Page 1

INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

Adrian Pastor


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

Editorial: Aquest trimestre en la classe de 5ºB estem fent una revista digital en la qual publicarem les nostres investigacions i descobriments. Comencem la nostra revista amb temes relacionats amb avancis tecnològics i energies renovables…

M’ha agradat molt fer una revista digital dona moltesexperiències bones. Vos recomane fer-lo.

Espere que vos agrade i semble interessant.

Adrian Pastor Alaves


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

L’UNIVERS VIST D’ALTRE COSTAT Els científcs intenten explicar l'origen de l'Univers amb diverses teories. Les més acceptades són la del Big Bang i la teoria Infacionnria, que es complementen. La teoria del Big Bang o gran explosió, suposa que, fa entre 12.000 i 15.000 milions d'anys, tota la matèria de l'Univers estava concentrada en una zona extraordinnriament petita de l'espai, i va explotar. La matèria va eixir impulsada amb gran energia en totes les direccions. Els xocs i un cert desordre van fer que la matèria s'agrupés i es concentrés més en alguns llocs de l'espai, i es van formar les primers estels i les primeres galnxies. Des d'aleshores, l'Univers continua en constant moviment i evolució.

La teoria infacionnria d'Alan Guth intenta explicar els primers instants de l'Univers. Es basa en estudis sobre camps gravitatoris fortíssims, com els que

es

produeixen

prop

d'un

forat

negre.

La força inicial va durar un temps prncticament inapreciable, però va ser tan violenta que, tot i que l'atracció de la gravetat frena les galnxies, l'Univers que encara creix. El Sistema Solar es va formar fa uns 4.600 milions d'anys, quan una enorme nebulosa de gas i pols es va començar a collapsar, possiblement a


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

causa d'alguna pertorbació que la va travessar (com per exemple l'explosió d'una supernova propera). Per efecte de la gravetat tot el material es va anar concentrant cap al centre, agregant-se, i formant una bola al bell mig de la nebulosa, que cada cop tenia més massa i per tant cada cop atrapava més i més material. A l'interior d'aquesta bola, cada vegada més densa, els ntoms xocaven els uns amb els altres, i la temperatura va anar augmentant, fns al punt que la bola es va tornar un punt lluminós, molt similar a una estrella (que més tard es convertiria el Sol). Es va formar un disc de materials de desfet, per un procés d'acreció (unió de la matèria per efecte de la gravetat), es van anar formant tots els planetes, satèllits, asteroides,... que actualment orbiten al voltant del Sol.


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

PLUTÓ DEIXA DE SER UN PLANETA La Unió Astronòmica Internacional (U.A.I.) ha aprovat una resolució segons en la que Plutó perd la categoria de planeta. El motiu: és un cos molt més petit que la resta. La decisió ha arribat després de llargues discussions, en què s'havia arribat a plantejar la possibilitat d'ampliar el sistema solar amb tres planetes més. Plutó, fns ara el planeta més petit del sistema solar, per les seves dimensions (és més petit que la Lluna) i perquè la seva òrbita és irregular. Amb tot, els debats sobre l'ampliació o la reducció del nombre de planetes del sistema solar van començar fa quinze anys quan, el 2003, Michael Brown va descobrir un cos anomenat UBS313, situat a 14.550 milions de quilòmetres de la Terra i més gran que Plutó. D'aquesta descoberta, els científcs tenien dues opcions: incorporar aquest cos celeste a la llista de planetes del sistema solar o bé retirar-ne Plutó. Si optaven per la primera opció, calia canviar la defnició actual de planeta i això hauria obligat a incloure a la llista el satèllit més gran de Plutó, anomenat Caront, i l'asteroide Ceres. Per tant, serien dotze planetes. Finalment, els experts reunits a Praga van decidir per la segona opció. Plutó, el cos més petit i més allunyat del sol, deixa de ser considerat un planeta 'clnssic' (com els altres vuit) i passa a ser anomenat un planeta 'nan'. D'aquesta manera, el sistema solar té vuit planetes: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urn i Neptú. I també tenim quatre planetes nans que son: Plutó, Haumea, Ceres i Erís.


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

LA POMA AL CAP DE NEWTON Saps qui va descobrir de llei de la gravetat? Va ser un científc angles que va nnixer el 4 de Gener de 1643. Saps qui va ser? Va ser Isaac Newton un físic, flosof, teòleg, inventor, alquimista i matemntic. Va morir el 31 de març de 1727. Saps com ho va esbrinar-lo? Tot va començar un dia que Newton descansava davall d’un arbre de pomes quan de sobte una poma li va caure al cap una poma. Va investigar sobre el que li va passar i va descobrir la llei de la gravetat (ningú sap com se va donar compte de que la poma va caure en línia recta si estava dormint). Newton també va fer altres coses; va descobrir la llei de la inèrcia; i va inventar el telescopi, els prismntics i el radiotelescopi. Aquest ha sigut coses al voltant de Newton.


