Page 1

130(3&44*7&."(";*/t137*41&$*+"-*;*3"/*Ǝ"401*4;"53(07*/6.+&À07*50.30#0.

GODINA XIII #30+154

ISSN 1331-7865

20 GODINA AGRISTARA Tvrtka Agristar iz Višnjevca kraj Osijeka, najveći hrvatski izvoznik ljekovitog bilja, već 20 godina uspješno djeluje na hrvatskom i inozemnom tržištu. Uz proizvodnju u Višnjevcu, koju su pokrenuli 1995., prije tri su godine otvorili i pogon površine 850 m2 kojim su znatno povećali proizvodne kapacitete. U ozračju velike obljetnice, o daljnjim planovima razgovarali smo s direktorom Tomislavom Kurbanovićem.

Vino & Pršut

HELMUT FENZL predsjednik Uprave, SPAR Hrvatska

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr


10° ZAGREB VINOCOM

27.11.2015. i 28.11.2015.

MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA I KULINARSTVA

INTERNATIONAL FESTIVAL OF WINE AND CULINARY ART


Sadržaj

6

UVODNIK

| 11:2015

18

5

44

TEHNOLOGIJA Internet pametnih stvari

34

VIJESTI IZ ZEMLJE

6

RAZGOVOR S POVODOM

LJUDI I DOGAĐAJI

8

TOMISLAV KURBANOVIĆ, direktor tvrtke Agristar

IZ REGIJE

10

IZ SVIJETA

12

36

DJEČJI KUTAK Čitanje naglas pomaže cjelokupnom razvoju

38

FINANCIJE I POREZI PDV prilikom kupnje/prodaje i izgradnje/održavanja industrijskog pogona

SVE ZA KUĆNE LJUBIMCE 14

LJUDSKI RESURSI Intervju - posljednja fronta

16

TEMA BROJA VINO

18

U FOKUSU PREHRANA PRŠUT

24

Stižu oposumi - novi ljubimci doslovno lete s polica FMCG PLUS Čak 93% Hrvata posjeduje barem jednu karticu

Ogledni primjeri malih trgovina u regiji i svijetu

44

PROGRESSIVE KOŠARICA

46

PROFIL

HELMUT FENZL / SPAR HRVATSKA

MIRANDA MLADIN / HENKEL 26

U FOKUSU NEPREHRANA NJEGA USANA

42

SHOP FITTING

INTERVJU MJESECA predsjednik Uprave

40

voditeljica marketinga za Adria regiju

48

PROMOCIJE

50

30

progressive |

11:2015

3


V I Š E

O D

Č A S O P I S A


Uvodnik

| 11:2015

Urednice

U blagdanskom ozračju…

Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428 Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278

Suradnici Ina Blagojević Rogošić, ZOO ekspert Helena Folnegović, Nielsen Božica Habajec Ivičić, Nielsen Jelena Jakšić, Ipsos Puls Darko Pavić, Service Plus Group Matej Pavlić, Tecumviva d.o.o. Ana Ramić, Hendal Petra Raše, Metro Cash & Carry Gordan Rotkvić, Crowe Horwath

Prodaja/marketing Progressive prodaja@crier.hr 01/ 4854 278

Izvršna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Grafička priprema Progressive

Group manager John Whitbread john@crier.co.uk

Tisak: Gospodarska 9, Sveta Nedelja

ISSN 1331-7865 Progressive magazin izlazi jednom mjesečno i besplatan je za ciljnu skupinu (trgovine, proizvođače, distributere, uvoznike i iz voznike robe široke potrošnje) u Hr vatskoj. Izdavač zadržava pravo da odredi ciljanu skupinu čitatelja. Za članke, slike i oblikovanja objavljena u ovom časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reproduciranje, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elek troničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

cmg media solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

U

tijeku su velike pripreme za blagdansku 'potrošačku groznicu'! Savjesni trgovci, svjesni da je na pomolu vrijeme darivanja i pojačane potrošnje, pripremaju precizno biranu ponudu. Oni uspješniji samo za vrijeme blagdana ostvare i do 40% svoga godišnjeg prihoda! Upravo zato su za njih blagdani najvažnije doba godine. A pripreme zahtijevaju mnogo truda: osim bogatog izbora proizvoda koje je, u ozračju blagdana, moguće pronaći u supermarketima i trgovačkim centrima, osim najbolje ponude prehrambenih proizvoda i pića, proizvođači i trgovci imaju priliku kroz svoje premium linije kupcima predočiti i sam sukus vlastite poslovne filozofije. Kako bismo dodatno promovirali proizvođače i trgovce, ali i njima predočili navike i sklonosti kupaca kada su u pitanju najkvalitetniji proizvodi, u sklopu Progressiva i ove godine ususret blagdanima objavljujemo specijalni prilog Premium proizvodi u kojem analiziramo koje kategorije premium proizvoda potrošači najčešće kupuju i u kakvom formatu trgovina, koliko su novca spremni odvojiti za kvalitetu te koje su im karakteristike premium kategorije proizvoda važne kako bi se za njih odlučili... Blagdansko je doba rezervirano i za veselje koje je, kao dodatnu vrijednost, važno ponuditi i u trgovini: popustima, nagradnim igrama, poklonima, luksuznim pakiranjima… S obzirom da će u studenome, a naročito u prosincu, povećanu osobnu potrošnju zamijeniti tanak novčanik u siječnju, mudro bi bilo kupcima dati dodatni poticaj da vam se vrate i kad pojačana potrošnja zamre. Mogli biste to postići npr. karticama s popustom: za određeni iznos koji kod vas ostvare u prosincu, ponudite kupcima određeni gratis u siječnju. Kvaliteta usluge i ponude važna je tijekom cijele godine, stoga – pokažite kupcima da o njima vodite računa i nakon 'prazničkog ludila'!

Kako bismo dodatno promovirali proizvođače i trgovce, ali i njima predočili navike i sklonosti kupaca kada su u pitanju najkvalitetniji proizvodi, u sklopu Progressiva i ove godine ususret blagdanima objavljujemo specijalni prilog Premium proizvodi…

Marija Kosor marija.k@crier.hr

progressive |

11:2015

5


VIJESTI

Iz zemlje Rast prodaje i neto dobiti Atlantic Grupe

Zvijezda i Agrolaguna - bespovratno financiranje dijela ulaganja

Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvarila prihode od prodaje od 4 milijarde kuna, što u odnosu na isto razdoblje 2014. predstavlja rast od 4,8 posto. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 341,1 milijuna kuna i manja je za 9,9 posto, najviše uslijed rasta cijena sirovina i nepovoljnog kretanja tečaja stranih valuta, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 228,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 9 posto. Od važnih poslovnih događaja u prvih devet mjeseci ističe se nova organizacija distribucijskog poslovanja kroz dvije glavne zone, Zonu Istok i Zonu Zapad, nastavno na proces intenzivne internacionalizacije i jačanje distribucijskih funkcija izvan regije, što se očituje i kroz osnivanje vlastitih distribucijskih kompanija u Austriji i Njemačkoj. S radom je počela i novoizgrađena tvornica energetskih pločica iz asortimana sportske prehrane u Novoj Gradiški, u koju je uloženo 100 milijuna kuna.

Za investicije Zvijezde i Agrolagune osigurano je bespovratno financiranje dijela ulaganja iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sveukupnog iznosa od 17,7 milijuna kuna. Za projekte obje kompanije odobrena je maksimalna potpora u visini 50% investicije, a kada se tome pribroji potpora iz istog EAFRD odobrena Vupiku u rujnu, ukupni odobreni iznos sredstava za sufinanciranje je 25,3 milijuna kuna, a ukupni iznos investicijskih projekata ove tri Agrokorove kompanije iznosi gotovo 45 milijuna kuna. Agrolaguni je dodijeljen iznos od 3.151.094,46 kn za izgradnju novog pročistača i opremanje uljare. Zvijezda će sredstva uložiti u nabavu novih strojeva za pakiranje tvrdih i mazivih margarina, kao i modernizaciju sustava ledene vode što će omogućiti smanjenje gubitaka energije korištenjem novih izolacijskih materijala i suvremenije opreme.

Ledo pokrenuo webshop za poslovne korisnike

Exquisit – nova premium marka Kauflanda Exquisit proizvodi trgovačkog lanca Kaufland izrađeni su prema najvišim standardima kvalitete - kao rezultat predanog rada vrhunskih stručnjaka, koji su isprobavali brojne uzorke i specijalitete iz Francuske, Švicarske, Belgije i Austrije te ih dodatno razvijali dok nisu postigli savršen okus. Raznolik asortiman s više od 100 proizvoda čine ukusna predjela, posebne suhomesnate i sirne delicije, vrhunski mesni proizvodi, slasni deserti i slatkiši, hrskave grickalice… A kako bi Exquisit proizvode dodatno približio svojim kupcima, Kaufland je pripremio i besplatnu brošuru s ukusnim receptima za blagdansko vrijeme, koja je dostupna u Kauflandovim poslovnicama ili na internetskoj stranici trgovačkog lanca. 6 progressive |

11: 2015

Tvrtka Ledo predstavila je novu uslugu - webshop namijenjen svojim poslovnim korisnicima kako bi im omogućio sveobuhvatan uvid u svoju ponudu te jednostavnije i brže naručivanje proizvoda, kao i veću fleksibilnost dostave proizvoda u skladu s potrebama korisnika. „Ledo pridaje veliku važnost svojim poslovnim korisnicima. Stoga kontinuirano poduzimamo aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje kvalitete naše usluge ovom korisničkom segmentu i približavanje našeg poslovanja njihovim potrebama. U skladu s time, prije godinu dana smo pokrenuli newsletter za poslovne korisnike iz HoReCa kanala koji je izvrsno prihvaćen. Istraživanjem navika i potreba naših kupaca iz poslovnog segmenta saznali smo i da bi čak 60 posto njih željelo online kupovati Ledove proizvode. Upravo stoga im od sada nudimo mogućnost kupovine putem našeg webshopa, uvjereni da će prepoznati sve prednosti ovog načina kupovine i koristiti ih na obostrano zadovoljstvo“, izjavio je Hrvoje Kraljević, predsjednik Uprave Ledo d.o.o.

IKEA Hrvatska ostvarila 535,9 mil kn prometa IKEA Hrvatska ostvarila je 535,9 milijuna kuna prometa u prvoj godini rada. Od ukupnog prometa, robna kuća je ostvarila 508,1 milijun kuna, a IKEA FOOD (Restoran i Bistro, Cafe i Trgovina švedske hrane) 27,8 milijuna kuna. Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA Hrvatska najavio je planove o pokretanju online prodaje za asortiman robne kuće IKEA Zagreb do kraja poslovne godine 2016. te mogućnost širenja na području Hrvatske kroz inovativne koncepte u maloprodaji. „U prvoj godini rada robne kuće posjetilo nas je gotovo 2 milijuna posjetitelja, ostvarili smo izvrsne prodajne rezultate i saznali puno o hrvatskim kupcima. Nastavit ćemo razvijati i prilagođavati ponudu i uslugu na zadovoljstvo naših posjetitelja, s posebnim fokusom na razvoj online kanala prodaje, kako bi IKEA proizvodi u Hrvatskoj bili dostupni što većem broju ljudi“, izjavio je Vanoverbeke, koji je od rujna ove godine novi direktor tvrtke IKEA Hrvatska te regionalni direktor IKEA South East Europe (SEE).


| 11:2015 Henkel ostvario snažan rast prodaje i dobiti u trećem kvartalu „Unatoč kontinuirano izazovnom tržišnom okruženju, tvrtka Henkel ostvarila je snažnu izvedbu u trećem kvartalu. Značajno smo povećali prodaju za 8,4% na 4,590 milijardi eura dok je dobit povećana za 12,3% na 778 milijuna eura u svim poslovnim sektorima. Organska je prodaja na tržištima u razvoju bila snažna i ponovno je iznadprosječno doprinjela ukupnom rastu. Pozitivni pokazatelji na razvijenim tržištima bili su posebice podržani dobrom izvedbom u Sjevernoj Americi. Već je treće uzastopno tromjesečje na tom području naše poslovanje u porastu," izjavio je Kasper Rorsted, glavni izvršni direktor tvrtke Henkel. Prilagođena operativna dobit i prilagođena EBIT marža dosegli su u trećem kvartalu rekordne razine, a svi su poslovni sektori izvijestili o višem prilagođenom EBIT-u i prilagođenoj EBIT marži u odnosu na prethodnu godinu.

dm potvrdio vodeću poziciju Poslovni rezultati dm-a potvrdili su vodeću poziciju na tržištu drogerijskih proizvoda. U poslovnoj godini 2014./2015. dm je u Hrvatskoj ostvario 1,964 milijardi kuna prometa, a udio dm-a na ukupnom tržištu drogerijskih proizvoda dosegnuo je 26,78 posto. „dm je i dalje lider na tržištu drogerijskih proizvoda. U modernizaciju i kvalitativno širenje naše prodajne mreže, koja broji 154 prodavaonice, investirali smo 31,8 milijuna kuna“, istaknuo je Mirko Mrakužić, direktor dm-a. Godišnje istraživanje agencije Ipsos Puls (N=500, listopad 2015.) pokazalo je kako građani u dm-u najčešće i najradije kupuju kozmetičke proizvode. Proizvode dm robne marke redovito ili povremeno kupuje 88 posto ispitanika, a 63 posto lojalnih ispitanika navodi izvrsnu cijenu i kvalitetu robne marke kao razlog lojalnosti dm-u. Istraživanje je također pokazalo kako građani dm percipiraju kao uglednu tvrtku koja nudi ugodno i povoljno iskustvo kupovine. U poslovnoj godini 2015./2016., u kojoj će obilježiti 20 godina poslovanja u Hrvatskoj, dm će investirati 50 milijuna kuna te broj prodavaonica povećati na 160.

Belje otpremilo prvu pošiljku ABC sira u Južnu Koreju Belje je otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje, a izvoz je realiziran u sklopu dogovora o poslovnoj suradnji Belja sa Lotte Co., Ltd. postignutom na sajmu hrane i pića Seoul Food 2015. Ova multinacionalna korporacija osmi je najveći poslovni konglomerat u Južnoj Koreji s osnovnim djelatnostima u proizvodnji hrane i trgovini i 60 tvrtki koje posluju u više od 15 zemalja i zapošljavaju 60.000 zaposlenika. Južnokorejski partneri koji su se odlučili za uvoz i plasman ABC sira na police svojeg trgovačkog lanca bili su oduševljeni svježim i prirodnim okusom ABC sira koji se proizvodi od samo tri sastojka - mlijeka, vrhnja i soli. Od ukupne proizvodnje ABC sira čak 52% odlazi na izvozna tržišta, među kojima su i arapske zemlje u koje je dosad izvezeno 100 tona ABC sira. ABC svježi krem sir ove godine obilježava 35 godina tradicije proizvodnje.

Otvoren novi Super Konzum u Kukuljanovu U sklopu trgovačkog centra Pevec na Kukuljanovu otvorena je nova Super Konzum prodavaonica. Na više od 2.600 m2 prodajnog prostora kupcima je na raspolaganju bogati asortiman od 20.000 različitih prehrambenih i neprehrambenih artikala, a prodavaonica je uređena prema najmodernijim standardima u trgovini. Otvorenjem novog Super Konzuma, otvorena su i nova radna mjesta te je zaposleno 60 novih zaposlenika koji će se pobrinuti za kvalitetnu i ljubaznu uslugu za sve kupce. Super Konzum na Kukuljanovu, koji broji 60 novozaposlenih, nudi odjele svježeg voća i povrća uz veliki izbor proizvoda iz ekološkog uzgoja, mesnice s bogatom ponudom svježeg mesa, a kupcima je na raspolaganju i posebno uređen odjel ribarnice s bogatim izborom svježe ribe s naglaskom na ribu otkupljenu od domaćih ribara.

Grupa Podravka ostvarila 131 mil kn neto dobiti Glavno obilježje rezultata poslovanja Grupe Podravka za prvih devet mjeseci tekuće godine jest nastavak pozitivnih trendova na gotovo svim razinama poslovanja. Tako neto dobit Grupe za navedeno razdoblje iznosi 131 milijun kuna, što predstavlja značajan rast od čak 60 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, kada je neto dobit iznosila 82 milijuna kuna. „Ova godina, po svemu sudeći, bit će godina za pamćenje. Vrlo kvalitetan dosadašnji rezultat, provedena dokapitalizacija, realizirana akvizicija, gradnja tvornica, otvaranje novih tržišta. Objavljeni rezultati pokazuju da smo značajno bolji nego prošle i ranijih godina. Neto dobit nam je porasla za 60 posto, a prodaja, unatoč snažnom negativnom utjecaju tečajnih razlika, za jedan posto. Spomenut ću samo da nam je ruska rublja umanjila rezultat za gotovo 40 milijuna kuna“, istaknuo je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

progressive |

11:2015

7


VIJESTI

Ljudi i događaji Sponzorstvo Konzuma i KK Cedevita Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma i Mladen Veber, predsjednik Košarkaškog kluba Cedevita, potpisali su Ugovor o sponzorstvu kojim je Konzum, vodeći hrvatski maloprodajni lanac, postao novi sponzor Košarkaškog kluba Cedevita koji je aktualni hrvatski košarkaški prvak. Košarkaši KK Cedevita su u novu sezonu krenuli u dresovima s logotipom Konzuma, a Konzum će se kao sponzor isticati i u dvorani KK Cedevita. „Sponzoriranje i podrška razvoju hrvatskog sporta važan je dio društveno odgovornih aktivnosti Konzuma. Konzum podupire mnoge hrvatske sportske saveze i klubove, kao i sportske događaje, a iznimno nam je zadovoljstvo što kao sponzor možemo podržati i Košarkaški klub Cedevita“, izjavio je Knez.

Ponekad djeci treba reći ne! „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“ naziv je kampanje koju vodeće članice Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore pokreću u partnerstvu s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske. Glavni je cilj kampanje, koja će trajati do 15. prosinca ove godine, podizanje svijesti o nužnosti poštovanja i provedbe zakona kojim je zabranjena konzumacija i prodaja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina. Tina Puhalo Grladinović predstavila je samu kampanju te na početku istaknula: „Iskustva s terena i rezultati istraživanja pokazali su da mladi ljudi, iako zakon to ne dopušta, zloupotrebljavaju alkohol zato što imaju tu mogućnost, tj. zato što se dosljedno ne provodi zakon kojim je zabranjena prodaja alkohola maloljetnicima. Glavni cilj naše zajedničke kampanje je podizanje svijesti svih članova našeg društva o dosljednom provođenju zakona kojim je zabranjena i kažnjiva prodaja i posluživanje alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina“, poručila je Tina Puhalo Grladinović, predsjednica PR odbora Grupacije proizvođača piva, slada

Završen ciklus Futura A edukacijskih akademija Završena je zadnja u nizu ovogodišnjih edukacija u sklopu Agrokorove Futura A akademije u kojima je samo u 2015. godini sudjelovalo 130 sudionika iz svih kompanija Agrokor koncerna. Futura A, program Agrokor akademije, edukacijski je program s najdužom tradicijom u Koncernu, namijenjen odabranim, mladim i visoko obrazovanim zaposlenicima Koncerna iz cijele regije, s dodatnim ciljem upoznavanja korporativne organizacije, poslovanja i kulture. Dosad je održano 29 Futura A akademija, koje je prošlo više od 1.000 perspektivnih mladih zaposlenika, od kojih mnogi danas zauzimaju vodeće i značajne pozicije unutar Koncerna. Čak 95,4% polaznika Future ostalo je u Koncernu i napredovalo, a od njih je 56,3% zauzelo značajna mjesta u menadžmentu Koncerna.

Podravki marketinška nagrada W3 Podravkino poduzeće iz Sydneya osmislilo je marketinšku kampanju koja je postigla impresivne rezultate, a osvojila je i prestižno drugo (srebrno) mjesto na W³ Awards natjecanju u kategoriji hrane i pića. U suradnji s marketinškom agencijom Adcorp, Podravkino poduzeće osmislilo je vrlo zanimljivu marketinšku kampanju za razne komunikacijske platforme bazirane na online marketingu, promovirajući tako širok spektar Vegetinih proizvoda na australskom tržištu. Kampanja usmjerena na pružanje inovativnih kulinarskih iskustava stanovnicima Australije, kombinira najbolje što nudi moderna digitalna komunikacija, a sve je začinjeno kreativnim idejama australskog tima. U kampanju su tako uključene multimedijalna web stranica, video recepti brand ambasadora Dana Parisa, niz digitalnih bannera te strategija za društvene mreže, fokusirana prije svega na Facebook.

Billa u nagradnoj igri poklonila Mercedes-Benz Katica Požega iz Zagreba osvojila je automobil Mercedes-Benz A 180 CDI, glavnu nagradu velike nagradne igre BILLA 16 godina svježa. Tijekom rujna i listopada u nagradnoj igri za 16. rođendan Bille kupci su osvojili 28 dnevnih nagrada u ukupnom iznosu od 56.000 kn na American Express potrošačkoj kartici, a svi 8 progressive |

11: 2015

koji su poslali SMS za dnevnu nagradu dobili su i mogućnost osvajanja glavne nagrade – automobila Mercedes-Benz A 180 CDI. Sretnoj dobitnici je ključeve automobila na prigodnoj ceremoniji ispred Billa supermarketa u Riječkoj ulici uručio Član Uprave Bille d.o.o., Nenad Budimir.


| 11:2015 Uspješni rezultati projekata Belja Na lokaciji Mitrovac, na kojoj se nalazi i jedan od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u poljoprivredu vrijedan 220 milijuna kuna, predstavljena je jesenska sjetva s kojom započinje proces sljedivosti na ratarskim površinama Belja. Sljedivost se nastavlja na vlastitu tvornicu stočne hrane te 26 farmi na kojima se proizvodi domaće mlijeko, tovna junad i tovljenici. Upravo domaće sirovine iz vlastitih resursa omogućuju visoku kvalitetu ABC svježeg krem sira i suhomesnatih proizvoda te vina koja nastaju isključivo od grožđa iz beljskih vinograda. Posebnu vrijednost domaćim autentičnim proizvodima daju oznake zaštite kakvu je dobio Baranjski kulen, istaknula je Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora: „Oznaka zaštite zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije jamči potrošačima autentičnost i specifičnost proizvoda, a u isto vrijeme značajno promovira regiju iz koje proizvodi dolaze jer zaštićeni proizvodi uvijek u svom imenu nose naziv regije iz koje dolaze.“

Novi ojačani menadžerski timovi u Agrokoru

Neretvanske mandarine za Karlovačko Leđero Natur Radler

U skladu s novim trendovima u razvoju svojih kompanija, čije će se poslovanje u budućnosti sve više odvijati u virtualnom okruženju, kao i promjenama na tržištu, a na osnovi analize novih poslovnih zadataka i profila svojih vodećih kadrova, Agrokor je odlučio dodatno ojačati upravljačke timove izmjenama unutar menadžerske postave. Tako će od 1. prosinca sadašnji direktor Tiska Dražen Kocijan preuzeti funkciju direktora društva Velpro-centar d.o.o., čiji se budući godišnji prihod procjenjuje na oko 4,5 milijarde kuna, a na njegovo dosadašnje mjesto direktora Tiska dolazi Hrvoje Kraljević, donedavni predsjednik Uprave Leda. Poziciju predsjednika Uprave Leda preuzima Dario Vrabec, koji je dosada radio na poziciji direktora marketinga i razvoja u toj kompaniji. Sadašnji predsjednik Uprave Agrokor trgovine Ivica Tomljenović preuzima funkciju izvršnog direktora centralne nabave u Agrokoru, a na njegovo mjesto, s menadžerske pozicije u Agrokor trgovini, dolazi Robert Jurišić.

Branjem mandarina u dolini Neretve, kompanija Heineken Hrvatska obilježila je početak korištenja neretvanskih mandarina za proizvodnju koncentriranog voćnog soka za Karlovačko Leđero Natur Radler. U akciji branja sudjelovali su članovi menadžmenta i zaposlenici te predstavnici tvrtke za otkup svježeg voća i povrća Vagros, koja je partner projekta. „Berbom mandarina u dolini Neretve simbolično obilježavamo važan trenutak u dugoročnom projektu kojim želimo osigurati korištenje neretvanskih mandarina za Karlovačko Leđero Natur Radler. Ovo je dio šire inicijative korištenja domaćih sirovina – naše Karlovačko napravljeno je od hrvatskog ječma, pokrenuli smo suradnju s domaćim uzgajivačima limuna, a sada smo korak bliže tome da za naš Radler s okusom mandarine koristimo neretvanske mandarine“, rekla je Branka Slaveska, predsjednica Uprave Heineken Hrvatska.

Take me home slavi drugi rođendan Take me home - Croatian design shop, omiljena poklon galerija ljubitelja hrvatskog dizajna i kreativnih proizvoda sa zagrebačkom adresom, ovog studenoga slavi drugi rođendan. Nastao iz ideje da se na jednom mjestu okupe kvalitetni proizvodi hrvatskih kreativaca, Take me home ove godine bilježi mnogo poslovnih uspjeha, no najveći je svakako taj, ističe Ranka Grgić Posavec, vlasnica trgovine, što je u ovakvoj ekonomskoj situaciji uspio dočekati drugi rođendan i održati se potpuno samostalno, bez ikakve financijske pomoći. Take me home je u članku New York Timesa naveden kao jedna od pet najzanimljivijih zagrebačkih trgovina s lokalnim proizvodima, a nedavno su je preporučili i britanski Sunday Times te australski Financial Review. Predstavljena je i u sklopu turističke emisije o Zagrebu na japanskoj televiziji te uvrštena u čak tri različita japanska shopping vodiča.

Interaktivna Vegeta web stranica Podravka je predstavila novu, modernu i bogatu web stranicu svog najistaknutijeg brenda. Brend koji je prepoznatljiv diljem svijeta te nosi brojne nagrade za iznimnu kvalitetu, svojim se potrošačima predstavio kroz moderan, suvremen, razigran dizajn i koncept te se svojom izvedbom može mjeriti s hrvatskim, ali i najvećim uspješnim svjetskim brendovima. „Cilj Vegete je potaknuti inspiraciju, igranje i zabavan pristup kuhanju i provođenju vremena u kuhinji. Zato je i nova internetska stranica napravljena kao sveobuhvatna kulinarska platforma s novim, inovativnim konceptima, kao što je Mood Food. Vegeta s novim webom i novim pristupom prati želje i potrebe mlađih potrošača“, rekla je Marinka Akrap, direktorica sektora Korporativnih i marketinških komunikacija Podravke.

progressive |

11:2015

9


VIJESTI

Iz regije X5 odobrio sporazum između Pyaterochke i Tele2 Ruski trgovac X5 odobrio je sporazum između svoje Pyaterochka podružnice i telekom operatera Tele, potpisan na forumu u Moskvi. Tele2, europski komunikacijski operater, otvorit će više od 1.000 brendiranih prodajnih mjesta u Moskovskoj regiji do kraja godine. Sljedeće godine, X5 i Tele2 će raspravljati i o mogućnostima suradnje u drugim regijama širom Rusije. Tele2 prodajna mjesta će biti locirana u blizini blagajni, izvan šoping zone u Pyaterochka trgovinama i poslovat će kroz telekom prodavaonice punog obujma, ali i kroz manje formate uslužnih pultova i tezgi. X5 trenutno broji 6.512 prodavaonica i ima vodeću tržišnu poziciju u Moskvi i Petrogradu, a značajno je prisutna u europskom dijelu Rusije.

