Page 1


sumar

martie 2011

UN MARATON DE TEATRU

pg. 12-14

Editorial

LaurenŢiu strauŢ

pg. 6

Muzeul Naţional Brukenthal

Director editorial

CHOCOLATE MOUNTAIN DAYDREAMS

Test teatral

pg. 9

EVENIMENT

OFELIA POPII – NOMINALIZATĂ LA GALA PREMIILOR RADIO ROMÂNIA CULTURAL

pg. 16 EVENIMENT B'ESTFEST

Calendarul evenimentelor lunii MARTIE

pg. 7

pg. 10-11

Fotografii din Altaiul Siberian şi Kamchatka

pg. 17

EVENIMENT CONCERTELE ANULUI 2011 Editor:

Str. Giuseppe Garibaldi, nr. 11 Sibiu, Romania Tel: 0369/440101

În urmă cu 10 ani am participat pentru prima dată la Festivalul de Teatru de la Sibiu. A fost ca un drog născut din beatitudinea de a te pierde prin actul cultural, prin mulțimea care mișună pe străduțe. Pentru Sibiu nu era ceva nou; pentru mine da. Au trecut ani, peste Festivalul de Teatru s-a pogorât notorietatea și un și mai mare succes pentru cei care participă – fie ei actori sau spectatori. Un lucru este cert: publicul a fost educat și îndrumat spre teatru și efectele încep să apară. Cel mai recent exemplu este proiectul pe care l-a inițiat un asociație din București (și care se va desfășura la și numai la Sibiu): un maraton de teatru care va dura 25 de ore. Este din punctul meu de vedere un test prin care sibienii pot dovedi (sau nu) afinitatea pe care o au pentru teatru. Este un test care ne poate arăta dacă Sibiul apreciază teatrul indoor mai mult decât spectacolele de stradă. Este un test teatral Ediția I.

Director editorial Laurenţiu Străuţ

INSTITUŢII PARTENERE

art-director Adrian Oprea (adiophoto.com) redactori - Florina Badea, Bogdan Feldman, Dana Mondoc, Oana Munteanu Colaboratori - Teodora Cîrciumaru, Roxana Pepelea

Casa de Cultură a Municipiului Sibiu , Filarmonica de Stat Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal, Teatrul Naţional Radu Stanca,Biblioteca Astra, Teatrul Gong, CNM Astra numarul 27 martie 2011


stiri S-au pus în vânzare biletele pentru Fusion Festival Romania 2011 C

ea de-a doua ediţie a Fusion Festival Romania se va desfăşura anul acesta în 9 iulie între orele 12-06, la baza barajului de la Gura Rîului (Sibiu). Biletele pentru acest eveniment sunt disponibile în magazinele VODAFONE, ORANGE, GERMANOS, DOMO, LIBRĂRIILE HUMANITAS și CĂRTUREȘTI, reţeaua DIVERTA din întreaga ţară și online prin Eventim.ro, Myticket.ro, Bilete. ro. Preţul unui bilet este de 30 lei însă cei care doresc să sprijine activitatea CBU Collective (www.cbu.ro) – organizatorul evenimentului – pot cumpăra bilete la preţ de 45 lei. Publicul prezent la ediţia din acest an a festivalului va avea parte şi de o serie de activităţi inedite pe parcursul zilei de 9 iulie: Parada Transilvană, tiroliană, slacklining, etc. Restaurante, baruri, expoziţii şi multe standuri vor completa atmosfera unică a Fusion Festival Romania 2011! Atât înainte cât şi după terminarea festivalului vor fi organizate acţiuni de ecologizare în zonă. De asemenea organizatorii propun tururi de vizitare a unor locaţii istorice din Sibiu, între 8 și 10 iulie.

4 CNM Astra lansează Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale” M

inisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, în colaborare cu Consiliul Local Avrig prin Clubul Copiilor Avrig şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, organizează ediţia a XVI-a a fazei judeţene a OLIMPIADEI “MEŞTEŞUGURI ARTISTICE TRADIŢIONALE”. Concursul se va desfăşura sâmbătă 7 mai 2011, începând cu ora 900, în “Sala Pavilion”, Casa de Cultură Avrig, strada Avram Iancu, Avrig. Pot participa copii cu vârsta între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, al specificului artizanal din satul de origine, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban. La faza judeţeană, fiecare unitate școlară și/ sau conexe poate fi reprezentată de un număr de trei elevi - selecţionaţi, în prealabil, la nivel de unitate şcolară şi/ sau conexe – Pentru unul din meșteșugurile tradiționale: olărit, ţesut, brodat, confecţionat podoabe sau măşti, cojocărit, curelărit, sculptură lemn, prelucrare sau decorare a metalelor, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale, pictat icoane pe lemn sau sticlă, încondeiat ouă, împletit paie, foi de porumb sau nuiele. Jurizarea va fi asigurată de o Comisie de jurizare, constituită din specialişti în domeniu din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu prezidată de prof. univ. dr. Ilie Moise. Înscrieri se pot face până în data de 3 mai 2011 la Clubul Copiilor Avrig, la telefon, 0269.523465 sau 0745.564094 şi Muzeul ASTRA, 0269.217869 sau 0756.085775, fax. 0269.218060.

Ofelia Popii –

nominalizată la Gala Premiilor Radio România Cultural A

a ctriţa Ofelia Popii a fost nominalizată la Premiile Galei Radio Români ti, Bucureş din Odeon Teatrul la 19:00, ora Cultural ce se vor decerna luni, 21 martie, RRC. Ofelia Popii în cadrul unei ceremonii transmise în direct pe TVR Cultural şi directorul fondaină, Borogh Emil de alături este nominalizată la categoria teatru Gábor, direcTompa l regizoru de şi peare” „Shakes ţional Interna lului tor al Festiva ştere recunoa o tă reprezin le „Premii renţe”. torul Festivalului Internaţional „Interfe creaţiei privinţa în , distinse e cultural lităţilor persona ale onale excepţi or a meritel ării culturii artistice, criticii literare şi teatrale, managementului cultural, promov pentru rolul din lizată nomina fost a Popii Ofelia Actriţa 2010. anul în şti române din Sibiu” a spectacolul-recital Felii de Lia Bugnar, la Teatrul Naţional Radu Stanca RRC. la r-şef redacto Pârâu, – Şerban Oltea t declara la bază un sce„Felii” a avut premiera anul trecut, pe data de 2 octombrie şi are pe Ofelia scenă pe aduce o olul Spectac Bugnar. Lia de scris nant nariu emoţio 2007, ce în actriţă bună mai cea pentru Popii, câştigătoare a premiului UNITER căror destin se al femei şapte je, persona şapte a rolul onic camele tează interpre ea, de o verschimbă odată cu moartea unui bărbat. Producţia se bucură, de asemen Naţional Teatrul la 2011 ianuarie 24 pe ră premie în ată prezent nică siune radiofo Naţional Teatrul şi l Cultura a Români Radio Radiofonic ca o co-producţie între . porani” contem români turgi „Drama ului proiect cadrul în Sibiu „Radu Stanca”