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

LES DONES TAMBÉ HAN FET INVENTS IMPORTANTS Hui dia de la dona anem a recordar que fa molt de temps les dones no tenien molts drets però això va canviar i os vaig a ensenyar 5 invents que van fer algunes dones: Florence Parpart: la nevera. Grncies a aquesta inventora tenim alguna cosa de menjar cada vegada que arribem a casa (i alguna cosa per xafardejar cada vegada que sentim la temptació de picar). Ella és la responsable d'inventar la primera nevera moderna, una revolució en la forma d'alimentar-nos i que va permetre conservar durant més temps els aliments.


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

JOCS INTERNACIONALS DEL MON Nom: Garcétanbolilaye Lloc: Africa Edat: De 10-16 anys Duració: De 5-10 minuts Organització: En dues fileres paral·leles Material: Sense material Descripció:Un parell de grups de deu a quinze jugadors es disposen en dues fileres separades per una línia traçada a terra. Cada jugador intenta que el jugador que té davant seu travessi la marca. Si això succeeix, queda fet presoner en el camp contrari, mentre que el jugador que ha aconseguit capturar-pot ajudar a qualsevol company que es trobi en dificultats, agafant-lo per la cintura formant una petita cadena Dibuix:

ADRIAN PASTOR I QUITO PÉREZ


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

ENS EXPRESSEM POÈTICAMENT Aquesta setmana hem llegit un conte «el lápiz mngico de Malala» que es narra l'historia d’una paquistaní que des de molt jove defensava l’educació i els drets de les dones. Va ser premi Nobel a l’any 2014 amb dèsset anys i van intentar matar-la els talibans. Com estem aprenent coses de les poesies hem fet una dedicada a la pau. La Pau

L’enfad no serveix, amb la tranquil·litat has de somiar i creixerns amb amistat.

La gent dormia la ira per la nit i el dia amb l’harmonia que volia i ompli el món d’alegria.

Les guerres són armes perquè fan mal las altres. Mentres la gent matava jo plorava. Aquest ha sigut la nostra poesia dedicada a la Pau.


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

EL RIU SEC DEL CAMPELLO AMB 47 TIPUS D’AUS Gracies a una depuradora de Sant Joan hi han al riu 2,5 milions de litres, que això ha creat un ecosistema litoral que trau 47 tipus d’aus. Avanç el riu sec no tenia res d’aigua. Astó a sigut els aus del riu sec de El Campello.


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

Si vols reciclar al món cuida el medi ambient millor.


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

EL MAR EN PERILL Sabeu que el mar i els seus animal estan en perill d’extinció? Doncs si, també hi han moltes causes que després tenen unes conseqüències horribles. A continuació vaig a contar-vos unes d’estes causes, conseqüències i unes recomanacions per a poder parar astò. Les causes que provoquen astò són: Els abocaments de petroli al mar, l’abocament de substàncies químiques, les grans quantitats d’aigües residuals, la pesca excessiva, el canvi climàtic i les deixalles escampades. Les conseqüències són: Que el petroli cobrix el pel i les plomes dels animals, fa que pesen i es onden. També els elements tòxics acaben enverinant als animals i fins i tot a les persones que se'ls menja. A més les algues s’alimenten de substàncies nutritives que contenen les aigües residuals, però quan les aigües residuals no tractades s’aboquen al mar les algues es reprodueixen molt ràpid i això pot obstruir les brànquies dels peixos. Altra conseqüència es que la pesca excessiva pot trencar la cadena alimentaria marina i poden llegar fins a quedar-nos sense aliment. Una de les pitjors causes es el canvi climàtic, que els animals d’aigua freda, per els canvis de temperatura de l’aigua moren. L’ultima causa son les deixalles escampades en la superfície del mar, com les ampolles de vidre, bosses o les anelles de plàstic de llandes de refrescos fan que els animals moren per afogament de les bosses que se les enganxen les bosses i moren. Si vols que el mar es recupere ja,tens que deixar de contaminar.


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

El capita calçotets Hola!!!

Anem a dibuixar Ayuda

Però va aparèixer un vàter gegant

Visca la festa I quan lo vam derrotar van fer una festa!!!

XD,GG.


INVESTIGACIÓ AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

Revista adrian 001isuu  
Revista adrian 001isuu  
Advertisement