Interbrands od GSK-a preuzima Europharm Interbrands Marketing & Distribution (Interbrands) je potpisao sporazum o akviziciji Europharm holdinga od Glaxo Smith Kline Grupe (GSK). Transakcija čeka potvrdu Rumunjske komisije za zaštitu konkurencije i Rumunjskog vijeća za konkurentnost. Dok se ne osiguraju ova odobrenja, Europharm će nastaviti poslovati kao dio GSK grupe. Europharm je jedna od najvažnijih lokalnih kompanija za distribuciju lijekova i aktivna je u Rumunjskoj od 1994. godine.

Smanjenje PDV-a u Slovačkoj od početka 2016. Slovačka će smanjiti PDV od prvog siječnja 2016. Potpisan je Memorandum o dvojnim cijenama robe u prodavaonicama, koji na snagu stupa 31. prosinca 2015. Memorandum je odobrio slovački premijer, kao i predstavnici farmera, proizvođača hrane i trgovaca. Počevši od siječnja 2016., PDV na kruh, mlijeko, meso i ribu smanjit će se sa 20% na 10%. Cijene hrane snizit će se za više od 8%. Dvojne cijene na etiketama će pokazivati iznose prije i nakon redukcije PDV-a. Ovaj sistem će biti korišten do lipnja 2016. Cilj smanjenja PDV-a je podrška i ohrabrenje lokalnih proizvođača.

10 progressive |

11: 2015

Lidl investira 800 milijuna forinti u modernizaciju odlaganja otpada Njemački lanac Lidl investira 800 milijuna forinti u modernizaciju procesa za odlaganje otpada u svojim trgovinama u Mađarskoj, kako bi osigurao da se 95% otpada može ponovno koristiti, prenosi novinska agencija MTI. Kroz ovu investiciju Lidl očekuje da će smanjiti količinu prikupljenog kompresiranog otpada na samo četvrtinu od dosadašnje. Kompanija je modernizirala strojeve za upravljanje otpadom u 79 mađarskih prodavaonica Lidla, a sve 164 lokacije proći će kroz isti proces modernizacije do kraja 2016. financijske godine. Lidl u Mađarskoj posluje od 2004. i trenutno zapošljava skoro 4.000 ljudi. Kompanija je zabilježila profit od 8,2 milijarde forinti (nakon odbijanja taksi), kao i prihod od neto prodaje od 261,5 milijardi forinti u 2014., prenosi MTI.

Metro u Srbiji širi ponudu organskog voća i povrća Metro je u Srbiji uveo asortiman organskog voća i povrća u dvije svoje trgovine u Beogradu. Riječ je o povrću bugarskog dobavljača Gimel - cherry rajčici, zelenoj paprici, krastavcu, rajčici, mrkvi, bijelom luku, đumbiru i tikvicama. Potrošači također mogu kupiti organsko voće, kao što su naranče, limun, kivi, grejpfrut i kruške. Gimel JSC korporacija, sa sjedištem u Sofiji, dobro je poznata u regiji i širom Europe po svojoj organskoj proizvodnji, dokazanoj kvaliteti i jasnom porijeklu proizvoda. Sa svoje strane, Metro Cash & Carry Srbija također radi dodatne provjere kako bi garantirao standarde i kvalitetu ovih proizvoda.

Auchan se u Rusiji suočava s novim regulacijama Auchanu je naloženo da prestane s prodajom robe na veliko i nepakirane hrane u Rusiji. Naredba Komisije za zaštitu konkurencije Rospotrebnadzor odnosi se na različite proizvode, od čaja do konditorskih proizvoda i suhe hrane. Auchan već dugo ima police s ovakvim proizvodima u diskontnim trgovinama i veleprodajnim centrima, naročito u svojim hipermarketima u Francuskoj. Popularne su jer potrošačima omogućuju kupovinu točno onolike količine proizvoda koju žele, reduciraju otpad i štede novac. Auchan u Rusiji ove godine prolazi kroz teško razdoblje nakon što je morao platiti kaznu od 359.000 eura nakon posjete inspekcije njegovim trgovinama. Auchan će do kraja 2015. otvoriti tri nova hipermarketa, čime će ukupno biti otvoreno osam objekata u ovoj godini. Istim tempom će nastaviti i u 2016., s deset planiranih hipermarketa, podižući nivo investicija za gotovo 20%.


| 11:2015 dm u Srbiji ostvario rast prometa od 18%

Suradnja Delta DMD-a i Unilevera

S porastom bruto prometa u protekloj poslovnoj godini od 18%, na više od 5,8 milijardi dinara, dm drogerie-markt u Srbiji već treću godinu zaredom bilježi izvanredan dvoznamenkasti rast usprkos stagnaciji tržišta. Prodajna mreža pokriva 22 grada u Srbiji sa 62 prodajna objekta. U ovoj poslovnoj godini, kompanija je otvorila 67 radnih mjesta, čime je ukupan broj zaposlenih povećan na 556. Uz ponudu od preko 13.000 proizvoda u asortimanu, dm nudi i širok izbor privatne robne marke na tržištu Srbije, s više od 3.000 proizvoda iz segmenata ljepote, prirodne kozmetike, osobne higijene, proizvoda za domaćinstvo i njegu beba, pa sve do wellness proizvoda, kao i hrane za kućne ljubimce. Poseban segment u asortimanu predstavlja i najveći izbor organske hrane u Srbiji.

Delta DMD i Unilever uspješno su započele suradnju na području distribucije na tržištu Srbije. Od 21. listopada, portfolio DMD-a bogatiji je za prehrambene brendove ovog proizvođača. Rama, Becel, Delma, Lipton i Knorr su brendovi koji su na svjetskom tržištu među liderima u svojim kategorijama. Kompanija Unilever je jedan od tri vodeća svjetska proizvođača u FMCG industriji s tradicijom koja traje od 1930. godine. Njeni prioriteti u poslovanju su jaki brendovi, kvalitetni proizvodi, inovacije i briga o potrošaču.

SPAR u Sloveniji uvodi novi koncept

Internet prodaja Disa

Spar Slovenija je uveo nov, moderan koncept prodavaonica, fokusirajući se na prirodne materijale i boje, a to će postati stalna karakteristika Sparovih trgovina u Sloveniji u budućem razdoblju. Koncept je za sada uveden u dvije nove trgovine: u hipermarket Medvode (investicija od 6 milijuna eura, 1.760 m² prodajnog prostora) i u supermarket u Trzinu (3 milijuna eura, 1.000m² prodajnog prostora). U prednjem dijelu trgovina nalazi se odjel sa svježim proizvodima, uključujući i proizvode lokalnih proizvođača. Tu je također i 'Spar To Go' odjel, s gotovim proizvodima spremnim za konzumaciju. Energetska efikasnost predstavlja važan dio novog koncepta, a uključuje upotrebu štedljive LED rasvjete i efikasnih 'HybridCool System' rashladnih tehnika koje koriste ugljični dioksid i 134A. Sav prostor opremljen je isključivo LED rasvjetom.

Dis od studenoga svojim potrošačima nudi mogućnost naručivanja robe preko interneta. "Nakon pažljive analize potreba naših kupaca pokrenuli smo aplikaciju kojoj je cilj olakšati i pojednostaviti proces kupovine. Sve što kupac treba napraviti je da putem mobilne aplikacije ili web stranice naruči željene artikle, označi okvirno vrijeme kada će doći po narudžbu, dođe u Dis te plati i preuzme svoju robu", kažu iz ove kompanije i dodaju da na ovaj način potrošač štedi vrijeme i novac, ujedno se oslobađajući obaveze čekanja kod kuće da mu netko donese robu, što je česta praksa kod drugih internet prodavaonica.

Prvi lanac Auchan convenience trgovina u Rusiji Francuski trgovac Auchan počeo je razvoj svog prvog convenience trgovačkog lanca u Rusiji, kao dio svoje strategije širenja u zemlj. Auchan je već otvorio četiri convenience prodavaonice u Moskvi pod nazivom Kazhdy Den (Svaki dan), rekao je za Vedomosti direktor ruskog Auchana Wilhelm Hubner, dodajući da će proizvodi Auchanove trgovačke marke činiti polovicu asortimana. Hubner nije precizirao koliko trgovina tvrtka planira otvoriti u budućnosti, rekavši da Auchan trenutno testira novi format. Auchan je do sada u Rusiji bio prisutan samo kroz hipermarkete, iako još jedna od podružnica Auchan Grupe, Atak, već razvija još jedan lanac convenience trgovina, izvještava Vedomosti.

Intermarche se u Poljskoj masovno širi do 2020. Intermarche je objavio plan otvaranja 500 novih trgovina u Poljskoj do 2020. i implementiranje novog koncepta trgovina. Novi koncept naglašava značaj svježe i hrane za ponijeti, bio proizvoda i odjela s vinima. Također, posebna pažnja posvećena je ponudi peciva i kolača, kobasica i mesa iz vlastite pušnice, kao i odjela sa svježim proizvodima. Trgovac je novi koncept isprobao u četiri svoje trgo-

vine u Poznanu, Zielonoj Gori, Kluczborku i Miedzychodu. Novi koncept je povećao prodaju za 5,2%, a do sada je implementiran u još četiri trgovine. Trgovac je od rujna otvorio i tri drive objekta s asortimanom od 7.500 SKU-ova. Intermarche Poljska posluje kroz 224 Intermarche trgovine, 57 benzinskih stanica, 116 Bricomarche prodavaonica i ima 270 franšiznih partnera. progressive |

11:2015

11


VIJESTI

Iz svijeta Heinekenova prodaja u trećem kvartalu nadmašila očekivanja analitičara Heineken NV je priopćio da je u trećem kvartalu postigao rast prodaje koji je nadmašio očekivanja analitičara, s obzirom na to da je lijepo vrijeme u Europi potaknulo potrošače da kupe više piva. Prihod se povećao za 7,5%, kazali su iz kompanije, dok su analitičari predviđali rast od 3,9%. Također, kompanija je ostvarila količinski rast od 5,4%, a predviđanja analitičara su iznosila 2,6% na konsolidiranoj bazi, ne računajući efekte akvizicija i promjene tečaja. Očekujemo da ćemo nastaviti s pozitivnim rastom, kazao je CEO JeanFrancois van Boxmeer. Nakon što su se Anheuser-Busch InBev NV i SABMiller Plc, dva najveća proizvođača piva, odlučila da udruže snage u spajanju vrijednom 106 milijardi dolara, Heineken se konsolidira i nedavno je kupio 50% udjela u Lagunitasu, proizvođaču zanatskog piva iz Kalifornije. Heinekenove dionice su skočile za 36% ove godine, dok su dionice AB InBeva doživjele rast od 13%, a

Auchan investira milijardu eura u hipermarkete Auchan planira investirati jednu milijardu eura u svoje francuske hipermarkete između 2015. i 2017. godine, otkrio je predsjedavajući Vianney Mulliez. Mulliez je komentirao i otvaranje posljednjeg Auchanovog hipermarketa, prodavaonice nove generacije u Meauxu, sjeveroistočno od Pariza. Investicija, koja je za 50% veća nego što je prethodno bilo predviđeno, prije svega će biti iskorištena za renoviranje već postojećih trgovina. Hipermarket na 12.000m² u Meauxu otvoren je pod bannerom Auchan.fr, kako bi istaknuo multikanalni fokus ovog trgovca. Na terminalima potrošači mogu naručiti proizvode kojih nema u trgovini, dostupan je besplatan wifi, kao i digitalne oznake. Niže razine polica i krajevi gondola rezervirani su za proizvode na koje potrošači najčešće zaboravljaju, prije nego za proizvode na promocijama.

12 progressive |

11: 2015

Produžen rok za preuzimanje SABMillera Pivovara SABMiller Plc je produžila rok u kojem joj Anheuser-Busch InBev treba poslati formalnu ponudu od 100 milijardi dolara za preuzimanje za jedan tjedan, a kako bi se finalizirala podrška dioničara za ovaj posao. Nadležno Vijeće za preuzimanje već je odobrilo nekoliko produljenja rokova otkako su AB InBev i SABMiller 13. listopada objavili da su postigli preliminarni dogovor o preuzimanju. Od tada je AB InBev završio due diligence svoje ‘mete’, potvrdio uvjete svoje predložene ponude i pregovarao s objektima koji će financirati preuzimanje u kratkom roku. Dvije kompanije su napravile dobar napredak u dogovaranju uvjeta, ali im je potreban dodatni tjedan da završe razgovore i zadovolje preduvjete. AB InBev nudi 44 funte za dionicu SABMillera. Preuzimanje, koje trenutno vrijedi 107 milijardi dolara, stvorit će kolosalnu pivovaru koja će proizvoditi trećinu svih piva i biti najveća britanska kompanija te četvrta po veličini u ukupnom poretku korporativne povijesti.

Carrefour otvorio prvu aerodromsku trgovinu Carrefour je otvorio svoju prvu convenience Carrefour City prodavaonicu na francuskom aerodromu Paris-Orly. Trgovina od 200 kvadrata je otvorena u partnerstvu s Aéroports de Parisom, a nalazi se u dijelu za odlaske. Sa skoro 3.000 artikala i radnim vremenom 06:00 - 22:00 sedam dana tjedno, namijenjena je putnicima, posjetiocima i zaposlenima na aerodromu. Asortiman uključuje PL liniju Reflets de France, kao i brendirane proizvode, svježe proizvode, hladne i tople 'zalogaje' i obroke spremne za kuhanje. Convenience formati igraju ključnu ulogu za Carrefour u Francuskoj, koja je jedna od tri zemlje koje se nalaze u srcu njegove strategije multi-formatske ekspanzije.

Online prodaja vina doseći će 10 milijardi dolara u 2020. Online prodaja vina mogla bi rasti gotovo 12% godišnje u naredne 4 godine, navode analitičari Rabobanka. To znači da bi online trgovina vina trebala rasti sa današnjih 6 milijardi dolara do 10 milijardi dolara godišnje u 2020. Nizozemski Rabobank kaže da je online prodaja vina u prvom kvartalu u Velikoj Britaniji porasla za 11% dok je ukupna prodaja vina rasla samo 3,5%. Prethodna studija je također potvrdila da je online prodaja vina u svijetu porasla 700% od 2006. godine. U studiji se zaključuje da online prodaja raste uglavnom zahvaljujući promjeni ponašanja potrošača: sadašnji naraštaji piju više vina i više kupuju proizvode online. Analitičari upozoravaju da prodavači vina moraju učiniti više nego jednostavno biti prisutni na internetu kako bi zapravo generirali online prodaju: oni će morati ulagati da bi bili uspješniji. Jedan od načina je korištenje društvenih medija, ali i nuđenje potrošačima nekoliko usluga kako bi im olakšali izbor savršenog vina.


| 11:2015 Carlsberg širi asortiman proizvoda za brijanje Carlsberg je proširio svoju ponudu s novom, ograničenom linijom 'Beer'd Beauty', od koje će ostvareni prihodi ići u Zakladu Movember. Nova serija se sastoji od gela za brijanje i kreme poslije brijanja, a razvijena je zajedno sa znanstvenicima iz Carlsbergovog laboratorija u Danskoj. Svaki proizvod sadrži 200 ml liofilizirane pive u prahu, za koju iz Carlsberga poručuju "da je utvrđeno kako sadrži antioksidanse, prirodna ulja i antibakterijske kiseline – koje su savršene za održavanje dlaka na licu u izvanrednom stanju tijekom zimskih mjeseci". Kako bi obilježili lansiranje, Carlsberg se udružio s Ted’s Grooming Room organizirajući evente s brijanjem diljem Londona. Muškarci mogu posjetiti jedan od devet Tedovih salona i za promotivnu cijenu dobiti profesionalno brijanje vrijedno 22,50 funti, te Carlsberg na dar. Prikupljena sredstva bit će uručena Zakladi Movember koja podržava četiri ključna područja - rak prostate, rak testisa, mentalno zdravlje i tjelesnu neaktivnost.

Carrefour prodao 20 supermarketa Carrefour Italija je prodao 20 supermarketa na Siciliji kompaniji CDS SPA, podružnici Romano Groupa. Romano Group već posluje s nekoliko Carrefour Marketa i Carrefour Expressa na franšiznoj bazi. U sporazumu se navodi da će Carrefour brend ostati na prodavaonicama barem sljedeće tri godine. Oko 474 ljudi koji rade u prodavaonicama i skladištima prijeći će iz Carrefoura u kompaniju novog vlasnika, dok će Carrefour zadržati 15 zaposlenih.

WalMart želi testirati dronove za kućnu dostavu WalMart se obratio američkim regulatorima tražeći dopuštenje za testiranje dronova za kućnu dostavu, pickup mjesta i provjeru skladišnih zaliha, čime bi se izjednačio s Amazonom u korištenju dronova za dostavu online narudžbi. Najveći svjetski trgovac po prihodima već nekoliko mjeseci u zatvorenom provodi ispitivanja sistema malih bespilotnih zrakoplova – to je termin koji regulatori koriste za dronove - i sada po prvi put traže testiranje strojeva na otvorenom. Planira koristiti dronove proizvedene od strane Kineza. Osim što bi dronovi letjeli izvan WalMartovih skladišta i obavljali druge poslove usmjerene na stvaranje učinkovitijeg distribucijskog sustava, WalMart od Federal Aviation Administration traži dozvolu za istraživanje korištenja dronova u "isporukama kupcima u WalMart objektima, kao i domovima potrošača", navodi se u kopiji zahtjeva koju je objavio Reuters. Trgovac također želi testirati dronove za svoju pickup uslugu namirnica, koja je nedavno proširena na 23 tržišta, uz dodavanje još 20 tržišta iduće godine. Testni letovi će pokazati može li dron dostaviti paket na pick-up točku na parkiralištu trgovine.

Reckitt Benckiser povećao prodaju Reckitt Benckiser, proizvođač brendova koji uključuju Durex, Finish, Calgon i Harpic, u trećem je kvartalu ostvario rast prihoda veći od prognoziranog, što je utjecalo i na to da kompanija podigne prognozu za cjelogodišnji rast. Prodaja je skočila za 7%, ne računajući akvizicije, prodaju dionica i valutne oscilacije. Prosječna procjena 15 analitičara Bloomberga iznosila je 5,2%. Prihod u jedinici zdravlja porastao je za 14%, što je također iznad očekivanja analitičara. Reckitt Benckiserova prognoza za cijelu godinu uključuje rast prodaje od 5%, što je povećanje od 1% u odnosu na raniju prognozu. CEO Rakesh Kapoor, koji je već četiri godine na toj poziciji u kompaniji, planira smanjiti troškove za više od 150 milijuna funti (232 milijuna dolara) godišnje, tako što će biti reducirani troškovi poput budžeta za putovanja. Kapoor je također proširio profitne marže tako što je uveo nove proizvode kao što su Amope Velvet Express Pedi njega nogu i Durex Real Feel kondomi. Prihod za prvih devet mjeseci financijske godine skočio je za 6% na like-for-like osnovi, na 2,2 milijarde funti.

Carrefour 'uveo' robote u prodajni prostor Robot humanoid po imenu Pepper dizajniran kao 'optimistični kompanjon' debitirao je u Europi pomažući kupcima u odabiru vina u Carrefourovoj prodavaonici u Claye-Souilly regiji. Test je podrazumijevao sedam robota, smještenih u različitim dijelovima objekta programiranih da rade stvari kao što su predlaganje recepata, biranje vina ili ocjenjivanje zadovoljstva kupaca, kazao je Magali Cubier iz Aldebaran Roboticsa AFP-u. "Fokusirali smo se prije svega na to da zabavimo ljude i testiramo kako će reagirati kada vide robota u prodavaonici", rekao je Cubier. Aldebaran je prodao 4.000 Pepper robota otkako su u lipnju lansirani u Japanu. Pepper je označen kao nova vrsta robota, sposobna da gledajući u ljudska lica prepoznaje osnovne emocije kao što su sreća i tuga. Aldebaran je u rujnu započeo s istraživanjem koje je pokazalo da su ljudi skloni koristiti robote kao svakodnevno društvo ili su, birajući kreativniji pristup, željeli u njih ugraditi vlastite softverske aplikacije namijenjene malom biznisu.

progressive |

11:2015

13


FINANCIJE I POREZI

PDV

Kupnja/prodaja i izgradnja/ održavanje industrijskog pogona Uobičajeno je da isporuke vezano za građevine i građevinske djelatnosti uključuju velike iznose pa tako i iznose Poreza na dodanu vrijednost. Nažalost, takve isporuke nisu izuzete iz oporezivanja te su do ulaska Hrvatske u Europsku Uniju bile veliki udarac na ‘cash flow’ poreznih obveznika.

I

sporučitelji (graditelji i prodavatelji) bili su dužni prilikom isporuke obračunati PDV koji su često morali podmiriti prije nego što su stvarno dobili novac od kupca, dok je primatelj isporuka novac po osnovi pretporeza po primljenim isporukama čekao na povrat (ukoliko ga je imao) i do nekoliko mjeseci. Takav odnos se promijenio ulaskom Hrvatske u EU i donošenjem novog Zakona o PDV-u (Zakon) koji je uvelike harmoniziran sa EU Direktivom Vijeća 112/2006 (EU PDV Direktivom). Naime, na europskoj razini uočeno je da su iznosi poreza, odnosno PDV-a, koji prate transakcije vezane za gradnju veliki te da opterećuju porezne obveznike, u prvom redu utječu na njihovu likvidnost. Također, kako su transakcije vezane uz građevinsku djelatnost često značajnih iznosa to dovodi do raznih pokušaja izbjegavanja plaćanja PDV-a (tj. porezne evazije) koji bi u konačnici trebao biti neutralan za porezne obveznike. U tom slučaju EU PDV Direktiva propisuje da se na isporuke građevina i građevinskih usluga primjenjuje prijenos porezne obveze (‘reverse charge’). Te odredbe su uključene i u hrvatski Zakon o PDV-u (članak 75. stavak 3.). Načelno, od ulaska Hrvatske u EU, isporuke građevina i građevinske usluge, iako su predmetom PDV-a, na njih se primjenjuje prijenos porezne obveze.

PRIJENOS POREZNE OBVEZE Prijenos porezne obveze je mogućnost prevaljivanja porezne obveze s isporučitelja na primatelja isporuke. Drugim riječima, isporučitelj građevine (ako je ista predmetom PDV) ili građevinske usluge na svome računu neće iskazati iznos PDV, pozivajući se na gore navedeni članak Zakona, dok će primatelj u istom obračunskom periodu u svom PDV obrascu iskazati i obvezu i pretporez. Dakle, u ovom slučaju PDV za isporučitelja i obveznika neće biti plativa stavka i neće utjecati na njihov ‘cash flow’. Iako izgleda da se temeljem Zakona, PDV prenosi na primatelja u svakom slučaju kada je isporuka građevina ili građevinska usluga u pitanju, to u stvarnosti nije tako. Naime, Zakon također propisuje određene transakcije koje su i dalje predmetom PDV iako se iste smatraju isporukom građevine ili građevinskih usluga. Iako se novi Zakon o PDV-u primjenjuje više od dvije godine, isporuke u graditeljstvu su i dalje jedan o najinteresantnijih i tumačenih odredbi Zakona što dokazuje i iznos od preko 25 mišljenja koje su izdana od Središnjeg Ureda PU. Osnovni kriteriji za prijenos porezne obveze su da se radi o isporuci građevine ili građevinskoj usluzi za koju se može 14 progressive |

11: 2015

primijeniti prijenos porezne obveze te da se isporuka odvija između dva porezna obveznika (odnosno PDV obveznika). Kada primijeniti prinos porezne obveze najbolje se može vidjeti iz sljedećeg primjera: Isporučitelj (u sustavu PDV-a) - Kupac u sustavu PDV- a = Prijenos porezne obveze Isporučitelj izdaje račun bez PDV-a, prijavljuje isporuku u PPO obrascu, a kupac obračunava i plaća PDV. Isporučitelj (u sustavu PDV-a) - Kupac nije u sustavu PDV-a = NEMA prijenosa porezne obveze Isporučitelj izdaje račun s iskazanim PDV-om, a kupac plaća račun s PDV-om Isporučitelj nije u sustavu PDV-a - Kupac u sustavu PDV-a = NEMA OBRAČUNA PDV-a Važno je naglasiti da je prijenos porezne obveze obavezan i nije opcija.

ISPORUKA (KUPNJA/PRODAJA) GRAĐEVINE Isporuka građevina načelno je oporeziva PDV-om, tj. prijenos porezne obveze može se primijeniti osim u slučajevima isporuka građevina ili njihovih dijelova i zemljišta na kojem se one nalaze, ako od datuma njihova korištenja ili nastanjenja nije proteklo više od dvije godine. Također se isporukom građevina smatra i isporuka rekonstruiranih građevina ili njihovih dijelova i zemljišta ako su troškovi rekonstrukcije u prethodne dvije godine prije isporuke veći od 50% prodajne cijene. U slučaju da je od prvog nastanjenja/korištenja do slijedeće isporuke (prodaje) proteklo više od dvije godine takva građevina načelno nije oporeziva PDV-om, već Porezom na promet nekretnina (PPN). Međutim, porezni obveznik u tom slučaju ima pravo izbora, tj. opciju da građevinu ostavi u sustavu PDV-a pod uvjetom da je kupac porezni obveznik i ima pravo na odbitak pretporeza u cijelosti. Trenutni stav Porezne uprave je da se prijenos porezne obveze ne može primijeniti ako kupac odbija pretporez direktnom alokacijom ili prema prorata principu. U slučaju da isporuka građevina ne podliježe PDV-u ista će biti predmetom Poreza na promet nekretnina što će rezultirati u veće trošku kupnje za 5%.

