJA HRANE I VINA Hrvatskoj kao izuzetno atraktivnoj turističkovinskoj destinaciji, čija se posebnost ogleda u posjedovanju svih pet vinogradarsko-klimatskih zona, te u raznovrsnosti autohtonih sorti i tipova vina na malom prostoru, nameće se pitanje: "Na koji način i što trebamo poboljšati?" Vinski uspon u smislu kvalitete sve je jači, međutim ono što nam nedostaje je mjesto gdje se te dvije neodvojive cjeline spajaju, a to je uparivanje i uživanje vina i hrane. Postoji sigurno dosta razloga zbog kojih kultura sljubljivanja vina i hrane nije ista kao u nekim drugim zemljama, iako pojedini vlasnici restorana na čelu sa svojim chefovima kuhinja nastoje podići tu kulturu na svjetsku

razinu, a vinari rade sve harmoničnija, življa vina koja su odraz hrvatskog terroira. No, ipak dolazi do vrlo malog spoja ove dvije grane gastronomije. Zašto? Je li to posao sommeliera? Školovane sommeliere, koji rade u restoranima u kojima je prepoznata vrijednost i potreba za profesionalcima koji se bave ovom tematikom, većina hrvatskih građana zaobilazi, jer si ne mogu priuštiti obrok na takvim mjestima. Drugi restorani, u kojima bi i većina građana mogla redovito jesti, ili nemaju vinske karte ili su katastrofalne i sastoje se jedino od velikih vinskih brendova hrvatske vinske scene (koji imaju većeg prostora za marketing i plasman svojih vina). Drugi aspekt je izuzetno nezainteresirano i needucirano osoblje. Nema nikakvog poticaja za razvoj kulture hrane i vina u ovakvom okruženju… Rezultati su poražavajući ako ovu sliku usporedimo s restoranima u drugim zemljama, gdje i oni manji lokalni restorani imaju poslužitelje koji poznaju lokalna vina i gdje je vino dio obroka ("Vino treba ugraditi u obrok, kao dijamant u prsten"), te je uključeno u cijenu dnevne ponude. Kod nas u restoranima velike su marže na vina, za razliku od nekih restorana u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj koji snižavaju marže i čine sve da prežive. Konzumacija vina bi sigurno bila veća da cijene nisu tako visoke. Mediji koji su zaduženi za promociju čine izuzetno malo na spajanju hrane i vine, obično fokusirajući se na jedno ili drugo. Istina o hrani i vinu može se širiti samo ako je dio svakodnevnog života, a ne loše iskustvo. Kultura sljubljivanja treba prodrijeti u sve pore života, a učinci na zdravlje koje nam donosi konzumacija vina uz skladan obrok – izuzetno su pozitivni. EDUKACIJA PERSONALA Promijeniti i pokrenuti nešto u segmentu razvoja kulture vina i hrane u Hrvatskoj moguće je jedino ako je učinjeno na više polja. Pojedini restorani i vinski barovi trebali bi koristiti usluge konzultanata i educirati personal kako bi dobili osnove koje bi kasnije mogli nadograđivati kroz permanentnu edukaciju, posjet sajmovima, kušanja, sudjelovanja na radionicama u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba ili kroz posjet vinarijama u slobodno vrijeme. Očekuje li poslužitelj biti dodatno nagrađen za svoj trud, pošteno bi bilo da više zna o hrani i vinu koje poslužuje. A rezultat će biti - potpunije iskustvo za goste.

35


G.E.T. Report:

Počela kategorizacija vinarija!

Pišu: Silvija Munda & Tomislav Stiplošek

Kao jedan od svojih temeljnih zadataka, G.E.T. - Udruga za kulturu stola ima promicanje razvitka vinskog turizma. Uvjereni smo kako je vinski turizam djelatnost koja će donijeti prosperitet vinarima i njihovim zajednicama. Napokon su sazreli i uvjeti za dugo pripremani projekt kategorizacije vinarija (vinskih podruma) s turističkog aspekta… Prvi je takozvani nevidljivi izvoz ili izvoz na licu mjesta, odnosno potrošnja stranih turista. Drugi je reklama koja se dobiva takvom prodajom jer će zadovoljni turisti i u svojoj zemlji potražiti to isto vino, a svakako i vino i destinaciju preporučiti svojim prijateljima. Zato smo odlučili provesti kategorizaciju vinarija temeljenu prvenstveno na aspektima turističke ponude.

