Page 1

L’INFORMATIU LA SEU D’URGELL · Núm. 11 · GENER DE 2011

entrevista a ...

ÒSCAR ORDEIG:

“Després de 8 anys cal sumar per recuperar la il·lusió amb un nou projecte” Òscar Ordeig reflexiona entorn dels grans reptes que té La Seu per encarar el futur amb garanties. Per fer-ho, analitza la situació econòmica, el descrèdit de la política, les finances municipals i els impostos, els equipaments, el final d’etapa CiU-ERC i les properes eleccions municipals.

Què respon Òscar Ordeig a la frase “tots els polítics són iguals”? Que no és veritat! Ni totes les persones són iguals ni tots els polítics són iguals. Tot i això, entenc que la gent estigui decebuda i preocupada amb la classe política. Jo mateix, reivindico canvis importants en l’organització política que ens acosti més als ciutadans. També cal una regeneració de persones i de discursos que responguin a les inquietuds i necessitats reals de la gent. Un sistema que prioritzi, per exemple, les llistes obertes i que limiti el poder dels partits. Canviar aquesta percepció de la gent acaba depenent de les per-

sones que hi ha al capdavant de les formacions polítiques. Persones que han de ser treballadores, honestes i amb visió de futur. Crec que és més necessari que mai que els polítics sortim al carrer, escoltem la gent i ens mostrem tal i com som. Què ofereixen vostè i l'equip de Progrés als ciutadans/es de La Seu? Oferim tornar a posar La Seu en marxa, gestionar amb serietat i visió de futur els afers públics. Som un equip de persones amb capacitats per liderar projectes nous i ambiciosos davant la crisi actual. Formem un equip amb experiència i amb la il·lusió

“... tornarem a posar La Seu en marxa.” necessària per tal que La Seu torni a ser un referent. Ens comprometem a posar-nos a la pell dels ciutadans per escoltar els seus neguits, problemes del dia a dia... No es pot entendre la política sense la proximitat i el contacte directe amb la gent. És l’essència de la política. La gent de Progrés fa molts i molts anys que treballem per fer de La Seu una ciutat ordenada, neta, dinàmica, emprenedora i solidària. També una Seu que estima i potencia el seu patrimoni natural i cultural. Continua a la pàgina 4


LES PROPOSTES DE PROGRÉS 2003-2010

Més de 100 propostes de Progrés des de 2003 al 2010: Un habitual “NO” per resposta A FAVOR DE L’EDUCACIÓ 2. Ubicació de l’escola d’adults en dues plantes de l’edifici de les Monges per tal de donar resposta a més de 300 alumnes que actualment reben les classes en tres llocs diferents. Els mestres i els alumnes es mereix un espai unificat per treballar i aprendre amb dignitat. (Setembre 2010) 3. La biblioteca de St. Agustí hauria d’ampliar l’horari d’oberFesta Major. No se’ns va escoltar. tura de dilluns a dissabte en 1. Construir el nou institut al terreny del costat del camp de Portem més de cinc anys perdent el horaris de matí i de tarda. futbol. Terreny que l’Ajuntament ja temps i l’Ajuntament encara no ha (Octubre 2008) fa servir, entre d’altres usos, per la cedit el terreny. (Març 2006)

A FAVOR DE CREAR RIQUESA I LLOCS DE TREBALL 1. El segon polígon industrial és una prioritat per facilitar la implantació de noves empreses i l’ampliació de les ja existents.

2. Creació del Consell econòmic local amb participació de totes les administracions públiques i associacions empresarials i comercials de la ciutat i comarca. Maig 2010.

3. Promocionar el patrimoni natural i cultural. S’ha proposat solicitar que el Conjunt Monumental de la Catedral de La Seu sigui declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO. Octubre 2010.


LES PROPOSTES DE PROGRÉS 2003-2010

PER FER FRONT A LA CRISI 1. 10 mesures d’austeritat, entre les quals destaquen: • Congelar els impostos • Congelar els salaris dels Regidors i de l’Alcalde • Crear un fons per a ajuts socials • Elaborar un pla estratègic de dinamització turística i comercial de la Seu (setembre 2008) 2. Pacte per les finances i la gestió de l’Ajuntament amb l’objectiu de: • Reduir el deute de l’Ajuntament • Equilibrar els ingressos ordinaris amb les despeses.

