Page 1

Progressive magazin • prvi specijalizirani časopis za trgovinu mješovitom robom  GODINA XI  BROJ 127

ISSN 1331-7865

11 godina s vama  TEMA BROJA – TRGOVAČKE MARKE Tržišne analize govore u prilog značajnom rastu tržišnog udjela trgovačkih marki u Hrvatskoj, i to od 5,4% u 2004. do 18% u 2011. Iako smo još uvijek ispod europskog i centralnoeuropskog prosjeka, svjetski i europski trendovi upućuju da u Hrvatskoj možemo očekivati daljnji rast tržišnog udjela trgovačkih marki. Podaci ukazuju na rast prodaje i na rast povjerenja potrošača.

Začini

BRANISLAV BIBIĆ

predsjednik Uprave Philip Morris Zagreb

www.progressive.com.hr www.facebook.com/progressive.hr


66 progressive |

1/2: 2013


ISSN 1331-7865

| 1/2:2013

progressive |

1/2:2013

67


68 progressive |

1/2: 2013


PROGRESSIVE M A G A Z I N

|

Uvodnik

03: 2013 CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o.

Rast privatnih marki

Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb Tel.: + 385 1 4854 429 Fax: + 385 1 4854 432 + 385 1 6386 628 crier@crier.hr www.progressive.com.hr ISSN 1331-7865

Maloprodaja u recesiji sve je kreativnija. Trgovci su više nego ikad svjesni važnosti razvoja vlastitih brendova. Udio privatnih marki raste diljem Europe, a proizvođači i trgovci, u borbi za očuvanje tržišnih udjela, trebat će poraditi na intenzivnijoj suradnji i pokazati sve veću hrabrost i inovativnost u razvoju novih proizvoda.

UREDNICE Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr Marija Kosor, 01 4854 279 marija.k@crier.hr SURADNICI Martina Aleksić, Nataša Antunović, Luka Baranović, Damjan Geber, Diana Gluhak, Irena Guszak, Tamara Jović, Mladen Kožić, Maja Milković, Martina Verović, Antonio Zrilić, Kristina Žilić

Prema istraživanjima koja u Progressivovoj Temi broja predstavlja agencija Deloitte, očita postaje i promjena percepcije potrošača koji trgovačke marke sve više doživljaju kao dobru vrijednost za novac. Rezultati istraživanja koja je Deloitte provodio u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuju da čak više od 80% ispitanika izjednačava kvalitetu trgovačkih i proizvođačkih marki te pokazuju da je porast povjerenja u kvalitetu privatnih marki trend kojeg u idućim razdobljima možemo očekivati i u Hrvatskoj.

PRODAJA/MARKETING Danijela Lanović, 01 4854 278 danijela.l@crier.hr Valentina Godler, 01 5391 546 valentina.g@crier.hr

Osim privatnih marki, sve je aktualniji i 'rat cijenama' usred kojeg se, prema riječima Antoine de Riedmattena, Partnera u Deloitteu Francuska, trenutno nalazi trgovina prehrambenim proizvodima na malo, i koji se negativno odražava na marže. Prema njegovim riječima, konkurentne cijene i dalje će biti glavno sredstvo za privlačenje kupaca koji, zbog gospodarskog okružja, nisu skloni potrošnji.

VODITELJICA UREDA Irena Šahman, 01 4854 431 i NAKLADE irena@crier.hr grafička urednica Ivana Voloder ivana.v@crier.hr TISAK

Najdragocjeniji kapital domaćih u odnosu na inozemne trgovce, koji kao opasni konkurenti tek planiraju prisutnost na hrvatskom tržištu, jest - poznavanje ukusa hrvatskih potrošača, smatra De Riedmatten koji domaće trgovce savjetuje: ulažite i dalje u osjetljivost cijena najtraženijih proizvoda!

Gospodarska 9, Sveta Nedelja

GROUP MANAGER John Whitbread john@crier.co.uk

Pro­gres­si­ve ma­ga­zin iz­la­zi jed­nom mje­seč­no i bes­pla­tan je za cil­j­nu sku­pi­nu (tr­go­vi­ne, pro­iz­vođa­če, dis­tri­bu­te­re, uvoz­ ni­ke i iz­voz­ni­ke ro­be ši­ro­ke po­troš­nje) u Hr­vat­skoj. Iz­da­vač pri­drž­a­va pra­vo da odre­di cil­ja­nu sku­pi­nu či­ta­te­lja. Za član­ke, sli­ke i obli­ko­va­nja ob­jav­lje­na u ovom ča­so­pi­su sva su pra­va pri­drža­na. Ne­do­puš­te­na je ob­ja­va, pre­ra­da, re­pro­du­ci­ra­nje, um­no­ža­va­nje, imi­ti­ra­nje, stav­lja­nje na elek ­tro­nič­ke me­di­je i dru­gi na­či­ni pre­no­še­nja bez su­glas­nos­ti na­klad­ni­ka. Ru­ko­pi­ se, fo­to­gra­fi­je i os­ta­le pri­lo­ge ne vra­ća­mo.

Marija Kosor marija.k@crier.hr

sadržaj RAZGOVOR S POVODOM ANTOINE DE RIEDMATTEN, DELOITTE

8

PROGRESSIVE DORUČAK ZAČINI

20

KULTURA PREHRANE TUNA

34

TEMA BROJA TRGOVAČKE MARKE

10

INTERVJU MJESECA BRANISLAV BIBIĆ, PHILIP MORRIS ZAGREB

26

SAJAM AMBIENTE FRANKFURT 2013.

36

FINANCIJE I POREZI TROŠAK FLUKTUACIJE ZAPOSLENIKA

18

FOKUS NEPREHRANA POMAGALA ZA ČIŠĆENJE U KUĆANSTVU

30

U VAŠOJ TRGOVINI dm-drogerie markt

42

progressive |

03:2013

3


 VIJESTI

Iz zemlje PIK Vrbovcu Halal certifikat PIK Vrbovcu d.d. dodijeljen je Halal certifikat za PIK svježe juneće meso. Mate Štetić, direktor društva PIK Vrbovec istaknuo je da su PIK proizvodi nositelji ISO, IFS, HACCP i OHSAS standarda te kako će Halal certifikat dodatno potvrditi visoke tehnološke i higijenske uvjete u kojima se proizvode PIK proizvodi.

Nove recepture Nestlé žitarica Na prigodnom doručku za novinare, Nestlé je predstavio nove recepture svojih poznatih žitarica za doručak u kojima je smanjen udio šećera do čak 30% te je smanjen udio soli, a povećan udio cjelovitog zrna i kalcija u odnosu na ranije recepture. Navedena renovacija uključuje Nesquik, Chocapic, Cookie Crisp i Honey Cheerios te još 15 ostalih Nestlé žitarica za doručak.

Dorina najkvalitetnija čokolada u RH Kraševa čokolada Dorina dobitnica je medalje QUDAL za najkvalitetniju čokoladu na domaćem tržištu. Ovo priznanje još je jedna potvrda neupitnog ugleda Kraševe omiljene domaće čokolade stoljetne tradicije, koja se pod imenom Dorina na tržištu nalazi od 1997., priopćeno je iz Kraša.

Konzum pobjednik 'Best Buy' istraživanja Recentno Best Buy Award istraživanje za 2012./2013. pokazuje kako je hrvatskim građanima Konzum primjer i pojam za najbolji omjer cijene i kvalitete u Hrvatskoj. Ispitanicima odgovori nisu bili sugerirani, te su oni sami mogli slobodno navoditi ono što smatraju najprimjerenijim odgovorom, priopćeno je iz Konzuma.

Karlovačko predstavilo novu kampanju Karlovačka pivovara predstavila novu kampanju pod sloganom "Ništa ne može razdvojiti prijatelje i Karlovačko". Karlovačko je provelo istraživanje koje je pokazalo da 73% ispitanika ima manje vremena za druženje s prijateljima nego prije. Čak 93% ispitanika voljelo bi više vremena provoditi s prijateljima. 4 progressive |

03: 2013

U Zagrebu otvorena najveća prodavaonica dm-a u RH U novootvorenu prodavaonicu dm-a investirano je više od 3 milijuna kuna. Novootvorena prodavaonica je 146. prodavaonica dm-a u Hrvatskoj, a u sklopu nje otvoren je OTC odjel – specijalizirani odjel bezreceptnih lijekova i medicinskih proizvoda. U ponudi dm-ove ljekarne nalazi se gotovo 2000 proizvoda renomiranih proizvođača, a svim kupcima dm je, uz povoljne cijene, osigurao stručne savjete magistra farmacije i farmaceutskih tehničarki.

NTL preuzeo dio poslovanja Biljemerkanta u stečaju Društvo Narodni trgovački lanac d.o.o. potpisalo je ugovor o najmu poslovnih prostora i najavilo nastavak rada u maloprodajnoj djelatnosti za više od 2/3 zaposlenika društva Biljemerkant u stečaju. Društvo Narodni trgovački lanac u ovaj projekt ulazi kao najmoprimac 210 prodajnih prostora društva Biljemerkant u stečaju, skladišta te jednog dijela poslovnog prostora Martin Evačić i Damir Celčić, NTL upravne zgrade u Osijeku. Dakle, NTL nije pravni slijednik društva Biljemerkant niti ima pravnih osnova to biti, već u istim prostorima nastavlja maloprodajnu djelatnost, priopćio je NTL.

Rio Mare pokrenuo projekt 'Odgovorna kvaliteta' Jedan od vodećih proizvođača u kategoriji konzervirane ribe - Rio Mare pokrenuo je projekt ‘Odgovorna kvaliteta‘ koji osim ponude kvalitetnih proizvoda podrazumijeva i potpunu odgovornost prema okolišu, te socijalnom kontekstu u kojem djeluje. ‘Odgovorna kvaliteta‘ predstavlja potpuni koncept kvalitete te je odgovorno razvijen duž cjelokupne proizvodne linije od trenutka ulova ribe do serviranja na stol.

Slasna nova web stranica

Osim recepata, interaktivnih i zanimljivih sadržaja, na novoj web stranici www.slastistika .hr nudi se škola kuhanja gdje posjetitelji mogu naučiti osnove pripreme kolača, biskvita, krema i postati majstori slastističari. Razmijenite svoje recepte i male trikove u izradi kolača i osvojite atraktivne nagrade u natječaju za koji vam je potreban Zvijezda margarin i fotoaparat. Kuhanje je opet IN! Zvijezda margarin.

Novi predsjednik Uprave Carlsberga Croatia Carsten Haerup Christensen imenovan je novim predsjednikom Uprave Carlsberga Croatia za Hrvatsku i Mađarsku, a dužnost je preuzeo 1. veljače ove godine. Christensen će na novoj poziciji biti odgovoran za cjelokupno poslovanje Carlsberga na tržištima u Hrvatskoj i Mađarskoj. U Hrvatsku dolazi s pozicije potpredsjednika za internacionalne premium brendove grupacije Carlsberg.


| 03:2013 Otvorena 12. po redu bio&bio trgovina U zagrebačkom Westgateu otvorena je nova, 12. po redu bio&bio trgovina koja se prostire na 120 m2. Atraktivno uređena trgovina, koja je Westgate "pretvorila" u zdraviju i zeleniju shopping destinaciju, prva je s posebno izdvojenim segmentom dodataka prehrani, a u ponudi je čak 3000 ekoproizvoda iz asortimana hrane, dodataka prehrani i prirodne kozmetike, priopćila je Biovega najavljujući i atraktivne mjesečne popuste. Trgovine ekoproizvoda bio&bio već 10 godina opravdavaju povjerenje kupaca kroz predanost temeljnim vrijednostima pa u njima uvijek možete očekivati: organsko i cjelovito, brižnost i iskustvo te odgovorno poslovanje i posvećenost. Trenutačno se u Hrvatskoj nalazi 12 bio&bio trgovina, 6 u Zagrebu i po jedna u Puli, Osijeku, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku.

Lansirana nova boca Ožujskog piva Lansiranje nove boce Ožujskog piva okupilo je mnogobrojne prijatelje ovog domaćeg piva i benda Psihomodo Pop, koji ove godine slavi 30. rođendan. U sklopu serije koncerata pod nazivom Antenaplugged powered by Ožujsko pivo, Psihomodo Pop je zabavljao mnoge ljubitelje Žuje i vrhunske svirke uživo.

Lidl povećao plaće zaposlenicima Uprava Lidla Hrvatska donijela je odluku o povećanju bruto plaće za 4 posto svim svojim zaposlenicima koji rade u trgovinama i skladištima. Ovom odlukom, povećanje plaće osjetit će više od 1200 radnika u ukupno 83 trgovine Lidla u cijeloj Hrvatskoj te više od 250 zaposlenih u logističkim centrima Lidla.

Počeli radovi na izgradnji nove tvornice Kandit Radovi na izgradnji nove tvornice Kandit službeno su počeli 1. ožujka. Time je ovaj projekt vrijedan preko 20 milijuna eura ušao u drugu fazu realizacije. Nova tvornica prostirat će se na 23.000 četvornih metara i ona za Kandit znači mogućnost proizvodnje modernih, raznovrsnih proizvoda u skladu sa tržišnim trendovima te rast kapaciteta, priopćeno je iz Kandita. Riječ je o značajnoj investiciji u regiji, a gradnjom ove tvornice zapravo će započeti razvoj tvrtke u novim tehnološkim i organizacijskim uvjetima.

Diplome polaznicima JTI Akademije

Mario Müller, direktor Kandita

U sklopu 'JTI Akademije za trgovce' uručene su diplome prvoj generaciji polaznika edukacijskog programa koji organizira tvrtka Japan Tobacco International. 'Akademija za trgovce' jedinstveni je edukacijski program namijenjen srednjim i malim trgovcima u Hrvatskoj koji na svojim prodajnim mjestima u ponudi imaju duhanske proizvode.

Qudal: City Center one najkvalitetniji shopping centar u RH Održan skup 'd PRINT' Istraživanje kvalitete QUDAL pokazuje da hrvatski potrošači, korisnici interneta, u ovome trenutku i dalje najviše ocjene za kvalitetu, kada je riječ o shopping centrima, daju City Centru one. Hrvatski potrošači i danas smatraju City Center one vodećim shopping centrom kada je riječ o ukupnoj kvaliteti ponude i usluge. Anketiranje je provela švicarska kuća ICERTIAS putem Interneta na 1200 ispitanika - hrvatskih građana, korisnika interneta, starijih od 15 godina.

Krajem veljače u Zagrebu je održan "d PRINT", jedini regionalni stručni skup posvećen digitalnom tisku na kojem su eminentni stručnjaci govorili o mogućnostima najnovijih tehnologija. Središnja točka skupa bio je forum "Meet the Buyers" na kojem su o inovativnim rješenjima iz područja digitalnog tiska polaznici bili u prilici razgovarati s najvećim autoritetima na tom području bez pritiska svojstvenog velikim sajmovima.

Do gotovine i na blagajnama Konzuma i Tiska

Henkel objavio Izvješće o održivosti

Konzum i Tisak u suradnji sa Zagrebačkom bankom uveli su novu uslugu podizanja gotovine na svojim blagajnama pod nazivom "Podigni novac". Navedena usluga omogućit će brzu, jednostavnu i sigurnu isplatu novca korisnicima debitnih i kreditnih kartica Maestro, Cirrus, MasterCard, Visa, Visa Electron i Diners izdanja svih domaćih i inozemnih banaka i kartičnih kuća. Usluga "Podigni novac" bit će dostupna svim korisnicima u više od 700 prodavaonica Konzuma i 900 kioska Tiska i Tisak Media centara.

Fokus 22. izdanja Henkelova Izvještaja o održivosti stavljen je na provedbu strategije o održivosti koju je tvrtka predstavila u 2012. U središtu strategije je cilj - s manje postići više. Henkel namjerava utrostručiti učinkovitost svojih resursa do 2030. Kako bi postigao ovaj cilj, Henkel aktivno uključuje zaposlenike u programe za provedbu strategije.

progressive |

03:2013

5


 VIJESTI

Iz regije Agroprocesing kupio Džervin Nekadašnji poljoprivredni gigant u Srbiji - knjazevački Džervin iz stečaja je, po cijeni od 80 milijuna dinara, prodan novosadskom Agroprocesingu. Do sada je Džervin neuspješno pokušavao naći vlasnika čak 11 puta.

Mađari vole cider Mađari su kupili 4,4 milijuna limenki pića cider tijekom 2012., prema podacima Nielsena. Cider se na mađarskom tržištu pojavio 2011. i tada je prodano samo 507.000 limenki. U 2012., ostvareno je povećanje prodaje od 865% na godišnjem nivou.

Agrana širi tvornicu Austrijska tvornica šećera Agrana Group planira investirati 20 milijuna eura kako bi proširila svoje pogone u Kaposvaru, u zapadnoj Mađarskoj. Kompanija je pokrenula projekt izgradnje silosa u pogonu u Kaposvaru vrijedan 10 milijuna eura. Drugih 10 milijuna bit će investirano narednih godina u ambalažu.

Lidl čeka odobrenje za 29 projekata Lidl ima 29 projekata "na listi čekanja" kada se radi o izuzimanju iz zabrane izgradnje velikih trgovačkih objekata u Mađarskoj. U toj zemlji je na snazi zabrana izgradnje trgovačkih objekata većih od 300m², od 2012. do 2014. Međutim, investitori se mogu državnim organima prijaviti za izuzeće iz ovog pravila.

Jerónimo Martins investira u Poljsku Jerónimo Martins izvijestio je o rastu cjelogodišnje prodaje potaknute skokom profita. Ovaj trgovac sa sjedištem u Portugalu objavio je 10,5-postotni rast neto prodaje, u ukupnom iznosu od 10,9 milijardi eura, dok je neto dobit porasla 5,9%, na 360 milijuna eura. EBITDA za cijelu godinu iznosi 764,6 milijuna eura, što znači rast od 6%.

6 progressive |

03: 2013

Otvoren 'Prvi' Univerexport Na Svjetski dan potrošača, 15. ožujka, svoja vrata otvorio je "najveći i najjeftiniji" Univerexport. Simbolično je nazvan Prvi, jer je na istome mjestu prije 22 godine bio otvoren prvi prodajni objekt Univerexporta. U prodajni objekt koji se prostirao na 800m² investirano je približno dva milijuna eura, da bi se danas potrošačima ponudio novi i suvremeniji koncept, na više od 4000m². Potrošače u najvećem Univerexport prodajnom objektu očekuje asortiman koji broji više od 17.000 artikala iz kategorije prehrane i neprehrane, kao i poseban asortiman za profesionalne kupce, trgovce i HoReCa sektor. Na raspolaganju je 13 blagajni, od kojih su 4 veleprodajne.

Auchan dobio zeleno svjetlo za akviriranje Reala Francuski maloprodajni lanac Auchan dobio je odobrenje ruske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za akviriranje hipermarketa Real u vlasništvu Metro Grupe, izvijestio je Finmarket. Međutim, Federalna služba za borbu protiv monopola napomenula je da će Auchan morati prodati hipermarket Reala u Kotelniki, jugoistočno od Moskve, gdje ovaj trgovac ima dominantnu poziciju.

Otvorena nova Idea Tvrtka Idea otvorila je novu trgovinu u Dalmatinskoj ulici u Beogradu. U moderno uređenom prodajnom prostoru površine 60m² kupcima je na raspolaganju asortiman sa više od 1600 artikala za svakodnevnu upotrebu. Na odjelu zelene tržnice u ponudi je uvijek svježe voće i povrće, a izdvajaju se i odjeli delikatesa, mesnice i pekarnice sa uvijek svježim kruhom i pecivom. Idea danas ima 164 maloprodajna objekta diljem Srbije, devet veleprodajnih centara i više od 4500 zaposlenika.

SOS market u Novom Beogradu Aman je otvorio novi objekt u ulici Narodnih heroja u Novom Beogradu. Riječ je o još jednom SOS marketu, koji raspolaže prodajnom površinom od 700m². U asortimanu su voće, povrće, svježe meso, kao i ostali prehrambeni i proizvodi kućne kemije. Iz Amana ističu da je ovo 105 objekt u nizu, u kojem je zaposleno 25 ljudi.

U Rusiji 130 novih Verny trgovina Verny, lanac "mekih" diskonata, imat će oko 130 novih trgovina u 2013. godini. U četvrtom kvartalu 2012. kompanija je lansirala 33 trgovine u Moskvi i Petrogradu. Prva Verny trgovina u Jekaterinesburgu bit će otvorena na ljeto 2013. Otvaranja će zatim uslijediti u šest regija u kojima kompanija prethodno nije poslovala. Također, Verny priprema otvaranje dva distributivna centra, u Moskvi i Petrogradu.


Iz svijeta

| 03:2013

7-Eleven se približio brojci od ukupno 50.000 trgovina 7-Eleven je priopćio kako očekuje da će se približiti brojci od ukupno 50.000 trgovina do kraja prvog kvartala ove godine. Div konvencionalnih trgovina ubrzano se širi, a do kraja prošle godine poslovao je u otprilike 49.500 poslovnica u 16 zemalja. 7-Eleven napominje da je ostvario rekordan rast u 2012., dodavši svojoj mreži oko 5000 novih trgovina. Lanac je napomenuo: "Godina 2012. za nas je bila ogromna u smislu organskog rasta, akvizicija i poslovnih konverzija".

Barilla prodaje njemačku tvrtku češkoj grupi Agrofert Barilla, najveći svjetski proizvođač tjestenine, potpisala je ugovor o prodaji svoje jedine preostale njemačke tvrtke, lanca pekarni Lieken AG, češkoj grupi Agrofert. Sporazum će omogućiti Barilli da se nastavi fokusirati na rast svoje osnovne djelatnosti, poručili su iz tvrtke. Lieken, njemački tržišni lider u proizvodnji kruha i pekarskih proizvoda pod markom Golden tost, zapošljava 4700 ljudi i imao je neto prodaju od 756 milijuna eura u 2011.

ITM ove godine u poslovanje ulaže gotovo milijardu eura

Danone ukida 900 radnih mjesta u Europi Danone je najavio da planira ukinuti 900 radnih mjesta u Europi u pokušaju oživljavanja svog poslovanja u regiji gdje je prodaja pala u 2012. Tvrtka Activia u prosincu je planirala smanjiti svoje troškove u Europi za 200 milijuna eura tijekom dvije godine, pa je to utjecalo na smanjenje radnih mjesta.

Pad operativnog profita Delhaize grupe u 2012. Operativni profit Delhaize grupe pao je 52% na 390 milijuna eura u financijskoj 2012. EBITDA je smanjen za 14,5% na 1,3 milijuna eura najviše zbog troškova optimizacije portfelja trgovina u prvom kvartalu 2012. Troškovi prodaje, opći i administrativni troškovi iznosili su 21,4% prihoda. Trgovac je sebi postavio cilj da 2013.-2015. generira prosječno 500 milijuna eura slobodnog protoka novca godišnje.

Carrefour pokreće vinsku aplikaciju

pogon Drive u Nemoursu (Seine-et-Marne).

Francuski trgovac Carrefour u Španjolskoj udružio se s poznatim vinskim vodičem Guia Peñín kako bi pokrenuo aplikaciju koja bi pokazivala najbolje ocijenjena vina tog trgovca. Detaljan opis dolazi iz Guia Peñína i bavi se aspektima kao što su podrijetlo, ocjena i vrijednost za novac. Španjolski Carrefour u asortimanu alkoholnih pića trenutno ima 1121 proizvod, od kojih su 866 vina, a ostatak su jaka alkoholna pića. Aplikacija je dostupna za iOS i Android telefone.

Henkel: Rast dobiti donijet će tržišta u nastajanju

Lidl povećao ulaganja u Španjolskoj

Prognoze Henkela predviđaju rast prodaje od najmanje tri posto i veću profitabilnost u ovoj godini, kako njemački proizvođač Persil deterdženta dobiva sve veći udio prihoda od tržišta u nastajanju. Prodaja će rasti najviše pet posto u 2013. Rastuća tržišta, poput istočne Europe, Afrike, Latinske Amerike i Azije, činila su 43 posto prodaje prošle godine, u usporedbi s 42 posto u 2011. To je pomoglo smanjiti oslanjanje Henkela na zapadnu Europu, gdje vlade provode mjere štednje kako bi se suprotstavile krizi i produbljenju recesije.

