Page 1

INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

INÉS GARNÉS GALVAÑ


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

EDITORIAL AQUEST TRIMESTRE,LA CLASSE DE 5B ESTEM FENT UNA REVISTA DIGITAL EN LA QUAL PUBLICAREM LES NOSTRES INVESTIGACIONS I DESCOBRIMENTS.

EN AQUEST NÚMERO QUE VOS ENSENYAREM AVANÇOS TEGNOLÒGICS. COMENCEM AMB TEMES RELACIONATS AMB L’UNIVERS,ENERGIES RENOVABLES... ESPEREM QUE US AGRADE MOLT

INÉS GARNES GALVÀÑ


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

DESCOBRIM L’UNIVERS Els científics intenten explicar l'origen de l'Univers amb diverses teories. Les més acceptades són la del Big Bang i la teoria Inflacionària. La teoria del Big Bang o gran explosió, suposa que, fa entre 12.000 i 15.000 milions d'anys, tota la matèria de l'univers estava concentrada en una zona extraordinàriament petita de l'espai, i va explotar. La matèria va sortir impulsada amb gran energia en totes direccions. Els xocs i un cert desordre van fer que la matèria es va agrupar i es van formar estels i galaxies. Des d'aleshores, l'Univers continua en constant moviment i evolució. Aquesta teoria es basa en observacions rigoroses i és matemàticament correcta des d'un instant després de l'explosió, però no té una explicació per al moment zero. La teoria inflacionària d'Alan Guth intenta explicar els primers instants de l'Univers. Es basa en estudis sobre camps gravitatoris fortíssims, com els que es produeixen prop d'un forat negre El Sistema Solar es va formar fa uns 4.600 milions d'anys, quan una enorme nebulosa de gas i pols es va començar a col·lapsar, possiblement a causa d'alguna pertorbació que la va travessar (com per exemple l'explosió d'una supernova propera). Per efecte de la gravetat tot el material es va anar concentrant cap al centre, agregant-se, i formant una bola al bell mig de la nebulosa, que cada cop tenia més massa i per tant cada cop atrapava més i més material. A l'interior d'aquesta bola, cada vegada més densa, els àtoms xocaven els uns amb els altres, i la temperatura va anar augmentant, fins al punt que la bola es va tornar incandescent, un punt lluminós, molt similar a una estrella (però que encara no ho era) Els potents vents expulsats per la protoestrella van escombrar molt lluny la major part del material que formava la nebulosa original, però una petita part es va quedar en forma d'un disc pla que donava voltes al voltant de la protoestrella. D'aquest disc de materials de desfet, per un procés d'acreció (unió de la matèria per efecte de la gravetat), es van anar formant tots els planetes, satèl·lits, asteroides,... que actualment orbiten al voltant del Sol. A l'interior de la protoestrella, la densitat, pressió i temperatura del nucli anaven augmentant, i en arribar als nivells suficients es van començar a produir reaccions termonuclears: havia nascut una estrella; havia nascut el Sol!!


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

PLUTÓ DEIXA DE SER UN PLANETA La Unió Astronòmica Internacional (UAI) va decidir una resolució segons la qual Plutó perd la categoria de planeta. En motiu va ser un cos molt més petit que la resta. D'aquesta manera, a partir d'ara el sistema solar té vuit planetes: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. La decisió ha arribat després de llargues discussions, en què s'havia arribat a plantejar la possibilitat d'ampliar el sistema solar amb tres planetes més. Plutó, sempre havia estat objecte de polèmica, per les seves dimensions (és més petit que la Lluna) i perquè la seva òrbita és irregular. Els debats van començar al 2003 Michael Brown va descobrir un cos anomenat UBS313, situat a 14.550 milions de quilòmetres de la Terra i més gran que Plutó. Després d'aquesta descoberta, els científics tenien dues opcions: incorporar aquest cos celeste a la llista de planetes del sistema solar o bé retirar-ne Plutó. Si optaven per la primera opció, calia canviar la definició actual de planeta i això hauria obligat a incloure a la llista el satèl·lit més gran de Plutó, anomenat Caront i l'asteroide Ceres. Per tant, dotze planetes. Finalment, els experts reunits a Praga s'han decidit per la segona opció. Plutó, el cos més petit i més allunyat del sol, Plutó deixa de ser considerat un planeta 'clàssic' (com els altres vuit) i passa a ser anomenat un planeta 'nan' junt a Ceres, Erís i Haumea.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

LA POMA QUE VA CAURE. Li va caure una poma al cap a Isaac Newton. Per què? Isaac Newton era un home angles. Va ser Filosof, teològic, alquimista i matemàtic d’Anglaterra.

Isaac Newton, el descobridor de la gravetat. Li van vindre unes idees al cap i al final es va adonar que era per la força de la gravetat.

Isaac Newton, el científic anglès s’havia adonat que una força de la Terra atreu a tots els objectes.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

El Riu Sec aus en El Campello El Riu Sec s’ha convertit en un refugi per a més de 47 especies diferents d’aus, perquè l’aigua esta neta. Aquest cabal ha generat tot un ecosistema entre l’autopista i la desembocadura. Són 2,5 milions de litres el que flueixen cada dia pel riu Sec. Això es deu al fet que l'estació depuradora encara no compta amb la infraestructura per bombar l'aigua fins a Mutxamel. Una obra que està en tramitació però que al principi no podrà estar en funcionament fins a almenys 2020.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

Si ajudes al Món ell t’ajudarà, ell es la teva vida.

Quant recicles fas bé, perquè el Món et necessita.

Has fet molt bé en reciclar. Segueix així.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

OSIA Un unicorni i una xiqueta cridada Malibu.

Van anar a passetjar, i com el unicorn i la xiqueta vivien en mig del bosc sols podien passetjar per allí. Es van trobar un palau. I va dir el unicorn; Que dimonis es aquesta cosa?

Es un Palau.

Van anar al palau, i sols per vore-lo per fora s’en van anar perquè donava mal rollo.

S’en van anar, i van escoltar un soroll. I van doir les dos a la vegada:

Que es aixo!!!!!

Clar que sí!!

Era una cosa moníssima. Un cachorret!! I va dir el unicorn: I estava dins de una taza. Malibu, podem portarno-los a Casa?

Revista ines original isuu  
Revista ines original isuu  
Advertisement