__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

28 Septembrie 2018 - moment istoric pe piața muzicală din România: primul concert de stadion SOLD OUT în 24 de ore

anul XI, nr. 118 octombrie 2018

profil

CULTURAL

.ro

foto: Ross Halfin

Concert Metallica în România Formația revine la București, după 9 ani, în cadrul turneului de promovare a albumului ”Hardwired…To Self-Destruct”

• Bucharest Festival Orchestra reface turneul lui George Enescu de acum 100 de ani

• Realitatea românească prezentată în 17 filme la ASTRA Film Festival, între 15-21 octombrie


cuprins

EditoriaL

• Salonul de artă fotografică (Expoziţie în luna octombrie, p.4) • Concert Lenny Kravitz

Laurenţiu

(Bilete puse în vânzare, p.5)

STRĂUŢ

• Calendarul cultural (Octombrie p.10/11)

director editorial

Cultura. Upgrade

• Péter Sárik Trio la Sibiu (Concert de jazz la Sala Thalia, p.7)

•Festivalul „Tânăr de la Sibiu (40 de evenimente în 10 zile, p.14) • Filmele lunii (Centrul Cultural ”Ion Besoiu”p.17) • Aparitii editoriale (p.18) • Evenimente culturale (Recomandări p.19)

parteneri • Casa de Cultură a Municipiului Sibiu • Teatrul de Balet Sibiu • Filarmonica de Stat Sibiu • Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” • Centrul Cultural German Sibiu • Complexul Naţíonal Muzeal “ASTRA” • Muzeul Naţional “Brukenthal” • Teatrul Naţional “Radu Stanca” • Centrul Cultural “Junii Sibiului” • Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu • Biblioteca Judeţeană ASTRA

COVERSTORY p.15 Realitatea românească prezentată în 17 filme la ASTRA Film Festival Cea de-a 25-a ediţie a evenimentului se va desfășura între 15 și 21 octombrie

Îmi este teamă să folosesc cuvântul ”tradiționalism” în această perioadă... Din păcate este un fenomen - și aici mă refer la tradiționalismul cultural - care băltește în multe din evenimentele organizate în România. Tradiționalismul cultural, în sensul neadaptării evenimentului/actului cultural la tendințele moderne, este un aspect care îndepărtează tinerii de cultură. Nu putem rămâne la un stadiu de creație de acum 20 de ani. Nici de acum 10 ani... De la grafică, la concept, de la atitudinea echipei de implementare la cea a artiștilor. Totul trebuie adus în zilele noastre. Iar dacă vorbim despre conținut lucrurile nu stau deloc altfel. Și nu spun că nu trebuie să mai existe clasic ci el trebuie alternat cu modernul, cu contemporanul. Pentru a preda ștafeta tinerilor spectatori și organizatori. Tradiție nu înseamnă doar trecut. Tradiție înseamnă și viitor. Iar pe acesta trebuie să îl concepem noi, chiar de astăzi!

facebook.com/profilcultural Ne puteti citi și online pe www.profilcultural.ro

Un total de 17 filme portretizează realitatea românească a ultimelor decenii pe ecranul Festivalului Internațional Astra Film Sibiu, între 15 și 21 octombrie. Dintre acestea, 13 producții participă în competiții, 2 sunt prezentate în cadrul programelor tematice și 2 filme fac parte din secțiunea retrospectivă. Astra Film Festival oferă cinematografiei de nonficțiune un spațiu de întâlnire și analiză, unde iubitorii de filme, profesioniștii și publicul larg experimentează o sensibilizare aparte la problemele și perspectivele lumii în care trăim.

redacţia Director editorial: Laurenţiu STRĂUŢ Redactor şef: Claudia BUIDAN Redactori colaboratori: Cristina BĂLĂU Adina ZAHARIA-DOMBI Bogdan FELDMAN Makcim FERNANDEZ-SAMODAIEV Dorin TEODORESCU e-mail redacţie: contact@profilcultural.ro

PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018


foto: Soon Seng Leong

4

ştiri culturale

Salonul Internaţional de Artă Fotografică de la Sibiu și-a desemnat câștigătorii EFIAP/D3 (Ungaria) și Fred Nuss - AFIAP (România). Medaliile și mențiunile sunt acordate de principalele federații de specialitate de pe cele trei continente (Europa, Asia, America), ediția din acest an fiind patronată de Fédération Internationale de l'Art Photographique (FIAP), Photographic Society of America (PSA), Images Sans Frontière (ISF), International Union of Photographers (IUP)

Miile de imagini ȋnscrise ȋn competiție sau transformat ȋntr-o provocare plăcută pentru prestigiosul juriu internațional, care, după o analiză atentă a acordat medalii, mențiuni și premii speciale pentru artiștii fotografi veniți din toate colțurile lumii. Membrii juriului au fost Balási Csaba MFIAP (România), Kerekes Istvan -

Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”, în parteneriat cu Muzeul ASTRA din Sibiu, organizează la 13 şi 14 octombrie 2018, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, un eveniment cultural special, parte integrantă a proiectului „Istorisiri din vreme de război”. Vor fi aduse în atenţia publicului naraţiuni personale despre anii de foc, povestiri depănate sau cântate în cadrul unei şezători, dar şi frânturi din «memoria» timpului, prin fotografii şi jurnale de război. „Vă aşteptăm să aflaţi istorii de front spuse de oameni simpli, urmaşi ai eroilor care s-au aflat în bătaia gloanţelor în Primul Război Mondial, de jurnalişti care au adus în prim-plan, povestea unor viteji care şi-au apărat ţara cu nestrămutată credinţă, ostaşi şi preoţi militari, să ascultaţi cântece de război şi de cătănie, să gustaţi din bucate specifice perioadei de restrişte, să vizionaţi o expoziţie deosebită cu fotografii din arhiva Muzeului ASTRA şi a Comunităţii din Vinerea, judeţul Alba, să «cercetaţi» jurnale de front, decoraţii, scrisori, să ascultaţi povestea veşmintelor tradiţionale din acei ani grei, să aflaţi care au fost paşii cei mai importanţi pentru constituirea României Mari”, a spus etnologul Luminiţa Tucă, preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”.

