Page 1

În 24 februarie, sărbătoarea de Dragobete va lua forma unui concurs, în Muzeul în aer liber

anul XII, nr. 122 februarie 2019

profil

CULTURAL

.ro

Dragobete - zeu al dragostei pe plaiurile româneşti” Istoria unei sărbători renăscute

• ”Tribut Ceaikovski”, cea mai nouă premieră a Teatrului de Balet Sibiu

• ”Ierusalim”, premiera lunii februarie la Teatrul Naţional ”Radu Stanca”


cuprins

EditoriaL

• Concert Beth Hart (la Open Air Blues Festival, p.4) • Concursul ”Lirismograf”

Laurenţiu

(Start înscrieri, p.5)

STRĂUŢ

• Calendarul cultural (Februarie, p.10/11)

director editorial

Iubim nu doar în februarie...

• Liam Gallagher, Ex-Oasis (Cântă la Fall in love festival, p.7)

• Conferinţele speciale FITS (Actorul Marian Râlea p.6) • Filmele lunii (Centrul Cultural ”Ion Besoiu”p.17) • Aparitii editoriale (p.18) • Evenimente culturale (Recomandări p.19)

parteneri • Casa de Cultură a Municipiului Sibiu • Teatrul de Balet Sibiu • Filarmonica de Stat Sibiu • Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” • Centrul Cultural German Sibiu • Complexul Naţíonal Muzeal “ASTRA” • Muzeul Naţional “Brukenthal” • Teatrul Naţional “Radu Stanca” • Centrul Cultural “Junii Sibiului” • Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu • Biblioteca Judeţeană ASTRA

COVERSTORY p. 13 ”Tribut Ceaikovski”, cea mai nouă premieră a Teatrului de Balet Sibiu ”Fragile Love. Rhapsody in Blue” și ”Legături. Boléro” spectacolele programateînluna februarie Muzica, dansul și unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, Piotr Ilici Ceaikovski, sunt cele trei elemente esențiale ale spectacolului ”Tribut Ceaikovski”. Evenimentul marchează prima premieră a Teatrului de Balet Sibiu din anul 2019 și va avea loc sâmbătă, 16 martie, de la ora 19, la Sala Thalia. Spectacolul de dans clasic, în coregrafia lui Vittorio Galloro, este un tribut adus lui Piotr Ilici Ceaikovski, în încercarea de a pune în lumină eleganța, rafinamentul și frumusețea pură a operelor marelui compozitor rus.

Mulți ani la rând am scris - în luna februarie - despre importanța păstrării tradiției de Dragobete - sărbătoare a dragostei românești, încercând să blamez invazia occidentală. Încep să cred că încercarea de anihilare a unei sărbători de import este o luptă care nu ar avea final. Și, de altfel, acum cred că este greșit s ă î n c h i d e m o c h i i l a i m p o r ta nța Valantine`s Day. Este tot o sărbătoare care oamagiază dragostea și atunci ce ar trebui să facem?, să ne uităm în altă parte prefăcându-ne că în acea zi nu iubim...? Fiecare dintre noi iubim pe cineva sau ceva și nu ne trebuie impusă o zi anume pentru a ne aminti acest lucru. Dragobetele sălășuiește în fiecare dintre noi, în fiecare zi, în fiecare gând bun... nu doar în 14 sau 24 februarie. Nu ne poate opri nimeni să decretăm în familia noastră, în cuplul sau grupul nostru o zi diferită prin care să sărbătorim dragostea. Și atunci vom avea un Dragobete numai al nostru, care nu va putea fi niciodată înlocuit...

facebook.com/profilcultural Ne puteti citi și online pe www.profilcultural.ro

redacţia Director editorial: Laurenţiu STRĂUŢ Redactor şef: Claudia BUIDAN Redactori colaboratori: Cristina BĂLĂU Adina ZAHARIA-DOMBI Bogdan FELDMAN Makcim FERNANDEZ-SAMODAIEV Dorin TEODORESCU e-mail redacţie: contact@profilcultural.ro

PROFILCULTURAL / FEBRUARIE2019


4

ştiri culturale

Beth Hart revine în România cu prilejul Open Air Blues Festival Brezoi 2019 Artista va concerta pe 18 iulie, în prima zi a festivalului alături de trupa sa, din care fac parte Jon Nichols (chitară), Bob Marinelli (bass) & Bill Ransom (tobe). Despre vocea artistei americane Beth Hart se spune că “oprește timpul în loc”, fiind “obligatoriu de ascultat live măcar o dată în viață”. Hart consideră că nu există act artistic fără demoni și agonie.

Ediția din 2018 a Wacken Open Air a fost aleasă câștigătoare a categoriei "Best Major Festival" în cadrul prestigiosului „European Festival Awards“ din Groningen (Olanda), printr-o combinație de vot online și un juriu de experți format din promotori, impresari, jurnaliști și alți profesioniști din domeniul afacerilor. "Suntem încântați și, de asemenea, mândri că am obținut premiul "Best Major Festival". Vreau să mulțumesc personalului nostru, furnizorilor de servicii, precum și asociaților și, în special, fanilor și formațiilor care ne oferă feedback valoros și ne ajută să îmbunătățim festivalul în fiecare an. Desigur, recunoștința noastră se extinde și la toți cei care au votat online pentru Wacken Open Air, precum și la juriu pentru recunoașterea eforturilor noastre în acest fel " a declarat Thomas Jensen, directorul Wacken Open Air. Ediția a 30-a a Wacken Open Air va avea loc între 1 și 3 august 2019. Toate cele 75.000 de bilete pentru festival au fost vândute în doar 4 zile de la punerea în vânzare. Printre trupele confirmate se află Slayer, Sabaton, Airbourne, Rose Tattoo, Queensrÿche Within Temptation, Opeth, ș.a. PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2019

Sexy și cu o voce vibrantă, artista ȋn vârstă de 46 de ani a fost decoperită de managerul și viitorul ei prieten apropiat David Wolff ȋn timp ce cȃnta pe străzile din LA. Producători muzicali și artiști mari au decis să lucreze cu Beth Hart de la prima audiție a vocii ei, ajungȃnd astfel să concerteze ȋn toată lumea alături de legende ale muzicii blues și rock mondiale precum Joe Bonamassa, Jeff Beck și Slash.