Diskonter iz sastava Schwarz Grupe Lidl izdvojio je iznos od 120 milijuna eura za investicije u svoju mrežu u Španjolskoj tijekom 2013. Iznos je za 20% viši nego prošle godine, kad je njemački trgovac otvorio 14 trgovina i obnovio 65 podružnica u Španjolskoj. Michael Aranda, direktor Lidla Španjolska, izjavio je da su investicije namijenjene otvaranju novih trgovina i logističkoj infrastrukturi kao i unapređenje postojećih poslovnica.

Francuski nezavisni trgovac Intermarché (ITM) namjerava investirati gotovo milijardu eura ove godine u svoje poslovanje, izvijestio je LSA. Trgovac planira dodati 300 tisuća metara kvadratnih novog prodajnog prostora, od kojih će dvije trećine biti dodijeljene bannerima Intermarché i Netto. Značajan dio investicija bit će uložen u format Drive. Trgovac, koji već ima 189 Drive outleta smještenih u susjedstvu njegovih trgovina, otvorit će prvi samostalni

progressive |

03:2013

7


 Razgovor s povodom

Antoine de Riedmatten, Deloitte

Tehnologija pospješuje iskustvo kupca Antoine de Riedmatten je Partner u Deloitteu Francuska i šef Odbora za reviziju, sa sjedištem u Parizu. S više od 22 godina iskustva u reviziji, Antoine surađuje s brojim vodećim igračima u maloprodaji i industriji potrošačkih proizvoda. Također stoji iza poznatih i visoko cijenjenih anketa Holiday Survey, koje se svake godine provode diljem Europe s ciljem ispitivanja potrošačkih stavova. O najnovijem Deloitteovom izvješću 'Globalna snaga maloprodaje' s de Riedmattenom smo razgovarali krajem veljače kada je posjetio Zagreb. Razgovarala: Marija Sedlar Na temelju Deloitteovog izvješća „Globalna snaga maloprodaje“, kakva je gospodarska situacija maloprodaje u Europi? Odgovor na vaše pitanje zahtijeva pomniju analizu jer u Europi ne postoji nešto što bi se zvalo jedinstvenim maloprodajnim tržištem zbog sektorskih i geografskih razlika. U okolnostima brzih promjena modnih trendova koje uzrokuju brze promjene položaja na tržištu, većina trgovaca odjećom na malo bilježi nizak rast, uz istodoban porast troškova sirovina i radne snage. Luksuz se do sada pokazao iznimno otpornim na krizu, dijelom zbog dolaska azijskih šoping-turista u zapadnu Europu, ali i zbog sve deblje lisnice za ovu vrstu diskrecijskih izdataka. Trgovina prehrambenim proizvodima na malo trenutno se nalazi usred rata cijenama, koji se negativno odražava na marže. Tržišni udjel presudan je za postizanje najboljih uvjeta nabave, a rat cijenama predstavlja strategiju zauzimanja tržišnog udjela u područjima sporog rasta. Glavni igrači na tržištu usmjereni su na zemlje u kojima mogu biti na prvom ili drugom mjestu dok, s druge strane, napuštaju tržišta na kojima drže beznačajan udjel na tržištu. U domeni interneta još uvijek traje borba za ostvarivanjem dobiti, iako tržište bilježi dvoznamenkasti rast, prvenstveno zahvaljujući zauzimanju dijela tradicionalnog tržišta maloprodaje, brzom prodoru pametnih telefona i tableta, većem povjerenju kupaca u sigurnost plaćanja putem in-

8 progressive |

03: 2013

Antoine de Riedmatten

Maloprodajna industrija i dalje će raditi na poboljšanju iskustava kupovine potrošača, koristeći najnovije tehnologije kojim će se preusmjeriti s višekanalne na unakrsnu kanalnu prodaju kao odgovor na osnovne želje i potrebe.

terneta te primjeni strategije tzv. svaki dan niske cijene. Koje su glavne karakteristike maloprodaje u Europi? Europske zemlje imaju različitu strukturu konkurencije: diskontni lanci dominiraju u Njemačkoj dok njihov značaj nije toliko visok u Francuskoj. Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka svoje su modele manje-više uspješno izvezle u cijelu regiju, pri čemu su neki od njih napustili tržišta na kojima nisu imali dovoljan udjel. Na maloprodajno tržište utječe i rast BDP-a pa je tako južna Europa, koju je gospodarska kriza ozbiljno pogodila, u mnogo težoj situaciji zbog niže potrošnje građana, pa će strategije za određivanje cijena i njihova primjena biti među ključnim čimbenicima koji će određivati maržu. Postotak trgovačkih marki također se razlikuje od zemlje do zemlje, ponegdje čak i više od 50 posto. Nakon velikog vala gradnje velikih prodajnih centara, bilo samostalnih ili u sklopu trgovačkih centara, blizina trgovine ponovno dobiva na važnosti. U sektoru odjeće, među ključnim odgovorima na potražnju za brendiranim proizvodima, bit će otvaranje outleta, čak i uz rizik erozije prihoda od prodaje kolekcija. Što predstoji maloprodaji u ovoj godini? Koja će biti njena glavna obilježja? Maloprodajna industrija i dalje će raditi na poboljšanju iskustava kupovine potrošača, koristeći najnovije tehnologije kojim će se


| 03:2013 preusmjeriti s višekanalne na unakrsnu kanalnu prodaju kao odgovor na osnovne želje i potrebe, a to su: mogućnost da se roba kupljena putem interneta i vrati u trgovinu; mogućnost da klasična trgovina za osobu naruči određeni broj ili boju koju nemaju na zalihama, putem interneta; ponuda promotivnih akcija, specifično prilagođenih uobičajenoj kupnji pojedinca; nastavak rasta i konsolidacije digitalnih kanala; otvaranje trgovina u blizini mjesta na kojima kupci provode svoje vrijeme: u blizini doma, radnog mjesta, na željezničkim postajama i benzinskim crpkama, kako bi na taj način privukli kupce. Za razliku od drugih kriza koje smo proživjeli u proteklom desetljeću, troškovi većine trgovaca na malo sada su niži i bit će ih jako teško dodatno sniziti pa će tako trgovci raditi na povećanju prometa dok će konkurentne cijene i dalje biti glavno sredstvo za privlačenje kupaca koji zbog gospodarskog okružja nisu skloni potrošnji, pa nas čeka daljnja konsolidacija, uz smanjenje broja lanaca. Je li upotreba naprednih tehnologija važna u ovoj grani i kakvi su trenutni trendovi u svijetu? Tehnologija je ključna, ali najbolja je ona koja je kupcu nevidljiva i samo pospješuje njegovo iskustvo: â direktno plaćanje trgovcu putem interneta; â personalizacija usluge korištenjem osobnih podataka da bi se kupac osjetio važnim; â kvalitetnije upravljanje zalihama kako

Da bi bili uvršteni među 250 najvećih trgovaca na malo u svijetu, trebate ostvariti godišnji prihod od 3,7 milijardi američkih dolara, što je velik iznos za hrvatska poduzeća koja posluju u zemlji koja ima nešto više od 4 milijuna stanovnika. Iz Hrvatske, na 226. mjestu rangiran je jedino Agrokor s Konzumom. se ne bi izgubili prihodi zbog nedostupnosti proizvoda; â trenutna dostupnost informacija koje poslovođi omogućuju brzo reagiranje. Hrvatska se 2013. godine pridružuje Europskoj uniji. Kako će se to odraziti na maloprodajni sektor u Hrvatskoj? Hrvatska maloprodaja već je otvorena svjetskim konkurentima, u kontekstu velikih trgovačkih lanaca koji investiraju i otvaraju nova prodajna mjesta. No postoje i veliki konkurenti koji tek planiraju prisutnost na hrvatskom tržištu. Velikim će igračima u bliskoj budućnosti biti lakše doći i ciljati na 25 milijuna potrošača u regiji koristeći Hrvatsku kao pristupnu točku. Očigledno je da će se druge posljedice više odnositi na utjecaj regulative, kao što su PDV ili sigurnost hrane. U sklopu priprema za ovo

ljeto, većina poduzeća je tijekom proteklih nekoliko godina ulagala u poboljšanje procesa i informacijske tehnologije. Spominju li se u 250 najvećih trgovaca na malo u Deloitteovom izvješću neke hrvatske tvrtke? Koje tvrtke se, po Vašem mišljenju, mogu nositi s globalnim igračima i što biste im savjetovali? Da bi bili uvršteni među 250 najvećih trgovaca na malo u svijetu, trebate ostvariti godišnji prihod od 3,7 milijardi američkih dolara, što je velik iznos za hrvatska poduzeća koja posluju u zemlji koja ima nešto više od 4 milijuna stanovnika. Prema tome, na 226. mjestu rangiran je jedino Agrokor sa svojim maloprodajnim lancem Konzumom, što smatramo značajnim uspjehom s obzirom na tržište u kojemu posluju. Ostale tvrtke u Hrvatskoj još nisu dosegle ovu razinu prihoda, za koju će biti potrebna konsolidacija i okretanje izvozu, barem u regiji. Veličina je ključna za trgovinu prehrambenim proizvodima na malo zbog uvjeta nabave, osobito u pregovorima s vodećim globalnim brendovima potrošačkih proizvoda. Njihov najdragocjeniji kapital u odnosu na inozemne trgovce na malo je poznavanje ukusa hrvatskih potrošača i potaknuo bih ih da i dalje ulažu u osjetljivost cijena nekih proizvoda, tražene marke... Ukratko, kakvi su izgledi globalnog gospodarstva? Izgledi u 2013. godini nisu baš optimistični zbog nižeg rasta u većem dijelu svijeta. Mnogi smatraju Europu glavnim krivcem za usporavanje gospodarstva zbog nesigurnosti njene valute, eura, koji proživljava krizu za krizom. Europska trgovačka društva u potrazi su za rastom izvan zapadne Europe i natjecat će se s lokalnim igračima i drugim međunarodnim grupacijama u rastućim gospodarstvima, kao što su Brazil, Kina i Indija u kojima raste srednja klasa i nestrpljivo čeka priliku da počne trošiti. Svaka se regija u svijetu treba suočiti sa svojim izazovima, a to je demografska struktura za zapad Europe, Kinu i Japan; monetarna politika za Europu, Japan, Kinu i SAD; jaz između siromaha i milijunaša u Kini; dug u SAD-u, Europi... Ovakva situacija govori da nova kriza može nastati u bilo kojoj regiji te da su mali izgledi da će regije međusobno biti solidarne. U ovim izazovnim vremenima rast će se uglavnom ostvarivati otimanjem tržišnih udjela konkurentima. n

progressive |

03:2013

9


 Tema broja

Trgovačke marke

Novi izazovi i očekivanja Podaci o tržištu trgovačkih marki u Hrvatskoj ukazuju na porast njihove prodaje, kao i porast povjerenja potrošača u kvalitetu istih. Naime, istraživanje koje posljednjih nekoliko godina provodi GfK govori u prilog značajnom rastu tržišnog udjela trgovačkih marki i u Hrvatskoj, i to od 5,4% u 2004. godini do 18% u 2011. S obzirom na navedeno i iako smo još uvijek ispod europskog i centralno europskog prosjeka, svjetski i europski trendovi upućuju da možemo očekivati daljnji rast tržišnog udjela trgovačkih marki u Hrvatskoj. Pripremili: Luka Baranović, menadžer u Odjelu poslovnog savjetovanja i Martina Aleksić, savjetnica u Odjelu poslovnog savjetovanja, Deloitte

P

rve trgovačke marke pojavile su se u Europi 70-ih godina 20. stoljeća, a njihova je važnost i utjecaj na cjelokupno tržište maloprodaje značajno porasla od prvog pojavljivanja na tržištu. Posljednjih nekoliko godina tržišna penetracija trgovačkih marki na globalnoj je razini iznosila u prosjeku 15%, pri čemu je europsko tržište u 2012. godini bilo daleko iznad svjetskog prosjeka (35,6%)1 dok je s druge strane američko tržište trgovačkih marki, unatoč snažnom rastu koje je bilježilo u prošlosti, npr. 74% u razdoblju od 2006. do 2009., bilo nešto manje.

30% JEFTINIJE Inicijalno, trgovačke su se marke pojavile upravo radi potrebe za pristupačnijim alternativama skupljim proizvođačkim markama pa ne čudi da u uvjetima trenutnih makroekonomskih uvjeta potrošači najčešće posežu za trgovačkim markama. Istraživanje agencije Symphony IRI group na razini Europe pokazuje da su trgovačke marke i dalje u prosjeku 30% jeftinije od istovjetnih proizvođačkih marki. Slični trendovi prisutni su i u Sjedinjenim Američkim Državama. Grčka je svakako dobar primjer države u kojoj je loša gospodarska situacija potpomogla rastu tržišta trgovačkih marki jer se u posljednjih pet godina njihova prodaja u supermarketima i hipermarketima udvostručila. Naime, trgovačke su marke u Grčkoj u prosjeku čak 45% jeftinije od istovjetnih proizvođačkih marki. 1 Istraživanje provedeno od strane Symphony IRI Group, Private Label in Europe 2012.

10 progressive |

03: 2013

VALUE FOR MONEY Očita postaje i promjena percepcije potrošača koji trgovačke marke doživljaju kao vrijednost za novac (eng. value for money), odnosno kao kombinaciju kvalitete i cijene. Trendovi i rezultati istraživanja koja je Deloitte prethodno provodio na razini SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, europske države s najvećim tržišnim udjelom robnih marki, prema kojima više od 80% ispitanika izjednačava kvalitetu trgovačkih i proizvođačkih marki, upućuju da je porast povjerenja u kvalitetu i pouzdanost trgovačkih

Sve prisutnije postaje segmentiranje trgovačkih marki utemeljeno na kvaliteti proizvoda i segmentima kupaca koje se nastoji 'targetirati', što se ujedno reflektira i u cijeni trgovačkih marki, odnosno u maržama koje ostvaruju maloprodajni lanci. S tim u vezi, maloprodajni lanci najčešće diferenciraju dva krajnja segmenta, trgovačke marke niže kvalitete/cijene i one više kvalitete/cijene, odnosno tzv. premium proizvode.

Luka Baranović

robnih marki trend kojeg u idućim razdobljima možemo očekivati i u Hrvatskoj. U prilog navedenom, istraživanje koje je u Hrvatskoj za 2012. godinu provela agencija Ipsos Puls, pokazuje da čak 65% građana smatra trgovačke marke kvalitetom jednakima proizvođačkim markama (12% više građana nego u 2011. godini). Također, čak 52% ispitanika ističe da trgovačke marke karakterizira dobra vrijednost za novac i praktičnost korištenja, što su naveli kao njihovu glavnu prednost.

SEGMENTIRANJE TRGOVAČKIH MARKI Maloprodajni lanci su također prepoznali važnost ulaganja u kontinuirano poboljšanje kvalitete trgovačkih marki, a upravljanje trgovačkim markama postalo je pametnije i sofisticiranije. Naime, sve pri-


| 03:2013 sutnije postaje segmentiranje trgovačkih marki utemeljeno na kvaliteti proizvoda i segmentima kupaca koje se nastoji 'targetirati', što se ujedno reflektira i u cijeni trgovačkih marki, odnosno u maržama koje ostvaruju maloprodajni lanci. S tim u vezi, maloprodajni lanci najčešće diferenciraju dva krajnja segmenta, trgovačke marke niže kvalitete/cijene i one više kvalitete/ cijene, odnosno tzv. premium proizvode. Posljednje se osobito očituje i u dodatnim ulaganjima maloprodajnih lanaca u ambalažu i dizajn proizvoda, većom brigom oko promocije i pozicioniranja proizvoda na policama pa čak i usmjeravanjem na određene segmente poput gastronomije, ekološki osjetljive proizvodnje, organske proizvode i slično. Ipak, treba napomenuti i da podaci Deloitteova benchmark centra pokazuju da maloprodajni lanci s visokim

TRENDOVI U EUROPI

Martina Aleksić

udjelom trgovačkih marki ujedno bilježe i veće troškove prodaje, opće i administrativne troškove osobito u lancu opskrbe, marketingu i aktivnostima unaprjeđenja prodaje (merchandising). Neovisno o navedenom, posjedovanje vlastitih trgovačkih marki i imidž istih svakako jedan je od faktora diferencijacije i ocjenjivanja maloprodajnih lanaca. Ovaj je faktor uzeo i Deloitte prilikom rangiranja 250 svjetskih maloprodajnih lanaca u svom izvještaju “Globalna snaga maloprodaje u 2013.” Zanimljivo je kako je u istom izvještaju Agrokorova maloprodaja zauzela 226. mjesto, a istovremeno istraživanja o prodaji trgovačkih marki u 2012. godini agencije Ipsos Puls za Hrvatsku ukazuju da je Agrokorov K-plus bio najprodavanija trgovačka marka u Hrvatskoj.

Prethodno spomenuto istraživanje IRI Group potvrdilo je iznesena očekivanja o trendovima tržišta trgovačkih marki, što potvrđuje i 0,5% rasta zabilježenog na europskom tržištu robnih marki u 2012. godini u odnosu na 2011. (35,6% tržišnog udjela). Ujedinjeno Kraljevstvo je svakako prvo tržište u Europi sa stajališta prodaje trgovačkih marki koje su u 2012. godini držale tržišni udio od 50,5%, a istovremeno maloprodajni lanci poput Aldija, Asda, Morrisona i Tesca značajno troše na oglašavanje i marketing kako bi naglasili kvalitetu i inovaciju proizvoda. Najmanji tržišni udio trgovačkih marki zabilježen je u Italiji (16,8%) dok je, primjerice u Francuskoj i dalje naglašena dominacija proizvođačkih marki, što se najčešće tumači brigom potrošača za kvalitetu i zdravstvenu sigurnost proizvoda. Prema vrsti proizvoda, u kategoriji prehrambenih proizvoda dominirala je prodaja smrznute hrane dok je u ostalim kategorijama proizvoda dominirala prodaja trgovačkih marki za kućanske potrepštine

Prema vrsti proizvoda, u kategoriji prehrambenih proizvoda dominirala je prodaja smrznute hrane dok je u ostalim kategorijama proizvoda dominirala prodaja trgovačkih marki za kućanske potrepštine kao i hrana za kućne ljubimce.

kao i hrana za kućne ljubimce.

RAST UDJELA U HRVATSKOJ Podaci o tržištu trgovačkih marki i u Hrvatskoj ukazuju na porast njihove prodaje, kao i porast povjerenja potrošača u kvalitetu istih. Naime, istraživanje koje posljednjih nekoliko godina provodi GfK govori u prilog značajnom rastu tržišnog udjela trgovačkih marki i u Hrvatskoj, i to od 5,4% u 2004. godini do 18% u 2011. S obzirom na navedeno i iako smo još uvijek ispod europskog i centralno europskog prosjeka, svjetski i europski trendovi upućuju da možemo očekivati daljnji rast tržišnog udjela trgovačkih marki u Hrvatskoj. Zanimljivo je ponovno istaknuti i spomenuto istraživanje agencije Ipsos Puls prema kojem se među najprodavanijim trgovačkim markama u Hrvatskoj ističe Konzumov Kplus koji pokriva širok asortiman proizvoda, od prehrambenih do kozmetičkih proizvoda, a slijedi ga dm-ova trgovačka marka Balea, a raste i popularnost K-classic (Kaufland) marke te Lidlove marke.

BUDUĆNOST Tržište trgovačkih robnih marki svakako je doživjelo snažan uzlet u odnosu na 1970-e kada su se trgovačke robne marke inicijalno pojavile, a analize pokazuju da se očekuje daljnji rast prodaje trgovačkih marki. Istovremeno, maloprodajni lanci se više neće moći oslanjati isključivo na cjenovnu konkurentnost i zadovoljavajuću kvalitetu trgovačkih marki već će morati pronaći načine da otkriju nove tržišne niše ili razviju premium trgovačke marke. n

progressive |

03:2013

11


 Tema broja

Trgovačke marke

Svijetla budućnost organskih proizvoda

Piše: dr. sc. Irena Guszak, viši asistent, Katedra za trgovinu, Ekonomski fakultet u Zagrebu

T

rgovačke marke (engl. private brands, private-label brands), su marke u vlasništvu posrednika (distributera, trgovaca i sl.) i prodaju se na prodajnim mjestima tog posrednika. Prve trgovačke marke bili su proizvodi niže kvalitete i jeftiniji od proizvoda proizvođačkih marki. No od njihove pojave u 19. stoljeću, koncept trgovačkih marki se intenzivno razvijao. S vremenom su se pojavili proizvodi trgovačkih marki u mnogim kategorijama, neki i u premium segmentu, kvalitetniji od proizvoda proizvođačkih marki. Primjer takvih proizvoda su i trgovačke marke organskih (eko) proizvoda.

POČECI U OSAMDESETIMA U počecima razvoja tržišta organskih proizvoda ono je činilo tržišnu nišu i distribucija se najčešće odvijala direktnim marketingom i putem specijaliziranih prodavaonica. U fazi rasta tržišta provedena je djelomična konsolidacija proizvođača organskih proizvoda u veća poduzeća ili mrežne organizacije, što je omogućilo ujednačenu kvalitetu proizvoda i pouzdane rokove isporuke. S daljnjim razvijanjem tržišta glavni distribucijski kanal organskih proizvoda postaje prodaja kroz supermarkete i hipermarkete. Ulaskom u supermarkete, tržište organskih proizvoda počinje poslovati po novim pravilima, konkurencija se pojačala, a po1 Podaci prikupljeni pregledom internet stranica i obilaskom po jedne prodavaonice svakog lanca u Zagrebu.

12 progressive |

03: 2013

Trgovačke marke organskih proizvoda jedan su od važnijih elemenata aktivne strategije trgovaca na tržištu organskih proizvoda. Kako bi ispunili očekivanja i zadovoljili potražnju zahtjevnog segmenta 'zelenih' potrošača, trgovci u svoj asortiman uključuju sve više organskih proizvoda čije aspekte mogu u potpunosti kontrolirati. čele su se razvijati i trgovačke marke organskih proizvoda. Prve trgovačke marke organskih proizvoda pojavile su se 1980ih. U Njemačkoj su to bile Alnatura (1985. Tegut), Naturkind (1986. Tengelmann) i Füllhorn (1986. Rewe) dok je Metro ponudio tržištu Grünes Land 1996. godine.

Potrošači trgovačke marke organskih proizvoda na hrvatskom tržištu mogu pronaći u prodavaonicama bio&bio, dm, Konzum, Mercator i Spar1, pri čemu su to različite kategorije trgovačkih marki. 'ZELENI' POTROŠAČI Trgovačke marke organskih proizvoda jedan su od važnijih elemenata aktivne strategije trgovaca na tržištu organskih proizvoda. Kako bi ispunili očekivanja i zadovoljili potražnju zahtjevnog segmenta 'zelenih' potrošača, trgovci u svoj asortiman uključuju sve više organskih proizvoda čije aspekte mogu u potpunosti kontrolirati. Takvi proizvodi su proizvodi trgovačkih marki koji su organski, potječu iz održive proizvodnje, izrađeni su od recikliranih materijala, proizvedeni i distribuirani učinkovitom upotrebom energije i slično.

Potrošači trgovačke marke organskih proizvoda na hrvatskom tržištu mogu pronaći u prodavaonicama bio&bio, dm, Konzum, Mercator i Spar1, pri čemu su to različite kategorije trgovačkih marki. bio&bio je lanac specijaliziranih prodavaonica organskih proizvoda široke potrošnje pa u svojoj ponudi nudi organske prehrambene proizvode, dodatke prehrani, prirodnu kozmetiku te posuđe, eko sredstva za čišćenje i eko vrt, kao i literaturu iz tog područja. Trgovačke marke su u prodavaonici pomiješane s drugim markama proizvoda, složenim po kategorijama, i nije posebno istaknuto da se radi o proizvodima trgovačkih marki.