ISPORUKA GRAĐEVINSKIH USLUGA/ ODRŽAVANJA GRAĐEVINE Zakon o PDV-u propisuje da se građevinske usluge smatraju izgradnjom građevina; održavanjem građevina; rekonstruk-


Prijenos porezne obveze je mogućnost prevaljivanja porezne obveze s isporučitelja na primatelja isporuke.

cijom građevina; uklanjanjem građevina; uključujući usluge popravka i čišćenja. Važno je napomenuti da uz Zakon postoji i Pravilnik te Dodatak II Pravilnika o PDV-u koji detaljno određuje koje usluge se smatraju građevinskim uslugama. Između ostalog, građevinskim uslugama se smatraju prateći radovi nužni za izvođenje radova u okviru građenja ako su s njima ugovoreni i izvedeni, radovi hortikulturnog uređenja ili uređenja okoliša u okviru izgradnje, usluge u okviru arhitektonske, građevinske, strojarske i slične djelatnosti, usluge stručnog nadzora građenja prema posebnom propisu, ustupanje osoblja (ako ono obavlja građevinske usluge), iznajmljivanje strojeva i opreme za građenje S RUKOVATELJEM, usluge čišćenja u okviru građenja, probno testiranje, puštanje u radi i slične usluge - na uređajima i opremi prilikom izgradnje ili rekonstrukcije, usluge koordinatora zaštite na radu, geomehanički, geotehnički, geofizički, i slični istražni radovi. Iz gore navedenog se može zaključiti da su svi radovi koji su vezani za građevinu automatski predmetom prijenosa poreze obveze. Međutim, to bi bilo točno da Pravilnik o PDV-u nije taksativno nabrojao usluge koje se ne smatraju građevinskim uslugama koje su predmetom prijenosa porezna obveze, a to su: ispitivanje dijelova građevine (radi provjere ispunjavanja bitnih zahtjeva), proizvodnja građevinskih proizvoda i dokazivanje uporabljivosti istih (npr. beton), pregled, održavanje, popravak i ispitivanje već montiranih uređaja i opreme, čišćenje prometnih površina, uređenje parkova, igrališta, radovi na prometnicama u zimskom razdoblju i slično, čišćenje građevine i slični poslovi koji se ne obavljaju u okviru građenja (usluge redovitog čišćenja prostorija, pranja prozora, čišćenja odvoda) hortikulturno uređenje i uređenje okoliša (osim onog u okviru izgradnje i rekonstrukcije), održavanje zelenih površina, pomorskog dobra, dimnjačarske usluge i slično, izrada prostornih planova, legalizacija objekta koja nije u okviru gradnje i slično, energetski pregled građevine, izdavanje energetskih certifikata i slično, usluge vještačenja, prijevoz građevinskog materijala, građevinskih djelatnika i opreme nužne za izvođenje građevinskih radova (skela, kranova, alata i slično).

IZGRADNJA TRGOVINE Kod izgradnje trgovine ili shopping centra i sl. izgradnja ili rekonstrukcija (već postojećeg objekta) može se smatrati građevinskom uslugom te se načelno na sve građevinske usluge uključujući i prateće usluge može primijeniti prijenos porezne obveze. Međutim, ne znači da se građevinske usluge održavanja obavljene na postojećim objektima a priori smatraju uslugama na koje se ne primjenjuje prijenos porezne obveze. Naprotiv, za prijenos porezne obveze je važna svrha za koju se iste obavljaju. Naime, određene građevinske usluge mogu sadržavati PDV ako su obavljene

| 11:2015 u sklopu, npr. održavanja opreme na postojećoj građevini gdje izvođač radova isporučuje ili popravlja vanjsku jedinicu klima uređaja u sklopu koje su obavljene i građevinske usluge. Za izvođenje građevinskih usluga angažira podizvođača koji mu izdaje račun sa prijenosom porezne obveze. Međutim, izvođač će naručitelju u konačnici izdati račun sa PDV-om iako je sam primio uslugu na koje se primjenjuje prijenos porezne obveze. Također, bitno je naglasiti da se popravak ili zamjena instalacija (električnih, vodnih i sl) na već postojećim objektima može smatrati uslugom na koju se primjenjuje prijenos porezne obveze, ali isto se ne primjenjuje prilikom popravaka štekera, pipa, wc školjki ili kotlića. Važno je napraviti granicu gdje počinje i prestaje prijenos porezne obveze. Prijenos porezne obveze se ne primjenjuje na usluge održavanja, popravaka, zamjene, ispitivanja uređaja i opreme u već postojećim objektima kao i na sve građevinske usluge usko povezane s njima. Naime, trgovine ili shopping centri i sl. imaju veliki broj pokretne imovine (dizala, stepenice, rampe, sustavi klimatizacije i sl.) koje s vremenom zahtijevaju određeno održavanje. U tu svrhu potrebno je razlučiti koji je dio predmetom popravaka da bi se na njega mogao primijeniti prijenos porezne obveze. Naime, kada se radi o staklenim vratima na ulasku u trgovinu, zamjena stakala, vodilica i sl. smatra se prijenosom porezne obveze dok se zamjena i popravak motora na vratima smatra isporukom koja podliježe PDV-u. Ako primatelj smatra da je isporučitelj pogrešno postupio s prijenosom porezne obveze potrebno je: pisano u roku od 8 dana od zaprimanja računa pozvati isporučitelja da ispravi račun. U suprotnom se smatra da je suglasan s računom. Isporučitelj u roku 8 dana mora obavijestiti primatelja isporuke je li prihvatio zahtjev za ispravak računa. Ako isporučitelj ne prihvati prijedlog primatelja isporuke, primatelj mora prihvatiti takav račun te o navedenome pisanim putem može obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave (čl. 152. st. 4. i 5. Pravilnika o PDV-u). Drugim riječima, primatelji građevinskih usluga moraju biti pažljivi prilikom klasificiranja usluge, jer ako primatelj primi građevinsku uslugu na kojoj nije bio primijenjen prijenos porezne obveze (a trebao je biti) tada je isti odbio pretporez za koji nije bio ovlašten te se nalazi u poreznom prekršaju.

Piše: Gordan Rotkvić, Senior Manager, Crowe Horwath

progressive |

11:2015

15


LJUDSKI RESURSI

Traženje posla

Intervju - posljednja fronta Uspješno ste se prijavili na natječaj za posao i prošli ste psihologijsko testiranje, ali predstoji vam još svjedočiti vrhuncu čitavog selekcijskog procesa i možda onom njegovom dijelu od kojega kandidati najviše strepe: intervjuu. Bez brige! Naši savjeti pomoći će vam da uz minimalno neugode i maksimalno uspjeha prođete i taj dio procesa!

P

rvo pitanje na koje ćemo pokušati dati odgovor jest kada intervju zapravo počinje? Već sama činjenica da postavljamo to pitanje može vam dati naslutiti da odgovor nije „Onda kada ispitivač postavi prvo pitanje.“ Možda najbolji način shvaćanja intervjua jest kao vrstu ispita: pred kandidata se stavljaju određena pitanja na koja on treba ponuditi određene odgovore. Najpouzdaniji način da na ispitu dobijemo zadovoljavajuću ocjenu je da se pripremimo za njega. Budući da ishod ispita ovisi i o fazi pripreme, za intervju možemo reći da počinje onog trenutka kada se počnemo pripremati za njega. Zbog toga se počnite pripremati što ranije! Priprema bi trebala početi odmah nakon, a čak i za vrijeme slanja prijave za posao. Ali, što točno priprema podrazumijeva?

neugodno iznenaditi poziv u svrhu blic intervjua, zbog kojeg ćete možda poželjeti da ste se ranije krenuli pripremati. Obnovite svoje znanje o poslodavcu i prije samog razgovora (posjetite njihovu web stranicu, specijalizirane portale za poslovne informacije ili zavirite u vlastite bilješke) te se podsjetite molbe i životopisa koje ste poslali. Najvažniji dio pripreme za intervju je priprema odgovora na pitanja koja bi vam poslodavac mogao postaviti. Pripremite i popis svojih pitanja koja ćete vi postaviti sugovorniku ako se za to pojavi prilika. Nemojte prepuštati stvari slučaju, već ih preuzmite u svoje ruke i pripremite se unaprijed! To će vam omogućiti da ostavite dojam sigurne i samopouzdane osobe. A koja su to pitanja koja možete očekivati?

PRIPREMA

Intervju obično započinje na način da sugovornik od vas traži da se predstavite. Svrha tog pitanja je razbijanje leda i na njega odgovorite s nekoliko rečenica kojima opisujete ono što vas čini interesantnima. Ako ste na početku karijere, sugovornik će vam vjerojatno postavljati pitanja

Kao i prilikom prilagodbe molbe određenom poslodavcu, tako i prilikom pripreme za intervju saznajte što više o poslodavcu, njegovim proizvodima i uslugama, poziciji na tržištu i konkurenciji. Učinite to što prije jer bi vas mogao

16 progressive |

11: 2015

OČEKIVANA PITANJA


Prije intervjua se dobro naspavajte kako ne biste došli pospani i malaksali. Nastojte biti opušteni jer situacije koje ne doživljavamo svaki dan uspješnije savladavamo dok smo staloženi i prisebni! o edukaciji iz kojeg će pokušati dobiti informacije o vašim radnim navikama i znanjima potrebnim za obavljanje posla. U protivnome će ta pitanja biti usmjerena na planove oko stručnog usavršavanja. Informacije o vašim radnim navikama, iskustvu i stručnosti sugovornik će pokušati dobiti i pitanjima o prethodnim radnim mjestima. Ako vas sugovornik pita zbog čega ste mijenjali poslove ili zbog čega neko vrijeme niste bili zaposleni, dajte jasan i kratak odgovor uokviren pozitiv-

Nemojte isticati negativna iskustva i ne kritizirajte bivše suradnike jer time ostavljate dojam neprofesionalne osobe, a ujedno nikad ne možete biti sigurni je li vaš trenutni sugovornik u kontaktu s bivšim poslodavcem! nim kontekstom. Nemojte isticati negativna iskustva i ne kritizirajte bivše suradnike jer time ostavljate dojam neprofesionalne osobe, a ujedno nikad ne možete biti sigurni je li vaš trenutni sugovornik u kontaktu s bivšim poslodavcem! To ne znači da morate izbjegavati istinu, već da porazmislite o prilagodbi svojeg stava o tim iskustvima kako biste pokazali da poteškoće doživljavate kao izazove! Pitanja o ambicijama služe ispitivanju količine inicijative i truda kojeg planirate uložiti u posao te utvrđivanju mjesta na vašoj listi prioriteta na kojemu se posao nalazi. Sugovornik će vas vjerojatno pitati zašto ste se javili upravo u tu tvrtku ili što vas je u oglasu privuklo da se prijavite, a ta pitanja služe odmjeravanju vaše motivacije. Napominjemo: nemojte spominjati da vam je motivacija pronaći posao ili zaraditi plaću. Konačno, motivaciju poslodavac može ispitati i dopuštanjem kandidatu da postavi svoja pitanja. Ovdje će vam od koristi biti popis pitanja koji ste pripremili, kao i informacije o poslodavcu koje ste prikupljali u fazi pripreme. Znanje o poslodavcu već govori nešto o stupnju vašeg interesa, a pripremljenim pitanjima dodatno ćete istaknuti svoj angažman i razinu motivacije! Zaključio bih ovaj dio o pripremi s upozorenjem na važnost 'sitnica'. Naime, te sitnice mogle bi se eventualno pokazati i ne tako sitnima! Odjenite čistu, udobnu i diskretnu odjeću usklađenu s kulturom organizacije i funkcijom za koju aplicirate. Konačno, provjerite točnu lokaciju gdje će se intervju održati, isplanirajte kako ćete doći do nje i ostavite si dovoljno vremena da stignete čak i u slučaju neke nepredviđene situacije.

INTERVJU Ukoliko ste se prije samog intervjua adekvatno pripremili, imate dobar dodatni razlog da uđete u tu nesvakidašnju stresnu situaciju s malo više samopouzdanja, a to je posebno važno zbog prvog dojma. Prvi dojam je prva stvar nad kojom možete imati određenu dozu kontrole, pogotovo s obzirom da još koliko-toliko niste pod utjecajem svojeg vlastitog dojma o vašem ispitivaču. Uđite u

| 11:2015 situaciju intervjua s osmijehom na licu jer vam on može samo pomoći, a svojem sugovorniku pružite čvrst, odmjeren stisak ruke. Iako prvi dojam nije čudotvoran i ne može ispraviti probleme koji bi se mogli pojaviti naknadno tijekom intervjua, on bi mogao imati presudni utjecaj ukoliko će poslodavac morati izabrati između više sličnih kandidata. Prilikom samog intervjua održavajte uspravan i opušten stav tijela, održavajte kontakt očima, obratite pozornost na suptilne povratne informacije koje sugovornik šalje te nastojte svoje ponašanje prilagoditi uzimajući ih u obzir. Pažljivo slušajte svako pitanje, a ukoliko neko pitanje ne razumijete, zatražite sugovornika da ponovi pitanje ili da ga razjasni. Brzanje i srljanje s odgovorima moglo bi vas više koštati nego priznanje da nešto niste najjasnije shvatili. Dapače, pod uvjetom da se to ne dogodi baš sa svakim pitanjem, traženjem pojašnjenja možete ostaviti dojam profesionalnog i pažljivog kandidata. U svojim odgovorima budite jasni, sažeti i konkretni. Svoje odgovore pokušajte potkrijepiti dobrim primjerom iz vlastitog iskustva, ali nastojte izbjeći široke digresije.

POSTAVLJAJTE PITANJA Kao što je već rečeno u dijelu o pripremi, sugovornik bi vam mogao ponuditi mogućnost da postavite svoja pitanja. Ukoliko on to ne učini, zatražite je i prisjetite se pitanja koja ste pripremili prije samog intervjua. Postavljanjem dobrih pitanja pokazujete poslodavcu da ste doista zainteresirani za radno mjesto, da posjedujete znanje o tvrtki i da ste motivirani u njoj ostaviti svoj doprinos. Važno je napomenuti da se intervju za posao ne mora uvijek odviti na uobičajeni 'licem u lice' način, već se određena pitanja i provjere mogu pojaviti i tijekom telefonskog kontakta, primjerice provjera tečnosti stranog jezika. Isto tako, suvremene tehnologije, internet i servisi za video konferencije omogućavaju održavanje intervjua i iz udobnosti doma, ali i izvan njega. Ukoliko se održavanje intervjua putem interneta pokaže kao realni scenarij, nastojte odabrati mirno mjesto gdje ćete imati adekvatnu povezanost s internetom, gdje ćete se moći fokusirati i gdje ćete moći što jasnije čuti svojeg sugovornika. Osigurajte adekvatnu video opremu, prikladno osvjetljenje, a možete obaviti i probni poziv s prijateljem kako biste provjerili da sve važne komponente funkcioniraju. S obzirom da u tom slučaju sa sugovornikom održavate i vizualni kontakt, pristupite tom intervjuu kao konvencionalnom 'licem u lice' intervjuu: odjenite se prikladno i profesionalno, održavajte kontakt očima i, najvažnije, dobro se pripremite! Za kraj, prije intervjua se dobro naspavajte kako ne biste došli pospani i malaksali. S druge strane, nastojte biti opušteni jer situacije koje ne doživljavamo svaki dan uspješnije savladavamo dok smo staloženi i prisebni! Sretno!

Piše: Matej Pavlić, mag. psih., Tecumviva d.o.o.

progressive |

11:2015

17


TEMA BROJA

Vino

Umjerena konzumacija dobra za organizam Heavy korisnici vina po svom životnom stilu pripadaju segmentu osviješteni individualci. Ovaj segment potrošača živi urbanim stilom života, paze na zdravlje i prehranu te vole kuhati. Kada kupuju proizvode odabiru ih prvenstveno prema njihovim karakteristikama, na primjer na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja u marku i zemlju porijekla.

Konzumenti vina, CRO, I.2015. Mlađi od 18 godina

8% 24%

Ne piju vino

68% Piju vino

V

ino je jedno od najstarijih proizvoda čovječanstava, a ujedno i jedno od najpopularnijih alkoholnih pića na svijetu te sastavni dio mnogih europskih kuhinja. Tradicionalno se najčešće proizvodi fermentacijom grožđa, ploda vinove loze, ali osim ove najčešće varijante kod nas su popularna i voćna vina koja sadrže neke dodatke poput kupine, aronije, jabuke i sl. Najpopularnija podjela vina je ona na boje, te tako imamo crno, rozo i bijelo vino. Osim njegove uloge obogaćivanja naših obroka i uljepšavanja proslava, često se priča i njegovim zdravstvenim benefitima. Danas se smatra da umjerena konzumacija vina pridonosi mladosti, vitalnosti i produživanju životnog vijeka. Istraživanja pokazuju da utječe na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, probavnih smetnji, slabokrvnosti i drugih bolesti organizma. No što pokazuje brojke - koliko se vino zapravo konzumira u Hrvatskoj? Prema podacima BRANDpulsa prikupljenim početkom 2015. godine, u populaciji Hrvatske od 18 do 64 18 progressive |

11: 2015

godine ima 68% ljudi koji barem ponekad piju vino. Trend pokazuje da je broj ljudi koji piju vino unutar ove populacije od 2011. godine porastao za 8%.

UČESTALOST KONZUMIRANJA Od naših 68% ljudi koji piju vino, njih 20% su heavy useri kategorije, tj. piju vino najmanje 2-3 puta tjedno, pa čak i svakodnevno. Osamnaest posto medium usera pije vino 2-3 puta mjesečno, a 30% light usera pije vino jednom mjesečno ili rjeđe. Čak 50% korisnika vina smatra da su domaća vina kvalitetnija nego uvozna, a 43% njih radije pije crna vina nego bijela.

HEAVY KONZUMENTI VINA Naši „teški“ korisnici vina, koji ga piju najmanje 2-3 puta tjedno, značajno su više muškarci nego žene. Najviše ih nalazimo u dobi od 40 do 64 godine, a značajno ih je više nego u populaciji fakultetski obrazovano. Zaposleni su ili u mirovini. Većina ih je u braku, žive u gradovima, u kućanstvima sa suprugom i roditelji su. Spadaju u višu srednju


U populaciji Hrvatske od 18 do 64 godine, ima 68% ljudi koji barem ponekad piju vino.

| 11:2015

Konzumenti vina prema frekvenciji korištenja, CRO, I.2015.

Korisnici kategorije

68%

Medium

18%

Heavy Light

20%

30%

klasu i višu klasu stanovnika, nešto većih prosječnih prihoda kućanstva. Najviše ih živi u Sjevernoj Hrvatskoj, Istri i Dalmaciji.

ŽIVOTNI STIL HEAVY KONZUMENATA Heavy korisnici vina po svom životnom stilu pripadaju segmentu osviješteni individualci. Ovaj segment potrošača živi urbanim stilom života, paze na zdravlje i prehranu te vole kuhati. Kada kupuju proizvode odabiru ih prvenstveno prema njihovim karakteristikama, na primjer na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja u marku i zemlju porijekla. Skloni su printanim medijima, tj. novinama i časopisima, a njihov interes je najčešće usmjeren na politiku i sport. Jedan dio ovog segmenta slobodno vrijeme provodi u praćenju sporta na televiziji i odlasku u kladionicu. Čak 40% heavy korisnika vina izlazi u kafiće bar jednom tjedno. Među našim „teškim“ korisnicima njih 54% ima smartphone, a 20% tablet. Internet svakodnevno ili više puta

tjedno koristi 68% ovih korisnika. Internet najčešće koriste za informiranje o aktualnim događajima, e-mail i traženje korisnih informacija. Od društvenih mreža najčešće koriste Facebook i Twitter.

Danas se smatra da umjerena konzumacija vina pridonosi mladosti, vitalnosti i produživanju životnog vijeka. Istraživanja pokazuju da vino utječe na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, probavnih smetnji, slabokrvnosti i drugih bolesti organizma.

Analizirala: Jelena Jakšić, Product Manager, Ipsos Puls

progressive |

11:2015

19


TEMA BROJA

Vino

Izvor prihoda, ali i važan dio kulture, tradicije i turizma Vinogradarstvo i vinarstvo dugi je niz godina jedna od vrlo važnih grana hrvatske poljoprivrede, no posljednjih godina u razvoj ove grane ulaže se sve više iskustva i znanja. Danas za Hrvatsku vinogradarstvo nije samo izvor prihoda, već i dio kulture, tradicije te turizma.

I

ako govorimo o zemlji koja je percipirana kao zemlja okrenuta potrošnji piva, vidljivo je da se posljednjih godina potrošači u Hrvatskoj sve više okreću prema vinima i to ne samo u vidu konzumacije, već i razumijevanja ove predivne, ali vrlo kompleksne industrije.

BOGATSTVO REGIJA Živimo u zemlji poznatoj po svojoj prirodnoj raznolikosti i bogatstvu, a to je vidljivo i na vinogradarstvu. Vinogradarski zemlja se dijeli na dvije regije; kontinentalnu i primorsku koje se potom dijele na čak 12 podregija. No, bogatstvo nije u broju regija, već u tome da se svaka regija odlikuje zemljopisnim, geološkim, agroekološkim, gospodarskim i drugim posebnostima. Prema tome, klasificira se i pet vinogradarskih klimatskih zona određenih prema brojnim faktorima kao što su srednja godiš20 progressive |

11: 2015

nja temperatura, temperaturne oscilacije, pojava kasnih proljetnih i ranih jesenskih mrazova, reljefne karakteristike, sastav tla i slično. Upravo sve navedene značajke, između ostalog, svojim varijacijama po regijama utječu i na raznolikost vinske ponude u zemlji. Osim razlika u vinima uzorkovanih prirodnim faktorima, možemo razlikovati i dva segmenta domaćih proizvođača. Prvi su vinari orijentirani visokoj kvaliteti s relativno malom proizvodnjom te višim cijenama, naravno za domaće standarde. Ovi proizvođači fokusirani su na zadovoljavanje malog segmenta tržišta istinskih vinoljubaca koji razumiju vina te znaju prepoznati kvalitetu. Proizvodnja spomenutog segmenta vinara često proizlazi isključivo iz organskog uzgoja, a njihova imena danas su postala svojevrstan brend na tržištu koji potrošači odmah povezuju s kvalitetom. Osim njih postoje i proizvođači fokusirani na zadovoljenje potreba masa, njihove proizvodne količine znatno su veće, a u skladu s time i cijene


Poznavanjem potrošača, proizvođači se mogu prilagoditi njihovim potrebama i ukusima te graditi lojalnost, što je jedini dugoročno održiv način izgradnje pozicije na tržištu.

| 11:2015 POTICANJE DOMAĆE PROIZVODNJE

Hrvatski potrošači vrlo su često orijentirani prema domaćim proizvodima te teže poticanju domaće proizvodnje. Posljednjih nekoliko godina vidljiv je i napredak potrošača u kontekstu znanja o vinima te, iako je cijena u pravilu i dalje ključan faktor pri izboru vina, njezina važnost se smanjuje. su niže. O ovom segmentu proizvođača, mnogo se govorilo u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku Uniju što je rezultiralo nižim cijenama uvoznih vina. No, iako cijena uvoznih vina pada, vidljivo je da baš svaki potrošač vina na tržištu može pronaći nešto za sebe iz domaće proizvodnje i to je nešto na što zaista možemo biti ponosni.

Spomenutom ide u prilog i profil naših potrošača. Hrvatski potrošači vrlo su često orijentirani prema domaćim proizvodima te teže poticanju domaće proizvodnje. Osim toga, posljednjih nekoliko godina vidljiv je i napredak potrošača u kontekstu znanja o vinima te, iako je cijena u pravilu i dalje ključan faktor pri izboru vina, njezina važnost se smanjuje. Potrošače visokokvalitetnih vina mogli bismo opisati kao samosvjesne osobe koje znaju što žele i to i traže, u vinu uživaju te im ono predstavlja stil života. Kada žele nekome pokloniti nešto dobro i kvalitetno često se okreću upravo vinu. No, pitanje je koliko zaista ima ovakvih potrošača na tržištu i na koji način utjecati na povećanje ovog segmenta potrošača. Upravo u tom smjeru, moguće je primijetiti sve veći broj vinskih događanja u zemlji te vrlo veliku posjećenost istih. Navedeno pokazuje dvije vrlo važne činjenice; prvo je da postoji značajan interes potrošača za vina, drugo je da su proizvođači, na najefikasniji način, počeli ulagati u pozicioniranje na tržištu kao i edukaciju potrošača. Kako najbolje naučiti potrošače nego direktnim kontaktom i razgovorom. U tim prigodama, potrošači imaju priliku čuti priču koja stoji iza pojedinih vinara, a upravo je ta priča ono

CABERNET SAUVIGNON VINA BELJE HRVATSKI POBJEDNIK U BERGAMU Goldberg Merlot 2012. nagrađen je zlatnom medaljom na međunarodnom ocjenjivanju Emozioni dal Mondo dok je Cabernet Sauvignon 2009. proglašen najboljim hrvatskim vinom u izboru novinara ocjenjivača.

V

ina Belje nastavila su uspješan ovogodišnji niz nagrada s međunarodnih ocjenjivanja osvajanjem dvije nove velike nagrade. Ocjenjivanje Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme najveće je svjetsko ocjenjivanje ove dvije sorte koje se održava u talijanskom gradu Bergamu, na kojem je Goldberg Merlot 2012. nagrađen zlatnom medaljom za kvalitetu. Dodatno priznanje za beljsku vinariju je nagrada novinara koji su odlučili da je Cabernet Sauvignon 2009. iz Vina Belje najbolje hrvatsko vino predstavljeno u Bergamu. Emozioni dal Mondo je vinska izložba specijalizirana za sorte Merlot i Cabernet, a ove je godine održana od 15. do 17. listopada. „Zlatna medalja za naš Goldberg Merlot još je jedna potvrda vrhunske kvalitete crvenih vina iz Baranje koja postaje međunarodno cijenjeni terroir za Merlot i Cabernet Sauvignon. Posebno nam je drago zbog priznanja koje je naš Cabernet Sauvignon dobio od novinara jer time potvrđujemo visok ugled Vina Belje u široj vinskoj javnosti“, istaknula je Suzana Zovko, enologinja Vina Belje. Poseban karakter Goldberg merlota dolazi od izabranih prosušenih bobica odnjegovanih u bačvama od slavonskog hrasta i tišini stoljetnog podruma. Vino je moderno, dinamično, punog tijela s izraženom voćnošću i jedinstveno po harmoničnoj punoći okusa koji se dugo zadržava u ustima. Caber-

net sauvignon je tradicionalno, mekano, toplo vino savršenog balansa između voćnosti i pikantnosti. Priznanja dobivena u Bergamu potvrđuju veliki potencijal Baranje i hrvatskog Podunavlja u proizvodnji izuzetnih i autentičnih vina koja oduševljavaju i svjetske znalce. Kako su istaknuli gosti iz Francuske koji su nedavno posjetili Baranju i Belje, baranjski terroir daje Merlot i Cabernet Sauvignon koji se mogu usporediti s onima koje dolaze iz Bordeauxa, a isti stav izražavaju i domaći vinski stručnjaci, novinari i sommelieri koji Baranju nazivaju hrvatskim Bordeauxom.

progressive |

11:2015

21


TEMA BROJA

Vino

što ovaj proizvod čini toliko jedinstvenim u usporedbi sa svim drugim kategorijama pića. Osim učenja, potrošači imaju priliku i probati proizvode više proizvođača te time profilirati svoj ukus. Upravo tim profiliranjem postiže se smanjenje važnosti cijene pri izboru i kupnji vina. Na ovaj način stvaraju se upravo potrošači spomenuti prethodno u tekstu, a to su oni koji znaju što žele. Stvaraju se potrošači koji imaju svoj stav i ukus, potrošači koji poznaju vinare, ali i sorte te potrošači koji su spremni na eksperimentiranje i uživanje u svim raznolikostima koje domaći proizvođači mogu ponuditi.