și Asociața Artiștilor Fotografi din România (AAFR). Artiști fotografi din 47 de țări din Europa, Asia, America, Africa și Australia au participat la cele trei secțiuni ale ediției a 19-a: liberă, creativă și natură. Sarcina membrilor juriului nu a fost ușoară întrucât calitatea imaginilor și varietatea acestora au depășit așteptările. În urma deliberărilor, au fost selectate și premiate cele mai bune fotografii. Cele mai valoroase și mai râvnite medalii din lumea fotografiei vor pleca anul acesta în toate colțurile lumii, din Malaezia sau Hong Kong, până în Sri Lanka, Republica Dominicană sau Australia. Printre câştigători se numără şi 8 români care şi-au adjudecat 14 premii. Între aceștia se află și sibianul Dan Ştefan Nicolae Şusa care a obţinut o binemeritată medalie de argint AAFR la secţiunea Creative. ,,Diversitatea și creativitatea acestor imagini valoaroase primite din toate colțurile lumii nea onorat și copleșit. Sperăm că deciziile luate – decizii departe de a fi ușoare, vor construi o selecție de opere care vor delecta privirile amatorilor artei fotografice, atȃt ȋn cadrul vernisajului, cȃt și prin intermediul catalogului de cinci stele cu care acest eveniment ne-a obișnuit”, au declarat organizatorii.

Șezătoare cu povești din timpul războiului, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului

PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018


5 S-au pus în vânzare biletele pentru concertul Lenny Kravitz Lenny Kravitz revine în Romania, pentru un concert în premieră în Cluj-Napoca. Artistul a decis ca după întâlnirea din 2008 din București, să ofere românilor o nouă seară de neuitat. Pentru prima oară pe o scenă din Transilvania, artistul vine la Cluj-Napoca pentru a promova noul său album, ”Raise Vibration”. Pe data de 6 mai 2019, în Sala Polivalentădin Cluj-Napoca fanii vor asculta atât piesele noi ale artistului, dar și hituri precum: „Are You Gonna Go My Way”, „If You Can't Say No”, „I Belong To You”, „Fly Away” și „American Woman”. Biletele sunt deja în vânzare pe iabilet.ro, lennykravitz.emagic.ro, în magazinele Flanco și în rețeaua iabilet.ro/retea din toată țara.

Concertul din Cluj-Napoca face parte din segmentul european al turneului mondial Raise Vibrationce va începe pe 26 aprilie 2019. Turneul cuprinde reprezentații în 16 țări de pe continent, printre care Franța, Germania, Belgia, Italia, Finlanda, Danemarca, Polonia, Slovenia, Bulgaria și, bineințeles, România. Turneul promovează noul album Lenny Kravitz, lansat chiar pe 7 septembrie, Raise Vibration. Cel de-al 11-lea album al artistului subliniază sinergia mai multor genuri muzicale precum rock 'n' roll, funk, blues și soul. Cu un sunet proaspăt, actual, tineresc și îmbogățit de cele trei decenii de muzică, Raise Vibrationdevine un moment de renaștere creativă și reprezintă o realizare curajoasă, vie și ingenioasă demnă de măiestria și spiritul rebel ale lui Lenny Kravitz. Pentru detalii suplimentare despre turneu și bilete, puteți vizita site-ul oficial al artistului: www.lennykravitz.com.

Salonul Școlii de Fotografie ImageArt, ediţia a V-a, deschis la Muzeul Naţional Brukenthal În luna octombrie Muzeul Național Brukenthal invită publicul sibian să cunoacă pe noii fotografi din România, cei care își expun lucrările în cadrul celei de-a cincea ediții a Salonului școlii de fotografie ”Image Art” din Sibiu.

foto: Daniel Chiosila

Selecția fotografiilor a fost realizată de domnul Fred Nuss, un personaj emblematic al fotografiei sibiene, cu peste 50 de ani experiență în domeniu, împreună cu domnul Daniel Bălțat cel care, alături de doamna Ana Bălțat, a pus bazele Școlii de fotografie ”Image Art” în anul 2008, având astfel o vastă experiență în ceea ce presupune instruirea tinerilor fotografi de pretutindeni. În urma selecției a rezultat un număr de 54 de imagini. Pentru a pune la încercare capacitatea fotografilor de a realiza imagini cât mai impresionante, dar și pentru a oferi unitate expoziției, acestora le-au fost impuse trei teme generale: Culoare, Forme și Umbre. Imaginile ne vorbesc despre experiențele personale ale fiecărui autor în parte, arătându-ne în același timp principalele stiluri fotografice cu care aceștia relaționează. Scopul principal al acestei expoziții este de a oferi un imbold celor care acum descoperă tainele fotografiei, dar și celor care au dovedit deja că stăpânesc un talent deosebit, acela de a privi lumea prin lentila aparatului de fotografiat. Salonul Școlii de Fotografie, ediția a V-a este găzduit de Cabinetul de Stampe din cadrul Muzeului Național Brukenthal (Piața Mare, nr.4) și poate fi vizitat până la finele acestui an.

PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018


6

ştiri culturale

Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu găzduiește primul Muzeu al Păcii din Europa de Sud-Est Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește primul Muzeu al Păcii din Europa de Sud-Est – Muzeul Păcii România (Peace Museum Romania). Este primul Muzeu al Păcii din Europa de Sud-Est și primul Muzeu al Păcii mobil din lume. Ideea înființării muzeului aparține Magdalenei Cristina

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov organizează la Sibiu expoziția fotodocumentară ”ṢTEFAN BACIU”. Evenimentul face parte din proiectul expozițional „ROMÂNIA E ACASĂ” aflat la cea de a cincea serie de vernisaje dintr-un număr total de șase și aduce în atenția publicului un capitol din istoria literaturii române, mărturii de viață și creație ale poetului originar din Brașov. Expoziția ṢTEFAN BACIU încheie periplul personalităților la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. La începutul lunii noiembrie Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ṣtefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati „se vor reîntâlni” în orașul Marii Uniri, Alba-Iulia. Expoziția va fi completată cu activități educaționale adresate tinerilor. Calendarul expozițional a debutat în 14 mai și se derulează în cadrul proiectului cultural „ROMÂNIA E ACASĂ. Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ṣtefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati”. Proiectul se încadrează în aria Promovarea Culturii Scrise și se desfășoară în perioada mainoiembrie 2018. Expoziția ”ṢTEFAN BACIU va putea fi vizitată la Sibiu între 1 și 26 octombrie 2018. PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018