NATJECANJE ZA KUPCA Poznato je da u asortimanu proizvoda u dm prodavaonicama trgovačke marke imaju veliki udio. Među trgovačkim markama dm-a nalaze se i marke organskih proizvoda, koje uz prehrambene proizvode obuhvaćaju kozmetiku, proizvode za njegu beba i sl. Dodatno, organski ili bio proizvodi nalaze se u ponudi i tzv. običnih trgovačkih marki. Organski, bio i prirodni proizvodi trgovačkih marki dm-a prisutni su u cijeloj prodavaonici i nema posebnih oznaka da se radi o proizvodima trgovačke marke, već se proizvodi ravnopravno natječu za sve kupce s proizvodima proizvođačkih marki. U prodavaonicama Konzuma većih formata posebne police su rezervirane za proizvode marke Ekozona. To je marka organskih prehrambenih proizvoda, koje


| 03:2013 ekskluzivno za Konzum proizvodi Biovega. Asortiman Ekozona proizvoda je širok, čine ga proizvodi iz kategorija svježeg voća i povrća, tjestenine, žitarica, mahunarki, pahuljica, suhog voća, brašna, ulja, octa, sokova i drugih te se kontinuirano proširuje. Iz smještaja svih organskih proizvoda na samo jednom mjestu može se naslutiti da su namijenjeni specifičnom uskom segmentu potrošača.

BOGATI ASORTIMAN U većim prodavaonicama Mercatora organski proizvodi dostupni su u ponudi trgovačkih marki organskih proizvoda Bio, Organica i Zdrav život, a manji broj i u linijama drugih trgovačkih marki. Proizvodi marke Organica, koja je dostupna i u prodavaonicama drugih trgovaca, smješteni su na posebnim policama organskih proizvoda, asortiman čini stotinjak prehrambenih proizvoda, uključujući brašno, bademe, brusnice, sjemenke, pahuljice, grahorice i žitarice. Asortiman trgovačkih marki Bio i Zdrav život je izuzetno uzak, iako na slovenskom tržištu iste marke nude znatno više proizvoda.

Konačno, u ponudi hipermarketa Interspar je trgovačka marka organskih (bio) prehrambenih proizvoda Spar Natur Pur. Natur Pur proizvodi dostupni su u nizu kategorija, poput čaja, kave, napitaka od soje, sokova, sireva, tjestenine, žitarica i džemova. Proizvodi ove marke su smješteni u bloku organskih i zdravih proizvoda, ali i na policama po kategorijama proizvoda, pa ravnopravno konkuriraju proizvodima proizvođačkih marki. Organski proizvodi Sparove trgovačke marke Natur Pur prisutni su i vidljivi u cijeloj prodavaonici pa se može pretpostaviti da su namijenjeni svim kupcima, ne ciljaju posebno samo na segment 'zelenih' potrošača.

RASTUĆE TRŽIŠTE Na hrvatskom tržištu je 2008. godine 75% prodaje organskih proizvoda ostvareno u velikim prodavaonicama dok je kroz kanal specijaliziranih prodavaonica organskih proizvoda ostvareno tek 20% prodaje. Uz široki asortiman organskih proizvoda trgovačkih marki u ponudi vodećih trgovačkih lanaca, ali i prevladavajuću usmje-

renost uskom segmentu potrošača, može se zaključiti da je hrvatsko tržište između faza rasta i zrelosti. Jedna od boljki ovog tržišta je strano porijeklo većine proizvoda. To je djelomično posljedica niske razine razvoja domaće ekološke proizvodnje, no uključivanje organskih proizvoda domaćeg porijekla u asortimane trgovačkih marki maloprodavača moglo bi višestruko pozitivno utjecati na hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Takav smjer djelovanja treba poticati tim više što se trgovačkim markama organskih proizvoda predviđa vrlo svijetla budućnost. Vodeća marka organske hrane u SAD-u je trgovačka marka O Organic trgovca Safeway dok je u Njemačkoj vodeća marka organske i prirodne kozmetike Alverde, trgovačka marka dm-a. Analitičari predviđaju da će na razvijenim tržištima trgovačke marke organskih proizvoda preuzeti primat na tržištu od vodećih proizvođačkih marki, što može poslužiti kao smjernica trgovcima kako dalje razvijati trgovačke marke organskih proizvoda, ali i pozivnica proizvođačima da se uključe u ovo rastuće tržište. n

progressive |

03:2013

13


 Tema broja

Trgovačke marke

Potrošači traže niže cijene Trideset i tri posto građana Hrvatske redovno kupuje trgovačke marke, i to najviše namirnice za pripremu jela te mliječne proizvode i sir, pokazalo je istraživanje agencije Hendal provedeno tijekom ožujka na nacionalno reprezentativnom uzroku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina. Proizvođači trgovačkih marki, među kojima su i EuroCompany99, Kanaan i Mondipro s kojima smo razgovarali o ovoj temi, i u budućnosti se mogu nadati dobroj prodaji trgovačkih proizvoda: anketa pokazuje da će više od 70% ispitanika nastaviti kupovati trgovačke marke i kada iziđemo iz krize. Pripremila: Marija Sedlar

EUROCOMPANY99 Tvrtka EuroCompany99 Ljubuški (BiH) primarno se bavi uvozom, preradom, pakiranjem te veleprodajom raznovrsnog asortimana prehrambenih proizvoda kao što su orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, žitarice, suho voće i suho egzotično voće. Proizvode marke Eurocompany99, kao i proizvode privatnih

14 progressive |

03: 2013

marki, distribuiraju na tržištima jugoistočne Europe. „Proizvodimo za trgovačke lance poput Konzuma, ali i za proizvođače kojima naši proizvodi predstavljaju dopunu postojećeg osnovnog asortimana (primjerice Alkaloid Skopje). Danas je kvaliteta od presudne važnosti, stoga smo se orijentirali na odabir prvorazrednih sirovina (na primjer badem N.P.S ka-

libra 23/25) i vrhunsku kvalitetu proizvodnje. Posjedujemo čak četiri certifikata: ISO 9001, HACCP, IFS International Featured Standard Food certifikat o sigurnosti hrane te BRC British Retail Consortium Global Standard Food certifikat o zadovoljavanju svjetskog standarda u proizvodnji hrane. Trgovački partneri sve češće od proizvođača privatnih robnih marki


| 03:2013

i zadovoljavajuću kvalitetu traže posjedovanje IFS i BRC certifikata, što je dokaz obostrane fokusiranosti na kvalitetu. U BiH smo jedini proizvođač koji posjeduje IFS i BRC certifikat dok ih u Hrvatskoj ima tek nekolicina proizvođača, poput Podravke, Vindije i Kraša“, ističe Emilio Gašpić, voditelj marketinga za tržišta BiH, Hrvatske i Srbije. Gašpić smatra da će potrošači u budućnosti imati sve veći izbor kvalitetnih privatnih robnih marki te napominje da povoljnija cijena tih proizvoda proizlazi iz manjih troškova procesa distribucije, prodaje i marketinga, a ne iz niže kvalitete sirovina ili proizvodnog procesa. „Potražnja za proizvodima privatnih robnih marki raste, primarno kroz sve veće zahtjeve potrošača i razvoj asortimana. Sve su veći zahtjevi tržišta za inovacijama u razvoju proizvoda, od samog proizvoda do pakiranja.“

KANAAN Tvrtka Kanaan d.o.o. iz Donjeg Miholjca u asortimanu privatnih robnih marki proizvodi čips, flips s kikirikijem i kokice, a Mladen Mamić, voditelj prodaje Kanaan brenda, otkriva kako proizvode za Metro, Konzum, Spar, Mercator, Tommy, NTL, Plodine, Meta grupu, Ultra gros, Kraš, AWT u Hrvatskoj te rade i strane privatne marke za CBA, COOP, Delhaize i Univerexport. „Kanaan proizvodi potpuno istu kvalitetu robe za svoju marku i za bilo kojeg drugog kupca. Naši proizvodi daju kupcu najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu, a usudio bih se reći da istovremeno nudimo najnižu cijenu i najbolju kvalitetu na tržištu što su prepoznali kupci i veliki trovački lanci koji traže da za njih radimo. Potražnja za proizvodima privatnih marki raste velikom brzinom jer su kupci prepoznali da su to best buy proizvodi i u velikoj ponudi raznih proizvoda na polici prosječnom kupcu je teško analizirati sve cijene, kvalitete i gramature, tako da se najčešće odlučuju za proizvode privatnih marki u velikim pakiranjima. Asortiman privatnih marki je prilagođen potrebama svakog kupca. Što je taj asortiman uži veća je efikasnost proizvodnje i može se postići niža cijena. Mogućnosti rasta su velike jer su kupci racionalniji nego ikad prije i sve više traže proizvode niske cijene i jako dobre kvalitete“, zaključuje Mamić.

MONDIPRO Tvrtka Mondipro d.o.o., sa sjedištem u Svetoj Nedelji, bavi se proizvodnjom vlažnih maramica za različitu namjenu te je dobitnik priznanja za upravljanje kvalitetom – certifikata ISO 9001:2008. Osim razvoja vlastitih robnih marki, tvrtka proizvodi robne marke za potrebe svojih klijenata, a svoju proizvodnju ostvaruju na najvišim tehnološkim, zdravstvenim i ekološkim standardima, poručuju iz tvrtke. „Proizvodni proces zadovoljava najviše tehnološke, ekološke i zdravstvene standarde što je potvrđeno rješenjem Ministarstva zdravlja Klasa: UP/I-540-02/11-09/02 od 18.01.2012. Osnovna karakteristika proizvodnog procesa je visok stupanj čistoće proizvodnje i korištenje apsolutno netoksičnih i neškodljivih sirovina koje se nabavljaju od najreferentnijih europskih proizvođača. Danas posluje s gotovo

svim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, a izvozi i u Srbiju, Italiju i BiH dok su u tijeku pregovori o izvozu u Rusiju i Švicarsku. “Prvi s kojima smo ostvarili suradnju bili su hrvatski lanci za koje radimo njihove robne marke. S NTL-om smo napravili ugovor za milijun komada, i to je bila naša prva linija. U NTL-u su zadovoljni, prodaja ide dobro, a imamo i produžetak ugovora. Nakon toga sklopili smo ugovor i s Plodinama u Rijeci, kojima također radimo robnu marku. Potom nam se javio i treći naručitelj – Ultra gros...“, ističe Velimir Radalj, predsjednik Uprave tvrtke Mondipro, koja proizvodi i 10-ak vlastitih proizvoda: osim vlažnih maramica za bebe, na tržištu su i njihove osvježavajuće maramice za čišćenje ruku i lica, za uklanjanje šminke, maramice za kućne ljubimce, potom one protiv uboda insekata te vlažne maramice za čišćenje svih površina. n

progressive |

03:2013

15


 LJUDSKI RESURSI

Razgovor za posao

Kako odabrati novog zaposlenika

Piše: Maja Milković, mag. psihologije, HR stručnjak, društvo Tecumviva d.o.o.

S

vaka firma ima određenu fluktuaciju zaposlenika ili naprosto zbog potreba posla treba nove radnike. Ustvari, razloga za zapošljavanje je niz. Započeli ste svoj posao, uspješni ste, trebaju vam novi ljudi, ali na žalost nitko vas nije naučio kako izabrati novog zaposlenika. Ovo je samo primjer zašto se događaju pogreške. Pogreške koje poslodavci rade u procesu selekcije ponekad su velike koliko i one koje rade kandidati. Koje su najčešće i kako ih izbjeći?! 1. MISLIM DA ZNAM! Poslodavci su često uvjereni kako znaju izabrati novog radnika. Ova je pretpostavka prvi i osnovni problem zbog kojeg se događaju pogreške. Budimo iskreni - svi smo napravili pogreške i u kupovini cipela, a izbor ljudi je mnogo teži i ozbiljniji proces. Poslodavci znaju što im treba, ali najčešće ne znaju kako do

Poslodavci su prisiljeni raditi selekcije svakodnevno. Poslodavac može biti vrlo stručan u onome što radi, i iz te pozicije sigurno je da najbolje zna kakvu stručnost traži od svojih zaposlenika. Odabrati pravog zaposlenika uključuje više od toga. Uključuje kompetencije i osobnost. Selekcija je proces koji ima svoja pravila koja bi trebalo poštivati kako bi bila napravljena dobro i time stvarno odabran najbolji kandidat. toga doći. Uglavnom nisu obrazovani dovoljno – to je prava istina, to ne znači da ne mogu biti. Svaki će se poslodavac prije ili kasnije susresti s potrebom da nauči nešto o tome kako se selekcija radi i koja su joj pravila. 2. NISAM SE PRIPREMIO! Očekujemo od kandidata da se pripreme za intervju s nama, ali nismo to spremni napraviti sami. Izbor novog radnika je zahtjevna stvar koja traži pripremu kao i svaki drugi radni zadatak. Potrebna priprema uključuje čitav niz planiranih akcija koje treba kvalitetno odraditi. Od kandidata očekujemo da se informira o nama, pa i mi trebamo isto napraviti, detaljno proučiti životopis, provjeriti reference ako treba i slično. 3. NEMAM OPIS RADNOG MJESTA! To je prva stvar u pripremi. Imati naziv radnog mjesta nije isto što i imati opis radnog mjesta. Opis nam definira puno toga, određuje radne zadatke i odgovornosti novog radnika, određuje profil osobe koju tražimo, pitanja koja ćemo postavljati, način na koji ćemo objaviti natječaj itd. Kvalitetan opis radnog mjesta je kamen temeljac u dobroj selekciji. 4. NEMAM PRIPREMLJENA PITANJA! Bez pripremljenih pitanja razgovor vam može izgledati kao plovidba brodom bez kormila. Različite kandidate pitat ćete različite stvari, neke ćete možda zaboraviti pitati bitne stvari, razgovor može biti predug ili prekratak. Na kraju će svaki kandidat proći različit razgovor

16 progressive |

03: 2013

što će vas dovesti do toga da nećete moći uspoređivati kandidate. 5. PIJEM KAVU SA KANDIDATIMA! Ista uputa koja važi za kandidate, važi i za one koji odrađuju intervju. To nije socijalno pijenje kave, ovdje smo zbog toga da vidimo možemo li surađivati, a ne da se družimo. Pretjerana neformalnost odvest će nas daleko od cilja - a to je ispitati kompatibilnost kompanije i zahtjeva posla sa kvalitetama kandidata. Družiti se možemo poslije. 6. IZIGRAVAM POLICAJCA! Stvarati pritisak kandidatima ponekad ima smisla, jer želimo vidjeti kako reagiraju pod stresom. Ipak, staviti kandidate u situaciju da su na policijskom ispitivanju nije opravdano, posebno ako radno mjesto ne podrazumijeva stalni pritisak te vrste. Mi tražimo svoje buduće suradnike i već taj razgovor je osnova budućeg odnosa, i je li ga doista potrebno startati "na nož"?! S druge strane su oni kandidati koji neće biti zaposleni. Nije potrebno stvarati si antipropagandu time što će ljudi pričati kako im je bilo "strašno" kod nas na razgovoru, u smislu da smo bili agresivni ili nepristojni. To je slika naše firme koja izlazi van i treba paziti kakva je. 7. HOĆU SUPERMENA! Tražiti kandidata koji najviše odgovara našim potrebama je svrha selekcije, u tom pogledu u redu je težiti savršenstvu. Treba ipak znati da Supermeni, odnosno savršeni ljudi, a time


| 03:2013 i radnici ne postoje. U želji da nađemo idealnog kandidata nije potrebno ići predaleko i tražiti savršenstvo. Tražimo najbolje, najbolje nije uvijek savršeno! 8. NE ZNAM ŠTO HOĆU! Kandidati ne znaju zašto su se k nama kandidirali, a mi ne znamo što u stvari želimo. Neodlučnost ili ne znam što hoću, je greška koje poslodavac često i nije svjestan. Treba je osvijestiti. Želim osobu sa samoinicijativom, koja će me sve pitati, timskog igrača koji je u stvari vođa, vrhunskog stručnjaka, koji će raditi za minimalac… Ponekad se neke osobine koje tražimo međusobno isključuju, trebamo znati što tražimo kako bismo znali kad smo to našli. Opis poslova dobar je način da sebi definiramo što želimo. 9. NE SVIĐA MI SE! Naš instinkt je bitna stvar općenito u preživljavanju u svemu što radimo pa tako i u poslu. Imamo ga s razlogom, i razvijali smo ga tisućama godina. Instinkt ipak nije nepogrešiv, prvi dojam može jako zavarati. Oslanjanje isključivo na prvi dojam u selekciji povećava šansu za pogrešku, zapošljavanje nekog jer

nam je bio simpatičan i propuštanje super kandidata jer nije. Poslušajte što vam govori intuicija, ali poslušajte i sve druge izvore informacija o kandidatu, CV, molbu, odgovore, reference, komentare suradnika…

Da bi selekcijski intervju bio uspješan i efikasan i doveo do zapošljavanja potrebno je da i poslodavac i kandidat odrade svoj dio posla kvalitetno i korektno. Mi kao poslodavac, ili u službi poslodavca, dužni smo svoj dio napraviti maksimalno kvalitetno. Ako stalno zapošljavamo krive ljude ili imamo veliku fluktuaciju, sigurno nešto radimo krivo!

10. NE ZNAM KOMUNICIRATI! Ako ste poslodavac i vrlo ste stručni u onome što radite to ne znači i da ste dobar komunikator. Znate li pratiti neverbalnu komunikaciju, postavljati prava pitanja i podpitanja? Pratiti odgovore i prilagođavati im se? Znate li kontrolirati svoje tijelo u komunikaciji? Znate li voditi razgovor? Ukoliko ste u situaciji da vodite selekcijski intervju, a ovo vam nisu jake strane, potražite pomoć: prođite tečaj komunikacije, sa sobom na intervju povedite nekoga kome je komunikacija jaka strana, unajmite stručnjake da to odrade umjesto vas. Sve navedene opcije jeftinije su od pogrešnog odabira koji se mogao izbjeći. Selekcija je PROCES u kojem biramo pravu osobu za pravi posao. U njemu postoje dvije strane, Poslodavac je jedna, kandidat druga. Da bi selekcijski intervju bio uspješan i efikasan i doveo do zapošljavanja potrebno je da obje strane odrade svoj dio posla kvalitetno i korektno. Mi kao poslodavac ili u službi poslodavca, dužni smo svoj dio napraviti maksimalno kvalitetno. Ako stalno zapošljavamo krive ljude ili imamo veliku fluktuaciju, sigurno nešto radimo krivo! n

progressive |

03:2013

17


 FINANCIJE I POREZI

Poslovna politika

Koliko iznosi trošak fluktuacije zaposlenika? Martina Verović, HR manager, TPA Horwath

O

pće je poznato kako visina troška fluktuacije nije zanemariva, no pravo je pitanje kolika je fluktuacija zaista optimalna te koju cijenu zapravo kroz nju plaćamo? Kada je riječ o fluktuaciji, važno je razlikovati funkcionalnu od disfunkcionalne. Funkcionalna fluktuacija je dinamika izmjene zaposlenih koja koristi kompaniji jer je napuštaju zaposlenici koji jesu ili će u skoroj budućnosti postati manje produktivni (manje motivirani i manje stručni kadar) ili će uskoro biti višak. Takva je fluktuacija nužna i samim time ne možemo reći da je sav trošak fluktuacije bespotreban. Iako ne postoje propisane norme, u poslovnoj praksi se smatra da je godišnja stopa fluktuacije od 15% funkcionalna fluktuacija jer osigurava potreban dotok novih

Zadržavanjem kvalitetnog zaposlenika štedimo trošak u iznosu 1,5 godišnje bruto plaće tog zaposlenika, te ćemo (iako to nemamo jasno prikazano u poslovnim knjigama) odlazak jednog zaposlenika i njegovu zamjenu platiti iznosom za koji smo mogli dodatno uposliti još 1,5 radnika... znanja, energije i motivacije u kompaniju. Ako godišnja stopa fluktuacije prijeđe stopu od 15% govorimo o disfunkcionalnoj fluktuaciji, jer odlazak ljudi koji su kompaniji potrebni i koje bi željela zadržati, šteti kompaniji. Ako pretpostavimo da smo u selekcijskom procesu odabrali ljude koje želimo u svojoj kompaniji zbog njihovih znanja, vještina i potrebnog iskustva, odlazak velikog dijela tih ljudi sigurno ne možemo smatrati dobrim pokazateljem. Prognoza je u tom slučaju jednostavna – dugoročno će doći do pada produktivnosti zbog snižene motivacije i vezanosti za kompaniju (pre) ostalih zaposlenika, imidž kompanije na tržištu pada zbog čega značajno rastu troškovi privlačenja i zapošljavanja ljudi, kvaliteta rada i zadovoljstvo krajnjeg korisnika/kupca

pate, a radna atmosfera postaje nezdrava. No, osim dugoročnih posljedica, visoka godišnja stopa fluktuacije i kratkoročno predstavlja veliki trošak za kompaniju.

KAKO IZRAČUNATI FLUKTUACIJU? Fluktuacija se izračunava tako da se broj zaposlenika koji su otišli i za koje je bilo potrebno pronaći zamjenu u prethodnoj godini podijeli s prosječnim brojem zaposlenika na prošlogodišnjoj platnoj listi i dobiveni rezultat pomnoži sa sto. Na primjer, ako je neku kompaniju prošle godine napustilo 25 ljudi za koje je bilo potrebno pronaći zamjenu, a prosječan broj zaposlenika na platnoj listi u prethodnoj godini je iznosio 100 zaposlenih, fluktuacija za prošlu godinu u toj kompaniji je 25 posto ((25/100)x100).

KOLIKO NAS 'KOŠTA'? Četiri su glavna razloga zašto trošak fluktuacije koja je veća od zdrave stope od 15% predstavlja značajan financijski trošak: uloženo je puno truda da bi se ostvarili poslovni rezultati koji bi kompaniji omogućili da se predstavi kao poželjan poslodavac potencijalnim kandidatima (trošak pribavljanja kandidata), uloženo je vrijeme, a ponekad i novac za odabir tih ljudi koji sada odlaze (trošak selekcije), uložen je novac i/ ili vrijeme za edukacije i usavršavanje tih zaposlenika kako bi bili produktivniji i uspješniji, a odlaskom će ta znanja iskoristiti kod drugog poslodavca i posljednje, u samom periodu odlaska kompanija amortizira (plaća) smanjenu produktivnost zaposlenika na

18 progressive |

03: 2013


| 03:2013 odlasku i trošak administracije odlaska (trošak odlaska).

REALNI TROŠKOVI Prvo što svima padne na pamet kada spomenemo troškove vezane uz odlazak zaposlenika su troškovi isplate naknade za neiskorištene dane godišnjeg odmora, otpremnine, trošak oglasa i selekcije za novu osobu što su tzv. direktni/realni troškovi. No, pored realnih troškova kod odlaska zaposlenika velik dio ukupnog troška čine indirektni tj. oportunitetni troškovi kao što su smanjena produktivnost zaposlenika na odlasku i slabiji rezultati u početnim mjesecima rada novog zaposlenika, nedovoljna iskorištenost znanja stečenih na edukacijama koje je kompanija platila zaposlenicima na odlasku, vrijeme utrošeno za pronalazak i odabir novog zaposlenika, nepotreban prekovremeni rad zbog prijenosa znanja novom zaposleniku i sl. Ukupni "gubitak" koji kompanija generira kod fluktuacije za1 Koeficijent zamjene prosječnog zaposlenog se obično kreće od 1,5 do 2,5 (prema podacima the Society of Human Resource Professionals- SHRM).

poslenika za koje je potrebno pronaći zamjenu računa se na sljedeći način: â Broj onih koji su napustili kompaniju i za koje je bilo potrebno pronaći zamjenu â Njihova prosječna godišnja bruto zarada â Koeficijent zamjene prosječnog zaposlenika1 U praksi to znači da zadržavanjem kvalitetnog zaposlenika štedimo trošak u iznosu 1,5 godišnje bruto plaće tog zaposlenika, odnosno da ćemo (iako to nemamo jasno prikazano u poslovnim knjigama) odlazak jednog zaposlenika i njegovu zamjenu platiti iznosom za koji smo mogli dodatno uposliti još 1,5 radnika. Prema drugom izračunu, najmanji trošak fluktuacije može se jednostavno izračunati prema sljedećoj formuli: 3 mjesečne bruto plaće zaposlenika na odlasku + trošak edukacija u posljednjih godinu dana za zaposlenika na odlasku (koje je platila kompanija). Objašnjenje ove jednostavne priručne računice je da je najmanji trošak fluktuacije jednog zaposlenika: jedna njegova plaća u kojoj kompanija amortizira njegovu smanjenu produktivnost (npr. otkazni rok) + jedna plaća novozaposlene osobe dok se

ne uhoda + trošak odlaska i zapošljavanja nove osobe (procjenjuje se na protuvrijednost minimalno jedne plaće) + trošak edukacija plaćenih za zaposlenika tijekom posljednjih godinu dana namijenjenih da zaposlenik poboljša svoje rezultate.