VINO I HRANA Pri posjetima navedenih događanja, moguće je primijetiti da se potrošači sve duže zadržavaju kod pojedinih izlagača, razgovaraju, postavljaju pitanja, ali i otvoreno izražavaju svoja mišljenja, sigurni u sebe i svoje razumijevanje proizvoda što još prije nekoliko godina nije bio slučaj. Danas, sve više potrošača ima dovoljno znanja kako bi razgovarali s ekspertom na tom području, kako bi znali što pitati te kako bi bili spremni dodatno učiti. Ovu priliku za direktan kontakt naši proizvođači vrlo rado prihvaćaju, što tržište vina znatno razvija iz godine u godinu. Osim sajmova, proizvođačima i brojni trendovi idu u prilog kako bi dodatno ojačali svoju poziciju na tržištu. Kao što je spomenuto, za Hrvatsku i njezine potrošače vino postaje dio kulture, tradicije i turizma. Posljednjih godina, osim spomenutog interesa prema vinu, vidljiv je i porast interesa prema hrani. Kuhanje kod kuće prestaje biti obaveza te postaje užitak, aktivnost za opuštanje i prilika za eksperimentiranje. Potrošači se informiraju i educiraju o namirnicama, o inozemnim kuhinjama i kulinarskih trendovima te

Danas sve više potrošača ima dovoljno znanja kako bi razgovarali s ekspertom na tom području, kako bi znali što pitati te kako bi bili spremni dodatno učiti. Priliku za direktan kontakt naši proizvođači vrlo rado prihvaćaju, što tržište vina znatno razvija iz godine u godinu.

22 progressive |

11: 2015

su spremni naučeno iskušati i kod kuće. Također, iako je platežna moć niska uslijed financijske krize, potrošači su i dalje spremni izdvojiti novac kako bi posjetili restorane i isprobali nešto novo, što rezultira i otvaranjem brojnih novih restorana različitih vrsta i stilova, s trenutno dominantnim tzv. Street food trendom. Radi se o restoranima koji nude zanimljive obroke pripremljene od kvalitetnih, često domaćih namirnica dostupnih po prihvatljivim cijenama. No, osim navedenog, ova vrsta restorana poznata je i po relativno čestim promjenama i unapređenju svoje ponude čime se zadržava atraktivnost potrošačima kako bi se imali razloga uvijek iznova vraćati. Zašto se ovo spominje u priči o vinu? Kada govorimo o kulturi i tradiciji, ali i turizmu, u Hrvatskoj je ono usko povezano s hranom. Kao i vino, hrana u zemlji znatno varira po regijama nudeći specijalitete za svačiji ukus. Ako tome pridodamo i internacionalne kuhinje, koje su također prisutne, vidimo da je moguće pronaći nešto za svačiji ukus. Kako ovo utječe na vinsku industriju? Pa vrlo jednostavno, kako ljepše uživati u vinu nego sljubljujući ga s hranom? Upravo radi toga ovi trendovi ne omogućuju samo lakši prodor vinarima u svijest potrošača, već im omogućuju i ulazak u domove potrošača čime se spektar prigoda konzumacija polako širi.

ZADOVOLJNI GOSTI SE VRAĆAJU Posljednje na što se potrebno osvrnuti na ovu temu je vino kao dio turizma. Hrvatska je zemlja poznata po svojoj orijentiranosti turizmu koji je i dalje orijentiran na prirodne ljepote našeg mora. Kao i u svakoj drugoj industriji cilj nam je naše goste/kupce/ potrošače učiniti toliko sretnima da nam se žele uvijek iznova vraćati. Upravo tu možemo dodatno iskoristiti našu hranu i vino sljubljujući ih u jedinstveno iskustvo. Tako promoviramo zemlju te domaće proizvođače na svjetskom tržištu privlačeći svake godine iznova kako nove tako i stare goste. Uz to, već smo spomenuli zemljopisnu raznolikost regija u našoj maloj zemlji te bi bilo zanimljivo razmisliti na koji način to možemo iskoristiti kako bismo dodatno promovirali naše proizvođače vina. Obilasci vinarija po regijama, kušanje domaće hrane te sljubljivanje s odgovarajućim vinima, učenje o specifičnostima regija i slično, ono je što također možemo ponuditi krajnjim potrošačima. Ovakvim pristupom moguće je pozicionirati, ne samo zemlju, već i njezine pojedine dijelove, kako domaćim tako i inozemnim potrošačima. Ovo je, također, i dodatna prilika proizvođačima za direktan kontakt s


| 11:2015 Obilasci vinarija po regijama, kušanje domaće hrane te sljubljivanje s odgovarajućim vinima, učenje o specifičnostima regija i slično, ono je što također možemo ponuditi krajnjim potrošačima. Ovakvim pristupom moguće je pozicionirati ne samo zemlju, već i njezine pojedine dijelove, i domaćim i inozemnim potrošačima. potrošačima te njihovu edukaciju i, već nekoliko puta spomenuto, pričanje priče o vlastitim proizvodima. Nadalje, povezivanjem s hranom i ostalim specifičnostima razvija se jedan sasvim novi, jedinstven doživljaj za potrošače. Ovo je samo jedna od mogućnosti kako dodatno razvijati tržište. U manjim dijelovima ovakve aktivnosti i postoje, no udruživanjem one bi mogle dosegnuti mnogo veće razmjere. Ovo nije aktivnost koja će u kratkom roku značajno utjecati na prodaju, već je put prema izgradnji lojalnosti kupaca, prema postizanju emotivne povezanosti kupaca kako s

kategorijom tako i s pojedinim proizvođačima, a upravo to predstavlja stvarnu vrijednost.

EDUKACIJA POTROŠAČA Prostora za razvoj još je mnogo. Kako bi se industrija dodatno razvijala potrebna je jasna vizija i strategija proizvođača vina te profiliranje potrošača vina. Kroz edukaciju i informiranje potrošača, domaći vinari mogu dodatno povećati svoju penetraciju na tržištu te odnos s potrošačima. Naravno, polazna točka toga je poznavanje potrošača. Koliko svaki pojedini proizvođač poznaje svoje potrošače to jedino oni znaju, no oni koji još nisu potrošače detaljno upoznali, vrijeme je da to učine. Kao i u svakoj drugoj industriji, opstanak na tržištu iz godine u godinu sve je teži, konkurencija je sve oštrija, a potrošači sve zahtjevniji. Poznavanjem potrošača, proizvođači se mogu prilagoditi upravo njihovim potrebama i ukusima te graditi lojalnost, što je jedini dugoročno održiv način izgradnje pozicije na tržištu. Na taj način, proizvođači se zajedno sa svojim kupcima razvijaju i zajedno grade uspjeh na zadovoljstvo svih uključenih strana.

Piše: Petra Raše, specijalist za ciljane skupine kupaca – HoReCa, Metro Cash & Carry

SPONZORIRANI ČLANAK

EKSKLUZIVNA PONUDA FESTIVALSKIH FILMOVA U MAXTV VIDEOTECI I NA MAXTV TO GO!

V

eć je poznato da Hrvatski Telekom putem platforme MAXtv Filmofeel ulaže u najveće hrvatske filmske festivale pa nas posebno veseli da nam Zagreb Film Festival i Kino Europa i ove godine donose vrhunski doživljaj s mnogo odličnih i nagrađivanih filmskih naslova, glazbenih i drugih zabavnih sadržaja. Zaljubljenici u film koji neće moći posjetiti Festival, mogu putem MAXtv-a u svojim domovima premijerno uživati u brojnim filmskim naslovima s ovogodišnjeg ZFF-a. Putem HT-ove televizije MAXtv i MAXtv To Go dostupno je 12 vrhunskih filmskih ostvarenja. U ponudi MAXtv Videoteke nalaze se filmovi Feniks, O konjima i ljudima, Turist, Nova prijateljica, Cure, Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju, Difret, Pasolini, Supernova i Mustang. Svi ljubitelji filma koji vole vrhunske sadržaje pratiti na smartphoneu, tabletu ili računalu mogu putem MAXtv To Go ekskluzivno pogledati film Zagrebačke priče Vol.3, treći nastavak popularnog omnibusa u produkciji Propeler Filma koji je dostupan do 30.11.2015. Također, uz ekskluzivnu ponudu vrhunskog filmskog sadržaja, bogatog dokumentarnog, sportskog i dječjeg programa putem MAXtv i MAXtv To Go platforme, Hrvatski Telekom kao tržišni lider u razvoju brzog interneta, nastavlja s ponudom dvostruko bržeg 4G interneta, a uz to je i maksimalnu brzinu

pristupa internetu u svojoj mobilnoj 4G mreži povećao sa 150 Mbp/s (megabita po sekundi) na 225 Mbp/s. Osim toga, svim novim, ali i postojećim korisnicima koji žele produljiti ugovor ili dodati nove usluge, HT nudi i poboljšane MAX pakete koji uključuju MAX obitelj uz najbolje usluge (internet, telefon, televiziju i mobilnu tarifu), zatim MAX3 paket koji uključuje internet, telefon i televiziju s najboljim kombinacijama paketa za strastvene surfere ili filmofile. Tu je i MAX2 paket s internetom i telefonom kao i opcije još bržeg interneta ili opcije Non stop s neograničenim pozivima prema svim fiksnim i mobilnim brojevima u RH bez naplate uspostave poziva. Od 9. studenog korisnicima su na raspolaganju i novi programski paketi MAXtv-a s još više sadržaja, a koji su vezani uz televiziju (zemaljsku, satelitsku i televiziju na mobitelu ili tabletu). Vaš Hrvatski Telekom.

progressive |

11:2015

23


U FOKUSU PREHRANA

Pršut

Najprodavanija najveća pakiranja Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), navedeni abecednim redoslijedom prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (listopad/studeni '14 – kolovoz/rujan '15) su Dimmes (Dimmes), Montorsi (Montorsi), PisInium (PisInium), Pivka Perutninarstvo (Pivka, Roko), Pršutana Voštane (Dalmat, Dalmatiko, Voštane).

Količinski udio segmenta - total Hrvatska (listopad/studeni 2014. kolovoz/rujan 2015.)

PREMA VELIČINI PAKIRANJA

<299 g

Pakiranje 300 - 800 g nije dostupno

29%

71% >800 g

24 progressive |

11: 2015


Vodeća petorka nosi više od 55% količinskog udjela tržišta pršuta dok trgovačke robne marke čine 6% tržišta.

| 11:2015

R

ijetki su ljudi koji ne vole pršut. Ova ukusna i skupa delicija je gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri mesa nogu svinje. Zbog svog specifičnog okusa i neobičnog načina dobivanja smatra se jednim od najoriginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje, a samim time je postao nezaobilazan dio turističke, ugostiteljske, pa i privatne ponude Hrvatske.

PAD KATEGORIJE Pršut pripada trajnim suhomesnatim proizvodima koji su spremni za konzumaciju. Uključuje proizvode u komadu (vakuumirane), narezane ili kockice. Slanine, buđole, panceta, suhi vrat i slične vrste sušenih proizvoda nisu uključene. U zadnjih godinu dana (listopad/studeni '14 – kolovoz/rujan '15) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih Cash&Carry trgovina, diskonata, delikatesa, mesnica i ugostiteljstva) pršut je ostvario prodaju od 843 tone u vrijednosti od 107 milijuna kuna. Kategorija bilježi pad i količinske (-10,5%) i vrijednosne prodaje (-8,5%) u odnosu na isto razdoblje lani. Prema veličini pakiranja, pršut se prodaje isključivo u pakiranju manjem od 299 g ili većem od 800 g. Uvjerljivo najprodavanije je pakiranje veće od 801 g.

Ukupno Hrvatska - pršut KOLIČINSKA PRODAJA / 1000 kg 497

0

200

Prema veličini pakiranja, pršut se prodaje isključivo u pakiranju manjem od 299 g ili većem od 800 g. Uvjerljivo najprodavanije je pakiranje veće od 801 g.

600

VRIJEDNOSNA PRODAJA / 1000 KN 111.336

-8,5%

109.478

VODEĆA PETORKA Najvažniji tip prodajnog mjesta za prodaju pršuta su supermarketi (301-2500 m2) koji nose 47% količinske prodaje kategorije, dok hipermarketi (>2500 m2) čine 34% prodaje. Velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) ostvaruju 14%, srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) 4% prodaje, a male trgovine mješovitom robom ostvaruju preostalih 1% ukupne količinske prodaje kategorije pršuta. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), navedeni abecednim redoslijedom prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (listopad/studeni '14 – kolovoz/rujan '15) su Dimmes (Dimmes), Montorsi (Montorsi), Pisinium (Pisinium), Pivka Perutninarstvo (Pivka, Roko), Pršutana Voštane (Dalmat, Dalmatiko, Voštane). Vodeća petorka nosi više od 55% količinskog udjela tržišta pršuta dok trgovačke robne marke čine 6%.

-10,5%

487

0

50.000

100.000

150.000

(listopad/studeni 2013. - kolovoz/rujan 2014.) (listopad/studeni 2014. - kolovoz/rujan 2015.)

Važnost tipa prodajnog mjesta (količinska prodaja) - total Hrvatska (listopad/studeni 2014. - kolovoz/rujan 2015.)

47% 34% 14% 4% Hipermarketi (>2500m2)

Supermarketi (301-2500m2)

Velike trgovine mješovitom robom i drogerije (101-300m2)

Srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2)

1% Male trgovine mješovitom robom (<41m2)

Analizirala: Božica Habajec Ivičić, voditeljica klijenata, Nielsen

progressive |

11:2015

25


INTERVJU MJESECA

Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska

U deset godina u Hrvatskoj smo uložili više od 350 milijuna eura

26 progressive |

11: 2015


SPONZORIRANI ČLANAK

U ovom trenutku za proizvodnju čak 13 artikala SPAR robnih marki koristi se mlijeko hrvatskih mljekara i prerađivača mlijeka.

| 11:2015 SPAR Hrvatska ove godine obilježava 10 godina poslovanja u Hrvatskoj. Uz brojne vrijedne poklone koje je svojim kupcima osigurao tijekom cijele godine, središnja proslava održana je u Zadru, u prvom INTERSPAR hipermarketu od kuda je sve počelo 2005. godine. Od tada do danas, ulaganja Spara Hrvatska prešla su 350 milijuna eura te se nastavljaju i dalje, kako nam je u Intervjuu mjeseca otkrio predsjednik Uprave SPAR Hrvatska Helmut Fenzl. Danas SPAR Hrvatska dnevno posluži 85.000 kupaca, što je godišnje više od 30 milijuna kupaca, a 2014. je ostvario 2,4 milijarde kuna bruto prometa. Razgovarala: Marija Sedlar SPAR Hrvatska obilježava 10 godina poslovanja u Hrvatskoj. Kakvim sve aktivnostima obilježavate ovu veliku obljetnicu? Što ste pripremili za svoje kupce? Cijelu godinu imamo posebne rođendanske akcije. Organizirali smo nagradnu igru „10 automobila za 10 godina SPAR Hrvatska“. Svaki mjesec poklanjamo jedan automobil. Do sada smo imali već osam dobitnika, i to iz cijele Hrvatske. Zadnje izvlačenje je bilo u Sisku, a ime sretne dobitnice izvukao je g. Đuro Gavrilović. Velika je to sreća kada te izvuku između gotovo 200.000 kupona koliko nam svaki mjesec pristiže. Osim na kupce, mislili smo i na naše djelatnike. Sredinom godine smo izdali monografiju „10 godina Spara u Hrvatskoj“ koja je u potpunosti posvećena njima. Skupili smo njihove priče, slike, hobije, posebna postignuća - sve što na najbolji način pokazuje njihov timski duh. Na samu obljetnicu, 13. lipnja, u Zadru sam osobno uručio monografije svim voditeljima koji su s nama od početka. Podsjetite naše čitatelje gdje je otvorena prva trgovina, a koliko ih je danas diljem Hrvatske? Koliko zaposlenih brojite? Volim reći da je Zadar kolijevka Spara u Hrvatskoj, gdje smo otvorili i naš prvi INTERSPAR hipermarket, i to 13. lipnja 2005. I danas se vrlo dobro sjećam tog dana, svih tih emocija uoči prvog otvorenja. Sljedeći hipermarket je bio u Zagrebu, a danas imamo ukupno 52 trgovine: 17 hipermarketa i 35 supermarketa. Trenutno u Sparu radi 2.735 djelatnika.

Usprkos ‘crnim slutnjama’ koje su prevladavale posljednjih desetljeća, mislim da su se kupci izborili za zdravu i ekološku hranu. Dugo se smatralo da će genetski modificirane namirnice, zbog mogućnosti hiper proizvodnje i jeftinijeg procesa proizvodnje, u potpunosti istisnuti BIO proizvode, pogotovo s polica velikih lanaca.

U posljednje vrijeme radili ste na otvaranju i preuređenju trgovina. Koliko je sredstava uloženo? Početkom godine otvorili smo dva nova velika supermarketa, u Varaždinu u Međimurskoj ulici i u Zagrebu u Grahorovoj ulici. Tijekom ljeta smo nastavili s renoviranjem zadnjih ex Dioninih trgovina: u Petrovaradinskoj, Argentinskoj i u Zaprešiću. Većina Dioninih filijala je bila toliko dobro uređena da nakon brendiranja na SPAR nismo imali potrebe za dodatnim ulaganjima. U renoviranje i izgradnju novih objekata godišnje ulažemo 30 do 40 milijuna eura. Tako smo tijekom deset godina uložili više od 350 milijuna eura. Sve je veći trend kupovina organske hrane – pratite li te trendove u svojim trgovinama? Kako da ne!? Usuđujem se reći da smo mi trendseteri. SPAR koncern je počeo s prodajom BIO proizvoda prije 20 godina. Sjetite se tih 90-ih, kako smo živjeli - to je vrijeme prvih kompjutera, mobitela, doba snažnog tehnološkog napretka... jedan stil života koji je bio daleko od ‘prirodnog i ‘zdravog’, a Spar se ipak usudio krenuti sa zdravom i prirodnom hranom prije nego što je ona postala trend. Naravno da danas imamo veliki kredibilitet kada je riječ o pouzdanim BIO proizvodima. U Hrvatskoj se BIO proizvodi linije Natur*pur prodaju već 10 godina. Usprkos ‘crnim slutnjama’ koje su prevladavale posljednjih desetljeća, mislim da su se kupci izborili za zdravu i ekološku hranu. Dugo se smatralo da će genetski modificirane namirnice, zbog mogućnosti hiper proizvodnje i jeftinijeg procesa proizvodnje, u potpunosti istisnuti BIO proizvode, pogotovo s polica velikih lanaca. Mislim da su posljednje godine svjedočile potpuno obrnutom procesu. Zamislite koliko je trebalo hrabrosti krenuti u veliku kampanju prije dvije godine, kada je kriza zapravo bila na svojem vrhuncu. Zaštitno lice Natur*pur linije je Ana Jelušić i vrlo smo sretni zbog ove suradnje. Dugo smo birali osobu koja bi nam mogla biti testimonial i Ana se prirodno nametnula kao idealan izbor. Sportašica, osoba koja je oduvijek pazila na svoje zdravlje i prehranu. INTERSPAR je prepoznat kao lanac koji ima doista veliki izbor proizvoda i to je jedan od razloga zbog kojih vam se kupci vraćaju, zar ne? INTERSPAR, kao naš dominantni format, u prehrani nudi sve što se u Hrvatskoj proizvodi. Kupci su nagradili raznovrstan asortiman, povoljne cijene, česte akcije, čistoću prostora i

progressive |

11:2015

27


INTERVJU MJESECA

Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska

uslužnost osoblja. Posebno smo ponosni na naš odjel vina. Vinska cesta Interspara ima na popisu više od 550 etiketa s pet kontinenata. U našoj vinoteci možete pronaći bisere domaćeg vinarstva i kvalitetnih stranih vina, pjenušce po povoljnoj cijeni. Pored toga, naš odjel delikatesa kupci su nagradili Best Buy medaljom. Imate i bogati izbor proizvoda svoje privatne marke. Koliko kategorija ‘pokrivate’ trgovačkim markama? SPAR ima ukupno 39 robnih marki, većinom su to prehrambeni proizvodi. Izdvojit ću nekoliko robnih marki koje su na neki način posebne. Osim već spomenutih SPAR Natur*pur BIO proizvoda, u liniji SPAR free from nudimo proizvode za osobe koje imaju celijakiju ili intoleranciju na laktozu. SPAR Veggie proizvodi za vegetarijance i vegane i, recimo, linija SPAR Vital s proizvodima koji su namijenjeni osobama s povećanom fizičkom aktivnošću. Posebno je popularna naša S-Budget diskontna linija proizvoda. Tu su svakako i omiljeni SPAR Premium proizvodi – ekskluzivni proizvodi za svaki dan. Na kraju ću samo spomenuti SPAR marku kvalitete – to su zapravo po svojoj kvaliteti A brendovi, a koji se mogu kupiti po 20 do 30% nižim cijenama. Surađujete li s nekim hrvatskim proizvođačima na privatnim robnim markama? Recimo s mljekarskom industrijom. Mnogi proizvodi naših robnih marki rade se u Hrvatskoj. Drago mi je da ste spomenuli mljekare jer u ovom trenutku za proizvodnju čak 13 artikala SPAR robnih marki koristi se mlijeko hrvatskih mljekara i prerađivača mlijeka. Za razliku od mnogih poznatih brendova, S-Budget mlijeko, proizvod KIM mljekare iz Karlovca, niti u najtežim trenucima afere s aflatoksinom nismo morali povlačiti s polica. S Euromilkom iz Beloslavca i Dukatom uspješno surađujemo na proizvodnji još pet artikala iz ove robne marke. SPAR Premium je ekskluzivna robna marka čiji artikli moraju proći stroge kontrole i kriterije prije nego postanu Premium.

28 progressive |

11: 2015

Mi smo prošle godine preuzeli poslovanje 20 Dioninih trgovina. Međutim, nama je u prvom planu ubrzanje ekspanzije u svim našim formatima, od gradskih supermarketa do INTERSPAR hipermarketa. Spremni smo za operacije preuzimanja poslovanja prema modelu koji smo imali s Dionom. To se prije svega odnosi na manje regionalne trgovačke lance koji žele nastaviti s nekom drugom djelatnošću ili smanjiti svoju izloženost maloprodaji. Sir Trapist Premium, Paški sir Premium i Zagorski sir Premium proizvode se u pogonima Zdenke iz Velikih Zdenaca, Sirane Gligora iz Kolana s otoka Paga i Euromilka. Ostvarujemo odličnu suradnju s jednom malom mljekarom iz Pleternice, a to je BIZ, i oni za nas pune svježe mlijeko i vrhnje SPAR marke i kvalitete. Kako SPAR pomaže hrvatskim proizvođačima pri izvozu u svoje trgovine u Austriji, Sloveniji i Mađarskoj? SPAR već godinama ima odličnu suradnju s hrvatskim dobavljačima. U 2014. intenzivno smo radili na izvozu hrvatskih proizvoda u druge zemlje u kojima poslujemo. Hrvatske tvrtke ostvarile su oko 50 milijuna eura prometa izvan Hrvatske kroz SPAR mrežu. U 2015. Ove su brojke i dalje rasle. Čekamo kraj godine kada ćemo izaći s konkretnim brojkama, ali predviđamo da će rast biti značajan. Krajem godine kupce ste iznenadili časopisom naziva Dobar tek, a nedavno ste pokrenuli i portal istog naziva. O kakvim se projektima radi?


Putem portala Dobar tek želimo biti pouzdan savjetnik i kompetentan partner u odabiru namirnica i pripremi jela. Osmišljen je kako bi bio jednostavan za korištenje, intuitivan i koristan.

Časopis je bio naša davna želja da kao prehrambeni trgovački lanac ponudimo tržištu jedan kvalitetan časopis. Svaki broj radi se s velikim zadovoljstvom i pažnjom. Časopis je ispunjen odličnim receptima, praktičnim savjetima i interesantnim pričama. Imali smo često upite kupaca koji su naknadno tražili da im pošaljemo časopis jer su svoj primjerak poklonili ili izgubili i tako je zapravo rođena ideja da časopis ‘prebacimo’ na portal. S druge, pak, strane, klasične kuharice, pri tome mislim na knjige, zauzimaju puno mjesta i sve je više onih koji se služe online receptima. Po čemu je vaš portal drugačiji od nekih već postojećih? Portal Dobar tek modernog je i dopadljivog dizajna i na jednom mjestu nudi velik broj provjerenih recepata – od ličkog lonca do raw fooda, ali i dodatne sadržaje koji ga čine posebnim: video recepti, preporuke najboljih vina uz svaki recept, funkcionalna tražilica, dodatni sadržaji o kulinarskim trendovima, male kuharske tajne. Portal, osim recepata, donosi i zanimljive priče o namirnicama i novostima iz kulinarskog svijeta, a moguće je čak i pitati profesionalnog kuhara za savjet ako nešto ne uspije s receptom – što će svaki ljubitelj kuhanja zasigurno cijeniti.