U

vinskom turizmu vino služi kao lokomotiva, a ljudi koji obilaze podrume, rado će probati dobar sir, autohtono jelo, mesne prerađevine, kupiti pokoji suvenir i sl. Za takvo nešto potrebno je još puno rada sa samim proizvođačima, turističkim djelatnicima, ali i medijima koji mogu najviše pridonijeti popularizaciji vinskog turizma. Zato smo izuzetno sretni što je Hrvatska Lutrija, jedna od najvećih hrvatskih tvrtki s društveno odgovornim poslovanjem, prepoznala naš rad i pozvala nas na suradnju. Hrvatska Lutrija udruzi je ustupila na korištenje odvojeni prostor u sklopu Casina International u istoimenom hotelu u centru poslovne zone Zagreba, koji smo prepoznali kao komplementarno mjesto za realizaciju projekta i nedavno otvorili Centar za razvoj vinskog turizma. A sazreli su i uvjeti za dugo pripremani projekt kategorizacije vinarija (vinskih podruma) s turističkog aspekta.

36

KATEGORIZACIJA VINARIJA Vinski turizam je jedna od novijih grana turizma i u velikoj je ekspanziji. Bitna je činjenica da Hrvatska još može ponuditi velik broj autohtonih sorti vina, ali isto tako i zanimljivih i ekološki uzgojenih namirnica, što je turistima itekako zanimljivo jer je toga u visokorazvijenim zemljama sve manje. Mi smo turistička zemlja, i turizam bi nam trebao biti jedna od glavnih grana djelatnosti pa je logično da turiste dovedemo u vinarije. Tu će turisti najbolje osjetiti ono što ta vinarija kroz svoja vina želi reći. Upoznat će se s poviješću kraja, načinima proizvodnje i uzgoja, kušat će vino uz samog proizvođača... To je ono što nazivamo prodajom "vina doživljaja". Za same vinare to je, u principu, najbolja prodaja – prodaja na kućnom pragu, što znači: novac praktično odmah i naravno, direktan kontakt s kupcem. Tu je i potencijalni izvoz, i to na dva načina.

CILJEVI I OČEKIVANJA Cilj je tako turistima olakšati izbor gdje, kada i kamo otići, što mogu očekivati i ono najbitnije, unaprijed im dati do znanja što svakako trebaju probati, jer mnogi od njih ne poznaju naše vinarije i vinare, a domaćini se ne sjete ponuditi neke proizvode, ili čak smatraju da su neki proizvodi "preobični", a upravo su takvi proizvodi turistima interesantni. Primjerice: malo tko ima priliku probati domaću kvasinu od plavca iz male bačvice. Nama je to možda uobičajena stvar, nešto "za doma", ali stranom turistu je itekako zanimljiva. Sve ćemo to objediniti kroz G.E.T. vodič (gastroeno-turistički vodič). Očekujemo da ćemo tim projektom i vinarima, posebice manjima, olakšati poslovanje u jednoj sasvim novoj grani njihove djelatnosti, a to je vinski turizam. Kroz ovakav projekt moći će naučiti na koji način komunicirati s turistima, što i kako istaknuti od svojih proizvoda. Očekujemo da ih kategorizacija potakne na što bolje uređenje njihovih objekata i razvijanje kvalitete ukupne ponude. SISTEMATIZACIJA KATEGORIJA Vinarije prema kriterijima razvrstavamo u pet različitih grupa: • PREPORUKA – vinarije koje ne zadovoljavaju dovoljan broj kriterija, ili ne ispunjavaju jedan od bitnih kriterija da bismo ih svrstali u kategoriju s oznakom zvjezdice, ali smatramo da su dovoljno zanimljive da ih gosti posje-