A FAVOR DELS JOVES

Avui hi ha més d’un milió d’euros de diferència entre els ingressos que té l’Ajuntament i el que es gasta cada any. (febrer 2010) 3. Suspensió de la revisió cadastral sol·licitada per l’Ajuntament de La Seu l’any 2007. Progrés proposà la suspensió definitiva al Ministeri d’Hisenda. (febrer 2010) 4. Rebaixar el preu dels pisos de promoció pública a La Seu. Això hauria ajudat a la baixada del cost de compra de la vivenda lliure. (maig 2009)

A FAVOR DELS EQUIPAMENTS

1. Construcció del nou CAP Cedir el terreny municipal del carrer de l’Orri amb l’avinguda del Salòria, avui ocupat per l’escola La Valira, al departament de Salut de la Generalitat per la construcció del nou C.A.P. Si s’hagués acceptat la proposta de Progrés del setembre 1. Beca Pirineu pels estudiants del 2007, La Seu disposaria d’un prioritzant el criteri de viure al centre més gran i amb millors Pirineu per davant del criteri del serveis. (setembre 2007) nivell de renda a l’hora de concedir les beques per als universitaris que s’han de desplaçar fora de La Seu. D’aquesta manera s’hagués pogut atendre al 90% de la demanda. 2. Nou model de Festa Major amb criteris de major qualitat i més participació. 3. Potenciar la borsa de treball oferint més facilitats a l’empresari i al treballador, dotant-la de més i millors recursos. (setembre 2008)

2. Església de les Monges Modificar el projecte de l’antiga església de la Immaculada per oferir, amb millors condicions, la nova funció de Sala cultural de la ciutat. (març 2005) 3. Piscina coberta. Proposar suspendre el concurs per construir la nova piscina des de el sector privat per 40 anys i amb unes condicions escandaloses. (setembre 2010)


ENTREVISTA A OSCAR ORDEIG

Un dels temes que més preocupa a la gent és l’atur. Com activaria l’economia local per fer-hi front? És vital donar un impuls i ajudar les nostres empreses, incentivant-les per tal que se’n creïn de noves. Per fer-ho, cal potenciar els sectors en els quals som bons i singulars, com per exemple, el sector agroalimentari (des dels pagesos, fins als productors i comercialitzadors de carn, embotits, formatges...).

“... cal potenciar els sectors en els quals som bons i singulars.” EL PERFIL D’ÒSCAR ORDEIG Edat: 32 anys Estat civil/fills: Casat i amb dos fills Formació: Llic. en INEF, Doctorat en Direcció i Administració d’empreses Aficions: Senderisme, bàsquet i amics Un/una cantant: Lluís Llach Un llibre: “Hijos del ancho mundo” de A. Verchese Un àpat: Escudella catalana Un programa de TV: Callejeros viajeros Un personatge: Barak Obama Un viatge: Etiòpia Bloc personal: oscarordeig.blogspot.com Twitter: htp://twitter.com/oscarordeig

Cal donar a conèixer la nostra gastronomia de productes locals de qualitat a través dels restaurants de tot el territori; també apostar per les energies renovables, la gestió forestal (biomassa), l’energia solar, i també pel turisme cultural (a través d'una millor comercialització del nostre patrimoni històric), pel turisme de natura, esportiu i de congressos. Cal incentivar el comerç de proximitat al centre històric; crec que La Seu s’ha de convertir en una gran capital de Fires i Mercats. També hem d’optar a ser un centre logístic del transport de mercaderies del Pirineu català, andorrà i francès. Parallelament, hem de desenvolupar polítiques públiques que ajudin a les empreses que ho estan passant malament i que en fomentin la creació de noves. Cal potenciar l’emprenedoria. Per fer-ho, entre d’altres, s’ha de desenvolu-

par de manera urgent el nou polígon industrial. També crear un gran Centre Empresarial que assessori i ajudi a les empreses

“... s’ha de desenvolupar de manera urgent el nou polígon industrial.” locals a tirar endavant. És urgent orientar els nostres empresaris per tal que sàpiguin on poden trobar finançament i suport en el seu dia a dia. Vostès diuen que la despesa de personal està disparada. Com pensen fer-hi front? La nostra proposta és reduir a la meitat el nombre de regidors amb sou i suprimir l’assessor polític. I pel que fa als treballadors municipals, el que no pot ser és que més de la meitat del pressupost sigui per pagar personal; en els últims 8 anys hem incrementat gairebé 100 nous llocs de treball.

“reduir a la meitat el nombre de regidors amb sou i suprimir l’assessor polític” La situació és insostenible i ridícula ja que tenim molts empleats que no podem pagar i, a més, la majoria cobren poc i estan desmotivats. Serà imprescindible fer un replantejament i reestructuració de determinats serveis.


ENTREVISTA A OSCAR ORDEIG

nou CAP i el polígon industrial. El polígon representa la possibilitat d’ampliar les empreses locals, de crear-ne d’altres i generar riquesa i ocupació. Es fa imprescindible tirar-ho endavant si volem que La Seu continuï sent una ciutat competitiva.

La Seu ha perdut velocitat respecte d’altres ciutats del Pirineu? És un fet objectiu. Des de Progrés, volem recuperar el lideratge territorial que hem perdut en favor de Tremp i d’altres poblacions. Per fer-ho, hem de treballar per tal de recuperar terreny a nivell econòmic, cultural, social i administratiu. S’ha de col·laborar més i crear sinèrgies amb el Principat d'Andorra. Necessitem un canvi de rumb, anticipar-nos i no anar a remolc dels esdeveniments. Es podria afirmar que els 8 anys de govern de CiU-ERC ja han arribat al seu final d’etapa? Sincerament, crec que sí. Després d’aquests 8 anys, l’etapa CiU i ERC ha arribat al seu final. Ara cal un canvi amb projectes nous i il·lusions renovades. S’ha pogut constatar que no hi ha hagut cap projecte global de ciutat i

“després de 8 anys l’etapa de CiU-ERC ha arribar al seu final” poques idees noves. A hores d’ara, ja no valen excuses per justificar les assignatures pendents en la gestió econòmica o en urbanisme. L’endeutament de l’Ajuntament és un 50% més gran que el 2003, els impostos s’han apujat més que mai. L'Estat i la Generalitat han donat molts i molts diners. Tot i això, ha disminuït la qualitat de molts serveis municipals. Quins equipaments prioritzaran si tenen responsabilitats a l’Ajuntament? Portem 8 anys sentint promeses d’equipaments sense que se n’hagi concretat cap. Progrés impulsarà, en els primers dos anys de mandat, el nou institut, la residència per a la gent gran, el

Es poden apujar més els impostos? No. Amb la situació de crisi en què ens trobem i amb les pujades d’impostos dels últims anys, no es poden augmentar més. CiU i ERC han apujat els principals impostos molt per sobre de l'IPC: les escombraries, un 30%; l’IBI, un 32%; el cànon fixe de l’aigua, un 400%. L’impost de construccions està al màxim... Quan l'IPC d'aquests 8 anys només ha estat del 19%. Nosaltres treballarem per ordenar les finances municipals sense haver de demanar més esforços als ciutadans. Com veu les properes eleccions municipals? Les veig amb confiança. Progrés sempre les ha guanyat, fins i tot aquests últims anys (2003 i 2007) que varem guanyar amb vots i regidors. Crec que per les eleccions del maig de 2011 Progrés tindrà el millor equip i la millor proposta per rellançar La Seu. Després de 8 anys ens hem de plantejar si La Seu va millor o pitjor, si està més neta i cuidada o no, si l'Ajuntament gestiona millor o pitjor els nostres diners. La resposta és clara, la gent ens ho diu pel carrer: cal que Progrés, no només guanyi sinó que tingui majoria suficient per governar.


CASTELLCIUTAT

Pas de vianants amb semàfor de polsador a Castellciutat La proposta de Progrés vol garantir la seguretat dels veïns de Castellciutat al creuar la carretera davant l’hotel La Seu.

El ple de l’Ajuntament del 13 de desembre passat va aprovar per unanimitat una iniciativa presentada pel grup del PSC-Progrés per tal de sol·licitar al Ministeri de Foment que habiliti un semà-

for amb botó i un pas de vianants a la N-260 (a l’alçada del semàfor actual no operatiu, davant l’hotel La Seu) per tal de garantir la seguretat dels vianants al creuar.

Diàriament grups d’escolars i altres veïns han de travessar la carretera per anar a l’escola, accedir a la parada de l’autobús o bé per dirigir-se al nucli de Castellciutat, amb el perill que això suposa, donat que no existeix actualment cap pas habilitat amb les condicions de seguretat necessàries. Progrés considera que fins que les obres de la futura variant de la N-260 no siguin una realitat, aquest és el millor sistema per garantir la seguretat dels veïns de Castellciutat.

Oportunitats perdudes a Castellciutat L’Ajuntament no s’ha presentat a cap de les 7 convocatòries de subvencions

Construcció de tres rotondes a la carretera nacional 260

Progrés ja proposava en el seu programa que Castellciutat es pogués acollir a les subvencions de la Llei de Barris per fer inversions que permetessin la millora dels carrers i un embelliment general del poble.

L’Ajuntament ha de saber gestionar davant el Ministeri de Foment l’adjudicació del projecte que preveu la construcció de tres rotondes a la carretera nacional 260 i que han de solucionar els accessos al peu del poble, a

S’han perdut 7 anys, 7 oportunitats de presentar-se a les convocatòries de la Generalitat que han permès que molts barris de Catalunya hagin fet els seus plans de millora integral.

l’hotel El Castell i camí de Sant Isidre i l’accés al cap del poble. La rotonda davant la FORD, la rotonda de l’hotel El Castell i la rotonda del camí dels militars.


EL GOVERN MUNICIPAL DE CIU-ERC

En 8 anys s’han perdut moltes oportunitats de creixement 8 anys parlant, fent anuncis, però ni un equipament concretat, ni un de realitzat. En els millors anys del creixement econòmic, l’Ajuntament ha deixat passar de llarg moltes oportunitats d’inversió per fer possible la construcció d’equipaments i donar un nou impuls econòmic a La Seu.

· El Nou Institut. · El nou CAP · La nova escola “La Valira”. · La nova residencia de la gent gran. Conveni signat amb la Generalitat 2006. · El Nou cementiri. · La nova piscina coberta. · El Nou polígon industrial. · La reutilització de la Ciutadella de Castellciutat (antigues instal·lacions militars). · No haver presentat cap sol·licitud a cap de les 7 convocatòries del Govern de la Generalitat per rebre subvencions de la Llei de barris. Ara en la nova etapa que ens trobem, immersos en una profunda crisi econòmica, caldrà establir prioritats.

EL NOU INSTITUT Un exemple d’improvització i desorientació Juliol 2005 La Generalitat demana per escrit a l’Ajuntament un terreny per a construir un nou Institut. Setembre 2005 Comença el titubeig de l’Ajuntament: Primer vol fer l’institut a l’Horta del Valira. 2006-2007 Després l’Ajuntament defensa l’opció de l’antic càmping, uns terrenys al costat de la carretera d’Andorra. Març 2006 Progrés proposa al ple de l’Ajuntament cedir a la Generalitat el terreny de vora el camp de futbol, ja ocupat per l’Ajuntament, on si fa la Festa Major i altres esdeveniments. La resposta és un NO per part de CiU i ERC. Febrer 2008 L’equip de govern torna a canviar d’opinió, per tercera vegada, i ara diu de fer l’Institut prop dels bombers. El desenvolupament d’aquest sector és complex a nivell administratiu, dura més de dos anys. Avui ja està aprovat per la Generalitat però ara cal urbanitzar amb uns costos molt elevats i importants proteccions per la proximitat del riu.

El temps va passant i La Seu no té un segon institut, imprescindible per descongestionar l’actual i millorar l’educació dels nostres joves. Si s’hagués escoltat la proposta de Progrés del març de 2006, de fer l’Institut al terreny de vora el camp de futbol (amb uns costos d’urbanització mínims, 50 metres de carrer des del Camí Ral, direcció al riu), el nou institut ja estaria fet. Progrés segueix insistint en la seva demanda i es compromet si governa que el nou institut estigui en marxa els primers dos anys de legislatura (2011-13).


COM GASTEM ELS DINERS

El bus urbà Una promesa electoral de l’alcalde Batalla costa als ciutadans més de 300.000 euros La improvització i la manca de planificació ens ha portat a una situació insostenible.

La decissió de suspendre el servei de bus urbà per l’any 2011 arriba tard i malament.

Malament perquè la decisió Progrés ara fa un any es pren sense debat amb preci- (novembre 2009) proposà ja al pitació i sense donar una alterna- ple de l’Ajuntament una recontiva realista a les necessitats exis- sideració d’aquest servei. Arriba tard perquè des de l’inici tents de trasllat de persones que de l’experiència es va comprovar viuen a Castellciutat i als barris la poca demanda del servei. cap al centre de La Seu.

La segona planta de l’Hospital Després de 6 mesos, continuen els problemes i la inquietud ciutadana pel fet que la segona planta de l’Hospital està tancada, o parcialment tancada. Aquest fet afecta la qualitat del servei i dificulta la tasca dels pro-

fessionals de l’Hospital de La Seu. Progrés ha demanat que s’obri totalment la segona planta per tal de poder donar un millor servei als ciutadans. La crisi no pot ser mai una excusa per reduir un servei de primera necessitat

PSC-Progrés us desitja Bones Festes i el millor per l’any 2011

Informatiu 11  
Informatiu 11  

Informatiu 11