SPAR već godinama ima odličnu suradnju s hrvatskim dobavljačima. U 2014. intenzivno smo radili na izvozu hrvatskih proizvoda u druge zemlje u kojima poslujemo. Hrvatske tvrtke ostvarile su oko 50 milijuna eura prometa izvan Hrvatske kroz SPAR mrežu.

| 11:2015

Želimo biti pouzdan savjetnik i kompetentan partner u odabiru namirnica i pripremi jela. Ovaj portal je mjesto na kojem možete pronaći rješenje svog problema, a osmišljen je kako bi bio jednostavan za korištenje, intuitivan i koristan. Tražilica prema različitim kategorijama omogućuje da prema nekoliko kriterija brzo pronađete recept kakav trebate – bilo da se radi o brzom ručku za dijete koje je stiglo iz škole ili desertu kojim želite impresionirati goste. Kako biste opisali trenutnu situaciju na maloprodajnom tržištu Hrvatske? U kojem će se smjeru ono kretati u nadolazećem razdoblju? U krizi ljudi više štede, novce čuvaju za vraćanje kredita i plaćanje računa, manje kupuju. Međutim, trendovi se mijenjaju pa očekujemo da će to imati pozitivan učinak i na potrošačke navike. Što se tiče maloprodaje, nakon velike Konzumove akvizicije prošle godine, mislim da će se hrvatsko maloprodajno tržište i dalje konsolidirati. Ali i vi ste pridonijeli konsolidaciji tržišta preuzimanjem 20 Dioninih trgovina? To je točno. Mi smo prošle godine preuzeli poslovanje 20 Dioninih trgovina. Međutim, nama je u prvom planu ubrzanje ekspanzije u svim našim formatima, od gradskih supermarketa do Interspar hipermarketa. Isto tako, spremni smo za operacije preuzimanja poslovanja prema modelu koji smo imali s Dionom. To se prije svega odnosi na manje regionalne trgovačke lance koji žele nastaviti s nekom drugom djelatnošću ili smanjiti svoju izloženost maloprodaji. Kakvi su planovi SPAR Hrvatska u godini ispred nas? Za sljedećih deset godina u Hrvatskoj? Teško je govoriti što će biti za 10 godina, ali naši planovi za sljedećih nekoliko godina su uglavnom već definirani. Naši vlasnici su spremni i dalje investirati u našu ekspanziju.

progressive |

11:2015

29


U FOKUSU NEPREHRANA

Njega usana

Kategorija koja bilježi vrijednosni rast U zadnjih godinu dana proizvodi za njegu usana u Hrvatskoj (bez uključenih diskontnih trgovina, ljekarni te specijaliziranih trgovina poput parfumerija) ostvarili su prodaju od preko dva milijuna komada uz blag porast od +0,7% dok je vrijednosna prodaja kategorije porasla više od komadne (+3,2%) i dosegnula 29 milijuna kuna.

Ukupno Hrvatska - njega usana KOLIČINSKA PRODAJA / 1000 kg 2.026

+0,7%

2.012 0

1.000

2.000

3.000

VRIJEDNOSNA PRODAJA / 1000 KN 28.993 28.101 0

20.000

+3,2%

40.000

(Rujan 2014. - kolovoz 2015.) (Rujan 2013. - kolovoz 2014.)

I

ako usne zahtijevaju njegu tijekom cijele godine, u fokus smo ih više navikli stavljati tijekom zimskih mjeseci. Hladan zrak, vjetar te grijani prostori u kojima boravimo i radimo samo su neki od načina isušivanja i pucanja usana. Potrebno ih je stoga svakodnevno hidratizirati i zaštititi odgovarajućim kozmetičkim sredstvima. U analizu tržišta proizvoda za njegu usana uključena su sva

30 progressive |

11: 2015

sredstva namijenjena zaštiti kože usana u stiku ili kremi, a isključeni su ruževi za usne, sjajila te kreme i balzami za univerzalnu njegu lica i tijela.

STIK NAJPRODAVANIJI U zadnjih godinu dana (rujan '14 – kolovoz '15) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključenih diskontnih trgovina,


Najvažniji tip prodajnog mjesta za proizvode za njegu usana su drogerije koje prodaju 59% komada kategorije.

| 11:2015

MELEM JE MELEM - SVE OSTALO SU SAMO KREME!

M

elem djeluje preventivno, ali i posebno pomaže kod suhe kože. Ne sadrži konzervanse, silikone, antibiotike i kortikosteroide te je pogodan za odrasle, djecu i dojenčad. Područje primjene Melema je jako široko. Melem za usne štiti od vjetra, hladnoće, sunca, suhog zraka, kod boravka u prirodi i sportskih aktivnosti. Pomaže kod nadražaja kože tijela, crvenila i iritacije nakon brijanja i depilacije. Smanjuje hrapavost kod svih oblika suhe, tvrde i zadebljale

kože, npr. na petama i laktovima. Ublažava crvenilo od uboda kukaca i olakšava brže zarastanje rane. Melem stvara zaštitni sloj na koži i umanjuje mogućnost pojave i sunčanih alergija, ističu u Atlantic Grupi te dodaju: „Melem je dermatološki testiran i može se koristiti na koži i sluznici, bez dobnog ograničenja jer ne sadrži konzervanse, silikone, antibiotike i kortikosteroide. Glavni aktivni sastojci u Melemu imaju dugu tradiciju uporabe u terapeutske svrhe, npr. poznato je da

se pčelinji vosak koristio u medicini prije više od 2000 godina. Ljekovita svojstva ricinusovog ulja bila su poznata još starim Egipćanima, a lanolin je još u prethistoriji štitio od hladnoće. Odaberite svoj Melem i ne zaboravite – Melem je melem, sve ostalo su samo kreme!“ Melem proizvodi dostupni su u drogerijama i većim trgovinama. Neobvezujuća preporučena maloprodajna cijena kreme od 10 ml i balzama za usne je 19,90 kn, a kreme od 35 ml 39,90 kn.

progressive |

11:2015

31


U FOKUSU NEPREHRANA

Njega usana Komadni udio segmenata - total Hrvatska (rujan 2014. - koloviz 2015.)

PREMA FORMI PROIZVODA Balzam

3%

Maslac

PREMA NAMJENI / DODANOJ VRIJEDNOSTI

2%

Ostala sredstva

Dekorativna sredstva

15% Voćna sredstva

6%

21%

95%

58%

Stik

Prirodna / medicinska sredstva

ljekarni te specijaliziranih trgovina poput parfumerija) proizvodi za njegu usana ostvarili su prodaju od preko dva milijuna komada uz blagi porast od +0,7% dok je vrijednosna prodaja kategorije porasla više od komadne (+3,2%) i dosegnula 29 milijuna kuna. Stik je forma sredstva za njegu usana koja čini 95% ukupne prodaje dok se ostale forme (balzam i maslac) drže na stabilnih 5%. Prema namjeni, većina potrošača bira prirodna/ medicinska sredstva koja nose 58% ukupne komadne prodaje kategorije. Voćne varijante bilježe rast i čine preko 1/5 prodaje dok ih slijede dekorativna sredstva uključujući i varijante proizvoda koji bojaju usne.

DROGERIJE NAJVAŽNIJE Najvažniji tip prodajnog mjesta za proizvode za njegu usana uvjerljivo su drogerije koje prodaju 59% komada kategorije. Nakon drogerija, po veličini komadne prodaje, slijede supermarketi (15%), hipermarketi (9%), srednje i male trgovine mješovitom robom (7%), velike trgovine mješovitom robom (6%)

te kiosci (3%) i benzinske postaje (1%). Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), navedeni abecednim redoslijedom prema komadnom udjelu u kategoriji u zadnjih godinu dana (rujan '14 – kolovoz '15), su Beiersdorf (Labello), L'oreal (Baby Lips, Garnier) i Neva/Atlantic grupa (Melem, Rosal). Vodeća tri igrača na tržištu čine tri četvrtine ukupne prodaje dok je udio trgovačkih robnih marki 20%.

Stik je forma sredstva za njegu usana koja čini 95% ukupne prodaje dok se ostale forme (balzam i maslac) drže na stabilnih 5%. Prema namjeni, većina potrošača bira prirodna/medicinska sredstva koja nose 58% ukupne komadne prodaje kategorije.

Važnost tipa prodajnog mjesta (komadna prodaja) - total Hrvatska

59%

(rujan 2014. - kolovoz 2015.)

9% Hipermarketi (>2500m2)

15%

Supermarketi (301-2500m2)

6%

7%

Velike trgovine mješovitom robom i drogerije (101-300m2)

Srednje i male trgovine mješovitom robom (≤100m2)

Drogerije

3%

1%

Kiosci

Benzinske postaje

Analizirala: Helena Folnegović, voditeljica klijenata, Nielsen 32 progressive |

11: 2015


TEHNOLOGIJA

Umrežavanje

Internet pametnih stvari

Internet of Things, kao tehnološka osnova, i Internet of Everything, kao kontekstualno korištenje podataka, dubinski mijenjaju trgovinu kakvu danas poznajemo. I to nije samo budućnost - promjene su već u punom jeku.

V

eć u samom nazivu Internet of Things krije se nekoliko osnovnih elemenata ovog koncepta. Na jednoj strani se radi o ‘pametnim stvarima’, a na drugoj o njihovoj međusobnoj komunikaciji. Pametnim stvarima se smatraju sve one stvari koje mogu proizvesti ili preraditi određene podatke. Recimo, pametna polica za jaja zna koliko je jaja na njoj i koja je minimalna količina koja treba biti na njoj. U trenutku kada se na pametnoj polici nalazi minimalna količina, ona samostalno naručuje nova jaja. Ovaj primjer već odlično prikazuje jedan od mogućih scenarija korištenja IoT-a.

TEMA BROJ 1 Ove tehnološke mogućnosti potiču fantaziju tako da nije začuđujuće što je tema međusobno umreženih pametnih stvari (IoT) trenutno tema broj jedan i to gotovo u svim industrijama. Počevši od proizvodnje, preko zdravstva, pa sve do trgovine, tema IoT-a je nešto čemu se predviđa svijetla buduć34 progressive |

11: 2015

nost. Godine 2020. očekuje se 29,5 milijardi umreženih stvari koje stvaraju tržište vrijednosti 1,7 trilijuna dolara (IDC APeJ Iternet of Things Market Forecast, April 2015).

UMREŽENOST TVRTKI Interesantan je i podatak na kojim se područjima očekuje najčešće korištenje umreženih uređaja. Po analizi IDC-a, čak 41% umreženih uređaja nalazit će se u tvrtkama i oni će se koristiti za optimizaciju poslovnih procesa i reduciranje troškova. Odmah nakon toga slijede inteligentne kuće, a na trećem mjestu, s 10% svih umreženih stvari, nalaze se životinje. Interesantno, ali i logično, posebno ako mislimo na proizvodnju hrane. Samo na Novom Zelandu ima već više od 10,8 milijuna ‘umreženih’ domaćih životinja. Optimizacija ishrane, praćenje zdravstvenog stanja te poboljšanje uvjeta uzgoja samo su neki od segmenata korištenja IoT-a u ovoj grani industrije.


Između kupca i trgovca je samo jedna tipka, a ne stotine raznih drugih proizvoda, više proizvođača i mnoštvo raznih marketinških ponuda.

| 11:2015

POTENCIJALI IoT-A Potencijali IoT-a su toliko veliki da gotovo svatko već radi na nekom rješenju. Njemački magazin Baumarktmanager nedavno je objavio rezultate svog istraživanja po kojem čak 65% svih programera na svijetu radi na nekoj mobilnoj aplikaciji iz svijeta IoT-a. U Njemačkoj čak 83%. Prema rezultatima ovog istraživanja, najviše aplikacija se razvija u području pametnih kuća, čak 19%.

INTERNET OF EVERYTHING Iako IoT nudi još mnogo neistraženih mogućnosti, već se počelo razmišljati o sljedećem, logičnom koraku ove tehničke evolucije. Sljedbenik IoT-a je IoE ili Internet of Everything umreženje svega. Baza IoT-a su senzori koji isporučuju vrlo konkretne podatke te na osnovu njihovih vrijednosti drugi sistemi reagiraju. Za razliku od IoT-a, IoE stavlja vrijednosti u kontekst, odnosno donosi odluke zašto se nešto događa. Na primjer, vaš mobilni telefon će proslijediti koordinate vašeg položaja nekom drugom sistemu koji će onda na osnovu njih prikazati reklamu na nekom ekranu. Kod IoE-a će se tumačiti kontekst vašeg položaja te će na ekranu biti puštena poruka koja odgovara tom kontekstu. Ova dva koncepta, IoT kao tehnološka osnova i IoE kao kontekstualno korištenje podataka, dubinski mijenjaju trgovinu kakvu danas poznajemo. I to nije samo budućnost - promjene su već u punom jeku.

IoT U FMCG SEKTORU Jedan interesantan primjer IoT-a je Amazonov Dash Button. Za niz proizvoda iz online shopa, koji su namijenjeni svakodnevnoj upotrebi, na primjer pića, proizvodi za osobnu higijenu, hranu itd, Amazon nudi svojim kupcima takozvani Dash Button. To je inteligentna tipka koja se veže na WiFi i nakon jednog pritiska naruči u Amazonovom shopu definiranu količinu željenog proizvoda. Potvrda narudžbe zatim stigne na vaš mobilni telefon. Drugi sličan primjer je pilot-projekt poznatog proizvođača kozmetike i higijenskih proizvoda Procter&Gamble. U suradnji s eCommerce kompanijom Perfect Shop, Procter&Gamble je razvio Gillette-Box. Gillet-Box je pametni držač za aparate za brijanje. Putem privatne mreže ovaj je držač povezan s online shopom. Nikakva posebna instalacija uređaja nije potrebna. Prilikom prvog uključivanja u struju on se sam konfigurira. Samo jednim pritiskom na tipku mogu se naručiti novi žileti.

Internet pametnih stvari mijenja postojeći način poslovanja trgovaca, ali istovremeno otvara i nove mogućnosti. Jedna velika tema je online shoppping bez shopa, a druga je ulazak trgovine u kuće korisnika, a ne korisnika u prodavaonicu. U svakom slučaju, IoT nam donosi vrlo uzbudljivu budućnost.

KUPAC I TRGOVAC POVEZANI TIPKOM Ovi primjeri pokazuju ne samo tehnologiju koja je već dostigla neophodni nivo, nego i jasno upućuju na promjene koje će se dogoditi u bliskoj budućnosti. Jedna velika promjena je promjena mjesta na kojem kupac donosi odluku o kupovini nekog proizvoda. To više nije sama prodavaonica, već mjesto korištenja određenog proizvoda, na primjer, kuhinja kupca. Osim toga, između kupca i trgovca je samo jedna tipka, a ne stotine raznih drugih proizvoda, više proizvođača i mnoštvo raznih marketinških ponuda. Jasno je da novonastala situacija zahtjeva promjenu i veliko prilagođavanje postojeće marketinške strategije trgovca. Oglašavanje proizvoda u samoj prodavaonici gubi na značaju. S druge strane, korisnici će vrlo teško pristati da im se, na primjer, u kupaonici objesi reklama za šampon. Ili? Možda i hoće. Posebno ako je ekran takav da se na njemu može gledati i televizija ili ako ga je trgovac ‘poklonio’ kupcu.

NOVA MJERILA ZA TRGOVCE U svakom slučaju, novonastala situacija zahtjeva nove koncepte i načine komuniciranja s kupcem. Osim promjena u području marketinga, prodavaonice će se neminovno razviti u platforme za integraciju podataka od raznih proizvoda, odnosno njihovih konzumenata. Otvorenost ovakvih sistema će postati ključ uspjeha. Usisivač, frižider, perilica rublja i aparat za brijanje moraju sinkronizirati svoje podatke s trgovcem i generirati novu prodaju. Kvaliteta trgovca će se početi mjeriti ne samo postojećim mjerilima, kao što je kvaliteta proizvoda, već i novim, kao što su otvorenost platforme, mogućnost definiranja osnovnih parametara, kao što su minimalne količine, brzina, kvaliteta isporuke i slično. Internet pametnih stvari mijenja postojeći način poslovanja trgovaca, ali istovremeno otvara i nove mogućnosti. Jedna velika tema je online shoppping bez shopa, a druga je ulazak trgovine u kuće korisnika, a ne korisnika u prodavaonicu. U svakom slučaju, IoT nam donosi vrlo uzbudljivu budućnost. Izvori: Rezutati istraživanja Baumarktmanager, Rezultati IDC ApeJ IoT Forecast, travanj 2015. Amazonov Dash Button, Gillette-Box

Piše: Darko Pavić, CEO, Service Plus Group Twitter: @PavicDarko

progressive |

11:2015

35


RAZGOVOR S POVODOM

Tomislav Kurbanović, direktor tvrtke Agristar

20 uspješnih godina Agristara Tvrtka Agristar d.o.o. iz Višnjevca kraj Osijeka, najveći hrvatski izvoznik ljekovitog bilja, već punih 20 godina uspješno djeluje kako na hrvatskom tako i na inozemnom tržištu. Uz proizvodnju u Višnjevcu kraj Osijeka, koju su pokrenuli 1995., prije tri su godine otvorili novi pogon površine 850 četvornih metara kojim su znatno povećali proizvodne kapacitete, ali i otvorili nova radna mjesta. U ozračju velike obljetnice, obilježene uspješnim poslovanjem, o trenutnim aktivnostima, ali i daljnjim planovima Agristara razgovaramo s njegovim direktorom i suvlasnikom Tomislavom Kurbanovićem.

Razgovarala: Marija Kosor Vaša tvrtka najveći je hrvatski izvoznik ljekovitog bilja, a sa svojim ste proizvodima prisutni u svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj. Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli u posljednjih 20 godina, od pokretanja Agristara? Tvrtka Agristar s ponosom slavi svojih prvih 20 godina. Radi se o obiteljskoj tvrtki koja je 1995. godine krenula sa dva djelatnika, dok nas danas ima 37. Naravno da su izazovi na tom putu bili brojni, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Možda nam je bilo nešto lakše na inozemnom tržištu i to iz razloga što se ja osobno izvozom ljekovitog bilja bavim od 1982. Osnivanjem Agristara već sam imao određeni broj prvoklasnih kupaca i partnera s kojima radimo i danas, a na domaćem tržištu smo se prvi puta pojavili s vlastitim gotovim proizvodima prije 12 godina. Uvesti nove proizvode na tržište na kojemu je i tada, kao i danas bila velika konkurencija zasigurno je bio veliki izazov, ali istovremeno i veliki motiv. U cijeli posao krenuli smo supruga i ja iz unajmljenog ureda, nakon godinu dana smo povećali broj djelatnika na 4, ušli u novi unajmljeni prostor, a od 1999. godine smo u vlastitim prostorima na lokaciji u Višnjevcu, gdje se uprava i dio proizvodnje nalazi i danas. Koncem 2012. otvorili smo novi pogon za proizvodnju čajeva u filtar vrećicama, koji se nalazi u Gospodarskoj zoni Tenja. Iz navedenoga se vidi da smo imali dosta dinamično razdoblje iza nas, obilježeno stalnim investicijama i ulaganjima u nove proizvodne prostore, kao i u novu opremu. Istovremeno, svake godine imali smo permanetni rast prometa i upošljavanje novih djelatnika, koji uredno i na vrijeme dobivaju svoju plaću. Ponosni smo na činjenicu da nikada nismo bili u blokadi i da pravovremeno ispunjavamo sve svoje financijske obveze prema državi, banci i dobavljačima. Agristar paralelno razvija i učvršćuje svoje pozicije proizvođača sirovine i gotovih proizvoda u zemlji i inozemstvu. Tko su najveći otkupljivači Agristarovih sirovina? Agristar od prvoga dana izvozi ljekovito bilje u obliku sirovine/ poluproizvoda na tržište EU, i to vodećim trvtkama i tržišnim liderima u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, itd. Istovremeno, imamo i dugogodišnje poslovne partnere u zemljama iz okruženja, tako da broj naših kupaca i poslovnih partnera u inozemstvu

36 progressive |

11: 2015

ima jednu stabilnu bazu na dugoročnim osnovama. Sa zadovoljstvom želim istaknuti da smo prije dvije godine ušli u strateško partnerstvo s vodećom njemačkom, dakle istovremeno i europskom tvrtkom iz naše branše, što nam je omogućilo značajno povećanje broja hektara pod ljekovitim biljem kod naših kooperanata. Ovakav način suradnje, odnosno projekt dugoročnog poslovnog povezivanja između našeg strateškog partnera, nas kao dugogodišnjeg organizatora i otkupljivača ljekovitog bilja i naših kooperanata, zasigurno je jedinstven koncept koji našim kooperantima omogućava stabilan razvoj, siguran otkup i urednu naplatu po više nego korektnim cijenama. Istovremeno, naši kooperanti omogućavaju našem strateškom partneru siguran izvor kvalitetne i kontrolirane sirovine na dugoročnoj osnovi. U ovom projektu naš glavni proizvod je kamilica, koju danas imamo ugovorenu na više od 2.000 hektara. Istovremeno, na istom principu radimo na uvođenju u ozbiljnije plantažiranje i drugih vrsta ljekovitog bilja, kao što su metvica, matičnjak, komorač, lavanda, itd. Želim naglasiti, što je nažalost manje poznato široj javnosti, da je Hrvatska danas vodeći proizvođač najkvalitetnije kamilice u Europi, a time i u svijetu. S koliko vrsta bilja radite? Tvrtka Agristar, koja ima implementirane norme ISO i HACCP od 2005., a od 2012. ima i IFS certifikat, kao i EKO certifikat, radi sa više od 150 vrsta bilja, odnosno više od 300 vrsta pakovina.


Tvrtka Agristar, koja ima implementirane norme ISO i HACCP od 2005., a od 2012. ima i IFS certifikat, kao i EKO certifikat, radi sa više od 150 vrsta bilja, odnosno više od 300 vrsta pakovina.

| 11:2015

Prije tri godine otvorili ste novi pogon za proizvodnju filtar čajeva u Gospodarskoj zoni Tenja. Koliki su proizvodni kapaciteti? Što proizvodite u novom pogonu, a što u starom u Višnjevcu? Instalirani kapacitet za proizvodnju čajeva u filtar vrećicama u potpunosti zadovoljava naše trenutne potrebe, a imamo predviđenu mogućnost i prostor i za širenje kapaciteta ukoliko se za to ukaže potreba. Radimo sa pet potpuno automatskih strojeva za pakiranje, plus nešto dodatne opreme, tako da proizvodimo filtar vrećice s aroma omotačem i bez njega, ovisno o vrsti i potrebama. U novom pogonu u Tenji se rade filtar čajevi i dio asortimana rinfuznih čajeva, a na lokaciji u Višnjevcu se proizvode isključivo rinfuzni čajevi. Za ovaj program imamo tri automatske pakirke, uz napomenu da se određene vrste mogu pakirati isključivo ručno, jer se radi o vrlo specifičnim proizvodima koji imaju raznolike karakteristike i nemoguće ih je strojno upakirati. Koliki je bio prihod Agristara u prošloj godini? Očekujete li ove godine još bolje rezultate? Prošle godine smo imali ukupnan prihod od 27,5 mil kuna, a za ovu godinu očekujemo i bolji rezultat, na što upućuju svi trenutni pokazatelji. Globalna ekonomska kriza na svu sreću nije utjecala negativno na naše ukupno poslovanje. Zapravo je obrnuto, i na tu činjenicu smo vrlo ponosni. Vaša tvrtka dobitnik je Zlatne kune HGK, a prema Best Buy Award istraživanju, hrvatski građani su prije nekoliko godina najveći broj glasova dali upravo Vašoj tvrtki. Koliko su Vam vrijedna ovakva priznanja? Osim navedenog, naši proizvodi imaju i prestižno priznanje Croatia Superbrands. Nemoguće je točno kvantificirati utjecaj svih navedenih priznanja na bolji plasman, ali sva ona zasigurno pozitivno utječu na povjerenje naših potrošača. U prilog tome govore i činjenice da smo višekratno, u raznoraznim anketama, analizama i testiranjima u vrlo oštroj konkurenciji, dobivali vrlo visoke i visoke ocjene za kvalitetu naših čajeva. Naše zadovoljstvo je tim veće što je velika većina svih testiranja i provjere kvalitete odrađena anonimno i bez ikakve najave. Ova činjenica samo potvrđuje naše opredjeljenje od samog početka proizvodnje, a to je ponuditi potrošaču najbolji mogući omjer kvalitete i cijene. Što je trenutno u najvećem fokusu Agristara? Planovi, ambicije? U projektu organizirane kooperativne proizvodnje planiramo povećanje površina pod kamilicom i drugim kulturama za 300-400 hektara, što za sobom povlači i nove investicije u objekte, sušnice i opremu za preradu bilja kod naših kooperanata. Sve to naši kooperanti ni bi mogli napraviti bez naše financijske potpore, tako da mi u tom dijelu imamo puno obveza i financijski i organizaciono i logistički. Što se tiče proizvodnje čajeva, planiramo kroz godinu/dvije izgradnju još jedne proizvodno-skladišne hale na lokaciji Tenja, te nabavku dodatne opreme za pakiranje. Naravno, nastavljamo i sa razvojem novih proizvoda.

progressive |

11:2015

37


E DJ

IK ČJ

Važnost čitanja

AK UT

Čitanje naglas pomaže cjelokupnom razvoju djeteta

Djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi ona mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima, čuti zvukove, rime i riječi, kako bi mogla koristiti svoja osjetila sluha, vida i opipa te stvarati zvukove i počela razumijevati da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline. se način njihova ljubav prema knjizi lako prenosi na djecu. Djeca se upoznaju s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora i na taj način bolje razumiju složene rečenične strukture. Glasno čitanje omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli. Ono stvara vezu između djeteta i odraslog koji mu čita te im tako osigurava zajedničke teme za razgovor. Govorenje i razgovor pomažu u razvoju vještina čitanja i pisanja. Glasno čitanje pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti kroz razgovore o pročitanom.

SLIKOVNICE

K

ako bi istaknuli dobrobiti čitanja i potaknuli roditelje i druge odrasle osobe da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja, prije dvije godine pokrenuta je prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja pod nazivom "Čitaj mi!". Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle osobe na čitanje djeci kako bi ta aktivnost postala dijelom obiteljske svakodnevice i kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Glasno čitanje je aktivnost koja uključuje cijelu obitelj: roditelje, bake i djedove, braću i sestre, rođake, ali i prijatelje. Izuzetno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti djece, a osobama koje su uključene u glasno čitanje djeci, osigurava čvrstu vezu s djetetom. Djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi ona mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima, čuti zvukove, rime i riječi, kako bi mogla koristiti svoja osjetila sluha, vida i opipa te stvarati zvukove i počela razumijevati da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline.