În 2012, la Kennedy Center Honors, a reușit printr-o reprezentație live de câteva minute să-i ridice în picioare în rafale de aplauze pe președintele Barrack Obama și pe soția sa, Michelle, în cadrul unui tribut adus marelui Buddy Guy, și el prezent la eveniment și cucerit iremediabil de vocea fără pereche a artistei. În lineup-ul festivalului Open Air Blues au fost confirmați și Eb Davies & The Superband (pentru prima dată ȋn Romȃnia), ”The White Blues King” Oscar Benton, Ana Popovic, Diana Rein și Jonathon Boogie Long. Evenimentul se va desfășura în perioada 18 - 21 iulie. Un număr limitat de abonamente de 4 zile este disponibil la prețul special de 150 lei. După epuizarea acestora, pȃnă pe 1 iulie prețul abonamentelor va fi 200 lei, urmând ca ȋncepȃnd cu 1 iulie prețul să crească la 250 lei. Sunt disponibile și bilete de o zi ȋn pre-sale la prețul de 60 de lei. Open Air Blues Festival Brezoi reprezintă o vacanță de 4 zile și 4 nopți în inima munților Vâlcii, pe Valea Lotrului și oferă peste 30 din cele mai bune performanceuri de blues, blues-rock, jazz, fusion și funk, precum și 4 workshop-uri susținute de invitați internaționali, 3 ateliere – dialog și peste 20 de jam-session-uri ce vor contribui din plin la atmosfera festivalului.

Wacken Open Air a câştigat premiul pentru „Best Major Festival“ în cadrul European Festival Awards


5 În luna martie este programată Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, ediţia a XXIV-a Muzeul ASTRA organizează în perioada 26-28 martie 2019 faza județeană a Olimpiadei Meșteșuguri Artistice Tradiționale, ediția a XXIV-a. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, iar ediția din acest an va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În cadrul Olimpiadei de anul trecut au participat 108 elevi din 119 înscrişi, din 33 unităţi şcolare, ateliere particulare, cluburi ale elevilor, reprezentând 12 localităţi din tot județul Sibiu.

De asemenea, este de reținut faptul că un elev poate participa în cadrul concursului la o singură secțiune. Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârși în timpul competiției.”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA. Înscrieri se pot face până în data de 14 MARTIE 2019 la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, str. Lucian Blaga nr.26, tel.0369/101202, fax. 0269/210817, e-mail: educativsb@gmail.com în atenția doamnei inspector Daniela Muntean, sau la Muzeul ASTRA, Piața Mică, nr. 11, cod 550182, tel. 0756/085780, fax 0269/202411, e-mail: elena.gavan@muzeulastra.com, în atenția doamnei muzeograf Elena Găvan.

Se pot înscrie elevi cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani, cu dexteritate tehnică și simț artistic propriu pentru stilul autentic, să fie din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din școli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban. ,,Participanții vor fi selectați în prealabil la faza pe fiecare unitate de învățământ, club sau palat al copiilor și elevilor. Fiecare unitate școlară și/sau conexă poate fi reprezentată de un număr de trei elevi selecționați, în prealabil, la nivel de unitate școlară și/sau conexă – pentru unul din meșteșugurile tradiționale.

Start pentru înscrieri în concursul de creaţie literară „Lirismograf“ Casa de Cultură a Studenților Sibiu lansează o nouă ediție a Concursului de Creație Literară „Lirismograf”. Concursul ajuns la cea de-a 19-a ediție este organizat pe patru secțiuni: poezie, proză, dramaturgie, critică literară, și se adresează tuturor tinerilor din țară cu vȃrstă cuprinsă ȋntre 16 și 30 de ani, ale căror lucrări ȋnscrise ȋn concurs nu au mai fost publicate. T i n e r i i s u nt a ște p taț i s ă t r i m i tă l u c ră r i l e p e a d re s a sibiuccs@gmail.com, pȃnă la data de 18 martie 2019. Vor fi declarate câștigătoare lucrările care vor obține cel mai mare punctaj acordat de membrii juriului, iar editarea lor ȋn Antologia ”Conexiuni” va începe imediat după anunțarea învingătorilor. ”Ȋn fiecare ediție, acest concurs a oferit tinerilor oportunitatea de a ȋmpărtăși creațiile originale tânărului public cititor ca o alternativă la literatura contemporană, o literatură prin care tinerii se descoperă pe sine și lumea ȋnconjurătoare. În acest spirit, dorim să celebrăm originalitatea și diversitatea creațiilor tinerilor noștri scriitori și să încurajăm apropierea acestora de literatură”, a declarat Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților din Sibiu.

PROFILCULTURAL / FEBRUARIE2019


foto: Rareş Helici

6

ştiri culturale

Constantin Chiriac în dialog cu Marian Râlea în cadrul conferinţelor speciale FITS şi TNRS Constantin Chiriac îl va avea ca invitat al conferinței speciale FITS și TNRS din luna februarie, pe actorul Marian Râlea, într-un dialog despre teatru, prietenie și copilărie. Evenimentul va avea loc vineri, 22 februarie 2019, de la ora 18:00, la Librăria Habitus. Marian Râlea (n. 1957) este o legendă

Cea de-a opta ediție a Bucharest Jazz Festival se va desfășura în perioada 1 7 iulie 2019, în Piața George Enescu și la ARCUB. Evenimentul îl va avea curator pe Cristian Soleanu, unul dintre cei mai importanți saxofoniști și muzicieni ai jazzului contemporan românesc. Muzicianul a fost câștigătorul primului program de comisionări al Bucharest Jazz Festival, în 2015, și face parte din Big Bandului Societății Române de Radiodifuziune. Cristian Soleanu este, de asemenea, curatorul stagiunii curente, intitulată ”Jazzul – O istorie vie” a programului “Artist in Residence” derulat de ARCUB. Bucharest Jazz Festival aduce pe scena festivalului din Piața George Enescu nume legendare și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia. Printre legendele jazzului care au urcat pe scena Bucharest Jazz Festival se numără: Branford Marsalis Quartet, Kurt Elling, Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Stanley Jordan. Bucharest Jazz Festival organizează, de asemenea, o serie de conferințe, ateliere și masterclass-uri care inițiază publicul BJF în culisele artei jazzului, alături de specialiști, muzicieni și fani ai genului.