5

Castelul Peleş ar putea fi introdus pe lista UNESCO alături de castelele din Bavaria Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Rimetea, în judeţul Alba, că ministerul pe care îl conduce a început demersurile, împreună cu ministerul culturii german, pentru introducerea pe lista UNESCO a Castelului Peleş alături de castelele din Bavaria. "Pentru Castelul Peleş am început discuţiile cu nemţii, cu Bavaria, pentru că nici Germania, nici Landul Bavaria, nu are posibilitatea de a include castelele regale din Bavaria şi nici noi nu avem cum să introducem o poziţie singulară pentru Castelul Peleş. Avem şi acordul de principiu al Casei Regale de a introduce şi Castelul Peleş pe listă. Dar doar împreună putem merge, pentru că nici noi, nici bavarezii singuri nu pot", a spus Kelemen Hunor. Ministrul Culturii a spus că demersurile presupun includerea castelelor bavareze şi a Castelului Peleş direct pe lista UNESCO şi nu pe lista tentativă, deoarece aceasta este o anticameră a UNESCO şi procesul ar dura foarte mult timp.

stiri


concert interviu eveniment reportaj Expoziţia: Chocolate Mountain Daydreams/ fotografie Scott Eastman şi Matt Gainer Organizatori: Muzeul Naţional Brukenthal Locul: Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal Str. Tribunei, nr.6 Perioada: 4 – 27 martie 2011 Vernisaj: 4 martie 2011 Orar: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

Î

ncepând cu anul 2007, un punct important în demersul curatorial al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal a fost orientarea spre o definire a vizualităţii situată la limita între documentar şi conceptual, încercând o distanţare de metode de lucru cum ar fi aproprierea, recuperarea sau preluarea. Studiul peisajului, cu componenta spaţială (ca pământ sau mediu înconjurător) şi recursul teoretic (procesul de gândire şi subiectivarea acţiunii artistice) a constituit un mijloc de descoperire a empatiei şi de înţelegere a locului omului în peisajul actual.

Scott Eastman şi Matt Gainer explorează geografii fizice şi mentale izolate din Valea Imperială, situată în deşertul Sonoran, în sudul Californiei. Cei doi fotografi folosesc diferite moduri de investigaţie, întrun efort de a construi şi a menţine identitatea unei comunităţi aflate la limita societăţii civile, fără o infrastructură formală. Pornind de la impulsul de a interoga mitologiile dominante din sud-estul Americii, şi de a descoperi un alt fel de a exista în acest loc dificil, Eastman se concentrează pe urmele omului în mediu, în timp ce Gainer urmăreşte impactul mediului asupra individului. Matt Gainer a fotografiat şi intervievat o comunitate improvizată din Valea Imperială, denumită Slab City, iar rezultatele cercetării vizuale au fost traduse într-o serie de întrebări: Ce determină oamenii să trăiască într-o locaţie nedeterminată, înconjuraţi de o vecinătate derutantă - sunt singuratici sau doar hoinari sau sunt în căutarea unei structuri comunitare alternative? Până la ce nivel ne putem raporta la acea arie ca la o zonă autonomă? Sunt capabili indivizii care trăiesc în locaţii temporare să atingă satisfacţii culturale, intelectuale sau spirituale? Fotografiile de până la 2 metri lungime ale lui Scott Eastman se focusează pe detalii, şi pe introspecţie, fiind în acelaşi timp frumoase şi tulburătoare. Imaginile descriu de fapt visele locuitorilor din Valea Imperială de a crea o rivieră utopică în jurul Lacului Salton. Textura vibrantă şi culorile deşertului sunt însemnate cu rămăşiţele surealiste ale încercărilor eşuate ale oamenilor de a îmblânzi şi de a trăi în acest creuzet. D i n t r - o perspectivă pur vizuală, Valea Imperială din sudul Californiei este în egală măsură minimalistă şi vastă, cu exemple fragmentate ale încercărilor omului de a trăi, şi de a controla pământul. Persoanele care trăiesc acolo sunt în cel mai pur sens dintr-o bucată – bătute de soare, şi angajate într-un individualism feroce. Chocolate Mountain Daydreams este o privire asupra unei frontiere impuse de un grup

68 de indivizi care caută eliberarea de presiunile sociale şi temporale, dar şi de determinantele societăţii actuale. Pe lângă explorarea în sine a mediului fizic, proiectul este o încercare de a interpreta specificitatea spiritului uman din vestul american, depăşind ideile stereotipe legate de această parte a Americii. Deschiderea expoziţiei va urmată sâmbătă, 5.03.2011 de o discuţie informală cu Scott Eastman şi Matt Gainer care va începe la ora 12.00 în spaţiul Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal. Scott Eastman a absolvit Universitatea Willamette din Salem, Oregon. Derulează o serie de proiecte de cercetare care implică comunităţi tradiţionale din Statele Unite ale Americii: Salton Sea Utopian and Dystopian Dreams, Frontier and Vast Empty Space in the American West Psyche, Ethics and practices in conducting documentary research and photograph . Trăieşte şi lucrează la Sibiu.

Matt Gainer a absolvit Universitatea Washington din St. Louis, Missouri. În prezent este director al Bibliotecii Digitale a Universităţii din California de Sud şi cercetător în cadrul Centrului pentru Religie şi Cultură Civică a Universităţii California de Sud. A expus la Museo D’Arte Contemporanea, Roma; , Los Angeles; Forum for Contemporary Art, St. Louis. Proiectele sale de cercetare explorează mişcări sociale şi politice, identitatea religioasă şi comunitară. Trăieşte şi lucrează la Los Angeles.