ZAŠTO ČITATI DJECI Glasno čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji. Također pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje njihov vokabular i opće znanje te omogućuje odraslima da budu čitateljski uzori djeci. Na taj 38 progressive |

11: 2015

Prva knjiga s kojom se dijete najčešće susreće je slikovnica, knjiga namijenjena djetetu kroz koju uči o svijetu, koja ga odgaja i pomaže mu savladati poteškoće s kojima se susreće. Slikovnica djetetu pruža osnovne spoznaje o svijetu koji ga okružuje te djetetu omogućuje razvoj mišljenja i podupire razvoj njegova govora. Slikovnica kod djeteta razvija književno-umjetnički ukus, obogaćuje mu rječnik, djeluje na njegove osjećaje, utječe na njegov stav i zanimanje za knjigu te pomaže razvijanju ljubavi prema čitanju. Slikovnica pomaže djetetu u rješavanju problemskih situacija. S djetetovim odrastanjem i sazrijevanjem mijenja se i potreba za slikovnicom koja je u skladu s razvojem djeteta. Tako mlađem djetetu trebaju slikovnice bez teksta ili vrlo malo teksta, a s više slika jer mu slike omogućuju učenje, uspoređivanje i povezivanje s onime što vidi u svojoj okolini. S djetetovim odrastanjem dolazi do promjena u važnosti teksta pa su starijem djetetu potrebne i slikovnice s više teksta i manje slika.

BEBE I MALA DJECA Bebe koje su premale da bi razumjele priču može umiriti glas roditelja koji mu čita. Za roditelja i bebu to su trenuci posebne bliskosti, ugode i opuštanja. Za bebe je od izuzetne važnosti slušati što više različitih glasova i zvukova, ali i ponavljati ih. Dobro je mijenjati ton, visinu i jačinu glasa prilikom čitanja što će djetetu pomoći u razvoju slušne osjetljivosti i receptivnog rječnika. Maloj djeci bit će zanimljivo ako sama odaberu knjigu koja će im se čitati jer će se na taj način osjećati uključenima. Isto tako, poželjno je iznova čitati djetetove omiljene knjige jer to pridonosi učenju jezičnih struktura, načinima funkcioniranja priče te poboljšava pamćenje.


SV

EZ

U AK

ĆN

E

B L JU

IM

CE

Egzotične životinje

Stižu oposumi - novi ljubimci doslovno lete s polica Možete li zamisliti mekano krzneno biće, veličine dlana, kako danju spava u torbici obješenoj oko vašeg vrata, a noću klizi zrakom poput pravog paraglidera, izvodi akrobacije, ljubi svoga vlasnika ili ga ljutito gađa hranom koju ne voli?

S

tanovnici Velike Britanije i SAD-a potpuno su očarani oposumima. Krupne smeđe oči, mekano krzno i neobične akrobacije čine ove životinje osobito poželjnim ljubimcima. Nazivaju ih kližućim tobolčarima, malim zlatnim penjašima ili latinskim imenom petaurus breviceps. Ljubitelji životinja prepoznat će ih kao sugar gliderse – malene tobolčare porijeklom iz Australije i Nove Gvineje koji svoje ime zahvaljuju slatkoj hrani koju jedu i rastezljivoj membrani – patagiumu koja spaja prednje i stražnje noge i s pomoću koje lebde, lete i prevrću se. Stoga ih ne trebate voditi u šetnju, ali ih svake večeri morate puštati iz kaveza nekoliko sati da mogu letjeti. Pri tome treba sagnuti glavu čim uđete u sobu jer oni doslovce lete s polica i namještaja.

40 progressive |

11: 2015

SUGAR GLIDER (Petaurus breviceps) – mali zlatni penjaš Maleni tobolčar koji nastanjuje šume istočnih dijelova Australije, Tasmaniju, Indoneziju i Novu Gvineju. CLASSIS: Mammalia (sisavci) SUBCLASSIS: Metatheria / Marsupialia (tobolčari) ORDO: Diprotodontia (po duljini i smjeru donjih sjekutića) SUBORDO: Phalangerida (po poziciji palca) SUPERFAMILIA: Petauroidea FAMILIA: Petauridae GENUS: Petaurus (onaj koji hoda po užetu) SPECIES: breviceps (kratkoglavi) SUBSPECIES: P.b. breviceps, longicaudatus, ariel, flavidus, tafa, papuanus, biacensis.


Uzgajivači preporučuju vlasnicima da mladunče nose oko vrata u torbici koja zamjenjuje tobolac kako bi se stvorila emotivna veza između njih i vlasnika.

| 11:2015 OSNOVNE KARAKTERISTIKE SUGAR GLIDERA t Glava i tijelo su dugački oko 13-21 cm, a rep je otprilike dugačak kao i tijelo. Imaju sivo svilenkasto krzno. S gornje strane tijela u liniji kralježnice proteže se tamna pruga od područja između očiju do korijena repa. Uzgojem su dobivene i druge boje krzna, kao leucistic, white face ili blonde, cinnamon ili red brown, albino, creamy albino, champagne, platinum, white tip i druge. t Posjeduju kožnu membranu koja im služi za lebdenje i proteže se od zapešća do gležnja. Kad životinja miruje, patagium se doima kao namreškana linija s bočne strane tijela, a dok lebdi, odnosno jedri, tijelo glidera poprima četverokutan oblik. tTežina: ženke imaju 80-135 g, a mužjaci 100-160 g. Mnogo glidera u SAD-u su podvrste s Nove Gvineje koje su sitnije, pa su prema tome težine do 100 g tipičnije. tU zatočeništvu žive oko 8-12 godina, prema drugim izvorima 12-15 godina. Uspješno se razmnožavaju, najčešće tijekom cijele godine. Godišnje imaju dva ili tri legla, ovisno o režimu uzgoja. tBroj mladunaca: 1-2, vrlo rijetko 3 tTežina pri porođaju: 0,19 g

EMOTIVNA STVORENJA Izrazito su emotivna stvorenja koja često zapadaju u duboku tugu ako misle da im se ne posvećuje dovoljno vremena. Željni su pažnje do te mjere da mogu uginuti zbog usamljenosti i depresije. Uzgajivači preporučuju vlasnicima da mladunce nose oko vrata u torbici koja zamjenjuje tobolac kako bi se stvorila emotivna veza između njih i vlasnika. Iz istog razloga bolje je držati životinjice u paru. Ako volite mir u kući, znajte da nisu baš tihi. Često ispuštaju zvuk sličan električnom mikseru, ponekad nalik na lavež ili pijukanje.

NEDOVOLJNO POZNATA VRSTA U njihovoj domovini Australiji zabranjeno ih je držati kao kućne ljubimce dok se u SAD-u i nekim europskim zemljama mogu nabaviti kod registriranih uzgajivača koji razmnožavaju životinje uzgojene u zatočeništvu tijekom nekoliko generacija. U našim krajevima riječ je o novom i prilično nepoznatom ljubimcu koji će nesumnjivo osvojiti naklonost svojom veselom i vragolastom naravi. No prije nego što vas toliko očara da odlučite podijeliti svoj život s malim egzotičnim prijateljem, nemojte smetnuti s uma da je učenje o njima kontinuiran proces jer još uvijek nije dovoljno poznata vrsta, a svakim danom otkriva se nešto novo.

Ljubitelji životinja prepoznat će ih kao sugar gliderse – malene tobolčare porijeklom iz Australije i Nove Gvineje koji svoje ime zahvaljuju slatkoj hrani koju jedu i rastezljivoj membrani – patagiumu koja spaja prednje i stražnje noge i s pomoću koje lebde, lete i prevrću se. ŠTO TREBA ZNATI PRIJE NABAVLJANJA ŽIVOTINJE tImaju dug životni vijek. tTreba im posvetiti mnogo pažnje da bi bili sretni. Briga o njima ne svodi se samo na držanje u kavezu i hranjenje. tMoramo im osigurati veliki kavez. tŽivotinja je izrazito noćna. Ako je budimo uvijek u isto vrijeme po danu, radi nošenja oko vrata ili hranjenja, počet će se u isto vrijeme buditi i sama. tPo noći, dok se igraju u kavezu, stvaraju buku. tImaju karakterističan miris i obilježavaju teren te se ne mogu naučiti obavljati nuždu na jednom mjestu. tMogu biti problematični kada su u pubertetu te mogu gristi. tSvakodnevna pažljiva priprema hrane je neophodna. tPreporuča se držanje najmanje dvije životinje. tTreba unaprijed pronaći veterinara koji ima iskustvo u liječenju egzotičnih životinja.

Piše: Ina Blagojević Rogošić, ZOO ekspert, ayaba.kennel@gmail.com

progressive |

11:2015

41


FMCG PLUS

Kartično poslovanje

Čak 93% Hrvata posjeduje barem jednu karticu MasterIndex rezultati ukazuju da su kartice postale uobičajeno sredstvo plaćanja među hrvatskim građanima te 32% građana na POS terminalima koristi kartice 3 - 5 puta tjedno, 26% ispitanika ih koristi svakodnevno dok je 25% ispitanika izjavilo kako kartice koriste jednom do dvaput tjedno.

H

rvati vole posjedovati i koristiti platne kartice čak 93% posjeduje barem jednu karticu, pokazali su rezultati najnovijeg MasterIndex istraživanja koje provodi kompanija MasterCard. Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku, je predstavila rezultate MasterIndex istraživanja o navikama korištenja platnih kartica u Hrvatskoj dok je Brian Morris, MasterCard Emerging Payments Product Lead za centralu i istočnu Europu, predstavio platnu uslugu MasterPass™, inovaciju kompanije MasterCard. MasterIndex rezultati ukazuju da su kartice postale uobičajeno sredstvo plaćanja među hrvatskim građanima te 32% građana na POS terminalima koristi kartice 3 - 5 puta tjedno, 26% ispitanika ih koristi svakodnevno dok je 25% ispitanika izjavilo kako kartice koriste jednom do dvaput tjedno. „MasterIndex rezultati iz listopada 2015. pokazuju porast svijesti o beskontaktnim plaćanjima - 91% ispitanika čulo je za beskontaktna plaćanja, u usporedbi s 85% u listopadu 2014. godine. Značajan je i porast u korištenju beskontaktnih plaćanja – u listopadu 2015. 40% ispitanika je reklo da plaća beskontaktnom tehnologijom za razliku od 22% u 2014. godini, što predstavlja godišnji rast od 18%. Ovo nam govori kako su korisnici prepoznali beskontaktna plaćanja kao praktična, brza i sigurna te kako ih spremno implementiraju u svoje svakodnevne kupovne aktivnosti“, otkrila je Sanja Žigić.

INTERNETSKA I MOBILNA PLAĆANJA S modernim načinom života, dolaze i moderni načini plaćanja, poput mobilnih, a MasterIndex je pokazao da su ih Hrvati spremni primijeniti u svojoj svakodnevici. Ispitanici najčešće koriste mobilne telefone za SMS plaćanja (76%), provjeru stanja računa i troškova na karticama (56%), te

42 progressive |

11: 2015

m-banking usluge (30%). Internetska kupovina u domaćim i stranim online trgovinama postaje sve popularnija, a Hrvati najviše kupuju odjeću, obuću i modne dodatke (63% ispitanika). Većina ispitanika koristi kartice za internetsku kupovinu povremeno (82%) dok 30% njih kupuje putem interneta jednom do dvaput mjesečno. Najčešće spominjani razlozi za internetsku kupovinu su povoljne cijene, posebne pogodnosti i sniženja (75%), non-stop dostupnost trgovina (63%), ušteda vremena potrebnog za kupovinu (59%), ekskluzivne internetske pogodnosti kupovine (56%), veći izbor proizvoda (54%) te dostava na kućnu adresu (50%).

NOVO ISKUSTVO KUPOVINE Sljedeći stupanj u razvoju plaćanja predstavljaju digitalna rješenja koja pojednostavljuju iskustvo plaćanja i čine ga mogućim sa svih povezanih uređaja, bilo u fizičkim prodavaonicama, iz aplikacija ili na internetu. Jedno takvo rješenje je usluga MasterPass™, digitalno rješenje za plaćanje kompanije MasterCard koje je već implementirano u 24 zemlje diljem svijeta, uključujući i Njemačku, Belgiju, Mađarsku i Tursku. „Od njegovog lansiranja u veljači 2013. godine MasterPass je prihvaćen u više od četvrt milijuna trgovina svijeta, a broj MasterPass transakcija u Europi se u zadnjih šest mjeseci, iz mjeseca u mjesec, u prosjeku povećavao za 40%“, istaknuo je Brian Morris. MasterPass korisnicima pruža sigurnu i brzu kupovinu, jer uklanja potrebu za unošenjem detaljnih informacija o plaćanju i dostavi prilikom finaliziranja internetske kupovine, a svi su podaci o karticama, programima vjernosti te adresama za dostavu sigurno skladišteni i dostupni samo jednim klikom ili dodirom.


Pravi partner prema cilju

INA kartica omoguÄ&#x2021;uje vam sigurnu, brzu i kvalitetnu uslugu, ĹĄtedi vrijeme te donosi brojne pogodnosti.

progressive |

11:2015

43


SHOP FITTING

Male trgovine

Ogledni primjeri malih trgovina u regiji i svijetu U ovom ćemo broju vizualno, s komentarima, predstaviti nekoliko formata malih trgovina koje su formirali globalni lideri u maloprodaji i neki domaći maloprodajni lanci. Važno je da ove primjere potražite i na internetu, jer koliko god izgledali slično, svaki od njih u skladu s odrednicama kompanije ima svoj specifičan koncept koji se stalno mijenja i razvija.

K

roz rubriku Shop Fitting u Progressivu bavili smo se osnovama shop-fittinga. Kroz dosadašnjih 10 tekstova obrađeni su brojni aspekti poslovanja u malim trgovinama o kojima treba razmišljati i primijeniti ih na vrijeme. Sve o čemu smo pisali vodi k jednom - uspješnoj i profitabilnoj maloj trgovini. Savjete koje ste mogli pročitati unutar rubrike treba primjenjivati ukoliko ste vlasnik ili direktor male prodavaonice (ili kako se još nazivaju: grocery shop, mala trgovina, convenience trgovina) i podijeliti ih s ljudima koji rade u vašoj trgovini. Trudili smo se objasniti i što je sve potrebno uraditi prije, tijekom otvaranja prodavaonice, po njezinom otvorenju i u nastavku rada te kako istu stalno unapređivati.

Vizualni vodič: ‘Best of’ malih trgovina 7-Eleven Zemlja porijekla: SAD Rasprostranjenost: internacionalno

UNAPREĐIVANJE KONCEPTA U ovom ćemo broju vizualno, s komentarima, predstaviti nekoliko formata malih trgovina koje su formirali globalni lideri u maloprodaji i neki domaći maloprodajni lanci. Važno je da ove primjere potražite i na internetu, jer koliko god izgledali slično, svaki od njih u skladu s odrednicama kompanije ima svoj specifičan koncept koji se stalno mijenja i konstantno razvija i unaprjeđuje na lokalnom nivou, jer cilj je biti ‘prvi u ulici’. Isto tako, trend rasta velikih formata je u stagnaciji i upravo će mali formati preuzeti primat u velikim gradovima i nastaviti svoje širenje na gusto naseljene sredine. Istraživanja pokazuju da stanovništvo Europe sve više gubi interes za odlaske do predgrađa zbog nabavki za duže razdoblje, već im je mnogo ugodnije kućne potrepštine kupovati na dnevnoj razini. Jedna od osnovnih prednosti malih formata je i mogućnost prilagođavanja (prije svega asortimanom i opremom) lokalnom stanovništvu koje nije isto, npr. u centru velikog grada, u prigradskom naselju ili u siromašnom predgrađu. Ipak, važno je držati se svog prvobitnog koncepta, ali ga stalno unapređivati prateći trendove i educirati zaposlene u domeni operativnog posla koji obavljaju za vas. Također, ponekad je bitno konzultirati shop fittere, IT podršku i stručnjake za maloprodaju jer se od početka krize koncepti mijenjaju na tromjesečnoj razini. 44 progressive |

11: 2015

Dugi niz godina uvjerljivo na mjestu broj 1! Savjetujem da 7-Eleven proučite na internetu jer je uvjerljivo najprofitabilniji lanac malih trgovina. Stalnim inovacijama i nevjerojatnom lokalizacijom svojih prodavaonica, proširio je mrežu po cijelom svijetu. U ponudi, između ostalog, imaju i direktno spravljanje doručka ili ručka uz kupovinu potrebnih namirnica, kao i mnoštvo drugih “kako se ovoga nisam ranije sjetio” stvari. Sigurno najbolji primjer za praćenje i usvajanje osnovnog koncepta, brzine unapređenja i prilagođavanja sredinama od centara svjetskih metropola do zabiti. Primjer na fotografijama je iz Švedske (visoka kvaliteta shop fittinga), ali ukoliko malo potražite po internetu, naći ćete objekte znatno drugačijeg izgleda, ovisno o tome nalaze li se na Bliskom Istoku, u Indokini, Kini, Africi, SAD -u... Poanta je da je koncept isti, a prilagođavanje i opremanje lokalizirano i stalno se unaprjeđuje. Od toga ne odstupaju, što stalno naglašavam kao put k uspjehu! Također, kao i Carrefour, koriste mogućnosti ogromne mreže kako bi ponudili veliki broj jeftinijih artikala i ne koriste statističke podatke samo za analize unazad, već predviđaju trendove i postavljaju nove standarde.


Istraživanja pokazuju da stanovništvo Europe sve više gubi interes za odlaske do predgrađa zbog nabavki za duže razdoblje te se okreće kupovanju na dnevnoj razini.

| 11:2015

Marche i Monop Zemlja porijekla: Francuska Vlasnik: (Monop) Monprix Rasprostranjenost: internacionalno

Tifon Marche Zemlja porijekla: (Tifon) Hrvatska, (Marche) Francuska Vlasnik: (Tifon) Mol grupa Rasprostranjenost: Tifon benzinske crpke

Najbolji uzor za inovacije, koncept i savršeno lokaliziran shop-fitting. Asortiman je ograničen ali postoji mnogo vrsta istih trgovina koje se prilagođavaju stanovništvu koje živi u okolini i često možete u istoj ulici ili većem maloprodajnom centru ili šoping centru pronaći više istih bannera, različito tematski određenih (koncept fokusa na određene artikle uz redovnu ponudu i prilagođen asortiman vlastite robne marke).

Potpuno opremljene benzinske crpke s prodavaonicom i restoranom i izuzetno visokom kvalitetom ponude, ali i visokim cijenama. Pandan Tifonu u Srbiji bi bio OMV, ali je daleko manje opremljen i uslužan od Tifona. Asortiman ovisi o veličini objekta. Na autoputu i prometnijim mjestima posjeduju Marche prodavaonice i nevjerojatnu ponudu kvalitetne hrane u restoranima.

Mini Maxi (Shop&Go) Zemlja porijekla: Srbija Vlasnik: Delhaize, Belgija Rasprostranjenost: regionalno Uži asortiman robe, ali sa značajnom ponudom odličnih privatnih robnih marki Maxija i Delhaiza. Dobra i uvijek opremljena tržnica. Izuzetno mjesto za osnovnu dnevnu kupovinu.

Carrefor City, City Express Zemlja porijekla: Francuska Rasprostranjenost: internacionalno, 4 kontinenta Carrefour je najveći maloprodajni lanac na svijetu, ako se izuzme SAD s Wall Martom. Za njihove ‘convenience’ trgovine može se reći da nisu samo banalno lokalizirane prema stanovništvu i mjestu na kojem se nalaze, već statistički predviđaju i unaprjeđuju koncept svake trgovine iz dana u dan. Također, kao lider na 4 kontinenta, Carrefour koristi sve mogućnosti koje mu pruža ogroman resurs privatnih marki iz cijelog svijeta i u svim kategorijama. Pored toga, ponuda stalnih artikala je lokalizirana prema kulturološkim potrebama i svim trendovima lokalne zajednice u kojoj posluju: religiji, tradiciji, navikama, gradu. Carrefourove trgovine apsolutno postavljaju standarde i svojim predviđanjima izlaze u susret lokalnim potrošačima!

Važno je držati se svog prvobitnog koncepta, ali ga treba stalno unapređivati prateći trendove i educirati zaposlene u domeni operativnog posla koji obavljaju za vas. Ponekad treba konzultirati shop fittere, IT podršku i stručnjake za maloprodaju.

Vlado Janjić, Managing Director, Elf machine

progressive |

11:2015

45


PROGRESSIVE KOŠARICA

HIPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KAUFLAND

KONZUM

PLODINE

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

5,99

6,29

5,99

5,95

6,06

KOLIČINA

INTERSPAR

1 kg

PREHRANA 1

Glatko brašno T-550, Podravka

2

Omegol ulje, Zvijezda

1l

11,99

11,99

12,49

11,99

12,12

3

Barcaffe, Droga Kolinska

500 g

24,99

34,99

34,99

24,99

34,99

4

Vegeta, Podravka

500 g

24,89

24,89

24,99

24,89

24,92

5

Dukat tekući jogurt 3,2% m.m.

1 kg

10,99

10,99

11,29

6

Maslac, Dukat

250 g

17,49

17,49

17,99

11,99

17,66

7

ABC sir Belje Šunka, Belje

200 g

10,99

10,49

9,99

9,79

10,32

8

Salama panona mini, PIK Vrbovec

350 g

34,99

27,99

34,99

36,99

33,74

9

Tunj maslinovo ulje Rio Mare

2x80 g

26,99

27,99

27,99

26,89

27,47

8,49

8,48

8,49

10,98

10,99

11,39

11,09

27,99

27,99

27,99

27,99

7,99

11,09

10

Barilla Fusilli

500 g

8,49

11

Rajčica pasirana Podravka

680 g

10,99

12

Pureće mljeveno meso, Vindija

500 g

13

Njoki, Zvijezda

500 g

8,99

8,99

7,99

14

Smrznuti Tuna odrezak, Ledo

500 g

54,99

54,99

53,99

15

Smrznuta Cvjetača, Ledo

450 g

11,79

11,99

11,79

11,38

11,74

16

Deterdžent Ariel Sensitive, P&G

39,99

39,99

39,99

39,99

39,99

17

Omekšivač Ornel Babysoft, Saponia

16,99

16,89

17,99

16,89

17,19

3-slojni

23,99

24,99

75 ml

29,99

400 ml

19,99

8,49 54,66

NEPREHRANA 1,3L=20 pranja

1l

18

Paloma toaletni papir Green Tea

19

Zubna pasta 15 sekundi, Plidenta

20

Schauma šampon za kosu 7 ljekovitih trava, Henkel UKUPNO

24,99

24,66

29,99

29,89

29,96

17,89

15,99

17,89

17,94

395,91

387,81

405,91

350,36

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

1

2

1

2

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

423,90

426,26

430,57

416,11

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

METODOLOGIJA Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske. U studenome su tajni kupci kupovali u četiri hipermarketa u Zagrebu (abecednim redom): Interspar, Kaufland, Konzum i Plodine.

Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi.

Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka n znači da na polici nije pronađen određeni proizvod.

Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim lancima.

46 progressive |

11: 2015

Progressive košarica omogućava fokus na grupu proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.


Hendal

| 11:2015

Konzum najposjećeniji, Lidl prvi po preporuci Preporuka kupaca bitan je element promocije za svaki trgovački lanac. Korisnici koji preporučuju proizvod ili mjesto kupnje dodatno se vežu uz preporučeno, ali vežu i bliske osobe - prijatelje i poznanike.

K

onzum, Lidl i Kaufland vodeća su tri trgovačka lanca na mjerama posjećenog i najčešće posjećenog trgovačka lanca u zadnja tri mjeseca te na mjeri razine preporuke obitelji i prijateljima, pokazalo je istraživanje zadovoljstva trgovačkim lancima koje agencija Hendal kontinuirano provodi na nacionalno reprezentativnom uzorku, metodom telefonskog intervjua. U listopadu 2015. ukupan postignuti uzorak obuhvaća 400 građana starijih od 15 godina. Trgovački lanac koji bilježi najveću posjećenost u zadnja tri mjeseca je Konzum (69%). Slijede Lidl (62%) i Kaufland (51%). Osim na mjeri posjećenosti u zadnja tri mjeseca, Konzum se istaknuo i kao lanac kojeg ispitanici najčešće posjećuju sa 30%. Slijedi Kaufland s 21% te Lidl s 18%. Osim pitanja koje trgovačke lance posjećuju te koji posjećuju najčešće, ispitanike smo pitali i koji bi trgovački lanac preporučili obitelji i prijateljima. Općenito, preporuka kupaca bitan je element promocije za svaki trgovački lanac. Korisnici koji preporučuju proizvod ili mjesto kupnje dodatno se vežu uz preporučeno, ali vežu i bliske osobe - prijatelje i poznanike. Prema rezultatima, 47% ispitanika preporučilo bi Lidl, što je

neznatno više u odnosu na Konzum kojeg bi preporučilo 44% ispitanika, te Kaufland kojeg bi preporučilo 43% ispitanika. Vezano za percepciju vodećih trgovačkih lanaca među lojalnim kupcima, radno vrijeme koje odgovara, urednost prodajnog mjesta, pristupačnost lokacije i ljubaznost djelatnika izdvajaju se kao četiri vodeća razloga zašto ispitanici izabiru neki trgovački lanac za obavljanje kupnje. Konzum na gotovo svim promatranim mjerama drži vodeću poziciju, osim na mjeri povoljnih cijena, gdje vode trgovački lanci Kaufland i Lidl, te na mjeri zadovoljavajućeg vremena čekanja na blagajni gdje prednost drži trgovački lanac Kaufland. Napomena: Broj kupaca koji ocjenjuje trgovačke lance varira na mjesečnoj bazi. Interpretacija nalaza ne uključuje one trgovačke lance/hipermarkete koji u zadanom mjesecu imaju manje od N=30 kupaca, tj. čije ocjene su temeljene na N<30 procjena.