te. Moraju zadovoljavati minimalnu kvalitetu vina i minimalne higijenske uvjete. • JEDNA ZVJEZDICA – vinarije koje zadovoljavaju sve minimalne uvjete za dobru turističku prezentaciju. Imaju odvojenu kušaonu u kojoj, uz vina nude jednostavne zalogaje autohtone gastronomije kao npr. suhomesnate nareske, sir, ulje i slično. Vinarija je prepoznatljiva, najčešće po osobnosti vinara. • Kriteriji za DVIJE i TRI ZVJEZDICE su kompleksniji i obuhvaćaju kompletnu turističku ponudu, uključujući i smještaj, zatim ponudu i kvalitetu vina i stav prema očuvanju autohtonih proizvoda i običaja. • Najviši rang je EXCELLENCE STAR (zvijezda izvrsnosti) – takve vinarije, osim što svojom ponudom odskaču od standarda, imaju i dodatne sadržaje koji njihovu prezentaciju dižu na mnogo višu razinu i stvaraju nezaboravan doživljaj. Kada kažemo sadržaj, to može biti i primjerice: privatna luka za pristup jahtama, konjički klub ili golf klub, razina luksuza i slično. METODE OCJENJIVANJA Pri donošenju kategorije u obzir se uzimaju sljedeći elementi: podrum i kušaona, uključujući sorte i kvalitetu vina, gastro ponuda, vanjski izgledi vinograda, smještaj, prezentacija i specifična priča,radno vrijeme, dodatni sadržaji i suradnja s lokalnom zajednicom. Pritom prezentacija i opći dojam donose 40% ocjene, ponuda vina 30%, a sve ostalo preostalih 30%. Kod kvalitete vina zadržavamo pravo procjene kvalitete koju ćemo donijeti na osnovu ocjene Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, ocjena u stručnim publikacijama, recenzija istaknutih kritičara i nagrada renomiranih festivala. Opći dojam je doživljaj turista i ocjenjuje se ukupna usklađenost svih elemenata. To znači da, ako neki od elemenata iskače kvalitetom iznad ili ispod ostalih, neće vinariji donijeti veću ili manju ocjenu koju žiri donosi prema vlastitoj procjeni, koristeći navedene kriterije kao smjernice. Žiri sačinjavaju članovi predsjedništva udruge G.E.T. koji pri donošenju konačne ocjene u obzir uzimaju: mišljenje novinara i publike koji glasaju za Bijeli grozd, zaključke više kontrolora koji su svi osobe s edukacijom i iskustvom u turizmu i savjete stručnjaka iz područja etnografije i urbanizma te turističkih djelatnika.

BIJELI GROZD Bijeli grozd je nagrada koju Centar za razvoj vinskog turizma dodjeljuje svake godine. Za vinarije, dodjeljuje se u dva segmenta – nagrade publike i nagrada novinara. Nagrada publike podijeljena je na manje i veće podrume. Ocjena za Bijeli grozd se dodjeljuje prema glasovima za svaku godinu zasebno i nije direktno vezana uz broj zvjezdica, ali se uzima u obzir mišljenje glasača, posebice ako pokazuje stalni napredak ili pad kvalitete.

Turisti će u vinarijama i vinskim podrumima najbolje osjetiti ono što ta vinarija kroz svoja vina želi reći. Upoznat će se s poviješću kraja, načinima proizvodnje i uzgoja, kušat će vino uz samog proizvođača... To je ono što nazivamo prodajom 'vina doživljaja'. VODIČ G.E.T. vodič (gastro-eno-turistički vodič) je marketinški i komunikativni alat za promociju vinske scene. U njemu će biti navedene sve vinarije uz pretragu po regijama, nazivima, sortama, kategorijama i ključnim riječima te će tako olakšati turistima odabir lokacija i unaprijed ih informirati što gdje mogu očekivati. Također, turisti će imati mogućnost ocjenjivanja i komentiranja posjećenih vinarija, a kroz to ćemo vršiti analitiku zadovoljstva gostiju, njihovih želja i potreba te sagledati gdje su pogreške i kako

ih ispraviti. Analize će biti dostupne svima zainteresiranima. Jedna od kategorija u vodiču bit će Vinski prijatelji, gdje će s jednom fotografijom, osnovnim opisom i kontaktom biti predstavljeni svi ostali objekti gastronomske, kulturne i turističke ponude u regiji. Njih nećemo ocjenjivati, ali se ovdje nalaze da bi turist dobio potpunu informaciju. Jedini uvjet je kvaliteta. Osim toga, vodič služi u organizaciji održivog razvoja.

37


vinske prièe: zeljko-vinskeprice.blogspot.com

Od Palčićeve radijacije se ne bježi!

Piše: Željko Garmaz, novinar 24sata

Prije su se malvazija i merlot Leonarda Palčića mogli piti samo u sada već kultnom novigradskom restoranu Marina, a odnedavno je postao dostupan i u Zagrebu u fensi-šmensi vinskom laboratoriju Sherry's. Mogao bih reći da je konačno ozračio i hrvatsku metropolu. Stvari zasad stoje tako da se može slobodno reći kako se od njegove radijacije ne bježi. Štoviše, njegov Novigrad i vinogradi u Dajli mogli bi postati hrvatska vinska Fukushima koja zračenjem mnogima uljepša život.