PROFILCULTURAL / FEBRUARIE2019

vie a teatrului și filmului românesc, fiind, de asemenea, și conducător de doctorate în cadrul Școlii Doctorale a Departamentului de Artă Teatrală, Facultatea de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu. Absolvent al studiilor Academiei de Teatru și Film, București, în anul 1986 (urmate de un doctorat obținut în 2010 în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și

Cinematografică I.L. Caragiale, București), Marian Râlea s-a afirmat în numeroase filme, precum Buletin de București (r. Virgil Calotescu), Semne în pustiu (r. Nicolas Masson), Ministerul Comediei (r. Horațiu Mălăele), Luna verde (r. Alexa Visarion), Din dragoste cu cele mai bune intenții și Domestic (r. Adrian Sitaru) ori Sunt o babă comunistă (r. Stere Gulea). Ca actor al Teatrului Național Radu Stanca Sibiu, Marian Râlea a făcut parte din distribuția mai multor spectacole marcante, în calitate de actor principal, printre care putem aminti: Electra, Trilogia evreiască. Experimentul Iov, Trilogia evreiască. Shoah și Trilogia evreiască. Ecleziastul (regia: Mihai Măniuțiu), Așteptându-l pe Godot (regia: Silviu Purcărete) ori Ultima zi a tinereții (regia: Yuri Kordonsky). Conferințele speciale FITS și TNRS sunt organizate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în parteneriat cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Librăria Habitus. Accesul publicul la eveniment va fi liber, în limita locurilor disponibile.

Cea de-a opta ediţie a „Bucharest Jazz Festival“ va avea loc în luna iulie


7 Jazz interbelic în interpretări noi – The GRAM Quartet la Biblioteca ASTRA

Un nou spectacol tematic va avea loc în cadrul Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA, publicul fiind invitat de această dată la concertul celor de la The GRAM Quartet intitulat „All the Things You Are”. Artiștii vor interpreta un program de standarde jazz din perioada interbelică, dar și din anii '60, program din care nu vor lipsi piese swing, vals-swing, balade și (din nou schimbări de tempo, însă ale anilor mai recenți) piese bossa nova, întregul program fiind reinterpretat în manieră proprie The GRAM Quartet. Evenimentul va avea loc luni, 18 februarie, de la ora 19:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene

Petrache (pian) din zona muzicii clasico-moderne și de precizia ritmică și vasta experiență a lui Gabi Matei (tobe) acumulată de-a lungul anilor petrecuți pe scenele jazz-ului. Deși numele cvartetului este dat de inițialele prenumelor co m p o n e nț i l o r, g ra m u l , ca unitate de măsură, în acest caz, m ă s o a ră d o za d e n e b u n i e artistică a celor patru artiști uniți de o puternică pasiune pentru jazz. Programul concertului va cuprinde un itinerariu inedit în istoria jazz-ului redat prin viziunea proaspătă a ansamblului invitat, care reinterpretează operele unor nume de referință și fondatori ai genului precum Duke Ellington, Miles Davis, Charlie

FILARMONICA DE STAT SIBIU

Joi 14 februarie, ora 19 – Sala THALIA CONCERT SIMFONIC ”Medalion Robert Schumann” Dirijor: TRAIAN ICHIM Solist: DETLEV EISINGER – pian În program: Robert Schumann – Uvertura din opera ”Genoveva”, op. 81 Robert Schumann – Concert pentru pian și orchestră în la minor, op. 54 Robert Schumann - Simfonia nr. 1 în Si bemol major, op. 38 ”Simfonia Primăverii”

Joi 21 februarie, ora 19 – Sala THALIA CONCERT SIMFONIC Dirijor: RADU POPA Solistă: CRISTINA BOJIN – flaut În program: Jacques Ibert – Concert pentru flaut și orchestră Aleksandr Glazunov – Anotimpurile, op. 67

Joi 28 februarie, ora 19 – Sala THALIA CONCERT SIMFONIC Dirijor: KASPAR ZEHNDER Solişti: RĂZVAN DRAGNEA – pian MARTA CRISTINA SANDU – soprană În program: Franz Liszt – Concert pentru pian și orchestră, nr. 2 în La major, S. 125 Gustav Mahler – Simfonia nr. 4 în Sol major, IGM 10

ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 5, Corp A, Et. 2), iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com The GRAM Quartet este format din patru tineri artiști studenți la Conservator, fiecare dintre ei având formări artistice diferite, însă complementare. Ansamblul îmbină diferite stiluri și maniere de a cânta jazz, folosindu-se de lick-urile unice și influențele fusion din zona Funk și RnB aduse de Răzvan Trifan (saxofon), de prezența de spirit și sclipirile de creativitate ale lui Alexandru Marin (contrabas), de sonoritățile complexe aduse de Andrei

Parker, Harry Warren, Richard Rodgers, Kenny Dorham, Dizzy Gillespie, Jerome Kern sau Wayne Shorter. Și cu acest prilej, Biblioteca ASTRA a pregătit o expoziție cuprinzătoare ce va reflecta programul și calitățile stilistice ale cvartetului invitat, printr-o selecție de viniluri de colecție și compact-discuri parte din fondul amplu al Compartimentului ARTE al bibliotecii. Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de Senator Wines, partenerii evenimentului.