Butucea, activist pentru pace și drepturile omului, care propune, prin acest demers expozițional, o răspândire cât mai largă a informației privind conceptul de pace, educație pentru pace, apărarea drepturilor omului și conștientizarea importanței esențiale pe care pacea o are, atât la nivel mondial, cât și regional și local. „Muzeul Păcii România este un demers atipic, se deo-

deosebește de alte instituții muzeale prin faptul că este itinerant. Intenția este aceea de a veni în sprijinul tuturor celor interesați de aceste concepte prin aducerea muzeului cât mai aproape de reprezentanții comunităților locale din țară. Muzeul cuprinde exponate înfățișând personalități marcante ale lumii, inclusiv din România, care au contribuit de-a lungul istoriei la apărarea păcii și drepturilor omului. Mahatma Ghandi, Bertha von Sutter, Albert Einstein, Dalai Lama, Martin Luther King Jr., Nelson Mandela, Regele Mihai I al României, I.C. Brătianu sunt doar câteva mari nume care compun galeria Muzeului Păcii România” a declarat Magdalena Cristina Butucea, fondatoarea muzeului. Expoziția Muzeului Păcii România se adresează întregii comunități sibiene, cu precădere elevilor, studenților și cadrelor didactice și poate fi vizitată în programul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, de luni până vineri, între orele 8:00 – 20:00. Muzeul Păcii România are o colaborare permanentă cu muzeele păcii din SUA, Europa și Japonia, si, în special, cu Muzeul Păcii Viena (Peace Museum Vienna), Peace Museum Colorado (SUA), European Peace Walk și European Network of Museums for Peace (Viena) inclusiv pentru organizarea evenimentului de la Sibiu.

Proiectul cultural ”România e acasă” pleacă de la Sibiu la Alba Iulia


7 Cea mai în vogă formaţie de jazz din Ungaria, Péter Sárik Trio, revine la Sibiu Ediția a treia a proiectului „Anotimpuri”, organizat de UCIMR, prilejuiește reîntâlnirea publicului sibian cu cel mai în vogă grup de jazz din Ungaria, Péter Sárik Trio. Cei trei muzicieni vor prezenta concertul Bartók X, miercuri, 24 octombrie 2018, cu începere de la ora 19, la Sala Thalia. Evenimentul va fi prezentat de îndrăgita realizatoare TV Geanina Iacob. Biletele pentru acest eveniment s-au pus în vânzare și se pot achiziționa, la prețul de 20 lei, de p e w w w.my t i c ket . ro, www.entertix.ro sau de la Casa de bilete a Sălii Thalia. Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri oferită de Jidvei, partenerii proiectului „Anotimpuri”.

facem cunoscută opera lui Bartók în rândul acelora, care până acum aveau rezerve față de muzica lui. Jazz și Bartók constituie împerecherea perfectă: piesele de pian orchestrate pentru trio au mai mult caracter, piesele scrise pentru orchestră și cântecele populare prelucrate au, de asemenea, o latură cu totul nouă iar libertatea de improvizație este nelimitată. Recomand cu drag concertul nostru atât fanilor muzicii clasice, cât și celor de jazz!" a spus Péter Sárik. Péter Sárik Trio a devenit una dintre cele mai populare și definitive trupe de jazz din Ungaria din ultimii zece ani. Una dintre cheile succesului lor este firea deschisă și versatilă a fiecărui membru, cei trei muzicieni reușind astfel să atragă

FILARMONICA DE STAT SIBIU Joi 25 octombrie, ora 19 – Sala THALIA CONCERT SIMFONIC Dirijor: THEO WOLTERS Solist: CSIKY BOLDIZSAR - pian În program: Ludwig van Beethoven – Concert pentru pian și orchestră în do minor, nr. 3, op. 37, ILB 155 Anton Bruckner – Simfonia nr. 5 în Si bemol major, WAB 105, IAB 112

Sâmbătă 27 octombrie, ora 19 – Sala THALIA CONCERT ”100xEnescu” Bucharest Festival Orchestra Dirijor: Cristian Lupeș

Joi 1 noiembrie, ora 19 – Sala THALIA CONCERT SIMFONIC Dirijor: LEONARDO QUADRINI Solist: CRISTIAN FLOREA – violoncel În program: Giuseppe Martucci – Nocturna pentru orchestră, op.70, IGM 33 Edward Elgar – Concert pentru violoncel și orchestră în mi minor op. 85 Serghei Prokofiev – Suita nr. 2 – Romeo și Julieta

După prelucrarea operelor lui Beethoven în stil jazz care s-a bucurat de un succes neașteptat, Péter Sárik Trio a realizat recent un album nou cu adaptări după lucrările compozitorului Bélla Bartók. „Poate că nici un compozitor nu a avut un efect atât de puternic asupra jazz-ului d e a stă z i p re c u m B a r tó k . Operele lui au o putere uimitoare, dinamica lor captează în totalitate ascultătorul. Muzica lui este plină de emoție, mister, profunzime și claritate nelimitată. Am creat acest material cu scopul de a încerca prin prelucrările noastre - să

atenția unei audiențe mult mai largi și mult mai „colorate” în comparație cu majoritatea formațiilor de jazz. Atmosfera concertelor lor aduce mai bine cu atmosfera concertelor de pop, sau chiar rock, chiar dacă aceste concerte sunt susținute la Academia de Muzică sau în cele mai mari săli de concerte. Pe lângă compozițiile proprii, muzicienii se aventurează liberi printre genuri: au la activ două CD-uri cu prelucrări, piese solicitate de către public și, de multe ori, își bucură audiența cu transcripții de muzică clasică.

Joi 8 noiembrie, ora 19 – Sala THALIA CONCERT SIMFONIC Dirijor: JÓZSEF HORVÁTH Solist: CARLO JANS - flaut În program: Marţian Negrea – Suita simfonică ”Prin Munţii Apuseni” – partea I și IV Carl Reinecke – Concert pentru flaut și orchestră în Re major, op. 283 Felix Mendelssohn-Bartholdy – Simfonia nr. 3 ”Scoţiana” în la minor, op. 56

www. ilarmonicasibiu.ro PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018


eveniment

8

Concert cu Tudor Gheorghe la Sibiu: ”Tot ce-i românesc nu piere“ Pe scenă va urca și Orchestra Concertino din Chișinău

La o sută de ani frumoși de România, maestrul Tudor Gheorghe, împreună cu Orchestra Concertino din Chișinău, urcă pe data de 22 noiembrie 2018, începând cu ora 19.00, pe scena Centrului Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu (fosta Casă de Cultură a Sindicatelor), pentru un spectacol aniversar de excepție. Pentru mai bine de trei ore, celebrul artist român, precum și muzicienii conduși sub bagheta dirijorului Marius Hristescu, își vor încânta audiența cu toate melodiile de succes înregistrate și iubite de public în ultimii 30 de ani. Spectacolul ”Tot ce-i românesc nu piere” va oferi spectatorilor șansa de a fredona melodii precum ”Acolo este țara mea” sau ”Muică, toți suntem un neam” și de a se bucura de toate surprizele pregătite de olteanul universal. Onorat de însuși Președintele României cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”, cântărețul, compozitorul și actorul Tudor Gheorghe a înregistrat de-a lungul carierei sale nu mai puțin de 28 de albume cu care a încântat milioane de oameni.

PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018

Parcursul vieții sale culturale n-a fost făcut pe zigzaguri, pe "modă". N-a ținut cont de curente, nu s-a luat după nimeni, ci doar după el însuşi. De aceea, Tudor Gheorghe este un personaj singular în peisajul culturii române, reuşind să aibă un public "ales", după chipul şi asemănarea sa. Cu cât se îndepărtează mai mult de latura histrionică a showbiz-ului şi se duce în profunzimea lucrurilor culturale, publicul vine cu interes, în număr din ce în ce mai mare, la spectacolele sale. Colaborarea cu dirijorul Marius Hristescu începe în anul 1999, odată cu debutul seriei de concerte ”Anotimpurile poeziei românești”. În 2006 Tudor Gheorghe a susținut un maraton muzical intitulat ”Săptămâna risipitorului de frumuseți”, eveniment care a adus în fața publicului 7 concerte diferite în 7 zile consecutive: ”Primăvara simfonic”, ”Toamna simfonic”, ”Petrecerea cu taraf”, ”Diligența cu păpuși”, ”În căutarea dorului pierdut”, ”Iarna simfonic” și ”Vara simfonic”. În 2007 a fost editat un nou material discografic, ”Cavalerul unei inimi pribegi” în care artistul promovează muzica anilor `30. Ideea acestui disc este continuată și pe următorul album, ”Parfumul nebunelor dorinți”.

Biletele pentru spectacolul ”Tot ce-i românesc nu piere” de la Sibiu au fost deja puse în vânzare la Casieria Centrului Cultural ”Ion Besoiu” și pot fi achiziționate zilnic, începând cu ora 14.00.


9

În toamna acestui an, nonconformistul dirijor Cristian Lupeş şi Bucharest Festival Orchestra propun publicului sibian o inedită apropiere de muzica contemporană românească: Turneul naţional ”100 x Enescu”, un eveniment ce reface celebrul turneu iniţiat şi susţinut anual, cu mai bine de un secol în urmă, de tânărul George Enescu, în scopul stimulării creaţiei muzicale româneşti. Aflat sub semnul energiei, vigorii şi sensibilităţii marelui compozitor, Turneul naţional ”100 x Enescu” se desfăşoară în perioada 31 august – 8 noiembrie 2018, concertul de la Sibiu fiind programat în 27 octombrie. Director artistic şi dirijor al Bucharest Festival Orchestra, Cristian Lupeş a obişnuit deja publicul cu apariţiile sale electrizante, atât la pupitrul marilor orchestre româneşti – printre care Camerata Regală, Camerata Dorin Teodorescu, Orchestra Naţională Radio etc., cât şi al celor din străinătate – Îlede-France, Paris, Berna-Elveţia, BambergGermania, Skopje-Macedonia, Grosseto şi San Remo, Italia, dar şi în cadrul unor manifestări artistice multimedia, pe care le concepe managerial şi artistic. Este, însă, pentru prima dată când iniţiază şi organi-

zează un turneu naţional de promovare a muzicii contemporane româneşti, eveniment ce are ca parteneri instutuții muzicale cu prestigiu din România, printre care și Filarmonica de Stat Sibiu. Ideea Turneului naţional ”100 x Enescu” de promovare a muzicii contemporane româneşti în an Centenar, i-a venit lui Cristian Lupeş ca o continuare firească, la 100 de ani distanţă, a turneelor pe care marele compozitor le susţinea pentru a strânge fonduri şi a oferi, an de an, Premiul Naţional de Compoziţie „George Enescu“ celor mai talentaţi creatori români de muzică academică. În 1918, Premiul Naţional de Compoziţie ajunsese la a cincea ediţie. Era un premiu pe care Enescu îl înfiinţase pe când era foarte tânăr (şi pe care avea să-l organizeze, timp de mai bine de 30 de ani) observând amploarea pe care o luaseră, la vremea aceea, stilurile muzicale facile – romanţe, vodeviluri, operetă – şi dorindu-şi să stimuleze şi să direcţioneze creaţia muzicală românească spre Vest. "La vârsta de 19 ani, la care a compus Octuorul, Enescu aproape că nu avea timp de scris, pentru că era întotdeauna în turnee, întotdeauna de la un concert la altul. Absolvise Conservatorul de la Viena, se mutase la Paris. Era un cosmopolit. Un om

muzică

Bucharest Festival Orchestra reface turneul lui George Enescu de acum 100 de ani Turneul naţional ”100xEnescu” ajunge la Sibiu. În 27 octombrie, la Sala Thalia

care, la fiecare vizită în țară, locuia la Palatul Regal; un bărbat frumos, un bărbat inteligent și șarmant, un "rock star" al vremii, iar muzica pe care a scris-o a fost întotdeauna înaintea timpului său. Noi, în turneu, îl vom cânta pe Enescu exact cu această energie" a declarat dirijorul Cristian Lupeș. Instrumentiştii Bucharest Festival Orchestra care vor însufleţi concertele sunt: Diana Jipa, Cristina Paşa, Tiberiu Branga, și Alexandru Marian - vioară; Emanuel Vots și Mădălina Penciu - violă; Bogdan Postolache și Eduard Zecheru - violoncel.

.

Programul concertelor turneului ”100 x Enescu” cuprinde: ”Dansuri româneşti” de Béla Bartók, ”5 of Millenium” de Liviu Dănceanu şi o reinterpretare originală a ”Octuorului” lui George Enescu. Biletele pentru concertul de la Sibiu au fost puse în vânzare al Casa de Bilete a Sălii Thalia și pot fi achiziționate de luni până joi în intervcalul orar 10,00-12,00 și 13,0016,00. Prețul unui bilet este de 30 și 40 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari.