Pripremila: Ana Ramić Research Executive, Hendal

Osnovni pokazatelji za vodećih 6 trgovačkih lanaca (listopad 2015.) 44,4% 47,1% preporučili bi

61,9%

29,7%

50,9% 43,8%

42,8% 30,9%

35,4%

20,0%

29,8%

Konzum

17,8%

posjećuju najčešće

posjetili u zadnja 3 mjeseca

69,0%

Lidl

20,6%

Kaufland

10,4%

Plodine

3,8%

19,7%

Interspar

4,5%

Billa

radno vrijeme koje mi odgovara

urednost prodajnog mjesta

pristupačnost lokacije

ljubaznost djelatnika

široki asortiman, izbor robe

zadovoljavajuće vrijeme čekanja na blagajni

dodatni sadržaji

44,7%

28,4%

41,1%

30,7%

17,5%

28,7%

33,3% 12,5%

37,8%

49,9%

47,3%

46,6%

Plodine

34,2%

46,8%

47,8%

Kaufland

33,9%

41,3%

51,3%

46,7%

Lidl 53,6%

34,1%

37,9%

54,0%

41,7%

39,0%

46,3%

55,2%

Konzum 45,5%

59,5%

56,8%

57,8%

64,5%

Percepcija vodećih trgovačkih lanaca među lojalnim kupcima

povoljne cijene

progressive |

11:2015

47


PROFIL

Miranda Mladin, voditeljica marketinga za Adria regiju, Henkel

Ispunjava me rad u kompaniji koja nagrađuje dobar rezultat pojedinca Miranda je prije 12 godina svoj put u Henkelu započela kao asistentica i voditeljica nekoliko brendova unutar asortimana divizije sredstava za čišćenje i pranje u domaćinstvu i okušala se u Trade Marketingu, koji je obožavala jer joj je omogućio da na lokalnoj razini dobro upozna svoje kupce te im uz kreativan pristup ponudi upravo ono što žele.

Razgovarala: Marija Sedlar

M

iranda Mladin, voditeljica marketinga za Adria regiju, Henkel (HR, SLO, BiH), u Splitu je završila 1. jezičnu gimnaziju što opisuje kao posebno iskustvo. „Naime, radilo se o razredu koji je činilo 36 mladih dama, intelektualki, kako su nam često znali naglašavati, u školi poznatih kao ‘amazonke’ s primjerenim prosječnim ocjenama od 4,5, ako se dobro sjećam! Četiri godine sam im presjedavala, a danas, kada vratim vrijeme unazad, pretpostavljam kako je glavni razlog bio, jer su znale da ću se ustati i zamoliti respektivnog profesora/icu da nas taj dan izuzmu od ispitivanja, na sebi poseban, sramežljivo-humoristični način“, prisjeća se uz smiješak Miranda svog školskog doba te pozdravlja predragog razrednika, profesora njezinog omiljenog predmeta matematike.

ZAŠTO MENADŽMENT Nakon gimnazije, oduševljena pojmom menadžmenta, Miranda upisuje Ekonomski fakultet u Splitu. Oduvijek ju je zanimala psihologija, ili jednostavno rečeno - ljudi. U menadžmentu je našla dinamičnu verziju psihologije, od mogućnosti razmatranja ponašanja čovjeka u ulozi potrošača, do one liderske pozicije vođenja ljudi. Danas zna da je donijela ispravnu odluku jer uživa u svom poslu i prilikama koje joj nudi. U to vrijeme, a posebice u Dalmaciji, nije baš bilo kompanija koje bi studentima ponudile valjanu studentsku praksu. „Džeparca nikada dosta, a i volje za učenjem i pomaganjem drugima, tako da sam u to vrijeme držala poduke engleskog jezika osnovnoškolcima, koji su 48 progressive |

11: 2015

danas udani/oženjeni ljudi i sa kojima sam još uvijek u kontaktu. Nije li život prepun iznenađenja? Uz to sam radila u kompaniji AWT, DC Split, kao ispomoć u administrativnim poslovima. Jedno ozbiljnije iskustvo, u kojem se dotičemo poslova organizacije projekata, prvih konatakata s drugim poslovnim subjektima, a u cilju, uglavnom, nabavke novčanih fondova, bila je studentska udruga AISEC. To je bilo lijepo studentsko doba.“

POČECI U HENKELU Nakon fakulteta, s još toplom diplomom u ruci, na svoje iznenađenje, Miranda dobiva posao u Henkelu, kako kaže, u dalekom, hladnom Zagrebu. „Iznenađenje, ne zato jer se nisam smatrala sposobnom za datu poziciju Voditelja robne marke – pripravnik, već nisam vjerovala da ću biti te sreće da između velikog broja kandidata u cijeloj Hrvatskoj, baš ja dobijem priliku. Sjećam se jako dobro koliku sam želju imala za dobiti taj posao, da sam si obećala, ako mi se to ispuni, kako više ništa od života neću tražiti! Još samo tu želju. Ne zaboravimo da sam Ekonomski fakultet završila u Splitu i iz te perspektive i velikog broja diplomiranih ekonomista, mislila sam da su mi šanse male, bez obzira na vjeru u sebe. I tako, prije 12 godina, otprilike u ovo vrijeme, započinje moja životna avantura zvana Henkel.“ U razdoblju od 2003.-2006. Miranda je asistirala i vodila nekoliko brendova unutar asortimana divizije sredstava za čišćenje i pranje u domaćinstvu i okušala se u Trade Marketingu, koji je obožavala jer joj je omogućio da dobro upozna svoje kupce, te im uz kreativan pristup ponudi upravo ono što žele. „To je bio izvor naših


Kontakt s kolegama iz različitih zemalja, različitih navika i karakteristika, također predstavlja jedno novostečeno zanimljivo iskustvo tijekom rada u Centrali.

lokalnih aktivnosti i manjih projekata koji su nerijetko bili uzeti za primjer i realizirani naknadno i na drugim europskim tržištima. Godine 2006. dobivam priliku raditi u Henkel centrali za CEE tržište (32 zemlje), gdje stječem neprocjenjivo iskustvo u marketingu i prodaji (Key Account Management). Naravno, svako iskustvo ima svoju veličinu. Rad u centrali omogućuje intimniji odnos s kompanijom, upoznaje vas bliže s njezinom veličinom (u slučaju internacionalki), vrijednostima, uči vas gdje i kako nastaju počeci, razlozi i načini kreiranja finalnog proizvoda. Razlika je raditi u Centrali gdje se stvara dugoročna i kratkoročna Internacionalna strategija za 32 zemlje i lokalno u samoj zemlji. Oba vida predstavljaju različite, no gotovo jednako zanimljive izazove. Kontakt s kolegama iz različitih zemalja različitih navika i karakteristika također predstavlja jedno novostečeno zanimljivo iskustvo. Pred kraj 2008. se vraćam u Hrvatsku na poziciju višeg voditelja ključnih kupaca, gdje, nastavno na iskustvo iz centrale, obavljam poslove vođenja prodaje drogerija, diskontnih lanaca te hipermarketa“, otkriva Miranda koja od 2011. vodi marketing za Adria regiju (HR, SLO, BiH).

POSAO IZ SNOVA Pozicija na kojoj danas radi bila je Mirandina želja otkad se upoznala s poslom marketinga u Henkelu. „Iz perspektive prilike vođenja ljudi, donošenja odluka unutar poslovne jedinice, koja je, eto,

zasigurno barem nama ženama sfera ‘kod kuće’. Daje čovjeku priliku biti dijelom jedne dinamične sredine, motiviranog tima, ustrajnog u ostvarenju zajedničkih ciljeva, unutar kompanije koja ima jasno definiranu viziju i vrijednosti. Sredine koja daje priliku pojedincu pokazati ono što umije i koja nagrađuje dobar rezultat. U startu smo svi jednaki, a dalje je na nama. Danas ovdje u Adria regiji imamo mlad tim, gotovo podjednaku zastupljenost žena i muškaraca, tako da je tijekom dana u uredu poprilično, jednostavno rečeno, živo. Mladim ljudima dajemo priliku za ozbiljnu poslovnu karijeru, još iz studentskih klupa, tako da svaki odjel ima barem jednog studenta/icu. Danas su to menadžeri srednjeg nivoa, ne tako davno su stigli u Henkel kao studenti. Ponosni smo na ovu praksu!“ Miranda naglašava kako je dobar znak kada studenti, kao ispomoć menadžerima, prežive intenzivne mjesece ili godinu, upoznaju kompaniju iznutra i odluče se prihvatiti ponuđene prilike za početak ozbiljnije poslovne priče, bilo na području Adria regije ili Henkela na ostalim europskim tržištima. „Ono što me posebno čini zadovoljnom je, u skladu s jednom od temeljnih vrijednosti tvrtke Henkel, održivost i odgovorno poslovanje, prilika kreiranja projekata, u okviru kojih se trudimo činiti dobro za društvo, čiji smo dio. U kontinuitetu, ovih zadnjih 5 godina, inicirali smo značajan broj eko održivih i humanitarnih projekata. Osobno, to mi je najljepši dio

| 11:2015 ovog posla. Vidjeti pošumljena područja hrvatskih otoka, bosansko-hercegovačih brijegova, očišćeno dno Jadranskog mora, slovenskih i BiH rijeka te ono, srcu najtoplije, osmijeh na licu djeteta, koje je, barem na trenutak, zaboravilo okrutnu životnu zbilju“, priznaje Miranda.

AMBICIOZNI PLANOVI Ova godina bliži se kraju. Unatoč makroekonomskim poteškoćama na globalnom, ali i lokalnim tržištima, Henkel je na putu ostvarenja još jedne uspješne godine. „Pred vratima nam je 2016. Planovi su potvrđeni, fokusi i strategije definirani. Idemo snažno dalje, prema jasnim ciljevima. Pripremamo, naravno, iznenađenja u vidu novih lansiranja, asortimanskih osvježenja, naprednih, održivih tehnoloških rješenja. Više o tome, uskoro na policama vaših omiljenih trgovačkih lanaca“, govori naša sugovornica tajnovito se smješkajući. S obzirom na današnji, sjedilački način života, slobodno vrijeme Miranda se trudi provoditi aktivno – trči ili vježba u fitness centru četiri puta tjedno. „Tijekom radnog vremena se natječemo s tržišnom konkurencijom dok se tijekom slobodnog vremena natječem sama sa sobom - to mi je onaj draži dio, preispitivanje vlastitih fizičkih mogućnosti. Dan započinjem uz zvuke glazbe koja me opušta, dok u kuhinji spremam ručak za taj dan. Može li život biti ljepši? Idealan odmor je s knjigom u ruci, daleko od užurbane sredine, uz miris bora i šum mora“, otkriva nam za kraj Miranda.

progressive |

11:2015

49


PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA Ledo Medo čašica donosi iznenađenja za najmlađe!

Arabesca pakiranja mljevene kave u osvježenom dizajnu Tvrtka Arabesca d.o.o., prateći trendove na tržištu, osvježila je dizajn pakiranja Arabesca mljevene kave minas okusa. “Redizajnom pakiranja mljevene kave za domaćinstvo nastojali smo zadržati svoju prepoznatljivost, te potvrditi kvalitetu uz istu već poznatu recepturu, kako bismo i dalje ostali Vaša omiljena navika“, poručuju iz Arabesce. Pakiranja vrećica 400 i 175 grama dostupna su na policama, te će uskoro biti dostupna 100, 200 i 250 grama.

Jeste li znali da je plavi kit najveća životinja na svijetu, a slon najveći kopneni sisavac? Ledo predstavlja Ledo Medo čašicu, novi sladoled koji će uljepšati i zasladiti sive i kišne jesenske dane te vam otkriti mnoštvo fascinantnih zanimljivosti o prekrasnom i raznolikom životinjskom svijetu na našoj maloj plavoj zemaljskoj kugli. Novi Ledo sladoled oduševit će i male i velike jer se sastoji od dva dijela – u gornjem dijelu čašice nalazi se sladoled omiljenog okusa vanilije i čokolade s finim nugat preljevom, dok donji dio čašice skriva iznenađenje koje će razveseliti svakog mališana i ljubitelja životinja. Otvorite čašicu i pronađite jednu od čak 24 različite životinjske figurice uz koju dolazi i zanimljivost o toj životinji. Jeste li znali da dupin uvijek spava s jednim okom otvorenim, a devine grbe nisu namijenjene spremanju vode već služe kao zaliha hrane? Ovakve i slične zanimljivosti saznajte uz jedinstvenu kombinaciju ukusnog i zabavnog sladoleda! Učite i zabavite se s Ledom Medom uz Ledo Medo čašicu!

Air Max® s naprednom Tab+ Vindijina pekarnica Latica za 15% tehnologijom za dom bez vlage smanjila udio soli u svim svojim S dolaskom kiše i hladnijih dana proproizvodima blem vlage vraća se u mnoge domove, Zbog činjenice da prekomjerni unos soli u organizam štetno djeluje na ljudsko zdravlje, jedan od najvećih pekarskih proizvođača u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i članica Grupe Vindija, pekarnica Latica smanjila je udio soli u svojim proizvodima za značajnih 15 posto. Od prošle godine, kada je u prvoj fazi smanjen udio soli u polubijelim i bijelim vrstama kruha, pecivu i bureku sa svježim sirom, do danas su obuhvaćeni i svi ostali pekarski proizvodi Latice. Na ovaj se način Vindijina pekarnica aktivno uključila u unapređenje javnog zdravlja, budući da se pekarski proizvodi na domaćem tržištu konzumiraju u velikim količinama te su standardni dio jelovnika vrtića, škola i bolnica. Asortiman pekarnice Latica čini oko 80 dnevno svježih proizvoda, nekoliko višednevnih proizvoda, dva trajna proizvoda (mrvice i mlinci) te zamrznuti proizvodi za pečenje na prodajnom mjestu.

50 progressive |

11: 2015

najčešće u prostorije kuhinje, spavaće sobe i kupaonice, gdje se kao posljedica kuhanja, tuširanja, zalijevanja biljaka, spavanja vodena para kondenzira. Svatko tko se barem jednom u životu pokušao riješiti vlage u kući ili stanu zna da je to mukotrpan posao. Vlaga sa sobom nosi niz problema: privlači štetočine, oštećuje drvo, uzrokuje plijesan, neugodne i ustajale mirise te jača simptome bolesti kao što su astma i artritis. Air Max® sakupljač vlage najprodavaniji je proizvod za suzbijanje suvišne vlage, a zbog svoje jedinstvene tehnologije cirkulacije zraka, brzo apsorbira vlagu te optimizira razinu vlage zraka u domu. Osim što otklanja vlagu, Air Max® sakupljač vlage suzbija i neugodne mirise te optimizira količinu vlage zraka u domu na razinu 50 do 60 posto. Ove sezone dolazi u modificiranom izdanju s najnaprednijom Tab+ tehnologijom koja garantira bržu apsorpciju i maksimalnu učinkovitost te suzbija kondenzaciju, vlagu i ustajale mirise. Osim što skuplja vlagu, služi i kao osvježivač zraka. Zahvaljujući modernom dizajnu može se smjestiti na vidljiva mjesta u dnevnom boravku, spavaćoj sobi, kuhinji, kupaonici, bez potrebe za skrivanjem iza fotelja, trosjeda, ormarića. Prikladno za sve sakupljače vlage na tržištu (baze od 450 g na više). Preporučena maloprodajna cijena: Air Max® Ambiance od 500 g: 95,00 kn, punjena 70,00 kn. Trajanje: 2-3 mjeseca u prostoriji do 50 m³, ovisno o vlažnosti Više informacija na: www.airmax.hr


Novi ‘Voćni+moćni’ okusi: Goji nar i Brusnica marakuja

Ledo nudi čak šest slastica kojima je osnova kesten

‘Voćni+moćni’ čajevi predstavljaju zasebnu liniju unutar već dobro prepoznatih okusa Franckovih voćnih čajeva te se uz privlačan miris odlikuju i izvrsnim okusom. Goji nar tako odlikuje bobičasta biljka goji, inače porijeklom sa Himalaja, koja sadrži antioksidativna svojstva idealna za ‘booster’ u svakodnevnom životu. Zanimljivo egzotično voće marakuje, poznato i po nazivu passionfruit sadrži bogate osvježavajuće okuse koji će oduševiti svakog čajoljupca. Njihov snažan dizajn obogaćuje sam izbor na polici i neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Isprobajte nove okuse dostupne u vašem obližnjem dućanu! Marketinška podrška: Print, POSM, Web; Logističke informacije: transportno pakiranje sadrži 20 kutijica, komercijalno pakiranje (kutijica) sadrži 20 filtar vrećica u omotima; Proizvođač: Franck d.d., Vodovodna 20, Zagreb; Telefon i fax: 01/3710-111; Web site: www.franck.eu

Jesen je, vrijeme je bundeva, jabuka, mladog vina, gljiva i, naravno, kestena. Kesten sadrži visoke nutritivne vrijednosti, pa ne čudi što ga gastro znalci koriste kao glavni sastojak juha, umaka i slastica. Ledo ih u ponudi ima čak šest, svi su slasni i dostupni - odmah. Kesten snack sa šlagom svojevrsna je prva pomoć kada se zaželite nekog ukusnog deserta s kestenima. Pripravljen je od zlatnog ploda kestena, obogaćen kremastim šlagom, omotan bogatim preljevom od mliječne čokolade. Tu je i Kesten snack punjen višnjom i obavijen hrskavom čokoladom, još jedan jesenski “desert s nogu” koji će vam u čas zasladiti tmuran jesenski dan. No, možda ste više klasičan tip, pa preferirate kesten pire u čašici? Ledo ga nudi uz tučeno vrhnje i s komadićima hrskave čokolade. Tu je i premium verzija za prave znalce, iskonske ljubitelje kesten pirea koji ga smatraju vrhunskom poslasticom i ne pristaju na ništa osim najbolje kvalitete i okusa. Ledo Kesten pire premium napravljen je od biranih plodova, obogaćen tučenim vrhnjem nježnog i profinjenog okusa te komadićima najdraže čokolade. Ledo nudi i Ledo Kesten blok, koji možete jesti odmah ili koristiti pri izradi ukusnih kolača, torti, pa čak i slanih delicija. Ledo Kesten rolada je savršena kombinacija kestena punjenog nježnim tučenim vrhnjem i čokoladnim umakom s dodatnim preljevom na vrhu.

NOVI VO !NI +M O ! NI OKUS I

progressive |

11:2015

51


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

22


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.

22


@ Novi SMART internet SMART internet za cijeli ured uz Internet zaštitu SMART

SMART

te ili nazovite 0800 9100

T je zaštitni znak Hrvatskog Telekoma.


Specijalni prilog, studeni 2015.

Premium proizvodi


œ œ

13 GODINA S VAMA

VIŠE OD 150 IZDANJA VIŠE OD 11.000 STRANICA VIŠE OD 1.000.000 ITATELJA

RASTITE S NAMA...


Urednice Marija Sedlar marija@crier.hr 01/ 4854 428

kontinuirani rast

Marija Kosor marija.k@crier.hr 01/ 4854 278

Prodaja/marketing Progressive prodaja@crier.hr 01/ 4854 278

Izvršna direktorica Irena Šahman irena@crier.hr 01/ 4854 431

Na hrvatskome maloprodajnom tržištu prehrambenih proizvoda posljednjih je godina zamjetan rast popularnosti premijskih trgovačkih maraka. Zbog prirode troškova i tržišne moći, veliki trgovački lanci sve intenzivnije rade na stvaranju, unapređenju i marketinškim aktivnostima vezanim za promociju vlastitog, luksuznijeg asortimana. Premijske marke trgovci uvode u zreloj fazi razvoja trgovačke marke kako bi dodatno diferencirali ponudu i time povećali konkurentnost na tržištu te zadovoljili potrebe najizbirljivijih potrošača. Uspjeh trgovaca ovisi i o tome u kolikoj su mjeri uspješni u komuniciranju svojeg asortimana. Kupci će njihov trud nagraditi tako što će odlučnije odvojiti novac za vrijednost njihove marke.

Grafička priprema Progressive

Group manager John Whitbread john@crier.co.uk

Tisak:

Potvrđuju to i rezultati ankete koju je za Progressive organizirala agencija za istraživanje tržišta Hendal. Potrošači, kojima su pri odabiru proizvoda najvažniji kvaliteta, cijena i organsko porijeklo, u većoj mjeri nego ranije skloni su kupnji premium prehrambenih proizvoda.

Gospodarska 9, Sveta Nedelja

cmg media solutions d.o.o. Starotrnjanska 23, 10 000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

I usprkos činjenici da trgovačke marke na hrvatskom maloprodajnom tržištu još uvijek zauzimaju manji tržišni udio u odnosu na udjele na tržištima razvijenih zemalja, kontinuirani rast udjela ipak je sve zamjetniji, a toga su svjesni i trgovci i proizvođači ali i, što je najvažnije, sve osvješteniji i sve zahtjevniji potrošači!

PREMIUM CIJENE Cjenovna konkurentnost TRGOVAČKE PREMIUM MARKE PREMIUM VINO Elementi diferencijacije 4 Kutjevačka vinska priča

HENDAL ISTRAŽIVANJE 14 Kupcima važni i kvaliteta i cijena 22 ASTRO PRISTUP 18 Čokolada Venerinog okusa

PROGRESSIVE

|

28

11:2015

3


Premijske trgovačke marke kao element diferencijacije Premijske trgovačke marke trgovci uvode u zreloj fazi razvoja trgovačke marke kako bi dodatno diferencirali ponudu te posljedično time postigli visok stupanj diferencijacije u vidu povećanja konkurentnosti na tržištu i zadovoljavanja potreba najizbirljivijih potrošača.

U

maloprodaji pretežito prehrambenih proizvoda sve je učestalija suradnja između trgovaca i proizvođača s ciljem stvaranja trgovačke marke. Uz klasične trgovačke marke, koje su dugi niz godina zastupljene na tržištu, trgovci i proizvođači sve intenzivnije surađuju na obogaćivanju robnog asortimana putem razvoja premium trgovačkih maraka. Premijske trgovačke marke trgovci uvode u zreloj fazi razvoja trgovačke marke kako bi dodatno diferencirali ponudu, te posljedično time postigli visok stupanj diferencijacije u vidu povećanja konkurentnosti na tržištu i zadovoljavanja potreba najizbirljivijih potrošača. 4

PROGRESSIVE

|

11: 2015

RAST POPULARNOSTI Zamjetan je porast popularnosti premijskih trgovačkih maraka na maloprodajnom tržištu prehrambenih proizvoda. Premijske trgovačke marke prisutne su već neko vrijeme i u Hrvatskoj, gdje veliki trgovački lanci intenzivnije rade na stvaranju, unapređenju i marketinškim aktivnostima vezanim za promociju asortimana premijskih trgovačkih maraka. Upravo zbog prirode troškova koji se javljaju pri kreiranju premijske trgovačke marke, a i zbog potrebne tržišne moći koju trgovac mora imati kako bi uspješno proveo strategiju uvođenja, ta vrsta trgovačkih markI svojstvena je upravo velikim trgovačkim lancima.


POJMOVNO ODREĐENJE Trgovačke marke pojavile su se prije više od sto godina kao generički proizvodi u osnovnim kategorijama proizvoda široke potrošnje, no danas su, ovisno od tržišta do tržišta, mjestimično zastupljene i u više od 90% kategorija proizvoda. S razvojem tržišta, dolazi i do promjene percepcije kupaca o trgovačkim markama. Percepcija se kupaca o trgovačkim markama mijenja, zahvaljujući, između ostalog, i porastu kvalitete proizvoda trgovačkih maraka koji danas više nisu sinonim za inferiorne te cjenovno niže proizvode slabije kvalitete. Od cjenovno prihvatljivih generičkih proizvoda, s vremenom su trgovačke marke evoluirale u imitirajuće, da bi danas sve više bile prisutne i u obliku premijskih trgovačkih maraka koje su sve više element diferencijacije trgovaca u smislu inovativnosti robnog asortimana i prilagodbe potrazi potrošača za novim iskustvima, okusima i mirisima.

VISOKA KVALITETA Premijska trgovačka marka je pozicionirana na način da omogućuje kupcima proizvod dodatne vrijednosti s inovativnim dizajnom te percipiranim većom kvalitetom i vrijednosti u usporedbi s proizvodima nacionalne marke ili generičkim proizvodima trgovačke marke. Uobičajeno su maloprodajne cijene trgovačkih marki niže za 5-10% u usporedbi sa cijenama proizvođačkih marki, dok su premijske trgovačke marke nerijetko skuplje od vodećih proizvođačkih marki. Premijska cijena nije nužno u korelaciji sa stvarnim potrošačkim cijenama već može biti percipirana cijena ili cijena za usporedbu sa drugim proizvodima iz kategorije. Rezultati istraživanja percepcije potrošača o premijskim trgovačkim markama ukazuju da prilikom procjene premijskih trgovačkih marki, potrošači razmatraju kvalitetu, svijest o marki, lojalnost, asocijacije na marku i jedinstvenost premijske trgovačke marke.

možemo podijeliti i na premium-plus, odnosno trgovačke marke koje se koriste s ciljem diferencijacije trgovačkih lanaca. Primjerice, što više marka asocira na trgovački lanac koji je zaslužan za njezinu proizvodnju, to se više diferencira od konkurenata i privlači više lojalnih kupaca. Jaka premium-plus trgovačka marka može podići percepciju kvalitete cjelokupnog premium asortimana nekog trgovca. Uz premium-plus trgovačke marke, trgovci razvijaju, odnosno diferenciraju se i putem premijskih trgovačkih marki s naglaskom na brigu za potrošače, primjerice premijske trgovačke marke ekoloških prehrambenih proizvoda.

OBILJEŽJA I TRENDOVI U HRVATSKOJ Trgovačke marke na hrvatskom maloprodajnom tržištu još uvijek zauzimaju manji tržišni udio u odnosu na udjele na tržištima razvijenih zemalja. Ipak, zamjetan je kontinuiran rast udjela trgovačkih maraka. Na hrvatskom maloprodajnom tržištu prve premijske trgovačke marke izrazito visoke kvalitete i dodane vrijednosti ponudio je Konzum 2009. godine - radi se o liniji Volim najbolje! Prvi proizvodi ove linije bili su premium džemovi vrhunske kvalitete: Domaći džem K Plus

-

VRSTE PREMIUM TRGOVAČKIH MARKI Kada je riječ o vrstama premijskih trgovačkih maraka, razlikujemo premium – lite i premium price trgovačke marke. Premium-lite trgovačkim markama trgovci komuniciraju kupcima superiornost proizvoda u odnosu na nacionalne proizvode (“bolje i jeftinije“). Iako je većina premijskih trgovačkih maraka cjenovno povoljnija od nacionalnih, postoje i premijske trgovačke marke koje su cjenovno pozicionirane iznad nacionalnih maraka, no kupci su upravo zbog dodatne vrijednosti koje im iste pružaju spremni za njih izdvojiti više novaca. Osim navedene klasifikacije, premijske trgovačke marke PROGRESSIVE

|

11:2015

5


KAUFLAND PLASIRAO GURMANSKU MARKU EXQUISIT

.

6

PROGRESSIVE

|

11: 2015


užitak za sva osjetila.

POSEBNI TRENUCI GURMANSKOG UŽITKA, NOVO I SAMO U KAUFLANDU.


