Page 18

APARIŢII EDITORIALE. RECOMANDĂRI

“Prinţul poet” de Kathleen McGowan

În acest roman spectaculos, Maureen Paschal, cercetând cu înfrigurare Confreria Sf. Maria Magdalena, descoperă nişte informaţii explozive despre evanghelia cunoscută drept Libro Rosso şi despre Ordinul Sfântului Mormânt. Se duce numaidecât la Florenţa unde Destino, maestrul ei spiritual, îi dezvăluie un secret despre Lorenzo de Medici, prinţul poet, părintele Renaşterii. Se pare că Lorenzo se căsătorise în taină cu Lucrezia Donati, Colombina care apare în câteva dintre tablourile lui Botticelli. De asemenea, Maureen trebuie să facă faţă problemelor pe care le are Berenger Sinclair, sufletul ei pereche, un magnat scoţian al petrolului, după ce o fostă iubită de-a acestuia declară ca este tatăl fiului ei. Această fantezie istorică ne poartă din prezent în trecut cu o uşurinţă remarcabilă. Fanii acestui gen de ficţiune vor fi încântaţi de teoriile romantice ale conspiraţiei înfăţişate în carte.

Ed. All

Marin Moraru face parte, indiscutabil, din galeria marilor actori care și-au pus amprenta asupra artei teatrale și cinematografice românești. Ușurinţa cu care a dat viaţă celor mai felurite personaje nu poate fi decât semnul talentului pur. Acum, când Marin Moraru a acceptat să se adreseze și altfel marelui public – nu doar de pe scenă sau din faţa camerelor de filmat –, avem în sfârșit ocazia de a pătrunde în „laboratorul“ actorului, în culisele rolurilor care ne-au bucurat sufletul și privirea de-a lungul anilor. Gândurile strânse într-o viaţă, trăirile pe care le-a încercat omul și actorul Marin Moraru de-a lungul timpului, detaliile pregătirii fiecărui rol în parte, caractere, personalităţi, situaţii de viaţă care conturează o epocă, toate se perindă cu o sinceritate dezarmantă în paginile acestei cărţi-mărturie. Suntem ce sunt amintirile noastre creionează în mici fragmente de memorie, asemenea unor piese de puzzle, portretul unui om pentru care actoria a reprezentat un mod de a fi. Marin Moraru ne-a lăsat libertatea și bucuria de a ordona singuri piesele acestui puzzle, reconstituind astfel prin lectură peste șaptezeci de ani de existenţă.

Autoare a peste 20 de opere de ficţiune, recompensată cu importante premii literare, tradusă în peste 20 de ţări, scriitoarea Yōko Ogawa este o voce majoră din literatura japoneză actuală. Romanul Hotel Iris poate fi interpretat ca o replică strălucită la Lolita lui Nabokov. Ce au în comun un traducător taciturn, văduv de mai bine de 20 de ani, care trăieşte izolat pe o insulă, şi o fată de 17 ani, frumoasă, ce îşi ajută mama să administreze hotelul familiei din orăşelul turistic de pe coastă? De ce se ascunde bărbatul departe de forfota litoralului? Există voci care spun că soţia traducătorului nu a murit de moarte bună. Oare eşarfa zdrenţuită şi cu pete de sânge descoperită de Mari în casa lui a fost arma crimei? Şi atunci, ce o atrage pe tânără la el? Pericolul – atât de ispititor pentru o adolescentă bruscată de o mamă prea severă –, sau intuiţia unei afinităţi improbabile? În Hotel Iris, Yōko Ogawa construieşte cu mână sigură panopticul obsedant al fantasmelor violente care se nasc în mintea celor condamnaţi la singurătate.

”Golem, Golem și alte povestiri fantastice” de Liviu Radu Ed. Nemira

Oceane fără margini, forturi ce poartă urmele unui trecut enigmatic, orașe în care se petrec întâmplări de neînţeles, încăperi unde apar fiinţe imateriale. Clipe ieșite din timp, momente desprinse din curgerea banală, palpabilă, a timpului, ore în care se schimbă trecutul și se anticipează viitorul. Fiinţe lichide, creaturi născute cu puterea gândului, Shelley și Byron, mituri și legende se întâlnesc în zece povestiri de savurat pe îndelete. „(…) Făptura din faţa mea nu avea chip, ci doar un contur vag, cu un fel de simulacru de trăsături, pe care puteai distinge – dacă voiai cu tot dinadinsul – un soi de nas, de gură, de ochi… La fel era şi trupul gol, fără urmă de îmbrăcăminte: o masă vag conturată, cu nişte prelungiri ce puteau fi considerate membre. Mai mult, conturul trupului aceluia nu era stabil, se modifica fără încetare, curgea într-un fel, rămânând totuşi întreg.“ Liviu Radu

ed. NEMIRA

ed. ALL

”Suntem ce sunt amintirile noastre” de Maria Capelos

Ed. Humanitas

ed. HUMANITAS

ed. RAO

Ed. Rao

”Hotel Iris” de Yōko Ogawa

Profil Cultural, nr.62  

februarie 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you