PROFILCULTURAL /OCTOMBRIE2018


15-21 octombrie

EVENIMENT ”ASTRA Film Festival”

27 octombrie

ALEGEREA EDITORULUI

MUZICĂ

EVENIMENTELE

Concert ”100xEnescu” Bucharest Festival Orchestra Sala Thalia

20 octombrie

DANS ”Gala de Balet” Casa de Cultură Cisnădie

24 octombrie

TEARTU ”Străini în noapte”

Centrul Cultural ”Ion Besoiu”


13 octombrie

11-14 octombrie

EVENIMENT ”Alternativ” Târg de carte de sănătate

EVENIMENT „Frumoasa și Bestia“

Teatrul Gong

Biblioteca Judeţeană ASTRA

13-14 octombrie

EVENIMENT

LUNII OCTOMBRIE

„Istorisiri din vreme de război ” Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului

24 octombrie

MUZICĂ Concert „Peter Sarik Trio” Sala Thalia


film

12

Realitatea românească prezentată în 17 filme la ASTRA Film Festival Cea de-a 25-a ediţie a evenimentului se va desfășura între 15 și 21 octombrie Un total de 17 filme portretizează realitatea românească a ultimelor decenii pe ecranul Festivalului Internațional Astra Film Sibiu, între 15 și 21 octombrie. Dintre acestea, 13 producții participă în competiții, 2 sunt prezentate în cadrul programelor tematice și 2 filme fac parte din secțiunea retrospectivă. Astra Film Festival oferă cinematografiei de non-ficțiune un spațiu de întâlnire și analiză, unde iubitorii de filme, profesioniștii și publicul larg experimentează o sensibilizare aparte la problemele și perspectivele lumii în care trăim. În contextul în care arta este la cel mai înalt nivel al său atunci când atinge un nerv, documentarul, care explorează toate punctele nevralgice ale realității, devine astăzi cea mai puternică formă de artă contemporană, sufletul și conștiința cinematografiei. Cele 17 producții despre realitatea spațiului și spiritului românesc ne dau ocazia de a privi și a fi priviți prin prisma unor povești subiective și portrete intime pe care altfel nu le-am fi putut cunoaște niciodată. Programul competițional al AFF 2018 include prezența a 9 filme românești în secțiunea AFF România, 3 filme în secțiunea Scurtmetraj (Daiana, Regia Ozana Nicolau;

Marie, Regia Letiția Popa; My Father, Imre, Regia Andreea Stiliuc) și un film în secțiunea Student (If Objects Could Speak, Regia Luiza Pârvu, Toma Peiu). Competiția românească a AFF 2018 abordează temele sensibile reprezentate de relațiile dintre generații și efectele trecerii timpului asupra noastră, de căutarea identității naționale într-o lume divizată și irațională, precum și de dualitatea soartădestin în asumarea propriei noastre vieți. Cine n-are bătrâni să-și cumpere, argumentează filmele Aniversarea (Claudiu Mitcu) – care va avea premiera mondială la AFF 2018, Nussbaum 95736 (Csibi László) – premiat anul trecut la Near Nazareth Festival, Berlin Flash Film Festival și Hollywood International Independent Documentary Awards și Licu, o poveste românească (Anda Dumitrescu) – câștigătorul Golden Dove la DOK Leipzig 2017. Aniversarea propune reflecția asupra cursului vieţii a unei familii adunate în jurul aniversării bunicului, care la 91 de ani privește cu egală detaşare şi limpezime atât viața în mijlocul familiei sale numeroase și multigeneraționale, cât și pregătirea unui nou loc de veci pentru trecerea finală. Nussbaum 95736 spune povestea despre supraviețuire, speranță și iertare a tânărului

László Nussbaum, în anii trăiți ca deținutul nr. 95736 în lagărul Auschwitz-Birkenau și apoi ca unicul supraviețuitor al familiei sale. Licu, o poveste românească este o metaforă despre propria condiție și efemeritate, o lecție de viață despre un veac de trăire și radiografia României ultimului secol aşa cum o vede Licu la 92 de ani, cu o memorie și o vitalitate rar întâlnite. Producțiile din programul tematic Contra curentului prezintă portrete ale celor care, în pofida unor circumstanțe defavorabile, luptă pentru păstrarea valorilor și realizarea visurilor lor. În Caisă (Tudor Giurgiu , Alexandru Mavrodineanu) un antrenor de box veteran încearcă să transforme un adolescent dintr-un mediu defavorizat în următorul mare star al boxului, vorbind despre perseverenţă şi supraviețuire într-un mediu incapabil să te sprijine cu adevărat. Portavoce (Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt, Marcel Schreiter) este un studiu de caz inteligent al tinerei democrații românești în luptă cu sine însăşi și cu viitorul incert al Europei, precum și al posibilei renașteri a conștiinței noastre politice prin ridicarea glasurilor împotriva oficialilor guvernamentali dezamăgitori și corupți. Monyo + Baba (Arthur Bálint, premiera mondială la AFF 2018) înfăţişează un tânăr

PROFILCULTURAL/OCTOMBRIE2018


13

film

Drumul României spre Europa marcat prin 10 filme Producţiile arată evenimentele importante din istoria recentă a României cuplu ce împarte scena și viața personală, în încercarea sa de a naviga dificultăţile ivite din dorinţa de a duce o viață artistică fără compromisuri. Câteva Rituri de trecere sunt surprinse de filmele Nuntă pe dos (Mihai Andrei Leaha) – o satiră tandră a stilului şi tradiţiei videofilmelor de familie și o explorare a tradiţiilor etnografice ale unei comunități mici din regiunea Banatului, care participă la o nuntă pe dos, în care bărbaţii se travestesc şi joacă toate rolurile evenimentului, inclusiv mireasa – și Nunta anului (József Bán, premieră mondială la AFF 2018) – povestea consecințelor emigrării anilor ’90 din depopulata Ţară a Oaşului, care se umple de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni ca să facă nunți și toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. Subiectul controversat Extrema dreapta lângă noi este pus în discuție de documentarul Dacii liberi (Monica Lăzurean-Gorgan), în care sunt prezentate punctele de vedere diferite ale locuitorilor unui sat dacic, ale unui grup cu convingeri mistice, ale administratorului sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi ale participanţilor la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspec-

PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018

tivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România. Două prezențe speciale românești în cadrul programelor tematice ale Festivalului sunt filmele în premieră absolută Timebox (Nora Catrina Agapi) și Young Mind (Dan Diamancescu). O privire intimă către aspirația noastră pentru relevanță și dorinţa de a fi ţinut minte, Timebox este povestea unui fotograf-documentarist care se luptă până în ultima clipă pentru ca arhiva sa personală, de peste 21.000 de metri de peliculă filmaţi în peste 30 de ani și nenumărate artefacte semnificative pentru un muzeu al vieții cotidiene, să fie salvată și prețuită. Young Mind îmbină material din arhiva personală a regizorului Dan Diamancescu (tatăl personajului principal) cu interviuri din prezent, pentru a contura portretul documentaristului Nicholas Dimancescu şi evoluţia sa de la copil minune cu o curiozitate ieşită din comun la un artist promiţător, cu un mod aparte de a relaţiona cu ceilalţi, urmărind momentele şi persoanele ce i-au modelat concepţiile de viaţă şi lau încurajat să devină regizor de film documentar, până la dispariția sa prematură. Secțiunea Retrospectivă Drumul către Europa a Festivalului Astra Film 2018