NAJZAHVALNIJA UŠTEDA Premda trošak fluktuacije nije uvijek jasno vidljiv i istaknut u poslovnim knjigama (zapravo se vrlo rijetko ističe, u posljednje vrijeme najčešće u izvještajima o društveno odgovornom poslovanju), taj je trošak najveća ušteda koju kompanija može dugoročno ostvariti. Za razliku od drugih (neizbježnih) troškova, trošak neželjene fluktuacije je najlakše pretvoriti u dobitak. Vrijednost vremena i novca uloženih u zaposlenike koji neće otići je sačuvana i "kapitalizirana" u prihode, izbjegnuti su svi dodatni troškovi zamjene tih zaposlenika i uhodavanja novih zaposlenika, imidž kompanije je stabilan i pridonosi privlačenju (naj)boljih kandidata s tržišta rada čime se dugoročno povećava kvaliteta rada, a time i konkurentnost kompanije što se na kraju opet odražava na financije. n

progressive |

03:2013

19


 Progressive doručak

Začini

Zdravstveno vrijedan dodatak jelima Na 11. po redu doručku Progressiva, na kojem se tradicionalno družimo s vodećim proizvođačima, distributerima, agencijama za analizu tržišta te nutricionistima, razgovarali smo o začinima. U kategoriju su uključeni: biljni začini (bosiljak, peršin, origano, itd.), klasični začini (češnjak, chilli, cimet, klinčić, itd.), mješavine začina, kondimenti, papar i paprika (ljuta i slatka). U analize nije uključena kuhinjska sol. Pripremila: Marija Kosor ni začini ostvaruju 10% komadne prodaje kategorije. Gledano prema tipu pakiranja, najveći dio začina prodaje se u vrećicama (92% komadne prodaje kategorije), dok se u bočicama proda 6% kategorije. Ostali tipovi pakiranja čine preostalih 2% prodaje kategorije. Lovaković je navela da su najvažniji kanal za prodaju kategorije supermarketi (301-2500m2) s 38% komadne prodaje kategorije te hipermarketi (>2500m2) sa 22%. Velike trgovine mješovitom robom (301-2500m2) ostvaruju 18% prodaje, srednje trgovine mješovitom robom (41-100m2) 16%, dok male trgovine mješovitom robom (<41m2) čine preostalih 7% ukupne komadne prodaje kategorije. Božana Lovaković zaključila je da je, iako stagnira, kategorija začina poprilično stabilna tijekom cijele godine.

PAD FREKVENCIJE KUPOVINE

U

zadnjih godinu dana (prosinac 2011./siječanj 2012. - listopad/studeni 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez diskontnih trgovina, veleprodaje, Muellera i specijaliziranih trgovina) kategorija začina ostvarila je prodaju od 27,7 milijuna komada u vrijednosti od 259,8 milijuna kuna. Usprkos blagom padu komadne prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (-1,0%), kategorija bilježi rast vrijednosne prodaje (+3,3%) koji proizlazi iz povećanja prosječne cijene većine robnih marki, otkrila je Božana Lovaković iz agencije Nielsen.

NAJPOPULARNIJI ZAČINI U VREĆICAMA Navodeći da su vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama) prema komadnom udjelu u kategoriji začina Podravka (Vegeta, Fant), Šafram (Šafram), Kotanyi (Kotanyi), AGZ (AGZ), te Franck (Franck), naglasila je da trgovačke robne marke čine 8% komadnog udjela u kategoriji te da i dalje u zadnjih 12 mjeseci u odnosu na isto razdoblje godinu ranije bilježe rast komadne prodaje (+23%). Lovaković je navela da su najprodavaniji tip začina u zadnjih 12 mjeseci kondimenti s ostvarenih 30% ukupne komadne prodaje kategorije. Mješavine začina, poput mješavina za ribu, piletinu, kineskih mješavina i sl., čine 24% prodaje kategorije. Papar čini 13%, klasični začini 12%, paprika 11%, dok bilj-

20 progressive |

03: 2013

Mladen Kožić iz agencije GfK odlučio se uže fokusirati na jedan segment začina – na Vegetu i tzv. glavne izazivače u segmentu mješavine začina. Prezentirajući podatke vezane za razdoblje siječanj/rujan 2011.–siječanj/ rujan 2012., naglasio je kako je zabilježen značajan pad volumena i još veći pad vrijednosti, do čega je došlo zbog gotovo 10-postotnog pada frekvencije kupovine. Ipak, napomenuo je Kožić, količina po kupovini nešto je veća nego što je bila godinu prije i ova kombinacija zapravo ukazuje na tipično promocijsko ponašanje kupaca. No broj kupaca se nije smanjio, tako da ni to nije naškodilo segmentu, ali sama ta činjenica pada frekvencije kupovine i činjenice da je prosječna cijena po kojoj se kupovalo u ovoj kategoriji pala 7%, jer su se izazivači odlučili za tu taktiku, pridonijeli su značajnom padu vrijednosti u ovoj kategoriji. Za razliku od ostalih izazivača, cijene Vegete nisu padale, te je ona u promatranom razdoblju uspjela 'preuzeti' kupce Gurmana i Clevera. Radeći simulaciju na osnovu realnih parametara koje je Vegeta imala u 2012. godini, Kožić je zaključio da bi Vegeta, čak i ako bi zadržala istu razinu cijena, svojim marketinškim kampanjama mogla utjecati na porast učestalosti kupovine.

VODE UNIVERZALNI ZAČINI Nakon podataka iz panela kućanstava, Nataša Antunović iz agencije Hendal predstavila je rezultate ankete među potrošačima. Telefonska anketa provedena je na 400 odraslih građana starijih od 15 godina. Na pitanja o začinima odgovarali su oni koji su rekli da kuhaju u svom kućanstvu, bilo za


| 03:2013

progressive |

03:2013

21


 Progressive doručak

Začini

Božana Lovaković, Nielsen

Majda Babić, Nielsen

Nataša Antunović, Hendal

sebe bilo za druge, a među njima je bilo nešto više žena i nešto više osoba srednje i starije dobi (iznad 45 godina). Začini su u anketi podijeljeni u tri skupine: 1) pojedinačne, tj. mono začine; 2) mješavine začina namijenjene određenoj vrsti jela; 3) univerzalne mješavine začina. Antunović je otkrila da polovica osoba koje kuhaju najčešće koriste univerzalne začine (53%), trećina “kuhara” najčešće koristi pojedinačne začine (34%), dok najmanje ispitanika najčešće kuha sa začinima namijenjenim određenim jelima (8%). Vrlo mali broj uopće ne koristi suhe začine prilikom kuhanja (5%). Začini se kupuju tijekom uobičajenog shoppinga namirnica za kućanstvo, u trgovinama mješovitom robom (96%). Vrlo mali dio kupaca začina to najčešće čini na tržnici (3%) i u specijaliziranim trgovinama kao što su trgovine zdrave hrane i drogerije (1%). Prilikom kupovine, tri četvrtine kupaca najčešće se odlučuje za začine pakirane u vrećice (75%), dok četvrtina najčešće kupuje začine u bočicama (25%). Anketa je pokazala da većina kupaca najviše pozornosti prilikom kupovine posvećuje nazivu proizvođača, odnosno brendu (41%), trećina kupaca najviše pozornosti posvećuje cijeni (34%), te četvrtina kupaca najviše brine o sastavu proizvoda (24%).

SVE VAŽNIJI ZDRAVSTVENI UČINCI Govoreći o nutritivnim vrijednostima i zdravstvenim učincima začina, magistrica nutricionizma Diana Gluhak navela je da se začini sve češće koriste u zdravstvene svrhe te da će i u perspektivi trend zdravstvenog vrednovanja začina biti sličan. Analizirajući nutritivne vrijednosti peršina, bosiljka, đumbira i cimeta, Gluhak je otkrila da bosiljak djeluje protuupalno te smirujuće na cijeli organizam. Sadrži vitamine E, A, K, te folat, Ca, Fe, Mg i Omega 3 masne kiseline. Znanstvena istraživanja in vitro pokazala su njegova antioksidativna, antiviralna i antimikrobna svojstva. Bosiljak je potencijalni agent za liječenje malignih bolesti (estragol). Iznenađujuće rezultate pokazao je cimet, koji u analizi nije pokazao niti jednu prednost osim da je bogat vlaknima. No jako je bogat antioksidansima - molekulama koje održavaju oksidativnu ravnotežu u organizmu. Govoreći o antioksidativnim kapacitetima navedenih začina, Gluhak je navela da je cimet definitivni predvodnik kategorije te da ga obavezno treba uključiti u prehranu. U usporedbi s origanom, kojeg se inače smatra kraljem antioksidanata, Gluhak je navela da ga cimet po tom pitanju prestiže za više od 100%. Sukladno tome, nastavila je Gluhak, i peršin je značajan antioksidant, iako nije među prvih pet. Značajan je diuretik, laksativ, povoljno djeluje i na bolesti jetre. Bogat je vitaminima C, A i E, raznim mineralima. Kada je u pitanju đumbir, on u značajnim količinama sadrži vitamine C, E, B6, te K, Mn, Se, Mg. Značajna su đumbirova analgetska, sedativna i antibakterijska svojstva. Učinkovit je protiv žgaravice, mučnina i povraćanja, a pospješuje probavu putem lučenja žuči i sline (amilaze). Prirodan je inhibitor ciklooksigenaze (aspirin) te je učinkovit protiv blažih bolova.

PODRAVKA Na tržištu Hrvatske, Podravka je unutar kategorije začina prisutna s brendom Vegeta koji je apsolutni autoritet u segmentu dodataka jelima te bren22 progressive |

03: 2013

Marija Stamać Ožanić, Hendal

Mladen Kožić, GfK Hrvatska

dom Fant koji obuhvaća asortiman mješavina začina za pripremu domaćih tradicionalnih i novih modernih jela. Brend Vegeta nositelj je brojnih inozemnih, ali i domaćih priznanja. Prema nedavno provedenom istraživanju Valicona, Vegeta je treći brend u regiji iza globalnih divova Milke i Coca Cole, dok je prema istraživanju agencije Ipsos Puls Vegeta najjači brend na tržištu Hrvatske za robu široke potrošnje. "Najpoznatiji dio Podravkinog/Vegetinog asortimana je sigurno univerzalni dodatak jelima koji se na tržištu može naći u različitim pakiranjima i gramaturama. Vegeta univerzalni dodatak ne dominira okusom, već idealno nadopunjuje i zaokružuje okus svakog jela. Danas, preko 50 godina od njezinog lansiranja, ovo je još uvijek must have proizvod svake domaćice te najpopularniji i najomiljeniji dodatak svakom slanom jelu", istaknula je Marinka Akrap, direktorica Korporativnih i marketinških komunikacija u Podravci. Navela je da u asortimanu brenda Vegete, uz univerzalne dodatke jelima, imaju još i specijalne dodatke jelima - Vegeta Twist i Vegeta Mix proizvode. "Specijalni dodaci jelima Vegeta Twist predstavljaju kombinaciju sušenog povrća i začina namijenjenih za pripremu određenih jela: piletine, svinjetine, grilla, ribe, salate i krumpira. Nadalje, za sve one koji od okusa uvijek traže više, Vegeta je kreirala liniju proizvoda Vegeta mix. Riječ je o apsolutnom novitetu na tržištu začina budući da jelo obogaćuju okusom i mirisom karakterističnog sastojka (slatka paprika, crni papar, češnjak, mediteransko bilje, ljuta paprika), ali ga istovremeno i začinjavaju idealnom mješavinom soli, povrća i začina. Novost na tržištu začina je i samostojeća vrećica s mogućnošću ponovnog zatvaranja", otkrila je Akrap dodavši da je apsolutni lider Vegeta u vrećici 250g.

ŠAFRAM Kad se spomene naziv tvrtke Šafram, prva asocijacija koja se uz njih vezuje je - začinska crvena paprika. "Naša je tvrtka stara 22 godine i to je bio prvi proizvod kojeg smo razvijali i na kojem smo gradili marketing. Broj jedan nam je uvijek bio kvaliteta, a upravo je to i bio jednim od razloga zbog kojih smo izgradili tvornicu u Turanovcu pored Virovitice. Posljednjih 10-ak godina ulagali smo u investicije - od sušare, razvoja laboratorija, mlinova... kako bismo zaokružili proces proizvodnje", navela je Arijana Šafranko Salihćehajić, direktorica Šaframa te dodala kako je Šaframov lider Paprika 100 grama. "Mi kao 'kuća začina' kontinuirano razmišljamo o tome koji bi novi proizvodi mogli s jednakim uspjehom pratiti papriku ili papar. Cimet nam se jako lijepo prodaje, isto tako i origano. Više pažnje poklonili smo i mediteranskim začinima", navela je Šafranko Salihćehajić.

KOTANYI Kotanyi je jak internacionalni brend koji potiče iz Mađarske, i koji se 1881. locirao u Austriji. Što se tiče tržišne pozicioniranosti, u većini zemalja je na liderskoj poziciji, ne računajući univerzalni začin. Kotanyi je u svakoj zemlji u kojoj posluje poznat po nečemu drugom: u Austriji po paprici, a u Hrvatskoj - po širini asortimana. "U Hrvatskoj smo od 1998. godine. Potrošačima nudimo začine u svim vrstama pakiranja, preko mješavina začina, pa do našeg


| 03:2013

progressive |

03:2013

23


 Progressive doručak

Začini

Diana Gluhak, magistrica nutricionizma

Marinka Akrap, Podravka

Arijana Šafranko Salihćehajić, Šafram

najomiljenijeg proizvoda, a to je Mlinac kojeg od ove godine imamo u novom dizajnu i s velikom inovacijom - mogućnošću i grubog i finog mljevenja", istaknula je Lidija Drobac, direktorica Kotanyija za regiju SEE, naglasivši kako je i Kotanyiju na prvome mjestu kvaliteta te da kao velika internacionalna kompanija redovito provode bilo interne, bilo eksterne analize kako bi potrošaču uvijek osigurali sigurnost namirnice i kvalitetu proizvoda.

SEZONALITET Govoreći o prodaji prema određenom periodu godine, Marinka Akrap otkrila je da Podravka kod univerzalnih dodataka jelima ne bilježi veće oscilacije, iako najvišu prodaju bilježe u ljetnim mjesecima, što je rezultat povećane potrošnje u turističkoj sezoni. Kada je u pitanju prodaja, Arijana Šafranko Salihćehajić rekla je kako i Šafram bilježi sezonski rast prodaje: "U vrijeme svinjokolja, što je tradicija u cijeloj Hrvatskoj, a pogotovo specifična za Slavoniju, od 9. do 12. mjeseca bilježimo daleko veću prodaju nego u prvim mjesecima godine". Lidija Drobac dodala je kako i Kotanyi, zbog širine asortimana, ima nekoliko jako važnih sezona tijekom godine - grill, ljetna i zimska sezona.

Lidija Drobac, Kotanyi

Tanja Tkalčić, Kotanyi

univerzalnih dodataka jelima, Marinka Akrap napomenula je da je, zbog prisutnosti sve više različitih proizvoda, vidljivo da je mjesta na polici sve manje. Svi sudionici Progressive doručka usuglasili su se pri tvrdnji da je u interesu i proizvođača i trgovaca da osiguraju dovoljno mjesta i dobru vidljivost za obrtajne proizvode. Kad su u pitanju robne marke, vidljivo je da će se nastaviti trend njihova rasta jer su u Hrvatskoj udjeli robnih marki još uvijek ispod prosječnih europskih udjela. Tom trendu pogoduje kriza jer potrošači traže niže cijene, a mnogi trgovački lanci imaju u ovoj kategoriji vlastitu robnu marku. Kao još jedan od problema Šafranko Salihćehajić iz Šaframa navela je i veliku razliku u cijeni privatnih marki i brendova te naglasila da bi trgovci trebali biti svjesni činjenice da im pravu zaradu zapravo donose brendovi. Tanja Tkalčić iz Kotanyija kao jedan od velikih problema navela je problem naplate. "Rekla bih da su privatne robne marke nužno zlo, i ako ih nećete proizvoditi, to će onda činiti netko drugi". Zaključeno je da trgovci trebaju pružati podršku brendovima i na taj način pridonositi ukupnom rastu kategorije.

MARKETING TRENDOVI, INOVACIJE, RAST Na pitanje o trendovima i njihovu utjecaju na prodaju začina, te u tom kontekstu o mogućnostima daljnjeg rasta kategorije, Akrap je istaknula kako Podravka smatra da uvijek ima prostora za rast, pa čak i u uvjetima krize i pada prometa u maloprodaji. Dodala je da Podravka kontinuirano radi na poboljšavanju kvalitete, od ponude novih proizvoda do prilagodbe pakiranja u skladu sa preferencijama potrošača. I u Šaframu smatraju da u ovoj kategoriji ima prostora za rast: "Što se tiče začina, Šafram je dosad prije svega radio na mono začinima, i naš prostor za rast u budućnosti su mješavine začina, a uskoro ćemo kupcima ponuditi i naše začine u staklenim bočicama", najavila je Šafranko Salihćehajić. U Kotanyiju, pak, drže da je veliki trend okretanje mono začinima, sve veće polaganje pažnje zdravlju i okretanje kreativnoj, individualiziranoj kuhinji. "Ljudi sve više vole istraživati i kombinirati. Kontinuirano objavljivanje novih recepata u magazinima svakako pridonosi popularnosti začina i to je zapravo neiscrpna tema: internetske stranice s receptima jako su posjećene i mislim da se upravo iz tih trendova trebaju rađati i stvarati inovacije. Iako nas sve muči kriza i private label, smatramo da definitivno ima prostora za rast", zaključila je Lidija Drobac dodavši da je jedna od zanimljivih inovacija novodizajnirani Mlinac sa grubim i finim mljevenjem. Napomenuvši kako ima još razvojnih mogućnosti u mješavinama začina, kao važnu stavku navela je okretanje domaćem tržištu te mogućnost fleksibilnosti i prilagodbe.

TRGOVCI I PRIVATNE MARKE U nastavku razgovora dotaknuli smo se izazova vezanih za edukaciju potrošača, pitanja privatnih robnih marki, komunikacije i suradnje s trgovcima te pozicioniranja proizvoda. Istaknuvši da su danas prisutni sve veći zahtjevi od strane trgovaca, te da je pojačan i razvoj privatnih marki u kategoriji 24 progressive |

03: 2013

Na pitanje koje novitete pripremaju i koliko su u prezentaciji proizvoda bitne marketinške aktivnosti, Marinka Akrap je podsjetila da se Vegeta izgradila u najpoznatiji brend ovih prostora prvenstveno zbog dugogodišnje edukacije potrošača u umijeću kuhanja, u čemu je vrlo aktivna i danas. "Podravka koristi sve medije za komunikaciju s potrošačima. Osim marketinških kampanja na TV-u, radiju i u printu kojima upoznajemo potrošače s novim proizvodima, razvili smo i interaktivnu, svakodnevnu komunikaciju s njima putem weba i društvenih mreža". Direktnu komunikaciju i nagrađivanje lojalnosti Podravka organizira kontinuirano i na prodajnim mjestima većih formata trgovina. U Šaframu su prvih godina od nastanka tvrtke bili orijentirani uglavnom na investicije, dok su se u posljednje vrijeme okrenuli većim marketinškim aktivnostima. "Sve su popularnije kuharice, čemu je možda pridonijela i kriza pa ljudi nemaju toliko mogućnosti izlaziti u restorane i dio njih priprema jela kod kuće. Recepti su dosta traženi, a naše kuharice prigodno izlaze u sklopu nekih dnevnih listova i doslovno 'planu' u prvih nekoliko dana", istaknula je Šafranko Salihćehajić. Naglasila je da je Šafram u povodu 20. godišnjice nagradio kupce sa 20% gratis robe. "Ove godine u planu imamo još neke investicije, kako bismo zaokružili cjelinu, ali ćemo se potom svakako, kroz dodatne aktivnosti, još i više posvetiti kupcima", dodala je. Maja Radoš iz marketinga Kotanyija naglasila je da je zagrebački ured odgovoran za cijelu regiju, bivšu Jugoslaviju i Bugarsku, te da se, s obzirom na ograničene budžete za marketing, pokušavaju bazirati na sezonalnost proizvoda te da također objavljuju recepte i rade marketinške kampanje, kod tradera se baziraju na razne promocije i aktivnosti u prodajnim objektima, trajno niske cijene, dodatne rabate, akcije, dodatne pozicije, vizual polica. "Trudimo se biti maksimalno prisutni, naravno, u okviru naših mogućnosti", zaključila je.


| 03:2013

Maja Radoš, Kotanyi

Predstavljamo ukratko i asortiman tvrtki AGZ i Luxor, koji su bili spriječeni pridružiti se Progressive doručku:

AGZ SPICE "AGZ brend prisutan je na hrvatskom i inozemnom (Švedska, Švicarska, Njemačka) tržištu više od 20 godina. Svoju ideju gradimo još od kad je najstariji član obitelji Šantek započeo prodaju začinske paprike na području bivše države. Od primarnih začina papra i paprike pa do današnjeg asortimana širokog spektra (mono začini, mješavine, voćni šećer) s prepoznatljivim logom trebalo je više od entuzijazma. Uspješna prilagodba današnjim kuzinama rezultat je stalnih traganja za novim vrstama pakiranja i doza", navode u tvrtki AGZ Spice. Najbolju prodaju bilježe u troslojnoj ambalaži začinske slatke paprike 100 g i 200 g te delikates paprike 100 g. "U posljednjoj godini zadovoljni smo što je tržište uvelike prihvatilo asortiman začina u malim staklenim

bočicama koje su izvrsne za svako domaćinstvo. Najveću prodavanost bilježimo u bočici sa mljevenim crnim paprom 40 g, curry 30 g, sušenim peršinovim listićima 15 g, paprikom mljevenom ljutom 30 g. Sada, približavanjem Uskrsa, prema tradiciji, očekujemo najveću prodaju namirnica za pripremu kolača: kokos 200 g i 1 kg, grožđice 100 g i 200 g, mak mljeveni 200 g i 500 g, orah mljeveni 200 g", dodaju u AGZ Spiceu i najavljuju da, osim u pružanju novih okusa, pripremaju začine u drugačijoj ambalažnoj formi.

LUXOR "Tvrtka Luxor d.o.o. se od 1990. godine bavi proizvodnjom, preradom i pakiranjem začina, začinskog bilja, suhog voća i dodataka hrani. Sve svoje proizvode prodajemo pod registriranom i zaštićenom markom 'Nadalina'. Neke od tih proizvoda tvrtka proizvodi sama (vanilin šećer, prašak za pecivo, mješavine začina), neke otkupljuje od dalmatinskih poljoprivrednika te ih prerađuje (lovorov list, ruzmarin, kadulja...), a ostale začine i sušeno voće uvozimo iz različitih zemalja (Indonezija, Malezija, Indija...)", kažu u Nadalini. Istaknuli su da od 2002. godine proizvode začinske mješavine prema vlastitim recepturama, te naglasili da cijeli asortiman pakiraju i u gastro pakiranja. "Najprodavaniji proizvodi su u vrećicama: peršin, dalmatinski začin i vanilin šećer. U asortimanu imamo proizvode koji su u potpunosti hrvatskog porijekla (npr. lovorov list, ruzmarin, kadulja), dalmatinski začin", kažu u Luxoru i naglašavaju da su svi sastojci iz Hrvatske. Iz tvrtke Luxor naglasili su da su od ove godine svi njihovi proizvodi - u shelf ready pakiranjima. n

progressive |

03:2013

25


 INTERVJU MJESECA

Branislav Bibić, predsjednik Uprave Philip Morris Zagreb

Investiramo u dugoročni razvoj trgovine Philip Morris International (PMI) tvrtka je koja se sa čak sedam od 15 vodećih svjetskih brendova, među njima i najjačim svjetskim cigaretnim brendom - Marlborom, pozicionirala kao vodeći svjetski proizvođač duhanskih proizvoda, koji se prodaju u više od 180 zemalja svijeta. Kroz lansiranje nekoliko novih proizvoda i moderan i progresivan dizajn, PMI je u prošloj godini ostvario jačanje tržišne pozicije u Hrvatskoj. O aktivnostima PMI-ja i aktualnoj situaciji na tržištu razgovaramo s Branislavom Bibićem, predsjednikom Uprave Philip Morris Zagreb. Razgovarala: Marija Kosor Poznato je da se Philip Morris približio brojci od 30% udjela na hrvatskom tržištu cigareta. Kako ste zadovoljni rezultatima? Komentirati tržišne udjele nije dio naše poslovne politike, ali mogu reći da Philip Morris Zagreb od svog osnivanja krajem 2005. bilježi impresivan rast volumena i vrijednosti prodaje. Naši izvrsni rezultati su odraz visoke kvalitete i motivacije naših djelatnika, čvrstog partnerstva s maloprodajnim trgovcima, te našeg vrhunskog asortimana svjetskih cigaretnih brendova koji stalno osnažujemo inovativnim proizvodima vrhunske Philip Morris kvalitete. U Philip Morrisu smo si postavili vrlo visoke dugoročne poslovne ambicije na hrvatskom tržištu. S obzirom na današnju tešku ekonomsku situaciju, izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Hrvatski odrasli pušači i trgovci prepoznali su kvalitetu naših brendova, što je rezultiralo rastom našeg poslovanja. No naše ambicije u Hrvatskoj ne završavaju na tržišnim udjelima. Naš je cilj puno veći od samog postizanja volumenskih i profit-

26 progressive |

03: 2013

nih ciljeva: PMI želi biti istinski lider duhanske industrije postavljajući najviše standarde kvalitete, inovativnosti i izvrsnosti, kako na razini proizvoda tako i na razini ukupnog poslovanja. U kolikoj će mjeri prilagodba EU trošarinama utjecati na poslovanje PMI-ja u Hrvatskoj? Hoće li doći do značajnog poskupljenja duhanskih proizvoda? Republika Hrvatska se u procesu pregovora s Europskom unijom obvezala na povećavanje trošarina na duhanske proizvode. Preciznije, definirani su ciljevi, odnosno minimalna visina trošarina koja mora biti dostignuta do određenog datuma, dok je dinamika i način kojim će ciljevi biti dostignuti ostavljena na prosudbu samoj državi. Trenutno propisana minimalna trošarina, nakon povećanja trošarina u prosincu prošle godine, iznosi minimalno 65 eura na tisuću komada cigareta. Do siječnja 2014. ona se mora povećati na 77, a do siječnja 2018. godine na čak 90 eura na tisuću ko-


| 03:2013 mada cigareta. S obzirom da se radi o značajnom povećanju iznosa minimalne trošarine, od velike je važnosti da se neizbježna povećanja trošarina provode postupno i planski. Kao što pokazuju trendovi u Republici Hrvatskoj iz 2009. godine, naglo i znatno povećanje poreznog opterećenja može uzrokovati porast nezakonite trgovine cigaretama, što potvrđuju iskustva novih članica Europske unije – Mađarske, Rumunjske i Bugarske – koje su se nedavno suočavale s identičnom situacijom. Tako je primjerice u siječnju 2010. godine rumunjska vlada uvela drastično povećanje trošarina od 48% što je, u kombinaciji s nižim cijenama duhanskih proizvoda u susjednim zemljama koje nisu članice EU, poput Srbije, Ukrajine i Moldove, dovelo do dramatičnog porasta nezakonite trgovine cigaretama u Rumunjskoj, koja je veljači 2010. godine činila 36% ukupne potrošnje cigareta. Procijenjeni tržišni udio nezakonito prodanih cigareta u Rumunjskoj u 2010. godini bio je veći od procijenjenog udjela tržišnog lidera na legalnom tržištu cigareta. Iskustvo pokazuje kako je usvajanje politike postupnog i redovitog povećanja trošarina, uz primjenu efikasnih mjera suzbijanja ilegalnog tržišta, optimalan način da država postigne postavljene ciljeve, a da se pritom smanji opasnost od porasta ilegalne trgovine koja umanjuje prihode državnog proračuna i ugrožava sve sudionike legalne trgovine duhanskim proizvodima. Raspolažete li ikakvim podacima o tzv. crnom tržištu cigareta u Hrvatskoj (raste li ili pada)? Što bi, prema Vašemu mišljenju, moglo spriječiti ili umanjiti opasnost porasta crnog tržišta? Godinama pratimo trendove na tržištu zahvaljujući istraživanju praznih kutija cigareta, tzv. Empty Pack Survey. Riječ je o metodologiji istraživanja osmišljenoj kako bi pokazala procijenjeni opseg potrošnje krivotvorenih cigareta i cigareta koje nisu legalno prodane na hrvatskom tržištu, a sastoji se od sustavnog prikupljanja kutija cigareta po ulicama i koševima za smeće. Prema rezultatima ovakvih istraživanja, procijenjeno je da u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina ukupan postotak cigareta proizvedenih na drugim, a konzumiranih na hrvatskom tržištu (drugim riječima, cigareta čije trošarine nisu punile proračun Republike Hrvatske), iznosi oko 10%. Međutim, okolnosti se mogu promijeniti. Spomenuto usklađivanje trošarina te duga granica između Hrvatske i dvije države u kojima su iznosi trošarina i cijene duhanskih proizvoda daleko niži od hrvatskih, može uzrokovati porast "paralelnog" tržišta, kako pokazuje iskustvo drugih država. Također, prema medijskim izvješćima se čini da je u porastu uporaba ilegalnog rezanog duhana, koji se navodno čak prodaje na tržnicama. U svakom slučaju, postupno i plansko povećavanje trošarina te pojačana provedba zakona ključne su komponente kontroliranja ilegalnog tržišta, koje lišava državni proračun dragocjenih prihoda te oštećuje sve koji posluju sukladno zakonu.

Što se tiče 2013., ona je za nas obilježena uvođenjem brenda Chesterfield na hrvatsko tržište. Naime, upravo smo lansirali pet varijanti tog brenda iza kojega stoji stogodišnja tradicija kvalitete: Chesterfield Red i Blue (oba također u 100s varijanti), te Chesterfield Silver. ski propisala bezlično pakiranje, a i sami australski dužnosnici priznaju kako nemaju dokaza za učinkovitost ove mjere. Australski ministar zdravlja u vrijeme uvođenja bezličnog pakiranja u više je navrata priznao kako nema dokaza da će bezlično pakiranje smanjiti stope pušenja te je čak ovu mjeru nazvao eksperimentom. Otkad je uvođenje bezličnog pakiranja u Australiji prvi puta predloženo, gotovo 60 međunarodnih poslovnih organizacija, grupa za zaštitu intelektualnog vlasništva i stranih vlada izrazilo je ozbiljnu zabrinutost u pogledu pravne osnovanosti bezličnog pakiranja, nespojivosti s obvezama Australije preuzetim u sporazumima o trgovini i intelektualnom vlasništvu te u pogledu nedostatka dokaza da će ovakva politika dovesti do smanjenja pušenja. Trenutno su tri zemlje pokrenule postupke protiv Australije u sklopu Svjetske trgovinske organizacije, utemeljene na argu-

U Australiji je od prosinca prošle godine na snazi odredba o bezličnom pakiranju cigareta, koja je usmjerena na smanjenje pušenja. Kakva su iskustva? Kao prvo, nema dokaza da će bezlično tj. generičko pakiranje smanjiti stope pušenja. Australija je jedina zemlja koja je zakon-

progressive |

03:2013

27


 INTERVJU MJESECA

Branislav Bibić, predsjednik Uprave Philip Morris Zagreb Što se tiče 2013., ona je za nas obilježena uvođenjem brenda Chesterfield na hrvatsko tržište. Naime, upravo smo lansirali pet varijanti tog brenda iza kojega stoji stogodišnja tradicija kvalitete: Chesterfield Red i Blue (oba također u 100s varijanti), te Chesterfield Silver. Chesterfield je napravljen od vrhunske mješavine duhana kako bi ponudio profinjeno iskustvo pušenja odraslim potrošačima. S pristupačnom cijenom od 16 kuna, Chesterfield predstavlja posebnu ponudu na hrvatskom tržištu, koja je iznimno atraktivna i za trgovce i za odrasle pušače. Reakcije s terena koje svakodnevno pristižu potvrđuju da naši maloprodajni partneri, kao i odrasli pušači, prepoznaju kvalitetu i snagu branda Chesterfield, te sam čvrsto uvjeren kako ćemo zajedno postići vrhunske rezultate. Kako ocjenjujete kvalitetu suradnje PMI-ja s domaćim trgovcima? Od samog početka, tj. od ulaska na hrvatsko tržište krajem 2005. godine, jasno smo definirali da, pored velikih trgovačkih lanaca, želimo izgraditi dugoročne partnerske odnose s malim trgovcima. U kvalitetu odnosa s maloprodajnim trgovcima konstantno ulažemo na nekoliko razina: nudeći atraktivne komercijalne uvjete, kvalitetom naših proizvoda koji pridonose povećanju prometa te čine oslonac maloprodajnom poslovanju, jačanjem kapaciteta djelatnika u prodaji kroz obrazovne programe i zapošljavanjem kvalitetnih osoba koje razumiju važnost njegovanja i razvijanja kvalitetnog odnosa s trgovcima s kojima su u svakodnevnom kontaktu. Partnerski odnos, kako ga mi shvaćamo, znači da uvijek nastojimo da prodajni i poslovni uvjeti budu održivi i obostrano prihvatljivi, kako za nas tako i za male trgovce. Također, podržali smo rad strukovnih udruženja malih trgovaca, poput Hrvatske obrtničke komore i Saveza udruga malih trgovaca. Izdvojit ću ovom prilikom nedavnu akciju koju smo proveli u Hrvatskoj: krajem prošle godine odlučili smo se za donaciju Hrvatskoj obrtničkoj komori u iznosu od 300.000 kuna za nabavu fiskalnih blagajni za 200 malih trgovaca kojima prilagodba novoj zakonskoj odredbi koja stupa na snagu 1. travnja ove godine predstavlja ozbiljnu poteškoću u poslovanju. Vjerujem da smo i ovim postupkom pokazali kako s malim trgovcima planiramo dugoročan partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo, te kako smo ih spremni podržati u teškim gospodarskim uvjetima prisutnim na hrvatskom tržištu. Vjerujem da trgovci naš stav prepoznaju i siguran sam da ćemo kvalitetno surađivati dugi niz godina. Ukratko, mogu reći da od ulaska na hrvatsko tržište investiramo u dugoročni razvoj trgovine i vjerujemo da nas to čini najboljim partnerom trgovcima, kako danas, tako i ubuduće. n

Krajem prošle godine odlučili smo se za donaciju Hrvatskoj obrtničkoj komori u iznosu od 300.000 kuna za nabavu fiskalnih blagajni za 200 malih trgovaca kojima prilagodba novoj zakonskoj odredbi koja stupa na snagu 1. travnja ove godine predstavlja ozbiljnu poteškoću u poslovanju. Vjerujem da smo i ovim postupkom pokazali kako s malim trgovcima planiramo dugoročan partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo. mentu kako je odredba o bezličnom pakiranju suprotna obvezama Australije kao članice Svjetske trgovinske organizacije. Ukratko, ne postoje vjerodostojni dokazi da će bezlično pakiranje smanjiti stope pušenja, dok postoje snažni dokazi kako će ono dovesti do ugrožavanja radnih mjesta i jačanja crnog tržišta, te predstavlja kršenje pravila međunarodne trgovine zbog kojih će odluka Australije biti podvrgnuta postupku pred Svjetskom trgovinskom organizacijom. U 2012. godini na tržište ste plasirali nekoliko novih proizvoda i noviteta. Planirate li plasirati nove brendove i u ovoj godini? U 2012. godini na hrvatskom tržištu predstavili smo Marlboro Beyond i Marlboro Gold Beyond, cigaretu kreiranu da odraslim pušačima pruži provjerenu kvalitetu okusa Marlboro cigareta te izbor promjene okusa u trenutku kad, i ako to oni žele zahvaljujući istinskoj inovaciji: u filteru cigarete nalazi se posebna Iceball™ kapsula, koju odrasli pušač može aktivirati po želji pritiskom na označeno mjesto na filteru, pri čemu cigareta dobija osvježavajući okus.

28 progressive |

03: 2013


| 03:2013

JUBILARNA 10. KONFERENCIJA

‘TRGOVANJE U EU’ ➢ EU fondovi - kako ih iskoristiti ➢ Hrvatski proizvodi na EU policama ➢ Distribucija i logistika - novi kanali / nova pravila ➢ Marketing danas - trošak ili investicija? Mjesto: HOTEL ARISTOS, ZAGREB Vrijeme: 23.SVIBNJA 2013. Više na: www.progressive.com.hr Uplanirajte 23. svibnja već sada u svoje poslovne kalendatre i rezervirajte mjesto na progressive vrijeme! | crier@crier.hr

03:2013

29


 U FOKUSU neprehrana

Pomagala za čišćenje u kućanstvu

Spužve, krpe, žice… U zadnjih 12 mjeseci segment s najviše obrtaja bile su spužve (44% komadne prodaje kategorije) i krpe (32%). Žice čine 11% komadne prodaje kategorije, brisači podova i zamjenske krpe 9% dok metle, lopatice za smeće i četke čine 4% kategorije. Četke za prašinu ostvaruju preostalih 0,6% komadne prodaje kategorije. Pripremila: Ana Bulaš, mlađi voditelj klijenata, Nielsen i četke, razne metle te četke za prašinu. Analiza obuhvaća agregirane elektronske podatke od trgovačkih lanaca s kojima Nielsen surađuje na hrvatskom maloprodajnom tržištu. U analizu nisu uključeni diskonteri, veleprodaja, ‘uradi sam’ trgovine, trgovine namještajem, lanci s kojima Nielsen ne surađuje te ručni popis nezavisnih trgovina.

S

prvim sunčanim zrakama koje su granule nakon duge i sive zime, stiglo je i vrijeme detaljnog čišćenja kućanstva. Prozori, kuhinjske površine i razni aparati, pločice, ormari… Od kuda početi? Ili bolje pitanje: čime čistiti? Izbor je danas zaista bogat, samo treba odabrati određenu spužvu, krpu ili žicu i zavrnuti rukave. Analiza istraživačke agencije Nielsen uključuje sljedeća pomagala za čišćenje u kućanstvu: spužve, žice, krpe (za sve površine), brisače podova i zamjenske krpe za brisače podova, lopatice za smeće

30 progressive |

03: 2013

NAJOBRTAJNIJE SPUŽVE U zadnjih godinu dana (siječanj/veljača'12 – studeni/prosinac'12), na hrvatskom maloprodajnom tržištu kategorija pomagala za čišćenje u kućanstvu ostvarila je prodaju od 6,3 milijuna komada u vrijednosti od 63,2 milijuna kuna. Veći rast vrijednosne prodaje (+4,5%) u odnosu na komadnu prodaju (+0,8%) u zadnjih 12 mjeseci u odnosu na prethodnih proizlazi iz povećanja prosječne cijene većine glavnih robnih marki (+3,6%). U zadnjih 12 mjeseci segment s najviše obrtaja bile su spužve (44% komadne prodaje kategorije) i krpe (32%). Žice čine 11% komadne prodaje kategorije, brisači podova i zamjenske krpe 9% dok metle, lopatice za smeće i četke čine 4% kategorije. Četke za prašinu ostvaruju preostalih 0,6% komadne prodaje kategorije. Vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) prema komadnom udjelu u kategoriji su Freudenberg kućanski proizvodi (Vileda), Rekord (Polly Flex, Rekord, Bravo) te Soke (Spontex). Trgovačke robne marke čine 46% količinskog udjela u kategoriji te i dalje bilježe rast komadne prodaje u zadnjih 12 mjeseci u odnosu na prethodnih (+8%). n


| 03:2013

Popularna gratis pakiranja Pripremila: Marija Sedlar

TARDI TRGOVINA

Goran Njari, Tardi trgovina: „Vileda krpe imaju visoki stupanj upijanja, mogućnost odstranjivanja tvrdokornih mrlja, uklanjaju otiske prstiju bez upotrebe dodatnih sred-

REKORD TIM Katarina Dorić, Rekord tim: „Rekord tim, hrvatski proizvođač spužvi za kućanstvo, proizvodi spužve za čišćenje posuđa, spužvaste krpe, pamučne krpe za pod, brisače podova, magične krpe, žice za čišćenje, spužve i krpe za čišćenje automobila. Vrlo su popularna naša pakiranja Polly-Flex spužvica i PollyFlex spužvastih krpa od tri komada. Tijekom prošle godine razvijali smo novu liniju proizvoda s mikrovlaknima posebne strukture koja hvata i zadržava prljavštinu te osigurava najbolje rezultate u čišćenju svih površina sa i bez korištenja deterdženata. Kao novost u kategoriji istaknuli bismo inovativnu Hydro-

ANAMIL

Danijel Radišić, Anamil: „Brend Spontex je prisutan na tržištu više od 17 godina. Kao

stava ili kemikalija. Unutar programa Vileda Proffesional imamo krpe za svakodnevnu upotrebu i za svaki način čišćenja, od ekonomičnih do naprednijih, kao što je microfibra. Stanice microfibre doslovno stružu i upijaju nečistoću s površine, ostavljajući za sobom samo sitne kapljice vode. Vileda spužvaste krpe pružaju mogućnost superiornog upijanja u usporedbi sa standardnim krpama, i obično mogu upiti i do 15 puta više vode nasuprot vlastite težine. Kod krpa za djelomičnu jednokratnu upotrebu s integriranom valovitom strukturom valovi kreiraju 'džepiće' koji zadržavaju i do 40% više nečistoće u usporedbi s ostalim tradicionalnim krpama.

Viledin asortiman krpa presvučenih latexom posebno je dobar izbor za osjetljive i sjajne površine. Dok druge žice brzo gube učinkovitost čim se izgubi prvi sloj abraziva, kod žica iz asortimana Vileda svaki sloj ima sitna zrnca pijeska i smole, što osigurava učinkovitost tijekom cijelog vijeka žice. Prodaja našeg asortimana na kontinentu je slična tijekom cijele godine dok na obali rekordnu prodaju bilježimo u ljetnom periodu. Robne marke pojedinih trgovačkih lanaca imaju povoljnu cijenu, ali u kvaliteti se ne mogu uspoređivati s brendovima. I dalje ćemo provoditi akcije pa ćemo uz pojedine artikle dijeliti krpu gratis.“

Plus spužvicu te ErgoMax spužvu i ErgoMax Gold spužvu koje upravo kreću u prodaju. Moderan 3D oblik spužve novost je u Rekord asortimanu. Naše Polly-Flex Eko spužvaste krpe proizvedene su od pamuka i celuloze te su potpuno biorazgradive. Razvijamo i ekološki prihvatljivu spužvu sa 100% recikliranim abrazivnim vlaknima koja će kupcima biti dostupna u drugoj polovici godine. Pripremili smo zanimljiva gratis pakiranja za nadolazeće proljetno čišćenje: Rekord brisač poda s mikrovlaknima bit će dostupan uz gratis zamjensku krpu dok će pamučni brisač poda biti dostupan s gratis spužvastom krpom. Vrlo je važno da su proizvodi ovog

tipa pregledno izloženi na policama trgovina te da svaki proizvod na pravi način ima određenu cijenu kako bi se kupcima olakšala kupnja i kako bi bili upoznati s točnim informacijama o cijenama.“

dio multinacionalne kompanije, pratimo potrebe kupaca te trenutno participiramo u segmentima premium, HoReCa, economy i privatne marke. Pakiranja su prilagođena potrebama kupaca kroz gratis proizvode. S obzirom da smo pozicionirani u premium segmentu s proizvodima kojih nema u ponudi na tržištu (spužvasta krpa s mikrovlaknima, antibak linija) add value, economy segmentu kroz svima prihvatljivim cijenama i kvalitetom value for money, i da smo cjenovno odmah iznad privatnih marki, ne osjećamo njihov pritisak jer smo

kvalitetom i cijenom profilirali kupce koji navedene proizvode ne mogu kupiti u privatnim markama. Kao i do sada, provodimo akcije, i to količinski u gratis pakiranjima. Tako nagrađujemo naše kupce za lojalnost proizvodima i brendu. Prodaja se može u ovoj grupi proizvoda povećati samo preferiranjem proizvoda koji čine obrtaj jer nema smisla od prodajnih polica raditi izložbeni salon već proizvodi koji imaju potencijal obrtaja, trebaju imati veći prostor na polici u prodajnim centrima.“

progressive |

03:2013

31


 POD POVEĆALOM

Majoneza

Tradicija konzumiranja Važno je naglasiti da je kategorija izrazito sezonskog karaktera, s vrhuncem konzumacije tijekom uskršnjeg i božićnog perioda, posebice zahvaljujući tradiciji pripreme francuske salate tijekom spomenutih blagdana. Osim toga, u to vrijeme raste potražnja za formatom staklenki, stoga je vrlo važno uz redovno pozicioniranje proizvoda na policama i dodatno pozicioniranje na stalke i bočne police. Pripremio: Nestlé Adriatic d.o.o., Marketing Hrvatska

M

ajoneza je dodatak jelima, napravljen od suncokretovog ulja, žutanjaka i začina. U Hrvatskoj postoji tradicija konzumiranja ovog proizvoda koji se dugi niz godina koristi u sendvičima, salatama, ali i kao dodatak raznim drugim jelima. Penetracija je vrlo visoka, a potrošači majoneze su podjednako žene i muškarci, najčešće u dobi između 25 i 55 godina. Prema istraživanjima, 35% potrošača kupuje, a čak 45% ih konzumira ovaj proizvod čak jedanput tjedno.

USKRS I BOŽIĆ Razlikujemo regularnu majonezu, majonezu light (s manje masti) te majonezu s dodatnim okusima, odnosno specijalitete na bazi majoneze (npr. majoneza s maslinovim uljem, tunjevinom, krastavcima i kaparima

32 progressive |

03: 2013

- tartar). Kada govorimo o okusima, najveći udio (više od 60%) zauzima regularna, više od 20% predstavlja light majoneza, a osta-

Tržište je fragmentirano na tri osnovna formata: vrećice, staklenke i tube. U vrijednosti, sva tri formata imaju značajan udio na tržištu, no najveća je potražnja za formatom vrećica, koje hrvatski potrošač prepoznaje kao idealan format za dnevnu upotrebu.

tak su specijaliteti na bazi majoneze. Važno je naglasiti da je kategorija izrazito sezonskog karaktera, s vrhuncem konzumacije tijekom uskršnjeg i božićnog perioda, posebice zahvaljujući tradiciji pripreme francuske salate tijekom spomenutih blagdana. Osim toga, u to vrijeme raste potražnja za formatom staklenki, stoga je vrlo važno uz redovno pozicioniranje proizvoda na policama i dodatno pozicioniranje na stalke i bočne police.

VREĆICE, STAKLENKE I TUBE Tržište je fragmentirano na tri osnovna formata: vrećice, staklenke i tube. U vrijednosti, sva tri formata imaju značajan udio na tržištu, no najveća je potražnja za formatom vrećica, koje hrvatski potrošač prepoznaje kao idealan format za dnevnu upotrebu. Staklenke su pak popularne kod lojalnih potrošača te u periodima pripremanja francuske salate. Tube predstavljaju praktičan format kod pravljenja sendviča i jednostavno se čuvaju u hladnjaku te zauzimaju vrlo malo mjesta. Kategorija majoneze i specijaliteta na bazi majoneze je u Hrvatskoj prilično stabilna, a otprilike 96% tržišta zauzimaju prve četiri robne marke dok je udio privatnih robnih marki nezamjetan i bez trenda rasta. Vjerujemo da njihov udio neće rasti ni dalje jer su potrošači u ovoj kategoriji velikim dijelom oprezni i lojalni robnoj marki i kvaliteti na koju su navikli. Najvažniji kanali prodaje za kategoriju su supermarketi, gdje se odvija 37% ukupne prodaje majoneza. Njih slijede hipermarketi (26%), veliki formati dućana (17%) i dućani srednjeg formata (14%), dok se u malim dućanima prodaje približno 6% majoneze. n


| 03:2013

Brendovi caruju kategorijom Neobičnost kategorije krije se u činjenici da u nju posljednjih godina ne ulaze novi brendovi, a trgovačke marke nisu osobito uspješne te drže svega 8% kategorije, što je dvostruko niže od njihova udjela na cjelokupnom FMCG tržištu. Pripremio: Mladen Kožić, Consumer Tracking Sales Manager, GfK Hrvatska

D

ok se oko uloge tvorca njezina recepta spore Španjolci, Francuzi i Englezi, Hrvati na majonezu godišnje potroše oko 110 milijuna kuna, što je dvostruko više nego na ketchup i senf zajedno. GfK Consumer Panel prati kupovine kućanstava u Hrvatskoj posljednjih 12 godina. Analizirajući kupovine majoneze u 2012. godini zaključujemo da je majoneza imala relativno uspješnu godinu obilježenu 3%tnim vrijednosnim rastom kategorije. U 2012., više od 80% kućanstava kupovalo je majonezu. Četiri imena se izdvajaju iz ne osobito velike konkurencije: Zvijezda, Thomy, Dijamant i Lidl. U ulozi 'gospodara okusa', Zvijezda je ujedno i gospodar kategorije i uspješno odolijeva izazivačima. Zvijezda majoneza uspješno privlači potrošače od 1959. godine te danas broji 20-ak SKU-eva. Neobičnost kategorije krije se u činjenici da u nju posljednjih godina ne ulaze novi brendovi, a trgovačke marke nisu osobito uspješne te drže svega 8% kategorije, što je dvostruko niže od njihova udjela na cjelokupnom FMCG tržištu.