www. ilarmonicasibiu.ro PROFILCULTURAL / FEBRUARIE2019


film

foto: Vlad Cioplea

8

79 de filme înscrise în cursa pentru Premiile Gopo 2019 Cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 19 martie la Bucureşti Un număr record de producţii româneşti lansate în 2018 - 79 de filme intră în cursa pentru nominalizări la cea dea 13-a ediţie a premiilor Gopo. Un record al ediţiei din 2019 a Galei Premiilor Gopo îl reprezintă şi numărul lungmetrajelor înscrise, respectiv 28, printre care se numără "Pororoca" (regia Constantin Popescu), premiat la festivalul de la San Sebastian, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" (regia Radu Jude), propunerea României la Oscar, "Moromeţii 2" (regia Stere Gulea), "Povestea unui pierde vară" (regia Paul Negoescu), "Pup-o, mă" (regia Camelia Popa). Acestora li se alături debuturi ca "Charleston" (regia Andrei Creţulescu), "Soldaţii. Poveste din Ferentari" (regia Ivana Mladenovic), "Un om la locul lui" (regia Hadrian Marcu) şi "Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă" (regia Bogdan Theodor Olteanu). Filmele "Aniversare" (regia Claudiu Mitcu), "Caisă" (regia Alexandru Mavrodineanu), "Dacii liberi" (regia Monica LăzureanGorgan şi Andrei Gorgan), "Fotbal infinit" (regia Corneliu Porumboiu), "Licu, o poveste românească" (regia Ana Dumitrescu), "România neîmblânzită"

PROFILCULTURAL / FEBRUARIE2019

(regia Tom Barton Humphreys) şi "Sunt însărcinată în România" (regia Jesus del Cerro) se numără parte cele nouă titluri propuse pentru nominalizări la categoria Cel mai bun film documentar. La categoria Cel mai bun scurtmetraj au fost înscrise 48 de filme. Printre acestea se află "Cutezătorii" (regia Tudor Botezatu), "Duminică" (regia Dorian Boguţă), "Cele d o u ă exe c u ţ i i a l e M a re ş a l u l u i - o comparaţie" (regia Radu Jude), "E.T. a fost aici" (regia Ana Agopian), "Iederă" (regia Sarra Tsorakidis), "Miss Sueno" (regia Radu Potcoavă), "Cadoul de Crăciun" (regia Bogdan Mureşanu), "Michelangelo" (regia Anghel Damian) şi "Totul e foarte departe" (regia Emanuel Pârvu). Juriul de preselecţie, stabilit de către boardul consultativ al Premiilor Gopo, este format din 11 profesionişti ai cinematografiei autohtone - Daniel Sandu (regizor), Mirela Oprişor (actriţă), Constantin Chelba (operator), Horea Murgu (inginer de sunet), Ileana Cecanu (distribuitor), Andrei Tănăsescu (selecţioner şi curator) - şi critici, teoreticieni şi jurnalişti de film - Ana Maria Sandu, Anca Grădinariu, Georgiana Muşat, Cătălin Mesaru, Christian Ferencz-Flatz. După ce juriul va anunţa nominalizările, peste 600 de membri activi din industria

cinematografică românească vor fi invitaţi să desemneze câştigătorii trofeelor Gopo 2019. Acest lucru va fi realizat printr-un sistem de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă - PwC România. Cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai prestigios eveniment dedicat cinematografiei din România, va avea loc pe 19 martie la Teatrul Naţional din Bucureşti. Gala Premiilor Gopo 2019 - ediţia a 13-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti şi Babel Communications.


9

balet ”Tribut Ceaikovski”, cea mai nouă premieră a Teatrului de Balet Sibiu ”Fragile Love. Rhapsody in Blue” și ”Legături. Boléro” - spectacolele programateîn februarie Muzica, dansul și unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, Piotr Ilici Ceaikovski, sunt cele trei elemente esențiale ale spectacolului ” Tribut Ceaikovski”. Evenimentul marchează prima premieră a Teatrului de Balet Sibiu din anul 2019 și va avea loc sâmbătă, 16 martie, de la ora 19, la Sala Thalia. Spectacolul de dans clasic, în coregrafia lui Vittorio Galloro, este un tribut adus lui Piotr Ilici Ceaikovski, în încercarea de a pune în lumină eleganța, rafinamentul și frumusețea pură a operelor marelui compozitor rus. Totul în pași de dans. Un spectacol în două părți ”Tribut Ceaikovski” este un spectacol în două părți, în care muzica părăsește partitura și ia forma dansului, prin intermediul mai multor momente c o r e g r a f i c e . A s t fe l p r i m a p a r t e a spectacolului cuprinde două tablouri. Primul tablou este ”construit” pe baza Concertului pentru pian nr. 2 în Sol major op.44, al doilea tablou având la bază Concertul pentru pian nr.1. Ambele tablouri aduc în scenă duete și momente solistice, printre personaje regăsindu-se însuși Ceaikovski, împreună cu muza sa. Cea de-a doua parte a spectacolului este un

omagiu adus nuanțelor și culorii din muzica marelui compozitor rus. Pe scenă vor urca patru cupluri de dansatori care, prin dans vor transpune din partitură, în realitate, patru culori pe care coregraful le distinge în creația ceaikovskiană –roșu, care oglindește pasiunea din muzica lui Ceaikovski, galben, ce semnifică inspirația, verde, virtuozitatea și argintiu, frumusețea absolută. Cei care din diverse motive nu vor reuși să ajungă la premiera de sâmbătă, vor putea să vadă reluarea spectacolului duminică, 17 martie, de la ora 19, la Sala Thalia.

.

”Fragile Love. Rhapsody in Blue” și ”Legături. Boléro”, în februarie ”Tribut Ceaikovski” nu este singurul spectacol pregătit de Teatrul de Balet Sibiu pentru această perioadă, iubitorii dansului fiind invitați să se bucure de ”Legături. Boléro”, duminică, 17 februarie, de la ora 19, la Sala Thalia. Tot duminică, dar pe 24 februarie balerinii sibieni vor aduce în fața publicului ”Fragile Love. Rhapsody in Blue”, spectacol ce se va desfășura începând cu ora 19, la Sala Thalia. Biletele pentru toate evenimentele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumpărate din Parcul Tineretului, nr. 1 sau online, de pe kompostor.ro.

PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2019


24 februarie

BALET ”Fragile Love. Rhapsody in Blue” Sala Thalia

28 februarie

ALEGEREA EDITORULUI

MUZICĂ

Concert simfonic

EVENIMENTELE

Sala Thalia

28 februarie

21-28 februarie

TEATRU

FILM

”Pinochio” Teatrul Gong

”How to Train Your Dragon: The Hidden World” Centrul Cultural ”Ion Besoiu”


16 februarie

22 februarie

BALET

EVENIMENT

Tribut Ceaikovski

Conferintele speciale FITS și TNRS. Invitat Marian Râlea

Sala Thalia

Librăria Habitus

16 februarie

TEATRU

„Sunt o babă comunistă“ Teatrul Radu Stanca Sala Studio

LUNII FEBRUARIE 18 februarie

CONCERT „The GRAM Quartet: All the Things You Are” Biblioteca ASTRA Sala festivă


muzică

12

Liam Gallagher, ex Oasis, va cânta în premieră în România, la ”Fall in Love Festival” Festivalul este programat în perioada 31 august – 1 septembrie 2019, lângă București Liam Gallagher (UK), Disclosure DJ set (UK), Kaiser Chiefs (UK), Kovacs (NL) sunt primii artiști internaționali confirmați la prima ediție a Fall in Love Festival, ce va avea loc între 31 august – 1 septembrie 2019, la Palatul Mogoșoia. Lor li se adaugă și primul val de artiști români: Șuie Paparude, The Mono Jacks, Jurjak și Firma. Legenda Oasis, Liam Gallagher (William John Paul pe numele său întreg) va cânta, pentru prima dată în România, la Fall in Love Festival. Idol al multor generații, Liam s-a fă c u t re m a rcat p e s c e n a m u z i ca l ă internațională ca vocal al cunoscutei trupe britanice Oasis, una dintre cele mai de succes formații ale anilor ‛90, o perioadă dominată de proiecte muzicale Brit-pop. FALL IN LOVE FESTIVAL își va deschide porțile în perioada 31 august – 1 septembrie 2019, la Palatul Mogoșoia, pentru a sărbători trecerea de la ultima zi de vară la prima zi de toamnă, într-un decor de poveste, alături de unii dintre cei mai iubiți muzicieni ai momentului. Cei îndrăgostiți de muzică și de vibe-urile pline de energie ale verii, pot marca încheierea sezonului prin participarea la cel dintâi festival al toamnei: Fall in Love, locul în care se pot îndrăgosti de sound-urile

muzicienilor străini și români, de natura în care vor dansa pe ritmurile unora dintre cele mai cunoscute hit-uri, de peisajul plin de poveste al domeniului uneia dintre cele mai importante clădiri istorice din România - Palatul Mogoșoaia. Cei îndrăgostiți de romantismul și de bogăția culorilor toamnei, se vor putea bucura de splendoarea ei la Fall in Love Festival, locul în care vor răsuna primele melodii ale acestui anotimp, în care se vor putea delecta cu concerte, evenimente alternative, specialități culinare, experiențe amuzante și cu plimbări în parcul secular al domeniului Mogoșoaia. La Fall in Love, festivalierii se vor putea îndrăgosti de arhitectură, de cultură, de natură, de prieteni, de străini, de viață și de muzica plină de energie. Pe durata celor două zile ale evenimentului petrecute la minunatul domeniu Mogoșoaia, participanții se vor bucura de artiști și Dj-i care vor urca pe scenele festivalului, dar și de o serie de activități alternative, precum: instalații de artă și multimedia, jocuri, photo cornere inedite, spații de relaxare în natură, plimbări pe marginea lacului, picnic pe pajiștile domeniului, plimbări și sesiuni de dans, toate asezonate din plin cu delicii vizuale și culinare.

Concertele și activitățile alternative din cele două zile ale Fall in Love Festival vor avea loc pe domeniul de peste 12 hectare al uneia dintre cele mai importante clădiri istorice din România - Palatul Mogoșoaia. Situat la aproximativ 15 kilometri de București, întrun parc secular aflat pe malul stâng al râului Colentina, domeniul a rămas martor la poveștile scrise de-a lungul a trei sute de ani de istorie. Abonamentele, acces general, pentru Fall in Love Festival 2019 s-au pus în vânzare la p re ț u l d e 1 2 9 l e i + t a xe / b u c . p e www.bilete.ro și în rețeaua națională Bilete.ro

PROFILCULTURAL/FEBRUARIE2019


13

Muzeul ASTRA organizează duminică, 24 februarie 2019, între orele 10 și 16, un eveniment special de Dragobete. Este vorba despre un concurs inedit, în care participanții vor fi antrenați în a descoperi patrimoniul cultural, dar și natura din Muzeul ASTRA. ,,Sărbătoarea de Dragobete va lua forma unui concurs, în care participanții vor (re)descoperi patrimoniul material și imaterial din Muzeul în aer liber precum și natura care îl înconjoară. Aici vor interveni și legăturile strânse care au existat și există între lumea rurală (și nu numai) și mediul natural. . Se spune că, de ziua Dragobetelui, păsările se întâlnesc în stoluri, ciripesc și încep a-și construi cuiburile. Toți cei care se vor înscrie la concursul nostru vor fi nevoiți să le observe în această zi și să afle astfel povestea Dragobetelui. Pentru efortul lor vor primi un premiu surpriză. Durata traseului este de aproximativ o oră”, a declarat Oana Burcea, muzeograf Muzeul ASTRA. Dragobete este un zeu tânăr al Panteonului autohton, patron al dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti. În unele tradiţii este numit Cap de Primăvară, Cap de