cuprinde 10 filme despre momente de răscruce care au marcat istoria recentă, povești de viață din tabloul neconvențional al traseului țărilor foste comuniste către Europa, din care 2 sunt producții românești. O privire unică asupra stării de spirit a națiunii la scurt timp după zilele sângeroase ale revoluției din România ne este oferită în După revoluție (Laurențiu Calciu, 2010), un documentar observațional filmat pe străzile Bucureștiului în 1990, cu montajul făcut douăzeci de ani mai târziu. Valoarea sa de document crește cu fiecare vizionare, mai ales că situația politică și economică din România de azi e o consecință a ceea ce vedem în imaginile filmate cu treizeci de ani în urmă. Reflectând decada tulbure a anilor ’90 pentru România și pornind de la o serie d e co nf r u ntă r i i nte n s e d e fa m i l i e , Campionul balcanic (Kincses Reka, 2006) reconstituie situația dramatică a unei întregi comunități pornind de la o istorie personală și reușește să redea tabloul complex și credibil al contextului politic de atunci, înrădăcinat în tensiuni interetnice.


teatru

14

Festivalul ”Tânăr de la Sibiu” - 40 de evenimente în 10 zile În cadrul celei de-a patra ediţii a evenimentului vor participa artiști din 11 ţări Festivalul Tânăr de la Sibiu, ajuns la a patra ediție, va avea loc în perioada 2 - 11 noiembrie 2018, la Teatrul Gong, iar programul său cuprinde peste 40 de spectacole susținute de unele dintre cele mai importante trupe din Marea Britanie, Polonia, Italia, Bolivia, Germania, Franța, Japonia, Suedia, Canada, România. „Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu face o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru și propune un program captivant dedicat atât copiilor, cât și adolescenților, reunind, totodată, întreaga familie pentru o experiență ce dă energie. Proiectele noastre sunt un catalizator pentru regenerare urbană și prin faptul că oferă o alternativă educațională și de incluziune socială”, transmite Adrian Tibu, manager al Teatrului Gong și al festivalului. Festivalul are ca menire și construirea unui public nou pentru teatrele dramatice. „Din păcate, sistemul în care funcționăm ca societate are foarte multe goluri și nu putem fi în vârful piramidei când baza acesteia se clatină. Construim împreună o lume mai bună în care să trăim. Probabil că din acest motiv munca noastră e cu atât mai complexă și poate cu atât mai importantă cu cât fiecare vârstă are specificul ei, iar

PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018

publicul nostru este foarte segmentat, cu nevoi precise și diferite. În același timp, ne interesează să discutăm despre probleme actuale, iar teatrul de mâine e teatrul acestor tineri, care dacă se obișnuiesc și azi se regăsesc în anumite proiecte pe care le promovăm, poate că o să vină și mâine la teatru. Construim practic un public nou și pentru teatrele dramatice”, mai spune Adrian Tibu. Ediția de anul acesta va fi deschisă, pe 2 noiembrie, de la ora 11:00, cu „Grădina desfătărilor umane”, un performance de 15 minute susținut de până la 6 ori pe zi de trupa Mere Phantoms (Canada). Purtând numele unei picturi din secolul al XVI-lea realizată de Hieronymus Bosch, „Grădina desfătărilor umane” reprezintă o instalație și un spectacol interactiv de lumini și umbre dedicate copiilor cu vârste de peste 5 ani. Spectatorii sunt ghidați de proiecții de umbre și indicii sonore care aduc la viață o sumedenie de imagini. Cu ajutorul unor baghete luminoase special concepute, ei trec dintr-o junglă tropicală luxuriantă într-un labirint urban. Mere Phantoms preia noțiunile de secol XVI cu privire la rai și iad și le supune unei interpretări moderne. Trupa Mere Phantoms din Montreal va

susține în aceeași zi, de la ora 14:00, un atelier cu durata de o oră și jumătate în care copiii vor descoperi, cu ajutorul hârtiei, teatrul de umbre. Evenimentul va avea loc la Casa Ille et Vilaine din Sibiu (strada Konrad Haas). Atelierul va începe cu un scurt spectacol de umbre, apoi artiștii vor face mai multe demonstrații de tehnici de decupare a hârtiei pe care le folosesc în spectacol, ghidând participanții în proiectarea și procesul de creație al acestor elemente. În prima zi a festivalului vor fi prezentate și spectacolele „Visul unei nopți de vară pentru copii autiști și famiile lor” (Flute Theatre, Marea Britanie), de la ora 16:00, recomandat copiilor cu vârste de peste 10 ani, și „Petrecere în ceasul cu cuc/ Party in der Kuckucksuhr” (Geraldino, Germania), dedicat copiilor cu vârste de peste 4 ani, de la ora 18:00.

.

Festivalul își menține în program cele două mari categorii - KIDS (evenimente pentru categoria de vârstă 0 – 8 ani) și TEENS (10+, adolescenți și tineri) -, la care sunt adăugate conferințele pentru părinți, cadre didactice și adulții implicați în zona educației nonformale.


foto: Ross Halfin

15

Legendara trupă Metallica revine în România, în turneul Worldwired, într-un concert senzațional ce va avea loc pe 14 a u g u st 2 0 1 9 , p e A r e n a N a ț i o n a l ă . Organizatorii au anunțat că evenimentul este sold-out, toate biletele puse în vânzare epuizându-se în aproximativ 24 de ore. Turneul Worldwired se întoarce în Europa și Marea Britanie între 1 mai si 25 august 2019 cu show-uri ce se desfășoară pe stadioane, în parcuri și chiar la un castel. După seria de concerte indoor din 2017 - 2018 ce a depășit recorduri în 29 de locuri de pe tot continentul, Metallica revine în Europa și Marea Britanie cu 25 de show-uri programate în peste 20 de țări. Debutând pe 1 mai 2019 în Lisabona, turneul include orașe în care Metallica nu a mai concertat de mulți ani, printre care Milano, Zurich, Dublin, Bruxelles (pentru prima oară din 1988), Berlin, Moscova, Varșovia, București, Gothenburg, și chiar orașe cu show-uri în premieră, cum ar fi Trondheim (Norvegia), Hämeenlinna (Finlanda) și Tartu (Estonia). Fiecare bilet cumpărat include și cel de-al 10-lea album Metallica, Hardwired…To SelfDestruct, în format digital. Fanii vor primi un mail ulterior achiziției de bilet cu instrucțiuni pentru a-și descărca albumul.