eveniment interviu

77 M

uzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, unitate a Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, vă propune o interesantă şi captivantă incursiune în lumea asiatică prin intermediul expoziţiei temporare „Călătorind prin Altai şi Kamchatka”, ce va fi vernisată joi, 3 martie 2011, ora 13, la sediul instituţiei din Piaţa Mică, nr. 11. Manifestarea se va deschide la ora 12 printr-o conferinţă susţinută de autoarea imaginilor, care va prezenta informaţii şi impresii despre locurile şi populaţiile cu care a intrat în contact pe parcursul călătoriei sale în Asia. Acţiunile se adresează publicului larg de toate vârstele, cu precădere studenţilor de la facultăţile de geografie-turism, etnologie şi jurnalistică. Ele se încadrează în obiectivul general al Muzeului „Franz Binder” de a face mai bine cunoscute aspecte privind culturile popoarelor lumii şi se înscriu în orientarea instituţiei de colaborare cu specialişti, colecţionari sau călători care au luat parte direct la viaţa oamenilor de pe alte continente.Gabriela Medrea, absolventă a facultăţii de ziaristică, îşi împarte activitatea profesională între munca de jurnalist şi cea de web-designer. Fotografia face parte din atributele meseriei pe care o practică, fiindu-i deopotrivă, pasiune.Expoziţia reuneşte un număr de 71 de fotografii originale, înfăţişând diverse aspecte etnografice şi geografice, pe care Gabriela Medrea le-a realizat în anul 2008, când a călătorit alături de Uca Marinescu şi Marian Curculescu în Altaiul Siberian şi Kamchatka, zone cu particularităţi destul de puţin cunoscute publicului larg. Republica Altai, parte integrantă a Federaţiei Ruse, este situată in inima Asiei, la frontiera dintre Kazahstan, Mongolia şi China. Zona este deschisă turismului din anul 2003, iar călătoria a avut ca scop cunoaşterea acestui ţinut, a populaţiei altaiene şi urmărirea eclipsei totale de soare din 1 august 2008. Mulţi turişti vin în Altai pentru a întâlni vindecători şamani şi cu credinţa că privind spre muntele Belukha - considerat un munte sfânt şi poarta spre Shambala - se încarcă cu energie pozitivă. Timp de 50 de ani, până în 1990, peninsula Kamchatka a fost inchisă străinilor, datorită infrastructurii militare ultra-secrete. Fotografiile expuse ilustrează diverse forme de activitate vulcanică cu apă termală, gheţari şi structuri sulfurice dintre vulcanii Goreli si Mutnovski. În cadrul muzeului sibian, fotografiile ce alcătuiesc expoziţia vor putea fi vizionate până la data de 3 aprilie, de marţi până duminica, între orele 9 – 17. Raluca Buşie, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”

Fotografii din Altaiul Siberian şi Kamchatka la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”

• • •

Din  cultura  şi  arta  popoarelor  lumii,  ”Casa  Hermes”,  Piaţa  Mică,  nr.  11  (la  etaj) Cahle  transilvănene  -  sec.  XV-XIX  (Piaţa Huet, nr. 12) Expoziţia în aer liber a Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA

Expoziţii  temporare: • •

Călătorind prin Altai si Kamchatka,fotografii de Gabriela Medrea, 03 martie 2011 – 03 aprilie 2011, vernisaj 03 martie 2011, ora 13:00, Casa Hermes, Piaţa Mică nr.11 Parada Lolelor – 100 ani, Casa Artelor, Piata Mica, nr. 21

Expoziţii  cu vânzare: • • •

Galeriile de artă Populară din Muzeul in aer liber - Dumbrava Sibiului: Marţi -  Duminica,  orele 9,00-17,00    Galeriile de Artă Populară -   ”Casa   Artelor”, Piaţa Mică,  nr. 21 Marţi -  Duminica,  orele 9,00-17,00    Galeria Anotimpurilor – ”Casa   Artelor”, Piaţa Mică,  nr. 21 Marţi -  Duminica,  orele 9,00-17,00

Orar  de  vizitare  muzee:

• Muzeul  de  Etnografie  Universală  ”Franz  Binder”  (Piaţa  Mică  nr.11)  Marţi  -  Duminică,  orele  9,00-17,00 • Muzeul  de  Etnografie  şi Artă Populară Săsească  ”Emil  Sigerus”  (Piaţa Huet,  nr. 12) Miercuri  -  Duminică,  orele  9,00-17,00 • Casa Artelor, expoziţie organizată de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”, Piaţa Mică, nr. 21: Marţi  -  Duminică,  orele  9,00-17,00 • Muzeul  în  aer  liber  din  Dumbrava  Sibiului: Luni  -  Duminică,  orele  9,00-17,00 Prima miercuri din fiecare lună  -  intrarea  liberă  (fără  vizitarea  interioarelor)

Calendarul  evenimentelor  organizate  de  Complexul  Naţional  Muzeal  ASTRA Martie 2011

Expoziţii  de  bază:


eveniment

8 Curs superintensiv de limba germană şi examene Goethe-Institut. Î nscrieri curs de germană 21 februarie – 4 martie 2011 Din 21 februarie 2011 Centrul Cultural German Sibiu organizează înscrieri pentru un curs superintensiv de limba germană. Cursul durează patru săptămâni şi se va desfăşura în perioada 5 martie – 27 martie 2011, în fiecare sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 09:00-16:30. Înscrierile se fac de luni până vineri, între orele 10:00 – 18:00 la Centrul Cultural German, str. G-ral. Magheru 4. Vă aşteptăm să luaţi parte la un curs de germană intercultural, interactiv, axat pe comunicare. Cursurile organizate de Centrul Cultural German Sibiu se orientează în primul rând după Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi. Colaborarea îndelungată şi reuşită cu Goethe-Institut Bucureşti constituie baza calităţii superioare a cursurilor noastre. Împreună organizăm la Sibiu examenele Goethe-Institut, recunoscute la nivel mondial.

Înscrieri examene Goethe-Institut 14 februarie – 14 martie 2011 În primăvara aceasta, examenele Goethe-Institut organizate la Sibiu, se vor desfăşura în perioada 13 aprilie – 15 aprilie 2011. Înscrierile se pot face pâna la 14 martie, fie la sediul Centrului Cultural German Sibiu din Str. Gral Magheru 4, fie prin e-mail: sprache @kulturzentrum-hermannstadt.ro

Serie de filme cu prelegeri în limba germană Îngeri, hoinari şi femei fatale / Figuri celebre ale filmului german The Princess and the Warrior (2000), Regia: Tom Tykwer Seria de filme iniţiată anul trecut de Centrul Cultural German Sibiu, Lectoratul DAAD al Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu şi Academia Evanghelică Transilvania și va fi continuată și pe parcursul anului 2011. Prin intermediul unor filme de referință din domeniul cinematografiei germane Centrul Cultural German Sibiu va prezenta publicului figuri celebre ale filmului german din trecut și de astăzi. De la Marlene Dietrich până la Fatih Akin, Îngeri, hoinari și femei fatale vor însoți publicul sibian pe acest drum prin istoria cinematografiei germane. În data de 11 martie 2011, la ora 18:00, la Centrul Cultural German Sibiu va fi prezentat filmul The Princess and the Warrior (2000). După succesul înregistrat în anul 1998 cu celebrul Run Lola Run, Tom Tykwer și Franka Potente pornesc în anul 2000 un nou proiect comun. The Princess and the Warrior la fel ca și predecesorul său devin succese de Box office, pentru Franka Potente acesta fiind al doilea succes de casă al anului după nu mai puțin cunoscutul Anatomy. The Princess and the Warrior va câștiga în anul 2001, în ciuda unor critici nefavorabile la lansare, Premiul de argint al filmului german. Filmul atrage atenția studiourilor americane de la Hollywood asupra celor doi, ei urmând să lucreze separat în următorii ani la diferite producții de peste ocean, reîntorcându-se totuși într-un final în lumea filmului german. Filmul The Princess and the Warrior nu este recomandat minorilor sub 12 ani. Evenimentul este realizat cu susţinerea Goethe-Institut Atena. Intrarea este liberă.