PROFILCULTURAL / FEBRUARIE2019

Vară, fiu al Babei Dochia şi cumnat cu eroul vegetaţional Lăzărică. Dragobete este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă (Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania). Se crede că la ziua lui păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele din anul viitor. Asemănător păsărilor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. Pretutindeni se auzea zicala: Dragobetele sărută fetele! Dacă timpul era favorabil, fetele şi feciorii se adunau în cete şi ieşeau la pădure hăulind şi chiuind pentru a culege primele flori ale primăverii. Din zăpada netopită până la Dragobete fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii (Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania). Dragostea curată a tinerilor, asociată de români cu ciripitul şi împerecherea păsărilor de pădure, este pusă sub protecţia unei îndrăgite reprezentări mitice, Dragobetele. El este identificat şi cu o altă reprezentare mitică a Panteonului românesc, Năvalnicul,

eveniment

„Dragobete, fiul Dochiei, zeu al dragostei pe plaiurile româneşti” CNM ASTRA organizează un concurs tematic în Muzeul din Dumbravă

fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă). Celebrarea lui Dragobete este prefaţată de o altă zi îndrăgită de tineri, Vlasie. Sfântul mucenic Vlasie (11 febr.) din calendarul ortodox a devenit în Calendarul popular protector al păsărilor de pădure şi al femeilor gravide. De ziua lui s-ar întoarce păsările migratoare, li s-ar deschide ciocul şi ar începe a cânta. Peste două săptămâni, la Dragobete, se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile în care îşi vor creşte puii. De frică să nu ciricăie ca păsările, nimeni nu lucra în ziua de Dragobete.” (Ion Ghinoiu ”Sărbători și obiceiuri românești”)


muzică

foto: UCIMR

14

Se pun în vânzare biletele pentru Festivalul Internaţional ”George Enescu” 23 de zile, 34 de premiere și 25 de artiști de mare valoare sunt cifrele ediţiei din 2019 Pe data de 6 martie, începând cu ora 12 PM vor fi puse în vânzare biletele pentru Festivalul Internațional George Enescu 2019 (31 august – 22 septembrie, București). Vor fi cinci mari categorii de bilete (incluzând și Categoria pensionarilor), cu prețuri ce variază de la 30 până la 210 de lei. Iubitorii muzicii vor putea selecta din cele 84 de concerte împărțite în cinci serii: „Mari Orchestre ale Lumii”, „Recitaluri și Concerte Camerale” care integrează și secțiunea „Enescu și Contemporanii”, „Concertele de la Miezul Nopții”, „Muzica Secolului XXI”. Li se adaugă evenimente notabile, precum „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. Ediția 2019 a Festivalului George Enescu își așteaptă publicul în București la: Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, dar și în alte 8 orașe: ClujNapoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad și Târgoviște. Vânzarea biletelor pentru Festivalul George Enescu 2019 se va face online prin intermediul www.eventim.ro, dar și în rețeaua de magazine Eventim (Telekom, Orange, Vodafone, Diverta, Librăriile Humanitas și Cărturești, Carrefour și stațiile

PROFILCULTURAL / FEBRUARIE2019

OMV) și la punctele de lucru Eventim din București (Bdul I.C.Brătianu, Nr.6 din Cinema PRO) și Cluj-Napoca (Str. Alexandru Vaida-Voevod, Nr.53 B din Iulius Mall), casieriile UPC din București și Cluj-Napoca. O parte dintre locurile disponibile în această ediție au fost alocate abonamentelor. Un total de 1.870 de abonamente au fost vândute în cadrul loteriei organizate la finalul anului trecut, reprezentând aproximativ o treime din locurile totale din cadrul Festivalului. Aproximativ 20% din totalul de locuri disponibile au fost puse în vânzare în pachetele agențiilor de turism internațional, iar un procent de 10% este rezervat pentru artiști invitați și, respectiv, parteneri și oficialități. Biletele individuale puse în vânzare începând cu 6 martie sunt aproximativ 33.000. Programul Festivalului George Enescu ediția 2019 a fost conceput astfel încât să fie o manifestare a tendințelor actuale din spațiul cultural internațional, explorând latura lirică, teatrală, dar și accentele muzicii contemporane. În funcție de preferințe, iubitorii de muzică pot selecta interpretări noi și speciale, pot alege să asculte compoziții noi, pot opta pentru concerte abordate în stil clasic sau într-o notă modernă, cum este, spre

exemplu, seria de opere în concert. Din categoria Mari Orchestre vor fi prezente la Festivalul George Enescu 2019: B e r l i n e r P h i l h a r m o n i ke r, L o n d o n Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Amsterdam, Orchestre National de France, State Academic Symphony Orchestra of Russia, Oslo Philharmonic Orchestra, Sankt Petersburgh Symphony Orchestra. Dirijori remarcabili, precum Kirill Petrenko, Mariss Jansons sau Vladimir Jurowski și soliști renumiți și înalt cotați, ca Diana Damrau, Marlis Petersen, Joyce DiDonato, Yuja Wang vor urca pe scena Festivalului. O premieră va fi și interpretarea Simfoniei a III-a de George Enescu de către două orchestre: Orchestra Maggio Fiorentino și Orchestra Radio Berlin. Pe parcursul Festivalului vor fi interpretate în total 32 de lucrări de George Enescu.

.


15

foto: Paul Băilă

teatru ”Ierusalim”, premiera lunii februarie la Teatrul Naţional ”Radu Stanca” Primele 12 reprezentaţii cu spectacolul „Faust” - programate în intervalul aprilie - iulie 2019 58 de spectacole programate la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Primele 12 reprezentații cu spectacolul „Faust”, regia Silviu Purcărete, vor avea loc în perioada aprilie – iulie. Ierusalim, de Jez Butterworth, în regia lui Bogdan Sărătean, este premiera lunii februarie la TNRS. Sâmbătă, 23 februarie 2019, de la ora 19:00, TNRS va prezenta la secția română, premiera spectacolului cu piesa „Ierusalim”, de Jez Butterworth, în regia lui Bogdan Sărătean. Spectacolul are în prim-plan povestea lui Johny Byron, zis „Cocoșul”, interpretat de Florin Coșuleț, un outsider, hulit de instituțiile publice, născut din fecioară, trădat de una dintre cele mai iubite persoane din anturajul său, mort și reînviat. O replică actuală a lui Iisus, un personaj contemporan decadent, traficant de droguri notoriu, când sufletul petrecerii, când teroarea cartierelor de oameni decenți – victime ale actelor sale de agresiune, provocate de consumul de narcotice. Viziunea regizorală a lui Bogdan Sărătean, inspirată de abordarea modernă a lui Jez Butterworth și nerecomandată puritanilor, face o radiografie a contextului existențial specific periferiilor, consumul de droguri, limbajul licențios, actele de