Pentru concertul de pe 14 august, fanii vor avea posibilitatea să achiziționeze Pachete VIP pentru o experiență Metallica mult mai intensă. Cele trei pachete VIP includ bilete în zone premium și alte beneficii, printre care acces cu prioritate, tur prin muzeul itinerant „Memory Remains” și chiar întâlnire cu trupa. Detalii complete vor fi disponibile pe 28 septembrie. Primul show de stadion SOLD OUT în 24 de ore! Ziua de 28 septembrie a marcat un moment crucial în industria de live entertainment din România și cea mai rapidă vânzare din istoria concertelor de până acum, dar cu siguranță nu o noutate pentru show-urile Metallica din acest turneu. E dovada că Metallica este în continuare una dintre cele mai mari trupe rock din lume, interesul și entuziasmul fanilor fiind și motivul pentru care biletele s-au epuizat într-un timp atât de scurt. Bilete pentru toate categoriile au fost puse în vânzare generală pe 28 septembrie, începând cu ora 10:00, și în aproximativ 3 minute au fost epuizate mai multe categorii, existând zeci de mii de accesări simultane ale site-urilor de bilete. Primele epuizate au fost categoriile de gazon, urmate de cele cu loc în tribune. Pe

eveniment

Formaţia Metallica concertează în România după o absenţă de 9 ani Toate biletele puse în vânzare s-au epuizat în 24 de ore!

parcursul zilei, în urma discuțiilor cu echipa de producție a turneului, au mai fost eliberate locuri în mai multe categorii (inclusiv gazon) și puse direct la vânzare. Au fost disponibile contingente limitate de bilete în perioada de presale. Deși nu este o procedură comună pentru România, perioada de presale a fost valabilă pentru toate concertele din turneul european WorldWired anunțat pe 24 septembrie, fanii trupei fiind obișnuiți cu acest mecanism.

PROFILCULTURAL /OCTOMBRIE2018


teatru

16

Teatrul Naţional „Radu Stanca” - 56 de spectacole, în două luni ”FAUST” în regia lui Silviu Purcărete - 4 reprezentaţii sold-out Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a pus în vânzare biletele pentru spectacolele care vor avea loc în perioada 4 octombrie – 2 decembrie 2018. Nu mai puțin de 56 de spectacole de teatru, dintre cele mai apreciate de public, va prezenta TNRS la Sibiu în această perioadă, dintre care amintim aici o mică parte: „Sunt o babă comunistă”, regia Mariana MihuPlier, „Hedda Gabler”, regia Botond Nagy, „ P o v e s t e a p r i n ț e s e i d e o c h e a t e ”, „ A ște p tâ n d u - l p e G o d o t ”, „O i d i p ”, „ C ă l ă t o r i i l e l u i G u l l i v e r ”, „ D ' a l e carnavalului” – toate cinci spectacolele în regia lui Silviu Purcărete, „Perfect compus”, regia Alexandra Badea, „Rug”, regia Armin Petras, „MAL/PRAXIS”, un spectacol de Bogdan Georgescu, „Balul”, regia Radu Nica, „Lecția”, regia Mihai Măniuțiu și „Moroi”, regia Alexandru Dabija. Șapte spectacole prezentate în limba germană, cu traducere în limba română Dintre spectacolele programate de TNRS în perioada 4 octombrie – 2 decembrie, șapte vor fi prezentate de Secția Germană a TNRS: „Hin und Her” / „Încoace și încolo”, regia Alexander Riemenschneider – cea mai nouă comedie produsă de TNRS (4 octombrie),

PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018

„Scene dintr-o căsnicie”, regia Charles Muller (9 octombrie), „Contra progresului”, regia Reinhold Tritscher (25 octombrie și 22 noiembrie), „Șarpele în iarbă”, regia Rafael David Kohn (8 noiembrie), „Vorbiți tăcere? / Sprachen Sie Schweigen?”, regia Gianina Cărbunariu (15 noiembrie) – coproducție Secția Română și Secția Germană, „Panică, bărbați în pragul disperării”, regia Daniel Plier (29 noiembrie). Toate spectacolele Secției Germane a TNRS sunt traduse în limba română. ”FAUST” - 4 spectacole sold-out Spectacolul ”Faust” pus în scenă de regizorul Silviu Purcărete, a fost programat în lunile octombrie și noiembrie, însă toate biletele au fost deja epuizate. „Faust“ e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral „Faust“ îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaștere, credinţă, durere şi iubire. „Faust-ul“ lui Silviu Purcărete, se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust“ modern stă improvizaţia, textul lui

Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Producţia se remarcă prin decor şi light design de o impresionantă forţă evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burleşti, muzică antrenantă sau copleşitoare cu efe c te s o n o re a d e c vate a m b i a nţe i funambuleşti, proiecţii video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o hală industrială dezafectată. Programul complet de spectacole al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu este publicat pe site-ul oficial al TNRS: www.tnrs.ro/program. Tot de pe site-ul oficial al teatrului pot fi cumpărate și biletele pentru spectacole, fără niciun comision sau cost suplimentar. Biletele cumpărate online au aceleași prețuri ca în Agenția Teatrală a TNRS (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17).


17

film

Animaţie, horror, comedie, SF... Filmele lunii la Centrul Cultural „Ion Besoiu“ Sibiu săptămâna 12 - 18 octombrie Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation (Hotel Transilvania 3: Monştrii în Vacanţă) 3D Dublat RO sâmbătă și duminică de la ora 11,45 În filmul de animaţie al Sony Pictures, Hotel Transylvania 3: Monştrii în vacanţă, îi revedem pe monştrii noştri favoriţi în timp ce se îmbarcă pe un vas de croazieră luxos, iar pe Drac luându-şi şi el o vacanţă de la administraţia hotelului. Ei călătoresc cu mare plăcere fiindcă se bucură de toate facilităţile şi ofertele de la bordul vasului de croazieră, de la jocul de volei şi până la excursii organizate în locuri exotice, sau şedinţele de bronz la lumina lunii. Dar această vacanţă de vis se va transforma întrun coşmar, atunci când Mavis realizează că Drac s-a îndrăgostit de căpitanul vasului, misterioasa Ericka, care ascunde un secret periculos, care ar putea distruge întreaga lume a monştrilor. Wheely (Wheely: Voios şi Iute) - 3D Dublat RO zilnic, de la ora 14:00 Wheely, un mic taxi prăfuit cu spirit aventurier şi competitiv, îndrăzneşte să concureze pentru titlul de rege al şoselelor