-

-

Volim najbolje od jagoda i kupina. Slijedeći primjer Konzuma, uskoro su i Spar, Mercator i Lidl započeli s uvođenjem vlastitih premium marki. Danas se na hrvatskom maloprodajnom tržištu mogu pronaći premijske trgovačke marke u prodavaonicama Konzuma, Spara, Lidla, a ovih dana na tržište je lansirana i nova Kauflandova robna marka EXQUISIT. Konzum pod premijskom trgovačkom markom Volim najbolje! nudi proizvode koji svojim kupcima nude vrhunsku kvalitetu po cijeni koja je povoljnija od brendova. Neke od uključenih asortimanskih kategorija su tjestenine, čokolade, keksi, čokoladni namazi, zimnica i ulja.

BOGATI IZBOR Po pitanju asortimana, s obzirom na količinu dostupnih artikala i njihovu raznolikost, trgovački lanac Lidl koji nudi više od 120 internacionalnih delicija i specijaliteta unutar linije Deluxe te mnoge autohtone hrvatske proizvode koji su sastavni dio Excelsia linije. U ponudi su prehrambenih proizvoda u Lidlu čokoladne poslastice, mesne prerađevine, plodovi mora, tjestenine, vina i pjenušci, razna ulja, začini, sirevi, kave, orašasti plodovi, jaja egzotičnih ptica. U ponudi Spara potrošači također mogu pronaći premijske trgovačke marke SPAR PREMIUM koja je u asortiman uvedena 2011. godine. Navedena linija trenutno obuhvaća 90ak proizvoda. Zanimljivo je spomenuti da gotovo polovicu asortimana premijske trgovačke marke Spara čine hrvatske delicije. U liniji se uz hrvatske delicije, poput kulena iz Slavonije, tartufa iz Istre, pršuta iz Istre i Dalmacije, dalmatinskog maslinovog ulja, paškog sira, nalazi i veliki broj DESPAR PREMIUM proizvoda, koji predstavljaju premijske trgovačke marke talijanskih delicija. U ponudi su i proizvodi pod internacionalnom premijskom trgovačkom markom, kao što su divovske kozice s Tajlanda, marmelade od citrusnog voća iz Italije, fine čokolade iz Švicarske, čips od plavog krumpira, sladoledi iz Belgije. Premijske trgovačke marke dodatno su popraćene pričom o nastanku, povijesti, načinu proizvodnje, specifičnostima sastojaka kao i oznakama izvornosti koje potrošaču jamče originalnost i kvalitetu proizvoda.

8

PROGRESSIVE

|

11: 2015


Najbolje za svaki dan.

Za one koji žele više od hrane! SPAR PREMIUM Sir Mozzarella di Bufala

okruglice sira mozzarelle od bivoljeg mlijeka u vlastitoj sirutki

SPAR PREMIUM Sir Burrata meke i ukusne okruglice od svježeg sira

120g

120g

SPAR PREMIUM Hrskavi kruh

SPAR PREMIUM Usoljeni kapari

hrskavi kruh sa sirom i suncokretovim sjemenkama

usoljeni neotvoreni pupoljci biljke kapare (Capparis spinosa) – ljekovita biljka, afrodizijak i začin

200g

140g

EKSKLUZIVNO NA PRODAJNIM MJESTIMA

www.spar.hr

Pridružite nam se na Facebooku

Pridružite


-

MARKETING Temeljem provedenog eksplorativnog istraživanja i pregleda internetskih stranica trgovaca, kao i njihovih kataloga, dolazi se do zaključka kako najrazrađenije marketinške aktivnosti vezano za kategoriju premijskih trgovačkih maraka ima trgovački lanac Lidl. Premijski asortiman Lidla ograničen je na određeno vremensko razdoblje ili do isteka zaliha. Tako se naziv Deluxe može pronaći unutar samih prodavaonica Lidla na izlozima, na kolicima te vrećicama dostupnima na blagajni. Također pažnju privlači i pomno odabrana lokacija unutar prodavaonice, na kojoj se nalaze svi proizvodi premijske trgovačke marke na jednom mjestu na posebno dizajniranim stalcima, koji su označeni logom premijske trgovačke marke. Primjetno je i oglašavanje putem medija, prvenstveno putem TV spotova, u kojima se komunicira bogatstvo i ekskluzivnost Deluxe asortimana. Ostali trgovci svoje premijske trgovačke marke oglašavaju manje intenzivno. U prodavaonicama ostalih trgovaca vidljiv je ponešto drugačiji pristup u vidu pozicije premijskih artikala na policama. Naime, dok su u Lidlu svi artikli premijskih trgovačkih maraka na jednom mjestu,kod ostalih navedenih lanaca oni su raspoređeni po različitim lokacijama u prodavaonici i unutar različitih kategorija, pretežito kraj proizvođačkih marki visoke kvalitete.

BUDUĆNOST Budućnost premijskih trgovačkih marki na hrvatskom tržištu zasigurno je svijetla zbog sve većeg zanimanja i znatiželje potrošača za navedene marke, eksperimentiranja i degustiranja novih okusa i mirisa. Prateći razvoj premijskih trgovačkih maraka na razvijenim tržištima, u ponudi se sve više mogu očekivati uz lokalne delicije, internacionalne delicije, kao i novosti u vidu premijskih trgovačkih maraka proizvoda pravedne trgovine (fair trade).

Pripremio: Igor Bilić, mag.oec. Ekonomski fakultet Zagreb Sveučilišni diplomski studij Trgovina 10

PROGRESSIVE

|

11: 2015


V I Š E

O D

Č A S O P I S A


Užitak s jamstvom uspjeha Dr. Oetker o pripremi blagdanskih slastica bez stresa, o jamstvu uspjeha, 50 pećnica i 100-godišnjoj tradiciji...

K

ad se obitelji tradicionalno sastaju u vrijeme blagdana, u kuhinji često vlada velika napetost. Odlučujućeg dana kod kuhanja i pečenja kolača ne smije ništa krenuti krivo. Da bismo to zajamčili, niti jedan proizvod ili recept ne izlazi iz Dr. Oetkerove pokusne kuhinje bez takozvanog „jamstva uspjeha“ – danas jednako kao i prije 100 godina. Jamstvo uspjeha – što je to? „Sama riječ Vam govori. Jamčimo Vam uspjeh s našim proizvodom ili receptima. Dakle, jamčimo uspješnu pripremu!“, naglašava Silja Meyer, voditeljica Dr. Oetker pokusne kuhinje. U tom poznatom odjelu poduzeća, obrazovani ekotrofolozi, slastičari i kuhari detaljno ispituju svaki novi proizvod. Pri tome uloženi trud nije standard u ovoj branši, nastavlja gđa. Meyer: „ Mi već unaprijed pokušavamo otkloniti sve probleme koji bi se mogli pojaviti kod pripreme naših proizvoda i recepata. Ako se držite naše upute za pripremu, onda će Vam i uspjeti!“ 12

PROGRESSIVE

|

11: 2015

Na početku bijaše ideja … Put ka jamstvu uspjeha počinje već kod razvoja Dr. Oetkerovih proizvoda. Za istim stolom s kolegama iz razvoja proizvoda i marketinga također i stručnjaci iz pokusne kuhinje ukazuju na svoja iskustva iz prakse. Oni testiraju sve nove proizvode u uvjetima kakvi vladaju u domaćinstvima. „Kod našeg rada koristimo obične ručne miksere kao i potrošači kod kuće, i imamo 50 različitih pećnica – od modernog vrhunskog uređaja do 20 godina stare pećnice. Pretpostavke za pripremu kolača i deserata, duboko zamrznutih pizza i svakojakih zalogajčića kod nas trebaju biti isti kao u vlastitoj kuhinji. Zato i radimo u kuhinjskim boksovima veličine prosječne kuhinje“. Kako bi što bolje upoznala navike potrošača, Dr. Oetker pokusna kuhinja se koristi rezultatima iz anketa o istraživanju tržišta. Koristi li se za pečenje kolača radije margarin ili maslac? Koji udio masnoće potrošači preferiraju kod svježeg sira? Može li se koristiti isto tako sojino mlijeko ili mlijeko bez laktoze? Sva ova pitanja ekipa iz pokusne kuhinje uzima u obzir prilikom izvođenja svojih mnogobrojnih serijskih pokusa iz kojih na koncu proizlazi uputa za pripremu koja je otisnuta na pakiranju. Od kratke upute do recepta 2.0 Predikat „Jamstvo uspjeha“ Dr. Oetker ne dodjeljuje samo proizvodima, nego se njime označava i oko 400 recepata koje pokusna kuhinja svake godine razvije. To uključuje posebne izazove: „Pred nama je veliki broj potrošača s različitim znanjem. Dok smo prije 15 godina navodili samo sastojke za pripremu tijesta, danas radimo detaljnije. Kronološki izrađene upute upotpunjavamo fotografijama, a djelomično i video materijalom. To uvelike pridonosi jamstvu uspjeha naših recepata.“ Jamstvo uspjeha od samog početka Dr. Oetker pokusna kuhinja svojim djelovanjem već više od 100 godina daje veliki doprinos kvaliteti i uspjehu brenda. Još je Caroline Oetker, supruga osnivača Dr. Augusta Oetkera, u svojoj kuhinji isprobavala rezultate njegovog rada. Tako je položen kamen temeljac za pokusnu kuhinju koja je od 1900. godine sastavni dio poduzeća i neprestano ima u vidu jamstvo uspjeha.


PROGRESSIVE

|

11:2015

13


Za premium brendove premium cijene! Gdje su danas premium proizvodi kada je riječ o cjenovnom pozicioniranju, i to u trenutku kad se trgovci i proizvođači susreću sa sve intenzivnijom konkurencijom, te kada su kupci sve skloniji tzv. pametnoj kupnji i sve intenzivnijem planiranju baziranom na usporedbi cijena?

Poznato je da potrošači vole popuste i posebne ponude kao i to da proizvodi cjenovno niže kategorije više nisu znak da je u pitanju proizvod niže kvalitete. Diferencijacija između dovoljno kvalitetnih, ali jeftinijih proizvoda i proizvoda najveće, ekstra kvalitete umnogome je otežana kada je u pitanju komuniciranje prema potrošačima. Stoga se proizvođači i trgovci, ukoliko za to imaju opravdanje, ne bi trebali bojati dodatno istaknuti da je u pitanju ‘premium’ proizvod, jer kupci će rado platiti vrijednost brenda koji im nudi dokazano najvišu kvalitetu. Ekskluzivnost koja dolazi s održavanjem visokih cijena dugoročna je investicija koja će dodatno osnažiti brend. 14

PROGRESSIVE

|

11: 2015


SNIŽENJA UZ PROGRAME LOJALNOSTI Uvođenjem redovitih sniženja u korisničke programe lojalnosti, trgovci na malo mogu uvjeriti kupce da će nastaviti dobivati odlične uvjete pri kupnji najskupljih proizvoda. Izdvajanje više novca za određeni proizvod kupcu će biti prihvatljivije ukoliko zna da će dobiti popust za neki drugi proizvod pri sljedećoj kupnji. Trgovci bi trebali imati dovoljno informacija o lojalnim kupcima te znati koje im proizvode uz popuste ponuditi. Primjena solidne strategije određivanja cijena može omogućiti optimalan rabat za sniženu robu.

PREMIUM CIJENE Pri uvođenju novog proizvoda u ponudu, budite svjesni njegove cijene u odnosu na cijenu njegova najbližeg zamjenskog proizvoda kojeg imate u ponudi. Ukoliko ugrozite vlastiti proizvod, mogli biste sami sebi ugroziti prodaju. Ako, pak, u ponudu uvodite premium proizvod, velika je vjerojatnost da će se kupci koji o tome nisu pravovremeno i dovoljno precizno informirani, te kojima nisu predočene prednosti kupnje proizvoda najviše kvalitete, odlučiti za kupnju proizvoda po pristupačnijoj cijeni.

PROMOVIRANJE BRENDA Ukoliko ste trgovac na malo i nudite široku lepezu mogućih cijena, koristite informacije koje imate o kupcu kako biste promovirali skupe proizvode onima koji bi te proizvode zaista mogli kupiti. Selektivno promoviranje premium kvalitete prema kupcima koji su skloni kupovini upravo takvih proizvoda, dozvoljava mogućnost i isplativost uvođenja viših cijena u vaš prodajni portfelj. Iako se vrlo lako zaplesti u cjenovne izazove koji dolaze s pojavom sve intenzivnije konkurencije, uvođenjem dinamične strategije određivanja cijena moguće je obuhvatiti više cjenovnih razreda te identificirati tržišnu prikladnost za svaki od njih. Nužno je pritom naglasiti činjenice i benefite koji vas razlikuju od konkurencije, te tako utjecati na kupovne obrasce - u vlastitu korist.

PROGRESSIVE

|

11:2015

15


16

PROGRESSIVE

|

11: 2015


Kutjevačka vinska premium priča Kutjevački podrum predstavio je eno-gastro novinarima svoju premium liniju - vina s posebnih vinogradarskih položaja, rađena s puno ljubavi i u malim serijama pod budnim okom glavnog enologa Ivana Marinclina. Fotografije: Helena Pletković

P

rezentacija vinske premium linije Kutjevačkog podruma održana je u organizaciji udruge G.E.T., u atraktivnom Cukorek Melinu podno Zagrebačke gore, uz specijalitete koje je posebno za ovu prigodu pripremila Sandra Nedeljko, kuharica i vlasnica restorana-pansiona Mamica iz međimurskih Pušćina. Sljubljivanje hrane i vina spretno je pripremio i vodio poznati sommelier Aleksandar Noršić. Za odličan ugođaj pobrinuli su se i moderator Šimun Miloš te talentirana mlada umjetnica Lana Škrgatić, pokazavši tehničku virtuoznost i sjajan osobni stil improvizacije na saksofonu, klavijaturama i flauti.

18

PROGRESSIVE

|

11: 2015

Za restoran-pansion Mamica ovo je bio prvi javni nastup pred većim brojem novinara, a pokazao se punim pogotkom pa nema nikakve sumnje da će mnogi nakon ove prezentacije posjetiti njihov restoran.

PREMIUM LINIJE Premium linije Kutjevačkog podruma su linije De Gotho i Maximo te Graševina Turković koje se proizvode u malim i vrlo ograničenim serijama vina. To su ekskluzivna vina, za one pilce koji od vina očekuju da im podari sve svoje ljepote mirisa i okusa, ukratko - vina za uživanje. Dakako, bitno je istaknuti i da su ta vina višestruko na-


-

građivana na svjetskim i domaćim ocjenjivanjima vina. Ova se vina ne mogu kupiti u trgovačkim centrima već isključivo u restoranima i specijaliziranim trgovinama te u novopokrenutom lancu vinoteka “Svijet vina” koji Kutjevo d.d. otvara na više lokacija u Zagrebu i to - na tržnicama. “Spoj tradicije i suvremenog, brzog načina života, nastojali smo ostvariti ugodnim i toplim ambijentom, u kojem se posjetitelji uvijek mogu osjećati dobrodošli. Upravo u duhu navedenog, kao primarne lokacije za otvaranje vinoteka Svijet vina odabrane su tržnice, uz koje se oduvijek vežu i običaji degustacije. Pri samome posjetu tržnici

PROGRESSIVE

|

11:2015

19


osjetila su već potaknuta na uživanje okusa, a budući da su to ujedno i mjesta susreta, nema boljeg mjesta za doživljaj koji želimo ostvariti ovim projektom”, poručuju iz Kutjeva d.d.

RESTORAN - PANSION MAMICA Pansion Mamica je obiteljski pansion i restoran u Pušćinama, u Međimurju, čija je težnja sačuvati stare običaje i jela, spasiti ih od zaborava uz, naravno, malu primjesu modernih tehnologija. Koriste prvoklasne namirnice, a partneri su im prvenstveno lokalni OPG-ovi. Restoran i pansion Mamica otvoren je 2008. godine i već od prve godine rada uvršteni su u 100 najboljih restorana Hrvatske po izboru Kluba Gastronaut.

CUKOREK MELIN Cukorek Melin je prostor koje odiše elegancijom, ali je i povezan s prirodom na takav način da potiče u nama onu najljepšu crtu hedonizma i ljubavi. Nalazi se na istočnom obronku Medvednice, uz sam rub Parka prirode, u ulici Gorščica (naselje Bidrovec). Imanje je to kroz koje prolazi potok Bidrovec, a sastoji se od drvene kuće s mlinom i vinskim podrumom, sjenice, boćališta i jezerca te 2000 m2 čiste prirode.

CUKOREK MELINU: Piće dobrodošlice: Maximo brut, pjenušac koji se odlično sljubljuje s hranom, ali je i vrhunski aperitiv. 1. Maximo brut - Mousse od morske pastrve na krekerima 2. de Gotho Graševina - flambirane kozice u panceti 3. Graševina Turković - rižoto sa svinjetinom, gljivama i bućom 4. de Gotho Pinot crni - pačja prsa, mlinci, hajdina kaša i džem od ljubičastog luka i šljiva 5. Maximo bianco - međimurska gibanica; panna cotta aromatizirana bosiljkom s umakom od rajčica Iznenađenje večeri bila su dva vina ledenih berbi - graševina i traminac

20

PROGRESSIVE

|

11: 2015


ju o m a Z icu ... juh rta movog v iz Šafra

ZACIN MOJ RKVA M , K LU R , CELE IN S R PE R A P PA PAPR

IKA

MRKVA

PROGRESSIVE

|

11:2015

21


Potrošačima važni kvaliteta, cijena i organsko porijeklo Najvažnija karakteristika premium proizvoda za polovinu ispitanika je – kvaliteta, pokazalo je istraživanje koje je za Progressive u studenome ove godine provela agencija Hendal. Istraživanje je provedeno telefonskim putem (CATI metoda) na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Hrvatske starijih od 15 godina. Istraživanje je, između ostalog, otkrilo da potrošači u većoj mjeri kupuju premium prehrambene proizvode te da su za premium proizvode mjesečno spremni izdvojiti više od 200 kuna.

REZULTATI Sadržaj:

Premium proizvodi

Uzorak:

N=400; nacionalno reprezentativni uzorak

Datum:

Studeni 2015.

Pitanje: Uzorak:

Što vam predstavlja presudni faktor pri kupovini proizvoda? N=400; nacionalno reprezentativni uzorak Odgovori kvaliteta cijena organsko porijeklo proizvođač ostalo

N 163 112 60 45 20

% 40,8 28,0 15,1 11,2 4,9

Koje su po vama karakteristike premium proizvoda? N=400; nacionalno reprezentativni uzorak Odgovori veća kvaliteta viša cijena luksuzno pakiranje ostalo

N 199 117 79 62

% 49,8 29,3 19,7 15,6

Kupujete li vi osobno premium proizvode bilo koje kategorije? N=400; nacionalno reprezentativni uzorak Odgovori N Da 128 Ne 272

% 31,9 68,1

Pitanje: Uzorak:

Pitanje: Uzorak:

22

PROGRESSIVE

|

11: 2015


Najvažniji faktori pri kupovini kvaliteta

40,8

cijena 15,1

organsko porijeklo

Da

11,2

proizvođač ostalo

Kupovina premium proizvoda

28,0

4,9

32%

Karakteristike premium proizvoda 49,8

veća kvaliteta

luksuzno pakiranje ostalo

Pitanje: Uzorak:

Pitanje: Uzorak:

Pitanje: Uzorak:

68%

29,3

viša cijena 16,7

Ne

15,6

Koje kategorije premium proizvoda češće kupujete? N=128; kupci premium proizvoda

Odgovori prehrambene proizvode neprehrambene proizvode

N 91 37

% 71,2 28,8

Koje premium proizvode češće kupujete? N=128; kupci premium proizvoda Odgovori Marke proizvođača Trgovačke marke (trgovačkih lanaca)

N 81 46

% 63,8 36,2

Koliko novaca mjesečno ste spremni potrošiti na premium proizvode? N=128; kupci premium proizvoda Odgovori do 50 kuna između 50 i 100 kuna između 100 i 200 kuna više od 200 kuna

N 13 24 38 53

% 10,2 18,8 29,6 41,4

PROGRESSIVE

|

11:2015

23


Kategorija premium proizvoda (%) prehrambeni proizvodi

71,2

28,8

neprehrambeni proizvodi

Vrsta premium proizvoda (%) marke proizvođača

63.7734

trgovačke marke (trgovačkih lanaca)

36,2

Mjesečna potrošnja na premium proizvode (%) do 50 kuna između 50 i 100 kuna između 100 i 200 kuna

10,2 18,8 29,6

više od 200 kuna 41,4

24

PROGRESSIVE

|

11: 2015


26

PROGRESSIVE

|

11: 2015


Čokolada Venerinog okusa Zadnjih desetak godina sve više ljudi se usmjerava ponovnom konzumiranju originalne tamne čokolade. Na taj način se vraćaju početnoj tradiciji konzumiranja čokolade u svrhu doživljavanja posebnih iskustava. Autentični opori okus čokolade bez dodataka i šećera postaje izuzetno privlačan i poticajan za postizanje nekih viših uvida.

28

PROGRESSIVE

|

11: 2015


Š

irom svijeta milijuni ljudi svakodnevno konzumiraju ogromne količine različitih vrsta čokolada. Njihov prepoznatljivi okus obogaćen je svim mogućim dodacima, tako da zadovoljavaju potrebe širokog tržišta. Velika većina ljudi jednostavno ne može zamisliti svoj život bez tog omiljenog proizvoda. A kako je sve počelo? Već prije tri tisuće godina u području Srednje Amerike stanovništvo je uzgajalo drvo kakaovca čije se sjemenje koristilo za dobivanje karakterističnog napitka. Ti prvi čokoladni napitci pripravljani su bez šećera i svojim oporim okusom

su obogaćivali rituale posvećene bogovima. Maje i Asteci čokoladu su doživljavali vrlo ozbiljno i smatrali su da ona ima poseban utjecaj na ljude jer ih približava bogovima.

ČOKOLADA U EUROPI U Europi je čokolada bila nepoznata sve do 16. stoljeća, no već nakon prvog kontakta izazvala je pravu pomamu među bogatijim slojevima društva. Europljani su vrlo brzo u čokoladu počeli dodavati šećer i udaljili je od njezinog prvotnog mističnog značenja. Sada je ona postala sredstvom uživanja, a raspoznato je i njezino pozitivno djelovanje na raspoloženje. Pošto su čokoladu obožavale žene, muškarci su je uvrstili među poklone kojima su darivali svoje izabranice. Povezanost čokolade i žena jasno se raspoznaje i u astrologiji gdje je čokoladi dodijeljena simbolika Venere. Planet Venera je od davnih vremena plijenio pažnju svih onih koji su imali priliku uživati u njegovom sjaju. Uz Sunce kao vladara dana i Mjeseca kao vladara noći, njemu je uvijek dodjeljivana posebna uloga na nebeskom panteonu. Pošto su u prošlosti ljudi imali naviku planetima pridruživati različite bogove, slično se desilo i s Venerom. Njezino sadašnje ime, baš kao i ostalih planeta, dolazi iz rimske mitologije, dok se prije u Grčkoj zvala Afrodita. Otiđemo li dalje u prošlost naići ćemo na babilonsku Ištar, sumersku Inanu i ugaritsku Astartu. Sve te boginje bile su simbolom ljepote, ljubavi, seksualnosti i plodnosti. Očigledno je unutar svih tih drevnih civilizacija pogled na najsjajniji planet Sunčevog sustava izazivao iste osjećaje.

VENERA Mitološka Venera, baš kao i čokolada, bila je povezivana uz potpuno prepuštanje osjećajima. Odlukom glavnog boga Jupitera postala je suprugom Vulkana, vrijednog zanatlije i najružnijeg od svih bogova. Svoju apsurdnu situaciju (najljepša boginja i najružniji bog) Venera je rješavala brojnim izvanbračnim vezama, ne praveći pri tome veliku razliku

PROGRESSIVE

|

11:2015

29


između bogova i ljudi. Kada je nekoga poželjela, ova najpoželjnija boginja nije priznavala nikakva društvena ograničenja i ubrzo je završavala s njime u strastvenim zagrljajima. Na sličan način i čokolada kompenzira naše nezadovoljstvo i u nama potiče strast za nekim sretnijim životom. Baš kao i u mitologiji, tako i u astrologiji Venera ne priznaje nikakve društvene norme ponašanja. Ljubav se po svojoj prirodi nalazi izvan moralnih pravila, pa zbog toga vrlo često predstavlja veliki izazov za bilo kakav oblik društvene kontrole. Venera umjesto etičkih normi puno više raspoznaje one estetske. Iz tog razloga ju se povezuje s umjetničkim izražavanjem i kreativnim talentima koje posjedujemo. Kroz povijest brojni umjetnici su obožavali čokoladu, a odnedavno svjedočimo i samim umjetničkim djelima napravljenim od čokolade. Poznat je slučaj Jean Zaun, žene koja je godinama radila u trgovini čokoladnim proizvodima i u pedesetim godinama se ohrabrila kreirati čokoladne reprodukcije djela velikih likovnih majstora. Rezultat je bio više nego impresivan i ostao zabilježen u javnosti.

MRAČNA STRANA I mračnu stranu čokolade možemo također iščitati iz Venerinog mita. Boginja ljepote tada simbolizira manipuliranje tuđim osjećajima u svrhu vlastite koristi. Potreba za uživanjem postaje ovisnošću koja naš život čini površ-

nim i ispraznim. Spontanost izražavanja osjećaja prelazi u infantilnost, a usmjerenost na lijepo se pretvara u opterećujući snobizam. Kada je neuravnotežena, Venera izražava pohlepu kroz potrebu gomilanja vrijednosti. U tim trenucima ljubav se doživljava kao posjedovanje druge osobe, što na kraju rezultira patološkom ljubomorom. Trebamo li napominjati da je Vulkan, ružni Venerin suprug, bio izuzetno ljubomoran i stalno nastojao uhvatiti je na djelu s nekim od ljubavnika? Ove Venerine priče nas potiču na svjesno konzumiranje čokoladnih proizvoda. Okus prirodne čokolade je previše suptilan da bismo ga sveli samo na još jednu novu ovisnost i ponavljanje besmislenih rutina. Zadnjih desetak godina sve više ljudi se usmjerava ponovnom konzumiranju originalne tamne čokolade. Na taj način se vraćaju početnoj tradiciji konzumiranja čokolade u svrhu doživljavanja posebnih iskustava. Autentični opori okus čokolade bez dodataka i šećera postaje izuzetno privlačan i poticajan za postizanje nekih viših uvida.

Igor Ognjenović Centar za astrološku edukaciju astrocentar.yolasite.com

30

PROGRESSIVE

|

11: 2015


Progressive 154 - Studeni 2015.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 13 years experie...

Progressive 154 - Studeni 2015.  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 13 years experie...

Advertisement