RAST THOMYJA S obzirom da su u ovoj kategoriji odnosi brendova stabilni kroz godine, novi kupci ne ulaze u kategoriju, novi izazivači se ne pojavljuju, trgovačke marke rastu sporije no što bi se očekivalo, a jedini način na koji se može rasti je rast na račun konkurenata. Dobar primjer pruža Thomy koji je u 2012. povećao vrijednost za 10%, a 2/3 njegova rasta dolazi od brend switchinga gdje je Thomy uzeo Zvijezda majonezi gotovo milijun kuna. Dva gornja kvadranta matrice pokazuju brendove od kojih Thomy uzima vrijednost, a dva donja kvadranta konkurente od kojih Thomy gubi. Većina brendova gubi u direktnom srazu s Thomy majonezom. Ne tako davno, 2010. Zvijezda je bila 6 puta jača od Thomyja, a danas je taj odnos 5:1. Braniti takvu dominaciju zasigurno nije lagan zadatak, a svaki novi derbi pokazuje da se odnos snaga mijenja. Sigurni smo da Hellmann's, Dijamant i ostali neće ostati u publici i da će se priključiti utakmici. n

Prikaz: Kome Thomy majoneza uzima vrijednost u 2012.?

O istraživanju: GfK Consumer Panel je kontinuirano istraživanje u kojemu se podaci prikupljaju na temelju dnevnika kupovine kojeg ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj. Uzorak je reprezentativan prema regiji, veličini naselja, broju članova kućanstva te broju djece ispod 14 godina. Misija GfK Consumer Panela je pružiti klijentima informacije o ponašanju potrošača te ih savjetovati na temelju otkrivenih insighta.

progressive |

03:2013

33


 KULTURA PREHRANE

Tuna

Thunnus naš Jadranski Piše: Diana Gluhak, mag.nutr., foodieCro

T

Iako je tuna veliki gastronomski užitak za nepce, ona je i nutritivno vrijedna riba. Obiluje vrijednim nutrijentima, a istovremeno ima nisku kalorijsku vrijednost. Tuna je kvalitetan izvor proteina i nezasićenih masnoća te čini vrlo kvalitetan obrok koji bi se i češće mogao naći na tanjuru.

una je vrlo tražena i cijenjena krupna plava riba. Postoje razne vrste tune, a najpoznatije na jelovnicima su plavorepa i žutorepa. Tijelo tune je mišićavo i vretenastog oblika. Meso je tamnocrvene boje, a oko trbuha svijetlo ružičasto i izuzetno je cijenjeno. Među tunama je najpoželjnija žutorepa, koja čini čak 70% ukupne svjetske potrošnje. Plavorepa tuna je poznata po tamnocrvenom mesu koje nakon termičke obrade poprima još tamniju boju. Uglavnom se upotrebljava za svježu konzumaciju. Tuna prugastih peraja se nasuprot tome često koristi za konzerviranje. Njezino je meso svjetlije, a manja je od ostalih vrsta te je prikladna i za manja pakiranja. Ovisno o sorti, tuna je riba koja je stalno u pokretu i njezino mišićno tkivo troši mnogo kisika i sadrži velike količine hemoglobina. Tuna uglavnom zalazi u ekološki čista mora. Na tržištu se može naći relativno malen udio svježe tune, i uglavnom prevladava tuna u konzerviranom obliku.

plavorepe tune zadovoljit će dnevne potrebe za vitaminom B12. Žutorepa tuna je nutritivno manje vrijedna od plavorepe, sadrži ukupno manje masnoća, ali jednak sadržaj proteina: 23g proteina/100g ribe. Bogata je kalijem, vitaminima B1, B2 i B6 te selenom. Omega 3 masne kiseline nisu jača strana žutorepe tune, te ako je usporedimo s plavorepom, sadrži 243mg omega 3 masnih kiselina na 100g ribe. Razlog tome je to što je plavorepa tuna "masnija" od žutorepe. Obje ribe su bogate vitaminom B3. Općenito, proteini ribe su kvalitetni i imaju veliku probavljivost. Od masnoća ne treba bježati glavom bez obzira. Svaki dan se putem hrane treba uzeti čak 30% masnoća od čega većinu masnoća u prehrani trebaju činiti upravo nezasićene masnoće. Tuna je kvalitetan izvor višestruko nezasićenih masnoća, točnije omega 3 masnih kiselina koje imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje.

NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI

OMEGA 3 MASNE KISELINE

Iako je tuna veliki gastronomski užitak, ona je i nutritivno vrijedna riba. Obiluje nutrijentima, a istovremeno ima nisku kalorijsku vrijednost. Plavorepa i žutorepa tuna, iako naizgled slične, nisu nutritivno jednako vrijedne. Plavorepa tuna odličan je izvor proteina: 23g proteina / 100g ribe, vitamina B1, B2, B6 te vrlo dobar izvor vitamina A. Ima visok udio omega 3 masnih kiselina: 1300 mg/100g ribe. Također, bogata je vitaminom B12 i selenom. Primjerice, samo 100g

Na spominjanje masnoća, često se vjeruje kako su one štetne po ljudski organizam. Zapravo, stvar je malo delikatnija, stvar je u mjeri. Stil prehrane koji danas prakticira većina zapadne populacije je bogat jednostavnim ugljikohidratima i zasićenim masnoćama. Takav stil, uz tjelesnu neaktivnost dovodi do pojave širokog spektra kroničnih nezaraznih bolesti. Uraznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani trebaju biti zastupljene zasićene i nezasićene masnoće u različitim

34 progressive |

03: 2013

omjerima. Zanimanje za nezasićene masne kiseline, posebice omega 3 masne kiseline počelo je otprije tri desetljeća nakon objave znanstvene studije i njezinih epidemioloških istraživanja na Grenlandskoj populaciji Eskima. Pokazano je da, iako im je prehrana iznimno bogata masnoćama, nema oboljelih od krvožilnih bolesti. Razlog tome je bila upravo velika konzumacija ribe koja je bogata omega 3 masnim kiselinama. Zdravstveni utjecaj omega 3 masnih kiselina je zapažen primarno kod krvožilnih bolesti, ustanovljen je pozitivan učinak na depresiju, a ima i protuupalni učinak. Tuna je, nutricionistički gledano, kvalitetan izvor proteina i nezasićenih masnoća te čini vrlo kvalitetan obrok koji bi se i češće mogao naći na tanjuru.

IZLOVNE KVOTE Izlovna kvota tuna za 2013. godinu iznosi 390,59 tona i to uključuje gospodarski, negospodarski ribolov te državnu kvotu. Izlovna kvota se svake godine smanjuje, primjerice za 2003. godinu iznosila je 1.155 tona, za 2004. godinu 935 tona, za 2010. godinu 745 tona. U svrhu racionalnoga gospodarenja i zaštite tune, Pravilnikom se propisuju navedene izlovne kvote, načini obavljanja ribolova, te razne druge mjere koje trebaju biti u skladu s navedenim pravilnikom. Ulažu se nade da će razne mjere gospodarenja i zaštite tune povećati njezino prisustvo u Jadranu te da će s vremenom rasti i izlovna kvota. U suprotnom, mogli bismo tunu za neko vrijeme promatrati samo na poleđini kovanice od 2 kune. n


| 03:2013

progressive |

03:2013

35


 SAJAM U FRANKFURTU

Ambiente

Najveći sajam dining, living i giving asortimana S više od 4500 izlagača, frankfurtski sajam Ambiente - najveći međunarodni sajam tzv. dining, living i giving asortimana, ponudio je opširan pregled svjetskog tržišta. Na ovoj globalnoj platformi, koju godišnje posjeti više od 140.000 stručnih posjetitelja i trgovaca, prikazan je najsuvremeniji dizajn vezan za moderan i luksuzan životni stil. Kako je ovogodišnja zemlja partner sajma Francuska, pod motom 'Francuska umjetnost življenja' brojne tvrtke svojim su rješenjima pokazale kako život jedne nacije nije inspiriran isključivo tradicijom, nego da vrlo maštovito tumači i pogled u budućnost. Piše: Marija Kosor

A

mbiente, međunarodni sajam robe široke potrošnje na kojem je od 15. do 19. veljače sudjelovalo 4688 izlagača iz 81 zemlje, i kojeg je u frankfurtskom glavnom sajamskom i izložbenom centru posjetilo više od 140.000 stručnih posjetitelja, i ovog je puta na izvrstan način predstavio nove proizvode, inovacije i trendove. “Ambiente 2013. pokazao je da je, bez ikakve sumnje, potrošnja i dalje 'in', te je impresivno demonstrirao svoju poziciju vodećeg međunarodnog sajma za robu široke potrošnje. Usprkos teškim gospodarskim

36 progressive |

03: 2013

okolnostima koje prevladavaju u nekim dijelovima Europe, Ambiente je uspio ostvariti odličnu posjećenost, kako s izlagačke, tako i sa posjetiteljske strane“, izjavio je Detlef Braun, član Izvršnog odbora Messe Frankfurt GmbH.

glumica Catherine Deneuve koja je izrazila oduševljenje kreativnim rješenjima i visokom kvalitetom izloženih proizvoda. Ambiente 2013. bilježi rast broja posjetitelja (2012. godine sajam je posjetilo 138.058 ljudi), što bolje nego ikad pokazuje da je u pitanju vodeća svjetska platforma za lansiranje inovacija i novih proizvoda za sljedeću sezonu, te da je odličan izvor inspiracije za cijeli sektor. Top 10 zemalja po broju posjetitelja su Italija, Francuska, Nizozemska, SAD, Velika Britanija, Švicarska, Španjolska, Kina, Rusija i Austrija. Dvostruki porast broja posjetitelja bilježe regije istočne Europe (Rusija i baltičke zemlje) i Južna Amerika (Argentina i Brazil). Ambiente se definitivno dokazao kao mjesto mnogih kvalitetnih kontakata na međunarodnoj razini, jednostavnije ostvarivih nego bilo gdje na svijetu. Iduće godine, zemlja-partner sajma bit će Japan. Ambiente 2014. ponudit će pogled u tu zemlju i u njezine proizvode kroz opsežan program koji će biti prikazan od 7. do 11. veljače 2014.

RAST BROJA POSJETITELJA

'DOBRODOŠLI U DŽUNGLU'

Sajam su otvorili njemački ministar ekonomije i tehnologije Philipp Rösler i njegova francuska kolegica Sylvia Pinel. Frankfurtski je sajam, kao visoki gost, posjetio i francuski ministar za obrt, trgovinu i turizam, a među gostima je bila i slavna francuska

Pod egidom “Dobrodošli u džunglu“ prezentirani su trendovi među proizvodima za široku potrošnju. Tzv. trend-skauti renomirane dizajnerske konzultantske kuće bora. herke.palmisano, koji imaju urede u Frankfurtu i Berlinu, vodili su posjetitelje kroz


| 03:2013

"džunglu" različitih stilova. Za Ambiente 2013. oni su svrstali različite međunarodne utjecaje iz svijeta produktdizajna, mode, arhitekture i umjetnosti u glavne trendove: “Cvjetno polje“, “Klasično tlo“, “Kontrastna sfera“, te dali pregled ključnih stilova u potrošačkom svijetu. Unutar navedenih trendova, tim dizajnera osigurao je posjetiteljima uvid u konkretne primjere novih boja, oblika, uzoraka i materijala koji će vladati u budućnosti.

'FRANCUSKA UMJETNOST ŽIVLJENJA' Sajam u Frankfurtu posjetila je i poznata francuska glumačka diva Catherine Deneuve, a tijekom obilaska s Detlefom Braunom, članom Izvršnog odbora Messe Frankfurt Exhibition GmbH, imala je priliku vidjeti širok spektar proizvoda namijenjenih stolu, kuhinji, i općenito - opremanju doma. Obilazak je organiziran u sklopu programa zemlje-partnera Francuske, a pod motom

TRAVANJ

"Francuska umjetnost življenja". "Ono što me fascinira na sajmu Ambiente jest visoka kvaliteta izlagača koji utjelovljuju kreativnu raznolikost u pogledu dizajna,

Dobro je vidjeti kako talenti iz cijelog svijeta mogu na osoben način prezentirati kulturu i kulturnu raznolikost. U ovo doba globalizacije zaista je jedinstveno i uzbudljivo na jednome mjestu i u isto vrijeme vidjeti toliko mnogo inspirativne raznolikosti, izjavila je poznata francuska glumica Catherine Deneuve.

rafiniran ukus vezan za opremanje i dizajn blagovaonica i raznolikost ukrasa. Dobro je vidjeti kako talenti iz cijelog svijeta mogu na osoben način prezentirati kulturu i kulturnu raznolikost. U ovo doba globalizacije zaista je jedinstveno i uzbudljivo na jednome mjestu i u isto vrijeme vidjeti toliko mnogo inspirativne raznolikosti", izjavila je Catherine Deneuve. n

FOKUS HRANA

FOKUS NEPREHRANA

POVEĆALO

JUHE

ORALNA HIGIJENA

ČARAPE

b2Retail

TEMA BROJA - PREGLED NAJKATEGORIJA TEMA BROJA - IZVORNI TRADICIJSKI PROTEKLE PROIZVODIGODINE

progressive |

03:2013

37


 LOGISTIKA

www.logiko.hr

Nema evaluacije bez posljedica Piše: Antonio Zrilić, član Uprave za strategiju i razvoj

U

pravljanje dobavljačima znači oblikovanje, vođenje i razvoj sadašnjih i budućih odnosa kupac-dobavljač. Da bismo pavilno oblikovali željene odnose sa partnerima-dobavljačima, trebamo si postaviti pitanja poput ovih: â Kako odabrati najbolje dobavljače? â Kako oblikovati i voditi bazu dobavljača na strateškoj razini? â Koliko su dobri moji dobavljači i kako mogu dobiti objektivnu procjenu? â Kako možemo biti sigurni da kupujemo od najboljih dobavljača? â Što učiniti kada identificiramo dobavljačeve slabe točke? â Kako možemo proširiti raspon obveza izabranih dobavljača, i koji dobavljači su pogodni? â Kako se nositi s dobavljačima koji imaju pregovaračku snagu zbog visokog nabavog volumena? Holističko upravljanje dobavljačima uključuje niz aktivnosti. Neke od njih smo spomenuli u prethodnim nastavcima, kao što je izbor i ocjenjivanje dobavljača. Međutim, to su čisto operativne aktivnosti, koje nisu same sebi svrha iako se one pretvaraju upravo u to, u nedostatku strategije i šire slike.

KLASIFIKACIJA DOBAVLJAČA Prvo pravilo koje treba primijeniti u fazi optimizacije dobavljača je da nema evaluacije bez posljedica! Nakon ocjenjivanja možemo uspoređivati rezultate ocijenje-

38 progressive |

03: 2013

Nakon izbora dobavljača te njihovog evaluiranja, o kojima smo pisali u prethodnim nastavcima, dolazimo do zadnje faze u upravljanju dobavljačima, a to je njihova optimizacija. Što to znači i od kuda početi? nih dobavljača pa tako kao i svugdje neki dobavljači imaju više bodova dok ih neki imaju manje. Sustav ocjenjivanja može imati različite skale što se tiče ukupnog broja bodova. Ja sam konkretno imao iskustva s ocjenjivanjem u rasponu od 1-5 kao i skale od 1-100 bodova. Ono što je bitno za kvalitetan sustav evaluacije je da odabrana skala ima barem tri kategorije. Ako na primjer uzmemo skalu od jedan do sto bodova, onda dio dobavljača možemo klasificirati u kategoriju s najbolje ocijenjenim (Top) dobavljačima koji imaju između osamdeset i sto bodova. U sljedeću grupu spadaju dobavljači koji kroz evaluaciju skupe 60-80 bodova i za njih možemo reći da uvjetno zadovoljavaju. Ova kategorija je iznimno bitna za fazu optimizacije jer s tim dobavljačima treba postići da prijeđu u "gornji dom". I zadnja grupa su oni dobavljači koji imaju ispod 60 bodova i od kojih u pravilu ne bi trebali primati robu.

STANDARDI I KRITERIJI Postoji anegdota u kojoj je jedna tvrtka uvodila novi ERP sustav s kojim je implementiran i sustav za automatsko ocjenji-

vanje i kasifikaciju dobavljača. Nakon mukotrpnog posla uvođenja i određivanja svih kriterija i skala za ocjenjivanje, pojavilo se jedno pitanje. Odgovorne u odjelu nabave je interesiralo je li moguće da se rezultati ove evaluacije, koji su transparentni, mogu na određeni način "frizirati" ili barem prikriti. Na začuđeni pogled implementatora oni su spremno nastavili da oni imaju neke dobavljače koji ne zadovoljavaju kriterije ocjenjivanja – ali i dalje moraju s njima raditi. Naime, to su jedini dobavljači za te materijale (da stvar bude gora, to su multinacionalne korporacije) i oni nemaju s kim drugim raditi iako je usluga loša. Naravno, klasifikacija dobavljača je samo prvi korak u optimizaciji dobavljača koja je možda najvažnija faza upravljanja dobavljačima - pored već opisanih izbora dobavljača i njihovog ocjenjivanja. Postoje još neki standardi i alati za optimizaciju i razvoj odnosa s dobavljačima o kojima ćemo govoriti u sljedećim nastavcima: Upravljanje bazom dobavljača; Optimizacija dobavljača; Integracija s dobavljačima; Upravljanje strateškim dobavljačima. n

Ove i ostale vještine u vođenju nabave obrađivat će se detaljno na radionicama i praktikumima Logiko Akademije: 5 vještina za uspješno vođenje nabave. Više na http://www.logiko-edukacija.com/akademija


| 03:2013

progressive |

03:2013

39


 SHOP CONCEPT

Trgovačke znamenitosti

Shoppingom kroz svijet Piše: Damjan Geber, shop concept studio Brigada

Koncept trgovina, njihov dizajn i arhitektura direktno odražavaju ekonomsku i socijalnu sliku pojedinog grada ili države. Tako se u visoko razvijenom Japanu, posebno Tokiju, koji je ujedno i jedan od najnapučenijih gradova svijeta, a svaki kvadrat vrijedi pravo bogatstvo, butici velikih svjetskih modnih brendova ne otvaraju u klasičnim prostorima, već se grade cijele zgrade/butici.

J

edna od neizbježnih radnji koje nas većina radi na putovanjima je naravno ‘shopping’. Uz obavezne obilaske kulturno-povijesnih znamenitosti, muzeja, restorana, parkova i trgova, vrijeme za shopping predstavlja sastavni dio doživljaja gotovo bilo koje destinacije. Bilo da se radi o višesatnim šetnjama ulicama punim dućana, namjenskom odlasku u trgovački centar na periferiji, obilasku legendarnih buvljaka ili ulasku u jednostavnu muzejsku suvenirnicu, bez potrage, uspješne ili neuspješne, za nečim specifičnim, drugačijim ili naprosto povoljnijim, teško je zamisliti bilo kakvo putovanje.

svugdje podjednake, želja za istraživanjem trgovačkih ‘znamenitosti’ nije ništa manja. Ovaj fenomen, možda ne uvijek do te mjere izražen, postoji u većini razvijenih zemalja. Univerzalnu želju za trošenjem koje se isplati prepoznali su prvenstveno u zemljama koje su na trgovini izrasle u velesile, poput Turske ili Emirata (Dubai). Organiziranjem shopping festivala ili uključivanjem shopping centara među turističke adute, kupovina je pretvorena u pravi izvozni brend. Ništa manje atraktivne nisu ni zapadne destinacije kada se radi o korištenju faktora shoppinga kao mamca za turiste. Tko nije čuo za primjerice nepregledne redove noć prije ‘crnog petka’ u Americi, prvog dana rasprodaja, kada se cijene ruše za značajne iznose ne bi li se pokrenula podjednako atraktivna božićna shopping groznica.

Najpopularnija newyorška četvrt za shopping trenutno je kvart ‘meatpacking district’ koji je zapravo bivša zona za opskrbu mesom cijeloga grada. Ovdje se unutar postojećih, donedavno vrlo zapuštenih i oronulih građevina, ‘ubacuju’ vrhunski prodajni prostori koji, osim što iznimno brzo povećavaju vrijednost nekretnina, postepeno gentrificiraju cijelu zonu...

KUPOVINA – IZVOZNI BREND Razlog tome nije samo reminiscencija nekih bivših vremena u kojima se činilo da je sve s ‘one’ strane granice bolje, kvalitetnije ili jeftinije, jer čak i danas, kada gotovo svi svjetski brendovi imaju svoja predstavništva u Hrvatskoj, a cijene su

OBJEKTI DIVLJENJA Ne postoji ništa loše u izdvajanju vremena za obilazak trgovina. Dapače, to bi mogla biti obavezna stavka svakog odlaska iz vlastite sredine. Ovdje nije bitan toliko sam čin trošenja novca ili ubijanja viška vremena, već mogućnost za jedinstven uvid u svakodnevni život pojedine zajednice. Shopping bi se na neki način mogao usporediti s odlaskom u muzej urbane svakodnevice kroz koju nam se neke nama nove sredine prezentiraju. Kako nam jedan Louvre ili Guggenheim prikazuju vrhunsko stvaralaštvo iz nekih prošlih vremena, tako nam okolne ulice nude objekte divljenja sadašnjice. Malo je vjerojatno da je ijedan od lijepo osvijetljenih izloga vrijedan izlaganja u nekom muzeju, ali oni će svakako zaokupiti našu pažnju, trenutno, bez vremenskog odmaka i pretjeranog na-

40 progressive |

03: 2013


| 03:2013

'MEMORIJA' PROSTORA

pora. Izlozi nisu ništa drugo nego izložba popularne estetike, trendova i želja. Koncept trgovina, njihov dizajn i arhitektura direktno odražavaju ekonomsku i socijalnu sliku pojedinog grada ili države. Tako se u visoko razvijenom Japanu, posebno Tokiju, koji je ujedno i jedan od najnapučenijih gradova svijeta, a svaki kvadrat vrijedi pravo bogatstvo, butici velikih svjetskih modnih brendova ne otvaraju u klasičnim prostorima, već se grade cijele zgrade/ butici. Najveći svjetski arhitekti angažiraju se kako bi kroz svoju arhitekturu pokazali snagu i imidž pojedinog imena, pa tako arhitektonske superzvijezde Herzog i de Meuron osmišljavaju sedmerokatnicu za Pradu, Kazujo Sejima radi zgradu za Dior, a Renzo Piano remek djelo za Hermes. Kroz ovakav pristup, gdje se postojeća građevina na parceli vrlo jednostavno može ukloniti pred nečim novim, lako se iščitava jedna od osnova japanske kulture koja se bazira na stalnoj mijeni i napretku.

S druge strane oceana, u New Yorku, također se vrlo često angažiraju velika arhitektonska imena poput Rema Koolhaasa koji je svojim dizajnom interijera Pradine trgovine postavio nove standarde u promišljanju interijera. Međutim, čak i u jednom gradu poput New Yorka, iznimno rijetko može se desiti da određeni brend do te mjere iskazuje svoju moć i prestiž da bi se predstavio u potpuno novoizgrađenoj građevini koja svojom arhitekturom dominira okolnim prostorom. Trgovine se ondje trude uklopiti u postojeće građevine, dajući im neki novi akcent ili potpuno novi način razmišljanja. Najpopularnija četvrt za shopping trenutno je kvart ‘meatpacking district’ koji je zapravo bivša zona za opskrbu mesom cijeloga grada. Ovdje se unutar postojećih, donedavno vrlo zapuštenih i oronulih građevina, ‘ubacuju’ vrhunski prodajni prostori koji, osim što iznimno brzo povećavaju vrijednost nekretnina, postepeno gentrificiraju cijelu zonu. Najnoviji Apple store ili Hugo boss flagship samo su neki od vrhunski dizajniranih trgovina koje ne samo da nisu mijenjale samu građevinu, nego su u interijeru ostavili velik dio njezine originalne arhitekture, instalacija i detalja. Ovim, specifičnim načinom tretiranja prostora zapravo se samo reflektira općeprihvaćen trend tretiranja prostora ne samo u New Yorku, već i u ostatku zemlje, a to je što manje zadirati u zatečeni prostor i iskorištavati njegovu ‘memoriju’ kroz kreativnu

reinterpretaciju.

PRIORITET - TRADICIJA Europski gradovi svojom tradicijom i višestoljetnim urbanim centrima, naravno, teško mogu omogućiti slobodu koju dizajneri imaju u New Yorku ili Tokiju, ali oni se to niti ne trude, osim u rijetkim primjerima. Tradicija pojedinih četvrti ili ulica ovdje je prioritet. Svatko će znati koje su glavne shopping ulice u Londonu, Parizu ili Rimu te u koje kvartove se ide u potrazi za pojedinim stilom ili tipom proizvoda. Takva mjesta u pravilu nude puno više od trgovine, tamo se može vrlo jednostavno i brzo osjetiti duh grada koji u svakom od nas ostaje kao trajno sjećanje na tu destinaciju. Popiti organsku kavu u maloj knjižari, pronaći unikatne cipele u obrtničkoj radnji ispod mosta ili se cjenkati za najbolju cijenu začina, slike su koje će pomiješane s veličanstvenim katedralama i palačama stvoriti onaj specifičan osjećaj nekog grada koji će nas cijeli život privlačiti da mu se vratimo. n

progressive |

03:2013

41


 U VAŠOJ TRGOVINI  tendinţe

dm, Tomićeva 1, Zagreb

Cijenimo kupce i zaposlenike Prva prodavaonica dm-a u Hrvatskoj otvorena je u svibnju 1996. u Zagrebu, a danas dm ima 146 prodavaonica u 59 gradova i zapošljava 1194 djelatnika. dm prodavaonice svakog dana posjeti više od 78 tisuća kupaca koji prepoznaju kvalitetu usluge i odnosa koji dm njeguje prema svojim djelatnicima. Slogan dm-a 'Tu sam čovjek, tu kupujem' obećanje je koje stavlja čovjeka sa svojom jedinstvenošću u središte svega, bez obzira radi li se o kupcu ili djelatniku, poručuju iz dm-a. Pripremila: Marija Sedlar

P

rodavaonica u Tomićevoj 1 u Zagrebu otvorena je 14. ožujka 2013. i 42. je prodavaonica dm-a u Zagrebu. Na površini od 417 m2, uz gotovo 13.000 proizvoda asortimana dm-a, nalazi se i specijalizirani odjel bezreceptnih lijekova i medicinskih proizvoda, u čijoj se ponudi nalazi gotovo 2000 proizvoda renomiranih proizvođača, a svim kupcima dostupni su i stručni savjeti magistre farmacije i farmaceutskih tehničarki.

42 progressive |

03: 2013

TU SAM ČOVJEK, TU RADIM dm je trgovački lanac i većina djelatnika svakodnevno je u neposrednom kontaktu s kupcima, zbog čega je dm posebno usmjeren na kvalitete potencijalnih djelatnika. Ljudi koje kroz život vode iste vrijednosti i ista životna filozofija po kojima dm posluje, imaju prednost kod zapošljavanja. „Pri odabiru prodavača vodimo računa o tome da su to osobe koje se mogu poistovjetiti s dm-ovim načelima

poslovanja, kao i s potrebama naših kupaca jer je dm-u izuzetno važno da se kupac osjeća cijenjeno. Ako je naš prodavač u svakom trenutku spreman pomoći kupcu i savjetovati ga prilikom kupnje, odnosno shvatiti potrebe kupaca kao vlastite, onda znamo da smo izabrali pravu osobu“, pojašnjava Ana Fostač-Krilčić, članica Uprave zadužena za ljudske resurse. dm kontinuirano ulaže u edukaciju zaposlenika kroz specijalizirane seminare, radionice i školovanja iz različitih područja kao što su umijeće vođenja, motivacija tima, razvijanje vještina za timski rad. Radionice se zasnivaju primarno na iskustvenom učenju i pružaju mogućnost svim sudionicima da kroz rad na sebi rade i na unaprjeđenju poslovanja. Pored navedenih tzv. soft skills radionica, dm organizira i stručne edukacije, kao što su seminar o ekološkoj poljoprivredi, edukacije s područja informatike, logistike, kontrolinga i sl. „Svoje djelatnike dm motivira prosječnom neto plaćom u trgovini u iznosu od 8.209,68 kuna (podatak iz poslovne godine 2011/2012, koja je završila 30.9.2012.), a tijekom godine djelatnici ostvaruju niz pogodnosti: poklon bon za djecu zaposlenika do 15 godina starosti, posebne isplate zaposlenicima koji rade u dm-u 10 ili 15 godina, darove za novorođenu ili posvojenu djecu djelatnika, dm-poklon pakete četiri puta godišnje, subvencioniranje prijevoza i prehrane i slično. Samohrani


| 03:2013

roditelji imaju dodatne dane godišnjeg odmora, a postoji mogućnost kliznog radnog vremena“, ističe Fostač-Krilčić.

TU SAM ČOVJEK, TU KUPUJEM dm nudi široku paletu drogerijske robe i proizvoda osviještene prehrane te se u novije vrijeme naglasak stavlja i na proširenje ponude bezreceptnim lijekovima i medicinskim proizvodima. Diferencira se i konstantnim širenjem ponude prirodne kozmetike i hrane iz ekološkog uzgoja po povoljnim cijenama. Opskrba proizvoda se organizira najvećim dijelom putem vlastitog distributivnog centra, a dinamika isporuke ovisi o nizu faktora te neke prodavaonice imaju isporuku čak i na dnevnoj osnovi. „Kupac je ovdje na prvom mjestu i čini se sve kako bi mu se preglednošću polica i rasporedom asortimana unutar dm prodavaonica olakšalo snalaženje, odabir i kupnja. U suradnji s dobavljačima, s kojima se pokreću category management projekti, dm istražuje kupovne navike kupaca u određenoj kategoriji (kako kupac doživljava proizvode, na što obraća pozornost, što prvo kupuje te što prvo traži na polici i slično). Na osnovu prodajnih podataka i istraživanja slažu se police unutar kategorije proizvoda, a sve u cilju lakšeg snalaženja kupaca“, poručuju iz dm-a. Svoj uspjeh dm dijeli sa svojim partnerima. Kvalitetna suradnja s dobavljačima jedna je od najvažnijih karika za ostvarenje cilja: odgovaranje na želje i potrebe kupaca te unaprjeđenje poslovanja. Kod ulistanja artikala, prvi kriterij je zadovoljenje potreba kupaca. Zahtjevi koji pritom moraju biti zadovoljeni su inovativnost, atraktivnost, planovi promocije, cjenovna pozicija proizvoda u kategoriji te marketinška podrška, napominje Fostač-Krilčić. „U dm-u postoje interni standardi u pogledu uređenja, osvjetljenja i čistoće prostora. Djelatnici prodavaonica se brinu o poštivanju tih standarda, a sve u cilju kako bi kupcima

pružili najugodniji doživljaj kupnje. Djelatnici dm-a – njih ukupno 1194 - i kvaliteta usluge su, osim toga, i najjača karika u lancu kojoj dm zahvaljuje svoj dugogodišnji uspjeh i današnjih 25,7 posto udjela na ukupnom tržištu drogerijskog asortimana. Komunikativnost, ljubaznost, profesionalnost i stručni savjeti vezani uz asortiman osnovne su kvalitete prodavača, koje kupci prepoznaju i zbog kojih su vjerni dm-u.“

dm nudi široku paletu drogerijske robe i proizvoda osviještene prehrane te se u novije vrijeme naglasak stavlja i na proširenje ponude bezreceptnim lijekovima i medicinskim proizvodima. Diferencira se i konstantnim širenjem ponude prirodne kozmetike i hrane iz ekološkog uzgoja po povoljnim cijenama. USPJEŠNE PRIVATNE MARKE dm danas svojim kupcima nudi široku paletu proizvoda 21-og brenda dm marke iz područja njege tijela, kozmetike, higijenskih potrepština, zdravlja, kućanstva, djece, održavanja tekstila, fotografije i kućnih ljubimaca, što obuhvaća trenutno čak 2300 proizvoda. Udio vlastitih robni marki u ukupnom prometu raste iz godine u godinu i trenutno dm preko jedne četvrtine prometa radi s robnim markama. U top pet proizvoda po prodaji nalaze se Sanft&Sicher troslojni i četveroslojni toaletni papir, babylove pelene, saugstark&sicher kuhinjski brisači i ručnici te hrana za kućne ljubimce Dein

Bestes. Najuspješnije robne marke dm-a, omiljene među kupcima, su i linija dječje kozmetike Prinzessin Sternenzauber, proizvedena na bazi biljnih sirovina i posebno prilagođena potrebama dječje kože te Balea, u čijem se širokom asortimanu nalaze brojni proizvodi najkvalitetnijih receptura za optimalnu njegu svih tipova kože i kose. Potrošački trendovi pokazuju da građani sve češće odabiru upravo robne marke. U dm-u primjećuju da sve veći broj kupaca prepoznaje da su upravo dm marke dobar odabir i da uz kvalitetu nude i izvrsnu cijenu.

dm ACTIVE BEAUTY SVIJET PREDNOSTI dm svojim vjernim kupcima izlazi u susret i putem članstva u programu pogodnosti active beauty Svijet prednosti, u kojem bodove prikupljaju prilikom svake kupnje, a bodovi se mogu skupljati i u dm prodavaonicama u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Članovi u zamjenu za prikupljene bodove mogu ostvariti uštedu od 15% na ukupan iznos kupnje, popust od 25% na proizvod po izboru te do 50% popusta pri kupnji odabranih proizvoda iz asortimana dm-a ili proizvoda i usluga dm-ovih partnera poput turističke agencije, knjižare, kazališta, koncertnih dvorana, fitnessa i slično. Osim toga, svim trudnicama i bebama od rođenja do dvije godine i njihovim roditeljima dm nudi i program lojalnosti dm babybonus, u kojem ostvaruju brojne uštede na njima potrebne proizvode u dm-u i kod partnera babybonus programa. Glavni mediji za komunikaciju aktualnih informacija i pogodnosti u sklopu redovnih kampanja, u sklopu programa lojalnosti Svijet prednosti i babybonus te dodatnih pogodnosti za kupce kroz Cjenovni bombon i Trajno dobre cijene, su Katalog i Katalog Express. No prateći trendove, dm komunikaciju s kupcima sve više bazira na internet platformama te posebno društvenim mrežama i mobilnoj aplikaciji. n

progressive |

03:2013

43


 PROGRESSIVE KOŠARICA

Heraklea

Djelatnici pozdravljaju, ali ne obraćaju pozornost na kupce! Ovaj mjesec tajni kupci su posjećivali zadarske hipermarkete u potrazi za pozdravima. Promatrali su komunikaciju djelatnika koje su susreli dok su hodali po prodavaonici te na blagajni. Posjećeno je devet hipermarketa: Mercator, Lidl, Kaufland, Super Konzum, Plodine, Interspar, Getro, Tommy i Metro. Pripremila: Kristina Žilić, izvršna direktorica, Heraklea

K

omunikacija s kupcem u prodavaonici i na blagajni reflektira kvalitetu usluge na dotičnom prodajnome mjestu. Ovaj mjesec tajni kupci su posjećivali zadarske hipermarkete u potrazi za pozdravima. Promatrali su komunikaciju djelatnika koje su susreli dok su hodali po prodavaonici te na blagajni. Posjećeno je devet hipermarketa i to Mercator, Lidl, Kaufland, Super Konzum, Plodine, Interspar, Getro, Tommy i Metro. Ukupno je poštivano 70,37% standarda vezano za pozdrav, što nije niti tri četvrtine. Tijekom boravka u prodavaonici pozdravljen je jedan od tri kupca, dok je na blagajni bo-

44 progressive |

03: 2013

lji rezultat - pozdravljeno je 88,89% kupaca. Potpuno poštivanje standarda zamijećeno je u tri hipermarketa, Mercatoru, Lidlu i u Kauflandu. Jedan dio standarda izostao je u Super Konzumu, Plodinama, Intersparu i Getrou gdje je ostvareni rezultat 66,67%. Može se zaključiti da su na ovim mjestima djelatnici svjesni kvalitete usluge, ali u nekim slučajevima propuste priliku. U hipermarketima Tommy i Metro pozdravljen je tek svaki treći kupac i prostora za unapređenje ima mnogo. Tajni kupci su na većini mjesta zamjerili neusredotočenost djelatnika na kupca, osobito na mjestima gdje su djelatnici po-

zdravili kupca tek rutinski i nakon toga nastavili komunikaciju s kolegom pored sebe. Neusredotočenost na kupca ili ignoriranje može rezultirati lošim posljedicama, odnosno gubitkom kupca. U situaciji kad kupac stoji ispred djelatnika, očekuje da mu se posveti pažnja, međutim, većina djelatnika komunikaciju s kupcima ostvaruje samo i isključivo u slučajevima kad je to nužno i na taj način se komunikacija svodi na pozdrav i upit za načinom plaćanja. Svaki kupac je osoba, a ne broj i na taj način se prema njemu potrebno odnositi kako bi (p)ostao lojalan baš vašem trgovačkom lancu. n


Hendal

| 03:2013

Konzum i dalje najposjećeniji Među svim posjećenim centrima, Lidl u veljači također bilježi prednost pred ostalim lancima. Analizom, pak, imidža koji pojedini trgovački lanci imaju među posjetiteljima, Konzum kao najposjećeniji lanac potrošači percipiraju na sličan način kao i Plodine i Kaufland. Pripremila: Tamara Jović, Research Executive, Hendal

N

ajposjećeniji trgovački lanac u veljači je još uvijek Konzum, međutim u odnosu na siječanj značajno se smanjio broj posjetitelja ovog lanca, a također broj onih koji ga najčešće posjećuju. Među svim posjećenim centrima, Lidl u veljači također bilježi prednost pred ostalim lancima. Analizom imidža koji pojedini trgo-

vački lanci imaju među posjetiteljima, možemo primijetiti da se Konzum kao najposjećeniji lanac percipira na sličan način kao i Plodine i Kaufland. Posjetitelji većinom smatraju da ovi lanci posjeduju sve osobine koje se od trgovačkih lanaca očekuju, odnosno u veljači su ovi lanci zadovoljili posjetitelje na svim elementima. Mercator te Interspar većinom se perci-

piraju kao trgovine s dobrom ponudom dodatnih sadržaja te širokim asortimanom, izborom robe. Lidl kontinuirano ima imidž trgovine s povoljnim cijenama i pristupačnim lokacijama trgovina, te s tim elementima privlači posjetitelje. Billa je u veljači pozicionirana kao lanac s urednim prodajnim mjestima i povoljnim cijenama među posjetiteljima. n

Napomena: Broj kupaca koji ocjenjuju trgovačke lance varira na mjesečnoj bazi. Interpretacija nalaza ne uključuje one trgovačke lance/ hipermarkete koji u zadanom mjesecu imaju manje od N=30 kupaca, tj. čije ocjene su temeljene na N<30 procjena.

progressive |

03:2013

45


 PROGRESSIVE KOŠARICA

SUPERMARKETI Broj

PROIZVOD

KOLIČINA

INTERSPAR SPLIT

KONZUM ZADAR

BILLA OSIJEK

PREHRANA

KAUFLAND - PULA

PLODINE VARAŽDIN

TOMMY RIJEKA

  

1

Brašno glatko T-550, Podravka

1 kg

5,49

5,99

5,99

5,39

5,39

5,79

2

Šećer u prahu, Franck

500 g

8,29

8,29

8,29

8,29

8,29

8,59

3

Biljno ulje, Zvijezda

1l

11,99

11,99

11,99

11,99

11,99

11,99

4

Dukat svježe mlijeko 3.2% m.m., boca

1l

5,99

5,89

5,29

5,69

5,89

5,79

5

Maslac, Meggle

250 g

17,99

15,99

19,49

17,49

17,49

19,99

6

Abc classic sirni namaz, Belje

200 g

8,99

8,99

8,99

8,99

8,99

8,99

7

Majoneza Thomy, Nestlé

660 g

26,99

n

27,99

n

n

21,99

8

Pašteta čajna, Gavrilović

100 g

6,29

6,29

6,29

5,19

6,29

7,29

9

Ajvar blagi uprženi, Podravka

690 g

19,99

19,99

19,29

19,89

19,99

20,59

10

Kava mljevena pržena Barcaffe Classic

175 g

14,49

n

14,89

n

n

n

11

Cedevita Limun

500 g

25,99

25,99

25,99

25,89

25,89

26,49

12

Đumbir, Kotanyi

38 g

17,99

14,69

15,99

n

n

16,99

13

Princes krafne mješavina za kolač, Dr. Oetker

310 g

20,99

17,99

19,99

17,99

17,29

21,99

14

Čokolada Dorina za kuhanje, Kraš

200+100 g

n

13,99

n

9,49

14,99

9,99

15

Grašak, mrkva, Ledo

450 g

9,99

9,99

9,99

9,99

9,99

9,99

16

Pommes frites, Podravka

1 kg

11,99

n

11,99

n

13,98

15,19

17

Svinjski but

1 kg

29,99

29,99

29,99

39,99

39,99

n

2 kg

n

34,99

34,99

31,99

n

n

NEPREHRANA 1

Deterdžent za rublje comp Oliver sensitive, Labud

2

Deterdžent za suđe Jar silk & orchid

500 ml

10,99

n

8,99

9,49

9,49

8,99

3

Šampon Schauma za muškarce

400 ml

19,49

18,99

18,99

18,99

18,99

19,99

4

Deo Dove Silk dry

150 ml

23,99

18,99

n

22,89

22,89

25,49

5

Bref wc power aktiv lemon

15,99

15,99

15,99

15,99

15,99

16,49

313,90

285,02

321,40

285,62

273,81

282,61

BROJ PROIZVODA KOJI NEDOSTAJU

2

4

2

4

4

3

NOMINALNA VRIJEDNOST KOŠARICE

359,40

350,07

357,00

357,49

365,06

363,00

UKUPNO

akcije/sniženja/promocije/trajno niska cijena

n - nema

INTERSPAR SPLIT

KONZUM ZADAR

BILLA - OSIJEK

KAUFLAND PULA

PLODINE VARAŽDIN

12:45 - 13:40

14:00 - 15:10

9:45 - 10:35

11:10 - 12:30

18:55 - 19:40

TOMMY RIJEKA 11:00 - 11:45

da

da

da

da

da

da

čisto

čisto

čisto

čisto

čisto

čisto

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

Koliko blagajni ima u supermarketu?

16

16

10

14

10

4

Koliko je blagajni bilo otvoreno dok ste vi obavljali kupovinu?

8

2

3

6

2

2

Koliko je kupaca bilo ispred vas u redu za kupovinu?

2

3

3

1

1

2

Blagajnik je pozdravio kupca?

ne

da

ne

da

da

da

PITANJA Vrijeme provedeno u trgovini? Je li na ulazu u trgovinu bilo kolica/košara? Stupanj čistoće u trgovini? Stupanj *potpore prodaji robe u trgovini?

46 progressive |

03: 2013


| 03:2013

HIPeRMARKeTI INTERSPAR ZAGREB

KONZUM - ZAGREB

MERCATOR - ZAGREB

PROSJEČNA CIJENA PROIZVODA

5,49

5,99

5,99

5,72

8,29

8,29

8,49

8,35

Datum kupovine 9.3.2013.

11,99

11,99

11,99

11,99

5,79

5,89

5,89

5,79

18,99

15,99

19,99

18,16

Progressive magazin na mjesečnoj bazi prati cijene proizvoda iz kategorija hrana i piće, kućne potrepštine te ljepota i njega u supermarketima i hipermarketima diljem Hrvatske.

8,99

8,99

8,99

8,99

26,99

n

31,49

27,09

6,29

6,29

6,29

6,28

19,99

21,49

15,99

19,69

14,49

n

14,99

14,72

25,99

25,99

25,99

26,02

17,99

14,69

17,99

16,62

20,99

17,99

14,99

18,91

n

13,99

14,49

12,82

9,99

9,99

9,99

9,99

15,49

n

11,99

13,44

29,99

29,99

32,89

32,85

24,99

34,99

34,99

32,82

10,99

9,49

9,99

9,80

19,49

18,99

17,99

19,10

23,99

18,99

24,99

22,78

15,99

15,99

15,99

16,05

343,19

296,01

362,38

1

3

0

356,01

351,26

362,38

akcije/sniženja/promocije

METODOLOGIJA

Naši tajni kupci obilaze i analiziraju trgovine u šest supermarketa u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu te tri hipermarketa u Zagrebu. Cijene označene crvenom bojom predstavljaju akcije, sniženja i promocije dok oznaka "n" znači da na polici nije pronađen određeni proizvod. Nominalna vrijednost košarice dobiva se zbrojem svih proizvoda u košarici tako da se proizvodima koji nedostaju dodijeli prosječna cijena košarice. Prosječna cijena pojedinog proizvoda u košarici predstavlja prosjek cijena svih trgovina u kojima su prisutni spomenuti proizvodi. Napominjemo da je cilj objavljivanja košarice praćenje i pregled cijena proizvoda (brendova) u različitim trgovačkim formatima u kojima pratimo: kretanje cijena određenih kategorija hrane i neprehrane; kvalitetu usluge; stupanj potpore prodaji proizvoda (merchandising); razinu čistoće trgovina. U potrošačkoj košarici, u dijelu kvalitativnih istraživanja, razinu čistoće prikazujemo na sljedeći način: n prljavo: u čak 40% prostora, trgovina je prljava ili su vidljivi tragovi prljavštine n djelomično čisto: u 20% prostora vidljiva je prljavština ili tragovi prljavštine n čisto: trgovina bez vidljivih tragova prljavštine. Pri određivanju potpore prodaji robe, slijedili smo ove kriterije: n dostupnost proizvoda na polici n način slaganja/aranžiranja proizvoda na polici n čistoća, tj. zaštita integriteta proizvoda.

n - nema

INTERSPAR - ZAGREB

KONZUM - ZAGREB

MERCATOR - ZAGREB

11:55 - 12:50

12:30 - 13:20

20:15 - 20:50

da

da

da

čisto

čisto

čisto

ne zadovoljava

zadovoljava

zadovoljava

24

17

28

16

6

11

1

1

1

da

da

da

Ako dva od tri kriterija nisu u potpunosti ispunjena, izvješće o potpori prodaji robe na razini trgovine ocijenjeno je ocjenom “nedovoljno”. Progressive košarica omogućava fokus na grupu proizvoda svim profesionalcima FMCG sektora, od menadžmenta i voditelja poslovnica do dobavljača i distributera, radi lakšeg praćenja pojedinih proizvoda u različitim trgovačkim formatima. Progressive magazin, kao specijalizirani časopis u FMCG sektoru, samostalno sastavlja popis proizvoda u košarici kao i trgovina u kojima proizvode kupuju tajni kupci.

progressive |

03:2013

47


 PROFIL

Marijana Antunović, direktorica marketinga za BiH, Zvečevo d.d.