V

ina Leonarda Palčića njegovi prijatelji nazivaju radioaktivnim. Naravno, riječ je o šali na račun kričavih pakovina na kojima dominira logo koji podsjeća na znak za opasnost od radijacije. Može Leonardo tvrditi da taj znak simbolizira četiri elementa – vodu, vatru, zemlju i zrak, kao i da obrnuti trokut žarko crvene boje unutar toga kruga simbolizira Istru i zemlju crvenicu, ali džaba, jok, nula bodova! Jednom prihvaćen kao autor radioaktivnog vina, Leonardo će, izgleda, zauvijek biti ozračitelj. Pa čak i kad uskoro, vjerojatno na prvim sljedećim punjenjima, u potpunosti redizajnira kompletan vizual malvazije i merlota. KULTNI STATUS Dok se to ne dogodi, Leonardo se može pohvaliti da je vjerojatno jedini hrvatski vinar koji je od studenoga, kad smo se posljednji

38

put vidjeli, za 100 posto povećao broj ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj koje opskrbljuje svojim vinima. Dakle, prije su se njegova malvazija i merlot mogli piti samo u sada već kultnom novigradskom restoranu Marina, a odnedavno je postao dostupan i u Zagrebu u fensi-šmensi vinskom laboratoriju Sherry's. Mogao bih reći da je konačno ozračio i hrvatsku metropolu. Kad bih bio sebičan rekao bih da obožavam Leonardova vina, jer su tako "off the beaten track", gotovo u potpunosti nedostupna široj javnosti. Kad bih bio euforičan, onda bih pohvalio Leonardovu opredijeljenost da se ne rasipa na stotinu mjesta, jer – do njegovih vina će doći uistinu samo oni koji ga obožavaju. A nije daleko trenutak, nastavi li s proizvodnjom ovakvih vina, da će uživati u nekoj vrsti kultnog statusa kojeg postupno već zauzima kod sve većeg broja vinopija.

FRIZZANTE GIOVANNI "Giovanni Cernogoraz, olimpijski pobjednik i rekorder iz Londona, u svom rodnom Novigradu po povratku s olimpijskih igara najveći životni uspjeh proslavljao je uz – frizzante Giovanni! Jedini je to hrvatski frizzante, a napravio ga je Giovannijev sugrađanin, beskrajno samozatajni Leonardo Palčić. Velikom hrvatskom strijelcu vjerojatno je godilo što je sa svojim prijateljima i članovima obitelji mogao nazdravljati nečim što se zove Giovanni. Premda ni njemu niti bilo kome drugom u tom trenutku uopće nije bilo važno što je Leonardo Palčić lagano pjenušavo vino nazvao po svome djedu, a ne po Giovanniju Cernogorcu. I to dvije godine ranije nego što je zlato za pogođene glinene golubove iz Londona došlo u Novigrad... "Frizzante ili lagano pjenušavo vino Giovanni u stvari je 'tipično istarsko vino'. To je kupaža terana vinificiranog kao bijelo vino i malvazije. Obožavaju ga Talijani, stalno ga piju uz ribu. S tim vinom sam našao neku sredinu između klasičnog pjenušca i laganog ljetnog vina", priča Leonardo Palčić. Pokojni Boško Petrović, velikan hrvatskog i svjetskog jazza, tijekom svojeg posljednjeg boravka u Novigradu bio je maneken Leonardovih vina. Posebno Giovannija. Novigrađani su se čovjeku koji je u njihov grad doveo Danu Gillespie, Leeja Browna ili Temptations odužili posvećujući mu pjacetu unutar starogradskih zidina uz Mandrač. Leonardova zahvalnost Bošku Petroviću toliko je, pak, velika da bi, kad bi bio u mogućnosti, Novigrad najradije preimenovao u –


Boškograd! Jer, Boško Petrović je bio taj koji je prvi prepoznao Leonardova vina te ih prvi prodavao u svom zagrebačkom B.P. Clubu. "Boško je uvijek htio pomagati, pogotovo mladima! Kad sam napravio svoje prvo vino, Boško je taman bio u mojoj vinariji. Sjedio je na terasi, u hladovini, na svojem kasnijem stalnom mjestu odakle je mogao nadzirati svačiji dolazak i prolazak, i zatražio upoznati se s onim tko je napravio to vino. Brzo su dotrčali do mene, a ja sam sav zbunjen i preplašen polagano vukao noge na susret sa čovjekom kojeg smo svi obožavali. Došao sam na terasu, pozdravio ga, a on mi je rekao da sjednem. Nije mi bilo svejedno, strepio sam od onoga što ću čuti. Dugo me netremice gledao skrivajući bilo kakvu emociju. Kad je procijenio da me dovoljno dugo izmučio, podignuo je čašu mojega vino i rekao: 'Ovo je odlično'!", priča Leonardo Palčić. PRVI NASADI Te Boškove riječi Leonardo nikada neće zaboraviti. Po vlastitom priznanju, nakon očeve smrti 1999. godine našao se na vje-

trometini, nije htio zapostaviti vinograd, ništa nije znao o proizvodnji vina, ali – bio je ponosan taman toliko da nastavi obiteljsku tradiciju! Razgovarao je s prijateljima koji se razumiju u vino, dobio je bezbroj savjeta, a najviše je zapamtio: "Neprestano kušaj vino i konstantno prati što se događa u bačvama"! Vinograd je bio gotovo povijesna vrijednost. Talijanski proizvođač loznih cijepova Rauscedo je upravo iz njegovog vinograda svojedobno uzimao plemke malvazije. Vinograd je, inače, bio posađen tako što je prvo bila stavljena podloga divlje loze, a tek godinu kasnije "cijepljena" malvazija. Bili su to prvi nasadi malvazije u Novigradu, a vinograd, karakteristično za taj kraj, bio je skoro na obali, more ga je doslovno zapljuskivalo pri malo većem neverinu. Taman kad se obučio biti vigneron, dogodila mu se i druga tragedija. Majka mu se razboljela te je posljednjih pet godina, praktički, boravio više po bolnicama nego po sajmovima i festivalima. Na Vinistri ga nije bilo od 2009. godine, kad je trijumfirao s roséom i merlotom.

"Život mi je posljednjih desetak godina uistinu bio pun osobnih tragedija. Valjda je sad konačno došlo vrijeme da i ja nešto pokažem", priča Leonardo Palčić. NOVI VINOGRADI Ako je suditi po njegovim malvazijama i čudesnom merlotu, Leonardo Palčić itekako ima što za reći na hrvatskoj, a i šire, vinskoj sceni. U Hrvatskoj su se njegova vina donedavno mogla kušati samo na jednome mjestu – u restoranu Marina u Novigradu čiji su vlasnici Marina Gaši i Davor Buršić upravo njegovo vino imenovali "vinom kuće". Kad se iznad Trsta pri spa centru otvarao restoran Avalon, na svečanosti je bilo nazočno više desetaka vinara koji su osobno predstavljali svoja vina koja će se moći piti u tom ugostiteljskom objektu. Bili su tu i Joško Gravner, Aleš Kristančič, Edi Kante..., ali najveća jagma uglavnom mlade publike bila je za Leonardovim merlotom. "Ni sam ne znam pravi razlog zašto je tomu bilo tako. Vjerojatno zato što je taj merlot, koji je četiri godine odležavao u različitim bačvama, uistinu unikatan. On je suh, a u ustima izgleda kao da je sladak. U mirisima dominira vanilija, čokolada, koža... Predivne su mu hlapive kiseline, rađen je na izuzetno niskim sumporima, ima ga samo 2000 boca. Nisam siguran da bi prošao ijednu ozbiljnu i dubinsku analizu, ali uvjeren sam da je savršen", priča Leonardo Palčić. Za malvazije traži da imaju punoću u ustima, drži ih na kvascima do ožujka – bez pretakanja! Najpopularniju istarsku bijelu sortu opisuje kao 'crno vino obučeno u bijelo'! "Sve više se pokazuje, a i ja se trudim osobnim primjerom to dokazati, da malvazija nije vino samo za jednu godinu", priča Leonardo Palčić koji je nedavno došao u posjed novih vinograda te se njegovi nasadi sada prostiru na 14 hektara. Ne hvali se izgledom podruma, ali ni stanjem vinograda. Kaže, sve će doći na svoje. Dosad svojim najvećim uspjehom smatra što je preživio posljednjih pet godina i - vratio kredit.

39


40

Profile for Progressive Croatia

Hrb No 31  

HRB: Hoteli, restorani, barovi

Hrb No 31  

HRB: Hoteli, restorani, barovi

Advertisement