9

concert interviueveniment reportaj Ofelia Popii, nominalizataă la Premiile Uniter 2011 Uniunea Teatrală din România a anunţat ieri lista de nominalizări pentru cea de-a XIX-a ediţie a Premiilor UNITER. La categoria cea mai bună actriţă în rol principal este nominalizată, alături de Petronela Grigorescu şi Maia Morgenstern, Ofelia Popii – actriţa Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu. Juriul desemnat pentru a face nominalizările a fost format din criticii de teatru Andreea Dumitru, Doina Modola şi Ludmila Patlanjoglu. Nominalizarea Ofeliei Popii pentru rolurile din spectacolul „Felii” confirmă încă o dată aprecierile din partea criticilor, aceasta fiind cea de-a treia nominalizare a tinerei actriţe la Premiile Uniter. Ofelia Popii a mai fost nominalizată la Premiile Uniter în 2009 pentru rolul Bess din spectacolul „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” în regia lui Radu Alexandru Nica şi în 2007 pentru rolul Mefisto din spectacolul „Faust”, pentru care a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal. „Mă bucură vestea, iar primul meu gând se îndreaptă spre echipa de creatori alături de care am construit acest spectacol şi în special spre Lia Bugnar, care mi-a oferit un text extraordinar de frumos şi m-a ajutat să întrupez aceste felii de viaţă. Apoi aş vrea să îi amintesc pe Dragoş Buhagiar, Florin Fieroiu şi Vlaicu Golcea. Mă bucur mult că directorul teatrului a propus acest spectacol. A fost o provocare şi mă bucur că efortul nostru este apreciat atât de critici, cât şi de publicul larg.” a declarat Ofelia Popii. „Felii” a avut premiera anul trecut, pe data de 2 octombrie şi are la bază un scenariu emoţionant scris de Lia Bugnar. Spectacolul o aduce pe scenă pe Ofelia Popii, care interpretează cameleonic rolul a şapte personaje, şapte femei al căror destin se schimbă odată cu moartea unui bărbat. Producţia se bucură, de asemenea, de o versiune radiofonică prezentată în premieră pe 24 ianuarie 2011 la Teatrul Naţional Radiofonic ca o co-producţie între Radio România Cultural şi Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu în cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”. Senatul UNITER va acorda, printre altele, premiul pentru întreaga activitate actorului Ilie Gheorghe, interpretul rolului principal din spectacolul „Faust” în regia lui Silviu Purcărete. Gala Premiilor UNITER va avea loc luni, 18 aprilie 2011, cu transmisie în direct pe TVR 1.


v. rtie 01 no 4 - 27 ma

21 - 23 e e brirti oc 6 ma 4 -tom

Expoziție foto

Târg

? ALO Mountain Chocolate

Ministagiunea de baa a III-a v.5 editiique let,Bout Art Mall ra a Prom de Cultu Casaenada

ru de cafenea) (Teat Daydreams Pubde Artă Oldies Galeriile Contemporană

Sindicatelor

eveniment

26 martiebrie octom 26 Festival mbrie -01 teatru de vie 25 de hno non-stop, ediţia I Astra Film Festival 2009 diverse locaţii Organizator: Astra Film Studio

31 martie

GAIŢELE de Alexandru Kiriţescu 14/10/2009 19:00 Teatrul National "Radu Stanca"

CONCERT C FONI SIM OSTATIC LA MĂTU

Panych ica Filarmon laMoriss turide DebuŞICA 15/10/2009 de Stat Sibiu 19:00 Teatrul National "Radu ora 19.00 Sala Thalia, Stanca" OMUL CARE A VĂZUT MOARTEA de Victor Eftimiu 16/10/2009 19:00 Teatrul National "Radu Stanca" ASTĂZI NU SE FUMEAZĂ, scenariu dramatic de Gavriil Pinte, pe texte de Iustin Panţa şi Mircea Ivănescu 17/10/2009 14:00 Teatrul National "Radu

14 martie

Spectacol

EGOISTUL Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 19.00


24 octombrie rtie 4 maInter national de Spectacol

Festivalul scurt metraje "Spune pe Ryth"m & Books la Humanitas: scurt Led Zeppelin HUMA Habitus ralNITAS Librトビ uliaCultu Centr

tele lunii martie 10 18. 16 -ma e rti 17

Spectacol

R CADテ始al E SI natio IANKInter TAKE Festi,valul nal "Radu Stanca" More Teatr Jazzul&Natio ora 19.00 Teatrul "GONG"

10 marrtie Concert PARTIZAN Oldies Pub, ora 22.00


eveniment

12

“RESPIRĂ. TEATRU”. Sibiu. 26, 27 Martie 2011 De jumătate de secol, pe 27 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului, ca semn de apreciere a uneia dintre cele mai vechi arte din lume, arta scenică. Instituită în 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru din Franţa, evenimentul a dat naştere unei tradiţii frumoase, prin care, la fiecare ediţie, personalităţi şi oameni de cultură marcanţi împărtăşesc propriile reflecţii asupra teatrului, ca artă şi punte între oameni, printr-un mesaj internaţional transmis întregii lumi. De-a lungul anilor, mesajul a purtat semnătura unor personalităţi mondiale marcante precum scriitorul şi regizorul francez Jean Cocteau (cel care a transmis primul mesaj în 1962), Şeicul Sultan Bin Mohammed Al Quasimi, dramaturgul mexican Victor Hugo Banda sau scriitorul canadian Robert Lepage. În martie 2011, Ziua Mondială a Teatrului împlineşte exact o jumătate de secol. Într-un oraş care respiră teatru, Asociaţia Culturală “BIS” propune un mod inedit, cu impact asupra cetăţii, de sărbătorire a acestei zile. Laurențiu Străuț ASOCIAŢIA CULTURALĂ „BIS” s-a înfiinţat în primăvara anului 2009, ca o urmare firească a activităţii trupei de teatru tânăr “Trimbulinzii”, trupă înfiinţată în 2007 (anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană). Asociaţia Culturală “BIS” nu este un ONG apărut peste noapte; nu este un scop în sine; este doar forma juridică de manifestare a unor tineri care au demonstrat că vor să facă ceva, şi, mai ales, că pot face ceva. În 26-27 martie 2011, va avea loc, la Sibiu, prima ediţie a Festivalului Maraton “25 de h de teatru non-stop”. Evenimentul va fi organizat de Asociaţia Culturală “BIS”, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Patronul spiritual al manifestării este actorul Horaţiu Mălăele, iar sloganul sub care se vor desfăşura actiunile este: “RESPIRĂ. TEATRU”. Deschiderea oficială va avea loc la Sala Thalia, sâmbătă, 26 martie, la ora 19.00. Actorul Horaţiu Mălăele va citi Mesajul Internaţional consacrat Zilei Mondiale a Teatrului, după care, va prezenta un recital actoricesc extraordinar: “Sunt un orb”. Vor urma spectacole de calitate, care se vor juca la Sala Studio a Teatrului Naţional “Radu Stanca”, la sala “CAVAS” din incinta Facultăţii de Litere