Kvaliteta bez kompromisa Koliko god ovaj posao bio težak i neizvjestan, jer odlična ideja zahtijeva i vrhunsku realizaciju, veseli me činjenica da su rezultati manje-više uvijek dobri. Iako mi uvijek želimo više i bolje – jer najstroži smo kritičari sami sebi, kaže Marijana Antunović koja je u marketingu i razvoju proizvoda Zvečeva od 2006. godine.

Razgovarala: Marija Kosor

M

arijana Antunović, direktorica marketinga za BiH u tvrtki Zvečevo d.d., rođena je 1970. godine u Požegi, a Visoku poslovnu školu, smjer marketing i komunikacije završila je, kako kaže, relativno kasno, u 35. godini. No bila je odličan student, jer s obzirom da je istovremeno studirala i radila na poslovima u marketingu bilo bi joj, kaže, neugodno ne dobiti visoku ocjenu na određenom kolegiju.

KONTINUIRANA EDUKACIJA Marijana se marketingom počela baviti kroz event management, a prije dolaska u Zvečevo radila je u jednoj agenciji, a potom s kolegicom otvorila i vlastitu tvrtku. "Jedno sam vrijeme bila samostalna poduzetnica i to je uistinu neprocjenjivo iskustvo. Godine 2006. došla sam u Zvečevo, što mi je bio velik izazov jer sam uvijek bila 's druge strane' i klijentima nešto nudila i prodavala, a nikad nisam imala iskustvo klijenta. Mislim da sam se dobro snašla, a i puno je lakše biti klijent nego nešto nuditi. Fakultet mi je u tom smislu jako dobro došao

48 progressive |

03: 2013

jer je oblikovao moje postojeće znanje i pomogao mi formulirati ono što znam ili, što je još važnije, ono što ne znam, te me usmjerio na dijelove koje bih trebala dodatno usavršavati", kaže Marijana i dodaje: "Nikad nije dosta učenja". Završetkom fakulteta nije završila i edukacija. "Kontinuirano, kao i svi, mnogo čitam, proučavam trendove, pohađam razne seminare… Ovo je užasno turbulentno i dinamično razdoblje. Mnogo je medija, kanala i trendova koji se rapidno brzo mijenjaju i čovjek je naprosto prisiljen sve to pratiti", kaže direktorica marketinga Zvečeva za tržište BiH. Prije godinu dana, preuzevši tržište BiH, trebalo se prilagoditi potrošačima i njihovim navikama te prilagoditi i implementirati strategiju tvrtke na tržište BiH. Marijana kaže da joj je, kako bi mogla pratiti kretanja i raditi kampanje za tržište BiH, također bila potrebna dodatna "energija". "Ali, s obzirom da zaista volim ovo što radim i da uživam u poslu, ništa mi nije teško. Bez obzira što uz sve dnevne obveze i brojne zadatke i poslove odvajanje vremena za dodatnu edukaciju

zna biti fizički naporno, ipak je izvedivo!"

TIPIČAN RADNI DAN A kako izgleda tipičan Marijanin radni dan? "S obzirom da smo u velikom razvojnom ciklusu, u kojemu operativno sudjelujem, radni dan je prepun različitih zadataka. Naš core biznis je proizvodnja i prije svega smo proizvođači, ali vodimo brigu o proizvodu od kupovine sirovine do prodajnog mjesta. Tako da je u pitanju ogroman dijapazon zadataka i na njima ne radi samo marketing, nego cijela ekipa: od naših vrhunskih tehnologa do ljudi iz nabave, dizajnera, agencija, prodaje, unapređivača prodaje, ekipe koja radi distribuciju, a tu su i vozači, logistika. Ogroman je put i mnogo je znoja i truda potrebno uložiti u proces razvoja proizvoda. Tek potom kreće posao prodaje i oglašavanja". S obzirom da su u Zvečevu pojačano počeli raditi na drugim tržištima, Marijana zbog opsega posla svaki tjedan putuje u Sarajevo gdje Zvečevo ima tvrtku-kćer, te tvornicu keksa i vafla "Zvečevo –Lasta" u Čapljini. "Svaki sam tjedan tri dana u


| 03:2013 Sarajevu ili Čapljini i to će sigurno potrajati narednih godinu-dvije. U BiH želimo oformiti ekipu uz pomoć koje možemo kvalitetno implementirati strategiju tvrtke", kaže Marijana.

KREATIVNA ATMOSFERA Najveće joj zadovoljstvo pričinjava rađanje novog proizvoda i trenuci u kojima s kolegama radi brainstorming. "Kod nas nije slučaj da prijedloge daje samo jedna osoba. Odlično je što se kod nas svi uključuju s komentarima i prijedlozima. Atmosfera je izuzetno prijateljska, što je odlično za kreativu. Stvarno smo vrlo dobra, produktivna i kreativna ekipa. Izvrsno se nadopunjujemo. Koliko god ovaj posao bio težak i neizvjestan, jer odlična ideja zahtijeva i vrhunsku realizaciju, veseli me činjenica da su rezultati manje-više uvijek dobri. Iako mi uvijek želimo više i bolje – jer najstroži smo kritičari sami sebi. Vrlo je važno napomenuti da Zvečevo ima jako puno prefiksa 'naj', i mi smo zapravo vrlo skromni: 1964. godine u Požegi je proizvedena prva u svijetu čokolada s rižom, prvi smo na prostorima bivše države proizveli popularne čokoladne barove 'Mond' i 'Super', potom prvi u Hrvatskoj 2004. godine čokoladu s visokim udjelom kakao dijelova (72 posto). Naše čokolade 'Volim te' jedine imaju tri različita voćna punjenja u jednoj tabli… Godine 2007. proizveli smo i odličnu, prema našim saznanjima prvu u svijetu mliječnu čokoladu sa brusnicom. U pitanju je niz izuzetno dobrih rezultata", priča Marijana Antunović. Naglašava da je Zvečevo jedina hrvatska tvrtka, i jedna od rijetkih u svijetu, koja proizvodi čokoladu sa svježim kondenziranim mlijekom i upotrebljava kakaovac u zrnu koji sami obrađuju i prerađuju, što je izuzetan benefit za potrošača. "Proizvodnja čokolade sa svježim mlijekom je izuzetno zahtjevna i, naravno, vrlo skupa, ali mi smo se orijentirali na kvalitetu bez kompromisa. Uložena su ogromna sredstva u modernizaciju primarne proizvodnje tj. samih proizvodnih linija. Sve Mikado čokolade moraju biti vrhunske kvalitete i tu nema dvojbi. Imamo uistinu odlične tehnologe i khow-how kako proizvesti vrhunsku čokoladu. Zvečevo

Veseli me činjenica da radim u tvrtki koja ima snagu brenda, dobar imidž i kvalitetan proizvod. I trudimo se to njegovati i održavati. Mislimo biti još i bolji, jer nam potrošači nisu bez razloga poklonili povjerenje. je još davne 1934. potpisalo ugovor sa tvrtkom Nestlé o najmu postrojenja za proizvodnju čokolade, te 1970. obnovilo ugovor koji je trajao do 1995. godine. Mi ne radimo konfekciju nego čokoladu u koju ulažemo jako mnogo truda i na tu smo činjenicu izuzetno ponosni!", kaže Marijana.

NOVOSTI Otkriva i da Zvečevo za tržište Hrvatske i regije priprema novost – čokoladu s panna cottom i malinom. "U pitanju je također sasvim novi okus u našem asortimanu i namjera nam je svake godine našim potrošačima prirediti neko novo iznenađenje. Mogla bih reći da smo zaista hiperproduktivni, a želimo da svatko može pronaći omiljeni okus u

Mikado asortimanu. U završnoj fazi je i redizajn kompletnog asortimana Mikado brenda. Mikado s rižom i tamne čokolade već su na policama. Čokoladni bar 'Mond' bit će potpuno novi proizvod, poboljšane recepture i potpuno novog, modernog izgleda. Tu je i neizostavna čokolada 'Braco i Seka', najstariji brend u čokoladi na ovim prostorima koji je lansiran 1957. i još uvijek ima izvrsne prodajne rezultate. Zaslužila je da se o njoj malo više pobrinemo", kaže Marijana. Najavljuje da će se Zvečevo malo više skoncentrirati na nedovoljno iskorištene niše, kao npr. bombonijere. "Najvažnija od svega je činjenica da mi sami proizvodimo čokoladu, i to iz svježeg mlijeka. Zvečevo u svojoj grupi ima četiri tvornice, od kojih tri u Hrvatskoj: tvornicu čokolade, alkohola i mljekaru koja služi isključivo za preradu mlijeka i potrebe proizvodnje čokolade, te u BiH tvornicu keksa i vafla 'ZvečevoLasta', koja također ima svoju 'perjanicu', a to je štrudla sa smokvom", napominje Marijana i naglašava kako je upravo u tijeku pozicioniranje novih, impulsnih proizvoda iz Laste: Nugatini, Tortić i Vaflić. "Nestrpljivo čekamo prve reakcije potrošača", napominje Marijana.

SLOBODNO VRIJEME?

Na pitanje o tzv. slobodnim aktivnostima, Marijana kaže da se, uz kvalitetnu organizaciju, za sve pronađe vremena. "Uspijevam pronaći vrijeme i za druženje, čitanje i za sve što volim. Istina je da to, zbog poslovnih obveza, zahtijeva mnogo energije, ali ja je još uvijek imam dovoljno. Ukoliko čovjek radi ono što voli, ništa mu nije teško", kaže Marijana i dodaje da na posao odlazi zadovoljna svaki dan. "Mislim da bi bilo preteško dolaziti na posao i raditi ono što ne voliš. Imala sam sreću da to nikad ne doživim. Zaista uživam u svom poslu, bez obzira što su u pitanju brojne obveze. Odlično funkcioniram pod pritiskom. Veseli me činjenica da radim u tvrtki koja ima snagu brenda, dobar imidž i kvalitetan proizvod. I trudimo se to njegovati i održavati. Mislimo biti još i bolji, jer nam potrošači nisu bez razloga poklonili povjerenje". n

progressive |

03:2013

49


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Novi Recept iz davnina!

Fix za uspjeh!

Dr. Oetker je obogatio svoju novu liniju dodataka za tradicionalne kolače Recepti iz davnina još jednim posebnim proizvodom: mješavinom aroma za pripremu tradicionalne Pince / Sirnice. Uz njega će Pinca mirisati kao u dobra stara vremena i garantirano uspjeti. Novi Recept iz davnina sadrži optimalan omjer aroma za pripremu kolača do 500 g brašna: fine arome ruže, nježne arome limuna te arome ruma i grožđica, odnosno prošeka. Poleđina pakiranja obogaćena je tradicionalnim i autohtonim receptom koji će i manje iskusnima olakšati pripremu ovog kolača. Logističke informacije: Mješavina aroma za Pincu / Sirnicu, 15 g, EAN 5997381352154; 20 kom/kart. Marketinška podrška: Print i PR kampanja, dvojne pozicije u ožujku. Proizvođač: Dr. Oetker Kft., Mađarska Uvoznik za Hrvatsku: Dr. Oetker d.o.o., Josipa Lončara 9a, Zagreb Telefon i fax: +385 1 3438 299, +385 1 3496 391 Web site: www.oetker.hr Uvoznik za BiH: Orbico d.o.o., Lužansko polje 7, Sarajevo Telefon: +387 33 628 195

Novost na tržištu: Dr. Oetker predstavlja dva nova proljetna proizvoda, Preljev za torte svijetli Fix i Preljev za torte crveni Fix. Uz već postojeće preljeve, Preljevi Fix su najbolja nadopuna proljetnom asortimanu Dr. Oetker dodataka za kolače. Pripremaju se jednostavno i brzo, s vrućom vodom, u samo pola minute i to bez grudica i bez kuhanja. Idealni su za ukrašavanje i obogaćivanje voćnih kolača i torti. Ovi inovativni i atraktivni proizvodi zasigurno će osvježiti police i oduševiti potrošače. Logističke informacije: Preljev za torte svijetli Fix, 50 g, EAN 5997381352130; Preljev za torte crveni Fix, 50 g, EAN 5997381352147; 18 kom/kart. Marketinška podrška: TV kampanja, dvojne pozicije tijekom proljeća. Proizvođač: Dr. Oetker Kft., Mađarska Uvoznik za Hrvatsku: Dr. Oetker d.o.o., Josipa Lončara 9a, Zagreb Telefon i fax: +385 1 3438 299, +385 1 3496 391 Web site: www.oetker.hr Uvoznik za BiH: Orbico d.o.o., Lužansko polje 7, Sarajevo Telefon: +387 33 628 195

CHOCO LOCO - nezaboravno mliječno iskustvo Iz Vindijine Zemlje zdravlja stiže nova poslastica namijenjena svim sladokuscima – mliječni puding Choco Loco, u kojem su na najbolji način spojeni okusi vanilije i čokolade. Kremasti puding u svom novom, spiralno punjenom izdanju, dolazi u zbirnom pakiranju koje sadržava četiri atraktivno dizajnirane čašice od 125 grama. Nova Vindijina poslastica, u kojoj se na originalan način sljubljuju dva najpopularnija okusa tog obožavanog deserta, donosi jedinstvene trenutke užitka za sve generacije potrošača. Logističke informacije: 6 kom/karton, 162 kartona na paleti. Marketinška podrška: TV, print, web, POS Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr

Dimek - topljeni sir za rezanje Prehrambena industrija Vindija proširila je svoj asortiman topljenih sireva uvrstivši u svoju ponudu sir Dimek, topljeni sir za rezanje, čija težina iznosi 400 grama. Novo izdanje Dimeka prilagođeno je svim generacijama potrošača, a u njoj će uživati svi oni upoznati sa visokom kvalitetom koju jamče Vindija sirevi. Specifičan okus i blago pikantan miris polutvrdog sira Dimeka rezultat su dimljenja prirodnim bukovim dimom, čija se specifična nota osjeća i u ovom topljenom siru. Logističke informacije: 10 kom/karton, 120 kartona na paleti. Proizvođač: Vindija d.d., Međimurska 6, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr

50 progressive |

03: 2013

Vindon pureći bečki odrezak

Ponudu jela od nemasne, lagane i nutritivno visoko vrijedne Vindon puretine prehrambena industrija Vindija obogatila je novim ukusnim proizvodom – purećim bečkim odrescima. Bilo da dolaze u svježoj varijanti od 400 grama ili smrznutoj od 800 grama, panirane Vindon pureće bečke odreske karakterizira naborana i hrskava panada te izuzetna mekoća mesa. Ovaj novi Vindijin mesni specijalitet pripremljen je po uzoru na tradicionalnu recepturu - od filea purećih prsa, jaja te krušnih mrvica iz Latice, Vindijine pekarnice. Panirani bečki odresci dio su asortimana pod nazivom „Zagrij i posluži“, grupe proizvoda sa izuzetno jednostavnom pripremom koja traje svega nekoliko minuta. Logističke informacije: svježe: 8 kom/karton, 64 kartona na paleti; zamrznuto: 6 kom/karton, 60 kartona na paleti. Marketinška podrška: Print, web Proizvođač: Koka d.d., Jalkovečka bb, Varaždin Telefon i fax: 042 399 999; 042 399 076 E-mail: promotion@vindija.hr


| 03:2013 KOTANYI 2u1 MIX začina za sočna jela!

KOTANYI mješavine 2u1 odlična je kombinacija mješavine začina i praktične vrećice za pečenje. Pažljivo odabrani začini i začinsko bilje rezultat su savršenog okusa, a meso pripremljeno u vrećici za pečenje, ostaje sočno i ukusno. Meso zadržava puni 100% okus, ostaje sočno i ukusno, a pećnica ostaje čista. Brza i jednostavna priprema. Nove mješavine začina 2u1 ne sadržavaju pojačivače okusa, umjetne boje niti konzervanse. Dolaze u tri okusa: 2u1 Mix začina za sočnu piletinu; 2u1 Mix začinskog bilja za sočnu piletinu; 2u1 Mix začina za sočno pečenje. Marketinška podrška: PR kampanja, jaka podrška na svim prodajnim mjestima, cjenovne akcije i dodatne pozicije Logističke informacije: 20 kom/ krt Proizvođač: KOTANYI GmbH, Austrija Uvoznik / distributer: KOTANYI d.o.o., Savska cesta 116, 10 000 Zagreb Web site: www.kotanyi.com

NESCAFÉ Caffè&Latte Instant prah za napitak od topive kave s obranim mlijekom u prahu i okusom (vanilija, čokolada, original). Inovacija u NESCAFÉ asortimanu NESCAFÉ Caffè&Latte kreirana je u potpunosti prema željama lokalnih potrošača u regiji. Jedinstvena receptura NESCAFÉ Caffè&Latte nastala je temeljem istraživanja navika konzumacije i ukusa, s posebnim osvrtom na hrvatske potrošače. Potpuna novost u kategoriji cappuccina, NESCAFÉ Caffè&Latte pjenušav je mliječni kaveni napitak - u tri omiljena okusa: ORIGINAL, ČOKOLADA i VANILIJA. Idealan za ljubitelje ispijanja kave kao dnevne poslastice i za nove mlade potrošače koji će uz ove napitke uživati u druženju s prijateljima! NESCAFÉ Caffè&Latte razvija kategoriju: • po prvi puta prodaja u praktičnim pojedinačnim pakiranjima (prutićima) – kombinacija okusa po vlastitoj želji je zajamčena • prodaja prutića u vrećicama - omogućuje povoljniju kupnju omiljenog okusa Lansiranje će pratiti snažna medijska podrška, kao i brojne aktivnosti na prodajnom mjestu. Trgovci u Hrvatskoj prvi su dobili priliku za lansiranje novog NESCAFÉ branda. Naručite dovoljne količine! NESCAFÉ Caffè&Latte! Sigurno pali! Logističke informacije: 2 vrste pakiranja: prutići / vrećice (s 10 prutića) Preporučena MP cijena: 1,99 kn prutići / 18,99 kn vrećice Proizvedeno u: Nestlé România SRL Uvoznik za HR: Nestlé Adriatic d.o.o., Avenija V. Holjevca 40, 10 010 Zagreb Besplatni info broj: 0800 600 604 Web site: www.nestle.hr; www.nescafe.com.hr

Najzdraviju odluku u vrijeme Korizme uspješno ostvarite uz Nicorette! Vrijeme je odricanja kada se brojni ljudi pokušavaju riješiti štetne navike pušenja. Kako bi odluka o prestanku pušenja bila uspješno provedena, odvikavanje započnite uz pomoć Nicorette Freshmint Gum guma za žvakanje i Nicorette Invisipatch™ transdermalnih flastera. Proizvodi ne sadrže štetne tvari, a njihovim korištenjem se u organizam unosi dovoljna količina nikotina koja umanjuje želju za cigaretama. Nicorette Invisipatch™ transdermalni flaster se koristi u nadomjesnoj terapiji nikotinom (NRT), kojoj je svrha zamijeniti nikotin iz cigareta s čistim nikotinom, ali u manjim količinama i time smanjiti simptome ovisnosti o cigaretama. Nikotinska nadomjesna terapija (NRT) povećava stopu odvikavanja od pušenja za 50 do 70%. Terapija s Nicorette Invisipatch™ transdermalnim flasterima je individualna i obično se odvija tijekom 12 tjedana. Idealno je da se aplicira naizmjence na različitim dijelovima kože kako ne bi došlo do iritacije na jednom mjestu. Ako više preferirate gume za žvakanje preporučujemo da svaki puta kada osjetite želju za cigaretom uzmete ljekovitu Nicorette Freshmint Gum gumu za žvakanje. Ovisno koliko cigareta dnevno pušite, u ljekarnama ćete pronaći pakiranje Nicorette guma za žvakanje od 2 i 4 mg. Pakiranje od 2 mg se preporučuje ukoliko pušite do 20 cigareta dnevno, a od 4 mg ukoliko ste strastveniji pušač i pušite više od toga. Ljekovite gume za žvakanje imaju okus mente i u ustima stvaraju osjećaj svježine koji prikriva miris nikotina. Nicorette proizvode možete pronaći u svim bolje opskrbljenim ljekarnama u RH po cijeni od 132,00 kn za NicoretteInvisipatch™ transdermalne flastere i 71,95 kn za Nicorette Freshmint Gum gume za žvakanje.

NOVI Zvijezda namazi za sendviče

Zvijezda namazi za sendviče jedinstveni su proizvod na hrvatskom tržištu. Radi se modernim i inovativnim namazima na bazi lagane majoneze prepoznatljivog Zvijezda okusa i kvalitete. Za ljubitelje sendviča predstavljamo dva okusa Špeksi s aromom slanine i Hambi sa dodatkom rajčice. Zvijezda namazi mogu se konzumirati kao samostalan namaz, ali i kao dodatak svim vrstama sendviča. Namazi su termostabilni tako da se mogu koristiti i za tople sendviče, toast, hamburgere, hot dog. Marketinška podrška: TV, print FB kampanja, promocije i degustacije na prodajnim mjestima. Logističke informacije: Zvijezda namazi za sendviče pakiraju se u plastične boce od 350 g i porcijske vrećice od 45 g. Proizvođač: Zvijezda d.d., M. Čavića 1, Zagreb Telefon i fax: +385 1 2382 666 /+385 1 2370 917 Web site: www.zvijezda.hr

progressive |

03:2013

51


 PROMOCIJE

| KAMPANJE | LANSIRANJA

Kandit čokolade 250g

Podravka Vegeta

â

Vegeta, najpoznatiji i najomiljeniji brand hrvatskih potrošača (prema istraživanju agencije Ipsos Puls za 2012. g.) započela je sa svojom novom imidž kampanjom. Vegetina jedinstvena i originalna kombinacija prirodnog povrća i začina, obogaćuje okus svakog slanog jela. No, iznad svega tajna Vegete je upravo u savršenom okusu jela. Cilj ove kampanje je podsjetiti na vrijednosti koje se oduvijek vežu uz Vegetu - vrhunski okus jela, toplinu kruga obitelji, kulinarski autoritet, kvalitetu i na tajnu recepturu Vegete koja se u Podravki brižno čuva već desetljećima. Jer svi mi znamo da se upravo s Vegetom bolje jede! ATL: Emitiranje TV spota 30 i 15 sec na nacionalnim TV postajama; objava oglasa u najčitanijim časopisima; oglašavanje na društvenim mrežama, te web stranicama Podravke, Vegete i Coolinarike. BTL: Promotivne akcije na prodajnim mjestima i nagrađivanje potrošača. Proizvođač: Podravka d.d, Ante Starčevića 32, Koprivnica. Besplatni potrošački telefon: 0800 08 08. Web site: www.podravka.com

ŽELITE LI BESPLATNO?

Kandit s ponosom predstavlja nove Kandit čokolade u raskošnom pakiranju savršenom za darivanje. Kandit Mliječna, Lješnjak i Tutti Frutti jedne su od najatraktivnijih Kandit čokolada koje su predstavljene tržištu krajem prošle godine. Nova receptura Kanditove čokolade bogatog mliječnog okusa i iznimne topivosti izlivena je u novo, veće i još raskošnije pakiranje koje će zasigurno razveseliti sve ljubitelje čokolade i postati idealan poklon za darivanje. Kandit – Moj najslađi zalogaj! Marketinška podrška: TV kampanja, internet Proizvođač: KANDIT d.o.o., Frankopana 99, 31000 Osijek. Telefon: +385 31 512 512 Web site, e-mail: www.kandit.hr, kandit@kandit.hr

www.progressive.com.hr

Ukoliko želite primati Progressive ili je došlo do izmjene podataka, molimo da ispunite obrazac i pošaljete ga na e-mail: crier@crier.hr ili poštom na adresu: CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o., Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb. Naziv tvrtke......................................................................................................................................................................................................... Naziv trgovine.................................................................................................................................................................................................. Djelatnost............................................................................................................................................................................................................... Adresa.......................................................................................................................................................................................................................... Poštanski broj.....................................................................................................Mjesto........................................................................ Primatelj.................................................................................................................................................................................................................... Položaj u tvrtki............................................................................................................................................................................................... Vlasnik/Direktor............................................................................................................................................................................................ E-mail............................................................................................................................................................................................................................ Telefon...........................................................................................................................Mob................................................................................ *Izdavač pridržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak Progressive magazina.

52 progressive |

03: 2013


| 03:2013

progressive |

03:2013

53


54 progressive |

03: 2013

Progressive No 127  

Progressive is the first and most popular B2B edition - trusted and strongest partner in the FMCG industry in Croatia. With 10 years experie...