în oraşelul său, Gasket City. În timpul unei curse eşuate, Wheely o cunoaşte pe celebra şi superba maşină de lux Bella di Monetti, de care se îndrăgosteşte până peste capotă. Aflaţi în permanenţă de partea greşită a legii şi excluşi din cercul elitist al maşinilor de lux, Wheely şi prietenul său cel mai bun Putt Putt sunt implicaţi fără voie într-o reţea de furt de maşini exclusiviste, condusă de un uriaş camion pe nume Kaiser. Venom (Venom ) - 3D zilnic, de la ora 16:00 și ora 21:00 Tom Hardy joacă rolul lui Eddie Brock, un jurnalist care investighează cercetările unui sinistru om de știință (Riz Ahmed), care face experiențe pe o stranie materie neagră extraterestră. Brock ajunge în contact cu aceasta. Materia îi infestează corpul și îi schimbă personalitatea, dându-i în schimb super-puteri. I Still See You (Blestemul celor rămaşi) - 2D zilnic, de la ora 18:30 Ronnie Calder (Bella Thorne), o adolescentă de 16 ani, își ia micul dejun în fiecare dimineață cu tatăl ei, de fapt, unul din "cei rămași", un spectru al tatălui ei, care a fost ucis în urmă cu zece ani dimpreună cu milioane de alți oameni, când un

experiment de laborator ultrasecret se termină cu un dezastru. Când un "rămas" necunoscut ei începe să o bântuie, pentru că acesta interfera cu lumea fizică în moduri despre care se credea că nu ar fi posibile, Ronnie caută ajutor la profesorul în care avea încredere, dl. Bittner (Dermot Mulroney). Dar explicația lui nu o mulțumește, așa că apelează la colegul ei de clasă Kirk (Richard Harman), un singuratic cu un trecut misterios, pentru a încerca să-și dea seama ce vrea acel "rămas" de la ea. Pornind în căutarea unor răspunsuri, cei doi ajung la locul unde s-a produs accidentul de laborator, în Chigaco, și unde văd cum unii "rămași" reconstituie o crimă sinistră. Înarmată cu informații noi, Ronnie se întoarce acasă pentru a-l confrunta pe ucigașul fantomatic care pare decis să o distrugă.

.

12 Octombrie: Închis. 17, 18 Octombrie: Avanpremieră „Halloween“ (Horror, 1h 49 min). Ora 21:00 (Filmul Venom nu rulează.) Program casierie Zilnic, începând cu ora 13:30 Sâmbătă și Duminică începând cu ora 11:30

PROFILCULTURAL / OCTOMBRIE2018


”Hippie” Paulo Coelho

„Prietenie dispărută“ de Claire Messud

Ed. Humanitas

Ed. Rao

În noul său roman autobiografic, Paulo Coelho reînvie visul de iubire și pace universală al generației hippie de la începutul anilor 1970. Paulo, un brazilian de 23 de ani care își dorește să devină scriitor, străbate lumea în căutarea libertății și a sensului profund al existenței. La Amsterdam o întâlnește pe Karla, o tânără olandeză care își așteaptă însoțitorul predestinat pentru a ajunge în Nepal. Drumurile lor se încrucișează în Piața Dam, unde hotărăsc să plece împreună cu legendarul Magic Bus, urmând o bine-cunoscută rută hippie. Călătoria lor prin Europa marchează începutul unei povești de dragoste și al căutării de sine. La Istanbul, Paulo trece printr-o serie de experiențe inițiatice care îi dau posibilitatea să descopere valori și principii ce-l vor ghida întreaga viață. Hippie, romanul în care Paulo Coelho întrețese aventura, filozofia și întâmplări semnificative din propria tinerețe, este o carte importantă și relevantă pentru vremurile în care trăim.

„Refugiații“

Scrise pe parcursul a douăzeci de ani, prozele scurte din Refugiații explorează probleme precum imigrația, dezrădăcinarea, lupta pentru regăsirea identității și reconcilierea cu propriul trecut. Personajele care populează universul lui Viet Thanh Nguyen sunt prinse între două lumi: de la tânărul refugiat vietnamez care suferă un profund șoc cultural atunci când vine în San Francisco să locuiască alături de doi bărbați gay la tânăra femeie bântuită de uciderea fratelui ei pe mare, cu ani în urmă în timp ce fugeau din Vietnam cu o barcă, proza lui Nguyen este o mărturie captivantă a viselor și a greutăților greu de închipuit prin care trec acești oameni.

”O logodnă foarte lungă” de Sébastien Japrisot Ed. Nemira

O noapte și o zi din iarna anului 1917. Cinci soldați azvârliți în Picardia înzăpezită, în tranșeele inamicului, se zbat să supraviețuiască. Cel mai mic nu are nici douăzeci de ani. În cealaltă parte a Franței, după ce se instaurează pacea, Mathilde, care îl iubește, vrea să descopere adevărul. Se luptă să-l găsească, mort sau viu, în labirintul în care s-a pierdut. Căutarea îi este o logodnă lungă în „les années folles” și ea va continua până la capătul speranței, într-un roman care te pune pe gânduri. Fermitate și fragilitate, acțiune și așteptare în destinul unei eroine greu de uitat și într-un roman care coboară în adâncimile sufletului.

ed. NEMIRA

ed. Art

de vietthanh Nguyen Ed. Art

Julia și Cassie sunt prietene încă de la grădiniță. Ele și-au împărtășit totul, inclusiv dorința de a scăpa de limitările sufocante ale liniștitului oraș Royston, Massachusetts, în care s-au născut. Dar, pe măsură ce se apropie de adolescență, drumurile lor ajung să se despartă, iar Cassie se îndreaptă spre o călătorie care îi va pune viața în pericol și îi va distruge prietenia cu Julia. Prietenie dispărută este o analiză complexă a poveștilor pe care ni le spunem despre tinerețe și prietenie, dar și despre experimentele cu care ne confruntăm, despre lumea imaginară a copilăriei și realitatea dureroasă a vieții de adult – rezultatul este un portret fidel și strălucitor conceput al adolescenței feminine. Claire Messud, una dintre cele mai talentate scriitoare contemporane, reușește să creeze o convingătoare lume fictivă, răspunzând în același timp la câteva întrebări cruciale. Îmbinând întrun mod seducător ficțiunea și realitatea avansării spre tinerețe, Prietenie dispărută ajunge în miezul unor probleme esențiale într-un mod absolut irezistibil.

ed. RAO

ed. HUMANITAS

APARIŢII EDITORIALE. RECOMANDĂRI


Profile for Profil Cultural

Profil Cultural nr.118  

Octombrie 2018

Profil Cultural nr.118  

Octombrie 2018

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded