Page 1

INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

INVESTIGUEM

AL VOLTANT

DEL MÓN ALEJANDRA RUBIO ARQUES


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

EDITORIAL:

Aquest trimestre la classe de 5éB anem a començar una revista digital en la qual publicarem les nostres investigacions i descobriments. Comencem la nostra revista amb temes relacionats amb l’univers,avanços

tecnològics,energia renovables… Esperem que vos agrade i qualsevol cosa interessant.

Quasi ara estem acabant el curs de 5é, he aprés moltes coses interessants

també em estat treballant moltes coses i deixes coses he fet tots aquests documents que espere que us haja agradat .

Moltes gràcies per compartir tot això amb mi.

ALEJANDRA RUBIO ARQUES


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

L’ORIGEN DE L’UNIVERS Els científics intenten explicar l'origen de l'Univers amb diverses teories. Les més acceptades són la del Big Bang i la teoria Inflacionària, que es complementen. La teoria del Big Bang o gran explosió, suposa que, fa entre 12.000 i 15.000 milions d'anys, tota la matèria de l'Univers estava concentrada en una zona extraordinàriament petita de l'espai, i va explotar. La matèria va eixir impulsada amb gran energia en totes direccions. Els xocs i un cert desordre van fer que la matèria s'agrupés i es concentrés més en alguns llocs de l'espai, i es van formar els primers estels i les primeres galàxies. Des d'aleshores, l'Univers continua en constant moviment i evolució. La teoria inflacionària d'Alan Guth intenta explicar els primers instants de l'Univers. Es basa en estudis sobre camps gravitatoris fortíssims, com els que es produeixen prop d'un forat negre. La força inicial va durar serun temps pràcticament inapreciable, però va ser tan violenta que, tot i que l'atracció de la gravetat frena les galàxies, l'Univers que encara creix. No es pot imaginar el Big Bang com l'explosió d'un punt de matèria en el buit,


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

perquè en aquest punt s'hi concentraven tota la matèria, l'energia, l'espai i el temps. No hi havia ni "fora" ni "abans". L'espai i el temps també s'expandeixen amb l'Univers.

El Sistema Solar es va formar fa uns 4.600 milions d'anys, quan una enorme nebulosa de gas i pols es va començar a col·lapsar, possiblement a causa d'alguna pertorbació que la va travessar (com per exemple l'explosió d'una supernova propera). Per efecte de la gravetat tot el material es va anar concentrant cap al centre, formant una bola al mig de la nebulosa, que cada cop tenia més massa i per tant cada cop atrapava més i més material. A l'interior d'aquesta bola, cada vegada més densa, els àtoms xocaven els uns amb els altres, i la temperatura va anar augmentant, fins al punt que la bola es va tornar , un punt lluminós, molt similar a una estrella que mes tard es convertiria en sol.

D'aquest es va formar un disc de materials de

desfet, per un procés d'acreció (unió de la matèria per efecte de la gravetat), es van anar formant tots els planetes, satèl·lits, asteroides,... que actualment orbiten al voltant del Sol.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

PLUTÓ EL PLANETA NAN La Uniò Astronòmica Internacional (UAI) ha aprovat una resolució segons la qual Plutò perd la categoria de planeta. El motiu: és un cos molt més petit que la resta.

Plutó, fins ara és el planeta més petit del sistema solar, va ser descobert el 1930 pel científic nord-americà Clidye Tombaugh. Des de fa temps sempre havia estat objecte de polèmica, per les seves dimensions (és més petit que la Lluna) i perquè la seva òrbita és irregular. Els debats van començar fa quinze anys quan, en 2003, Michael Brown va descobrir un cos anomenat UBS313, situat a 14.550 milions de quilòmetres de la Terra i més gran que Plutó. Els científics tenien dues opcions: incorporar aquest cos celeste a la llista de planetes del sistema solar o bé retirar-ne Plutó. Si optaven per la primera opció, calia canviar la definició actual de planeta i això hauria obligat a incloure a la llista el satèl·lit més gran de Plutó, anomenat Caront, i l'asteroide Ceres. Per tant, serien dotze planetes.

Finalment, els experts reunits a Praga van decidir la segona opció. Plutó, el cos més petit i més allunyat del sol, deixa de ser considerat un planeta 'clàssic' (com els altres vuit) i passa a ser anomenat un planeta 'nan'. La decisió, històrica, de la Unió Astronòmica Internacional.D'aquesta manera, a partir d'ara el sistema solar té vuit planetes: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Tambè quatre planetes nans:Plutó,Eris,Ceres i Haumea.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

LA GALLINA CEGA

La gallina cega és un dels quadres de Francisco de Goya, va ser pintat a l’any 1788. Va utilitzar la tècnica de pintura a l’oli. Este quadre és d’estil rococo. Podeu visitar el museu del Prat a Madrid, així pots vore el quadre de la gallina cega. El quadre mostra nois i noies jugant al joc popular de la gallina cega, amb un personatge embenat al centre que intenta de temptar amb un cullerot els altres, que ballen en rotlle. Els joves són de l’alta burguesía i noblesa. Els joves estan feliços jugant a la gallina cega.Juguen en front d’un llac i al fons podem trobar un bosc i unes muntanyes. DE ÁLVARO I ALEJANDRA.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

EL DESCOBRIMENT DE LA GRAVETAT A què no saps com és va descobrir la gravetat... Isaac Newton va descobrir la gravetat en 1687. Newton un dia estava descansant davall d’una pomera quan,de sobte,una poma va caure de l’arbre. La caiguda d’aquella simple poma va servir a Newton per a formular una de les lleis físiques universals més importants. Aquell dia es va adonar el científic anglès que va descobrir, la gravetat. La gravetat és aquella que fa que els cossos siguen atrets fins a la superfície de la Terra. Gràcies a la poma, científic anglès és va adonar que existeix una força de la Terra que atreu a tots el objectes.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

ENS ESPRESSEM POETICAMENT

Aquesta setmana,hem llegit un conte «El lapiz magico de Malala» que es narra la historia d’una paquistaní que desde molt jove

defensava l’educació i els drets de les dones. Va ser Premi Nobel a l’any 2014 amb dèsset anys i van intentar matar-la els talibans.

Com estem aprenent coses de les poesies en fet una dedicada al sol.

EL SOL Quan es fa de dia ix el Sol i ens fa molta alegria a tot el món les flors ballen a la llum del Sol els pardals canten sense ton ni son i les papallones es passegen amb un caragol.

Aquesta poesia l’hem fet a classe quan hem acabat el llibre de Malala. M’ha agradat molt inventar-me una poesia i l’ he fet divertida.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

EL RIU SEC TÉ AUS S’ha convertit en un refugi natural de molts espècies d’aus. Hi ha un corredor verd on la flora i la fauna han trobat un refugi . Allí els aus tenen molt protagonisme molt especial. En el riu Sec s’ha creat un habitat on diferents espècies d’aus,residents,estivals,migrant o innervats viuen , s’alimenten i es reproduïxen. L’ajuntament del Campello ha comptabilitzat fins 47 espècies diferents d’aus en el riu Sec M’ha agradat molt parlar de ascó del riu Sec.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

PERQUÈ NO CONTAMINAR??

Perquè contaminar tant?? Pues sí em de cuidar més la nostra terra perquè Cada vegada contaminem més i els animals... Sufreixen més i moren per favor no contamineu Si no al reves col-laboreu.

PER FAVOR NO CONTAMINEU PERQUÈ SI NO ENS CONTAMINAREM A NOSALTRES TAMBÉ

NO CONTAMINAR LA NOSTRA TERRA I NO CONTAMINAR EL MEDI AMBIENT


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

JOCS TRADICIONALS DEL MÓN Nom: Hong-Lui-Ten. Edat: De sis a deu anys. Duració: Deu minuts Organització: Llibre disposició. Material: No necessita material. Descripció: Es tracta d'un joc de persecució on un jugador la para i la resta té que desplaçares segons les indicacions del dinamitzador. Quan aquest digui: "Rojo!", tots els participants es queden quiets en el lloc on es trobin. En aquest cas el jugador que la para pot donar tres passos per intentar tocar a un dels seus companys. – "Groc!" –tots es desplacen a peu coixa–. – "Verd!" –tots corren–. Si mentre dura l'acció el que la para aconsegueix tocar a un company, aquest ha de canviar el seu paper amb el jugador perseguidor. Observacions: Es pot utilitzar algun distintiu per diferenciar al perseguidor. El joc resulta més enriquidor si es varien les dimensions de l'espai de joc. Dibuix:

Maria M i Alejandra.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

EL CONSTIPAT QUÈ ÉS? El refredat comú és una malaltia infecciosa viral lleu del sistema respiratori superior (nas i coll). Els seus símptomes són eixavuiros, secreció nasal, goteig o congestió nasal –sovint tots alhora o un a cada fosa nasal–, picor, mal de coll, tos, mal de cap i una sensació de malestar general. Sol durar de 3 a 10 dies i és una de les malalties més comunes. SÍMPTOMES Símptomes habituals són mal de gola, nas roig, congestió nasal,tos i esternuts; acompanyats a vegades per conjuntivitis, dolors musculars, fatiga, malestar, mal de cap, feblesa muscular, tremolors incontrolables, rarament, un esgotament extrem. CAUSES Model en tres dimensions d'un coronavirus El refredat comú és degut a una infecció viral del tracte respiratori superior.

En total hi ha més de 200 tipus de virus serològicament diferents que causen els refredats. Els coronavirus es troben particularment implicats en els refredats dels adults. D'entre els més de 30 coronavirus coneguts, 3 o 4 causen infeccions en els éssers humans, però són difícils de cultivar en el laboratori i encara en tenim molt poc coneixement


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

TRACTAMENT Actualment no hi ha tractament que combati directament als virus del refredat. No hi ha cap medicament o remei a base d'herbes que han demostrat de manera concloent la seva efcàcia per escurçar la durada de la malaltia. CONSELLS DE PREVENCIÓ Renteu-vos sovint les mans i feu servir mocadors d'un sol ús per mocar vos i per tapar-vos la boca i el nas quan tossiu o esternudeu.

• Llenceu els mocadors en una bossa i lligueu-la. Ventileu l'habitació on hi ha algú amb la grip, obrint la finestra diverses vegades al dia.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

ELS DRETS DELS INFANTS EN EL PLA DE BARRAQUES Avui,dia 20 de Novembre, es celebra el dia internacional dels infants en el Pla de barraques perquè respectem els drets que fa falta per a la humanitat i per a tot i per això hem de respectar els drets dels infants. A classe el dilluns van treballar dels drets dels infants i la meua mestra va dir de buscar un dret dels infants per a fer un treball a casa. El meu dret és l'educació i l'atenció que parla d’un xiquet física o mentalment impedit o que patisca algun impediment social ha de rebre el tractament l'educació i l'atenció especials que requerix el seu cas particular. Les dades de Save de children mostren que cada any, 9,7 milions de xiquets en tot el món moren abans de complir els cinc anys d'edat. Açò representa la mort de 26.000 xiquets cada dia. Hi ha que fer algo.

Aso es molt trist tenim que fer algo per a parar-lo.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

ELS ANIMALS DEL MAR ESTÀN EN PERILL!!! Saps que estan en perill els animals del mar??? Saps que ocorre si contaminem el mar??? Què podem fer per a cuidar-lo???

Les causes que provoquen la contaminació del mar són:els abocaments de petroli ,les substàncies químiques, les aigües residuals ,les deixalles , les anelles ,les bosses de plàstic....

També el Mar de Bering està en perill per moltes causes:Canvis físics ,les temperatures creixents de l’aire i del mar així com la menor coberta de gel.

A que no sabeu que els esculls de coral també estan en perill?? Doncs si, estan en perill. Les causes per els que estan en perill són les següents: L’activitat humana ,la pesca excessiva,els lixiviats (desguassos) fertilitzants....


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

Tot això pot tindre diverses conseqüències com per exemple: El petroli cobreix les plomes dels ocells o pèl dels mamífers, acaben enverinant als peixos i a altres animals i a més provoquen problemes de salut en les persones. Poden inclòs causar la mort dels animals. Apart el Mar de Bering té conseqüències:Els canvis biològics en l’ecosistema del Mar, efectes irreversibles ....

Altre cas es els dels esculls de coral que també tenen conseqüències: que els esculls de coral estan sent degradats ,blanqueja ment del coral a causa de la seua mort.

Per favor no contaminar els animals sofreixen molt.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

LA SUPER MARE Hui la mare te que anar ha treballar però Gràcies filla per Fe-me tan feliç

en el treball ocorre una cosa molt ..... estranya es que algú va entrar a robar però ella no té problema es va posar el seu tratge espia i es va posar en acció Ets vaig a derrotar

I VA DERROTAR AL LLADRE TAMBÉ VA GUANYAR UN TROFEU

I VA POSAR-SE CONTENTA COM AQUEST EMOTICONO


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

Revista alejandra original isuu  
Revista alejandra original isuu  
Advertisement