şi Arte a Universităţii “Lucian Blaga”, Sibiu, în ATRIUM Classic Cafe (spaţiu cunoscut printre sibieni pentru serile de teatru), precum şi în alte spaţii neconvenţionale. Spectacolele se vor juca timp de 25 de ore, fără întrerupere. În dimineaţa zilei de 27 martie 2011, se va organiza un workshop de inviorare, în Piaţa Mare a Sibiului. Va fi un happening teatral care ascunde multe surprise, un show interactiv care va îngloba sibienii trecători, cât şi elementele arhitectonice specifice (fântâna ţâşnitoare, turnul cu ceas, etc…). În miezul zilei de 27 martie, Horaţiu Mălăele se va întâlni cu spectatorii săi cititori, pentru o discuţie şi o sesiune de autografe asupra volumului “Horaţiu despre Mălăele”.

Comedia amară “Nu vă jucaţi cu focul”, de August Strindberg, o co-producţie UNATC – Teatrul Metropolis, se va juca la Sala Studio a Teatrului Naţional “Radu Stanca”, duminică, 27 martie, la ora 19.00, în închiderea festivalului. “Respiră. Teatru” – “25 de h de teatru non-stop”, este un eveniment organizat de Asociaţia Culturala “BIS”. Partenerii evenimentului sunt Teatrul Naţional “Radu Stanca”, “CAVAS”(Centrul Avansat de Cercetare în Artele Spectacolului, din Cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii “Lucian Blaga”, Sibiu), Atrium Classic Café şi Radio România Cultural.


13 Programul festivalului

eveniment

Sâmbătă, 26 martie, ora 19.00, Sala Thalia, Deschiderea oficială. Recital extraordinar Horaţiu Mălăele “Sunt un orb” ora 21.00, Sala “CAVAS”, incinta Facultăţii de Litere şi Arte, de pe Bulevardul Victoriei nr. 5-7, „AMERICAN BUFFALO” de David Mamet, traducerea Bogdan Budeş Cu: Mircea Postelnicu, Conrad Mihai Mericoffer, Bogdan Nechifor (durata: 1h 40 min). Ora 23.00, Sala Studio a Teatrului Naţional „Radu Stanca” (Fosta sală de sport, situată în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor) – „Nu vă jucaţi cu focul” de August Strindberg (o producţie UNATC în colaborare cu Teatrul Metropolis), cu: Ionuţ Vişan, Sânziana Tarţa, Andrei Seuşan, Ioana Mărcoiu, Liviu Cheloiu regia: Bogdan Sărătean, scenografia: Ioana Paşca (durata o oră şi 10 minute).

photo by Costin Chesnoiu

Noaptea de Sâmbătă spre Duminică (26 spre 27 martie 2011) Ora 00.30 , Sala CAVAS,(sala este situată în incinta Facultaţii de Litere şi Arte, de pe Bulevardul Victoriei nr. 5-7) „ Lumânăratecul ” – Teatrul Liber IMAGO, Cluj-Napoca, un spectacol nocturn de Victor Drăgan. Cu Camelia Căluşer şi Victor Drăgan (durata o oră şi 10 minute). Ora 02.00 Atrium Classic Caffe (Piaţa Mică, Podul Minciunilor) „Insomniacii”, de Mimi Brănescu, regia Sorin Militaru, cu Geo Constantinescu, Liviu Cheloiu şi Marin Grigore (durata: o oră şi 20 minute). ATENŢIE! SE SCHIMBĂ ORA ! ORA 03.00 DEVINE ORA 04.00 (Prin urmare spectacolul „Insomniacii”, chiar dacă durează o oră şi 15 minute, va începe la ora 02.00 şi se va termină la ora 04.15) Ora 05.00 - Atrium Classic Caffe, „Măscăriciul”, un one man show excepţional cu Victor Drăgan (durata: 60 min) Ora 06.30 – Vizionare „O scrisoare pierdută” în regia lui Liviu Ciulei (la Atrium Cafe)


eveniment

14

RESPIRĂ. TEATRU. Cei mai rezistenţi dintre spectatori, sunt invitaţi la Atrium Classic

Café, să vizioneze alături de organizatorii evenimentului, o înregistrare video a unui spectacol monumental al teatrului românesc din toate timpurile: “ O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale. (Înregistrare de pe scena Teatrului “Bulandra”, făcută în urmă cu mai bine de 30 de ani) 0ra 08.30 – Work-shop de înviorare spirituală, la Atrium Classic Cafe. Concurs de rostit poezii. Participă actori, studenţi la actorie, şi orice alt insomniac notoriu, amorezat de arta teatrală ca artă a cuvântului. (la Atrium Cafe) Pe nesimţite, RESPIRÂND. TEATRU, ne trezim în . . .27 martie 2011 Ora 10.00 – Work-shop de înviorare trupească, în Piaţa Mare a Sibiului (toţi participanţii, organizatorii, voluntarii, sunt rugaţi să işi aducă pijamale, perie şi pastă de dinţi) Ora 11.30 - „Întâlnire Mălăele cu cititorii spectatori/ Întâlnire Horaţiu cu spectatorii cititori” (Actorul Horaţiu Mălăele va da autografe pe volumul său, intitulat „Horaţiu despre Mălăele” - La Librăria Humanitas) 0ra 13.00 „De dor, de cuvinte ( I )” la Atrium Classic Cafe. Un scenariu din lirica lui Nichita Stănescu, cu Bogdan Sărătean şi TRIMBULINZII (Diana Bogdan, Andrada Grosu, Aneea Opriş, Mihai Isidor), video: Alexandru Radu Ora 13.45 „ De dor, de Horaţiu despre Mălăele” (la Atrium Classic Cafe, în urma vizionării spectacolului „ De dor, de cuvinte”, continuă sesiunea de autografe Horaţiu Mălăele.) Ora 14.00 – „Închisoarea de fete”, spectacol al anului III Actorie, Catedra de Artă Teatrală a Universităţii „Lucian Blaga”, Sibiu; Spectacolul va avea loc la Sala „CAVAS”, din incinta Facultăţii de Litere şi Arte, de pe Bulevardul Victoriei nr. 5-7; la acest spectacol intrarea este libera. Ora 15.00 - „De dor, de cuvinte (II)”, Atrium Classic Cafe - un scenariu din opere poetice mai mult sau mai puţin cunoscute, Bogdan Sărătean & TRIMBULINZII (Andrada Grosu, Aneea Opriş, Mihai Isidor, Luana Voinea). Ora 16.00 „Pam – Pam”, la MUSIC PUB (P-ţa Mică, nr. 23) un one man show extraordinar, inspirat din pamfletele lui Constantin Tănase, interpretează actorul George Constantinescu. Ora 16.30 – „ Promenada Musical”, la Promenada Mall (durata: 20 minute) – happening muzical. Ora 17.30 Oleanna de David Mamet. Sala CAVAS,(sala este situată în incinta Facultăţii de Litere şi Arte, Bulevardul Victoriei nr. 5-7). Cu Camelia Pintilie şi Mircea Postelnicu, regia: Andrei Aradits. Ora 19.00, Sala Studio a Teatrului Naţional „Radu Stanca” (Fosta sală de sport, este situată în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor) – „Nu vă jucaţi cu focul”de August Strindberg (o producţie UNATC în colaborare cu Teatrul Metropolis), cu: Ionuţ Vişan, Sânziana Tarţa, Andrei Seuşan, Ioana Mărcoiu, Liviu Cheloiu regia: Bogdan Sărătean, scenografia: Ioana Paşca (durata o oră şi 10 minute) Dupa spectacol, ora 20 si 15 minute, FESTIVITATEA DE INCHIDERE. ADDENDA – Cea mai lungă zi teatrala a anului nu a luat sfârşit! Vă oferim un spectacol bonus, la ora 21.00, la ATRIUM Classic Cafe (In Piata Mica). “Camil. Un oarecare”. de Răzvan Ropotan One Man Show cu Ştefan Huluba regia: Răzvan Ropotan foto&visual: Cristina Ivan (intrarea liberă) Cu acest spectacol, jucat după închiderea oficială a festivalului, vrem să intuim ediţia din anul 2012, care se va numi “27 de h de teatru non – stop”. Ora 23.00 (Music Pub, in Piata Mica nr.23) PARTY DE ÎNCHEIERE - “ RESPIRĂ. TEATRU. Prima noapte de după cea mai lungă zi ” Concert “ Rock Paper Scissors ” – intrare libera (prioritate au clientii festivalului)

Bonus: Cel mai aplaudat spectacol din festival va fi jucat, în prelungirea festivalului, în 28 aprilie, luni seara, la ora 21.00, la Atrium Classic Cafe. Fiţi pe fază!


eveniment interviu

15

,,Dulce si, amar “ la baletul sibian D

in dor, drag, plăcere şi multă consideraţie pentru Teatrul de Balet din Sibiu, am fost acolo în serile de 25 şi 26 februarie, pentru a urmări noua lui premieră, compusă din două titluri celebre: ,,Paquita” şi ,,Carmen”. Obişnuită cu relizările lui interesante, captivante, originale şi de cele mai multe ori într-o creştere valorică, acum m-am surprins adăugând buchetului meu emoţional şi ceva tristeţe. Şi mărturisesc că, de-alungul spectacolelor, m-a urmărit obsedant spusa lui Beaumarchais, conform căreaia: ,,fără libertatea de a critica, nu există laudă credibilă”. În fine… Structurat în două părţi, incongruente una cu cealaltă, atât prin universul tematic , cât mai ales prin concepţia regizoralo-coregrafică, spectacolul a oferit surprindere. Dacă în prima parte (,,Paquita”- formată din cunoscutele părţi de recital: ansamblu, pas des deux, pas des trois, cu variaţiunile respective, în coregrafia clasică a lui Petipa) am văzut graţie, eleganţă, performanţă şi am resimţit plăcerea unei realizări regizorale fin cristalizate de Florin Brânduşă şi aici am în vedere ansamblul - excelent lucrat, omogen, expresiv; invitaţii solişti: Alexandru Pilcă (Vienna Staatsoper), o prezenţă princiară pe scenă, cu alură specială, ţinută, săritură, tehnică, ce anunţă un viitor star; partenera sa Kim Seh Yun (Baletul Naţional Amsterdam) foarte tehnică, dar mai puţin relevată artistic, în prima seară şi Adela Sterp Crăciun – implicată cu naturaleţe în rol – linie frumoasă, delicată, rafinată, împreună cu partenerul ei Bogdan Marian Plopeanu – un tânăr de reală perspectivă , în a doua seară şi pas des trois-ul excepţional tălmăcit de tripleta Chisato Tanaka, Satomi Netsu, Takahiro Tsubu/Motegi Kaeiichiro, care mai ales în variaţiuni au ridicat sala în picioare, păcătuind şi ea (e vorba de prima parte) prin costume: puţin prea largi, puţin prea lungi şi cu coloraţii disonante.

În partea a doua, cu baletul ,,Carmen” s-a întâmplat ceva de neînchipuit. Ascultând muzica, absolut copleşitoare a lui Bizet-Scedrin, m-au ecranat atât de puternic amintirile realizărilor magnifice ale coregrafului Oleg Danovschi şi al interpretului Ion Tugearu, încât nu am mai avut capacitatea să observ ce se întâmplă pe scenă. Bănuiesc totuşi că dacă s-ar fi petrecut altceva decât o rătăcire, artistică ce-i drept , dar rece, indiferentă, fără implicare şi până la urmă cu o prea subtilă trimitere la cea mai vulcanică dramă a tuturor scenelor lirice şi de balet, aş fi observat. De aceea, baletul m-a întristat. ,,Carmen” este un subiect latin. El nu poate fi transbordat în nici o altă zonă ideatică, fără a-l mutila complet. Totuşi, această realizare hieratică a lui Pavel Rotaru (coregrafia şi regia) care a trecut nonşalant peste năucitoarea dramă a iubirii, a beneficiat de solişti, care înţelegând probabil intenţiile coregrafului s-au subsumat. Sigur că privirile publicului şi-au îndreptat în mod special atenţia spre Ovidiu Iancu Matei, prim solist al ONB, care chiar dezavantajat de partitură, ar fi meritat o parteneră pe masură. Spun asta pentru că Cristina Ţipirig, de la Opera Naţională din Chişinau, a fost prea distantă , prea detaşată, rece şi lipsită de eleganţă, făcând prizele, multe la număr, prezenţe scenice neplăcute. Bogdan Marian Plopeanu în rolul toreadorului s-a achitat frumos , dând puţină luminozitate coregrafiei. Important este că publicul a aplaudat, lumea s-a bucurat, palmaresul teatrului s-a îmbogăţit şi evantaiul coregrafic stilistic s-a diversificat. Dar, nu-i aşa?, fără libertatea de a critica, nu există laudă credibilă. Şi eu, nu pot ieşi din această singură condiţie, obligatorie pentru un critic.

DOINA MOGA


eveniment

9 aprilie 2011 – Gipsy Kings Sala Palatului, Bucureşti

CONCERTE 2011

Festivalul B’ESTFEST revine în 2011, după o pauză de un an!

16

Bilete la preţuri promoţionale pentru B’ESTFEST 2011. Primăvara vine cu veşti bune pentru fanii B’ESTFEST - biletele pentru cea de-a patra ediţie a festivalului au fost puse în vânzare de Mărţisor, pe www.myticket.ro şi în reţeaua magazinelor Diverta, acestea putând fi achiziţionate la preţ promoţional în perioada 1-22 martie, cu 20% reducere din preţul întreg, indiferent de tipul de acces pe care îl oferă.

21 aprilie 2011 – Al Di Meola Sala Palatului, Bucureşti 7 mai 2011 – Shakira Piaţa Constituţiei, Bucureşti

8 mai 2011 – Haggard The Silver Church, Bucureşti

13 mai 2011 – Al Di Meola Filarmonica “Banatul”, Timişoara 30 mai 2011 – Roxette Zone Arena, Bucureşti

Vara aceasta, B’ESTFEST revine cu cea de-a patra ediţie, într-o noua locaţie, în nordul Bucureştiului, în zona Pipera-Tunari, în perioada 1-3 iulie. Pe malul unui lac umbrit de sălcii, pe o suprafaţă verde de aproximativ 10 hectare, publicul va avea la dispoziţie trei zile pentru a experimenta atmosfera de festival într-un decor complet diferit de cel cu care fusese obişnuit până acum, ce va include un spaţiu generos de campare, o scenă principală şi mai multe arene secundare, precum şi o varietate de experienţe festivaliere: expoziţii neconvenţionale, ateliere de creaţie, spaţii de relaxare, jocuri şi târguri cu produse hand-made, completate de zone de terase, baruri şi restaurante. De asemenea, scena principală va funcţiona până după 12 noaptea, urmând a exista şi zone de entertainment care vor activa până dimineaţa. Primele nume confirmate pe afişul festivalului sunt Skunk Anansie şi Pendulum, noi confirmări şi detalii despre festival urmând a fi făcute publice în curând pe site-ul oficial, www.bestfest.ro. Biletele B’ESTFEST sunt disponibile pe www.myticket.ro şi în reţeaua magazinelor Diverta la două categorii de preţ, în funcţie de tipul de acces pe care îl oferă: respectiv 125 lei biletele de o zi, 265 de lei abonamentele de 3 zile, iar pentru acces în camping, la abonament se va adăuga un

voucher de 15 lei. Însa în perioada 1 – 22 martie, biletele vor putea fi achiziţionate la preţuri promoţionale, cu 20 % reducere din preţul întreg, respectiv 95 de lei pentru o zi, 215 lei pentru abonamentul de 3 zile, iar pentru cei ce doresc şi acces în camping pe durata festivalului, la abonamentul de 215 lei se va adauga şi un voucher de 10 lei. “Toate festivalurile mari pun în vânzare pentru o perioadă limitată un număr de bilete la preţ redus, această promoţie numindu-se "early bird". Conceptul se adresează celor mai înfocaţi fani ai festivalurilor, cei care cumpără întotdeauna primele bilete, fidelitatea fiindu-le astfel răsplătită cu o reducere substanţiala a preţului de bilet, care în cazul B'ESTFEST este de aproximativ 20 %” a declarat Laura Coroianu, CEO Emagic. Promoţia este valabilă doar până pe data de 22 martie, biletele urmând a fi ulterior disponibile la preţ întreg până în ziua evenimentului, respectiv 125 lei biletele de o zi, 265 de lei abonamentele de 3 zile, iar pentru acces în camping, la abonament se va adauga un voucher de 15 lei. Începand cu data de 1 iulie, prima zi de B’ESTFEST, biletele vor putea fi achiziţionate în fiecare zi de la intrarea în zona de festival, la preţul de 150 de lei, în timp ce abonamentele vor fi disponibile doar în prima zi de festival, la preţul de 285 de lei, la acestea adăugându-se pentru cei care doresc camping un voucher de 15 lei.

6 iunie 2011 – Sting Piaţa Constituţiei, Bucureşti

9 iunie 2011 – Scorpions Zone Arena, Bucureşti

21 iunie 2011 – Zucchero Arenele Romane, Bucureşti 25 iunie 2011 – Lake Of Tears Arenele Romane, Bucureşti 1 – 3 iulie 2011 – B’ESTFEST 2011 Skunk Anansie şi Pendulum B’ESTFEST Camp, Bucureşti 10 iulie 2011 – Bon Jovi Piaţa Constituţiei, Bucureşti


17

eveniment interviu Shakira cântă pe 7 mai, la București Shakira cântă pentru a doua oară în România. În 2006, ea a susţinut un concert la Timişoara. Artista a lansat 7 albume care s-au vândut în peste 60 de milioane de exemplare, în palmaresul cântăreţei fiind inclusă şi o colecţie impresionantă de premii. Ea a câştigat 142 de trofee şi distincţii printre care 2 premii Grammy, 7 premii Latin Grammy, 3 premii Billboard Music, 12 distincţii primite în cadrul ceremoniilor Billboard Latin Music Awards, 6 trofee MTV şi 4 World Music Awards, plus alte 260 de nominalizări la diferite categorii sau premii ale industriei muzicale internaţionale. Shakira a cântat şi imnul Cupei Mondiale de fotbal de anul trecut. Single-ul "Waka Waka" s-a vândut în peste 2 milioane de copii în întreaga lume şi a devenit cel mai ascultat imn din istoria acestei competiţii. Biletele pentru concertul Shakirei au fost puse în vân zare din 25 februarie, online pe www.myticket.ro şi în reţeaua magazinelor Diverta din ţară. Biletele au patru categorii de preţ: 380 de lei (golden vip), 280 de lei (tribuna vip), 180 de lei (gazon A) şi 120 de lei (gazon B).

Bon Jovi – cel mai așteptat eveniment Pe 10 iulie 2011, Bon Jovi, una dintre legendele muz în sfârșit, și la noi în țară. Concertul va avea ajunge, icii rock loc în Piața Constituției din București, iar biletele au fost puse în vânzare începand cu 31 ianuarie. Concertul face parte din turneul “The Circle Tour”, care a debutat anul trecut și care va avea în total 140 de concerte, pe 5 continente. Biletele pentru concertul pe care trupa Bon Jovi îl va susține în Piața Constituției din București, pe 10 iulie, au prețuri cuprinse între 130 de lei și 480 de lei, au declarat organizatorii evenimentului. Rockerul american va ajunge în România însoțit de o armată formată din 200 de oameni. Organizatorii au confirmat că trupa va ateriza la București pe 9 iulie, cu o zi înainte, de concert. La eveniment sunt așteptați 55.000 de fani atât din România cât și din țările vecine. Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim.ro. Prețul loc la peluză va fi de 159,8 lei, Normal Circle 186,4 un pentru lei, în timp ce un bilet Golden Circle costă 298,2 lei. Cele mai scumpe sunt biletele VIP, care includ și loc pe scaune, în tribune. Pentru un bilet VIP A1 sau A2, cumpărătorii trebuie să plătească 479,3 lei, iar pentru un bilet VIP B1 sau B2, 372,8 lei.

Sting simfonic Sting, acompaniat de live band și orchestră simfonică, și-a prelungit celebrul turneu mondial Symphonicity in Europa. După nenumărate concerte sold-out susținute în America de Nord, Europa și Australia, turneul Symphonicity își va completa programul cu noi show-uri în Franța, Germania, Italia și Europa de Est. “Un spectacol extraordinar” – Bild Hamburg (Germania)“Sting cu orchestra este rock magic” – La Stampa (Italia), “perfect in absolut orice detaliu… o reprezentatie ideala” – Komsomolskaya Pravda (Rusia), “S-ar putea spune ca tot ceea ce a facut a fost magie pura” – Rzeczpospolita (Polonia), “Sublim din toate punctele de vedere” – A-Listed (Marea Brit-

anie). Turneul Symphonicity îl prezintă pe Sting într-o serie de concerte inedite, în cadrul cărora artistul interpretează cele mai cunoscute hit-uri din cariera sa într-o nouă versiune, acestea fiind re-orchestrate pentru aranjament simfonic. Concertul de la București din data de 6 iunie este organizat de Emagic, biletele pentru acest eveniment fiind disponibile pe www. myticket.ro sau din rețeaua magazinelor Diverta, la mai multe categorii de preț: 395, 295, 195 și 135 lei.


eveniment

Susan Sontag ”Privind la suferinţa celuilalt” Editura Humanitas

Scott Mariani ”Conspirația Mozart” Editura Nemira Leigh Llewellyn, frumoasă cântăreață de operă, îl angajeaza pe Ben Hope, iubitul său din tinerețe, să cerceteze decesul suspect al fratelui ei. Potrivit versiunii oficiale, Oliver a murit într-un accident tragic în timp ce investiga misterul morții lui Mozart. Dar probele spun altceva. Cercetarile lui Oliver arată că Mozart, franc-mason de frunte, a fost ucis de o grupare obscură din interiorul societății secrete. Singurele indicii sunt ascunse într-o scrisoare veche, semnată de legendarul compozitor. Cand Ben și Leigh găsesc înregistrarea video a unui sacrificiu ritualic, realizează că presupusa sectă există și este încă activă. Și, mai ales, membrii ei nu se dau în lături de la nimic pentru a-și păzi secretul. De la turnurile din Oxford până la canalele labirintice ale Veneției, de la arhitectura maiestuoasă a Vienei până la munții sloveni acoperiți de zăpadă, Ben și Leigh trebuie să lase trecutul în urma și să parcurgă întregul bătrân continent pentru a afla adevărul din spatele conspirației Mozart.

18

Francine Prose ”Prima iubire” Editura RAO Prima iubire ne aduce în prim-plan drama unei familii ce se confruntă cu moartea fiicei celei mari, Margaret. Acţiunea cărţii se întinde pe perioada teribilei veri când se petrece tragedia şi o are ca personaj principal pe Nico, sora mai mică, rămasă în viaţă. Nico este o adolescentă de 13 ani care se confruntă cu durerea, cu depresia, ajungând la un moment dat să îşi piardă chiar identitatea. Părinţii nu pot trece peste această tragedie. Şi toate aceste lucruri se întâmplă în vreme ce corpul ei încearcă să îşi descopere sexualitatea. Uitată şi ignorată, nemaiştiind cine este, pentru că întotdeauna viaţa ei s-a identificat cu cea a surorii ei mai mari, o fată foarte frumoasă, visătoare, populară şi o talentată cântăreaţă, se îndrăgosteşte de prietenul ei Aron. Relaţia celor doi e cel puţin ciudată la început, pentru ca apoi să apuce pe o cale periculoasă.

Trăim într-o civilizaţie în care realitatea e permanent dublată de imagine. Susan Sontag a explorat cu acuitate consecinţele acestei situaţii inedite în istoria umanităţii într-o carte celebră (Despre fotografie, 1977), care a făcut vâlvă în ultimul pătrar al secolului trecut. În 2004, ea a simţit nevoia să revină asupra meditaţiilor sale, scriind acest eseu despre fotografia de război şi despre rolul imaginilor ce prezintă ororile conflictelor armate în societatea contemporană. Potrivit autoarei, totul a început odată cu imaginile de o nespusă cruzime ale unor pictori precum Goya, care s-au desprins de canoanele frumosului în reprezentarea scenelor de război. O adevărată obsesie a cumplitului ia naştere pe nesimţite, fotografia, apoi filmul, reportajul de televiziune şi imaginile postate pe Internet nefăcând decât să reia şi să amplifice această tendinţă. Susan Sontag urmăreşte căile încurcate prin care nenumăraţi fotografi au încercat să ultragieze privitorul, riscând în cele din urmă să-l facă insensibil în faţa ororii.

Lisa T. Bergren ”Cei aleși” Editura Niculescu În timpul tumultoasei și întunecatei perioade a Inchiziției, în Italia secolului al XIV-lea, o scrisoare considerată demult pierdută și atribuită Sfântului Pavel, profețind apariția unui grup de bărbați și femei numiti Cei Aleși, este descoperită ca prin minune. Părintele Piero, un preot dominican, reușește să-i găsească pe primii dintre aceștia, o frumoasă tămăduitoare, Doamna Daria D'Angelo, Gianni de Capezzana, un cavaler pe care aceasta îl vindecă, și un sclav mut eliberat, Hasani, cei patru constituind inima grupului. Acesta se întregește rapid, pe măsură ce în scenă apar și restul celor înzestrați cu harul de a lupta împotriva Vrăjitorului, înfricoșătorul și puternicul emisar al Satanei.


Martie 2011  

martie 2011