cruzime ignorate de justiție, creionând totodată un tablou al tensiunilor sociale actuale. Scenografia și costumele sunt realizate de Alexandra Constantin, muzica este compusă de Claudiu Fălămaș. Alături de Florin Coșuleț, mai fac parte din distribuția spectacolului „Ierusalim”, actorii: Mihai Coman, Pali Vecsei, Ioan Paraschiv, Cătălin Pătru, Veronica Arizancu, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Viorel Rață, Cristian Stanca, Serenela Mureșan, Codruța Vasiu și Vlad Robaș. Spectacolul va fi prezentat în avanpremieră vineri, 22 februarie și va putea fi revăzut pe 17 martie și 10 aprilie. Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a pus în vânzare, pe site-ul oficial al instituției www.tnrs.ro/program, biletele pentru primele douăsprezece reprezentații, din anul 2019, cu spectacolul „Faust”, regia Silviu Purcărete, care vor avea loc în perioada aprilie – iulie 2019. Alte patruzeci și șase de spectacole, vor avea loc la Sibiu până în 13 aprilie. Hedda Gabler, regia B o t o n d N a g y, P o v e s t e a p r i n ț e s e i deocheate, Călătoriile lui Gulliver, D'ale carnavalului – în regia lui Silviu Purcărete, Rug, regia Armin Petras, Balul, 10, Hamlet, regia Radu Nica, Contra democrației, Moroi,

regia Alexandru Dabija, Felii, regia Lia Bugnar, Ulciorul sfărâmat, regia Dominic Fridel, Vedere de pe pod, regia Eugen Jebeleanu și Încoace și încolo, regia Alexander Rimenschneider, sunt doar o parte dintre titlurile programate la naționalul sibian, în perioada 14 februarie – 13 aprilie 2019. Programul complet de spectacole al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu este publicat pe site-ul oficial al TNRS: www.tnrs.ro/program. Tot de pe site-ul oficial al teatrului, pot fi cumpărate și biletele pentru spectacole, fără niciun comision sau cost suplimentar. Biletele cumpărate online pot fi prezentate la intrarea în sala de spectacol, în format electronic, direct de pe telefon – nefiind necesară printarea lor.

PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2019


teatru

foto: Cătălina Drăghici

16

„Alice” revine pe scena Teatrului Gong, într-o nouă distribuţie! Spectacolul, în regia lui Eugen Jebeleanu, este programat în 16 februarie Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 16 februarie, de la ora 18:00, spectacolul „Alice” în regia lui Eugen Jebeleanu. Ritmat și haios, spectacolul „Alice” este unul dătător de energie și conturează un loc al visării și al descoperirii. În povestea rescrisă de Yann Verburgh, Alice este imaginea Wonderland („cea mai firmă dintre toate firmele”) și reprezintă idealul de frumusețe feminină pentru tinerele adolescente. Nadia, o fetiță din Sibiu, devine încet – încet și fără voia sa Alice într-o aventură fascinantă alături de Iepurele Alb, Pisica de Chester, Regina de Cupă, Omida, Tweedledee și Tweedledum, Pălărierul și Iepurele de Martie. Textul spectacolului de la Sibiu este o creație ce are la bază cele două romane ale scriitorului englez Lewis Carroll – „Alice în Țara Minunilor” și „Alice în Țara Oglinzilor”. Montarea regizorului Eugen Jebeleanu creează cadrul unui spectacol deopotrivă pentru preadolescenți și părinți căci, într-un limbaj contemporan și cu o vizualitate modernă, pune întrebări despre relația dintre ei, așa cum este această relație condiționată de realitatea cotidiană. După o pauză de doi ani de zile, spectacolul PROFILCULTURAL / FEBRUARIE2019

revine într-o nouă formulă cu actorii Andrei Sabău și Claudiu Urse, ce vor urca pe scenă alături de o parte din distribuția originală: Anton Balint, Paul Bondane, Barbara Crișan, Cristina Drăghici și Mihaela Grigoraș. Producția de la Sibiu se bucură, de asemenea, de contribuția unor creatori importanți precum Velica Panduru (scenografie și light design), Alex Halka (muzică), Coralie de Gonzaga și Silviu Naicu (video). Spectacolul are o durată de aproximativ 1h15min și nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani.

Accesul publicului se face în limita locurilor disponibile, pe baza biletelor puse în vânzare atât online prin teatrulgong.ro, cât și la sediul Agenției Teatrale din str. Al. Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 – 18:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00, iar duminica de la 10:00 la 14:00. Prețul unui bilet este de 9 lei, tarif unic.


17

film

Animaţie, familie, comedie, SF... Filmele lunii la Centrul Cultural „Ion Besoiu“ Sibiu săptămâna 22 - 28 februarie

The Lego Movie 2: The Second Part (Marea Aventură Lego 2) - 3D Dublat RO sâmbătă și duminică, de la ora 11:30 Au trecut 5 ani deja de când lucrurile rămăseseră în bună ordine, iar cetăţenii întâmpină acum o nouă ameninţare: Lego Duplo, invadatorii din spaţiul cosmic, dezmembrează totul în calea lor mai repede decât s-ar putea reconstrui. How to Train Your Dragon: The Hidden World (Cum să-ți dresezi dragonul 3) 3D Dublat RO zilnic, de la ora 14:00 DreamWorks Animation prezintă o poveste despre maturizare, despre găsirea curajului de a înfrunta necunoscutul, și despre cum nimic nu te poate pregăti pentru momentul în care trebuie să renunți la cineva drag. Ceea ce a început ca o prietenie neașteptată dintre un adolescent viking și un neînfricat dragon Furia Nopții a devenit, deja, o aventură de-o viață. Bine ați venit la cel mai uimitor capitol al uneia din cele mai îndrăgite francize din istoria filmului - Cum să-ți dresezi dragonul 3!

Lara. Aribelle și mâna destinului - 2D zilnic, de la ora 16:20 Aribelle (Ari) este o adolescentă amnezică rătăcită într-o metropolă plină de pericole, Lost City, având doar hainele de pe ea și un medalion în formă de inimă. Aceasta îl întâlnește pe Hugo, un puști orfan foarte descurcăreț care devine cel mai bun prieten al ei. Într-o situație destul de amuzantă Ari împrumută numele de Lara din cauză că nuși poate aminti numele ei real. Acțiunea se petrece în două orașe: Capital City și Lost City, înainte de accident și după accidentul în care Lara își pierde memoria și ajunge în Lost City. Cei doi, Lara și Hugo trec prin tot felul de peripeții și ajung la orfelinatul orașului. Fausta, directoarea orfelinatului este cu adevărat malefică și are planurile ei legate de Lara și Hugo. Inspectorul Vlad Munteanu se implică în cazul Larei și face tot posibilul să o ajute. La fel și Sarah, o polițistă care e pe urmele ei încercând să o salveze atunci când e răpită. Medalionul Larei este un laitmotiv, aceasta fiind foarte atașată de el fiindcă simte că e singura ei legătură cu trecutul. Lara nu știe însă că Linda, cel mai bun asasin al unei agenții este pe urmele ei având ordin să recupereze microcipul din medalion și să o anihileze. În momentul în care se vor

întâlni vor descoperi ceva uimitor. Oh, Ramona! - 2D zilnic, de la ora 18:30 și 21:00 Oh, Ramona! urmărește transformarea lui Andrei dintr-un adolescent într-un adult care-și trăiește candid și autoironic prima poveste de dragoste, inocentă și neîmpărtășită, în alternanță cu a doua poveste, intensă și nebunească, incapabil să facă o alegere. Oh, Ramona! este rescrierea cinematografică a cărții lui Andrei Ciobanu „Suge-o, Ramona!”.

.

Program casierie Zilnic, începând cu ora 15:00 Sâmbătă și Duminică începând cu ora 11:30

PROFILCULTURAL / FEBRUARIE2019


APARIŢII EDITORIALE. RECOMANDĂRI

”Copilul lui Noe” Eric-Emmanuel Schmitt

„Cântecul Maorilor“ de Sarah Lark Ed. Rao

Belgia anului 1942. Cel de-al Doilea Război Mondial nu șia hotărât încă învingătorii. Evreii sunt siliți să se ascundă sau să fugă, alternativa fiind lagărul nazist. Cei care nu reușesc să se salveze încearcă măcar să-și pună copiii la adăpost. Micuțul Joseph se numără printre copiii care trebuie să se ascundă. El învață să uite, să-și anuleze identitatea, povestea, amintirile, familia. În internatul catolic unde este înscris pentru a i se pierde urma, Joseph îl întâlnește pe părintele Pons, un om a cărui misiune va fi să-l ajute pe Joseph să nu-și piardă nici speranța, nici credința în existența Binelui. Asemenea lui Noe, părintele Pons salvează făpturile Domnului din fața cataclismelor Istoriei. În catacombele bisericii catolice, el construiește o Arcă a spiritului pentru Joseph: o sinagogă unde pot fi studiate Tora și Cabala. Alături de părintele Pons, Joseph se va îmbarca într-o călătorie spre limanul vremurilor care se reașază în matcă.

„Poveste despre două orașe“

Haosul Revoluţiei franceze pusese stăpânire pe oraş. Era vremea marilor schimbări, și totul se afla sub semnul unui necruţător pericol, în care fărădelegea şi nedreptatea deveniseră armele răzbunării, arareori făcându-se deosebirea între vinovat şi nevinovat. Tocmai de aceea, povestea lui Dickens cucereşte prin dovezile de curaj ale eroilor săi, martori ai acelor timpuri. Închis pe nedrept timp de optsprezece ani în fortăreaţa Bastiliei, doctorul Alexandre Manette este în sfârşit eliberat şi adus la Londra, alături de fiica sa, Lucie. După lungii ani de despărţire, s-ar fi zis că viaţa le oferă cadoul mult visat, când soarta l-il scoate în cale pe tânărul francez Charley Darnay, închis la Old Baley, acuzat de trădare. Este salvat în ultimul moment, dar povestea surprinzătoare, cu eroi gata oricând de sacrificiu în numele iubirii, de-abia începe, culminând cu o evadare plină de suspans ce se desfăşoară în umbra ameninţătoare a ghilotinei.

”Luna din palat” de Weina Dai Randel Ed. Nemira

Ajunsă concubina împăratului în China secolului al VII-lea, tânăra Mei învață repede că îi p o a t e a t ra g e a t e n ț i a stăpânului în multe feluri. Ea nu iese în evidență nici prin infățișare, nici prin d a r u r i fa n t a s t i c e s a u armele seducției. Totuși, îi va dărui ceva de neuitat. Pentru restul concubinelor, este indezirabilă din pricina inteligenței și a curiozității ei, dar tocmai acestea îl impresionează pe cel mai important om din China. Totul într-un moment când palatul este sfășiat între două tabere care se luptă pentru putere. Dragostea, ambiția și loialitatea pot însemna viață sau moarte pentru femeia care va ajunge stăpâna tuturor.

ed. NEMIRA

ed. Art

de Charles Dickens Ed. Art

O sagă de familie plină de culoare în minunatele ţinuturi din Noua Zeelandă, în anul 1893. William Martyn este un bărbat mult mai cultivat şi mai elegant decât oamenii care ajung în mod obişnuit în căutare de aur la Queenstown. Nici nu e de mirare, căci Will este fiul unor nobili irlandezi. Temperamentala Elaine se îndrăgosteşte de el, iar el pare să-i împărtăşească sentimentele. Însă deodată soseşte în vizită KuraMaro-Tini, verişoara lui Elaine, care e pe jumătate maori şi a cărei frumuseţe şi libertinism îl cuceresc definitiv pe William.

ed. RAO

ed. HUMANITAS

Ed. Humanitas


Profile for Profil Cultural

Profil Cultural, nr. 122  

Februarie 2019

Profil Cultural, nr. 122  

Februarie 2019

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded